Page 1

THUIS IN DE REGIO

MIDWEEKEDITIE

O P L AG E :

W O E N S D R E C H T S E

26 FEBRUARI 2014 WEEK 9

Uitgeverij

9800

TOTA L E O P L AG E Z E E L A N D EN WEST-BRABANT:

de

bode

ACTUALITEIT

bv

I

Postbus

22,

4880

ONROEREND GOED

AA

Zundert

AUTO’S

I SPORT

Volg ons via twitter: @WoensdrechtsBode

CAMPAGNE DORPEN DERBY KOMT VAN DE GROND

Te l .

076

599

8 111

KERKELIJK NIEUWS

I

480.000

www.internetbode.nl VACATURES

KONINKLIJKE ONDERSCHEIDING VOOR JOHN BASTIAANSEN

Grote politiecontrole aan de grens

Gemeente wil beheer geluidszonebewaking

WOENSDRECHT - Op diverse plaatsen in de gemeenten Roosendaal, Woensdrecht en Essen (B) vonden donderdagavond controleacties plaats, waarbij de politie, douane, belastingdienst en marechaussee aan beide zijden van de grens samenwerkten tegen rondtrekkende bendes. Dat leidde tot diverse aanhoudingen, onder andere van een man in Putte, die verdacht wordt van verduistering van een auto. Daarnaast nam de politie een onverzekerde auto in beslag. De inzittenden staan bekend als woninginbrekers. Op de A4 werd voor 3000 euro aan openstaande boetes geïnd. Ook werd een man aangehouden, die bijna 15.000 euro aan contanten bij zich had.

WOENSDRECHT - Als het aan het college van burgemeester en wethouders ligt, wordt de gemeente Woensdrecht straks verantwoordelijk voor de geluidzonebewaking rondom de vliegbasis. Het gemeentebestuur heeft daarvoor de intentie uitgesproken, maar moet nog wel een formeel verzoek indienen bij het ministerie van Infrastructuur en Milieu. Daarvoor zal eerst onderzocht worden of er geen juridische belemmeringen ontstaan. Volgens een gemeentewoordvoerster biedt de overdracht naar de gemeente voordeel voor nieuwe bedrijven. “Er kan zo snel getoetst worden of die bedrijven zich verantwoord kunnen vestigen binnen de gestelde zones.”

Inzamelbakken gaan ondergronds

IDOP Hoogerheide in de startblokken

WOENSDRECHT - De kern Woensdrecht krijgt als eerste dorp binnen de gemeente een ondergronds containerparkje. Daarbij worden de inzamelbakken voor glas, kleding en kunststof onder de grond geplaatst. Het college stemde eerder deze maand in met de aanleg van zo’n parkje in het nieuwe dorpshart van Woensdrecht. De aanleg van het containerparkje gebeurt nog voor de herinrichting van het plein aan de Dorpsstraat. Volgens gemeentewoordvoerster Sharan Kok zijn de voorbereidingen al begonnen. “De glijbaan is weggehaald uit de speeltuin en er is gekeken naar de kabels en leidingen. Half maart worden de containers geplaatst.”

HOOGERHEIDE - Als laatste dorp van de gemeente Woensdrecht gaat ook in Hoogerheide het integraal dorpsontwikkelingsplan van start. De gemeente heeft vorig jaar alles in gereedheid gebracht door een masterplan te ontwikkelen voor het centrum van het dorp. Dat bevat onder meer de herinrichting van de Scheldeweg, een compact winkelcentrum met aandacht voor parkeren en de herinrichting van het Lucasplein en omgeving. Voor een deel van het plan is de gemeente echter afhankelijk van de provinciale subsidie Landschap van Allure. Als daar op 12 maart een akkoord over volgt, kan de visie verder uitgewerkt worden.

Gemeente gaat door met Wycycle WOENSDRECHT - De gemeente Woensdrecht zet de samenwerking met Wecycle voort. Alle afgedankte elektrische apparaten en spaarlampen die inwoners inleveren op de milieustraat worden afgegeven aan Wecycle, die ze laat recyclen. Wecycle is de stichting die in Nederland de inzameling en recycling van e-waste organiseert. Door de samenwerking met Wecycle, kan de gemeente Roosendaal erop vertrouwen dat de inzameling en recycling van e-waste veilig en verantwoord gebeurt. Elektrische apparaten worden voor meer dan 75 procent gerecycled, spaarlampen zelfs voor meer dan 90 procent. De nieuwe overeenkomst heeft een looptijd van twee jaar.

Onderhoud aan diverse wegen WOENSDRECHT - De gemeente Woensdrecht voert dit voorjaar onderhoudswerkzaamheden uit aan diverse wegen in de kernen Ossendrecht, Hoogerheide en Huijbergen. Vorige week is in Ossendrecht al begonnen met het onder handen nemen van het Putsmolentje en het Hageland. Vanaf half maart gaat ook de Aanwas op de schop. De werkzaamheden duren daar twee weken. Daarna verhuizen de stratenmakers naar het Zandfort in Hoogerheide, dat begin april wordt opgeknapt. Tot slot is eind april de Hollandseweg in Huijbergen aan de beurt. Alle omwonenden hebben een brief ontvangen over de werkzaamheden.

WOENSDRECHT - Organisatoren van evenementen moeten voortaan bij de Brede Welzijnsinstelling (BWI) aankloppen als zij hesjes nodig hebben voor hun verkeersregelaars. Voorheen werden de hesjes beheerd door de gemeente, maar omdat dit geen wettelijke taak is, heeft wethouder Vic Huijgens de hesjes overgedragen aan Ilse Stecher, directrice van de BWI. FOTO HUMPHREY HEKHUIZEN

Lichamen opgegraven voor DNA-onderzoek

Onbekende doden krijgen namen PUTTE - Op een begraafplaats in Putte zijn woensdag de lichamen van twee onbekende doden opgegraven om DNA af te nemen. De opgravingen maken deel uit van een landelijk onderzoek, waarbij de politie alle onbekende doden weer een identiteit wil teruggeven. Aan de hand van het DNA-profiel hoopt het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) de familierelaties van de onbekende doden te kunnen achterhalen. DOOR RIA VAN MEIR De lichamen lagen al jaren begraven op de gemeentelijke rustplaats aan de Antwerpsestraat. Een exacte sterfdatum van de doden is niet bekend, maar volgens een gemeentewoordvoerster zijn de lichamen tussen 1920 en 1960 begraven. Zij behoren tot de ongeveer driehonderd doden, waarvan de identiteit bij de overheid niet bekend is. In 2012 besloot de politie om die onbekende doden weer een naam te geven door hun identiteit te achterhalen. “Dat gebeurt aan de hand van een DNAonderzoek. De techniek daarvoor is in de loop der jaren zover ontwikkeld, dat we nu heel snel een DNA-profiel kunnen vaststellen en ook maar weinig materiaal

nodig hebben. Het profiel wordt opgenomen in de databank Vermiste Personen. Daarnaast vergelijken we het DNA met profielen die opgeslagen zijn in de DNAdatabank om te kijken of we een familierelatie kunnen vaststellen. Ook worden er enkele buitenlandse databanken geraadpleegd”, legt Eef Herregodts, persvoorlichter bij het NFI, uit. Dijbeen Omdat de lichamen al behoorlijk wat jaren begraven liggen, neemt het aanwezige DNA-materiaal ook af. “Maar in het bot van de dijbeen en in tanden en kiezen is vaak nog materiaal aanwezig. We nemen kleine stukjes weg uit het bot en een tand of kies uit het lichaam. Die materialen worden dan

verpulverd om het DNA te verkrijgen. Als dat lukt, kijken we eerst in de databank Vermiste Personen. Daarnaast wordt gekeken of in de DNA-databank een familierelatie kan worden gevonden, maar daarvoor is het wel nodig dat een van de familieleden ooit DNA heeft afgestaan”, aldus Herregodts. Volgens haar wordt een vergelijkbare methode momenteel toegepast bij de nog onbekende slachtoffers van de Watersnoodramp van 1953. Of de identiteit van de Putse doden op deze manier achterhaald kunnen worden, valt volgens Herregodts niet op voorhand te zeggen. “Maar hun DNA staat na het onderzoek in ieder geval geregistreerd. Het is een eerste stap naar het terughalen van hun verloren identiteit.”

Politie vermoedt afrekening in criminele circuit

Liquidatie Litouwenaar op oprit HUIJBERGEN - De politie heeft een groot onderzoek ingesteld naar de liquidatie van een 37-jarige Litouwenaar. Die werd zaterdagavond op zijn oprit aan de Groenendries in Huijbergen neergeschoten en overleed later in het ziekenhuis. DOOR RIA VAN MEIR In eerste instantie was er verwarring over de gewonde man, die rond 21.00 uur op zijn oprit aan de Groenendries, het bosrijke villawijkje aan de zuidkant van Huijbergen, werd gevonden. De politie berichtte aanvankelijk over een ongeval, nadat de vrouw van de Litouwer haar echtgenoot gewond op de oprit had ge-

vonden en de buren vroeg alarm te slaan. Al snel bleek dat de man een schotwond in zijn hoofd had. De Litouwenaar werd met een traumahelikopter naar het ziekenhuis in Antwerpen vervoerd, waar hij zondagochtend bezweek aan zijn verwondingen. Hennepkwekerij De politie heeft de zaak hoog opgepakt

en twintig rechercheurs op de zaak gezet. De hele nacht is er onderzoek verricht in en rond de woning aan de Groenendries. Daarbij zijn ook de buren als getuigen gesproken over het schietincident. Tijdens het onderzoek vonden de agenten in de woning een hennepkwekerij. De politie vermoedt daarom een afrekening in het criminele circuit. De Litouwenaar woonde al enkele jaren aan de Groenendries.

VVV op Fiets- en Wandelbeurs WOENSDRECHT - VVV Brabantse Wal is komend weekend aanwezig op de Fietsen Wandelbeurs in de Amsterdam RAI om het toerisme en recreatie in de gemeenten Bergen op Zoom, Woensdrecht en Steenbergen onder de aandacht te brengen. Daarbij wordt de Brabantse Wal gepromoot als Walhalla voor fietsliefhebbers en wijzen medewerkers van de VVV op de mogelijkheden voor routes en fietsarrangementen. Vorig jaar was de VVV ook aanwezig op de Fiets- en Wandelbeurs. Toen werd het Streekpad De Brabantse Wal uitgeroepen tot Wandelroute van het jaar 2013. De vorige beurs werd bezocht door ruim 20.000 mensen.

Jeugdzorg naar de gemeenten WOENSDRECHT - De gemeente Woensdrecht krijgt er vanaf 1 januari 2015 een belangrijke verantwoordelijkheid bij. De Eerste Kamer is akkoord gegaan met de overheveling van de jeugdzorgtaken vanuit het Rijk en de provincie naar de gemeenten. Die worden daardoor verantwoordelijk voor alle taken van jeugdhulp, kinderbeschermingsmaatregelen en jeugdreclassering. De wet gaat gepaard met een bezuiniging van 450 miljoen op jeugdzorg. Wel heeft staatssecretaris Martin van Rijn toegezegd dat er extra geld beschikbaar komt voor de psychische zorg voor kinderen en tieners. Volgens het Rijk kunnen gemeenten beter maatwerk leveren.


CARNAVAL KIJK OP ACTION.NL

WEEKACTIE! WEEKACTIE! TRENDY DAMESBROEK GLYHUVHSULQWV PDWHQ6;;/

DECO TUINVLINDER

VAN ZONDAG 23 FEBRUARI T/M ZATERDAG 1 MAART

OPVOUWBARE KOPTELEFOON

YUROLMNH YRRUMDDUVNOHXUHQ 40x33 cm

GLYHUVHNOHXUHQ WRSNZDOLWHLW

MUUR LE U K AAN IN G! TT U H C OF S

1.49

30x24 cm

0.69

GLYHUVHNOHXUHQ [FP

GEVULDE CHOCOLADE PAASEITJES 50 0 G R AM

DAMES JASJE PDWHQ 6;;/

6.99

5.99

(OGHUV 

VANISH VLEKVERWIJDERAAR

1.75

1.49

NRNRVORWXVRI SDVVLHYUXFKW

WELLY MODELAUTO NHX]HXLWYHOH EHNHQGHPHUNHQ PHWDDO

2-PAC K

3.29

TRENDY DAMESTAS

KINDER NAGELSTUDIO

GLYHUVHPRGHOOHQ HQNOHXUHQ

1.49

HEGRON DOUCHEGEL

7.95

GLYHUVHNOHXUHQ HQSULQWV NDWRHQHODVWDQ PDWHQ;6;;/

(OGHUV 

YRRUHHQSHUIHFWH PDQLFXUHLQFOYLMO QDJHOODNJOLWWHU WHQHQVSUHLGHUVHQ GLYHUVHSODNILJXUHQ

7.49

!

2.59

(OGHUV 

(OGHUV 

ZIKI HEREN BOXERSHORTS

HANDTAS ORGANIZER GLYHUVHNOHXUHQ PHWYDNNHQ

U ITZO E KE N

GLYHUVHNOHXUHQ ZDWHUDIVWRWHQG [FP

(OGHUV 

2.19

GLYHUVHSULQWV YRRUNLQGHUHQ HQYROZDVVHQHQ

DREAM DOG HONDENKUSSEN

YORHLEDDU OLWHU

(OGHUV 

DUBBELE FIETSTAS

4.99

(OGHUV 

1.99

750 M L

(OGHUV 

1.39

EXCELLENT HOUSEWARE KOEKENPAN DQWLDDQEDN JHVFKLNWYRRUJDV HOHNWUDHQNHUDPLVFK Ø 24 cm

Ø 28 cm

3.79

2.99

=HWHQGUXNIRXWHQYRRUEHKRXGHQ

DECO ROOS IN FLES

5.99

(OGHUV 


ACTUALITEIT

RSC Zuidwesthoek start promotie voor wielerdorp Hoogerheide

Campagne Dorpen Derby komt van de grond HOOGERHEIDE - Terwijl de campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen op volle toeren draait, start RSC Zuidwesthoek met een eigen campagne voor een heel andere verkiezing. De wielervereniging uit Hoogerheide doet mee met de Brabantse Dorpen Derby, waarbij het plezier van fietsen in het dorp en in de gemeente Woensdrecht wordt gepromoot. Voor de winnaar ligt een bedrag van 25.000 euro klaar, maar daarvoor zijn wel zoveel mogelijk stemmen nodig. Dat kan vanaf 30 maart, maar komende carnaval voert RSC Zuidwesthoek daar alvast campagne voor. DOOR RIA VAN MEIR Met de deelname aan de Brabantse Dorpen Derby wil RSC Zuidwesthoek in eerste instantie de Scholencompetitie Veldrijden verder uitbreiden. De competitie werd afgelopen najaar in aanloop naar het WK Veldrijden in Hoogerheide als pilot opgezet om de jeugd warm te maken voor de wielersport. Aan die pilot kan volgend jaar een vervolg worden gegeven, omdat Hoogerheide als een van de negen genomineerde dorpen een bedrag van 10.000 euro ontvangt. Daarnaast zijn er voor de drie beste initiatieven nog prijzen van 25.000 euro, 12.500 euro en 7.500 euro te winnen. Met een van de drie hoofdprijzen wil de wielervereniging ook de faciliteiten voor fietsliefhebbers uitbreiden, onder andere door de aanleg van een wielerbaantje bij de Volksabdij en een mountainbikenetwerk in de gemeente. Stickers Maar voordat die ambities allemaal gerealiseerd kunnen worden, is het wel nood-

zakelijk dat Hoogerheide in de top drie van de Dorpen Derby belandt. Daarom start RSC Zuidwesthoek deze carnaval met een ludieke actie om de aandacht alvast te vestigen op de stemronde die op 30 maart van start gaat. “Tijdens de carnavalsoptocht fietsen leden van de wielervereniging mee en worden stickers uitgedeeld met de tekst ‘Stem op Hoogerheide’”, weet Eefje Nuijten, die de deelname aan de Dorpen Derby vanuit de gemeente coördineert. Want de ambities van de Zuidwesthoek sluiten ook nauw aan bij de doelstelling van de gemeente om Woensdrecht op de kaart te zetten als wieler-walhalla van Brabant. “Het gaat dan niet alleen om het sportieve fietsen, maar ook het recreatieve fietsen. Fietsen is voor iedereen plezier”, zegt wethouder Martin Groffen. Scholencompetitie De Scholencompetitie past volgens Groffen helemaal in die doelstelling. “Daarmee kunnen we het plezier van fietsen voor de jeugd stevig uitdragen.” Omdat je niet vroeg genoeg kunt beginnen met fietsen,

Wethouder Martin Groffen roept iedereen op om vanaf 30 maart op Hoogerheide te stemmen.

denken de organisatoren van de Scholencompetitie eraan om ook leerlingen van groep 6 mee te laten doen aan de clinics en wedstrijddagen. “Dat is een wens van de wielervereniging. Hoe vroeger de kinderen in aanraking komen met de sport, hoe groter de kans is dat zij enthousiast worden en ook hun ouders meenemen op de fiets”, verklaart Nuijten. Mogelijk krijgt de Scholencompetitie komend najaar ook

een iets andere opzet. “We denken aan één wedstrijddag, omdat we dan meer publiek trekken en er ook meer de sfeer van een wedstrijd ontstaat.” De finaledag wordt waarschijnlijk gehouden over het parcours van de wereldbekerwedstrijd van de GP Adrie van der Poel. De wedstrijddag is gepland in de bossen van de Volksabdij. Gianni Romme

FOTO RIA VAN MEIR

Daar zal op 28 maart ook Gianni Romme een kijkje komen nemen. De voormalig Olympisch schaatskampioen is aangewezen als coach voor Hoogerheide. Hij komt op 28 maart naar Hoogerheide en Ossendrecht om de sfeer van het wielerwalhalla te beleven. Vanaf 30 maart gaat de online stembus open en kan er tot eind mei gestemd worden op Hoogerheide. Dat kan via www.brabant.nl/dorpenderby.

Ossend rechtenaar stopt na twintig jaar trouwe dienst

Lintje voor brandweervrijwilliger John Bastiaansen OSSENDRECHT - Instinctief schoot John Bastiaansen (55) uit Ossendrecht zaterdagavond al overeind, toen hij de blauwe zwaailichten het Hoefke zag indraaien. Zijn eerste gedachte was een ambulance, op weg naar een reanimatie. Maar het waren zijn collega’s van de vrijwillige brandweer uit Ossendrecht, die hem in het zonnetje kwamen zetten. De bevlogen brandweerman neemt na twintig jaar afscheid van het Ossendrechtse team.

gestreken op bed klaar om aan te trekken. Voor John vallen de puzzelstukjes in elkaar. “Nu snap ik waarom zij d’r eigen had opgemaakt.”

DOOR RIA VAN MEIR

Drinken Toch ging het feest nog bijna fout. De brandweer had John een persoonlijke uitnodiging gestuurd voor de feestavond in de kazerne, maar Margriet kon de brief nog net onderscheppen. En zo werd John compleet verrast door de feestelijke bijeenkomst in de kazerne, waar collega’s en familieleden stilstonden bij zijn carrière. Twintig jaar geleden trad John aan bij de vrijwillige brandweer in Ossendrecht. Voor hij werd toegelaten tot de brandweer had de toenmalige commandant Wim Kooiman een belangrijke vraag voor hem. “Kunde gij goed drinken. Mijn antwoord was ‘ja’ en dus werd ik aangenomen”, herinnert John zich nog.

John Bastiaansen is er helemaal beduusd

van. “Wat een verrassing”, brengt hij stamelend uit. Maar zijn collega’s gunnen hem nauwelijks tijd om bij te komen. “Drie

minuten omkleedtijd”, grijnzen ze. Gelukkig voor John zat zijn vrouw Margriet in het complot. Zijn gala-uniform lag netjes

Blijf op de hoogte van het

lokale nieuws www.internetbode.nl

www.internetbode.nl

John Bastiaansen kreeg drie onderscheidingen opgesteld voor zijn twintig jaar vrijwillige dienst bij de brandweer. FOTO RIA VAN MEIR

Kalmthoutse Heide Kort daarna volgde zijn eerste uiruk. Een automatisch brandalarm bij Mariahove. Binnen enkele minuten stonden de brandweerlieden al terug op de kazerne. Het was loos alarm. Heel anders ging het er drie jaar later aan toe, toen de Kalmthoutse Heide in brand stond. John weet nog goed dat hij op het moment van de oproep samen met een collega in café De Herberg in Hoogerheide stond. “We zijn snel naar huis gefietst. Onderweg hebben we een vrouw aangehouden en gezegd dat we naar een brand moesten. Dat vrouwke was zo vriendelijk om ons aan de Putseweg af te zetten.

