Page 1

THUIS IN DE REGIO

MIDWEEKEDITIE

O P L AG E :

E T T E N - L E U R S E

8 JANUARI 2014 WEEK 2

Uitgeverij

18 . 7 0 0

TOTA L E O P L AG E Z E E L A N D EN WEST-BRABANT:

de

bode

ACTUALITEIT

DIENSTAPOTHEEK HOOPT OP SNELLE DOORSTART

bv

I

Postbus

22,

4880

ONROEREND GOED

HET NIEUWS VAN DE GEMEENTE ETTEN-LEUR

AA

Zundert

AUTO’S

I SPORT

Volg ons via twitter: @EttenleurseBode

Te l .

076

599

8 111

KERKELIJK NIEUWS

I

480.000

www.internetbode.nl VACATURES

BURGEMEESTER VINDT VUURWERK GEEN FEESTJE MEER

Vrouw gewond op Stijn Streuvelslaan

Nog een week stemmen voor prijs

ETTEN-LEUR - Bij een botsing tussen twee auto’s in Etten-Leur is vrijdagavond een vrouw gewond geraakt. Het ongeval gebeurde rond de klok van 21.00 uur op de kruising van de Stijn Streuvelslaan met de Alberdingk Thijmstraat. Het ongeluk vond vermoedelijk plaats omdat een van de twee voertuigen geen voorrang verleende. Een van de bestuurders zat na het ongeval bekneld en moest door de brandweer uit zijn wagen bevrijd worden. De vrouw werd met onbekend letsel door een ambulance overgebracht naar het ziekenhuis. De chauffeur van de andere auto kwam met de schrik vrij en hoefde niet voor verdere zorg naar het ziekenhuis.

ETTEN-LEUR - Nog tot 15 januari is het mogelijk om te stemmen voor de publieksprijs bij het aanstaande Body Active Sportgala Etten-Leur. Er kan alleen gestemd worden op een sportman of sportvrouw. Op de website (www.sportgala-ettenleur.nl) staan alle kandidaten vermeld met enkele van hun meest aansprekende prestaties. Aan alle kandidaten/ploegen en talenten wordt nogmaals gevraagd een of meerdere (actie) foto (‘s) op te sturen naar Leo Dekkers (ldekkers@me.com). Aan de sporttalenten daarbij een extra vraag om een attribuut dat kenmerkend is voor hun sport mee te brengen op de avond van het gala in verband met de presentatie.

APB draait rollen om en zoekt mensen op

Man opgepakt voor vernielen politieauto

ETTEN-LEUR - In plaats van zelf een nieuwjaarsreceptie te houden, draait het Algemeen Plaatselijk Belang ditmaal de rollen om en zoekt de mensen zelf op. Op zaterdag 11 januari zijn het bestuur, de fractieleden en wethouder Jean-Pierre Schouw aanwezig in de APB-tent die tussen 11.00 en 14.00 uur staat opgesteld in het Winkelhart van Etten-Leur op de hoek van Hof van den Houte met het Markthof. De APB-mensen zijn herkenbaar aan hun gele jassen. Zij zullen u Nieuwjaar wensen en uitnodigen om een kopje koffie of warme chocomel met iets lekkers erbij te nuttigen. Als u trek heeft in een kop erwtensoep, is dat ook mogelijk.

ETTEN-LEUR - Agenten hebben vorige week in het centrum van Etten-Leur een 39-jarige man uit die plaats aangehouden op verdenking van het vernielen van een politieauto. De agenten gingen naar een melding van een ruzie tussen een aantal personen op de kruising van de Markt en de Lambertusstraat. Toen de man de politie aan zag komen, reageerde hij direct agressief. De verdachte sloeg een paar maal tegen het politievoertuig, waardoor de ruit eruit ging. Eén van de agenten liep hierbij een snijwond aan zijn hand op. De man werd aangehouden en overgebracht naar een politiecel. Na verhoor mocht hij weer naar huis.

Kober schrapt tientallen banen ETTEN-LEUR - 68 medewerkers met een vast contract verliezen per 1 juni hun baan bij de Kober groep. Daarnaast wordt van 72 medewerkers met een tijdelijk contract afscheid genomen. Kober verzorgt kinderopvang voor kinderen van nul tot twaalf jaar. De reorganisatie betreft zowel de kindercentra, de gastouderopvang als de ondersteunende diensten op het centraal bureau. Volgens Kober staat de ontslaggolf los van de overname van de activiteiten van Surplus Kinderopvang. Daar vonden eerder al twee reorganisaties plaats. De ontslagen zijn nodig, doordat steeds minder ouders door de crisis en bezuinigingen gebruik maken van de kinderopvang.

Jongeren bewuster bij gebruik alcohol ETTEN-LEUR - Jongeren zijn zich bewuster van risico’s van alcohol en in de leeftijdsgroep tot 16 jaar drinken ze minder. Dat blijkt uit een onderzoeksrapport van het project Think before you drink. Dit project is een samenwerking tussen de Brabantse gemeenten en jongereninstellingen om jongeren tot 16 jaar bewust te maken van de gevaren van alcohol. Het rapport benadrukt dat ondanks de positieve ontwikkelingen de situatie nog steeds niet goed is. Zo drinken jongeren tussen 16 en 18 jaar nog te veel en is de naleving van de wet niet op orde. Het project gaat de komende vier jaar door met een verhoogde leeftijd van 18 jaar.

ETTEN-LEUR - Op de eerste inloop(zondag)middag van het jaar werden in Etten-Leur op de locatie Kloostergaard van Avoord door de bewoners cupcakes versierd, ofwel gebakjes in een klein bakje. Deze gratis workshop was een initiatief van de lokale politiek partij Ons Etten-Leur. FOTO HANS VAN BERKEL

‘De gemeente heeft hier steken laten vallen’

Kritische brief D66 over afvalwijzer ETTEN-LEUR - De introductie van de digitale afvalwijzer in Etten-Leur is niet bepaald van een leien dakje gegaan. Door software problemen lukte het niet iedere inwoner om tijdig de afvalwijzer te downloaden van de website, www.afval3xbeter.nl DOOR PETER HOUTEPEN Met ingang van dit jaar bezorgt de gemeente Etten-Leur de afvalwijzer niet langer meer huis aan huis. Hiermee wordt niet alleen op papier bespaard, maar ook 19.000 euro aan kosten. Echter, de introductie van de digitale versie verliep niet zoals de bedoeling was. Het kwam de gemeente op nogal wat kritiek, boosheid en verontwaardiging te staan. Voor de fractie van D66 was het reden om een brief aan het college van burgemeester en wethouders van EttenLeur te richten. Eerder D66 vraagt zich af waarom de digitale afvalwijzer pas zo laat gepubliceerd is. “Als je dat eerder doet had je veel eerder

kunnen ontdekken dat er software fouten waren en had je wel tijdig de nieuwe afvalwijzer kunnen presenteren”, meent fractieleider Ron Dujardin. “Nu zijn er gewoon mensen de dupe van omdat ze niet wisten wanneer ze hun container buiten moesten zetten. En dat is natuurlijk triest.” Sowieso is hij van mening dat zo’n nieuwe afvalwijzer voor de inwoners al ergens tussen begin en half december beschikbaar had moeten zijn. “En niet alleen voor de inwoners, maar bijvoorbeeld ook voor de dienst die de containers schoonmaakt. Anders weten zij ook niet hoe ze hun routes moeten bepalen. Alles bij elkaar vinden we dat de gemeente hier steken heeft laten vallen.” Bode Overigens gaf niet alleen de digitale af-

valwijzer problemen. Ook de speciale afval app die bewoners een seintje geeft wanneer en welke container naar buiten moet, haperde. “Die was ook niet goed afgesteld.” Omdat de problemen pas begin dit jaar opgelost waren, vraagt D66 zich af wat de gemeente gaat doen aan het gegeven dat nu mensen in bepaalde wijken hun ophaaldag hebben gemist en met een volle container zitten. Verder denkt de partij dat het verstandig was geweest om op het moment dat de problemen ontdekt werden, de pagina in de Etten-Leurse Bode gebruikt had kunnen worden om alvast de wijzer te publiceren. Verder wil D66 nog weten wat de gemeente denkt te doen om dergelijke problemen in de toekomst te voorkomen.

Het nieuwe jaar in met Koor De Kerkzwervers ETTEN-LEUR - We kunnen terugkijken op zeer succesvolle optredens tijdens de kerstperiode. Een kleine terugblik: De kerstsfeer zat er al goed in op 21 december. In de ochtend traden, tijdens een kerst radio uitzending van Local FM, een aantal koorleden op. De presentatoren, Nic en Jos, die al sinds jaar en dag, het zaterdagochtend programma presenteren, hebben beloofd dat we volgend jaar weer terug mogen komen. Tijdens het interview met Wilma Borm, dirigente van De Kerkzwervers, werd ook het verlangen geuit om ooit een cd op te

nemen. Zeker een leuk voornemen gezien het feit, het koor bijna 40 jaar bestaat. Dan in de avond vond het kerstconcert plaats in de Baai, i.s.m. met het EttenLeurs mannenkoor. Het gevoel van saamhorigheid was groot. De sfeer was goed het optreden was schitterend. Met een warm gevoel wordt hieraan teruggedacht. Op de vroege kerstavond traden we op tijdens een mis in de kerk van de parochie ‘de Goede Herder’ in Roosendaal, om ons daarna snel te spoeden naar de Petruskerk in Etten-Leur, waar we om 21.00 uur een sfeervolle avondviering, muzikaal verzorgden.

Ook op 1e kerstdag waren we om 9.30 uur present in de Petruskerk. Na wat rustigere weken gaan we ons nu voorbereiden op het nieuwjaarsconcert. Dit vindt plaats op 12 januari in Buurthuis ’t Praothuis, waar traditiegetrouw, sinds dat de Kerkzwervers hier repeteren, het nieuwjaarsconcert gegeven wordt. De buurtbewoners zijn van harte uitgenodigd. Aanvang 15.00 uur. In de ochtend van 12 januari wordt de kerkmis om 9.30 uur in de Petrus muzikaal opgeluisterd. Voor alle andere data kunt u kijken op de site van de kerkzwervers: www.dekerkzwervers.nl

Lichaam Mustafa Coskan gevonden ETTEN-LEUR/BERGEN OP ZOOM - Het lichaam van Mustafa Coskan uit Bergen op Zoom, die al een half jaar vermist was en waarover we afgelopen zondag in deze Bode een artikel plaatsten, is levenloos teruggevonden. Zowel Coskan als zijn auto werden in het weekend opgevist uit het Schelde-Rijnkanaal nabij Rilland. Volgens de politie is er geen sprake van een ongeluk of een misdrijf. Coskan verdween op 3 juni 2013. Na een nachtdienst op zijn werk in Putte, keerde hij niet meer huiswaarts. ‘s Middags was hij nog wel gezien in een Turkse supermarkt en uit de gegevens van zijn pinpas bleek dat hij ‘s avonds in het casino van Breda is geweest.

Turfrijders houden ATB veldtoertocht ETTEN-LEUR - Toer Wielervereniging De Turfrijders in Etten-Leur houdt op zondag 19 januari voor de 18e keer haar jaarlijkse ATB veldtoertocht. Inschrijven en starten kan van 08.30 tot 10.00 uur bij café-zaal Hof van Holland (Roeloffs) in Etten Leur (Noord) aan het van Bergenplein 41. De route is geheel uitgepijld en er is keuze uit twee afstanden: 25 en 45 kilometer. Bij terugkomst wacht de deelnemers een kop soep en verloting met leuke prijzen, is er een mogelijkheid voor het laten afspuiten van de fiets en is er douchegelegenheid voor de fietser. Meer informatie over deze toertocht is te vinden op de website: www. turfrijders.nl


T CONSUMENTENBONDMETING BEWIJST HE

*

OPVALLENDE PRIJSVERSCHILLEN!

*

8-12%

16-20%

GOEDKOPER DAN GOEDKOPER DAN

LE GRAND NOIR

SEMILLONCHARDONNAY WILLIAM’S CREEK

Grenache - Syrah Mourvèdre of Chardonnay Wijnjournalist Harold Hamersma tipt in de Grote Hamersma 2014 deze ongekend voordelige Franse kwaliteitswijn:

10-14%

Ook wit of rosĂŠ

GOEDKOPER DAN

Wij kochten grote partijen. Kom nu voordelig inslaan!

Ook Shiraz

"GSM. Vroeger mobiel bellen. Nu rustig even zitten om te drinken: Grenache Syrah Mourvèdre. Ook dit jaar weer: Gevuld Sappig Makkelijk. Sympathieke wijn uit de Minervois. Had ook PKL kunnen heten. Pruimen Kersen Laurier."

GALL&GALL GALL&GALL

BARON D’ARIGNAC

MITRA

18-22%

GOEDKOPER DAN

MITRA

5.-

2 FLESSEN

ELDERS 5,29

3.

49

OP = OP

ELDERS 7,78

ELDERS 7,59

4.

49

MINERAAL WATER

BEST BIER Blik 33 cl

1,5 liter ELDERS 0,57

39

KORENMOUT JENEVER Hele liter

Hele liter Ongekend laag!

ELDERS 0,95

50

BALLANTINE’S WHISKY

VERGELIJKBARE PRIJS 10,29

7.

99

BOOSTED ENERGY DRINK

LIMONADEOF BIERGLAS Glas stunt, nergens goedkoper!

Blik 25 cl

5.-

TRAY 24 STUKS

ELDERS 14,16

PER GLAS

29

ELDERS 0,69

*HQLHWPDDUGULQNPHWPDWH

ROOSENDAAL Laan Van Henegouwen 17 | ST. WILLEBRORD Dorpsstraat 10 + | ZUNDERT Molenstraat 4 + + Geopend op zondag. Acties geldig t/m maandag 13 januari 2014, zolang de voorraad strekt.

WWW.DIRCKIII.NL

ELDERS 22,49

14.

99

OP=OP! MAX. 6 PER KLANT

STUNTPRIJS! ELDERS 16,99

9.

