Page 1

THUIS IN DE REGIO

MIDWEEKEDITIE

M I D D E L B U R G S E

&

O P L AG E :

V E E R S E

19 MAART 2014 WEEK 12

Uitgeverij

32.000

TOTA L E O P L AG E Z E E L A N D EN WEST-BRABANT:

de

bode

ACTUALITEIT

ACTIE VOOR BEHOUD SERVICEBUS

bv

I

Postbus

22,

4880

ONROEREND GOED

AA

Zundert

AUTO’S

I

Te l .

076

SPORT

599

8 111

KERKELIJK NIEUWS

Volg ons via twitter: @M_burgseBode

I

480.000

www.internetbode.nl VACATURES

DOMBURG NU OFFICIEEL BADPLAATS

Jaap Minderhoud is meest betrokken

Werkzaamheden aan zuidelijke rotonde

WESTKAPELLE - Jaap Minderhoud van Spar Minderhoud in Westkapelle is maandag uitgeroepen tot ‘meest betrokken ondernemer van 2013’ in de gemeente Veere. Een jury koos hem uit tien genomineerden. Eigenaar Minderhoud oogstte veel waardering voor zijn inzet voor het verenigingsleven in het dorp. ‘Hij is daarvoor een steun in de rug’. Minderhoud werd voorgedragen door een lid van de hengelsportvereniging. Wethouder Chris Maas van de gemeente Veere heeft de prijs maandag aan Minderhoud uitgereikt. De gemeente Veere organiseert de prijs voor de Meest Betrokken Ondernemer in samenwerking met de Stichting Welzijn Veere.

MIDDELBURG - Tot en met vrijdag 11 april kunnen weggebruikers hinder ondervinden bij de zuidelijke rotonde bij Middelburg, de laatste rotonde vanuit de Schroeweg in Middelburg richting Vlissingen-Oost en Terneuzen. Het verkeersplein wordt heringericht als turborotonde. ‘Hij wordt hierdoor overzichtelijker en verkeersveiliger’, aldus de provincie. Op een turborotonde worden de twee rijstroken gescheiden door een opstaand randje. De rotonde is tot en met 11 april deels afgesloten. Alleen doorgaand verkeer van Middelburg naar Vlissingen-Oost en Terneuzen is mogelijk. Verder zijn er omleidingen. De afrit naar Arnemuiden en Goes blijft beschikbaar.

Vlaketunnel gaat een paar nachten dicht

Renovatie kademuren in omgeving de Punt

MIDDELBURG - De Vlaketunnel gaat volgende week weer een paar nachten dicht voor verkeer. Rijkswaterstaat voert dan onderhoud uit aan de tunnel op de A58, ter hoogte van Kruiningen. De Vlaketunnel is in beide richtingen afgesloten van maandagavond 20.00 uur tot dinsdagochtend 6.00 uur en dinsdagavond van 20.00 uur tot woensdagochtend 6.00 uur. Daarnaast is de tunnelbuis in de richting van Vlissingen dicht van woensdagavond 20.00 uur tot donderdagochtend 6.00 uur. Het verkeer wordt omgeleid via de N289. Deze route is aangegeven met gele borden. Rijkswaterstaat waarschuwt voor een langere reistijd. Meer: www.rijkswaterstaat.nl.

MIDDELBURG - De gemeente Middelburg is woensdag begonnen met de restauratie van de kademuren van de Rouaansekaai, Rotterdamsekaai en de Punt. Deze verkeren in zeer slechte staat. ‘Er zitten enkele grote scheuren in, voegen zijn uitgespoeld en worteldoorgroei ontzet delen van de kademuren’, aldus de gemeente. Bouwgroep Peters start bij het havenkantoor van watersportvereniging De Arne. Daarna ligt het een tijdje stil in verband met het vaarseizoen. In augustus gaat de aannemer weer verder met de muren vanaf het Texaco-tankstation richting de Punt. Het slechte metsel- en voegwerk werk wordt hersteld. Alles moet klaar zijn in april 2015.

MIDDELBURG - In het Zeeuws Museum in Middelburg opent volgende week zaterdag de tentoonstelling ‘Tasten in het duister’. Ondertitel is ‘Hoe een verloren Van Reymerswale wordt herontdekt’. In de tentoonstelling staat het schilderij ‘De roeping van Mattheüs’ centraal. Dat wordt over het algemeen toegeschreven aan de Zeeuwse schilder Marinus van Reymerswale, die leefde in de 15e en 16e eeuw. ‘Het is zodanig beschadigd dat we ons moeilijk kunnen voorstellen hoe het er heeft uitgezien’, aldus het museum dat zes kunstenaars vroeg het gehavende schilderij door middel van kunstwerken te herdenken, herstellen of herscheppen.

Lezing Beaart over Johannes Goedaert MIDDELBURG - Kees Beaart geeft dinsdag een lezing over Johannes Goedaert (16171668), ‘de ontdekker van de metamorfose’. Beaart vond bijna twintig jaar geleden in Kopenhagen het boekje ‘Metamorphosis Naturalis’ van de Middelburgse fijnkunstschilder en entomoloog Goedaert. ‘Hij raakte gefascineerd door de originele en nauwkeurige beschrijvingen, die het grootste deel van zijn leven besteedde aan de bestudering van insecten’, zegt de bieb in een aankondiging. Beaart heeft zich sinds zijn vondst verdiept in het werk van Goedaert. Aanvang van de lezing is 20.00 uur. Locatie is de aula van de Zeeuwse Bibliotheek in Middelburg. De toegang is gratis.

Vragen aan Middelburgs college over uitvoering plannen wijkvisie

‘Hoe staat het met visie Dauwendaele?’ MIDDELBURG - Hoe staat de uitvoering van de actiepunten in de wijkvisie voor Dauwendaele ervoor? Dat wil de Middelburgse PvdA-gemeenteraadsfractie weten van het college van burgemeester en wethouders. Ze stelt hierover schriftelijke vragen. DOOR BRITTA JANSSEN ‘Wat is de stand van zaken voor concrete plannen voor een nieuw winkelcentrum?’, vraagt raadslid Marga de Brauwer. ‘Welke plannen heeft het college gemaakt voor verbetering van de speelplekken? Hoe worden de kinderen hierbij betrokken?’ Verder wil de partij onder meer weten wat de stand van zaken is bij de inventarisatie van de verwaarloosde woningen en tuinen. ‘Welke resultaten zijn er bereikt met het idee tuinen beter te laten onderhouden? Waar is dat gebeurd?’ De Brauwer vraagt welke nieuwe (sportieve) gebruikers voor de kleine sporthal aan de Kruitmolenlaan 185 er inmiddels in die ruimte aan de slag zijn gegaan, wat het resultaat van het onderzoek naar draagvlak voor jongerenbemiddeling is

...VOOR HET LAATSTE ACTUELE LOKALE NIEUWS...

KIJK OP WWW. INTERNETBODE.NL

en of de training van vrijwilligers in oplossingsgericht werken al heeft plaatsgevonden. Het raadslid stelt ook vragen over de groen-blauwe route - wandelen langs water en groen in de wijk - aan b&w. ‘Hoeveel vrijwilligers zijn er tot nu toe gevonden voor het onderhoud van de groen-blauwe route? Hoeveel sporttoestellen zijn er aan de route toegevoegd of komen er nog?’ Woningtypes De gemeente Middelburg stelde de wijkvisie in 2013 vast. Er staan onder meer verbeterpunten in voor 2013 en 2014. De partij wil weten hoe het met de uitvoering van deze punten staat. De gemeente presenteerde de wijkvisie destijds als toekomstplan ‘van en voor Dauwendaelers’. Ze wil ermee bereiken

dat mensen in Dauwendaele kunnen wonen en werken in een ruim opgezette, groene en prettige omgeving. Daarvoor staan er maatregelen voor de korte en lange termijn in de visie. Zoals voor het aanpakken van verpauperde woningen en tuinen, het vernieuwen van het winkelcentrum, het verbeteren van de fiets- en autoroutes, meer verschillende woningtypes en jongerenoverlast beperken. De wijkvisie bestaat uit plannen tot 2022. Dan hopen de betrokken partijen nieuwbouw gerealiseerd te hebben voor een brede school voor de drie basisscholen in de wijk en andere maatschappelijke organisaties met een multifunctionele openbare speelplek erbij. Ook moet dan een andere woonvoorziening voor ouderen het complex van zorgcentrum Rustenburg vervangen.

Tuintopper! Buxus

Hoogte 25 cm, volle zon, halfschaduw, maat 23 cm.

prijsplukker 14.95

9.

99

Intratuin Koudekerke Galgeweg 5 0118-551623. Donderdag en vrijdag koopavond Kijk voor onze actuele folder op www.intratuin.nl/folder

Aanbieding geldig t/m 26 maart 2014.

‘Tasten in het duister’ in Zeeuws Museum

KOUDEKERKE - Burgemeester Rob van der Zwaag staat in het dagelijks leven aan het hoofd van de gemeente Veere, maar leiding geven aan een harmonie is iets heel anders. Zaterdag was de burgemeester één van de gastdirigenten van Harmonie Voorwaarts tijdens haar jaarlijkse uitvoering in de Couburg in Koudekerke. Karla Peijs, Willem Meijer, Bert van Leerdam en Wilma de Groot deden ook een poging. Dirigent Eric Provoost van Voorwaarts had dankzij hen een rustige avond, al kwam hij zelf natuurlijk ook in actie. FOTO ANNET EEKMAN

GL wil voor de zorg parttime wethouder VLISSINGEN - GroenLinks in Vlissingen heeft gepleit om na de verkiezingen een wethouder aan te stellen, die zich volledig richt op de decentralisaties in het sociaal domein. ‘Om het in goede banen te leiden moet er een wethouder worden aangesteld die thuis is in deze materie om zo slagvaardig te handelen’, schrijven de fractieleden van GroenLinks, die met de oproep afstappen van hun principe om Vlissingen met drie wethouders te besturen. De partij denkt aan een parttime wethouder. ‘Voor ongeveer 24 uur. Hij of zij kan het salaris dik terug verdienen door snel en accuraat te handelen, zonder overbodige handelingen’.

Minicamping met tipi’s terug bij af VROUWENPOLDER - Minicamping De Bokkensprong aan de Rijkebuurtweg in Vrouwenpolder is terug bij af. Op het terrein hebben altijd drie tipi’s gestaan van 7,5 meter hoog. De exploitanten hadden aangegeven meer tenten te willen plaatsen en gingen daarover in gesprek met het college van burgemeester en wethouders. Na een aantal gesprekken lag er een compromis: de bestaande tenten konden blijven staan en er zouden er drie met een maximale hoogte van zes meter bij mogen komen. Daarvoor werd een nieuwe vergunning verleend, maar daartegen heeft de exploitant bezwaar gemaakt. Daardoor geldt de oude situatie weer.


mega

aanbiedinge

n

L E E D R O O V L E TEXTI

MEGABED Bonnaletto molton kussenslopen pakje 2 stuks

Alle dekbedovertrekken

Alle moltons

de gehele collectie vele nieuwe dessins, ook collectie 2014

Bonnaletto extra zware kwaliteit 200 grams katoen.

Alle soorten, alle maten. Katoen/katoensatijn. Maten mogen gecombineerd worden. Wij rekenen de gemiddelde prijs.

wol-synthetisch-dons Alle soorten, alle maten. Al vanaf 59.00

van 19.95 voor

9.95

Alle kussenslopen

80/90x200/220 van 29.95 voor 14.95 140/160x200/220 van 37.95 voor 18.95 180/200/220 van 39.95 voor 19.95

zowel Cinderella als Bonnaletto katoensatijn

ALLE MOLTONS HALVE PRIJS

3 HALEN = 1 BETALEN

Alle 4 seizoenendekbedden

HALVE PRIJS

2e PAKJE

HALVE PRIJS

De hele collectie hoeslakens wordt opgeruimd! honderden stuks Dubbelgebreide jersey hoeslakens, katoenen hoeslaken/ en katoensatijn. Alle soorten en alle maten.

5 HALEN = 2 BETALEN

Alle splittopperhoeslakens en topper hoeslakens

Hotelkussen Š‘ŽŽ‘™Ƥ„”‡ vulling

Eveline katoensatijnen hoeslakens

Alle soorten, alle maten.

2 stuks

honderden stuks.

HALVE PRIJS

Diverse maten en kleuren.

5 HALEN = 2 BETALEN

2 STUKS

10.00

OP=OP

6 HALEN = 2 BETALEN

Maatwerk matrassen Bestel tijdig uw maatwerkmatrassen. Matrassen voor camper en/of caravan voor een uitgeruste vakantie. Alle formaten en vormen zijn leverbaar! Informeer naar de mogelijkheden.

WWW.MEGABED.NL Paspoortstraat 23 Oost-Souburg 0118-469670 Kloosterpoort 5-21 Kapelle 0113-330888

Matrassen, Bodems, Boxsprings


ACTUALITEIT

‘Wij willen mobiel blijven’

Petitie voor behoud Middelburgse servicebuslijn 69 MIDDELBURG - Robert Drost, secretaris van de Bewonersvereniging Hof ter Veste in Middelburg, overhandigde vrijdag ruim tweehonderd handtekeningen aan gedeputeerde George van Heukelom voor het behoud van buslijn 69. Deze servicebus dreigt per december wegbezuinigd te worden. DOOR ELLEN DE VRIEND “Ik sprak vanochtend met mijn moeder van 87 jaar over jullie petitie en zij benadrukte dat ik goed moet luisteren”, begon Van Heukelom het gesprek. Drost vertelde dat de bewoners van Middelburg-Noord verontrust zijn over de berichten dat servicebus 69 eind dit jaar mogelijk verdwijnt. “Voor de bewoners van Hof ter Veste zou dit een groot verlies aan mobiliteit betekenen. Juist in een tijd dat de politiek zo nadrukkelijk aandacht vraagt voor het langer zelfstandig wonen van ouderen.” De gedeputeerde waardeerde het initiatief van de senioren. “Eigenlijk zou lijn 69 al in april stoppen, maar de provincie besloot te betalen tot aan de nieuwe concessie van het busvervoer in december. Deze lijn is daarin als optie meegenomen, maar het kan eventueel ook een buurtbus worden.” Van Heukelom vond het fijn dat de senioren in hun petitie stelden dat zij best een bedragje willen betalen voor het behoud van ‘hun’ bus. En beloofde te gaan kijken naar het verdelen van de route in een halfuursdienst noord en een halfuursdienst aan de zuidkant van het NS-station. Zingen De servicebus rijdt sinds december 2011 door Middelburg-Noord en het centrum en stopt bij dertien haltes. Door verschillende regelingen betalen veel mensen niet voor

de bus. “Ik behoor tot de meer mobielen en heb ook nog een auto”, vertelde Drost. “Maar veel andere mensen in Hof ter Veste zijn niet zo mobiel. Ze gaan op donderdag en zaterdag graag met de bus naar de markt. Maar ook de studenten in de buurt en de bewoners van de Veerse Poort en de Noordsingel maken gebruik van de bus.” Pieta Maas (75) heeft nog een auto en een fiets, maar vindt het belangrijk dat de buslijn blijft. “Er zijn mensen in Hof ter Veste die in zak en as zitten en ervan afhankelijk zijn. Om mee te strijden voor hen ben ik hier en heb ik mijn handtekening gezet. De bus heeft ook een sociale functie, we hebben vaak dezelfde chauffeur en die maakt er een echt uitje van.” Nel Ketelaar (71) vulde aan dat hij heel behulpzaam is. “En pas zaten we nog met zijn allen in de bus te zingen.” De dames vinden het niet kloppen dat begeleiders van Wmo-taxipashouders gratis mogen meereizen. “Die kunnen best betalen. Laat ze daar eens naar kijken!” Missen Riet Burggraaf (70) is moeilijk ter been. “Van mij mag de bus in plaats van om het half uur wel om het uur rijden. Ik reis met mijn Wmo-taxipasje, maar wil best voor de bus betalen. Als hij maar niet weggaat.” Voor Adri Minnaar (60), die in haar scootmobiel naar het Abdijplein was gekomen, betekent lijn 69 de vrijheid om gewoon met het openbaar vervoer te kunnen reizen.

Robert Drost (m) overhandigt ruim tweehonderd handtekeningen aan gedeputeerde George van Heukelom (r).

FOTO ELLEN DE VRIEND

Plaats krijgt status van ESPA

Domburg is nu officieel erkend als heilzame badplaats DOMBURG – De felbegeerde ESPA-badplaatsstatus voor Domburg is binnen. Het prestigieuze Badhotel in Dom- DOOR BO VAN SCHEYEN de badcultuur zoals zeebaden, een hoge kwaliteit van diensten en service. Maar burg was woensdag de locatie waar de overhandiging van de officiële oorkonden en verklaringen plaatsvond. Beide badplaatsen voldoen aan de criteria ook dat Domburg symbool staat voor een Domburg heeft nu met Cadzand-Bad het internationale Badstatus-label.

Blijf op de hoogte van het

lokale nieuws www.internetbode.nl

FOTO BO VAN SCHEYEN

www.internetbode.nl

Domburg is nu ook officieel een badplaats.

van het Duitse Heilbäder Verband en de European Spas Association. Een aantal jaar geleden heeft de gemeente Veere de wens uitgesproken om Domburg weer de allure van weleer terug te geven. Van oudsher stond Domburg al bekend om haar heilzame uitwerking op bezoekers. Domburg moest als zodanig weer internationaal op de kaart komen te staan. Burgemeester Rob van der Zwaag van de gemeente Veere benadrukte in zijn toespraak hoe belangrijk de geschiedenis voor de badplaats is geweest. “De wereld globaliseert. Elk gebied wil een eigen identiteit. Als ik aan Domburg denk, weet ik dat zon, zee en strand de troeven zijn. Als gemeentebestuur wilden we daar iets aan toevoegen: cultuur, culinair en wellness. Dit is ons DNA-stempel, daar wilden we ons in onderscheiden. En dat is gelukt. Samen met de ondernemers, de projectgroep en studenten van de HZ is er een mooie kruisbestuiving ontstaan. Dat heeft mede geresulteerd in een prachtig bidboek over Domburg.” Het boek begint met de tien criteria waaraan Domburg voldoet: ligging in een aantrekkelijke natuurlijke omgeving, medische en therapeutische benadering, aangepaste infrastructuur van vitaliteits- en gezondheidscentra, beproefde concepten van

U kunt uw advertentie opgeven via de button “Advertentie aanleveren”

Redactie kunt u aanleveren via de button “Redactie aanleveren”

PAGINA 3

positief leven, levensvreugde en lifestyle. Mezger Tijdens de bijeenkomst was de heer Petry namens de ESPA aanwezig. Evenals burgemeester Van der Zwaag refereerde hij tijdens het uitspreken van zijn felicitaties aan het verleden. In de geschiedenis van Domburg heeft dokter Johan Georg Mezger een grote rol gespeeld. Van heinde en verre kwamen adel en vermogende lieden naar de badplaats om zich door deze befaamde arts te laten helpen. Pas na de Tweede Wereldoorlog ontstond het massatoerisme. Wethouder René Molenaar van de gemeente Veere onderstreepte het belang van de status door er aan toe te voegen heel blij te zijn. “Voor Domburg is het belangrijk dat we nu deze heilzaamheidsstatus hebben verkregen, maar we zijn er nog niet. Wel zijn we op de goede weg. We zijn een pareltje aan zee, het is ons unique selling point. Daarom blijft de focus gericht op nog meer verbetering. Iedereen mag en kan daar zijn steentje aan bijdragen. Het vraagt wel wat van ondernemers, maar het succes straalt daar wel vanaf. We hebben elkaar nodig om deze status te behouden. Vandaar dat de projectgroep nu niet ophoudt te bestaan, maar operationeel blijft om de kwaliteit vast te houden.”

Volg ons op Twitter: @M_burgseBode.


Win een restyle!

Stuur uw plan in en win!

t.w.v. 2.000,-

4

NL Label vouwgordijn

gratis

2

Kies de ruimte die u wilt veranderen

3

Geef aan wat en wanneer u wilt veranderen

4

Verstuur en maak kans op een restyle t.w.v. 2.000,-

€ 100

restyle-korting

restyle-korting

restyle-korting

Bij besteding van minimaal € 250,-

Bij besteding van minimaal € 500,-

Bij besteding van minimaal € 1000,-

BIJ TMCEN G KRUININ

*

Ga voor 30 maart naar tmcbinnenhuisadviseurs.nl/ restyle

€ 50

€ 25

e

1

Knip uw korting en profiteer direct in onze winkel! De korting is geldig op alle collecties van: Marmoleum Concrete, Eijffinger, Novilon, Desso, Bonaparte, Parade en Kobe

DEZE WEEK INTERSTAR ROADSHOW

3

INTERSTAR

Beperkt aantal plaatsen

DESIGNKASTEN DAAGSE Stel uw wandkast

20, 21 EN 22 MAART Online tmcwoonwinkels.nl/ aanmeldenroadshow

Mail johanwitte@tmcwoonwinkels.nl Telefoon 0113-382626

samen met Interstar ontwerper Maryse Slotboom Reserveer snel voor uw gratis 3D schets!

TMC, de leukste interieurspecialist die de verwachtingen overtreft! TMC Koudekerke

TMC Kruiningen

TMC Bergen op Zoom

TMC Goes

Dorpsplein 35

Zandweg 1b

Van Konijnenburgweg 13

Marconistraat 13

(0118) 55 55 33

(0113) 38 26 26

(0164) 27 44 77

(0113) 22 41 02

www.tmcbinnenhuisadviseurs.nl *Vraag naar de voorwaarden in de winkel.


ACTUALITEIT

Stellingen gemeenteraadsverkiezingen Veere

Column

‘Te veel geld naar de zes projecten’ DOMBURG - Woensdag zijn het gemeenteraadsverkiezingen. De Middelburgse en Veerse Bode heeft daar de afgelopen weken naartoe geleefd met een aantal stellingen. Deze week, hopelijk net voordat u naar de naar de stembus gaat, gaan de lijsttrekkers in de gemeente Veere in op de laatste stelling. DOOR EUGĂˆNE DE KOK

Eugène de Kok

Regelbrij Soms hoor je iets en vraag je je af waarom niemand eerder op dat idee is gekomen. Woensdag luisterde ik naar BNR waar twee van dat soort ideeĂŤn in dezelfde reportage voorbij kwamen. Als eerste was Sjef Czyzewski van zorgonderneming Antes aan het woord. Hij zei gek te worden van de regelbrij in zijn bedrijfstak. Daarom had hij besloten een deel van de honderden regels voortaan te negeren. Een middelvingertje naar regelopperleverancier Den Haag, maar wel eentje die hem naar eigen zeggen tonnen oplevert, omdat er veel minder administratief werk is. Ik herhaal: tonnen oplevert. Hoogleraar Gjalt de Jong reageerde lyrisch. Hij houdt zich al jaren bezig met regelgeving en is tot een eenvoudige, niet al te academisch klinkende conclusie gekomen. ‘Nederland is totaal, compleet, volledig en helemaal voor de volle honderd procent regelziek’, parafraseer ik hem. Hij kon zijn bewering met cijfers staven. Hoe? Door de regeltjes door de jaren heen te tellen. Op die manier is hij tot de conclusie gekomen dat bijvoorbeeld in het hoger onderwijs het aantal regels sinds de Tweede Wereldoorlog met 800 procent is toegenomen. En dat is geen uitzondering, volgens De Jong, die wil dat er voor elke nieuwe regel honderd oude worden geschrapt. Dat zie ik nog niet gebeuren, maar gemeentebesturen moeten iets opsteken van het lumineuze idee om regeltjes simpelweg te tellen. Het nog zittende college zou de ambtenaren nu opdracht moeten geven alle regels te turven. Met die lijst in de hand moet je vervolgens als nieuw gemeentebestuur afspreken deze met procenten terug te dringen. Negen van de tien partijen hebben in campagnetijd ongetwijfeld minder regeldruk beloofd. Dit is een eenvoudige, controleerbare manier om die belofte gestand te doen. Kom niet aan met het excuus dat het gros van de regels uit Den Haag komt. Denk dan aan Sjef Czyzewski en negeer een deel. Je bespaart er tonnen mee. Wie kan daar nou op tegen zijn? Het enige wat nodig is, is vertrouwen in de burgers dat ze ook met minder regels er geen zooitje van maken. Vertrouw ze. Het komt het vertrouwen in het bestuur ook ten goede. Houd me maar aan deze regel.

