Page 1

THUIS IN DE REGIO

MIDWEEKEDITIE

O P L AG E :

V L I S S I N G S E

19 MAART 2014 WEEK 12

Uitgeverij

22.000

TOTA L E O P L AG E Z E E L A N D EN WEST-BRABANT:

de

bode

ACTUALITEIT

REACTIES INWONERS OP HERINRICHTING STEMERDINGLAAN

bv

I

Postbus

22,

4880

ONROEREND GOED

AA

Zundert

AUTO’S

I

Te l .

076

SPORT

Volg ons via twitter: @VlissingseBode

599

8 111

KERKELIJK NIEUWS

I

480.000

www.internetbode.nl VACATURES

KOMT ER EINDELIJK SCHOT IN HET PROJECT SCHELDEKWARTIER?

Logo gepresenteerd voor ‘Vlissingen 700’

‘Michiel de Ruyter’ zoekt figuranten

VLISSINGEN - Er is een logo voor ‘Vlissingen 700’, de viering van het 700-jarig bestaan van Vlissingen als stad in 2015. In het logo komt de Vlissingse fles duidelijk naar voren. Deze is opgebouwd uit zeven delen, in gemeentelijke kleuren. Dit is een verwijzing naar de zeven thema’s die aan lezingen en activiteiten worden gekoppeld. Ook de zeven komt er in terug. Er is al een voorlopige activiteitenkalender opgesteld. Inwoners en organisaties kunnen nog ideeën indienen. Het college van burgemeester en wethouders heeft vooralsnog een budget beschikbaar van 100.000 euro voor het feestjaar. De gemeente gaat op zoek naar sponsors.

VLISSINGEN - Voor de nieuwe bioscoopfilm ‘Michiel de Ruyter’ worden nog figuranten gezocht. De opnamen vinden plaats tussen half mei en juli van dit jaar. De film gaat waarschijnlijk begin volgend jaar in première. Roel Reiné regisseert de biopic over de zeeheld uit Vlissingen. Een groot deel van de opnamen vinden in Veere plaats. ‘Omdat de film zich afspeelt in de 17e eeuw zijn wij bij voorkeur op zoek naar mannen tussen de vijftien en zestig jaar, vrouwen met lang haar, liefst krullend en/ of rood en jongens en meisjes met lange haren’. De film heeft een website: www. michielderuyterfilm.nl. Belangstellenden kunnen zich daar opgeven.

Bands Popaanzee geselecteerd

Vlaketunnel gaat een paar nachten dicht

VLISSINGEN - De bands The Shore Cries Attic en Going Dutch en singer-songwriter Dyl’N zijn geselecteerd voor het bandcoachtraject Popaanzee. De selectie is gemaakt door de programmeurs van poppodia ‘t Beest, de Spot, Brogum, de Klomp en de Piek. The Shore Cries Attic schreef onlangs de laatste voorronde van Spectra op zijn naam, Going Dutch is een poprockband en Dyl’N haalt zijn inspiratie Bob Dylan, Tom waits en Leonard Cohen. Zij krijgen het komende jaar begeleiding van coaches, die ervaring hebben in de muziekwereld. Ook is er budget om te investeren. Verder staan er optredens gepland op poppodia en Zeeuwse festivals.

VLISSINGEN - De Vlaketunnel gaat volgende week weer een paar nachten dicht voor verkeer. Rijkswaterstaat voert dan onderhoud uit aan de tunnel op de A58, ter hoogte van Kruiningen. De Vlaketunnel is in beide richtingen afgesloten van maandagavond 20.00 uur tot dinsdagochtend 6.00 uur en dinsdagavond van 20.00 uur tot woensdagochtend 6.00 uur. Daarnaast is de tunnelbuis in de richting van Vlissingen dicht van woensdagavond 20.00 uur tot donderdagochtend 6.00 uur. Het verkeer wordt omgeleid via de N289. Deze route is aangegeven met gele borden. Rijkswaterstaat waarschuwt voor een langere reistijd. Meer: www.rijkswaterstaat.nl.

VLISSINGEN - In het kader van Film by the Sea door het jaar is dinsdag om 14.00 uur en 19.30 uur de film ‘Ida’ te zien in bioscoop Cinecity in Vlissingen. ‘Het is een ontroerend en intiem drama van de veel bekroonde regisseur Pawel Pawlikowski’, aldus FBTS. Het verhaal draait om Anna, die in Polen in 1962 op het punt staat haar geloften af te leggen bij de kloosterschool waar ze ooit werd opgenomen als wees. Opeens blijkt echter dat ze nog een tante heeft. Met haar begint ze een zoektocht naar haar verleden. Tijdens die tocht blijkt dat ze eigenlijk Ida heet en van Joodse afkomst is. Meer informatie en de trailer staan op www.filmbythesea.nl.

Onderzoek naar brede school in Karolingische burg Oost-Souburg

‘2 jaar weg bij plan brede school’ OOST-SOUBURG – De Vlissingse gemeenteraad bepaalde donderdag dat voordat er een besluit wordt genomen over een eventuele tweede brede school in Oost-Souburg, er eerst meer onderzoek moet komen naar de Karolingische burg als locatie voor de school. Onderwijswethouder Marin de Zwarte is hierover teleurgesteld. “Hiermee wordt het college teruggeworpen in de tijd, want in maart 2012 concludeerden we met zijn allen dat een brede school op één locatie niet kon.” DOOR BRITTA JANSSEN Even leek het erop dat de brede school voor Souburg Zuid op twee locaties zou komen: in het huidige schoolgebouw aan de Van Visvlietstraat en in nieuwbouw op de hoek van de Cornelis van Perestraat met de Jan de Priesterstraat. Maar via een amendement besloten de LPV, PvdA, SP, GroenLinks en D66 dat de Karolingische burg de ‘eerst aangewezen locatie is waar de brede school Souburg Zuid ontwikkeld moet worden’. Het college onderzoekt nu of dit haalbaar is. Als het onmogelijk blijkt de brede school hier te ontwikkelen, kiezen de partijen voor de locatie tussen de Bermweg en Sloeweg. Het college moet de gemeenteraad in

Nieuwe ruimte voor Jehova’s Getuigen VLISSINGEN - Jehova’s Getuigen van de gemeenten Bossenburgh en Centrum openen zondag 6 april hun nieuwe Koninkrijkszaal aan de Verlengde Bonedijkestraat in Vlissingen. Er is ‘s ochtends een inwijdingsprogramma, ‘s middags is het open huis. De nieuwe Koninkrijkszaal was een halfjaar geleden nog een gymzaal. De Jehova’s Getuigen hebben de grond gekocht en hun oude terrein aan de Van Dishoeckstraat verkocht. Aan die deal waren enkele jaren van onderhandelingen vooraf gegaan. De Jehova’s Getuigen gebruiken de zaal voor onderwijs en als opleidingsruimte voor het predikingswerk. Daarnaast zijn er elke week openbare vergaderingen.

...VOOR HET LAATSTE ACTUELE LOKALE NIEUWS...

KIJK OP WWW. INTERNETBODE.NL

juni een ‘volledig uitgewerkt stappenplan’ voorleggen. ‘Als beide locaties onmogelijk zijn, zien we af van ontwikkeling van een brede school’, staat er in het amendement. ‘Dan gaan we over tot nieuwbouw voor De Tweemaster en De Kameleon.’ Realistisch De vijf fracties reppen nergens over de dubbele locatie Van Visvlietstraat en Perestraat/Priesterstraat. ‘De participanten hebben de uitdrukkelijke wens uitgesproken voor een brede school op één locatie’, aldus het amendement. Volgens wethouder Marin de Zwarte waren de betrokkenen partijen het er in maart 2012 over eens dat één locatie niet realistisch en betaalbaar was.

“De Karolingische burg is toen als niet kansrijk beoordeeld, onder meer, omdat de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed er toestemming voor moet geven en het bestemmingsplan gewijzigd moet worden. Als bijvoorbeeld mensen met een achtertuin grenzend aan de burg, en daarvan zijn er nogal wat, tegen de komst van de brede school zijn, kunnen zij tot de Raad van State procederen. Als voor deze locatie gekozen wordt kan het leggen van de eerste steen lang duren.” De Zwarte stelt dat in het voorjaar van 2012 besloten is niet langer te zoeken naar één locatie. “Dat de partijen twee jaar hebben gewacht met deze opdracht voor meer onderzoek naar de Karolingische burg, daar heb ik moeite mee.” vervolg zie elders in deze Bode

Tuintopper! Buxus

Hoogte 25 cm, volle zon, halfschaduw, maat 23 cm.

prijsplukker 14.95

9.

99

Intratuin Koudekerke Galgeweg 5 0118-551623. Donderdag en vrijdag koopavond Kijk voor onze actuele folder op www.intratuin.nl/folder

Aanbieding geldig t/m 26 maart 2014.

‘Ida’ te zien bij Film by the Sea door het jaar

OOST-SOUBURG - Commissaris van de koning Han Polman heeft zaterdag een bezoek gebracht aan de Molukse gemeenschap in Zeeland. Hij kreeg een rondleiding door verschillende woonwijken en was te gast bij voorzieningen en organisaties. ‘Tijdens het bezoek stond de plaats die Molukkers innemen in de Zeeuwse samenleving centraal: geïntegreerd, maar met een eigen identiteit’. Het bezoek van Polman begon bij Jong Ambon, voerde hem daarna naar vakantieoord Broedershoek in Koudekerke (foto) en Mae Uku in Oost-Souburg. Het bezoek van Polman werd afgesloten met een lunch bij het Moluks woonzorgcentrum Tabadila. FOTO ANNET EEKMAN

Drietal vast voor inbraak Souburg OOST-SOUBURG - Een 16-jarige Middelburger en twee Oost-Souburgers (17 en 18 jaar) zijn zondagavond aangehouden op verdenking van woninginbraak aan de Lunet in Oost-Souburg. Rond 23.00 uur hoorden omwonenden glasgerinkel. Een buurtbewoner belde de politie. Agenten zagen twee personen wegrennen richting de Vesting. Zij werden na een achtervolging gearresteerd. In een brandgang is de derde verdachte gepakt. In een woning aan de Lunet bleek ingebroken te zijn. Een raam was kapot en de woning doorzocht. De drie zijn overgebracht naar het cellencomplex in Middelburg en voorgeleid aan een hulpofficier van justitie.

Werkzaamheden aan rotonde Middelburg MIDDELBURG - Tot en met vrijdag 11 april kunnen weggebruikers hinder ondervinden bij de zuidelijke rotonde bij Middelburg, de laatste rotonde vanuit de Schroeweg in Middelburg richting Vlissingen-Oost en Terneuzen. Het verkeersplein wordt heringericht als turborotonde. ‘Hij wordt hierdoor overzichtelijker en verkeersveiliger’, aldus de provincie. Op een turborotonde worden de twee rijstroken gescheiden door een opstaand randje. De rotonde is tot en met 11 april deels afgesloten. Alleen doorgaand verkeer van Middelburg naar Vlissingen-Oost en Terneuzen is mogelijk. Verder zijn er omleidingen. De afrit naar Arnemuiden en Goes blijft beschikbaar.


mega

aanbiedinge

n

L E E D R O O V L E TEXTI

MEGABED Bonnaletto molton kussenslopen pakje 2 stuks

Alle dekbedovertrekken

Alle moltons

de gehele collectie vele nieuwe dessins, ook collectie 2014

Bonnaletto extra zware kwaliteit 200 grams katoen.

Alle soorten, alle maten. Katoen/katoensatijn. Maten mogen gecombineerd worden. Wij rekenen de gemiddelde prijs.

wol-synthetisch-dons Alle soorten, alle maten. Al vanaf 59.00

van 19.95 voor

9.95

Alle kussenslopen

80/90x200/220 van 29.95 voor 14.95 140/160x200/220 van 37.95 voor 18.95 180/200/220 van 39.95 voor 19.95

zowel Cinderella als Bonnaletto katoensatijn

ALLE MOLTONS HALVE PRIJS

3 HALEN = 1 BETALEN

Alle 4 seizoenendekbedden

HALVE PRIJS

2e PAKJE

HALVE PRIJS

De hele collectie hoeslakens wordt opgeruimd! honderden stuks Dubbelgebreide jersey hoeslakens, katoenen hoeslaken/ en katoensatijn. Alle soorten en alle maten.

5 HALEN = 2 BETALEN

Alle splittopperhoeslakens en topper hoeslakens

Hotelkussen Š‘ŽŽ‘™Ƥ„”‡ vulling

Eveline katoensatijnen hoeslakens

Alle soorten, alle maten.

2 stuks

honderden stuks.

HALVE PRIJS

Diverse maten en kleuren.

5 HALEN = 2 BETALEN

2 STUKS

10.00

OP=OP

6 HALEN = 2 BETALEN

Maatwerk matrassen Bestel tijdig uw maatwerkmatrassen. Matrassen voor camper en/of caravan voor een uitgeruste vakantie. Alle formaten en vormen zijn leverbaar! Informeer naar de mogelijkheden.

WWW.MEGABED.NL Paspoortstraat 23 Oost-Souburg 0118-469670 Kloosterpoort 5-21 Kapelle 0113-330888

Matrassen, Bodems, Boxsprings


ACTUALITEIT

Reacties op definitief ontwerp Burgemeester Stemerdinglaan

‘Ik vind het jammer dat de bestaande bomen verloren gaan’ OOST-SOUBURG - Het college van burgemeester en wethouders in de gemeente Vlissingen heeft een definitief ontwerp voor de Burgemeester Stemerdinglaan in Oost-Souburg vastgesteld. In april beginnen de werkzaamheden voor de herinrichting. DOOR TARA DE VRIEND De rijbaan van de Burgemeester Stemerdinglaan in Oost-Souburg wordt geasfalteerd voor gemotoriseerd verkeer. Aan beide kanten komt een vrij liggend fietspad en trottoir. De laan wordt een groene straat door het dorp, onder andere met doorlopende boombeplanting en brede groenstroken met een waterbergende functie. In mei vorig jaar konden bewoners inspreken. Diverse inwoners hadden als commentaar dat het gekozen profiel niet past bij de functie van de Burgemeester Stemerdinglaan. Daarnaast waren er bezwaren over de verkeersveiligheid en doorstroming. De gemeente heeft hier met het uiteindelijke plan rekening mee gehouden. De gemeente verklaart op de website: “We streven naar een kwaliteitsimpuls voor de Burgemeester Stemerdinglaan. Met een doelmatige inrichting voor de huidige gebruikers en omwonenden en robuust om de komende jaren goed te functioneren. Bij de herinrichting is speciale aandacht voor verkeersveiligheid, ruimtelijke kwaliteit en waterberging.” Zondag was het een zonnige dag in het

dorp. Diverse bewoners wandelden, reden en fietsten door de bewuste straat. Zo ook L. Janssen. Zij is bang dat er een tekort aan parkeerplaatsen gaat ontstaan in de straat. “Ik heb het plan op de website bekeken en er komen toch minder parkeerplaatsen dan nu. De gemeente heeft laten weten dat er extra parkeervoorziening komt bij het Ambachtsveld, maar dat is toch een stukje lopen naar mijn huis.” Parkeerplaatsen Aan de andere kant van de straat liep T. Maas met zijn dochter. “We hebben nu best veel overlast in de straat van mensen die te hard rijden. Hopelijk komt daar verandering in met herinrichting. De gemeente heeft beloofd om een verkeersplateau aan te leggen”, vertelde hij. Bij het voetbalveld stond K. Wisse samen met J. Gideonse. Wisse: “Ik vind het jammer dat het uiteindelijke plan wadi’s bevat. Dat kost te veel onderhoud naar mijn idee en ik dacht dat de gemeente juist wilde besparen.” Gideonse vulde aan: “En ik vind het jammer dat de bestaande bomen verloren gaan door het nieuwe plan. Ik hoop dat ze overwegen om de bomen te verplanten.”

De Burgemeester Stemerdinglaan wordt binnenkort grondig aangepakt.

FOTO TARA DE VRIEND

Stellingen gemeenteraadsverkiezingen Vlissingen

‘Komt er eindelijk schot in het project Scheldekwartier?’ VLISSINGEN - Woensdag zijn het gemeenteraadsverkiezingen. De Vlissingse Bode heeft daar de afgelopen we- ling van hoge kwaliteit. Dat mag best even dat er gelegenheid is voor uiteenlopende ken naartoe geleefd met een aantal stellingen. Deze week, hopelijk net voordat u naar de naar de stembus gaat, duren. We maken er liever een buurt van activiteiten’. die over 100 jaar nog steeds staat als een SGP: ‘Er moet inderdaad wat gebeuren gaan de lijsttrekkers in de gemeente Vlissingen in op de laatste stelling.

‘Al vraag je er niets voor, dan raak je sommige grondposities nog niet kwijt’, is een quote van een deskundige in een artikel in het FD. Zij zegt dat je je verlies moet nemen op bepaalde grondposities en ‘de koeien er weer op moet laten grazen’. Kunnen we de komende vier jaar koeien op delen van het Scheldekwartier verwachten of komt er eindelijk schot in het project? Zo ja, hoe?’ CDA: ‘Koeien op het Scheldekwartier verwachten we niet. Volledige bebouwing in de komende vier jaar ook niet. Wel gloren er mooie kansen, waarbij het CDA zeer enthousiast is over het woonzorgproject in de Zware Plaatwerkerij. Door het terrein te gebruiken voor evenementen of festivals, zoals bij de Sail de Ruyter, wordt het terrein wel steeds meer van de Vlissingers’. ChristenUnie: ‘Om vooruitgang te krijgen moet je op een moment je verlies nemen. Op het Scheldeterrein moet je dingen doen om het aantrekkelijk te maken voor investeerders. Het is prachtig dat Stichting Werkt voor Ouderen aan de slag gaat in de Zware Plaatwerkerij. De Zee-Alee moet worden aangelegd, maar wel een goedkope variant. Mensen moet over het terrein kunnen rijden. De Zee-Alee wordt een mooie ingang naar de stad, ook commercieel gezien. Als je daar je kantoor neerzet ben je goed in beeld’. D66: ‘Het Scheldekwartier moet organisch kunnen groeien.

De tijd van grote investeringen is voorlopig voorbij. Wat nodig is, is meer bekendheid, goede bereikbaarheid en een faciliterende overheid. D66 vindt nog steeds dat we goud in handen hebben, alleen is het door de rente en interne kosten zo duur geworden dat het steeds moeilijker wordt om het te ontwikkelen. Wij zijn voorstander van gefaseerd afboeken en zo min mogelijk kosten op het Scheldekwartier te boeken om de prijzen naar beneden te halen. Daarnaast geloven wij dat als je investeert in bekendheid, bereikbaarheid en organische groei door deelprojecten, de ontwikkeling van het Scheldekwartier van de grond gaat komen. D66 is ook voorstander van flexibele bestemmingsplannen, particulier opdrachtgeverschap, grond in erfpacht uitgeven en bouwen op het Scheldeterrein stimuleren’. GroenLinks: ‘Het Scheldeterrein moet aantrekkelijk worden gemaakt om er te wonen en recreëren. Tijdelijke, gedeeltelijke invulling, budgetneutraal gerealiseerd door middel van sponsoring en crowdfunding om gedeeltelijk groen te realiseren. Kanshebbende partijen moeten de ruimte krijgen met behoud van cultureel erfgoed. Een goed voorbeeld is de huisvesting van de Stichting Werkt voor Ouderen in de Zware Plaatwerkerij’. LPV: ‘Lang is de hoop gevestigd, en was de ontwikkeling daarvan afhankelijk, op de activiteiten van Volker Wessels, die een optie op het terrein had. Die optie is weg en nu zien we nieuwe partijen zich richten

op dit unieke gebied. Kijk naar de plannen van Philadelphia en Stichting Werkt voor Ouderen. Ook is er een werkgroep vanuit de Vlissingse bevolking die de mogelijkheden voor de Machinefabriek op een rijtje zet en ermee aan de slag gaat. Helaas zit de ontwikkeling van de jachthaven in het slop. Koeien? Geslacht en wel in de Timmerfabriek waar hopelijk weer lekker gegeten kan worden deze zomer’. Opa Vlissingen: ‘Er moet een project voor bewoning en een nieuwe jachthaven komen. Meer leven in dit nu dode gedeelte. De middenstand, ondernemers, gemeente en de burgers hebben hier baat bij. Een nieuwe uitdaging voor stimulatie, ook van het toerisme. Een camperplaats met voorzieningen zouden wij ook begroeten’. POV: ‘Eens. Er is veel geld uitgegeven om bepaalde gronden te verwerven. Nu de economie en de woningmarkt drastisch zijn veranderd, kun je er niet zomaar meer vanuit gaan dat je die gronden ooit nog voor een reëel bedrag verkoopt. Dat zulke grond als een kostbare bezitting op de balans verschijnt, terwijl de dagwaarde momenteel nihil is, is ons een doorn in het oog. Dat is je verantwoordelijkheid voor je uit schuiven. Sommige terreinen zou je inderdaad beter een landbouwbestemming kunnen geven, dan hou je er nog iets aan over. Voor het Scheldeterrein geldt dat wat POV betreft niet. Dat gebied ís al in ontwikkeling en het is een zeer bepalend terrein. POV is voor een duurzame invul-

Blijf op de hoogte van het

lokale nieuws www.internetbode.nl

www.internetbode.nl

DOOR EUGÈNE DE KOK

huis, dan dat we de boel snel volgooien omdat het terrein zo lang braak ligt’. PSR: ‘Door de recente, kleine successen zijn we gematigd positief. Ons verlies nemen is voor Vlissingen onmogelijk. De financiële situatie is niet toereikend. Een maritieme inrichting met jachthaven, tweede woningen en recreatiewoningen kan een oplossingsrichting voor een langere periode zijn’. PvdA: ‘Het bestuur en de ambtelijke organisatie dienen doordrongen te zijn van het feit dat de financiële last van het Scheldekwartier een zware wissel trekt op alles. De ontwikkeling is de prioriteit der prioriteiten. Dit noodzaakt tot eendrachtig, actief en vasthoudend beleid. Alle plannen voor woningbouw elders die de ontwikkeling van het Scheldekwartier in de weg zitten worden bevroren. De gemeente ondersteunt sociale woningbouw op het achterliggende Scheldeterrein ter vervanging van woningen die elders verdwijnen. De omgeving van Dokhaven en Koningsweg passen perfect in de Vlissingse speerpunten maritieme stad en kansen voor het toerisme. Het bezit van tweede woningen is hier toegestaan. Het bestuur neemt alsnog contact op met bedrijven en organisaties die in de afgelopen jaren interesse hebben getoond in de mogelijkheden van het Scheldekwartier. Zolang grote delen van het voormalig terrein geen definitieve bestemming hebben gekregen dient het gebied beschikbaar te zijn voor burgerinitiatieven. Dat betekent dat het vrij toegankelijk moet zijn voor iedereen en

U kunt uw advertentie opgeven via de button “Advertentie aanleveren”

Redactie kunt u aanleveren via de button “Redactie aanleveren”

PAGINA 3

met het Scheldekwartier, maar er koeien laten grazen is geen goed idee. De SGP vindt dat de gemeente de vraagprijs per vierkante meter drastisch moet verlagen. Je moet dan je verlies nemen. Maar het nu braak laten liggen, kost alleen maar meer geld. We moeten realistisch blijven: banken verstrekken niet meer de hypotheken zoals voor 2008. Bovendien zijn mensen nu verplicht twintig procent van de koopsom zelf in te leggen. Verlaag je de grondprijs niet, dan blijf je met een leeg terrein zitten’. SP: ‘Als eerste moeten de grondprijzen verlaagd worden tot deze marktconform zijn. Daarnaast kan een tijdelijke jachthaven of het uitbreiden van het aantal evenementen leiden tot een duurzame impuls. Ook het uitbrengen van grond in erfpacht behoort tot de mogelijkheden’. VVD: ‘De VVD is voorstander van het welstandsvrij bouwen. Hierdoor kan een diversiteit ontstaan in het woningaanbod en het is aantrekkelijk voor kopers. Daarnaast wil de VVD het bouwen onder erfpacht mogelijk maken. Wij zien dit als een kans om bouwen op het Scheldekwartier aantrekkelijk te maken. Het afwaarderen van gronden kan te allen tijde worden bekeken, alleen laat de gemeentebegroting een snelle afwaardering financieel gezien niet toe. De VVD is ook voorstander van het permanent huisvesten van studenten op het Scheldekwartier. Het trekken van jongeren naar de stad, met een goed aanbod van onderwijs en woonfaciliteiten, geeft een impuls aan de gemeente’.

