Page 1

THUIS IN DE REGIO

MIDWEEKEDITIE

O P L AG E :

S T E E N B E R G S E

5 MAART 2014 WEEK 10

Uitgeverij

10 . 0 0 0

TOTA L E O P L AG E Z E E L A N D EN WEST-BRABANT:

de

bode

ACTUALITEIT

GROOT MEDIACIRCUS ROND ‘KLEINE’ V1-KNAL

bv

I

Postbus

22,

4880

ONROEREND GOED

Volg ons via twitter: @SteenbergseBode

AUTO’S

AA

Zundert

I SPORT

SCHOOL EN LEERLINGEN NEMEN AFSCHEID VAN ELKAAR

Te l .

076

599

8 111

KERKELIJK NIEUWS

I

480.000

www.internetbode.nl VACATURES

BURRIE VOS SCHENKT LEUTIGE BORREL

PEEJLOOFDURP/POMPEDURP/RALDAL/STRIENESTAD/STRIENEDURPKE/VOSSE’OL - De carnavalvierders in de gemeente Steenbergen werden de afgelopen dagen getrakteerd op heel wat visueel spektakel. Pompedurp werd overspoeld door vremde en leutige figuren, terwijl de leutvierders in Strienestad, Strienedurpke en de Raldal heel wat beroemde artiesten van dichtbij konden bekijken. Ook in Peejloofdurp streken heel wat Holliewoodfiguren neer. In het jubilerende Vosse’ol genoot jong en oud van alle kermisattraksies in het dorp. Verderop in deze bode en op www.internetbode.nl leest en ziet u meer over de carnaval. FOTO CLAUDIA KOOLE

Privatisering sport kan vooruit

Anderhalf miljoen euro voor opknappen openbare ruimte

STEENBERGEN - Het college kan verder met de gesprekken over de privatisering van de binnen- en buitensportaccommodaties en de zwembaden. Een raadsmeerderheid besloot eind 2013 dat over vijf jaar zowel de gebruikers als gemeente de kosten voor sportaccommodaties gelijk verdelen. Wethouder Miriam Termeer legde de raad daarom een startnotitie voor. Gewoon Lokaal en de Volkspartij wilden zich niet op vastleggen op een percentage en stelde voor om de woorden ‘in principe’ toe te voegen. Termeer waarschuwde dat de gemeente dan ook kan kiezen voor een privatisering van 70 procent. De meerderheid van de raad volgde haar advies.

STEENBERGEN - Hij had twee weken geleden al gehoopt op applaus voor zijn voorstel voor de herinrichting van de openbare ruimte rondom de Steenbergse jachthaven, maar in deze verkiezingsperiode trof wethouder Bert van Kesteren een kritische commissie Ruimte & Economie. Na wat verduidelijking over het voorstel lukte het Van Kesteren donderdag wel om de handen op elkaar te krijgen voor de kwaliteitsimpuls van de jachthaven. Daardoor krijgt het college groen licht om zo’n 1,5 miljoen euro te investeren in de Steenbergse haven.

Nieuwe vergadervorm voor nieuwe raad STEENBERGEN - De nieuwe gemeenteraad krijgt na de verkiezingen van 19 maart te maken met een nieuwe structuur van vergaderen. De huidige fracties stemden donderdagavond in met het invoeren van het BOB-systeem. Dat staat voor beeldvormend, oordeelsvormend en besluitvormend. Daarbij worden de inwoners en ondernemers al aan de voorkant betrokken bij de besluitvorming door tijdens een beeldvormende vergadering in te spreken. Daarna buigen de fracties zich nog eens over het onderwerp, alvorens zij een besluit nemen. De nieuwe vergaderstructuur moet er ook voor zorgen dat besluiten sneller tot stand komen.

Flinke investering in havenkom

DOOR RIA VAN MEIR Het woord ‘smoel’ werd bij de behandeling van de investering in de openbare ruimte voor de jachthaven regelmatig in de mond genomen. Dat is immers de uitstraling die de haven na de herinrichting moet krijgen en die bezoekers vanaf de A4 moet verleiden te recreëren in Steenbergen. De gemeente ontwikkelde daarom een plan, waarbij de kop van de haven als blikvanger fungeert. De openbare ruimte wordt ingericht als recreatie- en ontmoetingsplek, met bankjes, houten vlonders en trappartijen, terwijl de parkeerplaats door de nodige groen zoveel mogelijk uit het zich wordt onttrokken. Om dat allemaal te realiseren, vroeg wethouder Bert van Kesteren de raad een bedrag van 1,4 miljoen euro beschikbaar te stellen. Daarnaast is er nog een kleine ton nodig

voor een aantal aanpassingen aan de jachthaven zelf, waaronder stroomvoorziening en de reparatie van een damwand.

weinig zin heeft. “We hebben er jaren geleden al voor gekozen om te investeren in StadHaven en daar hoort de jachthaven ook bij.”

Financiering Van Kesteren rekent daarnaast ook op een provinciale bijdrage van 500.000 euro vanuit het investeringsprogramma Landschap van Allure. Daar neemt de provincie pas op 12 maart een besluit over. Voor enkele partijen was dat aanleiding om uitstel te vragen voor het besluit, totdat de subsidie zwart op wit staat. Maar volgens de wethouder heeft dat in dit geval geen zin. “Het gaat om een cofinanciering. We moeten er daarom voor zorgen dat we de financiering aan de voorkant al geregeld hebben”, legt hij uit. Van Kesteren kreeg steun van zijn partijgenoot Jan Ooms, die de andere raadsleden erop wees dat terugtrekken van het voorstel

Akkoord Toch was de behandeling van de jachthaven in deze verkiezingsperiode voor enkele raadsleden een mooie gelegenheid om hun politieke tegenstanders eraan te herinneren hoe zij in het verleden over dit onderwerp stemden. Het leidde er uiteindelijk toe dat alle partijen alsnog hun akkoord gaven voor het voorstel. Alleen Ger de Neve van de Volkspartij stemde tegen, al kwam dat voor wethouder Van Kesteren niet als een grote verrassing. “Het zit al in zijn naam, het ‘nee’-zeggen.” Maar daar was De Neve het zelf niet mee eens. “Ik ben heus niet altijd tegen, maar besluit gewoon vanuit mijn boerenverstand.”

VOOR HET LAATSTE ACTUELE LOKALE NIEUWS KIJK OP WWW.INTERNETBODE.NL

Raad wil creativiteit in cultuurbeleid STEENBERGEN - De gemeente Steenbergen moet groei en ontplooiing van kunst en cultuuruitingen ten bate van een uitdagende en inspirerende samenleving stimuleren en faciliteren. Die ambitie heeft de voltallige gemeenteraad na een amendement van Gewoon Lokaal toegevoegd aan de kunst- en cultuurnota De Smaak van Steenbergen. In de nota verwoordde het college al zijn ambities om ieder kind een basis te bieden voor een inspirerend en betekenisvol leven en kunst en cultuur te zien als stimulans voor de sociale cohesie. Met de derde ambitie wil de raad vooral de creativiteit van culturele activiteiten in deze tijd van bezuinigen stimuleren.

Steenbergenaar vast voor aanrijding STEENBERGEN - Een 23-jarige Steenbergenaar is aangehouden op verdenking van poging tot doodslag voor het aanrijden van zes carnavalsvierders in Stampersgat. De Steenbergenaar zat als passagier in de auto bij een leeftijdsgenoot uit Moerdijk, toen de bestuurder zondagnacht doelbewust inreed op een groep mensen. Vier slachtoffers raakten ernstig verwond en moesten naar het ziekenhuis worden gebracht. Twee anderen konden ter plaatse behandeld worden. De inzittenden pleegden daarna vluchtmisdrijf. Hun auto werd later teruggevonden aan de Havenweg in Dinteloord. Het tweetal wordt verdacht van poging tot doodslag en zit nog vast.


ACUPUNCTUUR EN SHIATSU-THERAPIE De praktijk voor Shiatsu-therapie van Sabine Wigman is al jaren bekend binnen en buiten onze regio. Naast haar werk als Shiatsutherapeute en docente heeft ze inmiddels haar Praktijk uitgebreid en zich verder gespecialiseerd als Acupuncturiste.

vermogen van het lichaam wordt aangesproken. Deze therapievormen worden al jaren gezien als waardevolle aanvulling voor een beter welzijn en worden vergoed via de aanvullende verzekering van de meeste zorgverzekeraars. De vraag wanneer nu Acupunctuur of Shiatsu-therapie is een individueel traject voor ieder mens en voor iedere klacht. Tijdens het eerste consult wordt dit besproken.

Na een uitgebreide diagnose worden bij de Acupunctuur-behandeling steriele, zeer dunne naalden ingebracht op bepaalde acupunctuurpunten op de energiekanalen in het lichaam, die in verbinding staan met de organen en hun functies. Acupunctuur en Shiatsu-therapie zijn onderdeel van de Traditionele Chinese Geneeswijze “TCM”, waarin het zelfhelend

Een greep uit veel voorkomende klachten: Spanningen, angst, nervositeit Hoofdpijn, overgangsklachten Nek-, schouder- en rugklachten Slaapproblemen, vermoeidheid, Spijsverteringsstoornissen Menstruatieklachten Depressieve klachten Allergieën, astma, chronische verkoudheid etc.

Sabine werkt samen met therapeuten binnen de Fysiotherapie, Osteopathie en Psychologie, waardoor u niet van het kastje naar de muur wordt gestuurd, maar vaak binnen een praktijk terecht kunt. Als erkend therapeut is Sabine aangesloten bij het V.N.T. en RBCZ.

Voor afspraken kunt u terecht: Praktijk voor Acupunctuur & Shiatsu Therapie E.: sabinewigman@shiatsupraktijk.info T.: 0166 66 28 18, Mobiel: 06 46 337115 Behandelingen volgens afspraak

WO

DO

VR

ZA

05 06 07 08 MRT MRT MRT MRT

Weer het KWAL ITEI TS KE UR M!ER K 20 14 on tvan gen!

+KOOP- KOOK KOOK AVOND DEMO’S DEMO’S +KOOPAVOND

. FEESTELIJKE ACTIEWEKEN . . . . . . . .

.......

Alleen keukenzaken die op alle punten een positieve waardering van consumenten krijgen, ontvangen het KEURMERK KWALITEIT KEUKENBRANCHE voor één jaar. Dit geeft consumenten zekerheid!

Uitgekiend ro! tot op de €u

Wij hebben ook voor 2014 het Keurmerk ontvangen! Met hoge cijfers en daar zijn we best een beetje trots op!

Welko m in onze show room !

Uitgekiend ro! tot op de €u

4620

10 6 9

590

4850

Ook in zwart leverbaar!

S s s st .. . De stilste afzuigers!

UITGEK IEND GRAN IET, STEEN GOE D!!

Fr a nkkraae n ! 3-in-1

7 90 acht niet langer....

p er mn afet: er va

W

Ontdek het gemak van Franke 3-in-1 kokend water kranen.

Voordeel en genieten!

* + Diverse KOOK WO RK SH OP S + Volop WOON INS PIRATIE + Nie uw e MO DE LLE N *Zie site voor data en tijden!

DIVE RSE KLEU REN DBAS IC-L INE STENEN WER KBLA DEN !

925

4 90

196

1 ɞə

590


ACTUALITEIT

Spannende momenten net voor explosie V1

Groot mediacircus rond ‘kleine’ knal KRUISLAND - Enigszins teleurgesteld keerden de cameraploegen van de NOS, Hart van Nederland, RTL Nieuws en het Jeugdjournaal donderdag aan het einde van de middag huiswaarts. De ontploffing van de V1 aan het Dirksdijkje in Kruisland bracht niet het gewenste spektakel, waarop de nationale media en de vele ramptoeristen hadden gehoopt. “Maar het ging ons ook niet om de mooie plaatjes, maar om de bom op een zo verantwoorde wijze tot ontploffing te brengen. En in die opzet zijn wij dan ook geslaagd”, reageerde de Steenbergse burgemeester Joseph Vos na afloop. DOOR RIA VAN MEIR Toch beleefde de Explosieven Opruimingsdienst (EOD) enkele minuten voor de explosie nog spannende momenten. Aangekondigd was om klokslag 16.00 uur de V1 tot ontploffing te brengen, maar uit veiligheidsoogpunt drukte de EOD acht minuten eerder al op de knop. “We hebben de bom afgedekt met een berg zand van vijfduizend kuub, die maar liefst 8,9 meter boven het maaiveld uitstak. Daardoor ontstond er een enorme druk op de bodem. Om 15.45 uur ontdekten we flinke scheuren van wel veertig centimeter diep in de bodem. Die dreigde het te begeven, waardoor de lading zand in beweging zou komen. Ook in de sleuven rondom de zandberg kwam langzaam grondwater in te staan door de druk. Daarom konden we geen kwartier meer wachten en hebben we heel snel de bom gecontroleerd laten exploderen”, legt EOD-luitenant Peter Zaal uit. Balans De gecontroleerde explosie was volgens zijn EOD-collega kolonel Henk van der Slik om de twee effecten van de V1 zo beperkt mogelijk te houden.

“De bom kent een tweetal effecten: een aardschok en een luchtdrukwerking. Bij een gecontroleerde explosie is het zoeken naar een balans tussen beide effecten. Wanneer we de luchtdrukverplaatsing helemaal zouden indammen, hadden we een heftige aardschok gehad. Andersom geldt hetzelfde. We konden dus ook niet wachten toen de berg dreigde te verzakken, omdat we dan de balans zouden kwijtraken”, vult hij aan. Toch kan de EOD met een tevreden gevoel terugkijken op de hele detonatie. “Veiligheid staat bij ons voorop. De effecten hebben we uiteindelijk goed weten in te dammen”, concludeert Van der Slik. Doffe knal Daardoor viel de knal voor de buitenwacht wat tegen. De enorme berg zand bleek zijn werk te hebben gedaan. De explosie wist het zand in enorme hoeveelheden te verschuiven, maar tot spectaculaire beelden met opspattend zand leidde het niet. Ongeveer een kilometer van de V1 vandaan was de explosie slechts waar te nemen als een doffe knal. Uit de verslagleggingen van de vele aanwezige journalisten en cameraploegen was op te maken dat zij er toch allen wat meer van hadden ver-

Links boven: De V1 wordt bedekt met 5000 kuub zand. De berg is maar liefst 8,9 meter hoog. Rechts boven: De knal verplaatst het zand. Links onder: De V1 vergaat tot stof. Links onder: De explosie laat een krater van 20 meter breed achter. FOTO’S LEO ADRIAANSEN

wacht. De hele dag waren diverse landelijke media aanwezig om verslag te doen van de detonatie van de V1. Aangezien de EOD slechts eens in de tien jaar zo’n bom tegenkomt, was het ook een unieke gebeurtenis. De EOD organiseerde daarom zelfs een busreis naar het terrein, zodat de diverse tv-zenders op locatie interviews konden afnemen.

Bewoners De bewoners hadden het gebied toen al lang verlaten. Zij werden om 04.30 uur gewekt door de politie, zodat om klokslag 07.00 uur de werkzaamheden konden beginnen. “Het aanbrengen van de springstof liep nog wel enige vertraging op door de stugge Brabantse klei”, vertelt Zaal na afloop.

Pas tegen de avond, nadat de EOD de omgeving had gecontroleerd, konden de bewoners onder begeleiding van de politie, die de woningen veilig verklaarde, weer huiswaarts keren. Burgemeester Vos is vol lof over het begrip van de omwonenden. “Zij hebben vanaf het eerste moment meegewerkt. Dat verdient een groot compliment.”

‘Kon jij maar met on s mee naar het nieuwe gebouw’

School en leerlingen nemen afscheid van elkaar STEENBERGEN – Na een feestelijke dag vol met liedjes, brieven en een polonaise, hebben de leerlingen en leraren van Maria Regina, afscheid genomen van hun schoolgebouw. Na de voorjaarsvakantie verhuizen de kinderen naar de nieuwe locatie aan de Waterlinie in Steenbergen. Het torentje zelf had tijdens een feestelijke middag heel veel mooie dingen te zeggen over zijn leerlingen. “Ik ga bijna blozen van de mooie liedjes en brieven”, sprak het torentje. DOOR THIJMEN ALLEMAN Dat de kinderen het jammer vonden om

naar een nieuw gebouw te gaan, was meer dan duidelijk. Uit de kelen van de aanwezige kinderen klonk tijdens een van

de liedjes ‘kon jij maar met ons mee naar het nieuwe gebouw’ gevolgd door een niet mis te verstaan ‘omdat ik van je hou’.

Blijf op de hoogte van het

lokale nieuws www.internetbode.nl

FOTO THIJMEN ALLEMAN

www.internetbode.nl

Leerlingen van de Maria Regina basisschool luisteren aandachtig naar verhalen van het torentje.

Verbazing De kinderen hadden een heel programma ingestudeerd voor het gebouw met het Lachende Torentje. Het begon met een gezellig liedje, als ode aan de school die langs de Middenwal staat. Maar dat was beslist niet alles. Zo hadden kinderen uit groep vijf allemaal een afscheidsbrief geschreven. Deze brieven bestonden veelal uit mooie herinneringen en vragen aan het torentje. “Ik heb jou nog zoveel te vragen, maar ik zal ze roepen als ik voortaan langs fiets. Geef jij dan antwoord?” vroeg een meisje zich hardop af. Het torentje wist zich geen raad met alle lieve woorden. “Ik zou jullie allemaal wel een zoen willen geven, maar ik sta stijf van de verbazing over wat een mooie dingen jullie over mij zeggen.”

Gelukkig voor hem lieten de leraren zien dat zij niet per se weg wilden. Wethouder Cor van Geel kwam namens de gemeente de sleutels ophalen. Enkele docenten moesten twee keer nadenken voordat ze dan toch de sleutel inleverden bij Van Geel. “Moet ik hem echt teruggeven?”, vraagt leraar Ludo Goossens. “Het moet echt Ludo, maar ik help je wel”, antwoordt directeur Eric Graafmans. Na het feestelijke spektakel, had het torentje nog twee wensen. “Mag ik nog een keer het schoollied horen? En ik zou het heel leuk vinden als jullie nog een keertje door me heen wilden lopen.” Het gevolg was een leutige polonaise dwars door de school, terwijl de kinderen luid het schoollied zongen.”

