Page 1

THUIS IN DE REGIO

MIDWEEKEDITIE

O P L AG E :

B R E D A S E

5 MAART 2014 WEEK 10

Uitgeverij

74 . 5 0 0

TOTA L E O P L AG E Z E E L A N D EN WEST-BRABANT:

de

bode

ACTUALITEIT

VOORSCHOOLSE EDUCATIE KRIJGT IMPULS

bv

I

Postbus

22,

4880

ONROEREND GOED

Volg ons via twitter: @BredaseBode

AUTO’S

AA

Zundert

I

Te l .

076

599

SPORT

Gemeente Breda OP PAGINA 5

8 111

KERKELIJK NIEUWS

I

480.000

www.internetbode.nl VACATURES

REDGAN VAN SAUERS HEEFT WINNAARSMENTALITEIT

BREDA - Geen carnavalsfeest zonder Gelag der Vorsten. Op het Zottenhofke in Princenhage vond zaterdagmiddag de traditionele ontmoeting tussen de verschillende leutvorsten plaats. Daar werden zij toegesproken door het varkentje Nil. Op de foto een onderonsje tussen van links naar rechts Prins Petrus C Lie dun Aller Aller Irste van ut Kielegat, Baron Philippe-Charkes de la Petite Technique et des Grands Gâteaux, Maître de la Courtoisie, le Dernière de Moment uit ’t Ginneken en Prins Peer d’n Zeventiende van ’t Aogje. FOTO ADDO SPRANGERS

Sluiting drugspand Smalle Reep BREDA - Burgemeester Peter van der Velden heeft donderdag besloten het pand aan de Smalle Reep 13D in Breda te sluiten voor een periode van vier maanden omdat in het pand artikel 3 van de Opiumwet is overtreden. Naar aanleiding van een politiecontrole op 12 september 2013 is het pand aan de Smalle Reep 13D gecontroleerd. Daarbij werden restanten van een hennepkwekerij aangetroffen, waaronder 994 kweekpotten met tuinaarde en veelal afgeknipte stengels en planten. Voor de burgemeester aanleiding te constateren dat handelshoeveelheden hennep in het pand worden verkocht, afgeleverd, verstrekt dan wel daarvoor aanwezig zijn.

Verkiezingsdebat door Raad van Kerken BREDA - De Raad van Kerken te Breda houdt onder de noemer ‘Op straat - het andere debat’ een verkiezingsdebat met als thema armoede. Het debat vindt plaats op maandag 10 maart 2014 vanaf 20.00 uur in De Avenue aan de Waterstraat 5 in Breda. De bijeenkomst wordt geopend met een korte lezing van Dorothee IJsseldijk, pastor-eindverantwoordelijke van het Annahuis, het Diaconaal Centrum aan de Haagweg van Breda. Zij werkt dagelijks met mensen die in armoede of van een minimum leven. Een tweede inleidende bijdrage wordt gehouden door een lid van de Straatraad. Daarna is het woord aan vertegenwoordigers van de politieke partijen.

Bewegen met X-Kids of Special X-Kids van Breda Actief

‘Na het hossen lekker sporten’ BREDA - Na een paar dagen van hossen en feesten even zin om lekker te sporten? Kom deze voorjaarsvakantie naar X-Kids of Special X-Kids van Breda Actief. Komende vrijdag zijn er verschillende activiteiten voor kinderen van 6 tot en met 12 jaar. DOOR ADDO SPRANGERS Jongens en meiden uit Breda kunnen meedoen aan de Ballenmix, Smashbal of een voetbaltoernooi. Deelname kost twee euro. Bij de Ballenmix kunnen kinderen zich van 13.00 uur tot 16.00 uur helemaal uitleven met diverse balspellen in de gymzaal in de Elandstraat. Ook in de gymzaal Huis van de Heuvel kunnen kinderen van 13.00 tot 16.00 uur lekker bewegen. Daar kunnen ze meedoen met een potje Smashbal. In gymzaal Noorderlicht is er tussen 13.00 uur en 16.00 uur een voetbaltoernooi voor kinderen van 6 tot en met 12 jaar. De activiteiten worden begeleid door de professionele sportcoaches van Breda Actief.

HET AARDAPPELPAKHUIS Voor de beste aardappelen!

Voor kinderen in het speciaal onderwijs is er vrijdag een Special X-Kids. In de gymzaal van de Elandstraat kunnen ze van 13.00 uur tot 16.00 uur meedoen met de Ballenmix. Voor kinderen die zich aanmelden is er extra begeleiding door de sportcoaches uit het speciaal onderwijs en getrainde vrijwilligers. Deelname kost twee euro. Wie zeker wil zijn van een plekje tijdens de X-Kids voorjaarsvakantie, kan zich aanmelden bij Breda Actief via x-kids@breda-actief.nl, onder vermelding van van naam, leeftijd, locatie, telefoonnummer en contactpersoon. Kinderen die mee willen doen aan de Special X-Kids, moeten zich van tevoren aanmelden bij sportcoach Nicole van Helvoort: n.van.helvoort@breda-actief .nl, of telefonisch via (076) 5233555.

VOOR HET LAATSTE ACTUELE LOKALE NIEUWS

Breda Actief Breda Actief stimuleert en faciliteert deelname aan sport en vrijwilligerswerk in Breda, vóór en mét alle inwoners en organisaties die belang hebben bij sport en vrijwilligerswerk. Breda Actief wil de spil zijn binnen sport en vrijwilligerswerk in Breda. Breda Actief inspireert, stimuleert, adviseert en faciliteert alle inwoners en organisaties tot deelname aan en ontwikkeling van sport en vrijwilligerswerk. Dit doen we door vraag en aanbod te verbinden, door te adviseren over mogelijkheden, door proactief in te spelen op ontwikkelingen en kansen, door activiteiten en ontmoetingen te organiseren en te faciliteren, en door cursussen en workshops te geven, door op te leiden en te begeleiden.

Gratis

waardebepaling!

Bel meteen 076 524 77 88 Past. Pottersplein 3 ͻ Breda Telefoon 076 57 19 270 Geopend: Dinsdag-Vrijdag 7.30-17.30, Zaterdag 7.30-16.00, Maandag gesloten

KIJK OP WWW. INTERNETBODE.NL

Méér makelaar.

Gelijkspel NAC bij ADO Den Haag BREDA - Het voetbalduel tussen ADO Den Haag en NAC is zaterdag geëindigd in 1-1. Hoewel de Bredanaars de score openden, lukte het niet om van de thuisploeg te winnen. Na een doelpuntloze eerste helft zorgde Elson Hooi, die in de 46ste minuut in het veld was gekomen voor Danny Verbeek, in de 55ste minuut voor de 0-1. In de 63ste minuut zette Alberg namens ADO Den Haag de gelijkmaker op zijn naam. Met dit gelijkspel heeft de Bredase club nu 32 punten uit 26 duels. De ploeg van trainer Nebojsa Gudelj bekleedt daarmee de tiende plaats op de ranglijst van de eredivisie. NAC speelt komende zaterdag om 20.45 uur thuis tegen Vitesse.

Werkzaamheden aan Mauritsstraat BREDA - Als het weer het toelaat, sluit de gemeente vandaag (woensdag) en donderdag de Mauritsstraat, inclusief de parkeervakken, vanaf 09.00 uur af voor autoverkeer. Dit is nodig om de straat schoon te kunnen maken, riolen te inspecteren, waar nodig kleine reparaties te verrichten en het groen een goede onderhoudsbeurt te geven. Op woensdag 5 maart is de rijrichting Sophiastraat-Mauritssingel afgesloten. Op donderdag 6 maart gaat de rijrichting Mauritssingel-Sophiastraat dicht. Tijdens de werkzaamheden is op de afgesloten weggedeeltes geen doorgaand verkeer mogelijk, dit wordt omgeleid. Woningen en winkels blijven bereikbaar.


Met een ‘klik’gebit lacht het leven je weer toe!

Vrijdag 7 en zaterdag 8 maart:

Gratis informatie dagen bij Tandprothetiek Tuinzigt

Clematisstraat 57 4818JX Breda

Tandprothetiek Tuinzigt

vrijdag van 13:00 tot 16:00, zaterdag van 10:00 tot 13:00.

076-7851150 Te bereiken: Maandag t/m Donderdag 9:00 - 17:00 Vrijdag 9:00 - 15:00 Zaterdag 12:00 - 15:00

reda- Het leven met een gewoon losliggend kunstgebit is niet altijd even stralend. Breeduit schaterlachen, lekker een vorkje prikken in een restaurant met vrienden, kinderen of kleinkinderen is er niet meer bij. En dat alleen omdat die onderkaak van u wat minder houvast biedt aan uw gewone gebitsprothese. Wat een ellende! Gelukkig hebben we goed nieuws voor u. Héél goed nieuws zelfs. Een perfect op maat gemaakt klikgebit zorgt ervoor dat u veel beter in uw vel zit. Zoiets werkt enorm door. Het leven wordt weer om ‘in te bijten’!

B

Waarom zou u er langer voor kiezen uzelf zo te blijven plagen? Daar bent u toch veel te kostbaar voor! Een gebit is wat je noemt ‘gezichtsbepalend’. Het is meer dan vervelend als u om wat voor reden dan ook een slecht zittend kunstgebit hebt of misschien zelfs helemaal geen tanden. Daar moet je toch niet aan denken. Met een slecht passend gebit voelt niemand zich optimaal, hoezeer hij of zij dat ook probeert te ontkennen. Het komt zeer regelmatig voor dat mensen een gewoon sociaal leven gaan vermijden. Ze durven niet meer naar feestjes, voelen zich gedeprimeerd of isoleren zich helemaal van de buitenwereld. En wist u dat een slecht passend gebit allerlei klachten kan

veroorzaken en dus niet bevorderlijk voor uw gezondheid is? Goed gekauwd voedsel kan immers veel efficiënter verteerd worden, waardoor hoogwaardige voedingsstoffen makkelijker kunnen worden opgenomen. Gelukkig is er een redelijk eenvoudige oplossing voor al deze problemen: het klikgebit. Dat u daar niet eerder aan hebt gedacht!

Vergevorderde wetenschap. De uitvinding ‘klik’gebit is niet nieuw. Al meer dan dertig jaar vervaardigen tandprothetici het product voor mensen met een ruime beurs. Sinds enkele jaren is het eindelijk ook bereikbaar voor ‘de gewone man’. Door ervaring en ontwikkelingen is de techniek vanzelfprekend steeds geavanceerder geworden. Een staafje, dat met twee kleine titanium implantaatjes in de onderkaak vastzit, zorgt ervoor dat je klikgebit volledig blijft zitten, wat je ook doet. Appeltje eten. Gieren van het lachen. In principe gaan de implantaten een leven lang mee en je ziet er weer fantastisch uit. Een klikgebit is namelijk niet te onderscheiden van echte tanden. Het mooie van de behandeling is ook dat de drager van het klikgebit geen dag zonder tanden hoeft te lopen.

7 en 8 maart: Gratis informatie dagen. Op vrijdag 7 en zaterdag 8 maart zijn er informatie dagen bij Tandprothetiek Tuinzigt. Voor zowel bestaande als toekomstige cliënten staat deur wagenwijd open. En natuurlijk voor alle belangstellenden die gewoon willen weten wat het inhoudt! Iedereen is welkom om kennis te komen maken met het team van professionals en om zich helder te laten voorlichten over de vele voordelen van het klikgebit. Ook het financiële aspect van het verhaal en het behandeltraject komen desgewenst uitgebreid aan de orde. Wie zijn huidige gebit wil laten controleren, of behoefte aan een second opinion kom gerust langs. Vrijdag vanaf 13:00 tot 16:00 en zaterdag vanaf 10:00 tot 13:00 uur op de Clematisstraat 57 in Breda. Maak gebruik van de huidige vergoedingen van uw zorgverzekering. Uw zorgverzekering neemt het overgrote deel van de kosten voor hun rekening. U hoeft daar niet eens extra voor bijverzekerd te zijn. De basis verzekering is al voldoende voor een ruime vergoeding.

Laagdrempelige en vriendelijke praktijk.

Gratis elektrische tandenborstel en verzorgingsset.

Vanzelfsprekend werken er binnen Tandprothetiek Tuinzigt uitsluitend vakbekwame implantologen, tandprothetici, tandtechniekers en medische assistenten. Daarbij is de sfeer gemoedelijk en de service optimaal. Hebt u angst voor de tandarts of in het verleden negatieve ervaringen opgedaan bij ‘de tandarts’, in Breda houden alle professionele medewerkers hier dan zeker rekening mee. Ook na de behandeling blijven mense onder controle bij Tandprothetiek Tuinzigt. Kom op 7 of 8 maart naar de informatie dag en laat u vrijblijvend voorlichten. Misschien is een klikgebit wel een fantastische oplossing voor uzelf, voor uw partner, of voor uw vader of moeder. Bespreek het met ons.

Indien u zichzelf tijdens deze informatie dag inschrijft voor een klikgebit krijgt u bij aflevering van het klik-gebit een elektrische tandenborstel en een prothese verzorgingsset cadeau.

U bent van harte welkom op 7 of 8 maart 2014.

Natuurlijk kunt u bij Tandprothetiek Tuinzigt ook terecht voor reguliere gebitsprotheses en reparaties. Kijk voor meer informatie op www.tandprothetiek tuinzigt.nl


ACTUALITEIT

‘We zijn met z’n allen een soort familie geworden’

Flexibiliteit is grote kracht van vrijwilligers Belcrum Beach BREDA - De vrijwilligers van Belcrum Beach, zo’n 70 in totaal, kregen in 2013 de Chris van Faassenpenning. Tot hun verbazing. Ze hadden gehoopt kans te maken op de Aanmoedigingsprijs, want ze zijn pas zo’n anderhalf jaar bezig. In die korte periode hebben ze ontzettend veel voor elkaar gekregen en zijn ze van grote betekenis geworden voor de Belcrum én de rest van Breda. DOOR JOYCE VAN ZIJL Belcrum Beach is een project van Stichting BRAAK. Tim van den Burg is zowel bij stichting BRAAK als bij Belcrum Beach betrokken. “BRAAK! is een initiatief dat mede ontstaan is, omdat er in Breda ruim 160 ha braakliggend terrein ligt. BRAAK! wil deze terreinen toegankelijk maken. Destijds hadden we de Ballenbak op het oude Etna-terrein, daar wilden we al een stadsstrand maken. Omdat daar gebouwd

Belcrum Beach Belcrum Beach is gevestigd aan de Veilingkade 12-15 en is vanaf 15 maart bij mooi weer geopend van woensdag tot en met zondag van 10.00 uur tot 22.00 uur. Belcrum Beach is altijd op zoek naar bouwers, strand/stadsjutters, boeren, boerinnen, gastheren en -vrouwen, barmedewerkers etc. Duurzaamheid en hergebruik zijn erg belangrijk, er zijn op het strand het hele jaar door allerlei zeer diverse activiteiten. Surf voor meer informatie naar www.belcrumbeach.nl

ging worden, kregen we in overleg met de gemeente deze plek tot onze beschikking.” Gastvrij “Wij zijn het meest gastvrije strand van de stad,” lachen de vrijwilligers die aanwezig zijn bij mijn bezoek op een druilerige januaridag. “We zijn in het najaar van 2012 begonnen met het aanbrengen van een heleboel zand, de bouw van het paviljoen en het zelf maken van strand- en picknickmeubilair. Wij kunnen alles gebruiken. We zijn echte stadsjutters en maken bijna alles van restmaterialen.

‘Wij zijn niet zo van het plannen’ Duurzaamheid is belangrijk. De Mark vormt aan de ene kant de grens van ons strand, de Belcrum Boerderij met stadslandbouw in oude bulkzakken de andere. Ideeën ontstaan vanzelf, al doende, en er is hier volop ruimte voor ideeën. Vrijwel alles kan! We maken ook niet te veel plannen van te voren. Als we bijvoorbeeld willen gaan bouwen en er belt een bedrijf dat

Een aantal vrijwilligers op het natte strand van Belcrum Beach.

er spullen kunnen worden opgehaald, dan doen we dat eerst en gooien we alles om. Die flexibiliteit is niet altijd voor iedereen even makkelijk, maar uiteindelijk wel onze kracht.” Leuke plek De kop van de Veilingkade is een van de

leukste plekken van de stad geworden. “We hebben hier prima buren, van creatieve bedrijfjes tot de kranen van Manitowoc die ons helpen als dat nodig is. De mensen van de skatehal zijn nu druk aan het werk, ook dat worden buren. En de samenwerking met de gemeente is vlekkeloos, dat gaat allemaal prima. Komend jaar hopen

FOTO JOYCE VAN ZIJL

we een toiletgebouw te realiseren en een aanlegsteiger. Zolang we voldoende materialen krijgen lukt het best. We laten elkaar allemaal in onze waarde. Ieder doet zijn ding, maar er is onderling gewoon geen strijd. We zijn met z’n allen een soort familie geworden. We doen het tenslotte allemaal voor Belcrum Beach!”

Redgan van Sauers kiest voor teruggetrokken leven

‘Mensen helpen om weer zelfredzaam te worden’ BREDA - Vanwege ziekte ontbrak hij op de uitreiking van de Chris van Faassenpenning, waarvoor hij genomineerd DOOR JOYCE VAN ZIJL was. Maar heel erg vond hij het niet om deze avond te missen. Redgan van Sauers blijft liever op de achtergrond. Hij is vrijwilliger bij Stichting Aya, een stichting die zelfredzaamheid hoog in het vaandel heeft staan, zowel hier Door bezuinigingen verdween zijn baan bij Surplus, de kennis die hij daar opdeed zet in Breda als in Afrika. Daarnaast helpt hij ook anderen, vooral in de schuldhulpverlening. hij nu vrijwillig in.

Schrijnend “Door de crisis zijn veel meer mensen in de problemen gekomen, en die crisis is echt niet binnen vijf jaar over, hoor, dat speelt nog heel lang door,” vertelt Redgan. “Ik begeleid inmiddels zo’n 36 mensen, mijn huis ligt vól papieren, ik kan er echt niet meer bij hebben. Dat is enorm schrijnend en het vreet wel aan me, maar ik moet ook zelf overeind zien te blijven. Veel mensen hebben geen idee. Het is veel te makkelijk om te zeggen: ‘Eigen schuld, dikke bult’. Er zijn zoveel mensen buiten hun schuld in de problemen gekomen, die hebben gewoon hulp nodig. En waar ze vandaan komen, of ze nou wel of geen papieren hebben, dat maakt mij niet uit. Ik help ze gewoon. Als je alleen al kijkt wat wonen kost… Er zijn echt veel te weinig woningen onder de huursubsidiegrens. Dat brengt mensen

heel snel in de problemen. Ook de vier weken-eis van de bijstand is een probleem. Deze mensen hebben geen buffer waarmee ze die periode door kunnen komen. Ik doe dit werk heus niet omdat ik zo’n idealist ben, maar omdat ik gewoon vind dat het niet kàn. Het is gewoon triest om zoveel hemelschreiende verhalen te horen. Er zijn zoveel mensen die het nog duizend keer slechter hebben dan ik. De regels zijn zó hard. Mensen zijn toch geen nummers? Ik vind het soms moeilijk om me niet door die emoties te laten meeslepen.” Winnen “Ik heb een enorme drang om te winnen. Ik heb HBO rechten gedaan en Agologie, dus ik kan mensen juridisch bijstaan. En als we in de rechtbank staan, wil ik ook winnen. Tot nu toe is dat nog altijd gelukt! Het is niet dat ik zo goed ben, maar ik weet toevallig veel van dit onderwerp en ik ga altijd uit van de persoonlijke situatie. En natuurlijk verwacht ik dan dat de ander ook zijn of haar best doet! Dan komen we een heel eind.“

Chris van Faassenpenning De Vrijwilligerspenning, die de gemeente Breda jaarlijks uitreikt aan een persoon en een groep vrijwilligers, heet sinds 16 december 2011 de Chris van Faassenpenning. Dit als eerbetoon aan Chris van Faassen, een zeer gewaardeerde vrijwilliger en belangenbehartiger in Breda. Zij overleed op 18 januari 2012. De uitreiking van de penning gebeurt onder auspiciën van Breda-Actief, een organisatie die vrijwilligerswerk en sport in Breda e.o stimuleert en activeert. Surf voor meer informatie naar www.breda-actief.nl

Blijf op de hoogte van het

lokale nieuws www.internetbode.nl

FOTO JOYCE VAN ZIJL

www.internetbode.nl

Redgan van Sauers helpt mensen hun leven op de rails te krijgen.

U kunt uw advertentie opgeven via de button “Advertentie aanleveren”

Redactie kunt u aanleveren via de button “Redactie aanleveren”

PAGINA 3

Volg ons op Twitter: @WoensdrechtseBode.


Politieke partijen reageren op stellingen

‘De gemeente Breda moet zwaarder inzetten op versterking van de culturele sector’ Er breekt een spannende tijd aan voor de politieke partijen in de gemeente Breda. Op woensdag 19 maart vinden de gemeenteraadsverkiezingen plaats. In de weken voorafgaand aan deze verkiezingen voelen we in de Bredase Bode de tien deelnemende partijen aan de tand met een aantal stellingen. De tweede stelling luidt: ‘De gemeente Breda moet zwaarder inzetten op versterking van de culturele sector’. GemeenteBelangen Breda Nee, als bedoeld wordt meer geld ter versterking van de culturele sector, dan nee. Als bedoeld wordt beter kijken hoe het geld ingezet wordt, ja. Een paar voorbeeldjes. Chassé Theater krijgt met ongeveer 400.000 bezoekers jaarlijks € 5 miljoen subsidie. Dit is € 12,50 per bezoeker. Het MOTI heeft 47.000 bezoekers en ontvangt € 2,3 miljoen subsidie. Dat is bijna € 50 per bezoeker. Het wereldwijd bekende Kinderdanstheater De Stilte, met wereldwijd 70.000 bezoekers, krijgt € 80.000 gemeentelijke subsidie. Dat is € 1,15 gemeentelijke subsidie per bezoeker. We zullen ook in de culturele sector duidelijke keuzes moeten maken en de ene sector wat moeten snoeien en in de andere - veelal kleinschaligere - sector wat royaler moeten worden. Brabant Culturele Hoofdstad 2018 gaat niet door, maar er zijn wel degelijk initiatieven en samenwerkingen ontstaan die de aandacht méér dan waard zijn. Alleen hebben we nu 2018 niet als eindpunt staan. VVD De VVD Breda is uiteraard een voorstander van een sterke culturele sector. Zo is ons lokale cultureel erfgoed voor ons van groot belang. De taak van de gemeente op het versterken van de culturele sector echter vinden wij minimaal. Wij zijn van mening dat culturele instellingen meer op eigen benen zouden moeten staan. Dit zal op termijn juist tot de gewenste versterking van deze sector leiden. Trots/OPA TROTS-OPA gaat uit van de eigen kracht van de culturele sector, die meer dan in het verleden in staat moet zijn eigen inkomsten te verwerven. Culturele instellingen en uitingen kunnen immers niet volledig door de gemeente worden bekostigd. Maar de realiteit is, dat zonder gemeen-

telijke financiële maar ook materiële steun geen enkele instelling kan overleven. De afgelopen jaren is onevenredig op de culturele sector bezuinigd. Daarom moet volgens TROTS-OPA komende periode zwaarder worden ingezet op versterking van de culturele sector. CDA Eens. Het cultuurbudget is een zeer beperkt onderdeel van de gemeentelijke uitgaven. Kunst en cultuur vergen investeringen. Die leveren een bijdrage aan beschaving, maar hebben ook een economische opbrengst: het rendement is groot. Kunst en cultuur leveren meer op dan ze kosten. Waar een hoogwaardig cultureel klimaat heerst, is een stad aantrekkelijk voor bedrijfsleven, bewoners, studenten en bezoekers. Het CDA Breda ziet kunst en cultuur als verdienmodel, dat de dynamiek in de stad bevordert. De kwaliteit en inhoud en vormgeving van kunst en cultuur is voorbehouden aan culturele instellingen en kunstenaars zelf. Het beoordelen ervan is geen taak van de overheid. Het CDA Breda stelt voor om een onafhankelijke Raad voor de Kunst en Cultuur, als advies- en toezichtorgaan, op te richten. De voornaamste taak van de Raad is: met expertise reflecteren op de kwaliteit en culturele dynamiek van de stad en inzet van overheidsmiddelen. Daartoe wordt de Raad samengesteld uit experts, uit kandidaten met verschillende expertises en achtergronden. Breda’97 Breda’97 wil niet bezuinigen op cultuur. Wij zijn wij van mening dat er een herbezinning naar waarde en een herverdeling van gelden moet komen binnen de Bredase cultuursector. Samen met partners in de stad dient het begrip beeldcultuur nog maar eens goed heroverwogen te worden. Breda’97 is voor een sterke rol van het Bredaas Museum en betere facilitering voor dansgezelschap de Stilte. Breda’97 ziet in

de toekomst MOTI de hooggespannen verwachtingen niet waar maken. Dit zou logischerwijs resulteren in een afname van de huidige subsidie voor MOTI. SP Eens. De verdeling van het beschikbare geld in de culturele sector kan beter en socialer. Nu profiteren enkele dik gesubsidieerde instellingen ervan terwijl juist de cultuur voor mensen in de stad versterking nodig heeft. BOB

PvdA

Mee eens, mits dat betekent dat culturele instellingen culturele ondernemingen worden die in hoge mate voor zichzelf kunnen zorgen. Door creatiever hun ruimten, middelen en medewerkers in te zetten voor commerciële activiteiten. GroenLinks Cultuur draagt bij aan de ontwikkeling van mensen en aan de aantrekkelijkheid van de stad. Daarom vindt GroenLinks dat cultuur in Breda volop de ruimte moet krijgen. GroenLinks wil niet bezuinigen, maar juist investeren in cultuur. Topinstellingen als het Chassé Theater en MOTI spelen daarin een belangrijke rol. Ze zorgen, samen met