99

70 CL MAX. 6 PER KLANT

Bron: Consumentengids januari 2014

STERK ZWAK ALCOHOLISCH ALCOHOLISCH


ACTUALITEIT

‘Dit is gewoon een heel onwenselijke situatie’

Dienstapotheek hoopt op snelle doorstart na sluiting ETTEN-LEUR - Mensen die op vrijdag na 17.00 uur en in het weekend met medische klachten aangewezen zijn op de Huisartsenpost Etten-Leur en daarna medicijnen nodig hebben, dienen hiervoor momenteel uit te wijken naar Breda of Roosendaal. Reden is dat de in de Huisartsenpost gelegen Dienstapotheek Etten-Leur sinds kort dicht is. DOOR PETER HOUTEPEN Achter de schermen wordt hard gewerkt om de voorziening te behouden voor de omgeving. “We hebben daarbij de volle ondersteuning van de Huisartsenpost zelf, want die vinden het ook belangrijk dat de Dienstapotheek er is”, meldt Hans Jansen. “Op het moment dat zij nu iets aan patiënten voorschrijven, moeten ze erbij zeggen dat ze hiervoor ook nog eens naar Breda of naar Roosendaal moeten.” Dat is dan de Dienstapotheek Breda of de Poliklinische Apotheek in Roosendaal, die zich bevinden bij respectievelijk het Amphia Ziekenhuis en het Franciscusziekenhuis. Exploitatie Hans Jansen was tot 31 december 2013 in Etten-Leur een jaar of vijf de beherend apotheker en in die zin eindverantwoordelijke, zowel farmaceutisch als organisatorisch. “Dit is gewoon een heel onwenselijke situatie.” Per 1 januari 2014 heeft de Dienstapotheek Etten-Leur namelijk zijn deuren gesloten omdat de inkomsten te laag waren. “De exploitatie was gewoon niet meer rond te krijgen.” De sluiting diende zich in no-

vember al aan, maar besloten werd om de voorziening in december in elk geval nog open te houden om eventueel een overnamekandidaat te vinden. Dat is echter niet gelukt, waarna de acht personeelsleden begin dit jaar werkloos zijn geworden. Stinkende best Behalve mensen uit Etten-Leur zijn ook de inwoners van Hoeven, Oudenbosch, Bosschenhoofd, Zevenbergen en Langeweg alsmede de gemeenten Zundert en Rucphen op vrijdagavond en in het weekend bij medisch ongemak aangewezen op de Huisartsenpost. Jansen laat weten dat een doorstart niet eenvoudig is, maar dat hij er in elk geval zijn stinkende best voor doet en binnen afzienbare tijd met goed nieuws hoopt te komen. “Voor zo’n doorstart heb je met meerdere partijen te maken. Je moet een contract afsluiten met de zorgverzekeraars waarbij je natuurlijk je business plan sluitend moet krijgen. En omdat je een nieuwe start wil maken, moet je ook een stuk startkapitaal aantrekken. Daar moet je ook weer mensen bereid voor zien te vinden.” Aangesloten Bij de Dienstapotheek, die opereerde als

Voor medicijnen moet momenteel een extra ritje gemaakt worden.

vereniging, waren 13 apotheken uit het gebied van de Huisartsenpost Etten-Leur aangesloten. Deze situatie moeten we zo snel mogelijk

zien te herstellen. Ieder recept wat weglekt door het beeld dat we er niet zijn, is er een teveel.” Overigens worden de mensen worden

ARCHIEFFOTO

vanuit de Huisartsenpost, vanuit de eigen apotheek, via het antwoordapparaat of wat dan ook van de situatie op de hoogte gehouden.

‘Het zijn gewoon bommen die worden losgelaten’

Burgemeester vindt afsteken vuurwerk geen feestje meer ETTEN-LEUR - In steeds meer gemeenten gaan stemmen op om het afsteken van vuurwerk tijdens de jaarwisse- DOOR PETER HOUTEPEN ling te reguleren. Burgemeester Heleen van Rijnbach-de Groot van Etten-Leur is daar een groot bepleiter van. Dat is niet nieuw, want enkele jaren geleden maakte zij tijdens haar toespraak op de Nieuwjaarsreceptie van de De knallen worden ieder jaar harder en ook het aantal slachtoffers lijkt ieder jaar gemeente al eens wat woorden vuil aan dit onderwerp.

meer te worden. In Medemblik overleed op 31 december een 51-jarige man toen een zware vuurwerkbom in zijn gezicht ontplofte. Bedenk daarbij de mensen die ieder jaar een deel van het gezichtsvermogen moeten missen, vingers of soms een hele hand en het tragische plaatje is compleet. En dan hebben we het nog niet eens over de hevige rellen die zich voordeden in Veen. Schadepost In Etten-Leur vatte op 31 december een plantsoen aan de Beverdam vlam als gevolg van vuurwerk. De brandweer kon net voorkomen fat het vuur oversloeg op een geparkeerde auto. Hoewel grote incidenten in Etten-Leur met Oud en Nieuw uitbleven, verwacht de gemeente toch weer een schadepost van enkele duizenden euro’s door vernielingen als gevolg van vuurwerk.

‘Veiligheid ernstig in het geding’

Blijf op de hoogte van het

lokale nieuws www.internetbode.nl

ARCHIEFFOTO DE BODE

www.internetbode.nl

Er komen steeds meer stemmen op om het afsteken van vuurwerk rond Nieuwjaar te reguleren.

“Ik vind het geen feestje meer”, zo liet de burgemeester zich op de lokale omroep ontvallen. Tegelijkertijd beseft ze dat alleen in Etten-Leur maatregelen nemen ook niets helpt. “Je kunt vuurwerk afsteken verbieden op bepaalde plekken. Maar als je het in het winkelcentrum verbiedt, gaan

mensen twee straten verderop knallen en hebben de mensen er daar weer last van. Ik denk niet dat dit de echte oplossing is. Misschien moet je het wel stapsgewijs doen. Maar het feit dat hele jonge kinderen via internet materiaal kunnen bestellen wat zo’n ontzettende invloed heeft op de leefomgeving vind ik onverantwoord.” Voortouw Van Rijnbach is een groot voorstander van een centrale vuurwerkshow in de gemeente en een afsteekverbod voor particulieren. “Sowieso vind ik dat er op oudjaarsdag alleen ‘s avonds vuurwerk afgestoken mag worden. En niet vanaf tien uur ’s morgens, want het zijn gewoon bommen die losgelaten worden. De veiligheid is ernstig in het geding.” De burgemeester is blij dat haar collega in Den Haag, Jozias van Aartsen, het voortouw heeft genomen voor een regulering van het afsteken van vuurwerk rond de jaarwisseling. Zo wil Van Aartsen dat er op oudjaarsdag niet eerder dan om 23.00 uur vuurwerk wordt afgestoken. Ook pleit hij voor een door de gemeente georganiseerde vuurwerkshow. “Ik ondersteun dat van harte.” Aan het gegeven dat de verkoop van vuurwerk de schatkist in Nederland wél zo’n 60 miljoen euro oplevert, heeft de burgemeester niet zo’n boodschap. “De slachtoffers die door hun vuurwerkverwondingen in de toekomst niet meer volledig kunnen werken, kosten de maatschappij ook geld. Vooral als het om jonge mensen gaat, kost dat de gemeenschap heel veel euro’s. De vraag is of we dat willen met elkaar.”

Wegens uitbreiding van ons team in Volg ons op Twitter: @EttenLeurseBode.

Sprundel zijn we op zoek naar - Ervaren monteur - Sales stagiair(e) www.basicdoors.nl/vacatures

PAGINA 3


DE TOTALE MENS IS SCHOONHEID

TOTALE

BC SPECIALON Het professionele instituut voor

LEEGVERKOOP!

HUIDVERBETERING * ANTI-AGING * HUIDADVIES OPENINGSTIJDEN: Maandag, Dinsdag en Donderdag 9.00 - 21.00 uur Woensdag en Vrijdag 9.00 - 17.00 uur Zaterdag 9.00 - 13.00 uur Behandeling kan alleen na telefonische afspraak.

BC Specialon wenst u een gezond en mooi 2014

Topmerken tegen absolute bodemprijzen! Wegens verbouwing van onze winkel leegverkoop van meer dan 8.000 paar dames- heren- en kinderschoenen. Grijp die kans!

De Gagelrijzen 8 St. Willebrord 06-46623904 info@bcspecialon.com www.bcspecialon.com Kozijnen Serres Schuifpuien Overkappingen

‡=RQZHULQJHQ ‡5ROOXLNHQ ‡+RUGHXUHQ ‡6FUHHQV ‡,VRODWLHJODV ‡*DUDJHGHXUHQ

Onze kwaliteit staat voor jarenlang plezier! BOLLEBOOM V.O.F. Haansberg 80 Etten-Leur Tel: 076 5016046 Fax: 076 5016146 www.bolleboom.nl

D A N S E N ONTMOET ELKAAR IN RIJSBERGEN VOOR PAREN EN KOPPELS ZATERDAG 11 JANUARI KOUTERSHOF RIJSBERGEN (NAAST DE KERK) 240 M2 HOUTEN DANSVLOER Zaal open 19.30 Start20.00 20.00 UUR uur Zaal open 19.30 uuruur Start

Deze actie is alléén geldig in filiaal Etten Leur.

Nieuwbouw Renovatie

R

Hof v.d. Houte 158 - ETTEN LEUR WWW.HOVENSCHOENEN.NL

amici

VOOR SINGLES & PAREN: ZATERDAG 18 JANUARI HARMONIEZAAL te RIJSBERGEN Ingang lagestraat 1 cq 3 naast rabo-bank Zaal uur Start start 20.30 Zaal open open 19.30 19.30 uur 20.30 uur uur BEIDEN

AVONDEN MET GOEDE LIVE DANSMUZIEK

Inlichtingen: 06 22 41 43 07

Test ons 1 maand voor € 40 Start nu en ontvang een waardebonnenpakket ter waarde van € 200 cadeau

www.bootrijsbergen.nlISO-RENO * * * * * *

KOZIJNEN, RAMEN, DEUREN TIMMERWERKEN HOOGRENDEMENT ISOLATIEGLAS TERRASOVERKAPPINGEN ROLLUIKEN/SCREENS/MARKIEZEN SEKTIONAL GARAGEDEUREN

WWW.ISO-RENO.NL De Waterman 2 4891 TL Rijsbergen Openingstijden: di. t/m vr. 10.00-17.00 uur 076 - 596 25 49 zat. 10.00 - 14.00 uur ‘s avonds op afspraak aan de weg Rijsbergen/Etten-Leur Offerte vrijblijvend

Fitnessclub van het jaar 2013 Gemeente Etten-Leur

Inclusief -

-

-

Starttest, persoonlijk trainingsschema en uitgebreide uitleg Fitness, groepslessen, spinning, proefles Milon cirkel Sauna, snelbruiner en kinderopvang

076-5019754 Meld u nu aan via 076-5010001 Vraag naar de voorwaarden. Alleen voor niet-leden vanaf 18 jaar. Uiterlijk 14 februari 2014 starten. De eerste maand is de testmaand. Waardebonnenpakket voor de eerste 50 aanmeldingen.

Voorsteven 32 - 4871 DX Etten-Leur - tel: 076 - 501 00 01 - www.medisports.nl - info@medisports.nl POTTENBAKKERSTRAAT 18 4871 EP BEDRIJVENTERREIN ATTELAKEN


ACTUALITEIT

Stichting Spots en safaripark slaan handen ineen

Column

Namen gezocht voor jonge cheeta’s ETTEN-LEUR - In samenwerking met de Etten-Leurse Stichting SPOTS is Safaripark Beekse Bergen op zoek naar passende namen voor de vier jonge cheeta’s die op 7 december vorig jaar in het park werden geboren. De welpen zijn inmiddels gechipt, geënt en ook het geslacht is bekend: het zijn twee mannetjes en twee vrouwtjes.

Eugène de Kok

Tips voor een utopie Het is de nieuwe cashcow voor John de Mol of de zwanenwang van SBS6: Utopia. Maandag is het televisieprogramma begonnen. Ik heb dit weekeinde de livestream op internet bekeken van de ‘vijftien pioniers van onze tijd’ die dit jaar vanuit het (bijna) niets een maatschappij moeten opbouwen. Na een paar minuutjes naar hen te hebben gestaard, laat ik ‘het grootste televisieexperiment sinds Big Brother’ verder voor wat het is. Ik ben de beroerdste echter niet en wil de bewoners van het met ruim honderd camera’s behangen stukje land wel wat tips geven. Wat moet je wel en niet doen als je een maatschappij op poten zet? Zorg in ieder geval dat je snel beslissingen kunt nemen. Een dictatuur is dan het handigst, maar dat ligt wat gevoelig. Maak er een democratie van, maar wel eentje waar je te allen tijde een ruime meerderheid hebt. Mark Rutte zal dat beamen na 2013. Doe het zoals hem en je hebt over twaalf maanden nog steeds niet veel meer dan ‘een kale loods op een onbewerkt stuk land, een bescheiden veestapel en een aansluiting voor water en elektriciteit’. Tip twee: ga geen schulden aan. Ook dat zal Rutte met me eens zijn. Doe het met het geld dat je hebt gehad van Jonh de Mol en weet waaraan je het uitgeeft. Anders heb je een paar leuke maanden, maar in de periode daarna moet iedereen die bezuren. Dat is slecht voor het vertrouwen, voor de sfeer in de groep en zorgt voor boze bewoners, al is er op zulk soort momenten altijd iemand die feilloos de schuldige kan aanwijzen en pretendeert eenvoudige oplossingen voor alle misère te hebben. Vertrouw hem of haar niet, is mijn derde tip. Er zijn geen simpele oplossingen en je moet het samen doen als je het met elkaar wilt uithouden. Het lijken misschien open deuren, maar doe er je voordeel mee, beste deelnemers. Een bonustip: koop een televisie. Dan blijven jullie op de hoogte van het nieuws, kunnen jullie de Olympische Spelen zien en in juni genieten van het wk voetbal. Doe ik ook, want dat is leuke televisie.

Colofon Hoofdkantoor Bredaseweg 26, 4881 DE Zundert Postbus 22, 4880 AA Zundert Tel. 076 599 8111, Fax 076 599 8199 Ettenleurse Bode Ettenleurse Bode

Bij de naamwedstrijd voor de jonge welpen geldt dat het moet gaan om Afrikaanse namen.

DOOR PETER HOUTEPEN Er is een namenwedstrijd uitgeschreven waarbij SPOTS gaat zorgen voor de twee namen van de mannetjes en Safaripark Beekse Bergen voor de namen van de twee vrouwtjes. Via de Facebookpagina’s van Safaripark Beekse Bergen en Stichting SPOTS kunnen mensen namen aandragen voor de vier cheeta’s. De wedstrijd loopt nog tot eind deze week en er is maar één vereiste: het moet gaan om Afrikaanse namen.