U kunt uw advertentie opgeven via de button “Advertentie aanleveren”

Redactie kunt u aanleveren via de button “Redactie aanleveren”

PAGINA 3

Ik geloof dat ze al zeventig jaar was, maar ze was wel erg behulpzaam.” De heidebrand hield John ook in de weken na de eerste oproep in zijn greep. Drie weken lang werd er gevochten tegen het vuur dat maar niet wilde doven. John zat op dat moment midden in een verbouwing aan zijn wc. “Iedere keer wanneer hij net weer wilde beginnen, ging zijn pieper af. Het duurde drie weken voordat de wc af was”, memoreert een van de collega’s. Dodenherdenking Een ander bijzonder moment maakte John in 2010 mee, toen hij zijn langste uitruktijd in zijn carrière noteerde. In plaats van de gebruikelijke vijftien minuten, arriveerde de Ossendrechtse wagen pas na 2,5 uur bij de brand. Die was niet bepaald in de buurt, want de Ossendrechtse vrijwilligers moesten helpen met het bestrijden van de duinbrand bij Schoorl. Ook heeft John tien jaar zijn medewerking verleend aan de Ossendrechtse dodenherdenking. Voor zijn inzet van de afgelopen twintig jaar kreeg John twee medailles opgespeld voor zijn verdiensten voor de openbare orde en veiligheid en de vrijwillige brandweer van Ossendrecht. Burgemeester Steven Adriaansen mocht daarnaast ook een koninklijke onderscheiding opspelden. John kijkt wat beduusd naar de drie medailles op zijn kostuum. “Ik kan straks zoals de militairen een plankje op mijn borst hangen met alle onderscheidingen”, grijnst hij. Zijn besluit om te stoppen staat echter vast, maar een boodschap voor zijn collega’s heeft hij nog wel. “Jullie moeten het nu zonder mij doen, maar ge maakt er maar wat van.”

Volg ons op Twitter: @WoensdrechtseBode.


BESSTT!

     ! " 

GETE

  

   

Reinigingsdoekjes  

80 stuks 

  3 december 201 Bron: Kassa

4 februari 201 mentenbond Bron: Consu

1.

39

# ""  $

Vloeibaar wasmiddel wit

Frituurolie

     "  %  & '()*+,),-,, %  + %

1.5 l

3.09

2l

4 februari 201 mentenbond Bron: Consu

Waspoeder wit 2.025 kg * EIGEN FABRICAGE EN TOONZAAL * ALLE STIJLEN EN MODELLEN OP MAAT GEMAAKT * TOTALE RENOVATIE AL ZA ON TO BREIDE BEZOEK ONZE UITGE * KLEIN BEDRIJF MET GROTE MOGELIJKHEDEN

4 februari 201 mentenbond Bron: Consu

INDUSTRIEPARK - RIJKMAKERLAAN 13 - 2910 ESSEN (B) - TEL. 00323-677.31.98 februari mentenbond Bron: Consu

2.99

WWW.KEUKENSKONINGS.BE

2014

3.99

Vanaf woensdag 26-02-2014

Designkeukenkraan

Design-mengkranen

Kantoor Voordeel.com 1000m2 PROFESSIONELE MEUBELEN VOOR THUIS OF KANTOOR

Bad-, douche- of wastafelmengkraan.

KORTING VAN STALEN DRAAIDEURKASTEN 50t/m80%

Met uittrekbare handdouche.

Met 4 legborden

van de catalogusprijzen

NIEUW IN VERPAKKING

Let op: afhaalprijzen! (... maar wij hebben ook aflevermogelijkheden) Alle prijzen exclusief BTW.

van 125.- voor 80b x 38d x 178h

IE P FUNCT

ECO-STO

59.

29.

99

99

Badjas

Handdoeken of badlaken

Maten: S t/m XL.

Set van 2 handdoeken 60x110 cm of 1 badlaken 80x170 cm.

ALITEIT HOTELKW

19.99

Vers & voordelig!

LUC GILLEMOT Korte Bosstraat 11 4611 MA Bergen op Zoom Tel. 0164 - 23 00 10 info@tppgillemot.nl

*

Perssinaasappelen 2 kg

v an 1.99

0.99

62% Courgette

goedkop

er

Per stuk

van 0.65

0.25

* Versaanbieding geldig vanaf woensdag 26-02-2014 t/m dinsdag 04-03-2014.

Zet- en drukfouten zijn voorbehouden.

HOGE KWALITEIT - LAGE PRIJS

Uitsluitend verkoop Ă contant. Pinnen mogelijk.

Belgische gediplomeerde en erkende tandprotheticus

Vanaf woensdag 26-02-2014

dkoper

restantpartijen - showroommodellen - retourgoederen

IEDERE VRIJDAG 9-17 u. EN ZATERDAG 9-13 u. Atoomweg 1 Roosendaal - Tel. 06 27 18 58 63

9.99 50% goe

95.-

bureaus - kasten - stoelen - tafels

www.aldi.nl

Wouwbaan 2 4631 KM Hoogerheide Tel. 0164 - 66 08 78 www.tppgillemot.nl

* Reparaties, aanpassingen en vernieuwing van gebitsprothese * Implantaatprothese (klikgebit) * Gratis advies * Op reparaties kan gewacht worden * Vergoeding door alle ziektekostenverzekeraars Openingstijden

Openingstijden

Bergen op Zoom:

Hoogerheide:

ma wo: 14.00 - 17.00 uur

ma wo vr 8.30-13.00 uur

di do: 8.30 - 13.00 uur vvr: 14.00 - 16.00 uur

di-do: 14.00-17.00 uur Behandeling na afspraak

HKZ gecertificeerd Lid ONT B103


ACTUALITEIT

‘Er is niet veel bijzonders gebeurd, we hebben het gewoon leuk gehad’

Column

Na 60 jaar nog steeds verliefd OSSENDRECHT – Bij de familie Pals viel afgelopen weekend een bijzonder feestje te vieren. Lies en Ruud Pals stapten 60 jaar geleden in het huwelijksbootje en delen sinds die tijd lief en leed samen. Volgens de twee is er niet echt een geheim voor hun diamanten huwelijk. “Het is gewoon een kwestie van geven en nemen. Wij hebben daarom ook nooit echt problemen gehad”, vertelt Lies vol trots.

Addo Sprangers

Willempie Kent u Willempie nog? Neen, ik heb het niet over Willem Kieft, de man die Nederland tijdens het EK voetbal in 1988 met een mislukte kopbal de 1-0 overwinning op Ierland bezorgde en daarmee Oranje een halve finaleplaats tegen gastland Duitsland. Uiteraard heb ik het hier over het ruim een decennium eerder door komiek André van Duin weggezette typetje Willempie. Of beter gezegd nog: de gelijknamige carnavalshit waarmee carnavalvierend Nederland al weken voor aanvang van het jaarlijks terugkerende feest vakkundig werd opgewarmd. Van Duin was er een meester in. Zijn creatie Willempie was er zo eentje die je ook in het dagelijks leven best wel eens op straat tegen zou kunnen komen. Zo’n niet al te snuggere figuur, uitgedost met een ziekenfondsbrilleke, een ouderwets helmpje op zijn hoofd en, weer of geen weer, een niet al te modieuze regenjas. Het zou immers wel eens kunnen gaan regenen onderweg en dan werd je dus mooi zeiknat op je Solex-brommertje. Een echt Willempie dus. Iedereen die ook maar enige gelijkenis vertoonde met de Willempie van André van Duin, kreeg dit op straat ook luidkeels te horen met een uitgerekt ‘Willempieeeeeeeeeeee!’ Net zoals in het carnavalsliedje. De tekst was kinderlijk eenvoudig en zelfs de meest a-ritmische persoon kon op het nummer meehossen. Ik mis dergelijke nummers tegenwoordig, moet ik bekennen. Hoort u tegenwoordig op de radio nog wel eens iemand zingen over een paard dat op de gang staat of over hele grote bloemkolen? Dat bedoel ik maar. Over het vraagstuk van kromme bananen of over met jou wel zeven weken willen weet-ik-veel? Precies. En zo hadden we nog wel meer artiesten die - daar kon je bijna de klok op gelijk zetten - in de maanden voor carnaval steevast een intelligente bijdrage aan het feest leverden. Ria Valk bijvoorbeeld, met een leerzaam verhaal over worstjes op haar borstjes, preitjes op haar dijtjes en karbonades en salades op haar bil. Culinaire hoogstandjes dus in een tijd dat een broodje döner kebab nog de status had van een exotische delicatesse. Neen, het schaamteloos brainstormen van de massa in de aanloop naar carnaval is er vandaag de dag niet meer bij. Helaas. Tegen de tijd dat je er weer een beetje in bent gekomen, is het feest alweer voorbij. Gelukkig schreef Thijs van der Molen ooit een nummer dat steevast uitkomst brengt: Drinke totteme zinke. Willempieeeeeeeeeeee!

Colofon Kantoor regio West-Brabant Sint Catharinaplein 12, 4611 TS Bergen op Zoom, Tel. 0164 251 411, Fax 0164 245 089 Hoofdkantoor Bredaseweg 26, 4881 DE Zundert, Postbus 22, 4880 AA Zundert Tel. 076 599 8111, Fax 076 599 8199 Woensdrechtse Bode Woensdrechtse Bode Redactie Ria van Meir Correspondent José van der Wegen Acquisitie Eduard van Elsacker Druk Drukkerij Vorsselmans Sluittijden Advertenties maandag 15.00 uur Verenigingsnieuws en lezersfoto’s vrijdag 12.00 uur Weekendverslagen maandag 13.00 uur Aanleveren via www.internetbode.nl Bezorgklachten 076 599 8111

W E E K B L A D

Uitgeverij de Bode b.v. behoudt zich ten aanzien van de inhoud van deze uitgave en/of website zowel het auteursrecht voor conform artikel 15 lid 1 sub 4 van de Auteurswet als het databankrecht.

Puzzel week 9

Burgemeester Steven Adriaansen feliciteert het echtpaar Pals met hun diamanten bruiloft.

DOOR THIJMEN ALLEMAN “Het is heel simpel. Het klikt, of het klikt niet. Meer is het niet.” En die klik vond plaats op de Ossendrechtse Kermis. “Daar zijn we voor het eerst samen op stap geweest”, legt Ruud uit. “En daar is het allemaal begonnen. We kenden elkaar al wel hoor. We komen allebei van Ossendrecht en hier kent iedereen elkaar zo’n beetje.” Nadat de vlam oversloeg, heeft het drie jaar geduurd voordat de twee in het huwelijksbootje zijn gestapt. Dat gebeurde op 23 februari 1954. Werk Het echtpaar heeft in hun leven veel meegemaakt, maar vindt dat zelf wel meevallen. “Volgens mij is er bij ons niet veel bijzonders gebeurt. We hebben het vooral leuk gehad samen en met ons gezin”, vertelt Lies. Toch heeft haar man drie jaar in Nederlands-Indië doorgebracht. “Toen kenden wij elkaar nog niet”, vertelt Ruud. “Maar ik denk er nog vaak aan. Ik wil er niet teveel over kwijt, maar ik ben er wel goed weggekomen.” Ruud zat daar vanwege dienstplicht en hij vervoerde met een vrachtwagen met oplegger tanks over

het eiland. “Ik heb heel Java zo’n beetje plat gereden.” Het werk tijdens zijn dienstplicht, is later ook zijn baan geworden. Jarenlang heeft Pals op de vrachtwagen gezeten, voor Van Tilborg uit Bergen op Zoom. “Later ben ik zo’n achttien jaar lang bezorger geweest voor bakkerij Poppelaars hier in Ossendrecht en daarna heb ik ook nog ongeveer net zo lang voor Defensie gewerkt tot aan mijn pensioen.” Dienstbode Ook Lies heeft hele haar leven gewerkt. “Toen wij elkaar leerden kennen, was ik dienstbode bij jonkheer Van Vredenburg in Kapellen in België. Eens in de twee weken had ik een dag vrij en dan kwam Ruud op zijn fiets bij mij langs.

‘Ik ben nu iedere dag hier te vinden’ We zagen elkaar dan in iedere geval die dag nog. Na ons huwelijk ben ik daar nog één dag per week gaan werken en zijn we gaan samenwonen in Ossendrecht.” Hun huis stond aan het Hageland. “Daar heb-

FOTO THIJMEN ALLEMAN

ben we 55 jaar gewoond”, vertelt Ruud. “Maar nu woon ik al vijf jaar hier in Mariahove.” Ruud is daar opgenomen, maar Lies woont zelfstandig in het Kloosterhof. “Maar waar hij mij vroeger bezocht, ben ik nu dagelijks hier te vinden hoor.” Trouwakte In hun leven hebben de twee een leuk gezin gestart. “We hebben drie kinderen gekregen en daar zijn weer twee kleinkinderen uit voortgekomen. En we hebben inmiddels zelfs al achterkleinkinderen.” Samen met heel de familie en wat vrienden hebben de twee hun diamanten huwelijk gevierd. “We zijn op zaterdag met allemaal vrienden en familie gezellig uit eten geweest. Dat was geweldig. We hebben genoten van een heerlijk etentje en de kinderen hebben voor ons een mooi fotoboek gemaakt in een digitaal lijstje. Dat is ontzettend leuk geworden.” Het echtpaar krijgt ook van de gemeente Woensdrecht een mooi cadeau. “Is dat onze trouwakte?”, vraagt Lies aan burgemeester Steven Adriaansen. “Oh wat leuk om dat weer eens te zien. Kijk Ruud, daar staan onze handtekeningen. Hartstikke bedankt”, klinkt het met overslaande stem.

De oplossing van deze puzzel is in week 10 te vinden op www.internetbode.nl

Vier controleurs actief op Brabantse Wal en Tholen

Uitwisseling boa’s drankwet WOENSDRECHT - De gemeenten Bergen op Zoom, Steenbergen, Tholen en Woensdrecht hebben de handen ineengeslagen voor de naleving van de nieuwe Drank- en Horecawet. De vier gemeenten zetten gezamenlijk vier buitengewoon opsporingsambtenaren (boa) in. Die moeten er onder meer op toe zien dat er in winkels, cafés en sportkantines geen alcohol aan minderjarigen wordt verkocht. DOOR RIA VAN MEIR Gemeenten zijn sinds vorig jaar verantwoordelijk voor de naleving van de nieuwe Drank- en Horecawet. Naast de controles op de vergunning en inrichting van een horecazaak of sportkantine, is daar dit jaar ook de verhoging van de minimumleeftijd van zestien jaar naar achttien jaar bijgekomen. “Om te voorkomen dat we iedere keer dezelfde controleur naar een uitgaansgelegenheid moeten sturen, hebben we binnen de gemeenten op de Brabantse Wal en Tholen gekeken of het mogelijk was om deze controle samen op te pakken. Dat heeft geleid tot de oprichting van een boa-pool, waarin wij onze boa’s voor © www.sudokusite.eu PAGINA 5

de Drank- en Horecawet aan elkaar uitwisselen”, legt de Bergse burgemeester Frank Petter uit. Petter is door de vier gemeenten aangewezen als gedelegeerd opdrachtgever voor de boa-pool. In totaal telt de pool vier buitengewoon opsporingsambtenaren, die zich enkel met de Drank- en Horecawet bezighouden. “Daarnaast heeft iedere gemeente nog haar eigen boa’s in dienst voor andere handhavingstaken.” Uitbreiding De pool is inmiddels al actief en zal na het eerste jaar geëvalueerd worden. Mogelijk volgt er daarna ook een uitbreiding van de pool met andere gemeenten. “Aanvankelijk waren we ook met

Roosendaal in gesprek, maar daar hebben de omliggende gemeenten een eigen pool opgericht. De stip aan de horizon is voor ons één grote pool voor de hele regio. Maar eerst eens kijken hoe het hier op de Brabantse Wal en Tholen verloopt”, zegt Petter. Volgens de Bergse burgemeester gaan de vier gemeenten geen initiatief ontplooien om onderscheid te maken tussen achttienplussers en -minners. “Dat is aan de ondernemers om daar zelf iets aan te doen.” Ondernemers op de Grote Markt in Bergen op Zoom ontwikkelden onlangs al een eigen stempel voor achttienplussers, zodat zij niet bij ieder café hun identiteitsbewijs hoeven te laten zien.


Politiek reageert op stelling in aanloop geme enteraadsverkiezingen

‘Verdwijnen voorzieningen is kwestie van gewenning’ WOENSDRECHT - De gemeenteraadsverkiezingen staan voor de deur. Een belangrijk moment voor de gemeente Woensdrecht. De Woensdrechtse Bode speelt daarop in door drie stellingen voor te leggen aan de politieke partijen. De eerste stelling luidt: Het verdwijnen van de voorzieningen uit de (kleine) kernen is slechts een kwestie van gewenning. ABZ “Oneens. ABZ wil in alle kernen de voorzieningen zoals Multifunctioneel centrum, sportvelden etc. behouden. Daarvoor moeten we wel creatief zijn. Burgers moeten meedenken en de gemeente dient niet te krimpen, reden om ons werkgelegenheidsproject Aviolanda te omarmen. Een multifunctioneel centrum is het sociale hart van een kern, dat moet je niet weghalen. Ouderen én jongeren hebben hier hun ontspanning, scholen hun bewegingslessen en tijdens evenementen is dit een ontmoetingsplek voor de hele kern. Evenzo met de sportgelegenheden. Alles op één centraal punt zoals sommige partijen willen, is voor ons niet aan de orde. Eenieder dient in zijn eigen omgeving te kunnen sporten, kinderen moeten niet via gevaarlijke wegen naar andere kernen hoeven te fietsen om te sporten.” CDA “Oneens. Bewoners in kleine kernen vechten voor behoud van hun voorzieningen. Volgens Ad Pijnen van het CDA hebben ze daar ook recht op. Als gewone belastingbetaler hebben ze dezelfde rechten en plichten als ieder ander. Toch worden ze steeds geconfronteerd met dingen die verdwijnen in hun directe omgeving. Winkels, banken en pinautomaten verdwijnen,

waardoor de leefbaarheid afneemt. Ook scholen, bibliotheken en sportgelegenheden komen in het gedrang. Het CDA als hoeksteen van de samenleving steunt de kleine kernen. Onze slogan is dan ook: ‘Thuis in je dorp’.” VVD “Oneens. VVD Woensdrecht is van mening dat de voorzieningen in de vijf kernen in onze gemeente van essentieel belang zijn om de kernen leefbaar te houden. De bevolking vergrijst langzaam en met een toenemend percentage ouderen zullen de voorzieningen dichtbij de inwoners nog belangrijker worden. Supermarkt voor de dagelijkse boodschappen, slager, bakker, pinautomaat, bibliotheek en plekken om gezellig, al dan niet in verenigingsverband, bij elkaar te kunnen komen (noem het MFC’s) maar ook peuter/kleuteropvang en basisschool zijn van groot belang voor het behoud van de kwaliteit van leven. De VVD Woensdrecht zal er alles aan doen om dat in stand te houden.” PvdA “Oneens. Het zal niet wennen wanneer voorzieningen uit de kernen weggaan. Als gemeente behoor je het tot je belangrijke taak te beschouwen om de noodzakelijke voorzieningen in de kernen te behouden of

Steeds meer voorzieningen dreigen te verdwijnen uit de kernen, zoals de verzorgingstehuizen in Putte en Huijbergen.

erin te voorzien. Als minimale voorzieningen telt een ontmoetingsruimte zoals een MFC, een school, een supermarkt en zeker een pinautomaat. Dus er is nog genoeg te doen, zoals in de kern Woensdrecht.” D66 Zuidwesthoek “Oneens. Bepaalde basisvoorzieningen zijn noodzakelijk in elke kern. Maar er moet wel gekeken worden naar optimaal gebruik ervan om alles betaalbaar te houden. Voorzieningen die niet veel gebruikt worden kunnen wellicht beter worden gecentraliseerd over de gemeente. Op

