Page 1

THUIS IN DE REGIO

MIDWEEKEDITIE

O P L AG E :

V L I S S I N G S E

26 FEBRUARI 2014 WEEK 9

Uitgeverij

22.000

TOTA L E O P L AG E Z E E L A N D EN WEST-BRABANT:

de

bode

ACTUALITEIT

bv

I

Postbus

22,

4880

ONROEREND GOED

AUTO’S

AA

Zundert

I

076

SPORT

Volg ons via twitter: @VlissingseBode

HELPT U UW BUREN?

Te l .

599

8 111

KERKELIJK NIEUWS

I

480.000

www.internetbode.nl VACATURES

‘BOUWEN AAN ÉÉN GEMEENTE WALCHEREN’

‘Noem zalen stadhuis naar helden’

Jos Broeke keert terug op televisie

VLISSINGEN - De VVD in Vlissingen wil de namen van de zalen in het stadskantoor aan de Paul Krugerstraat vernoemen naar ‘personen die van grote betekenis zijn geweest voor de stad Vlissingen’. Ze dient daarvoor donderdag een motie in tijdens de raadsvergadering. De fractie denkt aan mensen als Arie Smit, Isaac Rochusssen, Michiel de Ruyter, Joos de Moor, Bouwen Ewouts en Hendrik van Borsele. De namen van de zalen zijn nu gebaseerd op (voormalige) stedenbanden. Volgens de VVD past haar voorstel beter bij de identiteit van Vlissingen en het maritieme erfgoed. Als het aan de VVD ligt, worden de nieuwe namen in het feestjaar 2015 onthuld.

VLISSINGEN - Weerman Jos Broeke keert terug op de Zeeuwse televisie. Vanaf maart is hij de vaste weerman van CTV Zeeland. In het nieuwe nieuwsprogramma verzorgt hij dagelijks de weersvoorspelling. Daarnaast geeft hij elke vrijdag vanaf 19.00 uur zijn prognose voor de daaropvolgende dagen. Broeke werkte jarenlang voor Omroep Zeeland. ‘Er is geen tweede weerman te vinden zoals Jos. Hij heeft niet alleen een enorme expertise, maar hij kent de Zeeuwse volksaard en roept met zijn verhalen herinneringen op bij de kijkers’, zegt hoofdredacteur Peter de Jonge in een persbericht. ‘Hij is een verrijking van ons nieuwsprogramma’.

Keersluisbrug nog een nachtje dicht

Kosten projectleider: 145 euro per uur

VLISSINGEN - De Keersluisbrug in Vlissingen is in de avond en nacht van woensdag op donderdag dicht voor alle wegverkeer. Vorige week was hij ook al een nacht gesloten tussen 21.00 uur en 6.00 uur. Het autoverkeer wordt in de nacht van woensdag op donderdag met waarschuwingsborden omgeleid via de Sloebrug. De gemeente Vlissingen raadt fietsers en voetgangers aan een alternatieve route te kiezen. De brug is dicht vanwege de voorbereidingen voor het groot onderhoud dat plaats vindt van donderdag 3 maart tot en met maandag 28 maart. De brug wordt dan opnieuw geschilderd. Ook dan gelden er omleidingen. In 2015 volgt een tweede fase.

VLISSINGEN - Het inhuren van de projectleider Scheldekwartier kost 145 euro per uur. Afhankelijk van de behoefte huurt de gemeente Vlissingen hem tussen de nul en 24 uur per week in. Dat zegt het college van burgemeester en wethouders in antwoord op vragen van de ChristenUnie in Vlissingen. De projectleider moet volgens het college ‘uitvoering geven aan geplande activiteiten gericht op grondverkopen’. De CU stelde de vragen, omdat zijn contract onlangs is verlengd. ‘Zijn bijdrage is in 2014 nog gewenst’. Intern is er volgens het college wel voldoende kennis aanwezig, maar de mensen zijn momenteel niet beschikbaar.

Ouderendebat in De Kwikstaart OOST-SOUBURG - De besturen van de ANBO en PCOB houden dinsdag 11 maart een lijsttrekkersdebat in wijkcentrum De Kwikstaart in Oost-Souburg. Thema is ‘Wat doet u voor de ouderen?’ De twee organiserende bonden hopen dat alle lijsttrekkers een inleiding willen houden van drie minuten. Daarin moeten ze uitleggen waarom de ouderen op hun partij moeten stemmen. Daarna is er ruimte voor een discussie tussen de lijsttrekkers en met de aanwezigen. Tien lijsttrekkers hebben al toegezegd te komen. Het debat duurt van 15.00 uur tot 16.30 uur. Het wijkcentrum is te vinden aan de Nagelenburgsingel in Oost-Souburg.

VANDAAG IN DE BODE

VLISSINGEN - De zaalvoetballers van Groene Ster Vlissingen hebben vrijdag de topper in de eredivisie tegen FCM Dichtbij met 4-3 verloren. In een volgepakte sporthal Baskensburg waren de Vlissingers net de mindere van het team uit Heerhugowaard. Het was niet de enige voetbaltopper in Vlissingen dit weekeinde. Zondag won Vlissingen het duel met TEC, de nummer één in de eerste klasse C van het zondagvoetbal, met 4-1. De Vlissingers zijn daardoor dichter in de buurt gekomen van de koppositie. Ze staan nog maar twee punten achter TEC, maar hebben één wedstrijd minder gespeeld. Ruud Pennings heeft zijn contract als oefenmeester van de zondagafdeling van Vlissingen vorige week verlengd. ‘Na zijn terugkeer vorig jaar heeft het elftal zeer goede resultaten behaald’, zegt het bestuur daarover. FOTO ANNET EEKMAN

Vlissingse SP-gemeenteraadsfractie stelt vragen over aantal opvangplaatsen

‘Verdubbel opvang daklozen’ VLISSINGEN - Er is behoefte aan meer opvangplekken voor dak- en thuislozen. Dat stelt de SP-fractie in de Vlissingse gemeenteraad. Ze bevraagt het college van burgemeester en wethouders onder meer over de voorzieningen in het Witte Huis, de nachtopvang van Emergis in de Vlissingse binnenstad. DOOR BRITTA JANSSEN In een commissievergadering in december beveelde de partij b&w ook al aan de doorstroom vanuit de nachtopvang ‘sterk te verbeteren’. Vragensteller Sem Stroosnijder wil weten of het college hiermee al aan de slag is gegaan. ‘Vier tot acht weken wachten totdat er een stabiele inkomstenbron ontstaat, is ons een doorn in het oog’, schrijft hij. ‘Vooral, omdat dit eerder voortvarend werd aangepakt door de Sociale Dienst.’ Stress De partij bracht onlangs een werkbezoek aan de nachtopvang in Vlissingen. Ze wil weten of het college kan aangeven hoeveel mensen er gebruik maken van de nachtopvang wanneer het koudebeleid geldt. ‘In de periode dat dit beleid van

kracht is, is de behoefte aan een slaapplaats binnen vaak groter. Het Witte Huis moet zich dan behelpen met het bijplaatsen van veldbedden. Dat zorgt voor organisatorische stress en ruimtegebrek. Is het college bereid mee te denken over een structurele oplossing voor dit probleem en in gesprek te gaan met de zorgverlener?’ Verdubbelen De SP vindt dat veertien plekken in Zeeland voor de meest acute opvang van mensen die dak- of thuisloos zijn structureel onvoldoende blijkt. ‘Wij dringen erop aan dit aantal te verdubbelen. Hierbij lijkt het scheiden van de nachtopvang en de woonafdeling ons de meest voor de hand liggende oplossing.’ Stroosnijder vraagt b&w of zij veertien plaatsen ook ontoereikend vinden.

‘Zo ja, wat gaat het college hieraan doen? Zo nee, is het college bereid zichzelf van deze problematiek op de hoogte te stellen?’ Het raadslid wil ook weten of b&w willen praten met een andere gemeente, zoals Middelburg, over de verplaatsing van de woonvormen. Tien Het Witte Huis heeft tien plaatsen voor mensen die een slaapplaats nodig hebben voor de nacht. Om in aanmerking te komen voor een plek moet iemand minimaal achttien jaar oud en dakloos zijn. Mensen krijgen een warme maaltijd en een bed, kunnen douchen en krijgen ‘s ochtends een ontbijt. Ze kunnen ook hun kleding laten wassen. De mensen kunnen het adres van de nachtopvang in overleg met de gemeente gebruiken als tijdelijk postadres.

BEWAAR EXEMPLAAR EDITIE MOERDIJK

NVZ ONTWIKKELT VISIE VOOR EERSTE HULP

GEZONDHEID ZONDER ZORGEN

OVERZICHT VAN WIJZIGINGEN OP GEBIED VAN DE ZORG GEESTELIJKE GEZONDHEIDSZORG STAAT VOOR EEN AANTAL UITDAGINGEN VERANDERING IN ROL HUISARTS ZORGT VOOR KOSTENBESPARING

Vrijwilligerspunt Vlissingen organiseert pizzameeting

Pizza’s en vacatures voor jonge vrijwilligers VLISSINGEN - Het Vrijwilligerspunt Vlissingen houdt dinsdag 18 maart een pizzameeting voor beginnende vrijwilligers tussen de 18 en 25 jaar. Tijdens deze bijeenkomst geeft het Vrijwilligerspunt informatie over wat vrijwilligerswerk inhoudt. Ook kunnen de deelnemers een interessetest doen. De bijeenkomst vindt plaats van 16.00 tot 18.30 uur in Porthos, Pablo Picassoplein 126 in Vlissingen.

Vacatures Het programma start met een filmpje over vrijwilligerswerk en vervolgens komen een vrijwilligersorganisatie en een ervaren vrijwilliger aan het woord. Er is aansluitend een mogelijkheid om een interessetest te doen. Tot slot kunnen de deelnemers samen met een medewerker

van het Vrijwilligerspunt op zoek gaan naar een passende vacature. Opgeven Belangstellenden kunnen zich voor 11 maart opgeven via vrijwilligerspunt@ vlissingen.nl. Deelname is gratis en voor iedere deelnemer is er pizza en fris.

Voorpremière van ‘Suzanne’ bij FBTS VLISSINGEN - In het kader van Film by the Sea door het jaar is dinsdag in bioscoop Cinecity in Vlissingen om 14.00 uur en 19.30 uur de voorpremière te zien van ‘Suzanne’. De film draait om de zussen Suzanne en Maria, die naast zussen ook beste vriendinnen zijn. Op een gegeven moment raakt Suzanne zwanger van de kleine Charly. Jaren later wordt ze verliefd op de gevaarlijke Julien, die moet vluchten voor de autoriteiten. Suzanne gaat zonder nadenken mee. ‘Dat heeft grote gevolgen voor haar en haar familie’. De film is geregisseerd door Katell Quillévéré. Meer informatie is te vinden op de website www.filmbythesea.nl.

Rondetafelgesprek circulaire economie VLISSINGEN - GroenLinks Zeeland organiseert volgende week donderdag een rondetafelgesprek over de vraag hoe Zeeland in de kopgroep terecht komt van de circulaire economie. ‘Dat de economie op den duur geen afval meer produceert, grondstoffen hergebruikt en vooral op duurzame energie draait, lijdt geen twijfel’, aldus GroenLinks. Volgens de partij zijn er al vele voorbeelden, zowel in het klein (ruilen en delen) als groot (biobased economy) dat het in opkomst is. Ondernemers zijn uitgenodigd voor het gesprek vanaf 17.00 uur plaats vindt in de Kloosterzaal aan de Edisonweg in Vlssingen. Aanmelden kan via campagnezeeland@groenlinks.nl.


e

s e k wa

!

ijs r p

Mooie deal !

en

goede

PVC al vanaf

4 meter gratis

it voor e

Ho

ll

d an

4e strekkende meter gratis

CreeĂŤr een groot leefeiland! Een mooie sfeer maker en lekker warm!

95 27,

Tapijt

lite

Mooie deals voor je huis!

Kies uit halftransparante of juist lekkere volle en warme stoffen

per m2

Gordijnen al vanaf

Onderhoudsarm en onverwoestbaar

50 20, per meter

TMC, de leukste interieurspecialist die de verwachtingen overtreft! Alle winkels zijn op maandag gesloten

TMC Koudekerke

TMC Kruiningen

TMC Bergen op Zoom

TMC Goes

Dorpsplein 35

Zandweg 1b

Van Konijnenburgweg 13

Marconistraat 13

(0118) 55 55 33

(0113) 38 26 26

(0164) 27 44 77

(0113) 22 41 02

www.tmcbinnenhuisadviseurs.nl


ACTUALITEIT

Walcherse gemeenten onderzoeken samen hoe zij het beste kunnen omgaan zorg en ondersteuning

Onderzoek HZ: ‘Veel mensen helpen hun buren’ VLISSINGEN - In zowel Domburg als Koudekerke verleent of ontvangt ongeveer 65 procent van de inwoners burenhulp. Dat blijkt uit onderzoek dat zes studenten van de HZ University of Applied Sciences in Vlissingen in deze dorpen uitvoerden voor de gemeenten Vlissingen, Middelburg en Veere. De drie Walcherse gemeenten zijn blij met dit aantal, liet de Veerse wethouder Chris Maas vrijdag namens hen weten. “Dit percentage is niet niks. En ik denk dat het representatief is voor heel Walcheren.” DOOR BRITTA JANSSEN ‘De meerderheid van de respondenten in Domburg verleent twee tot vijf keer per week hulp aan buren’, staat er in het onderzoeksrapport van de verpleegkundestudenten. ‘In Koudekerke geeft de meerderheid één keer per week burenhulp. Hier verleent 25,2 procent burenhulp en in Domburg 37,7 procent.’ Voorkomen De drie gemeenten wilden weten hoeveel mensen burenhulp verlenen en ontvangen, omdat volgens Maas in een buurt waar mensen aandacht voor elkaar hebben en elkaar helpen, problemen eerder gesignaleerd worden. “Daardoor kun je wellicht voorkomen dat professionele, duurdere zorg nodig is.” In het onderzoek komt volgens de gemeenten naar voren dat zowel het geven als ontvangen van burenhulp in de eerste plaats gebeurt tussen buren en op de tweede plaats aan familie. Het bestaat vaak uit huishoudelijke klusjes of boodschappen doen en sociaal contact. De grens ligt meestal bij het verlenen van lijfsgeboden zorg, aldus de wethouder. “Ik ben bij gesprekken tussen de studenten

en dorpsbewoners geweest en mij raakte de vanzelfsprekendheid waarmee mensen aangaven bereid te zijn de buren te helpen. Vaak zeiden ze dat al te doen.” Representatief Om de zorg betaalbaar te houden en toegankelijk voor wie het echt nodig heeft, is de tendens dat mensen meer zelf en met hulp van hun naasten moeten doen. In dat licht is het percentage van 65 procent bemoedigend voor de gemeenten, vindt Maas. “Omdat de studenten gedegen onderzoek hebben gedaan, heb ik de indruk dat dit percentage representatief is voor heel Walcheren. Ook voor de steden. De heersende opvatting is dat daar minder sprake is van samenhang, maar ik denk dat dit in de wijken reuze meevalt.” De gemeenten zien het percentage in de toekomst graag verder stijgen, zei de wethouder, maar daaraan werken is voor nu geen prioriteit. “Ouderen en mensen met een beperking kunnen misschien minder doen, maar ook zij hebben mogelijkheden. Door bijvoorbeeld mee te werken aan een telefooncirkel of huiswerkbegeleiding kunnen zij ook van betekenis zijn. En dat is voor iedereen goed.”

Aanbevelingen De meeste inwoners van Domburg en Koudekerke hebben voldoende sociale contacten, valt in het onderzoeksrapport te lezen. ‘Slechts enkelen zouden meer sociale contacten willen, maar zij weten niet hoe ze dit kunnen realiseren.’ Eén van de aanbevelingen uit het onderzoek is het aanstellen van een laagdrempelig aanspreekpunt voor met name nieuwe inwoners om contact te leggen met andere mensen en instanties. Met Koudekerke voor Elkaar wordt hierop in gespeeld. Dit zou volgens Maas mensen ook aan nieuwe contacten kunnen helpen. Koudekerke voor Elkaar is een initiatief waarbinnen een welzijnswerker van Stichting Welzijn Veere, een medewerker van de Walcherse Stichting Manteling voor mantelzorg en zorgvrijwilligers en een Wmo-consulent van de gemeente Veere zich richten op het leggen van verbindingen tussen inwoners en vrijwilligers- en professionele organisaties in Koudekerke. Als zorgvragers, buren, vrijwilligers, kerken en andere organisaties elkaar goed kunnen vinden, kan de inzet van (zware) zorg zoveel mogelijk voorkomen worden, denken de gemeenten. Porthos is voor alle Walcherenaren het overkoepelende netwerk dat verbindingen legt met alle vormen van zorg en ondersteuning. Experimenten “Met hun onderzoek leverden de studenten een belangrijke bijdrage aan De Veerse Proeftuinen”, stelde Maas. De proeftuinen zijn een experiment van Walcheren voor

Sociale samenhang in de buurt is belangrijk. FOTO WALCHEREN VOOR ELKAAR/MIEKE WIJNEN

Elkaar waarin de drie gemeenten zoeken naar manieren om de sociale samenhang in de dorpen en steden te verstevigen. Vlissingen, Veere en Middelburg hebben de samenwerking Walcheren voor Elkaar opgezet, omdat de rijksoverheid veel taken op het gebied van zorg en ondersteuning vanaf 2015 naar de gemeenten overhevelt. Omdat de gemeenten die nieuwe taken met minder geld moeten uitvoeren dan er nu beschikbaar voor is, onderzoeken de Walcherse gemeenten gezamenlijk hoe zij hierop kunnen bezuinigen. ‘Om de zorg en ondersteuning ook slim-

mer en beter te organiseren, experimenteert Walcheren voor Elkaar met nieuwe ideeën’, lichtte Maas eerder al toe. Bijvoorbeeld met ‘Oost-Souburg voor Elkaar’ waarin zorgprofessionals nauw samenwerken. Als hierin naar voren komt dat zorg sneller en eenvoudiger geleverd kan worden, zodat ook (grotere) problemen voorkomen worden, is de proef geslaagd. De gemeenten hebben volgens Maas nog een lange weg te gaan met het vormgeven van hun nieuwe taken. “Maar dit soort resultaten geven vertrouwen.”

Stellingen gemeenteraadsverkiezingen Vlissingen

‘De komende periode bouwen aan één gemeente Walcheren’ VLISSINGEN - Nog drie weken en dan zijn het gemeenteraadsverkiezingen. De Vlissingse Bode blikt daar de ficiency wordt bereikt. Daar hoef je niet noodzakelijk. Daarom vindt de PSR dat die komende weken op vooruit, onder meer met een aantal stellingen. Deze week leggen we de lijsttrekkers de on- één gemeente voor te worden. Dat is niet kleinschaligheid voor sociale samenhang nodig, het kost veel geld en het werkt niet kan blijven zorgen’. derstaande stelling voor.

‘Vlissingen bestaat in 2015 700 jaar. De gemeente Vlissingen heeft echter zijn langste tijd gehad. Minister Ronald Plasterk heeft gelijk. Met alle veranderingen op komst is een gemeente van minimaal 100.000 mensen noodzakelijk. Daarom gaan we de komende periode bouwen aan één gemeente Walcheren’. CDA: ‘De samenwerking op Walcheren

gaat goed. Wij zien kansen in één ambtelijke organisatie die voor drie zelfstandige gemeenten werkt. Een gedwongen fusie is voor het CDA een stap te ver. Ook de weekblad de Bode kent altijd nog twee versies: één voor Vlissingen en één voor de rest van Walcheren’. ChristenUnie: ‘Uit Den Haag komt niet altijd de waarheid. Vandaag is het decentraliseren en dan weer centraliseren. We hebben het gezien met grote scholen en

Moet Vlissingen zelfstandig blijven? Daarop willen veel partijen een antwoord vinden. ARCHIEFFOTO

dan weer kleine scholen. Laten we Plasterk maar even vergeten en proberen samen te werken met de gemeenten op Walcheren. Wij geloven dat samenwerking van onderuit begint. Laten we ons daarvoor inzetten en onze eigen identiteit behouden’. D66: ‘Een gemeente Walcheren is al jaren de wens van D66. De plannen van minister Plasterk zijn echter precies wat ze zijn: plannen. De samenwerking van de gemeenten is inmiddels zo ver gevorderd dat D66 verwacht dat deze samenwerking al heeft geleid tot één gemeente Walcheren voordat het kabinet herindelingsplannen door de twee Kamers heeft geloodst. We willen geen fusie van bovenaf opgelegd krijgen, maar pas samengaan als het draagvlak onder de inwoners groot is. Daarom willen we een referendum organiseren’. GroenLinks: ‘Na een periode van geleidelijke samenwerking op diverse beleidsvelden en bewezen positieve effecten, zowel op financieel als organisatorisch gebied, moeten we doorwerken naar één gemeente Walcheren, mits de dienstverlening dicht bij de burger blijft. Wij kunnen dit beter in eigen hand houden’. LPV: ‘Een gemeente op Walcheren is geen doel op zich. We hebben goede samenwerking nodig en technische afdelingen in elkaar vlechten zodat een grotere ef-

Blijf op de hoogte van het

lokale nieuws www.internetbode.nl

www.internetbode.nl

DOOR EUGÈNE DE KOK

efficiënter. Laat de politiek dicht bij de mensen blijven en benut de voordelen van samenwerking … en vermijdt de nadelen’. Opa Vlissingen: ‘Wij vinden dat de gemeente Vlissingen alleen toekomst heeft in een samenvoeging met minimaal Middelburg. Voor Veere zou aansluiting wenselijk zijn, maar de eigen identiteit daar staat voorop. Aansluiting van Veere zien we dan ook nog niet gebeuren. Uiteraard zou ze wel welkom zijn, zodat we samen nog sterker staan’. PvdA: ‘In 2015 is er zeker nog geen gemeente Walcheren. Ook al was die er, dan nog zou dit geen enkele belemmering zijn om 700 jaar Vlissingen te herdenken en vieren. Over het bouwen aan één gemeente heeft de PvdA een duidelijke visie. We willen verantwoordelijkheid nemen voor het echt aanpakken van de omvangrijke taken die op ons afkomen. In ons verkiezingsprogramma staat we Middelburg en Veere moeten benaderen om serieus onderzoek te doen naar de toekomstige vorming van één gemeente Walcheren’. PSR: ‘De PSR is geen voorstander van één gemeente Walcheren, maar ziet veel meer in het nadrukkelijk samenwerken met andere gemeenten. Die samenwerking hoeft zich niet tot Walcheren te beperken. Een kleinere gemeente heeft meer binding met haar inwoners. Met de decentralisaties in het sociale domein op komst is maatwerk

U kunt uw advertentie opgeven via de button “Advertentie aanleveren”

Redactie kunt u aanleveren via de button “Redactie aanleveren”

PAGINA 3

SGP: ‘Absoluut niet. De overheid komt dan verder van de burger te staan. Bovendien maakt het de besluitvorming enorm traag. Ook is het duur. Twee burgemeesters en een aantal wethouders zijn dan overbodig. Zij ontvangen van de gemeente wachtgeld en dat zijn extra onnodige kosten. Waarschijnlijk krijgen ook 55-plusambtenaren de mogelijkheid vervroegd uit te treden met alle financiële gevolgen van dien’. SP: ‘Oneens. Fusies leiden tot verhoging van de kosten en tot halfbakken compromissen. We moeten als Walcherse gemeenten intensief samenwerken met oog voor de burger’. VVD: ‘Met het oog op de toenemende verantwoordelijkheden van gemeenten wil de VVD onderzoek naar de mogelijkheden voor één gemeente Walcheren om zo de lokale overheid slagvaardiger te maken en de kwaliteit, kwantiteit en continuïteit van de dienstverlening te bevorderen. Samenvoeging moet alleen als dit de inwoners op Walcheren ten goede komt. De VVD realiseert zich dat er culturele verschillen zijn tussen de drie gemeenten en dat waarschijnlijk meerdere raadsperioden nodig zijn om hiertoe te komen. Daarom willen wij voor de kortere termijn verdere samenwerking tussen de Walcherse gemeenten bevorderen’. De POV heeft nog niet gereageerd op de stellingen.

Volg ons op Twitter: @VlissingseBode.


BESSTT!

HEEFT U OF IEMAND UIT UW OMGEVING BRANDWONDEN? ONTWIKKEL HET SCHELDEKWARTIER MET WONINGEN EN VOORZIENINGEN VOOR EIGEN BEWONERS ZOALS EEN BREDE SCHOOL, ZET IN OP ONTWIKKELINGEN DIE MENSEN NAAR DE STAD TREKKEN!

GETE Reinigingsdoekjes 80 stuks

Wij helpen bij: Lotgenotencontact Voorlichting Belangenbehartiging Juridische zaken

HET BESTE VOOR VLISSINGEN:

STEM OP LIJST 1!

3 december 201 Bron: Kassa

4 februari 201 mentenbond Bron: Consu

1.

39

Kijk voor meer informatie op www.brandwondenvereniging.nl

Vloeibaar wasmiddel wit

Frituurolie

1.5 l

3.09

2l

4 februari 201 mentenbond Bron: Consu

Waspoeder wit 2.025 kg 4 februari 201 mentenbond Bron: Consu

“De gemeente, meer dan een (binnen) stad alleen”

Stad én dorpen samen sterk De gemeente Vlissingen is een heel bijzondere. Met Vlissingen als unieke stad met een prachtboulevard. Met Oost-Souburg als het grootste dorp van Zeeland met in het hart de bestbewaarde Karolingische Burg van de Noordzeekust. Met het dorp West-Souburg waar ooit het roemruchte slot St. Aldegonde stond en waar Marnix zijn Wilhelmus dichtte. Met het pittoreske Ritthem in een nog ongeschonden polderlandschap. En met een havenen industriegebied dat bruist van de activiteit en zorgt voor brood op de plank.

inwoners moeten meegenomen worden in de voorbereiding en uitwerking van plannen.

De gemeenteraad van de gemeente Vlissingen vertegenwoordigt de bevolking bij de besluitvorming over tal van onderwerpen. Partij Souburg-Ritthem vindt raadpleging van de inwoners van de gemeente absoluut noodzakelijk. Bij ons vindt u altijd een luisterend oor. Daarom houdt Partij Souburg-Ritthem regelmatig een openbare fractievergadering, niet alleen voor onze leden, maar voor alle burgers. Daardoor heeft iedereen doorlopend invloed op de Al die onderdelen samen zijn sterker dan de som er- standpuntbepaling en stelt de fractie zich ook echt van. De gemeenteraad van de gemeente Vlissingen op zoals u dat van een volksvertegenwoordiging dient, naar redelijkheid en evenredigheid, de gelden mag verwachten. en aandacht te verdelen over deze onderdelen van de gemeente. De gemeente Vlissingen heeft onge- Partij Souburg-Ritthem gaat ervan uit dat de geveer 45.000 inwoners. Deze bewoners en hun belan- meente een toonbeeld moet zijn van een veilige en gen dienen centraal te staan in de beleidsvorming rechtvaardige samenleving. Vindt u dit ook? Geef en uitvoering. Niet alleen tijdens de verkiezingen uw stem dan aan een van de kandidaten van Partij maar ook daarna. Wensen en opvattingen van de Souburg-Ritthem.

1 Alex Achterhuis

2 Albert Vader

6 Rijnco-Jan Suurmond

11

Anneke Zwigtman Carol

8 Chris Elzas

12 Tim Schinkel

13

17

14

Eli Bliek

Vanaf woensdag 26-02-2014

Designkeukenkraan

15

2014

3.99

Design-mengkranen Bad-, douche- of wastafelmengkraan.

Met uittrekbare handdouche.

P ECO-STO

FUNCTIE

59.99

29.99

Badjas

Handdoeken of badlaken

Maten: S t/m XL.

Set van 2 handdoeken 60x110 cm of 1 badlaken 80x170 cm.

ALITEIT HOTELKW

19.99

Vers & voordelig!

9.99 Vanaf woensdag 26-02-2014

*

50%

goedkop

er

Izak Davidse

Perssinaasappelen 2 kg

v an 1.99

0.99

20

19

18 Zeeg van Norden

10 Lizbeth Blom de Ridder

Cees van der Blom

2.99

5 Sjaak Vermeulen

9 Jasper Verkuil

Paula Wouters

Catrien Nagelhout

4 Frans Verdaasdonk

7 Ruud Kleefman

16 Huib van der hiele

3 Ger Blom

februari mentenbond Bron: Consu

62% Courgette

goedkop

er

Ineke Vervorst van Loon

Per stuk

van 0.65

0.25

21 Bertus Roeting

22 Geerard Eckhardt

Dick Schinkel

23

25

24 Lou Waterman

Lambert Prevoo

* Versaanbieding geldig vanaf woensdag 26-02-2014 t/m dinsdag 04-03-2014.

Zet- en drukfouten zijn voorbehouden.

HOGE KWALITEIT - LAGE PRIJS

www.aldi.nl


ACTUALITEIT

VLISSINGEN 700 JAAR STADSRECHTEN

Column

Een Vlissings vliegtuig VLISSINGEN - Op 2 april 2015 bestaat Vlissingen 700 jaar als stad. Dat wordt onder andere gevierd met de uitgave van een integrale stadsgeschiedenis, geschreven door de historicus Peter van Druenen. In de Vlissingse Bode krijgt u de komende tijd wekelijks een voorproefje. Deze week: hoe Vlissingen in de jaren ‘30 van de vorige eeuw een vliegveld en een vliegtuigindustrie kreeg.