‘Samen nieuwe geschiedenis schrijven’

Geschiedenis Graafmans snapt wel waarom sommige leraren even twijfelden over het teruggeven van hun sleutel. “Ik ben hier nog niet heel lang directeur, maar ook ik zie de charme van dit gebouw. Daarbij zijn veel mensen uit Steenbergen hier ooit naar school gegaan. We laten veel geschiedenis achter.” Toch is het volgens hem goed om naar een nieuw gebouw te gaan. “We hebben een nieuwe visie en de mogelijkheden die we aan de Waterlinie straks hebben, passen daarbij. Een eigen gymzaal, een techniek lokaal, een podium, kinderopvang, alles zit erop en eraan. Laten we daar dan maar beginnen met het schrijven van een nieuwe geschiedenis.”

Schoollied Ondanks dat het torentje hoog boven de omliggende huizen uitsteekt, kon hij net het nieuwe gebouw niet zien. “Ik ben zelfs al op mijn tenen gaan staan, maar ik kon het net niet zien.” Geen probleem voor de leerlingen van Maria Regina. Door met zijn allen te springen, hielpen ze het torentje aan een extra zetje, waardoor hij net het nieuwe gebouw kon zien. “Nou dat ziet er mooi uit, ik ben best een beetje jaloers.”

U kunt uw advertentie opgeven via de button “Advertentie aanleveren”

Redactie kunt u aanleveren via de button “Redactie aanleveren”

PAGINA 3

Volg ons op Twitter: @SteenbergseBode.


Het voorjaar in huis met TMC Koudekerke Hoewel we geen echte koude winter hebben gehad, is iedereen toch altijd weer blij als het voorjaar begint. Het blijft langer licht, de temperatuur stijgt, de bloemen komen tot bloei; allemaal rede nen tot vrolijkheid! Om dat goede voorjaarsgevoel bij u te stimuleren deelt TMC Koudekerke graag een aantal voorjaarstips met u. Zo bent u er bij de komst van de lente in maart helemaal klaar voor!

Meubelen en Woningstoffering TMC Koudekerke voert alleen de allerbeste merken. Merken met een uitgesproken stijl en eigen identiteit. Het zijn die merken dieTMC Koudekerke bijzonder maken en, gecombineerd met advies op maat, ervoor zorgen dat als u kiest voor uitgesproken lifestyle altijd tevreden naar huis gaat.

Voorjaarstips

Maar wat zijn die bijzondere merken dan? Denk aan Keijser & Co., Olav Home en Grange. Daar-

1. Berg uw winterse accessoires op

naast hebben we diverse soorten kalkverf en

en haal het voorjaar in huis met

stoffen om de gewenste sfeer in uw interieur te

kleurrijke opvallende accessoires.

creëren. Is uw interieur niet aan een complete

2. Kies voor een trendy behang

restyle toe, maar wilt u dit voorjaar wel eens wat nieuws? Kom dan naar onze winkel voor bijvoorbeeld nieuwe gordijnen en een nieuw karpet. Door deze kleine

om die ene saaie muur een opfrisbeurt te geven. 3. Groepeer accessoires met een mooi bloemwerk.

aanpassingen krijgt uw interieur

4. Houd je van opvallende

direct een andere look and feel!

kleuren, schilder dan één hele muur in de kleur die

Gratis interieur advies! Wilt u de bijzondere lifestyle van TMC Koudekerke in uw huis realiseren? Vul dan uw gegevens in en wij nemen contact op voor een gratis bijzonder binnenhuisadvies!

je altijd al mooi vindt. Wilt u meer voorjaarstips of uw ideeën concreet maken? Kom dan naar onze winkel in Koudekerke. Met een deskundig team van 5 enthousiaste medewerkers nemen we alle tijd voor u. Wij staan

Vul uw gegevens in en mail het naar miranda@tmcwoonwinkels.nl of stuur je aanvraag naar TMC Koudekerke, Dorpsplein 35, 4371 AC Koudekerke.

garant voor uw persoonlijk woongenot door alles af te stemmen op uw woonwensen.

Ja, ik wil gratis interieuradvies Naam E-mail

Kleurijke accessoires

Straat Postcode/plaats Tel. Woonruimte waarvoor u een interieuradvies wilt:

Een fris tapijt of vloerkleed in vrolijke kleur kleed uw huis leuk aan.

TMC, de leukste interieurspecialist die de verwachtingen overtreft! TMC Koudekerke | Dorpsplein 35 | (0118) 55 55 33 | www.tmcwoonwinkels.nl


ACTUALITEIT

Toespraakjes met de nodige kwinkslagen en verder vooral veel leut

Column

Ook burrie Vos schenkt leutige borrel STRIENESTAD- Op de burrieborrel was het als vanouds weer een gezellige bedoening. Afgevaardigden van de carnavalsleut uit Strienestad, Strienedurpke, ‘t Vosse-ol, Peejloofdurp, de Raldal en Pompedurp kwamen weer massaal naar het gemeentehuis om daar met elkaar een paar leutige uurtjes door te brengen onder het genot van een hapje en een drankje, toespraken en vooral veel muziek.

Eugène de Kok

Zonder thermische lans Leuk voor de slachtoffers was het nooit, maar vroeger - en misschien komt het alleen door de films die over hen zijn gemaakt - leek er rondom criminelen nog wel eens een zweem van romantiek te hangen. Iedereen kent Billy the Kid, Al Capone, Bonnie en Clyde en Ronnie Biggs, de Engelsman die na The Great Train Robbery in 1963 werd opgepakt, maar in 1965 uit de gevangenis ontsnapte en tot 2001 in alle vrijheid leefde in Brazilië. Het waren keiharde criminelen, maar zijn ook een soort mythen geworden. Zelf heb ik een zwak voor ‘meesterkraker’ Aage Meinesz, misschien wel omdat hij een tijdje in mijn woonplaats leefde waar hij uitbater was van een bordeel. Aage M. kwam uit een welgestelde familie. Zijn overgrootvader was burgemeester van Amsterdam én Rotterdam geweest. De kleine Aage koos een andere professie. Hij kreeg met zijn legendarisch geworden thermische lans elke bankkluis open. Bij zijn kluisroven gebruikte hij nooit geweld en hij liet het geld van particulieren ongemoeid. Het leverde de welbespraakte, charmante verschijning een bescheiden sterrenstatus op. Zijn grootste ‘succes’ boekte hij bij de Nederlandsche Middenstandsbank in Helmond, die hij 600.000 gulden armer maakte. Peanuts vergeleken met het nieuws van vorige week: de ‘roof’ van 744.000 Bitcoins van de (bijna) failliete Bitcoin-beurs Mt. Gox. Van wat? Van Bitcoins, digitale munten waarmee mensen betalen op internet. De waarde van de roof wordt aan de hand van de wisselkoers geschat op zo’n 350 miljoen euro. Hoe ze zijn gestolen weet niemand. Wanneer? Geen idee. Het is überhaupt niet zeker of ze wel zijn gestolen en of Bitcoins over een jaar nog iets waard zijn in het echte leven. Wie achter de megaroof zit, is helemaal een raadsel. Me louter baserend op vooroordelen stel ik me energiedrankjes drinkende, ongeschoren en lijkbleke, op de zolder bij hun ouders wonende jongens voor. Zij zijn verantwoordelijk voor één van de grootste bankroven ooit, zonder dat iemand het lijkt te snappen en weet waar het geld is gebleven. En dat zonder thermische lans. Misschien is het de perfecte misdaad, maar de romantiek? Die is ver te zoeken.

Prins Ruud I heeft burrie Vos zojuist een nieuwe ambtsketen omgehangen.

DOOR ELNA HELLEMONS

Colofon Kantoor regio West-Brabant Sint Catharinaplein 12, 4611 TS Bergen op Zoom, Tel. 0164 251 411, Fax 0164 245 089 Hoofdkantoor Bredaseweg 26, 4881 DE Zundert, Postbus 22, 4880 AA Zundert Tel. 076 599 8111, Fax 076 599 8199 Steenbergse Bode Steenbergse Bode Redactie Ria van Meir Correspondent Elna Hellemons, Joan Geerts Acquisitie Jolanda den Haring Druk Drukkerij Vorsselmans Sluittijden Advertenties dinsdag 14.00 uur Verenigingsnieuws en lezersfoto’s dinsdag 12.00 uur Aanleveren via www.internetbode.nl Bezorgklachten 076 599 8111

De muziek werd ten beste gegeven door de dweilbands T´oonladders zat, BenD´1, de Vosseblaozers, de Pompeblaozers, de Drie Kwartjes en D´n Dweilberg. Volop gelegenheid dus om te dweilen, maar ook om weer eens bij te kletsen met elkaar. En natuurlijk was er in de diverse toespraakjes vooral ruimte voor kwinkslagen en plaagstootjes over en weer. Motto´s Waarnemend burgemeester Joseph Vos mocht het spits afbijten door iedereen van harte welkom te heten. Als rasechte Tullepetaon voelt hij zich in Strienestad toch ook wel thuis, maar vanwege zijn naam voelt hij deze dagen

W E E K B L A D

Uitgeverij de Bode b.v. behoudt zich ten aanzien van de inhoud van deze uitgave en/of website zowel het auteursrecht voor conform artikel 15 lid 1 sub 4 van de Auteurswet als het databankrecht.

Puzzel week 10 De oplossing van deze puzzel is in week 10 te vinden op www.internetbode.nl

‘Gemeentehuis laatste tijd net een duiventil’ Prins Ruud I van ´t Vosse-ol vindt dat het gemeentehuis de laatste tijd vooral veel weg heeft van een duiventil. Prins Jurgen I van Pompedurp vindt dat ´Groot-Pompedurp´ te vergelijken is met de Efteling, met in iedere kern een bijzondere attractie. Zo denkt hij dat Kruisland over vier jaar wel de Olympische Spelen kan organiseren. In de krater die is ontstaan na de ontploffing

van de V1 kan bijvoorbeeld een gève ijsbaan komen. Vos De burrieborrel heeft wel wat weg van een carnavaleske receptie, en daar horen ook cadeau´s bij. Zo krijgt ´burrie´ Vos onder andere een ambtsketen, met daarop de afbeelding van een vos, uit handen van de jubilerende Prins Ruud I die op zijn beurt door Prins Strienius V een bronzen insigne en een mooie plaquette overhandigd krijgt. Behalve voor toespraakjes is de burrieborrel ook bedoeld voor de muziek. Die zorgde er dan ook voor dat de juiste stemming er al snel in zat. Want de polonaise in de hal van het gemeentehuis, die versierd is met serpentines, dat zie je alleen op de burrieborrel.

‘Het was voor mij een optelsom om ermee te stoppen’

Geen beurs en WPC in Steenbergen STEENBERGEN – Het promoten van Steenbergse ondernemers langs de route van een internationale wielerwedstrijd. Dat was in een notendop het idee van ondernemer René Heijnen, die daarvoor de World Ports Classic van 2014 naar Steenbergen wilde halen. Eerder deze week maakt de organisatie van de wielerwedstrijd bekent dat Steenbergen niet op de route ligt, maar het initiatief strandde al eerder. “In december heb ik besloten om ermee te stoppen”, stelt René Heijnen. DOOR THIJMEN ALLEMAN De World Ports Classic is een jaarlijkse wielerwedstrijd tussen de twee havensteden Rotterdam en Antwerpen. De eerste editie vond plaats in 2012. Het parcours gaat over de wegen van Zeeland, Noord Brabant en Vlaanderen. Vorig jaar besloot René Heijnen in samenwerking met de gemeente om een poging te wagen de wedstrijd langs Steenbergen te halen.

© www.sudokusite.eu

natuurlijk vooral verwantschap met ´t Vosse-ol. Hij vindt dat de diverse motto´s niet zouden misstaan in de verkiezingscampagne.

FOTO ELNA HELLEMONS

Interessant “Het doel was om de wielerwedstrijd te gebruiken om bedrijven uit Rotterdam en Antwerpen in contact te brengen met ondernemers uit Steenbergen”, legt Heijnen uit. “Kijk, wij kunnen hier geen grote containers kwijt, maar een vestiging hier kan zeer interessant zijn voor bedrijven die ondersteunend werk verrichten. Hiervandaan ben je in korte tijd in zowel Rotterdam als Antwerpen over de snelweg.” Om de contacten te kunnen leggen, moest wel eerst de wielerwedstrijd langs Steenbergen komen. “Daarom is er contact gePAGINA 5

weest tussen wethouder Leo Heijmans en mij, om samen te kijken wat we konden regelen.” Aanvankelijk verliep de samenwerking goed. “We hebben contact gelegd met wedstrijdorganisator ASO, maar ook met wethouders uit Bergen op Zoom en Woensdrecht, omdat zij in hetzelfde gebied zitten. We mochten zelfs aanwezig zijn bij een feestelijk avond waar de start van de race werd gevierd. Ik weet niet of het ons gelukt was, maar de contacten waren behoorlijk goed.” Financiën De samenwerking liep kort daarop stuk op de financiën, volgens wethouder Leo Heijmans. “Er moest een substantieel bedrag komen om de bedrijvencontactdagen te financieren.” Over de precieze hoogte wil Heijmans niet veel kwijt. “Laat ik zo zeggen, dat ik niet denk dat ze het bij elkaar zouden krijgen.” Toch kwam Heijnen een heel eind. “In totaal heb ik nog 30.000 euro losgekregen bij bedrijven.” In december besloot Heijnen echter te stoppen met het initiatief. “Voor mij was het een optelsom,

waardoor ik besloot om er niet mee door te gaan. Zo waren er een aantal aanbestedingen van de gemeente, die niet naar bedrijven uit Steenbergen gingen. Het lijkt me tocht dat de gemeente dat moet stimuleren. Ik zeg niet dat ik perse dat werk moet hebben, maar van de wijze van aanbesteden klopt geen bal! Daarnaast kreeg een van mijn huurders een dwangsom opgelegd, zonder dat ik was ingelicht.” Toekomst Daarmee was voor Heijnen de maat vol. “Dat schoot bij mij gewoon in het verkeerde keelgat en ik was er klaar mee. Daarom heb ik aangegeven dat ik dit initiatief ging stoppen. Ik ben onder andere ook gestopt met het voorzetten van het door mij binnengehaalde Starterscentrum West Brabant, waar ik veel geld in geïnvesteerd heb.” Daarmee heeft de ondernemer zijn samenwerking met de gemeente voorlopig stilgelegd. “Ik ben een positief persoon, maar dit viel gewoon verkeerd. Misschien dat ik in de toekomst wel weer ga proberen om iets te organiseren.


Politiek reageert op stelling in aanloop gemeenteraadsverkiezingen

‘Burgerparticipatie manier om te bezuinigen’ STEENBERGEN - De gemeenteraadsverkiezingen staan voor de deur. Een belangrijk moment voor de gemeente Steenbergen. De Steenbergse Bode speelt daarop in door drie stellingen voor te leggen aan de politieke partijen. De tweede stelling luidt: Burgerparticipatie is vooral een mooie manier voor de overheid om te bezuinigen. Gewoon Lokaal “Eens. Dat wil niet zeggen dat wij mordicus tegen burgerparticipatie zijn. Alleen moet het doel volgens ons niet bezuinigen zijn, maar het bewerkstelligen van een betere samenleving. We moeten het, ook als gemeente, met veel minder geld stellen, maar we moeten als inwoners ook los komen van de gedachte dat alles door de overheid geregeld moet worden. Veel zaken kunnen inwoners veel beter en goedkoper regelen dan de gemeente. Tel daarbij het bevorderen van het ‘wij-gevoel’ op en er ontstaat absoluut een win-winsituatie. Maar die moet wel ontstaan door overleg en samenwerking, niet door een opgelegde bezuiniging.” D66 “Oneens. Wanneer de gemeente initiatieven van onze inwoners ondersteunt krijgen zij wat en hoe zij het daadwerkelijk willen. De gemeente zal niet meer de partij zijn die zegt wat en hoe het moet gebeuren, die bepaalt wat het beste voor zijn burgers is en die alles zelf uitvoert. Onze inwoners staan zelf aan het roer aangezien ze het beste en het snelst zien wat kan worden gedaan in hun wijk of omgeving. Wanneer de gemeente de helpende hand toesteekt met de uitvoering, creëren wij

samen met onze inwoners een samenleving en omgeving waar ze graag willen wonen, werken en recreëren.” VVD “Oneens. Naast dat de VVD streeft naar een zo klein mogelijke overheid is burgerparticipatie noodzakelijk geworden om voorzieningen in stand te houden die op een andere manier onbetaalbaar zouden worden. De tijd van ‘de overheid zorgt voor alles’ ligt definitief achter ons. Onze inwoners zullen zelf hun verantwoordelijkheid moeten nemen en hun steentje bijdragen in hun gemeenschap. Als je zelf meewerkt en verantwoordelijk bent voor het product, ben je er ook zuiniger op. Je bent dan meer betrokken bij de gemeente. Je wordt lid van het sterke team om zaken te verbeteren.”

Buurtpreventie is een goed voorbeeld van burgerparticipatie.

voorzieningen zal toenemen en dat kunnen we niet uitsluitend afwentelen op de werkenden.” CDA

PvdA “ Nou, dat lijkt ons niet. Als burgers meedenken is dat prima. We moeten burgerparticipatie niet verwarren met: “Doe alles maar zelf”. Dat komt dan neer op: Ieder voor zich en god voor ons allen”. Burgers weten prima wat er nodig is en kunnen een boel zelf. We mogen echter de zorg voor elkaar en solidariteit niet uit het oog verliezen. Het is ook nodig want het beroep op de openbare

“Wij moeten komen tot een verandering van werken en de burger beter betrekken bij wat de gemeentelijke overheid doet zodat we zowel wat betreft de kwaliteit als de kosten een verbeterslag kunnen maken. Natuurlijk is het in deze tijd van bezuiniging ook belangrijk om de kosten te drukken. Maar ook als er geen crisis was geweest, dan was de burgerparticipatie er ook gekomen want onze samenleving verandert zodanig dat hier behoefte aan

is. Bovendien is burgerparticipatie voor het CDA slechts een tussenstap, want de volgende stap heet overheidsparticipatie, waarbij de overheid meedoet en participeert bij initiatieven die door de bevolking ontwikkeld worden. Inmiddels hebben we gelukkig de eerste initiatieven al mogen zien.” Volkspartij “Eens. Het is juist de Volkspartij die van mening is dat de overheid er voor de burgers moet zijn en niet andersom. De landelijke overheid schuift taken naar de gemeenten toe echter zonder daar voldoende geld bij te geven.”