BRIDGE BRIDGECLUB WBM Familyland uitslag 17 februari, A-lijn: 1. Rina Verbeek en K. Kriele 59,58%; 2. Wil Verbeek en P. v/d Poel 57,50%; 3/4. Elly Luijks en Petra Munnik 57,08% B-lijn: 1. Sonja en Ton v. Loenhout 64,06%; 2. Emmy ,d Haens en Sonja v. Hal 58,13%; 3/4. Arie Seip en Geert Tamboer en Jeanne v. Loenhout en Jan v. Elzakker 52,60% BC FOUR ACES Uitslag dinsdagavond 18 februari, groep-A: 1. epr. Bea & Ton Mouwen 64.06%; 2. dms. Bea Demmers & Jennie Swaanen 59.38&%; 3. dhrn. Jan Deusing & Toon Verdult 56.77%; 4. dms. Jo Brouwers-Geerlings & Adje v. Loon 54.17%; 5. dms. Hilda v. Dorsselaer & Jo Rekkers 53.65% Groep-B: 1. dms. Truus Jansen & Christien Roelse 62.92%; 2. epr. Toos & Johan v. Elsakker 55.00%; 3. epr. Markolijn & Harrie Vermeulen 54.17%; 4. dms. Marian Hamers-Nijssen & Tonnie Oosterwaal 52.50%; 5. mevr. Hennie Vermeulen & dhr. Ben Estor 52.08% Groep-C: Gedeelde eerste plaats met 58.75% mevr. Julia v. Dijk-v. Bergen & dhr. Leo Timmermans en dms. Nel Friedericy-Hamerslag & Joke Goossens; 3. dms. Addy Bom & Paula Krooswijk 56.67%; 4. dms. Riet v. Oorschot-de Wit & Ria Willems 55.83%; 5. dms. Marita v/d Hoogte & Maria v/d Poel 52.08% BRIDGECLUB NEVER DOWN Uitslag 19 februari: 1. Ludo Haagdorens-Jeff Haagdorens 65,92%; 2. Joke Goossens-Jan Megens 62,42%; 3. Annemarie Baaten-Stephan Vervloessem 58,75%; 4. Lia Edelman-Ingrid Ligteringen 56,50%; 5. Els Willemsen-Henny Ehrencron 53,50% B-lijn: 1. Rosa Kil-Jenny Hagens 64,17%; 2. Herman KoekkoekNell Koekkoek 59,17%; 3. Johan van Elsakker-Jos Middeldorp 57,08%; 4. Jan van Huffel-Jenny Sebregts 54,58%; 5. Gerrit van der Meer-Job van der Meer 53,33% C-lijn: 1. Diny van de Boom-Toos Heijboer 66,25%; 2. Will Joosen-Cor Joosen 60,00%; 3. Riet Weijdt-Bert Weijdt 50,00%; 4/5 Mia Bernaards-Corry de Groot en Riet Oprel-Leon Noordhuizen 47,50%. BRIDGECLUB ‘T MARKIEZAAT Maandag 17 februari, groep A: 1. Tom Hagenaars-Partner 60,68%, 2. Toine Buckens-Kenneth Clements 60,25%, 3. Koos Weijdt-Joep Matthijssen 58,13%, 4. Karel Bartelen-Jan de Rooij 56,46%, 5. Klaske Heezemans-Jac van Velthoven 54,85%

Groep B: 1. Elly v. Aken-Mien v. Vliet 63,00%, 2. Adje MaurerMaurits Schoenmaker 55,82%, 3. Leny Bartelen-Corrie Snelders 52,55%, 4. Marian en Mart Heijnemans 51,48%, 5. Miep Andringa-Riet Keij 50,52% Groep C: 1. Toos Suykerbuyk-Jopie Vale 62,00%, 2. Adrie Huijben-Clem Vermeulen 61,17%, 3. Trees Baartmans-Rina Haest 58,70%, 4. Jan v. Es-Ad Schouw 55,42%, 5. Elly Pijnen-Jenny Weidt 52,58% BELLEVUE BRIDGE Woensdag 19 februari, groep A: 1. Pierre Crusio-Jan v. Oosterhout 61,31%: 2. Addy Bom-Trees v. Vrouwerff 61,01%, 3. Riet v. Rooy-Jan de Rooij 58,63%, 4. Jenny en Koos Weijdt 57,14%, 5. Joan Nielsen-Kenneth Clements 54,76% Groep B: 1. Jeannette v. Hooydonk-Loed Weys 62,20%, 2. Corrie v. Leeuwen-Jopie Vale 54,76%, 3. Joke Harthoorn-John Ketting 54,17%, 4. Elly Pijnen-Willem Frasl 53,87%, 5. Marloes SerreFranka Stoutjesdijk 52,98% BC BERGEN OP ZOOM Wintercompetitie, uitslagen 18 februari, A-lijn: 1. Ed DrijverRené de Heer 61,25%; 2. John Custers-Winfried Peil 57,08%; 3. Henny Lambregts-Cor van Huffel 55,83%; 4. Monique den HeijerTom Drijver en Sylvia Schloser 53,75%. B-lijn: 1. Elly en Dirk Kuijk 58,85%; 2. Jac en Sitta van Loon 57,81%; 3. Joke Goossens-Cor Bruijs 56,77%; 4. Ted Blom-Christ van Nieuwburg 51,04%; 5. Annie Salvenmoser-Marijke Schijven 50,00%. C-lijn: 1. Marijke Hagenaars-Riet Schot 67,50%; 2. Anja Bosmans-Yvonne Tijmes 63,33%; 3. Ingrid Ligteringen-Magda Rentmeester 56,25%; 4. Toos en Louis Luijsterburg 55,00%; 5. Nelli en Jan vanHoof en Sjaak Vriens-Philip Oprel 50,42%. BC A LA CARTE Wintercompetitie, uitslagen 20 februari, A-lijn: 1. Frits Hobbelen-Theo Groenewoudt 62,08%; 2. John Custers-Jan Kuyk 60,28%; 3. Tommy Hagenaars-Ton Suijkerbuijk 57,50%; 4. Jan Kalker-Jan Goossens 56,25%; 5. Leo van Huffel-Henk Hertogs 55,56%. B-lijn: 1. Mieke Hertogs-Piet Heemskerk 59,58%; 2. Cor van Huffel-Rachel van Haperen 55,00%; 3. Joke de Waal-Tini de Haan 52,08%. PAGINA 6

die manier blijft het betaalbaar voor de gebruikers en de inwoners en verdwijnen de voorzieningen niet helemaal uit de gemeente. Voorzieningen die goed gebruikt worden bewijzen hun bestaansrecht en moeten in de kernen blijven. Burgers hebben het behoud van gemeentelijke voorzieningen in hun kern dus ook zelf in de hand.” AKT “Oneens. De leefbaarheid van de kernen wordt mede bepaald door de beschikbaarheid van passende voorzieningen. Als

ARCHIEFFOTO

voorzieningen, zoals het openbaar vervoer verdwijnen, holt de leefbaarheid in de kernen achteruit. Ook de aantrekkingskracht van een kern wordt daarmee aangetast. En als daarmee het bruisende verenigingsleven ophoudt, is dat helemaal dodelijk voor de leefbaarheid in onze kernen. Inwoners trekken weg en nieuwe inwoners komen niet meer. Voor de Woensdrechtse bevolking is het dan ook van essentieel belang dat zoveel mogelijk voorzieningen in de Woensdrechtse kernen beschikbaar blijven. AKT maakt zich sterk voor de leefbaarheid in alle kernen, waardoor het goed samen leven is.”

Deze week kwamen alleen de seniorenteams in actie

Hotak ‘68 3 en 5 op koers voor kampioenschap HOOGERHEIDE - Het eerste speelde op vrijdag tegen Irene 1. In Tilburg werd dat een 6-4 nederlaag. Bob van Geffen won twee wedstrijden, Peter van Oevelen en Roald Vos kwamen één keer tot winst. In de hoofdklasse poule B staan ze nu op de vijfde plaats met 16 punten. Hotak ‘68 2 kwam uit tegen Breda 1. Deze uitwedstrijd eindigde in een gelijkspel. Eric Kuijper won voor de vierde keer op rij al zijn partijen. Stefanie van Genegen won er twee. Ze staan nu met 22 punten op de tweede plaats in de tweede klasse. Het derde moest in de derde klasse tegen Tanaka 3. In Etten-Leur werd dat een 8-2 overwinning. Sophie Dijkers en Ton van Oevelen wonnen al hun wedstrijden, Dennis Overbeeke kwam twee keer tot winst. In hun klasse staan ze nu met 28 punten bovenaan. In Willemstad trad het vierde aan tegen

WITAC ‘89 2. Ze verloren met 6-4. Kees Adriaanse won twee wedstrijden, Alfons Govers en Toon van Loon ieder één keer. In de vierde klasse staan ze met 19 punten op de derde plaats. Hotak ‘68 5 speelde in Etten-Leur tegen Tanaka 5. Kees Overbeeke, Ad Vriens en Frank Dingemans wonnen al hun wedstrijden. met deze 10-0 overwinning staan ze nu in de vijfde klasse D op de eerste plaats met 31 punten. In de vijfde klasse C speelde het zesde tegen Vice Versa ‘51. In Oudenbosch werd het een 7-3 nederlaag. Miranda Vroomen kwam twee keer tot winst, Patrick van Loon één keer. In hun klasse staan ze met 14 punten op de derde plaats. Hotak ‘68 7 speelde in Etten-Leur tegen Tanaka 7. Ze verloren met 8-2. Gilda Knaven haalde de twee punten voor het zevende binnen. In de zevende klasse staan ze op de vierde plaats met 18 punten. Meer info: www.hotak68.nl

Mooie prestaties junioren AV Spado WOENSDRECHT - Op 23 februari was alweer de vijfde en laatste wedstrijd voor de ARWB competitie. De cross werd gehouden bij DJA in Zundert. Bij de meisjes B junioren was er een 1e plaats voor Sanne van Gils. Ook ‘overall’ (stand na 5 crossen) is zij op de 1e plaats geëindigd. Een mooie 3e plaats was er bij de MC voor Anouk Prop (overall 2e). Meike Verdaasdonk en Tessa Marijnissen werden respec-

tievelijk 2e en 3e bij de MD en ook overall eindigden zij op de 2e en 3e plaats. Marvin Boschman werd in de laatste wedstrijd derde bij de jongens B junioren en dat was ook zijn overall-klassering. Bij de jongens D junioren werden Norbert Weijenberg, Stan de Deugd en Yvar Lania 6e, 7e en 9e. Overall werden zij 4e, 6e en 9e. Bij de jongens C tenslotte scoorde Youri een goede 6e plaats (overall 8e) en staat Erik Schuit, zonder deze keer te lopen, overall op een 10e plaats.


LIEF EN LEED

Familieberichten Gouden handen en een Gouden hart. In al zijn eenvoud was hij groot.

Weekenddiensten Alleen voor spoed bel voor levensbedreigende situaties 112. Huisarts Huisartsenpost Bergen op Zoom, tel. 0164 - 27 38 55, Boerhaaveplein 1, Ingang: Van Swietenlaan. Neem uw identiteitsbewijs en uw medicijnen mee Apotheek Dienstapotheek Bergen op Zoom, naast de polikliniek van het Lievensberg Ziekenhuis, Boerhaaveplein 1, tel. 0164 246 939. Wijkzuster Telelefoon 0165 - 54 66 13 Dierenarts Via telefoonnummer tel. 0164 235 112 wordt met de dienstdoende dierenarts doorverbonden. Surplus Zorg thuiszorg passende zorg en ondersteuning altijd dichtbij. Klantenservice: 0168 33 18 26 en klantenservice@surplusgroep.nl De beste zorg, waar thuis ook is. 0900-900 4444 (24 uur per dag), altijd bereikbaar voor directe zorgverlening. www.tantelouise-vivensis.nl

De overweldigende belangstelling en deelneming welke u ons heeft betoond na het overlijden van mijn lieve man, onze zorgzame vader en trotse opa

DANKBETUIGING Bij deze willen wij ieder hartelijk bedanken voor uw betrokkenheid na het overlijden van onze vader, schoonvader en opa

AndrĂŠ de Vos

Sjaak van Loon Uw blijken van belangstelling, medeleven en reacties hebben ons troost en steun gegeven.

hebben ons diep getroffen. Wij zijn u zeer dankbaar voor de steun en troost welke ons dit heeft gegeven.

Fam. van Loon en kleinkinderen

Daar het ons onmogelijk is u allen persoonlijk te schrijven, betuigen wij u hiermede onze oprechte dank. Uit aller naam, Wieza de Vos - Bogers

Ossendrecht

Hoogerheide, februari 2014

TWB, Thuiszorg met Aandacht Direct zorg nodig? 088 - 560 2000 of www.twb.nl

en en toegankelijk. Christian Zorge, unt altijd bij terecht voor een uw lokale ons uitvaartverzorger. eds0georganiseerde uitvaart die past ERSOONLIJKENBETROKKEN uw wensen. s/NGEACHTBIJWELKEMAATSCHAPPIJUVERZEKERDBENT

Openingstijden Gemeente Woensdrecht Huijberseweg 3 4631 GC Hoogerheide Tel: 14 0164 Maandag t/m Vrijdag 08.30 – 12.30 uur en 08.30 – 16.45 uur (op afspraak) Dinsdag 17.30 – 20.00 uur Vrijdag 08.30 – 12.15 uur (op afspraak)

s%IGENUITVAARTCENTRUMAANDE0UTSEWEGTE (OOGERHEIDE an Zorge is 24 uur per dag bereikbaar 0164-616077. Bij overlijden dag en op nacht bereikbaar u niet bij Monuta of ergens anders verzekerd bent. U kunt ons afspraak bezoeken op de Putseweg 147 te Hoogerheide of w.monutazorge.nl.

op

Zorge

0164-616077.

BEDRIJVIG NIEUWS Nieuwe dienst van Uitgeverij De Bode

Waar ook ter wereld altijd binnenkijken bij... ZUNDERT - Als ondernemer in EttenLeur iemand uit Vlissingen een virtuele rondleiding geven door je bedrijf of als horeca ondernemer online de sfeer van uw restaurant laten proeven? Het kan nu met ‘Binnenkijken bij...’ van Uitgeverij De Bode. VAN ONZE REDACTIE Google Street View is voor de meesten een bekend begrip. Wie heeft er vanachter zijn of haar computer nog niet ‘rondgelopen’ door de Kalverstraat in Amsterdam, de Ramblas in Barcelona, Bondi Beach in Sydney of door de eigen straat? Tegenwoordig is de techniek van Google Street View ook interessant voor ondernemers. Door middel van kwalitatief hoogstaande panoramafoto’s kunt u mensen namelijk rondleiden door uw bedrijf. Waar ter we-

reld zij ook zijn, 24 uur per dag en zeven dagen per week. Op hun pc, laptop, tablet of telefoon kunnen zij een virtuele tour krijgen en alle producten in uw schappen bekijken. Uitgeverij de Bode biedt deze dienst vanaf nu aan onder de noemer ‘Binnenkijken bij...’. “Als modern mediabedrijf springen we graag in op dit soort ontwikkelingen�, zegt directeur Luuk Roozeboom. “We willen onze klanten een totaalpakket kunnen aanbieden. ‘Binnenkijken bij...’ is een mooie toevoeging op onze weekbladen, onze website en de digitale producten die we al aanbieden.� Lijkt het u interessant? Neem dan contact op met Uitgeverij De Bode. Wij sturen dan een speciaal opgeleide fotograaf langs die 360 graden-panoramafoto’s maakt van uw bedrijf. Vervolgens zorgen wij ervoor dat klanten ook virtueel in uw winkel kunnen

wandelen, dat u extra opvalt in de zoekresultaten van Google, mensen uw bedrijf direct kunnen binnenwandelen via Google Street View, er afbeeldingen zijn te zien van uw zaak in Google Maps en u alles makkelijk kunt delen via internet en sociale netwerken. Overigens wordt het fotomateriaal uw eigendom en is het rechtenvrij te gebruiken. Een paar klikken Daarnaast kunt u tegen een aantrekkelijk tarief in de papieren editie van Weekblad De Bode in de rubriek ‘Binnenkijken bij...’ laten zien dat uw bedrijf online is te bezoeken. Wij kunnen de rondleiding verder op onze website www.internetbode.nl plaatsen. Mensen die het laatste lokale nieuws willen lezen, kunnen dan met een paar klikken uw bedrijf binnenwandelen. Als u wilt dat wij de fotograaf bij u langs stu-

ren, bel dan met Uitgeverij de Bode: 0765998111. Of kijk op www.internetbode.nl.

Meer informatie is te vinden op: www.internetbode.net/streetview

‘Binnenkijken bij...’ stelt u in staat om online in een winkel rond te kijken.

Voor eventuele vragen kunt u contact opnemen met uw eigen accountmanager of Kim Kustermans of Koen Emmers op 076 - 599 81 11 of via: binnenkijkenbij@internetbode.nl

NIEUWE CV-COMBI KETEL?

BESPAAR DIRECT OP UW ENERGIEREKENING!

HOUD

ZONNEPANELEN

ONDER

Door Vigar geĂŻnstalleerd van het dak tot in de meterkast!

HUUR

NEDERLAND KIEST VOOR DE ZON

LEASE

UĂŠ6 ,""* UĂŠ" ,"1

VAN VERWARMINGS- EN WARMWATERTOESTELLEN

De ecoTEC plus, het meest efficiĂŤnte toestel van VAILLANT

KOOP

NU SLECHTS 6% BTW OP ARBEIDSLOON UĂŠ6 ,11,ĂŠ UĂŠ 8 - ĂŠ

j Ook voor u hebben wi g! sin los op re een betaalba

U huurt al een hr-ketel voor minder dan 1 euro per dag!

BEL VOOR EEN VRIJBLIJVENDE OFFERTE

Bezoek onze vernieuwde website:

DOMINÉSTRAAT 3 - 4701 JC ROOSENDAAL - TEL 0165 - 53 64 04

WWW.VIGAR.NL

PAGINA 7


Verkiezing Gemeenteraad 2014 HET AANVRAGEN VAN EEN VERVANGENDE STEMPAS De burgemeester van Woensdrecht maakt bekend, dat voor de op woensdag 19 maart 2014 te houden verkiezing van verkiezing van de leden van de raad van de gemeente Woensdrecht het volgende van toepassing is:

tot dinsdag 18 maart 2014, 12.00 uur. Mocht u daarna alsnog uw “oude” stempas terugvinden dan kunt u daarmee niet stemmen; dat kan alleen met de nieuwe stempas.

Om overal in Woensdrecht te kunnen stemmen ontvangt u binnenkort een stempas of heeft u die al ontvangen. De stempas toont aan dat u gerechtigd bent om te stemmen. Zonder de stempas kunt u uw stem niet uitbrengen. Het is daarom van groot belang dat u de stempas niet vergeet mee te nemen.

Neem bij het stemmen naast uw stempas ook een geldig identiteitsbewijs mee (bijvoorbeeld paspoort, identiteitskaart of rijbewijs). U bent verplicht dit te tonen aan de voorzitter van het stembureau. Voor deze verkiezing geldt dat het identiteitsdocument maximaal 5 jaar verlopen mag zijn.

Mocht u uw stempas kwijtraken dan kunt u schriftelijk, uiterlijk vrijdag 14 maart 2014, een vervangende stempas aanvragen. Mondeling aanvragen kan door bij Afdeling Publiekszaken in persoon te verschijnen. Het mondeling aanvragen kan

Nadere inlichtingen worden verstrekt door Afdeling Publiekszaken, Huijbergseweg 3 Hoogerheide.

LAATSTE NIEUWS RONDOM GEMEENTERAADSVERKIEZINGEN Op 19 maart zijn de gemeenteraadsverkiezingen. Op www.woensdrecht.nl/gemeenteraadverkiezing of via @RaadWoensdrecht op Twitter blijft u op de hoogte! Website gemeenteraadsverkiezingen Woensdrecht 26 februari 2014

MD1 WVV’67 wint direct eerste wedstrijd

‘Het simpelweg’ er zijn

Vrijwilligers staan terminale patiënten bij in thuissituatie sis van deze opleiding. Daarnaast wordt de aspirant vrijwilliger wat til-technieken geleerd, maar verpleegkundige handelingen behoren niet tot zijn/haar taak . Na een succesvolle afsluiting van de introductiecursus kan de vrijwilliger zijn of haar cliënt(en) bezoeken. “Dezelfde dag bel ik de vrijwilliger op om te vragen hoe het is geweest”, vertelt Joke. De begeleiding is goed geregeld, Joke is naast coördinator ook klankbord voor de vrijwilligers. Een keer per maand is er een vrijwilligersbijeenkomst en minstens drie keer per jaar komt er een gastspreker. Daarnaast wordt er deskundigheidsbevordering aangeboden door het Landelijk Steunpunt van VPTZ.

Links Toos Verbogt en rechts Joke Frankhuijzen.