Addo Sprangers

Willempie Kent u Willempie nog? Neen, ik heb het niet over Willem Kieft, de man die Nederland tijdens het EK voetbal in 1988 met een mislukte kopbal de 1-0 overwinning op Ierland bezorgde en daarmee Oranje een halve finaleplaats tegen gastland Duitsland. Uiteraard heb ik het hier over het ruim een decennium eerder door komiek André van Duin weggezette typetje Willempie. Of beter gezegd nog: de gelijknamige carnavalshit waarmee carnavalvierend Nederland al weken voor aanvang van het jaarlijks terugkerende feest vakkundig werd opgewarmd. Van Duin was er een meester in. Zijn creatie Willempie was er zo eentje die je ook in het dagelijks leven best wel eens op straat tegen zou kunnen komen. Zo’n niet al te snuggere figuur, uitgedost met een ziekenfondsbrilleke, een ouderwets helmpje op zijn hoofd en, weer of geen weer, een niet al te modieuze regenjas. Het zou immers wel eens kunnen gaan regenen onderweg en dan werd je dus mooi zeiknat op je Solex-brommertje. Een echt Willempie dus. Iedereen die ook maar enige gelijkenis vertoonde met de Willempie van André van Duin, kreeg dit op straat ook luidkeels te horen met een uitgerekt ‘Willempieeeeeeeeeeee!’ Net zoals in het carnavalsliedje. De tekst was kinderlijk eenvoudig en zelfs de meest a-ritmische persoon kon op het nummer meehossen. Ik mis dergelijke nummers tegenwoordig, moet ik bekennen. Hoort u tegenwoordig op de radio nog wel eens iemand zingen over een paard dat op de gang staat of over hele grote bloemkolen? Dat bedoel ik maar. Over het vraagstuk van kromme bananen of over met jou wel zeven weken willen weet-ik-veel? Precies. En zo hadden we nog wel meer artiesten die - daar kon je bijna de klok op gelijk zetten - in de maanden voor carnaval steevast een intelligente bijdrage aan het feest leverden. Ria Valk bijvoorbeeld, met een leerzaam verhaal over worstjes op haar borstjes, preitjes op haar dijtjes en karbonades en salades op haar bil. Culinaire hoogstandjes dus in een tijd dat een broodje döner kebab nog de status had van een exotische delicatesse. Neen, het schaamteloos brainstormen van de massa in de aanloop naar carnaval is er vandaag de dag niet meer bij. Helaas. Tegen de tijd dat je er weer een beetje in bent gekomen, is het feest alweer voorbij. Gelukkig schreef Thijs van der Molen ooit een nummer dat steevast uitkomst brengt: Drinke totteme zinke. Willempieeeeeeeeeeee! Artikel van maart 1940 uit het dagblad ‘De Zeeuw’ over de Scheldemusch. BRON KRANTENBANK ZEELAND, DE ZEEUW, 14 MAART 1940, VOORBLAD

Colofon

DOOR PETER VAN DRUENEN

Kantoor regio Zeeland Keizerstraat 3a, 4461 AN Goes, Tel. 0118 617 661 Hoofdkantoor Bredaseweg 26, 4881 DE Zundert, Postbus 22, 4880 AA Zundert Tel. 076 599 8111, Fax 076 599 8199 Vlissingse Bode Vlissingse Bode Redactie Britta Janssen, Eugène de Kok Correspondenten Bo van Scheyen Acquisitie Bert Paauwe, Lennert Steketee Druk Drukkerij Vorsselmans Sluittijden Advertenties maandag 14.00 uur. Verenigingsnieuws en lezersfoto’s vrijdag 12.00 uur Weekendverslagen maandag 12.00 uur Aanleveren via www.internetbode.nl Bezorgklachten 076 599 8111

W E E K B L A D

Uitgeverij de Bode b.v. behoudt zich ten aanzien van de inhoud van deze uitgave en/of website zowel het auteursrecht voor conform artikel 15 lid 1 sub 4 van de Auteurswet als het databankrecht.

demusch, een eenmotorig en eenpersoons vliegtuigje met dubbele vleugels en een neuswiel. Dat laatste was een nieuwtje, omdat andere Nederlandse vliegtuigen dit nog niet hadden. Volgens de directie van de scheepswerf zou het vliegtuigverkeer in de nabije toekomst een grote vlucht nemen en misschien wel een concurrent worden van de scheepvaart. Het was goed om de boot, of liever gezegd: het vliegtuig, niet te missen en alvast wat prototypes te bouwen. De ideeën van De Schelde kwamen overigens niet uit de lucht vallen. Al in 1921 had burgemeester Van Woelderen een vliegveld laten aanleggen aan de noordgrens van Vlissingen. In datzelfde jaar wist hij de net opgerichte KLM zover te krijgen dat ze in de zomermaanden pleziervluchten organiseerden boven Walcheren. In 1932 werd het vliegveld, een grasbaan, zelfs eindpunt in een vaste luchtverbinding die startte in Rotterdam en

In de jaren ‘20 en ‘30 van de vorige eeuw was Vlissingen een progressieve stad, althans wanneer het ging om toekomstgericht en innovatief denken. Burgemeester Van Woelderen had de ‘Vlissingse Trias’ bedacht waarin de ontwikkeling van de haven, industrie en het toerisme centraal stonden. Bij de grootste werkgever van de stad, de Koninklijke Maatschappij De Schelde, kregen naast de schepen ook andere producten een kans. Wie een schip kon maken, kon ook machines, pompinstallaties, bruggen en zelfs vliegtuigen bouwen, zo werd gedacht. Mede dankzij dit beleid kon het bedrijf gedurende de jaren ‘30 fors groeien, in tegenstelling tot de meeste andere bedrijven in het land. Deze hadden ernstig te lijden onder de zware economische crisis. Een van de nieuwe producten van De Schelde was de Schel-

WWW.WOONINTERIEURLAVOIR.NL WWW.WOONINTERIEURLAVOIR.NL

Puzzel week 9 De oplossing van deze puzzel is in week 10 te vinden op www.internetbode.nl

Vanaf 28 februari ook in Vlissingen! VAN CITTERSWEG 2B |2B ARNEMUIDEN | 0118 VAN CITTERSWEG | ARNEMUIDEN | 0118606 606 905 905

||||

(met een tussenlanding in Haamstede) eindigde in Vlissingen. Een jaar later mochten de toestellen in de zomermaanden vanuit Vlissingen ook nog iets verder vliegen naar Knokke. Het vliegveld voorzag in een behoefte en het aantal vluchten steeg hard. In het topjaar landden er 2813 vliegtuigen. Noodlandingen De aanwezigheid van een vliegveld zal zeker een rol hebben gespeeld bij de beslissing van de directie van De Schelde om in 1934 de afdeling vliegtuigbouw op te richten. In de jaren daarop werden tien vliegtuigen geproduceerd. Een groot succes werd het niet. Regelmatig moesten de machines noodlandingen maken en in december 1935 stortte er zelfs eentje neer. Van de Scheldemusch werden slechts zes exemplaren gebouwd. De andere types kwamen niet verder dan een enkel prototype of testvliegtuig: de S.12, de Scheldemeeuw, de S.20 en de S.21. Na de oorlog werd de hele afdeling overgeplaatst naar Dordrecht en in 1954 verkocht aan de grootste Nederlandse vliegtuigproducent van dat moment: de firma Fokker. Hoe het daarmee afliep, weten we inmiddels.

MARIE CURYWEG | VLISSINGEN | 0631003527 MARIE CURYWEG 9-13 9-13 | VLISSINGEN | 0631003527

Maak kans op gratis kaarten voor concert op 5 april

Golden Earring in Zeelandhallen GOES - De Golden Earring staat op 5 april in de Zeelandhallen in Goes. U maakt kans op tien gratis kaarten. VAN ONZE REDACTIE Het is twee jaar geleden dat de band uit Den Haag een optreden gaf in de Zeelandhallen in Goes. De Golden Earring werd in 1961 opgericht en is daarmee de oudste, nog bestaande rockband van Nederland. Het is inmiddels al bijna 40 jaar geleden dat ze haarsingle ‘Radar Love’ uitbracht, het nummer waarmee ze internationaal doorbrak. ‘Het nummer zal tijdens de show in de Zeelandhallen op 5 april extra allure krijgen met uitgebreide solo’s’, belooft de Zeelandhallen in een aankondiging. Gitarist George Kooymans laat daarin weten dat ‘we de Zeelandhallen alweer twee jaar hebben moeten missen’. ‘Het is leuk om terug te zijn. We gaan weer ouderwets rocken’. Golden Earring heeft wereldwijd miljoenen albums verkocht en © www.sudokusite.eu PAGINA 5

genoot in de jaren ‘70 en ‘80 een internationale sterrenstatus. Ze neemt een dominante positie in de Nederlandse muziekwereld in met meer dan dertig gouden en platina albums. Het concert in de Zeelandhallen vindt plaats op 5 april. De zaal gaat om 19.30 uur open. De entree bedraagt 32 euro exclusief servicekosten en zijn te bestellen via de website www.ticketmaster.nl. Meer informatie is te vinden op www.goldenearring.nl. Gratis kaarten De Golden Earring stond in januari op de Vrienden van Amstel Live in Ahoy in Rotterdam. Daar speelden ze ‘Twilight zone’, één van hun grootste hits, samen met een bekende Zeeuwse zanger. Wie was dat? Stuur het antwoord naar het e-mailadres e.dekok@internetbode.nl en maak kans op één van de tien gratis kaarten. Voor meer informatie, zie www.zeelandhallen.nl.


Derde editie beurs in Zeelandhallen op 1, 2 en 3 mei

De zorg onze zorg

Vier de meivakantie met de Zeeuwse Gezinsbeurs GOES – De meivakantie is er om leuke dingen te doen. Families kunnen dit jaar voor een gezellig dagje uit naar de Zeeuwse Gezinsbeurs. Voor jong en ouder zijn de Zeelandhallen in Goes op donderdag 1, vrijdag 2 en zaterdag 3 mei gevuld met allerlei leuke activiteiten, kraampjes, workshops, shows en muziek. Nieuw dit keer is de wedstrijd Heel Zeeland bakt. Iedere amateur-keukenprins of -prinses met een smakelijk recept kan een gooi doen naar de prijzen.

Op 1 januari 2015 krijgt de gemeente een aantal taken op het bord die voorheen door andere instanties werden uitgevoerd. Het gaat om de jeugdzorg, de langdurige zorg en de deelname aan het arbeidsproces voor mensen die daar al lang uit zijn. Het bepalen of iemand hulp nodig heeft en welke hulp iemand nodig heeft wordt nu een taak van gemeenteambtenaren. De Partij van de Arbeid zal er voor zorgen dat die ambtenaren daarbij bekwaam en eerlijk te werk zullen gaan. De menselijke maat moet uitgangspunt zijn. Er wordt bij de zorg een groot beroep gedaan op vrijwillige mantelzorgers. Dat zal allemaal nog meer worden. De PvdA wil dat er financiële steun blijft voor de organisatie die deze mantelzorgers begeleidt, zodat zij niet overbelast worden. In het veiligheidshuis in Vlissingen werken jeugdzorg, justitie, reclassering, maatschappelijke zorg samen. Dat is in het belang van degenen die in verband met jeugdproblemen, huiselijk geweld of wetsovertredingen op die instanties zijn aangewezen. Voor de PvdA mag het veiligheidshuis nog wel wat meer het initiatief nemen. En de in de afgelopen raadsperiode door andere partijen verminderde ondersteuning van de minima in Vlissingen moet wat de Partij van de Arbeid betreft zo snel mogelijk teruggebracht worden op het oude peil. Het verkiezingsprogramma van de PvdA is te lezen op: www.pvda.vlissingen.nl. Telefonisch kan men het bestellen bij Barend de Lange (voor de stad Vlissingen) 06 48332174 of bij Jan Koopman (voor Souburg en Ritthem) 0118 450561

Basisschool De Wissel

De Zeeuwse Gezinsbeurs biedt voor ieder wat wils.

DOOR BRITTA JANSSEN Marianne van de Velde en Tabitha van Driel van Evenementenorganisatie Family Events organiseren de Zeeuwse Gezinsbeurs voor de derde keer. Waar ze de beurs voorheen in het najaar hielden, willen ze gezinnen nu een leuk uitje voor de vakantie geven. Met wat er allemaal te doen is, kunnen bezoekers zich makkelijk urenlang vermaken in de Zeelandhallen. Even bijkomen van alle belevenissen kunnen de bezoekers op één van de horecaterrassen. Wie weet wie u hier allemaal tegenkomt, want de organisatie weet uit ervaring dat veel bekenden elkaar ontmoeten op de beurs. “Bij de eerste editie ontdekten we al dat de ruimte bij het podium al gauw veranderde in een gezellige ‘ons kent onsontmoetingsplek’”, vertelt Marianne. Activiteiten Kramen met uiteenlopende producten, zoals voor huis en tuin, kleding, gereedschap, speelgoed en cadeauartikelen, horeca met gezellige terrasjes, sportieve activiteiten, livemuziek en nog veel meer staat er op het programma. Ook het grote kinderspeelplein wordt weer opgebouwd. “Dit verzorgt Kibeo in samenwerking met Korelon”, vertelt Tabitha. Deze kinderopvangorganisaties zorgen voor gediplomeerde begeleiding bij het ravotten. “Ki-

qARCHIEFFOTO

beo en Korelon zijn nu al druk bezig om er iets spectaculairs van te maken”, belooft Tabitha. Nieuw zijn de feestelijke bruidsmodeshows op vrijdagavond en zaterdagmorgen van Trouwerie Merrie Mie uit OostSouburg. Muziek Ook dit jaar biedt het programma van de Zeeuwse Gezinsbeurs veel muziek. Zo treden de Lilly Voices – drie Zeeuwse dames – op. Eén van de jonge sterren is Tenira. Mannenkoor Salomo en kinderkoor Mattithja en koor Matthanja trakteren de bezoekers ook op mooie, afwisselende muziek. Bakken Na Klederdracht en Visserij is het thema dit keer Heel Zeeland bakt. “We vinden het leuk een thema te hebben waarbij mensen actief kunnen meedoen”, legt Tabitha uit. Iedere amateur die graag bakt mag een eigen recept of variatie op een bestaand recept insturen. Zeeuwse lekkernijen zijn een pre, maar andere specialiteiten uit eigen keuken zijn ook welkom. De creatie moet binnen twee uur klaar zijn. De jury selecteert de acht beste recepten voor de voorronde bij Christelijke Scholengemeenschap Prins Maurits in Middelharnis op 5 april. “De jury bestaat uit drie professionals uit de bakkerswereld”,

Veel aandacht voor projectmiddag

vertelt Marianne. Eén van hen is Henk ten Hove van Bakkerij ten Hove in Nieuwerkerk. “Zij beoordelen de originaliteit van de recepten en bekijken aan de hand van de ingrediënten ook hoe het qua smaak en kleur in elkaar zit.” Bij de voorronde maken de hobbybakkers binnen een bepaalde tijd natuurlijk hun eigen toprecept, maar ze worden ook verrast door een opdracht van de jury. Na de voorronde blijven er zes finalisten over. Zij tonen hun kunnen op de drie dagen van de beurs. Iedere dag vallen er twee kandidaten af, tot er op 3 mei twee finalisten over zijn. Heel Zeeland bakt wordt mede mogelijk gemaakt door Ardi en Pelma Keukens. Meer over de prijzen en de andere juryleden staat volgende week in Weekblad de Bode. Meer informatie Kijk voor meer informatie op www.zeeuwsegezinsbeurs.nl

Bak mee! Wilt u meedoen aan Heel Zeeland bakt? Mail dan uw recept en adresen contactgegevens uiterlijk 20 maart naar info@familyevents.nu en wie weet wordt u geselecteerd voor de voorronde. Succes!

In één van de groepen van De Wissel maakte je een reis door de tijd. FOTO MARTIJN FINCKE

VLISSINGEN - De kinderen van CBS De Wissel uit Vlissingen hebben het geschiedenisproject ‘En Toen…’ afgerond met een drukbezochte kijkmiddag voor de ouders en belangstellenden. In alle groepen was een tentoonstelling

ingericht. Iedere groep heeft zijn eigen deelonderwerp van geschiedenis gekozen, op deze manier kwamen tal van geschiedenisonderwerpen aan de orde. Alle groepen hebben hun project invulling gegeven door een bezoek aan het Zeeuws Museum of aan het MuZEEum in Vlissingen.

- ADVERTORIAL -

Goese beddenspecialist brengt met nieuwe techniek behoeften klant in kaart

Grondig onderzoek helpt u aan het perfecte bed bij TMC GOES - TMC in Goes heeft een nieuwe methode om haar klanten aan het perfecte bed te helpen. De beddenspecialisten brengen eerst uw slaapgedrag in beeld en dankzij die informatie kunnen ze u het ideale bed aanbieden. DOOR BRITTA JANSSEN “Nergens ter wereld meet het team van een beddenspeciaalzaak het slaapgedrag van consumenten”, vertelt Johan Butijn, de slaapspecialist van Beddenspecialist TMC in Goes. Deze zaak is aangesloten bij de nieuwe formule Beddenspecialist.nl en deze formule heeft de primeur van de SlaapID Slaapscan. “Sinds kort wordt zo’n slaapscan succesvol toegepast in de medische wereld, voor onder andere mensen met slaapapneu.” Bij Beddenspecialist.nl krijgt een potentiële klant de SlaapID Slaapscan drie nachten mee naar huis. “De klant draagt

de sensor de hele nacht, met behulp van een comfortabel bandje, ongemerkt op de borst. Daarna komt de consument terug naar de winkel en leest de beddenspecialist de sensor uit. De resultaten geven een exact beeld van hoe iemand slaapt.” Het laat bijvoorbeeld zien of u op uw zij, buik of rug slaapt, of u zich vaak omdraait, wat de omgevingstemperatuur is, hoe lang u slaapt en wat uw voorkeurshouding is. “Deze informatie is van essentieel belang voor het bepalen van de stevigheid en het aantal en type comfortlagen van de matras en bedbodem en het gebruik van vulmaterialen bij producten als dekbedden en hoofdkussens. Dat is allemaal zeer belangrijk voor een goede bedkeuze.” Drukpunten Deze aanpak gaat verder dan het gebruikelijke even op een bed liggen in de winkel. “Het komt nog te vaak voor dat mensen lichamelijke klachten hebben en vermoeid wakker worden, doordat ze

op een bed slapen dat niet goed bij hun slaapgedrag en -houding past. Wij willen ervoor zorgen dat mensen de best mogelijke slaaphouding kunnen aannemen, zodat een goede nachtrust is verzekerd. Met onze nieuwe metingen kunnen wij de klant nog beter passend advies en zekerheid geven.” Vervolgens meten de specialisten van TMC met de SlaapID Profielscan, die de drukpunten van het hele lichaam op de matras weergeeft, of het geadviseerde product ook echt de juiste ligging geeft. “Hierdoor kunnen we onze pay-off ‘op uw lijf geschreven’ met recht gebruiken.” Beddenspecialist.nl Bij de nieuwe formule Beddenspecialist. nl zijn inmiddels drieëntwintig beddenspeciaalzaken aangesloten. Dit zijn de ‘local heroes’, kennen hun klanten goed en beschikken over een grote productkennis. “De bij de formule aangesloten ondernemers geven vaak al jarenlang, tot soms

Johan Butijn is de slaapspecialist van Beddenspecialist TMC in Goes.

wel 120 jaar, slaapadvies. Beddenspecialist.nl bundelt die kennis en verenigt de krachten. De formule wil de klant meer centraal stellen.” Bijvoorbeeld met de openingstijden. “Omdat veel mensen er de voorkeur aan geven om af te spreken op een voor hen geschikt moment, kunnen mensen bij Beddenspecialist TMC afspreken op tijden dat het hen uitkomt. Overdag, maar

Beddenspecialist.nl - Marconistraat 15 - tel: 0113 224113 - Goes PAGINA 6

ook ‘s avonds. Dat lijkt logisch, maar bijna nergens in de branche wordt dit gedaan.” Een afspraak maken kan eenvoudig via www.beddenspecialist.nl/openopafspraak Die website heeft een steeds belangrijkere rol. Zo staat er nu al een online matrasadvies op. In de toekomst kunnen mensen er ook producten op bekijken en plaatsen, gewoon eenvoudig thuis met de computer, tablet of laptop.


BLAUW GERUITE KIEL

NIEUWS- EN INFORMATIEPAGINA VOOR DE INWONERS VAN GEMEENTE VLISSINGEN EN OMSTREKEN

Woensdag 26 februari 2014 Redactie: afdeling Communicatie postbus 3000, 4380 GV Vlissingen telefoon: 14 0118 communicatie@vlissingen.nl www.vlissingen.nl Fotografie: gemeente Vlissingen, tenzij anders vermeld

VLISSINGEN, STAD AAN ZEE

NATIONALE SPORTWEEK KOMT ERAAN

VERGADERINGEN

DRAAIBRUG IN SOUBURG IS TERUG

lende activiteiten. In de kalender op www.vlissingeninbeweging.nl vindt u alle aangemelde activiteiten tot nu toe.

Sporten is niet alleen gezond, maar ook leuk! Tijdens de Sportweek kunt u meedoen aan allerlei verschil-

Alles over de Nationale Sportweek en de activiteitenkalender zie: www.vlissingeninbeweging.nl

VERANDERING: WIE DURFT OP 19 MAART? Het moet anders Het kan anders U/jij kunt het veranderen Laat het horen Het beleid van de afgelopen vier jaar? Meer schuld, Scheldeterrein rente op rente en 80 miljoen in de min. Ziekenhuis ??? De ChristenUnie wil dat veranderen en heeft u nodig. Wij hebben ons integer en vanuit de ethiek van ons geloof ingezet voor de inwoners van Vlissingen, Souburg en Ritthem, voor de minima, de kansarme, de werkelozen, ondernemers, de mensen die elke dag werken en de bejaarden. En dat gaan we opnieuw doen. Landelijk heeft de ChristenUnie verandering waargemaakt. Ook lokaal willen wij ons de komende vier jaar daar weer voor inzetten. Geef geloof een stem! De ChristenUnie is geen partij aan een Kerk verbonden, maar een partij van mensen die geloven, gelooft u/jij mee? ChristenUnie: Integer, Betrouwbaar en Stabiel Fractievoorzitter Coen van Dalen, ChristenUnie E-mail: raadslid.cvandalen@gmail.com

BEKENDMAKINGEN Ingediende aanvragen voor een omgevingsvergunning: B&W maken bekend dat zij de volgende aanvragen voor een omgevingsvergunning hebben ontvangen: 1. Aanbrengen reclame gevel Scheldestraat 11/13 (17-02-2014) 2. Bouwen garage/veranda Grenswegeling 7 (17-02-2014) 3. Uitbreiden verenigingsgebouw de Blazer Ritthemsestraat 45 (18-02-2014) 4. Kappen van 1 conifeer Westerzicht (achterzijde) 526 (19-02-2014) De publicatie van de ingediende aanvragen heeft een informatief karakter. Tegen deze aanvragen kunnen geen bezwaarschriften worden ingediend. Het is mogelijk dat de tekeningen, waarop de vergunning wordt verleend, afwijken van de ingediende aanvraag. Kennisgeving beschikking Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo) Reguliere procedure: Verleende omgevingsvergunningen B&W maken bekend dat zij de volgende omgevingsvergunningen hebben verleend: 1. Vervangen kozijnen Hudsonstraat 12 t/m 32 (even nrs.) en 1 t/m 13 en 17

t/m 43 (oneven nrs.) (17-02-2014) 2. Renoveren loods Boksweg 1 (18-022014) Bezwaar Bij de hierboven genoemde besluiten kunnen belangen van derden betrokken zijn. (Derden) belanghebbenden kunnen binnen zes weken na de tussen haakjes staande datum een gemotiveerd bezwaarschrift indienen bij burgemeester en wethouders van Vlissingen, Postbus 3000, 4380 GV Vlissingen. Het maken van bezwaar schorst de werking van het besluit niet. Wel kan een belanghebbende die bezwaar heeft gemaakt, de Voorzieningenrechter van de Rechtbank Zeeland-West-Brabant, Team Bestuursrecht, Postbus 90006, 4800PA Breda verzoeken een voorlopige voorziening te treffen, indien onverwijlde spoed, gelet op de betrokken belangen, dat vereist. Voor een dergelijk verzoek is griffierecht verschuldigd. Verleende omzettingsvergunningen: In de afgelopen periode zijn de volgende vergunningen verleend: 1. Omzetten van zelfstandige woning tot onzelfstandige woonruimte, kamer Kanariesprenk 449 (17-02-2014) 2. Omzetten van zelfstandige woning tot onzelfstandige woonruimte, kamer Badhuisstraat 72 (17-02-2014)

Aanvang 19.30 uur

Gemeenteraad Donderdag 27 februari 2014

KEERSLUISBRUG IN MAART DICHT

Foto: Ruben Oreel We kunnen weer over de draaibrug! Sinds vrijdag ligt de brug in Souburg weer terug op zijn vertrouwde plek. De brug is flink opgeknapt en kreeg onder andere een nieuwe verflaag. Aan de ene kant is West-Souburg te lezen en aan de andere kant OostSouburg.

6 EN 7 MAART GEEN AANVRAAG REISDOCUMENT MOGELIJK Vanaf 9 maart 2014 zijn paspoorten en Nederlandse identiteitskaarten tien jaar geldig voor volwassenen vanaf 18 jaar en ouder. Nu is een paspoort of identiteitskaart vijf jaar geldig. Voor minderjarigen blijft dit vijf jaar. Door deze wijzigingen zijn technische aanpassingen nodig in ons systeem. Het is daarom donderdag 6 en vrijdag 7 maart niet mogelijk om een reisdocument aan te vra-

gen bij Publiekszaken. Ook spoedaanvragen zijn deze dagen niet mogelijk. Vanaf maandag 10 maart 2014 kunt u weer terecht. We verwachten dan meer drukte. Maak daarom voor het aanvragen van een reisdocument vooraf een afspraak via onze website. Voor de nieuwe prijzen van reisdocumenten per maart 2014 en voor het maken van een afspraak, ga naar www.vlissingen.nl

SERVICEBUS Volgende week rijdt de Servicebus weer. Heeft u vragen, klachten of ideeën op het gebied van de openbare ruimte? Bezoek dan in uw eigen wijk of dorp de Servicebus. Dag en tijd Maandag 9.00-11.30 uur

De Servicebus rijdt elke even week door de hele gemeente en stopt op vaste plaatsen. De stopplaatsen zijn aangegeven met een bord. De route:

Wijk en straat Paauwenburg, Paauwenburgweg Dinsdag 9.00-11.30 uur Middengebied, Bloemenlaan Woensdag 9.00-11.30 uur Souburg/Ritthem, Kanaalstraat Donderdag 9.00-11.30 uur Groot-Lammerenburg, Papegaaienburg Vrijdag 9.00-11.30 uur Centrum, Scheldestraat

Van zaterdag 19 april tot en met vrijdag 25 april 2014 vindt de Nationale Sportweek plaats. Honderden sportverenigingen, sportbonden en andere sportaanbieders zetten hun deuren open. Er worden onder andere clinics gegeven, trainingen, demonstraties en toernooien georganiseerd. Ook in Vlissingen staat sporten en bewegen centraal tijdens de Sportweek.

Doe ook mee! Hoe meer sportactiviteiten georganiseerd worden, hoe leuker! We willen sportverenigingen daarom vragen om aan te haken bij de Sportweek en activiteiten te organiseren. Als organisatie kunt u nieuwe sporters zo kennis laten maken met uw organisatie. Laat bijvoorbeeld ieder lid deze week iemand meenemen naar de training. Alle aangemelde activiteiten plaatsen we in april op een speciale Sportweekpagina hier in de Bode.

Stadhuis Vlissingen

3. Omzetten van zelfstandige woning tot onzelfstandige woonruimte, kamer Kasteelstraat 194 (18-02-2014) 4. Omzetten van zelfstandige woning tot onzelfstandige woonruimte, kamer Nieuwstraat 35 (19-02-2014) 5. Omzetten van zelfstandige woning tot onzelfstandige woonruimte, kamer Singel 28 (20-02-2014) 6. Omzetten van zelfstandige woning tot onzelfstandige woonruimte, kamer Paulus Potterlaan 2 (20-02-2014) Inzage Deze besluiten liggen, totdat de hierna aangegeven bezwaartermijn is verstreken, ter inzage in het stadhuis, Paul Krugerstraat 1. De verleende vergunningen met

Plaats Kruidvat Basketbalveld Bruna Agrimarkt Bloemenhuis Mies

bijbehorende tekeningen kunnen ná een telefonische afspraak met Dhr. W. Huige van de Afd. Publiekszaken (tel. 0118 487339) worden ingezien. Bezwaar Bij de hierboven genoemde besluiten kunnen belangen van derden betrokken zijn. (Derden) belanghebbenden kunnen binnen zes weken na de tussen haakjes staande datum een gemotiveerd bezwaarschrift indienen bij burgemeester en wethouders van Vlissingen, Postbus 3000, 4380 GV Vlissingen. Het maken van bezwaar schorst de werking van het besluit niet. Wel kan een belanghebbende die bezwaar heeft gemaakt, de Voorzieningenrechter van de Rechtbank Zeeland-

Van maandag 3 maart tot en met vrijdag 28 maart gaat de Keersluisbrug over het Kanaal door Walcheren tussen de Paul Krugerstraat en de Prins Hendrikweg, dicht voor al het verkeer. Er wordt groot onderhoud uitgevoerd aan de brug. De brug wordt onder andere opnieuw geschilderd. Gemotoriseerd verkeer wordt omgeleid over de Sloeweg en de Nieuwe Vlissingseweg. Fietsers en voetgangers krijgen een verbinding over het kanaal via de keersluizen, ongeveer 100 meter ten noorden van de Keersluisbrug.

INFOAVOND JONGE VRIJWILLIGERS Het Vrijwilligerspunt Vlissingen organiseert dinsdag 18 maart van 16.00 tot 18.30 uur in Porthos (Pablo Picassoplein 126, Vlissingen) een PizzaMeeting voor jonge, beginnende vrijwilligers van 18 tot 25 jaar. Tijdens deze bijeenkomst krijg je informatie over vrijwilligerswerk en kun je een interessetest doen. Tot slot kun je samen met een medewerker van het Vrijwilligerspunt op zoek gaan naar een passende vacature. Interesse? Geef je op voor 11 maart via vrijwilligerspunt@vlissingen. nl. Deelname is gratis en voor iedere deelnemer is er pizza en fris.

West-Brabant, Team Bestuursrecht, Postbus 90006, 4800PA Breda verzoeken een voorlopige voorziening te treffen, indien onverwijlde spoed, gelet op de betrokken belangen, dat vereist. Voor een dergelijk verzoek is griffierecht verschuldigd. Monumentencommissie De monumentencommissie vergadert eens in de 3 weken op een donderdag. De stukken ter behandeling moeten uiterlijk één week voor de vergadering (woensdagmiddag uiterlijk 17.00 uur) bij bouw- en woningtoezicht ingediend zijn. De data van de volgende vergaderingen van de monumentencommissie zijn 27 februari 2014 en 20 maart 2014. Vaststelling beleidsregel handhaving parkeerexcessen aanhangwagens en caravans Het college van B&W maakt bekend dat zij de “Beleidsregel handhaving parkeerexcessen aanhangwagens en caravans” heeft vastgesteld. In deze beleidsregel is omschreven hoe door het college omgegaan wordt met haar bevoegdheid om bestuursdwang toe te passen ten aanzien van het overtreden van artikel 5:6 van de Algemene Plaatselijke Verordening. De beleidsregel treedt, conform afdeling 3.6 van de algemene wet bestuursrecht, de dag na publicatie in werking. De beleidsregel ligt ter inzage in het stadhuis, Paul Krugerstraat 1. Lees verder op de volgende pagina


VERVOLG BEKENDMAKINGEN Inloopbijeenkomst uitbreiding Ruitersportvereniging Scheldestad en vestiging Harmonie Ons Genoegen Op woensdagavond 5 maart 2014 wordt een inloopbijeenkomst gehouden, waarbij Ruitersportvereniging Scheldestad en de Koninklijke Harmonie Ons Genoegen, in samenwerking met de gemeente, hun plannen presenteren voor: - de uitbreiding van de ruitersportvereniging aan de zuidzijde van hun huidige perceel Gerbrandystraat 180; - de vestiging van de harmonie in het voormalige clubhuis van Korfbalvereniging Seolto en de aanbouw van repetitieruimten (Wilbaan 21). Tijdens deze avond willen bovengenoemde partijen belangstellenden hierover

informeren. U kunt aan de aanwezige (bestuurs) leden van de manege, harmonie en aan de gemeente, vragen stellen over de plannen. Er wordt geen presentatie of toespraak gegeven, dus u kunt binnenlopen wanneer u dat wilt. U bent tussen 19:00 uur en 21:00 uur van harte welkom in de kantine van Ruitersportvereniging Scheldestad, Gerbrandystraat 180 te Vlissingen. Bekendmaking Verordening Particuliere Rioolaansluitingen B&W van Vlissingen maken bekend dat de raad in zijn vergadering van 23 januari 2014 heeft besloten tot het vaststellen van de “Verordening Particuliere Rioolaansluitingen Vlissingen 2014”. Deze verordening ligt met ingang van heden voor een ieder tijdens kantooruren kosteloos ter inzage in de publiekshal van het gemeentehuis, Paul Krugerstraat 1 te Vlissingen. Een ieder kan op zijn verzoek

daarvan - tegen betaling van de kosten een afschrift krijgen.

kent dat zij daardoor formeel niet meer op dat adres staan ingeschreven.

Voor gemeentelijke verordeningen is het vanaf 1 januari 2014 wettelijk verplicht om deze elektronisch bekend te maken in een daartoe ingericht elektronisch gemeenteblad. De bekendmaking van deze verordening en andere gemeentelijke verordeningen is vanaf heden dan ook te vinden in het elektronische gemeenteblad van de gemeente Vlissingen op de website www.officielebekendmakingen.nl.