Colofon Kantoor regio Zeeland Keizerstraat 3a, 4461 AN Goes, Tel. 0118 617 661

‘De (kosten voor de) zes strategische projecten nog eens tegen het licht houden zou verstandig zijn. Daar wordt naar verhouding veel te veel geld voor opzij gezet’. CDA: ‘Niet mee eens. Aan het begin van deze raadsperiode heeft de raad 3,5 miljoen euro opzij gezet in een apart fonds voor de projecten. Dat geld kwam niet uit de lopende begroting, maar uit de ruime reserves van de gemeente. De bedoeling was dat geld te benutten als hefboom om van andere partijen geld los te krijgen en daarmee goede dingen te realiseren. We kunnen na vier jaar zeggen dat die opzet goed is geslaagd. Het geld uit het fonds is verdubbeld. Dat heeft grote zichtbare effecten in Zoutelande, Vrouwenpolder, Veere en Serooskerke gegeven. In Domburg zijn de effecten nog niet zo zichtbaar, maar daar zijn wel processen in gang gezet die over enkele jaren tot verbeteringen zullen leiden. Als het aan het CDA ligt, wordt deze aanpak krachtig doorgezet in de volgende periode, ook in kernen waar nu nog geen project loopt. Enkele kernen hebben zelf al voorwerk gedaan door een dorpsplan te schrijven’. D66: ‘Nee. Juist in een tijd van bezuinigen is het goed om duidelijke keuzes te maken en aan de hand daarvan gericht te investeren’. DTV: ‘De komende jaren zullen er voor allerlei wensen nauwelijks mogelijkheden zijn binnen het gemeentelijke budget.

HORECASPECIALIST ZEELAND

Hoofdkantoor Bredaseweg 26, 4881 DE Zundert, Postbus 22, 4880 AA Zundert Tel. 076 599 8111, Fax 076 599 8199 Middelburgse Bode BEZOEK ONZE SHOWROOM IN ARNEMUIDEN! 0118 416 701 | ARNEMUIDEN@DE-AREND.COM

M_burgse Bode Redactie Britta Janssen, Eugène de Kok Correspondenten Marielja ten Bruggencate-de Geus, Sjoukje van der Zee Acquisitie Lennert Steketee Druk Drukkerij Vorsselmans Sluittijden Advertenties maandag 13.00 uur Verenigingsnieuws en lezersfoto’s vrijdag 12.00 uur Weekendverslagen maandag 11.00 uur Aanleveren via www.internetbode.nl Bezorgklachten 076 599 8111

W E E K B L A D

Uitgeverij de Bode b.v. behoudt zich ten aanzien van de inhoud van deze uitgave en/of website zowel het auteursrecht voor conform artikel 15 lid 1 sub 4 van de Auteurswet als het databankrecht.

Puzzel week 12 De oplossing van deze puzzel is in week 13 te vinden op www.internetbode.nl

Š www.sudokusite.eu

Veere Anno is ĂŠĂŠn van de zes strategische projecten in de gemeente Veere. ARCHIEFFOTO

De mogelijkheden en de noodzaak om in de komende raadsperiode nieuwe ontwikkelingen te starten, zullen beperkt zijn’. Opa Veere: ‘Eens, maar we willen de details van de projecten nog wel eerst zien’. PvdA-GroenLinks: ‘Bij de strategische projecten gaat het over geld, geld als vliegwiel en over een manier van werken: projectmatig werken. Voor de strategische projecten is eenmalig geld uit bestaande reserves gebruikt en door dat slim in te zetten, zijn forse subsidies binnengehaald en goede ontwikkelingen in gang gezet en gerealiseerd. Neem de school, supermarkt en het voetbalcomplex voor voetbalvereniging De Meeuwen in Zoutelande, het plan voor Veere met de restauratie van het stadhuis en herinrichting van van de Kaai, de rotonde, Roosjesweg en het tijdelijke parkeerterrein in Domburg, de inbreidingslocaties Knipping, Groenleer en Joy en het uitplaatsen van het tankstation in Serooskerke, de dorpsvisie en de herinrichting van de Dorpsdijk in Vrouwenpolder. Met deze manier van werken zijn door de gemeentelijke organisatie goede ervaringen opgedaan. Die kan ook in de toekomst worden toegepast, voor alle kernen. Natuurlijk zijn er, buiten de strategische

projecten, ook op uiteenlopende terreinen, in alle kernen, veel goede dingen gedaan. Daarnaast hebben we voor onze inwoners sport, inkomensondersteuning, zorg en welzijn op een goed niveau gehouden en geĂŻnvesteerd in een duurzame gemeente Veere. Dat willen wij houden. Voor alle inwoners en voor alle kernen’. SGP-ChristenUnie: ‘Ook die kosten zullen wellicht de dans niet ontspringen’. VVD: ‘De VVD vindt het belangrijk dat er ruimte is voor nieuwe ontwikkelingen in de gemeente Veere, met het oog op kwaliteitsverbetering en innovatie. De strategische projecten dragen daaraan bij. Vernieuwing blijft nodig om de Veerse economie draaiende te houden. Uiteraard moet er altijd kritisch gekeken worden naar de uitgaven van de gemeente, ook bij de grote projecten’.   

 

Stellingen gemeenteraadsverkiezingen Middelburg

‘EĂŠn miljoen voor Dauwendaele’ DOMBURG - Woensdag zijn het gemeenteraadsverkiezingen. De Middelburgse en Veerse Bode heeft daar de afgelopen weken naartoe geleefd met een aantal stellingen. Deze week, hopelijk net voordat u naar de naar de stembus gaat, gaan de lijsttrekkers in de gemeente Middelburg in op de laatste stelling. DOOR EUGĂˆNE DE KOK ‘Het plan van de PvdA om ĂŠĂŠn miljoen euro vrij te maken voor Dauwendaele is goed. Deze wijk is het meest toe aan een grondige opknapbeurt’. CDA: ‘Het is goed te investeren in deze wijk: een vernieuwd winkelcentrum en een nieuwe brede school. Dit is het nieuwe hart van de wijk. Het CDA heeft er voor gezorgd dat door extra bezuinigingen de komende jaren geĂŻnvesteerd kan worden in deze wijk’. ChristenUnie: ‘Oneens. Er zijn meer plannen die geld kunnen gebruiken. Het zou echter wel eens zo kunnen zijn dat dit geld hard nodig is om het huishoudboekje op orde te krijgen’. D66: ‘Het is geen PvdA-plan en ook geen initaitief van de PvdA, maar een plan dat de gemeente al langer heeft om oudere wijken op te knappen. De wijk Nieuw Middelburg is aan de beurt geweest en is nu mooi. Nu Dauwendaele nog. De PvdA is heel goed in belastinggeld van inwoners uitgeven en dat gaat steeds meer een probleem worden in MIddelburg. D66 wil een solide ďŹ nanciĂŤle positie, zodat tegenvallers in de WMO, AWBZ en jeugdzorg niet leiden tot minder zorg aan hulpvragers’. LPM: ‘Dat plan is best goed, maar het kan beter. Dauwendaele is aan de beurt en daar hebben zeker ook wij ons altijd sterk voor gemaakt. Vergeleken met wat we in Stromenwijk en in Magistraatwijk hebben geĂŻnvesteerd, elk tientallen miljoePAGINA 5

nen, is er niet zo heel veel geld over voor Dauwendaele. De LPM ziet kans tenminste drie miljoen euro vrij te maken, want dat is wat in eerste aanleg nodig is, zo hebben wij begrepen. Wij vinden het verstandig dat als eerste aan te wenden voor een echte verbeterslag in Dauwendaele en we willen vervolgens de ĂŠĂŠn miljoen euro aan investeringsruimte erbij betrekken. Meer geld en vooral beter maatwerk. Het geld is er. Of wij dat ook mogen doen, hangt van anderen af’. Opa Middelburg: ‘Hier kunnen wij ons in vinden, maar we vrezen dat dit bedrag niet voldoende is. Een voldoende onderbouwing en plan met een duidelijke ďŹ nanciĂŤle en bindende prijsofferte hoort hier onderdeel van uit te maken. Zeker is Dauwendaele hieraan toe. Dit gaat zeker het leefklimaat verbeteren in deze wijk. Mogen wij hopen dat dit mede prioriteit krijgt en wij hieraan bij kunnen dragen. Vooral willen wij daar ook iets meer voor de jeugd doen, onze senioren van de toekomst’. PvdA: ‘Dat klopt helemaal’. SGP: ‘Dauwendaele is een wijk met vele nationaliteiten, veel huurwoningen en een gedateerd winkelcentrum, maar ook een wijk die zijn eigen speciďŹ eke problemen heeft. Gelukkig ontmoet de SGP op straat en op de wijktafel regelmatig mensen die er al jaren wonen en trots zijn op hun wijk. EĂŠn van de punten die de SGP in haar verkiezingsprogramma heeft opgenomen is: ‘Herstructurering van oude wijken moet voortgezet worden’. Wij vinden dan ook

dat Dauwendaele niet mag worden vergeten. Deze wijk is toe aan een grondige opknapbeurt. Beloften moet je nakomen, maar we moeten wel reĂŤel zijn. De PvdA zegt echter niet waar het geld vandaan moet komen. EĂŠn miljoen euro is veel geld en de gemeente moet zwaar bezuinigen. Dan gaat het om keuzes maken. Is dat een keuze tussen renovatie van oudere wijken of het opknappen van de schouwburg, dan is de keuze voor de SGP niet moeilijk. Wij kiezen dan voor Dauwendaele. Maar gaat het tussen geld naar de zorg of geld naar de wijk, dan kiest de SGP voor zor en voor mensen. Voor degenen die dat het hardst nodig hebben. Zij wonen ook in de wijk Dauwendaele’. SP: ‘In elke wijk in Middelburg is er ruimte voor verbetering, ook in Dauwendaele. Tijdens onderzoek van de SP in 2012 bleek al dat veel inwoners klachten hadden over verloedering in de buurt en de gebrekkige isolatie in de woningen met schimmel en vochtproblemen. Dit laatste is dankzij de SP aangepakt door Woongoed, maar er is in deze wijk nog veel te verbeteren’. VVD: ‘De VVD vindt dat naast ďŹ nancieel deugdelijk beleid en het terugdringen van onze schuldpositie er moet worden geĂŻnvesteerd. In de wijk Dauwendaele, maar ook Ramsburg moet worden versterkt. Dit hebben we samen met de bewoners en ondernemers onderkend. De VVD wil de komende periode invulling geven aan de plannen voor Dauwendaele en de oostelijke entree van de stad’.


KORT BEDRIJVIG

Op 1, 2 en 3 mei in Zeelandhallen Goes

Bakwedstrijd en veel meer bij Zeeuwse Gezinsbeurs

Holland International Reisbureau Middelburg verder als Arke

GOES - De Goese Zeelandhallen bieden op donderdag 1, vrijdag 2 en zaterdag 3 mei - in de meivakantie - gezelligheid en spektakel voor het hele gezin. Dan vindt de derde Zeeuwse Gezinsbeurs plaats. Nieuw dit keer is een ongetwijfeld spannende én smakelijke wedstrijd: Heel Zeeland bakt. Iedere amateur-keukenprins of -prinses met een smakelijk recept kan een gooi doen naar de prijzen. Aanmelden kan nog tot en met 27 maart. Wie weet staat u dan op 5 april in de voorronde!

Iedere hobbykok met een lekker recept kan meedingen naar een plaats in de voorronde.

DOOR BRITTA JANSSEN Heel wat organisaties hebben zich al aangemeld voor de altijd druk bezochte beurs. Zo kunnen bezoekers in een spectaculaire autosimulator ervaren wat er gebeurt als de auto over de kop gaat. Spannend, maar ook leerzaam, want u weet hierdoor wat u wel en niet moet doen in zo’n geval en hoe u uit de auto kunt komen. Aanbod De Zeeuwse Gezinsbeurs is een ideaal vakantiedagje uit, want met wat er allemaal te doen is, kan het hele gezin zich urenlang vermaken. Voor de mannen zijn er bijvoorbeeld kramen en stands met producten voor huis en tuin en de dames kunnen bijvoorbeeld genieten van allerlei cadeauartikelen. Wilt u dat even rustig doen zonder de kinderen, dan kan dat, want voor hen zijn er ook veel activiteiten. Zo komen er op het grote kinderplein weer veel leuke speelattributen. Bij dit plein kunt u de kinderen met een gerust hart achterlaten, want de organisatie zorgt voor begeleiding.

“Er is straks bijvoorbeeld een fotoshoot voor kinderen”, vertelt Tabitha van Driel van Evenementenorganisatie Family Events, de organisatie van de Zeeuwse Gezinsbeurs. “Ook kunnen ze hun silhouet laten tekenen en meeverven aan een meters hoog en breed schilderij aan de muur. Met potlood zijn er al lijnen gezet en zo kunnen de kinderen schilderen. Er komen nog een paar spectaculaire dingen, maar die houden we nog even geheim.” Sportievelingen kunnen hun talent tonen bij sportclinics. Nieuw zijn de feestelijke bruidsmodeshows op vrijdagavond en zaterdagmorgen van Trouwerie Merrie Mie uit Oost-Souburg. Zoals inmiddels vertrouwd is er veel muziek op de beurs. Op het speciale podium treden alle dagen verschillende zangers en zangeressen op, ook in groepen. Hiervan kunt u ook genieten op het grote horecaterras. Bakwedstrijd Na Klederdracht en Visserij is het thema van de Zeeuwse Gezinsbeurs dit keer Heel Zeeland bakt. “We vinden het leuk een

thema te hebben waarbij mensen actief kunnen meedoen”, legde Tabitha eerder al uit. Iedere amateur die graag bakt mag een eigen recept of variatie op een bestaand recept insturen. Zeeuwse lekkernijen zijn een pre, maar andere specialiteiten uit eigen keuken zijn ook welkom. De creatie moet binnen twee uur klaar zijn. De jury selecteert de acht beste recepten voor de voorronde bij Christelijke Scholengemeenschap Prins Maurits in Middelharnis op 5 april. De jury bestaat uit Henk ten Hove van Bakkerij ten Hove in Nieuwerkerk en Marianne van de Velde van Family Events. Zij beoordelen de originaliteit van de recepten en bekijken aan de hand van de ingrediënten ook hoe het qua smaak en kleur in elkaar zit. Bakkerij ten Hove bakt op de beurs ook verse bolussen. Bij de voorronde maken de hobbybakkers binnen een bepaalde tijd natuurlijk hun eigen toprecept, maar ze worden ook verrast door een opdracht van de jury. Na de voorronde blijven er zes finalisten over. Zij tonen hun kunnen op de drie dagen van de beurs. Iedere dag vallen er twee kandidaten af, tot er op 3 mei twee finalisten over zijn. Zij strijden om de prijzen. De eerste prijs is een waardebon van vijfhonderd euro te besteden aan apparatuur bij Ardi of Pelma Keukens. De tweede prijs is een keukenmachine. Meer informatie Kijk voor meer informatie op www.zeeuwsegezinsbeurs.nu

Bak mee! Wilt u meedoen aan Heel Zeeland bakt? Mail dan uw recept en adresen contactgegevens uiterlijk 27 maart naar info@familyevents.nu en wie weet wordt u geselecteerd voor de voorronde. De geselecteerden krijgen hiervan schriftelijk bericht. Succes!

Concert op 5 april in Zeelandhallen

Winnaars prijsvraag Golden Earring GOES - De winnaars van de gratis kaarten voor het concert van de Golden Earring in de Zeelandhallen zijn bekend.

Vertrouwde gezichten, nieuwe naam

MIDDELBURG - Holland International Reisbureau Middelburg gaat verder als Arke. Ze blijven onderdeel van de overkoepelende organisatie TUI Nederland. Door ons uitgebreide aanbod kunt u voor al uw reizen bij ons terecht. Naast alle reizen van Arke en Holland International bieden we ook reizen aan van Kras, Neckermann, de Jong Intra Vakanties, Kuoni, Travel Trend, Sawadee en vele anderen. Heeft u alleen een hotelovernachting, vliegticket, internationaal treinticket of huurauto nodig, geen probleem ook dit regelen wij voor u. Verder verzorgen wij ‘reizen op maat’, geheel naar de wensen en het budget van de klant. Vertrouwd Wat blijft is het vertrouwde team van ervaren en enthousiaste medewerkers. Vele werken al jaren in de reiswereld; sommigen al meer dan 25 jaar! Jaarlijks worden studiereizen gemaakt en cursussen en trainingen gevolgd om op de hoogte te blijven van de nieuwste ontwikkelingen in de reiswereld. Ons reisbureau is al drie keer uitgroepen tot Beste reisbureau van de provincie Zeeland en zelfs een keer tot Beste reisbureau van Nederland. U heeft de zekerheid dat u bij ons vertrouwd boekt, want we zijn aangesloten bij ANVR, Stichting Garantiefonds Reisgelden, Stichting Geschillen Commissies en Calamiteitenfonds. Arke in Middelburg is op maandag t/m vrijdag open van 9.00 tot 17.30 uur, op donderdag van 9.00 tot 21.00 uur en op zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur. Meer informatie: tel. 0118-627855 of email: middelburg@arke.nl

Bezoek Seismolen tijdens educatieve wandeling MIDDELBURG - Speelhof Hoogerzael organiseert vanaf woensdag 19 maart iedere derde woensdag van de maand een educatieve wandeling. De wandelingen leiden u iedere maand via de verrassende natuur in de stadse omgeving naar tal van cultuur historische plekken. Woensdag 19 maart zal de route lopen over het Seisbolwerk waarbij een bezoek aan de Seismolen gepland staat.

Onderweg krijgt u uitleg van een IVN gids die u bijzonderheden verteld over de flora en fauna. In de Seismolen krijgt u uitleg van de molenaar zelf. Iedereen is welkom om deel te nemen aan de wandeling. Start van de wandeling vanaf het Speelhof Hoogerzael verzamelen om 13.30 uur. U bent omstreeks 15.30 uur weer terug op het Speelhof. Het Speelhof Hoogerzael kunt u vinden aan het Seispark 2a te Middelburg.

Keurhove heeft aan de bel getrokken MIDDELBURG - Wereldwijd kan 90% van de kinderen met een handicap niet naar school. Op donderdag 13 maart om 9.00u heeft S.O. Keurhove één minuut lang aan de bel getrokken. Door mee te doen aan deze landelijke actie van het Liliane Fonds vraagt Keurhove aandacht voor kinderen met een handicap in ontwikkelingslanden voor wie onderwijs geen vanzelfsprekend recht is.

Zit jij al op tennis?

Open tennisdag bij MLTC Middelburg MIDDELBURG - Tennisvereniging MLTC houdt op zaterdag 22 maart een Open Tennisdag. VAN ONZE REDACTIE Het juiste antwoord op de vraag met welke Zeeuwse zanger de Haagse band tijdens de Vrienden van Amstel Live in Ahoy in Rotterdam een nummer zong is Bart van der Weide van Racoon. De meeste inzenders wisten zelfs te vermelden dat ze tijdens de concertreeks in januari de klassieker ‘Twilight zone’ brachten. De winnaars staan hieronder vermeld. Voor hen ligt op 5 april een gratis kaart klaar bij de balie van de Zeelandhallen. Winnaars De gelukkigen zijn via de mail geïnformeerd. De winaars zijn: El-

vira van de Griend, Jozien Janse, Bianca de Looff, Laurien Bal, Jaco Oostdijk, Annemarie Vis, Peter Niwele, An Geelhoed en Esther Kasse. Het is twee jaar geleden dat de band uit Den Haag voor het laatst een show gaf in de Zeelandhallen. Gitarist George Kooymans zegt in een persbericht van de band dat ‘leuk is om terug te zijn in Goes’. “We gaan weer ouderwets rocken.” Het concert in de Zeelandhallen vindt plaats op 5 april. De zaal gaat om 19.30 uur open. De entree bedraagt 32 euro exclusief servicekosten. Kaarten zijn te bestellen via de website www.ticketmaster.nl. Meer informatie over de band is te vinden op www.goldenearring.nl. ARCHIEFFOTO PAGINA 6

Wil jij nieuwe mensen ontmoeten, leren tennissen of gewoon lekker een balletje slaan? Dan ben je van 11.00 tot 16.00 uur van harte welkom op het tennispark aan het Griffioenpad 1 te Middelburg. MLTC heeft die dag een gezellig en gevarieerd programma op en naast de tennisbaan. Zo kan iedereen vrijblijvend en op een laagdrempelige manier kennis maken met de tennissport. Er zijn tennismaatjes aanwezig om bezoe-

kers rond te leiden en uitleg te geven over de club en het spel. Er worden die dag leuke wedstrijden gespeeld tijdens het tennistoernooi. De tennisleraren staan gereed om u te helpen om een balletje te slaan. Neem dus gerust je sportschoenen mee. En voor de kleintjes is er een springkussen. Tennis is een uitdagende verenigingssport voor alle leeftijden en niveaus. Daarnaast is tennis gezond, ontspannend, gezellig en kun je het spelen wanneer het jou uitkomt. Ervaar hoe tennis ook jou uitdaagt! Meer informatie vind je op de website: www.mltcweb.nl


BLAUW GERUITE KIEL

NIEUWS- EN INFORMATIEPAGINA VOOR DE INWONERS VAN GEMEENTE VLISSINGEN EN OMSTREKEN

Woensdag 19 maart 2014 Redactie: afdeling Communicatie postbus 3000, 4380 GV Vlissingen telefoon: 14 0118 communicatie@vlissingen.nl www.vlissingen.nl Fotografie: gemeente Vlissingen, tenzij anders vermeld

VLISSINGEN, STAD AAN ZEE

VLISSINGEN VIERT FEEST IN 2015 Volgend jaar, in 2015, vieren we feest in Vlissingen. Het is dan 700 jaar geleden dat Vlissingen stadsrechten kreeg. Dit willen we graag samen met u vieren. In 2015 staan er al verschillende evenementen op de planning zoals onder andere een feestweek in de binnenstad, een taptoe en een wereldmuziekfestival op het Scheldeterrein. We willen zoveel mogelijk aanhaken bij bestaande evenementen, maar ideeën voor nieuwe activiteiten zijn natuurlijk ook erg welkom! Heeft u leuke ideeën voor activiteiten in uw buurt? Of voor de hele

stad? Laat het voor 1 juni 2014 weten aan de projectgroep Vlissingen 700. U kunt mailen naar Gerard de Rijke via gre@vlissingen.nl of bel (0118) – 487129.

Oude en nieuwe raad Op dinsdag 25 maart nemen we om 19.30 uur afscheid van de oude raad. Op donderdag 27 maart wordt de nieuwe raad om 19.30 uur geïnstalleerd. U bent van harte uitgenodigd om hierbij aanwezig te zijn.

DIGITALE NIEUWSBRIEF Elke dinsdag verschijnt de digitale nieuwsbrief van de gemeente Vlissingen. Met actueel nieuws, werk in uitvoering, de raadscolumn van die week en leuke uitgaanstips. Wilt u ook op de hoogte blijven? Meld u dan aan voor de nieuwsbrief via www.vlissingen.nl/nieuwsbrief en u wordt elke dinsdag bijgepraat!

