Page 1

THUIS IN DE REGIO

MIDWEEKEDITIE

O P L AG E :

B R E D A S E

12 FEBRUARI 2014 WEEK 7

Uitgeverij

74 . 5 0 0

TOTA L E O P L AG E Z E E L A N D EN WEST-BRABANT:

de

bode

ACTUALITEIT

INVALLERS BEZORGEN NAC OVERWINNING

bv

I

Postbus

22,

4880

ONROEREND GOED

Volg ons via twitter: @BredaseBode

AUTO’S

AA

Zundert

I

Te l .

076

SPORT

Gemeente Breda OP PAGINA 5

599

8 111

KERKELIJK NIEUWS

I

480.000

www.internetbode.nl VACATURES

BREDASE KLÛNTOCHT OPWARMER VOOR CARNAVAL

BREDA - Voor sportminnend Breda en omgeving blijft het een absoluut hoogtepunt: het jaarlijks terugkerende Sportgala Breda. Ook dit jaar pakte de organisatie weer flink uit, met onder andere demonstraties en muziek. Uiteraard werd Annie de Vos, die onlangs de Sportpenning van de gemeente Breda kreeg uitgereikt, ook even in de schijnwerpers gezet, al ging de meeste aandacht uit naar het moment dat de namen van de winnaars in de verschillende categorieën werden bekendgemaakt. Lees het artikel elders in deze editie van de Bredase Bode. FOTO HUUB SCHOUTETEN

Lancering Bredase StemWijzer

Gemeente met buurtbewoners in gesprek over maatregelen ventweg Rijsbergseweg

BREDA - Burgemeester Peter van der Velden lanceert komende donderdag officieel de StemWijzer 2014. Op 19 maart 2014 vinden de gemeenteraadsverkiezingen plaats. Ook in Breda wordt daarbij weer de StemWijzer ingezet: een prima hulpmiddel om zelf te ontdekken welke partij het beste bij je voorkeuren past. Dat gebeurt aan de hand van ruim dertig stellingen over belangrijke thema’s. Bij die stellingen staan de standpunten van de politieke partijen. De StemWijzer geeft na het invullen aan met welke partij je standpunten het meest overeenkomen. De StemWijzer wordt ook geplaatst op www.breda.nl/gemeenteraad/verkiezingen.

EFFEN - De gemeente Breda houdt komende donderdag een bijeenkomst over onder meer het aanbrengen van nieuw asfalt op de ventweg van de Rijsbergseweg, rijrichting Rijsbergen. Ook wil de gemeente met de buurtbewoners overleggen over de meest geschikte oplossing om de snelheid van het autoverkeer op deze ventweg te verminderen. Nu staan er barriers als voorlopige maatregel.

Mannen opgepakt voor kraakpoging BREDA - Twee mannen werden donderdagnacht aangehouden op de Maria Cherubinastraat Het duo wordt er van verdacht geprobeerd te hebben een snoepautomaat bij een tankstation te kraken. Een agent zag rond 01.30 uur dat de twee mannen zich verdacht gedroegen bij de snoepautomaat bij een tankstation aan de Claudius Prinsenlaan. Toen zij de agent zagen, zetten ze het op een lopen. De agent hield de 20-jarige man uit Roosendaal en de 19-jarige man uit Breda aan. De politie constateerde dat er geprobeerd was de snoepautomaat open te breken en dat er schade was aangebracht aan de automaat. De verdachten werden in cel gezet.

Bijeenkomst over barriers Effen DOOR ADDO SPRANGERS De bijeenkomst vindt plaats in gemeenschapshuis De Kievitslaar aan de Rijsbergseweg 354 in Effen en begint om 20.00 uur. Na de zomervakantie krijgen grote delen van de ventweg een nieuwe asfaltlaag. De werkzaamheden beginnen in september en duren ongeveer vier weken. De ventweg wordt dan niet in zijn geheel afgesloten, maar in delen. Perce-

...VOOR HET LAATSTE

len blijven, soms via omwegen, altijd bereikbaar. Diverse omwonenden en de wijkraad hebben al langer geklaagd over hard rijdend verkeer, met soms ongevallen als gevolg. Ook in het buurtpreventieproject is dit probleem regelmatig aan de orde gekomen. De gemeente wil nu in overleg met de omgeving een definitieve oplossing uitwerken. Het einddoel is dat alle percelen voor bestemmingsverkeer bereikbaar blijven en dat het doorgaand autoverkeer

richting Rijsbergen via de hoofdrijbaan gaat rijden en ook omgekeerd gebruik blijft maken van de hoofdrijbaan. De barriers die er nu staan functioneren naar tevredenheid. Het aantal auto’s is verminderd en de gemiddelde snelheid is flink verlaagd. Of dit een definitieve oplossing kan worden wil de gemeente graag horen van de aanwezigen en ook of die barriers op de juiste plek staan of wellicht beter functioneren op een andere plek.

CAD Cam tandheelkunde: Kronen klaar in één behandeling

ACTUELE LOKALE NIEUWS... KIJK OP WWW. INTERNETBODE.NL

Welkom in onze tandartsengroepspraktijk! 076 - 5 214 214 | breda@dentalclinics.nl

voor het (gratis) aanleveren van al uw nieuws

www. internetbode.nl

Drankrijder blijkt hardleers BREDA - Agenten hielden zaterdag een alcoholcontrole op verschillende locaties in Breda. Tussen 17.00 uur en 01.30 uur werd gecontroleerd op de Academiesingel, Nieuwe Prinsenkade en Oude Vest. In totaal werd bij 250 bestuurders een blaastest afgenomen. Eén bestuurder bleek te veel te hebben gedronken. Hij blies 275 ug/l. Uit onderzoek bleek dat het rijbewijs van de man ongeldig verklaard was. Omdat de man al vaker werd betrapt op het rijden onder invloed werd zijn auto in beslag genomen. Hij kreeg een dagvaarding mee. De man had nog een openstaande boete van 522 euro die hij niet kon betalen. Hij moest daarom de politiecel in.

Bert Heikes naar ROC West-Brabant BREDA - Bert Heikens wordt aangesteld als de nieuwe voorzitter van de Raad van Toezicht voor het ROC West-Brabant. Daarmee volgt hij Klaus Koch op. Heikens is afkomstig uit de advocatuur. Hij werkt als counsel voor AKD NV, het vijfde grootste kantoor van advocaten en notarissen in Nederland. Van 2003 tot 2010 was hij bestuursvoorzitter van AKD. Daarnaast heeft hij in diverse ondernemingen toezichthoudende posities bekleed. Voorzitter Arjan Kastelein van de Raad van Bestuur van ROC West-Brabant meent in Heikes een waardig opvolger te hebben gevonden voor Koch. Eind februari neemt Heikens de voorzittershamer over van Koch.


Life & Garden nu ook in Breda!

Woensdag 12 feb opening bloemenshop

Speciale openingsactie

U kunt bij ons terecht voor: losse snijbloemen, boeketten, bloemstukken, gelegenheidsbloemwerk zoals rouw- en bruidsbloemwerk en bloemabonnementen, zowel particulier als zakelijk. Ook bezorgen wij thuis door heel Nederland. Bloemen bestellen kan ook 24/7 online via:

Valentijn boeketten vanaf

7,

50

www.groenwinkelonline.nl

Voor de mannen: Gratis parkeren voor de deur, snel een mooi boeket halen en naar huis!

genieten met groen LIFE & GARDEN BREDA IABC 5024 (t.o. MediaMarkt Woonboulevard), 076-7630885 LIFE & GARDEN ETTEN-LEUR Lage Vaartkant 11, 076-5034956

OPENINGSTIJDEN"2%$! Maandag 10.00 - 18.00 uur Dinsdag 10.00 - 18.00 uur Woensdag 10.00 - 18.00 uur

Donderdag 10.00 - 21.00 uur Vrijdag 10.00 - 18.00 uur Zaterdag 09.00 - 18.00 uur

www.lifeandgarden.com

2014

E J W U BO D L E R E W

KORTINGSBON Met onderstaande kortingscode ontvangt u

€ 1,- korting korting op de toegangsprijs. Via www.zeelandhallen.nl kunt u uw toegangsbewijs bestellen. De kortingscode is:

22e editie

T FESTIJN ME STENEN LEGO BZOHUNUHW Q ‡ *URWHERXZ WULMGHQ ‡ %RXZZHGV

MODELBOUWSHOW.NL 22 en 23 februari 2014 | 10.00 tot 18.00 uur

tickets online te bestellen www.zeelandhallen.nl

Modelbouw2014 Deze actie is niet geldig in combinatie met andere acties en/of kortingen én niet inwisselbaar tegen contanten. Aangeboden door de Zeelandhallen.

vanaf 3 t/m 12 jr & 5,00 vanaf 12 jr & 11,00

Actieartikelen zijn geldig van 12 t/m 16 februari 2014 zolang de voorraad strekt. Prijs-en/of modelwijzigingen alsmede zetfouten voorbehouden.

NIEUW


ACTUALITEIT

Sfeervolle prijzenregen in Chassé Theater

Sportsterren stralen tijdens Sportgala Breda BREDA - Nationaal snookerkampioen René van Rijsbergen is de Bredase Sportman van het Jaar 2013 en atlete Nadine Broersen mag zich Sportvrouw van het Jaar noemen. Tijdens het Sportgala Breda in het Chassé Theater vrijdag kregen zij hun prijzen uitgereikt. Sportploeg van het Jaar is het eerste dameselftal van handbalvereniging United Breda. DOOR ADDO SPRANGERS Zwemster Lindi Verkooijen werd uitgeroepen tot Vrouwelijk Sporttalent van het Jaar, en de titel Mannelijk Sporttalent van het Jaar ging naar de atleet Roy van Eekelen. Als Sporter met een Beperking mocht baanatlete Minke Geraerts de prijs in ontvangst nemen. Sportcoach van het Jaar 2013 werd trainer Erik Koenraads van voetbalvereniging Groen-Wit. Geschiedenis De genomineerden, hun aanhang en tal van ‘gewone’ sportliefhebbers. Ze waren vrijdag allemaal te vinden in het Chassé Theater. Tijdens het gratis toegankelijke Sportgala Breda, toevallig samenvallend met de openingsavond van de Olympische Winterspelen in Sotsji, werden daar namelijk de lokale sporthelden in het zonnetje gezet. René van Rijsbergen werd zoals gezegd gekozen tot de Bredase Sportman van het Jaar 2013, vóór judoka Roy Meyer en zaalvoetballer Oualid Saadouni. Van Rijsbergen sloot het jaar af als eerste op de nationale ranking en werd ook met zijn club Pierre de Jonge nationaal kampioen. Een prestatie van formaat. Meerkampster Nadine Broersen maakte indruk door het NK speerwerpen te winnen en haalde daarnaast een geweldige tiende plaats op het NK. De titel Sportvrouw van het Jaar kon haar dan ook bijna niet ontgaan. De

twee andere genomineerde dames - snowboardcrosser Bell Berghuis en schermster Sera Palings - visten deze avond dus achter het net. De herenhockeyploeg van Zwart-Wit schreef geschiedenis door voor de tweede keer in de historie van de club te promoveren naar de overgangsklasse, terwijl ook de voetballers van Groen-Wit 1 met het behalen van de titel in de Derde Klasse onsterfelijk werden bij hun club. Beide wapenfeiten bleken echter onvoldoende om te worden uitgeroepen tot Sportploeg van het Jaar. Die titel ging naar het naar de eerste divisie gepromoveerde HV United Breda Dames 1 Visitekaartje Zwemster Lindi Verkooijenwerd uitgeroepen tot Vrouwelijk Sporttalent van het Jaar en dat is niet zonder reden. Als 17-jarige werd ze tweede in de categorie senioren op het NK. Ook met het spelen van verschillende Europa Cup-wedstrijden gaf zij nadrukkelijk haar sportieve visitekaartje af. De andere genomineerde kandidaten in deze categorie waren Sprint-atlete Nele van den Broek en zwemster Myrthe Bakker van SBC 2000. Roy van Eekelen, het Mannelijk Sporttalent van het Jaar, deed eveneens van zich spreken. Hij baarde opzien door tijdens het NK cross een zilveren medaille te winnen, wat hem een startbewijs opleverde voor de EK veldlopen. Met die prestatie gaf hij de twee andere

Erik Koenraads, Sportcoach van het Jaar 2013, geflankeerd door Lannie Oei (l) en Chantal Jorna (r).

genomineerden - hockeyer Joep de Mol van Push en Breda Archery-boogschutter Teun Goossens - uiteindelijk het nakijken. De bijna blinde baanatlete Minke Geraerts van AV Sprint viel als Sporter met een Beperking eveneens in de prijzen. Nederlandse records op alle sprintnummers en bij het discuswerpen gaven daartoe dan ook alle reden. Al doen die prestaties

uiteraard niets af aan die van de andere genomineerden voor deze categorie: Pim boon, inmiddels uitgegroeid tot een van de beste rolstoelhockeyers van Nederland, en Uberto Druiventak, de atleet die op het NK voor sporters met een beperking gouden plakken veroverde op de 100 en 400 meter. In de nieuwe categorie Sportcoach van het Jaar was Erik Koenraads, de coach van

FOTO HUUB SCHOUTETEN

voetbalclub Groen-Wit uit Princenhage, de grote winnaar. Eervolle vermeldingen gingen uit naar de andere genomineerden: Lannie Oei (Synchro Breda) en Chantal Jorna (Breda Gym). In een onderlinge verkiezing ten slotte bepaalden de sporters zelf ook nog wie dit jaar de Prijs der Sporters in ontvangst mocht nemen. De keuze daarbij viel op judoka Roy Meyer.

‘Mevrouw van Gogh’ opent overzichtstentoonstelling

Princenhaags Museum viert 20-jarig bestaan BREDA - De expositie van haar facturen was de allereerste in het kleine maar prachtige Princenhaags Museum. DOOR JOYCE VAN ZIJL exposities rondom bekende straten zoals de Mastbosstraat en de Heilaarstraat. Rekeningen en notities uit 1880 van de tante van Vincent van Gogh, uit een rijke tak van de familie. Daarna volgden nog vele andere tentoonstellingen met steeds een andere insteek, maar met altijd de historie van Princenhage In de voorbije twintig jaar heeft de enorme toewijding van de vrijwilligers van dit Conserveren als uitgangspunt. museum gezorgd voor een groot aantal bezoekers.

Trots Voorzitter Arjan Mulders was trots op deze overzichtstentoonstelling, maar liet een van de vrijwilligers die bijna vanaf het begin meedraait de eer om de expositie te openen. Boudewijn van de Calseijde haalde een aantal hoogtepunten uit de voorbije twintig jaar aan.

‘Princenhaags erfgoed moet bewaard blijven’

Blijf op de hoogte van het

lokale nieuws www.internetbode.nl

FOTO JOYCE VAN ZIJL

www.internetbode.nl

‘Mevrouw van Gogh’ opent de expositie.

En die geschiedenis begon met de presentatie van de facturen uit 1880 van mevrouw van Gogh, tante van. Later kwam die familie nog een keer voorbij in een expositie over beroemde personen die op Begraafplaats Zuilen hun laatste rustplaats vonden, zoals deze tante Cornelia, oom Vincent en opa en oma van Gogh. Met veel gevoel voor humor vertelde hij over de tentoonstellingen rond de beroemde schilders Jan Theuns en Jan Strube, het verleden van Princenhage als tuindersgebied, religieuze bouwwerken in Princenhage en de

U kunt uw advertentie opgeven via de button “Advertentie aanleveren”

Redactie kunt u aanleveren via de button “Redactie aanleveren”

PAGINA 3

Een groep van tien vrijwilligers vormt de ‘harde’ kern van het museum, daaromheen zijn ook nog een aantal werkgroepjes actief. Een van deze tien is Kees van Oosterhout. “We hebben allemaal onze eigen taak. Elke woensdagochtend van 10.00 uur tot 12.00 uur uur zijn we open. Een aantal van ons is dan ook hier en dan zijn we ook bezig met de collectie. Je maakt schoon, kijkt of alles nog in orde is en we bekijken wat er is binnengebracht. Want we moeten het vaak ook van het toeval hebben! Laatst kwamen we op die manier aan een geweldige collectie originele, handgetekende kadasterkaarten van Princenhage. Dat had ook zomaar naar het grofvuil kunnen gaan als er niet iemand zegt: dat kunnen we wel afgeven bij het museum. Ik had het geluk die kaarten te vinden. Nou, dat voelt echt geweldig, hoor. We hebben een fijn team, maar het zou best fijn zijn omnog wat versterking te krijgen, vooral bij de archivering. Dus wie betrokken is bij het Princenhaags erfgoed en ons wil helpen, is van harte welkom.” Deze jubileumtentoonstelling, met nieuwe aanwinsten als het schilderij ‘De Verzend’ én de oude kadasterkaarten is zeker een bezoekje waard. Surf voor meer informatie naar www.princenhaagsmuseum.nl

Volg ons op Twitter: @BredaseBode.


Kwaliteit blijft fascineren

Open Haarden centrum Breda 800 m平 showroom | Alle zondagen geopend | Eigen installatiedienst

Een knisperend haardvuur, de geur van vers hout, het boeiende vlammenspel waarin je kunt wegdromen: de sfeermakers van het Open Haarden centrum Breda blijven fascineren. Voor welke ambiance u ook kiest.

Of u nu warm loopt voor een design haard of juist voor een nostalgische houtkachel: in onze 800 m平 grote showroom vindt u de nieuwste generaties open haarden, schouwen en kachels, gepresenteerd in talloze stijlen

Open Haarden, Schouwen en Kachels

en woonsituaties. Stijlvol en inspirerend. Stuk voor stuk topmerken die niet alleen warmte en comfort bieden maar ook persoonlijkheid geven aan uw interieur. Doe inspiratie op: www.openhaardencentrumbreda.nl

Spinveld 31 | 4815 HR Breda Tel: 076 5226200

www.openhaardencentrumbreda.nl

Lid Sfeerverwarmingsgilde


Woensdag 12 februari 2014

De Bode l 1

Bekendmakingen s

Alle bekendmakingen op www.breda.nl/bekendmakingen en op www.overheid.nl Abonneren op e-mailservice: www.overheid.nl

Bestemmingsplan Vaststelling bestemmingsplan ‘Tuinzigt-Westerpark, Weerschijnvlinder 10’ Burgemeester en wethouders van Breda maken bekend dat de gemeenteraad in zijn openbare vergadering van 30 januari 2014 het bestemmingsplan ‘Tuinzigt-Westerpark, Weerschijnvlinder 10’ (NL.IMRO.0758.BP2013014003-0401) heeft vastgesteld. Het bestemmingsplan voorziet het mogelijk maken van de bouw van een woning op het perceel aan de Weerschijnvlinder 10 te Breda, kadastraal bekend als PCH00 P 1260. Het plangebied ligt in de wijk Westerpark en wordt begrensd door de woonbebouwing aan de Weerschijnvlinder en de Zilvervlek. Het bestemmingsplan is ten opzichte van het ter inzage gelegde ontwerpbestemmingsplan ongewijzigd vastgesteld. Ter inzage Het bovengenoemde plan ligt ter inzage van 13 februari tot en met 26 maart 2014. Het plan is te raadplegen op de gemeentelijke website: www.breda.nl, via ‘Wonen, Wijken en Vervoer’ > ‘Ruimtelijke Plannen’ > ’Bestemmingsplannen ter inzage’ en op www.ruimtelijkeplannen.nl. Ook ligt het vastgestelde bestemmingsplan ter inzage bij de Infobalie in het Stadskantoor. Beroep Gedurende de terinzagelegging is het voor belanghebbenden mogelijk om tegen de vaststelling van het bestemmingsplan schriftelijk beroep in te stellen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA te Den Haag. Het indienen van een beroepschrift schorst de werking van het bestreden besluit niet. In spoedeisende gevallen kunnen belanghebbenden tegen het besluit een verzoek om voorlopige voorziening indienen bij de voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.

Omgevingsvergunningen Omgevingsvergunning WABO, bouwen, het uitvoeren van een werk, handelen met gevolgen voor beschermde monumenten Voor een aantal activiteiten is het op grond van de Wabo wettelijk verplicht een omgevingsvergunning aan te vragen. De procedure voor het behandelen van een aanvraag om een omgevingsvergunning bestaat in dit geval uit

GemeenteRaad Breda

s

HETOPSTELLENVANHETONTWERPVANDEBESLISSINGOPDE vergunningaanvraag (ontwerpbeschikking); HETNEMENVANDEBESLISSINGOPDEZEAANVRAAG (beschikking).

Definitieve beschikking Burgemeester en wethouders van Breda delen mee dat voor de herinrichting van de meander Klokkenberg op 5 februari 2014 een definitieve beschikking is genomen. De gevraagde omgevingsvergunning is verleend aan:

Waterschap Brabantse Delta Ter inzage Gelet op het feit dat de aanvraag omgevingsvergunning is voorbereid met toepassing van afdeling 3.4. Algemene wet bestuursrecht ligt het definitieve besluit van 13 februari tot en met 26 maart 2014 ter inzage bij de Infobalie in het Stadskantoor. Beroep Binnen de hiervoor genoemde periode van zes weken kunnen belanghebbenden schriftelijk en gemotiveerd beroep aantekenen bij de sector bestuursrecht van de: Rechtbank Zeeland-West-Breda, Sector bestuursrecht, Postbus 900006, 4800 PA Breda Het instellen van beroep kost geld. Er wordt griffierecht geheven. Zorgt u ervoor dat u het beroepschrift indient binnen de termijn van de voornoemde terinzagelegging. Daarmee voorkomt u dat uw beroepschrift niet meer behandeld kan worden. In uw beroepschrift moet het volgende staan: - uw naam en adres - de datum waarop u het beroepschrift indient - uw handtekening - een duidelijke omschrijving van het besluit waartegen u beroep indient - de reden(en) waarom u het niet eens bent met het besluit.

Besluit Omgevingsvergunning WABO, activiteit milieu Een aantal bedrijven is op grond van hun activiteiten of veranderingen wettelijk verplicht een omgevingsvergunning, activiteit milieu aan te vragen. De procedure voor het behandelen van een aanvraag om een omgevingsvergunning bestaat uit s HETOPSTELLENVANHETONTWERPVANDEBESLISSINGOPDE vergunningaanvraag (ontwerpbeschikking); s HETNEMENVANDEBESLISSINGOPDEZEAANVRAAG (beschikking).

Besluit Burgemeester en wethouders van Breda delen mee dat voor het volgende bedrijf op 5 februari 2014 een Ontwerpbesluit is genomen. Het ontwerpbesluit betreft het volgende bedrijf: Bedrijf Akzo Nobel Decorative Coatings B.V. Adres Markkade 50 te Breda

Activiteit s (ETINTREKKENVANDEOMGEVINGSVERGUNNINGMILIEU Ter inzage Het besluit voor het intrekken van de omgevingsvergunning milieu ligt van 13 februari tot en met 26 maart 2014 ter inzage bij de Infobalie in het Stadskantoor. Procedure s )NBEROEPGAAN Voor belanghebbenden is het mogelijk om in beroep te gaan tegen dit besluit. U kunt een beroepschrift sturen naar de Rechtbank Breda, Sector bestuursrecht, Postbus 90006, 4800 PA Breda. Het instellen van beroep kost geld. Er wordt griffierecht geheven. Zorgt u ervoor dat u het beroepschrift uiterlijk 26 maart 2014 indient. Daarmee voorkomt u dat uw beroepschrift niet meer behandeld kan worden. In uw beroepschrift moet het volgende staan: - uw naam en adres - de datum waarop u het beroepschrift indient - uw handtekening - een duidelijke omschrijving van het besluit waartegen u beroep indient - de reden(en) waarom u het niet eens bent met het besluit. Informatie Voor meer informatie kunt u tijdens kantooruren contact opnemen met dhr. J. Priester van de Omgevingsdienst Midden- en West-Brabant op telefoonnummer (013) 206 04 20.

