Page 1

THUIS IN DE REGIO

MIDWEEKEDITIE

O P L AG E :

B E V E L A N D S E

22 JANUARI 2014 WEEK 4

Uitgeverij

35.000

TOTA L E O P L AG E Z E E L A N D EN WEST-BRABANT:

de

bode

ACTUALITEIT

bv

I

Postbus

22,

4880

ONROEREND GOED

AA

Zundert

AUTO’S

I

076

599

SPORT

autoruitschade? .com

Te l .

0113-251700

4QPPSTUSBBUDt/,AT(SBWFOQPMEFS 5 

8 111

I

www.internetbode.nl

KERKELIJK NIEUWS

NOORD-BEVELANDPAS KOMT ERAAN

480.000

VACATURES

Vanaf pagina 8

Supercross Goes in Zeelandhallen

Hof van Thee en Leut in race voor Appeltje

GOES - De Zeelandhallen in Goes staan vrijdag en zaterdag in het teken van de Supercross Goes. Deze week zijn er al dagelijks trainingen op het circuit, meestal onder leiding van de Zeeuwse oud-crosser Rinus van de Ven. Het is de 22e editie van de indoorcross, die wordt georganiseerd door de Stichting Motorsport Zeeland (SMZ). Het spektakel begint vrijdag om 16.30 uur. Op zaterdag beginnen de trainingen en wedstrijden al om 14.30 uur. De motorcrossers gaan op beide dagen tot laat in de avond door. Er worden races verreden in verschillende klassen. Meer informatie is te vinden op de website www. smz.nl.

GOES - ‘t Hof van Thee en Leut van Emergis is ĂŠĂŠn van de tien genomineerden voor een Appeltje van Oranje. De Appeltjes van Oranje is een wedstrijd van het Oranje Fonds voor ‘initiatieven die op succesvolle wijze groepen mensen weten te verbinden’. Het is het enige Zeeuwse initiatief dat tot de kanshebbers behoort. ‘t Hof van Thee en Leut is in een werkleerbedrijf in Vlissingen. Mensen kunnen daar in een veilige omgeving (weer) wennen aan werkdruk en stress. Er is een ďŹ etsenonderhoudsdienst, meubelmakerij en een boodschappendienst. Ook is er een theetuin. Er blijven straks drie winnaars over. Zij krijgen een bronzen beeldje en 15.000 euro.

Inschrijving open voor spinningmarathon GOES - De inschrijving voor de spinningmarathon Biking for Bikkel van Stichting Jayden is geopend. Het evenement waarmee geld wordt opgehaald voor onderzoek naar neuroblastoom kinderkanker vindt dit jaar op vrijdag 30 mei plaats. Het is de 5e editie van de spinningmarathon. Locatie is, net als de voorgaande vier jaar, een tent op de Grote Markt in Goes. Voor de deelnemers die het meeste geld ophalen, zijn mooie prijzen beschikbaar. Welke dat zijn, wordt binnenkort bekend gemaakt op www.stichtingjayden.nl. Op de website zijn ook de inschrijfformulieren te vinden. Na aoop is er een barbecue voor alle deelnemers en betrokkenen.

Kraantje Pappie komt ook naar Klomppop OVEZANDE - Kraantje Pappie is een nieuwe naam op de afďŹ che van Klomppop. De hiphopper uit Groningen maakte dat op zijn eigen website bekend. Hij speelt om 22.00 uur op het grote podium. Het festival in Ovezande vindt dit jaar plaats op donderdag 29 mei. Naast Kraantje Pappie zijn ook al John Coffey en Flying Horseman bevestigd voor de mainstage. Klomppop kent dit jaar een andere opzet. Naast het hoofdpodium zijn er nog twee tenten: een is bestemd voor lokaal en landelijk talent en een is gereserveerd voor de Loco Loco Discoshow. De organisatie van het festival maakt de komende tijd meer namen bekend. Meer: www.klomppop.nl.

Nog 4500 vrouwen naar onderzoek GOES - De truck van het bevolkingsonderzoek borstkanker staat nog tot eind mei op het Molenplein in Goes. Ruim 3300 vrouwen tussen de 50 en 75 jaar uit Goes hebben tot nu toe mee gedaan aan het tweejaarlijkse onderzoek. Er worden de komende maanden nog eens rond de 4500 vrouwen uit de gemeenten Borsele en Goes verwacht. Zij worden per brief uitgenodigd om in het mobiele onderzoekscentrum rÜntgenfoto’s van hun borsten te laten maken. Deelname is vrijwillig. Doel is om borstkanker in een zo vroeg mogelijk stadium op te sporen, zodat de kans op genezing het grootst is. Meer: www. bevolkingsonderzoekzuid-west.nl.

WEMELDINGE - When I’m gone, when I’m gone, you’re gonna miss me when I’m gone. De concentratie was zaterdagavond van de gezichten af te lezen in De Wemel in Wemeldinge. Tijdens het nieuwjaarsconcert van Muziekvereniging OKK gaven de aanwezigen ook hun eigen invulling aan het populaire nummer Cup Song van Anna Kendrick. Daarbij mochten kopjes en bekers natuurlijk niet ontbreken. FOTO COBY WEIJERS

Goes gaat door met gezinsmaatjes GOES - De gemeente Goes wil gezinnen die in de problemen zitten of dreigen te komen blijven ondersteunen. Humanitas stopte onlangs na vier jaar met het project Home Start. SMWO springt nu in dat gat met gezinsmaatjes. DOOR EUGĂˆNE DE KOK Het college van burgemeester en wethouders heeft besloten maximaal 49.000 euro beschikbaar te stellen voor het nieuwe project. “We vinden het belangrijk dat problemen in het gezin kunnen worden opgelostâ€?, zegt burgemeester RenĂŠ Verhulst van de gemeente Goes, die benadrukt dat je daarmee geld kunt besparen, omdat je dan soms geen dure hulp van professionals hoeft in te schakelen. De afgelopen vier jaar verzorgde Humanitas de hulp via Home Start. Zij moest er echter mee stoppen. Omdat uit onderzoeken blijkt dat de vraag naar hulp bij het opvoeden de komende jaren stijgt, vanwege de bezuinigingen op professionele ondersteuning, wilde het college toch doorgaan met een gelijksoortig project. ‘De behoefte aan vrijwillige ondersteuning neemt toe’, schrijft

2= 1

COMBINEER WAT U WIL

HALEN BETALEN HUGO BOSS GARDEUR  TENSON CIRCLE OF GENTLEMEN JOHN MILLER   NZ OAKLAND   TONES PIERRE CARDIN 

STEUTEL

MENSWEAR NAAST HET MUSEUM IN GOES EN TEGENOVER DE GROTE KERK

het college in een toelichting. SMWO denkt het gat op te kunnen vullen met gezinsmaatjes. Daarin gaan vrijwilligers, die een speciale training hebben doorlopen, gezinnen helpen met alledaagse problemen. ‘Het gezin houdt zelf de regie. De ondersteuning richt zich op de positieve kanten en het versterken daarvan’. De vrijwilligers zijn onafhankelijk en staan op gelijke hoogte met het gezin. Ze denken mee over snelle oplossingen voor alledaagse problemen. Er komen geen omvangrijke hulpplannen en dossiers aan te pas. “De hulp is soms heel basaal, maar het werkt�, zegt Verhulst. Goes hoopt dat er straks een team is van tussen de acht en tien vrijwilligers, die allemaal elke week vijf uur beschikbaar zijn om verschillende gezinnen te ondersteunen. De gemeente denkt dat gemiddeld 1,5 uur per gezin per week voldoende is om de meeste weer op de rails te zetten.

www.internetbode.nl voor het (gratis) aanleveren van al uw nieuws

Goes schat dat ongeveer 40 gezinnen hulp kunnen krijgen met gezinsmaatjes. ‘Maatwerk is echter van het grootste belang, dus dat wordt leidend voor de duur en lengte van de inzet’. Als blijkt dat er meer vrijwilligers nodig zijn, werft SMWO nieuwe mensen. Een coĂśrdinator stuurt alles aan. Hoewel gezinsmaatjes in grote lijnen hetzelfde is als Home Start zijn er verschillen. Zo mocht bij Home Start het oudste kind van een probleemgezin zeven jaar zijn, voor gezinsmaatjes is die leeftijd achttien. Ook was het maximum aantal gezinnen kleiner bij het project van Humanitas: 30 in plaats van 40. Verder is de opleiding voor het SMWO-project intensiever dan bij Home Start en is het budget nu lager: 49.000 euro in plaats van 65.000 euro. De gemeente wil gezinsmaatjes sowieso twee jaar de tijd geven. Over een jaar is er een evaluatie.

VANDAAG IN DE BODE 2014 1 & 2 FEBRUARI RHEIDE2014.NL W W W.W K H O O G E

www.wkhoogerheide2014.nl

2

WK Hoogerheide

1500 euro voor leukste dorpsevenement GOES - Het leukste voorstel voor een evenement of activiteit in ĂŠĂŠn van de dorpen in de gemeente Goes krijgt maximaal 1500 euro van de stichting Goes Marketing. Ze wil daarmee de evenementen buiten de stad een impuls geven. De evenementenadviescommissie bepaalt wie het geld krijgt. Zij kijken naar creativiteit, of het geschikt is voor een brede doelgroep en in welke mate het bijdraagt aan het imago van Goes. De ideeĂŤn moeten voor 15 februari binnen zijn bij de Stichting Goes Marketing t.a.v. Tom de Koning, postbus 141, 4460 AC Goes. Vermeld dat het gaat om ‘het leukste dorpsevenement 2014’. Voorwaarden op www.goesisgoes.nl.

Taptoe in Goes maakt kans op prijs GOES - De Taptoe in Latin-sfeer in Goes, die zaterdag 14 september vorig jaar plaatsvond op de Grote Markt in Goes, is genomineerd voor de titel ‘Taptoe van het jaar 2014’. Het is een publieksprijs. Stemmen kan de hele maand januari via de website www.korpsmuziek.nl. De selectie met genomineerden is gemaakt door de redactie van www.taptoes.nl, waarop elk jaar vrijwel alle taptoes in Nederland staan vermeld. Op de Goese taptoe, die in het kader van het Latijns-Amerikajaar was georganiseerd, kwamen zo’n 2000 bezoekers af. Er waren shows van verschillende korpsen uit Nederland en BelgiĂŤ en een optreden van Pearl Jozefzoon.

gaat voor hoogste reslutaat 3 Adrie

Duurzame MKBondernemers gezocht

van der Poel 6/7 Programma en parcours 8 ‘Een WK is altijd

Het juiste adres voor: 1 Íť Kunststof Kozijnen s 000 m 2 howroo m Íť Buiten Zonwering Íť Terrasoverkapping Íť Velux Dakramen Geen aanbeta Íť Insectenwering ling Íť Binnen Zonwering

Kloosterpoort 19, Kapelle 0113-330333

speciaal, maar nu uniek’

1 EN 2

F E B RU

ARI

RI: RI: BRUUARI EBR FEB DAG 1 FE DAG TERDA ZAATER NIOOREEN UNI URR JUN UUR 00 UU 1.00 11.0 MESS AM RI: R: 00 UUUR DAM ARI 5.00 15. RUAARI EBBRU FFEBR TEN [U23] TE FTE FT OFT OF LOF BEELO BELO NDAAGG 2ESP OND ZON RS//BE OIRS POIR URR SPO UUR .000 UU 11.0 TE LITE URR ELIT UUR 00 UU 5.00 15.0

CROSDSE CYCLOERHEID

HOOG iale uitgave H Spec

C Y E V E N T C O N S U L T A N

V The Organizing Connection B C Y E V E N T C O N S U L T A N

ÂŽ

01-10-13 13:3

...VOOR HET LAATSTE ACTUELE LOKALE NIEUWS...

KIJK OP WWW.INTERNETBODE.NL

GOES - De organisatie Switch is op zoek naar duurzame en innovatie MKB-ondernemers in de levensmiddelenindustrie in Zeeland. Zij kunnen in aanmerking komen voor de ‘Tasty 10’ als ze hun producten of grondstoffen uit het buitenland halen en zich onderscheiden op het terrein van milieu en arbeidsomstandigheden. Bedrijven die bij de ‘Tasty 10’ horen, maken weer kans op de Gouden Lepel 2014. Die wordt bepaald door het publiek. De ‘Tasty 10’ zijn voorbeeldbedrijven op het gebied van duurzaamheid. Switch hoopt dat andere ondernemers de tien bedrijven volgen. Aanmelden kan tot en met 5 februari via www.maakdeswitch.nl/doemee.


CARNAVALSWINKEL KEES KONINGS WWW.KEESKONINGS.COM te ESSEN

DOLLE DAGEN

ABDIJSTRAAT 2, KAPELLE WWW.DE-FRUITSCHUUR.NL ■ TEL: 0113-341746

Witlof

Iedere dag nieuwe koopjes Van This Time, L'Hirondelle en Vlinders in de winkel van Vlinders (Ooststraat 7)

Kabeljauwfilet

500 gram

0.49

Broccoli per stuk 250 gram 0.49 Hollandse Andijvie 500 gram 0.89 Rode of Witte kool per stuk 0.99 Gieser Wildeman (stoofpeer) 3 kilo 2.49 Pers Sinaasappelen 20 stuks 2.99

Vrijdag 24 en zaterdag 25 januari vanaf 8:30 uur

Biologische & Brocante winkel

GROENTE EN FRUIT

15.95

per kilo Bij aankoop van 1 kilo kabeljauw

POOTAARDAPPELEN (frieslander, eersteling en bildstar) PLANTUIEN, SJALOTTEN, TUINZADEN AANBIEDINGEN GELDIG VAN WOENSDAG T/M ZATERDAG

100 gram ei-zalmsalade GRATIS

Wijtingfilet gebakken, 100 gram

Het Gouden Ei Voor een breed assortiment aan heerlijke biologische producten: ƒ Groente & Fruit ƒ Kaas & Zuivel ƒ Verschillende deeg- en droogwaren als: bakproducten, broodbeleg, pasta’s, rijst, kruiden, koffie, thee e.d. Daarnaast kunt u bij ons terecht voor de leukste cadeaupakketten en cadeau artikelen! Openingstijden: Do 13.00-17.30 Vr 9.00-17.30 Za 9.00-13.00 Het Gouden Ei Noord Kraaijertsedijk 2 4458 NJ ‘s-Heer Arendskerke

Spekbokking 2 stuks

Noordzeesalade 150 gram

1.00 3.00 2.85

Onze weekaanbiedingen van 21-01-14 t/m 25-01-14

Nieuw in ons assortiment:

FRITTO MISTO Diverse soorten vis met groenten (gebakken)

KOM EN PROEF! Tot ziens bij:

Vishandel Van As Zeeland B.V. Korringaweg 33 - Yerseke - tel. 0113 - 57 09 30

HEERLIJK VLEES VAN KEURSLAGER CEES MOL!

Uit eigen rokerij

Rookworst 2e voor de halve prijs Hacheepakket

6.95

500 gram vlees, Uien en kruiden

4 Boomstammetjes + 4 Uienburgers

samen

6.50

Ribkarbonade v.d. Heide Hoeve 3+1 gratis Beenhamsalade + Eitje preitje salade 200 gram

2.95

200 gram

3.99

500 gram

5.50

Parmaham + Boerenham Spinazie stamppot Abrams mosterdpotje aardappel, rookworst, groentjes 500 gram MET EIGEN WORSTMAKERIJ

Oostwal 36, 4461 TJ Goes tel.: 0113-211667 fax: 0113-232006

www.mol.keurslager.nl

5.50


ACTUALITEIT

Pas geeft toeristen en inwoners toegang tot speciale acties

Noord-Bevelandpas waarschijnlijk dit voorjaar gelanceerd WISSENKERKE - Het heeft wat voorbereidingstijd gekost, maar dit voorjaar - wellicht al voor Pasen - hoopt de Gezamenlijke Ondernemers Noord-Beveland (GON) haar Noord-Bevelandpas te introduceren. Hiermee hebben toeristen en inwoners toegang tot speciale acties bij verblijfsaccommodaties, attracties, horeca en detailhandel. De GON wil met de pas bereiken dat mensen vaker en langer op het eiland vertoeven en daardoor ook meer geld uitgeven in de gemeente. DOOR BRITTA JANSSEN De gezamenlijke ondernemers wilden de pas oorspronkelijk vorig seizoen lanceren, maar de realisatie ervan duurde langer dan verwacht, vertelt GON-woordvoerder Sandra Dekker. “We wilden het in één keer goed doen en daarom besloten we het een jaar uit te stellen. Maar de seinen staan nu op groen.” Zo liepen de betrokkenen tegen praktische zaken aan als het aanschaffen van een goed, maar ook betaalbaar scansysteem waarmee de ondernemers de Noord-Bevelandpas kunnen scannen. “We hebben nu een leverancier gevonden waarbij het voor iedere deelnemer behapbaar is een scanapparaat te kopen.” Cadeau Die participanten zijn belangrijk, want zonder genoeg deelnemers was de pas niet gerealiseerd. “We hebben nu een kleine 20 verblijfsaccommodaties en minstens zoveel aanbieders van acties. Met hen zijn we druk bezig om de aanbiedingen uit te werken.” Dat moeten mooie acties zijn, aldus Dekker. “Afhankelijk van de prijs en de dienst van de ondernemer moet het gaan om minimaal 25 procent korting en minimaal twee euro vijftig. De pas kost drie euro en we willen dat mensen dit bedrag

er zoveel mogelijk in één keer uithalen.” Er zijn tienduizend passen gedrukt. “Die willen we allemaal in omloop brengen. We hebben deelnemers die acties op de passen zetten, maar ook ondernemers die de passen cadeau geven, bijvoorbeeld aan hun gasten.”

‘Sneller herhalingsbezoek door pas’ De Noord-Beveland Express wordt ook gekoppeld aan de pas. “Vorig seizoen kon je gratis meerijden, maar deze zomer betaal je drie euro en krijg je er een pas bij.” De pas is een jaar geldig. “Voor de bus kun je hem onbeperkt gebruiken, voor andere acties wisselt dat. Sommige zijn eenmalig en andere ook onbeperkt.” Gedrag Omdat de gemeente Noord-Beveland de pas een waardevol initiatief vindt, steunt ze het project met 15.000 euro in 2013 en 2014. Voor 2015 en 2016 springt ze misschien met respectievelijk 10.000 en 5.000 euro bij, maar daarover moet de gemeen-

De Noord-Bevelandpas moet het verblijf op het eiland nog leuker maken.

teraad nog beslissen. De gemeente deelt de mening van de GON dat de pas voor extra inkomsten uit het toerisme kan zorgen. “ En door de pas komen we meer te weten over het gedrag en de bestedingen van toeristen en dat kunnen we gebruiken voor onze toeristische ontwikkeling”, legt wethouder Piet de Putter uit.

In Zeeuws-Vlaanderen, Schouwen-Duiveland en Veere ontwikkelen ondernemers de pas ook en volgens Dekker is de waarde ervan elders al bewezen. “We hebben niet de illusie dat er meteen meer mensen naar Noord-Beveland komen, maar uit onderzoek van het Kenniscentrum Kusttoerisme en in de Oostenrijkse skigebieden blijkt dat de pas werkt.

ARCHIEFFOTO COBY WEIJERS

Het geeft mensen een extra leuke vakantiebeleving omdat ze beter weten wat er te doen is in de omgeving. Dat zorgt voor mond-op-mondreclame en mensen doen sneller een herhalingsbezoek.” Na afloop van het seizoen 2014 wordt de Noord-Bevelandpas geëvalueerd. “Dan moeten in ieder geval alle 10.000 passen zijn doorverkocht”, aldus Dekker.

Reactie op landelijk onderzoek naar sociale werkvoorzieningen

Betho ziet nog maar weinig mogelijkheden om te verbeteren GOES - De Betho ziet weinig tot geen mogelijkheden om nog iets te doen aan de bedrijfsvoering waardoor in de toekomst meer zou kunnen worden verdiend. DOOR EUGÈNE DE KOK Directeur Kees Roovers van de Betho

zegt dat in een analyse naar aanleiding van twee rapporten. Deze zijn vorig jaar gemaakt, omdat er al fors op de sociale

werkvoorziening is gekort en het aantal mensen dat werkt in de sociale werkvoorziening vanaf 1 januari door de invoering

van de participatiewet gaat dalen. Een onderzoeksbureau keek hoe bedrijven als de Betho kosten zouden kunnen besparen en meer winst kunnen maken. Roovers nam de aanbevelingen onder de loep. Hij ziet amper mogelijkheden tot verbetering. Hij ziet alleen kans om het resultaat iets omhoog te stuwen door (nog) meer mensen te detacheren - nu werken al grote groepen bij de Hapro, Budelpack en PostNL - of aan het werk te zetten in het groen- of schoonmaakbedrijf. Momenteel werken in vergelijking met andere werkvoorzieningen nog te veel mensen binnen op de zogenoemde beschutte afdelingen.

‘(Nog) meer mensen detacheren’

Blijf op de hoogte van het

lokale nieuws www.internetbode.nl

www.internetbode.nl

De enige mogelijkheid om het resultaat verder te verbeteren is meer mensen ‘buiten’ in plaats van ‘binnen’ aan het werk te zetten. ARCHIEFFOTO

Roovers pleit er in zijn analyse voor om de situatie bij de groenvoorziening en het schoonmaakbedrijf te laten zoals het is en de mensen van de Betho niet onder te brengen bij marktpartijen. ‘Door de afspraken met gemeenten over een vaste afname wordt bij de Betho op een praktische en directe wijze vorm gegeven aan social return. De prijzen zijn marktconform. We werken dus voor onze centen. Er is sprake van een win-winsituatie’, schrijft hij. Hij is bang dat als gemeenten eisen dat Betho-werknemers worden ondergebracht

U kunt uw advertentie opgeven via de button “Advertentie aanleveren”

Redactie kunt u aanleveren via de button “Redactie aanleveren”

PAGINA 3

bij reguliere bedrijven de zwaksten op den duur weer terug moeten keren naar de sociale werkvoorziening. ‘Wij zijn het werk dan kwijt en kunnen de medewerkers die worden terug gestuurd niet meer rendabel inzetten’. Roovers vreest dat er daardoor tekorten ontstaan waarvoor de gemeenten uiteindelijk moeten opdraaien. Nu draait zowel het groen- als het schoonmaakbedrijf een plus. Kostenkant De onderzoekers hebben ook gekeken naar de kostenkant. Ook daar valt weinig te verbeteren, denkt Roovers. In de rapporten staat bijvoorbeeld hoeveel begeleiding en staf gewenst is. De Betho zit helemaal aan de onderkant van die kengetallen. De kosten voor de infrastructuur zitten rond het landelijke gemiddelde en de inkoop gebeurt al via de branchevereniging Cedris. ‘Daarmee zijn aanzienlijke besparingen bereikt’. Volgens berekeningen is een bedrijf met 1000 werknemers ideaal. De Betho heeft ongeveer 600 mensen in dienst. Desondanks is de verhouding tussen inkomsten en uitgaven goed, maar volgens Roovers kunnen de overheadkosten door samenvoeging met een ‘niet al te grote partner’ nog wat worden gedrukt. Hij pleit er verder voor de omvorming naar een regionaal werkbedrijf door te zetten. De discussie daarover is eerder opgeschort.

Volg ons op Twitter: @BevelandseBode.


COLOFON

De Raad van Bestuur van beide ziekenhuizen bestaat nu uit: vlnr: Jan van den Brand, Ineke Smalbraak, Janneke van Vliet en Hans Ensing.

Deze pagina is een gezamenlijke uitgave van het Franciscus ziekenhuis en het Lievensberg ziekenhuis. De redactie wordt gevormd door de stafafdelingen PR & Communicatie.

Franciscus ziekenhuis Boerhaavelaan 25 4708 AE Roosendaal Tel. (0165) 588000 www.franciscusziekenhuis.nl

Lievensberg ziekenhuis Boerhaaveplein 1 4624 VT Bergen op Zoom Tel. (0164) 278000 www.lievensbergziekenhuis.nl

Correspondentie naar: communicatie@fzr.nl of info@lievensberg.nl


ACTUALITEIT

Openbare bijeenkomst op 27 januari in De Schaapskooi in Heinkenszand

Column

Hoe bestrijd je intolerantie? HEINKENSZAND - Hoe kunnen we de tolerantie in de maatschappij vergroten? Deze vraag staat centraal bij de openbare discussiebijeenkomst op maandag 27 januari in De Schaapskooi in Heinkenszand. Tweede Kamerlid Mona Keijzer en wetenschappelijk deskundige Rien Fraanje houden een lezing en politieagent Marco Paauwe, jongerenwerker Adil Fertoute en scheidsrechter Jo-Annes de Bat - alle drie actief in de Bevelanden - vertellen over hun ervaringen. Hierna kan het publiek met deze vijf personen en de andere aanwezigen discussiëren over het thema.

Eugène de Kok

De keizer der bijbanen Zegt de naam Harry Borghouts u nog iets? Ik was de man gelukkig bijna vergeten, maar de voormalig commissaris van de (toen nog) koningin en keizer der bijbanen heeft zich zaterdag met één interview in NRC Handelsblad weer - en ik hoop slechts voor even - aan de vergetelheid ontrukt. Even terug in de tijd. Borghouts werd in 2002 benoemd tot commissaris van de koningin in Noord-Holland. Naast die functie had hij een neverending lijst aan bijbanen. Iedereen wilde hem destijds hebben als bestuurder en het lid van GroenLinks - u mag hier gniffelen - zei nooit nee, ook niet tegen de vaak riante beloningen voor de extra baantjes. Borghouts’ reputatie viel onnoemelijk hard in duigen toen aan het begin van de economische crisis bleek dat onder zijn verantwoordelijkheid Noord-Holland 78 miljoen euro kwijt was, omdat ze dat bij het failliete Icesave had gestald. Dat het geld ooit ooit terug zou komen, was hoogst onduidelijk in de vele interviews die ik Borghouts na die miljoenenmisser heb zien geven. Daarin weigerde hij als eindverantwoordelijke ook maar een soort van ‘sorry’ te zeggen. Het was hem en zijn bijbanen, waardoor hij het wellicht wat te druk had om fatsoenlijk toezicht te houden, niet aan te rekenen. Aan aftreden dacht hij niet. Geen moment. Pas toen in 2009 naar buiten kwam dat onder zijn leiding de voor fraude en witwassen veroordeelde gedeputeerde Ton Hooijmaijers had kunnen doen en laten wat hij wilde en dan ook alles deed wat God en het strafrecht heeft verboden, vond Borghouts zijn Waterloo. Met zijn gemakzucht, arrogante houding en de enorme moeite om een fout te geven, was Borghouts voor mij het gezicht van de crisis en onmacht van de politiek om daarvoor oplossingen te vinden. In de NRC zei hij zaterdag spijt te hebben. ‘Het was goed geweest als ik direct na het Icesave-debacle was afgetreden’. Hoe huichelachtig zijn excuses ook zijn, ik ben er blij mee. Als zelfs de grootste regent en vleesgeworden brok arrogantie erkent dat hij iets fout heeft gedaan, gaat het alsnog de goede kant op. Het einde van de crisis is nabij.

Colofon

De bijeenkomst vindt plaats bij de Schaapskooi in Heinkenszand.

Kantoor regio Zeeland Keizerstraat 3a, 4461 AN Goes, Tel. 0118 617 661

DOOR BRITTA JANSSEN

Hoofdkantoor Bredaseweg 26, 4881 DE Zundert, Postbus 22, 4880 AA Zundert Tel. 076 599 8111, Fax 076 599 8199

De bijeenkomst is een idee van het CDA Borsele en wethouder Ad Schenk is blij verrast over het aantal aanmeldingen zover. “Dat zijn er al ruim zestig en uit allerlei richtingen. Mensen van politieke partijen, kerken, dorpsraden, sportverenigingen, de senioren- en jongerenraad, huurdersvereniging van R&B Wonen, maar ook van organisaties als Halt, Klaverblad Zeeland, Juvent en het Anti Discriminatie Bureau Zeeland. Dat is een mooi begin.”

Bevelandse Bode Bevelandse Bode Redactie Britta Janssen, Eugène de Kok Correspondenten Allegonda Jopse, Annemarie Schrijver Acquisitie Bert Paauwe Druk Drukkerij Vorsselmans Sluittijden Advertenties maandag 12.00 uur Verenigingsnieuws en lezersfoto’s vrijdag 12.00 uur Weekendverslagen maandag 10.00 uur Aanleveren via www.internetbode.nl Bezorgklachten 076 599 8111

W E E K B L A D

Uitgeverij de Bode b.v. behoudt zich ten aanzien van de inhoud van deze uitgave en/of website zowel het auteursrecht voor conform artikel 15 lid 1 sub 4 van de Auteurswet als het databankrecht.

Puzzel week 4 De oplossing van deze puzzel is in week 5 te vinden op www.internetbode.nl

Antwoorden Mona Keijzer houdt zich in de Tweede Kamer onder meer bezig met zorgthema’s. Zij zal vooral praten over hoe de politiek toleratie wil vergroten. Rien Fraanje promoveert op dit onderwerp en belicht de wetenschappelijke kant. De organisatie wil de bijeenkomst niet te abstract ma-

ken, aldus Schenk. “Iedereen moet kunnen meediscussiëren. Het is ook niet zo dat wij de antwoorden presenteren, want die hebben we niet. Maar ik hoop dat er goede ideeën naar voren komen over wat we kunnen doen om de tolerantie in Borsele, maar ook in de rest van Zeeland te verbeteren.” Dat kan alleen als de hele samenleving zich hiervoor inzet, is Schenk van mening. “Als gemeente bijvoorbeeld kun je wel aandacht blijven vragen voor dit onderwerp en activiteiten faciliteren, maar we moeten dit met zijn allen oppakken. Dan ben je niet machteloos.” Maar agressie op voetbalvelden, discriminatie en het gebruik van geweld tegen hulpverleners is geen eenvoudig op te lossen probleem. “Misschien komen we er tijdens de discussies achter waarom het eerder niet gelukt is om meer aan het probleem te doen.We moeten het onderwerp in ieder geval niet

ARCHIEFFOTO BENNIE KRAJENBRINK

laten rusten.” Schenk hoopt dat er een lijn komt uit de bijdragen van de aanwezigen. “We willen een vervolg geven aan deze bijeenkomst.” Kiva Bij het verminderen van intolerantie verwacht Schenk veel van de nieuwe Kivamethode. Deze aanpak wordt ingezet op scholen om pesten tegen te gaan, Hierbij is er niet alleen aandacht voor de pester en gepeste, maar de hele groep. “Die methode slaat aan en die bewustwording neem je ook mee als je niet meer in groep acht zit. Het gaat om bewustwording creëren en normen stellen.” Aanmelden Er zijn nog enkele plaatsen beschikbaar voor de bijeenkomst die van 15.15 uur tot 18.15 uur plaatsvindt. Aanmelden kan via Ad Schenk; aschenk@zeelandnet.nl

Tussen Goes en Kapelle, werk begi nt eind deze maand

Evides legt nieuwe waterleiding aan GOES - Evides Waterbedrijf gaat een nieuwe drinkwatervoorziening aanleggen tussen de gemeenten Goes en Kapelle. De werkzaamheden beginnen deze maand. DOOR EUGÈNE DE KOK Naast de nieuwe leiding wordt ook een bestaande waterleiding in Goes-Zuid verplaatst, zodat er een goede verbinding kan worden gemaakt tussen deze twee. De nieuwe waterleiding is vier kilometer lang en en heeft voor het grootste deel een doorsnede van 61 centimeter. De leiding loopt vanaf pompstation De Wranghe aan de Daniëlsweg tussen Kapelle en ‘s-Gravenpolder naar de Eikenlaan in Goes. Hij kruist de A58 en een watergang bij de ‘s-Gravenpolderseweg. Op beide locaties moet worden geboord. Verder wordt tussen de flat Boszicht en de Eikenlaan de oude waterleiding van asbestcement vervangen door eentje van staal. Daarna wordt vanaf de Beukenstraat tot de ‘s-Gravenpolderseweg een nieuwe aangelegd, die bij de Boudewijn Büchlaan in Riethoek wordt aangesloten op het bestaande drinkwaterleidingnet. Evides, dat voor de helft eigendom is van Delta, legt het nieuwe tracé aan na een onderzoek naar de leveringszekerheid van drinkwater, onder meer in de omgeving van Goes. Daaruit bleek dat verbeteringen noodzakelijk waren, vooral tijdens zogenoemde zomerpieken en in het geval van calamiteiten. Door de aanpassingen kan Evides ‘de hoge kwaliteit van drinkwaterlevering nu en in de toekomst waarborgen’. Delta Infra voert de werkzaamheden uit in opdracht van het waterbedrijf. Het begint eind van de maand bij De Wranghe. Ze werkt daarna in de richting van Goes. Vanaf maart gaat ze aan de slag in Goes-Zuid. De graafwerkzaamheden worden uitgevoerd onder begeleiding van een archeoloog, omdat er ‘in vier zones in het gebied een verhoogde kans is op het aantreffen van archeologische vindplaatsen’. Evides hoopt dat alle werkzaamheden in de zomer zijn afgerond. Ze zegt dat omwonenden last kunnen hebben van ‘enige geluidsoverlast’ en tussen februari en juli meer werkverkeer dan normaal zien rijden. Als de aannemer wegen kruist, worden deze tijdelijk afgesloten. De omleiding wordt dan met borden aangegeven. Meer informatie is te vinden op www.evides.nl. © www.sudokusite.eu PAGINA 5


KORT BEDRIJVIG

Camera amateur-astronoom uit Oostkapelle m aakt helder beeld van lichtbol

Klaas Jobse legt meteoor vast OOSTKAPELLE - Amateur-astronoom Klaas Jobse uit Oostkapelle heeft de meteoor die zaterdagavond was te zien kunnen vastleggen. Op bovenstaande foto is hij rechts in het midden, in het kader te zien.

De meteoor die zaterdag om 21.18 uur te zien was boven Nederland. FOTO KLAAS JOBSE

DOOR EUGĂˆNE DE KOK

land. De meeste meldingen kwamen dan ook uit Oost- en Noord-Nederland, zegt de NOS op haar website. “Vermoedelijk had het gesteente dat de dampkring binnenviel de grootte van een voetbal. Vanwege de enorme wrijving en de daardoor ontstane

Klaas Jobse maakte de foto met zijn zogenoemde all-sky-camera. Bijzonder, want de meteoor was in het zuiden veel minder goed te zien dan in het noorden van Neder-

hitte blijft er van een dergelijk stuk ruimtepuin niks over dat de aarde kan rakenâ€?, zegt Rijk-Jan Koppejan van Volkssterrenwacht Philippus Lansbergen in Middelburg. “Daarvoor moet het gesteente een stuk groter zijn.â€? In Zeeland is voor de laatste keer een meteoor op de grond neergevallen in 1925 bij Ellemeet. Deze meteoor verscheen rond 21.15 uur aan de hemel. Jobse is een fanatiek amateur-astronoom. Zijn observatorium staat in Oostkapelle op ĂŠĂŠn van de donkerste plekken van Zeeland. Op dezelfde locatie heeft de sterrenwacht ook een observatorium staan. Jobse doet al ruim 30 jaar talloze waarnemingen. Vele hebben opzien gebaard onder en waardering geoogst van sterrenkundigen over de hele wereld. Vanwege zijn werkzaamheden is in 2010 een planetoĂŻde tussen Jupiter en Mars naar hem vernoemd. Hij werkt onder meer samen met de Dutch Meteor Society. Voor meer informatie: http://cyclops.klaasjobse.nl. Meer informatie over de sterrenwacht is te vinden op www.lansbergen.net.

Individueel open Zeeuws kampioenschap indoor karten GOES - Op zaterdag 8 februari verrijdt men bij Indoor Karting Middelburg het Individueel Open Zeeuws Kampioenschap karten. Een evenement dat al voor de 13e keer georganiseerd wordt op de 550 meter lange indoor kartbaan.

voor kan men zich dus van binnen, maar ook van buiten Zeeland inschrijven. Voorafgaand aan de wedstrijd worden de rijders, in volle racebepakking, afzonderlijk gewogen. Na de weging wordt bepaald in welke klasse de rijder het kampioenschap gaat verrijden. Om er een compleet eerlijk kampioenschap van te maken worden alle senioren tot een minimaal gewicht gecompenseerd. Men zal verdeeld worden over de volgende klassen: vedergewichten tot 70kg, compensatie tot minimaal 70kg; middengewichten 70 tot 85g, compensatie tot minimaal 85kg; koningsklasse vanaf 90 kg, compensatie tot minimaal 100kg; 45+ klasse compensatie tot minimaal 85kg; damesklasse compensatie tot minimaal 77,5kg. De races beginnen met een kwaliďŹ catie vooraf, waarna er een tweetal manches worden gereden. In deze manches starten

Deze competitie is niet alleen bedoeld voor volwassen rijders, maar er is ook een zeer competitieve kidsklasse (tot 1.45 meter) en juniorenklasse (tot 16 jaar). Zij zullen gezamenlijk met de damesklasse het kampioenschap in de ochtend verrijden. De senioren vanaf 16 jaar zijn verdeeld in 4 klassen en rijden het middagprogramma. Om de wedstrijdkarters uit andere provincies een kans te geven en het niveau nog hoger te tillen, is het wederom een open Zeeuws Kampioenschap geworden. Hier-

de deelnemers continu vanaf de positie waarop ze de manche daarvoor geÍindigd zijn. In iedere manche zijn punten te verdienen. De rijder met de meest behaalde punten voor alle manches mag zich, in zijn klasse of haar klasse, Zeeuws Kampioen noemen. Het niveau tijdens dit jaarlijks terugkerende evenement in Middelburg is bijzonder hoog te noemen. Vanuit heel Nederland schrijven zich zo’n 70 deelnemers in om zich te meten met andere rijders in zijn of haar klasse. Vanwege het feit dat de organisatie werkt met gewichtscompensatie en speciale wedstrijdkarts blijkt deze individuele competitie een groot succes te zijn. Jong en oud gebruikt dit platform om zichzelf te meten met andere indoor karters, wat zorgt voor het nodige schouwspel. Info: tel. 0118-617475 of www.kartingzeeland.nl/info@kartingzeeland.nl

Juf raadt aantal glazen in campagnefontein bij Groenrijk

Melissa Flipse wint ďŹ ets

Juf Melissa Flipse met haar fiets tussen haar leerlingen, die allemaal een kortingsbon wonnen.

GOES - Juf Melissa Flipse van de Holtkampschool in Goes is de gelukkige winnares van de wedstrijd van Groenrijk Goes in december 2013. ‘Raad het aantal glazen in deze champagne glazen fontein?’ was de naam van de wedstrijd. De medewerkers van Groenrijk bouwden de toren eind november en waren daar zo trots op dat ze besloten een wedstrijd te organiseren. Bezoekers van Groenrijk Goes moesten raden uit hoeveel glazen de fontein bestond. Uit de kleine 900 formulieren die zijn ingevuld, was Melissa de enige met het juiste antwoord: 2653 glazen. “Ik had met mijn leerlingen een soortgelijke rekenkundige som behandeld, dus daarom was het voor mij redelijk makkelijk om mee te doen. Omdat ik al lang aan een nieuwe ďŹ ets toe was, leek mij dit een gemakkelijke manierâ€?, aldus Melissa Flipse, die juf is op de Holtkampschool. Er zat echter een addertje onder het gras, want de medewerkers van Groenrijk Goes hebben er zeven glazen tussenuit gehaald. Het was dus meer dan een rekensom alleen. Je moest goed kijken in de glazenfontein zelf. “Gefeliciteerd Melissa, wij wensen je veel plezierige kilometers met je nieuwe ďŹ etsâ€?, aldus de medewerkers van de winkel in ‘s-Heer Hendrikskinderen. De ďŹ ets is geleverd door de sinds kort naast GroenRijk Goes gevestigde Halfords-winkel aan de Nieuwe Rijksweg 2d. De kinderen uit de klas van juf Melissa waren ook een beetje winnaar, want zij kregen allen een kortingsbon van Halfords van vijftien procent. Groenrijk Goes, Nieuwe Rijksweg 2d, ‘s-Heer Hendrikskinderen.

The Charm The Fury te gast op Spectraronde

ZONDER ZORGEN T HOE IS HE EDE MET DE GO NS? VOORNEME

Bent u een zorgprofessional? Deel uw kennis!

OR 10 TIPS VO VERMOEIDE OGEN!

GEZONDH ZONDER

EID

ZORGEN

T HOE ZIT HE : 180(78 ZORG,1*" (5 (. 5= 9(

:

EN VERDER

,36

$)6/$1.7

0( ‡6/,0

+(.(5

$327 =(.(5'(

‡-$

,1,(.

/,(5(./

3$57,&8

(1 ‡1$$5(

$576

8,6 -$$5+

‡=,-,6$/ T EERST VOOR HE NAAR DE TANDARTS

De Bode verspreidt op woensdag 26 februari de special ‘Gezondheid zonder zorgen’. De special wordt uitgebracht in de vorm van een bewaarkrant Ç Ä‚Ä‚ĆŒĹ?ĹśÄ‚ĹŻĹŻÄžĆ‰Ä‚ĆŒĆ&#x;ŊĞŜÄšĹ?ÄžŏĞŜŜĹ?Ć?ĞŜŏƾŜĚĞŚĞÄ?Ä?ĞŜŽƉ ŚĞƚĹ?ÄžÄ?Ĺ?ĞĚǀĂŜĹ?ÄžÇŒĹ˝ĹśÄšĹšÄžĹ?ÄšĞŜÇ€Ĺ?ƚĂůĹ?ƚĞĹ?ĆšĞĞŜÄ?Ĺ?ĹŠÄšĆŒÄ‚Ĺ?Äž ĹŻÄžÇ€ÄžĆŒÄžĹśÍ˜ hÇ Ç€Ĺ?Ć?Ĺ?Äž ŽĨ ÄžÇ†Ć‰ÄžĆŒĆ&#x;Ć?Äž ŏƾŜƚ Ćľ ĹľĹ?ĚĚĞůĆ? ĞĞŜ ĆŒÄžÄšÄ‚Ä?Ć&#x;ŽŜĞĞů Ä‚ĆŒĆ&#x;ŏĞů ĞŜ͏ŽĨ Ä‚ÄšÇ€ÄžĆŒĆšÄžĹśĆ&#x;Äž ŏĞŜÄ?Ä‚Ä‚ĆŒ maken. ‘Gezondheid zonder zorgen’ wordt dus een ÄžÄ?ŚƚĞůĞĞĆ?ĹŹĆŒÄ‚ĹśĆšžĞƚĞĞŜŚŽŽĹ?Ĺ?ĹśÄ¨Ĺ˝ĆŒĹľÄ‚Ć&#x;ĞĨĹŹÄ‚ĆŒÄ‚ĹŹĆšÄžĆŒÍ˜

7

,69(5+8,6

‡=,(.(1+8

Meer weten? Neem contact op met ĂŠĂŠn van onze accountmanagers via het telefoonnummer 076 599 8111. Of stuur een e-mail naar gezondheidzonderzorgen@internetbode.nl

PAGINA 6

Metalbelofte The Charm The Fury

OVEZANDE - Metal en stevige rock staan centraal bij de derde voorronde van Spectra in De Klomp in Ovezande. Daarvoor komen vrijdag 24 januari vier nieuwe Zeeuwse hardrock en metalbands naar De Klomp. De landelijke hoogvlieger ‘The Charm The Fury’ zorgt die avond als special act voor een bijzondere metalcore afsluiting. Deze Amsterdamse band met frontzangeres en screamer Caroline Westendorp maakt sinds 2010 al grote indruk in metalkringen en onderstreepte hun vakmanschap onlangs nog eens op het Noorderslag Festival in Groningen. Het in september vorig jaar wereldwijd verschenen debuutalbum ‘A Shade Of My Former Self’ bleek een deďŹ nitief bewijs van een nieuwe parel in de metalscene. In het Zeeuwse blijkt metal goed te gedijen. Jaarlijks melden zich nieuwe bands. Spectra krijgt in deze voorronde presentaties van het nieuwe ‘Hatred DeďŹ ned’. Deathmetal door bandleden die al in andere bands (Legija, Raptured en In Dismay) een deel van hun podiumervaring opde-

den. Alleen zanger/grunter Erin Henson uit Middelburg staat voor het eerst op het podium. In ‘Decency DeďŹ led’ heeft alleen gitarist Aron Verborgt een aardige staat van dienst. Met vijf debutanten werkt hij sinds anderhalf jaar aan een trashmetal repertoire. Minder metal maar wel geĂŻnfecteerd met stevige powerrock is het gloednieuwe ‘Fire Within’. ‘Phased Curve’ met zangeres Christiane van der Wielen kiest een nog bredere invalshoek voor hun rock. De band, die is opgericht in 2012, komt met een mix van progressieve rock en hardrock naar De Klomp in Ovezande. De voorronde van Spectra begint 24 januari om 20.00 uur. Entree is gratis. Wie Spectra bezoekt kan tegen een gereduceerde prijs een kaart voor het Klomppopfestival (29 mei) kopen. Tijdens dat festival is in een speciale Spectra Tent de ďŹ nale met uit elke voorronde een jurywinnaar en een favoriete publieksact. Dit seizoen zijn er ook nog voorronden op de vrijdagen 21 februari en 21 maart. Voor informatie over (gratis) busvervoer en programma zie www.jongerenraadborsele.nl of spectra op facebook.