Bezwaar Bij de hierboven genoemde besluiten kunnen belangen van derden betrokken zijn. (Derden) belanghebbenden kunnen binnen zes weken na de tussen haakjes staande datum een gemotiveerd bezwaarschrift indienen bij burgemeester en wethouders van Vlissingen, Postbus 3000, 4380 GV Vlissingen. Het maken van bezwaar schorst de werking van het besluit niet. Wel kan een belanghebbende die bezwaar heeft gemaakt, de Voorzieningenrechter van de Rechtbank Zeeland-West-Brabant, Team Bestuursrecht, Postbus 90006, 4800PA Breda verzoeken een voorlopige voorziening te treffen, indien onverwijlde spoed, gelet op de betrokken belangen, dat vereist. Voor een dergelijk verzoek is griffierecht verschuldigd.

Aanvang 19.30 uur

Gemeenteraad Dinsdag 25 maart 2014 Afscheid oude raad

Donderdag 27 maart 2014 Installatie nieuwe raad

Een helikopter landt tijdens Rescue 2012 op het Badstrand.

Woensdag 19 maart 2014 bent u vanaf 21.00 uur van harte welkom in het stadhuis om gezamenlijk de uitslag van de verkiezingen af te wachten. De stembussen sluiten deze avond om 21.00 uur. Gedurende de avond worden de uitslagen per stembureau bekend gemaakt. Als alle stemmen binnen zijn, zal er een voorlopige uitslag per partij komen. Alle uitslagen plaatsen we zo snel mogelijk op www.vlissingen.nl/verkiezingen.

Verleende omgevingsvergunningen B&W maken bekend dat zij de volgende omgevingsvergunningen hebben verleend: 1. Verplaatsen herdenkingsmonument van de locatie Commandoweg naar de Groene Boulevard (10-03-2014) 2. Verplaatsen milieumonument van de locatie Groene Boulevard (C1838) naar Groene Boulevard (C 2111) (10-032014)

Stadhuis Vlissingen

SERVICEBUS RIJDT NIET

UITSLAGEN VERKIEZINGEN WOENSDAG 19 MAART

BEKENDMAKINGEN

EVENEMENTEN VLISSINGEN IN APP

VERGADERINGEN

Bekendmaking verhoging subsidieplafond 2014 B&W van Vlissingen maken op grond van artikel 4:26 en met toepassing van artikel 4:28 van de Algemene wet bestuursrecht en artikel 8 lid 2 van de Algemene Subsidieverordening Vlissingen 2012, hierbij bekend dat het subsidieplafond 2014 voor het beleidsterrein armoedebeleid met € 14.580,00 is verhoogd naar € 35.353,00 in verband met een projectsubsidie aan Maatschappelijk Werk Walcheren (uitbreiding van de diensten van de formulierenbrigade naar Porthos Vlissingen). Het subsidieprogramma waarop bovenstaand subsidieplafond is gebaseerd ligt tot eind december 2014 ter inzage in het stadhuis, Paul Krugerstraat 1. Monumentencommissie De monumentencommissie vergadert eens in de 3 weken op een donderdag. De stukken ter behandeling moeten uiterlijk één week voor de vergadering (woensdagmiddag uiterlijk 17.00 uur) bij bouw- en woningtoezicht ingediend zijn. De data van de volgende vergaderingen van de monumentencommissie zijn 20 maart 2014 en 10 april 2014. Voor nadere informatie met betrekking tot afspraken en/of bezoeken kunt u contact opnemen met de secretaris of de afdeling.

Dat Vlissingen een kunst- en evenementenstad is, blijkt wel weer uit het aanbod van 2014. Vooral in de zomer staan er bijna iedere dag leuke activiteiten op de agenda. De bekende Paas- , Pinkster- en Midzomernachtmarkten op de Boulevard komen er weer aan. Ook het Bevrijdingfestival en Onderstroom staan weer gepland. Het succesvolle Colours by the Sea in juni staat voor de tweede keer in de steigers en half juni wordt een deel van Vlissingen weer in beslag genomen door Rescue Vlissingen. Natuurlijk zijn er ook nog vlooienmarkten, dancefeesten, ringrijden wedstrij-

Foto Ruben Oreel

den en uiteenlopende sportactiviteiten. App Wilt u weten wat er in Vlissingen te doen is? In onze evenementen app vindt u alle evenementen die in 2014 op de planning staan. Download de evenementen app in de Playstore, zoek op ‘Vlissingen evenementen’. De evenementenkalender 2014 vindt u ook op onze website www.vlissingen.nl/ evenementen.

WANDELEN VOOR 55-PLUSSERS ‘Elke stap telt’ is een laagdrempelig wandeltrainingsprogramma voor 55-plussers, waarbij het opbouwen van de conditie en het stimuleren van sociale contacten centraal staan. Het is een unieke combinatie van sportiviteit, voorlichting en gezelligheid. Als u een betere conditie wilt, doe dan mee! Wat houdt het project in? - een wandeltest aan het begin en einde van het programma - een stappenteller in bruikleen - 12 instapniveaus, 10 weken stappen, 21 opbouwplannen - elke week een gezamenlijke wandeling

Bekendmaking verkeersbesluit Slijkstraat 6 B&W van Vlissingen maken bekend dat zij op 18-03-2014 de volgende verkeersbesluiten hebben genomen. Het realiseren van een gehandicaptenparkeerplaats op kenteken in de Verlorenlandstraat en de heer D.P.H van Hese, Slijkstraat 6, 4381 JJ te Vlissingen, aan te wijzen als degene die van deze parkeerplaats gebruik mag maken. Inzage Het besluit met de bijbehorende stukken ligt gedurende de periode waarin bezwaar kan worden gemaakt ter visie in de hal van het stadhuis, Paul Krugerstraat 1 te Vlissingen. Bezwaar Iedere belanghebbende die door het bovengenoemde verkeersbesluit rechtstreeks in zijn belang is getroffen, kan ingevolge het bepaalde in de Algemene wet bestuursrecht (Awb).) na bekendmaking hiervan binnen zes weken een gemotiveerd bezwaarschrift hiertegen indienen bij het college van burgemeester en wethouders van Vlissingen, Postbus 3000, 4380 GV Vlissingen. Het bezwaarschrift moet op grond van artikel 6:5 van de Awb

- kennis opdoen over een gezonde, vitale en actieve leefstijl Meer weten? Dinsdag 1 april om 9.30 uur wordt er een informatiebijeenkomst georganiseerd in het Atrium in Ter Reede. U bent van harte welkom. Graag van tevoren aanmelden. Het programma start dinsdag 8 april om 9.30 uur in Ter Reede. De kosten voor het wandelprogramma zijn 28,50 euro per persoon. Voor vragen bel 0118-448 463 (werkdagen tussen 9.00 en 12.00 uur) of mail clubvief@werktvoorouderen.nl onder vermelding van Elke stap telt.

zijn ondertekend en zijn gedateerd en ten minste uw naam en adres vermelden, een omschrijving van dit besluit en de gronden van het bezwaar. Voorlopige voorziening Vereisen uw belangen met spoed tijdelijke maatregelen? Dan kunt u, nadat u bezwaar hebt gemaakt, een voorlopige voorziening aanvragen bij de voorzieningenrechter van de rechtbank Zeeland-West-Brabant. Het verzoek richt u aan: Voorzieningenrechter, Rechtbank Zeeland-West-Brabant, Postbus 90006, 4800 PA Breda. Voor het behandelen van een dergelijk verzoek wordt griffierecht geheven; dit recht bedraagt € 165,-- voor natuurlijke personen (individuele personen) en € 310,-- voor niet-natuurlijke personen (zoals verenigingen). Verordening ambtelijke bijstand De gemeenteraad van Vlissingen heeft in de vergadering van 27 februari 2014 besloten met ingang van 19 maart 2014 het Reglement op de raadscommissie 2011 en de verordening op de ambtelijke bijstand en fractieondersteuning 2007 in te trekken. Verder heeft de gemeenteraad van Vlissingen in dezelfde vergadering besloten in te stemmen met de verordening ambtelijke bijstand en fractieonder-

Deze week rijdt de Servicebus niet in verband met omstandigheden. In week 14 rijdt de bus weer volgens schema. U kunt de Servicebus bezoeken als u vragen, klachten of ideeën heeft over de openbare ruimte. De bus rijdt elke even week en stopt op vaste plaatsen. Meldingen kunt u ook doorgeven via meldingen@vlissingen.nl

DOE MEE MET HET WAK! Zaterdag 24 mei 2014 wordt in het centrum van Vlissingen en Oost-Souburg van 10.00- 17.00 uur het Weekend van de Amateurkunst georganiseerd. Hoe meer activiteiten georganiseerd worden, hoe leuker! Wilt u als amateurkunstenaar meedoen aan het WAK met een optreden, workshop of tentoonstelling? Dat kan! Ook verenigingen zijn erg welkom. Aanmelden kan tot en met dinsdag 1 april via gre@vlissingen.nl of (0118) 48 71 29. Graag ontvangen we uw naam, adres en woonplaats èn gegevens over het soort activiteit dat u wilt organiseren en de tijdsduur. steuning 2014 met ingang van 19 maart 2014. Vertrokken naar onbekende bestemming Uit onderzoek van de afdeling Publiekszaken is gebleken dat onderstaande personen niet meer wonen op het adres waar zij volgens de gemeentelijke basisadministratie staan ingeschreven. Het college heeft besloten de bijhouding van de persoonlijsten van deze personen op te schorten. Dit betekent dat zij daardoor formeel niet meer op dat adres staan ingeschreven. Stadhuisplein 2 K. de Bruijne, geb. 16-08-1995 S.J. Henson, geb. 27-09-1980 A.J. van Hanegem, geb. 17-05-1982 F. Zennaqui, geb. 01-12-1974 Op grond van de Algemene wet bestuursrecht kan een belanghebbende tegen dit besluit bezwaar maken bij het College. De termijn voor het indienen van een bezwaarschrift is zes weken en vangt aan 1 dag na de datum van deze publicatie. Het ondertekende bezwaarschrift moet bevatten de naam en het adres van de indiener, de datum en een omschrijving van het besluit waartegen het bezwaarschrift zich richt. Ook moet de bezwaarmaker gemotiveerd aangeven waarom hij of zij het niet eens is met het besluit. Het bezwaarschrift moet worden gericht aan burgemeester en wethouder van Vlissingen Postbus 3000, 4380 GV. Vlissingen, 19 maart B&W Vlissingen Postbus 3000 4380 GV Vlissingen


Ook adverteren op deze pagina? Neem contact op met Lennert Steketee Telefoon 0118 617661

FOV

FÂ›Â—Â›Ă™ÂƒĂŁÂŽÂ› Ă˛ÂƒĂ„OĂ„Â—Â›Ă™Ă„Â›ĂƒÂ›Ă™Ă?ò›Ù›ÄŽŒŽÄŒ›Ä ÂŽĂ„—›ÂŚÂ›ĂƒÂ›Â›Ă„ã›V››Ù›

Omgeving oorlogsmonument Aagtekerke opgeknapt AAGTEKERKE - De dorpsraad Aagtekerke en gemeente Veere pakken samen de omgeving van het oorlogsmonument bij het dorp, dat in oktober ofďŹ cieel is onthuld, aan. Het college van burgemeester en wethouders besloot vorige week de bestrating te verbeteren en 2.000 euro beschikbaar te stellen voor een hekwerk. De dorpsraad neemt onder meer de plaatsing van het hek voor haar rekening.

SINDS 2001 ACTIEF IN HET VERHUREN VAN VAKANTIEVERBLIJVEN AAN DE ZEEUWSE KUST 

Ook verhuren via Sea & Sun Holiday? T: 0118-584453 Nieuw kantooradres: Domburgseweg 87a, Oostkapelle

C. Rotte

Erkend Installatiebedrijf

Meulmeester

Handel in tuinhout

sanitair, centrale verwarming, gas, water, dakbedekking, loodgieters- en zinkwerk, houtgestookte cv-ketels en zonnecollectoren

 Complete tuinverbouwing Realisatie tuinhuizen, blokhutten, prieelen en tuinschermen Bestrating Nieuwe modellen tuinhuizen en

Jan Vaderstraat 7, 4365 BH Meliskerke Telefoon 0118 - 56 13 98 Fax 0118 - 56 62 14 info@installatiebedrijfmeulmeester.nl www.installatiebedrijfmeulmeester.nl

blokhutten zeer scherp geprijsd!

DOOR BRITTA JANSSEN Het monument staat op de plek aan de rand van het dorp waar in de Tweede Wereldoorlog een Frans gevechtsvliegtuig neerstortte, nadat het onder vuur was genomen door een Duits toestel. Drie van de vier inzittenden vonden hierbij de dood. In aanwezigheid van nabestaanden is het herdenkingsmonument vorig jaar onthuld. Het is opgericht op initiatief van dorpsraad Aagtekerke en andere bewoners. De subsidie verlenen past volgens Veere niet binnen de regels voor een bijdrage voor kunst in de openbare ruimte, schrijft ze in een nota. ‘Maar we willen een bijdrage uit de reserve beschikbaar stellen, omdat we dit burgerinitiatief waarderen.’ Hek De omgeving van het nieuwe monument is nog niet ingericht. De gemeente vervangt de huidige betonnen platen voor bestrating. De dorpsraad verzorgt het onderhoud van het monument. Wel klopte ze bij de gemeente aan voor een bijdrage voor een hekwerk. Dat honoreert Veere met een bijdrage van 2.000 euro. ‘De totale kosten van het hekwerk zijn 3.540 euro. Het resterende bedrag kan de dorpsraad bijvoorbeeld bijdragen uit het jaarlijks aan hen beschikbaar gestelde budget van 2.000 euro.’ De dorpsraad regelt verder zelf de plaatsing van het hek. Het monument is al meerdere keren het doelwit geweest van vandalen. Het hek moet hiertegen bescherming bieden.

www.SeaSunHoliday.com info@seasunholiday.com

Nog steeds maar 6% BTW! (op de arbeid) Torenstraat 33-35 - 4365 AD Meliskerke

www.rottetuinhout.nl

Feest

in stijl!

Bruiloft ‡ Receptie ‡ Diner ‡ Hotel Ruime, gratis parkeergelegenheid

     

”‘‡ˆŠ‡–Žƒ�†Ž‡˜‡�Ǩ

     

Nog volop heerlijke harde ELSTAR. Uit eigen boomgaard.

5 KG voor â‚Ź5.Diverse voorjaars groenten zoals Raapstelen. Spinazie. Sla. Bosui. Landwinkel Weststrate Sandberglaan 10, Middelburg Tel. 0118-640022 weststrate@landwinkel.nl www.landwinkelweststrate.nl

Openingstijden: Di. t/m vrij. 09.00-17.30 uur Za. 09.00 -16.00 uur

Vlissingsestraat 38-40, Vlissingsestraat 38-40, Koudekerke Koudekerke (0118)553003 553003 (0118) info@huysterschelde.nl info@huysterschelde.nl www.huysterschelde.nl www.huysterschelde.nl

Meulenberg Diervoeder Paardenvoer en hobbyvoeders Honden- en kattenvoer Uitgebreid assortiment Accessoires

Weide afrastering Kunstmeststoffen FOTO BEELDENBANK LAAT ZEELAND ZIEN/BEN BIONDINA

Molenweg 2 4353 BE Serooskerke Tel. 0118-591238 www.meulenberg-diervoeder.nl

‡–ƒ†”‡•˜‘‘” ‡‡Â?Â?‹‡—™‡‘ˆ ‰‡„”—‹Â?–‡ ȋ‡Ž‡Â?Â–Â”Â‹Â•Â…ÂŠÂ‡ČŒƤ‡–• ‡”Â?‘‘’˜ƒÂ?Â˜Â‡Â”ÂŠÂ—Â—Â”Ć¤‡–•‡Â?

  ‡Ž‡�–”‹•…Š‡Ƥ‡–•‡� Korendijk 2 4331 HP Middelburg www.beekevanbelzen.nl

T.: 0118-480100 F.: 0118-480109 E.: info@beekevanbelzen.nl

Rijwielhandel Kluijfhout

ƒƒ’†—‹Â?•‡™‡‰͕͘ƒ ‹•Š‘‡Â?Í”Í•Í•ÍœÇŚÍ™Í™Í–ÍšÍ™Í—

™™™ǤÂ?ÂŽÂ—Â‹ÂŒĆ˘‘—–ǤÂ?ÂŽ˜‘‘”†‹˜‡”•‡ƒƒÂ?„‹‡†‹Â?‰‡Â?Ǩ

Vis & Jopie (verse vis specialiteiten) 7 dagen per week! Duinweg 115a 4356 AG Oostkapelle 06-21310160


Ook adverteren op deze pagina? Neem contact op met Lennert Steketee Telefoon 0118 617661

FÂ›Â—Â›Ă™ÂƒĂŁÂŽÂ› Ă˛ÂƒĂ„OĂ„Â—Â›Ă™Ă„Â›ĂƒÂ›Ă™Ă?ò›Ù›ÄŽŒŽÄŒ›Ä ÂŽĂ„—›ÂŚÂ›ĂƒÂ›Â›Ă„ã›V››Ù›

FOV De enige slotenmaker van Walcheren!

KORT BEDRIJVIG

Leo Joosse helpt al 30 jaar mensen in het zadel

Een woninginbraak kan voorkomen worden!

Hubo Westkapelle ;VJETUSBBUt westkapelle@hubo.nl XXXIVCPXFTULBQFMMFOM

AAGTEKERKE - In 1984 opende Leo Joosse op 1 mei zijn ďŹ etsenwinkel aan het Dorpsplein in Aagtekerke. Leo en zijn vrouw Annie zorgen er met de andere medewerkers voor dat hun klanten de wind in de rug hebben. Hun uitgangspunt is: ‘Wij verkopen niet alleen ďŹ etsen, maar vooral ďŹ etsplezier.’

HOE?

Dertig jaar waarin de klanten altijd konden rekenen op kwaliteit. Kwaliteitsproducten, maar ook een hoge standaard in de werkplaats. Iedereen vindt bij Bike Totaal Leo Joosse wel een ďŹ ets die bij hem of haar past. Je kunt daarbij kiezen uit de merken Gazelle, Giant, Koga en Sparta. Ook staat er een mooi assortiment kinderďŹ etsen klaar. Natuurlijk haakt Joosse ook in op de groeiende vraag naar elektrische ďŹ etsen. Niet alleen door mensen die door hun leeftijd of gezondheid meer moeite krijgen met een gewone ďŹ ets. In deze omgeving moeten mensen en kinderen dagelijks veel kilometers aeggen tussen thuis en werk of school. Als het hard waait, is een e-bike dan net het zetje om toch de ďŹ ets te nemen. ProďŹ teer van de speciale KOGA E-Xlight aanbieding. (zie de advertentie in deze krant.) Ook mensen met ‘zadelklachten’ weten inmiddels dat je in Aagtekerke goed zit. “Het maakt niet uit of je een goedkope of juist een dure ďŹ ets koopt, voor ons is een tevreden klant belangrijkâ€?, benadrukt Leo. “Iedereen krijgt goede service.â€? Leo Joosse heeft in dit jubileumjaar diverse acties in petto. Je kunt die volgen op de Facebookpagina. Bij het liken van deze pagina, ontvang je Leobello gratis. Bike Totaal Leo Joosse - tel. 0118-581306 - www.leojoossetweewielers.nl https://www.facebook.com/pages/Leo-Joosse-Tweewielers/349421521868589

Dorpsplein 14, Aagteker www.leojoossetweewielers.nl nl

LIKE ONS OP

Aagtekerke heeft sinds kort ondernemersvereniging

HĂŠt adres voor onderhoud aan caravans

‘Het gaat al goed, maar het kan altijd beter’ AAGTEKERKE – Deze week worden de ofďŹ ciĂŤle oprichtingspapieren van Ondernemersvereniging Aagtekerke getekend. Daarmee kan de nieuwe vereniging aan de slag om de gezamenlijke belangen van haar leden te behartigen. “We willen bijvoorbeeld via de FOV (Federatie van Ondernemersverenigingen in de gemeente Veere, redactie) het contact met de gemeente verbeterenâ€?, vertelt de kersverse voorzitter van Ondernemersvereniging Aagtekerke, Jan Beeke.

vereniging contacten met de gemeente Veere. “Dat hoeven we als ondernemers dan ook niet allemaal zelf te doen.â€? Concrete plannen om aan te werken zet de vereniging de komende tijd met haar leden op papier. EĂŠn actiepunt kan Beeke al wel noemen. “Het opknappen van de Zuidweg. Die is velen een doorn in het oog, omdat de weg smal is en in slechte staat verkeert. We praten hierover binnenkort ook met de dorpsraad. Als we dit soort zaken samen bij de gemeente aankaarten, kunnen we veel meer bereiken dan wanneer ĂŠĂŠn ondernemer naar de gemeente belt.â€?

www.zeilenwiel.nl | Tel.: 06 - 149 82 033 Noordweg 76 Serooskerke (W)

Creatief in advies Flexibel in dienstverlening Actief in samenwerking

Uw partner in zakelijke dienstverlening

DOOR BRITTA JANSSEN Hoewel de vereniging net nieuw is, zijn er al meer dan dertig leden. Een mooi aantal, vindt het bestuur. Dit bestaat naast Jan Beeke uit secretaris Job de Visser, penningmeester Pieter de Visser en de bestuursleden Wim Jan Faasse en Remco Sturm. “We denken dat er nog meer leden bijkomenâ€?, voorziet de voorzitter. “Het is sowieso goed om elkaar als ondernemers af en toe te zien. In Aagtekerke heb je veel zzp’ers en kleine bedrijven. De mensen werken keihard. Ze zien elkaar daardoor weinig.â€? De ondernemersvereniging wil daarom twee keer per jaar een bijeenkomst houden, steeds bij een ander lid. “Zo kunnen we bijvoorbeeld bespreken hoe we elkaar kunnen helpen.â€? Dat kan op vele manieren, vindt het bestuur. “Bijvoorbeeld met het maken van gezamenlijke afspraken, voor onder meer brandstof of verzekeringen. Als ĂŠĂŠn persoon dat uitzoekt, hebben er dertig leden voordeel van.â€? Gemeente Ondernemersvereniging Aagtekerke heeft zich meteen aangesloten bij de FOV, die voor de gezamenlijke belangen van de leden van alle Veerse ondernemersverenigingen opkomt. “Daarnaast hebben we contact met de ondernemersmanager in Veere, Dick van de Velde.â€? Via de ondernemersmanager en FOV heeft de nieuwe ondernemers-

Goed Beeke en zijn compagnon Sander van Belzen liepen al langer met het idee voor een ondernemersvereniging rond. Toen de relatief nieuwe FOV-voorzitter Ko Poppe onlangs vroeg waarom er in het dorp geen ondernemersvereniging was, besloot Beeke de handschoen op te pakken. De Rabobank en De Zeeuwse Alliantie Notarissen sponsorden de oprichtingskosten. “Er was geen vereniging, omdat niemand ooit de eerste stap heeft gezet. Iedereen heeft het druk en veel ondernemers zeggen dat het goed is zoals het gaat.� Toch hadden de initiatiefnemers niet veel overredingskracht nodig om leden te werven. “We organiseerden eind 2013 een bijeenkomst in Amicitia en schreven hiervoor alle ondernemers aan. Meer dan dertig kwamen er. We besloten de vereniging bij minstens 25 leden op te richten.� Die animo was er. “Het gaat goed in Aagtekerke, ondanks de crisis, maar het kan altijd beter. Met de ondernemersvereniging staan we klaar voor elkaar en iedereen doet er zijn voordeel mee. Dat is een goede zaak.� Bijeenkomst Dinsdag 15 april is er in Hotel Kodde vanaf 20.00 uur een bijeenkomst van de ondernemersvereniging. Ook niet-leden zijn welkom. Kijk voor meer informatie op www.foveere.nl

Rijkse & & Zwemer Zwemeraccountants accountants Torenstraat Torenstraat 15 15 || 4353 4353AA AASerooskerke Serooskerke Postbus Postbus 66 || 4353 4353ZG ZGSerooskerke Serooskerke Goes Middelburg T| (0118) 678900 T| (0113) 242628

Serooskerke T| (0118) 592610

Vlissingen Terneuzen Zierikzee T| (0115) 683449 T| (0118) 419192 T| (0111) 420344

info@aar.nl

www.aar.nl

Gewoon persoonlijk ! Accountancy

Salarisverwerking

Belastingadvies

Loonadvies

Belastingaangiften

HR Diensten

Bedrijfsadvies

Detachering Online diensten

MIDDELBURG MIDDELBURG T 0118 612 T 0118 612774 774 E middelburg@joosse.nl E middelburg@joosse.nl

OOSTKAPELLE OOSTKAPELLE T 0118 T583 0118010 583 010 E oostkapelle@joosse.nl E oostkapelle@joosse.nl

INTERNET

INTERNET

WWW.JOOSSE.NL WWW.JOOSSE.NL


MIDDELBURG - MZVC 1 speelde thuis tegen De Fendert 1 op zaterdag 15 maart, uitslag: 0-3. Het was een wedstrijd waarbij de 1e helft van beide teams niet echt geweldig voetbal liet zien. Voor beide doelen kwamen er geen echte kansen. Na de rust was het in elk geval een stuk leuker om naar te kijken. Er werd nu meer voetbal op de mat gelegd. Het leek lange tijd een 0-0 wedstrijd te gaan worden, doch opeens was er in de 60e minuut een penalty voor de Fendert. Collin Schilperoord kreeg de bal echter niet langs Maikel. Dit was voor de Fendert kennelijk toch een soort start, want er kwamen nu meer mogelijkheden en in de 68e minuut was het Remon Heinsius, die een gestopte bal in de rebound raak schoot: 0-1. Nu moesten ze meer naar voren om een gelijkmaker tot stand te brengen. De ruimten werden groter en nu kon

PALLETS

Collin Schilperoord wel scoren: 0-2. Een 8-tal minuten voor het einde werd het zelfs door een goed doorlopende Jeroen Beerendonk: 0-3. Jammer, maar er zaten gen punten voor MZVC in deze wedstrijd. Programma zaterdag 22 maart MZVC A1-VCK A1 12.45u MZVC C1-Hoedekenskerke C1 11.00u MZVC D1-RCS D4 09.30u MZVC F1-Vlissingen F3 10.15u De Meeuwen 1-MZVC 1 14.30u Oostkapelle 3-MZVC 2 12.00u Arnemuiden 5-MZVC 3 14.30u SVD/Volharding B1-MZVC B1 12.45u RCS E5-MZVC E2 09.00u Info: www.mzvc.eu

Meer dan een half miljoen Bodes Elke week!

