Page 1

THUIS IN DE REGIO

MIDWEEKEDITIE

O P L AG E :

B R E D A S E

5 FEBRUARI 2014 WEEK 6

Uitgeverij

74 . 5 0 0

TOTA L E O P L AG E Z E E L A N D EN WEST-BRABANT:

de

bode

ACTUALITEIT

IN STARTBLOKKEN VOOR BASTARD FEST

bv

I

Postbus

22,

4880

ONROEREND GOED

Volg ons via twitter: @BredaseBode

AA

AUTO’S

Zundert

I

Te l .

076

SPORT

Gemeente Breda OP PAGINA 5

599

8 111

KERKELIJK NIEUWS

I

480.000

www.internetbode.nl VACATURES

SPORTGALA BREDA EERT SPORTHELDEN

Bonk is Bredase nachtburgemeester

Streep door Huis voor de Beeldcultuur

BREDA - Officieel heet hij Martijn Gulden, maar onder die naam kent ‘niemand’ hem. Wèl onder zijn bijnaam Bonk, een verwijzing naar de gelijknamige skatezaak in de Veemarktstraat die hij als ondernemer runt. Sinds zaterdag geldt hij ook als de nachtburgemeester van Breda. Burgemeester Peter van der Velden gaf aan de benoeming van de officieuze nachtburgemeester een officieel tintje door hem in café De Bruine Pij een speciale beany met insigne op te spelden. De nachtburgemeester gaat zich inspannen om de positieve zaken in de Bredase horeca in de schijnwerpers te zetten. Ook wil hij bijdragen aan een beter uitgaansklimaat.

BREDA - Het Huis voor de Beeldcultuur, ooit opgericht om Breda als stad van grafische kunst op de kaart te zetten, wordt opgeheven. De instelling kon tot nu toe rekenen op ruim een ton subsidie van de gemeente. Dat bedrag zou met geld van de provincie worden verhoogd bij de eventuele verkiezing van 2018 Eindhoven|Brabant (het samenwerkingsverband tussen Eindhoven, Breda, Helmond, ’s-Hertogenbosch, Tilburg en de provincie Noord-Brabant) tot Culturele Hoofdstad van Europa. Die titel ging echter naar Leeuwarden. Omdat Breda niet bereid is de subsidie te verhogen, heeft het Huis voor de Beeldcultuur nu besloten te stoppen.

Presentatie nieuwe single Yoeri L’Abée

Arrestaties na vondst wapens en GHB

BREDA - Yoeri L’Abée uit Etten-Leur presenteert op zaterdag 8 februari (op zijn verjaardag) om 14.00 uur zijn nieuwe single ‘Kies voor mij’. Dat gebeurt bij de special cd shop aan de Teteringsedijk 167 in Breda. Laurens van Wessel en Willem Laseroms zijn verantwoordelijk voor de tekst en de muziek van ‘Kies voor mij’. De single werd opgenomen in studio ’69 in Zegge. Voor de komende maanden is de agenda van Yoeri L’Abée weer goed gevuld. Zo staat hij bijvoorbeeld van 24 tot 27 maart op de feestweek in de Oostenrijkse wintersportplaats Gerlos. Ook zijn er al weer optredens geboekt voor de Sterren on Tour show.

BAVEL - Agenten van het Joint Hit Team hebben in de nacht van zaterdag op zondag rond 01.00 uur in Bavel een 43-jarige man uit Hoogstraten en een 30-jarige vrouw uit Bavel aangehouden. De arrestaties volgden nadat in de auto van de Belg een wapenstok en een stroomstootwapen waren aangetroffen. Bovendien zat in de tas van de vrouw, die als bijrijdster in de auto zat, een (cola)flesje gevuld met GHB. De agenten controleerden de auto en de inzittenden omdat degene op wiens naam de auto staat, eerder is veroordeeld voor overtreding van de Opiumwet en de Wet Wapens en Munitie. Het duo is vastgezet, de politie onderzoekt de herkomst van de GHB.

BREDA - Zondag vond de 45ste editie van de Mastboscross plaats. Chakir Boujataoui won de lange cross bij de mannen. Op de foto wordt hij geflankeerd door de nummers twee en drie, Koen Naert en Mark Nouws. Maureen Koster was op de lange afstand de snelste bij de vrouwen. Op de korte cross won Yassine Saghou bij de mannen, Karin Nieuwenhuijsen won bij de vrouwen. FOTO HUUB SCHOUTETEN

Cliënten GGZ, Amarant en SMO aan de slag bij ATEA-groep

Zwerffietsenproject van start BREDA - Cliënten van de Geestelijke Gezondheidszorg (GGZ), Amarant en de Stichting Maatschappelijke Opvang (SMO) zijn aan de slag gegaan met een nieuw zwerffietsenproject. Zij knappen daarbij tweewielers op die vervolgend worden doorverkocht via kringloopwarenhuis Vindingrijk. DOOR ADDO SPRANGERS

Emmaus in klooster Schorsmolenstraat BREDA - De laatste twee Minderbroeders Kapucijnen hebben vrijdag de deur van hun klooster aan de Schorsmolenstraat na 125 jaar definitief achter zich dichtgetrokken. Dat gebeurde na overhandiging van de sleutels Emmaus Langeweg. Een aantal medewerkers van Emmaus en hun familieleden hebben het klooster als antikraakwacht betrokken. Het markeert de start van de voorbereiding op het gebruik van het klooster als een Emmaus Woonen Werkgemeenschap. Het wachten is op de noodzakelijke wijziging van het bestemmingsplan. Emmaus wil begin 2016 starten met onder meer een kringloopwinkel, een theetuin en een buurtmensa.

BOB rijdt zonder rijbewijs BREDA - Een 21-jarige man uit Dordrecht werd in de nacht van zaterdag op zondag rond 04.00 uur op de Backer en Ruebweg betrapt op het rijden zonder rijbewijs. De agenten controleerden de bestuurder omdat hij met zijn auto vanaf de Lunetstraat linksaf richting wilde rijden en in de bocht door zijn hoge snelheid begon te slippen en een 180 graden draai maakte. Het achterop rijdende verkeer moest hard remmen om een aanrijding te voorkomen. De bestuurder was het niet met de agenten eens over het feit dat hij een bekeuring kreeg. Hij vond juist dat hij een goede daad deed als BOB omdat zijn maten die in de auto zaten allemaal dronken waren.

Dat gebeurt bij de ATEA-groep (Activering, Training en Arbeidsbemiddeling) die haar organisatie voor de verschillende zorginstellingen heeft opengesteld. Hiermee wordt kennis en expertise tussen de zorginstellingen gedeeld en kunnen cliënten van die instellingen aan de slag bij ATEA-groep. Inmiddels hebben al 35 cliënten van GGz Breburg een arbeidscontract bij ATEA-groep. Onder leiding van medewerkers van Amarant en SMO wordt er aan de Riethil aan het project gewerkt. In dit project worden fietsen waarvan de eigenaar niet bekend is, zogenaamde zwerffietsen, verzameld door de gemeente en naar ATEA gebracht. De rechtmatige eigenaar kan bij het fietsdepot van de ATEA-groep zijn fiets ophalen.

Als de fiets na bepaalde tijd wordt vrijgegeven dan kunnen de tweewielers worden opgeknapt en verkocht. Cliënten van (onder andere) Amarant en SMO demonteren de fietsen met begeleiding vanuit Amarant . Een deel van de fietsen wordt opgeknapt en verkocht via het warenhuis Vindingrijk. Winstkansen Cees Meeuwis, wethouder Sociale Zaken, ziet de winstkansen in de samenwerking voor zowel de zorgorganisaties en ATEA-groep op het vlak van verdieping en uitwisseling van expertise. “Want uiteindelijk markeert dit een nieuwe weg om mensen op een hoger niveau te krijgen wat betreft ontwikkeling en toeleiding naar betaalde arbeid. Wat dat betreft roep ik alle zorgpartijen op om

ook mee te doen aan dit gezamenlijke initiatief!” Zowel met Amarant als met GGzBreburg zijn convenanten gesloten. In de praktijk werken cliënten van GGZ en Amarant intern bij ATEA-groep en extern bij bedrijven en instellingen. Omgekeerd bieden zorginstellingen bij ATEA-groep hun kennis aan en geven zij advies aan Sw(Sociale werkplaats)-medewerkers tijdens spreekuren die gehouden worden aan de Riethil zelf. Tegelijkertijd fungeren zij waar nodig als adviseurs voor trajectbegeleiders, werkleiders en P&Oadviseurs van ATEA-groep. Tevens heeft ATEA-groep raamovereenkomsten gesloten met diverse maatschappelijke organisaties voor externe activeringsplaatsen voor zowel Sw–medewerkers, Wwb-ers (Wet werk en bijstand) en cliënten van zorginstellingen.

Bewoner betrapt mogelijke inbreker BREDA - Een bewoner van een huis aan de Willem van Kesselstraat heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag omstreeks 02.00 uur een 19-jarige man uit Bavel betrapt bij een vermoedelijke inbraakpoging. De bewoner zag dat de verdachte over de schutting klom en in de achtertuin terecht kwam. Hij zag dat de indringer aan de deur voelde en deze schrok toen de buitenlampen plotseling aangingen. De man dezes huizes is naar buiten gegaan en heeft de verdachte overmeesterd. De politie heeft de 19-jarige man die onder invloed was van alcohol aangehouden wegens huisvredebreuk en meegenomen naar het politiebureau.

Onderzoek naar ervaringen mantelzorgers

‘Mantelzorgers steeds belangrijker’ BREDA - Gemeente Breda doet in februari vervolgonderzoek naar de ontwikkeling van de kwaliteit van mantelzorgondersteuning en informele zorg. Met onderzoek naar de situatie van mantelzorgers komt in beeld of en waar de ondersteuning beter kan. Daarom wordt deze groep bij het onderzoek betrokken. DOOR ADDO SPRANGERS De gemeente voert het onderzoek uit, samen met organisaties die mantelzorgers ondersteunen. De uitkomst van het onderzoek is in april bekend en kan dan vergeleken worden met de resultaten uit 2012. Mantelzorg is de zorg die men geeft aan iemand uit de eigen omgeving, zoals partner, ouder, kind, buren of vrienden, die voor langere tijd ziek, hulpbehoevend of gehandicapt

zijn. Mantelzorgers worden steeds belangrijker, ook door de wijzigingen die vanuit Den Haag op de gemeente afkomen,”aldus wethouder Bob Bergkamp. “We betrekken de mantelzorgers bij dit onderzoek, omdat dit een goede manier is om hun situatie in beeld te brengen. De resultaten van het onderzoek zijn voor de gemeente én voor de uitvoeringspartners input voor ontwikkeling en bijsturing van de uitvoering en de samenwerking.”

Naast een groep van 2.500 mantelzorgers, die op basis van een steekproef benaderd wordt, kunnen meer mantelzorgers meedoen aan het onderzoek. De vragenlijst is bedoeld voor mensen die nu mantelzorg geven of dit de afgelopen twaalf maanden deden voor familie, vrienden of bekenden. Wie wil meedoen aan het onderzoek, kan zich per e-mail aanmelden via onderzoek@breda.nl. Hij of zij ontvangt dan een online of schriftelijke vragenlijst.

Gratis

waardebepaling!

Bel meteen 076 524 77 88

Méér makelaar. www.internetbode.nl voor het (gratis) aanleveren van al uw nieuws


BEZOEK ONZE NIEUWE WINKEL! Lamel parket Rustiek eiken landhuisdelen 17,5 cm breed, 15 mm dik, 4 mm massief eiken toplaag, in wit of naturel geolied

` 29,

95

m2

Laminaat Extra lange en brede landhuisdelen 220 cm lang, 24 cm breed, 8 mm dik, 4x v-groef, one click to go systeem, leverbaar in 6 kleuren, voor intensief woongebruik, van 34,95

` 18,

95

m2

Laminaat Landhuisdelen HELE GROTE VOORRAAD CARNAVALSARTIKELEN Romans ...................per stuk € 0,50 zes voor € 2,50 Kinderboeken ..................................................€ 0,10 Alle dassen en wintersjaals.............................€ 0,25 Alle riemen ......................................................€ 0,25 Alle puzzels .....................................................€ 0,20 Plastic mapjes .................................................€ 0,01 Alle blikken en bussen ...................... HALVE PRIJS Alle kussens ...................................... HALVE PRIJS

Terre des Hommes ,,‘t Spiegeltje” Molenstraat 138, Zundert. Tel: 5961214. Openingstijden winkel (ook voor inleveren goederen): woensdag, donderdag en vrijdag van 13. tot 17.u.; zaterdag van 13. tot 16.u.

DE SCHANS TUINSCHERMEN betonsysteem | tel. 0164 686418 www.deschanstuinschermen.nl

VAARBEWIJSCURSUS

Roosendaal - Breda - Bergen op Zoom - Dongen Etten-Leur - Rotterdam START EIND FEBRUARI BEGIN MAART Spoedcursus op zaterdag WWW.YACHTCONSULT.COM. Telefoon 0165-546707

8 mm dik, 4x v-groef, one click to go systeem, leverbaar in 9 kleuren, voor intensief woongebruik, van 28,95

te koop gevraagd

` 12,

ANTIEK meubelen, klokken, porselein en zilver 0165-539177

HELP

Start succesvol klusbedrijf! Klusopdrachten, reclame, inkoopkortingen, bedrijfsadvies aantrekkelijke voorwaarden. Betrouwbare organisatie Formule Partner BV. Kijk op:

www.devakman.info of www.keurmerkbedrijf.nl

OP=OP GOEDKOOPSTE VAN NEDERLAND!

Demmers Interieur Stuc en klusbedrijf

NU 20% KORTING

OP STUC EN SCHILDERWERK

-OERWIJKs"REDAs 

m2

Gratis parkeren

www.vloerhetzelf.nl

- opleidingen tot NMI/MfN registermediator - in-company trainingen - zakelijke en particuliere mediations

ERKEND MEDIATOR WORDEN? Het Mediation Educatie Centrum leidt op voor het examen tot erkend NMI/MfN registermediator. Meld u aan voor een gratis informatiebijeenkomst via onze website, of bel 015 - 36 112 36. Volgende informatieavond (start 19.30 uur) : Tel: 015 – 36 112 36

BEST BETALENDE GOUDINKOPER VAN BREDA - GRATIS TAXATIE !

INKOOP - VERPANDING GOUD - ZILVER - MUNTEN

0641211049 www.demmersinterieur.nl

076-587.29.10

Wasmachine, droger of vaatwasser defect?

NU OOK REPARATIEWERK

BEL

n Janse d t i W goe 06 - 57 540 319 Voor snelle service en reparatie!

Woe. 5 maart, WestCord Hotel Delft (naast IKEA) Do. 6 maart, Hotel Trivium Etten-Leur

info@mediationeducatie.nl

ionel@live.nl

o.a. hele kippen, bouten, tv-sticks, enz.

9,

UIT VOORRAAD LEVERBAAR

Kruisvoort 70, tegenover de IKEA, naast Grando. Tel. 076-54 26 234

Bel 06-57087225 of mail:

Kip, wild en gevogelte

`

95

LBE;H>;JP;B<8H;:7#MEED8EKB;L7H:8H;:7

Meer dan een half miljoen Bodes elke week!

sanitair, elektriciteit, tegels, stukadoor, parket, schilderwerk, bestratingen

kwaliteit is onze service!

eenvoudig zelf te leggen, in 6 kleuren, van 29,95

ELKE ZONDAG GEOPEND 11.00 - 17.00 UUR

*kijk voor de voorwaarden op www.vloerhetzelf.nl Aanbiedingen alleen geldig in filiaal Breda. Prijswijzigingen en zetfouten voorbehouden

ION’S BOUWBEDRIJF

POELIERSHUIS

m2

PVC Zelfklevend

06-51482362

VAKMANNNEN GEZOCHT

95

www.mediationeducatie.nl

Aalten BELASTING Schildersbedrijf AANGIFTEN BREDA ‡SDUWLFXOLHU ‡RQGHUQHPHUV bij u thuis. Laag tarief! Accountant Coll. Breda

7HO

plafonds & wanden witten Ook binnen- en buitenschilderwerk Vraag een vrijblijvende offerte tel. 06 - 43220390 / 076 - 5991675

Traditioneel Genezer en Sjamaan uit Nepal

ǁǁǁ͘ŐĂƌĂŐĞďŽdžĞŶƚĞŚƵƵƌ͘Eh

ĞƌŐĞŶŽƉŽŽŵ ƌĞĚĂ ϬϭϲϰʹϲϴϳϮϯϱ

Helpt u graag met de volgende problemen: Allergie | Spier-Gewrichtspijn | Slapen | Emoties | Communicatie |ADHD bij kinderen | Angsten | Hoog gevoeligheid |Huis en Business Enrichment Persoonlijke energie bescherming

Cursussen in 2014: Meditation & Self Realization, Touch to Healing (1 & 2), Shamanism (1 & 2)

www.mantrashakti.nl 0620229318 Laxman


ACTUALITEIT

Klaar voor het Bastard Fest: scheurende gitaren, knallende drums en oorverdovende vocalen

‘Samen optrekken en er voor gaan’ BREDA - Een nieuwe impuls voor de rawk-‘n’-roll scene in Breda? Het punk- en speedrockfestival Bastard Fest komende vrijdag in de Bredase poptempel Mezz zou best wel eens het bekende steuntje in de rug kunnen betekenen. Frontman Mo Gecko van The Gecko Brothers en organisator Dirty Jelly, drummer bij Dirty Bastards, voorspellen in ieder geval een leuk feestje. DOOR ADDO SPRANGERS Een feestje dat niet alleen wordt opgeluisterd door in totaal zes bands, rock-‘n’-roll deejays en een heuse barbier (‘the bastard barber’), maar ook door de officiële presentatie van de door Dirty Bastards en The Gecko Brothers opgenomen split-cd ‘Who Will Throw The First Punch’. Het album markeert in één oorverdovende klap het 10-jarig bestaan van Dirty Bastards en de terugkeer van The Gecko Brothers. Rond laatstgenoemde band was het de laatste jaren ongebruikelijk stil geworden. Met een uitnodiging op zak voor het Bastard Fest echter zijn de broertjes weer fanatiek aan het repeteren geslagen. Mét de drumsticks als braadworsten hanterende J. Gecko, maar zonder de vertrouwde broeder met de lange manen.

Bastard Fest Bastard Fest, vrijdag 7 februari 2014 in poppodium Mezz vanaf 19.00 uur. Met March, Drunk Tank, Harsh Realms, The Gecko Brothers, Dirty Bastards en Bang Bang Bazooka. Surf voor meer informatie naar www.bastardfest.nl

The Hippie is van het toneel verdwenen. Gelukkig heeft moeder Annabel Gecko de jongens postuum een verrassing nagelaten in de vorm van nóg een broertje: Richie Gecko. “Een jazz spelende oude metalhead,” zo omschrijft Mo Gecko de nieuw verworven broeder die het gitaarwerk voor zijn rekening neemt. Eric Gecko mag zich voortaan op de bas uitleven. Kentering De gewijzigde samenstelling van The Gecko Brothers doet bij Bastard Festorganisator Dirty Jelly niets af aan zijn vreugde over de terugkeer van de Bredase speedrockveteranen. “Het optreden van The Gecko Brothers in het voorprogramma van Peter Pan Speedrock betekende tien jaar geleden de start van Dirty Bastards.” Hij spreekt over de tijd dat het fenomeen Breda Suck City ‘hot’ was. Een parodie op de als Rock City door het leven gaande ‘grote broer’ Eindhoven, waar toonaangevende speedrockbands als The Spades en Peter Pan Speedrock op dat moment international furore maken. Breda Suck City leek daarbij aansluiting te maken, maar stierf uiteindelijk een stille dood. Er is echter weer een kentering waar te nemen. Dirty Jelly: “De oude garde is terug. Som-

Mo Gecko (links) en Dirty Jelly warmen zich op voor het Bastard Fest.

mige bandjes zijn gestopt, maar daaruit zijn weer nieuwe bands voortgekomen die keihard aan de weg timmeren. New Poker Face en March bijvoorbeeld.” Visitekaartje Mo Gecko knikt met zijn hoofd naar Dirty Jelly. “Zij hebben met ‘rock-’n-roll on the road’ zelf inmiddels ook hun visitekaartje

afgegeven. Eigenlijk is het ongelooflijk dat ze ons nu een schop onder de kont hebben moeten geven, maar ik vind die ‘do it yourself’-houding alleen maar te prijzen. Samen optrekken en er voor gaan, zó hoort het.” Dat laatste maakt het gezelschap Dirty Bastards ook duidelijk in haar nummer ‘We Don’t Care’, legt Dirty Jelly uit. “Het maakt ons niet uit dat we kilome-

FOTO ADDO SPRANGERS

ters moeten maken, zolang jullie je maar vermaken en de vrouwen uit de kleren gaan, haha.” Mo Gecko lacht instemmend. “Daarvoor ben ik in een band gegaan. Je komt op plaatsen waar niemand anders komt, je slooft je lekker uit op het podium en je krijgt er nog bier voor ook. Uitgaan met een gesloten portemonnee, noem ik dat. Wat wil je nog meer?”

In startblokken voor Sportgala Breda 2013

Sporthelden in de schijnwerpers BREDA - Wie mogen zich straks het Sporttalent, de Sportman, de Sportvrouw, de Sportploeg, de Sporter met een Nagelbijten Van den Broek van zich deed spreken bij Beperking en de Sportcoach van het Jaar 2013 noemen? Het jaarlijks terugkerende Sportgala Breda, komende Voor alle genomineerden wordt het de het NK meerkamp. Verkooijen werd tweevrijdag vanaf 20.30 uur in het Chassé Theater, geeft daar op feestelijke wijze antwoord op. komende dagen nagelbijten. Totdat het de bij het Open NK Open Water Zwemmen. DOOR ADDO SPRANGERS Voor sportliefhebbers is het gratis toegankelijke Sportgala Breda - dit jaar wordt de 23ste editie gehouden - een niet te missen

evenement. Uiteraard worden alle genomineerden en hun prestaties uitgebreid belicht. Daarnaast is er een leuk programma met muziek en bijzondere sportdemonstraties.

Schermster Sera Palings: genomineerd als Bredase Sportvrouw van het Jaar 2013.

De presentatie is in handen van sportpresentator Joep Schreuder. Oud-schaatster Annemarie Thomas, voormalig chef de mission Toon Gerbrands rn bobsleeër Sanne Dekker reiken de prijzen uit.

FOTO JOYCE VAN ZIJL

Blijf op de hoogte van het

definitieve woord is gesproken, blijft het immers spannend. De Bredase Sportman van het Jaar 2013 zal in ieder geval worden aangewezen uit het volgende drietal: judoka Roy Meyer (bronzen medaille bij het NK judo), snookerspeler René van Rijsbergen (landstitel) en zaalvoetballer Oualid Saadouni (plaatste zich met het Nederlands zaalvoetbalteam voor EK). Voor de titel Bredase Sportvrouw van het Jaar 2013 komen in aanmerking snowboardster Bell Berghuis, atlete Nadine Broersen en schermster Sera Palings. Berghuis heroverde de nationale titel snowboardcross, Broersen werd onder meer kampioen speerwerpen tijdens het NK atletiek en Palings werd opnieuw nationaal kampioene sabelschermen. Titels Atleet Roy van Eekelen, handboogschutter Teun Goossens en hockeyer Joep de Mol maken ieder kans op de titel Sporttalent van het Jaar in de mannelijke categorie. Van Eekelen won onder meer zilver bij het NK cross, Goossens werd Nederlands kampioen bij de junioren en De Mol behaalde als captain met de Nationaal Aselectie brons op het EK. In de vrouwelijke evenknie zijn zwemster Myrthe Bakker, atlete Nele van den Broek en zwemster Lindi Verkooijen genomineerd. Bakker sleepte onder meer verschillende nationale titels in de wacht, terwijl

Promotie Voor de titel Sportploeg van het Jaar 2013 gingen de nominaties naar het eerste elftal van voetbalclub Groen-Wit (titel zondag Derde Klasse B), handbalvereniging United Breda dames 1 (promotie naar de eerste divisie) en hockeyclub Zwart-Wit heren 1 (promotie naar overgangsklasse). Als Sporter met een Beperking zijn genomineerd elektrisch rolstoelhockeyer Pim Boon(grote verdiensten voor BISO ’65, atleet Uberto Druivetak (succesvol tijdens het NK atletiek) en atlete Minke Geraerts (nieuw nationaal record op de 5000 meter en met de discus). Chantal Jorna (Breda Gym), Erik Koenraads (voetbalclub Groen-Wit) en Lannie Oei (kunstzwemvereniging Synchro Breda) ten slotte doen een gooi naar de titel Sportcoach van het Jaar 2013.