Volg ons op Twitter: @VlissingseBode.


Aanbiedingen geldig t/m zaterdag 5 april en zolang de voorraad strekt.

Nieuw voorjaar nieuw verblijf!

Speciale honden- en kattendag! wo 26 maart van 11.00 tot 17.30 uur

s gratis foto door de dierenfotograaf s hondengedragscoach Arvid van Putten s gratis Advantage vlooienen tekenbehandeling s voedingsadvies door Prins Petfoods s gratis gewichtscontrole door onze dierenarts (14.00 - 15.30)

riant

174.50

Meer informatie vindt u op onze site.

nu

134.95 Dierenkliniek in onze winkel

slechts

Inloopspreekuur: di, do en za van 13.00 - 14.30 uur (andere tijden op afspraak) Dieetvoeding voor hond en kat verkrijgbaar.

84.50 Kippenhok KB8

Konijnenhok KT12-A

Konijnenhok PA5-A

Ruim konijnen- of kippenhok. Met nachthok, loopplank en extra grote uitloopren. Afm. 207 x 77 x 145 cm.

Gebruiksvriendelijk konijnen- of caviahok. Met openklapbaar dak en verstelbare poten. Afm.: 116,5 x 63 x 92 cm.

Zeer ruim konijnenhok met diverse deurtjes, een kunststof lade en anti-knaagstrips. Afm.: 221 x 55 x 99,5 cm.

Kijk voor alle informatie en meer aanbiedingen op VANDERPOELDIERENVERBLIJF.NL 52.95

nu

129.95

nu met 2 kg gratis 12 voor

4.99 nu 2 voor

9.95 Dierenverblijf KB7-A Geschikt voor meerdere konijnen of kippen. Voorzien van een legnest met tussenschot, zitstokken en een diepe, kunststof lade. Afm. 183 x 78 x 105 cm.

Hill’s Feline Adult Chicken 10 + 2 kg Hoogwaardige voeding voor volwassen katten vanaf 1 jaar.

Vitakraft Magic Clean 5 liter

Gourmet Gold

Zeer absorberende geur- en stofvrije kattenbakvulling. Zuinig in het gebruik.

Heerlijke maaltijd voor de kat. Alle varianten mousse of stukjes in saus. Blikje 85 gram.

nvrij

vast laag vanaf

glute

42.95

nu 15% korting

47.95 nu met gratis Dental Roll t.w.v. 5.50 vast laag 3 pakken

9.99 Whiskas multipack maaltijdzakjes

Farm Food HE glutenvrije hondenvoeding 15 kg

Eukanuba Adult Medium en Large Breed 12 kg

Heerlijke maaltijd voor de kat, verpakt in 12 handige portiezakjes in diverse smaken.

Speciaal voor alle honden met een glutenallergie of zwakke darmen! 15 kg + gratis Dental Roll 10.

Hoogwaardige hondenvoeding voor (middel)grote rassen. Adult medium 43.95 – Adult Large Breed 42.95

Weihoek 16, 4416 PX Kruiningen, 0113 381 000 Openingstijden: ma/do 9.00 - 17.30, vr 9.00 - 18.00, za 9.00 - 16.00

Voorkom vlooien en teken! 15% korting op alle Bolfo en Advantix producten.

facebook.com/ dierenverblijfcom

Volop gratis parkeerruimte


ACTUALITEIT

VLISSINGEN 700 JAAR STADSRECHTEN

Column

De oer-Vlissingers VLISSINGEN - Op 2 april 2015 bestaat Vlissingen 700 jaar als stad. Dat wordt onder andere gevierd met de uitgave van een integrale stadsgeschiedenis, geschreven door de historicus Peter van Druenen. In de Vlissingse Bode krijgt u de komende drie jaar wekelijks een voorproefje. Deze week: over de herkomst van de nieuwe Vlissingers in de 16e en 17e eeuw.

Eugène de Kok

Regelbrij Soms hoor je iets en vraag je je af waarom niemand eerder op dat idee is gekomen. Woensdag luisterde ik naar BNR waar twee van dat soort ideeën in dezelfde reportage voorbij kwamen. Als eerste was Sjef Czyzewski van zorgonderneming Antes aan het woord. Hij zei gek te worden van de regelbrij in zijn bedrijfstak. Daarom had hij besloten een deel van de honderden regels voortaan te negeren. Een middelvingertje naar regelopperleverancier Den Haag, maar wel eentje die hem naar eigen zeggen tonnen oplevert, omdat er veel minder administratief werk is. Ik herhaal: tonnen oplevert. Hoogleraar Gjalt de Jong reageerde lyrisch. Hij houdt zich al jaren bezig met regelgeving en is tot een eenvoudige, niet al te academisch klinkende conclusie gekomen. ‘Nederland is totaal, compleet, volledig en helemaal voor de volle honderd procent regelziek’, parafraseer ik hem. Hij kon zijn bewering met cijfers staven. Hoe? Door de regeltjes door de jaren heen te tellen. Op die manier is hij tot de conclusie gekomen dat bijvoorbeeld in het hoger onderwijs het aantal regels sinds de Tweede Wereldoorlog met 800 procent is toegenomen. En dat is geen uitzondering, volgens De Jong, die wil dat er voor elke nieuwe regel honderd oude worden geschrapt. Dat zie ik nog niet gebeuren, maar gemeentebesturen moeten iets opsteken van het lumineuze idee om regeltjes simpelweg te tellen. Het nog zittende college zou de ambtenaren nu opdracht moeten geven alle regels te turven. Met die lijst in de hand moet je vervolgens als nieuw gemeentebestuur afspreken deze met procenten terug te dringen. Negen van de tien partijen hebben in campagnetijd ongetwijfeld minder regeldruk beloofd. Dit is een eenvoudige, controleerbare manier om die belofte gestand te doen. Kom niet aan met het excuus dat het gros van de regels uit Den Haag komt. Denk dan aan Sjef Czyzewski en negeer een deel. Je bespaart er tonnen mee. Wie kan daar nou op tegen zijn? Het enige wat nodig is, is vertrouwen in de burgers dat ze ook met minder regels er geen zooitje van maken. Vertrouw ze. Het komt het vertrouwen in het bestuur ook ten goede. Houd me maar aan deze regel.

Colofon

Stadsgezicht op Gent, na Antwerpen en Oostende, de in grootte derde leverancier van nieuwe Vlissingers tussen 1581 en 1613. FOTO PETER VAN DRUENEN

Kantoor regio Zeeland Keizerstraat 3a, 4461 AN Goes, Tel. 0118 617 661

DOOR PETER VAN DRUENEN

Hoofdkantoor Bredaseweg 26, 4881 DE Zundert, Postbus 22, 4880 AA Zundert Tel. 076 599 8111, Fax 076 599 8199

Vorige week presenteerde ik op deze plek een grafiek waarin de aantallen inwoners van Vlissingen in verband werden gebracht met de hoeveel beschikbare woongrond in de stad. Het bleek dat vooral in 1581 de situatie zeer nijpend was: de 4000 Vlissingers van toen woonden op een stukje grond dat slechts twee keer groter was dan het stukje waarop in 1315 100 mensen woonden. In 1613 was de toestand aanzienlijk verbeterd, omdat toen de stad eindelijk fors kon worden uitgebreid. Het aantal inwoners was ook weer flink gestegen: naar 6000.

Vlissingse Bode Vlissingse Bode Redactie Britta Janssen, Eugène de Kok Correspondenten Bo van Scheyen Acquisitie Bert Paauwe, Lennert Steketee Druk Drukkerij Vorsselmans Sluittijden Advertenties maandag 14.00 uur. Verenigingsnieuws en lezersfoto’s vrijdag 12.00 uur Weekendverslagen maandag 12.00 uur Aanleveren via www.internetbode.nl Bezorgklachten 076 599 8111

W E E K B L A D

HORECASPECIALIST ZEELAND

Uitgeverij de Bode b.v. behoudt zich ten aanzien van de inhoud van deze uitgave en/of website zowel het auteursrecht voor conform artikel 15 lid 1 sub 4 van de Auteurswet als het databankrecht.

Puzzel week 12 De oplossing van deze puzzel is in week 13 te vinden op www.internetbode.nl

BEZOEK ONZE SHOWROOM IN ARNEMUIDEN! 0118 416 701 | ARNEMUIDEN@DE-AREND.COM

Misschien heeft u zich afgevraagd waar al deze mensen vandaan kwamen, misschien ook niet, maar ik geef u deze week toch het antwoord: het waren immigranten uit de gebieden ten zuiden van Zeeland, en dan vooral Vlaanderen en Brabant. Gedurende de gehele 16e eeuw en de eerste dertien jaar van de 17e eeuw, schreven zich 3718 immigranten in als inwoner van Vlissingen. Bijna de helft daarvan vestigde zich in de laatste 30 jaar van deze periode. Inclusief de gezinnen waren dat in 113 jaar meer dan 10.000 mensen, waarmee de immigratie kan worden gezien als de belangrijkste motor van de bevolkingsgroei in de stad. Daarnaast zorgden ook de verbeterde leefomstandigheden voor minder kindersterfte, meer weerstand tegen dodelijke infectieziekten en waarschijnlijk ook een afname van geweldsmisdrijven. In de tabel in het kader zijn de 50 steden gepresenteerd waar vandaan de meeste immigranten naar Vlissingen kwamen tussen 1581 en 1613.

Oostende De Vlaamse stad Oostende was met 92 nieuwe poorters de belangrijkste leverancier, eentje minder dan Antwerpen waar de leegloop pas goed op gang kwam na de inname in 1585 door de Spanjaarden. Op enige afstand volgden Gent, Sluis, Brugge en Duinkerken met respectievelijk 69, 50, 49 en 41 personen. Deze top zes was dus volledig afkomstig uit het zuiden. Daarna volgen wat Zeeuwse gemeenten, afgewisseld met vooral weer zuidelijke steden. De eerste Hollandse stad op de lijst was Amsterdam, met zeven nieuwe Vlissingers, gevolgd door Hoorn, Delft en Den Haag. Tussen 1581 en 1613 kwamen ook 127 immigranten uit het buitenland naar Vlissingen, waarbij Duitsland, Frankrijk en Engeland de belangrijkste leveranciers waren. Wie op zoek gaat naar de echte oer-Vlissinger met een lange stamboom, moet dus goed zijn best doen. De meeste komen ‘gewoon’ van de overkant. Wilt u reageren op dit artikel? Mail naar peter@vandruenen.com. Voor meer verhalen, zie www.vlissingen700.nl.

Waar kwamen Vlissingers vandaan? VLISSINGEN - In de onderstaande tabel staan de 50 steden waar vandaan de meeste immigranten naar Vlissingen kwamen tussen 1581 en 1613. DOOR PETER VAN DRUENEN Oostende 92 Antwerpen 91 Gent 69 Sluis 50 Brugge 49 Duinkerken 41 Middelburg 28 Zoutelande 25 Nieuwpoort 24 Ieperen 23 Oudenaarde 23 Arnemuiden 22 Brussel 22 Bergen 20 Mechelen 20 Biervliet 19 Westkapelle 18 © www.sudokusite.eu PAGINA 5

Axel 17 Bergen op Zoom 16 Breskens 15 Doornik 15 Hulst 14 Moerbeek 14 Zierikzee 14 Oostburg 12 Veere 12 Leuven 11 Watervliet 11 Cadzand 10 Dordrecht 10 Gouda 10 Wijnoxbergen 10 Bassenede 9 Eeklo 9 Embden 9 Groede 9

Kassel 8 Londen 8 Amsterdam 7 Brouwershaven 7 Groeningen 7 Hoorn 7 Kortrijk 7 Koudekerke 7 Oud-Vlissingen 7 Aalst 6 Breda 6 Delft 6 Den Haag 6 Dixmuiden 6 Bron van de tabel is Peter van Druenen, ‘Vissers, Kapers en Arbeiders, Vlissingen 700 jaar stad 1315-2015’. Het boek verschijnt in 2015.


‘Extra alert zijn op inbraken’

Politie zit er bovenop dankzij burgers

Vrijwilligers Mae Uku doen mee met NLDoet

MIDDELBURG – Een paar keer per jaar informeert de Veiligheidsregio Zeeland de burgers over de stand van zaken rond veiligheid in de provincie. In Zeeland zijn er in vergelijking met andere provincies veel woninginbraken. De politie heeft dat probleem dan ook als speerpunt en besteedt daar veel tijd aan. DOOR BO VAN SCHEYEN Over het algemeen is het met de criminaliteit in Zeeland redelijk gesteld. Het aantal woninginbraken ligt echter naar verhouding hoger dan in andere provincies. Toch is het aantal inbraken in de eerste twee maanden van dit jaar gedaald ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Zo waren er in die periode in totaal 300 inbraken, dit jaar staat de teller op 255. “Of die daling stand houdt is afwachten”, zegt woordvoerder van de politie Alwin Don. Bij inbraken ligt de prioriteit, zegt plaatsvervangend districtschef Zeeland Hans Ekstein. “Woninginbraken, straatroof en

overvallen hebben onze aandacht. De cijfers laten wel een daling zien, maar we zijn niet tevreden. We gaan daar de komende periode veel energie in steken. Het belang van een optimaal veiligheidsgevoel onder de burgers hangt daar nauw mee samen.” Burgemeester Harald Bergmann van de gemeente Middelburg spreekt van een opmerkelijke verandering in het gedrag van burgers. “De laatste tijd valt het op dat het aantal arrestaties groter is geworden dankzij oplettend gedrag van inwoners. Er wordt veel sneller naar 112 gebeld als er iets aan de hand is dat lijkt op een inbraak. Op deze wijze kunnen we direct reageren en wordt de pakkans groter.”

Ook officier van justitie Marco van Leeuwen licht toe dat er hierdoor in Zeeland meer inbraken worden opgelost. “Onlangs nog hebben we een groep van zes in de boeien kunnen slaan die voornamelijk operationeel waren in Dauwendaele en OostSouburg. Ook op Schouwen-Duiveland hebben we een inbrekersbende kunnen oprollen. Helaas worden er nog te weinig overvallen opgelost. Uit ervaring weten we dat het soms ook om niet-Zeeuwen gaat die dan op de bonnefooi op zoek gaan naar een geschikt pand of plek om een overval of inbraak te plegen. Er is momenteel een goede samenwerking met de landelijke politie en met speciale opsporingsteams.”

Rabojeugd ZRTC Theo Middelkamp

Eerste zege in wielerseizoen binnen VLISSINGEN - Afgelopen zondag was voor de meeste wielrenners de eerste officiële KNWU wedstrijd in Sint Willebrord. In categorie 6 was het meteen raak. Arjan Poleij uit Kruiningen (vorig jaar goed voor 20 overwinningen) kwam als eerste over de meet. Vorige weekend is het wielerseizoen voor de Rabojeugd van ZRTC Theo Middelkamp weer begonnen. Vier weken lang strijden er renners voor een mooie plek in het eindklassement in de Voorjaarscompetitie. De wedstrijden in deze competitie zijn bedoeld als trainingswedstrijden voor de jeugd, zodat de kinderen zich optimaal kunnen voorbereiden op het nieuwe wegseizoen. Ervaren renners kunnen tijdens deze wedstrijden wennen aan de langere

afstanden in een hogere categorie en nieuwe renners kunnen zo kennis maken met de gang van zaken tijdens wedstrijden. Vorige week zijn bij de eerste wedstrijd in Breda al medailles binnen gehaald door Jurgen Mesu (4e plaats) en Arjan Poleij (5e plaats). Zaterdag stond de 2e wedstrijd in Spijkenisse op het programma. In categorie 3 reed Marjolein Harthoorn naar een 23e plaats, Twan Schrier werd 21e in categorie 4. In categorie 5 kwam Jurgen Mesu ten val. De aansluiting met het peloton kon hij niet meer maken. Hij finishte als 28e. In categorie 6 kwamen Daphne Mesu en Tristan Timmermans in actie. Zij werden respectievelijk 13e en 16e. In de laatste categorie 7 reed Pepijn Hillemans naar een 8e plek en Nick de Munnik naar een 18e plaats.

Zondag stond een groot deelnemersveld aan het vertrek in Sint Willebrord. In cat. 2 finishte Myrthe Greijdanus als 10e en Vera de Munnik als 15e. In cat. 3 werd Aniek Adriaenssen 23e en Marjolein Harthoorn 30e. In cat. 4 reed Lisanne de Munnik naar de 22 plaats en Casper Vos werd 23e. In cat. 6 stond dus Arjan Poleij boven op het ereschavot. Hij won deze wedstrijd waar vele sterke renners uit heel Nederland op af waren gekomen. Tristan Timmermans werd 11e en Hidde Greijdanus werd 15e. In cat. 7 sprintte Jochem Kerckhaert naar een knappe 6e plaats, Pepijn Hillemans werd 21e, Jarmo Visser werd 26e, Nick de Munnik werd 37e en Lars Steenbakker finishte als 41e. Zondag wordt de derde wedstrijd voor de Voorjaarscompetitie gereden in Rijswijk.

vervolg van voorpagina

‘2 jaar weg bij plan brede school’ Serieus LPV-raadslid Pim Kraan stelt dat er nooit serieus is gekeken naar de Karolingische burg als locatie. “Ik vond het altijd al de meest ideale plek. Maar als ze in het gemeentehuis vertellen dat het daar historisch niet zou kunnen, omdat je op cultureel erfgoed niet mag bouwen, vertrouw je daarop. Ik dacht dat b&w hiernaar onderzoek zouden doen, maar een paar weken geleden kwamen we erachter dat dit niet is gebeurd. Toen hebben wij dit onderzoek gedaan en het blijkt dat het wel kan. En met de brede school in de

Karolingische burg ontwikkel je meteen dat gebied, waarbij er ruimte blijft voor de evenementen die er al zijn. En je krijgt een echt centrum.” Vertraging Het college doet nu als eerste onderzoek naar de kosten van de mogelijke bouw in de burg. Door de gemeenteraadsverkiezingen van deze week is het de vraag hoe lang De Zwarte hierbij nog als wethouder betrokken is. “Als je bekijkt, wat hebben we nu eigenlijk na al die jaren overleg, dan vind ik dit resultaat pijnlijk”, zegt De

Zwarte. “Maar ik verwijt mezelf niets. Ik heb als bestuurder alles gedaan wat ik moest doen.” Volgens Kraan levert de nieuwe opdracht aan b&w ‘enkele maanden vertraging’ op. De Zwarte voorziet dat een nieuwe brede school op zijn vroegst in 2017 haar deuren opent. Dat maakt het verbeteren van de bestaande schoolgebouwen urgenter. In het amendement bepalen de vijf partijen jaarlijks 200.000 euro beschikbaar te stellen ‘voor het waarborgen van de veiligheid en hygiëne op De Tweemaster en De Kameleon’.

NLDoet 2013 in Mae Uku.

