Page 1

THUIS IN DE REGIO

MIDWEEKEDITIE

M I D D E L B U R G S E

&

V E E R S E

O P L AG E :

30 APRIL 2014 WEEK 18

Uitgeverij

EN WEST-BRABANT:

de

bode

ACTUALITEIT

ZEVEN KONINKLIJKE ONDERSCHEIDINGEN IN MIDDELBURG

32.000

TOTA L E O P L AG E Z E E L A N D

bv

I

Postbus

22,

4880

ONROEREND GOED

AA

Zundert

AUTO’S

I

Te l .

076

599

SPORT

8 111

KERKELIJK NIEUWS

Volg ons via twitter: @M_burgseBode

I

480.000

www.internetbode.nl VACATURES

LINTJE VOOR 3 VEERENAREN

W E E K B L A D

M I D D E L B U R G S E

&

V E E R S E

KOUDEKERKE - De eerste Koningsdag is geslaagd. In de gemeente Veere is van alles georganiseerd ter ere van de verjaardag van koning Willem-Alexander. Ook dankzij het prima weer zat de sfeer er goed in, zoals hier in Koudekerke. FOTO BO VAN SCHEYEN

Nieuwe website voor gemeente Veere

PvdA, CDA, SGP, VVD en CU presenteren geen coalitieakkoord, maar werkprogramma

DOMBURG - Burgemeester Rob van der Zwaag van Veere heeft maandag de nieuwe website van de gemeente gelanceerd. Het is volgens Veere een op toptaken gerichte website. ‘Uit onderzoek is gebleken dat 80 procent van de bezoekers van een gemeentelijke website komt voor een beperkt aantal taken’, aldus Veere in een persbericht. Daarom heeft ze ervoor gekozen de meest voorkomende vragen op de homepage te plaatsen. Daarnaast is er een sterk verbeterde zoekmachine. Inwoners van de gemeente hebben via een klankbordgroep meegedacht over de site. De oude dateerde uit 2009. Het adres van de website is www.veere.nl.

MIDDELBURG - De rol van de gemeente, sociale zaken, burgerparticipatie, gemeentefinanciën en het grondbedrijf. Dit zijn de hoofdonderwerpen in het werkprogramma van de Middelburgse coalitiepartijen PvdA, CDA, SGP, VVD en ChristenUnie. “Dit zijn urgente thema’s”, lichtte formateur Saskia Szarafinski donderdag toe. Met allemaal gaat Middelburg meteen aan de slag. Hoe, dat is aan de gemeenteraad. Omdat de gemeente de bedrijfscultuur wil veranderen, maakten de partijen geen ‘dichtgetimmerd’ coalitieakkoord, maar een werkprogramma op hoofdlijnen. De beoogd wethouders zijn Saskia Szarafinski (PvdA), Johan Aalberts (CDA), Chris Simons (VVD) en de nieuwkomers Chris Dekker (SGP) en Arjan Beekman (CU).

Connexxion nog tien jaar busvervoerder MIDDELBURG - De gunning van de nieuwe busconcessie gaat naar Connexxion. Dat hebben Gedeputeerde Staten vorige week besloten. Enige voorwaarde is dat er binnen zes weken geen bezwaar wordt aangetekend. De nieuwe concessie loopt vanaf december van dit jaar tot en met december 2024. De provincie is verantwoordelijk voor het openbaar vervoer in de provincie en verleent de concessie. Connexxion is verantwoordelijk voor de uitvoering. Het bedrijf kwam als beste uit de bus van de drie inschrijvers. Hun plannen zijn beoordeeld op het aanbod van de dienstregeling, het vervoerplan, de producten en tarieven.

Vijf thema’s urgent in Middelburg

DOOR BRITTA JANSSEN De gemeente staat voor veel uitdagingen, stelde Szarafinski. “Middelburg gaat een pittige tijd tegemoet. De gemeente krijgt nieuwe verantwoordelijkheden, zoals de Jeugdwet. Ook het armoedebeleid is belangrijk. En de armoede is gestegen de afgelopen jaren.” Middelburg gaat

t

h

u

i

hard werken om haar financiën op orde te krijgen. “We zitten met een hoge schuldenpositie en hebben veel grond. Daar ligt ook W een E forse E Kopgave. B L EnAhetDkomt allemaal tegelijk.” Samenwerking Met die pittige tijd voor de boeg, sterkt het de coalitiepartijen een breed gedra-

s

i

n

d

e

Intratuin Koudekerke

ZONDAG A.S.

OPEN van 12.00 tot 17.00 uur

Intratuin Koudekerke Galgeweg 5. 0118-551623 Donderdag en vrijdag koopavond, www.intratuin.nl

r

gen werkprogramma te hebben, aldus de fractievoorzitters die donderdag ook bij de presentatie in het stadskantoor aanwezig waren. “Ook de SP en GroenLinks hebben bijgedragen”, vertelde Szarafinski. “Daarmee is dit plan breder dan alleen de vijf coalitiepartijen.” Zij hadden volgens de formateur alle partijen uitgenodigd aan tafel. vervolg zie elders in deze Bode

e

g

i

o

Reddingbootdag bij KNRM-stations NEELTJE JANS - Op de KNRM-stations in Veere en Westkapelle en op Neeltje Jans zijn belangstellenden zaterdag van harte welkom voor de KNRM-reddingbootdag. Het zijn drie van de 45 stations die meedoen aan deze landelijke open dag. Mensen kunnen kennismaken met het werk, de vrijwilligers en het materieel van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij. De dag duurt van 10.00 uur tot 16.00 uur. De drie Zeeuwse stations hebben elk een apart programma, zowel voor jong als oud. Op de speciale website www. reddingbootdag.nl staan deze vermeld, net als routebeschrijvingen en richtlijnen voor bezoekers.


   €1,-  €1,  ,1 €  €1,-     €1,-  €1, €1,-  €1,    EUROKNALLERS NOOIT EERDER WAS UW EURO ZOVEEL WAARD!

,1 € S T H C E L S U N S A R T A HET 2 M e

Charlston koudschuimmatras

Anglaise koudschuimmatras Kern hr 42 Afritsbare dubbeldoekshoes Totale hoogte 15cm Geschikt voor vlakke of verstelbare bodems

€258,=

90x200cm ALLE MATEN LEVERBAAR

2e matras

Stratego pocketveer matras 7zone pocketveer matras Afritsbare doorstikte hoes Geschikt voor zowel vlakke als verstelbare bodems

€399,=

90x200 cm ALLE MATEN LEVERBAAR

2e matras

Geneste pocketveer matras

In een pocketvering matras wordt transpiratievocht snel en efficiënt afgevoerd. Bovendien blijft de matras ook in de zomer lekker koel door de goede luchtcirculatie. De Pocket Premium slaapsystemen met 300 individuele ondersteuningpunten per m2 geven een stevig ligcomfort door de geneste structuur van de pockets.

€599,=

90x200cm ALLE MATEN LEVERBAAR

2e matras

Nasa Visco pocketveer

De Nasa Visco-pocketveer is een combinatie van pocketveren en drukverlagend traagschuim. Dit zorgt voor een naadloze en ergonomische ondersteuning voor het hele lichaam.

€599,=

90x200cm ALLE MATEN LEVERBAAR

De hoge densiteit (dichtheid) van de volschuim kern van de HR 55 koudschuim matras Charleston in combinatie met de 7 zone indeling van het ligoppervlak maken dit matras tot de absolute topper in de koudschuim matrassencollectie. De hoes is gemaakt van een mix van polyester en katoen. Aan de binnenzijde van de hoes wordt het anti-allergische Regulon gestikt (200gr/m2) wat zorgt voor een goede temperatuur en vochtregeling. De hoes is afneembaar d.m.v. een driezijdige rits.

€699,=

90x200cm ALLE MATEN LEVERBAAR

2e matras

Ergosence

Pocketvering matras Ergo Sense Partner met unieke Hoog / Laag pocketveer systeem , 7-slags pocketveer met 320 veren m2 en 7 zones met aan 1 kant hoogwaardig koudschuim HR45 en aan de andere kant Nasaschuim met Cool Visco klima gel. Uniek in Nederland Cool Visco Klima Gel. Dit unieke nasaschuim is voorzien van allemaal stukjes cool gel wat ervoor zorgt dat het nasaschuim koeler aanvoelt dan alle andere nasaschuimen.

€799,=

90x200cm ALLE MATEN LEVERBAAR

2e matras

Nasamatras Espagnola

Het door de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie ontwikkelde NASA (visco elastisch) traagschuim heeft stormenderhand de Nederlandse slaapkamers veroverd. De voordelen van dit materiaal zijn dan ook niet gering. Stevig en toch zacht, daarom kan dit type matras gedurende zeer lange perioden achtereen intensief worden gebruikt; het risico van doorliggen is kleiner dan dat van andere matrassen. Door al deze eigenschappen is het Nasa traagschuim matras zeer geschikt voor mensen met gewrichtsklachten en lijders aan rugklachten, met name in de onderrug. En natuurlijk is dit type matras ook heel geschikt voor iedereen die gewoon goed voor zijn/haar spieren en gewrichten wil zorgen zonder in te leveren op comfort. Het matras heeft een zeer luxe 400 gram gewatteerde tijk met holle vezels waarin extracten van de Aloë Vera plant verwerkt zijn. Dit geeft een rustgevend gevoel voor de huid. De tijk is afritsbaar en geschikt voor de wasmachine.

€999,=

90x200 ALLE MATEN LEVERBAAR

2e matras

Latex 7 zone comfort

Latex matrassen kenmerken zich door een uitzonderlijk goed aanpassingsvermogen en blijvende veerkracht door de juiste combinatie van synthetische latex en natuurlatex. Latex matrassen staan bekend om hun warme ligcomfort. Ook de schoudercomfort-zone en de ventilatiekanalen dragen bij aan een subliem slaapgenot.

€995,=

90x200cm ALLE MATEN LEVERBAAR

2e matras

2e matras GRATIS THUIS BEZORGD IN HEEL ZEELAND WWW.MEGABED.NL Paspoortstraat 23 Oost-Souburg 0118-469670

Matrassen, Bodems, Boxsprings

Kloosterpoort 5-21 Kapelle 0113-330888


actualiteit

Lintjes uitgereikt in oude stadhuis op Markt

Middelburg is sinds vrijdag zeven gedecoreerden rijker MIDDELBURG - De gemeente Middelburg is sinds vrijdag zeven leden in de Orde van Oranje-Nassau rijker. Burgemeester Harald Bergmann reikte op de dag voor Koningsdag zeven lintjes uit in de burgerzaal van het oude stadhuis op de Markt. DOOR EUGÈNE DE KOK De 72-jarige Piet Cevaal werd benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. omdat hij al jaren collectant is voor verschillende goede doelen. Daarnaast doet hij onder meer vrijwilligerswerk voor Biljartvereniging Middelburg en de Seniorenclub Open Club Magistraatwijk en is hij oprichter en penningmeester van de Eerste Middelburgse Sjoelvereniging. De vier jaar oudere Marinus Goedhart kreeg het lintje voor zijn activiteiten als vrijwilliger sinds 1985. Goedhart begeleidt de muziek voor de wijkgemeente De Morgenster in Middelburg. Daarnaast is hij onder meer begeleider van het kinderkoor en speelt vaak samen met de organist van de Koorkerk in Middelburg. Bovendien was hij vrijwilliger bij het AZC en zet hij nog steeds in voor sommige gezinnen waarmee hij daar kennismaakte. Hij is getrouwd met Maatje Goedhart-Klaasse, die vrijdag ook werd onderscheiden. Zij kreeg de onderscheiding voor haar activiteiten als kerkenraadslid binnen De Morgenster. Van de 29 jaar dat ze dat is, was ze er 23 ouderling. Ook is ze vrijwilliger bij het Gasthuis in Middelburg en ondersteunt ze samen met haar man enkele vluchtelingengezinnen. Hij is al sinds 1990 lid van de vrijwillige brandweer in Middelburg en had daarom alle recht op een lintje. Arie de Nooijer werd benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Anna van Oosterhout is sinds 1992 medeoprichter en vrijwilliger bij Terre des Hommes Middelburg. Ze zet zich in dat kader onder meer in voor projecten met kwetsbare kinderen in Bangladesh en Cambodja. Ook is ze hulp van op een basisschool en vrijwilliger bij de Rooms-katholieke kerk in Oostburg. Parkoersbouwer Gilles Quist werd benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau, omdat hij vanaf 1980 vrijwilliger, jurylid en official is bij de Koninklijke Nederlandse Hippische Sportfederatie. Ook is hij jurylid tijdens paardenwedstrijden en is hij parkoersbouwer op sommige evenementen. Daarnaast was hij tussen 1990 en 1997 bestuurslid van het CDA in Arnemuiden en sinds 1998 vrijwilliger bij de Weelruiters. Ben van de Waart kreeg een lintje omdat hij tussen 1997 en 2010 vertrouwenspersoon, lid van de feestcommissie en beheerder van de lief- en leedpot bij zijn toenmalige werkgever Intratuin was. Ook was hij tussen 1978 en 1990 voorzitter van scoutinggroep Sint Willebrordus in Ritthem. Tot slot organiseert hij de Sinterklaas-intocht in Nieuw- en Sint Joosland en is hij initiator en medeorganisator van het Zomerfeest in het dorp. Hij houdt zich bezig met het werven van sponsors voor de wielerronde, die onderdeel is van het festijn.

De gedecoreerden. Op de bovenste rij van links naar rechts: Piet Cevaal, Gilles Quist, burgemeester Harald Bergmann, Arie de Nooijer en Ben de Waart. Op de onderste rij van links naar rechts staan Anna van Oosterhout, Maatje Goedhart en Marinus Goedhart. FOTO AART VAN BELZEN

Meneer Holl benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau, meneer Scheele en Wisse Lid in de Orde van Oranje-Nassau

Drie koninklijke onderscheidingen uitgereikt in Veere OOSTKAPELLE - De heren Holl uit Veere, Scheele uit Zoutelande en Wisse uit Meliskerke ontvingen vrijdagmorgen een koninklijke onderscheiding. Holl is tijdens de jaarlijkse lintjesregen benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau en de andere twee heren tot Lid in de Orde van OranjeNassau. Burgemeester Rob van der Zwaag speldde het trio het lintje op landgoed Overduin in Oostkapelle op. VAN ONZE REDACTIE Veerenaar meneer Holl zet zich in op het gebied van jeugdzorg, het Rode Kruis en het babyhuis in Dordrecht. Hij was ook jarenlang actief als bestuurslid voor GGZ Nederland, Samenwerkende organisaties Jeugdzorg Nederland en de commissie Lankhorst. Daarnaast is Holl plaatsvervangend rechter geweest in Middelburg en Utrecht. Verder zet meneer zich in voor de Wmo-raad Veere, stichting Delta Cultureel en het behoud van de Veerse Stadhuisbeelden.

‘De heren Holl, Wisse en Scheele in het zonnetje wegens jarenlange vrijwilligerswerk’ FOTO GEMEENTE VEERE/MIRJAM BROUWER

Blijf op de hoogte van het

lokale nieuws www.internetbode.nl

www.internetbode.nl

De heer Scheele, burgemeester Rob van der Zwaag en de heren Holl en Wisse (vlnr).

Scheele Meneer Scheele uit Zoutelande is penningmeester van de regionale zangers-

U kunt uw advertentie opgeven via de button “Advertentie aanleveren”

Redactie kunt u aanleveren via de button “Redactie aanleveren”

PaGiNa 3

bond Zuid-West en voorzitter van de commissie Kerk en Recreatie, beter bekend als ‘De Boshut’ van de PKN-gemeente Zoutelande. Ook is hij voorzitter van het Willibrordensemble en zeer nauw betrokken bij de zomeravondconcerten in Zoutelande en de organisatie van de kerkdiensten in de Duitse taal voor toeristen. Meneer Scheele is verder vrijwilliger voor Stichting Philadelphia en begeleider van vluchtelingen in de gemeente Veere. Wisse De heer Wisse uit Meliskerke is onderscheiden voor zijn inzet als diaken voor de gereformeerde gemeente Meliskerke. Ook was hij voorzitter van de cliëntenraad van verzorgingshuis Eben Haëzer in Middelburg en actief als bestuurslid/secretaris van de Boazschool in Meliskerke, lid van het districtsbestuur van de jeugdbond en bestuurslid van de kiesvereniging van de SGP. Ook was hij secretaris en voorzitter van de jongelingsvereniging van de gereformeerde gemeente Meliskerke en heeft hij zich ingezet als penningmeester van de Wmo-raad Veere.

Volg ons op twitter: @M_burgseBode.