Jan van de Capellelaan 14 A.J. Thumann, geb. 04-04-1956

Vertrokken naar onbekende bestemming Uit onderzoek van de afdeling Publiekszaken is gebleken dat onderstaande personen niet meer wonen op het adres waar zij volgens de basisregistratie personen staan ingeschreven. Het college heeft besloten de bijhouding van de persoonlijsten van deze personen op te schorten. Dit bete-

Ambonezen bezoeken ‘zusters’ Vlissingen

Koudekerkseweg 82 S. Mentzel, geb. 20-02-1991 Lammensstraat 7 J. Ait Bassau, geb. 20-07-1982 Paardenstraat 39 J.H. Anastacia, geb. 12-08-1990 Van Visvlietstraat 12 D.D. Wozniak, geb. 01-10-1973 Westerzicht 159 R. Ramadhin, geb. 24-08-1974 R. Ramadhin, geb. 31-12-2012 M.F. Rana, geb. 05-03-1994 M.F. Rana, geb. 10-10-2008

M.S. Rana, geb. 08-05-1998 Op grond van de Algemene wet bestuursrecht kan een belanghebbende tegen dit besluit bezwaar maken bij het College. De termijn voor het indienen van een bezwaarschrift is zes weken en vangt aan 1 dag na de datum van deze publicatie. Het ondertekende bezwaarschrift moet bevatten de naam en het adres van de indiener, de datum en een omschrijving van het besluit waartegen het bezwaarschrift zich richt. Ook moet de bezwaarmaker gemotiveerd aangeven waarom hij of zij het niet eens is met het besluit. Het bezwaarschrift moet worden gericht aan burgemeester en wethouder van Vlissingen Postbus 3000, 4380 GV. Vlissingen, 26 februari 2014 B&W Vlissingen Postbus 3000 4380 GV VLissingen

KORTE BERICHTEN

‘Vlissingen en Ambon lijken op elkaar’ VLISSINGEN - Burgemeester Letty Demmers van Vlissingen ontving vrijdag een delegatie uit Ambon, onder wie burgemeester Richard Louhenapessy, in het kader van de stedenband Vlissingen-Ambon. Deze band is er al sinds 1996.

Oud-Katholieke kerkdienst: Op zondag 2 maart houd Oud-Katholiek Zeeland een eucharistieviering om 10.00u aan de Zuidsingel 70 te Middelburg. Meer info: http://zeeland.okkn.nl Collectanten gezocht: Tijdens de landelijke collecteweek Fonds Gehandicaptensport van 30 maart t/m 5 april gaan duizenden collectanten, vrijwilligers en verenigingen collecteren. Dit doen zij met het doel om zoveel mogelijk geld op te halen voor de gehandicaptensport, want om als gehandicapte te kunnen sporten zijn vaak aanpassingen nodig. Aanpassingen aan bijvoorbeeld het sport,- en spelmateriaal of de sportaccommodatie maar ook extra begeleiding en speciaal vervoer. Daar is geld voor nodig. Daarom houdt Fonds Gehandicaptensport een landelijke collecte. Fonds Gehandicaptensport zoekt collectanten. Aanmelden bij mevr. W. Lammerts: wilna.lammerts@home.nl, tel. 0165549903. Alzheimer Café Walcheren: Op zaterdag 1 maart zal er in ’t Gasthuis, Noordpoortplein 2, te Middelburg weer een Alzheimercafé plaatsvinden van 14.30 tot 17.00 uur. Gastspreker is Dhr Ruben de Kuyper, huisarts. Het onderwerp zal zijn: Huisarts en Dementie. Er zal ruim de gelegenheid zijn om vragen te stellen. Zijn er nog vragen, dan kan U terecht bij: Henriëtta Joosse tel. 06-57184527; Sabien Streppel, tel. 06-10570257, ahcafewalcheren@svrz.nl. VLISSINGEN Klassiek concert: Zondag 2 maart in ‘t Speelhuus van Ter Reede in Vlissingen, Stephanie Proot (piano). Aanvang 11.30 uur. www.cityconcerten.nl ANBO themamiddag: De afd.Vlissingen van de ouderenbond ANBO organiseert op maandag 3 maart een themamiddag met als onderwerp Mobiliteitshulpmiddelen selecteren; mobiliteit, gezondheid, dagelijkse hulpmiddelen en comfort. Deze middag krijgt u ook informatie over de instanties waar men evt. terecht kan voor verstrekkingen of vergoedingen en u krijgt de gelegenheid enkele dingen te bekijken. Ook niet-leden zijn welkom. Na de pauze is er bingo. Aanvang 14.00 uur, woonzorgcentrum Ter Reede, zaal ‘t Speelhuus, Vredehoflaan 370, Vlissingen.

Burgemeester Richard Louhenapessy (rechts) van Ambon luistert naar een optreden in Mae Uku in Oost-Souburg. FOTO TARA DE VRIEND

DOOR TARA DE VRIEND Burgemeester Louhenapessy bracht samen met zijn gezin en een aantal topambtenaren een tweedaags bezoek aan Vlissingen. “Vlissingen en Ambon lijken veel op elkaar, want het zijn beide havensteden. De steden kunnen van elkaar leren op het gebied van visserij, havenontwikkeling, afvalverwijdering, kustbescherming, milieubescherming, beroepsonderwijs, gezondheidszorg en toerisme.” Sinds 1996 zijn er over en weer bezoeken. “De band is niet alleen belangrijk voor beide besturen, maar ook voor de inwoners van de steden. Er wonen namelijk veel Ambonezen in Vlissingen”, vertelde Louhenapessy. Het was een zware delegatie die Vlissingen bezocht. “We willen hiermee benadrukken hoe belangrijk de stedenband voor ons is. De samenwerking is namelijk erg belangrijk voor de toekomst van Ambon”, legde Louhenapessy uit.

De delegatie hoopt veel te leren van Vlissingen. “Zo zijn we naar de vismijn geweest, want in Vlissingen is er één centraal punt waar alle vis geveild wordt. In Ambon verkopen alle vissers nog individueel. Daarna hebben we Technum Scalda bezocht, om hier meer te leren over techniek”, vertelde Coen Nieuwenhuyzen, beleidsmedewerker Internationale Samenwerking van gemeente Vlissingen. Zaterdag was er een benefietconcert in de Sint Jacobskerk in Vlissingen, met koren als het Zeeuws Byzantijns koor, het Schelde Loodsen koor, het Molukse FamilieKoor Salamony en het Mannenensemble Lezzom. De opbrengst hiervan gaat naar een oogkliniek op Ambon. Ontwikkelingsprojecten De Stichting Samenwerking VlissingenAmbon heeft het bezoek en het programma geregeld voor de delegatie.

De stichting werkt binnen het kader van de Stedenband Vlissingen Ambon en is verantwoordelijk voor de uitvoering van verschillende projecten. “Zo ondersteunen en voeren we ontwikkelingsprojecten uit in de gemeente Ambon, organiseren we uitwisselingen en contacten tussen beide gemeenten en creëren we draagvlak voor de stedenband”, vertelt Nico Lopulissa. Scholen De relatie tussen Ambon en Vlissingen is ontstaan in 1987 toen de HZ University of Applied Sciences in Vlissingen en de Universiteit Pattimura (UNPATTI) op Ambon een samenwerkingsverband aangingen. In die tijd verzorgde HZ een cursus ontwikkelingskunde en werkte samen met de UNPATTI bij de opleiding van studenten op Ambon. Beide onderwijsinstellingen wilden graag dat ook de gemeenten een formele relatie aangingen.

Verlies GPC Vlissingen VLISSINGEN - GPC Vlissingen stelde teleur in de derby tegen Serooskerke en moest een ruime nederlaag incasseren. Het 2e elftal kon thuis Kozakken Boys 2 lang op 0-1 houden, maar moest in de slotfase een 2e tegendoelpunt toestaan. D1 dat eindelijk aan de 2e helft van de

competitie kon beginnen, won meteen hun 1e wedstrijd. Uitslagen Serooskerke 1-GPC 1 4-2 GPC 2-Kozakken Boys 2 0-2 Arnemuiden 5-GPC 5 4-0 GPC 6-SSV’65 4 3-0 ZSC’62 VR1-GPC VR1 1-4 GPC D1-Jong Ambon D1 4-2

Zeelandia Middelb. E5-GPC E2 1-4 GPC E3-Nieuwland E2 2-7 Yerseke F1-GPC F1 2-6 GPC F2G-SSV’65 F1 5-2 Vlissingen F3-GPC F3 5-2 De Meeuwen MP1-GPC MP1 8-3 Geen programma In verband met de vakantie is er zaterdag 1 maart geen voetbalprogramma. PAGINA 8

Valpreventiecursus: In maart wordt bij Grandcafé de Schutterij te Vlissingen een vierdelige valpreventiecursus “In Balans” gegeven. Het doel is om de valrisico’s bij jezelf te verkennen en om praktische handvatten te vinden om de risico’s te beperken. Veel persoonlijke ervaringen en brede inzichten worden bij het zoeken naar oplossingen betrokken. De wekelijkse bijeenkomsten vinden plaats op 4, 11, 18 en 25 maart, 14.00-16.00 uur. Verdere informatie over inhoud, kosten en aanmelden via Marjan Schot: 0118-476949. Voorjaarsbeurs: De Vlissingse Filatelisten Vereniging houdt op zaterdag 1 maart haar traditionele postzegel-, brieven-, kaarten en muntenbeurs. De beurs, die gratis toegankelijk is, zal van 10 tot 17 uur in het Majoraat, van Hogendorpweg 58a te Vlissingen worden gehouden. ‘s-Morgens is er gelegenheid om postzegels te laten taxeren. ‘s Middags zal om 15 uur een veiling worden gehouden. Schilder en tekenen in het Palet: De schilderclub in wijkcentrum het Palet aan de Willem Roelofszlaan 2 (ingang Irislaan) wil graag nieuwe leden verwelkomen. De club is voor iedereen die graag vrij wil schilderen of wil leren tekenen of schilderen. Er is een docent aanwezig. De leden komen samen op dinsdag van 14.00 tot 16.00 uur. Meer informatie, bijvoorbeeld over welke materialen wel en niet aanwezig zijn: tel.411273. Stiltewandeling: Zondag 2 maart stiltewandeling door bos, duin en over het strand. Start 10.00u op de parkeerplaats van de KanoVijver, Van Woelderenlaan, Vlissingen. Deze wandeling is bestemd voor mensen die willen ervaren wat stil zijn met je doet, of die zich afvragen wat het “in stilte” lopen in een groep je brengt. Ook al heb je ervaring hiermee, elke wandeling is toch weer een gelegenheid om tot jezelf te komen! We lopen minstens 1 uur, zonder te praten, in een rustig tempo. Informatie: Marjan Schot (0118476949). Pianoconcert: 2 maart in Speelhuus Ter Reede, Vredehoflaan 370 te Vlissingen Stephanie Proot speelt Schubert, Prokofiev en Beethoven. Het is toegankelijk voor rolstoelgebruikers, inloop 11.00u, aanvang 11.30u. Duchess of Swing: Zaterdag 8 maart aanvang 20.00u optreden van de Duchess of Swing, all ladies bigband, in de Historische Kerk Souburg. Kaarten zijn te koop bij Primera, Kanaalstraat te Souburg, de Vrijbuiter, Paspoortstraat te Souburg en Primera, Lange Zelke te Vlissingen, maar ook via de website. Voor meer informatie www.historischekerksouburg.nl De organisatie is in handen van Stichting Vrienden van de Historische Kerk Souburg, contactpersoon: Tobias Meijers, tel. 0118-462738 OOST-SOUBURG HCC bijeenkomst: Vrijdag 28 januari HCC bijeenkomst “HCC! Seniorenacademie”. Deze middag is het thema “Tablet-PC”. In Dorpshuis “De Kwikstaart”, Nagelenburgsingel 2, Oost-Souburg. Aanvang 14.00-16.00 uur een lezing over “Tablet-PC”. Toegang gratis voor leden; niet-leden zijn van harte uitgenodigd voor een kennismakingsbijeenkomst. RITTHEM Film en bingo: In dorpshuis Ons Dorpsleven in Ritthem kunnen belangstellenden vrijdag 28 februari van 13.30 tot 16.30 uur aanschuiven voor een filmvertoning over historisch Ritthem door Wim de Meij en een bingo. Voor vragen kunnen mensen contact opnemen met de dorpsraad, via 0118-464961.


 

       

huid- en laserklinieken ‡SROLNOLQLHNHQGHUPDWRORJLH‡KXLGWKHUDSLH %HUJHQRS=RRP0LGGHOEXUJ*RHV Bij ons kunt u terecht voor veilige en effectieve anti-rimpelbehandelingen en huidverjonging: 5LPSHOÀOOLQJPHW5HVW\ODQH %RWR[EHKDQGHOLQJHQ )UDFWLRQDO/DVHUHQ&2IUDFWLRQDOODVHU HQGHQLHXZH8OWKHUDSLHWHJHQKXLGYHUVODSSLQJ Verder alle laserbehandelingen tegen overbeharing, couperose, pigmentvlekken, huidoneffenheden, kleine spatadertjes en nog veel meer...

Er weer jonger uitzien... zonder plastische chirurgie

(UID ENLASERKLINIEK"ERGENOP:OOMsIn Zorgcentrum ,IEVENSBERG"OERHAAVEPLEINDs64"ERGENOP:OOM s swww.huidlaser.nl (UID ENLASERKLINIEK-IDDELBURGsIn Barcode gebouw 0ARK6ELDZIGTs$2-IDDELBURGs www.dermateam.nl > Huid- en laserkliniek Goes "EATRIXLAANs0.'OESs www.dermateam.nl

DE ERKENDE STOFFEERDER VOOR $%3+5.$)' ADVIES!

A-MERKEN VOOR '2//4(!.$%,302)*:%. 40%

20%

50% 70% 30%

Uw vacature in De Bode én op ZeelandWerkt.nu

Meer dan een half miljoen Bodes elke week!

Al

zak

uw

en

✔ STYLING ADVIES ✔ SHOWROOMS ✔ VRIJBLIJVEND AAN HUIS ✔ DESIGN PVC VLOEREN.NL ✔ WEBSHOP ✔ LEGSERVICE

I

ond LQDQ er é FL­ én OH dak

✔ SNELLE LEVERING ✔ TOT 70% VOORDELIGER ✔ GROTE VOORRAAD A-MERKEN ✔ RUIM 20 JAAR ERVARING ✔ FLEXIBEL ✔ DUURZAAM

WWW.SJERKSLAGMOLEN.NL

4!0)*4s,!-).!!4 6).9,s06#6,/%2%. '/2$)*.%.s3(544%23 ZONWERING Putte Antwerpsestraat 47 Tel. 0164 - 606918 Openingstijden: di. t/m zo. 11-16 u. BRENG DE SCHULDENLAST TERUG EN DE FINANCIËN OP ORDE: BESTEED MÉÉR GELD VOOR DE BEWONERS EN MINDER OP HET STADHUIS! GA TERUG NAAR DE KERNTAKEN: GEEN BEHEER ROL MAAR REGIE VOEREN! HET BESTE VOOR VLISSINGEN:

STEM OP LIJST 1!

Oost-Souburg Kanaalstraat 22 (bij AVA KEUKENS) Tel. 0118 - 475052 Openingstijden: woe. t/m za. 11-16 u. Mobiele showroom AAN HUIS ma. t/m za. van 09-18 u. of op afspraak Tel. 06 - 20131204 Groothandel Putte NL Postbaan 44 Afhalen voor particulieren op afspraak Tel. 06 - 20131204

MET DE

VAN SERVICE


Sopraan Olga Zinovieva schittert tijdens optreden in Sint Jacobskerk

‘Aus liebe is de mooiste sopraanaria ooit geschreven’ VLISSINGEN – Als Russische groeide Olga Zinovieva op met de klassieke muziek van grootmeesters uit haar eigen land, zoals Rachmaninoff en Tsjaikovski. Haar liefde voor het werk van Bach ontstond toen ze acht jaar geleden naar Nederland verhuisde voor haar zangcarrière. “Ik wilde mijn repertoire van romantische muziek uitbreiden met barok”, vertelt de sopraan. Deze stijl onder de knie krijgen was niet eenvoudig, vertelt ze. Maar het lukte haar en nu schittert ze in het hele land met twee ariasolo’s in de uitvoering van de Matthäus Passion door het Bach Choir & Orchestra of the Netherlands. Dit gezelschap, onder leiding leiding van Bach-specialist Pieter Jan Leusink, staat op 30 maart in de Vlissingse Sint Jacobskerk. Sfeer De Matthäus Passion vertelt het lijdens- en sterfverhaal van Jezus volgens het evangelie van Matteüs. Leusink dirigeerde dit meesterwerk al ruim 300 keer en ook zijn musici zijn gespecialiseerd in het vertolken van Bachs werk. Robert Luts vertolkt de rol van evangelist en Henk van Heijnsbergen die van Christus. Verder bestaat het koor uit sopranen Olga Zinovieva en Ina Siedlaczek, countertenor Sytse Buwalda, tenor Martinus Leusink en bassen Joep van Geffen en Jasper Schweppe. Met een orkest dat op authentieke barokinstrumenten speelt, een verhaal met eeuwigheidswaarde en ontroerende stemmen, is de Matthäus Passion een beleving, belooft de organiserende stichting Klassieke Concerten Nederland. “Zo voor Pasen hebben deze uitvoeringen een speciale sfeer”, vindt Zinovieva. “We merken dat ze veel mensen raken, ook jonge bezoekers. Vooral de combinatie van het verhaal en de muziek is heel mooi.”

Olga Zinovieva droomde als klein meisje al van een carrière als zangeres. FOTO GERHARD WITTEVEEN

DOOR BRITTA JANSSEN Olga Zinovievas eerste auditie ooit bij dirigent Pieter Jan Leusink was ook voor de Matthäus Passion. “Toen was ik niet goed genoeg”, glimlacht de zangeres. “Maar als jij je best doet, ben je over drie jaar solist, zei hij. Toen ik later weer auditie deed, wilde hij wel met me aan de slag. Hij leerde

me dat Bach zijn werken zo goed schreef dat je als musicus niets hoeft te doen, alleen zijn composities volgen.” De blondine is uitgegroeid tot één van de sterren uit de stal van Pieter Jan Leusink. “Daar ben ik trots op. Het is hard werken, maar heel leuk. Ik mag elke dag mooie muziek maken, in prachtige kerken en met heel goede musici.”

Ontroerend Zinovieva neemt in de Matthäus Passion als soliste twee aria’s voor haar rekening; Aus Liebe en Blute nur. “Aus Liebe is de mooiste sopraanaria ooit geschreven. Het is heel ontroerend en intiem.” De compositie gaat over de kruisiging van Jezus. “Het is een moeilijke aria, omdat er geen basis is, geen ondersteuning van een orgel, bassen of harmonie. Er zijn alleen drie blazers. Dat is live lastig te doen.” Bijna dagelijks staat Zinovieva op het podium, maar daarvan geniet ze alleen maar. Van deze carrière droomde ze als klein meisje al. “Met zingen kan ik iets moois van mezelf laten zien. Bij mensen goede emoties oproepen is het mooiste wat ik kan doen.”

EXCLUSIEVE BODE DAGEN zater BIJ SKIDÔME &mazonddaagg 1165 art 20 14

Skidôme Rucphen & Skidôme Terneuzen

50% KORTING ACTIE Proefles skiën of snowboarden 2 uur vrij skiën of snowboarden 1 uur tuben en sleeën

van € 29,50

2 heats ijskarten (Rucphen) GlowGolf (Rucphen)

van € 34,50

TUBEN

v.a. € 27,50 van € 9,50

v.a. € 6,50

GLOWGOLF

voor € 14,75 voor € 13,75 voor € 4,75 voor € 17,25 voor € 3,25

IJSKARTEN

Bestel je tickets online via: internetbode.nl Voorwaarden en meer informatie: www.internetbode.nl

Derde Klas Mixed competitie Zeeland

VSV Marathon 1 Kampioen

Op 11 maart

Open repetitieavond Zeeuws Mannen Ensemble

Sascha Kluijfhout, Anita Jonckman, Ilja Kole en Dominique Rau.

OOST-SOUBURG - VSV Marathon is kampioen geworden van de derde klas mixed competitie Zeeland. Uit veertien wedstrijden behaalden zij 82 punten. Elfmaal werd er winst behaald en

drie gelijke wedstrijden. VSV Marathon 1 promoveert naar tweede klas Zuidwest. Het team is niet meer in te halen door BC de Astroïden 1 uit OostSouburg. De RCW feliciteert hen van harte.

Exposities

GOES - Het Zeeuws Mannen Ensemble houdt op 11 maart in het Calvijn College aan Klein Frankrijk in Goes een open repetitieavond. Enthousiaste zangers die graag willen meezingen in een klein koor zijn vanaf 20.00 uur welkom om mee te zingen. Het Zeeuws Mannen Ensemble is een groep enthousiaste zangers die met veel plezier muziek maakt in een open sfeer, waarin elke persoon zijn bijdrage mag leveren. Er is ruimte voor enkele nieuwe leden. ‘We zingen onder leiding van een deskundige dirigent, die ons ook stimuleert te genieten van de emotie in de muziek’, aldus het koor. Het ensemble heeft een afwisselend repertoire; psalmen, geestelijke liederen, klassieke werken en negro-spirituals. Meer informatie is te vinden op de website www.zeeuwsmannenensemble.nl PAGINA 10

Expositie Submergence: In WILLEM3 is het nieuwe jaar ingeluid met de start van de lichtinstallatie Submergence, een blik in de wereld van Roland Schimmel, muziek, theater en de presentatie van het Cultuurwerf programma 2014. Submergence is een adembenemende lichtinstallatie, ontworpen door de bekroonde digitale kunstenaars van Squidsoup uit Engeland. Bezoekers betreden een virtuele omge-

ving, waar de plaats van een computerscherm vervangen wordt door duizenden zwevende lichtpuntjes. Na deze lichtbeleving stap je in de wereld van Roland Schimmel, waar niet meer duidelijk is waar licht of kleur begint en de waarneming eindigt. Expositie verlengt t/m 30 maart, Oranjestraat 4, Vlissingen, donderdag t/m zondag 13.00-17.00u. Info: www.cultuurwerf.nl


BEWAAR EXEMPLAAR EDITIE MIDDELBURG VEERE VLISSINGEN NVZ ONTWIKKELT VISIE VOOR EERSTE HULP

GEZONDHEID ZONDER ZORGEN

ONTDEK ZORG EN WELZIJN

OVERZICHT VAN WIJZIGINGEN OP GEBIED VAN DE ZORG VERANDERING IN ROL HUISARTS ZORGT VOOR KOSTENBESPARING GEESTELIJKE GEZONDHEIDSZORG STAAT VOOR EEN AANTAL UITDAGINGEN


GEZONDHEID ZONDER ZORGEN B.S.M. - de Jong Methode

Praktijkcentrum Het Gemeentehuis te Sint Laurens We zijn nu zes jaar werkzaam in het voormalige gemeentehuis van Sint Laurens. De ruimte van dit monumentale pand – het is ook een monumentenpand - leent zicht heel goed voor praktijkruimtes. We hebben hier 7 aparte behandelruimtes en een raadzaal, die gebruikt wordt voor oefengroep Mensendieck, yogalessen, ZwangerTotaal, lezingen, cursussen en vergaderingen. Alle behandelaars werken zelfstandig. Door gezamenlijke activiteiten en overleg leren wij van elkaars werkzaamheden en kunnen zo elkaar versterken. Samen werken we aan uw vitaliteit. Ons adres Noordweg 495. Voor meer informatie: www.praktijkcentrumhetgemeentehuis.nl Osteopathiepraktijk Kees Koole Osteopaten gaan ervan uit dat bewegingsverlies van o.a. botten, organen en delen van de schedel een aandeel kan hebben in het ontstaan van lichamelijke klachten. Bewegingsverlies kan ontstaan na bijvoorbeeld een ongeval, operatie, of infectie. De osteopaat kan met zijn handen de beweeglijkheid van de verschillende weefsels binnen het menselijk lichaam beoordelen en die beweeglijkheid zo nodig verbeteren. Door testen aan het lichaam beoordelen wij onder meer de vitaliteit van het lichaam. Door herstel van de oorspronkelijke beweeglijkheid tracht de osteopaat het zelfgenezend vermogen van het lichaam te stimuleren, waardoor de vitaliteit van de patiënt toeneemt. De klachten die wij behandelen zijn heel verschillend van aard. De osteopaten Kees Koole, Kees Minderhout, Marleen Meerman, Githa van ’t Westeinde en Marloes Bastiaansen helpen u graag. Voor meer informatie: bel 0118-633873

Bewegingsoefeningen bij leeren gedragsproblemen (BSM) De B.S.M. – de Jong methode staat voor Brain Stimulating Method. Deze hersenstimulatietraining verbetert de functie van verschillende hersengebieden en streeft naar een optimale uitrijping en vitaliteit van het brein. Denk daarbij bijvoorbeeld aan problemen bij de lees-, spelling en rekenontwikkeling; dyspraxie; ADHD; concentratieproblemen of faalangst. We maken gebruik van specifieke, eenvoudige bewegingsoefeningen. De oefeningen zijn gebaseerd op de reguliere neurologie en fysiologie. Sylvia Bosga heeft als oefentherapeut jarenlang ervaring in het behandelen van kinderen met motorische ontwikkelingsproblematiek en de laatste jaren heeft zij zich gespecialiseerd in de behandeling en begeleiding van kinderen met leer- en gedragsproblemen. Tijdens het eerste consult ligt de nadruk op het achterhalen van de lichamelijke oorzaak van de leeren gedragsproblemen. Waardoor wordt de uitrijping van het centrale zenuwstelsel, de uitrijping van de hersenen belemmerd? We maken een oefenprogramma op maat. De oefeningen moeten dagelijks herhaald worden onder begeleiding van de ouders. Hun betrokkenheid is heel belangrijk. Voor meer informatie bosgabsm@zeelandnet.nl of bel 0614249192

“True Colors” Praktijk voor integrale geneeskunde. Gezondheid is een belangrijk goed. Iemand, die gezond is, is ook vitaal. Meestal herstelt u volledig na een korte ziekteperiode. Bij aanhoudende of steeds terugkerende klachten is de energiebalans verstoord. Het is dan van groot belang om de oorzaak van deze verstoring te achterhalen. Dat kan lastig zijn, zeker als de oorzaak van de verstoring ergens anders in het lichaam zit. Het is van groot belang, om deze storende factor op te sporen en te elimineren. Met integrale geneeskunde wordt gezocht naar: de gestoorde organen of orgaansystemen én de verstorende factoren. Zijn deze gevonden, dan kunnen in de meeste gevallen zowel de storende factoren (b.v. infecties) als de gestoorde organen worden behandeld, zodat het lichaam het zelfherstellende vermogen terugkrijgt. Bij praktijk “True Colors” wordt van diverse onderzoeks- en behandelmethoden gebruik gemaakt, o.a. natuurgeneeskundige principes, bio-resonantie, homeopatische middelen, acupressuur (dus geen naalden), reguliere medicijnen. Voor meer informatie: mail naar info@praktijktruecolors.nl of bel 06-44692467.