OOST SOUBURG - Mae Uku uit Oost Souburg doet ook mee met de landelijke actie NLDoet van het Oranjefonds op vrijdag 21 maart alsóók op zaterdag 22 maart. Aangemelde vrijwilligers stropen gezamenlijk de mouwen op om binnen in de Molukse Wijk ook het Mae Uku-gebouw onder handen te nemen. Na de herbe-

strating door de gemeente Vlissingen van oktober 2013 tot begin maart 2014 is weer genoeg te doen om de wijk leefbaar te maken. Geplande dagdelen zijn op vrijdagavond van 17.00-21.30 uur en zaterdagmorgen van 9.00-12.00 uur. Van 12.0020.00 uur worden vrijwilligers ingezet bij een besloten PS-bijeenkomst (PS=Panas Saudara=Netwerkbijeenkomst). Zie ook www.mae-uku.nl

Hoogesteger verliest met U 18 oranje

Oemoemenoe 2 wint VLISSINGEN - Erwin Hoogesteger, speler bij EZRC Oemoemenoe, heeft zaterdag 15 maart zijn debuut gemaakt in het Nederlands U18 team op de wing positie. Eerder nam Erwin deel aan een trainingsweek van de selectie welke in februari getraind hadden in Marcoussis (Frankrijk). Bestond de selectie in Frankrijk nog uit 35 spelers voor de interland tegen Luxemburg had trainer Gardiner de selectie terug gebracht tot 23 spelers; 15 basisspelers en 8 reserve spelers. Erwin Hoogesteger werd geselecteerd voor de basis. Zaterdag 15 maart speelde de selectie tegen Luxemburg U18. Hoogesteger maakte zijn debuut op de wing positie. In de tweede helft paste Gardenir een aantal wijzigingen door waardoor Erwin in de tweede helft op de scrumhalf positie speelde. Het Nederlands U18 verloor helaas met 19-25 Na de wedstrijd tegen Luxemburg speelde de selectie ook nog een wedstrijd tegen een de Duitse selectie RBW Deze wed-

strijd werd gewonnen met 32-10. Oemoemenoe heren 2 In de eerste helft hadden de Zeeuwen het zwaar en stonden ze al na 10 minuten speeltijd achter met 2 en een penalty (130). Oemoemenoe liet zich echter niet uit onbetuigd en wist vlak voor rust 2x te scoren middels een try van Niels van Kooten en Ruben Goethals. Joram Bouterse wist de conversion te benutten (13-12). Meteen na rust was het wederom Rotterdam die goed op dreef was waardoor Oemoemenoe al gauw tegen een grotere achterstand aan keek ( 25-12) Blijkbaar hadden ze dat nodig om goed wakker te worden want meteen daarop volgend was het de beurt aan Oemoemenoe om 2x te scoren (25-24). Rotterdam wist vervolgens een penalty goed te benutten (28-24) Maar tegen het einde van de wedstrijd kon Oemoemenoe nog 1x scoren, Joram Bouterse benutte de conversion waardoor de eindstand werd bepaald op 28-31 in het voordeel van Oemoemenoe.

BEDRIJVIG NIEUWS In Oost-Souburg

RegioBank Schinkel Adviesgroep draagt bij aan lokale leefbaarheid OOST-SOUBURG - Steeds meer inwoners van kleine kernen krijgen te maken met voorzieningen die in het eigen dorp verdwijnen. In het rijtje van de supermarkt en het postkantoor hoort ook steeds vaker het bankkantoor dat wegvalt. Een toenemend aantal dorpen en kleine steden moet het hierdoor stellen zonder eigen bankfaciliteiten. De leefbaarheid van de regio en de lokale gemeenschap staat hierdoor onder druk. Erik Dellebeke, adviseur van RegioBank OostSouburg, vindt dat een bankkantoor onderdeel is van de lokale gemeenschap. Verenigingen, sportclubs en winkeliers kunnen geen geld meer afstorten en consumenten moeten geldzaken online doen.

Tegen die stroom in kiest RegioBank ervoor het aantal bankkantoren uit te breiden naar inmiddels meer dan 530. Vooral buiten de grotere steden is en blijft de behoefte bestaan om voor bankzaken binnen te kunnen stappen bij een bankkantoor. Een onderzoek van onderzoeksbureau Motivaction bevestigt dit. Meer dan 75 procent van de ondervraagden geeft aan een bank in de buurt te willen waar ze nog gewoon binnen kunnen lopen. “Daarom wil RegioBank dat kleine steden en dorpen een eigen bankkantoor met bankfaciliteiten behouden”, vertelt Erik Dellebeke, adviseur van RegioBank Oost-Souburg. RegioBank bewijst dat het mogelijk is een netwerk van kantoren te onderhouden zónder hoge kosten voor bijvoorbeeld gebouwen. Adviseurs van RegioBank zijn zelfstandig

ondernemers die bijna altijd onder eigen naam een assurantiekantoor hebben. “Die combinatie maakt dat wij kunnen blijven bestaan. Onze klanten vinden het bovendien prettig om alles onder één dak te hebben”, aldus Dellebeke. Wortels De lokale wortels en het persoonlijk contact zorgen ervoor dat de adviseur van RegioBank zijn klanten goed kent. Klanten kunnen hun geldzaken regelen met iemand die ze kent en weet wat er speelt in hun omgeving. “RegioBank vindt het belangrijk om dichtbij haar klanten te staan. Wij zijn met onze klanten en hun buurt verbonden. Voor eenvoudige, maar ook voor ingewikkelde bankzaken is het heel prettig dat mensen niet ver hoeven te reizen naar hun bank. Klanten kunnen hun geldzaken

Het team van Schinkel Adviesgroep staat voor u klaar.

regelen zoals zij dat willen. Op kantoor, thuis via Internet of via een app op de smartphone, want ook dat kan natuurlijk bij RegioBank. We nemen graag de tijd voor een persoonlijk gesprek. Gewoon met

FOTO ANNET EEKMAN

een kop koffie. Op deze manier luister je naar de klant en kan je echt advies op maat geven.” Iedereen is van harte welkom bij het kantoor aan de Kanaalstraat 37in OostSouburg.

Schinkel Adviesgroep - Kanaalstraat 37 - 4388 BJ Oost-Souburg - tel. 0118-464455 - www.schinkeladviesgroep.nl - mail. info@schinkeladviesgroep.nl - Facebook: www.facebook.com/SchinkelAdviesgroep PAGINA 6


BLAUW GERUITE KIEL

NIEUWS- EN INFORMATIEPAGINA VOOR DE INWONERS VAN GEMEENTE VLISSINGEN EN OMSTREKEN

Woensdag 19 maart 2014 Redactie: afdeling Communicatie postbus 3000, 4380 GV Vlissingen telefoon: 14 0118 communicatie@vlissingen.nl www.vlissingen.nl Fotografie: gemeente Vlissingen, tenzij anders vermeld

VLISSINGEN, STAD AAN ZEE

VLISSINGEN VIERT FEEST IN 2015 Volgend jaar, in 2015, vieren we feest in Vlissingen. Het is dan 700 jaar geleden dat Vlissingen stadsrechten kreeg. Dit willen we graag samen met u vieren. In 2015 staan er al verschillende evenementen op de planning zoals onder andere een feestweek in de binnenstad, een taptoe en een wereldmuziekfestival op het Scheldeterrein. We willen zoveel mogelijk aanhaken bij bestaande evenementen, maar ideeën voor nieuwe activiteiten zijn natuurlijk ook erg welkom! Heeft u leuke ideeën voor activiteiten in uw buurt? Of voor de hele

stad? Laat het voor 1 juni 2014 weten aan de projectgroep Vlissingen 700. U kunt mailen naar Gerard de Rijke via gre@vlissingen.nl of bel (0118) – 487129.

Oude en nieuwe raad Op dinsdag 25 maart nemen we om 19.30 uur afscheid van de oude raad. Op donderdag 27 maart wordt de nieuwe raad om 19.30 uur geïnstalleerd. U bent van harte uitgenodigd om hierbij aanwezig te zijn.

DIGITALE NIEUWSBRIEF Elke dinsdag verschijnt de digitale nieuwsbrief van de gemeente Vlissingen. Met actueel nieuws, werk in uitvoering, de raadscolumn van die week en leuke uitgaanstips. Wilt u ook op de hoogte blijven? Meld u dan aan voor de nieuwsbrief via www.vlissingen.nl/nieuwsbrief en u wordt elke dinsdag bijgepraat!

Bezwaar Bij de hierboven genoemde besluiten kunnen belangen van derden betrokken zijn. (Derden) belanghebbenden kunnen binnen zes weken na de tussen haakjes staande datum een gemotiveerd bezwaarschrift indienen bij burgemeester en wethouders van Vlissingen, Postbus 3000, 4380 GV Vlissingen. Het maken van bezwaar schorst de werking van het besluit niet. Wel kan een belanghebbende die bezwaar heeft gemaakt, de Voorzieningenrechter van de Rechtbank Zeeland-West-Brabant, Team Bestuursrecht, Postbus 90006, 4800PA Breda verzoeken een voorlopige voorziening te treffen, indien onverwijlde spoed, gelet op de betrokken belangen, dat vereist. Voor een dergelijk verzoek is griffierecht verschuldigd.

Aanvang 19.30 uur

Gemeenteraad Dinsdag 25 maart 2014 Afscheid oude raad

Donderdag 27 maart 2014 Installatie nieuwe raad

Een helikopter landt tijdens Rescue 2012 op het Badstrand.

Woensdag 19 maart 2014 bent u vanaf 21.00 uur van harte welkom in het stadhuis om gezamenlijk de uitslag van de verkiezingen af te wachten. De stembussen sluiten deze avond om 21.00 uur. Gedurende de avond worden de uitslagen per stembureau bekend gemaakt. Als alle stemmen binnen zijn, zal er een voorlopige uitslag per partij komen. Alle uitslagen plaatsen we zo snel mogelijk op www.vlissingen.nl/verkiezingen.

Verleende omgevingsvergunningen B&W maken bekend dat zij de volgende omgevingsvergunningen hebben verleend: 1. Verplaatsen herdenkingsmonument van de locatie Commandoweg naar de Groene Boulevard (10-03-2014) 2. Verplaatsen milieumonument van de locatie Groene Boulevard (C1838) naar Groene Boulevard (C 2111) (10-032014)

Stadhuis Vlissingen

SERVICEBUS RIJDT NIET

UITSLAGEN VERKIEZINGEN WOENSDAG 19 MAART

BEKENDMAKINGEN

EVENEMENTEN VLISSINGEN IN APP

VERGADERINGEN

Bekendmaking verhoging subsidieplafond 2014 B&W van Vlissingen maken op grond van artikel 4:26 en met toepassing van artikel 4:28 van de Algemene wet bestuursrecht en artikel 8 lid 2 van de Algemene Subsidieverordening Vlissingen 2012, hierbij bekend dat het subsidieplafond 2014 voor het beleidsterrein armoedebeleid met € 14.580,00 is verhoogd naar € 35.353,00 in verband met een projectsubsidie aan Maatschappelijk Werk Walcheren (uitbreiding van de diensten van de formulierenbrigade naar Porthos Vlissingen). Het subsidieprogramma waarop bovenstaand subsidieplafond is gebaseerd ligt tot eind december 2014 ter inzage in het stadhuis, Paul Krugerstraat 1. Monumentencommissie De monumentencommissie vergadert eens in de 3 weken op een donderdag. De stukken ter behandeling moeten uiterlijk één week voor de vergadering (woensdagmiddag uiterlijk 17.00 uur) bij bouw- en woningtoezicht ingediend zijn. De data van de volgende vergaderingen van de monumentencommissie zijn 20 maart 2014 en 10 april 2014. Voor nadere informatie met betrekking tot afspraken en/of bezoeken kunt u contact opnemen met de secretaris of de afdeling.

Dat Vlissingen een kunst- en evenementenstad is, blijkt wel weer uit het aanbod van 2014. Vooral in de zomer staan er bijna iedere dag leuke activiteiten op de agenda. De bekende Paas- , Pinkster- en Midzomernachtmarkten op de Boulevard komen er weer aan. Ook het Bevrijdingfestival en Onderstroom staan weer gepland. Het succesvolle Colours by the Sea in juni staat voor de tweede keer in de steigers en half juni wordt een deel van Vlissingen weer in beslag genomen door Rescue Vlissingen. Natuurlijk zijn er ook nog vlooienmarkten, dancefeesten, ringrijden wedstrij-

Foto Ruben Oreel

den en uiteenlopende sportactiviteiten. App Wilt u weten wat er in Vlissingen te doen is? In onze evenementen app vindt u alle evenementen die in 2014 op de planning staan. Download de evenementen app in de Playstore, zoek op ‘Vlissingen evenementen’. De evenementenkalender 2014 vindt u ook op onze website www.vlissingen.nl/ evenementen.

WANDELEN VOOR 55-PLUSSERS ‘Elke stap telt’ is een laagdrempelig wandeltrainingsprogramma voor 55-plussers, waarbij het opbouwen van de conditie en het stimuleren van sociale contacten centraal staan. Het is een unieke combinatie van sportiviteit, voorlichting en gezelligheid. Als u een betere conditie wilt, doe dan mee! Wat houdt het project in? - een wandeltest aan het begin en einde van het programma - een stappenteller in bruikleen - 12 instapniveaus, 10 weken stappen, 21 opbouwplannen - elke week een gezamenlijke wandeling

Bekendmaking verkeersbesluit Slijkstraat 6 B&W van Vlissingen maken bekend dat zij op 18-03-2014 de volgende verkeersbesluiten hebben genomen. Het realiseren van een gehandicaptenparkeerplaats op kenteken in de Verlorenlandstraat en de heer D.P.H van Hese, Slijkstraat 6, 4381 JJ te Vlissingen, aan te wijzen als degene die van deze parkeerplaats gebruik mag maken. Inzage Het besluit met de bijbehorende stukken ligt gedurende de periode waarin bezwaar kan worden gemaakt ter visie in de hal van het stadhuis, Paul Krugerstraat 1 te Vlissingen. Bezwaar Iedere belanghebbende die door het bovengenoemde verkeersbesluit rechtstreeks in zijn belang is getroffen, kan ingevolge het bepaalde in de Algemene wet bestuursrecht (Awb).) na bekendmaking hiervan binnen zes weken een gemotiveerd bezwaarschrift hiertegen indienen bij het college van burgemeester en wethouders van Vlissingen, Postbus 3000, 4380 GV Vlissingen. Het bezwaarschrift moet op grond van artikel 6:5 van de Awb

- kennis opdoen over een gezonde, vitale en actieve leefstijl Meer weten? Dinsdag 1 april om 9.30 uur wordt er een informatiebijeenkomst georganiseerd in het Atrium in Ter Reede. U bent van harte welkom. Graag van tevoren aanmelden. Het programma start dinsdag 8 april om 9.30 uur in Ter Reede. De kosten voor het wandelprogramma zijn 28,50 euro per persoon. Voor vragen bel 0118-448 463 (werkdagen tussen 9.00 en 12.00 uur) of mail clubvief@werktvoorouderen.nl onder vermelding van Elke stap telt.

zijn ondertekend en zijn gedateerd en ten minste uw naam en adres vermelden, een omschrijving van dit besluit en de gronden van het bezwaar. Voorlopige voorziening Vereisen uw belangen met spoed tijdelijke maatregelen? Dan kunt u, nadat u bezwaar hebt gemaakt, een voorlopige voorziening aanvragen bij de voorzieningenrechter van de rechtbank Zeeland-West-Brabant. Het verzoek richt u aan: Voorzieningenrechter, Rechtbank Zeeland-West-Brabant, Postbus 90006, 4800 PA Breda. Voor het behandelen van een dergelijk verzoek wordt griffierecht geheven; dit recht bedraagt € 165,-- voor natuurlijke personen (individuele personen) en € 310,-- voor niet-natuurlijke personen (zoals verenigingen). Verordening ambtelijke bijstand De gemeenteraad van Vlissingen heeft in de vergadering van 27 februari 2014 besloten met ingang van 19 maart 2014 het Reglement op de raadscommissie 2011 en de verordening op de ambtelijke bijstand en fractieondersteuning 2007 in te trekken. Verder heeft de gemeenteraad van Vlissingen in dezelfde vergadering besloten in te stemmen met de verordening ambtelijke bijstand en fractieonder-

Deze week rijdt de Servicebus niet in verband met omstandigheden. In week 14 rijdt de bus weer volgens schema. U kunt de Servicebus bezoeken als u vragen, klachten of ideeën heeft over de openbare ruimte. De bus rijdt elke even week en stopt op vaste plaatsen. Meldingen kunt u ook doorgeven via meldingen@vlissingen.nl

DOE MEE MET HET WAK! Zaterdag 24 mei 2014 wordt in het centrum van Vlissingen en Oost-Souburg van 10.00- 17.00 uur het Weekend van de Amateurkunst georganiseerd. Hoe meer activiteiten georganiseerd worden, hoe leuker! Wilt u als amateurkunstenaar meedoen aan het WAK met een optreden, workshop of tentoonstelling? Dat kan! Ook verenigingen zijn erg welkom. Aanmelden kan tot en met dinsdag 1 april via gre@vlissingen.nl of (0118) 48 71 29. Graag ontvangen we uw naam, adres en woonplaats èn gegevens over het soort activiteit dat u wilt organiseren en de tijdsduur. steuning 2014 met ingang van 19 maart 2014. Vertrokken naar onbekende bestemming Uit onderzoek van de afdeling Publiekszaken is gebleken dat onderstaande personen niet meer wonen op het adres waar zij volgens de gemeentelijke basisadministratie staan ingeschreven. Het college heeft besloten de bijhouding van de persoonlijsten van deze personen op te schorten. Dit betekent dat zij daardoor formeel niet meer op dat adres staan ingeschreven. Stadhuisplein 2 K. de Bruijne, geb. 16-08-1995 S.J. Henson, geb. 27-09-1980 A.J. van Hanegem, geb. 17-05-1982 F. Zennaqui, geb. 01-12-1974 Op grond van de Algemene wet bestuursrecht kan een belanghebbende tegen dit besluit bezwaar maken bij het College. De termijn voor het indienen van een bezwaarschrift is zes weken en vangt aan 1 dag na de datum van deze publicatie. Het ondertekende bezwaarschrift moet bevatten de naam en het adres van de indiener, de datum en een omschrijving van het besluit waartegen het bezwaarschrift zich richt. Ook moet de bezwaarmaker gemotiveerd aangeven waarom hij of zij het niet eens is met het besluit. Het bezwaarschrift moet worden gericht aan burgemeester en wethouder van Vlissingen Postbus 3000, 4380 GV. Vlissingen, 19 maart B&W Vlissingen Postbus 3000 4380 GV Vlissingen


Op 1, 2 en 3 mei in Zeelandhallen Goes

- ADVERTORIAL -

Bakwedstrijd en veel meer bij Zeeuwse Gezinsbeurs

Walcheren is Kastenspecialist rijker

GOES - De Goese Zeelandhallen bieden op donderdag 1, vrijdag 2 en zaterdag 3 mei - in de meivakantie - gezelligheid en spektakel voor het hele gezin. Dan vindt de derde Zeeuwse Gezinsbeurs plaats. Nieuw dit keer is een ongetwijfeld spannende én smakelijke wedstrijd: Heel Zeeland bakt. Iedere amateur-keukenprins of -prinses met een smakelijk recept kan een gooi doen naar de prijzen. Aanmelden kan nog tot en met 27 maart. Wie weet staat u dan op 5 april in de voorronde!

Iedere hobbykok met een lekker recept kan meedingen naar een plaats in de voorronde.

