Page 1

THUIS IN DE REGIO

MIDWEEKEDITIE

M I D D E L B U R G S E

&

O P L AG E :

V E E R S E

8 JANUARI 2014 WEEK 2

Uitgeverij

32.000

TOTA L E O P L AG E Z E E L A N D EN WEST-BRABANT:

de

bode

ACTUALITEIT

VROUWENPOLDER VERDEELT NOG EENS 21 MILJOEN EURO

bv

I

Postbus

22,

ONROEREND GOED

4880

AA

Zundert

AUTO’S

I SPORT

Volg ons via twitter: @M_burgseBode

Te l .

076

599

8 111

KERKELIJK NIEUWS

I

480.000

www.internetbode.nl VACATURES

AANTAL INBRAKEN STIJGT WEER

Gemeente verwijdert ruim 100 fietspaaltjes

Nieuwjaarsconcert in Zeeuwse Concertzaal

MIDDELBURG - De gemeente Middelburg haalt deze week zo’n 100 fietspaaltjes weg, omdat de rood-witte paaltjes een aanzienlijk aandeel blijken te hebben in eenzijdige fietsongevallen. De gemeente hoopt zo de veiligheid voor fietsers te verbeteren. Aan het verwijderen is een onderzoek van de gemeente en de Fietsersbond vooraf gegaan. Paaltjes die geen functie hebben worden weg gehaald. De 100 paaltjes zijn verdeeld over ongeveer tien locaties. De gemeente houdt na het verwijderen de situatie in de gaten om zo ongewenst gedrag in het verkeer te voorkomen. Als er aanvullende maatregelen nodig zijn, neemt ze die.

MIDDELBURG - De Zeeuwse Concertzaal organiseert donderdagavond een gratis toegankelijk nieuwjaarsconcert. Het Codarts String Orchestra en violist Tim Kliphuis werken mee. Het staat onder leiding van Gordan Nikolic. ‘De serie met jong talent laat horen hoe de mooiste muziek eeuwen kan overbruggen en de tijd kan stilzetten’, aldus de organisatie. ‘We nodige de mensen uit het glas te heffen op Mozarts Eine kleine Nachtmusik, de enerverende klanken van Bartóks Roemeense Volksdansen en gloedvolle improvisaties van violiste Tim Kliphuis’. Het concert begint om 20.00 uur. Meer: www.zeeuwseconcertzaal.nl. Reserveren kan op 0900-3300033.

Nieuwjaarsreceptie in stadskantoor

Vragen ChristenUnie over vrachtverkeer

MIDDELBURG - De gemeente Middelburg houdt haar nieuwjaarsreceptie op zaterdag 11 januari. Tussen 16.00 uur en 18.00 uur is iedereen welkom in het stadskantoor dat dit jaar tien jaar bestaat en daarom de locatie is van de bijeenkomst. Burgemeester Harald Bergmann houdt rond 17.00 uur zijn nieuwjaarstoespraak. Daarna leest de nog bekend te maken, nieuwe stadsdichter zijn eerste gedicht voor. Bezoekers kunnen een rondleiding krijgen door het jubilerende stadskantoor en informatie krijgen over het lopende project Middelburg Energieneutraal. Meer informatie over de bijeenkomst is te vinden op de website www. middelburg.nl.

MIDDDELBURG - De ChristenUnie in Middelburg vraagt opnieuw aandacht voor de overlast in Arnemuiden door vracht- en landbouwverkeer. De partij heeft hier al eerder vragen over gesteld en een motie gemaakt, die niet werd ingediend, omdat het college van burgemeester en wethouders beloofde actie te ondernemen. Volgens de partij is er ondanks maatregelen echter nog veel overlast door zwaar verkeer. Veel landbouwers en truckchauffeurs kiezen echter nog steeds voor de route door de kern. Dat is gevaarlijk, vindt de ChristenUnie. Ze wil dat het college eerdere stappen tegen het licht houdt en eventueel ‘formele maatregelen’ neemt.

Appartementen op Willibrordusplein ZOUTELANDE - Het pand aan het Willibrordusplein 28 in Zoutelande wordt verbouwd tot een woongebouw met vijf recreatieappartementen. De herontwikkeling staat al jaren op de agenda. Aanvankelijk was het plan het te verbouwen tot appartementen voor permanente bewoning, maar daar was geen belangstelling voor. Sinds de vorig jaar vastgestelde structuurvisie is recreatieve bewoning ook mogelijk. De eigenaar wil verder het terrein achter het pand inrichten als parkeerplaats. Het college van burgemeester en wethouders van Veere wil meewerken aan het plan, maar zegt dat alles moet worden heringericht in overleg met omwonenden.

Finale Kern met Pit in Land en Zeezicht MIDDELBURG - In Land en Zeezicht in Kamperland presenteren negen bewonersgroepen volgende week zaterdag de resultaten van hun projecten voor de wedstrijd Kern met Pit van de KNHM. Na hun presentatie worden ze in het zonnetje gezet en ontvangen ze het predicaat Kern met Pit. Daarbij hoort een bedrag van 1000 euro. Onder de deelnemers zitten projecten in Middelburg (in de wijken Klarenbeek en Veerse Poort, de Griffioen en de Sint-Jansbuurt), SintMaartensdijk en ’s-Heer Hendrikskinderen. De deelnemende projecten voor dit jaar worden ook bekend gemaakt. Er mogen twaalf bewonersgroepen mee doen. Meer: www.kernmetpit.nl.

VROUWENPOLDER - Groot feest in Vrouwenpolder. Georganiseerd door de Postcodeloterij. Tijdens een wijkfeest zaterdag met artiesten als Danny de Munk, Wolter Kroes en Xander de Buisonjé werd de ‘laatste’ 21 miljoen euro verdeeld van de in totaal 42,9 miljoen euro en maakte gastheer Gaston Starreveld bekend dat elk lot in het dorp 80.399 euro waard was. Lees meer over het feest in deze editie van de Middelburgse en Veerse Bode. FOTO BO VAN SCHEYEN

...VOOR HET LAATSTE ACTUELE LOKALE NIEUWS...

KIJK OP WWW.INTERNETBODE.NL

totale

Het juiste adres voor: 1 ͻ Kunststof Kozijnen s 000 m 2 howroo m ͻ Buiten Zonwering ͻ Terrasoverkapping ͻ Velux Dakramen Geen aanbeta ͻ Insectenwering ling ͻ Binnen Zonwering

Kloosterpoort 19, Kapelle 0113-330333

LEEGVERKOOP tot

75%

KORTING OP ALLES!

Mortiereboulevard 24 0188 - 606675

MIDDELBURG

www.beddenreus.nl

voor het (gratis) aanleveren van al uw nieuws www. internetbode.nl

Expositie schilderijen Yvonne de Kramer MIDDELBURG - Yvonne de Kramer exposeert tot en met 15 februari met haar schilderijen in de Zeeuwse Bibliotheek in Middelburg. Op haar kunstwerken staan mensen in, en voorwerpen uit de Zeeuwse klederdracht afgebeeld. ‘Ze is erg geïnteresseerd in oude culturen met de kostuums, sieraden en architectuur’, schrijft de bieb over de kunstenaar. ‘En voor haar is het logisch om het dicht bij huis te zoeken, zoals de Zeeuwse dracht’. De Kramer werkt met potlood, houtskool, olieverf en acryl. De tentoonstelling ‘De schoonheid van de Zeeuwse dracht’ is te zien bij het Zeelandpaviljoen en de leeshoek op de eerste verdieping.

122 uitrukken voor brandweerkorpsen MIDDELBURG - De brandweerkorpsen in Zeeland zijn in de nieuwjaarsnacht 122 keer uitgerukt. Het ging telkens om kleine incidenten, zoals brandjes in prullenbakken en containers. Zes keer was er een ambulance nodig voor een voorval dat direct te maken had met oud en nieuw. Vier mensen moest worden behandeld in het ziekenhuis. In Vlissingen waren er 27 uitrukken, in Middelburg 23, in Veere veertien, in Goes elf, in Borsele vijf, in Kapelle en Tholen twee en in de gemeente NoordBeveland hadden de hulpdiensten het rustig. Daar was geen enkele uitruk. Geen enkele keer was er sprake van geweld tegen mensen van de hulpdiensten.


MEGA

BALANSOPRUIMING

WIJ HANTEREN HET PRINCIPE WEG=PECH

BIJ MEGA BED

OP=OP!

ALLE SPLITTOPPER HOESLAKENS en TOPPER HOESLAKENS alle soorten en maten

= N E L 5 HA LEN A T E B 2

DEKBED OVERTREKKEN alle soorten en maten

uitgezonderd de Bonnaletto overtrekken

ALLE DEKBEDDEN 50% KORTING sTIENTALLENOPVOORRAAD sGANZEDONSSEIZOENENALLEMATEN sWOLVANHETTEXELERSCHAAPSEIZOENENALLEMATEN sSYNTHETISCHEDEKBEDDENSEIZOENENALLEMATEN

ONZE HELE VOORRAAD MOLTONS MAG WEG Bonnaletto extra zware kwaliteit 200-grams katoen

SLA G! JE SLA

80/90x200/220 van 29.95 voor 14,95 140/160x200/220 van 37.95 voor 18,95 180x200/220 van 39.95 voor 19,95

Op de hele collectie kussens ook

25%

KORTING ALLE KUSSENSLOPEN ZOWEL CINDERELLA ALS BONNALETTO KATOEN/SATIJN

TWEEDE PAKJE

HALVE PRIJS

= N E L 3 HA LEN A T E B 1

Alle hoeslakens worden opgeruimd

= N E 5 HAL LEN A T E B 2 Honderden stuks Alle soorten en maten

Paspoortstraat 23 Oost-Souburg 0118-469670 Kloosterpoort 5-21 Kapelle 0113-330888 Gratis parkeren


ACTUALITEIT

Postcodekanjer is ongekend hoog: 80.399 per lot in Vrouwenpolder

‘We gaan nu maar eens rustig nadenken wat we gaan doen’ VROUWENPOLDER – Aan het begin van de feestelijke bekendmaking hoe de ‘laatste’ 21 miljoen euro van de in totaal 42,9 miljoen euro zou worden verdeeld nodigde spreekstalmeester Gaston Starreveld van de Postcodeloterij burgemeester Rob van der Zwaag van de gemeente Veere uit op het podium. “Vrouwenpolder schrijft vanavond geschiedenis. Dit vergeet niemand nooit meer”, zei de burgervader. DOOR BO VAN SCHEYEN Het is even voor zeven uur in Vrouwenpolder. Groepjes mensen wandelen richting het parkeerterrein Breezand, vlak bij Hotel Duinoord. Het zijn vooral gezinnen, stelletjes en wat oudere mensen. De sfeer is lacherig en iedereen voelt zich uitgelaten. Er zijn weinig auto’s in het straatbeeld. De organisatie heeft op verzoek van de gemeente opgeroepen om vooral te voet of met de fiets te komen. Het parkeerterrein is omgetoverd tot een heus festivalterrein. De rode truck van de Postcodeloterij met daarop fel verlicht het bedrag van 48,9 miljoen staat pontificaal in beeld. Het is nooit eerder voorgekomen dat de wijkprijs zo hoog uit is gevallen. Op nieuwjaarsdag was al bekend geworden dat de Koningin Beatrixlaan de hoofdprijs in de wacht had gesleept. Negen deelnemers wonnen samen 21,45 miljoen euro. Het festivalterrein loopt geleidelijk vol. Nadat Rob van der Zwaag zijn inwoners veel plezier en geluk heeft gewenst, barst het feest los. Wolter Kroes opent met het liedje ‘Wat een heerlijke dag’. Hij krijgt er goed de sfeer in. Helemaal vooraan staat een vader, Mattan, met zijn zoontje Sergej (4) op de arm op de muziek mee te swingen. “Helaas. Wij zijn geen winnaars. We komen uit Roeselaere, enkel en alleen om Danny de Munk te zien en horen. We volgen hem overal waar we

maar naartoe kunnen.” Wat verderop staan twee jonge meiden van tien te huppen en springen. Het is de tweeling Esmee en Danique. Ze zijn met hun vader Peter naar het feest gekomen. “Wij wonen niet in Vrouwenpolder, maar onze opa wel”, vertellen ze. Opa Piet is waarschijnlijk één van de oudste winnaars. Hij is negentig en speelt met één lot mee. Hij durfde de drukte niet aan, zeggen de meisjes. Iets later klinkt de eerste sirene. De teller op het grote videoscherm stopt op 14.079 euro. Gejuich alom. Danny de Munk verschijnt ten tonele en brengt een aantal grote hits zoals ‘Bloemetje’, ‘Ik voel me zo verdomd alleen’ en ‘Bloed, zweet en tranen’ ten gehore. De menigte geniet. De volkszanger heeft het naar zijn zin. Achteraan, vlak bij een poffertjeskraam, staat een gezin mee te zingen. De vader, die liever niet met naam en toenaam in de krant komt, draagt een klein jongetje op zijn buik. “Wij hebben ook gewonnen. Dat is leuk, maar deze kleine jongen, Axl, is op 6 november geboren. Hij is echt onze hoofdprijs”. De sirene klinkt weer. Nu verschijnt er een bedrag van 26.930 euro op het videoscherm. De menigte danst. Gaston mengt zich tussen het publiek op zoek naar reacties en dromen. “Wat gaat u met het geld doen?” vraagt hij omstanders met loten. Raymond staat hem te woord. Hij is zichtbaar ontroerd. “Wow, ongeloof-

Ongeloof bij het publiek over het bedrag van 80.399 euro.

lijk! Ik woon nu 2,5 jaar hier. Ik kom uit de Randstad. Dat dit hier zou gebeuren, verwacht je niet. Ik moet het laten bezinken. Zo onwerkelijk is het. Ik denk dat ik het in mijn winkel ga investeren. Er zijn nu al mensen die naar aanleiding van artikelen mij om geld komen vragen. Ik wil eerst alles rustig verwerken.”

FOTO BO VAN SCHEYEN

waar zijn?” roept een dame op leeftijd. “Dat ik dit nog mag meemaken.” Niemand durft te speculeren wat het eindbedrag wordt. Xander rent naar het VIP-paviljoen waar de hoofdprijswinnaars een plekje hebben gekregen. Hij zingt ze toe uit volle borst. Het gezin van Joost en Josien vinden het ongelooflijk wat er gebeurt. “We blijven met beide benen op de grond staan, hoor. Het is prachtig. We zijn één dorp en gunnen het elkaar. Bovenaan ons lijstje staat een rondreis met de kids in een slaaptrein. Tot nu toe was dat net te kostbaar. Wie weet gaan we het nu echt

doen.” Ook het jonge stel Michael en Nadine is in een feestelijke stemming. “We gaan nu maar eens rustig nadenken wat we gaan doen. Het is in ieder geval ontzettend leuk.” Dan klinkt de sirene opnieuw. Het publiek houdt de adem in. De cijfers rollen, de stem van Gaston spreekt. Het eindbedrag is 80.399 euro. Het aanwezige publiek is uitzinnig. Ook de mensen die niets wonnen, feesten mee. Vrouwenpolder zal nooit meer hetzelfde zijn. Of toch wel? Vrouwenpolder telt in ieder ruim 180 wijkwinnaars die met ruim 300 loten meespelen in de Postcode Loterij.

MIDDELBURG - In september, oktober en november waren er in Zeeland minder woninginbraken dan in dezelfde van december is het aantal explosief geperiode in 2012, maar toch ligt het totaal voor 2013 hoger dan in 2012. “Zorgelijk”, vindt districtschef Ronald Wey- stegen”, vertelde hij vorige week. dema van de Zeeuwse politie. “Het totaalcijfer voor Zeeland is ruim 1400 en dat zijn bijna 200 woninginbraken Heterdaad meer dan in 2012.”

het Openbaar Ministerie. De informatie over inbraken en strafbare feiten worden geanalyseerd om trends te bespeuren, maar in Zeeland gebeurt minder dan in bijvoorbeeld grote steden en daardoor is er ook minder informatie voorhanden.

Gunnen Vlak voordat Xander de Buisonjé het podium op gaat luidt de sirene weer: het rad stopt bij 43.250 euro. Het publiek joelt, maar klinkt voorzichtig. “Het zal toch niet

Politie, gemeenten en Openbaar Ministerie vragen burgers om hulp

‘Verder inzetten op woninginbraken’ DOOR BRITTA JANSSEN In september 2012 waren er in Zeeland

102 woninginbraken en in september 2013 69 en in oktober 2012 was het aantal 133, tegenover 105 in oktober 2013, liet Wey-

dema eerder weten. “In november waren er ook nog minder inbraken dan in dezelfde periode in 2012, maar in de tweede helft

Burgerparticipatie Omdat de hulp van burgers belangrijk is, zet de politie dit jaar meer in op burgerparticipatie bij het aanpakken van overtredingen. Zo blijft ze met de gemeenten campagne voeren voor meer Burgernet-deelnemers. Dat Zeeland een relatief groot, dunbevolkt gebied is, maakt burgerparticipatie nog belangrijker, aldus Marco van Leeuwen van

lokale nieuws www.internetbode.nl

www.internetbode.nl

Ronald Weydema, Harald Bergmann en Marco van Leeuwen (vlnr).

Blijf op de hoogte van het

Weydema benadrukte eerder al dat de politie alles uit de kast haalt om deze trend te keren. “Dat blijven we in 2014 ook doen.” In Zeeland zijn via een regionaal actiecentrum twaalf extra mensen actief voor de strijd tegen woninginbraak. Maar de inzet van burgers is onmisbaar om het aantal inbraken omlaag te krijgen. De Zeeuwse gemeenten en politie organiseren voorlichtingsbijeenkomsten voor burgers over het beveiligen van hun woningen tegen inbraak. “Het grootste effect krijgen we als mensen verdachte situaties melden”, zei Weydema. “Maar liefst 85 procent van de aanhoudingen bij woninginbraken gebeuren bij heterdaadsituaties.” Bel 112 bij een verdachte situatie, drukt de politiechef burgers op het hart. “We hebben liever dat iemand een keer te veel belt, dan te weinig.”

U kunt uw advertentie opgeven via de button “Advertentie aanleveren”

Redactie kunt u aanleveren via de button “Redactie aanleveren”

PAGINA 3

Jaarwisseling Weydema zei terug te kijken op een rustige oud en nieuw. Wel ging het mis bij nieuwjaarsfeesten in Goes en Hulst. “Een jaarwisseling waarbij niets gebeurt is niet aan de orde”, stelde Weydema. In beide plaatsen ging het mis door organisatorische tekortkomingen, aldus de politiechef. In de Zeelandhallen in Goes ontstond aan het einde van het feest onrust onder de laatste ongeveer 250 bezoekers, omdat de afwikkeling bij de garderobe te wensen overliet. Toen kledingrekken werden omgegooid en mensen weigerden de hal te verlaten, besloot de politie de hal te ontruimen. Tijdens het tumult werd een hulpverlenende ehbo’er in het gezicht geslagen. Twee politieauto’s raakten beschadigd. Weydema liet weten dat het feest binnenkort met de betrokken partijen geëvalueerd wordt. Met uitzondering van de problemen in Hulst en Goes kwamen er bij de politie relatief weinig meldingen binnen in de nacht van 31 december op 1 januari, aldus de chef. “Ook het aantal aanhoudingen was lager. Dit jaar waren het er 30 en vorig jaar 36.”

Volg ons op Twitter: @M_burgseBode.


TMC KRUININGEN KRIJGT EEN NIEUWE FORMULE... DAAROM ONZE MEUBEL- EN SLAAPCOLLECTIES TEGEN DE LAAGSTE PRIJZEN OOIT! Op meubel diverse en, box en ledik springs anten

nu tot

50% ko r ting

Complete boxsprings voor opruimprijzen

Compleet programma of los meubel Kom tijdens de opruiming naar TMC Kruiningen en schaf voordelig een compleet nieuw interieur aan. Maar let op: hoe eerder u komt, hoe groter de kans dat het hele programma nog aanwezig is. Wilt u alleen een nieuwe bank of eetkamertafel? Geen probleem! Ook op losse meubelen gelden de hoge kortingen.

Tijdens deze opruiming blijft ons gratis interieuradvies van kracht!