MOTOREN BROMMERS SCOOTERS QUADS MOTORINI.NL E-BIKES

DE MEESTE KEUS EN ALTIJD VOORDELIGER BIJ VERVAT

PRIMEUR! MOTORRIJDEN

Te koop gevraagd Alle soorten ook kapot 06-51549157 Minimaal 100 stuks.

Dorema L 0X Lugano 30 sterk

Extra ek all season donig en makkelijk te rei 13 maat 4 van 18,-

659,-

met AUTORIJBEWIJS! 0S

QUADRO 35

VOORTENTEN 50% KORTING Seizoensvoortent Dorema Dako10ta lx bijv. maat MRGPVEEQžETTIR

595,-

FAMILIE S.) TENT (4/5 PER kar Safarica Madagas 9,49 van fel incl. lui

344,-

FAMILIETENTEN

Prijs: ₏ 8.888,–*

OPEN VAN MA T/M ZAT VAN 9.30-17.00

ZONDAG 23 MAART EXTRA OPEN VAN 11.00-17.00

Stadionweg 31, 3077 AP Rotterdam 010-4970832 vervat.nl

Heerlijk zo’n frisse en opgeruimde klas MIDDELBURG - Tafelbladen die niet meer wiebelen en snoeren die netjes zijn weggewerkt. Met ‘Pimp your school’ wordt dit verwezenlijkt. Enthousiaste ouders en leerkrachten zijn deze week begonnen met het opknappen van Archipelschool De DolďŹ jnenburch. Schoonmaken, spullen sorteren, schilderen en kleine klusjes werden direct uitgevoerd. Grotere klussen worden de komende weken uitgevoerd. Zo wordt bijvoorbeeld de poppenhoek van groep

www.lokalepartijmiddelburg.nl

MZVC niet langs Fendert

2 grondig aangepakt. In de bovenbouw kunnen de kinderen en leerkrachten weer bij hun spullen, dankzij de schone en opgeruimde kasten. Ook steken de leerlingen zelf de handen uit de mouwen. Volgende week wordt de actie Bag2school gehouden. Met het inzamelen van kleding verdienen de kinderen geld voor Pimp your school en kunnen de kluswensen vervuld worden. Op 25 maart zal de berg kleding door de organisatie worden opgehaald.

stem wijzer

stem lokaal

stem LPM lijst 3

excl. kosten en kenteken leges

OOK TE HUUR

J&B KASTEN

Online reserveren op motorini.nl of 0113-320014

ALS JE VAN TASSEN HOUDT Wij zijn op zoek naar

BBL-er VERKOOP IN GOES OF VLISSINGEN

WEEKENDHULP

Onderdeel van Timmer- en afwerkingsbedrijf Meulmeester

s s s s s s s

Schuifwandsystemen Inloopkasten Garderobekasten Boekenkasten Uittrekkasten Computermeubelen Massief hout of decor

op Showroom eopend! afspraak g

Dealer van

IN VLISSINGEN

VERKOPER

IN MIDDELBURG (min. 30 uur)

Uw partner voor: ramen, deuren, kozijnen, Velux DAKRAMEN

RENOVATIE tuinkamers...

Herken jij je in de waardes

PERSOONLIJK, UITDAGEND, TRENDY EN ENERGIEK? Dan zijn wij op zoek naar jou!

BEKIJK ALLE VACATURES OP DUIFHUIZEN.NL Solliciteren kan via sollicitatie@duifhuizen.nl of Duifhuizen.nl

Sterk in Maatwerk -OLENWEGs"%!RNEMUIDEN TELsJENBKASTEN KLIKSAFENL


www.vaillant.nl

Waarom Vaillant?

Totaalinstallateur

Voor de zuinigste hr-ketel.

599, Nu 1s.ief BTW sing

gerrit de jonge techniek goes

inclu ief plaat s inclu

Telefoon: 0113 - 21 54 60 infogoes@gerritdejonge.nl www.gerritdejonge.nl

PRIJS

VERLAGINGEN Babyverzorgingsdoekjes

SEP 2013

U kunt met de ecoTEC plus tot wel â‚Ź 750,- besparen gedurende de levensduur van deze hr-ketel. De redenen: een zuinige A-label pomp en het laagste stand-by verbruik dankzij slimme elektronica. Hoeveel warm water u ook wenst, de ecoTEC plus heeft een passend antwoord. Uw ecoTEC plus werkt nog efďŹ ciĂŤnter in combinatie met de zeer eenvoudig te bedienen calorMATIC thermostaat. Verkrijgbaar in wit en zwart.

2x 80 stuks.

Duurzame energie

WEGGEMANS BV

METAALBEWERKINGSBEDRIJF

2.69

Gezichtsreinigingsdoekjes 2x 25 stuks.

Bakkersbroodjes 8 stuks.

v an 1.79

14% goe

n IES / i t s i l a i c CT G Spe

1.69

dkoper

U IN NSTRBEPLAT O C L L STAA GEVE N E DAK

v an 1.39

1.

19

RENOVATIE BESTAANDE EN ASBESTHOUDENDE DAKEN ‡QLHXZERXZDJUDULVFKHORRGVHQ EHGULMIVSDQGHQYROOHGLJLQHLJHQEHKHHU ‡SUR¿HOSODWHQGDNSDQSODWHQHQSRWGHNVHOSUR¿HOHQXLWHLJHQSURGXFWLH ‡JHwVROHHUGHVDQGZLFKSDQHOHQWEYGDN JHYHO ‡]HWWHULMWRWPPRDRQGHUKRXGVYULMHERHLGHOHQ ‡WUDQVSRUWHQNUDDQZHUN ‡DOXPLQLXPJHWURNNHQJRWHQXLWVWXN

1.09

van 2.79

* Vraag ons naar de voorwaarden Koeling

250 g

vvan 1.15

Nu compleet geĂŻnstalleerd, de Vaillant ecoTEC plus CW 4 met een GRATIS calorMATIC 350 klokthermostaat en 5 jaar garantie. Verwarming

Roomboter

Rijstwafels 3x 3 stuks.

Chocolademelk 1l

Pannenkoeken of poffertjes 415-600 g

Metaalbewerkingsbedrijf Weggemans BV | Sportlaan 4 | 4695 BA Sint-Maartensdijk tel. : 0166-664105 | email : info@weggemans.info | website : www.weggemans.info

v an 1.89

1.69

vvan 1.19

van 0.89

1.09 0.85 14%

goedkop

Extra volkoren

er

800 g

Franse frites 1 kg

van 0.99

v an 1.59

1.49

Vers & voordelig!

0.85

* Vanaf woensdag 19-03-2014

48%

goedkop

er

Paprika’s 3 kleuren 3 stuks

v an 1.45

0.75

48%

goedkop

er

Handsinaasappelen 2 kilo

v an 1.89

0.99

* Versaanbieding geldig vanaf woensdag 19-03-2014 t/m dinsdag 25-03-2014. Zet- en drukfouten zijn voorbehouden.

HOGE KWALITEIT - LAGE PRIJS

www.aldi.nl


KORTE BERICHTEN Klassieke muziek: Het Rodion Trio brengt een klassiek programma ten gehore in verschillende locaties van SVRZ. Dinsdag 25 maart 15.00u Simnia in Domburg. Woensdag 26 maart 14.30u Zwake ´s Gravenpolder en 19.00u ‘t Gasthuis in Middelburg. In sommige locaties wordt een vergoeding gevraagd, inclusief consumptie. MIDDELBURG Activiteiten Zeeuwse Bibliotheek: Kousteensedijk 7, 4331 JE Middelburg. Donderdag 20 maart: Foyer, 19.00-21.00u NL Doet, Vrijwilligerssteunpunt. Toegang gratis. Vrijdag 21 maart: Concertzaal, 13.30u lezing Natuur dichtbij: wat als een samenleving vervreemd raakt van natuur? door Agnes van den Berg, Universiteit Groningen. Toegang gratis. Zondag 23 maart: Koorkerk, 10.00u Stabat Mater van Pergolesi door het Bevelands Vrouwenensemble Cantando. Toegang gratis, collecte bij de uitgang. Dinsdag 25 maart: Leescafé 15.00-17.00u E-readerCafé. Toegang gratis. Dinsdag 25 maart: Aula, 20.00u Lezing Kees Beaart over Johannes Goedaert. Toegang gratis. Lezing: Op woensdag 26 maart houdt Adri Verhage op uitnodiging van de Heemkundige Kring Walcheren een lezing over zijn Stal Serooskerke, info: www.stalserooskerke. nl - locatie: aula Zeeuwse Bibliotheek, Kousteensedijk 7 te Middelburg. Aanvang 20.00 uur. Toegang gratis. Ook niet-leden zijn welkom! www.hkwalcheren.nl Voorjaarsmarkt en rommelmarkt: Zaterdag 22 maart staat SVRZ locatie ´t Gasthuis in Middelburg van 11.00 tot 16.00 uur in het teken van het voorjaar. Aan het Noordpoortplein staan tal van kramen klaar om mooie spullen te presenteren. Deze markt is in de hal en het restaurant. De opbrengst van deze markt zal gaan naar afdeling welzijn en komt op die manier ten bate van onze cliënten. Filmavond: Op vrijdagavond 21 maart nu ook in Zeeland te zien: drie films van de lichting 2013 van de Nederlandse Filmacademie in Amsterdam. Het zijn eindexamenwerken van studenten die in 2013 zijn afgestudeerd. De films worden ingeleid en na elke film is er ruimte voor reactie. Vrijdag 21 maart, aanvang 19.30 uur. Doopsgezinde Kerk, Lange Noordstraat 62, Middelburg (ingang Blindenhoek). Jaarvergadering NPV Walcheren: De Nederlandse Patiënten Vereniging afd. Walcheren houdt op dinsdag 25 maart haar jaarlijkse ledenvergadering in het gebouw van het Leger des Heils, Het Zwin 1/20, (naast de brandweerkazerne) te Middelburg. Aanvang 19.45u. Spreker is mevrouw Arianne Diepenveen-Baas, consulent NPV-Thuishulp. Zij hoopt een lezing

te houden over het actuele onderwerp Ouderenmishandeling. Ook niet leden zijn van harte welkom. Honte Startdag: Op zaterdag 22 maart is er een introductiedag van de Middelburgse roeivereniging Honte. Deze startdag is bedoeld voor iedereen die wil leren roeien. Roeien is een zeer gevarieerde sport; je kan het beoefenen als topsport, als recreatiesport, individueel of in teamverband. In een middag tijd maken we je enthousiast voor de roeisport. Vooraf aanmelden hoeft niet, je bent van harte welkom om 15.00 uur op de Havendijk 2 te Middelburg. Informatie: www.rvhonte.nl Lezing klimaat en weer: Donderdagavond 20 maart is er een lezing in Hof ‘t Seijs te Middelburg over het klimaat en het weer. Het is duidelijk dat het weer de laatste tijd erg verandert. Hoe komt dat? Wat hebben de 2 klimaatvorsers Jorge Sereno en Henk Rietveld voor u in petto op dit gebied? Zeker waard om naar te komen luisteren. Aanvang 20.00 uur, wijkgebouw stichting Griffioen De Wijk. Toegang is gratis. Sieradenbeurs: Zaterdag 22 maart, wijkgebouw Het Getij, Oosterscheldestraat 18 te Middelburg van 10.00 tot 15.00 uur. Toegang is gratis. Info: 06-51097147. KennisCafé: In het KennisCafé van donderdag 20 maart staat de kunst van de statistiek centraal. Hoe beïnvloedt statistiek ons dagelijks leven en hoe zitten die berekeningen nou echt in elkaar? Het KennisCafé vindt plaats in het Leescafé van de Zeeuwse Bibliotheek en is gratis toegankelijk. Om 20.00u begint het programma, dat tot ongeveer 21.30u duurt. Toneelvoorstelling: Zaterdag 22 maart jaarlijkse toneeluitvoering in de Griffioen. De toneelgroep van Stichting Griffioen De Wijk speelt het toneelstuk ‘een rits te ver’ geschreven door Jon van Eerd. Het wordt opgevoerd in de aula van de CSW van de Perre, Griffioenstraat 17. Aanvang: 19.30 uur, de zaal is open vanaf 19.00 uur en de toegang is gratis. Rommelmarkt: Op zaterdag 19 april wordt in de hal en op het terrein van Club Jeu de Boules Middelburg weer een grote rommelmarkt gehouden. Adres: kruispunt Koudekerkseweg / Laan der Verenigde Naties. Wil je zelf spullen verkopen dan kan dat ook: in de hal zijn de 33 plaatsen reeds bezet en ook op het buitenterrein begint het al aardig druk te worden. Aanmelden of verdere info via rommelmarktcjbm@ zeelandnet.nl. Lezing Dante Alighieri: Dante lezing in de Zeeuwse Bibliotheek op 21 maart, aanvang 20.00 uur. Onderwerp: Italo Svevo -Triëste. Spreker: Tom De Keijzer. Taal: Nederlands/Italiaans.

Ladies day: Zondag 23 maart wordt er aan de Walensingel 63A bij van Eijkeren Dancemasters van 13.00 tot 16.00 uur een Ladies day georganiseerd. Diverse lokale ondernemers presenteren hun bedrijf en er worden elk half uur prijzen verloot. Ook hebben wij deze dag een tweedehands kleding beurs met als thema: geef je kleding een tweede leven. De entree is gratis. Meer informatie: www.vaneijkeren.nl 0118-638370.

KORT BEDRIJVIG

Walcheren is Kastenspecialist rijker

ARNEMUIDEN Jaarconcert: Jaarconcert op vrijdag 21 maart in de sporthal ‘de Blikken’ te Arnemuiden van de Muziekvereniging Arnemuiden. De muziekvereniging en een leerlingengroep laten zich horen. Er wordt een zeer gevarieerd programma gegeven van modern tot klassiek. Daarnaast is er een optreden van “Hop Marjanneke” een muziek en dansgroep van heel jonge kinderen. Deze groep staat onder leiding van Marianne Boot. Het concert begint om 19.30 uur en de toegang is gratis. VEERE Mozart Requiem: Kamerkoor Cantus Valerius uit Amsterdam geeft op zaterdag 22 maart van 15.00-16.00 uur een uitvoering van het Requiem van W.A. Mozart in de Kleine Kerk te Veere. In tegenstelling tot de gebruikelijke begeleiding door orkest, zal deze uitvoering worden begeleid op orgel door de Haarlemse organiste/pianiste Gerrie Meijers. Het koor staat onder leiding van Paul Mirck. DOMBURG Kinderkleding- en speelgoedbeurs: Zomer kinderkleding- en speelgoedbeurs in de Brede School te Domburg op 11 en 12 april. 11 april van 19.00 tot 21.00 uur en 12 april van 10.00 tot 12.00 uur. Inschrijfformulieren verkrijgbaar bij de C1000. Nieuw: verkoop van positiekleding. Juffrouw van de Putteplein 3 in Domburg, e-mail: kledingbeursdomburg@gmail.com

VLISSINGEN - Vorige week opende Kastenstudio Zeeland haar deuren aan de Marie Curieweg 9-13 in Vlissingen. Er is een mooie showroom gerealiseerd in het pand van Bouwcenter Logus op Bedrijventerrein Souburg aan de A58. Van 20 tot en met 22 maart is er een Voorjaarsshow op het bedrijventerrein met tal van activiteiten. Vanzelfsprekend doet Kastenstudio Zeeland mee en nodigt u van harte uit om de nieuwe showroom te bezoeken. Kastenstudio Zeeland is gespecialiseerd in kasten op maat. Schuifwandkasten, draaideurkasten, inloopkasten en boekenkasten worden op maat gemaakt en vakkundig geplaatst.Wim Moens en Ronald van der Hart hebben jarenlang samengewerkt als collega’s bij Murre Moens en zijn al enkele jaren zelfstandig ondernemer. Zij hebben nu een gezamenlijke showroom ingericht met prachtige kasten. Naast de kasten worden er ook diverse soorten plafonds en ook hardglazen deuren verkocht. We delen het pand met Logus en met woninginrichting Lavoir, en wij zijn met onze kasten dus een mooie aanvulling op het assortiment van de buren. U kunt in het pand naast bouwmaterialen ook terecht voor keukens, badkamers, vloeren, plafonds, woninginrichting en kasten op maat. One Stop Shopping op het gebied van bouwen en wonen. www.kastenstudiozeeland.nl - Marie Curieweg 9-13 - Vlissingen (A58 afrit 40 Souburg/Ritthem)

Recreatief zaalvoetbal op de zondagmorgen OOSTKAPELLE Terra Maris: Hoe wordt een dier opgezet? Op zaterdag 22 en zondag 23 maart kun je dit te weten komen in Terra Maris tijdens het prepareerweekend, beide dagen van 12.00 tot 16.00 uur in de ontvangsthal van het museum en op de eerste verdieping en zijn gratis toegankelijk. KOUDEKERKE Huis vol Muziek: Zondag 23 maart is er weer een Huis vol Muziek dienst en wel om 17.00 uur in de Michaelskerk, Dorpsplein, Koudekerke. Medewerking van het Koor Exaudi uit Westkapelle.

Midzavo competitie MIDDELBURG - Bonga Boys kampioen van de recreatieve zaalvoetbalcompetitie 2013-2014 van de Midzavo.

2. De Eilandboys 14w- 30p +74 3. Thermo Products 14w- 9p –70 4. Vlissingse Boys 14w- 3p -85

Door een ruime zege van 7-0 op Vlissingse Boys is Bonga Boys kampioen geworden.

Programma 23 maart 10:00u Vlissingse Boys-Thermo Products 10:45u De Eilandboys-Bonga Boys

Uitslagen 16 maart De Eilandboys-Thermo Products 14-4 Bonga Boys-Vlissingse Boys 7-0 Stand 1. Bonga Boys 14w- 36p +81

Nieuw seizoen Er kan worden ingeschreven voor het seizoen 2014-2015. Info: ivreeke1@zeelandnet.nl

BEDRIJVIG NIEUWS Een breed assortiment aan vis, schelp- en schaaldieren in Oostkapelle

Bij Vis&Jopie eet u heerlijke kibbeling OOSTKAPELLE - Vis & Jopie bestaat vijf jaar. Genoeg reden om eens stil te staan bij de helder blauwe viskraam onder aan de duinen van Oostkapelle. DOOR MARIELJA TEN BRUGGENCATE Op 27 maart 2009 opende Vis & Jopie de luiken onder een nieuwe eigenaar. Jopie en Erik van Pamelen begonnen aan een nieuwe uitdaging. Beiden hadden al enkele jaren ervaring in de horeca. Jopie runde een eigen koffiehuisje. Bij de koffie serveerde ze verschillende soorten vlaaien. Erik was kok in een restaurant in Oostkapelle. Samen gingen zij de uitdaging aan in de visbranche. “ Sinds twee jaar werk ik fulltime in Vis & Jopie, zodat Jopie wat minder kon gaan werken. Voorheen deed ik de twee banen naast elkaar. Ik heb er nooit spijt van gehad dat ik mijn volledig aandacht naar de viskraam heb verlegd.”

Vissoort Vis & Jopie staat in de wijde omtrek bekend om haar heerlijke kibbeling en bijzondere vissoorten. Het geheim van de kibbeling zit hem niet alleen in het bijzondere beslag, maar ook in de vissoort. “We hebben enkel vis van A-kwaliteit. Via de viswijzer beoordelen we of de vis, schaalen schelpdieren die wij inkopen op een duurzame manier verwerkt zijn. Het gaat dan niet alleen om de plaats van vangst, maar ook over de verwerking. Onze garnalen bijvoorbeeld, zijn gepeld in Europa en niet in het goedkopere Azië. De garnalen zijn dus niet eerst de hele wereld over gevlogen. Dat scheelt in brandstof, wat beter is voor het milieu.” Vis & Jopie staat aan de grote toeristenlaan van Oostkapelle. In het hoogseizoen is het er gezellig druk met thuisblijvers en toeristen. Maar ook in het laagseizoen is de kraam vrijwel dagelijks geopend. “We wonen hier op het dorp. En ik kan niet stil zitten, dus ik doe vrijwel elke dag de luiken open.

Ik vind het gezellig om mijn klanten voorbij te zien komen. Er gebeurt zoveel hier onder aan de duinen. Het persoonlijke contact maakt dat ik het heerlijk vind om veel te werken.” Jopie, een Amsterdamse uit de Jordaan, is eveneens een harde werkster met een sociale instelling. “Toen we deze zaak overnamen hebben we lang gedacht over een naam. Als snel kwamen we op het idee om een stukje Noord-Holland naar Zeeland te halen. In plaats van koek-enzopie, werd de naam Vis & Jopie.” Geliefd Veel klanten komen na een bezoek aan Vis & Jopie graag terug, om nogmaals te genieten van al het heerlijks uit de zee. De klanten komen uit België voor de heerlijke kibbeling. Duitsers komen terug voor de warme, harde broodjes haring en schillerlocken. De in repen gesneden buikwand van de doornhaai wordt gerookt. De pijpvormige schillerlocken is enigszins taai en is zeer

Erik van Pamelen heeft elke dag de luiken open.

geliefd in Scandinavië en bij onze oosterburen. “Regelmatig werd me gevraagd naar schillerlocken. Ik ben het gaan opzoeken en heb het in het assortiment opgenomen. Het loopt fantastisch. Iets wat de Zeeuwen niet zo snel zullen bestellen, maar de toeristen zijn er dol op.” Voor de kinderen is er een speciale menulijst met

Vis & Jopie - Duinweg 115A - Oostkapelle - www.facebook.com/visjopie PAGINA 12

FOTO MARIELJA TEN BRUGGENCATE

kleine hapjes als visfrietjes en visnuggets, geserveerd in vrolijke bakjes. Vis & Jopie is vanaf medio maart tot en met 1 november dagelijks geopend. In november is de zaak gesloten in verband met vakantie, maar in december is het vet al weer warm voor een heerlijke warme vis tijdens de winterse wandeling.