DOOR BRITTA JANSSEN Heel wat organisaties hebben zich al aangemeld voor de altijd druk bezochte beurs. Zo kunnen bezoekers in een spectaculaire autosimulator ervaren wat er gebeurt als de auto over de kop gaat. Spannend, maar ook leerzaam, want u weet hierdoor wat u wel en niet moet doen in zo’n geval en hoe u uit de auto kunt komen. Aanbod De Zeeuwse Gezinsbeurs is een ideaal vakantiedagje uit, want met wat er allemaal te doen is, kan het hele gezin zich urenlang vermaken. Voor de mannen zijn er bijvoorbeeld kramen en stands met producten voor huis en tuin en de dames kunnen bijvoorbeeld genieten van allerlei cadeauartikelen. Wilt u dat even rustig doen zonder de kinderen, dan kan dat, want voor hen zijn er ook veel activiteiten. Zo komen er op het grote kinderplein weer veel leuke speelattributen. Bij dit plein kunt u de kinderen met een gerust hart achterlaten, want de organisatie zorgt voor begeleiding. “Er is

straks bijvoorbeeld een fotoshoot voor kinderen”, vertelt Tabitha van Driel van Evenementenorganisatie Family Events, de organisatie van de Zeeuwse Gezinsbeurs. “Ook kunnen ze hun silhouet laten tekenen en meeverven aan een meters hoog en breed schilderij aan de muur. Met potlood zijn er al lijnen gezet en zo kunnen de kinderen schilderen. Er komen nog een paar spectaculaire dingen, maar die houden we nog even geheim.” Sportievelingen kunnen hun talent tonen bij sportclinics. Nieuw zijn de feestelijke bruidsmodeshows op vrijdagavond en zaterdagmorgen van Trouwerie Merrie Mie uit Oost-Souburg. Zoals inmiddels vertrouwd is er veel muziek op de beurs. Op het speciale podium treden alle dagen verschillende zangers en zangeressen op, ook in groepen. Hiervan kunt u ook genieten op het grote horecaterras. Bakwedstrijd Na Klederdracht en Visserij is het thema van de Zeeuwse Gezinsbeurs dit keer Heel Zeeland bakt. “We vinden het leuk een

thema te hebben waarbij mensen actief kunnen meedoen”, legde Tabitha eerder al uit. Iedere amateur die graag bakt mag een eigen recept of variatie op een bestaand recept insturen. Zeeuwse lekkernijen zijn een pre, maar andere specialiteiten uit eigen keuken zijn ook welkom. De creatie moet binnen twee uur klaar zijn. De jury selecteert de acht beste recepten voor de voorronde bij Christelijke Scholengemeenschap Prins Maurits in Middelharnis op 5 april. De jury bestaat uit Henk ten Hove van Bakkerij ten Hove in Nieuwerkerk en Marianne van de Velde van Family Events. Zij beoordelen de originaliteit van de recepten en bekijken aan de hand van de ingrediënten ook hoe het qua smaak en kleur in elkaar zit. Bakkerij ten Hove bakt op de beurs ook verse bolussen. Bij de voorronde maken de hobbybakkers binnen een bepaalde tijd natuurlijk hun eigen toprecept, maar ze worden ook verrast door een opdracht van de jury. Na de voorronde blijven er zes finalisten over. Zij tonen hun kunnen op de drie dagen van de beurs. Iedere dag vallen er twee kandidaten af, tot er op 3 mei twee finalisten over zijn. Zij strijden om de prijzen. De eerste prijs is een waardebon van vijfhonderd euro te besteden aan apparatuur bij Ardi of Pelma Keukens. De tweede prijs is een keukenmachine. Meer informatie Kijk voor meer informatie op www.zeeuwsegezinsbeurs.nu

VLISSINGEN - Vorige week opende Kastenstudio Zeeland haar deuren aan de Marie Curieweg 9-13 in Vlissingen. Er is een mooie showroom gerealiseerd in het pand van Bouwcenter Logus op Bedrijventerrein Souburg aan de A58. Van 20 tot en met 22 maart is er een Voorjaarsshow op het bedrijventerrein met tal van activiteiten. Vanzelfsprekend doet Kastenstudio Zeeland mee en nodigt u van harte uit om de nieuwe showroom te bezoeken. Kastenstudio Zeeland is gespecialiseerd in kasten op maat. Schuifwandkasten, draaideurkasten, inloopkasten en boekenkasten worden op maat gemaakt en vakkundig geplaatst.Wim Moens en Ronald van der Hart hebben jarenlang samengewerkt als collega’s bij Murre Moens en zijn al enkele jaren zelfstandig ondernemer. Zij hebben nu een gezamenlijke showroom ingericht met prachtige kasten. Naast de kasten worden er ook diverse soorten plafonds en ook hardglazen deuren verkocht. We delen het pand met Logus en met woninginrichting Lavoir, en wij zijn met onze kasten dus een mooie aanvulling op het assortiment van de buren. U kunt in het pand naast bouwmaterialen ook terecht voor keukens, badkamers, vloeren, plafonds, woninginrichting en kasten op maat. One Stop Shopping op het gebied van bouwen en wonen. www.kastenstudiozeeland.nl - Marie Curieweg 9-13 - Vlissingen (A58 afrit 40 Souburg/Ritthem)

De Veerse Slag

Bak mee! Wilt u meedoen aan Heel Zeeland bakt? Mail dan uw recept en adresen contactgegevens uiterlijk 27 maart naar info@familyevents.nu en wie weet wordt u geselecteerd voor de voorronde. De geselecteerden krijgen hiervan schriftelijk bericht. Succes!

Bodedagen bij Skidôme succes

De Kaapse Pracht in actie tijdens een eerdere wedstrijd op het Veerse Meer.

VLISSINGEN - Zaterdag 22 maart om 13 uur is de start van een sloeproeiwedstrijd in Veere, georganiseerd door de Zeeuwse Deernen. De wedstrijd vindt dit jaar voor de 7e keer plaats en draagt voor het eerst de naam “De Veerse Slag”.

RUCPHEN/TERNEUZEN - De Bodedagen bij Sneeuwattractiepark Skidôme in Rucphen en Terneuzen waren een groot succes. In totaal waren er bijna duizend tickets verkocht. Bodelezers grepen massaal de gelegenheid aan om afgelopen weekend met korting te skiën, te snowboarden, te glowgolven, te ijskarten of te tuben. FOTO ROB DOOLAARD PAGINA 8

De naamsverandering was noodzakelijk omdat de wedstrijd niet meer aan een startschip wordt gekoppeld. De wedstrijd wordt nog wel door de Zeeuwse deernen georganiseerd en de route van de wedstrijd is nog als vanouds. De start vindt plaats voor de Campveerse Toren in Veere bij de ingang van de jachthaven en gaat een aantal eilanden rond zoals het Arneplaatje en de Haringvreter. De route is afhankelijk van de weersomstandigheden. De toeschouwers aan de kant kunnen de sloepen een aantal keer tijdens de wedstrijd voorbij zien komen. Het startschot

van de wedstrijd wordt gedaan door de burgemeester van Veere Drs. R.J. van der Zwaag. De wedstrijd wordt georganiseerd door de Zeeuwse Deernen die dit jaar 10 jaar bestaan. Destijds kon Ron Nijs, oprichtster van de Deernen, een sloep ophalen van het haventerrein in Vlissingen. De sloep is met veel hulp gerestaureerd en ze heeft een damesploeg bij elkaar gebracht om erin te roeien. De groep is inmiddels uitgegroeid tot 5 teams die allemaal een eigen specifieke cultuur hebben en gebruik maken van twee sloepen, De Kaapse Pracht en De Kaapse Vreugd. Vorig jaar werd op advies van de burgemeester de wedstrijd afgeblazen i.v.m. het slechte weer. We hopen dit jaar op beter weer zodat we weer op een geslaagd evenement voor het sloeproeien in Zeeland kunnen terugkijken en elke ploeg die meedoet weer kan beginnen met voorbereiden op het wedstrijdseizoen.


Geen mitsen en maren, maar rechtuit zeggen waar het op staat. Voor de economische ontwikkeling van de gemeente moeten knopen worden doorgehakt. Daarom moet het uit zijn met het gemeentebeleid van de afgelopen jaren met stoere praat, maar feitelijk niks doen met het Scheldekwartier. Als er bezuinigd wordt dan niet ten koste van inwoners die zorg en ondersteuning nodig hebben, en niet buitensporig bezuinigen op sport en cultuur. Lang niet alle partijen in Vlissingen denken er zo over, of zij houden wijselijk hun mond. Onze kandidaten kiezen er voor duidelijk te zijn over wat zij belangrijk vinden voor Vlissingen. landelijk of lokaal?

Er wordt de laatste tijd nog al gestoeid met de vraag of het belangrijk is dat een partij zijn verbindingen heeft met een landelijke partij dan wel dat men net zo goed af is met een lokale partij. Wij van de PvdA ervaren de deskundigheid en de steun in de rug van het landelijke bureau als heel positief. Zeker nu er binnen kort zo veel belangrijke taken op het gebied van de ouderenzorg, de jeugdzorg en de arbeidsparticipatie op het bordje van de gemeente komen te liggen, vinden wij het een goed idee zo veel deskundigheid achter de hand te hebben.

zorg om de zorg

Veel mensen maken zich zorgen om de zorg. Feit is dat de uitvoering straks bij de gemeente komt te liggen. Daarom zullen wij er op aandringen dat de daarvoor benodigde deskundigheid er straks zal zijn. Maar angst is niet nodig: het hoeft immers niet allemaal slechter te worden, zoals sommigen in indianen verhalen lopen te verkondigen. Doordat er veel minder overhead komt wordt de zorg goedkoper en veel meer op de cliënt gericht. Dat kan een grote verbetering zijn als we alert blijven

Barend de Lange Wil Vlissingen uit het dal klimmen, dan moet er werkgelegenheid komen. We denken daarbij vooral aan de havens, het toerisme en de binnenstad. De landelijke PvdA presenteerde kort geleden een plan voor meer banen. Ook daar zullen we bij aansluiten. Frances Oreel De ontwikkeling van het Scheldekwartier heeft bij ons de hoogste prioriteit. Want ten eerste zal dat de schulden van de gemeente verminderen en ten tweede is het een unieke kans om stedebouwkundig iets heel moois aan Vlissingen toe te voegen. Jan Koopman Mijn ervaring als raadslid wil ik inzetten voor het behoud van belangrijke evenementen zoals bijvoorbeeld het straatfestival, het filmfestival. Een stad zonder kunst en cultuur is als een dode rivier. Daar wil niemand wonen of er als bezoeker naar toe komen. Eddy Heerschop Het zijn moeilijke tijden. De stad staat er niet goed voor. Er zal heel wat moeten gebeuren om de gemeente weer financieel gezond te krijgen. Maar in alle gevallen zullen we er voor zorgen dat de sterkste schouders de zwaarste lasten te dragen krijgen. Robbert Trompetter Souburg, Ritthem en de stad vormen samen één gemeente Vlissingen. Het belang van de een is het belang van de ander; het heeft geen zin de delen tegen elkaar uit te spelen.

Door respect voor de eigenheid van de delen wordt het geheel sterker. Daar zet ik mij voor in. Youssef Bouziani Vanuit mijn ervaring weet ik hoe belangrijk een deskundig en integer gemeentebestuur is. Dat geldt voor het college van B. & W. dat geldt voor de Raad en het geldt voor de ambtenaren. Vanuit de gemeenteraad moeten we in dat opzicht de vinger aan de pols houden. Rens Reinierse Sport is gezond en werkt verbindend. Het is belangrijk voor sociale contacten. Bevolkingsgroepen komen er dichter door bij elkaar. De verbroedering die bij sportbeoefening hoort is van het grootste belang voor goede maatschappelijke verhoudingen. We willen niet dat daarop onevenredig bezuinigd wordt. Frans de Bruijne De ‘routing’ in de stad kan veel en veel beter. Voor bezoekers en bewoners zal een verbinding tussen de Lange Zelke en de Oude Markt een verbetering zijn. Maar ook de verbinding tussen de stad en de boulevards kan beter. Daar gaan we aan werken. Guus Blankenburgh Als volgend jaar de jeugdzorg, de zorg voor ouderen en de deelname aan het arbeidsproces voor een deel van de arbeidsmarkt een taak wordt van de gemeenten is dat een verbetering. Wij gaan er voor zorgen dat de zaak deskundig en verantwoord wordt aangepakt .

STEM OP DE PVDA EN WIJ GAAN AAN DE SLAG


Uw aangifte inkomstenbelasting

- kunststof kozijnen

voor â‚Ź 30,00 Aangifte controle voor â‚Ź10,00

LE

- buitenzonwering

Mail uw gegevens naar info@hageadvies.nl Of bel: 06-83446035

L E P

KA

- rolluiken

RADIATEUR STUK? auto, tractor, motor, schip‌

- terrasoverkapping

TEUNIS BELLEN! 0113-216261

- vliegenhorsystemen - dakramen

K�

E HO

+287'( :250

L KE

K

O SM

“

T. 0113 330333

T GEN N E I AZ WER

Kloosterpoort 19 di.-vr. 8.30-16.30

A -Z N E N

 

ON

za. 9.30-11.30 www.aazet.nl

'XXU]DPHRSORVVLQJHQELMYOLHJHQ KRXWZRUPPROOHQUDWWHQPXL]HQ SDSLHUYLVMHVYRJHORYHUODVWZHVSHQHQ]

ZZZRQJHGLHUWHVSHFLDOLVWQO

ZIJ

KO

1000m2

PALLETS

showroom

Te koop gevraagd Alle soorten ook kapot 06-51549157 Minimaal 100 stuks.

De stratenmakers Voor een leuke prijs maken we tuin, oprit, terras, schutting, wat u wilt. We zijn een koppel die staat voor kwaliteit Voor meer informatie of een offerte bel gerust! 0628446595

ZÄžÄ?ĆŒÄžÄ‚Ć&#x;ÄžĆ?ƚĂůůĹ?ĹśĹ?EƾžĂŜĆ?ÄšĹ˝ĆŒĆ‰ CAMPERSTALLING & Caravanstalling hdK^d>>/E'ΘKKd^d>>/E'

ZsEŽĨDWZsZ<KWEÍ? KÄ?Ä?Ä&#x201A;Ć?Ĺ?ŽŜÄ?Ä&#x17E;ĹśĆ&#x161;Ä&#x17E;Ć&#x152;EƾžÄ&#x201A;ĹśĆ?Ä&#x161;Ĺ˝Ć&#x152;Ć&#x2030; 'Ć&#x152;Ä&#x201A;Ć&#x;Ć?Ć?Ć&#x161;Ä&#x201A;ĹŻĹŻĹ?ĹśĹ?Ä?Ĺ?ĹŠÄ?Ä&#x17E;ĹľĹ?Ä&#x161;Ä&#x161;Ä&#x17E;ĹŻĹ?ĹśĹ?Ç&#x20AC;Ä&#x17E;Ć&#x152;ŏŽŽĆ&#x2030;Í&#x160;

EhĹ˝Ç&#x20AC;Ä&#x201A;Ĺ?Ä?Ä&#x17E;ĆľĆ&#x152;Ć&#x161;ͲsÄ&#x201A;ĹśÄ&#x201A;ĨÎŚϭϹϏÍ&#x2022;ͲͲ 'Zd/^W<Ä?Ĺ?ĹŠĹ?Ć&#x152;Ĺ˝Ć&#x161;Ä&#x17E;Ä?Ä&#x17E;ĆľĆ&#x152;Ć&#x161;Í&#x160; Ç Ç Ç Í&#x2DC;ZsÍ&#x2DC;ŜůͲϏϭϴϲϲϹώϾϲϏͲÄ?Ä&#x201A;Ć&#x152;Ç&#x20AC;Ä&#x201A;Î&#x203A;Ć&#x2030;ĹŻÄ&#x201A;ĹśÄ&#x17E;Ć&#x161;Í&#x2DC;Ŝů

www.internetbode.nl voor het (gratis) aanleveren van al uw nieuws www.vaillant.nl

Waarom Vaillant?

Totaalinstallateur

Voor de zuinigste hr-ketel.

599, Nu 1s.ief BTW sing

gerrit de jonge techniek goes

inclu ief plaat s inclu

Telefoon: 0113 - 21 54 60 infogoes@gerritdejonge.nl www.gerritdejonge.nl

SEP 2013

U kunt met de ecoTEC plus tot wel â&#x201A;Ź 750,- besparen gedurende de levensduur van deze hr-ketel. De redenen: een zuinige A-label pomp en het laagste stand-by verbruik dankzij slimme elektronica. Hoeveel warm water u ook wenst, de ecoTEC plus heeft een passend antwoord. Uw ecoTEC plus werkt nog efďŹ ciĂŤnter in combinatie met de zeer eenvoudig te bedienen calorMATIC thermostaat. Verkrijgbaar in wit en zwart.

Nu compleet geĂŻnstalleerd, de Vaillant ecoTEC plus CW 4 met een GRATIS calorMATIC 350 klokthermostaat en 5 jaar garantie. * Vraag ons naar de voorwaarden Verwarming

Koeling

Duurzame energie


J&B KASTEN Onderdeel van Timmer- en afwerkingsbedrijf Meulmeester

s s s s s s s

Schuifwandsystemen Inloopkasten Garderobekasten Boekenkasten Uittrekkasten Computermeubelen Massief hout of decor

op Showroom eopend! afspraak g

PRIJS

VERLAGINGEN Babyverzorgingsdoekjes 2x 80 stuks.

Roomboter 250 g

vvan 1.15

Dealer van

1.09

van 2.79

2.69

Uw partner voor: ramen, deuren, kozijnen, Velux DAKRAMEN

RENOVATIE tuinkamers...

Gezichtsreinigingsdoekjes 2x 25 stuks.

Bakkersbroodjes 8 stuks.

v an 1.79

14% goe

1.69

dkoper

v an 1.39

1.

19

Sterk in Maatwerk -OLENWEGs"%!RNEMUIDEN TELsJENBKASTEN KLIKSAFENL

Rijstwafels 3x 3 stuks.

Chocolademelk 1l

Pannenkoeken of poffertjes 415-600 g

Uw krant is bij uitgeverij De Bode in uitstekende handen Informeer vrijblijvend naar onze mogelijkheden: Tel. 076 599 81 11 | www.internetbode.nl

v an 1.89

1.69

vvan 1.19

van 0.89

1.09 0.85 14%

goedkop

Extra volkoren

er

800 g

Franse frites 1 kg

van 0.99

v an 1.59

1.49

Vers & voordelig!

0.85

* Vanaf woensdag 19-03-2014

48%

goedkop

er

Paprikaâ&#x20AC;&#x2122;s 3 kleuren 3 stuks

v an 1.45

0.75

48%

goedkop

er

Handsinaasappelen 2 kilo

v an 1.89

0.99

* Versaanbieding geldig vanaf woensdag 19-03-2014 t/m dinsdag 25-03-2014. Zet- en drukfouten zijn voorbehouden.

HOGE KWALITEIT - LAGE PRIJS

www.aldi.nl


Ilse van Daele uit Arnemuiden jaar lang ambassadrice wellness-sector

Miss Wellness zet zich in voor anderen

Open Tennisdag TC Souburg SOUBURG - Tennisclub Souburg houdt zondag 30 maart een Open Tennisdag.

ARNEMUIDEN - Ilse van Daele uit Arnemuiden is Miss Wellness Beauty Nederland. Ze gaat een jaar lang allerlei taken vervullen als ambassadrice voor de wellness-sector. Daarnaast heeft ze met deze titel op zak een start kunOnder het motto ‘Maak kennis met tennis’ nen maken met haar goede doel: ‘Miss Wellness Beautyday’. is iedereen, die geheel gratis en vrijblijvend een balletje wil slaan, is welkom op het tennispark aan het Koopmansvoetpad (bij de speeltuin) in Oost Souburg. Onze tennisleraren en een grote groep vrijwilligers staan voor u klaar om u op een leuke manier kennis te laten maken met de sport door u op een ontspannen manier te

laten ervaren hoe leuk en gezond tennissen is. Met dit jaar als thema ‘gezinnen’ biedt TC Souburg een aantrekkelijk programma met vanaf 10.15u een clinic voor met name ouders, opa’s, oma’s, herintredende tennissers met (klein)kinderen en na een korte pauze om 12.15u een proefles Fit Tennis/ Cardio tennis. Meer informatie is te vinden op onze website www.tcsouburg.nl.

De Deltaband heeft een nieuwe instructeur VLISSINGEN - De Deltaband heeft een nieuwe tamboer- en exercitie instructeur. Na vele jaren werkzaam geweest bij de band heeft Peter de Punder afscheid genomen van het orkest. Zijn stokje is overgenomen door David Nadin.

Ilse van Daele wordt gefeliciteerd door haar medefinalisten.

DOOR JENINE HOOGLANDER In de finale van de Miss Wellness Beautyverkiezing nam Ilse van Daele uit Arnemuiden het op tegen twintig vrouwen. De verkiezing wordt al vier jaar gehouden in België, maar vond dit jaar voor het eerst plaats in Nederland. Aan de verkiezing doen vrouwen mee tussen de 18 en 40 jaar, die werkzaam zijn in of iets hebben met de wellness-sector. Ilse won naast de titel een met Swarovski ingezette tiara, een prijzenpakket van 1500 euro en een fotoshoot. “Het gaat bij deze verkiezing niet alleen om het uiterlijk, maar ook om je persoonlijkheid, drive en wat je kunt betekenen voor de sector”, zegt de 37-jarige eigenaresse van nagelstudio Allure in Arnemuiden. “Met het winnen van de verkiezing ben ik nu één jaar lang ambassadrice van de wellness-sector. Ik wil me inzetten voor vrouwen van mijn leeftijd en een voorbeeld zijn voor hen, omdat ik vind dat je op een bepaalde leeftijd er nog steeds goed kunt uitzien.” Naast haar taken als ambassadrice voor

de sector, zoals een promotietour, wil Ilse graag haar kennis uitbreiden en zich gaan bezighouden met voeding. Mede door haar titel heeft Ilse een start kunnen maken met een goed doel waarvoor ze zich wil inzetten. Waar tot nu toe deuren gesloten bleven, lukte het haar als ambassadrice wel haar plan voor ‘Miss Wellness Beautday’ tot uitvoer te brengen. Tijdens zo’n dag krijgen drie vrouwen, die een lekker dagje verdienen, maar het niet kunnen betalen omdat ze op bijstandsniveau leven, een complete make-over, inclusief fotoshoot en diner. “Ik weet uit eigen ervaring hoe het is als je geen mogelijkheden hebt om jezelf te verzorgen, zoals je dat zou willen. Mijn moeder was alleenstaand en ik zag vroeger hoe zwaar zij het had. Ook hoor ik in mijn studio veel schrijnende verhalen. Voor veel vrouwen is een gezichtsbehandeling of een manicure iets wat ze niet kunnen betalen. Ik heb veel respect voor deze sterkte vrouwen en nu ik de mogelijkheid heb, wil ik graag wat voor deze vrouwen doen.” Op 11 januari organiseerde Ilse de eerste make-overdag. “De vrouwen

FOTO ILSE VAN DAELE

hadden het echt verdiend en waren heel tevreden met het eindresultaat. Ze waren erg dankbaar en konden het goed met elkaar vinden.” Ilse is duidelijk ontroerd door de verhalen van de vrouwen. “Er was een vrouw die ernstig ziek was, een alleenstaande moeder en een vrouw die een groot adoptiegezin had. Ze hebben echt genoten van de dag. Ik hoop dat het een steuntje in de rug is voor ze.” De dag werd mogelijk gemaakt door bedrijven die zich vrijwillig hebben ingezet voor dit goede doel: City Spa Goes, Grandcafe Cheers in Middelburg, Huidstudio Griffioen en de Kledingbank Middelburg, kapsalon Vigio in Vlissingen en Ellen Rijzinga. De dag werd afgesloten met een diner bij Restaurant Raymondo in Goes. Vanwege het grote succes wil Ilse volgend jaar weer zo’n dag organiseren. Kent u vrouwen, moeders, zussen, schoonmoeders, die niet het geld hebben om zichzelf te verzorgen zoals ze zouden willen, omdat ze van een bijstandsuitkering moeten rondkomen? Geef hen op via info@allurestudio.nl. “Wij gaan helpen.”