Sportgala Breda Tijdens het Sportgala Breda 2013, dat gehouden wordt op vrijdag 7 februari 2014 in het Chassé Theater, worden het Sporttalent, de Sportman, de Sportvrouw, de Sportploeg, de Sporter met een Beperking én de Sportcoach van het Jaar 2013 in het zonnetje gezet. Surf voor meer informatie over het Sportgala Breda naar www.sportgalabreda.nl

WINKELHART IN BEWEGING

lokale nieuws

Olympische sferen op zaterdag 15 februari

www.internetbode.nl

Kom gratis bobsleeën! PAGINA 3

ZONDAG 23 FEBRUARI GEOPEND


Twintig jaar Princenhaags Museum

Stadsverlichting in de Lutherse Kerk BREDA - Elke tweede weekend van de maand zijn er activiteiten in de Lutherse Kerk. Kleine concerten op de zaterdagen en Stadsverlichting elke 2e zondag van de maand. Stadsverlichting is een landelijk initiatief. Vanaf 9 februari is er ook stadsverlichting in de Lutherse Kerk. In Nederland zijn er op dit moment 668 huiskamers waar elke tweede zondag van de maand van 20.00 tot 21.00 uur mensen bij elkaar komen om te mediteren voor vrede en geweldloosheid, onder het motto: ‘verander de wereld vanuit je huiskamer’. Stadsverlichting is een initiatief om een cultuur van tolerantie en liefde te stimuleren. Als mensen samen stil zijn, hebben zij een harmoniserend effect op hun omgeving, zo blijkt uit onderzoek. In steden

waar regelmatig wordt gemediteerd, is er minder criminaliteit, is het minder druk op de spoedeisende hulp en zijn minder verkeersongevallen. In een tijd van verharding, individualisme en elkaar buitensluiten, wil Stadsverlichting een cultuur van samenhorigheid stimuleren: oases waar mensen welkom zijn voor een uur stilte, liefde en ontspanning, zodat zij zich weer thuis kunnen voelen – bij zichzelf, elkaar en in hun leefomgeving. Wij gaan elke tweede zondag van de maand de consistoriekamer van de Lutherse kerk als ‘huiskamer van de stad’ open stellen. U bent van harte welkom! Graag aanmelden op: stadsverlichtinglk@ gmail.com Datum: zondag 9 februari om 20.00 uur. Lutherse Kerk, ingang Stadserf 3. Entree: gratis. Ook op zondag 9 maart, 13 april, 11 mei.

Generaal Maczek Museum

Jan Theuns, Kermis in Princenhage.

BREDA - Het Princenhaags Museum viert het twintigjarig bestaan met de tentoonstelling: Het Museum is jarig. Aanvankelijk organiseerde men tentoonstelling op verschillende locaties, omdat het museum niet over een eigen ruimte beschikte. In sociaal-cultureel centrum De Koe werd de bevrijding van 29 oktober 1944 herdacht met een expositie en in de Martinuskerk werden veel schilderijen van Jan Theuns bijeen gebracht. Sinds 2003 heeft het Princenhaags Museum wel een eigen plek gevonden aan de Haagweg 334bis. Daar werden inmiddels al 31 verschillende tentoonstellingen gehouden. Van de brieven van Mevr. van Gogh tot recente archeologische vondsten. De tentoonstellingen over de Mastbosstraat en het Kerkstraatje trokken samen bijna 2000 bezoekers.

Bij de jubileumtentoonstelling, te zien vanaf zondag 9 februari, laat het museum haar topstukken zien, zoals schilderijen van Theuns, Strube en Olieslagers. Ook bijzondere schenkingen van Princenhagenaars worden nu in de etalage gezet. De oudste (vest)brief dateert van 1662 en de oudste bewegende beelden zijn uit 1935. Dan wordt burgemeester Sutorius begroet met een optocht van bijna alle Princenhaagse verenigingen. De veelheid en de verscheidenheid van de voorwerpen en documenten toont aan dat het Princenhaags Museum gedurende het bestaan een hechte band heeft opgebouwd met het erfgoed van Princenhage en dat zij het vertrouwen heeft gekregen van velen, waardoor het museum een opmerkelijke verzameling van het dorp heeft kunne opbouwen. Het Princenhaags Museum, Haagweg 334bis, is elke tweede zondag van de maand geopend van 13.00 tot 17.00 uur.

Bomenkap Willem van Kesselstraat BREDA - Als de weersomstandigheden het toelaten, start de gemeente woensdag 5 februari met het rooien van 28 bomen aan de Willem van Kesselstraat. De populieren zijn aan het einde van hun levensduur en het is niet langer verantwoord de bomen te handhaven. De groenzone waar de bomen in staan zal worden heringericht als park. Met de herinrichting worden nieuwe bomen geplant. Tijdens de werkzaamheden is de Willem van Kesselstraat afgesloten voor doorgaand verkeer. Voor de bewoners en bedienend verkeer is toegang mogelijk met hinder. De gemeente Breda verwacht dat de werkzaamheden komende vrijdag klaar zijn.

De slag om Monte Cassino van Jan Sikora.

BREDA - Zondag 9 februari is het Generaal Maczek Museum weer open voor het publiek. Buiten de reguliere openingstijden is het museum ook op afspraak open voor groepen. Afgelopen week is het museum 3 maal extra geopend geweest, waaronder zaterdag 1 februari voor een groep van 42 kinderen met evenzoveel begeleiders van de Polska Akademia Dzieci uit Den Haag, een weekendschool voor Poolse kinderen in Nederland. Een jochie van 10 jaar oud hield daar een geweldige spreekbeurt over de slag om Monte Cassino in mei 1944. De zondag erna heeft de Poolse schilder en beeldhouwer Jan Sikora, die al sinds 1985

in Nederland woont, twee schilderijen aan het Museum aangeboden, een van Generaal Maczek en een van de Slag om Monte Cassino. Naast de normale collectie is een extra expositie te zien over ‘De Vlucht’, de evacuatie in mei 1940 van 50.000 Bredanaars. Het Generaal Maczek Museum is op zondag 9 februari geopend voor het publiek. Het museum bevindt zich op de Trip Zoudtlandt kazerne te Breda, ingang De La Reijweg 95. Legitimatie is verplicht en de entree is gratis. Het Generaal Maczek Museum is steeds op zoek naar voorwerpen, foto’s, verslagen, welke betrekking hebben op de bezetting, het verzet en de bevrijding van Breda en andere delen van Nederland.

BREDA VAN WELEER Dertig jaar Elisabeth Televisie geeft afleiding en troost, kleur en fleur aan het seniorenleven

‘Verrijdbare regiewagen werd op lijkbaar gemonteerd’ uitgelopen. “Als u nu uw televisietoestel “Hé, kul, ik zag oe in beeld, da’s beter die snor d’eraf, hoe gaoget ver- Wel en wee ders?”… Dat is, te gast bij Elisabeth Televisie, de eerste ontvangst van de Na de eerste jaren van activiteiten televi- aanzet ziet u de eerste beelden van de sie gaat Elisabeth Televisie zich ook toeleg- carnavalsoptocht. Het gat dat vooraan zit kijkers. De omroep bestaat dertig jaar. DOOR RINIE MAAS St. Elisabeth is niet alleen 195 jaar gasthuis (1819) aan de Haagdijk. Het is ook zuster Eenarm (Estella Bosman) met haar St. Bernhardshonden, die de dood tartte met een zeis; de hond van dokter Bijnen en 200 jaar het eerste nieuwe stadsziekenhuis in Breda (1894), dankzij invloedrijke en vermogende katholieken onder leiding van Ludovicus Ingenhousz als president van het college van regenten maar… Ook vanaf 1984 dertig jaar ElisabethTelevise. Lijkbaar De ijverige producer van Elisabeth Televisie is Ton Vermeulen die over een enthousiast team van cameralieden, geluidsmensen en een vast panel aan journalisten beschikt om beeld en geluid over de wereld van St. Elisabeth en wat er speelt in Breda over de stad uit te strooien. Gestart met een kleine groep vrijwilligers is het doel in het begin jaren tachtig van de vorige eeuw vooral de activiteiten voor het voetlicht te brengen op het zogenaamde huiskanaal zodat

de bewoners deze in hun eigen kamer en eventueel zelfs aan bed gebonden, mee kunnen doen. Het is de tijd dat de regiewagen op een baar wordt gemonteerd… Een lijkbaar, zo blijkt. Hoger-Lager Legendarisch in die tijd zijn de uitzendingen waarin het beroemde spelletje van de Belgische televisiepresentator Walter Capiau, Hoger-Lager, wordt nagespeeld. Aan de deelnemers wordt gevraagd of De Grote Kerk 102 meter hoog is en dan roept iedereen ‘hoger ‘ of ‘lager’. Het moet lager zijn. Maar een slimmerik zegt ‘dat wat in de grond gebouwd is ook gerekend moet worden’. En dan moet met de nodige hilariteit een deskundige jury uitkomst brengen. De hond van dokter Bijnen, een van de drie artsen van het eerste stadsziekenhuis, moet op lichaamslengte worden geschat. Als de presentator zegt dat hij 1.20 m groot is, alsof het een enorme joekel van een Duitse herder is, kan hij het vergeten. “Lager, lager,” roep iedereen. Sjaak Dam roept: “Veul lagerder, da mormel op z’n korte pôtjes stikte in oew binnenzak.”

gen op het uitzenden van een maandelijks programma waarin het wel en wee van Elisabeth en Breda door de presentatoren Chris Roelants en Ineke Marijnissen wordt besproken. Technisch ondersteund door George van Gils, Piet Nuijten en Frans van Gils. Vrijdagmiddag rechtstreeks vanuit de Soos, omringd door breiende, sjoelende en kaartende bewoners. Achter de deur zit een grote zwarte schakelaar waarmee de regiewagen ‘live’ kan uitzenden. Altijd weer spannend of het werkt. Inmiddels is het Elisabeth matinee een traditie. Het wordt nu elke maand uitgezonden vanuit het nieuwe restaurant De Markt op ‘Elisabeth Centrum’ met de presentatoren Ad Romijn en Chris Roelants ondersteund door een nieuwe garde vrijwilligers. “Een programmering waar veel lokale omroepen jaloers op zijn,” zegt Ton Vermeulen. Een door de gehele stad gewaardeerde uitzending is het verslag van de carnavalsoptocht. De camera’s worden ’s morgen opgesteld in het raam van de flat aan de Haagdijk en op straat. Daarna wordt er door de crew getafeld. In enig jaar schrikken allen zich een bult als het blijkt te zijn PAGINA 4

kunt u zich wel voorstellen,” zegt Cees Hoosemans. Bijzonder sfeervol is de jaarlijkse Nieuwjaarsrevue. De Soos wordt in een dag de omgetoverd tot een sfeervolle kersttv-studio met kerstliedjes van Tjerry en Mariska en leuke gasten.

Borneo Dit petite histoire, tot slot, had ook kunnen heten ‘Van röntgenapparaat (maart 1904) 100 jaar geleden naar ElisabethTelevisie’. De uitvinding wordt vol trots door moeder Ignatia aan de journalisten van het katholieke Dagblad van Noord Brabant getoond. “De heren waren zeer verbaasd over de ‘duivelskunsten’ die met dit apparaat mogelijk waren. Dat had je m’n grootvader eens moeten vertellen, dat je maar zo’n hokje voor je gezicht had te zetten en dan te gluren door ’n paar kijkgaten, zooals je dat doet in het panorama op de kermis, om een mens dwars door z’n corpus te kunnen kijken. Dwars er doorheen menschen. Dat wil zeggen dat je door iemands jas en vest en hem en vel zien kunt al z’n binnenspullen: ruggestrengel, hart, longen, lever, enzovoorts, enzovoorts.” Dat lezen we in

De hond van dokter Bijnen. FOTO ARCHIEF RINIE MAAS

een tijd dat we smartphones hebben, een foto in een scan kunnen maken om ergere dingen te voorkomen, skypen van Borneo naar Breda en Elisabeth Televisie te zien is in Overakker, Vuchterhage, Westerwiek en De Donk. Om troost, kleur en fleur te geven aan het seniorenleven in Breda. Hopelijk blijft dat!


Woensdag 5 februari 2014

De Bode l 1

Bekendmakingen !LLEBEKENDMAKINGENOP www.breda.nl/bekendmakingen en op www.overheid.nl !BONNERENOPE MAILSERVICE www.overheid.nl Verkiezingen Verkiezing gemeenteraad van Breda op 19 maart 2014 Stemmen bij volmacht De burgemeester van Breda maakt bekend dat bij de aanstaande gemeenteraadsverkiezing een kiezer bij volmacht mag stemmen. Onderhandse volmacht s $EZEMANIERVANMACHTIGENGEBEURTDOORINVULLINGEN ondertekening van het volmachtbewijs op de achterzijde van de stempas door zowel de volmachtgever als de persoon die gemachtigd wordt. s $EGEMACHTIGDEMOETOPFEBRUARIIN"REDAALS kiezer geregistreerd zijn. s $EGEMACHTIGDEDIENTEENKOPIEVANEENIDENTITEITS bewijs van de volmachtgever mee te nemen naar het stembureau. s $EVOLMACHTGEVERKANDEVOLMACHTINTREKKENTOTDATDE GEMACHTIGDEHEEFTGESTEMD Machtiging op schriftelijke aanvraag s (IERVOORMOETDOORZOWELDEVOLMACHTGEVERALSDOORDE PERSOONDIEWORDTGEMACHTIGDEENFORMULIER@6ERZOEK om bij volmacht te stemmenâ&#x20AC;&#x2122; ingevuld en ondertekend worden. s (ETFORMULIERMOETUITERLIJKOPMAARTZIJN ingediend bij de gemeente Breda. s $EGEMACHTIGDEMOETOPFEBRUARIIN"REDAALS kiezer zijn geregistreerd. s !LSHETVERZOEKWORDTINGEWILLIGDDANONTVANGTDE gemachtigde een volmachtbewijs. s %ENSCHRIFTELIJKEVOLMACHTKANNIETWORDENINGETROKKEN

Gemeente2AAD Breda Overzicht openbare bijeenkomsten en vergaderingen FEBRUARICOMMISSIE%CONOMIE FEBRUARICOMMISSIE2UIMTE FEBRUARICOMMISSIE-AATSCHAPPIJ

Overige voorwaarden s %ENKIEZERMAGNIETMEERDANTWEEVOLMACHTEN aannemen. s $EGENEDIEEENANDEREPERSOONMACHTIGTMAGZELFNIET meer stemmen. s $EGEMACHTIGDEMOETDESTEMVANDEVOLMACHTGEVER tegelijk met de eigen stem uitbrengen. s %ENIDENTITEITSBEWIJSMAGOPMAARTASNIETLANGER DANVIJFJAARVERLOPENZIJN (ETFORMULIER@6ERZOEKOMBIJVOLMACHTTESTEMMENVINDTU op de website van de gemeente, www.breda.nl. Daar vindt UOOKMEERINFORMATIE5KUNTHETFORMULIEROOKPERE MAIL VERKIEZINGEN BREDANLOPVRAGEN5KUNTOOKBELLENMET 

App AfvalWijzer en Afvalkalender 2014 Downloaden nieuwe app AfvalWijzer Gemeente Breda en de afvalkalender 2014 Bredanaars met smartphones en tablets kunnen gebruik MAKENVANDENIEUWEAPP!FVAL7IJZERVANDE'EMEENTE "REDA$EZEAPPMAAKTHETMOGELIJKOMINFORMATIETE raadplegen over de inzameldagen per adres, het scheiden VANAFVALENACTIESOMTRENTAFVALSCHEIDING$EAPPISGESCHIKT voor smartphones en tablets met de besturingssystemen I/3!PPLE VERSIEOFNIEUWER !NDROIDENHOGER EN7INDOWS0HONE VERSIETEDOWNLOADENVIADE !PPSTORE 'OOGLE0LAYEN7INDOWS Door het toestaan van zogenaamde pushberichten, wordt UGEĂ&#x2022;NFORMEERDOVEREVENTUELEDIRECTEWIJZIGINGENTIJDENS GLADHEIDOFSNEEUWVAL$EAPPBIEDTDEMOGELIJKHEIDOM er aan herinnerd te worden wanneer de container buiten GEZETKANWORDENHERINNERINGINSTELLEN )NDELOOPVAN WORDTHETOOKMOGELIJKOMVIADEAPP!FVAL7IJZERTE zien waar alle ondergrondse containers voor glas, textiel en KUNSTSTOFSTAAN $EAPP!FVAL7IJZERKANMENOOKOPDE0#INZIENVIAWWW MIJNAFVALWIJZERNL5ITERAARDKANMENOOKDEAFVALKALENDER RAADPLEGENVIADEWEBSITEWWWBREDANL$EPAPIEREN VERSIEWORDTNIETMEERHUIS AAN HUISVERSPREID

Omgevingsvergunning Ontwerpbesluit Omgevingsvergunning WABO, activiteit milieu %ENAANTALBEDRIJVENISOPGRONDVANHUNACTIVITEITENOF VERANDERINGENWETTELIJKVERPLICHTEENOMGEVINGSVERGUN ning, activiteit milieu aan te vragen. De procedure voor het behandelen van een aanvraag om een omgevingsvergunning BESTAATUIT s HETOPSTELLENVANHETONTWERPVANDEBESLISSINGOPDE VERGUNNINGAANVRAAGONTWERPBESCHIKKING s HETNEMENVANDEBESLISSINGOPDEZEAANVRAAG BESCHIKKING Ontwerpbesluit Burgemeester en wethouders van Breda delen mee dat voor HETVOLGENDEBEDRIJFOPJANUARIEEN/NTWERPBESLUIT ISGENOMEN(ETONTWERPBESLUITBETREFTHETVOLGENDEBEDRIJF Bedrijf !UTOBEDRIJF**4RUMPI"6 Adres:WIJNSBERGENSTRAAT Activiteit s (ETVERANDERENEENMILIEUINRICHTINGOFHETVERANDEREN VANDEWERKINGVANEENMILIEUINRICHTINGARTIKEL EERSTELIDONDEREVANDE7!"/ s (ETGEBRUIKENVANGRONDENOFBOUWWERKENINSTRIJDMET een bestemmingsplan, een beheersverordening, een EXPLOITATIEPLAN REGELSGESTELDDOOR2IJKOF0ROVINCIEOF EENVOORBEREIDINGSBESLUITISBEPAALDARTIKELEERSTE LIDONDERCVANDE7!"/ Ter inzage ontwerpbesluit besluit De concept omgevingsvergunning ligt van 5 februari tot en met 19 maart 2014TERINZAGEBIJDE)NFOBALIEINHET Stadskantoor. Procedure s Schriftelijk reageren )NDIENUSCHRIFTELIJKWENSTTEREAGERENOPDEZEONTWERPBE schikking, kunt u uw zienswijzen sturen naar het College van burgemeester en wethouders van Breda, Directie $IENSTVERLENING AFDELING6ERGUNNINGENEN6OORZIENINGEN POSTBUS 2("REDA5DIENTINUWBRIEFDUIDELIJK aan te geven waarom de vergunning in deze vorm volgens u

FEBRUARICOMMISSIE"ESTUUR FEBRUARIRAADSVERGADERING

VOLGENOFEVENTUEELOPEENLATERTIJDSTIPTERUGKIJKEN WWWBREDANLGEMEENTERAAD@UITZENDINGEN

/NGEVEERDAGENVOORDEVERGADERINGENSTAANDEVOLLEDIGE agendaâ&#x20AC;&#x2122;s met bijbehorende stukken op de website www. breda.nl/gemeenteraad. Ze kunnen tevens worden ingezien BIJDERAADSGRIFlEINHET3TADHUIS!LLEVERGADERINGENWORDEN GEHOUDENINDERAADZAALVANHET3TADHUIS)NGANG3TADSERF 

In de komende vergaderingen worden o.a. de volgende onderwerpen behandeld:

Inspreken in commissies 4OTUURVOOREENVERGADERINGKANMENZICHHIERVOOR AANMELDENBIJDERAADSGRIFlE Vergaderingen bekijken op internet 5KUNTCOMMISSIE ENRAADSVERGADERINGENRECHTSTREEKS

Het seizoen op de kunstijsbanen in den lande nadert langzaamaan weer zijn einde en de trainingsarbeid van de afgelopen maanden vertaalt zich rond deze tijd naar resultaten op club-, gewestelijke en nationale kampioenschappen. De massale belangstelling zal zich de komende weken natuurlijk richten op de Olympische Winterspelen in Sotsji, waar de ultieme schaatsmedailles voor Nederland te behalen zijn. Op regionaal niveau rijdt een aantal schaatsers van de Schaats- en Skeeler Vereniging Breda (SSVB) zich echter ook aardig in de kijker.

Op het Gewestelijk Kampioenschap (GK) Sprint dat op 18 en 19 januari verreden werd op de kunstijsbaan Breda wisten twee SSVB-junioren de titel in de wacht te slepen. Bij de meisjes Junioren B werd Chiara Adams kampioen en Bob Beijen slaagde daarin óók bij de jongens Junioren A. Daarnaast waren er nog een 3e plaats bij de dames Neo-Senioren voor Nicole Peeters en bij de dames Senioren voor Afke de Jong. Met tien deelnemers was SSVB goed vertegenwoordigd op dit kampioenschap, waarbij ook 12 keer een persoonlijk record werd verbeterd. Plaatsing NKâ&#x20AC;&#x2122;s Chiara Adams en Bob Beijen zijn op grond van bovenstaande prestaties uitgenodigd voor het NK supersprint dat afgelopen

Informatie 6OORMEERINFORMATIEKUNTUTIJDENSKANTOORURENCONTACT OPNEMENMETMEVROUW#"REUGELMANS "ROSENSVANDE /MGEVINGSDIENST-IDDEN EN7EST "RABANT TELEFOONNUMMER 

Gemeente Breda Stadskantoor #LAUDIUS0RINSENLAAN 0OSTBUS 2("REDA % MAILGEMEENTEBREDA BREDANL 4ELEFOON

/PENINGSTIJDEN balies Stadskantoor -AAKVOORUWBEZOEKAANDEBALIEEENAFSPRAAKVIA www.breda.nlOFTELEFOONNUMMERVAN UUR DONDERDAGVAN UUR 6ERDEREINFORMATIEOVEROPENINGSTIJDENKUNTUVINDENOP www.breda.nl Met afspraak -AANDAG DINSDAG VRIJDAGUUR UUR 7OENSDAG UUR $ONDERDAG UUR

www.breda.nl s

NDERZOEK$OELGROEPENEN7OONLASTENBETAALBAARHEID / in de huursector van Breda

GemeenteRaad

Commissie Economie FEBRUARIUUR s 4USSENPRODUCT/NTWIKKEL EN2EALISATIESTRATEGIE6IA "REDA s 3TANDVANZAKENUITVOERING.OTA+LEINSCHALIGE"EDRIJFS huisvesting

www.breda.nl/gemeenteraad 3TADSERF 0OSTBUS #!"REDA RAADSGRIFlE BREDANL 076-5293499 WWWFACEBOOKCOM'EMEENTERAAD"REDA

Commissie Ruimte

HTTPSTWITTERCOM2AAD"REDA

FEBRUARIUUR

Schaatsers SSVB halen KNSB podium BREDA - Nu de winter van 2013-2014 er een lijkt te worden zonder natuurijs, zullen de liefhebbers het moeten hebben van kunstijs.