MensActiefpraktijk Aandacht, praktijk voor psychosociale begeleiding, relatie- en gezinstherapie Binnen sociale systemen beïnvloeden mensen elkaar. Gedachten, gedragingen, gevoelens en verwachtingen ontstaan in wisselwerking met de ander in een sociale omgeving. Dit zijn gewone processen waarbij van tijd tot tijd problemen kunnen optreden. Door jezelf beter te leren kennen wordt het ook makkelijker om de invloed van je eigen gedrag, gevoelens en verwachtingen te leren zien ten aanzien van de problemen. Hierdoor kan het gevoel dat dingen je overkómen, veranderen in een gevoel dat je invloed kunt uitoefenen op hoe het met je gaat: je eigen welbevinden verbetert dan. Ook is het belangrijk om geen - of zo min mogelijk - energie te verliezen aan zaken en problemen waar je geen invloed op hebt.Je welbevinden hangt samen met het inzicht dat je in jezelf en je eigen functioneren kunt krijgen door begeleiding. Voor meer informatie: www.aandachtpsb.nl of bel 06-57336318

Tobias, christelijke geestelijke gezondheidszorg

Tobias is een praktijk voor integratieve psychotherapie. Dat wil zeggen dat elementen worden samengevoegd uit de cognitieve gedragstherapie, de ervaringsgerichte therapie, de cliëntgerichte therapie en de systeemtherapie tot één behandelmethode. Daarnaast wordt er gebruik gemaakt van EMDR (Eye Movement Desentisitation and Reprocessing) als behandelmethode voor traumatische ervaringen als een ongeval, een pijnlijke bevalling of een geweldservaring maar ook trauma’s als gevolg van incest, pestervaringen of structureel lichamelijk geweld. Ook problemen die samenhangen met onzekerheid over de identiteit of over de persoonlijkheid waardoor depressie of de angst blijft voortduren worden met psychotherapie behandeld. Door middel van gesprekken ga je jezelf beter begrijpen en kun je dus ook beter met jezelf omgaan. Ook komen in de gesprekken soms oude pijnlijke ervaringen naar boven die zonder dat je het beseft je leven nog steeds beïnvloeden. Door deze te verwerken krijg je een ander, gezonder, perspectief. Waarom Christelijk? Als psychotherapeut heb ik een christelijke geloofsovertuiging, als u dat wilt kan dat als extra dimensie deel uitmaken van de behandeling. Voor meer informatie: mail naar Lineke Blaauwe: info@tobias-cgg.nl of bel 06-40406117

De oefentherapeuten Mensendieck proberen op verschillende manieren de mensen vitaal te houden. Is er om welke reden dan ook een dysbalans in het lichaam ontstaan, dan kan dit vergaande gevolgen hebben in uw functioneren in het dagelijks leven. De oefentherapeut wil u helpen om meer stabiliteit in uw lichaam te krijgen door oefening en training. Naast de individuele oefentherapie geven wij ook groepsbehandelingen. Ook richten wij ons op mensen met chronische pijnklachten. Wij proberen de mensen, die langer dan 3 maanden klachten hebben, door een afgestemd individueel programma, weer vitaler te maken. De patiënt kan hierin zelf zijn doelen stellen, en zal hierdoor weer leren om actief met zijn lichaam bezig te zijn. Tevens werkt er in de praktijk een gespecialiseerde bekkenoefentherapeut. Zij behandelt naast zwangeren met bekken en bekkenbodemklachten, vrouwen en mannen die problemen hebben met urine en/of ontlastingsklachten, verzakkingsproblematiek, bekkenklachten en bekkenbodemklachten bij sexualiteit. Voor meer informatie: Eline Cijsouw en Enna Bouten, www.mensactief.nl, www.zwangertotaal.nl, www.ncp.nl of bel 0118-501815

Praktijk voor dietetiek & sportdietetiek – Vera Wisse, diëtist, sportdiëtist Gezonde voeding is samen met beweging een van de belangrijkste pijlers om fysiek en mentaal in balans te zijn. Puur natuur, gezond, individueel en no-nonsense. Dat zijn de uitgangspunten van mijn werkwijze. In de praktijk bent u welkom voor persoonlijk voedingsadvies, afgestemd op uw wensen, mogelijkheden en klachten. Geen mogelijkheid om naar de praktijk te komen? Ook online coaching en huisbezoek behoren tot de mogelijkheden. Voor meer informatie www.wissedietist.nl mail naar info@wissedietist.nl of bel 06-2411000

Fysiotherapie Praktijk Het Gemeentehuis De fysiotherapeut is specialist in bewegen en het bewegingsapparaat. We behandelen mensen die in het dagelijks leven belemmerd worden bij bewegen. Vitaliteit betekent letterlijk “levenskracht”. In elke fase van ons leven is die levenskracht belangrijk. Vitaal zijn is genoeg energie hebben om te ondernemen, maar ook beschikken over de bijbehorende fysieke vrijheid om dit te verwezenlijken. Lichamelijke balans en bewegingsvrijheid zijn dus een vereiste. In dit gebied kan de fysiotherapeut letterlijk “de helpende hand” bieden. Als bewegen moeilijk of pijnlijk is zal het opbouwen of behouden van vitaliteit moeilijk zijn. De fysiotherapeut kan dan uitkomst bieden om klachten die het bewegen belemmeren te verhelpen. Inzicht geven in de aard van de klachten en uitleg over het bewegingsapparaat horen daar ook bij. Samen met uw fysiotherapeut naar een herstelde lichamelijke balans en daarmee op weg naar een betere vitaliteit! Onze behandelingen zijn individueel met persoonlijke aandacht voor elke patiënt. Voor meer informatie: bel Rinske de Visser en Debby Meijer 0118 – 63 56 87

Pedicurepraktijk Noëlle Voetverzorging Ook voeten zijn van groot belang bij onze “vitaliteit”. Om vitaal te zijn is het wel zo leuk als je je voeten niet (negatief) voelt….en je gewoon lekker kan lopen. Als er voetproblemen zijn dan is het heel belangrijk dat ze vakkundig verholpen worden. “Bijna” iedereen kan nagels knippen maar een pedicure doet veel meer dan dat: overtollig eelt en/of likdoorns verwijderen; ingroeiende nagels corrigeren; schimmelnagels/ kalknagels weer zo goed mogelijk gezond krijgen; incrèmen of eventueel een uitgebreidere voetmassage en een goed voetadvies. Als je om bepaalde redenen niet meer zo goed bij de voeten kunt komen of je ziet het allemaal niet meer zo goed vanwege gezichtsvermindering of er zijn speciale voetproblemen die je zelf niet kan verhelpen, dan is de pedicure de aangewezen persoon om dit op te lossen of om door te verwijzen naar een andere discipline. Voor diabetici, reumapatiënten, overige risicovoeten is goed voetonderhoud heel belangrijk. En natuurlijk voor iedereen die “zomaar” de voeten eens wil laten verwennen. Els Feléus-Nobel Voor meer informatie bel 06 2426 8213

Acupunctuur Zeeland De definitie van vitaliteit zoals deze in verschillende woordenboeken wordt omschreven is: levenskracht, de mate waarin iemand krachtig en energiek is. Acupunctuur is een onderdeel van de Traditionele Chinese Geneeskunde. Deze eeuwenoude geneeskunde is gebaseerd op het inzicht dat lichamelijke en geestelijke klachten voortkomen uit verstoringen in de energiehuishouding van het lichaam. Met acupunctuur kunnen deze verstoringen worden hersteld. De energiestroom komt weer in balans. Zo zet acupunctuur het lichaam aan zichzelf te genezen. Het lichaam wordt dus weer sterk, krachtig en energiek! Vitaliteit! Jaap Jan Hertgers, acupuncturist aangesloten bij de Nederlandse vereniging voor acupuntuur Voor meer informatie: www.acupunctuur-zeeland.nl of bel 06-16606931


GEZONDHEID ZONDER ZORGEN

ONTDEK ZORG EN WELZIJN

Tweede landelijke Week van Zorg 10 tot en met 15 maart Het afbouwen van het aantal bedden, invoeren van de basis geestelijke gezondheidszorg en zorg die kort en dichtbij is waar het kan, intensief en specialistisch waar nodig. Volgens bestuurslid Patrick Knapen van GGZ Westelijk NoordBrabant zijn dat de doelstellingen voor 2014 voor de geestelijke gezondheidszorg in Nederland. Om die doelen te bereiken zijn een aantal veranderingen nodig aan het huidige systeem. Een groot deel daarvan wordt de komende maanden al ingevoerd. DOOR THIJMEN ALLEMAN Minder opnames en minder bedden zijn twee maatregelen die nauw met elkaar samenhangen. “De geestelijke gezondheidssector heeft een bestuurlijk akkoord met de minister om het aantal bedden af te bouwen. Nederland was samen met BelgiĂŤ koploper in de wereld op het aantal bedden voor opname per 1000 inwoners.â€? Minder bedden betekent minder plaats voor patiĂŤnten. Om die mensen toch te helpen, wordt de zorg verplaatst. “In plaats van opnemen in een instelling, richten we ons meer op zorg in de eigen omgeving. Daarvoor hebben we ambulante wijkteams opgezet. Deze teams

gaan op bezoek bij cliĂŤnten thuis, om daar zorgondersteuning te bieden.â€? Deze verandering brengt een financiĂŤle uitdaging met zich mee. “Door de beddenafbouw komen er middelen vrij die gebruikt kunnen worden voor de wijkteams. Een dergelijke omzetting brengt echter tijdelijk extra kosten met zich mee waarvoor vooralsnog geen budget is.â€? Doorverwijzen Een andere maatregel om de toegankelijkheid van de zorg beter te regelen is het opzetten van de basis geestelijke gezondheidszorg. “De rol van de huisarts is veranderd en daar maken wij ook gebruik van. In de praktijken komen bij voorkeur ervaren mensen te zitten. Mensen die met een probleem zitten, zoals stressklachten, kunnen bij die hulpverlener terecht. Die kan kleine problemen zelf oplossen. Als het gaat om mensen met een lichte psychische aandoening, zoals een lichte depressie, dan wordt deze doorverwezen naar een psycholoog. Dat is de nieuwe basis geestelijke gezondheidszorg. De GGZ blijft dan over voor de mensen met een complexe psychische aandoening die in een ingewikkelde situatie zijn beland, zoals een ernstige depressie.â€? Het eerder opsporen van problemen en het tijdig behandelen, verlagen de druk op grote instellingen zoals de GGZ. “De geestelijk gezondheidszorg wil mensen zonder psychische aandoening, maar wel met symptomen als stress, sneller en beter helpen. Daarmee wordt voorkomen

dat ze misschien wel een aandoening ontwikkelen of te diep in de problemen raken met hun klachten.� Uitdagingen Ook daar ligt volgens Knapen weer een uitdaging. “De drempel moet verlaagd worden voor mensen die echt hulp nodig hebben, maar we moeten op zoek naar een goede balans. We kunnen niet iedereen helpen die bijvoorbeeld zijn of haar dag niet heeft, om het wat overdreven uit te drukken. De beschikbare middelen moeten goed ingezet worden voor mensen die hulp nodig hebben.� Dit jaar staan op het gebied van wetgeving nog grote veranderingen te wachten voor de gezondheidszorg. Knapen geeft aan dat al veel voorwerk verricht is in de voorbereiding daarvan. “De verantwoor-

delijkheid voor de zorg verplaatst van provincie en overheid naar de gemeente. Wij zijn al betrokken bij het meedenken over een nieuwe invulling voor de zorg. Voor ons komt het neer op meer samenwerken en onszelf meer richten op onze specialiteit, het verlenen van complexe psychische zorg. Met de aanpassingen die we zelf al aan het verrichten zijn, is de belangrijkste stap al gezet.â€? Bereidheid “Wat voor het overgangsproces heel belangrijk is, is de maatschappelijke bereidheidâ€?, zegt de bestuurder. “We willen het aantal opnames terugdringen en mensen meer thuis behandelen. Dat wordt heel lastig als de sociale omgeving van een cliĂŤnt niet wil ondersteunen als dat nodig is.â€?

De grote leegte? Eenzaamheid, onzekerheid, hulp die uitblijft, zorgen over zorg?

Niks daarvan! Met SVRZ is zorg altijd nabij. Letterlijk en ďŹ guurlijk. Van revalidatie tot woningen voor mensen met dementie. Van dagelijks welzijn tot onmoetingcentra. Van afasietraining tot ZorgThuis. Van A tot Z dus. SVRZ zorgt in Zeeland. Van Aagtekerke tot Zaamslag. Bel met 0900 - 787 97 77 of kijk op svrz.nl

www.svrz.nlWEEKVANZORGENWELZIJN


GEZONDHEID ZONDER ZORGEN

9RRUDGYLHVVXJJHVWLHV HQNODFKWHQELM]RUJ HQXLWNHULQJHQ 0DJLNYDQKXLVDUWVZLVVHOHQ" :DWPDJLNYHUGLHQHQQDDVWPLMQXLWNHULQJ" .DQLNPLMQ3*%EHKRXGHQ" 0LMQZDMRQJDDQYUDDJLVDIJHZH]HQ :DWQX"

$GYLHVSXQW =RUJEHODQJ 9RRUKHHQČ&#x;$6.Č

%LMKHW$GYLHVSXQW=RUJEHODQJNXQWXWHUHFKWPHW XZYUDDJVXJJHVWLHRINODFKWRYHUGH]RUJRYHU DUEHLGV UH LQWHJUDWLHHQRYHUXLWNHULQJHQVRFLDOH ]HNHUKHLG :LMEHDQWZRRUGHQXZYUDJHQJHYHQDGYLHVRYHU YHUYROJVWDSSHQGLHXNXQW]HWWHQHQRQGHUVWHXQHQ XGDDUELM2Q]HPHGHZHUNHUVNHQQHQXZ SDWL­QWHQUHFKWHQHQGH]RUJVHFWRUELMXLQGHEXXUW

2QGHUGHHOYDQ

 (ONHZHUNGDJEHUHLNEDDU YDQXXU /RNDDOWDULHI

 (ONHZHUNGDJEHUHLNEDDU YDQXXU ČąSHUPLQXXW

ZZZDGYLHVSXQW]RUJEHODQJQO

KLAVERBLAD ZEELAND

VERLIESCOACH JOAN BRONS HELPT JE “OMGAAN MET VERLIES� Wanneer we aan verlies denken, denken we meestal aan het verlies van dierbaren door ziekte of overlijden. Verlies kan echter veel meer in houden.

als verwarrend of moeilijk voor jezelf of je omgeving worden ervaren. Een natuurlijke reactie is om pijn weg proberen te stoppen of te negeren. Echter het proberen te omzeilen van pijn en verdriet zal het rouwproces uiteindelijk verlengen.

Ook een scheiding is een vorm van verlies, met name voor kinderen. Evenals het verlies van gezondheid, werk of een goede vriendschap. Mijn ervaring is dat er in een verliessituatie vooral behoefte is aan persoonlijke aandacht en erkenning van het verlies.

Helaas kan je bepaalde situaties niet veranderen, wel de manier waarop je er mee om gaat. Soms kan het zijn dat je er alleen of met je omgeving niet uitkomt en heb je hulp van een ander nodig. Ik wil daar graag bij helpen. Samen zullen we werken aan mogelijke acceptatie en doelen om lichtpuntjes van het leven weer te zien en ervaren. Vaak zijn er slechts een paar gesprekken nodig om de draad van het leven weer op te pakken en het weer als een uitdaging te zien.

Vaak is er in onze huidige maatschappij weinig tijd voor rouwen met alle gevolgen van dien. Een verlies kan allerlei gevoelens oproepen zoals boosheid, angst en verdriet, maar ook jaloezie en schuldgevoel. Gevoelens die soms

T-Care is gericht op de begeleiding van kinderen, jeugd en volwassenen bij wie sprake is van psychiatrische problematiek en/of een licht verstandelijke beperking. T-Care is een AWBZ-erkende instantie. Hierdoor kunnen we zorg aan bieden op basis van bekostiging vanuit een persoonsgebonden budget (PGB), maar ook vanuit Zorg in Natura (ZIN). T-Care biedt groepsbegeleiding, thuisbegeleiding, vakantieopvang en buitenschoolse opvang plus (BSO+).

Het is nodig om bepaalde zaken af te sluiten, zodat we andere weer toe kunnen laten. Ik ben een gediplomeerd counsellor/coach met als specialisatie verliesverwerking in de breedste zin van het woord. Gesprekken vinden plaats in een praktijkruimte aan huis en duren in principe 1 uur. Het vrijblijvende kennismakingsgesprek (30 min.) is gratis.

Brons Counselling & Coaching Zuiderbaan 9, 4386 CK Vlissingen contact@bronscounselling.nl 06-27328976 Voor meer informatie zie mijn website: www.bronscounselling.nl

Door de samenwerking met T- Care kunnen we als kinderopvangorganisatie Juultje op onze BSO+ locatie ook de juiste zorg en begeleiding bieden aan kinderen met ontwikkeling- of gedragsproblemen. Daarnaast biedt Juultje verspreid over heel Zeeland al meer dan 55 jaar kinderopvang. Of het gaat om een peuterspeelzaal, kinderdagverblijf, BSO of een BSO+; Juultje biedt exibele opvang op maat. T-Care en Kindercentrum Juultje zijn beide onderdeel van de landelijk opererende Stichting Prokino.

Juultje

Kindercentrum van Prokino

Prokino Hulp voor jeugd en gezin en kinderopvang

Groepsbegeleiding l Thuisbegeleiding l Vakantieopvang l Buitenschoolse opvang plus Beatrixlaan 13, 4461 PM Goes l 0113 - 639 070 l www.prokino.nl/zeeland/t-care Kinderdagverblijven l Peuterspeelzalen l Buitenschoolse opvang Van Steenbergenlaan 30, 4531 HK Terneuzen l 0115 - 686 100 l www.prokino.nl/zeeland/juultje

In Zeeland en West Noord -Brabant


GEZONDHEID ZONDER ZORGEN

EEN LAGERE PREMIE IS NIET ENIGE VERANDERING

Overzicht van wijzigingen op gebied van de zorg De premie voor de zorgverzekering is dit jaar voor het tweede jaar op rij omlaag gegaan. Nu gemiddeld met tien euro. Da’s mooi nieuws, denken u en vele anderen. Er zijn dit jaar echter meer veranderingen in de zorg. En deze pakken niet allemaal even goed uit. Hieronder enkele belangrijke veranderingen. DOOR EUGÈNE DE KOK Wat de premie voor de basisverzekering betreft: bij vrijwel alle maatschappijen is deze gedaald, maar er blijven grote verschillen in prijs. Switchen van verzekeraar kan nu niet meer, maar een blik werpen op de verschillen in prijs en voorwaarden van de basisverzekering en de aanvullende regelingen kan geen kwaad, zeker niet met het oog op 2015. Dat kan onder meer via de website www.consumentenbond.nl/zorgverzekering. Wie denkt dat met de lagere premies de basisverzekering verder is uitgekleed, komt bedrogen uit. Op de Diane 35-pil (die werd vergoed als middel tegen ernstige acne en overbeharing) na, is er niets verdwenen uit de basisverzekering. Wel is het eigen risico omhoog gegaan van 350 euro naar 360 euro. Overigens hoeft niemand het risico te betalen voor de huisarts,

verloskundige zorg en kraamhulp. Vanaf dit jaar wel voor een groot deel van de geestelijke gezondheidszorg (ggz). Wie psychische klachten heeft, moet naar de huisarts, die moet besluiten de patiënt zelf te helpen of doorverwijst naar de basis ggz of specialistische ggz. De basis geestelijke gezondheidszorg is bedoeld voor mensen met lichte en matige psychische klachten. Elke verzekeraar vergoedt deze behandelingen op een andere manier, maar het eigen risico van 360 euro geldt er sowieso voor. Toeslagen Lijnrecht tegenover de lagere zorgpremies staan de lagere zorgtoeslagen. Voor alleenstaanden daalt de maximale toeslag met zo’n 200 euro. Ook voor meerpersoonshuishoudens is hij lager. Zij ontvangen maximaal 1655 euro. Bovendien zijn de inkomensgrenzen fors verlaagd. Volgens de overheid kan de lagere toeslag niet los worden gezien van de lagere premie. ‘Daarnaast houdt de overheid rekening met de collectiviteitskorting die mensen kunnen krijgen’. Natuurlijk verandert er meer dan de bedragen die je als zorggebruiker elke maand overmaakt of krijgt gestort. Zo gaat de huisarts (nog) meer doen. De hierboven genoemde verandering op het gebied van psychische hulp is slechts een voorbeeld. Huisartsen en gezondheidscentra gaan meer behandelingen doen die voorheen in ziekenhuizen werden uitgevoerd.

‘Je krijgt alleen een verwijzing naar een specialist als dit medisch noodzakelijk is’, zegt de Consumentenbond. Aan de andere kant worden complexe behandelingen in steeds minder ziekenhuizen uitgevoerd. De kans is dus groot dat als je (ernstig) ziek bent je langer moet reizen. Persoonlijk budget Over het persoonsgebonden budget (pgb) is de laatste jaren vaak gesproken. Ondanks alle discussies zijn de pgb’s er nog steeds, maar er is wel veel veranderd voor de ouderen, chronisch zieken en gehandicapten die er gebruik van maken. De veranderingen in het budget, de tarieven en toekenning staan uitgelegd op www.rijksoverheid.nl. Veel informatie is ook te vinden op www.pgb.nl van de belangenvereniging van en voor mensen met een pgb.

Zeker voor degenen die in 2014 voor het eerst een pgb aanvragen is er veel nieuw. Als zij minder dan tien uur zorg nodig hebben, krijgen ze sowieso geen persoonlijk budget meer. Verder wordt de manier van uitkeren anders. De opvallendste wijziging op dat gebied is dat straks niemand het pgb-geld meer op de eigen rekening krijgt. Daarvoor in de plaats komen zogenoemde trekkingsrechten. Deze zijn vooral bedoeld om misbruik tegen te gaan. De Sociale Verzekeringsbank (SVB) gaat het geld beheren van mensen met een pgb en betalingen doen aan zorgverleners. De gebruikers mogen zelf blijven bepalen waar en wanneer ze hun zorg willen inkopen. Wel gaat de SVB checken of er overeenkomsten zijn tussen de zorgvragers en -verleners. Nu gaat het nog om een proef in bepaalde delen van het land, maar vanaf 1 januari volgend jaar moet het overal zijn ingevoerd.

TOEGEWIJD PERSONEEL STELT PATIËNTEN OP HUN GEMAK

BIJ HET ZRTI STAAT ZORG VOOR DE PATIËNT CENTRAAL

VLISSINGEN Veiligheid, gastvrijheid en rust bieden. Dat staat iedere dag weer bovenaan bij de medewerkers van het Zeeuws Radiotherapeutisch Instituut (ZRTI) in Vlissingen. De mensen die naar het instituut verwezen zijn voor bestraling, hebben kanker en leven in een onzekere tijd. “Wij doen er alles aan hen zoveel mogelijk op hun gemak te stellen”, vertelt directeur Tanja Snijders. “Bijvoorbeeld met echt de tijd nemen voor mensen en goede voorlichting geven.” DOOR BRITTA JANSSEN

gebeuren en wat iemand kan verwachten, neem je onzekerheid weg. We herhalen ook wat iemand te wachten staat. Dat zorgt voor rust.” Zo heeft de patiënt na het gesprek met de dokter ook een gesprek met de laborant die de bestraling uitvoert. Hij of zij vertelt heel praktisch wat de patiënt kan verwachten. De voorlichting begint thuis al. “We sturen alle patiënten een film toe over het ZRTI. Zo hebben ze al een beeld van wat hen te wachten staat.” De dvd valt volgens Snijders in goede aarde. “Iedere patiënt krijgt een enquête mee en bij de vragen over  voorlichting wordt de film vaak genoemd. Mensen zeggen het enorm te waarderen dat ze vooraf al geïnformeerd zijn.” Ook gebruiken patiënten de film om mensen in hun omgeving te laten zien wat er te gebeuren staat. In het ZRTI kunnen mensen terecht voor behandeling met bestraling van allerlei soorten kanker. Het personeel is zich ervan bewust dat haar patiënten een ingrijpende periode doormaken. “Ze hebben te horen gekregen dat ze kanker hebben en dat is een grote schok”, aldus Snijders. “Dan moeten ze vaak ook geopereerd worden en een chemokuur ondergaan. Daarna volgt vaak nog bestraling. De mensen hebben dus al veel meegemaakt als ze hier komen. Daarom nemen wij de tijd voor hen. We proberen ze zoveel mogelijk te laten ontspannen.” Voorlichting Om dit te bereiken is alles binnen het ZRTI gericht op een prettige sfeer. Bijvoorbeeld door het gebruik van rustige kleuren. “Voorlichting is ook belangrijk. Door goed te vertellen wat er aan de hand is, wat er gaat

hoeft vanaf deze zomer een stuk minder ver te reizen. Door het toenemende aantal patiënten opent het ZRTI een tweede vestiging, in Roosendaal. Als alles volgens plan verloopt, kunnen de eerste patiënten hier eind juni behandeld worden. “We blijven ook in Vlissingen”, benadrukt Snijders. De twee locaties vallen onder één organisatie. “We leveren straks in Roosendaal dezelfde kwaliteit als in Vlissingen. Daarop kunnen de mensen vertrouwen. Zo rouleert het personeel, zodat we zeker weten dat we dezelfde kwaliteit blijven bieden, met dezelfde patiëntgerichte cultuur. Wij selecteren onze medewerkers hier ook op. Zij hebben allemaal hart voor de zorg voor de patiënt en zijn heel toegewijd.”

Zorgarrangement Om de patiënt zoveel mogelijk comfort te bieden, heeft het ZRTI zelfs een zorgarrangement ontwikkeld. “Onze patiënten komen uit Zeeland, WestBrabant en de Zuid-Hollandse eilanden, dus sommigen zijn zo een uur onderweg om hier te komen.” Daarbij is bestraling een intensieve behandeling. “Mensen krijgen vijf dagen per week, zes weken lang bestraling. Ze moeten dus dagelijks heen en weer. Met het zorgarrangement hebben we met zorgverzekeraars en hotelaccommodaties geregeld dat patiënten hier een week op de boulevard of verderop aan de kust kunnen verblijven. Dan kunnen ze tot rust komen.” Roosendaal Een aanzienlijk deel van de patiënten

Meer informatie Kijk voor meer informatie op www.zrti.nl


GEZONDHEID ZONDER ZORGEN DŝũŶŶĂĂŵŝƐZĞŵLJsĂƐƐĞƵƌŐĞďŽƌĞŶŝŶϭϵϴϭŝŶ sůŝƐƐŝŶŐĞŶ͘EĂĂƌĂĂŶůĞŝĚŝŶŐǀĂŶŵŝũŶũĂƌĞŶůĂŶŐĞ ĞƌǀĂƌŝŶŐĂůƐƚƌŝĂƚůĞĞƚĞŶĞƌǀĂƌŝŶŐĂůƐŝŶƐƚƌƵĐƚĞƵƌŽƉ ĚŝǀĞƌƐĞƐƉŽƌƚŐĞďŝĞĚĞŶĞŶŵŝũŶǁĞƌŬǀŽŽƌ ǀĞƌƐĐŚŝůůĞŶĚĞŽƌŐĂŶŝƐĂƚŝĞƐďĞŶŝŬŝŶϮϬϭϬďĞŐŽŶŶĞŶ ŽŶĚĞƌĚĞŶĂĂŵZĞŵLJsĂƐƐĞƵƌŽĂĐŚŝŶŐ͘

Chronische pijnklachten? Acute (sport)blessure? Revolutionaire methode bestrijdt pijn en bevordert het herstel. ‘’Hardlopen is mijn grote passie, al meer dan een jaar heb ik een blessure aan mijn hiel waardoor elke stap die ik zet pijn doet. Na een lange zoektocht naar een therapeut, ben ik terecht gekomen bij Frank. Inmiddels na 6 behandelingen loop ik alweer pijnvrij en kan ik binnenkort voorzichtig gaan hardlopen.’’ Ruud Verschoor APS Therapie Wanneer u last heeft van chronische of acute pijnklachten, spier- en gewrichtsklachten, verkrampingen, sportblessures of extreme vermoeidheid is APS Therapie een geschikte methode om u te helpen. APS is de revolutionaire vorm van pijnbestrijding met behulp van microstroom. De behandelingen zijn volkomen veilig, pijnloos en worden vaak geheel of Frank Bastiaens gedeeltelijk vergoed.

Laat uw leven niet beheersen door pijn, maak een vrijblijvende afspraak.

 

ŽĂĐŚŝŶŐǀŽŽƌŝĞĚĞƌĞĞŶ ZĞŵLJsĂƐƐĞƵƌŽĂĐŚŝŶŐŐĞĞĨƚǀŽŽƌŶĂŵĞůŝũŬŬŽƌƚĞ ĐƵƌƐƵƐƐĞŶŝŶϯƚĂŬŬĞŶǀĂŶƐƉŽƌƚƚĞǁĞƚĞŶůŽƉĞŶ͕ ĨŝĞƚƐĞŶĞŶnjǁĞŵŵĞŶ͘ĞnjĞĐƵƌƐƵƐƐĞŶŽŽŬǁĞůĐůŝŶŝĐƐ ŐĞŶŽĞŵĚnjŝũŶnjŽǁĞůǀŽŽƌũŽŶŐĞŶŽƵĚ͕ďĞŐŝŶŶĞƌƐĞŶ ŐĞǀŽƌĚĞƌĚĞŶ͕ĚĞŐĞǁŽŶĞŵĂŶŽĨǀƌŽƵǁĚŝĞŵĞĞƌǁŝů ďĞǁĞŐĞŶŽĨĚĞƐĞƌŝĞƵnjĞƐƉŽƌƚĞƌ͘,ĞƚŬƵŶŶĞŶnjŽǁĞů ƉƌŝǀĠͲĂůƐŐƌŽĞƉĐůŝŶŝĐƐnjŝũŶŽƉŚĞƚŐĞďŝĞĚǀĂŶůŽƉĞŶ͕ ĨŝĞƚƐĞŶĞŶnjǁĞŵŵĞŶ͘

   WĞƌƐŽŽŶůŝũŬĞŽĂĐŚ

 

  

sŽŽƌŶĂĚĞƌĞŬĞŶŶŝƐŵĂŬŝŶŐŶĞĞŵŐĞƌƵƐƚĞĞŶƐĞĞŶ ŬŝũŬũĞŽƉŵŝũŶƉĞƌƐŽŽŶůŝũŬĞǁĞďƐŝƚĞ

ǁǁǁ͘ƌĞŵLJǀĂƐƐĞƵƌĐŽĂĐŚŝŶŐ͘Ŷů

ŽĞŬƚƵĂůƐƐƉŽƌƚĞƌŽŶĚĞƌƐƚĞƵŶŝŶŐĞŶĞĞŶ ƉĞƌƐŽŽŶůŝũŬĞĐŽĂĐŚŽŵƵǁĚŽĞůĞŶƚĞďĞƌĞŝŬĞŶĚĂŶ ŬĂŶŝŬƵĚĂĂƌďŝũŚĞůƉĞŶ͘ĞŶŬŚŝĞƌďŝũĂĂŶŚĞƚ ǀĞƌďĞƚĞƌĞŶǀĂŶĐŽŶĚŝƚŝĞ͕ƐƉŝĞƌŽƉďŽƵǁĞŶ ǀĞƚǀĞƌďƌĂŶĚŝŶŐ͘ ŝũĚĞŬĞŶŶŝƐŵĂŬŝŶŐǁŽƌĚƚĞƌŐĞƚĞƐƚŚŽĞƵǁ ƉĞƌƐŽŽŶůŝũŬĞĐŽŶĚŝƚŝĞĞƌǀŽŽƌƐƚĂĂƚ͘sĂŶƵŝƚĚĞnjĞ ůŽŽƉƚĞƐƚŵĂĂŬŝŬƉĞƌƐŽŽŶůŝũŬĞƐĐŚĞŵĂ͛ƐŽƉŵĂĂƚ ƌŝĐŚƚŝŶŐǀĞƌƐĐŚŝůůĞŶĚĞŵĂƌĂƚŚŽŶƐĞŶƚƌŝĂƚůŽŶƐ͘ 

APS Therapie werkt ook positief bij o.a.: - Fibromyalgie - Osteoporose - Hernia - Reuma - Arthritis - Artrose - MS & ME - Migraine

Medics Vitaal T: 06 - 288 264 87 Schenge 4 E: info@medicsvitaal.nl 4335 XS Middelburg I: www.medicsvitaal.nl

ͻ Podologie ͻ ^ƚĞƵŶͲĞŶƚŚĞƌĂƉŝĞnjŽůĞŶ ͻ ^ĂŵĞŶǁĞƌŬŝŶŐŵĞƚŽ͘Ă͘ ͻ &LJƐŝŽƚŚĞƌĂƉĞƵƚĞŶ ͻ KƌƚŚŽƉĞĚŝƐĐŚƐƉĞĐŝĂůŝƐƚ ͻ KƌƚŚŽƉĞĚŝƐĐŚƐĐŚŽĞŶƚĞĐŚŶŝĐƵƐ ͻ WĞĚŝĐƵƌĞƐ

COACHES VOOR ZELFVERTROUWEN COACHING VOOR KINDEREN, JONGEREN EN VOLWASSENEN “HET MOOISTE WAT JE KUNT WORDEN IS JEZELF” het ontdekken en leren inzetten van kwaliteiten en vaardigheden zodat ze in hun kracht kunnen staan. Kindercoach Onder meer voor kinderen die zich verdrietig, bang of eenzaam voelen, gepest worden, een negatief zelfbeeld hebben of vaak boos zijn. Kindercoaching is een kortdurende, praktische en oplossingsgerichte vorm van begeleiding.

Wij, Suzanne en Sylvia zijn het enthousiaste team van CoachKamerZeeland. Vanuit een sterk inlevingsvermogen en met een gezonde dosis humor coachen wij kinderen, jongeren en volwassen bij

Groepstrainingen “Ik mag er zijn” training Weerbaarheid, zelfvertrouwen en zelfbeeld. Ik denk, ik droom, ik durf, ………DOEN! Gericht op het vergroten van zelfvertrouwen en waardering voor jezelf.

Praat- en doegroep “Help mijn ouders gaan/zijn (ge)scheiden” “Healthy Kids” training Een multidisciplinaire aanpak voor kinderen met (beginnend) overgewicht: Kindercoaching * Voeding * beweging Coaching voor volwassenen Voor volwassenen die veel spanning ervaren, zich somber voelen of meer zelfvertrouwen willen ontwikkelen. Naast levenscoaching kunt u bij ons terecht voor oudercoaching en loopbaancoaching. Methodieken Creatieve werkvormen, meditatie, kwaliteitenspel, rollenspel, NLP en RET.

Voor meer informatie, bel of mail ons gerust. Een kennismakingsgesprek is altijd gratis en vrijblijvend.