25 JAAR

all Voor e fi dee l on nanc & ge m de r é iële ak én zak da en k

KRABBENDIJKE

KERKPOLDER

Reünie Zaterdag 17 mei 2014

UNIEK IN ZEELAND: Infinity Sun

Voor oud-leerlingen en oud-personeelsleden Ga voor meer info en aanmelden naar

www.calvijncollege.nl

25

– 1988 201

8 – 201 198 3

8– 198 2013

VAKONDERWIJS

DE toEKomSt voor EEN gEZoNDE brUINE tEINt

Beauty in&out

OT

07

€1.900

107

K U INR

L

O R G IL T I N E E VO RD O

De laatste 55 stuks 48 STUK S! Private Lease v.a. € 225,- p/m Financiering: nu 0% rente!

208

UGEOT 2 PE T

VOORRAAD

08

€2.700 VOORDEEL OT

K U INR

L

O R G IL T I N E E VO RD O

DE PEUGEOT 208 ENVY... Uw beste voornemen voor 2014! 308

UGEOT 3 PE TO

€1.500 T

2014!

Knalprijs van € 18.660

Uw totale voordeel:

voor € 15.660,00*

€ 3.000,00!

K R IN

€ 18.660,00 € 2.500,00 € 500,00

U

O G R I LV T I N E OORD

EL

V/H JAAR

Peugeot 208 Envy 5 deurs 1.2 Extra inruilpremie Extra voorraad korting

08

AUTO

De laatste 55 stuks 50 STUK S! Private Lease v.a. € 259,- p/m Financiering: nu 0% rente!

Meer informatie èn voorwaarden:

www.goedkopepeugeots.nl!

Opbren g

n• te

Innameen verkoop , van boedels oemeubelen, b g, etc. ken, kledin

Geopend: Di, Wo en Vrijdag van 9.30-17.00 Pauze 12.00- 13.00

De beste fiets voor de liefste moeder!

Gazelle Bloom, de beste en meest veelzijdige moederfiets van dit moment! Natuurlijk hebben we ook geweldige acties voor vaders

PTA is onderdeel van Automotions

Meer informatie èn voorwaarden: www.goedkopepeugeots.nl!

v

Oude Veerseweg 1a - 4332 SH Middelb urg ☎ 06 - 340 184 95 - info@ramsjburg.nl www.ramsjburg.nl

PTA Goes, Pearyweg 11. Tel: (0113) 220620 Meer info of inruil? Ga dan snel naar » www.goedkopepeugeots.nl

• en

Oude Veerseweg 1a - 4332 SH Middelburg ☎ 06 - 340 184 95 - info@ramsjburg.nl www.ramsjburg.nl

+ NÚ 0% RENTE OP FINANCIERING!

Private Lease v.a. € 349,- p/m Financiering: nu 3,08% rente!UW

m r. Ge eent Ge

RUN OUT

UG OT 1 PE T

Innameop en verko els, van boed , boemeubelen g, etc. in ken, kled

d

r. Gemeen Ge

Meer info of inruil? Ga dan snel naar » www.goedkopepeugeots.nl E

op...

b st

r Zending oo

� pe..lk o . om W m o lk e W k� W��

F. Nouws Rucphen Sprundelseweg 35b (0165) 343740

dv

n r Ze ding oo

PTA 17 Roosendaal De Keen Etten-Leur TOT MEI: Extreem hoge inruilpremies Vlierwerf 6 Voorsteven 25 opTel:een nieuwe Peugeot (076) 107,5013151 208 en 308! (0165) 566666

��…

b st

Opbren g

Zwanestraat 13 HeinkensZand / 0113 760044 / 06 13665319

Kom de nieuwste modellen bekijken!


ACTUALITEIT

Column

Optredens tijdens ZNF op festivalhart op Abdijplein

Singer-songwriters gratis te zien MIDDELBURG - De komende editie van het Zeeland Nazomerfstival (ZNF) krijgt steeds meer vorm. Vorige week maakte de organisatie bekend dat Eveline Vroonland en Maaike Ouboter op maandag 1 september en Dotan en Michael Prins op dinsdag 2 september op het festivalhart op het Abdijplein in Middelburg staan. Zij zijn gratis te zien.

Eugène de Kok

Stop het in een la

Als je alle interviews van ministers van de laatste jaren op een rij zet, hoe vaak zou dan het woord ‘efficiënt’ voorkomen? Vaak, verzeker ik u. Af en toe lijkt het wel een wondermiddel. Tientallen miljoenen, zo niet miljarden kunnen er volgens beleidsbepalers worden bespaard als iedereen wat efficiënter zou werken. Niet alleen bij de overheid zelf, maar … waar niet eigenlijk? Als je als landelijke overheid vraagt of alles en iedereen doelmatiger gaat werken, lijkt het me verstandig dat je zelf het goede voorbeeld geeft. Misschien het begrip nog even duiden. Efficiënt betekent dat je op zo’n manier werkt dat je met zo weinig mogelijk tijd en geld zo veel mogelijk resultaat bereikt. Dat moet bij de provincies veel beter, vindt minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken en volgens hem zijn superprovincies daarvoor het beste middel. Flevoland, Noord-Holland en Utrecht zijn als eerste aan de beurt. De drie hebben echter vanaf het begin gezegd niets te zien in Plasterks plannen. De commissarissen van de koning onderstreepten dat vorige week nog eens en zeiden dat wat hen betreft de discussie is gesloten. Zo willen zij niet verder. Enquêtes onder leden van Provinciale Staten, ambtenaren, deskundigen en inwoners wezen al eerder uit dat niemand trek heeft in een provinciale kolos. Plasterk trok zich daar vrijdag na de ministerraad echter niets van aan en verklaarde doodleuk dat volgens hem ‘alles op schema’ ligt. Iedereen voelt aan dat er zo niets van komt, maar Plasterk steekt zijn kop in het zand en gaat door. Los van de vragen of zo’n superprovincie ooit efficiënter zal zijn - megafusies hebben in het verleden immers bewezen dat groter zelden sneller en goedkoper is - en of het niet beter is helemaal te stoppen met de provincies, moet je je afvragen of dat zo verstandig is van de minister. Hij kan het beter onderin een la van zijn bureau stoppen en met Flevoland, Noord-Holland en Utrecht gaan praten over maatregelen om doelmatiger te werken. Dat zou heel wat tijd en geld besparen en een mooi resultaat opleveren. Efficiënt heet dat.

Colofon

Kantoor regio Zeeland Keizerstraat 3a, 4461 AN Goes, Tel. 0118 617 661 Hoofdkantoor Bredaseweg 26, 4881 DE Zundert, Postbus 22, 4880 AA Zundert Tel. 076 599 8111, Fax 076 599 8199 Middelburgse Bode M_burgse Bode Redactie Britta Janssen, Eugène de Kok Correspondenten Marielja ten Bruggencate-de Geus Acquisitie Lennert Steketee Druk Drukkerij Vorsselmans Sluittijden Advertenties maandag 13.00 uur Verenigingsnieuws en lezersfoto’s vrijdag 12.00 uur Weekendverslagen maandag 11.00 uur Aanleveren via www.internetbode.nl Bezorgklachten 076 599 8111

W E E K B L A D

t

h

u

i

s

i

n

d

e

De oplossing van deze puzzel is in week 19 te vinden op www.internetbode.nl

© www.sudokusite.eu

DOOR EUGÈNE DE KOK Daarmee is het Abdijplein sowieso drie dagen gratis toegankelijk, want zondag 31 augustus staat het festivalhart in het teken van de traditionele picknick, het nazomerzingen en het nazomerdansen. De 15-koppige JP and The Seeger Session Band begeleidt het laatste onderdeel op de enige zondag van het festival. Het begint om 21.00 uur. Zij brengen de mensen aan het dansen met een opzwepende, mix van Americana, New Orleans-jazz, country en gospel’, belooft de organisatie. De maandag erna is het podium vanaf 21.00 uur het domein van twee vrouwelijke singersongwriters: Eveline Vroonland en Maaike Ouboter. De in Heinkenszand geboren Eveline Vroonland timmert de laatste tijd hard aan de weg. Zo was ze in februari Serious Talent bij 3FM. Maaike Ouboter verwierf grote bekendheid met haar hit ‘Dat

Jinc Optiek r

e

g

i

o

Uitgeverij de Bode b.v. behoudt zich ten aanzien van de inhoud van deze uitgave en/of website zowel het auteursrecht voor conform artikel 15 lid 1 sub 4 van de Auteurswet als het databankrecht.

Puzzel week 18

De JP and The Seeger Session Band begeleidt dit jaar het nazomerdansen.

Korte Geere 11 Middelburg 0118 615 860 www.jincoptiek.nl info@jincoptiek.nl

ik je mis’, die ze voor het eerst liet horen tijdens het televisieprogramma ‘De beste singer-songwriter van Nederland’. ‘Het programma was haar springplank, maar ook zonder was ze er wel gekomen’, volgens haar biografie. Maaike Ouboter begint om 22.00 uur. Dotan en Michael Prins staan een dag later op het Abdijplein. De eerste heeft deze week toevallig de 3FM Megahit met het ‘Home’, een track van zijn album ‘7 lagen’. Dotan werd in 2011 door Giel Beelen bestempeld als het meest veelbelovende talent en de singles van zijn debuutalbum ‘Dream Parade’ werden veel gedraaid op de radiostations. Hij speelde eerder op het ZNF en begint op 2 september om 21.00 uur. Michael Prins won vorig jaar het televisieprogramma ‘De beste singer-songwriter van Nederland’. Zijn debuutalbum ‘Rivertown Fairytales’ belandde eventjes in de top tien van de Album Top 100 en Prins treedt sindsdien overal en nergens op. Hij speelt in Middelburg vanaf 22.00 uur. Oostkerk De rest van het programma op het festivalhart komt later naar buiten. De locatievoorstellingen zijn al wel allemaal bekend. ‘De Zwarte van Walcheren’ in de Oostkerk

FOTO VIA ZNF

in Middelburg is dit keer de openingsvoorstelling. Herman van Wijdeven maakte in opdracht van Theaterproductiehuis Zeelandia in Middelburg een familiedrama over de geboorte van een zwart kind in een blank gezin. Het speelt zich af in het heden, maar heeft de slavernij als thema. In Middelburg is in april de aftrap gegeven voor de herdenking van de afschaffing van de slavenhandel. Stefan Perceval is regisseur van het toneelstuk. Naast ‘De Zwarte van Walcheren’ staan ‘Aards Paradijs’, naar een origineel van de auteur Tennessee Williams, in de monumentale boerderij Land en Zeezicht in Kamperland en ‘De schrijver, zijn vrouw, haar minnares’ over een fictieve ontmoeting tussen Marinus Nijhoff, Netty Nijhoff en Marlow Moss in de Zeeuwse duinen. De Zeeuwse componist Douwe Eisenga schreef de muziek voor het toneelstuk. Meer informatie: www.theaterzeelandia.nl.

HORECASPECIALIST ZEELAND

BEZOEK ONZE SHOWROOM IN ARNEMUIDEN! 0118 416 701 | ARNEMUIDEN@DE-AREND.COM

Zeelandia Middelburg blaast sponsorloop nieuwe leven in

Eerste Color Run brengt 2500 op

MIDDELBURG - Zeelandia Middelburg heeft woensdag voor het eerst een Color Run georganiseerd voor haar jeugdleden. De vereniging koos ervoor om de oude sponsorloop zo nieuw leven in te blazen. Een kleine 200 kinderen uit de C, D, E, F en mini-elftallen hadden van tevoren geld ingezameld. De opbrengst is bestemd voor het organiseren van evenementen als Sinterklaas en de spelregelavond en de aanschaf van een nieuwe zithoek voor het jeugdhonk. De kinderen hebben uiteindelijk ruim 2500 euro opgehaald. Tijdens de Color Run werd er op verschillende punten gekleurd poeder op de rennende kinderen gegooid. Ook moesten ze onderweg enkele spelletjes doen. Aan het einde van het parkoers stond een tobbedansbaan klaar om de kinderen weer schoon te krijgen. Zeelandia Middelburg organiseerde de loop in samenwerking met Qui-Vive Evenementen en Attractieverhuur. FOTO BRAM MINNES PAGINA 5


Schooltuinproject Palmenhof

Topklasje van 48 jongeren klaargestoomd van de gemeente Middelburg én een mooi bedrag uit het dorpstafelbudget kan binnenkort gestart worden met de herinrichting.

Karel van de Beek met Vlinder, Mads en Timo.

SINT LAURENS - De voortuin van basisschool de Palmenhof in Sint

Laurens kan wel een opknapbeurt gebruiken. Dankzij een groencheque

Karel van de Beek, wijkmanager van Sint Laurens reikte vorige week de cheque uit. Alle leerlingen mogen zelf een tuinontwerp indienen, uit alle ontwerpen worden de beste ideeën gekozen en die zullen de basis vormen van de nieuwe schooltuin. Niet alleen de leerlingen en het team zullen aan de slag gaan in de schooltuin. Ook ouderen/buurtbewoners van het dorp zullen hieraan hun steentje bijdragen. Met de kennis van de ouderen en de energie van de jongeren kan het niet anders dan een succes worden! Samen zaaien, planten, onderhouden en te zijner tijd ook oogsten. Elke leerling mag een keer de tuinman/ vrouw directeur/directrice zijn en is dan verantwoordelijk voor de tuin, water geven, onkruid wieden, tuingereedschap schoonmaken etcetera. Een leuk en leerzaam project!

Column

‘Bergmann beleeft’ FOTO MIEKE WIJNEN

Vieren en herdenken

Deze mensen kregen hun koninklijke onderscheiding tijdens de Algemene Gelegenheid (de lintjesregen), maar gedurende het jaar decoreer is ook vaak inwoners. Dat is dan tijdens een Bijzondere Gelegenheid. Bijvoorbeeld als iemand een jubileum viert of afscheid neemt tijdens een vergadering. Ook dan is de onderscheiding altijd een verrassing en dat maakt het extra bijzonder. Op Koningsdag ben ik met mijn gezin de hele gemeente doorgeweest. We hadden ons wel in tienen kunnen knippen, zoveel feestelijkheden waren er die we helaas niet konden zien. We begonnen om 9 uur op de Markt in Middelburg met de aubade en daarna zijn we snel naar Arnemuiden gereden voor de aubade op het Havenplein. Daar kwamen alle kindjes aan met versierde fietsen en werden honderden ballonnen opgelaten.

MIDDELBURG - Drie dagen lang Engelstalig debatteren aan de University College Roosevelt in Middelburg, de sfeer van Zeeland proeven en kennis maken met de provinciale, landelijke en internationale politiek. Van 2 tot en met 4 mei nemen de 48 meest talentvolle scholierdebaters uit Nederland deel aan de Roosevelt World Schools Academy. Dit zijn vooral VWO 4 en 5 scholieren die na een strenge selectieprocedure zijn geselecteerd. Deze gemotiveerde toptalenten zullen middels een intensief trainingsprogramma worden klaargestoomd voor het internationale debattoneel. Gedeputeerde George van Heukelom uit Zeeland: “Dit driedaagse evenement is een mooie aanvulling op de debatactiviteiten die we al organiseren met het jongerenplatform JouwZeeland. Daarnaast profileren we onze provincie eens op een heel andere manier, namelijk als dé debatprovincie van Nederland. Hier vindt namelijk de selectie plaats voor het internationale wereldkampioenschap debatteren voor scholieren in 2015 in Singapore.”

Uit Breda doet één leerling mee, van het Stedelijk Gymnasium Breda. Ook zij maakt kans om door te dringen tot de Nederlandse selectie voor het WK debatteren voor scholieren in Singapore. Organisatoren De Stichting Nederlands Debat Instituut, Cogency Debate Education, Stichting Dutch Schools Debating Championships (DSDC) en University College Roosevelt, met ondersteuning van de Provincie Zeeland. Uitnodiging openingsdebat De pers en geïnteresseerden zijn van harte uitgenodigd voor het gratis Engelstalige publieksdebat op vrijdag 2 mei om 20.00u op de campus van University College Roosevelt (Lange Noordstraat 1, 4331 CB, Middelburg). Aanvang: 19.30u. Voor aanmelden en meer informatie kunt u contact opnemen met projectleider Evelien van der Molen, molen@debatinstituut.nl of per telefoon op (035) 6252050 of 06-20989918. Meer lezen? www.schooldebatteren.nl/ roosevelt en facebook.com/schooldebatteren en www.jouwzeeland.nl

Kruip in de huid van een echte redder op KNRM-Reddingbootdag

Tweewekelijkse column burgemeesTer middelburg

25 en 26 april waren heel feestelijke dagen. Op vrijdag mocht ik zeven inwoners van onze gemeente namens Zijne Majesteit de versierselen opspelden. Zij kregen allemaal een lintje na zich jarenlang te hebben ingezet als vrijwilliger: van een brandweerman tot iemand die decennia lang actief is geweest bij de sjoelvereniging en van een vrijwilliger bij de muziekvereniging tot het ondersteunen van asielzoekers. Grote bewondering voor hun tomeloze inzet!!