ARCHIEFFOTO

SteenbergenAnders “Oneens. Burgerparticipatie is de manier om inwoners te betrekken bij het openbaar bestuur. Bezuinigen is geen keuze, het is een noodzaak. Al in 2006 stond burgerparticipatie in het verkiezingsprogramma van Steenbergen Anders. Wat wij doen voor onze inwoners, dienen wij ook met onze inwoners te doen. De gemeenteraad staat nooit tegenover haar inwoners, maar naast haar inwoners. Wij zijn er voorstander van, dat de mening van inwoners eerst aantoonbaar gemaakt wordt, aleer de raad besluiten neemt. Vooral waar het noodzakelijke financiële ombuigingen betreft, dienen gebruikers eerst gehoord te worden.”

Debater Jeffrey van Woerden gaat met de winnaarsbeker naar huis

Veiligheid en drugs hot item tijdens jongerendebat ‘t Ravelijn STEENBERGEN - Op initiatief van Ravelijndocente en DOOR!-fractievoorzitter Wilma Baartmans vond er in de raadszaal van de gemeente Steenbergen een debat voor scholieren van de middelbare school plaats. Er waren zes verschillende partijen opgericht voor deze gelegenheid en er moesten heuse actuele thema’s worden besproken, zoals ouderen en jongeren, milieu, buitenlandse werknemers, omgeving en onderwijs. Al doende kwam men uit op een heel ander onderwerp dat niet op de agenda was geplaatst. Veiligheid bij het uitgaansleven, alcoholgebruik en drugs voerden uiteindelijk de boventoon.

De Partij voor Eenheid, Scholing en Toekomst had de beste debater bij zich.

FOTO CLAUDIA KOOLE PAGINA 6

DOOR CLAUDIA KOOLE Het eerste thema dat behandeld moest worden was jong en oud. De zes partijen mochten hun standpunten indienen. De Jongeren Partij Steenbergen wil gratis openbaar vervoer voor de jeugd en meer mobiliteit voor ouderen. De Partij van de Zenderbikes wil dat ouderen jongeren nog iets gaan leren. “Breien ofzo”, wordt als voorbeeld genoemd door Ilse van Opdorp. De jongeren zouden op hun beurt ouderen iets kunnen leren over het gebruik van een iPad. Bij de Partij voor de Leerling vindt Jurrien Mink dat jongeren alvast in de politieke banken moeten zitten om mee te beslissen over de toekomst voor jongeren en ouderen. Wimar Lindenberg, die we vorige week nog zagen als winnaar en zwemmer bij de sportverkiezing in Steenbergen, vindt mobiliteit ook erg belangrijk. Wimar zit bij de Partij voor Eenheid, Scholing en Toekomst. Koen Brooijmans van De Jonge Democraten vindt dat er best een jongerendisco mag komen waar geen alcohol wordt geschonken. Het thema jong en oud wordt uitgebreid besproken. Zo uitgebreid dat er meteen een uitloop is in de tijd. Fietsplan Bij het onderwerp milieu presenteert Ilse van Opdorp van de Partij van de Zenderbikes een fietsplan. Je neemt de fiets in plaats van de bus. De fiets is met een speciaal pasje van het slot te halen en heeft zelfs wifi voor internetbereik. Dat brengt de raadszaal in een ietwat hilarische stemming. “Die fiets wordt dan veel te groot met zo’n grote accu erop om wifi te gebruiken”, brengt Jeffrey van Woerden naar voren.

Marijn de Jong van de Partij voor de Leerling geeft ook zijn mening: “Ilse, ik vind het een stom idee.” Het fietsplan wordt nog met een financieel plaatje secuur toegelicht, maar het heeft geen zin meer. Dit milieuvoorstel redt het niet. Bij het thema onderwijs wordt duidelijk dat men streeft naar een HAVO/VWO-onderwijs in Steenbergen, maar of dat daadwerkelijk kan worden gerealiseerd, zal de toekomst moeten uitwijzen. Politie Burgemeester Joseph Vos heeft veel schik in het jongerendebat. Hij ziet het enthousiasme en de bevlogenheid in antwoorden samengaan. Als het debat een wending krijgt naar drugsoverlast en veiligheid op straat, wordt hij op een andere manier alert. “Nee, maar dit vind ik ontzettend interessant. Wat is jullie beleving? Ik wil dat graag weten”, uit hij als een betrokken burgemeester. Andere thema’s die op de agenda stonden moeten worden geschrapt vanwege tijdgebrek. Het debat gaat vooralsnog door over het onderwerp drugs en veiligheid. Jeffrey van Woerden: “Ik heb ‘s avonds geen veilig gevoel op straat.” Emily Martens: “Er ligt veel drugsafval in de stad en in het park. De politie rijdt één keer rond en dat was het dan.” De buurtpreventie in bepaalde kernen wordt niet gezien als een sterke arm. Jurrien Mink: “Ik word zenuwachtiger van politie dan van de buurtpreventie.” Er is duidelijk meer behoefte aan blauw op straat binnen gemeente Steenbergen. Jeffrey van Woerden, van de Partij voor Eenheid, Scholing en Toekomst die geleid werd door Maurice Remery, mocht aan het eind van het debat de winnaarsbeker van beste debater in ontvangst nemen.


Algemene Kennisgeving Openbare vergadering Algemeen Bestuur maandag 10 maart 2014 om 14.00 uur in het gebouw van WVS-groep aan de Bosstraat 81 (4704 RL) Roosendaal (vergaderzaal directie).

PRIJS

VERLAGINGEN

Agenda:

17. B

ER WEIN T LIN R ER

HY OP

1. Opening. 2. ResumĂŠ van de openbare vergadering van het algemeen bestuur op 20 december 2013. 3. Lijst van ingekomen en uitgegane stukken / mededelingen. 4. Rapportage 4e kwartaal 2013 WVS-groep. 5. Pro forma berekening uittreding uit de GR van WVS-groep. 6. Voorstel inzake begrotingswijziging 2014. 7. Voorstel inzake procedure vaststelling begroting 2015. 8. Rondvraag. 9. Sluiting.

2013

s

s Y

BERLINER GOLD LIN

O

B

PH

1 7. ER

E R W EIN T

R

Bosstraat 81, Postbus 1130, 4700 BC Roosendaal, Tel. 0165 596500, Fax 0165 561263, Email info@wvsgroep.nl, www.wvsgroep.nl

Gebr. Timmermans b.v. Boekerman 4 (Borchwerf 11) Tegenover Saver Milieustraat 4751 XK Oud Gastel Tel.: 0031 (0)165 - 31 77 46 info@krt.nl www.krt.nl of mobiel.krt.nl

UW OUDE KABEL EN METALEN ZIJN GELD WAARD! Gebr. Timmermans is al bijna 60 jaar actief in de recycling van metalen. Wij beschikken over de vereiste vergunningen en zijn ISO gecertificeerd. U kunt dagelijks kabel en metalen, tegen contante betaling, aanleveren. Ook kunnen wij, bij voldoende volume, containers op uw locatie plaatsen.

0HWDDOSULM]HQJHOGLJZHHN10 plastic koper kabel plastic aluminium kabel loodkabel koper loodkabel aluminium ]XLYHUEODQNNRSHU RQ]XLYHUNRSHU gemengd rood geel koper aluminium roest vrij staal ]XLYHUORRG ]LQN electro motoren LM]HU accu’s wasmachines, drogers auto katalysator

van 2.69

Southern Creek Vin de Pays Du ComtĂŠ Tolosan Shiraz-AustraliĂŤ

vanaf

tot

â‚Ź 1,50

â‚Ź SNJ â‚Ź 0,65 p/kg â‚Ź 1,00 p/kg â‚Ź 0,50 p/kg â‚Ź SNJ â‚Ź 3,75 p/kg â‚Ź SNJ â‚Ź SNJ â‚Ź 0,80 p/kg â‚Ź 0,80 p/kg â‚Ź 0,90 p/kg â‚Ź 0,75 p/kg â‚Ź SNJ â‚Ź 0,15 p/kg â‚Ź SNJ â‚Ź 0,11 p/kg â‚Ź

0.75 l

 â‚Ź 3,00

  per kg per stuk

van 3.99

van 3.99

2.49 3.09 3.39 3.79

Zuidwest-Frankrijk

â‚Ź 0,80

van 3.29

0.75 l

Mooiberg

Mooiberg wit

Cabernet Sauvignon Zuid-Afrika

Sauvignon Blanc Zuid-Afrika

0.75 l

0.75 l

Vanaf woensdag 05-03-2014

Tennisballen

Draagbare stoomreiniger Capaciteit voor 45 minuten hete stoom.

E HUIS

HET HEL

IGD!

GEREIN GRONDIG

4 stuks in koker.

4.99 Tennisracket Incl. hoes.

3ULM]HQRQGHUYRRUEHKRXGYDQNZDOLWHLWHQPDUNWRQWZLNNHOLQJHQ Openingstijden:PDWPGRQGHUGDJXXU‡YULMGDJXXU‡]DWHUGDJXXU

49.99 4 STUKS

Uitnodiging voor alle agrariÍrs! In 2014 komt waterschap Brabantse Delta naar u toe. Bent u agrariÍr en wilt u meepraten en meedenken over het werk van waterschap Brabantse Delta, de nieuwste inzichten over risico’s op wateroverlast en andere zaken die voor u van belang zijn? Kom dan naar ÊÊn van de drie regionale bijeenkomsten. Op 10, 11 en 12 maart 2014 organiseert het waterschap weer de jaarlijkse Waterschapskringen. De leden van het dagelijks bestuur willen graag met u van gedachten wisselen over ontwikkelingen die voor u van belang zijn. Hoe kan het waterbeheer u daarbij ondersteunen? Lever met deze bijeenkomst uw bijdrage in de ontwikkeling van het nieuwe Waterbeheerplan voor de periode 2016-2021! U bent om 20.00 uur van harte welkom op ÊÊn van de volgende bijeenkomsten: Maandag 10 maart: De Parel Zalencentrum, Prinses Margrietstraat 15 in Fijnaart Dinsdag 11 maart: De Tijd, Antwerpseweg 24 in Rijsbergen Woensdag 12 maart: ’t Maoske, Middelstraat 24 in De Moer Loon op Zand Vanaf 19.30 uur zijn de deuren geopend voor de ontvangst met een kopje koffie of thee. Waterschap Brabantse Delta Bouvignelaan 5, 4836 AA Breda, Postbus 5520, 4801 DZ Breda T 076 564 10 00, F 076 564 10 11 E info@brabantsedelta.nl, I www.brabantsedelta.nl

Snijplankjes

4.99

Vers & voordelig!

34.99 Vanaf woensdag 05-03-2014

*

50% Mandarijnen

goedkop

er

1 kg

v an 1.99

0.99

43% goe dkoper

Witlof 500 g

v an 0.79

0.45

* Versaanbieding geldig vanaf woensdag 05-03-2014 t/m dinsdag 11-03-2014. Zet- en drukfouten zijn voorbehouden.

HOGE KWALITEIT - LAGE PRIJS

www.aldi.nl


CARNAVAL

De Pompeblaozers blaasden leutige muziekfiguurtjes

Prins Jurgen geniet van alle figuren.

In stijl aangekleed: een hondenfiguurke.

Prins Jurgen aar wel hele raore figuure in zunne durp

Pompedurp bol van ‘vremde en leutige’ figuren POMPEDURP - De carnavalsoptocht in Pompedurp had vele verrassingen in petto met verschillende figuurkes. Bij de Fatsisters mocht het wel een maatje minder zijn met een hele smakelijke tafel vol zoete en hartige cupcakes als dieet. Kleurrijke wagens met fantastische creaties gingen als kunstwerken door de straten. DOOR CLAUDIA KOOLE BC ‘t Haantje had hele wilde figuren bij zich met het motto ‘Wa dun figure daor in ‘t wilde westen’. Het carnavalsmotto van Kruisland is ‘Wa dun figuur’ en daar werd heel creatief mee omgegaan. De wijkvereniging De Leutschoppers hadden een grote sportieve club met fitte figuren zoals de fitkids en de fitmans. De andere wijkvereniging De Deurdouwers had als motto ‘Pippo Circus’ met verschillende clowns. Het Deurdouwertje Joep Stander had als jongen van 8 jaar een eigen wagen met tekst ‘Nie jin! Maor: Twee!! Raore figuure’. Hondenfiguurke Wat niet bij de optocht hoorde, maar wel in stijl was aangekleed, was het hondje Bibbertje die buiten zijn pluizige witte haren een matrozenpakje aan had. Wat een hondenfiguurke langs de kant van de weg. De Leutstampers hield het in zonnige sferen met ‘Wa dun strandfiguur’. En natuurlijk was de wagen van BC De Begienurs met motto ‘Pompedurpse Brandweer: wa dun figuure!’ een lust voor het

carnavalsoog. Ook Batman kwam langs in zijn grote zwarte automobiel. Kruisland heeft met de carnavalsoptocht geen raar figuur geslagen. Uitslag Publieksprijs: BC De Begienurs Leutprijs kinderen: De enne van ut Hoantje Leutprijs volwassen: De Leutschoppers Grote wagens: 1. BC De Begienurs; 2. BC DT Witte Gei’t; 3. BC Gebeiteld; 4. BC Cruysland Kleine wagens: 1. De Deurdouwers; 2. BC ‘t Haantje; 3. De Leutstampers; 4. Pompeblaozers Kleine groepen: 1. Dodo’s; 2. De leutige minions; 3. De BMW-boys; 4. De Enne van ut hoantje; 5. De Figuurantjes; 6. Quinten Grote groepen: 1. Fatsisters; 2. De Leutschoppers; 3. W’oorkus digt Paren en enkelingen: 1. Anoniempjes; 2. De Troela’s; 3. Joep Stander; 4. De BFF’s; 5. Koen en Cyril; 6. Big fat boys Meer foto’s zijn te vinden in het fotoalbum op www.internetbode.nl

BC De Begienurs won zowel de publieksprijs als de juryprijs.

Allemaal fitte figuren bij wijkvereniging De Leutschoppers

BC Gebeiteld bracht bijzondere boerderijfiguren mee naar Pompedurp

Fatsisters houden hun figuur mee un cupcakekuur

Wilde figuren in het Wilde Westen van BC ‘t Haantje PAGINA 8

. FOTO’S CLAUDIA KOOLE


HEKKENBOUWER Grote stockverkoop op alle poorten uit voorraad!

Henny de Groen Gastelseweg 208 4704 RT Roosendaal 06 5703 5772 Vraag gratis en vrijblijvend een offerte aan!

-20%

Spijker 67 - 2910 Essen Tel. 591 Tel.00323 03 6676676 65 91 Open: di tot vrij van 9 tot 12u en van 13 tot 18u Zaterdag van 9 tot 15u. Zon- & maandag gesloten

HANDEL

EN

TRANSPORT

TE KOOP:

Bestratingsmaterialen en sierkeien, speciaal gebakken, 5, 7 en 10 duimers. Dit alles direct leverbaar tegen zeer concurrerende prijzen.

VERHUUR:

Afvalcontainers

van 6 m3 tot 40 m3

Ganse maand maart LENTE-opruiming!

DE GROOTSTE KACHELSPECIAALZAAK VAN HET ZUIDEN!

Tel. 076 - 5976060 GSM 06 - 53937700

#ANADAWEG°° °0:°(ALSTEREN° I°7WWMR GROEPNL° %°INFO MR GROEPNL°

3HOWROOM°GEOPEND° $I›°VRIJ°°›°° :A°°›°° 4°°°°°

Complete woning stoffeerder Wij komen vrijblijvend met stalen aan huis! Vloerbedekking Laminaat Gordijnen Vitrage Vinyl

Jan Jochems

Ook op de ‘reeds afgeprijsde’ sierpoorten.

AD SCHILLEMANS

OPENHAARDEN | HOUTKACHELS | ONDERHOUD & REPARATIE

Vakkundig Betrouwbaar Goede service Leuke aanbiedingen

gestoffeerd inclusief tapijt WINTER- Trappen en arbeid â‚Ź 390,-! Nu kamerhoog/

ACTIE! gordijnstoffen vanaf â‚Ź 19, per m. 95

Ad Schillemans - Kaaistraat 67 - 4651 BM Steenbergen Tel. Fax. 0167 - 56 56 50 Mobiel 06 - 54 32 73 63 www.woningstoffeerder.com

GRATIS JURIDISCH ADVIES

ADVERTORIAL

Een nieuw plafond in ĂŠĂŠn dag! U ziet het niet zitten? Dat begrijpen wij volkomen. Want een nieuw plafond in de woonkamer, keuken, slaapkamer, kantoor of zelfs de badkamer doe je niet elke dag. Ruimte leegmaken, alles afdekken en stof, heel veel stof is wat er overblijft als je gaat verbouwen. NIET BIJ PLAMECO! Wij spannen een nieuw plafond onder uw huidige plafond in slechts ĂŠĂŠn dag ! Terwijl de meubels blijven staan. En we ruimen alles netjes op en nemen de rommel mee. Kom kijken op onze plafondshow hoe mooi het bij u kan worden. Met sierlijsten of zonder, met uw eigen lampen of (LED) inbouw verlichting, alles kan.

INLOOPSPREEKUUR: Iedere dinsdag 17.00 tot 19.00 uur Pasteurlaan 1 Bergen op Zoom (nabij Lievensberg Ziekenhuis)

OF MAAK TELEFONISCH EEN AFSPRAAK: 0164-266600

Natuurlijk is Plameco plafonds erkend door het CBW

VITAK Advocaten

Uitnodiging Plafondshow

(' ) & ' & % $  # !+ ,

0()# & , 02 Zaterdag 8 maart Zondag 9 maart* !