NIETVERLEENDMAGWORDEN$EBRIEFMOETUITERLIJKMAART DOORDEGEMEENTEZIJNONTVANGEN s Mondeling reageren )NDIENUBEHOEFTEHEEFTAANEENMONDELINGETOELICHTINGOP de ontwerpbeschikking voor de activiteit milieu, kunt van 5 FEBRUARITOTENMETFEBRUARICONTACTOPNEMENMET MEVROUW#"REUGELMANS "ROSENSVANDE/MGEVINGSDIENST -IDDEN EN7EST "RABANT TELEFOONNUMMER Uw zienswijzen worden meegewogen bij de deďŹ nitieve OMGEVINGSVERGUNNING4EGENDEDElNITIEVEOMGEVINGSVER gunning is alleen beroep mogelijk als u uw zienswijzen tijdig HEEFTINGEDIEND

zondag, 2 februari, op de kunstijsbaan â&#x20AC;&#x2DC;de Westfriesâ&#x20AC;&#x2122; in het Noordhollandse Hoorn werd gehouden. Tevens hebben zij zich geplaatst voor het NK Afstanden voor Junioren, dat op 7, 8 en 9 februari op de Ireen WĂźst-ijsbaan in Tilburg wordt verreden. Chiara neemt daar deel op de 500m, Bob gaat voor de 500, 1000 en 1500 m. De inzet van de rijders, de trainingen en de begeleiding vanuit SSVB en het gewest zorgen voor zowel rijders als vereniging voor een mooie ďŹ nale van het schaatsseizoen 2013-2014. SSVB houdt het â&#x20AC;&#x2DC;eigenâ&#x20AC;&#x2122; clubkampioenschap (wellicht met deelname van hun eigen coryfeeĂŤn) op zaterdagavond 15 februari op de kunstijsbaan in Breda. Meer info op www.ssvbreda.nl PAGINA 5

Bronzen zwemmedaille tijdens NJK

Zwemclub SBC 2000 BREDA - Myrthe Bakker van de Bredase zwemclub SBC 2000 zwom tijdens de Nederlandse Junioren Kampioenschappen (NJK) naar een derde pek op de 200 meter schoolslag in 2:45.35 en nam de bronzen medaille mee naar huis. Het NJK werd gehouden van 31 januari tot 2 februari in Amsterdam. Myrthe en haar zes clubgenoten verschenen 37 keer aan de start en zwommen 29 persoonlijke records. Samen met die bronzen plak, waren die records meer dan voldoende reden om tevreden terug te kijken op een geslaagd toernooi. Nick van Irsel behaalde op de drukbezette sprintafstand, de 50 meter vrije slag, zijn beste resultaat: een vijfde plek in 26.69.

Kim Vos werd, ondanks dat ze niet topďŹ t was, vijfde op de 100 meter schoolslag in 1:17.24. Anne Dickens zwom naar een zesde plek op de zware 400 meter vrije slag in 4:54.64. Pim Verdaasdonk tikte twee keer als zevende aan op de 100 en 200 meter schoolslag in 1:18.40 en 2:52.41. Anne Paulusse overtrof zichzelf het meeste, ze zwom de 200 meter vrije slag in 2:30.44, bijna zes seconde sneller dan ze ooit heeft gedaan. Florian van Esch mocht op de 50, 100 en 200 vrij op het startblok plaatsnemen en zwom drie knappe persoonlijke records. Nick van Irsel zwom zijn 200 meter wisselslag naar een clubrecord. Net als Myrthe Bakker, die haar 200 schoolslag en 50 meter vrije slag in de archieven van SBC 2000 liet bijschrijven.


ACTUALITEIT

Poolse sportclub Kaszub viert 25-jarig jubileum voorzitter

Column

Eerbetoon aan Michel Lessmann BREDA - Maar liefst 25 jaar al zwaait Michel Lessmann de scepter bij PSK Kaszub. De Poolse sportclub uit Breda zette haar voorzitter vrijdag daarom uitgebreid in de schijnwerpers. Ook wethouder Bob Bergkamp en een delegatie van de Poolse ambassade in Nederland waren present. DOOR ADDO SPRANGERS

Eugène de Kok

Een topzware delegatie Kijkt u ook uit naar vrijdag? Ik wel. Als klein jochie zat ik tijdens de Olympische Spelen van Sarajevo in 1984 al aan de buis gekluisterd. Dat is daarna nooit veranderd. Ook nu verheug ik me weer op het evenement, van het schaatsen tot het bobsleeën tot de biatlon. Denk ik tijdens het kijken nog aan de arbeiders uit de Kaukasus die tijdens de bouw van de accommodaties hun leven in de waagschaal stelden voor een hongerloontje, de geschoffeerde inwoners van Sotsji en omstreken en last but not least de anti-homowet van Vladimir Poetin? Nee. En u? Ook niet, denk ik. Het is bijna traditie; in aanloop naar Olympische Spelen of een wereldkampioenschap voetbal is er veel amok over misstanden en mensenrechten in het organiserende land. ‘Moeten we hier wel willen sporten?’ is de vraag die in alle verontwaardiging doorklinkt. Ondanks de erbarmelijke mensenrechten in China, hoewel het geld voor het WK veel beter was besteed aan de armen in de Zuid-Afrikaanse townships en ondanks de vogelvrij verklaarde homoseksuelen was het antwoord op die vraag in 2008, 2010 en ook in 2014 ‘ja’. Hebben al die demonstraties, protesten, dat Vara-protestprogramma van vorige week en een speciaal weekend in De Balie in Amsterdam, waar je met een passe-partout à 40 euro kon babbelen over mensenrechten, dan geen zin? Nee. De belangen zijn veel te groot en geen land wil zijn sporters tegen zich in het harnas jagen door ze verbieden te gaan. Bovendien is het ook bijna een traditie dat de meeste misstanden lijken te zijn vergeten zodra de wedstrijden beginnen en al helemaal als het toernooi is afgelopen. Helaas? Helaas, ja. Het zou dan ook mooi zijn als een van de sporters een statement maakt over de misstanden in Rusland. Dat maakt indruk, heeft de geschiedenis geleerd. Het IOC heeft dat echter nadrukkelijk verboden. Blijven de genodigde prominenten en bestuurders over. Ook zij kunnen de tongen los maken door voor het oog van de wereld te protesteren. Laat Nederland nou net met een topzware delegatie naar Sotsji afreizen. Ik reken op ze. Ik kijk er zelfs naar uit.

Colofon Hoofdkantoor Bredaseweg 26, 4881 DE Zundert Postbus 22, 4880 AA Zundert Tel. 076 599 8111, Fax 076 599 8199 Bredase Bode Bredase Bode Redactie Addo Sprangers Correspondenten Henk Ketelaar, Joyce van Zijl Acquisitie Kurt Sonnemans Druk Drukkerij Vorsselmans Sluittijden Advertenties maandag 16.00 uur Verenigingsnieuws en lezersfoto’s vrijdag 12.00 uur Weekendverslagen maandag 14.00 uur Aanleveren via www.internetbode.nl

W E E K B L A D

Bezorgklachten 076 599 8111 Uitgeverij de Bode b.v. behoudt zich ten aanzien van de inhoud van deze uitgave en/of website zowel het auteursrecht voor conform artikel 15 lid 1 sub 4 van de Auteurswet als het databankrecht.

Puzzel week 6

Onder het mom van een verlate nieuwjaarsreceptie werd Michel Lessmann vrijdagavond naar het clublokaal aan de Ginnekenweg gelokt. Daar wachtte hem een hartelijk onthaal door zo’n vijftig personen die Lessmann kwamen feliciteren met zijn 25-jarig jubileum als voorzitter van PSK Kaszub. De stevig in Breda gewortelde club werd bijna veertig jaar geleden opgericht door zijn vader wijlen Jan Lessmann, een van de Poolse bevrijders van Breda, en verwijst naar diens in het noorden van Polen gelegen geboortestreek Kaszubie. Doel was en is nog altijd het organiseren van sportieve en recreatieve activiteiten voor in Nederland woonachtige Polen, hun nakomelingen, sympathisanten en vrienden van Polen. Verbinding In zijn toespraak haalt sportwethouder Bob Bergkamp dan ook nadrukkelijk de banden tussen Breda en Polen aan. Vanzelfsprekend die vanwege de Bevrijding van Breda door de Eerste Poolse Pantserdivisie onder leiding van generaal Stanislaw Maczek zeventig jaar geleden. Daarnaast refereert Bergkamp aan de wat ingeslapen vriendschapsband met Wroclaw die in zijn ogen wel weer wat nieuw leven mag worden ingeblazen, al is het alleen maar voor het leggen van economische verbindingen. Die zijn er volgens Bergkamp volop, getuige de vele Poolse arbeidsmigranten die inmiddels hun weg naar Nederland hebben weten te vinden én de Nederlandse ondernemers die het land Polen hebben ontdekt. Verder noemt Bergkamp nóg een relatie tussen Polen en Breda: eentje waarin sport centraal staat. In het geval van PSK Kaszub een understatement, want met schaken, kegelen, badminton, squash, volley, biljarten en voetbal biedt de club een meer dan uitgebreid activiteitenprogramma. “Het verbindt mensen,” zo luidt zijn terechte conclusie. Adelaars Die mening is ook de naar Breda afgereisde vertegenwoordiging van de Poolse ambassade in Nederland, generaal Wladyslaw Padlo en eerste secretaris Janusz Wolosz, toegedaan. Padlo zwaait in zijn

Generaal Wladyslaw Padlo (l) feliciteert Michel Lessmann met zijn jubileum. FOTO ADDO SPRANGERS

toepraak Michel Lessmann dan ook de nodige lof toe voor zijn inspanningen voor PSK Kaszub. De in Uden woonachtige onderwijzer Lessmann is steevast present om in Breda de clubactiviteiten bij te wonen, of anders wel - samen met een fors gezelschap clubleden - de thuiswedstrijden van NAC. Voor generaal Padlo is het wel duidelijk dat de voetbalsport bij PSK Kaszub een belangrijke plaats inneemt. Hij brengt daarom met plezier de prestaties van het Poolse nationale voetbalelftal tijdens het WK 1974 in herinnering, onder leiding van trainer Kazimierz Górski. Sinds de behaalde derde plek destijds gaan de spelers van toen door het leven als de Poolse Adelaars van 1974. Zijn geschenk aan Michel Lessmann - het boek ‘Kazimierz Górski & His Eagles’ - moet ook in Breda die herinnering levend houden. Ruimte Michel Lessmann is er blij mee, net als met de andere cadeaus die hij mag ontvan-

gen: het boek ‘100 jaar NAC’, de nieuwe voorzitterhamer, het boek over zijn 25-jarig jubileum als voorzitter en de pen van de schaakafdeling van PSK Kaszub. Het mooist echter vindt hij de grote opkomst bij het voor hem gehouden verrassingspartijtje. “Wat deze club bij elkaar houdt zijn de leden die elkaar liefhebben en er zijn voor elkaar. Dat is ook de reden waarom Kaszub is opgericht. Jan Lessmann wilde ruimte scheppen voor iedere activiteit en iedere mens. Dat is nog steeds de geest van de vereniging.” Al wijzend naar zijn vrouw maakt hij duidelijk dat niemand het natuurlijk helemaal alleen kan. “Die doet het al 25 jaar met de voorzitter,” zegt hij. Het levert een oorverdovend lachsalvo op. “Praten over de club met de voorzitter natuurlijk,” voegt Lessmann er zekerheidshalve nog maar even aan toe. “Na zdrowie,” besluit hij. Want ook proosten gebeurt bij Kaszub steevast in het Pools. Deze avond, en ook dat is niets nieuws, tot in de late uurtjes.

Folkmuziek scoort goed in Breda

De oplossing van deze puzzel is in week 7 te vinden op www.internetbode.nl

© www.sudokusite.eu

BREDA - Liefhebbers van folkmuziek komen in Breda meer dan aan hun trekken. In het Bierreclamemuseum aan de Haagweg is het podium zelfs louter voorbehouden aan artiesten en bands die zich uitsluitend op dat genre toeleggen. Zondag was het de beurt aan het gezelschap Banshee Bones, een verzameling muzikanten uit Finland, Zweden en Ierland. FOTO ADDO SPRANGERS PAGINA 6


LIEF EN LEED

Familieberichten Weekenddiensten Alleen voor spoed bel voor levensbedreigende situaties 112. Huisarts Huisartsenpost Breda, tel. 076 - 52 58 500, Molengracht 21. Neem uw identiteitsbewijs en uw medicijnen mee. Apotheek Dienstapotheek Amphiaziekenhuis, bij de spoedeisende hulp naast de huisartsenpost, tel. 076 - 595 30 99. Tandarts Inwoners van Breda, Bavel, Prinsenbeek, Teteringen en Ulvenhout worden via tel. 076 520 9070 doorverbonden met de dienstdoende tandarts.

zoveel belangstelling zoveel kaarten zoveel lieve woorden Hartelijk dank voor de grote belangstelling en het medeleven van u allen, betoond na het overlijden van onze lieve Pa, Schoonvader en Opa,

Jan Gisbergen TWB, Thuiszorg met Aandacht Direct zorg nodig? 088 - 560 2000 of www.twb.nl

Marian en Jan Arnouts-Gisbergen Karel en Corina Gisbergen-van Nispen Silvia en Dirk Moniek en Sjel

Uitvaartonderneming Wilma van Opstal UITVAARTONDERNEMING WILMA VAN OPSTAL

Elke uitvaart vertelt zijn eigen verhaal.

een open visie een eigentijds karakter

www.wilmavanopstal.nl

â&#x20AC;&#x153;Messaoud (65), was een warm en hartelijk persoon.â&#x20AC;&#x153;

076 - 521 68 77 www.zuylen.nl

T 076 520 1799

Rouwhuiskamer Haagweg 332 4813 XE Breda

HET AARDAPPELPAKHUIS Bouwbedrijf Schouwenaars al bijna 25 jaar voor al uw nieuwbouw- en verbouwwerkzaamheden.

3URÂżWHHUQXYDQVOHFKWV%7:

RSDUEHLGVNRVWHQELMYHUERXZLQJHQ

KORTING VAN STALEN DRAAIDEURKASTEN 50t/m80% Met 4 legborden

van de catalogusprijzen

NIEUW IN VERPAKKING

Let op: afhaalprijzen! (... maar wij hebben ook aflevermogelijkheden) Alle prijzen exclusief BTW.

van 125.- voor 80b x 38d x 178h

95.-

bureaus - kasten - stoelen - tafels

SAPPIGE PERSSINAASAPPELEN

HOLLANDSE

â&#x201A;Ź 3.00 â&#x201A;Ź 5.50

Extra voordeelbaal

Bomvol sap

20 KILO

20 STUKS

2 KILO

â&#x201A;Ź2

50 ,

â&#x201A;Ź 10,

00

â&#x201A;Ź3

50 ,

Per kist voordeliger!

Past. Pottersplein 3 Íť Breda Íť Telefoon 076 57 19 270

restantpartijen - showroommodellen - retourgoederen

Geopend: Dinsdag-Vrijdag 7.30-17.30, Zaterdag 7.30-16.00, Maandag gesloten

IEDERE VRIJDAG 9-17 u. EN ZATERDAG 9-13 u. Atoomweg 1 Roosendaal - Tel. 06 27 18 58 63

VICTORIAâ&#x20AC;&#x2122;S 5 kilo 10 kilo

Kantoor Voordeel.com APPELEN Diverse soorten

1000m2 PROFESSIONELE MEUBELEN VOOR THUIS OF KANTOOR

Voorkom griep!

Makkelijk te koken en heerlijk om te bakken!

9RRUGHXUHQSODIRQGVHQYORHUHQEH]RHNRQ]HVKRZURRP Ook op afspraak mogelijk 'H$PEDFKWHQ=XQGHUWWHO www.bouwbedrijfschouwenaars.nl

Aktie!

Uitsluitend verkoop Ă contant. Pinnen mogelijk.

PAGINA 7


Gevarieerd én gezellig eten in eigen wijk Als je het zelf koken eens over wilt slaan of met anderen samen aan tafel wil zitten, zijn er in Breda diverse wijkrestaurants waar dagelijks voor een schappelijke prijs een lekkere en gezonde maaltijd geserveerd wordt, zelfs in het weekend.

de middag maar ook in het weekend (Prinsenbeek!) kan dat op diverse plaatsen. Vuchterhage serveert op maandag tot en met vrijdag eenpansmaaltijden voor 55-plussers uit de wijk á € 4,- tussen 16.30 en17.30 uur. En ook voor themamaaltijden ‘s avonds of aparte menu’s gedurende de maand (tevoren aanmelden!) kun je bijvoorbeeld terecht in de restaurants van:

Door: Marjan van der Laken

Een goed voorbeeld is Prinsenbekenaar Henk van Gurp. Sedert hij als weduwnaar alleen woont vindt hij het prettig én gezellig om zijn warme maaltijd niet zelf klaar te hoeven maken maar deze netjes verzorgd, met bediening aan tafel en mét een tafelgesprekje in Hagedonk te gebruiken.

Samen eten Soms probeert hij zelfs een buurman of kennis ‘over de streep te helpen’ om met hem mee te gaan. “Je moet die meerwaarde van ‘samen eten’ toch zelf ontdekken!”

Welkom in het wijkrestaurant! Eet eens buiten de deur Alleenstaanden worden soms wat ‘makkelijker’ met eten en gaan maaltijden of koffiemomenten overslaan. Bij de huisarts blijkt dan dat klachten over hoofdpijn of vermoeidheid te maken hebben met het voedingspatroon en niets ‘medisch’ betekenen.

Themaweek ‘Hoe eet mijn buurman?’ In Brabantpark en Heusdenhout is van 9 tot en met 15 februari een themaweek rond voeding, Het belooft een hele happening te worden! Er vinden in die week allerlei activiteiten plaats rond eten en voeding zoals: excursies met een diëtiste in de supermarkt, alwaar ook kookdemonstraties, op 13/2 en 14/2, een yogaworkshop (13/2 in het Plexus Centrum) en als slot een multicultureel culinair buurtfestijn op zaterdagmiddag 15 februari in De Poelewei. Gezonde lunch De start van de actieweek vormt een gezonde lunch op zondag 9 februari (na de kerkdienst) in de Michaëlkerk aan het Hooghout. Aanvang 13.00 uur, deelname € 5,-. Aanmelden via (076) 521 90 87 of michael@augustinusparochiebreda.nl Wijkontbijtjes Een goed ontbijt geeft energie voor de dag: deze week voor € 3,- ontbijten! Op 10/2 (Molenstaete 08.00 uur;

alleen voor ondernemers), 11/2 (’t Houwke 9.30 uur), 12/2 (De Leystroom 9.00 uur), 13/2 (Molenstaete 09.30 uur) en 14/2 (Thebe Brabantpark 09.30 uur). Aanmelden voor ontbijt of lunch via de locatie, tot twee werkdagen ervoor.

Advies van een diëtiste kan een goede tip zijn (ook in 2014 vergoed via de basiszorgverzekering). Of ga eens buitenshuis eten met anderen. Een paar adressen Ga af en toe de deur uit voor de dagelijkse warme maaltijd: tussen

‡ C entrum ’t Houwke, Grote Houw 227, tel.(076) 587 29 24 ‡ D e Leystroom, Brabantlaan 5, tel. (076) 523 39 00 ‡ d eBreedonk, locatie Molenstaete, Pels Rijckenpark 1, tel.(076) 565 42 50 ‡ V uchterhage, Antwerpenstraat 93, tel. (076) 572 93 93 ‡ T hebe/Hagedonk, Middenweg 40, Prinsenbeek, tel.(076) 541 31 51 Kijk voor andere locaties in eigen buurt op: www.wijbegintbijjou.nl (Samen eten) of www.wijkwijsbreda.n/activiteiten

De Stilte

Moderne dans voor 60+

Kijk voor aanmelding en alle informatie op: www.breda-oost. nl en www.wijkwijsbreda.nl of neem een flyer mee in de deelnemende buurtcentra. Een initiatief van Link700, platform voor ondernemers en maatschappelijke organisaties in Brabantpark en Heusdenhout, met andere participanten.

Rectificatie Cursus ’In balans’

Jong en oud danst samen in project JO! Op vrijdag 7 februari vanaf 10.45 uur zijn 60-plussers welkom bij De Stilte voor een proefles moderne dans. Het is de start van een korte cursus van tien lessen dans voor senioren op vrijdagochtenden. Deelname aan de cursus bedraagt € 80,-.

Hans Gerritsen

JO! in Breda. In wekelijkse repetities op donderdagmiddagen werken jongeren van het Markenhage College en senioren afzonderlijk en gezamenlijk toe naar een dansvoorstelling in juni. Kosten voor deelname: € 100,-.

Plaats proefles en informatiebijeenVerklein je ‘val-kans’ en doe mee aan komst: Markendaalseweg 75-A. Aande cursus ‘In Balans’. Bedoeld voor Project Jong en Oud 70-plussers die moeite krijgen met Na afloop van de proefles is er een in- melden: gertien@destilte.nl of bellen lopen of bang zijn om te vallen. En formatiebijeenkomst over het project tel. (076) 513 81 25. daar zelf wat aan wil doen! Een cursus met informatie over oorzaSmoothies ken van vallen, praktische adviezen, zelftests en beweegoefeningen. Op 6, 13, 20 en 27 februari. Tijd: 13.30Een lekkere combinatie van geperste groenten of fruit, 15.30 uur. Locatie: SCC ’t Klooster, bordenvol de broodnodige vitaminen: dát is een smoothie. Jack van Gilsplein 1 in Bavel. Kosten: Makkelijk gemaakt met een blender, sap-pers of staafmixer. Een smoothie € 40,- plus cursusboek á € 5,-. kan vers fruit niet helemaal vervangen, maar telt gemiddeld als één stuks vers fruit. Ook lekker als ontbijt: vul je smoothie dan aan met magere Vorige week was het telefoonnum- yoghurt of havermout voor een dikkere, meer vullende structuur. Pureer mer van WIJ voor aanmelding fout de ingrediënten goed en giet het mengsel in een glas. Smakelijk! vermeld. Het juiste is: tel. (076) 525 15 00. Of via e-mail elsdeswart@be- Vitamine C-smoothie: gintbijjou.nl. 1 sinaasappel, 1 citroen, 1 limoen, ½ grapefruit en 1 eetlepel honing.

Gezonde vitamine-bommetjes


Wijkactiviteiten

G N I T R O K % 0 5 0 2

geldig t/m 15 februari 2014

Vrijdag 7 februari â&#x20AC;&#x2122;t Houwke: Creatief met â&#x20AC;Ś! 10.00-12.00 uur. Papier-machĂŠ schalen maken. Schaal meenemen;aanmelden svp Heksenwiel: Nagelstudio 9.30-12.00 uur. Kosten â&#x201A;Ź 2,00. Aanmelden bij informatiecentrum, tel. (076) 541 05 32. O.C. de Vlieren: Lunch 12.00 uur. Vrije inloop. Zaterdag 8 februari â&#x20AC;&#x2122;t Rietveldhuis: Bingo 13.30 uur. Kosten â&#x201A;Ź 0,55 x 8 rondes. Princenhof: Rik-en Jokermiddag 13.30-16.30 uur. Kosten â&#x201A;Ź 2,00. Zondag 9 februari â&#x20AC;&#x2122;t Rietveldhuis: Country line dance 19.00-22.00 uur. Entree â&#x201A;Ź 1,00. Maandag 10 februari â&#x20AC;&#x2122;t Houwke: Bingo 14.00 uur. Bingokaarten â&#x201A;Ź 3,30 en loterij. Dinsdag 11 februari â&#x20AC;&#x2122;t Houwke: Samen wandelen 10.30 uur. Samen wandelen door de wijk. Balieweide: Bingo 14.00 uur. â&#x201A;Ź 3,00. Superronde â&#x201A;Ź 1,25. Boeimeer: Bingo 13.30 uur. Kaarten â&#x201A;Ź 5,50 (10 rondes). Hagedonk: Carma schoenen 14.00 uur. Uitverkoop. Hagedonk: Wii spellen 14.00 uur. Spelletjes op de Wii computer. Woensdag 12 februari Balieweide: Chinese maaltijd 17.30 uur. Kosten â&#x201A;Ź 7,45 (BredaPas â&#x201A;Ź 4,60) zonder soep. Aanmelden t/m 7/2. Donderdag 13 februari Heksenwiel: Lezing. 10.00-11.00 uur. Lezing. Kosten â&#x201A;Ź 2,00. Aanmelden bij informatiecentrum of bij dhr. B. Voermans, tel. 06 81 82 99 28. Hagedonk: Bingo 14.00 uur. â&#x201A;Ź 3,00. Superronde â&#x201A;Ź 1,50. Boeimeer: Riktoernooi 13.30-16.30 uur. Inschrijven 13.00-13.15 uur. Kosten â&#x201A;Ź 1,50 voor 2 x 20 potjes. Vrijdag 14 februari â&#x20AC;&#x2122;t Rietveldhuis: Lunch 12.30 uur. Spiegelei/ham en toetje. Kosten â&#x201A;Ź 3,80. Aanmelden voor 12/2. O.C. De Vlieren: Themamaaltijd 17.30 uur. Champignonsoep, hachee/rode kool, chocoladevla met slagroom. Kosten â&#x201A;Ź 11,50 (BredaPas â&#x201A;Ź 8,75). Aanmelden voor 11/2: tel. (076) 514 15 73. Maandag 17 februari â&#x20AC;&#x2122;t Houwke: Themamaaltijd Winter 18.00 uur. Erwtensoep met roggebrood en spek en poffertjes. Kosten â&#x201A;Ź 8,50 (BredaPas â&#x201A;Ź 7,00). Aanmelden voor 12/2. Vrijdag 21 februari â&#x20AC;&#x2122;t Rietveldhuis: Samen eten 17.30 uur. Twee verse snert/ roggebrood, buikspek, mosterd, zult. Kosten â&#x201A;Ź 6,00 incl. 1 consumptie. Aanmelden t/m 14/2. Zondag 23 februari Heksenwiel: Carnavalsmiddag 13.30 uur. Vele artiesten en sponsoren. Kaarten â&#x201A;Ź 2,00 vanaf 3/2 verkrijgbaar bij het informatiecentrum.