Ontwerpbesluit milieuvergunning Een aantal bedrijven was tot 1 oktober 2010 op grond van hun activiteiten of veranderingen hierin, wettelijk verplicht om een milieuvergunning aan te vragen. De procedure voor het behandelen van een aanvraag om een milieuvergunning bestaat uit s HETOPSTELLENVANHETONTWERPVANDEBESLISSINGOPDE vergunningaanvraag (ontwerpbeschikking) s HETNEMENVANDEBESLISSINGOPDEZEAANVRAAG (beschikking). Ontwerpbesluit Burgemeester en wethouders van Breda delen mee dat op de aanvraag van 10 maart 2010 voor het volgende bedrijf op 6 februari 2014 een Ontwerpbesluit is genomen. Het ontwerpbesluit betreft het volgende bedrijf: Bedrijf Clice Services B.V. (met als handelsnaam Mettalica International) Adres Valveeken ongenummerd te Breda Activiteit s (ETOPRICHTENENINWERKINGHEBBENVANEENINRICHTING ingevolge de Wet milieubeheer. Deze inrichting is in hoofdzaak bestemd voor het inzamelen, opslaan, overslaan en bewerken van niet gevaarlijke afvalstoffen

(metalen) met een capaciteit ten aanzien daarvan van (maximaal) 10.000 ton per jaar.

Ter inzage ontwerpbesluit besluit De concept omgevingsvergunning ligt van 13 februari tot en met 26 maart 2014 ter inzage bij de Infobalie in het Stadskantoor. Procedure s Schriftelijk reageren Indien u schriftelijk wenst te reageren op deze ontwerpbeschikking, kunt u uw zienswijzen sturen naar het College van burgemeester en wethouders van Breda, Directie Dienstverlening, afdeling Vergunningen en Voorzieningen, postbus 90156, 4800 RH Breda. U dient in uw brief duidelijk aan te geven waarom de vergunning in deze vorm volgens u niet verleend mag worden. De brief moet uiterlijk 26 maart 2014 door de Gemeente zijn ontvangen. s -ONDELINGREAGEREN Indien u behoefte heeft aan een mondelinge toelichting op de ontwerpbeschikking, kunt van 13 februari tot en met 26 maart 2014 contact opnemen met dhr. J. Priester van de Omgevingsdienst Midden- en West-Brabant, telefoonnummer (013) 206 04 20. Uw zienswijzen worden meegewogen bij de definitieve omgevingsvergunning. Tegen de definitieve omgevingsvergunning is alleen beroep mogelijk als u uw zienswijzen tijdig heeft ingediend. Informatie Voor meer informatie kunt u tijdens kantooruren contact opnemen met dhr. J. Priester van de Omgevingsdienst Midden- en West-Brabant, telefoonnummer (013) 206 04 20

Gemeente Breda Stadskantoor Claudius Prinsenlaan 10 Postbus 90156, 4800 RH Breda E-mail: gemeentebreda@breda.nl Telefoon: 14 076

Openingstijden balies Stadskantoor Maak voor uw bezoek aan de balie een afspraak via www.breda.nl of telefoonnummer 14 076 van 08.00 - 17.00 uur, donderdag van 08.00 - 20.00 uur. Verdere informatie over openingstijden kunt u vinden op www.breda.nl -ETAFSPRAAK Maandag, dinsdag, vrijdag: 12.00 uur - 16.00 uur. Woensdag: 12.00 - 20.00 uur Donderdag: 12.00 - 20.00 uur.

www.breda.nl

de volledige agenda’s met bijbehorende stukken op

Commissie Ruimte

Commissie Bestuur

de website www.breda.nl/gemeenteraad . Ze kunnen tevens

13 februari 19:30 uur

20 februari 19:30 uur

worden ingezien bij de raadsgriffie in het Stadhuis. Alle

s

/NDERZOEK$OELGROEPENEN7OONLASTENBETAALBAARHEID

s

!CTUALISERINGTOESTSINGSKADERRECHTMATIGHEID

in de huursector van Breda

s

%ERSTEWIJZIGINGLEGESVERORDENING"REDA

vergaderingen worden gehouden in de raadzaal van het Stadhuis (Ingang Stadserf).

s

6OORBEREIDINGSBESLUITVOOREENGEBIEDNABIJHET,IESEN de Rijsbergsebaan

Inspreken in commissies

Overzicht openbare bijeenkomsten en vergaderingen

Tot 24 uur voor een vergadering kan men zich hiervoor

Commissie Maatschappij

aanmelden bij de raadsgriffie.

18 februari 19:30 uur s

"ELEIDSKADER*EUGDHULP

s

.IEUWEGEMEENSCHAPPELIJKEREGELING''$7EST "RABANT

13 februari commissie Ruimte

Vergaderingen bekijken op internet

18 februari commissie Maatschappij

U kunt commissie- en raadsvergaderingen rechtstreeks

20 februari commissie Bestuur

volgen of eventueel op een later tijdstip terugkijken:

s

3PORTACCOMMODATIEBELEID 

27 februari raadsvergadering

www.breda.nl/gemeenteraad > ‘uitzendingen’.

s

)NFORMATIEOVERVOORTGANGTRANSITIE@6AN!7":NAAR

In de komende vergaderingen worden o.a. de Ongeveer 8 dagen voor de vergaderingen staan

volgende onderwerpen behandeld:

en begrotingswijziging 2014 GGD West-Brabant

Wmo’

GemeenteRaad www.breda.nl/gemeenteraad Stadserf 1, Postbus 2009, 4800 CA Breda raadsgriffie@breda.nl 076-5293499 www.facebook.com/#!/GemeenteraadBreda https://twitter.com/RaadBreda


ACTUALITEIT

Klûntocht onder ideale weersomstandigheden

Column

Opbrengst voor het goede doel BREDA - De Bredase Klûntocht is inmiddels uitgegroeid tot het grootste pre-carnavalsfeest van het Kielegat. Dat was zondagmiddag goed te merken. Geholpen door de vele muziekkapellen en het zachte weer, werd de achttiende editie al ‘klûnend en meej dun kraon open’ feestend volbracht.

Addo Sprangers

Keizer Lang geleden leefde er een keizer die zó gek was van mooie, nieuwe kleren dat hij al zijn geld uitgaf om er iedere keer weer superhip uit te zien. Op een dag meldden zich twee wijsneuzen die zich voor wevers uitgaven. Ze beweerden de mooist denkbare stoffen te kunnen weven. Bovendien hadden de kleren de wonderbaarlijke eigenschap dat ze onzichtbaar waren voor iedereen die niet voor zijn ambt deugde of die onvergeeflijk dom was. Best handig, zo vond de keizer. Hij overlaadde de wevers met goud, waarna de bedriegers aan de slag gingen. Althans: ze deden alsof, want er zat helemaal niets op het weefgetouw. De keizer liet zijn beste raadslieden polshoogte nemen en uiteraard zagen de brave borsten helemaal geen stof. Uit vrees voor domkoppen te worden uitgemaakt, bejubelden ze daarom uitvoerig het ‘werk’ van de wevers. De keizer overkwam hetzelfde, maar kon niet meer terug en toonde zich daarom verrukt over de stof. Vol trots toonde hij in optocht de ‘onzichtbare’ kleding aan het volk, totdat een klein jongetje constateerde dat de keizer helemaal geen kleding aan had. Het volk lachte zich kapot, terwijl de keizer tegen beter weten in verder paradeerde. Nog niet zo lang geleden bedacht een ijverige ambtenaar dat het logo van de gemeente Amsterdam wel een facelift kon gebruiken. Een paar wijsneuzen die zich voor ontwerpers uitgaven beloofden de ambtenaar hét logo van de toekomst. Een logo dat bovendien zó revolutionair zou zijn, dat heel Nederland er vol bewondering over zou spreken. Dat was de ambtenaar wel wat geld waard. Hoewel er bezuinigd moest worden, gaf hij de ontwerpers een ton om met het project aan de slag te gaan. Collega’s die het ontwerp alvast bekeken, vonden het maar niks. Ze wilden echter niet lastig gevonden worden en spraken daarom met ontzag over een van visie getuigend ontwerp. Toen de ambtenaar het uiteindelijk resultaat zag - de twee woorden Gemeente Amsterdam stonden niet meer naast maar onder elkaar - was hij een beetje teleurgesteld, maar het geld was al uitgegeven. Vol trots volgde dan ook de presentatie van het logo. Totdat een kind riep: ‘De ontwerpers hebben alleen maar op de knop enter gedrukt’. Het volk lachte zich kapot, terwijl de gemeente Amsterdam tegen beter weten in bleef roepen blij te zijn met het nieuwe logo.

DOOR HENK KETELAAR Wegens overweldigend succes waren de traditionele stempelplaatsen dit jaar aangevuld met Friesche ‘bezienswaardigheden’. Dat was maar goed ook, want het aantal deelnemers wordt elk jaar groter en groter. Ondanks deze uitbreiding stonden de stempelplaatsen ook dit jaar weer barstensvol met klûners die er hun stempel kwamen halen en er een feestje van maakten. Een volle stempelkaart kon ingeruild worden voor een uniek klûnkruisje en daar hadden de deelnemers menig pilsje voor over.

Colofon Hoofdkantoor Bredaseweg 26, 4881 DE Zundert Postbus 22, 4880 AA Zundert Tel. 076 599 8111, Fax 076 599 8199 Bredase Bode Bredase Bode Redactie Addo Sprangers Correspondenten Henk Ketelaar, Joyce van Zijl Acquisitie Kurt Sonnemans Druk Drukkerij Vorsselmans Sluittijden Advertenties maandag 16.00 uur Verenigingsnieuws en lezersfoto’s vrijdag 12.00 uur Weekendverslagen maandag 14.00 uur Aanleveren via www.internetbode.nl

Pilske d’rbij, sigaretje d’rbij... Voor deze mannen kan de Klûntocht al niet meer stuk.

W E E K B L A D

Bezorgklachten 076 599 8111 Uitgeverij de Bode b.v. behoudt zich ten aanzien van de inhoud van deze uitgave en/of website zowel het auteursrecht voor conform artikel 15 lid 1 sub 4 van de Auteurswet als het databankrecht.

Puzzel week 7

Drukte Van ver uit de omgeving waren ze naar de binnenstad gekomen. Zelfs tot van boven de rivieren. Het was een droge, stormachtige maar zachte winterse dag en dat nodigde menig carnavalsvierder uit om een voorproefje te komen nemen op de komende carnavalsdagen. De Grote Markt was van een dikke laag schuim voorzien en de opgestelde klûnhindernissen met de vele Friese vlaggen maakte het winterse Friese decor compleet.

Kort nadat Irene Wüst haar gouden race in Sotsji had gereden, liep de markt letterlijk vol en werd het één grote feestplaats. Tien muziekkapellen zorgden ervoor dat de klûners de moed erin hielden. Dansend en hossend liepen de zij in groepen van stempelplaats naar stempelplaats. Wachttijd En daar liep het vanwege de grote drukte nogal eens een keer spaak. Ondanks de gescheiden toegang en uitgang bij de deur, was het op vele plaatsen wachten geblazen alvorens naar binnen te kunnen. Maar ook deze wachttijd werd met carnavalsmuziek en pils feestend doorgebracht. Binnen was het druk. Veel klûners namen daarom hun pilsje mee naar buiten om daar de dorst te lessen. Eén groep had daar geen last van. Zij hadden hun eigen mobiele bar meegenomen. Een groep jongens uit Bavel hield buiten met een pilsje even pauze. “Met carnaval zijn we in ons eigen Baviaonenland. Hier komen we om ons warm te lopen,” laten ze spontaan horen.

FOTO HENK KETELAAR

voor een goed doel. Theo en Tine van Gils, organisatoren van het rolstoelcarnaval, weten daarover mee te praten. Ook zij mochten een geldbedrag van de organisatie van de Klûntocht in ontvangst nemen. Met een inschrijvingsbewijs om de hals deden zij uit solidariteit aan de Klûntocht mee. “Het is voor een goed doel en of wij alle stempels halen? Dat zullen we nog wel zien,” laat het echtpaar geamuseerd weten. Dit jaar hebben wij 7500 euro bij elkaar gebracht en dat gaat naar het steunfonds van de Grote Kerk,” laat Jessica Zwijsen namens de organisatie weten.

Goed doel Een deel van het inschrijfgeld is bedoeld

Surf voor meer foto’s naar het fotoalbum op www.internetbode.nl

Bredase Klûntocht De Klûntocht is een carnavalesk bezoek aan cafés op en rond de Grote Markt die zich voor deze gelegenheid naar de elf Friesche steden en bezienswaardigheden zijn genoemd. In totaal verleenden 22 horecabedrijven hun medewerking aan de Bredase Klûntocht.

De oplossing van deze puzzel is in week 8 te vinden op www.internetbode.nl

© www.sudokusite.eu

BREDA - Klûnen? Met ski’s ben je in ieder geval van vrouwelijke aandacht verzekerd, zo blijkt. PAGINA 6

FOTO HENK KETELAAR


BEST BETALENDE GOUDINKOPER VAN BREDA - GRATIS TAXATIE !

INKOOP - VERPANDING GOUD - ZILVER - MUNTEN

OPENDEURDAGEN

zaterdag 15 & zondag 16 februari van 10 tot 17 uur

076-587.29.10 NU OOK REPARATIEWERK

Overkappingen & zonwering LAAGSTE PRIJS-GARANTIE! Vraag vrijblijvend een offerte aan. www.tveranda-huys.nl 076 - 850 39 58

AANHANGWAGENS PAARDENTRAILERS www.betanco.nl

BEL VOOR EEN GRATIS OFFERTE

Al vakantieplannen voor 20?

U KIEST TOCH OOK VOOR ONS Maatwerk alle serres zowel klassiek als modern Fabricatie van ramen & deuren in pvc en aluminium Alles in eigen beheer - sinds 1983 - 10 jaar waarborg Geen voorschot - Nieuwbouw - Renovaties - Alle RAL kleuren Volledige afwerking - Geplaatst door vakmensen.

Bezoek on ze vernieuwd e

showroom

Op de Uitwijk zijn nog enkele seizoensplaatsen beschikbaar!! Rustig, gastvrij en verzorgd park op de grens v Brabant en Zeeland, a/h water v.d Steenbergse Vliet, o.a. modern sanitair, sfeervol restaurant, chalet verhuur/verkoop Meer weten bezoek onze site: www.de-uitwijk.nl Dorpsweg136, De Heen T: 0167-560000 UW ACCOUNTANT / BOEKHOUDER TE DUUR ? Bij ons bepaalt uzelf het tarief en de werkzaamheden !! Alle varianten zijn mogelijk, vrijblijvende informatie: WWW.ADVIESBUREAUDEBRUIJN.NL

BRUYNSEELS-VOCHTEN NV

VERAND$¡6‡5$0(1‡'(85(1LQ $/80,1,80 39& SERRES

-%%2$!.*!!2%26!2).' Meer dan 25 jaar ervaring!

"RASSCHAATSESTEENWEGs+ALMTHOUTs4EL s&AX 

"2!33#(!!43%34%%.7%'s+!,-4(/54s4%,

Sun & Wind energy is de partner van 20 gemeenten in West-Brabant met het project Benut je ZON.

WIJ HOUDEN SPECIALE INFORMATIEAVONDEN Breda Di. 18 februari om 19.00u*

!,,%$!'%./0%.6!. 552s:/.$!'6!. 552"%(!,6%4)*$%.3$%/0%.$%52$!'%. swww.bruvo.be TE KOOP

STALSTROOISEL vlaslemen, tarwestropulver, stropellets paarden, kippen en koeienstallen Verpakt of los verkrijgbaar.

ALLES TEGEN DE LAAGSTE PRIJZEN

Bel 06 57085529 of mail toine.gevers@gmail.com

BELASTING AANGIFTEN ‡SDUWLFXOLHU ‡RQGHUQHPHUV bij u thuis. Laag tarief! Accountant Coll. Breda

7HO

Woensdrecht Do. 20 februari om 19.30u* * Zaal open ½ uur van tevoren

Zie onze website voor meer informatie of bel 0486 - 464877

HELE GROTE VOORRAAD CARNAVALSARTIKELEN

Nieuwe handdoeken .......................................â‚Ź 1,00 Romans ...................per stuk â‚Ź 0,50 zes voor â‚Ź 2,50 Kinderboeken ..................................................â‚Ź 0,10 Alle rompertjes ................................................â‚Ź 0,20 Alle puzzels .....................................................â‚Ź 0,20 Lepels, vorken en messen ..............................â‚Ź 0,05 Alle glazen.......................................................â‚Ź 0,05 Alle schoenen en laarzen.................. HALVE PRIJS

Terre des Hommes ,,‘t Spiegeltje�

www.BenutJeZON.nl

Molenstraat 138, Zundert. Tel: 5961214. Openingstijden winkel (ook voor inleveren goederen): woensdag, donderdag en vrijdag van 13. tot 17.u.; zaterdag van 13. tot 16.u.

‘Running to TOF’ Zet je goede voornemens om in daden!

Geef je op voor de opstartgroep Opstartgroep start woensdag 19 februari Maak kennis met de trainer op maandag 17 februari Je bent vanaf 19.15 uur van harte welkom in de kantine van atletiekvereniging Sprint. De trainer zal dan ondermeer het een en ander vertellen over loopkleding, schoenen, eten, de opbouw van het trainingsprogramma en de kosten.

Meer informatie:www.tofbreda.nl


De Voedselbank

Hulp als het hard nodig is grotere maten, we zijn er steeds snel doorheen. Ook pakjes aardappelpuree zijn erg welkom�, zegt Anita, coordinator bij de Voedselbank Breda.

Als in een gezin beide partners werken, maar de een wordt ontslagen en de ander krijgt geen contractverlenging, hoe betaal je dan nog je hypotheek? Of de boodschappen? Het verbaast u misschien, maar alle lagen van de bevolking maken gebruik van de Voedselbank.

Moeilijke tijden? Een voedselpakket aanvragen doet u via het IMW (Instituut voor Maatschappelijk Welzijn). “Mensen zaten soms lang te wachten voor zij aan de beurt waren; vanwege de enorme drukte werkt het IMW nu op afspraak�, zegt Anita. Aan de hand van uw rekeningafschriften van de laatste drie maanden wordt gekeken of u in aanmerking komt voor een pakket.

Door Juliette de Goeij

Vaak komen mensen er door domme pech of overmacht terecht. “Mensen komen soms huilend binnen lopen omdat ze het zo erg vinden dat ze zelf geen geld hebben om eten te kopen. Anderen zijn vooral opgelucht dat er nu een oplossing is.â€? Niet allĂŠĂŠn voedsel Meer dan vijfhonderd gezinnen kloppen elke vrijdagochtend aan om een voedselpakket op te komen halen. Deze worden met zorg samengesteld

door de vrijwilligers van de Voedselbank. Zij houden rekening met de religie en gezinssituatie van de

Feiten en fabels over onze voeding Je hoort van alles om je heen wat je juist wĂŠl en wat juist nĂ­et zou moeten eten. Hoe weet je wat waar is? DiĂŤtiste Astrid aan het woord. 1. Feit of fabel? Jonge kaas is minder vet dan oude kaas. Fabel, want ook jonge kaas kan vet zijn. Voor het beoordelen van de hoeveelheid verzadigd (want dat is de boosdoener!) vet in kaas, moet je letten op het etiket: 48+ kaas is een bron van verzadigd vet, 30+ kaas bevat al minder verzadigd vet en er is ook nog 20+ kaas! Blijf, met mate, kaas eten, want het is een bron van calcium, vitamine A en B12. 2. Feit of fabel?

aanvrager. Sommige ‘non-food’ producten zijn altijd hard nodig. “Luiers komen we altijd te kort. Vooral de

f a t i bel e F

Rauwkost is gezonder dan gekookte groente. Fabel, want u neemt uit gekookte groente gemakkelijker voedingsstoffen op dan uit rauwe groente, ook al gaat er door het koken wel wat verloren. Daarom is het beter om af te wisselen: rauwkost, groente (in kleine hoeveelheid water gekookt) ĂŠn kort geroerbakte groenten. 3. Feit of fabel? Als je ouder wordt heb je niet zoveel meer nodig. Gedeeltelijk waar: tijdens veroudering verandert de behoefte. Veel mensen worden minder actief, dus veel calorieĂŤn zijn niet nodig. De

Adres voor het afgeven donaties of het ophalen van een voedselpakket: Koele mei 2, Breda. Wilt u meer informatie over het aanvragen van een voedselpakket? Dan belt u op woensdag of donderdag met (076) 571 54 58, maar mailen of langskomen mag ook! Zie www.voedselbankbreda.nl

Fabel: koolhydraten worden omgezet in suiker. Je hebt ze nodig, maar met mate. Koolhydraten bevatten minder calorieĂŤn dan vet ĂŠn de genoemde producten bevatten belangrijke vezels. Ze staan niet voor niets op de schijf van vijf van het Voedings-centrum.

of

eiwitbehoefte wordt echter hoger, dus eet voldoende (magere) kaas en melkproducten (4-5 porties) en vlees of vleesvervangers (125 gram). Ook vocht is erg belangrijk voor de nierfunctie. Soms lastig omdat het dorstgevoel bij ouderen minder wordt. 4.Feit of fabel? Brood, aardappelen, pasta en rijst (koolhydraten) zijn vooral dikmakers.