David komt uit de randstad en is bij een aantal top orkesten in de regio betrokken geweest. Hij zal tevens de choreografie van de nieuwe gala show met als thema ‘Under the Sea’ voor zijn rekening nemen. Deze show zal in de loop van het jaar aan het publiek worden gepresenteerd. De Deltaband is in Zeeland het enige orkest in zijn soort; de uniformering en strakke exercitie geven de band een militaire uitstraling. Om die reden is de band een graag geziene gast tijdens optredens in binnen- en buitenland. Zo heeft de band afgelopen weekend een aantal optredens verzorgd in het Franse Chalon sur Saone. Met succes werd daar hun Franse thema

showmuziek gespeeld. Naast dit weekendoptreden staan ook voor het komend seizoen nog een aantal mooie optredens op de agenda. Zo is de band in onderhandeling voor optredens in Normandië tijdens het 70 jarige bevrijding en ook is het management bezig met een trip naar Polen later in het jaar. Het orkest profileert zich tegenwoordig als regio orkest, de ongeveer 40 leden komen niet alleen uit Vlissingen en Middelburg, maar ook uit de omgeving van Goes en zelfs uit Rotterdam. De band is hard op zoek naar versterking voor de bariton- en Fluitsectie, maar ook bij de andere secties is versterking gewenst. Daarnaast zoeken zij ook vrijwilligers die de band begeleiden voor, tijdens en na optredens. Lijkt het je leuk om mee te spelen bij de Deltaband en regelmatig optredens te verzorgen in binnen- en buitenland? Kom dan eens kijken bij een van de repetities of stuur een mail naar management@deltaband.nl

Dammers Lammerenburg veroveren Zeeuwse titel VLISSINGEN - Het achttal van damvereniging Lammerenburg heeft net als vorig seizoen het kampioenschap in de Zeeuwse hoofdklasse veroverd. In de slotronde speelde het Vlissingse team met 8-8 gelijk tegen Middelburg en consolideerde zo de voorsprong van één punt op de belangrijkste concurrent. Peter Schunselaar, Piet Francke en Jan Boone waren in deze kampioenswedstrijd verantwoordelijk voor de winstpartijen. Ook Souburg sloot de competitie af met een 8-8 gelijkspel. Tegen GZC, de nummer drie in de eindstand, was Rien Brasser de enige speler van de thuisclub die zijn partij

wist te winnen. De uitslagen Middelburg-Lammerenburg 8-8: J.van Horssen-P.Schunselaar 0-2; A.Goedhart-A. Goudzwaard 2-0; J.Moens-P.Francke 0-2; J.de Jonge-W.Koppejan 1-1; P.WalravenJ.Boone 0-2; D.Kasse-L.Wilson 2-0; R.van Eenennaam-J.Koppejan 1-1; A.Trapman-J. Louwerse 2-0. Souburg-GZC 8-8: P.Allaart-M.Walraven 1-1; P.Filius-C.Boot 1-1; J.van ’t PadjeC.Rijk 0-2; R.Brasser-J.Flikweert 2-0; J.Grim-J.Honig 1-1; C.van Eenennaam-W. Flikweert 1-1; E.Frederiks-M.Poulisse 1-1; n.o.-n.o. 1-1.

BEDRIJVIG NIEUWS Nieuwe Souburgse interieurzaak biedt jong en oud moois voor thuis

Iedereen zegt ‘hebbes!’ in Kanaalstraat 21-23 OOST-SOUBURG – Met een knaller openden Nienke van Splunder en Jacco Jumelet vorige week hun winkel Hebbes! Wonen en meer. De twee hadden nooit durven dromen dat er meteen zoveel mensen zouden komen kijken in hun sfeervolle zaak in Oost-Souburg met (terras) meubelen en accessoires. “Aan het einde van de eerste dag leek het wel een bloemenwinkel”, vertelt Nienke blij. Door duurzame kwaliteit tegen een eerlijke prijs, deskundig advies en de nieuwste trends te bieden, hopen ze dat het gezellig druk blijft in de Kanaalstraat 21-23. DOOR BRITTA JANSSEN Je kunt niet alle mogelijkheden op het gebied van meubels en accessoires in één winkel tonen, maar Hebbes! Wonen en meer komt aardig in de buurt. Door hun jarenlange ervaring in deze branche weten Jacco en Nienke precies wat de markt te bieden heeft en wat de laatste trends zijn, maar ook hoe zij hiervan een goede afspiegeling in hun winkel kunnen presenteren. Hebbes! Wonen en meer bestaat uit allerlei hoekjes met ver-

schillende stijlen. Daarmee laten de twee zien dat ze voor ieder wat wils hebben. “We verkopen alles voor iedereen”, vatten ze lachend samen. Kwaliteit De twee kersverse zelfstandigen vinden het belangrijk goede kwaliteit te bieden, zodat mensen jaren van hun aankopen kunnen genieten. “Daarom verkopen we alleen Nederlandse, Belgische en Duitse meubels”, legt Jacco uit. “Die staan bekend om hun hoge kwaliteit. Dat merk je bijvoorbeeld aan de materialen en afwerking.” Dat ze weten waar ze moeten zijn en direct inkopen merkt de klant aan de prijskaartjes. “Zo kunnen we spiksplinternieuwe producten voor de prijs van een showmodel aanbieden.” Leveren Alles wat u ziet in de zaak kunt u direct meenemen of thuis laten afleveren. Hebbes! Wonen en meer beschikt hiervoor over een aparte duizend vierkante meter grote opslag. Zo kunt u niet alleen snel van uw nieuwe aankoop genieten, het is ook de moeite waard regelmatig rond te neuzen, omdat het aanbod snel verandert.

Mocht u een artikel in een andere kleur of uitvoering willen hebben, dan kan dat ook. “We kunnen zóveel leveren. Op de website die binnenkort klaar is komen ook foto’s hiervan te staan”, aldus Nienke. Hebbes! Wonen en meer heeft een eigen serviceman voor de bezorging en montage van uw aankoop. Passie Nienke en Jacco werkten eerder samen bij Van Belle in Vlissingen. Nu beginnen ze voor zichzelf. Jacco is gespecialiseerd in het comfortaspect van wonen en Nienke is opgeleid interieuradviseur, voor particulieren en de zakelijke markt. “We vullen elkaar heel goed aan”, vertelt Jacco. “En we hebben allebei een passie voor wonen en meubelen”, aldus Nienke. Ze geven wel lachend toe dat ze niet altijd meteen op één lijn zitten. Waar Nienke meteen verliefd was op hun nieuwe onderkomen, liet dat gevoel bij Jacco even op zich wachten, omdat het pand hem niet groot genoeg leek. “Maar eenmaal binnen was het veel dieper dan in dacht”, vertelt Jacco. “Dat valt ook veel klanten op.” Nienke was onder meer meteen enthousiast vanwege het licht. “Het pand heeft heel veel glas. En mooie architectuur.”

Nienke van Splunder en Jacco Jumelet in hun nieuwe zaak. FOTO ANNET EEKMAN

Toekomst Hebbes! Wonen en meer is van dinsdag tot en met vrijdag open van 9.30 uur tot 17.30 uur en op zaterdag van 9.00 tot 17.00 uur. Op maandag is de zaak gesloten. U kunt ook een afspraak maken, in de winkel of telefonisch. In de toekomst wil Jacco vanuit zijn expertise meer bekendheid geven aan relax en sta-op fauteuils en Nienke wil meer doen met interieur en kleuradvisering, dat ze ook voor projecten uitvoert.

Hebbes! Wonen en meer – Kanaalstraat 21-23 – 4388 BJ Oost-Souburg – tel. 06-46111937 / 06-39081396 – www.hebbeswonen.nl(binnenkort) – www.facebook.com/hebbeswonen PAGINA 12


BIJ AANKOOP VAN KUNSTSTOF KOZIJNEN GRATIS INZETHORREN! Wij zijn een gerenommeerd bedrijf en leveren uitsluitend topproducten. ZK Kozijnen B.V., uw adres in Zeeland voor: KUNSTSTOF EN ALUMINIUM KOZIJNEN EN DEUREN, GEVELBEKLEDING, SCHUIFPUIEN, ROLLUIKEN, DAKVENSTERS GARAGEDEUREN, DAKKAPELLEN, ZONWERINGEN, PARASOLS

,

Nico Kulk ontvangt u graag met verse koffie op Klarinetweg 10-12 in Middelburg TOT 15 JAAR GARANTIE

WWW.ZKKOZIJNENBV.NL

Telefoon (0118) 65 14 35 - Fax (0118) 67 44 20 Openingstijden: maandag t/m vrijdag 09.00 – 17.30 uur zaterdag 09.30 - 13.30 uur 's avonds op afspraak

U w v a c a t u r e i n D e B o d e é n o p Z e e l a n d We r k t . n u

‘Ga mee als vakantievrijwilliger!’

Geef om kinderen. redeenkind.nl r Giro )-11+++

Meer dan een half miljoen Bodes elke week!

Vernieuwde kijk naar buiten!

Geert, deelnemer vakantiereizen gratis advertentie

‘Hoi ik ben Geert en ik ga al jaren mee met de vakantiereizen van het Nationaal Epilepsie Fonds. Deze vakanties zijn speciaal voor mensen met epilepsie die niet zelfstandig op reis kunnen. Vrijwilligers zijn daarbij onmisbaar! Ga jij een week met ons mee?’ VENESTRA.NL

Uw totaalleverancier voor: Kozijnen / Serres / Zonwering / Dakkapellen / Terrasoverkappingen GOES | T 0113 - 22 77 66 | goes@venestra.nl ROOSENDAAL | T 0165 - 80 01 22 | roosendaal@venestra.nl

NU ½ 119,= p/st.

UIT VOORRAAD LEVERBAAR Actie geldig t/m. 15 april 2014

50 meter vanaf Plein 1940

Spuistraat 2 Vlissingen Voorheen VI computer, naast de Bibliotheek

Meer informatie? Kijk op www.epilepsiefonds.nl of bel 030 63 440 63.

Postbus 270 - 3990 GB HOUTEN giro 222111 - www.epilepsiefonds.nl

en: gstijd Openin :00-17:00 11 di-vr 16:00 11:00za

Fauteuil Life leverbaar in stof of leer diverse armleuningen en rugtypes mogelijk!

Vanaf ½ 410,= p/st.

NU -15% korting Actie geldig t/m. 15 april 2014

Tel. 06 280 68 577

www.goudinkooppunt.nl

OPENINGSACTIES

Eetstoel Bessy Kleur vintage cognac frame metaal gelakt Van ½ 179,= p/st.

Korte Geere 9 Middelburg

Kanaalstraat 21-23 * 4388 BJ Oost-Souburg

Leder onderhoudsset leder reiniger + leder beschermer 150 ml Van ½ 19,45,= p/st.

NU ½ 12,45 p/st. Op = Op


Ook adverteren op deze pagina? Neem contact op met Lennert Steketee Telefoon 0118 617661

FÂ&#x203A;Â&#x2014;Â&#x203A;Ă&#x2122;Â&#x192;ĂŁÂŽÂ&#x203A; òÂ&#x192;Ă&#x201E;OĂ&#x201E;Â&#x2014;Â&#x203A;Ă&#x2122;Ă&#x201E;Â&#x203A;Ă&#x192;Â&#x203A;Ă&#x2122;Ă?òÂ&#x203A;Ă&#x2122;Â&#x203A;Ă&#x201E;ÂŽÂŚÂŽĂ&#x201E;ÂŚÂ&#x203A;Ă&#x201E; ÂŽĂ&#x201E;Â&#x2014;Â&#x203A;ÂŚÂ&#x203A;Ă&#x192;Â&#x203A;Â&#x203A;Ă&#x201E;ĂŁÂ&#x203A;VÂ&#x203A;Â&#x203A;Ă&#x2122;Â&#x203A;

FOV De enige slotenmaker van Walcheren!

KORT BEDRIJVIG

Leo Joosse helpt al 30 jaar mensen in het zadel

Een woninginbraak kan voorkomen worden!

Hubo Westkapelle ;VJETUSBBUt westkapelle@hubo.nl XXXIVCPXFTULBQFMMFOM

AAGTEKERKE - In 1984 opende Leo Joosse op 1 mei zijn ďŹ etsenwinkel aan het Dorpsplein in Aagtekerke. Leo en zijn vrouw Annie zorgen er met de andere medewerkers voor dat hun klanten de wind in de rug hebben. Hun uitgangspunt is: â&#x20AC;&#x2DC;Wij verkopen niet alleen ďŹ etsen, maar vooral ďŹ etsplezier.â&#x20AC;&#x2122;

HOE?

Dertig jaar waarin de klanten altijd konden rekenen op kwaliteit. Kwaliteitsproducten, maar ook een hoge standaard in de werkplaats. Iedereen vindt bij Bike Totaal Leo Joosse wel een ďŹ ets die bij hem of haar past. Je kunt daarbij kiezen uit de merken Gazelle, Giant, Koga en Sparta. Ook staat er een mooi assortiment kinderďŹ etsen klaar. Natuurlijk haakt Joosse ook in op de groeiende vraag naar elektrische ďŹ etsen. Niet alleen door mensen die door hun leeftijd of gezondheid meer moeite krijgen met een gewone ďŹ ets. In deze omgeving moeten mensen en kinderen dagelijks veel kilometers aďŹ&#x201A;eggen tussen thuis en werk of school. Als het hard waait, is een e-bike dan net het zetje om toch de ďŹ ets te nemen. ProďŹ teer van de speciale KOGA E-Xlight aanbieding. (zie de advertentie in deze krant.) Ook mensen met â&#x20AC;&#x2DC;zadelklachtenâ&#x20AC;&#x2122; weten inmiddels dat je in Aagtekerke goed zit. â&#x20AC;&#x153;Het maakt niet uit of je een goedkope of juist een dure ďŹ ets koopt, voor ons is een tevreden klant belangrijkâ&#x20AC;?, benadrukt Leo. â&#x20AC;&#x153;Iedereen krijgt goede service.â&#x20AC;? Leo Joosse heeft in dit jubileumjaar diverse acties in petto. Je kunt die volgen op de Facebookpagina. Bij het liken van deze pagina, ontvang je Leobello gratis. Bike Totaal Leo Joosse - tel. 0118-581306 - www.leojoossetweewielers.nl https://www.facebook.com/pages/Leo-Joosse-Tweewielers/349421521868589

Dorpsplein 14, Aagteker www.leojoossetweewielers.nl nl

LIKE ONS OP

Aagtekerke heeft sinds kort ondernemersvereniging

HĂŠt adres voor onderhoud aan caravans

â&#x20AC;&#x2DC;Het gaat al goed, maar het kan altijd beterâ&#x20AC;&#x2122; AAGTEKERKE â&#x20AC;&#x201C; Deze week worden de ofďŹ ciĂŤle oprichtingspapieren van Ondernemersvereniging Aagtekerke getekend. Daarmee kan de nieuwe vereniging aan de slag om de gezamenlijke belangen van haar leden te behartigen. â&#x20AC;&#x153;We willen bijvoorbeeld via de FOV (Federatie van Ondernemersverenigingen in de gemeente Veere, redactie) het contact met de gemeente verbeterenâ&#x20AC;?, vertelt de kersverse voorzitter van Ondernemersvereniging Aagtekerke, Jan Beeke.

vereniging contacten met de gemeente Veere. â&#x20AC;&#x153;Dat hoeven we als ondernemers dan ook niet allemaal zelf te doen.â&#x20AC;? Concrete plannen om aan te werken zet de vereniging de komende tijd met haar leden op papier. EĂŠn actiepunt kan Beeke al wel noemen. â&#x20AC;&#x153;Het opknappen van de Zuidweg. Die is velen een doorn in het oog, omdat de weg smal is en in slechte staat verkeert. We praten hierover binnenkort ook met de dorpsraad. Als we dit soort zaken samen bij de gemeente aankaarten, kunnen we veel meer bereiken dan wanneer ĂŠĂŠn ondernemer naar de gemeente belt.â&#x20AC;?

www.zeilenwiel.nl | Tel.: 06 - 149 82 033 Noordweg 76 Serooskerke (W)

Creatief in advies Flexibel in dienstverlening Actief in samenwerking

Uw partner in zakelijke dienstverlening

DOOR BRITTA JANSSEN Hoewel de vereniging net nieuw is, zijn er al meer dan dertig leden. Een mooi aantal, vindt het bestuur. Dit bestaat naast Jan Beeke uit secretaris Job de Visser, penningmeester Pieter de Visser en de bestuursleden Wim Jan Faasse en Remco Sturm. â&#x20AC;&#x153;We denken dat er nog meer leden bijkomenâ&#x20AC;?, voorziet de voorzitter. â&#x20AC;&#x153;Het is sowieso goed om elkaar als ondernemers af en toe te zien. In Aagtekerke heb je veel zzpâ&#x20AC;&#x2122;ers en kleine bedrijven. De mensen werken keihard. Ze zien elkaar daardoor weinig.â&#x20AC;? De ondernemersvereniging wil daarom twee keer per jaar een bijeenkomst houden, steeds bij een ander lid. â&#x20AC;&#x153;Zo kunnen we bijvoorbeeld bespreken hoe we elkaar kunnen helpen.â&#x20AC;? Dat kan op vele manieren, vindt het bestuur. â&#x20AC;&#x153;Bijvoorbeeld met het maken van gezamenlijke afspraken, voor onder meer brandstof of verzekeringen. Als ĂŠĂŠn persoon dat uitzoekt, hebben er dertig leden voordeel van.â&#x20AC;? Gemeente Ondernemersvereniging Aagtekerke heeft zich meteen aangesloten bij de FOV, die voor de gezamenlijke belangen van de leden van alle Veerse ondernemersverenigingen opkomt. â&#x20AC;&#x153;Daarnaast hebben we contact met de ondernemersmanager in Veere, Dick van de Velde.â&#x20AC;? Via de ondernemersmanager en FOV heeft de nieuwe ondernemers-

Goed Beeke en zijn compagnon Sander van Belzen liepen al langer met het idee voor een ondernemersvereniging rond. Toen de relatief nieuwe FOV-voorzitter Ko Poppe onlangs vroeg waarom er in het dorp geen ondernemersvereniging was, besloot Beeke de handschoen op te pakken. De Rabobank en De Zeeuwse Alliantie Notarissen sponsorden de oprichtingskosten. â&#x20AC;&#x153;Er was geen vereniging, omdat niemand ooit de eerste stap heeft gezet. Iedereen heeft het druk en veel ondernemers zeggen dat het goed is zoals het gaat.â&#x20AC;? Toch hadden de initiatiefnemers niet veel overredingskracht nodig om leden te werven. â&#x20AC;&#x153;We organiseerden eind 2013 een bijeenkomst in Amicitia en schreven hiervoor alle ondernemers aan. Meer dan dertig kwamen er. We besloten de vereniging bij minstens 25 leden op te richten.â&#x20AC;? Die animo was er. â&#x20AC;&#x153;Het gaat goed in Aagtekerke, ondanks de crisis, maar het kan altijd beter. Met de ondernemersvereniging staan we klaar voor elkaar en iedereen doet er zijn voordeel mee. Dat is een goede zaak.â&#x20AC;? Bijeenkomst Dinsdag 15 april is er in Hotel Kodde vanaf 20.00 uur een bijeenkomst van de ondernemersvereniging. Ook niet-leden zijn welkom. Kijk voor meer informatie op www.foveere.nl

Rijkse & & Zwemer Zwemeraccountants accountants Torenstraat Torenstraat 15 15 || 4353 4353AA AASerooskerke Serooskerke Postbus Postbus 66 || 4353 4353ZG ZGSerooskerke Serooskerke Goes Middelburg T| (0118) 678900 T| (0113) 242628

Serooskerke T| (0118) 592610

Vlissingen Terneuzen Zierikzee T| (0115) 683449 T| (0118) 419192 T| (0111) 420344

info@aar.nl

www.aar.nl

Gewoon persoonlijk ! Accountancy

Salarisverwerking

Belastingadvies

Loonadvies

Belastingaangiften

HR Diensten

Bedrijfsadvies

Detachering Online diensten

MIDDELBURG MIDDELBURG T 0118 612 T 0118 612774 774 E middelburg@joosse.nl E middelburg@joosse.nl

OOSTKAPELLE OOSTKAPELLE T 0118 T583 0118010 583 010 E oostkapelle@joosse.nl E oostkapelle@joosse.nl

INTERNET

INTERNET

WWW.JOOSSE.NL WWW.JOOSSE.NL


Ook adverteren op deze pagina? Neem contact op met Lennert Steketee Telefoon 0118 617661

FÂ&#x203A;Â&#x2014;Â&#x203A;Ă&#x2122;Â&#x192;ĂŁÂŽÂ&#x203A; òÂ&#x192;Ă&#x201E;OĂ&#x201E;Â&#x2014;Â&#x203A;Ă&#x2122;Ă&#x201E;Â&#x203A;Ă&#x192;Â&#x203A;Ă&#x2122;Ă?òÂ&#x203A;Ă&#x2122;Â&#x203A;Ă&#x201E;ÂŽÂŚÂŽĂ&#x201E;ÂŚÂ&#x203A;Ă&#x201E; ÂŽĂ&#x201E;Â&#x2014;Â&#x203A;ÂŚÂ&#x203A;Ă&#x192;Â&#x203A;Â&#x203A;Ă&#x201E;ĂŁÂ&#x203A;VÂ&#x203A;Â&#x203A;Ă&#x2122;Â&#x203A;

FOV Feest

Omgeving oorlogsmonument Aagtekerke opgeknapt

in stijl!