Internationaal podium

Toen hebben we in Nieuw- en Sint Joosland rond de kerk allemaal kinderspelen gedaan. Julia en Valentijn genoten van de springkussens en de leuke spelletjes. Heerlijk een taartje gegeten in ‘t Durps uus op d’n oek’ en daarna richting Sint Laurens. Daar waren we net op tijd voor de talentenshow: wat een goeie acts, zang en dans - het was echt een gezellig feest op de Warande! Even thuis een boterham gegeten en toen in Middelburg het optreden gezien van Isabel op de Markt en de ringrijders op het Abdijplein aangemoedigd. We hebben de dag afgesloten met de mooie roofvogelshow in Arnemuiden. Grote complimenten voor alle vrijwilligers die deze eerste Koningsdag tot een waar feest gemaakt hebben! Na al dat ‘vieren’ is het altijd even omschakelen voor Dodenherdenking. Dit jaar in Arnemuiden op 3 mei (op de oude begraafplaats aan de Rademacherstraat) en in Middelburg (op het Abdijplein) wel op 4 mei. Om 20 uur staan we twee minuten stil bij alle slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en alle gevallenen in oorlogssituaties en tijdens vredesoperaties nadien. Wij konden op Koningsdag genieten en die dag in vrijheid beleven, omdat anderen voor die vrijheid zijn gestorven. Het is goed daar eens per jaar echt even bij stil te staan. Reageren? Mail naar benw@middelburg.nl

Open dag van de Redding Maatschappij MIDDELBURG - Op zaterdag 3 mei organiseert de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) haar landelijke open dag op meer dan 45 locaties. Dé dag om actief kennis te maken met het werk, de professionele vrijwilligers en het materieel van de KNRM. Beleef het mee!

En het allermooiste: jong en oud mogen, net als een echte redder, mee op de reddingboot.

Actie, dat is waar het om draait bij de KNRM. Op het moment dat de pieper gaat, komen de vrijwilligers van de KNRM in actie: ze spoeden zich naar het boothuis, varen uit en verlenen hulp aan mensen die op of aan het water in de problemen zijn.

“Donateur? Meevaren! Meevaren? Donateur worden!” De KNRM werd in 1824 opgericht en nog altijd werkt de landelijke hulpverleningsorganisatie geheel zelfstandig, zonder subsidie van de overheid, maar met de steun van de ‘Redders aan de Wal’, de geuzennaam van de donateurs. 3 mei is ook een uitgelezen moment voor niet-donateurs om kennis te maken met de KNRM en om in te schrijven als nieuwe donateur.

De 1.300 vrijwilligers van de KNRM kunnen dat alleen doen door de steun van meer dan 80.000 donateurs. Zij komen ook in actie, maar dan in financiele zin. Als dank voor die vaak jarenlange steun halen de vrijwilligers op 3 mei alles uit de kast. Spectaculaire demonstraties, rondleidingen, films en activiteiten voor kinderen.

Tijden en programma’s Reddingbootdag duurt van 10.00 tot 16.00 uur en wordt in 45 plaatsen langs de Noordzeekust, de Zuid- Hollandse en Zeeuwse wateren en aan het IJsselmeer gehouden. Kijk op de website www.reddingbootdag.nl voor routebeschrijvingen, plaatselijke programma’s, richtlijnen voor bezoekers en nog veel meer.

BEDRIJVIG NIEUWS Kaas & biowinkel opent vrijdag 2 mei aan de Dorpsdijk in Vrouwenpolder

Eerlijk eten: een smakelijke belevenis VROUWENPOLDER - Heerlijke, verantwoorde producten en gezelligheid. Dat bieden schoonzussen Marie en Ingrid in hun nieuwe zaak ‘Eerlijk eten’ in Vrouwenpolder. U vindt hier allerlei biologisch en Italiaans lekkers tegen een betaalbare prijs. Omdat de eigenaressen ook van gezelligheid houden verwennen ze hun klanten graag met proeverijtjes. Vrijdag 2 en zaterdag 3 mei viert Eerlijk eten haar opening met onder meer een demonstratie over oliën en balsamico’s die in de winkel verkrijgbaar zijn. DOOR BRITTA JANSSEN De schoonzussen zijn al weken bezig met het realiseren van hun droom. Klussen, de beste producten voor hun winkel uitzoeken, ze doen het met veel plezier. “We hebben veel lekkers mogen proeven de laatste tijd”, vertelt Ingrid met een glimlach.

“Zo verkopen we alleen producten waar we achter staan, alleen de krenten uit de pap.”

Daarvoor staat er een espressoapparaat in de winkel. We willen er een belevenis van maken voor de mensen.”

Assortiment Het assortiment is heel breed. Eerlijk eten richt zich op biologisch verantwoorde voeding en de Italiaanse keuken. U kunt er bijvoorbeeld terecht voor kaas van nicht Els Kwekkeboom van de naburige kaasboerderij Schellach, wijnen, zuivel, pasta’s, olijven, meel, koffie en nog veel meer. Ook glutenvrije en speltproducten en vergeten groenten, zoals zoete aardappel pastinaak en schorseneren, ontbreken niet. “We bieden bijzondere producten aan tegen een betaalbare prijs. Zoals bijvoorbeeld gegrilde aubergine en courgette, pasta in allerlei kleurtjes en hartvormige pasta d’amore in pasteltinten. Die kleuren zien er heel leuk uit op je bord, ook voor kinderen.” De dames laten hun klanten graag veel specialiteiten proeven. “Ook van onze speciale Italiaanse koffie bijvoorbeeld.

Belevenis Nu de opening van hun kaas- en biowinkel eindelijk daar is, vinden Marie en Ingrid het een spannende tijd. “Maar we zijn ook superblij. We liepen al een tijd rond met dit idee. Het leek ons heel leuk om samen en winkel te beginnen. We zijn geïnteresseerd in biologisch verantwoord eten en Italiaanse lekkernijen zijn ook onze passie. Toen we dit mooie pandje naast de bloemenzaak op het oog kregen, voelde dat als een grote kans die we moesten grijpen.” Van binnen en van buiten is het helemaal naar hun wens. “We hoorden dat dit het oudste huis van Vrouwenpolder is.” Door het monumentale karakter spat de gezelligheid er in ieder geval vanaf. “Zelfs toen het nog leeg stond was er binnen al sfeer. Tijdens het verbouwen en schoonmaken stonden er al vaak mensen naar binnen te

Marie, Ingrid en buurvrouw Elma bij de nieuwe winkel Eerlijk eten in Vrouwenpolder.

kijken, dus we hopen dat het druk wordt in de zaak.” Ervaring De schoonzussen hebben allebei jaren ervaring in het verkopen van versproducten. “Het samenwerken gaat ook heel goed. We hebben iedere dag plezier. Daarbij werken onze mannen ook al lang prettig samen”, lacht Ingrid.

Eerlijk eten - Dorpsdijk 42 - 4354 AD Vrouwenpolder - tel. 06 208 423 18 PAGINA 6

Eerlijk eten is voorlopig in het voorjaar en de zomer open op dinsdag tot en met zaterdag van 8.00 tot 12.30 uur. Vrijdag 2 en zaterdag 3 mei vieren Marie en Ingrid officieel de opening. Tussen 10.00 en 17.00 uur is iedereen welkom voor een gratis proeverij. Op de zaterdag verzorgt Els Mesu van kaasboerderij Schellach om 10.00 uur symbolisch de opening, door een lint door te knippen.


BlAuw Geruite Kiel

NIEUWS- EN INFORMATIEPAGINA VOOR DE INWONERS VAN GEMEENTE VLISSINGEN EN OMSTREKEN

Woensdag 30 april 2014

Redactie: afdeling Communicatie postbus 3000, 4380 GV Vlissingen telefoon: 14 0118 communicatie@vlissingen.nl www.vlissingen.nl Fotografie: gemeente Vlissingen, tenzij anders vermeld

vlissingen, stad aan zee

MAAtREGElEN 5 MEI BEVRIjDINGSFEStIVAl ater zijn geheel afgesloten - het Dijktheater is via de Nieuwendijk, Baljuwstraat en Oranjedijk lopend te bereiken. Autovrij Het Bellamypark, de Hellebardierstraat, Baljuwstraat, Oranjedijk, Simon Stevinstraat, en de Hendrikstraat (tussen Emmastraat en Gravestraat) zijn door de gemeente aangewezen als noodroute voor de hulpdiensten. In deze straten mogen op 5 mei vanaf 08.00 uur tot 6 mei 02.00 uur geen auto’s worden geparkeerd. Vanwege de noodroute is de wegsleepregeling van kracht.

Foto: Ruben Oreel Maandag 5 mei 2014 organiseert de Cultuurwerf het Bevrijdingsfestival Zeeland in het centrum van Vlissingen. Het festival begint om 13.00 uur en duurt tot 24.00 uur. Om het festival voor bewoners en bezoekers vlot en veilig te laten verlopen, worden extra maatregelen genomen van maandag 5 mei 08.00 uur tot dinsdag 6 mei 02.00 uur. Festivalterrein De volgende straten zijn op 5 mei aangewezen als festival- en horecagebied: Zeilmarkt, Nieuwendijk, Arsenaalplein, Dijktheater, Oranjedijk, Rondeel, De Ruyterplein, Beursplein, Hellebardierstraat en het Bellamypark. Verkeersmaatregelen: • De Nieuwendijk, de Baljuwstraat,

de Oranjedijk, de Emmastraat zijn afgesloten voor het verkeer. Alle andere straten vanaf de Koningsweg blijven bereikbaar; • De Spuistraat wordt afgesloten, rechts naast de inrit van de parkeergarage. Bestemmingsverkeer kan via de Dam en de Gasthuisstraat de straten ten westen van het Bellamypark bereiken; • Het Bellamypark is afgesloten voor alle verkeer; • Op Boulevard de Ruyter geldt tweerichtingsverkeer; • Op Boulevard Bankert (tussen de Coosje Buskenstraat en de Trompweg) geldt tweerichtingsverkeer; • Bezoekers kunnen de fiets parkeren in de fietsenstalling op de Spuistraat, de Oude Markt en de Zeilmarkt; • De sluizen richting het Dijkthe-

PAASkuIkENtjES “Als raadslid krijg je het héél druk”, kreeg ik voor de verkiezingen vaak te horen. Maar na de verkiezingen werd het stil. Eerst twee en daarna vier partijen trokken zich terug achter gesloten deuren voor de coalitieonderhandelingen. De andere partijen – waaronder het CDA – konden niet veel meer doen dan wachten op onderhandelingsresultaten. Je moet een broedende kip niet storen. Vlak voor Pasen was kip klaar met broeden en kropen de kuikentjes uit hun ei: vier nieuwe wethouders en een concept-coalitieakkoord. Dat akkoord is voor het CDA nog niet concreet genoeg. Duidelijke keuzes ontbreken. Maar het is een begin. Het CDA wil kritisch en constructief meedenken. Het is belangrijk dat het nieuwe college zo snel mogelijk op stoom komt. Bezuinigingen en decentralisaties kunnen niet wachten. Vlissingen moet verder. En de politieke discussie moet nu zo snel mogelijk verschuiven van de achterkamertjes naar de raadzaal. Dan kan het echte werk beginnen. Ank Muller, raadslid CDA E-mail: ankmullercda@gmail.com Tel: 06-81744385 www.cdavlissingen.nl

BEkENDMAkINGEN

Ingediende aanvragen voor een omgevingsvergunning: B&W maken bekend dat zij de volgende aanvragen voor een omgevingsvergunning hebben ontvangen: 1. Verbouwen voorgevel Koudekerkseweg 138 (22-04-2014) 2. Plaatsen dakkapel Westerzicht 108 (22-04-2014) 3. Woninguitbreiding Anna Blaman laan 34 (16-04-2014)

4. Kappen boom Gerbrandystraat 79 (23-04-2014) De publicatie van de ingediende aanvragen heeft een informatief karakter. Tegen deze aanvragen kunnen geen bezwaarschriften worden ingediend. Het is mogelijk dat de tekeningen, waarop de vergunning wordt verleend, afwijken van de ingediende aanvraag. Kennisgeving beschikking Wet algemene bepalingen omgevings-

Gratis parkeren 5 mei is het vrij parkeren met uitzondering van de Kenau Hasselaarstraat, de boulevards, parkeerplaats de Nolle en de parkeergarages aan

de Aagje Dekenstraat en de Spuistraat. Parkeergarages Parkeergarage het Scheldeplein kunt u tot 01.00 uur uitrijden. Parkeergarage De Fonteyne is 24 uur per dag geopend. In beide parkeergarages geldt vanaf 18.00 tot 09.00 uur een aangepast tarief van max. € 4,00. Voor en na het festival is de binnenstad bereikbaar via de Koningsweg en via de Spuistraat. Informatie Als u vragen heeft over het festival kunt u bellen met de Cultuurwerf via (0118) 415 505. De Cultuurwerf is op 5 mei telefonisch bereikbaar van 9.00 tot 24.00 uur. We wensen u veel plezier op het Bevrijdingsfestival!

lINtjESREGEN

VERGADERINGEN Stadhuis Vlissingen Aanvang 19.30 uur

Gemeenteraad Adviesraad

Donderdag 8 mei 2014 Voor de volledige agenda kijk op www.vlissingen.nl/

gemeenteraad

StADhuIS GESlotEN in verband met Bevrijdingsdag is het stadhuis op maandag 5 mei gesloten. Dinsdag 6 mei zijn we weer geopend. Ook alle locaties van Orionis walcheren zijn maandag 5 mei gesloten. Maandag 5 mei wordt er geen huisvuil opgehaald. Dit verschuift naar dinsdag 6 mei.

AFSChEID wEthouDERS wethouders rob van Dooren, Marin de Zwarte en lambert Prevoo nemen op vrijdag 16 mei afscheid van de gemeente Vlissingen. u bent van harte welkom op de receptie van 16.00 – 18.00 uur om persoonlijk afscheid van hen te nemen in het atrium van het stadhuis.

NIEuwSBRIEF GRAVEStRAAt

Lintjesregen in Vlissingen. Foto: Ruben Oreel Vrijdag 26 april 2014 ontvingen vijf inwoners van de gemeente een koninklijke onderscheiding uit handen van burgemeester letty Demmers. Zij hebben zich op bijzondere wijze ingezet voor de gemeente Vlissingen of een bijzondere prestatie geleverd. Via deze weg feliciteren we hen nogmaals van harte met deze bijzondere onderscheiding! lid in de orde van oranje Nassau, van links naar rechts: - Dhr. j. (jan) van lomwel - Mevr. j.j.M. (Conny) Seijbel - Mevr. Coby van Eenennaam – lobbezoo - Dhr. (Ruud) kooger - Mevr. j.M. (May) van leeuwen – Scheele

DoDENhERDENkING Zondag 4 mei 2014 vindt de Dodenherdenking om 19.45 uur plaats op de Noorderbegraafplaats in Vlissingen. De muziek wordt verzorgd door muziekvereniging ONDA. Om 20.15 uur worden bij verschillende monumenten op de Noor-

derbegraafplaats kransen gelegd. Voorafgaand aan de Dodenherdenking organiseert de Raad van Kerken een herdenkingsdienst om 19.00 uur in het rouwcentrum Overtoom - Groen aan de Van Dishoeckstraat 620 (direct achter de Noorderbegraafplaats).

recht (Wabo) Reguliere procedure: Verleende omgevingsvergunningen B&W maken bekend dat zij de volgende omgevingsvergunningen hebben verleend: 1. Verbouwen buitengevel Van Hogendorpweg 91 GA (23-04-2014) 2. Verlenen gebruiksvergunning gebouw 001, 003 en 024 Oosterhavenweg 10 (24-04-2014) 3. Herinrichten showroom Bedrijfsweg 2B (24-04-2014)

Bezwaar Bij de hierboven genoemde besluiten kunnen belangen van derden betrokken zijn. (Derden) belanghebbenden kunnen binnen zes weken na de tussen haakjes staande datum een gemotiveerd bezwaarschrift indienen bij burgemeester en wethouders van Vlissingen, Postbus 3000, 4380 GV Vlissingen. Het maken van bezwaar schorst de werking van het besluit niet. Wel kan een belanghebbende die bezwaar heeft gemaakt, de Voorzieningenrechter van de Rechtbank Zeeland-West-Brabant,

Begin april zijn de werkzaamheden begonnen van de herinrichting van de Gravestraat in Vlissingen. De straat wordt onder andere voorzien van asfalt en nieuwe riolering. wilt u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen? Meld u dan aan voor de nieuwsbrief. we praten u hierin bij over actuele werkzaamheden, draaitijden van de Koningsbrug en overige informatie. Zie ook www.vlissingen.nl/ gravestraat

DuuRZAAM DoEN Meer dan de helft van de Nederlanders wil duurzamer leven. Het ministerie van infrastructuur & Milieu wil daarom, samen met anderen zoals Milieu Centraal, concrete tips en tools bieden zodat de stap naar duurzaam doen gemakkelijker wordt. Op www.duurzaamdoen.nl vindt u concrete tips en inspiratie om duurzaam te doen zodat we nu en in de toekomst op een leefbare, gezonde en veilige manier in Nederland kunnen wonen en werken. Door bewust te kopen, slimmer te reizen of ons afval te recyclen, werken we samen aan een gezonde en leefbare wereld.

