Page 1

THUIS IN DE REGIO

MIDWEEKEDITIE

O P L AG E :

B R E D A S E

12 MAART 2014 WEEK 11

Uitgeverij

74 . 5 0 0

TOTA L E O P L AG E Z E E L A N D EN WEST-BRABANT:

de

bode

ACTUALITEIT

KBO KRING BREDA VIERT 65-JARIG BESTAAN

bv

I

Postbus

22,

4880

ONROEREND GOED

Volg ons via twitter: @BredaseBode

AUTO’S

AA

Zundert

I

Te l .

076

SPORT

Gemeente Breda OP PAGINA 5

599

8 111

KERKELIJK NIEUWS

I

480.000

www.internetbode.nl VACATURES

BRANDWEER NIET BEZORGD NA BEZUINIGINGEN

Windschermen voor kroegen aan Haven

Gemeente kapt bomen Vijftigbunder

BREDA - Aan de Haven zijn zondag bij de start van het terrasseizoen 2014 windschermen geplaatst. Wethouder Cees Meeuwis installeerde daarbij hoogstpersoonlijk het laatste scherm voor het café De Huiskamer aan de Haven. Na de reconstructie van de Haven waren de onbeschutte terrassen in combinatie met de wind aanleiding voor de ondernemers om in gesprek te gaan met de gemeente. Vorig jaar zijn de schermen als proef opgesteld om te kijken naar het dagelijks gebruiksgemak van het plaatsen en het binnenhalen van de schermen. Nu hebben de ondernemers aan de Haven de schermen aangeschaft.

BREDA - Gemeente Breda is maandag gestart met het kappen van negentien bomen aan de Vijftigbunder en het herstel van de bestrating vanwege wortelopdruk. De verharding van de rijbaan is ernstig beschadigd door de opdruk van de wortels van de bomen. Daardoor ontstaat een onveilige situatie. Helaas is herstel van de verharding niet mogelijk zonder de bomen te kappen, zo stelt de gemeente. De nu aanwezige populieren worden gekapt en de bestrating van de rijbaan wordt hersteld. Na herstel van de bestrating wordt de groenstrook opnieuw ingericht met twintig bomen (essen) en heesterbeplanting. De werkzaamheden duren vier weken.

Gemeente Breda pakt oversteekplaats aan

Voetgangster zwaar gewond bij ongeval

BREDA - De gemeente is maandag begonnen met het vernieuwen van de oversteekplaats op de Tuinzigtlaan, bij de Duindoornstraat. Op de plaats waar nu het zebrapad ligt, komt op de verhoogde oversteekplaats een grote afbeelding van twee koeien. Samen met Jantje Beton ondersteunt de gemeente kinderen om hun eigen buurt leuker te maken. Dit vanuit de gedachte dat als het buiten leuk is, kinderen niet binnen blijven. De nieuwe oversteekplaats maakt deel uit van het project Speelzone Tuinzigt. Eerder werd de speelplek in de Westertuin aangelegd. Straks wordt ook het Laurierplein heringericht en komt er een speelplek bij de Seringenlaan.

Gemeente vervangt bomen Olmstraat BREDA - De gemeente Breda kapt in het komend plantseizoen zes bomen in de Olmstraat. Hiervoor komen vijf nieuwe bomen terug. Naar verwachting duren de werkzaamheden zo’n twee weken. Om de bestaande bomen te kappen en de nieuwe bomen te planten worden ter plaatse, de trottoirs, parkeerplaatsen en een deel van de rijweg opgebroken. Tijdens de rioleringswerkzaamheden in de Olmstraat is gebleken dat zes bomen niet gehandhaafd kunnen blijven in verband met aanwezige kabels en leidingen. De gemeente Breda plaatst hiervoor nieuwe bomen terug. Voor de zes bomen is een kapvergunning verleend.

BREDA - Jordy Buijs deelt zijn vreugde met de aanhang van NAC nadat hij zijn team via een strafschop op gelijke hoogte heeft gebracht met Vitesse. De Arnhemse ploeg lachte echter het laatst en haalde dankzij een 1-2 overwinning drie punten op in het Rat Verlegh Stadion. NAC, nummer tien op de ranglijst, ontvangt komende zondag koploper en titelkandidaat Ajax. FOTO WWW.HETFOTOBEDRIJF.NL

Vechtersbaas richt agressie op wandelende vader met jonge kinderen

Getuige vechtpartij mishandeld BREDA - Een 49-jarige Bredanaar is zaterdagavond rond 18.00 uur op de Speelhuislaan nabij de achterzijde van het Station mishandeld toen hij met zijn kinderen van 4 en 13 jaar toevallig bij een al gaande zijnde vechtpartij uit kwam. De politie arresteerde een 24-jarige Bredanaar als verdachte. Hij is door een hulpofficier van justitie in verzekering gesteld. DOOR ADDO SPRANGERS Het slachtoffer deed aangifte. Hij vertelde dat hij met zijn kinderen uit een trein was gestapt. Hij liep via de hoge brug en een looppad in de richting van de Speelhuislaan. Hij zag dat aan het eind van het pad een vechtpartij gaande was, er stonden drie mannen, van wie er één een andere man sloeg en trapte, terwijl een derde persoon kennelijk de boel probeerde te sussen. Het slachtoffer viel door de klap op de grond, stond op en liep vervolgens weg.

Aangifte De aangever dacht dat de ruzie voorbij was en probeerde met zijn kinderen de twee mannen te passeren. Hij zag dat dezelfde dader nu aan de andere overgebleven man een kopstoot gaf. Vervolgens liep de agressieve man op de aangever af en riep: ‘Wat kijk je nou’? De aangever probeerde zijn kinderen te beschermen door deze achter zich te houden. Hij werd vervolgens door de dader meerdere keren met gebalde vuisten op het hoofd geslagen. Een getuige die zich ook om de kinderen bekommerde, belde

direct de politie. Agenten hebben samen met NS-personeel de verdachte, een 24-jarige Bredanaar, aangehouden. Het slachtoffer liep door de mishandeling een bebloede lip en een bult op zijn hoofd op. Het slachtoffer van de eerdere mishandeling, een 25-jarige man uit Bavel, kwam zaterdagavond naar het politiebureau aan het Chasséveld om aangifte te doen. Hij raakte echter onwel en werd voor onderzoek overgebracht naar het ziekenhuis. De andere betrokkene die ook nog werd mishandeld is een 27-jarige man uit Terheijden. Hij heeft een verklaring afgelegd.

Klaar voor Bouwers Voetbaltoernooi BREDA - Op zaterdag 17 mei zal dit jaar voor de 41ste keer het Bredase Bouwers Voetbaltoernooi plaatsvinden. Ondanks de wat mindere periode in de bouw doen er toch ook dit jaar weer gewoon twintig bedrijven mee. Alle deelnemende bedrijven zijn aan de bouw gerelateerd. Vanaf 10.00 uur klinkt het eerste fluitsignaal en de finale zal omstreeks 15.30 uur gespeeld worden. Voor de kinderen staat er de hele dag een springkussen. Vanaf 13.00 uur zorgt een drive-in disco voor de sfeer op het terras en na de finale zijn er diverse live optredens. Dit allemaal op Sportpark De Blauwe Kei (thuishaven van VV Baronie) aan de Blauwe Kei in Breda.

SAMEN VOOR EEN DUURZAAM BREDA Inkoop • Verkoop • Veiling • Verpanden • Beleggen • Taxatie

www.goudwisselkantoor.nl

...VOOR HET LAATSTE ACTUELE LOKALE NIEUWS...

KIJK OP WWW.INTERNETBODE.NL

Fietspad naar JEKA krijgt gestalte BREDA - Het college van burgemeester en wethouders heeft het definitief ontwerp van het fietspad naar voetbalvereniging JEKA vastgesteld. Het ontwerp is tot stand gekomen in overleg met het bestuur van de voetbalvereniging. Door de aanleg van dit laatste stuk fietspad ontstaat een vrijliggend fietspad in twee richtingen, waarmee de verkeersveiligheid voor fietsers sterk wordt verbeterd.Toen JEKA verhuisde naar de huidige locatie in de Landschappelijke Driehoek, is parallel aan de Beukenlaan een tweerichtingsfietspad aangelegd. Dit fietspad is toen vanwege ruimtelijke en financiële redenen echter niet doorgetrokken tot de ingang van JEKA.

In startblokken voor Halfvatjesbal

Uw kostbaarheden zijn goud waard!

Sophiastraat 11, Breda T 076-5139001 di. t/m za. 9.30-17.00 uur

BREDA - Een 81-jarige Bredase is vrijdagmiddag zwaar gewond geraakt bij een verkeersongeval op de Zwijnsbergenstraat ter hoogte van het winkelcentrum de Burcht. Het slachtoffer werd kennelijk terwijl zij op een voetgangersoversteekplaats, liep om de weg over te steken, aangereden door een 74-jarige automobiliste uit Breda. Zij kwam met haar auto vanuit de richting Marialaan en reed in de richting van de Claudius Prinsenlaan. Het slachtoffer werd met onder meer been - en rugletsel overgebracht met een ambulance naar het ziekenhuis. Een verkeersongevallenanalist heeft ter plaatse een sporenonderzoek ingesteld.

Voor een volledige gebitsprothese Welkom in onze tandartsengroepspraktijk! 076 - 5 214 214 | breda@dentalclinics.nl

BREDA - Zondagmiddag 30 maart wordt carnaval 2014 traditioneel afgesloten met het Halfvatjesbal; een kroegentocht op en rond de Grote Markt. Rond 12.30 uur opent Prins Petrus C Lie d’un alleraller Irste met gevolg het 23ste Halfvatjesbal en rond 18.00 uur wordt het Bredase carnavalsseizoen uitbundig afgesloten. Het wordt een middag waarop carnavalsvierders met elkaar vieren dat ze met carnaval ‘zijn blijve plakke of dweile’. Een middag dus van, voor en door kapellen, die elkaar tijdens carnaval wegens drukke programma’s niet of nauwelijks tegenkomen. Bands kunnen zich inschrijven voor deelname via halfvatjesbal@hotmail.com.


We zijn geopend! Koff ie/thee met ambachtelijk worstenbroodje of saucijzenbroodje Boeket van de week

20%

Pain de Mer, zout arm, dus gezonder!

5,-

korting op het gehele assortiment buitenpotterie*

samen

2,

95

Naam: AdresPostcode Plaats * niet i.c.m. andere kortingsacties

Actieartikelen zijn geldig t/m 16 maart 2014 zolang de voorraad strekt. Prijs-en/of modelwijzigingen alsmede zetfouten voorbehouden.

Knip de bon uit en ontvang

genieten met groen LIFE & GARDEN BREDA IABC 5024 (t.o. MediaMarkt Woonboulevard), 076-7630885 LIFE & GARDEN ETTEN-LEUR Lage Vaartkant 11, 076-5034956

www.lifeandgarden.com

KIJK VOOR OPENINGSTIJDEN OP: www.lifeandgarden.com

ALLE ZONDAGEN WEER GEOPEND VAN 11-17 UUR

www.internetbode.nl voor het (gratis) aanleveren van al uw nieuws

Scheur uw plant!

Al eens in het inparadijs geweest? u t

Maart: tijd om de bloemetjes buiten te zetten! Kom nu in actie als u in de zomer wilt genieten van de kleurenpracht van uw vaste planten. Veel vaste planten groeien van binnen naar buiten toe. In het midden heeft een vaste plant minder groeikracht. Hoe lost u dat op? Door uw plant te scheuren! U trekt de wortels uit elkaar zodat u meerdere kleine plantjes krijgt. Deze gaan weer groeien en bloeien alsof het jonge plantjes zijn. Zo staat uw eigen bloemborder er deze zomer weer stralend bij!

Geniet nog dit voorjaar van uw eigen paradijs! IdeeĂŤn doet u op in onze showtuin Jacobs Sierbestrating heeft een van de grootste en fraaiste showtuinen op het gebied van sierbestrating in heel West Brabant.

Advies of hulp bij de uitvoering nodig? Vraag het aan de tuinspecialisten van Jansen Hoveniers of kijk op www.jansenhoveniers.com

U vindt er werkelijk alles!

Onbezorgd genieten. Jansen Hoveniers.

Een Een creatieve creatieve keus... keus... sierbestrating sierbestrating in alle alle soorten soorten in en maten maten en

www.jansenhoveniers.com - (0165) 38 78 19

RTENS

bv

Tuinhoutspecialist

RTENS

bv

Koopzondag 16 maart geopend 10.00 - 16.00 uur

10% AKTIE

korting op al het geĂŻmpregneerde Tuinhout

sierbestrating RIJSBERGEN ,AGUITENSEBAANs822IJSBERGEN 4EL s&AX E-mail: info@jacobssierbestrating.nl /PENINGSTIJDENMATMVRIJTOTU ZATERDAGVAN U

WW W .J A CO B SSIE RBE ST RA TI N G .N L

de gehele maand maart

het voorjaar profiteer NU komt eraan, van onze kor ting

Blokhutten - Tuinhout - Betonsysteem - Tuinmeubelen - Speeltoestellen en nog veel meer........ Kijk voor nog meer SUPER aanbiedingen op

www.tuinhoutspecialist.nl

* Aktie korting geldt niet voor lopende bestellingen en reeds afgeprijsde artikelen

Herelsestraat 206 Heerle A58 tussen R’daal en B.o.Z. Tel. 0165 301 719 info@tuinhoutspecialist.nl


ACTUALITEIT

‘Wij zijn een gezonde regio’

Geen zorgen voor brandweer na bezuinigingen BREDA - Sinds de brandweerkorpsen in Nederland werden gereorganiseerd 2010, is er veel veranderd. Toch hoeft de Brandweer Midden-en West-Brabant zich geen zorgen te maken over hun veiligheid en die van de bewoners. “Wij zijn een gezonde regio”, aldus woordvoerster van Brandweer Midden- en West-Brabant Marieke van Wijk DOOR SOPHIE VAN DER VELDE Veel brandweerlieden in Nederland vinden dat er te veel is bezuinigd op hun werkvlak. Zij claimen dat de veiligheid van henzelf en die van bewoners daardoor achteruit gaat. Toch ziet de Brandweer Midden- en WestBrabant geen extreme veranderingen na de bezuinigingen. “Wel is onze organisatie efficiënter ingericht. Dat betekent dat er nu één groot brandweerkorps voor een regio verantwoordelijk is. Er is niemand ontslagen, er is zelfs een brandweerpost in de regio bijgekomen met dertig beroepsbrandweermensen”, vertelt woordvoerster Marieke van Wijk. Experiment Bij EenVandaag klagen anonieme brandweerlieden over lange aanrijtijden omdat de regio te groot is. Ook vinden zij dat er wagens uitrukken met te weinig brandweerlieden. “Er worden altijd evenveel mensen ingezet bij ons. Of het nou gaat om een kat in de boom, of een grote brand. Wij werken overal met dezelfde uitrukprotocollen. Onze aanrijtijd voldoet dan ook aan de wettelijke normen, maar 100 procent veiligheid is nooit te garanderen. Ook proberen wij branden liever te voorkomen, door bijvoorbeeld het plaatsen van rookmelders

in woningen te stimuleren”, meent van Wijk. Veiligheid De Brandweer Midden- en West-Brabant besteedt veel aandacht aan de veiligheid van hun werknemers.

‘Veiligheid boven alles’ Zo worden er na een inzet altijd evaluatiegesprekken gehouden, vindt er overleg plaats en gaat er bij een grote brand een veiligheidsfunctionaris mee, die toeziet op de persoonlijke veiligheid van alle hulpverleners. “De Korpsleiding heeft periodiek overleg met alle teamleiders. Ook via de werkoverleggen op de posten staat het thema veiligheid regelmatig op de agenda”, legt de woordvoerster uit. Materialen De Brandweer Midden- en West-Brabant kijkt samen met gemeenten, woningbouwcorporaties en verzekeraars, naar hoe een brand het beste voorkomen kan worden. Zo werd er in het bouwbesluit van 2003 besloten dat elk huis dat na dat jaar gebouwd is, voorzien moet zijn van een rook-

Bij EenVandaag klagen anonieme brandweerlieden over lange aanrijtijden omdat de regio te groot is.

melder. “Mensen zijn tegenwoordig veel bewuster van hun veiligheid. Ze mogen dan misschien wel rookmelders hebben, maar de inrichting van huizen wordt tegenwoordig

van steeds brandbaarder materiaal gemaakt. Daarom is het belangrijk dat mensen weten hoe snel ze weg moeten zijn. Gelukkig kom je in steeds meer woningen, blusap-

paraatjes en -dekens tegen”, concludeert Marieke van Wijk uit. Gebouwen als scholen zijn gelukkig steeds vaker voorzien van rookmelders en andere veiligheidsmiddelen.

Bijzonder huwelijksjubileum in Vuchterhage

Anneke en Cor Klooster-Lacor zijn 70 jaar getrouwd BREDA - Een heel bijzondere gebeurtenis, een platina huwelijksfeest! Voor Vuchterhage was het de eerste keer DOOR JOYCE VAN ZIJL dat twee van hun bewoners dit mochten vieren en dus maakten ze er zondag een mooi feest van, met een gezellige maaltijd en een receptie voor de familie, medebewoners en medewerkers plus een bezoek van burgemeester van De burgemeester had niet alleen bloemen en een mooi boek over Breda bij zich, maar der Velden. Het platina paar genoot met volle teugen van alle aandacht. ook een fraai bloemstuk én een brief van Koning Willem Alexander en Koningin Maxima. Tevreden Anneke vertelt hoe ze elkaar ontmoetten. “Vroeger ging je gewoon met je vriendinnen wandelen in de stad en zo kwam je elkaar dan tegen. Ik was niet meteen stapelverliefd op hem, hoor, dat kwam later. Na een verkeringstijd van twee jaar zijn we getrouwd, in de oorlog.

‘Geven en nemen, anders kom je nergens’

Blijf op de hoogte van het

lokale nieuws www.internetbode.nl

FOTO JOYCE VAN ZIJL

www.internetbode.nl

De burgemeester leest de brief van de koning voor.

Eerst zijn we gaan inwonen bij mijn schoonmoeder en daarna kregen we een bovenwoning aan de Zandbergweg. Later hebben we ook nog in Brabantpark, in de Bastenakenstraat en in een flat boven winkelcentrum Moerwijk gewoond. Daar zijn we 5 ½ jaar geleden weg gegaan, mijn man kon steeds minder zien en werd ook wat vergeetachtig. Ik vond het wel even moeilijk om die zelfstandigheid op te geven, maar je blijft na-

U kunt uw advertentie opgeven via de button “Advertentie aanleveren”

Redactie kunt u aanleveren via de button “Redactie aanleveren”

PAGINA 3

tuurlijk wel graag samen en al heel snel ben ik hier gewend geraakt. Het is hier echt prima, iedereen doet zijn best om zo goed mogelijk voor ons te zorgen, we zijn hier heel tevreden.” Hun dochter voegt daaraan toe, dat ze echt onafscheidelijk zijn sinds haar vader met pensioen is gegaan op zijn 58ste. Inmiddels zijn ze 91 en 94 jaar! Mooi leven “Onze zoon Reindert is geboren op Dolle Dinsdag. Ik lag te bevallen in Moederheil terwijl we hoorden schieten, dat was heel spannend. Later kregen we onze dochter Ans, zij kreeg ook een dochter en inmiddels hebben we ook een achterkleinzoon. We zijn daar heel trots op.” Anneke werkte voor haar huwelijk bij de Kwatta, Cor aanvankelijk ook. Later is hij gaan werken bij Rijpaard. Door een bedrijfsongeval verloor hij het zicht in een oog, maar ze kijken vooral naar de fijne dingen in hun leven.“We hebben heel veel fijne vakanties gehad, in Koningswinter en in Valkenburg en later in de caravan van onze zoon in Renesse. En altijd genoten van carnaval, ook dit jaar hebben we hier in Vuchterhage nog carnaval gevierd!” Cor is altijd actief geweest in het verenigingsleven, vooral bij de Baronie, en nu genieten ze ervan om samen tv te kijken en van uitstapjes met Vuchterhage. En natuurlijk van hun kinderen, kleindochter en achterkleinzoon Boy!

Volg ons op Twitter: @BredaseBode.


PIJNKLACHTEN? D A G E N DE OPLOSSING IS IN DE BUURT! PIJNVERLICHTINGS

B RE D A 1 4 / 1 5 / 1 6 M AART

WAAR?

NEERLOOPWEG 9 4814 RS BREDA BEL VOOR EEN AFSPRAAK: 076-5329050

WANNEER? vrijdag 14-03-2014: 10:00 tot 18:00 uur zaterdag 15-03-2014: 10:00 tot 18:00 uur zondag 16-03-2014: 10:00 tot 18:00 uur HHP schenkt â‚Ź1,00 per bezoeker aan Beyond the moon. Beyond the Moon biedt families met een ernstig ziek kind de gelegenheid om te genieten van een onvergetelijke, kosteloze vakantie in een kindvriendelijke omgeving. www.beyondthemoon.org

Nieuwe Ginnekenstraat 11 4811 NM Breda Tel.: 076-522 53 40 Fax: 076-522 70 21 E-mail: reisburo@relikenvanhooft.nl www.relikenvanhoof

! 

[V[ !  U ]H

VWLUK L .  ‹ ((9; 4   5+(. 6 A 7 6 26

30% K ORTI NG

op ke uken delen + gra tis m ontag e! *

Wand close GRAT t com I binat S ie* Complete badkamer signatuur 4290,-

2494,-

Incl. inloopdouche, stortdouche met thermostaatkraan, badmeubel, wastafelkraan, wandcloset combinatie en designradiator, excl. tegels.*

Complete keuken

4990,-

8445,-

Incl. vaatwasmachine. Verkrijgbaar in diverse afmetingen en kleuren.*

Complete badkamer signatuur

Complete keuken

Incl. inloopdouche, stortdouche, douchegoot, badmeubel, kranen en wandclosetcombinatie (excl. tegels).*

Incl. vaatwasmachine en inductie kookplaat. Verkrijgbaar in diverse afmetingen en kleuren.*

4920,-

2495,-

9895,-

13.854,-

2PQR]VVYTLLYPUZWPYH[PLPUMVYTH[PLLUVWLUPUNZ[PQKLUVW^^^QHU]HUZ\UKLY[US

2,<2,5:)(+2(4,9:=36,9 >(5+;,.,3:4>052,373,A0,9 Jan van Sundert 3VRRLYKYLLM,[[LU3L\Y;LS

*Vraag naar de voorwaarden in de showroom.


Woensdag 12 maart 2014

De Bode l 1

Bekendmakingen Alle bekendmakingen op www.breda.nl/bekendmakingen en op www.overheid.nl Abonneren op e-mailservice: www.overheid.nl Ter inzagelegging omgevingsvergunning met afwijking Baronielaan 88 Burgemeester en wethouders van Breda maken bekend dat ingevolge artikel 2.12, eerste lid, sub a, onder 3° van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht de volgende ontwerp omgevingsvergunning met afwijking ter inzage ligt: s

aronielaan 88, wijzigen orthodontiepraktijk naar B woning (SBA nr. 2014/0006).

Ter inzage De ontwerp omgevingsvergunning met afwijking ligt ter inzage van 13 maart tot en met 23 april 2014. Het ontwerp is te raadplegen op de gemeentelijke website: www.breda.nl, via ‘Wonen, Wijken en Vervoer’> ‘Ruimtelijke Plannen’> ’Wabo-projectbesluiten’. Ook ligt de ontwerp omgevingsvergunning met afwijking ter inzage bij de Infobalie in het Stadskantoor. Zienswijzen Van 13 maart tot en met 23 april 2014 kunt u uw zienswijze op de ontwerp omgevingsvergunning met

afwijking naar voren brengen. Uw schriftelijke zienswijze kunt u sturen naar het college van burgemeester en wethouders Breda, Postbus 90156, 4800 RH Breda. Voor het indienen van een mondelinge zienswijze kunt u tijdens kantooruren een afspraak maken via telefoonnummer (076) 529 3896.