(Oud-)leden en Vrienden van BC Bavel, geef je op

De inschrijving is geopend BAVEL - De afgelopen maanden hebben we het al aangekondigd; Badmintonclub Bavel bestaat dit jaar 40 jaar! Voor ons aanleiding om een lustrumweekend te houden waarbij alle doelgroepen aan bod komen. Uiteraard vinden alle activiteiten plaats in onze thuishaven; sporthal de Huif in Bavel. Jeugdavond Op vrijdag 4 april is het allereerst de beurt aan de jeugd. Van 19.00 tot 21.00 uur is er een toernooi voor alle (oud-)leden van BC Bavel tot en met 17 jaar. Iedereen mag hiervoor een introducé (ook van maximaal 17 jaar) meenemen. Aansluitend is er, wederom voor alle jeugdige (oud-)leden, een disco. Ook de introducés die meegespeeld hebben, zijn hierbij van harte welkom. Het thema van de disco, met onze eigen voorzitter als DJ, is nog even een verrassing, hierover horen jullie snel meer. Vanaf vandaag kun je je hiervoor opgeven. Het

inschrijfformulier is te vinden op onze website www.bcbavel.nl/downloads Middag en avond vanaf 18 jaar Op zaterdag 5 april zijn de (oud-)leden en ’vrienden van BC Bavel’ van 18 jaar en ouder aan de beurt. Om 13.00 uur gaan we van start met een (hussel-)toernooi. Ook hierbij is 1 introducé (vanaf 18 jaar) per (oud-)lid of vriend van BC Bavel welkom. Aansluitend zullen we samen een hapje eten om rond 20.00 uur te beginnen met een reünie/feestavond. Tijdens de avond zal voldoende gelegenheid zijn voor het ophalen van herinneringen en het uitwisselen van ervaringen bij onze gezellige vereniging. Er zal een presentatie draaien met oude (en nieuwere) foto’s om het ophalen van herinneringen nog makkelijker en levendiger te maken. Overigens, heb je nog foto’s, dan zijn ze van harte welkom op lustrum@bcbavel.nl. Voor de zaterdag kan per onderdeel ingeschreven worden (maar voor álles inschrijven is natuurlijk het leukste). Kijk op onze website www.bcbavel.

bijvoorbeeld PodiumBloos, De Stilte en Mezz voor een divers cultureel aanbod in de stad en voor bezoekers van buiten de stad, die daarmee bijdragen aan de economie van de stad. Het is wel van belang dat MOTI zich meer gaat verbinden aan de stad. In Breda werken duizenden mensen in de beeldcultuursector. Als kenniscentrum kan MOTI veel voor hen betekenen. Ook de relatie met opleidingen als kunstacademie Sint Joost, de Game-academy en Communicatie- en Multimediadesign moet worden verstevigd.

nl/downloads voor het inschrijfformulier. Clinic/demonstratie voor iedereen Op zondag 6 april zullen we om 11.00 uur met alle leden (van 7 tot 77 jaar) beginnen met een brunch. Aansluitend zal er om 13.00 uur een clinic en demonstratie gegeven worden door een topspeler. Wie? Dat is nog een verrassing. Aan de clinic kunnen alle leden van BC Bavel deelnemen (vol = vol, jeugdleden krijgen voorrang). Uiteraard nodigen we iedereen (lid, of geen lid, inwoner van Bavel of niet, oud en jong, echt iedereen) uit om (gratis) te komen kijken hoe leuk dat badmintonspelletje is. Om 15.00 uur zal het weekend afgesloten worden met een informele borrel in de kantine van sporthal De Huif. Dus, ben je (oud-)lid of vriend van BC Bavel? Schrijf je snel in, dan weet je zeker dat je bij dit super-weekend aanwezig kunt zijn. Het inschrijfformulier is te vinden op onze website www.bcbavel.nl/downloads en liggen tijdens speeldagen in de zaal. PAGINA 4

Eens. De PvdA vindt cultuur belangrijk. Cultuur, dat is niet alleen musea en theaters, cultuur is van en voor iedereen en moet voelbaar en zichtbaar zijn in alle wijken. De PvdA zet vooral in op zelf doen, op cultuureducatie dus. Maar het gaat niet goed met de cultuur in Breda. Instellingen staan op omvallen en samenwerking komt maar niet van de grond. Paradepaardjes, zoals een filmfestival, kregen meer aandacht dan het goede cultuurbeleid dat instellingen samen maakten. Dat moet beter, maar het betekent niet automatisch meer geld. De PvdA wil een nieuw beleid voor musea. Dan wordt duidelijk wat het Bredaas Museum betekent, geef je kleinere musea (Maczek Museum bijvoorbeeld) een kans

en maak je eind aan het gesol met MOTI en het Huis voor de Beeldcultuur. Erfgoed en beeldcultuur en vooral ook cultuureducatie moeten een plek krijgen in de stad, de dorpen en de wijken. D66 D66 Breda is trots op het feit dat lokale budgetten voor kunst en cultuur zoveel mogelijk overeind zijn gebleven. Wij zijn echter teleurgesteld wat er deels met dit geld is gedaan. D66 wil de cultuursector versterken door de cultuursector zelf na te laten denken over de koers en samenwerking. De cultuursector is een belangrijke peiler voor de Bredase economie. D66 Breda wil cultuur meer verbinden met het onderwijs, met economie en met de openbare ruimte. Breda mag best wat meer bruisen.

Lijsttrekkers Patrick Ernst (VVD), Miriam Haagh (PvdA), Peter Elbertse (CDA), Paul de Beer (D66), Selçuk Akinci (GroenLinks), Patrick van Lunteren (SP), Bernie van den Berg (Breda ’97), Yvonne de Heer-Seveke (Trots/ OPA), Cees van der Horst (BOB) en John Stubenitsky (GemeenteBelangen Breda)

Ook dit jaar weer ZomerKampen Breda BREDA - Stichting Zomerkampen Breda (ZOKA) organiseert al ruim 40 jaar drie kampweken in de zomervakantie voor kinderen van 6-16 jaar uit Breda. Dit jaar zijn de kampen van 14 juli tot en met 1 augustus. Onze derde kampweek is speciaal ingericht voor kinderen uit het speciaal onderwijs. Ga naar onze website voor meer informatie. Tot ZOKA 2014!

Hardlopen bij AV Sprint BREDA - Ben je onder de indruk van de mooie Mastboscross en wil je zelf ook beginnen met hardlopen? Op zaterdag 8 maart wordt er, in samenwerking met de Atletiekunie, gestart met een nieuwe cursus hardlopen voor beginners. De ontvangst is in de prachtige accommodatie van AV Sprint. Iedereen is welkom. Zeer ervaren trainers verzorgen de trainingen op ieders niveau in het mooie Mastbos.

Er wordt veel aandacht besteed aan looptechniek en oefeningen. Je leert hoe je verantwoord een training moet opbouwen. In slechts zes weken leer je om twintig minuten te kunnen hardlopen. Voorafgaand aan elke training zijn er theorieclinics over hardloopschoenen en kleding, blessurepreventie en gezonde voeding. Om goed voorbereid te beginnen is het verstandig om de komende weken al aan de conditie te werken door middel van wandelen. Voor info en inschrijving www.starttorun.nl


Woensdag 5 maart 2014

De Bode l 1

Bekendmakingen Alle bekendmakingen op www.breda.nl/bekendmakingen en op www.overheid.nl Abonneren op e-mailservice: www.overheid.nl

Stembureaus met afwijkende openingstijden

App AfvalWijzer en Afvalkalender 2014

Burgemeester en wethouders van Breda maken bekend, dat voor de verkiezing van de leden van de gemeenteraad op 19 maart aanstaande de volgende stembureaus met afwijkende openingstijden zijn aangewezen. Deze stembureaus zijn geopend gedurende de daarbij vermelde tijdstippen.

Downloaden nieuwe app AfvalWijzer Gemeente Breda en de afvalkalender 2014

-

Omgevingsvergunning Wabo, activiteit milieu

-

Een aantal bedrijven is op grond van hun activiteiten of veranderingen wettelijk verplicht een omgevingsvergunning, activiteit milieu aan te vragen. De procedure voor het behandelen van een aanvraag om een omgevingsvergunning bestaat uit: - het opstellen van het ontwerp van de beslissing op de vergunningaanvraag (ontwerpbeschikking); - het nemen van de beslissing op deze aanvraag (beschikking). Definitieve beschikking Burgemeester en wethouders van Breda delen mee dat voor het volgende bedrijf op 26 februari 2014 een definitieve beschikking is genomen. De gevraagde omgevingsvergunning is verleend voor: Bedrijf: Grontmij Nederland B.V. Adres: Minervum 7245/Hoogeindsestraat Activiteit: het wijzigen van de inrichting ten behoeve van lozing van afvalwater op de gemeentelijke riolering (artikel 2.1, lid 2 onder e WABO). Ter inzage definitief besluit Gelet op het feit dat de aanvraag omgevingsvergunning is voorbereid met toepassing van afdeling 3.4 Algemene wet bestuursrecht ligt het definitieve besluit van 6 maart tot en met 9 april 2014 ter inzage bij de Infobalie in het Stadskantoor, Claudius Prinsenlaan 10 te Breda. Beroep Binnen de hiervoor genoemde periode van zes weken kunnen belanghebbenden schriftelijk en gemotiveerd beroep aantekenen bij de sector bestuursrecht van de: Rechtbank Breda Sector bestuursrecht Postbus 900006 4800 PA Breda Het instellen van beroep kost geld. Er wordt griffierecht geheven. Zorg ervoor dat u het beroepschrift indient binnen de termijn van de voornoemde terinzagelegging. Daarmee voorkomt u dat uw beroepschrift niet meer behandeld kan worden. In uw beroepschrift moet het volgende staan: - uw naam en adres; - de datum waarop u het beroepschrift indient; - uw handtekening; - een duidelijke omschrijving van het besluit waartegen u beroep indient; - de reden(en) waarom u het niet eens bent met het besluit.

GemeenteRaad Breda

-

Mobiel bureau vóór het NS Station Breda, Stationsplein in Breda van 06:00 - 20:00 uur Woon-zorgcentrum De Breedonk, Willem van Oranjelaan 17, Breda van 09:00 - 10:30 uur Avans Hogeschool, Hogeschoollaan 1, Breda van 10:00 - 14:00 uur Woon-zorgcentrum Ruitersbos, Boeimeerweg 2, Breda van 11:00 - 12:30 uur Verpleeg- en Verzorgingshuis De Leystroom, Brabantlaan 5, Breda van 13:30 - 15:00 uur Woon-zorgcentrum Westerwiek, Argusvlinder 298, Breda van 15:00 - 16:30 uur

De stemopneming van deze stembureaus vindt op 19 maart plaats in de ruimten A0.20, A0.22 en A0.24 in het Stadskantoor van Breda om 21.00 uur.

Bredanaars met smartphones en tablets kunnen gebruik maken van de nieuwe app AfvalWijzer van de Gemeente Breda. Deze app maakt het mogelijk om informatie te raadplegen over de inzameldagen per adres, het scheiden van afval en acties omtrent afvalscheiding. De app is geschikt voor smartphones en tablets met de besturingssystemen iOS Apple, versie 4.3 of nieuwer, Android 2.3.3 en hoger en Windows Phone 8, versie 1.0.0.0. te downloaden via de Appstore, Google Play en Windows. Door het toestaan van zogenaamde pushberichten, wordt u geïnformeerd over eventuele directe wijzigingen tijdens gladheid of sneeuwval. De app biedt de mogelijkheid om er aan herinnerd te worden wanneer de container buiten gezet kan worden (herinnering instellen). In de loop van 2014 wordt het ook mogelijk om via de app AfvalWijzer te zien waar alle ondergrondse containers voor glas, textiel en kunststof staan. De app AfvalWijzer kan men ook op de PC inzien via www.mijnafvalwijzer.nl. Uiteraard kan men ook de afvalkalender 2014 raadplegen via de website www.breda.nl. De papieren versie wordt niet meer huis-aan-huis verspreid.

Kandidaatstelling verkiezing Terinzagelegging Europees Parlement ontwerpbestemmingsplan De Burgemeester van Breda maakt bekend dat op 8 april Buitengebied Zuid 2013 2014 de kandidaatstelling voor de verkiezing van de leden van het Europees Parlement zal plaatshebben. Partijen die aan deze verkiezing willen deelnemen moeten op deze dag hun kandidatenlijst (Model H 1) en de overige formulieren tussen 09.00 en 17.00 uur persoonlijk inleveren bij de Kiesraad (centraal stembureau), Herengracht 21, 2511 EG Den Haag. Op de kandidatenlijsten kunnen ook onderdanen van andere lidstaten als kandidaat worden opgenomen. Partijen die voor het eerst meedoen met een verkiezing van het Europees Parlement of bij de vorige verkiezing geen zetel hebben behaald, moeten een waarborgsom betalen. De waarborgsom voor de kandidaatstelling voor het Europees Parlement bedraagt € 11.250. Deze dient 14 dagen voor de kandidaatstelling te zijn ontvangen door de Kiesraad. De waarborgsom moet worden overgemaakt naar: Royal Bank of Scotland, Rekeningnummer NL68RBOS.056.99.94.764, t.n.v. ministerie van BZK/ontvangstenrekening DCB, Postbus 20011, 2500 EA ’s-Gravenhage, onder vermelding van: ‘Waarborgsom kandidaatstelling Europees Parlement’ en de naam van de desbetreffende partij. De waarborgsom wordt terugbetaald als de partij 75% van de kiesdeler haalt. Voor het maken van de kandidatenlijst en de overige formulieren kunnen partijen gebruikmaken van het programma Ondersteunende Software Verkiezingen (OSV). Deze software kan van de website www.kiesraad.nl gedownload worden. Voor meer informatie kunt u een e-mail sturen naar Informatiepunt@kiesraad.nl of bellen naar 070 – 426 7329.

Ongeveer 8 dagen voor de vergaderingen staan de volledige agenda’s met bijbehorende stukken op de website www.breda.nl/gemeenteraad . Ze kunnen tevens worden ingezien bij de raadsgriffie in het Stadhuis. Alle vergaderingen worden gehouden in de raadzaal van het Stadhuis (Ingang Stadserf).

Overzicht openbare bijeenkomsten en vergaderingen

Inspreken in commissies Tot 24 uur voor een vergadering kan men zich hiervoor aanmelden bij de raadsgriffie.

13 maart commissievergadering 19 maart verkiezingen gemeenteraad 26 maart raadsvergadering 27 maart raadsvergadering

Vergaderingen bekijken op internet U kunt commissie- en raadsvergaderingen rechtstreeks volgen of eventueel op een later tijdstip terugkijken: www.breda.nl/gemeenteraad > ‘uitzendingen’.

Burgemeester en wethouders van Breda maken bekend dat het ontwerpbestemmingsplan Buitengebied Zuid 2013 (NL. IMRO.0758 BP2012059001-0301) ter inzage ligt. Dit ontwerpbestemmingsplan voorziet in een nieuwe planologischjuridische regeling voor het betreffende plangebied. Het plangebied is gelegen ten westen van Rijksweg 16 en ten zuiden van de spoorlijn Breda - Roosendaal en ten zuiden van de stad. Herbegrenzing ecologische hoofdstructuur In het onderhavige plan zijn een aantal locaties opgenomen waar sprake zal zijn van een aantasting van de ecologische hoofdstructuur en waarvoor aan Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant een verzoek tot herbegrenzing zal worden aangevraagd. Het gaat om de volgende locaties: 1. Locatie nabij Café-restaurant De Boschwachter aan de Huisdreef te Breda ten behoeve van de uitbreiding van de parkeergelegenheid ter plaatse; 2. Locatie nabij Japans restaurant Bouvigne Paradijs aan de Bouvignelaan te Breda ten behoeve van de uitbreiding van de parkeergelegenheid ter plaatse; 3. Locatie nabij het sportcomplex van Zwart Wit aan de Galderseweg ten behoeve van de uitbreiding van het complex met een extra hockeyveld; 4. Locatie van het Ministerie van Defensie in de Galderse Hei ten behoeve van het bestemmen van het kunnen bestemmen van een militair oefenterrein tot ‘Maatschappelijk’ als voorgeschreven bij wet; 5. Locatie van de begraafplaats De lichtenberg aan de Deken Dr. Dirckxweg te Bavel teneinde de exploitatie hiervan zeker te kunnen stellen.

GemeenteRaad www.breda.nl/gemeenteraad Stadserf 1, Postbus 2009, 4800 CA Breda

De locatie waar de ecologische hoofdstructuur aangetast zal worden en waarvoor om herbegrenzing zal worden verzocht zijn op de verbeelding met een aanduiding ‘overige zone - in de verordening ruimte te verwijderen ecologische hoofdstructuur’. Ter inzage Het ontwerpbestemmingsplan ligt ter inzage van 6 maart tot en met 16 april 2014. Het bovengenoemde ontwerp is te raadplegen op de gemeentelijke website: www.breda. nl, via ‘Wonen, Wijken en Vervoer’> ‘Ruimtelijke Plannen’> ’Bestemmingsplannen ter inzage’ en op www.ruimtelijkeplannen.nl. Ook ligt het ontwerpbestemmingsplan ter inzage bij de Infobalie in het Stadskantoor. Zienswijzen Van 6 maart tot en met 16 april 2014 kunt u uw zienswijze op het ontwerpbestemmingsplan naar voren brengen. Uw schriftelijke zienswijze kunt u sturen naar de gemeenteraad van Breda, Postbus 90156, 4800 RH Breda. Voor het indienen van een mondelinge zienswijze kunt u tijdens kantooruren een afspraak maken via telefoonnummer (076) 529 9167.

Besluit Omgevingsvergunning WABO, activiteit milieu Burgemeester en wethouders van Breda, maken, gelet op artikel 4:5 van de Algemene wet bestuursrecht, bekend dat zij de volgende aanvraag voor het verkrijgen van een omgevingsverguning, aspect milieu buiten behandeling laten: - Tinq B.V, Deinzestraat 385A te Breda voor het oprichten van een onbemand tankstation Het Besluit voor het intrekken van de omgevingsvergunning milieu ligt vanaf 6 maart tot en met 16 april 2014 ter inzage bij de Infobalie in het Stadskantoor, Claudius Prinsenlaan 10 te Breda. Bezwaar De beschikking treedt in werking met ingang van de dag na bekendmaking. Belanghebbende kunnen bezwaar indienen binnen zes weken na de dag van bekendmaking van dit besluit. Het bezwaarschrift moet worden ondertekend en bevat tenminste naam en adres van de indiener, de dagtekening, een omschrijving van het besluit waartegen het bezwaar zich richt en de gronden van het bezwaar. Het bezwaarschrift moet worden gericht aan Burgemeester en wethouders van Breda, Postbus 90156, 4800 RH Breda. Indiening van een bezwaarschrift betekent niet dat de werking van het besluit wordt uitgesteld. Na indiening van een bezwaarschrift bestaat de mogelijkheid een voorlopige voorziening aan te vragen bij de voorzieningenrechter van de Rechtbank Zeeland- en West-Brabant, Postbus 90006, 4800 PA Breda.

Gemeente Breda Stadskantoor Claudius Prinsenlaan 10 Postbus 90156, 4800 RH Breda E-mail: gemeentebreda@breda.nl Telefoon: 14 076

Openingstijden balies Stadskantoor Maak voor uw bezoek aan de balie een afspraak via www.breda.nl of telefoonnummer 14 076 van 08.00 - 17.00 uur, donderdag van 08.00 - 20.00 uur. Verdere informatie over openingstijden kunt u vinden op www.breda.nl

raadsgriffie@breda.nl 076-5293499

Met afspraak Maandag, dinsdag, vrijdag: 12.00 uur - 16.00 uur. Woensdag: 12.00 - 20.00 uur Donderdag: 12.00 - 20.00 uur.

www.facebook.com/#!/GemeenteraadBreda https://twitter.com/RaadBreda

www.breda.nl


ACTUALITEIT

Breda zet in op voorschoolse educatie

Column

‘Alle kinderen verdienen goede start’ BREDA - Een tegemoetkoming in de kosten voor voorschoolse opvang moet het ook voor kostwinnersgezinnen financieel aantrekkelijker en laagdrempeliger maken om hun peuter te laten deelnemen aan voorschoolse opvang. De gemeente Breda stelt hiervoor vanaf 1 april vier ton beschikbaar.

Eugène de Kok

Zonder thermische lans Leuk voor de slachtoffers was het nooit, maar vroeger - en misschien komt het alleen door de films die over hen zijn gemaakt - leek er rondom criminelen nog wel eens een zweem van romantiek te hangen. Iedereen kent Billy the Kid, Al Capone, Bonnie en Clyde en Ronnie Biggs, de Engelsman die na The Great Train Robbery in 1963 werd opgepakt, maar in 1965 uit de gevangenis ontsnapte en tot 2001 in alle vrijheid leefde in Brazilië. Het waren keiharde criminelen, maar zijn ook een soort mythen geworden. Zelf heb ik een zwak voor ‘meesterkraker’ Aage Meinesz, misschien wel omdat hij een tijdje in mijn woonplaats leefde waar hij uitbater was van een bordeel. Aage M. kwam uit een welgestelde familie. Zijn overgrootvader was burgemeester van Amsterdam én Rotterdam geweest. De kleine Aage koos een andere professie. Hij kreeg met zijn legendarisch geworden thermische lans elke bankkluis open. Bij zijn kluisroven gebruikte hij nooit geweld en hij liet het geld van particulieren ongemoeid. Het leverde de welbespraakte, charmante verschijning een bescheiden sterrenstatus op. Zijn grootste ‘succes’ boekte hij bij de Nederlandsche Middenstandsbank in Helmond, die hij 600.000 gulden armer maakte. Peanuts vergeleken met het nieuws van vorige week: de ‘roof’ van 744.000 Bitcoins van de (bijna) failliete Bitcoin-beurs Mt. Gox. Van wat? Van Bitcoins, digitale munten waarmee mensen betalen op internet. De waarde van de roof wordt aan de hand van de wisselkoers geschat op zo’n 350 miljoen euro. Hoe ze zijn gestolen weet niemand. Wanneer? Geen idee. Het is überhaupt niet zeker of ze wel zijn gestolen en of Bitcoins over een jaar nog iets waard zijn in het echte leven. Wie achter de megaroof zit, is helemaal een raadsel. Me louter baserend op vooroordelen stel ik me energiedrankjes drinkende, ongeschoren en lijkbleke, op de zolder bij hun ouders wonende jongens voor. Zij zijn verantwoordelijk voor één van de grootste bankroven ooit, zonder dat iemand het lijkt te snappen en weet waar het geld is gebleven. En dat zonder thermische lans. Misschien is het de perfecte misdaad, maar de romantiek? Die is ver te zoeken.

Alle peuters moeten straks gebruik kunnen maken van voorschoolse educatie.

DOOR ADDO SPRANGERS

Colofon

Ook bundelen de gemeente Breda, het basisonderwijs en partijen in de kinderopvang hun krachten om de kwaliteit van het voorschoolse aanbod een impuls te geven. Zij willen met de maatregelen bereiken dat voorschoolse educatie voor alle Bredase kinderen van 2,5 tot 4 jaar een vanzelfsprekendheid wordt, in de eigen wijk en zonder financiële belemmeringen. Gezamenlijk wordt een aantal extra maatregelen genomen om zoveel mogelijk peuters de kans te geven deel te nemen aan een kwalitatief goed voorschools programma. Daarmee kunnen alle peuters een goede start maken op de basisschool en wordt tegelijkertijd ontwikkelingsachterstand voorkomen.

Hoofdkantoor Bredaseweg 26, 4881 DE Zundert Postbus 22, 4880 AA Zundert Tel. 076 599 8111, Fax 076 599 8199 Bredase Bode Bredase Bode Redactie Addo Sprangers Correspondenten Henk Ketelaar, Joyce van Zijl Acquisitie Kurt Sonnemans Druk Drukkerij Vorsselmans Sluittijden Advertenties maandag 16.00 uur Verenigingsnieuws en lezersfoto’s vrijdag 12.00 uur Weekendverslagen maandag 14.00 uur Aanleveren via www.internetbode.nl

W E E K B L A D

Bezorgklachten 076 599 8111 Uitgeverij de Bode b.v. behoudt zich ten aanzien van de inhoud van deze uitgave en/of website zowel het auteursrecht voor conform artikel 15 lid 1 sub 4 van de Auteurswet als het databankrecht.

Puzzel week 10 De oplossing van deze puzzel is in week 10 te vinden op www.internetbode.nl

Kostwinnersregeling Gezinnen waarbij één van de ouders niet werkt - de zogenoemde kostwinnersgezinnen - kunnen geen aanspraak maken op een kinderopvangtoeslag van de Belastingdienst. Met als gevolg dat te veel peuters niet naar enige vorm van voorschoolse voorziening gaan. Het college ontwikkelt een regeling, waardoor het ook voor kostwinnersgezinnen financieel aantrekkelijker en laagdrempeliger wordt hun peuter te laten deel nemen aan voorschoolse opvang. Gemeente Breda stelt hiervoor vanaf

1 april 400.000 euro beschikbaar voor een tegemoetkoming in de kosten voor voorschoolse opvang. Het gaat om een tegemoetkoming in de inkomensafhankelijke eigen bijdrage voor maximaal 7 uur voorschoolse opvang per week per kind. De hoogte van de gemeentelijke tegemoetkoming voor kostwinnersgezinnen wordt vastgesteld op basis van de inkomenstoets die ook de belastingdienst hanteert. Kwaliteit Naast het financieel aantrekkelijker maken van voorschoolse voorzieningen voor kostwinnersgezinnen, investeren partijen in de kinderopvang en de Gemeente Breda ook in de kwaliteit van het voorschoolse aanbod. Zo is er in 2012 en 2013 vanuit het Masterplan Voor- en Vroegscholen 20122014 al veel geïnvesteerd in medewerkers van Kober en Surplus.