CoachKamerZeeland Schenge 4 4335 XS Middelburg Suzanne 0622742674 Sylvia 0614463896 W: www.coachkamerzeeland.nl E: coachkamerzeeland@gmail.com FB: Coachkamerzeeland


GEZONDHEID ZONDER ZORGEN

ONS SUCCESNUMMER DE BETTER BELLYÂŽ

SNEL EEN STRAKKE BUIK! WAAROM HET NU WEL MOGELIJK IS OM AF TE SLANKEN ROND UW TAILLE Gaat u op de gewone manier bewegen zoals u gewend bent, dan zal u ervaren dat u een koude buik heeft, dat is tevens het probleem waarom het zo moeilijk is om juist op die plek af te vallen. De eigenschap van vet is hoe kouder hoe meer het zijn vorm behoudt (denk maar aan een pakje boter). Door met de Better BellyÂŽ te gaan sporten merkt u dat uw buik wel warm wordt. Doordat de warmte van de Better BellyÂŽ wordt verhoogd naar 55 graden ĂŠn omdat u er bij gaat bewegen zal uw lichaam zijn uiterste best moeten doen om deze warmte kwijt te raken. Daardoor is het mogelijk met Better BellyÂŽ veel meer resultaat te behalen dan met een normale training. Methode De methode is eenvoudig: U gaat 2-3 keer per week 45 tot 60 minuten trainen voor minimaal 4 weken. Voor de eerste training meet u uw buikomtrek (dit kunt u het door iemand laten doen - neem het punt op navelhoogte),

Kom

de Bette r Bell ÂŽ gratis y uitpro b

eren. Bel n u voo r een afspr aak: ZG Goes 0 113-7690 54 ZG Midd elburg 0118-853 800

daarna gaat u 4 weken trainen en na deze periode meet u nogmaals om het resultaat te bewonderen. Ga niet tussentijds opmeten; bij de ene persoon kan er al na een week resultaat zijn en bij de andere na 2 weken. Tijdens de training op loopband, FURVVWUDLQHURI¿HWVWUDLQWXPHWGH%HWWHU BellyŽ tailleband om met infrarood straling. Door de diepgaande werking van het infrarood in samenwerking met het bewegen, zal uw lichaam extra hard moeten werken om de warmte kwijt te raken. Wat u kunt verwachten is dat het mogelijk is dat u na 4 weken 1 tot 2 kledingmaten minder heeft! Positieve effecten De vele positieve effecten die mogelijk zijn wanneer u gaat trainen met Better BellyŽ: ‡6WLPXOHHUWGHYHWYHUEUDQGLQJ ‡9HUKRRJWGHUXVWVWRIZLVVHOLQJ ‡9HUPLQGHUWUXJNODFKWHQ ‡+HOSWELMKHUVWHOOHQYDQEOHVVXUHV ‡9HUEHWHUW GH VRHSHOKHLG YDQ GH VSLHUHQ en gewrichten ‡+HOSWELMPHQVWUXDWLHSLMQ ‡9HUEHWHUWGHVODDS

Bel of mail naar Zeeland Gezond | Schenge 4 in Middelburg I 0118 - 63 20 50 | s’Gravenpolderseweg 4e in Goes | 0113 - 76 90 54 | E info@zeelandgezond.nl

6RKDLUMRXZNDSVWHU

:LOMHJRHGYHU]RUJGRYHUVWUDDWHHQNDSVHOYROJHQVGHODDWVWH WUHQGVHQWRFKEHWDDOEDDU"%LM6RKDLU]LWMHJRHG

6RKDLU (OLVDYDQGHU:HO.DSVWHULQKDUWHQQLHUHQ.ZDOLWHLWVWDDWELM (OLVDKRRJLQKHWYDDQGHO'LHNZDOLWHLWGHHLJHQWLMGVHNDSVHOVHQKHW SHUVRRQOLMNFRQWDFWPDNHQ6RKDLUMRXZNDSSHU (OLVDLVHHQJHGLSORPHHUGDOOURXQGNDSVWHUHQKHHIWUXLPMDDUHUYDULQJ RSJHGDDQLQHHQWUHQG\NDSVDORQ 2PRSGHKRRJWHWHEOLMYHQYDQGHQLHXZVWHWUHQGVWHFKQLHNHQHQ PRGHOLMQHQEH]RHNW]HUHJHOPDWLJEHXU]HQHQYROJW]HZRUNVKRSVHQ FXUVXVVHQ 1LHXZVJLHULJ"(OLVDZHUNWRSPDDQGDJZRHQVGDJGRQGHUGDJYULMGDJHQ ]DWHUGDJ RPGHZHHN 2SWHOHIRRQQXPPHUPDDNW(OLVDHHQDIVSUDDNPHWX

0DLOHQNDQQDWXXUOLMNRRNPHWYUDDJMH#VRKDLUQO

0HHULQIRUPDWLHZZZVRKDLUQO

Fysiotherapie Arjen Kats ž ž ž ž ž ž

Binnen 24 uur een afspraak. Moderne faciliteiten in een sportcentrum. Contracten met alle zorgverzekeraars. Osteopathie. Affiniteit met alle takken van sport. Medische Fitness in samenwerking met de bewegingsdeskundigen van Zeeland Gezond.

Schenge 4, Middelburg - T 06 46063544 - E arjenkats@gmail.com


GEZONDHEID ZONDER ZORGEN

(&+7($$1'$&+7

Wij blijven luisteren, ook als je naar woorden moet zoeken Lucht je hart. Dag en nacht. 0113 - 256 896 (lokaal tarief )

www.sensoor.nl

'?BI?@N HC?NN? >I?H;FMI@

Bij ons kun je jezelf zijn. De Kindertelefoon luistert. En als dat nodig is, helpen we je verder.

Bel gratis 0800–0432 of chat via www.kindertelefoon.nl

WEERWERK Weerwerk is een sociale onderneming die zich inzet om mensen met psychische klachten deel te laten nemen aan de maatschappij. Dagbesteding Weerwerk biedt mensen met psychische klachten of autisme een zinvolle en leuke dagbesteding aan. Uitgangspunt hierbij is: geen werkdruk, individuele aandacht en passend bij de mogelijkheden van de deelnemer. Dagbesteding kan je helpen om regelmaat en structuur te geven aan je dagindeling. Met professionele begeleiding helpen wij onze deelnemers een zinvolle invulling aan hun dag te geven. De activiteiten en werkzaamheden die wij aanbieden geven de mogelijkheid om rustig

op een eigen werkplek te werken, terwijl er ook veel ruimte bestaat om sociale contacten op te doen. Wij bieden een werkplek aan waarbij wij rekening houden met je mogelijkheden en wensen. Zowel in Middelburg als in Goes beschikt Weerwerk over rustig gelegen, maar gemakkelijk te bereiken locaties voor de dagbesteding. Ook organiseren wij diverse activiteiten buitenshuis waarbij wij het vervoer regelen. Woonbegeleiding Wij bieden mensen met een autisme spectrum stoornis of een psychische beperking de kans om zelfstandig te gaan wonen of te blijven wonen, want dat is niet altijd eenvoudig. Een huis kun je huren, een thuis moet je zelf creĂŤren.Weerwerk helpt, adviseert en denkt mee, over alle facetten die bij zelfstandig (gaan) wonen komen kijken. Onze goed opgeleide en professionele

begeleiders komen in heel Zeeland bij de deelnemers thuis voor de begeleiding. Het doel van deze woonbegeleiding is samen met de deelnemer te werken aan het creĂŤren van een situatie waarbij de deelnemer zo zelfstandig mogelijk zijn eigen leven en huishouden kan inrichten. Het uitgangspunt van onze woonbegeleiding is de deelnemer de eigen regie over zijn eigen leven terug te geven. Ook hier is ons speerpunt klantgerichtheid: iedere deelnemer komt met zijn of haar eigen problematiek en drempels die gezamenlijk aangepakt moeten worden om tot een goed resultaat te kunnen komen. Neem contact met ons op voor meer informatie of een vrijblijvende kennismaking: www.weerwerk-zeeland.nl info@weerwerk-zeeland.nl 0118 639399

REVALIDEREN BIJ WERKT VOOR OUDEREN

SAMEN WERKEN AAN EEN ZO GOED MOGELIJK HERSTEL de revalidatie thuis goed verloopt of dat u eventueel verdere hulp en ondersteuning nodig heeft. Revalidatieafdeling Ter Reede U kunt er voor kiezen om na een ziekenhuisopname in onze locatie Ter Reede in Vlissingen te revalideren; een aangename en mooie omgeving waar u zich snel thuis zult voelen. U verblijft in een eigen zit-/ slaapkamer, met een douche en toilet. Onze revalidatieafdeling Ter Reede beschikt over de meest moderne behandelfaciliteiten en – technieken.

U bent uw hele leven samen met anderen. Bij het opgroeien ĂŠn in de bloei van uw leven. Samen met uw geliefden, familie en vrienden. Vanzelfsprekend wilt u ook bij ziekte in contact blijven met uw omgeving. Werkt voor Ouderen begrijpt dat het juist dan zo belangrijk is om zoveel mogelijk verbonden te blijven met de mensen die u dierbaar zijn. Daarbij gaat het niet alleen om zorg, maar ook om een zo goed mogelijk herstel. Persoonlijke aandacht Als u getroffen wordt door een beroerte, een heup breekt of een nieuwe knie krijgt, is het meestal nodig dat u gaat revalideren. Dat kan bij Werkt voor Ouderen. Revalideren bij ons betekent persoonlijke aandacht. Niet alleen

op de revalidatieafdeling, maar ook bij u thuis. Ons uitgangspunt is dat u zich prettig voelt in uw eigen omgeving en samen met uw naasten zoveel mogelijk het vertrouwde leven kunt voortzetten. Thuis revalideren We begrijpen dat er nergens zo’n fijne plek is als uw eigen huis. Na uw revalidatieproces op onze revalidatieafdeling of een ziekenhuisopname staat u thuis er niet alleen voor. Ons revalidatieteam begeleidt u om te werken aan een zo goed mogelijk herstel. Zo is de stap van opname naar huis klein. Het team zorgt dat u thuis snel gewend bent en de dingen snel kunt oppakken. Spil in ons revalidatieteam is de wijkverpleegkundige. Hij/zij houdt nauw contact met u en uw familie. Ons revalidatieteam werkt samen met uw huis- of behandeld arts om u de beste zorg te kunnen geven. U komt regelmatig op controle op de revalidatieafdeling om te kijken of

delen. Er zijn trainingen voor bijvoorbeeld wassen en aankleden, ontbijten, lopen en fitness. Maar ook voor en na de therapieĂŤn stimuleert ons revalidatieteam u iedere keer om zelf dat te oefenen wat nodig is om zelfstandig thuis te kunnen wonen. Daar gaat het om. Wilt u meer informatie over revalideren? Neem dan contact op met Peter Boeije (locatiemanager) of Ellen van Iwaarden (teamleider) via onderstaande contactgegevens.

De lengte van uw verblijf hangt af van de zorg die u nodig heeft, maar varieert van enkele weken tot maximaal drie maanden. Het doel is u zo snel mogelijk terug te laten keren naar uw eigen huis, waarbij u al dan niet gebruikmaakt van thuiszorg. Het revalidatieteam Tijdens uw revalidatieproces begeleidt een professioneel revalidatieteam u. Door middel van therapieĂŤn werken ze samen met u aan een zo goed mogelijk herstel. Het team bestaat uit een arts, fysiotherapeut, logopedist, ergotherapeut, psycholoog, muziektherapeut, verpleegkundige en een maatschappelijk werker. Zij doen er alles aan om uw revalidatie zo goed mogelijk te laten verlopen. Uw eigen behandelplan Dit gebeurt aan de hand van een behandelplan. Onder verantwoordelijkheid van uw arts stelt het revalidatieteam dit op. Het programma sluit aan bij wat u nog wĂŠl kunt. Uw revalidatieproces bestaat uit therapieĂŤn, die zowel individueel als in groepsverband plaatsvinden. Want revalideren is niet alleen leren, maar vooral ook samen werken en

Werkt voor Ouderen Revalidatieafdeling Ter Reede 9UHGHKRĂ€DDQ9OLVVLQJHQ Âą www.werktvoorouderen.nl info@werktvoorouderen.nl


GEZONDHEID ZONDER ZORGEN

HUISARTSEN ALS REGISSEUR IN DE ZORG

Verandering in rol huisarts zorgt voor kostenbesparing Een thema dat in het grotere verhaal van de zorg steeds naar voren komt, is de rol van de huisarts tegenover die van het ziekenhuis. Volgens huisarts Hans de Rooij is de grootste verandering het feit dat de regierol in de zorg steeds meer komt te liggen bij huisartsen. “Het werd al vaak als zodanig benoemd, maar nu begint het daadwerkelijk vorm te krijgen. Daar hangen wel een aantal consequenties aan.” DOOR THIJMEN ALLEMAN Die rolverandering naar de regisseur in de zorg, dat is in de ogen van Hans de Rooij de grootste verandering van de laatste jaren. “Optimale zorg, dicht bij huis. Wij als huisartsen zijn goed in staat om een situatie te bekijken en in te schatten of mensen doorverwezen moeten worden naar het ziekenhuis. Als wij dat goed doen, dan kan dat kostenbesparingen opleveren voor zowel de zorgverzekeraars als de patiënten.”

behandelen. “We zien steeds meer patiënten die vroeger niet bij ons terecht kwamen. Bijvoorbeeld mensen met suikerziekte of mensen die een verhoogd risico lopen op hart- en vaatziekten. Zij komen nu bij ons op spreekuren in plaats van in het ziekenhuis.” Die toestroom van mensen met meer verschillende klachten heeft ook gevolgen voor het personeel en de locatie van een praktijk. “Ik heb mijn eigen praktijk achter me gelaten. Daar had ik wel plaats om mensen een griepprik te geven en op spreekuur te laten komen, maar niet met deze hoeveelheden en ook niet voor meerdere soorten behandelingen. Ik ben samen met een aantal andere huisartsen en andere zorgaanbieders, zoals fysiotherapeuten en een apotheker, verhuisd naar een nieuw gebouw: Medisch Centrum

‘Huisarts goedkoper dan ziekenhuisprofessional’

Gevolgen De huisartsen krijgen de afgelopen jaren precies wat ze willen. Dat heeft gevolgen voor de breedte van zorg die een huisarts moet

de Grebbe.” Daarnaast zijn de assistentes geschoold in het houden van spreekuren voor bepaalde chronische zorg . “Zij kunnen nu een aantal spreekuren van de artsen overnemen. En naast het specialiseren van hulpverleners, is er ook meer personeel bijgekomen.” Voordeel De Rooij ziet in de situatie die nu ontstaat een

groot financieel voordeel voor zowel zorgverzekeraars als patiënten. “Huisartsen kosten minder voor dezelfde behandeling dan ziekenhuisprofessionals. Wij kunnen natuurlijk niet alle taken overnemen. Maar met sommige kleinere behandelingen hebben wij al ervaring. Als wij kwaliteit kunnen leveren, dan kunnen wij die taken overnemen van de specialisten.” Daar ligt dus de kostenbesparing voor verzekeraars. Een behandeling van dezelfde kwaliteit, maar voor een lagere prijs dan in het ziekenhuis. Voor de patiënten levert het ook wat op. “Als die behandeling bij ons wordt gedaan, dan valt het onder huisartsenzorg. Dat is bij de basisverzekering inbegrepen. Oftewel, dat gaat niet van je eigen risico af. Als je dezelfde behandeling in het ziekenhuis laat doen, dan kost dat soms in een keer je hele eigen risico.”

Anderhalvelijnszorg Een andere verandering die De Rooij ziet, en waar hij zelf ook bij betrokken is, is de vervaging tussen eerstelijns zorg en tweedelijns zorg. “Bij mij in de praktijk zijn we steeds meer op weg naar anderhalvelijnszorg, om het zo maar even te noemen. De grens tussen wat een ziekenhuis doet en wat huisartsen doen is aan het vervagen. Bij ons in het centrum huurt het ziekenhuis een ruimte waar gespecialiseerde verpleegkundigen spreekuur gaan houden voor specifieke klachten. Zij helpen ons met behandelingen en kijken mee of iemand wel of niet doorverwezen moet worden naar een specialist in het ziekenhuis. We werken daarmee naar minder, maar vooral betere verwijzingen. En ik denk dat de opzet die wij hier hanteren, ook de opzet wordt die veel huisartsen moeten gaan hanteren in hun praktijken.”

MooiWell / Lekker Pûh !!! IN 2014 MEER KINDEREN OP GEZOND GEWICHT! LEKKER PÛH!!! NU OOK IN MIDDELBURG! Steeds meer kinderen kampen met gewichtsproblemen. Het aantal kinderen met overgewicht is de laatste jaren verdubbeld. Overgewicht ontstaat vaak al tussen het 4e en 6e levensjaar. Een vroegtijdige aanpak hiervan is belangrijk. Niet alleen voorkomt het gezondheidsproblemen op latere leeftijd, te zware kinderen hebben vaak ook een negatief zelfbeeld, weinig zelfvertrouwen of gedragsproblemen. Zij worden dikwijls gepest en raken sociaal geïsoleerd. Annelies van Triet-Teunissen, Gewichtsconsulente en Kinder Eetcoach: “Speciaal voor kinderen is hiervoor het landelijk bewezen programma van Lekker Pûh!!! ontwikkeld. Kinderen

groeien naar hun gezonde gewicht ZONDER dieet! De methode leert en motiveert jongeren om zelf te kiezen voor goed en gezond eten. De betrokkenheid van ouders of verzorgers is hierbij van groot belang. Zij zijn het die tenslotte de boodschappen doen en de maaltijden bereiden. Jongeren en hun ouders krijgen niet alleen adviezen over voeding, maar ook over leefstijl. Het is niet moeilijk of ingewikkeld en makkelijk in te passen in het dagelijks leven. Tijdens de begeleiding bouwt het kind ook (weer) zelfvertrouwen op. Dit zit ingeweven in het programma”. Medio 2013 vestigde Annelies zich met haar praktijk “MooiWell, bij Healthclub Zeeland Gezond in Middelburg. Annelies richt zich op het coachen van zowel

VOLWASSENEN als KINDEREN naar een gezond gewicht. Voor volwassenen werkt zij, naast de reguliere begeleiding, óók met het programma ‘PuurGezond! Slank in 8 stappen’. Geen pakjes, zakjes, shakes en lightproducten, maar écht eten dat lekker en gezond voor je is! Je verbetert zo je gezondheid én valt af! Ook kan Annelies vrouwen in en rond de OVERGANG adviseren. Je kunt nl. de symptomen die bij de overgang horen significant verminderen of zelfs laten verdwijnen door aanpassingen aan te brengen in eet-/ en leefstijl. Voor meer informatie kan contact worden opgenomen met: Annelies van Triet-Teunissen MooiWell, Praktijk voor Gewichtsbeheersing en Voedingsadvies

06-36020017 info@mooiwell.nl of annelies@lekkerpuh.net www.mooiwell.nl www.lekkerpuh.net

werkt op lichamelijk, mentaal, geestelijk en spiritueel niveau. In de praktijk kan je ook terecht voor de hulp bij de depressie, rouwverwerking en gezinstherapie.

Meer informatie kunt u vinden op mijn website www.balansterug.com

BALANS TERUG In mijn praktijk Balans Terug werk ik, Milena Pajic, vanuit de vijf natuurgeneeskundige principes en met een holistische visie. Dat wil zeggen dat ik naar de mens in zijn geheel kijk, als een eenheid van lichaam en geest. Onze emoties, gedachten, sociale omstandigheden en fysieke gevoelens zijn met elkaar verbonden en beïnvloeden elkaar. Bij onbalans ontstaan klachten of ziekten. Natuurgeneeskunde is een verzameling van geneeswijzen die het zelfhelende vermogen van de mens stimuleren. Behandelingen kunnen een combinatie zijn van verschillende energetische therapieën Energetische healing

Tijdens het eerste orientatiegesprek kijken we samen naar de klachten en mogelijke behandelwijzen. Met behulp van mijn helderziende en/of heldervoelende gaven probeer ik een juiste beeld te krijgen van uw klacht. Mijn praktijk is aangesloten bij de beroepsorganisatie BATC. Deze staan voor belangen van zowel therapeut als consument. De meeste zorgverzekeraars erkennen en ondersteunen deze organisatie, waardoor het mogelijk is om een deel van de behandeling vergoed te krijgen vanuit uw zorgverzekering.

Hopelijk tot ziens in mijn praktijk. Milena Pajic Tel: 06-47812901 Schenge 2-4 info@balansterug.com 4335 XS Middelburg


GEZONDHEID ZONDER ZORGEN

ÄžĆšÄžĆŒÇ€Ĺ˝Ĺ˝ĆŒĹŹĹ˝ĹľÄžĹśĚĂŜĹ?ÄžĹśÄžÇŒÄžĹś 

ĞŜĹ?ŽĞĚĞĹ?ÄžÇŒĹ˝ĹśÄšĹšÄžĹ?ÄšÄ?ÄžĹ?Ĺ?ŜƚÄ?Ĺ?ĹŠĞĞŜÇ€ÄžĆŒĆ?ƚĂŜĚĹ?Ĺ?ÄžĹŻÄžÄžÄ¨Ç Ĺ?ĹŠÇŒÄž Ĺ˝Ĺ˝ĆŒĹ?Ä‚Ä‚ĹśĆ? ÇŒĹ˝ÄžĹŹĆš žĞŜ ƉĂĆ? ŚƾůƉ Ä‚ĹŻĆ? ÄžĆŒ Ä‚ĹŻ ĹŹĹŻÄ‚Ä?ŚƚĞŜÇŒĹ?ŊŜ͕ǀĂĂŏÇŒÄžĹŻÄ¨Ć?ĹŻÄ‚ĹśĹ?ÄšĆľĆŒĹ?Ĺ?͘,ĞƚĆ?ƚĂĚĹ?ƾž ĚĂƚžĞŜĚĞĹŹĹŻÄ‚Ä?ŚƚĞŜŜŽĹ?Ç€Ĺ˝Ĺ˝ĆŒĹŹÄ‚ĹśÄ?ĹŻĹ?ŊǀĞŜĹ?Ć?ĚĂŜ Ç€Ĺ˝Ĺ˝ĆŒÄ?Ĺ?ĹŠ ĞŜ ĚĞ Ä?ĞŚĂŜĚĞůĹ?ĹśĹ? ÇŒÄ‚ĹŻ ÇŒĹ?Ä?Ĺš ĚƾĆ? ĆŒĹ?Ä?ŚƚĞŜ ŽƉŚĞƚĚŽĞŜÇ€ÄžĆŒĹľĹ?ĹśÄšÄžĆŒÄžĹśŽĨÇ€ÄžĆŒÄšÇ Ĺ?ŊŜĞŜǀĂŜĚĞ ĹŹĹŻÄ‚Ä?ĹšĆšÄžĹśÍ˜ /Ĺś ĚĞ ĹšĹ?ŜĞĆ?Äž Ĺ?ĞŜĞĞĆ?ŏƾŜĚĞ Ç Ĺ˝ĆŒÄšĆš Ĺ?ÄžÄ?ĆŒĆľĹ?ĹŹ Ĺ?ĞžĂĂŏƚ ǀĂŜ ÄšĹ?Ç€ÄžĆŒĆ?Äž Ä?ÄžĹšÄ‚ĹśÄšÄžĹŻÇ Ĺ?ĹŠÇŒÄžĹśÍ˜ Äž Ä?ĞŏĞŜĚĆ?ƚĞ ÄšÄ‚Ä‚ĆŒÇ€Ä‚Ĺś ÇŒĹ?ĹŠĹś Ä‚Ä?ƾƉƾŜÄ?ĆšĆľĆľĆŒÍ• ĹŹĆŒĆľĹ?ÄšÄžĹśĆšĹšÄžĆŒÄ‚Ć‰Ĺ?Äž ĞŜ Ä?ÄžÇ ÄžĹ?Ĺ?ĹśĹ?Ć?ĆšĹšÄžĆŒÄ‚Ć‰Ĺ?Ğ͘ ĞŜ ǀĂŜ ĚĞ ĹŹĆŒÄ‚Ä?ŚƚĞŜ ǀĂŜ ĚĞnjĞ Ĺ?ĞŜĞĞĆ?ŏƾŜĚĞ Ĺ?Ć? ĚĂƚ ÄžĆŒ Ä?Ĺ?ĹŠ Ä?ĹšĆŒĹ˝ĹśĹ?Ć?Ä?ŚĞ ĹŹĹŻÄ‚Ä?ŚƚĞŜ ǀĂĂŏ ŜŽĹ? Ç ÄžĹŻ Ç€ÄžĆŒÄ?ÄžĆšÄžĆŒĹ?ĹśĹ? ƚĞ Ä?ÄžĆŒÄžĹ?ŏĞŜ Ç€Ä‚ĹŻĆšÍ˜ Ä‚Ä‚ĆŒĹśÄ‚Ä‚Ć?Ćš ĆŒĹ?Ä?Śƚ ĚĞnjĞĹ?ĞŜĞĞĆ?ŏƾŜĚĞÇŒĹ?Ä?ĹšĆ?ĆšÄžĆŒĹŹŽƉŚĞƚÇ€Ĺ˝Ĺ˝ĆŒĹŹĹ˝ĹľÄžĹś ǀĂŜĹŹĹŻÄ‚Ä?ŚƚĞŜĞŜÄ‚ĹŻĆ?njĞÄžĆŒĞĞŜžĂĂůƚŽÄ?ĹšÇŒĹ?ŊŜ͕ŽƉ ŚĞƚĂĂŜƉĂŏŏĞŜǀĂŜĚĞĹ˝Ĺ˝ĆŒÇŒÄ‚ĹŹÄžĹśÍ˜ /ĹśŚĞƚŽƾĚĞĹšĹ?ŜĂĹ?Ĺ?ĹśĹ?ĚĞŚƾĹ?Ć?ÄšĹ˝ĹŹĆšÄžĆŒĆ‰ĆŒÄžÇ€ÄžĹśĆšĹ?ĞĨ 

ƚĞ Ç ÄžĆŒĹŹÍ˜ ,Ĺ?ĹŠ Ä?ÄžÇŒĹ˝Ä?Śƚ ĚĞ Ä?ÄžÇ Ĺ˝ĹśÄžĆŒĆ? Ĺ?Ĺś ÇŒĹ?ĹŠĹś Ç Ĺ?ĹŠĹŹ ĆŒÄžĹ?ĞůžĂƚĹ?Ĺ?Í• Ć?Ć‰ĆŒÄ‚ĹŹ ŚĞŜ ƚŽĞ ŽƉ ŚƾŜ ĹŻÄžÄžÄ¨Ç Ĺ?ĹŠÇŒÄž ĞŜ ǀŽĞĚĹ?ĹśĹ? ĞŜ Ç€Ĺ˝Ĺ˝ĆŒĹŹÇ Ä‚Ĺľ ÇŒĹ˝ÄšĹ˝ÄžĹśÄšÄž ÇŒĹ˝Ç€ÄžÄžĹŻ žŽĹ?ĞͲ ĹŻĹ?ĹŠĹŹ ĚĂƚ njĞ ÇŒĹ?Ğŏ Ç ÄžĆŒÄšÄžĹśÍ˜ ĞŜ Ĺ?ŽĞĚĞ Ä‚ĆŒĆšĆ? Ç Ä‚Ć? ÄžĆŒ ĞĞŜžĞƚÇ ÄžĹ?ĹśĹ?Ĺ?ƉĂƚĹ?ģŜƚĞŜ͊ /Ĺś ĹľĹ?ĹŠĹś Ć‰ĆŒÄ‚ĹŹĆšĹ?ĹŠĹŹ Ä?ĞŚĂŜĚĞů Ĺ?ĹŹ Ĺ˝Í˜Ä‚Í˜ ƉĹ?ŊŜŏůĂÄ?ŚƚĞŜ͕ Ć?ƉĹ?ÄžĆŒÍ˛ ĞŜ Ĺ?ÄžÇ ĆŒĹ?Ä?ŚƚĆ?ĹŹĹŻÄ‚Ä?ŚƚĞŜ͕ Ä‚ĹŻĹŻÄžĆŒĹ?Ĺ?ĞģŜ͕ žĂĂĹ?Ͳ ÄšÄ‚ĆŒĹľÍ˛Ć‰ĆŒĹ˝Ä?ůĞžĞŜ͕Ć‰ĆŒĹ˝Ä?ůĞžĞŜžĞƚĚĞĹ˝Ç€ÄžĆŒĹ?Ä‚ĹśĹ?Í• žĞŜĆ?ĆšĆŒĆľÄ‚ĆšĹ?Äž ĞŜ ÇŒÇ Ä‚ĹśĹ?ÄžĆŒĆ?Ä?ĹšÄ‚Ć‰Í˜ Äž žĞĞĆ?ƚĞ ĹŹĹŻÄ‚Ä?ŚƚĞŜ ÇŒĹ?ĹŠĹś ÄšĹ˝Ĺ˝ĆŒĹ?Ä‚Ä‚ĹśĆ? Ĺ?ŽĞĚ Ä?ĞŚĂŜĚĞůÄ?Ä‚Ä‚ĆŒÍ˜ WĆŒĹ?žĂĹ?ĆŒ žĂĂŏ Ĺ?ĹŹ Ĺ?ÄžÄ?ĆŒĆľĹ?ĹŹ ǀĂŜ Ä‚Ä?ƾƉƾŜÄ?ĆšĆľĆľĆŒ ĞŜ ĹŹĆŒĆľĹ?ÄšÄžĹśĆšĹšÄžĆŒÄ‚Ć‰Ĺ?Ğ͘ KŽŏ ĹŹÄ‚Ĺś Ĺ?ĹŹ ĂĚǀĹ?Ć?ÄžĆŒÄžĹś ŽƉ ŚĞƚ Ĺ?ÄžÄ?Ĺ?ĞĚǀĂŜĞĞŜĹ?ÄžÇŒĹ˝ĹśÄšÄžÍžĆŒÄžÍżĹŻÄžÄžÄ¨Ç Ĺ?ĹŠÇŒÄžÍ•ŽƉÄ?Ä‚Ć?Ĺ?Ć? ǀĂŜĚĞĆ‰ĆŒĹ?ĹśÄ?Ĺ?ƉĞĆ?ǀĂŜĚĞĹšĹ?ŜĞĆ?ÄžǀŽĞĚĹ?ĹśĹ?Ć?ĹŻÄžÄžĆŒÍ˜ ĞnjĞ Ä?ÄžĆ?Ä?ĹšĆŒĹ?ŊĨƚ ĞŜ Ç€ÄžĆŒĹŹĹŻÄ‚Ä‚ĆŒĆš ÇŒÄžÄžĆŒ ĆľĹ?ĆšĹ?ÄžÄ?ĆŒÄžĹ?Äš ĚĞ Ç ÄžĆŒĹŹĹ?ĹśĹ?ǀĂŜĹŹĆŒĆľĹ?ĚĞŜĞŜĹľĹ?ĹśÄžĆŒÄ‚ĹŻÄžĹśĞŜƚĞǀĞŜĆ?

PRAKTIJK VOOR CHINESE GENEESWIJZE

ĚĞ ĹŹÄžĹśĹľÄžĆŒĹŹÄžĹś ǀĂŜ Ĺ˝ĹśÇŒÄž ǀŽĞĚĹ?ĹśĹ?Ć?ĹľĹ?ĚĚĞůĞŜ ĞŜ Ç Ä‚Ćš ÇŒĹ?ĹŠ Ĺ?Ĺś ƉŽĆ?Ĺ?ĆšĹ?ĞǀĞ ĞŜ ŜĞĹ?Ä‚ĆšĹ?ĞǀĞ ÇŒĹ?Ĺś ĆšÄžÇ ÄžÄžĹ? ŏƾŜŜĞŜÄ?ĆŒÄžĹśĹ?ĞŜĹ?ĹśŽŜĆ?ĹŻĹ?Ä?ŚĂĂžĞŜ Ĺ˝ĹśÇŒÄžĹ?ĞĞĆ?ĆšÍ˜ sÄžĆŒĆ?ƚĂŜĚĹ?Ĺ? Ĺ?ÄžÄ?ĆŒĆľĹ?ĹŹ ǀĂŜ ĹŹĆŒĆľĹ?ĚĞŜ ĞŜ ǀŽĞĚĹ?ĹśĹ?Ć?Ͳ ĹľĹ?ĚĚĞůĞŜ ĹŹÄ‚Ĺś Ĺ˝ĹśÇŒÄž Ĺ?ÄžÇŒĹ˝ĹśÄšĹšÄžĹ?Äš Ä‚Ä‚ĹśÇŒĹ?ĞŜůĹ?ĹŠĹŹ Ç€ÄžĆŒÄ?ÄžĆšÄžĆŒÄžĹśÍ˜ ,Ğƚ Ĺ?Ć? ǀĂŜ Ä?ĞůĂŜĹ? ƚĞ Ç ÄžĆšÄžĹś Ç ÄžĹŻĹŹÄž ĹŹĆŒĆľĹ?ĚĞŜĞŜǀŽĞĚĹ?ĹśĹ?Ć?ĹľĹ?ĚĚĞůĞŜžĞŜÄ?ÄžĆšÄžĆŒÇ ÄžĹŻŽĨ ĹśĹ?Ğƚ Ĺ?ÄžÄ?ĆŒĆľĹ?ĹŹĆšÍ˜ ĞŚĂŜĚĞůĹ?ĹśĹ? ǀĂŜƾĹ?Ćš ĚĞ ĹšĹ?ŜĞĆ?Äž Ĺ?ĞŜĞĞĆ?ŏƾŜĚĞ͕ ĹŹÄžĹśĹľÄžĆŒĹŹĆš ÇŒĹ?Ä?Ĺš ÄšĹ˝Ĺ˝ĆŒ ĞĞŜ ƚŽƚĂĂůͲ Ä?ÄžĹśÄ‚ÄšÄžĆŒĹ?ĹśĹ?Í• Ĺ?ÄžĆŒĹ?Ä?Śƚ ŽƉ ŚĞƚ Ç€ÄžĆŒĹšÄžĹŻĆ‰ÄžĹś ǀĂŜ ĚĞ ĹŹĹŻÄ‚Ä?ŚƚĞŜ ĞŜ ŽƉ ŚĞƚ Ć?Ć‰ÄžĆľĆŒÄžĹś ĹśÄ‚Ä‚ĆŒ ĚĞ Ĺ˝Ĺ˝ĆŒÇŒÄ‚Ä‚ĹŹÍ• Ç Ä‚Ä‚ĆŒÄ?Ĺ?ĹŠĆľÇ ĹŻÄžÄžÄ¨Ç Ĺ?ĹŠÇŒÄžŽŽŏǀĂŜÄ?ĞůĂŜĹ?Ĺ?Ć?͘

 ZZZYDHVVHQDFXSXQFWXXUQO_LQIR#YDHVVHQDFXSXQFWXXUQO_ZZZIDFHERRNFRP9DHVVHQDFXSXQFWXXU__6HURRVNHUNH : 

“de Zunne� In de Zunne wordt gecoacht op een unieke, diepgaande manier.