Banken nu met korting tot

50% TMC Kruiningen gaat, naast de komst van de nieuwe Musterringcollecties, een groot aantal nieuwe woonkamerprogramma’s introduceren, waarbij de nadruk ligt op maatwerk. De slaapkamerafdeling in onze winkel verdwijnt, maar de matrassencorner blijft.

TMC Kruiningen | Zandweg 1b

TMC, de leukste interieurspecialist die de verwachtingen overtreft!

| (0113) 38 26 26 | www.tmcwoonwinkels.nl


ACTUALITEIT

‘Fontein op Balans uit, kerstpakketten afschaffen en minder onderhoud aan het groen’

Column

Nieuwe ronde van 1,4 miljoen euro MIDDELBURG - Voorgaande bezuinigingsronden waarmee zo’n zestien miljoen euro was gemoeid, hebben ‘het gras op rigoureuze wijze voor de voeten’ van een nieuwe ronde weggemaaid. Toch heeft het Middelburgse college van burgemeester en wethouders een voorstel gemaakt voor nieuwe bezuinigingen van 1,4 miljoen euro.

Eugène de Kok

Tips voor een utopie Het is de nieuwe cashcow voor John de Mol of de zwanenwang van SBS6: Utopia. Maandag is het televisieprogramma begonnen. Ik heb dit weekeinde de livestream op internet bekeken van de ‘vijftien pioniers van onze tijd’ die dit jaar vanuit het (bijna) niets een maatschappij moeten opbouwen. Na een paar minuutjes naar hen te hebben gestaard, laat ik ‘het grootste televisieexperiment sinds Big Brother’ verder voor wat het is. Ik ben de beroerdste echter niet en wil de bewoners van het met ruim honderd camera’s behangen stukje land wel wat tips geven. Wat moet je wel en niet doen als je een maatschappij op poten zet? Zorg in ieder geval dat je snel beslissingen kunt nemen. Een dictatuur is dan het handigst, maar dat ligt wat gevoelig. Maak er een democratie van, maar wel eentje waar je te allen tijde een ruime meerderheid hebt. Mark Rutte zal dat beamen na 2013. Doe het zoals hem en je hebt over twaalf maanden nog steeds niet veel meer dan ‘een kale loods op een onbewerkt stuk land, een bescheiden veestapel en een aansluiting voor water en elektriciteit’. Tip twee: ga geen schulden aan. Ook dat zal Rutte met me eens zijn. Doe het met het geld dat je hebt gehad van Jonh de Mol en weet waaraan je het uitgeeft. Anders heb je een paar leuke maanden, maar in de periode daarna moet iedereen die bezuren. Dat is slecht voor het vertrouwen, voor de sfeer in de groep en zorgt voor boze bewoners, al is er op zulk soort momenten altijd iemand die feilloos de schuldige kan aanwijzen en pretendeert eenvoudige oplossingen voor alle misère te hebben. Vertrouw hem of haar niet, is mijn derde tip. Er zijn geen simpele oplossingen en je moet het samen doen als je het met elkaar wilt uithouden. Het lijken misschien open deuren, maar doe er je voordeel mee, beste deelnemers. Een bonustip: koop een televisie. Dan blijven jullie op de hoogte van het nieuws, kunnen jullie de Olympische Spelen zien en in juni genieten van het wk voetbal. Doe ik ook, want dat is leuke televisie.

Colofon Kantoor regio Zeeland Damplein 1, 4331 GC Middelburg, Tel. 0118 617 661 Hoofdkantoor Bredaseweg 26, 4881 DE Zundert, Postbus 22, 4880 AA Zundert Tel. 076 599 8111, Fax 076 599 8199 Middelburgse Bode M_burgse Bode Redactie Britta Janssen, Eugène de Kok Correspondenten Marielja ten Bruggencate-de Geus, Sjoukje van der Zee Acquisitie Lennert Steketee Druk Drukkerij Vorsselmans Sluittijden Advertenties maandag 13.00 uur Verenigingsnieuws en lezersfoto’s vrijdag 12.00 uur Weekendverslagen maandag 11.00 uur Aanleveren via www.internetbode.nl Bezorgklachten 076 599 8111

W E E K B L A D

Uitgeverij de Bode b.v. behoudt zich ten aanzien van de inhoud van deze uitgave en/of website zowel het auteursrecht voor conform artikel 15 lid 1 sub 4 van de Auteurswet als het databankrecht.

Puzzel week 2 De oplossing van deze puzzel is in week 3 te vinden op www.internetbode.nl

De gemeente Middelburg begint aan de zoveelste ronde van ombuigingen. Deze keer moeten besparingen 1,4 miljoen euro opleveren. ARCHIEFFOTO

DOOR EUGĂˆNE DE KOK Die 1,4 miljoen euro is nodig om de begrotingen van de jaren 2015 en 2016 sluitend te maken. Voor de twee jaren erna blijven er voorlopig tekorten staan van respectievelijk 1.150.000 euro en 1.350.000 euro. Hoe de gemeente Middelburg die gaat dekken, moet duidelijk worden aan de hand van een kerntakendiscussie. Die moet ‘een visie de gemeentelijke taken’ opleveren. Het Middelburgse college van burgemeester en wethouders verwacht dat die discussie `nog loopt bij de begrotingsbehandeling in november. Er is dan dus nog geen duidelijkheid over 2017 en 2018. De tekorten voor die jaren blijven dus staan tot volgend jaar. Het college verwacht echter daarvoor niet op de vingers te worden getikt door de provincie, die toezicht houdt, omdat ‘de discussie dan al loopt’. In het voorstel voor 2015 en 2016 zitten geen ‘onomkeerbare’ ideeĂŤn, omdat het college de nieuwe raad ‘niet voor de voeten wil lopen’ en de kerntakendiscussie ‘niet op voorhand te zwaar wil belasten’. Er staan zaken in zoals het afschaffen van kerstpakketten voor ambtenaren en gemeenteraadsleden (waarmee 28.000 euro kan worden bespaard), een bezuiniging van 6000 euro op het raadswerk, onder   

 

meer door papierloos te vergaderen, nog meer samenwerking met andere gemeenten (kan vanaf 2016 50.000 euro per jaar opleveren), 50.000 euro per jaar minder beschikbaar te stellen voor het onderhoud van wegen en de openbare verlichting (15.000 euro) en de fontein op de balans uitzetten. Met dat laatste voorstel kan Middelburg 16.000 euro besparen. Als de gemeente de automatische paaltjes om auto’s te weren in het centrum zou verwijderen, zou ze ook 55.000 euro minder aan kosten hebben. ‘Deze maatregel staat wel op gespannen voet met het beleid te komen tot een autoluwe binnenstad’, schrijven burgemeester en wethouders. Hoewel er nog niets over is besloten, wil Middelburg ook 250.000 (extra) bezuinigen op de schouwburg. Ook een fors bedrag kan worden bespaard op het budget voor groenonderhoud. Middelburg wil dat inwoners op dat vlak meer zelf gaan doen.

Per deelgebied zou dat 15.000 euro kunnen opleveren, in totaal zo’n 110.000 euro. Inspreken Net als in de voorgaande ronden heeft het college in het voorstel ideeÍn opgenomen die (nog) niet worden ingezet. Daaronder zitten het (tijdelijk) verminderen van de ambities in het programma klimaatneutraal 2050, het beÍindigen van de deelname aan Economische Impuls Zeeland, het afschaffen van de gemeentelijke nieuwjaarsreceptie en het eindejaarsfeest en het verhogen van de lokale lasten. Mensen die iets kwijt willen over bepaalde bezuinigingsvoorstellen kunnen dinsdag inspreken tijdens de commissievergadering. Deze begint om 19.45 uur. De gemeenteraad neemt volgende week maandag een besluit over het ombuigingsvoorstel. Die bijeenkomst gaat om 19.30 uur van start. Meer: www.middelburg.nl.

Beeldende kunst MIDDELBURG - Net als de gemeente Vlissingen zegt Middelburg niet te kunnen voldoen aan de randvoorwaarden voor de beoogde fusie tussen de Stichting Beeldende Kunst Middelburg, het CBK en het Bureau Beeldende Kunst Vlissingen tot het Centrum Aktuele Kunst Zeeland. Het centrum zou onderdak moeten krijgen in de Timmerfabriek in Vlissingen. Het college van burgemeester en wethouders in Vlissingen besloot onlangs te stoppen met het onderzoek naar de fusie. Ze deed dat op basis van het concept-ondernemersplan, de berekeningen van stichting Boei, die de Timmerfabriek exploiteert, en vanwege een nieuwe bezuinigingsronde in de Scheldestad. ‘Een nieuwe organisatie moet over voldoende ďŹ nanciĂŤle zekerheid beschikken om een gezonde start te kunnen maken’, zei het college daar en voegde toe dat zij daaraan niet kon voldoen. Middelburg zegt in een memo aan de raad dat ook zij door een nieuwe bezuinigingsronde en de geplande kerntakendiscussie niet meer aan de voorwaarden kan voldoen.

College stelt bedrag van 44.500 euro beschikbaar

Oostkapelle krijgt een kunstwerk OOSTKAPELLE - In de kern van Oostkapelle komt een nieuw kunstwerk. Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Veere stelt daar 44.500 euro voor beschikbaar. DOOR EUGĂˆNE DE KOK

Š www.sudokusite.eu

Er is een wedstrijd uitgeschreven voor kunstenaars. Zij kunnen tot 1 maart van dit jaar hun idee voor een kunstwerk in Oostkapelle insturen. Hun plannen moeten sowieso voldoen aan bepaalde criteria om in aanmerking te komen. Het DNA van het dorp moet bijvoorbeeld in het idee te herkennen zijn. Een jury die bestaat uit de adviescommissie beeldende kunst in Veere en twee leden van de dorpsraad Oostkapelle selecteren in de twee weken daarna drie inzenders, die een uitgebreider plan mogen inleveren. Uit die drie schetsen wordt vervolgens in april ĂŠĂŠn kunstenaar gekozen. PAGINA 5

Hij of zij gaat in gesprek met de inwoners van Oostkapelle. Zij mogen hun ideeĂŤn tijdens een bijeenkomst met de kunstenaar spuien, die vervolgens gaat kijken of hij daar iets mee kan. Voor 1 juni moet zijn of haar deďŹ nitieve ontwerp zijn ingeleverd. Als alles loopt zoals het moet lopen, staat het kunstwerk er vervolgens voor 1 januari volgend jaar. Volgens het college van burgemeester en wethouders moet het kunstwerk op een prominente plek in Oostkapelle komen te staan. De rotonde bij nieuwbouwlocatie Zeeduinse Poort is een serieuze optie. Met de plaatsing van een kunstwerk gaat een wens in vervulling van onder meer de dorpsraad. Een eerdere poging leek te

stranden, omdat het dorp geen eigen bijdrage kon leveren. In oktober vorig jaar nam de gemeenteraad echter een motie aan waarmee werd bepaald dat kernen waar nog geen kunstwerk staat, geen eigen geld hoeven in te brengen. Naast Oostkapelle zijn dat Aagtekerke, Grijpskerke, Meliskerke en Serooskerke. Voor het kunstwerk in Oostkapelle is 44.500 euro beschikbaar. Het leeuwendeel, 35.000 euro, is bestemd voor het kunstwerk zelf. Het CBK Zeeland zegt dat het een gemiddeld bedrag is voor een kunstwerk in de openbare ruimte. De gemeente haalt het geld uit de reserve kunst openbare ruimte. Daarin zit nu nog 70.500 euro.


Succes vol Sport- en Spelwinterfestijn in De Kruitmolen

Jessie Eikenhout nieuwe sportambassadrice Middelburg MIDDELBURG - Tijdens het jaarlijkse Sport en Spelwinterfestijn van Middelburg in Beweging werd vrijdag de niveaus erg verschillen. kunnen maken. “Straks gaan we bowlen”, nieuwe sportambassadrice bekend gemaakt. Jessie Eikenhout is 17 jaar en voetbalt als jeugdinternational bij Sinds twee jaar woont Jessie in Amster- zegt Senna. “Nu wil ik graag turnen.” dam in een sportcomplex, samen met haar Vooral bij de pannakooi staan veel jongens CTO Amsterdam, een talententeam van Ajax Vrouwen. teamgenoten. Maar in de weekenden komt ze terug naar Middelburg. Dan zet ze zich vanaf nu ook in als sportambassadrice. Het gemeente-initiatief ‘Middelburg in Beweging’ brengt kinderen en jongeren in aanraking met verschillende sporten. De sportambassadrice vervult hierin een belangrijke rol. Het geven van workshops en het motiveren van kinderen is de hoofdtaak die Jessie voor de komende twee jaar op zich neemt.

De kinderen kunnen allerlei sporten uitproberen in De Kruitmolen.

DOOR MARIELJA TEN BRUGGENCATE Jessie werd als 6-jarige lid van Voetbal Vereniging Zeelandia in Middelburg. Daar

speelde ze met veel plezier tussen de jongens. Er zijn nog altijd weinig meisjes die lid worden van een voetbalclub. Daarom is het voor meisjes met talent vaak beter

FOTO MARIELJA TEN BRUGGENCATE

om een jongensteam met hun niveau te zoeken. In een team waarin iedereen ongeveer even goed voetbalt, kun je gemakkelijker leren dan in een team waarin de

Bumper-voetbal Ruim tweehonderd kinderen tussen de vier en zestien jaar kwamen vrijdag naar het Winterfestijn in de Kruitmolen in Middelburg. Er waren workshops judo, bike trial en hip-hop dans. De Middelburgde Turn Vereniging (MTV) gaf meerdere demonstraties en bood deelnemers de mogelijkheid zelf salto’s en radslagen te maken op de lange luchtmat. ‘s Middags verzorgden spelers van Hockeyclub Middelburg verschillende wedstrijdjes. Partners van Middelburg in Beweging zijn onder andere Stichting Welzijn Middelburg en kinderopvangorganisaties. Zij verzorgden bijvoorbeeld een knutselhoek waarin kinderen pindaslingers, sleutelhangers, tekening en blokken torens konden maken. Max (8) zit op de Acaciahof en is samen met zijn klasgenootje Senna (8) naar het Winterfestijn gekomen. “Er is zoveel te doen. Ik kan niet kiezen waar ik ga beginnen.” De organisatie biedt een veilige speelomgeving waar kinderen zelf hun programma

te wachten. Maar ook bij de bumper-voetbal is het druk. De kinderen krijgen een grote opgeblazen bal om zich heen. Gehuld in de bal proberen ze te voetballen, maar stuiteren voornamelijk tegen medespelers op. Wat leidt tot een hilarische ervaring. Voorbeeld Rond 14.30 uur droeg sportambassadeur Jeffrey Telussa (23) het stokje over aan zijn opvolger Jessie Eikenhout. “Het is leuk om kinderen aan te sporen te gaan sporten”, zei Jeffrey. “In de afgelopen twee jaar heb ik veel activiteiten van Middelburg in Beweging bijgewoond en heb ik turnworkshops gegeven. In die twee jaar ga je de kinderen leren kennen, want je ziet sommige gezichten vaker terug komen.” Hij vindt Jessie een stoere meid. ‘En ze kan onwijs goed voetballen. Ze is een voorbeeld voor veel meiden, lijkt me.” Jeffrey is als Nederlands turntalent ook betrokken bij Feyenoord. “Ik studeer Sport- en Bewegingsleer in Rotterdam. Van daaruit begeleid ik de voetballers om blessures te voorkomen.” Wethouder Saskia Szarafinski overhandigde de twee sporttalenten namens de gemeente een grote fotoplaat en bloemen. “Het is aanstekelijk om met jong sporttalent te praten. Je krijgt gelijk zin om zelf te gaan sporten. Ik ben blij dat deze jonge mensen zich inzetten om anderen te motiveren. En het werkt, dat zie je aan hoeveel kinderen vandaag naar het Sport- en spelwinterfestijn zijn gekomen.”

Wandelsportvereniging ‘t Zand

Oplossing voor schouwburgdossier komt steeds dichterbij

Fractievoorzitters uit de loopgraven 38e Snertwandeltocht MIDDELBURG - De negen fractievoorzitters in de gemeenteraad van Middelburg zijn donderdag weer dichter bij een oplossing in het schouwburgdossier gekomen. “Ik hoop dat we in februari nog een besluit kunnen nemen”, zegt Krijn Hamelink van de ChristenUnie, die voorzitter is van het overleg. DOOR EUGÈNE DE KOK Het doel van het overleg was om voor de gemeenteraadsverkiezingen van woensdag 19 maart tot een breed gedragen oplossing voor de toekomst van de schouwburg te komen. Volgens Krijn Hamelink is dat dus niet ondenkbaar. “We hebben donderdag weer flink wat meters gemaakt”, zegt hij een dag na het tweede overleg. “En iedereen is nog aan boord. Dat is ook een hele prestatie in dit dossier.” De negen fractievoorzitters hebben donderdag in hun tweede bijeenkomst over de schouwburg eerst op een rijtje gezegd ‘wat ze niet meer willen’, daarna gekeken naar wie er het meeste belang hebben bij een oplossing (‘dat zijn op de eerste plaats de inwoners van

Middelburg’) en vervolgens naar zaken waarover ze het gezamenlijk eens zijn. “En dat blijken heel wat punten te zijn”, aldus Hamelink. Aan het einde van de vergadering zijn de zogenaamde bespreekpunten op papier gezet. Daarover wil het negental meer informatie. In dat kader zitten de fractievoorzitters en het college van burgemeester en wethouders deze week om de tafel. Hamelink verwacht dat ze daarna snel kunnen toewerken naar een einde en het raadsbesluit in februari. Het lid van de ChristenUnie zegt dat de sfeer in de groep met fractievoorzitters goed is. Iedereen beseft volgens hem terdege dat ook het imago van de Middelburgse gemeenteraad op het spel staat. “Het schouwburgdossier bestaat al zo

lang en we zitten er allemaal heel diep in. De laatste tijd zaten wij vooral in de loopgraven en vanuit die loopgraven kun je elkaar niet recht in de ogen kijken. Nu wel. Daardoor zijn we allemaal eerder bereid tot compromissen.” De aanleiding voor de bijzondere bijeenkomsten van de fractievoorzitters is de chaotisch verlopen gemeenteraadsvergadering op maandag 16 december. De raadsleden wezen toen een gewijzigd voorstel van het college over de restauratie van de stadsschouwburg door Frans Lievens en de financiering daarvan af, maar konden het ook niet eens worden over een nieuwe opdracht. Daarmee belandde het toch al slepende dossier in een impasse. Het negental wil die doorbreken.