 

                      

  " 

!                      

#  

     %   

    

  % 

         &

$    

      

        

'  

    

'

       '     

   + , '  

 ) *  

( (          

' &  

  

    

        '                   

   

  

 -  

  .  

  

     

    

 

       

   

 

!"

Uw plafondadviseur Katy Vermeulen

10.00 tot 16.00 uur 10.00 tot 16.00 uur 11.00 tot 15.00 uur

Ik heb belangstelling voor Plameco Plafonds en wens kosteloos documentatie en prijsopgave.

Telefoon: Adres: Postcode:

Naam: Woonplaats:

Opsturen in gesloten enveloppe (postzegel niet nodig) naar PLAMECO PLAFONDS, antwoordnummer 436, 4800 VB Breda

      

   

 

+ %.-#19($0+()12$-9$0+("'2(-&

()#$-1#$7$1/$"( +$1'.5*3-237("'3(24.$0(&+ 2$-4..0+("'2$-.4$0#$4$+$ ,.&$+()*'$#$-4 -#(23-($*$$-!$/0.$%#$/+ %.-#1612$$,$*.%8$12 2*+ 0

BEZOEK ONZE SHOWROOM: Weidehek 125 - 4824 AT Breda 076 - 762 00 00 - www.plamecoplafonds.nl


Zelfs artiesten uit de dood staan op voor leutstoet

EXCLUSIEVE BODE DAGEN zater BIJ SKIDÔME &mazonddaagg 1165

Artieste in actie op de Raldal

art 20 14

BC John F. Kennedy groep bracht heel wat overleden artiesten naar de Raldal.

RALDAL - Met het carnavalsmotto van Steenbergen ‘Kek’s wa d’n artieste!’ was het een spektakel om door Raldal te lopen. De carnavalsoptocht showde een eigen verzameling aan artiesten, tot aan lugubere en bloederige taferelen toe. & glamour en spannende taferelen door de straten van Welberg.

Lieneke en Louise trokken als echte artiesten door de Raldal.

DOOR CLAUDIA KOOLE Wie denkt dat de Raldal een saai carnavalsdorp is, zou er eens een wandeling moeten maken door de straten. Buiten de carnavalsoptocht geldt er tevens een prijs voor gevelversiering. Veel gevels van huizen zijn op een bijzondere en opmerkelijke manier versierd. Paparazzi Ook in de leutstoet zelf was heel wat te beleven. In de Raldal voer een waar jacht door de straten met de tekst ‘Kek’s wa d’n artieste jacht’ van Dweilband D’n Dweilberg. De boot zat dan ook vol met muzikale artiesten. En waar veel artiesten samen komen, daar is ook de paparazzi aanwezig. Die werd vertegenwoordigd door Linda Scherpenisse met het motto ‘Raldalse Papperatsie’. Zij haalde de eerste prijs bij Enkelingen. BC John F. Kennedygroep had wel een hele bijzondere wagen. Zij hadden een zwart rijdend kerkhof met motto ‘Vor de carnaval komt elke artiest uit z’n kiest’.

Bij de wagen liepen zombi’s en de graven waren besmeurd met bloed. En bij Miranda van de Pligt en de rest was het motto ‘Gin afgezaagd sirkus’. Hier werd een meisje zogenaamd door midden gezaagd die vervolgens weer ongeschonden opstond. Het was een opmerkelijke optocht met glitter

Uitslag: Geveldweil: 1. Annemiek Bakx; 2. Fam. Bax - de Bont; 3. Fam. de Keizer. Grote wagens: 1. BC 33 cl; 2. BC John F. Kennedy groep; 3. D’n Dweilberg Kleine wagens motorisch: 1. BC de Wiskes Boys Kleine wagens trappend/lopend: 1. Miranda v/d Pligt en de rest; 2. Marit Heshof en Lotte Iriks; 3. Bart, Janne, Lars en Jens; 4. Romee Gladinnes. Kleine groepen: 1. De Strienestadse Aor Artieste; 2. Lies, Maurits, Joost en Maureen. Grote groepen: 1. Willemijn Rog Paren: 1. Lieneke en Louise Enkelingen: 1. Linda Scherpenisse; 2. Anna Zomers Meer foto’s zijn te vinden in het fotoalbum op www.internetbode.nl

Skidôme Rucphen & Skidôme Terneuzen

50% KORTING ACTIE Proefles skiën of snowboarden 2 uur vrij skiën of snowboarden 1 uur tuben en sleeën

van € 29,50

2 heats ijskarten (Rucphen) GlowGolf (Rucphen)

van € 34,50

TUBEN

v.a. € 27,50 van € 9,50

v.a. € 6,50

GLOWGOLF

voor € 14,75 voor € 13,75 voor € 4,75 voor € 17,25 voor € 3,25

IJSKARTEN

Bestel je tickets online via: internetbode.nl Voorwaarden en meer informatie: www.internetbode.nl

Winnaars kinderoptocht Strienestad STRIENESTAD - Door de straten van Strienestad trokken zaterdagmiddag heel wat artiesten voor de kinderoptocht. Er hadden zich maar liefst 25 deelnemers ingeschreven voor de tocht. Hieronder de uitslag. Enkelingen: 1. Linda Scherpenisse; 2. Nils Ewijk ; 3. Anna Zomers Paren: 1.artieste op ’t oogstenivo; 2. BC Maok ut un bietje; 3. De artiesten papperatsie van Strienestad; 4. Olympische artieste; 5. Ga meej op aprés skiej mee de Alpenzusjes Kleine groepen: 1. Strienestadse aorartieste; 2. De paperatsie is gearriveerd en heeft iedere artiest in Strienestad gefotografeerd; 3. Peej-sjowgirls met de peejtrofee; 4. De stem van Strienestad; 5. Abra-Strien. Grote groepen: 1. De gummukes op de wolluk of feem; 2. Raoje oonze artieste; 3. De tlentejaogertjes; 4. Ut gin afgezaogde sirkus; 5. N ‘artiesten.

Artiesten uit een sprookjesboek.

KORTE BERICHTEN STEENBERGEN Lezing graancirkels: Op uitnodiging van Vrouwen van Nu zal mw. Witteveen op donderdag 6 maart ons alles vertellen over het fenomeen graancirkels. De bijeenkomst begint om 19.45 in gemeenschapshuis de Vaert. Ook niet-leden zijn welkom tegen betaling. Bingo: In ’t Cromwiel, Krommeweg 1 wordt maandag 10 maart een bingo gehouden. Organisatie is in handen van de KBO afd. Steenbergen. Iedere bingoliefhebber (ook nietleden) zijn van harte welkom Zaal gaat om 13.00 uur open. Vanaf 13.30 uur wordt er gespeeld, het einde zal rond 16.15 uur vallen. Prijzen worden in contant geld uitgekeerd. NIEUW-VOSSEMEER Fancy fair en snuffelmark: Feestelijke activiteiten diverse 3e- werelddoelen op 12 en 13 april. Dit jaar is de fancy -fair op een andere locatie. Fancy fair in de Vossenburght op zaterdag van 14.00-22.00u en zondag van 14.00-18.00u in de Vossenburght, Plein 1 Februari 1953 4. Snuffelmarkt op dezelfde locatie, zaterdag 9.00-14.00u in de gymzaal, Achterstraat 15. Mooie spullen zijn hard nodig en van harte welkom. Vanaf nu kunnen de spullen afgegeven worden bij fam. Nagelkerken, Notendaalsedijk 35, De Heen en/of in overleg, tel. 0167-502841. Tevens kunnen de spullen iedere maandag en vrijdag tussen 16.00-17.30u afgegeven worden bij de gymzaal.

Ook prins Strienius V en zijn gevolg brachten een bezoekje aan de Raldal.

FOTO’S CLAUDIA KOOLE PAGINA 10

KRUISLAND Bingo: HSV de Kruisweel houdt op zaterdagavond 8 maart een bingo in dorpshuis Siemburg. Aanvang 19.45 uur. De tafel is rijk gevuld.


E 

VARKENSHAASJES 50% korting

50 KG 4.

1vaste1.8prijs0

t;VJOJHPNHBBO NFUVXDFOUFO

9.80

VARKENSLAPPEN KG 2.99 RUNDERBIEFSTUK ½KG 3.99 KIPPENVLEUGELS 2KG 4.99 FRICANDEAU/ VERSE WORST 99 RUNDERKOGEL- 99 33 ROLLADE/SHOARMA 3. HALFOM 2. BIEFSTUK 4. KG

KG

KRUISBERG 2

Halsteren - tel. + fax 0164-684567 PARTIJEN

t0OWFSLPSUWPPS HF[POEFTQPSU

½KG

ROOSENDAAL | VOLTASTRAAT 9 | MAROS.NL DE

t%FLJOEFSFOWFJMJH OBBSTDIPPM

10

Lijst

ELISE

DANSSCHOENEN

‡WAND- en VLOERTEGELS ‡SIERPLEISTERS

2I¿FLHHOGHDOHUYDQ'LDPDQW GDQVVFKRHQHQ 8LWYRRUUDDGOHYHUEDDU

‡METSELSTENEN

0167-522939 / 06-10807891

3

Cor van Geel

Steenbergen Bouw-Vak Bouwshop 

De goedkoopste verf in de regio !!!! Poortweg 8 4613 BW Bergen op Zoom T 0164-254680 www.bouw-vakbouwshop.nl (webshop) info@bouw-vakbouwshop.nl

DE SCHANS TUINSCHERMEN betonsysteem | tel. 0164 686418 www.deschanstuinschermen.nl

chniek

auto / caravan / camper en boot

stalling

Jaarcontract vanaf €175,-

)

06-55100747

Onze website www.bootencaravanstallingzeeland.nl Locatie: Oud Vossemeer Tel. info: 06 12864807

Van de Kar grondwerken bv ‡0,1,*5$9(59(5+885 ‡$)9$/&217$,1(59(5+885 ‡23+22*=$1' ‡7((/$$5'(=:$57(*521' 95$$*1$$595,-%/,-9(1'(2))(57( ,1)2#9'.$5&20:::9'.$5&20 06-53639243

Unileder Henk van Rooijen Leer en kunstleerreparaties ook kleurherstel voor kaal of verkleurd leer REPARATIES KLEURENSERVICE VERNIEUWEN * brandgaatjes * kussens opvullen * nieuwe kuipen * knopen en ritsen * delen vervangen * reiniging * kattenkrabbels * kleurverandering * scheuren/naden * winkelhaken * onderhoudsmiddelen * kleurherstellen Vervangt versleten delen in stoelen en banken in dezelfde kleur

UNILEDER Henk van Rooijen Bergen op Zoom Tel. 0164-235228

Stoppen ! met roken Lasertherapie

De behandeling wordt vergoed. www.praktijknatuurlijkbeter.nl tel. 0164-254602

Afslanken met succes! Lasertherapie

DE BEHANDELING WORDT VERGOED www.praktijknatuurlijkbeter.nl tel. 0164-254602


CARNAVAL

Samen poseren voor de winnende wagen van BC De Leuttrappers.

Ook Egyptische Holliewoodartiesten van BC De Kids waren van de partij.

De grote koppen deden het goed in de leutstoet.

Tien grote wagens rijden mee in grote optocht

Bonte verzameling aan Holliewoodsterren in Peejloofdurp PEEJLOOFDURP - Na een jaar afwezigheid trok door er weer een echte grote optocht door de straten van Peejloofdurp (Dinteloord). Het centrum van was niet alleen gekleurd door deelnemers aan de grote carnavalsoptocht. Er waren ook ontzettend veel mensen komen kijken naar de optocht in Holliewoodsferen DOOR CLAUDIA KOOLE De carnavalsroute vulde aan weerskanten een lange rij en stoet van mensen. Het zonnige weer droeg bij aan een gezellige joviale sfeer waarbij ook veel viervoeters waren meegenomen. Onder een denderend geluid van schelle tonen met tientallen grote en kleine wagens kan Peeloofdurp terugkijken op een magnifieke grote optocht. Diva’s De Nederpop aan de Dintel waren de diva’s in de stoet met de tekst ‘Nederpop Diva’s zingu du sterru van dun hemul’. CV De Dubbel Dees had een eigen wagen in een wagen als VW busje. En de Koekenbakkers droegen lange smakelijke stokbroden waarbij elke koekenbakker een chef was. Van hiërarchie geen sprake. De grote groepen werden afgewisseld door kleine wagens en grote wagens. Filmfiguren Men kwam ogen tekort om alles goed te bekijken. Wat een werk moet dit zijn geweest om zulke prachtige wagens met artiesten en filmfiguren te maken zoals Elvis Presley op een motor. BC De Boerkes hield het bij muziek. Een levensgrote masterviolist prijkte op

hun wagen. Op de wagen van BC De Strienespuiters hadden de zeemeerminnen kleine ronde blote borsten. Het vele gehos op de wagen zorgde voor wagens die heen en weer bleven schudden. Soms werd er met een fles bier in de hand even onder de as van een wagen gekeken om al ja-knikkend naar boven te kijken dat alles nog steeds in orde is. Peejloofdurp mag met recht spreken van een grote optocht met een bonte verzameling aan wagens, die zeker voor herhaling vatbaar is. Uitslag: Grote wagens: 1. BC De Leuttrappers; 2. BC De Kids; 3. BC De Boerkes; 4. BC De Kleipintjes; 5. CV Dun Dubbel Dees; 6. BC Het Kliekste; 7. BC De Strienespuiters; 8. BC Gebeiteld; 9. CV Ongeregeld Zooitje; 10. BC De Uilebouwers. Kleine wagens: 1. BC De Plakkers; 2. Nieuwkerk Hermes; 3. BC Zuid; 4. BC De Minitorenbrekers; 5. Dat wit gin mens; Grote groepen: 1. We doen mar een dotje; 2. De Koekenbakkers; 3. Nederpop aan de Dintel Kleine groepen: 1 Pet Pau Glamour Girls, 2. Dianne en BC De Boerkes ging méé de muziek méé. Selina. Meer foto’s zijn te vinden in het fotoalbum op www.internetbode.nl

De winnende wagen van BC De Leuttrappers.

Een wagen in een wagen bij CV Dun Dubbel Dees.

De Koekenbakkers brachten lange smakelijke stokbroden mee.

Ook de jeugd was goed vertegenwoordigd. PAGINA 12

FOTO’S CLAUDIA KOOLE


OP ZEEHONDEN-SAFARI IN HET NATIONAAL PARK DE OOSTERSCHELDE De Oosterschelde is een getijde gebied waar bij laag water zeehonden op de zandbanken neerstrijken. De Zeehonden safari tochten vanuit Zierikzee en Sint-Annaland zijn op getijde te plannen en kunnen we de zeehonden op 50 meter afstand zien liggen.

Boek nu uw paas vaartocht naar de zeehonden. Brunch aan boord mogelijk.

INFORMATIEMIDDAG/-AVOND

DONDERDAG 13 MAART

RONDVAARTSCHEMA vanaf 15 april t/m 31 oktober informatie en online reserveren www.frisiarondvaarten.nl Buiten het schema om, is het schip te charteren voor Prive feesten en partijen Tijdens de vaartocht kunnen we zorg dragen voor kofďŹ e en gebak, soep met broodjes, High Tea, Buffet en Barbecue. Frisia partyschip is rolstoel geschikt.

DE ROOI PANNEN van 16.00 tot 20.00 uur

FrisiaRondvaarten Bronsgeestweg 16 4697 RT St-Annaland Tel 0166.654321 b.g.g. 06.53470330 www.frisiarondvaarten.nl

DANSEN

VOOR SINGLES & PAREN: ZATERDAG 15 MAART HARMONIEZAAL te RIJSBERGEN Ingang Lagestraat 1 cq 3 naast de Rabobank Zaal open 19.30 uur, start 20.30 uur Inlichtingen: 06 22 41 43 07 www.bootrijsbergen.nl

LIVE BAND MET GOEDE DANS MUZIEK

‘Ga mee als vakantievrijwilliger!’

THE WIGS

TILBURG MAVO/VMBO MBO Handel MBO Horeca MBO Toerisme/Recreatie MBO Vormgeving

EINDHOVEN VMBO Consumptief MBO Horeca MBO Toerisme/Recreatie

BREDA MBO Horeca

KAAKSTRAAT 1

DR. JAN INGEN HOUSZPLEIN 2

TUINZIGTLAAN 12

MBO Toerisme/Recreatie

DR. AHAUSSTRAAT 1

WWW.DEROOIPANNEN.NL www.facebook.com/sgderooipannen

CENTRUM VOOR ONDERNEMERSONDERWIJS

Op woensdag-, zaterdag- en zondagmiddag v.a. 15.00 uur Leeftijd tussen 6 en 13 jaar. Min. 6 pers. Een uur bowlen, 2 cons., frietje met frikandel/ kroket met ketchup en mayonaise, kinderijsje, kinderfilm en kinderdisco. TOTAAL SPOTPRIJS

Resto Buffalo “GRATIS BOWLEN� vanaf 4 personen* GEZELLIG TAFELEN krijgt u een uur

âœ

Kinderverjaardag is Bowlingparty

GRATIS BOWLEN * min. 4 volwassenen

Tegen inlevering van deze advertentie

â‚Ź 8,- p.p.

Graag reserveren.

Bel: 0165-536360 Na 12.00 uur

Bowling-Resto Buffalo Damstraat 52a te Roosendaal www.bowlingroosendaal.nl

Geert, deelnemer vakantiereizen gratis advertentie

‘Hoi ik ben Geert en ik ga al jaren mee met de vakantiereizen van het Nationaal Epilepsie Fonds. Deze vakanties zijn speciaal voor mensen met epilepsie die niet zelfstandig op reis kunnen. Vrijwilligers zijn daarbij onmisbaar! Ga jij een week met ons mee?’ Meer informatie? Kijk op www.epilepsiefonds.nl of bel 030 63 440 63.