�Ze slaapt nu heel goed en we hebben weer een blij kind�. – Ouder

De Zunne wil een schakel zijn, om zonder twijfel en vol zelfvertrouwen weer in je eigen licht te staan en/of je daarin staande houden.

<Ĺ?ĹśÄ&#x161;Ä&#x17E;Ć&#x152;Ä&#x17E;Ĺś Ä&#x17E;Ĺś Ç&#x20AC;Ĺ˝ĹŻÇ Ä&#x201A;Ć?Ć?Ä&#x17E;ĹśÄ&#x17E;Ĺś Ç&#x152;Ĺ?ĹŠĹś Ç&#x20AC;Ä&#x201A;Ĺś harte welkom. Janneke is aangesloten bij de beroepsĹ˝Ć&#x152;Ĺ?Ä&#x201A;ĹśĹ?Ć?Ä&#x201A;Ć&#x;Ä&#x17E;Ç&#x20AC;ŽŽĆ&#x152;Ä&#x201A;ĆľĆ&#x152;Ä&#x201A;Ć&#x152;Ä&#x17E;Ä&#x201A;Ä&#x161;Ä&#x17E;Ć&#x152;Ć?Í&#x2DC; sŽŽĆ&#x152;Ä&#x161;Ä&#x17E;Ä&#x17E;ĹŻĹľÄ&#x17E;Ć&#x161;Ä&#x161;Ä&#x17E;Ç&#x152;Ĺ˝Ć&#x152;Ĺ?Ć?Ć&#x161;Ć&#x152;ŽŽžyͲĆ&#x161;Ć&#x152;Ä&#x201A;Ć&#x2030;Ä&#x201A;Ć?Í&#x2014; Ď­ĎŹĐš ĹŹĹ˝Ć&#x152;Ć&#x;ĹśĹ? Ĺ˝Ć&#x2030; Ä&#x201A;ĹŻĹŻÄ&#x17E; Ä?Ä&#x17E;Ĺ&#x161;Ä&#x201A;ĹśÄ&#x161;Ä&#x17E;ĹŻĹ?ĹśĹ?Ä&#x17E;Ĺś Ä?Ĺ?ĹŠ kinderen.

Denk bijvoorbeeld aan: Burn-out, overgevoeligheid, emoĆ&#x;ŽŜÄ&#x17E;ĹŻÄ&#x17E;Ͳ of mentale klachten, buikpijn, faal-angst, rouwverwerking, leer- en gedragsproblemen, of gewoon omdat je wat extra aandacht voor jezelf wilt.

Er wordt gewerkt met de volgende ĹľÄ&#x17E;Ć&#x161;Ĺ&#x161;Ĺ˝Ä&#x161;Ä&#x17E;Ć?Í&#x2014; One BrainŠMethode (vanuit toegepaste kinesiologie) Aura reading Aura-SomaŠ kleurcoaching /ĹśĆ&#x161;ƾŢĆ&#x;Ä&#x17E;Ç&#x20AC;Ä&#x17E;ŽŜĆ&#x161;Ç Ĺ?ĹŹĹŹÄ&#x17E;ĹŻĹ?ĹśĹ? ZÄ&#x17E;Ä?ŽŜŜÄ&#x17E;Ä?Ć&#x;Ç&#x20AC;Ä&#x17E;Ĺ&#x161;Ä&#x17E;Ä&#x201A;ĹŻĹ?ĹśĹ? Cursussen en workshops Coachen van kinderen en volwassenen

ŜŏÄ&#x17E;ĹŻÄ&#x17E;Ć&#x152;Ä&#x17E;Ä&#x201A;Ä?Ć&#x;Ä&#x17E;Ć?Í&#x2014; â&#x20AC;&#x153;Ik vergeet nu mijn zonnetje niet meer en ook op school gaat het veel beterâ&#x20AC;?.

-Kind.

â&#x20AC;&#x153;Ik heb knopen doorgehakt en nieuwe stappen gezet. Tevens voel ik me veel meer ontspannenâ&#x20AC;?. â&#x20AC;&#x201C;Volwassene

 

Janneke de Nooijer-Wisse Zuidstraat 113 4361 AH Westkapelle Tel. 0118-572116 Mob. 06-51960811 janneke@dezunne.nl Ç Ç Ç Í&#x2DC;Ä&#x161;Ä&#x17E;Ç&#x152;ƾŜŜÄ&#x17E;Í&#x2DC;Ŝů

DE OUDERENWINKEL: VOOR UW GEZONDHEID EN GEMAK Sinds de Ouderenwinkel haar deuren opende in augustus 2013 weten reeds vele klanten hun weg naar de winkel te vinden. De ouderenwinkel draagt bij aan het comfort en de zelfstandigheid van senioren door producten en informatie toegankelijk te maken en te voorzien van de juiste informatie. Het assortiment in de winkel varieert van gezondheidsproducten tot producten in de hobby- en vrijetijdssfeer. U kunt hierbij onder meer denken aan: rolstoelen, rollators, douche- en toiletstoelen, scootmobielen, seniorenbedden, sta-op stoelen, braces, telefoons en hometrainers. Bent u minder mobiel, geen probleem. De ouderenwinkel komt graag thuis adviseren en gaat samen met u

op zoek naar passende oplossingen. Bezorgen en installeren brengen geen extra kosten voor u mee! Alle producten uit ons assortiment hebben gemeen dat zij het dagelijkse leven van de gebruiker vergemakkelijken. Dit maakt het onder meer mogelijk om (langer) zelfstandig te blijven wonen en zorgt voor minder afhankelijkheid van derden.

kunt u het binnen enkele dagen afhalen.

Er is een enorm aanbod aan handige hulpmiddelen, praktische producten en indrukwekkende techniek op de markt. Alleen wordt het de ouderen vaak niet gemakkelijk gemaakt door onduidelijke websites en ingewikkelde betalingseisen. De Ouderenwinkel biedt een overzichtelijk assortiment, waar u de producten daadwerkelijk kunt zien en (indien mogelijk) kunt proberen. In veel gevallen is het product op voorraad in de winkel en anders bestellen wij het direct voor u en

Tijdens de open dag van de zorg op zaterdag 15 maart 2014 (10:00 - 16:00 uur) demonstreren specialisten diverse producten zoals sta-op stoelen en trapliften. Tevens is Visio aanwezig om informatie te verstrekken over slechtziendheid en kunt u gratis uw bloeddruk laten opmeten!

L I D VA N

ONT

*

â&#x201A;Ź 0,01 per minuut

Tandprothetische praktijk

REUVERS www.TandprotheticusReuvers.nl

De Ouderenwinkel maakt graag persoonlijk met u kennis onder het genot van een vers bakje koffie met iets lekkers.

Waarmee kunnen wij u helpen?

Uw kunstgebit verdient de zorg van een specialist

Bel voor gratis advies: 0900 - 738 83 77*

In de Ouderenwinkel is ook een verhuur- en uitleenpunt gevestigd voor allerlei hulpmiddelen, zoals rolstoelen, douche- en toiletstoelen en hoog-laagbedden. Om er gebruik van te maken heeft u slechts een geldig identiteitsbewijs en een pas van uw zorgverzekeraar nodig.

Ouderenwinkel 0118 77 47 98 - Kalverstraat 1a middelburg@ouderenwinkel.nl www.ouderenwinkel.nl www.facebook.com/ouderenwinkelmiddelburg

â&#x20AC;&#x2DC;Laat gratis uw kunstgebit reinigenâ&#x20AC;&#x2122;

â&#x20AC;˘ Alle mogelijke reparaties, scheuren en breuken â&#x20AC;˘ Opvullen van loszittende protheses (rebasen) â&#x20AC;˘ Volledige protheses (boven en/of onder) â&#x20AC;˘ Frame en partiĂŤle protheses

â&#x20AC;˘ Implantaat protheses (het klikgebit) â&#x20AC;˘ Speciale constructies en diverse implantaatoplossingen: All-on-four, Nobel Guide en Implant Bridges.

dÄ&#x201A;ĹśÄ&#x161;Ć&#x2030;Ć&#x152;Ĺ˝Ć&#x161;Ĺ&#x161;Ä&#x17E;Ć&#x;Ć?Ä?Ĺ&#x161;Ä&#x17E;Ć&#x2030;Ć&#x152;Ä&#x201A;ĹŹĆ&#x;ĹŠĹŹZÄ&#x17E;ĆľÇ&#x20AC;Ä&#x17E;Ć&#x152;Ć?Ĺ?Ć?Ĺ?Ä&#x17E;Ç&#x20AC;Ä&#x17E;Ć?Ć&#x;Ĺ?Ä&#x161;Ä?Ĺ?ĹŠĎ°Ä&#x17E;ĹśĆ&#x161;Ä&#x201A;ĹŻdÄ&#x201A;ĹśÄ&#x161;Ć&#x161;Ä&#x17E;Ä?Ĺ&#x161;ĹśĹ?Ä&#x17E;ĹŹ dÄ&#x201A;ĹśÄ&#x161;Ć&#x2030;Ć&#x152;Ĺ˝Ć&#x161;Ĺ&#x161;Ä&#x17E;Ć&#x;Ä?ĆľĆ?:Í&#x2DC;WÍ&#x2DC;ZÄ&#x17E;ĆľÇ&#x20AC;Ä&#x17E;Ć&#x152;Ć?,Ä&#x201A;ĹśÄ&#x161;Ä&#x17E;ĹŻĆ?Ç Ä&#x17E;Ĺ?ĎŻĎ°ĎŻĎ´ĎłWsĹŻĹ?Ć?Ć?Ĺ?ĹśĹ?Ä&#x17E;Ĺś


GEZONDHEID ZONDER ZORGEN

VAN OPNEMEN NAAR BEHANDELEN IN DE THUISSITUATIE

Geestelijke gezondheidszorg staat voor een aantal uitdagingen Het afbouwen van het aantal bedden, invoeren van de basis geestelijke gezondheidszorg en zorg die kort en dichtbij is waar het kan, intensief en specialistisch waar nodig. Volgens bestuurslid Patrick Knapen van GGZ Westelijk NoordBrabant zijn dat de doelstellingen voor 2014 voor de geestelijke gezondheidszorg in Nederland. Om die doelen te bereiken zijn een aantal veranderingen nodig aan het huidige systeem. Een groot deel daarvan wordt de komende maanden al ingevoerd. DOOR THIJMEN ALLEMAN Minder opnames en minder bedden zijn twee maatregelen die nauw met elkaar samenhangen. “De geestelijke gezondheidssector heeft een bestuurlijk akkoord met de minister om het aantal bedden af te bouwen. Nederland was samen met België koploper in de wereld op het aantal bedden voor opname per 1000 inwoners.” Minder bedden betekent minder plaats voor patiënten. Om die mensen toch te helpen, wordt de zorg verplaatst. “In plaats van opnemen in een instelling, richten we ons meer op zorg in de eigen omgeving. Daarvoor hebben we ambulante wijkteams opgezet. Deze teams

gaan op bezoek bij cliënten thuis, om daar zorgondersteuning te bieden.” Deze verandering brengt een financiële uitdaging met zich mee. “Door de beddenafbouw komen er middelen vrij die gebruikt kunnen worden voor de wijkteams. Een dergelijke omzetting brengt echter tijdelijk extra kosten met zich mee waarvoor vooralsnog geen budget is.” Doorverwijzen Een andere maatregel om de toegankelijkheid van de zorg beter te regelen is het opzetten van de basis geestelijke gezondheidszorg. “De rol van de huisarts is veranderd en daar maken wij ook gebruik van. In de praktijken komen bij voorkeur ervaren mensen te zitten. Mensen die met een probleem zitten, zoals stressklachten, kunnen bij die hulpverlener terecht. Die kan kleine problemen zelf oplossen. Als het gaat om mensen met een lichte psychische aandoening, zoals een lichte depressie, dan wordt deze doorverwezen naar een psycholoog. Dat is de nieuwe basis geestelijke gezondheidszorg. De GGZ blijft dan over voor de mensen met een complexe psychische aandoening die in een ingewikkelde situatie zijn beland, zoals een ernstige depressie.” Het eerder opsporen van proble-

men en het tijdig behandelen, verlagen de druk op grote instellingen zoals de GGZ. “De geestelijk gezondheidszorg wil mensen zonder psychische aandoening, maar wel met symptomen als stress, sneller en beter helpen. Daarmee wordt voorkomen dat ze misschien wel een aandoening ontwikkelen of te diep in de problemen raken met hun klachten.”

‘Drempel verlagen voor mensen die echt hulp nodig hebben’

Uitdagingen Ook daar ligt volgens Knapen weer een uitdaging. “De drempel moet verlaagd worden voor mensen die echt hulp nodig hebben, maar we moeten op zoek naar een goede balans. We kunnen niet iedereen helpen die bijvoorbeeld zijn of haar dag niet heeft, om het wat overdreven uit te drukken. De beschikbare middelen moeten goed inge-

zet worden voor mensen die hulp nodig hebben.” Dit jaar staan op het gebied van wetgeving nog grote veranderingen te wachten voor de gezondheidszorg. Knapen geeft aan dat al veel voorwerk verricht is in de voorbereiding daarvan. “De verantwoordelijkheid voor de zorg verplaatst van provincie en overheid naar de gemeente. Wij zijn al betrokken bij het meedenken over een nieuwe invulling voor de zorg. Voor ons komt het neer op meer samenwerken en onszelf meer richten op onze specialiteit, het verlenen van complexe psychische zorg. Met de aanpassingen die we zelf al aan het verrichten zijn, is de belangrijkste stap al gezet.” Bereidheid “Wat voor het overgangsproces heel belangrijk is, is de maatschappelijke bereidheid”, zegt de bestuurder. “We willen het aantal opnames terugdringen en mensen meer thuis behandelen. Dat wordt heel lastig als de sociale omgeving van een cliënt niet wil ondersteunen als dat nodig is.”


GEZONDHEID ZONDER ZORGEN

GEGARANDEERD AFSLANKEN VOOR DE ZOMER

‘DE IDEALE LIJN IS DE FINISHLIJN’ Bij sport zijn het vaak de laatste meters die bepalen of het een overwinning wordt. De prikkel van een uitdaging zet de sporter aan tot nieuwe prestaties. Een sterke wil en uithoudingsvermogen effenen het pad naar de overwinning De Zwitserse afslankmethode van gediplomeerd afslank- en voedingsdeskundige Patricia O’Halloran is uniek omdat zij als enige in Zeeland deze methode vakkundig beheerst en op de juiste manier beoefent. Gecombineerd met 30 jaar vakkennis en een kleinschalige en zeer persoonlijke begeleiding is Patricia een echte vakvrouw binnen de branche. Patricia traint dagelijks mannen en vrouwen die ten einde raad waren voordat zij bij haar begonnen. Als geen ander weet zij na al die jaren hoe afvallen en je gewicht je leven 24 uur per dag kunnen beheersen. En hoe frustrerend het kan zijn als het niet lukt om het resultaat te behalen dat je voor ogen hebt. “Mijn afslankprogramma heeft inmiddels zijn sporen uitgebreid verdiend. Het is een super manier om af te vallen en zelfs een gerichte correctie van probleemgebieden zoals de maag, taille, buik, heupen, dijen, knieën, kuiten en armen is mogelijk.” Wat is nou precies het geheim van Patricia’s afslankprogramma? Volgens Patricia is haar manier van afslanken een totaalconcept van bewegen en

Martine Poppe (links) is 12,5 kilo afgevallen in 3 maanden

Middelburg - Intensieve begeleiding en een professionele aanpak zijn de uitgangspunten van de werkwijze van Patrica O’Halloran, gediplomeerd afslank- en voedingsdeskundige. ,QKHWWUDMHFWQDDUHHQJH]RQGHUHOHYHQVVWLMOHQHHQ¿WHQVWUDNOLFKDDPPDDNW]LMJHEUXLNYDQ de Zwitserse Thermo Fysische Methode. Ze heeft haar sporen als afslankdeskundige ruimschoots verdiend. Bijna 30 jaar geleden volgende zijn een intensieve opleiding bij artsen in een Londens trainingscentrum. De kern van de opleiding was de Zwitserse TFM methode, die bestaat uit bewegingstherapie in een cabine. Deze cabine, waarin oefeningen worden gedaan, wordt verwarm tot circa 37 C. De warmte voorkomt spierpijn en activeert de afbraak van vetreserves. Een doeltreffende methode,daar is Patricia van overtuigd: klanten moeten oppassen waar ze terecht komen. Cabines op basis van infrarood passen niet in de originele TFM methode uit Zwitserland. Wees kritisch op waar je heen gaat als je wilt afslanken. Daarnaast

een uitgebalanceerd eetpatroon. “Ik bied geen standaardbegeleiding maar maatwerk. Ik coach mensen die af willen vallen met mijn kennis van 30 jaar en begeleid hen met een persoonlijk trainingsschema en voedingsadvies. Goed voor jezelf zorgen moet leuk zijn, daarom werk ik ook niet met contracten. Een cliënt kan stoppen wanneer zij wil. Ik begin met een analyse. Ik noteer de gezondheid, conditie en eetgewoonten. Daarna bekijk ik met de cliënt op welke probleemzones zij willen afvallen. Ik stel een persoonlijk bewegings- en voedingsprogramma samen en dan gaan we aan de slag. Doordat alle spiergroepen liggend in de verwarmde cabine van 37 graden worden getraind is er geen sprake van overbelasting. De warmte in de cabines voorkomt spierpijn en versnelt het vetverbrandingsproces. De training is twee keer per week een half uur onder mijn persoonlijke supervisie! Via mijn methode kunnen vrouwen in één maand minimaal vijf kilo afvallen en mannen minimaal acht kilo. Honger lijden en voedingssupplementen zijn niet nodig. Ik leer mijn cliënten vooral lekker te blijven eten, maar dan wel verantwoord. Het toverwoord is ‘minderen’, we eten veel te veel. Door je dagelijkse maaltijden te halveren en te sporten hoeft op gewicht blijven geen worsteling te zijn. Mensen die goed in hun vel zitten, kunnen zowel geestelijk als lichamelijk meer hebben. En dat is mijn streven: een levenspatroon waar gezondheid en heel belangrijk rol speelt.

Patricia (links) Claudine Kalle (midden) traint al en paar jaar om slank te blijven en haar conditie op peil te houden. Hannie Vos is in 7 mnd 30 kilo afgevallen en is heel blij met 4 maten kleiner.

geeft Patricia aan dat ze de enige in Zeeland is met dit vakdiploma. Goede afslankmethodes worden vrijwel altijd gekopieerd en vaak ten onrechte ook als TFM methode genoemd, dit gebeurt zelfs wanneer begeleiding niet gediplomeerd is. Niemand anders in Zeeland die een cabine aanbiedt, is in staat de TFM methode aan te bieden en je langdurig en goed te begeleiden. Cliënten worden door Patricia onder streng toezicht intensief begeleid en volgen een persoonlijk training- en voedingsschema. Regelmatig ontvangt Patricia cliënten die zijn doorverwezen door specialisten, een dergelijk traject duurt circa 6 maanden. Ik wil vooral benadrukken dat ik geen voorstander ben van ingewikkelde diëten maar van het aanpassen van bestaande eetgewoontes zodat de nieuwe levensstijl goed vol te houden is. Voor nog meer informatie verwijs ik graag naar mijn website en natuurlijk mogen mensen ook altijd bellen voor een persoonlijk gesprek besluit Patricia enthousiast het gesprek.

“Het enige instituut in Zeeland waar uw begeleider gediplomeerd is in de TFM methode”

Rob van der Schoor in 2,5 maand tijd 12,5kg en 25cm van de buik/maag/taille afgevallen - Karin Adriaanse in 1 maand tijd 5kg en 27cm afgevallen. Beide cliënten hebben te maken met de aandoening Fibromyalgie en volgen een bewegingsprogramma die zowel de mogelijkheid geeft op een veilige en gezonde manier af te vallen én klachten tegen gaat. De praktijk is open van maandag t/m vrijdag van 9:00 tot 12:00 en op maandag-, woensdag en donderdag avond.

Gediplomeerd Afslank- en voedingsdeskundige

sŽůĚŽĞŶĚĞŐƌĂƟƐƉĂƌŬĞĞƌƌƵŝŵƚĞĚŝƌĞĐƚǀŽŽƌĚĞĚĞƵƌ͘

Grote Sternstraat 84, 4332 DT Middelburg | Telefoon: 0118 638777 www.patriciaohalloran.nl


BELASTING AANGIFTE 2013

Een belastingadviseur geeft adviezen over uw fiscale positie en verzorgt de aangiften van alle voorkomende belastingen. Hij zorgt ervoor dat u zo min mogelijk belasting betaalt, uiteraard binnen de grenzen van de wet.

LAAT HET VÓÓR 1 APRIL DOEN. RAADPLEEG TIJDIG UW BELASTINGADVISEUR.

Uw adviseur voor uw aangifte inkomstenbelasting!

Uitstel Lukt het u niet om voor 1 april aangifte te doen, bijvoorbeeld omdat u nog niet al uw gegevens compleet hebt, dan kunt u uitstel aanvragen. Doet u dat niet, dan bent u te laat met aangifte doen en kunt u een boete krijgen. Wordt uw aanvraag gehonoreerd, dan krijgt u vijf maanden uitstel, tot 1 september. Wilt u langer uitstel, dan moet u schriftelijk uitleggen waarom. De Belastingdienst moet uw uitstelaanvraag uiterlijk 1 april hebben ontvangen. U kunt op verschillende manieren uitstel aanvragen. Kijk hiervoor op de website van de Belastingdienst: www.belastingdienst.nl *Bron: de Belastingdienst

HEEFT U OF IEMAND UIT UW OMGEVING BRANDWONDEN?

Minder onzekerheid voor baasjes op Walcheren en de Bevelanden

Afspraken over dode huisdieren GOES - Amivedi in Zeeland heeft afspraken gemaakt met Rijkswaterstaat over het melden en ophalen van dode huisdieren bij snelwegen. Voorheen werden dieren die Rijkswaterstaat vond vaak niet gemeld. Vanaf februari is de afspraak dat alle dode huisdieren naar het asiel worden gebracht en dat er informatie over het dier wordt vastgelegd. Zo kan vaker de eigenaar ingelicht worden.

De Vereniging van Mensen met Brandwonden is het ervaringscentrum dat de leden met elkaar in contact brengt en hun belangen behartigt. Wij helpen bij: · Lotgenotencontact · Voorlichting · Belangenbehartiging · Juridische zaken

Kijk voor meer informatie op

www.brandwondenvereniging.nl

Een vermissing kan onder meer online gemeld worden, laat Amivedi-vrijwilliger Carin zien.

DOOR TARA DE VRIEND Binnenkort willen vrijwilliger Carin van Amivedi Walcheren en Bianca van Amivedi Noord en Zuid Beveland nog in gesprek met andere partijen, zoals waterschap Scheldestromen, de provincie Zeeland en het havenschap. Zodat alle dode huisdieren op de wegen geregistreerd kunnen worden en hun baasjes op de hoogte gebracht. “Afgelopen jaar heb ik ruim duizend opgeloste meldingen gehad. Momenteel zijn er nog ruim 400 onopgeloste meldingen. Dit aantal blijft vrijwel gelijk”, vertelt Carin.

geven over hoe ze het beste naar hun dier kunnen zoeken en we hebben een standaard flyer die ze kunnen uitprinten.” Carin benadrukt hoe belangrijk het is om een huisdier te chippen en die chip te laten registreren bij een landelijke databank. “Ik hoor vaak dat mensen chippen onzin vinden, omdat hun kat nooit buiten komt. Maar het gebeurt vaak dat deze dieren dan toch een keertje per ongeluk buiten komen, omdat bijvoorbeeld de voordeur open staat. Ook is het vaak zo dat mensen verhuizen en dan vergeten om hun adres en telefoonnummer op de chip te wijzigen, dat is ook frustrerend.”

Vermist Een vermist dier kan telefonisch gemeld worden en via de website, het liefst met een duidelijke foto erbij. “Als mensen hun dier als vermist hebben opgegeven, zoek ik tussen de dieren die bij ons als gevonden gemeld zijn. Ook kan ik mensen tips

Succesverhalen Er zijn ook veel succesverhalen van teruggevonden dieren. “Een tijdje geleden kreeg ik een melding van een vermiste kat en iets daarna van een ander stel dat ook hun kat miste. De katten leken als twee druppels water op elkaar, dat het wel dezelfde kat

FOTO TARA DE VRIEND

moest zijn. Ik snapte er niks van. Bleek uiteindelijk dat de kat overdag bij de ene familie woonde en ‘s nachts bij de ander. De kat was zelfs twee keer ingeënt.” Ook moet Carin wel eens lachen om meldingen, omdat mensen het lastig vinden hun huisdier te beschrijven. “Soms melden mensen dat hun vermiste hond wit met bruine vlekken is. Bleek uiteindelijk dat de hond zwarte vlekken had. Gelukkig is die match wel gelukt.” Een ander succesverhaal gaat over een kat uit Vlissingen. “De kat was al zeven maanden vermist, dus we hadden de hoop al een beetje opgegeven. Kregen we een telefoontje van een dierenasiel uit Overijssel. Dat de kat daar teruggevonden was. Gelukkig was hij gechipt. De eigenaar is hem daar uiteindelijk gaan ophalen. Ze waren in de straat aan het verbouwen, dus misschien is de kat in een vrachtwagen terecht gekomen en zo meegereden naar Overijssel.”

VERSTERK HET WINKELCENTRUM DOOR GRATIS PARKEREN AAN DE RANDEN, VERPLAATSING WEEKMARKT, INVULLING PZC LOCATIE EN DOORSTEEK LANGE ZELKE OUDE MARKT. HET BESTE VOOR VLISSINGEN:

STEM LIJST 1!


KAR maakt zich zorgen over politiek in Vlissingen

‘Minder partijen zorgt voor meer stabiliteit in gemeenteraad’ VLISSINGEN - Luc Markies wil niet nog een raadsperiode zoals de afgelopen vier jaar. Hij hoopt op een ‘stabielere gemeenteraad’. Zijn Kies Advies Raad (KAR) moet daaraan helpen bijdragen. DOOR EUGÈNE DE KOK De oproep van Luc Markies en medestanders van de KAR, zoals de al langer kritische stichting Belvos uit Vlissingen, is eenvoudig: stem op woensdag 19 maart op de PvdA, VVD, CDA, D66 of de SP. Waarom? “Omdat het hier in Vlissingen elke keer vast loopt op een gebrek aan discipline om zaken in beweging te zetten”, vindt Markies. “Het ontbreekt hier aan een stabiele kern in de gemeenteraad. Daardoor kun je als burger ook geen eisen stellen en wensen uiten.”

‘Het wordt alleen maar erger’ De oud-ondernemer in onder meer Vlissingen geeft toe dat de KAR is ontstaan uit een gevoel van wrevel over de afgelopen raadsperiode. Hij vindt dat de politici veel te veel met zichzelf zijn bezig geweest. Volgens hem was de grote verdeeldheid in de Vlissingse gemeenteraad daar debet aan. De 27 zetels waren tussen 2010 en 2014 verdeeld over tien fracties. Met de komst van nieuwkomers SGP en Opa Vlissingen is volgens Markies de kans op ‘verdeeldheid en versplintering’ en daardoor ‘besluiteloosheid’ nog groter. “Tegen mij is in

het verleden en nu al vaak gezegd dat ik een politieke partij zou moeten beginnen. Juist niet, zei ik dan. Lokale partijen zijn eigenlijk belangenorganisaties en zouden dat moeten blijven. Vaak zijn zij het oneens met iets en beginnen dan een partij. Daarmee komen ze vervolgens in de raad, maar uiteindelijk zitten ze maar voor een klein deel in de raad voor het algemeen belang.” Dat komt de bestuurbaarheid niet ten goede, zegt Markies. Hij vindt de afgelopen raadsperiode wat dat betreft een treffend voorbeeld. Hij heeft een simpele oplossing. Hij roept de Vlissingers op te stemmen op één van de vijf landelijke partijen. “In de lokale politiek heb je niets meer nodig dan socialisme, liberalisme en wat christelijke politiek. De gemeenteraad is niet veel meer dan uitvoeringsorgaan van Den Haag. En dat wordt alleen maar erger. De landelijke partijen bieden bovendien structuur. Als het nodig is, kunnen ze terugvallen op een apparaat.” Sleets Minder partijen betekent volgens Markies meer stabiliteit. Dat zou de slagkracht van de raad vergroten. Hij wijst op uitspraken van politieke wetenschappers en hoogleraren die stellen dat de gemeentepolitiek ‘sleetse plekken’ vertoont, ‘gemeenteraden weinig in de melk te brokkelen

Luc Markies. FOTO ANNET EEKMAN

hebben’ en dat het ‘politieke systeem vastloopt’ en dat mede daardoor het vertrouwen historisch laag is, zoals CDA-lijsttrekker Sybrand van Haersma Buma laatst in de Volkskrant zei. “Nu is er te weinig

continuïteit, te veel ad hoc-beleid, mist de lokale politiek een ziel en is er te veel onderling gekonkel”, aldus Markies. “Dat is niet goed voor Vlissingen.” De KAR en de stichting Belvos houden blogs bij over

Vlissingen op de website http://vlissingentransparant.wordpress.com. De KAR wil de komende weken nog een aantal activiteiten organiseren om aandacht te krijgen voor hun standpunt.

CDA in Borsele richt zorgmeldpunt op

‘We moeten weten wat het in de praktijk gaat betekenen’

Leerlingen winnen Zeeuws kampioenschap in Lewedorp

Die Heenetrecht Zeeuws damkampioen

HEINKENSZAND - Het CDA in Borsele heeft een meldpunt in het leven geroepen waar inwoners en organisaties hun zorgen kunnen uiten over de zorg. “We willen de zorgen en vraagtekens van mensen concreet in beeld krij- OUD-VOSSEMEER - Na een spannende strijd met leerlingen van de Casemgen. Dat helpt ons straks ook bij het vinden van oplossingen”, zegt Ad Schenk, lijsttrekker voor de christendemo- broot uit Sint-Annaland is het team van basisschool Die Heenetrecht vorige week Zeeuws kampioen schooldammen in de categorie pupillen gecraten in de gemeente Borsele. worden. dringt”, vult Van de Plasse haar partijgenoot aan. “Om alles fatsoenlijk in te vullen, is het eigenlijk al te laat. Zet het daarom in de tijd. Doe er wat langer over. Dan kun je het goed doen.” Naast de grote tijdsdruk zijn er meer zorgen, zegt Schenk. Bijvoorbeeld over de forse bezuinigingsplannen en het beroep dat wordt gedaan op vrijwilligers. “Zij doen al verschrikkelijk veel. Het is niet een blik dat je kunt blijven open trekken. Soms lijkt het wel eens alsof Den Haag denkt dat hier nog niets gebeurt.”