Team Bestuursrecht, Postbus 90006, 4800PA Breda verzoeken een voorlopige voorziening te treffen, indien onverwijlde spoed, gelet op de betrokken belangen, dat vereist. Voor een dergelijk verzoek is griffierecht verschuldigd. Lees verder op de volgende pagina


vervolg Bekendmakingen Monumentencommissie De monumentencommissie vergadert eens in de 3 weken op een donderdag. De stukken ter behandeling moeten uiterlijk één week voor de vergadering (woensdagmiddag uiterlijk 17.00 uur) bij bouw- en woningtoezicht ingediend zijn. De data van de volgende vergaderingen van de monumentencommissie zijn 1 mei 2014 en 22 mei 2014. Voor nadere informatie met betrekking tot afspraken en/of bezoeken kunt u contact opnemen met de secretaris of de afdeling.

Activiteitenbesluit milieubeheer Burgemeester en wethouders van Vlissingen maken bekend dat zij de volgende meldingen in het kader van het Activiteitenbesluit milieubeheer hebben ontvangen:

ingeschreven. Het college heeft besloten de bijhouding van de persoonlijsten van deze personen op te schorten. Dit betekent dat zij daardoor formeel niet meer op dat adres staan ingeschreven.

1. Van gebr. de Muynck B.V. voor het oprichten van de inrichting. De inrichting is gelegen op het perceel Paul Krugerstraat 237 te Vlissingen

Amstelstraat 115 H. van Essen, 29-04-1984

Vertrokken naar onbekende bestemming Uit onderzoek van de afdeling Publiekszaken is gebleken dat onderstaande personen niet meer wonen op het adres waar zij volgens de basisregistratie personen staan

Paul Kurgerstraat 1 J. van Grafhorst, 27-11-1987 Paul Krugerstraat 57 S. van der Pluym, 09-04-1979 Singel 156a V. Hoogedoorn, 21-12-1984

De Scheldebeker 2014, vijftig jaar later…

MIDDELBURG - Nederland en Zeeland bestaan dit jaar 200 jaar en dit wordt het hele jaar door, met name in Zeeuws-Vlaanderen gevierd tijdens bijzondere evenementen die het thema verbinden symboliseren. In het kader van alle festiviteiten rondom het 200-jarig bestaan is de organisatie van het evenement op zoek naar foto’s en herinneringen van deelnemers en bezoekers van één van de eerdere zwemtochten over de Westerschelde.

20 juli 2014 zal voor het eerst sinds 50 jaar weer de zwemtocht over de Westerschelde plaatsvinden. Deze historische tocht, met als titel ‘De Scheldebeker 2014’, zal deze keer van Vlissingen naar Breskens gezwommen worden door zwemmers die zich reeds eerder hebben gekwalificeerd. Van 26 mei tot en met 28 juli vindt er een fototentoonstelling plaats van de zwemtochten uit de jaren 1930 tot 1964. Heeft u van de zwemtochten van weleer (1964 of nog eerder) foto’s of krantenberichten

en wilt u deze beschikbaar stellen voor de tentoonstelling, dan kunt u deze digitaal versturen naar Luke.kuyper@zeelandsportenleisure.nl. Uw foto’s worden verwerkt tot een bijzondere tentoonstelling die in zowel Vlissingen als Breskens te zien zal zijn in het stadshart van de steden. Verstuurt u de foto’s per post, vergeet dan niet hierbij op de achterzijde ook uw eigen contactgegevens te vermelden zodat wij het materiaal aan u kunnen terugsturen. Ook als u zelf heeft deelgenomen aan één van de eerdere zwemtochten en u wilt er ook deze editie weer bij zijn als supporter van het deelnemersveld, meld u dan aan via onderstaande contactgegevens waarna u een uitnodiging toegestuurd zult krijgen. Contactgegevens: Stichting Zeeland Sport & Leisure, t.a.v. Luke Kuyper, Badhuisstraat 82, 4381 LV Vlissingen. Uiteraard zullen wij uw foto’s en berichten met zorg behandelen en krijgt u deze na afloop van het evenement weer terug. Stichting Zeeland Sport & Leisure kan niet aansprakelijk worden gesteld voor kwijtgeraakte en of beschadigde stukken in de post. Meedoen met deze actie is dan ook voor eigen risico.

Ladiesnight voor pleegmoeders groot succes MIDDELBURG - Wat startte als een klein idee, groeide afgelopen weken uit tot een groot succes. Medewerkers Gieke en Fatima van Juvent, Jeugd & Opvoedhulp Zeeland blikken dan ook tevreden terug op de drukbezochte ladiesnights voor pleegmoeders in Goes en Middelburg. Fatima: “Pleegouders zijn onmisbaar in onze samenleving. Het was dat extraatje dat je wilt teruggeven aan de mensen die hun hart en huis open stellen voor kinderen die tijdelijk een thuis nodig hebben. Met de drie ladiesnights is dat volgens mij aardig gelukt!” Gieke: “Het is de eerste keer

dat we zoiets hebben opgezet. In het begin wisten we dan ook nog niet zo goed op hoeveel deelnemers we mochten rekenen. Ik ben de plaatselijke ondernemers dan ook erg dankbaar dat ze toch met ons in zee wilden gaan. Voor hetzelfde geld nodig je een kapper en pedicure uit en organiseer je een modeshow voor maar een handjevol pleegouders. Gelukkig bleek al snel na het versturen van de uitnodiging dat het storm liep met aanmeldingen.” Fatima: “We hebben de pleegmoeders en hun introducés echt een avondje uit kunnen bieden, daar ben ik trots op!” Gieke: “Het mooiste verhaal voor mij was de oma die haar kleinkin-

deren opvoedt omdat haar dochter in een woongroep verblijft. Alle vier waren ze op de ladiesnight. Even een avondje samen weg. Aan het eind van de avond hebben ze samen de moeder weer teruggebracht.” De roep om een herhaling van de ladiesnight hebben de dames de afgelopen dagen al meerdere keren gehoord. Fatima: “Dat zal ook zeker gaan gebeuren. Alleen de roep van de pleegvaders wordt nu ook steeds luider en luider. Dus ik denk dat we nu eerst onze pijlen moeten richten op een stoer mannenuitje!” Meer informatie over pleegzorg: www.juvent.nl

Waardevolle conversaties binnen de vesten MIDDELBURG - Dinsdag 22 april startte het project Samen in Gesprek in de Middelburgse binnenstad. Dit is een initiatief van Stichting Welzijn Middelburg, waarbij samengewerkt wordt met Werkt Voor Ouderen en het wijkteam binnenstad Middelburg. Een team vrijwilligers gaat in gesprek met bewoners van de Middelburgse binnenstad om te peilen hoe ze hun leefomgeving ervaren. Daarnaast brengt het team in kaart van welke voorzieningen bewoners gebruik maken en of er behoefte is aan andere voorzieningen of activiteiten. Ook wordt gesproken met bewoners of ze bereid zijn om zich daar zelf voor in te zetten. De gesprekken worden gevoerd door een team van enthousiaste vrijwilligers tussen 22 april en eind juni 2014. Zij bezoeken bewoners aan huis, in eerste instantie de Maisbaai, de Punt, omgeving Bachtensteene, Klein-Vlaanderen, Zusterplein, Bellinkplein, Sint Jansgang, Rouaansekaai, Beenhouwerssingel, omgeving schouwburg, Zuidsingel en de Spanjaardstraat. Het doel van Samen in Gesprek is om een beeld te krijgen van hoe men het (samen)leven in de binnenstad ervaart en wat men er zelf aan bijdraagt. In totaal worden 300 gesprekken gevoerd. Vragen over bijvoorbeeld burencontact en wijkvoorzieningen komen aan bod. Vrijwilligers vragen daarnaast welke waardering bewoners hun

wijk geven en of ze bereid zijn zich in te zetten voor eventuele verbeteringen. Waar nodig verwijst SWM bewoners door naar bijvoorbeeld het loket van Porthos. Daar worden bewoners met een hulpvraag ondersteund door professionals. Eind juni wordt Samen in Gesprek afgerond. Vrijwilligers Het vrijwilligersteam van Samen in Gesprek bestaat uit 10 leden en peilt de ideeën en behoeften van bewoners. De resultaten maken inzichtelijk hoe activiteiten en voorzieningen kunnen aansluiten op die behoeften. De vrijwilligers bezoeken de bewoners in de wijk. Ze volgden daarvoor een training van drie halve dagen. Enkele elementen van deze training zijn gesprekstechnieken en oplossingsgericht werken. De vrijwilligers van SWM dragen een herkenbare SWM-badge waarmee ze zich legitimeren. Eind juni verschijnt het rapport met de resultaten van de gesprekken. Zo kunnen de betrokken partijen vervolgstappen zetten die aansluiten op de wensen van de bewoners. Voorafgaand aan Samen in Gesprek vonden drie pilot-projecten plaats in Arnemuiden, de Stromenwijk en de Griffioen. Deze zijn succesvol afgerond, waardoor Samen in Gesprek nu van start gaat binnen de Middelburgse vesten. Meer informatie over Samen in Gesprek vindt u op de website van Stichting Welzijn Middelburg: welzijnmiddelburg.nl PAGINA 8

Stroomweg 10 H.F. van der Mheen, 04-03-1999 Westerzicht 663 F. Qadirzadeh, 25-05-1993 Van Dishoeckstraat 49 Y. Kilic, 21-04-1956 Van Dishoeckstraat 244 G.C. van Wanrooij, 02-08-1984 Van Dishoeckstraat 244 R.E. van Zweden, 29-11-1985 Op grond van de Algemene wet bestuursrecht kan een belanghebbende tegen dit besluit bezwaar maken bij het College.

De termijn voor het indienen van een bezwaarschrift is zes weken en vangt aan 1 dag na de datum van deze publicatie. Het ondertekende bezwaarschrift moet bevatten de naam en het adres van de indiener, de datum en een omschrijving van het besluit waartegen het bezwaarschrift zich richt. Ook moet de bezwaarmaker gemotiveerd aangeven waarom hij of zij het niet eens is met het besluit. Het bezwaarschrift moet worden gericht aan burgemeester en wethouder van Vlissingen Postbus 3000, 4380 GV. Vlissingen, 30 april 2014 B&W Vlissingen Postbus 3000 4380 GV Vlissingen

Dodenherdenking Serooskerke-Walcheren Programma zondag 4 mei 19.15u Verzamelen bij het monument op het plein bij de Johanneskerk. 19.20u Herdenking met bloemenceremonieel door de kinderen van basisschool de Wegwijzer. Kranslegging bij het monument. Aansluitend stille tocht naar de be-

graafplaats onder het luiden van de klok. 19.45u Toespraak door de vertegenwoordiger van de gemeente Veere. Declamatie. Last Post. Kranslegging. 20.00u Twee minuten stilte. Wilhelmus. Kranslegging bij het oorlogsmonument op de begraafplaats.

Dodenherdenking in Veere VEERE - Op 4 mei vindt ook in Veere de Nationale Dodenherdenking plaats. De herdenking beslaat naast de twee minuten stilte een vesper, een stille tocht, muziek en gastsprekers. Aan alle aanwezigen worden witte bloemen uitgereikt. Ook zijn de scholen betrokken bij de plech-

tigheid. Zondag begint de ceremonie om 19.00 uur met zang en muziek in de Kleine Kerk. Rond 19.35 uur begint de stille toch naar het oorlogsmonument op de oude begraafplaats in Zanddijk. Na de tweed minuten stilte om 20.00 uur kunnen kransen worden gelegd en is er nog een kopje koffie in het Praetuus.

MZVC kan niet stunten MIDDELBURG - MZVC 1 speelde thuis tegen VVC ’68 1 op maandag 21 april. De uitslag werd 2-4. MZVC speelde fel en wilde de inhaalwedstrijd zeker niet cadeau doen. In de 10e minuut was echter een VVC’er iets sneller en kon de bal precies voor de voeten van de inlopende Joeri Malinka schieten. Die liet de keeper geen kans: 0 -1. Vervolgens hadden wij het aardig onder controle en de mogelijkheden, welke er kwamen werden door beide partijen te niet gedaan. Het bleef dan ook tot de rust 0-1. Na de rust eenzelfde soort beeld. Na een minuut of 10 kreeg Niels Kortenhof de bal in de loop mee en vlak voor dat hij ingehaald werd schoot hij de bal via de paal in het doel: 1-1. Dit was van korte duur, want een vrije trap werd door Martijn Lindhout met het hoofd beroerd en belandde in de linkerhoek: 1-2. In de 75e minuut kopte Ronald

de Visser een corner van ons in het midden voor het doel, waar Martijn de Vries attent reageerde en de bal net genoeg van richting veranderde om de 2-2 te maken. Wij waren nog te veel met dit doelpunt ezig want vanaf de aftrap werd de bal scherp naar voren gespeeld, waar Stefan Roosenboom te snel was en hard inschoot: 2-3. Voor de statistieken werd het een paar minuten voor het einde nog 2-4 door een harde schuiver van Dennis Luyks. Er zat even een verrassing in, maar dat dampte snel op. Programma Wedstrijden 3 mei MZVC 2-MZC ’11 4 12.45 uur MZVC A1-Serooskerke A1 12.45 uur MZVC C1-Aardenburg C1 11.00 uur Bruse Boys 1-MZVC 1 14.30 uur Bevelanders B1-MZVC B1 11.15 uur Info: www.mzvc.eu

Bevrijd, maar …

JAN ZWEMER

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden door het Duitse bewind niet minder dan zo’n acht miljoen burgers uit de overwonnen landen tewerkgesteld in de oorlogsindustrie en de landbouw. Onder de meer dan een kwart miljoen Nederlanders waren duizenden Zeeuwen en één daarvan was Krijn Wattel uit Serooskerke. Hij was tewerkgesteld bij een kleine machinefabriek in Zuidwest-Duitsland. De bevrijding, door de Fransen, bracht maar een gedeeltelijke vreugde. ‘Voordien kwamen we wel eens bij een gezin waar de vrouw Frans was en daar luisterden we soms naar de Engelse radio. Die meldde een keer dat de dijken van Walcheren met succes waren gebombardeerd en dat alleen de duinrand nog boven water stond. De Duitsers plakten aan: Walcheren verdronken, 30.000 doden. Omdat Zeeland toen bevrijd was, kon je niet meer schrijven.’ Tijdens zijn wekenlange terugreis door Frankrijk en België verkeerde Krijn nog steeds in onzekerheid over het lot van zijn familie. ‘In Roosendaal nam ik de trein tot Goes, verder ging hij niet. In Goes sprak ik een bekende en toen pas hoorde ik dat van mijn familie iedereen nog leefde. Wij hadden toen trouwens een heel verkeerd beeld van Walcheren. We dachten dat het veel dieper onder de zeespiegel lag dan werkelijk het geval was.’ Krijns plaatsgenoot Jo den Herder, een eind noordelijker dwangarbeider in een fabriek in Oberndorf, verlangde voortdurend naar zijn gezellige ouderhuis. Eén van de gedichten die hij er schreef eindigde zo: ‘Niets kan dit al mij doen vervagen die dagen in den ouderkring. Geen aardsche schatten, pracht of gaven drijft dat uit mijn herinnering.’ Ook Jo vernam, uit Duitse kranten, dat er in Walcheren duizenden mensen verdronken waren en al het vee. ‘En toen ik in Eindhoven opgevangen werd, zeiden ze daar dat de mensen uit Walcheren voor het merendeel naar Engeland waren gebracht. Maar in Roosendaal werd me verteld dat de meeste Walcherenaren in Zuid-Beveland zaten. Ik nam de trein naar Goes en liep vandaar naar een oom in Lewedorp. Van hem hoorde ik pas dat mijn ouders nog leefden en ik leende een fiets om hen meteen in Wolphaartsdijk op te gaan zoeken…’


REND DOE MEE MET DE NIEUWE TREND NU OOK K KEUKENRENOVATIE DOE MEE MET DE NIEUWE TREND

D

IN WALCHEREN, NOORDKEUKENRENOVATIE NU OOK IN WALCHEREN, NOORDBEVELAND, ZUID-BEVELAND BEVELAND, ZUID-BEVELAND en ZEEUWS-VLAANDEREN en ZEEUWS-VLAANDEREN

Aan woord:Bernhard BernhardVerhage, Verhage, Keukenvernieuwer Aan het het woord: Keukenvernieuwer 2014

PRIJS

VERLAGINGEN

nieuwer Meer over de Keukenvernieuwers? Kijk op

Meer over de Keukenvernieuwers? Kijk op

Roomboter koeken

Suikerklontjes

250-300 g

1 kg

2014

ieuwers? Kijk op

v an 1.39

vvan 1.15

1.29

1.09

Kristalsuiker

Oploskoffie goud

1 kg

100 g

van 2.49

van 0.89 t go e d Als he moet! tjes en ne www.jan-gbm.nl • info@jan-gbm.nl • 06 - 51 10 30 83

0.85

Vanaf woensdag 30-04-2014

Outdoornavigatie

ICH WATERD

T

159.00

2.39

Action Cam - 14 MPCMOS sensor - Full HD Video 1080p - 1.4" display - 10x digitale zoom - Inclusief accessoires

179.00

Vanaf woensdag 30-04-2014

*

Mango’s 2 stuks

48%

goedkop

Sperziebonen 500 g

er

v an 1.89

0.99

* Versaanbieding geldig vanaf woensdag 30-04-2014 t/m dinsdag 06-05-2014

49 %

goedkop

er

v an 1.55

0.79

Zet- en drukfouten zijn voorbehouden.