Ter inzagelegging omgevingsvergunning met afwijking Pasbaan 15 te Breda Burgemeester en wethouders van Breda maken bekend dat ingevolge artikel 2.12, eerste lid, sub a, onder 3° van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht de volgende ontwerp omgevingsvergunning met afwijking ter inzage ligt: s Pasbaan 15 te Breda, herontwikkeling pand naar één woning bestaande uit acht onzelfstandige studentenkamers en twee woningen met atelierruimte (SBA 2013/2755) Ter inzage De ontwerp omgevingsvergunning met afwijking ligt ter inzage van 13 maart tot en met 23 april 2014. Het ontwerp is te raadplegen op de gemeentelijke website: www.breda.nl, via ‘Wonen, Wijken en Vervoer’> ‘Ruimtelijke Plannen’> ’Wabo-projectbesluiten’. Ook ligt de ontwerp omgevingsvergunning met afwijking ter inzage bij de Infobalie in het Stadskantoor. Zienswijzen Van 13 maart tot en met 23 april 2014 kunt u uw zienswijze op de ontwerp omgevingsvergunning met afwijking naar voren brengen. Uw schriftelijke zienswijze kunt u sturen naar burgemeester en wethouders van Breda,

Ongeveer 8 dagen voor de vergaderingen staan de volledige agenda’s met bijbehorende stukken op de website www. breda.nl/gemeenteraad. Ze kunnen tevens worden ingezien bij de raadsgriffie in het Stadhuis. Alle vergaderingen worden gehouden in de raadzaal van het Stadhuis (Ingang Stadserf).

GemeenteRaad Breda

Postbus 90156, 4800 RH Breda. Voor het indienen van een mondelinge zienswijze kunt u tijdens kantooruren een afspraak maken via telefoonnummer (076) 529 4524.

Verlening omgevingsvergunning met afwijking Tramsingel 21 Burgemeester en wethouders van Breda maken bekend dat zij op 10 maart 2014 ingevolge artikel 2.12, eerste lid, sub a, onder 3° van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht de omgevingsvergunning hebben verleend voor: s Tramsingel 21, verbouwen kantoorpand tot 61 studenteneenheden, (NL.IMRO.0758.AB2012015001-0401) Ter inzage De omgevingsvergunning ligt ter inzage van 13 maart tot en met 23 april 2014. De vergunning is vanaf 20 maart 2014 te raadplegen op de website van de Gemeente Breda, www.breda.nl, via: ‘Wonen Wijken en Vervoer’> ’Ruimtelijke Plannen’> ’ Wabo-projectbesluiten’. Ook ligt de omgevingsvergunning ter inzage bij de Infobalie in het Stadskantoor. Beroep Tot en met 23 april 2014 is het voor belanghebbenden mogelijk om tegen de verleende vergunning schriftelijk beroep in te stellen bij de Rechtbank Zeeland-West-Brabant, Team Bestuursrecht, Postbus 90006, 4800 PA te Breda. Het indienen van een beroepschrift schorst de werking van het bestreden besluit niet. In spoedeisende gevallen kunnen belanghebbenden tegen het besluit een verzoek om voorlopige voorziening indienen bij de Rechtbank Zeeland West-Brabant.

19 maart verkiezingen gemeenteraad 26 maart raadsvergadering 27 maart raadsvergadering

De voorzitter van het hoofdstembureau voor de verkiezing van de leden van de gemeenteraad van Breda maakt het volgende bekend. Op vrijdag 21 maart 2014 om 10.00 uur houdt dit bureau in de Ontvangstruimte (Kamer A0.30) in het Stadskantoor van Breda een openbare zitting waarin de uitkomst van de op 19 maart 2014 te houden verkiezing van de gemeenteraad wordt vastgesteld. Direct na deze zitting treedt het hoofdstembureau, eveneens in een openbare zitting, op als centraal stembureau. Dit bureau stelt vervolgens de uitslag van de verkiezing van de gemeenteraad vast. Het proces-verbaal van deze zittingen wordt meteen daarna op de webpagina van de Gemeente Breda, www.breda.nl, gepubliceerd. Voor meer informatie kunt u een e-mail sturen naar verkiezingen@breda.nl. Telefonisch kunt u contact opnemen via de telefoonnummers (076) 5293053 of (076) 5294268.

Gemeente Breda Stadskantoor Claudius Prinsenlaan 10 Postbus 90156, 4800 RH Breda E-mail: gemeentebreda@breda.nl Telefoon: 14 076

Openingstijden balies Stadskantoor

GemeenteRaad www.breda.nl/gemeenteraad Stadserf 1, Postbus 2009, 4800 CA Breda

Overzicht Openbare bijeenkomsten en vergaderingen

Vaststelling uitslag verkiezing van de gemeenteraad 19 maart 2014

Inspreken in commissies Tot 24 uur voor een vergadering kan men zich hiervoor aanmelden bij de raadsgriffie.

raadsgriffie@breda.nl 076-5293499

Vergaderingen bekijken op internet U kunt commissie- en raadsvergaderingen rechtstreeks volgen of eventueel op een later tijdstip terugkijken: www.breda.nl/gemeenteraad > ‘uitzendingen’.

www.facebook.com/#!/GemeenteraadBreda https://twitter.com/RaadBreda

Maak voor uw bezoek aan de balie een afspraak via www.breda.nl of telefoonnummer 14 076 van 08.00 - 17.00 uur, donderdag van 08.00 - 20.00 uur. Verdere informatie over openingstijden kunt u vinden op www.breda.nl Met afspraak Maandag, dinsdag, vrijdag: 12.00 uur - 16.00 uur. Woensdag: 12.00 - 20.00 uur Donderdag: 12.00 - 20.00 uur.

www.breda.nl

Heemkundekring Engelbrecht van Nassau presenteert

Open repetitie

Verkeer en vervoer in Breda en West Brabant 1814-1940

Princenhage’s Mannenkoor zoekt nieuwe leden

BREDA - Tot medio 19e eeuw was de economische ontwikkeling van Breda gering. Zo was men voor transport en vervoer tot 1855 aangewezen op vrachtkarren, postwagens, diligence en trekschuiten. De stad was wèl een verkeersknooppunt: de bevaarbare Mark, ’n haven … en verharde wegen naar Antwerpen, Moerdijk, Oosterhout, Roosendaal en Tilburg ontmoetten elkaar in Breda. Men vond dat in die tijd voldoende.

BREDA / Ieder jaar zoekt PM nieuwe leden om het koor te versterken, enthousiaste zangers die vooral plezier hebben in het zingen. Daarvoor organiseert het koor een open repetitie.

Aan deze situatie kwam snel een einde toen op 1 mei 1855, overigens zonder festiviteiten, de eerste treinverbinding Breda - Roosendaal tot stand kwam met een klein station ten westen van de Mark. Acht jaar later werd hier wèl uitbundig feest gevierd ter gelegenheid van de opening van de treinverbinding Breda - Tilburg. Door aanleg van deze spoorweg werd het Bredase station in 1863 verplaatst naar de tegenwoordige locatie, grenzend aan het historische stadscentrum. Wilde men per trein naar Rotterdam dan moest men aanvankelijk via Roosendaal

totdat in 1866 de spoorlijn Breda - Moerdijk en in 1872 de spoorbrug over het Hollands Diep was voltooid. De schrik van Breda Een ander aspect van vervoer in Breda betreft de succesvolle (motor)fietsenmakers Gebr. Otten. Het bedrijf startte in 1892 op Havermarkt 23 met het op bestelling bouwen van motorrijwielen. Legendarisch in dat verband was de interesse van dochter Petra Otten voor motorfietsen. Voor haar werd een damesmodel van het motorrijwiel gemaakt waarop zij rond 1900 (!) zes jaar lang rondreed tot schrik en ontsteltenis van veel Bredanaars. Ook luchtvaartverkeer mag niet onvermeld blijven, want het was in onze regio dat de eerste vlucht met een gemotoriseerd vliegtuig op 27 juni 1909 werd uitgevoerd. Op uitnodiging van Sybrand Heerma van Voss, eigenaar van de Leurse suikerfabriek, maakte graaf Charles de Lambert een eerste geslaagde vlucht van zes minuten met een Wright Flyer boven de Klappenbergse Heide onder Etten-Leur.

2014 Jaar van Mobiliteit en Mobiel Erfgoed In veel opzichten liep Noord Brabant voorop bij de realisatie van wegen, spoorwegen en kanalen. Over deze ontwikkelingen organiseert de Bredase heemkundekring een lezing die gepresenteerd wordt door Frans Kense; hij is voormalig docent van de Avans Hogeschool. Als auteur en heemkundige heeft hij zich de afgelopen tien jaar met een variëteit van historische onderzoeken bezig gehouden. Aan de orde komen onder meer de strijd van Breda met Roosendaal rond 1850, het Chasséterrein als vliegveld, maar ook diverse curieuze gebeurtenissen. Lokale ontwikkelingen op voormeld gebied worden tijdens de lezing geïntegreerd in beeld gebracht. De rol van West-Brabant en met name Breda in de ontwikkeling van de diverse soorten verkeer en vervoer in de periode 1814-1940 wordt mede gepresenteerd in het kader van ‘2014 Jaar van Mobiliteit en Mobiel Erfgoed’. De lezing vindt plaats op woensdagavond 19 maart om 19.30 uur in Grand Café de Koffiemolen, Pels Rijckenpark 1, Breda en is vrij toegankelijk voor leden en niet-leden. PAGINA 5

Voor deze avond kiest dirigent Ad Vergouwen uit een gevarieerd repertoire om de aspirant-leden te laten horen waartoe het koor in staat is. Daarnaast wordt begon-

nen met een nieuw nummer om de belangstellenden de gelegenheid te geven om meteen mee te zingen. Ook wordt aan iedereen de nodige informatie over het Princenhage’s Mannenkoor overhandigd. Alle enthousiaste zangers zijn van harte welkom op woensdag 12 maart in de Kievitslaar te Effen van 22.00 tot 22.15 uur om te genieten van het bijzondere niveau van het koor en de gezellige sfeer.

Clinic Nordic Walking AV Sprint BREDA - Dit voorjaar biedt Atletiekvereniging Sprint wederom een clinic Nordic Walking aan. In deze clinic maakt u kennis met de steeds meer populair wordende sport. De clinic wordt gehouden op zondag 16 maart, aanvangstijd 10.30 uur. Nordic Walking is een zeer toegankelijke sport die u kunt beoefenen ongeacht uw niveau. We verzamelen in het clubhuis en daarna zal de techniek in het Mastbos in

de praktijk worden geoefend. Het is aan te bevelen om lage wandelschoenen of sportschoenen te dragen. De poles worden door Sprint voor deze kennismaking gratis ter beschikking gesteld. Heeft u interesse? Meld u aan en geniet op een sportieve manier van het voorjaar onder professionele begeleiding van AV Sprint gediplomeerde trainers. U kunt telefonisch contact opnemen met 076-5210878 of u kunt een e-mail sturen naar nordicwalking@avsprint.nl


ACTUALITEIT

‘Gezelligheid is belangrijk, maar goede informatie ook’

Column

KBO Breda viert 65-jarig bestaan BREDA - KBO Breda bestaat 65 jaar. Met een groot symposium in Jeugdland vierde het bestuur van KBO Breda deze mijlpaal. Diverse sprekers spraken over de veranderingen die er aan komen op het gebied van wonen, zorg en welzijn. Want naast het organiseren van allerlei sociale activiteiten hoort ook dat tot de taken van de KBO: het geven van goede, actuele en eerlijke informatie.

Addo Sprangers

Baard Een echte man heeft een baard, zo wordt er wel eens gezegd. Tja, wat moet je met die informatie? Feit is dat de baard in het straatbeeld weer prominent aanwezig is. Dat fenomeen doet zich in golfbewegingen voor. Heel vroeger had je natuurlijk Jezus, op veel plaatsen in de wereld misschien wel de beroemdste man met een baard. Ik zie Hem in ieder geval op geen enkele andere wijze afgebeeld. Zo zijn er nog wel meer baardige voorbeelden te bedenken. Ayatollah Khomeini bijvoorbeeld was net als Osama Bin Laden immer uitgedost met een vervaarlijke uitziende baard. Sinterklaas, de Kerstman en kabouter Plop staan eveneens niet bekend als fervente gebruikers van het scheermes. Ook leden van beruchte motorclubs blijken vaak niet op een haar meer of minder op hun kin te kijken en, toegegeven, het draagt meer dan bij aan het imago van de onaantastbare outlaw. Uiteraard kent ook de muziekwereld haar prominente baarddragers. Neem nu de jongens van ZZ Top met hun wapperende lange baarden. Althans, twee van de drie leden. De drummer houdt zijn kin altijd keurig glad, al gaat juist hij met de achternaam Beard door het leven. Dat dan weer wel. De voetballerij kent eveneens de nodige baardapen. Barry Hulshoff, voorstopper van het Gouden Ajax uit de jaren ’70, boezemde met zijn donkere baard en lange haren menig tegenstander bij voorbaat al angst in. Bij spitsensloper John de Wolf, succesvol bij Feyenoord in de jaren ’90, liep de tegenstander het dun al helemaal in de broek. De Wolf zag er dan ook uit als een woeste Viking die slechts uit was op het zaaien van dood en verderf. Kom daar meer eens om bij de hedendaagse Scandinaviërs die op de Nederlandse voetbalvelden rondlopen: wandelende advertenties voor scheerproducten en steevast uitgerust met kapsels die ooit vooral bij de wat fanatiekere onderdelen van de Hitler Jugend in zwang waren. Eerlijk is eerlijk: ook Graziano Pellè, de spits van Feyenoord, heeft het haar keurig in de plooi liggen, maar hij draagt er wel een baard bij. Bovendien scoort hij doelpunten bij de vleet en scoort hij bij de vrouwen. Een echte man dus. Je zou voor minder een baard gaan dragen. Het bestuur van de KBO Kring Breda.

DOOR JOYCE VAN ZIJL

Colofon

KBO Breda bestaat uit tien afdelingen met in totaal zo’n 4800 leden en is daarmee de grootste ouderenbond in onze stad.

Hoofdkantoor Bredaseweg 26, 4881 DE Zundert Postbus 22, 4880 AA Zundert Tel. 076 599 8111, Fax 076 599 8199 Bredase Bode Bredase Bode Redactie Addo Sprangers Correspondenten Henk Ketelaar, Joyce van Zijl Acquisitie Kurt Sonnemans Druk Drukkerij Vorsselmans Sluittijden Advertenties maandag 16.00 uur Verenigingsnieuws en lezersfoto’s vrijdag 12.00 uur Weekendverslagen maandag 14.00 uur Aanleveren via www.internetbode.nl

W E E K B L A D

Bezorgklachten 076 599 8111 Uitgeverij de Bode b.v. behoudt zich ten aanzien van de inhoud van deze uitgave en/of website zowel het auteursrecht voor conform artikel 15 lid 1 sub 4 van de Auteurswet als het databankrecht.

Puzzel week 11

Leren Ben Martens is voorzitter van het bestuur van de Kring Breda. “Die afdelingen zijn in principe allemaal autonoom, maar natuurlijk zijn er ook gemeenschappelijke zaken. Met name op het gebied van belangenbehartiging. Want die taak hebben wij dus ook. Tijdens de gezellige activiteiten wordt natuurlijk ook gepraat over de dagelijkse zorgen van veel ouderen en zo kan een afdeling ook problemen signaleren. Er is in het verleden natuurlijk heel veel mogelijk geweest, de bomen leken tot in de hemel te groeien. Ook de instelling was

FOTO JOYCE VAN ZIJL

anders, er werd gevraagd: wat kunnen wij voor u doen? Nu is het andersom, en ligt het accent op wat men nog zélf kan doen. Op zich goed, want we willen toch eigenlijk allemaal zo lang mogelijk zelfstandig blijven wonen, maar dan moet er wel adequate hulp zijn. De druk op vrijwilligers en mantelzorgers wordt nu wel heel groot en niet iedere oudere heeft zo’n netwerk. Er is ook veel onrust op dit moment omdat er bijna dagelijks wel iets in de krant staat over bijvoorbeeld sluiting van verzorgingshuizen en min of meer gedwongen verhuizingen. Daarom vinden wij het heel belangrijk om te zorgen voor goede en actuele informatie naar onze leden, want dat kan een heleboel zorgen voorkomen. Ook hebben wij een aantal goed opgeleide ouderenadviseurs die bijvoorbeeld advies kunnen geven over aanpassingen aan huis en dergelijke. Zij worden vaak ingescha-

keld door de afdelingen, want daar wordt gesignaleerd bij wie dat nodig zou kunnen zijn. ” Overleg “Als bestuur van de kring Breda hebben wij prima contacten met de gemeente, we zijn betrokken bij diverse overlegsituaties, bijvoorbeeld met betrekking tot de wijzigingen in de WMO en AWBZ. Ik heb regelmatig contact met KBO-bestuurders uit andere gemeenten en merk dat Breda het heel goed doet. We hebben natuurlijk ook contact met de andere ouderenbonden in Breda: de ANBO en de PCOB. Zo houden we samen een verkiezingsdebat in Bavel en beleidsmatig komen we elkaar tegen bij het Overleg Ouderenbeleid Breda. In die rol mogen wij gevraagd én ongevraagd advies geven aan de gemeente. Wij hopen dat het ooit tot een seniorenraad komt!”

Staatssecretaris in gesprek met buurtpreventieteam Bavel

Fred Teeven op bezoek in Bavel

De oplossing van deze puzzel is in week 12 te vinden op www.internetbode.nl

© www.sudokusite.eu

BAVEL - Buurtpreventie Bavel (in oprichting) ontving zaterdagmiddag een vrolijk zwaaiende staatssecretaris Fred Teeven in de Tussenpauz aan de Kerkstraat 10 te Bavel. Het dorp is in de afgelopen periode doelwit geweest van veel woninginbraken. De stadsmariniers kunnen samen met buurtpreventieteams veel doen op het gebied van voorlichting en ondersteuning. Staatssecretaris Teeven is onder de indruk van de samenwerking tussen de stadsmariniers en buurtpreventieteams. Hij wilde de organisatie en medewerkers zelf spreken. Patrick Ernst, lijsttrekker van VVD Breda, ontving samen met het buurtpreventieteam de staatssecretaris. “Het is goed aandacht te hebben voor de vele vrijwilligers binnen de buurtpreventieteams. Veiligheid is voor iedere inwoner belangrijk. Het tegengaan van woninginbraken vanzelfsprekend ook.” FOTO HUUB SCHOUTETEN PAGINA 6


LIEF EN LEED

Familieberichten Weekenddiensten Alleen voor spoed bel voor levensbedreigende situaties 112. Huisarts Huisartsenpost Breda, tel. 076 - 52 58 500, Molengracht 21. Neem uw identiteitsbewijs en uw medicijnen mee. Apotheek Dienstapotheek Amphiaziekenhuis, bij de spoedeisende hulp naast de huisartsenpost, tel. 076 - 595 30 99. Tandarts Inwoners van Breda, Bavel, Prinsenbeek, Teteringen en Ulvenhout worden via tel. 076 520 9070 doorverbonden met de dienstdoende tandarts.

Elke uitvaart vertelt zijn eigen verhaal. â&#x20AC;&#x153;Vera (42), herdacht als moeder, geliefd bij velen, energiek en altijd vrolijk.â&#x20AC;?

TWB, Thuiszorg met Aandacht Direct zorg nodig? 088 - 560 2000 of www.twb.nl

Openingstijden Gemeente Breda Claudius Prinsenlaan 10 4811 DJ Breda Tel: 14 076 Maandag t/m Vrijdag 09.00 â&#x20AC;&#x201C; 12.00 uur en 12.00 â&#x20AC;&#x201C; 16.00 uur (op afspraak)

076 - 521 68 77 www.zuylen.nl

UW ACCOUNTANT / BOEKHOUDER TE DUUR ?

Acupunctuur & Massage Gezonde Aanpak bij alle klachten en ziekten Ook: Acupunctuur Faceliften, Verjongen, Afvallen, Losse behandeling â&#x201A;Ź50,- en Daoland Zorg Stoppen Roken! Abonnementen vanaf 75,- per maand! Lid NCGB ZZZ\LQ\DQJFHQWUXPFRP +DDJGLMN%UHGD

Bij ons bepaalt uzelf het tarief en de werkzaamheden !! Alle varianten zijn mogelijk, vrijblijvende informatie: WWW.ADVIESBUREAUDEBRUIJN.NL

CURSUS HAARKNIPPEN april in uw regio! Tel: 015-3618033 www.SELFLINE.nl

Yi. Daoland Gezondheid-cafĂŠ, Wudang Yoga, Taijigongfu en Fitness, Qigong, Yijing counselling'HĂ&#x20AC;QLWLHI AFSLANKEN!!!!

OVERBEHARING

6723180(752.(1

Ć&#x201D;NieuwstePHWKRGH- > Luxopuncture Ć&#x201D;GEEN Ć&#x201D; HoogsteJOJO-EFFECT slagingspercentage, 90,5% x Hoogste slagingspercentage, 90,5% Ć&#x201D;Wordt vergoed door alle Zorgverzekeraars !!! Ć&#x201D; Nieuwste methode -> Luxopuncture x Nieuwste methode -> Luxopuncture Ć&#x201D; Blijvend vergoed door alle Zorgverzekeraars in 2012 Ć&#x201D;:HNHOLMNVHHQbehandeling van 20 min. x Blijvend vergoed door alle Zorgverzekeraars (Zorgverlenersnummer: 90-039475, aangesloten bij VBAG enVBAG RBNG) Ć&#x201D;%HKDQGHOLQJHQGRRUgediplomeerde =RUJYHUOHQHUVQXPPHUaangesloten bijtherapeuten en RBNG Ć&#x201D; 3x behandelingen van 2020minuten 3 behandelingen van minuten STOPPEN MET ROKEN Ć&#x201D;/X[RSXQFWXUHRRN BURN-OUT x *HHQH[WUDNLOR¡V en pijnloos Ć&#x201D; Geen extra kiloâ&#x20AC;&#x2122;s en pijnloos x Luxopuncture ook: DEPRESSIES, MIGRAINE, VERMOEIDHEID MENOPAUZE, AFVALLEN, BURN-OUT Ć&#x201D; Luxopuncture ook: MENOPAUZE, AFVALLEN, BURN-OUT DEPRESSIES, MIGRAINE, OBSTIPATIE $OOH CHRONISCHE KLACHTEN, QIGONG DEPRESSIES, MIGRAINE, VERMOEIDHEID 

(OGHUVDOYDDNODWHQEHKDQGHOHQ HQQRJZHLQLJUHVXOWDDW" 3UREHHUGDQGHQLHXZVWH ODVHUDSSDUDWXXUYRRURDOLFKW JHNOHXUGHKDUHQJHYRHOLJHKXLGHQ YRRUHHQGRQNHUHKXLG

Zomergemstraat 2a 4826 CW Breda 076 578 00 50

Bel vrijblijvend voor info. of %HOYULMEOLMYHQGYRRULQIRRIDIVSUDDN afspraak:

 076-5153143 (WWHQ/HXU  (Etten-Leur)

%HKDQGHOLQJHQRRN¡VDYRQGV

Behandelingen ook â&#x20AC;&#x2DC;s-avonds

PAGINA 7

www.dermcentrum.nl

DONKER EIKEN MEUBELS MAKEN WIJ BLANK OF EEN ANDERE KLEUR. Gratis Transport. Info: 073-6417807 b.g.g. 06-52691413 www.sunny-meubel.nl

Dre Wit (â&#x20AC;&#x2DC;t) goed reparaties witgoed producten Etten-Leur Voorrijkosten in Etten-Leur â&#x201A;Ź 15.00 buiten Etten-Leur â&#x201A;Ź 20.00

Tel.: 06-50905037


Vakanties met begeleiding en zorg Heeft u uw zomervakantie al geboekt? Peter (35) in ieder geval al wel. Eind juni vliegt hij naar het Griekse eiland Rhodos. Hans gaat als begeleider mee met Peters reisgezelschap, “want iedereen heeft recht op vakantie”.

Theo Broeders (82) raakte drie jaar geleden hulpbehoevend. Samen met zijn echtgenote Annie (81) op vakantie gaan leek voorbij. Totdat ze

Voor mensen met een licht verstandelijke beperking zoals Peter, is zelfstandig op vakantie gaan vaak niet mogelijk, omdat reguliere reizen niet de nodige ondersteuning bieden. Maar gelukkig zijn er reisorganisaties die zich speciaal op deze doelgroep richten. Hans is inmiddels negen jaar als vrijwilliger actief voor zo’n stichting: “Ook voor begeleiders is het heel intensief, maar als je dan op het eind van de reis een emotioneel bedankje krijgt: ‘Hans, dankzij jou heb ik dit maar mooi meegemaakt, dat pakken ze me niet meer af!’ dan geeft mij dat enorm veel voldoening.”

vakanties met zorg ontdekten. Met Careyn gingen ze per touringcar naar Limburg. “Met de bus maakten we mooie uitstapjes, alles volledig verzorgd en met begeleiding. We hoefden nergens aan te denken, alleen maar genieten. Alle lof”, aldus Annie. Er is ook dit jaar een uitgebreid aanbod: weekarrangementen maar ook dagtochten met zorg.