De enige bewezen oorzaak van gewichtstoename is dat je meer energie inneemt dan verbruikt! Probeer op gewicht te blijven en bereken je Body Mass Index (BMI). Vanaf een BMI van 25 heet het overgewicht en loop je risico op suikerziekte en andere kwalen. Net op de grens? Nog niets aan de hand, maar oppassen: je groeit makkelijk door naar ‘te zwaar’. Bereken je BMI op: www.bmiberekenen.nl

Hulp bij Belastingaangifte Niemand in de buurt die kan helpen met uw belastingaangifte? WIJ en CNV helpen mensen die door leeftijd, financiĂŤle of gezondheidsproblemen geen mogelijkheid hebben om dit

 *HUULW 5LHWYHOGSOHLQ WHO  zelf of met hulp van een bekende te ‡ Y ULMGDJ LQ &HQWUXP ÂśW +RXZ 581 62 90 doen. Na een telefonische intake krijgt u ‡ GLQVGDJ LQ &HQWUXP +HNVHQ NH*URWH+RXZWHO  ZLHO +HNVHQZLHOODDQ WHO  een uitnodiging voor een van de in29 24 vuldagen eind februari, steeds tussen ‡ G RQGHUGDJ LQ =RUJFHQWUXP Aanmelden: bij WIJ, tel. (076) 525 9.00 en 16.00 uur 7KHEH+HXYHO 'RQDWHOOR WHO 15 84. ‡ PDDQGDJ LQ ÂśW 5LHWYHOGKXLV

Smoothie 2 Deze mooie rode smoothie bestaat uit groente ĂŠn uit fruit. Lekker en gezond dus! Snijd de bieten en pureer ze samen met de andere ingrediĂŤnten in een blender tot een glad geheel:

‡ ‡ ‡ ‡ ‡

‡  SDNMHURGHELHWHQ ‡  SDNGLHSYULHV framboosjes

Voor meer gezonde tips kijk je op Todaysbeauty.nl

 EDQDDQ  HOELRORJLVFKHKRQLQJ  JODVZDWHU JODVKDOIYROOH\RJKXUW HOFUXHVOL

Juliette de Goeij


Wijkactiviteiten Vrijdag 14 februari ’t Houwke: Creatief met ….! 10.00-12.00 uur. Breng zelf schaal mee die we bewerken met papier-maché, verf, kralen. Graag vooraf aanmelden. Rhijnstede: Bingo 14.00 uur. Zes rondes. Kosten € 3,30. Balieweide: Kaartavond Zaal ‘73 19.30-23.00 uur. Rikken en jokeren. Heksenwiel: Bingo 19.30-22.30 uur. Kosten € 6,00 (tien rondes) en een superronde voor € 1,50. Zaterdag 15 februari ’t Houwke: Rikken 13.30-16.00 uur. Kosten € 1,50. Zondag 16 februari Princenhof: Zondagmiddag Salon 14.00-16.30 uur. DJ Theo. Kosten € 2,50. Dinsdag 18 februari Heksenwiel: Filosofisch café 10.00-12.00 uur. Aanmelden bij Erica Mooijekind, tel. (076) 521 23 02 of e.mooijekind@rodekruisbreda.nl ’t Houwke: Samen wandelen. 10.30 uur. Heksenwiel: Handboogschieten 14.00-16.00 uur. Handboogsportvereniging Breda Archery: informatie en demonstratie. Zelf proberen. Kosten € 2,00. Aanmelden bij informatiecentrum Haagse Beemden. Donderdag 20 februari Balieweide: Rikconcours 13.30-16.30 uur. Kosten € 1,50 Vrijdag 21 februari Boeimeer: Workshop Stilleven 10.00-12.00 uur. Kunstenaars geven advies. Kosten € 20,00 inclusief een schilderdoekje en materiaal. Vooraf aanmelden op tel. (076) 543 64 61 of 06–29 57 71 41. Heksenwiel: Nagelstudio 9.30-12.00 uur. Kosten € 2,00. Vooraf reserveren bij het informatiecentrum. Balieweide: Pastamaaltijd 17.30 uur. Kosten € 8,25 (BredaPas € 4,60). Aanmelden t/m 17/2. Boeimeer: Nasimaaltijd 18.00 uur. Kosten € 12,00 (BredaPas € 10,00). Aanmelden t/m 17/2. Heksenwiel: Snertavond 18.00 uur. Twee kommen verse goed gevulde snert mét. Kosten € 6,00. (BredaPas € 5,00). Aanmelden t/m 19/2. Zaterdag 22 februari Heksenwiel: Lunch 12.30-13.30 uur. Soep, brood, toetje. Kosten € 3,90 (BredaPas € 3,00). Aanmelden t/m 19/2. Vrijdag 28 februari Princenhof: Carnavalsavond 19.30-23.11 uur. Zaal open 19.11 uur. Lokale ‘artiesten’ en DJ Theo. Prins Peer d’n zeventiende. Kosten € 10,00 (BredaPas € 8,00) inclusief allerlei lekkers. Kaartverkoop 19 februari vanaf 13.30 uur.

3300 M2

ZIE ONZE NIEUWE SITE WWW.DAANVANDEURSE.NL

COMPLETE WONINGINRICHTING

ALS 3 + 2 ZITS voor maar € 1.100,- !!! Alle kleuren mogelijk

0(8%(/(1ƕ*25',-1(1ƕ9/2(5(1ƕ9(5/,&+7,1*ƕ./(,10(8%(/(1ƕ=21:(5,1*ƕ:221$&&(662,5(6 INRUIL MOGELIJK!

MA T/M VRIJ OPEN VAN 12-18 UUR

MEUBELSTOFFEERDER

met pensioen vraagt stoffeerwerk o.a. stoelen, fauteuils en banken. Ook reparatie. 06-20304266 Het grootste KRINGLOOP warenhuis van Breda! IN- & VERKOOP: meubels, huisraad, witgoed, kleding, inboedels, antiek, e.d. Tevens gespecialiseerd in ONTRUIMINGEN van woningen.

HET INBOEDELTJE Koele Mei 10 (Wijk Doornbos) 06-53774366 Geopend: ma van 13 – 17 uur, di t/m za van 11 – 17 uur.

Boeimeer, Langendijk 25, tel. 543 64 61 O.C. De Vlieren, Mgr. Nolensplein 1, tel. 514 28 55 Princenhof, Princentuin 1, tel. 530 97 91 Zuidoost

geldig t/m 15 februari 2014

Balieweide, Baliëndijk 82, tel. 587 50 28 Hagedonk, Middenweg 40, P’beek, tel. 541 31 51 Heksenwiel, Heksenwiellaan2, tel. 549 41 97 ’t Rietveldhuis, Rietveldplein 24, tel. 581 62 90 Centrum/Zuidwest

Margrietstraat 15 / Rucphensestraat 62 - Sint Willebrord - Tel. 0165-382403 Dinsdagmiddag gesloten - Vrijdagavond koopavond

Voor in- en verkoop gebruikte meubelen. J.J. DE BOM de Meubelvriend Marijke Meustraat 32, BREDA 076-5141601

Adressen locaties Noord

SUPER LOUNGE HOEK voor maar € 1.125,- !!! Incl. kussens en alle kleuren mogelijk

Het meest uitgebreide aanbod bouwkavels in Noord-Brabant tegen de laagste prijs Voor uitgebreid advies en informatie bel: 06-53191515

vooRuimte r Ru im k naa omt te rut Kijk op o oe! nz ew vo data or voor ebsite per p de rojec t

Meld u aan op onze website voor de voorjaarsborrel op 12 maart

www.ruimtevoorruimte.com

G N I T R O K % 0 20-5 Nu 10% extra korting op afgeprijsde prijs

’t Houwke, Grote Houw 227, tel. 587 29 24 Rhijnstede, Rijnauwenstraat 1, tel. 564 94 52 Zie voor meer activiteiten: www.wijkwijsbreda.nl

Margrietstraat 16, 5401 DH Uden, Tel: 0413-256734 Mgr. Nolensplein 8, 4812 JC Breda, Tel: 076-5214262

www.voet-en-winkel.nl


Ploegenpresentatie Wielervereniging Breda

KORT BEDRIJVIG Opening seminar Food & Agri team Midden West- Brabant

‘Trots op de sector en vertrouwen in de toekomst’ ETTEN-LEUR - Donderdagavond 6 februari stroomde de Nieuwe Nobelaer in Etten-Leur vol met agrarische ondernemers die kennis kwamen maken met het kersverse Food & Agri team Midden West-Brabant. Naast kennis maken met het nieuwe team, werd met drie sprekers uit het veld gekeken naar de actualiteit en toekomst van de sector.

Jeugd Wielervereniging Breda.

BREDA - “Together everybody archieves more.” Met deze woorden opende Natascha den Ouden de ploegenpresentatie van Wielervereniging Breda. “Samen bereikt iedereen meer’, de slogan welke WV Breda voert, die de wielervereniging op een hoger plan moet brengen, die de prestaties van de leden moet verbeteren, maar die ook ingezet gaat worden om de strijd tegen de ziekte ALS te steunen door het voeren van acties. Kortom, ‘samenwerken’, dat zal de komende jaren het toverwoord zijn. Al fietsend op de hometrainer, met op de achtergrond een film van de Mont Ventoux, richtte oud wielrenster Den Ouden zich tot het publiek. In haar speech onderstreepte zij het belang van samenwerken. Niet alleen om als sporter hogere doelen te bereiken, maar ook om als vereniging iets te betekenen voor de maatschappij. Door een samenwerking met de Stichting ALS Nederland en Project MinE aan te gaan uit de club haar betrokkenheid. Jos van Gastel, bestuurslid Tour du Als, sprak zijn dank uit richting wielervereniging. Hierna namen Kees Maas en Johan van de Made het van haar over om de ploegenvoorstelling in Hotel en Spa Trivium in Etten-Leur te presenteren. Allereerst werden de kleding sponsoren uitgenodigd om de contracten te onderteken. Wielrennen met een beperking. De handbike-/ID-renners groep, uit de afdeling wielrennen (Wielrennen, Mountainbiken en wielrennen met een beperking), werd als eerste uitgenodigd op het podium. Davy Mertens, ID-renner, vertelde dat hij dit jaar gaat deelnemen aan het WK in Tsjechië. Hij rijdt daar de ploegen tijdrit, de individuele tijdrit en de rit in lijn.

Groep opleidingen De groep jeugd wielrenners en -rensters namen vervolgens het podium in het bezit. Niet minder dan 50 jongens en meisjes in de leeftijd van zeven tot vijftien jaar maakten hun opwachting. John Roks, coördinator van deze groep, vertelde dat deze omvang vooral te danken is aan de gedegen opleiding en het veilig trainingsen wedstrijdparkoers van de wielervereniging aan de Terheijdenseweg te Breda. Namelijk het Cor Vlemmix Circuit. Vervolgens werden de nieuwelingen/junioren (meisjes en jongens) opgeroepen. In totaal vijfentwintig renners en rensters met hun begeleiding. Zij gaan een nationaal programma rijden met enkele uitstapjes naar Denemarken, Duitsland en België.

Postma, terwijl de Japanse Yukiyo Hori en de Schots Ann Ewing voor het internationale karakter zorgen. Het seizoen start 1 maart met Omloop van het Nieuwsblad en later in de maand Gent-Wevelgem. Elite-beloften Team Tot slot werd het elite-beloften team, 16 renners, gepresenteerd. Zij staan onder leiding van Werner d’Hondt, Ludo van Overveld en Twan Schalk. Het team gaat een nationaal programma rijden met daarin opgenomen de Belofteen de Clubcompetitie. Ludo van Overveld vertelde alle vertrouwen te hebben in zijn renners.

Hans Huijbers van het ZLTO, Yves de Boer van de provincie Noord-Brabant Ruud Huirne van Rabobank Nederland belichtten de sector ieder vanuit hun eigen perspectief. Gedeelde boodschap was dat we samen verantwoordelijk zijn voor de plattelandsruimte. Waarin overheid, burgers, boeren en natuurorganisaties samen optrekken. De avond werd afgesloten met een ludieke Yves de Boer spreekt op het openingssemisamenvatting door Armand Schreurs. De nar. ruim 500 gasten waren enthousiaste toehoorders en na afloop werd goed gebruik gemaakt van de gezellige borrel. De sprekers spraken alle drie trots en vertrouwen uit in de sector. Het werd duidelijk dat de Nederlandse agrarische sector echt voorop loopt als het gaat om ondernemerschap en innovatie. Duurzaamheid en innovatie bieden kansen voor ondernemers, als zij ook kritisch blijven kijken naar rendement en verdienmodellen. De Provincie stimuleert dit met een nieuw Innovatiefonds ter grootte van 125 miljoen euro. Dit alles in de context van ‘Brabant als duurzaamste en innovatieve EU regio’. Belangrijke pijler hierin vormt de mogelijke invoering van een BZV-certificaat. Het Food & Agri team Midden West-Brabant is een samenwerkingsverband van de Rabobanken Breda, De Zuidelijke Baronie en West Brabant-Noord. De drie banken bedienen gezamenlijk zo’n 1700 agrarische klanten. Het seminar was een sterke aftrap van de krachtenbundeling die op 1 februari officieel van start is gegaan.

Versieren of versierd worden

De Grôtste Versierder

Toerfietsen en skeeleren Ook de afdelingen Toerfietsen en Skeeleren werden aan het publiek voorgesteld. Binnen deze afdelingen kunnen de sporters om recreatieve manier hun sport beoefenen. Mountainbaiken Een andere grote groep binnen WV Breda is de Mountainbike-groep. Een aantal daarvan rijden wedstrijden. De meesten beoefenen de sport recreatief. Manieu.nl Ladies Team. Nieuw binnen de vereniging is hat Manieu.nl Ladies Team. Een groep van zestien rensters gaan onder leiding van ploegleider Chris Rouw een nationaal en internationaal programma afwerken. Daarin is o.a. opgenomen de Topcompetitie voor vrouwen. Kopvrouwen in de ploeg zijn Femke van Kessel uit Breda, Ines Klok en Mary Rose

Versier je huis en krijg hoog bezoek.

BREDA - Wie wordt er dit jaar de Grôtste Versierder? Ook dit jaar rijdt Prins Petrus C Lie D’un Alleraller Irste met zijn hele gevolg en hofkapel op zaterdagavond 22 februari door Breda om drie Grôte Versierders te verrassen met een miniknalfeest.

Heb jij je huis carnavalesk versierd of, nieuw dit jaar, wil je versierd wórden of iemand laten versieren? Meld je dan op tijd aan op pers@carnavalbreda.nl en maak kans op een uniek bezoek vol unieke kadootjes, onderscheidingen en lol! Zorg er wel voor dat je thuis bent hè.

19 maart is het zover! De verkiezingen komen er aan Mocht u er nog niet bij hebben stilgestaan: u bepaalt op 19 maart 2014 wie de nieuwe gemeenteraadsleden van Breda worden. Daar gaat u ongetwijfeld de komende tijd veel van merken. De diverse partijen zullen namelijk zeker uw aandacht proberen te trekken om u ervan te overtuigen dat zij u de komende 4 jaar het beste kunnen vertegenwoordigen. Maar wat houdt dat vertegenwoordigen in ? Wat doet de gemeenteraad ? Kort gezegd: de gemeenteraad is de baas van de stad. De raad bepaalt wat er in de stad moet gebeuren en is dus opdrachtgever van het college. Anders gezegd : de gemeenteraad heeft een belangrijke

kaderstellende rol. Een voorbeeld: de raad kan bepalen en vaststellen waar wat mag worden gebouwd. In een bestemmingsplan legt de raad vast waar huizen en bedrijven gebouwd kunnen worden, of waar verkeerswegen, fietspaden en natuurgebieden etc. aangelegd kunnen worden. Die besluiten zijn van belang voor uw leef- en woonomgeving en dat kan u direct raken. De raad gaat ook over andere zaken zoals de beschikbaarheid van bibliotheken, sportterreinen, de jeugdzorg, detailhandel, onderhoud van parken en wegen etc. etc. En dus ook een goede reden om het belang van de gemeenteraadsverkiezingen onder uw aandacht te brengen. De raad heeft ook een controlerende rol, namelijk of het college doet wat

door de raad is besloten en opgedragen. Zo staat in de begroting wat er moet gebeuren en hoeveel geld dat mag kosten. In Breda wordt er jaarlijks ongeveer 500 miljoen uitgegeven en dat is veel geld. En dat zal de komende jaren alleen nog maar meer worden. Want het Rijk schuift immers steeds meer verantwoordelijkheden naar de gemeenten door. Door op 19 maart te gaan stemmen heeft u mede invloed op de wijze waarop al dit geld wordt uitgegeven, want elke partij heeft hiervoor natuurlijk zijn eigen voorkeuren. In de verkiezingsprogramma’s van de partijen vertellen ze wat ze belangrijk vinden voor Breda. In contact met u PAGINA 10

Last but not least heeft de gemeenteraad ook een volksvertegenwoordigende taak. Dat wil zeggen dat de raadsleden ervoor moeten zorgen dat zij voldoende contact hebben met de burgers om te weten dat de goede dingen worden gedaan. Dit betekent dat u als burger ook na de verkiezingen toegang heeft tot de gemeenteraad om voor uw belang op te komen. Via bovengenoemde website vindt u hierover nadere informatie. Meer informatie over de verkiezingsdebatten en de verkiezingsprogramma’s en de kandidatenlijsten van de deelnemende partijen vindt u op de website www.breda.nl/gemeenteraad (knop verkiezingen).

VERKIEZINGEN IN DE GEMEENTE BREDA


Elke uitvaart vertelt zijn eigen verhaal. “Vera (42), herdacht als moeder, geliefd bij velen, energiek en altijd vrolijk.�

PRIJS

VERL AGINGEN 24%

076 - 521 68 77 www.zuylen.nl

goedkop er

Bron: Editie NL mei 2013

Knoooksauzen 0.27 l In onze ruime showroom vindt u alles op gebied van: s Binnendeuren s Buitendeuren s Hang- en Sluitwerk DE V ER N IE U W M SH O W R O O

DEALER VAN O.A. SKANTRAE EN AUSTRIA BINNENDEUREN EN DEURBESLAG VAN ENTRA

1.

0.8 l

SUPERACTIES!

De showroom van Halderberge Deuren is open van dinsdag t/m zaterdag van 9.00 tot 16.00 uur. Ook op afspraak!

Halderberge Deuren | St. Antoinedijk 15A | 4751 SC Oud Gastel | www.halderbergedeuren.nl

van 1.39

Goulashsoep of van 1.69 Texaanse bonensoep 29

1.29

PangasiusďŹ let

Streaky bacon

600 g

80 g

OOKT

HOUTGER

KIJKEN NAAR JEZELF? Spiritueel/psychologische coaching s/RIÔNTERENDEGESPREKKEN s#ONSULTEN s$IEPTESESSIES s#HAPOMA(EALINGS s3PIRITUELERELATIECOUNSELING )NDIVIDUELESESSIESMET2ICHARD+REBBER-! 0ARAPSYCHOLOOG)0!"REDA

van 2.59

v an 1.89

1.79

2.49

Vanaf zaterdag 15-02-2014

).&/2-!4)% INFO PARANORMAALPRAKTIJKNL 076-5963933 / 06-51664859

Integraal Parapsychologisch Adviesbureau (I.P.A.) Breda Businesspark, Lijndonk 4 / 103, 4825 BG Breda - 076-5963933 / 06-51664859 www.paranormaalpraktijk.nl / www.parapsycholoog.com IPA Breda Facebook - Email: info@paranormaalpraktijk.nl

Wolfgang AT-AS45Q2

N IN 60 PGELADE

O

Voor een professionele kappersbehandeling hoeft u niet meer de

189.00

deur uit. Mobella’s gediplomeerde kappers, met minimaal 4 jaar kapsalon ervaring, komen naar u toe op een dag en tijd die u het

‘’voor jong & oud’’

Actie ter Actie ter kennismaking kennismaking knippen* knippen* â‚Ź â‚Ź 12,00 12,00

Elektronische kluis Afspraken-lijn 088-1000100 (lokaal tarief ) 036-5300123 Ma t/m vr van 9:00 - 17:30 www.mobella.nl *niet in combinatie met andere actie’s

Tot 300 schroeven per uur.

- 4.5" qHD IPS scherm - Android 4.2 (Jelly Bean) - 4 GB geheugen

Thuiskappers

beste schikt.

Condensatoraccuschroevendraaier

49.99 SET VAN

2

Gewicht: 4 kg. Afmetingen: 31x20x20 cm.

24.

99

14.99

Dummy camera’s

Vers & voordelig!

*

Vanaf woensdag 12-02-2014

47% goedk

oper

Bloemkool Per stuk

v an 1.49

0.79

Wij werken aan het spoor Om het spoor in goede conditie te houden en stiller te maken, slijpen wij de rails. Daarom rijdt in de nacht van 22 op 23 februari op het traject Breda - Tilburg een slijptrein. Woont u in Breda in de buurt van dit spoor, dan kunt u hinder ondervinden van het slijpgeluid. Wij hopen op uw begrip.

Bloed50% sinaasappelen goedko per

foto: Peter Honig

700 g

vvan 1.19

Na het slijpen kan het treinverkeer een ander geluid maken. Dit zal na enkele weken weer verdwijnen. Meer inhoudelijke informatie kunt u vinden op www.prorail.nl/vernieuwing Voor vragen verwijzen wij u graag naar de afdeling Publiekscontacten: www.prorail.nl/contact of tijdens kantoortijden 0800-7767 245 (gratis).

EN

SECOND

* Versaanbieding geldig vanaf woensdag 12-02-2014 t/m dinsdag 18-02-2014.

0.59

Zet- en drukfouten zijn voorbehouden.

HOGE KWALITEIT - LAGE PRIJS

www.aldi.nl


Jaarvergadering BewonersBreda smult van avondje rock-‘n’-roll comité Haagse Beemden Warm onthaal voor Bastard Fest

BREDA - Rawk-‘n’-roll leeft in Breda. Die conclusie mag na het Bastard Fest afgelopen vrijdag in de Bredase pop- BREDA - De wijkraad Haagse Beem- pen jaar, in het kader van het ophalen van tempel Mezz met een gerust hart worden vastgesteld. Veel publiek, een gezellige sfeer en bands die de gevoelige den houdt op 19 februari haar jaarver- de wensen en ideeën voor het Wijkplan gadering. De jaarvergadering vindt Haagse Beemden, zijn er een veelheid in muzikale snaar meer dan eens wisten te raken zorgden voor een geslaagde avond. plaats in Centrum Heksenwiel, aanvang 20.00 uur.

Naast de verslaggeving omtrent de activiteiten van de wijkraad in het jaar 2013 en het vooruit kijken naar de voorgenomen activiteiten in 2014 zal er zoals elk jaar aandacht worden besteed aan een thema. Tijdens deze jaarvergadering zal het thema veiligheid aandacht krijgen. In de bewonersbijeenkomsten in de maanden september en oktober van het afgelo-

aantal en diversiteit aan ideeën en wensen van de bewoners ontvangen met betrekking tot zowel de fysieke als de sociale veiligheid in de wijk. Voor de invulling van het thema zal op de veiligheid ingegaan worden door: Frank Ewals (stadsmarinier gemeente Breda) over “het beleid”; Thijs Spanbroek (wijkagent in de Haagse Beemden) over de “handhaving”; Ad Verhulst (coordinator KICK en Grote Broer) over “(mogelijke) preventieve projecten”.

Toneelgroep Nomen start ‘Staat van geluk’ BREDA - Toneelgroep Nomen onderzoekt de Mens en zijn Werkdrift. “Hoe verhoudt de huidige mens zich tot zijn werk? Wat betekent ‘arbeid’ voor het individu, wat betekent ‘arbeid’ in onze huidige maatschappij? Hoe gaat onze visie op arbeid de zo snel veranderende toekomst veranderen?”

The Gecko Brothers: glorieuze terugkeer op planken van poppodium Mezz.

FOTO ADDO SPRANGERS

Toneelgroep Nomen nodigt iedereen uit om te reageren, te discussiëren, te reflecteren op die mens en zijn werkdrift. Dit gebeurt in de Stormkamers.

up van de bezoekers is voor hoofdact Bang Bang Bazooka niet denkbaar: al bij de eerste klanken van de uit Eindhoven afkomstige rockabillyband komt het publiek volop in beweging. Dat frontman Marcel Hoitsema daarbij ook een douche van vele liters bier moet trotseren, kan de pret niet drukken. Met een grote grijns trapt hij het gaspedaal van zijn gitaar nog maar een keertje extra in. Ook voor Eric Haamers, de Bredase ‘godfather of rock-‘n’-roll’, is deze avond weer een mooie rol weggelegd. Staat hij het ene moment vrolijk basgitaar te spelen bij The Gecko Brothers, even later leeft hij zich weer volledig uit op double bass tijdens de show van Bang Bang Bazooka. Je bent rock-‘n’-roll of je bent het niet. Breda is er blij mee. Op naar het volgende Bastard Fest.