Nu 10% extra korting op afgeprijsde prijs Margrietstraat 16, 5401 DH Uden, Tel: 0413-256734 Mgr. Nolensplein 8, 4812 JC Breda, Tel: 076-5214262

Voor in- en verkoop gebruikte meubelen. J.J. DE BOM de Meubelvriend Marijke Meustraat 32, BREDA 076-5141601 MA T/M VRIJ OPEN VAN 12-18 UUR

BOEKHOUDER

Zie voor meer activiteiten: www.wijkwijsbreda.nl

Meubelstoffering

voor administraties en aangiftebiljetten.

Joop Brugel

SLAGBOOM

WINKEL:

Marijke Meustr. 100, Breda 076-5214282

VOOR DE GOEDKOOPSTE TERRASOVERKAPPING Kijk op www.samanbouw.nl

Ginnekenweg 72 Breda Tel. 076-5148563 www.joopbrugelwoondesign.nl

Rudi Saman 076-5015176 / 06-51145525 info@verandabouwsaman.nl

ADVERTORIAL

Een nieuw plafond in ĂŠĂŠn dag! U ziet het niet zitten? Dat begrijpen wij volkomen. Want een nieuw plafond in de woonkamer, keuken, slaapkamer, kantoor of zelfs de badkamer doe je niet elke dag. Ruimte leegmaken, alles afdekken en stof, heel veel stof is wat er overblijft als je gaat verbouwen. NIET BIJ PLAMECO ! Wij spannen een nieuw plafond onder uw huidige plafond in slechts ĂŠĂŠn dag ! Terwijl de meubels blijven staan. En we ruimen alles netjes op en nemen de rommel mee. Kom kijken op onze plafondshow hoe mooi het bij u kan worden. Met sierlijsten of zonder, met uw eigen lampen of (LED) inbouw verlichting, alles kan. Natuurlijk is Plameco plafonds erkend door het CBW

Uw plafondadviseur Katy Vermeulen

Uitnodiging Plafondshow 0()# & %$!03 0( 2$0# & %$!03 0( .-# & %$!03 0(

2.2 330 2.2 330 2.2 330

Ik heb belangstelling voor Plameco Plafonds en wens kosteloos documentatie en prijsopgave.

Telefoon: ........................................Naam: .......................................... Adres: .................................................................................................... Postcode: ........................................Woonplaats:................................

Adressen locaties Noord Balieweide, BaliĂŤndijk 82, tel. 587 50 28 Hagedonk, Middenweg 40, Pâ&#x20AC;&#x2122;beek, tel. 541 31 51 Heksenwiel, Heksenwiellaan2, tel. 549 41 97 â&#x20AC;&#x2122;t Rietveldhuis, Rietveldplein 24, tel. 581 62 90 Centrum/Zuidwest Boeimeer, Langendijk 25, tel. 543 64 61 O.C. De Vlieren, Mgr. Nolensplein 1, tel. 514 28 55 Princenhof, Princentuin 1, tel. 530 97 91 Zuidoost â&#x20AC;&#x2122;t Houwke, Grote Houw 227, tel. 587 29 24 Rhijnstede, Rijnauwenstraat 1, tel. 564 94 52

www.voet-en-winkel.nl

Opsturen in gesloten enveloppe (postzegel niet nodig) naar PLAMECO PLAFONDS, antwoordnummer 436, 4800 VB Breda

      

   

 

+ %.-#19($0+()12$-9$0+("'2(-&

()#$-1#$7$1/$"( +$1'.5*3-237("'3(24.$0(&+ 2$-4..0+("'2$-.4$0#$4$+$ ,.&$+()*'$#$-4 -#(23-($*$$-!$/0.$%#$/+ %.-#1612$$,$*.%8$12 2*+ 0

BEZOEK ONZE SHOWROOM: Weidehek 125 - 4824 AT Breda 076 - 762 00 00 - www.plamecoplafonds.nl


Inschrijving voor de Optocht ‘Blijven hopen op permanente locatie’ CC Giegeldonk Geslaagde jubileumexpositie Kielegats Carnaval Museum

BREDA - In de Stadsgalerij was van 22 januari tot en met 2 februari de Kielegatse Carnavals Maskerade te zien. De opening door burgemeester Peter van der Velden en Prins Petrus C Lie, plus het grote aantal bezoekers tijdens de Cultuurnacht, hebben een heel positief gevoel opgeleverd bij de leden van de stichting Kielegats Carnaval Museum. Het steunt ze in hun zoektocht naar een plek waar de grote collectie permanent getoond kan worden, net als in Den Bosch.

BREDA - Carnavalszaterdag trekt de optocht weer door de Giegeldonkse straten. De optocht is onlosmakelijk verbonden met het carnavalsfeest in de Haagse Beemden. De optochtdeelnemers kunnen zich op zondag 9 februari in het Bowlingpoint aansluitend op de Jeugdprins(es)verkiezing die om 14:00 uur van start gaat van 16.00 uur tot 18.00 uur inschrijven voor de Giegeldonkse Carnavalsoptocht 2014! Dit belooft natuurlijk weer een gezellige boel te worden. De optochtcommissie roept alle deel-

nemers op om deze middag in te komen schrijven en dit op een zo ludiek, carnavalesk mogelijke manier te doen en een creatieve draai te geven aan het motto van 2014 ‘Twee driejen gaon we vieren’. Wij zorgen uiteraard voor de muzikale entourage zoals jullie van CC Giegeldonk gewend zijn. Kan je op dat moment niet langs komen om je in te schrijven meld je dan aan via de website www.giegeldonk.nl Het reglement en de route zijn ook op de website, onder optocht, te vinden. Maar het liefst zien wij jullie natuurlijk in Bowlingpoint, Hambroeklaan 1.

Jeugdprins(es)verkiezing van CC Giegeldonk BREDA - Lijkt het je leuk om als Jeugdprins(es) het jeugdcarnaval in de Bredase wijk Haagse Beemden, Giegeldonk, aan te voeren?

Heel wat kinderen waren bang als een perdje van de Biemeewes op hen afkwam!

DOOR JOYCE VAN ZIJL Er ontbreken nog steeds een paar stukken in de collectie. Zo is de stichting nog op zoek naar de medaille uit 1960. “Dat is de enige in het rijtje die we nog niet hebben,” vertelt Frans van den Broek, voorzitter van de stichting. “Een jaar of zeven geleden kwam de vraag bij de BCV of wij de verzameling van Hein en Rob Thomassen wilden hebben. Daar wilden wij natuurlijk graag iets mee doen en zo is vijf jaar geleden de zelfstandige stichting Kielegats Carnaval Museum opgericht. Met exposities in de bibliotheek/Nieuwe Veste, bibliotheek

Hoge Vucht, Kick Start en vorig jaar in de Grote Kerk hebben we al heel wat kunnen laten zien. Naar aanleiding van die exposities is nog veel meer bij ons binnengekomen. We zijn dan ook heel blij dat we een depot hebben gekregen in de Watertoren aan de Wilhelminasingel, waar we de collectie kunnen opslaan.” Herinneringen “Op dit moment is het vooral leuk voor iets oudere Bredanaars, die mooie herinneringen hebben aan het carnaval van vroeger. Het oudste dat we lieten zien was een film van drie kwartier uit 1936, met de allereer-

Carnavalsmemorabilia U kunt het het Kielegats Carnaval Museum op diverse manieren steunen. Heeft u thuis nog attributen, foto’s, medailles en andere zaken, dan zijn die van harte welkom. De stichting is vooral op zoek naar spullen van voor 1950 én naar de medaille van 1960. Neem contact op met conservator@kielegatsmuseum.nl. U kunt ook Vriend worden van het museum, door een donatie van 11,11 euro. Meer informatie hierover bij secretaris@carnavalbreda.nl. Surf voor meer informatie naar www.carnavalbreda.nl

FOTO JOYCE VAN ZIJL

ste optocht. We zijn nog erg benieuwd naar stukken uit die tijd. Vanaf 1950 hebben we best veel, maar de periode daarvoor is nog onderbelicht, dus we houden ons van harte aanbevolen als mensen thuis nog spullen hebben. Een van de laatste aanwinsten is het Prinsenpak van Prins Theodorus, heel mooi om dat ook in de collectie te hebben. En natuurlijk zijn er de iconen uit het Bredase carnaval: Tuur Piek, Sint Juttemis, maar zeker ook de perdjes van de Biemeewes. Menig kind was daar bang voor, zeker in de tijd dat zij nog geen muziek maakten en ze in volle galop op het publiek afstormden! We zijn blij dat wij zo’n oud perdje in de collectie hebben. Wie tussen de spullen rondloopt denkt terug aan hossen op de Markt en in lange stoeten polonaise lopen door de binnenstad op een glaasje limonade, want geld voor meer was er niet. En intussen worden er weer nieuwe herinneringen gebouwd, voor de jeugd van nu, bijvoorbeeld met de grote poppenkast op de dinsdagmiddag. Mooi toch?!“

Op zondag 9 februari bruist het in het Bowlingpoint, Hambroeklaan 1, weer van de carnavaleske activiteiten. In de middag worden de deuren open gegooid om de kandidaten voor de Jeugdprins(es) verkiezingen binnen te laten. Jongens en meisjes kunnen meedingen naar deze titel, in een carnavaleske, speelse competitie die rond 14:00 uur van start gaat zal er onder leiding van een Oud Prins worden gestreden om de Jeugdprins óf Jeugdprinses van Giegeldonk 2014 te worden.

Wil je meedoen aan de verkiezing of wil je meer informatie wat er allemaal bij komt kijken, ben je tussen de 8 en 12 jaar oud, geef je dan zo snel mogelijk op via jeugdprinsverkiezing@giegeldonk.nl Wordt je niet gekozen als Prins of Prinses dan mag je altijd mee doen als Jeugdraadslid of Page. Wil jij jezelf aanmelden als Raadslid of Page? Dan kan dit ook via eerder genoemd mailadres. Meteen na de verkiezing worden de gekozen Prins(es) en Jeugdraadsleden officieel geïnstalleerd door Prins Nillus en de voorzitter van CC Giegeldonk. Voor meer informatie over de carnavalsstichting CC Giegeldonk kunt u terecht op de website www.giegeldonk.nl

POLITIEBERICHTEN Autodiefstallen in Haagse Beemden BREDA - In de wijk Haagse Beemden zijn de nacht van vrijdag op zaterdag drie auto’s van het merk BMW gestolen. Dezelfde nacht werd ook ingebroken in een Audi. De daders gingen daar op de vlucht omdat het alarm afging. Maandagochtend werd ook nog een auto-inbraak gemeld op de Asterdkraag. Het slot was geforceerd en het radio- en navigatiesysteem was uit de auto gehaald. Zaterdag werd omstreeks 06.00 uur een auto-inbraak gemeld op de Asterdkraag. De inbrekers waren er vandoor gegaan zonder buit,vermoedelijk omdat het alarm van de auto, een Audi, afging. Een getuige die het alarm hoorde, zag twee jongemannen in donkere kleding wegrennen. Zaterdag werd omstreeks 07.00 uur ook ontdekt dat op de Lange Slagen vanaf de oprit een zwarte BMW met het kenteken 57-LKK-2 was gestolen. Zaterdagmorgen werd rond 11.00 uur verder ontdekt dat vanaf de Muizenberglaan een zwarte BMW met het kenteken 14PJV-4 was gestolen. Dezelfde dag werd omstreeks 16.00 uur ontdekt dat op de Brandebeemd vanaf de oprit van een woning een grijze BMW met het kenteken 38-NDP-4 vanaf de openbare weg was gestolen. Maandagochtend werd gemeld

dat ‘s nachts op de Asterdkraag was ingebroken in een Audi. Het slot van het linkervoorportier was geforceerd. De radio- en navigatie-unit was uit het dashboard gehaald. De politie heeft de gestolen auto’s internationaal gesignaleerd. Mensen die afgelopen weekend in de omgeving waar de diefstallen plaats vonden verdachte personen en of voertuigen hebben gezien, worden verzocht contact op te nemen met de politie via 0900-8844 of met Meld Misdaad Anoniem op 0800-7000. Winkeldieven betrapt in Breda BREDA - In een supermarkt op de Nieuwstraat zijn zondagmiddag rond 17.15 uur twee winkeldieven betrapt. Door personeel van een supermarkt aan de Nieuwstraat werd ontdekt, bij het terugkijken van de camerabeelden, dat een man en een vrouw die de winkel zonder af te rekenen verlieten, zich schuldig gemaakt hadden aan diefstal. Een medewerker vertrouwde de klanten niet die aan diverse levensmiddelen zaten, maar ze niet in een mandje deden. De agenten troffen het duo, een 47-jarige man en een 30-jarige vrouw uit Polen, nog voor de winkel aan. Zij werden aangehouden. Ze bleken diverse goederen gestolen te hebben, zoals haasmedaillons, twee flessen wijn, een fles port, twee re-

pen chocolade, kipdrumsticks en een fles olijfolie. In de tas van de vrouw zaten diverse kledingstukken die nog voorzien waren van kaartjes. De herkomst hiervan wordt onderzocht. Het duo is in verzekering gesteld. Jongeman ontsnapt aan straatrovers BREDA - Een 21-jarige inwoner van Teteringen kon maandagochtend aan twee gewapende straatrovers ontsnappen nadat hij één van hen een trap had gegeven. Rond 05.00 uur fietste het slachtoffer over het fietspad aan de Nieuwe Kadijk in Breda richting zijn stageadres. Toen hij bijna bij de kruising met de Doornboslaan was, sprongen er plots twee mannen van achter een schutting voor zijn fiets. Beide mannen droegen een donkere sweater met capuchon en een pet. Een van de straatrovers had een mes in zijn handen. Terwijl hij daarmee dreigend op de Teteringenaar af kwam, eiste hij geld. De tweede straatrover, die mogelijk een holster op de heup droeg, pakte het slachtoffer ondertussen beet en trok hem van zijn fiets. Op dat moment wist het slachtoffer echter zijn evenwicht te bewaren en de zijn belager in zijn maag te trappen. Hierdoor kwam deze straatrover ten val. Daarop zette de Teteringenaar het op een lopen. PAGINA 10

Open dag bouwschuren Boemeldonck PRINSENBEEK - De wagenbouwers van Boemeldonck (Prinsenbeek) houden zondag 9 februari een open dag. Op tien verschillende locaties is het bouwproces van de gigantische carnavalswagens te zien. Er wordt voorlichting gegeven, er zijn demonstraties en het wordt gezellig gemaakt met muziek, een hapje en drankje. In Boemeldonck wordt alles met papier maché gemaakt. Bij de deelnemende clubs is het proces van de constructie, lassen, gazen, plakken en verven te zien. Het doel van al de clubs die u kunt bezoeken is een mooie karnavalswagen wegzetten die trots door de straten van Boemeldonck wordt gereden. De Boemeldonckse deelnemers aan de Open dag zijn uit de A-categorie (max 11 mtr. hoog): CV de Schuimsoppers (Beeksestraat 76), CV de Stampers (Beekse Stationweg 2), CV WaNou (Prinsendreef 2), CV de Nachtbraokers (Overveldsestraat 33), CV de Klepperbekken (Brielsedreef

72), CV de Meelballen (Brielsedreef 46), CV de Black Eagels (Rietdijk 6 Breda), C.V. Staal op Staal (Beeksestraat 117), C.V. De Zimkus (Bosdaldreef 4) en de winnaar van de B-categorie ( 8,5 mtr. hoog) van afgelopen jaar C.V De Leutlaaiers Strijpenseweg 4A. Jeugdquiz Tevens wordt weer de Opendag Jeugd Quiz gehouden. Deze quiz is ervoor bedoeld om de jeugd (tot 12 jaar) meer te betrekken bij deze dag en zo hun interesse te wekken voor het bouwen. Bij iedere bouwplaats moeten twee vragen beantwoord worden over de club en de wagen. Voor de antwoorden moet de jeugd de bouwclub aanspreken. Het antwoordformulier kunnen de deelnemers steeds achterlaten bij de club. Na de open dag wordt de winnaar op de hoogte gebracht. De prijsuitreiking zal later in het karnavalsseizoen plaatsvinden. De open dag in Boemeldonck is van 12.00 tot 17.00 uur.


MEUBELSTOFFEERDER

met pensioen vraagt stoffeerwerk o.a. stoelen, fauteuils en banken. Ook reparatie. 06-20304266

De mooiste ramen,

deuren & verandaâ&#x20AC;&#x2122;s

De eerste lentestralen..... strelend op je gezicht.... Bezoek onze showroom of bel voor een GRATIS OFFERTE

Dre Wit (â&#x20AC;&#x2DC;t) goed reparaties witgoed producten Etten-Leur Voorrijkosten in Etten-Leur â&#x201A;Ź 15.00 buiten Etten-Leur â&#x201A;Ź 20.00

Tel.: 06-50905037

BESTE PRIJS www.anitaswoonshop.nl

BESTE KWALITEIT

Brasschaatsesteenweg 292, 2920 Kalmthout BE, T. 0032 (0)3 666 5786, Alle dagen open van 10.00-17.00 u, zondag van 14.00-17.00 u.,

webwinkel in woonaccessoires GEZOCHT - GEZOCHT %RHUPHWĂ&#x20AC;LQNHERHUGHULMGLH ZLOPRHWJDDWVWRSSHQPHW FRPPHUFLHHOERHUHQHQGLH PHHZLOZHUNHQRP]LMQ FRPSOH[RPWH]HWWHQLQGH 1e Nederlandse Zelfvoorzieningsboerderij. 5HDFWLHDDQ PMMPVFKHQNHOV#JPDLOFRP

Antiekrenovatie Hans Swanenberg s6ERWIJDERENVANVERF ENLAKLAGEN s/PNIEUWKLEURENENOFLAKKEN s/OKVOORALUWOVERIGEMEUBELEN s4EVENSSTRAAL ENSPUITWERK s+EUKENRENOVATIE s3TOELENMATTENENWEBBING

Maatwerk alle serreâ&#x20AC;&#x2122;s zowel modern als klassiek. Fabricatie van kozijnen & deuren in pvc en aluminium Alles in eigen beheer sinds 1983 10 jaar waarborg I Geen voorschot I Nieuwbouw I Renovatie Alle RAL-kleuren I Volledige afwerking I geplaatst door vakmensen

Toe aan een nieuw kunstgebit of problemen met uw huidige?

Sense-Dent Hart voor u en uw mond

Tevens snelle reparaties en klikgebit op implantaten! Tot 100% vergoed door zorgverzekering

:EVENBERGSCHEN(OEK 4EL&AX 

076 - 515 06 13 Mastbosstraat 78a, 4813 GV Breda

WWWANTIEKRENOVATIENL

www.kunstgebitbreda.nl

(vraag naar de voorwaarden)

bant   Bra ie ropract

 Chi Bij 

 2008 maar  15

 t/m  20 aarsa Voorj 2014 rit2010 okt. 1februa 5-21 IEt/m sept. R-ACT 13febr. WINTE ctie: IREctie mera ACULA Nazo SPECT

  

 Voorâ&#x201A;Źâ&#x201A;Ź 10,- Myovision scan  

 â&#x201A;Ź ter waarde van â&#x201A;Ź 60,-   â&#x201A;Ź

 " ! "    " ! " "    "! "! "  "  !  !   "  "  ! ! ! !    "  !  !   

   #!    

   #!    #!   

   #!   "     "   "     "  ! $  " " ! $  "  ! $  " " ! $  "    $ " "   $   $ "   " $  " 

  " EĂŠn mensen heeft

% op de drie  EĂŠn mensen heeft tegenwoordig last van %% ĂŠĂŠn van

% op de drie "  ! ! tegenwoordig last van %% ĂŠĂŠn ! van ! "  ! bovengenoemde pijnklachten. #  met   ! bovengenoemde pijnklachten. Deze kunnen chiropractie !  pijnloos " # snel  chiropractie  vaak en worden Deze kunnen met ! !   verholpen. vaak snel en pijnloos " worden ! verholpen.

Afspraak 

 

 Voor wie wil weten wat chiropractie is

 " " " " 

Voor weten wat chiro-pracen hoewie de wil meest uiteenlopende klach tie is en hoe de meest uiteenlopende ten snel en pijnloos kunnen worden   klachten snel en " pijnloos kunnen worden t/m vrijdag verholpen, worden t/m ! vrijdag  worden wordenrugvanen 15 maart verholpen, 2008 121 oktober 2010 " februari 2014vrijblijvende vrijblijvende rugen maandag 9aangeboden t/m vrijdag 20 oktober !!  10 nek-scans voor 15,- ter  enMocht   vrijblijvende nekscans aanwaarde van rug60,-. dit tot een " !    vervolgafspraak leiden, danwaarde worden geboden voor 15,- ter kosten !!  de hiervan ookdit zonder huisartsvan â&#x201A;Ź 60,-. Mocht tot een ver "  ! verwijzing geheel of gedeeltelijk vervolg-afspraak leiden, dan worden #  !"# goed door hiervan uw verzekering. de kosten ook zonder huis  ! De scans worden alleen gemaakt op artsverwijzing geheel of gedeeltelijk # afspraak. vergoed door uw verzekering. !#  g p Chiropractie Brabant is gevestigd De alleen gemaakt op scans worden Chiropractie Brabant is gevestigd ! !# 

 " afspraak. aan de Banakkerstraat 46a, Chiropractie Brabant is gevestigd ! !# afspraak. aan de Banakkerstraat 46a, " Hoek Banakkerstraat/Adamastraat aan de Oude Bredaseweg 36a, $"# "% Chiropractie Brabant is gevestigd 4873 AM Etten-Leur. 4873 AM Etten-Leur. Tel. 076-5023574 !" #

!% Etten-Leur, (t.o. Hotel/Restaurant Het Paard) â&#x2DC;&#x2026;   aan 076-5023574 de Oude BredasewegWitte36a, chiropractie_brabant@msn.com Tel.     Tel. 076-5023574 Etten-Leur, tel. 076-5023574. www.chiropractie-ettenleur.nl chiropractie_brabant@msn.com

WWW.BRUVO.BE BRUYNSEELS-VOCHTEN NV

VERAND$¡6Â&#x2021;5$0(1Â&#x2021;'(85(1LQ $/80,1,80 39&

Meer dan dan 25 Meer 30 jaar jaar ervaring! ervaring!

Al vakantieplannen voor 20?

2013

UW ACCOUNTANT / BOEKHOUDER TE DUUR ? Bij ons bepaalt uzelf het tarief en de werkzaamheden !! Alle varianten zijn mogelijk, vrijblijvende informatie: WWW.ADVIESBUREAUDEBRUIJN.NL

Op de Uitwijk zijn nog enkele seizoensplaatsen beschikbaar!! Rustig, gastvrij en verzorgd park op de grens v Brabant en Zeeland, a/h water v.d Steenbergse Vliet, o.a. modern sanitair, sfeervol restaurant, chalet verhuur/verkoop Meer weten bezoek onze site: www.de-uitwijk.nl

Van Os uurwerken Etten-Leur

Dorpsweg136, De Heen T: 0167-560000

www.vanosuurwerken.nl

Only for Men Outlet Etten-Leur

MEGA NIET TE MISSEN MANNENDEALS!! N E T N A T S E R J TI R A P E M R O N E

, / 0 3 , / 0 10,- 2 OPENINGSTIJDEN Maandag Gesloten Donderdag 11.00 - 18.00 uur Dinsdag 11.00 - 18.00 uur Vrijdag 11.00 - 21.00 uur Woensdag 11.00 - 18.00 uur Zaterdag 10.00 - 17.00 uur PER 1 FEBRUARI MAANDAG GESLOTEN

ONLY FOR MEN OUTLET Burchtplein 2 - 6 4873 BN Etten-Leur Tel. (076) 7676587


Cyclo cross, zoals een echte behoort te zijn

WK Veldrijden 2014: één groot feest HOOGERHEIDE - Veldrijden is vaak afzien, voor renner en soms ook voor publiek. Vorig jaar was de finale van de wereldbeker in Hoogerheide koud, wit door de sneeuw en bij vlagen spekglad. Het WK in diezelfde plaats van dit jaar bood een geheel ander aanzicht: modder, regen en zon oftewel een veldritwaardig klimaat en parcours!