Stichting SPOTS

Redactie Peter Houtepen Correspondenten Frans van der Bom, Stella Marijnissen, Huub Vervest Acquisitie Lauran Mol Druk Drukkerij Vorsselmans Sluittijden Advertenties dinsdag 10.00 uur Verenigingsnieuws en lezersfoto’s dinsdag 08.00 uur Aanleveren via www.internetbode.nl

W E E K B L A D

Bezorgklachten 076 599 8111 Uitgeverij de Bode b.v. behoudt zich ten aanzien van de inhoud van deze uitgave en/of website zowel het auteursrecht voor conform artikel 15 lid 1 sub 4 van de Auteurswet als het databankrecht.

Puzzel week 2

Stichting SPOTS (Save and Protect our Treasures) zet zich sinds maart 2004 in voor bedreigde katachtige diersoorten. Voorlichting geven behoort tot één van de doelstellingen van SPOTS. Daarnaast wordt door middel van donateurs, adoptieouders en eenmalige giften geld ingezameld. Hiermee worden diverse projecten in Afrika en Iran ondersteund.

Een jury buigt zich uiteindelijk over de namen en bepaalt de winnaar. Besef Safaripark Beekse Bergen in Hilvarenbeek en de aan hen gelieerde Stichting Vrienden Safaripark Beekse Bergen en Dierenrijk zijn partner van SPOTS. Deze in Etten-Leur opgerichte stichting zet zich in voor bedreigde, wilde katachtigen; de cheeta is daarbij één van de focusdieren. Nu grijpen de organisaties de mogelijkheid aan om voor de cheeta in een breder licht aandacht te vragen. “Cheeta’s zijn een bedreigde diersoort”,zegt Simone Eckhardt uit Etten-Leur, voorzitter van SPOTS. “Bij Safaripark Beekse Bergen is er daarom een speciaal fokprogramma, dat in het verleden al meerdere malen leidde tot geboortes. Wat voor ons echter vooral erg prettig is, is dat Safaripark Beekse Bergen beseft dat hun cheeta’s belangrijke ambassadeurs zijn voor hun in het wild levende soortgenoten. Door ons te betrekken bij hun naamwedstrijd voor deze net geboren cheeta’s, geeft het park ons de kans om dit weer even te belichten.

Want hoe heuglijk deze geboorte ook is, het is goed als mensen ook horen dat het met de wilde cheeta stukken minder voorspoedig gaat” aldus Simone Eckhardt. De namen voor de twee vrouwtjes zijn aan te dragen via facebook.com/safariparkbeeksebergen en die voor de twee mannetjes via facebook.com/stichtingspots. 12.000 De cheeta, ook wel bekend als jachtluipaard, is bij velen bekend als het snelste landzoogdier ter wereld. Het dier kan snelheden van 110 kilometer per uur halen. Veel minder bekend is het gegeven dat de cheeta een met uitsterven bedreigde diersoort is. Leefden er 100 jaar geleden nog meer dan 100.000 cheeta’s, nu zijn dat er nog maar maximaal 12.000. Het merendeel van de cheeta’s leeft in Afrika, waarbij Namibië het land is met de meeste cheeta’s. Hoewel de cheeta ooit ook buiten Afrika leefde, is ze daar intussen helemaal uitgestorven. Alleen in Iran leeft nog een kleine populatie cheeta’s met een geschat aantal van 70 individuen.

225 euro voor wensen senioren

De oplossing van deze puzzel is in week 3 te vinden op www.internetbode.nl

ETTEN-LEUR - Namens Ons Etten-Leur heeft Lia Boeren (rechts op de foto) een bedrag van 225,32 overhandigd aan Agnes Schul van Avoord (midden). Dit bedrag is bedoeld om de wensen van de bewoners van Avoord, die op de wensboom aangegeven kunnen worden, in vervulling te laten gaan. Daarnaast werden ook de contactgegevens overhandigd van vier partijen, die aangegeven hebben om een rol te willen spelen in de vervulling van vijf wensen. “Dat we een financiële bijdrage kunnen leveren aan de wensen uit de wensboom is met name te danken aan de vrijgevigheid van de inwoners van Etten-Leur, die ook de senioren die hier wonen niet vergeten.” Agnes Schul, activiteitenbegeleidster bij Avoord, zegt enorm blij te zijn met het bedrag, maar ook met het aanbod van partijen om de wensen in vervulling te laten gaan. “Dit hadden we niet verwacht. We danken Ons Etten-Leur voor hun inzet voor de senioren van Etten-Leur.” FOTO HANS VAN BERKEL

© www.sudokusite.eu PAGINA 5


Indrukwekend kerstweekend cloveniersgilde

Het cloveniersgilde Etten heeft afgelopen Kerst alles uit de kast gehaald om het Kerstgebeuren in Etten-Leur naar een hoger plan te tillen.

ETTEN-LEUR - Op Kerstavond was er een bijzondere kindermis in de Lambertus kerk, met honderden kinderen aanwezig. Een prachtig Kerstverhaal, zoektocht met herders, schapen en tamboers sierden deze kerstviering op. Op tweede Kerstdag nu al 15 jaar achtereen de Levende Kerststal, maar is de laatste jaren een werkelijke happening geworden. Kerstman, Sneeuwtrein, grootse Kerstpop waarin een springkussen, kraampje met eendjes vissen en de levende dieren, de in grote hoeveelheid toegestroomde kinderen genoten enorm, en mochten allen een klein kadootje mee huiswaarts nemen. Uiteraard ontbrak de warme cho-

comelk niet. Ook voor de ouderen was er van alles te beluisteren een drietal EttenLeurse koren zongen kerstliederen en oude volksliederen. Pastoor van Balveren vertelde een mooi Kerstverhaal. En eenieder was zijn puzzelstukjes aan het inpassen bij de aanwezige Notaris Dorresteijn. Prachtige prijzen werden huiswaarts gesjouwd en door de opbrengst van deze puzzelactie Is het mogelijk een gedeelte van de kosten te dekken. Glühwein, broodjes en zuurkool met worst gingen er gretig in, en het weer speelde een goede rol. Vele bezoekers zien het ook als een jaarlijkse reünie om elkaar te treffen. Een indrukwekkend Kerstweekend waarop het Gilde trots is, en al wordt uitgekeken naar Kerst 2014. Er zijn tal van ideeën om

deze wel bijzondere activiteit verder uit te bouwen, bijv. Een ijsbaan , daar dromen ze bij het Gilde al jaren van zou een genot zijn voor de Etten-Leurse kinderen.

BREDA 076-5729568 HEIJNINGEN 0167-528558

Pagnevaartcross en nieuwe opstapgroep

ARV Achilles ETTEN-LEUR - Op zondag 5 januari werd de derde cross verlopen die meetelt voor de ARWB cross competitie. Uiteraard was ARV Achilles hier goed vertegenwoordigd.

over hoe slecht hij zich voelde en dat het wel niets zou worden. Piet Vissers werd in deze klasse 4e in 35:38, Kees de Hoon 6e in 35:52, Jos Jochems 7e in 36:00 en Jac Beekers 9e in 37:15.

Het parcours was te belopen, maar de diverse heuveltjes maakten er een slijtageslag van. Bij de B junioren jongens beheersten de tweeling Daan en Stef Dirks de wedstrijd over 4km. Daan werd 1e in 14:08 minuten, op slechts 9 seconden gevolgd door broer Stef (2e, 14:17). Alle klassen bij de dames liepen een afstand van 6km. Bij de senioren liep José Kuijstermans naar een 9e plaats met een tijd van 30:59. Bij de dames 45+ behaalde José van der Linden net geen podiumplaats, maar werd 4e in 27:58. Cia Smulders werd in deze klasse 10e in 31:18 en bleef daarmee Rosalie Sijben 18 seconden voor (11e, 31:36). De heren senioren en Masters t/m 44 jaar liepen een afstand van 10km. Bij de heren senioren viel Jeffry Faes helaas net buiten het podium; 4e in 38:04. Tonio de Jong werd in de klasse 35+ 7e met een tijd van 43:29. Rabin Mohunlol liep slechts 4 ronden i.p.v. 5 en kwam derhalve niet voor in de einduitslag. De heren Masters vanaf 45 jaar behoefden slechts 8km te lopen. In de klasse 45+ behaalde Kees Lazeroms toch weer een podiumplaats (3e in 29:18). Hij moest deze wedstrijd Richard van Oosterhout (AVR’90) maar voor het eerst ook Ad Verheijen voor laten gaan (AVO’83). Henk Buesink werd in dezelfde klasse 5e in 29:38, Jan Muller 7e in 31:39 en Kees van de Sande 17e in 41:41. In de klasse 55+ was er een verassing doordat Rien Verhoeven een 3e plaats behaalde in 35:16. Vooraf was het nog een grote klaagzang

Nieuwe opstapgroep Voor iedereen met goede voornemens start ARV Achilles maandag 6 januari met een nieuwe opstapgroep hardlopen. De atletiek- en recreatiesportvereniging ARV Achilles uit Etten-Leur heeft met dit trainingsprogramma inmiddels vele mensen aan het lopen gekregen. Word jij de volgende? Onder begeleiding van twee gediplomeerde en ervaren looptrainers, die oog hebben voor je individuele situatie, werk je aan je conditie en je gezondheid. Het uiteindelijke doel is na 16 weken 2 keer 30 minuten te kunnen hardlopen. De groep is bedoeld voor mensen die geen ervaring hebben met hardlopen of na een blessure het hardlopen willen oppakken. De afgelopen jaren is gebleken dat je door het lopen in een opstapgroep met gelijkgestemden elkaar stimuleert de cursus af te ronden en daarmee voorkomt dat je je ‘over de kop’ loopt. De trainingen worden gegeven op maandag- en donderdagavond van 19.30 tot 20.30 uur. Ook op de maandag- en donderdagmorgen is er plek voor je van 09.30 tot 10.30 uur. Voor wie wil, is dan kinderoppas aanwezig. De atletiekbaan is gelegen op Sportpark De Lage Banken aan de Concordialaan te Etten-Leur. Op de website (www.arv-achilles.nl) staat een routebeschrijving voor deelnemers van buiten Etten-Leur. Je kunt je opgeven via het volgende email adres: opstapgroep@arvachilles.nl

ELKV/Flynth Korfbal

In april van dit jaar

ETTEN-LEUR - Na alle feestdagen was er het afgelopen weekend een beperkt programma.

Reünie voor Stoottroepers in Breda

Er hoefden slechts drie jeugdteams in actie te komen.

BREDA - Wiel Huppermann uit Kalmthout wil in april in de Trip van Zoudtlandkazerne in Breda een bijeenkomst Uitslagen organiseren voor oud-stoters. Hij is daarom op zoek naar Stoottroepers uit West-Brabant. Op 21 september 1944 kregen de binnenlandse strijdkrachten (het verzet) met instemming van prins Bernhard de naam Stoottroepen. Het regiment Stoottroepen nam daarna actief deel aan de bevrijding. Tussen 1945 en 1950 gingen tienduizenden militairen naar Indonesië, waaronder negen bataljons Stoottroepen. Ze moesten ‘de orde en vrede herstellen’. Bij terugkomst werd de Bond van Oud-Stoottroepers (BOS) opgericht. Later werd de naam veranderd in

de Bond van Oud-Stoottroepers en Stoottroepers (BOSS). Dienstplichtigen uit Koude Oorlog konden ook lid worden. Zij deden dienst in kazernes in Nijmegen, Den Bosch, Vugt, Blerick, Grave en Ermelo. Hiervan kwam een groot deel uit WestBrabant. Naar hen is organisator Wiel Huppermann op zoek. Zij zijn in april van harte welkom op de bijeenkomst in de Trip van Zoudtlandkazerne in Breda. ‘Verhalen van toen spelen een belangrijke rol. Velen van ons hebben gelukkig geen oorlogsom-

standigheden meegemaakt, maar de verhalen zijn daarom niet minder spannend’, zegt Huppermann, die bijvoorbeeld wijst op oefeningen in het buitenland. Aanmelden Aanmelden voor de bijeenkomst kan bij Wiel Huppermann. Schriftelijk via Wiel Huppermann, Wuustwezelsteenweg 18 bus 32, B-2920 Kalmthout. Telefonisch kan het ook op het nummer 0032-495109297 en het e-mailadres is wiel-iii@telenet.be.

Juliana F2-ELKV/Flynth F6 - 0 Juliana C2-ELKV/Flynth C11 – 3 PKC/Hagero B7-ELKV/Flynth B 1-16 Programma Zaterdag 11 Januari Training van de kangoeroeklup van 09.00 tot 10.00 uur. Dit zijn kinderen van 4 t/m 6 jaar die op speelse wijze vertrouwd worden gemaakt met sport en samenspel ELKV/Flynth E1-ELKV/Flynth E2 av09.00u ELKV/Flynth D-DSO(K) D2 av10.00u Voltreffers C1-ELKV/Flynth C av10.05u

ELKV/Flynth B-VIOS(W) B av11.00u Dordrecht F1-ELKV/Flynth F1 av11.30u Zondag 12 Januari Flash dames 1-ELKV/Flynth Dames 1 av11.45u Springfield 1-ELKV/Flynth 1 av13.00u Unicum 2-ELKV/Flynth 2 av16.30u ELKV/Flynth speelt zijn thuiswedstrijden in het Turfschip gelegen aan de Schipperstraat in Leur en deze wedstrijden zijn kosteloos te bekijken. Dat bij ELKV/Flynth er veel aan gelegen is om de jeugd goed te begeleiden blijkt wel uit het feit dat er vier leden gaan beginnen aan de jeugdtrainers cursus en acht leden ook gaan beginnen aan de cursus voor jeugdscheidsrechter. Een prachtig aantal waarvan we later nog veel plezier kunnen hebben. Alle cursisten heel veel succes. Voor meer info over korfbal en ELKV/Flynth verwijs ik naar onze site www.elkv.nl

BEDRIJVIG NIEUWS ‘Van kapel naar grote kerk’

Meer mogelijkheden bij De Pastoor ETTEN-LEUR -“Een paar deuren verder dan ons oude adres konden we op een grotere locatie opnieuw beginnen. Ja, we gaan van een kapel naar een grote kerk, om het zo maar eens te zeggen.” Eigenaar van De Pastoor, Vincent van Haperen, voelt zich na enkele dagen al helemaal thuis op de Lange Brugstraat 15. “De keuken is groter. We zijn nu ook met lunches begonnen.” De opening op de nieuwe locatie, vlak voor Kerstmis, ging gepaard met diverse festiviteiten en optredens: DJ Mark, De Turfblaozers en coverband Reach. Daar is nu veel meer ruimte voor. Ook voor het Zwanentranenkoor dat in het verleden op diezelfde locatie is ontstaan. Lunch-café-zaal De Pastoor is dagelijks vanaf 11.00 uur geopend tot 12 uur ’s

avonds. Op vrijdag- en zaterdagavond open tot 02.00 uur. Lunch en vlaaien Vincent Van Haperen: “Door onze grotere keuken hebben we nu de mogelijkheid om van 11 tot 4 uur ook lunches aan te bieden. Alles vers en zelf bereid. Bijvoorbeeld carpaccio wraps, broodjes zalm, caesar salad en omelet burgers. Uiteraard kan men bij ons ook binnen lopen voor lekkere koffie met lekkers erbij; een stuk vlaai van Multivlaai. Die vlaaien kunnen ook bij ons besteld en afgehaald worden.“ Ook dat is vanaf het nieuwe jaar nieuw in De Pastoor. Zaalhuur in overleg De Pastoor op het nieuwe adres biedt ook de mogelijkheid van zaalhuur voor feesten, recepties, cursussen, vergaderingen en workshops. Vincent: “We kunnen een

zaal aanbieden voor, zeg maar, 10 tot 150 man. De grote zaal kan verkleind worden. In overleg kunnen we zorgen voor hapjes, een buffet of een diner. Een kwestie van wensen kenbaar maken en bespreken.” Leurs bier De Pastoor tapt uit diverse vaatjes: zes Nederlandse en Belgische bieren, waarvan telkens een op de wisseltap. “Op een steenworp afstand van ons café werd vroeger Leurs bier gebrouwen. Wij hebben vier soorten Leurs bier op fles.” Jacobus, vernoemd naar de eerste Leurse brouwer, is witbier; Hubertus, genoemd naar het Leurse gilde, is bokbier dat het hele jaar door verkrijgbaar is; Augustinus is blond bier en de naam verwijst naar de laatste Leurse brouwer Augustinus de Weerd. Zwaar blond bier tenslotte draagt de naam Adrianus.