Stormkamers – theatraal op zoek naar het verhaal De Stormkamer bestaat uit vier theatrale momenten voorafgaand aan het nieuwe theaterproject ‘Staat van geluk’. Vanuit vier verschillende stellingen gaan Hanna en schrijver Jibbe Willems in gesprek met experts, organisaties en onbekenden. Tg Nomen zoekt het publiek op voor de eerste Stormkamer. De eerste stormkamer vindt plaats op zaterdag 15 februari 11.00-14.00 uur in winkelcentrum de Barones, waar regisseur Hanna van Mourik Broekman te midden van het publiek haar onderzoek zal starten in een bijzondere setting: een vreemd ingerichte ‘huiskamer’ in het hart van de Barones. Het publiek zal live haar verhaal door een schrijver zien worden omgezet tot

een theatraal verhaal. DOOR ADDO SPRANGERS Met dank aan de initiatiefnemers van de Bredase band Dirty Bastards. Als niemand anders een ouderwets rock-‘n’-rollfeestje organiseert, dan doe je het toch gewoon zelf? Even de schouders er onder zetten, de stoute schoenen aantrekken en het Bastard Fest is daar. De ‘do it yourself’-houding van de Bastards mag op een warme ontvangst rekenen van de lokale scene. Zo wordt de zaal bij de aftrap van het kleine festival al bevolkt door zo’n tachtig bezoekers die per se getuige willen zijn van het optreden van de Bredase band March, met frontvrouw Fleur van Zuilen. Via Harsh Realms en Drunktank wordt in de inmiddels al gezellig drukke zaal van Mezz toegewerkt naar het optreden van The Gecko Brothers.

Menens De laatste jaren was het een beetje stil geworden rond de band, maar deze avond slaat het gezelschap (half)broers keihard terug: met ‘golden oldies’ als ‘One Loud Fuckin’ Family’ en ‘Hail To The Drink Pimp’

‘Je bent rock-‘n’-roll of je bent het niet’ is er weinig voor nodig om de fans ervan te overtuigen dat het menens is met de terugkeer van The Gecko’s. Met veel energie zetten de Dirty Bastards het feestje vervolgens gewoon voort. Een betere warming-

Stormkamer-data Zaterdag 15 februari – Arbeid en identiteit. Door te werken bén je iemand. Locatie: Winkelcentrum de Barones, 11.00-14.00 uur. Donderdag 27 februari – Werkloosheid. Zonder werkloosheid stort onze maatschappij in. Donderdag 13 maart – Het bedrijfsleven. Bedrijven zijn onze nieuwe religie. Donderdag 27 maart – Arbeid en geld. De economie is een dictatuur. Locaties, programma tijden: www.tgnomen.nl Stormkamers zijn gratis te bezoeken, de reactie van publiek en betrokkenen vormt de input voor ‘Staat van geluk’, de derde theatervoorstelling van Tg Nomen.

BREDA VAN WELEER Belgische oud-premier Gaston Eyskens over z ijn tijd in Prinsenbeek tijdens Eerste Wereldoorlog

‘Neef beweerde in Lourdes te zijn genezen van lamheid’ “We trokken in bij een verre neef, die beweerde in Lourdes te zijn genezen van lamheid.” Oud- premier Gastons Eyskens van België vertelt over zijn jeugd in deze streek. DOOR RINIE MAAS Het is bijna honderd jaar geleden en toch dient zich weer een vergeten verhaal aan. Ad van Melis zoekt tussen zijn Klepels. En daar komen de gegevens tevoorschijn. Gaston Eyskens getuigt dat hij veel dank is verschuldigd aan Breda en Prinsenbeek. We moeten terug naar het begin van de vorige eeuw. Van 1914 tot 1918 woedde de Eerste Wereldoorlog in alle hevigheid. België werd daarvan slachtoffer en Nederland kon zijn neutraliteit behouden. Op enig moment had de stad Breda bijna meer vluchtelingen dan inwoners. Velen zochten hier een veilig onderkomen Lier En zo kwam de familie Eyskens terecht in Prinsenbeek. We hebben het dan over de familie waaruit de zeer bekende Belgische politici Eyskens stammen en met name over Gaston François Marie burggraaf Eyskens. Hij was de eerste minister van België in de periode tussen 1949 en 1972. Het bij drukkerij Lannoo in 1993 verschenen boek genaamd ‘Gaston Eyskens, de Memoires’ beschrijft hij in hoofdstuk 1 (‘Kinderjaren en studententijd’) zijn jaren die hij op de Beek heeft doorgebracht gedurende de

Eerste Wereldoorlog. Dit was in het huis waar vanaf 1944 Ad Struyck-Mol haar jeugd heeft beleeft. Waarna er cafetaria Kavelaars gevestigd werd. Op 1 april 1905 werd Gaston Eyskens te Lier geboren in een gezin waarvan de familiestam vermoedelijk wortelt in de Antwerpse Kempen, het Nederlandse Noord-Brabant. Dat er Nederlands bloed door zijn aderen vloeit - wat hem niet heeft belet een goede Belg te worden - blijkt ook uit het feit dat mijn grootvader van moederszijde afkomstig was uit de Nederlandse gemeente Etten. Grootvader en grootmoeder werden meer dan 90 jaar oud. Soldaten Gaston was nauwelijks negen jaar oud toen in augustus 1914 de Eerste Wereldoorlog uitbrak. Toch staat de gebeurtenis voor altijd in zijn geheugen gegrift. “Ik zie nog de regimenten van de infanterie, de Gidsen, de Jagers te paard en te voet door de straten trekken. De soldaten gingen de vijand onverschrokken tegemoet en gaven de indruk hem reeds na enkele dagen uit het land te zullen verdrijven. Om de troepen, die al enkele lange marsen achter de rug hadden, hing de geur van lederen riemen

en mensenzweet.” Indrukwekkend waren de grote, blaffende honden die de karren met de mitrailleurs voorttrokken. Gaston sleurde emmers en grote kommen gevuld met water over de straat om de arme dieren, die zwaar hijgend hun lange tongen uitstaken, te drinken te geven. Gedreven vervolgt hij: “Vader, die zeer vaderlandslievend was, nam onmiddellijk na de Duitse inval als vrijwilliger dienst. Hij werd als onderofficier ingelijfd bij de Derde Jagers te voet, het regiment waarin hij ook zijn legerdienst had gedaan. Zijn eenheid nam deel aan de krijgsverrichtingen tot ze werd teruggedreven tot Antwerpen. Omdat zij daar met omsingeling werden bedreigd, trokken vader en zijn makkers op bevel van hun officieren naar Nederland, dat neutraal was gebleven. Daar werden de Belgische soldaten in kampen geïnterneerd. Vader verbleef aanvankelijk in een kamp in Harderwijk, een klein stadje aan de Zuiderzee in de provincie Gelderland.” Neef In 1916 wordt zijn vader overgeplaatst naar een kamp in Breda, waar hij onder toezicht van Nederlandse officieren tot aan het eind van de oorlog administratief werk verricht. “Vader vroeg om overgeplaatst te PAGINA 12

In het tweede pand rechts woonde Gaston Eijskens.

worden naar Breda, omdat mijn moeder en ik in de naburige gemeente Prinsenbeek een veilig onderkomen hadden gevonden. Nadat vader zich bij het leger had gevoegd, waren wij immers ten gevolge van het oprukken van de Duitse troepen en de gruweldaden die dat meebracht, naar Antwerpen gevlucht.” Als ook die stad lijkt te bezwijken onder de zware bombardementen, trekken moeder en zoon over de Nederlandse grens, richting Prinsenbeek. “Daar konden we intrekken bij een verre neef van moeder, die beweerde dat hij van lamheid was genezen na een bedevaart naar Lourdes. Voor het overige vond ik hem een zeer verstandig en knap man”. Over zijn grootvader: “Hij was een

FOTO ASRCHIEF RINIE MAAS

kleine ondernemer in het hout- en bouwbedrijf.” Gaston herinnert zich dat hij lang en boeiend kon vertellen over zijn oudere broer, die zeer dapper had gevochten in het Hollandse leger van generaal David Hendrik Chassé. Dit leger had na de Belgische opstand in 1830 de ‘Belze muiters’ en de Franse troepen gedurende vele maanden bestookt vanuit de toenmalige citadel van Antwerpen. “Voor zijn heldhaftig gedrag had grootvaders broer verscheidene militaire eretekens gekregen die in de familie als relikwieën bewaard werden.” Aldus Gaston Eyskens. Bron: Mario Boot en Ton van de Goorbergh


NIEUWBOUW 16 BEDRIJFSEN OPSLAGUNITS TE BAARSCHOT BREDA

Sta rt Maa bouw: rt 2 014

‡ 16 nieuwbouw geïsoleerde bedrijfs- en opslagunits; ‡ Op goede locatie op bedrijventerrein Hoogeind II te Breda ‡ Oppervlaktes van 40 - 240 m2 ‡ Vrije hoogte ca. 6m ‡ Voorzien van overheaddeur, aparte loopdeur, meterkast en voorbereiding toilet ‡ Monoliet afgewerkte betonvloer ‡ Onderhoudsvrije materialen zoals kunstof kozijnen, betonpanelen en staalconstructie ‡ Optie: verdiepingsvloer, scherp geprijsd ‡ Inclusief ruim verhard buitenterrein voor de units ‡ Ook interessant als beleggingsobject Bel of mail voor een uitgebreide informatiebrochure of een vrijblijvend gesprek.

Uw auto/bus te koop? Bel: 06-10401169 Correcte RDW afhandeling

AUTOMONTAGEBEDRIJF

JOKO

‡6ORRSORRSVFKDGHDXWRÂśV PRWRUVWHNRRSJHYUDDJG ‡$OOHJHEUXLNWHRQGHUGHOHQ RQOLQH ‡9ULMZDULQJELMRSKDOHQ ‡5HSDUDWLHHQRQGHUKRXG Lid ARN-Stiba-RDW 0DDOEHUJHQVWUD:HUQKRXW 7HO LQIR#MRNR]XQGHUWQO ZZZMRNR]XQGHUWQO

Quality Car Brabant, Etten-Leur

POELIERSHUIS

kwaliteit is onze service! Kip, wild en gevogelte o.a. hele kippen, bouten, tv-sticks, enz. -OERWIJKs"REDAs 

Let op!!! ₏150 tot ₏10000 ‡3RRUWHQ RRNDXWRPDWLVFK

‡,QGXVWULsOHKHNZHUNHQ ‡*DDVKHNZHUNHQ ‡6LHUKHNZHUNHQ ‡%DONRQKHNNHQ

voor uw loop-, sloop- of schadeauto, compleet met katalysator. Tevens alle auto onderdelen te koop aangeboden. Tevens reparaties aan alle merken auto’s. Tegen zeer voordelige prijs!

Tel. 076 541 83 53 / www.prescherautos.nl APK keuring vanaf ₏ 21,50 Tevens een 20-tal auto’s te koop aangeboden Openingstijden 8.30 tot 17.30 uur Weidehek 90 Breda

AUTO-BUS VERHUUR klein en groot

Rucphensebaan 58, 4714 RE Sprundel Tel. 0165 - 383817, Fax. 0165 - 388656 www.verstijlenhekwerken.nl

ALLES KM VRIJ ! www.QualityCarRent.nl 076-5022267 - Etten-Leur

Schrik niet! Showroomkortingen tot wel 70%!

Opleidingen starte n in de week van 24 - 28 februari

Complete badkamers Badkamermeubelen

Receptioniste / Telefoniste (6 mnd), Administratief Medewerker (9 mnd), Financieel Administratief Medewerker (12 mnd), Commercieel Administratief Medewerker (12 mnd), Secretaresse (12 mnd), Medewerker Projectadministratie (12 mnd), Diverse CommerciĂŤle opleidingen (12 mnd), BKB / BKC / PDB

SCHRIJF JE NU IN! 0800-4464464 (gratis) www.fabiusopleidingen.nl Geen speciďŹ eke vooropleiding nodig Fabius is een CRKBO erkende opleider 1 ochtend of 1 avond p/w les in meer dan 50 locaties Meer dan 90% van onze cursisten beveelt onze opleidingen aan o.a. Breda, Oosterhout, Roosendaal, Bergen op Zoom, Middelburg, Goes

Sanitair Accessoires

KORTING TOT WEL

70%

Showroomopruiming Wij maken plaats voor de nieuwste modellen. Kom snel langs en profiteer van hoge kortingen! www.sanidrome.nl/vandenbuijs Wernhoutseweg 72, Wernhout (Zundert) (076) 597 22 29


SV Advendo

In startblokken voor traditionele carnavalsdienst

Grote Kerk straks toneel Oeledienst BREDA - Een heuse carnavalsdienst in de Grote of Onze-Lieve-Vrouwekerk van Breda. Wie dit bijzondere moment wil meemaken, doet er goed aan alvast de datum zondag 16 februari in de agenda te noteren. Feestneuzen gereed? Op naar het Kerkplein. DOOR ADDO SPRANGERS De jaarlijkse carnavalsdienst (de Oeledienst) wordt gehouden door de Stichting Bredase Carnaval Viering (BCV). Voor het derde jaar op rij vindt de dienst plaats in de Grote Kerk van Breda. Met de Prins van ut Kielegat, carnavalskapellen en orkest wordt in een unieke

ambiance alvast vooruitgeblikt op een mooi carnaval. De om 12.00 uur beginnende dienst, met een carnavalesk tintje, is voor iedereen die de Grote Kerk en Ut Kielegat een warm hart toedragen, vrij toegankelijk. Voor wie denkt dat carnaval zomaar vier dagen feest is, moet nog maar eens de geschiedenisboeken induiken.

Het carnavalsfeest gaat van oudsher vooraf aan de veertig dagen vasten voor Pasen en is dus een katholiek feest. Carnaval blijft met de Oelekerkdienst traditioneel verbonden aan de katholieke oorsprong. Nadat alle Kielegatters met een zegen mee de geliefde Grote Kerk uit zullen gaan, is men in Ut Kielegat klaar voor een mooi carnavalsfeest.

Belgisch bekerduel stilgelegd na opstootje

Onderzoek naar hooligans NAC

Programma jeugd Zaterdag 15 februari Advendo B1-SAB B1 aw.14.00 Bavel C1-Advendo C1 aw.9.45 Advendo D1-Wernhout D1 aw.10.00 Zundert D2-Advendo D2G aw.10.15 Advendo E1-Dongen E2 aw.9.15 Advendo E2-Baronie E4 aw.9.15 Groen Wit E4-Advendo E3 aw.10.00 Boeimeer E9-Advendo E4 aw.9.00 WDS’19 F1-Advendo F1 aw.7.30 Advendo F2-Boeimeer F3 aw.9.15

Voetbalschool 5-jarigenTraining aw.9.30 Programma senioren Zaterdag 15 februari Internos ZA2-Advendo ZA2 aw.13.15 Zondag 16 februari VVR 1-Advendo 1 av.14.30 Advendo 2-Unitas 2 av.11.00 Rijen 5-Advendo 5 aw.9.45 Bavel 5-Advendo 6 aw.8.45 Advendo 7-Gilze 5 aw.10.00 Advendo 3 en 4 vrij

POLITIEBERICHTEN Hennepkwekerij ontdekt in loods BREDA - Na een melding vond de politie donderdagavond rond 20.50 uur een in werking zijnde hennepkwekerij aan de Rudonk. Agenten gingen poolshoogte nemen in een loods en troffen daar 209 hennepplanten aan. De planten werden in beslag genomen en zijn vernietigd. Er werden geen aanhoudingen verricht. Taakstraf voor man met stroomstootwapen

BREDA - In België is de zogeheten Voetbalcel van Binnenlandse Zaken een onderzoek gestart naar de hooligans BREDA - Agenten hielden vrijdagmiddag een man aan omdat hij een stroomstootwapen die vorige week woensdag de bekerwedstrijd tussen KV Oostende en KSC Lokerenin Oostende vergalden. had. De politie kreeg rond 15.15 uur een melding dat er een conflict was in een woning DOOR ADDO SPRANGERS Onder hen ook zo’n veertig Nederlandse ‘supporters’ die speciaal met een feestbus waren afgezakt om te vechten. Dat melden Het Laatste Nieuws en Het Nieuwsblad. Nadat scheidsrechter Verbist in de elfde minuut van de eerste verlenging een goal van Oostende-speler Frédéric Brillant afkeurde voor een vermeende duwfout op Lokeren-doelman Copa, brak even de hel los. De scheidsrechter zag zich genoodzaakt de wedstrijd stil te leggen omdat supporters van Oostende met bier bleven gooien. Fans van Lokeren wilden zich vervolgens revancheren op het thuispubliek en probeerden door een hek te breken. Pas na tussenkomst van de ordediensten kon de wedstrijd hervat worden. Op sociale media wijzen supporters van beide clubs met be-

schuldigende vinger naar de achterban van NAC. De Voetbalcel bevestigt dat onder de NAC-supporters relschoppers zaten die in Nederland een stadionverbod hebben. Samenwerking NAC meldt op haar website de gang van zaken bij de zuiderburen te betreuren en distantieert zich van het gedrag van wat zij noemt ‘deze kleine groep NAC-aanhangers’. NAC verwacht dat de escalatie in Oostende verdere gevolgen heeft voor de mogelijkheden om wedstrijden in de oefencampagne af te werken in Belgie. Vorig jaar juni werden al enkele oefenwedstrijden op last van de Belgische autoriteiten verboden uit angst voor ongeregeldheden, waaronder wedstrijden van NAC. Hierdoor maakte de ploeg geen ideale voorbereiding van het seizoen mee. NAC werkt

samen met de voetbalclub Lokeren en de plaatselijke autoriteiten in Oostende om de hoofddaders te achterhalen ‘en zo snel mogelijk passend te straffen’. Het merendeel van deze groep is inmiddels op videobeelden herkend.

in de wijk Haagse Beemden. Agenten gingen poolshoogte nemen. Een vrouw en haar ex-partner hadden ruzie. De vrouw verklaarde dat de man een stroomstootwapen in zijn auto had. De agenten controleerden het voertuig en vonden het wapen. De 32-jarige man uit Zegge werd aangehouden. Na verhoor kreeg de man van justitie een taakstraf van 30 uur opgelegd.

Vrijblijvend oriëntatiegesprek

Bekeuringen voor snorders BREDA - Twee taxichauffeurs kregen zaterdageen bekeuring omdat zij geen chauffeursvergunning konden laten zien. De boetes bedroegen 180 euro. De politie controleert, mede op verzoek van de branche, met regelmaat op snorders, chauffeurs die mensen voor weinig geld wegbrengen in voertuigen die in vaak slechte staat zijn en waarvan de bestuurder ook geen chauffeursvergunning heeft en er geen sprake is van een goedgekeurde taxi.

Scheidingsbegeleiding Mediation Kinderworkshops Relatie-inzicht Coaching

50+ League seizoen BREDA - Uitslag 6 februari. Deze speeldag was 1 heer met 600 en slechts 2 heren met een serie van 500. Peter van Rijthoven 192-203-217=612, Leen Noordegraaf 193-160-194=547, Marcel Kamsteeg 159-225-143=527. Bij de dames was de hoogste serie voor Corrie van Rijthoven 134173-170=477. Het eerste getal is het gemiddelde scratch en het tweede plus handicap, plus handicap telt voor de stand op de ranglijst. De eerste vijf van het klassement bij de heren en dames klasse A en B zijn: Klasse A heren: 1. Ceers van Mook 159,39-186,39, 2. Marcel Kamsteeg 158,52-185,52, 3. Leen Noordegraaf 185,11-85,11, 4. Ad Helmons 162,87-184,87, 5. Cees de Vet 167,10-181,10. A dames: 1. Corrie van Rijthoven 155,44-184,44, 2. Netty van Nispen

149.98-182,98, Lotje de Wijs 140,63-179,63, 4. Marjan Peters 144,57-178,57, 5. Ria Hagenaars 131,43-178,43. Klasse B heren: 1. Ruud Kessenich 162,33-191,33, 2. 152,27-182,27, 2. Humphreyu Wessels 117,47-182,47, 3. Jan Biemans 152,43-182,43, 4. Will Esselink 147,13-179,13, 5. Ruud Vorst 127,48-178,48. Klasse B dames: 1. Toos Hekers 104,23-193,23, 2. Els Doemar 106,74-185,74, 3. Wilma de Vries 117,92-177,92, 4. Ria v.d. Enden 120,84-177,84, 5. Dymphi Aarts 110,21-176,21. Op dit moment is er geen plaats meer voor 50 plussers. Maar als u interesse heeft om te bowlen geeft u zich gerust op, dan plaatsen wij u op de wachtlijst en zodra er plaats is informeren wij u daarover. Meer informatie: Bowling & Party Centrum ,Nassausingel 28, of kom op donderdagmorgen een kijkje nemen van 9.30-12.00 uur, of bowlingverenigingvijftigplus.nl

Bruynseels-Vochten onbetwiste specialist verandabouw

Agenten arresteren fietsendief BREDA - Een 36-jarige man uit Breda werd zondag aangehouden op verdenking van diefstal van een fiets. Surveillerende agenten zagen de man rond 02.20 uur op de Moeskroenstraat fietsen. Op zijn schouder droeg hij een andere fiets. Toen de agenten vroegen van wie die fiets was, kon de man geen duidelijke verklaring geven. De fiets was afgesloten en de verdachte had geen fietssleutel. Hij werd aangehouden en meegenomen naar een politiebureau voor verder onderzoek. De fiets werd in beslag genomen. Man opgepakt voor uitschelden agenten BREDA - De politie hield zaterdagavond op de Schorsmolenstraat een 22-jarige man uit Breda aan voor belediging. De man fietste rond 19.15 uur langs agenten die aan het werk waren. De man schold de agenten in het bijzijn van omstanders uit. De agenten hielden hem aan en namen hem mee naar het politiebureau. Na verhoor kreeg de man een schikkingsvoorstel van 360 euro en mocht weer naar huis. Arrestatie na valse meldingen 112 BREDA - De politie hield zondag een 19-jarige man uit Breda aan omdat hij veelvuldig zonder reden 112 had gebeld. De man belde in twee uur tijd elf keer naar het alarmnummer 112 met steeds valse meldingen. Ook beledigde hij in de gesprekken de medewerkster van de meldkamer. Zij deed hiervan aangifte. De politie traceerde het adres van de man en hield hem in een woning in Breda-Noord. De verdachte was onder invloed van alcohol. Hij werd ingesloten in een politiecel voor verhoor.

- ADVERTORIAL -

‘Veranda volledig instapklaar bij oplevering’ Bruynseels-Vochten NV uit het Belgische Kalmthout beschikt over de specialisten bij uitstek waar het gaat over onder meer verandabouw. Een introductie met Guido Bruynseels en Marcel Vochten. DOOR ADDO SPRANGERS Zaakvoerders Marcel en Guido van verandabouwer Bruynseels-Vochten NV staan dag in dag uit met beide voeten in de materie. Marcel regelt de verkoop en de uitvoering van de projecten, terwijl collega Guido verantwoordelijk is voor de organisatie in de ateliers. Zo vullen de twee elkaar prima aan, en dat al dertig jaar lang. Groei Bruynseels-Vochten NV ging in 1983 van start als fabrikant van kunststof ramen. Destijds behoorden veranda’s niet tot het aanbod. Door de vlotte groei van het bedrijf was er al gauw meer bedrijfsruimte nodig. Begin jaren ’90 werd die gerealiseerd met de aankoop van een fabriekshal op de Brasschaatsesteenweg, welke

grondig werd verbouwd. “Die nieuwe locatie liet ons toe om een afdeling aluminium en verandabouw op te zetten,” vertelt Marcel. “Daar waren we al langer over aan het nadenken. We wilden onze klanten immers over de hele lijn onderhoudsvriendelijke en hoogwaardige producten kunnen aanbieden. Aluminium leent zich daar perfect toe. Dit materiaal is stabiel, heeft een hoge isolatiewaarde, is gemakkelijk te onderhouden en biedt zeer veel mogelijkheden naar kleur en vormgeving.” Instapklaar Een van de belangrijkste troeven waarmee Bruynseels-Vochten zich van anderen onderscheidt is haar dertig jaar kennis en ervaring. Guido: “Onze klanten krijgen niet alleen professioneel advies, ze kunnen bij ons ook kiezen voor een totaalpakket dat perfect is afgestemd op hun budget. Dit omvat het volledige traject van ontwerp tot oplevering van de afgewerkte veranda. We staan dus ook in voor de fundering, het aanpassen van het rioleringsnet, het plaatsen van de arduin, de metselwerken en een eventuele doorbraak met de woning. Die werken gebeuren allemaal door

eigen vakmensen. Daarnaast kunnen we zorgen voor zonwerings- en verwarmingssystemen, elektro en sanitair via zorgvuldig geselecteerde onderaannemers. Voor de klant plannen en regelen wij alles van A tot Z. Bij oplevering is de veranda volledig instapkaar.” Vertrouwensrelatie Ook haar prima klantenservice is een belangrijke factor in het succes van Bruynseels-Vochten. “Wij zorgen dat we er staan voor de klant, en dat gedurende het gehele traject”, geeft Marcel aan. “Na goedkeuring van de offerte wordt het dossier door nagenoeg één en dezelfde persoon opgevolgd, dat schept een vertrouwensband. Ook als er later nog iets geregeld moet worden, kan de klant bij deze persoon terecht.