Aanbiedingen geldig t/m zaterdag 5 april en zolang de voorraad strekt.

Nieuw voorjaar nieuw verblijf!

Speciale honden- en kattendag! wo 26 maart van 11.00 tot 17.30 uur

s gratis foto door de dierenfotograaf s hondengedragscoach Arvid van Putten s gratis Advantage vlooienen tekenbehandeling s voedingsadvies door Prins Petfoods s gratis gewichtscontrole door onze dierenarts (14.00 - 15.30)

riant

174.50

Meer informatie vindt u op onze site.

nu

134.95 Dierenkliniek in onze winkel

slechts

Inloopspreekuur: di, do en za van 13.00 - 14.30 uur (andere tijden op afspraak) Dieetvoeding voor hond en kat verkrijgbaar.

84.50 Kippenhok KB8

Konijnenhok KT12-A

Konijnenhok PA5-A

Ruim konijnen- of kippenhok. Met nachthok, loopplank en extra grote uitloopren. Afm. 207 x 77 x 145 cm.

Gebruiksvriendelijk konijnen- of caviahok. Met openklapbaar dak en verstelbare poten. Afm.: 116,5 x 63 x 92 cm.

Zeer ruim konijnenhok met diverse deurtjes, een kunststof lade en anti-knaagstrips. Afm.: 221 x 55 x 99,5 cm.

Kijk voor alle informatie en meer aanbiedingen op VANDERPOELDIERENVERBLIJF.NL 52.95

nu

129.95

nu met 2 kg gratis 12 voor

4.99 nu 2 voor

9.95 Dierenverblijf KB7-A Geschikt voor meerdere konijnen of kippen. Voorzien van een legnest met tussenschot, zitstokken en een diepe, kunststof lade. Afm. 183 x 78 x 105 cm.

Hill’s Feline Adult Chicken 10 + 2 kg Hoogwaardige voeding voor volwassen katten vanaf 1 jaar.

Vitakraft Magic Clean 5 liter

Gourmet Gold

Zeer absorberende geur- en stofvrije kattenbakvulling. Zuinig in het gebruik.

Heerlijke maaltijd voor de kat. Alle varianten mousse of stukjes in saus. Blikje 85 gram.

nvrij

vast laag vanaf

glute

42.95

nu 15% korting

47.95 nu met gratis Dental Roll t.w.v. 5.50 vast laag 3 pakken

9.99 Whiskas multipack maaltijdzakjes

Farm Food HE glutenvrije hondenvoeding 15 kg

Eukanuba Adult Medium en Large Breed 12 kg

Heerlijke maaltijd voor de kat, verpakt in 12 handige portiezakjes in diverse smaken.

Speciaal voor alle honden met een glutenallergie of zwakke darmen! 15 kg + gratis Dental Roll 10.

Hoogwaardige hondenvoeding voor (middel)grote rassen. Adult medium 43.95 – Adult Large Breed 42.95

Weihoek 16, 4416 PX Kruiningen, 0113 381 000 Openingstijden: ma/do 9.00 - 17.30, vr 9.00 - 18.00, za 9.00 - 16.00

Voorkom vlooien en teken! 15% korting op alle Bolfo en Advantix producten.

facebook.com/ dierenverblijfcom

Volop gratis parkeerruimte


Lepraloop niet alleen voor jezelf...

De Lepraloop nieuwe stijl OOSTKAPELE - Wordt de zesde Lepraloop op zaterdag 22 maart een trail...?

OOST-SOUBURG - Commissaris van de koning Han Polman heeft zaterdag een bezoek gebracht aan de Molukse gemeenschap in Zeeland. Hij kreeg een rondleiding door verschillende woonwijken en was te gast bij voorzieningen en organisaties. ‘Tijdens het bezoek stond de plaats die Molukkers innemen in de Zeeuwse samenleving centraal: geïntegreerd, maar met een eigen identiteit’. Het bezoek van Polman begon bij Jong Ambon, voerde hem daarna naar vakantieoord Broedershoek in Koudekerke (foto) en Mae Uku in Oost-Souburg. Het bezoek van Polman werd afgesloten met een lunch bij het Moluks woonzorgcentrum Tabadila. FOTO ANNET EEKMAN

Verwachtingen hooggespannen

Reddingsbrigade doet mee aan NK MIDDELBURG - Een ploeg Middelburgse redders doet zaterdag 22 maart mee aan een Nederlands Kampioenschap. Vorig jaar werd de wedstrijdploeg van de Middelburgse Van Dixhoornbrigade vierde nadat twaalf jaar lang niet was meegedaan. De verwachtingen voor deze wedstrijd zijn dus hooggespannen. De wedstrijd waaraan de Middelburgers meedoen is er één in de zogeheten Simulated Emergency Response Competition (SERC) waarbij de hulpverlening aan drenkelingen wordt getoetst tijdens een nagebootst waterongeval. Het kampioenschap vindt plaats in het Limburgse Nederweert. Doel Bij SERC heeft elke wedstrijdploeg één

leider en enkele redders die het incident samen tot een goed einde moeten brengen. Doel is te allen tijde om binnen de vastgestelde tijd het ongeval zo goed mogelijk op te lossen. Er zal onder meer worden gelet op de zorg voor de slachtoffers en het doen van een adequate alarmering bij professionele hulpverleners. De redders moeten laten zien dat ze snel een juiste afweging kunnen maken, eerste hulp kunnen verlenen en slachtoffers tegelijkertijd ook gerust kunnen stellen. NK Sinds de oprichting in 1972 deed de Middelburgse brigade in totaal 17 keer mee aan een Nederlands Kampioenschap. In 1990 werd het NK in het Middelburgse zwembad gehouden. De Van Dixhoornbrigade werd één keer

kampioen. Dat gebeurde in 1989. De afgelopen jaren deed de club niet mee. Vorig seizoen werd een nieuwe wedstrijdploeg opgezet en die werd direct vierde tijdens het NK. Tijdens het NK in 2013 in Staphorst kregen de Middelburgse redders drie scenario’s voor de kiezen. Na twee voorrondes draaide de finale om een groot ongeluk in een zwembad. H et dak was deels ingestort en dit had er in geresulteerd dat tien mensen gewond waren geraakt. Veel van hen waren versuft en klampten zich vast aan onderdelen van het ingestorte dak. Twee personen lagen op de bodem en al met al zorgde dit voor een complexe reddingsoperatie. Met wat voor redding de Middelburgers nu te maken krijgen wordt pas op het moment zelf duidelijk.

NLDoet 22 maart

Jaarlijkse snoeidag Middelburg Rozenstad MIDDELBURG - Het rozenteam van Middelburg Rozenstad nodigt inwoners en tuincentra uit om op 22 maart tijdens NLDoet mee te doen aan de jaarlijkse snoeidag met extra aandacht voor de roos. De jaarlijkse snoeidag wordt ieder jaar in een andere wijk georganiseerd. Dit jaar start de snoeidag op de Stadskwekerij aan de Langevielesingel op zaterdag 22 maart van 9.30-12.30 uur. In de middag zal er in enkele wijken van middelburg een snoeisessie plaatsvinden. Tijdens de ochtendsessie in de Stadskwekerij wordt door de Biologische Rozenkwekerij De Bierkreek uit IJzendijke uitleg gegeven over het planten, snoeien, aanbinden en verzorgen van

allerlei soorten rozen. U kunt daar ook geïnformeerd worden door leden van het rozenteam Middelburg Rozenstad over de jaarlijkse roosverkiezing en de gratis aanplant van rozen in het woon- en winkelgebied van de binnenstad. Middelburg Rozenstad heeft als winnaar van het Groen Dichterbij Icoonproject Zeeland 2014 hiervoor een bedrag van € 17.500,00 toegekend gekregen. Voor de roosverkiezing kunnen alle rozentuinen en rozengevels worden voorgedragen die vanaf de openbare ruimte zichtbaar zijn. De prijsuitreiking vind dit jaar plaats op 5 juli op Speelhof Hoogerzael in Middelburg. De prijsuitreiking is voor iedereen toegankelijk. Tevens is het een mooie gelegenheid om de Stadskwekerij te bezoeken. De stadkwekerij is in gebruik bij Arduin. In

1999 werd de kwekerij van de gemeente Middelburg aangekocht. Er werken dagelijks 26 cliënten en 6 vrijwilligers. De kwekerij is dagelijks geopend. Op het terrein, is er een minigolfbaan, mooie tuinen, een plantenkwekerij en een tuinwinkel. Er zijn diverse planten struiken en bomen te koop. Er is ook een tuinwinkel waar kamerplanten, potten en accessoires en decoraties te koop zijn. Voor de kinderen is er een kleine speeltuin met leuke speelmogelijkheden. Het verzoek is om zoveel mogelijk op de fiets te komen. Zo niet, dan graag de auto in de naast gelegen wijken parkeren. Meer informatie: Rozenteam Groenproject Middelburg Rozenstad, Dick Sakko 0653229875, groenprojectrozenstad@gmail.com.

Noormannen doet zichzelf tekort WESTKAPELLE - VV Noormannen deed zichzelf tekort, door in de belangrijke wedstrijd tegen Nieuwland, af te sluiten met een gelijkspel.

Uitslagen Noormannen VR1-Zaamslag VR1 1-5 Dauwendaele 3-Noormannen 2 3-1 Domburg 3-Noormannen 3 1-6

Nieuwland kwam nauwelijks in het strafschopgebied van Noormannen, terwijl Noormannen diverse mogelijkheden creeerde. Het was dan ook Erwin Pouwelse, die in de 19e minuut voor de 1-0 zorgde. Met de stand werd de thee genuttigd. In de 2e helft zagen ze een ander Nieuwland, doch het had de hulp van de arbiter nodig, door een omstreden strafschop te benutten in de 39e minuut. Twee minuten later ontsnapte Nieuwland, toen de arbiter een handsbal van een verdediger niet honoreerde als zijnde een strafschop. De volgende wedstrijden zijn cruciaal voor de Westkappelaars.

Programma zaterdag 22 maart 14.30 Arnemuiden 1-Noormannen 1 12.15 Noormannen 2-Zaamslag 3 12.30 Noormannen 3-Heinkenszand 5 14.30 Nieuwdorp 3-Noormannen 4 14.45 Zeelandia Middelburg VR1-Noormannen Vr1 Uitslagen jeugd Woensdag 12 maart Noormannen C1-Nieuwland C1 5-2 Veere E2-Noormannen E2 3-5 Zaterdag 15 maart Noormannen A1-HVV’24 A2 3-1 GPC C1-Noormannen C1 2-2 Zeelandia Middelburg D5-Noormannen D1

9-5 Noormannen E1-Domburg E1 5-5 Arnemuiden E3-Noormannen E2 7-2 Noormannen F1-RCS F2 1-2 Noormannen M1-Jong Ambon M1 6-3 Noormannen M2-Meeuwen M2 1-9 Programma jeugd Woensdag 19 maart 19.00 Noormannen C2G-Serooskerke C3 Zaterdag 22 maart 10.30 Noormannen A1-Nieuwland A1 11.00 Noormannen C1-RCS C2 09.45 Kloetinge C6-Noormannen C2G 09.45 Noormannen D1-Bevelanders D1 08.45 Kloetinge E5-Noormannen E1 09.30 Noormannen E2-Veere E2 08.45 Kloetinge F2-Noormannen F1 09.00 Oostkapelle M1-Noormannen M1 11.00 VCK M2-Noormannen M2 Info: www.noormannen.nl PAGINA 14

Nou, het is maar wat je er van maakt. Feit is wel dat mensen die aan lepra lijden het lopen vaak als een trail zullen ervaren. Lepra zorgt voor verminking van o.a. de handen en de voeten. Lepra is een ziekte die veroorzaakt wordt door een bacterie die zenuwbeschadigingen veroorzaakt waardoor de bekende verminkingen ontstaan. Er is helaas nog geen vaccin tegen Lepra. Wel kan de Leprastichting via antibiotica de ziekte genezen. Doel is dan ook om patiënten vroegtijdig op te sporen, zodat het lopen voor deze mensen geen trail hoeft te worden. Als je meedoet aan de Lepraloop wordt het inschrijfgeld overgemaakt aan de Leprastichting die er dus heel goed en dankbaar werk mee doet. De Lepraloop oude stijl Er was andere jaren altijd veel lof voor de ongedwongenheid en het parcours: lekker lopen, geen uitslagenlijst, mooi parcours, goed doel en gezellig. Feit was wel dat de laatste edities onder extreme omstandigheden (sneeuw en kou) plaats vonden en dan is het behoorlijk heroïsch in het koude bos. Daar hebben we wat op gevonden... De Lepraloop nieuwe stijl Parkeren kan nog steeds (gratis) aan de Strandweg op het parkeerterrein. Start

en finish zijn echter verplaatst. Inschrijven vindt plaats in strandpaviljoen Lage Duintjes op ongeveer 500 meter van het parkeerterrein. Je kan daar ook je tas achterlaten, van het toilet gebruik maken en eventueel opwarmen voor de start. De start om 14.00 uur vindt plaats bovenop de duinovergang naast het strandpaviljoen. Je loopt dan richting het bos en begint daar aan het bekende parcours van ongeveer 2500 meter. Je kunt deze ronde dan 1, 2, 3 of 4 keer afleggen en na maximaal 10 km wacht de finish bij de fietsenstalling in het bos. Na afloop loop je de 200 meter terug naar het strandpaviljoen waar je tegen inlevering van je startkaart frisdrank of een biertje krijgt aangeboden. Voor de winnaars bij de dames en de heren zijn er bonnen van Sportmassage Fred Hendrikse. Natuurlijk hopen we dat je nog even blijft napraten en zo nodig opwarmen! Om alle inschrijfgelden over te kunnen maken aan de Leprastichting hebben we de hulp van sponsoren ingeroepen voor de kosten. Meedoen aan deze prestatieloop is voor eigen risico; wel zijn EHBO, toiletten en kleedgelegenheid aanwezig. Hou je van lekker lopen, gezelligheid en iets over hebben voor je medemens dan verwachten we je op 22 maart om 14.00 uur bij de Lage Duintjes in Oostkapelle. Verdere info: www.lepra-loop.webs. com

FC Dauwendaele gelijk MIDDELBURG - FC Dauwendaele 1 hield aan de wedstrijd tegen GPC Vlissingen 1 één punt over. Met een fraai afstandschot zorgde Mart de Kroo voor een voorsprong en kort voor rust maakten de Vlissingers gelijk. Programma zaterdag 22 maart 14.30 Zwaluwe 1-FCD 1 14.30 FCD 2-Kapelle 2 14.30 Hoek 4-FCD 3 15.00 ZSC’62 2-FCD 4 12.30 FCD 5-MZC’11 4 12.45 GPC Vlissingen VR1-FCD VR1 15.00 Steenbergen A1-FCD A1 09.30 FCD C1G-Steen C1 12.45 FCD C2-GPC Vlissingen C1 13.15 Terneuzen MC1-FCD MC1

11.00 FCD D1-Arnemuiden D1 11.00 FCD D2-Patrijzen D1 09.00 RCS D3-FCD D3 09.30 FCD MD1-Nieuwland MD1 11.00 FCD E1-Luctor’88 E1 10.30 RCS E3-FCD E2 11.00 FCD E3-RCS E4 09.45 Vlissingen E2-FCD E4 09.30 FCD E5-Z’landia M’burg E5 09.30 FCD ME1-Arnemuiden ME1 11.00 FCD F1-Domburg F1 08.45 Vlissingen F1-FCD F2 11.00 FCD F3-Arnemuiden F3G 09.00 Serooskerke MP1-FCD MP1 10.00 FCD MP2-Domburg MP2 Voor andere informatie en wijzigingen: www.fcdauwendaele.nl

Spannend slot winterdoubletten jeu de boules MIDDELBURG - In de maanden februari en maart werd bij Club Jeu de Boules de winterdoublet competitie gespeeld. Chris Lokerse, Bert Kuiper en Ad Damman verloren slechts 4 wedstrijden en eindigden op de 1e plaats. De 22 deelnemende equipes speelden op 7 speelavonden een halve competitie. Iedere equipe bestond uit 3 spelers die naar eigen keuze konden worden ingezet. Het bleef spannend tot de laatste wedstrijden waren gespeeld. Team van Ad, Jos en Coby de Goffau bezette tot de laatste speeldag de 1e plaats met 15 wedstrijdpunten. Zij werden op de voet gevolgd door Chris Lokerse, Ad Damman en Bert Kuiper met 14 gewonnen wedstrijden en Theo de Jonge, Filiberto dé Filippis en Joop Denekamp met 13 punten. Laatste speelavond moest de beslissing brengen. Eerste speelronde wonnen Ad en Jos ruim van Chris Traversier en Jaap Hordijk met 13-3. Chris en Bert wonnen na een 4-10 achterstand met het kleinst mogelijke verschil van Johan Dingemanse en Jannie Timmer: 13-12. Theo en Filiberto verloren van Piet Maartense en Hans Wirtz met 8-13 en waren daardoor uitgeschakeld voor de 1e plaats. In de 2e speelronde verloren Ad en Jos nipt van Rinus Con-

semulder en Jan Meliefste: 12-13. Ad en Bert speelden in een gelijkopgaande strijd tegen Mario jr en Piet van Gemert. Op de stand 7-6 schoot Bert met een carreau naar 5 punten en speelde met zijn laatste boule volle bak: 13-6. Daarmee kwamen ze op gelijke hoogte met Ad en Jos, die wel een veel beter saldo hadden. In de laatste wedstrijd maakten Chris en Ad geen fout tegen Sien Passenier en Jo de Buck: 13-7. Ad en Jos verging het minder goed tegen Leo Wouters en Wim Koster en verloren met ruime cijfers: 2-13. Ze eindigden in de competitie op de 2e plaats. Door een goede laatste speelavond met invaller Huib van de Vreugde (3+29) veroverden Nico Claessen, Mario sr en Pieter Ham de 3e plek. Eindstand: 1. Chris Lokerse/Bert Kuiper/ Ad Damman 17 + 84, 2. Ad, Jos en Coby de Goffau 16 + 78, 3. Nico Claessen/Mario dé Filippis/Pieter Ham 15 + 67, 4. Theo de Jonge/Filiberto dé Filippis/Joop Denekamp 14 + 71, 5. Piet Maartense/Hans Wirtz/Willy Wirtz 14 +58, 6. Piet Robijn/ Koos Barto/Ronald Adriaanse 14 + 45, 7. Jan Meliefste/Jaap Mesu/Rinus Consemulder 12 + 24, 8. Leo Wouters/Wim Koster/Joke Koster 11 + 36, 9. Ada Wouters/ Marco Wouters/Edward Koppers 11 + 23, 10. Mieke Poelman/Ed Francissen/Piet Rottier 11 + 13.


Madeliefje (Bellis) Diverse kleuren, 10 cm potmaat 12 cm. Draagtas 6 stuks 3.99

2.

99

opvrolijkers

prijsplukker NĂş 6 zakken

5.-

Nu doen: binnen opkweken en straks lekker naar buiten

Bosviolen Diverse kleuren, 15 cm, Per draagtas 10 stuks 1.99

prijsplukker NĂş 3 draagtassen

3.

99

Intratuin Koudekerke Galgeweg 5, 0118-551623. Donderdag en vrijdag koopavond Kijk voor onze actuele folder op www.intratuin.nl/folder

Kruiden prijsplukker op dienblad 12.95 7 zinken emmertjes met zakjes zaad, zaaigrond en plantinstructies.

7.

99

hoogte

Inhoud 25 liter, voor het ophogen en egaliseren van tuin en border. Per zak 1.29

Geldig t/m 26 maart 2014.

Intratuin Actie tuinaarde

halfschaduw

volle zon

voor je tuin


De Deltaband heeft een ‘Strijd om Dishoek ook menselijk verhaal’ nieuwe instructeur Vijfhonderd pagina’s over drie kilometer duingebied

DISHOEK - De omstreden doodsoorzaak van twee Duitse officieren eind 1944 houdt Middelburger Hans Houterman en Hans Sakkers uit Koudekerke al decennia bezig. De commandanten Lange en Escherhausen stierven tijdens de strategische strijd om Dishoek. Houterman en Sakkers belichten deze geschiedenis in hun nieuwe boek: Strijd om Dishoek, slotfase in de strijd om de Westerschelde. “De strijd was dramatisch voor iedereen”, stelt Sakkers. DOOR BRITTA JANSSEN In het boek vertelt het schrijversduo over de opbouw van de Duitse verdediging en de bloedige gevechten die in de eerste drie novemberdagen van 1944 zijn gevoerd bij Dishoek. De inzet was het bezit van de doorvaart van Antwerpen over de Westerschelde, illustreert Sakkers. “Met de val van deze Duitse stelling voeren de mijnenvegers de Westerschelde op om een vrije doorgang naar Antwerpen te maken. De havens van Antwerpen waren onmisbaar voor de geallieerden om de Duitsers te verslaan. Beide partijen wisten wat er op het spel stond en dat maakte de strijd verbeten. Er vielen tientallen doden.” Nabestaanden De auteurs verdiepen zich al jaren in de Tweede Wereldoorlog. Opvallend daarbij is dat zij ook de ‘Duitse kant’ belichten. “Als kind werd ik al beïnvloed door de bunkers in de omgeving”, vertelt de in Middelburg opgegroeide Sakkers. “Ik vond ze mysterieus, ook omdat niemand me er iets zinnigs over kon vertellen.” In hun nieuwe boek proberen Houterman en Sakkers de lezer aan de hand van onder meer informatie uit archieven een beeld te geven van de situatie in en om Dishoek ten tijde van de oorlog. De auteurs spraken ook met nabestaanden van de commandanten. “De weduwe van Escherhausen had net voordat wij in contact met haar kwamen alle documenten verbrand, omdat ze niet wilde dat ze na haar dood bewaard zouden blijven. Dat was jammer, maar ze kon nog veel vertellen.” Ook kwam het duo de zonen van Lange op het spoor. “Zij toonden ons vele brieven die de commandant naar huis had gestuurd. Als je dat allemaal leest, is dat heel bijzonder. Hij schreef niets over Hitler, maar je merkt wel dat hij trots was op Duitsland.” Uit de brieven bleek dat Lange

David komt uit de randstad en is bij een aantal top orkesten in de regio betrokken geweest. Hij zal tevens de choreografie van de nieuwe gala show met als thema ‘Under the Sea’ voor zijn rekening nemen. Deze show zal in de loop van het jaar aan het publiek worden gepresenteerd. De Deltaband is in Zeeland het enige orkest in zijn soort; de uniformering en strakke exercitie geven de band een militaire uitstraling. Om die reden is de band een graag geziene gast tijdens optredens in binnen- en buitenland. Zo heeft de band afgelopen weekend een aantal optredens verzorgd in het Franse Chalon sur Saone. Met succes werd daar hun Franse thema John, Hans Houterman en Hans Sakkers (vlnr) in de duinen waarover het boek gaat. FOTO LEONARD PASSCHIER

zijn familie erg miste, aldus Sakkers. “Hij had een reep chocolade bemachtigd en die stuurde hij naar huis, zodat zijn kinderen wisten dat ze een vader hadden. Zijn jongste zoon heeft hij maar één keer gezien.” De Duitser verhaalde veel over het dagelijks leven. “Dat maakt het een heel menselijk verhaal. Je merkt dat die tijd dramatisch was voor iedereen. Gevoelig Al sinds het verschijnen van hun eerste boek over de strijd bij Dishoek, in 1990, weten de Middelburger en Koudekerkenaar hoe gevoelig dit onderwerp ligt. “In die tijd werd er aangenomen dat de officieren door muiterij van de eigen manschappen geliquideerd zijn. Maar in ons onderzoek legden we Duitse en Engelse documenten naast elkaar en kunnen ons op zijn minst niet aan de indruk onttrekken dat er andere mogelijkheden zijn.” In dat boek noemen de twee het aannemelijk dat de Engelsen de commandanten mogelijk

geëxecuteerd hebben. “Dat zou een oorlogsmisdaad zijn en dat leverde toen veel protest op uit Engeland.” Om aan te tonen dat ze niet zomaar iets riepen, deden Sakkers en Houtermans meer onderzoek. Met dit tweede boek als resultaat. “De weduwe zei dat haar verteld was dat haar man om het leven kwam door een voltreffer op een bunker. Maar er is niets bekend over een voltreffer op een bunker bij Dishoek.” Ook Walcherenaren vinden hun Duitse invalshoek soms aangrijpend, weten de schrijvers. Toch willen ze ook die kant belichten. “Een conclusie hebben we niet. We geven alleen feiten weer en laten de lezer daar zelf over nadenken. We willen laten zien in wat voor moeilijke omstandigheden mensen moesten handelen. Het zijn vijfhonderd pagina’s over drie kilometer duingebied geworden, maar de details zijn ook interessant.” Daarbij krijgen de twee ook positieve reacties. “Iemand zei eens dat hij door ons boek begreep wat hij toen gezien heeft. Dat vond ik mooi.”