FOTO CORINE ROKS

WOENSDRECHT - Een bijzondere vorm van vrijwilligerswerk, de VPTZ (Vrijwilligers Palliatieve Terminale Zorg). Vrijwilligers die ondersteuning en hulp aan ongeneeslijk zieken en hun naasten verlenen en waarbij de belangrijkste taak, het simpelweg ‘er zijn’, centraal staat. En dit alles in de eigen vertrouwde omgeving van de cliënt. DOOR CORINE ROKS “Het verrijkt je eigen leven”, is een van de uitspraken die je vaak hoort van de vrijwilligers. VPTZ is een landelijke organisatie met regionale afdelingen. De VPTZ West- Brabant & Tholen is er hier een van met tientallen gemotiveerde en gedreven vrijwilligers. Joke Frankhuijzen en Toos Verbogt zijn twee van deze vrijwilligers. Toos is al jaren vrijwilliger en Joke sinds kort als coördinator in het gebied Roosendaal/Halderberge. Luisterend oor Toos heeft een achtergrond als verpleegkundige. Na haar jaren als professional wilde zij zich richten op hetgeen waar in haar werk vaak te weinig tijd voor was: de gewone persoonlijke wensen. “De cliënt

als de mantelzorger willen elkaar soms sparen in hun eigen verdriet en willen hun verhaal dan kwijt aan een buitenstaander”, vertelt Toos. Joke daarentegen heeft van dichtbij een verdrietig proces meegemaakt met een vriendin. “Deze ervaring heeft me tot dit vrijwilligerswerk gedreven”. Verplichte scholing Als mensen besluiten om dit vrijwilligerswerk te willen doen, wordt het eerste contact meestal telefonisch gelegd. Er vindt dan een kennismaking plaats bij de vrijwilliger thuis. Deze moet uiteraard goed gemotiveerd zijn en blijkt dat het wederzijds klikt, dan volgt de verplichte scholing. Zes dagdelen met veel informatie rondom de dood en jouw rol daarin vormen de ba-

Hospice “Het contact thuis is een op een, en bij een hospice werk je met meerdere vrijwilligers”, legt Toos het verschil uit. Twee dagdelen per week van uiterlijk vier uur kunnen vrijwilligers worden ingezet, waarbij het soms gaat om een cliënt maar ook meerdere behoort tot de mogelijkheden. De leeftijd van de vrijwilligers varieert van 35 tot ruim 80 jaar. Toos vertelt: “Het is altijd spannend als ik bij een nieuwe cliënt binnenkom, klikt het en hebben ze behoefte aan een gesprek? Soms hoef ik helemaal niets te zeggen en wordt mij aanwezigheid gewoon erg gewaardeerd, maar het kan ook gebeuren dat mensen hun hele levensverhaal vertellen”. Terminaal Cliënten waar de vrijwilligers inzet verzorgen hebben van de arts een palliatieve of terminale indicatie gekregen. Via de Thuiszorg wordt meestal het eerste contact gelegd met de VPTZ als de cliënt of de mantelzorger daaraan behoefte heeft. Het ontlasten van deze laatstgenoemde is een belangrijke taak van deze organisatie. Daarom is VPTZ op zoek naar nieuwe vrijwilligers. Ook is er een behoefte aan een nieuwe vrijwillige coördinator. Voor meer informatie: www.vptz-westbrabanttholen.nl, of bel met 06-51498069. PAGINA 8

De meiden van MD1 zijn op zoek naar jou voor meer winst.

WOENSDRECHT - Het nieuwe meidenteam MD1 van WVV’67 heeft direct de eerste wedstrijd gewonnen in de competitie. Het meidenteam is onlangs officieel in de competitie van start gegaan en won op eigen terrein de eerste wedstrijd tegen Wolphaartsdijk met 4-2. De meiden wa-

ren wel moegestreden na deze wedstrijd, maar de overwinning was zoet. De meiden zijn nu nog meer gemotiveerd om hun team tot een succes te maken. Daarvoor zijn overigens nog wel nieuwe meisjes gewenst, zodat er straks een echt team staat. Wil je meevoetballen bij MD1? Neem dan contact op met WVV’67 in Woensdrecht.

VV METO Uitslagen senioren Zondag 23 februari METO 1-NSV 1 3-1 Zeelandia Middelburg 4-METO 3 0-2 METO 4-FC Moerstraten 3 4-5 Lepelstraatse Boys 4-METO 6 1-0 Vosmeer dames-METO dames 1-1

METO C1-Nieuw Borgvliet C1 4-3 METO B1-Tholense Boys B1 3-0 Steenbergen E4-METO E3 2-5 Steenbergen F4-METO F3 5-3 Nieuw Borgvliet F1-METO F2 0-5 NVS F2-METO F5 5-0 BSC C3-METO C2 4-0

Programma senioren Zondag 9 maart 14.30 Lepelstraatse Boys 1-METO 1 12.00 METO 2-Zeeland Sport 2 10.00 METO 4-ODIO 5

Programma jeugd Zaterdag 8 maart 9.00 METO E3-WVV’67 E2 9.00 METO F2-DVO’60 F2 10.15 METO F1-Alliance F2 10.15 METO F5-Halsteren F7 11.30 METO D4-Schijf D2G 11.30 METO F4-Grenswachters F2 13.00 METO D2-Dosko D2 8.45 DVO’60 E4-METO E2 9.00 WHS C1-METO C1 10.00 SPS E1G-METO E1 10.00 DVO’60 F4-METO F3 10.15 De Fendert B1-METO B1 10.30 Steenbergen D5-METO D3

Uitslagen jeugd Woensdag 19 februari METO D3-Grenswachters D2 1-2 Zaterdag 22 februari METO D2-Halsteren D3 10-0 METO E2-FC Bergen E2 4-2 METO F4-Nieuw Borgvliet F2 5-3 METO E1-Halsteren E3 3-4 METO F1-Roosendaal F3 0-5 METO D4-Hoeven D4 4-6


DE POLITIEK NEEMT STELLING ‘Verzorgingshuizen in Putte en Huijbergen dicht: wat doet Woensdrecht ?’ In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen op 19 maart 2014 zullen de Woensdrechtse politieke partijen in de komende periode reageren op een aantal stellingen.

Als het aan ABZ ligt blijft er altijd opvang voor de ouderen in Huijbergen en Putte. Momenteel lopen er nog gesprekken over de mogelijkheden om de tehuizen open te houden. Als tante Louise Vivensis haar dreigement echter waarmaakt en de verzorgingstehuizen definitief sluit, zorgen wij voor alternatieven. Ofschoon onze lijsttrekker Hans de Waal nog geen wethouder is, heeft hij toch reeds onderzocht of er interesse is van andere zorgverleners en/of investeerders om opvang van ouderen in Huijbergen en Putte mogelijk te maken. Conclusie is dat in samenwerking met genoemde partijen en de gemeente er voldoende mogelijkheden zijn om deze opvang te realiseren. Dit kan hetzij in de bestaande tehuizen of zelfs in nieuw te bouwen ouderenappartementen, waar men op maat zorg kan inkopen. Indien nodig vindt ABZ dat ook onze gemeente mee moet financieren in een dergelijk project. ABZ begrijpt niet waarom tante Louise Vivensis deze mogelijkheden niet ziet of niet wil benutten, maar met of zonder tante Louise, wij laten de ouderen in Huijbergen en Putte niet in de steek!

Ouderenzorg is één van de speerpunten in ons verkiezingsprogramma. De aangekondigde sluiting van de verzorgingstehuizen baart ons grote zorgen en wij zijn daarom op zoek naar alternatieven voor onze (oudere) inwoners. Niet voor niets hebben wij op 25 februari een forum georganiseerd in verzorgingstehuis Heideduin over de toekomst van ouderenzorg. We worden in Nederland gemiddeld ouder dan voorheen. Nederland vergrijst. En Woensdrecht vergrijst nog harder mee, onder meer door het wegtrekken van onze jongeren. D66zuidwesthoek ziet vergrijzing niet als een probleem, maar juist als een kans! Een kans om de lokale economie en leefbaarheid een impuls te geven door ons te profileren als zorggemeente. Een gemeente waar ouderen welkom zijn, waar goede huisvesting voor ze is en waar bedrijven gericht op zorg zich logischerwijs vestigen. D66zuidwesthoek wil dat de mogelijkheden van zorgeconomie en de koppeling tussen zorgeconomie en toerisme de komende jaren nader worden onderzocht. Ook wil D66zuidwesthoek dat de gemeente het initiatief neemt voor de opzet van een lokaal zorgnetwerk, waarin alle spelers in het veld van de maatschappelijke ondersteuning elkaar ontmoeten. Woensdrecht, de groene gemeente op de Brabantse Wal, ook voor ouderen! ■

www.algemeenbelangzwh.nl

De Beukenhof in Putte en St. Margaretha in Huijbergen zijn gebouwen, die niet meer weg te denken zijn in deze kernen. Zomaar sluiten is voor AKT onbegrijpelijk en zeer moeilijk te verteren. AKT heeft zorg op maat hoog in het vaandel staan en wil bevorderen dat de gemeente als verantwoordelijke overheid voor ouderenzorg, samen met de zorgaanbieder naar acceptabele alternatieven zoekt om in ieder geval deze gebouwen in een aangepaste zorgstructuur een tweede kans te geven. Tweedeling in de zorg is iets wat AKT absoluut niet wil en AKT gaat op zoek naar betaalbare woonomstandigheden voor zorgbehoevende ouderen. AKT denkt hierbij aan realistische mogelijkheden om kleinschalige woningen te realiseren waar ouderen hun vrijheid behouden, voldoende ondersteuning krijgen en ook elkaar kunnen helpen. Ouderen hebben het recht op zelfstandige woonruimte en privacy, met op hen afgestemde zorg en voorzieningen. Uitgangspunt is dat partnerscheiding zoveel mogelijk voorkomen moet worden! Bij opname van één van de partners in een verpleeg- of zorginstelling moet het mogelijk gemaakt worden om samen te blijven. De centrale overheid moet hierin de gemeente financieel in de gelegenheid stellen om dit mogelijk te maken. ■ ■

Voor meer informatie kijk op www.allekernentroef.nl Op Facebook: www.facebook.com/Allekernentroef

Luc de Vos: “JE MOET TOCH IN JE EIGEN DORP OUD KUNNEN WORDEN!” Het kabinet van VVD en PVDA geeft steeds minder mensen recht op een plek in een zorginstelling, want het is té duur. Ouderen kunnen niet meer beschut wonen, samen eten en bingo spelen, betaald door de overheid. Alleen verpleeghuizen blijven bestaan voor mensen met ernstige beperkingen of zware dementie. 800 verzorgingshuizen in Nederland worden bedreigd, waaronder ook in Putte en Huijbergen! “Met ons uitgangspunt THUIS IN JE EIGEN DORP krijgen mensen de zorg die ze nodig hebben, maar de manier waarop zal wel veranderen. Door verbetering van (gezins-)thuiszorg om eenzaamheid en verwaarlozing te voorkomen én het stimuleren van zorgprojecten”, aldus de Vos. De gemeente moet hierin: ■ Faciliteren om passende zorgvoorzieningen dichtbij en in alle dorpen te vestigen; ■ Ruimte geven aan nieuw- en verbouw van zorgprojecten (bijvoorbeeld in het kader van een dementievriendelijke gemeente); ■ Snel en duidelijk zorgadvies bieden, met minstens één contactpunt in de wijk; ■ Een solide Persoonsgebonden Budgetregeling voor met name huishoudelijke hulp, persoonlijke verzorging en begeleiding; ■ Investeren in de ondersteuning van vrijwilligers en mantelzorgers; ■ Luisteren naar ouderen- en zorgorganisaties én hen betrekken bij gemeentelijk beleid (zoals BWI-Platform Dementieondersteuning); ■ Proactief inspelen op de veranderende zorgwet. ■

www.cdawoensdrecht.nl

Voor ons volledige programma zie onze website: www.d66zuidwesthoek.nl Volg ons op Facebook: www.facebook.com/D66zuidwesthoek

Op het moment dat de verzorgingshuizen in onze gemeente alleen nog maar voor mensen met een Zorg Zwaarte Pakket 5 of hoger beschikbaar zijn, betekent dit naar de mening van de PvdA dat de gemeente het aan zijn oudere inwoners verplicht is om voor een alternatief te zorgen. Een van de mogelijkheden is om de verzorgingshuizen die leeg komen te staan geschikt te maken voor een vorm van senioren huisvesting zoals b.v. wonen met zorg. Daar de gemeente in de volgende periode meer verantwoordelijk wordt voor de zorg en begeleiding van senioren zal je als gemeente wel alternatieven moeten gaan ontwikkelen om aan de opgelegde taak uitvoering te geven, het is namelijk niet alleen de taak die overgaat naar de gemeente maar de gemeente ontvangt hiervoor ook extra financiële middelen en naar de mening van de PvdA dienen die dan ook ingezet te worden voor het doel waar zij voor bedoeld zijn en zeker niet naar het onderhoud van de openbare ruimte of nog erger voor promotiedoeleinden. Het zal dan ook van de kiezer afhangen hoe de gemeente met deze nieuwe taak omgaat, maar men mag van de PvdA verwachten dat zij zich ten volle zal inzetten om deze belangrijke extra taak in het belang van onze senioren goed uit te voeren. ■

www.pvda-woensdrecht.nl

De invoering van nieuwe landelijke regels zorgt er voor dat er vanaf 2020 alleen nog maar verpleeghuizen zullen zijn voor mensen die intensieve zorg (lees: verpleging) nodig hebben vanwege ernstige beperkingen of zware dementie. Verzorgingshuizen zullen dan verdwenen zijn. Iedereen met een ZZP (zorg zwaarte pakket) indicering 1 t/m 4 wordt geacht thuis te blijven wonen met passende (professionele) hulp. In de praktijk blijkt dat oudere mensen zo lang mogelijk thuis willen blijven wonen en vaak niet naar een verzorgingshuis willen omdat ze dit niets vinden. De huidige bewoners van een verzorgingshuis hebben die stap echter al wel gemaakt. Voor deze mensen en ook voor nieuwe bewoners die dat wel willen moet dus een oplossing gevonden worden. Als VVD Woensdrecht zijn wij van mening dat er binnen onze gemeente tenminste één verzorgingshuis op een of andere manier moet blijven bestaan. De oplossing kan zijn om dit in particuliere handen te geven waarbij mensen die gebruik willen maken van zo’n “zorghotel” hiervoor een financiële bijdrage leveren die past bij hun inkomen. De VVD wil daarom de mogelijkheid tot privatisering, naast andere mogelijkheden, onderzoeken waarbij de zorgkeuze voor de oudere inwoners in onze gemeente gewaarborgd zal blijven. ■ ■

www.vvd-woensdrecht.nl www.facebook.com/vvd.woensdrecht


Woensdrechtse Bode 26 februari 2014 - week 9

Informatie

pagina’s Kernen

Hoogerheide, Huijbergen, Ossendrecht, Putte en Woensdrecht

Gemeentehuis Huijbergseweg 3, 4631 GC Hoogerheide

GEMEENTEHUIS GESLOTEN In verband met carnaval is het gemeentehuis gesloten op maandag 3 en dinsdag 4 maart.

Tegen besluiten kunt u (tenzij bij het besluit anders is aangegeven) gedurende 6 weken na de datum van toezending/uitreiking aan de verzoeker, een bezwaarschrift indienen. Inlichtingen over het maken van bezwaar of het instellen van beroep kunnen worden ingewonnen bij de centrale balie of via www.woensdrecht.nl. Hoogerheide, 26 februari 2014

Alleen voor het doen van aangifte van overlijden en/of geboorte kunt u op deze twee dagen terecht van 9.30 – 10.00 uur. Kijk op www.woensdrecht.nl voor reguliere openingstijden en afspraakmogelijkheden.

SPREEKUUR VOOR ONDERNEMERS

INBRAKEN EN DE VAKANTIEPERIODE Hoe herken je een echte boef tijdens carnaval?

Postadres Postbus 24, 4630 AA Hoogerheide Telefoon 14 0164 Fax (0164) — 616331 Postbank: 10.72.375 Rabobank 12.29.02.688 Tnv gemeente Woensdrecht

Internet www.woensdrecht.nl E-mail: gemeente@woensdrecht.nl @GemWoensdrecht www.facebook.com/GemeenteWoensdrecht

Openingstijden Vrije inloop: Ma t/m vrij van 08.30-12.30 uur Dinsdagavond van 17.30-20.00 uur Op afspraak: Ma t/m do van 08.30-16.45 uur Vrij van 08.30-12.15 uur

Spreekuren Burgemeester en wethouders volgens afspraak via bestuurssecretariaat, telefoon (0164) 611103 Spreekuur voor ondernemers: Iedere eerste dinsdag van de maand van 19.00-20.00 uur

Alarmnummer Politie, brandweer, ongevallen 1-1-2 Niet spoedeisende zaken en evt. maken van afspraken 0900-8844

Milieuklachten Provinciaal klachtennummer (073) 6812821 Klachtenlijn Omgevingsdienst Midden- en West-Brabant (013) 2060500

Meldpunt Drugsoverlast 0800-2255888

Calamiteiten-info-lijn 0800-0202010 (gratis)

Openbare verlichting Servicenummer voor storing aan openbare verlichting 0800-6846832 (gratis)

Wilt u als (startende) ondernemer uit de gemeente Woensdrecht wethouder Anton van der Wijst persoonlijk spreken over bedrijfsmatige zaken? Op woensdag 5 maart houdt hij inloopspreekuur tussen 19.00 en 20.00 uur in het gemeentehuis, Huijbergseweg 3 te Hoogerheide. Normaal gesproken is het ondernemersspreekuur altijd de eerste dinsdag van de maand. In verband met carnaval is het eenmalig op woensdag.

TIJDELIJKE VERKEERSMAATREGELEN ■ Ossendrecht In verband met het organiseren van de carnavalsoptocht op 4 maart 2014 wordt een verkeersmaatregel ingesteld van 12.00 uur tot 18.30 uur op de markt te Ossendrecht. Het is niet meer mogelijk om een bezwaarschrift in te dienen. Het besluit is eerder gepubliceerd in de Woensdrechtse Bode van 4 december 2013. ■ Huijbergen In verband met de organisatie van de 64ste Ronde van Huijbergen wordt op 23 maart 2014 van 08.00 uur tot 20.00 uur een tijdelijke verkeersmaatregel ingesteld. ■ Woensdrecht In verband met de organisatie van een Oranjemarkt op 25 april 2014 wordt er op 25 april 2014 van 14.00 uur tot 22.00 uur een tijdelijke verkeersmaatregel genomen.

De tekeningen liggen tijdens openingsuren ter inzage op het gemeentehuis en zijn te raadplegen op de gemeentelijke website www.woensdrecht.nl/afsluitingen.

De vakantieperiode is in aantocht. Een fijne tijd om vrij te zijn. Misschien gaat u er een paar dagen tussenuit of viert u carnaval? Maar let op: ook inbrekers kijken uit naar deze periode; als veel mensen van huis zijn, slaan zij hun slag. Woninginbraak is een aangrijpende gebeurtenis voor de slachtoffers. Daarom doet de politie er alles aan om deze vorm van criminaliteit tegen te gaan. Samen met onder meer gemeenten en woningcorporaties En natuurlijk met u! Zo surveilleert de politie regelmatig om woninginbraken tegen te gaan en daders op te sporen. Vooral in de week vóór en tijdens carnaval, want dan stijgt het aantal woninginbraken. Wat kunt u zelf doen om inbrekers de pas af te snijden? ■ Versiert u uw huis met carnavalsvlaggen en dergelijke, dan is dat voor inbrekers een duidelijk signaal dat u carnaval aan het vieren bent. Zorg dan dat er iemand een extra oogje in het zeil houdt. ■ Doe alsof u thuis bent. Ruim het huis niet extra op maar laat bijvoorbeeld bekers en borden op het aanrecht en de eettafel achter. Zorg dat iemand de post opruimt en dat er een auto op de oprit staat. Gebruik tijdschakelaars op uw verlichting. ■ Maak het de inbreker moeilijk. Goed hang- en sluitwerk is belangrijk. Zorg dat u altijd alles goed afsluit. Ook als u maar even weg bent. Draai de sleutel minimaal één keer om en haal de sleutel uit het slot. Laat geen opstapjes zoals kliko’s en ladders buiten staan. Plaats buitenlampen, bijvoorbeeld met bewegingssensor: inbrekers werken niet graag op een verlichte plek. ■ Leg waardevolle spullen of autosleutels uit het zicht van voorbijgangers. Plak geen briefje op de deur dat u er even niet bent. Hang geen adreslabel aan uw sleutel. Verstop geen sleutel buiten uw huis. Deurmatten en bloempotten zijn geen geheime plaatsen.


Woensdrechtse Bode 26 februari 2014 - week 9

Noteer details en bel! Samen zien en horen we meer. Natuurlijk let de politie op vreemde en verdachte situaties in uw wijk. Zoals u dat natuurlijk ook doet. Hoort of ziet u iets ongewoons? Een vreemde auto, een persoon op de uitkijk of een andere situatie die u niet vertrouwt? Noteer details zoals uiterlijk, kleding, kenteken, merk en kleur, en bel direct de politie. Bij spoed of heterdaad belt u 112 en anders 0900-8844. Zo maken we samen een vuist tegen woninginbraak. Toch ingebroken of een poging gedaan? Doe altijd aangifte. De politie kan dan een onderzoek instellen en gerichter surveilleren. Met uw aangifte kan een aangehouden verdachte mogelijk vervolgd worden. U kunt aangifte doen door een afspraak te maken via 0900 – 8844.