Op de nieuwe locatie van café-zaal De Pastoor serveert Vincent van Haperen nu ook lunches.

Waar anders dan van Adriaan van Bergen zou dat komen? In De Pastoor vinden al

De Pastoor, Lange Brugstraat 15, Etten-Leur. Telefoon: 076-503 51 94. Website: www.cafe-depastoor.nl PAGINA 6

twee carnaval bouwclubs, twee blaaskapellen en zeven dartteams hun thuis.


LIEF EN LEED

Familieberichten In je hart leven mensen die daar helemaal thuis zijn en die daar blijven wonen, zelfs als ze dood zijn.

Uitvaartonderneming Wilma van Opstal UITVAARTONDERNEMING WILMA VAN OPSTAL

Na een werkzaam en liefdevol leven is van ons heengegaan mijn lieve man, onze zorgzame vader en trotse opa

een open visie een eigentijds karakter

Bart van de Sande echtgenoot van Riet van de Sande-Knobel Â? 13 mei 1940

†4 januari 2014 Riet Petra en Henk Wesley en Ilse Michael en Jacky Jolanda Marlissa en Pascal Lisanne en Harm CornÊ en Anita Chantal en Mark Melanie en RÊmon

www.wilmavanopstal.nl

T 076 520 1799

Rouwhuiskamer Haagweg 332 4813 XE Breda

Weekenddiensten Bel voor levensbedreigende situaties 112.

Basje

Huisarts Huisartsenpost Etten-Leur, tel. 076 50 40 444, Bredaseweg 171. Neem een identiteitsbewijs mee. Apotheek Dienstapotheek naast huisartsenpost, tel. 502 5650. Tandarts Het antwoordapparaat van de eigen tandarts meldt wie de waarneming verzorgt. Wijkzuster Telelefoon 0165 - 54 66 13 Dierenartsgroep West-Brabant Gezelschapsdieren tel. 076 501 2928/501 6915. Landbouwhuisdieren en paarden tel. 076 501 3645/596 1333.

Margrietlaan 51 4872 BS Etten-Leur De afscheidsbijeenkomst voor Bart vindt plaats op donderdag 9 januari om 9.45 uur in aula 1 van crematorium Zuylen, Tuinzigtlaan 11 te Breda. Het is de persoonlijke wens van Bart om, in plaats van een bloemstuk, liever ĂŠĂŠn enkele roos mee te nemen naar het crematorium.

Thebe Thuiszorg Etten-Leur Voor persoonlijke verzorging/verpleging. Kleine teams, vertrouwde gezichten. Uitleen- en verhuurartikelen. Bel: 088-117 67 44 of mail naar ettenleurcentrum@thebe.nl Avoord AanHuis Thuiszorg zoals u het wenst in de gemeenten Etten-Leur, Rijsbergen en Zundert. Zorg of verpleging thuis nodig? Bel op werkdagen tussen 09:00 en 17:00 met 0800 - 220 0 220 (gratis) en daarbuiten: 076-513 51 13 of mail naar: avoordaanhuis@avoord.nl

GRATIS

ONTWERP EN DESKUNDIG ADVIES BIJ U THUIS

kiezen keuken w u is u th

KEUKENS

Erkende paardendierenartsen

Liesbeth de Kroon Josje Scheurwater

GRATIS OFFERTE CHECK, ALTIJD VOORDELIGER

Tel. 06-20360887

info@paardenpraktijkdekroon.nl

Wij verzorgen uw gehele keuken van sloop en

www.paardenpraktijkdekroon.nl

Wegens succes verlengd: 3 maanden gratis Bel voor meer informatie:

Mobiele Paardenpraktijk voor gemeente Moerdijk e.o.

Klokkenmakerij

(HQQLHXZEHJLQPHWHHQĂ€MQH3DUWQHU"

Lia van der Wel 0165-201023 Of 088-0221900 (landelijk) Of kijk op www.mens-en-relatie.nl

Vakkundige restauratie: ‡DQWLHNHXXUZHUNHQ ‡PRGHUQHXXUZHUNHQ ‡ZLM]HUSODWHQ :LOJHQVWUDDW2XGHQERVFK 7HO ZZZNORNNHQPDNHULMGHWLMGQO

verlegwerk incl. installatie van uw nieuwe keuken TEL. 076-5033971 s WWW.ADHELLEMONSKEUKENS.NL

Een sportief 2014‌? Elke maandagmiddag en dinsdagavond in Etten-Leur Elke maandagavond in Zundert

De warmste Bakker ONZE JANUARI RECLAME’S Alle dagen van de week

Worstenbrood Worstenbrood Shoarma met spek Worstenbrood 5+1 GRATIS

Berliner bol met room en frambozenjam

â‚Ź 1.00

5+1 GRATIS

Appel Beignets

â‚Ź 1.00

5+1 GRATIS

ApfelstrĂźdel met gratis vanillesaus

Bakker Mark Elias

Korte Brugstraat 4 (Van Bergenplein) Etten-Leur, tel. 076-5441160

AEROBIC-GYM Met veel BBB-oefeningen op muziek, voor jong en oud Kijk voor meer informatie op www.aerobic-gym.nl

GRATIS PROEFLES

Annemieke Akkermans-v.d. Enden Tel. 0161 433647 annemieke.akkermans@hetnet.nl

LEUK, GEZOND EN‌ BETAALBAAR, IN JANUARI GEEN INSCHRIJFGELD


Schildersclub viert 30-jarig jubileum

Werk leden Sint Joseph te zien in de Lanteern SINT WILLEBRORD - In het weekend van 18 en 19 januari tonen leden van schildersclub Sint Joseph hun werk in dorpshuis ‘De Lanteern’. Tijdens de jaarlijkse expositie kan de schildersclub altijd rekenen op veel belangstelling, maar ook op veel exposanten. Meer dan honderd leden telt deze creatieve schilders- en tekenclub, die zijn oorsprong heeft in 1973. De oprichter, wijlen broeder Nereus, heeft nog altijd een prominente plaats in het gemeenschappelijke atelier waar men elke dag van de week tussen 9:00uur en 21:30 naar hartenlust kan werken. Naast de schilderijen, tekeningen en collages van de leden prijkt aan een van de wanden zijn portret, in olieverf.

DOOR CORINE ROKS “Leden bepalen zelf hun onderwerp. Vroeger zag je veel werken met bloemen maar tegenwoordig zie je veel meer abstract”, aldus de voorzitter van de schildersclub, Peter van der Vooren. In het ruime atelier aan de Pastoor Bastiaansensingel worden op een doordeweekse avond stadsgezichten, portretten en tweeluikstillevens geschilderd. Enkele leden zijn uitgerust met lijmpistool, takken en zand, een post- modern werk wordt hier gecreëerd. Een van de aanwezigen vertelt: ”Ik kom hier altijd op de maandag- en donderdag avond. Ik ben nieuw maar het is heel gezellig om gezamenlijk te werken en tips te krijgen”. Hiermee wordt gelijk het sterke punt van de club benoemd. Contributie Zeven dagen per week zijn de leden vrij om te komen en te gaan wanneer ze willen, velen hebben een sleutel. Ieder brengt zijn eigen materiaal mee maar er is ook een klein intern winkeltje. Alle vormen van kunst op het platte vlak worden beoefend zoals olieverf, acryl, aquarel, pentekening en houtskool. Leden geven elkaar aanwijzingen, tips en eventueel een objectief oordeel. Een enkele keer regelt het bestuur op verzoek een gastdocent waarbij de kosten voor dit specialisme worden gedeeld onder de workshopbezoekers.

De leden kunnen zeven dagen per week in het clubhuis terecht.

FOTO CORINE ROKS

Een gezond, slank en fit 2014!! Wij hebben goede voornemens! Kom sporten met een vriend(in) voor een laag vast bedrag per maand. Bij ons kunt u werken aan een gezond en slank lichaam. Sporten in een warmtecabine, ook perfect voor mensen met spier,- of gewrichtspijn. Voor meer informatie neem contact op met

Bodycomfort 076-5030408

WWW.BODY-COMFORT.NL S.P.S. SALES

voor al uw witgoed, bruingoed en inbouwapparaten, SCHERPE PRIJZEN. Tuin van Gerlagh 3A 4741 AR Hoeven 0165-631522 www.spshoeven.nl Openingstijden: ma t/m za 9.00-17.00 uur

Reinigingsservice

JOHN Riool of afvoer verstopt?

John Dictus 06 - 55933753 076 - 5985501

TE HUUR:

GARAGEBOX met verlichting in centrum Etten-Leur, op afgesloten terrein met verlichting en poortcode bij Nobelaer. Optie: extra parkeerplaats Tel: 06-51508241

Gastouderbureau

“STEENTJE”

Sinds 2003 steengoed in KINDEROPVANG Tarief 5,75 p/u per kind 076-5037501 www.gob-steentje.nl

DE SCHANS TUINSCHERMEN betonsysteem | tel. 0164 686418 www.deschanstuinschermen.nl

+RXWKDQGHO+%Sprundel Maatwerk tuinhuizen,carports,tuinschermen enz. in eiken en douglas. Eiken vloeren, MDF plafonds tegen zeer scherpe prijzen!

Bel voor info of een afspraak (ook ¶s avonds)! Telnr: 06 57595375 www.houthandelhb.nl

ZEVENBERGENSE METAALHANDEL De HiL 26 Tel. 0616944484

Wij kopen al uw oude Metalen. Ook GRATIS plaatsen van containers.

ELEKTRONISCH ROKEN www.grotekadoshop.nl 076-7501522 LEKKKER PÛH!!!

Afvallen en gewichtsbeheersing Jongeren. Professionele erkende behandelmethode (vergoeding zorgverzekeraars). Ik motiveer jongeren op een leuke manier om zelf te kiezen voor gezond eten, bewegen: een verantwoorde leefstijl. Marielle Verhaar VitaalCoach (BGN gereg.) marielle@verhaar.nl www.lekkerpuh.net T 06 38438831

Etten-Leur Huurprijs € 88,50 per maand (incl. BTW) Spoorlaan/Julianalaan.

Tel. 06-44935236

Wij helpen bij: Lotgenotencontact Voorlichting Belangenbehartiging Juridische zaken

Kijk voor meer informatie op www.brandwondenvereniging.nl

LADDERS - TRAPPEN - ROLSTEIGERS KOOP = AANBIEDING 6 meter werkhoogte €998,- incl. btw OOK HUUR: Bijv.: 6 meter werkhoogte €9,- per dag bij minimaal 1 week huur Inruil rolsteiger 135x250 6 meter werkhoogte €750,- incl.

bel 0165-561424 of

www.ladderensteigerkoning.nl Vijfhuizenberg 121, Roosendaal

VOOR DE GOEDKOOPSTE TERRASOVERKAPPING Kijk op www.samanbouw.nl Rudi Saman 076-5015176 / 06-51145525 info@verandabouwsaman.nl

Open deur Naast de jaarlijkse expositie houdt Sint Joseph rond de maand mei open deur, een prima gelegenheid om een kijkje in het atelier te komen nemen. Leden van de club komen uit alle windstreken en nieuwe mensen zijn altijd zeer welkom, ook al heeft men nog nooit geschilderd. Het individuele artistieke talent wordt gaandeweg wel ontwikkeld, een portie plezier en motivatie is uiteraard wel een must. De jaarlijkse barbecue is eveneens een vast punt op de agenda. “Altijd een erg leuke activiteit voor en door onze leden”, verklaart Van der Vooren. Joseph Wel een bijzondere naam voor een tekenen schildersclub, Sint Joseph. Hij laat de herinnering aan de oprichter leven: Joseph Petrus za Klos, de wereldse naam van broeder Nereus.

Expo Expo: zaterdag 18 januari 12:00 – 17:00 uur, zondag 19 januari 11:00 – 17:00 uur in De Lanteern, Dorpsstraat 119, Sint Willebrord. Info: Peter van der Vooren, tel: 06-53366704, pvdvooren@avz.nl

SC Unitas’30 45+ bij Unitas’30 Vrijdag 10 januari starten we weer om 19.30 uur met een uurtje 45+ voetbal bij Unitas’30. Dit doen we elke vrijdag op een half kunstgrasveld in een onderling potje leuk en sportief voetbal. Iedereen die graag mee wilt doen, is welkom. Vrijdag 20 december hebben we traditioneel het jaar afgesloten met een drie gangen Kerstdiner, dit was weer perfect. De leeftijd spreiding is tus-

sen 45 en 69 jaar, dus... leeftijd is geen excuus meer. Rikavond De eerste rikavond van 2014, de derde van dit seizoen, staat gepland op vrijdag 24 januari. Aanvang zoals gebruikelijk om 20.00 uur. Neem gerust familie, vrienden, vriendinnen en buurtgenoten mee. Er zijn leuke dagprijzen te winnen en natuurlijk is er ook een loterij met prijsjes.