MIDDELBURG - Zaterdag 11 januari houdt wandelsportvereniging ‘t Zand voor de 38e maal de Snertwandeltocht. Aan deze wandeltocht kan zowel door leden als niet leden van wandelsportverenigingen, individueel als ook in groepsverband worden deelgenomen. Voor wandelaars (jong en oud) die nog geen lid zijn van een wandelsportvereniging een goede gelegenheid om eens kennis te maken met een georganiseerde wandeltocht. De afstanden die gewandeld kunnen worden zijn ; 5, 10 en 15 kilometer, waarvan gedeeltelijk door de oude binnenstad wordt gewandeld, de 10 en 15 km maken een lus naar het buitengebied

richting Veere. De 10 en 15 km zijn niet geschikt voor rolstoelen. Een ieder, geoefend of niet, jong en oud, kan aan deze tocht deelnemen. Na het volbrengen van deze tocht ontvangt iedere wandelaar een kop snert. Start De start is vanaf 13.00 uur. Het startbureau is gevestigd in het Wijkgebouw De Vergulde Baars, Baarsjesstraat 42, in de wijk ’t Zand, Stromenwijk, in Middelburg. Het startbureau is geopend van 12.00 tot 17.00 uur. Voor verdere informatie kan men bellen naar mevrouw Blokpoel, telefoon 0118-637164 of een mailtje naar brajoka@ zeelandnet.nl of bezoek onze website: www.wandelsportmiddelburg.nl

VOOR HET LAATSTE ACTUELE LOKALE NIEUWS KIJK OP WWW.INTERNETBODE.NL

Ad en Fabian winnen HildernisseSNERTtoernooi

Club Jeu de Boules Middelburg MIDDELBURG - Afgelopen weekend werd in de verwarmde hal bij Club Jeu de Boules Middelburg het HildernisseSNERTtoernooi voor doubletten gehouden. Aan dit toernooi namen 38 equipes deel. Er werden eerst 2 voorgelote partijen gespeeld. De beste 16 gingen door naar het A-toernooi, de resterende 22 equipes naar het B-toernooi. Het A-toernooi startte met de achtste finales. De winnaars plaatsten zich voor de kwartfinales, de verliezers gingen door naar de kwartfinales van de A-complementair. Verlies in de volgende ronde betekende einde toernooi. De organisatie had voor deze 8 equipes een passende troostprijs in de vorm van een blik snert. In het A-toernooi verloren Piet Robijn en Koos Barto de halve finale van Ria van

der Heijden en Salvador Prior: 7-13. In de andere halve finale wonnen Ad Damman en Fabian Moes met 13-4 van Theo de Jonge en Filiberto dé Filippis. De strijd om de derde plaats werd met duidelijke cijfers in het voordeel beslecht van Piet en Koos: 13-5. De finale tussen Ria/Salvador en Ad/ Fabian leek een eenvoudig klusje voor de eersten te worden. Ria plaatste erg goed en Salvador miste met schieten bijna geen bal. En bij de anderen liep het voor geen meter. Stapje voor stapje liepen ze uit naar 11-2. Maar toen kwam het keerpunt. Fabian raakte op schot en met drie ‘blijvers’ werden in één mène zes punten binnen gesleept: 11-8. De volgende mène konden Ria en Salvador zich niet herpakken. Met drie punten voor de tegenstander werd de stand gelijk getrokken, 11-11. Vervolgens werd door Ad een lastig plekje voor de but gekozen. Vrij eenvoudig werden de laatste

twee punten gescoord, 11-13. In het B-toernooi werden nog drie rondes gespeeld volgens het Belgisch systeem: winnaars tegen winnaars, verliezers tegen verliezers. Joep van Berkel en Ina Baas werden met 3 gewonnen wedstrijden en een saldo van + 22 eerste. Prijswinnaars A-toernooi: 1e Ad Damman/Fabian Moes; 2e Ria van der Heijden/Salvador Prior; 3e Piet Robijn/Koos Barto; 4e Theo de Jonge/Filiberto dé Filippis. A-complementair: 1e Henny Wijs/Peter van der Heijden; 2e Chris Lokerse/Koos Barto; 3e Willy Nieuwkoop/Johan Dingemanse. B-toernooi: 1e Joep van Berkel/Ina Baas 3 + 22; 2e Loek Franchimont/Max Claassen 3 + 17; 3e Henny Pol/Cheetan Wooton 3 + 15; 4e Leo v.d. Heijden/Imar Berdik 2 + 14; 5e John Hoornick/Stefan Meesen 2 + 9. PAGINA 6

De winnaars Ad Damman (l) en Fabian Moes. Foto: Ed Francissen.


BLAUW GERUITE KIEL

NIEUWS- EN INFORMATIEPAGINA VOOR DE INWONERS VAN GEMEENTE VLISSINGEN EN OMSTREKEN

Woensdag 8 januari 2014 Redactie: afdeling Communicatie postbus 3000, 4380 GV Vlissingen telefoon: (0118) 487000 communicatie@vlissingen.nl www.vlissingen.nl Fotografie: gemeente Vlissingen, tenzij anders vermeld

VLISSINGEN, STAD AAN ZEE

PLAN WOONZORGCOMPLEX ZWARE PLAATWERKERIJ De Stichting Beheer Zorgvoorziening Scheldekwartier heeft bij de gemeente Vlissingen een aanvraag ingediend voor de bouw van een woonzorgcomplex in en bij de voormalige zware plaatwerkerij in het Scheldekwartier. De gemeente Vlissingen organiseert een inloopbijeenkomst over dit plan op maandag 13 januari

NIEUW FOTOBOEK VAN VLISSINGEN VERSCHENEN

Grote veranderingen De agenda komt in een periode met grote veranderingen en bezuinigingen voor de boeg. Vanaf 2015 krijgt de gemeente nieuwe taken toebedeeld en moet zij gelijktijdig fors bezuinigen. Het is de opmaat naar de veelbesproken participatiemaatschappij. Vlissingen bereidt zich hierop voor, samen met de gemeenten Middelburg en Veere. Vlissingse jeugddoelen Vlissingen wil nadrukkelijk haar

Debat dit jaar De jeugdagenda kwam tot stand in gesprek met vertegenwoordigers van de betrokken instanties. In 2014 worden ook de jongeren zelf betrokken door middel van een debat. Eind 2016 zal de gemeente de resultaten van de Jeugdagenda 2013 -2016 evalueren.

Commissie Maatschappelijke Zaken Donderdag 9 januari 2014 Zie voor de agenda’s

www.vlissingen.nl/ gemeenteraad

BIJEENKOMST HERDENKINGSGEBIED

Uitreiking fotoboek Vlissingen, stad aan zee. Eind vorig jaar werd in de bibliotheek van Vlissingen het nieuwe Vlissingse fotoboek ‘Vlissingen, stad aan zee gepresenteerd’. Inwoners en bezoekers van de gemeente Vlissingen konden tot eind oktober 2013 hun mooiste maritieme foto’s van de (evenementen) in de stad insturen. Een fotojury, bestaande uit Jan Jacobs, Eduardes Lee, Lex de Meester en John van Rossum, maakte vervolgens een selectie uit het grote aantal inzendingen. Het resultaat is een mooie verza-

GRATIS PARKEREN MET PARKEERSCHIJF? Van half december tot in de eerste week van januari 2014 kon in de binnenstad van Vlissingen op straatniveau gratis geparkeerd worden. In de parkeergarages gold overdag een gereduceerd tarief. Deze beperking was nodig wegens de BTW-richtlijnen. Met het gratis parkeren maakte de gemeente een gebaar naar het winkelend publiek èn de middenstand want die kan wel een steuntje in de rug gebruiken. Opvallend was echter dat rond 10.00 uur alle parkeerplaatsen op straatniveau al vol stonden terwijl de winkelstraten nog stil waren. Wat was hier aan de hand? Het lijkt erop dat het ging om langparkeerders? In dat laatste geval schiet de gemeente haar doel voorbij. Het is de paradox van gratis parkeren. De VVD vraagt deze maand om de uitwerking van het parkeerbeleid rondom de feestdagen nader te bekijken. Is gratis parkeren met een parkeerschijf een mogelijkheid? Hebt u andere ideeën, laat het ons weten. De VVD fractie Vlissingen wenst u een voorspoedig 2014 in goede gezondheid! Raadslid Marianne Reinders-Stijnman, VVD E-mail: klreinders@zeelandnet.nl, tel. 0118 461152

BEKENDMAKINGEN Ingediende aanvragen voor een omgevingsvergunning B&W maken bekend dat de volgende aanvragen voor een omgevingsvergunning zijn ontvangen: 1. saneren bodem Engelandweg 35 (18-12-2013) 2. realiseren hotelsuite in de Gevangentoren, Boulevard de Ruijter 1 (19-12-2013) 3. plaatsen raamkozijn en verbouwen garage tot woonruimte Glacisstraat 172 (20-12-2013) 4. realiseren spuitcabine Distributieweg 1 (20-12-2013) De publicatie van de ingediende aanvragen heeft een informatief karakter. Tegen

deze aanvragen kunnen geen bezwaarschriften worden ingediend. Het is mogelijk dat de tekeningen, waarop de vergunning wordt verleend, afwijken van de ingediende aanvraag. Kennisgeving beschikking Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo); reguliere procedure: verleende omgevingsvergunningen B&W maken bekend dat zij de volgende omgevingsvergunningen hebben verleend: 1. plaatsen dakkapel Donker Curtiusstraat 35 (20-12-2013) 2. plaatsen kweekkas Vlissingsestraat (K) 27 volkstuincomplex “Levenslust” tuin 101 (24-12-2013)

Aanvang: 19.30 uur

Woensdag 8 januari 2014

Tijdens deze bijeenkomst kunt u de plannen inzien, zal nadere informatie worden verstrekt en kunnen vragen worden gesteld. Vertegenwoordigers van zowel de aanvrager als de gemeente zullen aanwezig zijn.

jeugddoelen blijven realiseren. Zoals sport en cultuur voor arme kinderen, voldoende speelmogelijkheden in wijken, weerbaarheid van kinderen, opvoedondersteuning en minder kindermishandeling. Maar de overheid is hiervoor niet alleen verantwoordelijk, aldus de gemeente. Daarom zal Vlissingen ook andere betrokken partijen aanspreken en met hen afspraken maken.

Stadhuis Vlissingen Commissie Algemeen Bestuur

2014 van 18.00 uur tot 20.00 uur in het Arsenaaltheater (Arsenaalplein 1). Iedere belangstellende is hier van harte uitgenodigd.

JEUGDAGENDA VLISSINGEN: CONCRETE JEUGDDOELEN Eind 2013 stelde de gemeenteraad de Vlissingse Jeugdagenda 20132016 vast. In de agenda staan de belangrijkste doelen van het lokale jeugdbeleid. De agenda heeft de vorm van een kleurige poster.

VERGADERINGEN

Foto: Ruben Oreel

meling foto’s van onder andere de ZEEdag, Sail de Ruyter en diverse andere evenementen, waar het maritieme karakter ‘vanaf spat’. De foto’s zijn aangevuld met quotes en gedichten. Het boek, met ISBN Nummer 9789079875511, is vanaf heden in de boekhandel te koop en de gemeente gebruikt het als relatiegeschenk. De vijftig inzenders van wie de foto is opgenomen in het boek, kregen in de bibliotheek een gratis exemplaar overhandigd.

FRANS NAEREBOUTPRIJS 2013 UITGEREIKT Maandag 6 januari 2014 reikte burgemeester Letty Demmers de Frans Naereboutprijs 2013 uit tijdens de nieuwjaarsreceptie in het stadhuis van Vlissingen. Dit jaar ging de prijs naar Marcelle Bax, die zich al vanaf 2007 met hart en ziel inzet voor de Stichting Vogel- en Zoogdierenopvang De Mikke. Over de Naereboutprijs Met de Frans Naereboutprijs zet de gemeente Vlissingen jaarlijks een vrijwilliger in het zonnetje die op een aansprekende wijze zich bijzonder verdienstelijk heeft gemaakt voor de leefbaarheid in de straat, buurt, wijk of in de gehele gemeente.

3. uitbreiden woning Nico Engelschmanlaan 12 (24-12-2013) 4. bouwen 12 woningen President Rooseveltlaan 651 t/m 661 en 675 t/m 685 (oneven) (24-12-2013) 5. bouwen 6 woningen President Rooseveltlaan 720 t/m 730 (even) en 6 woningen Vincent van Goghlaan 281 t/m 291 (oneven) (24-12-2013) Bezwaar Bij de hierboven genoemde besluiten kunnen belangen van derden betrokken zijn. (Derden) belanghebbenden kunnen binnen zes weken na de tussen haakjes staande datum een gemotiveerd bezwaarschrift indienen bij burgemeester en wethouders van Vlissingen, Postbus 3000, 4380 GV Vlissingen. Het maken van bezwaar

De prijs bestaat uit € 3.000,- , aan te wenden voor een door de prijswinnaar aan te geven doel, dat ligt in de sfeer van het vrijwilligerswerk. De winnaar zelf ontvangt daarnaast een speldje, een persoonlijke attentie en natuurlijk eeuwige roem. Vrijwilligerspunt Vlissingen Naast de uitreiking van de Frans Naereboutprijs aan de meest gewaardeerde vrijwilliger van het jaar 2013, was er dit jaar ook aandacht voor het onlangs opgerichte Vrijwilligerspunt Vlissingen, waar inmiddels meer dan 100 vrijwilligers staan ingeschreven. Onder hen werd een tablet verloot.

schorst de werking van het besluit niet. Wel kan een belanghebbende die bezwaar heeft gemaakt, de Voorzieningenrechter van de Rechtbank Zeeland-West-Brabant, Team Bestuursrecht, Postbus 90006, 4800PA Breda verzoeken een voorlopige voorziening te treffen, indien onverwijlde spoed, gelet op de betrokken belangen, dat vereist. Voor een dergelijk verzoek is griffierecht verschuldigd. Omgevingsvergunningen Pres. Rooseveltlaan 720 t/m 730 en V. van Goghlaan 281 t/m 291 en openbaar gebied B&W maken bekend dat zij in het kader van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht op 24 december 2013 vergunning hebben verleend voor het bouwen

Donderdag 9 januari 2014 is van 16.30 tot 19.30 uur in het stadhuis een inloopbijeenkomst over het plan voor een herdenkingsgebied over de Tweede Wereldoorlog in en bij de Oranjemolen. Medewerkers van de gemeente Vlissingen zijn beschikbaar om een toelichting te geven. Het herdenkingsgebied is onderdeel van een Europees project dat zich richt op het verbeteren van de toegankelijkheid van het erfgoed uit de Tweede Wereldoorlog.

NIEUWJAARSRECEPTIE PAAUWENBURG Vrijdag 10 januari 2014 (aanvang 19.00 uur) houden de Vrienden van Paauwenburg (voorheen Vrienden van Open Hof), weer een nieuwjaarsreceptie in het gebouw van de Stichting Majoraat aan de Van Hogendorpweg 58a. Tijdens de receptie is er een kort woord van de voorzitter Sjef van Wijnen en is er muziek en een drankje. Ook burgemeester Letty Demmers houdt een toespraak. Hierna wordt er een spel gespeeld dat verband houdt met de wijk. Ook de wijkraad Paauwenburg is van de partij! van 6 woningen aan de President Rooseveltlaan 720 t/m 730 (even) en 6 woningen aan de Vincent van Goghlaan 281 t/m 291 (oneven) en voor de aanleg van het openbaar gebied in afwijking van het geldende bestemmingsplan Middengebied. Bij besluit d.d. 20 december 2013 is voor de 6 woningen aan de Pres. Rooseveltlaan een hogere grenswaarde Wet geluidhinder vastgesteld van 59 dB(A) alsgevolg van het wegverkeerslawaai. Ten opzichte van de in ontwerp ter visie gelegde plannen zijn geen wijzigingen aangebracht. De vergunningen met bijbehorende stukken liggen met ingang van donderdag 9 januari 2014 tot en met 19 februari 2014 ter inzage in de hal van het stadhuis en zijn te raadplegen op www.vlissingen.nl Tegen deze vergunningen kan gedurende 6 weken na de datum van de betreffende vergunning beroep worden aangetekend bij de Rechtbank te Breda door: - belanghebbenden die zienswijzen hebben ingebracht tegen de ontwerpbeschikking; Lees verder op de volgende pagina


VERVOLG BEKENDMAKINGEN - adviseurs die gebruik hebben gemaakt van de mogelijkheid advies uit te brengen over de ontwerpbeschikking; - belanghebbenden aan wie redelijkerwijs niet kan worden verweten geen zienswijze te hebben ingediend tegen de ontwerpbeschikking. Tevens kan een verzoek om een voorlopige voorziening worden ingediend bij de Voorzieningenrecht van de Rechtbank te Breda. De vergunningen treden in werking met ingang van de dag na afloop van de beroepstermijn, tenzij gedurende die termijn beroep is ingesteld en een verzoek om voorlopige voorziening is gedaan. Indien er een verzoek om voorlopige voorziening is gedaan, treden de vergunningen niet eerder in werking dan op dat verzoek is beslist. Ontwerp-bestemmingsplan Sportpark Vrijburg B&W maken, op grond van artikel 3.8 van de Wet ruimtelijke ordening jo. Afd. 3.4. van de Algemene wet bestuursrecht, bekend dat vanaf 9 januari 2014 voor een ieder gedurende zes weken (t/m 19 februari 2014) in de hal van het stadhuis, Paul Krugerstraat 1, 4382 MA Vlissingen, ter inzage ligt het ontwerp van het bestemmingsplan Sportpark Vrijburg. Het ontwerp van dit bestemmingsplan heeft betrekking op het Vrijburgbad, het Sportpark Vrijburg, enkele, ten noorden en ten westen van het sportpark gelegen agrarische percelen, een tuin, een particuliere groenvoorziening en het rioolgemaal aan de Zinderweg. Dit bestemmingsplan heeft tot doel een actuele juridisch-planologische regeling van dit gebied. Nieuwe ruimtelijke ontwikkelingen worden niet mogelijk gemaakt. Het ontwerp van het bestemmingsplan met

de bijlagen is digitaal te raadplegen via de website www.vlissingen.nl/bestemmingsplannen (rubriek ‘ontwerp-bestemmingsplannen’). De digitale versie van het bestemmingsplan is raadpleegbaar via de website www.ruimtelijkeplannen.nl/webroo/?planidn=NL.IMRO.0718.BPSV02ON01. Deze website is ook te bereiken via het hiervoor genoemde webadres van de gemeente, waar een link staat aangegeven naar genoemde landelijke website. Ter inzage liggen: 1.) de papieren versie van het ontwerp van het bestemmingsplan (toelichting, regels en verbeelding) en 2.) het ontwerp-raadsbesluit tot het vaststellen van dit bestemmingsplan en tot het niet vaststellen van een exploitatieplan. Gedurende bovenvermelde termijn kan een ieder zijn zienswijze over dit ontwerpbestemmingsplan en over het ontwerpraadsbesluit schriftelijk of mondeling kenbaar maken bij de gemeenteraad. Voor het indienen van een mondelinge zienswijze kan een afspraak gemaakt worden met de heer J. Francke, tel. 0118 - 487282. Inloopbijeenkomst ontwikkeling woonzorgcomplex Scheldekwartier De Stichting Beheer Zorgvoorziening Scheldekwartier heeft bij de gemeente Vlissingen een aanvraag ingediend voor de realisering van een woonzorgcomplex in de voormalige zware plaatwerkerij en het ten oosten daarvan gelegen bouwperceel langs de Peperdijk en Wagenaarstraat. Wij zijn voornemens medewerking aan dit plan te verlenen. Daarvoor is een planologische procedure noodzakelijk. In die procedure zijn belanghebbenden in de gelegenheid een zienswijze in te dienen. De procedure zal starten op de datum van publicatie t.w. 15 januari 2014. De stukken zullen vanaf deze datum ter inzage worden gelegd in de hal van het stadhuis en kunnen dan digitaal worden geraadpleegd via de website www.vlissingen. nl/publicaties. Vooruitlopend op deze

procedure organiseren wij een inloopbijeenkomst op 13 januari 2014 van 18.00 uur tot 20.00 uur in het Arsenaaltheater (Arsenaalplein 1). U bent hiervoor van harte uitgenodigd. Tijdens deze bijeenkomst kunt u de plannen inzien, zal nadere informatie worden verstrekt en kunnen vragen worden gesteld. Vertegenwoordigers van zowel de aanvrager als de gemeente zullen aanwezig zijn. Rekenkamer Vlissingen De gemeenteraad van Vlissingen heeft in de vergadering van 19 december 2013 de verordening op de rekenkamercommissie van de gemeente Vlissingen ingetrokken. Daarvoor in de plaats is, conform het wettelijke model van de Gemeentewet, een rekenkamer gekomen. Met ingang van 1 januari 2014 geldt de verordening vergoeding leden Rekenkamer Vlissingen. Monumentencommissie De monumentencommissie vergadert eens in de 3 weken op een donderdag. De stukken ter behandeling moeten uiterlijk één week voor de vergadering (woensdagmiddag uiterlijk 17.00 uur) bij bouw- en woningtoezicht ingediend zijn. De data van de volgende vergaderingen van de monumentencommissie zijn 9 januari 2014 en 30 januari 2014. Commissie bezwaarschriften Onder voorbehoud van eventuele intrekkingen van bezwaarschriften behandelt de commissie bezwaarschriften op 13 januari 2014 in het stadhuis van Vlissingen de volgende openbare zaken: 20.15 uur: bezwaarschrift gericht tegen het besluit van B&W d.d. 21 oktober 2013 op het Wob verzoek/informeren dat geen dwangsom verschuldigd is; 20.45 uur: bezwaarschrift gericht tegen het besluit van B&W tot het verlenen van een vergunning voor het kappen van 36 populieren in de Zuidwateringsstraat, 52