Kijk voor meer informatie op de volgende sites: Voor tips om uw woning te beveiligen kijkt u op www.politiekeurmerk.nl/preventietips. Voor meer preventietips gaat u naar www.politie.nl /onderwerp Woninginbraak. Op www.politie.nl ziet u onder ‘Mijn buurt’ hoeveel woninginbraken in uw buurt gepleegd zijn. Met vriendelijke groet, Uw wijkagent

J. Grinwis (Hoogerheide)

B. Nefs (Huijbergen en Woensdrecht)

ONTVANG GRATIS PER E-MAIL DE BEKENDMAKINGEN VAN DE GEMEENTE Wilt u automatisch op de hoogte worden gehouden van de bekendmakingen van de gemeente Woensdrecht, dan kunt u zich abonneren op de gratis e-mailservice van overheid.nl. U bepaalt zelf welke bekendmakingen uit welk postcodegebied binnen de gemeente u per mail wilt ontvangen. U regelt dit gratis mailabonnement via de e-mailservice op www.overheid.nl door midden op de homepage te klikken op het tekstblok ‘Blijf op de hoogte! Meld u aan en ontvang berichten over uw buurt per e-mail’. Vervolgens doorloopt u een paar stappen, waarbij u kunt aangeven wat u wel en wat u niet wilt ontvangen per e-mail. TIP: Het is aan te bevelen om u te abonneren op alle bekendmakingen van de gemeente Woensdrecht. U krijgt dan ook de algemene berichten én de berichten waaraan niet een specifieke postcode is gekoppeld. Wilt u alle bekendmakingen ontvangen, selecteer dan bij stap 2 ‘Hele gemeente’ en kies bij stap 4 dan voor zowel ‘Lokatiespecifieke bekendmakingen’ als voor ‘Algemene bekendmakingen’. Na het doorlopen van alle stappen, ontvangt u een e-mail om de aanmelding te bevestigen.

✔ WMO ✔ ADVIESRAAD ✔ ✔ WOENSDRECHT OPENBARE VERGADERING WMO ADVIESRAAD Datum: donderdag 6 maart 2014 Tijd: aanvang 19.30 uur Locatie: gemeentehuis (kapel) Huijbergseweg 3 te Hoogerheide

P. Jacobs (Putte)

D. Voorheijen (Ossendrecht)

HANDHAVINGSBELEID VASTGESTELD De gemeenteraad van de gemeente Woensdrecht heeft op 13 februari 2014 het Handhavingsbeleid voor de periode 2014-2017 vastgesteld. De hoeveelheid handhavingstaken is groot. Het is daarom van belang om gericht toezicht te houden en de naleving op effectieve wijze te bevorderen. Hoe de gemeente Woensdrecht dit aanpakt wordt geregeld in het handhavingsbeleid. Het handhavingsbeleid bevat strategieën en kaders om de naleving van wet- en regelgeving te bevorderen, waarbij het streven is om de aandacht zo veel mogelijk te richten op handhavingstaken met een relatief hoog risico. Het Handhavingsbeleid is langs de elektronische weg te raadplegen. U vindt het document op www.woensdrecht.nl onder “bekendmakingen”.

Agenda 1. Opening 2. Vaststellen van de agenda 3. Vaststelling van de notulen van de vergadering van 06.02.2014. Actualiseren besluitenlijst/actielijst 4. Mededelingen DB 5. Ingekomen stukken, uitgaande post en mededelingen Inkomend VBOB-project Woningaanpassing bestaande bouw (informatief) Wonen met gemak (informatief) Uitgaand Mededelingen vanuit ambtelijk secretariaat (C. Korstanje) 6. Voortgang Wmo themagroepen 7. Rondvraag 8. Sluiting

VOORNEMEN TOT OPSTELLING BESTEMMINGSPLAN Rioolwaterzuivering Putte Burgemeester en wethouders van Woensdrecht maken, gelet op het bepaalde in artikel 1.3.1. van het

Besluit ruimtelijke ordening, bekend dat zij voornemens zijn een bestemmingsplan op te stellen ten behoeve van de uitbreiding van de bestaande rioolwaterzuivering aan de Acacialaan te Putte. Op grond van artikel 1.3.1 Bro, wordt hier vermeld dat op dit moment nog geen stukken ter inzage liggen. Verder wordt geen gelegenheid geboden om op grond van artikel 1.3.1 Bro inspraakreacties naar voren te brengen en wordt geen onafhankelijke instantie in de gelegenheid gesteld advies uit te brengen over dit voornemen. De verwachting is dat in het tweede kwartaal van 2014 het ontwerp van het bestemmingsplan klaar zal zijn. Het ontwerp zal dan ter inzage worden gelegd en het is dan mogelijk voor een ieder het ontwerp in te zien en een reactie hierop te geven. Over de terinzagelegging zal apart worden gepubliceerd. Hoogerheide, 26 februari 2014

GENOMEN BESLUITEN Algemene zaken Het college en de burgemeester van Woensdrecht maken bekend vergunning, ontheffing of vrijstelling te hebben verleend voor: ■

Drank- en horecavergunning, artikel 3 Drank- en horecawet voor een horecabedrijf gelegen aan de Raadhuisstraat 2c te Hoogerheide.

Tegen besluiten kunt u (tenzij bij het besluit anders is aangegeven) gedurende 6 weken na de datum van toezending/uitreiking aan de verzoeker, een bezwaarschrift indienen. Inlichtingen over het maken van bezwaar of het instellen van beroep kunnen worden ingewonnen bij de centrale balie of via www. woensdrecht.nl. Verlenging beslistermijn Burgemeester en wethouders van Woensdrecht maken bekend dat zij in het kader van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht hebben besloten voor de volgende aanvraag de beslistermijn te verlengen met een termijn van maximaal 6 weken. ■ Het bouwen van een woning met praktijkruimte Breestraat 4, 4645 ED Putte Ontvangen 20 december 2013


Woensdrechtse Bode 26 februari 2014 - week 9

Omgevingsvergunningen Kennisgeving beschikking Wet algemene bepalingen omgevingsrecht reguliere voorbereidingsprocedure. Burgemeester en wethouders van de gemeente Woensdrecht maken bekend dat zij de volgende omgevingsvergunningen, hebben verleend voor: ■ Het plaatsen van een dakkapel Parklaan 114, 4645 RW Putte Verzonden 13 februari 2014 ■ Het uitbreiden van de woning Herenbaan 7, 4645 RL Putte Verzonden 12 februari 2014 ■ Het huisvesten van zes arbeidsmigranten Dorpsstraat 36, 4634 TS Woensdrecht Verzonden 14 februari 2014 ■ Het legaliseren van een geplaatste dakkapel Marktje 39, 4634 VV Woensdrecht Verzonden 17 februari 2014 De bovenstaande beschikkingen en de bijbehorende stukken liggen gedurende zes weken ter inzage bij de centrale balie tijdens openstellingsuren van het gemeentehuis, Huijbergseweg 3 te Hoogerheide. Belanghebbenden kunnen op grond van de Algemene wet bestuursrecht binnen 6 weken na bovengenoemde verzenddatum tegen dit besluit bezwaar maken. Het bezwaarschrift moet uw naam, adres bevatten, duidelijk maken tegen welk besluit u bezwaar maakt en gemotiveerd, gedateerd en ondertekend zijn. Het bezwaarschrift moet worden gericht aan het college van burgemeester en wethouders, Postbus 24, 4630 AA Hoogerheide. Omgevingsvergunning uitgebreide voorbereidingsprocedure Kennisgeving ontwerp beschikking Wet algemene bepalingen omgevingsrecht uitgebreide voorbereidingsprocedure. Burgemeester en wethouders van de gemeente Woensdrecht maken bekend dat zij in het kader van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht voornemens zijn vergunning te verlenen:

Voor: het verbouwen van een pension, bestaande uit activiteit brandveilig gebruik Locatie: Putseweg 41, 4645 RJ Putte

De aanvraag, de ontwerpbeschikking en de bijbehorende stukken liggen met ingang van donderdag 27 februari 2014 gedurende een periode van zes weken ter inzage bij de centrale balie tijdens de openstellingsuren van het gemeentehuis, Huijbergseweg 3 te Hoogerheide. Tijdens de periode van ter inzage legging kunnen schriftelijk zienswijzen worden ingebracht. Zij moeten worden gericht aan ons college en worden verzonden aan het college van burgemeester en wethouders, Postbus 24, 4630 AA Hoogerheide. In deze periode kunnen ook zienswijzen mondeling worden ingebracht. Voor mondelinge reacties kunt u een afspraak maken met F. Leijting, tel. 14 0164. Wij maken u erop attent dat slechts beroep tegen de uiteindelijke beschikking kan worden ingediend als ook een zienswijze is ingebracht tegen de ontwerpbeschikking en men belanghebbende is.

Het aanleggen van een inrit Vinkenslag 56, 4634 TE Woensdrecht Ontvangen 7 februari 2014 Het wijzigen van de gevelindeling van de berging Canadalaan 2, 4645 HA Putte Ontvangen 14 februari 2014 Het vergroten van de carport Waterdrieblad 2, 4635 BP Huijbergen Ontvangen 14 februari 2014 Het wijzigen van de carport t.o.v. de eerder verleende vergunning Mgr. Nolenstraat 10, 4631 BM Hoogerheide Ontvangen 15 februari 2014 Het legaliseren en wijzigen van de carport t.o.v. de eerder verleende vergunning Van Houtenstraat 31, 4631 BZ Hoogerheide Ontvangen 15 februari 2014 Plaatsen van een carport Calfven 191, 4641 RL Ossendrecht Ontvangen 18 februari 2014

Sloopmeldingen Burgemeester en wethouders van Woensdrecht maken bekend dat zij op grond van het bouwbesluit de volgende melding(en) hebben ontvangen:

Hoogerheide , 26 februari 2014 ■

BINNENGEKOMEN AANVRAGEN/MELDINGEN Omgevingsvergunningen Burgemeester en wethouders van Woensdrecht maken bekend dat zij de volgende aanvragen voor een omgevingsvergunning, waarbij de reguliere voorbereidingsprocedure van toepassing is, hebben ontvangen voor: ■ Het uitbreiden van de bovenverdieping van de woning Raadhuisstraat 25, 4631 NA Hoogerheide Ontvangen 7 februari 2014

Het verwijderen van asbesthoudende dakplaten van een garage OLv Vrouwe ter Duinenlaan 62, 4641 HG Ossendrecht Ontvangen 12 februari 2014 Het slopen van een tuinhuis en het verwijderen van asbest Westerstraat 16, 4635 CV Huijbergen Ontvangen 13 februari 2014 Het verwijderen van asbesthoudende golfplaten van het dak van de berging Canadalaan 2, 4645 HA Putte Ontvangen 14 februari 2014

Hoogerheide, 26 februari 2014

Henk Franken legt verbanden tussen verenigingsleven en cafés

Op kroegentocht door de geschiedenis BERGEN OP ZOOM - Zijn verzameling oude Leut Neut-bonnen met stempels van cafés maakte Henk Franken heel geschiedenis van de Leut Neut-bonnen. In de wieg van de wielrennerij omdat zij een nieuwsgierig. Hij startte een onderzoek naar die cafés om ze beter te leren kennen. Zo ontstond een, inmiddels 1976 zochten vijf kasteleins naar mogelijk- wielerbaan aan tussen de Raayberg en de heden meer publiek naar hun zaak lokken. Pastoor Jutenlaan aanlegden, later werd twintig jaar lange, kroegentocht de geschiedenis in. Franken kwam talloze interessante zaken op het spoor. DOOR MARJET LUBBERS Franken kan uren vertellen over deze gezellige kant van de geschiedenis. Hij bezit een grote collectie aan asbakken, pennen, luciferdoosjes, uithangborden, taps, glazen en andere sporen uit cafés. “Het oudste item

stamt uit 1858. Mijn droom is ooit een eigen museum. Lukt dat niet dan schenk ik later alles aan het Markiezenhof”, vertelt hij. “Ik verzamel niet voor mijzelf, maar om door te geven en bewaar alles met liefde. Niets mag verloren gaan. Ik snap dat mensen dierbare spullen niet kunnen afstaan.

Dan ben ik blij met een foto waarop het is vastgelegd. Net als de verhalen, die verzamel ik natuurlijk ook. Ik heb al met 150 kasteleins gesproken.” Leut Neut Eerst achterhaalde Franken de ontstaans-

Henk Franken achter zijn huisbar waar hij een groot aantal ‘schatten’ uit het Bergse horeca verleden herbergt. FOTO MARJET LUBBERS PAGINA 12

Kees Videler, een Bergse kastelein annex buschauffeur, opperde een gezamenlijk betaalsysteem. Dat was hij op een van zijn reizen door Engeland in een café tegengekomen. Dat leek vijf kasteleins een goed idee en zo ontstonden de eerste Leut Neut-bonnen, een succesformule waar tegenwoordig bijna de gehele Bergse horeca aan meedoet. Verassend Een schat van kennis verkreeg Franken door het uitpluizen van de drankvergunningen tussen 1881 en 1970. “Dat was vierenhalf jaar werk, eigenlijk één grote puzzel waarvan ik alle stukjes combineerde tot waardevolle informatie”, vertelt Franken. “De cafés waren een belangrijke ontmoetingsplaats, men zocht er vertier. Vroeger was het thuis vaak armoedig en vol kinderen. Je komt heel verassende dingen te weten. Bekend is dat cafés een belangrijke rol speelden en spelen bij de Vastenavend. Dweilbands oefenden in een café en ook veel bouwclubs ontstonden daar. Maar ook bijvoorbeeld de huidige sportverenigingen die nu een eigen clubhuis hebben, komen vaak uit een café. Gymnastiekvereniging Udi trainde in het zaaltje van café De Korenbeurs, De Raayberg stond aan

deze wielerbaan het eerste voetbalveld van Dosko.”

Te veel cafés Ook ontdekte Franken dat er aan het eind van de negentiende eeuw in Bergen op Zoom eigenlijk ´te veel´ cafés waren. “Er was veel klandizie door de functie als garnizoensstad en handelsreizigers op doorreis. In die tijd zorgde openbare dronkenschap voor veel overlast. De regering legde in 1881 het schenken van sterke drank aan banden. Alle kasteleins moesten een vergunning aanvragen en zo ontdekte ik dat er destijds 136 cafés waren. Qua inwonersaantal mocht Bergen op Zoom slechts 36 vergunningen uitgeven. Daarna zie je het ontstaan van zogenaamde bierlokalen, gewoon in de huiskamers. Daarvoor was geen vergunning nodig. Op het hoogtepunt waren er 180 plekken waar je kon drinken.” Boek In samenwerking met de Stichting Industrieel Erfgoed Bergen op Zoom (SIEB) schrijft Franken aan het boek Bergen op Stap dat vermoedelijk eind 2015 verschijnt. Nieuwe bijdragen zijn altijd heel welkom, contact via email: henkikkefranken@home.nl of telefoonnummer 0164-234985.


Grootste vastenavond winkel van de regio. Enorm assortiment! U kunt bij ons terecht voor:

Boutershemstraat 54-56 Bergen op Zoom Tel. 0164 244892

Bergse zakdoek v.a. â‚Ź1,99 Nep blommen Spullen voor op oe oedje of jas Serpentine -11 rolletjes voor â‚Ź2,50 Buttons Confetti -3 zakjes voor â‚Ź1.00 Brillen

www.bergsedumphal.nl

HET VLEESPALEIS

Soepjurken en trouwjurken Gordijnen Hoedjes

Speldjes Bontmutsen en -jassen Handtassen Rokken en schorten Jassen

Solexjassen Beenwarmers en handschoenen Pruiken Kindernarrenpakjes Dweilen Maskers Kinderjassen en -helmen

en vele andere artikelen Antwerpsestraatweg 78 Bergen op Zoom, 0164-262163

WEEKAANBIEDINGEN

590 275 345 90 4 75 OF GEMARIN L E R U T A N S IB kilo 3 R 1 . E ... ... ... ... ... SPAR ... ... 98 UREL OF GEKRUID T A N S K IC T S 0 M am U gr 50 ..1 ... ... KIPDR ... ... ........................

o ..........................1 kil ................................ .... K U T S N A FILETLAPJES OF A ............. 500 gram .............................. ... ... ... E T U IN M SPEKLAPJES À LA ................... 1 kilo .............................. ... ... ... ... ... T K A EH HALF OM HALF G EERD.................... 1 kilo

KT ..............................

GEBRADEN GEHA

500 gram GRATIS

r

Uit onze grillcorne

S .....de derde IB R E R A P rt 2014 S N E T R t/m dinsdag 4 maa ri 3 SOO ua br fe 26 g da ns zijn geldig van woe Deze aanbiedingen Maandag 3 maart gesloten! Dinsdag 4 maart geopend tot 13.00 uur

CURSUS HAARKNIPPEN april in uw regio! Tel: 015-3618033 www.SELFLINE.nl

www.internetbode.nl voor het (gratis) aanleveren van al uw nieuws

- Advertorial -

Welkom op onze contactavond D.V. 26 maart

Algemeen Belang Zuidwesthoek

Frans Hoppenbrouwers wil iets betekenen voor Putte PUTTE - De toog in zijn Snookerpalace verruilen voor een zetel in de raadszaal van de gemeente Woensdrecht zal hij niet doen, maar Frans Hoppenbrouwers wil met ABZ wel iets betekenen voor Putte en zijn inwoners. “Mensen met vragen kunnen binnenstappen bij mij in de snookerclub. Ik heb altijd inloopspreekuur.â€? Hoewel vooral bekend als sportliefhebber en horeca-ondernemer, noemt Hoppenbrouwers, nummer 19 op de kieslijst van Algemeen Belang Zuidwesthoek, met name verkeersveiligheid en de zorgproblematiek als zaken waar hij zich voor in wil zetten in het belang van de Putse bevolking. Hoppenbrouwers houdt zijn hart vast bij verkeerssituaties zoals hij ze vrijwel dagelijks ziet op de Antwerpsestraat. “Levensgevaarlijk. Op het Nederlandse deel heeft rechts voorrang, maar Belgische automobilisten duwen door omdat het aan hun kant van de grens een voorrangsweg is. Dat moet anders. We kunnen niet afwachten tot er slachtoffers vallen of er een auto een huis of een winkel binnenrijdt.â€? Ook de ďŹ etsstrook die er ligt, vindt Hoppenbrouwers veel te link. “Vanaf de EmtĂŠ-supermarkt tot aan de grens is de weg veel te smal als er twee auto’s elkaar tegemoet komen. Je ziet vooral ďŹ etsende ouderen en kinderen de stoep op gaan omdat het op de rijbaan te riskant is.â€? Verder is Hoppenbrouwers het niet eens met het ‘uitsterfbeleid’ voor zigeuners dat nu geldt voor het plaatselijke woonwagenkamp. “Als daar een plek vrijkomt, mag die niet door jongeren worden opgevuld. Die moeten in het dorp zelf gaan

wonen. Maar het is een hechte gemeenschap, die blijven liever bij elkaar. Sta dat dan toe. Die mensen zijn prima ingeburgerd in Putte, zijn lid van allerlei verenigingen. Bergen op Zoom heeft het uitsterfbeleid ook al afgeschaft.â€? Hoppenbrouwers maakt zich zorgen over alle zaken die vanuit Den Haag op het bordje van de gemeente worden gelegd. “Meer werk voor minder geld. Natuurlijk zit het economisch niet mee, maar er wordt te veel afgeschoven. Ik besef dat er ďŹ nancieel weinig rek is, maar ik wil met onze ABZ-wethouder Hans de Waal zoeken naar andere keuzes.â€? Wat Hoppenbrouwers in elk geval niet wil, is dat bezuinigingen in de ouderenzorg ertoe leiden dat senioren vanuit de Beukenhof in Putte naar elders zouden moeten verhuizen. “Dan krijgen die ouderen vaak toch minder aanloop en dat is erg voor die mensen. Nee, je moet oude bomen niet verplaatsen.â€? Wie wil praten met Hoppenbrouwers, is welkom in The Snookerpalace. “Ik zit hier al 27 jaar, weet wat er leeft in Putte, ken veel inwoners en hun kinderen. Als mensen vragen hebben, zorg ik dat ze bij de wethouder terecht komen. En dat ze antwoord krijgen. Wie mij een beetje kent, weet dat ik zo in elkaar zit.â€?

Het goedkoopst in container-verhuur Prijzen zijn incl. BTW

6 m3 Container voor :

Stoppen ! met roken Lasertherapie

De behandeling wordt vergoed. www.praktijknatuurlijkbeter.nl tel. 0164-254602

- bouw en sloopafval â‚Ź 230,- puin â‚Ź 115,- A-B hout â‚Ź 110,-

Afslanken met succes!