HOGE KWALITEIT - LAGE PRIJS

www.aldi.nl


bewust wonen Bewust wonen, bewust kiezen. Bij TMC Woonwinkels verrassen wij u graag met mooie oplossingen én opmerkelijke acties.

gezond binnenklimaat energie besparen

altijd een mooie oplossing

duurzaam inrichten

Vaste voordeelregels van tapijt bij TMC Woonwinkels: • Merktapijt al vanaf 69,- p.m. (4 m breed) gelegd • Alles gratis gelegd (uitgezonderd trappen) door eigen stoffeerders • Scherpe tarieven voor stofferen trappen

Daarom koopt u uw gordijnen bij TMC Woonwinkels:

• Uithuisservice op afspraak • Verwijderen oud tapijt op afspraak

• De meest uitgebreide gordijnencollectie vanaf 19.95,- p.m. incl. confectie

Trap

• Gratis inmeetservice en kleuradvies (ook bij uw thuis)

Lekker stil!

gestoffeerd

• Gratis gemonteerd door eigen stoffeerders

299,-

• Bestaande ophangsystemen kunnen verwijderd worden

Trap, stootborden en treden met stevig bouclé tapijt. Prijs gebasseerd op 13 treden en keuze uit 2 tapijtkwaliteiten.

• Vele verschillende confectiemethoden en variatie ophangsystemen

TMC, de leukste interieurspecialist die de verwachtingen overtreft! TMC Koudekerke

TMC Kruiningen

TMC Bergen op Zoom

TMC Goes

Dorpsplein 35

Zandweg 1b

Van Konijnenburgweg 13

Marconistraat 13

(0118) 55 55 33

(0113) 38 26 26

(0164) 27 44 77

(0113) 22 41 02

www.tmcbinnenhuisadviseurs.nl

• Het mooiste stoffeerwerk ook borders etc.


Samen Zeeuws voetbal kijken

met het Portaal van Zeeland p kans o Maak 50 gratis s! n de nger één va e HD ontva v e i ct intera .nl/ .DELTA doe w w w n p Kijk o nzeeland e ag a v r l a rijsv a porta t de p e m e me

Meer weten? Kijk op www.DELTA.nl/portaalvanzeeland

GAMMA Vlissingen

DELTA-Voetbal-264x200.indd 1

watersportartikelen logo's.pdf

logo's.pdf

1

1

in zeewaardig roestvrijstaal

14-02-13

14-02-13

11:36

11:36

touwwerk en kettingen

blokken en klemmen

SEILFLECHTER SEILFLECHTER

• Kunststof en RVS 316 • Glijlager en kogellager • Klemmen • Rails en wagens

jachtbeslag

• Vallen • Schoten • Landvasten • RVS 316 ketting • RVS 316 staalkabel

logo's.pdf

1

14-02-13

11:36

onderhoud

SEILFLECHTER

• Sluitingen • Bevestigingsmaterialen • Kikkers en bolders

GAMMA Vlissingen (0118) 47 97 99 gamma.nl

• Reiniging • Polyester en epoxy reparatie sets • Antifouling • Verf

SEILFLECHTER

22-04-14 16:03

nieuw!


MIDDELBURG Waalse gemeente: De middagdiensten van de Waalse gemeente hebben een muzikaal en meditatief karakter. Een korte preek en uitleg over passages uit de Bijbel worden afgewisseld met gemeentezang en muzikale intermezzo’s van het orgel, een solist of koor. Doordat het muzikale deel een belangrijke plaats inneemt beleeft men een levendige en inspirerende vesper. Om de Nederlandstalige bezoeker te gerieven wordt een liturgie met vertaling verstrekt. U bent allen van harte uitgenodigt om de dienst met ons mee te beleven. Zondag 4 mei om 16.30 uur, Eglise Wallonne de Middelbourg, Waalse hervormde Gemeente, Simpelhuisstraat 12. Concert: Op zaterdag 3 mei zingt de Urker Mans Formatie in de Koorkerk aan het Koorkerkhof. Martin Mans dirigeert het twaalftal zangers dat uit Urk afkomstig is. Aan het orgel zit Mark Brandwijk voor de begeleiding. Het repertoire bevat konings- en vaderlandse liederen. Ten denken valt aan ‘Op de grote, stille heide, Mijn Nederland, Voor Neerland een lied, In een blauw geruite kiel en massaal wordt het Wilhelmus gezongen. Klassieke werken vormen ook een onderdeel. Aanvang 19.30 uur. Reserveren: www.martinmans.nl of tel. 06-25391903. CD Single release Marco Paulo: Op 3 mei zal de allereerste cd Single release zijn van de uit Middelburg afkomstige zanger Marco Paulo. De Single met de titel Zo`n vrouw als jij, zal feestelijk uitgereikt worden in Café de Branding in Vlissingen. Er zullen tal van optredens zijn van diverse artiesten zoals Jaques Herb, Frank Smeekens enz. enz. Tevens zal Marco Paulo natuurlijk zijn nummer ten gehore brengen aan het grote publiek. Aanvang 20.00 uur. Toegang gratis Lezing: Rusteloze Aarde, dhr. Piet van der Klis, vrijdag 2 mei in Hof van Buren, aanvang 14.00 uur. Deze lezing neemt u mee op een spannende tocht over het ontstaan van onze aarde. De presentatie met beeldmateriaal geeft ook een kijk op de bewegende continenten, het ontstaan van gebergten en hoe door de tijd heen het klimaat veranderd en daarmee het landschap getekend heeft.

KORTE BERICHTEN

Inlichtingen/aanmelden: Peter Berkvens 0118-502505; p.berkvens@hetnet.nl. Fancy-fair voor goed doel: Zaterdag 21 juni vanaf 10.00u, Kruitmolenlaan in Middelburg, o.a. rommelmarkt en veiling. De opbrengst van de fair is voor Hope4Hope (Kenia), Compassion International (Uganda), Zanethemba Charity Foundation (Zuid-Afrika) en andere zendingsdoelen. Info: anneriekevo@hotmail.com. 4 mei Bijeenkomst: Ds. James Ninrew Dong is één van die mensen die de moed hebben om in eigen land op te komen tegen onrecht en onderdrukking. Daarom heeft Middelburg als Sheltercity hem een tijdelijke veilige plaats kunnen geven. Op zondagmorgen 4 mei zal hij in de Doopsgezinde Kerk iets over zijn land vertellen, ZuidSoedan. Op 4 mei herdenken wij dat bij ons de oorlog voorbij is, James vertelt over zijn land waar de oorlog nog niet voorbij is en ook hijzelf niet veilig is. Tijdens de bijeenkomst worden er teksten van Etty Hillesum voorgedragen en klinken er liederen over vrede. Doopsgezinde Kerk, Lange Noordstraat 62, zondag 4 mei om 10 uur. Wandeling: Zaterdag 3 mei neemt een ervaren IVN gids u mee op een wandeling langs de mooie bomen in de binnenstad van Middelburg op plaatsen waar u niet dagelijks loopt. De gids vertelt u over de bomen die u op uw wandeling tegenkomt. Vertrek om 13.30u vanaf de Markt vóór de Drukkerij en duurt + 1,5 tot 2u. Gratis voor leden IVN en kinderen tot 6 jaar. Aanmelden is niet nodig. Zie voor meer informatie http://ivn.nl/ afdeling/walcheren OOSTKAPELLE Kijkje achter de schermen: Op vrijdag 2 en 9 mei houdt Terra Maris in Oostkapelle ‘Een kijkje achter de schermen van het zeeaquarium’. Aanvang 13.00u en duurt tot 13.30u. De deelnemers betalen alleen de entreeprijs voor het museum. Aanmelden is noodzakelijk. Bij voorkeur via het reserveringsformulier op www.terramaris.nl onder de rubriek te doen/activiteitenagenda of via 0118 582620. Tussen strandpalen en vloedlij-

nen: Dinsdag 6 mei houdt Terra Maris de strandactiviteit tussen vloedlijnen en strandpalen. De activiteit start om 13.30u vanaf Terra Maris aan de Duinvlietweg 6 te Oostkapelle en duurt tot 15.00u. Aanmelden is noodzakelijk. Bij voorkeur via het reserveringsformulier op www.terramaris.nl onder de rubriek te doen/activiteitenagenda of via 0118 582620. Opa oma middag: Donderdag 1 mei van 12.00 tot 16.00 uur houdt Terra Maris een speciale Opa en Oma middag. Er worden verschillende spellen uit het museumaanbod zoals Windekind, (W)onderwaterwereld, Stampertje het duinkonijn en Natuurkoningen en –koninginnen uitgezet in de tuin. Dat levert heel wat leuke en leerzame activiteiten op die Opa’s en Oma’s samen met hun kleinkinderen kunnen doen. Voor de allerkleinsten is er vanaf 12.30u op gezette tijden het natuurhalfuurtje Zoem Zoem een bloem. Aanmelden is niet nodig. Stiltewandeling: Zondag 4 mei van 14.00 tot 15.30u stiltewandeling bij Terra Maris. Een bijzondere manier om de omgeving van Terra Maris in al haar schoonheid te verkennen. De gids leidt u langs vele mooie momenten. Maximaal 15 personen kunnen deelnemen. Vooraf aanmelden, bij voorkeur via het reserveringsformulier op www. terramaris.nl onder de rubriek activiteitenagenda of via 0118 582620. DOMBURG Rommelmarkt: Zaterdag 3 mei is er op de parkeerplaats van Simnia, Simniapad 1 in Domburg een grote rommelmarkt met verkoop van tweedehands spullen waarvan de opbrengst bestemd is voor een goed doel. Dit jaar is dat Stichting Vakanties Minima Walcheren. De rommelmarkt is te bezoeken tussen 10.00 en 16.00u. WESTKAPELLE Boekenmarkt: UNICEF Westkapelle houdt op zaterdag 3 mei van 10.00-14.00 uur een boekenmarkt in en om de winkel aan de Koestraat 4. Er zijn heel veel boeken in alle soorten die tegen vriendelijke prijzen weg mogen.

Zware kluif Noormannen 1 WESTKAPELLE - Er stonden geen wedstrijden op het programma voor zowel senioren als de jeugd vv Noormannen op zaterdag 26 april stonden, dit i.v.m ‘Koningsdag’. Enkele uitslagen van midweeks gespeelde wedstrijden Noormannen VR 1-SVD VR 1: 9-3 Noormannen 3-Heinkenszand 5: 2-1 Voor zaterdag 3 mei staan de volgende wedstrijden op het programma: Noormannen 1 wacht de loodzware thuiswedstrijd tegen Walcheren, aanvang 14.30 uur in Westkapelle.

Aan het roer bij Walcheren staat een oude bekende, namelijk trainer Schroevers, die in het verleden óók Noormannen trainde. Duidelijk is wat er te doen staat, er zullen nog punten moeten worden gehaald, met de nog de uit te spelen wedstrijd in BurghHaamstede in het verschiet. Het verder seniorenprogramma ziet er als volgt uit 12.45: Noormannen 2-H.V.V’24 2 12.30: Noormannen 3-Serooskerke 5 14.30: Noormannen 4-Hoedekenskerke 2 12.00: Zaamslag VR 1-Noormannen VR 1 Pupil van de week op deze zaterdag is de

Te Koop

1

Buxus Taxus Buxus Buxus

2 jarig-20/30 cm

E 0.40

30/50 cm

E 0.60

Bol

ø30 cm

pyramide 50-70 cm

E 5.00 E 7.50 Zundert, 076-5973377

per stuk

Star T

8-jarige Jurgen Dronkers. Jurgen komt uit in de Jeugdafdeling van v.v. De Noormannen. Bij de Jeugd óók enkele midweekse uitslagen van gespeelde wedstrijden: Oostkapelle A1-Noormannen A1: 6-0 Walcheren E3-Noormannen E1: 2-0 Onder voorbehoud, verband houdende met de meivakantie, staat het volgende programma te boek: 10.30: Noormannen A1-Terneuzense Boys A2 13.15: Terneuzen C2-Noormannen C1 11.00: Noormannen C2G-Yerseke C2 09.30: Dauwendaele F1-Noormannen F1 Info: www.noormannen.nl

Oud-winnaars actief tijdens ABM ICT-Cup Tafeltennis

De finalisten van vorig jaar.

ARNEMUIDEN - Volgende maand gaat bij Tafeltennisvereniging Arnemuiden de 5e ABM ICT-Cup tafeltennis weer van start. Het toernooi geldt als de seizoensafsluiter voor veel competitiespelers uit Zeeland en West-Brabant. De ABM ICT-Cup is opengesteld voor seniorenspelers vanaf een D-licentie (Heren) of B-licentie bij de dames. Het toernooi in het vissersdorp gaat van start met de voorrondes op donderdag 8, vrijdag 9, maandag 12 en dinsdag 13 mei, wordt vervolgt met de kwartfinales op vrijdag 16 en maandag 18 mei, waarna op zaterdag 24 mei om de

halve finale en finale wordt gestreden. Inmiddels hebben spelers van maar liefst elf verenigingen zich ingeschreven. Tot de deelnemers behoren in elk geval Danny Roks van tafeltennisvereniging Backhands uit Sint-Willibrord (winnaar 2013), Koen van Velthoven van TTV Scaldina uit Zierikzee (winnaar 2011/2012) en Roald Vos van Hotak ’68 uit Hoogerheide (winnaar 2006). Zij nemen het onder meer op tegen Richard Verstijlen en Rene Lauwerijssen (Backhands). De hele maand april is het nog mogelijk om in te schrijven voor deze prestigieuze cup, die in het verleden 27 edities onder de naam Hackenberg-Cup werd gespeeld.

Rectificatie

In De Middelburgse&Veerse Bode stond vorige week een artikel over een expositie in Simnia in Domburg. Hierin is de plaats van de tentoonstelling van Hannie BoeijeBrandes abusievelijk verkeerd beschreven. Die is nog tot 26 juni te vinden op de begane grond.

ONDO alleen koploper MIDDELBURG - In het Paasweekeinde stond er voor de KV ONDO een vol programma gepland. ONDO-1 wist in een aantrekkelijk duel Ventura Sport op een grote nederlaag te trakteren. Wederom meer als 20 doelpunten (22-6) is goed voor het zelfvertrouwen in aanloop naar de beslissende fase in de competitie. Vreugde werd nog groter toen bleek dat de concurrent verloren had uit bij Seolto. ONDO-2 voldeed aan de verplichtingen en versloeg de reserves van Ventura

met 9-6. ONDO-3 leed een forse nederlaag uit bij kampioen DSO. ONDO-4 won van Tjaba, terwijl de A1 thuis tegen Deetos een leuke wedstrijd speelde, echter wel met 1-14 verloor. De B1 pakte de 1e winst tegen PKC en de C1 verloor van TOP. Programma Zaterdag 3 mei Vanwege de vakanties is er maar 1 wedstrijd: 10.30 ONDO A2-Blauw Wit A2 Op 10 mei is er een volledige ronde.

rek

First C To bold ontact ly go w he Dan d urf jij re no one’s gone befo je v a in het dageli st wel te verd re? jks lev iepen e n van C (45, k ar anker)?

per stuk

!

la

Autobedrijf van Weele Westweg 5 Krabbendijke • Tel. 0113 - 50 20 10

45 De grootste onder de brommobielen

www.brommobielzeeland.nl

Zeker van je zorg!