‘Best passende aanbod in eigen omgeving’ Dit jaar worden ook medewerkers van andere kinderopvangaanbieders opgeleid om het programma van de voorschoolse

FOTO ARCHIEF DE BODE

educatie te kunnen bieden. In Breda wordt het op die manier steeds makkelijker om kinderen met en zonder indicatie samen in één groep te mengen (wanneer peuters een indicatie hebben betekent dat, dat het consultatiebureau een risico op achterstand in de ontwikkeling heeft gesignaleerd). Die menging is goed voor de ontwikkeling van peuters met indicatie en bovendien krijgen ook kinderen zonder indicatie een educatief voorschools aanbod om zich voor te bereiden op de basisschool. Keuzevrijheid “Alle kinderen verdienen een goede start,” stelt Saskia Boelema, wethouder Onderwijs en Jeugdzorg. “En dat begint al veel eerder dan op de basisschool. Daarom ben ik trots dat we er samen met aanbieders van kinderopvang en met het basisonderwijs voor gaan zorgen dat alle peuters - en niet alleen de peuters die risico lopen op een achterstand in hun ontwikkeling gebruik kunnen maken van voorschoolse educatie. Dat kan zijn op een voorschool, peutertuin of kinderopvang. Het mooie van deze maatregel is de keuzevrijheid die het ouders biedt. Iedere peuter kan in de eigen omgeving het best passende aanbod krijgen ongeacht of de financiële situatie van de ouders dit toelaat.”

Vijf gevallen van schijnbeheer bij controle horeca

Grote handhavingsactie in Breda BREDA - In totaal 23 medewerkers van Gemeente Breda, politie, brandweer, Belastingdienst en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) hebben donderdag een integrale handhavingsactie gehouden in Breda. Er zijn achttien horecapanden bezocht, waaronder veertien restaurants en vier cafés. DOOR ADDO SPRANGERS Hierbij zijn enkele zaken aangetroffen waartegen is en wordt opgetreden. In één pand ontbrak en geldige drank- en horecavergunning. Eenmaal is een illegale drankvoorraad aangetroffen. Drie personen stonden niet op de loonlijst. En in vijf gevallen was sprake van schijnbeheer. Zeven horecagelegenheden hadden geen leeftijdsaanduiding bij de entree. Verder is bij vijf zaken een schriftelijke waarschuwing uitgedeeld in verband met hygiëne en het rookverbod. In één geval is ook een boe© www.sudokusite.eu PAGINA 6

terapport opgemaakt. Inspectie van de panden leidde tot diverse constateringen zoals defecte nooduitgangverlichtingen. De actie is rustig verlopen Handhavingsacties De gemeente houdt toezicht op naleving van regels om veiligheid en leefbaarheid te verbeteren en overlast zoveel mogelijk te beperken. In de gemeente Breda vinden daarom zeer regelmatig integrale toezicht- en handhavingsacties plaats. Dit zijn er een kleine vijftig per jaar. Denk hierbij onder andere aan controles op

onrechtmatige bewoning, illegale hennepkwekerijen, illegale werknemers, mensenhandel, strijdig gebruik, verleende vergunningen en ontheffingen, milieuregels, uitkeringsfraude, overtreding of fraude op belastingwetgeving, illegaal aftappen elektra en gas en strafrechtelijke overtredingen. Daarnaast controleert de gemeente regelmatig op kamerverhuur, horeca, smart-, grow- en headshops en belwinkels. Deze acties zijn vooral bedoeld om een betere en veilige leef- en werkomgeving te creëren in de wijken en uiteindelijk binnen de hele gemeente Breda.


LIEF EN LEED

Weekenddiensten

Familieberichten

Alleen voor spoed bel voor levensbedreigende situaties 112. Huisarts Huisartsenpost Breda, tel. 076 - 52 58 500, Molengracht 21. Neem uw identiteitsbewijs en uw medicijnen mee. Apotheek Dienstapotheek Amphiaziekenhuis, bij de spoedeisende hulp naast de huisartsenpost, tel. 076 - 595 30 99. Tandarts Inwoners van Breda, Bavel, Prinsenbeek, Teteringen en Ulvenhout worden via tel. 076 520 9070 doorverbonden met de dienstdoende tandarts.

Uitvaartonderneming Wilma van Opstal UITVAARTONDERNEMING WILMA VAN OPSTAL

een open visie een eigentijds karakter

TWB, Thuiszorg met Aandacht Direct zorg nodig? 088 - 560 2000 of www.twb.nl

Openingstijden Gemeente Breda Claudius Prinsenlaan 10 4811 DJ Breda Tel: 14 076 Maandag t/m Vrijdag 09.00 – 12.00 uur en 12.00 – 16.00 uur (op afspraak)

www.wilmavanopstal.nl

Overkappingen & zonwering LAAGSTE PRIJS-GARANTIE!

Wasmachine, droger of vaatwasser defect?

BEL

Vraag vrijblijvend een offerte aan.

n Janse d Witgoe

www.tveranda-huys.nl 076 - 850 39 58

06 - 57 540 319 Voor snelle service en reparatie!

Rouwhuiskamer Haagweg 332 4813 XE Breda

Zorgenco Het bureau voor huishoudelijke hulp en/of verpleegkundige zorg bij u thuis. Ieder mens heeft het liefst een lang en zorgeloos leven. Toch kan er een moment komen waarop u zelf of iemand in uw familie een steuntje in de rug nodig heeft.

ELK BUDGET! KOZIJNEN VOOR

MAAK UW HUIS COMPLEET MET EEN OVERKAPPING

OF MET ÉÉN VAN ONZE ANDERE PRODUKTEN GOEDE NAZORG, SOLIDE GARANTIE EN 24-UURS SPOEDSERVICE! DUIDELIJKE OFFERTE EN GEEN MEERWERK ZONDER OVERLEG!

Bij Zorgenco staat de cliĂŤnt centraal en vinden we het belangrijk dat men zo lang mogelijk thuis kan blijven wonen. Onze medewerkers zijn deskundig en hebben oog voor persoonlijke aandacht.

30

JAAR

COMATHERM

Geniet nog dit voorjaar van uw eigen paradijs! IdeeĂŤn doet u op in onze showtuin *ACOBS3IERBESTRATINGHEEFTEENVANDEGROOTSTEENFRAAISTESHOWTUINENOPHETGEBIEDVAN SIERBESTRATINGINHEEL7EST"RABANT

5VINDTERWERKELIJKALLES

Een Een creatieve creatieve keus... keus... sierbestrating sierbestrating in in alle alle soorten soorten en en maten maten

Onze helpenden, verpleegkundigen en tuin en klusjesmannen zijn ook in te huren door instellingen.

tel 06 - 55511145 / 0165 - 383043

sierbestrating RIJSBERGEN ,AGUITENSEBAANs822IJSBERGEN 4EL s&AX % MAILINFO JACOBSSIERBESTRATINGNL /PENINGSTIJDENMATMVRIJTOTU ZATERDAGVAN U

WWW.JAC OB S S IE RB E S TRATING.NL

AL 30 JAAR KWALITEIT EN ZEKERHEID!

Zorgenco • Kozijnen • Serres • Zonweringen • Aanbouwen

Al eens in het in tuparadijs geweest?

De verleende hulp/zorg kan lopen via een Persoons Gebonden Budget (PGB) of voor particulieren.

Voor vrijblijvende informatie staan wij u graag te woord, ALITEIT! PRIJS/KW PERFECTE DIG N U K K EIGEN VA ERSONEEL! MONTAGEP

T 076 520 1799

• Overkappingen • Lichtstraten • Garagedeuren • Dakkapellen

• Screens • Rolluiken

Bremstraat 178 4711 RP St.Willebrord

UW ACCOUNTANT / BOEKHOUDER TE DUUR ?

ETTEN-LEUR: Industrieterrein Vosdonk • Ecustraat 1 • tel. 076 - 50 88 077 Openingstijden: maandag t/m zaterdag van 9.00 - 17.00 uur WWW.COMATHERM.NL

Bij ons bepaalt uzelf het tarief en de werkzaamheden !! Alle varianten zijn mogelijk, vrijblijvende informatie: WWW.ADVIESBUREAUDEBRUIJN.NL

BEST BETALENDE GOUDINKOPER VAN BREDA - GRATIS TAXATIE !

INKOOP - VERPANDING GOUD - ZILVER - MUNTEN

076-587.29.10 NU OOK REPARATIEWERK

-ADVERTORIAL-

Gratis informatiedagen op 7 en 8 maart bij Tandprothetiek Tuinzigt in Breda

Klikgebit brengt je weer onder de mensen BREDA - Een slecht passend gebit plus alle klachten en ongemakken die dat veroorzaakt, zijn tegenwoordig gemakkelijk te verhelpen. In dertig jaar tijd hebben tandprothetici zoveel ervaring opgedaan met het ‘klikgebit’, dat steeds meer mensen voor deze oplossing kiezen. Het is ook niet meer alleen weggelegd voor cliĂŤnten met een ruime beurs. Sinds enkele jaren is deze techniek eveneens bereikbaar geworden voor ‘de gewone man’. Bijvoorbeeld bij Tandprothetiek Tuinzigt in Breda. Het team van Tandprothetiek Tuinzigt houdt hierover op vrijdag 7 en zaterdag 8 maart gratis informatiedagen, in de praktijk aan de Clematisstraat 57 in Breda.

Op vrijdag gaan daar de deuren open van 13.00 tot 16.00 uur, op zaterdag van 10.00 tot 13.00 uur. Alle belangstellenden, die normaal gesproken niet verder komen dan de tandartsstoel, kunnen dan kennismaken met het team van professionals in een moderne praktijk. Tandprothetiek Tuinzigt heeft wat dat betreft alle faciliteiten in huis. Natuurlijk zijn er de reguliere prothesebehandelingen, maar daarnaast wordt ook de nazorg in huis uitgevoerd. In de praktijk werken, naast de klinisch prothesetechnicus een implantoloog, tandartsassistentes en een mondhygiĂŤniste. Met ook nog een eigen laboratorium heeft Tandprothetiek Tuinzigt alles onder ĂŠĂŠn dak en in eigen beheer. Dankzij dit behandelteam kunnen bij Tandprothetiek Tuinzigt ook de implantaten

worden ingebracht die nodig zijn voor een klikgebit. Een staafje, dat met twee kleine titanium implantaatjes in de onderkaak vastzit, zorgt ervoor dat het klikgebit altijd blijft zitten. Mensen met dit gebit kunnen daarom met een gerust hart een appel eten of breeduit schaterlachen. Een bijkomend voordeel is dat je tijdens deze behandeling geen dag zonder gebit hoeft te lopen. Uiteindelijk zorgen de professionals van Tandprothetiek Tuinzigt ervoor dat hun cliĂŤnten het sociale leven niet hoeven te mijden vanwege een slecht zittend kunstgebit. Een klikgebit brengt ze weer onder de mensen en gaat in principe een leven lang mee. Tijdens de open dagen op 7 en 8 maart kunnen bezoekers zich uitgebreid laten informeren over deze techniek. Eveneens

wordt aandacht besteed aan zaken als ‘angst voor de tandarts’, en de wijze waarop de medewerkers van Tandprothetiek Tuinzigt de cliĂŤnten op hun gemak stellen. Bovendien komt het ďŹ nanciĂŤle aspect desgewenst uitgebreid aan de orde. Zorgverzekeringen nemen namelijk het overgrote deel van de kosten voor hun rekening. Wie zich tijdens de informatiedag inschrijft

Meer informatie: www.tandprothetiektuinzigt.nl. PAGINA 7

voor een klikgebit, krijgt bij aevering daarvan een elektrische tandenborstel en een prothese-verzorgingsset cadeau. Informatiedagen ‘klikgebit’ bij Tandprothetiek Tuinzigt, Clematisstraat 57, 4818JX, Breda. Vrijdag 7 maart 13.0016.00 uur, zaterdag 8 maart 10.00-13.00 uur.


In het Rondeel

Repair Café brengt mensen samen geld in te zamelen voor het Repair Café. En de doortrap-fiets die hij nodig heeft hiervoor? “Die gaan ze nog voor mij maken. Bij het Repair Café!”

Was hun Repair Café vorige maand nog ongelofelijk druk, toen de Nederlanders in Sotsji schaatsten om een gouden plak, was het wat rustiger. Stichting Tientjes combineert in het Rondeel het gratis repareren van spullen met gemoedelijke ontmoetingen. Vandaag zijn onder andere een edelsmid, fietsenmaker en elektronica-reparateurs aanwezig.

Voor elkaar, met elkaar

Door Juliette de Goeij

Het Repair Café draait op vrijwillige basis. Neem Tiny, 72 jaar, die jaren lang gewerkt heeft als televisie-reparateur: “Ik vind het zonde als mijn vakmanschap verloren gaat. Daarnaast leer ik nog steeds dingen bij van mijn collega reparateurs!” Op hun beurt vinden de ‘klanten’ van het Repair Café het fijn om te kunnen vertellen over de emotionele waarde van hun artikel. “Contact zoeken is de eerste reden dat mensen bij Tientjes binnenlopen”, meent Annie van Tientjes.

De edelsmid aan het werk in het Repair Café Er hangt een tevreden sfeer deze zaterdag. Het feit dat mensen hier iets voor elkaar doen draagt hier aan bij. “Het ruimt letterlijk en figuurlijk op om te weten waar je aan toe bent met geliefde spullen”, zegt Marga. Bijzondere mensen “Bij Tientjes gebeuren zoveel won-

deren”, glundert Karin, voorzitster van de stichting. Neem Rait, die in de bijstand zit en door vriend en budgetcoach werd uitgenodigd eens een kijkje te komen nemen in het Repair Café. ‘Ik werd dezelfde dag nog vrijwilliger”, aldus Rait. Hij is zelfs zo enthousiast dat hij dit jaar dertig kilometer achteruit gaat fietsen om

Ook voor andere activiteiten van Tientjes, zoals een huiskameravond, sacred dance, toneeltraining, politiek café of kledingruil surft u naar www. tientjesbreda.nl Meer informatie over de inzamelactie van Rait vindt u op www.achteruitfietsen.nl Elke maand is er een Repair Café in het Rondeel aan de Kloosterlaan 14, tegenover het Chassétheater. Een reparatie kost niets, een vrijwillige donatie is altijd welkom. Kijk voor andere Repair Café-locaties op www.repaircafe.nl/ locaties/repair-cafe-breda

Filosofisch café

Een echt gesprek met anderen

Hulp bij kwijtschelding belastingen Vanaf dinsdag 18 februari kunt u bij het Sociaal Raadsliedenwerk Breda terecht voor gratis hulp met de aanvraag voor de kwijtschelding van gemeentelijke of waterschapsbelasting. Op vier verschillende dagen en tijden kunt u terecht bij een van de Sociaaljuridische gebiedsteams. Deze zitten verspreid door de hele stad. Op de site, www.imwbreda.nl vindt u onder het kopje ‘Sociaal Raadsliedenwerk’ uitgebreide informatie over de exacte plaats, tijd en spullen die u mee moet nemen om uw aanvraag direct te kunnen behandelen. Informatie: www.imwbreda.nl, tel. (076) 524 08 20.

Een praatje bij de koffie, prima. Maar soms heb je behoefte om het over iets anders te hebben dan de dagelijkse koetjes en kalfjes, hoe gezellig ook: je mening of ongerustheid over een onderwerp uiten of wat dieper ingaan op iets wat je raakt of wat je gehoord hebt. Door Marjan van der Laken

De tijd nemen voor een beetje ‘filosoferen’ en je mening aan die van anderen toetsen, in een vertrouwde sfeer. Begin vorig jaar startte Erica Mooijekind van het Rode Kruis Breda met een aantal bijeenkomsten in Centrum Heksenwiel en haar idee bleek aan te slaan. Praten over wat je raakt De deelnemers komen merendeels uit de wijk rond Heksenwiel maar ook van verder weg, zoals Mariana Bakker uit Princenhage, alleenwonend, de kinderen volwassen, en haar hele leven al belangstellend in filosofie. “In het Filosofisch café praten we over een thema dat we zelf van te voren kiezen of aangereikt wordt door Erica. Iedereen wordt gestimuleerd z’n mening te formuleren.

Mariana Bakker: “Je spiegelt je aan anderen” Soms komen er persoonlijke dingen naar voren, maar het is lang niet altijd bloedserieus: er wordt ook veel gelachen. We vinden het belangrijk goed te luisteren naar elkaar, zodat iedereen na afloop het gevoel heeft ‘gehoord’ te zijn en iets meeneemt van een zinvolle uitwisseling.” Tweewekelijkse bijeenkomsten Er is een vaste groep van 22 belangstellenden waarvan er wisselend zo’n

dertien aanwezig zijn. Behalve de consumpties zijn er geen kosten aan verbonden. De volgende data: 11 maart, 25 maart, 8 april, 22 april, 13 mei, 27 mei, 10 juni en 24 juni, steeds op dinsdag van 10.00 tot 11.30 uur. Voor informatie en aanmelding: e.mooijekind@rodekruisbreda.nl of bel naar (076) 521 23 02 en vraag naar Erica Mooijekind.

Snerttocht Fietsgilde Als opwarmertje voor het nieuwe fietsseizoen heeft het Fietsgilde een Snerttocht voor u in petto: op zaterdag 15 maart. De tocht start om 10.00 uur bij Oudhof in het Mastbos en is ongeveer 40 km lang. De kosten, inclusief soep, bedragen € 7,-. Inlichtingen:www.gildebaronie.nl


Wijkactiviteiten Vrijdag 7 maart Princenhof: Wandel en Match 10.00 uur. De Vlieren: Lunch 12.00 uur. Kom gezellig lunchen! Zaterdag 8 maart Rhijnstede: Seniorenkoor 9.45-11.45 uur. Kosten â‚Ź 2,00. Geen stemtest, iedereen kan meedoen. Informatie: ieniemienie.bavel@casema.nl ’t Rietveldhuis: Bingo 13.30 uur. Per ronde â‚Ź 0,55 x 8 rondes. Zondag 9 maart ’t Rietveldhuis: Country Line Dance 19.00-22.00 uur. Entree â‚Ź 1,00. Maandag 10 maart ’t Houwke: Bingo 14.00 uur. Bingokaarten â‚Ź 3,30 (zes rondes). Er is ook een loterij. Dinsdag 11 maart Princenhof: Chi Kung 9.00-10.00 uur. Chinese bewegingsleer. Docente Irene Huisman leert je om actief aan jezelf te werken door middel van bewegingen, ademhalingstechnieken, meditatie en aandachttrainingen. Nieuwsgiering? Kom eens langs voor een gratis proefles. Hagedonk: Wii 14.00 uur. Verschillende spelletjes op de Wii-computer, zoals bowlen, tennissen. Donderdag 13 maart Heksenwiel: Geschiedkunde/parabel 10.00-11.00 uur. Kosten â‚Ź 2,00 incl. kopje koffie of thee. Aanmelden bij informatiecentrum of bij dhr. Voermans, tel. 06 81 82 99 28. Boeimeer: Riktoernooi 13.30-16.30 uur. Inschrijven van 13.00-13.15 uur. Kosten â‚Ź 1,50. Hagedonk: Bingo 14.00 uur. Bingokaarten â‚Ź 3,00 (vijf rondes). Superronde â‚Ź 1,50. Vrijdag 14 maart ’t Rietveldhuis: Lunch 12.30 uur. Brood met krabsalade, roomkaas met sla. Kosten incl. drinken â‚Ź 3,80. Aanmelden voor woensdag 12/3. De Vlieren: Themamaaltijd ‘Maart roert zijn staart’ 17.30 uur. Ossenstaartsoep, varkensrollade, jachtsaus, sperziebonen, pommes noisettes; aardbeienvla met slagroom. Kosten â‚Ź 11,50 (BredaPas â‚Ź 8,75). Aanmelden voor 11/3 bij N. van Duuren, tel. (076) 514 15 73 Maandag 17 maart ’t Houwke: Themamaaltijd 18.00 uur. Kippensoep, kippenhaasje met peperroomsaus, gebakken aardappelen, groentemix; cake met fruit en slagroom. Kosten â‚Ź 12,50 (BredaPas â‚Ź 10,00). Aanmelden voor maandag 10/3. Woensdag 19 maart Balieweide: Chinese maaltijd 17.30 uur. Zonder soep. Kosten â‚Ź 7,45 (BredaPas â‚Ź 4,60). Aanmelden t/m 14/3. Vrijdag 21 maart ’t Rietveldhuis: Gezellig samen eten 17.30 uur. Uiensoep, hutspot/bal gehakt Ăłf boerenkoolstamppot/rookworst; kopje koffie na. Kosten â‚Ź 7,50 inclusief 1 consumptie. Aanmelden t/m vrijdag 14/3.

Adressen locaties Noord Balieweide, BaliÍndijk 82, tel. 587 50 28 Hagedonk, Middenweg 40, P’beek, tel. 541 31 51 Heksenwiel, Heksenwiellaan2, tel. 549 41 97 ’t Rietveldhuis, Rietveldplein 24, tel. 581 62 90 Centrum/Zuidwest Boeimeer, Langendijk 25, tel. 543 64 61 Huis van de Heuvel, Mgr.Nolensplein 1, tel.514 28 55 Princenhof, Princentuin 1, tel. 530 97 91 Zuidoost ’t Houwke, Grote Houw 227, tel. 587 29 24 Rhijnstede, Rijnauwenstraat 1, tel. 564 94 52 Zie voor meer activiteiten: www.wijkwijsbreda.nl

ADVERTORIAL

Een nieuw plafond in ĂŠĂŠn dag! U ziet het niet zitten? Dat begrijpen wij volkomen. Want een nieuw plafond in de woonkamer, keuken, slaapkamer, kantoor of zelfs de badkamer doe je niet elke dag. Ruimte leegmaken, alles afdekken en stof, heel veel stof is wat er overblijft als je gaat verbouwen. NIET BIJ PLAMECO! Wij spannen een nieuw plafond onder uw huidige plafond in slechts ĂŠĂŠn dag ! Terwijl de meubels blijven staan. En we ruimen alles netjes op en nemen de rommel mee. Kom kijken op onze plafondshow hoe mooi het bij u kan worden. Met sierlijsten of zonder, met uw eigen lampen of (LED) inbouw verlichting, alles kan. Natuurlijk is Plameco plafonds erkend door het CBW

Uw plafondadviseur Katy Vermeulen

Uitnodiging Plafondshow 0()# & , 02 Zaterdag 8 maart Zondag 9 maart

10.00 tot 16.00 uur 10.00 tot 16.00 uur 11.00 tot 15.00 uur

Ik heb belangstelling voor Plameco Plafonds en wens kosteloos documentatie en prijsopgave.

Telefoon: Adres: Postcode:

Naam: Woonplaats:

Opsturen in gesloten enveloppe (postzegel niet nodig) naar PLAMECO PLAFONDS, antwoordnummer 436, 4800 VB Breda

      

   

 

+ %.-#19($0+()12$-9$0+("'2(-&

()#$-1#$7$1/$"( +$1'.5*3-237("'3(24.$0(&+ 2$-4..0+("'2$-.4$0#$4$+$ ,.&$+()*'$#$-4 -#(23-($*$$-!$/0.$%#$/+ %.-#1612$$,$*.%8$12 2*+ 0

BEZOEK ONZE SHOWROOM: Weidehek 125 - 4824 AT Breda 076 - 762 00 00 - www.plamecoplafonds.nl

Uw

BELASTINGAANGIFTE vakkundig ingevuld tegen betaalbare prijs bij u aan huis. tel.: 0653406935

BELASTING AANGIFTEN ‡SDUWLFXOLHU

Only for Men Outlet Etten-Leur

MEGA NIET TE MISSEN MANNENDEALS!!

‡RQGHUQHPHUV bij u thuis. Laag tarief! Accountant Coll. Breda

7HO

Meubelstoffering Brugel Woondesign WINKEL: Ginnekenweg 72 Breda Tel. 076-5148563 www.joopbrugelwoondesign.nl

Voor in- en verkoop gebruikte meubelen. J.J. DE BOM de Meubelvriend Marijke Meustraat 32, BREDA 076-5141601 MA T/M VRIJ OPEN VAN 12-18 UUR

Luxe kwaliteiten. Enorm aanbod in dessins en kleuren. Tailored en classic ďŹ t. Verkrijgbaar in de maten 44 t/m 62, 90 t/m 114 en 24 t/m 31.

ION’S BOUWBEDRIJF voor al uw werkzaamheden: sanitair, elektriciteit, tegels, stukadoor, parket, schilderwerk, bestratingen Bel 06-57087225 of mail:

ionel@live.nl

IEDERE ZONDAG OPEN VAN 13.00-17.00 UUR ONLY FOR MEN OUTLET Burchtplein 2 - 6 4873 BN Etten-Leur Tel. (076) 7676587


‘Bijdrage in uitstraling en positionering van de regio’

Een diner voor vierhonderd gasten

Breda International Airport begint aan bouw Seppe Airparc

Zonnebloem regio Breda

BOSSCHENHOOFD - De opkomst is groot bij het officiële gedeelte bij Seppe Airport afgelopen donderdag. In de hangar van het Vliegend Museum werd Seppe officieel tot Breda International Airport omgedoopt. Mede-eigenaar Stef Have is trots op wat er in de afgelopen jaren hebben is. Seppe bestaat in 2014 65 jaar en ook daar is aan gedacht op deze feestelijke dag.

Vijf belangrijke personen in dit project slaan de eerste paal. Het begin van de grote bouw van Seppe Airparc.

DOOR LUELLE KOOP Het grondwerk van het nieuwe Seppe Airparc is al een aantal maanden aan de gang, maar de directie wil op deze middag toch extra aandacht geven aan een aantal dingen. Zo vertelt Stef Have waarom het belangrijk was dat de nieuwe naam voor iedereen duidelijk en effectief is. ‘’Seppe is voor mensen hoger in het land een onbekend iets, maar Breda is bij veel mensen geografisch bekend’,’ aldus Stef Have. ‘’Dit initiatief kan voor heel veel mensen grote dingen betekenen.’’ Bouwbedrijf Aan de Stegge uit Roosendaal krijgt de gelegenheid om dit project te verwezenlijken. Ook zij zijn deze middag aanwezig. Werkgelegenheid Wethouder Economische Zaken, Bert Suijkerbuijk, benadrukt dat het voor de gemeente Halderberge en de regio een goed stap vooruit is. De samenwerking met Breda zorgt ervoor dat er naar de toekomst gekeken wordt en zo ook werkgelegenheid wordt gecreëerd.