GroenLinks pleit opnieuw voor volledige controle van reactorvat

‘Uitkomsten stellen ons niet gerust’ BORSSELE - De zorgen over de kerncentrale van EPZ in Borssele zijn ‘nog steeds groot’ bij de leden van GroenLinks, twitterde Tweede Kamerlid Liesbeth van Tongeren net voor het weekeinde. GroenLinks Zeeland pleit opnieuw voor een 100 procent-controle van het reactorvat en meer handhaving.

bomen aan de Landbouwweg, 49 bomen aan de Schotteweg en 303 populieren aan de Rammenkensweg. De stukken van deze hoorzitting liggen van 6 januari 2014 tot en met 13 januari 2014 ter inzage in het stadhuis. Belangstellenden kunnen deze hoorzittingen bijwonen. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de secretaris van de commissie bezwaarschriften, mevrouw A. Bouziani, telefoon 0118 - 487168. Exploitatievergunning en dranken horecavergunning De burgemeester van Vlissingen maakt bekend dat zij een exploitatievergunning en een drank- en horecavergunning heeft verleend aan Nationale Maatschappij tot Behoud Ontwikkeling en Exploitatie van Industrieel Erfgoed (BOEI) voor de openbare inrichting aan de Koningsweg 37 te Vlissingen. Deze vergunningen liggen ter inzage in het stadhuis van Vlissingen Paul Krugerstraat 1 van 9 januari 2014 t/m 20 februari 2014. Bij de genoemde besluiten kunnen belangen van derden betrokken zijn. (Derden) belanghebbenden kunnen binnen zes weken (van 9 januari t/m 20 februari 2014) een gemotiveerd bezwaarschrift indienen bij de burgemeester van de gemeente Vlissingen, Postbus 3000, 4380 GV Vlissingen. Het maken van bezwaar schorst de werking van het besluit niet. Wel kan een belanghebbende die bezwaar heeft gemaakt, de Voorzieningenrechter van de Rechtbank ZeelandWest-Brabant, Team Bestuursrecht, Postbus 90006, 4800 PA Breda verzoeken een voorlopige voorziening te treffen, indien onverwijlde spoed, gelet op de betrokken belangen, dat vereist. Voor een dergelijk verzoek is griffierecht verschuldigd. Vertrokken naar onbekende bestemming Uit onderzoek van de afdeling Publiekszaken is gebleken dat onderstaande perso-

nen niet meer wonen op het adres waar zij volgens de gemeentelijke basisadministratie staan ingeschreven. Het college heeft besloten de bijhouding van de persoonlijsten van deze personen op te schorten. Dit betekent dat zij daardoor formeel niet meer op dat adres staan ingeschreven. Ridderspoorlaan 45 E. Baju, geb. 04-10-1981 L.S. Baju, geb. 19-07-2008 Scheldestraat 68 a M.A. Hamelink, geb. 10-06-1984 Scheldestraat 92 a Z. Kiss, geb. 29-08-1980 Vredehoflaan 91 M.C. Cirpaci, geb.17-03-1983 I.R. Radulescu, geb. 13-06-1975 Walstraat 50b Y. Al Hajaji, geb. 07-02-1990 Walstraat 85a M.P.J. van der Borght, geb. 25-10-1993 Op grond van de Algemene wet bestuursrecht kan een belanghebbende tegen dit besluit bezwaar maken bij het College. De termijn voor het indienen van een bezwaarschrift is zes weken en vangt aan 1 dag na de datum van deze publicatie. Het ondertekende bezwaarschrift moet bevatten de naam en het adres van de indiener, de datum en een omschrijving van het besluit waartegen het bezwaarschrift zich richt. Ook moet de bezwaarmaker gemotiveerd aangeven waarom hij of zij het niet eens is met het besluit. Het bezwaarschrift moet worden gericht aan burgemeester en wethouder van Vlissingen Postbus 3000, 4380 GV. Vlissingen, 8 januari 2014 B&W Vlissingen Postbus 3000 4380 GV Vlissingen

Alpha-cursus in Middelburg MIDDELBURG - ‘Is er meer? Waar leef ik eigenlijk voor?’ Voor iedereen die op zoek is naar de diepere betekenis van het leven. Op dinsdag 4 februari start er in Middelburg een Alpha-cursus. Deze cursus biedt een eigentijdse en laagdrempelige manier om kennis te maken met het christelijk geloof. De cursus duurt in het totaal 11 weken, één avond per week en een (kort) weekend. Elke avond begint met een maaltijd. Daarna is er en korte inleiding en wordt er met elkaar het onderwerp besproken en uitgediept. De deelnemers gaan vervolgens in kleine groepjes uiteen om verder te praten (waar geen enkele

vraag gek is). De eerste avonden zijn geheel vrijblijvend, daarna kunnen de cursisten beslissen of ze door willen gaan of niet. De Alpha-cursus is geschikt voor iedereen die op zoek is naar de diepere betekenis van het leven. De cursus wordt gegeven in een ongedwongen en open sfeer. Iedereen is welkom! Deelname aan deze cursus is gratis. De cursusavond is wekelijks op dinsdag en start om 18.30 uur. Cursuslocatie: De Ontmoetingskerk, Oosterscheldestraat 1 in Middelburg. Kijk voor meer informatie over de Alphacursus op www.alpha-cursus.nl of neem contact op met Erwin Houmes, 0118468886 of erwinhoumes@solcon.nl.

Start inschrijving Colours by the Sea GroenLinks stelt de veiligheid van het reactorvat in de kerncentrale van Borssele opnieuw aan de orde.

DOOR EUGÈNE DE KOK Vorig jaar liet Leen Harpe van GroenLinks al geregeld zijn ongenoegen blijken over de gang van zaken in aanloop naar en na afloop van de controle van het reactorvat van de kerncentrale op haarscheurtjes. Die werd uitgevoerd, omdat er haarscheurtjes waren ontdekt in de centrales in Doel en Tihange in België. De reactorvaten voor de centrales in België en Nederland werden ooit gesmeed door RDM. Mede op initiatief van GroenLinks namen Provinciale Staten in mei vorig jaar een motie aan waarin ze opriepen het reactorvat helemaal te controleren. Minister Henk Kamp van Economische Zaken legde die motie echter naast zich neer. Hij zei dat een controle van 40 procent voldoende was. ‘Dat was voor GroenLinks reden het plan van aanpak voor de inspectie van het reactorvat op te vragen’, schrijft de partij in een ‘feitenonderzoek’, zoals ze het noemt. Ze wil dat EPZ het relaas op zijn website plaatst. Na veel getouwtrek heeft de partij het plan van aanpak in december in handen gekregen. ‘De uitkomsten ervan stellen niet gerust’, schrijft GroenLinks-fractievoorzitter Leen Harpe in zijn betoog. Hij

wijst onder meer op enkele wijzigingen die op verzoek van de Kernfysische Dienst (KFD) in de tweede versie van het plan van aanpak zouden zijn gemaakt. Belangrijkste verandering is volgens hem dat het idee van EPZ was het volledige vat in Borssele te controleren, maar dat uiteindelijk is besloten dat 40 procent voldoende moest zijn. Harpe zegt dat door ‘de dwingende aanwijzingen van de KFD de mogelijkheid voor een objectieve controle is komen te vervallen’. Hij laat niet onvermeld dat de KFD onderdeel is van het ministerie van Economische Zaken. Volgens Harpe kun je niet anders dan concluderen dat de uitslag van het onderzoek vooraf vast moet hebben gestaan. ‘Waarom mochten de slagers in deze hun eigen vlees keuren?’ schrijft GroenLinks in het onderzoek. De partij wil dat er een nieuwe controle komt. Een onafhankelijke derde partij moet daarop toezicht uitoefenen. Het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA) zou logisch zijn. Tweede Kamerlid Liesbeth van Tongeren wil met het rapport van GroenLinks Zeeland in de hand bij minister Kamp pleiten voor een striktere scheiding van onderzoek, onderhoud en toezicht.

ARCHIEFFOTO

Onafhankelijk EPZ heeft het reactorvat vorig jaar tijdens de jaarlijkse splijtstofwisseling laten controleren op haarscheurtjes. NRG uit Arnhem voerde de controle uit. “Hoewel wij hen betalen, opereren ze onafhankelijk. NRG is een geaccrediteerd inspectiebedrijf en voert inspecties uit in heel Europa”, zei hoofd van de kerncentrale Jan van Cappelle voor aanvang van het onderzoek. Lloyd’s hield in opdracht van de KFD toezicht op NRG. Van Cappelle wees destijds ook op de verschillen in de vaten van Doel en Tihange en die in Borssele. Hoewel ze allemaal zijn gesmeed door RDM is er volgens het hoofd van de Borsselse centrale sprake van een ander type staal. Daarnaast waren er verschillende leveranciers van de centrale. “Siemens zat er in Borssele vanaf het begin bovenop. Deze centrale was hun eerste exportproduct, dus hen was er alles aan gelegen om een goed en veilig product te leveren. Daarom hebben ze elke stap van RDM in samenwerking met het Duitse TNO en het Stoomwezen gecontroleerd. Wij verwachten dat er niets bijzonders wordt ontdekt.” PAGINA 8

MIDDELBURG - Op zaterdag 7 juni vindt in Vlissingen de 2e editie van Colours by the Sea plaats. Colours by the Sea is het kleurrijkste loopevenement van Nederland waar je na elke gelopen kilometer ondergedompeld wordt in een prachtige kleur. Een loopevenement geschikt voor jong en oud waarin het vooral draait om de ervaring en beleving. In 2013 stonden er bijna 6000 deelnemers aan de start en werd het loopevenement bezocht door meer dan 15.000 bezoekers. Naast individuele lopers werd het een dag om nooit te vergeten voor o.a. hockeyteams, zwemclubs en schoolklassen. Maar Colours by the Sea bleek ook een echte gezinshappening waar vaders en moeders net zoveel plezier aan beleefden als de kinderen. Samen trainen en samen die 5 km afleggen op eigen tempo. Wandelen of hardlopen het was een groot spektakel. Colours by the Sea beschikt over een uniek parkoers langs de kust dat start op het feestelijk Bellamypark in Vlissingen om vervolgens via de Boulevard, duinen, strand en glooiing terug te keren naar de finish. Daarna wordt iedereen beloond met een onvergetelijke afterparty.

Samen in beweging Het gaat niet om snelheid en overwinning. Iedere deelnemer ontvangt voor de start het unieke Colours by the Sea t-shirt, een eigen persoonlijk startnummer, beschermzakje voor mobiele telefoon, een gekleurde zonnebril. Na de finish ontvangt iedereen een bekertje met kleurpoeder, voor een sensationele kleurexplosie op het Bellamypark. De stichting “Samen in Beweging”, organisator van Colours by the Sea, heeft als doel zoveel mogelijk mensen te laten bewegen door middel van hardlopen. Dit doen zij door het organiseren van bijzondere sportevenementen en het faciliteren daarvan. Verder ondersteunt de stichting waar mogelijk Runningtherapie projecten in Zeeland. Mensen met psychische klachten worden door middel van hardlopen (Runningtherapie) gestimuleerd aan hun gezondheid te werken. Op 1 januari 2014 om 12.00 uur ‘s middags is de inschrijving open gegaan via www.coloursbythesea.nl. Net als in 2013 doen kinderen onder de 12 jaar weer kosteloos mee met een betalende ouder. Er kunnen maximaal 6000 deelnemers meedoen. De organisatie adviseert tijdig in te schrijven want vol = echt vol.


SCHOON GENOEG VAN VUIL TAPIJT? Chem-Dry Droger, schoner, gezonder ‡9RRUSDUWLFXOLHUHQHQEHGULMYHQ ‡6QHOGURRJHQODQJHUVFKRRQ ‡9XLODIVWRWHQGHEHKDQGHOLQJ ‡6SHFLDOLVWLQPRHLOLMNHYOHNNHQ ‡6SHFLDOHEHKDQGHOLQJYRRU%HUEHUV3HU]HQHWF

Ook voor meubelreiniging

Bel voor gratis advies en prijsopgave.

DĂŠ tapijt- en meubelreinigers www.chemdry.nl brooymans@planet.nl

Bergen op Zoom Goes 0800 - 4477999 (gratis) 0164-245005 0113-229020

NIEUW! Frambozen enveloppen 300 g

Middelburg Roosendaal Roosendaal Goes 0118-639623 0165-529955

Hugo Frizzante

(#!!'(''" "#!($&(! !"(%($&&&(%($&&( !'"#!($$(! !"(%($&&&(%($&&(

0.75 l

" "

   

2.89

($%%('"('( (''((%%($(''(($&%% (&('"(# ##((# ## (($&%%

Winter Voordeel

â‚Ź 29,95

20%

S2U Allure 1 liter van â‚Ź 72,40 voor

â‚Ź 53,95

Vanaf zaterdag 11-01-2014

39.99

1.99

MP3 deurbel Met polyfone ringtones of maak zelf een deurbelmelodie.

28.99

LED-staaamp Ca. 500 lumen. Incl. batterijen.

â‚Ź 43,95

19.99

Sigmatex 10 liter wit

â‚Ź 124,95

Koekenpan

lichte kleuren

korting

20%

S2U Gloss 1 liter van â‚Ź 61,50 voor

â‚Ź 43,95

25%

2.99 - 1500 W - capaciteit: 560 ml

S2U Satin 1 liter van â‚Ź 61,50 voor

Op alle Decokay Design raamdecoratie

400 g

Stoomreiniger vloer

ze onan opviebe vanngdevavankm s ha ngad rtitis Elke dagkogra

Italiaanse pastagerechten

Dream bonbons

 '''#( (

$((##' " '' '''

Amarol 1 liter van â‚Ź 47,20 voor

2.99

â‚Ź 134,95

Doorsnede: 28 cm.

kende merken korting op behang van onze be

20% KORTING

9.99

Vers & voordelig!

Vanaf woensdag 08-01-2014

*

Appelen 4 7 % goedkop Elstar er

1.5 kg

v an 1.79

0.95

20% korting

20% KORTING

op alle gordijnstoffen

van Toppoint

43%

Winter sale op de complete tapijt collectie van Bonaparte en Parade

goedkop er

Spruiten 750 g

van 0.69

0.39

* Versaanbieding geldig vanaf woensdag 08-01-2014 t/m 14-01-2014.

Zet- en drukfouten zijn voorbehouden.

HOGE KWALITEIT - LAGE PRIJS

www.aldi.nl


Koudekerkse Gouden Babbelaar-actie blijft een succesnummer

Op zaterdag 18 januari in Kamperland

17.000 babbelaars over de tong

Bijeenkomst Kern met Pit

KOUDEKERKE - Cees de Looft uit Middelburg is de winnaar geworden van de Gouden Babbelaar 2013. De 69-jarige MIDDELBURG - De Koninklijke Nederlandsche Heidemaatschappij (KNHM) Middelburger kocht op de laatste zaterdag van 2013 een paar broden bij bakkerij Koppejan in Koudekerke en organiseert elk jaar de wedstrijd Kern met Pit. Op zaterdag 18 januari zet ze pakte daarna de winnende gouden babbelaar uit het mandje. in Kamperland de Zeeuwse deelnemers van 2013 in het zonnetje. Deze bewonersgroepen, die zich inzetten voor het welzijn in hun buurt, ontvangen het predicaat Kern met Pit en duizend euro. Ook maakt de KNHM bekend welke Zeeuwse groepen mogen deelnemen aan de editie voor 2014. DOOR BRITTA JANSSEN Met de wedstrijd daagt de heidemaatschappij bewoners in het hele land uit binnen een jaar iets te verbeteren in hun buurt. In elke provincie vindt de bijeenkomst op dezelfde dag plaats.’Wij hebben jarenlange ervaring met bewonersinitiatieven en 170 adviseurs in huis, die op vrijwillige basis bewoners begeleiden’, vertelt de KNHM in een persbericht. ‘Kern met Pit biedt actieve bewoners net dat steuntje in de rug om het project voor elkaar te krijgen. Als je zelf het voortouw neemt bij nieuwe initiatieven kun je veel bereiken.’ De KNHM organiseert al sinds 1978 de wedstrijd Kern met Pit. Eindresultaten In 2013 deden negen Zeeuwse bewonersgroepen mee aan de wedstrijd Kern met Pit. Zo wilde Dorpsbelangen de kern van ‘s-Heer Hendrikskinderen verbeteren, Buurtgroep Sint Jansgebied in Middelburg

een watertappunt realiseren, projectgroep Beweegpad Griffioen in Middelburg een beweegpad maken, projectgroep Ommetje Klarenbeek een wandelommertje maken in Klarenbeek en Prooijenspark in Middelburg en Dorpstafel Sint-Maartensdijk-Scherpenisse de Jeugdland Speelmeerdaagse organiseren. ‘Bijna alle bewonersgroepen hebben hun project met succes afgerond.’ De groepen presenteren 18 januari de eindresultaten van hun project. Nieuw Tijdens de bijeenkomst vertelt de KNHM ook welke Zeeuwse bewonersgroepen mogen deelnemen aan de nieuwe editie van Kern met Pit. Van de zestien aanmeldingen mogen twaalf bewonersgroepen zich presenteren. De beste ideeën gaan door naar de wedstrijd. Meer informatie Meer informatie is te vinden op www.knhm.nl

Noormannennieuws Het supermarktpersoneel helpt winnaar Cees de Looft met inpakken van de gratis boodschappen.

“Die babbelaar was al tien euro waard”, zei Cees de Looft zaterdag. Samen met 60 andere Gouden Babbelaar-winnaars maakte de Middelburger kans op de hoofdprijs: een minuut gratis winkelen bij Emté Vader in Koudekerke. Hij won. “Ik win nooit iets en nu mag ik een minuut gratis winkelen!”

Ogenschijnlijk rustig reed hij zaterdag door de winkel en eindigde bij de kassa met ruim 40 euro aan gratis boodschappen. “Het is misschien niet zo veel, maar er zit in ieder geval een varkenshaasje bij. Dat vindt mijn vrouw zo lekker.” Wilma de Groot van de ondernemersver-

FOTO LEONARD PASSCHIER

eniging Koudekerke kijkt tevreden terug op de 4e editie van de Gouden Babbelaaractie. “Het is iedere keer weer spannend als iemand het wikkeltje van de babbelaar verwijderd”, zegt ze. Dit jaar zijn in Koudekerke ruim 17.000 babbelaars over de tong gegaan.

Nieuwjaarsreceptie FC Dauwendaele is druk bezocht MIDDELBURG - De nieuwjaarsreceptie van FC Dauwendaele vrijdag 3 januari werd druk bezocht. Er waren o.a. veel leden aanwezig, afgevaardigden van de KNVB en uit de Middelburgse gemeenteraad waaronder de wethouder van sport Saskia Szarafinsky. Voorzitter Hans Poortvliet sprak namens het bestuur de nieuwjaarsrede uit. Deze speech staat te lezen op de site van de vereniging: www.fcdauwendaele.nl.

Het is nog steeds winterstop al worden er zaterdag 11 januari enkele wedstrijden ingehaald. De eerste selectie o.l.v. Marcel Lourens gaat op trainingskamp naar ‘s Gravenhage. Daar bereiden ze zich voor op de 2e competitiehelft die de 18e begint met een thuiswedstrijd tegen VVC’68. Ook FC Dauwendaele 2 bereidt zich voor op het vervolg van de competitie. Het team van Erik Moens gaat naar een trainingskamp te Hilvarenbeek. Het programma voor zaterdag 11 januari

laat alleen uitwedstrijden zien, behalve de teams van FC Dauwendaele D2 en D2. Zij spelen vriendschappelijk tegen elkaar. 12.30 Nieuwdorp VR2-FCD VR1 13.00 Serooskerke A1-FCD A1 11.15 SSV’65 C1-FCD C1G 11.00 FCD D2-FCD D3 10.00 Halsteren E1-FCD E1 Op dinsdagavond 7 januari oefent FC Dauwendaele 1 tegen Nieuwdorp 1. De wedstrijd aan De Kruitmolen begint om 20.00 uur en de toegang is gratis.