Verpleging, zorg en hulp Ook als u of uw partner zorg no-

Veel keus

Op vakantie, met de hulp die je nodig hebt. dig heeft, kunt u genieten van een heerlijke vakantie. Naar een mooie omgeving zoals een weekje op de prachtige Veluwe. Genieten van het landschap in Drenthe. Of een cruise in Duitsland. Want er zijn gediplo-

Kijk in de keuken van zorg & welzijn

meerde verpleegkundigen en verzorgenden aanwezig die u de zorg kunnen bieden die u nodig heeft! Er zijn tevens enthousiaste vrijwilligers om u en uw partner te helpen met de rolstoel.

Meer informatie over aangepaste vakanties: www.meevakantiewijzer en www.deblauwegids.nl

Aan de slag tijdens NLdoet

Happy Hippo verjaardagsboxen schilderen

Samen met Breda Actief aan de slag om kinderen een fijne verjaardag te geven? De stichting Happy Hippo maakt dit mogelijk. De stichting maakt verjaardagsboxen voor kinderen van wie de ouders afhankelijk zijn van de Voedselbank Breda. In Op bezoek bij de poppendokter in het Amphia Ziekenhuis. Workshop gipsen volgen? Getuige zijn van een spectaculaire reddingsoperatie? Gratis een gezondheidstest laten doen? Graag een verzorgingshuis bekijken? Tijdens de Open Dag van Zorg & Welzijn op zaterdag 15 maart van 11.00 uur tot 16.00 uur kan het allemaal.

Voor meer informatie of het aanvragen van de brochure kunt u bellen naar (088) 123 99 88 of kijken op www.careynkaart.nl/eropuitmetzorg.

Dan kunt u bij veel zorg- & welzijnsinstellingen een kijkje in de keuken nemen. Er zijn op deze dag ook leuke activiteiten voor kinderen. Zij kunnen naar de poppendokter, geschminkt worden of als dokter of verpleegkundige op de foto in het Amphia ziekenhuis. Verder kunt u bij diverse organisaties terecht met vragen over de huidige, maar ook de toekomstige zorg. Kijk voor meer informatie over de deelnemende organisaties op www.weekvanzorgenwelzijn.nl.

deze boxen zitten verschillende attributen om kinderen onder de twaalf een leuke verjaardag te bezorgen. Denk bijvoorbeeld aan slingers, knutselpakketen en spullen voor een leuk kinderfeestje. Om deze boxen nog feestelijker te maken worden de dozen beschilderd door vrijwilligers: wat is er nou leuker dan om dat zelf te doen tijdens NLdoet? Op vrijdag 21 maart kan dit bij Breda Actief vanaf 9 uur aan Pasbaan 17. Kijk snel op www.nldoet.nl voor meer informatie of andere leuke klussen. Door Kees van Helvoort

Vitamine D, hype of handig? Krijgt u genoeg vitamine D binnen? Vitamine D heb je nodig voor sterke botten, tanden en spieren en het werkt botontkalking en spierkrampen tegen. Als je gezond eet en genoeg in de zon komt, maak je een voldoende hoeveelheid vitamine D aan. Een kwartier tot half uur in de zon, met onbedekt hoofd en onbedekte handen, is al genoeg: ‘gezonde buitenlucht’! Daarnaast zit vitamine D in voedingstoffen zoals vette vis (haring, makreel en zalm); lever, vlees, ei-

eren en melkproducten bevatten in verschillende mate ook vitamine D. En in Nederland wordt vitamine D toegevoegd aan margarine, halvarine en vloeibare bak- en braadmargarine. Bepaalde ‘risicogroepen’ moeten wel opletten, zij kunnen eventueel een voedingssupplement met vitamine D nemen. Doe de test op www.vitamine-info. nl/hoeveel-heb-ik-nodig/vitamine-dtest, of lees er meer over op www. voedingscentrum.nl/encyclopedie/ vitamine-d.aspx

Boekenweek 8 tot 16 maart De Boekenweekbundel Ondertussen ergens anders bevat een bijzondere schrijfwedstrijd. Doe mee! Schrijf een reiservaring, van maximaal 1000 woorden, die je altijd bijgebleven is. Maak zo kans op een reis met schrijver Abdelkader Benali naar Marokko, het land van de verhalenvertellers. Inzenden tot 31 maart: kijk op www.boekenweek.nl/schrijfwedstrijd.


Wijkactiviteiten Vrijdag 14 maart Rhijnstede: Bingo 14.00 uur. Kosten € 3,30 (zes rondes). Heksenwiel: Bingo 19.30-22.30 uur. Kosten € 6,00. Tien rondes en een superronde voor € 1,50. Zaterdag 15 maart ’t Houwke: Rikken 13.30-16.00 uur. Kosten € 1,50. Princenhof: Rik en Jokermiddag 13.30-16.30 uur. Kosten € 2,00. Zondag 16 maart Princenhof: Zondagmiddag Salon 14.00-16.30 uur. Zaal open 13.30 uur. Ton Hinten van Heemkundekring Engelbrecht van Nassau: Bredase feesten in de 20e eeuw, met diashow en muziek. Kosten € 2,50 inclusief één koffie/thee. Maandag 17 maart ’t Houwke: Zing Mee 14.00 uur. Gratis entree. Dinsdag 18 maart Princenhof: Chi Kung 9.00-10.00 uur. Chinese bewegingsleer. Nieuwsgiering? Gratis proefles. De Vlieren: Bingo 14.00-16.30 uur. Tien rondes en één extra superronde. Totale kosten € 6,75. Heksenwiel: Handboogschieten 14.00-16.00 uur. Handboogsport-vereniging Archery: demonstratie, zelf doen en informatie. Kosten € 2,00. Aanmelden bij informatiecentrum. Balieweide: Schrijfcursus 10.00-12.00 uur. Met professionele begeleiding verhalen leren schrijven. Woensdag 19 maart 8.00-20.00 uur. Stemlokaal gemeenteraadsverkiezingen in Centrum Heksenwiel, ’t Houwke en ’t Rietveldhuis. Donderdag 20 maart Hagedonk: Manicuremiddag 13.30 uur. Kosten € 3,00. Aanmelden voor woensdag 19 maart bij de receptie. Balieweide: Rikconcours 13.30-16.30 uur. Kosten € 1,50. Vrijdag 21 maart Heksenwiel: Nagelstudio 9.30-12.00 uur. Kosten € 2,00. Vooraf reserveren bij het informatiecentrum, tel. (076) 541 05 32. Boeimeer: Themamaaltijd 18.00 uur. Menu: groentesoep, zuurkoolschotel met verse braadworst en als nagerecht een frisse vruchtenkwark. Kosten € 11,50 (BredaPas € 8,80). Aanmelden t/m maandag 17/3. Heksenwiel: Indisch eten 18.00 uur. Soep, saté babi, Gado Gado met satésaus, dessert. Kosten € 8,25 (BredaPas € 5,35). Aanmelden t/m 19/3. Vrijdag 28 maart Princenhof: Themamaaltijd Voorjaar 17.30 uur. Zaal open 17.00 uur. Kippensoep, malse kippenhaasjes met peperroomsaus, groentemix met gebakken aardappeltjes; cake met fruit en slagroom. Kosten € 12,50 (BredaPas € 10,00). Inschrijven 19/3 vanaf 13.30 uur.

Adressen locaties Noord Balieweide, Baliëndijk 82, tel. 587 50 28 Hagedonk, Middenweg 40, P’beek, tel. 541 31 51 Heksenwiel, Heksenwiellaan2, tel. 549 41 97 ’t Rietveldhuis, Rietveldplein 24, tel. 581 62 90 Centrum/Zuidwest Boeimeer, Langendijk 25, tel. 543 64 61 O.C. De Vlieren, Mgr. Nolensplein 1, tel. 514 28 55 Princenhof, Princentuin 1, tel. 530 97 91 Zuidoost ’t Houwke, Grote Houw 227, tel. 587 29 24 Rhijnstede, Rijnauwenstraat 1, tel. 564 94 52 Zie voor meer activiteiten: www.wijkwijsbreda.nl

Toe aan een nieuw kunstgebit of problemen met uw huidige?

HET AARDAPPELPAKHUIS AARDAPPELEN EN UIEN

Sense-Dent

GROTE AFSLAG AKTIE: VANAF DEZE WEEK Hart voor u en uw mond

Tevens snelle reparaties en klikgebit op implantaten! Tot 100% vergoed door zorgverzekering (vraag naar de voorwaarden)

076 - 515 06 13 Mastbosstraat 78a, 4813 GV Breda www.kunstgebitbreda.nl

al onze soorten: BINTJES VICTORIA’S BONKEN EIGENHEIMERS

John de Heus Pottenbakkerstraat 24 4813 LC Breda

www.deheusinfra.nl info@deheusinfra.nl

GEVELSTEIGERS VOOR AL UW RENOVATIE WERK Wij monteren gevelsteigers - stalen steigers en loopbruggen. Ook voor hoogwerkers - ladders - trappen - rolsteigers www.ladderensteigerkoning.nl Tel 0165-561424 - Vijfhuizenberg 121, Roosendaal

Let op!!! €150 tot €10000

BILDTSTAR ROSAGOLD NICOLA’S ZEEUWSE UIEN

}

2.

50

5 kilo €

5.

00

10 kilo €

20 kilo baaltje €

9.

95

HET AARDAPPELPAKHUIS Pastoor Pottersplein 3, Breda, Tel. 076 - 5719270 Geopend: dinsdag t/m vrijdag van 7.30 - 17.30 uur zaterdag 7.30 - 16.00 uur, maandag gesloten.

voor uw loop-, sloop- of schadeauto, compleet met katalysator. Tevens alle auto onderdelen te koop aangeboden. Tevens reparaties aan alle merken auto’s. Tegen zeer voordelige prijs!

Tel. 076 541 83 53 / www.prescherautos.nl APK keuring vanaf € 21,50 Tevens een 20-tal auto’s te koop aangeboden Openingstijden 8.30 tot 17.30 uur Weidehek 90 Breda

AUTO-BUS VERHUUR klein en groot

ALLES KM VRIJ ! www.QualityCarRent.nl 076-5022267 - Etten-Leur - Alle winterkleding: 2 halen = 1 betalen! - Halve prijs: Alle Tupperware artikelen ............. HALVE PRIJS Alle roestvrijstalen artikelen .......... HALVE PRIJS Alle grote losse lampenkappen ..... HALVE PRIJS Alle winterschoenen en laarzen .... HALVE PRIJS - Boeken: Grote naslagwerken ....................................€ 1,00 Grote reisboeken ........................................€ 0,50 Dierenboekjes .............................................€ 0,20 Kinderboeken ..............................................€ 0,10

Terre des Hommes ,,‘t Spiegeltje” Molenstraat 138, Zundert. Tel: 5961214. Openingstijden winkel (ook voor inleveren goederen): woensdag, donderdag en vrijdag van 13. tot 17.u.; zaterdag van 13. tot 16.u.

Nieuw in Breda:

www.hetrozenwinkeltje.nl Unieke zijden rozencadeautjes

Tijdelijk Haagdijk 7, Breda te koop gevraagd

ANTIEK meubelen, klokken,

BELASTING AANGIFTEN ‡SDUWLFXOLHU ‡RQGHUQHPHUV

porselein en zilver

bij u thuis. Laag tarief!

06-51482362

Accountant Coll. Breda

0165-539177

7HO

www.internetbode.nl voor het (gratis) aanleveren van al uw nieuws


KORT BEDRIJVIG

Oud Heusdenhout komt weer tot leven

Het Heusdenhout van vroeger en nu BREDA - Na de annexatie van het hele kapeldorp Heusdenhout in 1961 maakte de Gemeente Breda rigoureus ruimte voor nieuwbouw. Vele huizen en prachtige monumentale boerderijen werden meteen gesloopt nadat de laatste bewoners hun onteigende panden hadden verlaten. De werkgroep Heusdenhout van Heemkundekring Paulus van Daesdonck is al enkele jaren erg actief met het onderzoeken en bestuderen van de Heusdenhoutse historie en met het verzamelen van foto’s en ander materiaal. Wim Joossen, Heusdenhoutenaar, begenadigd verteller en voorzitter van de werkgroep

In luxe genieten van wonen

Heusdenhout van heemkundekring Paulus van Daesdonck zal op maandagavond 17 maart om 20.00 uur in de aula van zorgcentrum ‘Molenstaete’ een lezing verzorgen over ‘Het Heusdenhout van vroeger en nu’. Paulus van Daesdonck verwacht voor deze lezing een grote belangstelling uit Heusdenhout en uit de andere dorpen van de voormalige gemeente Ginneken en Bavel. De geschiedenis van Heusdenhout is nauw verbonden aan die van de andere dorpen. De zaal is om 19.30 open. De aula van zorgcentrum ‘Molenstaete´ is gemakkelijk te vinden, naast sporthal ´De Scharen´. De toegang is gratis.

KORTE BERICHTEN BREDA Rondleidingen Gilde de Baronie: Zaterdag 15 maart: Torenbeklimming Grote Kerk 13.00u (vanaf 12 jaar); Rondleiding Grote Kerk 14.00u; Stadswandeling 14.00u vanaf ingang Grote Kerk. KBO Breda-West rikken en jokeren: Zaterdag 15 maart weer een gezellige kaartmiddag bij KBO Breda-West. Aanvang 13.30 uur. Uiteraard zijn er weer leuke prijsjes beschikbaar. Locatie: Zaal Princenhof, Princentuin 1, Breda. Cultuur tijdens het Middaguur: Op vrijdag 14 maart is er weer een middagpauzeconcert in de Waalse Kerk in Breda. Dit concert wordt verzorgd door de Mexicaanse harpspeler Iván Gómez Cervantes (1986). Aanvang 12.00-13.00 uur. Toegang gratis. Loslaatdag: Landelijke Loslaatdag is op 22 maart. Thema: op weg naar eenvoud. Locatie: Vincentius Vereniging Breda, 13.30 tot 17.00 uur. Gratis toegankelijk. De Landelijke Loslaatdag wordt in Breda georganiseerd door Ruimen Verruimt in samenwerking met Vincentius Vereniging Breda. Opgeven via: www.ruimenverruimt.nl/ loslaatdag Concert Sinfonietta: Zondag 16 maart zal Sinfonietta Breda een concert geven in het Huis van de Heuvel (de Vlieren) aan het Mgr. Nolensplein in Breda. Dit gebeurt onder het motto ‘Tijdloze elegantie’ met muziek van Vincent d’Indy, Charles Gounod en Ottorino Respighi. Aanvang 15.00 uur. Zie ook www.sinfoniettabreda.nl Minder Piekeren: Indigo Brabant start op woensdag 2 april in Breda de cursus Minder Piekeren en is bedoeld voor mensen die last hebben van piekeren, somberheid, angst- of spanningsklachten. Data: 2, 9, 16 en 23 april, 15.00-17.00u, Indigo Brabant, Teteringsedijk 11, Breda. Informatie en aanmelden: 088-0161800 of preventieregiobreda@indigobrabant.nl, www. indigo.nl/brabant Bingo: Maandag 17 maart houdt Activiteiten ver. Breda West een geldbingo in Het Witte Schaap in Tuinzigt, 11 rondes en incl. super ronde. Aanvang 20.00-22.30 uur. Bridgecursus: De NRBC Breda 1979 start dinsdag 18 maart een cursus voor beginners in Het Gemeenschapshuis De Zandberg, Zandberglaan 54 bis te Breda. Deze wordt gegeven door de gediplomeerde docent Tommie van der Muren.

Cursusduur: 12 weken. Wij zien U graag 19.30-21.30 uur. Aanmelden e-mail: info@ bridgecursusbreda.nl of tel. 06-83206113. Rommelmarkt: zondag 16 maart is er weer een rommelmarkt van Doskonale, van 11.00 tot 15.00u, Ambachtenlaan 1 te Breda. Stem tegen ontkerkelijking: De KROactie “Een bron van inspiratie” loopt al enige tijd. De periode tot 16 maart geldt als stemperiode voor de projecten binnen parochies van het Bisdom Breda. De volgende themamiddag is op zondag 13 april van 14.00 tot 16.00 uur. Het is een middag over Paus Johannes Paulus II in aanloop naar zijn heiligverklaring op 27 april. De link om te stemmen is: http://leden.kro. nl/afdelingsraden/afdelingsraad_breda/themamiddagen_werkgroep_serviam. De Facebookpagina van Heilige Georgiuskerk is: https://www.facebook.com/ HeiligeGeorgius?ref=hl Singer-songwritermuziek: Rauw Hees Teder is een singer-songwriteravond in theater de Grott in Breda die helemaal in het teken staat van de muziek. Op Rauw Hees Teder praat het publiek niet door de muziek heen. Rauw Hees Teder koppelt lokaal en regionaal talent aan gevestigde namen. Theater de Grott, Haagweg 98 (door de groene poort), aanvang optredens 20.30 uur. Info/reserveringen: www.facebook. com/rauwheesteder of rauwheesteder@ gmail.com. 1914-2014 100 jaar “Den grooten oorlog”: Het is dit jaar 100 jaar geleden dat deze loopgraven-oorlog begon en reden om hierbij stil te staan. Daarom wordt, in samenwerking met de documentatiegroep 1940-1945, op 12 april een 2 daagse reis georganiseerd naar Arras, De Somme en omgeving. Iedereen mag inschrijven voor deze excursiereis, die begeleid wordt door deskundige Nederlandse gids die u onderweg van de nodige informatie voorziet. Wenst u meer informatie? E mail: fellissen@hotmail.com, tel. 06-13890759. Geldbingo: Op donderdag 13 maart houdt CV ut Euveltje een geldbingo in OC de Vlieren, Mgr Nolensplein 1 te Breda. Aanvang 20.00 uur. We spelen 10 ronden en een superronde. Dansmatinee: Op zondag 16 maart houdt Kumpulan “Luar Biasa” een dansparty voor jong en oud in Gemeenschapshuis

Vianden, Viandenlaan 3 te Breda. Aanvang 14.00-18.30 uur. De muzikale live klanken zullen deze middag komen van de band “4 you” en een grandioos optreden van “Peter Rothe”. www.vianden.nl Kaartreservering kan via; Audy 076-5427966, Linda 0612608776, Buddy & Ivonne 06-24558420, Edwin 06-19319226. Om teleurstelling te voorkomen raden wij u aan kaarten tijdig te bestellen. Bingo: Op zaterdag 15 maart houdt Bal des Voorpret een super Biesdonkse bingo. Deze avond kunt u mooie prijzen winnen. We spelen 10 rondes en nog 2 super rondes. Deze activiteit zal plaats vinden in gemeenschapshuis de Biesdonk, Belgiëplein 8 in Breda. Aanvang 20.00 uur. Universele Eredienst: “Barmhartigheid”: Soefi Centrum Breda heeft op 16 maart om 11u een Universele Eredienst in de Waalse Kerk, Catharinastraat 83 bis te Breda. Toegang gratis. Ruilbeurs: De Verzamelaar houdt op zaterdag 15 maart van 13.00-16.00 uur een algemene middagruilbeurs in Gemeenschapshuis De Blaker, Graaf Hendrik III plein 128, 4819 CL Breda. De toegang voor leden is gratis. Voorstelling ‘Natte Sokken’: Vrijetijdsgroep van Tiuri speelt “Natte Sokken” op zaterdag 15 maart (20.00u) en zondag 16 maart (14.30u) in Podium Bloos. Vogelbeurs SIVO: Zondag 16 maart is er van 9.00-12.00 uur een vogelbeurs, in café restaurant Heuvelzicht, Heuvelstraat 144 in Princenhage. Er zijn specialisten/ liefhebbers aanwezig die U alles kunt vragen over deze boeiende hobby. Heel veel verschillende kleurrijke vogels zijn te zien en te koop. Meer dan honderden vogels o.a. Tropen, Europese vogels, kleur en postuurkanaries. Kapelfestival: Op zaterdag 15 maart viert ‘Ut Euveltje’hun 22 jaar bestaan met een groots kapelfestival in het ontmoetingscentrum De Vlieren aan het Mgr Nolensplein 1 te Breda. Het feest begint om 19.30 uur met diverse kapellen o.a. Aogse Bluf, De Droelen, Bielopers vele andere. TETERINGEN Dansen met dj Gustaf: Zaterdag 15 maart dansen voor alleenstaanden met dj Gustaf in de Dorpsherberg, W.Alexanderplein 4, Teteringen. Aanvang 21.00 uur. www.singlesoosbreda.nl

Joop Brugel Woondesign, Ginnekenweg 72, 4818 JH Breda, tel. (076) 5148563, www.joopbrugelwoondesign.nl, www.shutterdesign.nl

Wij geven u graag een kijkje op het gebied van woninginrichting met alle nieuwe producten en klassiekers: vloeren, raamdecoratie, shutters, verf, meubelstoffering, behang en lifestyle. U bent van harte welkom in onze winkel waar onze interieuradviseurs u advies kunnen geven. In luxe genieten van wonen!! Nieuw zijn onze schilderwerkzaamheden voor binnen en buiten. Vraag gerust een vrijblijvende offerte aan en ontvang 10 % voorjaarskorting!

ZONDAG

4 mei 3e Servais Knaven Classic Mooie routes vanaf hotel Trivium in Etten-Leur De afstanden zijn 25, 60, 85, 120, 145, 180, 205 km Het inschrijfgeld bedraagt tien euro. Van elke deelnemer gaat een euro naar het goede doel:

Tour du ALS

Er zijn bananen, krentenbollen, sportdrank en herinneringsshirts. Voor inschrijven en meer informatie:

www.servaisknavenclassic.nl

Nordic Walking AV Sprint BREDA - Dit voorjaar biedt AV Sprint wederom een clinic Nordic Walking aan. In deze clinic maakt u kennis met de steeds meer populair wordende sport. Nordic Walking is een zeer toegankelijke sport die u kunt beoefenen ongeacht uw niveau. De techniek zal in het Mastbos in de praktijk worden geoefend. Het is aan te bevelen

om lage wandelschoenen of sportschoenen te dragen. De poles(stokken) worden door Sprint voor deze kennismaking gratis ter beschikking gesteld. Het verzamelpunt op zondag 16 maart is het clubgebouw van AV Sprint aan de Dr.Schaepmanlaan 4 te Breda. Aanvang 10.30 uur. Voor inlichtingen of aanmelden kunt u telefonisch contact opnemen via 076-5210878 of u kunt een email sturen aan nordicwalking@ avsprint.nl

BEDRIJVIG NIEUWS

Gratis Gezondheidscheck Even uw bloeddruk, suiker en zuurstof laten meten? Met uw (klein)kinderen langs de poppendokter? Workshop gipsen volgen? Getuige zijn van een spectaculaire reddingsoperatie? Op zaterdag 15 maart a.s. van 11.00 uur tot 16.00 uur kan het allemaal! Dan vindt de landelijke Open Dag van Zorg en Welzijn plaats. U kunt bij Careyn terecht op elf locaties. Careyn is, net als de afgelopen jaren, weer op veel lokaties in Breda, Teteringen, Baarle Nassau en Chaam aanwezig. Kom boodschappen doen bij Albert Heijn op het Valkeniersplein of in winkelcentrum Heksenwiel en laat direct een gezond-

heidscheck doen. In Teteringen zijn we te vinden bij C1000 en in Baarle Nassau bij Jumbo. Maar u kunt Careyn ook tegen komen in winkelcentrum Hoge Vught en op de markt aan de Nieuwe Haagdijk. Op al deze lokaties kunt u een gezondheidscheck laten doen. Poppendokter in Amphia Speciaal voor de kinderen hebben we in Amphia Ziekenhuis Molengracht een poppendokter. Dokter Agma en zuster Daniëlle helpen de kinderen om hun pop of knuffel weer helemaal beter te maken. Voor de (groot)ouders heeft Careyn ook in het Amphia een gezondheidscheck. Careyn is te vinden op kraamnummer 43. In het Amp-

hia is nog veel meer te doen voor kinderen. Schminken en op de foto als dokter of verpleegkundigen. Vragen over dementie en dagbesteding Op diverse lokaties zijn medewerkers aanwezig om al uw vragen over dementie en dagbesteding te beantwoorden. Zij zijn te vinden in Woonzorgcentrum Ruitersbos, steunpunt Princenhof en dagactiviteitencentrum Geerhof in Chaam. Verder kunt u op alle lokaties terecht met vragen over de huidige, maar ook de toekomstige zorg. Kijk voor meer informatie op www.careyn. nl/opendag of bel Careyn Klantenservice telefoonnummer (076) 52 65 700. www.careynkaart.nl PAGINA 10

Tessa Vissers op bezoek bij de poppendokter.