‘’Natuurlijk zijn de reacties niet altijd positief, maar hopelijk wordt er in de toekomst door iedereen op een positieve manier naar gekeken want dit is voor Halderberge een grote kans’,’ aldus de wethouder. Suijkerbuijk bedankt Nol Krijnen, bekend in Bosschenhoofd, voor een prachtig plaquette ‘Seppe 1949’. Krijnen heeft deze plaquette ontworpen ter ere van Seppe en haar 65-jarig bestaan. Daar staat in het kort de geschiedenis van Seppe beschreven. Vroeger een herberg en een boerderij, nu zoveel meer. Ambitieus Ook een trotse wethouder is Cees Meeuwis, Economische Zaken gemeente Breda. ‘’Hoe klein de aanvang van dit initiatief ook is, het kan een grote bijdrage in uitstraling, maar in de positionering van dit gebied in Europa en de rest van de wereld betekenen.” Meeuwis bewondert Stef Have voor de ambities die de directie heeft en deze ook waarmaakt. Hij is er van overtuigd dat de samenwerking tussen de twee gemeenten door deze onderneming te on-

FOTO LUELLE KOOP

dersteunen gaat bijdragen aan het welzijn en de welvaart in deze regio. Wethouder Meeuwis krijgt de eer om het logo van het nieuwe Breda International Airport te onthullen voor tientallen nieuwsgierige en betrokken mensen. Touwtjes Voormalig directeur Martin Schröder van luchtvaarmaatschappij Martinair mocht samen met Stef Have en burgemeester Giel Janssen de eerste paal slaan van de bouw van het nieuwe bedrijventerrein Seppe Airparc. Compleet gekleed op de gelegenheid, witte pakken en laarzen, betrad het drietal de nu nog grote zandbak. Wanneer duidelijk werd dat ze dit klusje niet met drie personen kunnen klaren worden beide wethouders gevraagd om een handje te helpen. Onder leiding van Aan de Stegge werd de paal op de ouderwetse manier geslagen. Bij velen is de trots van hun gezicht af te lezen. De bouw van Seppe Airparc bij Breda International Airport is nu officieel begonnen. Wat moet dat voor velen een goed gevoel zijn!

BREDA - De Zonnebloem regio Breda organiseert in samenwerking met de horeca afdeling van De Rooi Pannen een diner voor vierhonderd gasten van de Zonnebloem. Het diner wordt gefinancierd door een legaat geschonken aan de Zonnebloem Regio Breda, zodat er voor de deelnemers geen kosten aan verbonden zijn. Vrijwilligerswerk is voor Nationale Vereniging de Zonnebloem de basis van haar bestaan. Met zo’n 42.000 vrijwilligers is de Zonnebloem een van de grootste vrijwilligersorganisaties in Nederland. We zorgen voor betekenisvolle ontmoetingen tussen vrijwilligers en mensen met een fysieke beperking door ziekte of handicap. Zo kunnen tienduizenden mensen, met én zonder handicap, volop mee blijven doen aan onze maatschappij. En helpen we eenzaamheid te voorkomen. Samen bouwen we aan een zorgzame samenleving, want zonder elkaar is iedereen alleen. De Zonnebloem regio Breda bestaat uit 19 afdelingen, 11 afdelingen in de stad Breda en 8 afdelingen in omliggende gemeenten. Binnen de regio Breda van de Zonnebloem is er op dit moment een tekort aan vrijwilligers en plaatselijke bestuursleden. Het werk van de vrijwilliger bestaat uit een be-

zoek aan huis, iemand een keer mee ‘uit’ nemen of begeleiden tijdens een aangepaste vakantie. Vaak is alleen al het maken van een praatje voldoende. De plaatselijke bestuursleden organiseren de activiteiten en bezoekwerk binnen hun eigen afdeling. Wil je graag iets betekenen voor een ander als vrijwilliger of bestuurslid bij de Zonnebloem regio Breda, neem dan contact op met Bart van der Leij, secretaris van de regio Breda en bereikbaar op tel. (076) 5215650. Op 11, 13, 18 en 20 maart van 16.30 tot 20.30 uur vindt het diner plaats in het restaurant van De Rooi Pannen aan de Tuinzigtlaan 12 in Breda.

BREDA 076-5729568 HEIJNINGEN 0167-528558

Sterren kijken op terrein boerderij Wolfslaar BREDA - De 38-ste Landelijke Sterrenkijkdagen worden gehouden op vrijdag 7 en zaterdag 8 maart. Bij tientallen publieksterrenwachten, sterrenkunde-verenigingen en particulieren in heel Nederland is het publiek dan welkom om een blik door een telescoop te werpen. In Breda kunt u terecht op het terrein van boerderij Wolfslaar. De Maan staat in het Eerste Kwartier, dus goed zichtbaar in de vroege avond. Gedurende de sterrenkijkavond van 7 maart bedekt de maan een tweetal sterren. Dit zullen leuke gebeurtenissen zijn om met prismakijkers te volgen. De beweging van de maan langs de sterren zal ook goed zichtbaar zijn aan de posities van de maan en Aldebaran. Gedurende de Sterrenkijkdagen schuift de maan boven deze heldere ster langs. De planeten Mars, in het sterrenbeeld Maagd, en Jupiter, in het sterrenbeeld Tweelingen, staan gunstig, en zullen zeker belangstelling wekken. De bekende Orionnevel zal mooi te zien zijn, net als de open sterrenhoop Pleiaden, maar voor de liefhebber zijn er tal van mooie, zwakkere objecten te zien, zoals de bekende Krabnevel en diverse fraaie opensterrenhopen en sterrenstelsels. Een mooie kans om een breed publiek kennis te laten maken met de sterrenhemel. Dus kom op vrijdag 7 en zaterdag 8 maart vanaf 19.30 uur naar boerderij Wolfslaar aan de Wolfslaardreef 95 Breda.

BREDA VAN WELEER De Koperen Ko des duivels op het liedje ‘Nikkelen Nelis’ door Wim Sonneveld

‘Ze had een oogziekte, Martha kon het lonken goed laten’ Martha had een oogziekte, de vrouw van koperen Ko. Maar ineens zong Wim Sonneveld ‘Nikkelen Nelis’. Dat zij een nonneke. Martha is een mooi en behet lonken niet kon laten. Ko dacht dat Sonneveld zijn vrouw op het oog had en - oh klein drama in wonderlijk dachtzaam meisje. Bij de zuster van Liefde in Tilburg heeft ze haar tijdelijke gelofte leven - Ko was woest. En hij bleef het! DOOR RINIE MAAS

Toos Geerts.

Tussen de koperen Ko en Sonneveld is het niet goed gekomen. Tot verdriet van Sonneveld, die wel degelijk associatief zijn type had uitgebeeld maar met ‘haar die het lonken niet kon laten’ in gene delen zijn vrouw Martha bedoelde die - oogziek - met haar ogen knipperde

Punthoed Hier is hij het gehele jaar door de week te vinden in de volksbuurten met veel kinderen, op zaterdag op de kop van het ‘martje’ aan de Haagweg en twee keer per jaar maakt hij zijn opwachting in de Halstraat op de doorgaande route naar het andere deel van de kermis op het Nonneveld vanuit de Grote Markt en op de lijbaan ter hoogte van Albert Heyn steelt de vermakelijke Rotterdammer, die ons mateloos fascineert, eveneens de show. Jeroen van de Beek, voormalig radiomaker en historicus noemt hem, verwijzend naar de met kleine instrumenten individueel optredende rock’en rollers zelfs plastisch ‘the one man band’. “Ja, daar is ie! Van topt tot teen in het wit gekleed, duwend en trekkend aan zijn accordeon. Punthoedje met taboerijn op het hoofd. Op zijn rug een grote trom en bekken die hij respectievelijk met zijn linker- en rechtervoet (of andersom) aan het werk zet. En dan ook nog een fluit die

Ko De koperen Ko, ingelijfd door Wim Sonneveld, heeft niks van doen met Nikkelen Nelis. De oude Ko, die de Bredanaars in zijn Tiroler uitdossing, zijn putty’s om de benen en zijn grote trom op zijn buik als martiale verschijning evenzeer herinneren, komt uit Duitsland. Hij belandt in de stad aan de Maas. Daar groeit zoon Johan Willem Leijendecker, die in de box dan al leuk aan de bellekens voelt en rammelt. En dat is, gezien de jongste navorsingen, de enige echte Koperen Ko in de jaren ’50 en ’60, die één podium heeft en dat is de stad Breda. “Soms is hij elders,” zegt dochter

hij tussen het zingen door bespeelt. Want zingen doet ie ook, met name het ‘betere levenslied’. Hij is levensecht, zoals ze in Engeland zeggen - ‘a sight to see’. Martha Nieuwe biografieën over de man die we als kind zo bewonderden geven voortschrijdend inzicht te zien al is zijn beeld als virtuoos instrumentaal veelspeler in smetteloos wit pak onuitroeibaar. Toos Geerts-Leijendecker, zijn dochter heeft mij nog veel over hem kunnen vertellen. Ze was enorm trots op haar vader. In mijn brievenboek, dat voor mij, zoveel jaren later een gouden randje heeft, vertelt ze hoe hij eerst met de trein maar later in zijn volkswagentje naar Breda reist, dat moeder Martha meegaat omdat ze de verantwoordelijkheid over het ‘centenbakje’ draagt. En dat ze meemag en hoe ze als kind geniet van al dat reizen en spelen. Altijd is Breda het vertrouwde doel van een optreden. Toos vertelt mij dat haar vader katholiek is gedoopt en trouwt met… PAGINA 10

gedaan. Maar voor Ko, eerlijk en rechtdoorzee vat ze haar grootste liefde op. Ze treedt uit en trouwt met de muzikant in… het klooster dat hierin, begunstigd door moeder overste die gezegd heeft dat ze moet kiezen, ook jaren vijftig, rekkelijker kan zijn dan menigeen denkt. Tovenaar Ko spoort niet meer met de trein en dat komt dankzij de grote tweebaansweg Rotterdam-Breda, die mr. Claudius Prinsen, burgemeester van Breda, op 9 januari 1948 opent. Een week lang speelt de Koperen Ko in alle wijken van Breda. Zijn hoogtepunt is zijn optreden in 1975 tijdens het huwelijk van prinses Christina op Soestdijk. Een kroon op zijn loopbaan. Als kind zijn wij geïmponeerd door zijn verschijning en zijn optreden in Breda. De Koperen Ko is van top tot teen in het wit gekleed. Op zijn hoofd draagt de geweldige artiest als keizer Karel een hoge ‘koperen kroon’ met ‘koperen belletjes’, die helder tingelen als hij wilt. Op zijn rug torst de Koperen Ko de grote trom met de stokken en de deksels

De Koperen Ko. FOTO ARCHIEF RINIE MAAS

die hij slaat… met zijn rechtervoet. Hoe krijgt hij dit allemaal voor elkaar? Wat kan die man muziek maken! In mijn ogen is de Koperen Ko een grote witte tovenaar die door niemand wordt geëvenaard. Martha rammelt met het centenbakske. Er wordt gul gegeven. Tegen de kinderen zegt ze: “God groet u zuivere bloemen.” Dat heeft ze van het klooster. Maar lonken doet Martha niet!


PRIJS ER WEIN T LIN R ER

HY OP

17. B

VERLAGINGEN

2013

s

s Y

BERLINER GOLD LIN

O

B

PH

1 7. ER

E R W EIN T

R

Uitnodiging voor alle agrariërs! In 2014 komt waterschap Brabantse Delta naar u toe. Bent u agrariër en wilt u meepraten en meedenken over het werk van waterschap Brabantse Delta, de nieuwste inzichten over risico’s op wateroverlast en andere zaken die voor u van belang zijn? Kom dan naar één van de drie regionale bijeenkomsten. Op 10, 11 en 12 maart 2014 organiseert het waterschap weer de jaarlijkse Waterschapskringen. De leden van het dagelijks bestuur willen graag met u van gedachten wisselen over ontwikkelingen die voor u van belang zijn. Hoe kan het waterbeheer u daarbij ondersteunen? Lever met deze bijeenkomst uw bijdrage in de ontwikkeling van het nieuwe Waterbeheerplan voor de periode 2016-2021! U bent om 20.00 uur van harte welkom op één van de volgende bijeenkomsten: Maandag 10 maart: De Parel Zalencentrum, Prinses Margrietstraat 15 in Fijnaart Dinsdag 11 maart: De Tijd, Antwerpseweg 24 in Rijsbergen Woensdag 12 maart: ’t Maoske, Middelstraat 24 in De Moer Loon op Zand Vanaf 19.30 uur zijn de deuren geopend voor de ontvangst met een kopje koffie of thee. Waterschap Brabantse Delta Bouvignelaan 5, 4836 AA Breda, Postbus 5520, 4801 DZ Breda T 076 564 10 00, F 076 564 10 11 E info@brabantsedelta.nl, I www.brabantsedelta.nl

van 2.69

van 3.29

van 3.99

van 3.99

2.49 3.09 3.39 3.79

Southern Creek Vin de Pays Du Comté Tolosan Shiraz-Australië Zuidwest-Frankrijk

0.75 l

0.75 l

Mooiberg

Mooiberg wit

Cabernet Sauvignon Zuid-Afrika

Sauvignon Blanc Zuid-Afrika

0.75 l

0.75 l

Vanaf woensdag 05-03-2014

Tennisballen

Draagbare stoomreiniger Capaciteit voor 45 minuten hete stoom.

E HUIS

HET HEL

IGD!

GEREIN GRONDIG

4 stuks in koker.

4.99 Tennisracket Incl. hoes.

Kantoor Voordeel.com 1000m2 PROFESSIONELE MEUBELEN VOOR THUIS OF KANTOOR

49.99

KORTING VAN STALEN DRAAIDEURKASTEN 50t/m80% Met 4 legborden

van de catalogusprijzen

NIEUW IN VERPAKKING

Let op: afhaalprijzen! (... maar wij hebben ook aflevermogelijkheden) Alle prijzen exclusief BTW.

van 125.- voor 80b x 38d x 178h

95.-

4 STUKS

bureaus - kasten - stoelen - tafels

Snijplankjes

restantpartijen - showroommodellen - retourgoederen

IEDERE VRIJDAG 9-17 u. EN ZATERDAG 9-13 u. Atoomweg 1 Roosendaal - Tel. 06 27 18 58 63

Uitsluitend verkoop à contant. Pinnen mogelijk.

MEUBELSTOFFEERBEDRIJF

4.99

Vers & voordelig!

34.99 Vanaf woensdag 05-03-2014

*

50% Mandarijnen

goedkop

er

1 kg

v an 1.99

LEON PLUYM

0.99

43% goe dkoper

Witlof 500 g

v an 0.79

0.45

* Versaanbieding geldig vanaf woensdag 05-03-2014 t/m dinsdag 11-03-2014. Zet- en drukfouten zijn voorbehouden.

HOGE KWALITEIT - LAGE PRIJS

www.aldi.nl


CARNAVAL

Boerenverstâând bij CV De Dwarsliggers.

Topdrukte bij de Grote Optocht in Boemeldonck.

The Pink Ladies gaon door ‘t lint.

Giegeldonkers vieren twee dri ejen meej karrenaval

Ze draoge ut op haande in Boemeldonck

Plakke of dweile in Giegeldonk.

In de startblokken voor de Giegeldonkse Optocht.

Kleurrijke vrolijkheid op de Beek. PAGINA 12

FOTO’S HUUB SCHOUTETEN


CARNAVAL

De Halve Zolen geve d’r un draoi aon.

Prins Peer d’n Zeventiende opent het Aogse Carnaval.

Carnaval in ‘t Aogje

Daor kunde meej vor d’n dag komme Surf voor meer foto’s naar www.internetbode.nl

Aogse versie van De Nachtwacht

CV De Mutsen op de moderne toer meej feesboek.

Superman-in-wording en Superhond houden een oogje in het zeil.

Even opdraaien en de poppetjes bewegen weer... PAGINA 13

FOTO’S ADDO SPRANGERS


Terugblik door wethouder Saskia Boelema

‘Weinig geld maakt creatief’ Het einde van de ‘regeerperiode’ van het huidige college komt met de naderende gemeenteraadsverkiezingen langzaam maar zeker in zicht. Saskia Boelema blikt terug op de voorbije periode als wethouder van de gemeente Breda.

nieuwe skatebaan bij De Scharen aan de Claudius Prinsenlaan? Tot stand gekomen in samenwerking met jongeren. De speelvoorziening bij het Huis van de Heuvel, het zogeheten Openbaar Beweegschoolplein? Er is volop over meegedacht door zowel kinderen van de Brede School Heuvel als door ondernemers opererend vanuit de geachte van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen. “Als je minder te besteden hebt, ben je gedwongen om meer met andere partijen samen te doen,” constateert Saskia Boelema nuchter.

DOOR ADDO SPRANGERS Eén ding was vanaf het allereerste begin duidelijk: het college koos, ingegeven door de financiële realiteit, voor een andere koers. “Dat betekende meteen ook een opgave,” vertelt Saskia Boelema. “Hoe kom je op een andere manier tot initiatieven en hoe ga je op een andere manier om met partijen in de stad? Veel geld kunnen uitgeven is gemakkelijk, weinig geld maakt creatief.” Dat de gemeente in financieel opzicht het water aan de lippen stond, is een understatement. Er moest bezuinigd worden, en flink ook. Met het onderdeel financiën in haar portefeuille, waren de ogen als bijna vanzelfsprekend gericht op wethouder Boelema. “De noodzaak tot ingrijpen was zó enorm groot,” zegt ze. “We moesten als college direct aan de slag, anders zouden we per jaar structureel met een tekort van 35 miljoen euro zitten, naast de verliezen van het Grondbedrijf. Pijnloos bezuinigen lukt daarbij eenvoudigweg niet. Ik vind dat we het op een evenwichtige manier hebben gedaan. Je kunt niet meer uitgeven dan je binnen krijgt. Financieel staat de Gemeente Breda er weer gezond voor. Dat was ook de opdracht die we als college hadden gekregen en het doel dat we onszelf hadden opgelegd.” Emoties Daarbij werden politieke keuzes gemaakt die lang niet bij iedereen in goede aarde vielen. De sluiting van een behoorlijk aantal buurt- en gemeenschapshuizen bijvoorbeeld riep de nodige emoties op. “Het zou ook gek zijn als iedereen het er mee eens was geweest,” aldus de wethouder.

‘Het aantal kinderen met overgewicht stabiliseert’ “De budgetten op maatschappelijk terrein waren de voorgaande acht jaar enorm toegenomen. Die ontwikkeling kent natuurlijk ook een voorgeschiedenis, maar als je een en ander afzet tegen andere gemeenten, zat Breda wel erg ruim in haar jasje. Hier was er per 5.000 inwoners een buurthuis, in andere gemeenten was dat het geval per 10.000 inwoners. Wij hebben het wat meer in evenwicht gebracht door buurthuizen te sluiten. Moeilijke keuzes zijn daarbij niet vooruitgeschoven. Ik ben de stad in gegaan om uitleg te geven. Dat waren geen leuke gesprekken. Soms leidde het zelfs tot felle discussies, maar na afloop schudden mensen me wel de hand. Het is altijd hopen dat ze waardering hebben voor hoe je er als mens in staat. Achteraf kun je over de gesloten buurthuizen zeggen: ‘Misschien waren het er ook best wel veel’. Als je echter ziet hoe activiteiten nu opgepakt zijn, dan zie je dat de betrokkenheid in de stad groot is. Veel activiteiten hebben op een andere plek een doorstart gekregen, bijvoorbeeld op scholen en in andere ruimten. Een pareltje vind ik wijkcentrum De Zilverberk in Prinsenbeek, dat door de gemeenschap daar is overgenomen. Boosheid is omgezet in daadkracht. Ook in Princenhage zijn we met De Dobbelsteen in een vergevorderd stadium.”

Wethouder Saskia Boelema: ‘Energie gehaald uit ontmoetingen met mensen’

Geen lastenverzwaring Belangrijk uitgangspunt bij de bezuinigingsmaatregelen was volgens wethouder Saskia Boelema het niet wegleggen van de lastenverzwaring bij de burger. “Onze belastingen zijn ieder jaar met minder dan de inflatiecorrectie verhoogd. We wilden de burger ontzien in haar of zijn portemonnee. Onze eigen taakstelling hebben we opgetrokken van tien miljoen euro naar dertien miljoen euro. Er is dan ook flink bezuinigd op de gemeentelijke organisatie. Dat is politiek uit te leggen, maar hier intern een stuk moeilijker. Mensen raken wel hun baan kwijt.” Op sommige zaken kan eenvoudigweg niet meer worden bezuinigd, vindt de wethouder. “Denk aan het armoedebeleid. Zeker, we moeten versoberen, maar laten we de kinderen daarbij ontzien, hebben we gezegd.” In andere gevallen zijn bezuinigingsmaatregelen volgens Saskia Boelema juist goed te verdedigen. “Schoolzwemmen is een heel tastbaar voorbeeld. Zo’n 95% van de kinderen blijkt al over een zwemdiploma te beschikken. Als je dan toch moet bezuinigen, doe het dan hierop en niet op de aanpak van taalachterstanden. Je hebt overall meer aan een goede beheersing van het Nederlands dan aan een zwemdiploma.” Omslag Een mooi bruggetje naar nog twee in het oog springende onderdelen van de portefeuille van Boelema: onderwijs en jeugd(zorg)beleid. Ze heeft de voorbije collegeperiode vooral ingezet op het versnellen van de verbinding tussen onderwijs en jongeren. “Door het onderwijs beter

te maken en op een leuke, positieve manier bezig te zijn met opgroeien,” aldus de wethouder. “Dat vergt een omslag in denken. Niet alleen kijken naar gezinnen met problemen, maar kijken naar hoe ieder kind zich kan ontwikkelen. Met elkaar kun je bij heel veel initiatieven een flinke slag maken. Zo hebben we de voorscholen verbeterden zijn we nu bezig met de uitbreiding van schakelklassen. Daarnaast is de weekendschool binnen een jaar van twee naar vier klassen gegroeid. Met een open houding en binnen het financiële kader is veel te realiseren. Het zorgt voor een mooie basis in Breda waarop ieder kind zich kan ontwikkelen.” Toch is er volgens wethouder Boelema nog genoeg werk aan de winkel. “Goed onderwijs begint bij een fijn schoolgebouw. Dat laten we over aan de schoolbesturen van primair en speciaal onderwijs die gezamenlijk de financiën voor huisvestingsmiddelen beheren. De kwaliteit van onderwijs gaat omhoog door een goed klimaat op school, een fijn gebouw en een schoolplein. Het zorgt ook voor een goed klimaat om te leren.” Toponderwijs Breda werd in 2011 door het bestuur van de Stichting Nationale OnderwijsWeek en INOP (Instituut voor Nationale Onderwijs Promotie) gevraagd om de eerste Onderwijsstad van het Jaar te worden. Het initiatief, dat jaarlijks moet terugkeren, ging het onderwijsjaar 2012-2013 in en was bedoeld om plaatsen met een hoog onderwijsniveau in de schijnwerpers te zetten. Terugblikkend spreekt Saskia Boelema van een mooie beloning. “Voor het onderwijsPAGINA 14

FOTO GEMEENTE BREDA

veld zelf maar ook voor Gemeente Breda. Iedereen zet zijn beste beentje voor om het beste onderwijs te kunnen bieden. Dat blijkt ook uit de rapporten. We scoren goed in Breda.” Creativiteit Minstens zo belangrijk vindt Saskia Boelema de wijze waarop er in de stad met nieuwe initiatieven wordt omgegaan. “Denk aan het buiten spelen,” zegt ze, en, verwijzend naar de waterspeelplek Molenleij in de wijk Brabantpark: “Weg met de wipkip en ruim baan voor de modder.” Als ander treffend voorbeeld noemt ze de Jantje Beton Speelbuurt in de wijk Tuinzigt. Die werd zelf bedacht en ontworpen door kinderen uit de wijk. Tussen de flats aan de Tuinzigtlaan, naar de speelheuvel toe, fabriceerden de kinderen een tekening waarop ze hun fantasie uitleefden en waar ze denkbeeldige avonturen kunnen beleven. “Eigenlijk maak je op die manier heel slim gebruik van bestaande ruimte,” aldus de wethouder. “Als je de creativiteit van de stad aanspreekt, kun je leuke dingen doen zonder dat ze te veel kosten. Ook vanuit de beleving van kinderen.” Nog een voorbeeld: een huttenwedstrijd waarbij kinderen hutten maken van snoeiafval. “Als je kinderen hun gang laat gaan en stimuleert, krijg je mooie resultaten,” zegt Saskia Boelema. Ook bij de plannen voor het waterspeelbos, tussen de Texas Hoeve, de vierde bergboezem en de Asterdplas in, is gebruik gemaakt van de ideeën van kinderen. In dit geval van die van de bso’s van de Kober-groep. De lijst lijkt wat dat betreft bijna oneindig. De

Bewegen Met het Openbaar Beweegschoolplein is meteen een project genoemd van Jongeren op Gezond Gewicht (JOGG) Breda, dat kinderen bewust wil maken van de noodzaak van gezond eten en veel bewegen om overgewicht te voorkomen. JOGG is begonnen in de wijk Heuvel en - via een Europese subsidie - inmiddels uitgebreid naar de wijk Hoge Vucht. De wethouder is blij met de door JOGG behaalde resultaten en de komst van het Openbaar Beweegplein. “Het aantal kinderen met overgewicht stabiliseert. Er is meer bewustwording van bewegen en gezond eten. Het openbaar Beweegplein daagt ook uit tot bewegen, zodat kinderen daartoe ook op een natuurlijke manier worden bewogen. De combinatiefunctionarissen vormen inmiddels ook een vertrouwd gezicht. Dat zorgt ook buiten schooltijd gemakkelijker voor aansluiting bij een beweegactiviteit. Daarnaast wordt er met de ouders aan de slag gegaan en maken we gebruik van rolmodellen: kinderen die zelf zijn afgevallen. Dergelijke ‘ambassadeurs’ in de wijk Brabantpark inspireren anderen. De eerste signalen zijn hoopvol. Iedereen besteedt aandacht aan bewegen zonder dat het stichtelijk wordt.” Saskia Boelema is daarnaast bijzonder in haar nopjes met de samenwerking met bedrijven als partner van JOGG. “Vanuit de gedachte van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen hebben zij vaak heel andere ideeën.