Postbus 270 - 3990 GB HOUTEN giro 222111 - www.epilepsiefonds.nl

AUTOMONTAGEBEDRIJF

JOKO

‡6ORRSORRSVFKDGHDXWRœV PRWRUVWHNRRSJHYUDDJG ‡$OOHJHEUXLNWHRQGHUGHOHQ RQOLQH ‡9ULMZDULQJELMRSKDOHQ ‡5HSDUDWLHHQRQGHUKRXG Lid ARN-Stiba-RDW

+AAYs4HOLENs4EL WWWEETCAFETHESIXTIESNL

0DDOEHUJHQVWUD:HUQKRXW 7HO LQIR#MRNR]XQGHUWQO ZZZMRNR]XQGHUWQO

:ONDAgMAARTUUR

BLUES/ROCK JAMSESSION!

GEVRAAGD

3PECIALGUEST3IMON&RYDMAN

Tevens uw adres voor gebruikte auto-onderdelen.

5BENTVANHARTEWELKOM

Telefoon 0165 - 341913 Autodemontagebedrijf Franken

4OEGANGGRATIS

Heimolendreef 36a - Rucphen

Zeelandhallen Goes is onderdeel van


BELASTING AANGIFTE 2013

Een belastingadviseur geeft adviezen over uw fiscale positie en verzorgt de aangiften van alle voorkomende belastingen. Hij zorgt ervoor dat u zo min mogelijk belasting betaalt, uiteraard binnen de grenzen van de wet.

Woensdag 12 maart

Inschrijving Kleine Tour Steenbergen STEENBERGEN - De voorbereidingen van de 45e Kleine Tour Steenbergen zijn in volle gang.

LAAT HET VÓÓR 1 APRIL DOEN. RAADPLEEG TIJDIG UW BELASTINGADVISEUR.

jonger zijn dan 8 jaar en op 16 augustus 2014 niet ouder dan 14 jaar. - meisjes mogen op 11 augustus 2014 niet jonger zijn dan 9 jaar en op 16 augustus 2014 niet ouder dan 14 jaar. Jongens, jonger dan 8 jaar en meisjes jonger dan 9 jaar op 11 augustus 2014 aanstaande kunnen niet worden ingeschreven om alvast op de reservelijst geplaatst te worden. Plaatsing op de reservelijst is pas mogelijk indien aan bovenstaande criteria wordt voldaan.

283529 9 5 6 3 8 2 5 4 2 6 5 3 8 2358 Kleine Tour, een jubileumtour, 35 Dewordt45everreden 8 8 5 372350&0Consultancy 3 2 0 Uw aangifte 0 5 3 238562Finance 2 7 van 11 augustus tot en 56Helmons 3 2 856 3 2 6 5 3 2 6 5 8 8 inkomstenbelasting 7 met 16 augustus 2014. Een speciale ju3 3 2 2 6 1 5 4 3 € 30,00 2voor 6 8 7 3 2 1 53746283 4 3 bileumcommissie, bestaande uit enkele 8 2 6 4 7 53 3 3 6 8 2 2 5 6 3 4 8 7 2 3 bestuursleden en ploegleid(st)ers is volop 5 5 3 3 9 6 2 2 5 5 Mail uw gegevens naar 3 3 28 35293528 met het organiseren van extra fees8 2 9 5 3bezig 6 9 info@hageadvies.nl 3 2 8 5 2 3 5 8 4 2 2 9 6 5 5 6 3 telijke activiteiten om het 9e lustrum van 8 2 5 35883 Of bel: 06-83446035 624 5 3 8 8 5 3 2 0 de Kleine Tour extra luister te geven. 4 0 7 5 3 3 5 2 3 7 562385623 78623562385623723500236 283 Inschrijving 659 37462834123 372350023588356245283Uw De rennertjes die vorig jaar mee gefietst Inschrijving kan uitsluitend op woensdag 8 5 3 2 2 6 0 5 0 8 5 hebben worden ook dit jaar weer per- 12 maart van 18.30-19.30 uur in cafézaal 3 3 2 2 6 BELASTING7 5 3 3 2 2 6 56 8 3 2 6 5 3 2 soonlijk benaderd door hun ploegleid(st)er. De Joosse te Steenbergen onder begelei6 8 7 3 3 2 2 AANGIFTE 1 6 35 862ingevuld Geven zij te kennen dat ze weer mee wil- ding van een ouder/verzorger. Kinderen die 63537462834 8352635374628341237vakkundig 2 doen, dan zijn deze rennertjes officieel vorig jaar op de reservelijst stonden wor6 4 2 7 5 353 prijs leningeschreven. 2bij6betaalbare 592835293 283659283529352835tegen den ook dit jaar persoonlijk benaderd door u aan huis. 9 2 5 5 3 4 8 Criteria om in te schrijven voor de Kleine het bestuur. Het inschrijfgeld hoeft op de 2 Verder in fiscale kennis 836 2 6 9 5 5 3 tel.: 0653406935 8 8 235 3562452 8 Tour 2014 zijn: avond van aanmelding nog niet te worden 8 5 3 2 0 0 5 5 3 3 8 2 8 7 5 3 3 2 2 6 0 5 woonachtig zijn in de gemeente Steenvoldaan. 0 8 5 3 3 2 2 6 35 237 6 5 8 3 2 6 5 bergen, dus in Steenbergen, Kruisland, 3 2 6 6 8 5 7 8 3 2 86235623 4628341uw 7 Welberg, Nieuw-Vossemeer, Dinteloord Voor meer informatie over de inschrijving 3 2 537 1 4 3 8 2 6 Vergeet aangifte niet! 4 7 3 5 3 4 6 3 en de Heen. kan contact worden opgenomen worden 2 8 5 2 3 6 528 een aangifteformulier5in2de9bus3krijgt, 374 5 3 29de3Belastingdienst 6 2 35u van 5 3 28Als 8 2 moet u aangifte inkomstenbelasting/ jongens mogen op 11 augustus 2014 niet met René Baarendse, 0167-566923. 5 3brief, maar verwacht u wel dat u5belasting 8 2 9 5 5 6 3 3 9 8 2 2 5 premie volksverzekeringen doen. Ontvangt u geen moet betalen 5 3 4 8 2 2 6 9 5 3 u dat u meer dan veertien euro3terugkrijgt? 58of8denkt 62452836 5 3 8 8 5 2 0 0 562 Uitslag kinderoptocht 5 3 3 8 2 8 7 5 3 Voor het jaar 2013 moet u voor 3 2 1 april aangifte7 doen. *Bron: de Belastingdienst 0 0 85ook6dan2aangifte. 5 3 23Doe 2 3 56238562 3 2 6 8 7 85623 Peejloofdurp 3 3 2 2 1 6 4 5 3 3 8 2 2 6 6 8 4 7 3 2 1 4 53746283 3 6 2 5 3 8 46283412 PEEJLOOFDURP - Aan de kinderoptocht van de Petrus en Paulus school in Pee2 Zes gewonden na conflict 4 4 4 4 4 4 4

Salarisadministratie Administratie Tussentijdse cijfers Jaarrekening Aangifte Inkomstenbelasting Aangifte Vennootschapsbelasting Gouden Handdruk advies

Vaste prijsafspraak, geen facturen achteraf

Kladseweg 48, 4664 RE 0167-685579 Fax: 0164-681661 Burg. Stulemeijerlaan 20,Lepelstraat 4611 EG Tel: Bergen op Zoom, Tel. (0164) 685579 Email:info@helmonsfc.nl info@helmonsfc.nl Website: www.helmonsfc.nl www.helmonsfc.nl

REGISTER BELASTING ADVISEURS

Bestuurder rijdt in op carnavalsvierders

jloofdurp deden maar liefst 27 groepen mee. Zij hadden allemaal een mooie creatie, die aansloot bij het motto ‘Holliewood in Peejloofdurp’.

STAMPERSGAT - In de Dennis de Leestraat in Stampersgat zijn zes gewonden gevallen nadat een auto in de nacht van zondag op maandag bewust op een groep carnavalsvierders is ingereden. Vier personen zijn naar het ziekenhuis overgebracht. Een vrouw is ter plaatse behandeld, een man raakte ook gewond en heeft zich nadien laten onderzoeken. De vernoedelijke bestuurder weigerde te blazen voor een alcoholcontrole.

Grote wagens: 1. d’n 8e keer; 2. Hout Doe Kleine wagens: 1. beste vrienden voor; 2. De Peejloofbasterds; 3. De bouwende coole; ; 4. gebroeders Staal; 5. The Ranking Starr!; 6. Loeking good; 7. paparatsie. 8. Models of Holliewood Groepen: 1. De Petpau glamourgirls; 2. Sterrenparade; 3. de rijke meiden; 4. De Kwebbelsterru; 5. BC van alles wat; 6. Dintelstars; 7. Hollywoodstars; 8. De gekke gekko’s Enkelingen en Paren: 1. Pavertjes / Vrijtjes; 2. De fotogenieke sterre; 3. de bodyguards; 4. d’un iknognitoos; 5. The James Bonds; Floddertjes!; De Brulapen

DOOR VERA DE GEUS Voor zover bekend kregen de bestuurder en de groep carnavalsvoerder eerder die avond ruzie met elkaar. De bestuurder van het voertuig is na zijn daad weggereden. Ongeveer een uur later zijn er twee verdachten aangehouden in deze zaak. Hen wordt poging doodslag ten laste gelegd.Vier van de zes gewonden zijn naar het ziekenhuis gebracht; twee naar Bergen op Zoom en twee naar Roosendaal.

Over hun toestand is op dit moment niets bekend. De politie heeft de auto, waar het ongeval vermoedelijk mee is veroorzaakt, inmiddels aan de Havenweg in Dinteloord in beslag genomen. De bestuurder heeft geweigerd mee te werken aan een ademanalyse om vast te stellen of en hoeveel alcohol hij had gedronken. De aangehouden mannen zijn een 23-jarige bestuurder uit de gemeente Moerdijk en een 23-jarige man uit Steenbergen, die als passagier in de auto zat. De bestuurder weigerde om aan een uit-

gebreide blaastest mee te werken. Zijn rijbewijs is ingevorderd. De verdachten zijn ingesloten in het politiecellencomplex Mijkenbroek in Breda, waar ze verhoord worden. De slachtoffers, die naar het ziekenhuis zijn gebracht, zijn een man (27) uit Zevenbergen, een man (23) uit Oudenbosch en twee mannen (22 en 29) uit Stampersgat. De vrouw, die ter plaatse werd behandeld, is een inwoonster (22) uit Stampersgat. Het laatste slachtoffer (34), die zich wat later meldde, komt ook uit Stampersgat.

Opgeruimd staat netjes?

Nachtmars door de Zuidwesthoek STEENBERGEN - Ook dit jaar organiseren de 7 samenwerkende wandelsport verenigingen de Nachtmars door de Zuid-Westhoek over een afstand van 110, 80 en 50 km in de nacht van 8 op 9 maart. Tevens is dit de opening van het lange afstand wandelseizoen. De start van de 110 km is in Roosendaal. De start van de 80 km in Steenbergen en de 50 km doet dat in Bergen op Zoom. Aankomst van alle 3 de afstanden is in Roosendaal. De tocht is volledig verzorgd. Onderweg langs de route ontvangen zij eten en drinken. De 110 start om 16.00 uur op het Thorhonk, Sportpark Vierhoeven en lopen dan van Roosendaal via Wouw en Kruisland naar Steenbergen. Zij hebben dan 30 km gewandeld en krijgen dan een broodmaaltijd die verzorgd wordt door de mensen van Wandelclub De Blaar. Samen met de 80 km deelnemers starten zij dan tussen 19.30 en 21.00u en lopen via de De Heen, naar het Zeeuwse Oud Vossemeer hier ontvangen de Oosterscheldestappers hun met een overheerlijke Zeeuwse Bolus. Waarna de route een vervolg krijgt richting het stadje Tholen,om via de Thoolse brug Noord-Brabant weer binnen te wandelen naar Halsteren waar de

leden van WSV Olympus ‘69 er voor zorg dragen dat men niets te kort komt. Bergen op Zoom verwacht hierna de lopers van de 110 en de 80 km op sportpark Rozenoord vanwaar de 50 km deelnemers zich vanaf 23.00 u aansluiten. WSV De Wandelende Krabben fungeren daar als gastheer en zorgen ervoor dat de lopers het meest zuidelijk gelegen stukje West-Brabant (heel toepasselijk) De Zuid-Westhoek geheten wordt aangedaan. Allereerst is het in het kerkdorp Woensdrecht waar wsc Non Plus Ultra de deelnemers opwacht met een overheerlijk bakkie koffie in het gelijknamige Multi Functioneel Centrum. Terwijl het vervolg door de polder naar Ossendrecht voert met een boerderijstop, om hierna weer noordwaarts naar het dorp Hoogerheide te gaan waar wsv Walk For Sophia voor een ontbijtje zal zorgen. De laatste 25 km begint dan en deze zal door een mooi gebied via Huijbergen gaan naar Wouwse Plantage voor de volgende verzorgingsstop. Via het kerkdorp Nispen komen de deelnemers weer in Roosendaal waar de mensen van de wandelafdeling van Thor zowel voor de start, als bij de finish klaarstaan om de deelnemers te verwelkomen en te feliciteren met hun prestatie. Op zondagmorgen 9 maart tussen 07.00 en 09.00u kunnen wandelaars die nog

niet zo’n grote afstand willen of kunnen lopen toch deelnemen aan dit gebeuren en in Roosendaal van start gaan voor een wandeltocht over 15 of 25 km. Wij hebben deze tocht dan ook “De Morgenstond” genoemd. Deze tocht gaat door een mooie omgeving naar Wouwse Plantage en daar pakken zij de route van de Nachtmars op om gezamenlijk met deze mensen terug naar Roosendaal te lopen. Omdat de lopers van de Nachtmars met het zwaarste gedeelte bezig zijn en het lint van lopers dan op zijn groots is werkt dit stimulerend op de wandellaars die uit de nacht komen. De gehele organisatie staat met elkaar door middel van mobiele telefoons in verbinding. Het parcours is aangepast om de wandelaar door zo’n veilig mogelijk gebied en wegen te laten lopen. Verder is gedurende de nacht een busje met twee masseurs onderweg en overal zijn EHBO mensen actief, om alles in goede banen te leiden en de wandelaar bij te staan met deze monstertocht. In totaal zullen ongeveer 50 vrijwilligers bezig zijn om het de wandelaars zo gemakkelijk mogelijk te maken, alleen lopen moeten ze zelf doen en dat zal zwaar genoeg zijn. Op het Thorhonk is gelegenheid om te douchen. Info bij Arie Doornbos e-mail: rielfke@home.nl of tel. 0164-684158. PAGINA 14

DE HEEN - Siska Delrue uit De Heen stoort zich aan de noten- en fruitbomen die achter de Dorpsweg in De Heen zijn gekapt. Ze stuurde bovenstaande foto met begeleidende tekst naar de redactie: “Even op vrijdagmiddag om 14.00 uur het veld opruimen gelegen achter de huisnummers Dorpsweg 56 tot en met 78 in De Heen. Prachtige noten- en fruitbomen worden zomaar gekapt. De gemeente vindt dat het veldje moet worden opgeruimd. Waarom moet dit allemaal op deze manier? Er wordt van mij verwacht als burger van de gemeente Steenbergen dat ik opruim. Kom ook eens kijken na de optocht van zondag 23 februari 2014 jl. Niemand gezien. Als ik ga stemmen op woensdag 19 maart 2014 aanstaande zal ik van U denken.” In een reactie aan Delrue laat wethouder Cor van Geel echter weten dat het hier om oude volkstuinen blijkt te gaan, waar spontaan opschot was ontstaan. Van Geel geeft toe dat het er nu niet optimaal bijligt en zegt dat de gemeente het verzoek om de omgeving weer netjes te maken inwilligt. LEZERSFOTO SISKA DELRUE


BRIDGE BRIDGECLUB WELBERG Uitslag 26 februari, Lijn A: 1. Riet Bosters-Jan van der Heijden 68.06%, 2. Anton de Schutter-Joke de Schutter 65.63%, 3. Riet Brocatus-Annie Smits 60.76%, 4. Mieke v.d. Berg-Eefje van Herel 60.69%, 5. Marga v.d. Kreek-Tiny v.d. Heijden 52.57%. Lijn B:1. Anne Marie van Treijen-Toine van Opdorp 66.25%, 2. Els van Vugt-Aad van Vugt 65.00%, 3. Piet Verhoeven-Cobi Verhoeven 61.25%, 3. Dien van Dorst-Toos Nijssen 61.25%, 5. Jannie van Fessem-Cees van Agtmaal 55.00%. Nieuwe leden zijn welkom bij BC Welberg. Aanmelden: Ria Adriaansen, e: adriaansenbridge@ kpnmail.nl, tel. 0167-563434 of 06-43917462. Bridgeclub Welberg speelt elke woensdagavond vanaf 19.30 uur in het ‘Cromwiel’, Krommeweg 1, Steenbergen.

‘t Spel op de Mart weer vol grappen en grollen

Allemaal artiesten in de ‘Peej-faktor’ STRIENESTAD - Op een zonovergoten Markt genoten vele honderden kinderen, de meeste in het bijzijn van hun ouders of verzorgers, maandagmiddag weer van ‘t Spel op de Mart. Deze keer was het decor een tv-studio, waar de opnamen voor het programma ‘Peej-faktor’ plaatsvonden. Peej-faktor is een gerenommeerde talentenshow, waarin voor deze gelegenheid Nar Wiedus, de Mussenkoning, de Deftige Flodder en Jan Oorlog de ‘talenten’ waren die het tot artiest willen brengen. Immers, het motto van Strienestad is dit jaar ‘Kèk us wa d’un artieste!’ De deskundige jury werd gevormd door het voltallige jeugdgevolg.