FOTO CAREYN


PRIJS

Badkamer 2x2 meter Bestaande uit: inloopdouche regendoucheset handdoekradiator wandcloset badmeubel set 60cm 22m2 wandtegel 30x60cm 6m2 vloertegel 50x50cm

VERLAGINGEN

Adviesprijs: â&#x201A;Ź 4.900,Verwarming & Sanitair shop bv Argon 29, 4751 XC Oud-Gastel (Borchwerf 2) T. 0165 530232, F. 0165 369344, info@verwarmingensanitairshop.nl

Nu voor onze actieprijs van

â&#x201A;Ź2.450.-

Hamburgers

Slavinken

Ca. 400 g

Ca. 400 g

Gevelreiniging

Jan van Mierlo Oude voegen uithakken, hogedruk-reiniging,

van 2.88

impregneren, zandstralen, reparatie-metselwerk, enz...

2.78

www.gevelreinigingjanvanmierlo.nl Voor frisse en stralende gevels! Nieuwe w ebsite! Ontdek je huis opnieuw! (Nu met extra voorjaarskorting)

Tel.: 0162-429915 of 06-25095552

TEGEL DISCOUNT Argon 29, 4751 XC Oud Gastel, Borchwerf 2, 0165 530540

SPHINX V&B - MOSA

NU BLIJVEND SCHERP GEPRIJSD HOOGWAARDIGE KWALITEIT

Varkenshaasjes

SatĂŠ

500 g

280 g

HOEZO DUUR? BIJ ONS VASTE LAGE PRIJZEN!!!

v an 1.69

5.29

Ma. t/m vrij. van 8.00-12.30 u. en van 13.00-17.30u. Zat. van 8.00-16.00 u. www.tegel-discount.nl

Vanaf woensdag 12-03-2014

Kalkkorrels

Spiritueel/psychologische coaching s/RIĂ&#x201D;NTERENDEGESPREKKEN s#ONSULTEN s$IEPTESESSIES s#HAPOMA(EALINGS s3PIRITUELERELATIECOUNSELING )NDIVIDUELESESSIESMET2ICHARD+REBBER-! 0ARAPSYCHOLOOG)0!"REDA

1.59

Compostmaker

Zaaiset

Versnelt de compostering. 5 kg

Diverse soorten groente of fruit.

Ontzuurt en verrijkt de bodem. 5 kg

).&/2-!4)% INFO PARANORMAALPRAKTIJKNL 076-5963933 / 06-51664859

2.49

Integraal Parapsychologisch Adviesbureau (I.P.A.) Breda Businesspark, Lijndonk 4 / 103, 4825 BG Breda - 076-5963933 / 06-51664859 www.paranormaalpraktijk.nl / www.parapsycholoog.com IPA Breda Facebook - Email: info@paranormaalpraktijk.nl

Anti-wortel- en onkruiddoek 1 m breed.

VOOR AL UW HOUTEN Íť(RENOVATIE) KOZIJNEN ÍťSCHAAF- EN LIJSTWERK OP MAAT ÍťSCHUIFPUIEN ÍťRAMEN ÍťDEUREN ÍťTRAPPEN

www.DeDakshop.nl Voor het vernieuwen van uw dak en zinken goten! Tevens in onze shop verkoop voor de â&#x20AC;&#x2DC;doe het zelverâ&#x20AC;&#x2122; Gratis advies F. van Duuren Leursebaan 269 - 4839 AM Breda Tel.: 076-5339023 - Fax: 076-5339022 - E-mail: info@dedakshop.nl

2.40

van 5.49

Heeft u al een offerte? Breng deze gerust mee, wij zijn gegarandeerd goedkoper.

KIJKEN NAAR JEZELF?

van 2.46

NG 25 M LA

3.99 Groene aanslag reiniger

16.99

Vers & voordelig!

Aalten Schildersbedrijf BREDA

plafonds & wanden witten

0.99 2.99

Concentraat.

1L

Vanaf woensdag 12-03-2014

*

50% Grapefruit

goedkop

er

vvan 1.19

0.59

Ook binnen- en buitenschilderwerk Vraag een vrijblijvende offerte tel. 06 - 43220390 / 076 - 5991675

53% goe dkoper

Het plaatsen is vakwerk. dat staat er voor jaren. Kwaliteit en degelijkheid, daar komt het op aan. Betonpaal in combinatie met betonplaat. Houtdelen vrij van de grond, kan niet rotten. Evt. gratis thuisbezorging.

DE SCHANS, Steenbergseweg 6 HALSTEREN Telefoon 0164-686418 www.deschanstuinschermen.nl

Ook voor rooien en verwijderen van uw oude erfafscheding!!!

1 kg

IJsbergsla Per stuk

v an 0.75 Levering van oude en nieuwe gebakken klinkers, kasseien en blauwe hardsteen tegels.

www.jvisser.nl 076 - 526 44 87

0.35

* Versaanbieding geldig vanaf woensdag 12-03-2014 t/m dinsdag 18-03-2014. Zet- en drukfouten zijn voorbehouden.

HOGE KWALITEIT - LAGE PRIJS

www.aldi.nl


Nieuw vrieshuis moet A

‘Voorraadbeh DOOR ADDO SPRANGERS

Wij bewaren wat de natuur ons geeft

De realisatie van het nieuwe vrieshuis va van het moderne gebouw straks een tw manager bij Ardo, staat voor een logistie toekomst vol vertrouwen tegemoet: “Vo gemakkelijker.” Het was niet zo zeer de vraag òf het nie wanneer. Op de huidige locatie beschikt weinig eigen opslagcapaciteit om het gr en verpakt) kwijt te kunnen. De bestaan hebben slechts ruimte voor 9.000 pallet wordt daarom gedurende het seizoen ee in het jaar terug te worden gehaald om opslag behoorlijk complex, weet Helma plannen. Het is steeds schipperen met ru Voordat je groenten van een externe op je eerst ergens weer plek zien vrij te ma eigen huis maakt het voorraadbeheer st

Externe opslag

Helma Kuipers: ‘Voortdurend bezig met planning’ FOTO ADDO SPRANGERS

De ARDO GROEP is een belangrijke Europese producent van vriesverse groenten en fruit. Ardo te Zundert is één van de 15 productielocaties in Europa. Tevens is hier het Nederlandse verkoopkantoor gevestigd voor retail, foodservice en industrie klanten. In verband met ons nieuw te bouwen vrieshuis zijn wij op zoek naar meerdere kandidaten voor de functie van:

Allround Monteur In deze functie ben je verantwoordelijk voor het technisch optimaal functioneren van de mechanische en elektrische installaties van het vrieshuis. In dit kader verricht je o.a. preventief onderhoud, hef je storingen op en analyseer je (frequenties van) storingen. Om voor deze functie in aanmerking te komen beschik je over een technische opleiding op MBO niveau, bij voorkeur Mechatronica of vergelijkbaar en heb je aantoonbare relevante werkervaring met logistieke machines en systemen. Tevens zijn we voor onze Productie-afdeling op zoek naar een:

Teamleider Productie Als Teamleider zorg je ervoor dat de producten conform de opgegeven planning en specificaties worden geproduceerd, verpakt (bulk / doosjes), gepalletiseerd en worden overgedragen aan expeditie. Daarbij zie je er op toe dat de werkzaamheden op hygiënische en veilige wijze plaatsvinden. Voor deze functie zoeken wij kandidaten met een afgeronde opleiding in de levensmiddelenindustrie op MBO niveau en ervaring in het leidinggeven in een productie-omgeving. Ons aanbod: Voor beide zelfstandige en uitdagende functies gelden o.a. prima marktconforme arbeidsvoorwaarden en de mogelijkheid tot het volgen van vakgerichte trainingen. Een meer uitgebreide omschrijving van deze en andere vacatures vind je op onze website: www.ardo.com (working@ardo - Nederland). Geïnteresseerd? Heb je interesse en voldoe je aan het profiel, stuur dan je brief met c.v. naar onze afdeling P&O (robert.joosen@ardobv.nl / Postbus 7, 4880 AA Zundert). Mocht je eerst nog wat meer informatie wensen, neem dan contact op met Robert Joosen, Manager P&O (T 076 5 999 939).

Acquisitie n.a.v. deze advertentie wordt niet op prijs gesteld.

Het nieuwe vrieshuis - dat de twee best

‘Elk project begin je ge Van idee tot start bouw: Ardo al negen jaar DOOR ADDO SPRANGERS

Dat Ardo bezig is met de realisatie van een nieuw vrieshuis ter grootte van een voetbalveld, zal slechts weinigen ontgaan. “Mensen zien nu boormachines op het bouwterrein, straks gaan ze vooral veel cementwagens zien,” vertelt de projectmanager Paul Wortel, manager investments bij Ardo. Een project dat niet zonder slag of stoot tot stand is gekomen. Vanaf het allereerste idee heeft het welgeteld zo’n negen jaar geduurd voordat kon worden gestart met de recent begonnen voorbereidingen voor de bouw van het nieuwe vrieshuis. Een noodzakelijke operatie, weet Paul Wortel. “De bestaande twee vrieshuizen zijn verouderd en hebben een beperkte opslagcapaciteit, waardoor we veel kosten moeten maken voor externe opslag van onze voorraad. Ardo heeft daarom studies verricht naar mogelijkheden om hier verbetering in aan te brengen. Als oplossing kwam een automatisch vrieshuis uit de bus rollen.”

Werkzaamheden Ardo had aanvankelijk echter geen plaats om een dergelijk vrieshuis in Zundert weg te zetten. Daar kwam verandering in met de aankoop van een aan het bedrijfsterrein gelegen stuk landbouwgrond, waarop na een bestemmingsplanwijziging ook op kon worden gebouwd. Hierna werden bouwplannen ingediend. Vorige maand, zo’n negen jaar later dus, kon eindelijk de spreekwoordelijke schop in de grond. Momenteel worden 900 palen de grond in ‘geboord’ die het gebouw moeten dragen. “Door die techniek is de overlast voor ons eigen bedrijf en de omgeving minimaal,” aldus Paul Wortel. De komende tijd worden de vervolgwerkzaamheden uitgevoerd. Van maart tot juni wordt

de betonnen vloer van bijna een halve meter dik gestort, w tot ongeveer oktober een indrukwekkend geheel van stale wordt geplaatst, door Paul Wortel omschreven als ‘één gro meccanodoos’. In november krijgt het pand met dak en wa schil en is het gebouw dus dicht.

Natuurzone

“Vanaf dat moment is er voor de buitenwereld niet meer z te zien,” vertelt hij. “Er wordt dan gewerkt aan de plaatsin machines en het testen van de automatisering. Aan het ei het jaar gaan we vervolgens aan de slag met de inrichting de natuurzone van 4,7 hectare naast het vrieshuis langs d of Weerijs. Het gebied wordt uitgerust met onder meer vij wandelpaden en moet zorgen voor een vloeiende overgan natuur en industrie. Daarnaast pakken we de infrastructu de gebouwen aan en wordt de aansluiting met bedrijvent Beekzicht gerealiseerd. Met twee nieuwe ingangen zorgen één klap voor dat ook de verkeersdruk op Zundert wordt b

Kennisoverdracht

De realisatie van het nieuwe vrieshuis is volgens Paul Wor op zichzelf staande klus. “Natuurlijk is er kennisoverdracht vrieshuizen die voor andere vestigingen van Ardo zijn geb maken we gebruik van elders opgedane ervaringen om dit te bouwen en zijn bepaalde systemen en leveranciers grot hetzelfde. Toch is het spannend, want elk project begin je op nul. Iedere locatie is weer anders. Dat maakt ook dat je moet blijven.”


Ardo logistieke impuls geven

twoordelijk voor de afdeling ’ binnen de groep ARDO. oducten, optimaliseert bestaande rbij ondersteund door een team.

eer wordt stuk gemakkelijker’

an Ardo is één ding, het gebruik

hoogbouwmagazijn van 6.500 m2 en heeft een capaciteit van 24.000 pallets.

eede. culinair Helma Kuipers,talent supply chain kan daardoor de externe opslag drastisch verminderen. Dat heeft in aal en eenArdo perfecte eke monsterklus, maar ziet de zowel logistiek als financieel opzicht uiteraard zijn voordelen. Helma Kuipers: en hogere opleiding, bijvoorbeeld oorraadbeheer wordt een stuk “Ardo is een echt seizoensbedrijf. Het seizoen start in april, maar de aanvoer el ingenieur biochemie, voedingsvan spinazie bijvoorbeeld stopt in november. Je moet dus voorraad hebben tot het volgende seizoen weer van start gaat. In de huidige situatie betekent dit euwe vrieshuis er zou komen maar nkele jaren ervaring in de sector dat we op enig moment wel duizenden pallets met groenten buiten de deur t Ardo namelijk eenvoudigweg over te

hebben opgeslagen. Een gedeelte van de bulkverpakkingen komt dan weer ros van de vriesverse groenten (bulk terug. Nu zijn we voortdurend bezig met een planning om op voorraden in de vrieshuizen zijn sterk verouderd en te spelen. Het is veel eenvoudiger omgaan met voorraden als je het grootste ts. Het grootste deel van de voorraad gedeelte binnen eigen muren hebt.” erst extern opgeslagen om later te worden verpakt. Het maakt de ieve, internationale functie met Kuipers. “Je bent voortdurend aan het Slim systeem uimte en schuiven met delijkheid. Navoorraden. een opleiding krijg Dat laatste is straks dus het geval. Het nieuwe vrieshuis kent daarnaast nog slagplaats kunt terughalen, moet meer voordelen. In de conventionele vrieshuizen wordt gewerkt met heftrucks bewijzen in deze functie en een ken. Een grotere opslagcapaciteit in waarmee voorraden in en uit de rijen met stellingen worden gereden. Dat rden voor de groep enbetekent voordatde traks een stuk gemakkelijker.” er nogal eens wat verplaatst moet worden om bij een bepaalde voorraad tedie kunnen komen. Daarnaast is de opslagcapaciteit gemiddeld 85 en internationaal sterke groep, procent in gebruik. Het nieuwe vrieshuis daarentegen kent een slim systeem ressante toekomstmogelijkheden taande vervangt - betreft een waarbij een karretje op een rail elke individuele pallet in een stelling direct

t in verhouding tot je profiel en je

en automatisch kan bereiken. Daardoor is het mogelijk 98 procent van de opslagcapaciteit te benutten. In het vrieshuis staan pallets die van de productieafdeling afkomen of er naartoe moeten, en pallets die op transport moeten worden gezet. Via liften en vervolgens rollerbanen in het lagere gedeelte van het gebouw vinden die hun weg naar de vrachtwagens. “In het nieuwe vrieshuis is met een bezetting van 98 procent nog voldoende ruimte om te manoeuvreren,” zegt Helma Kuipers. “Alles gaat automatisch en sneller. En er zijn minder knelpunten.”

Snel Om een idee te geven van de snelheid waarmee straks in het nieuwe vrieshuis wordt gewerkt: het systeem kan in werking treden op het moment dat een vrachtwagen het terrein van Ardo op rijdt of aan het dok staat om te laden of te lossen. Binnen een half uur is de vrachtwagen gelost en vervolgens weer in twintig minuten geladen, eenvoudigweg omdat er veel minder handmatige werkzaamheden worden verricht. “In eigen huis zal dat leiden tot minder heftruckverkeer, maar ook Zundert zal straks de voordelen ondervinden van onze grotere opslagcapaciteit. Hierdoor verdwijnen er namelijk 3.000 vrachtbewegingen uit het dorp, wat het milieu en het leefklimaat alleen maar ten goede komt.”

ewoon op nul’ bezig met nieuw vrieshuis

waarna en rekken ote anden zijn

zo veel g van inde van g van de Aa jvers en ng tussen ur rond errein n we er in beperkt.”

rtel een t vanuit bouwd. Ook t vrieshuis tendeels gewoon e alert

Paul Wortel: ‘Overlast voor bedrijf en omgeving minimaal’ FOTO ADDO SPRANGERS


POLITIEBERICHTEN Drankrijder knalt op auto’s BREDA - Vrijdag omstreeks 01.05 uur werd op de Ploegstraat een 48-jarige Bredanaar betrapt op het rijden onder invloed. De dronken man had met zijn auto vier geparkeerde auto’s geraakt. Hij werd door agenten op aanwijzing van buurtbewoners staande gehouden. Hij blies 985 ugl, ruim vier keer het toegestane maximum, zijn rijbewijs is ingevorderd. Dode man gevonden bij Trambrug BREDA - Nabij de Trambrug, aan de zijde van de Belcrumweg, is vrijdagmorgen rond 07.30 uur door een medewerker van een bouwbedrijf langs het water, een dode man gevonden. Het gaat om een 48-jarige Bredanaar. Onderzoek van de technische recherche heeft inmiddels uitgewezen dat er sprake is van een noodlottig ongeval. Er zijn geen aanwijzingen voor een misdrijf. Een medewerker van een bouwbedrijf zag het lichaam liggen en waarschuwde de politie. De dode man lag onderaan een talud tegen enkele pinnen die uit het beton steken. Aan de overzijde van het water, op de Markkade werd door de politie een weekendtas met spullen aangetroffen. Hierin en op het stoffelijk overschot vonden de rechercheurs aanwijzingen met betrekking tot de identiteit. Medewerkers van de technische recherche hebben ter plaatse een uitgebreid sporenonderzoek ingesteld. Zij kregen daarbij ondersteuning van brandweerlieden, die ook gezorgd hebben dat het slachtoffer kon worden geborgen. Woninginbrekers in kraag gevat BREDA - De politie heeft vrijdagmiddag rond 15.30 uur mede dankzij een oplettende buurtbewoner in de wijk Tuinzigt twee verdachten van een woninginbraak in de Acaciastraat aangehouden. Het gaat om twee jongemannen uit Breda van 20 en 21 jaar. Een buurtbewoner alarmeerde de politie toen hij zag dat twee mannen een woning in de Acaciastraat binnen gedrongen waren. Ze hadden de voordeur ingetrapt. Agenten gingen via de openstaande voordeur naar binnen. In de achtertuin werd de 21-jarige verdachte aangetroffen. Hij bleek in zijn jaszak een hoop muntgeld te hebben. In de woonkamer werd een geleegde spaarpot aangetroffen. De tweede verdachte, die voldeed aan het door de getuige opgegeven signalement werd verderop in de straat aangehouden. Beide verdachten zijn bekenden van de politie, ze zijn in verzekering gesteld.

Roparun: ‘Daar Aquajoggen we voor’ BREDA - Van 17 tot en met 23 maart staat het zwembad Sonsbeeck aan de Pieter-Christiaanstraat nr. 2, Breda in het teken van een sponsoractie door Team 136 “Daarlopenwevoor” voor de stichting Roparun. Op donderdag 20 maart zullen van 9.00 tot 12.00 uur, tijdens de Fifty-fit lessen belangstellende deelnemers proberen, al aquajoggend in ondiep water, zoveel mogelijk baantjes te lopen. Zij laten zich hiervoor sponsoren door familie, vrienden of buurtgenoten. Er wordt geprobeerd om samen 520 baantjes (of een veelvoud) te lopen. Dit is in kilometers de af te leggen estafet-

teafstand van Parijs naar Rotterdam. Ook kunnen sportievelingen op zondag 23 maart van 14.15 tot 15.15 uur een uur Aquajoggen. De directie van Zwembad Sonsbeeck stelt de accommodatie belangeloos ter beschikking. Het geheel staat onder deskundige leiding van Marlies Ruygers. Zij is lid van team 136 “Daarlopenwevoor”, die met de Pinksterdagen de afstand Parijs – Rotterdam als estafetteteam gaan lopen voor de stichting Roparun. De totale opbrengst gaat naar deze stichting. Voor meer informatie: www.daarlopenwevoor.nl en onze faceboekpagina: www. facebook.com/daarlopenwevoor. Aanmelden voor bovengenoemde activi-

teiten kan aan de balie van het zwembad Sonsbeeck.

Vrijblijvend oriëntatiegesprek

Scheidingsbegeleiding Mediation Kinderworkshops Relatie-inzicht Coaching

Winkeldieven betrapt in Breda BREDA - Een 61-jarige Bredase is zondagmiddag rond 15.10 uur door een beveiliger in een warenhuis op de Ginnekenstraat betrapt op winkeldiefstal. Ze had diverse levensmiddelen met een winkelwaarde van 13 euro gestolen. Ze is in 2012 ook al betrapt op winkeldiefstal. Ze is door een hulpofficier van justitie in verzekering gesteld. In dezelfde winkel werd rond 13.45 uur ook een 36-jarige man uit Georgië betrapt op winkeldiefstal. Hij had twee flesjes drank en een zak krentenbollen gestolen. Hij heeft een AU-dagvaarding gekregen. Dierenpolitie stuit op beschermde vogels BREDA - De dierenpolitie heeft vrijdag in samenwerking met de Landelijke Inspectie Dierenbescherming in een dierenspeciaalzaak 25 beschermde inheemse vogels in beslag genomen. Deze vogels mag je alleen voorhanden hebben als ze op de juiste manier geringd zijn. Dat was hier niet het geval. Het gaat vermoedelijk om wildvang. Tegen de dierenwinkelier wordt proces-verbaal opgemaakt ter zake de Flora en Faunawet en de Gezondheids- en Welzijnwet voor Dieren. De opsporingsambtenaren gingen ter plaatse na een tip die was binnen gekomen bij ‘144, redt een dier’. In de winkel stonden enkele volières met vogels. Een deel van de vogels bleek onjuist geringd en zijn in beslag genomen. Het gaat om vijf pimpelmezen, drie koolmezen, zes heggenmussen, twee roodborsten, zes huismussen, een (kleine) goudvink en twee vinken. De vogels zijn overgebracht naar een erkende opslaghouder in afwachting van een beslissing van de Officier van Justitie. Bij enkele vogels werden sporen van lijm kennelijk afkomstig van daarvoor gebruikte vangstokken. Er is sprake van recidive.