LIEF EN LEED

Familieberichten KĨžĂĹ?ĹŻĹśÄ‚Ä‚ĆŒÍ—Ĺ?ĹśÄ¨Ĺ˝Î›ÇŒÄžÄžĆľÇ Ć?ĞƾĹ?ĆšÇ€Ä‚Ä‚ĆŒĆšÇ€ÄžĆŒÇŒĹ˝ĆŒĹ?Ĺ?ĹśĹ?Í˜ĹśĹŻ ,ĞĞĨƚĆľĹ?ĞĞŜÄ?Ĺ˝ĹľĆ‰ĆľĆšÄžĆŒÄ?ĞůŽŜĆ?Ç€Ĺ˝Ĺ˝ĆŒÇ€ĆŒĹ?ĹŠÄ?ĹŻĹ?ŊǀĞŜĚĞ Ĺ?ĹśÄ¨Ĺ˝ĆŒĹľÄ‚ĆšĹ?ÄžŽƉÄ?ŽǀĞŜĹ?ĞŜŽĞžĚĹśĆľĹľĹľÄžĆŒÍ˜

 sĹ˝Ĺ˝ĆŒĹľÄžÄžĆŒĹ?ĹśÄ¨Ĺ˝ĆŒĹľÄ‚ĆšĹ?ÄžÄ?ÄžÇŒĹ˝ÄžĹŹĹ˝ĹśÇŒÄžÇ ÄžÄ?Ć?Ĺ?ƚĞ Ç Ç Ç Í˜ÇŒÄžÄžĆľÇ Ć?ĞƾĹ?ĆšÇ€Ä‚Ä‚ĆŒĆšÇ€ÄžĆŒÇŒĹ˝ĆŒĹ?Ĺ?ĹśĹ?Í˜ĹśĹŻ

WÄžĆŒĆ?ŽŽŜůĹ?ĹŠĹŹÄžĂĂŜĚĂÄ?ŚƚĞŜÄ?ĞƚĂĂůÄ?Ä‚ĆŒÄžĹŹÇ Ä‚ĹŻĹ?ƚĞĹ?Ćš

ÄžÄžÄžĆľÇ Ć?ĞƾĹ?ĆšÇ€Ä‚Ä‚ĆŒĆšÇ€ÄžĆŒÇŒĹ˝ĆŒĹ?Ĺ?ĹśĹ?

De Zeeuwse uitvaartverzorging ϏϭϭϯͲώϹϭϯϏϯ

ĎŽĎ°ĆľĆľĆŒĆ‰ÄžĆŒĚĂĹ?Ä?ÄžĆŒÄžĹ?ĹŹÄ?Ä‚Ä‚ĆŒŽƉ

,ĞŜŏĹ?ĹśĚĞŜĹ˝Ć?Ä?Ĺš

Henk in den Bosch

WÄžĆŒĆ?ŽŽŜůĹ?ĹŠĹŹÄžĂĂŜĚĂÄ?ŚƚĞŜÄ?ĞƚĂĂůÄ?Ä‚ĆŒÄžĹŹÇ Ä‚ĹŻĹ?ƚĞĹ?Ćš ĎŽĎ°ĆľĆľĆŒĆ‰ÄžĆŒĚĂĹ?Ä?ÄžĆŒÄžĹ?ĹŹÄ?Ä‚Ä‚ĆŒŽƉ

ϏϭϭϯͲώϹϭϯϏϯ

sĹ˝Ĺ˝ĆŒĹľÄžÄžĆŒĹ?ĹśÄ¨Ĺ˝ĆŒĹľÄ‚ĆšĹ?ÄžÄ?ÄžÇŒĹ˝ÄžĹŹĹ˝ĹśÇŒÄžÇ ÄžÄ?Ć?Ĺ?ƚĞ Ç Ç Ç Í˜ÇŒÄžÄžĆľÇ Ć?ĞƾĹ?ĆšÇ€Ä‚Ä‚ĆŒĆšÇ€ÄžĆŒÇŒĹ˝ĆŒĹ?Ĺ?ĹśĹ?Í˜ĹśĹŻ

KĨžĂĹ?ĹŻĹśÄ‚Ä‚ĆŒÍ—Ĺ?ĹśÄ¨Ĺ˝Î›ÇŒÄžÄžĆľÇ Ć?ĞƾĹ?ĆšÇ€Ä‚Ä‚ĆŒĆšÇ€ÄžĆŒÇŒĹ˝ĆŒĹ?Ĺ?ĹśĹ?Í˜ĹśĹŻ ,ĞĞĨƚĆľĹ?ĞĞŜÄ?Ĺ˝ĹľĆ‰ĆľĆšÄžĆŒÄ?ĞůŽŜĆ?Ç€Ĺ˝Ĺ˝ĆŒÇ€ĆŒĹ?ĹŠÄ?ĹŻĹ?ŊǀĞŜĚĞ Ĺ?ĹśÄ¨Ĺ˝ĆŒĹľÄ‚ĆšĹ?ÄžŽƉÄ?ŽǀĞŜĹ?ĞŜŽĞžĚĹśĆľĹľĹľÄžĆŒÍ˜

Uw uitvaartwensen in vertrouwde handen

Roeland

UitvaartZorg

De zekerheid voor een waardig en betaalbaar afscheid!

Zorg Aandacht Respect T 0113 - 23 15 77 | M 06 - 512 774 73 roeland-uitvaart.nl | info@roeland-uitvaart.nl

45 jaar

ervaring

DAG EN NACHT BEREIKBAAR EN BESCHIKBAAR!

prijsplukker

Sleutelbloem (Primula acaulis)

Diverse kleuren, hoogte 15 cm, halfschaduw, potmaat 10,5 cm.

Aanbieding geldig t/m 29 januari 2014.

Leuk voor binnen!

Per stuk 1.29

0.

79

Informatieavond Beroepsopleiding tot Zwemonderwijzer(es) op 28 januari Maak van je hobby je beroep Roosendaal - Het werken in een zwembad is veelzijdig en afwisselend. Voor degenen die geĂŻnteresseerd zijn om te gaan werken in een zwembad en van hun hobby hun beroep willen maken is er een informatieavond over de beroepsopleiding. Tijdens deze avond wordt er uitgebreid informatie gegeven over de verschillende beroepen en opleidingen die er in het zwembad zijn. Er is ook gelegenheid om vragen te stellen. In de advertentie hiernaast vind je alle gegevens van deze avond. Inschrijven is niet nodig. Iedereen is welkom. Met parttime opleiding snel aan de slag Om deel te mogen nemen aan deze opleidingen moet je minimaal 16 jaar oud zijn en redelijk goed kunnen zwemmen. De opleidingen starten op maandag 10 en 17 maart. Afhankelijk van welke je volgt, is het afsluitende examen in juni of november 2014.

Intratuin Koudekerke Galgeweg 5 0118-551623. Donderdag en vrijdag koopavond Kijk voor onze actuele folder op www.intratuin.nl/folder PAGINA 7

Met deze opleidingen kun je daarom snel aan de slag in het zwembad. De opleidingen zijn parttime dus goed te combineren met een gezin, studie of baan.

Voor herintreders of mensen die een carrièreswitch willen maken is dit een bijzondere kans! Meer informatie: bezoek www.nbz.nl of bel met 073 612 40 61

  9ROJGHRSOHLGLQJWRW =ZHPRQGHUZLM]HU HV LQ5RRVHQGDDO

6W D YD UWH QP Z DD HHN UW  

,QIRUPDWLHDYRQG

Dinsdag 28 januari aanvang 19.30 uur 'LQVGDJIHEUXDULYDQWRWXXU Zwembad de Stok, de Stok 1 te Roosendaal =ZHPEDGGH6WRNGH6WRNWH5RRVHQGDDO 2SHQYRRUDOOHJHwQWHUHVVHHUGHQ

3DUWWLPHRSOHLGLQJ*RHGWH FRPELQHUHQPHWJH]LQEDDQRIVWXGLH 0HHULQIRZZZQE]QO 7HO0DLOLQIR#QE]QO


Bisschop Ernstschool onderzoekt in kader landelijk project eigen plusklas

‘Meer behoefte aan verdieping’

Maximaal aantal deelnemers bijna bereikt

GOES - De Bisschop Ernstschool in Goes heeft een paar jaar geleden de plusklas in het leven geroepen voor GOES - 16 dagen nadat de inschrijving Zeelandhallen in Goes op 7 september dit kinderen die extra uitdaging nodig hebben. In het kader van het project Talentenkracht is onderzocht of deze klas is geopend zit de 100 km toertocht jaar. In 2015 wordt de DELTA Ride for the bijna vol. Er zijn voor deze ďŹ etstocht Roses weer georganiseerd. De opbrengst effect heeft op het zelfgevoel, de motivatie en interesse voor wetenschap en techniek van deze kinderen. nog krap 300 deelnemersbewijzen beschikbaar. Alle deelnemers krijgen bij de ďŹ nish een roos en een goodiebag.

De Ride BEFORE the Roses op 14 juni is een speciale editie ivm de Zeeuwse editie van de landelijke Ride for the Roses bij de

is ook dit jaar weer ten bate van een baanbrekend wetenschappelijk onderzoek, de winnaar van de KWO prijs 2013. Deze winnaar wordt binnenkort bekend gemaakt. Fiets met ons mee en strijd mee tegen kanker! Inschrijven voor de Ride BEFORE the Roses kan via de website www.RideBEFOREtheRoses.nl

Tovaal tegen Haagse club GOES - De Goese Rugbyclub Tovaal speelt op eigen veld tegen HRC 3 uit Den Haag op zondag 26 januari. Tovaal won zondag met 29-0 in en van Dordrecht, maar de Hagenaars zullen zich niet zomaar gewonnen geven. Zij zijn met Gouda verwikkeld in de strijd om het kampioenschap in de 3e klasse Zuidwest. De wedstrijd wordt gespeeld op de honden-

renbaan van sportpark Het Schenge en de kick-off is om 14.00 uur. Zaterdag spelen de cubs (12-14 jaar) van Tovaal eveneens een thuisduel op sportpark het Schenge. Zij behaalden zaterdag het 1e punt en raken steeds beter op elkaar ingespeeld. Zaterdag komt Oysters/REL op bezoek. Deze wedstrijd begint om 11.00 uur. Voor informatie over de Goese Rugbyclub Tovaal: www.tovaal.nl

Optreden Op Sterk Water in Wissenkerke Meester Johan Jacobs met enkele leerlingen van de plusklas.

DOOR EUGĂˆNE DE KOK Talentenkracht is een onderzoeksprogramma van zeven universiteiten ‘naar de talenten van kinderen op het gebied van wetenschap en techniek’. Wetenschappers werken samen met zo’n 100 basisscholen, zogenaamde vindplaatsscholen. Deze moeten een voorbeeldfunctie vervullen op het gebied van wetenschap- en techniekonderwijs. De Bisschop Ernstschool in Goes is ĂŠĂŠn van de drie Zeeuwse vindplaatsscholen. De andere zijn De Tweern in Goes en eentje in Hulst. Bij de Bisschop Ernstschool richtten de onderzoekers zich op de plusklas. Dertien scholieren uit de groepen vijf tot en met acht krijgen hier elke dinsdagmiddag anderhalf uur les. Zij hebben meer in hun mars dan de gemiddelde leerling en moeten extra worden uitgedaagd. Verspreid over de tafeltjes in het speciale lokaal liggen projecten waarmee zij bezig zijn, tegen de linkerwand staan een paar laptops en achterin de ruimte zijn de pittige plustorens, vol bijzondere opdrachten, te vinden. Als de kinderen via een proefje hebben bepaald of het ene oog dominanter is dan het andere, gaan ze zelfstandig aan de slag met eigen opdrachten. Een tweetal bouwt een brug met Tomtect, een meisje maakt op de laptop een zogenaamde webquest over bedreigde diersoorten en twee iets oudere meisjes bouwen vandaag verder aan hun actie-reactiebaan. “We hebben het beleid

FOTO BENNIE KRAJENBRINK

dat wat we in de klas kunnen doen, in de klas doen. Maar sommige kinderen hebben meer nodig. Dat bieden we hen hierâ€?, zegt meester Niels van Harn van groep 8, die ook wetenschap- en techniekcoĂśrdinator is. “Je doet hier diverse opdrachten en er is veel aandacht voor techniek. Dat vind ik leukâ€?, zegt een jongen uit de plusklas. “Je mag hier leuke dingen doen en krijgt veel tijd voor een opdrachtâ€?, zegt een klasgenootje, die vervolgens op de laptop een stop-motionďŹ lmpje laat zien dat hij hier een paar weken geleden maakte. Plusklas-meester Johan Jacobs beoordeelt de kinderen op creativiteit en originaliteit, maar kijkt ook naar inzet, planning, het eindresultaat en de presentaties. “Dat doen we meestal in hun eigen groep, zodat hun klasgenootjes zien wat ze in de plusklas doenâ€?, zegt Jacobs. “Soms denken zij dat ze hier alleen maar spelen, maar dat is niet zo. Er wordt veel van ze gevraagd. Aan het einde van een opdracht moeten ze bijvoorbeeld zelf iets bedenken en maken. Daarvoor moeten ze echt goed kunnen plannen en veel samenwerken.â€? Mede daarom zitten er maar dertien van de ongeveer 280 leerlingen in de plusklas. Als je er eenmaal in zit, blijft dat zo tot de middelbare school. “Daarom is het belangrijk dat we de juiste kinderen selecterenâ€?, zegt Van Harn, die met de Universiteit van Leiden onderzocht of ze dat deden en doen. In het verleden was dat niet het geval, zo bleek. Na het onderzoek zijn er

extra maatregelen genomen en voorwaarden gesteld aan de kids voordat ze naar de plusklas gaan. “We kijken naar meer dan een hoog IQ�, legt Jacobs uit. “Deze klas is er voor kinderen die uitdagingen nodig hebben die ze normaal niet krijgen. Snelle leerlingen moeten meer van hetzelfde krijgen, plusklassers meer verdieping.�

Domburgse reddingsbrigade viert 40-jarig bestaan

ReĂźnie voor (oud)redders

Het strandwachtteam in 2003.

$PXQGVHQZHJ*RHV‡ www.vanderendtautoschade.nl

Bibliotheek Oosterschelde bruist tijdens Nationale Voorleesdagen

Op woensdag 22 januari is er van 10.00 tot 11.00 uur in de vestiging Heinkenszand een voorleesfeestje voor peuters en kleuters. In de vestiging Goes zal het voorleesfeestje om 15.00 uur beginnen, Wethouder de Bat gaat hier voorlezen. Op dinsdag 28 januari is er van 10.00 tot 11.00 uur in de vestiging Yerseke een voorleesfeestje. Op woensdag 29 januari van 10.00 tot 11.00 uur in vestiging Kapelle. Het is een boeiende belevenis, die de kinderen actief meeneemt in het verhaal waarbij wordt voorgelezen uit het prentenboek van het jaar 2014: Krrrr‌okodil. Het verhaal wordt nagespeeld, en natuurlijk wordt het Krokodillenlied gezongen. Zo kruipen de kinderen bijna letterlijk in de huid van Krrrr‌.okodil. De toegang

Op Sterk Water speelt improvisatiecabaret van het hoogste niveau. Ze spelen hun nieuwste show. Op Sterk Water maken kweekjes muzikale comedy en voeren taal-

virtuoze proeven uit met een hoge grapdichtheid. Een avond vol intelligente, muzikale en cartooneske improcomedy. Het optreden begint om 20.00 uur in buurthuis Onder de Toren in Wissenkerke. Voor meer informatie en reserveringen: www.nutnoordbeveland.nl

Conclusie De onderzoekers hebben ook onderzocht of de klas effect heeft op het zelfgevoel, motivatie en interesse voor wetenschap en techniek van de kinderen. Ook vroegen ze zich af of de plusklas de bouwstenen voor bèta-vaardigheden verbetert. ‘Ja’, is het antwoord op de laatste vraag. Verder kwamen ze tot de conclusie dat de plusklaskinderen ‘minder problemen hebben met hun werkgeheugen, plannen en organiseren, het nemen van initiatief en de evaluatie van hun gedrag ‌ De leerlingen kunnen ook beter impulsen onderdrukken, doen het beter op het gebied van mentale exibiliteit en kunnen beter plannen’. Meer informatie: www.talentenkracht.nl.

Voorlezen maakt van kleintjes grote lezers

GOES - De Nationale Voorleesdagen vinden plaats van 22 januari t/m 1 februari. Deze dagen zijn bedoeld om het voorlezen aan kinderen die zelf nog niet kunnen lezen te stimuleren. Voor ouders en kinderen valt er veel te beleven in de bibliotheek tijdens de Nationale Voorleesdagen.

WISSENKERKE - Vrijdag 24 januari treedt de cabaretgroep Op Sterk Water op in Wissenkerke.

is gratis. Graag van tevoren aanmelden bij j.schipper@bibliotheekoosterschelde.nl. Voorlezen is goed voor de taalontwikkeling van jonge kinderen. Daarom organiseert de Bibliotheek Oosterschelde deze leuke en interactieve voorleesontbijten voor kinderen en hun ouders. Kom ook naar ÊÊn van de voorleesontbijtjes en stap in de wereld van Krrrr‌okodil, de hoofdpersoon uit het Prentenboek van het Jaar dat werd geschreven door Catherine Rayner. Op verschillende vestigingen van de Bibliotheek Oosterschelde komen de boeken te liggen van de Prentenboeken Top 10. Zelf aan de slag Tijdens De Nationale Voorleesdagen wordt het belang van voorlezen nog eens extra benadrukt. Maar de bibliotheek ondersteunt ouders ook graag bij het voorlezen na deze week, met bijvoorbeeld een uitgebreide collectie fantasierijke prentenboeken. De bibliotheekmedewerkers zoeken graag mee naar een boek dat past bij elk kind! PAGINA 8

DOMBURG - Eind 2013 was het precies 40 jaar geleden dat de Domburgse Reddingsbrigade werd opgericht. Daarom staat het komende jaar in het teken van dit jubileum. Op bescheiden wijze zal bij dit heugelijke feit worden stilgestaan met een reĂźnie op zaterdagavond 1 februari 2014 in Schuttershof in Domburg. Vanaf 20.00 uur hoopt de brigade veel oud-leden te begroeten, die ooit actief zijn geweest als strandwacht op Domburg en Oostkapelle (tot en met 2003) of vanaf 2005 op het Banjaardstrand, als bestuurslid en/of als instructeur in het zwembad. Dit om samen met de huidige actieve leden oude verhalen op te halen. In de 40 jaar dat de brigade nu bestaat, is er een rijke geschiedenis ontstaan. De brigade werd opgericht met het doel de strandbewaking in de voormalige gemeente Domburg naar een hoger niveau te tillen. In 1974 werd voor het eerst op het strand van Domburg dienst gedaan. Toen moest er - letterlijk - nog worden geroeid met de riemen die men had, want men had nog geen eigen reddingsboot, maar een oude rampenvlet zonder motor. In de jaren die daarop volgden kreeg de brigade

een eigen reddingspost in Domburg, werd ook in Oostkapelle een post gebouwd en kwamen op beide stranden motorboten te liggen. Zodoende werd de hele kust van de toenmalige gemeente Domburg bewaakt. Ook groeide het ledenbestand ink, in 1976 waren er al over de 100 leden lid van de vereniging. In de winter werden zwemopleidingen gegeven in het zwembad in Middelburg en later, vanaf begin jaren ’90, in Domburg. Nadat de brigade in 2003 exact 30 jaar bestond, is in de winter van 2003/2004 de strandbewaking in Domburg en Oostkapelle overgenomen door de SSW. Sinds 2005 is de brigade de samenwerking aangegaan met gemeente Noord-Beveland en bewaakt de brigade met veel enthousiasme Ên nog altijd met 100% vrijwilligers het Banjaardstrand nabij Kamperland. Bijzondere verhalen en vooral foto’s van vroeger zijn van harte welkom! Meer informatie is te vinden op www.domburgsereddingsbrigade.nl/reunie Om zicht te krijgen op hoeveel oud leden er verwelkomd mogen worden wordt gevraagd zich vooraf aan te melden via: reunie@domburgsereddingsbrigade.nl.


Bekendmakingen Goes Informatiepagina woensdag 22 januari 2014 www.goes.nl>Inwoner>Nieuws/Actueel>Info Goes Stadskantoor M.A. de Ruijterlaan 2 4461 GE Goes

25 januari

Postadres Postbus 2118 4460 MC Goes T 14 0113 E stadskantoor@goes.nl I www.goes.nl

27 januari

Openingstijden afdeling Publiekszaken ma t/m vr 09.00 - 12.30 uur do-avond 17.00 - 20.00 uur za 10.00 - 12.00 uur Op maandag- t/m donderdagmiddag kunt u alleen na telefonische afspraak geholpen worden. Op vrijdagmiddag zijn alle gemeentelijke diensten gesloten. Openingstijden afdelingen Activering & Inkomensvoorziening en Zorg ma t/m vr 09.00 - 12.30 uur Calamiteitentel. (0113) 249 770 In noodgevallen buiten kantooruren: 06 5329 8141

AgendaGoes Datum

Activiteit

23 januari

Wethoudersspreekuur voor inwoners en ondernemers, zie www.goes.nl > Bestuur en Organisatie > Spreekuur 18.30 – 19.30 uur Stadskantoor

Polderfair 2.0: organisaties en bewonerclubs in de Goese Polder presenteren zich 14.00-17.00 uur Wijkcentrum De Spinne Praat mee over wonen en leven in het centrum met SMWO en gemeente Goes 20.00 uur ’t Beest, Beestenmarkt 3

Voor evenementen zie www.goesisgoes.nl

Verkiezingen 2014 Registratie Partij voor Goes De voorzitter van het centraal stembureau voor de op 19 maart 2014 te houden verkiezing van de leden van de raad van de gemeente Goes maakt bekend dat: - Het centraal stembureau heeft op 8 januari 2014 besloten ten behoeve van de verkiezing van de leden van de raad van de gemeente in het register bedoeld in artikel G3 van de Kieswet de volgende aanduiding te registreren: Partij voor Goes. - Op 7 februari 2014 om 16.00 uur zal het centraal stembureau in een openbare zitting beslissen over: de geldigheid van de ingeleverde kandidatenlijsten, het handhaven van de daarop voorkomende kandidaten en het handhaven van de daarboven geplaatste aanduiding van een politieke groepering.

Inzage aangevraagde en verleende vergunningen Na een afspraak met de afdeling Vergunningen en Handhaving, telefoonnummer (0113) 249 700, kunt u de aanvragen en verleende vergunningen inzien.

Verleende omgevingsvergunningen Pykeswegje en Fluitweg te Goes

Burgemeester en wethouders maken bekend dat zij, met toepassing van artikel 2.12, eerste lid, aanhef en onder a, onder 3°, van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo), omgevingsvergunningen hebben verleend voor het bouwen van een tweetal twee-onder-een-kapwoningen op de percelen Pykeswegje 102 en 104 (voorlopig) en Fluitweg 13 en 15 (voorlopig) te Goes. De beschikkingen zijn voorbereid met toepassing van paragraaf 3.3 van de Wabo en niet gewijzigd ten opzichte van het ontwerp. Met ingang van 23 januari 2014 liggen de verleende omgevingsvergunningen, met de daarop betrekking hebbende stukken, gedurende zes weken ter inzage. Voor inzage kunt u een telefonische afspraak maken met bureau Vergunningen van de afdeling Vergunningen en Handhaving, telefoonnummer (0113) 24 97 00. Tevens zijn de stukken digitaal te raadplegen via http://www.ruimtelijkeplannen.nl/ web-roo/?planidn= NL.IMRO.0664.OVGZ02-VG99 en beschikbaar via de gemeentelijke website www. goes.nl/bestemmingsplannen. Tegen de verleende omgevingsvergunningen kan gedurende de termijn van terinzagelegging gemotiveerd beroep worden ingesteld bij de Rechtbank Zeeland-West-Brabant, Team Bestuursrecht, Postbus 90006, 4800 PA Breda, door: - een belanghebbende die een zienswijze naar voren heeft gebracht over de ontwerpbeschikking; - een belanghebbende aan wie redelijkerwijs niet kan worden verweten dat hij geen zienswijze naar voren heeft gebracht over de ontwerpbeschikking. 'HRPJHYLQJVYHUJXQQLQJHQWUHGHQLQZHUNLQJPHWLQJDQJYDQGHGDJQDDĜRRSYDQGHEHURHSVtermijn. Het indienen van een beroepschrift schorst de werking van de besluiten niet. Wel kan een belanghebbende die beroep heeft ingesteld, de voorzieningenrechter van de rechtbank verzoeken HHQYRRUORSLJHYRRU]LHQLQJWHWUHĴHQLQGLHQRQYHUZLMOGHVSRHGJHOHWRSGHEHWURNNHQEHODQJHQGDW vereist. Voor het indienen van een beroepschrift of een verzoek om een voorlopige voorziening is grifľHUHFKWYHUVFKXOGLJG

Door burgemeester en wethouders verleende vergunningen en onthefďŹ ngen %XUJHPHHVWHUHQZHWKRXGHUVPDNHQEHNHQGGDW]LMGHYROJHQGHYHUJXQQLQJHQHQRQWKHġQJHQKHEEHQ verleend:

Elektronische weg niet open voor WOB Burgemeester en wethouders hebben besloten om de elektronische weg voor het indienen van aanvragen op grond van de Wet openbaarheid van bestuur (WOB) niet open te stellen. WOB-aanvragen kunnen uitsluitend schriftelijk worden ingediend.

datum verzending

zaaknummer

locatie

omschrijving679B2

9ODDPVHZHJWH ‘s-Heer Arendskerke

HHQVWRRNRQWKHġQJYRRUKHWYHUEUDQGHQ van snoeihout

Door de burgemeester verleende vergunningen en onthefďŹ ngen 'HEXUJHPHHVWHUPDDNWEHNHQGGDWKLMGHYROJHQGHYHUJXQQLQJHQHQRQWKHġQJHQKHHIWYHUOHHQG

datum verzending

Omgevingsvergunningen

15-1-2014

zaaknummer

locatie

omschrijving

EVG-2013-613

Da Vinciplein 1 te Goes

een evenementenvergunning voor SX-Goes Motorcross op 24 en 25 januari 2014 in de Zeelandhallen

Aanvragen omgevingsvergunning

Burgemeester en wethouders maken bekend dat zij de volgende aanvragen om een omgevingsvergunning hebben ontvangen:

datum ontvangst

zaaknummer

locatie

omschrijving

17-01-2014 OMG-2014-0021

Elvis Presleylaan 101

15-01-2014 OMG-2014-0016 17-01-2014 OMG-2014-0019

Magdalenastraat 5 Moelmeedt 10

17-01-2014 OMG-2014-0020

Oranjeweg/Vogelzangsweg

het plaatsen van een tijdelijke noodketel het herbouwen van het pand na brand het bouwen van een woning met schuur het aanleggen van een keerlus Oranjeweg/Vogelzangsweg

De publicatie van ontvangen aanvragen heeft een informatief karakter. Tegen een aanvraag kan geen bezwaar worden gemaakt.

7HJHQHHQYHUOHHQGHYHUJXQQLQJRIRQWKHġQJNXQQHQEHODQJKHEEHQGHQELQQHQ]HVZHNHQQDGH dag van verzending (zie vermelde datum) een gemotiveerd bezwaarschrift indienen bij burgemeester en wethouders / de burgemeester. Het indienen van een bezwaarschrift schorst de werking van het besluit niet. Wel kan een belanghebbende die bezwaar heeft gemaakt, de voorzieningenrechter van de Rechtbank Zeeland-West-Brabant, Team Bestuursrecht, Postbus 90006, 4800 PA Breda, verzoeken HHQYRRUORSLJHYRRU]LHQLQJWHWUHĴHQLQGLHQRQYHUZLMOGHVSRHGJHOHWRSGHEHWURNNHQEHODQJHQGDW YHUHLVW9RRUHHQGHUJHOLMNYHU]RHNLVJULġHUHFKWYHUVFKXOGLJG

Inzage van verleende vergunningen en onthefďŹ ngen

Na een afspraak met de afdeling Vergunningen en Handhaving, telefoonnummer (0113) 249 700, kunt u de aanvragen en verleende vergunningen inzien. www.goes.nl

Maandag bijeenkomst in ‘t Beest in Goes

Wonen en leven in centrum Goes GOES - In Podium ‘t Beest is maandagavond een bijeenkomst over wonen en leven in het centrum van Goes. De avond is georganiseerd door SMWO en de gemeente Goes. Op de bijeenkomst kunnen bewoners met elkaar in gesprek over wonen en leven in het centrum van Goes. Wonen in een stadscentrum is heel anders dan in een woonwijk of dorp. Voelen de bewoners zich thuis? Zijn er ideeĂŤn om de leefbaarheid in het centrum te verbeteren? Thema’s die op deze gespreksavond aan de orde komen zijn veiligheid, kindvriendelijk spelen, burenhulp en ontmoetingsplaatsen. Uiteraard kunnen bewoners ook andere onderwerpen inbrengen. Het is de bedoeling dat deze inventarisatie- en kennismakingsavond een vervolg krijgt. Met de wensen en behoeften die naar voren komen, gaan de betrokkenen in gezamenlijkheid aan de slag. De bijeenkomst begint om 20.00 uur in ‘t Beest aan de BeesIn ‘t Beest praten bewoners over wonen en leven in het Goese centrum. tenmarkt. PAGINA 9

FOTO GEMEENTE GOES


W W W . B O R S E L E . N L

22 JANUARI 2014 WEEK 4

BORSELSE SPRINTER ACTIVITEITENPROGRAMMA Bent u woonachtig in de gemeente Borsele en vindt u het leuk om samen dingen te ondernemen? De Borselse Sprinter haalt u op en brengt u thuis. De prijzen incl. de (entree)kosten voor GHDFWLYLWHLWHQNRIÂżHPHWHHQNRHN ***Speciale rit*** 23 januari, 09.00 - 18.00 uur Bezoek Vakantiesalon(-beurs) Antwerpen. Kosten: â‚Ź 23,50, excl. lunch (evt. pakket meenemen) Let op! U dient goed ter been te zijn (geen rollator/rolstoel).

28 januari, 12.00 - 17.30 uur Triorit St. Annaland - Stavenisse - St. Maartensdijk met bezoek aan kaarsenmakerij ‘Ambachtelijk Kaarslicht’. Kosten: â‚Ź 25,75 LQFONRIÂżHPHWOHNNHUV 31 januari, 11.30 - 17.30 uur Amusementsrit Groede, met minimatinee Adrie Oosterling. Kosten: â‚Ź 32,00 incl. HQWUHHPLQLPDWLQHHNRIÂżHPHWSDSWDDUW 4 februari, 13.00 - 17.30 uur Triorit leuke plekjes: Kats - Kortgene &ROLMQVSODDWPHWNRIÂżHELM)UHG .RVWHQÂźLQFONRIÂżHPHWOHNNHUV 6 februari, 16.00 - 21.30 uur Diner aan zee bij Hotel-restaurant ‘De Leugenaar’, Vlissingen. .RVWHQ Âź LQFO HHQ NRIÂżHIULV H[FO diner. U kunt zich aanmelden voor een activiteit door te bellen met 06 – 52 56 09 82 op maandag en woensdag van 09.00 – 12.00 uur. Kijk ook eens op www.borselsesprinter.nl voor het volledige activiteitenprogramma of overige informatie.

CULTUREEL IN BORSELE KLEINTJE KAF met ‘Olaf en de verdwenen prinses’ Zaterdag 15 februari Stenge Heinkenszand. Ook dit jaar organiseert de Culturele Raad Borsele weer een kindervoorstelling in de Stenge in Heinkenszand. ‘Olaf en de verdwenen prinses’: Olaf het Gansje belandt in de tijd van ridders, jonkvrouwen en kastelen. Met zijn vriend ridder Roeland en Prinsesje Pimpelmees past hij op het kasteel van de koning wanneer die op vakantie gaat. Maar Prinsesje Pimpelmees wordt ontvoerd door een troep hongerige Hongaarse Poestawolven! Voordat de koning terug komt, moeten Olaf en Roeland haar weer terugvinden. Het verhaal van Olaf wordt verteld aan de hand van speciaal voor deze voorstelling geschreven liedjes. Daarvoor heeft Kleintje Kaf eigen teksten en een aantal prachtige gedichten van Harriet Laurey en Hans Andreus op muziek gezet. Kleintje Kaf bestaat uit 5 acteurs/muzikanten. Ze spelen op een enorme verzameling instrumenten, van mandoline tot melodica. De hoofdrol van Olaf het Gansje wordt gespeeld door beeldend kunstenaar en drummer Jacco Steendam. Ze maken van de voorstelling een groot feest, waarbij kinderen volop mee mogen zingen, springen en dansen. Doordat er in de teksten meerdere lagen zitten hebben zowel de kinderen als hun ouders dikke pret. De voorstelling begint om 15.00 uur en is geschikt voor kinderen van 4 tot en met 8 jaar en hun ouders. Reserveer nu vast uw kaarten via www.cultureleraadborsele.nl/ programma.

le

l t ur e Cu

REDACTIE GEMEENTE INFO afdeling Bestuursondersteuning, Tel. (0113) 238438 E-mail: publicatie@borsele.nl REDACTIE GEMEENTERAAD UDDGVJULIÂżHU7HO  GEMEENTE BORSELE Gemeenteraad, College van Burgemeester en Wethouders, commissie bezwaarschriften. Postadres: Postbus 1, 4450 AA Heinkenszand. Bezoekadres: Stenevate 10, 4451 KB Heinkenszand. Tel. (0113) 238383, fax (0113) 561385 Openingstijden Burgerzaken: Maandag 08.30-12.30 uur en ‘s middags op afspraak Dinsdag 08.30-12.30 uur Woensdag 08.30-16.00 uur Donderdag 08.30-12.30 uur en van 17.00 tot 20.00 uur Vrijdag 08.30-12.30 uur Openingstijden ter inzage liggende stukken iedere werkdag van 08.30-12.30 uur E-mail: info@borsele.nl Website: www.borsele.nl Twitter: @gemeenteborsele

Borsele

VRIJWILLIGERSHUIS Vanuit het VrijwilligersHuis in ’s-Gravenpolder worden er de komende periode diverse activiteiten georganiseerd. Wij nodigen u van harte uit om hier aan deel te nemen. Zie voor uitgebreide activiteitenbeschrijvingen, deelnemersvoorwaarden en aanmelden www.vrijwilligershuis.nl of neem contact op met het VrijwilligersHuis in ’s-Gravenpolder, T. 0113-311 999 en vraag de uitgebreide folder aan.

AANVRAGEN OMGEVINGSVERGUNNING REGULIER EN UITGEBREID Burgemeester en wethouders maken bekend dat zij de volgende aanvragen om omgevingsvergunning hebben ontvangen: Baarland Borssele Ovezande

Kerkepolderweg 7 Plein 66 Noldijk 4

10 januari 2014 08 januari 2014 08 januari 2014

Ovezande

Hoofdstraat 87

14 januari 2014

‘s-Gravenpolder Lange Mairedijk ongenummerd ‘s-Heerenhoek Lange Noordweg 2

08 januari 2014

‘s-Heerenhoek

10 januari 2014

08 januari 2014

's-Heerenhoeksedijk 30

het plaatsen van luchtwassers het kappen van twee beuken het vernieuwen van het dak van de loods het vervangen van de garagedeur voor een vast kozijn het kappen van 61 populieren het vernieuwen van het dak van de schuur het vernieuwen van het dak

Aanvragen reguliere procedure De publicatie van de aanvragen heeft een informatief karakter. Tegen een aanvraag kan geen bezwaarschrift worden ingediend Verleende omgevingsvergunning regulier Heinkenszand

Zilverschoonstraat 8

08 januari 2014

Ovezande

Dreef 19

10 januari 2014

het vestigen van een advocatenpraktijk aan huis het wijzigen van de bestemming voor het starten van een kapsalon

Bezwaar De beschikkingen en bijbehorende stukken liggen vanaf de verzenddatum van het besluit gedurende 6 weken ter inzage bij de afdeling Bouwen en Wonen. De beschikkingen en bijbehorende stukken zijn iedere werkdag in te zien tijdens openingstijden. Belanghebbenden kunnen gedurende 6 weken na de dag waarop de vergunning aan de aanvrager is bekendgemaakt (verzonden), bezwaar maken tegen de verleende vergunning. Het bezwaarschrift dient te worden gericht aan het college van burgemeester en wethouders van Borsele. Meer informatie over het indienen van een bezwaarschrift vindt u in de gemeentegids en op www.borsele.nl. Verlengen beslistermijn Op grond van artikel 3.9 lid 2 Wet algemene bepalingen omgevingsrecht hebben wij besloten de termijn voor het nemen van een besluit naar aanleiding van de onderstaande aanvragen, te verlengen met zes weken: ‘s-Heerenhoek

Pakhuisstraat 3

22 november 2013

het vernieuwen van het dak

Voor kleine en grote vragen over opvoeden en opgroeien

JANUARI 30 Tablet cafĂŠ Bibliotheek, Heinkenszand, 14.00-16.00 uur download de app serie ‘gezond opgroeien’ via de QR code of www.zwangertotpuber.nl

)(%58$5, 11 Kaarten maken (in Word), workshop Cyberroom, De Stenge/Heinkenszand, 09.30 uur 12 Start curus Met je tijd mee, seniorencursus Bibliotheek, De Stenge/Heinkenszand, 09.00 uur 15 Kleintje Kaf met Olaf en de verdwenen Prinses, familie/kindervoorstelling De Stenge, Heinkenszand, 15.00 uur

Sprinternieuws opvragen? Een uitgebreide beschrijving van de activiteiten vindt u in het Sprinternieuws. Wilt u ook het Sprinternieuws ontvangen? Bel het VrijwilligersHuis (0113) 311999 of mail uw adresgegevens naar info@ borselsesprinter.nl.

centrum voor jeugd en gezin Borsele

cjg’s in de regio: www.cjgoosterschelderegio.nl

EVENEMENTENKALENDER Omschrijving Autopuzzelrit voor iedereen Movietour Jongerenraad Borsele Spectra avond 55+ middag; aanvang 13.30 uur

ROOIWERKZAAMHEDEN IN DE DORPSBOSSEN BIJ ‘S-HEERENHOEK Hierbij maken wij bekend dat afhankelijk van de weersomstandigheden vanaf week 5 (27 januari - 31 januari 2014) een begin wordt gemaakt met de uitvoering van rooiwerkzaamheden in de dorpsbossen bij ‘s-Heerenhoek. De te rooien

www.cjgborsele.nl 0113 - 238 315 CJGBorsele

Locatie Vlindertuin, Langeweegje meer info zie www.jongerenraadborsele.nl De Klomp Ovezande De Jeugdhoeve ‘s-Heerenhoek

bosvakken bestaan uit populieren en de totale oppervlakte bedraagt circa 1,74 ha. Populieren groeien snel en hebben een geringe levensduur. In de meerjarige overeenkomst met de onderhoudsaannemer is vastgelegd dat de populieren in de komende periode worden gerooid. Afhankelijk van de voortgang van de werkzaamheden en afspraken met het Ministerie van

Datum 26 januari 2014 14 februari 2014 21 februari 2014 22 februari 2014

Economische zaken, Landbouw en Innovatie inzake de herplantplicht willen wij in het najaar danwel uiterlijk voorjaar van 2015 overgaan tot herplant van de bosvakken. Uitgangspunt vormt een bosstructuur met een gevarieerde soortensamenstelling en leeftijdsopbouw. De werkzaamheden kunnen enige overlast in de omgeving veroorzaken. Wij verzoeken u om hiervoor begrip te hebben.


V E R V O L G P A G I N A

ONTWERP WIJZIGINGSPLAN “KERN LEWEDORP 2009, GEDEELTE BURGEMEESTER VERMETSTRAAT 12, 2014” Inzage Burgemeester en wethouders van Borsele maken, in het kader van artikel 3.6 lid 1 sub a van de Wet ruimtelijke ordening, het volgende bekend. Vanaf 23 januari t/m 5 maart 2014 ligt het ontwerp besluit tot vaststelling samen met het ontwerp wijzigingsplan “Kern Lewedorp 2009, gedeelte Burgemeester Vermetstraat 12, 2014” ter inzage in het gemeentehuis te Heinkenszand. Het ontwerp besluit en het ontwerp wijzigingsplan zijn daarnaast digitaal in te zien op de gemeentelijke website via www. borsele.nl. Inhoud wijzigingsplan Het wijzigingsplan voorziet in het wijzigen van de bestemming “Bedrijf” naar de bestemming “Wonen” voor het adres Burgemeester Vermetstraat 12 te Lewedorp.

W W W . B O R S E L E . N L Zienswijzen Tijdens de termijn van terinzagelegging kan een belanghebbende een zienswijze naar voren brengen. Dit kan zowel schriftelijk als mondeling. Schriftelijke zienswijzen kunt u richten aan het college van burgemeester en wethouders van Borsele, Postbus 1, 4450 AA Heinkenszand. Voor het naar voren brengen van een mondelinge zienswijze, verzoeken wij u om uiterlijk één week voor het einde van de terinzagelegging een afspraak te maken met de afdeling Ruimtelijke Ordening en Milieu. De afdeling is bereikbaar op (0113) 238427.

BURGERZAKEN WEER IN HEINKENSZAND Vanaf woensdag 15 januari 2014 is de afdeling Burgerzaken weer gevestigd in ons vernieuwde gemeentehuis in Heinkenszand, Stenevate 10, 4451 KB Heinkenszand. U kunt ons dan weer bezoeken op de reguliere openingstijden tenzij anders aangegeven op www.borsele.nl of in de Bevelandse Bode.

KENNISGEVING VAN GRONDEXPLOITATIE Burgemeester en Wethouders maken bekend dat zij drie overeenkomsten over grondexploitatie hebben gesloten als bedoeld in artikel 6.24 Wet op de ruimtelijke ordening. De overeenkomsten hebben betrekking op de herontwikkeling van het voormalige spoorwegemplacement aan de Polderweg/ Ruilverkavelingsweg in ’s-Gravenpolder op de percelen kadastraal bekend gemeente Borsele, sectie X, nummers 718, 730, 746, 1034, 1067, 1068, 1069, 1070, 1071, 1072. De gemeente is bereid haar medewerking te verlenen aan deze herontwikkeling en een ruimtelijke en functionele kwaliteitsslag van het emplacement mogelijk te maken. De beoogde ontwikkeling omvat globaal de realisatie van een Bed & Breakfast in treinmateriaal, het omzetten van een bedrijfswoning naar burgerwoning en de nieuwbouw van een bedrijfswoning. De herontwikkeling wordt mogelijk gemaakt door middel van herziening van het bestemmingsplan.

Door vr ijwilligers bestuurde bussen maandag morgen in gebruik genomen

Borsele heeft drie buurtbussen

Een zakelijke beschrijving van de inhoud van de overeenkomst ligt vanaf 22 januari vier weken ter inzage in het gemeentehuis. Voor meer informatie over de overeenkomst kunt u contact opnemen met de afdeling Grond en Economie via telefoonnummer (0113) 238383.

GEMEENTERAAD De raad van de gemeente Borsele zal op 23 januari 2014 haar eigen functioneren in de huidige raadsperiode bespreken. Deze openbare bespiegelingsbijeenkomst zal plaatsvinden onder voorzitterschap van burgemeester E.J. Gelok. U bent van harte uitgenodigd deze bijeenkomst bij te wonen. Locatie: raadsboerderij, Stenevate 9 in Heinkenszand, aanvang 20.00 uur.

Tablet café in bieb Heinkenszand

BORSSELE - In Borssele zijn maandagmorgen drie buurtbussen voor de hele gemeente Borsele in gebruik genoHEINKENSZAND - De Seniorenraad bliotheekmedewerkers kunnen tijdens het men. Dit openbaar vervoer wordt verzorgd door vrijwilligers. organiseert in samenwerking met het VrijwilligersHuis en de Bibliotheek Oosterschelde een Tablet café.

Ouderen met tablets en iPads kunnen bij deze gelegenheid in de bibliotheek in Heinkenszand ervaringen uitwisselen en oefenen. Het café is geen cursus over het omgaan met de apparaten, maar de bi-

café onder andere helpen met het downloaden van apps en het beantwoorden van vragen van de deelnemers. Het café wordt gehouden op donderdag 30 januari van 14.00 tot 16.00 uur. Deelname is gratis. Voor aanmeldingen belt u met het VrijwilligersHuis, tel. (0113) 311 999 of mail naar info@vrijwilligershuis.nl

Vacatures VrijwilligersHuis HEINKENSZAND - In de vacaturebank van het VrijwilligersHuis zijn recent de onderstaande vacatures geplaatst. - Zorgvrager zoekt vrijwilliger computerles, voor het leren omgaan met de computer. - Stichting ‘t Gilde de Bevelanden zoekt secretaris/secretaresse als vervanger voor de vertrekkende secretaris. - Ouderen Politiek Actief in Borsele zoekt kandidaat-raadsleden en vrijwilligers ter ondersteuning.

- Stichting Dorpsbehoud Hoedekenskerke zoekt bestuursleden en een gastheer of gastvrouw om ’t Wienkeltje van Wullempje in stand te houden. - Stichting Vrienden van de Borselse Sprinter zoekt een algemeen bestuurslid ter versterking van het huidige team. Ook is er plaats voor een administratief vrijwilliger. Zie ook www.vrijwilligershuis.nl voor het totale vacatureaanbod en de uitgebreide vacatureomschrijvingen.

Workshop kaarten maken FOTO BENNIE KRAJENBRINK

DOOR BRITTA JANSSEN

- Heinkenszand v.v.

HEINKENSZAND - In De Stenge in Heinkenszand vindt 11 februari van 9.30 tot 11.30 uur de gratis workshop kaarten maken plaats.