Het CDA maakt zich zorgen over de zorg, onder meer voor ouderen in de gemeente. ARCHIEFFOTO ANNET EEKMAN

DOOR EUGÈNE DE KOK Er staat nogal wat te gebeuren op het gebied van de zorg per 1 januari 2015. De huishoudelijke zorg en dagbesteding veranderen, de eisen om in een verzorgingshuis te worden opgenomen worden aanzienlijk strenger en de participatiewet krijgt zijn beslag. Het zijn slechts een paar voorbeelden van de veranderingen die op stapel staan. “Wij maken ons er veel zorgen over”, zegt Ad Schenk, lijsttrekker voor het CDA in Borsele. Hij sluit zich aan bij zijn partijgenoot Mona Keijzer, die haar bedenkingen over de zorg in de Tweede

Kamer uit. Ook CDA-raadslid in Borsele Marga van de Plasse heeft zorgen. Regelmatig stappen er mensen op haar af die bezorgd zijn over de zorg die ze straks nog wel of niet meer krijgen. “Maar eigenlijk staan we dan met onze mond vol tanden, want we weten nog zo weinig.” Alle veranderingen en daarmee gepaard gaande decentralisaties en bezuinigingen moeten in 2015 worden ingevoerd, maar wat er nu precies gaat gebeuren weet nog niemand. “Er zitten nog heel veel open plekken in. Te veel weten we nog niet”, aldus Schenk. “Open plekken mogen best, maar de tijd

Behandelingen In maart wordt in de Borselse raad gesproken over de kadernota sociaal domein. In de uitgangspunten kan het CDA zich vinden, zegt Schenk. “Je kunt er ook niet echt tegen zijn. Ook het CDA vindt dat er iets moet veranderen, maar het echter aan duidelijkheid. Als er bij eerdere behandelingen vragen werden gesteld aan de wethouder werd niemand echt wijzer. Dat is haar niet te verwijten, maar Den Haag. Het is allemaal nog veel te vaag.” Om de open plekken concreter te maken en de zorgen van de mensen in het veld te bundelen heeft het CDA in Borsele een meldpunt in het leven geroepen. Schenk en Van de Plasse hopen dat organisaties en instellingen als Akkerwinde in Nisse en Overdag Meer Activiteiten in ‘s-Gravenpolder vertellen waar zij mee zitten en welke vragen zij hebben. Ook particulieren kunnen hun zorgen uiten bij Van de Plasse via mcjnagelkerke@hetnet.nl of Schenk via aschenk@zeelandnet.nl. Het CDA bundelt de reacties en overhandigt deze aan Mona Keijzer. “Daarnaast willen we gebruiken als we erover praten in de gemeenteraad”, aldus Van de Plasse. “Hoe concreter de zaken zijn, hoe makkelijker het is op zoek te gaan naar oplossingen. We moeten weten wat het in de praktijk gaat betekenen.” PAGINA 24

De Zeeuwse kampioenen dammen van Die Heenetrecht uit Oud-Vossemeer. FOTO FRITS SIMONS

DOOR FRITS SIMONS De kampioenstrijd vond plaats in dorpshuis De Zandloper in Lewedorp. Kampioen van Zeeland waren Ilona Wijs, Kynan van Dijk, Tijs van Gisbergen en Marijn van Treijen nog niet eerder. Ze leerden dammen van hun vader, moeder en van meester Huib Westerweel, die tijdens de strijd ook hun begeleider en coach was. In de Meulvliet in Tholen werden de kinderen eerder al kampioen van Tholen.

Daarom mochten ze met de leerlingen van de Casembroot naar de Zeeuwse kampioenschappen in Lewedorp. “Het is erg leuk. Iedereen noemt ons de kampioenen. Je ziet ook dat iedereen bezig is met het dammen. Het wordt veel meer gespeeld dan eerst en het leeft echt”, zeggen de teamleden in koor. “Dammen is een leuke denksport en goed voor je hersens. We zijn trots op onze beker en medailles. We gaan nu weer flink oefenen, want we willen graag in de finale komen.”


ctie a s g n Korti uwe en nie rmen ctvo a r t n co

Nieuwe contractvormen N

Speciale voorjaar kortingsactie!

- reguliere eindtijd van 18.30 naar 18.00 uur dus lagere kosten - verlengde opvang tot 18.30 en 19.00 uur - vakantieopvang - BSO: naast 45 en 51 weken opvang ook 40 weken opvang en verkorte opvang van 12.00 tot 15.15 uur - KDV: naast 51/52 weken opvang ook 40 en 48 weken opvang en verkorte opvang van 08.00 tot 15.15 uur

- eenmalig 1 maand gratis opvang voor nieuwe aanmeldingen - 50% korting op maandbedrag voor huidige klanten bij aanbrengen van nieuwe aanmelding

Juultje

Kindercentra van Prokino

Start BSO Activteitenprogramma Alle BSO locaties in Zeeland starten met het BSO Activiteitenprogramma DOEN! Dit programma is speciaal ontwikkeld door Prokino. Aan de hand van diverse thema’s vinden allerlei activiteiten plaats. BSO Activiteiten programma

U vindt ons in Goes, Kapelle, Krabbendijke en Vlissingen

Samen groot worden

Kinderdagverblijven (KDV) l Buitenschoolse opvang (BSO) l Peuterspeelzalen l Zorg Van Steenbergenlaan 30, 4531 HK Terneuzen l 0115 - 686 100 l www.prokino/zeeland/juultje

Uw krant is bij uitgeverij Informeer vrijblijvend naar onze mogelijkheden: Tel. 076 599 81 11 | www.internetbode.nl

5 1

het is weer tijd voor

kleur prijsplukker Bloembollen verwilderingsv Sleutelbloem pakket (Primula acaulis) inhoud 200 stuks, of gemengd, inhoud 150 stuks.

Diverse kleuren, 13 cm halfschaduw potmaat 10,5 cm.

Per zak 7.99

Per stuk 1.29

4. 0. 99

SamenWerken Ruimte voor 2 slogans Lettertype Georgia Italic Marin de Zwarte Voornaam en Achternaam www.cdavlissingen.nl

Nr.10

Bij 500 likes start de Week van Sign; nog een paar te gaan

TTegen inlevering van deze bon

 

Afdelingsnaam kan op deze plek ingevuld worden

79

Geldig bij Intratuin tuin Koudekerke t/m 1 maart 2014.

De Bode in uitstekende handen

V Vogel sstrooivoer 5 of 2,5 kg

1+1 gratis

Intratuin Koudekerke Galgeweg 5, 0118-551623. Donderdag en vrijdag koopavond. Kijk voor onze actuele folder op www.intratuin.nl/folder -ADVERTORIAL -

Signmakers Zeeland maakt van reclame iets persoonlijks MIDDELBURG - Signmakers Zeeland is een allround signbedrijf. Zij leveren allerlei soorten bedrukkingen voor binnen- en buitenreclame. Met persoonlijke aandacht wordt iedere order perfect afgehandeld. “Wij gaan verder dan alleen reclame,” zeggen Martijn en Maroesja van Sabben. DOOR MARIELJA TEN BRUGGENCATE Signmakers Zeeland is begonnen als een hobby in de avonduren. “Ik heb het altijd leuk gevonden om logo’s en kaartjes te ontwerpen op de computer. Steeds vaker kreeg ik verzoeken van vrienden om ontwerpen voor hen te maken. Toen ben ik het in 2009 professioneel gaan aanpakken.” Martijn van Sabben kocht een snijplotter om textielopdrukken te kunnen printen. Maar na enkele maanden was de machine niet meer toereikend. “Ik heb mijn eerste snijplotter omgeruild voor een grotere. Ook heb ik een 1,55 meter brede fotoprinter gekocht.”

Kick Sinds 2011 is Signmakers Zeeland gevestigd op het bedrijventerrein Mortiere in Middelburg. In het pand staan verschillende soorten printers. Vlaggen, spandoeken, etalageen autobelettering, reclame borden, magneten en textiel. Vrijwel alles kan van een persoonlijke opdruk voorzien worden. “Autobelettering vind ik zó leuk om te doen. Mooi werk afleveren wat je af en toe op straat weer tegenkomt, dat geeft echt een kick.” Textielbedrukking is een van de hoofdlijnen van Signmakers Zeeland. “Wij hebben een groot aanbod aan T-shirts, truien, broeken, tassen, mutsen en sjaals. Maar klanten mogen ook zelf hun producten aanleveren. Door het gebruik van verschillende soorten folie kunnen we opdrukken maken in verschillende kleuren,” vertelt Maroesja van Sabben. De snijplotter maakt kleine sneetjes in de folie, waarna het overtollige folie handmatig wordt weggehaald. “Gelukkig krijgen we veel hulp van familie om alle folies te strippen. Het is veel werk dat heel

nauwkeurig moet gebeuren. Iedere vorm moet goed uit de folie komen. Dan gaat het textiel samen met de opdruk onder een pers met een temperatuur van 170 °C. De folie smelt op het textiel en de opdruk is een feit.” Actie Boven de werkplaats is een vergaderlokaal in het pand. De ruimte is te huur voor presentaties en workshops tot 26 personen. Signmakers Zeeland is een jong bedrijf met veel contacten. Een van die contacten is het internetbedrijf Ultrax. Ultrax verzorgt de ontwerpen voor websites en logo’s. Ook het onderhoud van social media wordt verzorgd door Multitax. “Tijdens de week van Sign verloten we op onze Facebook-pagina verschillende prijzen onder de likers,” vertelt Martijn. “Maar de week gaat pas in zodra we 500 likes hebben. En dat is al bijna.” Martijn en Maroesja leveren mooi drukwerk met hoge kwaliteit. “Veel klanten komen terug en vertellen bekenden over hun goede ervaring bij Signmakers Zeeland.

Martijn en Maroesja leveren persoonlijke service. FOTO MARIELJA TEN BRUGGENCATE

Met een levertijd van vijf werkdagen zijn wij niet alleen het snelste, maar ook veruit het goedkoopste allround signbedrijf in Zeeland.” Bij Signmakers Zeeland betalen klanten per product dat zij bestellen. Er worden geen instel- en set-upkosten in rekening gebracht, waardoor kleine oplages betaalbaar blijven. De meeste orders komen van kleine bedrijven.

Zij bestellen flyers, enveloppen, cadeaubonnen, briefpapier en visitekaartjes. Maar ook grote bedrijven en particulieren weten Signmakers Zeeland te vinden. “ Het is onze uitdaging om iedere klant optimaal tevreden te maken. Hoe gek een idee soms ook lijkt, wij krijgen het voor elkaar. We werken hard, maar het is dan ook heel gezellig in de winkel.”

Signmakers Zeeland - Fagotweg 3 - 4337 RC Middelburg - tel. 0118-851293 - signmakers-zeeland.nl - facebook.nl/signmakerszeeland - lokaalverhuurzeeland.nl


College van burgemeester en wethouders besluit te stoppen met proef in Marconistraat

Gratis parkeren is alweer voorbij

Gedichten en schilderijen van Leendert Beije in 40-dagentijd

Kerken gaan op zoek naar de stilte GOES - ‘Op zoek naar de ander werd het stil in mij’. Dat is de titel van het project van Leendert Beije in het kader van de 40-dagentijd. Hij probeert via schilderijen en gedichten de bijbelteksten, die in deze periode centraal staan, toegankelijk te maken.

GOES - Het college van burgemeester en wethouders heeft besloten de proef met het gratis parkeren in de Marconistraat in Goes per 1 maart te beëindigen. DOOR EUGÈNE DE KOK Dat heeft wethouder Loes Meeuwisse donderdag laten weten. Een week daarvoor liet ze in de commissievergadering al doorschemeren een punt te willen zetten achter de proef, na kritiek van de raadsleden. Die kritiek spitste zich vooral toe op de kosten van de proef. Mede doordat veel minder mensen hun auto op het Hollandiaplein neerzetten, kostte het de gemeente zo’n 6000 euro per maand. “En de raad heeft het budgetrecht, dus zij kan het altijd terug draaien.” Naast de hoge kosten wogen echter ook het gebrek aan politiek draagvlak en de onduidelijkheid over de effecten van de parkeermaatregelen mee in de beslissing ermee te stoppen. Meeuwisse werkt nu aan een actieplan parkeren dat bij de presentatie van de perspectiefbrief 2015, over een paar maanden, klaar moet zijn. Eventuele nieuwe maatregelen en zogenoemde tariefdifferentiaties krijgen daarmee pas hun beslag in 2015. Het actieplan moet een breed plan van aanpak zijn voor de parkeerproblematiek. “De gemeenteraad heeft nadrukkelijk

om zo’n plan gevraagd. Daarom was het ook verstandig met de proef te stoppen en terug te gaan naar zoals het was. We wilden niet nog eens dingen aanpassen in de proef. Dan zou het te onoverzichtelijk worden.” Volgens Meeuwisse ligt er een afspraak met de parkeerwachters in Goes dat zij vanaf 1 maart automobilisten één keer gaan waarschuwen. Staan ze onbetaald in de Marconistraat, dan krijgen ze een waarschuwingsbriefje tussen de ruitenwissers. Bij de tweede keer, het kenteken is na de waarschuwing bekend bij de ambtenaren, wordt een boete uitgeschreven. Meeuwisse zei ook extra aandacht te willen schenken aan het beëindigen van de proef, zodat zo veel mogelijk mensen het te weten komen. Naast het gratis parkeren in de Marconistraat is ook de parkeerlimiet van twee uur op de Koepoort en het Damplein afgeschaft, net als de maatregel dat het derde en vierde uur in Parkeergarage Centrum gratis zijn. Overigens nam wethouder Jo-Annes de Bat een minderheidsstandpunt in bij het besluit te stoppen met de proef. Hij wilde dat deze werd voortgezet.

Filmpitch Cavak op zaterdag 15 maart MIDDELBURG - De filmpitch voor Filmstarz 2014 vindt op zaterdag 15 maart plaats in de aula van de Zeeuwse Bibliotheek in Middelburg. Tussen 9.00 uur en 15.00 uur krijgt iedereen acht minuten de tijd om zijn idee voor een film aan de jury te presenteren. Om 16.00 uur maakt de jury bekend welke zes kandidaten doorgaan naar de zogenoemde workshopronden. Uiteindelijk krijgen drie mensen de kans hun filmidee te verwezenlijken. Iedereen die ouder is dan zestien jaar en een amateur of pre-professional is op het gebied van film met een goed idee voor een film kan meedoen. Inschrijven kan filmstarz@cavak.nl. Meer informatie staat op www.cavak.nl.

Leendert Beije in zijn atelier.

FOTO BENNIE KRAJENBRINK

DOOR EUGÈNE DE KOK Goesenaar Leendert Beije, oud-docent tekenen en handvaardigheid op het voormalige Ter Welle en Buys Ballot College, probeert altijd in actie te komen in de ‘40 dagen’ tussen Aswoensdag en Pasen, elk jaar met een nieuw project. Zo maakte hij vorig jaar in de Grote of Maria Magdalenakerk in Goes een ring van ijzer, die ruimte bood aan zes grote takken. Naar aanleiding van het project van Kerk in Actie dat die week centraal stond, kwamen daar elke zondag nieuwe blaadjes en een gedicht aan te hangen. Aan de hand van het nieuwe 40-dagenthema ‘Zoek de stilte’ verzon Beije iets anders. “In de periode dat ik het thema kreeg te horen, zag ik op televisie een documentaire over de zoektocht naar het dakloze meisje Emily uit New York”, vertelt de

dichter en kunstenaar. “Cineast Sander Kuit maakte in 1998 in het kader van een afstudeerproject een documentaire over haar, maar verloor haar daarna uit het oog. Jaren later besloot hij haar opnieuw te gaan zoeken, maar heeft haar tot nu toe niet kunnen vinden. Zoiets heeft niets met een grote kop in de krant, maar met stilte te maken.” Beije werd geraakt door de film over Emily en besloot zijn 40-dagenproject aan haar op te hangen. De titel had hij snel: ‘Op zoek naar de ander werd het stil in mij’. Hij maakte naar aanleiding daarvan en de bijbelse teksten, die in de 40-dagentijd centraal staan, gedichten en maakte daar weer schilderijen bij. Hij bracht ze tezamen in vouwkaarten die bij hem zijn te bestellen via het emailadres: leendert42@zeelandnet.nl. De opbrengst gaat naar de goede doelen waaraan Kerk in Actie zich dit jaar heeft

verbonden. Zie daarvoor de website www.40dagentijdacties.nl. Navelstaren De schilderijen zijn in de periode tussen Aswoensdag en Pasen te zien in het protestants landelijk dienstencentrum in Utrecht. Beije hoopt op een brede belangstelling, ook van mensen die niet naar de kerk gaan. “Het is goed als zo veel mogelijk mensen bekend raken met het thema. Ik vind dat we als kerken de wereld in moeten. Aan navelstaren heb je niets.” De 40-dagentijd is ‘een tijd van bezinning en versobering’. De kerken besteden in deze periode extra aandacht aan mensen die het minder hebben. Voor hen worden tal van acties opgezet. Dit jaar duurt hij van woensdag 5 maart tot en met zaterdag 19 april. Voor meer informatie: www.kerkinactie.nl.

Wandelnetwerk donderdag officieel geopend in Westerkerk Goes

Hart van Zeeland biedt 491 kilometer wandelroute GOES - Met een bijeenkomst in de Westerkerk in Goes vindt morgen (donderdag) de officiële opening plaats van Hart van Zeeland bestaat uit 491 kilome- lestellepad, Hogepad en Ommetje rondom het nieuwe wandelnetwerk Hart van Zeeland. Deze route tussen Goes en Kapelle sluit aan op het netwerk Sporen ter wandelroutes waarvan 117 kilometer Kloetinge. Het Kiekendiefpad voert rondonverhard, aldus Stichting Landschaps- om de voormalige zeearmen de Ooster- en in de Zak en daarmee is er nu een compleet wandelnetwerk voor Zuid-Beveland. beheer Zeeland (SLZ) in een persbericht. ‘Zo’n 51 kilometer gaat over boerenland. Je kunt je eigen route samenstellen aan de hand van de knooppunten en het zo lang maken als je wilt.’ Onderweg is er van alles te zien. ‘Een oplettende wandelaar ontdekt zelfs speciaal hiervoor uitgevoerde verbeteringen in het landschap, nieuwe wegbeplanting en herstel van cultuurhistorische elementen rond erven.’

‘Vijf themaroutes in wandelnetwerk’

De Ambachtsheren wegeling in het Kapelse bos.

FOTO SLZ PAGINA 26

Themaroutes Het wandelnetwerk bestaat ook uit vijf themaroutes. De Fruitroute loopt rondom de boomgaarden van Kapelle. De Franse Slag voert door de omgeving van Wemeldinge, Kapelle en Hansweert, waar in de Tweede Wereldoorlog flink gevochten is tussen de Duitsers en de Fransen. Deze route vertelt het verhaal van de strijd van het 271e Régiment d’Infanterie tussen 14 en 16 mei 1940. Het Kastelenpad rondom Kapelle gaat over de kleine nederzettingen die vanaf de tiende eeuw langs de kreek ontstonden en later uitgroeiden tot imposante kastelen. Die zijn in de loop der jaren grotendeels verdwenen. Bij deze route herkennen wandelaars de restanten en historie van de vroegere kastelen. Het HoHopad bestaat uit drie routes; het Hol-

Westerschenge. In de rietvelden langs de Westerschenge broeden jaarlijks meerdere paren van de bruine kiekendief. Langs de Oosterschenge treffen wandelaars bijzondere flora en fauna aan.

Kans Bij de formele opening morgen zijn onder meer gedeputeerde Carla Schönknecht, de wethouders Jo-Annes de Bat (Goes), Jon Herselman (Kapelle) en Dieuwke Louwrink (Reimerswaal) en een vrijwilligersgroep van Stichting Landschapsbeheer Zeeland aanwezig. ‘Vele partners hebben in dit project samengewerkt, waaronder de Provincie Zeeland, waterschap Scheldestromen, de gemeenten Goes, Kapelle en Reimerswaal, Staatsbosbeheer, vele grondeigenaren en vrijwilligers.’ Hart van Zeeland is onder meer gesubsidiëerd door de provincie, eerdergenoemde gemeenten, het Prins Bernhard Cultuurfonds en het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling. ‘Het wandelnetwerk geeft de plaatselijke economie een impuls. Voor campings, minicampings, boerderijwinkels, theetuinen, boomgaardterrassen en andere horeca is dit een kans.’ Meer informatie Meer informatie over het netwerk, zoals de beschikbaarheid van de routekaarten, is te vinden op de website www.landschapsbeheerzeeland.nl


BOERDERIJ BELEVING

DOE MEE MET DE NIEUWE TREND KEUKENRENOVATIE NU OOK IN WALCHEREN, NOORDBEVELAND, ZUID-BEVELAND en ZEEUWS-VLAANDEREN

maandagmorgen 3 maart 10.00 uur woensdagmiddag 5 maart 16.00 uur

WERK MET SLIMME CAMERAâ&#x20AC;&#x2122;S EN ZORG VOOR PERMANENTE HANDHAVING IN HET CENTRUM EN SOUBURG.

Aan het woord: Bernhard Verhage, Keukenvernieuwer

- Kijken in de kaasopslag. Kalfjes aaien, kaasje plastiďŹ ceren en veel proeven. - KofďŹ e, thee met heerlijke lekkernijen

2014

VEILIGHEID OP STRAAT Ă&#x2030;N IN EIGEN HUIS, EEN ABSOLUTE PRIORITEIT!

Verzorgd door de Stichting ontwikkelingssamenwerking Veere. Meer over de Keukenvernieuwers? Kijk op

2014

Aanmelden op 0118-613984

HET BESTE VOOR VLISSINGEN:

STEM OP LIJST 1!

Bereikbaarheid vanaf de nieuwe N57, neem afslag Veere en volg de bordjes.

Meer info:

www.schellach.nl Gevelbekleding

HGZ

ÂŽ

geveltechniek

Van Cittersweg 2a 4341 RC Arnemuiden T 0118 75 02 07

www.hgzgeveltechniek.nl

6OORDEWAARDEVANUWHUISISDE JUISTEGEVELBEKLEDINGVANGROOT BELANG5WILTECHTERZOMINMOGELIJK ONDERHOUDENHETLIEFSTNOOITMEER SCHILDEREN"OVENDIENWILTUKUNNEN KIEZENUITEENRUIMASSORTIMENTAAN KLEUREN$EBEKLEDINGVANUWGEVEL MOETLANGMEEGAANENHETLIEFSTOOK NOGMILIEUVRIENDELIJKZIJN

(ETBESTEVERBETERDDE EXCLUSIEVE0IET6OSKAMP ½ETSTASSENVAN7ILLEX 0RACHTIGEDUBBELE ½ETSTASINBEPERKTE OPLAGE STOERZWART METRODEVOERING

s6ERSCHILLENDEMODELLENGEVELBEKLEDING s$UURZAMEGEVELBEKLEDING s*AARGARANTIEOPUWGEVELBEKLEDING

UNIEK IN ZEELAND: InďŹ nity Sun

 

MRT

ZEELANDHALLEN * 9-16.30 uur

VAN

NUVOORSLECHTS

3TATIONSSTRAAT -´BURG ;T= ;E=INFO PIETVOSKAMPNL WWWPIETVOSKAMPNL

dewitevenementen.nl / 0251-31 90 90

Meer dan een half miljoen Bodes elke week!

VAN BEEK AUTOBEDRIJVEN Vlissingen Â&#x2021; Roosendaal Â&#x2021; Bergen op Zoom Â&#x2021; Oudenbosch Van Beek Autobedrijven is sinds 1965 CitroĂŤn-dealer met vestigingen in Oudenbosch, Roosendaal, Bergen op Zoom en Vlissingen. Voor onze vestiging in Vlissingen komen wij graag in contact

VACATURE DE TOEKOMST VOOR EEN GEZONDE BRUINE TEINT

met een

(Leerling) Eerste Autotechnicus Voor deze functie zijn wij op zoek naar een enthousiaste kandidaat in de leeftijdscategorie van 20 t/m 35 jaar. Uw taken zullen voornamelijk bestaan uit het verrichten van diverse onderhoud- en reparatiewerkzaamheden aan

BEAUTY IN&OUT

Het hebben van een geldig Nederlands rijbewijs is een vereiste.

 

ZWANESTRAAT 13 HEINKENSZAND / 0113 760064

personen- en lichte bedrijfsautoâ&#x20AC;&#x2122;s.

WWW.HOBBYKAS.NL

voor onze kapsalon in Vlissingen :

Gelieve uw schriftelijke sollicitatie te richten aan:

VAN BEEK AUTOBEDRIJVEN

Hairstyliste 

Budget kas

â&#x201A;Ź 350,-

t.a.v. Edwin van Beek Postbus 5040, 4380 KA Vlissingen

Alu-pro kas

v.a. â&#x201A;Ź 925,-

of mailen naar: edwin@vanbeek-autobedrijven.nl

Combi-pro kas

v.a. â&#x201A;Ź 950,-

HUISSCHILDER

Victoriaanse kas v.a. â&#x201A;Ź1400,Bel voor onze folder/prijslijst

vraagt: Buiten-binnenwerkSausen-BehangenKlein Timmerwerk.. Voordelig-Garantie

Uiteraard kunnen de kandidaten rekenen op uitstekende arbeidsvoorwaarden en een prettige werksfeer in een enthousiast team

www.citroenvanbeek.nl

Showterrein met 36 kassen

EMBREGTS KASSEN Gors 70 Hoeven 0165-502506

Tel: 06-41235797

Â&#x2021; Â&#x2021; Â&#x2021; Â&#x2021;

je kunt zelfstandig werken je hebt minstens 5 jaar salonervaring minimaal 16u/wk werkplek : Coiffure Avenue - Walstraat 17 Ä&#x17E;ĹľÄ&#x201A;Ĺ?ĹŻĆľÇ sĹľÄ&#x17E;Ć&#x161;ĨŽĆ&#x161;ŽŜÄ&#x201A;Ä&#x201A;Ć&#x152;Í&#x2014; ĹŻĹ?ĹŻĹ?Ä&#x201A;ĹśÄ&#x17E;Í&#x2DC;Ä&#x161;Î&#x203A;Ç&#x152;Ä&#x17E;Ä&#x17E;ĹŻÄ&#x201A;ĹśÄ&#x161;ĹśÄ&#x17E;Ć&#x161;Í&#x2DC;Ŝů ŽĨÄ?Ä&#x17E;ĹŻĹśÄ&#x201A;ϭϾƾĹśÄ&#x201A;Ä&#x201A;Ć&#x152;Í&#x2014;ϏϭϭϰͲϯώώώώϯ


Gemeente trekt op met Middelburg, Vlissingen en Schouwen-Duiveland

Belastingsamenwerking voor Veere DOMBURG - Waar Vlissingen, Middelburg en Schouwen-Duiveland al samenwerken op belastinggebied, sluit de gemeente Veere zich nu ook hierbij aan. Volgens wethouder René Molenaar kwam zijn gemeente later tot deze beslissing, omdat Veere ook andere opties onder de loep nam en de kat uit de boom keek. “Maar deze mogelijkheid kreeg de voorkeur, omdat de gemeenten dicht bij elkaar liggen en we elkaar nodig hebben.” De vier voeren onder meer de gemeentelijke aanslagen, zoals voor de onroerendezaakbelasting (ozb) en toeristenbelasting, gezamenlijk uit. Volgens hen levert dit meer kwaliteit en minder kosten op. DOOR BRITTA JANSSEN

GOES - ‘Vol’ stond er op een bord bij de Zeelandhallen in Goes. Duidelijker kon de boodschap niet zijn. Er was geen plekje meer te vinden op het parkeerterrein van de evenementenhallen. De Modelbouwshow bleek zaterdag en zondag weer een publiekstrekker van formaat. Duizenden mensen kwamen af op het tweedaagse evenement waar dit keer modelspoor centraal stond. Dat betekende dat er in de eerste hal nog meer aandacht dan normaal was voor modeltreinen. Ze waren er in alle soorten en maten. De kleinste baan was 80 centimeter groot, de grootste 23 bij 13 meter. Jong en oud keek zijn ogen oud. Ook naar alle andere vormen van modelbouw in de drie hallen. FOTO COBY WEIJERS

Aantal verkochte huizen stijgt hard VLISSINGEN - In Zeeland is in januari het aantal verkochte woningen ten opzichte van januari 2013 met 89 procent gestegen. Daarmee stijgt de verkoop in Zeeland het snelst van Nederland. Ook in de andere elf provincies was er sprake van een stijging. De cijfers zijn afkomstig van het Kadaster. Dat registreerde in januari in totaal 8905 verkochte woningen, een stijging van 42,3 procent ten opzichte van januari 2013. ‘Traditiegetrouw worden er in december veel akten bij het Kadaster aangeboden’, relativeert de organisatie de grote verschillen. ‘In december 2012 was deze piek groter dan gebruikelijk, waardoor de aantallen in januari 2013 achterbleven’.

D.V.

Die twee effecten zijn in Vlissingen en Middelburg al merkbaar, lieten de wethouders financiën Marin de Zwarte (Vlissingen) en Johan Aalberts (Middelburg) in oktober weten. Zij trekken al langer samen op bij alle factureringen, zoals de gemeentelijke belastingaanslagen, parkeerbelasting en leges, en sinds 1 januari 2014 heeft Schouwen-Duiveland zich ook aangesloten. Nu volgt Veere. “Onze mensen van deze afdeling verhuizen aan het einde van dit kalenderjaar naar het stadskantoor van Middelburg”, vertelt de Veerse wethouder financiën René Molenaar. “Dat heeft vervelende kanten, maar ze zijn ook blij dat de werkgelegenheid behouden blijft.” Waar de medewerkers straks bijvoorbeeld niet meer te voet of op de fiets naar kantoor kunnen, zijn er ook voordelen. “De organisatie wordt minder kwetsbaar, omdat die groter wordt. Als er straks bijvoorbeeld iemand ziek is, blijft een dossier niet liggen, omdat er meerdere mensen aan kunnen werken. Nu is er voor iedere belastingpoot één ambtenaar.” De afdeling voor de vier gemeenten in Middelburg telt straks zo’n dertig ambtenaren. “Zij kunnen van elkaar leren en sparren over ingewikkelde zaken. Zo kan het werk sneller en adequater worden gedaan en dat betekent tevreden klanten”, stelt de Veerse wethouder. Kwaliteit Molenaars Middelburgse collega Aalberts illustreerde in oktober de kwaliteitsslag met de beoordeling van de Waarderingskamer. Deze instantie controleert onder meer of gemeenten de Wet waardering onroerende zaken (Woz) goed uitvoeren. ‘We kregen eerder een gele kaart, omdat we de Woz-waardes beter moesten bepalen’, zei Aalberts destijds. ‘Sinds de samenwerking hebben we de beoordeling uitmuntend.