BREDA VAN WELEER Constantijn Huijsmans leert Van Gogh tekenen; ondergewaardeerd aan KMA in Breda

‘Nu ik het zo nodig heb, is promotie aan me voorbij gegaan’ Beroemd en ondergewaardeerd. Dat geldt voor Constant Huijsmans. Hij volgt zijn blinde vader op aan de KMA; Reis geeft Van Gogh les in Tilburg. Maar stank voor dank. “De aanleiding tot mijn reis is de dood van DOOR RINIE MAAS Een virtuoos en onderbelicht man in Breda? Constantijn Huijsmans is niet zomáár iemand. Hij is tekenleraar aan de KMA. En wat hij ook onderneemt van de diverse gouverneurs is er zelden waardering. “Nu ik het zo noodig heb is een promotie weer aan me voorbijgegaan.” Potlood In de militaire oorlogvoering was tot de Tweede Wereldoorlog tekenen, de weergave van verkenning ter plaatse, van levensbelang. In de 19e eeuw met zijn oorlogen van frontsteden, zoals Breda, moest de tekenvaardigheid van de officier boven de kritiek verheven zijn. Hoe Huijsmans in zijn leven (1810-1886) ook geijverd heeft op de KMA wat hij kon: het potlood kon het niet winnen van het kanon. Verschillende gouverneurs namen de rapporten over de tekenvaardigheid van cadetten wel door en ze vonden het interessant te lezen maar ook lang. “Het ware beter als Huijsmans het belang ons kon uitteekenen zonder in slaap te geraeken.” Het nut van de fotografie, voor de tekenaar

een te kil instrument, heeft hij niet uitgewerkt. Teekenkunst Dit neemt niet weg dat Huijsmans, tegen alle verholen weerstand in, tussen 1840 en 1852 voor Nederland twee bruikbare tekenmethoden, ook in het belang van burgerlijk onderwijs. produceerde: 1) het landschap en 2) de grondbeginselen der teekenkunst. Met enkele andere collega’s heeft hij de KMA op een hoger wetenschappelijk en artistiek plan gebracht en de aanzet gegeven voor een academie met een open oog voor kunsten en vaardigheden. “Tekenonderwijs binnen de opvoeding van jonge aristocraten nam aan de KMA immers een vooraanstaande plaats evenals de lessen in etiquette.” De KMA als opvoedingsinstituut. Dat neemt niet weg dat de kereltjes uit de elite dat belang allerminst zagen. De leraren werden niet gepest maar bedreigd en in het veld kon zo’n leraar op een ‘beurt koeienvlaai’ rekenen door een uitgestoken been. De virtuoos Constant Huijsmans daarentegen werd ongemoeid gelaten. Zijn autoriteit stond buiten kijf. De Gids plaatste van

zijn hand artikelen over het tekenen als ambacht. Dat de beroemde Vincent van Gogh op het Willem II Gymnasium Tilburg in latere jaren aan zijn lippen hing als de meester het perspectief uitlegde geeft zijn autoriteit glans. Vader Laten we nu echter eens Constantinus Cornelis Huijsmans, wiens vader Jacobus Huijsmans, drogist en fijnschilder, eveneens leraar tekenen aan de Koninklijke Militaire Academie en directeur handtekenen aan het Bredase Stads Teeken instituut was, zo aangenaam mogelijk volgen aan de hand van zijn boekje ‘Constantijn Huijsmans laatste reis’ waarin hij nog niet met een been in het graf staat maar verrukkelijk verslag doet in woord en beeld van een tiendaagse reis Noord-Brabant (17 juni 1883-28 juni 1883) met Breda als centrum van de wereld. De stad Breda is die van de Grote Markt en vooral de Grote kerk en aangrenzende straten tot de reeds deel gesloopte vesting en in haar midden boeren en burgers, cadetten, soldaten, porkers, kleppermannen en vrijwillige brandweer, drie politieagenten en 17.000 inwoners. PAGINA 14

Emile, wiens uitvaard gehouden wordt maandag den 18. (1883) om 9 uren in de Waterstaatsche kerk (St. Antoniuskathedraal).” Hoe hoog in aanzien in het land Huijsmans staat moge blijken uit het volgende: “Op mijn reis van s’Gravenhage naar Breda vond ik aan ’t station minister Van den Berg, die my uitlachtte toen ik hem als Excellentie aansprak.” Op zijn beurt looft Huijsmans de man die hem uitlachte. Hij laat er zijn kennissenkring mee in welk een eenvoudig groot heer hij is. “Zooals wel te verwachten was van zulk een oprecht degelyk man, met zulke groote kunde, vis a vis, een oude vriend.” Over Breda: “Ik vond er de hartelykste ontvangst zoals ik tevoren wist.” ‘Belet’ Het is een tijd van Grote Zekerheden. Het geloof is het hoogste. “Die uitvaart greep my zeer aan, maar slechtst in de eerste ogenblikken. Ik had Emile nog geschreven en ‘tot wederziens!’ toegeroepen. Och, op 74 jarige leeftijd is het afscheid tusschen twéé vrienden niet voor lang en was hij naar een vreemd land vertrokken zou de scheiding juist hetzelfde zijn geweest.” De door het Stadsarchief van de familie aan-

Constantijn Huijsmans ontwerpt St. Gertruda Princenhage. FOTO ARCHIEF RINIE MAAS

gekochte schetsboekjes laten op unieke wijze een staalkaart van kleurige Bredase taferelen zien. Het is in Princenhage vrijwel onbekend dat Huijgens voor de kerk een beeld St.Gertruda ontwierp. De Waalse kerk, de koperen Ko, de hoofdwacht zijn tekeningen van vader en zoon om Breda in de 19e eeuw te herkennen. “De tijd waarin ene nette meid de deur opent en Huijsmans zijn kaartje laat zien en vraagt of er belet is.”


OPENDEURDAGEN

zaterdag 15 & zondag 16 maart van 10 tot 17 uur

AANHANGWAGENS PAARDENTRAILERS www.betanco.nl

BEST BETALENDE GOUDINKOPER VAN BREDA - GRATIS TAXATIE !

INKOOP - VERPANDING GOUD - ZILVER - MUNTEN

076-587.29.10 NU OOK REPARATIEWERK

POELIERSHUIS

kwaliteit is onze service!

BEL VOOR EEN GRATIS OFFERTE

Kip, wild en gevogelte o.a. hele kippen, bouten, tv-sticks, enz.

U KIEST TOCH OOK VOOR ONS Maatwerk alle serres zowel klassiek als modern Fabricatie van ramen & deuren in pvc en aluminium Alles in eigen beheer - sinds 1983 - 10 jaar waarborg Geen voorschot - Nieuwbouw - Renovaties - Alle RAL kleuren Volledige afwerking - Geplaatst door vakmensen.

-OERWIJKs"REDAs 

Bezoek on ze vernieuwd e

Â&#x2021;3RRUWHQ RRNDXWRPDWLVFK

Â&#x2021;,QGXVWULsOHKHNZHUNHQ Â&#x2021;*DDVKHNZHUNHQ Â&#x2021;6LHUKHNZHUNHQ Â&#x2021;%DONRQKHNNHQ

showroom

Rucphensebaan 58, 4714 RE Sprundel Tel. 0165 - 383817, Fax. 0165 - 388656 www.verstijlenhekwerken.nl

Wist u datâ&#x20AC;Ś wij ook hĂŠt adres zijn voor vele handige accessoires en reiniging&care artikelen voor uw huishoudelijke apparatuur?

Haal het beste uit uw vaatwasser met deze Care Set

NZE

BEZOEK O BRUYNSEELS-VOCHTEN NV

VERAND$¡6Â&#x2021;5$0(1Â&#x2021;'(85(1LQ $/80,1,80 39& SERRES

WEBSIVTO.BEE

Deze onderhoudsset voor uw vaatwasser verlengt de levensduur van uw apparaat, houdt het efficiĂŤnt, schoon en laat het goed ruiken.

U

WWW.BR

-%%2$!.*!!2%26!2).' Meer dan 25 jaar ervaring!

Set bestaande uit: 1x ontvetter 1x ontkalker 1x vaatwasser zout 1x luchtverfrisser

Nwe Ginnekenstraat 12, 4811 NR Breda "RASSCHAATSESTEENWEGs+ALMTHOUTs4EL s&AX 

"2!33#(!!43%34%%.7%'s+!,-4(/54s4%, !,,%$!'%./0%.6!. 552s:/.$!'6!. 552"%(!,6%4)*$%.3$%/0%.$%52$!'%. swww.bruvo.be

Tel. (076) 5 14 37 52 www.van-rooij.nl


Theatergroep Nomen betrekt bedrijven in Stormkamer BREDA - De werkplaats van ATEA Groep aan de Riethil in Breda veranderde op vrijdag 28 februari even in een klein podium. Het publiek deed actief mee aan een nieuwe proefopstelling van toneelgroep Nomen: de Stormkamer. Het was het tweede openbare moment waar Toneelgroep Nomen optrad en samen met het publiek in gesprek ging. Met korte voordrachten, live notities van schrijver Jibbe Willems en een muziekoptreden van Bram Schouw en Janneke Kramer, werd het een middag vol inspirerende verhalen voor Tg Nomen én publiek! Bekijk de bijzondere reacties en beelden van deze tweede Stormkamer. Het publieke onderzoek van Toneelgroep Nomen zet zich voort. Een schrijver, een muzikant, een theatermaker en een beeldmaker gaan komende maand met het publiek op zoek naar de nu-

ances binnen Tg Nomen’s onderzoeksstellingen rondom het thema arbeid. Natascha Leenstra en Hanna van Mourik Broekman leiden deze Stormkamers. Voordrachten & korte optredens begeleiden het programma, vooral wordt het publiek gevraagd stelling te nemen, er tegenin te gaan of juist mee te denken. Het is de voedingsbodem voor de theatervoorstelling Staat van geluk, die Tg nomen zal maken later dit jaar.

ons dagelijkse leven…? Praat en kijk mee door de ogen van ondernemers en theatermakers. Donderdag 13 maart, Het bedrijfsleven: Bedrijven zijn onze nieuwe religie, 20.00 uur Annastede, Haagweg 1, Breda Vrijdag 28 maart, Arbeid en geld: De economie is een dictatuur, 20.00 uur, Holland Casino, Kloosterplein 20, Breda Meld je aan via de link: http://www.tgnomen.nl/stormkamer.html - reserveer

Doe mee Men kan zich online inschrijven voor Stormkamers. Er zijn beperkt plaatsen beschikbaar, de entree is gratis. De volgende Stormkamer vindt plaats in de prachtige Sint Annakerk (Annastede) aan de Haagweg in Breda, dat zéér past bij het thema van deze Stormkamer: Arbeid en religie: Hoe diep kan de invloed van een werkgever / bedrijf zich wortelen in

Over Tg Nomen Tg Nomen reageert met haar voorstellingen interactief, menselijk en vanuit het hart van de samenleving. Eerder vonden theaterprojecten plaats over respectievelijk de dood (Alle begin was moeilijk) en de vechtlust van ouderdom (Het liep voorbij). Tg Nomen werkt daarvoor met wisselende partners, experts en coproducenten op verschillende locaties (locatietheater).

Koopzondag 16 maart 12 - 17 uur Sets vanaf 499,-!

kijk ook op www.mulderstuinmeubelen.nl bezoek onze showroom! molenstraat 131, oudenbosch

UVV ‘40 Programma jeugd Woensdag 12 maart UVV’40 C2-Hoeven C2 aw.18.30 UVV’40 E1-GSBW E2 (beker) aw.18.30 Zaterdag 15 maart JEKA A6-UVV’40 A1 aw.14.30 BSC A3-UVV’40 A2 aw.13.30 TSC A3-UVV’40 A3 aw.14 UVV’40 B1-Seolto B1 aw.14 UVV’40 B2-Waspik B2 aw.14 UVV’40 C1-Madese Boys C3 aw.14 UVV’40 C2-Noordhoek C1 aw.11.30 UVV’40 D1-VVR D2 aw.11.30

Buitengewoon Bijzonder!

Unitas’30 D4-UVV’40 D2 aw.10 Chaam E1-UVV’40 E1 aw.8 UVV’40 E2-Gloria UC E2 aw.11.30 UVV’40 E3-PCP E2 aw.9 Advendo E3-UVV’40 E4 aw.8.45 UVV’40 E5-Zundert E2 aw.9 UVV’40 E6-Chaam E3 aw.9 Gilze E4-UVV’40 E7 aw.7.45 UVV’40 E8-Molenschot E2 aw.9 SCO/TOFS F1-UVV’40 F1 aw.12 Raamsdonk F1-UVV’40 F2 aw.9 Madese Boys F4-UVV’40 F3 aw.9.30 VVR F2-UVV’40 F4 aw.9.15

UVV’40 F5-Dussense Boys F2 aw.9 SCO/TOFS F6-UVV’40 F6 aw.7.45 UVV’40 F7-DHV F2 aw.9 Programma senioren Zaterdag 15 maart UVV’40 1-Gesta 1 aw.17.30 Zondag 16 maart VOAB 3-UVV’40 2 aw.11 UVV’40 3-Barca 4 aw.10.30 UVV’40 5-Oosterhout 4 aw.12.30 OVV’67 2-UVV’40 6 aw.11.30 Zundert 4-UVV’40 7 aw.8.45

SV Advendo Programma jeugd Zaterdag 15 maart Bavel B1-Advendo B1 aw.13.00 Advendo C1-VVR C1 aw.11.45 Advendo D1-Gilze D2 aw.10.00 Advendo D2G-Ulicoten D1 aw.10.00 Madese Boys E2-Advendo E1 aw.10.00 Advendo E2-Dongen E3 aw.9.15 Advendo E3-UVV’40 E4 aw.9.15 Advendo F1-Good Luck F1 aw.9.15 TSC F5-Advendo F2 aw.8.30 Voetbalschool 5-jarigen training aw.9.30

Advendo E4 vrij. Senioren Zaterdag 15 maart Smerdiek ZA2-Advendo ZA2 aw.11.00 Zondag 16 maart WDS’19 1-Advendo 1 av.14.30 SC Amstelwijck 2-Advendo 2 av.12.30 Advendo 3-Boeimeer 5 aw.11.00 Oosterhout 5-Advendo 4 aw.9.45 Advendo 5-JEKA 12 aw.12.00 Advendo 6-Terheijden 6 aw.10.00 Advendo 7-Madese Boys 8 aw.10.00

Politieke partijen reageren op stellingen

‘De gemeente Breda moet meer investeren in - het behouden van - openbare diensten in de dorpen’ Er breekt een spannende tijd aan voor de politieke partijen in de gemeente Breda. Op woensdag 19 maart vinden de gemeenteraadsverkiezingen plaats. In de weken voorafgaand aan deze verkiezingen voelen we in de Bredase Bode de tien deelnemende partijen aan de tand met een aantal stellingen. De derde stelling luidt: ‘De gemeente Breda moet meer investeren in - het behouden van - openbare diensten in de dorpen’. VVD Breda De VVD Breda vindt dat het openhouden van de openbare diensten in de dorpen van groot belang is. De dorpskernen zijn net zo goed onderdeel van Breda als dat de binnenstad is. Dienstverlening staat voorop. In deze tijd zijn vele alternatieven mogelijk zonder dat hiervoor een balie of een medewerker van de gemeente nodig is. De gemeente moet voor iedereen toegankelijk zijn. Zowel in de dorpen als in de verschillende wijken. Trots/OPA De dienstverlening moet overal in de stad, ook in de dorpen, van dezelfde hoge kwaliteit zijn. Naar de mening van TROTSOPA is dat het geval, maar toch was het gezien de schaalgrootte van de stad beter geweest de loketfunctie van burgerzaken voor front-office activiteiten in de dorpen te behouden. CDA Eens. Centralisatie is een begrijpelijke beweging maar deze mag niet ten koste gaan van de dienstverlening aan onze inwoners. Het CDA is dan ook van mening dat gemeentelijke diensten in de dorpen toegankelijk moeten blijven. Gemeentelijke loketdiensten blijven beschikbaar in

onze dorpen. Dat hoeft niet een apart loket te zijn, dat kan ook in een meer efficiënte en betaalbare vorm, zoals het onderbrengen in een winkel of gecombineerd met andere diensten. Het gaat er om dat de loketfunctie behouden blijft en bewoners terechtkunnen voor diensten en hulp bij het aanvragen. Breda’97 Breda’97 is er van overtuigd dat we juist geld kunnen besparen door facilitering van deze openbare diensten (loketfunctie) in de dorpen. Met de komende decentralisaties van de zorg ontstaan er veel meer contactmomenten tussen burger en gemeente. Juist door de toegankelijkheid van deze contactmomenten te verbeteren wordt er geld bespaard. GemeenteBelangen Breda Eens. Het is in de eerste plaats al belachelijk dat je alleen met de auto bij het Stadskantoor kan komen als je je auto op een betaalde parkeerplaats zet. In de dorpen kon je vrij parkeren of zelfs lopend naar de burgerloketten. Nu kost bijvoorbeeld een ID-kaart twee keer voor alle zekerheid € 2 extra. Natuurlijk kosten de openbare diensten (bibliotheek en burgerloket) openhouden in de dorpen geld, maar dit kan ook beperkt worden tot 2 dagdelen per week.

De dorpen zijn 17 jaar door Breda tegen hun wil geannexeerd en hebben al heel veel in moeten leveren. Dit beetje ‘eigen’ hadden ze van GemeenteBelangen Breda mogen houden en wij zullen er een punt van maken dat de openbare diensten in de dorpen behouden blijven of terugkomen. Niet alleen voor de (oudere) gebruikers, maar ook voor het behoud van de plaatselijke middenstand. D66 D66 Breda wil de dienstverlening in de hele gemeente verbeteren en daarbij gaan wij uit van zoveel mogelijk inzetten op digitale dienstverlening. Dit is efficiënt en het stelt iedere burger in staat om dit 24 uur per dag en 7 dagen per week te gebruiken. Ook vindt D66 het belangrijk dat de openingstijden van het stadskantoor verder verruimd worden. Het zou niet zo mogen zijn dat werkenden een vrije dag moeten opnemen om een paspoort op te halen. Daarnaast pleiten we voor een thuisbrengservice van het burgerloket voor die mensen die niet mobiel zijn. SP Eens. De dorpen en wijken moeten leefbaar blijven. Daarvoor zijn openbare diensten als pinautomaten, gemeentelijke loketten en bijvoorbeeld buurthuizen en bibliotheken belangrijk. GroenLinks GroenLinks vindt dat elke wijk en elk dorp voorzieningen moet hebben, waarin mensen kunnen samenkomen. Soms regelt de markt dat helemaal zelf, soms moet de gemeente een handje helpen. GroenLinks kiest voor dienstverlening op maat. Dat PAGINA 16

FOTO BAS SPRANGERS

betekent dat een paspoort of rijbewijs bijvoorbeeld ook thuis bezorgd kan worden. Daarmee zijn de inwoners van de stad beter bediend dan met het openhouden van loketten in de dorpen. BOB Geheel mee eens. In de dorpen werken ondernemers en wonen ouderen die daardoor niet meer de tijd c.q. de energie hebben om voor deze diensten naar het Stadskantoor te gaan.

bijstand of om het verkrijgen van een paspoort. Je kunt een paspoort ook thuis bezorgen bij mensen die slecht ter been zijn. Het moet voor al die dingen niet uitmaken of je in Ulvenhout of in de Haagse Beemden woont. De gemeente krijgt er de komende jaren namelijk steeds meer taken bij op het gebied van zorg en werk. De PvdA wil dat deze taken zoveel mogelijk in buurten en wijken worden opgepakt. Daarbij is een wijkverpleegkundige van belang en ontmoetingsruimtes. Zo kan de gemeente naar u toe komen, in plaats van andersom.

PvdA Eens & oneens tegelijk: meer aandacht en inzet: Ja, maar dat geldt voor alle dorpen en wijken! De PvdA vindt dienstverlening aan de burgers een topprioriteit. Maar dat geldt niet alleen voor de dorpen maar voor alle wijken! Per onderwerp moet je als gemeente samen met inwoners (met wijk- en dorpsraden bijvoorbeeld of met ouderenbonden) kijken hoe je zaken regelt. Of het nu gaat om klachten in de openbare ruimte, om een aanvraag voor bijzondere

Lijsttrekkers Patrick Ernst (VVD), Miriam Haagh (PvdA), Peter Elbertse (CDA), Paul de Beer (D66), Selçuk Akinci (GroenLinks), Patrick van Lunteren (SP), Bernie van den Berg (Breda ’97), Yvonne de Heer-Seveke (Trots/ OPA), Cees van der Horst (BOB) en John Stubenitsky (GemeenteBelangen Breda)


Spataderen 

 

Het dermatologisch centrum

Voor scleroseren (wegspuiten) van spataderen kunt u zonder verwijzing van de huisarts terecht.

is een door het ministerie van VWS erkend gespecialiseerd

Prijs, volledige behandeling 2 benen

€ 175,-

medisch centrum voor dermatologie en flebologie.

Al eerder bij ons behandeld geweest? Prijs vervolgbehandeling 2 benen Duplexonderzoek + scleroseren

€ 145,v.a. € 275,-

U krijgt hierbij geen factuur van uw verzekering

Zomergemstraat 2a 4526 CW Breda 076 578 00 50

www.dermcentrum.nl

S U R P R I S E S H O P P E R Z a t e r d a g 1 5 m a a r t 1 1 . 0 0 1 6 . 3 0 u u r

Misschien betalen de winkeliers vandaag uw boodschappen! Doe vandaag uw boodschappen in winkelcentrum Hoge Vucht en wellicht bent u één van de 100 klanten die het aankoopbedrag retour krijgt!

Wij werken aan het spoor Om het spoor in goede conditie te houden en stiller te maken, slijpen wij de rails. Daarom rijdt in de nacht van 20 tot 21 maart op het traject Breda - Tilburg een slijptrein. Woont u in Breda in de buurt van dit spoor, dan kunt u hinder ondervinden van het slijpgeluid. Wij hopen op uw begrip.

w i n k e l c e n t r u m h o g e v u c h t . n l

H O G E V U C H T W I N K E L C E N T R U M B R E D A N O O R D

Na het slijpen kan het treinverkeer een ander geluid maken. Dit zal na enkele weken weer verdwijnen.

foto: Peter Honig

Meer inhoudelijke informatie kunt u vinden op www.prorail.nl/vernieuwing Voor vragen verwijzen wij u graag naar de afdeling Publiekscontacten: www.prorail.nl/contact of tijdens kantoortijden 0800-7767 245 (gratis).

ION’S BOUWBEDRIJF voor al uw werkzaamheden: sanitair, elektriciteit, tegels, stukadoor, parket, schilderwerk, bestratingen Bel 06-57087225 of mail:

ionel@live.nl

TIJDELIJK GRATIS KLEUR EN MAAR 6% BTW*

Voor in- en verkoop gebruikte meubelen. J.J. DE BOM de Meubelvriend Marijke Meustraat 32, BREDA 076-5141601 MA T/M VRIJ OPEN VAN 12-18 UUR

MEUBELSTOFFEERDER

met pensioen vraagt stoffeerwerk o.a. stoelen, fauteuils en banken. Ook reparatie. 06-20304266

KALK

voor uw gazon € 0,35 / per kg € 8,75 / per 25 kg Gratis bezorging < 10km

06 - 46 28 07 89

Een neus voor zaken? Profiteer van onze actievoorwaarden!

BIJ KUMASOL

KOM NAAR DE OPEN DAGEN OP 14 EN 15 MAART vraag naar de voorwaarden

*

Vestiging Etten Leur Vosdonk 4 4879 NC Etten-Leur Tel. 076-5032800 www.kumasol.nl

Vestiging Yerseke Kreeft 6a 4401 NZ Yerseke Tel. 0113-574173

DE NUMMER 1 IN KUNSTSTOF KOZIJNEN!

ACNE

HUIDTHERAPEUTE DERMATOLOOG

Zomergemstraat 2a 4826 CW Breda 076 578 00 50

VOORJAARSACTIE

verbetering van uw huid advies voor een optimale huidverzorging microdermabrasie, peeling en lichttherapie voor behandeling van ontstekingen en littekens

www.dermcentrum.nl

 

HUIDCONSULENTE

RAMEN, DEUREN EN GARAGEDEUREN

KOZIJNEN - SERRES - DAKKAPELLEN - ZONWERING

Bij ons kunt u voor alle behandelingen terecht SCHOONHEIDSSPECIALISTE

GRATIS HR++ GLAS

MAA-DIN-WOE op afspraak DON-VRIJ-ZAT EN 2DE PAASDAG van 10 tot 17 uur

Nijverheidslaan 2B 5121 MN Rijen T 0161-225771 www.sekuplastics.nl


Triathlon Vereniging Breda doet het goed

Syb de Jong uit Teteringen op de hoogste trede.

BREDA - Onder een heerlijke lentezon genoten deelnemers en supporters van de seizoensopening van het zwemloopcircuit Zuid-West Nederland. Een groot aantal leden van de Triathlon Vereniging Breda stond er aan de start. Op de afstand 100 meter zwemmen / 1.000 meter lopen (0.1Z/1L) werd jeugdlid Pieter Meijvis 2e bij de H10 in een mooie tijd van 06:20. Op de 0.25Z/2.5L behaalde

Syb de Jong (H12) de 1e plaats overall (15:02), Lars Wandel werd 3e overall en 1eH14 (16:28). Sietse de Jong zat op de halve afstand 0.5Z/5L in een baan met zes Belgen die allen met ongeveer dezelfde zwemtijd van rond de 06:10 uit het water sprongen. Het was een echt gevecht in het water, aldus Sietse. Het lukte Sietse echter om tijdens het lopen het verschil te maken waardoor hij 3e H16 en 8e overall werd in een tijd van 25:08.