WESTKAPELLE - Daar de seniorenteams van voetbalvereniging Noormannen niet in actie komen deze weken, heeft alles betrekking op de jeugdteams, die in afgelopen week hoofdzakelijk in actie kwamen voor de afsluiting van het Zevendorpen toernooi, althans van de E t/m de A. Op donderdag 2 januari kwamen de 3 ETeams in actie en toernooiwinnaar werd het E2-team. Het E1 en E3-team namen genoegen met de 9e en 13e plaats in deze reeks. De D1 en D2-teams werden respectievelijk 12e en 13e in deze categorie en

in de C-categorie namen de C1, C2 en C3 de 19e, 23e en 24e klassering voor hun rekening. Op zaterdag 4 januari kwamen de F en M in actie in Sportzaal De Bellink in Westkapelle. Bij de F kon Noormannen F1 zich voor de 2e maal als poulewinnaar laten kronen, terwijl ditzelfde het geval was bij Veere M1. Op zaterdag 11 januari wordt de 6e en tevens laatste speeldag afgewerkt. Op het Nieuwjaars zaalvoetbaltoernooi op vrijdag 3 januari, een toernooi van 4 t/m 13 -jarigen waren de winnaars, N.E.C, Emmen en Vitesse in de 3 verschillende leeftijdscategorieën. I nfo: www.noormannen.nl

Nieuwjaarsconcert Koorkerk

Column

TWEEWEKELIJKSE COLUMN BURGEMEESTER MIDDELBURG

‘Bergmann beleeft’ FOTO MIEKE WIJNEN

2014 wordt een mooi jaar! De beste wensen voor het nieuwe jaar! Ik wens u en allen die u liefheeft een goede gezondheid, veel voorspoed en een gelukkig 2014 toe. Het belooft een mooi jaar te worden. Niet alleen zijn er voorzichtige tekenen dat het economisch herstel doorzet: dat is goed voor de werkgelegenheid, voor de koopkracht en voor onze ondernemers. Maar er zijn ook een paar ‘jubilea’ waardoor dit een bijzonder jaar wordt: We staan in 2014 stil bij 200 jaar afschaffing slavenhandel. We nemen als Middelburg het stokje over van Amsterdam, dat vorig jaar 150 jaar afschaffing slavernij herdacht. Dit herdenken houdt de geschiedenis levend en laat ons beseffen dat de strijd nog niet gestreden is. Niet alleen in landen ver van hier, maar ook in ons eigen land blijft het een onderwerp dat geregeld het nieuws haalt: gedwongen prostitutie, mensenhandel, uitbuiting. Belangrijk dus om hierbij te blijven stilstaan.

Een andere jubilaris is University College Roosevelt, dat 10 jaar geleden in Middelburg haar deuren opende. We mogen dankbaar en trots zijn met deze bijzondere toevoeging aan onze stad. De meerwaarde is enorm: de binnenstad is levendig, het zet Middelburg op de kaart en trekt daardoor ook weer andere bedrijvigheid aan. Dat het Roosevelt in 2013 tot beste University College is uitgeroepen, biedt perspectief voor de toekomst. Met de komst van het Roosevelt verhuisde de gemeentelijke organisatie 10 jaar geleden naar een nieuw stadskantoor langs het kanaal. Daardoor kregen alle versnipperde afdelingen één kantoor, wat de interne samenwerking ten goede kwam. Om bij dit jubileum stil te staan, heffen we op zaterdag 11 januari van 16.00 tot 18.00 uur het glas met u in ons stadskantoor aan de Kanaalweg. U kunt met een rondleiding het kantoor bezichtigen. U bent van harte welkom! Reageren? Mail naar benw@middelburg.nl PAGINA 10

Jong Mannenkoor Salomo

MIDDELBURG - Er wordt een uniek nieuwjaarsconcert gegeven door Jong Mannenkoor Salomo met medewerking van het Walchers Jongerenkoor en Jong Dameskoor Shira op zaterdag 11 januari. De Koorkerk te Middelburg leent zicht uitstekend voor een optreden met deze koren. Jong Mannenkoor Salomo is in 2011 opgericht en bestaat uit 20 enthousiaste jonge mannen, die een christelijk repertoire naar buiten brengen. O.l.v. Peter Wildeman, met Joost van Belzen aan de vleugel zingt het koor een veelzijdig repertoire.

Ook het Walchers Jongerenkoor en Jong dameskoor Shira staan o.l.v. Peter Wildeman en Joost van Belzen als pianist/ organist. Het geheel wordt een veelzijdig en afwisselend concert, waarbij de luisteraar af en toe mee zal kunnen zingen. Voor meer informatie over deze koren kan men kijken op www.mannenkoorsalomo.nl, www. walchersjongerenkoor.nl en op www. dameskoorshira.nl om een indruk te krijgen van de koren. Het concert begint om 19.30 uur en om 19.00 uur gaan de deuren van de kerk open. Jong en oud van harte welkom.


Festival in Ovezande zet drie tenten neer op 34e editie

Bezoekers van Klomppop hebben dit jaar meer te kiezen OVEZANDE - Ook na ruim 30 jaar staat festival Klomppop in Ovezande niet stil. Net voor de jaarwisseling heeft de organisatie de nieuwe opzet voor de komende editie bekend gemaakt. “We willen meer aansluiten op de behoeften van de festivalbezoekers”, zegt Dennis Sommeijer van de organisatie. DOOR EUGÈNE DE KOK In het algemeen is er de komende Klomppop ‘breder vermaak’ en ‘meer ruimte voor ontdekkingen’. “We merkten dat onze formule met twee tenten waarin bandjes speelden wat sleets werd. Het was te rechttoe rechtaan. We wilden dat de bezoekers meer te kiezen zouden hebben”, zegt Dennis Sommeijer over de nieuwe opzet. “We zijn opnieuw begonnen. Alleen Ovezande, het sportpark als locatie en Hemelvaartsdag stonden vast.” De meest opvallende wijziging met voorgaande edities is dat er op donderdag 29 mei een derde tent op sportpark De Fazant staat. Deze is gereserveerd voor de Loco Loco Discoshow. Afgelopen mei was het de afsluiter van het straatfestival in Ovezande en de dj’s waren ook al graag geziene gasten op festivals als Paaspop, de Zwarte Cross en Pinkpop. Op Klomppop krijgen ze maar liefst twaalf uur om een feestje te bouwen. ‘Met uiteenlopende gasten zetten ze de boel op stelten’, belooft de organisatie in haar persbericht, die veelzeggende namen als Tony Banks, Keessie en dj Tony Terrific als voorbeelden noemt. “Met deze extra tent heeft de bezoeker altijd wat te kiezen. Als ze een band niet leuk vinden of iets anders willen, kunnen ze hier naar De toe.”

Tijdens het festival vindt dit jaar ook de finale van Spectra plaats. De zes finalisten van de bandjescompetitie van de gemeente Borsele strijden in de Spectra-tent om de winst. Keaton en Square Four hebben zich al geplaatst voor de eindstrijd.

‘De boel op stelten’ Op vrijdag 24 januari is een volgende voorronde in De Klomp in Ovezande. Na de Spectra-finale op Klomppop staan er andere veelbelovende bands op het speciale podium: Wolf in Loveland rondom de Zeeuwse singer-songwriter Jan Minnaard, winnaar van de Amsterdamse popprijs The Silverfaces en punkrockband Psycho44 uit het Belgische Grobbendonk. Hoofdpodium Voor het hoofdpodium zijn inmiddels twee acts bevestigd: Flying Horseman en John Coffey. Het eerstgenoemde gezelschap uit Antwerpen bracht vorig jaar haar derde album uit ‘City Same City’. ‘Hier is een ensemble aan het werk dat een eigen stijl heeft aangeboord en daar daas van enthousiasme de verste uithoeken van verkent’, schreef een dolenthousiast magazine Knack over die cd. “Het is geen music for the millions, maar heel erg goed”,

Wolf in Loveland is één van de acts die al zijn bevestigd voor Klomppop.

zegt Sommeijer. “In de oude opzet had ik dit waarschijnlijk niet geboekt, maar nu kan het, omdat de mensen alternatieven hebben.” John Coffey is inmiddels een gevestigde naam in het club- en festivalcircuit. Vorig jaar stond de band uit Utrecht onder meer

ChristenUnie stelt weer vragen over doorgaand vracht- en landbouwverkeer in dorpskern

‘Nog steeds verkeersoverlast in Arnemuiden’ MIDDELBURG - Ondanks genomen maatregelen ondervinden Arnemuidenaars nog steeds overlast van doorgaand landbouw- en vrachtverkeer in het dorp. Dat stelt de Middelburgse ChristenUnie-gemeenteraadsfractie. Daarom bevraagt de partij het college van burgemeester en wethouders hierover. Raadslid Willemien Treurniet wil weten of b&w de maatregelen evalueren en de brancheorganisaties en vertegenwoordigers van de landbouwsector herinneren aan de afspraken of nieuwe, scherpere afspraken maken. DOOR BRITTA JANSSEN Het landbouw- en vrachtverkeer door Arnemuiden is al langer onderwerp van gesprek. In januari 2012 stelde de ChristenUnie er voor het eerst vragen over, nadat ze klachten van dorpsbewoners ontving. In haar antwoorden gaven b&w toen toe dat er klachten waren, voornamelijk over verkeersonveiligheid en trillinghinder. ‘Deze overlast wordt het meest ervaren op de route Nieuwlandseweg en Schuttershof’, antwoordde het college in januari 2012. Ze liet een adviesbureau deze route en de van Cittersweg analyseren. ‘De route Nieuwlandseweg, Schuttershof, van Cittersweg is een belangrijke route voor de ontsluiting van het dorp. Daarnaast vervult deze route een verbinding voor doorgaand verkeer tussen het buitengebied en het Veerse Meer aan de noordzijde van Arnemuiden en de A58. Dit doorgaande verkeer bestaat voor een deel uit (zwaar) landbouw- en vrachtverkeer. Hiervoor is er geen goede alternatieve route buitenom de kern van Arnemuiden en die wordt de komende jaren ook niet gerealiseerd.’ Bebording Op de route vanaf de Nieuwlandseweg en het Schuttershof via de Nieuwstraat en Molenweg naar de Doeleweg komt volgens het college wel doorgaand vrachtverkeer dat geen herkomst of bestemming heeft in Arnemuiden en waarvoor wel alternatieve routes beschikbaar zijn. ‘Uit onderzoek blijkt dat de route door Arnemuiden wordt aangegeven op de navigatiesystemen als de snelste route (en dus voorkeursroute) op de A58, komend uit de richting Goes, en het bedrijventerrein Amestein II.’ Om het niet noodzakelijke vrachtverkeer op de route Spoorstraat, Doeleweg te ontmoedigen overlegden b&w met de kaartenmakers van de navigatiesystemen om de snelste route tussen de A58 en Arnestein II niet meer door het dorp te laten lopen, maar te verleggen naar de N57, Schietbaan en Kleverskerkseweg. ‘Met betere aanduidingen van de route vanaf de Doeleweg via de Derringmoerweg naar de Van Cittersweg en verder naar de A58 door middel van extra bebording moet de route via de Doeleweg, Molenweg, Nieuwstraat en verder wordt ontlast van vrachtverkeer.’ In 2012 is de doorgaande route door Arnemuiden, via de Nieuwlandseweg en het Schuttershof, heringericht om te verkeersveiligheid te verbeteren. Door de aanwezigheid van bestemmingsverkeer was het volgens b&w onmogelijk om de overlast helemaal weg te nemen. ‘Wel willen we het niet noodzakelijke doorgaande vrachtverkeer zoveel mogelijk weren uit het dorp.’ Geslotenverklaring In een memo stelden b&w de gemeenteraad in augustus 2012 voor de verbindingsroutes tussen de Nieuwlandseweg, het Schuttershof en de Doeleweg gesloten te verklaren voor vrachtverkeer, met uitzondering van bestemmingsverkeer. ‘Dit is wel moeilijk te handhaven voor de politie’, tekende het college hierbij aan. Ook stelden b&w voor de bewegwijzering op de A58 naar het bedrijventerrein Arnestein I en II te verbeteren. ‘Het plaatsen van bewegwijzering met de tekst ‘bedrijventerrein Arnestein I en II via N57’ vóór de afslag 37 naar Arnemuiden zal bijdragen aan het voorkomen van doorgaand vrachtverkeer door Arnemuiden. Inmiddels is het anderhalf jaar later, maar de klachten zijn er volgens de ChristenUnie nog steeds. ‘De bebording is niet voldoende en onduidelijk’, schrijft Treurniet. ‘Waarom wordt er geen duidelijk bord bij de ingang van het dorp geplaatst, zodat het voor chauffeurs direct duidelijk is dat ze niet de oude kern in mogen? Veel landbouwverkeer kiest nog steeds voor de korte route door de kern. En helaas doen ook vrachtwagenchauffeurs dit.’ De partij vindt dat het college in de belangenafweging tussen vracht- en landbouwverkeer enerzijds en de overige verkeersdeelnemers anderzijds een keuze moet maken ten gunste van de zwakkere verkeersdeelnemers en de inwoners. ‘Neemt het college bij het voortduren van deze klachten maatregelen om te verhinderen dat doorgaand landbouw- en vrachtverkeer door de oude kern blijft rijden?’ PAGINA 11

op Noorderslag en Lowlands, waar ze een verpletterende indruk achterlieten, en verkocht ze shows in Tivoli in Utrecht en 013 in Tilburg uit. Dit jaar staat voor de vijfmansformatie in het teken van de opname van een nieuw album en speelt ze nauwelijks live. Voor Klomppop maakt John Cof-

FOTO MEGIN ZONDERVAN

fey echter een uitzondering. “En daar ben ik heel blij mee”, aldus Sommeijer. Over een paar weken maakt de organisatie van Klomppop meer bands bekend. Kaarten zijn al in de voorverkoop gegaan voor achttien euro per stuk. Ze zijn te bestellen op www.klomppop.nl.

Het Zeeuws Crowdfunding Platform na een half jaar

Eerste successen Zeeuws Crowdfunding Platform BIGGEKERKE - Het Zeeuws Crowdfunding Platform (ZCFP) kan terugkijken op een geslaagd half jaar van haar bestaan. In 2013 zijn twee projecten succesvol gestart. Biologische boerderij Bioduin had 6500 euro nodig voor het plaatsen van een nieuwe tunnelkas. De Sportclub Gehandicapten Beveland had 1000 euro nodig voor het houden van een rolstoelhockeytoernooi in Zeeland. Beide projecten hebben dit bedrag gehaald. Het benodigde geld is bijeen gebracht door mensen die een bedrag gestort hebben. De Sportclub Gehandicapten Beveland heeft hierdoor haar toernooi kunnen houden in november vorig jaar. Bij Bioduin ging het niet om donaties, maar om leningen. In 5 jaar moeten de leningen worden terug betaald aan de gevers. De tunnelkas is inmiddels geplaatst en levert veel extra productie op. Bioduin kan nu een groter deel van het seizoen groente en tuinkruiden kweken. Het ZCFP werkt op een veilige en transparante wijze. Participanten voor een bepaald project storten hun bijdrage op een aparte bankrekening. Pas als binnen een tevoren vastgestelde termijn voldoende is gestort om het project succesvol te laten zijn wordt het geld vrijgegeven. Blijkt er op de betreffende datum te weinig te zijn gestort, dan krijgen de participanten die gestort hebben hun geld terug. Bij het ZCFP gaat het om projecten met een duurzaam karakter of projecten gericht op het verbeteren van de leefbaarheid. Deze vorm van financiering wordt steeds belangrijker en urgent door de terugtrekkende overheid, die moet bezuinigen en geen

geld beschikbaar heeft voor een bepaald project. Ook de ontwikkeling naar de “participatiemaatschappij” vereist financiële ondersteuning van particuliere initiatieven om de leefbaarheid in hun eigen woonomgeving te verbeteren. Voor dorpsraden en wijkorganisaties kan de ZCFP een interessante partner zijn. Onder meer de gemeente Veere draagt de ZCFP een warm hart toe en biedt waar mogelijk ondersteuning. De rol van de ZCFP is het begeleiden van een project (zowel financieel als organisatorisch), het organiseren van een kennismakingsbijeenkomst voor geïnteresseerde potentiële participanten, PR en het bewaken van het financiële traject. Voor 2014 zijn er plannen om projecten te ontwikkelen op het gebied van duurzame energie, zoals het collectief plaatsen van zonnepanelen op percelen of op daken van boerenschuren in de omgeving van woonkernen. Bewoners die geen zonnepanelen zelf kunnen plaatsen op hun dak kunnen zo toch gebruik maken van duurzame energie en besparen op hun energiekosten. We zoeken hiervoor samenwerking met Zeeuwind. In 2014 willen we ook onze website verder geschikt maken voor diensten aan ontwikkelingsorganisaties die een project hebben in een ontwikkelingsland. Het gaat zowel om donatie- als kredietprojecten. Met name voor projecten die gefinancierd worden met kredieten vanuit Nederland. Voor ontwikkelingsorganisaties is dit vaak niet mogelijk vanwege de eisen van de Autoriteit Financiële Markten en de Nederlandse Bank. Wilt u meer weten of hebt u een project waarbij de ZCFP u kan helpen, kijk op onze website: www.zcfp.nl

...VOOR HET LAATSTE ACTUELE LOKALE NIEUWS...

KIJK OP WWW.INTERNETBODE.NL


Winterlicht; een bunder surrealistische kunst in de natuur

KORTE BERICHTEN

‘Is wat ik zie wel wat ik zie?’ ‘s-HEER ARENDSKERKE - Spelen met licht, vuur, geluid, sfeer en beeldprojecties, dat is wat twee Zeeuwse kunstenaars met soortgelijke ideeën bij elkaar bracht. Rob Maaskant nodigde Gerard Verkerke uit één van zijn ideeën uit te werken. Het decor voor Winterlicht werd de beeldentuin van Allemekinders-Beveland groenprojecten.

Contactmiddag voor stoma-patienten: De Nederlandse Stomavereniging, afd. Zeeland/Brabant houdt in samenwerking met de stichting Palazzoli contactmiddagen voor lotgenoten en hun naasten in Palazzolihuis de Bevelanden te Goes op dinsdag 14 januari van 14.00-15.30u. Locatie: Erasmuspark 150 Goes. Dhr Dim Koks van de Stomavereniging zal deze middag aanwezig zijn. Voor nadere informatie: Els van Strien, telefoon 0113-383575. www.stichtingpalazzoli.nl of palazzoli@zeelandnet.nl MIDDELBURG Lezing: Bijna dood-ervaringen en de Nieuwe Mens. De lezing wordt gehouden door Het Theosofisch Genootschap en vindt plaats op zaterdag 11 januari in De Zeeuwse bibliotheek, Kousteensedijk 7 te Middelburg. Aanvang 10.30u. Toegang is gratis. Nadere informatie: N. L. Vas, tel. 06-25023509 / 0118-474096 Schrijfcafé: dinsdag 14 januari van 10.00-12.0u is er weer schrijfcafé voor vrouwen in Ko D’oooooooor, Lange Noordstraat 43. Thema: Etty Hillesum. Het is deze maand haar 100e geboortedag en we laten ons inspireren door haar teksten. Info bij Tanja Harpe, tel. 06-53348410 of 0118-851698 en www.schrijfjevrij.nl Stiltewandeling: Lopend langs de zee in je eigen stilte komen met aandacht voor ademhaling en het waardevolle van de tijd ervaren. We verzamelen maandag 13 januari om 10.00u bij rest. De Distel. We lopen ongeveer anderhalf uur en beginnen met een tekst. Onderweg is er een korte meditatie. Info:j Tanja Harpe tel 0118-851698 of 0653348410. www.schrijfjevrij.nl Lezing: Atomen in actie, super-microscopen, prof. dr. J.W.M. Frenken, Universiteit Leiden. In deze voordracht worden ontwikkelingen geïllustreerd, vooral aan de hand van resultaten uit eigen laboratorium, verkregen met door ons zelf ontwikkelde microscopen. Specifieke voorbeelden die de revue zullen passeren, zijn de werking van katalysatoren en de spontane vorming van het supermateriaal ‘grafeen’. Lezing verzorgd door het Natuurkundig Gezelschap, Zeeuwse Bibliotheek, vrijdag 10 januari, 19.30 uur. Lezing: Op uitnodiging van de taakgroep Spagaat van de Koorkerk in Middelburg geeft Harm Knoop woensdag 15 januari de lezing ‘Leef je eigen mythe’ in de Zeeuwse Bibliotheek in Middelburg. De lezing wordt gegeven in zaal 1 en 2 op de onderste verdieping van de bibliotheek. Aanvang 19.30 uur. Kaarten zijn vooraf verkrijgbaar of telefonisch te reserveren bij de Zeeuwse Bibliotheek, tel.0118-654000 en boekhandel De Drukkeri, tel. 0118-886870 en ook nog te koop aan de zaal op de avond van de lezing. KOUDEKERKE Gratis oppotten: Zaterdag 11 januari, Intratuin Koudekerke. Kinderactiviteit: Groene Vingers Speurtocht.:

Voorinschrijving geopend

Koos Moerenhout Classic Gerard Verkerke (l) en Rob Maaskant werken samen voor Winterlicht.