‘Goed onderwijs begint bij een fijn schoolgebouw’ Zo hebben we onder meer gebruik gemaakt van hun kennis van marketing. Ik vind het mooie vormen van samenwerking die voorheen nooit zo nadrukkelijk werden opgezocht.” Uitdaging Vooruitblikkend verwacht Saskia Boelema dat het nieuwe stadsbestuur straks vooral zijn handen vol gaat hebben aan de decentralisaties die eraan komen. “Het Rijk denkt dat het allemaal goedkoper kan. De uitdaging is om dat te realiseren. Met minder geld moeten meer taken worden uitgevoerd. Het gaat straks niet om de vraag ‘wat heb je nodig’, maar om ‘wat kun je zelf’. Dat gaat een grote rol spelen in de komende periode. Wat dat betreft gelukkig maar dat we nu financieel op orde zijn. Dan kun je je als nieuw college ook richten op de uitdaging die er nu ligt.” Hebben we, tot slot, te maken met een tevreden wethouder? “Alles kan beter,” zegt Saskia Boelema. “De afgelopen vier jaar hebben we echter wel de uitgezette koers weten vast te houden, zowel financieel als inhoudelijk. Daarbij heb ik persoonlijk vooral mijn energie gehaald uit ontmoetingen met mensen. Bovendien kan ik terugzien op een prettige samenwerking met mijn collega’s van het college. Dat is ook niet altijd van nature zo in de politiek.”
'HĂ€QLWLHI AFSLANKEN!!!!

6723180(752.(1

Ć”NieuwstePHWKRGH- > Luxopuncture Ć”GEEN Ć” HoogsteJOJO-EFFECT slagingspercentage, 90,5% x Hoogste slagingspercentage, 90,5% Ć”Wordt vergoed door alle Zorgverzekeraars !!! Ć” Nieuwste methode -> Luxopuncture x Nieuwste methode -> Luxopuncture Ć” Blijvend vergoed door alle Zorgverzekeraars in 2012 Ć”:HNHOLMNVHHQbehandeling van 20 min. x Blijvend vergoed door alle Zorgverzekeraars (Zorgverlenersnummer: 90-039475, aangesloten bij VBAG enVBAG RBNG) Ć”%HKDQGHOLQJHQGRRUgediplomeerde =RUJYHUOHQHUVQXPPHUaangesloten bijtherapeuten en RBNG Ć” 3 behandelingen van 20 minuten x 3 behandelingen van 20 minuten MET ROKEN Ć”/X[RSXQFWXUHRRNSTOPPEN BURN-OUT x *HHQH[WUDNLOR¡V en pijnloos Ć” Geen extra kilo’s en pijnloos x Luxopuncture ook: DEPRESSIES, MIGRAINE, VERMOEIDHEID MENOPAUZE, AFVALLEN, BURN-OUT Ć” Luxopuncture ook: MENOPAUZE, AFVALLEN, BURN-OUT DEPRESSIES, MIGRAINE, OBSTIPATIE $OOH CHRONISCHE KLACHTEN, QIGONG DEPRESSIES, MIGRAINE, VERMOEIDHEID

Schrik niet! Showroomkortingen tot wel 70%!

Bel vrijblijvend voor info. of %HOYULMEOLMYHQGYRRULQIRRIDIVSUDDNafspraak:

 076-5153143 (WWHQ/HXU  (Etten-Leur)

%HKDQGHOLQJHQRRN¡VDYRQGV

Behandelingen ook ‘s-avonds

ISO-RENO * * * * * *

KOZIJNEN, RAMEN, DEUREN TIMMERWERKEN HOOGRENDEMENT ISOLATIEGLAS TERRASOVERKAPPINGEN ROLLUIKEN/SCREENS/MARKIEZEN SEKTIONAL GARAGEDEUREN

WWW.ISO-RENO.NL De Waterman 2 4891 TL Rijsbergen Openingstijden: di. t/m vr. 10.00-17.00 uur 076 - 596 25 49 zat. 10.00 - 14.00 uur ‘s avonds op afspraak aan de weg Rijsbergen/Etten-Leur Offerte vrijblijvend

Complete badkamers Badkamermeubelen Sanitair Accessoires

KORTING TOT WEL

70%

Showroomopruiming Wij maken plaats voor de nieuwste modellen. Kom snel langs en profiteer van hoge kortingen! www.sanidrome.nl/vandenbuijs Wernhoutseweg 72, Wernhout (Zundert) (076) 597 22 29

Elke uitvaart vertelt zijn eigen verhaal. “Messaoud (65), was een warm en hartelijk persoon.“

Diverse aansluitkabels....................................â‚Ź 0,50 Verlengsnoeren met stopcontacten ...............â‚Ź 0,50 Tuinboeken ....................................................â‚Ź 0,25 Romans ..................per stuk â‚Ź 0,50 zes voor â‚Ź 2,50 Kinderboeken .................................................â‚Ź 0,10 Kop en schotel ...............................................â‚Ź 0,20 Bekers en mokken .........................................â‚Ź 0,10 Harde brillenkokers ........................................â‚Ź 0,20 Knuffels ............................. klein â‚Ź 0,10 groot â‚Ź 0,25 Sleutelhangers ...............................................â‚Ź 0,05 Alle roestvrijstalen artikelen .............. HALVE PRIJS Alle gezelschaps- en kinderspellen ... HALVE PRIJS

POELIERSHUIS

kwaliteit is onze service! Kip, wild en gevogelte o.a. hele kippen, bouten, tv-sticks, enz. -OERWIJKs"REDAs 

Terre des Hommes ,,‘t Spiegeltje� Molenstraat 138, Zundert. Tel: 5961214. Openingstijden winkel (ook voor inleveren goederen): woensdag, donderdag en vrijdag van 13. tot 17.u.; zaterdag van 13. tot 16.u.

Van Os uurwerken Etten-Leur

DE SCHANS TUINSCHERMEN 076 - 521 68 77 www.zuylen.nl

betonsysteem | tel. 0164 686418 www.deschanstuinschermen.nl

www.vanosuurwerken.nl


POLITIEBERICHTEN Dode man in vijver was zwerver: geen misdrijf BREDA - Uit het ingestelde rechercheonderzoek is komen vast te staan dat de overleden man die vorige week op maandagavond in de waterkant bij het Van Sonsbeeckpark werd aangetroffen, niet is overleden aan een misdrijf. De exacte oorzaak van zijn overlijden staat echter nog niet vast. Ook heeft de politie zijn identiteit vastgesteld. Het gaat om een 49-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats. De politie stelde vorige week dinsdag een uitgebreid onderzoek in in de betreffende vijver en het omliggende park. Daarbij werden verschillende goederen aangetroffen. Donderdag werd nog een buurtonderzoek ingesteld. De nabestaanden zijn geïnformeerd. De politie vermoedt dat de overleden man zeker enkele weken daar gelegen heeft.Vorige week maandagavond rond 17.30 uur vertelden twee kinderen tegen hun ouders dat er vermoedelijk een lichaam van een overleden persoon in de rietkraag lag. Nadat een van de ouders poolshoogte had genomen werd de politie in kennis gesteld. Aan de kinderen en hun ouders is slachtofferhulp aangeboden. Jongen bedreigt winkelend publiek BREDA - Een 15-jarige Bredanaar is op donderdag rond 15.45 uur bij een winkelcentrum aangehouden in verband met bedreiging. Na een melding dat een groep jongeren winkelend publiek zou bedreigen kwam politie ter plaatste. Ze troffen in het winkelcentrum een viertal jongens aan. Een vijfde jongen werd in de buurt van het winkelcentrum op aangeven van getuigen aangehouden. Hij zou hen bedreigd hebben. De overige jongens hadden hier volgens de getuigen niks mee te maken. In kader van het onderzoek zit de verdachte in voorlopige hechtenis. Roemeen steelt 192 condooms BREDA - Een 35-jarige man uit Roemenië is donderdag rond 17.30 uur aangehouden voor de diefstal van 192 condooms. Ze werden gestolen bij een drogisterij in het centrum van Breda. De buit had een waarde van 250 euro. De man gebruikte hierbij een geprepareerde tas. De verdachte, die in Nederland geen vaste woon- of verblijfplaats heeft, is na verhoor en het opmaken van een proces-verbaal weer vrijgelaten. Hij kreeg meteen een dagvaarding mee. Er zou ook een vrouw betrokken zijn bij de diefstal. Van haar ontbreekt ieder spoor. Reeën lopen zich dood tegen hekwerk BREDA - Donderdag ondernam de noodhulp actie na een melding over vastgelopen reeën op een bouwkavel in Breda. Een ree overleefde het avontuur niet. Volgens omstanders lopen donderdagochtend een aantal reeën zich vast tegen een U-vormig hekwerk op een grote bouwkavel. Dit pro-

bleem speelt al vanaf december vorige jaar nadat het hek geplaatst is. Doordat de bouwkavel niet geheel is afgesloten kunnen de dieren er makkelijk inlopen. Vervolgens zien zij geen uitweg meer en proberen dan in paniek dwars door het hekwerk heen te gaan. Enkele dieren zouden hierdoor al overleden zijn. Voor dit specifieke probleem is de expertise van een dierenagent ingeroepen. Helaas raken de reeën tijdens het zoeken naar een oplossing in paniek en lopen met zeven dieren tegelijk tegen het twee meter hoge hekwerk aan. Hierbij heeft één ree zijn nek gebroken en is overleden. Omdat de natuurlijke migratieroute van het reewild door het hekwerk is doorbroken moet volgens de flora- en faunawet naar een goede uitweg worden gezocht. Door bemoeienis van de dierenagent is, na samenspraak met de gemeente Breda en Staatsbosbeheer, met de eigenaar overeengekomen dat deze de achterzijde van het perceel richting het bos tijdelijk openzet. Het reewild komt nu niet meer in een onzichtbare fuik terecht en kan weer ongehinderd en veilig naar het bos terugkeren. Als eenmaal het gehele perceel is omheind zullen de reeën vanzelf een andere looproute zoeken. Fietster zwaar gewond bij ongeval BREDA - Een 24-jarige vrouw uit Breda raakte ernstig gewond toen zij geschept werd door een automobilist. Het ongeluk gebeurde zaterdag om 02.30 uur op de kruising van de Doornboslaan met de Nieuwe Kadijk. Het slachtoffer is per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis. Het ongeluk gebeurde toen de 24-jarige vrouw op haar fiets de kruising overstak. Ze kwam vermoedelijk via de Doornboslaan vanuit het centrum van Breda. Verschillende getuigen verklaarden dat het slachtoffer bij het oversteken het rode verkeerslicht negeerde. Ze werd vervolgens geschept door een zwarte Seat Ibiza. Deze auto werd bestuurd door een 25-jarige man uit Rotterdam en reed over de Nieuwe Kadijk. De vrouw kwam op de rijbaan terecht en haar fiets belandde enkele meters verderop. Het slachtoffer was zwaar gewond. Er was sprake van ernstig aangezichtsletsel en een gebroken onderbeen. Ze werd per ambulance naar het ziekenhuis vervoerd, waar zij later geopereerd werd. De bestuurder van de personenauto kwam met schrik vrij. Surveillerende agenten kwam per toeval bij het ongeval uitgereden, toen het net was gebeurd. Zij verleenden direct eerste hulp aan het slachtoffer, dat buiten kennis was. In eerste aanleg werd ook de LifeLiner gewaarschuwd. De traumahelikopter is echter niet meer ter plaatse gekomen. De politie achterhaalde de identiteit van de 24-jarige vrouw en informeerde haar familieleden over de gebeurtenissen. Verkeersongevalanalisten van de politie onderzochten de plaats van het ongeval

naar sporen en maakten foto’s van de aangetroffen situatie en de beschadigde voertuigen. Aan de hand van deze feiten en de verklaringen van getuigen en betrokkenen probeert de politie de precieze toedracht van het ongeval verder te achterhalen. Bij het sporenonderzoek werd de Nieuwe Kadijk tijdelijk gedeeltelijk afgesloten. Snelle arrestatie na greep uit kassa BREDA - Een 27-jarige inwoner van Breda is gearresteerd op verdenking van diefstal. De man deed vrijdagavond rond 20.15 uur een greep in de kassa van een horecagelegenheid aan de Reigerstraat. De man sloeg zijn slag in een onbewaakt moment tijdens de drukte van carnaval. Hij ging er vandoor met alle aanwezige bankbiljetten uit de kassa en maakte op die manier een geldbedrag van enkele honderden euro’s buit. De politie bekeek de bewakingsbeelden van het café en verspreidde direct onder alle Bredase agenten het signalement van de dader. Hij had een opvallend kapsel en specifieke kenmerken aan zijn kleding. De verdachte werd een uur later in de omgeving gesignaleerd en ingerekend. Hij is in het belang van het verdere onderzoek ingesloten. Het gaat overigens om een bekende veelpleger. Drankrijders op de bon geslingerd BREDA - Bij een alcoholcontrole zijn twee overtreders gearresteerd. Het Team Verkeer van de politie hield op zaterdag tussen 03.00 uur en 05.00 uur een alcoholcontrole op de Konijnenberg in Breda. Vijfentwintig automobilist moesten verplicht meewerken aan een blaastest Twee verkeersdeelnemers hadden teveel alcohol gedronken en gingen daarom op de bon. De uitslagen van de ademanalyses bedroegen 290 en 315 ug/l, terwijl de wettelijke limiet bij 220 ug/l ligt. De twee overtreders kregen een proces-verbaal en een rijverbod. Getuigen rekenen vandaal in BREDA - Een 26-jarige Bredanaar werd door getuigen op heterdaad ingerekend. Hij wordt verdacht van het vernielen van autospiegels. Agenten telden minimaal elf beschadigde auto’s in de Willem van Kesselstraat. De vernielingen vonden zondag rond 03.30 uur plaats. Buurtbewoners werden wakker van het tumult. Ze grepen de 26-jarige verdachte vast en droegen hem over aan de politie. Op straat lagen diverse autospiegels. Er waren ook auto’s bij waarvan de spiegel alleen maar omgeklapt was, waarbij geen schade was ontstaan. Het vandalisme van de verdachte was overigens geregistreerd door de bewakingscamera van een van de buurtbewoners. In de bewuste nacht namen agenten al diverse aangiften op van gedupeerden. Andere benadeelden worden verzocht om via 0900-8844 een afspraak voor het doen van aangifte te maken.

Aanschuiven voor Carnavalsontbijt

KORT BEDRIJVIG

In 4 stappen risicoloos naar een nieuw appartement BREDA- De laatste tijd heeft de woningmarkt het zwaar te verduren gehad. Door de stagnatie in de verkoop van de bestaande bouw, kwam ook de verkoop van de nieuwbouw onder druk te staan. Maar juist dat creëert nieuwe kansen én maakt creatief. Dat blijkt wel uit het bijzondere Verkoop Zeker Plan dat een nieuw appartement in het fraaie project Cloosterstaete te Etten-Leur dichter bij brengt dan ooit. Wie succesvol wil zijn met de verkoop van een nieuwbouwproject zal zich moeten verplaatsen in de problematiek van de potentiële koper. En dat is nu precies wat voor de verkoop voor de woningen in appartementencomplex De Keizer is gedaan. Gebleken is dat velen graag zouden kopen, maar bang zijn dat hun huidige woning niet snel genoeg kan worden verkocht. Om die onzekerheid weg te nemen is er nu het Verkoop Zeker Plan. Met dit plan wordt in vier duidelijke en transparante stappen een nieuw appartement gekocht én de huidige woning verkocht. In de eerste stap wordt het nieuwe appartement gekocht, onder voorbehoud van de verkoop van de huidige woning. In stap 2 wordt in overleg met de eigenaar en de makelaar de reële verkoopprijs van de huidige woning bepaald. In stap 3 gaat de makelaar (kosteloos voor de koper van een appartement) aan de slag met de verkoop van de huidige woning. De vierde stap vindt plaats binnen een periode van 3 maanden met een uitloop naar 6 maanden. Wordt de woning binnen die termijn verkocht, dan wordt de aankoop van het appartement bevestigd. Zo niet, dan heeft de koper het recht beide transacties te ontbinden. Uiteraard kan er ook voor worden gekozen om de koopovereenkomst te effectueren en de opdracht voor verkoop van de huidige woning voor eigen rekening voort te zetten. Themadag Kom zaterdag 8 maart tussen 11.00 en 14.00 uur naar de themadag ‘Eerst verkopen, dan bewust nieuwbouwappartement kopen’. U bent van harte welkom in de modelwoning gelegen aan de Kloosterlaan 140 in Etten-Leur. Naast het advies over het verkopen van uw huidige woning kunt u ook alle informatie krijgen over de nog beschikbare appartementen en is van heden de 2e modelwoning open. Meer info: www.WSGWoondag.nl

Fotoclub G&B Breda op pad

De Grote Kerk in Breda in portretten BREDA - Afgelopen maand was de thema opdracht de Grote Kerk in Breda, een groep fotografen is gezamenlijk gaan fotograferen, terwijl anderen er voor kozen alleen op pad te gaan.

Al tientallen jaren is het een goede Ginnekense traditie dat op zondagochtend met carnaval het groot Ginnekens Carnavalsontbijt wordt gehouden. Ook dit jaar weer vonden tientallen carnavalsvierders hun weg naar de Ginnekenmarkt om een ontbijtje te nuttigen. Ook burgemeester Peter van dr Velden schoof aan, net als de prinselijke hoogheden van het Kielegat, ’t Aogje en Giegeldonk en hun gevolg. De hofkapellen van de prinsen zorgden voor de muzikale noot. FOTO HUUB SCHOUTETEN PAGINA 16

Eén ding is zeker er zijn schitterende foto’s gemaakt, kijk vooral eens op(http://breda. groei.nl/index.php?id=61172) en je ziet wat er door de leden van Fotoclub G&B Breda van gemaakt is. Deze maand gaan we naar Delft waar we onder leiding van een ervaren “Delftenaar” een fototocht zullen maken. Ook in het vrije werk vind je juweeltjes van wat je kan bereiken als je afstapt van de familie kiekjes en de vakantiefoto’s. De foto’s worden door de leden onderling beoordeelt, en uit de serie van de Grote Kerk is de foto van Els Straathof als winnaar gekozen. Vooral door de originele manier om de kerk in beeld te brengen. Els proficiat met deze foto!

Fotograaf Els Straathof.


KIJK OP

ACTION.NL VOOR DE 100 NIEUWSTE ARTIKELEN

WEEKACTIE! WEEKACTIE! LEGO CITY GARAGE

BASIC LIFE BADKAMERSET

PEDIGREE RODEO OF DENTASTIX Rodeo: NDXZVQDFNV JUDP Dentastix: PHGLXP VWXNV

ZLWNHUDPLHN596 ‡WRLOHWERUVWHO HQKRXGHU ‡]HHSGLVSHQVHU ‡EHNHU

H[WUDJURWHVSHHOVHW

3 -D E LI G

5.49

(OGHUV 

ROOMSPRAY GIFTSET

49.95

TERRAS BLOEMPOT

0.99

1.49

(OGHUV 

(OGHUV 

6.79

1.49

KOELEMAN APPELMOES NOLNGHNVHO JUDP

4.99

(OGHUV 

AQUAFRESH MONDWATER IUHVKPLQW PO

2.99

(OGHUV 

HOES LAKEN

TRENDY ACCESSOIRES

SHUFDOHNDWRHQ 90x200 cm 90x220 cm 140x200 cm 180x200 cm 180x220 cm

NHX]HXLWGLYHUVH DUPEDQGHQHQ RRUEHOOHQ

4.49 4.99 5.99 6.99 7.99

LAKEN SHUFDOHNDWRHQ 150x260 cm 240x260 cm

YDQDI

4.49

5.49 7.49

2 OPEN

1

SNEAKER SOKKEN

0.89

(OGHUV 

1.19

1.39

LQKDQGLJHRSEHUJKRHV PHWHODVWLVFKNRRUG [FP

B O ETE S ! VO O R KO M

3 PAAR (OGHUV 

0.79

TANDEN BORSTEL &ROJDWH PHGLXP 3-PACK

AANHANGER NET

GDPHVHQ KHUHQ GLYHUVH NOHXUHQHQ GHVVLQV PDWHQ 

TE RU G VAN ! ST WEG G EWEE (OGHUV 

5.99

gazon-/tuinmest: YRRUP NJ graszaad: YRRUP NJ

(OGHUV 

PLGLRI PD[L GLYHUVH NOHXUHQ NDWRHQ HODVWDQ PDWHQ 0;;/

2.99

4 0x4 0 C M

ARD EWER K N IET VAN ASC H EI D EN ! TE O N D ER

DOLCE DAMESSLIP

BIJPASSENDE JOGGINGBROEK PDWHQ

TUINMEST OF GRASZAAD

URQGRIYLHUNDQW NXQVWVWRI [FP

GLYHUVHNOHXUHQ PDWHQ

1.39

(OGHUV 

5.49

=HWHQGUXNIRXWHQYRRUEHKRXGHQ

(OGHUV 

KINDER SWEATVEST

0.54

LGHDDOYRRU WKXLVRIRS KHWZHUN LQFOPDUNHU ZLVVHUHQ PDJQHWHQ

K! O P= O P A A R B R O O D

GEUR HANGER FP

T/M ZATERDAG 8 MAART

GLAZEN MEMOBORD

GLYHUVHJHXUHQ [PO

PR IJS

(OGHUV 

VAN ZONDAG 2 MAART


Bij Kun stijsbaan Breda

Daor kunde meej vor d’n dag komme!

Wereldrecord polonaise op de schaats gevestigd

Uitslag Grote Aogse Carnavalsoptocht Uitslag K1: 1. Snoeze poesjes 301; 2. Miepkus & Co 283; 3. d’n Aogse Heuvel 274; 4. CV. We witte ‘t nog nie 270. K2: 1. CF de Wisselaars 317; 2. De Bliekskes 311; 3. De Bende van 5! 264. K3: 1. CV de Koeckenbackers 299; 2. HobbyClub Princenhage 272. V1: 1. CV De Mutsen 324; 2. De Joffers 308 Carnavalesk 109; 3. Alwir Irste 308 Carnavalesk 107; 4. CV. Trio zonder Jan 306; 5. De Juullekus 302; 6. Nieuwsgierig Aogje 270; 7. Willy de Does 265; 8. de

Poepzak 260; 9. CV. De Vollie 247 V2: 1. Bende Benukt 352; 2. CV. Miranda’s 344; 3. C.C. Stiekum Tôg 324 Juryprijs; 4. WC.BC.KC.CC.SC. de halve zolen 322; 5. C.V. Zullie 305; 6. C.V. De Ullupstukskus 286. V3: 1. Allus Zakt 363; 2. CV. De Zuilenschuivers 346; 3. CV. De Schutters 345; 4. K.V. Sowieso ‘Opeloos 328; 5. CV. Aogse ?-neuten 321; 6. CV. Aogse Hopkes 305 W3: 1. CV. Simpel 56; 2. CV Effekes Serieus 29; 3 CV. W?rom 28; 4 C.C. Effen 14.

Repair Café Breda bestaat één jaar BREDA - Tientjes Breda Repair Café viert zaterdag 8 maart van 10.00 tot 16.00u zijn eenjarig bestaan in het Rondeel (Kloosterlaan 14).

Langste polonaise onder begeleiding van carnavalskapel Kzoutniewete.