De buurtbussen 196, 197 en 198 rijden drie verschillende routes in de Zak van Zuid-Beveland. Ze vervangen de huidige buslijnen 21 en 51. De buurtbus rijdt volgens een vaste dienstregeling en een vaste route van kleinere naar grotere plaatsen. Er kunnen maximaal acht reizigers tegelijk meereizen. De buschauffeurs zijn vrijwilligers die vaak ook uit de buurt komen. Daardoor weten ze veel over de route en omgeving. Reizigers kunnen de buurtbus betalen met de OV-chipkaart. De chauffeur heeft ook strippenkaart te koop.

Op een aantal haltes sluiten de buurtbussen aan op andere buslijnen: o ‘s-Heerenhoek, tolplein: de buurtbussen 196, 197 en 198 sluiten aan op de lijnen 10, 20, 50, 645 en 660. Alleen wanneer de aansluitende lijnen een uurdienst rijden, is er in één richting altijd 30 minuten wachttijd; o Baarland: buurtbus 197 sluit aan op lijn 25 naar Goes; o Heinkenszand: buurtbus 198 sluit aan op lijn 23 naar Goes.

Stap voor stap wordt uitgelegd hoe (wens) kaarten gemaakt worden met behulp van het computerprogramma Microsoft Word. Het lijkt moeilijker dan het is! U kunt dit zelf ervaren door deel te nemen aan deze workshop. Onder deskundige leiding van de docente gaat u creatief aan de slag. In het vervolg

Dienstregeling De lijnen 196, 197 en 198 rijden van maandag tot en met zaterdag overdag; één keer per uur. In de vroege ochtend of aan het einde van de dag en ook op zondag, rijden de lijnen niet. In deze gevallen kunt u gebruik maken van de Belbus: 496, 497 of 498. De routes van belbussen zijn gelijk aan de routes van de buurtbussen. De belbus rijdt alleen als deze minimaal een uur van te voren telefonisch is gereserveerd, via 0800-225568 (gratis).

Lezersfoto Piet Grim

De buurtbussen rijden sinds maandag.

Routes De buurtbussen rijden de onderstaande routes: o Buurtbus 196: ‘s-Heerenhoek, tolplein - Borssele - Driewegen Ellewoutsdijk v.v. o Buurtbus 197: ‘s-Heerenhoek, tolplein - Ovezande - Oudelande - Baarland v.v. o Buurtbus 198: ‘s-Heerenhoek, tolplein - Nieuwdorp - Lewedorp

ontwerpt u zelf originele kaarten, drukt u deze zelf af om ze vervolgens naar familie of bekenden te versturen. Deze workshop wordt georganiseerd door Seniorenraad Borsele en het VrijwilligersHuis. Aanmelden Aanmelden kan bij het VrijwilligersHuis, via tel. (0113) 311 999 of mail: info@vrijwilligershuis.nl Bij meer dan 10 inschrijvingen vindt de workshop ook plaats op 18 en 25 februari.

Zo zag het er vorig jaar rond deze tijd uit

NL Doet op 21 en 22 maart ook in Borsele HEINKENSZAND - Iets opknappen of extra aandacht geven. Uw organisatie op een positieve manier onder de aandacht brengen. Nieuwe netwerken aanboren. Op 21 en 22 maart houdt het Oranje Fonds weer de landelijke actie NLdoet, samen met duizenden mensen in het land. Met dit initiatief kunnen ook Borselse verenigingen hun voordeel doen. NLdoet is de grootste vrijwilligersactie van Nederland en activeert iedereen om belangeloos een dag(deel) de handen uit de mouwen te steken bij een organisatie.

Zij kunnen klussen aanmelden via www. nldoet.nl en dat heeft vele voordelen, zoals gratis extra handen om een klus uit te voeren, naamsbekendheid voor de vereniging of organisatie, nieuwe netwerken, kennis en contacten opdoen en het werven van nieuwe vrijwilligers. Ook laat NLdoet zien hoe leuk vrijwilligerswerk is. Financiële bijdrage Heeft uw vrijwilligersorganisatie onvoldoende financiële middelen voor een klus? Het Oranje Fonds kan helpen met een bijdrage tot 450 euro voor bijvoorbeeld materiaal, entree of vervoer.

Het Oranje Fonds heeft 1,5 miljoen euro beschikbaar, maar wees er snel bij want op=op. Het speciale aanvraagformulier en de complete voorwaarden vindt u op www.nldoet.nl Klussers gevraagd Wilt u een dag(deel) de handen uit de mouwen steken voor een stichting of vereniging? Doe dan op 21 en 22 maart mee met NLdoet, de grootste vrijwilligersactie van Nederland. U maakt dan kennis met een vrijwilligerswerk en helpt een organisatie een klus te klaren. PAGINA 11

LEZERSFOTO PIET GRIM

`s-HEER ARENDSKERKE - Niets is zo veranderlijk als het weer. Lezer Piet Grim uit ‘s-Heerenhoek laat met deze foto van ‘s-Heer Arendskerke zien hoe het weer een jaar geleden was. Toen was het sneeuw en vorst dat de klok sloeg. ‘Een groot contrast met het zachte weer van januari 2014’, vindt Grim.


Verhalen zijn te zien en horen in museum

Lady’s Night

Leerlingen interviewen getuigen Tweede Wereldoorlog WESTKAPELLE - Leerlingen van het Calvijn College in Krabbendijke boden vrijdag een dvd aan het Dijk- en Oorlogsmuseum Het Polderhuis in Westkapelle aan. Zij deden dit in het kader van het samenwerkingsproject The Untold Story, waarbij de leerlingen ooggetuigen van de Tweede Wereldoorlog interviewden. Hij klikte op de geheugenbank het juiste jaar, maand en dag aan en speelde zijn filmpje af. Het publiek kon meeluisteren via boxen. Hij vertelde over zijn werk in de smederij tijdens de Tweede Wereldoorlog. Een andere geïnterviewde, meneer Sinke, vertelt in zijn film over zijn werk als dwangarbeider in Kiel in Duitsland. Meneer Kuzee deelt een indrukwekkende anekdote. “Bij ons viel er in de oorlog een bom vlak naast ons huis. Dat zal ik nooit meer vergeten.”

Ivo van Beekhuizen toont de expositie in Het Polderhuis.

DOOR TARA DE VRIEND Een onderdeel van het project was het afnemen van een interview met iemand die ooggetuige was tijdens de oorlog. Voor de leerlingen was dit een bijzondere en leerzame ervaring. Ook, omdat ze een cursus filmen en monteren hadden gehad, waardoor ze alles zelf konden vastleggen. Het resultaat van deze opdracht, de interviews, zijn samen-

FOTO TARA DE VRIEND

gebracht op een dvd. Een aantal verhalen is opgenomen in de geheugenbank van het project Memories to Share. Ze zijn te bekijken en beluisteren in het museum in Westkapelle. Oorlogsverhalen Eén van de geïnterviewden, meneer Duivenwaarde uit Kapelle, verrichte zaterdag de openingshandeling van de bijbehorende tentoonstelling in Het Polderhuis.

Uitwisseling Het project is een initiatief van een geschiedenisleraar van het Calvijn College. “Hij bezocht het museum en de tentoonstelling Memories to Share”, legde Ivo van Beekhuizen van Het Polderhuis uit. “Dit is een project waarbij musea en archieven in Duitsland en Engeland samenwerkten met Het Polderhuis om gezamenlijk een geheugenbank te maken over de oorlogsmaanden oktober en november 1944. Hierdoor kwam de leraar op het idee om leerlingen bewoners in Zeeland te laten interviewen over hun leven tijdens de Tweede Wereldoorlog.” The Untold Story is een internationaal project. Zo hebben de leerlingen samengewerkt met leerlingen uit Duitsland. De Nederlandse leerlingen konden kennismaken met de Duitse kant van het verhaal en vice versa. “De leerlingen hebben veel geleerd van de uitwisseling. Zo verbeterden ze hun Engelse taal, kennis van de geschiedenis en ze leerden samenwerken met verschillende leerlingen.”

457.000 bezoekers waar het er in 2012 430.000 waren

‘2013 goed jaar Zeeuwse musea’ MIDDELBURG – In 2013 verwelkomden de Zeeuwse musea 457.000 bezoekers, waar het er het jaar daarvoor 430.000 waren. Dat blijkt uit de jaarlijkse inventarisatie van Stichting Cultureel Erfgoed Zeeland (SCEZ). ‘Na enige terugloop in 2012, was 2013 weer een goed jaar’, stelt de stichting over de stijging van ruim zes procent. DOOR BRITTA JANSSEN ‘Uitblinker is het Watersnoodmuseum in Ouwerkerk’, schrijft de SCEZ in een persbericht. ‘Het bezoekersaantal steeg hier van 33.160 in 2012 naar 87.160 bezoekers in 2013.’ De toename wordt verklaard door alle activiteiten rondom de zestigjarige herdenking van de Watersnoodramp van 1953. Lift Andere musea in de lift zijn volgens de SCEZ Historisch Museum De Bevelanden in Goes (+3.775 bezoekers), museum De Schotse Huizen in Veere (+3.652 bezoekers), Oorlogsmuseum Gdynia in Axel (+3.352 bezoekers) en het Zeeuws Museum in Middelburg (+3.151 bezoekers). ‘Na het topjaar 2010, met 475.000 bezoeken, was het gezamenlijk streven van de musea – via de Vereniging van Zeeuwse

Musea - 500.000 bezoekers te behalen. Dat aantal is nog steeds niet bereikt, maar de positieve lijn is opnieuw in gang gezet.’ Het totaal van de 44 geïnventariseerde musea kwam uit op 456.971 bezoekers. De top 5 van de hoogste bezoekersaantallen in 2013 is: 1. Watersnoodmuseum (87.160), 2. Zeeuws Museum (42.116), 3. Stoomtrein Goes-Borsele (33.790), 4. Polderhuis Westkapelle (27.355) en 5. Terra Maris in Oostkapelle (27.091). ‘Andere musea melden interessante tentoonstellingen, publieksevenementen, zoals het Museumweekend en de MuseumNa|8, als topdagen. ‘Het aantal groepsbezoeken stijgt, net als het gebruik van de Museumkaart.’ Ankers De instellingen gebruiken steeds vaker de sociale media om het publiek, en met name jongeren, te bereiken. ‘2014 biedt

de musea nieuwe kansen door actiever in te spelen op en deel te nemen aan Zeeuwse Ankers, het nieuwe samenwerkingsverband op het terrein van erfgoed, landschap, cultuur en toerisme.’ Door meer relatie te leggen tussen de collectie en omgeving, spelen musea meer in op de toeristische markt. Landelijk was 2013 een topjaar voor de Nederlandse musea, aldus de SCEZ. ‘Er was een bezoekerstoename van 25 procent.’ Dat kan volgens de stichting liggen aan de vele nieuw- en verbouw. ‘Wellicht dat ook de bezuinigingen, waarmee vooral landelijke musea in 2011 te maken kregen, veel museumdirecteuren hebben aangemoedigd meer publiek over de vloer te krijgen.’ Meer informatie Kijk voor meer informatie op www.zeeuwseankers.nl

Jubileum zanggroep de Ark HOEDEKENSKERKE - Op 27 januari bestaat de zanggroep van de Protestantse Gemeente de Ark 40 jaar. Bij de introductie van het Liedboek in 1973 kwamen er een heleboel nieuwe liederen beschikbaar. Om onbekende melodieën onder de knie te krijgen werd door Jos Roelse een groepje zangers geformeerd om ‘voor te zingen’. Begonnen met enkele mensen is het in de loop van de jaren uitgegroeid tot een zanggroep die ook meerstemmig ging zingen. Al werd er wel eens een enkele keer bui-

ten de deur opgetreden, meestal in samenwerking met de plaatselijke muziekvereniging on Amore”, het doel bleef altijd om muzikale ondersteuning in de kerkdiensten te bieden. Er wordt nog steeds wekelijks geoefend en bijna iedere zondag worden er tijdens de kerkdienst een of meerdere liederen gezongen. Na 40 jaar hebben we nog 2 mensen van het eerste uur die nog steeds actief zijn: Koos Verdonk als sopraan en Jos Roelse, onze oprichter en dirigent. Op zondag 2 februari willen we in een kerkdienst die geleid wordt door ds. Egbert Rietveld

aandacht aan dit jubileum besteden. Het Nieuw Liedboek, dat inmiddels het liedboek uit 1973 heeft vervangen, vraagt met zijn vele prachtige liederen en melodieën nog steeds oefening dus we hopen het nog een poosje vol te houden. De dank (zang) dienst op 2 februari begint om 10.00 uur in ‘e Ark, Kerkstraat 32 te Hoedekenskerke. We nodigen iedereen uit om te komen en mee te zingen, ook oudleden zijn van harte welkom, zo kunnen we samen vieren, zingen en bij de koffie elkaar ontmoeten om na te praten en verhalen op te halen. PAGINA 12

Tafeltennisvereniging ‘t Batje WOLPHAARTSDIJK - Tafeltennis voor meisjes en vrouwen. Zoek jij een leuke sportieve uitdaging? Kom dan kennismaken op de Ladies instuifavonden bij tafeltennisvereniging ’t Batje, dorpshuis de Griffioen te Wolphaartsdijk, op maandag 27 januari. Kickoff (girls only) 3, 17 februari, 3, 17, 31 maart en 14 april. Vrijdag 25 april, Pink Ribbon Ladies Night. Dames/meisjes van Wolphaartsdijk we rekenen op uw komst om deze avond tot een

groot succes te maken. Dit is de slotavond van de Ladies instuif. De opbrengsten die hieruit voortvloeien gaan naar de Stichting Pink Ribbon. U kunt zich aanmelden voor deze avond op: p.r.ladiesnight@zeelandnet.nl. Steun wetenschappelijk onderzoek projecten op het gebied van behandeling, nazorg en lange termijn van kanker. Sportief bezig zijn en een goed doel steunen. Graag aangeven met hoeveel personen u wilt deelnemen.

KORTE BERICHTEN Collecteweek: Op 27 januari gaan in heel Nederland 14.000 enthousiaste collectanten op pad om geld in te zamelen voor mensen met een hersenaandoening. Eén op de vier Nederlanders wordt in z’n leven getroffen door een hersenziekte zoals beroerte, depressie, dementie, Parkinson of een hersentumor. Ook jonge kinderen blijven niet gespaard van hersenziekten. Nog steeds ontbreekt de kennis om deze hersenaandoeningen beter behandelbaar en geneesbaar te maken. Hersenstichting vraagt het publiek om de collectant niet in de kou te laten staan. Giften kunnen ook overgemaakt worden via www. hersenstichting.nl GOES Frans en Spaans: Van februari tot mei geeft Adri de Schipper vakantiecursussen Frans en Spaans op dinsdagavond in Goes. Zeer geschikt om oude kennis op te frissen nog voor de vakantie. Wekelijks een uur les. Info: Schipper Taal: 06-51181564 en www.schippertaal.nl Lezing geschiedenis moderne en naoorlogse kunst: In februari organiseert het Historisch Museum De Bevelanden, Singelstraat 13, Goes in samenwerking met de heer Dick Oostinga, kunstkenner en oud-notaris een tweetal lezingen in het auditorium van het museum. Deze lezingen vinden plaats op zondagmiddag 2 en 9 februari van 13.30 tot 15.30 uur. Voor meer informatie zie www.historischmuseumdebevelanden.nl Aanmelden kan via secretariaat@hmdb.nl of tel.nr. 0113-228883. Bingo: Wijkvereniging Goes Oost houdt op zaterdag 25 januari een bingo in Wijkcentrum Jan Ligthart, Bergweg 12. Aanvang 19.30u, zaal open 19.00u. Iedereen welkom. Koersbal: Iedere woensdagmorgen van 09.30-11.30 uur is er gelegenheid om te koersballen in Wijkcentrum Jan Ligthart, Bergweg 12. Info: mw. Willemse, tel. 214897. Seniorenbingo: Op vrijdag 24 januari is er een weer een Seniorenbingo in buurthuis de Pit, Appelstraat 2A in Goes-Zuid. De bingo begint om 14.00 uur. De deur gaat open om 13.30 uur. De bingo duurt tot ca. 16.00 uur. Er worden 6 rondjes bingo gespeeld met leuke prijzen. Lezing: Marjan Berk houdt een lezing op zondagmiddag 26 januari van 14.00-16.00 uur aan het Geldeloozepad 30. Aanmelden noodzakelijk op www.zeeuwsverlies.nl/ contact of tel. 0118-618050. Marjan opent hiermee de zondagmiddaglezingen. Iedere laatste zondag van de maand wordt er op een ‘luchtige’ manier aandacht gegeven aan verlies in een mensenleven. Recreatief Sjoelen: Vrijdagmiddag 24 Januari is er weer gelegenheid om recreatief te sjoelen in Wijkcentrum Jan Ligthart Bergweg 12 te Goes, van 14.00u tot 16.00u. Info Mw. I. v. Hese 228141. KAPELLE Inzameling textiel: Humana bedankt de inwoners van Kapelle. Zij hebben in 2013 45756 kilogram textiel gedoneerd, die ten goede komt aan ontwikkelingsprojecten, die Humana steunt in Angola, de Democratische Republiek Congo en Malawi waarbij het vergroten van de zelfredzaamheid van de mensen aldaar centraal staat. HEINKENSZAND Culturele Raad Borsele: Ook dit jaar organiseert de Culturele Raad Borsele weer een kindervoorstelling in de Stenge in Heinkenszand. Kleintje Kaf bestaat uit 5 acteurs/muzikante en ze spelen op een enorme verzameling instrumenten, van mandoline tot melodica. Zaterdag 15 februari begint de voorstelling begint 15.00 uur en is geschikt voor kinderen van 4 tot en met 8 jaar en hun ouders. Reserveer nu vast uw kaarten via: www. cultureleraadborsele.nl/programma ‘S HEER HENDRIKSKINDEREN Zonnebloem: De Zonnebloem Afd. Goes e.o. houdt een vrolijke middag m.m.v. het Trio Con Animo op zaterdag 25 januari in het Heer Hendrikhuis, Te Werfstraat 18, 4472 AN ‘s Heer Hendrikskinderen. Aanvang 14.00 uur. Ontvangst met koffie/thee met iets lekkers. Afsluiting van het programma rond de klok van 17.00 uur. Opgeven tot vrijdag 24 januari bij Corrie Flikweert 0113-581684 of bij Bep de Pan 0113-223241. ’S GRAVENPOLDER Lezing: Groei en Bloei afd. Goes, Noord- en Zuid- Beveland houdt donderdag 30 januari een lezing over de meer bekende zomerbloembollen en de zeldzamere tuinjuwelen, verzorgd door René Zijerveld uit Lisserbroek. Lezing vindt plaats in Dorpshuis Ons Dorpsleven, Poelvoordestraat 3 in ’s Gravenpolder. Aanvang 19.30 uur. Toegang is voor leden en gezinsleden gratis. ELLEWOUTSDIJK Uitvoering Alma del Core: Zondagmiddag 26 januari om 14.30 uur in het kerkje van Ellesdiek verzorgt het blokfluitensemble Alma del Core de muzikale uitvoering van de oude Ierse legende “Deirdre en de zonen van Usnach” naar het verhaal van A. Roland Holst. Het blokfluitensemble wordt ondersteund door harpiste Renske Breeman en verhalenverteller Ronald Rijkse. De speciale muziek in Keltische sfeer voor deze uitvoering is gecomponeerd door Els Millenaar. ‘S GRAVENPOLDER Dansen: Zaterdag 25 januari verzorgt OntspanningsVereniging ‘Amicitia’ (OVA) een dansavond in het dorpshuis ‘Ons Dorpsleven’, Poelvoordestraat 3. DJ Nico verzorgt de muziek, aanvang 20.00 uur. Iedereen is van harte welkom.


W W W.W K H O O G E R H E I D E 2 0 1 4 . N L

1 & 2 FEBRUARI 2014

www.wkhoogerheide2014.nl

2

WK Hoogerheide gaat voor hoogste reslutaat

3 Adrie van der Poel 6/7 Programma en parcours 8 ‘Een WK is altijd speciaal, maar nu uniek’

2 N 1E

I R A U R FEB RUARI: B E F 1 G A D R ZATE UNIOREN 11.00 UUR JDAMES 15.00 UUR 2 FEBRUARI: ] ZONDAG ESPOIRS/BELOFTEN [U23 11.00 UUR LITE 15.00 UUR E

e v a g t i u e l a i c e Sp The Organizing Connection BV E V E N T C O N S U L T A N C Y

®


W W W.W K H O O G E R H E I D E 2 0 1 4 . N L

1 & 2 FEBRUARI 2014

WK Hoogerheide gaat voor hoogste resultaat

colofon

COLOFON

KKZZ/sED/Z Deze special is een uitgave van Uitgeverij de Bode in samenwerking met het WK Hoogerheide 2014

ƌĞĚĂƐĞǁĞŐϮϲ͕ ϰϴϴϭƵŶĚĞƌƚ Tel. 076 599 81 11 Fax 076 599 81 99 www.internetbode.nl WK Hoogerheide 2014 Website: www.wkhoogerheide2014.nl dǁŝƩĞƌ͗ΛǁŬǀĞůĚƌŝũĚĞŶ Facebook: WKCyclocross Oplage 328.000 exemplaren Verspreidingsgebied tĞƐƚͲƌĂďĂŶƚ͕dŚŽůĞŶ͕EŽŽƌĚͲĞŶ ƵŝĚͲĞǀĞůĂŶĚĞŶtĂůĐŚĞƌĞŶ ZĞĚĂĐƟĞ ZŝĂsĂŶDĞŝƌ͕ƵŐğŶĞĚĞ<ŽŬ en Thijmen Alleman Fotograaf Humphrey Hekhuizen

Een nieuw wereldkampioenschap veldrijden brengt nieuwe uitdagingen met zich mee. Niet alleen de renners zullen op 1 en 2 februari ŝŶ,ŽŽŐĞƌŚĞŝĚĞŚƵŶďĞƐƚĞƉƌĞƐƚĂƟĞǀĂŶŚĞƚ ƐĞŝnjŽĞŶǁŝůůĞŶǁĞŐůĞŐŐĞŶ͕ŽŽŬĚĞŽƌŐĂŶŝƐĂƟĞ achter het WK gaat voor het maximale resultaat. Nadat het WK in Hoogerheide in 2009 door de UCI al werd uitgeroepen tot ‘the best world championship ever’, legt de ŽƌŐĂŶŝƐĂƟĞĚĞůĂƚĚŝƚũĂĂƌŶſŐŚŽŐĞƌ͘͞tĞ ƉƌŽďĞƌĞŶŽŶƐnjĞůĨĐŽŶƟŶƵƚĞǀĞƌďĞƚĞƌĞŶ͕͟ĂůĚƵƐ ǀŽŽƌnjŝƩĞƌ:ĂŶWƌŽƉ͘ “Het draaiboek van 2009 is stevig aangepast. We blijven onszelf steeds vernieuwen. Dat maakt het WK ook dit jaar weer spannend en een mooie uitdaging voor ons. Nieuw is dat we ĚŝƚũĂĂƌĞŶŽƌŵĂĐƟĞĨnjŝũŶŽƉƐŽĐŝĂůŵĞĚŝĂ͘Ŷ met resultaat. Zo hadden we op een bericht ďŝŶŶĞŶƚǁĞĞĚĂŐĞŶĂůϯϲϬϬƌĞĂĐƟĞƐ͘ĞŶǁĞĞŬ later hadden meer dan achtduizend mensen het ďĞƌŝĐŚƚŐĞnjŝĞŶ͘ĂƚŐĞĞŌĞĞŶĞŶŽƌŵĞŬŝĐŬ͘ŝũ de kracht van social media stonden we in 2009 ŶŽŐŚĞůĞŵĂĂůŶŝĞƚƐƟů͘EƵnjĞƩĞŶǁĞĚĂĂƌǀŽůŽƉ op in.”

“Ook op het WK-terrein komen de bezoekers heel wat nieuwe elementen tegen. Het WK Veldrijden in Hoogerheide is het eerste wielerevenement met een eigen Oranjehuis; dé ŽŶƚŵŽĞƟŶŐƐƉůĂĂƚƐǀŽŽƌŽƌĂŶũĞƐƵƉƉŽƌƚĞƌƐ͘ŝũ ŬƵŶŶĞŶǀĂŶĂĨĞĞŶƵŶŝĞŬĞůŽĐĂƟĞŬŝũŬĞŶŶĂĂƌĚĞ ǁĞĚƐƚƌŝũĚĞŶŶĂĂŇŽŽƉǁŽƌĚĞŶŝŶŚĞƚKƌĂŶũĞŚƵŝƐ de Nederlandse medaillewinnaars gehuldigd. ĞƐƉŽŶƐŽƌĞŶnjŝƩĞŶĞƌĚŝƚũĂĂƌĞǀĞŶĞĞŶƐŐŽĞĚ bij in een grote, overdekte dubbeldeks VIPtent, vanwaar zij een mooi beeld over het WK hebben. Daarin zijn we uniek. In de VIP-tent vindt op donderdagavond ook het jaarlijkse UCI-gala plaats, waarbij de winnaars van de ǁĞƌĞůĚďĞŬĞƌŐĞŚƵůĚŝŐĚǁŽƌĚĞŶ͘ĞŶĚĂŐůĂƚĞƌ ƉƌĞƐĞŶƚĞĞƌƚĚĞŽƌŐĂŶŝƐĂƟĞǀĂŶŚĞƚt<ŝŶ Tabor (Tsjechië) zich in onze VIP-tent. Ook de bedrijvencontactdagen van de Rabobank vinden ĞƌƉůĂĂƚƐ͘ŽŵĂŬĞŶǁĞŽƉƟŵĂĂůŐĞďƌƵŝŬǀĂŶ ĚĞnjĞĂĐĐŽŵŵŽĚĂƟĞ͘͟ ͞,ĞƚƐƉŽƌƟĞǀĞƉƌŽŐƌĂŵŵĂďŝĞĚƚĞǀĞŶĞĞŶƐĞĞŶ verandering. We hebben ervoor gekozen om de dames op zaterdag te laten rijden, om zo Marianne Vos een speciaal podium te bieden.

WK in cijfers s De bezoekers van het WK-Veldrijden in 2009 zorgden samen voor 3,2 miljoen euro aan bestedingen in de hele regio s Het kampioenschap kon rekenen op 35 uur live-tv s Wereldwijd keken 42 miljoen mensen naar de uitzendingen s 450 journalisten deden verslag van het WK in 2009 s ϭϴϬϬĂĐĐƌĞĚŝƚĂƟĞƐĂĂŶŽŶĚĞƌĂŶĚĞƌĞƌĞŶŶĞƌƐ͕ďĞŐĞůĞŝĚĞƌƐ͕ĐŽĂĐŚĞƐ s Circa 24 landen zijn vertegenwoordigd op het WK s ĞŽƌŐĂŶŝƐĂƟĞŬĂŶƌĞŬĞŶĞŶŽƉƐƚĞƵŶǀĂŶĐĂ͘ϲϬϬǀƌŝũǁŝůůŝŐĞƌƐ s De voorbereidingen namen zo’n twee jaar in beslag Dat is een jaar minder dan in 2009, doordat het WK pas in 2012 aan Hoogerheide is toegekend

Voor haar is het WK extra speciaal, want sinds Hoogerheide 2009 is zij nog ongeslagen op het WK. Ook voor de broers David en Mathieu van der Poel uit Hoogerheide zal dit WK bijzonder zijn. Hoe vaak komt het nu voor dat twee broers ƐĂŵĞŶƌŝũĚĞŶďŝũĚĞďĞůŽŌĞŶĞŶĚĂƚŶŽŐǁĞůŝŶ hun thuisplaats? Hoogerheide zal op zondag 2 februari massaal achter hen staan, net als bij het koningsnummer later die dag, waarbij alle ogen ŶĂƚƵƵƌůŝũŬŐĞƌŝĐŚƚnjŝũŶŽƉŽŶnjĞŶĂƟŽŶĂůĞƚƌŽƚƐ Lars van der Haar.” “Met het WK op 1 en 2 februari komt een ĞŝŶĚĞĂĂŶnjŽ͛ŶƚǁĞĞũĂĂƌǀŽŽƌďĞƌĞŝĚŝŶŐƐƟũĚ͘ We hebben ons dit jaar op veel nieuwe manieren gepromoot, bijvoorbeeld met ons eigen WK-lied. Dat horen we nu ook op andere ĐLJĐůŽĐƌŽƐƐͲĞǀĞŶĞŵĞŶƚĞŶƚĞƌƵŐ͘ĂƚŐĞĞŌ een supergevoel. Daarnaast hebben we een guerillaverkoop gehouden door bij diverse ǁĞƌĞůĚďĞŬĞƌǁĞĚƐƚƌŝũĚĞŶŝŶĞůŐŝģƟĐŬĞƚƐƚĞ verkopen voor het WK in Hoogerheide. Ook ƵŝƚĚĂŐĞŶĚnjŝũŶĚĞƌƵŝŵŶĞŐĞŶƟŐt<ͲůŽŐŽ͛Ɛ͕ĚŝĞŝŶ ĚĞŐĞŵĞĞŶƚĞŶtŽĞŶƐĚƌĞĐŚƚ͕ƐƐĞŶ͕<ĂůŵƚŚŽƵƚ ĞŶ<ĂƉĞůůĞŶŽƉĚĞƚƌŽƩŽŝƌƐnjŝũŶŐĞƐƉŽƚĞŶ͘'ĞĞŶ ŐƌĂĸƟ͕ŵĂĂƌĞĞŶƐũĂďůŽŽŶǁĂĂƌďŝũǀƵŝůĞƐƚŽĞƉĞŶ ǁŽƌĚĞŶƐĐŚŽŽŶŐĞƐƉŽƚĞŶ͘ŶĚĂŶŝƐĞƌŶŽŐĚĞ ZĂďŽďĂŶŬt<sĞůĚƌŝũĚĞŶ^ĐŚŽůĞŶĐŽŵƉĞƟƟĞ͕ waarbij honderden kinderen uit de gemeente Woensdrecht hebben kunnen proeven van ŚĞƚǀĞůĚƌŝũĚĞŶ͘,ĞƚŝƐǀŽŽƌŽŶƐĂůƟũĚƐƉĂŶŶĞŶĚ hoe alle voorbereidingen uitpakken, maar wij hebben er alle vertrouwen in dat we het WK van ϮϬϬϵŬƵŶŶĞŶŽǀĞƌƚƌĞīĞŶ͘͟

Opmaak en vormgeving :ĂŶĂƐƟĂĞŶĞŶ Druk

ƌƵŬŬĞƌŝũsŽƌƐƐĞůŵĂŶƐs Tel. 076 599 81 11 Verspreiding Axender Roosendaal Tel. 0165 57 82 22


W W W.W K H O O G E R H E I D E 2 0 1 4 . N L

1 & 2 FEBRUARI 2014

Adrie van der Poel past ‘zijn’ wedstrijd aan tot WK-parcours

Van der Poel zet zelf de lijnen uit voor het parcours.

‘Het rondje is zwaar, maar het weer wordt allesbepalend’ Bij een WK veldrijden hoort natuurlijk een uitdagend parcours dat voor veel spanning zorgt. De man die daar verantwoordelijk voor is, is Adrie van der Poel. De exǁŝĞůƌĞŶŶĞƌŚĞĞŌŚĞƚƉĂƌĐŽƵƌƐŐĞďĂƐĞĞƌĚ ŽƉĚĞǁĞƌĞůĚďĞŬĞƌǁĞĚƐƚƌŝũĚĚŝĞũĂĂƌůŝũŬƐŝŶ Hoogerheide wordt gehouden en ook door

hem uitgetekend wordt. “Er zijn wel wat dingen aangepast, maar het zijn in mijn ogen kleine veranderingen”, zegt Van der Poel. “De grootste verandering is dat we niet meer door de winkelstraat rijden. Sommige kroegen waren heel blij dat de renners daarlangs

kwamen, maar winkeliers zeiden dat ze veel inkomsten zijn misgelopen doordat de straat afgesloten was. We zijn die mensen tegemoet gekomen door dat stuk uit de route te halen.” Zwaar Van der Poel spreekt naast deze grote aanpassing, over nog een aantal kleine veranderingen aan het bekende parcours van de GP Adrie van der Poel. “We hebben de route van de wereldbeker wedstrijd als basis genomen. Een aantal punten zijn aangepast, maar er zijn geen grote wijzigingen. De ronde is nu 3400 meter lang, wat langer is dan een ronde in de GP. Ik denk niet dat het daarmee makkelijk of moelijker is dan normaal.” De voormalig wereldkampioen veldrijden denkt dat het weer een grotere invloed zal hebben dan de route ĚŝĞĚĞƌĞŶŶĞƌƐŵŽĞƚĞŶĂŇĞŐŐĞŶ͘͞sĞůĚƌŝũĚĞŶ is sowieso zwaar. Het vergt een behoorlijk inspanning. Als het weer een beetje zacht is met een nat veld, dan is het parcours heel zwaar en zullen de verschillen groot zijn. Als het vriest, dan is de grond hard en krijgen we een snelle race met wat kleinere verschillen. Het weer wordt allesbepalend, maar de toppers zijn bij ieder weertype voorin te vinden en zullen om de zege moeten strijden.” Veiligheid “We hebben ook weer rekening gehouden met de veiligheid van renners en publiek. Een aantal van die maatregelen is verplicht, zoals staalplaten die vanaf de weg naar het parcours leiden. Zo kunnen mensen veilig bij de wedstrijd terecht komen.” Daarnaast zijn er weer voldoende dranghekken geplaatst,

DOOR THIJMEN ALLEMAN

met een kleine aanpassing in vergelijking met voorgaande jaren. “Om te voorkomen dat renners tegen het publiek aanrijden hebben we een veiligheidszone aangelegd. Dubbele ĚƌĂŶŐŚĞŬŬĞŶŵĞƚĞĞŶŐĂƚǀĂŶƚĂĐŚƟŐĐĞŶƟŵĞƚĞƌ ertussen zodat renners en publiek elkaar niet kunnen raken.” Feestgelegenheden Een gemiddelde wereldbekerwedstrijd in Hoogerheide trekt zo’n 10.000 bezoekers. Bij het WK wordt gerekend op het zesvoudige. ĂĂƌŚĞĞŌĚĞŽƌŐĂŶŝƐĂƟĞŽƉŝŶŐĞƐƉĞĞůĚ͘͞tĞ hebben de route wat dieper in het veld gelegd. Dan kunnen we meer bezoekers kwijt. Ook is er nu meer plaats voor feestgelegenheden. tĞnjĞƩĞŶŝŶƚŽƚĂĂůnjĞǀĞŶƚĞŶƚĞŶŶĞĞƌĂĂŶ de buitenkant van het parcours.” Het wordt eenvoudiger voor bezoekers om aan de binnenkant van het parcours terecht te komen. “Door de drukte hebben we in 2009 besloten ŽŵĚĞŽǀĞƌƐƚĞĞŬƉůĂĂƚƐĞŶĚŝĐŚƚƚĞĚŽĞŶƟũĚĞŶƐ de koers. Om het dit jaar toch mogelijk te maken voor mensen om tussendoor van het binnenterrein naar het buitenterrein te komen, hebben we een aantal oversteekbruggen aangelegd. Iedere bezoeker krijgt ook een bandje, dus ze kunnen heel gemakkelijk even weglopen bij de race om een boodschapje te doen in Hoogerheide en daarna weer naar de wedstrijd te komen kijken.” Na de race moet de winnaar natuurlijk gehuldigd worden. Daar is dit jaar speciale aandacht naar uitgegaan. “Langs de weg komt een mooi podium waar het mogelijk is voor veel mensen om te komen kijken. We leggen er zelfs een mooie rode loper voor, om het nog feestelijker te maken.”

‘Veldrijden is sowieso zwaar’


W W W.W K H O O G E R H E I D E 2 0 1 4 . N L

1 & 2 FEBRUARI 2014

WK-boekhouder Fons van Zunderd

KKZZ/sED/Z

‘Ieder jaar trots dat we dit met zijn allen kunnen neerzetten’ Voor Fons van Zunderd zijn er in de aanloop naar het WK nog maar weinig vrije uurtjes ŽǀĞƌ͘,ŝũĐŽŵďŝŶĞĞƌƚĞĞŶĨƵůůƟŵĞďĂĂŶŝŶĚĞ accountancy met het penningmeesterschap ďŝũŚĞƚŽƌŐĂŶŝƐĂƟĞĐŽŵŝƚĠ͘ůƐ͚ďŽĞŬŚŽƵĚĞƌ van het WK’ is de Hoogerheidenaar ǀĞƌĂŶƚǁŽŽƌĚĞůŝũŬǀŽŽƌŚĞƚŚƵŝƐŚŽƵĚďŽĞŬũĞ van het grootste cyclo cross evenement ter ǁĞƌĞůĚ͘ĞŶŇŝŶŬĞŬůƵƐ͕ǁĂĂƌŚĞĞůǁĂƚƟũĚŝŶ ŐĂĂƚnjŝƩĞŶ͕ŐĞĞŌĚĞϲϮͲũĂƌŝŐĞ&ŽŶƐƚŽĞ͘͞DĂĂƌ ĚĂƚŝƐƉƵƵƌƵŝƚůŝĞĨĚĞǀŽŽƌĚĞƐƉŽƌƚ͕͟ŬůŝŶŬƚŚĞƚ bescheiden. &ŽŶƐǀĂŶƵŶĚĞƌĚŝƐĞĞŶǁŝĞůĞƌůŝĞĬĞďďĞƌŝŶ hart en nieren. “Alle aspecten van het leven ŬŽŵĞŶƚĞƌƵŐŝŶĚĞǁŝĞůĞƌƐƉŽƌƚ͘ƌŝƐĂůƟũĚ ĞŵŽƟĞŝŶĞĞŶŬŽĞƌƐ͘ƌnjŝũŶǁŝŶŶĂĂƌƐ͕ǀĞƌůŝĞnjĞƌƐ͕ ĞƌŝƐƐƚƌŝũĚ͕ƚĞůĞƵƌƐƚĞůůŝŶŐĞŶŽǀĞƌǁŝŶŶŝŶŐ͘ ĂƚŵĂĂŬƚĚĞƐƉŽƌƚnjŽŵŽŽŝ͕͟ǀĞƌƚĞůƚŚŝũ ĞŶƚŚŽƵƐŝĂƐƚ͘ůƐũŽŶŐŵĂŶŶĞŬĞǁĂƐ&ŽŶƐnjĞůĨ ŽŽŬĞĞŶĨĂŶĂƟĞŬĞƚŽƵƌƌŝũĚĞƌǀŽŽƌƚŽƵƌĐůƵďĚĞ ^ĐŚĞůĚĞƌŝũĚĞƌƐ͕ǁĂĂƌŚŝũnjŽ͛ŶϯϱũĂĂƌǀŽŽƌŚĞĞŌ ŐĞƌĞĚĞŶ͘sĂŶǁĞŐĞnjŝũŶŐĞnjŽŶĚŚĞŝĚƐƚĂƉƚĞŚŝũ ƚǁĂĂůĨũĂĂƌŐĞůĞĚĞŶĂĨ͘,ĞƚǁŝĞůĞƌǀŝƌƵƐďůĞĞĨ

Gas-Gas-Gas-Gassss erop! :ĞŬƵŶƚŐĞĞŶĐLJĐůŽĐƌŽƐƐƉĂƐƐĞƌĞŶŽĨĚĞ ƐƚĞŵŵĞŶǀĂŶĂǀŝĚĞŶDĂƚŚŝĞƵǀĂŶĚĞƌWŽĞů ƐĐŚĂůůĞŶĚŽŽƌĚĞůƵŝĚƐƉƌĞŬĞƌƐŵĞƚŚƵŶt<Ͳ ƚƵŶĞ͘dĞƌƉƌŽŵŽƟĞǀĂŶŚĞƚt<sĞůĚƌŝũĚĞŶ in Hoogerheide produceerden Jamie van ƵŶĚĞƌĚ͕njŽŽŶǀĂŶƉĞŶŶŝŶŐŵĞĞƐƚĞƌ&ŽŶƐ͕ĞŶ Kai Liem een eigen WK sound. Daarin zijn de WŽĞůĞŬĞƐƚĞŚŽƌĞŶŵĞƚĚĞƚĞŬƐƚ͚'ĂƐĞƌŽƉ͛͘ Het nummer WK Theme Hoogerheide 2014 ǀĂŶ>ŝĂŵDĐƵƌƚŌ͘DĂƚŚŝĞƵΘĂǀŝĚǀĂŶ ĚĞƌWŽĞůŝƐŐƌĂƟƐƚĞĚŽǁŶůŽĂĚĞŶǀŝĂ ^ƉŽƟĨLJ͕ŝdƵŶĞƐĞŶǀŝĂŽŶnjĞǁĞďƐŝƚĞ (www.hoogerheide2014.nl)

ŚĞŵŝŶnjŝũŶŐƌĞĞƉŚŽƵĚĞŶĞŶ&ŽŶƐǀŽůŐĚĞĚĞ ŬŽĞƌƐǀŽŽƌƚĂĂŶǀĂŶĂĨĚĞnjŝũůŝũŶŽĨǀĂŶĂĨĞ ŽƌŽŶĂĂƌŝŶĚĞƵŝŶƐƚƌĂĂƚŝŶ,ŽŽŐĞƌŚĞŝĚĞ͕ ƐĐŚƵŝŶƚĞŐĞŶŽǀĞƌŚĞƚŽƵĚĞƌůŝũŬŚƵŝƐǀĂŶĚƌŝĞ van der Poel. Supportersclub ,ĞƚǁĂƐŝŶĚŝĞďĂƌĚĂƚŚŝũƐĂŵĞŶŵĞƚ ĞŝŐĞŶĂĂƌ<ĞĞƐDŝĐŚŝĞůƐĞŶĞŶ<ĞĞƐ<ƵŝũůĞŶ ƵŝƚtŽĞŶƐĚƌĞĐŚƚŝŶϭϵϳϴŚĞƚŝĚĞĞǀĂƩĞ ǀŽŽƌĞĞŶƐƵƉƉŽƌƚĞƌƐĐůƵďǀŽŽƌ͚WŽĞůĞŬĞ͛͘Ğ ƐƵƉƉŽƌƚĞƌƐĐůƵďŐƌŽĞŝĚĞůĂƚĞƌƵŝƚƚŽƚĚĞŐƌŽŽƚƐƚĞ ĨĂŶĐůƵďǀŽŽƌĚĞ,ŽŽŐĞƌŚĞŝĚĞƐĞƉƌŽĨƌĞŶŶĞƌ van Nederland. “De Corona Bar werd al snel ƚĞŬůĞŝŶ͕ǁĂĂƌĚŽŽƌǁĞŵŽĞƐƚĞŶƵŝƚǁŝũŬĞŶŶĂĂƌ ĐĂĨĠ/ŶĚĞŽŶ͕ĚĂƚũĂƌĞŶůĂŶŐŚĞƚƚŚƵŝƐŚŽŶŬ ŝƐŐĞǁĞĞƐƚ͘͟dŽĞŶĚƌŝĞŶĂǀĞůĞŵŽŽŝĞ ŽǀĞƌǁŝŶŶŝŶŐĞŶ͕ǁĂĂƌŽŶĚĞƌŚĞƚt<sĞůĚƌŝũĚĞŶ ŝŶϭϵϵϲ͕ŶĞƚǀŽŽƌŚĞƚŶŝĞƵǁĞŵŝůůĞŶŶŝƵŵ ĂĂŶŬŽŶĚŝŐĚĞƚĞŐĂĂŶƐƚŽƉƉĞŶ͕ďĞƚĞŬĞŶĚĞĚĂƚ een nieuwe uitdaging voor Fons. Vanuit de ƐƵƉƉŽƌƚĞƌƐĐůƵďĞŶĚĞŐĞŵĞĞŶƚĞtŽĞŶƐĚƌĞĐŚƚ ǁĞƌĚĞĞŶĐŽŵŝƚĠŐĞǀŽƌŵĚŽŵĚĞŝŶŵŝĚĚĞůƐ ϰϬͲũĂƌŝŐĞǁŝĞůĞƌĐŽƌLJĨĞĞĞĞŶĂĨƐĐŚĞŝĚƐǁĞĚƐƚƌŝũĚ ĂĂŶƚĞďŝĞĚĞŶ͘ ŽŵŝƚĠ ͞,ĞƚĐŽŵŝƚĠďĞƐƚĂĂƚǀƌŝũǁĞůŶŽŐƐƚĞĞĚƐƵŝƚ ĚĞnjĞůĨĚĞƉĞƌƐŽŶĞŶ͘/ŶŵŝĚĚĞůƐnjŝũŶǁĞĞĞŶŚĞĞů ŚĞĐŚƚƚĞĂŵŐĞǁŽƌĚĞŶ͘͟,ĞƚŝƐŽŽŬŶŝĞƚďŝũĠĠŶ ĂĨƐĐŚĞŝĚƐĐƌŽƐƐŐĞďůĞǀĞŶ͘Ğ'ƌŽƚĞWƌŝũƐĚƌŝĞ van der Poel is inmiddels uitgegroeid tot een ďĞŬĞŶĚŚĞŝĚŝŶĚĞǁĞƌĞůĚǀĂŶĚĞĐLJĐůŽĐƌŽƐƐ͘ EŝĞƚŝŶĚĞŵŝŶƐƚĞƉůĂĂƚƐĚŽŽƌĚĞũĂĂƌůŝũŬƐĞ ĮŶĂůĞǀĂŶĚĞǁĞƌĞůĚďĞŬĞƌŽƉŐƌŽŶĚŐĞďŝĞĚǀĂŶ ,ŽŽŐĞƌŚĞŝĚĞ͕ŵĂĂƌŽŽŬĚŽŽƌĚĞŐŽĞĚĞŶĂĂŵ ĚŝĞĚĞŽƌŐĂŶŝƐĂƟĞƟũĚĞŶƐŚĞƚt<ǀĂŶϮϬϬϵ ǁĞŐnjĞƩĞ͘sŽŽƌďŽĞŬŚŽƵĚĞƌ&ŽŶƐŐĂĂƚĞƌǀĞĞů ǁĞƌŬŝŶnjŝƩĞŶŽŵĞƌǀŽŽƌƚĞnjŽƌŐĞŶĚĂƚĂůůĞ ŬŽƐƚĞŶĞŶŝŶŬŽŵƐƚĞŶŶĞƚũĞƐǁŽƌĚĞŶŝŶŐĞďŽĞŬƚ͘ ͞/ĞĚĞƌĞĂǀŽŶĚnjŝƚŝŬnjŽ͛ŶĚƌŝĞƚŽƚǀŝĞƌƵƵƌƚĞ ǁĞƌŬĞŶŽƉŵŝũŶƐůĂĂƉŬĂŵĞƌƚũĞ͕ĚĂƚŝŬŚĞď