De Oleanderhof trekt aan de bel voor Liliane Fonds ARNEMUIDEN - De christelijke basisschool de Oleanderhof heeft donderdag 13 maart meegedaan aan de actie ‘Trek aan de bel’ van het Liliane Fonds. Om 11 uur maakten alle kinderen van de school een minuut lang lawaai op zelf

meegebrachte instrumenten om zo de wereld te laten horen dat kinderen aan het andere eind van de wereld ook naar school willen gaan. Met deze landelijke actie vieren de schoolkinderen in heel Nederland dat ze naar school kunnen. Voor kinderen met een handicap in ontwikkelingslanden is dit helaas

geen logische zaak. Het Liliane Fonds zet zich in voor kinderen met een handicap in ontwikkelingslanden. Voor elke school die meedoet aan “Wij trekken aan de bel” kan één kind met een handicap in Afrika naar school. Dit is mogelijke dankzij enkele ruimhartige sponsors.

NLDoet lentefeest Nimmerdor GRIJPSKERKE - In het kader van NLDoet houdt De Zonnebloem een lentefeest op vrijdag 21 maart. Inwoners van de gemeente Veere met een fysieke beperking en bewoners van het WoZoCo Nimmerdor zijn uitgenodigd om hieraan deel te nemen. De lokatie is: gebouw Nimmerdor, Bakkersland te Grijpskerke. Het feest begint om 13.30 uur (zaal open om 13.15 uur) en de middag duurt tot ongeveer 17.00 uur. De locatie is beschikbaar gesteld door Mw. Sneltjes.

Het college van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Veere zal hier de handen uit de mouwen steken bij de gezelschapsspelletjes, de workshop en het serveren van koffie/fris en wat lekkers. Vrijwilligers die kennis willen maken met het werk van de Zonnebloem zijn ook van harte welkom en kunnen meteen aan de slag. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met: Mw. C. Moens, tel 582942 of per mail zonnebloem.mbg@gmail.com Henny van Os, tel. 583687 of per mail: h.vanos@welzijnveere.nl

Muziekvereniging

Jaarlijkse muziekuitvoering Apollo DOMBURG - Zaterdag 22 maart geeft muziekvereniging Apollo uit Domburg haar jaarlijkse muziekuitvoering in zaal Schuttershof in Domburg. De presentatie is in handen van Zeeuwse Sien deze prettig gestoorde comedienne is een professional in hart en nieren en een getalenteerde veelzijdige actrice pur sang! Een groepje blokfluitertjes zal de avond

MIDDELBURG - De Deltaband heeft een nieuwe tamboer- en exercitie instructeur. Na vele jaren werkzaam geweest bij de band heeft Peter de Punder afscheid genomen van het orkest. Zijn stokje is overgenomen door David Nadin.

openen met enkele liedjes die zij o.l.v. Juliette de Visser hebben ingestudeerd daarna zal het leerlingenorkest Artemis met een gevarieerd repertoire dat bestaat uit de volgende werken laten horen: Northern Festival, Rondo, Verona, Scottish Festival en in Big Band opstelling Heavy Stuff, Cups, The Return of The Cat en Irish Dance Master. Brassband Apollo zal de volgende voor

brassband gecomponeerde of gearangeerde werken uit voeren: Praise, Old Swiss Tune, Fantasy of British Sea Songs, All Trough The Night, When Thunder Calls, Who Pays The Ferryman, de cornetsolo Balade, In High Spirit Of Brass en de Florentiner March. Zowel het leerlingenorkest als de brassband worde gedirigeerd door Patricia Geertse. De aanvang is 19.30 uur. PAGINA 16

showmuziek gespeeld. Naast dit weekendoptreden staan ook voor het komend seizoen nog een aantal mooie optredens op de agenda. Zo is de band in onderhandeling voor optredens in Normandië tijdens het 70 jarige bevrijding en ook is het management bezig met een trip naar Polen later in het jaar. Het orkest profileert zich tegenwoordig als regio orkest, de ongeveer 40 leden komen niet alleen uit Vlissingen en Middelburg, maar ook uit de omgeving van Goes en zelfs uit Rotterdam. De band is hard op zoek naar versterking voor de bariton- en Fluitsectie, maar ook bij de andere secties is versterking gewenst. Daarnaast zoeken zij ook vrijwilligers die de band begeleiden voor, tijdens en na optredens. Lijkt het je leuk om mee te spelen bij de Deltaband en regelmatig optredens te verzorgen in binnen- en buitenland? Kom dan eens kijken bij een van de repetities of stuur een mail naar management@deltaband.nl

Goud en zilver voor Zeeuwse judoka’s MIDDELBURG - Tijdens het Zuid-Nederlands Kampioenschap -18 jaar in Gilze-Rijen heeft Boaz van Kalkhoven uit Middelburg de eerste plaats behaald en zich daarmee geplaatst voor deelname aan het NK -18 jaar.

Mark Jan Zonder werd tweede op het Toernooi van de Fruitstreek in Sint Truiden (België). Tijdens het Voorjaarstoernooi in Middelbeers behaalden Boris en Anna Moonen respectievelijk de tweede en de eerste plaats.

Middelburgse dammers grijpen naast titel MIDDELBURG - De Middelburgse damclub zag het kampioenschap in de hoofdklasse van de Zeeuwse damcompetitie aan zijn neus voorbijgaan. Om de titel te pakken moest in de slotronde gewonnen worden van koploper Lammerenburg, maar na een spannende pot werd het 8-8. Bram Goedhart, Daaf Kasse en Ad Trapman zorgden in deze wedstrijd voor de winstpartijen. Ook de dammers van Aagtekerke sloten het seizoen af met een 8-8 gelijkspel. Tegen BDV was Frans Blaas de enige speler die twee punten aan zijn partij overhield.

Uitslagen Middelburg-Lammerenburg 8-8: J.van Horssen-P.Schunselaar 0-2; A.Goedhart-A. Goudzwaard 2-0; J.Moens-P.Francke 0-2; J.de Jonge-W.Koppejan 1-1; P.WalravenJ.Boone 0-2; D.Kasse-L.Wilson 2-0; R.van Eenennaam-J.Koppejan 1-1; A.Trapman-J. Louwerse 2-0. Aagtekerke-BDV 8-8: M.Provoost-J. van Beeck 1-1; D.Bosselaar-F.Berkholst 1-1; A.den Hollander-R.van Lien 1-1; A.Riemens-H.Roodenburg 1-1; F.Blaas-P. Noordijk 2-0; A.Provoost-R.Dusebout 0-2; L.Walraven-F.Vanderfeesten 1-1; n.o.-n.o. 1-1.

Openbare repetitie Het Zeeuws Orkest MIDDELBURG - Voorafgaand aan de voorjaars-concertserie van Het Zeeuws Orkest is traditiegetrouw de zondagmiddagrepetitie voor het publiek vrij toegankelijk. De openbare repetitie onder leiding van Jacob Slagter is op zondagmiddag 23 maart van 14.00-17.00 uur in de Zeeuwse Concertzaal, Verwerijstraat 14, Middelburg. Het publiek is vrij te komen en te gaan wanneer men wil, mits er stilte in acht genomen wordt. Een openbare repetitie is een goede gelegenheid om eens ongedwongen kennis te maken met klassieke muziek, een voorproefje te krijgen van het concert Floris Mijnders of om eens te zien hoe een repetitie verloopt. Ook kinderen zijn van harte welkom. behoort tot de top van het cellorepertoire. Het Zeeuws Orkest repeteert deze middag Floris Mijnders soleerde al eerder met het concertprogramma met de prachtige groot succes met Het Zeeuws Orkest. Tot werken van Berlioz, Shostakovich en Dvo- slot speelt het orkest de 7e symfonie van rak. De Ouverture King Lear van Berlioz is Dvorak, een groots, dramatisch werk. een romantische werk, gebaseerd op het gelijknamige drama van Shakespeare. Concerten Donderdag 27 maart 20.00 uur ScheldeSolopartij theater, Terneuzen; vrijdag 28 maart 20.00 Van Shostakovich speelt Het Zeeuws Or- uur Zeeuwse Concertzaal, Middelburg en kest het 1e celloconcert. De solopartij zaterdag 29 maart 20.00 uur wordt vertolkt door Floris Mijnders, solo- Theater De Mythe, Goes. Kaarten: www. cellist van het Rotterdams Philharmonisch zeelandtheaters HZO tel. 0118 628204 of Orkest. Dit virtuoze celloconcert, met de via de website: www.zeeuwsorkest.nl satirische kenmerken van Shostakovich, en ’s avonds aan de zaal.


   

Tot 100% gratis tijdens onze lenteshow!

20, 21 & 22 maart

 

KͲ,dͲ>&ƉĂŬŬĞƚƚĞŶnjŽŶŶĞƉĂŶĞůĞŶ njŽůĂŶŐĚĞǀŽŽƌƌĂĂĚƐƚƌĞŬƚ͗ ůůĞ,ͲƉĂŬŬĞƚƚĞŶǁŽƌĚĞŶŐĞůĞǀĞƌĚŵĞƚŵŽŶƚĂŐĞŵĂƚĞƌŝĂĂů;ƉůĂƚŽĨƐĐŚƵŝŶĚĂŬͿĞŶƐŽůĂƌďĞŬĂďĞůŝŶŐ ĞŶŬƵŶŶĞŶŵĞƚŵĞĞƌŬŽƐƚĞŶŽŽŬǀŽŽƌƵŐĞŢŶƐƚĂůůĞĞƌĚǁŽƌĚĞŶĚŽŽƌŽŶƐǀĂŬŬƵŶĚŝŐŵŽŶƚĂŐĞƚĞĂŵ

'ƌŽǁĂƚƚŽŵǀŽƌŵĞƌ ϰdžϮϱϬtƉсϭϬϬϬtƉ ϲdžϮϱϬtƉсϭϱϬϬtƉ ϴdžϮϱϬtƉсϮϬϬϬtƉ ϭϬdžϮϱϬtƉсϮϱϬϬtƉ ϭϮdžϮϱϬtƉсϯϬϬϬtƉ ϭϰdžϮϱϬtƉсϯϱϬϬtƉ ϭϲdžϮϱϬtƉсϰϬϬϬtƉ

džĐů͘dt Φϭ͘Ϭϴϵ͕ϴϬ Φϭ͘ϱϳϲ͕ϰϳ ΦϮ͘Ϭϭϱ͕ϭϰ ΦϮ͘ϰϲϲ͕ϱϭ ΦϮ͘ϴϯϯ͕ϭϴ Φϯ͘ϯϳϳ͕ϳϯ Φϯ͘ϳϰϰ͕ϯϵ

,QFO%7: Φϭ͘ϯϭϴ͕ϲϲ Φϭ͘ϵϬϳ͕ϱϯ ΦϮ͘ϰϯϴ͕ϯϮ ΦϮ͘ϵϴϰ͕ϰϴ Φϯ͘ϰϮϴ͕ϭϰ Φϰ͘Ϭϴϳ͕Ϭϱ Φϰ͘ϱϯϬ͕ϳϭ

džĐů͘dt Φϭ͘ϳϵϭ͕ϲϬ ΦϮ͘ϭϱϴ͕Ϯϳ ΦϮ͘ϰϴϱ͕ϯϯ ΦϮ͘ϴϱϮ͕ϬϬ Φϯ͘ϯϬϲ͕ϲϳ Φϯ͘ϴϬϭ͕ϰϱ

,QFO%7: ΦϮ͘ϭϲϳ͕ϴϰ ΦϮ͘ϲϭϭ͕ϱϬ Φϯ͘ϬϬϳ͕Ϯϱ Φϯ͘ϰϱϬ͕ϵϮ Φϰ͘ϬϬϭ͕Ϭϳ Φϰ͘ϱϵϵ͕ϳϲ

;ǁŝĨŝŵŽĚƵůĞ'ƌŽǁĂƚƚ͗Φϭϭϰ͕ϵϱŝŶĐůdtͿ

waar design en kwaliteit hand in hand gaan

www.ascozeeland.nl

ĞůƚĂ^ŽůŝǀŝĂŽŵǀŽƌŵĞƌ ϲdžϮϱϬtƉсϭϱϬϬtƉ ϴdžϮϱϬtƉсϮϬϬϬtƉ ϭϬdžϮϱϬtƉсϮϱϬϬtƉ ϭϮdžϮϱϬtƉсϯϬϬϬtƉ ϭϰdžϮϱϬtƉсϯϱϬϬtƉ ϭϲdžϮϱϬtƉсϰϬϬϬtƉ

Het moment om je voor te bereiden op de zomer!

WƌŝũnjĞŶnjŝũŶĞdžĐůƵƐŝĞĨ͕ŵŽŶƚĂŐĞĞŶƚƌĂŶƐƉŽƌƚŬŽƐƚĞŶ ;ƉƌŝũƐǁŝũnjŝŐŝŶŐĞŶǀŽŽƌďĞŚŽƵĚĞŶͿ 

sŽŽƌŝŶĨŽƌŵĂƚŝĞŬƵŶƚƵĐŽŶƚĂĐƚŽƉŶĞŵĞŶŵĞƚ ĞĞůĂŶĚŽŶŬƌĂĐŚƚs͕KŽƐƚƉŽůĚĞƌǁĞŐϭϮ͕ϰϰϭϯEE<ƌĂďďĞŶĚŝũŬĞ͘dĞůĞĨŽŽŶ͗ϬϭϭϯͲϳϴϱϮϵϱ ǁǁǁ͘njĞĞůĂŶĚnjŽŶŬƌĂĐŚƚ͘ŶůͬŝŶĨŽΛnjĞĞůĂŶĚnjŽŶŬƌĂĐŚƚ͘Ŷů /ŶĚŝĞŶŐĞǁĞŶƐƚŬŽŵĞŶǁŝũǀƌŝũďůŝũǀĞŶĚďŝũƵůĂŶŐƐǀŽŽƌĞĞŶƉĂƐƐĞŶĚĂĚǀŝĞƐ͘

De nieuwe C-Klasse en GLA. Nú in onze showroom vanaf € 36.995,-.

Gecombineerd verbruik: 4,0 - 6,6 l/100 km, 25,0 - 15,2 km/l. CO2-uitstoot: 103 - 154 g/km.

Ascozeeland

Van Oeveren | Sturm Auto www.vanoeverensturm.nl

gedreven als altijd

Vestiging Goes Albert Plesmanweg 2 4462 GC Goes T. 0113-212730 E. goes@mbvanoeveren.nl

Vestiging Roosendaal Bredaseweg 225-227 4705 RN Roosendaal T. 0165-557400 E. roosendaal@sturmauto.nl


NU ½ 119,= p/st.

UIT VOORRAAD LEVERBAAR Actie geldig t/m. 15 april 2014

OPENINGSACTIES

Eetstoel Bessy Kleur vintage cognac frame metaal gelakt Van ½ 179,= p/st.

Fauteuil Life leverbaar in stof of leer diverse armleuningen en rugtypes mogelijk!

Vanaf ½ 410,= p/st.

NU -15% korting Actie geldig t/m. 15 april 2014

Kanaalstraat 21-23 * 4388 BJ Oost-Souburg

Leder onderhoudsset leder reiniger + leder beschermer 150 ml Van ½ 19,45,= p/st.

NU ½ 12,45 p/st. Op = Op

HEEFT U OF IEMAND UIT UW OMGEVING BRANDWONDEN?

sĞĞůƟũĚĂĂŶũĞŚƵŝƐǁĞƌŬďĞƐƚĞĞĚĞŶƚŽĐŚƐůĞĐŚƚĞĐŝũĨĞƌƐ͍ sŽůŐĚĂŶŶƵĚĞĐƵƌƐƵƐǀŽŽƌŵŝĚĚĞůďĂƌĞƐĐŚŽůŝĞƌĞŶĞŶ,KƐƚƵĚĞŶƚĞŶ͚^ŶĞůůĞƌĞŶсůĞƵŬůĞƌĞŶ͛͘

In 6 lessen leer je: 2 tot 4 keer sneller lezen, meer en makkelijker onthouden, beter plannen en organiseren, ƐĂŵĞŶǀĂƩĞŶŵĞƚŵŝŶĚŵĂƉƐ͕ geheugentechnieken, leren leren.

Wij helpen bij: Lotgenotencontact Voorlichting Belangenbehartiging Juridische zaken

Het uiteindelijke resultaat:

DŝŶĚĞƌƟũĚĂĂŶũĞŚƵŝƐǁĞƌŬĞŶďĞƚĞƌĞƐĐŚŽŽůƌĞƐƵůƚĂƚĞŶ͘ De cursus vindt plaats op de maandag-, dinsdag- en woensdagavond in Wissenkerke. sŽŽƌŵĞĞƌŝŶĨŽƌŵĂƟĞďĞůũĞŶĂĂƌZĞŵĞĚŝĂůdĞĂĐŚŝŶŐĞĞůĂŶĚ͕tŝŶĞŬĞ^ĐŚŝŵŵĞů͕0653919497 of mail je naar info@rt-zeeland.nl, Je kunt ook kijken op www.rt-zeeland.nl

Nu 6 maanden korting op Alles-in-1 Thuis 58.-

48.-

AD-16214-02-14

/mnd*

kpn.com | kpn winkel | 0800 0776

*Deze aanbieding geldt voor Alles-in-1 Thuis Standaard. Na 6 maanden betaal je € 58,- /mnd. Kijk voor de beschikbaarheid en voorwaarden op kpn.com

Kijk voor meer informatie op www.brandwondenvereniging.nl


Nieuwe Souburgse interieurzaak biedt jong en oud moois voor thuis

- ADVERTORIAL -

Iedereen zegt â&#x20AC;&#x2DC;hebbes!â&#x20AC;&#x2122; in Kanaalstraat 21-23 OOST-SOUBURG â&#x20AC;&#x201C; Met een knaller openden Nienke van Splunder en Jacco Jumelet vorige week hun winkel Hebbes! Wonen en meer. De twee hadden nooit durven dromen dat er meteen zoveel mensen zouden komen kijken in hun sfeervolle zaak in Oost-Souburg met (terras) meubelen en accessoires. â&#x20AC;&#x153;Aan het einde van de eerste dag leek het wel een bloemenwinkelâ&#x20AC;?, vertelt Nienke blij. Door duurzame kwaliteit tegen een eerlijke prijs, deskundig advies en de nieuwste trends te bieden, hopen ze dat het gezellig druk blijft in de Kanaalstraat 21-23. DOOR BRITTA JANSSEN Je kunt niet alle mogelijkheden op het gebied van meubels en accessoires in ĂŠĂŠn winkel tonen, maar Hebbes! Wonen en meer komt aardig in de buurt. Door hun jarenlange ervaring in deze branche weten Jacco en Nienke precies wat de markt te bieden heeft en wat de laatste trends zijn, maar ook hoe zij hiervan een goede afspiegeling in hun winkel kunnen presenteren. Hebbes! Wonen en meer bestaat uit allerlei hoekjes

met verschillende stijlen. Daarmee laten de twee zien dat ze voor ieder wat wils hebben. â&#x20AC;&#x153;We verkopen alles voor iedereenâ&#x20AC;?, vatten ze lachend samen.

Mocht u een artikel in een andere kleur of uitvoering willen hebben, dan kan dat ook. â&#x20AC;&#x153;We kunnen zĂłveel leveren. Op de website die binnenkort klaar is komen ook fotoâ&#x20AC;&#x2122;s hiervan te staanâ&#x20AC;?, aldus Nienke. Hebbes! Wonen en meer heeft een eigen serviceman voor de bezorging en montage van uw aankoop.

Kwaliteit De twee kersverse zelfstandigen vinden het belangrijk goede kwaliteit te bieden, zodat mensen jaren van hun aankopen kunnen genieten. â&#x20AC;&#x153;Daarom verkopen we alleen Nederlandse, Belgische en Duitse meubelsâ&#x20AC;?, legt Jacco uit. â&#x20AC;&#x153;Die staan bekend om hun hoge kwaliteit. Dat merk je bijvoorbeeld aan de materialen en afwerking.â&#x20AC;? Dat ze weten waar ze moeten zijn en direct inkopen merkt de klant aan de prijskaartjes. â&#x20AC;&#x153;Zo kunnen we spiksplinternieuwe producten voor de prijs van een showmodel aanbieden.â&#x20AC;?

Passie Nienke en Jacco werkten eerder samen bij Van Belle in Vlissingen. Nu beginnen ze voor zichzelf. Jacco is gespecialiseerd in het comfortaspect van wonen en Nienke is opgeleid interieuradviseur, voor particulieren en de zakelijke markt. â&#x20AC;&#x153;We vullen elkaar heel goed aanâ&#x20AC;?, vertelt Jacco. â&#x20AC;&#x153;En we hebben allebei een passie voor wonen en meubelenâ&#x20AC;?, aldus Nienke. Ze geven wel lachend toe dat ze niet altijd meteen op ĂŠĂŠn lijn zitten. Waar Nienke meteen verliefd was op hun nieuwe onderkomen, liet dat gevoel bij Jacco even op zich wachten, omdat het pand hem niet groot genoeg leek. â&#x20AC;&#x153;Maar eenmaal binnen was het veel dieper dan in dachtâ&#x20AC;?, vertelt Jacco. â&#x20AC;&#x153;Dat valt ook veel klanten op.â&#x20AC;? Nienke was onder meer meteen enthousiast vanwege het licht. â&#x20AC;&#x153;Het pand heeft heel veel glas. En mooie architectuur.â&#x20AC;?

Leveren Alles wat u ziet in de zaak kunt u direct meenemen of thuis laten aďŹ&#x201A;everen. Hebbes! Wonen en meer beschikt hiervoor over een aparte duizend vierkante meter grote opslag. Zo kunt u niet alleen snel van uw nieuwe aankoop genieten, het is ook de moeite waard regelmatig rond te neuzen, omdat het aanbod snel verandert.

Nienke van Splunder en Jacco Jumelet in hun nieuwe zaak. FOTO ANNET EEKMAN

Toekomst Hebbes! Wonen en meer is van dinsdag tot en met vrijdag open van 9.30 uur tot 17.30 uur en op zaterdag van 9.00 tot 17.00 uur. Op maandag is de zaak gesloten. U kunt ook een afspraak maken, in de winkel of telefonisch. In de toekomst wil Jacco vanuit zijn expertise meer bekendheid geven aan relax en sta-op fauteuils en Nienke wil meer doen met interieur en kleuradvisering, dat ze ook voor projecten uitvoert.