DOOR BO VAN SCHEYEN Helaas zijn er maar twee voorstellingen te beleven. Die van 28 december trok al veel aandacht, op 11 januari kan ‘Winterlicht’ voor een tweede keer worden beleefd. Want dat het een beleving is, maakt Maaskant wel duidelijk: “Het is geen lieflijk wintersprookje en ook geen modern concert. Het is eigenlijk een surrealistische beleving in een avontuurlijke natuurlijke omgeving. Een wandeling langs objecten en momenten die vervolgens een gevoel oproepen waardoor er een verhaal verteld wordt. Een verhaal dat de toeschouwer zelf vormt en beleeft, terwijl hij zich verwondert over wat hij voelt. Dat onderbuikgevoel roept een prangende vraag op: Is wat ik gezien heb wel wat ik gezien heb?” Winterlicht Maaskant werd twee jaar geleden al warm gemaakt voor een idee van Verkerke om een beleefexpositie met beeldend verhaal in te richten rondom het thema Winterlicht. Dat werd toen afgelast vanwege het

natte weer. Nu gaat het wel door. Maaskant: “De plek is uniek. Alles wat hier gemaakt wordt groeit mee met de omgeving. Het gebied is ondertussen een broeikas voor ideeën en een inspirerende ontmoetingsplek voor kunstenaars. Het heeft een soort laboratoriumfunctie gekregen.” Stichting Een Bunder Kunst is een paar jaar geleden ontstaan. Twee tot drie keer per jaar wordt er een expositie ingericht van ter plekke ontstane kunst. De tuin leent zich daar uitstekend voor. Het stuk grond is precies één hectare groot en wordt daarom ook wel een bunder genoemd. De stichting ontleent haar naam daaraan. Performance Tot 12 januari is er nog de mogelijkheid de expositie Winterlicht te bezichtigen. Tijdens de avonduren van 11 januari is er een extra performance. Maaskant en Verkerke werken voor Winterlicht samen met een groep jonge Zeeuwse kunstenaars. “Om samen met jonge mensen te mogen werken is geweldig mooi. Als oude rotten in het vak kunnen wij hen nog een hele

hoop leren maar omgekeerd natuurlijk ook. En zeg nou zelf, als verschillende disciplines bij elkaar komen, ontstaat er vaak wat moois. Dat is nu ook het geval.” De digitale projecties zijn in handen van Christian Pouwer en Johan Dingemanse. Het tweetal speelt met de omgeving en verandert die waar je bijstaat. Geluidskunstenaar Barre Verkerke betovert het publiek door als dj met zijn zelf ontworpen smoke-sound-machine op geluid immense rookkringen de wereld in te schieten. Samen met zijn vader Gerard en vriend Jacco Havenaar zijn ze verantwoordelijk voor een bijzondere beleving. Rob Hebing en Nick Koning tekenden voor het volledige lichtdesign en Rob Maaskant speelt met vuurbeelden en tekende voor de regie. Verder is er een bijzonder donkere fotowandeling van Leon van der Flier (zaklamp aanbevolen). Meer informatie Kijk voor meer informatie op: www.eenbunderkunst.nl/expositie/winterlicht

Pas op voor zakkenrollers MIDDELBURG - Zakkenrollers slaan vaak en op veel plaatsen toe. Juist wanneer u het naar uw zin heeft of druk bezig bent, komt de zakkenroller de pret bederven. In drukke winkelstraten, op de markt, tijdens een concert, in de bioscoop of in een druk bezocht café, haalt hij of zij (waardevolle) spullen uit uw tassen of zakken. Wees alert Geef zakkenrollers geen kans. Tref voorzorgsmaatregelen en waarschuw omstanders wanneer het u toch overkomt. Probeer het signalement van de vermoedelijke dader te onthouden en geef dat door aan de politie. Doe altijd aangifte Neem voor het doen van aangifte contact op met de politie via 0900-8844. U krijgt persoonlijk advies over hoe en wanneer u aangifte kunt doen. Al er ook sprake is van diefstal van identiteitspapieren moet u ook uw woongemeente informeren. Gestolen bankpas kunt u laten blokkeren via het telefoonnummer 0800-0313.

Preventietips zakkenrollen - Draag uw tas met de schouderriem om uw schouder en hals, zodat de tas voor u hangt en niet achteloos naast of achter u. - Wees u er van bewust dat er mensen zijn die het op uw spullen hebben voorzien. - Stop uw geld en waardevolle voorwerpen altijd zorgvuldig weg. - Vermijd het gebruik van een grote, opvallende portemonnee. - Neem niet meer geld mee dan u nodig hebt. - Leg uw portemonnee niet voor het grijpen in een tas. - Draag uw tas met de klep/sluiting naar uw lichaam toegekeerd. - Neem uw tas altijd mee in de paskamer. - Let extra op wanneer uw aandacht door iets of iemand wordt afgeleid. Iemand loopt tegen u aan of een onbekend persoon spreekt u aan of morst iets op uw kleding. Een eventuele handlanger maakt gebruik van uw afleiding en slaat zijn slag. Veel zakkenrollers opereren in duo’s en in groepsverband. - Houd uw omgeving in de gaten als u met uw mobiele telefoon op straat belt. PAGINA 12

STEENBERGEN - Na de drie succesvolle edities zitten de leden van de organisatie van de Koos Moerenhout Classic boordevol moraal om de deelnemers aan de vierde editie van de KMC, welke zal plaatsvinden op zaterdag 24 mei, weer een onvergetelijke dag te bezorgen. De routes voor de editie van 2014 worden een beetje aangepast zodat de deelnemers nog meer kunnen genieten van de Zeeuwse waterwerken, de polders van Goeree Overflakkee en het groene landschap van de Brabantse Wal. Zo zal er in 2014 op Goeree- Overflakkee buitendijks

lang het Volkerak worden gereden. Als pauzepost is o.a. gekozen voor het havenhoofd in Oude Tonge. Start en finish zijn wederom op de markt in het centrum van Steenbergen, waar de deelnemers kunnen rekenen op een hartelijk ontvangst na de geleverde inspanningen. Ook de komende editie zijn er weer vier uitdagende fietsroutes (85, 125, 160 en 200 kilometer) met rijk gevulde bevoorradingsposten zodat de deelnemers geen hongerklop oplopen. Tot en met 2 mei is de voorinschrijving weer geopend en kan iedereen weer inschrijven via de website van de Koos Moerenhout Classic: www.koosmoerenhoutclassic.nl

Exposities Exposities Zeeuws Archief: Slavenhandel en slavernijverleden in beeld: In het kader van de herdenking van 150 jaar afschaffing slavernij (1863-2013) en 200 jaar afschaffing slavenhandel (1814-2014), zijn in het Zeeuws Archief twee exposities te zien: Reis langs de Surinamerivier: In de foto-expositie Reis langs de Surinamerivier - ontmoeting met heden en verleden heeft de Kloetingse fotograaf Jan Koeman herinneringen aan het koloniale verleden in Suriname vastgelegd. In de expositie worden ook enkele bouwkundige objecten uit de Zeeuwse periode in beeld gebracht, zoals Fort Zeelandia en de uitwateringssluisjes die door de Zeeuwen werden aangelegd. Tentoonstelling driehoekshandel t/m 31 december 2014, maandag t/m vrijdag en elke 1e zaterdag v.d. maand, 9.00-17.00u. Toegang is gratis. Meer informatie: www.zeeuwsarchief.nl Expositie “Zee en Land”: Ida Nauta exposeert schilderijen bij “Hof Christina Hoevehotel”. De expositie is tot en met maart te bezoeken. Bezoekadres: Liebertsweg 5, 4354 SH Vrouwenpolder. Zeeuwse boerderijen in beeld: In het Zeeuws Archief is de expositie ‘De Zeeuwse Hoeve’ te zien in het kader van ‘2013 Jaar van de boerderij’. In het boerde-

rijenjaar staat de historische hoeve in een veranderd landschap centraal. Fotografe Silvia Wennekes en boerderijenkenner Gerard Smallegange geven in hun tentoonstelling een Zeelandbreed overzicht van exterieurs en interieurs van monumentale Zeeuwse boerderijen. De foto-expositie in het archiefcafé is te zien tot en met 13 januari van maandag tot en met vrijdag en elke 1e zaterdag van de maand van 9.00 tot 17.00 uur. De toegang is gratis. Glaswerk in olieverf: Expositie in Galerie/Atelier Zeeuws Genieten, Middelburgsestraat 40 te Koudekerke. De collectie bestaat uit een serie olieverfschilderijen v.d. kunstschilder Ko Lijnse uit Koudekerke. Het thema omvat glazen voorwerpen zowel op doek als op paneel. Het schilderen van glas en de transparantie hiervan vereist een hoge mate van kundigheid. Ko Lijnse beheerst deze techniek tot in de puntjes. De composities zijn bijna abstract maar realistisch uitgewerkt. Deze tegenstelling biedt een keur aan spannende, verrassende en boeiende effecten. De schilderijen zijn klein van formaat, maar het aantal is groot. De Galerie is geopend op vrijdag en zaterdag (indien aanwezig) van 13.00 tot 17.00 uur en loopt tot 1 februari. Ook te bezoeken na telefonische afspraak, 0118851918.


www.lokalepartijmiddelburg.nlMeubel- en rijtuigstoffeerderij C.J. Brouwer v.o.f. Nieuwe Rijksweg 8 – ’s-Heer Hendrikskinderen – 0113-21 36 42

wenst u een GEZOND en GELUKKIG 2014

WIJ STOFFEREN O.A.: ĂŠUĂŠÂ?>ĂƒĂƒÂˆiÂŽĂŠiÂ˜ĂŠÂ“Âœ`iĂ€Â˜ĂŠÂ“iĂ•LˆÂ?>ÂˆĂ€ ĂŠUĂŠ*Ă€ÂœÂ?iVĂŒÂ“iĂ•LˆÂ?>ÂˆĂ€ĂŠĂ›ÂœÂœĂ€ ĂŠ ÂŽ>Â˜ĂŒÂœĂ€iÂ˜ĂŠiÂ˜ĂŠĂ˘ÂœĂ€}ÂˆÂ˜ĂƒĂŒiÂ?Â?ˆ˜}i˜ ĂŠUĂŠĂ•ĂŒÂœLiÂŽÂ?i`ˆ˜}]ĂŠÂ“ÂœĂŒÂœĂ€Ă˘>`iÂ?Ăƒ] ĂŠ V>Ă€>Ă›>Â˜Ă‰LÂœÂœĂŒÂŽĂ•ĂƒĂƒiÂ˜Ăƒ

+287'( :250

Zeer grote stalencollectie interieurstoffen en leder. Wij komen vrijblijvend voor een offerte met stalen bij u aan huis.

www.stoffeerderijbrouwer.nl

'XXU]DPHRSORVVLQJHQELMYOLHJHQ KRXWZRUPPROOHQUDWWHQPXL]HQ SDSLHUYLVMHVYRJHORYHUODVWZHVSHQHQ]

Praktijk Riedijk

voor natuurgerichte therapieĂŤn

 ZZZRQJHGLHUWHVSHFLDOLVWQO

HET LEVEN IS 1 GROOT FEEST ALS JE BIJ DE BELHAMEL BENT GEWEEST

KOM NAAR RECREATIEPARADIJS DE BELHAMEL FUN VOOR JONG EN OUD Â? BOWLEN Â? Â? HUIFKARTOCHTEN Â? Â? OUD HOLLANDSCHE SPELEN Â? Â? INDOOR SURVIVALLEN Â? Â? BALLONVAARTEN â‚Ź 125,00 Â? Â? WOK-GOURMET-BARBECUE Â? Â? PANNENKOEK BAKKEN Â? Â? SOLEXVERHUUR Â? Â? SPEELPARADIJS Â? Â? PIJL EN BOOGSCHIETEN ETC Â?

BEDRIJFS- FAM- BUURT VRIJGEZELLEN FEEST WWW.DE-BELHAMEL.NL

(Onverklaarbaar) Overgewicht? Veel mensen kampen met dit herkenbare gezondheidsprobleem. Vaak krijgen personen die dit treffen te horen “Ieder pondje gaat door het mondjeâ€?. Dit is niet altijd een terechte opmerking. Aan de basis van dit probleem kunnen vele oorzaken liggen. Met name verstoringen in de darmora, hormonale schommelingen, stress, voedingsintolerantie’s en andere stofwisselingsproblemen. Praktijk Riedijk is in nauwe samenwerking met RP Vitamino Analytic uit Kamperland in staat om de oorzaak op te sporen en met succes te behandelen. De behandeling gaat vaak samen met begeleiding door een natuurdiĂŤtiste. Wij wensen u allen een gezond 2014 Praktijk Riedijk Julianastraat 14 4388 JD Oost-Souburg Voor het maken van afspraken bel 06-13665319

Doordat wij aangesloten zijn bij de BATC krijgt u (meestal een gedeelte van) het consult en de therapie vergoed.

www.praktijkriedijk.nl


Nieuw onderkomen is historisch pand aan de Keizerstraat

Zeeuws kantoor Weekblad de Bode nu in Goes te vinden

Receptioniste / Telefoniste (6 mnd) Administratief Medewerker (9 mnd) Financieel Administratief Medewerker (12 mnd) Commercieel Administratief Medewerker (12 mnd) Medewerker Projectadministratie (12 mnd) Secretaresse (12 mnd) Vroegboek BKB / BKC / PDB Acquisiteur Lennert Steketee, redacteuren Britta Janssen en Eugène de Kok en acquisiteur Bert Paauwe (vlnr) werken nu vanuit Goes. FOTO BENNIE KRAJENBRINK

GOES - Het Zeeuwse team van Weekblad de Bode is het nieuwe jaar begonnen in een nieuw pand. Sinds de start van De Vlissingse Bode, De Bevelandse Bode en De Middelburgse&Veerse Bode - in februari zeven jaar geleden - was het Zeeuwse kantoor in Middelburg te vinden. Nu huizen de redactieleden en acquisiteurs in een historisch pand in hartje Goes: aan de Keizerstraat 3a. Uitgeverij de Bode huurde het vorige pand aan het Damplein in Middelburg. Dat het contract ten einde liep, was voor de directie - Monique Elst en Luuk Roozeboom - reden om over de toekomst na te denken. “Goes ligt centraler en heeft net als Middelburg een mooi centrum. En qua aanbod viel dit pand precies in onze smaak”, legt Monique Elst uit waarom de keuze op deze stad is gevallen. Groei Daarnaast past bij de groei die de drie nieuwe titels sinds de oprichting meemaken een kooppand beter dan huren, vindt de directie. “Iedereen kent ons inmiddels. In een hele korte tijd hebben we ons bestaansrecht verworven.” Een kooppand is voor de directie een

mooie basis om verder te groeien. Waar veel mediabedrijven het moeilijk hebben, ziet Uitgeverij de Bode nog steeds uitdagingen en zijn er ambities. “In 2013 hebben de Zeeuwse Bodes een goede groei doorgemaakt. Voor 2014 ligt er de mooie uitdaging om de positie van De Bode onder de lezers en adverteerders verder uit te bouwen.” Voordeel Bijkomend voordeel van een kooppand is de mogelijkheid te investeren in de kwaliteit ervan. “We hebben een representatief kantoor. En het historische karakter ervan past bij ons bedrijf, want de uitgeverij bestaat al meer dan honderd jaar.” Het begon allemaal in het Brabantse Zundert, waar het hoofdkantoor gevestigd

is. In West-Brabant verschenen steeds meer edities van Weekblad de Bode en inmiddels valt het weekblad ook in Zeeland bij 100.000 huishoudens in de bus. De vierde Zeeuwse editie, De Thoolse Bode, bestaat al ruim twintig jaar. Met de West-Brabantse edities meegerekend is de totale oplage van Weekblad de Bode iedere week 480.000 exemplaren. Zichtbaar Omdat Weekblad de Bode middenin de samenleving staat, is het nieuwe adres ook weer in het centrum te vinden. “Deze locatie is goed bereikbaar en aan de Keizerstraat zijn we zichtbaar voor de mensen. De burgers en ondernemers zijn belangrijk voor ons en in het centrum zijn we daar waar het gebeurt.”