ŝŶŐĞƌŝĐŚƚĂůƐŬĂŶƚŽŽƌ͘,Ğƚt<ŚĞĞŌĞĞŶǀĞĞů ŐƌŽƚĞƌĞďĞŐƌŽƟŶŐĚĂŶĚĞǁĞƌĞůĚďĞŬĞƌǁĞĚƐƚƌŝũĚ͕ ǁĂƚďĞƚĞŬĞŶƚĚĂƚŝŬĚĂĂƌŽŽŬǀĞĞůŵĞĞƌǁĞƌŬ ĂĂŶŚĞď͘/ŬƉƌŽďĞĞƌĚĂĂƌŽŵnjŽǀĞĞůŵŽŐĞůŝũŬ ǀƌŝũĞĚĂŐĞŶŽƉƚĞŶĞŵĞŶǀĂŶŵŝũŶǁĞƌŬ͕ǁĂŶƚ ŚŝĞƌŶĂĂƐƚǁĞƌŬŝŬŽŽŬŶŽŐĨƵůůƟŵĞ͕͟njĞŐƚ&ŽŶƐ͘ WƌŽŶŽƐƟĞŬũĞ <ŝũŬĞŶŶĂĂƌĚĞĐƌŽƐƐnjŝƚĞƌǀŽŽƌ&ŽŶƐŽƉ ϭĞŶϮĨĞďƌƵĂƌŝŶŝĞƚŝŶ͘EĞƚĂůƐĚĞŵĞĞƐƚĞ ĐŽŵŝƚĠůĞĚĞŶŝƐŚŝũƚĞĚƌƵŬĂĐŚƚĞƌĚĞƐĐŚĞƌŵĞŶ ŽŵŽŽŬŵĂĂƌĠĠŶďůŝŬŽƉŚĞƚǁĞĚƐƚƌŝũĚǀĞůĚ ƚĞŬƵŶŶĞŶǁĞƌƉĞŶ͘͞,ĞƚŝƐĚĞůŝĞĨĚĞǀŽŽƌĚĞ ƐƉŽƌƚ͘ĂŶŚĞďũĞĚĂƚĞƌǀŽŽƌŽǀĞƌ͕͟njĞŐƚ&ŽŶƐ schouderophalend. “Maar we gaan wel vaak ŵĞƚŚĞƚĐŽŵŝƚĠŶĂĂƌĂŶĚĞƌĞǁĞĚƐƚƌŝũĚĞŶŬŝũŬĞŶ͕ ŽŽŬƚĞƌƉƌŽŵŽƟĞǀĂŶŽŶƐĞǀĞŶĞŵĞŶƚ͘/ŬďĞŶ ĞƌƚŽĐŚŝĞĚĞƌũĂĂƌƚƌŽƚƐŽƉĚĂƚǁĞĚŝƚŵĞƚnjŝũŶ ĂůůĞŶĂůƐǀƌŝũǁŝůůŝŐĞƌƐŶĞĞƌŬƵŶŶĞŶnjĞƩĞŶ͘ĂŶ

‘Een heel hecht team van vrijwilligers’ ŚĞďŝŬŚĞƚĞƌǀŽŽƌŽǀĞƌŽŵnjĞůĨŶŝĞƚƐǀĂŶĚĞ ǁĞĚƐƚƌŝũĚƚĞnjŝĞŶ͘͟dŽĐŚĚƵƌŌ&ŽŶƐnjŝĐŚǁĞůĂĂŶ ĞĞŶ͚ƉƌŽŶŽƐƟĞŬũĞ͛ƚĞǁĂŐĞŶǀŽŽƌŚĞƚŬŽŵĞŶĚĞ t<͘͞ŝũĚĞũƵŶŝŽƌĞŶnjŝĞŝŬĚĂŵdŽƵƉĂůŝŬ ;dƐũĞĐŚŝģͿǁŝŶŶĞŶ͘ĂǀŝĚĞŶDĂƚŚŝĞƵnjŝũŶĚĞ ŐƌŽƚĞŬĂŶƐŚĞďďĞƌƐďŝũĚĞďĞůŽŌĞ͘DĂƌŝĂŶŶĞsŽƐ ƐĐŚĂƚŝŬŚŽŽŐŝŶďŝũĚĞĚĂŵĞƐ͘KŶĚĂŶŬƐĚĂƚnjĞ ĞƌĞĞŶƟũĚũĞƵŝƚŚĞĞŌŐĞůĞŐĞŶ͕njŝĞŝŬŚĂĂƌŚĞƚ ǁĞůƌĞĚĚĞŶŝŶ,ŽŽŐĞƌŚĞŝĚĞ͕ǁĂĂƌnjĞĂůǀŝĞƌŬĞĞƌ ĞĞƌĚĞƌǁŽŶ͘ŝũĚĞĞůŝƚĞŵĂŶŶĞŶnjĂůŚĞƚŐĂĂŶ ƚƵƐƐĞŶ^ǀĞŶEŝũƐĞŶEŝĞůƐůďĞƌƚ͕ĂůƐĐŚĂƚŝŬŽŽŬ ĚĂƚĞƌƚǁĞĞEĞĚĞƌůĂŶĚĞƌƐďŝũĚĞƚŽƉƟĞŶnjƵůůĞŶ ĞŝŶĚŝŐĞŶ͕ŵĞƚĞĞŶƉŽĚŝƵŵƉůĂĂƚƐǀŽŽƌ>ĂƌƐǀĂŶ ĚĞƌ,ĂĂƌ͘͟

Koop nu uw tickets online via www.wkhoogerheide.nl


W W W.W K H O O G E R H E I D E 2 0 1 4 . N L

1 & 2 FEBRUARI 2014

Sportwethouder Vic Huijgens:

KKZZ/sED/Z

‘Nieuwe generatie renners staat al klaar’ ,ĞƚǁŝĞůĞƌŚĂƌƚŬůŽƉƚĂůŐĞŶĞƌĂƟĞƐŝŶĚĞ ŐĞŵĞĞŶƚĞtŽĞŶƐĚƌĞĐŚƚ͘ĞǁŝŶĚĞƌŝŐĞ ƉŽůĚĞƌƐĞŶŚĞƵǀĞůĂĐŚƟŐĞnjĂŶĚŐƌŽŶĚĞŶǀĂŶĚĞ ƌĂďĂŶƚƐĞtĂůnjŝũŶŝŶĚĞůŽŽƉĚĞƌũĂƌĞŶĞĞŶ ŐŽĞĚĞǀŽĞĚŝŶŐƐďŽĚĞŵŐĞďůĞŬĞŶǀŽŽƌŶŝĞƵǁĞ ǁŝĞůĞƌƚĂůĞŶƚĞŶ͘ŝũǁĂŬŬĞƌĞŶŽƉŚƵŶďĞƵƌƚŚĞƚ ĞŶƚŚŽƵƐŝĂƐŵĞǀĂŶŚĞƚƚŚƵŝƐĨƌŽŶƚĂĂŶ͘,Ğƚt< sĞůĚƌŝũĚĞŶŝƐǀŽůŐĞŶƐƐƉŽƌƚǁĞƚŚŽƵĚĞƌsŝĐ,ƵŝũŐĞŶƐ ŚĞƚŵŽŽŝƐƚĞǀŝƐŝƚĞŬĂĂƌƚũĞǀĂŶtŽĞŶƐĚƌĞĐŚƚĂůƐ ǁŝĞůĞƌŐĞŵĞĞŶƚĞ͘͞,ĞƚǁŝĞůƌĞŶŶĞŶnjŝƚŚŝĞƌĂů ŐĞŶĞƌĂƟĞƐŝŶŚĞƚďůŽĞĚ͕͟ǁĞĞƚŚŝũ͘ Van oudsher is de gemeente Woensdrecht in trek bij wielrenners die zich vanwege de nabijheid de ĞůŐŝƐĐŚĞŐƌĞŶƐĞƌŬŽŵĞŶǀĞƐƟŐĞŶ͘͞ŽŬǁĂŵĞŶ :ĂŶ:ĂŶƐƐĞŶ͕,ĞŶŶŝĞ<ƵŝƉĞƌ͕,ĂƌŵKƩĞŶďƌŽƐĞŶ 'ĞƌƌŝĞ<ŶĞƚĞŵĂŶŶŚŝĞƌǁŽŶĞŶ͘ĂĂƌŶĂĂƐƚŚĞĞŌĚĞ gemeente Woensdrecht zelf ook een aantal grote namen voortgebracht, zoals René Pijnen en Adrie ǀĂŶĚĞƌWŽĞů͕͟ǀĞƌƚĞůƚ,ƵŝũŐĞŶƐ͘/ŶŵŝĚĚĞůƐnjŝĞƚ ŚŝũĞĞŶŶŝĞƵǁĞŐĞŶĞƌĂƟĞƚĂůĞŶƚǀŽůůĞǁŝĞůƌĞŶŶĞƌƐ ŽƉƐƚĂĂŶ͘͞EŝĞƚŝŶĚĞŵŝŶƐƚĞƉůĂĂƚƐĚƌŝĞƐnjŽŶĞŶ ĂǀŝĚĞŶDĂƚŚŝĞƵ͘ŝũǁŽŶĞŶǁĞůŝƐǁĂĂƌŝŶ Kapellen, maar behoren toch aan Hoogerheide ƚŽĞ͘KŽŬĚĞnjƵƐũĞƐdŚĂůŝƚĂĞŶĞŵŝĚĞ:ŽŶŐƵŝƚ KƐƐĞŶĚƌĞĐŚƚƌŝũĚĞŶďĞŝĚĞǀŽŽƌĞĞŶƉƌŽĨƉůŽĞŐ͘ ĂŶŚĞďďĞŶǁĞŶŽŐWŝŵǀĂŶĚĞ<ůƵŶĚĞƌƚƵŝƚ Hoogerheide, Lars Akkermans uit Ossendrecht, Jan DĂĂƐĞŶƌĞŶƚƌŽŽƐƵƐƵŝƚ,ƵŝũďĞƌŐĞŶǁĂĂƌǁĞ ĂůůĞŵĂĂůǀĞĞůǀĂŶǀĞƌǁĂĐŚƚĞŶ͘͟ ǀĞŶĞŵĞŶƚĞŶ Het enthousiasme voor de wielersport wordt volgens Huijgens ook door het thuisfront ŐĞĚƌĂŐĞŶ͘͞ĞŵĞŶƐĞŶnjŝũŶŚŝĞƌĞƌŐŽƌŐĂŶŝƐĞƌĞŶĚ͘ tŝĞŶŝĞƚĮĞƚƐƚ͕njĞƚnjŝĐŚǀĂĂŬŽƉĚĞĞĞŶŽĨĂŶĚĞƌĞ manier wel in voor de wielersport bij een van ĚĞůŽŬĂůĞƌŽŶĚĞƐ͘/ĞĚĞƌĚŽƌƉŚĞĞŌnjŝũŶĞŝŐĞŶ ůŽŬĂůĞǁŝĞůĞƌƌŽŶĚĞ͘ĂĂƌŶĂĂƐƚŚĞďďĞŶǁĞŝŶŚĞƚ verleden en heden al veel grote evenementen ŵŽŐĞŶŽŶƚǀĂŶŐĞŶ͘ĞŶŬĂĂŶĚĞWƵƚƐĞ^ůƵŝƟŶŐƐƉƌŝũƐ ĞŶĚĞ'WĚƌŝĞǀĂŶĚĞƌWŽĞůĂůƐĮŶĂůĞǀĂŶĚĞ ǁĞƌĞůĚďĞŬĞƌǀĞůĚƌŝũĚĞŶ͘DĂĂƌŽŽŬƟĞŶŬĞĞƌ KůLJŵƉŝĂ͛ƐdŽƵƌŝŶKƐƐĞŶĚƌĞĐŚƚ͕ǀŝĞƌŬĞĞƌŚĞƚE<

Veldrijden en in 2015 voor de tweede keer het EK sĞůĚƌŝũĚĞŶŝŶ,ƵŝũďĞƌŐĞŶ͕ĞŶŝŶĚĞũĂƌĞŶĚĞƌƟŐĞŶ njĞǀĞŶƟŐnjĞůĨƐĞŶŬĞůĞŵĂůĞŶŚĞƚE<ŽƉĚĞǁĞŐ͕͟ ƐŽŵƚ,ƵŝũŐĞŶƐŽƉ͘ sƌŝũǁŝůůŝŐĞƌƐ Als wethouder sport is hij er bijzonder trots op dat Hoogerheide voor de tweede keer gastheer is voor ŚĞƚt<sĞůĚƌŝũĚĞŶ͘͞,ĞƚĐŽŵŝƚĠďĞƐƚĂĂƚǀŽůůĞĚŝŐ uit vrijwilligers en kan daarnaast rekenen op de steun van meer dan zeshonderd vrijwilligers uit de ŐĞŵĞĞŶƐĐŚĂƉ͘sĞƌĞŶŝŐŝŶŐĞŶnjŽĂůƐĚĞ>͛KƐůŽƉĞƌƐ͕ K/K͕'ƌĞŶƐƌŝũĚĞƌƐ͕ĚĞ^ĐŽƵƟŶŐĞŶnjŽǀŽŽƌƚƐnjŝũŶ ƟũĚĞŶƐŚĞƚt<ĂĐƟĞĨ͘ĞnjŝũŶŽŶŵŝƐďĂĂƌǀŽŽƌĚĞ ŽƌŐĂŶŝƐĂƟĞĞŶƉŝŬŬĞŶŵĞƚŚƵŶŚƵůƉŽŽŬĞĞŶůĞƵŬ ŐƌĂĂŶƚũĞŵĞĞǀŽŽƌŚƵŶŐŽĞĚĞĚŽĞů͘ĂƚǀĞƌĚŝĞŶƚ ĞĞŶŐƌŽŽƚĐŽŵƉůŝŵĞŶƚ͕͟ǀŝŶĚƚŚŝũ͘ sŝƐŝƚĞŬĂĂƌƚũĞ tĂĂƌŶŽĚŝŐƉƌŽďĞĞƌƚ,ƵŝũŐĞŶƐǀĂŶƵŝƚnjŝũŶĨƵŶĐƟĞ ook zoveel mogelijk ondersteuning te bieden ĂĂŶĚĞǀƌŝũǁŝůůŝŐĞƌƐ͘͞,ĞƚŵĞĚŝĂƉĂƌŬůĂŶŐƐĚĞ ^ĐŚĞůĚĞǁĞŐůŝŐƚĞƌŶƵƉƌĂĐŚƟŐďŝũ͘ĞŶƉĂĂƌǁĞŬĞŶ geleden lag daar nog een hoop zand, maar met behulp van een plaatselijke aannemer heb ik ĞƌǀŽŽƌŬƵŶŶĞŶnjŽƌŐĞŶĚĂƚǁĞĚĞŝŶƚĞƌŶĂƟŽŶĂůĞ ŵĞĚŝĂŐŽĞĚŬƵŶŶĞŶŽŶƚǀĂŶŐĞŶ͘,ĞƚŝƐƚŽĐŚĞĞŶ ǀŝƐŝƚĞŬĂĂƌƚũĞĚĂƚũĞĂůƐŐĞŵĞĞŶƚĞĂĨŐĞĞŌ͕͟ŵĞĞŶƚ Śŝũ͘sŽŽƌ,ƵŝũŐĞŶƐŝƐŚĞƚt<sĞůĚƌŝũĚĞŶŵĞƚĞĞŶ njŝũŶĂĨƐĐŚĞŝĚĂůƐǁĞƚŚŽƵĚĞƌƐƉŽƌƚ͘EĂϮϰũĂĂƌ ŝŶĚĞůŽŬĂůĞŐĞŵĞĞŶƚĞƉŽůŝƟĞŬŐĂĂƚŚŝũŶĂĚĞ gemeenteraadsverkiezingen in maart genieten ǀĂŶnjŝũŶƉĞŶƐŝŽĞŶ͘͞ĞŶŵŽŽŝĞƌĂĨƐĐŚĞŝĚŬĂŶŝŬŵŝũ ŚĂĂƐƚŶŝĞƚǁĞŶƐĞŶ͘tĞƐĐŚƌĞĞƵǁĞŶŚĞƚŵŝƐƐĐŚŝĞŶ niet van de daken, maar Hoogerheide is écht het ǁŝĞůĞƌĚŽƌƉǀĂŶEĞĚĞƌůĂŶĚĞŶtŽĞŶƐĚƌĞĐŚƚĚĠ ǁŝĞůĞƌŐĞŵĞĞŶƚĞ͘ĂĂƌŵŽŐĞŶǁĞŵĞƚnjŝũŶĂůůĞŶ ƚƌŽƚƐŽƉnjŝũŶ͘͟

Sportwethouder Vic Huijgens assisteert de vrijwilligers bij het opbouwen van het terrein. FOTO HUMPHREY HEKHUIZEN

‘Vrijwilligers verdienen groot compliment’

KKZZ/sED/Z Steven Adriaansen, burgemeester gemeente Woensdrecht:

‘Enthousiasme alle betrokkenen neemt alleen maar toe’ ^ƚĞǀĞŶĚƌŝĂĂŶƐĞŶǀĂůƚĂůƐŬĞƌƐǀĞƌƐĞ ďƵƌŐĞŵĞĞƐƚĞƌǀĂŶĚĞŐĞŵĞĞŶƚĞtŽĞŶƐĚƌĞĐŚƚ ŵĞƚĞĞŶŵĞƚnjŝũŶŶĞƵƐŝŶĚĞďŽƚĞƌ͘ůƐĨĞƌǀĞŶƚ ŵŽƵŶƚĂŝŶďŝŬĞůŝĞĬĞďďĞƌŽŶƚǀĂŶŐƚŚŝũŚĞƚt< sĞůĚƌŝũĚĞŶŝŶnjŝũŶŶŝĞƵǁĞŐĞŵĞĞŶƚĞ͘͞/ŬŐĂ ŵĞƚǀĞĞůĞŶƚŚŽƵƐŝĂƐŵĞŵĞĞŝŶĚĞƚƌŽƚƐĚĂƚĚŝƚ ŐƌŽŽƚƐĐŚĂůŝŐĞĞǀĞŶĞŵĞŶƚŚŝĞƌŝŶ,ŽŽŐĞƌŚĞŝĚĞ ƉůĂĂƚƐǀŝŶĚƚ͕͟ŐůƵŶĚĞƌƚŚŝũ͘ Adriaansen mag dan pas sinds 1 oktober 2013 aan het werk zijn als burgemeester van de gemeente Woensdrecht, als een echte Woensdrechtenaar weet hij het lijstje op te lepelen van het bereik van het vorige wereldkampioenschap veldrijden in ,ŽŽŐĞƌŚĞŝĚĞ͘͞/ŶϮϬϬϵƚƌŽŬŚĞƚt<ďŝũŶĂ ϲϬ͘ϬϬϬďĞnjŽĞŬĞƌƐƵŝƚϮϰůĂŶĚĞŶ͘,Ğƚt<ǁĂƐ goed voor maar liefst 35 uur live-tv en trok ǁĞƌĞůĚǁŝũĚϰϮŵŝůũŽĞŶŬŝũŬĞƌƐ͘ĂƚŝƐĞĞŶ ĞŶŽƌŵďĞƌĞŝŬĞŶĞĞŶĨĂŶƚĂƐƟƐĐŚĞƉƌŽŵŽƟĞ ǀŽŽƌtŽĞŶƐĚƌĞĐŚƚĂůƐǁŝĞůĞƌŐĞŵĞĞŶƚĞ͘ Hoogerheide als wielerdorp, Woensdrecht als wielergemeente en de Brabantse Wal als wielerparadijs worden zo op de kaart gezet”, njĞŐƚĚƌŝĂĂŶƐĞŶǀŽůĞŶƚŚŽƵƐŝĂƐŵĞ͘ ƌĂďĂŶƚƐĞtĂů ĞůĨŵĂŐĚĞďƵƌŐĞŵĞĞƐƚĞƌŽŽŬŐƌĂĂŐŽƉĚĞ ĮĞƚƐƐƚĂƉƉĞŶ͘,ĞƚůŝĞĨƐƚŬŽĞƌƐƚŚŝũŵĞƚnjŝũŶ

Steven Adriaansen neemt een kijkje op het parcours in aanbouw. FOTO HUMPHREY HEKHUIZEN

ŵŽƵŶƚĂŝŶďŝŬĞĚŽŽƌĚĞďŽƐƐĞŶ͘͞ĂĂƌŝƐŚĞƚ sinds mijn benoeming helaas nog niet veel van ŐĞŬŽŵĞŶ͕ŵĂĂƌtŽĞŶƐĚƌĞĐŚƚŚĞĞŌŶĂƚƵƵƌůŝũŬ ĞĞŶƉƌĂĐŚƟŐĞŽŵŐĞǀŝŶŐŽŵŽƉĚĞĮĞƚƐƚĞ ŽŶƚĚĞŬŬĞŶ͘ĞƌĂďĂŶƚƐĞtĂůŝƐĞĞŶƵŶŝĞŬ gebied in Brabant met veel hoogteverschillen ĞŶďŝũnjŽŶĚĞƌĞŶĂƚƵƵƌŐĞďŝĞĚĞŶ͘/ĞĚĞƌĞ ĮĞƚƐůŝĞĬĞďďĞƌŬĂŶŚŝĞƌĂĂŶnjŝũŶƚƌĞŬŬĞŶ ŬŽŵĞŶ͕͟ŵĞĞŶƚŚŝũ͘ ŶƚŚŽƵƐŝĂƐŵĞ Volgens Adriaansen wordt de wielersport ŝŶĂůnjŝũŶĨĂĐĞƩĞŶŽŽŬŐĞĚƌĂŐĞŶŝŶĚĞ ŐĞŵĞĞŶƚĞtŽĞŶƐĚƌĞĐŚƚ͘͞ĞĚĞĞůŶĂŵĞ ǀĂŶ,ŽŽŐĞƌŚĞŝĚĞĂĂŶĚĞƌĂďĂŶƚƐĞŽƌƉĞŶ ĞƌďLJŽŵĚĞǁŝĞůĞƌƐƉŽƌƚĂůƐďƌĞĞĚƚĞƐƉŽƌƚ verder te promoten is een mooie erkenning van de inspanning die men hier toont om tŽĞŶƐĚƌĞĐŚƚŝŶĚĞĞƚĂůĂŐĞƚĞnjĞƩĞŶĂůƐ ǁŝĞůĞƌŐĞŵĞĞŶƚĞ͘/ŬǀŽĞůĞĞŶĞŶŽƌŵĞƚƌŽƚƐĚĂƚ Hoogerheide voor de tweede keer in vijf jaar ƟũĚŐĂƐƚŚĞĞƌŵĂŐnjŝũŶǀĂŶŚĞƚt<sĞůĚƌŝũĚĞŶ͘ƌ ŬŽŵƚŽŶƚnjĞƩĞŶĚǀĞĞůŬŝũŬĞŶďŝũnjŽ͛ŶĞǀĞŶĞŵĞŶƚ͕ ǁĂĂƌŚŽŶĚĞƌĚĞŶǀƌŝũǁŝůůŝŐĞƌƐďŝũďĞƚƌŽŬŬĞŶnjŝũŶ͘ /ŬnjŝĞŚĞƚĞŶƚŚŽƵƐŝĂƐŵĞǀĂŶĂůĚŝĞǀƌŝũǁŝůůŝŐĞƌƐ ĞŶĂŶĚĞƌĞďĞƚƌŽŬŬĞŶĞŶĂůůĞĞŶŵĂĂƌŐƌŽĞŝĞŶ͘ ^ĂŵĞŶnjŽƌŐĞŶǁĞĞƌǀŽŽƌĚĂƚ,ŽŽŐĞƌŚĞŝĚĞ ǁĞĞƌĞĞŶĨĂŶƚĂƐƟƐĐŚt<njĂůďĞůĞǀĞŶ͕͟ǀĞƌnjĞŬĞƌƚ ĚƌŝĂĂŶƐĞŶ͘

‘WK zet Woensdrecht als wielergemeente op de kaart’


W W W.W K H O O G E R H E I D E 2 0 1 4 . N L

3% 73% 4%

1 & 2 FEBRUARI 2014

PARCOURS | COURSE Parkeren

3

3 Kassa at ra st is hu ad Ra

at ra st is hu ad Ra

eg Scheldew

eg Scheldew

verharde weg | road 13% ĞŽƌŐĂŶŝƐĂƟĞŚĞĞŌǀŽŽƌŚĞƚt<sĞůĚƌŝũĚĞŶĞĞŶĂĂŶƚĂů weiland meadow 73% parkeerplaatsen ingericht| voor bezoekers. Kassa bos | forest 14% ͻWϭŝƐŐĞůĞŐĞŶƚƵƐƐĞŶĚĞWƵƚƐĞǁĞŐ͕ĚĞƵŶŬĞƌďĂĂŶĞŶĚĞ^ƉŽƌƚůĂĂŶ͘ e course: 3.443 /ŶŐĂŶŐǀŝĂĚĞ^ƉŽƌƚůĂĂŶ͘ m. ͻWlengte ϮŝƐŐĞůĞŐĞŶƚƵƐƐĞŶĚĞ^ƉŽƌƚůĂĂŶ͕ƵŶŬĞƌďĂĂŶĞŶĚĞ,ƵŝũďĞƌŐƐĞǁĞŐ͘ parcours | length of the course: 3.443 m. Ingang via de Huijbergseweg. ͻWϯŝƐŐĞůĞŐĞŶƚƵƐƐĞŶĚĞ<ŽŽŝǁĞŐ͕ƵŶŬĞƌďĂĂŶĞŶĚĞ,ƵŝũďĞƌŐƐĞǁĞŐ͘ Ingang via de Huijbergseweg. ͻWϰŝƐŐĞůĞŐĞŶƚƵƐƐĞŶĚĞ<ŽŽŝǁĞŐ͕WŽƐƚǁĞŐ͕ƵŶŬĞƌďĂĂŶĞŶĚĞ ,ƵŝũďĞƌŐƐĞǁĞŐ͘/ŶŐĂŶŐǀŝĂĚĞWŽƐƚǁĞŐ͘ ͻWϱŝƐŐĞůĞŐĞŶƚƵƐƐĞŶĚĞ,ƵŝũďĞƌŐƐĞǁĞŐĞŶĚĞƵŝƚĞŶĚƌĞĞĨ͘dǁĞĞ ingangen gelegen aan de Huijbergseweg. ͻsŽŽƌŵĞŶƐĞŶĚŝĞŵŝŶĚĞƌŐŽĞĚƚĞďĞĞŶnjŝũŶ͕ŝƐĞƌ nabij het gemeentehuis aan de Huijbergseweg 3 een Radio/TV gehandicaptenparkeerplaats ingericht. Daarvoor moet u in het bezit park njŝũŶǀĂŶĚĞƵƌŽƉĞƐĞ'ĞŚĂŶĚŝĐĂƉƚĞŶƉĂƌŬĞĞƌŬĂĂƌƚ;'W<Ϳ͘ůůĞĞŶ ĂůƐĚĞŚŽƵĚĞƌǀĂŶĚĞŬĂĂƌƚnjŝĐŚŚŝĞƌŵĞĞŬĂŶůĞŐŝƟŵĞƌĞŶǁŽƌĚƚ ƚŽĞŐĂŶŐǀĞƌƐĐŚĂŌ͘,ĞƚĂĂŶƚĂůƉůĂĂƚƐĞŶŝƐďĞƉĞƌŬƚ͘ŽŽƌŵŝĚĚĞů van wegomleidingen worden bezoekers naar het dichtstbijzijnde parkeerterrein geleid.

Radio/TV park

4 4

Kassa

at tra str iss uis hu dh ad aa Ra R

at tra iss hu ad Ra

Kassa

Ond

erst al

2

5

2 2

Kassa

Kassa

Kassa assa an ba uw o W

voetgangersbrug footbridge voetgangersbrug footbridge

VIP

ge brid brug fiets

ge brid brug fiets

Holland House

Bos / Forest 't Koepeltje

Holland House

Bos / Forest 't Koepeltje

6

40

50

30

20

0

Wanneer er wijzigingen zijn in het schema, route, of iets dergelijks wordt dit ŐĞĐŽŵŵƵŶŝĐĞĞƌĚǀŝĂ͗ ǁĞďƐŝƚĞ͗ǁǁǁ͘ǁŬŚŽŽŐĞƌŚĞŝĚĞϮϬϭϰ͘Ŷů ƚǁŝƩĞƌ͗ΛǁŬǀĞůĚƌŝũĚĞŶ ĨĂĐĞŬ͗t<LJĐůŽĐƌŽƐƐ

PITS

Kijk voor het laatste nieuws op...

1

EXPO

Kassa

EXPO eg w se ut P

10

Kassa

PITS

6

assa

-0006_Programmaboek_ontwerp_def.indd 35


W W W.W K H O O G E R H E I D E 2 0 1 4 . N L

1 & 2 FEBRUARI 2014

Programma

LEGENDA LEGEND LEGENDA LEGEND 3 Kassa

toegang entrance

3 Kassa

toiletten toilets EHBO-post first aid eet- en drinkgelegenheid food and drinks drinkgelegenheid drinks podium stage doping controle doping control videoscherm videoscreen tent tent tent VIP tent VIP passage (oversteek over parcours) passageway (crossing the course)

Pendelbussen toiletten toilets in Hoogerheide worden Tijdens het WK Veldrijden pendelbussen ingezet om bezoekers naar het WK-terrein te brengen. De dienstregeling voor de EHBO-post ƐŚƵƩůĞďƵƐŽƉϭĞŶϮĨĞďƌƵĂƌŝnjŝĞƚĞƌĂůƐǀŽůŐƚƵŝƚ͗ first aid Ϭϵ͗ϭϱƵƵƌ dŝŶƋƚĂŶŬƐƚĂƟŽŶ͕<ŽƉƉĞůƐƚƌĂĂƚWƵƩĞ Ϭϵ͗ϮϬƵƵƌ ĂŵƉŝŶŐ,ĂnjĞĚƵŝŶĞŶWƵƩĞ eet- en drinkgelegenheid Ϭϵ͗ϮϱƵƵƌ ĂŵƉŝŶŐĞŽƐŬĞĞůĞŶKƐƐĞŶĚƌĞĐŚƚ food and drinks Ϭϵ͗ϯϬƵƵƌ ,ŽƚĞůĞŬŬĞƌƐKƐƐĞŶĚƌĞĐŚƚ Ϭϵ͗ϯϱƵƵƌ ,ŽƚĞůĞ:ŽŶĐŬŚĞĞƌKƐƐĞŶĚƌĞĐŚƚ drinkgelegenheid Ϭϵ͗ϰϬƵƵƌ ƵƐŚĂůƚĞ͚WŽƐƚďĂĂŶ͕͛ŽƉĚĞWƵƚƐĞǁĞŐ drinks Ossendrecht Ϭϵ͗ϰϱƵƵƌ ĂŶŬŽŵƐƚƌŽƚŽŶĚĞWƵƚƐĞǁĞŐͬ podium Bunkerbaan Hoogerheide stage ϭϬ͗ϬϱƵƵƌ ĂŵƉŝŶŐĞDĞĞƚ,ƵŝũďĞƌŐĞŶ ϭϬ͗ϭϱƵƵƌ ĂŵƉŝŶŐŽƐƚĂ<ĂďƌŝƚĂ,ƵŝũďĞƌŐĞŶ doping controle ϭϬ͗ϮϬƵƵƌ ĂŵƉŝŶŐĞ^ƚĂĂƌƚƐĞĚƵŝŶĞŶ;ŽƉƐƚĂƉ doping control ďƵƐŚĂůƚĞƌŽƚŽŶĚĞtĞƐƚĞƌƐƚƌĂĂƚͿ Huijbergen videoscherm ϭϬ͗ϮϱƵƵƌ ĂŵƉŝŶŐ&ĂŵŝůLJůĂŶĚ͕'ƌŽĞŶĞWĂƉĞŐĂĂŝ videoscreen Hoogerheide ϭϬ͗ϯϬƵƵƌ ĂŶŬŽŵƐƚ,ƵŝũďĞƌŐƐĞǁĞŐƚĞƌŚŽŽŐƚĞǀĂŶ tent ĚĞDdKͲǀŽĞƚďĂůǀĞůĚĞŶŝŶ,ŽŽŐĞƌŚĞŝĚĞ tent

dZh'Z/ddEWE>h^ tent VIP ϭϳ͗ϯϬƵƵƌ sĞƌƚƌĞŬƌŽƚŽŶĚĞWƵƚƐĞǁĞŐͬƵŶŬĞƌďĂĂŶ Hoogerheide tent VIP ϭϵ͗ϯϬƵƵƌ sĞƌƚƌĞŬ,ƵŝũďĞƌŐƐĞǁĞŐƚĞƌŚŽŽŐƚĞǀĂŶ ĚĞDdKͲǀŽĞƚďĂůǀĞůĚĞŶŝŶ,ŽŽŐĞƌŚĞŝĚĞ passage

(oversteek over parcours) Een enkeltje kost passageway drie euro. Graag gepast betalen.

Ticketverkoop trap

parcours (weiland) course (meadow)

stairs 1 februari Zaterdag Zondag 2 februari parcours (weiland) WĂƐƐĞͲƉĂƌƚŽƵƚ 

rijrichting (tijdens wedstrijden) direction (during the contest)

GEMEENTEHUIS GEMEENTEHUIS//TOWN TOWNHALL HALL

wegg sewe ergse ijberg Hu Huijb

11 Kassa Kassa

ZONDAG 2 FEBRUARI 08.30 uur terrein open 09.00 uur - 10.30 uur training ϭϭ͘ϬϬƵƵƌďĞůŽŌĞŶϭϵƚͬŵϮϯũĂĂƌ 13.00 uur - 14.30 uur training 15.00 uur elite mannen 18.00 uur terrein gesloten

20 euro 25 euro ϰϬĞƵƌŽ

EŽŐŐĞĞŶƟĐŬĞƚďĞŵĂĐŚƟŐĚ͍dŽƚĞŶŵĞƚŚĞƚĞǀĞŶĞŵĞŶƚŝƐŚĞƚŵŽŐĞůŝũŬ ŽŵƵǁƚŽĞŐĂŶŐƐďĞǁŝũƐƚĞŬŽƉĞŶďŝũWƌŝŵĞƌĂEŝĞůƐǀĂŶůnjĂŬŬĞƌ͕ parcours (bos) Raadhuisstraat 98, Hoogerheide. Tijdens het WK is het ook mogelijk course (forest) ŽŵĂĂŶĚĞŬĂƐƐĂĞĞŶĞŶƚƌĞĞŬĂĂƌƚũĞƚĞŬŽƉĞŶ͘ĞŬĂƐƐĂ͛ƐǀŝŶĚƚƵŽƉĚĞ ǀŽůŐĞŶĚĞůŽĐĂƟĞƐ͗ parcours (verharde weg)

parcours (verharde weg) course (road)

bospad track

ZATERDAG 1 FEBRUARI 08.30 uur terrein open 09.00 uur - 10.30 uur training 11.00 uur junioren t/m 18 jaar 13.00 uur - 14.30 uur training 15.00 uur dames 18.00 uur terrein gesloten

course (meadow)

parcours (bos) course (forest)

verharde weg road

VRIJDAG 31 JANUARI 10.00 uur - 12.00 uur training 14.00 uur - 16.00 uur training

voetgangersbrug eventbridge

trap stairs

doorgaande weg main road

DONDERDAG 30 JANUARI 09.00 uur - 11.00 uur UCI parcours ŝŶƐƉĞĐƟĞ 14.00 uur - 16.00 uur training

(crossing the course)

voetgangersbrug eventbridge

nn aaaa wbb uuw o o W W

toegang entrance

Vier dagen lang staat Hoogerheide in het teken van het WK Veldrijden. Dat begint al met de voorbereidingen op donderdag 30 januari en vrijdag 31 januari, met het uiteindelijke wereldkampioenschap in de eerste twee dagen van februari. Voor zaterdag 1 februari is er een hoofdrol weggelegd voor de junioren en dames, terwijl op zondag 2 februari de spannende strijd om de ǁĞƌĞůĚƟƚĞůǀŽůŐƚǀŽŽƌĚĞďĞůŽŌĞŶĞŶ elite.

course (road) ϭ͘^ĐŚĞůĚĞǁĞŐͬWƵƚƐĞǁĞŐ͕ŶĂďŝũĚĞŬĞƌŬ 2. Onderstal (tijdens wedstrijden) rijrichting ϯ͘^ĐŚĞůĚĞǁĞŐ;ŶŽŽƌĚnjŝũĚĞͿ direction (during the contest) 4. Canadalaan 5. Zouteweg/Onderstal doorgaande weg ϲ͘ŽƵƚĞǁĞŐ;njƵŝĚnjŝũĚĞͿ main road ϳ͘sĞƌůĞŶŐĚĞƵŝŶƐƚƌĂĂƚͬDŝŶĐŬĞůĞƌƐǁĞŐ ϴ͘,ƵŝũďĞƌŐƐĞǁĞŐ;ƉĂƌŬĞĞƌƚĞƌƌĞŝŶDdKͿ verharde weg ϵ͘WƵƚƐĞǁĞŐ͕ŶĂďŝũ^ƉŽƌƚůĂĂŶ͘

road

<ŝŶĚĞƌĞŶƚŽƚϴũĂĂƌnjŝũŶŐƌĂƟƐ͕ǀĂŶĂĨϴũĂĂƌŐĞůĚƚŚĞƚƌĞŐƵůŝĞƌĞƚĂƌŝĞĨ͘ bospad 'ĞůŝĞǀĞĚĞůĞŐŝƟŵĂƟĞǀĂŶƵǁŬŝŶĚŵĞĞƚĞŶĞŵĞŶ͘ track kunnen ook online gekocht worden via www.wkhoogerheide.nl Tickets

Routes KŵĂůŚĞƚǀĞƌŬĞĞƌŝŶŐŽĞĚĞďĂŶĞŶƚĞůĞŝĚĞŶ͕ǁŽƌĚƚƟũĚĞŶƐŚĞƚt<ŐĞďƌƵŝŬ gemaakt van twee aanrijroutes voor bezoekers. ͻDĞŶƐĞŶĚŝĞǀĂŶƵŝƚŶŽŽƌĚĞůŝũŬĞƌŝĐŚƟŶŐůĂŶŐƐĞƌŐĞŶŽƉŽŽŵƌĞŝnjĞŶ͕ŵŽĞƚĞŶ afrit 29 Huijbergen nemen. ͻDĞŶƐĞŶĚŝĞǀĂŶƵŝƚnjƵŝĚĞůŝũŬĞƌŝĐŚƟŶŐůĂŶŐƐŶƚǁĞƌƉĞŶƌĞŝnjĞŶ͕ŶĞŵĞŶĂĨƌŝƚϭϭ Ossendrecht/Zandvliet Vanaf de afrit staan borden die reizigers verder begeleiden naar de dichtstbijzijnde parkeervoorziening

egg we ew sse utt Pu P

LET OP! Tijdens het WK is afrit 30 Hoogerheide afgesloten voor het publiek. Deze weg wordt in gebruik genomen voor het aan- en afvoeren van materialen. Daarnaast wordt de route ook gebruikt door de wielerteams, bussen en VIP’s.