Opkomen voor de kwetsbare medemens HEEFT U OF IEMAND UIT UW OMGEVING BRANDWONDEN?

TE HUUR

GARAGEBOX

30-jarig bestaan Het atelier was oorspronkelijk de fietsenstalling van het naastgelegen klooster. Broeder Nereus woonde in dit klooster en gaf les op de lagere school. In zijn vrije

tijd schilderde hij met een aantal van zijn leerlingen in het fietsenhok. Later heeft hij deze vrijetijdsbesteding uitgebreid tot het gezamenlijk schilderen met volwassenen. De belangstelling groeide enorm en in 1984 werd de club onder zijn huidige naam officieel opgericht en ingeschreven bij de Kamer van Koophandel, nu precies dertig jaar geleden.

St. Willebrord Voor het vakkundig en degelijk herstofferen van al uw meubelen. O.a. Capitonneerwerk, antiek, klassiek en modern. Ook boten, caravans en auto’s. Met ruim 25 jaar stoffeer ervaring. Gegarandeerd een goed resultaat. Bel voor een vrijblijvende prijsopgave: tel. 0165-383958. www.meubelstoffeerderij-koevoets.nl

PAGINA 8

Vrijwilligers gezocht voor kwartiermakers activiteiten ETTEN-LEUR - De kwartiermakers Etten-Leur zijn een groep die zich inzet voor de belangen van mensen met beperking, met name mensen met een psychische beperking. Door middel van het organiseren van activiteiten in de wijken in Etten-Leur, wordt geprobeerd het stigma weg te nemen dat heerst over psychiatrie. De term Kwartiermaken betekent: de weg vrij maken. Voor veel mensen met een psychiatrische beperking is terugkeer in de maatschappij moeilijk. Maar dat is in deze tijd wel belangrijk. De regering stimuleert ambulantisering, en vraagt medewerking van psychiatrische instellingen om cliënten te stimuleren zich in de maatschappij te vestigen. Natuurlijk met alle zorg die nodig is, thuis. Helaas heersen er vooroordelen en stigma’s over de psychiatrie. Dat maakt het ambulantiseren moeilijk. De kwartiermakers in Etten-Leur maken zich sterk voor een gastvrije maatschappij en het bevorderen van sociale inclusie. Dat doen ze door middel van ‘ontmoeting’, in de vorm van activiteiten, films, documentaires, expositie en deelname aan wijkinitiatieven. Voor het plannen en organiseren van deze

activiteiten zijn de kwartiermakers op zoek naar mensen die daarbij willen helpen. Vrijwilligers, familie of naasten van een cliënt, of andere geïnteresseerden. Iedereen die op wil komen voor deze doelgroep is welkom! Wat houdt het in? We vergaderen ongeveer om de 3-4 weken anderhalf uur in Etten-Leur, op het terrein van de GGZ. Dan bespreken we de planning, wat voor activiteiten we zouden kunnen plannen, en hoe we dat moeten gaan aanpakken. Dan verdelen we de taken. We zijn op zoek naar mensen die: willen meedenken/brainstormen; goed kunnen organiseren; notuleren en/of agenda opmaken; netwerken, contacten leggen met andere organisaties; meehelpen in het organiseren van activiteiten; in de kwartiermakerskraam willen staan op braderieën en markten. Zie je één van deze dingen wel zitten, of wil je het leren? Meld je dan aan als vrijwilliger bij de kwartiermakers! Vergoeding is een vrijwilligerscontract waarbij reiskosten en onkosten vergoed worden. Voor meer informatie: Suzanne Oord-Klijndijk, 06-53108364 of s.oord-klijndijk@ggzbreburg.nl.


Voor al uw administratieve en fiscale zaken voor zowel de Agro- als de MKB-sector. Bezoek onze website en maak vrijblijvend een afspraak. Oude Bredaseweg 7A - 4872 AB Etten-Leur Telefoon: 076-5040456 - Fax: 076-5040457 info@peetersfiscaal.nl - www.peetersfiscaal.nl

NIEUW! Frambozen enveloppen 300 g

lid van Register Belastingadviseurs

bant   Bra ie ropract

 Chi Bij 

 2008 t2010  15 

 t/m Voorj okt. 1maar t/m i 2014 sept. januar 29 13febr. t/m i ctie: januar meractie IE 820 Nazoaarsa R-ACT WINTE

  

  â‚Ź  

 â‚Ź   â‚Ź

Hugo Frizzante 0.75 l

2.89

 " ! "    " ! " "    "! "! "  "  !  !   "  "  ! ! ! !    "  !  !   

   #!    

   #!    #!   

   #!   "     "   "     "  ! $  " " ! $  "  ! $  " " ! $  "    $ " "   $   $ "   " $  " 

  " EĂŠn mensen heeft

% op de drie  EĂŠn mensen heeft tegenwoordig last van %% ĂŠĂŠn van

% op de drie "  ! ! tegenwoordig last van %% ĂŠĂŠn ! van ! "  ! bovengenoemde pijnklachten. #  met   ! bovengenoemde pijnklachten. Deze kunnen chiropractie !  pijnloos " # snel  chiropractie  vaak en worden Deze kunnen met ! !   verholpen. vaak snel en pijnloos " worden ! verholpen.

2.99 Dream bonbons

400 g

2.99 Vanaf zaterdag 11-01-2014

Stoomreiniger vloer

Afspraak 

 

 Voor wie wil weten wat chiropractie is

 " " " " 

Voor weten wat chiro-pracen hoewie de wil meest uiteenlopende klach tie is en hoe de meest uiteenlopende ten snel en pijnloos kunnen worden   klachten snel en " pijnloos kunnen worden t/m vrijdag verholpen, worden t/mwoensdag vrijdag t/m  ! worden wordenrugvanen 15 maart verholpen, 2008 129 oktober 2010 " januari 2014vrijblijvende vrijblijvende rugen maandag 9aangeboden t/m vrijdag 20 oktober !!  nek-scans voor 15,- ter  enMocht   vrijblijvende nekscans aanwaarde van rug60,-. dit tot een " !    vervolgafspraak leiden, danwaarde worden geboden voor 15,- ter kosten !!  de hiervan ookdit zonder huisartsvan â‚Ź 60,-. Mocht tot een ver "  ! verwijzing geheel of gedeeltelijk vervolg-afspraak leiden, dan worden #  !"# goed door hiervan uw verzekering. de kosten ook zonder huis  ! De scans worden alleen gemaakt op artsverwijzing geheel of gedeeltelijk # afspraak. vergoed door uw verzekering. !#  g p Chiropractie Brabant is gevestigd De alleen gemaakt op scans worden Chiropractie Brabant is gevestigd ! !# 

 " afspraak. aan de Banakkerstraat 46a, Chiropractie Brabant is gevestigd ! !# afspraak. aan de Banakkerstraat 46a, " Hoek Banakkerstraat/Adamastraat aan de Oude Bredaseweg 36a, $"# "% Chiropractie Brabant is gevestigd 4873 AM Etten-Leur. 4873 AM Etten-Leur. Tel. 076-5023574 !" #

!% Etten-Leur, (t.o. Hotel/Restaurant Het Paard) ★   aan 076-5023574 de Oude BredasewegWitte36a, chiropractie_brabant@msn.com Tel.     Tel. 076-5023574 Etten-Leur, tel. 076-5023574. www.chiropractie-ettenleur.nl chiropractie_brabant@msn.com

Laurens Schoone

Administratie... Je administratie 2013 in no-time op orde!

+31 (0)6 41 21 37 37 laurens.schoone@oamkb.nl

Italiaanse pastagerechten

- 1500 W - capaciteit: 560 ml

39.99

1.99

MP3 deurbel Met polyfone ringtones of maak zelf een deurbelmelodie.

28.99

LED-staaamp Ca. 500 lumen. Incl. batterijen.

19.99

Koekenpan Doorsnede: 28 cm.

9.99

Vers & voordelig!

Vanaf woensdag 08-01-2014

*

Appelen 4 7 % goedkop Elstar

KlompĂŠhof 16 4871 HJ Etten-Leur

er

1.5 kg

www.oamkb.nl

v an 1.79

Dat vind jij toch ook leuk... werkplezier voor ondernemers!

0.95

Bouwbedrijf Goossens al vele jaren een begrip in de Regio. Wij bou-

43%

wen en verbouwen,

goedkop er

tevens begeleiden wij uw

Spruiten 750 g

bouwaktiviteiten/

van 0.69

ontwerp van A tot Z.

0.39

* Versaanbieding geldig vanaf woensdag 08-01-2014 t/m 14-01-2014. Gulden w eg 10, 4879 N L E t t e n - L e u r , Tel . 0 7 6 -50 3 2 8 7 8 , F ax 076- 5 03785 0, ke e s . g oos s e ns@het net . nl

Zet- en drukfouten zijn voorbehouden.

HOGE KWALITEIT - LAGE PRIJS

www.aldi.nl


Nieuwjaarsreceptie Schaapskooi

Gezellige drukte op de nieuwjaarsreceptie.

ETTEN-LEUR - Na een geweldig kerstdiner op 17 december waar ruim 40 bezoekers aan deelnamen, hebben we op 4 januari tijdens onze nieuwjaarsreceptie teruggekeken naar het jaar 2013 en ons allemaal een goed en gezond 2014 gewenst. De Schaapskooi is in de loop der jaren

een plek geworden waar ontmoetingen en samenkomsten het karakter hebben van vooral gezelligheid maar ook van saamhorigheid en zorg voor elkaar en daar mogen we gerust trots op zijn. Het jaar 2013 kende vele activiteiten. De wekelijkse activiteiten zoals de koffieinloop op maandag, woensdag, woensdag, vrijdag en zondagochtend van 10.15

Henri Mastboom lezingencyclus “Macht en Pracht”

tot 11.30 uur. Het eetpunt elke vrijdag van 12.00 tot 14.00 uur en iedere laatste dinsdag van de maand winterstamppot of een frisse zomerstamppot. Bloemschikken elke tweede donderdag van de maand van 13.30 tot 15.30 uur. Ouderengym elke donderdagochtend vanaf 10.00 uur. Op dinsdag en donderdagmiddag zijn vanaf 14.00 uur tot 16.00 uur de biljartclubs actief. Iedere eerste woensdagmiddag van de maand bingo van 14.00 tot 16.00 uur. De andere woensdagmiddagen zijn gereserveerd voor de kaart en bridgeclubs. Zo is er bijna iedere dag van de week wel iets te doen. Als extra-activiteiten in 2013 noemen we in willekeurige volgorde, de carnavalsmiddag, de paasbrunch, het uitstapje naar de Biesbosch met boottocht. De frietjeszondagen, het bioscoopbezoek op een zondagochtend en niet te vergeten het geweldige barbecuefeest. Vanzelfsprekend werd het jaar afgesloten met het kerstdiner. Het vrijwilligersteam en onze bezoekers kunnen terugkijken op een goed “schaapskooijaar” en in 2014 gaan we er weer vol tegenaan. Het vrijwilligersteam.

SENIOREN KBO ETTEN-LEUR CZ Bridgeclub KBO Etten-Leur.nl Kofferbridgen: Bel dan eerst naar Tom Hartman tel. 076-8884385. Tafeltennisclub Uitslag: 1. Alida Honkoop 8 overwinningen; 2. Jaap Keeyzer 6 overwinningen; 3. Ton Koks 2 overwinningen. We kunnen nog best nieuwe leden gebruiken! Wij zijn een gezellige niet al te grote club. Inlichtingen: Piet Voesenek tel. 0755034781. Bridge Uitslag 2 januari: 1. A 10 Adrie v.d. Broek & Ria Luijkx 58,50%; 2. A 7 Ria Krol & Riet Mol 58,00%; 3. A 5 Riet Goossens & Martin Goossens 56,00%; 4. A 4 Ad v.d. Enden & Mart v.d. Enden 54,50%; 5. A 11 Naantje Rokx & Koosje Vermunt 54,00%; 1. B 9 Cor v. Meer & Jan v. Meer 68,50%; 2. B 1 Jan Aarts & Rien Theunis 61,00%; 3. B 11 Joan Nuijten & Dieuwertje Vroom 60,00%; 4. B 3 Piet v. Dijk & Cita Martens 57,00%; 5. B 10 Nelly Nooren & Jac Brooymans 53,50% Koersbal De leden van Koersbalclub ‘Centrum-Zuid’ spelen gezellig elke maandagmorgen en vrijdagmiddag hun onderling partijtje koersbal in de Gong aan de Trompetlaan. Info Annie Suijkerbuijk tel. 5020520 Uitslagen vrijdag 23 januari, Mat 1: 1. Jan Jochems 20; 2. Miep Bakker 19; 3. An-

nie Evers 18; 4/5. Jack Swaanen 17; 4/5. Rein Stoelinga 17. Mat 2: 1. Rinus Wijnings 30; 2. Giel Hellemons 22; 3. Harrie Evers 20; 4. Annie Suijjkerbuijk 19; 5. Riet Balemans 14. Mat 3: 1. Jo Snepvangers 19; 2. Annie de Visser 16; 3/4. Zus v. Sundert 14; 3/4. Annie de Zwart 14; 5/6. Mientje Rommens 13; 5/6. Netty v.d. Beemt 13. Sjoelen Uitslag 2 januari, A-klasse: 1. Lenie de Kok 1055 pnt; 2. Jeanne Aarts 1036 pnt; 3. Riet Balemans 1026 pnt. B-klasse: 1. Ans de Kroon 1001 pnt; 2. Teun Voetee 982 pnt; 3. Lea Eilert 968 pnt. C-klasse: 1. Jaantje Nooijens 964 pnt; 2. Cor Buijnsters 954 pnt; 3. Jopie v.d. Boor 952 pnt. Belangstelling? Bel gerust even voor informatie (Rien v. Halteren tel. 5269812 of Mien Oomen tel. 5017453) of kom even vrijblijvend kijken in de Appelgaarde op donderdagmiddag. Op de site www.kbo-ettenleurcz.nl vindt U al het nieuws van de KBO. Rik- en jokertoernooi Na het succes van de vorige keren organiseert KBO Centrum-Zuid weer een dagtoernooi voor rikkers en jokerspelers, en wel op vrijdag 14 februari in De Appelgaarde Lambertusstraat 7. Wij beginnen om exact 9.00 uur. De zaal is open vanaf 8.00 uur. Na eerst 2 rondes van 20 potjes ge-

speeld te hebben gaan wij lunchen. Na de lunch spelen wij nog twee ronden van 20 potjes, waarna de prijsuitreiking om plus minus 16.00 uur plaats vindt. Iedere ronde wisselen wij met elkaar. De jokeraars doen 2x12 potjes jokeren, zowel ‘s ochtends als ‘s middags. Inschrijven kan tot en met 26 januari. Zowel leden, als niet leden van de KBO zijn welkom. Bij inschrijving graag de kosten voldoen. U kunt het bedrag ook storten op bankno. 11.48.47.274 ten name van Kees Broks, onder vermelding van inschrijfgeld rik/jokerdag Centrum Zuid (niet betaald is niet ingeschreven). Bij het inschrijfgeld is inbegrepen, iets lekkers bij de koffie, de lunch, 2x koffiebonnen en een consumptiebon. We streven er ook naar dat iedereen een prijsje heeft. Deelname is beperkt, wie eerst komt wie eerst maalt. Gezien de gezondheidssituatie van Jan Maas, is deze niet meer beschikbaar als aanspreekpunt betreffende de organisatie. Natuurlijk blijft Jan wel met ons mee rikken. Informatie en inschrijving: Rien v. Halteren, Hof v.d Houte 167, tel. 076-5269812, rienvanhalteren@hetnet.nl; Kees Broks, Laurierhof 53, tel. 06-47868384, keesbroks@ hotmail.com; Liza Aarts, Nic.Beetstraat 1, tel. 5032597, ejaarts@ziggo.nl; Jo v. Halteren (jokeraars), tel. 076-5269812, rienvanhalteren@hetnet.nl.