Beperkte openingstijden poliklinieken en functieafdelingen

Maandag 5 mei (Bevrijdingsdag) en donderdag 29 mei (Hemelvaartsdag) zijn de poliklinieken en functieafdelingen van de ADRZ-locaties Goes, Middelburg, Vlissingen en Zierikzee gesloten. Vrijdag 30 mei (dag na Hemelvaartsdag) gelden beperkte openingstijden. Kijk voor afwijkende openingstijden op www.adrz.nl. U kunt voor meer informatie ook telefonisch contact opnemen met onze recepties in Goes: 0113-234000, Vlissingen: 0118-425000.


Puur genieten DE MOOISTE SERRE´S & KOZIJNEN

0625467798 f

‘Ga mee als vakantievrijwilliger!’

zaterdag 15 en zondag 16 februari van 10 uur tot 17 uur

showroom

HUISSCHILDER heeft tijd over

OPENDEURDAGEN Bezoek onze showroom of oek onze z e B Bel voor een rnieuwde e v gratis offerte

ervaren

maatwerk alle veranda’s zowel modern als klassiek fabricatie van ramen & deuren in PVC en aluminium alles in eigen beheer sinds 1983 • 10 jaar waarborg

BEL VOOR EEN GRATIS OFFERTE

nieuwbouw • renovaties • meer BRUYNSEELS-VOCHTEN NV dan 30 jaar ervaring VERANDA’S SERRES • RAMEN • DEUREN in ALUMINIUM & PVC

MEER JAAR MeerDAN dan3025 jaarERVARING! ervaring!

2013

Geert, deelnemer vakantiereizen gratis advertentie

Brasschaatsesteenweg 292 • Kalmthout • Tel. 00 32 3 - 666 57 86 • Fax: 00 32 3 - 666 44 41 • www.bruvo.be ALLE DAGENBrasschaatsesteenweg OPEN VAN 10-17 UUR • ZONDAG VAN UUR • Geen voorschotten, u betaalt pas86 na afwerking! 292 14-17 • Kalmthout • tel. 03 666 57

Alle dagen open 10u Gevelreiniging

- 17u • zondag 14u tot 17u • genoeg www.bruvo.be Schoon

Jan van Mierlo Oude voegen uithakken, hogedruk-reiniging,

impregneren, zandstralen, reparatie-metselwerk, enz...

www.gevelreinigingjanvanmierlo.nl Voor frisse en stralende gevels! Nieuwe Ontdek je huis opnieuw! (Nu met extra voorjaarskorting) website!

Tel.: 0162-429915 of 06-25095552

van vuil tapijt?

Meer informatie? Kijk op www.epilepsiefonds.nl of bel 030 63 440 63.

chem-Dry Droger, schoner, gezonder • • • • •

Voor particulieren en bedrijven Snel droog en langer schoon Vuilafstotende behandeling Specialist in moeilijke vlekken Speciale behandeling voor Berbers, Perzen etc.

Ook voor meubelreiniging

Bel voor gratis advies en prijsopgave.

Dé tapijt- en meubelreinigers www.chemdry.nl brooymans@planet.nl

Bergen op Zoom Goes 0800 - 4477999 (gratis) 0164-245005 0113-229020

‘Hoi ik ben Geert en ik ga al jaren mee met de vakantiereizen van het Nationaal Epilepsie Fonds. Deze vakanties zijn speciaal voor mensen met epilepsie die niet zelfstandig op reis kunnen. Vrijwilligers zijn daarbij onmisbaar! Ga jij een week met ons mee?’

Middelburg Roosendaal Roosendaal Goes 0118-639623 0165-529955

Postbus 270 - 3990 GB HOUTEN giro 222111 - www.epilepsiefonds.nl

Dakwerken vernieuwen reparatie pvc bitumen etcetera. Bel Zoomdak 06-18514726 www.zoomdak.nl

GAMMA Vlissingen

opent deuren nieuw bij GAMMA Vlissingen

sleutelservice

Govert Flincklaan 7 | (0118) 47 97 99 | www.gamma.nl


EEN EIGEN WK SPEELSCHEMA MET BEDRIJFSLOGO?

Ga naar www.oranje-wk-actie.nl upload uw logo en scoor bij uw klant.

s Volg on k o o b op Face en ! w T itter

Het DELTA Zeeland Fonds keert uit!

Jaarlijks stort DELTA een bedrag in het DELTA Zeeland Fonds. Dit fonds verstrekt donaties aan maatschappelijke projecten in Zeeland. De bijdragen variëren van € 500 tot € 25.000, afhankelijk van de aard van het project. Het bestuur van het DELTA Zeeland Fonds heeft tijdens de tweede vergadering van 2014 besloten om 29 maatschappelijke projecten een donatie te geven, waaronder de volgende projecten:

BINNEN 10 DAGEN GELEVERD BIJ AANKOOP VAN KUNSTSTOF KOZIJNEN BIJ AANKOOP VAN KUNSTSTOF KOZIJNEN

BIJ GRATIS AANKOOP VAN KUNSTSTOF KOZIJNEN INZETHORREN!

GRATIS INZETHORREN!

GRATIS INZETHORREN! bedrijf en leveren uitsluitend Bij aankoop van kunsTsTof kozijnen

BIJ AANKOOP VAN KOZIJNEN WijKUNSTSTOF zijn een gerenommeerd

topproducten. ZK Kozijnen B.V., uw adres voor: WijGRATIS zijn een gerenommeerd bedrijfin enZeeland leveren uitsluitend INZETHORREN! GRATIS INZETHORREN!

topproducten. ZK Kozijnen B.V., uw adres in Zeeland voor:

EN ALUMINIUM KOZIJNEN EN DEUREN, Wij zijnKUNSTSTOF een gerenommeerd bedrijf en leveren uitsluitend topproducten. ZK Kozijnen B.V., uw adres in Zeeland voor:

Wij zijn een gerenommeerd bedrijf en leveren uitsluitend GEVELBEKLEDING, SCHUIFPUIEN, ROLLUIKEN, DAKVENSTERS KUNSTSTOF EN ALUMINIUM KOZIJNEN EN DEUREN, topproducten. ZK Kozijnen B.V., uw adres in Zeeland voor:

GARAGEDEUREN, DAKKAPELLEN, ZONWERINGEN, PARASOLS GEVELBEKLEDING, SCHUIFPUIEN, ROLLUIKEN, DAKVENSTERS

KUNSTSTOF EN ALUMINIUM KOZIJNEN EN DEUREN, GEVELBEKLEDING, SCHUIFPUIEN, ROLLUIKEN, DAKVENSTERS GARAGEDEUREN, DAKKAPELLEN, ZONWERINGEN, PARASOLS

GARAGEDEUREN, DAKKAPELLEN, ZONWERINGEN, PARASOLS KUNSTSTOF EN ALUMINIUM KOZIJNEN EN DEUREN,

, GEVELBEKLEDING, Nico Kulk ontvangtSCHUIFPUIEN, u graag met ROLLUIKEN, verse koffieDAKVENSTERS op Nico Kulk ontvangt u graag met verse koffie op Klarinetweg 10-12 in MiddelburgZONWERINGEN, PARASOLS

Nico Kulk ontvangt u graag met verse koffie op GARAGEDEUREN, DAKKAPELLEN, Klarinetweg 10-12 in Middelburg

Klarinetweg 10-12 in Middelburg

www.zkkozijnenbv.nl

www.zkkozijnenbv.nl www.zkkozijnenbv.nl www.zkkozijnenbv.nl www.zkkozijnenbv.nl

Nico Kulk ontvangt u Telefoon graag met verse koffie op (0118) 65 14 35 - Fax (0118) 67 44 20 TOT 15 JAAR Openingstijden: maandag t/m vrijdag 09.00 – 17.30 uur GAR ANTIE Klarinetweg 10-12 inzaterdag Middelburg 09.30 - 13.30 uur 's avonds op afspraak TOT 15 JAAR TOT 15 JAAR G A R A N T IGEA R A N T I E

TOT 15 JAAR GARANTIE

Telefoon (0118) 6535 14 -35 - Fax (0118) 4420 20 Telefoon (0118) 65 14 Fax (0118) 676744 Openingstijden: maandag t/m vrijdag 09.00 – 17.30uur uur Openingstijden: maandag t/m vrijdag 09.00 – 17.30 zaterdag - 13.30 's avonds afspraak zaterdag 09.3009.30 - 13.30 uur uur 's avonds opop afspraak

Telefoon (0118) 65 14 35 - Fax (0118) 67 44 20 Openingstijden: maandag t/m vrijdag 09.00 – 17.30 uur zaterdag 09.30 - 13.30 uur 's avonds op afspraak

Meer dan een half miljoen Bodes elke week!

In verband met het aftreden van drie leden is de Wmo-raad van de gemeente Veere op zoek naar nieuwe leden! Algemene informatie De WMO-Raad geeft gevraagd en ongevraagd advies over alle beleidsplannen die de gemeente heeft met betrekking tot de Wet Maatschappelijke Ondersteuning. Samenstelling van de WMO-Raad De WMO-Raad is representatief voor de Veerse bevolking en bestaat uit maximaal 12 leden. Deze leden zijn aantoonbaar betrokken bij een van de doelgroepen van de WMO: jongeren, ouderen, mensen met een lichamelijke, verstandelijke of psychische beperking, mantelzorgers, vrijwilligers. Profiel van de leden Kennis hebben van of ervaring met het behartigen van de belangen van de doelgroepen van 1 of meer van de prestatievelden van de WMO; Het belang van leefbaarheid en sociale samenhang onderschrijven; Hoofd- van bijzaken kunnen onderscheiden; Woonachtig zijn in de gemeente Veere; Kandidaten dienen voldoende tijd in de WMO te willen steken. Gedacht moet worden aan 1 dagdeel per week; Leden worden benoemd op basis van hun deskundigheid en betrokkenheid. Belangstelling Wilt u lid worden van de WMO-Raad? Laat ons dit voor 29 mei 2014 weten. Geef in uw brief tenminste aan wie u bent, welke deskundigheid u inbrengt en wat uw motivatie is om zitting te nemen in de WMO-Raad. U kunt uw brief sturen naar: WMO-Raad Veere, per adres Thibautstraat 3, 4363 BE Aagtekerke of per email wmoraad@veere.nl Voor meer informatie kunt u terecht bij mevr. J.M. Wolf-Suurmond (voorzitter), telefoon 0118-552567 of dhr. J.J. Nonnekes (secretaris), telefoon 0118-582874

1. Sint Jans Hospice de Casembrood: Mini Symposium Zeeland breed, scholing voor verpleegkundigen en artsen in Zeeland die werkzaam zijn in de palliatieve zorg. 2. Demonstratie ronde golfer Joost Luiten: de beroemde golfer Joost Luiten komt naar de Domburgsche golfclub voor een demonstratieronde voor jeugdleden van alle Zeeuwse golfclubs. 3. Werkt voor Ouderen: het ontwikkelen van een karaoke DVD voor en door ouderen. Meezingers van vroeger met het thema Zeeland. 4. Stichting Kustloop Vrouwenpolder: 1500 deelnemers nemen deel aan de 8e kustloop van Vrouwenpolder op 6 september. 5. Veerse meer Sloepenrace: De race is dit jaar genomineerd voor zowel de vrouwen als de mannen in de hoofdklasse van de Federatie Sloeproeien Nederland. 6. 1 minuut filmfestival: iedereen kan een 1 minuut film insturen, de winnende film gaat naar de Unica het wereld festival voor amateur films. Benieuwd welke maatschappelijke projecten ook een donatie ontvangen of zelf een donatie aanvragen? Kijk op de website www.DELTAZeelandFonds.nl

Meer informatie? Kijk op www.DELTAZeelandFonds.nl

www.internetbode.nl voor het (gratis) aanleveren van al uw nieuws

GAMMA Vlissingen de verfspecialist van Walcheren!

erfv e z n o sten i l a i c e sp n voor staa laar uk Govert Flincklaan 7 | (0118) 47 97 99 | www.gamma.nl


SEIZOENS AANBIEDINGEN van 479,voor

van 469,voor

Wij werken aan het spoor

399,-

399,-

van 949,voor

van 4.679,voor

van 399,voor

Om het spoor in goede conditie te houden en stiller te maken, slijpen wij de rails. Daarom rijdt in de nacht van 11 op 12 mei op het traject Roosendaal - Vlissingen een slijptrein. Woont u in Middelburg in de buurt van dit spoor, dan kunt u hinder ondervinden van het slijpgeluid. Wij hopen op uw begrip.

Duurzame oplossingen bij vliegen, houtworm, mollen, ratten, muizen, papiervisjes, vogeloverlast, wespen enz.

759,-

299,-

BIJ ONZE KLANTEN IS HET MUISSTIL

4.099,van 1.199,voor

(0113) 57 38 81

van 1.039,voor

999,-

Na het slijpen kan het treinverkeer een ander geluid maken. Dit zal na enkele weken weer verdwijnen.

www.ongediertespecialist.nl

899,-

Meer dan een half miljoen Bodes elke week!

WOENSDAG DONDERDAG

foto: Peter Honig

ZEELAND GROENTECHNIEK, UIJTERSCHOOTWEG 22, 4338 PN MIDDELBURG, TEL. (0118) 613659 / (0118) 310054, FAX (0118) 643081 WWW.ZEELANDGROENTECHNIEK.NL INFO@ ZEELANDGROENTECHNIEK.NL

Meer inhoudelijke informatie kunt u vinden op www.prorail.nl/vernieuwing

VRIJDAG

ZATERDAG

APRIL

APRIL

Voor vragen verwijzen wij u graag naar de afdeling Publiekscontacten: www.prorail.nl/contact of tijdens kantoortijden 0800-7767 245 (gratis).

WOENSDAG DONDERDAG

VRIJDAG

ZATERDAG

MAANDAG

MEI

MEI

MEI

23 24 25 26 30 1 2 3 5 APRIL

APRIL

APRIL

MEI

KOOPAVOND KOOPAVOND KOOKWORKSHOPS!! KOOKWORKSHOPS!!

KOOPAVOND KOOPAVOND

Uitgekiend o! t to op de €ur

R ijke ke uken li jn !

4 950

6790

Zel f doen… & genieten! - Diverse kookworkshops - Koningsspelen voordeel - Volop keukeninspiratie - Uitverkroooomp show modellen!

EXTRA

V OO R D

EEL!

MAAK KANS OP EXTRA VOORDEEL MET ONZE ‘KONINGSSPELEN’!

FORNUIS

90 CM, RVS & ZWART

COMPOSIET-STEEN ACTIE

4

NU:

P /M :

168

eigentijdse kleuren!

590

NU:

4 90

PELGRIM COMBI-OVEN

Verkoopprijs 1075,-

PELGRIM VAATWASSER

Verkoopprijs

NU:

9 90

875,-

MET VLAG EN WIMPEL! PELMA KEUKENS AMUNDSENWEG 47, 4462 GP GOES T (0113) 219770 W WWW.PELMAKEUKENS.NL


Burgemeester ontvangt als eerste Scouting glossy

Overhandiging Glosy.

KOUDEKERKE - Burgemeester van der Zwaag ontving uit handen van de nieuwe voorzitter van Scouting de Valkeniers als eerste de glossy over de avonturen van de scouts. Dit

magazine valt bij alle huishoudens in Koudekerke en Dishoek in de bus. Aan de burgemeester was ook de eer om de voorpagina te onthullen tijdens Koningsdag.

- ADVE RT ORIAL -

Scouting de Valkeniers trok weer veel bekijks met een heuse kabelbaan, stokbrood bakken op houtvuur en een speciale loterij voor Ghana. Samen met de activiteiten van de Oranjevereniging was het dorpsplein in Koudekerke een trekpleister voor jong en oud, uit heel Walcheren. Dit jaar heeft Koningsdag voor de scouts een bijzonder tintje, omdat de beschermvrouwe van Scouting Nederland, H.K.H. Koningin Máxima, voor het eerst als Koningin deze dag beleefde. De vrijwilligers van Scouting De Valkeniers helpen al zeker 20 jaar met het programma en de festiviteiten die in Koudekerke georganiseerd worden tijdens Koningsdag. De groep vindt het belangrijk om actief te zijn in de samenleving en draagt dan ook graag een steentje bij aan dit feest. Hierdoor ontwikkelen de jeugdleden een stukje verantwoordelijkheid. Scouting staat voor uitdaging! Scouting biedt leuke en spannende activiteiten waarmee meiden en jongens worden uitgedaagd zich persoonlijk te ontwikkelen.