Koop nu uw tickets online via www.wkhoogerheide.nl


W W W.W K H O O G E R H E I D E 2 0 1 4 . N L

1 & 2 FEBRUARI 2014

KKZh'E<K< David en Mathieu van der Poel werken ontspannen toe naar titelstrijd

‘Een WK is altijd speciaal, maar nu uniek’ ĞŶdƐũĞĐŚĞŶ͘ŝũƐƟũŐĞŶďŽǀĞŶnjŝĐŚnjĞůĨƵŝƚ͘ĐŚƚĞƌ DĂƚŚŝĞƵĞŶtŽƵƚnjŝũŶĞĞŶŚŽŽƉƌĞŶŶĞƌƐĚŝĞ ĂĂŶĞůŬĂĂƌnjŝũŶŐĞǁĂĂŐĚ͘ĂĂƌnjŝƚŝŬďŝũ͘EŽƌŵĂĂů ŐĞnjŝĞŶŵŽĞƚŝŬďŝũĚĞĞĞƌƐƚĞƟĞŶŬƵŶŶĞŶƌŝũĚĞŶ͘͟

Als twee deelnemers zich thuis voelen op het parkoers van het wereldkampioenschap in Hoogerheide zijn het de broers David en Mathieu van der Poel. Vele ogen zullen zondag ook op hen zijn gericht. “Ik heb geen probleem met de druk”, zegt de laatste, die geldt als ƚŽƉĨĂǀŽƌŝĞƚďŝũĚĞďĞůŽŌĞŶ͘͞ůƐĞĐŚƚĂůůĞƐŵĞĞ zit en ik heb een goede dag, moet het podium mogelijk zijn”, denkt David. ĞŝĚĞǀĞůĚƌŝũĚĞƌƐǀĞƌƐĐŚŝũŶĞŶnjŽŶĚĂŐŽĐŚƚĞŶĚĂĂŶ ĚĞƐƚĂƌƚďŝũĚĞďĞůŽŌĞŶ͘sƌĂĂŐŚĞƚĚĞŬĞŶŶĞƌƐ ĞŶŚĞƚůĞĞƵǁĞŶĚĞĞůǀƵůƚDĂƚŚŝĞƵǀĂŶĚĞƌWŽĞů ĂůƐǁŝŶŶĂĂƌǀĂŶĚŝĞǁĞĚƐƚƌŝũĚŝŶ͘,ŝũǁĞĞƚĚĂƚ ĂůƐŐĞĞŶĂŶĚĞƌ͘ĞůĨƌĞŬĞŶƚŚŝũĚĞĞůŐĞŶtŽƵƚ ǀĂŶĞƌƚĞŶ͚ŬĂŵƉŝŽĞŶƐĐŚĂƉƐƌĞŶŶĞƌ͛DŝĐŚĂĞů sĂŶƚŚŽƵƌĞŶŚŽƵƚƚŽƚŬĂŶƐŚĞďďĞƌƐ͕ŶĂĂƐƚnjŝĐŚnjĞůĨ͘

ĂƚŝĞĚĞƌĞĞŶŶĂĂƌŚĞŵŬŝũŬƚ͕ŵĂĂŬƚŚĞŵŶŝĞƚ Ƶŝƚ͘͞/ŬŬĞŶĚĂƚŐĞǀŽĞů͕͟njĞŐƚŚŝũ͘͞ƌƵŬŚĞďŝŬĂů ǀĂŬĞƌĞƌǀĂƌĞŶŽŵĞƌŐŽĞĚŵĞĞŽŵƚĞŬƵŶŶĞŶ ŐĂĂŶ͘͟^ƉĂŶŶŝŶŐǀŽĞůƚŚŝũǁĞů͘͞DĞƚĚĞũĂƌĞŶŝƐ ĚĂƚŵŝŶĚĞƌŐĞǁŽƌĚĞŶ͕ŵĂĂƌŝŶ,ŽŽŐĞƌŚĞŝĚĞƐƚĂ ŝŬǁĞůŵĞƚĚĞŶŽĚŝŐĞƐƉĂŶŶŝŶŐĂĂŶĚĞƐƚĂƌƚ͘͟ ŽǁĞůDĂƚŚŝĞƵĂůƐĂǀŝĚǀĂŶĚĞƌWŽĞůƐŶĂƉƚ ĚĂƚŚĞƚĞĞŶďŝũnjŽŶĚĞƌĞĚĂŐǁŽƌĚƚ͘͞ĞŶt< ŝƐŶĂƚƵƵƌůŝũŬĂůƟũĚƐƉĞĐŝĂĂů͕ŵĂĂƌĚĂƚŚĞƚŝŶ EĞĚĞƌůĂŶĚŝƐ͕ŵĞĚĞͲŐĞŽƌŐĂŶŝƐĞĞƌĚĚŽŽƌŵŝũŶ ǀĂĚĞƌĞŶĚĂƚŝŬƵŝƚŬŽŵŝŶĚĞnjĞůĨĚĞĐĂƚĞŐŽƌŝĞ ĂůƐŵŝũŶďƌŽĞƌŵĂĂŬƚŚĞƚƵŶŝĞŬ͕͟njĞŐƚĂǀŝĚ͘ ,ŝũƌĞŬĞŶƚnjŝĐŚnjĞůĨŶŝĞƚƚŽƚĚĞŬĂŶƐŚĞďďĞƌƐ͘Ăƚ njŝũŶǀŽůŐĞŶƐŚĞŵnjŝũŶďƌŽĞƌDĂƚŚŝĞƵĞŶsĂŶ Ğƌƚ͘͞ƌnjŝũŶĞĞŶŚŽŽƉĂŶĚĞƌĞĞůŐĞŶĚŝĞŶŝĞƚ ŵŽĞƚĞŶǁŽƌĚĞŶŽŶĚĞƌƐĐŚĂƚ͘KƉĞĞŶt<ŵŽĞƚũĞ ďŽǀĞŶĚŝĞŶĂůƟũĚƌĞŬĞŶŝŶŐŚŽƵĚĞŶŵĞƚ&ƌĂŶƐĞŶ

Bondscoach is blij met groeiende belangstelling voor veldrijden

Sneeuw ,ĞƚǁĞĞƌŝƐĞĞŶďĞůĂŶŐƌŝũŬĞĨĂĐƚŽƌ͕ǀŽůŐĞŶƐ ďĞŝĚĞŶ͕ĂůŵĂĂŬƚŚĞƚDĂƚŚŝĞƵŶŝĞƚǀĞĞůƵŝƚ͘͞KƉ ĞĞŶƐŶĞůůĞŽŵůŽŽƉŬĂŶŝŬŐŽĞĚƵŝƚĚĞǀŽĞƚĞŶ͕ ŵĂĂƌnjĂůĞƌŵĞĞƌƚĂĐƟĞŬĂĂŶƚĞƉĂƐŬŽŵĞŶ͘KƉ ĞĞŶnjǁĂƌĞŽŵůŽŽƉŬŽŵĞŶĚĞďĞƚĞƌĞŶƐŽǁŝĞƐŽ ǀŽŽƌĂĂŶ͘^ŶĞĞƵǁnjŝĞŝŬŽŽŬnjŝƩĞŶ͘ĂŶŝƐŚĞƚ ƚĞĐŚŶŝƐĐŚ͕ŵĂĂƌƚŽĐŚƐŶĞů͘͟ĂǀŝĚŚŽŽƉƚŽƉ ǁĂƚƌĞŐĞŶǀŽŽƌĂĨ͘͞EŝĞƚƚĞǀĞĞů͕ŵĂĂƌĚĂƚĚĞ ďŽǀĞŶƐƚĞůĂĂŐŬĂƉŽƚǁŽƌĚƚŐĞƌĞĚĞŶĞŶŚĞƚŐůĂĚ ǁŽƌĚƚ͘ĞŶƐŶĞůůĞǁĞĚƐƚƌŝũĚůŝŐƚŵĞŽŽŬŐŽĞĚ͕ ŵĂĂƌĚĂŶǁŽƌĚƚŚĞƚƚĂĐƟƐĐŚ͘ĂƚŚĞďŝŬůŝĞǀĞƌ ŶŝĞƚ͘͟ ,ĞƚŵĞĚĞĚŽŽƌŚƵŶǀĂĚĞƌĚƌŝĞǀĂŶĚĞƌWŽĞů ƵŝƚŐĞĚĂĐŚƚĞƉĂƌŬŽĞƌƐŝƐůĂƐƟŐ͘͞ůƐŚĞƚŚĞĞŌ ŐĞƌĞŐĞŶĚ͕ǁŽƌĚƚŚĞƚĞĞŶnjǁĂƌĞĐƌŽƐƐ͘ůƐŚĞƚ ǀƌŝĞƐƚ͕njĂůŚĞƚƐŶĞůnjŝũŶ͕͟ǁĞĞƚDĂƚŚŝĞƵ͘ĂǀŝĚ ŝƐŚĞƚŵĞƚŚĞŵĞĞŶƐ͘͞ůƐŚĞƚŚĞĞŌŐĞǀƌŽƌĞŶ ĞŶŐĞƐŶĞĞƵǁĚ͕ŝƐŚĞƚƚĞĐŚŶŝƐĐŚĞĞŶŵŽĞŝůŝũŬĞ ůŽŽƉ͘ĂŶĚŽĞŶĞƌǀŽŽƌĂĂŶnjĞŬĞƌŽŶǀĞƌǁĂĐŚƚĞ ŶĂŵĞŶŵĞĞ͘ůƐŚĞƚŚĞĞŌŐĞƌĞŐĞŶĚ͕ŝƐŚĞƚĞĞŶ ŚĞůĞnjǁĂƌĞŽŵůŽŽƉ͕ŽŵĚĂƚĞƌĚĂŶĞĞŶƉĂĂƌ ůŽŽƉƐƚƵŬŬĞŶnjŝũŶĞŶnjǁĂƌĞŵŽĚĚĞƌƐƚƌŽŬĞŶ͘͟ ,ĞƚƌŽŶĚũĞĞŶŚĞƚŬĂŵƉŝŽĞŶƐĐŚĂƉŝƐŐĞĞŶ ŽŶĚĞƌǁĞƌƉǀĂŶŐĞƐƉƌĞŬĂĂŶƚĂĨĞůŝŶŚĞƚŽƵĚĞƌůŝũŬ ŚƵŝƐŝŶŚĞƚĞůŐŝƐĐŚĞ<ĂƉĞůůĞŶ͘͞ĂĂƌǁŽƌĚƚ ŶŽŽŝƚŽǀĞƌŐĞƐƉƌŽŬĞŶ͘/ŶĚĞǁĞĞŬĞŶĚƐnjŝũŶ ǁĞĂůnjŽŵĞƚŚĞƚĐƌŽƐƐĞŶďĞnjŝŐĚĂƚǁĞŚĞƚĞƌ ĚŽŽƌĚĞǁĞĞŬƐŶŝĞƚŵĞĞƌŽǀĞƌŚĞďďĞŶ͕͟njĞŐƚ ĂǀŝĚ͘͞ĞƌŽůǀĂŶŵŝũŶǀĂĚĞƌŝƐďĞƉĞƌŬƚ͕Ăů ƉƌŽďĞĞƌƚŚŝũŶĂƚƵƵƌůŝũŬŐŽĞĚĞƟƉƐƚĞŐĞǀĞŶ͘

KKZh'E<K<

Lammerts rekent op drie medailles Het is sowieso het hoogtepunt van het veldrijdseizoen, maar dat het wereldkampioenschap dit jaar plaatsvindt in zijn achtertuin maakt het ‘extra speciaal’, zegt Johan Lammerts, de bondscoach van het veldrijden. “Met drie medailles ben ik tevreden.” ,ĞƚŝƐŐĞĞŶŽŶƌĞĂůŝƐƟƐĐŚĞǀĞƌǁĂĐŚƟŶŐǀĂŶĚĞŝŶǁŽŶĞƌǀĂŶWƵƩĞ͘:ŽŚĂŶ>ĂŵŵĞƌƚƐŚĞĞŌŝŵŵĞƌƐ ƌĞŶŶĞƌƐŝŶnjŝũŶƉůŽĞŐnjŽĂůƐ>ĂƌƐǀĂŶĚĞƌ,ĂĂƌ͕ĚŝĞŚĞƚŶŝĞƵǁĞũĂĂƌŝƐďĞŐŽŶŶĞŶĂůƐůĞŝĚĞƌǀĂŶŚĞƚ ǁĞƌĞůĚďĞŬĞƌŬůĂƐƐĞŵĞŶƚ͕njĞƐǀŽƵĚŝŐǁĞƌĞůĚŬĂŵƉŝŽĞŶĞĐLJĐůŽĐƌŽƐƐDĂƌŝĂŶŶĞsŽƐĞŶDĂƚŚŝĞƵǀĂŶĚĞƌ WŽĞů͕ĚŝĞĚĞǁĞƌĞůĚďĞŬĞƌďŝũĚĞďĞůŽŌĞŶĂůŽƉnjŝũŶŶĂĂŵŚĞĞŌŐĞƐĐŚƌĞǀĞŶ͘͞,ĞƚŝƐŶŝĞƚƚĞnjĞŐŐĞŶŚŽĞ ĞĞŶǁĞĚƐƚƌŝũĚǀĞƌůŽŽƉƚ͕ŵĂĂƌŚĞƚŝƐĚƵŝĚĞůŝũŬĚĂƚnjŝũŐƌŽƚĞŬĂŶƐŚĞďďĞƌƐnjŝũŶ͘͟ĞďŽŶĚƐĐŽĂĐŚǁŝũƐƚ ŽŽŬŽƉĚĞŐŽĞĚĞƉƌĞƐƚĂƟĞƐǀĂŶĚĞĂĨŐĞůŽƉĞŶũĂƌĞŶ͘ŽǁŽŶŶĞŶĚĞEĞĚĞƌůĂŶĚĞƌƐǀŽƌŝŐũĂĂƌŽƉĚĞ ǁĞƌĞůĚŬĂŵƉŝŽĞŶƐĐŚĂƉƉĞŶŝŶŚĞƚŵĞƌŝŬĂĂŶƐĞ>ŽƵŝƐǀŝůůĞĞŶŚĞƚũĂĂƌĚĂĂƌǀŽŽƌŝŶ<ŽŬƐŝũĚĞŝŶtĞƐƚͲ sůĂĂŶĚĞƌĞŶͲŚĞƚŚŽůǀĂŶĚĞůĞĞƵǁͲĚƌŝĞŐŽƵĚĞŶƉůĂŬŬĞŶ͘ sŽůŐĞŶƐ>ĂŵŵĞƌƚƐǁĞƌŬĞŶĚĞŐŽĞĚĞƌĞƐƵůƚĂƚĞŶǀĂŶĚĞůĂĂƚƐƚĞũĂƌĞŶĚŽŽƌŶĂĂƌ,ŽŽŐĞƌŚĞŝĚĞ͘,ŝũ ŚŽŽƉƚĚĂƚEĞĚĞƌůĂŶĚƐĞǁŝĞůĞƌůŝĞĬĞďďĞƌƐnjŝĐŚŝŶŚĞƚǁĞĞŬĞŝŶĚĞǀĂŶϭĞŶϮĨĞďƌƵĂƌŝŵĂƐƐĂĂůůĂƚĞŶ njŝĞŶ͘͞ĂƚŚĞƚŝŶEĞĚĞƌůĂŶĚŝƐ͕ŐĞĞŌŚĞƚŬĂŵƉŝŽĞŶƐĐŚĂƉĐĂĐŚĞƚ͘ĞƐƉŽƌƚůĞĞŌŵŽŵĞŶƚĞĞůĞŶŽƌŵ͕ njĞŬĞƌŝŶǀĞƌŐĞůŝũŬŝŶŐŵĞƚƟĞŶ͕ǀŝũŌŝĞŶũĂĂƌŐĞůĞĚĞŶƚŽĞŶǁĞďŝũĚĞĞůŝƚĞƌĞŶŶĞƌƐŐĞĞŶƌŽůǀĂŶďĞƚĞŬĞŶŝƐ ƐƉĞĞůĚĞŶ͘ĞďĞůĂŶŐƐƚĞůůŝŶŐŝƐŐĞŐƌŽĞŝĚ͘:ĞnjŝĞƚǀĞĞůŵĞĞƌŵĞŶƐĞŶůĂŶŐƐĚĞŬĂŶƚƐƚĂĂŶ͘ĂƚŝƐĞĞŶŐŽĞĚĞ ŽŶƚǁŝŬŬĞůŝŶŐǀŽŽƌĚĞǀĞůĚƌŝũĚƐƉŽƌƚ͘͟ Consistent ĂƚĚĞEĞĚĞƌůĂŶĚƐĞĐŽƵƌĞƵƌƐǁĞĞƌĞĞŶƌŽůǀĂŶďĞƚĞŬĞŶŝƐƐƉĞůĞŶ͕ŝƐŝŶĚĞĞĞƌƐƚĞƉůĂĂƚƐƚĞĚĂŶŬĞŶĂĂŶ ĚĞĞdžĐĞƉƟŽŶĞůĞƚĂůĞŶƚĞŶǀĂŶĐŽƵƌĞƵƌƐnjŽĂůƐsĂŶĚĞƌ,ĂĂƌ͕sŽƐĞŶsĂŶĚĞƌWŽĞů͕ŵĂĂƌǀŽůŐĞŶƐ>ĂŵŵĞƌƚƐ ŽŽŬĂĂŶŚĞƚĐŽŶƐŝƐƚĞŶƚĞďĞůĞŝĚǀĂŶĚĞ<Eth͘ĞďŽŶĚǀŽůŐƚĚĞƚĂůĞŶƚĞŶŽƉĚĞǀŽĞƚĞŶƉƌŽďĞĞƌƚnjĞnjŽ ŐŽĞĚŵŽŐĞůŝũŬƚĞďĞŐĞůĞŝĚĞŶ͘>ĂŵŵĞƌƚƐƐƉĞĞůƚĚĂĂƌĞĞŶďĞůĂŶŐƌŝũŬĞƌŽů͘EŝĞƚǀŽŽƌŶŝĞƚƐǁĞƌĚŚŝũǀŽƌŝŐ ũĂĂƌŽƉŚĞƚtŝĞůĞƌŐĂůĂŝŶĞŶŽƐĐŚŽŶĚĞƌƐĐŚĞŝĚĞŶŵĞƚĞĞŶĞƌĞďŽƌĚǀĂŶĚĞ<Eth͕ĞĞŶĞƌŬĞŶŶŝŶŐ ĚŝĞǀŽŽƌĂůƌĞŶŶĞƌƐŵĞƚĞĞŶŵĞĚĂŝůůĞŽƉĞĞŶǁĞƌĞůĚŬĂŵƉŝŽĞŶƐĐŚĂƉƚĞŶĚĞĞůǀĂůƚ͘>ĂŵŵĞƌƚƐ͕ĚŝĞŽŽŬ ĚĞƉƌŽĨƐŽƉĚĞǁĞŐĞŶĚĞǀƌŽƵǁĞŶŽŶĚĞƌnjŝũŶŚŽĞĚĞŚĞĞŌ͕ǁĞƌĚŝŶŚĞƚnjŽŶŶĞƚũĞŐĞnjĞƚ͕ŽŵĚĂƚĞƌŝŶ ϮϬϭϯŽŶĚĞƌnjŝũŶŚŽĞĚĞǀŝũĨǁĞƌĞůĚƟƚĞůƐǁĞƌĚĞŶďĞŚĂĂůĚ͘,ŝũďůŝũŌĞƌƌƵƐƟŐŽŶĚĞƌ͘EĞƚnjŽĂůƐŚŝũƌƵƐƟŐ ƚŽĞůĞĞŌŶĂĂƌŚĞƚǁĞƌĞůĚŬĂŵƉŝŽĞŶƐĐŚĂƉŝŶ,ŽŽŐĞƌŚĞŝĚĞ͘,ŽĞǁĞůĚĞǀŽŽƌƚĞŬĞŶĞŶŐŽĞĚnjŝũŶ͕ƌĞŬĞŶƚŚŝũ njŝĐŚŶŽŐŶŝĞƚƌŝũŬ͘͞ĞĐŽŶĐƵƌƌĞŶƟĞŝƐŚĞǀŝŐ͘EĞĞŵĂůůĞĞŶĂůĚĞĞůŐĞŶ͘KŽŬnjŝũƌŝũĚĞŶĚŝƚƐĞŝnjŽĞŶŐŽĞĚĞ ƌĞƐƵůƚĂƚĞŶ͘sŽŽƌĂůŝŶĚĞƚŽƉǀĂŶĚĞĞůŝƚĞͲŵĂŶŶĞŶĚŽŵŝŶĞƌĞŶnjĞŶŽŐƐƚĞĞĚƐƐƚĞƌŬ͘tĞŐĂĂŶŚĞƚnjŝĞŶ͘͟

sŽŽƌĂůŽƉŚĞƚŐĞďŝĞĚǀĂŶƚƌĂŝŶŝŶŐ͘͟,ŝũĞŶ DĂƚŚŝĞƵŚĞďďĞŶŶŝĞƚŚƵŶŚĞůĞƐĞŝnjŽĞŶŽƉŚĞƚ t<ĂĨŐĞƐƚĞŵĚ͘͞ĂƚŚĞďŝŬŶŽŐŶŽŽŝƚŐĞĚĂĂŶ͕͟ njĞŐƚĚĞũŽŶŐƐƚĞ͘͞/ŬǁŝŶůŝĞǀĞƌǀĞĞůĐƌŽƐƐĞŶĚĂŶ ŐĞĞŶĞŶŬĞůĞĞŶǁĞƌĞůĚŬĂŵƉŝŽĞŶǁŽƌĚĞŶ͘ƌŬĂŶ njŽǀĞĞůŵŝƐŐĂĂŶŽƉĚŝĞĞŶĞĚĂŐ͘ŽŶĚĞŽŵĚĂĂƌ ĚĞƌĞƐƚǀŽŽƌƚĞůĂƚĞŶůŝŐŐĞŶ͘͟ Afstoppen ,ŽĞǁĞůŚƵŶǀĂĚĞƌŝŶĞĞŶŝŶƚĞƌǀŝĞǁnjĞŝĚĂƚŚŝũ ĚĞŶŬƚĚĂƚĚĞĞůŐĞŶĞĞŶƚĂĐƟƐĐŚďůŽŬǀŽƌŵĞŶ ƚĞŐĞŶĚĞEĞĚĞƌůĂŶĚĞƌƐƌŝũĚĞŶĚĞďƌŽĞƌƐŚƵŶ ĞŝŐĞŶǁĞĚƐƚƌŝũĚ͘͞ůƐnjĞĂĨƐƚŽƉƉĞŶ͕ƌŝũĚŝŬĞƌnjŽ ƐŶĞůŵŽŐĞůŝũŬǀŽŽƌďŝũŽŵŚĞƚŐĂƚŵĞƚĚĞůĞŝĚĞƌƚĞ ĚŝĐŚƚĞŶ͕͟ŝƐĚĞĞĞŶǀŽƵĚŝŐĞƵŝƚůĞŐǀĂŶDĂƚŚŝĞƵ͘ ͞,ĞƚŝƐŝĞĚĞƌǀŽŽƌnjŝĐŚ͘:ĞŬƵŶƚŝŶŚĞƚǀĞůĚƌŝũĚĞŶ ŶŝĞƚnjŽǀĞĞůǀŽŽƌĞůŬĂĂƌďĞƚĞŬĞŶĞŶ͘:ĞŬƵŶƚŽŽŬ ŶŝĞƚǀĞƌǁĂĐŚƚĞŶĚĂƚŵĞŶƐĞŶĚŝĞŚĞƚŚĞůĞũĂĂƌ ĞůŬĂĂƌƐĐŽŶĐƵƌƌĞŶƚnjŝũŶŝŶǀĞƌƐĐŚŝůůĞŶĚĞƉůŽĞŐĞŶ ŽƉĞĞŶt<ŝŶĞĞŶƐǀŽŽƌũŽƵƌŝũĚĞŶ͘͟ ĞĨĂǀŽƌŝĞƚnjĂůŵĞƚĞĞŶŐŽĞĚŐĞǀŽĞůƚĞƌƵŐŬŝũŬĞŶ ŽƉ,ŽŽŐĞƌŚĞŝĚĞĂůƐŚŝũ͚ĚŝĞĚĂŐŚĞƚŚŽŽŐƐƚ ŚĂĂůďĂƌĞ͛ƵŝƚnjŝĐŚnjĞůĨŚĂĂůƚ͘ĂƚŐĞůĚƚŽŽŬ ǀŽŽƌĂǀŝĚ͘ĞŝĚĞŶŚŽƉĞŶnjĞŽƉĞĞŶŵŽŽŝ ŬĂŵƉŝŽĞŶƐĐŚĂƉ͘͞/ŶϮϬϬϵǁĂƐŚĞƚĞĞŶŐƌŽŽƚ ĨĞĞƐƚŵĞƚŚĞĞůǀĞĞůƚŽĞƐĐŚŽƵǁĞƌƐ͕͟ŚĞƌŝŶŶĞƌƚ ĂǀŝĚnjŝĐŚ͘,ŝũƌĞĞĚϮϬϬϵŵĞĞďŝũĚĞũƵŶŝŽƌĞŶ͘ ͞/ŬĚĞŶŬŚĞƚŶƵĞĞŶŶŽŐŐƌŽƚĞƌĨĞĞƐƚnjĂůnjŝũŶ ŵĞƚŶŽŐŵĞĞƌƚŽĞƐĐŚŽƵǁĞƌƐ͕͟ǀƵůƚDĂƚŚŝĞƵ ŚĞŵĂĂŶ͕ĚŝĞŝŶϮϬϬϵƚŽĞƐĐŚŽƵǁĞƌǁĂƐ͘͞/Ŭ ǁĞĞƚĚĂƚ>ĂƌƐŽŽŵnjŝũŶĨĂǀŽƌŝĞƚĞŶƌŽůƚŽĞŶŶŝĞƚ ǁĂĂƌŵĂĂŬƚĞĞŶŵŝũŶŚƵŝĚŝŐĞƉůŽĞŐŵĂĂƚEŝĞůƐ ůďĞƌƚǁŽŶďŝũĚĞĞůŝƚĞ͘͟ŽǁĞůĂǀŝĚĂůƐDĂƚŚŝĞƵ njŝĞŶůĂĂƚƐƚŐĞŶŽĞŵĚĞĂůƐŐƌŽƚĞŬĂŶƐŚĞďďĞƌďŝũĚĞ ĞůŝƚĞ͘͞ůƐŚŝũnjŝũŶĚĂŐŚĞĞŌ͘njĂůĞƌǁĞŝŶŝŐĂĂŶƚĞ ĚŽĞŶnjŝũŶ͕͟ǀŽŽƌƐƉĞůƚĚĞůĂĂƚƐƚĞ͘

Drie kussen van drie missen

Uniek drie zusjes als Ronde Miss ,Ğƚt<sĞůĚƌŝũĚĞŶŚĞĞŌĚŝƚũĂĂƌŶŝĞƚĠĠŶŵĂĂƌĚƌŝĞŵŝƐƐĞŶƚĞƌďĞƐĐŚŝŬŬŝŶŐ͘dŝũĚĞŶƐĚĞ'ƌŽƚĞ Prijs Adrie van der Poel werden de renners de afgelopen twee jaar al in het zonnetje gezet door Jelke Bosmans (21) uit Kalmthout, de vriendin van David van der Poel en het nichtje van veldrijder Wietse Bosmans. Dit jaar staat de schoonheidsspecialiste uit Kalmthout niet alleen op het podium. Haar twee zusjes Bieke (19) en Lori (17) mogen eveneens de winnaars van de podiumplaatsen voorzien van drie dikke smakkerds.

Vlnr. De zusjes Lori, Jelke en Bieke zijn de drie rondemissen van het WK in Hoogerheide. FOTO RIA VAN MEIR


W W W.W K H O O G E R H E I D E 2 0 1 4 . N L

1 & 2 FEBRUARI 2014

Van onbekende naar sponsor van wereldtop

KKZd,/:DE>>DE

IKO steunt het veldrijden en blijft dat doen ĞŶŝƐŽůĂƟĞͲďĞĚƌŝũĨŝƐŶŝĞƚĞĐŚƚĞĞŶďĞĚƌŝũĨĚĂƚ je verwacht als sponsor in het wielrennen. IKO Enertherm bewijst het tegendeel. In vier jaar ƟũĚŝƐŚĞƚŝƐŽůĂƟĞͲďĞĚƌŝũĨďĞƚƌŽŬŬĞŶŐĞƌĂĂŬƚ ďŝũĞĞŶǁŝĞůĞƌƉůŽĞŐĞŶĞĞŶĂĂŶƚĂůŬŽĞƌƐĞŶ͕ waaronder het WK in Hoogerheide. Dat IKO njŽďĞƚƌŽŬŬĞŶŝƐŐĞƌĂĂŬƚďŝũĚĞƐƉŽƌƚ͕ŝƐǀŽůŐĞŶƐ algemeen directeur Dirk Theuns makkelijk te verklaren. “De sport ligt in mijn interesseveld”, zegt dŚĞƵŶƐŵĞƚĞĞŶďƌĞĚĞŐůŝŵůĂĐŚŽƉnjŝũŶŐĞnjŝĐŚƚ bij het horen van het woord veldrijden. Om de directeur een wielerfan noemen zou tekort doen aan hoe enthousiast hij over de sport ǀĞƌƚĞůƚ͘͞KŵŵŝũŶĐŽŶĚŝƟĞŽƉƉĞŝůƚĞŚŽƵĚĞŶ͕ ĮĞƚƐŝŬĞŶŚĂƌĚůŽŽƉŝŬ͘DĂĂƌŝŬǀŝŶĚĮĞƚƐĞŶǀĞĞů leuker. Op de weg of in het veld, het maakt me niet uit.” Door de interesse van de Vlaming raakte het bedrijf betrokken bij de GP Adrie van ĚĞƌWŽĞů͘͞sĂŶĚĂĂƌƵŝƚŝƐĚĞĂĂŶĚĂĐŚƚǀĂŶƵŝƚ/<K voor de sport ook gegroeid.” De samenwerking met de wielersport bevalt het bedrijf zeer goed. “Onze bekendheid ŚĞĞŌĞĞŶĞŶŽƌŵĞƐƚŐĞŚĂĚĚĞůĂĂƚƐƚĞǀŝĞƌ ũĂĂƌ͘/ŬĚĞŶŬĚĂƚǁŝũƋƵĂďĞŬĞŶĚŚĞŝĚŐĞĚĞĞůĚ ĞĞƌƐƚĞƐƚĂĂŶŽƉŚĞƚŐĞďŝĞĚǀĂŶŝƐŽůĂƟĞ͘dĞƌǁŝũů wij vier jaar geleden nog volledig onbekend waren. En tot mijn verbazing bleek dat veel van onze klanten het ook leuk vonden dat ǁŝũƐƉŽŶƐŽƌĚĞŶ͘͟/<KŶĞƌƚŚĞƌŵŐĞďƌƵŝŬƚ het wielrennen nu als vast onderdeel van de ŵĂƌŬĞƟŶŐ͘͞tĞŚĞďďĞŶĂĐƟĞƐǁĂĂƌďŝũŵĞŶƐĞŶ als ze klant worden kaartjes voor het WK erbij krijgen. Daarnaast houden wij dagen waarop ŬůĂŶƚĞŶĞĞŶĮĞƚƐĐůŝŶŝĐŬƵŶŶĞŶǀŽůŐĞŶƐŵĞƚ bijvoorbeeld Niels Albert of de broertjes Van der Poel als begeleider. Die mensen raken daardoor zo enthousiast. En daarmee binden zij njŝĐŚǁĞĞƌĂĂŶŽŶƐďĞĚƌŝũĨ͘:ĞŬĂŶǁĞůnjĞŐŐĞŶĚĂƚ de samenwerking voor beide succesvol is.” Clean dǁĞĞŐƌŽƚĞŶĂŵĞŶƵŝƚŚĞƚŚƵŝĚŝŐĞǀĞůĚƌŝũĚĞŶ

worden hier in een adem genoemd door dŚĞƵŶƐ͘/<KƐƚĞƵŶƚĚĞƉůŽĞŐǀĂŶĚĞƚŽƉƐƉŽƌƚĞƌƐ͘ “Nadat wij betrokken raakten bij de GP Adrie van der Poel zijn wij op een bepaald moment benaderd om als sponsor een ploeg bij te staan.” Het gaat hier over het opleidingsteam sĞůĚƌŝƚĂĐĂĚĞŵŝĞŶĞƌƚŚĞƌŵͲ<W͕ǁĂĂƌ DĂƚŚŝĞƵǀĂŶĚĞƌWŽĞůƚŽƚǀŽŽƌŬŽƌƚŝŶƌĞĞĚ͘͞tŝũ zijn niet zomaar in de sponsoring voor de ploeg gestapt. Wij hebben de hele ploeg doorgelicht en merkten dat zij heel professioneel bezig ǁĂƌĞŶ͘ĂĂƌŶĂĂƐƚŚĞďũĞŵĞƚĞĞŶĞdžͲƚŽƉƌĞŶŶĞƌ als Adrie van der Poel een grote kennisbron in ŚƵŝƐ͘͟/ŶŵŝĚĚĞůƐŝƐ/<KŽŽŬƐŚŝƌƚƐƉŽŶƐŽƌǀĂŶĚĞ ĞůŝƚĞƉůŽĞŐǀĂŶEŝĞůƐůďĞƌƚ͘dŽĐŚŝƐŚĞƚďĞĚƌŝũĨŝŶ ĞĞŶƌƵŵŽĞƌŝŐĞƟũĚŝŶĚĞǁŝĞůĞƌƐƉŽƌƚŐĞƐƚĂƉƚ͘

͞/ŬďĞŶĞƌǀĂŶŽǀĞƌƚƵŝŐĚĚĂƚŚĞƚďŝũŚĞƚ veldrijden anders ligt dan op de weg. Veldrijden ŚĞĞŌŚĞƚŝŵĂŐŽĂůƐĞĞŶƐƉŽƌƚĚŝĞ͚ĐůĞĂŶ͛ŝƐ͘ /ŶĚŝĞŶǁŝũŶŽŐŵĂĂƌŚĞƚŵŝŶƐƚĞǀĞƌŵŽĞĚĞŶ hadden dat het niet zo was, dan waren wij er als bedrijf ook niet ingestapt. We verbinden onze naam wél aan een ploeg!” Hoogerheide “Door al die banden in de sport zijn wij ook betrokken geraakt bij de wereldbekerwedstrijd in Hoogerheide. Dat zijn we de laatste drie jaar geweest en ik denk dat we het contract ŵĞƚĚĞŽƌŐĂŶŝƐĂƟĞŐĂĂŶǀĞƌůĞŶŐĞŶ͘͟Ğ ŽƌŐĂŶŝƐĂƟĞŬĂŶĚƵƐƵŝƚŬŝũŬĞŶŶĂĂƌĞĞŶůĂŶŐĞƌĞ ƐĂŵĞŶǁĞƌŬŝŶŐŵĞƚ/<KĞŶĚĂĂƌŚĞďďĞŶnjĞnjĞůĨ ŚĂƌĚǀŽŽƌŐĞǁĞƌŬƚǀŽůŐĞŶƐdŚĞƵŶƐ͘͞ůƐũĞŬŝũŬƚ

Bank wil lokale gemeenschap betrekken bij uniek evenement

ŶĂĂƌĚĞŽƌŐĂŶŝƐĂƟĞƐǀĂŶĚĞǀĞƌƐĐŚŝůůĞŶĚĞŶ veldritkoersen, dan zijn er niet veel comités die ďĞƚĞƌĨƵŶĐƟŽŶĞƌĞŶĚĂŶĚŝĞŝŶ,ŽŽŐĞƌŚĞŝĚĞ͘ŝũ behoren zeker tot de top. Daarom steunen wij ĚĞŽƌŐĂŶŝƐĂƟĞŽŽŬďŝũŚĞƚt<͘͟ dŚĞƵŶƐnjĂůnjĞůĨŽƉĚĞǁĞĚƐƚƌŝũĚĚĂŐĞŶĂĂŶǁĞnjŝŐ njŝũŶ͘,ŝũŬŝũŬƚĞƌĂůŶĂĂƌƵŝƚĞŶĚƵƌŌnjŝĐŚnjĞůĨƐ aan een voorspelling te wagen. “Nys is de te ŬůŽƉƉĞŶŵĂŶďŝũĚĞĞůŝƚĞ͘DĂĂƌĂůƐŚĞƚŚĞĞů technisch wordt en met veel slijk, dan zal Niels ůďĞƌƚĞƌŽŽŬƐƚĂĂŶ͘/ŶŐĞǀĂůǀĂŶŝũƐĞŶƐŶĞĞƵǁ͕ ůĞƚĚĂŶŵĂĂƌŽƉDĂƌƟŶŝŶĂ͘ŝũĚĞďĞůŽŌĞŶŝƐ DĂƚŚŝĞƵǀĂŶĚĞƌWŽĞůĚĞƚŽƉĨĂǀŽƌŝĞƚ͕ŵĂĂƌŚŝũ zal moeten opboksen tegen een sterk blok van ĚĞĞůŐĞŶ͘DĂĂƌŵŝũŶǀŽŽƌƐƉĞůůŝŶŐĞŶŬƵŶŶĞŶ ĂůůĞŵĂĂůĨŽƵƚnjŝũŶ͘ůůĞƐŝƐĂĬĂŶŬĞůŝũŬǀĂŶŚĞƚ weer en de vorm van de dag.”

KKZd,/:DE>>DE

Rabobank is meer dan een sponsor Sinds jaar en dag denken mensen bij het horen van de naam Rabobank aan de wielersport. Dat is niet zo vreemd als je bekijkt bij hoeveel aspecten van de wielersport de bank betrokken is als sponsor of op andere manieren. Zo prijkt de naam ook weer op borden langs het parcours van het WK veldrijden in Hoogerheide dit jaar. Dat was ook al het geval in 2009. “Dat ŝƐƚŽĞŶĂůƐnjĞĞƌƉŽƐŝƟĞĨĞƌǀĂƌĞŶ͕͟njĞŐƚĞĞŶ woordvoerster van de bank enthousiast. “Het komt niet vaak voor dat er zo’n groots evenement plaatsvindt in het werkgebied van jouw bank. Het was een unieke ervaring om een evenement van wereldklasse te laten

plaatsvinden in de gemeente Woensdrecht.” Betrokken De eerste keer dat het WK Veldrijden neerstreek in de gemeente Woensdrecht was Rabobank ook al een van de hoofdsponsoren. “Rabobank Nederland sponsort al jaren de wielersport, waaronder de discipline veldrijden. Als Rabobank Roosendaal–Woensdrecht trekken wij dit beleid met alle plezier door naar de regio. De betrokkenheid van onze bank bij de ǁŝĞůĞƌƐƉŽƌƚĞŶŵĞĞƌƐƉĞĐŝĮĞŬĂůƐƐƉŽŶƐŽƌǀĂŶĚĞ Grote Prijs Adrie van der Poel zorgde ervoor dat ďŝũĚĞĞĞƌƐƚĞĞĚŝƟĞĚĞďĂŶŬƐŶĞůďĞŶĂĚĞƌĚŬŽŶ worden als sponsor.” De samenwerking tussen

ďĂŶŬĞŶŽƌŐĂŶŝƐĂƟĞŚĞĞŌnjŝĐŚǁĞůŽŶƚǁŝŬŬĞůĚ ten op zichte van vijf jaar geleden. “Er is nauw ĐŽŶƚĂĐƚŵĞƚĚĞŽƌŐĂŶŝƐĂƟĞ͕njŽĚĂƚǁĞĞůŬĂĂƌ waar mogelijk versterken in het partnership en met elkaar meedenken.” ^ƟŵƵůĞƌĞŶ Wie denkt dat Rabobank na het terugtreden als sponsor van de professionele herenwielerploeg niet meer aan sponsoring van de wielersport ĚŽĞƚ͕ŚĞĞŌŚĞƚŵŝƐ͘EŽŐƐƚĞĞĚƐŽŶĚĞƌƐƚĞƵŶƚ de bank deze tak van sport. “We zijn als sponsor betrokken bij de vrouwenwielerploeg, het veldrijden en de amateursport. Onder amateursport valt bijvoorbeeld de

ondersteuning van de jeugdopleiding en ƐƉŽƌƟĞǀĞĮĞƚƐĞƌƐ͕ĚŽŽƌƐĂŵĞŶƚĞǁĞƌŬĞŶŵĞƚĚĞ Koninklijke Nederlandse Wielerunie (KNWU).” Daarnaast is Rabobank nauw betrokken bij wielerevenementen. Dat alles met een duidelijk doel. “We vinden het belangrijk dat kinderen en jongeren bewegen. Daarom proberen wij ŚĞŶƚĞƐƟŵƵůĞƌĞŶŽŵƚĞŐĂĂŶƐƉŽƌƚĞŶĞŶͲĂůƐnjĞ ĞĞŶŵĂĂůďĞŐŽŶŶĞŶnjŝũŶͲŽŵďĞƚĞƌƚĞǁŽƌĚĞŶŝŶ hun tak van sport.” Doel Dat blijkt ook wel uit een van de vele ĞǀĞŶĞŵĞŶƚĞŶĚŝĞĚĞďĂŶŬŚĞĞŌŐĞŚŽƵĚĞŶ op weg naar het WK; de Rabo WK Veldrijden ^ĐŚŽůĞŶŽŵƉĞƟƟĞ͘dŝũĚĞŶƐĚĞnjĞĐŽŵƉĞƟƟĞ͕ĚŝĞ verreden werd op verschillende dagen, konden kinderen van groep 7 en 8 strijden voor een plek ŝŶĚĞĮŶĂůĞǀŽŽƌĚĞƉƌŝũnjĞŶďĞƐƚĞĮĞƚƐĞƌ͕ďĞƐƚĞ ǁŝĞůĞƌŬůĂƐĞŶďĞƐƚĞƉƌŽŵŽƟĞǁŝĞůĞƌƐĐŚŽŽů͘Ğ ĮŶĂůĞĚĂŐǀĂŶĚŝƚĞǀĞŶĞŵĞŶƚŝƐŽƉϮϲũĂŶƵĂƌŝ ďŝũĚĞsŽůŬƐĂďĚŝũ͘ĞƐĐŚŽůĞŶĐŽŵƉĞƟƟĞŝƐ een voorbeeld van hoe de insteek van de sponsoring van de bank is veranderd. “Naast de standaarddoelen van sponsoring, zoals publiciteit en verbondenheid met de sport, is onze focus voor dit jaar veranderd in vergelijking ŵĞƚϮϬϬϵ͘dŽĞŶůĂŐĚĞŶĂĚƌƵŬŽƉŚĞƚt<ĞŶ de dagen waarop dit evenement plaatsvond. Nu proberen we meer te doen dan dat. We willen onze horizon verbreden door niet alleen onze klanten te betrekken bij het evenement, maar ook de lokale gemeenschap.”


W W W.W K H O O G E R H E I D E 2 0 1 4 . N L

1 & 2 FEBRUARI 2014

Lars van der Haar ziet zichzelf als outsider in Hoogerheide

KKZh'E<K<

‘Een podiumplaats is realistisch doel’ DĂƌƟŶŝŶĂĞŶĚĞŶĞŬ^ƚLJďĂƌ͕ĚŝĞŬŽƌƚǀŽŽƌ Hoogerheide beslist of hij mee doet, zouden met gemak op het podium kunnen eindigen. ĞůĨǁŝůsĂŶĚĞƌ,ĂĂƌĚĂĂƌŽƉnjŽŶĚĂŐϮĨĞďƌƵĂƌŝ ŽŽŬƐƚĂĂŶ͘͞ĞŶƉŽĚŝƵŵƉůĂĂƚƐŝƐƌĞĂůŝƐƟƐĐŚ͕͟ zegt hij. “Winnen is geen doel op zich. Als de ǀŽƌŵǀĂŶĚĞĚĂŐŐŽĞĚŝƐ͕njŝĞŶǁĞƟũĚĞŶƐĚĞ ŬŽĞƌƐǁĞůǀĞƌĚĞƌ͘͟ Over het weer maakt de coureur zich niet druk. ,ŝũŚĞĞŌůŝĞǀĞƌŶŝĞƚƚĞǀĞĞůďĂŐŐĞƌǁĂĂƌĚŽŽƌũĞ grote stukken moet lopen. “Verder maakt het me niet uit. Een parkoers waarop het glibberen en glijden is, vind ik leuker. Ik blijf het liefste zo ǀĞĞůŵŽŐĞůŝũŬŽƉĚĞĮĞƚƐnjŝƩĞŶ͘͟ĞϮϮͲũĂƌŝŐĞ veldrijder weet wat het is om in Hoogerheide ĞĞŶt<ƚĞƌŝũĚĞŶ͘/ŶϮϬϬϵǁĞƌĚŚŝũǀŝũĨĚĞďŝũ de junioren. “Ik had de hele dag gewerkt voor Tijmen Eising, die wereldkampioen werd, maar ŬǁĂŵǀĂƐƚƚĞnjŝƩĞŶŝŶĚĞƐƉƌŝŶƚǀŽŽƌĚĞƚǁĞĞĚĞ ƉůĂĂƚƐ͘ĂƚǁĂƐĞĞŶĞŶŽƌŵĞƚĞůĞƵƌƐƚĞůůŝŶŐ͘͟ Hij hoopt dat hij dit keer met een beter gemoed over de streep komt. Volgens hem zijn alle ingrediënten aanwezig voor een mooi veldrijdfeest. “De sport zit in Nederland in de ůŝŌ͘:ĞnjŝĞƚŽǀĞƌĂůĚĂƚŚĞƚƐƚĞĞĚƐĚƌƵŬŬĞƌǁŽƌĚƚ͘ Druk voel ik niet. Ik vind het alleen maar leuk ĂůƐŚĞƚƐƚƌĂŬƐǀŽůƐƚĂĂƚŝŶ,ŽŽŐĞƌŚĞŝĚĞ͘͟

Vorig jaar werd hij ‘met wat geluk’ derde op het wereldkampioenschap in Louisville in Amerika. In Hoogerheide gaat Lars van der Haar opnieuw voor een podiumplaats. “Dat ŝƐĞĞŶƌĞĂůŝƐƟƐĐŚĚŽĞů͕͟njĞŐƚĚĞǀĞůĚƌŝũĚĞƌ͕ die het jaar is begonnen als leider in het wereldbekerklassement bij de elite. Hij weet dat de ogen op hem zijn gericht in

Hoogerheide, veel meer dan vorig jaar. Lars van der Haar maakt dit seizoen indruk bij de elite. Hij won al drie wereldbekerkoersen en is leider in het wereldbekerklassement. Ook in de modder van Rome, de eerste koers van 2014, was hij ijzersterk. Van der Haar werd er tweede, achter de Belg Niels Albert. In de bossen rond het Drentse Gasselte verdedigde hij twee weken geleden bovendien overtuigend

njŝũŶEĞĚĞƌůĂŶĚƐĞƟƚĞů͘ůůĞĞŶŽƌŶĠǀĂŶ<ĞƐƐĞů kon enigszins in de buurt blijven van de man uit Woudenberg. KŶĚĂŶŬƐnjŝũŶƉƌĞƐƚĂƟĞƐnjŝĞƚsĂŶĚĞƌ,ĂĂƌ zichzelf eerder als outsider dan als favoriet voor het wereldkampioenschap in Hoogerheide. Albert, Sven Nys en de andere Belgen zijn volgens hem de te kloppen mannen. Ook Francis Mourey uit Frankrijk en de Tsjechen

KŶnjŝŶ Verhalen dat hij moeite zou hebben met de ƐƚƌĞŶŐĞƐĞůĞĐƟĞͲĞŝƐĞŶǀĂŶďŽŶĚƐĐŽĂĐŚ:ŽŚĂŶ Lammerts doet hij af als onzin. “Dat is iets dat vooral in België is opgeklopt. Er zijn criteria en tot nu toe hebben drie man daaraan voldaan, ŵĂĂƌĚĞďŽŶĚƐĐŽĂĐŚŵĂĂŬƚĚĞƐĞůĞĐƟĞ͘/ŬďĞŶ ervan overtuigd dat er in Hoogerheide genoeg EĞĚĞƌůĂŶĚĞƌƐĂĂŶĚĞƐƚĂƌƚƐƚĂĂŶ͘͟ŽŶŝĞƚ͕ĚĂŶŝƐ ĞƌŶŽŐŐĞĞŶŵĂŶŽǀĞƌƌĚ͘͞sĂŶƚĂĐƟĞŬŝƐƉĂƐ sprake als je bij elkaar zit. In de eerste plaats is veldrijden een individuele sport. Ik ga voor een ƉŽĚŝƵŵƉůĞŬ͕ŵĂĂƌĂůƐƟũĚĞŶƐĚĞŬŽĞƌƐďůŝũŬƚĚĂƚ ik een Nederlander moet helpen, dan doe ik dat ŽŽŬ͘͟