BRIDGECLUB DE VLIET Uitslag 27 februari, A-lijn: 1. Wil Voskuilen-Sjef de Schutter 63,75%, 2. Rinus Luijks-Hans Voskuilen 57,08%, 3. Toos Peeters-Cor Peeters 54,17%, 4. Fons Huismans-Diny van Dijk 53,75%, 5. Riet Iriks-Aad Toussaint 51,25%. B-lijn: 1. Ankie de Bruijn-Liza Franken 59,17%, 2. Jeanne Voeten-Will Huijbregts 55,00%, 3. Anny Meesters-Trudy Bouman 54,17%, 4. Jo Goderie-Mien van Oevelen 53,33%, 5. Willy Willegers-Kees Willegers 51,25%. Niet roken Bridgeclub 1994 Na 10 middagen gezellig en ontspannen bridgen zijn de volgende scores gemaakt. A-lijn: 1. Ada Bot 57.44%, 2. Wil Cornel 56.37%, 3. Nella van Ruiswijk 56.22%, 4. Jos Lindsen 55.58%, 5. Ciel Koolen 55.38%. In de B lijn: 1. Annie en Piet Bogers 60.60%, 2. Corry Rademakers 58.65%, 3. Diny van Dijk-Jo de Weert 56.70%, 4. Sjanne Voeten-Lena van Meer 56.67%, 5. Riet-Giel Meeuwisse 56.19%. Interesse om ‘s middags te bridgen dan is men van harte welkom in cafe-zaal de Wellse Vaert, Kap..Kockstaat 55, Welberg t/o de kerk. Iedere donderdagmiddag, aanvang 12.45 uur. Voor meer informatie kan men bellen Ad v.Opdorp, tel. 0167-564004.

CURSUS HAARKNIPPEN april in uw regio! Tel: 015-3618033 www.SELFLINE.nl

VAARBEWIJSCURSUS

Roosendaal - Breda - Bergen op Zoom - Dongen Etten-Leur - Rotterdam START EIND FEBRUARI BEGIN MAART Spoedcursus op zaterdag WWW.YACHTCONSULT.COM. Telefoon 0165-546707

ROMMELMARKTEN (MAART) 9 maart OUD-GASTEL SPORTHAL ‘T VEERHUIS 15&16 maart OUDENBOSCH SPORTHAL DE BEUK 23 maart HOOGERHEIDE M.F.C. KLOOSTERHOF 30 maart HOEVEN SPORTHAL DE PARRESTEE

MARKTEN OPEN VAN 09:00 TOT 16:00 UUR INL/RESERV. 0165-302682 OF WWW.DEMARKTEN-WOUW.NL WWW.DEMARKTEN.COM

Autobedrijf

Bal B.V.

De Deftige Flodder legt uit dat hij een goochelact wil gaan opvoeren.

DOOR ELNA HELLEMONS Zoals te verwachten was, ging er weer van alles fout. Zo probeerde Jan Oorlog onder het optreden uit te komen en vergat de Mussenkoning door de zenuwen steeds de tekst van de moppen die hij wilde tappen, dit tot hilariteit van vooral Nar Wiedus en de jury. Hoewel ook de Deftige Flodder heel zenuwachtig was, liet hij toch een geweldige goochelact zien met vuur en een verdwijntruc, die warempel nog lukte ook. Op een moment dat er even niemand was, wilde Nar Wiedus die trucs ook wel eens uitproberen. En ja hoor, vanaf dat moment liep echt alles in de soep.

ning en door het vuur ontstond er brand in de studio. Zelfs de brandweer moest er aan te pas komen om de brand snel en vakkundig te blussen. Gelukkig kwam de Mussenkoning ook weer in eigen persoon terug. Het eind van het liedje was dat iedereen op het podium een artiest was, met natuurlijk de schijnwerpers gericht op de Deftige Flodder en Nar Wiedus. Zij vieren dit jaar allebei hun 11-jarig jubileum. Vooral voor de Deftige Flodder was ‘t Spel op de Mart er eentje met een lach en een traan, want na deze carnaval hangt hij zijn deftige pak aan de wilgen. Na afloop van ‘t Spel ging het complete gevolg in polonaise door de mensenmassa heen en konden er over en weer handjes geschud worden.

Artiesten De Mussenkoning kwam als iemand anders uit de verdwij-

Meer foto’s zijn te vinden in het fotoalbum op www.internetbode.nl

80 occasions op voorraad Klaverveld 43, Oud-Vossemeer 7HO‡info@autobedrijfbal.nl

Open: maandag t/m vrijdag van 08.00 tot 18.00 uur zaterdag van 08.00 tot 16.00 uur, ‘s avonds op afspraak

www.autobedrijfbal.nl

Ook de kindertjes van de bso genoten van ‘t Spel op de Mart. PAGINA 15

FOTO’S ELNA HELLEMONS


SPORT

Voorbereidingen Steenbergse Survivalrun begonnen STEENBERGEN - De Steenbergse Survivalrun wordt op zondag 27 april alweer voor de 18e keer gehouden. De voorbereidingen voor dit jaarlijkse evenement zijn inmiddels begonnen. De werkgroep heeft de eerste overleggen gehad, sponsoren zijn benaderd, het parcours en de hindernissen worden uitgetekend. Allemaal als voorbereiding op de survivalrun op 27 april, waar zo’n 350 deelnemers hun kracht, souplesse, techniek en uithoudingsvermogen gaan testen op het circa 6,5 km lange parcours wat binnen de gemeente Steenbergen wordt uitgezet. Survival Survival is een veelzijdige duursport. Hardlopend leggen de deelnemers een parcours af waarbij ze diverse - natuurlijke en opgebouwde - hindernissen tegenkomen. Deze hindernissen testen de coördinatie, kracht en doorzettingsvermogen van de atleten. Dit jaar worden de obstakels weer dwars door de gemeente opgebouwd en zullen zwaarder zijn dan voorgaande jaren. De Steenbergse Survivalrun wordt weer een uitdaging voor de sporter en een spektakel voor de toeschouwers!

Van wedstrijdcategorie tot minirun Dit jaar hebben we een officiële wedstrijdcategorie Jeugd; de JSC-A, JSC-B en JSC-C. Maar Survival is een sport voor iedereen, jong, oud, geoefend of minder geoefende sporters. Naast de wedstrijd Jeugd zijn er categorieën voor Recreanten Volwassenen en Jeugd, om individueel of als koppel te lopen en er is een minirun voor 4 tot 10 jarigen. Dus ook de allerkleinsten kunnen komen rennen, klimmen en klauteren. Voor de deelnemers vanaf 10 jaar is een parcours van ongeveer 6,5 km uitgezet, waarbij de zwaarte en het aantal hindernissen varieert per leeftijd. De minirun zal ongeveer 1 km lang zijn. De inschrijving voor de Steenbergse Survivalrun is geopend. Ga naar de website www.survivalsteenbergen.nl Voorbereiding door deelnemers Mocht u zich goed willen voorbereiden dan is het voor ingeschreven deelnemers mogelijk om vanaf april op zaterdag mee te trainen bij Diomedon van 9.00-10.30 uur. Vooraf aanmelden, via survivalsteenbergen@gmail.com, is wel noodzakelijk om te zorgen dat er voldoende trainers zijn. Op de dag zelf krijgen alle deelnemers een

T-shirt met startnummer en een bandje uitgereikt. Beide dienen verplicht zichtbaar gedragen te worden. Sponsoren & vrijwilligers De survivalgroep van Diomedon organiseert de Steenbergse survivalrun. Elk jaar doen we dit met veel plezier en succes. Het organiseren van zo’n groot sportevenement is niet mogelijk zonder de ondersteuning van sponsoren en vrijwilligers. Op de dag van de survivalrun zijn er vele vrijwilligers in touw om het evenement in goede banen te leiden. Zij staan langs de route bij verzorgingsposten, als hindernisjury, of helpen - in de weken voorafgaand aan de run - bij de bouw van de hindernissen. Meer informatie Nieuwsgierig geworden? Kom zondag 27 april tussen 10.00 en 16.00 uur een kijkje nemen in Steenbergen. Start en finish zijn op het trainingsterrein van de Survival op het sportpark aan de Seringenlaan. We beginnen eerst met de wedstrijdcategorie, gevolgd door de recreanten en de mini’s. Alle informatie over de run en inschrijven is mogelijk via www.survivalsteenbergen.nl

Bryan Agterdenbos en Merijn Koopmans actief DINTELOORD - In navolging op zijn indrukwekkende optreden vorige week tijdens de Speedo Jaargangkampioenschappen in Leiden, de NK voor minioren, heeft de Dinteloordse Bryan Agterdenbos in Amsterdam wederom van zich doen spreken. Tijdens de Amsterdam Talent cup zwom Bryan Agterdenbos drie maal naar de overwinning. Werd in Leiden nog op de korte 25 meterbaan gezwommen, In het Amsterdamse Slotervaartbad was de baanlengte 50 meter. De zwemmer van MNC Dordrecht had allerminst moeite met de omschakeling naar de Olympische baanlengte van 50 meter. Talentvolle zwemmer uit Dinteloord had voor het prestigieuze Amsterdam Talent Cup onderdelen uitgekozen

die hij verleden week tijdens de Speedo Jaargangkampioenschappen niet had gezwommen. Op de 100 meter schoolslag liet Bryan Agterdenbos op deze afstand ook heel goed uit de voeten te kunnen. Na een hele sterke race verscheen er een hele snelle 1.23.40 op de scorebord, goed voor een afgetekende overwinning. Ook na de 100 meter vlinderslag mocht Bryan Agterdenbos de hoogste trede van het erepodium betreden. Hoewel de 2e baan de vermoeidheid ging opspelen tikte Agterdenbos ruim als 1e aan. Op de afsluitende 100 meter vrijeslag had Agterdenbos de meeste concurrentie te dulden. Twee versnellingen op de tweede 50 meter waren echter voldoende om de concurrenten op afstand te houden. Met zijn 1.05.91 tikte Bryan als 1e tegen de finishplaat.

Oudere Clubgenoot Merijn Koopmans uit Steenbergen zette in Amsterdam ook goed prestaties neer. Op de 100 meter schoolslag zette Koopmans een nette 1.20.59 op de klokken, goed voor een 16e plaats. Later in het programma verscheen er een hele snelle 0.36.63 op het scorebord. Hiermee eindigde Merijn Koopmans zeer verdienstelijk als 6e. De scheidsrechter kende Koopmans echter een diskwalificatie toe wegens bewegen bij de start. Hierdoor werd zijn tijd helaas ongeldig verklaard. Op de 200 meter schoolslag maakt Merijn Koopmans deze teleurstelling meer dan goed, door in hel hele sterke raceverdeling als 3e aan te tikken in 2.48.80. Zowel Bryan Agterdenbos als Merijn Koopmans kunnen terugkijken op een zeer geslaagde wedstrijd op hoog nationaal niveau.

Biljarten Regio Competitie NIEUW-VOSSEMEER - Biljarten Regio Competitie 20132014, na ronde 8. A-Teams: 1. Oud Gastel 1 375,789 9, 2. Steenbergen 2 375,217 9, 3. Halsteren 3 366,668 9, 4. Vossemeer 1 364,189 9, 5. Halsteren 5 361,230 9, 6. Halsteren 1 354,529 9, 7. Welberg 1 343,696 8, 8. de Heen 1 326,560 8, 9. Oud Gastel 2 324,976 8, 10. Halsteren 4 324,129 8, 11. Steenbergen 1 314,842 8, 12. Welberg 3 311,346 8, 13. Keijenburg-1 310,317 8, 14. Welberg 2 305,579 8, 15. Hoeven 1 304,561 8, 16. Halsteren 2 300,276 8, 17. Lepelstraat 1 300,232 8, 18. Lepelstraat 2 293,770 8, 19. S.B.Ponderosa 1 288,066 7, 20.

S.B.Ponderosa 2 284,505 7. B-Teams: 1. Steenbergen 5 393,646 9, 2. Halsteren 10 383,940 9, 3. Stampersgat 2 365,419 9, 4. de Duiventoren 2 359,848 9, 5. Oud Gastel 3 358,045 9, 6. de Heen 3 354,517 8, 7. S.B.Ponderosa 3 347,773 8, 8. de Heen 2 344,947 9, 9. Halsteren 6 333,180 9, 10. Steenbergen 4 329,690 8, 11. Welberg 5 328,706 8, 12. Halsteren 8 324,564 8, 13. Halsteren 9 324,156 8, 14. Welberg 4 312,137 8, 15. Oud Gastel 5 309,435 8, 16. Oud Gastel 4 308,032 8, 17. Halsteren 7 302,403 8, 18. Steenbergen 3 300,613 8, 19. het Fort 1 295,831 8, 20. de Duiventoren 1 265,414 7. Wedstrijdleiders: Henk Vrijhoef en Dinnus Frijters.

Pr’s Steenbergse zwemmers bij OWKW zwemwedstrijd STEENBERGEN - Vorig weekend waren de Hieronymuszwemmers actief op 2 wedstrijden. In Leiden waren de jaargangkampioenschappen voor miniorenzwemmers (dit is het NK voor de jongste zwemmers). Hieronymus had hier 2 zwemsters aan de start. Daniek van den Bos kwam aan de start op de 100m vrije slag en 100m rugslag. Ze zwom op de rugslag een pr en haalde daarmee direct ook een startbewijs om te mogen deelnemen aan de Brabantse Zomer Kampioenschappen (de limiet was voor een leeftijdscategorie ouder maar Daniek mag daar wel in starten). Luka de Neef kwam aan de start op 3 afstanden. Ze zwom 50m vrije slag, 10m wisselslag en 100m schoolslag. Op deze laatste afstand deed de jonge

Hieronymuszwemster het erg goed. Ze behaalde daar de derde prijs en mocht de bronzen medaille in ontvangst nemen. Coach Wesley Beck die de jongedames de 2 dagen begeleidde was erg trots maar kijkt ook al vooruit naar de jaargangfinale in juli in Dordrecht. Wesley “dan hebben deze dames weer een kans en dan hoop ik dat er nog meer Hieronymusminioren aan de start mogen komen. In Bergen op Zoom zwommen de oudere zwemmers deel 4 van de Open Westbrabantse Klassementswedstrijden. Annika Spijker zwom 200m rugslag en 100m schoolslag. Op de rugslag zwom ze een pr. Karlijn Spijker zwom 2 sprintafstanden 50m vrije slag en 50m rugslag. De afgelopen weken waren druk en hectisch voor de verschillende wedstrijdteams. Er werd gestart op 6 verschillende

wedstrijden en op al deze wedstrijden werden (erg) goede resultaten behaald. In Drachten zwom Wimar Lindenberg dezelfde tijd als Ranomi Kromowidojo in de KNZB Chalange, In Maastricht werd Bas de Bruijn 2 keer studentenkampioen schoolslag en haalde Paul Koster 3 bronzen medailles op de vlinderslag, In Leiden werd Luka de Neef 3de op de jaargangfinale minioren en de beide competitieteams wisten hun rangplek vast te houden. Ondanks de carnaval gaan de zwemtrainingen door want op 8 maart moet een fors aantalzwemmers aantreden op een lange afstandswedstrijd die wordt gehouden in de Stok. Op 9 maart neemt ook een aantal zwemmers deel aan de zwemloop. Zie voor meer informatie en de complete uitslagen: www.zpv-hieronymus.com of facebook zpvhieronymus. PAGINA 16

SportColumn Louis Bovée

De opmars van Gert Op dinsdagochtend 18 februari kwam mijn jeugd weer bovendrijven. Het televisieprogramma Kruispunt had gevraagd mijn licht te laten schijnen over Frans Bauer. Waarom schreef ik zijn biografie? Interviewster Marjolein La Fors zei dat de opnames moesten beginnen bij mijn geboortehuis in hartje Stampersgat. Daarna zou worden ’gedraaid’ op het Fijnaartse woonwagenkamp, het kerkhof en voor de villa van Nederlands populairste volkszanger. Het drie kwartier filmen in Stampersgat sneuvelde uiteindelijk tijdens de montage. Toen ik voor Brugstraat 1 stond, was het eerste dat in me opborrelde, gek genoeg, het lichtbruine televisietoestel van het merk Erres in de hoek van de kamer waar mijn vader, moeder en ik in de jaren ‘60 naar het NOS Journaal, de jeugdserie Pipo de Clown en de samenvattingen van de Touretappes keken. Bij het wielrennen stemden we af op de BRT. Voor het commentaar tekende Fredje Debruyne, ex-topcoureur. Hij praatte heel rustig. Je voelde: die man heeft er verstand van. Barend Barendse van Sport in Beeld (voorloper Studio Sport), een flamboyante babbelkous, wekte geen vertrouwen. Hij kende de meeste renners niet eens van naam. Fredje was mijn eerste held onder de sportreporters. Kom niet te dicht bij je helden, luidt een gezegde. Klopt. Ik heb het zélf ervaren. In 1976 interviewde ik hem voor de krant in zijn landhuis in Berlare. Hij maakte een aangeslagen indruk. De Belgische staatsomroep wilde, stamelde hij, zijn contract ontbinden. ”Onbegrijpelijk”, vond hij het. ”Het is bij de BRT één grote slangenkuil. Alleen de ratten overleven.” Om zichzelf vervolgens weer een glas rode wijn in te schenken. Ik knapte volledig af op zijn klaagzangen. Mijn jeugdheld was opeens jeugdheld af. Dat Fredje behoorlijk drankzuchtig was, hoorde ik kort erop van Lucien van Impe. Een slangenkuil is het in de top van bijna elk bedrijf. Dat houdt hoofdzakelijk verband met de gigantische ego’s. Iedereen wil haantje de voorste zijn, iedereen wil het hoogste salaris, iedereen wil de leukste snoepreisjes. Op de burelen van de redactie van een televisieprogramma zijn stammenstrijden troef. Met alleen talent kom je er daar meestal niet. Dankzij hoofdredacteur Maarten Nooter heerst bij Studio Sport een cultuur van: de beste mensen op de beste plekken. Vandaar dat de oudgedienden Jack van Gelder en Tom Egbers op hun posities al lang geen enkele concurrentie kennen. Dione de Graaff bewees voor mij pas tijdens de Olympische Winterspelen meer te kunnen dan braaf tekstjes van de autocue oplepelen. Eindelijk. Tot mijn favoriete Studio Sportmensen behoren twee West-Brabanders: Joep Schreuder uit Breda en Gert van ’t Hof uit Willemstad. Joep blinkt uit in interviews langs het voetbalveld, bij het autoraam en in persoonlijke columns over prominenten. Weergaloos hoe ik hem Beenhakker, Hiddink en De Mos zag portretteren. Of de ’sportjournalistieke afwerkplek’ na afloop van voetbalkrakers. Hierover stuurde ik hem medio december een complimentsmailtje waarop hij snel reageerde. Hij was er, meldde hij, heel blij mee. Ik begreep het volkomen, want het gebrek aan respect frusteert hem regelmatig. Joep is veel meer dan een hofnar die de vinger op de zere plek legt. Gert van ’t Hof nam bij Nederlands beste sportprogramma vorige zomer de plaats in van de voor naar verluidt tegen een jaarsalaris van zeven ton naar Fox Eredivisie Live vertrokken Toine van Peperstraten, iemand met moederroots in Standdaarbuiten. Hij blijkt een regelrechte aanwinst. Vakman, wars van kapsones. Prettige stem. Zijn baas Nooter legde de lat hoog. Zelfbewuste Gert bleef moeiteloos moeiteloos overeind. Hij heeft het vak in zijn vingers. Improviseren is een sterk punt van hem, in tegenstelling tot Van Peperstraten. Toine overschatte zichzelf soms. Hij droomde van grote talkshows, maar ik herinner me dat hij als vervanger van Jack bij Studio Voetbal flink door de mand viel. Gert en Henry Schut zijn volgens mij de toekomstige opvolgers van Egbers en Van Gelder als boegbeelden van Studio Sport. Henry hoeft zich natuurlijk niet meer te bewijzen. Gert, die ook het mediabedrijf Voor de Buis runt, nog wel. Dat gaat zeker lukken, zonder het hoeven inzetten van ’rattengedrag’.