Bruiloft Â&#x2021; Receptie Â&#x2021; Diner Â&#x2021; Hotel Ruime, gratis parkeergelegenheid

AAGTEKERKE - De dorpsraad Aagtekerke en gemeente Veere pakken samen de omgeving van het oorlogsmonument bij het dorp, dat in oktober ofďŹ cieel is onthuld, aan. Het college van burgemeester en wethouders besloot vorige week de bestrating te verbeteren en 2.000 euro beschikbaar te stellen voor een hekwerk. De dorpsraad neemt onder meer de plaatsing van het hek voor haar rekening. DOOR BRITTA JANSSEN Het monument staat op de plek aan de rand van het dorp waar in de Tweede Wereldoorlog een Frans gevechtsvliegtuig neerstortte, nadat het onder vuur was genomen door een Duits toestel. Drie van de vier inzittenden vonden hierbij de dood. In aanwezigheid van nabestaanden is het herdenkingsmonument vorig jaar onthuld. Het is opgericht op initiatief van dorpsraad Aagtekerke en andere bewoners. De subsidie verlenen past volgens Veere niet binnen de regels voor een bijdrage voor kunst in de openbare ruimte, schrijft ze in een nota. â&#x20AC;&#x2DC;Maar we willen een bijdrage uit de reserve beschikbaar stellen, omdat we dit burgerinitiatief waarderen.â&#x20AC;&#x2122; Hek De omgeving van het nieuwe monument is nog niet ingericht. De gemeente vervangt de huidige betonnen platen voor bestrating. De dorpsraad verzorgt het onderhoud van het monument. Wel klopte ze bij de gemeente aan voor een bijdrage voor een hekwerk. Dat honoreert Veere met een bijdrage van 2.000 euro. â&#x20AC;&#x2DC;De totale kosten van het hekwerk zijn 3.540 euro. Het resterende bedrag kan de dorpsraad bijvoorbeeld bijdragen uit het jaarlijks aan hen beschikbaar gestelde budget van 2.000 euro.â&#x20AC;&#x2122; De dorpsraad regelt verder zelf de plaatsing van het hek. Het monument is al meerdere keren het doelwit geweest van vandalen. Het hek moet hiertegen bescherming bieden.

     

Â&#x201D;Â&#x2018;Â&#x2021;Â&#x2C6;Â&#x160;Â&#x2021;Â&#x2013;Â&#x17D;Â&#x192;Â?Â&#x2020;Â&#x17D;Â&#x2021;Â&#x2DC;Â&#x2021;Â?Ǩ

     

Nog volop heerlijke harde ELSTAR. Uit eigen boomgaard.

Erkend Installatiebedrijf

Meulmeester

5 KG voor â&#x201A;Ź5.-

sanitair, centrale verwarming, gas, water, dakbedekking, loodgieters- en zinkwerk, houtgestookte cv-ketels en zonnecollectoren

Diverse voorjaars groenten zoals Raapstelen. Spinazie. Sla. Bosui.

Jan Vaderstraat 7, 4365 BH Meliskerke Telefoon 0118 - 56 13 98 Fax 0118 - 56 62 14 info@installatiebedrijfmeulmeester.nl www.installatiebedrijfmeulmeester.nl

C. Rotte

Vlissingsestraat 38-40, Vlissingsestraat 38-40, Koudekerke Koudekerke (0118)553003 553003 (0118) info@huysterschelde.nl info@huysterschelde.nl www.huysterschelde.nl www.huysterschelde.nl

Landwinkel Weststrate Sandberglaan 10, Middelburg Tel. 0118-640022 weststrate@landwinkel.nl www.landwinkelweststrate.nl

Openingstijden: Di. t/m vrij. 09.00-17.30 uur Za. 09.00 -16.00 uur

FOTO BEELDENBANK LAAT ZEELAND ZIEN/BEN BIONDINA

Handel in tuinhout

 Complete tuinverbouwing Realisatie tuinhuizen, blokhutten, prieelen en tuinschermen Bestrating Nieuwe modellen tuinhuizen en

blokhutten zeer scherp geprijsd! Nog steeds maar 6% BTW! (op de arbeid) Torenstraat 33-35 - 4365 AD Meliskerke

www.rottetuinhout.nl

FOTO BEELDENBANK LAAT ZEELAND ZIEN/BEN SEELT

Â&#x2021;Â&#x2013;Â&#x192;Â&#x2020;Â&#x201D;Â&#x2021;Â&#x2022;Â&#x2DC;Â&#x2018;Â&#x2018;Â&#x201D; Â&#x2021;Â&#x2021;Â?Â?Â&#x2039;Â&#x2021;Â&#x2014;Â&#x2122;Â&#x2021;Â&#x2018;Â&#x2C6; Â&#x2030;Â&#x2021;Â&#x201E;Â&#x201D;Â&#x2014;Â&#x2039;Â?Â&#x2013;Â&#x2021; Č&#x2039;Â&#x2021;Â&#x17D;Â&#x2021;Â?Â&#x2013;Â&#x201D;Â&#x2039;Â&#x2022;Â&#x2026;Â&#x160;Â&#x2021;Č&#x152;ƤÂ&#x2021;Â&#x2013;Â&#x2022; Â&#x2021;Â&#x201D;Â?Â&#x2018;Â&#x2018;Â&#x2019;Â&#x2DC;Â&#x192;Â?Â&#x2DC;Â&#x2021;Â&#x201D;Â&#x160;Â&#x2014;Â&#x2014;Â&#x201D;ƤÂ&#x2021;Â&#x2013;Â&#x2022;Â&#x2021;Â?

  Â&#x2021;Â&#x17D;Â&#x2021;Â?Â&#x2013;Â&#x201D;Â&#x2039;Â&#x2022;Â&#x2026;Â&#x160;Â&#x2021;ƤÂ&#x2021;Â&#x2013;Â&#x2022;Â&#x2021;Â? Korendijk 2 4331 HP Middelburg www.beekevanbelzen.nl

T.: 0118-480100 F.: 0118-480109 E.: info@beekevanbelzen.nl

Rijwielhandel Kluijfhout

Â&#x192;Â&#x192;Â&#x2019;Â&#x2020;Â&#x2014;Â&#x2039;Â?Â&#x2022;Â&#x2021;Â&#x2122;Â&#x2021;Â&#x2030;Í&#x2022;Í&#x2DC;Â&#x192; Â&#x2039;Â&#x2022;Â&#x160;Â&#x2018;Â&#x2021;Â?Í&#x201D;Í&#x2022;Í&#x2022;Í&#x153;ÇŚÍ&#x2122;Í&#x2122;Í&#x2013;Í&#x161;Í&#x2122;Í&#x2014;

Â&#x2122;Â&#x2122;Â&#x2122;ǤÂ?Â&#x17D;Â&#x2014;Â&#x2039;Â&#x152;ƢÂ&#x2018;Â&#x2014;Â&#x2013;ǤÂ?Â&#x17D;Â&#x2DC;Â&#x2018;Â&#x2018;Â&#x201D;Â&#x2020;Â&#x2039;Â&#x2DC;Â&#x2021;Â&#x201D;Â&#x2022;Â&#x2021;Â&#x192;Â&#x192;Â?Â&#x201E;Â&#x2039;Â&#x2021;Â&#x2020;Â&#x2039;Â?Â&#x2030;Â&#x2021;Â?Ǩ

Vis & Jopie (verse vis specialiteiten) 7 dagen per week! Duinweg 115a 4356 AG Oostkapelle 06-21310160


Tekst: Bart van den Acker

Fiat 500L: nieuwe motoren en versies De Fiat 500 was al een aanhoudend succes, de grote 500L slaat binnen zijn marktsegment ook heel goed aan. De komst van twee belangrijke nieuwe motoren en een hippe topversie zullen dit succes verder ondersteunen. Bij die motoren gaat het om zowel een benzine- als een dieselversie, die beide een vermogen leveren van 88 kW/120 pk. De benzinemotor is de viercilinder 1,4 liter T-Jet 120 met een variabele turbo, de diesel is de 1,6 liter MultiJet II. De 1.4 T-Jet verbruikt volgens de officiële metingen 6,9 l/100 km, wat overeenkomt met een CO2–uitstoot van 159g/km. De prijs staat ook al vast, hij is er vanaf € 25.395,-. De diesel kenmerkt zich door een riante trekkracht van 320 Nm, dat rijdt lekker relaxed! Volgens

de officiële metingen verbruikt die 4,6 l/100 km, wat neerkomt op 120 g/km aan CO2 en die is er vanaf € 28.545. Voor beide motoren geldt dat ze al voldoen aan de emissie-eis Euro 6, die volgend jaar van kracht wordt. Daarnaast zijn beide motoren ook beschikbaar voor de afgeleide 500Luitvoeringen Trekking en Living. De nieuwe topversie heet 500L Beats Edition, wat rechtstreeks verwijst naar de audio-installatie waaraan twee topmensen uit de muziekindustrie (Dr. Dre en Jimmy Iovine) hebben meegewerkt. Ongetwijfeld zal de 500L daarmee klinken als een concertzaal. Deze versie is er met de nieuwe 1.4 T-Jet 120 (€ 28.595), maar ook met de TwinAir 105 voor € 25.295. Er is al een 500L vanaf € 18.295.

Raar proces Volvo’s nieuwe 14% ‘lease-kanon’ We konden erop wachten: de normen voor een lagere bijtelling voor privégebruik van zakelijke rijders zijn verlaagd, prompt komen autofabrikanten met types die opnieuw toch zeer interessant zijn. De Volvo V40 is al uitermate succesvol op de zakelijke markt, deze nieuwe versie zorgt voor een volgende impuls. De V40 met de D4 Driv-E dieselmotor is voorzien van een verder ontwikkeld inspuitsysteem, waardoor geen druppel diesel verloren gaat. Verder heeft deze superzuinige versie

aangepaste verhoudingen in de versnellingsbak, banden met een zeer lage rolweerstand, een afsluitbare grille en een achterspoiler. Resultaat? Een officieel gemeten verbruik van 3,3 l/100 km, wat neerkomt op 85 g/km aan CO2-uitstoot en dat is weer goed voor slechts 14% bijtelling. Even goed heeft deze zuinige variant met z’n vermogen van 140 kW/190 pk zeer vlotte prestaties en hij mag een geremde aanhangwagen van 1.500 kilo trekken. De prijzen van de Volvo V40 D4 ‘Business’ starten bij € 26.995.

Prestaties en ruimte: Jaguar XFR-S Sportbrake

ANWB: Connected Car

Auto’s die constant zijn verbonden met het internet, voor de meest uiteenlopende functies, zijn in de zeer nabije toekomst realiteit. De ANWB start dit voorjaar al een proef met duizend leden die worden voorzien van een kastje in de auto met een dergelijk systeem. Dit verzamelt gegevens uit de elektronica van de auto. Zo ontstaat een beeld van de rijstijl, brandstofverbruik, CO2–uitstoot en de staat van onderhoud van de auto. Via GPS is constant exact ‘bekend’ waar een bepaalde auto zich bevindt. Op termijn kan dat zorgen voor een volautomatische plaatsbepaling bij een ongeval, of bijvoorbeeld na diefstal van de auto (‘tracking & tracing’). Vooralsnog richt de ANWB zich in eerste instantie op kostenverlaging en verkeersveiligheid. Voor meer informatie: www.anwb.nl/ auto/connected-car.

Dit is een weinig voorkomende combinatie, een heuse ‘sport estate’. De al bestaande, stijlvolle Jaguar XF Sportbrake is nu voorzien van de techniek van de XFR-S Saloon. Dat betekent 550 tot wel 1.675 liter bagageruimte die wordt verplaatst door een 5,0 liter V8 Supercharged met 405 kW/500 pk en een boomontwortelende 680 Nm trekkracht. Standaard beschikt deze over een achttraps automatische transmissie, voor alle rust en comfort en als de bestuurder het wil adembenemende prestaties. Een acceleratie van 0-100 km/u in 4,8 seconden is een droog cijfer, waar het om gaat is de dynamiek en de superieure souplesse. De prijs van de XFR-S Sportbrake is nog niet bekend.

Toyota: draadloos elektrisch opladen

We staan nog steeds maar aan het begin van de ontwikkeling van de moderne elektrische auto. Dat leidt vanzelf tot interessante experimenten. Een mooi voorbeeld is draadloos opladen van de accu van, in dit geval, de Toyota Prius Plug-In. Hierbij wordt de elektriciteit overgebracht via een spoel in de grond naar een spoel onder de auto. Dat betekent een einde aan het gedoe met oplaadpunten/-palen, stekkers en kabels en het gaat even snel als aan de stekker: in geval van de Prius Plug-In anderhalf uur. Toyota is nu bezig met een praktijktekst in Japan. Wanneer een dergelijk systeem echt leverbaar wordt is nog niet te zeggen. Overigens werkt Volvo aan een vergelijkbare oplossing.

Voor de agenda: Rotterdam City Racing, 31 augustus!

De tiende editie van Rotterdam City Racing vindt plaats op de laatste zondag van augustus. Het evenement is voor de tweede keer in handen van VKV (Van Kerkhof & Visscher Groep, onder meer dealer voor Renault, Nissan en Dacia en importeur van Infiniti). Voor deze editie is Jos Verstappen als sportdirecteur aangesteld. Jos is de meest succesvolle Nederlandse Formule 1-coureur ooit en zal via zijn vele contacten er mede in slagen een indrukwekkend startveld naar Rotterdam te krijgen. Voorlopig is in elk geval de komst van wereldkampioen Infiniti Red Bull Racing voor een spectaculaire demonstratie zeker. Opnieuw is Rotterdam City Racing voor het publiek gratis toegankelijk, tribunekaarten en dergelijke zijn vanaf nu te bestellen. Meer informatie en de verdere invulling van het programma is in de loop van komende maanden steeds te vinden op www.cityracing.nl.

De Ford Tourneo Courier is een interessante nieuwkomer voor wie met een relatief bescheiden budget op zoek is naar véél interieurruimte. De auto is uiteraard voorzien van Fords bekroonde 1,0 liter driecilindermotor met 74 kW/100 pk. Er is maar één uitvoering, de Titanium, die nog wel verder kan worden aangekleed met een aantal extra pakketten. De prijslijst start bij € 20.995.

De specificaties van de Hyundai i40 zijn aangescherpt en hetzelfde geldt voor de vanafprijzen. De omvangrijke standaarduitrusting is uitgebreid met ‘Flex-Steer’, waarbij de bestuurder zelf uit drie opties kan kiezen voor de afstemming van de elektrische stuurbekrachtiging. Een nieuwe variant is de topversie i-Catcher met de 1.6 GDI benzinemotor. Bij dat alles is de basisprijs van de hele serie liefst € 700 verlaagd, naar € 24.995, uiteraard altijd met vijf jaar volledige garantie.

De totale productie van de Mazda3, verdeeld over drie generaties vanaf 2003, heeft het totaal van vier miljoen exemplaren bereikt. Daarmee is de 3 nog niet de meest geproduceerde Mazda ooit (dat is ongetwijfeld de 323), maar geen ander model heeft deze grens in zo korte tijd behaald. Voor potentiële kopers van de huidige 3 is het goed om te weten dat de sterk opgelopen levertijd nu een stuk is bekort.

Als u uw auto start, dan is de motor nog koud als u wegrijdt. U rijdt wel eens met meer personen in de auto dan alleen de bestuurder, of met de nodige spullen in de bagageruimte. Om het klimaat aangenaam te houden gebruikt u de airco of de kachel, of soms is er zelfs een raampje open. Ik hoop dat u als het zicht ook maar even niet ideaal is het licht van de auto aandoet, misschien is zelfs de achterruitverwarming noodzakelijk. Eenmaal op weg is het vrijwel onmogelijk uw snelheid precies constant te houden, al is het maar vanwege ander verkeer dat u hiertoe dwingt. Cruise control helpt, maar is in ons land lang niet altijd bruikbaar. Is uw bandenspanning wel optimaal? Soms moet u wel eens tegen de wind in rijden. Tegen de tijd dat uw auto een onderhoudsbeurt nodig heeft, is de verbranding met de oude bougies net niet meer optimaal. Waar dit over gaat? Dit zijn allemaal alledaagse omstandigheden waarin vrijwel iedereen zich herkent. Het zijn allemaal ook factoren die van invloed zijn, in negatieve zin, op het brandstofverbruik van uw auto. Uiteraard geldt het ene geval voor de ene automobilist veel sterker dan het andere, dat hangt van enorm veel factoren af en dat geldt dus ook voor het uiteindelijk door u gerealiseerde brandstofverbruik. Nu ik het er toch over heb, hoe weet u eigenlijk wat uw auto verbruikt? Toch niet alleen via de boordcomputer? Aftanken, kilometers gedeeld door liters is het enige dat telt. Enfin, al die factoren zorgen ervoor dat uw auto in de praktijk minder zuinig rijdt dan de mooie cijfers in de folder. Die zijn namelijk het gevolg van een test onder ideale omstandigheden, volgens heel precies bepaalde procedures. Dat is een Europese verbruikstest, die onderdeel moet worden gevolgd voordat een bepaald type auto in Europa de weg op mag, volgens de zogenaamde typegoedkeuring. Door de exact identieke omstandigheden zijn auto’s wel onderling vergelijkbaar, maar daar heeft de consument nauwelijks iets aan. De Europese Commissie heeft zelfs bij wet bepaald dat de auto-industrie in al haar uitingen alleen de resultaten van die officiële metingen naar buiten mag brengen. Helaas is die meetmethode al ruim veertig jaar oud en compleet achterhaald, omdat de stand van de techniek toen heel anders was. Om maar wat te noemen: van hybrides of half-elektrische auto’s had toen nog niemand gehoord. Die metingen zijn dus uit de tijd, maar er is nu (nog) niets anders. Kort geleden heeft een club die zich Stichting Brandstofverlies noemt Toyota voor de rechter gedaagd, omdat de Yaris Hybrid niet de verbruikscijfers behaalt die in de folder staan. De oorzaken van dat verschil heb ik hiervoor genoemd. Dit is in verschillende opzichten een raar proces. Om te beginnen is het vreemd waarom alleen die Yaris Hybrid eruit is gepikt, want hetzelfde verhaal is in principe over elke moderne auto op te hangen. Daarnaast lijkt de Stichting Brandstofverlies met onvoldoende kennis van zaken hieraan te beginnen, want met al het voornoemde in het achterhoofd is een en ander al gauw duidelijk. Hooguit zou men ervoor kunnen pleiten dat er meer op de actualiteit en realiteit aansluitende meetmethodes moeten komen. Daarvoor moet je alleen niet bij de kantonrechter in Breda zijn, maar bij het Europese Gerechtshof, volgens mij in Luxemburg. Als de geachte kantonrechter zijn huiswerk wel doet, kan hij de claim van de Stichting alleen afwijzen, of hij moet de zaak doorverwijzen naar dat Europese Hof. Ik ben benieuwd hoe dit afloopt, met een sisser, schat ik zo. Bart van den Acker


De nieuwe C-Klasse en GLA. Nú in onze showroom vanaf € 36.995,-.

Tot 100% gratis tijdens onze lenteshow!