Koop nu uw tickets online via www.wkhoogerheide.nl


W W W.W K H O O G E R H E I D E 2 0 1 4 . N L

1 & 2 FEBRUARI 2014

Marianne Vos werd al eens wereldkampioen in Hoogerheide

KKZh'E<K<

‘Ik weet wat me te wachten staat’ Als Marianne Vos volgende week zaterdag als eerste over de streep komt in Hoogerheide, zou dat ŚĂĂƌnjĞǀĞŶĚĞǁĞƌĞůĚŬĂŵƉŝŽĞŶƐĐŚĂƉŝŶŚĞƚǀĞůĚƌŝũĚĞŶnjŝũŶĞŶŚĂĂƌƚǁĂĂůĨĚĞŵŽŶĚŝĂůĞƟƚĞůŝŶƚŽƚĂĂů͘ ͞,ĞƚnjŝũŶĞŶŽƌŵĞŐĞƚĂůůĞŶ͕͟njĞŐƚĚĞƉĂƐϮϲͲũĂƌŝŐĞEŽŽƌĚͲƌĂďĂŶƚƐĞ͘ KƉŬĂƉƐŽŶĞƐŽĨŐĞŵĂŬnjƵĐŚƚŚĞĞŌŶŝĞŵĂŶĚDĂƌŝĂŶŶĞsŽƐŽŽŝƚŬƵŶŶĞŶďĞƚƌĂƉƉĞŶ͘KŽŬŶƵŝƐnjĞ ďĞƐĐŚĞŝĚĞŶŽǀĞƌŚĂĂƌŬĂŶƐĞŶŝŶ,ŽŽŐĞƌŚĞŝĚĞ͘^ƚĞƌŬĞƌ͕ŝŶǀĞƌƐĐŚŝůůĞŶĚĞŝŶƚĞƌǀŝĞǁƐŚĞĞŌĚĞnjĞƐǀŽƵĚŝŐ ǁĞƌĞůĚŬĂŵƉŝŽĞŶĞǀĞůĚƌŝũĚĞŶ<ĂƟĞŽŵƉƚŽŶƵŝƚŵĞƌŝŬĂƚŽƚƚŽƉĨĂǀŽƌŝĞƚĞďĞƐƚĞŵƉĞůĚ͘͞ĞŝƐĂůƟũĚ ŽĞƌƐƚĞƌŬŐĞǁĞĞƐƚ͕ŵĂĂƌŚĂĂƌŶĂĚĞĞůǁĂƐĚĂƚnjĞŽƉƚĞĐŚŶŝƐĐŚĞƉĂƌŬŽĞƌƐĞŶŵŝŶĚĞƌŐŽĞĚƵŝƚĚĞǀŽĞƚĞŶ ŬŽŶ͘ĂĂƌŚĞĞŌnjĞŶƵŚĂƌĚĂĂŶŐĞǁĞƌŬƚ͘ĂƚďĞƚĂĂůƚnjŝĐŚĚŝƚƐĞŝnjŽĞŶƵŝƚ͘͟'ĞǀŽůŐŝƐĚĂƚŽŵƚƉŽŶsŽƐ ĚŝƚƐĞŝnjŽĞŶĂůŝŶĚƌŝĞǁĞƌĞůĚďĞŬĞƌŬŽĞƌƐĞŶŬůŽƉƚĞ͘sŽƐůĂĂƚnjŝĐŚĞƌŶŝĞƚĚŽŽƌǀĂŶĚĞǁŝũƐďƌĞŶŐĞŶ͘͞/ŬŚĞď ůŝĞǀĞƌĚĂƚŝŬnjĞůĨĂůƐĨĂǀŽƌŝĞƚĞĂĂŶĚĞƐƚĂƌƚǀĞƌƐĐŚŝũŶ͕ŵĂĂƌnjŝũƐƚĞĞŬƚĞƌĚŝƚƐĞŝnjŽĞŶďŽǀĞŶƵŝƚ͕ĞĞƌůŝũŬŝƐ ĞĞƌůŝũŬ͘ĂŶĚĞĂŶĚĞƌĞŬĂŶƚŚĞďŝŬŶŽŐĞĞŶƉĂĂƌǁĞŬĞŶǁĂĂƌŝŶŝŬĚĞŶŽĚŝŐĞƉƌŽĐĞŶƚĞŶŬĂŶǀĞƌďĞƚĞƌĞŶ ĞŶũĞǁĞĞƚŚĞƚŽƉĞĞŶt<ŵĂĂƌŶŽŽŝƚ͘sŽƌŝŐũĂĂƌƌĞĞĚĚĞ&ƌĂŶƐĞ>ƵĐŝĞŚĂŝŶĞůͲ>ĞĨğǀƌĞnjŝĐŚŽŽŬƵŝƚŚĞƚ ŶŝĞƚƐŽƉŚĞƚƉŽĚŝƵŵ͘,ĞƚŬĂŶĂůůĞŵĂĂů͘͟ sŽƐŬŝũŬƚƵŝƚŶĂĂƌŚĞƚǀĞůĚƌŝũĚĨĞĞƐƚŽƉnjĂƚĞƌĚĂŐϭĞŶnjŽŶĚĂŐϮĨĞďƌƵĂƌŝ͘ĞŝƐǀŽůůŽĨŽǀĞƌŚĞƚƉĂƌŬŽĞƌƐŝŶ ,ŽŽŐĞƌŚĞŝĚĞ͕ŽŵĚĂƚŚĞƚĂůůĞƐŝŶnjŝĐŚŚĞĞŌǁĂƚŚĞƚǀĞůĚƌŝũĚĞŶŵŽŽŝŵĂĂŬƚ͘ĞŵĂĂŬƚnjŝĐŚŐĞĞŶnjŽƌŐĞŶ ŽǀĞƌŚĞƚǁĞĞƌ͘͞/ŬŚĞďŝŶ,ŽŽŐĞƌŚĞŝĚĞĂůŝŶĚĞƐŶĞĞƵǁŐĞŬŽĞƌƐƚ͕ŽƉĞĞŶƐŶŽĞŝŚĂƌĚ͕ďĞǀƌŽƌĞŶƉĂƌŬŽĞƌƐ ŐĞƌĞĚĞŶĞŶĚŽŽƌĚĞĚŝŬŬĞŵŽĚĚĞƌŐĞďĂŐŐĞƌĚ͘/ŬŬĞŶĂůůĞŽŶĚĞƌŐƌŽŶĚĞŶ͘,ĞƚǁĞĞƌŵĂŐǀĂŶŵŝũĚŽĞŶ ǁĂƚŚĞƚǁŝů͘͟ sŽƐǀŽĞůƚnjŝĐŚŐŽĞĚ͘ĞŝƐĞĞŶŬůĞŝŶĞƚǁĞĞǁĞŬĞŶŐĞůĞĚĞŶŝŶ'ĂƐƐĞůƚĞǀŽŽƌĚĞǀŝĞƌĚĞŬĞĞƌEĞĚĞƌůĂŶĚƐ ŬĂŵƉŝŽĞŶĞŐĞǁŽƌĚĞŶ͘ĂĂƌŶĂŝƐnjĞŵĞƚĚĞEĞĚĞƌůĂŶĚƐĞƉůŽĞŐŽƉƚƌĂŝŶŝŶŐƐŬĂŵƉŶĂĂƌ^ƉĂŶũĞŐĞŐĂĂŶĞŶ ƌĞĞĚnjĞŶŽŐĞĞŶĂĂŶƚĂůŬŽĞƌƐĞŶ͘ůůĞƐŵĞƚŚĞƚŽŽŐŽƉŚĞƚŐƌŽƚĞĚŽĞůǀĂŶĚŝƚǁŝŶƚĞƌƐĞŝnjŽĞŶ͗ĚĞƟƚĞůƐƚƌŝũĚ ŝŶ,ŽŽŐĞƌŚĞŝĚĞ͘͞/ŶĚĞĞĞƌƐƚĞǁĞĞŬǀĂŶĨĞďƌƵĂƌŝŵŽĞƚĂůůĞƐŽƉĞŶƚŽƉnjŝũŶ͘͟ Speciaal sŝũĨũĂĂƌŐĞůĞĚĞŶǁĞƌĚnjĞ͕ǁĞůŝƐǁĂĂƌŽƉĞĞŶŝĞƚƐĂŶĚĞƌƉĂƌŬŽĞƌƐ͕ĂůǁĞƌĞůĚŬĂŵƉŝŽĞŶŝŶ,ŽŽŐĞƌŚĞŝĚĞ͘ ,ĞƚǁĂƐŚĂĂƌƚǁĞĞĚĞŵŽŶĚŝĂůĞǀĞůĚƌŝũĚƟƚĞů͕ŝŶϮϬϬϲŝŶĞĚĚĂŵǁŽŶnjĞŚĂĂƌĞĞƌƐƚĞ͘͞sĂŶĚŝĞƚǁĞĞ ŬĂŵƉŝŽĞŶƐĐŚĂƉƉĞŶŬĂŶŝŬŵĞĚĞŵĞŶƐĞŶŵĂƐƐĂ͛ƐŐŽĞĚŚĞƌŝŶŶĞƌĞŶ͘/ŶĞĚĚĂŵǁĂƐŚĞƚĂůĚƌƵŬ͕ŵĂĂƌ ŝŶ,ŽŽŐĞƌŚĞŝĚĞƐƚŽŶĚŚĞƚŚĞůĞŵĂĂůƌŝũĞŶĚŝŬ͘/ŶĞŝŐĞŶůĂŶĚǁŝŶŶĞŶŚĞĞŌĂůƟũĚŝĞƚƐƐƉĞĐŝĂĂůƐ͘͟sŽƐ ĚĞĞĚŚĞƚŝŶĚƌŝĞĚŝƐĐŝƉůŝŶĞƐ͘/ŶƉĞůĚŽŽƌŶŝŶϮϬϭϭŽƉĚĞďĂĂŶ͕ŝŶϮϬϭϮŝŶsĂůŬĞŶďƵƌŐŽƉĚĞǁĞŐĞŶŝŶ ĞĚĚĂŵ;ϮϬϬϲͿĞŶ,ŽŽŐĞƌŚĞŝĚĞ;ϮϬϬϵͿŝŶŚĞƚǀĞůĚ͘/ŶƚŽƚĂĂůƐƚŽŶĚnjĞŽƉĞĞŶǁĞƌĞůĚŬĂŵƉŝŽĞŶƐĐŚĂƉ ĂůĞůĨŬĞĞƌŽƉŚĞƚŚŽŽŐƐƚĞƐĐŚĂǀŽƚ͗ƚǁĞĞŬĞĞƌŽƉĚĞďĂĂŶ͕ĚƌŝĞŬĞĞƌŽƉĚĞǁĞŐĞŶnjĞƐŬĞĞƌŝŶŚĞƚǀĞůĚ͘ ĂĂƌďŽǀĞŶŽƉŚĞĞŌnjĞŽŽŬŶŽŐĞĞŶƐƚǁĞĞŐŽƵĚĞŶŵĞĚĂŝůůĞƐŽƉĚĞKůLJŵƉŝƐĐŚĞ^ƉĞůĞŶŐĞǁŽŶŶĞŶ͘͞,Ğƚ njŝũŶĞŶŽƌŵĞŐĞƚĂůůĞŶ͘/ŬƉƌŽďĞĞƌĞƌŶŝĞƚƚĞǀĞĞůďŝũƐƟůƚĞƐƚĂĂŶ͘EƵƌŝũĚŝŬŶŽŐŝŶĚĞƌĞŐĞŶŐƚƌƵŝ͕ŵĂĂƌ ƐƚƌĂŬƐŝŶ,ŽŽŐĞƌŚĞŝĚĞnjŝũŶǁĞĂĂŶĚĞƐƚĂƌƚĂůůĞŵĂĂůŐĞůŝũŬ͘͟ĞǀŽĞůƚĞdžƚƌĂƐƉĂŶŶŝŶŐĚŽŽƌĚĞƉůĂĂƚƐǀĂŶ ŚĂŶĚĞůŝŶŐ͕ŵĂĂƌƉƌŽďĞĞƌƚĚĂĂƌŚĂĂƌǀŽŽƌĚĞĞůŵĞĞƚĞĚŽĞŶ͘͞/ŬǁĞĞƚǁĂƚŵĞƚĞǁĂĐŚƚĞŶƐƚĂĂƚ͘,Ğƚ ƉƵďůŝĞŬŵĂŐŽŽŬŶŝĞƚŚĞƚďĞůĂŶŐƌŝũŬƐƚĞnjŝũŶ͘,ĞƚŵŽĞƚƵŝƚũĞnjĞůĨŬŽŵĞŶ͘/ŬŵŽĞƚĚĂĂƌǀŽŽƌnjŽƌŐĞŶ͘͟

Inwoner van Zundert kiest volledig voor het veldrijden

KKZh'E<K<

Godrie wil beste van zichzelf geven ^ƚĂŶ'ŽĚƌŝĞƵŝƚƵŶĚĞƌƚŚŽŽƌĚĞďŝũĚĞĞĞƌƐƚĞďĞůŽŌĞƌĞŶŶĞƌƐĚŝĞ njŝĐŚŬǁĂůŝĮĐĞĞƌĚĞŶǀŽŽƌŚĞƚǁĞƌĞůĚŬĂŵƉŝŽĞŶƐĐŚĂƉǀĞůĚƌŝũĚĞŶŝŶ ,ŽŽŐĞƌŚĞŝĚĞ͘͞/ŬǁŝůĚĞĚĂƚnjŽƐŶĞůŵŽŐĞůŝũŬĚŽĞŶ͘͟ sŽƌŝŐƐĞŝnjŽĞŶůŝĞƉŚŝũŚĞƚǁĞƌĞůĚŬĂŵƉŝŽĞŶƐĐŚĂƉŽƉĞĞŶŚĂĂƌŶĂŵŝƐ͘ ŽŶĚƐĐŽĂĐŚ:ŽŚĂŶ>ĂŵŵĞƌƚƐŐĂĨĚĞƐƟũĚƐŶĂĚĞǁĞƌĞůĚďĞŬĞƌĮŶĂůĞŝŶ ,ŽŽŐĞƌŚĞŝĚĞĚĞǀŽŽƌŬĞƵƌĂĂŶdŝũŵĞŶŝƐŝŶŐ͘ŝƚŬĞĞƌǁŝůĚĞ^ƚĂŶ'ŽĚƌŝĞ njŽ͛ŶƐĐĞŶĂƌŝŽǀŽŽƌŬŽŵĞŶ͘ĂƚůƵŬƚĞŚĞŵ͘KŵŶĂĂƌŚĞƚt<ƚĞŐĂĂŶ͕ ŵŽĞƐƚĞŶĐŽƵƌĞƵƌƐŝŶƚĞŶŵŝŶƐƚĞĠĠŶǁĞƌĞůĚďĞŬĞƌǁĞĚƐƚƌŝũĚďŝũĚĞĞĞƌƐƚĞ ĂĐŚƚƌŝũĚĞŶ͘'ŽĚƌŝĞŬǁĂŵŝŶŽŬƚŽďĞƌŝŶĚĞĂƵďĞƌŐĐƌŽƐƐŝŶsĂůŬĞŶďƵƌŐĂůƐ ǀŝĞƌĚĞŽǀĞƌĚĞŵĞĞƚ͘͞/ŬŚĂĚǀŽŽƌĂĨŽƉnjŽŝĞƚƐŐĞŚŽŽƉƚ͕͟njĞŐƚŚŝũ͘͞DĂĂƌ ŝŶĚĞǁĞŬĞŶĚĂĂƌǀŽŽƌůŝĞƉŚĞƚĂůůĞŵĂĂůŶŝĞƚƐŽĞƉĞů͘sĞƌǁĂĐŚƚĞŶĚĞĞĚŝŬ ŚĞƚĚƵƐŶŝĞƚ͘'ĞůƵŬŬŝŐůƵŬƚĞŚĞƚŵĞĚŝĞƐĞůĞĐƟĞƉůĞŬƐŶĞůĂĨƚĞĚǁŝŶŐĞŶ͘ ĂƚƐĐŚĞĞůƚǁĂƚƐƚƌĞƐƐ͘:ĞƌŝũĚƚĚĞƌĞƐƚǀĂŶĚĞǁĞĚƐƚƌŝũĚĞŶŵĞƚĞĞŶďĞƚĞƌ ŐĞǀŽĞůĚĂŶǁĂŶŶĞĞƌũĞƐƚĞĞĚƐďĞnjŝŐďĞŶƚŵĞƚŚĞƚǀĞƌŽǀĞƌĞŶǀĂŶĞĞŶ ƉůĞŬũĞ͘͟ ,ŝũǁĞĞƚŶŽŐŶŝĞƚǁĂƚŚŝũǀĂŶĚĞŬŽĞƌƐŝŶ,ŽŽŐĞƌŚĞŝĚĞŵŽĞƚǀĞƌǁĂĐŚƚĞŶ͘ ͞EĂƚƵƵƌůŝũŬŝƐDĂƚŚŝĞƵǀĂŶĚĞƌWŽĞůĠĠŶǀĂŶĚĞŐƌŽƚĞŬĂŶƐŚĞďďĞƌƐ͘tĞ ŐĂĂŶŽŶŐĞƚǁŝũĨĞůĚŵĞƚĞĞŶƉůĂŶǀĂŶƐƚĂƌƚ͕ŵĂĂƌŝŬĚĞŶŬĚĂƚǁĞŽŽŬ ĂůůĞŵĂĂůĞĞŶŵŽŽŝƌĞƐƵůƚĂĂƚǁŝůůĞŶƌŝũĚĞŶ͘ĞůĨǁŝůŝŬŚĞƚďĞƐƚĞǀĂŶŵĞnjĞůĨ ŐĞǀĞŶ͘ĂƚŝƐŵŝũŶĚŽĞů͘͟'ŽĚƌŝĞǀĞƌǁĂĐŚƚĚĞŐƌŽŽƚƐƚĞĐŽŶĐƵƌƌĞŶƟĞǀĂŶĚĞ ĞůŐĞŶ͘͞tĞŚĞďďĞŶŚŝĞƌǀĞĞůŐŽĞĚĞƌĞŶŶĞƌƐ͕ŵĂĂƌĚĂĂƌnjŝũŶĞƌŶŽŐŵĞĞƌ͘ ŝũŵŽĞƚĞŶĞĐŚƚǀĞĐŚƚĞŶǀŽŽƌĞĞŶƉůĞŬũĞŝŶŚĞƚƚĞĂŵ͘͟ Keuze 'ŽĚƌŝĞŚŽŽƉƚĚĂƚǀĞůĞEĞĚĞƌůĂŶĚĞƌƐŚĞŵĞŶnjŝũŶůĂŶĚŐĞŶŽƚĞŶŬŽŵĞŶ ĂĂŶŵŽĞĚŝŐĞŶ͘͞sŽŽƌŚĞĞŶĮĞƚƐƚĞŶĚĞďĞůŽŌĞŶŽƉnjĂƚĞƌĚĂŐ͕ŶƵŬŽĞƌƐĞŶ ǁĞŽƉnjŽŶĚĂŐŵŽƌŐĞŶ͘/ŬǀĞƌǁĂĐŚƚĚĂŶŽŽŬĚĂƚĞƌďŝũŽŶnjĞǁĞĚƐƚƌŝũĚ ŶŽŐŵĞĞƌƐƵƉƉŽƌƚĞƌƐĚĂŶƚŽĞŶĂĂŶǁĞnjŝŐnjŝũŶ͘͟'ŽĚƌŝĞǀŽĞůƚnjŝĐŚŽƉŚĞƚ ƉĂƌŬŽĞƌƐ͘͞,ĞƚůŝŐƚŵĞǁĞů͘ĞůĨŚŽŽƉŝŬĚĂƚŚĞƚŶŝĞƚĂůƚĞǀĞĞůƌĞŐĞŶƚ͘/Ŭ ŚŽƵĚŵĞĞƌǀĂŶĞĞŶŚĂƌĚĞŽŶĚĞƌŐƌŽŶĚ͘͟ ĞŝŶǁŽŶĞƌǀĂŶƵŶĚĞƌƚŚĞĞŌŽŶůĂŶŐƐŚĞƚďĞƐůƵŝƚŐĞŶŽŵĞŶĚĂƚŚŝũnjŝĐŚ ŝŶĚĞƚŽĞŬŽŵƐƚǀŽůůĞĚŝŐǁŝůƌŝĐŚƚĞŶŽƉŚĞƚĐƌŽƐƐĞŶ͘ĞĂĨŐĞůŽƉĞŶũĂƌĞŶ ǁĂƐŚŝũŽŽŬĂĐƟĞĨŽƉĚĞǁĞŐ͘ĂƚďůŝũŌŚŝũĚŽĞŶ͕ŵĂĂƌnjŝũŶǁĞŐƉƌŽŐƌĂŵŵĂ ƐƚĂĂƚǀŽŽƌƚĂĂŶǀŽŽƌĂůŝŶŚĞƚƚĞŬĞŶǀĂŶŚĞƚ͚ŝŶĐŽŶĚŝƟĞŬŽŵĞŶ͛ǀŽŽƌŚĞƚ ǀĞůĚƌŝũĚƐĞŝnjŽĞŶ͘͞/ŬnjĂůĚĂŶŽŽŬĞĞŶŵŝŶĚĞƌůĂŶŐƐĞŝnjŽĞŶŽƉĚĞǁĞŐƌŝũĚĞŶ ƌŝũĚĞŶĞŶĞĞƌĚĞƌŚĞƚǀĞůĚŝŶŐĂĂŶ͘͟/ŶŚĞƚŬĂĚĞƌǀĂŶnjŝũŶŬĞƵnjĞǀŽŽƌŚĞƚ ǀĞůĚƌŝũĚĞŶŚĞĞŌ'ŽĚƌŝĞŽŶůĂŶŐƐĞĞŶĐŽŶƚƌĂĐƚŐĞƚĞŬĞŶĚǀŽŽƌƚĞŶŵŝŶƐƚĞ ƚǁĞĞũĂĂƌďŝũĚĞZĂďŽďĂŶŬͲƉůŽĞŐ͘


W W W.W K H O O G E R H E I D E 2 0 1 4 . N L

1 & 2 FEBRUARI 2014

KKZZ/sED/Z

Brabantse Walhalla YRRU¿HWVOLHIKHEEHUV tŝĞĂĂŶĚĞƌĂďĂŶƚƐĞtĂůĚĞŶŬƚ͕ƐƚĂƉƚĚĞŶŬďĞĞůĚŝŐĂůǀĂƐƚŽƉĚĞĮĞƚƐ͘ĞƌĂďĂŶƚƐĞtĂů ŚĞĞŌnjŝĐŚĚĞĂĨŐĞůŽƉĞŶũĂƌĞŶƐƚĞƌŬŝŶĚĞŵĂƌŬƚŐĞnjĞƚĂůƐŚĠƚƉĂƌĂĚŝũƐǀŽŽƌĮĞƚƐůŝĞĬĞďďĞƌƐ͕ ŵĞƚtŽĞŶƐĚƌĞĐŚƚĂůƐĚĠǁŝĞůĞƌŐĞŵĞĞŶƚĞĞŶ,ŽŽŐĞƌŚĞŝĚĞĂůƐǁŝĞůĞƌĚŽƌƉďŝũƵŝƚƐƚĞŬ͘,Ğƚt< sĞůĚƌŝũĚĞŶďŝĞĚƚĚĂĂƌďŝũĞĞŶƵŶŝĞŬǀĞŶƐƚĞƌŽŵŚĞƚĮĞƚƐĞŶŽƉĚĞ͚ŐŽƵĚĞŶƌĂŶĚǀĂŶƌĂďĂŶƚ͛ŝŶ ĚĞĞƚĂůĂŐĞƚĞnjĞƩĞŶ͘

6SDQQHQGH¿QDOH6FKROHQFRPSHWLWLH DĞƚĮĞƚƐĞŶŬƵŶũĞŶŝĞƚǀƌŽĞŐŐĞŶŽĞŐďĞŐŝŶŶĞŶ͘ĂƚŐĞůĚƚŽŽŬǀŽŽƌĚĞǀĞƌƐĐŚŝůůĞŶĚĞĂƐƉĞĐƚĞŶǀĂŶ ĚĞǁŝĞůĞƌƐƉŽƌƚ͘ĂĂƌŽŵƐƚĂƌƩĞĚĞŐĞŵĞĞŶƚĞtŽĞŶƐĚƌĞĐŚƚŝŶƐĂŵĞŶǁĞƌŬŝŶŐŵĞƚǁŝĞůĞƌǀĞƌĞŶŝŐŝŶŐ Z^ĚĞƵŝĚǁĞƐƚŚŽĞŬ͕ĚĞtĞƐƚͲƌĂďĂŶƚƐĞsĞůĚƌŝƩĞŶŽŵƉĞƟƟĞ;tsͿ͕ZĂďŽďĂŶŬ ZŽŽƐĞŶĚĂĂůͲtŽĞŶƐĚƌĞĐŚƚ͕t/tŽĞŶƐĚƌĞĐŚƚĞŶŚĞƚƵŝĚtĞƐƚ,ŽĞŬŽůůĞŐĞ;ǁŝĞůĞƌĐŽůůĞŐĞͿ ŵĞƚĚĞZĂďŽt<sĞůĚƌŝũĚĞŶ^ĐŚŽůĞŶĐŽŵƉĞƟƟĞ͘sŝũĬŽŶĚĞƌĚŬŝŶĚĞƌĞŶƵŝƚŐƌŽĞƉϳĞŶϴǀĂŶĚĞ tŽĞŶƐĚƌĞĐŚƚƐĞďĂƐŝƐƐĐŚŽůĞŶŵĂĂŬƚĞŶŬĞŶŶŝƐŵĞƚŚĞƚǀĞůĚƌŝũĚĞŶĞŶŵŽĐŚƚĞŶĚĂĂƌŶĂŽƉĞĞŶĞĐŚƚ ǁĞĚƐƚƌŝũĚƉĂƌĐŽƵƌƐĂĂŶĚĞďĂŬ͘/ŶƚŽƚĂĂůŚĞďďĞŶƚĂĐŚƟŐŬŝŶĚĞƌĞŶnjŝĐŚŐĞƉůĂĂƚƐƚǀŽŽƌĚĞŐƌŽƚĞ ĮŶĂůĞĚĂŐŽƉnjŽŶĚĂŐϮϲũĂŶƵĂƌŝďŝũĚĞsŽůŬƐĂďĚŝũŝŶKƐƐĞŶĚƌĞĐŚƚ͘dƵƐƐĞŶϬϵ͘ϬϬƵƵƌĞŶϭϯ͘ϬϬƵƵƌ ƐƚƌŝũĚĞŶĚĞŬŝŶĚĞƌĞŶŽŵĚĞƟƚĞůƐďĞƐƚĞũŽŶŐĞŶ͕ďĞƐƚĞŵĞŝƐũĞĞŶďĞƐƚĞŬůĂƐ͘KŽŬŝƐĞƌĞĞŶƉƌŝũƐǀŽŽƌ ĚĞƐĐŚŽŽůĚŝĞŚƵŶŬůĂƐŐĞŶŽŽƚũĞƐŚĞƚďĞƐƚĞĂĂŶŵŽĞĚŝŐƚ͘<ŽŵŽŽŬĚĞŬŝŶĚĞƌĞŶĂĂŶŵŽĞĚŝŐĞŶŽƉ njŽŶĚĂŐϮϲũĂŶƵĂƌŝ͘

ĞŐĞŵĞĞŶƚĞtŽĞŶƐĚƌĞĐŚƚŚĞĞŌĚĞůĂĂƚƐƚĞũĂƌĞŶŇŝŶŬŶĂĂŵŐĞŵĂĂŬƚĂůƐǁŝĞůĞƌǁĂůŚĂůůĂ͘ ĞĂĐƟĞǀĞƉƌŽŵŽƟĞǁĞƌƉƚǀŽůŐĞŶƐǁĞƚŚŽƵĚĞƌDĂƌƟŶ'ƌŽīĞŶǀĂŶƚŽĞƌŝƐŵĞΘƌĞĐƌĞĂƟĞnjŝũŶ ǀƌƵĐŚƚĞŶĂĨ͘͞KƉĞĞŶnjŽŶŶŝŐĞĚĂŐnjŝĞũĞŚŝĞƌƐƚĞĞĚƐŵĞĞƌĂƵƚŽ͛ƐŵĞƚďĂŐĂŐĞĚƌĂŐĞƌƐƐƚĂĂŶ͘ DĞŶƐĞŶŬŽŵĞŶƐƉĞĐŝĂĂůŶĂĂƌtŽĞŶƐĚƌĞĐŚƚŽŵŚŝĞƌƚĞĮĞƚƐĞŶ͘ĂƚŐĞďĞƵƌƚĚĞďƌĞĞĚƐƚĞnjŝŶǀĂŶ ŚĞƚǁŽŽƌĚ͘sĂŶŵŽƵŶƚĂŝŶďŝŬĞƌƐĞŶǀĞůĚƌŝũĚĞƌƐĚŽŽƌĚĞďŽƐƐĞŶĞŶǁĞŝůĂŶĚĞŶƚŽƚǁŝĞůƌĞŶŶĞƌƐĚŝĞ ŬůŝŵŵĞŶĞŶĚĂůĞŶŽƉĚĞƌĂďĂŶƚƐĞtĂů͘DĂĂƌŽŽŬŐĞnjŝŶŶĞŶŵĞƚŬŝŶĚĞƌĞŶƐƚĂƉƉĞŶŐĞnjĞůůŝŐŽƉĚĞ ĮĞƚƐ͕͟njŝĞƚ'ƌŽīĞŶ͘ tŝĞůĞƌͲǁ͛Ɛ ĞŬƌĂĐŚƚǀĂŶĚĞƌĂďĂŶƚƐĞtĂůĂůƐĮĞƚƐƉĂƌĂĚŝũƐůŝŐƚǀŽůŐĞŶƐŚĞŵŝŶĚĞǀŝũĨǁŝĞůĞƌͲǁ͛Ɛ͗ĚĞ ǁŝĞůĞƌŚĞůĚĞŶ͕ǁŝĞůĞƌĞǀĞŶĞŵĞŶƚĞŶ͕ǁŝĞůĞƌǀĞƌĞŶŝŐŝŶŐĞŶ͕ŚĞƚǁŝĞůĞƌƚŽĞƌŝƐŵĞĞŶŚĞƚǁŝĞůĞƌĐŽůůĞŐĞ͘ ͞ŝĞůĂĂƚƐƚĞŝƐŶŽŐĂůƟũĚƵŶŝĞŬǀŽŽƌEĞĚĞƌůĂŶĚ͘Ž͛ŶǀĞĞƌƟŐůĞĞƌůŝŶŐĞŶǀĂŶŚĞƚƵŝĚtĞƐƚ,ŽĞŬ ŽůůĞŐĞƐƚĂƉƉĞŶǁĞŬĞůŝũŬƐŽƉĚĞĮĞƚƐǀŽŽƌƐƉĞĐŝĂůĞĐůŝŶŝĐƐ͘KŶnjĞůŽŬĂůĞƚƌŽƚƐ͕dŚĂůŝƚĂĚĞ:ŽŶŐ ĚŝĞƵŝƚŬŽŵƚǀŽŽƌĚĞĚĂŵĞƐƉůŽĞŐǀĂŶZĂďŽďĂŶŬ>ŝǀͬ'ŝĂŶƚƐ͕ŝƐĚĂĂƌĂůƐƚĂůĞŶƚŽŶƚĚĞŬƚ͕͟ǁĞĞƚĚĞ ǁĞƚŚŽƵĚĞƌ͘ŝũǁŝĞůƌĞŶŶĞŶǁŽƌĚƚĂůƐŶĞůŐĞĚĂĐŚƚĂĂŶĚĞƐƉŽƌƚŬĂŶƚ͕ŵĂĂƌ'ƌŽīĞŶďĞŶĂĚƌƵŬƚ ĚĂƚŽŽŬĚĞƌĞĐƌĞĂƟĞǀĞĮĞƚƐĞƌĂĂŶnjŝũŶƚƌĞŬŬĞŶŬŽŵƚŝŶtŽĞŶƐĚƌĞĐŚƚ͘͞ƌnjŝũŶŚŝĞƌƉƌĂĐŚƟŐĞ ĮĞƚƐƉĂĚĞŶŵĞƚǀĞĞůĂĨƐƚĂƉŵŽŐĞůŝũŬŚĞĚĞŶĞŶnjŽŶŶŝŐĞĮĞƚƐƚĞƌƌĂƐƐĞŶ͘KŶĚĞƌŶĞŵĞƌƐƐƉĞůĞŶĚĂĂƌ ŽŽŬŽƉŝŶĚŽŽƌĂƌƌĂŶŐĞŵĞŶƚĞŶĂĂŶƚĞďŝĞĚĞŶ͘ŽŬƵŶũĞďŝũǀĞƌƐĐŚŝůůĞŶĚĞĂĚƌĞƐƐĞŶƚĞƌĞĐŚƚǀŽŽƌ ĞĞŶĐƵůŝŶĂŝƌĞĮĞƚƐƚŽĐŚƚŽĨĞĞŶĐůŝŶŝĐŵŽƵŶƚĂŝŶďŝŬĞŐĞǀŽůŐĚĚŽŽƌĞĞŶŚĞĞƌůŝũŬĞŵĂĂůƟũĚ͕͟ǁĞĞƚ 'ƌŽīĞŶ͘ WƌŽŵŽƟĞ /ŶĚĞĂĂŶůŽŽƉŶĂĂƌŚĞƚt<ǁŽƌĚƚŚĞƚǁŝĞůĞƌŐĞǀŽĞůĂĂŶŐĞǁĂŬŬĞƌĚŵĞƚĞĞŶt<džƉĞƌŝĞŶĐĞďŝũĚĞ sŽůŬƐĂďĚŝũŝŶKƐƐĞŶĚƌĞĐŚƚ͕ǁĂĂƌŵĞŶǀĂŶĂĨnjŽŶĚĂŐϮϲũĂŶƵĂƌŝĚĞǁŝĞůĞƌŚŝƐƚŽƌŝĞǀĂŶĚĞƌĂďĂŶƚƐĞ tĂůŬĂŶďĞůĞǀĞŶ͘KŽŬsssƌĂďĂŶƚƐĞtĂůŐƌŝũƉƚŚĞƚt<ĂĂŶŽŵĚĞƌĞĐƌĞĂƟĞŽƉĚĞŐŽƵĚĞŶƌĂŶĚ ǀĂŶƌĂďĂŶƚƚĞƉƌŽŵŽƚĞŶ͘sĂŶƵŝƚŚĞƚƉƌŽŵŽĚŽƌƉŽƉŚĞƚƉĂƌĐŽƵƌƐĚĞĞůƚŚĞƚƚŽĞƌŝƐƚĞŶďƵƌĞĂƵ njĂĚĞůŚŽĞƐũĞƐƵŝƚĞŶŬĂŶŵĞŶŬĂŶƐŵĂŬĞŶŽƉĞĞŶǀŝƉͲĂƌƌĂŶŐĞŵĞŶƚŽƉĚĞƌĂďĂŶƚƐĞtĂů͘͞dŝũĚĞŶƐ ŚĞƚt<ŝŶϮϬϬϵŝƐĞƌǀŽŽƌŵĂĂƌůŝĞĨƐƚϯ͕ϵŵŝůũŽĞŶĞƵƌŽďĞƐƚĞĞĚĂĂŶŽǀĞƌŶĂĐŚƟŶŐĞŶĞŶǀĞƌďůŝũĨ ŝŶĚĞŚĞůĞƌĞŐŝŽ͕ŵĂĂƌǁĞnjŝĞŶĂůĚŝĞŵĞŶƐĞŶŐƌĂĂŐŶŽŐĞĞŶŬĞĞƌƚĞƌƵŐŬĞƌĞŶŶĂĂƌĚĞƌĂďĂŶƚƐĞ tĂůĞŶĚĂŶŚŽƉĞůŝũŬŝŶŐĞnjĞůƐĐŚĂƉǀĂŶĨĂŵŝůŝĞĞŶǀƌŝĞŶĚĞŶ͘:ĞŚŽĞŌŝŵŵĞƌƐŐĞĞŶĨĂŶĂƟĞŬĞ ƐƉŽƌƞĂŶĂĂƚƚĞnjŝũŶŽŵĞĞŶĂĂŶŐĞŶĂĂŵǀĞƌďůŝũĨƚĞŚĞďďĞŶŽƉĚĞƌĂďĂŶƚƐĞtĂů͕ŚĠƚǁĂůŚĂůůĂǀŽŽƌ ŝĞĚĞƌĞĮĞƚƐůŝĞĬĞďďĞƌ͘͟ DĞĞƌŝŶĨŽǁǁǁ͘ǁŽĞŶƐĚƌĞĐŚƚ͘ŶůͬĮĞƚƐĞŶĞŶǁǁǁ͘ǀǀǀďƌĂďĂŶƚƐĞǁĂů͘ŶůͬĮĞƚƐĞŶ

µ9HHODIVWDSPRJHOLMNKHGHQ HQ]RQQLJHWHUUDVVHQ¶

+RRJHUKHLGHLQNRSJURHS %UDEDQWVH'RUSHQ'HUE\ tŝĞůĞƌĚŽƌƉ,ŽŽŐĞƌŚĞŝĚĞŝƐĠĠŶǀĂŶĚĞŶĞŐĞŶĮŶĂůŝƐƚĞŶŝŶĚĞƌĂďĂŶƚƐĞŽƌƉĞŶĞƌďLJ͘Ğ ůĞĞĩĂĂƌŚĞŝĚƐǁĞĚƐƚƌŝũĚŚĞĞŌĚŝƚũĂĂƌŚĞƚƚŚĞŵĂƐƉŽƌƚĞŶƐůƵŝƚĚĂĂƌŵĞĞƉĞƌĨĞĐƚĂĂŶďŝũĚĞ ŽŶƚǁŝŬŬĞůŝŶŐĞŶŝŶŚĞƚtŽĞŶƐĚƌĞĐŚƚƐĞǁŝĞůĞƌĚŽƌƉ͘DĞƚĚĞĚĞĞůŶĂŵĞǁŝůǁŝĞůĞƌǀĞƌĞŶŝŐŝŶŐZ^ ƵŝĚǁĞƐƚŚŽĞŬŽŽŬŝŶϮϬϭϰĞĞŶǀĞƌǀŽůŐŐĞǀĞŶĂĂŶĚĞ^ĐŚŽůĞŶĐŽŵƉĞƟƟĞ͘ĂĂƌďŝũŬƌŝũŐĞŶĚĞ ǀƌŝũǁŝůůŝŐĞƌƐƐƚĞƵŶǀĂŶKůLJŵƉŝƐĐŚƐĐŚĂĂƚƐŬĂŵƉŝŽĞŶ'ŝĂŶŶŝZŽŵŵĞĞŶDĂƚŚŝĞƵǀĂŶĚĞƌWŽĞů͘ ůƐĮŶĂůŝƐƚŝƐ,ŽŽŐĞƌŚĞŝĚĞĂůǀĞƌnjĞŬĞƌĚǀĂŶĞĞŶƐƵďƐŝĚŝĞǀĂŶϭϬ͘ϬϬϬĞƵƌŽ͕ŵĂĂƌǀŽŽƌĚĞďĞƐƚĞ ĚƌŝĞĚŽƌƉĞŶůŝŐŐĞŶĞƌƉƌŝũnjĞŶǀĂŶϳ͘ϱϬϬĞƵƌŽ͕ϭϮ͘ϱϬϬĞƵƌŽĞŶϮϱ͘ϬϬϬĞƵƌŽŬůĂĂƌ͘^ƚĞŵŵĞŶŽƉ ,ŽŽŐĞƌŚĞŝĚĞŬĂŶǀĂŶĂĨϯϬŵĂĂƌƚǀŝĂǁǁǁ͘ďƌĂďĂŶƚ͘ŶůͬĚŽƌƉĞŶĚĞƌďLJ͘

.RRSQXXZWLFNHWVRQOLQHYLDZZZZNKRRJHUKHLGHQO


J&B KASTEN Onderdeel van Timmer- en afwerkingsbedrijf Meulmeester

s s s s s s s

Schuifwandsystemen Inloopkasten Garderobekasten Boekenkasten Uittrekkasten Computermeubelen Massief hout of decor

NIEUW!

op Showroom eopend! afspraak g

Greenbridge Cabernet Sauvignon

Dealer van

Dream bonbons

S

12 STUK

162 g

0.75 l

2.99

3.99

Uw partner voor: ramen, deuren, kozijnen, Velux DAKRAMEN

RENOVATIE tuinkamers...

SNEDEN

VERS GE

Hutspot groenten

Kant-enklaarmaaltijden

1 kg

3 soorten. 750 g

1.09 Vanaf zaterdag 25-01-2014

Sterk in Maatwerk

2.39 Gezichtsmasker of peelinggel Anti-age, aqua complete masker of peelinggel.

-OLENWEGs"%!RNEMUIDEN TELsJENBKASTEN KLIKSAFENL

Uw krant is bij uitgeverij De Bode in uitstekende handen Informeer vrijblijvend naar onze mogelijkheden: Tel. 076 599 81 11 | www.internetbode.nl

Ruitenwasserset

Kantoor Voordeel.com 1000m2 PROFESSIONELE MEUBELEN VOOR THUIS OF KANTOOR KORTING VAN STALEN DRAAIDEURKASTEN 50t/m80% Met 4 legborden

van de catalogusprijzen

NIEUW IN VERPAKKING

Let op: afhaalprijzen! (... maar wij hebben ook aflevermogelijkheden) Alle prijzen exclusief BTW.

van 125.- voor 80b x 38d x 178h

95.-

29.99 Reinigingspads

ES

15 PAKJ

3 soorten.

bureaus - kasten - stoelen - tafels

2.

99

Vers & voordelig!

restantpartijen - showroommodellen - retourgoederen

IEDERE VRIJDAG 9-17 u. EN ZATERDAG 9-13 u. Atoomweg 1 Roosendaal - Tel. 06 27 18 58 63

Wassen zonder spons en emmer. Zuigt automatisch water op.

2.99

Uitsluitend verkoop Ă contant. Pinnen mogelijk.

Balsemdoekjes

1.29

Vanaf woensdag 22-01-2014

*

Biologische 4 2 % goe aardappelen dkoper

1 kg

van 0.95

0.55

Nu EXTRA KORTING

Welkom in de wereld op alle haarden van sfeer en warmte en kachels

AANBIEDING: Bij alle pelletkachels

Morgen 15 april Koopzondag 500 kilo pelletkorrels GRATIS

Appelen

45% Jonagold goedkop er Per kilo

11.00-17.00 uur

KOOPZONDAG GROOTSTE SHOWROOM GROOTSTE SHOWROOM iR BE ar nuEM jaPT 6 SE 29 UUR 11.00-17.00

vvan 1.19

0.66

ZUID NEDERLAND ZUID NEDERLAND

Houtkachels Pelletkachels Liftdeur houtkachels Design gashaarden Open haarden Afvoervrije gashaarden Bio haarden Electrische kachels Natuursteen schouwen Snelle levering Vakkundig geplaatst info@schouwenpaleis.nl www.schouwenpaleis.nl

* Versaanbieding geldig vanaf woensdag 22-01-2014 t/m dinsdag 28-01-2014.

Zet- en drukfouten zijn voorbehouden.

HOGE KWALITEIT - LAGE PRIJS

www.aldi.nl


VV Bevelanders

Handboogschietingen

Kampioensviertal Willem Tell 3: v.l.n.r. Jan Verbart, Huib Rentmeester, Wino van Iersel en Jan Rentmeester.

Uitslagen Ovezande Pelotonschieting: 1e Willem Tell 3 62-36; 2e Victoria 59-33, Zorgvlied 1 58-38; 4e Willem Tell 1 52-30; 5e Zorgvlied 2 52-26; 6e Spes Nostra 2 51-33; 7e Willem Tell 4 49-26; 8e Concordia 44-33; 9e Zeelandia 2 41-26; 10e st.Sebastiaan 4 4030; 11e Willem Tell 2 38-21; 12e Spes Nostra 1 36-22; 13e st.Sebastiaan 1 35-19; 14e Oud-Gastel/Jac.v.Beieren 34-23; 15e Zeelandia 1 31-30; 16e st.Sebastiaan 2 29-21; 17e Ons Genoegen 27-24; 18e Doel naar Hoger 24-18; 19e st.Sebastiaan 3 19-10. Persoonlijk kampioenschap: 1e P. Wagenaar 27-9; 2e J. Boonman 26-9; 3e W. v. Iersel 25-8; 4e Sj. Raas 22-9; 5e E. Maat 19-13; 6e H.Franse 19-7; 7e J. Harinck (B) 18-7; 8e Wil. Fayaars 18-12; 9e A. Bongers 17-5; 10e R. v.d. Straate 16-8; 11e W. Meeuwse 16-4.

Programma 25 januari 14.30 Bevelanders 1-Colijnspl.boys 1 11.15 Bevelanders B1-Bruse Boys B1 10.00 Bevelanders MD1-Luctor’88 MD1 10.00 Bevelanders MP2-Heinkenszand MP2 09.00 Bevelanders F1G-GOES F1

len. Om het predicaat te ontvangen moeten de scholen over de volle breedte goede resultaten halen, zowel op kernvakken als daarbuiten. Ook spelen de omstandigheden waaronder een school werkt een rol. Het gaat om de locaties op Klein Frankrijk in Goes (havo), de praktijkschool aan de Appelstraat in Krabbendijke en de vmbo-afdeling in Tholen.

Programma vv Kapelle

Calvijn College ‘excellent’ GOES - De locaties van het Calvijn College in Goes, Krabbendijke en Tholen hebben vorige week het predicaat excellente school ontvangen. In totaal kregen 76 scholen in Nederland deze titel uitgereikt door premier Mark Rutte en staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen Sander Dekker. ‘U maakt het verschil en dat verdient waar-

dering’, zei Dekker tijdens de plechtigheid in Den Haag. ‘Er zijn nu eenmaal goede en minder goede scholen in Nederland. Ik vind het hoog tijd dat de grijze deken van gelijkheid er eindelijk af gaat. Verschil mag er zijn. U geeft steengoed onderwijs’. De excellente scholen zijn gekozen door een jury met acht leden, bijgestaan door negentien experts. Zij bezochten alle scho-

08.45 SSV’65 F2-Bevelanders F2G 09.15 Bruse Boys E3G-Bevelanders E1 09.30 MZVC D1-Bevelanders D1 09.30 MZC’11 MC1-Bevelanders MC1 10.00 Kwadendamme MP1-Bevelanders MP1G 11.30 Wemeldinge C1- Bevelanders C1

Programma vv GOES GOES - Na de goede wedstrijd tegen De Zouaven 4-0 winst volgt zondag 26 januari de return tegen Quick. Thuis hebben ze met 1-2 verloren, maar wanneer ze zondag 26 januari met de zelfde inzet spelen is een gelijkspel en misschien zelfs wel een overwinning mogelijk. Programma zaterdag 25 januari 14.30u Goes VR1-Papendrecht VR1 10.15u De Meeuwen MB1-Goes MB1

Programma zaterdag 25 januari 08.45 Kapelle E1-WVV’67 E1 08.45 Kapelle E5-Wolfaartsdijk E2 08.45 Kapelle F3-Zeeland Sport F1 08.45 Kapelle F5-Waarde F1 08.45 Kapelle MP3-SSV’65 MP1 08.45 Kapelle MP4-Arnemuiden MP3 10.00 Kapelle D1-MZC’11 D1 10.00 Kapelle D3-Kwadendamme D1 11.15 Kapelle C2-Heer Arendskerke C2 11.15 Kapelle B1-Zeelandia-M,Burg B2 12.45 Kapelle MB1-Rimboe MB1 14.30 Kapelle 4-GPC Vlissingen 4 15.00 Kapelle 1-The Gunners 1

10.00u Wemeldinge D1-Goes D1 11.00u Goes D2-De Meeuwen D2 11.00u Tholense Boys MD1-Goes MD1 11.00u Goes E1-RCS E2 09.00u RCS E5-Goes E2G 09.00u Bevelanders F1G-Goes F1 10.00u Goes F2-Wolfaartsdijk F2 10.00u Goes MP1-Patrijzen MP1 Zondag 26 januari 14.00u Quick 1-Goes 1 12.00u Zeelandia-Middelburg 2-Goes 2 10.30u DZC09 2-Goes 4

08.45 Kloetinge E6-Kapelle E3 09.00 DFS F2-Kapelle F2 09.00 Walcheren F6-Kapelle F4 09.30 Wolfaartsdijk F1-Kapelle F1 09.30 Yerseke MP1-Kapelle MP1 10.00 Kloetinge C6-Kapelle C3 10.00 SJO Lebo/SVN E2-Kapelle E4 10.00 Luctor’88 MP2-Kapelle MP2 10.15 Steen E2G-Kapelle E2 11.30 Kruiningen D1-Kapelle D2 11.30 De Fendert MC2-Kapelle MC1 12.30 Tholense Boys A1-Kapelle A1 12.45 Koewacht VR1-Kapelle VR1 14.30 Heinkenszand 4-Kapelle 5

Senioren schieting Uitslagen 1e hoofdvogel en 2e kal A. Dekker (Wolphaartsdijk). 2e hoofdvogel, 2e zijvogel en 3e kal P. Maat (‘s Heer Hendrikskinderen). 1e en 4e zijvogel D. Brand (Driewegen). 3e zijvogel, 1e en 4e kal E. Nutzmann (El-

lewoutsdijk). Vliegende vogel J. v.d. Dries (Heinkenszand) driemaal. Meeste kleine vogels: Cr. Groos (Wemeldinge) en J. Wouterse (Kwadendamme). Programma Volgende schieting is op 22 januari.