Jaarvergadering

Wijkraad Buitengebied Breda Zuid-West ETTEN-LEUR - Dinsdag 14 januari houdt de wijkraad buitengebied Breda Zuid-West haar jaarvergadering. Behalve een terugblik op het afgelopen jaar 2013, de stand van zaken in en andere relevante informatie over het zuidwestelijke buitengebied van Breda, wordt door de heer Kees Nagelkerke, o.a. auteur van het Prinsenbeeks dialectenwoordenboek, een

presentatie gegeven over de wereld van de Brabantse dialecten. Inwoners van het buitengebied en andere belangstellenden zijn van harte welkom in Gemeenschapshuis Liesbos, Liesstraat 4 te Breda. U bent welkom vanaf 19.30 uur. De jaarvergadering start om 19.45 uur en sluit rond 22.15 uur. Voor meer informatie raadpleeg onze website www.wijkraadbredazw.nl

Agenda wijkactiviteiten 8 januari 8 januari 8 januari 9 januari 9 januari 9 januari 9 januari 10 januari 10 januari 10 januari 10 januari 10 januari 10 januari 10 januari 13 januari

Banakkers gym 9.30 uur ut Praotuis Banakkers sjoelen 13.30 uur ut Praotuis ’t Hooghuis kindermiddag 14.00 uur de Vleer Banakkers computerbijeenkomst 9.30 uur ut Praotuis Banakkers bridge 13.30 uur ut Praotuis C-West ouderenmiddag 13.00 uur den Drempel Grauwe Polder bezige handjes 13.00 uur de Gong Grauwe Polder koersbal 13.30 uur de Gong Grauwe Polder line dance 19.00 uur de Gong C-West inloopmiddag 13.00 uur den Drempel Banakkers warme maaltijd 12.00 uur ut Praotuis Banakkers hobby 13.30 uur ut Praotuis ’t Hooghuis koersbal 13.30 uur de Vleer ’t Hooghuis kinderdisco 19.00 uur de Vleer Banakkers galm 9.30 uur ut Praotuis

13 januari 13 januari 13 januari 13 januari 13 januari 14 januari 14 januari 14 januari 14 januari 14 januari 14 januari 15 januari 15 januari 15 januari 15 januari

Grauwe Polder koersbal 9.30 uur de Gong Grauwe Polder aerobic 13.30 uur de Gong ’t Hooghuis koersbal 13.30 uur de Vleer C-West buurtavond 19.00 uur den Drempel C-West kantklossen 19.00 uur den Drempel C-West ouderenavond 19.00 uur den Drempel Grauwe Polder speelgroep 9.30 uur de Gong Grauwe Polder hobby 13.30 uur de Gong Banakkers sjoelen egelantiers 9.30 uur ut Praotuis Banakkers warme maaltijd 12.00 uur ut Praotuis Banakkers kaarten 13.00 uur ut Praotuis C-West bingo 20.00 uur den Drempel Banakkers gym 9.30 uur ut Praotuis Banakkers sjoelen 13.30 uur ut Praotuis ’t Hooghuis kindermiddag 14.00 uur de Vleer PAGINA 10

Lezing over suikerindustriëlen en hun woningen

Het voormalige woonhuis van S.C.J. Heerma van Voss aan de Korte Brugstraat in Leur. Heerma van Voss was suikerfabrikant op Zwartenberg en initiator van de eerste vlucht met een vliegmachine in Nederland in 1909. Collectie Regionaal Archief West-Brabant

ETTEN-LEUR - Woensdag 15 januari geeft dhr. Mark Buijs in De Nieuwe Nobelaer in Etten-Leur een lezing over Suikerindustriëlen en hun woningen. De lezing maakt deel uit van de Henri Mastboom lezingencyclus met als thema Macht en Pracht georganiseerd door de vier West-Brabantse archiefdiensten: Het Markiezenhof, Gemeentearchief Roosendaal, Regionaal Archief West-Brabant en het Stadsarchief Breda. In de tweede helft van de negentiende eeuw kwamen tientallen suikerfabrieken in West-Brabant tot grote bloei. De suikerfabrikanten vestigden zich aanvankelijk vaak in een woning bij hun bedrijf maar wilden al snel hun welvarendheid laten zien. Het gevolg was de bouw van prachtige herenhuizen en villa’s

in de West-Brabantse dorpen en steden. In de loop der jaren zijn veel fabrieken en woningen weer verdwenen. De gebouwen die nog resteren zijn voor een belangrijk deel inmiddels beschermd als rijksmonument of gemeentelijk monument. In deze lezing neemt Mark Buijs u mee naar een aantal fraaie panden in West-Brabant. Aan de orde komen onder andere de huizen van de familie Heerma van Voss in Etten-Leur, De Bruijn in Zevenbergen en Rivière Verninas in Oudenbosch. De lezing vindt plaats op woensdag 15 januari in De Nieuwe Nobelaer, Anna van Berchemlaan 2 in EttenLeur. Wanneer u de lezing bij wilt wonen moet u zich vooraf aanmelden via infobibliotheek@nieuwenobelaer.nl. De lezing begint om 20.00 uur, de zaal gaat om 19.30 uur open. De toegang tot de lezing is gratis.

KORTE BERICHTEN ETTEN-LEUR Inloopmiddag: Donderdag 9 januari houdt Stichting Werk 55 plus regio Etten-Leur een inloopmiddag voor haar deelnemers. Deze middag draagt een feestelijk karakter omdat de burgemeester van Etten-Leur, mevrouw H. van Rijnbach-de Groot, aanwezig zal zijn en het nieuwe logo van de Stichting zal onthullen. De bij de Stichting ingeschreven deelnemers zijn ervaren, gemotiveerde en direct beschikbare werkzoekenden die graag weer aan de slag willen. Met diverse activiteiten helpt de Stichting hen bij het vinden van betaald werk. De locatie van deze inloopmiddag is de bovenzaal van het clubgebouw van VV Internos, Olympiade 7, 4873 DA Etten-Leur. Voor meer informatie: Hans van Arkel (voorzitter), e-mail: jsvanarkel@gmail.com gsm: 06-22526191. Urineverlies bij volwassenen: Woensdag 22 januari organiseert het Bekkenbodemcentrum van het Amphia Ziekenhuis een publiekslezing over urineverlies bij volwassenen van 19.00 tot 21.30 uur, in het Kenniscentrum, locatie Molengracht in Breda. Wilt u gratis deelnemen aan deze lezing, stuur dan een e-mail naar continentievpk@amphia.nl. Er is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar. Inschrijving is op volgorde van binnenkomst. TV Opnames in Etten-Leur: Op donderdagavond 23 januari zal er in Studio 76 in EttenLeur een televisieprogramma worden opgenomen voor de TROS en Omroep Brabant, speciale editie van Hart voor Muziek Editie Polonaise 2014. De opnames starten om 19.30 uur. Optredende artiesten zijn o.a.: Gebroeders Ko, Alex, Alpenzusjes, Huub Hangop, (de razendpopulaire) Snollebollekes en nog veel meer acts. Kaarten zijn te bestellen via: facebook.com/polonaise2014.

WIJKEN WIJKVERENIGING CENTRUM WEST Bingo 15 januari Nu alle feestdagen achter de rug zijn, is het weer tijd om de bingoballetjes te laten rollen. Wijkvereniging Centrum West organiseert daarom op 15 januari, de eerste bingo van het nieuwe jaar. Beproef uw geluk in het nieuwe jaar samen met uw buurtgenoten tijdens een gezellige avond met de bekende mooie prijzen. Wij hopen op een grote opkomst, zodat in 2014 alle activiteiten voor jong en oud weer georganiseerd kunnen worden. Dus woensdag 15 januari bingo in Den Drempel Halewijnstraat 47. De zaal is om 19.30 uur open en om 20.00 uur gaat de bingo draaien. Toegang is gratis. WIJKVERENIGNG DE BANAKKER Nieuwjaarsdico in ut Praotuis Nieuwjaarsdisco op vrijdag 10 januari voor groep 5-6-7-8. Jullie zijn allemaal weer uitgenodigd op onze super gezellige Nieuwjaarsdisco. En natuurlijke proosten we dan op alle leuke dingen die we in 2014 gaan doen. Zorgen jullie dat jullie er feestelijk uitzien, dan zorgen wij voor de bubbels. Zorg dat je op tijd een kaartje koopt! Op vrijdag 10 januari worden er na 18.00 uur geen kaartjes meer verkocht! Tip: kleed je niet te warm aan. De deur gaat open om 19.15 uur, om 19.30 uur begint de disco. Om 22.00 uur is het weer afgelopen (kinderen binnen ophalen!). Kaartjes te koop bij Willy, Maerlantstraat 1, Kitty, Huygenslaan 91, Sandra, Brederolaan 59. Kom rond 18.00 uur. Voor iedere disco moeten nieuwe kaartjes worden gekocht (oude kaartjes mogen omgeruild worden)! Ouders: U dient uw kind binnen op te komen halen. De kinderen mogen niet alleen naar huis. Nieuwjaarsreceptie in ut Praotuis Zondag 12 januari nodigt wijkvereniging Buurtbelang Banakkers haar wijkbewoners uit om tussen 14.00 en 16.30 uur naar wijkgebouw ut Praotuis te komen. Samen willen we een toost uitbrengen op het nieuwe jaar en luisteren naar zang en muziek van De Kerkzwervers. 2014 is voor ons een speciaal jaar. We bestaan dan 20 jaar en ut Praotuis viert haar koperen (12,5 jarig) feest. Alle reden dus om a.s. zondag het glas te heffen. De wijkvereniging trakteert.


Gezond Alternatief krijgt vervolg ETTEN-LEUR - Tijdens de tweede editie van Gezond Alternatief in de Gong maakten bezoekers kennis met verschillende manieren om tot rust te komen. Voor veel mensen was dit tevens een kans om hun hobby of praktijk te delen met hun mede-inwoners. “Het was een hele leuke dag”, aldus wijkwerker Linda Koenraadt. Je zag bekende mensen uit de wijk nu met heel andere talenten. Bijvoorbeeld, Inge Munter brengt altijd de wijkkrant rond maar nu gaf ze iedereen een heerlijke massage met haar magneten. Tijdens de dag ontstonden leuke gesprekken en nieuwe bewonersinitiatieven. Zo ontstond het idee om zowel wekelijkse als maandelijkse activiteiten in het kader van ontspanning te gaan organiseren in de Gong. Eén van degene die deze activiteiten gaan aanbieden is Chantal Klep. Zij heeft veel ervaring in energetische counseling en therapie. Haar rode draad is steeds het verbeteren van de communicatie van de mens met zichzelf, anderen en zijn/haar omgeving.

“Op reis met je echte zelf”, aldus Chantal. Vanaf eind januari start zij met haar wekelijkse activiteiten in de Gong. Cursus Dancing yoga: maandag 20 januari, 19.15-20.15u. Cursus Switch Mandala: dinsdag 21 januari, 19.15- 21:15u. Cursus Mandala tekenen voor beginners: donderdag 23 januari, 13.00-15.00u.

Programma`s Op www.ettenleurleeft.nl worden wekelijks programma s uitgezonden. In december is gestart met het programma 076 Sessies. Dit is een programma waarin rappers uit de regio 076 hun talenten laten zien in een korte track. Binnenkort start het programma EttenLeurSpreekt. In dit programma peilen we het nieuws van de week onder de inwoners van Etten-Leur. Het team van EttenLeurLeeft

gaat daarnaast regelmatig op pad om de evenementen en activiteiten in Etten-Leur in beeld te brengen. Ook presenteren ze nieuwsitems en de agenda van alle activiteiten. Kortom, een levendige online wereld voor jong en oud waarin Etten-Leur centraal staat. Houd de website www.ettenleurleeft.nl in de gaten zodat je niets hoeft te missen. Check it out!

Hulpverlening via internet Komt u er even niet meer uit? Vragen of problemen rond relaties, geld, werk, school, opvoeding of gevoelens?