Inschrijving voor Servais ETTEN-LEUR - De inschrijving voor de derde Servais Knaven Classic is geopend. Deze toertochten voor fietsliefhebbers en sportieve families worden gehouden op zondag 4 mei. De voorinschrijving kan via de website www. servaisknavenclassic.nl en loopt tot en met 23 april. Degenen, die van de voorinschrijving gebruik maken krijgen een herinneringsshirt. Een euro van het inschrijfgeld gaat naar het goede doel. Gekozen is voor de Tour du ALS, mede omdat Servais Knaven de ambassadeur van die beklimming van de 1912 meter lange col met de kale top in

de Provence. De Tour du ALS is op 30 mei en beleeft ook de derde editie. Vorig jaar werd 1,4 miljoen euro bijeen gefietst voor wetenschappelijk onderzoek om de spier/ zenuwziekte ALS te kunnen bestrijden. Degenen, die op 4 mei nog inschrijven voor de Servais Knaven Classic, betalen meer als bij de voorinschrijving. De start en finish van de Servais Knaven Classic zijn bij het Trivium Hotel & Spa aan het Trivium 72 in Etten-Leur. Daar wordt ook een gezellig terras ingericht voor een after party. De routes, waaruit de deelnemers kunnen kiezen, zijn 25, 60, 85, 120, 145, 180 en 205 kilometer. Dat kan door goed bepijlde lussen aan elkaar te knopen.

A.S. ZONDAG OPEN VAN 11.00 TOT 17.00 UUR

Het WK Veldrijden bracht een enorme mensenmassa op de been. Tienduizenden fans zagen hoe de Tsjech Zdenek Stybar in een bloedspannende strijd de Belgische concurrentie te sterk af was. FOTO JOSÉ VAN DER WEGEN

DOOR JOSÉ VAN DER WEGEN De organisatie van het WK Cyclo Cross had bij monde van voorzitter Jan Prop aangegeven uit te gaan van eenzelfde aantal bezoekers als in 2009 bij het vorige WK, maar dat aantal werd ogenschijnlijk overtroffen. Met name op de zondag was het berendruk op, om en rondom het parcours in Hoogerheide. Bussen, auto’s, fietsen en veel, heel veel, wandelende mensen maakten deel uit van het decor in Hoogerheide. Een enorme stroom mensen wandelde over de Huijbergeseweg richting het parcours op de Brabantse Wal om vervolgens rijendik te staan kijken naar een titanengevecht in meerdere categorieën. Moddergevecht Niet iedereen had er evenveel vertrouwen in om iets te zien, zoals de Vlaamse Guy en zijn vriend Albert: “Amai, wad’un vollek!” was hun reactie bij het zien van de mensenmassa. “Ik denk niet dat we veel kunnen zien, maar dan waren we er in ieder geval wel bij.” Guy en Albert hadden zich

wat beter voorbereid op een veldritwedstrijd dan menig ander. De doorgewinterde fans van onder meer Niels Albert, David en Mathieu van der Poel, Sven Nys en Marianne Vos wisten bijvoorbeeld wel dat zij een parcours niet moeten betreden in hun beste kleding en schoenen. Blijkbaar wist niet iedereen dat, waardoor het kon gebeuren dat de chique leren schoenen van enkele heren aan het einde van de dag bijna gereed waren voor de oranje vuilnisbakken langs de weg. De schoenen waren besmeurd met dikke, plakkerige modder, die dus niet alleen de renners en rensters parten speelde. Sommige toeschouwers waren zo onfortuinlijk bijna te stranden in de Brabantse blubber, soms met een vastgezogen schoen, de ander op handen en knieën in de modder. De beste wint Gelukkig was er tijdens de wedstrijden voldoende afleiding om het leed en de lol van de modder te vergeten. De Belgische supporters waren bijvoorbeeld zeer content met de winst voor hun landgenoten

Thijs Aerts bij de junioren en Wout van Aert bij de Beloften en juichten hun helden hard toe. De Nederlandse supporters, zowel jong als oud, waren erg blij met Marianne Vos als winnares bij de Dames en een prima achtste plaats voor de Ossendrechtse Thalita de Jong, die wellicht nog extra vleugels kreeg door haar in gele veiligheidshesjes gehesen supportersschare uit de eigen gemeente. Bij de Elite heren won de Tsjech Zdenek Štybar voor de Belg Sven Nys, wat her en der op het parcours wel voor een wanklank zorgde. Niet iedereen kon het verlies van Nys namelijk even goed verkroppen, waardoor er soms wat harde woorden vielen. Één Vlaamse jongedame kon de gemoederen echter sussen: “Jongens, het heeft geen nut om in ambras te liggen. Of je nu fan bent van Stybar of Nys, de beste heeft gewoon gewonnen. Drink gewoon gezellig met zijn allen een pintje!” Een pintje drinken, dat is wat de meeste toeschouwers dan ook maar deden, om vervolgens halfdronken naar huis te kuieren, wachtend op een nieuw veldritseizoen.

Unieke kans crowdfunding voor Brabantse maatschappelijke organisaties

Oranje Fonds start NLgeeft WEST-BRABANT - Veel maatschappelijke organisaties hebben regelmatig geld nodig voor relatief kleine zaken. Fondsenwerving blijkt in veel gevallen echter moeizaam of te kostbaar. Het Oranje Fonds start dit voorjaar daarom een nieuwe campagne: NLgeeft. Samen motiveren het Fonds en organisaties zo iedereen om sociale initiatieven in de eigen omgeving te steunen. Met de opbrengst kunnen meer mensen meedoen in de samenleving en komen mensen samen. Op het nieuwe unieke platform voor crowdfunding van het Oranje Fonds, www.NLgeeft.nl, kunnen organisaties vanaf 17 februari deelnemen. Het online platform www.NLgeeft.nl van het Oranje Fonds biedt organisaties nu de kans om hun dromen te realiseren. Organisaties kunnen hier hun concrete doel

omschrijven, zoals bijvoorbeeld nieuwe sport- en spelmaterialen, betere verlichting, de cursus BHV voor drie vrijwilligers of een AED. In de periode tussen NLdoet en Koningsdag voeren het Oranje Fonds en de organisaties campagne om zo veel mogelijk geld op te halen. De helft van de geworven opbrengst gaat direct naar de organisatie zelf. De andere helft besteedt het Oranje Fonds aan sociale initiatieven in dezelfde provincie. Het geld wordt zo voor honderd procent besteed aan sociaal initiatief en blijft ook voor honderd procent dichtbij. Ronald van der Giessen, directeur van het Oranje Fonds, legt uit: “Mensen in Nederland willen organisaties in de buurt best wel helpen. Je moet het ze alleen wel vragen en makkelijk maken! Via ons platform op www. NLgeeft.nl en de collecte lopen alle geldstromen via het Oranje Fonds, wat

maximale veiligheid én fiscale voordelen oplevert voor donateurs. En door gezamenlijk campagne te voeren kunnen we veel meer mensen motiveren om te geven. We hopen dat zo veel mogelijk organisaties deze kans grijpen om met ons hun dromen te verwezenlijken.” Het Oranje Fonds steunt sociale initiatieven met geld, kennis en contacten. Afgelopen jaar besteedde het € 30 miljoen aan organisaties die een betrokken samenleving bevorderen in het Koninkrijk der Nederlanden. Door deze bijdragen ontmoeten mensen elkaar of vinden zij een nieuwe plaats in de samenleving. Het Oranje Fonds wordt o.a. gesteund door de Nationale Postcode Loterij, De Lotto en door Vrienden en bedrijven. Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima zijn al sinds de oprichting het beschermpaar van het Oranje Fonds. PAGINA 12

Strijbeekseweg 14 Ulvenhout

www.Ulvenhoutwooncenter.nl Haagse Beemden Loop zoekt bestuurlijke versterking

Jubileumloop staat voor de boeg BREDA - Op zondag 25 mei de Haagse Beemden Loop voor de 25e keer gehouden. Een jubileumloop waaraan al druk wordt gewerkt. In het kader van de continuïteit van dit evenement zijn wij op zoek naar versterking en verfrissing van het bestuur. Het hebben van een warm hart voor hardlopen is niet noodzakelijk, het gaat om je organisatorische talenten, inzet en enthousiasme. De Haagse Beemden Loop is een middengroot loopevenement die elk jaar in de maand mei wordt gehouden in de wijk Haagse Beemden. Rond duizend tot dertienhonderd recreatie- en wedstrijdlopers nemen eraan deel. Vanaf de maand oktober vinden de

eerste voorbereidingen van het komende evenement plaats. Je werkzaamheden liggen op het organiserende vlak volgens een duidelijke taakverdeling. Een uitgekiend draaiboek is de leidraad van de te verrichten werkzaamheden/activiteiten. Je komt in een team terecht dat graag zijn kennis en ervaring met jou wil delen. De dankbare en leuke reacties van deelnemers en vrijwilligers geeft je energie en het werk draagt bij aan je verdere persoonlijke ontwikkeling. Gemiddeld komen wij één avond per maand bij elkaar. Voor meer informatie Hans Zuidema, secretaris, tel. (076) 5418911. Zie ook onze website: www.haagsebeemdenloop.nl

Huiselijk geweld: nu is het genoeg WEST-BRABANT - Het Steunpunt Huiselijk Geweld biedt ondersteuning aan betrokkenen van huiselijk geweld! Vernedering, verwaarlozing, seksueel misbruik, financiële uitbuiting. Niet iedereen weet dat huiselijk geweld meer vormen kent dan alleen lichamelijke mishandeling. Over huiselijk geweld praat je liever niet. Als slachtoffer schaam je je, ben je bang of wil je de ander niet in problemen brengen. Als pleger ben je bang voor de gevolgen als je hulp zoekt. Maar huiselijk geweld stopt nooit vanzelf. Een eerste stap naar een oplossing is erover praten met bijvoorbeeld een vriend(in) of het Steunpunt Huiselijk Geweld. Steunpunt Huiselijk Geweld Slachtoffers, plegers, familieleden, buren

of vrienden kunnen eenvoudig de eerste stap naar hulp zetten door anoniem het Steunpunt Huiselijk Geweld te bellen: 0900-1262626 (vijf cent per minuut). De hulpverleners van het Steunpunt kunnen inschatten wat in een bepaalde situatie de beste aanpak is. Als je belt, geven zij direct telefonisch advies. Soms is dat al voldoende om zelf verder te kunnen. Maar soms is advies alleen niet voldoende. Bijvoorbeeld bij acute dreiging. Dan kan het Steunpunt ervoor zorgen dat hulpverleners of soms zelfs de politie worden ingeschakeld. Zet zelf de eerste stap Het Steunpunt Huiselijk Geweld kan helpen om geweld te laten stoppen. Maar jij neemt de eerste stap. Daarmee help je jezelf. En ook de ander. Bel daarvoor 09001262626, www.huiselijkgeweldwb.nl


ISO-RENO * * * * * *

KOZIJNEN, RAMEN, DEUREN TIMMERWERKEN HOOGRENDEMENT ISOLATIEGLAS TERRASOVERKAPPINGEN ROLLUIKEN/SCREENS/MARKIEZEN SEKTIONAL GARAGEDEUREN

WWW.ISO-RENO.NL De Waterman 2 4891 TL Rijsbergen Openingstijden: di. t/m vr. 10.00-17.00 uur 076 - 596 25 49 zat. 10.00 - 14.00 uur â&#x20AC;&#x2DC;s avonds op afspraak aan de weg Rijsbergen/Etten-Leur Offerte vrijblijvend

PRIJS

VERL AGINGEN 15%

KEN LLE SMA

goedkop er

A In onze ruime showroom vindt u alles op gebied van: s Binnendeuren s Buitendeuren s Hang- en Sluitwerk DE V ER N IE U W M SH O W R O O

DEALER VAN O.A. SKANTRAE EN AUSTRIA BINNENDEUREN EN DEURBESLAG VAN ENTRA

SUPERACTIES!

v an 1.99

De showroom van Halderberge Deuren is open van dinsdag t/m zaterdag van 9.00 tot 16.00 uur. Ook op afspraak!

Halderberge Deuren | St. Antoinedijk 15A | 4751 SC Oud Gastel | www.halderbergedeuren.nl

KofďŹ epads

1.69

36 stuks.

Roomboter appelrondoâ&#x20AC;&#x2122;s of vulkoeken

v an 1.45

1.39

6 stuks.

20%

goedkop er

Boerâ&#x20AC;&#x2122;n chips

BL IJ VE ND

Patentbloem

VERLAAGD

Noordzee zout, belegen kaas, satĂŠ of peper & zout.

1 kg.

van 0.49

van 0.95

0.89

0.39

Vanaf zaterdag 08-02-2014

Reiskofferset 2-delig

Weegschaal Meet gewicht, lichaamsvet, waterpercentage, bot- en spiermassa.

Diverse kleuren.

50 INHOUD:

EN 83 L

59.99

*)),&#$+,,*%%*+, (/)(*+ !'(,* #(,',&#$+,,*%%*+ !'(,*+.*%#1#(!( (1"311($+$(#$0 (++$,$()$&$6 ,$-+()*$!.-#$-(-0$# .0& -(1$0$-$$-&0..2+()1220$**$01#$! 24..0 +$#$-$-($2+$#$-++$/.+(2($*$/ 02()$-#($#$$+-$,$- -#$&$,$$-2$0 #14$0*($6(-&$-./ , 02 (-0$# 6()-3(2&$-.#(&# -#$0'$2,.22.8&)) ,-/,-),(),-/,-&)) ,35.0#$-#$+()1220$**$01 -#$2 -#&$4.$+#.4$0#$!$+.%2$-$-0$13+2 2$-4 - 7 $-#$!$+.%2$-4..0#$ 0 #1/$0(.#$   5.0#24 -' 02$3(2&$-.#(&#

13.99

Puzzels â&#x20AC;&#x153;oude meestersâ&#x20AC;?

Funny Socks

1000 stukjes.

Maten: 23/26 t/m 35/38.

4.99

Vers & voordelig!

2.99 * Vanaf woensdag 05-02-2014

50%

goedkop

-#$6$!()$$-*.,12#$$+2$-$,$-./

er

#(+! *-*# *,0(,*-'2)+,"))*(3 !/!  *#(("!* (.(! --* $$,#$$+

-#$#(1"311($4.0,35,$-(-&$-!$/

+35*$36$4..0 ,

v an 1.89

02

51% Wortelen

goedkop

er

1 kg

v an 0.79

-#$1"'$-$-

0.39

.26($-1./#(-1# & %$!03 0( .-2 "24( 555%-4!0$# -+

Per stuk

0.95

$2& 2.,35&$+#+$$%*+(, 2(-*.,$-1.-#$012$3-(-&!$2 +! 05.-$- 4$0/+$$&6.0& 2'3(16.0&$"'2$! -$- 4$(+(&'$(#$-6($2 ++$$--3, 04..0 +4..0#$2.$*.,12 -6$&-.3-($2# 2'$22."' ++$, +-($213(2, *25 -2.%'$2+$4$-(-0$# -.&$$!$$2)$ -&$- ,$-!$2 +! 0(1' -&2,$#$ %4 -#$*$36$#($3120 *1, *2 0()/# 0.,#$6$* -1$-+$&#$# ,$1$-'$0$-'$24330 ..0$$-' /)$$-$$-#0 -*)$ 5.0#2&$6.0&#

Meloen Galia

* Versaanbieding geldig vanaf woensdag 05-02-2014 t/m dinsdag 11-02-2014.

Zet- en drukfouten zijn voorbehouden.

 0*$0$-&0 2(1 "'2$0'$2&$!.35$-.,&$4(-&

HOGE KWALITEIT - LAGE PRIJS

www.aldi.nl


Na 30 jaar bij peutertuin de Bromtol

Trots op de kanjers van Team Elite

Hartverwarmend afscheid van Elly BREDA - Elly van Og heeft op donderdag 30 januari afscheid genomen van ouders, kinderen en collega’s van peutertuin de Bromtol. Dertig jaar geleden begon zij als vrijwilligster bij de –toen nog particuliere- peuterspeelzaal, waar zij samen met eigenaresse Rosa Drost de peuterspeelzaal verder opbouwde. Later kwam de peuterspeelzaal bij de Nuts basisschool en werd daarna overgenomen door de COKB, sinds 2003 Kober kindercentra geheten. Ook was Elly actief als pedagogisch medewerker op bso Okidoki, mini bso Giraffe en bso P&P tuin. Een veelgehoorde uitspraak is: “Elly is de allerliefste juf die er is!”. Zij heeft zo’n warme persoonlijkheid en dat alle kinderen en ouders dol op haar zijn, bleek wel tijdens de grote opkomst bij haar afscheid. Inmiddels brengen ouders die zelf op de Bromtol bij Elly hebben gezeten hun eigen kinderen nu naar de Bromtol. Elly heeft zelfgemaakte bloemen van de kinderen gekregen en is met veel cadeaus verwend. Iedereen heeft kunnen genieten van de mooie fototaart die speciaal voor

BREDA - Zondag 19 januari is Team Elite afgereisd naar Tilburg naar het gala van Team Smits. Hier vocht Marwan Azhimi een demo partij. Een demo partij kent altijd 2 winnaars. Richard Soeters uit Oosterhout verloor helaas zijn eerste Nieuweling partij. De hoofdpartij van die dag was voor Kim de Man. Zij maakte goede combinaties en wist zo de partij naar haar toe te trekken en nam de winst mee naar huis.

Elly heeft mooie -door de kinderen gemaakte- bloemen gekregen.

het afscheid was gemaakt. Om het afscheid goed te vieren heeft Elly 3 jaar gespaard en alle collega’s uitgenodigd voor een gezellig etentje. Straks kan Elly van haar welverdiende vrije tijd genieten en zal zij samen met haar man

veel gaan fietsen en het theater bezoeken. Ook gaat zij twee dagen per week met veel liefde op haar kleinkinderen passen. En natuurlijk heeft zij beloofd om af en toe nog eens gezellig een kopje koffie te komen drinken bij de Bromtol.

KORTE BERICHTEN BREDA Zwarte markt: Op zondag 9 februari houdt COBEC een zwarte markt in Gemeenschapshuis de Belcrum, Pastoors Pottersplein te Breda. Wij zijn open van 11.00 tot 15.00 uur. Op vertoon van Bredapas gratis toegang. Voor informatie kunt u terecht bij Guus tel. 06-44322125. Rondleidingen Gilde de Baronie: Zaterdag 8 februari: Torenbeklimming Grote Kerk 13.00u (vanaf 12 jaar); Rondleiding Grote Kerk 14.00u; Stadswandeling 14.00u vanaf ingang Grote Kerk. Muziek uit de sixties: Op zondagmiddag 9 februari kunt u gratis genieten van ‘live’ gespeelde instrumentale muziek uit de sixties bij Café Victoria aan de Prins Hendrikstraat 83 in Breda. Van 14.00 tot 17.00 uur worden er vele tophits gespeeld door de Bredase gitaristen Herman Kroese en Henk van Genderen. IVN–natuurwandeling: Op zondag 9 februari verzorgen natuurgidsen van IVN Mark & Donge een wandeling door de Natuurtuin Wolfslaar met het thema: Mossen uitgelicht. Tip: Neem een loepje of vergrootlas mee om deze spannende microwereld goed te kunnen bekijken! Vertrek om 14.00 uur vanaf Parkeerplaats zwembad, Wolfslaardreef 103, 4834 SN Breda. De wandeling duurt anderhalf à twee uur en is vrij toegankelijk. www.ivnmarkendonge.nl KBO Breda-West rikken en jokeren: Zaterdag 8 februari weer een gezellige kaartmiddag. Locatie: Steunpunt Princenhof, Princentuin 1, Breda. Aanvang 13.30 uur. Cultuur tijdens het Middaguur: Op vrijdag 7 februari begint een nieuwe serie concerten in het kader van Cultuur tijdens het Middaguur in de Waalse Kerk, Catharinastraat in Breda. Deze wekelijkse concerten lopen door tot eind juni. Het openingsconcert wordt verzorgd door pianoduo Klavervier bestaande uit Inge Mulder & Chris van de Kuilen. Aanvang 12.00 uur, toegang gratis. Bingo: Op maandag 10 februari houdt Activiteiten ver. Breda West een geldbingo in Het Witte Schaap in Tuinzigt. We spelen 11 rondes, incl. super ronde. Aanvang 20.00-22.30 uur. Café Brein: Sporten/Bewegen en Ontspannen, hoe doe ik dat met NAH? In deze lezing zal gepraat worden over welke mogelijkheden er zijn om te bewegen. Ook als je het alleen wilt doen. En hoe kan ik beter ontspannen. De rol van vermoeidheid, wordt ook hierbij besproken. Café Brein, (Zorg)hotel Merlinde, Schorsmolen-

straat 6, 4811 VP Breda, 19.45- 21.30u. Info: steunpunten Mantelzorg; STIB 0765265540 of HOOM 0168-356555. Paranormale avond: Maandag 10 februari, aanvang 20.00 uur, in de Blaker, Graaf Hendrik III plein 128, Breda-Boeimeer. Gastheer, Ton Bons. Medium: Johan v. Voorthuizen. Psychometrie. Informatie: Ton Bons, 06-22081014, www.de-blaker. jouweb.nl Rikken: Zaterdag 8 februari is er een rikmiddag bij KBO Haagse Beemden. Start 13.30 uur in centrum Heksenwiel. 2 rondjes rikken met na afloop voor de helft van de deelnemers een leuk prijsje. Repair Café: Zaterdag 8 februari van 10.00 tot 16.00u in het Rondeel. Speciale aandacht verdient de aanwezigheid van een edelsmid, die eenvoudige reparaties aan sieraden verricht. Verder is er een deskundige ‘budgetreparateur’, die zich samen met de klant (desgewenst onder vier ogen) over diens financiële situatie buigt en op zoek gaat naar oplossingen van problemen. Naaimachinereparateur komt alleen na een telefonische afspraak (vóór 8 februari) op 06-25371921 (Marga Peters). Tientjes Breda is op zoek naar vrijwilligers: gastvrouwen, gastheren en vooral reparateurs textiel en electro. Opgeven bij tientjesbreda@gmail.com. Geldbingo: Op donderdag 6 februari houdt Ut Euveltje een geldbingo in OC de Vlieren, Mgr. Nolensplein 1 te Breda. Aanvang 20.00 uur. Lezing: Rixt Albertsma houdt lezing over Marokko voor de VVB op maandag 10 februari van 20.00-22.15 uur in de Concertzaal “de Nieuwe Veste”, Molenstraat 6, Breda. www.volkenkundebreda.nl Koffie-inloop: In januari is in het Huis van de Heuvel een nieuwe koffie-inloop gestart; op de vrijdagochtend tussen 9.00 en 11.00 uur. De inloop is bedoeld voor wijkbewoners die het prettig vinden anderen te ontmoeten, een praatje te maken of eventueel een spelletje te doen. Voor de liefhebbers is het ook mogelijk te biljarten. We zitten beneden in de algemene ruimte. Consumpties zijn voor eigen rekening. Deze ochtend wordt georganiseerd door DAE (dagbesteding, Arbeid en Educatie), GGzBreburg. Lichter leven: Lichter leven’ is het thema van de maand van de spiritualiteit, die loopt van 10 januari tot 9 februari. Ook de lutherse Kerk organiseert een activiteit in de maand van de spiritualiteit: ‘Hoe laat Rembrandt zijn licht op ons schijnen?’ De avond wordt begeleid door Marlies