VLISSINGEN-OOST - Korfbalvereniging Atlas in Ritthem houdt zaterdag 1 februari de Rammekensloop voor hardlopers (5 en 10 kilometer) en wandelaars (10 kilometer). Jos Broeke geeft om 14.00 uur het startschot bij het clubgebouw van de korfballers aan de Zuidwateringstraat. Kijk voor inschrijving op www.rammekensloop.nl FOTO ANNET EEKMAN

Maak kans op gratis vrijkaarten

Lezersactie voor WK Veldrijden in Hoogerheide ,KK'Z,/ͲsŽŽƌĚĞƚǁĞĞĚĞŬĞĞƌŝŶǀŝũĨũĂĂƌƟũĚŝƐ,ŽŽŐĞƌͲ ŚĞŝĚĞŐĂƐƚŚĞĞƌǀŽŽƌŚĞƚt<sĞůĚƌŝũĚĞŶ͘ŝĞďĞůŽŽŌĚŝƚũĂĂƌƐƉĂŶͲ ŶĞŶĚĞƌĚĂŶŽŽŝƚƚĞǁŽƌĚĞŶ͕ŵĞƚǀĞĞůEĞĚĞƌůĂŶĚƐĞŬĂŶƐŚĞďďĞƌƐ ĚŝĞŽƉďŽŬƐĞŶƚĞŐĞŶĚĞĞůŐŝƐĐŚĞŐƌŽŽƚŚĞĚĞŶ͘/ŶƐĂŵĞŶǁĞƌŬŝŶŐ ŵĞƚŚĞƚŽƌŐĂŶŝƐĂƟĞĐŽŵŝƚĠŚŽƵĚƚhŝƚŐĞǀĞƌŝũĚĞŽĚĞĞĞŶůĞnjĞƌƐͲ ĂĐƟĞ͕ ǁĂĂƌďŝũ ƚǁĞĞ ŬĞĞƌ ƚǁĞĞ ƟĐŬĞƚƐ ǀŽŽƌ ŚĞƚ ŐƌŽŽƚƐƚĞ ĐLJĐůŽͲ ĐƌŽƐƐĞǀĞŶĞŵĞŶƚƚĞƌǁĞƌĞůĚƚĞǁŝŶŶĞŶnjŝũŶ͘ Na het succesvolle verloop van het WK Veldrijden van 2009 in Hoogerheide vormen op zaterdag 1 februari en zondag 2 februari de drassige velden en steile heuvels van de Brabantse Wal opnieuw het toneel van het grootste evenement in het internaƟŽŶĂůĞǀĞůĚƌŝũĚĞŶ͘,ĞƚƐƉĞŬƚĂŬĞůŐĂĂƚŽƉnjĂƚĞƌĚĂŐŽŵϭϭ͘ϬϬƵƵƌĂů ǀĂŶƐƚĂƌƚŵĞƚĞĞŶƐƉĂŶŶĞŶĚĞǁĞĚƐƚƌŝũĚďŝũĚĞũƵŶŝŽƌĞŶ͘tŝĞǁŽƌĚƚ de opvolger van Mathieu van der Poel, die na twee regenboogƚƌƵŝĞŶŝŶĚĞůĞĞŌŝũĚƐĐĂƚĞŐŽƌŝĞƚŽƚϭϴũĂĂƌŶƵďŝũĚĞďĞůŽŌĞƌŝũĚƚ͘ ĞEĞĚĞƌůĂŶĚĞƌzĂŶŶŝĐŬWĞĞƚĞƌƐŐĞůĚƚĂůƐŐƌŽƚĞŬĂŶƐŚĞďďĞƌ͕ŵĂĂƌ ŵŽĞƚƌĞŬĞŶŝŶŐŚŽƵĚĞŶŵĞƚƚĞŐĞŶƐƚĂŶĚǀĂŶĚĞdƐũĞĐŚĚĂŵdŽƵͲ ƉĂůŝŬĞŶĚĞĞůŐ<ŽďĞ'ŽŽƐƐĞŶƐ͘ KŽŬďŝũĚĞǀƌŽƵǁĞŶ͕ĚŝĞŽŵϭϱ͘ϬϬƵƵƌŚĞƚŚŽŽĨĚƉƌŽŐƌĂŵŵĂŽƉ ĚĞnjĂƚĞƌĚĂŐǀŽƌŵĞŶ͕ŝƐĚĞǁŝŶŶĂĂƌŐĞĞŶƵŝƚŐĞŵĂĂŬƚĞnjĂĂŬ͘sĂƐƚ staat dat Marianne Vos sinds Hoogerheide 2009 ongeslagen is ŽƉ ĞĞŶ t<͕ ŵĂĂƌ ŚĞƚ ŝƐ ŽŽŬ ĞĞŶ ŐĞŐĞǀĞŶ ĚĂƚ ǁŝŶŶĞŶ ǀĂŶ ŚĂĂƌ grootste concurrente Kathy Compton (VS) haar dit seizoen niet njŽŐĞŵĂŬŬĞůŝũŬĂĨŐĂĂƚ͘ĂƚďĞůŽŽŌĞĞŶƐƉĂŶŶĞŶĚĞŽŶƚŬŶŽƉŝŶŐŝŶ ,ŽŽŐĞƌŚĞŝĚĞ͘

ŽŶĚĂŐϮĨĞďƌƵĂƌŝnjŝũŶďŝũĚĞǁĞĚƐƚƌŝũĚǀŽŽƌĚĞďĞůŽŌĞƚŽƚϮϯũĂĂƌ ǀĂŶĂĨϭϭ͘ϬϬƵƵƌĚĞŽŐĞŶŐĞƌŝĐŚƚŽƉĚĞďƌŽĞƌƐĂǀŝĚĞŶDĂƚŚŝĞƵ ǀĂŶĚĞƌWŽĞů͘ĞũŽŶŐƐƚĞǀĂŶĚĞƚǁĞĞ͕DĂƚŚŝĞƵ͕ŵĂĂŬƚĚŝƚƐĞŝnjŽĞŶ ŝŶĚƌƵŬĂůƐĚĞďƵƚĂŶƚďŝũĚĞďĞůŽŌĞ͕ŵĂĂƌďƌŽĞƌĂǀŝĚůŝĞƚŽŶůĂŶŐƐ ƟũĚĞŶƐŚĞƚE<njŝĞŶĞĞŶŐĞĚƵĐŚƚĞƚĞŐĞŶƐƚĂŶĚĞƌƚĞnjŝũŶ͘<ƵŶŶĞŶnjŝũ ŝŶĚĞŐĞƌƚĞƉůĂĂƚƐǀĂŶŚƵŶ ǀĂĚĞƌĚƌŝĞǀĂŶĚĞƌWŽĞůŚĞƚƉŽͲ ĚŝƵŵďĞƌĞŝŬĞŶ͍ ĂĂƌŶĂŝƐŚĞƚƵŝƚŬŝũŬĞŶŶĂĂƌŚĞƚƐůŽƚŶƵŵŵĞƌǀĂŶŚĞƚt<͗ĚĞĞůŝƚĞ ŵĂŶŶĞŶ͘ĞĞůŐ^ǀĞŶEŝũƐŝƐŽŶĚĂŶŬƐnjŝũŶϯϳͲũĂƌŝŐĞůĞĞŌŝũĚŶŽŐ ŶŝĞƚŬůĞŝŶƚĞŬƌŝũŐĞŶ͕ŵĂĂƌ<ŽŶŝŶŐEŝĞůƐůďĞƌƚůĂĂƚŝĞĚĞƌũĂĂƌŝŶ ,ŽŽŐĞƌŚĞŝĚĞǁĞĞƌnjŝĞŶǁĂƚŚŝũŝŶnjŝũŶŵĂƌƐŚĞĞŌ͘ŝũǀŽĞůĞŶĞĐŚͲ ƚĞƌŽŽŬĚĞŚĞƚĞĂĚĞŵǀĂŶŽŶnjĞŶĂƟŽŶĂůĞƚƌŽƚƐ>ĂƌƐǀĂŶĚĞƌ,ĂĂƌ͕ ĚŝĞ njŽŵĂĂƌ ǀŽŽƌ ĞĞŶ ǀĞƌƌĂƐƐŝŶŐ ŬĂŶ njŽƌŐĞŶ͘ ,Ğƚ ďĞůŽǀĞŶ ĚƵƐ ƐƉĂŶŶĞŶĚĞĚĂŐĞŶƚĞǁŽƌĚĞŶŽƉĚĞƌĂďĂŶƚƐĞtĂů͘

www.wkhoogerheide2014.n l

R UA B E F 2 N E 1

RI

>ĞnjĞƌƐĂĐƟĞ hŝƚŐĞǀĞƌŝũ ĚĞ ŽĚĞ ďŝĞĚƚ ŝŶ ƐĂŵĞŶǁĞƌŬŝŶŐ ŵĞƚ ŚĞƚ ŽƌŐĂͲ ŶŝƐĂƟĞĐŽŵŝƚĠ ůĞnjĞƌƐ ĚĞ ŵŽŐĞůŝũŬŚĞŝĚ Žŵ ŚĞƚ t< sĞůĚƌŝũĚĞŶ ŝŶ ,ŽŽŐĞƌŚĞŝĚĞ ŐƌĂƟƐ ďŝũ ƚĞ ǁŽŶĞŶ͘ ŽĞ ĚĂĂƌŽŵ ŵĞĞ ŵĞƚ ŽŶnjĞ ůĞnjĞƌƐĂĐƟĞ͘ ĂĂƌǀŽŽƌ ŵŽĞƚ Ƶ ǁĞů ĂŶƚǁŽŽƌĚ ŬƵŶŶĞŶ ŐĞǀĞŶ ŽƉ ĚĞǀŽůŐĞŶĚĞǀƌĂĂŐ͗In welk jaar won Adrie van der Poel het WK Veldrijden en in welke plaats was dat? ^ƚƵƵƌ Ƶǁ ĂŶƚǁŽŽƌĚ ŶĂĂƌ ǁŬǀĞůĚƌŝũĚĞŶΛŝŶƚĞƌŶĞƚďŽĚĞ͘Ŷů͘ sĞƌͲ ŵĞůĚĚĂĂƌďŝũƵǁŶĂĂŵĞŶĂĚƌĞƐ͘ĞǁŝŶŶĂĂƌƐŬƌŝũŐĞŶƉĞƌŵĂŝů ĞĞŶƌĞĂĐƟĞ͘ĞŬĂĂƌƚĞŶǁŽƌĚĞŶƉĞƌƉŽƐƚŽƉŐĞƐƚƵƵƌĚŶĂĂƌŚĞƚ ŽƉŐĞŐĞǀĞŶĂĚƌĞƐ͘ PAGINA 26

DAG 1 FEBRUUARI: TE DAG ZAATER RENN 11..000 UUR JUUNIOOES 5.00 UUR DAAM RUUARI: 15. ZOONDDAGG 2 FEOBIRSS/BBEELOOFFTEN [U23] P .000 UUUR ESPPOI 11.0 TE ITE 15..000 UUR ELIT

ROSS CYCLOC DE RHEID HOOGE

The Organizing Connection B V E V E N T C O N S U L T A N C Y

®

-0006_PosterA3_def.indd 1


a a r t s s i u h t s a G naar

20%

huid- en laserklinieken Â&#x2021;SROLNOLQLHNHQGHUPDWRORJLHÂ&#x2021;KXLGWKHUDSLH %HUJHQRS=RRP0LGGHOEXUJ Bij ons kunt u terecht voor veilige en effectieve anti-rimpelbehandelingen en huidverjonging: 5LPSHOĂ&#x20AC;OOLQJPHW5HVW\ODQH %RWR[EHKDQGHOLQJHQ )UDFWLRQDO/DVHUHQ&2IUDFWLRQDOODVHU HQGHQLHXZH8OWKHUDSLHWHJHQKXLGYHUVODSSLQJ

O

Verder alle laserbehandelingen tegen overbeharing, couperose, pigmentvlekken, huidoneffenheden, kleine spatadertjes en nog veel meer...

40

%

Er weer jonger uitzien... zonder plastische chirurgie > Huid- en laserkliniek Bergen op Zoom â&#x20AC;˘ In Zorgcentrum Lievensberg Boerhaaveplein 3d â&#x20AC;˘ 4624VT Bergen op Zoom â&#x20AC;˘ 0164-263822 â&#x20AC;˘ w www.huidlaser.nl > Huid- en laserkliniek Middelburg â&#x20AC;˘ In Barcode gebouw Park Veldzigt 67 â&#x20AC;˘ 4336DR Middelburg â&#x20AC;˘ 0118-673050 â&#x20AC;˘ www.dermateam.nl

acties geldig tot 22/02

5 0 % 70 % ! U N R E E T I F O R P

Ganzepoortstraat 16 4461 JZ Goes 0113 - 270855 www.lampeniergoes.nl

DE SCHANS TUINSCHERMEN

SCHOON GENOEG VAN VUIL TAPIJT?

betonsysteem | tel. 0164 686418 www.deschanstuinschermen.nl

Chem-Dry Droger, schoner, gezonder ZEELANDHALLEN * 9-16.30 uur

TE KOOP

2 Weimaraner Langhaar pups zoeken actieve baas geboren 22-11-2013 met stamboom. Gefokt met toestemming Weimaraner ver. en Raad v Beheer Ouders HD vrij met jacht diplomaâ&#x20AC;&#x2122;s en uitmuntend exterieur. Groeien in huis op. Interesse bel of mail :

dewitevenementen.nl / 0251-31 90 90

GROOTSTE & VOORDELIGSTE (VOOR)TENTENSHOW VAN DE RANDSTAD EN DAAR BUITEN!

N COLILEUWE ECTIE

Bergen op Zoom Goes 0800 - 4477999 (gratis) 0164-245005 0113-229020

OPEN VAN MAANDAG T/M ZATERDAG VAN 9.30-17.00

Stadionweg 31, 3077 AP Rotterdam 010-4970832 vervat.nl

AutoCAD vervolg In Goes 6 x 3 uur start 5 februari 2014

106 delige doppendoos Zeer uitgebreide ratel/dopbitset. In robuuste kunststof opbergkoffer.

Check alle aanbiedingen op halfords.nl

Info: 06 212 730 77 info@bitbybit.nl

Bel voor gratis advies en prijsopgave.

DĂŠ tapijt- en meubelreinigers www.chemdry.nl brooymans@planet.nl

2014

KOOPZONDAG 26 JAN EXTRA OPEN VAN 11.00-17.00

99.

Â&#x2021;9RRUSDUWLFXOLHUHQHQEHGULMYHQ Â&#x2021;6QHOGURRJHQODQJHUVFKRRQ Â&#x2021;9XLODIVWRWHQGHEHKDQGHOLQJ Â&#x2021;6SHFLDOLVWLQPRHLOLMNHYOHNNHQ Â&#x2021;6SHFLDOHEHKDQGHOLQJYRRU%HUEHUV3HU]HQHWF

Ook voor meubelreiniging MEGA KAMPEER- & (VOOR)TENTEN SALE

06-40286501 of kuyperpj@gmail.com

169.-

40

S E L L % DUS A EG! TOTKORTING W WEL T E O P 70% P=O M 60

De beste dermatologen van Nederland (weekblad Elsevier)

30% %

! n e z i u h r e v n a a g j i W t 2-4

Middelburg Roosendaal Roosendaal Goes 0118-639623 0165-529955

ALWEER DIEZELFDE

GOEDE VOORNEMENS LIFESTYLE COACHING, SOCIALE ACTIVERING, OBESITAS, VOEDINGSADVIES, PSYCHOLOGIE, JOBCOACHING, ASSESSMENTS, AFVALLEN ONDER PERSOONLIJKE PROFESSIONELE BEGELEIDING

Direct uw woning verkopen? woning inkoop zeeland.nl Direct verkopen, direct zekerheid!

085 90 21 880 | info@woninginkoopzeeland.nl

GEEN WACHTLIJSTEN INFO@WILDEBRAND.NL WWW.WILDEBRAND.NL TEL. 0164-613493 INDUSTRIESTRAAT 14D 4462 EZ GOES


Tekst: Bart van den Acker

Naar Brussel… De AutoRAI in Amsterdam hebben we in 2013 moeten missen. Wie toch graag eens onder één dak bij elkaar ziet wat de autowereld momenteel heeft te bieden, heeft in januari een uitgelezen mogelijkheid: Hyundai i10

Mercedes-Benz S-klasse

BMW i3

De Auto/Moto-Salon in Brussel Traditioneel wordt deze indrukwekkende expositie gehouden in de Heizelpaleizen in de hoofdstad. Voor de Belgische markt is ‘het salon’ altijd van groot commercieel belang, maar trekt ook veel belangstelling van over de grens. Hier mag je grote, ruime stands verwachten van alle grote merken, plus de meeste ‘kleintjes’, met een uitgebreid overzicht van het huidige aanbod. Dit is voor elke autoliefhebber, of eventueel potentieel koper, een uitstekende gelegenheid om recent nieuw verschenen modellen te bekijken en eventueel te vergelijken met bekende en bestaande modellen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan De belangrijke BMW i3, de fraaie Mazda 3,

Seat Leon ST

de slimme Seat Leon ST, de doordachte Hyundai i10 of de sublieme Mercedes-Benz S-klasse.

Er worden ook enkele primeurs in Brussel verwacht, zoals de vernieuwde versies van de Opel Meriva, Lexus

CT200h en de Renault Mégane C/C. Lexus toont trouwens ook de RC, voorloper van een coupé op basis van de IS. Als omlijsting zijn er ook enkele extra exposities, zoals ‘Belgian Racing Champions’, droomauto’s op een speciaal terras of een overzicht van de leukste autocommercials. Overigens staan in Brussel niet alleen personenauto’s, maar ook motorfietsen tentoongesteld. De Salon is voor publiek geopend van donderdag 16 tot en met zondag 26 januari, van 10.00 tot 19.00 uur. Op de maandag en beide vrijdagen is de Salon tot 22.00 uur geopend. De standaard-entree-

prijs voor volwassenen bedraagt € 13, voor kinderen en groepen gelden afwijkende prijzen. Tickets zijn ook online vooraf te bestellen via de site www. autosalon.be en daar is uiteraard ook alle verdere praktische informatie over bereikbaarheid, parkeren enzovoorts te vinden.

Mazda 3

...en naar Maastricht!

Fiat 500L op aardgas In navolging van onder meer de huidige Panda en Dobló is nu ook de ruime Fiat 500L leverbaar in een uitvoering geschikt voor het rijden op aardgas. Dit is vooral voor bedrijfsmatig ingezette auto’s vaak een heel slimme oplossing. Er zijn heel uiteenlopende toepassingen te bedenken, bijvoorbeeld voor carpooling, buitendiensten, of natuurlijk als taxi!

Januari kan een drukke maand zijn, voor autoliefhebbers. Behalve de Autosalon in Brussel is traditiegetrouw ook de beurs Interclassics/Topmobiel in het MECC in Maastricht. Dit is de internationale aftrap voor het seizoen met klassiekerbeurzen. De ligging van het MECC bepaalt natuurlijk dat er veel Belgische en Duitse bezoekers en standhouders zijn en daardoor is deze beurs altijd on-Nederlands goed in organisatie en aanbod. Natuurlijk staan hier diverse grote handelaren met fraaie klassiekers van de meest uiteenlopende merken, plus een aantal stands van merkenclubs en aanbieders van miniaturen, boeken, folders, enzovoorts. Bovendien kent Interclassics altijd enkele speciale thema’s. Dit keer zijn dat er drie, die al aangeven hoe diverse het aanbod is. In de expositie

‘Pre-war Race Legends’ zijn uiteenlopende vooroorlogse racewagens te verwachten. ‘Mustang Big Screen Heroes’ toont een aantal Ford Mustangs die rollen hebben gespeeld in diverse films. Het waarschijnlijk grootste thema is ‘100 jaar Maserati’, met een uitgebreid overzicht van de modellen van dit indrukwekkende merk, onder meer afkomstig uit de unieke Panini Collection in Modena en enkele exemplaren uit het Louwman Museum in Den Haag. Interclassics & Topmobiel wordt gehouden op 17 t/m 19 januari. Entree voor volwassenen bedraagt € 17,50, maar bij bestelling vooraf online geldt een korting van € 2,50. Op vrijdag is de beurs open van 11.00 tot 21.00 uur en op zaterdag en zondag van 10.00 tot 18.00. Voor meer informatie: www.ic-tm.nl.

Aardgas verbrandt bijzonder schoon en ook de uitstoot van CO2 is aanmerkelijk lager. Dat scheelt in aanschafprijs en indien de auto ook voor privégebruik wordt ingezet, geldt slechts 20% bijtelling. In Nederland zijn intussen zo’n 130 vulstations voor aardgas/groengas, dus mag best worden gesproken van een landelijke dekking. De Fiat 500L CNG kan natuurlijk ook gewoon op benzine rijden, maar de kosten zijn op

kort nieuws De leden van de Nederlandse Algemene Miniatuur Auto Club (NAMAC) hebben deze nostalgische Scania-Vabis L110 van het Nederlandse merk Tekno verkozen tot ‘Miniatuurauto van het Jaar 2014’. De Scania, uitgevoerd in schaal 1:50, is een prachtige weergave van een zware vrachtwagen, zoals er in de jaren zestig en zeventig ook duizenden op onze wegen reden. De Scania ‘torpedo’-modellen behoren nu tot de meest geliefde klassieke vrachtwagens. Tekno is een bijzonder bedrijf, dat zich toelegt op de productie van vrachtwagenminiaturen voor bedrijven en verzamelaars. De NAMAC telt ruim 5.000 leden. Voor meer informatie: www.namac.nl.

aardgas zoveel lager, dat dit tot een minimum beperkt zal blijven. De actieradius op gas bedraagt theoretisch 308 kilometer, in de praktijk kan zo’n 250 kilometer op een tank gas worden gereden. Volgens deskundige berekeningen ligt het zogenaamde ‘omslagpunt’ al bij iets meer dan 11.000 kilometer: wie meer rijdt, is met deze Fiat op

aardgas goedkoper uit dan op benzine. Hoe meer kilometers de auto per jaar rijdt, hoe groter het voordeel, uiteraard. Daarbij zijn de lokale subsidies nog niet eens meegenomen, die kunnen per gemeente bij aanschaf flink verschillen. De normale catalogusprijs van de Fiat 500L TwinAir Turbo CNG bedraagt € 19.395 inclusief BTW.

De Skoda Yeti heeft een flinke facelift ondergaan. De middenklasse-SUV heeft gewijzigde voor- en achterkanten en gewijzigde uitvoeringen. Gebleven is de royale interieurruimte en de scherpe prijsstelling. Vanaf 23 januari staat de vernieuwde versie bij de dealers, voor prijzen vanaf € 22.890,-.

De productie van de Mercedes-Benz B-klasse is een mooie mijlpaal gepasseerd: één miljoen stuks. De productie van de B-klasse startte in 2005, in 2011 is de huidige generatie van start gegaan. De zeer ruime B-klasse is heel populair in Duitsland, maar de tweede afzetmarkt is heel verrassend: China!

Een interessant gegeven is ook dat één op de drie B-klasse-kopers voorheen in een ander merk reed. De belangrijke rol van de B-klasse voor het merk is nog niet uitgespeeld, want dit wordt het eerste model dat leverbaar zal worden met aandrijving via een brandstofcel op waterstofgas.


Aanbiedingen geldig t/m zaterdag 1 februari en zolang de voorraad strekt.

Gezond de winter door! vanaf

Dierenkliniek in onze winkel Inloopspreekuur: Di, do en za van 13.00 - 14.30 uur (andere tijden op afspraak)

IS UW HOND OF KAT TE ZWAAR?

7.99

Pets Health helpt met afvallen! 6/1'0',1)##,$3*./-%/++ 6T200#,1'("0#!-,1/-*##, #%#*#'"',%

nu

9.95

Kijk op www.vanderpoeldierenverblijf.nl

nu

Dier en verblijf

11.25

Zeer uitgebreid assortiment kippen- en konijnenhokken. Bezoek ook onze webshop!

Kasper Faunafood kippenvoeding Multigraan 25 kg

Cavalor paardenvoeding Mash & Mix slobber 15 kg

Kasper Faunafood schapen- en geitenmuesli 15 kg

Gemengd graan voor de kip als welkome aanvulling op het legvoer.

Licht verteerbaar krachtvoer voor het paard. Als extraatje of als beloning na gedane arbeid.

Smakelijke muesli voor een optimale conditie. Schaap 7.99 - Geit 11.95

Kijk voor alle informatie en meer aanbiedingen op VANDERPOELDIERENVERBLIJF.NL megapack 24 stuks

vanaf

NU 4.99

7.95 12 kg

nu

49.95

2+1 GRATIS

Royal Canin Labrador Retriever Adult Rasspecifieke voeding voor de Labrador Retriever. 12 kg.

Sneeuwschep

Proline Boxby hondensnacks

Whiskas maaltijdzakjes 18 + 6

Lichtgewicht sneeuwruimer met comfortabele lengte en handgreep.

100% natuurlijke hondensnacks in vele variĂŤteiten. Goed voor het gebit. Alle 80, 90 en 100 gram varianten 2.99

Heerlijke maaltijd voor de kat, verpakt in 18 handige portiezakjes in diverse smaken. 6 extra zakjes gratis.

vanaf

nu

4.50

9.95

nu

14.95 nu

7.99 Hondenkussen Tivoli Luxe kussen van 100% katoen. Uitwasbare hoes in vele kleuren. Ook als benchkussen. Afm. 100 x 70 cm.

Biokatâ&#x20AC;&#x2122;s Classic 20 kg Klontvormende kattenbakvulling uit 100% natuurlijke klei.

Strooizout 10 of 25 kg

Supreme Selective konijn & cavia 3 kg

Laat u niet verrassen en hou het veilig! Effectieve gladheidsbestrijding. Handig om alvast in huis te hebben.

Ieder brokje bevat alle voedingsstoffen die het konijn of de cavia nodig heeft.

Weihoek 16, 4416 PX Kruiningen, 0113 381 000 Openingstijden: ma/do 9.00 - 17.30, vr 9.00 - 18.00, za 9.00 - 16.00

facebook.com/ dierenverblijfcom

Volop gratis parkeerruimte


Pleegouders gezocht MIDDELBURG - Soms kan een kind een tijdje niet meer thuis wonen, of helemaal niet meer bij ouders opgroeien omdat de ouders niet voor hun kind kunnen zorgen. Juvent helpt kinderen en hun ouders met een pleeggezin waar een kind op warmte en een eigen plek kan rekenen. In veel gevallen is dat voor langere tijd, soms is dat voor korte tijd. Jaarlijks vinden ca. 500 Zeeuwse kinderen en jongeren een tijdelijk thuis in een pleeggezin. Ongeveer 40% daarvan betreft netwerkpleegzorg: familie of bekenden van het kind vangen het kind op. Juvent is op zoek naar mensen die een plek willen bieden aan kinderen uit alle leeftijdscategorieën. Op dit moment is de gemiddelde leeftijd van de kinderen waar we een pleeggezin voor zoeken 9,3 jaar maar omdat een gemiddeld pleegkind niet bestaat zoeken we zowel voor jonge als voor oudere kinderen gezinnen. Het zou fijn zijn als pleegouders een kind willen opvangen voor zo lang als nodig- en zo kort als mogelijk is. Er is altijd behoefte aan mensen die een kind willen opvangen. Daarom organiseert Juvent een informatieavond voor mensen die denken dat het pleegouderschap misschien iets voor hen is op donderdag 30 januari in het Centraal Kantoor van Juvent, Park Veldzigt 43, Middelburg. Aanvang 20.00 tot 22.00 uur (inloop vanaf 19.45 uur). Op de informatieavond wordt uitleg gegeven over pleegzorg in Zeeland en over het voorbereidingsprogramma voor aspirant-pleegouders. Ook is er een boeken- en foldertafel en biedt het programma volop ruimte voor het stellen van vragen. De avond wordt verzorgd door een ervaren pleegouder en een pleegzorgmedewerker, beiden tevens trainers van het voorbereidingsprogramma. Voor meer informatie over pleegzorg of de informatieavond kunt u bellen naar (0118) 635510. U kunt ook mailen naar: clientservice@juvent.nl onder vermelding van “Informatieavond pleegzorg”. Aanmelden? Ook dan is een e-mail naar clientservice@juvent.nl afdoende. Na ontvangst sturen we u een bevestiging en ontvangt u een overzicht van het programma.

Voor de regio Zuidwest-Nederland zijn wij op zoek naar een:

ERVAREN SERVICEMONTEUR (M/V) Voor de regio Zuidwest-Nederland (Goes - Moerdijk - Etten-Leur)

Voor de regio Zuidwest-Nederland zijn wij op zoek naar een ervaren servicemonteur. Je hoofdtaak is het op locatie vervangen van hydrauliekslangen op diverse soorten machines en installaties. Denk hierbij aan grondverzetmachines, intern transportmaterieel en vrachtwagens. Omdat je zeer actief in de markt bent, heb je tevens een spilfunctie bij het onderhouden en verder uitbreiden van de relatie met onze klanten en ben je verantwoordelijk voor de verkoop van diensten en producten. Interesse? Stuur je korte sollicitatiebrief met CV naar Pirtek Breda, t.a.v. Hans Osterholt, Slingerweg 5c, 4814 AZ Breda. Voor meer informatie over deze functie kunt u bellen met Hans Osterholt, tel. 076-5308888 of stuur een mail naar breda@pirtek.nl Kijk op www.pirtek.nl voor meer informatie en andere vacatures van Pirtek in Nederland.

Speelnatuurbos Axel Zeeuwse winnaar 2013

Dorpsbelangen ‘s-Heer Hendrikskinderen krijgt predicaat Kern met Pit ‘s-HEER HENDRIKSKINDEREN - In Kamperland vond zaterdag de prijsuitreiking plaats van de wedstrijd Kern met Pit 2013. Deze titel is voor het beste idee van buurtbewoners om zelf hun leefomgeving te verbeteren. Speelnatuurbos Axel won de provinciale trofee. Ook Dorpsbelangen ‘s-Heer Hendrikskinderen deed mee aan de wedstrijd. Zij verbeterde de dorpskern en verdiende hiermee een certificaat. DOOR BRITTA JANSSEN

Predicaat In Kern met Pit, de jaarlijkse leefbaarheidswedstrijd van de Koninklijke Nederlandsche Heidemaatschappij (KNHM), worden bewonersgroepen uitgedaagd mooie ideeën te bedenken en die binnen een jaar te realiseren. In Zeeland bereikten acht projecten vorig jaar hun doel. Zij ontvingen zaterdag het predicaat Kern met Pit. Dit certificaat ging onder meer naar het plan van Dorpstafel Sint-Maartensdijk en Scherpenisse voor de Jeugdland Speelmeerdaagse, Buurtgroep Sint Jansgebied in Middelburg voor een watertappunt, Projectgroep Beweegpad Griffioen in Middelburg voor een beweegpad en Projectgroep Ommetje Klarenbeek in Middelburg voor een wandelroute.

en. Niet iedereen wordt toegelaten tot de wedstrijd. Elk jaar selecteert de KNHM per provincie de beste projecten. Deze bewonersgroepen krijgen een adviseur aangewezen en kunnen in het uitvoeringsjaar een beroep doen op de kennis van de heidemaatschappij. De nieuwe plannen komen onder meer van Buurtschap de oude smederij die smederij het Smidsklokje in Oud-Vossemeer wil behouden en uitbreiden, Activiteitengroep Nieuw-Middelburg voor een fitnessplein, Evenementengroep Polderhuis voor ‘Woensdag Westkapelle’, Stichting Speelhof Hoogerzael in Middelburg voor een ontdekpad en Stadstuin Middelburg Zuid voor wonen met water. De KNHM organiseert Kern met Pit sinds 1978. Het uitgangspunt is dat bewoners zelf het beste weten hoe zij hun woonomgeving kunnen verbeteren. De wedstrijd daagt hen uit om zelf initiatieven te ontwikkelen en niet te wachten tot de overheid iets doet. ‘Sinds de start van de wedstrijd zijn tienduizenden mensen actief geweest met bijvoorbeeld het inrichten van een speelterrein, het opknappen van een dorpshuis, het uitzetten van een natuurpad, het opzetten van een wijkkrant en het organiseren van een evenement’, aldus de maatschappij in een persbericht.

Nieuw Zaterdag presenteerden ook de nieuwe deelnemers hun idee-

Meer informatie Kijk voor meer informatie op www.kernmetpit.nl

Voor de Axelse nummer één hebben veertien moeders zich ingezet om een speelbos voor alle kinderen te maken. Een centrale ontmoetingsplek waar kinderen en ouders elkaar kunnen ontmoeten en waar de kinderen vuile handen en voeten kunnen krijgen en, als het ‘effe kan’, onder de modder kunnen thuiskomen.

Toneeluitvoering te ‘s-Heer Abtskerke ‘S-HEER ABTSKERKE - Op vrijdag 31 januari en zaterdag 1 februari zal de toneelvereniging ‘Schrabbekercke’ haar jaarlijkse uitvoeringen weer geven. Dit jaar heeft men gekozen voor het vrolijke blijspel “Schoonmoeder op hol”, een vol vaart geschreven toneelstuk van de hand van Arjen Blancke. Greet Willems, een levenslustige vrouw van 82 jaar, woont in bij haar zoon Jaap en schoondochter Hannie. Hannie en Greet hebben altijd ruzie. Hannie ziet haar liever vandaag nog vertrekken naar een bejaardenhuis dan morgen. Ook de moeder van Hannie vormt een probleem: Zij kan niet meer alleen wonen en via de buurvrouw Grietje, werkzaam in een bejaardenhuis, probeert Hannie haar

moeder vervroegd in het bejaardenhuis te krijgen. Ze heeft de folders al aangevraagd. Bij toeval ziet Greet de folders en denkt dat die voor haar bedoeld zijn! Ineens begint Greet bang te worden dat ze het huis uit moet en wordt zij poeslief voor Hannie. Ze doet dingen in huis die voorheen onmogelijk waren: poetsen, boodschappen doen, het ontbijt maken, noem maar op. Voor Hannie een zeer aparte ervaring. Hoe het gaat aflopen kunt u zien in het verenigingsgebouw Versvliet te ’s-Heer Abtskerke, aan de “van de Plasschestraat 33”. De aanvang van beide voorstellingen is om 19.30 uur, de zaal gaat open vanaf 19.00 uur. Op beide avonden wordt een loterij gehouden en zaterdags na de voorstelling is het gezellig nakletsen.

Kledinginzameling op Noord-Beveland

/ H Q W H N U LH E H OV " Het is weer tijd om het voorjaar in huis te halen met VOORJAARSBOLLEN, o.a. narcissen, blauwe druifjes e.d.! Nu op ons gehele foam assortiment

50% KORTING Neem uw bloempotten mee, we maken ze voor u op met onze ruim assortiment kamerplanten, foam of voorjaarsbolletjes. Onze nieuwe collectie groente- en bloemenzaden is binnen! U kunt nu al binnen of in de kas voorzaaien. Kom langs voor ons uitgebreide assortiment en accessoires.

NU 10% KORTING bij aankoop van 10 zakjes zaad

Tuinontwerp? Tuinaanleg? Wij zijn u graag van dienst! Grintweg 79 - 4401 ND Yerseke tel. 0113 - 57 20 75 verkoop@tuincentrum-nieuwenhuijse.nl - www.tuincentrum-nieuwenhuijse.nl

COLIJNSPLAAT - De Diaconie van alle Protestantse Kerken op Noord-Beveland houden samen op zaterdag 22 februari een kledinginzameling. Deze inzameling wordt gehouden ten bate van mensen die onze hulp behoeven in Oost-Europa, het Midden-Oosten en Afrika. Gevraagd wordt om schone gedragen kleding, dekens, lakens en kussenslopen en goed schoeisel (per paar verpakt) te verpakken in een vuilniszak en deze zak dichtgebonden in te leveren bij: de Protestantse kerk in Colijnsplaat (zaal de Ontmoeting); de Protestantse kerk in Kamperland; de garage van

Leni de Kam, Christinastraat 12a in Kats; de Nicolaaskerk in Kortgene; het Drenthehuis in Geersdijk; de Opstandingskerk in Wissenkerke. Alle kerken en het dorpshuis zullen zaterdag 22 februari geopend zijn van 9.30-11.30 uur. Daar worden de goederen in ontvangst genomen door diakenen en vrijwilligers. Ook zal in alle kerken en het dorpshuis een collectebus staan voor Uw bijdrage in de transportkosten. Heeft U veel zakken of kunt u zelf niet komen dan kunnen deze zakken ook bij U opgehaald worden. U kunt dan bellen met J. Trimpe, Voorstraat 32 te Colijnsplaat. Tel. 695494 en een afspraak maken om de zakken op te halen.

Exposities Reynier de Muynck persoonlijk: Het Historisch Museum de Bevelanden, Singelstraat 13, te Goes toont t/m 16 maart schilderijen van de Goese fijnschilder Reynier de Muynck. De expositie geeft een overzicht van het werk en leven van Reynier door de jaren heen. Hier komt de ontwikkeling van Reynier en de verschillende stijlen die hij zich eigen maakte goed tot zijn recht. Openingstijden van het museum zijn van maandag tot en met vrijdag van 11.00 tot 17.00 uur en op zaterdag en zondag van 12.00 tot 16.00 uur. Expositie Vriendschapslappen: Het Historisch Museum de Bevelanden, Singelstraat 13, te Goes toont t/m 6 april in de merklappengang een collectie Vriendschapslappen. De openingstijden van het museum zijn van maandag tot en met vrijdag van 11.00 tot 17.00 uur en op zaterdag en zondag van 12.00 tot 16.00 uur. 15 dames uit Brabant en Zuid-Holland laten hun werk zien. Het zijn niet alleen lappen, maar ook fraaie toepassingen op kleding en voorwerpen in verschillende technieken die worden getoond tijdens deze tentoonstelling. Expositie Jopie Minnaard: Tot en met 8 februari exposeert Jopie Minnaard haar schilderijen tussen de designmeubelen bij De Jonge Hoek van Dijke, Schouwersweg 7, 4451 HS Heinkenszand. Openingstijden: dinsdag tot en met vrijdag 9.30-7.30 uur; zaterdag 9.30-16.30 uur. Expositie in Cederhof Kapelle: Henriette van Burg-Koks exposeert haar werken in Aquarel in expositieruimte ‘de Binnentuin’ in Zorgcentrum Cederhof te Kapelle. Gelijktijdig exposeert mw. Allemekinders-Hartoog haar Pergamano kaarten (perkament kunst) in de vitrinekasten in de eerder genoemde expositieruimte. Expositieruimte ‘de Binnentuin’ is alle dagen PAGINA 30

toegankelijk van 8.00-21.00u; t/m 27 januari. Tentoonstelling ‘Ambacht baart kunst’: Tentoonstelling van de Goese schilder Johan Elenbaas. Zijn vrije werk is figuratief en kenmerkt zich door grote precisie en met voorliefde voor onderwerpen uit de natuur. Naast zijn vrije werk zullen ook een aantal panelen met imitaties worden tentoongesteld. De tentoonstelling duurt tot en met 22 februari, Kerkje van Ellesdiek, van Hattumstraat 5, Ellewoutsdijk. Gedurende een aantal open middagen op 1, 15 en 22 februari kan de tentoonstelling worden bezocht tussen 13.30 en 16.00 uur. Expositie Kunstuitleen de Bevelanden: Eerste expositie op de nieuwe locatie aan de Westwal 45 te Goes. Exposant is de veelzijdige kunstenaar Gerard Weezepoel uit Goes, die zijn nieuwste werken laat zien. Aanvankelijk autodidact volgde Gerard een opleiding aan de Vrije Academie te Den Haag. Al tekenend en schilderend ontstaan, geïnspireerd door schetsen en knipsels, abstracte werken waarvan er bij deze tentoonstelling een aantal te zien zijn. De expositie is te bewonderen t/m 22 februari. Zie voor de openingstijden: www.kunstingoes.nl Clubtentoonstelling FotoGroep Goes: tot 28 maart te bezichtigen tijdens de openingsuren van BinnenUit, Schouwersweg 7, Heinkenszand. Er hangt gevarieerd fotowerk van vrijwel alle leden van de Goese fotoclub. De eerste prijs is voor Wim van den Berge, tweede is Corry Vogels en derde Petra van der Kuijl. Expositie Marc Chagall: Zaterdag 25 januari 14.30u opening door Pieter Zuidema. Muziek Maaike van der Heijdt, fluit. Ook te zien zien zijn werken van Sia Braakman, Frans Kegels, Inge Rens. Info: www.deosseberg.nl


TMC Koudekerke

een bijzondere woonwinkel

Onder het motto â&#x20AC;&#x2DC;iedere TMC Woonwinkel is een andere winkelâ&#x20AC;&#x2122;, heeft TMC Koudekerke een bijzonder plaatsje toebedeeld gekregen. Waar alle winkels van TMC aan de rand van stad of dorp liggen, vindt u deze winkel midden in Koudekerke aan het karakteristieke dorpsplein.

Woningstoffering )N +OUDEKERKE VOEREN WE NET ALS IN DE ANDERE4-# Woonwinkels, de Binnenhuisadviseurs-collectie. Met deze collectie bieden we alles voor vloer- , wand- en raambekleding. Op het gebied van tapijt bieden we de bekende merken Desso, Parade, Bonaparte en YuNIEQ06# LAMINAATENVINYLBIEDENWEVANDEBEKENDE merken, maar ook de NL Label-collecties. Onze gordijnencollectie bestaat uit de gerenommeerde merken +OBĂ? !RTELUX EN %IFlNGER $E MERKEN ,UXAmEX "ECĂ?

Interieuradvies

en NL Label staan centraal in onze zonweringcollectie. Doordat we bij de Binnenhuisadviseurs zijn aangesloten hebben we altijd fantastische aanbiedingen in deze merken. Bezoek www.tmcbinnenhuisadviseurs.nl voor al onze mogelijkheden op het gebied van woningstoffering en blijf op de hoogte van de lopende acties.

Meubelen

Met een deskundig team van 5 enthousiaste medewerkers nemen we alle tijd voor u. Wij staan garant voor uw persoonlijk woongenot door alles af te stemmen op uw woonwensen.

Binnenhuisarchitecte Miranda de Roo â&#x20AC;&#x153;Het mooie van deze winkel, waar

(ET BIJZONDERE VAN4-# +OUDEKERKE ZIT VOORAL IN DE

ik werk, is dat ik me helemaal kan

meubelmerken die we voeren. Merken met een uit-

uitleven om stijlen te creĂŤren, waar

gesproken stijl en eigen identiteit. Houdt u van een

ik zelf volledig achter sta. Samen

bijzondere en uitgesproken lifestyle, dan is onze

met mijn collegaâ&#x20AC;&#x2122;s hebben we vele

WINKEL IN +OUDEKERKE ECHT EEN AANRADER /NDER HET

mooie dingen voor onze klanten kun-

LOGO VAN4-# +OUDEKERKE STAAT NIET VOOR NIETSh6OOR

nen realiseren. Ik bezoek de mensen

bijzondere woonideeĂŤnâ&#x20AC;?. De merken die wij gebruiken

ook thuis om een indruk te krijgen van

om u anders te doen wonen zijn o.a. Keijzer&Co,

de situatie en aan te geven wat van

Olav Home en Grange. Drie heel verschillende woon-

het huidige interieur moet blijven. Vervolgens ga ik sa-

STIJLEN DIE OOK WEER HUN OVEREENKOMSTEN HEBBEN

men met mijn klant in de winkel aan de slag. Als de

ze zijn toonaangevend in het creĂŤren van hun eigen

richting, de sfeer en de wensen van de klant zijn geĂŻn-

SPECIlEKESTIJLENSTAANVOORKWALITEIT$AARNAASTHEB

ventariseerd, maak ik een plan, dat ik, indien gewenst,

ben we kalkverf van Carte Colori, Bloom krijtverf

3D kan presenteren. Ook als u alleen een sfeervolle

en de stoffen van Sanderson en Harlequin om de

bank of een leuke kast zoekt dan neem ik, of ĂŠĂŠn van

gewenste sfeer te accentueren.

mijn collegaâ&#x20AC;&#x2122;s, alle tijd voor u. Wilt u dus eens wat meer en zoekt u wat anders, kom dan eens gezellig bij

Nog volop showroommodellen met kortingen tot

50%

mij op de kofďŹ e in Koudekerke.â&#x20AC;?