Drie Walcherse gemeenten trekken samen op

Middelburg bepraat onderwijsvisie MIDDELBURG - De Middelburgse raadscommissie Maatschappelijke Zaken praat vandaag (woensdag) over de Walcherse onderwijsvisie. Het document gaat in op onderwerpen als passend onderwijs en het onderwijsachterstandenbeleid. Door de decentralisaties werken de drie Walcherse gemeenten - Veere, Vlissingen en Middelburg - al langer samen op het gebied van onderwijs. Ze willen hun gezamenlijke visie nu actualiseren. DOOR BRITTA JANSSEN ‘De Walcherse visie op het onderwijs geeft richting aan de rol en positie van de gemeente in het onderwijsveld’, schrijft het Middelburgse college van burgemeester en wethouders in haar voorstel aan de gemeenteraad. De drie gemeenten willen met de visie bereiken dat kinderen en jongeren zich optimaal kunnen ontwikkelen tot zelfstandige volwassenen. ‘Die naar hun mogelijkheden meedoen in de samenleving en in hun levensonderhoud kunnen voorzien.’ Zij moeten onderwijs op maat volgen. ‘Het moet een appèl doen op hun specifieke talenten en tegemoet komen aan hun onderwijsbehoeften.’ Uitgangspunten In het beleidsstuk staan negen uitgangspunten. De ontwikkeling van het kind staat centraal. ‘Dat betekent dat de organisatie, het gebouw en de financiering in dienst staan van dit uitgangspunt.’ Ouders zijn primair verantwoordelijk voor de ontwikkeling van het kind. ‘De ouders worden waar nodig ondersteund.’ Voorkomen is beter dan genezen. ‘Onderwijsachterstanden worden zo vroeg mogelijk aangepakt.’ Onderwijs en zorg werken samen met als uitgangs-

punt: één kind, één gezin, één plan. Het kind volgt onderwijs in kwalitatief goede onderwijsvoorzieningen. ‘Bij voorkeur in de directe woonomgeving.’ Ook krijgen ze goede begeleiding bij de keuzes voor vervolgonderwijs en werk. Professionals krijgen de ruimte om te doen wat nodig is. ‘Zonder overbodige bureaucratie.’ De doorgaande ontwikkel- en leerlijn wordt versterkt. ‘Met speciale aandacht voor risicomomenten.’ Het negende uitgangspunt is een goede aansluiting van het onderwijs op de arbeidsmarkt. Ontwikkelingen De visie geeft ook de belangrijkste landelijke en regionale ontwikkelingen weer. ‘Zoals de krimp, verschuiving van leerlingen, samenwerking en financiële ombuigingen.’ De visie, uitgangspunten en ontwikkelingen leiden tot een uitwerking per onderwerp. Er wordt ingegaan op bijvoorbeeld huisvesting, brede scholen, onderwijsachterstanden, passend onderwijs, leerplicht, leerlingenvervoer, schoolbegeleiding en volwasseneneducatie. ‘Bij ieder onderwerp worden onder andere de aandachtspunten voor de komende periode aangegeven.’ De belangrijkste speerpunten betreffen onder meer huisvesting, brede scholen en In-

tegrale Kindcentra (IKC) passend onderwijs en leerlingenvervoer. ‘Voor de huisvesting is er structureel overleg met het basis- en voortgezet onderwijs om een dekkend onderwijsaanbod voor Walcheren te behouden.’ Bij het opzetten van brede scholen, IKC’s en samenwerkingsscholen is de gemeente stimulator en ondersteuner. ‘Met de schoolbesturen inventariseren we de huidige samenwerking en bekijken hoe we die kunnen doorontwikkelen.’ Voor het passend onderwijs staat de komende tijd in het teken van het bespreken van de ondersteuningsplannen en de afstemming met de jeugdzorg. De gevolgen van het passend onderwijs op het leerlingenvervoer worden dan ook duidelijk. ‘We kijken hiervoor naar maatwerk, waarbij de zelfstandigheid van de leerling en de eigen verantwoordelijkheid van de ouders een grotere rol gaan spelen.’ Bovenregionaal Vlissingen, Veere en Middelburg trekken samen op bij het onderwijsbeleid met het motto ‘lokaal wat kan, regionaal bij aantoonbare meerwaarde’. ‘Vanuit het onderwijsveld wordt aangedrongen op eenduidig beleid in de drie gemeenten, omdat steeds meer ontwikkelingen, zoals passend onderwijs en leerlingenvervoer, bovenregionaal spelen.’ PAGINA 14

✔ ✔ ✔ ✔

Geen specifieke vooropleiding nodig Fabius is een CRKBO erkende opleider

korting . t/m 19 jan

1 ochtend of 1 avond p/w les in meer dan 50 locaties meer dan 90% van onze cursisten beveelt onze opleidingen aan

Bezoek onze infoavond! Breda: wo. 22 jan. (aanvang: 19.30 uur) Teteringenstraat 42 (Fabius) Roosendaal: do. 23 jan. (aanvang: 19.30 uur) Philipslaan 82 (Kalsdonk) Bergen op Zoom: dinsdag 21 januari 2014 (aanvang: 19.30 uur) Ooitas 3 Goes: do. 23 jan. (aanvang: 19.30 uur) Bergweg 12 (Wijkcentrum Jan Ligthart) Oosterhout: ma. 20 jan. (aanvang: 19.30 uur) Dillehof 1 (Fabius)

Vraag nu onze brochure aan! 0800-4464464 (gratis) www.fabiusopleidingen.nl o.a. Heerlen, Maastricht, Roermond, Sittard, Venlo, Venray

Kerken Nieuwland en Ritthem geven geloofscursus NIEUW EN SINT JOOSLAND - Denk je weleens na over bepaalde levensvragen? Kan het christelijk geloof je daarbij helpen? Of heb je andere vragen over het christelijk geloof? Kom dan naar de Alpha-cursus van de protestantse gemeente Nieuwland en Ritthem. Op de Alpha-cursus worden alle basisthema’s van het christelijk geloof uitgelegd en kun je al je vragen stellen. Op een leuke en ontspannen manier ontdek je wat het christelijk geloof inhoudt.

De cursus duurt 11 avonden en 1 zaterdag (in de periode van 16 jan. t/m 3 april). De cursus start altijd met een gezellige maaltijd, na het eten luister je naar een inleiding. Daarna praat je in kleine groepjes door. De cursus is gratis. Lijkt het je wat? Kom dan de eerste keer gewoon eens vrijblijvend kijken of de cursus iets voor jou is. We starten op dinsdag14 januari in de kerk van Nieuw- en Sint Joosland om 19.00 uur; dan staat het eten klaar. Wilt u zich aanmelden of graag meer informatie? chrvmourik@zeelandnet.nl, bellen mag ook: tel. 0118-602334.

Fototentoonstelling Jeugdnatuurclub De Vleermuis

Een van de kinderen heeft deze foto ingeleverd.

GRIJPSKERKE - Op dinsdagavond 7 januari om 19.00 uur wordt door wethouder J Melse van de Gemeente Veere de fototentoonstelling geopend die is samengesteld door de leden van de Vleermuis. Het thema is Natuur door de ogen van kinderen. De tentoonstelling is vanaf woensdag 8

januari door het publiek te bezichtigen in het dorpshuis Nimmerdor in Grijpskerke. Vanaf deze datum is ook een expositie te zien van gerecyclede materialen samengesteld door de BSO. De openingstijden zijn dinsdag woensdag en vrijdag van 9 tot 17.00 uur en donderdag van 9 tot 12.00 uur.


5.

Intratuin Clusia 55 cm potmaat 17 cm. Pot Capi 13.95 9.99

6.

99

99

Geldig t/m 15 januari 2014.

9.99

halfschaduw

prijsplukker

hoogte

maak je eigen stoere plek in huis

Intratuin Livistona 60 cm potmaat 17 cm.

Pot Nancy Aardewerk, diverse kleuren. Ø 10,7 cm. 1.49 0.99 Ø 11,5 cm. 2.19 1.29 Ø 13,5 cm. 2.59 1.49

Yucca Maya tree 95 cm potmaat 23 cm. Pot Kane 19.95 24.95

14.95

Deze grote plant maakt het binnen helemaal stoer Intratuin Flamingoplant (Anthurium) 90 cm potmaat 21 cm. Pot Kane 19.95

GRATIS oppotten Kom gratis je kamerplanten oppotten op zaterdag 11 januari! We hebben kruiwagens vol vruchtbare potgrond om het binnen alvast mooi te laten bloeien!

19.95

12.95

Intratuin Koudekerke Galgeweg 5, 0118-551623 Donderdag en vrijdag koopavond. Kijk voor onze actuele folder op www.intratuin.nl/folder

E L A T O T

P O O K R E V G LEE laatste weken OP=OP!

kussens vanaf

5

kwaliteitsmatrassen 25 nú al vanaf

lattenbodems vanaf

7bo0xsprings

tot

% OP=OP!

korting

polyether ‡ binnenvering ‡ pocketvering

39

24 FILIAAL MIDDELBURG GAAT SLUITEN Mortiereboulevard 0118 - 606652


Kees Kuijsveld

NAC-coryfeeën Adri Pelkmans en Kees Kuijs tonen in het NAC Museum de replica van het kampioensshirt uit 1921. FOTO WWW.HETFOTOBEDRIJF.NL

Niet ver van zijn woning in de Bredase wijk Brabantpark ligt het Kees Kuijsveld, de zesde NAC Breda Playground. Het is een eerbetoon aan voormalig NAC-speler en clubicoon Kees Kuijs. Samen met wethouder Saskia Boelema opende laatstgenoemde in oktober 2011 officieel ‘zijn’ veld aan de Elandstraat.

De Bredase wethouder Saskia Boelema en Kees Kuijs bij de officiële opening van het Kees Kuijsveld in 2011. FOTO WWW.HETFOTOBEDRIJF.NL

Kees Kuijs, van vreemde eend in de bijt tot clubicoon

‘Ik kwam niet voor de gezelligheid naar NAC’ Als speler maakte hij furore bij NAC, als supporter zit hij nog regelmatig bij ‘zijn’ club op de tribune. Kees Kuijs blikt terug op zijn imposante voetbalcarrière bij de Parel van het Zuiden. “Rat Verlegh had altijd het laatste woord.”

Kliekjes Daar vormen de spelers van Ajax en Feyenoord steevast kliekjes. Kees Kuijs: “Zowel Ajax als Feyenoord had altijd wel vier of vijf spelers in de selectie. De rest werd aangevuld met eenlingen van bijvoorbeeld, NAC, PSV en Fortuna Sittard. Wij waren dan ook op elkaar aangewezen. Ik heb het wel eens meegemaakt dat Ajax en Feyenoord na een interland tegen elkaar moesten voetballen. Dan werd alléén maar daarover gesproken. Het ging bijna ten koste van het nationale team. Toch was er wel een gezonde rivaliteit. Zelf vond ik het altijd leuk om tegen mijn vrienden bij PSV te spelen. Daar wilde je natuurlijk speciaal van winnen.” Stoten topclubs in Breda sportief gezien regelmatig hun neus, omgekeerd heeft NAC het in die tijd ‘boven de rivieren’ altijd heel moeilijk. “Psychologisch? Ja, dat kan best een rol spelen,” blikt Kees Kuijs terug. “Dat wordt er een beetje ingeprent, geloof ik, terwijl je het als speler eigenlijk niet wilt. Toch waren we altijd een beetje bang voor Feyenoord en Ajax.”

DOOR ADDO SPRANGERS In het jubileumboek ‘100 jaar NAC’ wordt de thans 82-jarige Kees Kuijs opgevoerd als een heus NAC-icoon. Dat is niet zonder reden. Tussen 1955 en 1963 speelt hij namelijk 238 competitiewedstrijden en 13 bekerduels in de clubkleuren van NAC, terwijl hij als NAC’er 39 keer voor het Nederlands Elftal uitkomt, daarmee zijn totale aantal interlands op 43 brengend. Zelf noemt Kees Kuijs het hem ten deel gevallen eerbetoon in het jubileumboek ‘wel grappig’. “Al zat ik er niet echt op te wachten,” voegt hij er meteen aan toe. Meeùs Het tekent de nuchterheid van de in het Noord-Hollandse Anna Paulowna geboren voormalige voetbalster. Als voetballer gevormd bij BKC en ZAP, belandt de linkervleugelverdediger bij Haarlem waar hij al snel in positieve zin opvalt. Vier interlands zijn het welhaast logische gevolg, waarna NAC-voorzitter Joseph Meeùs naar zijn diensten hengelt. Met succes, al verliep het niet helemaal zonder slag of stoot, zo vertelt Kees Kuijs. “De ‘oude’ Meeùs heeft me naar Breda gehaald. PSV was ook nog eventjes in beeld, maar ik had mijn jawoord al aan NAC gegeven. Voordat ik naar NAC kwam, overleed Meeùs echter. Het bestuur van NAC nam het over en ik kreeg ineens minder dan het salaris dat ik met Meeùs was overeengekomen. Ik heb me echter niet teruggetrokken en ben toch naar NAC gegaan. Zo zit ik nu eenmaal in elkaar: een man een man, een woord een woord.” Combinatie Hoewel hij het bij NAC prima naar zijn zin heeft, blijft hij zich toch een beetje vreemde eend in de bijt voelen. “In de eerste plaats kwam ik binnen als die international van Haarlem. Daarnaast kwam ik uit de kop van Noord-Holland, uit Anna Paulowna. Ik moest echt wennen aan de mentaliteit hier. Ik kwam niet voor de gezelligheid, bij mij stond vooral het sportieve element voorop. Ik speelde bij het Nederlands Elftal en dat wil je dan natuurlijk wel even zo houden.” Van zijn inkomsten als semi-prof alleen kan Kuijs niet leven. Hij timmert naast het voetballen dan ook hard aan zijn maatschappelijke carrière. Zo doet hij de studie heilgymnastiek en massage (het tegenwoordige fysiotherapie), hetgeen hem later in staat stelde om als fysiotherapeut aan de slag te gaan. “De combinatie van een voetballoopbaan en een maatschappelijke carrière ging goed samen,” vertelt Kees Kuijs. “Twee keer per week trainde ik ’s avonds bij NAC en elke woensdagmiddag ging ik naar de centrale training van het Nederlands Elftal in Den Bosch.”

Rat Verlegh De eerste trainer die hij bij NAC meemaakt is Jan Blom. “We gingen goed met elkaar om. Jan Blom deed vooral het praktische werk tijdens de trainingen. Grote man achter de schermen was echter Rat Verlegh. Hij stippelde de tactiek uit en hield ook de peptalks voor de wedstrijden. Bij Verlegh had ik het idee dat hij het niet echt in me zag zitten. Misschien had het te maken met het feit dat het niet altijd zo boterde tussen hem en Joseph Meeùs, de man die me naar NAC had gehaald. Ik stond er altijd in, dat was het punt niet. Maar in de zogenaamde ‘Flashbacks’ - een soort wedstrijdverslagen die Verlegh voor voetbalbladen schreef, werd ik bijvoorbeeld nooit genoemd.” Nog een vraagteken zet Kuijs bij het plotselinge geschuif met zijn persoontje in het team. “Aanvankelijk was mijn positie bij NAC linkervleugelverdediger, net als in Oranje. Gaandeweg echter stond ik steeds vaker stopperspil. Toen we in 1956 in de laatste ronde van de kampioenscompetitie uit naar Rapid JC moesten, besloot Verlegh om Bram Lussenburg op te stellen als stopperspil en moest ik weer verhuizen naar de linksbackpositie. Bram Lussenburg was een heel goede voetballer, maar miste eenvoudigweg de snelheid om Rapid JC-spits Noud van Melis af te stoppen. We verloren er met 5-1. Verlegh had echter altijd het laatste woord. Ach, ik heb er nooit een woord aan vuil gemaakt. Ik deed gewoon wat me gezegd werd.”

Kees Kuijs tijdens zijn voetballoopbaan.

FOTO ARCHIEF NAC

‘Ik had mijn jawoord al aan NAC gegeven’

Multifunctioneel Als vleugelverdediger was hij wel te vergelijken met Daley Blind van het huidige Ajax, meldt Kees Kuijs desgevraagd. “Geen gekke dingen doen en de bal gauw inleveren dus. Ik had een middenveld voor me staan waar ik de bal snel kwijt kon en dat er ook altijd wel iets goeds mee deed. In die tijd kwam je als back ook niet ver over de middellijn. Meestal bleef je op je eigen helft. Ook de positie van stopperspil lag me wel. Tegenwoordig worden spelers geacht multifunctioneel inzetbaar te zijn. Daley Blind verhuist net zo gemakkelijk van de linksbackpositie naar het middenveld, maar vroeger was zoiets niet gebruikelijk.” Visje Spijt van zijn overgang naar NAC heeft Kees Kuijs nooit gehad. Kees Kuijs: “Roel Wiersma en Toon Brusselers, met wie ik bevriend raakte bij het Nederlands Elftal, hebben namens PSV nog wel eens een visje uitgegooid, maar ik ben bij NAC gebleven. Hier speelde ik samen met fantastische spelers als Leo Canjels en Louis Overbeeke. Laatstgenoemde had een enorm goed schot. Als Leo Canjels er toevallig niet was, stond hij gewoon in de spits. Jan van Hoogenhuizen en Adri Pelkmans waren spelers naar mijn hart, ze gingen er altijd voor. Dat gevoel had ik later ook bij types als Rob Penders en Eric Botteghin, jongens waar je op kunt bouwen.”

Supporter Kees Kuijs weet waar hij over praat. Jarenlang maakte hij deel uit van de groep rapporteurs die wekelijks spelers in de eredivisie cijfers gaf voor het klassement ‘Voetballer van het Jaar’ in dagblad De Telegraaf. Vandaag de dag is hij als liefhebber nog met grote regelmaat op de tribune van NAC te vinden. “Ik heb twee seizoenskaarten van NAC. Meestal zit ik tussen generatiegenoten als Hein van Gastel, Stan de Rijk, Jacques Visschers en Frans Vermeulen. Voor de wedstrijd schatten we dan samen de kansen voor NAC in. Als Selectie NAC seizoen 1958-1959. Staand v.l.n.r. Puck Storimans, Pau van den Hoven, Jan Blom (trainer), Adri Pelkmans, Stan de Rijk, Kees Kuijs en Jan NAC na afloop gewonnen heeft, ben ik echt blij, hoor. Van speler ben ik een echte supporter van NAC geworden, zonder meer.” van Hoogenhuizen. Gehurkt v.l.n.r. Louis Overbeeke, Theo Laseroms, Leo Canjels, Cock Luyten en Frans Bouwmeester. FOTO ARCHIEF NAC PAGINA 16


Wilt u op een leuke manier wijzer worden?

Roselina

Bij ons kunnen bedrijven en particulieren terecht voor erkende opleidingen, trainingen en workshops die leuk en leerzaam zijn om te volgen o.a.: Kantooropleidingen * (Fin) Administratief medewerk(ster) start 13 en 24 februari * Commercieel Administratief medewerk(ster) start 24 februari * (Medisch) secretaresse start 18 februari * Managementassistente start 26 februari * Anatomie, Pathologie en Fysiologie start 9 januari * Medische Terminologie start 11 februari * Basiskennis Calculatie start 15 januari * Moderne Bedrijfsadministratie start 12 maart * Zakelijk Engels start 18 februari * Zakelijk Duits start 26 februari

Coaching & Officemanagement

Lorentzweg 20 Energieweg 11B 4691 SR Tholen 4691 SE THOLEN Telefoon: 0166-603036 Telefoon: 0166-603036 GSM: info@roselina.nl 06-20626810 E-mail: Internet: www.roselina.nl

E-mail: roselina.langius@tisca I li l

Managementopleidingen * Middle Management start 16 januari * Officemanagement start 26 februari * Basisvaardigheden van de manager van vandaag ( 4 maart) Trainingen & Workshops * Functionerings- en beoordelingsgesprekken 21 januari * Rapporteren en Analyseren in Excel 17 januari * Word Gevorderd 25 januari * Resultaatgericht werken 21 februari * Notuleren met de laptop 4 februari Wij zijn erkend opleider voor LSSO, Nemas en de Associatie. Wij sturen u graag informatie toe, ook is een (kosteloos) intakegesprek mogelijk.

DE SCHANS TUINSCHERMEN HEEFT U OF betonsysteem | tel. 0164 686418 IEMAND UIT www.deschanstuinschermen.nl UW OMGEVING BRANDWONDEN? Nieuwenhuizen Inkoop Goud Zilver Munten SPARERIBEXPRESS.NL

Wij helpen bij: Lotgenotencontact Voorlichting Belangenbehartiging Juridische zaken

Kijk voor meer informatie op www.brandwondenvereniging.nl

Kalk aanslag?

GRATIS TAXATIE Segeersstraat 21 Middelburg www.goudinkoopnieuwenhuizen.nl

Niet met onze waterontharders! - Geen stroom nodig - Laagste zoutverbruik

Vanaf € 1495,incl. btw en montage

Altijd in de buurt

Kon. Julianastraat 10, Yerseke Tel. 06- 52 63 07 19

vanveldhuisentechniek.nl

Iedereen verdient een bank in de buurt. Daarom heeft RegioBank Zelfstandig Adviseurs in dorpen en kleine steden. Gewoon, een kantoor om de hoek met een bekend gezicht. Bij ons regelt u uw geldzaken zoals u dat wilt. Op kantoor, via internet of app. RegioBank is altijd dichtbij. * Alleen in combinatie met de Overstapservice. Vraag naar de voorwaarden.

Nu € 50 cadeau bij eeng!* betaalrekenin

AutoCAD basis

Wij zijn uw bank. ✔ Arnemuiden Henk van Leerdam, Pinksterbloemlaan 2, 0118-604446, www.leerdam-corstanje.nl

✔ Middelburg Corstanje Assurantiën, Karel Doormanplein 30, 0118-639111, www.corstanje.nl

✔ Oostkapelle H&G Bancaire Diensten, Lantsheerstraat 1, 0118-582143, www.h-en-g.nl

✔ Serooskerke Administratiekantoor Bouterse, Torenstraat 43A, 0118-593159, www.bouterse-administratiekantoor.nl

in Goes 10 x 3 uur, start 23 januari 2014 Info: 06 212 730 77 info@bitbybit.nl


Zevende editie van de Winterwonderblaaskapel

Veerse muzikanten naar Franse Alpen dagavond tijdens de fakkeltocht van de skileraren en het vuurwerk wordt het derde optreden verzorgd. Op zaterdag 18 januari (de dag van vertrek) wordt tijdens de welkomstborrel voor de nieuwe gasten bij de plaatselijke VVV het vierde en tevens laatste optreden verzorgd. Naast de optredens is er voor de deelnemers voldoende tijd en gelegenheid om te gaan skiën en/ of snowboarden. De deelnemers verblijven in 9 appartementen naast de piste in het dorpje Saint Sorlin d’Arves. Op zaterdagavond 18 januari vertrekt de WWBK weer richting Veere en wordt zondagochtend 19 januari weer terug verwacht bij haar clubgebouw ‘Het Akkoord’ aan de Oudestraat in Veere. De foto’s van deze muzikale wintersportreis zijn terug te bekijken in het fotoalbum op de website van muziekvereniging Veere’s Genoegen: www.veeresgenoegen. nl of op de Facebookpagina van de WWBK (via ‘Winterwonder Blaaskapel’).