Schulz, dominee van de Lutherse gemeente en Myriam Verwiel, trainer en coach. Lutherse kerk, Veemarktstraat 3, donderdag 6 februari 19.30 uur. Aanmelden bij: activiteitluthersekerk@gmail.com Stadsverlichting: Zondag 9 februari, aanvang 20.00 uur in de Lutherse Kerk, Veemarktstraat 3. In Nederland zijn er op dit moment 668 huiskamers waar elke tweede zondag van de maand van 20.00 tot 21.00 uur mensen bij elkaar komen om te mediteren voor vrede en geweldloosheid. Aanmelden op: stadsverlichtinglk@ gmail.com Filmavond Amour: Maandag 10 februari, aanvang 19.30 uur, Michaelkerk, Hooghout 67, Breda. Een ontroerende film over de liefde van een echtpaar dat vecht tegen de genadeloze klappen die de ouderdom uitdeelt. Dit drama werd genomineerd voor vijf Oscars en won het beeldje in de categorie Beste Buitenlandse Film. Daarnaast kreeg de Oostenrijkse regisseur Michael Haneke voor deze film de Gouden Palm overhandigd op het filmfestival van Cannes in 2012. Drie jaar eerder won hij dezelfde prijs met ‘Das weiße Band’. Inloopmiddag: Tientjes Breda nodigt buurtgenoten en andere belangstellenden uit voor de gezellige wekelijkse inloopmiddag in het Rondeel, Kloosterlaan 14; tussen 13.00-16.00 uur. Onder het genot van koffie of thee kunnen de gasten komen kletsen, een spelletje spelen of creatief bezig zijn (bijvoorbeeld handwerken en knutselen). Spelletjesmiddag: Op zaterdag 8 februari heeft de Jeugd Centrale Biesdonk weer een activiteit voor kinderen van 4 t/m 12 jaar. Tijdens deze middag worden allerlei soorten bordspelletjes uit de kast getrokken. Aanvang 14.00-16.00 uur in gemeenschapshuis “de Biesdonk”, Belgiëplein 8. ULVENHOUT 450 jaar Shakespeare in Woord en Muziek: Mezzosopraan Kathinka Minzinga en pianist Jan Gruithuyzen zullen zaterdag 8 februari liederen op tekst van William Shakespeare ten gehore brengen. Vinkenbos 13 te Ulvenhout, aanvang 16.00 uur. Vooraf reserveren via tel. 0765142383. TETERINGEN Lezing: Op 10 februari is Huub Schumacher te gast bij Levenskunst. “Voorbij het sterven’, die titel geeft hij aan zijn lezing mee. Aanvang 19.30u in Zuiderhout in Teteringen, Arnold Janssenlaan 46. Er wordt een vrijwillige bijdrage gevraagd. PAGINA 14

Zondag 26 januari op het gala van Ram’s Thai in Woerden won Chris Aitatus zijn partij met volle overtuiging. Daarna volgde Walid Fagrach. Ook hij maakte goede combinaties en won zijn partij. Helaas verloor Ciella Juan Pedro haar partij maar ze vocht als een leeuw. Afgelopen zondag was Team Elite op het gala van SpiderGym Rotterdam. Hier was de winst voor Ciella Juan

Pedro en Berat Caylak. Dit is een goed begin van het nieuwe jaar. De vechters groeien en hebben er plezier in. Ook coach Geoffrey van den Enden kijkt weer terug op een drukke maand met veel gala’s en goede resultaten van de vechters. www. facebook.com/EliteGymBreda www.elitegym.nl

BREDA 076-5729568 HEIJNINGEN 0167-528558

Deurzakkers op 4 X 11 Kolderspuiters BREDA - Zaterdag 1 februari was het feest op het Amphia aan de Molengracht. De Kolderspuiter bestonden 44 jaar. In de middag was er een reünie van oud raadsleden en pages van de Kolderspuiters. Om 19.11 uur begon de receptie ter gelegenheid van 4x 11. Aanwezig waren Prins carnaval van het Kielegat en de Prins van

het Aogje. Een bijzondere verrassing was de aanwezigheid van de Deurzakkers. Willem van Schijndel en Clemens van Bracht hebben een goede relatie met het ziekenhuis. I mmers in 1970 waren zij het die op het carnavalsfeest van het Ignatius ziekenhuis de hit zak een lekker door presenteerde. De Kolderspuiters kunnen terug zien op een zeer geslaagd 4x 11 feest.

Dieren Centrale Nederland Vermist Teef, border collie, zwart-wit, is gechipt, halsband zwart, Effenseweg Breda. Gevonden Kater, zwart, met witte aftekeningen, Konijnenberg Breda. Kater, cypers met veel wit, Isenburgstraat Breda. Kater, cypers, met veel wit, cypers op rug en kop, Breda. Kater, cypers, met witte aftekeningen, Rozemarijnstraat Breda.

Poes, lapje, met veel wit, oude wond op buik en onderrug, Tilburgseweg Breda. Kater, zwart, met witte aftekeningen, Zomergemstraat Breda. Kater, zwart, zonder wit, Kloosterlaan Breda. Konijn, wit-bruin, Corn. Outshoornstraat Breda. Informatie Gratis registratie en informatie 0161433437. Kijk voor recente gegevens op www.dierencentrale.nl

Kielegatse Kindermiddag ’t Zooike BREDA - Bloaskapel ’t Zooike, Winnaar Kielegatse Carnavalslied 2014 organiseert de ‘Kielegatse Kindermiddag’ op zondagmiddag 2 maart. Op zondagmiddag 2 maart organiseert ’t Zooike wederom een gevarieerde Kielegatse Kindermiddag in Café Parkzicht in Breda. De kinderen staan hier in het Carnavaleske middelpunt en krijgen diverse optredens te zien. Zo zijn er de Clowns “de Bollekes” met hun grappige ballonnen-acts. Schmink-duo ‘ Miep en Dieuw’ toveren je ter plekke om in wie je maar wil worden. En de feestka-

pel Noggus zal een spetterend optreden verzorgen. Verder kunnen de kinderen ook meedoen aan een van de vele spelletjes zoals de kleur- en knutseltafel, de sjoelbakgame, de ronde grabbelton, ringwerpen. Dit alles wordt afgewisseld met geweldige spring- en dans-muziek. Dus, wil je samen met je papa en mama, je opa en je oma de Zevensprong doen? Kom dan naar deze gezellige Kielegatse Kindermiddag. De toegang is natuurlijk gratis. Datum: zondagmiddag 2 maart, 14.30 uur. Locatie: Café-Zaal Parkzicht, Paul Windhausenweg 1, Kielegat/Breda.

Bolderkar voor NAC C1 BREDA - Doordat Feyenoord het wederom liet afweten loopt de voorsprong aan kop voor NAC C1 uit naar veertien punten. De ploeg van coaches Rob Penders en Maickel van Loon won de uitwedstrijd bij Spijkenisse met 1-3. Dat betekent met nog zes duels te gaan dat binnen een paar weken de titel en promotie, broodnodig om op een hoger niveau te gaan acteren, al een feit kan zijn. Secretaris opleidingen en NAC icoon Piet Aarts kan dus de bolderkar al uit het stof vandaan gaan halen en oppoetsen. Afgelopen weekeinde was er een beperkt programma en werden ook nog en-

kele wedstrijden afgelast. Wel pakte NAC C2 de punten tegen De Graafschap, 3-1 in Breda, en gaat samen met PEC Zwolle aan kop in het tweede deel van de opgesplitste competitie. Verder liep de NAC D1 over Fortuna Sittard heen met 7-1. Programma zaterdag 8 februari NAC A1-VVV/ Helmond Sport (15.15u terrein WDS’19) VVV/ Helmond Sport-NAC B1 ASWH-NAC B2 NAC C1-Quick (13.00u terrein WDS’19) Vitesse-NAC C2 MVV-NAC D1 Kloetinge-NAC D2


Heerbaan 220 Breda

076-7112816

Kantoortijden: di. t/m vr. 10.00 - 16.00 uur

dan

we

ez et j

eke

rd

et at h

goe

d is

.

Verhuur:

om Biertaps s.c tro Bars n i e v Dru rui Stoelen De w.d j i w Tafels pb ew a i t Z Sta-tafels een en. r k u n Enz. Enz. Hu che s e tieg a l e Winkelcentrum Epelenberg 5210026 wr ru Heksenwiel 5425000 voo k Oo thuisbezorgen op afspraak ven

19 febr. 5 dagen Thuringerwoud Wintersfeer van 359,00 voor 299,00 Ahorn Berghotel in half pension. Erfurt, Weimar, Gotha 20,21,22 febr. HUISHOUDBEURS incl. entree 33,00 9 mrt. Verrassingsreis in eigen land k+G, entrĂŠe, diner 59,50 14 mrt. 3 dagen Parijs hotel L-O, NL gids bij rondrit 159,00 23 mrt. Verrassingsreis naar BelgiĂŤ k+G, entrĂŠe, diner 59,50 28 mrt. 3 dagen Weg van Carnaval! 179,00 Hotel in noord Nederland obv half pension etc. Wij hebben diverse opstapplaatsen in Breda en omgeving! Zundert-Rijsbergen-Etten Leur-Ulvenhout-Breda-Prinsenbeek-TerheijdenOosterhout-Rijen! En..bij ons kunt u sparen voor een gratis reisje!

s tro

Bovak Autobanden ikte Nieuwe en gebru en d winterban

Â&#x2021;0RQWDJHYDâ&#x201A;Ź SHUEDQG Â&#x2021;$OOHPHUNHQHQPDWHQ RSYRRUUDDG

DANS EN ONTMOET ELKAAR IN RIJSBERGEN

Regenbeemd 9 4825 AS Breda Tel. 076-5991539 06-47289052 Zaal Koutershof Koutershof 4a Rijsbergen (naast de KERK) Harmoniezaal Lagestraat 1 cq 3 Rijsbergen (naast de Plus en Pinautomaat RaBo) Zaterdag

8 Iebruari

Koutershof 5ijsbergHQ'ansavond0.00 Âą 23.30 uur

Woensdag

12 februari

Harmoniezaal Rijsbergen

Line-disco-country

Zaterdag

15 februari

Harmoniezaal Rijsbergen

Dansavond

Singles & Paren

Zaterdag

15 februari

Harmoniezaal Rijsbergen

Zaterdag

22 februari

Harmoniezaal Rijsbergen

Dansavond

Woensdag Vrijdag

26 februari 28 februari

Harmoniezaal Rijsbergen Koutershof 5ijsbergen

Line-disco-country Dansavond

AUTO-BUS VERHUUR klein en groot

20.00 Âą 23.30 uur 18.00 Âą 20.30 uur Met een DJ

20.30 Âą 1.00 uur

LIVE BAND JERSEY

ALLES KM VRIJ ! www.QualityCarRent.nl 076-5022267 - Etten-Leur

20.00 Âą 23.30 uur 0HWÂľQ'20.00 Âą 23.30 uur 20.00 Âą 0.30 uur Rinie Marijnissen

DAGTOCHTEN BUSREIZEN DAGTOCHTEN

Voor mooie dagtochten-meerdaagse reizen:

HUISHOUDBEURS WPIHE

â&#x201A;Ź 30,00

(QWUHH+XLVKRXGEHXUVYHUYRHU

++%6QHOGLHQVWHQIHE½ (QWUHH+XLVKRXGEHXUVYHUYRHU

DAGREIS LONDEN PUWDSUPHLMXQ 9HUYRHURYHUWRFKWSODWWHJURQG

CIRQUE DU SOLEIL DSU PDWLQHH 

9HUYRHUHUDQJVWLFNHW

MUSICAL JERSEY BOYS PHL 9HUYRHUHUDQJVWLFNHWV

SOLDAAT VAN ORANJE MXOHQVHS

â&#x201A;Ź 52,50 â&#x201A;Ź 79,50 â&#x201A;Ź 57,50 â&#x201A;Ź 77,50

9HUYRHUHUDQJVWLFNHW

SCHALKE 04 REIZEN IHE+DQQRYHUâ&#x201A;Ź 99,00 DSU0|QFKHQJODGEDFKâ&#x201A;Ź 109,00 :HGVWULMGWLFNHWFRQVXPSWLHVVQDFN

www.brabantexpres.nl

Ligt 6 km. ten zuiden van Breda. www.bootrijsbergen.nl telefoon: 06 22 41 43 07 KNIP UIT EN BEWAAR DEZE ADVERTENTIENIEUW

Meer dan een half miljoen Bodes elke week!

Let op!!! â&#x201A;Ź150 tot â&#x201A;Ź10000 voor uw loop-, sloop- of schadeauto, compleet met katalysator. Tevens alle auto onderdelen te koop aangeboden. Tevens reparaties aan alle merken autoâ&#x20AC;&#x2122;s. Tegen zeer voordelige prijs!

Tel. 076 541 83 53 / www.prescherautos.nl APK keuring vanaf â&#x201A;Ź 21,50 Tevens een 20-tal autoâ&#x20AC;&#x2122;s te koop aangeboden Openingstijden 8.30 tot 17.30 uur Weidehek 90 Breda

Inkom â&#x201A;Ź4,50

Ruime gratis SDUNHHUPRJHOLMNKHLG $GUHV+RRJHLQGE te Meer

organiseert

Uw auto/bus te koop?

UW EIGEN

Bel: 06-10401169

KRANT

Correcte RDW afhandeling

ADVIES

Dansen!!! â&#x20AC;&#x2DC;aan de Mostenâ&#x20AC;&#x2122;

GRAFISCH ONTWERP

Quality Car Brabant, Etten-Leur

Voor volwassenen, echtparen, singles, vrienden, vriendinnen Vanaf zondagmiddag 16 februari elke maand

HHQĂ&#x20AC;MQHGDQVPDWLQHHYDQWRWX

AUTOMONTAGEBEDRIJF

HHQKHHUOLMNHVIHHUGDQVDYRQGYDQWRWX

Â&#x2021;6ORRSORRSVFKDGHDXWRÂśV PRWRUVWHNRRSJHYUDDJG Â&#x2021;$OOHJHEUXLNWHRQGHUGHOHQ RQOLQH Â&#x2021;9ULMZDULQJELMRSKDOHQ Â&#x2021;5HSDUDWLHHQRQGHUKRXG Lid ARN-Stiba-RDW

KRANTEN OP MAAT

JOKO

Vanaf zaterdagavond 1 maart elke maand

Gepresenteerd door meervoudig Benelux- en nationaal kampioene Pauline Ladiges

â&#x20AC;&#x153;Kom, dans en eet en geniet!!!!!!! www.bistroaandemosten.be www.danceworldonmusic.com info@bistroaandemosten.be

0DDOEHUJHQVWUD:HUQKRXW 7HO LQIR#MRNR]XQGHUWQO ZZZMRNR]XQGHUWQO

Bellier Jade

JDM XHEOS

Van Gils Autoâ&#x20AC;&#x2122;s - Doornbos Brommobielen Doornboslaan 104 4816 EA Breda Tel.: 076-5720494 www.vangils-autos.nl

Nieuw en Gebruikt ZUNDERT TEL 076 599 8111 UWKRANT@VORSSELMANS.NL

Mega 400 Van

DE PEUGEOT 208 ENVY... Uw beste voornemen voor 2014! Peugeot 208 Envy 5 deurs 1.2 Extra inruilpremie Extra voorraad korting Knalprijs van â&#x201A;Ź 18.660

Uw totale voordeel:

â&#x201A;Ź 18.660,00 â&#x201A;Ź 2.500,00 â&#x201A;Ź 500,00

+ NĂ&#x161; 0% RENTE OP UW FINANCIERING!

voor â&#x201A;Ź 15.660,00*

â&#x201A;Ź 3.000,00! IRIKS Oosterhout IRIKS Breda

De Boedingen 23 Huifakkerstraat 5

Meer info of inruil? Ga dan snel naar Âť www.goedkopepeugeots.nl

Tel: (0162) 498900 Tel: (076) 5659211 IRIKS is onderdeel van Automotions


SPORT

Drukke week voor ploeg van Nebojsa Gudelj

Belangrijke zege NAC bij Heracles BREDA - Met een prima overwinning bij Heracles Almelo afgelopen zaterdag maakt NAC zich op voor wat als een cruciale week kan worden omschreven. Vanavond (woensdag) moet de Bredase ploeg op bezoek bij NEC in Nijmegen. Komende zaterdag treedt NAC in het eigen Rat Verlegh Stadion aan tegen Roda JC. tief worden overgenomen. Ook met de al eerder bij Vitesse opgehaalde Adnane Tighadouini toont de oefenmeester zich tevreden. De afgelopen twee wedstrijden moesten maar zo snel mogelijk worden vergeten. Sterker nog: in de aanloop naar de uitwedstrijd tegen Heracles Almelo sprak Gudelj het volste vertrouwen uit in zijn manschappen. “We gaan de klus, handhaven in de eredivisie, met deze groep klaren,” zo klonk het.

Nebojsa Gudelj: ‘We gaan de klus, handhaven in de eredivisie, met deze groep klaren’ FOTO WWW.HETFOTOBEDRIJF.NL

DOOR ADDO SPRANGERS Dé kans voor NAC om de broodnodige punten in de wacht te slepen, want er wacht de Bredanaars met aansluitend Feyenoord-thuis, SC Heerenveen-uit, ADO Den Haag-uit, Vitesse-thuis en Ajax-thuis een zwaar programma. NAC kende een niet al te voortvarende start van de tweede competitiehelft. Met een verliespartij bij AZ (3-0) en een nederlaag in eigen huis tegen PEC Zwolle (1-2) raakte de aanhang van NAC al aardig in een mineurstemming.

Het gekrakeel rond de snel naar SC Heerenveen vertrokken Anthony Lurling droeg eveneens niet bij aan een jubelstemming. Was er ook nog iets positiefs te melden? Jawel. Zo presenteerden de financiers die de club van een faillissement redden de nieuwe NAC-leiding en werd en passant Uros Matic aangetrokken. De Servische middenvelder en broer van Chelsea-speler Nemanja Matic, volgens NAC-trainer Nebojsa Gudelj een echte aanwinst, werd voor een half jaar gehuurd van het Portugese Benfica en zal na dit seizoen defini-

Effectief Zijn team stelde hem zaterdag niet teleur. Met Nemanja Matic in de basis en zonder de aan zijn kuit geblesseerde Kwakman trof NAC een sterk spelend Heracles dat voor veel gevaar zorgde voor het doel van keeper Jelle ten Rouwelaar. Het was echter het Bredase team dat de spaarzame kansen die het kreeg effectief benutte. Zo was Jordy Buijs er in de 38ste minuut als de kippen bij om een door Heracles-doelman Pasveer losgelaten bal na een corner van Matic binnen te schieten. Na rust trok NAC de wedstrijd iets meer naar zich toe en ook dat resulteerde in een treffer. In de 61ste minuut was het spits Jeffrey Poepon die een voorzet van Mats Seuntjes koelbloedig binnenkopte. Het tegendoelpunt van Heracles door Linssen tien minuten later deed er vervolgens eigenlijk niet echt meer toe. Heracles zette nog wel even aan voor een slotoffensief, maar daarbij kwam NAC niet meer in de problemen. Drie punten in de knip dus voor NAC, dat daarmee SC Cambuur, Go Ahead Eagles, FC Utrecht en Heracles op de ranglijst voorbijging. Met positieve resultaten deze week kan NAC ook geruster toeleven naar het op papier zware programma dat volgt.

50+ League seizoen BREDA - Uitslag donderdag 30 januari. Er waren waren 4 heren met een serie van 500. Cees van Mook 174-202-174=550, Peter van Rijthoven 192-193-157=542, Leen Noordegraaf 162-195-158=515, Ruud Kessenich 201-143-159=503. Bij de dames was de hoogste serie voor Marjan Peters 158-187-137=482. Het eerste getal is het gemiddelde scratch en het tweede plus handicap, plus handi-

cap telt voor de stand op de ranglijst. De eerste vijf van het klassement bij de heren en dames klasse A en B zijn. Klasse A heren: 1. Ceers van Mook 159,31186,31, 2. Ad Helmons 163,90-185,90, 3. Leen Noordegraaf 185,27-185,27, 4. Marcel Kamsteeg 157,61-184,61, 5. Cees de Vet 167,33-181,33. A dames: 1. Corrie van Rijthoven 155,27184,27, 2. Netty van Nispen 150.60183,60, 3. Lotje de Wijs 141,59-180,59, 4. Marjan Peters 144,30-178,30, 5. Ria Hage-

naars 131,10-178,10. Klasse B heren: 1. Ruud Kessenich 162,23191,23, 2. Jan Biemans 152,27-182,27, 3. Humphreyu Wessels 116,46-181,46, 4. Will Esselink 146,72-178,42, 5. Ruud Vorst 127,30-178,30. Klasse B dames: 1. Toos Hekers 103,61192,61, 2. Els Doemar 106,79-185,79, 3. Wilma de Vries 118,06-178,06, 4. Ria v.d. Enden 120,67-177,67, 5. Dymphi Aarts 109,73-175,73. Info: bowlingverenigingvijftigplus.nl

Druk weekend in de mini-competitie

BC Bavel

Louis Bovée

Johnny’s nieuwe leven Opeens kende iedereen hem. Tot de start van de Tour de France 2011 had Johnny Hoogerland een bescheiden erelijst, met de twaalfde plaats in de Ronde van Spanje van twee jaar eerder als uitschieter. In de Tour steeg hij boven zichzelf uit. Tijdens de negende etappe raakte hij verzeild in een kopgroepje. Medevluchter Juan Antonio Flecha kreeg een tik van een auto van de Franse televisie. Johnny moest uitwijken en belandde in het prikkeldraad. De officiële verklaring luidde dat de wagen ook Hoogerland schampte. Na tientallen keren het bewuste filmpje op YouTube gedetailleerd te hebben bestudeerd, kon ik dat toch niet ontdekken. Niet alleen ik trouwens. Maar het kan aan mij liggen. Over de juridische nasleep verneem je niets meer, zéér typerend. Stoere Johnny ontving de bolletjestrui, omdat hij het bergklassement aanvoerde. Het prestigieuze tricot enkele dagen te mogen dragen, gaf hem vleugels. Dat hij Parijs bereikte, bezorgde hem tijdelijk ongekende populariteit. In de criteriums verzilverde hij zijn nieuwe status van sporticoon. Wie de naam van Johnny Hoogerland nu laat vallen, denkt meteen aan Johnny Prikkeldraad. Zijn koosnaam van toen. Johnny en prikkeldraad zullen onlosmakelijk met elkaar verbonden blijven. Het is niet anders. Het veroveren van het nationaal kampioenschap door Johnny vorige zomer in Kerkrade maakte bitter weinig indruk op me. De finale van het NK voltrok zich in een sfeer van handjeklap, zoals zo vaak in het wielermilieu. Wat me verbaasde: toen Vacansoleil DCM bekend maakte definitief de stekker uit de sponsoring van de ploeg te trekken, stonden nieuwe werkgevers bepaald niet voor Johnny op de stoep. Aanvankelijk leek er zelfs helemaal geen concrete belangstelling. Ik vroeg me af hoe dat mogelijk was. Draagt hij een geheim met zich mee? Heeft hij de reputatie van matennaaier? Ik vroeg het eens aan André Boskamp, Johnny’s ex-zaakwaarnemer. ”Johnny is geen gemakkelijke jongen, vooral voor zichzelf niet. Beetje wispelturig. Laat ik het hierbij houden”, zei Boskamp, wiens dochter enige tijd een liefdesrelatie had met de Zeeuwse coureur. Uiteindelijk vond Johnny onderdak bij de Italiaanse sponsor Androni Giocattoli. Géén World Tour team, dus géén Tour de France en misschien nooit een La Grande Boucle meer voor hem. Aan het een contract tekenen bij een kleine Italiaanse wielerstal kleven grote risico’s. Vraag het Jeroen Blijlevens en Bart Voskamp, voormalige beroepsgenoten van Johnny. Ze werden overladen met mooie beloftes (salaris, extra premies), maar zodra de prestaties wat tegenvielen, liepen de betalingen vertraging op. Voor Johan van der Velde gold dat niet, want de Italianen vereerden Johan. Of ze dat met Hoogerland gaan doen, ligt aan hem. Hij moet zich eerst sportief bewijzen. Johnny is geen vedette. Voldoet hij niet, dan laten ze hem vermoedelijk direct barsten. Waardoor het einde van zijn profcarrière dichtbij komt. Ik hoop me sterk te vergissen, want ik mag Johnny graag. Vlak voor Sinterklaas belde ik de met zijn vriendin Gerda in Kwadendamme wonende Hoogerland voor uitsluitsel over zijn mogelijke interesse voor een door mij te schrijven en een door Voetbal International uit te brengen biografie. ”Geen trek”, reageerde Johnny kortaf. Waarom niet? ”Nou, geen zin. Enne... Ik lees nooit sportboeken, alleen af en toe een boek over de middeleeuwen.” Bij de perspresentatie van het WK veldrijden, enkele weken later, ontmoette ik Johnny’s vader Cees. Hij vertelde wat ik al wist, namelijk dat hij aantekeningen maakte over het leven van zijn fietsende zoon. ”Misschien doe ik er ooit wat mee”, mompelde Cees. En over Johnny: ”Ik ben extravert, Johnny heel introvert. Wat er in dat koppie van hem speelt, houdt hij het liefst voor zich. In Gerda heeft hij eindelijk een partner gevonden die voor stabiliteit en structuur zorgt. En door de geboorte van hun dochter Saar relativeert hij meer. Ik heb de indruk dat hij momenteel een gelukkig mens is.” Het peloton maakt zich op voor het Grote Werk. De eerste klap is een daalder waard. Wie weet, zien we de renner met het rood-wit-blauwe shirt zich aandienen in de finale van een semi-klassieker. Zou erg leuk zijn.