VV Dinteloord Uitslagen donderdag 27 februari Dinteloord-Roosendaal (vr) 1-2 Programma donderdag 6 maart Dinteloord 2-De Fendert 2(vr) a.20.00u

Zaterdag 8 maart Bruse Boys-Dinteloord v.12.30u Dinteloord 2 vrij VVC ’68 5-Dinteloord 3 v.11.45u Alliance 4-Dinteloord 4 v.13.15u

SJO Prinsenland Programma zaterdag 8 maart Prinsenland A1-DSE A1 a.12.00u Prinsenland C1-Prinsenland D1(vr) a.12.00u Zundert MC1-Prinsenland MC1 v.10.15u Dosko D3-Prinsenland D3 v.9.15u

Ulicoten MD1-Prinsenland MD1 uitgesteld Prinsenland ME1-Moerse Boys ME1 a.10.30u Prinsenland F3-Moc ’17 F11 a.10.30u

SC Welberg Programma senioren Zaterdag 8 maart 14.30 Virtus 2-SC Welberg 2 14.30 Tholense Boys 3-SC Welberg 3 Zondag 9 maart 14.30 SC Welberg 1-FC Moerstraten 1 12.00 Roosendaal 13-SC Welberg 2 12.00 SC Welberg VR1-Val Aan VR1 Programma jeugd

Zaterdag 8 maart 13.00 SC Welberg B1-Wernhout B1 12.15 BSC C3-SC Welberg C1 11.15 Virtus D2-SC Welberg D1 09.00 SC Welberg F1-Roosendaal F4 10.00 JEKA MC1-SC Welberg MC1 11.30 SC Welberg MD1-ODIO MD1 10.15 SC Welberg ME1-Ulicoten ME1 09.00 SC Welberg M1-Steenbergen M3


Tekst: Bart van den Acker

kort nieuws

BMW X3 met milde facelift Drie jaar na de introductie kondigt BMW een ‘rondje verfijning’ aan op de X3. Uiterlijk zijn de wijzigingen gering, de nieuwe versie is direct herkenbaar aan de koplampen die tot aan de grille lopen. Het interieur is op diverse punten verfijnd, met onder meer een touchpad als alternatief voor de bekende iDrive-knop. Onveranderd is de X3 leverbaar met drie benzinemotoren en vier diesels. Alle diesels voldoen aan Euro 6 en alle motoren hebben twinturbo-technologie. Het meest vernieuwd is de tweeliter viercilinder diesel in de X3 xDrive20d met 140 kW/190 pk. Die is tegelijk sterker en zuiniger dan zijn voorganger, gekoppeld aan de magnifieke achttraps automaat ligt het verbruik zelfs 7% lager. Medio 2014 staat de vernieuwde X3 bij de BMW-dealers.

Suzuki Celerio: opvolger Alto Dit is voorlopig het enige wat we kunnen laten zien van de Suzuki Celerio. Dit compleet nieuwe model wordt op termijn de vervanger van de huidige Alto. Daarbij zijn twee zaken opvallend: de naam Alto komt na ruim dertig jaar te vervallen en deze Celerio is ook een nogal andere auto dan zijn befaamde voorganger. In die vergelijking is het nieuwe model liefst 10 centimeter langer en zeven centimeter hóger en het is

logisch dat Suzuki meteen claimt daarmee de ruimste auto in het compacte segment te bieden. Brandstofverbruik en CO2-uitstoot beloven ook bijzonder gunstig te zijn. Verdere gegevens zijn nog niet vrijgegeven. De Celerio wordt op z’n vroegst eind dit jaar in ons land verwacht. Uiteraard blijft de Alto tot die tijd de eer van Suzuki verdedigen in de klasse met de meest compacte auto’s.

Citroën C4 Cactus: prikkelend Heerlijk… het is goed om te zien dat Citroën weer helemaal zichzelf is en het lef toont auto’s te maken die met vrijwel geen andere zijn te vergelijken. De C4 Cactus heeft in de vorm van studiemodellen al een aanloopje genomen, maar het resultaat is toch wel heel verrassend. De C4 Cactus valt in de middenklasse en dit een beetje tussen een normale hatchback en een MPV in. Het is een vijfdeurs met een heel ruim interieur, maar het meest opvallend is het uiterlijk. Die grote vakken op de portieren werken als stootkussens en voor de contrasterende kleur met de carrosserie staat een aantal mogelijkheden open. Het interieur moet ook heel bijzonder zijn, waarbij vrijwel alles digitaal is, maar waarin zitcomfort en ruimte de belangrijkste eigenschap-

pen zijn. Bijzonder is ook de airbag voor de voorpassagier, die geen bergruimte in het dashboard kost, maar in het dak is ondergebracht. De Cactus is liefst 200 kilo lichter dan de normale C4, dus minder dan een ton (!). Dat gewicht is ook een belangrijke factor in het zeer lage verbruik. Citroën laat nog weinig los over de specificaties, maar belooft wel een diesel met slechts 82 g/km CO2-uitstoot en een benzineversie met minder dan 100 g/km. Dat betekent óók in 2015 respectievelijk 14 en 20% bijtelling voor die ‘m zakelijk gaat rijden. De introductiedatum weten we nog niet, de prijzen evenmin, waardoor we alleen nog maar ongeduldiger worden de prikkelende C4 Cactus nader te onderzoeken.

‘Ultra’ is de naam die Audi gebruikt voor zeer zuinige en schone dieselvarianten. Na de A3 (1.6 TDI) verschijnen nu ook de ‘ultra’s’ van de A4, A5 en A6, voorzien van een nieuwe 2,0 liter TDI-motor. In alle gevallen is die nieuwe motor niet alleen zuinig, maar ook schoon. Deze modellen voldoen aan de emissienorm Euro 6, die volgend jaar van kracht wordt. Dit komt met name door een speciale katalysator, die de uitstoot van stikstofoxiden tot vrijwel nul terugbrengt. Voor de A4 en A5 is de nieuwe motor er met naar keuze 100 kW/136 pk of 120 kW/163 pk, in de A6 levert die 140 kW/190 pk. De nieuwe motor is zo zuinig, dat de A4 en A5 modellen (op 1 uitzondering na) in aanmerking komen voor 20% bijtelling. Dat is belangrijk, want vrijwel alle deze Audi’s gaan bij de eerste berijder zakelijk de weg op. Deze nieuwe Audi-varianten worden nog dit voorjaar verwacht, de prijzen zijn binnenkort bekend.

De Italiaanse drankenfabrikant Martini behoorde ruim veertig jaar geleden tot de eerste grote autosportsponsors, van buiten de autobranche. Martini startte meteen op topniveau, als hoofdsponsor van het Porsche fabrieksteam in lange afstandsraces. Landgenoot Gijs van Lennep won in 1971 de 24 uren van Le Mans in een ‘Martini’ Porsche 917 en dat geldt als een van de eerste grote overwinningen voor Martini. Later was de drankennaam heel lang verbonden aan het Lancia fabrieksrallyteam, maar de naam prijkte ook op diverse Formule 1-wagens en op toerwagens, onder meer in de Deutsche Tourenwagen Meisterschaft. In een bijzondere thematentoonstelling zijn vijftien van deze beroemde race- en rallywagens te bewonderen in het Louwman Museum in Den Haag. De expositie is vorige week geopend door Gijs van Lennep en duurt nog t/m 4 mei. Voor liefhebbers van historische autosport is dit een unieke gelegenheid deze beroemde auto’s van dichtbij te bekijken. En als je er toch bent, loop dan zeker een ronde door het imposante Louwman Museum! Voor openingstijden en dergelijke: zie www.louwmanmuseum.nl.

Mercedes-Benz S-klasse Coupé: eersteklas coupé Afgelopen najaar zagen we ‘m alleen nog maar als ‘concept’, maar toen was al wel duidelijk dat dit een productiemodel zou worden. Dit is de coupé op basis van de Mercedes S-klasse die ook zo wordt aangeduid en dus niet meer, zoals tot nu toe, als CL. De nieuwe coupé heeft opvallend fraaie, vloeiende lijnen, waardoor veel minder opvalt dat het een behoorlijk grote auto is. Uiteraard vinden we alle indrukwekkende en moderne techniek die we in de S-klasse al zagen ook in deze coupé. Er komt nog een element bij. Naast het unieke ‘active body control’-onderstel heeft de S-klasse Coupé ook een ‘curve tilting function’. Dit betekent dat de carrosserie in bochten naar binnen overhelt, dus zeg maar zoals een motorrijder. Dat moet in het begin een heel vreemde ervaring zijn, maar het schijnt uiteindelijk te zorgen voor een nog groter comfort. U begrijpt: dat willen we wel eens proberen! Heel bijzonder is ook dat de koplampen als optie zijn te voorzien van elk 47 Swarovski kristallen! Er komen in eerste instantie twee motoren beschikbaar. De S500 Coupé 4Matic heeft een 4,6 liter V8 biturbo benzinemotor met 335 kW/455 pk en vierwielaandrijving. De S 63 AMG Coupé heeft dat laatste ook, maar dan met een 5,5 liter V8 biturbo en 430 kW/585 pk. De coupé komt pas in het najaar, de prijzen zijn nog niet bekend, maar dat wordt duidelijk de absolute topklasse.

Weer een nieuwe stap in de opbouw van de Seat Leon-modellenlijn: dit is de supersportieve Cupra 280. Deze rapperik heeft een 2.0 TSI motor met een zesbak of DSGtransmissie en die is goed voor 206 kW/280 pk. Goeiemorgen! Mede door het vrij bescheiden gewicht sleurt deze Leon in 5,7 seconden vanuit stilstand naar 100 km/u (dat zijn Porsche-getallen!). Om dat geweld in de hand te houden heeft de Cupra een speciaal ontwikkeld onderstel met onder meer adaptieve dempers, sperdifferentieel en progressieve besturing. De Leon Cupra 280 is er als drie- of vijfdeurs, vanaf € 34.950.

Audi’s ‘non-plus-ultra’

De volgende stap in het grote motorenoffensief van Opel is een 1,6 liter diesel met 81 kW/110 pk. Deze is om te beginnen te verwachten in de Astra CDTi, zowel in de vijfdeurs als de Sports Tourer. De nieuweling voldoet aan Euro 6, stoot maar 97 g/km CO2 uit en komt daarmee ook in 2015 in aanmerking voor 20% bijtelling voor zakelijke rijders. De Astra vijfdeurs is met deze motor leverbaar vanaf € 23.945 (uitvoering Business+).


Diamanten bruidspaar in De Lindenburgh

Ben en Toos geen dag zonder elkaar STEENBERGEN - Op 26 februari was het op de kop af zestig jaar geleden dat het echtpaar Van de Klundert in de echt verbonden werd. Althans, het wettelijk huwelijk werd op die dag gesloten. Vervolgens werd er op 3 maart 1954 voor de kerk getrouwd. Waarnemend burgemeester Vos kwam het diamanten paar feliciteren. En aanstaande zondag, 9 maart, wordt het echte feest gevierd in verpleeghuis De Lindenburgh, waar het echtpaar sinds korte tijd woont.

Weekenddiensten Alleen voor spoed bel voor levensbedreigende situaties 112. Huisarts Huisartsenpost Bergen op Zoom, tel. 0164 - 27 38 55, Boerhaaveplein 1, Ingang: Van Swietenlaan. Neem uw identiteitsbewijs en uw medicijnen mee. Apotheek Dienstapotheek Bergen op Zoom naast de polikliniek van het Lievensberg Ziekenhuis, Boerhaaveplein 1, tel. 0164 246 939. Dienstapotheek Roosendaal naast de huisartsenpost bij het Franciscus Ziekenhuis, Boerhaavelaan 21, tel. 0165 591 400. Tandarts Het antwoordapparaat van de eigen tandarts meldt wie de waarneming verzorgt. Wijkzuster Telelefoon 0165 - 54 66 13 Surplus Zorg thuiszorg passende zorg en ondersteuning altijd dichtbij. Klantenservice: 0168 33 18 26 en klantenservice@surplusgroep.nl De beste zorg, waar thuis ook is. 0900-900 4444 (24 uur per dag), altijd bereikbaar voor directe zorgverlening. www.tantelouise-vivensis.nl TWB, Thuiszorg met Aandacht Direct zorg nodig? 088 - 560 2000 of www.twb.nl

Openingstijden Gemeente Steenbergen Buiten de Veste 1 4652 GA Steenbergen Tel: 14 0167 Maandag 09.00 – 13.00 uur Maandag t/m Donderdag 13.00 – 15.30 uur (op afspraak) Woensdag, Donderdag 09.00 – 13.30 uur Donderdag 17.30 – 19.30 uur Vrijdag 09.00 – 12.00 uur

Vmbo-scholen slaan handen ineen Het diamanten bruidspaar Van de Klundert is blij met het bezoek van burgemeester Vos.

DOOR ELNA HELLEMONS Ben en Toos van de Klundert (beide 84) genieten zichtbaar van het bezoek van burgemeester Vos, terwijl er bij de koffie met gebak wat over koetjes en kalfjes gebabbeld wordt. Hun vier kinderen en twee achterkleinkinderen zijn aanwezig, net als de jongste zus van Toos en haar man. Intussen komen er regelmatig bezoekers de huiskamer binnen, die het diamanten paar even komen feliciteren. Natuurlijk hebben Ben en Toos ook al schriftelijke felicitaties ontvangen van Koning Willem-Alexander en de Commissaris van de Koning. Gezondheid Ben en Toos hebben het grootste gedeelte van hun leven in Stampersgat gewoond: in hun jeugd, maar ook na hun huwelijk. Pas

toen het met de gezondheid allemaal wat minder werd, zijn ze bij hun oudste dochter in Steenbergen komen wonen; in een chaletje bij het huis, zodat hulp en gezelschap binnen handbereik waren.

Rustig en tevreden leven samen Dat ging goed tot afgelopen najaar, toen Ben na een herseninfarct in De Lindenburgh terechtkwam. Dat de twee elkaar echter nog geen dag kunnen missen, werd duidelijk toen Toos letterlijk ziek werd omdat Ben niet meer bij haar was. Vanaf eind vorig jaar zijn de twee echter

FOTO ELNA HELLEMONS

gelukkig weer herenigd en nu hebben ze het prima naar hun zin in De Lindenburgh. Gezin Met de gezondheid van beiden gaat het nu gelukkig ook wat beter. Ben en Toos hebben vijf kinderen, waarvan een zoon helaas vroegtijdig is overleden. Het gezin bestaat nog uit twee dochters en twee zonen, negen kleinkinderen en twee achterkleinkinderen. Ben is in zijn werkzame leven in diverse functies in dienst geweest van de gemeente Roosendaal en later van de gemeente Steenbergen. Ook is hij lange tijd lid geweest van de brandweer. Toos hield zich bezig met het opvoeden van de kinderen en ook met allerlei creatieve hobby’s. Nu leiden Ben en Toos een rustig en tevreden leven te midden van hun leeftijdgenoten.

Internationale Vrouwendag STEENBERGEN - De Vrouwenraad Steenbergen organiseert de viering van de Internationale Vrouwendag op 8 maart. Dit wordt gevierd met een optreden van de Babantse zangeres

Marie Christien uit Volkel. De titel van haar programma is ‘Die bijzondere vrouw’. Op 8 maart in de theaterzaal van ‘t Cromwiel, Krommeweg 1 te Steenbergen. Parkeergelegenheid aanwezig. Aanvang 20.00 uur, zaal open om 19.30 uur. De toegang is gratis voor alle vrouwen uit de gemeente Steenbergen.

STEENBERGEN - Om ouders en leerkrachten van basisschoolleerlingen groep 7/8 wegwijs te maken in het onderwijstype vmbo hebben de vmboscholen in Bergen op Zoom en omgeving: ’t Ravelijn, ZuidWestHoek College, Steenspil en ’t Bergse VMBO, locatie Pomonalaan, gezamenlijk de brochure ‘Wegwijs in het vmbo’ opgesteld. Deze brochure wordt donderdag 13 maart officieel overhandigd aan de wethouders van Onderwijs van de drie gemeentes waar de scholen zich bevinden, Bergen op Zoom, Steenbergen en Woensdrecht.

Nadat de wethouders de primeur hebben gehad worden de boekjes verder verspreid onder de basisscholen. De scholen hebben in de brochure algemene informatie over het vmbo overzichtelijk bij elkaar gezet: wat is het vmbo, welke termen kent het vmbo, hoe zit het in elkaar, wat zijn de mogelijkheden met een vmbodiploma en waar is overige interessante informatie te vinden? De scholen hebben de medewerking gevraagd van een zevental gezinnen die hun ervaring met één van de vmbo-scholen met de lezer delen. Het resultaat van deze succesvolle samenwerking is een leuk, maar vooral informatief boekje.