De Winterwonderblaaskapel (WWBK) is een onderdeel van muziekvereniging Veere’s Genoegen uit Veere en bestaat dit jaar uit 27 deelnemers, waarvan 16 muzikanten. De WWBK verblijft in het dorpje Saint

De lopers staan exact om 16.00 uur gespannen klaar.

MIDDELBURG - Er was een beperkt programma bij KV ONDO, vanwege de kerstvakantie op zaterdag 4 januari. Toch waren er enkele opvallende uitslagen. De A2 wist Blauw Wit met een nederlaag naar huis te sturen. De C1 verloor uit bij Kinderdijk ruimschoots, maar kan toch positief terugkijken op het 1e gedeelte zaal. Evenzo als de uitwedstrijd was de D1 kansloos tegen Zaamslag, echter nu was de uitslag draaglijker. Komend weekeinde staan er voor de wedstrijdteams hoofdzakelijk uitwedstrijden gepland, waarbij wel sprake is van 2 echte derby’s.

De Winterwonderblaaskapel in de Franse Alpen.

VEERE - Vrijdag 10 januari vertrekt de Winterwonderblaaskapel uit Veere voor de zevende keer naar de Franse Alpen voor een 10-daagse muzikale wintersportvakantie.

Programma KV ONDO

Sorlin d’Arves en zal (in overleg met de plaatselijke VVV) op en rondom de pistes van skigebied ‘Les Sybelles’ vier optredens verzorgen. Het eerste optreden vindt zondag 12 januari plaats bij de plaatselijke VVV. Op die dag wordt ook het 10-jarig bestaan van het skigebied ‘Les Sybelles’ uitgebreid gevierd. Dinsdag 14 januari verzorgt de WWBK tussen de middag een lunchconcert onderaan één van de pistes. Donder-

Programma de Sprong Zaterdag 11 januari 09.00 ONDO F3-Top F5 09.00 ONDO F2-Luctor F1

09.00 ONDO F1-Tjoba F1 11.00 ONDO B2-Luctor B1 12.00 ONDO E1-Seolto E1 12.50 ONDO B3-KVK B1 16.00 Swift A1-ONDO A1 17.15 Swift 3-ONDO 2 18.05 ONDO 4-Swift 5 19.15 ONDO 5-Tjoba 5 KV ONDO Nieuwjaarsloop Vrijdag 3 januari vond onder erbarmelijke omstandigheden de Nieuwjaarsloop plaats. Regen, storm en onweer zorgde voor zeer zware omstandigheden. Uiteindelijk won bij de heren Ronnie Overgaauw uit Zoutelande. Bij de dames was Carolien van de Kreeke uit Serooskerke de sterkste. Voor het eerst was sprake van een internationale setting daar er enkele lopers uit Duitsland deelnamen.

KERKELIJK NIEUWS KERKELIJK LEVEN MIDDELBURG Geref. Gemeente in Nederland Westerkerk - Armeniaans Schuitvlot 22, Middelburg. Erediensten op zondag om 9.30 en 18.00u. Christelijke Gereformeerde Kerk Gasthuiskerk - Lange Delft 94, Middelburg. Zondag 12 januari: 9.30 en 16.30u ds. A. Hakvoort. Gereformeerde Kerk (vrijgemaakt) Klein Vlaanderen 75, Middelburg. Zondag 12 januari: 9.30u ds. E.J. Sytsma (H.A.); 16.30u ds. E.J. Sytsma (H.A.) Gereformeerde Gemeente Ter Hoogekerk - W.Teellinckstraat 3, Middelburg. Erediensten op zondag om 9.30u, 14.00u, 18.30u. Gereformeerde Gemeente Zuiderkerk, Schoutstraat 1, Middelburg. Erediensten op zondag om 09.30 en 16.00u. Waalse Herv. Gem. (Eglise Wallonne) Engelse Kerk - Simpelhuisstraat 12, Middelburg. Eredienst eens in de 14 dagen op zondag om 10.45 of 16.30u Koorkerkgemeenschap (Vereniging van Vrijzinnig Protestanten & Remonstrantse Gemeente Midden Zeeland) Koorkerk, Koorkerkhof 2, Middelburg. Diensten op zondag om 10.00u. Wijkgemeente de Ontmoeting Ontmoetingskerk - Oosterscheldestraat 1, Middelburg. Zondag 12 januari: 9.0010.45u ds. M.J. van Oordt; 17.30u ds.W. Markus, Bergschenhoek. Oostkerkwijk Oostkerk - Oostkerkplein 1, Middelburg. Eredienst op zondag om 10.00u. Predikant: Ds.J.B. Beijer. Organist: Bram Beekman. Zondag 12 januari: Ds. J.B. Beijer, Middelburg Hofpleinkerk Hofplein 13, Middelburg. Diensten 09.30u. Predikant: vacant. Scriba: M.A. v.d. Hooft-Bimmel. Coördinator kosters: C.P. Alewijnse. Jeugdgebouw Achter het Hofplein 43, Middelburg. Zondag 12 januari: Mevr.M.Pieterse te Nieuwerkerk a/d IJssel, jeugdkerk De Morgenster De Morgenster - Adr. Lauwereyszstraat 6, Middelburg. Zondag 12 januari: 10.00u voorganger Ds. J. Nauta te Middelburg

Nieuwe kerk, Prot.gem. Middelburg Wijkgemeente Centrum, Groenmarkt 12, Middelburg. Zondag 12 januari: 10.00u Dienst van Schrift en Doop. Voorganger: Ds G.J. Smit. Iedere vrijdag om 13.00u middaggebed voor vrede en verzoening. Wijkgemeente de Hoeksteen De Hoeksteen-Roozenburglaan 22, Middelburg. Stiltecentrum Hoeksteen. Openingstijden: donderdag t/m zaterdag van 12.00 tot 13.30u. Eredienst op zondag om 09.30u. Zondag 12 januari: Voorganger ds P.H. Couvée, bevestiging van ambtsdragers. Baptistengemeente De Fontein Gebouw De Fontein - Kruitmolenlaan 70, Middelburg. Eredienst op zondag om 10.00u. Volle Evangelie Gemeente Sion In de Thomaskapel - Vrijlandstraat 98, Middelburg. Eredienst op zondag om 10.00u. Joodse Gemeente Zeeland Postbus 402, Middelburg. Erediensten op vrijdag en zaterdag. Informatie over tijden, tel. 651099. Doopsgezinde Gemeente Walcheren L. Noordstraat 62, Middelburg. Erediensten: zie aankondiging aan kerkgebouw. Christengemeenschap Gem. Zeeland Gebouw: Lange Noordstraat 62 te Middelburg. Eenmaal per vier weken Mensenwijdingsdienst en Zondagsdienst voor de kinderen. Zie aankondiging aan kerkgebouw. Jehovah’s Getuigen Gem. Middelburg-Centrum Dauwendaelselaan 35, Middelburg. Openbare lezing op zaterdag om 18.30u. Gemeentebijbelstudie op dinsdag om 19.15u. Jehovah’s Getuigen Gem. Middelburg-Reyershove Dauwendaelselaan 35, Middelburg. Openbare lezing op zondag om 10.00u. Gemeentebijbelstudie op woensdag om 19.15u. Geredja Indjili Maluku - Moluks Evangelische Kerk Djemaat ‘Geredja Bethlehem’, Rijnstraat 40, Middelburg. Nieuw Leven Gemeente Voorganger: D. van der Meer. Ravensteijnweg 1a, Middelburg. Aanvangstijd zondagdienst 10.00u. Pinkstergemeente Baarsjesstraat 42, Middelburg. Eredienst

op zondag om 11.30u. Rooms Katholieke Kerk H.H. Petrus- en Pauluskerk - Lombardstraat 1, Middelburg. Erediensten op zondag om 10.00u, ‘s woensdags om 19.00u. Huize St. Willibrord, Bachtensteene 1: 2e, 3e, 4e, 5e zaterdag om 17.00u. Leger des Heils Korps Walcheren ‘t Zwin 1 (naast de brandweerkazerne), Middelburg. Samenkomst zondag 10.00u. Opening kledingwinkels informatie aan het gebouw. Oud-Katholiek Zeeland KERKELIJK LEVEN ARNEMUIDEN Hersteld Hervormde Kerk Van Cittersweg 2R, Arnemuiden. Zondag 12 januari: 10.00u Kand. F. van Binsbergen, Lunteren; 17.00u Kand. M. Diepeveen, Stellendam Geref. Gem. in Nederland Burg. Langebeekestraat 16, Arnemuiden. Eredienst op zondag om 09.30, 14.30 en 18.30u. Gereformeerde Kerk Kerklaan 4, Arnemuiden. Zondag 12 januari: 9.30u br. J. Bimmel, Middelburg; 19.00u ds. C. Bijman Hervormde Gemeente Markt 10, Arnemuiden. Erediensten op zondag om 10.30 en 17.00u. KERKELIJK LEVEN NIEUW- EN SINT JOOSLAND Protestantse Gemeente Eben-Haëzerkerk aan het Kerkplein KERKELIJK LEVEN KLEVERSKERKE Protestantse Gemeente Dorpsstraat 25, Kleverskerke. Eredienst op zondag om 09.30u.

Kapellestraat 27, Veere. Zondag 12 januari: 10.00u ds. G. Klein. KERKELIJK LEVEN WESTKAPELLE Vrije Evangelische Gem. Maranatha Koestraat 27, Westkapelle. Eredienst op zondag om 09.30u. Gereformeerde Gemeente Rookstraat 1, Westkapelle. Erediensten op zondag om 09.30u, 14.00u en 18.30u. Protestantse Gemeente Westkapelle Moria, Markt 67, Westkapelle. Zondag 12 januari: 9.30u Ds. v.d. Linden; 19.00u Ds. v.d. Linden KERKELIJK LEVEN AAGTEKERKE Gereformeerde Gemeente Prelaatweg 17, Aagtekerke. Erediensten op zondag om 09.30u, 14.30u en 19.00u. Protestantse Gemeente Dorpsplein 4, Aagtekerke. Zondag 12 januari: 10.00u Ds. G.T. Grootjans, Ovezande. KERKELIJK LEVEN MELISKERKE Gereformeerde Gemeente Valkenburgstraat 25, Meliskerke. Erediensten op zondag om 9.30u en 14.30u (juni t/m aug ook 19.00u). KERKELIJK LEVEN OOSTKAPELLE Gereformeerde Gemeente Noordweg 34, Oostkapelle, tel. (0118) 592223. Erediensten op zondag om 09.30u en 15.00u. Protestantse Gemeente Dorpskerk, Waterstraat 2, Oostkapelle. Zionskerk, Duinweg 36a, Oostkapelle. Zondag 12 januari: 10.00u Dorpskerk ds. Ph. Beukenhorst; 19.00u Dorpskerk ds. Ph. Beukenhorst

KERKELIJK LEVEN SINT LAURENS Gereformeerde Kerk Noordweg 372, Sint Laurens. Zondag 12 januari: 10.00u ds. J. Schaap Hervormde Gemeente Van Cittersstraat 69, Sint Laurens. Zondag 12 januari: 10.00u Mevrouw Ds.J.W.Allewijn uit Lage-Zwaluwe.

KERKELIJK LEVEN VROUWENPOLDER Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt Schoolstraat 9, Vrouwenpolder. Zondag 12 januari: 9.30u Ds. B. Schaaij, Vrouwenpolder; 14.30u Ds. F. Bijzet, Brouwershaven. Protestantse Gemeente Pelgrimskerk. Fort den Haakweg 2, Vrouwenpolder. Zondag 12 januari: 10.00u mw.ds. B.M. van Ginhoven, Aagtekerke

KERKELIJK LEVEN VEERE Protestantse Gemeente Veere

KERKELIJK LEVEN BIGGEKERKE/MELISKERKE

PAGINA 18

Prot. Gem. Biggekerke/Meliskerke Odulphuskerk, Torenstraat, Meliskerke. Dorpskerk, Kerkplein, Biggekerke. Erediensten op zondag om 10.00u. Eredienst op zondag 12 januari, Dorpskerk: 10.00u ds.P.Melse, Vrouwenpolder. Kindernevendienst: basisschoolgr.1 t/m 8, crèche. Koffiedrinken in ‘t Klokuus na de dienst. KERKELIJK LEVEN GAPINGE Protestantse Gemeente Torenkerk, hoek Dorpsstraat/Schotsehoek KERKELIJK LEVEN KOUDEKERKE Protestantse Gemeente Michaëlskerk, Dorpsplein 1. Zondag 12 januari: 10.00u ds. R. Poesiat. KERKELIJK LEVEN SEROOSKERKE Protestantse Gemeente Petruskerk, Dominee van Wouwestraat 41, Serooskerke. Johanneskerk, Noordweg 1, Serooskerke. Eredienst op zondag om 10.00u in een der kerken. Zondag 12 januari: 10.00u Johanneskerk Ds P. van Oosten. KERKELIJK LEVEN ZOUTELANDE Protestantse Gemeente Catharinakerk, Willibrordusplein 3, Zoutelande. Zondag 12 januari: 10.00u de heer P.Riemens uit Arnemuiden KERKELIJK LEVEN DOMBURG Protestantse Kerk Markt 8, Domburg. Zondag 12 januari: 10.00u ds. L.C.P. Deventer, Kapelle St. Willibrordkapel Badhuisweg 4, Domburg. Erediensten iedere zaterdag om 19.00 uur KERKELIJK LEVEN GRIJPSKERKE Protestantse Gemeente Opstandingskerk, Jacob Catsstraat 7, Grijpskerke, tel. (0118) 591723. Michaëlskerk, Kerkring 26, Grijpskerke, tel. (0118) 592477. Eredienst op zondag om 10.00u, afwisselend in beide kerkgebouwen. Zondag 12 januari, Dienst in de Opstandingskerk. Voorganger: Ds.F.van Slooten. (Wijzigingen en/of aanvullingen via www. internetbode.nl - klikken op Aanleveren redactie.)


LIEF EN LEED

Familieberichten uitvaartverzorging Pieter-Johan Meerveld .ULHNHQKRIVWUDDW‡.-0LGGHOEXUJ‡SMPHHUYHOG#JPDLOFRP 7HO

UITVAARTVERZORGING

Janneke den Besten Ditsy den Besten

Wij staan dag en nacht voor u klaar Pieter Louwersestraat 37 4388 EJ Oost Souburg Tel. 0615528040 – 0118 415183 – Fax.0118 415183

Dag & nacht bereikbaar Telefoon (0118) 62 33 59 www.uitvaartverzorgingdenbesten.nl Zusterstraat 12, 4331 KJ Middelburg

www.blomenderidderuitvaartverzorging.nl

Dag en nacht bereikbaar Rouwcentrum ‘Middelburg’ :,-=,-1(52087(+(/3(1

/$-.){{{ -XLVWELMHHQRYHUOLMGHQKHHIWXHHQXLWYDDUWYHU]RU JHUQRGLJGLHPHWHHQHQNHOZRRUGEHJULMSWZDWGH ZHQVHQ]LMQ'LHNDQERJHQRSHHQMDUHQODQJHHUYD ULQJ'LHZHHWGDWMXLVWGHNOHLQVWHGHWDLOV]REHODQJULMN ]LMQ2Q]HPHQVHQVWDDQNODDUDOVKHWQRGLJLV

Tel. 0118-612868

Buitenhovelaan 1, 4337 HJ Middelburg www.degrootdekam.nl - info@degrootdekam.nl

MAREA UITVAART

2 9(57220 8==/ * 52(1 8LWYDDUW=RUJFHQWUXP=HHODQG 9DQ'LVKRHFNVWUDDW ;:9OLVVLQJHQ WHOHIRRQ  ZZZX]]OQO

 ..$ 8 :& 8 , 7 9$ $ 5 7 9 ( 5 =2 5 * 6 7 ( 5 6

�Omdat ieder mens een liefdevol afscheid verdient ...� Marianne van de Graaf Majoorwerf 5 - 4374 CA Zoutelande - 06-40796513 - www.marea-uitvaart.nl

Gezond afslanken precies waar jij dat wilt‌ tkilo's! en hett is nog leuk ook! Dus weg met de Kerskilo's! Gewichtsconsulent PatriciaO’Halloran O’Halloransuccesvol succesvol TFM methode Gewichtsconsulent Patricia metmet TFM methode en de enige Zeeland met eengediplomeerd opleiding voorvoor dezedeze training! en alsinenige in Zeeland training! week een half uur te trainen. Patricia’s Zwitserse TFM trainingsprogramma in warmtecabines, ontwikkelt in samenteam artsen, werking met een team vanvan artsen, is alis al ruim 30 jaar een succes. Het is hard werken en eigenlijk zit niemand er op te wachten. Afvallen of je gewicht onder controle houden is een grote uitdaging. Ook al beweren sommigen anders, maar pillen, elektronische afslankapparatuur en crash diÍten zijn zeker op langere tertermijn mijn nietniet de de oplossing. oplossing.

Goed voor jezelf zorgen moet leuk zijn, mijn klanten zien er niet alleen goed uit, ze voelen zich ook goed! De Zwitserse Thermo Fysische Methode kan voor jou een nieuwe uitdaging zijn! In de praktijk van Patricia in Middelburg wordt je geholpen overgewicht kwijt te raken of plaatselijk centimeters te verliezen, bijvoorbeeld rondom maag, billen en heupen. Niet lijk, op een radicale manier, maar geleide-lizodat het het resultaat nietniet na een paarpaar jk, zodat resultaat na een weken is verdwenen. Daarnaast helpt Patricia je eetpatroon aan te passen en de zogenaamde vreet-buien uit te bannen. Het rendement zal je verbazen!

En het leuke is, je doet het helemaal zelf. En dat maar in een half uurtje per keer. Geen last van overgewicht, werken? Ook dan is deze methode uiterst geschikt! Ruim dertig jaar geleden introduceerde Patricia met enkele Zwitserse collega`s en de Amerikaans artsen Dr. Karin en Don Brown de, oorspronkelijk uit Zwitserland afkomstige, Thermo Fysische Methode (TFM) in Nederland. Zij is de enige in Zeeland met een Zwitserse methode. Haar kleinschalige en persoonlijke aanpak is uniek. Patricia: ‘Alle klanten krijgen de aandacht waar zij recht op hebben, een persoonlijk op de fysieke conditie van de klant aangepast trainingsschema en een uitgebalanceerd voedingsadvies.’

komen. De doelgerichte oefeningen worden liggend uitgevoerd. Hierdoor worden rug en gewrichten, in combinatie met de warmte, ontlast. Dit geeft een prettig en ontspannen gevoel. Fijn is dat je hoofd buiten de cabine ligt,. lekker koel.

vallen ĂŠn om een strak(ker) lichaam te krijgen. Naast het afvallen zijn de cabines ook goed voor mensen met reumaklachten of artrose, werkt u aan uw conditie en vermindert de training cellulite en stress. Voor meer informatie:

Val tot wel 5 kilo per maand af!

www.patriciaohalloran.nl

Voorafgaande aan de training word je iedere keer gewogen en ĂŠĂŠn keer per maand gemeten. Zo is het niet onmogelijk om wel tot 5 kilo verantwoord per maand af te

Praktijk: Grote Sternstraat 84 4332 DT Middelburg Gratis parkeren voor de deur. Tel: 0118-638777

Wat is TFM Je traint in een warmtecabine. De warme lucht die in de cabine geblazen wordt heeft niets te maken met infraroodstraling, volgens O’Halloran. 'Cabines op basis van infrarood passen niet in de originele TFMmethode waar ik mee werk.' Door de warmte zijn je spieren gelijk op temperatuur, worden de spieren soepel gehouden en wordt spierpijn voor-

Eigenaresse en trainer Patricia: ‘Alle klanten krijgen de aandacht waar zij recht op hebben, een persoonlijk op de fysieke conditie van de klant aangepast trainingsschema en een uitgebalanceerd voedingsadvies.’


Dmb 20140108  
Dmb 20140108