Programma sv SAB

BAVEL - Afgelopen weekend kwamen alle vier de teams van de mini-competitie in actie. Vrijdag 31 januari was de eerste wedstrijd voor het eerste team Bavel MC1. Zij speelden in eigen huis tegen OBV uit Oisterwijk. Helaas konden Lola en Roy deze wedstrijd niet meespelen en moest er al bij de eerste wedstrijd een invaller ingezet worden. Gelukkig was Niels meteen enthousiast om mee te doen met Wies, Fréderique en Dewi. Op vrijdagavond werd om ieder punt gestreden. In totaal werden en drie 3-setters gespeeld en zes sets moesten in de verlenging bepaald worden. De uitslag deed echter anders vermoeden, 8-0 voor Bavel. Een goede start voor Bavel MC1. Zaterdag 1 februari was het de beurt aan Bavel MC3. Zij reisden met vijven af naar Waalwijk waar High Speed op hen stond te wachten. Nisa, Kristin, Eva M, Eva W. en Sylvie hebben goed gestreden met nog een 3-setter voor Kristin. Helaas waren de tegenstanders een maatje te groot. Uiteindelijk wist alleen Eva M. haar single te winnen, einduitslag 7-1 voor High Speed. Zondag speelde Bavel MC2 thuis in de Huif. Zij troffen dezelfde tegenstanders als

SportColumn

BREDA - Op zaterdag 8 februari trainen onze kabouters weer op ons sportcomplex aan de Ruitersboslaan. Aanwezig 10.15 uur. Aanvang 10.30 uur. Programma jeugd Zaterdag 8 februari SAB B1-Internos B2 14.30 TVC Breda C1-SAB C1 12.30 SAB C2-Terheijden C2 9.30 SAB D1-VVR D2 8.30 SAB D3-TVC Breda D4 14.30 SAB E1-Molenschot E1 9.45

Programma senioren Zondag 9 februari Wernhout 1-SAB 1 14.30 GSC/ODS 2-SAB 3 12.30 OVV’67 VR2-SAB VR1 10.00 Vergadering Voor alle jeugdleiders en -trainers is er op woensdag 12 februari een vergadering gepland. Aanvang 20.00 uur. Meer informatie over voetballen bij SAB is te verkrijgen via voetbalsab@hetnet.nl

SV Advendo

Bavel MC4: Nora, Evelien, Noa, Rafly, Anne, Lise en Ymke.

vorige week, dus wisten dat het zwaar zou worden. Het lukte Daan, Tom, Wies, Lotus, Elsa en Anne deze keer helaas niet om een puntje af te pakken, al zat Tom er wel heel dichtbij. Smash ging met 8 punten terug naar Baarle Nassau. Bavel MC4 moest zondag in Sprang-Capelle spelen. Rafly en Anne waren er helaas niet bij. In deze tweede wedstrijd wisten Evelien, Ymke,

Ulicoten E2-SAB E2 11.00

Lise, Nora en Noa helaas geen wedstrijd te winnen, met ook hier een 8-0 verlies als resultaat. In de mini-competitie kennen we geen vaste competitieweken. Komende week hoeft alleen Bavel MC1 te spelen. Benieuwd wanneer de teams allemaal spelen? Kijk op onze website www.bcbavel.nl/competitie/jeugd-mini. PAGINA 16

Programma jeugd Zaterdag 8 februari Advendo B1-Zundert B1 aw.14.00 Advendo C1-Unitas’30 C1 aw.11.45 Neerlandia’31 D1G-Advendo D1 aw.10.00 Advendo D2G-TSC D6G aw.10.00 Advendo E1-OVV’67 E1 aw.9.15 VVR E2-Advendo E2 aw.8.00 Advendo E3-Beek Vooruit E6 aw.9.15 Bavel E8-Advendo E4 aw.9.00

Advendo F1-Waspik F1 aw.9.15 Advendo F2-JEKA F8G aw.9.15 Voetbalschool 5-jarigenTraining aw.9.30 Programma senioren Zaterdag 8 februari Advendo ZA2 vrij Zondag 9 februari Baardwijk 5-Advendo 2 av.10.00 OMC 4-Advendo 3 aw.9.30 Overige teams zijn vrij


Tekst: Bart van den Acker

Onthuld: de Peugeot 308 SW Dit is de eerste foto die is vrijgegeven van de nieuwe Peugeot 308 SW, die net als de normale vijfdeurs, alleen nog in naam overeenkomt met zijn voorganger. Vergeleken met die vijfdeurs is de SW liefst 28 centimeter langer. Daarin ligt mede de oorzaak voor de kolossale bagageruimte, die minimaal al 610 liter bedraagt. De achterbankleuning is in twee delen neer te klappen, ook met handles aan de binnenkant van de bagageruimte, dus als je zelf achter de auto staat. Dat kennen we ook al uit de 3008. Met de achterbank néér ontstaat een volkomen vlakke laadvloer. Het leveringsprogramma omvat zes motoren, benzine en diesel, waaronder een ‘BlueHDi’ die dank zij een CO2-uitstoot van 85 g/km in aanmerking komt voor 14% bijtelling voor privégebruik bij zakelijke inzet. Het zit er dik in dat die versie de meest verkochte gaat worden. De prijzen zijn op dit moment nog niet bekend. De 308 SW is voor het eerst te zien op de autotentoonstelling in Genève, begin maart, vanaf 29 mei staat hij in ons land in de showroom en start de levering.

Renault Mégane C/C: nieuwe neus De belangrijkste versies van de Renault Mégane hebben in de afgelopen maanden een facelift gehad, waarbij het front weer aansluit bij de huidige modellenlijn van het hele merk. Als laatste variant krijgt ook de Coupé-Cabriolet deze uiterlijke wijziging. Dit staat de elegante Renault zo goed, dat je in je gedachten echt moet graven…. ‘hoe zag die er ook alweer uit?’. Dat is het kenmerk van een geslaagde facelift. Tegelijk krijgt de C-C ook het R-Link-systeem voor de bediening van audio, navigatie en andere functies via het touchscreen of de joystick op de middenconsole. Het opmerkelijke is dat Renault met deze Mégane C-C nu nog maar één van de weini-

ge aanbieders is van zo’n cabriolet met wegklapbare hardtop. De ene na de andere concurrent is in de afgelopen twee jaar stilletjes van de markt verdwenen. Tevreden C/C-rijders die iets nieuws willen, komen zo vrijwel automatisch bij deze Renault terecht. De prijzen en exacte specificaties voor de Nederlandse markt zijn nog niet bekend, de levering start in april. Hopelijk is het dan lekker voorjaar, de ideale tijd om zo’n auto te kopen…

Porsche 911 ook als Targa Dat zat erin, in de opeenvolging van varianten op de Porsche 911 ontbrak de Targa nog. Een versie met boven de inzittenden uitneembaar dakpaneel hóórt traditioneel in de 911-lijn. Voor deze versie heeft Porsche een heel mooie oplossing bedacht. Deze nieuwe Targa heeft een brede, aluminiumkleurige dakstijl pal achter de portieren, zoals ook de eerste Targa dat had. Hetzelfde geldt voor de panoramische achterruit, dat is ook historisch heel verantwoord. Vroeger haalde je dat dakpaneel er handmatig uit, om het op te bergen in de bagageruimte. Tegenwoordige 911-kopers zijn daarvoor te veeleisend, dat gaat zo niet meer. Bij deze nieuwe verdwijnt het heel ingenieus, volledig elektrisch achter de voorstoelen. Dat wil ik in elk geval wel eens in het echt zien gebeuren. De nieuwe 911 Targa komt er uitsluitend met vierwielaandrijving en met naar keuze de normale 3,4 liter zescilinder of de 3,8 liter Smotor. Vanaf 10 mei staat de nieuwe Targa in de Nederlandse Porsche-showrooms, de prijslijst start bij € 132.400.

Opel Meriva: slimme facelift In navolging van de Insignia is ook de Opel Meriva op doordachte wijze gefacelift. Uiterlijk is het verschil minimaal. Een echt nieuw gezicht was ook beslist niet nodig en de bescheiden wijzigingen komt ook de restwaarde van de exemplaren die nu rondrijden ten goede. Het belangrijkste nieuws zit dus onderhuids. De motoren in de Meriva voldoen natuurlijk al aan de emissienorm Euro 6 die volgend jaar van kracht wordt. De 1.6 CDTi-diesel die we al kennen uit de Zafira Tourer verschijnt in de loop van dit jaar en zal dan in de Meriva

zowel de 1,3 als 1,7 liter diesels vervangen. Die 1.6 CDTi belooft een CO2uitstoot van slechts 99 g/km en is dus goed voor 20% bijtelling voor zakelijke gebruikers. De handgeschakelde en automatische transmissies voor de Meriva zijn vernieuwd, waarbij nu twee versies van de 1,4 Turbo beschikbaar zijn met een zestraps automaat. Het IntelliLinksysteem voor audio en navigatie is nu ook in de Meriva beschikbaar. De vernieuwde Meriva is in ons land direct leverbaar. De prijslijst start bij € 17.995 voor de 1.4 met 74 kW/100 pk in de uitvoering Berlin, de basis van de diesels is nu de 1.3 CDTi Business+ met 70 kW/95 pk (20% bijtelling) voor € 22.895,-.

Opmerkelijk: BMW levert alle modellen voortaan standaard met de achttraps automatische transmissie, zonder meerprijs. Dat is niet alleen een prijsvoordeel bij aanschaf, voor de meeste modellen, maar deze ingenieuze automaat leidt ook tot een gemiddeld lager brandstofverbruik. Bovendien komen hiermee drie versies van de 1-serie en twee van de 3-serie weer in aanmerking voor 20% bijtelling voor zakelijke rijders.

Lexus CT200h verfijnd De Lexus CT200h was kort na zijn eerste introductie een enorm succes op de zakelijke automarkt. Met de faceliftversie, die vanaf 1 maart in ons land is te verwachten, is zo’n tweede ‘verkoopgolf’ opnieuw voorspelbaar. De meest compacte Lexus is niet alleen uiterlijk gewijzigd, maar ook op tal van punten nog verder verfijnd. Onderhuids zijn 94 punten aangepakt, met als gevolg een comfortabeler weggedrag, betere handelbaarheid en de automatische transmissie is opnieuw geprogrammeerd voor nog soepeler gebruik van de hybridetechniek. Mede hierdoor daalde de CO2uitstoot naar 82 g/km. Dat is dubbel interessant, want daarvoor is de catalogusprijs nog iets scherper geworden (vanaf € 26.690) en wie ‘m zakelijk rijdt, betaalt voor privégebruik over dat bedrag slechts 14% bijtelling. Juist nu die normen van overheidswege flink zijn aangescherpt, is deze Lexus als ‘14%-auto’ opnieuw bijzonder interessant voor zakelijke rijders. Wedden dat die op verjaardagen en zo staan te pochen over ‘The Red Carpet Treatment’ dat zij van hun dealer krijgen, maar dat is bij Lexus gewoon standaard bij alle modellen, hoor. O ja: de nieuwe CT200h is uiterlijk direct herkenbaar aan het front, dat nu weer past bij andere recente modellen.

kort nieuws

Crisis? Nou… de verkoop van Rolls-Royce heeft in 2013 opnieuw alle records gebroken. Met 3.630 afgeleverde auto’s overtreft 2013 voor de vierde keer op rij de verkoop van het voorgaande jaar en staat nu te boek als het meest succesvolle in de 110 jaar historie van het merk.

De totale productie van de huidige Ford Focus is kort geleden het miljoen gepasseerd, sinds de introductie van dit model in 2011. Op dit moment geldt de Focus als de meest verkochte auto ter wereld.

Jaloers op de Belgen Tijdens mijn uitgebreide bezoek aan de Autosalon in de Brusselse Heizelpaleizen kon ik enige mate van jaloezie niet onderdrukken. België heeft nog wel een nationale autoshow, waarop vrijwel alle leverbare merken aanwezig waren, met mooie, ruime stands, zonder overdreven ingewikkelde standbouw, waar wij in elk geval afgelopen jaar de AutoRAI hebben moeten missen. In gesprekken met collega’s en de gastvrouwen en –heren van diverse merken kwam dit onderwerp onvermijdelijk ook ter sprake. In België wordt ‘het salon’ nog steeds zeer goed bezocht. Op de stands zelf worden in principe ook geen orders meer geschreven, maar de meeste merken hebben tijdens de tentoonstelling (en dan tot en met februari) wel een aantal heel scherpe salon-acties. Gemiddeld wordt er in die weken zo’n 30% van de totale autoverkoop gerealiseerd. In de jaren waarin de tentoonstelling wordt gehouden, ligt de totale verkoop ook hoger, onder meer omdat kopers tegen het einde van het voorgaande jaar nog wel even doorrijden en hun eventuele aankoop uitstellen tot die aanbiedingen van kracht zijn. Dat hebben wij in Nederland nooit zo sterk gekend. Ik ontdekte ook een aparte hal waarin het publiek de eerste meters kan maken met een elektrisch aangedreven auto, waarvoor diverse merken beschikbaar zijn. Prima initiatief, ook al rij je maar tweehonderd meter, die eerste indruk kan niettemin heel sterk zijn. Waar moet het heen met de AutoRAI en komt die ooit nog terug? Die vraag zweefde dus rond tussen de Nederlanders in Brussel. Er schijnt medio april een beslissing over te worden genomen en dan zou het een jaar later moeten gaan gebeuren. Ik hoop van harte dat er een nieuwe formule wordt gevonden. Uiteraard heb ik daarover ook wel een idee. Om de kosten van de deelnemende merken te drukken, zouden alle die zich kunnen presenteren met eenvoudige, kleine stands in het oude gedeelte van de RAI. Een kleine ontvangstruimte, enkele belangrijke modellen, documentatie op papier of digitaal, hou het vooral overzichtelijk en betaalbaar. In de nieuwere hallen is dan ruimte voor andere aspecten, waarbij het publiek actief wordt betrokken. Zo’n mogelijkheid om elektrisch proef te rijden is heel goed, maar ik denk ook aan de ‘supercarpaddock’ en een aantal gedegen workshops, waarin de industrie als geheel het publiek kort en bondig kan informeren over allerhande zaken rond de auto. Denk aan het verschil tussen schoon en zuinig, hoe zit dat nou met bijtelling, zelfstandig rijdende auto’s, de stand van zaken in actieve en passieve veiligheid, het belang van goed onderhoud, keuze van de juiste banden, de zin van verhoogde rijvaardigheid, diverse overheden hebben ook het nodige te vertellen… geef me een uurtje en die hallen zijn vol. De vraag is alleen nog even wie een en ander moet realiseren en bekostigen. Het belangrijkste is dat we weer een groot publieksevenement hebben, waarin de auto op een positieve manier onder de aandacht van heel veel mensen komt. Door die goed en indringend te informeren, zijn zij meteen weer goede ambassadeurs voor automobiliteit als geheel. Kritiek op de auto als vervoersmiddel en maatschappelijk verschijnsel, terecht of niet, is er immers al genoeg. Bart van den Acker


KERKELIJK

VOLLE EVANGELIE GEM. IMMANUEL Wekelijkse samenkomsten op zondag om 10.00u en woensdag om 20.00u. Tweewekelijkse bijeenkomst voor de jeugd op zaterdag om 19.30u. Zie de agenda op www.veg-immanuel-breda.nl. Alle bijeenkomsten zijn aan de Academiesingel 27-27. Voorganger: C. Visser, tel. 0161227671. PROTESTANTSE WIJKGEMEENTEN BREDA www.protestantsegemeentebreda.nl www.noorderbeemden.nl Wijkgemeente Noorderbeemden Lucaskerk, Tweeschaar 125, aanvang 10.45 uur. Tijdens alle diensten kinderopvang en kindernevendienst. Maandelijks Jongerennevendienst info: Noorderbeemden.nl. Zondag 9 februari: ds. G.J van Pijkeren Eindhoven. Wijkgemeente Breda Midden zuid Markuskerk, Hooghout 98, aanvang 10.00 uur. Tijdens alle morgendiensten kinderopvang en kindernevendienst. Na alle diensten ontmoeting tijdens de koffie. Zondag 9 februari: ds. T. van Prooijen afscheid en bevestiging ambtsdragers. Johanneskerk, Dreef 5, aanvang 10.00 uur. Zondag 9 februari: Johanneskerk gesloten dienst in de Markuskerk. Verpleeghuis Aeneas: zaterdag 8 februari 18.15u ds. G.H. ten Thije. Woonzorgcentrum de Breedonk: vrijdag 7 februari 15.00u pastoor P. v. Gorp. Amphia ziekenhuis Molengracht: zondag 9 februari 10.30u ds. A. Visser. Grote kerk: Oecumenisch middaggebed iedere dinsdagmiddag 12.30-12.50u. 11 febr. Voorganger ds. M. Schulz. GEREFORMEERDE GEMEENTE EBENHAËZERKERK Vriesdongen 1. Zondag: 10.00u leesdienst; 17.00u leesdienst. KERK VAN DE NAZARENER Evangelische gemeente. Predikant: Pastor P. Brouwer. Aanvang dienst: 10.30u. Locatie: Dorpshuis ‘t Web, Zuringveld 1, 4847 KS Teteringen, tel. 076-5713579. ZEVENDE-DAGS ADVENTISTEN BREDA EN OMSTREKEN Het Kruispunt, Harmonielaan 24 te Prinsenbeek. Contact: Dhr. L. Belder, tel. 0624554240. www.breda-adventist.nl. Alle Bijbelstudies gaan over het thema: Discipelschap. Download de studies via www.breda-adventist.nl. Ga naar sabbatschool en selecteer onder volwassenen “Discipelschap” Zaterdag 8 februari 10.00u Bijbelstudie, thema: De ‘gewone’ mensen tot discipel maken 11.00u Eredienst, prediking: Dhr. D. van Ommeren VOLLE EVANGELIE GEM. BREDA Elke zondag samenkomst in buurthuis Geeren-Noord, Philips Lammekensstraat 30, Breda-N., 10.00u., wisselende voorg. Crèche en kindernevendiensten. Secretariaat: J. den Hollander, tel.076-5870898. KERK VAN JEZUS CHRISTUS VAN DE HEILIGEN DER LAATSTE DAGEN Mgr. de Vetstraat 112, 4817 JP Breda, tel. kerk 076-5213141, tel. zendelingen 0652338961. Diensten: 10.00u. jeugdwerk: 3-11 jr; kinderkamer tot 3 jr. Priesterschapvergadering: mannen va. 12 jr.; Zusterhulpvereniging: vrouwen va. 18 jr.; jonge vrouwen: meisjes 12-18 jr. 11.00u Vervolg jeugdwerk. Zondagsschool: leden va.12 jr; onderricht naar leeftijd; aparte onderzoekersklas. 11.40u Avondmaalsvergadering. Eredienst alle leeftijden. 13.00u einde. LEGER DES HEILS Hendrik Berlagestraat 102, tel.0765870344. Iedere zondag 10.30u samenkomst, enthousiaste samenzang en bijbeloverdenking. Kindernevendienst en event.

kinderoppas. Zondag 10.30u Majoor Bakker. PAROCHIE BREDA CENTRUM St. Janstraat 8, 4811 ZL Breda, tel. 0765215764, info@parbc.nl; www.kathedraalbreda.nl Eucharistievieringen: H. Antoniuskathedraal; zondag 10.30u, maandag t/m vrijdag 12.00u, donderdag na de viering tot 13.00u Aanbidding. Begijnhof; zaterdag 17.00u Gebedsvieringen Begijnhof: maandag t/m vrijdag: 7.45u morgengebed woensdag: 18.00u jongerengebedsdienst DOOPSGEZINDE GEMEENTE BREDA Cimburgalaan 98 Breda. Zondag: 10.30u. CHR. GEREF. KERK MATTHEÜS www.cgkbreda.nl. Steendorpstraat 4; hoek Petegemstraat. Zondag 9 februari: 10.00u ds. W.P de Groot, Oosterhout; 15.00u ds. W.P de Groot, Oosterhout GEREF. KERK (VRIJGEMAAKT) Terheijdenstraat 9. Diensten: zondag 09.30u en 16.30u REMONSTR. GEM. BREDA E.O. Doopsgezind Centrum, Cimburgalaan 98. JERUZALEM PAROCHIE www.jeruzalemparochie.nl Vrijdag 16.00u Huize Ruitersbos, Ruitersboslaan 19.00u Huize Overakker, Brigidastraat Zaterdag 19.00u Mariakerk, Mariaplein 19.00u Vredenbergh, Lovensdijkstraat Zondag 9.30u Mariakerk, Mariaplein 9.30u Petrus en Pauluskerk, Graaf Hendrik III plein 11.00u Laurentiuskerk, Ginnekenweg 11.00u Sacramentkerk, Zandbergweg 1e Donderdag van de maand 9.00u Petrus en Paulusdagkapel, Graaf Hendrik III plein 1e Vrijdag van de maand 10.00u Sacramentskerk, Zandberglaan 15.00u Huize Breedonk, Willem van Oranjelaan THE BLESSING BREDA Christus Triumfatorkerk, Zandberglaan 31, www.maasbach.com. Samenkomsten: Zondag 10.30u; Woensdag 20.00u (gebedsdienst); Vrijdag 20.00u; Zaterdag 19.00u POiNT! Youth. Kinderopvang aanwezig. Info: 070-3635929. EVANGELIE GEMEENTE DE DEUR Teteringsedijk 89k, Breda. Telefoon 0651193738. Diensten: zondag om 11.00 en 18.00u.; woensdag om 19.30u. Zondagsschool 4 t/m 12 jr. Kinderoppas. Zaterdagavond jongerenavond: muziek, drama, film. EVANGELISCHE KERK JEFTA Kantoor: Voorerf 7, 4824 GM Breda, tel. 076-5717575. De diensten van Jefta worden elke zondag om 11.00u gehouden in Anna Rozenkranskerk, Meidoornstraat 111, Breda. Kinderopvang. Kinderdiensten. Om de 14 dagen speciale tienerdienst. Zondag 9 februari: Dienst. Spreker: Marco de Bruin RAAD VAN KERKEN Iedere dinsdag om 12.30u is er in de Stiltekapel van de Grote Kerk een middaggebed. EVANG. BAPTISTENGEM. BREDA Groene Woud 2 (schoolgebouw Prisma De Rotonde). Zondag: 10.30u. Tel. info: 0765138105. www.ebgbreda.nl PROT. GEM. PRINSENBEEK - HET KRUISPUNT Secretariaat: Harmonielaan 24, 4841 VL Prinsenbeek, tel. 076-5614852; www.hetkruispunt.org. Zondag 10.00u. EVANG. LUTHERSE GEM. BREDA E.O. Kerkgebouw: Stadserf 3/Veemarktstraat 11, Breda. Predikante: mw. ds. M. Schulz

040-2417664; Diaken: mw. H. KlaaysenSiebrand 076-6712425. Kosteres: W. v.d. Bruggen 076-5220877; luthersekerkbreda@gmail.com, http://breda.protestantsekerk.net/Zondag 10.30u. RK PAROCHIE PRINSENBEEK Secretariaat Markt 34, 4841 AC Prinsenbeek. Open op werkdagen van 9.00 tot 12.00 uur, tel 5412231 e-mail: secretariaat@parochieprinsenbeek.nl. Contactpastor mw. G. v.d. Korput (pastoraal werkster). Vieringen: zaterdag 19.00 uur; zondag 10.00 uur; dinsdag 9.00 uur. NAZARETHPAROCHIE BREDA WEST Secretariaat: Haagsemarkt 4, Breda, tel: 076-5213873, www.nazarethparochie.nl. Open op werkdagen van 9.00-12.00u/13.30-15.00u (m.u.v. woensdagmiddag). Voor dringende gevallen (ziekenzegen, ziekenzalving of overlijden): 06-14962111. ORTHODOXE KERK BREDA De Parochie van de Heilige Myrondraagsters is een Orthodoxe kerk. De kerk wordt zowel bezocht door Nederlanders als door mensen uit traditioneel orthodoxe landen. De liturgische taal is Nederlands. De diensten worden gecelebreerd door parochiepriester Vader Josef Sikora. Diensten: Elke 1e en 3e Zondag van de maand 10.00u 3e en 6e uur, 10.30u Goddelijke Liturgie. Adres: Kerkhofkapel, Vogelenzanglaan 21, Breda-Ginneken. Meer informatie: www. orthodoxekerkbreda.nl. AUGUSTINUSPAROCHIE BREDA Parochiekern Bethlehem Lucaskerk, Tweeschaar 125, 4822 AS Breda; open op werkdagen van 9.0012.00u; tel. 076-5410194 (in noodgevallen teamtelefoon 06-10292794); e-mailadres: bethlehem@augustinusparochiebreda. nl. Viering: zondag 9.15u. Pastor: Frans Verkleij, bereikbaar via het secretariaat. Zondag 9 februari: 5e zondag door het jaar, 9.00u Lucaskerk woord- en communieviering. Voorganger: F. Verkleij m.m.v. cantor A. v/d Pool. Parochiekern Franciscus Belgiëplein 6, 4825KT Breda; open op werkdagen van 9.00-12.00u; tel. 0765873482 (in noodgevallen teamtelefoon 06-10292794); e-mailadres: franciscus@ augustinusparochiebreda.nl. Vieringen: woensdag en 1e vrijdag 9.30u, zaterdag 19.00u, zondag 10.00u. Inloopochtend Voor Elkaar elke woensdag 10.00 tot 12.00u in Gemeenschapshuis de Biesdonk, Belgiëplein 8. Meer info 076-5871820. Parochiekern Michael Hooghout 67, 4817 EA Breda; open op werkdagen van 9.00-12.00u; tel. 0765219087 (in noodgevallen teamtelefoon 06-10292794); e-mailadres: michael@augustinusparochiebreda.nl. Vieringen: Michaelkerk, Hooghout 67: 1e en 4e zaterdag 19.00u en zondag 11.30 u. Annakapel, Heusdenhoutseweg 34, Breda: maandag 09.00u, woensdag19.00u, vrijdag 09.00u en zondag 08.45 u; stilte en aanbidding: donderdag 14.00u. Kinderviering elke tweede zondag van de maand 10.30u in de Annakapel. Parochiekern Willibrordus Kerkstraat 1, 4847 RM Teteringen; open op werkdagen van 9.00-12.00u; tel. 0765713203 (in dringende gevallen: teamtelefoon 06-10292794); e-mail: willibrordus@ augustinusparochiebreda.nl. Vieringen: zondag 10.00u, dinsdag 19.00u en donderdag 9.00u.