Bespaar snel en installeer onze app via www.euromilieu.nl

DE BEHANDELING WORDT VERGOED www.praktijknatuurlijkbeter.nl tel. 0164-254602

6WUXLNKHL‡9&6SUXQGHO 7HO

Lasertherapie

Verlangen en vertrouwen mens & Relatie vindt jouw toekomstige liefde Bel voor meer informatie:

Lia van der Wel 0165-388816 Of 088-0221900 (landelijk)

Jan Jochems HANDEL

EN

TRANSPORT

TE KOOP:

Bestratingsmaterialen en sierkeien, speciaal gebakken, 5, 7 en 10 duimers. Dit alles direct leverbaar tegen zeer concurrerende prijzen.

VERHUUR:

Afvalcontainers

van 6 m3 tot 40 m3 Tel. 076 - 5976060 GSM 06 - 53937700

Of kijk op www.mens-en-relatie.nl

Sierwerk van Elzakker Geulweg 35 - Sint-Maartensdijk

Gespecialiseerd in massief hekwerk dat op maat wordt gemaakt. Hekwerk, poorten, raam- en deurbeveiliging, automatisering, balkonhekken, verlichting, schoorsteenkappen, industriehekken, glittermatten, diverse laswerkzaamheden etc. Voor info, vrijblijvende offerte en/of openingstijden: Tel & fax: 0166 66 19 98 / mobiel 06 51 03 91 32 / Tel & fax: 0164 61 65 77 www.sierwerkvanelzakker.nl


‘Honderden jonge KPJ’ers laten het afweten nu ze niet mogen drinken’

Eerste schuurfeest 2014 heeft last van nieuwe alcoholregels

Nieuwe uitdaging voor vrijwillige toeristische wandelaar OSSENDRECHT - Wie volgt een toeristisch wandelaar op bij de wandeling van de Volksabdij in Ossendrecht naar Kasteel Sterckshof te Antwerpen. Wandelaar Nico Kamp heeft altijd met veel plezier en met hart en ziel gewandeld in de gemeente Woensdrecht, op de Kalmthoutse Heide, langs Domein De Oude Gracht in Kapelle-Hoogboom, in het Peerdsbos te Brasschaat, in het Domein Vordenstein te Schoten en tenslotte in Domein Terrivierenhof te Antwerpen-Deurne. Eind vorig jaar heeft Nico Kamp een mijlpaal bereikt. Hij is immers op een leeftijd

aangekomen, waarin hij andere dingen gaat doen dan wandelen. Voor een nieuwe vrijwillige toeristische wandelaar liggen er kansen in het verschiet. In eerste instantie gaat hij de wandelroute van Ossendrecht naar Antwerpen vernieuwen. Als vrijwillig gids kan hij mensen uit de streek uitnodigen een dagwandeling mee te maken. Hij begeleidt dan op een dag medewandelaars op een gedeelte van de gehele route. Daarnaast kan hij als vrijwilliger de volledige route als meerdaagse tocht pasklaar aanbieden aan wandelaars buiten de provincie via de website van De Wandelsite. Belangstellend, bel dan 0164245125.

dinsdag 4 maart 2014 (Carnavalsdinsdag) zijn alle poliklinische afdelingen van het Lievensberg ziekenhuis gesloten, met uitzondering van de afdeling Spoedeisende hulp. Alleen jongeren ouder dan achttien jaar konden zaterdag een pilsje kopen.

FOTO ERWINNET.NL

OUD GASTEL - De nieuwe alcoholregels die gelden sinds 1 januari en stellen dat jongeren onder de 18 jaar geen alcohol mogen drinken, heeft zijn uitwerking gehad op het allereerste schuurfeest in de regio van dit jaar. Waar een dergelijk evenement als het Winterschuurfeest normaal gesproken zo’n 800 bezoekers trekt, bleef de teller nu steken op 400. Grote afwezigen waren vooral de KPJ’er jonger dan achttien jaar. Bennie Oomen, voorzitter van KPJ Oud Gastel, betreurt het gevolg van de nieuwe wet, maar hoopt dat de afname niet voor andere jaarlijkse evenementen zal gelden. DOOR VERA DE GEUS Het was een gezellig WinterSchuurfeest, afgelopen weekend in Oud Gastel. De organisatie, KPJ Oud Gastel, had de nodige voorbereidingen getroffen. “Dit is het eerste schuurfeest waarbij jongeren onder de achttien helemaal geen alcohol meer mogen drinken. Jongeren onder de achttien krijgen een ander kleur bandje dan de bezoekers ouders dan achttien. Daaraan konden het barpersoneel en de medewerkers in de zaal zien wie er alcohol mag drinken en wie niet. Het gebeurt wel dat oudere bezoekers bier doorgeven aan jongere bezoekers, maar dan volgt er een fikse waarschuwing. In de meeste gevallen was dat voldoende om herhaling te voorkomen. Gelukkig maar, want wie een tweede keer de fout ingaat, wordt van het feest verwijderd”, aldus Oomen. “Het tonen van een legitimatiebewijs bij de deur is een must, alleen dan kun je een band voor boven die achttien krijgen, als je dat ook echt bent natuurlijk. Ook al zie je er bij

wijze van spreken uit als dertig jaar, zonder geldig legitimatiebewijs krijg je een bandje voor onder de achttien.”

‘Hopelijk is dit geen voorbode’ Om het feit dat KPJ Oud Gastel serieus omgaat met de wet kracht bij te zetten, droegen de medewerkers achter de bar en in de zaal shirts met NIX18, gerelateerd aan de landelijke campagne. “Deze hebben we gekregen van ‘t Veerhuis”, laat de voorzitter weten. Controle Oomen geeft aan dat de wet voor KPJ Oud Gastel niet direct gevolgen heeft qua werkwijze, omdat barpersoneel toch al naar bandjes moest kijken, maar dat deze wel gevolgen heeft voor de bezoekersaantallen. “Je merkt gewoon dat de jongeren onder de achttien jaar wegblijven.

www.lievensbergziekenhuis.nl

Zilvermeeuw

Voorheen vormde deze groep zeker vijftig tot zestig procent van de mensen die binnen stonde, maar nu waren het er nog geen honderd. We hadden nu 450 bezoekers, terwijl dergelijke evenementen normaal gesproken zeker 800 bezoekers trekken”, weet de voorzitter. “Normaal gesproken ligt de verhouding echt anders en is het veel drukker. Ik heb sterk het gevoel dat de jongeren thuis blijven of elders heen gaan waar minder streng gecontroleerd wordt. Dat is spijtig.” Bomvol Oomen vertelt desgevraagd dat de nieuwe wet niet bepaald gunstig is voor de KPJkas, maar heeft er vertrouwen in dat bij de bekende jaarlijkse evenementen zoals TrekkerTrek, Spuitbal en de Bunderfeesten geen terugloop van het aantal bezoekers zal zijn. “Dat hoop ik ook oprecht, want bij de schuurfeesten in de zomer moet de tent echt bomvol zitten, wil het rendabel zijn. Alleen dan kunnen we als KPJ de winter overbruggen”, besluit hij.

KORTE BERICHTEN Collectanten gezocht: Tijdens de landelijke collecteweek Fonds Gehandicaptensport van 30 maart t/m 5 april gaan duizenden collectanten, vrijwilligers en verenigingen collecteren. Dit doen zij met het doel om zoveel mogelijk geld op te halen voor de gehandicaptensport, want om als gehandicapte te kunnen sporten zijn vaak aanpassingen nodig. Aanpassingen aan bijvoorbeeld het sport,- en spelmateriaal of de sportaccommodatie maar ook extra begeleiding en speciaal vervoer. Daar is geld voor nodig. Daarom houdt Fonds Gehandicaptensport een landelijke collecte. Fonds Gehandicaptensport zoekt collectanten. Aanmelden bij mevr. W. Lammerts: wilna. lammerts@home.nl, tel. 016-5549903. HOOGERHEIDE Oud papier VV Meto: Op donderdag 27 februari haalt VV Meto oud papier op in de volgende straten: route 2: Prins Clausstraat, Prins Hendrikstraat, Kromstraat, Matthias Wolffstraat, Kloosterstraat, KLM laan, Van Weerden Poelmanlaan, Lorentzstraat, Van ‘t Hoffstraat, Ossendrechtseweg, bejaardenwoningen e.o., Dennenlaan, Schapendreef, Putseweg Zuidkant, Huijbergseweg v.a. Pastoor v. Roeselstraat, gehele Planduintjes t/m Putseweg noord. Ook kan men inleveren bij de containers bij Jac. van Hoek, sportpark aan de Huijbergseweg. Bingo: KBO Hoogerheide/Woensdrecht houdt op vrijdag 28 februari om 13.30 uur een bingo. Zaal open vanaf 13.00 uur. Ook niet leden vanaf 50 jaar, zijn van harte welkom. Tijdens de pauze is er een loterij met mooie prijzen. Café/zaal De Boulevard, Raadhuisstraat 119, Hoogerheide. OSSENDRECHT Stiltewandeling: Zondag 2 maart neemt Kees Zwinkels de deelnemers weer mee langs de mooiste plekken in het Abdijbos. De stiltewandeling begint met een korte inleiding over het thema: Jij en ik. Belangstellenden kunnen zich deze zondag rond 10.00u melden bij de receptie van de Volksabdij in het restaurantgebouw De Blauwe Pauw, O.L.V. ter Duinenlaan 199, 4641 RM Ossendrecht. Vooraf aanmelden is niet nodig. Deelname is gratis. Voor meer informatie: tel. 0164-672546 (receptie). PAGINA 14

De Zilvermeeuwtjes.

WOENSDRECHT - Voor vijf Zilvermeeuwtjes was de zondagmiddag van 23 februari weer lekker gevuld. Z&PV de Krabben organiseerde in de Schelp in Bergen op Zoom de 4e OWKW voor startvergunninghouders.

Tessa Nuijten (2002): 100m wisselslag in 1.44.39 PR en 50m vrije slag in 41.28 PR Jurre Schipper (2002): 100m schoolslag in 1.50.90 PR en 50m vrije slag in 36.89 Sibbe Schipper (2000): 100m schoolslag in 1.38.35 PR en 50m vrije slag in 34.41 PR

De Zilvermeeuwtjes zwommen niet mee in het klassement, maar wilden wel graag wat leuke tijden zwemmen en deze keer eens zelf een leuke afstand uitkiezen. Dit resulteerde voor hen in 2 nieuwe tijden en 5 persoonlijke tijdsverbeteringen. Dus een verloren middag was het zeker niet.

Volgend weekend geen wedstrijden voor de Zilvermeeuw, wel (carnavals)vakantie. De eerstvolgende wedstrijd is op 16 maart. Dan vindt de 2e ronde in de Zuidelijke Cirkel voor Masters plaats in zwembad de Plantage in Hoogerheide. De week daarop zijn de recreanten weer aan de beurt en nog een week later alweer de wedstrijdzwemmers. Dus weer voor elk wat wils bij zwemvereniging de Zilvermeeuw. Nieuwsgierig geworden? Kijk dan op www.zvdezilvermeeuw.nl

Individuele resultaten: Sofie van der Velden (2005): 100m rugslag in 2.04.64 NT en 50m vrije slag in 49.67 Auke Schipper (2004): 100m rugslag in 2.12.16 NT en 50m vrije slag in 49.77


Zanco Mode

www.

landhuistekoopbreda.nl Kijk op deze website voor alle info.

E 

puur

]Ve

11.80

10.

Kortemeestraat 9 (in ‘t Vierkantje) "ERGENOP:OOMs 

Totale Leegverkoop DE ERKENDE nog 4 weken

33 50% KORTING 3. KG JES EP RE KIP SCHOUDERKARBONADE 3KG RUNDERGEHAKT 3KG KIPFILET 2KG RUNDERLAPPEN 2KG KALKOEN- op=op 99 VARKENSLAPPEN 49 ERWTEN- 98 DRUMSTICKS KG 2. met klein beentje KG 2. SOEP 1LTR 3. > NATUREL >INDIAN >PIRI-PIRI

ROOSENDAAL | VOLTASTRAAT 9 | MAROS.NL

09

‡3RRUWHQ RRNDXWRPDWLVFK

‡,QGXVWULsOHKHNZHUNHQ ‡*DDVKHNZHUNHQ ‡6LHUKHNZHUNHQ ‡%DONRQKHNNHQ

Rucphensebaan 58, 4714 RE Sprundel Tel. 0165 - 383817, Fax. 0165 - 388656 www.verstijlenhekwerken.nl

Bouw-Vak Bouwshop

STOFFEERDER VOOR $%3+5.$)' ADVIES!

A-MERKEN VOOR '2//4(!.$%,302)*:%.40%

20%

De Putse Vishandel Antwerpsestraat 75 4645 BC Putte (Tervoplein) tegen over de Em-Te Tel. 0031 (0)164 - 603 831 www.deputsevishandel.nl info@deputsevishandel.nl openingstijden: maandag gesloten din-don 09.00-17.30 u vrijdag 09.00-18.00 u zaterdag 09.00-17.00 u zondag 09.00-16.00 u

De Kapelse Vishandel Dorpsstraat 28 2950 Kapellen (BelgiĂŤ) Telefoon 03 - 6640466 www.dekapelsevishandel.be info@dekapelsevishandel.be Openingstijden: dins t/m vrijdag 09.30 -17.30 u zaterdag 09.00 -17.00 u

STUCADOORSBEDRIJF

Vercammen Voor al uw stucwerk. Gratis offerte!

Stukadoren - Sierpleister - Spuiten Sierplafonds - Buitengevels - Isolatie Tel. 0164-604542

www.stucadoorsbedrijfvercammen.nl

AUTOMONTAGEBEDRIJF

JOKO

‡6ORRSORRSVFKDGHDXWRÂśV PRWRUVWHNRRSJHYUDDJG ‡$OOHJHEUXLNWHRQGHUGHOHQ RQOLQH ‡9ULMZDULQJELMRSKDOHQ ‡5HSDUDWLHHQRQGHUKRXG Lid ARN-Stiba-RDW 0DDOEHUJHQVWUD:HUQKRXW 7HO LQIR#MRNR]XQGHUWQO ZZZMRNR]XQGHUWQO

De goedkoopste verf in de regio !!!! Poortweg 8 4613 BW Bergen op Zoom T 0164-254680 www.bouw-vakbouwshop.nl (webshop) info@bouw-vakbouwshop.nl

GRATIS JURIDISCH ADVIES INLOOPSPREEKUUR: Iedere dinsdag 17.00 tot 19.00 uur Pasteurlaan 1 Bergen op Zoom (nabij Lievensberg Ziekenhuis)

OF MAAK TELEFONISCH EEN AFSPRAAK: 0164-266600

VITAK Advocaten

In 2014 komt waterschap Brabantse Delta naar u toe.

Op 10, 11 en 12 maart 2014 organiseert het waterschap weer de jaarlijkse Waterschapskringen. De leden van het dagelijks bestuur willen graag met u van gedachten wisselen over ontwikkelingen die voor u van belang zijn. Hoe kan het waterbeheer u daarbij ondersteunen? Lever met deze bijeenkomst uw bijdrage in de ontwikkeling van het nieuwe Waterbeheerplan voor de periode 2016-2021! U bent om 20.00 uur van harte welkom op ÊÊn van de volgende bijeenkomsten: Maandag 10 maart: De Parel Zalencentrum, Prinses Margrietstraat 15 in Fijnaart Dinsdag 11 maart: De Tijd, Antwerpseweg 24 in Rijsbergen Woensdag 12 maart: ’t Maoske, Middelstraat 24 in De Moer Loon op Zand Vanaf 19.30 uur zijn de deuren geopend voor de ontvangst met een kopje koffie of thee. Waterschap Brabantse Delta Bouvignelaan 5, 4836 AA Breda, Postbus 5520, 4801 DZ Breda T 076 564 10 00, F 076 564 10 11 E info@brabantsedelta.nl, I www.brabantsedelta.nl

70% 30% ✔ STYLING ADVIES ✔ SHOWROOMS ✔ VRIJBLIJVEND AAN HUIS ✔ DESIGN PVC VLOEREN.NL ✔ WEBSHOP ✔ LEGSERVICE ✔ SNELLE LEVERING ✔ TOT 70% VOORDELIGER ✔ GROTE VOORRAAD A-MERKEN ✔ RUIM 20 JAAR ERVARING ✔ FLEXIBEL ✔ DUURZAAM

WWW.SJERKSLAGMOLEN.NL

4!0)*4s,!-).!!4 6).9,s06#6,/%2%. '/2$)*.%.s3(544%23 ZONWERING

Uitnodiging voor alle agrariÍrs! Bent u agrariÍr en wilt u meepraten en meedenken over het werk van waterschap Brabantse Delta, de nieuwste inzichten over risico’s op wateroverlast en andere zaken die voor u van belang zijn? Kom dan naar ÊÊn van de drie regionale bijeenkomsten.

50%

huid- en laserklinieken ‡SROLNOLQLHNHQGHUPDWRORJLH‡KXLGWKHUDSLH %HUJHQRS=RRP0LGGHOEXUJ*RHV Bij ons kunt u terecht voor veilige en effectieve anti-rimpelbehandelingen en huidverjonging: 5LPSHOÀOOLQJPHW5HVW\ODQH %RWR[EHKDQGHOLQJHQ )UDFWLRQDO/DVHUHQ&2IUDFWLRQDOODVHU HQGHQLHXZH8OWKHUDSLHWHJHQKXLGYHUVODSSLQJ Verder alle laserbehandelingen tegen overbeharing, couperose, pigmentvlekken, huidoneffenheden, kleine spatadertjes en nog veel meer...

Er weer jonger uitzien... zonder plastische chirurgie

(UID ENLASERKLINIEK"ERGENOP:OOMsIn Zorgcentrum ,IEVENSBERG"OERHAAVEPLEINDs64"ERGENOP:OOM s swww.huidlaser.nl (UID ENLASERKLINIEK-IDDELBURGsIn Barcode gebouw 0ARK6ELDZIGTs$2-IDDELBURGs www.dermateam.nl > Huid- en laserkliniek Goes "EATRIXLAANs0.'OESs www.dermateam.nl

Putte Antwerpsestraat 47 Tel. 0164 - 606918 Openingstijden: di. t/m zo. 11-16 u. Oost-Souburg Kanaalstraat 22 (bij AVA KEUKENS) Tel. 0118 - 475052 Openingstijden: woe. t/m za. 11-16 u. Mobiele showroom AAN HUIS ma. t/m za. van 09-18 u. of op afspraak Tel. 06 - 20131204 Groothandel Putte NL Postbaan 44 Afhalen voor particulieren op afspraak Tel. 06 - 20131204

MET DE

VAN SERVICE


‘Stap in de goede richting’

Gemeenten binden strijd aan tegen schoolverzuim WOENSDRECHT - Een convenant en een dienstverleningsovereenkomst werden op woensdag 19 februari door maar liefst vijf verschillende wethouders van Onderwijs getekend. De gemeenten Roosendaal, Bergen op Zoom, Woensdrecht, Steenbergen en Halderberge gaan intensief samenwerken op het gebied van leerplicht.

EXCLUSIEVE BODE DAGEN zater BIJ SKIDÔME &mazonddaagg 1165 art 20 14

Skidôme Rucphen & Skidôme Terneuzen

50% KORTING ACTIE

De onderwijswethouders Cor van Geel (Steenbergen), Anton van der Wijst (Woensdrecht), Hans Verbraak (Roosendaal), Ad Coppens (Bergen op Zoom) en Jan Paantjens (Halderberge) ondertekenen het convenant. FOTO LUELLE KOOP

DOOR LUELLE KOOP In West-Brabant is de regionale samenwerking hierin aan het groeien. Een convenant tussen de gemeenten in West Brabant West is daarom een goede stap. Wethouder Jan Paantjens, gemeente Halderberge, is zeer content over deze samenwerking. ‘’In de toekomst zullen we nog meer stappen moeten zetten, maar dit is zeker een stap in de goede richting”, aldus de wethouder. Diploma De gemeenten geven aan dat het tekenen van dit convenant bedoeld is het om het voor de gemeenten, maar ook zeker voor de scholen, makkelijker te maken met betrekking tot de controle van de leerplicht. Wethouder Ad Coppens, gemeente Bergen op Zoom, wil benadrukken dat dit alles om het belang van het kind gaat. ‘’Het is belangrijk dat de kinderen hun diploma halen, zodat ze later beter in de arbeidsmarkt liggen,’’ aldus Coppens. De leerplichtambtenaar controleert samen met de scholen of de leerlingen de leerplicht naleven. Niet alleen de controle is erg belangrijk, ook de

voorlichtingen die de ambtenaren geven maken veel indruk. Zij vertellen de leerlingen waar het belangrijk is dat je naar school gaat en wat de gevolgen zijn als je dit niet doet. Terugdringen Sinds een tijd is er een team aanwezig in Oost-Brabant, die de samenwerking ook is aangegaan. De cijfers wat betreft het schoolverzuim en schooluitval zijn aanzienlijk verbeterd. Uiteindelijk is dat ook het doel van de nieuwe ‘netwerkorganisatie’ tussen de vijf gemeenten; het verder terugdringen van dit verzuim. Voor de wethouders is het duidelijk hoe dat gerealiseerd gaat worden.