Op dezelfde afstand werd Paul Martens 8e H20 (28:13), Jacco van Gils legde beslag op de 1e plaats bij de H40 (28:31), Niels van Dijk 10e H20 (30:05), Ruud Sprangers, die de dag ervoor zijn 50e verjaardag vierde, pakte de 3e plaats bij de H50 (30:52). Luc Koyen werd 11e H50 en Adri Loose 1e H60 (35:40). Bij de D40 pakte Carla van Aert de 2e plaats (32:40) en legde Jose van Aert beslag op de 3e plaats (35:41). Duo Harry en Ewout Buijs legde beslag op de 2e plaats (28:17). Gerbert van de Biggelaar werd overall winnaar van de lange afstand van 1.000 meter zwemmen / 10.000 meter lopen (1Z/10L) in een tijd van 46:41. Sander de Bart werd knap 3e bij de H20 (51:01) en werd daarmee 5e overall, Roel Brosens 9e H20 (53:49). Michael Gommeren deed ook goed mee en werd 10e H20 (55:19), Hans Vloedgraven werd 3e H50 (57:04) en, na twee maal tegenslag op de r-b-r’s, eindelijk welverdiende punten voor Toin Bastiaansen: 6e H50 (01:00:33). Brigitte Tuinzaad ging aan de haal met de 2e plaats bij de D40 in een tijd van 01:07:15. De leden van de Triathlon Vereniging Breda kunnen terugkijken naar een geslaagde en zeer puntenrijke dag! Aanstaande zaterdag staat de volgende zwemloop op het programma: de zwemloop Bergen op Zoom.

Xpeditie-Buiten

Kleurige vogelhuisjes maken BAVEL - Wat een zon afgelopen week. Geen wonder dat de vogels zo actief zijn een nestje te zoeken. Maak een kleurig huisje voor hen, want in mei leggen alle vogels een ei. Geef ze de kans en kom voor deze activiteit op de boerderij in Bavel met XpeditieBuiten! zondagmiddag 23 maart. Op de boerderij van Piet en Joke mag je je eigen vogelhuisje timmeren en daarna beschilderen in de mooiste kleuren, naar je eigen ontwerp. Na afloop mag je het vogelhuisje thuis ophangen en dan is het

afwachten welk vogeltje haar eitjes in jouw huisje gaat leggen. Spannend hoor of de vogels je kleuren leuk vinden. ‘Kleurige vogelhuisjes’ vindt plaats op zondag 23 maart van 14.00 tot 16.00 uur, op de boerderij aan de Bolbergseweg 12, 4854 NG Bavel. Ben je tussen de 8 en 12 jaar dan kun je je opgeven voor deze activiteit, door een mail te sturen naar xpeditie-buiten@ ivn-markendonge.nl, onder vermelding van je naam, leeftijd en het 06-nummer van je ouders. Je krijgt per e-mail een bevestiging of je mee kunt doen. www.ivnmarkendonge.nl

‘Aandacht voor de natuur en weten dat én hoe je er bewust mee om kunt gaan’

Actieve Boomfeestweek in Breda BREDA - Gemeente Breda en Staatsbosbeheer houden tot en met komende zondag de Bredase Boomfeestweek. Deze vloeit voort uit de viering van de Nationale Boomfeestdag op woensdag. DOOR ADDO SPRANGERS Ruim 800 leerlingen van twintig scholen vieren van maandag tot en met vrijdag de Bredase Boomfeestweek. Leerlingen gaan actief aan de slag, in en om de stad, in natuurgebieden die beheerd worden door de Gemeente Breda en Staatsbosbeheer. Nieuw dit jaar is dat er in het aansluitende weekend verschillende gezinsactiviteiten worden georganiseerd in het Zaartbos, in het gebied Gilzewouwerbeek bij Bavel en bij Bezoekerscentrum Wolfslaar. “De Nationale Boomfeestdag is al jaren een begrip,” zegt wethouder Bob Bergkamp. “Samen met Staatsbosbeheer

maken wij er graag een hele week van. Zo kunnen niet alleen leerlingen, maar alle inwoners van Breda met het hele gezin genieten van het veelzijdige programma. Aandacht voor de natuur en weten dat én hoe je er bewust mee om kunt gaan is één van de educatieve doelen van de boomfeestdag. Daarnaast wordt de natuur verbonden met het verleden van ons Koningshuis. Dus de leerlingen krijgen er een lesje geschiedenis bij. Speels én educatief tegelijk en helemaal passend in Breda Nassaustad.” Weekendprogramma Komende zaterdag kunnen kinderen

hutten bouwen of meedoen aan een struintocht in het Zaartbos. Eind van de middag is er een kampvuur waarbij kinderen zelf broodjes kunnen bakken terwijl spannende verhalen verteld worden. Zondag wordt op landgoed Wolfslaar een vogelexcursie gehouden en kunnen natuurfoto’s gemaakt worden onder leiding van een fotowerkgroep. In natuurgebied Wolfslaar en bij Bezoekerscentrum Wolfslaar vinden diverse activiteiten plaats met een knipoog naar de natuur, zoals het in elkaar zetten van nestkastjes. Door het gebied Gilzewouwerbeek bij Bavel vindt zondag een stoere gezinswandeling plaats.

Van GroenLinks Breda

Belcrum Beach ontvangt zonnepaneel BREDA - Belcrum Beach ontving op 8 maart het gewonnen zonnepaneel uit handen van GroenLinks partijleider Bram van Ojik en lijsttrekker Selçuk Akinci. Tim van den Burg, initiator van Belcrum Beach: “Dit is fantastisch! Met dit zonnepaneel kunnen wij iedereen vanaf onze opening op 18 april van muziek laten genieten op ons strand. Als de zon schijnt is het nog helemaal gratis ook!” Met de actie konden personen, stichtingen en verenigingen worden genomineerd voor hun positieve inzet voor de Bredase samenleving. GroenLinks is verheugd over de vele nominaties en maakt zich hard voor

initiatieven die gedragen worden door Bredanaars en een gunstige invloed hebben op de sfeer en leefbaarheid in de stad. ’s Ochtends bezocht Tweede Kamerlid Jesse Klaver Breda. Hij liet de gevolgen van fijnstof zien door aan de Academiesingel ramen te wassen. Bewoners reageerden enthousiast: “De auto’s zorgen ervoor dat ik mijn ramen vaak moet wassen. Dit is het meest vervuilde stukje van Breda!” GroenLinks wil duurzame vormen van energie en vervoer bevorderen. Overdag stond de duurzame GroenLinks caravan op de Grote Markt waar iedereen kon fietsen om energie op te wekken voor een heerlijk en duurzaam kopje koffie.

BEDRIJVIG NIEUWS - ADVERTOR I A L -

Bruynseels-Vochten is dé specialist voor alle veranda’s, serres, ramen en deuren

Nieuwe showroom met indrukwekkend productaanbod Bruynseels-Vochten NV uit het Belgische Kalmthout geldt als dé specialist voor alle veranda’s, serres, ramen en deuren. Met een geheel nieuwe showroom kan de firma op alle onderdelen laten zien wat zij allemaal in huis heeft.

Dat laatste is zonder meer indrukwekkend te noemen. Denk bijvoorbeeld aan de nieuwste woonserres en tuinkamers, maar ook aan alle soorten kozijnen die zowel in kunststof als in aluminium leverbaar zijn.

Kennis en ervaring Zaakvoerders Guido Bruynseels en Marcel Vochten voelen feilloos aan waar de klant behoefte aan heeft. Marcel regelt de verkoop en de uitvoering van de projecten, terwijl collega Guido verantwoordelijk is voor de organisatie in de ateliers. Zo vullen de twee elkaar prima aan, en dat al ruim dertig jaar lang. Een van de belangrijkste troeven waarmee Bruynseels-Vochten zich van anderen onderscheidt is haar dertig jaar kennis en ervaring. De nieuwste regelgeving en de uitgebreide mogelijkheden op het gebied van isolatie, geluid en comfort kennen voor hen geen geheimen.

In een heus outdoorpark kan de klant precies zien hoe de verschillende zonneweringen en zonneschermen tot uiting komen op het moment dat ze gemonteerd zijn. Ook voor rolluiken, screens zonwerend of verduisterend is Bruynseels-Vochten NV het adres. Dat geldt eveneens voor voordeuren en garagedeuren.

Budget Guido: “Onze klanten krijgen niet alleen professioneel advies, ze kunnen bij ons ook kiezen voor een totaalpakket dat perfect is afgestemd op hun budget. Dit omvat het volledige traject van ontwerp tot oplevering van het product van keuze. We staan dus ook in voor bijvoorbeeld de fun-

DOOR ADDO SPRANGERS

dering, aanpassing van het rioleringsnet, metselwerken en een eventuele doorbraak met de woning. Die werken gebeuren allemaal door eigen vakmensen. Voor andere onderdelen werken we met zorgvuldig geselecteerde onderaannemers. Voor de klant plannen en regelen wij alles van A tot Z.” Ook op het gebied van binnenafwerking heeft Bruynseels-Vochten alles in huis, of het nu gaat om MDF-kunststof, verschillende glassoorten, verluchtingsmogelijkheden en beveiligingsmaatregelen met het oog op inbraakpreventie en klimaatbeheersing van uw woning. Hetgeen het wooncomfort en veiligheidsgevoel in de eigen woning ten goede komt. Onder meer een audiopresentatie biedt inzicht in de verschillende mogelijkheden.” Zorgeloos Bij Bruynseels-Vochten NV is elke klant even belangrijk. Of het nu gaat om een bescheiden aanbouw of een grootschalig project, de firma maakt van elke opdracht

een realisatie om trots op te zijn. Als klant hoef je je niets aan te trekken van de orga-

nisatie. Je geniet van een zorgeloos traject en dat allemaal perfect binnen budget!

Speciale actie Tijdens deze dagen bieden wij onze klanten een gratis upgrade naar superisolerende ramen voor de prijs van de standaardramen. In kunststof de *softline 82 voor de prijs van de profiel 70 en in de alu de* CS 77 voor de profiel 68.(*waar technisch toepasbaar!). Zo bespaart de klant tweemaal nu op zijn aankoop en later op zijn energie factuur!

Bruyseels-Vochten NV, Serres, Ramen, Deuren in aluminium en pvc, Brasschaatsesteenweg 292, 2920 Kalmthout, tel. +0032.3 666 57 86, fax +0032.3 666 44 41, www.bruvo.be PAGINA 18


ONROEREND GOED

LeDiva NailCentre

Nagelsalon, Opleidingscentre & Groothandel in kunstnagelproducten www.lediva.nl www.ledivashop.nl

Nieuwbouw op toplocatie!

MODERNE EENGEZINSWONINGEN AL VANAF 172.000,- VON

NIEUWBOUW 16 BEDRIJFSEN OPSLAGUNITS TE BAARSCHOT BREDA

Sta rt Maa bouw: rt 2 014

‡ 16 nieuwbouw geïsoleerde bedrijfs- en opslagunits; ‡ Op goede locatie op bedrijventerrein Hoogeind II te Breda ‡ Oppervlaktes van 40 - 240 m2 ‡ Vrije hoogte ca. 6m ‡ Voorzien van overheaddeur, aparte loopdeur, meterkast en voorbereiding toilet ‡ Monoliet afgewerkte betonvloer ‡ Onderhoudsvrije materialen zoals kunstof kozijnen, betonpanelen en staalconstructie ‡ Optie: verdiepingsvloer, scherp geprijsd ‡ Inclusief ruim verhard buitenterrein voor de units ‡ Ook interessant als beleggingsobject

rJURQGJHERQGHQZRQLQJPHWWXLQ rFRPSOHHWPHWNHXNHQHQEDGNDPHU rLQKRXGP rVODDSNDPHUV rXLWVWHNHQGHSULMVNZDOLWHLWYHUKRXGLQJ rHQHUJLH]XLQLJ

Bel of mail voor een uitgebreide informatiebrochure of een vrijblijvend gesprek.

OPEN DAG ZA 15 MAART VAN 10.00-13.00 UUR BOUWLOCATIE HOEK CONCORDIALAAN/STATENLAAN ETTEN-LEUR 076 5041500

www.heijblommakelaardij.nl

ÉCHT RUIM WONEN? VERANDAWONING €249.000,- VON

CA 20M2

carport 7800

ZOLDER

optie voor 4 slaap kamers!

TUIN

CA 43M2

BERGING

2260

3300

5330 3330

3345

WOONKAMER

KEUKEN

3300

SLAAPKAMER 2

4385

SLAAPKAMER 1

3600

NOG MAAR 2 BESCHIKBAAR, OPLEVERING DIT VOORJAAR!

OPTIE SLAAPKAMER 4 4300

3

4230

r r r r

woning is 8,10 meter breed, inhoud ca. 520m schitterend gelegen aan het park veranda op het Zuidwesten woonkamer met open keuken drie ruime slaapkamers op de eerste verdieping multifunctionele ruimte op de tweede verdieping (slaapkamer, hobby, kantoor) ruim dakterras op tweede verdieping parkeren op eigen terrein onder carport ruime badkamer op eerste verdieping berging in de tuin

8155

DAKTERRAS

4160

r r r r r r

met s dakterra 2430

Heijblom Makelaardij

3330

www.bouwbedrijfboot.nl

SLAAPKAMER 3 3300

op veranda idwesten het zu

OPEN DAG ZA 15 MAART VAN 10.00 -13.00 UUR BOUWLOCATIE HOEK CONCORDIALAAN/STATENLAAN ETTEN-LEUR

info: www.bouwbedrijfboot.nl Heijblom Makelaardij 076 5041500 www.heijblommakelaardij.nl


Jelle ten Rouwelaar: ‘Terecht verlies, hoor, daar zijn geen excuses voor’

Doelman verwijt Vitesse wel respect BREDA - De discussie na afloop van NAC-Vitesse ging niet zozeer over de terechte uitslag, maar meer over de tweede en winnende goal van de ploeg uit Arnhem. Die discussie was vooral aangezwengeld door doelman Jelle ten Rouwelaar, die met veel misbaar Vitesse na het tweede doelpunt onsportief gedrag verweet. DOOR PETER HOUTEPEN

Aanstaande weekend:

EXCLUSIEVE BODE DAGEN zater & BIJ SKIDÔME mazonddaagg 1165 art 20 14

De doelman, al 197 competitiewedstrijden onafgebroken in de goal bij NAC, besloot in de 24e minuut de bal over de zijlijn te trappen om zijn ploeg de mogelijkheid te bieden de geblesseerd geraakte Rydell Poepon te kunnen vervangen door Stipe Perica. “Ik deed dat omdat we als ploeg graag elf tegen elf willen spelen tegen Vitesse, anders wordt het helemaal lastig”, aldus Ten Rouwelaar. Blessure In plaats van de bal middels een uitbal terug te geven aan de tegenstander, koos Vitesse er voor de bal te houden. Bij de meteen daaropvolgende aanval lag de 1-2 van Mike Havenaar in het net. Ten Rouwelaar: “Ik vind dat hun die bal terug hadden moeten geven en dat hebben ze niet gedaan.” Nu staat overigens nergens in de spelregels dat dit moet. “Nee, maar voorafgaand aan de wedstrijd staan de aanvoerders wel met elkaar op de foto en dragen ze een band met het woordje Respect er op.

Resterend programma 16-03: NAC-Ajax (16.30 uur) 28-03: NAC-FC Utrecht (20.00 uur) 02-04: GA Eagles-NAC (18.45 uur) 05-04: NAC-FC Twente (19.45 uur) 11-04: Groningen-NAC (20.00 uur) 27-04: NAC-RKC (14.30 uur) 03-05: PSV-NAC (18.45 uur)

Uros Matic haalt namens NAC uit voor een schot dat naast zal gaan. FOTO WWW.HETFOTOBEDRIJF.NL

Respect moet je dan ook in de wedstrijd laten zien. En ik vind dat dit niet gebeurd is. Niet een keer, maar gewoon twee keer.” Tien minuten later deed Vitesse namelijk hetzelfde toen Jordy Buijs wederom de bal bewust over de zijlijn trapte. Ditmaal vanwege een blessure bij Danny Verbeek. Surplus Overigens, zo vond Ten Rouwelaar, deed het wel of niet teruggeven van de bal niets af aan de overwinning voor de bezoekers. “Het is terecht dat we verloren hebben, hoor, daar zijn geen excuses voor.” NAC moest inderdaad zijn meerdere erkennen in het surplus aan kwaliteit bij Vitesse, hoewel bij de 0-1 - al in de achtste minuut - wel een fout van de niet bijster sterk spe-

lende Mats Seuntjens vooraf ging; Zakaria Labyad profiteerde van het buitenkansje. Twee minuten later was het alweer gelijk toen Jan-Arie van der Heijden in de 16 meter Rydell Poepon over de knie legde. Scheidsrechter Björn Kuipers zag er een strafschop in, die door Jordy Buijs verzilverd werd. Indirect Na de 1-2 in de 24e minuut van Havenaar, was NAC in de tweede helft met Kees Kwakman nog heel dicht bij de tweede gelijkmaker, maar over het algemeen was Vitesse een stuk sterker. Alleen al in de eerste helft bedroeg het balbezit 71 tegen 29% in het voordeel van de bezoekers.

50+ League seizoen 2013-2014 BREDA - Speeldag 6 maart. Op dit moment is er geen plaats meer voor 50 plussers. Maar als u interesse heeft om te bowlen geeft u zich gerust op, dan plaatsen wij u op de wachtlijst en zodra er plaats is informeren wij u daarover. Voor meer informatie kunt u terecht in het Bowling & Party Centrum, te Breda aan de Nassausingel 28, of kom op donderdagmorgen een kijkje nemen van 9.30 tot 12.00 uur. Nieuw is onze website: bowlingverenigingvijftigplus.nl Wederom goede baancondities en mede hier door is er weer goed gescoord, 3 series van 600 en 4 series van 500 en bij

de dames 1 serie van 500. Piet Huijsmans 188-207-221 = 616, Rob v.d. Luitgaarden 267-157-185 = 609, Peter v. Rijthoven 161237-206 = 604, Cees de Vet 193-188-192 = 573, Leen Noordegraaf 184-215-169 = 568, Marcel Kamsteeg 163-196-198 = 557, Ad Helmons 171-189-158 = 518. Bij de dames was de hoogste serie voor Marijke Noordegraaf die naar een slechte periode weer op de goede weg terug is 167-212-146 = 525. Het eerste getal is het gemiddelde scratch en het tweede plus handicap, plus handicap telt voor de stand op de ranglijst. De eerste vijf van het klassement bij de heren en dames klasse A en B zijn: Klasse A heren: 1. Marcel Kamsteeg 159,33-186,33,

2. Cees de Vet 172,05-186,05, 3. Cees v. Mook 158,71-185,71, 4. Leen Noordegraaf 184,60-184,60, 5. Ad Helmons 162,52184,52. A dames: 1. Corrie v. Rijthoven 156,43-185,43, 2. Netty v. Nispen 149.28182,28, 3. Lotje de Wijs 140,85-179,85, 4. Marjan Peters 145,73-179,73, 5. Ria Hagenaars 131,67-178,67. Klasse B heren: 1. Ruud Kessenich 162,35-191,35, 2. Humphrey Wessels 117,29-182,29, 3. Jan Biemans 151,01-181,01, 4. Ruud Vorst 129,87-180,87, 5. Peter v. Nispen 109,89179,89. Klasse B dames:. Toos Hekers 105,06-194,06, 2. Els Doemar 106,00185,00, 3. Wilma de Vries 120,36-180,36, 4. Dymphi Aarts 112,52-178,52, 5. Ria v.d. Enden 120,83-177,83.

Judoka’s Baci Ga pakken eremetaal op NK BREDA - Vanuit de Judobond is Nederland verdeeld in zeven districten. 23 februari werd er in elk district de districtskampioenschappen gehouden. De beste vier van elk district kwalificeerden zich voor de Nederlandse Kampioenschappen op zaterdag 8 maart. Judoka’s Lars Vissers, Peter van den Boogaard en Yentel Boot van judovereniging Baci Ga te Breda wisten zich te kwalificeren en mochten zich dus gaan opmaken voor de hoogst haalbare titelstrijd tot 15 jaar. Eerstejaars tot 15 jaar judoka Lars Vissers wist heel knap een judoka van zowel Oost en Midden Nederland te elimineren. Hierna moest hij zijn meerdere erkennen in (de uiteindelijke nummer 3) Mart Everts. In de verliezerronde werd er vervolgens verloren van Kevin Dadgaporian waardoor Lars zijn toernooi er op zat maar Lars wel een hele mooie ervaring rijker is. Tweedejaars tot 15 jaar judoka Yentel Boot was blijkbaar met een missie gekomen. In no-time werden zowel de kampioen

van Noord Nederland, Noord Holland en Limburg overtuigend verslagen. De halve finale tegen de Groningse kampioen Fleur Douwes was de laatste horde om in de finale te komen. Deze bijna 15 jarige technisch zeer begaafde judoka wilde haar derde plaats op het NK van 2013 verbeteren dus een titanenstrijd volgde. Na een goed getimede beentechniek werd er door Yentel een yugo gescoord welke direct gevolgd werd door een houdgreep. Deze wist Yentel ondanks het hevige verzet vast te houden en wat volgde was de zekerstelling van een finaleplaats die werd bekroond door een vreugdesprong in de armen van trainer mr. Srecko Culo. Nu het goud dichtbij was wilde ze deze uiteraard ook graag binnenslepen. De opponente in de finale was Amber van Workum die zich de kampioene van Midden-Nederland mag noemen. Een gelijkopgaande strijd volgde. Vanwege de sterke pakking van Amber was het erg moeilijk voor Yentel om een techniek in te zetten. Dit leverde haar een straf (shido) op. Vanwege het (te) tactische gevecht wat volgde kregen beide judoka’s

nog een straf. In de laatste 15 seconden trachtte Yentel d.m.v. een heuptechniek nogmaals tot een score te komen. Ondanks de twijfel bij de arbiters bleef deze uit waardoor het kleinst mogelijke verschil van 1 strafje meer Yentel fataal werd en ze dus genoegen moest nemen met de titel van vice kampioen van Nederland. De korte teleurstelling die volgde maakte al snel plaats voor terechte vreugde omdat ook Yentel weet dat zij in tegenstelling tot vele opponenten van haar nog een jaar in de tot 15 jaar klasse mag uitkomen. Ook laatstejaars tot 15 jaar judoka Peter van den Boogaard had zijn zinnen gezet op eremetaal. Met overtuigende kracht zette hij Jules Blom en Steph Henry opzij. Helaas werd hij door Maarten van Ark verwezen naar de verliezerronde. Met de focus op het brons werden vervolgens Dalmar Eersel, Aron de Rooij en Nelis Youstra verslagen waarmee de derde plaats een feit was. Een dosis ervaring, een overtuigende derde plaats en een vice kampioen rijker gingen de judoka’s en meegereisde supporters van judovereniging Baci Ga uit Breda tevreden huiswaarts. PAGINA 20

Skidôme Rucphen & Skidôme Terneuzen

50% KORTING ACTIE Proefles skiën of snowboarden 2 uur vrij skiën of snowboarden 1 uur tuben en sleeën

van € 29,50

2 heats ijskarten (Rucphen) GlowGolf (Rucphen)

van € 34,50

TUBEN

v.a. € 27,50 van € 9,50

v.a. € 6,50

GLOWGOLF

voor € 14,75 voor € 13,75 voor € 4,75 voor € 17,25 voor € 3,25

IJSKARTEN

Bestel je tickets online via: internetbode.nl Voorwaarden en meer informatie: www.internetbode.nl

Programma sv SAB BREDA - Op zaterdag 15 maart trainen onze kabouters weer op ons sportcomplex aan de Ruitersboslaan. Aanwezig 10.15 uur. Aanvang 10.30 uur.