De website is: www.augustinusparochiebreda.nl Aanmelden gratis abonnement op de Nieuwsbrief: via de website bij “Aanmelden” of via e-mail: teamassistente@augustinusparochiebreda.nl ASSEMBLIES OF GOD PINKSTER GEMEENTE BREDA Dienst Engels. Cimburgalaan 98, tel. 0651150835; 013-4551487; 076-5418994. Zondag 13.00 tot 16.30u. VOLLE EVANGELIE GEMEENTE DE LEVENDE STEEN Dinsdags 19.30u bijbelstudie/bidstondavond. Gemeenschapshuis de Biesdonk, Belgiëplein 8, Breda Noord. VICTORY BIBLE CHURCH INT. Lucaskerk, Tweeschaar 125, Breda. Samenkomsten: zondag 13.00-16.00u. Vertaling en kinderopvang aanwezig. Bijbelstudie: vrijdag 19.00-21.00u. Info: 0765879857 of 06-45084992. NIEUW-APOSTOLISCHE KERK Balfortstraat 63 Breda. Diensten met wisselende priesters. Zondag: 10.00u, woensdag: 20.00u. www.nak-nl.org WAALSE KERK Catharinastraat 83b. Kerkdiensten in het Frans. Iedere tweede en vierde zondag vd maand 11.00u. Een Franstalige samenvatting van de preek wordt uitgedeeld. Informatie: www.waalsekerken.nl, ds. R.L. Dewandeler: 06-38771850. CAPITOL WORSHIP CENTRE Capitol Worship Centre, o.l.v. Apostle Alex en Ingeborg Stekelenburg iedere woensdagavond om 20.00u. in de Poelwei, Mgr. de Vetstraat 2 te Breda. Informatie Hannah Kroeze, 076-5994927. Diensten elke zondag om 15.00u in Nederlands & Engels, Zandberglaan 54, 4818 GL Breda, 0640061346; www.capitolbreda.nl PROT. GEM. GINNEKEN/BAVEL Laurentiuskerk: Duivelsbruglaan 1 (Ginnekenmarkt) Breda. Predikant: Vacant; voor melding pastoraal bezoek: zie ouderlingen te vinden op de website. Koster: Dhr. A.H. van Wijk, Duivelsbruglaan 3, 4853 JD Breda, 076-5651807. Postadres: Protestantse Gemeente Ginneken, Postbus 4648, 4803 EP Breda; kbginneken@zonnet.nl; www. protestantsegemeenteginneken.nl. Kerkelijk bureau: Romenyhuis (achter de kerk). Geopend: 1e dinsdagavond van de maand van 19.00-20.00 uur. Wijkouderling: Dhr. W. Eland tel. 076-5613598 Zondag 9 februari: 5e zondag van Epifanie. 10.00u Dienst van Schrift en Tafel. Voorganger: Ds. K.G. Zwart, Oegstgeest. Agenda: 11 februari 20.00u Bijbelkring; 12 februari Koffie-inloopochtend Mariëndal; 11 februari 20.00u Augustinus, een bezield

leven, Markuskerk; 17 februari Inleveren kopij voor het volgende kerknieuws WINNERS CHURCH INTERNATIONAL Gemeenschapshuis De Wegwijzer, Steendorpstraat 2, Breda-Noord (wisselaar). Pastors Ferdinand & Elmy Igbeche. Diensten in Engels en Nederlands vertaald. Zondag 11.00-13.00u. Kinderopvang aanw. Info: 076-5712237/06-15483563. WORLDWIDE PROPHETIC EVANGELICAL MINISTRIES Zondag’s 14.00 uur. Ned./English. Hooghout 96 (Markuskerk) te Breda. Info: www. wpem.nl, tel. 06-12274947. H.H. MARIA/DYMPHNA Kapel van de H.H. Maria/Dymphna (Haagse Beemden), Moerenpad 10: 1e zondag vd maand 18.00u Vesperviering. JONGE, KRACHTIGE PROFETISCHE MINISTRY Iedere donderdagavond 20.00-22.00u komen we als jonge, krachtige profetische ministry bij elkaar in ‘Centre Court’ boven treinstation Breda, Stationsplein 16. We zijn bereikbaar op 06-15370709 of per mail naar nathancivile@hotmail.com HET APOSTOLISCH GENOOTSCHAP Heusdenhoutsestraat 15, 4817 WB Breda. Voorganger hr. J. Harten, tel. 078-6175115. Contact: breda@apgen.nl. Eredienst: 09.30u. ANNAHUIS Diaconaal Centrum Breda, geopend van 9.30-16.00u (vrijdag tot 15.00u). De middagen alleen op afspraak. Op dinsdag en donderdag inloop van 9.30-11.30u, Haagweg 3, 4814 GA Breda, tel. 076-5217964, info@annahuis.nl CHRISTENGEMEENSCHAP De Christengemeenschap, beweging voor religieuze vernieuwing. Mensenwijdingsdienst op zaterdag een keer in de maand. Voor informatie: 076-5422983, www. christengemeenschap.nl. CHRIST IN ACTION MINISTRIES ‘Biesdonk’, Belgiëplein 8, 4826 KT Breda. Samenkomsten: zondag 10.00-12.30u. Vertaling en kinderopvang aanwezig. Bijbelstudie: vrijdag 20.30-22.00u. Info: 0765204106; 076-5427839; 06-30559431. POOLSE RK PAROCHIE H. MAXIMILIAAN KOLBE Laurentius kerk, Ginnekenweg 333, Breda. Zondag 9.15u, Pastoor S. Klim 0765321438 06-14243225. SERV.ORTHODOXE KERK Parochie “Heilige Nektarios van Egina”. Priester Vader Dusan Erdelj. www.svetinektarijeeginski.com. Steendorpstraat 4, 4826 EP Breda.

Vrouwenkoor Breda geeft Concert in de stadsgalerij BREDA - Vrouwenkoor Breda laat van zich horen. Op 15 februari geeft het koor een gratis concert voor familie, vrienden en andere belangstellenden om 14.00 uur in de Stadsgalerij, Oude Vest 34 in Breda. Biloute! een duo, dat deze middag ook optreedt en prachtige muziek uit de jaren

60-70 zingt en een deel van hun repertoire laat horen, maakt dat het een heerlijke muziek middag gaat worden. Het koor repeteert in het Kraaiennest aan de Tweeschaar 12 in de Haagse Beemden. Staat onder leiding van Marion Komen en wordt begeleid door Esther van der Veeken. Wilt u nog meer weten over ons koor kijk dan op www.bredaasvrouwenkoor.nl

Eerste Communicanten stellen zich voor BREDA - De gezinsviering op 9 februari is een bijzondere viering in de Augustinusparochie. Alle eerste communicanten uit de vier parochiekernen komen samen met hun ouders, familie, broertjes, zusjes naar de Franciscuskerk in Breda Noord om zich voor te stellen. Voor deze viering nodigen we jullie ook graag uit. PAGINA 18

Er was eens een jongetje, die mooie tekeningen kon maken, prachtig fluit kon spelen, maar nooit buiten in de grote wereld kwam. Op een dag had hij daar schoon genoeg van en hij trok er op uit. Wil jij weten wat er gebeurt, als hij zijn talenten deelt met anderen? Kom dan naar de gezinsviering op zondag 9 februari om 10.00 uur in de Franciscuskerk aan het Belgiëplein. We praten over ta-

lenten. Hoe gebruik jij je talenten? In deze viering stellen alle communicanten uit de vier parochiekernen zich voor. Dat betekent een gezellige kerkdienst met veel kinderen én het jeugdkoor zingt. Het overzicht van alle kindervieringen in de Augustinusparochie verdeeld over alle 4 de parochiekernen kun je vinden op de website www.augustinusparochiebreda.nl


VACATURES

POLITIEBERICHTEN Arrestaties na vondst hennepstekken BREDA - Agenten van het team Breda-Noord hebben vrijdagmiddag in samenwerking met het Veelplegersteam een 23-jarige Tilburger en een 50-jarige Bredanaar aangehouden op basis van de drugswetgeving. In de auto van de Tilburger die gecontroleerd werd rond 12.00 uur op de Zeggelaan in Terheijden werden vier dozen met henneptoppen aangetroffen. De politie vermoedt dat de Bredanaar die rond 12.20 uur werd aangehouden op de Ceresstraat hierbij betrokken is. De mannen zijn vastgezet. Agenten die surveilleerden op het industrieterrein nabij de Regenbeemd zagen aan het eind van de morgen twee mannen lopen. Een van de dienders herkende ambtshalve een van de twee. Ze besloten de mannen die kennelijk doelloos rondjes liepen op het terrein in de gaten te houden. Toen een van de mannen in een auto stapte en wegreed werd deze op de Zeggelaan in Terheijden gecontroleerd. Er werden in het voertuig vier zakken met hennepstekken aangetroffen. Hij is daarop aangehouden. Vervolgens is ook de andere man op de Ceresstraat aangehouden. Hij was inmiddels als bijrijder in een andere auto gestapt. Supermarktinbreker opgepakt na achtervolging Een alerte getuige heeft de politie in de nacht van vrijdag op zaterdag op het spoor gezet van een supermarktinbreker. De getuige zag rond 04.40 uur dat een man bezig was om het slot van de deur van een winkel op de Brusselstraat te forceren. Het bleef bij een poging waarna de dief er vandoor ging op een scooter. Hij werd na een achtervolging, waarbij ook de Koninklijke Marechaussee assisteerde, uiteindelijk op de Hertog Janlaan achterhaald en aangehouden. Hij is in verzekering gesteld. Een van de politieauto’s reed tijdens het uitgeven van de melding over de Groenedijk. De agenten gingen snel ter plaatse en zagen de inbreker nog net wegrijden op een witte retro scooter. Ze zagen dat er een voorwerp uit het slot van de deur van de nooduitgang van de winkel stak. Er ontstond een achtervolging. De verdachte reed onder meer over de Teteringsedijk met gedoofde lichten richting de wijk Brabantpark. Een van de achtervolgende agenten zag op de Lovensdijkstraat de verdachte naderen met zijn scooter. De agent positioneerde zijn auto aan de meest linkerzijde van de weg om de verdachte te doen stoppen De scooterrijder reed echter door zonder snelheid te verminderen. Hij kwam in aanrijding met de politieauto, raakte uit balans maar reed verder. Hij kwam uiteindelijk bij het oprijden van het trottoir op de Hertog Janlaan ten val. Hij vluchtte te voet verder maar werd uiteindelijk in de tuin van een woning aangehouden. Bij zijn fouillering en in de opbergruimte van zijn scooter werden diverse inbrekersmaterialen aangetroffen. Het slot van de deur van de nooduitgang van de supermarkt bleek te zijn geforceerd met een breekvoorwerp. De winkelier heeft aangifte gedaan. Lastige stappers in kraag gevat BREDA - Een politieman is in de nacht van zaterdag op zondag op de Nieuwe Prinsenkade in Breda tijdens het horecatoezicht door een stapper twee keer in zijn gezicht geslagen. De verdachte, een 22-jarige Bredanaar, werd aangehouden. Daarbij werd pepperspray ingezet. Hij bemoeide zich met de arrestatie van een neef, een 20-jarige inwoner van Breda, die een agent beledigd had. Bij andere incidenten in het uitgaanscentrum zijn nog drie verdachten aangehouden. De betrokken agent, een biker, surveilleerde zondag rond 04.00 uur samen met een collega in het uitgaanscentrum. Hij hoorde dat een stapper tegen hen riep: ‘Kankerwouten’. Hij liep op de knul af die zijn belediging herhaalde en weigerde weg te gaan. Hierop werd de 20-jarige Bredanaar aangehouden. Op dat moment kwam er een andere man bij staan. Hij belemmerde de arrestatie en spuugde in de richting van de dienders. De agenten vorderden dat hij weg moest gaan. Hieraan voldeed hij niet. Hij riep tegen de politiemensen dat hij hen af zou maken. Hierop werd ook hij aangehouden. Hij verzette zich zodanig bij zijn arrestatie dat een van de agenten pepperspray in zette. De verdachte, een 22-jarige Bredanaar, sloeg tijdens het tumult de agent met gebalde vuist tot twee keer toe tegen de rechterkaak. Hij werd uiteindelijk overmeesterd en naar het cellencomplex gebracht. Een 45-jarige Bredanaar werd tijdens het horecatoezicht aangehouden voor mishandeling. Hij zou in een café op de Grote Markt zonder enige aanleiding een andere bezoeker, een 20-jarige Roosendaler, in het gezicht geslagen hebben. Het slachtoffer deed aangifte. Hij liep een bloedende lip op. Verder werden twee mannen uit Minderhout (18 en 23) op de Havermarkt aangehouden omdat zij de openbare orde verstoorden. Drankrijders lopen tegen de lamp BREDA - De politie heeft zaterdagavond op de Johan Willem Frisolaan een alcoholcontrole gehouden. Er hebben 525 bestuurders geblazen. Er waren er zes die te diep in het glaasje hadden gekeken. Het hoogst percentage was 420 ugl. Een 42-jarige Roosendaler werd zondagochtend op de Nieuweweg betrapt op het rijden onder invloed. Hij blies 560 ugl.

Waterpolo SBC 2000 BREDA - GD 1 en MC1 scoorden heel veel, 46x en slechts 4 tegen. De andere teams hadden wat last van de winterstop. SBC 2000 GE1 kwam met uiterste krachtsinspanning voor te staan en won de partij tegen De Warande GE1 met 4-2. Trefzeker was Y. v. Maurik met 3 scores. GD1 scoorde 23x tegen Hieronymus GD1, die slechts 2x de Bredase keeper passeerde. Topscores J. Charko 7x, J. Buhre en R. Jongeneel ieder 6x. De andere partij tegen Hieronymus was de JC 1. Hier waren de rollen omgedraaid. Hieronymus ging met de drie punten slepen, 12-4. Na de eerste wedstrijd tegen DBD op 11 januari, waar het combinatieteam JC1 al een visitekaartje hadden afgegeven met een 14-3 overwinning, was het zaak om weer met winst uit deze wedstrijd te komen. DBD staat op plaats 3 in de competitie en zal er alles aan doen om hoger te komen. Zaterdag 1 februari kwam ons team naar Best. Het eerste partje begon met een flitsstart. Na het ophalen van de bal door Matthijs wist Lars de bal direct in het doel te jagen en binnen een halve minuut was de stand geopend. Het tweede partje was er wat meer tegenstand maar ook hier bleef het doel schoon en kon Jarno zijn eerste seizoenstreffer maken, gevolgd door een treffer van Lars. Het derde partje begon ook weer met balbezit en werd de bal goed overgespeeld met als gevolg mooie doelpunten van Mikey en Steyn. Ook de tegenstander weerde zich en brak eenmalig door de verdediging heen met een goed schot op doel.

Daarna werd de tegenpartij beter uitgepresst en kon Mikey de stand op 1-9 zetten. Ook het laatste partje lag het spel bij De Vennen en kwam Mart door met een raak schot. DBD ging wat aanvallender spelen en kreeg nog een bal achter onze keep. Lars bracht daarna de stand op 2-11. Daarna vielen er door te fel verdedigen twee maal een 5 meter waarvan Mart er eentje in de kruising kon plaatsen. Met een gericht schot van Matthijs kon het partje sluiten op 2-13. De Warande JB1 scoorde thuis 12x, tegen SBC 2000 JB1 slechts 7x. 5-1, 8-4, 11-5 eind 12-7 dus. SBC 2000 meisjes team sloeg weer eens flink toe. Hieronymus was de klos en verloor met 2-23. K. Dijkstra maar liefst 12 treffers. C. Bey en K. Loots volgens op afstand met ieder 3 doelpunten.

“Harde werkers beginnen ’n uur later!” Zegt het je wel wat, een uurtje later aan je werkdag beginnen? Nadat je de kids naar school hebt gebracht, in alle rust hebt ontbeten of de krant hebt gelezen? Om daarna in je bestelwagen te stappen en - niet gehinderd door de ochtendfiles - koers te zetten naar die vele trouwe en nieuwe klanten? Die je allemaal met plezier zien komen? Dan heb je alvast de juiste mindset om een succesvolle bofrost*-verkoper-chauffeur te worden...

Verkoper-chauffeur m/v Klaar om onze vriesverse producten aan huis te bezorgen bij een groeiende kring van enthousiaste consumenten? Ook als dat betekent dat je ‘s avonds nog op pad bent? Maar wel mét de garantie van een vaste job, een vrij weekend, extra verlofdagen en korting op de bofrost*-producten? En niet te vergeten, dat extra uurtje quality time ‘s ochtends? Solliciteer via breda@bofrost.nl of bel Perry Kneefel op het nummer 06 409 55 350 of Michael Van Vugt op het nummer 06 205 34 543. bofrost*, Weidehek 28, 4824 AS Breda.

Bo^rent Breda zoekt een ASSISTENT FILIAALLEIDER Interesse?

GEVRAAGD

WERKSTER

voor 3 uur per week

www.borent.nl onder vacatures.

In Breda vlak voor brug van Terheijden. Telefoon 076-5150985

HSC JEKA op zoek naar softbal jeugd

Dames Ondanks de 4 treffes van Nadia v. Dijk was de wedstrijd toch voor SWNZ Dames 1. SBC 2000 D1 verloor met 5-10. Dames 2 verloor ook van BZ&PC met 6-3. De wil was er maar het lukte niet om de 2-3 voorsprong vast te houden. Heren Heren 2 had weinig in te brengen bij Arethusa 2. Die ploeg ramde er 16 in en SBC 2000 kreeg er met moeite 3 in. M. v. Aalst maakte 2 doelpunten. Heren 3 van SBC 2000 hield stand tot einde 3e partje, toen via 1-3, 2-4 plotseling 5-5 opdook. Tegen het eind scoorde DBD 2 toch nog een keer en ging de stand van 7-7 naar 8-7. De tijd was om en hierdoor werden kostbare punten verloren. H. Veldink scoorde 4x.

Badmintonverenigin g Sam-Sam

Sportievelingen gezocht BREDA - Een nieuw jaar en ook nieuwe sportieve voornemens? Dan kunt u zich bij ons lekker ‘sportief’ uitleven. Mogen wij ons even aan u voorstellen: Wij zijn Badminton vereniging Sam-Sam en bestaan inmiddels al weer bijna 35 jaar. Onze vereniging is recreatief ingesteld en vind het belangrijk om samen lekker sportief bezig te zijn. Wij zijn op zoek naar enige enthousiastelingen vanaf 18 jaar,

die lekker ontspannend willen sporten. Interesse? Informeer bij ons bestuur en kom vrijblijvend even kijken of speel een paar keer mee om uit te vinden of je het leuk vind. Wij spelen in de sporthal aan de Raaimoeren in de Haagse Beemden, op woensdagavond van 20.30 tot 22.30 uur. Voor meer informatie kunt u terecht bij: Randy Gabriel 0765418193 of Johan Huijsmans 076-5143771. Schroom niet, neem even contact en laat ons weten wanneer je langs wilt komen. PAGINA 19

BREDA - Voor komend seizoen (kalenderjaar 2014) zijn we bij HSC JEKA nog op zoek naar leuke, sportieve meisjes voor ons pupillen softbalteam dat uitkomt in de oefenpoule. Onze wintertrainingen zijn net van start gegaan. We trainen met de meisjes op zaterdagochtend van 9.00 tot 10.00 uur in de hal op ons complex aan de Lage Kant Zuid, Langveld 56. Vanaf eind maart verschuiven de trainingen

naar de vrijdagavond om 18.00 uur. Half maart beginnen de oefenwedstrijden voor het nieuwe seizoen. Voor het meespelen van deze oefenwedstrijden hoef je nog geen officieel lid te zijn. Een hele leuke kans dus om kennis te maken met onze sport; je kan niet alleen mee trainen, maar ook de wedstrijden meespelen. Ben je tussen de 6 en 9 jaar en lijkt het je wat om kennis te maken met deze leuke sport, mail dan naar CoachPSB1@hscjeka.com


 BIJ   

 

   )" â&#x201A;Ź

 

â&#x201A;Ź 

 

inclusief

  

%"%)##%*%""&#*%##!

-"*!-" $.&'&'%'   .."*"/- +#"#$"#%%

   ++#!!+-, +#"#$"%(&*

  ""/0%&'(*&##%'   

000'"/'"*)11*(

Leverancier van o.a.: Č? Tapijttegels/tapijt Č?39&YORHUHQ Č?.DUSHWWHQ Č?(YHQHPHQWHQWDSLMW Č?/DPLQDDW

Č?%DPERH.XUN Č?3DUNHW Č?9LQ\OYLQ\OFOLFNYLQ\OWHJHOV Č?6FKRRQORRSPDWWHQWHJHOV Č?%LQQHQ]RQZHULQJ

De beste deals van Nederland!

Tapijttegels v/a â&#x201A;Ź 1,95 Diverse kleuren - 1e keus project kwaliteit

Per stuk

Laminaat

â&#x201A;Ź 9,95 14,95 â&#x201A;Ź

PVC click

â&#x201A;Ź 32,75 49,95 â&#x201A;Ź

8mm dik V-4 XXL planken

Per m2

Per m2

Dikte 5mm - Toplaag 0.55mm Niet van echt hout te onderscheiden IRE & Barnside embossing

Winkel/showroom 2500m2 150.000m2 Diverse vloeren direct uit voorraad leverbaar Voorraad artikel per plank te koop Ondervloeren per halve rol te koop

Contact VloerenCentrale Takkebijsters 70 4817 BL Breda T: 076 522 06 86 info@devloerencentrale.nl

Openingstijden ma-vrij 9.00 tot 17.00 uur ]DWRWXXU

www.devloerencentrale.nl

Dbw 20140205  
Dbw 20140205