‘Het is belangrijk dat we volhouden’ Er komt meer eenduidigheid. Er komt één manier van werken vanuit één bepaalde visie waardoor er dus een gezamenlijk beleid wordt vastgesteld. De scholen in de verschillende gemeenten zullen ook ieder één aanspreekpunt krijgen waardoor het

voor scholen makkelijker is om contact op te nemen met de leerplichtambtenaar, wat de processen sneller op gang brengt. Voor de ouders en/of kinderen kan deze nieuwe vorm van samenwerken voordelen met zich meebrengen. Wanneer er binnen een gezin de kinderen naar school gaan in verschillende gemeenten is het fijn dat er op dezelfde wijze wordt gewerkt en gehandhaafd. Herverdeling Doordat er per school één gezicht aangewezen zal worden is het logisch te denken dat er een herverdeling heeft plaatsgevonden. Dat is inderdaad gebeurd, maar zonder consequenties op personeelsgebied volgens de wethouders. Er zijn dus geen gedwongen ontslagen gevallen. De leerplichtambtenaren blijven werken als ambtenaar en elkaar als gemeente aanvullen wanneer dat nodig is. Wethouder Paantjens benadrukt nogmaals dat dit een stap in de goede richting is, maar dat de gemeenten zich niet rijk moeten rekenen. ‘’We moeten vol blijven houden en de handen ineen slaan willen we het schoolverzuim terugdringen tot een minimum.’’

BWI bedankt vrijwilligers HOOGERHEIDE - Vrijdagmiddag 21 februari heeft de Brede WelzijnsInstelling (BWI) Woensdrecht een High Tea/ Coffee voor haar vrijwilligers gehouden. 75 vrijwilligers werden bedankt voor hun waardevolle inzet. Vrijwilligers zijn voor de BWI heel erg belangrijk. Zonder hen zou de BWI veel van haar taken niet kunnen uitvoeren. Zij zijn onze oren en ogen in de kernen en hebben daarbij een belangrijke signaalfunctie. Door hun inzet weet de BWI waar ze activiteiten en projecten op moet ontwikkelen. De BWI heeft 108 vrijwilligers, waarvan velen structureel een grote hoeveelheid uren inzetten. High Tea/ Coffee De High Tea/ Coffee werd erg gewaardeerd door de vrijwilligers. De opkomst was groot. Er hebben 74 vrijwilligers genoten van de heerlijke hartige en zoete hapjes, in combinatie met thee of koffie. De

High Tea/ Coffee vond plaats in het multifunctioneel centrum De Biezen in Putte. Uitleg ANBI en BWI vacaturebank De maatschappelijk makelaar heeft deze middag aangegrepen om over twee belangrijke onderwerpen informatie te geven. De BWI is een ANBI (algemeen nut beogende instelling). Dit betekent dat zij en haar vrijwilligers gebruik kunnen maken van bepaalde belastingvoordelen. De BWI vrijwilligersvacaturebank is bijna gereed. Hierin kan straks iedereen in de gemeente Woensdrecht, die (meer) vrijwilligerswerk wil gaan doen, bij de BWI of bij een andere vrijwilligersorganisatie, openstaande vacatures vinden. Ook hierover is deze middag uitleg gegeven. Afscheid en jubilarissen Deze middag is eveneens afscheid genomen van drietal vrijwilligers die de afgelopen periode gestopt zijn met hun vrijwilligerswerk voor de BWI. Daarnaast

was er extra aandacht voor 20 jubilarissen. Zij doen allemaal al meer dan 10 jaar vrijwilligerswerk voor de BWI en haar rechtsvoorgangers SWOW en GOW. De afscheid nemende en jubilerende vrijwilligers gingen allen naar huis met een mooie bos bloemen. Voor een aantal jubilarissen was er nog een extra attentie, in de vorm van een windlicht. Bubbels De High Tea/ Coffee werd afgesloten met een glas bubbels om te toosten op alle vrijwilligers en de gezamenlijke toekomst. De BWI kan, enkel door de inzet van haar vele vrijwilligers, haar missie vervullen en ervoor zorgen dat iedereen in Woensdrecht deel uit kan maken van de samenleving. Voor meer informatie over vrijwilligerswerk bij de BWI kunt u contact opnemen met onze maatschappelijk makelaar Antje Walhout, a.walhout@bwiwoensdrecht.nl of via het contactformulier op de website www.bwiwoensdrecht.nl PAGINA 16

Proefles skiën of snowboarden 2 uur vrij skiën of snowboarden 1 uur tuben en sleeën

van € 29,50

2 heats ijskarten (Rucphen) GlowGolf (Rucphen)

van € 34,50

TUBEN

v.a. € 27,50 van € 9,50

v.a. € 6,50

GLOWGOLF

voor € 14,75 voor € 13,75 voor € 4,75 voor € 17,25 voor € 3,25

IJSKARTEN

Bestel je tickets online via: internetbode.nl Voorwaarden en meer informatie: www.internetbode.nl

KNBB Snookercompetitie

Snookerpalace Putte zorgt voor bekerstunt PUTTE - Snookerpalace Putte heeft voor een stunt gezorgd in de landelijke bekercompetitie van KNBB Snooker. De Putse eersteklasser schakelde met 5-1 het Utrechtse HVTC Ozebi uit, dat een niveau hoger speelt in de hoofdklasse. Ward van Doren uit Essen gaf het goede voorbeeld door de Utrechtse captain Eddie Bongers met een 34-break te verslaan. Halsterenaar Peter van Someren maakte via een longpot op de laatste roze bal een einde aan de illusies van Marcel Woudenberg.

Bongers revancheerde zich met een 25-break tegen Peter de Brie uit Halsteren, maar Van Doren bracht de stand op 3-1 in Puts voordeel door Woudenberg op een 29-break te trakteren. De Brie hoogde ten koste van Woudenberg de score tot 4-1 op, waarna Van Someren met winst op Bongers de eindstand op het bord zette. Snookerpalace Putte is zo doorgedrongen tot de laatste 32 teams. De Putse equipe, die in de reguliere competitie nog in de race is om de eersteklassetitel, moet nog één ronde overleven om zich te plaatsen voor de nationale bekerfinale met de beste zestien ploegen.

Let’s go to the movies OSSENDRECHT - Zit jij in groep 1 t/m 5 of in groep 6 t/m 8 je tijd te verdoen om toch maar vooral een goed rapport te halen? Spannend hè … maar niet heus! Droom je er tussen het leren door wel eens van hoe het zou zijn om als een beroemde acteur door het leven te gaan of als een knappe filmdiva? Lijkt het je geweldig om op straat door iedereen om een handtekening gevraagd te worden? Trek dan je filmkleren aan, veeg je ambities bij elkaar en ga in de meivakantie met ons mee naar Ossywood, hét filmparadijs van West-Brabant. D e plaats waar dromen werkelijkheid worden, de plek waar actie, romantiek, avontuur en fantasy samenkomen. Join the crew en maak van je vakantie één grote spannende film!

Wij zorgen er voor datje de rol van je leven kunt spelen en je zult zien dat het applaus vanzelf komt. Als een echte filmster leiden we je over de rode loper en zetten we je in de spotlights! Beleef het allemaal en laat je dromen uitkomen! Wil jij ook ontdekken waar je filmtalenten liggen en straks misschien wel met een Oscar terugkomen? Schrijf je dan in voor dit avontuurlijke kamp. Zit je in groep 1 t/m 5 dan ga je op kamp van 26 t/m 28 april. Zit je in groep 6 t/m 8 dan ga je op kamp van 29 april t/m 2 mei. Kijk voor meer informatie op onze website www.kvs-ossendrecht.nl Schrijf je in voor 15 maart want vol=vol. Er wordt gekeken naar volgorde van binnenkomst. Voor tussentijdse vragen kunt u bellen naar 0164-673914 of een email sturen naar info@kvs-ossendrecht.nl


Onder meer Louis Bovee vertelt over volkszanger

Frans Bauer centraal in Kruispunt

Kijkavond Remise Ossendrecht

FIJNAART - Het televisieprogramma ‘Kruispunt’ van de RKK staat zondag in het teken van Frans Bauer, Nederlands OSSENDRECHT - Ook dit jaar weer or- Wederom rijd er een busdienst tegen een ganiseert Stichting Wjeeldrecht haar kleine vergoeding. populairste volkszanger. jaarlijkse kijkavond op de Remise te Ossendrecht op vrijdag 28 februari. Dit jaar is het Bekek ‘t van alle kaante het motto.

Kinderen kunnen vanaf 19.30 komen kijken en vanaf 20.30 zijn alle anderen welkom.

Opstappen: 21.10u Kerk Huijbergen; 21.20u pleintje Woensdrecht; 21.30u Kerk Hoogerheide; 21.40u aankomst Remise; 22.00u Herberg Hoogerheide. 2 bussen retour tussen 24.00 en 00.45 uur. We hopen jullie allen te mogen verwelkomen.

Poffertjesbal HOOGERHEIDE - Op 2 maart zal het jaarlijkse poffertjesbal gehouden worden in MFC het Kloosterhof. Ook dit jaar belooft het weer een leuke middag te worden voor alle jonge Snoekskes en Snoekinnekes. Tijdens deze middag zullen er genoeg poffertjes gebakken worden voor iedereen. Naast het smullen van de poffertjes kan er ook genoten worden van het bezoek van de

Wjeeldrechtse kabouter Plop en Kwebbel. Zij zullen om 15 uur het poffertjesbal bezoeken. Om 16 uur komt ook Prins Fon met zijn gevolg. Gedurende de middag is er gezellige muziek van verschillende dweilbandjes. De middag wordt georganiseerd door muziekvereniging de Scheldezonen en MFC het Kloosterhof. De middag begint om 14.00 uur en de entree en poffertjes zijn gratis.

Ier Eddut bekekt oew toekomst HOOGERHEIDE - Ook deze carnaval organiseert dweilband Ier Eddut weer hun jaarlijkse Wjeelbal. Frans Bauer met zijn biograaf Louis Bovee.

VAN ONZE REDACTIE Wie is hij? Wat drijft hem? Hoe gaat hij om met tegenslagen? Bestaat er een verschil tussen de mens Frans Bauer en de artiest Frans Bauer? Dat zijn vragen die aan bod komen in de uitzending, die zondag om

ARCHIEFFOTO

23.20 uur begint op Nederland 2. De uit Stampersgat afkomstige journalist Louis Bovee probeert deze en andere vragen te beantwoorden. Bovee schreef de biograďŹ e over de zanger, die in 2007 verscheen. Voor het programma is Bovee geďŹ lmd bij zijn ouderlijk huis in Stampersgat, op het

woonwagenkamp in Fijnaart en voor het huis van Frans Bauer. Naast de journalist komen Bauers zanglerares Mieke Werger uit Oud-Gastel aan het woord en is er een rol voor Koos Alberts, het jeugdidool van Frans Bauer. Kruispunt is zondag om 23.20 uur te zien op Nederland 2.

Cultuur historica wil vooroordelen woonwagenbewoners wegnemen

Motto dit jaar is: Ier Eddut bekekt oew toekomst. Kun jij de toekomst voorspellen en denk je dat jij de waarzegger, paragnost of zigeuner bent waar Ier Eddut naar op zoek

Kinderoptocht De Poorte en De Stappen HOOGERHEIDE - Alle kinderen van De Poorte den De Stappen lopen donderdagmiddag 27 februari mee in de jaarlijkse kinderoptocht door Hoogerheide en de dorpskern Woensdrecht.

Onderzoek naar Reizigers

WEST-BRABANT - Cultuurhistorica Gerda Godrie-van Gils uit Etten-Leur is vorig najaar een onderzoek begonnen naar de woonwagenbewoners in Noord-Brabant. Volgens Godrie nomen woonwagenbewoners zichzelf graag Reizigers, een bevolkingsgroep die vanaf de eerste woonwagenwet in 1918 sterk gediscrimineerd is door de Van groep 1 t/m groep 8 zijn de kinderen overheid en de burgermaatschappij. al maanden bezig om skelters en karretjes DOOR PETER HOUTEPEN Van Gils meent dat dit al blijkt uit de memorie van toelichting op deze wet en vele publicaties van de overheid die bol staan van vooroordelen. “Deze mensen waren nergens welkom en werden overal geweerd. Ze moesten in de jaren zestig van kleine lokale kampjes naar grote regionale kampen om vervolgens in de jaren zeventig weer verspreid te worden over diverse gemeenten. Begrijpelijk dat er een spanningsveld ontstond tussen gemeenten en woonwagenbewoners met vaak negatieve gevolgen.â€? Er is al veel over deze groep gepubliceerd, aldus de cultuurhistorica, maar bijna altijd vanuit het perspectief van het overheidsbeleid. SpeciďŹ ek Noord-Brabant heeft door de jaren heen ook veel meer woonwagenstandplaatsen gehad dan de overige provincies. Het ligt in de bedoeling van Gerda Godrie om de geschiedenis van deze woonwagenbewoners in Noord-Brabant te reconstrueren, waardoor

wellicht meer begrip ontstaat voor hun levenswijze. “Ze hebben een speciďŹ eke cultuur wanneer het gaat om religie, rituelen, onderwijs, sport enzovoorts. Door het uitsterfbeleid, dat de overheid vanaf de jaren negentig hanteert, dreigt hun speciďŹ eke cultuur steeds meer verloren te gaan.â€?

is, kom dan op zondag 2 maart naar cafĂŠzaal In de Zon in Hoogerheide, zaal open vanaf 20.30 uur. Diverse regionaal en ver daar buiten bekende dweilbandjes zullen deze avond muzikaal opluisteren. Ook Prins Fon en zijn gevolg zullen deze avond weer Van Alle kaante komme bekijke.

om te bouwen tot heuse carnavalswagens of een originele act te verzinnen voor de loopgroep. Geheel volgens het motto van Wjeeldrecht nodigen de kinderen iedereen uit om hun bouwsels van “alle kaante bekijken�. De optocht start vanuit basis-

Contact De Etten-Leurse heeft al contact gehad met enkele Reizigers, maar ze zou toch graag meer informatie verkrijgen van deze bevolkingsgroep. “ Wellicht zijn er ook nog mensen die in het verleden op een of andere wijze met deze bevolkingsgroep beroepsmatig of als vrijwilliger contact hebben gehad.� Wellicht onnodig te zeggen dat Godrie niet zit te wachten op nog meer vooroordelen, want die heeft ze al genoeg gehoord. Het gaat dus om autochtone woonwagenbewoners, niet om zigeuners of kermisexploitanten.

school de Poorte. De bonte stoet vertrekt daar om 13.00 uur en loopt via de Van de Zandestraat, Dorpsstraat, Nieuweweg, Bloemenlaan (waar de kinderen van De Stappen aansluiten), Bomenlaan, Struikenlaan, Nederheide, Fortuinstraat, Berglaan. De kinderen van De Stappen lopen daarna via de Stallaertstraat, Van de Zandestraat en Dorpsstraat naar hun eigen school. Ook prins Fon en zijn gevolg zal aanwezig zijn om de optocht te aanschouwen en de prijzen uit te reiken. Na de optocht zal er gezamenlijk gedweild worden op het schoolpleinen.

Klokkenmakerij

TE HUUR

APPARTEMENT De Brouwerij OSSENDRECHT oppervlakte Âą 85m2 direct beschikbaar

info 076-5985462

Informatie is welkom via e-mail: Gerdagodrie@planet.nl

Vakkundige restauratie: ‡DQWLHNHXXUZHUNHQ ‡PRGHUQHXXUZHUNHQ ‡ZLM]HUSODWHQ :LOJHQVWUDDW2XGHQERVFK 7HO ZZZNORNNHQPDNHULMGHWLMGQO

Diergeneeskunde in Roosendaal op Hoog niveau Baarmoederontsteking Baarmoederontsteking bij honden is lastig te herkennen. Er zijn geen echte symptomen te noemen waar een baasje op moet letten, vaak zijn er slechts vage klachten. Als voorbeeld nemen we het geval van Tess, een vrolijke zevenjarige labrador. Haar baasje heeft een afspraak gemaakt om Tess te laten onderzoeken. Ze maakt zich niet echt zorgen, maar vindt Tess wat zeurderig en ‘anders dan anders’. Tess lijkt minder ďŹ t, al gaat ze wel graag mee uit. Ze heeft een keer overgegeven, maar

dat komt wel vaker voor, als ze eens iets verkeerds gegeten heeft. Ook drinkt en plast Tess meer dan anders. Ze is niet gesteriliseerd en is 6 weken geleden loops geweest. Bij het onderzoek vallen geen echte bijzonderheden op. Tess heeft geen koorts maar is wel wat gespannen bij het bevoelen van haar buik. Ook heeft ze wat aangeplakte haren bij haar plasser. Gezien de informatie van de eigenaar en het lichamelijk onderzoek wordt gedacht aan een ontsteking in de baarmoeder. Met een echograďŹ sch onderzoek van de buik kan dit gelukkig snel worden bevestigd. Uit bloedonderzoek blijkt dat met de nieren nog niets aan de hand is. Helaas is een behandeling met medicijnen vaak niet effectief bij een baarmoederontsteking. Daarom

wordt bij Tess het advies gegeven te opereren: de baarmoeder en eierstokken moeten worden verwijderd. Tess is de volgende ochtend geopereerd en mocht ‘s middags al weer naar huis. Haar baasje is gelukkig erg alert geweest en heeft goed gehandeld toen ze merkte dat Tess zich anders gedroeg.

Dierenhospitaal Visdonk, Visdonkseweg 2a, 4707 PE Roosendaal Dierenhospitaal Visdonk locatie Tolberg, Tolbergcentrum 53, 4708 GB Roosendaal T 0165 583 750

F 0165 583 755

E dierenhospitaal@visdonk.nl I www.dierenhospitaal-visdonk.nl

2 4 U U R 7 DAG E N P E R W E E K B E R E I K B A A R PAGINA 17

Wij zijn 24 uur per dag, 7 dagen in de week bereikbaar. Spreekuur volgens afspraak.


District Markiezaten ziet daling in inbraken

400 jaar Protestantse gemeente in Ossendrecht

Flinke daling woninginbraken in Woensdrecht WOENSDRECHT – In Woensdrecht is een fikse daling in het aantal woninginbraken gemeten in 2013. Het gaat om een daling van meer dan 26 procent. Daarmee scoort Woensdrecht ver boven het gemiddelde in politiedistrict de Markiezaten. Daar werd een daling van 7,3 procent genoteerd. Niet alle gemeenten uit het district wisten vorig jaar het aantal woninginbraken terug te dringen.

Gebiedsofficier van justitie Kim Tax, voorzitter van de WOS-aanpak Giel Janssen en districtchef van de politie Fred Stegman (vlnr) geven uitleg over de inbraakcijfers. FOTO THIJMEN ALLEMAN

DOOR THIJMEN ALLEMAN In 2012 kreeg de politie melding van 122 inbraken in de gemeente Woensdrecht. Dat aantal lag een jaar later op 90. Daarmee scoort Woensdrecht ver boven het gemiddelde in de regio, want niet bij alle gemeenten daalde het aantal inbraken. Zo werd er bijvoorbeeld in Moerdijk een stijging van 183 naar 241 inbraken gemeten, wat neerkomt op een toename van 30 procent WOS “De daling in de regio komt voort uit de WOS-aanpak, waarbij we ons richten op woninginbraken, overvallen en straatroven”, licht burgemeester van Halderberge en tevens de voorzitter van de WOS-aanpak, Giel Janssen toe. “Dat zijn misdrijven met grote gevolgen voor mensen. Je merkt dat slachtoffers lang bezig zijn om daarvan te herstellen. Niet zozeer door de gestolen spullen, maar door de situatie waar ze mee te maken krijgen. Dat iemand bijvoorbeeld jouw huis is binnengedrongen.” Om het leed voor deze mensen zo veel mogelijk te voorkomen, werken politie, justitie en gemeente intensief samen met elkaar en

andere partijen. “Zo zijn er bijvoorbeeld afspraken met woningcorporaties, om hun huizen beter te beveiligen. Daar staat tegenover dat wij als gemeente weer beter nadenken over de omgeving. Bijvoorbeeld meer verlichting om inbrekers minder kans te geven.” Preventie Dat zijn maatregelen die gericht zijn op preventie en de integrale samenwerking zet daar ook sterk op in, volgens districtchef Fred Stegman van de politie. “Preventie blijft het beste middel tegen woninginbraken. Daarom geven wij ook veel voorlichting aan bewoners over het beter beveiligen van hun woning. En niet alleen door aanpassingen, maar ook door goed te controleren of alles in het slot is gedraaid als mensen even weg gaan. Wij drukken ze ook op het hart om bijvoorbeeld in de komende carnavalsperiode daar extra op te letten. De politie ziet tijdens feestdagen, wanneer mensen van huis zijn, een stijging in het aantal inbraken.” Volgens de districtchef is er nog een andere belangrijke rol weggelegd voor burgers. “Als mensen iets zien wat ongewoon of verdacht is, dan moeten ze gelijk 112 bellen.