Veiligheidsregio en ambulancevoorziening vernieuwen afspraken MIDDELBURG - De Veiligheidsregio Zeeland (VRZ) en Regionale Ambulance Voorziening Zeeland (RAVZ) hebben belangrijke afspraken vastgelegd in een convenant. Deze maand is dit officieel ondertekend. ‘Het convenant is niet nieuw’, liet de VRZ vorige week weten. ‘We hebben al sinds 2009 afspraken. De actualisering was vooral nodig door de gewijzigde wet- en regelgeving.’ In de overeenkomst staan onder meer afspraken over protocollen en over hoe en met wie er op regelmatige basis geoefend wordt. VAN ONZE REDACTIE ‘We vinden het belangrijk om goed voorbereid te zijn’, zei de veiligheidsregio over het convenant. ‘Daarmee kunnen we mensenlevens redden. Ter voorbereiding oefenen we regelmatig medische hulpverlening bij extreme calamiteiten. Bij rampen gelden andere processen en protocollen, de druk en omvang zijn groter, er zijn meer partijen betrokken en de aansturing is anders dan bij “gewone” ambulancezorgverlening.’ Coördineren De Meldkamer Ambulancezorg is de eerste schakel bij calamiteiten. De medewerkers verzamelen informatie en beslissen of ‘opschaling’ - meer capaciteit inzetten - nodig is. ‘Voor een vlotte, goede afhande-

ling draait het bij een grote calamiteit om samenwerking tussen ambulancediensten onderling én samenwerking met andere hulpdiensten, zoals politie en brandweer.’ De regie en coördinatie tussen de verschillende partijen ligt bij de Geneeskundige Hulpverleningsorganisatie in de Regio (GHOR). ‘Het is dan ook van cruciaal belang dat de RAVZ en GHOR goed op elkaar ingespeeld zijn en goede afspraken hebben over hoe ze moeten optreden bij een crisis.’ Het duurt gemiddeld een half uur voor het coördinatieteam paraat is, aldus de VRZ. ‘De eerste periode komt het dus aan op de mensen van de ambulancevoorziening. Vanuit de meldkamer worden er direct meerdere ambulances naar de plaats van het ongeval gestuurd. Het team dat als

eerste ter plaatse is bij een calamiteit coordineert het op gang komen van de hulpverlening. De eerste taak is het verkennen van de situatie en het leggen van contact met politie, brandweer en Meldkamer Ambulancezorg. Wanneer de Officier van Dienst Geneeskundig van de GHOR ter plaatse is, neemt hij of zij de leiding en coördinatie over van het ambulanceteam.’ De medewerkers analyseren onder meer hoeveel slachtoffers er zijn en hoe zij eraan toe zijn.’Daarnaast zijn er mensen binnen het coördinatieteam die ambulances uit andere regio’s oproepen en besluiten welke slachtoffers naar welk ziekenhuis gaan. Vaak wordt ook het traumateam ingezet, bekend als de traumahelikopter met een trauma-arts en verpleegkundige voor gespecialiseerde medische behandelingen.’

‘Hotter Than My Daughter’ voor nieuw gebit bij CDC Het populaire RTL 4 programma “Hotter-than-my-daughter”, dat gepresenteerd wordt door Gordon, helpt moeders en dochters aan een nieuwe start. CDC Complete tandzorg heeft in het nieuwe seizoen diverse kandidaten voorzien van een mooi gebit. In de eerste uitzending op woensdagavond 7 mei zien we kandidaat Angel. Zij was erg bang voor de tandarts en onzeker over haar voortanden, die uit elkaar en naar voren stonden. Angel is dolgelukkig met het eindresultaat. Het oogt niet alleen veel mooier, het geeft ook een ‘boost’ aan haar zelfvertrouwen. Zij was in tranen van geluk toen ze het resultaat zag. Tijdelijk gratis consult CDC in Best (bij Eindhoven) is de grootste tandkliniek van Nederland en heeft een passende oplossing voor ieder gebit. Plan nu een gratis consult bij CDC en krijg in 20 minuten duidelijkheid over uw gebitswensen. A.d.h.v. een gebitsscan en gebitsanalyse krijgt u een persoonlijk behandeladvies. Het geadviseerde behandelplan en kostenbegroting krijgt u mee. U bepaalt zelf of u de volgende stap zet. Bel voor een gratis intake: 0499-37 88 25 of plan zelf een afspraak in de online agenda: www.cdctandzorg.nl/intake CDC, De Rijn 1, Best, 0499-378825

Spannend weekend voor menig Dauwendaeleteam MIDDELBURG - Voor veel Dauwendaele-teams wordt dit het weekend van de waarheid. FC Dauwendaele 1, 4 en A1 strijden nog voor de nacompetitie om te promoveren, terwijl FC Dauwendaele 2 dit doet om niet te degraderen. FC Dauwendaele 3 is al zeker van nacompetitie en FC Dauwendaele VR1 kan door deze week de laatste 2 competitiewedstrijden te winnen, kampioen worden in hun klasse. Spannende zaterdag. Programma Donderdag 30 april 19.30: Veere VR1-FCD VR1 19.00: De Noormannen C1-FCD C2

19.00: Jong Ambon ME1-FCD ME1 Zaterdag 3 mei 14.30: SSV’65 1-FCD 1 14.30: FCD 2-Heinkenszand 2 12.45: Spui 2-FCD 3 14.30: FCD 4-Yerseke 2 12.30: FCD 5-De Meeuwen 3 14.30: Cadzand 1-FCD 6 14.30: FCD VR1-Bruse Boys VR1 14.30: FCD A1-SSV’65 A1 12.00: Terneuzen D1-FCD D1 10.00: VCK D2-FCD D3 11.00: FCD ME1-SKNWK ME1 11.00: FCD F1-De Noormannen F1 Voor wijzigingen e.d. zie twitter, facebook en de website van FC Dauwendaele.

KORT BEDRIJVIG Bedrijf in Arnemuiden bestaat 80 jaar

Joosse Interieurs viert jubileum met mooie acties

vervolg van voorpagina

Vijf thema’s urgent in Middelburg De LPM en D66 wilden niet meewerken aan de totstandkoming van het programma, aldus de formateur. De coalitiepartijen kozen voor deze aanpak, omdat de gemeente transparanter wil handelen en meer wil samenwerken. ‘Het college zal, als loyale uitvoerder van de besluitvorming van de raad, stappen zetten in de richting van een andere bestuurscultuur in Middelburg’, staat in het werkprogramma. ‘We nodigen de gemeenteraad uit hiervoor voorstellen te doen.’ De partijen kozen er in het werkprogramma bewust voor de discussie over de inhoud open te laten. ‘Dit geeft niet alleen alle raadsfracties de kans mee te praten, maar het biedt ook ruimte voor participatie van betrokkenen’, aldus Middelburg. Participatie Die participatie komt in alle thema’s terug. Door meer burgerparticipatie kan Middelburg zich als ambtelijke organisatie terugtrekken. Dat levert geld op voor de onvermijdelijke bezuinigingen. Om de nieuwe zorgtaken te kunnen uitvoeren heeft de gemeente de hulp van alle inwoners nodig, stellen de partijen. “Ook bij bijvoorbeeld het grondbedrijf kunnen we meer met de bewoners doen. Hun

ideeën moeten nadrukkelijker naar voren komen.” Thema’s Op sociaal gebied zijn zorg, armoedebeleid en onderwijs belangrijke aandachtspunten. De partijen willen meer communiceren over de veranderingen en mantelzorgers waar nodig extra ondersteunen. Middelburg bezuinigt niet op het armoedebeleid en maakt aanvullend beleid tegen kinderarmoede. Ze zet in op betaald werk om mensen uit armoede te halen en benadert mensen die recht hebben op minimaregelingen. Over de gemeentefinanciën heeft de gemeenteraad al een plan over de schuldvermindering ontvangen. Middelburg werkt aan een ‘structureel duurzaam financieel evenwicht’, aldus het programma. Ze wil de algemene reserve deze periode opkrikken naar minimaal vijf miljoen euro. Om te kunnen bezuinigen moet Middelburg efficiënter werken. ‘Zorg en ondersteuning en onderhoud van wegen en groen komen pas in laatste instantie aan de orde. Het uitgangspunt bij de lokale lasten is dat de stijging beperkt blijft tot de inflatiecorrectie.’ Voor het grondbedrijf maakt de gemeente

een actieplan waarin ze zich heroriënteert op de ‘toekomstige actieve grondpolitiek’, staat in het werkprogramma. ‘De financiering van het grondbedrijf in relatie tot de schuldpositie en begroting staat onder grote druk.’ Voor Sint Laurens en Cleene Hooge komt er in overleg met betrokkenen een ontwikkelvisie. Extra Naast de thema’s staan er afspraken in het programma over de binnenstad, Trekdijk, Decathlon, bouwput, zondagsrust, schouwburg, samenwerking met andere gemeenten, leerlingenvervoer, coffeeshop en het actualiseren van de Kwaliteitsatlas. Zo wil Middelburg op korte termijn met de ondernemers een actieplan voor de binnenstad maken. De Trekdijk wordt zonder noodzaak niet ontwikkeld in deze periode. ‘In overleg met omwonenden werken we de bouwput tijdelijk netjes af en we herstellen de Korte Noordstraat.’ Middelburg zet geen stappen voor de vestiging van een coffeeshop en er komt geen verruiming van de winkelopenstelling op zondag. ‘We zijn terughoudend met de uitbreiding van evenementen die geluidsoverlast veroorzaken op zondag.’ PAGINA 16

ARNEMUIDEN - Joosse Interieurs richt zich al 80 jaar op het maken van mooie interieurs voor consumenten in Zeeland en daarbuiten. In mei zijn er ruim 80 jubileumaanbiedingen, zoals tapijt en vitrage voor een speciale jubileumprijs en scherpgeprijsde, eenmalige artikelen uit de mooie collectie. Jan-Louis Joosse opende na zijn opleiding tot meubelmaker een winkel om zijn zelfgemaakte meubelen te verkopen. Samen met zijn broer werd de meubelmakerij uitgebouwd tot woninginrichtingsbedrijf. Ze begonnen in de crisistijd van 1934. Ook kregen ze te maken met de oorlog en Watersnoodramp. Al vroeg stond de tweede generatie er alleen voor. Hij heeft het bedrijf verplaatst en bracht het op een hoog niveau, met mooie klassieke meubelen. De huidige derde generatie volgt de nieuwe ontwikkelingen. Klassiek is anders geworden. Strakker en robuuster en met een mix van eigentijdse accenten. Leefbare meubelen, meer kleur en nieuwe afwerkingen. Ook het prijsniveau is uitgebreid met interessant geprijsde collecties. Wensen Bij Joosse Interieurs staat kwaliteit bovenaan. Zowel de collectie in hout als de zitmeubelen worden voor de klant naar wens gemaakt, passend bij hun woonstijl. Individuele wensen staan voorop. Jarenlange ervaring in maatwerk maakt Joosse tot een specialist op het gebied van individueel wonen. Bij de zitmeubelen is er veel aandacht voor het zitcomfort. Daarnaast is het ambacht van meubelstoffeerder aanwezig. Bestaande en antieke zitmeubelen worden gestoffeerd tot nieuw meubel mét geschiedenis.


voor

prijsplukker

Solanum

Bloeit de hele zomer, 50 cm potmaat 27 cm, exclusief decoratie.

volle zon

Lentecadeautjes

mama 9.

halfschaduw

99

hoogte

16.95

Astilbe Unique Diverse kleuren, 50 cm potmaat 17 cm

prijsplukker

prijsplukker

6.

2.49

4. 99

99

Vlijtig liesje (Impatiens Fiesta) Diverse kleuren, 20 cm potmaat 12 cm.

1.

49

Zomerbloeiers in hengselmand 28 cm potmaat 24 cm. Compleet 12.95

9.99

Zelf maken Versier de vaas met lint en een persoonlijke hanger, speciaal voor jouw mama! Vaas Fiori flowers Glas, 19 cm, Ø 16 cm, exclusief decoratie en bloemen. 9.99

Kussen Primavera Diverse dessins, 45 x 45 cm, achterkant is effen. Per stuk 11.95

6.99

7.99

Scentchip brander Diverse kleuren, met 80 gram scentchips en een zeepje, verpakt als kant en klaar cadeau. Per stuk 15.95

Aanbiedingen zijn geldig t/m 4 mei 2014.

Tête-à-tête Dalian 2-zitsbank met tafeltje, aluminium met textileen zitting en rugleuning, 2 jaar garantie, exclusief decoratie. 119.-

99.-

Intratuin Koudekerke Galgeweg 5 Zondag 0118-551623 4 mei Donderdag en vrijdag geopend van koopavond 12.00 tot Kijk voor onze 17.00 uur actuele folder op www.intratuin.nl/folder

9.99


Middelburg viert Koningsdag

Moretti, Arens, Mesu, Poleij en Mulder op podium MIDDELBURG - De renners hadden een druk weekend. Zaterdag stond de wedstrijd door de polder van Koewacht op het programma. Renzo Moretti (categorie 2) en Jurgen Mesu (categorie 5), beiden afkomstig uit Middelburg, mochten op de tweede trede van het podium plaatsnemen. Arjan Poleij uit Kruiningen mocht in categorie 6 de derde trede beklimmen. Op zondag op de wielerbaan in Breda stond Maureen Arens in categorie 3 op de derde plaats en Zoë Mulder beklom in categorie 6 een fraaie tweede plek.

NIEUW- EN SINT JOOSLAND - In de gemeente Middelburg is de eerste Koningsdag uitbundig gevierd. Zo konden jong en oud in Nieuw- en Sint Joosland (foto) genieten van allerlei spellen. FOTO ELLEN DE VRIEND

Asbest in Toorenvliedt MIDDELBURG - In Park Toorenvliedt in Middelburg is vorige week asbesthoudend materiaal aangetroffen. Omwonenden en betrokkenen zijn geïnformeerd.

De gemeente zegt dat er geen gevaar is voor de volksgezondheid. Het materiaal is gevonden in de buurt van de nieuwe kabelbaan, maar volgens de gemeente liggen er ook in de groenperkjes bij de ingang aan

de Koudekerkseweg asbestdeeltjes. Het materiaal wordt opgeruimd door een gespecialiseerd bedrijf. Het gebied is afgezet met hekken. De gemeente verwacht die rond 24 mei weer weg te kunnen halen.

In Koewacht rijden de jongste renners van categorie 1 tot en met 3 hun rondjes in het dorp. De grote ronde van 3 kilometer door de polder is voor hen erg zwaar. Annet Moeleker werd in categorie 1 9e. In categorie 2 sprintte Firn Arens naar een 6e plaats, Myrthe Greijdanus werd 7e, Mitchell Kraaijenbrink werd 12e en Vera de Munnik 15e. In categorie 3 was de 7e plaats voor Maureen Arens, de 12e plek voor Aniek Adriaenssens en Marjolein Harthoorn werd 22e. In categorie 4 sprintte Shirin van Anrooij naar een 9e plaats. Lisanne de Munnik eindigde als 16e, Floris Kristalijn werd 19e, Casper Vos werd 20e en Twan Schrier 26e. In categorie 5 reed Flavio Moretti een sterke wedstrijd. Hij moest in de laatste ronde de groep laten gaan en werd 17e. In categorie 6 sprintte

Tristan Timmermans naar de 8e plaats, Daphne Mesu naar de 14e plek en Hidde Greijdanus werd 22e. In categorie 7 finishte Jochem Kerckhaert op een mooie 4e plaats, Pepijn Hillemans was zeer tevreden met zijn 6e plaats, Jarmo Visser werd 18e en Lars Steenbakker 20e. Zondag waren de renners in het zonovergoten Breda present. Renzo beklom wederom het podium maar dan een treetje lager op de 3e plaats. Annet verraste vriend en vijand met haar 5e plaats. Firn reed in categorie 2 naar een knappe 4e plaats. Myrthe werd nu 8e, Vera werd 13e en Mitchell noteerde de 15e plek. In categorie 3 reed Aniek een goede wedstrijd en werd 9e. In categorie 4 probeerde Shirin weg te rijden. Helaas kreeg zij geen hulp van anderen en werd teruggepakt door de grote groep. Zij sprintte toch nog naar een mooie 4e plaats. In categorie 5 werd Jurgen 13e en Flavio 26e. Categorie 6 werd opgeschrikt door een val van Daphne Mesu. Na een wielwissel kon zij haar wedstrijd hervatten. Zij finishte nog als 16e. Arjan werd 4e, Tristan reed naar de 9e plaats, Hidde werd 14e en Fabian van Hekke werd 26e. In categorie 7 bleef gelukkig wel iedereen overeind en sprintte Jochem naar een verdiende 5e plaats, Pepijn werd 7e, Jarmo 16e, Lars 18e en Nick de Munnik finishte als 24e. Zaterdag zijn de renners van categorie 5 tot en met 7 present in het Zeeuwse Yerseke, start om 12.30 uur voor categorie 5.