Programma senioren Zaterdag 15 maart SAB 2-De Fendert 2 14.30 Willem II 2-SAB 3 12.00

Programma jeugd Zaterdag 15 maart SAB B1-Zundert B1 14.30 Rood Wit C1-SAB C1 13.00 SAB C2-Beek Vooruit C5 9.30 Olympia’60 D1-SAB D1 10.30 SAB D2-Waspik D2 11.15 SAB D3-Rijen D5 11.00 SAB E1-Wernhout E1 9.45

Zondag 16 maart SAB 1-Schijf 1 14.30 SAB 2-Virtus 3 14.30 SAB 4-OVV’67 4 12.00 SAB 5-JEKA 14 10.00 SAB VR1-Bavel VR3 11.00 Meer informatie over voetballen bij SAB is te verkrijgen via voetbalsab@hetnet.nl

Graphic Design Festival Breda BREDA - Het Graphic Design Festival Breda daagt al sinds de eerste editie ontwerptalenten uit deel te nemen aan het Poster Project door een eigen ontwerp in te sturen. Dit jaar ontving de organisatie van het festival ruim 2.100 inzendingen uit 69 landen wereldwijd. Aanstaande vrijdag worden in het Huis voor Beeldcultuur de 50 beste ontwerpen gekozen. Deze posters worden tijdens de gehele internationale expositie in het centrum van Breda gepresenteerd aan 15.000 bezoekers en meer dan 75.000 passanten. GDFB vroeg ontwerpers om te verbeelden hoe zij omgaan met maatschappelijke veranderingen op grote of kleine schaal. De jury bestaande uit Richard van der Laken (Designpolitie en What Design Can Do), Mariina Baki? (Une Saison Graphique - Le Havre - FR), Goetz Gramlich (Mut zur Wut

- Heidelberg - DE) en directeur van het festival Dennis Elbers kiezen uit alle inzendingen de 50 beste posters. Met het Poster Project biedt GDFB talenten een podium door hen in contact te brengen met zowel vakgenoten als een groot publiek. Zonder dat we het door hebben, wordt ons gedrag beïnvloedt door beeld. GDFB staat stil bij de impact van grafisch ontwerp op de maatschappij aan de hand van interventies, tentoonstellingen, workshops en lezingen. Het festival onthult de geheimen van het - veelal verborgen - ontwerpproces en brengt ontwerpers in contact met hun publiek. Samen ontdekken zij hoe verbeelding leidt tot nieuwe visies op een veranderende maatschappij. De vierde editie van het tweejaarlijkse GDFB wordt gehouden van 17 tot en met 27 april in het historisch centrum van Breda.


DAGTOCHTEN BUSREIZEN DAGTOCHTEN

UITGAAN

MUSICAL JERSEY BOYS â&#x201A;Ź 42,50 28 mei (voor 14 mrt reserveren!) Vervoer, + 2e rangs tickets

SOLDAAT VAN ORANJE 16 jul en 24 sep

â&#x201A;Ź 77,50

DAGREIS LONDEN 29 mrt, 19 apr, 3 mei, 7 jun

â&#x201A;Ź 52,50

CIRQUE DU SOLEIL 27 apr (matinee)

â&#x201A;Ź 79,50

ROLAND GARROS 26 mei

â&#x201A;Ź 79,00

KEUKENHOF 10 apr, 3 en 14 mei

â&#x201A;Ź 32,50

RIJKSMUSEUM & Aâ&#x20AC;&#x2122;DAM 9 apr, 9 mei en 9 juni

â&#x201A;Ź 35,00

Vervoer + 2e rangs ticket

Vervoer, overtocht + plattegrond

Vervoer + 2e rangs ticket

Vervoer + entree Roland Garros

VLOOIEN MARKT

NU: 2 HALLEN ZONDAG

16 MAART RACKET-

CENTRUM Terheijdenseweg 500 4826 AB

Vervoer + entree

Vervoer + entree + vrij bezoek Amsterdam

DE BAZAAR IN BEVERWIJK 12 apr en 11 mei

â&#x201A;Ź 22,50

AMSTEL GOLD RACE 20 apr DAGREIS PARIJS 3 mei, 24 mei en 7 junI

â&#x201A;Ź 25,00

Vervoer + entree

â&#x201A;Ź 52,50

Vervoer, metroticket + plattegrond

DAGREIS DISNEYLAND 3 mei, 24 mei en 7 juni

BREDA

VOLG BREDA-NOORD/ TERHEIJDEN BIJ SCHAATSBAAN BREDA!

VAN 10 TOT 17 UUR INFO: 0161-456291

v.a. â&#x201A;Ź 70,00

Vervoer, metroticket + plattegrond

LIBELLE ZOMERWEEK 12 t/m 18 mei

â&#x201A;Ź 35,00

Vervoer + entree ]RPHL½NRUWLQJ

DE VOORJAARSKRANT IS WEER UIT! BESTEL VIA:

Voegwerk! vakbekwame

VOEGER zoekt voegwerk

www.brabantexpres.nl

06-55887266

D A N S E N RIJSBERGEN

Huisschilder Loodgieter

VOOR SINGLES & PAREN: ZATERDAG 15 MAART HARMONIEZAAL RIJSBERGEN

076-57.15.914 www.marnixbreda.nl

************************

LIVE BAND THE WIGS Ingang Lagestraat 1 cq 3 Zaal open 19.30 uur start 20.30 uur

*******************************

Koutershof

Naast de kerk Iedere zaterdag Zaal open 19.30 uur start 20.00 uur

Telefoon: 06 22 41 43 07

Te Koop

BUXUS TAXUS BUXUS BUXUS â&#x201A;Ź 0.40

30/50 cm

â&#x201A;Ź 0.60

BOL

PYRAMIDE

ø30 cm

50-70 cm

â&#x201A;Ź 5.00 â&#x201A;Ź 7.50 Zundert, 076-5973377

per stuk

Tuinman â&#x20AC;&#x201C; Stratenmaker nodig! Voor al uw TUINWERKZAAMHEDEN.

*******************************

2 jarig-20/30 cm

per stuk

Íť>>^KKZdE^dZd/E'E ÍťKW,K'EÍť^,KKED<E ÍťsKKZÍłEE:Z^hZdE ÍťKEZ,KhÍť^EK/E Íťt/:<hEEEKK<sKKZ>> DdZ/>EKZ'E Íť&sKZsE,dsh/> Íťh/>/:<WZ/:^KW's Íť'ZEd/KW>KE^tZ< ÍťKEZ,Kh>sE& ÎŚĎŻĎŹÍ&#x2022;ͲWZDE GRATIS PRIJSOPGAVE AAN HUIS

Frans Klaver, 076â&#x20AC;&#x201C;7660080 Oude Bredaseweg 4 Etten-Leur www.cafedeklomp.nl

WWW.HOBBYKAS.NL

PRESENTEERT Zaterdag 15 maart CafĂŠ OPEN: 16.00 uur

21.30 uur

Los Cabronitos

Een oprecht en uit het hart gespeeld eerbetoon aan de legendarische band Santana. Zondag 16 maart CafĂŠ OPEN: 16.00 uur

Op slechts 15 minuten van Breda E19 Breda - Antwerpen, afrit Hoogstraten

The Hot Dogs

16.30 uur

Een jonge en enthousiaste coverband met een passie voor muziek!

Budget kas

â&#x201A;Ź 350,-

Alu-pro kas

v.a. â&#x201A;Ź 925,-

Combi-pro kas

v.a. â&#x201A;Ź 950,-

Victoriaanse kas v.a. â&#x201A;Ź1400,Bel voor onze folder/prijslijst

Showterrein met 36 kassen

EMBREGTS KASSEN Gors 70 Hoeven 0165-502506

Uw krant is bij uitgeverij De Bode in uitstekende handen Informeer vrijblijvend naar onze mogelijkheden: Tel. 076 599 81 11 | www.internetbode.nl

OPEN DAG seniorenresidentie Ruitersbos ^Ä&#x17E;ĹśĹ?Ĺ˝Ć&#x152;Ä&#x17E;ĹśĆ&#x152;Ä&#x17E;Ć?Ĺ?Ä&#x161;Ä&#x17E;ĹśĆ&#x;Ä&#x17E;ZĆľĹ?Ć&#x161;Ä&#x17E;Ć&#x152;Ć?Ä?Ĺ˝Ć?Ĺ?Ć?Ä&#x17E;Ä&#x17E;ĹśÄ&#x201A;ĹľÄ?Ĺ?Ć&#x;Ä&#x17E;ĆľÇ&#x152;Ä&#x17E;Ĺ˝Ć&#x152;Ĺ?Ä&#x201A;ĹśĹ?Ć?Ä&#x201A;Ć&#x;Ä&#x17E;ĹľÄ&#x17E;Ć&#x161;Ć?Ä&#x17E;Ć&#x152;Ç&#x20AC;Ĺ?Ä?Ä&#x17E;Ĺ˝Ć&#x2030;Ĺ&#x161;ŽŽĹ? ĹśĹ?Ç&#x20AC;Ä&#x17E;Ä&#x201A;ĆľÍ&#x2DC;ZĆľĹ?Ć&#x161;Ä&#x17E;Ć&#x152;Ć?Ä?Ĺ˝Ć?Ä?Ĺ?Ä&#x17E;Ä&#x161;Ć&#x161;Ç Ĺ˝ĹśÄ&#x17E;ĹśÍ&#x2022;Ç Ä&#x17E;ĹŻÇ&#x152;Ĺ?ĹŠĹśÍ&#x2022;Ç&#x20AC;Ä&#x17E;Ć&#x152;Ç&#x152;Ĺ˝Ć&#x152;Ĺ?Ĺ?ĹśĹ?Ä&#x17E;ĹśÇ&#x20AC;Ä&#x17E;Ć&#x152;Ć&#x2030;ĹŻÄ&#x17E;Ĺ?Ĺ?ĹśĹ?Ĺ?ĹśÄ&#x17E;Ä&#x17E;ĹśĆ&#x152;ĆľĆ?Ć&#x;Ĺ?Ä&#x17E; Ć&#x2030;Ä&#x201A;Ć&#x152;ĹŹÄ&#x201A;Ä?Ĺ&#x161;Ć&#x;Ĺ?Ä&#x17E;ŽžĹ?Ä&#x17E;Ç&#x20AC;Ĺ?ĹśĹ?Í&#x2DC; Op Ç&#x152;Ä&#x201A;Ć&#x161;Ä&#x17E;Ć&#x152;Ä&#x161;Ä&#x201A;Ĺ?ϭϹžÄ&#x201A;Ä&#x201A;Ć&#x152;Ć&#x161;ĎŽĎŹĎ­Ď°Ĺ˝Ć&#x2030;Ä&#x17E;ĹśĆ&#x161;ZĆľĹ?Ć&#x161;Ä&#x17E;Ć&#x152;Ć?Ä?Ĺ˝Ć?Ĺ&#x161;Ä&#x201A;Ä&#x201A;Ć&#x152;Ä&#x161;Ä&#x17E;ĆľĆ&#x152;Ä&#x17E;ĹśÄ&#x17E;ĹśÄ?Ä&#x17E;ĹśĆ&#x161;ĆľÄ&#x201A;ĹŻĆ?Ć&#x161;Ĺ˝Ä&#x17E;ŏŽžĆ?Ć&#x;Ĺ?Ä&#x17E; Ä?Ä&#x17E;Ç Ĺ˝ĹśÄ&#x17E;Ć&#x152;Í&#x2022;Ç Ä&#x17E;Ć&#x152;ĹŹÇ&#x152;Ĺ˝Ä&#x17E;ĹŹÄ&#x17E;ĹśÄ&#x161;Ä&#x17E;Í&#x2022;Ç&#x20AC;Ć&#x152;Ĺ?ĹŠÇ Ĺ?ĹŻĹŻĹ?Ĺ?Ä&#x17E;Ć&#x152;Í&#x2022;Ĺ˝ĹľÇ Ĺ˝ĹśÄ&#x17E;ĹśÄ&#x161;Ä&#x17E;ŽĨĹ?Ä&#x17E;ŢŜĆ&#x161;Ä&#x17E;Ć&#x152;Ä&#x17E;Ć?Ć?Ä&#x17E;Ä&#x17E;Ć&#x152;Ä&#x161;Ä&#x17E;Ç&#x20AC;Ä&#x201A;ĹśĹ&#x161;Ä&#x201A;Ć&#x152;Ć&#x161;Ä&#x17E;Ç Ä&#x17E;ůŏŽž Ç&#x20AC;ŽŽĆ&#x152;Ä&#x17E;Ä&#x17E;ĹśĆ&#x152;ŽŜÄ&#x161;ĹŻÄ&#x17E;Ĺ?Ä&#x161;Ĺ?ĹśĹ?Í&#x2022;Ĺ?ŜĨŽĆ&#x152;ĹľÄ&#x201A;Ć&#x;Ä&#x17E;Ä&#x17E;ŜƾĹ?Ć&#x161;Ä&#x17E;Ć&#x152;Ä&#x201A;Ä&#x201A;Ć&#x152;Ä&#x161;Ä&#x17E;Ä&#x17E;ĹśĹ&#x161;Ä&#x17E;Ä&#x17E;Ć&#x152;ĹŻĹ?ĹŠĹŹĹŹĹ˝Ć&#x2030;ĹŠÄ&#x17E;ŏŽĸÄ&#x17E;ĹľÄ&#x17E;Ć&#x161;Ĺ?Ä&#x17E;Ć&#x161;Ć?ĹŻÄ&#x17E;ĹŹĹŹÄ&#x17E;Ć&#x152;Ć? vanuit onze Gasterie. tĹ?ĹŻĆ&#x161;ƾžÄ&#x17E;Ä&#x17E;Ć&#x152;Ç Ä&#x17E;Ć&#x161;Ä&#x17E;ŜŽÇ&#x20AC;Ä&#x17E;Ć&#x152;ŽŜÇ&#x152;Ä&#x17E;Ç&#x152;Ĺ˝Ć&#x152;Ĺ?Ä&#x17E;ĹśÄ&#x161;Ĺ?Ä&#x17E;ĹśĆ?Ć&#x161;Ä&#x17E;ĹśŽĨÇ Ĺ?ĹŻĆ&#x161;ĆľŽŜĆ&#x161;Ä&#x161;Ä&#x17E;ĹŹĹŹÄ&#x17E;ĹśŽĨÄ&#x161;Ĺ?Ä&#x17E;Ä?Ä&#x201A;Ä&#x201A;ĹśĹ?ĹśÄ&#x161;Ä&#x17E;Ç&#x152;Ĺ˝Ć&#x152;Ĺ? Ä&#x17E;Ä?Ĺ&#x161;Ć&#x161;Ä?Ĺ?ĹŠĆľĆ&#x2030;Ä&#x201A;Ć?Ć&#x161;Í?KĹśÇ&#x152;Ä&#x17E;ĹľÄ&#x17E;Ä&#x161;Ä&#x17E;Ç Ä&#x17E;Ć&#x152;ĹŹÄ&#x17E;Ć&#x152;Ć?Ĺ?Ä&#x17E;Ç&#x20AC;Ä&#x17E;ĹśĹ?Ć&#x152;Ä&#x201A;Ä&#x201A;Ĺ?Ä&#x201A;ĹśĆ&#x161;Ç Ĺ˝Ĺ˝Ć&#x152;Ä&#x161;Ĺ˝Ć&#x2030;Ä&#x201A;ĹŻĆľÇ Ç&#x20AC;Ć&#x152;Ä&#x201A;Ĺ?Ä&#x17E;ĹśÍ&#x2DC; dĹ?ĹŠÄ&#x161;Ä&#x17E;ĹśĆ?Ä&#x161;Ä&#x17E;Ć&#x152;ŽŜÄ&#x161;ĹŻÄ&#x17E;Ĺ?Ä&#x161;Ĺ?ĹśĹ?ĹŻÄ&#x201A;Ć&#x161;Ä&#x17E;ĹśÇ Ä&#x17E;ƾŽÍ&#x2DC;Ä&#x201A;Í&#x2DC;Ä&#x17E;Ä&#x17E;ŜŏĹ?ĹŠĹŹĹŠÄ&#x17E;ĹśÄ&#x17E;ĹľÄ&#x17E;ĹśĹ?ĹśŽŜÇ&#x152;Ä&#x17E;ĹśĹ?Ä&#x17E;ĆľÇ Ä&#x17E;ĨÇ&#x2021;Ć?Ĺ?ŽͲĎĆ&#x161;ĹśÄ&#x17E;Ć?Ć?Ć&#x152;ĆľĹ?ĹľĆ&#x161;Ä&#x17E;Í&#x2022; Ĺ&#x161;Ĺ˝Ä&#x17E;Ä?ĹŻĹ?ÄŁĹśĆ&#x161;Ä&#x17E;ĹśÄ&#x161;Ä&#x201A;Ĺ?Ä?Ä&#x17E;Ć?Ć&#x161;Ä&#x17E;Ä&#x161;Ĺ?ĹśĹ?Ĺ?Ä&#x17E;ĹśĹ?Ä&#x17E;Ć&#x161;Ä&#x17E;ŜŽĆ&#x2030;ŽŜĆ?Ä&#x201A;Ĺ?Ä?Ä&#x17E;ĹśĆ&#x161;Ć&#x152;ƾžÍ&#x2022;Ä&#x17E;ĹśĹ?ĹśŽŜÇ&#x152;Ä&#x17E;'Ä&#x201A;Ć?Ć&#x161;Ä&#x17E;Ć&#x152;Ĺ?Ä&#x17E;Ć?Ć&#x161;Ä&#x201A;Ä&#x201A;ĹśÄ&#x161;Ĺ?Ç&#x20AC;Ä&#x17E;Ć&#x152;Ć?Ä&#x17E; Ć?Ć&#x161;Ä&#x201A;ĹśÄ&#x161;Ć?ĹľÄ&#x17E;Ć&#x161;Ä&#x201A;ĹŻĹŻÄ&#x17E;Ĺ?ŜĨŽĆ&#x152;ĹľÄ&#x201A;Ć&#x;Ä&#x17E;Ä&#x161;Ĺ?Ä&#x17E;ĆľÇ&#x152;Ĺ˝Ä&#x17E;ĹŹĆ&#x161;Í&#x2DC;sŽŽĆ&#x152;Ä&#x17E;ĹŻĹŹÄ&#x17E;Ä?Ä&#x17E;Ç&#x152;Ĺ˝Ä&#x17E;ĹŹÄ&#x17E;Ć&#x152;Ĺ?Ć?Ä&#x17E;Ć&#x152;Ä&#x17E;Ä&#x17E;ŜůÄ&#x17E;ƾŏÄ&#x17E;Ä&#x201A;ĆŠÄ&#x17E;ĹśĆ&#x;Ä&#x17E;Í&#x160;

KĹśÇ&#x152;Ä&#x17E;Ä&#x161;Ä&#x17E;ĆľĆ&#x152;Ä&#x17E;ĹśÇ&#x152;Ĺ?ĹŠĹśĹ?Ä&#x17E;Ĺ˝Ć&#x2030;Ä&#x17E;ĹśÄ&#x161;Ç&#x20AC;Ä&#x201A;ŜϭϏÍ&#x2DC;ĎŹĎŹƾƾĆ&#x152;Ć&#x161;Ĺ˝Ć&#x161;Ď­Ď°Í&#x2DC;ĎŹĎŹƾƾĆ&#x152;Í&#x2DC;


KERKELIJK

VOLLE EVANGELIE GEM. IMMANUEL Wekelijkse samenkomsten op zondag om 10.00u en woensdag om 20.00u. Tweewekelijkse bijeenkomst voor de jeugd op zaterdag om 19.30u. Zie de agenda op www. veg-immanuel-breda.nl. Alle bijeenkomsten zijn aan de Academiesingel 27-27. Voorganger: C. Visser, tel. 0161-227671.

vrouwen va. 18 jr.; jonge vrouwen: meisjes 12-18 jr. 11.00u Vervolg jeugdwerk. Zondagsschool: leden va.12 jr; onderricht naar leeftijd; aparte onderzoekersklas. 11.40u Avondmaalsvergadering. Eredienst alle leeftijden. 13.00u einde.

PROTESTANTSE WIJKGEMEENTEN BREDA www.protestantsegemeentebreda.nl www.noorderbeemden.nl Veertig dagen tijd. Wijkgemeente Noorderbeemden Lucaskerk, Tweeschaar 125, aanvang 10.45u. Zondag 16 maart ds. W. Bisschop. Woensdag 19 maart Oecumenische vesper 19.30u. Tijdens alle diensten kinderopvang en kindernevendienst. Maandelijks Jongerennevendienst info: Noorderbeemden.nl. Bereikbaarheid wijkpredikant ds. W. Bisschop 076-5419603. Woensdag 19 maart 20.00u Ontwikkeling van de muziek in de kerk Een audiovisuele ontdekkingsreis met Annemiek Meijdam en Wim Willems. Altijd al willen weten waarom in de vastentijd geen gloria wordt gezongen? Waarom in de protestantse kerk geen latijn zingen? Bestaat er christelijke hardrock? Waar komt het gregoriaans vandaan? Een avond waarop veel vragen beantwoord worden. Wijkgemeente Breda Midden zuid Markuskerk, Hooghout 98, aanvang 10.00u Zondag 16 maart drs. H. Berflo. Tijdens alle morgendiensten kinderopvang en kindernevendienst. Veertigdagen project met de kinderen. Na alle diensten ontmoeting tijdens de koffie. Bereikbaarheid wijkpredikant ds. T. v. Prooijen 076-5423334. Johanneskerk, Dreef 5 aanvang 10.00u. Zondag 16 maart ds. M. wagenvoorde viering Heilig Avondmaal. Kinderkerk. Bereikbaarheid wijkpredikant ds. S. v. Meggelen: 0183-401265, 06-22576592. Verpleeghuis Aeneas: zaterdag 15 maart 18.15u ds. G.H. ten Thije m.m.v. de cantorij. Woonzorgcentrum de Breedonk: vrijdag 14 maart 15.00u ds. C. Nieuwenhuizen. Amphia ziekenhuis Molengracht: zondag 16 maart 10.30u pastor J. Looijse kerkkoor de Baai. Grote kerk: Oecumenisch middaggebed ieder dinsdagmiddag 12.30-12.50u. 18 maart ds. M. Wagenvoorde.

LEGER DES HEILS Hendrik Berlagestraat 102, tel.0765870344. Iedere zondag 10.30u samenkomst, enthousiaste samenzang en bijbeloverdenking. Kindernevendienst en event. kinderoppas. Zondag 10.30u Majoor Bakker.

GEREFORMEERDE GEMEENTE EBENHAËZERKERK Vriesdongen 1. Zondag: 10.00u leesdienst; 17.00u leesdienst. KERK VAN DE NAZARENER Odilia van Salmstraat 25, 4811 LA Breda. Samenkomsten 10.00u iedere zondagochtend. Voorganger P. Brouwer. www.bredanazarene.nl ZEVENDE-DAGS ADVENTISTEN BREDA EN OMSTREKEN Het Kruispunt, Harmonielaan 24 te Prinsenbeek. Contact: Dhr. L. Belder, tel. 0624554240. www.breda-adventist.nl. Alle Bijbelstudies gaan over het thema: Discipelschap. Download de studies via www. breda-adventist.nl. Ga naar sabbatschool en selecteer onder volwassenen “Discipelschap”. Zaterdag 15 maart 10.00u Bijbelstudie, thema: Wie geestelijk leiding geeft tot discipel maken 11.00u Eredienst, prediking: Dhr. L. Belder VOLLE EVANGELIE GEM. BREDA Elke zondag samenkomst in buurthuis Geeren-Noord, Philips Lammekensstraat 30, Breda-N., 10.00u., wisselende voorg. Crèche en kindernevendiensten. Secretariaat: J. den Hollander, tel.076-5870898. KERK VAN JEZUS CHRISTUS VAN DE HEILIGEN DER LAATSTE DAGEN Mgr. de Vetstraat 112, 4817 JP Breda, tel. kerk 076-5213141, tel. zendelingen 0652338961. Diensten: 10.00u. jeugdwerk: 3-11 jr; kinderkamer tot 3 jr. Priesterschapvergadering: mannen va. 12 jr.; Zusterhulpvereniging:

PAROCHIE BREDA CENTRUM St. Janstraat 8, 4811 ZL Breda, tel. 0765215764, info@parbc.nl; www.kathedraalbreda.nl Eucharistievieringen: H. Antoniuskathedraal; zondag 10.30u, maandag t/m vrijdag 12.00u, donderdag na de viering tot 13.00u Aanbidding. Begijnhof; zaterdag 17.00u Gebedsvieringen Begijnhof: maandag t/m vrijdag: 7.45u morgengebed woensdag: 18.00u jongerengebedsdienst DOOPSGEZINDE GEMEENTE BREDA Cimburgalaan 98 Breda. Zondag: 10.30u. CHR. GEREF. KERK MATTHEÜS www.cgkbreda.nl. Steendorpstraat 4; hoek Petegemstraat. Zondag 16 maart 10.00u ds. J. Vogel, Eindhoven. Tijdens deze dienst vieren we als gemeente van de Here het Heilig Avondmaal. 15.00u ds. J. Vogel, Eindhoven. Tijdens deze dienst houden we Nabetrachting: we kijken terug op het gevierde avondmaal en we zien vooruit. GEREF. KERK (VRIJGEMAAKT) Terheijdenstraat 9. Diensten: zondag 09.30u en 16.30u REMONSTR. GEM. BREDA E.O. Doopsgezind Centrum, Cimburgalaan 98. JERUZALEM PAROCHIE www.jeruzalemparochie.nl Vrijdag 16.00u Huize Ruitersbos, Ruitersboslaan 19.00u Huize Overakker, Brigidastraat Zaterdag 19.00u Mariakerk, Mariaplein 19.00u Vredenbergh, Lovensdijkstraat Zondag 9.30u Mariakerk, Mariaplein 9.30u Petrus en Pauluskerk, Graaf Hendrik III plein 11.00u Laurentiuskerk, Ginnekenweg 11.00u Sacramentkerk, Zandbergweg 1e Donderdag van de maand 9.00u Petrus en Paulusdagkapel, Graaf Hendrik III plein 1e Vrijdag van de maand 10.00u Sacramentskerk, Zandberglaan 15.00u Huize Breedonk, Willem van Oranjelaan THE BLESSING BREDA Christus Triumfatorkerk, Zandberglaan 31, www.maasbach.com. Samenkomsten: Zondag 10.30u; Woensdag 20.00u (gebedsdienst); Vrijdag 20.00u; Zaterdag 19.00u POiNT! Youth. Kinderopvang aanwezig. Info: 070-3635929. EVANGELIE GEMEENTE DE DEUR Teteringsedijk 87b, Breda. Telefoon 0621851844. Diensten: zondag om 11.00 en 18.00u.; woensdag om 19.30u. Zondagsschool 4 t/m 12 jr. Kinderoppas. Zaterdagavond jongerenavond: muziek, drama, film. EVANGELISCHE KERK JEFTA Kantoor: Voorerf 7, 4824 GM Breda, tel. 076-5717575. De diensten van Jefta worden elke zondag om 11.00u gehouden in Anna Rozenkranskerk, Meidoornstraat 111, Breda. Kinderopvang. Kinderdiensten. Om de 14 dagen speciale tienerdienst. Zondag 16 maart: Dienst. Spreker: Hans van der Meulen.