Jan van Elzakkerlezing: 500 jaar Geuzen en Papen OSSENDRECHT - Voor een stampvolle kerkzaal in de Protestantse Kerk van Ossendrecht met ongeveer 150 mensen vertelde Jan van Elzakker donderdagavond 20 februari het verhaal van Abraham, ‘Brammetje’ Costerius (gewoon Koster dus eigenlijk…), de eerste dominee van Ossendrecht en omstreken van vier honderd jaar geleden. Hij schilderde dat verhaal met grote streken in het sociale en politieke vlak van destijds, hoe kwam die man eigenlijk hierheen, wat deed zijn pa ervoor, bij de val van Antwerpen en wat was de invloed van de Beeldenstorm die vanuit het zuiden door de lage landen woedde? Hoe zat het met Oranje en zijn vrienden Van Sint Aldegonde en de Geuzen die door de Engelse Rooms Katholieke koningin “Bloody Mary” de Theems werden uitgejaagd en bij windstilte voor Den Briel kwamen te liggen? Hoe verliep het met de burgerbevolking van Staats Brabant en welke rol speelde de eigenaren van de Berghoeve (van Aartsen?) die griffier waren of raadgever van

Maurits? Hoe zat het met de Fransen, waren die niet als bevrijders hier welkom als mede Rooms Katholieken in een omgeving gedomineerd door Protestantse bestuurders op hoge posten? Gelukkig ook de constatering dat de laatste twintig jaar er sprake is van verregaande oecumene, hoewel dat heden weer afgezwakt lijkt te gaan gaat worden, zeker vergeleken bij wat er vijfentwintig jaar geleden aan werkgroepen en diensten al bestond. Een geestdriftige oud leerkracht had een groot publiek ademloos aan de lippen hangen. Jong en oud luisterde met grote aandacht naar een lang en goed gebracht verhaal, soms doorweven met plaatselijke anekdotes over de Mayberg met een schuil/schuurkerk, de molen van Hoogerheide en de Stompe Toren die veel aan zich voorbij heeft moeten zien komen… Na afloop werd rond de klok van tien een drankje genuttigd en door velen nog genoeglijk nagepraat. Waarbij ook nog reclame gemaakt werd voor een trip naar Gent en Maria Horebeke in de z.g. Geuzenhoek in België op 6 september. Een goed begin van een feestelijk jaar.

Des te eerder wij iets weten, des te eerder kunnen we ingrijpen. Onlangs hebben we nog twee bij de politie bekende inbrekers kunnen pakken, omdat een bewoonster een belletje heeft gepleegd.” Begin Ook gebiedsofficier van justitie Kim Tax vindt de rol van burgers belangrijk. “Deel van het succes van deze aanpak, komt door hen. Hulde aan de inwoners dus.” Justitie draagt haar steentje bij aan de aanpak, door sneller te handelen nadat een inbreker is gepakt. “Wij willen de verdachte zo snel mogelijk voorleiden, om te proberen om hem vast te kunnen houden, in afwachting van een proces. Iedere inbreker die vastzit, kan niet inbreken lijkt me.” Ondanks dat de betrokken partijen tevreden zijn over het resultaat, hopen ze in de toekomst het aantal inbraken verder te kunnen terugdringen. “7,3 procent is mooi, maar het is nog maar een begin”, licht Fred Stegman toe. “We willen eigenlijk terug naar de situatie van 2009. Toen waren er in heel het district 906 inbraken, tegenover 1154 vorig jaar. Deze aanpak gaat helpen om het cijfer verder terug te dringen.”

Jan gaat op in zijn gloedvolle verhaal.

FOTO: LEO DEN HEIJER.

VV ODIO Uitslagen jeugd Zaterdag 22 februari ODIO A1-N.Borgvliet A1 13-1 ODIO B1-Roosendaal B2 0-1 Kruisland C1-ODIO C1 4-3 ODIO E1-Roosendaal E4 1-9 Halsteren E7-ODIO E2 5-2 Fendert F1-ODIO F1 6-3

ODIO F2-NOAD’67 F1 3-1 Uitslagen senioren Zondag 23 februari Grenswachters 1-ODIO 1 3-3 RCS 4-ODIO 2 0-5 ODIO 3-Victoria’03 5 3-0 ODIO 5-NSV 4 1-0 Halsteren VR1-ODIO VR1 1-3

KERKELIJK NIEUWS PAROCHIE DE BRON Bestaande uit de parochiekernen Huijbergen, Ossendrecht, Hoogerheide, Woensdrecht en Putte. Pastoor Hans de Kort, priester tel. 0164-672400 of 06-12866859. Pastor Bert Grotaers, priester tel. 0164852375 of 06-12778986. Diaken Egbert Bornhijm, tel. 06-50614779. Pastoraal werkster Myriam de Jong-Smits tel. 0165567077. Voor het aanmelden van een doop in parochie De Bron zie de website: www. samenkerk.nl O.L.VROUW HEMELVAART HUIJBERGEN Adres: Boomstraat 1 (in de kerk) 4635 CX Huijbergen, 0164-642330, locatiehuijbergen@kpnmail.nl. Voor parochie-aangelegenheden: Br. Marcus 0164-642650; Mevr. Phielix 0164-653565. Misintenties kunnen worden opgegeven bij de receptie van Ste. Marie 0164-642650. Zondag 2 maart 9.30u Woord- en Communiedienst. Voorganger: diaken E. Bornhijm. Muzikale verzorging: Gemengd koor. Intenties: Frans en Cor Broosus-Goense; jgt. Jan en Lieske Dekkers-van Eekelen; jgt. Fons Machielsen, Voor alle zieken in onze parochie. Woensdag 5 maart

Aswoensdag Regionale viering om 19.00u in Ossendrecht en Hoogerheide. ST. GERTRUDISKERK OSSENDRECHT Adres: Dorpsstraat 7, 4641 HV, t. 672400; locatieossendrecht@kpnmail.nl. Parochie De Bron inz. Ossendrecht. Zondag 2 maart 11.00u Eucharistieviering met caritascollecte. Voorganger: pastor Rud Smit. Lector: R. v. Put. Misdienaar: Nathan v. Winden. De zang wordt verzorgd door het dameskoor. Intenties: overl. leden R.K. Bond voor Ouderen; Frans v. Loon v.w. verj. Dinsdag 4 maart 19.00u Vanwege carnaval geen eucharistieviering in de Adolphinekapel. Woensdag 5 maart 19.00u Aswoensdagviering in de kerk. Voorganger: diaken E. Bornhijm. Lector: R. Prop. Vrijdag 7 maart 14.00u Aanbidding in de Adolphinekapel. Overleden: Sjaak v. Loon; Jo Bogers; Jan Baptist Joosen. O.L. VROUW HEMELVAART HOOGERHEIDE Parochiecentrum: Raadhuisstraat 134, 4631 NJ, Hoogerheide, 0164-612521; locatiehoogerheide@kpnmail.nl. Openings-

tijden parochiekantoor: dinsdag, woensdag en vrijdag van 9.00-11.30u. Zondag 2 maart 9.30u Eucharistieviering. Voorganger: emeritus pastoor Rud Smit. Muzikale verzorging: gemengd koor Hoogerheide. Koster: Ad Stuijts. Lectrice: Mirjam Geers. Intenties: o.o. Jan Wils en Leny Simons; Janus v. Pul e.v. Riet Bogers als jgt. Dinsdag 4 maart 8.30u Geen eucharistieviering: Woensdag 5 maart 19.00u Woord- en communieviering. Voorganger: emeritus pastoor Albert Damen. Koster: Ad Stuijts. Lektor: Ad de Keijzer. Na afloop van de viering is er gelegenheid tot het ontvangen van een askruisje. Mededelingen: Op dinsdag 4 maart is het parochiekantoor gesloten. H. JOSEPH WOENSDRECHT Parochiecentrum: Raadhuisstraat 134, 4631 NJ, Hoogerheide, 0164-612521; locatiehoogerheide@kpnmail.nl. Openingstijden parochiekantoor: dinsdag, woensdag en vrijdag van 9.00-11.30u. Zaterdag 1 maart 17.00u Eucharistieviering. Voorganger: emeritus pastoor Albert Damen. Muzikale verzorging: gemengd koor Woensdrecht. Koster: PAGINA 18

Sofie v.d. Helm. Lectrice: Rieky Oerlemans. Misdienaars: Sabine v. Druten. Intenties: voor alle zieke en overleden parochianen. Zaterdag 1 maart 19.00u Woord- en communieviering; carnavalsviering. Voorganger: Jeroen Houben, p.w. Koster: Jos Peters. Intenties: voor alle zieke en overleden parochianen. Mededelingen: Op dinsdag 4 maart is het parochiekantoor gesloten. Op woensdag 5 maart is er in de kerk te Hoogerheide om 19.00 uur een woord- en communieviering met als voorganger emeritus pastoor Albert Damen. Na afloop van de viering is er gelegenheid tot het ontvangen van een askruisje.

PROTESTANTSE GEMEENTE WOENSDRECHT Kerkgebouw: Dorpstraat 10, 4631 HW, Ossendrecht, 0164-672991, info@pkgw.nl, www.pkgw.nl Zondag 2 maart 9.45u: ds. E. Rooze uit Antwerpen.

ST. DIONYSIUSKERK PUTTE Intenties en/of mededelingen, indien parochiekantoor is gesloten, graag in een gesloten enveloppe (met daarbij het verschuldigde bedrag) in de brievenbus op het kerkplein (de groene zijdeur). Postadres: Antwerpsestraat 35, 4645 BB Putte, 0164602491; locatieputte@kpnmail.nl. Zaterdag 1 maart 19.00u Eucharistieviering. Voorganger: Pastoor (EM) A. Damen. Intenties: t.e.v. O.L.Vrouw van Altijddurende Bijstand. De 2e collecte is voor de Caritas t.b.v. Syrië.

CEL-KERK ‘Levend Woord Brabant-Zeeland’ Pastors: Jorden & Debora Spijker, Plantagelaan 8, 4631 CS Hoogerheide, 0164612927, jordenspijker@home.nl, www. lwgbz.nl. Iedere week zijn er Open Celgroepen, kleine groepen, in Hoogerheide en Bergen op Zoom. Heb jij (u) belangstelling, informeer bij ons. Zondag 2 maart 10.30u: Celebration, kerkdienst, met Jorden & Debora. Locatie: Kastanjelaan 53A (tussen 53 en 55), Bergen op Zoom.

SAINTE MARIE HUIJBERGEN Ingang kapel via Staartsestraat 2. Tel. 0164-642650. Contactpersoon: Br. Marcus de Deijn. Eucharistievieringen: zon- en feestdagen 9.30 uur. Dinsdag en donderdag 8.00 uur. Woensdag 5 maart: 09.30u Aswoensdagviering met askruisje.


Binnen en buiten spelen in een landelijke omgeving met boerderijdieren.

www.vtt.nl

Ook voor kinder- en familiefeestjes.

Openingstijden: wo-vr-za-zo van 10.00 tot 19.00 u

GEZOCHT: CNC-DRAAIERS, CNC-FREZERS ÉN WERKVOORBEREIDER

CNC-DRAAIERS / CNC-FREZERS Ben jij een teamspeler, heb jij je SOM opleiding niveau 3 afgerond of vergelijkbare ervaring als &1&GUDDLHURI&1&IUH]HUEHQMHĂ€H[LEHOHQZLOMH LQWZHHSORHJHQGLHQVWZHUNHQ"'DQEHQMtMPLVVFKLHQ ppQ YDQ GH &1&GUDDLHUV RI &1&IUH]HUV GLH ZLM zoeken voor onze CNC-draaibanken of voor onze &1&KRUL]RQWDOHHQYHUWLFDOHEHZHUNLQJVFHQWUD -H]XOWELMRQVPHWGLYHUVHPDWHULDOHQZHUNHQ]RDOV aluminium, gietijzer, staal, RVS en diverse superDOOR\V :DW EHWUHIW DDQSDN HQ JHUHHGVFKDSVNHX]H EHQMH]HOIYHUDQWZRRUGHOLMN(UZRUGWYDQMHYHUZDFKW GDWMHNXQWSURJUDPPHUHQDDQGHPDFKLQHHQGDWMH PHWGLYHUVHPHHWJHUHHGVFKDSSHQRYHUZHJNXQW

0165 342478

gehele Wij zijn de eopend! eek g carnavalsw navalszondag Behalve ekcagĂŠrĂŠn peuterochtenden) (deze we

Scherpenbergsebaan 55 Rucphen www.denscherpenberg.nl

WERKVOORBEREIDER (CALCULATOR / PLANNER)

Heb jij een HBO denk- en werkniveau :7% pQ DI¿QLWHLW PHW GH YHUVSDQLQJ" =LMQ YRRUXLWGHQNHQSODQQHQHQLQNRSHQMHQLHW YUHHPG" %HQ MH RRN QRJ NODQWYULHQGHOLMN FRPPXQLFDWLHI QDXZNHXULJ ÀH[LEHO pQ VWUHVVEHVWHQGLJ" /LHIVW PHW HHQ JRHGH EHKHHUVLQJ YDQ (QJHOVH HQ 'XLWVH WDDO .RUWRP HHQ HFKWH ¾URWV LQ GH EUDQGLQJœ" 'DQEHQMLMGLHJHQHGLHZH]RHNHQ

Voor sfeervol tafelen en bijzondere ontvangsten

www.lapucelle.nl

-H ]XOW ORSHQGH RUGHUV EHJHOHLGHQ LQFOXVLHI FRQWDFWHQ PHW NODQWHQ VXUYH\RUV HQ OHYHUDQFLHUVWRWDDQGHIDFWXUDWLH

T: 0164 266445

E: info@lapucelle.nl

immermans Verspaningstechniek b.v., gevestigd in Oudenbosch is een metaalbewerkingsbedrijf wat de afgelopen 25 jaar voortdurend heeft geĂŻnvesteerd heeft in vakmensen en een geavanceerd machinepark. Timmermans Verspaningstechniek heeft daarmee een vooraanstaande reputatie opgebouwd als toeleverancier. Ons team bestaat uit circa 40 enthousiaste medewerkers die in twee-ploegen werken.

TWij bieden je afwisselend werk binnen een dynamische omgeving, een passende vergoeding en prima secundaire arbeidsvoorwaarden. Onze werkwijze kenmerkt zich door een open en persoonlijk karakter, korte communicatielijnen en ‘de wil’ om samen tot prestaties van formaat te komen! Ben jij niet bang voor een uitdaging? Stuur dan zo spoedig mogelijk je sollicitatie incl. cv naar Timmermans Verspaningstechniek t.a.v. Dhr. Timmermans of vul het sollicitatieformulier in op onze website www.vtt.nl waar je overigens nog veel meer informatie kunt vinden over wie we zijn en wat we doen. We horen graag van je!

De Gorzen 17

Aannemersbedrijf van Haaften B.V. Sierbestrating van Haaften

Wij zijn leverancier van o.a.: ^Ĺ?ÄžĆŒÄ?ÄžĆ?ĆšĆŒÄ‚Ć&#x;ĹśĹ? ůŽŏŚƾƊĞŜ ^Ä?Śƾƍ ĹśĹ?ĞŜ dĆľĹ?ĹśÇ€ÄžĆŒĹŻĹ?Ä?ĹšĆ&#x;ĹśĹ? ^ƉĞĞůƚŽĞĆ?ƚĞůůĞŜ dĆľĹ?ĹśÄ?ĞĞůĚĞŜ dĆŒÄ‚ĹľĆ‰Ĺ˝ĹŻĹ?ŜĞĆ?ÍŹ^ĹŹÄžĹŻĆšÄžĆŒĆ? KÇ€ÄžĆŒĹŹÄ‚Ć‰Ć‰Ĺ?ĹśĹ?ĞŜ

erk, Aanleg, grondw tsen riolering, plaa ǀĂŜÄ?ůŽŏŚƾƊĞŜ

Paasdijkweg 19A, 4693 RE POORTVLIET Tel.: 0166 61 92 00 Pilootweg 5, 4696 RJ STAVENISSE Tel.: 0166 69 29 77

‡ 4731 TV Oudenbosch ‡ Tel. 0165 31 18 65 ‡ www.vtt.nl

WWW.VANHAAFTENPOORTVLIET.NL _________________ voor onze winkel in ESSEN _________________

DANS EN ONTMOET ELKAAR GEVRAAGD

COMMERCIEEL MEDEWERKER (m/v)

VOOR WEEKENDWERK ERVARING IN VERKOOP IS GEWENST

Kandidaten sturen een gemotiveerde brief + C.V. naar Bedtime, t.a.v. Jan Van Gool, Peepolderlaan 8, 2910 Essen of via mail naar directie@bedtime.be Bedden - Matrassen Boxsprings - Kasten - Bedtextiel

bedtime www.bedtime.be

Wij zijn per direct op zoek naar een enthousiaste

0RQGK\JLÉşQLVW (m/v)

Tel. 0165 303332

www.vanewouw.nl

POOLS BOUWBEDRIJF

Schriftelijke reacties aan:

Verbouw, Renovatie, Badkamers, Keukens, Schilderwerk, Stucwerk.

*-%RV Noordzijde Haven 54 4611 GT BERGEN OP ZOOM

'XXU]DPHRSORVVLQJHQELMYOLHJHQ KRXWZRUPPROOHQUDWWHQPXL]HQ SDSLHUYLVMHVvogeloverlastZHVSHQHQ]

Voegwerk! vakbekwame

VOEGER

ZEELANDHALLEN * 9-16.30 uur

(0113) 57 38 81

www.ongediertespecialist.nl

BETAALBAAR EN BETROUWBAAR Meer info: www.klussenpool.nl of bel Derek, 06-30652303

Uw

BELASTINGAANGIFTE vakkundig ingevuld tegen betaalbare prijs bij u aan huis. tel.: 0653406935

dewitevenementen.nl / 0251-31 90 90

PAARDENBAKKEN, STAL- EN MONTAGEWERK

Werktijden in overleg 6DODULÉşULQJYROJHQV190VFKDDO

VOGELVRIJ VERKLAARD

MRT

Infra & verhuur

zoekt voegwerk

06-55887266

WWW.HOBBYKAS.NL

Budget kas

â‚Ź 350,-

Alu-pro kas

v.a. â‚Ź 925,-

Combi-pro kas

v.a. â‚Ź 950,-

IN ZAAL KOUTERSHOF (NAAST DE KERK)

TE RIJSBERGEN VRIJDAG 28 FEBRUARI !!! LIVE MUZIEK RINI MARIJNISSEN Zaal open 19.30 uur Start 20.00 uur 6 km ten zuiden van Breda. Tel: 0622414307

www.bootrijsbergen.nl Carnavalskleding niet verplicht, mag wel !! Wij verloten 3 prijzen die in carnavalskleding komen !!

Boomkwekerij / Hoveniers Hoogerheide LEILINDE MET REK â‚Ź 32.50 DAKPLATAAN â‚Ź 34.75 GROENE BEUK 100/125cm â‚Ź 0.95 0164-616707 of 06-30429026 0113-552255 Valkestraat 15, Hoogerheide vofakkermans@hotmail.com Openingstijden: zaterdag van 09.00 tot 16.00 uur of op afspraak.

Victoriaanse kas v.a. â‚Ź1400,Bel voor onze folder/prijslijst

Tuinrenovatie Tuinaanleg, Snoeibeurt Tuinafval nemen wij gratis mee

EMBREGTS KASSEN

www.hoveniers-hoogerheide.nl

Showterrein met 36 kassen Gors 70 Hoeven 0165-502506

Maak vrijblijvend een afspraak met ons


e

s e k wa

!

ijs r p

Mooie deal !

en

goede

PVC al vanaf

4 meter gratis

it voor e

Ho

ll

d an

4e strekkende meter gratis

CreeĂŤr een groot leefeiland! Een mooie sfeer maker en lekker warm!

95 27,

Tapijt

lite

Mooie deals voor je huis!

Kies uit halftransparante of juist lekkere volle en warme stoffen

per m2

Gordijnen al vanaf

Onderhoudsarm en onverwoestbaar

50 20, per meter

TMC, de leukste interieurspecialist die de verwachtingen overtreft! Alle winkels zijn op maandag gesloten

TMC Koudekerke

TMC Kruiningen

TMC Bergen op Zoom

TMC Goes

Dorpsplein 35

Zandweg 1b

Van Konijnenburgweg 13

Marconistraat 13

(0118) 55 55 33

(0113) 38 26 26

(0164) 27 44 77

(0113) 22 41 02

www.tmcbinnenhuisadviseurs.nl

Dw 20140226  
Dw 20140226