KERKELIJK NIEUWS KERKELIJK LEVEN MIDDELBURG Geref. Gemeente in Nederland Westerkerk - Armeniaans Schuitvlot 22, Middelburg. Erediensten op zondag om 9.30 en 18.00u. Christelijke Gereformeerde Kerk Gasthuiskerk - Lange Delft 94, Middelburg. Erediensten op zondag om 9.30 en 16.30u. Gereformeerde Kerk (vrijgemaakt) Klein Vlaanderen 75, Middelburg. Zondag 4 mei: 9.30u ds. R. v. Wijnen uit Zuidlaren; 16.30u ds. R. v. Wijnen uit Zuidlaren Gereformeerde Gemeente Ter Hoogekerk - W.Teellinckstraat 3, Middelburg. Erediensten op zondag om 9.30u, 14.00u, 18.30u. Gereformeerde Gemeente Zuiderkerk, Schoutstraat 1, Middelburg. Erediensten op zondag om 09.30 en 16.00u. Waalse Herv. Gem. (Eglise Wallonne) Engelse Kerk - Simpelhuisstraat 12, Middelburg. Eredienst eens in de 14 dagen op zondag om 10.45 of 16.30u. Zondag 4 mei: 16.30u Pr. Roger Dewandeler, Culte musical. Organist: Adrie Karman. Sax: Rinus Goedhart. Koorkerkgemeenschap (Vereniging van Vrijzinnig Protestanten & Remonstrantse Gemeente Midden Zeeland) Koorkerk, Koorkerkhof 2, Middelburg. Diensten op zondag om 10.00u. Wijkgemeente de Ontmoeting Ontmoetingskerk - Oosterscheldestraat 1, Middelburg. Zondag 4 mei: 9.00-10.45u en 17.30u prof.dr.W. Verboom, Harderwijk. Oostkerkwijk Oostkerk - Oostkerkplein 1, Middelburg. Eredienst op zondag om 10.00u. Predikant: Ds.J.B. Beijer. Organist: Bram Beekman. Zondag 4 mei: Ds. P.H. Zaadstra, Kockengen Hofpleinkerk Hofplein 13, Middelburg. Diensten 09.30u. Predikant: vacant. Scriba: M.A. v.d. HooftBimmel. Coördinator kosters: C.P. Alewijnse. Jeugdgebouw Achter het Hofplein 43, Middelburg. Zondag 4 mei: ds. mevr. W.Davidse, Wissenkerke. De Morgenster De Morgenster - Adr. Lauwereyszstraat 6, Middelburg. Eredienst op zondag om 09.30u (zomertijd) of 10.00u (wintertijd). Nieuwe kerk, Prot.gem. Middelburg Wijkgemeente Centrum, Groenmarkt 12, Middelburg. Zondag 4 mei: 10.00u dienst

van schrift en gebed, Ds P. Couvée; 19.00u vesper voorafgaand aan de dodenherdenking. Wijkgemeente de Hoeksteen De Hoeksteen-Roozenburglaan 22, Middelburg. Stiltecentrum Hoeksteen. Openingstijden: donderdag t/m zaterdag van 12.00 tot 13.30u. Eredienst op zondag om 09.30u. Zondag 4 mei. Voorganger ds Chr. Bakker. Baptistengemeente De Fontein Gebouw De Fontein - Kruitmolenlaan 70, Middelburg. Eredienst op zondag om 10.00u. Volle Evangelie Gemeente Sion In de Thomaskapel - Vrijlandstraat 98, Middelburg. Eredienst op zondag om 10.00u. Joodse Gemeente Zeeland Postbus 402, Middelburg. Erediensten op vrijdag en zaterdag. Informatie over tijden, tel. 651099. Doopsgezinde Gemeente Walcheren L. Noordstraat 62, Middelburg. Erediensten: zie aankondiging aan kerkgebouw. Zondag 4 mei: 10.00u ds. Leuny de Kam, er zal medewerking verleend worden door de Soedanese predikant James Ninrew Dong. Christengemeenschap Gem. Zeeland Gebouw: Lange Noordstraat 62 te Middelburg. Eenmaal per vier weken Mensenwijdingsdienst en Zondagsdienst voor de kinderen. Zie aankondiging aan kerkgebouw. Jehovah’s Getuigen Gem. Middelburg-Centrum Dauwendaelselaan 35, Middelburg. Openbare lezing op zaterdag om 18.30u. Gemeentebijbelstudie op dinsdag om 19.15u. Jehovah’s Getuigen Gem. Middelburg-Reyershove Dauwendaelselaan 35, Middelburg. Openbare lezing op zondag om 10.00u. Gemeentebijbelstudie op woensdag om 19.15u. Geredja Indjili Maluku - Moluks Evangelische Kerk Djemaat ‘Geredja Bethlehem’, Rijnstraat 40, Middelburg. Nieuw Leven Gemeente Voorganger: D. van der Meer. Ravensteijnweg 1a, Middelburg. Aanvangstijd zondagdienst 10.00u. Pinkstergemeente Baarsjesstraat 42, Middelburg. Eredienst op zondag om 11.30u. Rooms Katholieke Kerk H.H. Petrus- en Pauluskerk - Lombardstraat 1, Middelburg. Erediensten op zondag om

10.00u, ‘s woensdags om 19.00u. Huize St. Willibrord, Bachtensteene 1: 2e, 3e, 4e, 5e zaterdag om 17.00u. Leger des Heils Korps Walcheren ‘t Zwin 1 (naast de brandweerkazerne), Middelburg. Samenkomst zondag 10.00u. Opening kledingwinkels informatie aan het gebouw. Oud-Katholiek Zeeland Zondag 4 mei: 10.00u eucharistieviering, Zuidsingel 70 te Middelburg. Info: http:// zeeland.okkn.nl KERKELIJK LEVEN ARNEMUIDEN Hersteld Hervormde Kerk Van Cittersweg 2R, Arnemuiden. Erediensten op zondag om 10.00 en 17.00u. Zondag 4 mei: 10.00u Kand. J. van Meggelen, Alblasserdam; 17.00u ds. C.J.P. v/d Bas, Kruiningen. Geref. Gem. in Nederland Burg. Langebeekestraat 16, Arnemuiden. Eredienst op zondag om 09.30, 14.30 en 18.30u. Gereformeerde Kerk Kerklaan 4, Arnemuiden. Zondag 4 mei: 9.30u ds. C. Bijman; 19.00u ds. C. Bijman Hervormde Gemeente Markt 10, Arnemuiden. Zondag 4 mei: 10.30u Ds. J.P.J. Voets, Nijkerk; 17.00u Ds. J.P.J. Voets, Nijkerk KERKELIJK LEVEN NIEUW- EN SINT JOOSLAND Protestantse Gemeente Eben-Haëzerkerk aan het Kerkplein KERKELIJK LEVEN KLEVERSKERKE Protestantse Gemeente Dorpsstraat 25, Kleverskerke. Eredienst op zondag om 09.30u. KERKELIJK LEVEN SINT LAURENS Gereformeerde Kerk Noordweg 372, Sint Laurens. Zondag 4 mei: 10.00u ds. N.J. Dekker. Hervormde Gemeente Van Cittersstraat 69, Sint Laurens. Zondag 4 mei 10.00 uur. Mevr. H.E.Pasma-van den Berg uit Middelburg. KERKELIJK LEVEN VEERE Protestantse Gemeente Veere Kapellestraat 27, Veere. Zondag 4 mei: PAGINA 18

10.00u ds. C.H.B. Weijs (Eindhoven). Tevens om 14.30u dienst in Nieuw Sandenburgh dhr. C. Simons. Vesperdienst voorafgaande aan de stille tocht, aanvang 19.00u. KERKELIJK LEVEN WESTKAPELLE Vrije Evangelische Gem. Maranatha Koestraat 27, Westkapelle. Eredienst op zondag om 09.30u. Gereformeerde Gemeente Rookstraat 1, Westkapelle. Erediensten op zondag om 09.30u, 14.00u en 18.30u. Protestantse Gemeente Westkapelle Moria, Markt 67, Westkapelle. Zondag 4 mei: 9.30 Ds. v.d. Linden; 19.00 Ds. Westerneng KERKELIJK LEVEN AAGTEKERKE Gereformeerde Gemeente Prelaatweg 17, Aagtekerke. Erediensten op zondag om 09.30u, 14.30u en 19.00u. Protestantse Gemeente Dorpsplein 4, Aagtekerke. Erediensten zondag 10.00u. Eind februari, zomervakantie en eind oktober erediensten zondag om 10.00u en 19.00u. Zondag 4 mei: 10.00u dhr. L.Wals, Zoutelande.

KERKELIJK LEVEN BIGGEKERKE/MELISKERKE Prot. Gem. Biggekerke/Meliskerke Odulphuskerk, Torenstraat, Meliskerke. Dorpskerk, Kerkplein, Biggekerke. Erediensten op zondag om 10.00u. Zondag 4 mei: Odulphuskerk 10.00u mevr. G.H.Keizer, Middelburg, kindernevendienst basisschoolgr. 1t/m8. KERKELIJK LEVEN GAPINGE Protestantse Gemeente Torenkerk, hoek Dorpsstraat/Schotsehoek. Zondag 4 mei: Ds. A.C.den Hollander te Oostkapelle KERKELIJK LEVEN KOUDEKERKE Protestantse Gemeente Michaëlskerk, Dorpsplein 1. Zondag 4 mei: 9.30u ds.J.W.Wind. KERKELIJK LEVEN SEROOSKERKE Protestantse Gemeente Petruskerk, Dominee van Wouwestraat 41, Serooskerke. Johanneskerk, Noordweg 1, Serooskerke. Eredienst op zondag om 10.00u in een der kerken. Zondag 4 mei: 10.00u Petruskerk Ds.J.L.Brevet Lochem

KERKELIJK LEVEN MELISKERKE Gereformeerde Gemeente Valkenburgstraat 25, Meliskerke. Erediensten op zondag om 9.30u en 14.30u (juni t/m aug ook 19.00u).

KERKELIJK LEVEN ZOUTELANDE Protestantse Gemeente Catharinakerk, Willibrordusplein 3, Zoutelande. Zondag 4 mei: 9.30u ds. G.J.Ruitenburg

KERKELIJK LEVEN OOSTKAPELLE Gereformeerde Gemeente Noordweg 34, Oostkapelle, tel. (0118) 592223. Erediensten op zondag om 09.30u en 15.00u. Protestantse Gemeente Dorpskerk, Waterstraat 2, Oostkapelle. Zionskerk, Duinweg 36a, Oostkapelle. Zondag 4 mei: 10.00u Zionskerk, ds. Ph. Beukenhorst; 19.00u Dorpskerk, ds. Ph. Beukenhorst.

KERKELIJK LEVEN DOMBURG Protestantse Kerk Markt 8, Domburg. Zondag 4 mei: 10.00u ds K. van den Broeke; 19.30u herdenking. St. Willibrordkapel Badhuisweg 4, Domburg. Erediensten iedere zaterdag om 19.00 uur

KERKELIJK LEVEN VROUWENPOLDER Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt Schoolstraat 9, Vrouwenpolder. Zondag 4 mei: 9.30u Ds.Tj.de Boer, Bergen op Zoom; 14.30u Ds.B.Schaaij, Vrouwenpolder. Protestantse Gemeente Pelgrimskerk. Fort den Haakweg 2, Vrouwenpolder. Zondag 4 mei: 10.00u ds. M. van Manen, Breskens.

KERKELIJK LEVEN GRIJPSKERKE Protestantse Gemeente Opstandingskerk, Jacob Catsstraat 7, Grijpskerke, tel. (0118) 591723. Michaëlskerk, Kerkring 26, Grijpskerke, tel. (0118) 592477. Eredienst op zondag om 10.00u, afwisselend in beide kerkgebouwen. Zondag 4 mei, Dienst in de Opstandingskerk. Voorganger: Ds.F.van Slooten. (Wijzigingen en/of aanvullingen via www. internetbode.nl - klikken op Aanleveren redactie.)


lief en leed

Familieberichten uitvaartverzorging Pieter-Johan Meerveld

UITVAARTVERZORGING

Janneke den Besten Ditsy den Besten

Kriekenhofstraat 38 • 4337KJ Middelburg • pj.meerveld@gmail.com Tel.: 0653993828 / 0644131638 / 0118640865

Dag & nacht bereikbaar Telefoon (0118) 62 33 59

Wij staan dag en nacht voor u klaar

www.uitvaartverzorgingdenbesten.nl Zusterstraat 12, 4331 KJ Middelburg

Pieter Louwersestraat 37 4388 EJ Oost Souburg Tel. 0615528040 – 0118 415183 – Fax.0118 415183 www.blomenderidderuitvaartverzorging.nl

wij zijn er om u te helpen

Juist dan...

MAREA UITVAART

Juist bij een overlijden heeft u een uitvaartverzorger nodig die met een enkel woord begrijpt wat de wensen zijn. Die kan bogen op een jarenlange ervaring. Die weet dat juist de kleinste details zo belangrijk zijn. Onze mensen staan klaar als het nodig is.

”De verbindende factor bij uw uitvaart voor een liefdevol afscheid...” Marianne van de Graaf

O VERTOOM UZZL G ROEN Uitvaart Zorgcentrum Zeeland Van Dishoeckstraat 620 4382 XW Vlissingen telefoon (0118) 413 417 www.uzzl.nl

Majoorwerf 5 - 4374 CA Zoutelande - 06-40796513 - www.marea-uitvaart.nl

Nettie & Joke

u i t va a r t v e r zo r g s t e r s

Weekenddiensten

Bel bij spoed en levensbedreigende situaties altijd 112. Huisarts Huisartsenpost Zeeland, locatie Walcheren. Koudekerkseweg 86 in Vlissingen. Telefoon: 0900-1985. Meer: www.huisartsenpostzeeland.nl. De Veersche Huisartsencoöperatie is er voor inwoners van Biggekerke, Domburg, Meliskerke, Oostkapelle, Serooskerke, Veere, Westkapelle en Zoutelande. In de avonduren en weekends kunt u de dienstdoende huisarts bereiken via de praktijk van de eigen huisarts. Tussen 23.00 uur en 8.00 uur moet u naar de HAP in Vlissingen toe. Meer: http://veerschehuisartsen.praktijkinfo.nl. Tandarts Q. Kunst in Middelburg. Telefoon: 0118-615595. Meer: www.tandartswalcheren.nl Apotheek Dienstapotheek Vlissingen/Middelburg. Dreesstraat 2a, Vlissingen. Telefoon: 0118-468707. Dierenarts Via het antwoordapparaat van uw eigen dierenarts hoort u wie er dienst heeft.

Openingstijden

Gemeente Middelburg: Kanaalweg 3 4330 LA Middelburg Tel: 14 0118 Maandag t/m Vrijdag 08.30 – 16.30 uur Gemeente Veere: Traverse 1 4357 ET Domburg Tel: (0118) 555 444 Maandag t/m Donderdag 09.00 – 17.00 uur Donderdag 17.00 – 20.00 uur ( alleen de balie) Vrijdag 9.00 – 12.00 uur

50%

KORTING OP DE TOTAALPRIJS VAN DE COMPLETE BRIL

UW BRIL IS MAATWERK DAAROM KIEST U VOOR TILROE OPTIEK MERKBRILLEN - DESIGNERBRILLEN - MODERNE BRILLENGLAZEN

WIJ KUNNEN DECLAREREN BIJ VELE ZORGVERZEKERAARS

TILROE OPTIEK BRILLEN EN CONTACTLENZEN

WALSTRAAT

81

In Nederland zijn we allemaal gelijkwaardig. Artikel 1 van onze grondwet verbiedt discriminatie. Desondanks komt het in Nederland regelmatig voor en worden mensen achtergesteld omdat ze homo, gehandicapt, oud, jong, man of vrouw zijn. Voel je je weleens

VLISSINGEN

0118 412370 www.tilroe.nl PAGinA 19

gediscrimineerd? Dan kun je bij één van de vele antidiscriminatiebureaus terecht. Daar krijg je advies en hulp bij het nemen van eventuele stappen. Laat zien hoe jij over discriminatie denkt. Knip deze advertentie uit of download de poster en hang deze goed zichtbaar op.


Dmb 20140430  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you