RAAD VAN KERKEN Iedere dinsdag om 12.30u is er in de Stiltekapel van de Grote Kerk een middaggebed. EVANG. BAPTISTENGEM. BREDA Groene Woud 2 (schoolgebouw Prisma De Rotonde). Zondag: 10.30u. Tel. info: 0765138105. www.ebgbreda.nl PROT. GEM. PRINSENBEEK - HET KRUISPUNT Secretariaat: Harmonielaan 24, 4841 VL Prinsenbeek, tel. 076-5614852; www.hetkruispunt.org. Zondag 10.00u. EVANG. LUTHERSE GEM. BREDA E.O. Kerkgebouw: Stadserf 3/Veemarktstraat 11, Breda. Predikante: mw. ds. M. Schulz 040-2417664; Diaken: mw. H. KlaaysenSiebrand 076-6712425. Kosteres: W. v.d. Bruggen 076-5220877; luthersekerkbreda@ gmail.com, http://breda.protestantsekerk.net/Zondag 10.30u. RK PAROCHIE PRINSENBEEK Secretariaat Markt 34, 4841 AC Prinsenbeek. Open op werkdagen van 9.00 tot 12.00 uur, tel 5412231 e-mail: secretariaat@parochieprinsenbeek.nl. Contactpastor mw. G. v.d. Korput (pastoraal werkster). Vieringen: zaterdag 19.00 uur; zondag 10.00 uur; dinsdag 9.00 uur. NAZARETHPAROCHIE BREDA WEST Secretariaat: Haagsemarkt 4, Breda, tel: 076-5213873, www.nazarethparochie.nl. Open op werkdagen van 9.00-12.00u/13.30-15.00u (m.u.v. woensdagmiddag). Voor dringende gevallen (ziekenzegen, ziekenzalving of overlijden): 0614962111. Zondag: 9.30u H. Moeder Gods; 11.00u H. Martinus ORTHODOXE KERK BREDA De Parochie van de Heilige Myrondraagsters is een Orthodoxe kerk. De kerk wordt zowel bezocht door Nederlanders als door mensen uit traditioneel orthodoxe landen. De liturgische taal is Nederlands. De diensten worden gecelebreerd door parochiepriester Vader Josef Sikora. Diensten: Elke 1e en 3e Zondag van de maand 10.00u 3e en 6e uur, 10.30u Goddelijke Liturgie. Adres: Kerkhofkapel, Vogelenzanglaan 21, Breda-Ginneken. Meer informatie: www. orthodoxekerkbreda.nl. AUGUSTINUSPAROCHIE BREDA Parochiekern Bethlehem Lucaskerk, Tweeschaar 125, 4822 AS Breda; open op werkdagen van 9.00-12.00u; tel. 076-5410194 (in noodgevallen teamtelefoon 06-10292794); e-mailadres: bethlehem@augustinusparochiebreda.nl. Viering: zondag 9.15u. Pastor: Frans Verkleij. Bereikbaar via het secretariaat. Zondag 16 maart: 2e zondag van de veertigdagentijd, 9.00u Lucaskerk woord-en communieviering. Voorganger: F. Verkleij. Parochiekern Franciscus Belgiëplein 6, 4825KT Breda; open op werkdagen van 9.00-12.00u; tel. 0765873482 (in noodgevallen teamtelefoon 06-10292794); e-mailadres: franciscus@ augustinusparochiebreda.nl. Vieringen: woensdag en 1e vrijdag 9.30u, zaterdag 19.00u, zondag 10.00u. Inloopochtend Voor Elkaar elke woensdag 10.00 tot 12.00u in Gemeenschapshuis de Biesdonk, Belgieplein 8. Meer info 076-5871820. Parochiekern Michael Hooghout 67, 4817 EA Breda; open op werkdagen van 9.00-12.00u; tel. 0765219087 (in noodgevallen teamtelefoon 06-10292794); e-mailadres: michael@augustinusparochiebreda.nl. Vieringen: Michaelkerk, Hooghout 67: 1e en 4e zaterdag 19.00u en zondag 11.30 u. Annakapel, Heusdenhoutseweg 34, Breda: maandag 09.00u, woensdag19.00u, vrijdag 09.00u en zondag 08.45 u; stilte en aanbidding: donderdag 14.00u. Kinderviering elke tweede zondag van de maand 10.30u in de Annakapel. Parochiekern Willibrordus PAGINA 22

Kerkstraat 1, 4847 RM Teteringen; open op werkdagen van 9.00-12.00u; tel. 0765713203 (in dringende gevallen: teamtelefoon 06-10292794); e-mail: willibrordus@ augustinusparochiebreda.nl. Vieringen: zondag 10.00u, dinsdag 19.00u en donderdag 9.00u. De website is: www.augustinusparochiebreda.nl Aanmelden gratis abonnement op de Nieuwsbrief: via de website bij “Aanmelden” of via e-mail: teamassistente@augustinusparochiebreda.nl

Spoelstra, Oosterbeek. Agenda: 20 maart 20.00u De rijke wereld van de Iconen (vorige kerknieuws). 8 april 20.00u Bijbelkring. 9 april Koffie-inloopochtend Mariëndal

ASSEMBLIES OF GOD PINKSTER GEMEENTE BREDA Dienst Engels. Cimburgalaan 98, tel. 0651150835; 013-4551487; 076-5418994. Zondag 13.00 tot 16.30u.

WORLDWIDE PROPHETIC EVANGELICAL MINISTRIES Zondag’s 14.00 uur. Ned./English. Hooghout 96 (Markuskerk) te Breda. Info: www. wpem.nl, tel. 06-12274947.

VOLLE EVANGELIE GEMEENTE DE LEVENDE STEEN Dinsdags 19.30u bijbelstudie/bidstondavond. Gemeenschapshuis de Biesdonk, Belgiëplein 8, Breda Noord.

H.H. MARIA/DYMPHNA Kapel van de H.H. Maria/Dymphna (Haagse Beemden), Moerenpad 10: 1e zondag vd maand 18.00u Vesperviering.

VICTORY BIBLE CHURCH INT. Lucaskerk, Tweeschaar 125, Breda. Samenkomsten: zondag 13.00-16.00u. Vertaling en kinderopvang aanwezig. Bijbelstudie: vrijdag 19.00-21.00u. Info: 076-5879857 of 06-45084992. NIEUW-APOSTOLISCHE KERK Balfortstraat 63 Breda. Diensten met wisselende priesters. Zondag: 10.00u, woensdag: 20.00u. www.nak-nl.org WAALSE KERK Catharinastraat 83b. Kerkdiensten in het Frans. Iedere tweede en vierde zondag vd maand 11.00u. Een Franstalige samenvatting van de preek wordt uitgedeeld. Informatie: www.waalsekerken.nl, ds. R.L. Dewandeler: 06-38771850. CAPITOL WORSHIP CENTRE Capitol Worship Centre, o.l.v. Apostle Alex en Ingeborg Stekelenburg iedere woensdagavond om 20.00u. in de Poelwei, Mgr. de Vetstraat 2 te Breda. Informatie Hannah Kroeze, 076-5994927. Diensten elke zondag om 15.00u in Nederlands & Engels, Zandberglaan 54, 4818 GL Breda, 06-40061346; www.capitolbreda.nl PROT. GEM. GINNEKEN/BAVEL Laurentiuskerk: Duivelsbruglaan 1 (Ginnekenmarkt) Breda. Predikant: Vacant; voor melding pastoraal bezoek: zie ouderlingen te vinden op de website. Koster: Dhr. A.H. van Wijk, Duivelsbruglaan 3, 4853 JD Breda, 076-5651807. Postadres: Protestantse Gemeente Ginneken, Postbus 4648, 4803 EP Breda; kbginneken@zonnet.nl; www. protestantsegemeenteginneken.nl. Kerkelijk bureau: Romenyhuis (achter de kerk). Geopend: 1e dinsdagavond van de maand van 19.00-20.00 uur. Wijkouderling: Dhr. W. Eland tel. 076-5613598 Zondag 16 maart: 2e zondag van de veertigdagentijd (Reminiscere). 10.00u Dienst van Schrift en Tafel. Voorganger: Ds. H.

WINNERS CHURCH INTERNATIONAL Gemeenschapshuis De Wegwijzer, Steendorpstraat 2, Breda-Noord (wisselaar). Pastors Ferdinand & Elmy Igbeche. Diensten in Engels en Nederlands vertaald. Zondag 11.00-13.00u. Kinderopvang aanw. Info: 076-5712237/06-15483563.

JONGE, KRACHTIGE PROFETISCHE MINISTRY Iedere donderdagavond 20.00-22.00u komen we als jonge, krachtige profetische ministry bij elkaar in ‘Centre Court’ boven treinstation Breda, Stationsplein 16. We zijn bereikbaar op 06-15370709 of per mail naar nathancivile@hotmail.com HET APOSTOLISCH GENOOTSCHAP Heusdenhoutsestraat 15, 4817 WB Breda. Voorganger hr. H. Tiemersma, tel. 0765416122. Contact: breda@apgen.nl Eredienst: 09.30u. ANNAHUIS Diaconaal Centrum Breda, geopend van 9.30-16.00u (vrijdag tot 15.00u). De middagen alleen op afspraak. Op dinsdag en donderdag inloop van 9.30-11.30u, Haagweg 3, 4814 GA Breda, tel. 076-5217964, info@annahuis.nl CHRISTENGEMEENSCHAP De Christengemeenschap, beweging voor religieuze vernieuwing. Mensenwijdingsdienst op zaterdag een keer in de maand. Voor informatie: 076-5422983, www. christengemeenschap.nl. CHRIST IN ACTION MINISTRIES ‘Biesdonk’, Belgiëplein 8, 4826 KT Breda. Samenkomsten: zondag 10.00-12.30u. Vertaling en kinderopvang aanwezig. Bijbelstudie: vrijdag 20.30-22.00u. Info: 0765204106; 076-5427839; 06-30559431. POOLSE RK PAROCHIE H. MAXIMILIAAN KOLBE Laurentius kerk, Ginnekenweg 333, Breda. Zondag 9.15u, Pastoor S. Klim 076-5321438 06-14243225. SERV.ORTHODOXE KERK Parochie “Heilige Nektarios van Egina”. Priester Vader Dusan Erdelj. www.svetinektarijeeginski.com. Steendorpstraat 4, 4826 EP Breda.

Artiesten bij The Gunners tijdens de derde helft BREDA - Met nog acht wedstrijden te gaan in de voetbalcompetitie 20132014 staat het eerste elftal van The Gunners op de 5e plaats van de ranglijst in de 3e klasse 3B. Het hele seizoen al is er een groep trouwe fans, die bij elke thuiswedstrijd voor de competitie van het eerste elftal een artiest regelen. Elke keer weer is het een groot succes en er zijn zelfs al verzoeken geweest om bepaalde artiesten een tweede keer te laten komen. En zelfs vanuit het eerste elftal is gevraagd of het mogelijk was een bepaalde artiest te regelen. Zaterdag 15 maart speelt The Gunners 1 een thuiswedstrijd tegen NOAD ’67 en

dan zal Danny Temming hier de derde helft voorzien van zang en entertainment, iedereen is van harte welkom en de toegang is gratis. Danny Temming is geboren en getogen in Utrecht. Hij had een fijn en warm gezin waar hij uiteraard als enige jongen het niet makkelijk had tussen al het vrouwelijk geweld. Zijn ouders hebben altijd een showband gehad en vaak als zij aan het optreden waren haalde zijn zussen en Danny de soundmixer naar beneden en gingen met z’n allen fijn een liedje zingen. Hierdoor is ook de liefde voor muziek ontstaan. Danny brengt in 2008 het nummer ‘Ik hou het meest van jou’ uit. Het wordt een klein succes en de singles ‘Ik mis je voor geen meter’ en ‘Ik wist niet dat je kwaad werd’ volgen.


Drie teams thuis actief in de mini-competitie

ONGEDIERTE?

GRATIS!

Wilt u meer informatie of een afspraak maken? Mail naar: info@traas.nl of kijk op:

Zegt het je wel wat, een uurtje later aan je werkdag beginnen? Nadat je de kids naar school hebt gebracht, in alle rust hebt ontbeten of de krant hebt gelezen? Om daarna in je bestelwagen te stappen en - niet gehinderd door de ochtendďŹ les - koers te zetten naar die vele trouwe en nieuwe klanten? Die je allemaal met plezier zien komen? Dan heb je alvast de juiste mindset om een succesvolle bofrost*-verkoper-chauffeur te worden...

Uw

Verkoper-chauffeur m/v

De meiden van Bavel MC3 wisten helaas maar 1 wedstrijd te winnen.

BAVEL - Vrijdag 7 maart was het in de badminton mini-competitie allereerst de beurt aan BC Bavel MC1 om in eigen huis punten te pakken. De â&#x20AC;&#x2DC;heren singlesâ&#x20AC;&#x2122; (in de mini-competitie is er geen onderscheid in jongens en meisjes en in deze wedstrijd speelde maar 1 jongen mee) werden eerlijk verdeeld. Ook de dames singles werden eerlijk verdeeld, met een 2-2 tussenstand als resultaat. Van de vier dubbels die volgden werden er 2 pas na de derde set beslist, helaas beide in het nadeel van BC Bavel. De andere 2 dubbels werden weer eerlijk verdeeld. De eindstand kwam hiermee op 3-5. Roy, Wies, Lola en Dewi hebben in ieder geval spannende en gezellige wedstrijden gespeeld, wie weet is het volgende keer andersom. Zondag 9 maart was het de beurt aan Bavel MC3 en Bavel MC4. Bavel MC3 moest tegen koploper High Speed, met spelers die toch we wat jaartjes ouder zijn. Nisa wist haar enkel

knap te winnen, maar Sylvie, Eva en Eva verloren helaas. Kristin en Eva kwamen in hun dubbel nog dichtbij een overwinning, maar moesten helaas toch hun meerdere erkennen in de tegenstander. Met een eindstand van 1-7 kan MC3 echter tevreden zijn, zij zijn tot nu toe het enige team wat al 2 keer een puntje van High Speed heeft afgesnoept. Bavel MC4 speelde thuis tegen Shot. Het team met RaďŹ&#x201A;y, Noa, Ymke, Anne, Nora, Evelien en Lise was weer compleet. Uiteindelijk wisten alleen Evelien en Lise hun dubbel samen te winnen. Ook hier was de einduitslag 1-7. Maar, het gaat in de mini-competitie om de gezelligheid en het leren spelen van wedstrijden en daarin is ook deze wedstrijd weer geslaagd. Komend weekend staan er voor Bavel MC2 twee wedstrijden op het programma en voor MC4 als weer de laatste uitwedstrijd. Benieuwd naar de totale planning en uitslagen? Op onze website www.bcbavel.nl staat alle informatie.

Verdiende overwinning Barca tegen Gloria UC BREDA - Barca verdiende afgelopen zondag volledig de overwinning, die men tegen een zwak spelend Gloria UC Uit Baarle-Nassau boekte.Het was al na drie minuten dat Serghino Resort door de verdediging van Gloria UC kon wandelen en fraai inschoot. Toen Crea Zimmermann datzelfde kon doen na 15 minuten leek de wedstrijd al beslist. Barca vergat echter door te drukken en na rust werd er aan beide zijden slechts matig gespeeld. Er waren veel kansen voor beide clubs, maar het was pas tien minuten voor het einde dat Gloria UC nog de 2-1 kon aantekenen. Het was wederom Crea Zimmermann die voor 3-1 tekende. Zodoende bleven de punten in Breda-Noord. De wedstrijd

stond onder goede leiding van Johan van de Bemt uit Hoeven, die een gemakkelijke wedstrijd had en geen kaarten of waarschuwing hoefde uit te delen. A.s. zaterdag om 14.30 uur speelt het Barca zaterdagelftal op sportpark de Wisselaar tegen het eveneens hooggeplaatste Rillandia uit Rilland-Bath. In Rilland-Bath werd ternauwernood 2-2 gespeeld. Dus het is oppassen geblazen. Barca zondag moet uit tegen Wernhout, waar thuis gemakkelijk met 3-0 van gewonnen werd, maar uit in Wernhout is andere koek. Programma zaterdag 15 maart 14.30u Barca (za)-Rillandia Zondag 16 maart 14.30u Wernhout-Barca

Fixit-zaalvoetbalcompetitie TETERINGEN - Op 24 mei wordt de ďŹ nale gespeeld van het bekertoernooi van dĂŠ competitie van de regio Breda, de Fixitzaalvoetbalcompetitie. Zoals gewoonlijk spelen niet 2 maar 4 teams die ďŹ nale in toernooivorm. Unibet en Kwikstaart hadden zich al in een eerder stadium weten te plaatsen en afgelopen zaterdag moesten daar nog twee teams bij komen. Nanuru, Tornado, JONKies en Aarts&Co bonden met elkaar de strijd aan. Vooraf was Nanuru de grote favoriet, omdat ze aan de leiding gaan in de sterkere A-divisie. Tornado liet echter verstek gaan, zodat er nog maar 1 ploeg hoefde af te vallen. Voor JONKies toch een moeilijke opgave, want zij spelen als enige in de B-divisie. Toch begonnen ze niet slecht in hun eerste duel tegen Aarts&Co. De eerste 10 minuten waren ze de bovenlig-

gende partij; Aarts&Co was onrustig begonnen en leed veel balverlies. JONKies kwam ook verdiend op 1-0. Daarna zakte de felheid wat weg en daardoor kon Aarts&Co beter in de wedstrijd komen. Dat leidde tot een 3-1 voorsprong voor Aarts&Co. JONKies kon nog een keer tegen scoren, maar dat was onvoldoende voor een punt. JONKies kon direct aan de bak tegen Nanuru. Hier was het krachtsverschil te groot. JONKies beperkte zich tot verdedigen en dat lukt het eerste kwartier vrij goed. Het onvermijdelijke doelpunt moest toch vallen en daarna kon Nanuru uitlopen naar een 4-0 overwinning. De laatste wedstrijd tussen Nanuru en Aarts&Co was alleen voor de statistieken, omdat beide ploegen zich nu al hadden geplaatst voor de ďŹ nale. Nanuru won opnieuw met 4-0.

â&#x20AC;&#x153;Harde werkers beginnen â&#x20AC;&#x2122;n uur later!â&#x20AC;?

BELASTINGAANGIFTE vakkundig ingevuld tegen betaalbare prijs bij u aan huis. tel.: 0653406935

Uw aangifte inkomstenbelasting voor â&#x201A;Ź 30,00

Klaar om onze vriesverse producten aan huis te bezorgen bij een groeiende kring van enthousiaste consumenten? Ook als dat betekent dat je â&#x20AC;&#x2DC;s avonds nog op pad bent? Maar wel mĂŠt de garantie van een vaste job, een vrij weekend, extra verlofdagen en korting op de bofrost*-producten? En niet te vergeten, dat extra uurtje quality time â&#x20AC;&#x2DC;s ochtends? Interesse? Mail dan je cv en motivatie naar breda@bofrost.nl Indien je nog vragen hebt, kan je bellen met de verkoopleider ter plaatse: Michael Van Vugt, 06 205 34 543. bofrost*, Weidehek 28, 4824 AS Breda.

Aangifte controle voor â&#x201A;Ź10,00 Mail uw gegevens naar info@hageadvies.nl Of bel: 06-83446035

BOEKHOUDER voor administraties en aangiftebiljetten.

SLAGBOOM Marijke Meustr. 100, Breda 076-5214282

Where retail comes to life

AUTOMONTAGEBEDRIJF

JOKO

Â&#x2021;6ORRSORRSVFKDGHDXWRÂśV PRWRUVWHNRRSJHYUDDJG Â&#x2021;$OOHJHEUXLNWHRQGHUGHOHQ RQOLQH Â&#x2021;9ULMZDULQJELMRSKDOHQ Â&#x2021;5HSDUDWLHHQRQGHUKRXG Lid ARN-Stiba-RDW 0DDOEHUJHQVWUD:HUQKRXW 7HO LQIR#MRNR]XQGHUWQO ZZZMRNR]XQGHUWQO

Het grootste KRINGLOOP warenhuis van Breda! IN- & VERKOOP: meubels, huisraad, witgoed, kleding, inboedels, antiek, e.d. Tevens gespecialiseerd in ONTRUIMINGEN van woningen.

HEMI bv, gevestigd te Tholen, is een internationale winkelinrichter, opgericht in 1968, die zich gespecialiseerd heeft in de inrichting van grootwinkelbedrijven als Blokker, Bruna, HEMA, Intertoys, M&S mode, Mediamarkt, Primark, Philips en Praxis. Het leveren van een totaalpakket van ontwerp tot montage, maximale EHWURNNHQKHLGELMGHRSGUDFKWJHYHUHQGHĂ&#x20AC;H[LELOLWHLWYDQRQ]HPHGHZHUNHUV zijn bepalend voor ons succes. We werken vanuit een diepgaande kennis van de opdrachtgever en denken in professionele totaalconcepten. HEMI bv heeft al jarenlang een gevestigde naam en reputatie in de professionele internationale markt. Om ons succes verder uit te breiden zijn wij op zoek naar

HET INBOEDELTJE Koele Mei 10 (Wijk Doornbos) 06-53774366 Geopend: ma van 13 â&#x20AC;&#x201C; 17 uur, di t/m za van 11 â&#x20AC;&#x201C; 17 uur.

 Â&#x2021;,1.23(5 Â&#x2021;$66,67(17352-(&7/(,'(5 Voor verdere informatie raadpleeg onze internetsite www.hemi.nl

ELEKTRONISCH ROKEN

GeĂŻnteresseerd?

www.grotekadoshop.nl

4690 AB Tholen, of per mail naar wgoorden@hemi.nl

Stuur uw CV met motivatie naar HEMI bv, t.a.v. W. Goorden, Postbus 59,

076-7501522 Meubelstoffering Brugel Woondesign WINKEL: Ginnekenweg 72 Breda Tel. 076-5148563 www.joopbrugelwoondesign.nl

Demmers Interieur Stuc en klusbedrijf

NU 20% KORTING

OP STUC EN SCHILDERWERK

0641211049 www.demmersinterieur.nl PAGINA 23

BrabantWerkt.nl bereikt maandelijks 35.000 kandidaten


Dbw 20140312