Daar zijn we heel blij mee.’ De kwaliteitsverbetering levert ook minder werk op, vulde de Vlissingse wethouder De Zwarte toen aan. ‘Burgers maken minder bezwaar, dus zijn er minder bezwaarschriften af te handelen.’ Tegelijkertijd wordt het werk volgens Middelburg en Vlissingen in tien procent minder werkuren gedaan. ‘We moesten altijd drie, vier maanden extra personeel in dienst nemen voor de aanslagen en dat doen we niet meer’, gaf Aalberts als voorbeeld. ‘De samenwerking heeft al 260.000 euro opgeleverd, dertien procent van de totale kosten.’ Voor Veere schat Molenaar de besparing in eerste instantie op 70.000 euro. “Als het goed gaat, wordt dat misschien nog meer.” Keuze Als alles juist verloopt, merken burgers verder niets van de samenwerking. Er blijft een balie voor vragen in het gemeentehuis in Domburg, benadrukt Molenaar. “De eerste keer zijn er misschien kinderziektes met de gemeentelijke aanslagen, maar wij zijn de vierde gemeente die erbij komt, dus het spelletje is al bekend.” Veere kon de afgelopen tijd kijken hoe het de buren verging. “We hebben best lang over onze beslissing gedaan, omdat we meerdere mogelijkheden bekeken.” Bijvoorbeeld met een commerciële partij in zee gaan. “Maar dan is het de vraag of het goed gaat en het niet steeds duurder wordt.” Veere overwoog ook aansluiting bij Sabewa Zeeland, het samenwerkingsverband van waterschap Scheldestromen en de gemeenten Goes, Kapelle, Tholen, Reimerswaal, Borsele, Hulst, Terneuzen en Sluis. “Dat was ook een goede optie, maar we kozen voor de Walcherse samenwerking, omdat we elkaar nodig hebben. Het is wellicht wel de beste oplossing dat op termijn alle Zeeuwse gemeenten in Sabewa opgaan.” Er zijn al meer gemeentelijke samenwerkingen en deze is waarschijnlijk niet de laatste, voorziet Molenaar. “We zijn niet voor één Walcherse gemeente, maar wel voor samenwerking op heel veel terreinen.”

zaterdag 1 maart

EXTRA VOORDEEL OP DE HELE COLLECTIE Colorado tuinset

7-delige tuinset. 6 Bologna aluminium - textileen verstelbare stoelen, 1x colorado tuintafel easy top on granite. Afmeting: 160 cm x 160cm x 160cm

943,-

Basic loungeset met XXL corner

Complete loungeset incl. kussens. Bestaande uit: 2x open bank, 1x XXL corner, 1x loungetafel. Afmeting: 260 cm x 260 cm Extra zitplaats door XXL corner!

699,-

799,-

599,-

informatienummer: 0318555575 email: info@tuinmeubelshop.nl

tuinmeubelshop.nl meer dan 300 tuinsets online!

Megastore Bergen op Zoom Van Konijnenburgweg 9, 4611 HK Bergen op Zoom


BEDRIJVIG NIEUWS Nieuwe dienst van Uitgeverij De Bode

Waar ook ter wereld altijd binnenkijken bij... ZUNDERT - Als ondernemer in EttenLeur iemand uit Vlissingen een virtuele rondleiding geven door je bedrijf of als horeca ondernemer online de sfeer van uw restaurant laten proeven? Het kan nu met â&#x20AC;&#x2DC;Binnenkijken bij...â&#x20AC;&#x2122; van Uitgeverij De Bode. VAN ONZE REDACTIE Google Street View is voor de meesten een bekend begrip. Wie heeft er vanachter zijn of haar computer nog niet â&#x20AC;&#x2DC;rondgelopenâ&#x20AC;&#x2122; door de Kalverstraat in Amsterdam, de Ramblas in Barcelona, Bondi Beach in Sydney of door de eigen straat? Tegenwoordig is de techniek van Google Street View ook interessant voor ondernemers. Door middel van kwalitatief hoogstaande panoramafotoâ&#x20AC;&#x2122;s kunt u mensen namelijk rondleiden door uw bedrijf. Waar ter we-

reld zij ook zijn, 24 uur per dag en zeven dagen per week. Op hun pc, laptop, tablet of telefoon kunnen zij een virtuele tour krijgen en alle producten in uw schappen bekijken. Uitgeverij de Bode biedt deze dienst vanaf nu aan onder de noemer â&#x20AC;&#x2DC;Binnenkijken bij...â&#x20AC;&#x2122;. â&#x20AC;&#x153;Als modern mediabedrijf springen we graag in op dit soort ontwikkelingenâ&#x20AC;?, zegt directeur Luuk Roozeboom. â&#x20AC;&#x153;We willen onze klanten een totaalpakket kunnen aanbieden. â&#x20AC;&#x2DC;Binnenkijken bij...â&#x20AC;&#x2122; is een mooie toevoeging op onze weekbladen, onze website en de digitale producten die we al aanbieden.â&#x20AC;? Lijkt het u interessant? Neem dan contact op met Uitgeverij De Bode. Wij sturen dan een speciaal opgeleide fotograaf langs die 360 graden-panoramafotoâ&#x20AC;&#x2122;s maakt van uw bedrijf. Vervolgens zorgen wij ervoor dat klanten ook virtueel in uw winkel kunnen

wandelen, dat u extra opvalt in de zoekresultaten van Google, mensen uw bedrijf direct kunnen binnenwandelen via Google Street View, er afbeeldingen zijn te zien van uw zaak in Google Maps en u alles makkelijk kunt delen via internet en sociale netwerken. Overigens wordt het fotomateriaal uw eigendom en is het rechtenvrij te gebruiken. Een paar klikken Daarnaast kunt u tegen een aantrekkelijk tarief in de papieren editie van Weekblad De Bode in de rubriek â&#x20AC;&#x2DC;Binnenkijken bij...â&#x20AC;&#x2122; laten zien dat uw bedrijf online is te bezoeken. Wij kunnen de rondleiding verder op onze website www.internetbode.nl plaatsen. Mensen die het laatste lokale nieuws willen lezen, kunnen dan met een paar klikken uw bedrijf binnenwandelen. Als u wilt dat wij de fotograaf bij u langs stu-

ren, bel dan met Uitgeverij de Bode: 0765998111. Of kijk op www.internetbode.nl.

Meer informatie is te vinden op: www.internetbode.net/streetview

â&#x20AC;&#x2DC;Binnenkijken bij...â&#x20AC;&#x2122; stelt u in staat om online in een winkel rond te kijken.

Voor eventuele vragen kunt u contact opnemen met uw eigen accountmanager of Kim Kustermans of Koen Emmers op 076 - 599 81 11 of via: binnenkijkenbij@internetbode.nl

AAproTec.nl

VERSTERK DE DORPSFUNCTIE IN SOUBURG DOOR EEN GEZOND WINKELBESTAND TE HANDHAVEN, DE NIEUWE BREDE SCHOOL OP Ă&#x2030;Ă&#x2030;N LOCATIE TE BOUWEN EN SOCIALE WONINGBOUW TE STIMULEREN.

CFESJKGTEFVSFO WPPSBMMF[FLFSIFJE '/%34EL

OOK VOOR SOUBURG EN RITTHEM DE BESTE KEUS:

STEM LIJST 1!

OUDEREN POLITIEK U w v a c a t u r e i n D e B o d e ĂŠ n o p Z e e l a n d We r k t . n u

ACTIEF ZEELAND

www.

landhuistekoopbreda.nl Kijk op deze website voor alle info.

Veldsink Adviesgroep Zeeland en RegioBank Oostkapelle bundelen krachten

-ADVERTORIAL -

Uw ďŹ nanciĂŤn goed geregeld onder ĂŠĂŠn klantvriendelijk dak OOSTKAPELLE â&#x20AC;&#x201C; Om voor hun klanten alle ďŹ nanciĂŤle zaken te kunnen regelen, werken RegioBank Oostkapelle en Veldsink Adviesgroep Zeeland sinds dit jaar samen. De bedrijven vonden elkaar door hun gedeelde bedrijfsďŹ losoďŹ e: service en toegankelijkheid staan hoog in het vaandel. Waar Veldsink is gespecialiseerd in hypotheken, verzekeringen en ďŹ nancieringen, weet Regiobank alles van bankzaken. Door de samenwerking kunt u dit nu allemaal met uw vaste contactpersoon regelen. DOOR BRITTA JANSSEN Directeuren Harry Aarnoudse en Ronald van den Berg van Veldsink Adviesgroep en zelfstandig adviseur Renzo de Muijnck van RegioBank spelen in op de toenemende behoefte van hun klanten om al hun ďŹ nanciĂŤle zaken onder ĂŠĂŠn dak onder te brengen. â&#x20AC;&#x153;Het is eenvoudig, overzich-

telijk en gemakkelijk, omdat mensen zo ĂŠĂŠn aanspreekpunt en ĂŠĂŠn telefoonnummer hebbenâ&#x20AC;?, vertelt Van den Berg. â&#x20AC;&#x153;En op deze manier versterken we de binding met onze relaties. Klanten vragen steeds meer naar de traditionele spaarproducten zoals de Zilvervlootrekening of sparen voor een aanvulling op het pensioen in de vorm van een bankspaarrekening. Als onafhankelijke organisatie kan Veldsink met iedere partij die bij de klant past zaken doen. â&#x20AC;&#x153;We scharen ons achter de kant van de klant.â&#x20AC;? Regionaal In hun zoektocht naar een partner kwamen beide bedrijven tot elkaar, omdat ze allebei goede dienstverlening en persoonlijke binding belangrijk vinden. â&#x20AC;&#x153;We hebben bijvoorbeeld geen 0900-nummer, bij ons krijg je meteen een medewerker aan de telefoon die je kan verder helpenâ&#x20AC;?, legt Aarnoudse uit. â&#x20AC;&#x153;En RegioBank is groot geworden door bijvoorbeeld de regionale

uitstraling.â&#x20AC;? Waar banken vaak wegtrekken uit dorpen, doet RegioBank dit niet. Zij zit al meer dan 40 jaar in Oostkapelle. â&#x20AC;&#x153;Bij onze vestiging in Oostkapelle hebben we klanten uit heel Walcherenâ&#x20AC;?, vertelt De Muijnck. â&#x20AC;&#x153;Mensen kunnen hier gewoon binnenlopen voor persoonlijk contact. Dat we een kopje kofďŹ e aanbieden, doet al veel.â&#x20AC;? Ook de kasfunctie is geliefd. â&#x20AC;&#x153;Vooraf dachten we dat vooral ouderen hier contanten zouden storten en opnemen, maar ook veel jonge mensen doen dit.â&#x20AC;? En kinderen kunnen hun spaarpot komen legen voor de spaarrekening. â&#x20AC;&#x153;We tellen het dan samen of stoppen het in de telmachine. Zo krijgen ze ook meer â&#x20AC;&#x2DC;gevoelâ&#x20AC;&#x2122; met geld. Dit soort dingen waarderen onze klanten enorm.â&#x20AC;? Bereikbaar Met een goede prijs-kwaliteitverhouding en een hoog serviceniveau houd je het het langste vol, is de visie van Aarnoudse en Van den Berg.

Ronald van den Berg, Renzo de Muijnck en Harry Aarnoudse staan voor u klaar. FOTO BENNIE KRAJENBRINK

â&#x20AC;&#x153;Dat wij nog steeds aan tafel zitten met onze eerste klanten, zegt iets over onze werkwijze en het vertrouwen dat klanten in ons bedrijf hebben. Wij zijn daar dan ook best trots op!â&#x20AC;?â&#x20AC;? Altijd bereikbaar zijn, waarderen de klanten ook. â&#x20AC;&#x153;Buiten kantooruren is ons telefoonnummer door-

geschakeldâ&#x20AC;?, vertelt Van den Berg. â&#x20AC;&#x153;Als iemand belt voor bijvoorbeeld een brand of aanrijding is het prettig dat iemand hen te woord staat, al was het maar omdat ze dan hun verhaal kwijt kunnen.â&#x20AC;? Kijk voor het uitgebreide aanbod aan diensten op de website van beide bedrijven.

Veldsink Adviesgroep Oostkapelle/Regiobank - Lantsheerstraat 1 - 4356 AX Oostkapelle â&#x20AC;&#x201C; tel. 0118-616355/582143 â&#x20AC;&#x201C; www.veldsink.nl â&#x20AC;&#x201C; www.regiobank.nl Veldsink Adviesgroep Middelburg - Dam 51 - 4331 GG Middelburg - tel. 0118-616355


Jan Zwemer schrijft biografie over Jan van Walré de Bordes, burgemeester Middelburg in oorlogsjaren

‘In kwestie rondom terugkeer zat een element van afrekening’ MIDDELBURG - Als Duitsland in 1940 Nederland niet had bezet, zou Jan van Walré de Bordes volgens zijn biograaf Jan Zwemer ‘ongetwijfeld de geschiedenis zijn ingegaan als de burgemeester die Middelburg had opgestoten in de vaart der volkeren’. Zwemer schreef een boek over de man, die in 1942 ontslag nam als burgervader en een paar jaar later, tot zijn grote spijt, niet mocht terugkeren als eerste burger van Middelburg.

Wandelen

Lentetocht Willen is Kunnen VLISSINGEN - Op 1 maart organiseert wandelsportvereniging ‘Willen is Kunnen’ De Lentetocht. Deze wandeltocht is sinds het eerste lustrum van onze vereniging niet meer weg te denken uit het wandelprogramma Niet alleen voor de geoefende wandelaar die moeiteloos de 30 kilometer-route loopt, nee, zeker ook is deze tocht bedoeld voor hen die wandelen zien als sport, ontspanning of vrijetijdsbesteding. Individueel of in gezinsverband. Voor deze doelgroep is er een route van 5, 10 of 15 kilometer uitgezet. Elk jaar opnieuw slaagt onze parcoursmeester erin om de wandelaar kennis te laten maken met de nieuwste paden en/ of wegen. Immers gaan natuur en recreatie, alsmede gezondheid en sportief bezig zijn, de laatste jaren gelijk op. Kijk naar de vele fiets- en wandelpaden die overal, dus ook op Walcheren, worden aangelegd. Deze route dat loopt in de omgeving van Vlissingen en de Boulevard.

Werd tot voor kort wandelen gezien als alleen en uitsluitend wandelen met speciale kleding en schoeisel aan twee gezonde voeten, vandaag de dag krijgen zij die gebruik moeten maken van een rolstoel meer en meer de aandacht. Routes worden aangepast of kunnen over een alternatief stukje gaan, zodat ook de wat minder valide medemens kan genieten van deze wandeling. Wat niet onvermeld mag blijven zijn de Nordic Walkers. Ook voor hen staan, zeker bij mooi weer, de deuren wagenwijd open. Hebben wij uw interesse gewekt? Dan nodigen wij u uit om deel te nemen aan deze wandeltocht, die start vanuit het Ons Plekje, Falckstraat 4, 4384 AA in Vlissingen. Geopend vanaf 08.00 uur. De 30km mogen starten tussen 09.00 en 10.00 uur. De overige drie afstanden mogen starten tussen 10.00 en 13.00 uur. Meer informatie: info@wikvlissingen.nl Telefoon 0118-419724 of 0118-416242 /06-21105244. Of bezoek onze site op www.wikvlissingen.nl

Tien jaar evensongs Jan Zwemer met het door hem geschreven boek over Jan van Walré de Bordes.

DOOR EUGÈNE DE KOK Jan Zwemer maakte de biografie op verzoek van de nabestaanden van Jan van Walré de Bordes, die in 1947 door een ongeluk om het leven kwam. De kinderen hadden na het overlijden van hun moeder in de jaren ‘90 stapels documenten op zolder gevonden over hun vaders ambtsperiode. Daarmee stapten ze op advies van directeur Hannie Kool van het Zeeuws Archief af op de historicus uit Serooskerke. Zwemer kreeg de beschikking over het persoonlijke archief en dook in het leven van de oud-burgemeester. Hoewel de oorlogsjaren het zwaartepunt vormen van de biografie vertelt Zwemer ook veel over de jaren voordat Van walré de Bordes in Middelburg aan de slag ging. De man leidde in het interbellum ‘een boeiend leven’ als voorname functionaris bij de Volkenbond in Genève. Hij was ook nauw betrokken bij de zogenoemde Oxford-groep, een christelijke organisatie die later zijn naam zou veranderen in Morele Herbewapening. Deze, vooral in de jaren ‘30 van de vorige eeuw populaire beweging ijverde voor de wereldvrede. Het doen en laten van Van Walré de Bordes, die in 1939 burgemeester werd van Middelburg, werd in hoge mate bepaald door het gedachtegoed van de Oxfordgroep. “Hij vond bijvoorbeeld dat hij hoffelijk moest blijven tegen de Duitsers en met hen moest blijven praten. Hij was er wellicht van overtuigd dat hij ze nog kon

bekeren”, zegt de schrijver. De oorlog trok echter een zware wissel op hem. Uit Zwemers biografie blijkt dat Johannes de Boer, één van de andere prominente leden van de Oxford-groep, Van Walré de Bordes in 1942 overtuigde te stoppen als burgemeester. “In het stadsestuur dreigde het tot een zware clash te komen, mede omdat Van Walré de Bordes van de Duitsers een of meer NSB-wethouders moest aanstellen. Dat wilde hij niet doen. Het lijkt erop dat hij op een gegeven moment een soort burn-out heeft gekregen.” Geruchten Van Walré de Bordes kreeg al na een paar maanden spijt van zijn beslissing te stoppen. Niet voor niets probeerde hij aan het einde van de Tweede Wereldoorlog terug te keren als burgemeester van Middelburg. Het lukte hem niet. Tot zijn grote teleurstelling, blijkt uit de biografie. “Je moet dat zien in de geest van die tijd”, zegt Zwemer. “De Nederlandse regering wilde geen mensen aan de macht rondom wie geruchten hingen. Er moest en zou met een schone lei worden begonnen.” Walré de Bordes kreeg - kort door de bocht gezegd - het verwijt dat hij te meegaand was geweest. Zo werd hem verweten mee te zijn gegaan op een reis van burgemeesters naar nazi-Duitsland. “Hij deed dat echter omdat hij daarmee dingen gedaan kreeg bij de Duitsers, ten gunste van Middelburg en haar inwoners.” Volgens Zwemer is het onterecht dat hij niet mocht terugkeren

FOTO LEONARD PASSCHIER

als burgemeester. Hij zegt het niet omdat hij de biografie in opdracht van de familie heeft gemaakt. “Ik heb uitdrukkelijk de vrije hand gekregen”, benadrukt de historicus. “Gaandeweg ben ik erachter gekomen dat het een oprechte man was die veel voor Middelburg heeft gedaan. Het was een harde werker en hij was ontzettend goed in het lobbywerk. In zijn drang veel voor elkaar te krijgen, stootte hij mensen, ook uit de gegoede burgerij, voor het hoofd. In de hele kwestie rondom zijn terugkeer als burgemeester zit ook een element van afrekening.” Van Walré de Bordes kwam de klap dat hij niet mocht terugkeren als burgervader van zijn geliefde Middelburg moeilijk te boven. Veel tijd was hem ook niet meer gegund. Hij stierf onverwacht in 1947. ‘Sinds de directe naoorlogse periode is de beeldvorming ten aanzien van falen of niet-falen tijdens de bezetting verschoven. Bij deze verschuiving van het perspectief was de hoofdpersoon, door zijn vroegtijdige overlijden, niet meer betrokken. Ook in het naoorlogse zuiveringsdebat kwam de naam van de Jan van Walré de Bordes niet voor. Hijzelf en later zijn gezinsgenoten verwerkten het ongevraagd eervol ontslag in stilte’, schrijft Zwemer in het slot van de biografie, die hem alsnog rehabiliteert. ‘Zijn open eenvoud was zijn grootste charme. Jan van Walré de Bordes, inspirator en oorlogsburgemeester te Middelburg’ is uitgegeven door Den Boer/De Ruiter in samenwerking met De Drvkkerij. ISBN 97890798755566.

VLISSINGEN - Op zondagmiddag 2 maart is er weer een oecumenische Evensong in de Sint Jacobskerk te Vlissingen, ditmaal met een extra feestelijk tintje, namelijk het 10-jarig bestaan van de oecumenische evensongs. Op 14 maart 2004 vond namelijk de eerste plaats. Het was eigenlijk een experiment, die eerste evensong. Het moest een blijmoedige korte dienst worden, met veel zang, in een mengvorm tussen de Anglicaanse evensong en de Nederlandse vespers, met gebruikmaking van de vele prachtige hymnes en liederen die in de Anglicaanse traditie hun oorsprong vonden, maar die ook hier geliefd zijn geworden door de wekelijkse ‘Songs of praise’ van de BBC. Weliswaar bedoeld voor iedereen, maar toch vooral ook voor hen die de ochtenddiensten niet kunnen bijwonen, of heel gewoon graag al die mooie liederen wil-

len horen of zelf meezingen. In de voorbije 10 jaren groeiden de evensongs uit tot een oecumenisch gebeuren waarin een tiental liturgen van diverse kerken en kerkgenootschappen bij toerbeurt voorgaan, en waarin het ad hoc koor ‘de Evensingers, inmiddels uitgegroeid tot een ‘pool’ van 45 zangeressen en zangers, de liturgische zangen verzorgt. Om dit te vieren is de liturgie op 2 maart, op enkele kleine nuances na, dezelfde als 10 jaar geleden. De evensong begint om 17.00 uur, en de kerk is open vanaf 16.30. Voorganger/ liturg is Ds Wout Alserda (Vlissingen), en de koor- en gemeentezang wordt op het orgel begeleid door Jos Vogel (Middelburg). De liturgische zang wordt, als steeds, verzorgd door ‘de Evensingers’. Iedereen die deze feestelijke korte dienst wil meemaken is bij voorbaat van harte welkom. De toegang is vrij. Wel is er een uitgangscollecte ter bestrijding van de onkosten.

KERKELIJK NIEUWS KERKELIJK LEVEN VLISSINGEN Christelijke Gereformeerde Kerk Kasteelstraat 109-111, Vlissingen. Zondag 2 maart: 9.30u en 16.30u ds. A.J. van der Toorn Het Apostolisch Genootschap Rosenburglaan 310, Vlissingen. Eredienst op zondag: 09.30u. Pinkstergemeente Vrijdomweg 1, Vlissingen. Eredienst op zondag vanaf 15.00u. Tevens elke eerste dinsdag van de maand vanaf 19.00u. De Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen Badhuisstraat 161, Vlissingen. Eredienst op zondag: Avondmaalsdienst 10.0011.10u; Jeugdwerk 11.20-13.00u; Zondagsschool 11.20-12.00u; ZHV, Priesterschap, JM/JV 12.10-13.00u. Zuidpoort Christen Gemeente Samenkomsten zondagmorgen 10.30u. Go(o)d Times Centrum, Voltaweg 3, www.

zuidpoort.nl Jehovah’s Getuigen, gem. VlissingenBosenburgh en Vlissingen-Centrum Koninkrijkszaal van Jehovah’s Getuigen, v.Dishoeckstraat 534, Vlissingen. Tijden: Zondagmorgen 10.00u. Dinsdagavond 19.15u. Gereformeerde Kerk (Vrijgemaakt) Lannoystraat 2, Vlissingen. Zondag 2 maart: 9.30u ds.P.R.Baas (Heilig Avondmaal); 16.30u ds.P.R.Baas (Heilig Avondmaal) Gereformeerde gemeente Marnixkerk, Marnixplein 41, Vlissingen, www.marnixkerk.nl. Zondag 2 maart: 9.30u leesdienst; 17.30u ds.S.W. Janse Nieuw Apostolische Kerk Westerbaan 20, Vlissingen. Erediensten op zondag om 10.00u en op woensdag om 20.00u. Volle Evangelie Gemeente Bérea Gildeweg 29, Vlissingen. Eredienst op zon-

dag om 10.00u, deuren open om 9.00u. R.K. Onze Lieve Vrouwekerk Bij stadhuis. H. Maria Parochie, Singel 106, Vlissingen. Erediensten op zondag om 10u en op woensdag om 9u in de zijkapel aan de Brouwenaarstraat. Volle Evangelie Gemeente Filadelfia Vrouwestraat 5, Vlissingen. Eredienst op zondag om 10.00u. Bidstond: woensdag om 19.00u. Evangeliegem. blinkende Morgenster Dr. Stavermanstraat 61-63. Zondag 10.00u dienst Protestantse Gemeente Vlissingen Weeksluiting scheldehof vrijdag 28 februari 19.00u Mevr.W.J.Grootenboer. Zondag 2 maart: Sint Jacobskerk 9.30u Ds.W.Alserda, Evensong; 17.00u Ter Reede 19.00u dhr G.A.Slabbekoorn; Admiraal de Ruyterziekenhuis Goes 10.00u Pastor M.van Roekel The Mission to Seafarers PAGINA 30

Engelstalige kerkdienst, zondagavond, 20.00u, Ritthemsestraat 498, (Haven 1010, bij Scheldepoort), Vlissingen-Oost. KERKELIJK LEVEN OOST-SOUBURG Evangeliegemeente De Wijngaard Kanaalstraat 8, Oost-Souburg. Samenkomst 10.00u. Zondag 2 maart: dhr. D. Visser Gereja Kristen Protestan Maluku Stemerdinglaan 123a, Oost-Souburg. Zondag 2 maart: 10.00u Dhr. F. Dooms Protestantse Gemeente Oost-Souburg Vergadering van Gelovigen Rehobothstraat 9, Oost-Souburg. Dienst op zondag om 10.00u. Bidstond: donderdag om 20.00u. KERKELIJK LEVEN WEST-SOUBURG Leger des Heils Walcheren Het Zwin 1 in Middelburg (naast de brand-

weerkazerne aan de Stromenweg). Diensten zondag 10.00u. Kerkgenootschap der Zevende-dags Adventisten Adventkerk, Kerklaan 17-19, West-Souburg. Eredienst op zaterdag van 10.0012.00u. Pinkstergemeente Shalom Locatie: Gebouw Adventkerk, Kerklaan 17-19, West-Souburg. Eredienst: zondag 14.30u. Zondag 2 maart: pred. R. Deug KERKELIJK LEVEN RITTHEM Protestante Gemeente Ritthem Adres kerk: Dorpstraat 1. Postadres: Dorpsstraat 9, Ritthem. Zondag 2 maart: 10.00u ds E.Bouman, Ritthem

(Wijzigingen en/of aanvullingen via www. internetbode.nl - klikken op Aanleveren redactie).


LIEF EN LEED

Familieberichten

Weekenddiensten Bel bij spoed en levensbedreigende situaties altijd 112. Huisarts Huisartsenpost Zeeland, locatie Walcheren. Koudekerkseweg 86 in Vlissingen. Telefoon: 0900-1985. Meer: www.huisartsenpostzeeland.nl. De Veersche HuisartsencoĂśperatie is er voor inwoners van Biggekerke, Domburg, Meliskerke, Oostkapelle, Serooskerke, Veere, Westkapelle en Zoutelande. In de avonduren en weekends kunt u de dienstdoende huisarts bereiken via de praktijk van de eigen huisarts. Tussen 23.00 uur en 8.00 uur moet u naar de HAP in Vlissingen toe. Meer: http://veerschehuisartsen.praktijkinfo.nl. Tandarts Tandartsenpraktijk Paul en de Witte. Meer: www.tandartswalcheren.nl. Apotheek Dienstapotheek Vlissingen/Middelburg. Dreesstraat 2a, Vlissingen. Telefoon: 0118-468707. Dierenarts Via het antwoordapparaat van uw eigen dierenarts hoort u wie er dienst heeft.

Begrafenisverzorging

CornĂŠ Vader Tarweakker 23, 4341 MD Arnemuiden Tel. 0118 Âą 60 25 00 Een nette begrafenis voor een eerlijk tarief.

Openingstijden

Levering en onderhoud gedenkstenen.

Gemeente Vlissingen Paul krugerstraat 1 4380 GV Vlissingen Tel: 14 0118 Maandag t/m Donderdag 08.30 â&#x20AC;&#x201C; 12.00 uur en 12.00 â&#x20AC;&#x201C; 17.00 uur (op afspraak) Donderdag 16.00 â&#x20AC;&#x201C; 19.00 uur Vrijdag 08.30 â&#x20AC;&#x201C; 12.00 uur

VOGELVRIJ VERKLAARD

'XXU]DPHRSORVVLQJHQELMYOLHJHQ KRXWZRUPPROOHQUDWWHQPXL]HQ SDSLHUYLVMHVvogeloverlastZHVSHQHQ]

(0113) 57 38 81

www.ongediertespecialist.nl

Voor meer informatie en onze tarieven, zie onze website.

www.cornevader.nl

.$&+(/6Â&#x2021;+$$5'(1Â&#x2021;6&+28:(1

w

u

t go e d Als he moet! tjes en ne

u Uw specialist in hout, gas en elektrische kachels

WWWJAN GBMNLsINFO JAN GBMNLs 

.ODULQHWZHJFÂ&#x2021;0LGGHOEXUJ WHO Â&#x2021;ZZZRKFZDOFKHUHQQO

Matthäus Passion Bach THE BACH CHOIR & ORCHESTRA OF THE NETHERLANDS PIETER JAN LEUSINK DIRIGENT

PIETER JAN LEUSINK

ZONDAG 30 MAART | 15.00 UUR Excellente solisten met internationale bekendheid brengen de ariaâ&#x20AC;&#x2122;s op onnavolgbare wijze. De uitzonderlijke talenten van de musici die aan deze uitvoeringen van Johann Sebastian Bachs Matthäus Passion meewerken staan garant voor een uitvoering die intens, ontroerend en indrukwekkend zal zijn. Niet voor niets keren jaarlijks ruim 25.000 muziek-liefhebbers terug naar deze uitvoeringen o.l.v. Pieter Jan Leusink. Wilt u Bachs Matthäus Passion ĂŠcht beleven en ervaren wat een â&#x20AC;&#x2DC;liveâ&#x20AC;&#x2122; uitvoering met een mens kan doen, komt u dan luisteren.

RESERVEER NU UW KAARTEN VIA WWW.PIETERJANLEUSINK.NL ACTIECODE VS88 | BEL 0900 8191* OF STUUR DE BON GRATIS OP

NU

GRATIS CD

VS88 Naam____________________________________________________________________ Adres____________________________________________________________________ Pc__________________Plaats________________________________________________ Tel________________________________________________________________________

PROFITEER NU VAN 35% VROEGBOEKKORTING U Betaalt slechts â&#x201A;Ź 45,00 in plaats van â&#x201A;Ź 70,00 (*) Concertgebouw â&#x201A;Ź 50,00 incl. consumptie en GVB-vervoersbewijs Bij uw bestelling ontvangt u gratis de CD Classical Highlights BESTELWIJZE 1 www.pieterjanleusink.nl (actiecode VS88) 2 0900 - 8191* (actiecode melden VS88) 3 of stuur de BON gratis op

BON

JACOBSKERK | VLISSINGEN

mag zich met recht een Bach-specialist noemen. Met zijn integrale CD opnamen van Bachs Cantates (60 cdâ&#x20AC;&#x2122;s) maakte hij internationaal furore. Wereldwijd werden meer dan 6 miljoen cdâ&#x20AC;&#x2122;s verkocht: een unicum in de klassieke muziekwereld.

U ontvangt de kaarten thuis + factuur / prijs excl. â&#x201A;Ź 6,administratiekosten per complete bestelling * 45 cpm. Vroegboekkorting van toepassing op adviesprijs www.pieterjanleusink.nl

PAGINA 31

____x

zo. 30 mrt.

Jacobskerk

Vlissingen

15.00 uur

____x

vr.

4 apr.

Jh. Bosch Artcenter

Den Bosch

19.00 uur

____x

za.

5 apr.

Laurenskerk

Rotterdam

19.00 uur

____x

vr. 18 apr.

Grote Kerk

Den Haag

19.30 uur

____x

za. 19 apr.

Concertgebouw

Amsterdam

13.30 uur

____x

zo. 20 apr.

Concertgebouw

Amsterdam

19.30 uur

BON GRATIS opsturen: PJL, Antwoordnr. 170, 8070 VK in Elburg


Dv 20140226  
Dv 20140226