EttenLeurLeeft, de nieuwe online community De online internet community van Etten-Leur is bedoeld om jongeren op de hoogte te houden van wat er leeft in Etten-Leur. Daarnaast streeft zij naar talentenontwikkeling. Voor en door talent”, aldus jongerenwerker Amhamad el Ouali. Het is belangrijk dat jongeren elkaar inspireren en motiveren. Ons motto is; iedereen heeft een talent en mag dat ook ontdekken. Het jongerenwerk van Surplus Welzijn biedt deze mogelijkheid in het JOC (Jongeren Ontwikkel Centrum).” Redactie EttenLeurLeeft.nl bestaat uit een aantal jongeren die samen de redactie van

EttenLeurLeeft vormen. Stephan Beute, voorzitter van de redactie: “We hebben gekeken naar de talenten van jongeren, ieder lid van de redactie heeft zo zijn eigen talent. De jongeren in de redactie inspireren elkaar, dat is uniek en leerzaam.” Jeremy Boshuizen is naast de kersverse voorzitter van het jongerenplatform, ook lid van de redactie. Zijn talent is het beheren en onderhouden van de nieuwe website. Ik kan mijn creativiteit erin kwijt, waardoor ik mezelf blijf ontwikkelen. Er is veel tijd in gestoken en het resultaat mag er dan ook zijn. Ik nodig iedereen uit om eens een kijkje te nemen op website.

Vanaf dinsdag 14 januari gaan Wijkgebouw Sanderbanken en het Wijknest in de Grient samenwonen met basisschool D’n Overkant en de Kinderopvang in Brede school D’n Overkant aan de Edward Poppelaan 18 4874 NA Etten-Leur. Open dag Kom een kijkje nemen op woensdag 15 januari van 14.00 tot 16.00 uur.

Voor meer informatie of opgeven voor één van de cursussen neemt u contact op met Chantal Klep via telefoonnummer 06 1966 1555 of stuur een e-mail naar chantal.xerri@gmail.com.

ETTEN-LEUR - In december 2013 is de nieuwe website van de online community EttenLeurLeeft de lucht in gegaan. De website en bijbehorende social media zijn al een aantal maanden online, maar vanaf nu is de website officieel geopend voor publiek.

Brede School D’n Overkant

De redactie van EttenLeurLeeft

Nieuws van het Pluspunt Eetpunten Menu Surplus Op dinsdag en vrijdag van 12.15 - 13.30 uur zijn er eetpunten van Menu Surplus in het Pluspunt. Op beide middagen zijn er nog plaatsen om mee te eten. Het eetpunt biedt gelegenheid tot ontmoeting met andere mensen, want: “Samen eten is meer dan een maaltijd”, aldus Anita Dudok één van de coördinatoren.

Computercursus In januari starten er weer nieuwe computercursussen. Naast een basiscursus zijn er ook cursussen internet en email. Word vriend op onze Facebook pagina ‘Pluspunt Surplus’ en blijf op de hoogte van al onze activiteiten. Kom gerust lang bij het Pluspunt, Valpoort 153 of neem contact op met Richard of Anita op het telefoon nummer 076-5019107.

Het team Pluspunt wenst iedereen een heel gezond 2014!

Surplus Welzijn biedt online hulp, kosteloos en voor iedereen. www.hulponline.surpluswelzijn.nl

Surplus Welzijn Nieuws p/a Kerkwerve 46 4873 CJ Etten-Leur Telefoon (076) 501 64 50 infowest@surpluswelzijn.nl www.surpluswelzijn.nl


Kees Kuijsveld

NAC-coryfeeën Adri Pelkmans en Kees Kuijs tonen in het NAC Museum de replica van het kampioensshirt uit 1921. FOTO WWW.HETFOTOBEDRIJF.NL

Niet ver van zijn woning in de Bredase wijk Brabantpark ligt het Kees Kuijsveld, de zesde NAC Breda Playground. Het is een eerbetoon aan voormalig NAC-speler en clubicoon Kees Kuijs. Samen met wethouder Saskia Boelema opende laatstgenoemde in oktober 2011 officieel ‘zijn’ veld aan de Elandstraat.

De Bredase wethouder Saskia Boelema en Kees Kuijs bij de officiële opening van het Kees Kuijsveld in 2011. FOTO WWW.HETFOTOBEDRIJF.NL

Kees Kuijs, van vreemde eend in de bijt tot clubicoon

‘Ik kwam niet voor de gezelligheid naar NAC’ Als speler maakte hij furore bij NAC, als supporter zit hij nog regelmatig bij ‘zijn’ club op de tribune. Kees Kuijs blikt terug op zijn imposante voetbalcarrière bij de Parel van het Zuiden. “Rat Verlegh had altijd het laatste woord.”

Kliekjes Daar vormen de spelers van Ajax en Feyenoord steevast kliekjes. Kees Kuijs: “Zowel Ajax als Feyenoord had altijd wel vier of vijf spelers in de selectie. De rest werd aangevuld met eenlingen van bijvoorbeeld, NAC, PSV en Fortuna Sittard. Wij waren dan ook op elkaar aangewezen. Ik heb het wel eens meegemaakt dat Ajax en Feyenoord na een interland tegen elkaar moesten voetballen. Dan werd alléén maar daarover gesproken. Het ging bijna ten koste van het nationale team. Toch was er wel een gezonde rivaliteit. Zelf vond ik het altijd leuk om tegen mijn vrienden bij PSV te spelen. Daar wilde je natuurlijk speciaal van winnen.” Stoten topclubs in Breda sportief gezien regelmatig hun neus, omgekeerd heeft NAC het in die tijd ‘boven de rivieren’ altijd heel moeilijk. “Psychologisch? Ja, dat kan best een rol spelen,” blikt Kees Kuijs terug. “Dat wordt er een beetje ingeprent, geloof ik, terwijl je het als speler eigenlijk niet wilt. Toch waren we altijd een beetje bang voor Feyenoord en Ajax.”

DOOR ADDO SPRANGERS In het jubileumboek ‘100 jaar NAC’ wordt de thans 82-jarige Kees Kuijs opgevoerd als een heus NAC-icoon. Dat is niet zonder reden. Tussen 1955 en 1963 speelt hij namelijk 238 competitiewedstrijden en 13 bekerduels in de clubkleuren van NAC, terwijl hij als NAC’er 39 keer voor het Nederlands Elftal uitkomt, daarmee zijn totale aantal interlands op 43 brengend. Zelf noemt Kees Kuijs het hem ten deel gevallen eerbetoon in het jubileumboek ‘wel grappig’. “Al zat ik er niet echt op te wachten,” voegt hij er meteen aan toe. Meeùs Het tekent de nuchterheid van de in het Noord-Hollandse Anna Paulowna geboren voormalige voetbalster. Als voetballer gevormd bij BKC en ZAP, belandt de linkervleugelverdediger bij Haarlem waar hij al snel in positieve zin opvalt. Vier interlands zijn het welhaast logische gevolg, waarna NAC-voorzitter Joseph Meeùs naar zijn diensten hengelt. Met succes, al verliep het niet helemaal zonder slag of stoot, zo vertelt Kees Kuijs. “De ‘oude’ Meeùs heeft me naar Breda gehaald. PSV was ook nog eventjes in beeld, maar ik had mijn jawoord al aan NAC gegeven. Voordat ik naar NAC kwam, overleed Meeùs echter. Het bestuur van NAC nam het over en ik kreeg ineens minder dan het salaris dat ik met Meeùs was overeengekomen. Ik heb me echter niet teruggetrokken en ben toch naar NAC gegaan. Zo zit ik nu eenmaal in elkaar: een man een man, een woord een woord.” Combinatie Hoewel hij het bij NAC prima naar zijn zin heeft, blijft hij zich toch een beetje vreemde eend in de bijt voelen. “In de eerste plaats kwam ik binnen als die international van Haarlem. Daarnaast kwam ik uit de kop van Noord-Holland, uit Anna Paulowna. Ik moest echt wennen aan de mentaliteit hier. Ik kwam niet voor de gezelligheid, bij mij stond vooral het sportieve element voorop. Ik speelde bij het Nederlands Elftal en dat wil je dan natuurlijk wel even zo houden.” Van zijn inkomsten als semi-prof alleen kan Kuijs niet leven. Hij timmert naast het voetballen dan ook hard aan zijn maatschappelijke carrière. Zo doet hij de studie heilgymnastiek en massage (het tegenwoordige fysiotherapie), hetgeen hem later in staat stelde om als fysiotherapeut aan de slag te gaan. “De combinatie van een voetballoopbaan en een maatschappelijke carrière ging goed samen,” vertelt Kees Kuijs. “Twee keer per week trainde ik ’s avonds bij NAC en elke woensdagmiddag ging ik naar de centrale training van het Nederlands Elftal in Den Bosch.”

Rat Verlegh De eerste trainer die hij bij NAC meemaakt is Jan Blom. “We gingen goed met elkaar om. Jan Blom deed vooral het praktische werk tijdens de trainingen. Grote man achter de schermen was echter Rat Verlegh. Hij stippelde de tactiek uit en hield ook de peptalks voor de wedstrijden. Bij Verlegh had ik het idee dat hij het niet echt in me zag zitten. Misschien had het te maken met het feit dat het niet altijd zo boterde tussen hem en Joseph Meeùs, de man die me naar NAC had gehaald. Ik stond er altijd in, dat was het punt niet. Maar in de zogenaamde ‘Flashbacks’ - een soort wedstrijdverslagen die Verlegh voor voetbalbladen schreef, werd ik bijvoorbeeld nooit genoemd.” Nog een vraagteken zet Kuijs bij het plotselinge geschuif met zijn persoontje in het team. “Aanvankelijk was mijn positie bij NAC linkervleugelverdediger, net als in Oranje. Gaandeweg echter stond ik steeds vaker stopperspil. Toen we in 1956 in de laatste ronde van de kampioenscompetitie uit naar Rapid JC moesten, besloot Verlegh om Bram Lussenburg op te stellen als stopperspil en moest ik weer verhuizen naar de linksbackpositie. Bram Lussenburg was een heel goede voetballer, maar miste eenvoudigweg de snelheid om Rapid JC-spits Noud van Melis af te stoppen. We verloren er met 5-1. Verlegh had echter altijd het laatste woord. Ach, ik heb er nooit een woord aan vuil gemaakt. Ik deed gewoon wat me gezegd werd.”

Kees Kuijs tijdens zijn voetballoopbaan.

FOTO ARCHIEF NAC

‘Ik had mijn jawoord al aan NAC gegeven’

Multifunctioneel Als vleugelverdediger was hij wel te vergelijken met Daley Blind van het huidige Ajax, meldt Kees Kuijs desgevraagd. “Geen gekke dingen doen en de bal gauw inleveren dus. Ik had een middenveld voor me staan waar ik de bal snel kwijt kon en dat er ook altijd wel iets goeds mee deed. In die tijd kwam je als back ook niet ver over de middellijn. Meestal bleef je op je eigen helft. Ook de positie van stopperspil lag me wel. Tegenwoordig worden spelers geacht multifunctioneel inzetbaar te zijn. Daley Blind verhuist net zo gemakkelijk van de linksbackpositie naar het middenveld, maar vroeger was zoiets niet gebruikelijk.” Visje Spijt van zijn overgang naar NAC heeft Kees Kuijs nooit gehad. Kees Kuijs: “Roel Wiersma en Toon Brusselers, met wie ik bevriend raakte bij het Nederlands Elftal, hebben namens PSV nog wel eens een visje uitgegooid, maar ik ben bij NAC gebleven. Hier speelde ik samen met fantastische spelers als Leo Canjels en Louis Overbeeke. Laatstgenoemde had een enorm goed schot. Als Leo Canjels er toevallig niet was, stond hij gewoon in de spits. Jan van Hoogenhuizen en Adri Pelkmans waren spelers naar mijn hart, ze gingen er altijd voor. Dat gevoel had ik later ook bij types als Rob Penders en Eric Botteghin, jongens waar je op kunt bouwen.”

Supporter Kees Kuijs weet waar hij over praat. Jarenlang maakte hij deel uit van de groep rapporteurs die wekelijks spelers in de eredivisie cijfers gaf voor het klassement ‘Voetballer van het Jaar’ in dagblad De Telegraaf. Vandaag de dag is hij als liefhebber nog met grote regelmaat op de tribune van NAC te vinden. “Ik heb twee seizoenskaarten van NAC. Meestal zit ik tussen generatiegenoten als Hein van Gastel, Stan de Rijk, Jacques Visschers en Frans Vermeulen. Voor de wedstrijd schatten we dan samen de kansen voor NAC in. Als Selectie NAC seizoen 1958-1959. Staand v.l.n.r. Puck Storimans, Pau van den Hoven, Jan Blom (trainer), Adri Pelkmans, Stan de Rijk, Kees Kuijs en Jan NAC na afloop gewonnen heeft, ben ik echt blij, hoor. Van speler ben ik een echte supporter van NAC geworden, zonder meer.” van Hoogenhuizen. Gehurkt v.l.n.r. Louis Overbeeke, Theo Laseroms, Leo Canjels, Cock Luyten en Frans Bouwmeester. FOTO ARCHIEF NAC PAGINA 12


GEMEENTE ETTEN-LEUR 8 JANUARI 2014

Gemeente Etten-Leur

Volg de gemeente via facebook en twitter

Bezoekadres stadskantoor: ■ Roosendaalseweg 4 4875 AA Etten-Leur

Nieuws, informatie en achtergronden van de gemeente Etten-Leur zijn ook te vinden op facebook. Ga naar www.facebook.com/ gemeente.ettenleur en klik op de button ‘Vind ik leuk’. Vanaf dat moment volg je de facebookpagina van Gemeente EttenLeur. Ook via de homepage van www. etten-leur.nl kun je snel en eenvoudig naar de gemeentelijke facebookpagina. Klik daarvoor in de kolom ‘Contactinfo’ op het facebooklogo.

Openingstijden van de publieksbalies: ■ Zonder en met afspraak: Maandag t/m vrijdag van 9.00 - 12.00 uur Maandag van 17.00 - 19.00 uur ■ Uitsluitend op afspraak: Maandag t/m vrijdag van 12.00 - 17.00 uur Openingstijden van het informatiecentrum: ■ Maandag van 9.00 - 19.00 uur ■ Dinsdag t/m vrijdag van 9.00 - 17.00 uur Postadres: ■ Postbus 10100, 4870 GA Etten-Leur ■ Roosendaalseweg 4, 4875 AA Etten-Leur ■ E-mail: info@etten-leur.nl (algemene informatie) ■ E-mail: info@afval3xbeter.nl (alleen afvalinformatie) Internet: ■ www.etten-leur.nl ■ www.afval3xbeter.nl ■ www.debanakker.nl ■ www.koepel-etten-leur.nl ■ www.brandweermwb.nl ■ www.politie.nl Informatienummers: ■ Gemeente: 14 076 (24 uur per dag bereikbaar) ■ Afvalinformatienummer: 0800 3336699 (gratis) ■ Melden van milieuklachten: (lawaai, stank, vuil): 14 076 ■ Melden van klachten over een evenement: 14 076 ■ Elz startpunt voor welzijn, zorg en wonen: (076) 5024025 ■ Brandweer: 088 2250100 ■ Politie (niet spoedeisend): 0900 8844 ■ Als elke seconde telt: 112

Inzameling van kerstbomen Tot en met vrijdag 17 januari worden de kerstbomen opgehaald in Etten-Leur. De boom kunt u aanbieden op de verzamelplaats samen met uw afvalcontainer. Dit betekent dat de kerstboom in de even week aangeboden kan worden samen met de gft-container en in de oneven week samen met het restafval. Zet de kerstboom niet in de afvalcontainer, want die kan dan niet worden geleegd. De kerstbomen dienen vrij te zijn van potten, plastic of andere versierselen. U kunt de kerstboom natuurlijk ook gratis afgeven op de Milieustraat Vosdonk aan de Verschuurweg 5. Vergeet daarbij niet uw geldige milieupas mee te nemen.