Opendeurdagen Op zaterdag 15 februari en zondag 16 februari van 10.00 uur tot 17.00 uur houdt Bruynseels-Vochten zijn opendeurdagen.

Die vertrouwensrelatie trekken we door in onze volledige aanpak.” Zorgeloos Bij verandabouwer Bruynseels-Vochten NV is elke klant even belangrijk. Of het nu gaat om een bescheiden aanbouw of een grootschalig project, de firma maakt van elke opdracht een realisatie om trots op te zijn.

Als klant hoef je je niets aan te trekken van de organisatie. Je geniet van een zorgeloos traject en bij de oplevering is je veranda volledig instapklaar. En dat allemaal perfect binnen budget! De firma is tevens specialist in de renovatie en nieuwbouw van kunststof en aluminium kozijnen. Bezoek de geheel vernieuwde showroom!

Bruyseels-Vochten NV, Serres, Ramen, Deuren in aluminium en pvc, Brasschaatsesteenweg 292, 2920 Kalmthout, tel. +0032.3 666 57 86, fax +0032.3 666 44 41, www.bruvo.be PAGINA 14


Modeltreinen staan centraal op Modelbouwshow

Een baan zo groot als een zwembad GOES - De Zeelandhallen staan op zaterdag 22 en zondag 23 februari weer in het teken van de Modelbouwshow. Dit jaar is ‘modelspoor’ het thema. De landelijke vereniging M-Track Groep Nederland viert er zijn 25-jarig jubileum.

Gerrit Geerse uit Vlissingen is één van de modelbouwers op de Modelbouwshow in de Zeelandhallen in Goes. FOTO BENNIE KRAJENBRINK

DOOR JENINE HOOGLANDER Hans Duyker uit Goes is lid van de M-Track Groep Nederland. “Onze modulebaan heeft de oppervlakte van een zwembad”, vertelt de 69-jarige modelbouwer. Duyker zegt blij te zijn met zo’n grote ruimte in het jubileumjaar van de vereniging. Modelbouw draait om het maken van schaalmodellen naar werkelijkheid of fantasie. Voor Duyker is het zijn grootste hobby. Hij is begonnen op 15-jarige leeftijd. “Onze modelbaan heeft dit jaar de vorm van een

euroteken. Aan de ene kant heb je een midden-Europese scenery waar de seinen van het spoor en de huizen in Duitse stijl zijn gebouwd. Aan de andere kant zie je Nederland met typisch Nederlandse huizen en treinen. Over het gehele spoor rijdt de internationale trein. We beginnen de dag in de jaren ‘30 met de daarbij behorende treinen en eindigen in het heden.” Tijdens de Modelbouwshow presenteren oude bekenden zich, maar ook nieuwe deelnemers. Er zijn daarom ook nog nooit eerder vertoonde modelbanen te zien. Zo

BREDA Rondleidingen Gilde de Baronie: Zaterdag 15 februari: Torenbeklimming Grote Kerk 13.00u (vanaf 12 jaar); Rondleiding Grote Kerk 14.00u; Stadswandeling 14.00u vanaf ingang Grote Kerk; Geveltjesroute 14.30u vanaf ingang Grote Kerk. Bijzonder orgelconcert: Op 15 februari zal in de kapel Maria Mater Dei de cd “Souvenir” gepresenteerd worden: de orgelcd die de klank van het unieke (en tamelijk onbekende) orgel van de kapel van het klooster aan de Mgr. Hopmanstraat moet bewaren nadat de kapel over enige tijd door de zusters verlaten wordt. Aan de landelijk bekende organist Eric Koevoets is gevraagd deze cd op te nemen en het presentatieconcert te verzorgen. Zaterdag 15 februari, 15.00 uur, concert en cdpresentatie. Mgr. Hopmanstraat 2, kapel Maria Mater Dei, m.tonino@hccnet.nl, 078-6148928. Exotische markt voor Unicef: Dit jaar heeft een groep leerlingen van het Markenhage College ervoor gekozen hun maatschappelijke stage voor Unicef uit te voeren. Zij organiseren op zaterdag 15 februari een Exotische markt in Electron Breda, Belcrumweg 19 van 12.30-17.30 uur. De opbrengsten komen direct ten goede aan kinderen wereld wijd die onze hulp zo nodig hebben. Meneer Klein, Kater Co & Vrouwtje Vogel: Een voorstelling zonder woorden, voor kinderen van 3,5 tot 7 jaar. Poppentheater Muzipo, Grazendonkstraat 20 (zijstraat Baronielaan), Breda, 076-5224875, info@muzipo.nl Woensdag 19 februari, Aanvang: 14:00 uur. Reserveren via www. muzipo.nl Bingo: Op maandag 17 februari organiseert Activiteiten ver. Breda West een geldbingo in Het Witte Schaap in Tuinzigt, 11 rondes en een incl. super ronde. Aanvang 20.00-22.30 uur. Ruilbeurs: Zaterdag 15 februari houdt De Verzamelaar een Algemene Middagruilbeurs in Gemeenschapshuis De Blaker, Graaf Hendrik III plein 128, 4819 CL Breda. De te ruilen objecten zijn o.a.: postzegels, speldjes, winkelwagenmunten militairia, ansichtkaarten, molens, reclameauto’s, munten enz. Toegang voor leden gratis. Aanvang 13.00-16.00 uur. Geldbingo: Op donderdag 13 februari

houdt De Vlieren een geldbingo in o.c. De Vlieren, Mgr Nolensplein 1 te Breda. Aanvang 20.00 uur. We spelen 10 ronden en een superronde. Vogelbeurs: Iedere 3e zondag van de maand is er een vogelbeurs van Vogelvereniging Sivo in café-restaurant Heuvelzicht, Heuvelstraat 144. Zo ook zondag 16 februari van 09.00-12.00 uur kan men en uw kinderen komen kennismaken met de boeiende hobby van het houden van prachtige vogels. Er zijn specialisten/liefhebbers aanwezig die men alles kunt vragen over de boeiende hobby. Er zijn natuurlijk ook kleurrijke exemplaren te zien en te koop. Plaatjesbingo: Op zaterdag 15 februari houdt de Jeugd Centrale Biesdonk een plaatjesbingo voor kinderen vanaf 4 jaar. Omdat het plaatjes zijn i.p.v. cijfers kunnen ook de hele kleintjes (met een beetje hulp van papa of mama) meedoen. We draaien 8 rondes. Elke ronde heeft 3x kans op een leuke prijs. Plaats waar je moet zijn: gemeenschapshuis “de Biesdonk” aan het Belgiëplein 8. Aanvang 13.45-16.00 uur. Wiego Snerttocht: Wandelsportvereniging Wiego organiseert aterdag 15 februari een snert-wandeltocht. Startplaats is RK. Basisschool De Griffioen, Schoolstraat 45 te Prinsenbeek. Na afloop is er voor iedereen een beker erwtensoep (snert) of tomatensoep. Iedereen kan aan deze tocht meedoen, ook Nordic-Walking sporters. Afstanden: 5, 10, 15, 20 en 25 km. Deelnemers kunnen starten tussen 9.00 en 13.00 uur. Info: dhr. Hans van der Bruggen, Amerongenstraat 130, Breda, 0765657357 (b.g.g. 06-3608069). Grote Biesdonkse Bingo: Op zaterdag 15 februari houdt bal des voorpret een super Biesdonkse bingo. Deze avond kunt u mooie prijzen winnen. We spelen 10 rondes en nog 2 super rondes. Deze activiteit zal plaats vinden in gemeenschapshuis de Biesdonk aan het Belgieplein 8 in Breda. Aanvang 20.00 uur. Tevens zijn er deze avond kaarten te koop voor het lekkerste voorproefje op je carnaval. Op 28 februari zullen weer vele carnavals artiesten de 5 dagen carnaval aftrappen in gemeenschapshuis de Biesdonk. Kaarten voor dit super carnaval feest zijn te bestellen via www.baldesvoorpret.nl Optreden Sempre Belle: Zondag 16 februari treedt tussen 15.00 en 17.00 uur

ook de stoomtreinen van de uit Vlissingen afkomstige Gerrit Geerse. Hij bouwt zijn banen op Spoor 1 zo authentiek mogelijk met een Duitse, industriële scenery van rond de jaren ‘50. Verder zal Geerse, die vaak in Duitsland deelneemt aan soortgelijke evenementen, tijdens de show drie nieuwe, vrij moderne stoomlocomotieven presenteren. “Alles behalve het spoor en de treinen is met de hand gemaakt. Zo heb ik voor deze editie een stationnetje gebouwd uit de jaren ‘30. Mijn thema is ‘het onderhoud van de stoomlocomotief’.” Wielerpeloton Er is meer dan treinen in de Zeelandhallen. Er is voor ieder wat wils. Er zijn minitreinen, miniboten, vliegtuigjes, poppenhuizen, er worden lijm-en precisiegereedschappen verkocht en ga zo maar door. Dit jaar is er ook een aantal zendschepen te zien. Daarop werd vroeger radio gemaakt. Ook staat er straks een compleet wielerpeloton, bestaande uit een reclamekaravaan, politie-escorte, 200 wielrenners, zes ploegleiderwagens en zestien volgauto’s. Traditiegetrouw is één hal van en voor Legoclub De Bouwsteen. Een vertegenwoordiging van de ruim 800 leden laat in Goes zijn mooiste, soms levensgrote bouwwerken zien en stelt jonge (en oude) bezoekers in staat met de steentje zelf iets moois te maken. Voor meer informatie www.zeelandhallen.nl.

EXCLUSIEVE BODE DAGEN zater BIJ SKIDÔME &mazonddaagg 1165 art 20 14

Skidôme Rucphen & Skidôme Terneuzen

50% KORTING ACTIE Proefles skiën of snowboarden 2 uur vrij skiën of snowboarden 1 uur tuben en sleeën

van € 29,50

2 heats ijskarten (Rucphen) GlowGolf (Rucphen)

van € 34,50

TUBEN

v.a. € 27,50 van € 9,50

v.a. € 6,50

GLOWGOLF

voor € 14,75 voor € 13,75 voor € 4,75 voor € 17,25 voor € 3,25

IJSKARTEN

KORTE BERICHTEN het gemengd kamerkoor Sempre Belle op in Grand Café de Koffiemolen, Pels Rijckenpark 1 in Breda. De muzikanten treden belangeloos op, de toegang is gratis. ‘Kruispunt’: Soefi Centrum Breda heeft op 16 februari om 11.00u een Informele Dienst in de Waalse Kerk, Catharinastraat 83 bis te Breda. De toegang is gratis. Bezield Leven 3: Op maandag 17 februari, 20.00 uur, houdt Matthias Smalbrugge de derde voordracht over Bezield Leven in de Markuskerk, Hooghout 98, Breda. Concert s’OTTO Voces: Op zondag 16 februari om 16.00 uur verzorgt vocaal ensemble s’OTTOvoces een poëtisch concert in de Waalse Kerk Breda. Deze juweeltjes van a capella-muziek uit de voorbije honderd jaar worden in de klank haast zichtbaar. S’OTTOvoces is een vocaal ensemble van acht geschoolde zangers uit Breda en omgeving. Naast het brengen van eigen concerten stelt het ensemble zich ten doel een bijdrage te leveren aan culturele evenementen in de regio. s’OTTOvoces viert dit jaar haar eerste lustrum. www.sottovoces.nl of www.waalsekerkbreda.nl Tientjes inloopmiddag en huiskameravond: Tientjes Breda nodigt buurtgenoten en andere belangstellenden uit voor de inloopmiddag en huiskameravond die deze week worden gehouden in het Rondeel, Kloosterlaan 14. Onder het genot van koffie of thee kunnen de gasten komen kletsen, een spelletje spelen of creatief bezig zijn. De inloopmiddag is donderdag 13 februari, 13.00-16.00 uur en de huiskameravond vrijdag 14 februari, 19.30-21.30 uur. TETERINGEN Live-muziek bij Single Soos: Zaterdag 15 februari dansen voor alleenstaanden met live-muziek in de Dorpsherberg, W.Alexanderplein 4, Teteringen, aanvang 21.00 uur. www.singlesoosbreda.nl ULVENHOUT Spaanstalige Las Lanzas lezing: Een onopgeloste zaak, door Jeroen Geurts en Mariel Peñaloza Moreno. Lezing vindt plaats op vrijdag 14 februari in De Pekhoeve, Dorpstraat 94, Ulvenhout, van 20.0022.00 uur. Entree: Las Lanzas leden gratis. Taal: Spaans. Voor meer info zie www. laslanzas.nl PAGINA 16

Bestel je tickets online via: internetbode.nl Voorwaarden en meer informatie: www.internetbode.nl

Old Dutch

Nederlands Record voor Annie de Vos BREDA - Op het Nederlands kampioenschap voor masters lukte het Annie de Vos net niet. Met de sportpenning van de stad Breda in de pocket en een applaus bij de sportverkiezing van Breda in het achterhoofd, zwom Annie de Vos in Papendrecht een Nederlands record op de 200 meter rugslag in de klasse 80+. Als altijd inspirerend nam ze ook twee debutanten mee naar deze wedstrijd. Marc van Nassau en Thejo van Vlaanderen duelleerden op de 50 meter vlinderslag. Marc won deze tweestrijd met een miniem verschil, 41.23 tegen 41.65 seconden. Thejo zwom ook een prima 400 meter vrije slag en verbeterde zijn inschrijftijd met 25 seconden. Karin

van den Heuvel was ook goed op dreef. Haar 5.46.65 betekende een persoonlijk record met 11 seconden. Nico Baay kende emotionele weken. Hij wist dit positief om te zetten in een persoonlijke besttijd van 3.40.29 op de 200 meter schoolslag. Mies Kuipers wist zichzelf op deze afstand ook te verbeteren. Haar eindtijd betekende een fractie boven de WK-limiet. Ingrid ten Horn komt steeds relaxter aan de start. Op de schoolslagsprint zwom zij 23.95 en op de 50 meter vrije slag een nieuw record met 43.77 door een prachtig keerpunt. Old Dutch voorzitter Ad Tersteeg was op de 400 meter vrije slag vooral in gevecht met zijn brilletje en zichzelf. Later wist hij zich te revancheren op de 50 meter vrije slag met 58.61.

UVV’40 Programma jeugd Zaterdag 15 februari UVV’40 A1-SCO/TOFS A2 aw.13.30 UVV’40 A2-Virtus A2 aw.14 UVV’40 A3-JEKA A5 aw.14 Zundert B1-UVV’40 B1 aw.12.15 Good Luck B1-UVV’40 B2 aw.9.15 Dongen C3-UVV’40 C1 aw.13.45 Internos C5-UVV’40 C2 aw.10.15 UVV’40 D1-Olympia’60 D1 aw.11.30 The Gunners D2-UVV’40 D2 aw.7.45 UVV’40 E1-DIA E1 aw.9 WDS’19 E2-UVV’40 E2 aw.8.45 Moerse Boys E3-UVV’40 E3 aw.8 UVV’40 E4-Beek Vooruit E6 aw.11.30 Boeimeer E4-UVV’40 E5 aw.7.45 UVV’40 E6-Dongen E5 aw.9 SAB E2-UVV’40 E7 aw.9.30

UVV’40 E8-Bavel E8 aw.9 TVC Breda F1-UVV’40 F1 aw.8 UVV’40 F2-Beek Vooruit F3 aw.9 Dongen F4-UVV’40 F3 aw.9.30 Moerse Boys F2-UVV’40 F4 aw.9.45 UVV’40 F5-SCO/TOFS F3 aw.9 UVV’40 F6-Groen Wit F7 aw.9 Groen Wit F8-UVV’40 F7 aw.13 Programma senioren Zondag 16 februari Riel 1-UVV’40 1 aw.12.30 Dongen 5-UVV’40 2 aw.11 UVV’40 3-Oosterhout 3 aw.10.30 UVV’40 4-Dongen 6 aw.9.30 UVV’40 5 vrij DVVC 3-UVV’40 6 aw.11 Neerlandia’31 4-UVV’40 7 aw.8.45


LeDiva NailCentre

Nagelsalon, Opleidingscentre & Groothandel in kunstnagelproducten www.lediva.nl www.ledivashop.nl

Ç Ç Ç Í˜Ĺ?Ä‚ĆŒÄ‚Ĺ?ÄžÄ?Ĺ˝Ç†ÄžĹśĆšÄžĹšĆľĆľĆŒÍ˜Eh

Geef om kinderen.

ÄžĆŒĹ?ĞŜŽƉŽŽž ĆŒÄžÄšÄ‚

Levering van oude en nieuwe gebakken klinkers, kasseien en blauwe hardsteen tegels.

ϏϭϲϰʹϲϴϳώϯϹ

an sd

we

ek je z

et

er d

at

go het

ed

www.jvisser.nl 076 - 526 44 87

is.

Verhuur:

com Biertaps os. Bars ntr e u v r rui Stoelen eD w.d ij D w Tafels b w p e a i t .Z Sta-tafels n een e r k u Enz. Enz. hen Hu c s ege i t a rel Winkelcentrum Epelenberg 5210026 uw Heksenwiel 5425000 oor v k Oo thuisbezorgen op afspraak nt ive

ro

Oude Bredaseweg 4 Etten-Leur www.cafedeklomp.nl PRESENTEERT

Zaterdag 15 februari

21.30 uur

CafĂŠ OPEN: 16.00 uur

Dr. Daniel’s

Ergens eind 2001 werd er op een jamsessie besloten een nieuwe band te beginnen

Zondag 16 februari

16.30 uur

CAFÉ OPEN: 16.00 UUR

Sugar Mama

Speelt sinds ‘86 hun eigen stijl boogie en blues

ELEKTRONISCH ROKEN www.grotekadoshop.nl 076-7501522

BOEKHOUDER voor administraties en aangiftebiljetten.

SLAGBOOM Marijke Meustr. 100, Breda 076-5214282

Uitgesproken Zevenbergen!

Beleef Bosselaar Zuid! A1

B4

Meubelstoffering Brugel Woondesign WINKEL: Ginnekenweg 72 Breda Tel. 076-2852221 www.joopbrugelwoondesign.nl

Binnen en buiten spelen in een landelijke omgeving met boerderijdieren. Ook voor kinder- en familiefeestjes.

Openingstijden: wo-vr-za-zo van 10.00 tot 19.00 u

nd e t h c o r e t u Pe ag- en vrijdagochtend

0165 342478

redeenkind.nl r Giro )-11+++

Woensd

Scherpenbergsebaan 55 Rucphen www.denscherpenberg.nl

NIEUW

15 FEBRUARI INFODAG WAT MAG U VERWACHTEN IN 2014?

Op zaterdag 15 februari a.s. krijgt u antwoord op deze vraag tijdens de eerste informatiedag van Bosselaar Zuid in 2014! U bent tussen 11.00 en 13.00u welkom om geheel vrijblijvend een kijkje te komen nemen en kennis te maken met de mogelijkheden van Bosselaar Zuid. De informatiedag vindt plaats in het infocentrum, bereikbaar via de Zuidrand/Huizersdijk en de nieuwe brug over de Roode Vaart.

BOUW BREDE SCHOOL EEN FEIT! Inkom â‚Ź4,50

Ruime gratis SDUNHHUPRJHOLMNKHLG $GUHV+RRJHLQGE te Meer

organiseert

Dansen!!! ‘aan de Mosten’ Voor volwassenen, echtparen, singles, vrienden, vriendinnen Vanaf zondagmiddag 16 februari elke maand

De eerste koopwoningen zijn opgeleverd en de sleutels zijn overgedragen. Bovendien gaat binnenkort de bouw van de Brede School “De Neerhofâ€? van start. Dit vormt opnieuw een waardevolle toevoeging voor de woonomgeving. Op dit moment zijn onder andere de woningtypen A1 en B4 in aanbouw. Hier zijn nog enkele woningen van beschikbaar. Wilt u ook in Bosselaar Zuid wonen? Informeer bij ĂŠĂŠn van de makelaars of tijdens de infodag naar de mogelijkheden.

www.bosselaarzuid.nl Informatie: www.bonmakelaardij. nl info@bonmakelaardij.nl T: 0168 - 33 58 55

HHQĂ€MQHGDQVPDWLQHHYDQWRWX Vanaf zaterdagavond 1 maart elke maand

HHQKHHUOLMNHVIHHUGDQVDYRQGYDQWRWX Gepresenteerd door meervoudig Benelux- en nationaal kampioene Pauline Ladiges

www.qmakelaars.nl nieuwbouw@qmakelaars.nl T: 0165 - 70 05 30

Ontwikkeling:

“Kom, dans en eet en geniet!!!!!!! www.bistroaandemosten.be www.danceworldonmusic.com info@bistroaandemosten.be

www.berlaere.nl

www.vanagtmaal.nl

www.brabantsewaard.nl


SPORT

NAC heeft lucht na 2-0 overwinning op Roda JC

Weekenddiensten

Invallers maken het verschil

Alleen voor spoed bel voor levensbedreigende situaties 112.

BREDA - Fraai was het allemaal niet, verre van zelfs, maar de drie belangrijke punten die NAC zaterdagavond in eigen huis pakte ten koste van Roda JC maakten veel goed. Heel veel goed. Trainer Nebojsa Gudelj kreeg de laatste tijd nog wel eens kritiek op zijn wisselbeleid, maar de wissels die de trainer zaterdag doorvoerde pakten in elk geval meer dan voortreffelijk uit. kans op de gelijkmaker, maar verprutste die. Vlak voor tijd bepaalde Stipe Perica de eindstand op 2-0. Danny Verbeek stuurde de supersub van NAC de diepte in. Kurto leek de bal buiten de 16 meter eenvoudig over de zijlijn te gaan trappen, maar werd verrast door de sliding van Perica, die hem op deze manier - al dan niet met de hand de bal ontfutselde en vervolgens knap het lege doel vond. Het was al de vijfde goal dit seizoen van Perica als invaller.