BREDA - Op zaterdag 1 maart tijdens de start van Carnaval werd op de Kunstijsbaan Breda een recordpoging gedaan om de langste polonaise op schaatsen neer te zetten. Dit onder muzikale begeleiding van carnavalskapel Leutband Kzoutniewete uit Teteringen. Ook de Markies van het Pajot-

tenland, Markies Pascalis Conciërge Du Pajottenland, en zijn gevolg waren hierbij aanwezig. Om precies 11.11uur ging de polonaise van start onder de carnavaleske klanken van Kzoutniewete. Maar liefst 65 enthousiaste deelnemers gleden al hossend over het ijs. Groot en klein, iedereen was fantastisch uitgedost

en maakten er een mooi feestje van. We gaan hier zeker een traditie van maken, elk jaar met Carnaval. De toon is gezet, volgend jaar gaan we er een nog groter feest van maken met nog meer deelnemers. Voor meer informatie kijk op www.optisport.nl/schaatsbaanbreda

KORTE BERICHTEN BREDA Lezing wateraders: Op vrijdag 7 maart geeft Huub Smolders in Zuiderlicht een lezing over wateraders. Huub is wichelroedeloper. Tijdens zijn lezing komen de volgende onderwerpen aan bod: wat zijn wateraders/aardstralen; waar lopen deze wateraders/aardstralen; wat doen wateraders/aardstralen met je gezondheid; ervaren wat het verschil tussen een ‘goede’ en ‘foute’ plek is. Adres: Kloosterlaan 138a in Breda. Aanvang 19.30 uur. Entree: gratis. Aanmelden: stuur een e-mail naar info@wichelroedebrabant.nl. Meer informatie: www.wichelroedebrabant.nl Rondleidingen Gilde de Baronie: Zaterdag 8 maart: Torenbeklimming Grote Kerk 13.00u (vanaf 12 jaar); Rondleiding Grote Kerk 14.00u; Stadswandeling 14.00u vanaf ingang Grote Kerk. Zondag 9 maart: Nassauwandeling 14.00u start in de Grote Kerk. PiePiegaai (voor de kleintjes): Zondag 9 maart om 11.00 uur in Poppentheater Muzipo, Grazendonkstraat 20 (zijstraat Baronielaan), Breda, 076-5224875, info@muzipo.nl. Leeftijd: 2,5-5 jaar. Reserveren via www.muzipo.nl Academielezing: Op woensdag 12 maart zal prof. dr. Paul Schnabel in de derde academielezing van De Nassau ingaan op de grote maatschappelijke vraagstukken waarvoor ons land staat. Wat verwachten we van de politiek op terreinen als werkgelegenheid, zorg en onderwijs en wat is onze eigen rol in tijden van crisis en achterstand? Interessante vragen, omdat we binnenkort twee keer naar de stembus gaan. De academieavond in het auditorium van De Nassau aan de De la Reijweg 136 begint op 20.00u. Het gebouw is vanaf 19.30 toegankelijk voor bezoekers die zich via de website hebben aangemeld: www.nassau-academie.nl VARIA-Avond: Op donderdagavond 6 maart is er weer een Variaavond in Westerwiek, Argusvlinder 298 te Breda. Deze keer de tweede ronde van de rikcompetitie bestaande uit 3 rondes. De laatste ronde is op 3 april. U moet dus 3 x hebben meegespeeld om de beste rikker te worden. Voor de niet rikkers is er een voorjaarsbloemschikworkshop (wilt u zelf een bakje meebrengen). U kunt ook gezellig een praatje maken of iets drinken. Voor deze personen is het gratis entree. Aanvang 19.30 uur. De avond is toegankelijk voor alle 50 plussers uit Tuinzigt/Westerpark. Voor inlichtingen 076-5318700. Stadsverlichting: Stadsverlichting is nu ook in de Lutherse Kerk. In Nederland zijn er op dit moment bijna 700 huiskamers waar elke tweede zondag van de maand van 20.00 tot 21.00 uur mensen bij elkaar komen om te mediteren voor vrede en geweldloosheid. Zondag 9 maart in de consistoriekamer van de Lutherse kerk, bij de achteringang van de Lutherse Kerk, ingang Stadserf 3. Aanvang 20.00 uur. Deelname is gratis. Ook op zondag 13 april, 11 mei en 8 juni. Kleine concerten: Zaterdag 8 maart in de Lutherse Kerk, ingang Veemarktstraat. Entree gratis. Om 16.00 uur in de crypte muziek van Nilse. Zangeres Nilse heeft op meerdere podia gestaan met onder andere grote orkesten en bigband 2Swing4U uit Breda. Om 17.00 uur treedt in de kerkzaal Lonneke Schepens op, hier kunt u zich laven aan de klanken van puur zang.

Grote Kerklezing: Televisiemaker en schrijver Ad van Liempt is in het kader van de Boekenweek op 10 maart gastspreker van de Grote Kerklezing. Van Liempt spreekt over zijn laatste boek Na de Bevrijding. De lezing in de Grote Kerk van Breda start om 20.00 uur. Kaarten zijn te verkrijgen bij boekhandel Hollaers en van Kemenade, het VVV, de bibliotheek en bij de balie van de Grote Kerk. Cultuur tijdens het Middaguur: Op vrijdag 7 maart is er weer een middagpauzeconcert in de Waalse Kerk, Catharinastraat in Breda. Dit concert wordt verzorgd door Annemiek de Bruin-klarinet; Charlotte Cox-fagot en Jan Gruithuyzen-piano. Aanvang 12.00 uur. Toegang gratis. Concert: Zondag 9 maart om 15.30 uur in de Antoniuskathedraal. De Begijnhofschola Breda brengt een nieuw programma van laatgregoriaanse gezangen op teksten uit het Bijbelboek “Hooglied”. Deze gezangen worden afgewisseld door gelezen teksten van de laat-middeleeuwse mystica en dichteres Hadewych (van Antwerpen). Antoniuskathedraal, St. Janstraat, Breda. Postzegel en muntenbeurs: Op zondag 9 maart zal de ruilbeurs van Vereniging voor verzamelaars van munten en postzegels “Baronie’82” plaatsvinden in wijkcentrum De Blaker, Graaf Hendrik III plein 128, Breda, van 9.30 tot 12.30 uur. De ruilbeurs is gratis toegankelijk. Meer informatie: www.baronie82.com Winterserie-wandeltocht: Wandelsportvereniging Wiego, zaterdag 8 maart, ook afzonderlijk te lopen en iedereen kan meedoen (ook Nordic Walkingsporters). Startplaats clubgebouw Schuttershof, Viandenlaan 7, Breda. Afstanden zijn naar keuze 5, 10, 15, 20, 25 en 40 km. Start: 40 km 9.00-10.00u; 25 km 9.00-12.00u; 15 en 20 km 9.00-13.00u; 5 en 10 km 9.00-14.00u. Tocht is niet alleen bepijld, maar deelnemers krijgen ook een beschrijving mee. Meer info: dhr. H. v.d. Bruggen, Amerongenstraat 130, Breda, 0765657357; b.g.g. 06-36080869. Lezing: Hoogleraar Reimar Schefold houdt lezing over de Sakuddei, een geïsoleerd levende stam. Maandag 10 maart van 20.0022.15 uur, Concertzaal v/d Nieuwe Veste, Molenstraat 6, Breda. Zie: www.volkenkundebreda.nl Lente Netwerk Avond: SIS Vrouw & Netwerk houdt op maandagavond 10 maart een Lente Netwerk Avond met het thema: Gezond in de digitale samenleving. Alle ondernemende vrouwen en vrouwelijke ondernemers uit Breda en regio Breda worden uitgenodigd om deel te nemen. Voor aanmelding of meer informatie: Enny Rubens 076-5217799/06-10801305, ennyrubens@ziggo.nl. De locatie is de Spiegelzaal van de `Zandberg´, Zandberglaan 54 bis (ingang rechts van de kerk) in Breda. Het tijdstip is 19.3022.00u (inloop vanaf 19.15u). ULVENHOUT IVN-wandeling: Op zondag 9 maart verzorgen natuurgidsen van IVN Mark & Donge een wandeling op Landgoed Luchtenburg. Vertrek om 14.00 uur vanuit Ulvenhout, Kruising Heistraat-Goorheining, 4851 RM Ulvenhout. De wandeling duurt anderhalf á twee uur en is vrij toegankelijk. Zie ook www.ivn-markendonge.nl PAGINA 18

Zoals gebruikelijk verwelkomt de organisatie iedereen die iets te repareren heeft of die gewoon langs wil komen voor een praatje, maar deze keer is er gratis koffie en thee met iets lekkers om het eenjarig bestaan te vieren. Een extra reden om naar het Repair Café te komen. “Het is elke keer weer een aangename verrassing: wat heeft Rait nú weer gebakken?” aldus de organisatie. Rait Nesseem is vrijwilliger bij Repair Café Breda. Deze duizendpoot, die aanvankelijk apparaten repareerde, heeft zich nu toegelegd op het bakken van cakes in diverse smaken. Bezoekers kunnen daar gratis van proeven. Het lekkers is ook te koop en van de opbrengst gaat een deel naar Repair Café.

Het repareren van kapotte fietsen, computers, huishoudelijke apparaten, verlichting, speelgoed, textiel en sieraden gaat intussen gewoon door. De naaimachinereparateur komt alleen na een telefonische afspraak (vóór 8 maart) op 06-25371921 (Marga Peters). Repair Café Tientjes Breda heeft ook een budgetcoach, die samen met de klant naar oplossingen voor geldproblemen zoekt. Andere Repair Cafés in Breda: 3e zaterdag van de maand: Repair Café Linie, Buurtsalon Linie, Edisonplein 3, 12.00-16.00 uur. 4e zaterdag: Repair Café Heuvel, Buurthuis de Brink (Humanitas), Heemskerkstraat 55, 13.00-16.00 uur. Laatste vrijdag van de maand: Breda Noord, Werkaandewijk, Namenstraat 62, Breda, 10.00-14.00 uur. Wie meer wil weten over Tientjes Breda, kan contact opnemen met Karin Holthuis (voorzitter), email: tientjesbreda@gmail. com.

EXCLUSIEVE BODE DAGEN zater & BIJ SKIDÔME mazonddaagg 1165 art 20 14

Skidôme Rucphen & Skidôme Terneuzen

50% KORTING ACTIE Proefles skiën of snowboarden 2 uur vrij skiën of snowboarden 1 uur tuben en sleeën

van € 29,50

2 heats ijskarten (Rucphen) GlowGolf (Rucphen)

van € 34,50

TUBEN

v.a. € 27,50 van € 9,50

v.a. € 6,50

GLOWGOLF

voor € 14,75 voor € 13,75 voor € 4,75 voor € 17,25 voor € 3,25

IJSKARTEN

Bestel je tickets online via: internetbode.nl Voorwaarden en meer informatie: www.internetbode.nl


AUTO’S

Speciale actiemodellen. Beperkt leverbaar! Kijk snel op www.goedkopepeugeots.nl!

Peugeot 107 en 208 ‘Bouvigne’

D D D PRIJS RIJKLAAR VAN â‚Ź13.960,-

â‚Ź 2.310,-

NĂš VOOR â‚Ź11.650,-

100% RIJKLAAR; volle tank, mattenset en gepoetst! Gratis verlenging fabrieksgarantie naar 3 jaar 0% rente op ďŹ nanciering 208: 36 maanden, max. â‚Ź 7.000,107: 36 maanden, max. â‚Ź 3.500,-

PRIJS RIJKLAAR VAN â‚Ź16.617,-

VOORDEEL!

De 107 ‘Bouvigne’ is standaard uitgerust met o.a.: airco, radio/cd, ‘elektrisch pakket’, BOUVIGNE stylingpakket, 3 jaar garantie en vele andere opties! IRIKS Oosterhout De Boedingen 23 Tel: (0162) 498900

IRIKS Breda Huifakkerstraat 5 Tel: (076) 5659211

Getoonde afbeeldingen kunnen in details afwijken van werkelijke uitvoering.

Let op!!! â‚Ź150 tot â‚Ź10000

te koop gevraagd

voor uw loop-, sloop- of schadeauto, compleet met katalysator. Tevens alle auto onderdelen te koop aangeboden. Tevens reparaties aan alle merken auto’s. Tegen zeer voordelige prijs!

ANTIEK

APK keuring vanaf ₏ 21,50 Tevens een 20-tal auto’s te koop aangeboden Openingstijden 8.30 tot 17.30 uur Weidehek 90 Breda

meubelen, klokken,

AUTO-BUS VERHUUR klein en groot

www.QualityCarRent.nl 076-5022267 - Etten-Leur

Bovak Autobanden ikte Nieuwe en gebru winterbanden

06-51482362

VOOR DE GOEDKOOPSTE TERRASOVERKAPPING Kijk op www.samanbouw.nl Rudi Saman 076-5015176 / 06-51145525 info@verandabouwsaman.nl

TE HUUR

GARAGE aan de Oosterstraat â‚Ź 60,-/p.mnd

Tel: 0624854578

BOEKHOUDER voor administraties en aangiftebiljetten.

SLAGBOOM

april in uw regio! Tel: 015-3618033 www.SELFLINE.nl

reparaties witgoed producten Etten-Leur

www.mediationeducatie.nl

Houtrotreparatie

06-28148148 cherabi.uw-vakschilder.nl

MEUBELSTOFFEERDER

met pensioen vraagt stoffeerwerk o.a. stoelen, fauteuils en banken. Ook reparatie. 06-20304266

Levering van NATUURSTENEN BINNENVLOEREN

ZUNDERT 076 - 597 37 03

deur uit. Mobella’s gediplomeerde kappers, met minimaal 4 jaar kapsalon ervaring, komen naar u toe op een dag en tijd die u het

‘’voor jong & oud’’

info@mediationeducatie.nl

Tel.: 06-50905037

Voor een professionele kappersbehandeling hoeft u niet meer de

Actie ter Actie ter kennismaking kennismaking knippen* knippen* â‚Ź â‚Ź 12,00 12,00

Tel: 015 – 36 112 36

Do. 10 april, WestCord Hotel Delft (naast IKEA) Do. 15 mei, Hotel Trivium Etten-Leur

Voorrijkosten in Etten-Leur â‚Ź 15.00 buiten Etten-Leur â‚Ź 20.00

Thuiskappers

beste schikt.

Het Mediation Educatie Centrum leidt op voor het examen tot erkend NMI/MfN registermediator. Meld u aan voor een gratis informatiebijeenkomst via onze website, of bel 015 - 36 112 36.

Dre Wit (‘t) goed

Marijke Meustr. 100, Breda 076-5214282

CURSUS HAARKNIPPEN

ERKEND MEDIATOR WORDEN? Volgende informatieavond (start 19.30 uur) :

‡0RQWDJHYD₏ SHUEDQG ‡$OOHPHUNHQHQPDWHQ RSYRRUUDDG Regenbeemd 9 4825 AS Breda Tel. 076-5991539 06-47289052

- opleidingen tot NMI/MfN registermediator - in-company trainingen - zakelijke en particuliere mediations

porselein en zilver 0165-539177

ALLES KM VRIJ !

â‚Ź 1.867,VOORDEEL!

De 208 ‘Bouvigne’ is standaard uitgerust met o.a.: airco, Peugeot Connect, radio/cd, cruise control, 15 inch velgen, head-up display en vele andere opties!

De IRIKS Autobedrijven zijn onderdeel van Automotions Groep B.V.

Tel. 076 541 83 53 / www.prescherautos.nl

NĂš VOOR â‚Ź14.750,-

Afspraken-lijn 088-1000100 (lokaal tarief ) 036-5300123 Ma t/m vr van 9:00 - 17:30 www.mobella.nl *niet in combinatie met andere actie’s

De Leystroom is een middelgroot en zelfstandig (BOPZ erkend) verpleeg- en verzorgingshuis te Breda en in het EH]LWYDQKHW,62NZDOLWHLWVFHUWLÂżFDDW9DQRRUVSURQJLV'H/H\VWURRPHHQNORRVWHUYHU]RUJLQJVKXLV 'H]RUJYHUOHQLQJEHYDWLQWUDPXUDOHYHUSOHHJHQYHU]RUJLQJVKXLV]RUJH[WUDPXUDOH]RUJRSORFDWLH0JU+RSPDQVVWUDDWHQWKXLV]RUJLQGHZLMNYDQXLWORFDWLHGH.DSHOKRIHQ'DJYHU]RUJLQJ9DQXLWGH*:,JHGDFKWHLVKHW=RUJNUXLVSXQW'H/H\VWURRPRQWZLNNHOGYRRUEHZRQHUVXLWGHZLMN%UDEDQWSDUNHQ+HXVGHQKRXW De Leystroom is onlangs gestart met de voorbereidingen voor nieuwbouw die centraal in de wijk Brabantpark ZRUGWJHUHDOLVHHUG9DQXLWGLHQLHXZHORFDWLHZLOGH/H\VWURRP]LMQZLMNIXQFWLHQRJEHWHU]LFKWEDDUPDNHQ

De Leystroom is thans op zoek naar:

een lid voor de Raad van Toezicht

3URÂżHOVFKHWVOLGUDDGYDQWRH]LFKW 09

‡ $OVOLGJHHIWXVDPHQPHWGHRYHULJHYLHUOHGHQYDQGHUDDGOHLGLQJDDQHHQPRGHUQWRH]LFKWRS KHWIXQFWLRQHUHQYDQGHUDDGYDQEHVWXXU ‡ 'HUDDGYDQWRH]LFKWIXQJHHUWDOVZHUNJHYHUHQNODQNERUGYRRUGHUDDGYDQEHVWXXUEHZDDNWGH GRHOVWHOOLQJYDQGHVWLFKWLQJHQVFKHSWFRQGLWLHVYRRUKHWUHDOLVHUHQYDQGHPHHUMDUHQGRHOVWHOOLQJ ‡ 8EHVFKLNWRYHUFRPPXQLFDWLHYHYDDUGLJKHGHQ ‡ 8ZSHUVRRQOLMNKHLGVSURÂżHOLVRSHQHQWUDQVSDUDQW ‡ 8EHVFKLNWRYHUEHVWXXUOLMNDGPLQLVWUDWLHYHHUYDULQJ ‡ 8EHQWJHwQWHUHVVHHUGLQRQWZLNNHOLQJHQLQGH]RUJ ‡ +HWUHDOLVHUHQYDQPDDWVFKDSSHOLMNHGRHOHQ]RDOVYDVWJHVWHOGGRRUGHVWLFKWLQJGDQZHOGRRUGH RYHUKHLGLQZHWHQUHJHOJHYLQJKHHIWXZEHODQJVWHOOLQJ ‡ 8ZGHQNHQZHUNQLYHDXLVRS+%2 ‡ %UHGHNHQQLVYDQGHPDDWVFKDSSHOLMNHHQEHVWXXUOLMNHRQWZLNNHOLQJHQRSKHWWHUUHLQYDQ]RUJHQ PDDWVFKDSSHOLMNHGLHQVWYHUOHQLQJLVHHQSOXV ‡ $IÂżQLWHLWPHWGHZLMN%UDEDQWSDUNHQRI+HXVGHQKRXWVWUHNWWRWDDQEHYHOLQJ ‡ 8UHVSHFWHHUWGHZDDUGHQYDQGHVWLFKWLQJKDDUFOLsQWHQHQKDDUPHGHZHUNHUV 'HEHQRHPLQJYLQGWSODDWVYRRUHHQSHULRGHYDQMDDUPHWHHQHYHQWXHOHYHUOHQJLQJYDQMDDU 2SEDVLVYDQGHULFKWOLMQHQYDQGH1HGHUODQGVH9HUHQLJLQJYDQ7RH]LFKWKRXGHUVLQGH=RUJ LQVWHOOLQJHQLVHHQRQNRVWHQYHUJRHGLQJYDQWRHSDVVLQJ'H5DDGYDQ%HVWXXU2QGHUQHPLQJVUDDG HQGH&OLsQWHQUDDGZRUGHQFRQIRUPGHZHWHQUHJHOJHYLQJLQDGYLVHUHQGH]LQEHWURNNHQELMGH EHQRHPLQJVSURFHGXUH ,QIRUPDWLHLVEHVFKLNEDDURSRQ]HZHEVLWHZZZGHOH\VWURRPQO9RRUHHQXLWJHEUHLGHLQIRUPDWLHVHW NXQWXFRQWDFWRSQHPHQPHWKHWGLUHFWLHVHFUHWDULDDWWHO 'HVJHZHQVWLVGHKHHU$9DQ(LO VHFUHWDULVYDQGH5DDGYDQ7RH]LFKW JUDDJEHUHLGWHOHIRQLVFK LQOLFKWLQJHQWHYHUVWUHNNHQ 

(HQVFKULIWHOLMNHVROOLFLWDWLHLQFOXVLHIFXUULFXOXPYLWDHRQWYDQJHQZLMJUDDJELQQHQWZHHZHNHQ 8NXQWXZVROOLFLWDWLHELQQHQWZHHZHNHQQDSXEOLFDWLHYDQGH]HRSURHS]HQGHQDDQ 6WLFKWLQJ9HUSOHHJHQYHU]RUJLQJVKXLV'H/H\VWURRP WDYKHWGLUHFWLHVHFUHWDULDDW %UDEDQWODDQ-:%5('$


SPORT

Kinderen maken kennis met sporten

Sportintroductie groter dan ooit tussen 4 en 12 jaar kunnen tussen 31 maart en 6 juli mee doen met de Sportintroductiecursussen. Als opwarmer voor de Sportintroductie vindt dit jaar op 7 maart ook een nieuwe editie van X-Kids plaats.

Lekker sporten met de Sportintroductiecursussen.

BREDA - Met een aanbod van maar liefst 111 cursussen is de Sportintroductie van Breda Actief nog nooit zo

groot geweest. Van turnen tot judo, van handbal tot zeilen, handboogschieten en vissen: alle kinderen

A.S. ZONDAG OPEN VAN 11.00 TOT 17.00 UUR

Strijbeekseweg 14 Ulvenhout

www.Ulvenhoutwooncenter.nl

Onder het motto ‘Doe mee!’ mogen alle kinderen in de basisschoolleeftijd zich weer aanmelden voor de Sportintroductiecusussen. Kinderen kunnen zich voor drie verschillende cursussen inschrijven om eens te proeven van een sport. Samen met verschillende verenigingen in en rondom Breda heeft Breda Actief dit jaar een aanbod van maar liefst 111 cursussen in zeven verschillende sportsoorten: balsport; racketsport; uitdagende sport; watersport; gymnastiek; danssport en vechtsport. Ook voor kinderen met een beperking zijn er Sportintroductiecursussen: de Special Heroes, met bijvoorbeeld rolstoelschermen, ponyrijden en G-Honkbal. Afhankelijk van de cursussen volgen de kinderen er één tot vijf lessen bij de vereniging. Kinderen hoeven voor de Sportintroductie geen speciale kleding of sportmaterialen aan te schaffen. Meestal is gewone sportkleding voldoende en materialen zijn bij de verenigingen aanwezig. Zo kunnen kinderen zonder extra kosten de cursussen volgen bij de verenigingen. De boekjes met het aanbod van de Sportintroductiecursussen zijn via de basisscholen in Breda verspreid. Het aanbod is ook te bekijken via de website van Breda Actief: www.bredaactief.nl. Inschrijven voor de Sportintroductiecursussen kan tot 15 maart, via de site van Breda Actief. Als warming-up voor de Sportintroductie is er deze carnavalsvakantie weer een editie van X-kids en Special X-kids. Onder leiding van de sportcoaches van Breda Actief en getrainde vrijwilligers kunnen kinderen uit het basisonderwijs en speciaal onderwijs deze carnavalsvakantie op 7 maart alvast lekker sportief aan de slag. X-kidsevenementen zijn voor kinderen van zes tot twaalf jaar. Kijk voor meer informatie en aanmelden op de website van Breda Actief.

Zwemclub SBC 2000 twee keer in de top tien BREDA - Nils Mulder en Justin Slootweg van de Breda’s zwemclub SBC2000 mochten op 22 en 23 februari in Leiden aan de start verschijnen van de Speedo Jaargangwedstrijden in Leiden. Dit is een landelijke wedstrijd voor de minioren. De zwemmers zwommen allebei op

één afstand de top tien binnen. Nils mocht drie keer op het startblok plaatsnemen. Hij zwom zowel de 50 meter vrije slag als de 100 meter wisselslag in een nieuw persoonlijk record. Z’n 50 meter vlinderslag was goed voor een achtste plek in 36.76. Justin had zich voor vier afstanden geplaatst, te weten de 50 meter vrije slag,

de 400 meter vrije slag, de 100 meter vlinderslag en de 100 meter wisselslag, die hij alle vier in een nieuw PR aflegde. Z’n 400 vrij was goed voor een negende plek, in 5:26.82. Coach en zwemmers reden zondagavond tevreden over de behaalde resultaten terug naar Breda.