Hebbes! Wonen en meer â&#x20AC;&#x201C; Kanaalstraat 21-23 â&#x20AC;&#x201C; 4388 BJ Oost-Souburg â&#x20AC;&#x201C; tel. 06-46111937 / 06-39081396 â&#x20AC;&#x201C; www.hebbeswonen.nl(binnenkort) â&#x20AC;&#x201C; www.facebook.com/hebbeswonen

ZÄ&#x17E;Ä?Ć&#x152;Ä&#x17E;Ä&#x201A;Ć&#x;Ä&#x17E;Ć?Ć&#x161;Ä&#x201A;ĹŻĹŻĹ?ĹśĹ?EƾžÄ&#x201A;ĹśĆ?Ä&#x161;Ĺ˝Ć&#x152;Ć&#x2030; CAMPERSTALLING & Caravanstalling hdK^d>>/E'Î&#x2DC;KKd^d>>/E'

BIJ AANKOOP VAN KUNSTSTOF KOZIJNEN GRATIS INZETHORREN!

ZsEŽĨDWZsZ<KWEÍ?

Wij zijn een gerenommeerd bedrijf en leveren uitsluitend topproducten. ZK Kozijnen B.V., uw adres in Zeeland voor:

KÄ?Ä?Ä&#x201A;Ć?Ĺ?ŽŜÄ?Ä&#x17E;ĹśĆ&#x161;Ä&#x17E;Ć&#x152;EƾžÄ&#x201A;ĹśĆ?Ä&#x161;Ĺ˝Ć&#x152;Ć&#x2030;

KUNSTSTOF EN ALUMINIUM KOZIJNEN EN DEUREN, GEVELBEKLEDING, SCHUIFPUIEN, ROLLUIKEN, DAKVENSTERS GARAGEDEUREN, DAKKAPELLEN, ZONWERINGEN, PARASOLS

'Ć&#x152;Ä&#x201A;Ć&#x;Ć?Ć?Ć&#x161;Ä&#x201A;ĹŻĹŻĹ?ĹśĹ?Ä?Ĺ?ĹŠÄ?Ä&#x17E;ĹľĹ?Ä&#x161;Ä&#x161;Ä&#x17E;ĹŻĹ?ĹśĹ?Ç&#x20AC;Ä&#x17E;Ć&#x152;ŏŽŽĆ&#x2030;Í&#x160;

,

EhĹ˝Ç&#x20AC;Ä&#x201A;Ĺ?Ä?Ä&#x17E;ĆľĆ&#x152;Ć&#x161;ͲsÄ&#x201A;ĹśÄ&#x201A;ĨÎŚϭϹϏÍ&#x2022;ͲͲ 'Zd/^W<Ä?Ĺ?ĹŠĹ?Ć&#x152;Ĺ˝Ć&#x161;Ä&#x17E;Ä?Ä&#x17E;ĆľĆ&#x152;Ć&#x161;Í&#x160;

Nico Kulk ontvangt u graag met verse koffie op Klarinetweg 10-12 in Middelburg TOT 15 JAAR GARANTIE

Ç Ç Ç Í&#x2DC;ZsÍ&#x2DC;ŜůͲϏϭϴϲϲϹώϾϲϏͲÄ?Ä&#x201A;Ć&#x152;Ç&#x20AC;Ä&#x201A;Î&#x203A;Ć&#x2030;ĹŻÄ&#x201A;ĹśÄ&#x17E;Ć&#x161;Í&#x2DC;Ŝů

+287'( :250

- kunststof kozijnen

E

L L E

- buitenzonwering 'XXU]DPHRSORVVLQJHQELMYOLHJHQ KRXWZRUPPROOHQUDWWHQPXL]HQ SDSLHUYLVMHVYRJHORYHUODVWZHVSHQHQ]

 ZZZRQJHGLHUWHVSHFLDOLVWQO

Uw aangifte inkomstenbelasting voor â&#x201A;Ź 30,00 Aangifte controle voor â&#x201A;Ź10,00 Mail uw gegevens naar info@hageadvies.nl Of bel: 06-83446035

P A K

- rolluiken - terrasoverkapping - vliegenhorsystemen - dakramen

Kâ&#x20AC;?

E HO

EL

K OK

M

â&#x20AC;&#x153;S

T. 0113 330333

EN T G N E AZ WERI

Kloosterpoort 19 di.-vr. 8.30-16.30 za. 9.30-11.30 www.aazet.nl

1000m2

showroom RADIATEUR STUK? auto, tractor, motor, schipâ&#x20AC;Ś TEUNIS BELLEN! 0113-216261

N A ZO NEN

IJ

Z KO

WWW.ZKKOZIJNENBV.NL

Telefoon (0118) 65 14 35 - Fax (0118) 67 44 20 Openingstijden: maandag t/m vrijdag 09.00 â&#x20AC;&#x201C; 17.30 uur zaterdag 09.30 - 13.30 uur 's avonds op afspraak


Ilse van Daele uit Arnemuiden jaar lang ambassadrice wellness-sector

Miss Wellness zet zich in voor anderen

Start tweede gedeelte van veldcompetitie KV Ondo

ARNEMUIDEN - Ilse van Daele uit Arnemuiden is Miss Wellness Beauty Nederland. Ze gaat een jaar lang allerlei MIDDELBURG - Terwijl afgelopen Voor Ondo 1 staat er veel op het spel. Zij taken vervullen als ambassadrice voor de wellness-sector. Daarnaast heeft ze met deze titel op zak een start kunweekend nog wedstrijden werden staan nu gedeeld eerste en gaan wederom nen maken met haar goede doel: ‘Miss Wellness Beautyday’. gespeeld in de Sprong vindt voor de voor de koppositie.

Ilse van Daele wordt gefeliciteerd door haar medefinalisten.

DOOR JENINE HOOGLANDER In de finale van de Miss Wellness Beautyverkiezing nam Ilse van Daele uit Arnemuiden het op tegen twintig vrouwen. De verkiezing wordt al vier jaar gehouden in België, maar vond dit jaar voor het eerst plaats in Nederland. Aan de verkiezing doen vrouwen mee tussen de 18 en 40 jaar, die werkzaam zijn in of iets hebben met de wellness-sector. Ilse won naast de titel een met Swarovski ingezette tiara, een prijzenpakket van 1500 euro en een fotoshoot. “Het gaat bij deze verkiezing niet alleen om het uiterlijk, maar ook om je persoonlijkheid, drive en wat je kunt betekenen voor de sector”, zegt de 37-jarige eigenaresse van nagelstudio Allure in Arnemuiden. “Met het winnen van de verkie-

FOTO ILSE VAN DAELE

zing ben ik nu één jaar lang ambassadrice van de wellness-sector. Ik wil me inzetten voor vrouwen van mijn leeftijd en een voorbeeld zijn voor hen, omdat ik vind dat je op een bepaalde leeftijd er nog steeds goed kunt uitzien.” Naast haar taken als ambassadrice voor de sector, zoals een promotietour, wil Ilse graag haar kennis uitbreiden en zich gaan bezighouden met voeding. Mede door haar titel heeft Ilse een start kunnen maken met een goed doel waarvoor ze zich wil inzetten. Waar tot nu toe deuren gesloten bleven, lukte het haar als ambassadrice wel haar plan voor ‘Miss Wellness Beautday’ tot uitvoer te brengen. Tijdens zo’n dag krijgen drie vrouwen, die een lekker dagje verdienen, maar het niet kunnen betalen omdat ze op bijstandsniveau leven, een complete make-over,

inclusief fotoshoot en diner. “Ik weet uit eigen ervaring hoe het is als je geen mogelijkheden hebt om jezelf te verzorgen, zoals je dat zou willen. Mijn moeder was alleenstaand en ik zag vroeger hoe zwaar zij het had. Ook hoor ik in mijn studio veel schrijnende verhalen. Voor veel vrouwen is een gezichtsbehandeling of een manicure iets wat ze niet kunnen betalen. Ik heb veel respect voor deze sterkte vrouwen en nu ik de mogelijkheid heb, wil ik graag wat voor deze vrouwen doen.” Op 11 januari organiseerde Ilse de eerste make-overdag. “De vrouwen hadden het echt verdiend en waren heel tevreden met het eindresultaat. Ze waren erg dankbaar en konden het goed met elkaar vinden.” Ilse is duidelijk ontroerd door de verhalen van de vrouwen. “Er was een vrouw die ernstig ziek was, een alleenstaande moeder en een vrouw die een groot adoptiegezin had. Ze hebben echt genoten van de dag. Ik hoop dat het een steuntje in de rug is voor ze.” De dag werd mogelijk gemaakt door bedrijven die zich vrijwillig hebben ingezet voor dit goede doel: City Spa Goes, Grandcafe Cheers in Middelburg, Huidstudio Griffioen en de Kledingbank Middelburg, kapsalon Vigio in Vlissingen en Ellen Rijzinga. De dag werd afgesloten met een diner bij Restaurant Raymondo in Goes. Vanwege het grote succes wil Ilse volgend jaar weer zo’n dag organiseren. Kent u vrouwen, moeders, zussen, schoonmoeders, die niet het geld hebben om zichzelf te verzorgen zoals ze zouden willen, omdat ze van een bijstandsuitkering moeten rondkomen? Geef hen op via info@allurestudio.nl. “Wij gaan helpen.”

NLdoet

Inner Wheel Walcheren helpt Kledingbank Middelburg - Serviceclub Inner Wheel Walcheren doet op 21 maart mee met de landelijke actie NLdoet en gaat helpen bij de Kledingbank in Middelburg met onder meer het sorteren van kleding. Wij verzoeken u om aandacht te besteden aan deze actie in de vorm van een artikel of reportage. NLdoet wordt jaarlijks georganiseerd door het Oranjefondsen is de grootste vrijwilligersactie van Nederland. Inner Wheel Walcheren maakt deel uit van Inner Wheel Nederland, die weer is aangesloten bij International Inner Wheel, een organisatie die wereldwijd actief is in meer dan 100 landen. Inner Wheel Walcheren bestaat dit jaar 25 jaar. Ieder jaar kiezen de leden een goed doel, waarna een jaar lang allerlei activiteiten georganiseerd worden om geld in te zamelen. De afgelopen jaren ondersteunde Inner Wheel Walcheren onder meer Humaitas Kinderkamp, Scouting Zeeland, de Stichting Hulphond en meerdere lokale en nationale doelen. Dit jaar zetten de ruim zestig leden van Inner Wheel Walcheren zich in voor de Sinterklaasbank. Ook op internationaal gebied verleent Inner Wheel Walcheren steun, vaak via lokale Inner Wheelclubs in noodgebieden, zoals onlangs na de ramp in de Filippijnen,

toen een verzoek tot hulp binnenkwam via een Inner Wheelclub in het getroffen gebied. Kledingbank Zeeland verstrekt gratis kleding, schoenen en textiel aan mensen die leven in de minima. Indien iemand in het bezit is van een verwijzing door een erkende hulpverlener, kan deze twee keer per jaar langs komen voor het uitzoeken van een nieuwe outfit. Het streven is om zoveel mogelijk nieuwe artikelen aan te bieden, maar waar nodig wordt de collectie aangevuld met kwalitatief goede tweedehands artikelen. De klanten kunnen dan mooie kleding komen uitzoeken in een prachtige “winkel”, met een kopje koffie erbij en natuurlijk een luisterend oor. Zo wordt hun een hart onder de riem gestoken. Stichting Kledingbank Zeeland is afhankelijk van donaties van bedrijven en particulieren voor het ontvangen van kleding, schoenen en textiel. Omdat de stichting in het bezit is van de ANBI-status, is het belastingtechnisch gunstig om artikelen te schenken. Stichting Kledingbank Zeeland is een interkerkelijke organisatie en is aangesloten bij de Nationale Kledingbank. De Kledingbank Zeeland bevindt zich aan de Revensteijnweg 1a te Middelburg (voormalig ROC gebouw).

‘Extra alert zijn op inbraken’

Politie zit er bovenop dankzij burgers

meeste ploegen zaterdag de start van het buitengedeelte reeds plaats. Meest opmerkelijke uitslag van afgelopen weekend was de winst van de F3. Deze jonge ploeg wist ongeslagen kampioen te worden. Een puike prestatie. Mede gezien de voorjaarstemperaturen gaan velen graag weer spelen op sportpark de Brigge.

Programma sportpark de Brigge 10.00 Ondo F4-Volharding F2 10.00 Ondo E2-Seolto E1 11.00 Ondo A1-Albatros A1 12.45 Ondo B3-TOP B3 14.15 Ondo 2-Seolto 2 16.00 Ondo 1-Seolto 1 F4 maakt het competitiedebuut.

De Veerse Slag VEERE - Zaterdag 22 maart om 13 uur is de start van een sloeproeiwedstrijd in Veere, georganiseerd door de Zeeuwse Deernen. De wedstrijd vindt dit jaar voor de 7e keer plaats en draagt voor het eerst de naam “De Veerse Slag”. De naamsverandering was noodzakelijk omdat de wedstrijd niet meer aan een startschip wordt gekoppeld. De wedstrijd wordt nog wel door de Zeeuwse deernen georganiseerd en de route van de wedstrijd is nog als vanouds. De start vindt plaats voor de Campveerse Toren in Veere bij de ingang van de jachthaven en gaat een aantal eilanden rond zoals het Arneplaatje en de Haringvreter. De route is afhankelijk van de weersomstandigheden. De toeschouwers aan de kant kunnen de sloepen een aantal keer tijdens de wedstrijd voorbij zien komen. Het startschot

van de wedstrijd wordt gedaan door de burgemeester van Veere Drs. R.J. van der Zwaag. De wedstrijd wordt georganiseerd door de Zeeuwse Deernen die dit jaar 10 jaar bestaan. Destijds kon Ron Nijs, oprichtster van de Deernen, een sloep ophalen van het haventerrein in Vlissingen. De sloep is met veel hulp gerestaureerd en ze heeft een damesploeg bij elkaar gebracht om erin te roeien. De groep is inmiddels uitgegroeid tot 5 teams die allemaal een eigen specifieke cultuur hebben en gebruik maken van twee sloepen, De Kaapse Pracht en De Kaapse Vreugd. Vorig jaar werd op advies van de burgemeester de wedstrijd afgeblazen i.v.m. het slechte weer. We hopen dit jaar op beter weer zodat we weer op een geslaagd evenement voor het sloeproeien in Zeeland kunnen terugkijken en elke ploeg die meedoet weer kan beginnen met voorbereiden op het wedstrijdseizoen.

VV Zeelandia Middelburg Programma zaterdag 22 maart 15.00 Walcheren 2-Zeelandia 2 14.30 Rijen A1-Zeelandia A1 14.45 Zeelandia A2-Philippine A1 14.45 Zeelandia B1-Baronie B1 12.45 Jong Ambon B1-Zeelandia B2 11.00 Kapelle B2-Zeelandia B3 12.30 ST Graauw/SDO’63 B1-Zeelandia B4 12.00 Rijen C1-Zeelandia C1 13.00 Zeelandia C2-Philippine C1G 10.00 De Meeuwen C1-Zeelandia C3 13.00 Zeelandia C4-Yerseke C2 13.00 Zeelandia C5-Heinkenszand C2 13.00 Zeelandia C6-Oostkapelle C2G 11.15 Zeelandia D1-Beek Vooruit D1 10.45 Philippine D1-Zeelandia D2 11.15 Zeelandia D3-Goes D1 09.30 Zeelandia D4-Kloetinge D5 10.15 Oostkapelle D1G-Zeelandia D5 11.15 Walcheren D4-Zeelandia D6 11.15 Zeelandia D7-Wemeldinge D2G 10.00 Zeelandia E1-Kloetinge E1 09.00 Zeelandia E2-Vlissingen E1 10.30 Jong Ambon E2-Zeelandia E4 09.30 FC Dauwendaele E5-Zeelandia E5

09.00 Zeelandia E6M-Walcheren E8 09.00 Patrijzen E3-Zeelandia E7 09.00 Zeelandia E8-Kapelle E3 09.30 Terneuzen F1-Zeelandia F1 08.45 GPC Vlissingen F1-Zeelandia F2 10.15 Zeelandia F3-De Meeuwen F1 10.15 Zeelandia F4-RCS F4 09.00 RCS F6-Zeelandia F5 09.00 RCS F5-Zeelandia F6 10.15Zeelandia F7-MRCS F7 08.45Kloetinge F7-Zeelandia F8 10.00Zeelandia MP1-GPC Vlissingen MP1 09.00 De Meeuwen MP3-Zeelandia MP3 10.00 Zeelandia MP4-Vlissingen MP2 14.45 Zeelandia VR1-De Noormannen VR1 13.00 Wemeldinge MB1-Zeelandia MB1 11.00 Zeelandia MC1-Jong Ambon MC1 08.50 Zeelandia MD1-Kruiningen MD1 10.30 Jong Ambon ME1-Zeelandia ME2 Zondag 23 maart 14.30 Zeelandia 1-JEKA 1 12.00 Boeimeer 2-Zeelandia 2 11.30 Zeelandia 3-Zeeland Sport 2 13.00 DOSKO 4-Zeelandia 4 10.30 Zeelandia 5-Zeeland Sport 3

Bodedagen bij Skidôme succes

MIDDELBURG – Een paar keer per jaar informeert de Veiligheidsregio Zeeland de burgers over de stand van zaken rond veiligheid in de provincie. In Zeeland zijn er in vergelijking met andere provincies veel woninginbraken. De politie heeft dat probleem dan ook als speerpunt en besteedt daar veel tijd aan. DOOR BO VAN SCHEYEN Over het algemeen is het met de criminaliteit in Zeeland redelijk gesteld. Het aantal woninginbraken ligt echter naar verhouding hoger dan in andere provincies. Toch is het aantal inbraken in de eerste twee maanden van dit jaar gedaald ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Zo waren er in die periode in totaal 300 inbraken, dit jaar staat de teller op 255. “Of die daling stand houdt is afwachten”, zegt woordvoerder van de politie Alwin Don. Bij inbraken ligt de prioriteit, zegt plaatsvervangend districtschef Zeeland Hans Ekstein. “Woninginbraken, straatroof en

overvallen hebben onze aandacht. De cijfers laten wel een daling zien, maar we zijn niet tevreden. We gaan daar de komende periode veel energie in steken. Het belang van een optimaal veiligheidsgevoel onder de burgers hangt daar nauw mee samen.” Burgemeester Harald Bergmann van de gemeente Middelburg spreekt van een opmerkelijke verandering in het gedrag van burgers. “De laatste tijd valt het op dat het aantal arrestaties groter is geworden dankzij oplettend gedrag van inwoners. Er wordt veel sneller naar 112 gebeld als er iets aan de hand is dat lijkt op een inbraak. Op deze wijze kunnen we direct reageren en wordt de pakkans groter.” PAGINA 20

Ook officier van justitie Marco van Leeuwen licht toe dat er hierdoor in Zeeland meer inbraken worden opgelost. “Onlangs nog hebben we een groep van zes in de boeien kunnen slaan die voornamelijk operationeel waren in Dauwendaele en OostSouburg. Ook op Schouwen-Duiveland hebben we een inbrekersbende kunnen oprollen. Helaas worden er nog te weinig overvallen opgelost. Uit ervaring weten we dat het soms ook om niet-Zeeuwen gaat die dan op de bonnefooi op zoek gaan naar een geschikt pand of plek om een overval of inbraak te plegen. Er is momenteel een goede samenwerking met de landelijke politie en met speciale opsporingsteams.”

RUCPHEN/TERNEUZEN - De Bodedagen bij Sneeuwattractiepark Skidôme in Rucphen en Terneuzen waren een groot succes. In totaal waren er bijna duizend tickets verkocht. Bodelezers grepen massaal de gelegenheid aan om afgelopen weekend met korting te skiën, te snowboarden, te glowgolven, te ijskarten of te tuben. FOTO ROB DOOLAARD


SCHOON GENOEG VAN VUIL TAPIJT?

DE SCHANS TUINSCHERMEN betonsysteem | tel. 0164 686418 www.deschanstuinschermen.nl

Chem-Dry Droger, schoner, gezonder Â&#x2021;9RRUSDUWLFXOLHUHQHQEHGULMYHQ Â&#x2021;6QHOGURRJHQODQJHUVFKRRQ Â&#x2021;9XLODIVWRWHQGHEHKDQGHOLQJ Â&#x2021;6SHFLDOLVWLQPRHLOLMNHYOHNNHQ Â&#x2021;6SHFLDOHEHKDQGHOLQJYRRU%HUEHUV3HU]HQHWF

Te Koop

BUXUS TAXUS BUXUS BUXUS 2 jarig-20/30 cm

â&#x201A;Ź 0.40

30/50 cm

â&#x201A;Ź 0.60

BOL

PYRAMIDE

ø30 cm

50-70 cm

â&#x201A;Ź 5.00 â&#x201A;Ź 7.50 Zundert, 076-5973377

per stuk

per stuk

Ook voor meubelreiniging

Bel voor gratis advies en prijsopgave.

Vernieuwde kijk naar buiten!

DĂŠ tapijt- en meubelreinigers www.chemdry.nl brooymans@planet.nl

Bergen op Zoom Goes 0800 - 4477999 (gratis) 0164-245005 0113-229020

Middelburg Roosendaal Roosendaal Goes 0118-639623 0165-529955

www.internetbode.nl voor het (gratis) aanleveren van al uw nieuws

(advertorial)

GEDURENDE HET HELE JAAR IS EEN GOEDE ZONNEBRIL VAN CRUCIAAL BELANG

VENESTRA.NL

Uw totaalleverancier voor: Kozijnen / Serres / Zonwering / Dakkapellen / Terrasoverkappingen GOES | T 0113 - 22 77 66 | goes@venestra.nl ROOSENDAAL | T 0165 - 80 01 22 | roosendaal@venestra.nl

Nederlanders denken bij een zonnebril vooral aan de zomerzon en beschermen hun ogen onvoldoende gedurende het hele jaar. Uit onderzoek van Specsavers blijkt dat slechts een derde van de ondervraagden het hele jaar door de zonnebril tevoorschijn haalt als de zon gaat schijnen. Daarnaast weet 23% van de ondervraagden niet of zijn zonnebril een UV-ďŹ lter heeft. En gaat 4 op de 10 er vanuit dat alle zonnebrillen beschermen tegen UV-straling. Naar aanleiding van deze resultaten wil Specsavers mensen graag informeren over het belang van UV-bescherming voor de ogen. Als u uw ogen niet goed beschermt, kan SPECSAVERS HEEFT EEN dit leiden tot pijnlijke en tranende ogen RUIME KEUZE IN MOOIE of hoofdpijn. Gelukkig is dit eenvoudig EN HIPPE ZONNEBRILLEN te voorkomen door een zonnebril met goede UV-bescherming te dragen, ook VAN BEKENDE MERKEN tijdens de wintersport, in het vroege horizontaal niveau. Hierdoor ontstaat voorjaar en in het najaar. een hoge concentratie schittering. Een goede zonnebril blokkeert deze schitteFelle voorjaarszon maakt ring en kan problemen voorkomen. automobilist kwetsbaar Vooral in het voor- en najaar zijn mensen vaak onbewust van de risicoâ&#x20AC;&#x2122;s die Goed beschermd van de zon met zich meebrengt op de weg. de zon genieten Zo worden zij regelmatig tijdens het Maar wat is nu een goede zonnebril? autorijden overvallen door slecht zicht Er zijn verschillende soorten glazen bij vanwege de laagstaande zon. Door de Specsavers verkrijgbaar die bijdragen felle zon en de daarbij behorende schit- aan een beter zicht als de zon schijnt. tering op de weg is de kans op ongevallen veel groter dan normaal. Veilig Polariserende glazen bieden tijdens Verkeer Nederland schat dat ongeveer veel gevallen uitkomst, tijdens de win1.200 ongevallen per jaar deels te wij- tersport en het autorijden bijvoorbeeld. ten zijn aan verblinding door de zon. Deze glazen houden niet alleen schadeZodra licht in aanraking komt met een lijke UV-straling tegen, maar blokkeoppervlak - zoals water, sneeuw of een ren ook hinderlijke schitteringen van de nat wegdek - reďŹ&#x201A;ecteert dit vooral op sneeuw of van zonlicht op de weg. Hier-

door verbetert het zicht, worden contrasten helderder en kleuren natuurlijker. Getinte glazen in het bruin, grijs of groen, met UV-ďŹ lter beschermen tegen alle schadelijke UV-A en UV-B stralen. Ultradrive glazen zijn ideaal voor het autorijden en zorgen voor constrastrijker zicht. En meekleurende glazen reageren op zonlicht en worden donkerder in de zon. Professioneel advies Mensen die meer willen weten over het dragen van de juiste zonnebril met voldoende bescherming zijn altijd welkom bij Specsavers voor deskundig advies. Specsavers heeft een ruime keuze in mooie en hippe zonnebrillen van bekende merken, zoals Karl Lagerfeld, Tommy HilďŹ ger en Timberland. U koopt al een zonnebril met glazen op sterkte vanaf â&#x201A;Ź79. Elke zonnebril is inclusief UV-ďŹ lter. Bovendien krijgt u bij aankoop van een montuur vanaf â&#x201A;Ź79 een tweede bril gratis.