20, 21 & 22 maart

Gecombineerd verbruik: 4,0 - 6,6 l/100 km, 25,0 - 15,2 km/l. CO2-uitstoot: 103 - 154 g/km.

waar design en kwaliteit hand in hand gaan

www.vanoeverensturm.nl

gedreven als altijd

Vestiging Goes Albert Plesmanweg 2 4462 GC Goes T. 0113-212730 E. goes@mbvanoeveren.nl

Vestiging Roosendaal Bredaseweg 225-227 4705 RN Roosendaal T. 0165-557400 E. roosendaal@sturmauto.nl

    

KͲ,dͲ>&ƉĂŬŬĞƚƚĞŶnjŽŶŶĞƉĂŶĞůĞŶ njŽůĂŶŐĚĞǀŽŽƌƌĂĂĚƐƚƌĞŬƚ͗ ůůĞ,ͲƉĂŬŬĞƚƚĞŶǁŽƌĚĞŶŐĞůĞǀĞƌĚŵĞƚŵŽŶƚĂŐĞŵĂƚĞƌŝĂĂů;ƉůĂƚŽĨƐĐŚƵŝŶĚĂŬͿĞŶƐŽůĂƌďĞŬĂďĞůŝŶŐ ĞŶŬƵŶŶĞŶŵĞƚŵĞĞƌŬŽƐƚĞŶŽŽŬǀŽŽƌƵŐĞŢŶƐƚĂůůĞĞƌĚǁŽƌĚĞŶĚŽŽƌŽŶƐǀĂŬŬƵŶĚŝŐŵŽŶƚĂŐĞƚĞĂŵ

'ƌŽǁĂƚƚŽŵǀŽƌŵĞƌ ϰdžϮϱϬtƉсϭϬϬϬtƉ ϲdžϮϱϬtƉсϭϱϬϬtƉ ϴdžϮϱϬtƉсϮϬϬϬtƉ ϭϬdžϮϱϬtƉсϮϱϬϬtƉ ϭϮdžϮϱϬtƉсϯϬϬϬtƉ ϭϰdžϮϱϬtƉсϯϱϬϬtƉ ϭϲdžϮϱϬtƉсϰϬϬϬtƉ

džĐů͘dt Φϭ͘Ϭϴϵ͕ϴϬ Φϭ͘ϱϳϲ͕ϰϳ ΦϮ͘Ϭϭϱ͕ϭϰ ΦϮ͘ϰϲϲ͕ϱϭ ΦϮ͘ϴϯϯ͕ϭϴ Φϯ͘ϯϳϳ͕ϳϯ Φϯ͘ϳϰϰ͕ϯϵ

,QFO%7: Φϭ͘ϯϭϴ͕ϲϲ Φϭ͘ϵϬϳ͕ϱϯ ΦϮ͘ϰϯϴ͕ϯϮ ΦϮ͘ϵϴϰ͕ϰϴ Φϯ͘ϰϮϴ͕ϭϰ Φϰ͘Ϭϴϳ͕Ϭϱ Φϰ͘ϱϯϬ͕ϳϭ

džĐů͘dt Φϭ͘ϳϵϭ͕ϲϬ ΦϮ͘ϭϱϴ͕Ϯϳ ΦϮ͘ϰϴϱ͕ϯϯ ΦϮ͘ϴϱϮ͕ϬϬ Φϯ͘ϯϬϲ͕ϲϳ Φϯ͘ϴϬϭ͕ϰϱ

,QFO%7: ΦϮ͘ϭϲϳ͕ϴϰ ΦϮ͘ϲϭϭ͕ϱϬ Φϯ͘ϬϬϳ͕Ϯϱ Φϯ͘ϰϱϬ͕ϵϮ Φϰ͘ϬϬϭ͕Ϭϳ Φϰ͘ϱϵϵ͕ϳϲ

;ǁŝĨŝŵŽĚƵůĞ'ƌŽǁĂƚƚ͗Φϭϭϰ͕ϵϱŝŶĐůdtͿ

ĞůƚĂ^ŽůŝǀŝĂŽŵǀŽƌŵĞƌ ϲdžϮϱϬtƉсϭϱϬϬtƉ ϴdžϮϱϬtƉсϮϬϬϬtƉ ϭϬdžϮϱϬtƉсϮϱϬϬtƉ ϭϮdžϮϱϬtƉсϯϬϬϬtƉ ϭϰdžϮϱϬtƉсϯϱϬϬtƉ ϭϲdžϮϱϬtƉсϰϬϬϬtƉ

WƌŝũnjĞŶnjŝũŶĞdžĐůƵƐŝĞĨ͕ŵŽŶƚĂŐĞĞŶƚƌĂŶƐƉŽƌƚŬŽƐƚĞŶ ;ƉƌŝũƐǁŝũnjŝŐŝŶŐĞŶǀŽŽƌďĞŚŽƵĚĞŶͿ 

sŽŽƌŝŶĨŽƌŵĂƚŝĞŬƵŶƚƵĐŽŶƚĂĐƚŽƉŶĞŵĞŶŵĞƚ ĞĞůĂŶĚŽŶŬƌĂĐŚƚs͕KŽƐƚƉŽůĚĞƌǁĞŐϭϮ͕ϰϰϭϯEE<ƌĂďďĞŶĚŝũŬĞ͘dĞůĞĨŽŽŶ͗ϬϭϭϯͲϳϴϱϮϵϱ ǁǁǁ͘njĞĞůĂŶĚnjŽŶŬƌĂĐŚƚ͘ŶůͬŝŶĨŽΛnjĞĞůĂŶĚnjŽŶŬƌĂĐŚƚ͘Ŷů /ŶĚŝĞŶŐĞǁĞŶƐƚŬŽŵĞŶǁŝũǀƌŝũďůŝũǀĞŶĚďŝũƵůĂŶŐƐǀŽŽƌĞĞŶƉĂƐƐĞŶĚĂĚǀŝĞƐ͘

www.ascozeeland.nl Het moment om je voor te bereiden op de zomer!

Van Oeveren | Sturm Auto

Ascozeeland


Peugeot 107 en 208 ‘Bouvigne’

D D D PRIJS RIJKLAAR VAN €13.960,-

NÚ VOOR €11.650,-

€ 2.310,-

Speciale actiemodellen. Beperkt leverbaar! Kijk snel op www.goedkopepeugeots.nl!

100% RIJKLAAR; volle tank, mattenset en gepoetst! Gratis verlenging fabrieksgarantie naar 3 jaar 0% rente op financiering 208: 36 maanden, max. € 7.000,107: 36 maanden, max. € 3.500,-

VOORDEEL!

De 107 ‘Bouvigne’ is standaard uitgerust met o.a.: airco, radio/cd, ‘elektrisch pakket’, BOUVIGNE stylingpakket, 3 jaar garantie en vele andere opties!

PRIJS RIJKLAAR VAN €16.617,-

NÚ VOOR €14.750,-

€ 1.867,VOORDEEL!

De 208 ‘Bouvigne’ is standaard uitgerust met o.a.: airco, Peugeot Connect, radio/cd, cruise control, 15 inch velgen, head-up display en vele andere opties!

PTA Goes, Pearyweg 11. Tel: (0113) 220620

De PTA Autobedrijven zijn onderdeel van Automotions Groep B.V.

Getoonde afbeeldingen kunnen in details afwijken van werkelijke uitvoering.

ALS JE VAN TASSEN HOUDT

...VOOR HET LAATSTE ACTUELE LOKALE NIEUWS...

KIJK OP WWW.INTERNETBODE.NL Wij zijn op zoek naar

Podiumplaats Jurgen Mesu

BBL-er VERKOOP

Wederom winst Arjan Poleij

IN GOES OF VLISSINGEN

WEEKENDHULP IN VLISSINGEN

VERKOPER

IN MIDDELBURG (min. 30 uur)

Herken jij je in de waardes

PERSOONLIJK, UITDAGEND, TRENDY EN ENERGIEK?

Jurgen en Arjen op het podium in Rijswijk.

VLISSINGEN - Afgelopen zondag stonden de renners van ZRTC Theo Middelkamp aan het vertrek van de derde voorjaarscompetitie wedstrijd in Rijswijk.

Dan zijn wij op zoek naar jou!

BEKIJK ALLE VACATURES OP DUIFHUIZEN.NL Solliciteren kan via sollicitatie@duifhuizen.nl of Duifhuizen.nl

Recreatief zaalvoetbal op de zondagmorgen

Midzavo competitie VLISSINGEN - Bonga Boys kampioen van de recreatieve zaalvoetbalcompetitie 2013-2014 van de Midzavo. Door een ruime zege van 7-0 op Vlissingse Boys is Bonga Boys kampioen geworden.

Uitslagen 16 maart De Eilandboys-Thermo Products 14-4 Bonga Boys-Vlissingse Boys 7-0 Stand 1. Bonga Boys 14w- 36p +81 2. De Eilandboys 14w- 30p +74 3. Thermo Products 14w- 9p –70 4. Vlissingse Boys 14w- 3p -85

Programma 23 maart 10:00u Vlissingse Boys-Thermo Products 10:45u De Eilandboys-Bonga Boys Nieuw seizoen Er kan worden ingeschreven voor het seizoen 2014-2015. Info: ivreeke1@zeelandnet.nl

7e Snooker Ranking prooi voor Marcel Mouwe GOES - Marcel Mouwen mag zich de winnaar noemen van de 7e Zeeuwse Snooker Ranking. Na de winnaar van de vorige editie, Wilko Korsuize, ging deze keer de zege naar Marcel Mouwen ook uit Goes. De Zeeuwse Snooker Ranking wordt eens in de maand in Goes gehouden met daaraan gekoppeld een finale. Op dit moment telt de vereniging 17 leden, zij werken hun competitie af elke dinsdagavond en in de Zeeuwse Snooker Ranking hebben zich al 30 Snookeraars laten zien. Afgelopen zondag starten we met 17 deelnemers, waarbij er weer 2 nieuwe gezichten bij waren, waaronder de uit Belg Serge Lievens een oude bekende.

Serge klopte, na een spannende partij in de halve finale Vincent Peemen met een echte Black Ball Frame, waarbij het dus om de zwarte en laatste bal ging. In de kwartfinale maakte Serge nog een serie van 46. Marcel Mouwen won in zijn halve finale van Atong Wu uit Vlissingen, tevens een oude bekende en voor Zeeuwse begrippen een zeer goede Poolbiljarter. In de finale was Serge geen partij voor de huidige Zeeuws Kampioen 2013 Marcel Mouwen. Met 3 series van 20+ maakte Marcel al gauw het verschil en mocht de 7e Ranking op zijn naam zetten. Na 7 Snooker Rankings gaat Mark Beljaars uit Vlissingen aan kop, Mark ging in de kwartfinales onderuit tegen Vincent, gevolgd door André Janse en Wilko Korsuize (beiden uit Goes). PAGINA 18

Alle renners die hier naar afgereisd waren, hebben voortreffelijk gepresteerd. Een week na zijn eerste overwinning stond Arjan Poleij wederom op het hoogste schavot in categorie 6. Jurgen Mesu werd 3e in categorie 5. In categorie 2 fietste Firn Arens naar een mooie 10e plaats. Mitchell Krayenbrink uit Hansweert is nog maar net begonnen. Hij reed in zijn tweede wedstrijd naar een knappe 15e plaats. In categorie 3 werd er hard gestart. Vanuit het vertrek reed er een groep van zo’n 10 renners weg van de rest van het peloton. Maureen Arens zat goed mee en sprintte naar een geweldige 4e plaats. Goed genoeg om met een mooie medaille naar huis terug te keren. In categorie 4 reed Casper Vos zijn wedstrijd. Hij kwam in het peloton als 25e over de meet. In categorie 5 kwam Jurgen Mesu in actie. Even leek het erop dat hij zijn voor het derde achtereenvolgende jaar de

zege ging binnenhalen. Helaas werd hij vlak voor de meet geklopt. Hij moest genoegen nemen met een 3e plaats. Goed voor bloemen en een medaille. In categorie 6 stonden Tristan Timmermans, Daphne Mesu en Arjan Poleij aan het vertrek. Ook in deze categorie werd er vanuit het vertrek gedemarreerd. De snelheid bleef hoog en hierdoor viel het peloton in vele groepen uiteen. Een groep van 16 renners bleef over waaronder Daphne Mesu en Arjan Poleij. Omdat de snelheid hoog bleef, bijna 38 km gemiddeld, dubbelden ze de rest van het deelnemersveld. Op de streep kon Arjan voor de tweede keer dit seizoen zijn armen in de lucht gooien. Daphne werd 16e en Tristan 25e. In de laatste categorie 7 vertrokken Pepijn Hillemans, Nick de Munnik en Lars Steenbakker. Alle drie de renners reden zeer sterk. Ze lieten alle drie geregeld hun neus aan de kop van het peloton zien. In de sprint viel Pepijn net buiten het podium door als 6e te finishen, Lars werd mooi 18e en Nick 22e. Komende zondag is de laatste wedstrijd in de voorjaarscompetitie in Dordrecht.

Zeeland Sport VLISSINGEN - Na 2 nederlagen won Zeeland Sport 1 afgelopen weekend van Groede 1. Bij de jeugd was er een ruime overwinning voor de F1. Uitslagen Zeeland sport F1-Kapelle F3 9-2 MZVC E1-Zeeland Sport E1 5-0 Kloetinge 4-Zeeland Sport za 2 1-1 Zeeland Sport 1-Groede 1 4-0 Zeeland Sport 2-FC Bergen 3 6-3

Zeeland Sport 3-MZC’11 2 1-2 Programma zaterdag 22 maart 09.00u Walcheren F7-Zeeland Sport F1 09.45u Zeeland Sport E2-GPC E3 11.15u Zeeland Sport E1-Wemeldinge E2 12.45u HVV’24 2-Zeeland Sport za 2 Zondag 23 maart 10.30u Zeelandia M’burg 5-Zeeland Sport 3 11.30u Zeelandia M’burg 3-Zeeland Sport 2 14.30u Koewacht 1-Zeeland Sport 1


Win een restyle!

Stuur uw plan in en win!

t.w.v. 2.000,-

4

NL Label vouwgordijn

gratis

2

Kies de ruimte die u wilt veranderen

3

Geef aan wat en wanneer u wilt veranderen

4

Verstuur en maak kans op een restyle t.w.v. 2.000,-

€ 100

restyle-korting

restyle-korting

restyle-korting

Bij besteding van minimaal € 250,-

Bij besteding van minimaal € 500,-

Bij besteding van minimaal € 1000,-

BIJ TMCEN G KRUININ

*

Ga voor 30 maart naar tmcbinnenhuisadviseurs.nl/ restyle

€ 50

€ 25

e

1

Knip uw korting en profiteer direct in onze winkel! De korting is geldig op alle collecties van: Marmoleum Concrete, Eijffinger, Novilon, Desso, Bonaparte, Parade en Kobe

DEZE WEEK INTERSTAR ROADSHOW

3

INTERSTAR

Beperkt aantal plaatsen

DESIGNKASTEN DAAGSE Stel uw wandkast

20, 21 EN 22 MAART Online tmcwoonwinkels.nl/ aanmeldenroadshow

Mail johanwitte@tmcwoonwinkels.nl Telefoon 0113-382626

samen met Interstar ontwerper Maryse Slotboom Reserveer snel voor uw gratis 3D schets!

TMC, de leukste interieurspecialist die de verwachtingen overtreft! TMC Koudekerke

TMC Kruiningen

TMC Bergen op Zoom

TMC Goes

Dorpsplein 35

Zandweg 1b

Van Konijnenburgweg 13

Marconistraat 13

(0118) 55 55 33

(0113) 38 26 26

(0164) 27 44 77

(0113) 22 41 02

www.tmcbinnenhuisadviseurs.nl *Vraag naar de voorwaarden in de winkel.


Vijfhonderd pagina’s over drie kilometer duingebied

‘Strijd om Dishoek ook menselijk verhaal’ DISHOEK - De omstreden doodsoorzaak van twee Duitse officieren eind 1944 houdt Middelburger Hans Houterman en Hans Sakkers uit Koudekerke al decennia bezig. De commandanten Lange en Escherhausen stierven tijdens de strategische strijd om Dishoek. Houterman en Sakkers belichten deze geschiedenis in hun nieuwe boek: Strijd om Dishoek, slotfase in de strijd om de Westerschelde. “De strijd was dramatisch voor iedereen”, stelt Sakkers.

Wijkraad Paauwenburg RITTHEM - De ruilboekenkast die in februari in gebruik werd genomen bleek aan een behoefte te voldoen, elke dag worden er boeken gehaald en gebracht. En veel boeken zijn van prima kwaliteit. In deze krant werd eerder melding gemaakt van het Lemon rapport. In dit leefomstandigheden rapport werd op basis van een grote enquête vastgesteld hoe de bewoners van Vlissingen hun leefsituatie in 13 buurten ervaren. Het is bijzonder prettig te constateren dat de bewoners van Paauwenburg een bovengemiddelde waardering voor de wijk hebben. Wel is het opvallend dat de waardering voor de groenvoorziening in 2013 terugvalt van 7,2 naar 6,7 en dat komt vrijwel zeker door de onaangekondigde rigoureuze snoeiactiviteiten die in de wijk plaatsvonden. Een betere en tijdige voorlichting door de gemeente over de geplande nieuwe aanplantingen zou nuttig zijn geweest. Een van de geënquêteerden merkt daarover het volgende op: ‘Ik vind het groenonderhoud in Vlissingen een ramp. Iedere keer als er struikgewas staat, komt de gemeente met een Black & Decker en maakt alles met de grond gelijk. Geen plaats meer voor zangvogels. Geen nest, geen schuil- of slaapplaats. Bovendien is

het lelijk’. Interessant is dat Paauwenburg West en Ritthem op alle sociale aspecten een hoger cijfer krijgen dan het gemeentelijke gemiddelde. Ook wat betreft overlast, lawaai, zwerfvuil, drugs en alcohol scoort Paauwenburg zeer gunstig. Overlast door jongeren is mede door de activiteiten van ROAT en de wijkraad sterk verminderd. In februari kwamen twee vrijwilligers de wijkraad versterken. Sari Maliepaard heeft al aan de notulen gewerkt en neemt het beheer van de boekenkast op zich. Cor Burger heeft zich al gemanifesteerd bij de constructie van de ruilboekenkast. Wij ontvingen nogal wat vragen over de toekomst van het buurthuis Open Hof. Tijdens een vergadering in het stadhuis hebben de Wijkraad, de Vrienden van Paauwenburg en de leiding van het Majoraat een aantal mogelijkheden voorgesteld. De gemeente heeft alles genoteerd en komt zo spoedig mogelijk op de plannen terug. Wij zullen u op de hoogte houden. U kunt nu al in uw agenda noteren dat de volgende openbare vergadering van de wijkraad zal plaatsvinden op 18 mei. Voor de wijkbewoners zijn deze openbare vergaderingen de juiste plek om uw stem te laten horen. Er komt altijd veel informatie beschikbaar. Omdat de gemeente en politie op de vergadering zijn vertegenwoordigd kunnen problemen en vragen vaak ter plekke worden opgelost.

Dames GPC gaan aan kop John, Hans Houterman en Hans Sakkers (vlnr) in de duinen waarover het boek gaat.

DOOR BRITTA JANSSEN In het boek vertelt het schrijversduo over de opbouw van de Duitse verdediging en de bloedige gevechten die in de eerste drie novemberdagen van 1944 zijn gevoerd bij Dishoek. De inzet was het bezit van de doorvaart van Antwerpen over de Westerschelde, illustreert Sakkers. “Met de val van deze Duitse stelling voeren de mijnenvegers de Westerschelde op om een vrije doorgang naar Antwerpen te maken. De havens van Antwerpen waren onmisbaar voor de geallieerden om de Duitsers te verslaan. Beide partijen wisten wat er op het spel stond en dat maakte de strijd verbeten. Er vielen tientallen doden.” Nabestaanden De auteurs verdiepen zich al jaren in de Tweede Wereldoorlog. Opvallend daarbij is dat zij ook de ‘Duitse kant’ belichten. “Als kind werd ik al beïnvloed door de bunkers in de omgeving”, vertelt de in Middelburg opgegroeide Sakkers. “Ik vond ze mysterieus, ook omdat niemand me er iets zinnigs over kon vertellen.” In hun nieuwe boek proberen Houterman en Sakkers de lezer aan de hand van onder meer informatie uit archieven een beeld te geven van de situatie in en om Dishoek

ten tijde van de oorlog. De auteurs spraken ook met nabestaanden van de commandanten. “De weduwe van Escherhausen had net voordat wij in contact met haar kwamen alle documenten verbrand, omdat ze niet wilde dat ze na haar dood bewaard zouden blijven. Dat was jammer, maar ze kon nog veel vertellen.” Ook kwam het duo de zonen van Lange op het spoor. “Zij toonden ons vele brieven die de commandant naar huis had gestuurd. Als je dat allemaal leest, is dat heel bijzonder. Hij schreef niets over Hitler, maar je merkt wel dat hij trots was op Duitsland.” Uit de brieven bleek dat Lange zijn familie erg miste, aldus Sakkers. “Hij had een reep chocolade bemachtigd en die stuurde hij naar huis, zodat zijn kinderen wisten dat ze een vader hadden. Zijn jongste zoon heeft hij maar één keer gezien.” De Duitser verhaalde veel over het dagelijks leven. “Dat maakt het een heel menselijk verhaal. Je merkt dat die tijd dramatisch was voor iedereen. Gevoelig Al sinds het verschijnen van hun eerste boek over de strijd bij Dishoek, in 1990, weten de Middelburger en Koudekerkenaar hoe gevoelig dit onderwerp ligt. “In die tijd werd er aangenomen dat de officieren door muiterij van de eigen man-

FOTO LEONARD PASSCHIER

schappen geliquideerd zijn. Maar in ons onderzoek legden we Duitse en Engelse documenten naast elkaar en kunnen ons op zijn minst niet aan de indruk onttrekken dat er andere mogelijkheden zijn.” In dat boek noemen de twee het aannemelijk dat de Engelsen de commandanten mogelijk geëxecuteerd hebben. “Dat zou een oorlogsmisdaad zijn en dat leverde toen veel protest op uit Engeland.” Om aan te tonen dat ze niet zomaar iets riepen, deden Sakkers en Houtermans meer onderzoek. Met dit tweede boek als resultaat. “De weduwe zei dat haar verteld was dat haar man om het leven kwam door een voltreffer op een bunker. Maar er is niets bekend over een voltreffer op een bunker bij Dishoek.” Ook Walcherenaren vinden hun Duitse invalshoek soms aangrijpend, weten de schrijvers. Toch willen ze ook die kant belichten. “Een conclusie hebben we niet. We geven alleen feiten weer en laten de lezer daar zelf over nadenken. We willen laten zien in wat voor moeilijke omstandigheden mensen moesten handelen. Het zijn vijfhonderd pagina’s over drie kilometer duingebied geworden, maar de details zijn ook interessant.” Daarbij krijgen de twee ook positieve reacties. “Iemand zei eens dat hij door ons boek begreep wat hij toen gezien heeft. Dat vond ik mooi.”

Muzikale rommelmarkt

Rommelmarkt voor nieuwe repetitieruimte markt. In het repetitielokaal van de muziekvereniging aan de Ridderspoorlaan nr. 2 in Vlissingen worden weer allerhande goederen ter verkoop aangeboden die de afgelopen maanden aan de vereniging zijn geschonken.

Gezellige drukte tijdens een voorgaande editie.