Programma sv. SAB BREDA - De kabouters van s.v. SAB trainen zaterdag 8 maart op het sportcomplex aan de Ruitersboslaan. Aanwezig 10.15 uur, aanvang 10.30 uur. Programma jeugd Zaterdag 8 maart Moerse Boys B1-SAB B1 13.00 TVC Breda C1-SAB C1 12.30

JEKA C4-SAB C2 13.15 UVV’40 D1-SAB D1 12.00 SAB D2-Terheijden D2 11.15 SAB D3-Boeimeer D6 11.00 SAB E1-Raamsdonk E1 09.45 Ulicoten E2-SAB E2 09.30 Programma senioren Zaterdag 8 maart SAB 3-Bavel 3 14.30

Zondag 9 maart Bavel 1-SAB 1 14.30 VVR 3-SAB 2 11.00 SAB 4-DVVC 5 12.00 Achtmaal 4-SAB 5 10.00 SAB VR1-Raamsdonk VR1 11.00 Meer informatie over voetballen bij SAB is te verkrijgen via voetbalsab@hetnet.nl

Twee judoka’s van Arashi naar de NK

Lennart Most vice-kampioen van Zuid-Nederland BREDA - Zondag 23 februari werd in Gilze in sporthal Achter de tuintjes het Zuid-Nederlandse kampioenschap judo tot 15 jaar gehouden. Er scoorde twee Arashi judoka zeer goed en dus 2 tickets voor deelname aan het NK judo in Eindhoven op zaterdag 8 maart. Nummers 1 t/m 4 geven recht op deelname aan het NK -15. Het eerste jaar in de -15 klasse is vaak heftig en het tweede jaar komt er wat ruimte om een jaar later toe te kunnen slaan, maar Lennart Most

uit Teteringen (die ook bij Essink Eindhoven traint) pakte na 3 medailles in -12 jaar klasse meteen een zilveren medaille in zijn nieuwe klasse tot 15 jaar. Alleen de finale werd verloren van zijn vriend Mo van Dun. Op zaterdag wist Michael Pannekoek uit Geldermalsen in Midden-Nederland ook een medaille te winnen. Na een stevige poule pakte hij het brons en tevens een ticket voor de Nederlandse Kampioenschappen. Michael en zijn broer Patrick trainen ook wekelijks bij Arashi in Oosterhout. Michael en Lennart hebben zeker kansen om in de buurt van het podium te komen

in Eindhoven, maar zullen afhankelijk zijn van de vorm van de dag, de loting en een misschien een beetje geluk. 2e Lennart Most 3e Michael Pannekoek. Noah van Achterberg pakte een mooie winstpartij, maar kwam net als Quinten van Os en Bart Rutgrink niet in de buurt van het podium. Patric Pannekoek moest genoegen nemen met een 7e plek in Midden-Nederland. Meer info www.budokwaiarashi.nl en facebook. Volgende week is het veteranendag bij de Judo Bond Nederland in Spijkenisse. Oude grootmeesters zijn uitgenodigd. PAGINA 20

SportColumn Louis Bovée

De opmars van Gert Op dinsdagochtend 18 februari kwam mijn jeugd weer bovendrijven. Het televisieprogramma Kruispunt had gevraagd mijn licht te laten schijnen over Frans Bauer. Waarom schreef ik zijn biografie? Interviewster Marjolein La Fors zei dat de opnames moesten beginnen bij mijn geboortehuis in hartje Stampersgat. Daarna zou worden ’gedraaid’ op het Fijnaartse woonwagenkamp, het kerkhof en voor de villa van Nederlands populairste volkszanger. Het drie kwartier filmen in Stampersgat sneuvelde uiteindelijk tijdens de montage. Toen ik voor Brugstraat 1 stond, was het eerste dat in me opborrelde, gek genoeg, het lichtbruine televisietoestel van het merk Erres in de hoek van de kamer waar mijn vader, moeder en ik in de jaren ‘60 naar het NOS Journaal, de jeugdserie Pipo de Clown en de samenvattingen van de Touretappes keken. Bij het wielrennen stemden we af op de BRT. Voor het commentaar tekende Fredje Debruyne, ex-topcoureur. Hij praatte heel rustig. Je voelde: die man heeft er verstand van. Barend Barendse van Sport in Beeld (voorloper Studio Sport), een flamboyante babbelkous, wekte geen vertrouwen. Hij kende de meeste renners niet eens van naam. Fredje was mijn eerste held onder de sportreporters. Kom niet te dicht bij je helden, luidt een gezegde. Klopt. Ik heb het zélf ervaren. In 1976 interviewde ik hem voor de krant in zijn landhuis in Berlare. Hij maakte een aangeslagen indruk. De Belgische staatsomroep wilde, stamelde hij, zijn contract ontbinden. ”Onbegrijpelijk”, vond hij het. ”Het is bij de BRT één grote slangenkuil. Alleen de ratten overleven.” Om zichzelf vervolgens weer een glas rode wijn in te schenken. Ik knapte volledig af op zijn klaagzangen. Mijn jeugdheld was opeens jeugdheld af. Dat Fredje behoorlijk drankzuchtig was, hoorde ik kort erop van Lucien van Impe. Een slangenkuil is het in de top van bijna elk bedrijf. Dat houdt hoofdzakelijk verband met de gigantische ego’s. Iedereen wil haantje de voorste zijn, iedereen wil het hoogste salaris, iedereen wil de leukste snoepreisjes. Op de burelen van de redactie van een televisieprogramma zijn stammenstrijden troef. Met alleen talent kom je er daar meestal niet. Dankzij hoofdredacteur Maarten Nooter heerst bij Studio Sport een cultuur van: de beste mensen op de beste plekken. Vandaar dat de oudgedienden Jack van Gelder en Tom Egbers op hun posities al lang geen enkele concurrentie kennen. Dione de Graaff bewees voor mij pas tijdens de Olympische Winterspelen meer te kunnen dan braaf tekstjes van de autocue oplepelen. Eindelijk. Tot mijn favoriete Studio Sportmensen behoren twee West-Brabanders: Joep Schreuder uit Breda en Gert van ’t Hof uit Willemstad. Joep blinkt uit in interviews langs het voetbalveld, bij het autoraam en in persoonlijke columns over prominenten. Weergaloos hoe ik hem Beenhakker, Hiddink en De Mos zag portretteren. Of de ’sportjournalistieke afwerkplek’ na afloop van voetbalkrakers. Hierover stuurde ik hem medio december een complimentsmailtje waarop hij snel reageerde. Hij was er, meldde hij, heel blij mee. Ik begreep het volkomen, want het gebrek aan respect frusteert hem regelmatig. Joep is veel meer dan een hofnar die de vinger op de zere plek legt. Gert van ’t Hof nam bij Nederlands beste sportprogramma vorige zomer de plaats in van de voor naar verluidt tegen een jaarsalaris van zeven ton naar Fox Eredivisie Live vertrokken Toine van Peperstraten, iemand met moederroots in Standdaarbuiten. Hij blijkt een regelrechte aanwinst. Vakman, wars van kapsones. Prettige stem. Zijn baas Nooter legde de lat hoog. Zelfbewuste Gert bleef moeiteloos moeiteloos overeind. Hij heeft het vak in zijn vingers. Improviseren is een sterk punt van hem, in tegenstelling tot Van Peperstraten. Toine overschatte zichzelf soms. Hij droomde van grote talkshows, maar ik herinner me dat hij als vervanger van Jack bij Studio Voetbal flink door de mand viel. Gert en Henry Schut zijn volgens mij de toekomstige opvolgers van Egbers en Van Gelder als boegbeelden van Studio Sport. Henry hoeft zich natuurlijk niet meer te bewijzen. Gert, die ook het mediabedrijf Voor de Buis runt, nog wel. Dat gaat zeker lukken, zonder het hoeven inzetten van ’rattengedrag’.

50+ League seizoen 2013-2014 te Breda BREDA - Speeldag 27 februari. Op dit moment is er geen plaats meer voor 50 plussers. Maar als u interesse heeft om te bowlen geeft u zich gerust op, dan plaatsen wij u op de wachtlijst en zodra er plaats is informeren wij u daarover. Voor meer informatie kunt u terecht in het Bowling & Party Centrum, te Breda aan de Nassausingel 28, of kom op donderdagmorgen een kijkje nemen van 9.30 tot 12.00 uur. Nieuw is onze website: bowlingverenigingvijftigplus.nl Door de goede baancondities wordt er de laatste tijd goed gescoord, op 1 pin naar een 600 score, maar wel 7 series van 500 en bij de dames op n2 pins na een serie van 500. Peter v. Rijthoven 162-203-234 = 599, Cees de Vet 193-200-190 = 583, Huub Martens 151-195-205 = 551, Piet Huijsmans 201-179-160 = 540, Ruud Kessenich 157-197-175 = 529, Ad Helmons 173-184159 = 516, Rob v.d. Luitgaarden 191-135188 = 514. Bij de dames was de hoogste

serie voor Corrie v. Rijthoven 163-175-160 = 498. Het eerste getal is het gemiddelde scratch en het tweede plus handicap, plus handicap telt voor de stand op de ranglijst. De eerste vijf van het klassement bij de heren en dames klasse A en B zijn: Klasse A heren: 1. Cees v. Mook 158,75-185,75, 2. Cees de Vet 171,26-185,26, 3. Marcel Kamsteeg 158,19-185,19, 4. Leen Noordegraaf 184,37-184,37, 5. Ad Helmons 162,10-184,10. A dames: 1. Corrie v. Rijthoven 156,79-185,79, 2. Netty v. Nispen 150.26-183,26, Lotje de Wijs 140,41179,41, 4. Marjan Peters 145,31-179,31, 5. Ria Hagenaars 132,01-179,01. Klasse B heren: 1. Ruud Kessenich 163,17-192,17, 2. Humphrey Wessels 117,55-182,55, 3. Jan Biemans 151,24-181,24, 4. Ruud Vorst 130,04-181,04, 5. Peter v. Nispen 109,40-179,40. Klasse B dames: Toos Hekers 104,77-193,77, 2. Els Doemar 105,70184,70, 3. Wilma de Vries 118,67-178,67, 4. Dymphi Aarts 111,88-177,88, 5. Ria v.d. Enden 120,57-177,57.


UITGAAN

DANSEN

Brasserie De Turfvaert

VOOR SINGLES & PAREN: ZATERDAG 15 MAART HARMONIEZAAL te RIJSBERGEN Ingang Lagestraat 1 cq 3 naast de Rabobank Zaal open 19.30 uur, start 20.30 uur Inlichtingen: 06 22 41 43 07 www.bootrijsbergen.nl

LIVE BAND MET GOEDE DANS MUZIEK

THE WIGS

2SHQLQJVWLMGHQ 'RQGHUGDJ 9ULMGDJYDXXU

Je bent van harte welkom!

Maandmenu Maart Aardappelsalade met appel, lente-ui en krokant gebakken panchetta of Licht gebonden preisoep *** Varkenshaasmedaillons ingerold met spek en roomsaus of Roodbaarsfilet met coquille en saffraansaus *** Witte en bruine chocolademousse â‚Ź 28,75

DAGTOCHTEN BUSREIZEN DAGTOCHTEN

=DWHUGDJ =RQGDJYDXXU

DAGREIS LONDEN 29 mrt, 19 apr, 3 mei, 7 jun

â‚Ź 52,50

CIRQUE DU SOLEIL 27 apr (matinee)

â‚Ź 79,50

Vervoer, overtocht + plattegrond

Vervoer, + 2e rangs ticket

MUSICAL JERSEY BOYS â‚Ź 42,50 28 mei (voor 14 mrt reserveren!) Vervoer, + 2e rangs tickets

MUSICAL SISTER ACT â‚Ź 45,00 28 mei (voor 14 mrt reserveren!) Vervoer, + 2e rangs tickets

SOLDAAT VAN ORANJE 16 jul en 24 sep

â‚Ź 77,50

KEUKENHOF 10 apr, 3 en 14 mei

â‚Ź 32,50

RIJKSMUSEUM & A’DAM 9 apr, 9 mei en 9 juni

â‚Ź 35,00

LIBELLE ZOMERWEEK 12 t/m 18 mei

â‚Ź 35,00

Vervoer, + 2e rangs ticket

Vervoer + entree

Vervoer + entree + vrij bezoek Amsterdam

Vervoer + entree ]RPHL½NRUWLQJ

DE VOORJAARSKRANT IS WEER UIT! BESTEL VIA:

www.brabantexpres.nl

VLOOIEN MARKT

actief in: Breda, Bavel, Ulvenhout, actief voor: - een waardevol landschap - een leefbare stad - een vitale natuur, doelstellingen: - kritisch volgen natuur en milieubeleid - deelnemen gemeentelijke overleg groepen - organiseren natuur en milieu projecten, zoekt een SECRETARIS en een SCHRIJVER voor de nieuwsbrief (m/v)

informatie 076-5612138 of 0161-432190

Huisschilder Loodgieter 076-57.15.914 www.marnixbreda.nl

15&16 maart OUDENBOSCH SPORTHAL DE BEUK

30 maart HOEVEN SPORTHAL DE PARRESTEE

MARKTEN OPEN VAN 09:00 TOT 16:00 UUR INL/RESERV. 0165-302682 OF WWW.DEMARKTEN-WOUW.NL WWW.DEMARKTEN.COM

AUTOMONTAGEBEDRIJF

JOKO

‡6ORRSORRSVFKDGHDXWRÂśV PRWRUVWHNRRSJHYUDDJG ‡$OOHJHEUXLNWHRQGHUGHOHQ RQOLQH ‡9ULMZDULQJELMRSKDOHQ ‡5HSDUDWLHHQRQGHUKRXG Lid ARN-Stiba-RDW 0DDOEHUJHQVWUD:HUQKRXW 7HO LQIR#MRNR]XQGHUWQO ZZZMRNR]XQGHUWQO

RACKET-

CENTRUM 4826 AB

BREDA

VOLG BREDA-NOORD/ TERHEIJDEN BIJ SCHAATSBAAN BREDA!

J&M Bestratingen 0651332449

info@jmbestratingen.nl

Tuinman â&#x20AC;&#x201C; Stratenmaker nodig! Voor al uw TUINWERKZAAMHEDEN. Íť>>^KKZdE^dZd/E'E ÍťKW,K'EÍť^,KKED<E ÍťsKKZÍłEE:Z^hZdE ÍťKEZ,KhÍť^EK/E Íťt/:<hEEEKK<sKKZ>> DdZ/>EKZ'E Íť&sKZsE,dsh/> Íťh/>/:<WZ/:^KW's Íť'ZEd/KW>KE^tZ< ÍťKEZ,Kh>sE& ÎŚĎŻĎŹÍ&#x2022;ͲWZDE GRATIS PRIJSOPGAVE AAN HUIS

Frans Klaver, 076â&#x20AC;&#x201C;7660080

Aalten Schildersbedrijf BREDA

plafonds & wanden witten Ook binnen- en buitenschilderwerk Vraag een vrijblijvende offerte tel. 06 - 43220390 / 076 - 5991675

TECHNO SELECT IS OP TECHNOZOEK NAAR SELECTERVOOR KANDIDATEN WORDT JE DE NIET VOLGENDE ZOMAAR! FUNCTIES

Terheijdenseweg 500

Terras of Oprit bestraten? Tuin aanleggen?

Meer informatie? Kijk even op www.deturfvaert.nl Brasserie de Turfvaert - Zwart Moerken 12 - Rijsbergen - 076-5968354

23 maart HOOGERHEIDE M.F.C. KLOOSTERHOF

16 MAART

VAN 10 TOT 17 UUR INFO: 0161-456291

Graag vooraf reserveren

9 maart OUD-GASTEL SPORTHAL â&#x20AC;&#x2DC;T VEERHUIS

NU: 2 HALLEN ZONDAG

Meer dan een half miljoen Bodes elke week! Natuur- en milieuvereniging Markkant

ROMMELMARKTEN (MAART)

- Constructie Bankwerkers voor diverse opdrachtgevers in west Brabant Het zelfstandig werken vanaf tekening, in bezit van VCA en eigen vervoer, bereid tot werken op verschillende locaties en ďŹ&#x201A;exibele werktijden. - Onderhoudsmonteurs WTB en E voor een grote opdrachtgever Kennis van plc besturingen, in bezit van VCA en eigen vervoer, bereidheid tot ploegendienst en overwerk - Procesoperators in de petrochemie Het betreft 4 en 5 ploegendienst in de regio Rotterdam. In bezit van de vereiste papieren en eigen vervoer. - Magazijnmedewerkers bij diverse opdrachtgevers Ploegendienst en overwerk mag geen bezwaar zijn, in bezit van heftruckrijbewijs en VCA.

Techno Select Uitzendorganisatie BV T: F: E: I:

076 - 50 40 747 076 - 50 40 748 info@technoselect.nl www.technoselect.nl


KERKELIJK

VOLLE EVANGELIE GEM. IMMANUEL Wekelijkse samenkomsten op zondag om 10.00u en woensdag om 20.00u. Tweewekelijkse bijeenkomst voor de jeugd op zaterdag om 19.30u. Zie de agenda op www.veg-immanuel-breda.nl. Alle bijeenkomsten zijn aan de Academiesingel 27-27. Voorganger: C. Visser, tel. 0161227671. PROTESTANTSE WIJKGEMEENTEN BREDA www.protestantsegemeentebreda.nl www.noorderbeemden.nl Begin veertig dagen tijd. Wijkgemeente Noorderbeemden Lucaskerk, Tweeschaar 125, aanvang 10.45u. Zondag 9 maart: ds. W. Bisschop. Tijdens alle diensten kinderopvang en kindernevendienst. Maandelijks Jongerennevendienst info: Noorderbeemden.nl. Bereikbaarheid wijkpredikant ds. w. Bisschop 076-5419603. Wijkgemeente Breda Midden zuid Markuskerk, Hooghout 98, aanvang 10.00u. Zondag 9 maart: ds. M. Wagenvoorde. Tijdens alle morgendiensten kinderopvang en kindernevendienst. Na alle diensten ontmoeting tijdens de koffie. Bereikbaarheid wijkpredikant ds. T. van Prooijen 076-5423334. Johanneskerk, Dreef 5, aanvang 10.00u. Zondag 9 maart: ds. S. Oomen Zeist. Bereikbaarheid wijkpredikant ds. S. v. Meggelen: 0183-401265 of o6-22576592. Verpleeghuis Aeneas: Aswoensdag 5 maart ds. G.H. ten Thije. Zaterdag 8 maart 18.15u pastor W. Franken. Woonzorgcentrum de Breedonk: vrijdag 7 maart 15.00u pastoor P. v. Gorp. Amphia ziekenhuis Molengracht: zondag 9 maart 10.30u ds. K. van Huisstede, Zanggroep Molengracht. Grote kerk: Oecumenisch middaggebed iedere dinsdagmiddag 12.30-12.50u, 11 maart mevr. de Poorte. GEREFORMEERDE GEMEENTE EBEN-HAËZERKERK Vriesdongen 1. Zondag: 10.00u leesdienst; 17.00u leesdienst. KERK VAN DE NAZARENER Odilia van Salmstraat 25, 4811 LA Breda. Samenkomsten 10.00u iedere zondagochtend. Voorganger P. Brouwer. www. breda-nazarene.nl ZEVENDE-DAGS ADVENTISTEN BREDA EN OMSTREKEN Het Kruispunt, Harmonielaan 24 te Prinsenbeek. Contact: Dhr. L. Belder, tel. 0624554240. www.breda-adventist.nl. Alle Bijbelstudies gaan over het thema: Discipelschap. Download de studies via www.breda-adventist.nl. Ga naar sabbatschool en selecteer onder volwassenen “Discipelschap”. Zaterdag 8 maart 10.00u Bijbelstudie, thema: De volken tot discipel maken 11.00u Eredienst, prediking: Dhr. D. van Ommeren VOLLE EVANGELIE GEM. BREDA Elke zondag samenkomst in buurthuis Geeren-Noord, Philips Lammekensstraat 30, Breda-N., 10.00u., wisselende voorg. Crèche en kindernevendiensten. Secretariaat: J. den Hollander, tel.076-5870898. KERK VAN JEZUS CHRISTUS VAN DE HEILIGEN DER LAATSTE DAGEN Mgr. de Vetstraat 112, 4817 JP Breda, tel. kerk 076-5213141, tel. zendelingen 0652338961. Diensten: 10.00u. jeugdwerk: 3-11 jr; kinderkamer tot 3 jr. Priesterschapvergadering: mannen va. 12 jr.; Zusterhulpvereniging: vrouwen va. 18 jr.; jonge vrouwen: meisjes 12-18 jr. 11.00u Vervolg jeugdwerk. Zondagsschool: leden va.12 jr; onderricht naar leeftijd; aparte onderzoekersklas. 11.40u Avondmaalsvergadering. Eredienst

alle leeftijden. 13.00u einde. LEGER DES HEILS Hendrik Berlagestraat 102, tel.0765870344. Iedere zondag 10.30u samenkomst, enthousiaste samenzang en bijbeloverdenking. Kindernevendienst en event. kinderoppas. Zondag 10.30u Majoor Bakker. PAROCHIE BREDA CENTRUM St. Janstraat 8, 4811 ZL Breda, tel. 0765215764, info@parbc.nl; www.kathedraalbreda.nl Eucharistievieringen: H. Antoniuskathedraal; zondag 10.30u, maandag t/m vrijdag 12.00u, donderdag na de viering tot 13.00u Aanbidding. Begijnhof; zaterdag 17.00u Gebedsvieringen Begijnhof: maandag t/m vrijdag: 7.45u morgengebed woensdag: 18.00u jongerengebedsdienst DOOPSGEZINDE GEMEENTE BREDA Cimburgalaan 98 Breda. Zondag: 10.30u. CHR. GEREF. KERK MATTHEÜS www.cgkbreda.nl. Steendorpstraat 4; hoek Petegemstraat. Zondag 9 maart: 10.00u ds. W.P de Groot, Oosterhout; 15.00u ds. W.P de Groot, Oosterhout. Tijdens deze dienst zal de voorbereiding op het Heilig Avondmaal gehouden worden dat we 16 maart hopen te vieren. Biddag voor Gewas en Arbeid 12 maart: 19.30u ds. H. Hidding, Bunschoten. Deze dienst vindt plaats bij onze broeders en zusters van de GKv, Terheijdenstraat 9, Breda. GEREF. KERK (VRIJGEMAAKT) Terheijdenstraat 9. Diensten: zondag 09.30u en 16.30u REMONSTR. GEM. BREDA E.O. Doopsgezind Centrum, Cimburgalaan 98. JERUZALEM PAROCHIE www.jeruzalemparochie.nl Vrijdag 16.00u Huize Ruitersbos, Ruitersboslaan 19.00u Huize Overakker, Brigidastraat Zaterdag 19.00u Mariakerk, Mariaplein 19.00u Vredenbergh, Lovensdijkstraat Zondag 9.30u Mariakerk, Mariaplein 9.30u Petrus en Pauluskerk, Graaf Hendrik III plein 11.00u Laurentiuskerk, Ginnekenweg 11.00u Sacramentkerk, Zandbergweg 1e Donderdag van de maand 9.00u Petrus en Paulusdagkapel, Graaf Hendrik III plein 1e Vrijdag van de maand 10.00u Sacramentskerk, Zandberglaan 15.00u Huize Breedonk, Willem van Oranjelaan THE BLESSING BREDA Christus Triumfatorkerk, Zandberglaan 31, www.maasbach.com. Samenkomsten: Zondag 10.30u; Woensdag 20.00u (gebedsdienst); Vrijdag 20.00u; Zaterdag 19.00u POiNT! Youth. Kinderopvang aanwezig. Info: 070-3635929. EVANGELIE GEMEENTE DE DEUR Teteringsedijk 87b, Breda. Telefoon 0621851844. Diensten: zondag om 11.00 en 18.00u.; woensdag om 19.30u. Zondagsschool 4 t/m 12 jr. Kinderoppas. Zaterdagavond jongerenavond: muziek, drama, film. EVANGELISCHE KERK JEFTA Kantoor: Voorerf 7, 4824 GM Breda, tel. 076-5717575. De diensten van Jefta worden elke zondag om 11.00u gehouden in Anna Rozenkranskerk, Meidoornstraat 111, Breda. Kinderopvang. Kinderdiensten. Om de 14 dagen speciale tienerdienst. Zondag 9 maart: Dienst. Spreker: Paulien de Bruin

RAAD VAN KERKEN Iedere dinsdag om 12.30u is er in de Stiltekapel van de Grote Kerk een middaggebed. EVANG. BAPTISTENGEM. BREDA Groene Woud 2 (schoolgebouw Prisma De Rotonde). Zondag: 10.30u. Tel. info: 0765138105. www.ebgbreda.nl PROT. GEM. PRINSENBEEK - HET KRUISPUNT Secretariaat: Harmonielaan 24, 4841 VL Prinsenbeek, tel. 076-5614852; www. hetkruispunt.org. Zondag 10.00u. EVANG. LUTHERSE GEM. BREDA E.O. Kerkgebouw: Stadserf 3/Veemarktstraat 11, Breda. Predikante: mw. ds. M. Schulz 040-2417664; Diaken: mw. H. KlaaysenSiebrand 076-6712425. Kosteres: W. v.d. Bruggen 076-5220877; luthersekerkbreda@gmail.com, http://breda.protestantsekerk.net/Zondag 10.30u. RK PAROCHIE PRINSENBEEK Secretariaat Markt 34, 4841 AC Prinsenbeek. Open op werkdagen van 9.00 tot 12.00 uur, tel 5412231 e-mail: secretariaat@parochieprinsenbeek.nl. Contactpastor mw. G. v.d. Korput (pastoraal werkster). Vieringen: zaterdag 19.00 uur; zondag 10.00 uur; dinsdag 9.00 uur. NAZARETHPAROCHIE BREDA WEST Secretariaat: Haagsemarkt 4, Breda, tel: 076-5213873, www.nazarethparochie.nl. Open op werkdagen van 9.00-12.00u/13.30-15.00u (m.u.v. woensdagmiddag). Voor dringende gevallen (ziekenzegen, ziekenzalving of overlijden): 06-14962111. ORTHODOXE KERK BREDA De Parochie van de Heilige Myrondraagsters is een Orthodoxe kerk. De kerk wordt zowel bezocht door Nederlanders als door mensen uit traditioneel orthodoxe landen. De liturgische taal is Nederlands. De diensten worden gecelebreerd door parochiepriester Vader Josef Sikora. Diensten: Elke 1e en 3e Zondag van de maand 10.00u 3e en 6e uur, 10.30u Goddelijke Liturgie. Adres: Kerkhofkapel, Vogelenzanglaan 21, Breda-Ginneken. Meer informatie: www.orthodoxekerkbreda.nl. AUGUSTINUSPAROCHIE BREDA Parochiekern Bethlehem Lucaskerk, Tweeschaar 125, 4822 AS Breda; open op werkdagen van 9.00-12.00u; tel. 076-5410194 (in noodgevallen teamtelefoon 06-10292794); e-mailadres: bethlehem@augustinusparochiebreda.nl. Viering: zondag 9.15u. Pastor: Frans Verkleij, bereikbaar via het secretariaat. Zondag 9 maart: 1e zondag van de veertigdagentijd 9.00u Lucaskerk eucharistie. Voorganger: W. Wiertz m.m.v. cantor A. v/d Pool. Parochiekern Franciscus Belgiëplein 6, 4825KT Breda; open op werkdagen van 9.00-12.00u; tel. 0765873482 (in noodgevallen teamtelefoon 06-10292794); e-mailadres: franciscus@ augustinusparochiebreda.nl. Vieringen: woensdag en 1e vrijdag 9.30u, zaterdag 19.00u, zondag 10.00u. Inloopochtend Voor Elkaar elke woensdag 10.00 tot 12.00u in Gemeenschapshuis de Biesdonk, Belgiëplein 8. Meer info 076-5871820.