Drie bijeenkomsten sluiten kerken Sint Annaparochie DE HEEN - Er is een voorgenomen besluit bekend gemaakt over het sluiten van 3 kerken in de Sint Annaparochie in Steenbergen op 9 december 2013. In de weg hier naar toe worden er in De Heen, Welberg en Dinteloord bijeenkomsten gehouden, waarop er met de parochianen en vrijwilligers hierover kan worden gesproken. Bijeenkomst in de Heen is op maandag 10 maart om 19.45 uur in kerk

van Maria ten Hemelopneming, op dinsdag 18 maart in de kerk van de H.Cornelius om 19.30 uur en op dinsdag 25 maart in het parochiecemtrum in de H.H. Petrus en Pauluskerk in Dinteloord ook om 19.30 uur. Op alle bijeenkomsten zal het pastorele team en het bestuur aanwezig zijn. Het bestuur en het pastorale team rekenen erop dat vele parochianen deze bijeenkomsten zullen bezoeken.

KERKELIJK NIEUWS DINTELOORD Nederlands Hervormde Gemeente Zondag 9 maart: 10.00u Ds. F.J.M. van Veldhuizen; 18.30u Ds. L.W. den Boer uit Werkendam Woensdag 12 maart: 14.30u Ds. F.J.M. van Veldhuizen; 19.00u Ds. F.J.M. van Veldhuizen Parochie H. Petrus en Paulus Zaterdag 8 maart: 19.00u Eucharistieviering m.m.v. R.K. kerkkoor. Intenties voor: jgt. Anna Poulus en overl. ouders en familie; overl. ouders P. v. Meel v.d. Weegen; overl. ouders Beens-Bastiaanse en familie; overl. ouders v. Meel-Brocatus en familie. Voorgangers: Pastor S. Chazhoor / Corry de Jongh. Gereformeerde kerk Dinteloord & Steenbergen Zondag 9 maart: 10.00u HA, organist Hans den Hoed, predikant mevr. Ds. E.Barendregt Dinteloord NIEUW-VOSSEMEER H. Joannes de Doper Vrijdag 7 maart: 19.00u H. Mis in De Vossemeren. Deze zondag is er GEEN dienst om 9.00 uur, maar om 10.30 is er een Hoogmis met de gouden priesterjubilaris pater Bertus van Schaik, pastoor Hans v. Geel en

Peter Koen. Zondag 9 maart: 10.30u 50-jarig Priesterjubileum van pater Bertus van Schaik. H. Mis, voorgangers pater Bertus, pastoor v. Geel en Peter Koen. Misintenties: Johannes en Maria v. Schaik-Scholman en overl. familie; Leonardus de Jong en Maria Baselier; Jan v.d. Klundert; jgt. Adrianus Koolen en Anna Bosters; Kees en Kaatje Koolen-de Leeuw; Janus Bosters; uit dankbaarheid voor pater Karel; Mariëtte de JongRombouts. Maandag 10 maart: 18.00u H. Mis. Woensdag 12 maart: 19.00u H. Mis. Donderdag 13 maart: 19.00u Medjugorjeviering en Rozenkransgebed. Vrijdag 14 maart: 19.00u H. Mis in De Vossemeren. Protestantse Gemeente te Halsteren en Nieuw Vossemeer Elke zondag 9.00u dienst in de Protestantse Kerk, Voorstraat, Nieuw Vossemeer. Predikant: Ds. H.C. van het Maalpad, Zwartewaal 46, 4717 NS Bergen op Zoom, tel. 0164-231992, hcvhmaalpad@home.nl. Voor informatie: J. Keijzer, tel. 0167-502593. Zondag 9 maart: 9.00u eredienst in de Protestantse Kerk aan de Voorstraat; T. van der Zee uit Sleeuwijk.

STEENBERGEN Evangelische kerk Open Deur Iedere zondag 10.30u samenkomst; zondagavond 19.00u gebedsbijeenkomst en iedere maandagavond 20.00u evangelisatiestudie . Geert Vinckestraat 2 te Steenbergen. Meer info: 06-53118236, www.opendeursteenbergen.nl of info@opendeursteenbergen.nl Voor een goed gesprek of gewoon een kop koffie bent U door de weeks van harte welkom in de keuken van Open Deur, maandag van 13.30u tot 17.00u en dinsdag t/m zaterdag van 10.00u tot 17.00u. Hervormde Gemeente Zondag 9 maart1e zondag 40-dagentijd: ds. C. Biemond, Steenbergen St. Gummaruskerk Kerkdiensten: jaarcyclus A. Zaterdag 8 maart: 19.00u woord- en communieviering, pastor H. Paulissen. Overl. ouders Huijsmans-Dam en dochter Riet; voor de ouders de Bruyn-Helmons, zoon Arjaan en dochter Corry. Zondag 9 maart: 10.00u pastor S. Chazhoor. Maria v. Etten en overl. familie; Johanna Lucia v. Osta e.v. Adrianus v. Loon; jgt. Maria Uitdewilligen; Tiny Koopmans en overl. familie; Fam. Verbeek-v. Tilburg en Connie;

PAGINA 18

Petrus Luijks. Maandag 10 maart: 19.00u pastoor H. v. Geel. Personalia: de overledenen, die wij in ons gebed gedenken, zijn: Berta Brouwers-Theeuwes. Pater Bertus viert 9 maart zijn 50 jarig priesterjubileum. Na de viering van 10.30 uur in de Joannes de Doperkerk te Nieuw Vossemeer is er aansluitend een receptie in het nabij gelegen gemeenschapshuis “de Vossemeren”. Zondag is het kindernevendienst. De kinderen zijn weer van harte welkom. Het thema is deze keer “De Vastentijd”. Openingstijden parochiesecretariaat: van maandag t/m vrijdag van 9.15-11.30u. Deze tijden gelden niet tijdens de schoolvakanties en op feestdagen, dan is het secretariaat alleen op donderdagochtend geopend. Spreekuur: Op dinsdag- en vrijdagochtend van 9.3010.30u in het Parochiesecretariaat in de Gummaruskerk, Westdam 83 (ingang marktzijde). Misintenties: Wilt u een misintentie aanvragen? Gelieve dit minstens een week van tevoren (ivm tijdige plaatsing in de krant) door te geven bij het secretariaat op maandag t/m vrijdag van 9.15-11.30u of via de website.


Zanco Mode

Solliciteer NU!

STICHTING DE BERGKRISTAL WAARNEMINGEN VAN VOORWERPEN EN FOTO´S door CLARA SNEL

Kortemeestraat 9 (in ‘t Vierkantje) "ERGENOP:OOMs 

PARANORMALE AVOND

Totale Leegverkoop

DONDERDAG 13 MAART 2014 Aanvang 20.00 uur Entree â‚Ź 6,Zalencentrum ‘De Raayberg’ Antwerpsestraatweg 267 Bergen op Zoom

nog 3 weken

50% KORTING

Inlichtingen: 0167-565444 of 0167-565185

www.debergkristal.nl

Verlangen en vertrouwen

TE HUUR

mens & Relatie vindt jouw toekomstige liefde Bel voor meer informatie:

ca. 1000m2 bedrijfsruimte Gedeeltelijk huren is ook mogelijk.

Lia van der Wel 0165-388816

Industrieterrein Dintelmond

Of 088-0221900 (landelijk)

Oud Gastel: 10.00 tot 12.00 uur Etten-Leur: 13.00 tot 15.00 uur

Wij zoeken:

Solliciteer direct online via:

( ( 

www.werkenbijmcdonalds.nl of mail naar: administratie.etten@nl.mcd.com

Wij bieden: ( ( 

"!"!"% !&! % " ! '&!"!&!" ##" ###&!#

* Vermeld bij je sollicitatie % !&%"# solliciteert en of je je wil % ! &!%"%"# # #%# %$& !

:EVENBERGSCHEN(OEK 4EL&AX 

Infra & verhuur

PAARDENBAKKEN, STAL- EN MONTAGEWERK

m.i.v. 14 maart GEOPEND:

Ook bij U thuis

Vrijdag en zaterdag v.a. 17 uur Zondag v.a. 12.00 uur.

OPHEFFINGSUITVERKOOP KORTINGEN TOT Wouwsestraat 24 - Bergen op Zoom - Tel. 0164-233771

06 - 43084446

DE VOORDELEN: ‡ geen makelaarskosten ‡ geen verkoop-stress ‡ geen dubbele woonlasten ‡ snelle afwikkeling ‡ geen ontbindende voorwaarden ‡ ook als uw woning al te koop staat

Bagro Vastgoed Oostvoorstraat 25 Dinteloord info@bagrovastgoed.nl

0167 522622

Info avond

Bagro Vastgo ed koopt uw hu is! www.bagrov

âœ

astgoed.nl

âœ

STEENBERGEN

Donderdag 13 maart a.s. vanaf 19.00 uur 19.30 uur presentatie Duokoop-regeling Wallevis, Kade 2 in Steenbergen

B S T i on Al meer dan 50% verkocht!

www.mudy.nl

DE ZEKERHEID VAN

UW OFFICIELE SUZUKI DEALER Merk type Suzuki Alto 1.0 5 drs. Comfort Suzuki Alto 1.0 5 drs. Comfort Airco Suzuki Alto 1.0 Comfort Airco AUTOMAAT Suzuki Alto 1.0 base Suzuki Alto 1.0 5 drs. Comfort Airco Suzuki Alto 1.0 5 drs. Comfort Airco Suzuki Alto 1.0 5 drs. Silver-line Airco Suzuki Alto 1.1 5 drs. GLS Suzuki Wagon R+ 1.3 GLX Suzuki Splash 1.0 Comfort Suzuki Splash 1.2 Exclusive Suzuki Splash 1.2 Comfort Airco Suzuki Swift 1.3 5 drs. Xpression Suzuki Swift 1.3 GLS 3 drs. Suzuki Swift 1.2 5 drs. Comfort AUTOMAAT Suzuki SX4 1.6 Shogun Suzuki SX4 1.6 Exclusive Suzuki Grand Vitara 5 drs. 2.0 Exclusive Suzuki Grand Vitara 5 drs. 2.0 Exclusive Daihatsu 1.0 3 drs. Nissan Almera Tino 1.8 visia Nissan Micra 1.2 5 drs. Elle Airco Nissan Pixo 1.0 5 drs. Airco Hyundai Tucson 2.0 Dynamic airco Opel Agila 1.2 Edition Style Toyota 1.3 Yaris 5 drs. Airco Kijk voor de hele voorraad op onze website

UW WONING DIRECT EN ZONDER Z ORGEN VERKOPEN?

âœ

Tel. 0165 303332

www.vanewouw.nl

Pedicure Jeanette

70%!

Bel geheel vrijblijvend voor het hoogste bod met...

WWWANTIEKRENOVATIENL

- 130 soorten pannenkoeken - Grill specialiteiten (niet op zondag) - Overdekt en verwarmd terras - Speeltuin en kinderboerderij - Minigolf en kanoverhuur Informeer naar de mogelijkheden voor feesten en partijen.

www.de-uitwijk.nl info@de-uitwijk.nl Dorpsweg 136, De Heen Tel: 0167 560000

s6ERWIJDERENVANVERF ENLAKLAGEN s/PNIEUWKLEURENENOFLAKKEN s/OKVOORALUWOVERIGEMEUBELEN s4EVENSSTRAAL ENSPUITWERK s+EUKENRENOVATIE s3TOELENMATTENENWEBBING

âœ

# $""# #%! "%! $! "!' # &% $!#&!

INLICHTINGEN TEL. 0167 521830

âœ

Voor onze restaurants in Etten-Leur, Hazeldonk, Roosendaal en Oud Gastel zijn wij op zoek naar nieuwe medewerkers.

Antiekrenovatie Hans Swanenberg

âœ

Meld je aan voor de wervingsdag op 22 maart!*

85m2 kantoorruimte

Optioneel: ca.

Of kijk op www.mens-en-relatie.nl

bouwjaar 2010 2011 2012 2010 2012 2009 2011 2004 2005 2012 2009 2013 2010 2005 2012 2008 2011 2006 2007 2000 2006 2007 2010 2007 2010 2005

km stand 167735 54542 20096 64804 9225 124710 24533 132249 76491 14682 51347 15 33513 55760 10901 74741 18230 120499 47690 136353 82502 88305 61308 147258 25377 162844

prijs â‚Ź 4750 6950 10450 5250 7950 4950 7950 2450 4750 10650 8950 13750 10450 5950 14950 9950 15450 10950 13450 1450 6950 6250 5950 6750 9450 4950

Autobedrijf CENTRUM Van Heelulaan 81 Bergen op Zoom Tel. 0164-257057 WWW.SUZUKICENTRUM.NL

DUOKOOP: WEL DE WONING (NOG NIET DE GROND) ȧ/DJHUHLQNRPHQVHLVK\SRWKHHNWRHWVLQJ ȧ/DJHUHPDDQGODVW ȧ9HLOLJˉQDQFLHUHQPHW1+* ȧ*HHQFRQFHVVLHVDDQZRRQJHQRW Vraag de gratis KoopKrachtScan aan! ȧ5XLPHZRQLQJHQYDQDIP3 ȧ7XLQYDQFDPHWHUGLHS ȧ6WDUWHUVOHQLQJYDQGHJHPHHQWH 6WHHQEHUJHQPRJHOLMN ȧ:RQLQJHQLQYROHLJHQGRPYDQDI ȹYRQ

steenbergenbastion.nl

g de

Vraa Verkoopinformatie: Helmig makelaardij brochure (0164) 685925 aan! www.helmigmakelaardij.nl

VANAF â‚Ź 118.8 00,- v.o.n. Met de Du okoopregeling

SNEL-KOOPACTIE: Energielasten eerste jaar GRATIS (max. ₏ 100,- p/m, geldig tot 16-3-’14) 1DODQJ]RHNHQYLQGWXHLQGHOLMNXZGURRPKXLV PDDU8NULMJWQLHWYROGRHQGHK\SRWKHHNYDQGH EDQNXYLQGWGHZRRQODVWHQWHKRRJZRUGHQXZLOW HHUVWXZHLJHQZRQLQJYHUNRSHQ$OOHPDDOUHGHQHQ ZDDUGRRUXGHVWDSQXQLHWNXQWRIGXUIWWHQHPHQ 'DQELHGW%LM=RQGHU3ODQ$GYLVHXUVXPLVVFKLHQZHO GHRSORVVLQJ.RSHQ]RQGHUJURQGPHWGH'XRNRRS UHJHOLQJLVˉQDQFLHULQJQLHXZERXZDQQRQX 9UDDJGHJUDWLV.RRS.UDFKW6FDQDDQ

Informatie Duokoop-regeling: BijZonderPlan Adviseurs (073) 544 20 73 www.bijzonderplan.nl


KIJK OP

ACTION.NL VOOR DE 100 NIEUWSTE ARTIKELEN

WEEKACTIE! WEEKACTIE! LEGO CITY GARAGE

BASIC LIFE BADKAMERSET

PEDIGREE RODEO OF DENTASTIX Rodeo: NDXZVQDFNV JUDP Dentastix: PHGLXP VWXNV

ZLWNHUDPLHN596 ‡WRLOHWERUVWHO HQKRXGHU ‡]HHSGLVSHQVHU ‡EHNHU

H[WUDJURWHVSHHOVHW

3 -D E LI G

5.49

(OGHUV 

ROOMSPRAY GIFTSET

49.95

TERRAS BLOEMPOT

0.99

1.49

(OGHUV 

(OGHUV 

6.79

1.49

KOELEMAN APPELMOES NOLNGHNVHO JUDP

4.99

(OGHUV 

AQUAFRESH MONDWATER IUHVKPLQW PO

2.99

(OGHUV 

HOES LAKEN

TRENDY ACCESSOIRES

SHUFDOHNDWRHQ 90x200 cm 90x220 cm 140x200 cm 180x200 cm 180x220 cm

NHX]HXLWGLYHUVH DUPEDQGHQHQ RRUEHOOHQ

4.49 4.99 5.99 6.99 7.99

LAKEN SHUFDOHNDWRHQ 150x260 cm 240x260 cm

YDQDI

4.49

5.49 7.49

2 OPEN

1

SNEAKER SOKKEN

0.89

(OGHUV 

1.19

1.39

LQKDQGLJHRSEHUJKRHV PHWHODVWLVFKNRRUG [FP

B O ETE S ! VO O R KO M

3 PAAR (OGHUV 

0.79

TANDEN BORSTEL &ROJDWH PHGLXP 3-PACK

AANHANGER NET

GDPHVHQ KHUHQ GLYHUVH NOHXUHQHQ GHVVLQV PDWHQ 

TE RU G VAN ! ST WEG G EWEE (OGHUV 

5.99

gazon-/tuinmest: YRRUP NJ graszaad: YRRUP NJ

(OGHUV 

PLGLRI PD[L GLYHUVH NOHXUHQ NDWRHQ HODVWDQ PDWHQ 0;;/

2.99

4 0x4 0 C M

ARD EWER K N IET VAN ASC H EI D EN ! TE O N D ER

DOLCE DAMESSLIP

BIJPASSENDE JOGGINGBROEK PDWHQ

TUINMEST OF GRASZAAD

URQGRIYLHUNDQW NXQVWVWRI [FP

GLYHUVHNOHXUHQ PDWHQ

1.39

(OGHUV 

5.49

=HWHQGUXNIRXWHQYRRUEHKRXGHQ

(OGHUV 

KINDER SWEATVEST

0.54

LGHDDOYRRU WKXLVRIRS KHWZHUN LQFOPDUNHU ZLVVHUHQ PDJQHWHQ

K! O P= O P A A R B R O O D

GEUR HANGER FP

T/M ZATERDAG 8 MAART

GLAZEN MEMOBORD

GLYHUVHJHXUHQ [PO

PR IJS

(OGHUV 

VAN ZONDAG 2 MAART

Dsb 20140305  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you