VLISSINGEN - Op zaterdag 22 maart houdt de Stichting Vrienden van Ko-

ninklijke Harmonie ‘Ons Genoegen’ vanaf 9.00 tot 12.00 uur een rommel-

Van ‘rommel’ is echter geen sprake: er is veel huisraad, witgoed, elektronica, er zijn boeken en speelgoed dat nog in goede staat verkeerd. Daarnaast is het er altijd erg gezellig, omdat ook aan de versterking van de inwendige mens gedacht. Met de opbrengst ondersteunt de Stichting Vrienden van de KHOG het Harmonieorkest, de (Jeugd)Deltaband en het leerlingenorkest van de Koninklijke Harmonie Ons Genoegen o.a. in de kosten van het onderhoud, en de aanschaf van een nieuwe repetitie ruimte. PAGINA 20

VLISSINGEN - Het damesteam van GPC Vlissingen heeft de koppositie in hun klas behouden door een ruime overwinning op mede concurrent Meeuwen 2. Het 1e elftal nam een punt mee naar huis tegen Dauwendaele en houdt daarmee de positie in de middenmoot. C1 heeft ook na het gelijke spel thuis tegen De Noormannen de koppositie behouden. Grootste GPC-overwinning boekte E2 en is daarmee mede koploper in hun klas. Uitslagen zaterdag 15 maart FC Dauwendaele 1-GPC 1 1-1 GPC 2-Nieuw Lekkerland 2 1-3 VCK 3-GPC 4 2-7 GPC 5-MZVC 3 1-5 Nieuwdorp 3-GPC 6 8-0 De Meeuwen VR2-GPC VR1 0-4 Breskens A1-GPC A1 1-1 GPC C1-De Noormannen C1 2-2 Arnemuiden D2-GPC D1G 1-3 Kloetinge E4-GPC E1 2-2 RCS E6-GPC E2G 0-7

GPC E3-Walcheren E9. 3-4 MZC’11 F1-GPC F1 1-2 GPC F2G-Jong Ambon F1 8-5 Zeelandia Middelb. F8-GPC F3 2-1 GPC MP1-Vlissingen MP1 10-13 Programma zaterdag 22 maart 14.30u GPC 1-VVC’68 1 13.15u VVGZ 2-GPC 2 14.30u De Meeuwen 3-GPC 4 13.00u Serooskerke 5-GPC 5 14.30u GPC 6-Krabbendijke 3 11.00u GPC A1-Kloetinge A2 12.45u FC Dauwendaele C2-GPC C1 18.45u GPC D1G-Arnemuiden D2 09.45u GPC D1G-Veere D1 18.45u Veere E1-GPC E1 09.45u GPC E1-Walcheren E2 09.45u GPC E2G-Oostkapelle E2G 9.45u Zeeland Sport E2-GPC E3 08.45u GPC F1-Zeelandia Middelb. F2 09.00u Oostkapelle F1-GPC F2G 08.45u GPC F3-Luctor’88 F3 10.00u Zeelandia Middelb. MP1-GPC MP1 12.45u GPC VR1-FC Dauwendaele VR1

KORTE BERICHTEN Jaarvergadering NPV Walcheren: De Nederlandse Patiënten Vereniging afd. Walcheren houdt op dinsdag 25 maart haar jaarlijkse ledenvergadering in het gebouw van het Leger des Heils, Het Zwin 1/20, (naast de brandweerkazerne) te Middelburg. Aanvang 19.45u. Spreker is mevrouw Arianne Diepenveen-Baas, consulent NPV-Thuishulp. Zij hoopt een lezing te houden over het actuele onderwerp Ouderenmishandeling. Ook niet leden zijn van harte welkom. RITTHEM Film-reisverslag: Ada Schipper vertoont op zaterdag 22 maart in het dorpshuis te Ritthem haar film over Bolivia-Chli-Paaseiland, aanvang 19.30u. Zij zoekt de uithoeken van de wereld op die niet direct voor de hand liggen. VLISSINGEN Nordic Walking: Instructietraining op zaterdagmiddag 22 maart om 14.00 uur. Het begin- en eindpunt is de parkeerplaats van de Kanovijver te Vlissingen, duur 1,5 uur. Meer informatie : Marjan Schot: 0118-476949. Bingo De Doordouwers: Zaterdag 22 maart houden we weer de maandelijkse bingoavond. Zaal open om 19.00 uur. U kunt ons vinden in het VTV clubgebouw aan de Baskenburgpad in Vlissingen. Vesperdienst: Tot aan Pasen wordt in de Sint Jacobskerk iedere week een korte avonddienst gehouden en zijn voorbereid door leden van de RK H. Mariaparochie Walcheren en de Protestantse Kerk Vlissingen. Voorganger donderdag 20 maart, 19.30 uur is pastor Gerda Vreeke. Muzikale medewerking wordt verleend door de Cantorij van de Sint Jacobskerk o.l.v. May Scheele, met aan het orgel Jos Vogel. OOST-SOUBURG HCC bijeenkomst: Vrijdag 28 maart HCC bijeenkomst ‘HCC! Seniorenacademie’. Deze middag is het Thema Veilig internet bankieren. Dorpshuis De Kwik staart, Nagelenburgsingel 2 Oost-Souburg. Zaal open 13:30 begin lezing 14:00 tot 16:00. Na een korte pauze is gelegenheid om de persoonlijke computerproblemen aan de orde te stellen en vragen te stellen over allerlei computer-aangelegenheden. RestoRank: Lentediner op vrijdag 21 maart in De Rank, de zaal achter De Wijngaardkerk in de Kanaalstraat en begint om 18.00 uur. Opgave vooraf is noodzakelijk via 0118470860 of 0118-465132 of restorank@gmail.com.


Madeliefje (Bellis) Diverse kleuren, 10 cm potmaat 12 cm. Draagtas 6 stuks 3.99

2.

99

opvrolijkers

prijsplukker NĂş 6 zakken

5.-

Nu doen: binnen opkweken en straks lekker naar buiten

Bosviolen Diverse kleuren, 15 cm, Per draagtas 10 stuks 1.99

prijsplukker NĂş 3 draagtassen

3.

99

Intratuin Koudekerke Galgeweg 5, 0118-551623. Donderdag en vrijdag koopavond Kijk voor onze actuele folder op www.intratuin.nl/folder

Kruiden prijsplukker op dienblad 12.95 7 zinken emmertjes met zakjes zaad, zaaigrond en plantinstructies.

7.

99

hoogte

Inhoud 25 liter, voor het ophogen en egaliseren van tuin en border. Per zak 1.29

Geldig t/m 26 maart 2014.

Intratuin Actie tuinaarde

halfschaduw

volle zon

voor je tuin


Concert op 5 april in Zeelandhallen

Meelopers gevraagd

Winnaars prijsvraag Golden Earring

Viering Vlissings Verzet 1572

GOES - De winnaars van de gratis kaarten voor het concert van de Golden Earring in de Zeelandhallen zijn bekend.

Optocht over de Nieuwendijk.

VLISSINGEN - Dit jaar begint het historische evenement Viering Vlissings Verzet om 13.00 uur in de St. Jacobskerk.

VAN ONZE REDACTIE Het juiste antwoord op de vraag met welke Zeeuwse zanger de Haagse band tijdens de Vrienden van Amstel Live in Ahoy in Rotterdam een nummer zong is Bart van der Weide van Racoon. De meeste inzenders wisten zelfs te vermelden dat ze tijdens de concertreeks in januari de klassieker ‘Twilight zone’ brachten. De winnaars staan hieronder vermeld.

Voor hen ligt op 5 april een gratis kaart klaar bij de balie van de Zeelandhallen. Winnaars De gelukkigen zijn via de mail geïnformeerd. De winaars zijn: Elvira van de Griend, Jozien Janse, Bianca de Looff, Laurien Bal, Jaco Oostdijk, Annemarie Vis, Peter Niwele, An Geelhoed en Esther Kasse. Het is twee jaar geleden dat de band uit Den Haag voor het laatst een show gaf in

de Zeelandhallen. Gitarist George Kooymans zegt in een persbericht van de band dat ‘leuk is om terug te zijn in Goes’. “We gaan weer ouderwets rocken.” Het concert in de Zeelandhallen vindt plaats op 5 april. De zaal gaat om 19.30 uur open. De entree bedraagt 32 euro exclusief servicekosten. Kaarten zijn te bestellen via de website www.ticketmaster.nl. Meer informatie over de band is te vinden op www.goldenearring.nl. ARCHIEFFOTO

KERKELIJK NIEUWS KERKELIJK LEVEN VLISSINGEN Christelijke Gereformeerde Kerk Kasteelstraat 109-111, Vlissingen. Zondag 23 maart: 9.30u ds. P.R. Baas (met GKv - de Lannoystraat); 15.00u ds. G.J. Capellen. Het Apostolisch Genootschap Rosenburglaan 310, Vlissingen. Eredienst op zondag: 09.30u. Pinkstergemeente Vrijdomweg 1, Vlissingen. Eredienst op zondag vanaf 15.00u. Tevens elke eerste dinsdag van de maand vanaf 19.00u. De Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen Badhuisstraat 161, Vlissingen. Eredienst op zondag: Avondmaalsdienst 10.00-11.10u; Jeugdwerk 11.20-13.00u; Zondagsschool 11.20-12.00u; ZHV, Priesterschap, JM/JV 12.10-13.00u. Zuidpoort Christen Gemeente Samenkomsten zondagmorgen 10.30u. Go(o)d Times Centrum, Voltaweg 3, www.zuidpoort.nl Jehovah’s Getuigen, gem. Vlissingen-Bosenburgh en Vlissingen-Centrum Koninkrijkszaal van Jehovah’s Getuigen, v.Dishoeckstraat 534, Vlissingen. Tijden: Zondagmorgen 10.00u. Dinsdagavond 19.15u. Gereformeerde Kerk (Vrijgemaakt) Lannoystraat 2, Vlissingen. Zondag 23 maart: 9.30u ds.P.R.Baas; 16.30u ds.Sytsma Gereformeerde gemeente Marnixkerk, Marnixplein 41, Vlissingen, www.marnixkerk.nl. Zondag 23 maart: 9.30u en 16.00u ds. J.v/d Net Nieuw Apostolische Kerk Westerbaan 20, Vlissingen. Erediensten op zondag om 10.00u en op woensdag om 20.00u. Volle Evangelie Gemeente Bérea Gildeweg 29, Vlissingen. Eredienst op zondag om 10.00u, deuren open om 9.00u. R.K. Onze Lieve Vrouwekerk Bij stadhuis. H. Maria Parochie, Singel 106, Vlissingen. Erediensten op zondag om 10u en op woensdag om 9u in de zijkapel aan de Brouwenaarstraat. Volle Evangelie Gemeente Filadelfia Vrouwestraat 5, Vlissingen. Eredienst op zondag om 10.00u. Bidstond: woensdag om 19.00u. Evangeliegem. blinkende Morgenster Dr. Stavermanstraat 61-63. Zondag 10.00u dienst

Protestantse Gemeente Vlissingen Donderdag 20 maart: Sint Jacobskerk 19.30u 2e Vesper 40 dagen-tijd. Weeksluiting Scheldehof: vrijdag 21 maart 19.00u Pastor E. Visser Zondag 23 maart: Sint Jacobskerk 9.30u Ds.Mw.E.A.Breugem, Zierikzee; 19.00u Ds.J.Nauta; Admiraal de Ruyterziekenhuis Goes 10.00u Ds.P.de Graaf The Mission to Seafarers Engelstalige kerkdienst, zondagavond, 20.00u, Ritthemsestraat 498, (Haven 1010, bij Scheldepoort), Vlissingen-Oost.

De historie vertelt dat op paaszondag 6 april 1572 de pastoor de kerkgangers opriep om ten strijde te gaan tegen de Spaanse overheersing. Zowel de katholieke als calvinistische bevolking waren de inkwartiering van de Spanjaarden beu. Op die bewuste paasdag kwam ook het bericht dat er nog eens extra 300 Spanjaarden bij zouden komen. Reden te meer om een aantal schoten op het Rondeel schoten naar de Spaanse vloot af te vuren. Zo kon het gebeuren dat Vlissingen de eerste stad was die zich zelf bevrijdde van de Spaanse overheersing. De kerkdienst zal op 19 april nagespeeld en opgeluisterd worden met zang (zanggroep de Vlis-singers) en dans (dansgroep Dreamdance). Na afloop van de dienst (rond 14. 00 uur) zal de bevolking in oproer de kerk verlaten in optocht naar het Rondeel, waar vanaf 13.40 uur al het zangkoor Scharretjoe en de stadsomroeper aanwezig zijn. Rond 14.15 uur zal de burgemeester het eerste schot lossen als start van het evenementenjaar 2014. Hierna komt de Spaanse edelman Don

Pacheco niets vermoedend de haven binnenvaren om te bezien hoe het gaat met de bouw van de citadel. Hij wordt samen met zijn bedienden opgepakt en in optocht door de binnenstad vervoerd en daarna opgebracht voor reptielenzoo Iguana (voormalig Vlissings stadhuis) Op het Bellamypark is er voor de kinderen een springkussen, oud-Hollandse spelen en om 16. 00 uur een optreden van Paddeltje kindershow. Om 17.00 uur volgt nog een demonstratie flamencodans door Con Mucho Custo. Een aantal horecaondernemers serveren Spaanse hapjes. Gevraagd: meelopers zowel volwassenen als kinderen die verkleed (middeleeuws) aanwezig willen zijn tijdens de kerkdienst en/of in de optocht vanuit de kerk of vanaf het Rondeel willen meelopen. Voor extra lawaai kunt u potten en pannen meenemen. Groepen, verenigingen en opgetuigde karren zijn ook van harte welkom. Zie voor kledingideeën de nieuwe film Kenau, momenteel te zien in CineCity of kijk op internet. U kunt kleding huren bij Jentien en Carolien. (historische kleding) aanmelden6april@gmail.com Boekje Vlissingen in opstand tegen de Spanjaarden 1572 door Doeke Roos Sr. verkrijgbaar op die dag in café de Concurrent. Inlichtingen mkool@zeelandnet.nl

VTV-meiden halen weer prijzen weg

Weer goed resultaat voor Vlissingse Turn Vereniging

KERKELIJK LEVEN OOST-SOUBURG Evangeliegemeente De Wijngaard Kanaalstraat 8, Oost-Souburg. Samenkomst 10.00u. Zondag 23 maart: dhr. J. Zwart Gereja Kristen Protestan Maluku Stemerdinglaan 123a, Oost-Souburg. Zondag 23 maart: 10.00u Da. D.Janssens- Sahertian Protestantse Gemeente Oost-Souburg Zondag 23 maart: Open Haven 9.30u ds L. Woltering; De Zoute Viever 19.00u Dhr. J Bimmel Vergadering van Gelovigen Rehobothstraat 9, Oost-Souburg. Dienst op zondag om 10.00u. Bidstond: donderdag om 20.00u. KERKELIJK LEVEN WEST-SOUBURG Leger des Heils Walcheren Het Zwin 1 in Middelburg (naast de brandweerkazerne aan de Stromenweg). Diensten zondag 10.00u. Kerkgenootschap der Zevende-dags Adventisten Adventkerk, Kerklaan 17-19, West-Souburg. Eredienst op zaterdag van 10.00-12.00u. Pinkstergemeente Shalom Locatie: Gebouw Adventkerk, Kerklaan 17-19, West-Souburg. Eredienst: zondag 14.30u. Zondag 23 maart: pred. H. Swart KERKELIJK LEVEN RITTHEM Protestante Gemeente Ritthem Adres kerk: Dorpstraat 1. Postadres: Dorpsstraat 9, Ritthem. Zondag 23 maart: 10.00u ds E.Bouman, Nieuw en St Joosland (Wijzigingen en/of aanvullingen via www.internetbode.nl - klikken op Aanleveren redactie). PAGINA 22

Yara Helleman en Charlotte de Kam, naast de winnares, Lara Frijters.

VLISSINGEN - De selectiemeiden van de Vlissingse Turn Vereniging hebben afgelopen weekend weer goed werk verricht. Allereerst werd op zaterdag 14 maart in Dinteloord (N-Br) het goede resultaat van eerdere wedstrijden voortgezet door Yara Helleman en Charlotte de Kam. In de tweede voorwedstrijd wonnen zij respectievelijk zilver en brons in de meerkamp, in de categorie pupil 1 D2. Daarnaast werd

Yara ook nog eens eerste op de toestellen brug ongelijk en vloer, wat een erg mooi resultaat was. Zondag 16 maart vond er weer een voorwedstrijd plaats in Dinteloord. In de categorie Instap D2 behaalde Noemi Hendrikse, eveneens van VTV, de tweede plaats. Met dit zilver verbeterde zij zich ten opzichte van de bronzen medaille die ze bij de eerste voorwedstrijd haalde, en dat was nog niet alles. Noemi werd ook nog eens eerste op de brug ongelijk.


LIEF EN LEED

Weekenddiensten Bel bij spoed en levensbedreigende situaties altijd 112. Huisarts Huisartsenpost Zeeland, locatie Walcheren. Koudekerkseweg 86 in Vlissingen. Telefoon: 0900-1985. Meer: www.huisartsenpostzeeland.nl. De Veersche HuisartsencoĂśperatie is er voor inwoners van Biggekerke, Domburg, Meliskerke, Oostkapelle, Serooskerke, Veere, Westkapelle en Zoutelande. In de avonduren en weekends kunt u de dienstdoende huisarts bereiken via de praktijk van de eigen huisarts. Tussen 23.00 uur en 8.00 uur moet u naar de HAP in Vlissingen toe. Meer: http://veerschehuisartsen.praktijkinfo.nl. Tandarts Q. Kunst in Middelburg. Telefoon: 0118-615595. Meer: www.tandartswalcheren.nl Apotheek Dienstapotheek Vlissingen/Middelburg. Dreesstraat 2a, Vlissingen. Telefoon: 0118-468707. Dierenarts Via het antwoordapparaat van uw eigen dierenarts hoort u wie er dienst heeft.

Familieberichten UITVAARTVERZORGING

Janneke den Besten Ditsy den Besten Dag & nacht bereikbaar Telefoon (0118) 62 33 59 www.uitvaartverzorgingdenbesten.nl Zusterstraat 12, 4331 KJ Middelburg

Openingstijden Gemeente Vlissingen Paul krugerstraat 1 4380 GV Vlissingen Tel: 14 0118 Maandag t/m Donderdag 08.30 â&#x20AC;&#x201C; 12.00 uur en 12.00 â&#x20AC;&#x201C; 17.00 uur (op afspraak) Donderdag 16.00 â&#x20AC;&#x201C; 19.00 uur Vrijdag 08.30 â&#x20AC;&#x201C; 12.00 uur

Wij staan dag en nacht voor u klaar Pieter Louwersestraat 37 4388 EJ Oost Souburg Tel. 0615528040 â&#x20AC;&#x201C; 0118 415183 â&#x20AC;&#x201C; Fax.0118 415183 www.blomenderidderuitvaartverzorging.nl

:,-=,-1(52087(+(/3(1

/$-.){{{ MAREA UITVAART

-XLVWELMHHQRYHUOLMGHQKHHIWXHHQXLWYDDUWYHU]RU JHUQRGLJGLHPHWHHQHQNHOZRRUGEHJULMSWZDWGH ZHQVHQ]LMQ'LHNDQERJHQRSHHQMDUHQODQJHHUYD ULQJ'LHZHHWGDWMXLVWGHNOHLQVWHGHWDLOV]REHODQJULMN ]LMQ2Q]HPHQVHQVWDDQNODDUDOVKHWQRGLJLV

â&#x20AC;?Omdat ieder mens een liefdevol afscheid verdient ...â&#x20AC;?

2 9(57220 8==/ * 52(1 8LWYDDUW=RUJFHQWUXP=HHODQG 9DQ'LVKRHFNVWUDDW ;:9OLVVLQJHQ WHOHIRRQ  ZZZX]]OQO

Marianne van de Graaf Majoorwerf 5 - 4374 CA Zoutelande - 06-40796513 - www.marea-uitvaart.nl

DE SCHANS TUINSCHERMEN betonsysteem | tel. 0164 686418 www.deschanstuinschermen.nl Meer dan een half miljoen Bodes elke week!

DE MEESTE KEUS EN ALTIJD VOORDELIGER BIJ VERVAT Dorema L 0X Lugano 30 sterk

Extra ek all season donig en makkelijk te rei maat 4 van 1318,-

659,-

Te Koop

MOTOREN BROMMERS SCOOTERS QUADS MOTORINI.NL E-BIKES

PRIMEUR! MOTORRIJDEN met AUTORIJBEWIJS! 0S

QUADRO 35

VOORTENTEN 50% KORTING Seizoensvoortent Dorema Dako10ta lx bijv. maat MRGPVEEQžETTIR

595,-

FAMILIE S.) TENT (4/5 PER kar Safarica Madagas incl. luifel van 499,-

344,-

FAMILIETENTEN OPEN VAN MA T/M ZAT VAN 9.30-17.00

ZONDAG 23 MAART EXTRA OPEN VAN 11.00-17.00

Stadionweg 31, 3077 AP Rotterdam 010-4970832 vervat.nl

 ..$ 8 :& 8 , 7 9$ $ 5 7 9 ( 5 =2 5 * 6 7 ( 5 6

Prijs: â&#x201A;Ź 8.888,â&#x20AC;&#x201C;* excl. kosten en kenteken leges

OOK TE HUUR Online reserveren op motorini.nl of 0113-320014

PAGINA 23

BUXUS TAXUS BUXUS BUXUS 2 jarig-20/30 cm

â&#x201A;Ź 0.40

30/50 cm

â&#x201A;Ź 0.60

BOL

PYRAMIDE

ø30 cm

50-70 cm

â&#x201A;Ź 5.00 â&#x201A;Ź 7.50 Zundert, 076-5973377

per stuk

per stuk


Dv 20140319  
Dv 20140319