Parochiekern Michael Hooghout 67, 4817 EA Breda; open op werkdagen van 9.00-12.00u; tel. 0765219087 (in noodgevallen teamtelefoon 06-10292794); e-mailadres: michael@augustinusparochiebreda.nl. Vieringen: Michaelkerk, Hooghout 67: 1e en 4e zaterdag 19.00u en zondag 11.30 u. Annakapel, Heusdenhoutseweg 34, Breda: maandag 09.00u, woensdag19.00u, vrijdag 09.00u en zondag 08.45 u; stilte en aanbidding: donderdag 14.00u. Kinderviering elke tweede zondag van de maand 10.30u in de Annakapel. Parochiekern Willibrordus Kerkstraat 1, 4847 RM Teteringen; open op werkdagen van 9.00-12.00u; tel. 0765713203 (in dringende gevallen: teamtelefoon 06-10292794); e-mail: willibrordus@ augustinusparochiebreda.nl. Vieringen: zondag 10.00u, dinsdag 19.00u en donderdag 9.00u. De website is: www.augustinusparochiebreda.nl Aanmelden gratis abonnement op de Nieuwsbrief: via de website bij “Aanmelden” of via e-mail: teamassistente@augustinusparochiebreda.nl

kerk). Geopend: 1e dinsdagavond van de maand van 19.00-20.00 uur. Wijkouderling: Dhr. W. Eland tel. 076-5613598 Zondag 9 maart: 1e zondag van de veertigdagentijd (Invocabit). 10.00u Dienst van Schrift en Tafel. Voorganger: Ds. N. den Toom, studentenpredikant Breda. Agenda: 11 maart 20.00u Bijbelkring. 12 maart Koffie-inloopochtend Mariëndal. 20 maart 20.00u De rijke wereld van de Iconen (vorige kerknieuws). 8 april 20.00u Bijbelkring. 9 april Koffie-inloopochtend Mariëndal

ASSEMBLIES OF GOD PINKSTER GEMEENTE BREDA Dienst Engels. Cimburgalaan 98, tel. 0651150835; 013-4551487; 076-5418994. Zondag 13.00 tot 16.30u.

H.H. MARIA/DYMPHNA Kapel van de H.H. Maria/Dymphna (Haagse Beemden), Moerenpad 10: 1e zondag vd maand 18.00u Vesperviering.

VOLLE EVANGELIE GEMEENTE DE LEVENDE STEEN Dinsdags 19.30u bijbelstudie/bidstondavond. Gemeenschapshuis de Biesdonk, Belgiëplein 8, Breda Noord. VICTORY BIBLE CHURCH INT. Lucaskerk, Tweeschaar 125, Breda. Samenkomsten: zondag 13.00-16.00u. Vertaling en kinderopvang aanwezig. Bijbelstudie: vrijdag 19.00-21.00u. Info: 0765879857 of 06-45084992. NIEUW-APOSTOLISCHE KERK Balfortstraat 63 Breda. Diensten met wisselende priesters. Zondag: 10.00u, woensdag: 20.00u. www.nak-nl.org WAALSE KERK Catharinastraat 83b. Kerkdiensten in het Frans. Iedere tweede en vierde zondag vd maand 11.00u. Een Franstalige samenvatting van de preek wordt uitgedeeld. Informatie: www.waalsekerken.nl, ds. R.L. Dewandeler: 06-38771850. CAPITOL WORSHIP CENTRE Capitol Worship Centre, o.l.v. Apostle Alex en Ingeborg Stekelenburg iedere woensdagavond om 20.00u. in de Poelwei, Mgr. de Vetstraat 2 te Breda. Informatie Hannah Kroeze, 076-5994927. Diensten elke zondag om 15.00u in Nederlands & Engels, Zandberglaan 54, 4818 GL Breda, 06-40061346; www.capitolbreda.nl PROT. GEM. GINNEKEN/BAVEL Laurentiuskerk: Duivelsbruglaan 1 (Ginnekenmarkt) Breda. Predikant: Vacant; voor melding pastoraal bezoek: zie ouderlingen te vinden op de website. Koster: Dhr. A.H. van Wijk, Duivelsbruglaan 3, 4853 JD Breda, 076-5651807. Postadres: Protestantse Gemeente Ginneken, Postbus 4648, 4803 EP Breda; kbginneken@zonnet.nl; www. protestantsegemeenteginneken.nl. Kerkelijk bureau: Romenyhuis (achter de

WINNERS CHURCH INTERNATIONAL Gemeenschapshuis De Wegwijzer, Steendorpstraat 2, Breda-Noord (wisselaar). Pastors Ferdinand & Elmy Igbeche. Diensten in Engels en Nederlands vertaald. Zondag 11.00-13.00u. Kinderopvang aanw. Info: 076-5712237/06-15483563. WORLDWIDE PROPHETIC EVANGELICAL MINISTRIES Zondag’s 14.00 uur. Ned./English. Hooghout 96 (Markuskerk) te Breda. Info: www.wpem.nl, tel. 06-12274947.

JONGE, KRACHTIGE PROFETISCHE MINISTRY Iedere donderdagavond 20.00-22.00u komen we als jonge, krachtige profetische ministry bij elkaar in ‘Centre Court’ boven treinstation Breda, Stationsplein 16. We zijn bereikbaar op 06-15370709 of per mail naar nathancivile@hotmail.com HET APOSTOLISCH GENOOTSCHAP Heusdenhoutsestraat 15, 4817 WB Breda. Voorganger hr. H. Tiemersma, tel. 0765416122. Contact: breda@apgen.nl Eredienst: 09.30u. ANNAHUIS Diaconaal Centrum Breda, geopend van 9.30-16.00u (vrijdag tot 15.00u). De middagen alleen op afspraak. Op dinsdag en donderdag inloop van 9.30-11.30u, Haagweg 3, 4814 GA Breda, tel. 076-5217964, info@annahuis.nl CHRISTENGEMEENSCHAP De Christengemeenschap, beweging voor religieuze vernieuwing. Mensenwijdingsdienst op zaterdag een keer in de maand. Voor informatie: 076-5422983, www. christengemeenschap.nl. CHRIST IN ACTION MINISTRIES ‘Biesdonk’, Belgiëplein 8, 4826 KT Breda. Samenkomsten: zondag 10.00-12.30u. Vertaling en kinderopvang aanwezig. Bijbelstudie: vrijdag 20.30-22.00u. Info: 0765204106; 076-5427839; 06-30559431. POOLSE RK PAROCHIE H. MAXIMILIAAN KOLBE Laurentius kerk, Ginnekenweg 333, Breda. Zondag 9.15u, Pastoor S. Klim 0765321438 06-14243225. SERV.ORTHODOXE KERK Parochie “Heilige Nektarios van Egina”. Priester Vader Dusan Erdelj. www.svetinektarijeeginski.com. Steendorpstraat 4, 4826 EP Breda.

KBO Breda viert 65 jarig bestaan BREDA - Ter gelegenheid van het 65 jarig bestaan van de Katholieke Bond van Ouderen (KBO-Breda) zal op zaterdag 8 maart een symposium worden gehouden over “wonen, zorg en welzijn” op Jeugdland te Ulvenhout. Toegang gratis en voor een ieder toegankelijk. Het programma ziet er als volgt uit: 10.00u ontvangst 10.30u Welkom door voorzitter KBO Breda, de heer Ben Martens 10.45u Overweging geestelijke adviseur KBO Brabant de heer Wim Kalb PAGINA 22

11.00u toespraak wethouder Bob Bergkamp 11.15u Thema “wonen” door de heer Jan van Wezel 12.00u lunch - pauze 13.00u Thema “welzijn” door de heer John Bekers, directeur van WIJ 13.45u Thema “zorg” door mevrouw Ans Verdonschot, voorzitter klankbordgroep WMO Breda 15.00u Zang- en cabaretgroep Breda West en smartlappenkoor Beekse smart 16.00u Informeel samenzijn met een drankje en een hapje.


VACATURES

ROLSTEIGER huur of koop, INRUIL ROLSTEIGER 135x250 cm, Werkhoogt 6 meter compleet nieuw €1700,- NU €750,- incl BTW. INRUIL LADDERS 2-delig met trek oprichting 2x20 sporten 10meter geen €600,- maar €275,- incl BTW of 2x18 sporten 9 meter werkhoogte €225,-

Bo^rent Breda zoekt een

ASSISTENT FILIAALLEIDER Interesse?

www.borent.nl onder vacatures.

KLIMMATERIAAL

www.ladderensteigerkoning.nl

BrabantWerkt.nl bereikt maandelijks 35.000 kandidaten

Tel 0165-561424 - Vijfhuizenberg 121, Roosendaal

Demmers Interieur Stuc en klusbedrijf

NU 20% KORTING

OP STUC EN SCHILDERWERK

0641211049 www.demmersinterieur.nl

VAARBEWIJSCURSUS

tĞŐĞŶƐƉĞŶƐŝŽŶĞƌŝŶŐǀĂŶŽŶnjĞŚƵŝĚŝŐĞĚŝƌĞĐƟĞƐĞĐƌĞƚĂƌĞƐƐĞ zijn wij op zoek naar een

Roosendaal - Breda - Bergen op Zoom - Dongen Etten-Leur - Rotterdam START EIND FEBRUARI BEGIN MAART Spoedcursus op zaterdag WWW.YACHTCONSULT.COM. Telefoon 0165-546707

Antiekrenovatie Hans Swanenberg s6ERWIJDERENVANVERF ENLAKLAGEN s/PNIEUWKLEURENENOFLAKKEN s/OKVOORALUWOVERIGEMEUBELEN s4EVENSSTRAAL ENSPUITWERK s+EUKENRENOVATIE s3TOELENMATTENENWEBBING :EVENBERGSCHEN(OEK 4EL&AX 

WWWANTIEKRENOVATIENL

ŝƌĞĐƟĞƐĞĐƌĞƚĂƌĞƐƐĞͬ^ĞĐƌĞƚĂƌĞƐƐĞ,ZD ϮϰͲϮϴƵƵƌƉĞƌǁĞĞŬ ĞŬĞƌŶƚĂŬĞŶǀŽŽƌĚĞnjĞĨƵŶĐƟĞďĞƐƚĂĂŶŵ͘Ŷ͘Ƶŝƚ͗ ͻ ,ĞƚƐĞĐƌĞƚĂƌŝĞĞůĞŶĂĚŵŝŶŝƐƚƌĂƟĞĨŽŶĚĞƌƐƚĞƵŶĞŶǀĂŶĚĞĚŝƌĞĐƟĞĞŶŚĞƚŵĂŶĂŐĞŵĞŶƚ Ž͘Ă͘ŽƉŚĞƚŐĞďŝĞĚǀĂŶĐŽƌƌĞƐƉŽŶĚĞŶƟĞǀĞƌnjŽƌŐŝŶŐ͕ŶŽƚƵůĞƌĞŶĞŶŚĞƚďĞŚĞĞƌǀĂŶĂƌĐŚŝĞĨ͕ gegevens en dossiers; ͻ ,ĞƚǀĞƌǀƵůůĞŶǀĂŶĞĞŶĐĞŶƚƌĂůĞƐůĞƵƚĞůƌŽůŽƉŚĞƚŐĞďŝĞĚǀĂŶĚĞďĞƌĞŝŬďĂĂƌŚĞŝĚǀĂŶ ĚŝƌĞĐƟĞĞŶŵĂŶĂŐĞŵĞŶƚ͕ĂŐĞŶĚĂďĞŚĞĞƌĞŶǀĞƌŐĂĚĞƌŽƌŐĂŶŝƐĂƟĞ͖ ͻ ,ĞƚƐĞĐƌĞƚĂƌŝĞĞůĞŶĂĚŵŝŶŝƐƚƌĂƟĞĨŽŶĚĞƌƐƚĞƵŶĞŶǀĂŶĚĞWΘKͲĂĚǀŝƐĞƵƌŵ͘Ŷ͘ŽƉŚĞƚŐĞďŝĞĚ ǀĂŶǁĞƌǀŝŶŐĞŶƐĞůĞĐƟĞ͕&t'ĞŶďĞŚĞĞƌǀĂŶƉĞƌƐŽŶĞĞůƐĚŽƐƐŝĞƌ͖ ͻ ,ĞƚďŝĞĚĞŶǀĂŶƐĞĐƌĞƚĂƌŝģůĞĞŶĂĚŵŝŶŝƐƚƌĂƟĞǀĞŽŶĚĞƌƐƚĞƵŶŝŶŐƚ͘ď͘ǀ͘ĚĞƌďŽΘ WƌĞǀĞŶƟĞƚĂŬĞŶďŝŶŶĞŶĚĞŽƌŐĂŶŝƐĂƟĞ͖ ͻ ,ĞƚǀĞƌǀƵůůĞŶǀĂŶĞĞŶŽŶĚĞƌƐƚĞƵŶĞŶĚĞƌŽůŽƉŚĞƚŐĞďŝĞĚǀĂŶŝŶƚĞƌŶĞŝŶĨŽƌŵĂƟĞĞŶ ĐŽŵŵƵŶŝĐĂƟĞŝŶŽƉĚƌĂĐŚƚǀĂŶĚŝƌĞĐƟĞĞŶƚĞǀĞŶƐŽƉŚĞƚŐĞďŝĞĚǀĂŶ,ZD;ďŝũǀ͘DdͲ ǀĞƌƐůĂŐĞŶďĞŬĞŶĚŵĂŬĞŶ͕ŵĞĚĞĚĞůŝŶŐĞŶĚŽĞŶǀŝĂĚĞŝŶĨŽƌŵĂƟĞďŽƌĚĞŶ͕KďĞƐĐŚŝŬďĂĂƌ ƐƚĞůůĞŶ͕ƌĞŐĞůŝŶŐĞŶĞŶƉƌŽĐĞĚƵƌĞƐďĞŬĞŶĚŵĂŬĞŶ͕ĞƚĐ͘Ϳ ͻ ,ĞƚƵŝƚǀŽĞƌĞŶǀĂŶĚŝǀĞƌƐĞĂŶĚĞƌĞĂĚŵŝŶŝƐƚƌĂƟĞǀĞƚĂŬĞŶ͕njŽĂůƐŚĞƚďĞŚĞĞƌǀĂŶŚĞƚ ŬǁĂůŝƚĞŝƚƐŚĂŶĚďŽĞŬ͕ŶŝĞƵǁƐďƌŝĞĨ͕&ŝĞƚƐĞŶƉůĂŶ͕'ĞƐĐŚĞŶŬĞŶƌĞŐĞůŝŶŐĞƚĐ͘ WůĂĂƚƐŝŶĚĞŽƌŐĂŶŝƐĂƟĞ͗ :ĞǁŽƌĚƚŚŝģƌĂƌĐŚŝƐĐŚĂĂŶŐĞƐƚƵƵƌĚĚŽŽƌĚĞĚŝƌĞĐƚĞƵƌ͕ĨƵŶĐƟŽŶĞĞůŽŶƚǀĂŶŐũĞŝŶƐƚƌƵĐƟĞƐĞŶ ĂĂŶǁŝũnjŝŶŐĞŶǀĂŶĚĞWΘKͲĂĚǀŝƐĞƵƌ͘

Voorlichting start iPad klassen voor groep 8 leerlingen en hun ouders

Locatie Etten-Leur - Trivium 60 Dinsdag 11 maart van 19.00 - 21.15 uur Alle 1e jaars leerlingen mavo / theoretische leerweg starten als iPad klas komend schooljaar 2014-2015

Locatie Rucphen - Bosheidestraat 1 Woensdag 12 maart van 19.00 - 21.15 uur Alle 1e jaars leerlingen starten als iPad klas (basis, kader en mavo / theoretisch) komend schooljaar 2014-2015 Kies tijdens deze voorlichtingsavonden voor één van de rondes: ‡ 19.00 - 19.45 uur ‡ 19.45 - 20.30 uur ‡ 20.30 - 21.15 uur

www.munnikenheidecollege.nl

ĞŐĞǀƌĂĂŐĚĞĐŽŵƉĞƚĞŶƟĞƐǀŽŽƌĚĞnjĞĨƵŶĐƟĞnjŝũŶŽ͘Ă͗ ͻ WůĂŶŶĞŶĞŶŽƌŐĂŶŝƐĞƌĞŶ͖ ͻ /ŶnjŝĐŚƚŝŶŽƌŐĂŶŝƐĂƟĞƉƌŽĐĞƐƐĞŶ͖ ͻ KŵŐĞǀŝŶŐƐďĞǁƵƐƚnjŝũŶ͖ ͻ ŽŵŵƵŶŝĐĂƟĞǀĞĞŶĐŽŶƚĂĐƚƵĞůĞǀĂĂƌĚŝŐŚĞĚĞŶ͖ ͻ ĐĐƵƌĂƚĞƐƐĞͬŶĂƵǁŬĞƵƌŝŐŚĞŝĚͬnjŽƌŐǀƵůĚŝŐŚĞŝĚ͖ ͻ ^ĐŚƌŝŌĞůŝũŬĞĞŶŵŽŶĚĞůŝŶŐĞǀĂĂƌĚŝŐŚĞĚĞŶ͕ǁĂĂƌďŝũĚĞďĞŚĞĞƌƐŝŶŐǀĂŶĚĞEĞĚĞƌůĂŶĚƐĞ ƚĂĂůnjŽǁĞůƐĐŚƌŝŌĞůŝũŬĂůƐŵŽŶĚĞůŝŶŐŽƉĞĞŶŚŽŽŐŶŝǀĞĂƵŽŶƚǁŝŬŬĞůĚŝƐ͖ ͻ /ŶƚĞŐƌŝƚĞŝƚĞŶďĞƚƌŽƵǁďĂĂƌŚĞŝĚǁĞŐĞŶƐŚĞƚŚĞďďĞŶǀĂŶŝŶnjĂŐĞŝŶǀĞƌƚƌŽƵǁĞůŝũŬƐƚƵŬŬĞŶ ĞŶƉĞƌƐŽŶĞĞůƐŐĞŐĞǀĞŶƐ͘ KǀĞƌŝŐĞĨƵŶĐƟĞͲĞŝƐĞŶ͗ ͻ :ĞďĞŶƚŽƉŐĞůĞŝĚŽƉDKŶŝǀĞĂƵϰƚŽƚĚŝƌĞĐƟĞƐĞĐƌĞƚĂƌĞƐƐĞĞŶũĞŚĞďƚŬĞŶŶŝƐǀĂŶ ĂĚŵŝŶŝƐƚƌĂƟĞĨůŽŐŝƐƟĞŬĞƉƌŽĐĞƐƐĞŶ͖ ͻ :ĞŚĞďƚƚĞǀĞŶƐĂůŐĞŵĞŶĞŬĞŶŶŝƐǀĂŶĚĞKssdĞŶ,ZDͲƉƌŽĐĞĚƵƌĞƐ͖ ͻ :ĞŚĞďƚŵŝŶŝŵĂĂůϱũĂĂƌǁĞƌŬĞƌǀĂƌŝŶŐŝŶĞĞŶƐŽŽƌƚŐĞůŝũŬĞĨƵŶĐƟĞĞŶďĞŶƚďĞŬĞŶĚŵĞƚĚĞ ǁĞƌŬǁŝũnjĞŶďŝŶŶĞŶĞĞŶnjŽƌŐŝŶƐƚĞůůŝŶŐ͘ ƌďĞŝĚƐǀŽŽƌǁĂĂƌĚĞŶ͗ ĞĨƵŶĐƟĞŝƐŝŶĞĞƌƐƚĞŝŶƐƚĂŶƟĞǀŽŽƌĚĞĚƵƵƌǀĂŶĞĞŶŚĂůłĂĂƌ͘ŝũǀŽůĚŽĞŶĚĞĨƵŶĐƟŽŶĞƌĞŶ ŝƐĞƌnjŝĐŚƚŽƉĞĞŶǀĞƌůĞŶŐŝŶŐǀĂŶŚĞƚĚŝĞŶƐƚǀĞƌďĂŶĚĞŶŽƉƚĞƌŵŝũŶĞĞŶĚŝĞŶƐƚǀĞƌďĂŶĚǀŽŽƌ ŽŶďĞƉĂĂůĚĞƟũĚ͘ĞĨƵŶĐƟĞŝƐĐŽŶĨŽƌŵĚĞKssdŝŶŐĞĚĞĞůĚŝŶ&t'ϰϱ͘ĞĚĂĂĚǁĞƌŬĞůŝũŬĞ ƐĂůĂƌŝģƌŝŶŐŝƐĂĬĂŶŬĞůŝũŬǀĂŶŚĞƚŽƉůĞŝĚŝŶŐƐŶŝǀĞĂƵĞŶǁĞƌŬĞƌǀĂƌŝŶŐǀĂŶĚĞŬĂŶĚŝĚĂĂƚ͘ KǀĞƌŝŐĞĂƌďĞŝĚƐǀŽŽƌǁĂĂƌĚĞŶnjŝũŶĐŽŶĨŽƌŵĚĞKssd͘ ^ŽůůŝĐŝƚĞƌĞŶ͗ :ĞŬƵŶƚũĞƐŽůůŝĐŝƚĂƟĞďƌŝĞĨĞŶsǀſſƌϭϱŵĂĂƌƚϮϬϭϰŵĂŝůĞŶŶĂĂƌEmine.kaya@leystroom.nl ;ďŝũǀŽŽƌŬĞƵƌ͊ͿŽĨƉĞƌƉŽƐƚƐƚƵƌĞŶŶĂĂƌ͗

Bouwbedrijf Goossens al vele jaren een begrip in de Regio. Wij bouwen en verbouwen, tevens begeleiden wij uw

bouwaktiviteiten/

ontwerp van A tot Z.

^ƟĐŚƟŶŐsĞƌƉůĞĞŐͲĞŶsĞƌnjŽƌŐŝŶŐƐŚƵŝƐĞ>ĞLJƐƚƌŽŽŵ d͘Ă͘ǀ͘ŵĞǀƌŽƵǁ͘<ĂLJĂ͕WΘKͲĂĚǀŝƐĞƵƌ ƌĂďĂŶƚůĂĂŶϱ ϰϴϭϳ:tƌĞĚĂ sŽŽƌŵĞĞƌŝŶĨŽƌŵĂƟĞŽǀĞƌĚĞĨƵŶĐƟĞŬƵŶũĞĐŽŶƚĂĐƚŽƉŶĞŵĞŶŵĞƚZƵƵĚDŽůĞŶĂĂƌ͕ ĚŝƌĞĐƚĞƵƌ͕ǀŝĂƚĞůĞĨŽŽŶŶƵŵŵĞƌϬϳϲͲϱϮϯϯϵϬϬ͘

G ul de nw e g 1 0 , 4 8 7 9 N L E tte n-Le ur, T e l . 0 7 6 -5 0 3 2 8 7 8 , F ax 0 7 6 -5 0 3 7 8 5 0 , k e e s. g o o sse ns@ he tne t. nl


M E T NU

ME

NU

ME

T

T M E T NU

Eerst huis verkopen, dan bewust nieuwbouw appartement kopen!

NU

OPEN HUIS zaterdag 8 maart van 11.00 tot 14.00 uur

wonen in elijkvloers â&#x20AC;?Wij gaan g artement. p ap ige g nieuw een prachti waarde van onze huid e d d ei en rh er r de zeke We verzilv kiezen voo woning ĂŠn oruit Plan!â&#x20AC;? o V p o ko van het Ver

De schitterend aangelegde binnentuin van Cloosterstaete.

Appartementen Cloosterstaete in Etten-Leur nu met hoge aankoopsubsidie tot â&#x201A;Ź 99.000! Kloosterlaan 178, type A, 102 m2, 3 kamers, privĂŠparkeerplaats en berging

HUISNUMM ER DEAL Nu met aankoo

psubsidie

t0PSTQSPOLFMJKLFQSJKT â&#x201A;Ź 303.000 t .FUBBOLPPQTVCTJEJF â&#x201A;Ź 64.000* t /JFVXFLPPQTPN â&#x201A;Ź 239.000

t t t t t t t t t t t t

Intiem kleinschalig appartementengebouw aan de rand van Etten-Leur Appartementen gelegen rond fraaie binnentuin Woonoppervlak van 102 tot 128 m2 Nog enkele 3- en 4 kamerappartementen beschikbaar Zeer royale woonkamers van 48 tot 68 m2 Afwerking inclusief luxe keuken en sanitair Alle appartementen beschikken over een ruim balkon of dakterras Berging en aparte privĂŠparkeerplaats beschikbaar in de parkeerkelder In het complex is een aparte logeerunit beschikbaar voor uw gasten Kopen is een alternatief voor verzilveren overwaarde huidige woning* Nieuwbouw appartement nog naar eigen smaak af te werken! Met het unieke Verkoop Vooruit Plan 100% zekerheid verkoop van uw huidige woning* t Aantrekkelijke aankoopsubsidie die op kan oplopen tot â&#x201A;Ź 99.000,-*

Er is al een appartement in Cloosterstaete vanaf â&#x201A;Ź 239.000 v.o.n.!

Kom zaterdag 8 maart kijken in de modelwoning aan de Kloosterlaan 140 in Etten-Leur!

Bel voor meer informatie en een afspraak: EigenDĂ´me VastGoed Gerrit van Vugt Telefoon 06-39 15 04 22

Zaterdag geopend van 11.00 tot 14.00 uur.

Verhinderd? Bel EigenDĂ´me VastGoed, Gerrit van Vugt voor een afspraak op maat!

*Vraag naar de voorwaarden en de mogelijkheden van het Verkoop Vooruit Plan om de huidige woning sneller te kunnen verkopen.

Kijk ook op www.wsgwoondag.nl

Leverancier van o.a.: Č? Tapijttegels/tapijt Č?39&YORHUHQ Č?.DUSHWWHQ Č?(YHQHPHQWHQWDSLMW Č?/DPLQDDW

Č?%DPERH.XUN Č?3DUNHW Č?9LQ\OYLQ\OFOLFNYLQ\OWHJHOV Č?6FKRRQORRSPDWWHQWHJHOV Č?%LQQHQ]RQZHULQJ

De beste deals van Nederland!

Tapijttegels v/a â&#x201A;Ź 1,95 Diverse kleuren - 1e keus project kwaliteit

Per stuk

Laminaat

â&#x201A;Ź 9,95 14,95 â&#x201A;Ź

PVC click

â&#x201A;Ź 32,75 49,95 â&#x201A;Ź

8mm dik V-4 XXL planken

Per m2

Per m2

Dikte 5mm - Toplaag 0.55mm Niet van echt hout te onderscheiden IRE & Barnside embossing

Winkel/showroom 2500m2 150.000m2 Diverse vloeren direct uit voorraad leverbaar Voorraad artikel per plank te koop Ondervloeren per halve rol te koop

Contact VloerenCentrale Takkebijsters 70 4817 BL Breda T: 076 522 06 86 info@devloerencentrale.nl

Openingstijden ma-vrij 9.00 tot 17.00 uur ]DWRWXXU

www.devloerencentrale.nl

Dbn 20140305