+ GRATIS MERKZONNEBRIL OP STERKTE

WAS NOU MAAR NAAR SPECSAVERS GEGAAN Specsavers Middelburg Lange Delft 17 §0118 642 260 Bij aankoop van een bril met een montuur vanaf â&#x201A;Ź79. Voor uw gratis zonnebril kunt u een (merk)montuur kiezen uit dezelfde of lagere prijsklasse en dezelfde standaard glazen. Voor glasopties zoals dunne glazen gelden vaste toeslagen. Actie geldt van 3 maart t/m 4 mei 2014, voor ĂŠĂŠn persoon en niet in combinatie met andere acties. Š 2014 Specsavers Optical Group. All rights reserved. specsaversnederland. www.specsavers.nl

Korte Geere 9 Middelburg 50 meter vanaf Plein 1940

Spuistraat 2 Vlissingen Voorheen VI computer, naast de Bibliotheek

en: gstijd Openin :00-17:00 11 di-vr 16:00 11:00za

Tel. 06 280 68 577

www.goudinkooppunt.nl


NLdoet ook in de gemeente Veere

Column

TWEEWEKELIJKSE COLUMN BURGEMEESTER MIDDELBURG

‘Bergmann beleeft’ FOTO MIEKE WIJNEN

NLdoet! Deze week staat in het teken van NLdoet. Dat is een initiatief van het Oranjefonds waarbij duizenden vrijwilligers bij organisaties aan de slag gaan om te helpen. Soms om te klussen, karweitjes te doen of op een andere manier de handen uit de mouwen te steken. Het mes snijdt daarbij aan twee kanten: de organisaties zijn er enorm mee geholpen en de deelnemers maken kennis met vrijwilligerswerk. Hoe is dat nou, om te helpen koffieschenken in het verzorgingstehuis? Of wat voor bijdrage kan ik leveren aan het buurthuis of een vereniging? Op 21 en 22 maart dragen in heel Nederland meer dan 300.000 vrijwilligers hun steentje bij. Op maandag mocht ik bij de aftrap in Middelburg zijn: het vrijwilligersontbijt in verpleegcentrum Willibrord. Daarna gingen de vrijwilligers aan de slag met het snoeien van wilgen bij Stichting Door, bestraten van de oprit

bij wijkvereniging ‘t Zand-Stromenwijk, klauterplaats bouwen bij Speelhof Hogerzaal, het opknappen van de BMX-baan in Dauwendale, schilderen bij de Sterrenwacht - ga zo maar door! Fantastisch om te zien hoeveel Middelburgers zich voor hun medemensen inzetten op deze dagen. Zelf ga ik zaterdag pas voor NLdoet aan de slag. In het Sint Jansgebied ga ik rozen snoeien, bemesten, onkruid verwijderen en schoffelen. Verder nog speeltoestellen en rubberen tegels schoonmaken. Het is mooi om te zien hoeveel animo er in Middelburg is voor NLdoet en ik hoop vooral dat mensen enthousiast worden van de klussen en zich gedurende het hele jaar als vrijwilliger in gaan zetten. Meer informatie is te vinden op www.nldoet.nl Reageren? Mail naar benw@middelburg.nl

Palmenhof leerlingen wandelen voor water SINT LAURENS - Deze week zijn de mensen van Stichting Ramro op de Palmenhof langs geweest om gastlessen te geven over ‘Wandelen voor Water’. Heel leuke en leerzame lessen. Donderdag 20 maart gaan de leerlingen allemaal op pad voor de sponsorloop. De sponsorloop begint om 13.15 uur vanaf school, we wandelen in en rond Sint

Laurens. De groepen 1-2-3 lopen 2 kilometer met in hun rugzak een fles van 1 liter water. De groepen 4-5-6 lopen 4 kilometer met in hun rugzak 2 flessen water van 1 liter. De groepen 7-8 lopen 6 kilometer met 6 flessen water van 1 liter in hun rugzak. De leerlingen krijgen een rugzak van school. Wanneer de kinderen weer terug zijn op school krijgen ze iets te drinken en natuurlijk iets lekkers voor de sportieve presta-

ties. We leren de kinderen door deze actie dat vers en fris water uit de kraan niet voor ieder kind beschikbaar is en dat kinderen hiervoor soms erg veel moeten doen. Loopt u ook gezellig mee? Alle kinderen zijn al druk in de weer geweest om sponsoren te werven, sommigen zaten al op zo’n mooi bedrag dat ze met hun bijdrage een hele nieuwe wc kunnen financieren! http://www.wandelenvoorwater.nl

VEERE - Op 21 en 22 maart komt heel Nederland in actie voor NL Doet. Dus ook de gemeente Veere en haar inwoners. Burgemeester Rob van der Zwaag en de wethouders verlenen hun medewerking aan een activiteit van de Zonnebloem. De Zonnebloem organiseert op vrijdag 21 maart in de ontmoetingsruimte van gebouw Nimmerdor in Grijpskerke een gezellige middag voor mensen met een lichamelijke beperking. Zij doet in samenwerking met Ikkus en de St. Welzijn Veere.

De middag duurt van 13.30-16.45 uur en is een mooie gelegenheid om kennis te maken met het werk van de Zonnebloem. Alle inwoners van de gemeente Veere, die tot de bovenvermelde doelgroep behoren en nieuwe vrijwilligers zijn van harte welkom. Graag van tevoren even aanmelden bij Wil Versluis tel. 592799 of Corry Moens tel. 582942. De Zonnebloem is heel blij met de betrokkenheid van het college van B&W van de gemeente Veere en hoopt op een mooie opkomst.

Lionsclub Middelburg doet mee met NL Doet MIDDELBURG - Lionsclub Middelburg doet op zaterdag 22 maart mee met de landelijke actie NL Doet en gaat een dag helpen bij Stichting Kledingbank Zeeland in Middelburg met onder meer het sorteren van kleding, strijken en schoenen poetsen. Stichting Kledingbank Zeeland is een non-profit organisatie die gratis kleding verstrekt aan de mensen die het zelf niet meer kunnen betalen. Het streven is om de minima te voorzien van moderne, nieuwe of zo-goed-alsnieuwe kleding. Ook worden speelgoedpakketten verstrekt aan de kinderen die de Kledingbank bezoeken. Dit doen wij in sa-

menwerking met de Stichting Speelgoedbank Zeeland. In juni 2012 is het eerste uitgiftecentrum in Middelburg geopend. Het is onze visie om bereikbaar te zijn voor alle minimum huishoudens in Zeeland. Stichting Kledingbank Zeeland is afhankelijk van donaties van bedrijven en particulieren. De stichting in het het bezit is van de ANBI-status. Stichting Kledingbank Zeeland is een interkerkelijke organisatie en aangesloten bij de Nationale Kledingbank. De Kledingbank Zeeland is gelegen aan de Ravensteijnweg 1a te Middelburg. Voor meer informatie kunt u onze website bezoeken; www.kledingbank-zeeland. nl of mail naar kledingbankzeelandrutten@gamil.com

KERKELIJK NIEUWS KERKELIJK LEVEN MIDDELBURG Geref. Gemeente in Nederland Westerkerk - Armeniaans Schuitvlot 22, Middelburg. Erediensten op zondag om 9.30 en 18.00u. Christelijke Gereformeerde Kerk Gasthuiskerk - Lange Delft 94, Middelburg. Erediensten op zondag om 9.30 en 16.30u. Gereformeerde Kerk (vrijgemaakt) Klein Vlaanderen 75, Middelburg. Erediensten op zondag om 9.30 en 16.30u. Zondag 23 maart: 9.30u ds. E.J. Sytsma; 16.30u ds. B. Schaaij, Vrouwenpolder. Gereformeerde Gemeente Ter Hoogekerk - W.Teellinckstraat 3, Middelburg. Erediensten op zondag om 9.30u, 14.00u, 18.30u. Gereformeerde Gemeente Zuiderkerk, Schoutstraat 1, Middelburg. Erediensten op zondag om 09.30 en 16.00u. Waalse Herv. Gem. (Eglise Wallonne) Engelse Kerk - Simpelhuisstraat 12, Middelburg. Eredienst eens in de 14 dagen op zondag om 10.45 of 16.30u Koorkerkgemeenschap (Vereniging van Vrijzinnig Protestanten & Remonstrantse Gemeente Midden Zeeland) Koorkerk, Koorkerkhof 2, Middelburg. Diensten op zondag om 10.00u. Wijkgemeente de Ontmoeting Ontmoetingskerk - Oosterscheldestraat 1, Middelburg. Zondag 23 maart: 9.00-10.45u ds.E.J. Prins, Heinenoord; 17.30u ds.M.J. van Oordt. Oostkerkwijk Oostkerk - Oostkerkplein 1, Middelburg. Eredienst op zondag om 10.00u. Predikant: Ds.J.B. Beijer. Organist: Bram Beekman. Zondag 23 maart: Ds. J.B. Beijer, Middelburg. Hofpleinkerk Hofplein 13, Middelburg. Diensten 09.30u. Predikant: vacant. Scriba: M.A. v.d. HooftBimmel. Coördinator kosters: C.P. Alewijnse. Jeugdgebouw Achter het Hofplein 43, Middelburg. Zondag 23 maart: 9.30u Ds.M.Helderman- Janse de Jonge De Morgenster De Morgenster - Adr. Lauwereyszstraat 6, Middelburg. Zondag 23 maart: 10.00u

voorganger: Ds. J. Nauta te Middelburg. Nieuwe kerk, Prot.gem. Middelburg Wijkgemeente Centrum, Groenmarkt 12, Middelburg. Zondag 23 maart: 10.00u Dienst van Schrift en Gebed. Voorganger: Ds. G.J. Smit. Iedere vrijdag om 13.00u middaggebed voor vrede en verzoening. Wijkgemeente de Hoeksteen De Hoeksteen-Roozenburglaan 22, Middelburg. Stiltecentrum Hoeksteen. Openingstijden: donderdag t/m zaterdag van 12.00 tot 13.30u. Eredienst op zondag om 09.30u. Zondag 23 maart. Voorganger ds Chr. Bakker. Baptistengemeente De Fontein Gebouw De Fontein - Kruitmolenlaan 70, Middelburg. Eredienst op zondag om 10.00u. Volle Evangelie Gemeente Sion In de Thomaskapel - Vrijlandstraat 98, Middelburg. Eredienst op zondag om 10.00u. Joodse Gemeente Zeeland Postbus 402, Middelburg. Erediensten op vrijdag en zaterdag. Informatie over tijden, tel. 651099. Doopsgezinde Gemeente Walcheren L. Noordstraat 62, Middelburg. Erediensten: zie aankondiging aan kerkgebouw. Christengemeenschap Gem. Zeeland Gebouw: Lange Noordstraat 62 te Middelburg. Eenmaal per vier weken Mensenwijdingsdienst en Zondagsdienst voor de kinderen. Zie aankondiging aan kerkgebouw. Jehovah’s Getuigen Gem. Middelburg-Centrum Dauwendaelselaan 35, Middelburg. Openbare lezing op zaterdag om 18.30u. Gemeentebijbelstudie op dinsdag om 19.15u. Jehovah’s Getuigen Gem. Middelburg-Reyershove Dauwendaelselaan 35, Middelburg. Openbare lezing op zondag om 10.00u. Gemeentebijbelstudie op woensdag om 19.15u. Geredja Indjili Maluku - Moluks Evangelische Kerk Djemaat ‘Geredja Bethlehem’, Rijnstraat 40, Middelburg. Nieuw Leven Gemeente Voorganger: D. van der Meer. Ravensteijnweg 1a, Middelburg. Aanvangstijd zondagdienst 10.00u.

Pinkstergemeente Baarsjesstraat 42, Middelburg. Eredienst op zondag om 11.30u. Rooms Katholieke Kerk H.H. Petrus- en Pauluskerk - Lombardstraat 1, Middelburg. Erediensten op zondag om 10.00u, ‘s woensdags om 19.00u. Huize St. Willibrord, Bachtensteene 1: 2e, 3e, 4e, 5e zaterdag om 17.00u. Leger des Heils Korps Walcheren ‘t Zwin 1 (naast de brandweerkazerne), Middelburg. Samenkomst zondag 10.00u. Opening kledingwinkels informatie aan het gebouw. Oud-Katholiek Zeeland KERKELIJK LEVEN ARNEMUIDEN Hersteld Hervormde Kerk Van Cittersweg 2R, Arnemuiden. Zondag 23 maart: 10.00u ds. C. Oorschot, Stellendam; 15.00u ds. D. Zoet, Ouddorp Geref. Gem. in Nederland Burg. Langebeekestraat 16, Arnemuiden. Eredienst op zondag om 09.30, 14.30 en 18.30u. Gereformeerde Kerk Kerklaan 4, Arnemuiden. Zondag 23 maart: 9.30u ds. C. Bijman; 19.00u ds. C. Bijman Hervormde Gemeente Markt 10, Arnemuiden. Zondag 23 maart: 10.30u Ds. D. Jongeneel; 17.00u Ds. P. van der Kraan, Urk KERKELIJK LEVEN NIEUW- EN SINT JOOSLAND Protestantse Gemeente Eben-Haëzerkerk aan het Kerkplein

KERKELIJK LEVEN VEERE Protestantse Gemeente Veere Kapellestraat 27, Veere. Zondag 23 maart: 10.00u dhr. T. van Teylingen (Goes) KERKELIJK LEVEN WESTKAPELLE Vrije Evangelische Gem. Maranatha Koestraat 27, Westkapelle. Eredienst op zondag om 09.30u. Gereformeerde Gemeente Rookstraat 1, Westkapelle. Erediensten op zondag om 09.30u, 14.00u en 18.30u. Protestantse Gemeente Westkapelle Moria, Markt 67, Westkapelle. Zondag 23 maart: 9.30 Ds. v.d. Linden; 19.00 Ds. v.d. Linden KERKELIJK LEVEN AAGTEKERKE Gereformeerde Gemeente Prelaatweg 17, Aagtekerke. Erediensten op zondag om 09.30u, 14.30u en 19.00u. Protestantse Gemeente Dorpsplein 4, Aagtekerke. Erediensten zondag 10.00u. Eind februari, zomervakantie en eind oktober erediensten zondag om 10.00u en 19.00u. Zondag 23 maart: 10.00u ds. P.Boekesteijn, Koudekerke KERKELIJK LEVEN MELISKERKE Gereformeerde Gemeente Valkenburgstraat 25, Meliskerke. Erediensten op zondag om 9.30u en 14.30u (juni t/m aug ook 19.00u).

KERKELIJK LEVEN KLEVERSKERKE Protestantse Gemeente Dorpsstraat 25, Kleverskerke. Eredienst op zondag om 09.30u.

KERKELIJK LEVEN OOSTKAPELLE Gereformeerde Gemeente Noordweg 34, Oostkapelle, tel. (0118) 592223. Erediensten op zondag om 09.30u en 15.00u. Protestantse Gemeente Dorpskerk, Waterstraat 2, Oostkapelle. Zionskerk, Duinweg 36a, Oostkapelle.

KERKELIJK LEVEN SINT LAURENS Gereformeerde Kerk Noordweg 372, Sint Laurens Hervormde Gemeente Van Cittersstraat 69, Sint Laurens. Zondag 23 maart: 10.00u Mevr. H.E.Pasma van den Berg uit Middelburg.3e zondag 40 dagentijd.

KERKELIJK LEVEN VROUWENPOLDER Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt Schoolstraat 9, Vrouwenpolder. Protestantse Gemeente Pelgrimskerk. Fort den Haakweg 2, Vrouwenpolder. Vrijdag 21 maart: 19.30u Avondgebed. Zondag 23 maart: 10.00u ds. G. Klein, Veere

PAGINA 22

KERKELIJK LEVEN BIGGEKERKE/MELISKERKE Prot. Gem. Biggekerke/Meliskerke Odulphuskerk, Torenstraat, Meliskerke. Dorpskerk, Kerkplein, Biggekerke. Catechesedienst op zondag 23 maart, Odulphuskerk, 10.00u, ds.N.van Doorn, 3e lijdenszondag, crèche en koffiedrinken na de dienst. KERKELIJK LEVEN GAPINGE Protestantse Gemeente Torenkerk, hoek Dorpsstraat/Schotsehoek. Zondag 23 maart: ds W.Davidse te Wissenkerke KERKELIJK LEVEN KOUDEKERKE Protestantse Gemeente Michaëlskerk, Dorpsplein 1. Zondag 23 maart: 10.00u ds.C.G.den Hertog. KERKELIJK LEVEN SEROOSKERKE Protestantse Gemeente Petruskerk, Dominee van Wouwestraat 41, Serooskerke. Johanneskerk, Noordweg 1, Serooskerke. Eredienst op zondag om 10.00u in een der kerken. Zondag 23 maart: 10.00u Petruskerk Ds. P. van Oosten KERKELIJK LEVEN ZOUTELANDE Protestantse Gemeente Catharinakerk, Willibrordusplein 3, Zoutelande. Zondag 23 maart: 10.00u ds. G.J.Ruitenburg KERKELIJK LEVEN DOMBURG Protestantse Kerk Markt 8, Domburg. Zondag 23 maart: 10.00u ds. R. de Reus St. Willibrordkapel Badhuisweg 4, Domburg. Erediensten iedere zaterdag om 19.00 uur KERKELIJK LEVEN GRIJPSKERKE Protestantse Gemeente Opstandingskerk, Jacob Catsstraat 7, Grijpskerke, tel. (0118) 591723. Michaëlskerk, Kerkring 26, Grijpskerke, tel. (0118) 592477. Eredienst op zondag om 10.00u, afwisselend in beide kerkgebouwen. Zondag 23 maart, Dienst in de Michaëlskerk. 3e zondag 40-dagentijd. Voorganger: Ds. F.van Slooten.


LIEF EN LEED

Familieberichten UITVAARTVERZORGING

Janneke den Besten Ditsy den Besten Dag & nacht bereikbaar Telefoon (0118) 62 33 59

Wij staan dag en nacht voor u klaar

www.uitvaartverzorgingdenbesten.nl Zusterstraat 12, 4331 KJ Middelburg

Pieter Louwersestraat 37 4388 EJ Oost Souburg Tel. 0615528040 â&#x20AC;&#x201C; 0118 415183 â&#x20AC;&#x201C; Fax.0118 415183 www.blomenderidderuitvaartverzorging.nl

MAREA UITVAART

â&#x20AC;?Omdat ieder mens een liefdevol afscheid verdient ...â&#x20AC;? Marianne van de Graaf Majoorwerf 5 - 4374 CA Zoutelande - 06-40796513 - www.marea-uitvaart.nl

Weekenddiensten Bel bij spoed en levensbedreigende situaties altijd 112. Huisarts Huisartsenpost Zeeland, locatie Walcheren. Koudekerkseweg 86 in Vlissingen. Telefoon: 0900-1985. Meer: www.huisartsenpostzeeland.nl. De Veersche HuisartsencoĂśperatie is er voor inwoners van Biggekerke, Domburg, Meliskerke, Oostkapelle, Serooskerke, Veere, Westkapelle en Zoutelande. In de avonduren en weekends kunt u de dienstdoende huisarts bereiken via de praktijk van de eigen huisarts. Tussen 23.00 uur en 8.00 uur moet u naar de HAP in Vlissingen toe. Meer: http://veerschehuisartsen.praktijkinfo.nl. Tandarts Q. Kunst in Middelburg. Telefoon: 0118-615595. Meer: www.tandartswalcheren.nl Apotheek Dienstapotheek Vlissingen/Middelburg. Dreesstraat 2a, Vlissingen. Telefoon: 0118-468707. Dierenarts Via het antwoordapparaat van uw eigen dierenarts hoort u wie er dienst heeft.

:,-=,-1(52087(+(/3(1

/$-.){{{ -XLVWELMHHQRYHUOLMGHQKHHIWXHHQXLWYDDUWYHU]RU JHUQRGLJGLHPHWHHQHQNHOZRRUGEHJULMSWZDWGH ZHQVHQ]LMQ'LHNDQERJHQRSHHQMDUHQODQJHHUYD ULQJ'LHZHHWGDWMXLVWGHNOHLQVWHGHWDLOV]REHODQJULMN ]LMQ2Q]HPHQVHQVWDDQNODDUDOVKHWQRGLJLV

Openingstijden

2 9(57220 8==/ * 52(1 8LWYDDUW=RUJFHQWUXP=HHODQG 9DQ'LVKRHFNVWUDDW ;:9OLVVLQJHQ WHOHIRRQ  ZZZX]]OQO

Gemeente Middelburg: Kanaalweg 3 4330 LA Middelburg Tel: 14 0118 Maandag t/m Vrijdag 08.30 â&#x20AC;&#x201C; 16.30 uur Gemeente Veere: Traverse 1 4357 ET Domburg Tel: (0118) 555 444 Maandag t/m Donderdag 09.00 â&#x20AC;&#x201C; 17.00 uur Donderdag 17.00 â&#x20AC;&#x201C; 20.00 uur ( alleen de balie) Vrijdag 9.00 â&#x20AC;&#x201C; 12.00 uur

 ..$ 8 :& 8 , 7 9$ $ 5 7 9 ( 5 =2 5 * 6 7 ( 5 6

Peugeot 107 en 208 â&#x20AC;&#x2DC;Bouvigneâ&#x20AC;&#x2122;

D D D PRIJS RIJKLAAR VAN â&#x201A;Ź13.960,-

NĂ&#x161; VOOR â&#x201A;Ź11.650,-

â&#x201A;Ź 2.310,-

Speciale actiemodellen. Beperkt leverbaar! Kijk snel op www.goedkopepeugeots.nl!

100% RIJKLAAR; volle tank, mattenset en gepoetst! Gratis verlenging fabrieksgarantie naar 3 jaar 0% rente op ďŹ nanciering 208: 36 maanden, max. â&#x201A;Ź 7.000,107: 36 maanden, max. â&#x201A;Ź 3.500,-

VOORDEEL!

De 107 â&#x20AC;&#x2DC;Bouvigneâ&#x20AC;&#x2122; is standaard uitgerust met o.a.: airco, radio/cd, â&#x20AC;&#x2DC;elektrisch pakketâ&#x20AC;&#x2122;, BOUVIGNE stylingpakket, 3 jaar garantie en vele andere opties!

PRIJS RIJKLAAR VAN â&#x201A;Ź16.617,-

NĂ&#x161; VOOR â&#x201A;Ź14.750,-

â&#x201A;Ź 1.867,VOORDEEL!

De 208 â&#x20AC;&#x2DC;Bouvigneâ&#x20AC;&#x2122; is standaard uitgerust met o.a.: airco, Peugeot Connect, radio/cd, cruise control, 15 inch velgen, head-up display en vele andere opties!

PTA Goes, Pearyweg 11. Tel: (0113) 220620

De PTA Autobedrijven zijn onderdeel van Automotions Groep B.V.

Getoonde afbeeldingen kunnen in details afwijken van werkelijke uitvoering.

PAGINA 23


Dmb 20140319  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you