Supersub Stipe Perica beslist met de 2-0 de wedstrijd. FOTO WWW.HETFOTOBEDRIJF.NL

DOOR PETER HOUTEPEN Treffers van de in de winterstop van Vitesse overgekomen Adnane Tighadouini en supersub Stipe Perica bepaalden zaterdag namelijk de eindstand op 2-0 in Bredaas voordeel. Zowel Tighadouini als Perica vielen in de loop van de tweede helft in. Schijven De twee doelpunten, met name de eerste, kwamen eigenlijk uit de lucht vallen in een duel waarin NAC vooral strijd met zichzelf leverde. Want een combinatie over drie schijven is dit seizoen al een hele opdracht, hoewel dat bij de 1-0 net voldoende bleek. Een vrije trap van Jordy

Buijs in de 73e minuut belandde via Rydell Poepon bij Tighadouini die vanaf de rand van de 16 meter met een harde knal in de korte hoek doelman Filip Kurto van Roda het nakijken gaf. Supersub Opwinding alom in het Rat Verlegh Stadion, na een eerste helft die net zo goed schriftelijk afgedaan had kunnen worden en een tweede helft waarin Roda tot dan toe de beste papieren had en eigenlijk zelf op 0-1 had moeten staan. Mitchell Donald zag in de 61e minuut zijn inzet van dichtbij via Jelle ten Rouwelaar op de buitenkant van de paal spatten. Diezelfde Donald kreeg kort na de 1-0 voor NAC een enorme

Cruciale week Met 7 punten uit de laatste drie wedstrijden heeft NAC hoe dan ook goede zaken gedaan. Die punten werden ook nog eens behaald tegen directe concurrenten voor het rechterrijtje. “Het was een cruciale week”, aldus trainer Nebojsa Gudel, die uiteraard opgetogen was over het resultaat. “Maar we moeten met de voetjes aan de grond blijven en niet naast de schoenen gaan lopen. De competitie verloopt heel raar. Als je twee keer achter elkaar wint, kun je naar boven kijken. Maar als je twee keer achter elkaar verliest, kijk je naar beneden.”

Programma 16/02: NAC-Feyenoord (14.30 uur) 22/02: Heerenveen-NAC (18.45 uur) 01/03: ADO Den Haag-NAC (19.45 uur) 08/03: NAC-Vitesse (20.45 uur) 16/03: NAC-Ajax (16.30 uur) 28/03: NAC-FC Utrecht (20.00 uur)

Bavel MC1 uit tegen Goirle BAVEL - Afgelopen weekend had alleen het oudste minicompetitie team van BC Bavel een wedstrijd op het programma staan. Vrijdagavond gingen Roy, Fréderique, Wies, Lola en Dewi op weg naar Goirle. Deze keer was het team compleet, dus sportief gezien was het al een geslaagde wedstrijd. In een aantal wedstrij-

den was het verschil groot, andere wedstrijden waren wel heel spannend. Uiteindelijk wist alleen Wies haar single te winnen en wonnen Lola en Dewi hun dubbel. Met een 6-2 verlies tot eindresultaat. In de mini-competitie kennen we geen vaste competitieweken. Komende week hoeft alleen Bavel MC4 te spelen. Benieuwd wanneer de teams allemaal spelen? Kijk op onze website www.bcbavel.nl/competitie/jeugd-mini

NAC B2 verliest topper BREDA - Het A1 team van NAC heeft de aansluiting in de top van de middenmoot voorlopig verloren. Tegen laagvlieger VVV/ Helmond Sport werd met 1-2 verloren. Tegen datzelfde VVV/ Helmond Sport kwam NAC B1 wel tot een 1-2 winst. NAC B2 verloor de topper tegen ASWB B1 en is nu op drie punten achterstand gezet in

de titelstrijd. NAC C1, de titelkandidaat, verloor verrassend van Quick. In eigen huis was er geen doorkomen aan: 0-1. Deze ploeg blijft wel op de drempel van de titel en promotie staan. Ondanks deze eerste nederlaag van het seizoen blijft de voorsprong veertien punten op de nummer twee van de ranglijst. Ook voor NAC C2 een eerste nederlaag. In de opgesplitste

competitie was Vitesse met 2-0 te sterk. FC Twente neemt hier de leiding over. In Maastricht werd MVV- NAC D1 afgelast. Kloetinge D1-NAC D2 werd 3-2. Programma zaterdag 15 februari Almere City-NAC A1 NAC C2-Cambuur 13.00u terrein WDS’19 NAC D1-Margriet 11.15u terrein WDS’19 NAC D2-UNA D1 13.00u terrein WDS’19

Waterpolo SBC 2000 BREDA - Opmerkelijke score bij SBC 2000 afdeling Waterpolo van J. Charko, meer dan de helft gescoord bij zo’n hoge uitslag, 0-28. GE1 kon op het eind van de wedstrijd een doelpunt zetten, echter Hieronymus had er al 2 gezet. Door tijdgebrek kon SBC 2000 er geen gelijkspel meer van maken. L. Mejout maakte het SBC 2000 doelpunt. GD2 boog een 3-4 achterstand om tot een winst van 6-4. Hieronymus had geen weerwoord op de felle reacties van de SBC 2000-ers. K. v. Oosterhout toverde weer eens 3 punten uit zijn hoed. Een regiment van overtredingen van de Meisjes van de Vennen heeft niet geleid tot een beter spel. De Bredase MC1 spelers waren rustiger en geconcentreerder bezig, vooral in het begin. 1-3 voor na 5 min spelen. De Vennen kwam op het eind toch nog gevaarlijk dichtbij, maar een dichte verdediging en een gelukkige K. Dijkstra van SBC 2000 zij scoorde 4 van de 5 doelpunten. Het Combiteam De Vennen-SBC 2000 JC1 had zich voorbereid op een revance tegen TRB/RES. 4-8 was

toen de uitslag. Een puntje minder was nu de uitslag, dus missie mislukt. M. Schalk maakte 2 punten. Met een enorme uitslag naar huis gaan is leuk, maar met zo’n uitslag verliezen is minder leuk. De Vennen GD1 werd totaal overklast door leeftijdgenoten van het beestachtige genadeloze team van SBC 2000, team GD1. Een team dat kan aanvallen, verdedigen en dus attractief spel vertonen. Niemand wordt overgeslagen, iedereen mag scoren zo ook R. Jongeneel en D. Spierenburg ieder met fraaie hattricks. In deel 1 werd al duidelijk dat TRB RES op winst speelde 3-0. SBC 2000 JB1 kon niet terug slaan en kwam met 5-2 achter eind part 2. De stand liep als maar op en eindigde met 7-4. N. Kerklaan scoorde 2x. Dames Met de 5 scores van Nadia v. Dijk was het een gewonnen wedstrijd zou je denken. Mis, de Dames hebben er hard voor gestreden, want 2-2, 5-5, 6-6 op het scorebord geeft toch aan hoe gelijk de teams waren. In het laatste deel was het gedaan met DBD 1. SBC schoot op het doel alsof

er geen keeper meer was en scoorde aan de lopende band tot de uitslag van 11-7. 2 speelsters konden met 3 persoonlijke foutjes hun team SBC 2000 alleen nog aanmoedigen vanaf de kant. Ook het 2e Damesteam heeft geen gemakkelijke partij gespeeld. Ook hier ging de score gelijk op en in met 4e deel werd een nipt voordeel 5-4 stevig vast gehouden door de Bredase Dames. Heren Ondanks dat er ook in deze wedstrijd twee heren uit het water werden gestuurd wist Heren 1 toch een riante voorsprong van 9-5 af te sluiten met alweer 3 punten in de pocket, Njord kreeg niets. Einduitslag 12-9 onder andere door de 2 hattricks van M. Cloostermans en T. Keuken. Aanvankelijk ging de strijd gelijk op, 1-2, 1-2, maar in het laatste gedeelte deed De Dokkelaers er een tandje bij en Heren 2 had het na kijken tot 3-10. Heren 3 had een heel beroerde dag. De Warande 4 domineerde de wedstrijd van meet af aan en scoorde via 1-3, 1-5,1-7 een winst van 2-12. R. v. Althuis en H. Veldink konden scoren. PAGINA 18

Huisarts Huisartsenpost Breda, tel. 076 - 52 58 500, Molengracht 21. Neem uw identiteitsbewijs en uw medicijnen mee. Apotheek Dienstapotheek Amphiaziekenhuis, bij de spoedeisende hulp naast de huisartsenpost, tel. 076 - 595 30 99. Tandarts Inwoners van Breda, Bavel, Prinsenbeek, Teteringen en Ulvenhout worden via tel. 076 520 9070 doorverbonden met de dienstdoende tandarts. TWB, Thuiszorg met Aandacht Direct zorg nodig? 088 - 560 2000 of www.twb.nl

Vijfde editie op zondag 23 februari

Cross for the Crocus BREDA - Zondag 23 februari is de jubileumeditie (vijfde) van de Cross for the Crocus en het belooft een speciale te worden! De deelnemers kunnen kiezen uit drie afstanden, 75, 45 en 25 kilometers. De start en finish is bij Kamphuis Ahoy aan de Pannehuisstraat 12 te Oosterhout. Onderweg krijgen de deelnemers een gevarieerd parcours voorgeschoteld en de verzorgingsposten zorgen voor de nodige versnaperingen. De routes lopen door de prachtige Oosterhoutse en Rijense bossen. In het jaar 2010 is de mountainbiketocht gestart als wervingsactie voor Team Oos-

terhout met zijn bakermat in de bossen en heidevelden in en om het Brabantse Oosterhout. In 2011 is de mountainbiketochttour omgedoopt tot “Cross for the Crocus”. De kleur paars staat symbool voor de hoop en de verwachting dat het goede overwint. Aan het einde van de tocht ontvangt iedere deelnemer een krokus als teken van hoop. Wil je ook mee helpen als vrijwilliger aan dit mooie event stuur ons dan een email, we zijn altijd op zoek naar mensen die een bijdrage willen leveren aan het goede doel. Kijk voor meer informatie en om je voor in te schrijven op www.crossforthecrocus.nl

Programma sv SAB BREDA - Op zaterdag 15 februari trainen onze kabouters weer op ons sportcomplex aan de Ruitersboslaan. Aanwezig 10.15 uur. Aanvang 10.30 uur. Programma jeugd Zaterdag 15 februari Advendo B1-SAB B1 15.00 SAB C1-Good Luck C2 13.00 Baronie C5-SAB C2 10.00 SAB D1-Rijen D2 11.15 SAB D2-Baronie D6 11.15 Baronie D11-SAB D3 13.30 Neerlandia’31 E1-SAB E1 10.00 SAB E2-UVV’40 E7 10.30

Programma senioren Zaterdag 15 februari SAB 2-Tholense Boys 2 14.30 DIA 3-SAB 3 14.30 Zondag 16 februari Chaam 1-SAB 1 14.30 SAB 2-OMC 2 14.30 SAB 3-GSC/ODS 2 11.00 SAB 5-Wernhout 5 10.00 Chaam VR1-SAB VR1 10.30 Vergadering Voor alle jeugdleiders en -trainers is er op woensdag 12 februari een vergadering gepland. Aanvang 20.00 uur. Meer informatie over voetballen bij SAB is te verkrijgen via voetbalsab@hetnet.nl BRIDGE

BRIDGECLUB PRINSENBRIDGE 2001 Op 5 februari werd de derde competitie van onze woensdagavondbridgeclub “Prinsenbridge 2001” afgesloten. Periode Kampioen werd het paar Yvonne v.d. Leck & Mari Dirks; beide leden van harte gefeliciteerd met dit uitstekende resultaat. De uitslagen van de beste paren per lijn zijn als volgt: A-lijn: 1. Yvonne v.d. Leck & Mari Dirks 58,05%; 2. Ton v.d. Sanden & Theo Visser 56,60%; 3. Trees v.d. Sanden & Hennie Visser 55,83% B-lijn: 1. Sylvia & Bert Salters 60,56%; 2. Leni Pöttker & Cisca de Vries 58,14%; 3. Joke v. Meerten & Egbert Hendriks 53,97% Alle paren gefeliciteerd met het behaalde resultaat. De paren 1 en 2 uit de B-lijn promoveren naar de hogere lijn. Prinsenbridge 2001 stelt deelnemers aan de MAX TV-bridgecursus in staat om ervaring op te doen in een echte bridgeomgeving maar zonder de druk van een echte bridgedrive te moeten ondergaan. Cursisten maar ook anderen die behoefte hebben aan oefening bieden wij de mogelijkheid om uw verworven theoretische kennis in de praktijk te beoefenen en/ of te verbeteren. U zit dan aan tafel met ervaren bridgers die u helpen uw vaardigheden te ontwikkelen en die u adviseren hoe u uw speltechniek kunt optimaliseren. Niet alleen voor paren maar ook voor enkelingen die nog geen partner hebben staan onze bridgers klaar om u te begeleiden. Nadere informatie of aanmelden kan gedaan worden bij een van onderstaande personen: secretariaat p/a Dhr P. van Rest, tel. 0165-385914 of bij de voorzitter Dhr J. Blom, tel. 5427875. Onze club speelt op woensdagavond in “Het Witte Schaap” op de grens van Westerpark en Tuinzigt, startend om 19.30u. BRIDGECLUB ROOKVRIJ PRINSENBEEK Op 6 februari werd de 4de competitie van onze donderdagmiddagbridgeclub “Rookvrij Prinsenbeek” afgesloten. Periode Kampioen werd het paar Luce & Fon Renne; beide leden van harte proficiat met het uitstekende resultaat. De uitslagen van de beste paren per lijn van deze competitieronde zijn als volgt: A-lijn: 1. Luce & Fon Renne 55,71%; 2. Henk Albers & Frans v.d. Corput 55,67%; 3. Els Hettinga & Nel Leurs 53,14% B-lijn: 1. Rietje Dirven & Corrie Vriends 59,20%; 2. Mieke Copes v. Hasselt & Dienie Willemse 55,31%; 3. Annie Bastiaansen & Jeanne de Bruijn 54,35%; 4. Elly & Kees v.d. List 51,79% C-lijn: 1. Truus v. Jaarsveld & Betty v. Schendel 59,42%; 2. Crist v.d. Kar & Toon v.d. Kar 57,93%; 3. Cor v.d. Corput & Will v. Oosterhout 56,25%; 4. Bep & Kees Pals 56,21% Alle paren gefeliciteerd met het behaalde resultaat. De genoemde paren uit de B-lijn en de C-lijn promoveren naar de hogere groep. In de slemstand behaalde het paar Aad v.d. Burg & Theo Visser in deze competitieronde 7 punten. Henk Albers & Frans v.d. Corput veroverden over alle competitieronden 14 punten.


!  [ V [  ! ]HU K U L W V L 0 Â&#x2039;. 9 ( < 9 ) -, . ( + 5 6 2667A

s l a e d r e m a k d a b n e n e k Keu GRAT t.w.v. IS TEG â&#x201A;Ź 500 ELS ,-*

Complete badkamer 4285,-

50% KORT ING

op gr aniet en we rkbla d+g ratis mont age! *

3495,-

Incl.V&B wandcloset combinatie, badmeubel, kranen, douchethermostaat met glijstangset, douchebak met vijfhoekdouchecabine 100x100 (excl. tegels).

Complete keuken 5530,-

3950,-

Incl. vaatwasmachine. Verkrijgbaar in diverse afmetingen en kleuren.*

Complete badkamer

Complete designkeuken 9988,-

6995,-

7995,-

5995,-

Incl. Badmeubel, inloopdouche, ligbad 180x80, wandcloset combinatie, designradiator, kranen en regendouche (excl. tegels).

Incl. vaatwasmachine. Verkrijgbaar in diverse afmetingen en kleuren.*

2PQR]VVYTLLYPUZWPYH[PLPUMVYTH[PLLUVWLUPUNZ[PQKLUVW^^^QHU]HUZ\UKLY[US

2,<2,5:)(+2(4,9:=36,9 >(5+;,.,3:4>052,373,A0,9 Jan van Sundert 3VRRLYKYLLM,[[LU3L\Y;LS

*Vraag naar de voorwaarden in de showroom.

Ingang Lagestraat 1 cq 3 naast de Rabobank Zaal open 19.30 uur start 20.30 uur Inlichtingen: 06 22 41 43 07 Band speelt ook in Valkenswaard, Boekel Deurne en BelgiĂŤ www.bootrijsbergen.nl

THE PLACE WHERE YOU WANT TO BE !

LIVE BAND MET GOEDE DANS MUZIEK

JERSEY

â&#x201A;Ź 350,-

Alu-pro kas

v.a. â&#x201A;Ź 925,-

Combi-pro kas

v.a. â&#x201A;Ź 950,-

Victoriaanse kas v.a. â&#x201A;Ź1400,Bel voor onze folder/prijslijst

DANSEN VOOR SINGLES & PAREN: ZATERDAG 15 FEBRUARI HARMONIEZAAL te RIJSBERGEN

Budget kas

Showterrein met 36 kassen

EMBREGTS KASSEN

Het plaatsen is vakwerk. dat staat er voor jaren. Kwaliteit en degelijkheid, daar komt het op aan. Betonpaal in combinatie met betonplaat. Houtdelen vrij van de grond, kan niet rotten.

Gors 70 Hoeven 0165-502506

Evt. gratis thuisbezorging.

DE SCHANS, Steenbergseweg 6 HALSTEREN Telefoon 0164-686418 www.deschanstuinschermen.nl

Ook voor rooien en verwijderen van uw oude erfafscheding!!!

Kuipplanten verpotten Kuip- en potplanten fleuren en kleuren elk terras of balkon op. Wilt u er in de zomer weer van genieten? Februari is een prima tijd om uw meerjarige kuipplanten van een grotere pot met nieuwe potgrond te voorzien. Nodig, want een kuipplant beschikt maar over een beperkte hoeveelheid potgrond. Daarin raakt voeding uitgeput zodat wortelgroei stagneert. Verpot langlevende potplanten daarom elke 2 jaar. De vuistregel is dat de nieuwe pot minstens 5 cm breder en hoger dient te zijn. Meer handige tips over verpotten leest u op onze site! Hulp nodig bij het verpotten? Vraag het aan de tuinspecialisten van Jansen Hoveniers of kijk op www.jansenhoveniers.com

Vakmanschap voorbij! Jansen Hoveniers. www.jansenhoveniers.com - (0165) 38 78 19

Tuinman â&#x20AC;&#x201C; Stratenmaker nodig!

DAGTOCHTEN BUSREIZEN DAGTOCHTEN

WWW.HOBBYKAS.NL

HUISHOUDBEURS 15, 17, 19 t/m 23 feb

â&#x201A;Ź 30,00

Entree Huishoudbeurs + vervoer

++%6QHOGLHQVWHQIHE½ Entree Huishoudbeurs + vervoer

DAGREIS LONDEN 29 mrt, 19 apr, 3 mei, 7 jun

â&#x201A;Ź 52,50

CIRQUE DU SOLEIL 27 apr (matinee)

â&#x201A;Ź 79,50

MUSICAL JERSEY BOYS 28 mei

â&#x201A;Ź 57,50

SOLDAAT VAN ORANJE 16 jul en 24 sep

â&#x201A;Ź 77,50

KEUKENHOF 10 apr, 3 en 14 mei

â&#x201A;Ź 32,50

RIJKSMUSEUM & Aâ&#x20AC;&#x2122;DAM 9 apr, 9 mei en 9 juni

â&#x201A;Ź 35,00

Vervoer, overtocht + plattegrond

Vervoer, + 2e rangs ticket

Vervoer, + 2e rangs tickets

Vervoer, + 2e rangs ticket

Vervoer + entree

Vervoer + entree + vrij bezoek Amsterdam

Voor al uw TUINWERKZAAMHEDEN. Íť>>^KKZdE^dZd/E'E ÍťKW,K'EÍť^,KKED<E ÍťsKKZÍłEE:Z^hZdE ÍťKEZ,KhÍť^EK/E Íťt/:<hEEEKK<sKKZ>> DdZ/>EKZ'E Íť&sKZsE,dsh/> Íťh/>/:<WZ/:^KW's Íť'ZEd/KW>KE^tZ< ÍťKEZ,Kh>sE& ÎŚĎŻĎŹÍ&#x2022;ͲWZDE GRATIS PRIJSOPGAVE AAN HUIS

Frans Klaver, 076â&#x20AC;&#x201C;7660080

www.brabantexpres.nl

BrabantWerkt.nl bereikt maandelijks 35.000 kandidaten


KERKELIJK

VOLLE EVANGELIE GEM. IMMANUEL Wekelijkse samenkomsten op zondag om 10.00u en woensdag om 20.00u. Tweewekelijkse bijeenkomst voor de jeugd op zaterdag om 19.30u. Zie de agenda op www.vegimmanuel-breda.nl. Alle bijeenkomsten zijn aan de Academiesingel 27-27. Voorganger: C. Visser, tel. 0161-227671. PROTESTANTSE WIJKGEMEENTEN BREDA www.protestantsegemeentebreda.nl www.noorderbeemden.nl Wijkgemeente Noorderbeemden Lucaskerk, Tweeschaar 125, aanvang 10.45 uur. Tijdens alle diensten kinderopvang en kindernevendienst. Maandelijks Jongerennevendienst info: Noorderbeemden.nl. Zondag 16 febr. ds. W. Bisschop. Wijkgemeente Breda Midden zuid Markuskerk, Hooghout 98, aanvang 10.00 uur. Tijdens alle morgendiensten kinderopvang en kindernevendienst. Na alle diensten ontmoeting tijdens de koffie. Zondag 16 febr. ds. S. Oomen. Johanneskerk, Dreef 5, aanvang 10.00 uur. Zondag 16 febr. ds. S. van Meggelen. Verpleeghuis Aeneas: zaterdag 15 febr. 18.15u ds. G.H. ten Thije. Woonzorgcentrum de Breedonk: vrijdag 14 febr. 15.00u ds. C. Nieuwenhuizen. Amphia ziekenhuis Molengracht: zondag 16 febr. 10.30u ds.K van Huisstede. Grote kerk: Oecumenisch middaggebed. Ieder dinsdagmiddag 12.30-12.50 uur. 18 febr. voorganger dhr. F. van de Meulen Lucaskerk, Tweeschaar 125, Haagse Beemden. Woensdag 19 februari 20.00u Kerk en kunst. Lezing door Anneke Kaai van Wijngaarden bij haar serie Bijbelse vrouwen. Toegang vrij. GEREFORMEERDE GEMEENTE EBENHAËZERKERK Vriesdongen 1. Zondag: 10.00u leesdienst; 17.00u leesdienst. KERK VAN DE NAZARENER Evangelische gemeente. Predikant: Pastor P. Brouwer. Aanvang dienst: 10.30u. Locatie: Dorpshuis ‘t Web, Zuringveld 1, 4847 KS Teteringen, tel. 076-5713579. ZEVENDE-DAGS ADVENTISTEN BREDA EN OMSTREKEN Het Kruispunt, Harmonielaan 24 te Prinsenbeek. Contact: Dhr. L. Belder, tel. 0624554240. www.breda-adventist.nl. Alle Bijbelstudies gaan over het thema: Discipelschap. Download de studies via www. breda-adventist.nl. Ga naar sabbatschool en selecteer onder volwassenen “Discipelschap” Zaterdag 15 februari 10.00u Bijbelstudie, thema: Jezus en de maatschappelijke verschoppelingen 11.00u Eredienst, prediking: Dhr. J. den Hollander VOLLE EVANGELIE GEM. BREDA Elke zondag samenkomst in buurthuis Geeren-Noord, Philips Lammekensstraat 30, Breda-N., 10.00u., wisselende voorg. Crèche en kindernevendiensten. Secretariaat: J. den Hollander, tel.076-5870898. KERK VAN JEZUS CHRISTUS VAN DE HEILIGEN DER LAATSTE DAGEN Mgr. de Vetstraat 112, 4817 JP Breda, tel. kerk 076-5213141, tel. zendelingen 0652338961. Diensten: 10.00u. jeugdwerk: 3-11 jr; kinderkamer tot 3 jr. Priesterschapvergadering: mannen va. 12 jr.; Zusterhulpvereniging: vrouwen va. 18 jr.; jonge vrouwen: meisjes 12-18 jr. 11.00u Vervolg jeugdwerk. Zondagsschool: leden va.12 jr; onderricht naar leeftijd; aparte onderzoekersklas. 11.40u Avondmaalsvergadering. Eredienst alle leeftijden. 13.00u einde. LEGER DES HEILS Hendrik Berlagestraat 102, tel.076-5870344. Iedere zondag 10.30u samenkomst, enthousiaste samenzang en bijbeloverdenking.