INSPIRATION 2014 De laatste trends op het gebied van anders wonen Dinsdag 4 feb. Aanvang 17.30 uur s'EZELLIGE INSPIRERENDEAVONDMETEEN hapje en een drankje s4RENDWATCHERSVAN+EIJZER#ODIEU zullen inspireren met de laatste trends en ontwikkelingen van hun merk s7ORKSHOP(OEMOETUMETDE beschikbare woonruimte omgaan? s7ORKSHOP(OEOMTEGAANMET kleuren in uw interieur? s7ORKSHOP!LLESOVERVERSCHILLENDE soorten wijn met daaraan gekoppeld een proeverij. Het wordt een geweldige avond. Komt u ook? Vul uw gegevens in en mail het naar jaap@tmcwoonwinkels.nl. Of stuur uw deelname op naar ANTWOORDNUMMER'OESTNV*AAP7ITTE

Ik neem deel aan INSPIRATION 2014 op 4 februari. Aanvang 17.30 uur. Naam E-mail Straat

Onze meubelen hebben een uitgesproken karakter

Postcode/plaats 4EL

Mijn interesse gaat vooral uit naar

Heel veel accessoires VOORDElNISHINGTOUCH

TMC, de leukste interieurspecialist die de verwachtingen overtreft! TMC Koudekerke | Dorpsplein 35 | (0118) 55 55 33 | www.tmcwoonwinkels.nl

!ANTALPERS


Kees Kuijsveld

NAC-coryfeeën Adri Pelkmans en Kees Kuijs tonen in het NAC Museum de replica van het kampioensshirt uit 1921. FOTO WWW.HETFOTOBEDRIJF.NL

Niet ver van zijn woning in de Bredase wijk Brabantpark ligt het Kees Kuijsveld, de zesde NAC Breda Playground. Het is een eerbetoon aan voormalig NAC-speler en clubicoon Kees Kuijs. Samen met wethouder Saskia Boelema opende laatstgenoemde in oktober 2011 officieel ‘zijn’ veld aan de Elandstraat.

De Bredase wethouder Saskia Boelema en Kees Kuijs bij de officiële opening van het Kees Kuijsveld in 2011. FOTO WWW.HETFOTOBEDRIJF.NL

Kees Kuijs, van vreemde eend in de bijt tot clubicoon

‘Ik kwam niet voor de gezelligheid naar NAC’ Als speler maakte hij furore bij NAC, als supporter zit hij nog regelmatig bij ‘zijn’ club op de tribune. Kees Kuijs blikt terug op zijn imposante voetbalcarrière bij de Parel van het Zuiden. “Rat Verlegh had altijd het laatste woord.”

Kliekjes Daar vormen de spelers van Ajax en Feyenoord steevast kliekjes. Kees Kuijs: “Zowel Ajax als Feyenoord had altijd wel vier of vijf spelers in de selectie. De rest werd aangevuld met eenlingen van bijvoorbeeld, NAC, PSV en Fortuna Sittard. Wij waren dan ook op elkaar aangewezen. Ik heb het wel eens meegemaakt dat Ajax en Feyenoord na een interland tegen elkaar moesten voetballen. Dan werd alléén maar daarover gesproken. Het ging bijna ten koste van het nationale team. Toch was er wel een gezonde rivaliteit. Zelf vond ik het altijd leuk om tegen mijn vrienden bij PSV te spelen. Daar wilde je natuurlijk speciaal van winnen.” Stoten topclubs in Breda sportief gezien regelmatig hun neus, omgekeerd heeft NAC het in die tijd ‘boven de rivieren’ altijd heel moeilijk. “Psychologisch? Ja, dat kan best een rol spelen,” blikt Kees Kuijs terug. “Dat wordt er een beetje ingeprent, geloof ik, terwijl je het als speler eigenlijk niet wilt. Toch waren we altijd een beetje bang voor Feyenoord en Ajax.”

DOOR ADDO SPRANGERS In het jubileumboek ‘100 jaar NAC’ wordt de thans 82-jarige Kees Kuijs opgevoerd als een heus NAC-icoon. Dat is niet zonder reden. Tussen 1955 en 1963 speelt hij namelijk 238 competitiewedstrijden en 13 bekerduels in de clubkleuren van NAC, terwijl hij als NAC’er 39 keer voor het Nederlands Elftal uitkomt, daarmee zijn totale aantal interlands op 43 brengend. Zelf noemt Kees Kuijs het hem ten deel gevallen eerbetoon in het jubileumboek ‘wel grappig’. “Al zat ik er niet echt op te wachten,” voegt hij er meteen aan toe. Meeùs Het tekent de nuchterheid van de in het Noord-Hollandse Anna Paulowna geboren voormalige voetbalster. Als voetballer gevormd bij BKC en ZAP, belandt de linkervleugelverdediger bij Haarlem waar hij al snel in positieve zin opvalt. Vier interlands zijn het welhaast logische gevolg, waarna NAC-voorzitter Joseph Meeùs naar zijn diensten hengelt. Met succes, al verliep het niet helemaal zonder slag of stoot, zo vertelt Kees Kuijs. “De ‘oude’ Meeùs heeft me naar Breda gehaald. PSV was ook nog eventjes in beeld, maar ik had mijn jawoord al aan NAC gegeven. Voordat ik naar NAC kwam, overleed Meeùs echter. Het bestuur van NAC nam het over en ik kreeg ineens minder dan het salaris dat ik met Meeùs was overeengekomen. Ik heb me echter niet teruggetrokken en ben toch naar NAC gegaan. Zo zit ik nu eenmaal in elkaar: een man een man, een woord een woord.” Combinatie Hoewel hij het bij NAC prima naar zijn zin heeft, blijft hij zich toch een beetje vreemde eend in de bijt voelen. “In de eerste plaats kwam ik binnen als die international van Haarlem. Daarnaast kwam ik uit de kop van Noord-Holland, uit Anna Paulowna. Ik moest echt wennen aan de mentaliteit hier. Ik kwam niet voor de gezelligheid, bij mij stond vooral het sportieve element voorop. Ik speelde bij het Nederlands Elftal en dat wil je dan natuurlijk wel even zo houden.” Van zijn inkomsten als semi-prof alleen kan Kuijs niet leven. Hij timmert naast het voetballen dan ook hard aan zijn maatschappelijke carrière. Zo doet hij de studie heilgymnastiek en massage (het tegenwoordige fysiotherapie), hetgeen hem later in staat stelde om als fysiotherapeut aan de slag te gaan. “De combinatie van een voetballoopbaan en een maatschappelijke carrière ging goed samen,” vertelt Kees Kuijs. “Twee keer per week trainde ik ’s avonds bij NAC en elke woensdagmiddag ging ik naar de centrale training van het Nederlands Elftal in Den Bosch.”

Rat Verlegh De eerste trainer die hij bij NAC meemaakt is Jan Blom. “We gingen goed met elkaar om. Jan Blom deed vooral het praktische werk tijdens de trainingen. Grote man achter de schermen was echter Rat Verlegh. Hij stippelde de tactiek uit en hield ook de peptalks voor de wedstrijden. Bij Verlegh had ik het idee dat hij het niet echt in me zag zitten. Misschien had het te maken met het feit dat het niet altijd zo boterde tussen hem en Joseph Meeùs, de man die me naar NAC had gehaald. Ik stond er altijd in, dat was het punt niet. Maar in de zogenaamde ‘Flashbacks’ - een soort wedstrijdverslagen die Verlegh voor voetbalbladen schreef, werd ik bijvoorbeeld nooit genoemd.” Nog een vraagteken zet Kuijs bij het plotselinge geschuif met zijn persoontje in het team. “Aanvankelijk was mijn positie bij NAC linkervleugelverdediger, net als in Oranje. Gaandeweg echter stond ik steeds vaker stopperspil. Toen we in 1956 in de laatste ronde van de kampioenscompetitie uit naar Rapid JC moesten, besloot Verlegh om Bram Lussenburg op te stellen als stopperspil en moest ik weer verhuizen naar de linksbackpositie. Bram Lussenburg was een heel goede voetballer, maar miste eenvoudigweg de snelheid om Rapid JC-spits Noud van Melis af te stoppen. We verloren er met 5-1. Verlegh had echter altijd het laatste woord. Ach, ik heb er nooit een woord aan vuil gemaakt. Ik deed gewoon wat me gezegd werd.”

Kees Kuijs tijdens zijn voetballoopbaan.

FOTO ARCHIEF NAC

‘Ik had mijn jawoord al aan NAC gegeven’

Multifunctioneel Als vleugelverdediger was hij wel te vergelijken met Daley Blind van het huidige Ajax, meldt Kees Kuijs desgevraagd. “Geen gekke dingen doen en de bal gauw inleveren dus. Ik had een middenveld voor me staan waar ik de bal snel kwijt kon en dat er ook altijd wel iets goeds mee deed. In die tijd kwam je als back ook niet ver over de middellijn. Meestal bleef je op je eigen helft. Ook de positie van stopperspil lag me wel. Tegenwoordig worden spelers geacht multifunctioneel inzetbaar te zijn. Daley Blind verhuist net zo gemakkelijk van de linksbackpositie naar het middenveld, maar vroeger was zoiets niet gebruikelijk.” Visje Spijt van zijn overgang naar NAC heeft Kees Kuijs nooit gehad. Kees Kuijs: “Roel Wiersma en Toon Brusselers, met wie ik bevriend raakte bij het Nederlands Elftal, hebben namens PSV nog wel eens een visje uitgegooid, maar ik ben bij NAC gebleven. Hier speelde ik samen met fantastische spelers als Leo Canjels en Louis Overbeeke. Laatstgenoemde had een enorm goed schot. Als Leo Canjels er toevallig niet was, stond hij gewoon in de spits. Jan van Hoogenhuizen en Adri Pelkmans waren spelers naar mijn hart, ze gingen er altijd voor. Dat gevoel had ik later ook bij types als Rob Penders en Eric Botteghin, jongens waar je op kunt bouwen.”

Supporter Kees Kuijs weet waar hij over praat. Jarenlang maakte hij deel uit van de groep rapporteurs die wekelijks spelers in de eredivisie cijfers gaf voor het klassement ‘Voetballer van het Jaar’ in dagblad De Telegraaf. Vandaag de dag is hij als liefhebber nog met grote regelmaat op de tribune van NAC te vinden. “Ik heb twee seizoenskaarten van NAC. Meestal zit ik tussen generatiegenoten als Hein van Gastel, Stan de Rijk, Jacques Visschers en Frans Vermeulen. Voor de wedstrijd schatten we dan samen de kansen voor NAC in. Als Selectie NAC seizoen 1958-1959. Staand v.l.n.r. Puck Storimans, Pau van den Hoven, Jan Blom (trainer), Adri Pelkmans, Stan de Rijk, Kees Kuijs en Jan NAC na afloop gewonnen heeft, ben ik echt blij, hoor. Van speler ben ik een echte supporter van NAC geworden, zonder meer.” van Hoogenhuizen. Gehurkt v.l.n.r. Louis Overbeeke, Theo Laseroms, Leo Canjels, Cock Luyten en Frans Bouwmeester. FOTO ARCHIEF NAC PAGINA 32


LEADERINHIGHTEMPERATURESOLUTIONS

INSULCON B.V. is een dynamisch bedrijf dat zich bezighoudt met de ontwikkeling, productie en verkoop van een scala aan hittebestendige- en vuurvaste isolerende systemen en componenten, welke op een brede schaal worden toegepast in zowel de Thermische Proces Industrie als huishoudelijke toepassingen zoals CV ketels, haarden & kachels, bakovens, etc. Dankzij de know-how van een groot aantal gespecialiseerde medewerkers en ervaring van ruim 30 jaar, is INSULCON B.V. in staat haar afnemers duurzame oplossingen en een uitstekende service te bieden. De INSULCON Groep heeft vestigingen in BelgiĂŤ, DuitsODQGHQ2RVWHQULMNHQLVPHWQDPHDFWLHILQ(XURSDHQPHWVSHFLÂżHNHDFWLYLWHLWHQZHUHOGZLMG Op de :HDUĂ&#x20AC;H[ÂŽ afdeling worden uit diverse technische weefsels industriĂŤle eindproducten samengesteld zoals 5HIUH[Â&#x160; Ă&#x20AC;H[LEHOH KLWWHVFKLOGHQ ZHONH SURFHVSLMSHQ HQ GUDJHQGH FRQVWUXFWLHV LQ IRUQXL]HQ EHVFKHUPHQ WHJHQ RYHUYHUKLWWLQJPDDURRN5HIUH[ÂŽ0XOWL7XEH%HOORZVĂ&#x20AC;H[LEHOHGXXU]DPHDIGLFKWLQJHQYRRUSURFHVSLMSGRRUYRHULQJHQELM WHPSHUDWXUHQ YDQ !Â&#x192;& LQ IRUQXLVGDNHQ HQ YHUGHU :HHIVHOFRPSHQVDWRUHQ GLH EHZHJLQJHQ RSYDQJHQ DOV JHYROJ YDQ WULOOLQJHQ HQ WKHUPLVFKH XLW]HWWLQJ YDQ KHHWJDV NDQDOHQ EY DFKWHU JDVWXUELQHV 2Q]H DIQHPHUV]LMQRDHQJLQHHULQJEXUHDXVSHWURFKHPLVFKHIDEULHNHQHQHUJLHFHQWUDOHVHQYXLOYHUEUDQGHUV WEGENS UITBREIDING VAN DE WEARFLEXÂŽ AFDELING ZIJN WIJ VOOR ONZE VESTIGING IN STEENBERGEN OP ZOEK NAAR:

Uw vacature in De Bode ĂŠn op ZeelandWerkt.nu

:ƾůůĹ?Ä&#x17E;Ć&#x152;Ä&#x17E;ĹŻÄ&#x201A;Ć&#x;Ä&#x17E;ĹŻÄ&#x17E;Ç&#x20AC;Ä&#x17E;ĹśÄ&#x161;Ĺ&#x161;ŽƾÄ&#x161;Ä&#x17E;ĹśÍ? tĹ?ĹŻĹŻÄ&#x17E;ĹśŊƾůůĹ?Ä&#x17E;ĹŻÄ&#x17E;Ć&#x152;Ä&#x17E;ĹśŽžĹ?Ä&#x201A;Ä&#x201A;ŜžÄ&#x17E;Ć&#x161;Ć&#x152;Ä&#x17E;ĹŻÄ&#x201A;Ć&#x;Ä&#x17E;Ć?Ć&#x2030;Ä&#x201A;ŜŜĹ?ĹśĹ?Ä&#x17E;ĹśÍ&#x2022; Ä?Ä&#x17E;Ć&#x161;Ä&#x17E;Ć&#x152;Ä?ŽžžƾŜĹ?Ä?Ä&#x17E;Ć&#x152;Ä&#x17E;ĹśÄ&#x17E;ĹśŊƾůůĹ?Ä&#x17E;Ä&#x17E;žŽĆ&#x;Ä&#x17E;Ć?Ä&#x161;Ä&#x17E;ĹŻÄ&#x17E;ĹśÍ? <ŽžĹśÄ&#x201A;Ä&#x201A;Ć&#x152;Ä&#x161;Ä&#x17E;Ć&#x2030;Ć&#x152;Ä&#x201A;ĹŹĆ&#x;Ć?Ä?Ĺ&#x161;Ä&#x17E;ώͲÄ&#x161;Ä&#x201A;Ä&#x201A;Ĺ?Ć?Ä&#x17E;Ć&#x152;Ä&#x17E;ĹŻÄ&#x201A;Ć&#x;Ä&#x17E;Ä?ĆľĆ&#x152;Ć?ĆľĆ? Ç&#x20AC;ŽŽĆ&#x152;Ć&#x2030;Ä&#x201A;Ć&#x152;Ć&#x161;ĹśÄ&#x17E;Ć&#x152;Ć?Ä&#x161;ŽŽĆ&#x152;Ć&#x2030;Ć&#x152;ŽĨÄ&#x17E;Ć?Ć?Ĺ?ŽŜÄ&#x17E;ĹŻÄ&#x17E;&dÄ?Ĺ˝Ä&#x201A;Ä?Ĺ&#x161;Ä&#x17E;Ć?Í&#x2DC; Ä&#x201A;Ć&#x161;Ä&#x17E;Ć&#x152;Ä&#x161;Ä&#x201A;Ĺ?Ď­Ä&#x17E;ŜϭϹĨÄ&#x17E;Ä?Ć&#x152;ĆľÄ&#x201A;Ć&#x152;Ĺ?Ĺ?ĹśÄ&#x17E;Ć&#x152;Ĺ?Ä&#x17E;ŜŽĆ&#x2030;ŽŽžÍ&#x2DC; :Ä&#x17E;ĹŻÄ&#x17E;Ä&#x17E;Ć&#x152;Ć&#x161;ŊƾůůĹ?Ä&#x17E;Ä&#x17E;žŽĆ&#x;ŽŜÄ&#x17E;ĹŻÄ&#x17E;Ä?Ä&#x201A;ĹśÄ&#x161;Ć&#x161;Ä&#x17E;Ç&#x20AC;Ä&#x17E;Ć&#x152;Ć?Ć&#x161;Ä&#x17E;Ć&#x152;ĹŹÄ&#x17E;ĹśÍ&#x2DC;

TECHNISCH COMMERCIEEL MEDEWERKER (FULL-TIME) Functie omschrijving: 8 EHQW DOV 7HFKQLVFK&RPPHUFLHHO PHGHZHUNHU ZHUN]DDP RS GH YHUNRRS ELQQHQGLHQVW 7RW GH YRRUQDDPVWH WDNHQ EHKRUHQ KHW EHKDQGHOHQ YDQ DDQYUDJHQ WRW RIIHUWHV HQ GH RSYROJLQJ KLHUYDQ DOVPHGH KHW YHUZHUNHQ YDQ RSGUDFKWHQ +HWWHZRRUGVWDDQYDQNODQWHQSURVSHFWVHQOHYHUDQFLHUVPEWFRPPHUFLsOHHQWHFKQLVFKHYUDDJVWXNNHQ&R|UGLQDWLHYDQOHYHUWLMGHQLRPRQ]HDIGHOLQJHQLQNRRSHQZHUNYRRUEHUHLGLQJDOVPHGHFR|UGLQDWLHYDQGHOHYHULQJ YDQ:HDUĂ&#x20AC;H[ÂŽSURGXFWHQLRPGHRUGHUDGPLQLVWUDWLH2QGHUVWHXQLQJYDQGHDFFRXQWPDQDJHUVHQFROOHJDÂśVLQGHEXLWHQODQGVHYHVWLJLQJHQ 3URÂżHO Â&#x2021;(HQDIJHURQGHWHFKQLVFKHRSOHLGLQJ 076ZWE Â&#x2021;(HQDDQWDOMDUHQUHOHYDQWHZHUNHUYDULQJLQHHQVRRUWJHOLMNHIXQFWLHELMYRRUNHXULQHHQWHFKQLVFKHLQGXVWULsOHRPJHYLQJ Â&#x2021;(HQFRPPHUFLsOHLQVWHOOLQJNODQWHQUHVXOWDDWJHULFKW Â&#x2021;(HQSURDFWLHYHLQLWLDWLHIULMNHHQFROOHJLDOHKRXGLQJ Â&#x2021;8LWVWHNHQGHFRPPXQLFDWLHYHYDDUGLJKHGHQ Â&#x2021;*RHGHEHKHHUVLQJYDQGH1HGHUODQGVHHQ(QJHOVHWDDO

PRODUCTION CONTROL ENGINEER (FULL-TIME) Functie omschrijving: 8 EHQW DOV 3URGXFWLRQ &RQWURO (QJLQHHU ZHUN]DDP RS GH DIGHOLQJ :HUNYRRUEHUHLGLQJ 7RW GH YRRUQDDPVWH WDNHQ EHKRUHQKHWXLWZHUNHQHQDIKDQGHOHQYDQGHSURGXFWLHRSGUDFKWHQYROJHQVGHYHUHLVWHPHWKRGHVDOVPHGHYRRUKHWDDQOHYHUHQYDQGHSURGXFWLHRSGUDFKWHQDDQGHSURGXFWLHDIGHOLQJHQ+HWRQGHUKRXGHQHQFR|UGLQHUHQYDQGHFRPPXQLFDWLHWDYGHSODQQLQJULFKWLQJRDGHSURGXFWLHDIGHOLQJHQRUGHUDGPLQLVWUDWLHYHUNRRSHQLQNRRS 'RFXPHQWKDQGOLQJ

DÄ&#x17E;Ä&#x17E;Ć&#x152;Ç Ä&#x17E;Ć&#x161;Ä&#x17E;ĹśÍ?Ç Ç Ç Í&#x2DC;Ć&#x152;Ä&#x17E;ĹŻÄ&#x201A;Ć&#x;Ä&#x17E;ŽŜĆ&#x161;Ç Ĺ?ĹŹĹŹÄ&#x17E;ĹŻĹ?ĹśĹ?Í&#x2DC;Ä?ŽžÄ&#x17E;Ĺś Ç Ç Ç Í&#x2DC;Ä?Ä&#x17E;Ć&#x161;Ĺ&#x161;Ä&#x17E;Ć&#x152;Ä&#x201A;Í&#x2DC;ŜůÍ&#x2DC;Ä&#x201A;ŜžÄ&#x17E;ĹŻÄ&#x161;Ä&#x17E;ĹśÄ?Í&#x2DC;Ç&#x20AC;Ä&#x201A;ĹśÄ&#x17E;Ä&#x17E;ĹŹÄ&#x17E;Ć&#x152;Ä&#x17E;ĹśÎ&#x203A;ĹŹĆ&#x2030;ŜžÄ&#x201A;Ĺ?ĹŻÍ&#x2DC;Ŝů dÄ&#x17E;ĹŻÍ&#x2DC;ϏϲͲώϏϯώϰϴϲϴŽĨϏϲͲώώϴϭϲϾϏϳ dĹ˝Ć&#x161;Ä&#x161;Ä&#x201A;ĹśÄ&#x201A;Ć&#x152;Ĺ?ĹśÇ&#x20AC;Ä&#x201A;ĹśÄ&#x17E;ĹŹÄ&#x17E;Ć&#x152;Ä&#x17E;ĹśÄ&#x17E;Ĺś>Ĺ?Ä&#x201A;ĹśÄ&#x161;Ä&#x201A;Ç&#x20AC;Ä&#x201A;ĹśÄ&#x161;Ä&#x17E;Ć&#x152;<ĹśÄ&#x201A;Ä&#x201A;Ć&#x2030;Í&#x2DC;

Vakantiecursussen

VLIEG NAAR DE MAAN

in Goes

FRANS en SPAANS dinsdagavond februari - mei

Schipper Taal 06-51181564/ 0113-551980 www.schippertaal.nl

'XXU]DPHRSORVVLQJHQELMvliegen KRXWZRUPPROOHQUDWWHQPXL]HQ SDSLHUYLVMHVYRJHORYHUODVWZHVSHQHQ]

TE HUUR DIVERSE GARAGEBOXEN

(0113) 57 38 81

www.ongediertespecialist.nl

Goes-Zuid â&#x201A;Ź 70,- per maand 0162-372211 www.mercari.nl

3URÂżHO Â&#x2021;(HQDIJHURQGHWHFKQLVFKHRSOHLGLQJ 076ZWE Â&#x2021;$XWR&$'RSOHLGLQJHUYDULQJ Â&#x2021;(HQDDQWDOMDUHQUHOHYDQWHZHUNHUYDULQJLQHHQVRRUWJHOLMNHIXQFWLHELMYRRUNHXULQHHQWHFKQLVFKHLQGXVWULsOHRPJHYLQJ Â&#x2021;(HQSURDFWLHYHLQLWLDWLHIULMNHHQFROOHJLDOHKRXGLQJ Â&#x2021;8LWVWHNHQGHFRPPXQLFDWLHYHYDDUGLJKHGHQ Â&#x2021;,QWHDPYHUEDQGNXQQHQZHUNHQ Ons aanbod: :LM ELHGHQ X HHQ ]HOIVWDQGLJH IXQFWLH PHW YHHO XLWGDJLQJHQ LQ HHQ PRGHUQH HQ NODQWJHULFKWH RUJDQLVDWLH HHQ SUHWWLJH LQIRUPHOHZHUNVIHHUJRHGHSULPDLUHHQVHFXQGDLUHDUEHLGVYRRUZDDUGHQHQLQWHUHVVDQWHWRHNRPVWPRJHOLMNKHGHQ

Alles past !

9RRUHHQXLWJHEUHLGHIXQFWLHRPVFKULMYLQJYHUZLM]HQZLMXQDDURQ]HLQWHUQHWVLWHZZZLQVXOFRQFRPMREV 6SUHHNW ppQ YDQ GH IXQFWLHV X DDQ HQ GHQNW X WH NXQQHQ SDVVHQ LQ KHW SURÂżHO GDQ NXQW X XZ VROOLFLWDWLH EULHIPHW&9HQPRWLYDWLHVWXUHQQDDU ,168/&21%9WDYDIGHOLQJ3HUVRQHHOV]DNHQ3RVWEXV$&67((1%(5*(1 2ISHUHPDLO0$2YHUYHOG#LQVXOFRQFRP 9RRUYHUGHUHLQIRUPDWLHNXQWXFRQWDFWRSQHPHQPHW0DU\$QQYDQ2YHUYHOG 

Te huur

â&#x201A;Ź 65,per dag*

Insulcon B.V. Zilverhoek 4 4651 SP STEENBERGEN Tel +31(0)167 565750 Fax +31(0)167 566263 Internet: www.insulcon.com E-mail: info@insulcon.com

Keramab N.V. Haverheidelaan 4 B-9140 TEMSE Tel +32(0)3 711 0278 Fax +32(0)3 711 0856 Internet: www.keramab.com E-mail: sales@keramab.com

Insulcon GmbH Uerdinger Strasse 202 D-47799 KREFELD Tel +49(0)2162-249600 Fax +49(0)2162-2496029 Internet: www.insulcon.com E-mail: insulcongmbh@insulcon.com

* Vraag naar de voorwaarden

www.autoVLIETMAN.nl Scottweg 1-12 GOES 0113 - 215415

www.internetbode.nl voor het (gratis) aanleveren van al uw nieuws

BIJ AANKOOP VAN KUNSTSTOF KOZIJNEN GRATIS INZETHORREN! Wij zijn een gerenommeerd bedrijf en leveren uitsluitend topproducten. ZK Kozijnen B.V., uw adres in Zeeland voor: KUNSTSTOF EN ALUMINIUM KOZIJNEN EN DEUREN, GEVELBEKLEDING, SCHUIFPUIEN, ROLLUIKEN, DAKVENSTERS GARAGEDEUREN, DAKKAPELLEN, ZONWERINGEN, PARASOLS

,

Nico Kulk ontvangt u graag met verse koffie op Klarinetweg 10-12 in Middelburg TOT 15 JAAR GARANTIE

WWW.ZKKOZIJNENBV.NL

Telefoon (0118) 65 14 35 - Fax (0118) 67 44 20 Openingstijden: maandag t/m vrijdag 09.00 â&#x20AC;&#x201C; 17.30 uur zaterdag 09.30 - 13.30 uur 's avonds op afspraak


Studenten krijgen groen licht van aandeelhouders aan “ja, zelfs vanaf de inkoop tot en met de logistiek zijn wij zelf verantwoordelijk, hier leren we echt van op een realistische manier!” De jonge studenten kregen unaniem de steun voor hun plannen van de aandeelhouders. De bezoekers roemden het enthousiasme van de acht studenten. “vorige maand werd er zelfs al een 1e prijs gewonnen op de HZ, en ze moeten eigenlijk nog starten “ aldus een aandeelhouder. Als afsluiting werd er op het parkeerterrein van de school een demonstratie gegeven. Een sportauto met 400 pk ging al driftend over het plein met een Stayhold in de kofferbak. Het resultaat : De Stayhold werkt echt! Alle spullen bleven keurig op hun plaats. Meer informatie: www.holditzeeland.nl

HOLD IT Zeeland is een feit. Go!!

GOES - Student Company HOLD IT van het Hoornbeeck College in Goes hield haar eerste aandeelhoudersvergadering. Waar voorgaande jaren zo’n 25 belangstellenden aanwezig waren verrasten deze studenten hun docenten met een opkomst van een kleine 70 aandeelhouders en belangstellenden. Directeur Stefan Dekker lanceerde op spectaculaire wijze de naam van de Student Company, met muziek en confettikanonnen. De naam HOLD IT is bedacht van-

wege het product wat zij gaan verkopen, de Stayhold. Stayhold is een nieuw product dat geïmporteerd wordt uit Ierland. Het voorkomt dat spullen gaan schuiven in de kofferbak van een auto. De Stayhold is een kunststof steun dat met klitteband hecht aan de stof van de kofferbak. HOLD IT presenteerde haar plannen aan de aandeelhouders. Jurian van der Hart, marketing & PR “een kompleet nieuw product vermarkten als Student Company, dat is het mooiste leerproces wat ik me in kan denken” Sander van Deventer, verantwoordelijk voor de inkoop vult

PARTYcipatie 2.0 GOES - Op vrijdag 24 januari organiseert een groep jongeren in samenwerking met de jongerenraad Goes en het jongerenwerk van SMWO de activiteit PARTYcipatie in ‘t Beest. Het idee achter de avond is dat jong Goes talent zijn of haar talenten op het podium kan laten zien.

Zo zullen er diverse optreden zijn van bandjes, zangeressen, rappers en dj’s. De genres variëren van rock tot house en van rap tot blues. Ook zullen de Jongerenraad Goes en jongerenpersbureau Newz Goes Around zich presenteren tijdens de avond. De aanvang van de activiteit is om 20.00 uur en de avond is om 00.00 uur afgelopen.

Winterrit KWADENDAMME - Op zondag 26 januari houdt MAC “De Bevelanden” zijn eerste autopuzzelrit van het seizoen. Het is een (verrassings)autopuzzelrit, die geschikt is voor iedereen. Tijdens deze ontspannen en gezellige rit krijgt u zoekopdrachten en puzzelvragen. Er wordt gereden in de A-klasse (ervaren deelnemers) en er is aparte klasse voor beginners. Langs een mooie route over de

wegen rondom Kwadendamme eindigt de rit in Langeweegje. Aan de hand van een eenvoudige routebeschrijving is het voor iedereen mogelijk om de finish te bereiken. Deze gezellige verrassingsrit is geschikt voor het hele gezin en elke equipe heeft prijs! Inschrijven voor deze rit in het restaurant van Berkenhof’s Tropical Zoo, Langeweegje 10b te Kwadendamme van 13.30-14.00 uur. De start is om 13.45 uur. Nadere inlichtingen www.macdebevelanden.mysites.nl

Lezing over DNA in Vroone KAPELLE - De lezing over de lotelingen van Napoleon die Jan de Ruiter zaterdag in dorpshuis De Vroone in Kapelle zou geven gaat niet door. De afdeling Zeeland van de Nederlandse Genealogische Vereniging heeft echter een vervangende spreker gevonden. Robert Philippo komt zaterdag vertellen over DNA.

De lezing gaat over ‘de valkuilen en zegeningen van DNA-onderzoek als hulpmiddel bij familieonderzoek’. Aan de hand van praktijkvoorbeelden vertelt Philippo hoe hij met behulp van DNA verwantschappen vond, maar ook hoe hij tegen plezierige en minder plezierige verrassingen aanliep. Aanvang is 14.00 uur. Toegang is gratis. Iedereen is welkom, ook niet-leden.

KERKELIJK NIEUWS KAPELLE Vrije Evangelische Gemeente Noordelijke Achterweg 67, Wemeldinge. Diensten: zo.10.00u. Tevens elk seizoen extra diensten. www.vegwemeldinge.nl Christelijke Gereformeerde Kerk Biezelingseweg 6, Kapelle. Zondag 26 januari: 10.00u Ds. A.G.M. Weststrate, Heilig Avondmaal; 17.00u Ds. A.G.M. Weststrate, Heilig Avondmaal Ger. Gem. Kapelle-Biezelinge Petrakerk, Goessestraatweg 18, Kapelle. Zondag 26 januari: 10.00u Ds. K. Boeder; 14.30u Ds. C. Sonnevelt. Prot. Gem. Kapelle-Biezelinge-Eversdijk Mozeskerk, Noordstraat 4, Biezelinge. Zondag 26 januari: 10.00u Ds. B. de Jong Hervormde Gemeente Kapelle Kerkplein 4, Kapelle. Dienst: zo. 10.00u. Voorganger: ds. L.C.P. Deventer Prot. Gem. Hansweert & Schore Dijkstraat 5, Hansweert. Nieuwe Kerkplein 1, Schore. Diensten: ‘s zomers zo. 09.30u; ‘s winters zo. 10.00u, om de week wisselend in de Hervormde Kerk Hansweert en Schore. Protestantse Gem. Wemeldinge Kerkweg 5, Wemeldinge. Zondag 26 januari: 10.00u Ds. Ph.A. Beukenhorst BORSELE Gereformeerde gemeente Borssele Oostsingel 21, Borssele. Diensten: zo. 09.30u, 14.00u en 18.00u. Protestantse Gemeente Borssele Predikant: Ds.M.J.Wisse, 0113-561322. Scriba: P.Duijnkerke. Zondag 26 januari: 10.00u ds Becker, Terneuzen HA Ger. gem. ‘s-Gravenpolder Langeweg 61, ‘s-Gravenpolder. Diensten: zo. 09.30u, 14.00u en 18.00u Ger. gem. Hoedekenskerke ‘s-Gravenpoldersestraat 4, Hoedekenskerke Ger. gem. Nieuwdorp Havenweg 26, Nieuwdorp. Elke zondag kerkdiensten om 9.30, 14.00 en 18.30u. Gereformeerde gemeente Nisse Zuidweg 15, Nisse. Diensten elke zondag om 9.30u en ‘s middags wisselende tijden. Herv. Gem. Oudelande Scriba: mevr. H.M. Storm-Wagenaar, tel: (0113) 548527. www.pknoudelande.nl Oud Ger. Gem. ‘s-Gravenpolder Provincialeweg 16, ‘s Gravenpolder. Dien-

sten: zo. 09.30u, 14.00u en 18.00u Prot. Gem. `s Gravenpolder/Baarland Zondag 26 januari: Baarland 10.00u ds. A. den Hollander, Oostkapelle; ‘s-Gravenpolder 10.00u ds. F. van Vliet, Zaamslag Prot. Gem. “de Ark” Hoedekenskerke Verder: Kerkstraat 32, Hoedekenskerke. Diensten zondag 10.00u Samenwerkende Protestantse Gemeenten ’s-Heer Abtskerke en Nisse Dienst om de 14 dagen, steeds zo. om 10.00u. Zondag 26 januari, 10.00u voorganger pastoor Homan. Dienst in ‘s-Heer Abtskerke. Prot. Gem. Heinkenszand Barbesteinkerk: Clara’s Pad 6, Heinkenszand. Dorpskerk: Dorpstraat 71, Heinkenszand. Predikant: ds. W. Pieterse. Zondag 26 januari: 10.00u Dorpskerk ds L. Van Liere. Protestantse Gemeente Lewedorp Zandkreekstraat 31, Lewedorp. Predikant: da. M.J. Wisse. Prot. Kerkgemeenschap Nieuwdorp Coudorp 1, Nieuwdorp. Zondag 26 januari: 10.00u ds. Arie J. Houwaart RK Kerk ‘s-Heerenhoek (‘s-Heerenhoek - Borssele - Nieuwdorp). Parochie: H. Willibrordus. Postadres: Deken Holtkampstraat 9, ‘s-Heerenhoek, tel. (0113) 351264. Diensten: 3e en 4e za. van de maand 19.00u, zo. 9.00u. RK Kerk H. Blasius Heinkenszand (‘s-Heer Arendskerke - Heinkenszand). Parochiecentrum: Kerkdreef 4, Heinkenszand, tel. (0113) 561216. Diensten: iedere za.19.00u en iedere zo. 09.00u. RK Kerk Kwadendamme (‘s-Gravenpolder - Hoedekenskerke - Baarland - Nisse - Oudelande - ‘s-Heer Abtskerke) Kerk en pastorie: Johan Frisostraat 5-7, Kwadendamme. Diensten: vrij. 09.00u, zo. 10.45u. RK Kerk Lewedorp Parochie: H. Eligius. Secr.: Burgemeester Lewestraat 11, Lewedorp. Spreekuur: elke 1e ma. van de maand 19.00-19.30u, tel. (0113) 612694. Diensten: zo. 10.30u RK Kerk Ovezande & Driewegen - Ellewoutsdijk Parochie: Onze Lieve Vrouw Hemelvaart. Pastorie: Hoofdstraat 58, Ovezande, tel. (0113) 655214. Diensten: zo. 09.30u, laatste za. van de maand 19.00u. Prot. Gem. Driewegen - Ellewoutsdijk - Ovezande Van Tilburghstraat 27 te Driewegen, elke

zondag 10.00u. Interim-predikant: ds. Arie van der Maas, 06-13423121, e-mail: apvdmaas@zeelandnet.nl Info: Andien Goense (scriba), 06-49914124, e-mail: deokerk@ zeelandnet.nl. Zondag 26 januari: 10.00u gaat voor mevr. M Meulensteen. GOES Christelijke Gereformeerde Kerk Maranathakerk, Bergweg 43A, Goes. Diensten zo. om 10.00u en 17.00u. Voorganger: ds. J.G. Schenau. Doopsgezinde gemeente/Vereniging Vrijzinnige Protestanten Doopsgezinde kerk, Westwal 41, Goes. Predikant ds. Leuny de Kam. Zondag 26 januari: 10.00u leden van de Doopsgezinde Gemeente. Evangelische Gemeente Rafaël Goes Samenkomsten in Pontes-Goese Lyceum, ingang Vogelzangsweg. Aanvang diensten 10.00u, laatste zondag van de maand 19.30u.; www.rafaelgoes.nl. Voorganger: K. Verhage Family Time Ministries Samenkomst iedere zondag om 13.00 uur in wijkgebouw De Spinne, Joseph Lunslaan 7, Goes-Noord. Voorganger: Raadj Gonesh. Voor meer informatie: mail. info@ familytime-ministries.nl, tel. 06-40733166. Zie ook www.familytime-ministries.nl Gemeente van Jehovah Getuigen Koninkrijkszaal, Van Hallstraat 4, Goes. Vergadertijden: wo. 19.30u en zo. 10.00u. Gereformeerde Gemeente Louise de Colignylaan 177, Goes, tel. 228023. Predikant en preses: ds. C.J. Meeuse. Kerkdiensten om 9.30u, 14.00u en 18.00u. Ger. Gem. in Nederland Koningskerk, Nassaulaan 153, Goes Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt Ontmoetingskerk, Kornetstraat 4, Goes (tegenover ziekenhuis). Zondag 26 januari: 9.30u ds. Tj. de Boer; 16.30u ds. P.J. Trimp Leger des Heils Rav. de Groene Jager 72, Goes. Dienst zo. om 10.00u. Korpsofficieren: Majoor D. v. Vuuren en Majoor mevr. R. v. Vuuren-v. Leeuwen. Tevens kindernevendienst. Oud Ger. Gem. Kerkgebouw De Hoeksteen, Noordhoeklaan 90, Goes. Diensten: elke zo. om 10.00u en 17.30u. Rooms-katholieke kerk H. Maria Magdalenakerk, Singelstr. 9, PAGINA 34

Goes. Diensten iedere zaterdag om 19.00u en iedere zondag om 10.45u. Protestantse gemeente Goes Grote of Maria Magdalenakerk, Singelstraat 21, Goes. De Hoogte, Populierenstraat 29, Goes. Oosterkerk, Bergweg 88, Goes. Zondag 26 januari: Grote Kerk 10.00u geen dienst; Oosterkerk 9.30u Ds N. v.d. Linden, Bevestiging ambtsdragers; de Hoogte 10.00u geen dienst Vergadering van Gelovigen Zondag eredienst van 10.00 tot 11.00u; woordbediening van 11.30 tot 12.30u. www.nieuwleven-goes.nl. De samenkomsten worden gehouden in: Dorpshuis Heer Arendhuis, Torenring 46 te ‘s-Heer Arendskerke. Vrije Evangelische Gemeente Kerkgebouw: Bethelkerk, Beatrixlaan, Goes. Diensten zondag 10.00u en 18.30u. 1e zondag v/d maand zingen in de Bethelkerk aanvang 18.30u. Hervormde Gemeente Kerkgebouw De Levensbron, Mansholtlaan 1, Goes. Zondag 26 januari: 10.00u ds. D. Jongeneel, Arnemuiden; 17.00u ds. G.D. Kamphuis, Goes Vliedberggemeente Geref.Kerk Goes e.o. Calvijn College, Klein Frankrijk 19, Goes. Diensten: zo. om 9.30 en 16.30 uur. Messiaanse gemeenschap Stichting Yeshiva Goes Bijeenkomst elke shabbat van 11.00 tot 13.00u in de Bonte Koe, Beestenmarkt 4, Goes, yeshiva.goes@zeelandnet.nl, 0644518941. Admiraal de Ruyterziekenhuis Goes Zondag 26 januari: 10.00-10.30u Ds. A.A.R. Kamermans PKN Gem. ‘s Heer Arendskerke Torenring 2, ‘s-Heer Arendskerke. Predikant: ds. M.J. Wisse Prot. Gem. ‘s Heer H’kinderen Plein 1, tel. 233098. Zondag 26 januari: 10.00u Hr. J.Capel, Goes Herv. Gemeente Kattendijke Kerkgebouw: Dorpsstraat 53, Kattendijke. Prot. Gemeente Kloetinge Geerteskerk, Geertesplein 24, Kloetinge. Predikant: ds. J.H. de Koe. Zondag 26 januari 10.00u Eredienst, voorganger ds A. Heringa uit Teteringen. Prot. Gem. Wilhelminadorp Brugstraat 12, Wilhelminadorp. Zondag 26 januari: 10.00u Ds. C. Baggerman, Yerseke

Geref. Gem. Wolphaartsdijk Villa Novastraat 1, Wolphaartsdijk. Tel. 06-30826746. Diensten iedere zondag om 09.30u, 14.00u en 18.00u. Prot. Gem. Wolphaartsdijk Nicolauskerk, Oostkerkestraat 1, Wolphaartsdijk. Zondag 26 januari: 10.00u Ds. C. Brakema uit ‘s Heer Abtskerke Baha’i-gemeenschap Goes Bijeenkomsten vinden wekelijks plaats in Zeeland, geregeld ook in Goes. Info: 0630534547 Huis van Elia Iedere zondag samenkomst om 13.15u. Adres: Oosterkerk Goes, Bergweg 88 te Goes (ingang aan de J.D. van Mellestraat). Kinderdienst aanwezig. Voor meer informatie: C. Harthoorn 0113-622409 of ctharthoorn@zeelandnet.nl Moskee Arrahmaan A. Joachimikade 5, tel. 257539. Voorz.: H. Nahari NRD-BEVELAND Gereformeerde Gemeente Torendijk 76, 4484 AV Kortgene Prot. Gem. De Ontmoeting te NoordBeveland i.w. http://ontmoeting.protestantsekerk. net/welkom Nicolaaskerk, Kerkgang 2, Kortgene. Katse Kerk, Kerkstraat 3, Kats. Opstandingskerk, Voorstraat 20 Wissenkerke. Predikanten: Ds. R. den Hertog en mw. Ds. K. van den Broeke. Zondag 26 januari: Epifanie, Wissenkerke 9.30u Ds. R. den Hertog; Kortgene 11.00u ds.K. v.d Broeke Prot. Gemeente Kamperland De Ark, Veerweg 100, Kamperland. Dienst: zo. 9.30u Gereformeerde Gemeente Veerweg 12, Kamperland. Diensten: 10.00u, middagdienst wisselende tijden. Prot. Gem. te Colijnsplaat Havelaarstraat 30, Colijnsplaat. Zondag 26 januari: 10.00u ds. Spaans Wijzigingen en/of aanvullingen, bijvoorbeeld wie wanneer voorgaat (lees: preekrooster) kunt u gratis doorgeven via www. internetbode.nl - bovenaan de pagina klikken op ‘Aanleveren redactie’ en vervolgens op De Bevelandse Bode. De rest wijst zich dan vanzelf. Voor vragen of het schrijven van artikelen, bel de redactie van De Bevelandse Bode, tel: 0118 61 76 61.


EEK

W E T S T A LA

G I D L E G

T/M

31 JA

NUA

RI

WINTER

SALE! Nu extra veel voordeel op matrassen, kussens en bedbodems

TING R O K A G E M t/m â&#x201A;Ź 310, AS PER MATR

UR P M E T E L L A KUSSENS

2 E BEDB

ODEM

GRATIS

G N I T R O K % NU 25 MegaBed de grootste

dealer in de regio

WWW.MEGABED.NL Paspoortstraat 23 Oost-Souburg 0118-469670

Matrassen, Bodems, Boxsprings

Kloosterpoort 5-21 Kapelle 0113-330888 Gratis parkeren


Dbv 20140122  
Dbv 20140122