Kindernevendienst en event. kinderoppas. Zondag 10.30u Majoor Bakker. PAROCHIE BREDA CENTRUM St. Janstraat 8, 4811 ZL Breda, tel. 0765215764, info@parbc.nl; www.kathedraalbreda.nl Eucharistievieringen: H. Antoniuskathedraal; zondag 10.30u, maandag t/m vrijdag 12.00u, donderdag na de viering tot 13.00u Aanbidding. Begijnhof; zaterdag 17.00u Gebedsvieringen Begijnhof: maandag t/m vrijdag: 7.45u morgengebed woensdag: 18.00u jongerengebedsdienst DOOPSGEZINDE GEMEENTE BREDA Cimburgalaan 98 Breda. Zondag: 10.30u. CHR. GEREF. KERK MATTHEÜS www.cgkbreda.nl. Steendorpstraat 4; hoek Petegemstraat. Zondag 16 februari: 10.00u ds. A.G. Boogaard, Rotterdam; 15.00u ds. A.G. Boogaard, Rotterdam GEREF. KERK (VRIJGEMAAKT) Terheijdenstraat 9. Diensten: zondag 09.30u en 16.30u REMONSTR. GEM. BREDA E.O. Doopsgezind Centrum, Cimburgalaan 98. JERUZALEM PAROCHIE www.jeruzalemparochie.nl Vrijdag 16.00u Huize Ruitersbos, Ruitersboslaan 19.00u Huize Overakker, Brigidastraat Zaterdag 19.00u Mariakerk, Mariaplein 19.00u Vredenbergh, Lovensdijkstraat Zondag 9.30u Mariakerk, Mariaplein 9.30u Petrus en Pauluskerk, Graaf Hendrik III plein 11.00u Laurentiuskerk, Ginnekenweg 11.00u Sacramentkerk, Zandbergweg 1e Donderdag van de maand 9.00u Petrus en Paulusdagkapel, Graaf Hendrik III plein 1e Vrijdag van de maand 10.00u Sacramentskerk, Zandberglaan 15.00u Huize Breedonk, Willem van Oranjelaan THE BLESSING BREDA Christus Triumfatorkerk, Zandberglaan 31, www.maasbach.com. Samenkomsten: Zondag 10.30u; Woensdag 20.00u (gebedsdienst); Vrijdag 20.00u; Zaterdag 19.00u POiNT! Youth. Kinderopvang aanwezig. Info: 070-3635929. EVANGELIE GEMEENTE DE DEUR Teteringsedijk 89k, Breda. Telefoon 0651193738. Diensten: zondag om 11.00 en 18.00u.; woensdag om 19.30u. Zondagsschool 4 t/m 12 jr. Kinderoppas. Zaterdagavond jongerenavond: muziek, drama, film. EVANGELISCHE KERK JEFTA Kantoor: Voorerf 7, 4824 GM Breda, tel. 0765717575. De diensten van Jefta worden elke zondag om 11.00u gehouden in Anna Rozenkranskerk, Meidoornstraat 111, Breda. Kinderopvang. Kinderdiensten. Om de 14 dagen speciale tienerdienst. Zondag 16 februari: Dienst. Spreker: Hans van der Meulen

2417664; Diaken: mw. H. Klaaysen-Siebrand 076-6712425. Kosteres: W. v.d. Bruggen 0765220877; luthersekerkbreda@gmail.com, http://breda.protestantsekerk.net/Zondag 10.30u. RK PAROCHIE PRINSENBEEK Secretariaat Markt 34, 4841 AC Prinsenbeek. Open op werkdagen van 9.00 tot 12.00 uur, tel 5412231 e-mail: secretariaat@parochieprinsenbeek.nl. Contactpastor mw. G. v.d. Korput (pastoraal werkster). Vieringen: zaterdag 19.00 uur; zondag 10.00 uur; dinsdag 9.00 uur. NAZARETHPAROCHIE BREDA WEST Secretariaat: Haagsemarkt 4, Breda, tel: 0765213873, www.nazarethparochie.nl. Open op werkdagen van 9.00-12.00u/13.30-15.00u (m.u.v. woensdagmiddag). Voor dringende gevallen (ziekenzegen, ziekenzalving of overlijden): 06-14962111. ORTHODOXE KERK BREDA De Parochie van de Heilige Myrondraagsters is een Orthodoxe kerk. De kerk wordt zowel bezocht door Nederlanders als door mensen uit traditioneel orthodoxe landen. De liturgische taal is Nederlands. De diensten worden gecelebreerd door parochiepriester Vader Josef Sikora. Diensten: Elke 1e en 3e Zondag van de maand 10.00u 3e en 6e uur, 10.30u Goddelijke Liturgie. Adres: Kerkhofkapel, Vogelenzanglaan 21, Breda-Ginneken. Meer informatie: www.orthodoxekerkbreda.nl. AUGUSTINUSPAROCHIE BREDA Parochiekern Bethlehem Lucaskerk, Tweeschaar 125, 4822 AS Breda; open op werkdagen van 9.00-12.00u; tel. 076-5410194 (in noodgevallen teamtelefoon 06-10292794); e-mailadres: bethlehem@ augustinusparochiebreda.nl. Viering: zondag 9.15u. Pastor: Frans Verkleij, bereikbaar via het secretariaat. Zondag 16 februari: 6e zondag door het jaar, 9.00u Lucaskerk woord- en communieviering. Voorganger: F. Verkleij. Parochiekern Franciscus Belgiëplein 6, 4825KT Breda; open op werkdagen van 9.00-12.00u; tel. 076-5873482 (in noodgevallen teamtelefoon 06-10292794); e-mailadres: franciscus@augustinusparochiebreda.nl. Vieringen: woensdag en 1e vrijdag 9.30u, zaterdag 19.00u, zondag 10.00u. Inloopochtend Voor Elkaar elke woensdag 10.00 tot 12.00u in Gemeenschapshuis de Biesdonk, Belgiëplein 8. Meer info 0765871820. Parochiekern Michael Hooghout 67, 4817 EA Breda; open op werkdagen van 9.00-12.00u; tel. 076-5219087 (in noodgevallen teamtelefoon 06-10292794); e-mailadres: michael@augustinusparochiebreda.nl. Vieringen: Michaelkerk, Hooghout 67: 1e en 4e zaterdag 19.00u en zondag 11.30 u. Annakapel, Heusdenhoutseweg 34, Breda: maandag 09.00u, woensdag19.00u, vrijdag 09.00u en zondag 08.45 u; stilte en aanbidding: donderdag 14.00u. Kinderviering elke tweede zondag van de maand 10.30u in de Annakapel.

Epifanie (Septuagesima). Dienst van Schrift en Tafel. Voorganger: Dr. K. Blei, Haarlem. Agenda: 12 februari Koffie-inloopochtend Mariëndal. 17 februari Inleveren kopij voor het volgende kerknieuws.

ASSEMBLIES OF GOD PINKSTER GEMEENTE BREDA Dienst Engels. Cimburgalaan 98, tel. 0651150835; 013-4551487; 076-5418994. Zondag 13.00 tot 16.30u.

WORLDWIDE PROPHETIC EVANGELICAL MINISTRIES Zondag’s 14.00 uur. Ned./English. Hooghout 96 (Markuskerk) te Breda. Info: www.wpem. nl, tel. 06-12274947.

VOLLE EVANGELIE GEMEENTE DE LEVENDE STEEN Dinsdags 19.30u bijbelstudie/bidstondavond. Gemeenschapshuis de Biesdonk, Belgiëplein 8, Breda Noord.

H.H. MARIA/DYMPHNA Kapel van de H.H. Maria/Dymphna (Haagse Beemden), Moerenpad 10: 1e zondag vd maand 18.00u Vesperviering.

VICTORY BIBLE CHURCH INT. Lucaskerk, Tweeschaar 125, Breda. Samenkomsten: zondag 13.00-16.00u. Vertaling en kinderopvang aanwezig. Bijbelstudie: vrijdag 19.00-21.00u. Info: 076-5879857 of 0645084992. NIEUW-APOSTOLISCHE KERK Balfortstraat 63 Breda. Diensten met wisselende priesters. Zondag: 10.00u, woensdag: 20.00u. www.nak-nl.org WAALSE KERK Catharinastraat 83b. Kerkdiensten in het Frans. Iedere tweede en vierde zondag vd maand 11.00u. Een Franstalige samenvatting van de preek wordt uitgedeeld. Informatie: www.waalsekerken.nl, ds. R.L. Dewandeler: 06-38771850. CAPITOL WORSHIP CENTRE Capitol Worship Centre, o.l.v. Apostle Alex en Ingeborg Stekelenburg iedere woensdagavond om 20.00u. in de Poelwei, Mgr. de Vetstraat 2 te Breda. Informatie Hannah Kroeze, 076-5994927. Diensten elke zondag om 15.00u in Nederlands & Engels, Zandberglaan 54, 4818 GL Breda, 06-40061346; www.capitolbreda.nl PROT. GEM. GINNEKEN Laurentiuskerk: Duivelsbruglaan 1 (Ginnekenmarkt) Breda. Predikant: Vacant; voor melding pastoraal bezoek: zie ouderlingen te vinden op de website. Koster: Dhr. A.H. van Wijk, Duivelsbruglaan 3, 4853 JD Breda, 0765651807. Postadres: Protestantse Gemeente Ginneken, Postbus 4648, 4803 EP Breda; kbginneken@zonnet.nl; www.protestantsegemeenteginneken.nl. Kerkelijk bureau: Romenyhuis (achter de kerk). Geopend: 1e dinsdagavond van de maand van 19.00-20.00 uur. Wijkouderling: Dhr. W. Eland tel. 0765613598 Zondag 16 februari 10.00u: 6e zondag van

WINNERS CHURCH INTERNATIONAL Gemeenschapshuis De Wegwijzer, Steendorpstraat 2, Breda-Noord (wisselaar). Pastors Ferdinand & Elmy Igbeche. Diensten in Engels en Nederlands vertaald. Zondag 11.00-13.00u. Kinderopvang aanw. Info: 0765712237/06-15483563.

JONGE, KRACHTIGE PROFETISCHE MINISTRY Iedere donderdagavond 20.00-22.00u komen we als jonge, krachtige profetische ministry bij elkaar in ‘Centre Court’ boven treinstation Breda, Stationsplein 16. We zijn bereikbaar op 06-15370709 of per mail naar nathancivile@hotmail.com HET APOSTOLISCH GENOOTSCHAP Heusdenhoutsestraat 15, 4817 WB Breda. Voorganger hr. J. Harten, tel. 078-6175115. Contact: breda@apgen.nl. Eredienst: 09.30u. ANNAHUIS Diaconaal Centrum Breda, geopend van 9.3016.00u (vrijdag tot 15.00u). De middagen alleen op afspraak. Op dinsdag en donderdag inloop van 9.30-11.30u, Haagweg 3, 4814 GA Breda, tel. 076-5217964, info@annahuis.nl CHRISTENGEMEENSCHAP De Christengemeenschap, beweging voor religieuze vernieuwing. Mensenwijdingsdienst op zaterdag een keer in de maand. Voor informatie: 076-5422983, www.christengemeenschap.nl. CHRIST IN ACTION MINISTRIES ‘Biesdonk’, Belgiëplein 8, 4826 KT Breda. Samenkomsten: zondag 10.00-12.30u. Vertaling en kinderopvang aanwezig. Bijbelstudie: vrijdag 20.30-22.00u. Info: 076-5204106; 0765427839; 06-30559431. POOLSE RK PAROCHIE H. MAXIMILIAAN KOLBE Laurentius kerk, Ginnekenweg 333, Breda. Zondag 9.15u, Pastoor S. Klim 076-5321438 06-14243225. SERV.ORTHODOXE KERK Parochie “Heilige Nektarios van Egina”. Priester Vader Dusan Erdelj. www.svetinektarijeeginski.com. Steendorpstraat 4, 4826 EP Breda.

Kapellenfestival De Toeteleurs BREDA - Op zaterdag 15 en zondag 16 februari organiseert de Toeteleurs haar jaarlijkse kapellenfestival. Traditiegetrouw is dit twee weken voor carnaval en daarmee een uitstekende gelegenheid voor de kapellen en bezoekers om alvast “warm te draaien”.

RAAD VAN KERKEN Iedere dinsdag om 12.30u is er in de Stiltekapel van de Grote Kerk een middaggebed. EVANG. BAPTISTENGEM. BREDA Groene Woud 2 (schoolgebouw Prisma De Rotonde). Zondag: 10.30u. Tel. info: 0765138105. www.ebgbreda.nl PROT. GEM. PRINSENBEEK - HET KRUISPUNT Secretariaat: Harmonielaan 24, 4841 VL Prinsenbeek, tel. 076-5614852; www.hetkruispunt.org. Zondag 10.00u. EVANG. LUTHERSE GEM. BREDA E.O. Kerkgebouw: Stadserf 3/Veemarktstraat 11, Breda. Predikante: mw. ds. M. Schulz 040-

Parochiekern Willibrordus Kerkstraat 1, 4847 RM Teteringen; open op werkdagen van 9.00-12.00u; tel. 0765713203 (in dringende gevallen: teamtelefoon 06-10292794); e-mail: willibrordus@augustinusparochiebreda.nl. Vieringen: zondag 10.00u, dinsdag 19.00u en donderdag 9.00u. De website is: www.augustinusparochiebreda.nl Aanmelden gratis abonnement op de Nieuwsbrief: via de website bij “Aanmelden” of via e-mail: teamassistente@augustinusparochiebreda.nl

De Toeteleurs op de Nacht van ut Kielegat. PAGINA 20

Ook dit jaar mogen zij weer veel kapellen uit Breda en omgeving ontvangen. In totaal zullen zo’n 27 kapellen zorgen voor twee dagen vol muziek en gezelligheid. Een kleine greep uit de kapellen die hun klanken zullen laten horen: Meikevers, ’t Gekke Span, He He, De Spuipuiten, De Fiepers, Samsam, de Bimde Blaozers, de Blaoskaoken en nog vele andere. Op zaterdag begint het om 19.30 uur en op zondag om 13.30 uur. Dit alles wordt gehouden in café zaal het Roode Hert op de Haagsemarkt in Breda en de entree is gratis.


Wist u datâ&#x20AC;Ś wij ook hĂŠt adres zijn voor vele handige accessoires en reiniging&care artikelen voor uw huishoudelijke apparatuur?

Haal het beste uit uw vaatwasser met deze Care Set

Het Carnavalspaleis van T&T NERGENS ZE U ZOVEEL KE

Deze onderhoudsset voor uw vaatwasser verlengt de levensduur van uw apparaat, houdt het efficiĂŤnt, schoon en laat het goed ruiken.

VOORHEEN LEGERSTOCK WEELDE

1500 m2 carnavalkleding, en accessoires Duizenden pakken op voorraad in alle prijsklasses Voor kinderen - dames - heren - groepen en... maatje meer Bezoek ook onze NIEUWE VESTIGING aan de Baarleseweg 37a in Chaam

Set bestaande uit: 1x ontvetter 1x ontkalker 1x vaatwasser zout 1x luchtverfrisser

Nwe Ginnekenstraat 12, 4811 NR Breda

Tel. (076) 5 14 37 52 www.van-rooij.nl te koop gevraagd

ANTIEK meubelen, klokken, porselein en zilver

Dre Wit (â&#x20AC;&#x2DC;t) goed reparaties witgoed producten Etten-Leur

KOM SNEL NAAR ONZE WINKEL

VOOR AL ONZE ITEMS MET PAILLETJES EN PRINTJES

Voorrijkosten in Etten-Leur â&#x201A;Ź 15.00 buiten Etten-Leur â&#x201A;Ź 20.00

Tel.: 06-50905037

OOK ALLE DENKBARE ATTRIBUTEN:

06-51482362

Brillen, Pruiken, Wimpers, Nagellak, Ringen, Zwaarden, Oorbellen, Hawai-Rokjes, Baarden, Borsten, Boaâ&#x20AC;&#x2122;s, Maskers, Vingersloze Handschoenen, Beenwarmers, Zakdoeken, Pantyâ&#x20AC;&#x2122;s, Hoeden, Kousen, Bretels, Etc. Confetti, Haarlak, Serpetinespray, Kleur en Glitterspray, Decoratieartikelen Etc. Etc.

â&#x153;&#x201D; >^d/E'Íł AANGIFTE

0165-539177 DONKER EIKEN MEUBELS MAKEN WIJ BLANK OF EEN ANDERE KLEUR. Gratis Transport. Info: 073-6417807 b.g.g. 06-52691413 www.sunny-meubel.nl

â&#x153;&#x201D; ADMINISTRATIES

www.jandekeijzer.nl of bel 076 - 5222007

â&#x201A;Ź 14,95

â&#x201A;Ź 14,95

Acupunctuur & Massage

â&#x201A;Ź 11,00

Gezonde Aanpak bij alle klachten en ziekten â&#x201A;Ź 8,95

Ook: Acupunctuur Faceliften, Verjongen, Afvallen, Losse behandeling â&#x201A;Ź50,- en Daoland Zorg Stoppen Roken! Abonnementen vanaf 75,- per maand! Lid NCGB ZZZ\LQ\DQJFHQWUXPFRP +DDJGLMN%UHGD

Yi. Daoland Gezondheid-cafĂŠ, Wudang Yoga, Taijigongfu en Fitness, Qigong, Yijing counselling

â&#x201A;Ź 11,95

Toe aan een nieuw kunstgebit of problemen met uw huidige?

Sense-Dent

(vraag naar de voorwaarden)

076 - 515 06 13 Mastbosstraat 78a, 4813 GV Breda

â&#x201A;Ź 9,95

7 DAGEN PER WEEK OPEN:

Openingsuren Weelde Handelsonderneming T&T Maandag 12.00 u. tot 18.00 u. Koningsstraat 29, Di t/m vrij 10.00 u. tot 18.00 u. Weelde (BelgiĂŤ) Zaterdag + zondag van 10.00 u. tot 17.00 u. Tel. 0032 (0)14 65 86 30 Vrijdag koopavond tot 20.00 u.

NIEUW IN CHAAM Handelsonderneming T&T Baarleseweg 37a, 4861 BR Chaam

UARI

GEOPEND VANAF 1 FEBR

7 DAGEN PER WEEK OPEN:

Openingsuren Chaam; Maandag 12.00 u. tot 18.00 u. Dinsdag t/m vrijdag 10.00 u tot 18.00 u Zaterdag + zondag van 10.00 u tot 17.00 u Vrijdag koopavond tot 21.00 u

Kijk ook eens op: www.carnavalspaleis.eu

Tevens snelle reparaties en klikgebit op implantaten! Tot 100% vergoed door zorgverzekering

TBUDGE G N I D E KL T BUDGE TEGEN ZEN!!! PRIJ

BelgiĂŤ

Hart voor u en uw mond

www.kunstgebitbreda.nl

Ook en pakk damese meer: maatj aat m 60 48 t/m

â&#x20AC;?Die ene druppel. Die doet er toe.â&#x20AC;? - Liliane Brekelmans, oprichtster Liliane Fonds

gratis plaatsing

- A D V ER T ORIAL -

Uniek in Nederland: Original Tenderpoints Tuina, een Chinese natuurgeneeswijze

Yoqido Meridian Health: nieuwe therapeutische massagetechniek ETTEN-LEUR - Een beetje verscholen op nummer 13a aan het van Bergenplein in Etten-Leur Noord is de Yoqido Meridian Health praktijk voor Original Tenderpoints Tuina gevestigd. Eigenaar Yun Feng Lan is daar begin januari gestart met zijn voor Nederland unieke behandelingen om pijnklachten te verhelpen. Deze behandelingen zijn gebaseerd op therapeutische massage, acupressuur en het reguleren van energiestromen. DOOR STELLA MARIJNISSEN Yun Feng Lan woont al meer dan 20 jaar in Nederland, maar heeft zijn studie Chinese Fysiotherapie deels in Nederland en deels in China gedaan. Hij is in 2008 afgestudeerd in Beijing aan de School of China Academy of Traditional

Chinese Medicine. Om zich verder te specialiseren heeft hij een vervolgstudie gedaan voor massage master aan de University of Traditional Chinese Medicine, ook in Beijing, waar hij in 2010 afstudeerde. Oost ontmoet West Sinds begin dit jaar heeft hij zijn eigen Yoqido Meridian Health praktijk voor Original Tenderpoints Tuina geopend. Een hele mondvol, maar het houdt in dat oude traditionele Chinese therapieĂŤn gecombineerd zijn met de nieuwste technieken uit Oost en West. Er wordt gewerkt op speciďŹ eke pijnsoorten en de behandeling is puur handmatig; er worden geen apparaten of andere hulpmiddelen gebruikt. â&#x20AC;&#x153;Er zijn gĂŠĂŠn bijwerkingenâ&#x20AC;? zegt Lan. â&#x20AC;&#x153;Hooguit een beetje spierpijn.â&#x20AC;?

Behandeling Bij de behandeling wordt gekeken naar de oorsprong van pijnklachten, waarna vervolgens de therapeutische massage wordt gebruikt. Original Tenderpoints Tuina massage is een mix van massage en acupressuur om door druk blokkades op te heffen en zo de pijn te verminderen. Vervolgens wordt met massage op de doorstroming van energie gewerkt via de meridianen die we in ons lichaam hebben en dat zijn er twaalf. Klachten Deze Chinese natuurgeneeswijze bestaat dus eigenlijk uit twee therapieĂŤn, de OTP Tuina met therapeutische massage en acupressuur voor pijnbehandeling en de meridiaan massage voor de doorstroming van energie en ontspanning. Yoqido Meridian Health heeft diverse soorten behan-

Yun Feng Lan in zijn behandelkamer.

delingen voor onder andere hoofdpijn, pijn en/of stijfheid in de nek, rugpijn, schouderpijn of stijfheid, gewrichtsklachten, zenuwpijn, spierkramp, menstruatiepijn, koude en/of stijve armen en benen, vermoeidheid, slapeloosheid enzovoorts. De therapieĂŤn kunnen afzonderlijk en gecombineerd toegepast worden en de duur kan variĂŤren van 30 tot 90 minuten, uiteraard met voordelige pakketaanbiedingen. Een behandeling heeft binnen 15 minuten al een positief resultaat.

FOTO STELLA MARIJNISSEN

Gratis Om kennis te kunnen maken met deze bijzondere Chinese natuurgeneeswijze biedt Yoqido Meridian Health de mogelijkheid tot een gratis proefbehandeling van 30 minuten. Deze aanbieding is geldig tot 31 maart 2014. Behandelingen vinden uitsluitend plaats op afspraak en hiervoor kunt u bellen met onderstaand telefoonnummer.

Yoqido Meridian Health, van Bergenplein 13a (gebouw ABC), Etten-Leur. Telefoon: 06-118 315 95. Website: www.yoqido.com; e-mail: yoqido88@gmail.com


VACATURES

3URĂ&#x161;OH7\UHFHQWHU'%6LVGHEDQGHQHQRQGHUKRXGVVSHFLDOLVWPHWYHVWLJLQJHQ LQ=XLG+ROODQGHQ1RRUG%UDEDQW:LMULFKWHQRQVRS]RZHOGHSDUWLFXOLHUHDOV GH]DNHOLMNHNODQW2Q]HVXFFHVYROOHHQVQHOJURHLHQGHRUJDQLVDWLHNHQPHUNW]LFK GRRUHHQG\QDPLVFKHZHUNRPJHYLQJPHWHQWKRXVLDVWHFROOHJDCVHQHHQ SOH]LHULJHZHUNVIHHU. 9RRURQVÂżOLDDOLQ(WWHQ/HXU]LMQZLMRS]RHNQDDU

BANDENMONTEUR FULLTIME

%FMUB .BDIJOFSZ JT FFO JOUFSOBUJPOBBM HFPSJĂ&#x2018;OUFFSE CFESJKG JO JNQPSU FO FYQPSUWBOHSPOEWFS[FUNBDIJOFT HFMFHFOJOiUIF1PSUPG.PFSEJKL"MNFFS EBOKBBSJTEFHFIFMFXFSFMEIFUXFSLUFSSFJOWBO%FMUB.BDIJOFSZ NFU UFHFOXPPSEJHNFFSEFSFMPDBUJFTPQWFSTDIJMMFOEFDPOUJOFOUFO

+HEMLMDIĂ&#x161;QLWHLWPHWGHEDQGHQEUDQFKH":LM]RHNHQHHQEDQGHQPRQWHXUPHW WHFKQLVFKLQ]LFKWJRHGHFRQWDFWXHOHHLJHQVFKDSSHQRUJDQLVDWRULVFKWDOHQWHQHHQ %ULMEHZLMV(UYDULQJLVHHQYHUHLVWH

8FHFOTVJUCSFJEFOEFXFSL[BBNIFEFOJT%FMUB.BDIJOFSZ MPDBUJF ;FWFOCFSHFO PQ[PFLOBBSFFO

FILIAALMANAGER FULLTIME 9LQGMLMKHWOHXNRPMHJHYRHOYRRUNODQWHQHQWHFKQLHNWHFRPELQHUHQ"=LHMLMKHWDOV HHQXLWGDJLQJRPGHYHVWLJLQJ(WWHQ/HXUWRWHHQVXFFHVWHPDNHQHQ]LWRQGHUQHPHQ LQMHEORHG":LM]RHNHQGHĂ&#x161;OLDDOPDQDJHUGLHGH]HYHHO]LMGLJHXLWGDJLQJDDQJDDW'H RPVFKULMYLQJGLHKHWEHVWHELMMRXSDVWLVGLHYDQHHQPRWLYHUHQGHHQPHQVJHULFKWH OHLGHU$OVSHUVRRQEHQMHEHWURXZEDDU]HOIVWDQGLJĂ&#x203A;H[LEHOEHVOXLWYDDUGLJFRPPHUFLHHOHQRUJDQLVDWRULVFKVWHUN :LMELHGHQHHQSUHWWLJHZHUNVIHHUPHWHQWKRXVLDVWHFROOHJDoVSULPDVHFXQGDLUH DUEHLGVYRRUZDDUGHQHQGLYHUVHRSOHLGLQJHQHQWUDLQLQJHQ ,QWHUHVVH"6WXXUGDQMHPRWLYDWLHHQ&9SHUHPDLOQDDUMYDQGLMN#SURĂ&#x161;OHQO

$FTXLVLWLHZRUGWEHJUHSHQPDDUQLHWRSSULMVJHVWHOG

4BMFT"EWJTPS NW GVMMUJNF De Sales Advisor maakt deel uit van een internationaal sales team. Je bent verantwoordelijk voor het genereren, ontwikkelen en onderhouden van (nieuwe) relaties. Je bent voornamelijk operationeel vanuit de vestiging Zevenbergen (the Port of Moerdijk). 'VODUJFFJTFO ¡ HBO werk- en denkniveau in een technische richting; ¡ 3 â&#x20AC;&#x201C; 5 jaar internationale verkoopervaring; ¡ Goede beheersing van de Engelse, Duitse en Franse taal in woord en geschrift, Spaans is een pre; ¡ Proactief, stressbestendig, goed georganiseerd, het kunnen stellen en bereiken van doelen met oog voor detail. Delta Machinery betekent werken in een jonge, informele bedrijfscultuur, waar er volop ruimte is voor eigen inbreng en initiatief. Doorgroeimogelijkheden zijn zeker aanwezig. Uiteraard staan er uitstekende arbeidsvoorwaarden tegenover met uitzicht op een vast dienstverband. Ben jij actief in de verkoop van grondverzetmachines/landbouw machines/mijnbouw machines/autoâ&#x20AC;&#x2122;s/trucks of denk je dat jouw ervaring van toepassing kan zijn op de verkoop van Heavy Machinery en zie je dit als een uitdaging? Stuur dan een mail met een motivatiebrief en CV naar hr@deltamachinery.nl

5FMFGPOJTUF3FDFQUJPOJTUF NW GVMMUJNF Als telefoniste/receptioniste ben je het visitekaartje van de organisatie bij ontvangst en vertrek van de binnen- en buitenlandse gasten. Verder bemiddel je op een correcte wijze het internationale telefoonverkeer zodat er sprake is van een optimale communicatie tussen medewerkers onderling ĂŠn tussen medewerkers en externe relaties. Tevens verricht je bepaalde werkzaamheden ter ondersteuning van de marketing- en verkoopafdeling.

Uw krant is bij uitgeverij De Bode in uitstekende handen Informeer vrijblijvend naar onze mogelijkheden: Tel. 076 599 81 11 | www.internetbode.nl

'VODUJFFJTFO ¡ MBO/ HBO werk- en denkniveau ¡ Goede beheersing van de Engelse, Duitse en Franse taal in woord en geschrift is een must, Spaans/ Portugees is een prÊ. ¡ Representatief, stressbestendig, proactief, goed georganiseerd, het kunnen stellen en bereiken van doelen met oog voor detail.

"MMSPVOE:BSE"TTJTUBOU NW GVMMUJNF In deze functie ben je verantwoordelijk voor de machines op het buitenterrein. Je verricht diverse onderhouds- en (lichte) reparatie werkzaamheden, zoals het op orde houden van het terrein, kleine reparaties aan machines, schoonmaken van het terrein en/of machines en je helpt indien nodig bij het laden en lossen van machines en/of onderdelen. Weer of geen weer, de werkzaamheden gaan altijd door. Je bent een enthousiaste allrounder met een hands-on mentaliteit. Je neemt graag initiatief, bent zelfstandig en flexibel. Daarnaast zie je het werk liggen en houdt van buitenwerken. Van belang is dat je ervaring hebt met grondverzetmachines en/of trucks.

Select Totaal Bouw en Verbouw B.V. De afdeling van Nieuwbouw, Verbouw, Onderhoud en Renovatie van Select Totaal Bouw bestaat ruim 15 jaar. Inmiddels heeft deze afdeling al een ruime en tevreden klantenkring opgebouwd. Wegens uitbreiding en een goed gevulde orderportefeuille zijn we op zoek naar vakbekwame EHWURXZEDUHHQVRFLDOHFROOHJDÂśVYROJHQVRQGHUVWDDQGHVSHFLÂżFDWLHV

'VODUJFFJTFO ¡ Afgeronde LTS/MTS opleiding (werktuigbouw); ¡ Beheersing van de Engelse taal;

*TĂ?Ă?OWBOCPWFOTUBBOEFVJUEBHJOHFOPQKFMJKGHFTDISFWFO 4UVVSEBOFFO NBJMNFUFFONPUJWBUJFCSJFGFO$7OBBSIS!EFMUBNBDIJOFSZOM

Ervaren allround meewerkende uitvoerders Wij vragen: - Ruime ervaring in verbouwingen en renovatie - Leeftijd 30-45 jaar (M) - Uit de regio Breda/Etten-Leur - Volledig zelfstandig kunnen werken - Aansturen van personeel en onderaannemers - Geen 7 tot 4 mentaliteit Wij bieden: - Loon â&#x201A;Ź 500,00 NETTO PER WEEK! - Prettige werksfeer in een klein teamverband - Grote mate van zelfstandigheid - Werkomgeving Breda/Etten-Leur

Haven M529, Port of Moerdijk, Mark S Clarkelaan 6, 4761RK Zevenbergen 5FM tXXXEFMUBIFBWZNBDIJOFSZDPN

Meer dan een half miljoen Bodes elke week!

Uw reactie (alleen per mail) kunt u zenden aan: marco@selecttotaalbouw.nl

(Breda - Naaldwijk / Aalsmeer) 0-40 uur / week

Ç Ç Ç Í&#x2DC;Ć?Ä&#x17E;ĹŻÄ&#x17E;Ä?ĆŠĹ˝Ć&#x161;Ä&#x201A;Ä&#x201A;ĹŻÄ?Ĺ˝ĆľÇ Í&#x2DC;Ŝů Acquisitie naar aanleiding van deze advertentie wordt niet op prijs gesteld. Andere sollicitaties dan gevraagd worden niet in behandeling genomen.

GEZOCHT: GEPENSIONEERDE (ca. 65+) BLOEMENCHAUFFEUR TRUCK + OPLEGGER

BrabantWerkt.nl bereikt maandelijks 35.000 kandidaten

Kwekerij Zeldenrust Leursebaan 270, 4839 AN Breda

06 - 539 39 683


VACATURES

BSM Valves B.V. (onderdeel van Aalbers Industries N.V.) is een dynamische onderneming gespecialiseerd in het ontwikkelen en vervaarGLJHQYDQDIVOXLWHUV%60PDDNWNODQWVSHFLÂżHNHXQLHNHSURGXFWHQLQ kleine aantallen in hoogwaardige materialen die voldoen aan een breed scala van normen. Wij zijn actief in de chemische-, petrochemische- en offshore industrie en werken samen met alle grote spelers in de markt. BSM heeft een eigen productie-unit in Breda van waaruit wij aan onze klanten in de hele wereld leveren. Bij BSM werken enthousiaste mensen (ca. 80) en het is een bedrijf waar een informele sfeer heerst.

Voor uitbreiding van ons team zoeken wij:

Voor uitbreiding van ons team zoeken wij:

Sollicitatiebrief met c.v. kunt u richten aan:

Technisch Tekenaar/CAD (CATIA) Engineer (M/V)

ICT/ Webdesigner (M/V)

Burgaflex BV t.a.v. Robin Marijnissen Postbus 238 4870 AE Etten Leur

WWW.BURGAFLEX.COM

In deze full time functie ben je verantwoordelijk voor de eigen product catalogus van 3D en 2D tekeningen. Tevens zal eenfunctie groot deel van je takenpakket inhouden, het produceren van technische, In deze beheert u het ERP systeem, zorgt voor klant specifieke, tekeningen voor de groep. verdere implementatie van de productieplanning en CRM www.burgaflex.com Je fungeert als technische vraagbaak tussen klant en productie. modules. Verder ontwikkelt u voor twee satellietBinnen CATIA V5/V6 (icm ENOVIA) zal e.e.a uitgewerkten enbeheert beheert dienen te worden. Sollicitatiebrief bedrijven (SPAIRCON en grafisch bedrijf Id4U) websites en dit pre-engineering/feasibility studies gaan vooraf aan het proces. Uiteindelijk resulteert met c.v. kuntVolledige u webwinkels. Een gevarieerde ICT functie waar wij een tekening, voorzien vanenorm stuklijsten of materiaaloverzichten. richten aan: in een definitieve

enthousiaste medewerker voor zoeken. Kennis van de Engelse taal is een must. t.a.v. Jeroen van -Full time functie. Nederkassel Kennis en ervaring met 3D tekenprogramma`s zoals AutoCAD/Inventor/CATIA. -Werktijden maandag totsector en met vrijdag Ervaring in technisch tekenen binnen de metaal is een pre. 8:00 Âą 17:00 uur. Postbus 238 -Je werkt in een jong leukmet team. Goede communicatieve eigenschappen, vooren overleg toeleveranciers, klanten, afdelingen en 4870 AE Etten Leur in de -Gelegenheid tot en scholing. personen eigen organisatie en kanontplooiing goed samenwerken Goede beheersing van Engelsevoor taal een technische achtergrond. -Voorkeur Burgaflex BV Wij zijn op zoek naar iemand met:

met vestigingen in Nederland, Duitsland, Noord-Amerika, Burgaflex, met vestigingen in Nederland,Burgaflex, Duitsland, Noord-Amerika, Engeland, Turkije Engeland, Frankrijk, Turkije en AustraliĂŤ, is producent van en AustraliĂŤ, is producent van slangassemblages, fittingen en adapters bestemd voor slangassemblages, fittingen en adapters bestemd voor de automotive de automotive industrie . Onze reputatieindustrie hebben wereputatie te danken speciaal ontworpen . Onze hebben aan we te danken aan speciaal klantoplossingen. We werken samen met wereldwijde leveranciers ontworpen klantoplossingen. We werkenzoals samen Goodyear. met wereldwijdeIn leveranciers zoals Goodyear. In onze productiefaciliteiten onze eigen productiefaciliteiten kunnen we een grote variĂŤteit aaneigen airconditioning kunnen we een grote variĂŤteit aan airconditioning fittingen, fittingen, leidingwerk en assemblages produceren. Onze filosofie is het leveren van leidingwerk en assemblages produceren. Onze filosofie is het leveren hoogwaardige producten tegen een scherpe prijs en een uitstekende service. van hoogwaardige producten tegen een scherpe prijs en een uitstekende service.

Acquisitie naar aanleiding van deze advertentie wordt niet op prijs gesteld . Acquisitie naar aanleiding van deze advertentie wordt niet op prijs gesteld.

In verband met uitbreiding van ons productieteam zijn wij per direct op zoek naar een;

NABEWERKER ETIKETTEN (M/V) Met doorgroeimogelijkheden tot Flexodrukker Als nabewerker etiketten ben je de laatste schakel in onze etikettenproductie. In de drukkerij zorg je voor het afwerken van de etiketten, zodat deze naar onze klanten verstuurd kunnen worden. Daarnaast produceer je ook zelf de blanco etiketten. Ook het inprinten van etiketten behoort tot de werkzaamheden. Wij vragen voor deze functie:

Wij bieden:

|III Een aantoonbare grafische opleiding/achtergrond.

|III Een 38-urige werkweek.

|III Technisch inzicht.

|III Een informele werksfeer.

|III Affiniteit met en kennis van het werken met een PC

|III SalariĂŤring en arbeidsvoorwaarden

|III Zelfstandig en in teamverband kunnen werken.

HEEFT U OF IEMAND UIT UW OMGEVING BRANDWONDEN?

Op dit moment zijn wij op zoek naar een gedreven

Project Engineer In deze functie, op het snijvlak van sales en engineering werk je verder nauw samen met inkoop- en kwaliteitsafdeling. Vanuit je (materiaal)technische expertise en brede kennis op het JHELHGYDQLQWHUQDWLRQDOHVWDQGDDUGHQHQEHGULMIVVSHFLÂżHNHQRUPHQEHQMHYHUDQWZRRUGHOLMN YRRUKHWOH]HQHQYHUWDOHQYDQNODQWVSHFLÂżFDWLHVQDDULQWHUQHEHKRHIWHVYLDKHWRSVWHOOHQYDQ YDOYHGDWDVKHHWVHQGHLQVSHFWLHWHVWSODQQHQ+HWXLWSOXL]HQYDQQRUPHQHQVSHFLÂżFDWLHVYLQG MHHHQXLWGDJLQJ-HZHHWGHRSWLPDOHZHJYRRUGHUHVWYDQGHRUJDQLVDWLHWHGHÂżQLsUHQLQHHQ GRROKRIYDQVSHFLÂżFDWLHVHQUHJOHPHQWHQ Daarnaast behoort tot je taken: Â&#x2021; KHWGRRUQHPHQYDQQRUPHQHQNODQWVSHFLÂżFDWLHV Â&#x2021; KHWYRRUYHUWDOHQYDQNODQWVSHFLÂżFDWLHVQDDUGHEHVWHRSORVVLQJYRRUDOOH betrokken partijen Â&#x2021; KHWDIVWHPPHQHQGRRUVSUHNHQPHWFROOHJDÂśVHQNODQWHQYDQGH]H LQWHUQHRUGHUVSHFLÂżFDWLHV Â&#x2021; KHWGHÂżQLsUHQYDQDDQYXOOHQGHYHULÂżFDWLHWHVWHQ Â&#x2021; KHWRSVWHOOHQYDQZHUNLQVWUXFWLHVHQSURFHGXUHV Â&#x2021; KHWLQLWLsUHQHQGHHOQHPHQDDQNLFNRIIPHHWLQJVHQSURMHFWRYHUOHJJHQ Â&#x2021; KHWYHU]DPHOHQYDQDOOHUHOHYDQWHGRFXPHQWHQGLHQRGLJ]LMQYRRUKHW verwerken van een order Â&#x2021; KHWDGYLVHUHQYDQGHDIGHOLQJLQNRRSPEWWHJHEUXLNHQPDWHULDOHQ Om succesvol te kunnen zijn in de functie beschik je over de volgende competenties: Je bent Â&#x2021;1DXZNHXULJHQSUHFLHVLQMHZHUNZLM]H Â&#x2021;Klantgericht Â&#x2021;Stressbestending Â&#x2021;Sterke communicatieve vaardigheden Â&#x2021;Teamspirit Â&#x2021;Geen 9 tot 5 mentaliteit Â&#x2021;Slagvaardig Aanvullende functie-eisen: Â&#x2021;een afgeronde HTS opleiding of door de ervaring bereikte vergelijkbaar niveau Â&#x2021;ervaring binnen de olie en gas industrie Â&#x2021;kennis van diversen materialen en beproevingstechnieken Â&#x2021;kennis van de relevante normen (bijv. PED, API, BS, ASTM ed. ) Â&#x2021;HUYDULQJPHWKHWRSVWHOOHQYDQSURFHGXUHV ELMY1'2ODVVHQFRDWHQ

Â&#x2021;goede beheersing van de Engelse en Duitse taal

volgens de CAO Grafimedia.

92250((5,1)250$7,(29(5216%('5,-)9(5:,-=(1:,-1$$521=(:(%6,7( WWW.BSMVALVES.COM. :,- %,('(1 ((1 ,1)250(/( *2('( :(5.6)((5 $$175(..(/,-.( $5%(,'69225:$$5'(1 $)*(67(0' 23 3(56221/,-.( %(+2()7(6 ,17(51$7,21$/( 6(77,1*$//(58,07(9225*52(,(13(56221/,-.(217:,..(/,1*((18,767(.(1'( %(/21,1* (1 $5%(,'69225:$$5'(1 92/*(16 '( &$2 9225 +(7 0(7$$/%(:(5.,1*6%('5,-)

Ga voor een uitgebreidere functie omschrijving naar onze website www.pentoprint.com en vul het sollicitatieformulier in of stuur een gemotiveerde sollicitatiebrief met CV binnen 14 dagen naar: Pentoprint B.V., Minervum 7460, 4817 ZP Breda, t.a.v.: Personeelszaken. Acquisitie n.a.v. deze advertentie wordt niet op prijs gesteld.

Wij helpen bij: Lotgenotencontact Voorlichting Belangenbehartiging Juridische zaken

BrabantWerkt.nl bereikt maandelijks 35.000 kandidaten

Kijk voor meer informatie op www.brandwondenvereniging.nl

BSM VALVES BV MOSKESBAAN 10 4823 AH BREDA 076-5418400 Reacties naar aanleiding van deze vacature kunt u sturen naar Anouk Deckers, HR assistent via anouk.deckers@bsmvalves.com

Panasonic Biomedical Sales Europe B.V. is leverancier van hoogwaardige Laboratorium- en Healthcare apparatuur. Wij zijn op zoek naar een

Chauffeur m/v, 32 uur per week

â&#x20AC;?Die ene druppel. Die doet er toe.â&#x20AC;? - Liliane Brekelmans, oprichtster Liliane Fonds

U zorgt voor het schadevrij laden, lossen, leveren en retour nemen van de bestellingen en ondersteunt het Sales Team bij het plaatsen en inrichten van de betreffende apparatuur bij de klant.

gratis plaatsing

www.DeDakshop.nl

Voegwerk!

Voor het vernieuwen van uw dak en zinken goten! Tevens in onze shop verkoop voor de â&#x20AC;&#x2DC;doe het zelverâ&#x20AC;&#x2122; Gratis advies F. van Duuren Leursebaan 269 - 4839 AM Breda Tel.: 076-5339023 - Fax: 076-5339022 - E-mail: info@dedakshop.nl

vakbekwame

VOEGER zoekt voegwerk

06-55887266

Aalten Schildersbedrijf BREDA

plafonds & wanden witten Ook binnen- en buitenschilderwerk Vraag een vrijblijvende offerte tel. 06 - 43220390 / 076 - 5991675

U beschikt minimaal over een VMBO-opleiding in een technische richting, rijbewijs CE, chauffeursdiploma, bestuurderskaart en aantoonbare relevante werkervaring. Een klantgerichte houding, goede communicatieve vaardigheden en technisch inzicht zijn u niet vreemd. U weet van aanpakken en bent bereid om incidenteel werkzaamheden buiten de reguliere werktijden te verrichten. Heeft u interesse, stuur uw motivatie met CV vóór 19 februari naar: Panasonic, t.a.v. afdeling HR, Nijverheidsweg 120, 4879 AZ Etten-Leur of per e-mail naar biomedical.nl@eu.panasonic.com. Kijk ook op onze website: www.biomedical.panasonic.eu

VOOR AL UW HOUTEN Íť(RENOVATIE) KOZIJNEN ÍťSCHAAF- EN LIJSTWERK OP MAAT ÍťSCHUIFPUIEN ÍťRAMEN ÍťDEUREN ÍťTRAPPEN

IONâ&#x20AC;&#x2122;S BOUWBEDRIJF voor al uw werkzaamheden: sanitair, elektriciteit, tegels, stukadoor, parket, schilderwerk, bestratingen

Demmers Interieur

Bel 06-57087225 of mail:

OP STUC EN SCHILDERWERK

ionel@live.nl

Stuc en klusbedrijf

NU 20% KORTING 0641211049 www.demmersinterieur.nl


X x x

S A R R VE

x x

x x

"BOCJFEJOHFONBYQFSLMBOUp(FFOWFSLPPQBBOIBOEFMBSFOp;FUGPVUFOFOQSJKTXJK[JHJOHFOWPPSCFIPVEFOp"BOCJFEJOHFO[JKOHFMEJHWBOUNp;PMBOHEFWPPSSBBETUSFLU

x

N J I T N E L A V W U 20,1 megapixel CCD beeldsensor 2,7" LCD scherm Slanke body Coolpix S3600 Digitale compact camera p NFHBQJYFMDPNQBDUDBNFSB pYPQUJTDIF[PPN pYEJHJUBMF[PPN p)%SFBEZQGJMNFO p)ZCSJEFWJCSBUJFSFEVDUJF p6JUHFCSFJESFUPVDIFFSNFOV p"DDVHPFEWPPSDBGPUPT p"SUOS

Full HD Film modus 14.2 megapixel 3" LCD-scherm

D3100 18-55VR Spiegelreflexcamera pNFHBQJYFMTQJFHFMSFGMFYDBNFSB p$.04TFOTPS p'VMM)%NPWJFGVODUJF p-$%TDIFSN p)VMQTUBOETOFMMFFOEVJEFMJKLFIVMQJOEFDBNFSB pQVOUTBVUPGPDVTTZTUFFN p)PHF*40HFWPFMJHIFJE  p"SUOS

Maak uw eigen poster, canvas, fotoboek of wenskaart op: www.mediamarkt.nl/fotoservice Openingstijden

BREDA Kruisvoort 14 Woonboulevard 4814 RZ Breda Tel. 076 - 5258100

maandag 10.00 - 22.00 uur dinsdag 10.00 - 22.00 uur woensdag 10.00 - 22.00 uur

donderdag 10.00 - 22.00 uur vrijdag 10.00 - 22.00 uur zaterdag 09.30 - 20.00 uur

www.mediamarkt.nl zondag 12.00 - 17.00 uur (IEDERE ZONDAG OPEN)

Ruim 2500 gratis parkeerplaatsen

Ook cadeaukaarten verkrijgbaar

Dbn 20140212  
Dbn 20140212