Alle publicaties van de Gemeente Etten-Leur staan op www.officielebekendmakingen.nl

Het nieuws van de gemeente Etten-Leur kun je ook volgen via twitter. Ga naar http:// twitter.com/gem_ettenleur en volg ons. En ben je eenmaal volger van @gem_ettenleur dan word je via tweets steeds op de hoogte gebracht van het laatste gemeentenieuws. In de meeste gevallen ontvang je als volger een link naar meer nieuws over het onderwerp op www.etten-leur.nl.

Sinds 1 januari staan álle (officiële) bekendmakingen van de Gemeente Etten-Leur op de website www.officielebekendmakingen.nl van overheid.nl. U vindt alle bekendmakingen van de gemeente Etten-Leur bovendien eenvoudig en snel via www.etten-leur.nl. Klik op de homepage van de gemeentelijke internetsite op de link in het onderdeel ‘Uitgelicht’ of op de fotobanner ‘Overheid.nl Etten-Leur’. Geen gezoek, maar klik en klaar. Opgelet: nieuwe bekendmakingen kunnen op overheid.nl alleen geplaatst worden op doordeweekse dagen. Dus nooit op zaterdag of zondag. Dus ook de berichten die op zondag op de gemeentepagina in de Etten-Leurse Bode staan, zijn in de loop van maandag digitaal beschikbaar. Natuurlijk kunt u ook oudere berichten digitaal terug vinden. Zoekfunctie op zoek.officielebekendmakingen.nl Ook kunt u op http://zoek.officielebekendmakingen.nl gebruik maken van de zoekfunctie op de website van overheid.nl. Vul in het geopende zoekscherm bijvoorbeeld bij ‘Alle publicaties’ bovenaan bij ‘Woord(en) of zinsdeel’ Etten-Leur in. Houd het bolletje ‘In de gehele tekst’ aangevinkt. Als u nu alles aangevinkt laat staan en klikt op zoeken, komen alle bekendmakingen van en over Etten-Leur in beeld. U kunt ook naar dit zoekscherm gaan via de homepage van www.etten-leur.nl. In het onderdeel ‘Uitgelicht’ staat de link naar zoek.officielebekendmakingen.nl De gemeentepagina in de Etten-Leurse Bode blijft, maar heeft een andere inhoud De meeste officiële bekendmakingen staan niet meer op de gemeentepagina in de Etten-Leurse Bode. De gemeentepagina ‘nieuwe stijl’ in de Etten-Leurse Bode is sinds 1 januari elke woensdag en zondag gevuld met informatieve berichten (aankondigingen van informatiebijeenkomsten, korte besluitenlijsten van college en raad, bestemmingsplannen, open en dicht mededelingen, serviceberichten en overig nieuws). Vaak zult u de korte versie van het bericht op de gemeentepagina vinden. Voor de uitgebreide versie verwijzen wij u dan door naar onze website www.etten-leur.nl. Op die manier is de gemeentepagina voor iedereen informatief. En wilt u meer weten over een bepaald onderwerp, dan kunt u terecht op de gemeentelijke website. Verordening en GVOP De gemeenteraad heeft de ‘Verordening op de elektronische bekendmaking’ voor het online publiceren van bekendmakingen vastgesteld op 3 december 2013. Op grond van de Wet elektronische bekendmaking moeten decentrale overheden (o.a. gemeenten) per 1 januari 2014 hun algemeen verbindende voorschriften, beleidsregels, verordeningen en andere besluiten van algemene strekking elektronisch bekendmaken. Hiervoor is door het Rijk een landelijke Gemeenschappelijke Voorziening voor Officiele Publicaties (GVOP) ontwikkeld. De Gemeente Etten-Leur zet het GVOP ook in, maar gaat zelfs verder. Uw gemeente plaatst namelijk álle bekendmakingen op dit GVOP en die kunt u dus lezen via www.officielebekendmakingen.nl.

Instructie voor verkeersregelaars via e-learning Bij steeds meer evenementen dienen er bevoegde verkeersregelaars aanwezig te zijn om mede voor een goede verkeersregeling te zorgen. Mogelijk is dit ook op uw evenement van toepassing. Sinds 1 januari is de werkwijze van de instructie gewijzigd. U was gewend dat de politie jaarlijks op twee avonden een instructie op locatie gaf. Sinds 1 januari geeft de politie geen instructies meer en dient de instructie via de e-learning te worden gevolgd. De e-learning wordt verzorgd door de Stichting Verkeersregelaars Nederland (SVNL). Om met de instructie via e-learning te kunnen starten, dient u uw evenement aan te melden via de website www.verkeersregelaarsexamen.nl met de verleende evenementenvergunning of een verklaring van de gemeente. Voor het verkrijgen van de verklaring kan er een mail gestuurd worden naar apv@etten-leur.nl met daarin aangegeven om hoeveel eenmalige verkeersregelaars en verkeersregelaars voor bepaalde tijd het gaat. In samenspraak met de politie bepaalt de gemeente het minimaal in te zetten verkeersregelaars. Na een succesvolle afronding van de instructie is het mogelijk om eenmalig of voor 1 jaar een certificaat te krijgen. Voor de verdere procedure kunt u terecht op de genoemde website waar deze uitgebreid staat beschreven. Mocht u nog vragen hebben over de instructie, dan kunt u hiervoor contact opnemen met SVNL via 030 8200361. Heeft u nog vragen over uw evenement en/of de verklaring, dan kunt u contact opnemen met de gemeente Etten-Leur via (076)5024288 en (076)5024384 of via apv@etten-leur.nl

Wijzigingsplan Centrum Leur, Brouwerstraat Burgemeester en wethouders van de gemeente Etten-Leur maken bekend dat zij voornemens zijn om met toepassing van artikel 3.6. lid 1 sub a Wet ruimtelijke ordening het bestemmingsplan ‘Centrum Leur’ ter hoogte van de Brouwerstraat (hoek Bierdragerstraat) te wijzigen ten behoeve van de bouw van twee vrijstaande woningen. Het ontwerp-wijzigingsbesluit inclusief planverbeelding liggen gedurende de periode van 9 januari 2014 tot en met 19 februari 2014 in het informatiecentrum in het stadskantoor aan de Roosendaalseweg 4 voor een ieder ter inzage. De stukken zijn ook te raadplegen via www. etten-leur.nl >Wonen & Leven > Ruimtelijke plannen > Wijzigingsplan Centrum Leur, Brouwerstraat. U treft dan de stukken aan in pdfbestand. Gedurende de hiervoor genoemde termijn kan een ieder mondeling, maar bij voorkeur schriftelijk een zienswijze indienen bij het college van burgemeester en wethouders van Etten-Leur, postbus 10.100, 4870 GA Etten-Leur (o.v.v. ‘zienswijze wijzigingsplan Centrum Leur, Brouwerstraat’). Indien u een nadere toelichting wenst of een mondelinge zienswijze wilt indienen, kunt u contact opnemen met Gertrud van Peperstraten van de afdeling Gebiedsontwikkeling (076-5024377). Voor dit wijzigingsplan is ook een (anterieure) overeenkomst, ex artikel 6.12, lid 2 Wet ruimtelijke ordening, afgesloten. De zakelijke beschrijving van de inhoud van deze overeenkomst ligt bij het ontwerp-wijzigingsbesluit ter inzage en is tevens te raadplegen op de gemeentelijke internetsite www.etten-leur.nl >Wonen & Leven > Ruimtelijke plannen > Wijzigingsplan Centrum Leur, Brouwerstraat. Tegen de afgesloten overeenkomst kan geen bezwaar of beroep worden aangetekend. Etten-Leur, 8 januari 2014


SPORT

Gezellige aanvang nieuw jaar bij VV Internos Jongens 4 HK door naar rekenmachine op smartphone. Na de poule fase kon er even gekeken worden naar de Regio finale schoolhandbal afloop van de wedstrijd van ‘Mighty Mike’. Daarna begonnen de knock-out wedstrijden. De afsluitende finale was spannend en werd uiteindelijk gewonnen door Teun en Delano, verliezende finalisten van vorig jaar. Voor het goede doel, de Harold van Zundert stichting, werd bijna € 1000,- ingezameld. Dit kwam o.a. voort uit inschrijfgeld en een loterij die op de avond zelf werd gehouden. Foto’s en film op de site.

ETTEN-LEUR - Zondag 5 januari is voor vv Internos is het nieuwe jaar van start gegaan. ’s Ochtends was de kantine al gezellig druk i.v.m. de eerste rik wedstrijden van dit nieuwe jaar. Om 12.00 uur werd er afgetrapt voor de traditionele nieuwjaar wedstrijd tussen de A1 en een team van kaderleden. Wellicht mede geholpen door het aangename weer, werd deze wedstrijd goed bezocht door een flink aantal supporters. Ondanks de numerieke meerderheid van het kader werd de wedstrijd glorieus gewonnen door de A1. Op de eindstand van 11-3 viel weinig af te dingen. Aansluitend werden spelers en begeleiders getrakteerd op een kop erwtensoep en een worstenbroodje door het kantine personeel. Namens het bestuur heeft de voorzitter – Edwin vd Ham - alle aanwezigen een voorspoedig, gezond en sportief 2014 gewenst en de wisselbeker van de nieuwjaar wedstrijd

aan de A1 overhandigd. De dag werd afgesloten met een gezellig samenzijn waarbij de nieuwjaarwensen persoonlijk konden worden uitgewisseld. Op naar de 2e helft van het seizoen. Iedereen heeft er weer zin in. Foto’s en film op de site. Hervatten trainingen en snertcross In de week van 6 januari mogen de selectie teams de trainingen hervatten. Nietselectie teams beginnen weer met trainen in de week van 13 januari. 17 januari is er de traditionele Internos snertcross voor alle pupillen (M- t/m D-teams). Belangrijk aanmelden voor 10 januari via de leider(s) van je team. Koppel dart toernooi Goed bezet koppel dart toernooi in laatste weekend van 2013 met goede inzameling voor Harold van Zundert toernooi. 46 koppels begonnen rond half drie aan de poule fase. Scores werden regelmatig bijgehouden met moderne hulpmiddelen =

Internos D3 Op het hoofdveld werd de wedstrijd gespeeld tegen VVR D2. Dit was een van de laatste wedstrijden op 21 december. VVR D2 had tot dusver nog geen enkele wedstrijd verloren, dus we wisten dat we het niet gemakkelijk zouden krijgen. Na enige aanvallen op het doel van VVR wist Djamil uiteindelijk in de eerste helft nog te scoren. VVR kwam niet aan scoren toe door onze goede verdediging. Na de rust kwam VVR sterk terug, maar Djamil scoorde het tweede doelpunt en door een mooi doelpunt van Jimmy kwamen we met 3-0 voor te staan. Toen sloeg VVR keihard terug en wist de stand uiteindelijk nog op 3-3 te brengen. Mees had nog in de laatste minuten een mooi schot op het doel gemaakt, maar de keeper van VVR wist deze tegen te houden. Al met al een mooie wedstrijd om naar te kijken. Oproep aan alle leiders en trainers a.u.b. uitslagen doorgeven. Ook van oefenwedstrijden. Voor de meest actuele informatie over wedstrijden altijd op de site www.vvinternos.nl kijken.

Zuid-Nederlandse zaalhockey kampioenschappen

Team Jongens groep 8a, 4 Heems Kinderen.

ETTEN-LEUR - De jongens van groep 8A van basisschool de 4 Heemskinderen behaalde de eerste plaats tijdens het kerst schoolhandbaltoernooi. In een spannend finale, waarin ze hal-

verwege tegen een 0-2 achterstand aan keken, hebben ze uiteindelijk nog met 3-2 weten te winnen. Hiermee zijn de jongens verzekerd van deelname aan de regio finale later in dit jaar.

A.S. ZONDAG OPEN VAN 11.00 TOT 17.00 UUR

JD1 van HCEL hebben zich geplaatst ETTEN-LEUR - Doordat JD1 van HCEL afgelopen zondag tweemaal heeft gewonnen in de Topklasse hebben ze zich geplaatst voor de Zuid-Nederlandse zaalhockey kampioenschappen. Op 26 januari zullen ze eerst spelen tegen Oranje Zwart JD1 uit Eindhoven. Deze club is afgelopen seizoen bij de heren 2e van Nederland geworden. Bij winst mogen ze in de finale uitkomen tegen Den Bosch of Push JD1. Nu echter al een unieke prestatie voor hockeyclub Etten-Leur.

Het team staat onder leiding van Arnaud van der Plas (trainer/coach) en Jan van de Broek (coach) geassisteerd door trainers Olaf Parée en Pieter Riemens en manager Irene Ticheler. Zaalhockey is een heel technisch en tactisch spelletje. De trainers hebben er veel tijd ingestopt met ondersteunend beeldmateriaal en extra trainingen en oefenwedstrijd. De jongens hebben dit goed opgenomen wat geresulteerd heeft in overwinningen tegen JD1 teams van Tilburg 6-3, Warande: 2x 3-0, Breda: 8-2 en 5-2 en slechts 1 nederlaag van 6-1 tegen Push.

Dit heeft geresulteerd in 15 punten met doelsaldo 26-13. Met nog 2 wedstrijden te gaan zijn ze niet meer in te halen door Tilburg en worden ze minimaal 2e. Theoretisch kunnen ze nog kampioen worden, maar de kans hierop is erg klein daar Push een paar maatje te groot is en alle wedstrijden ruim gewonnen hebben. De volgende jongens zitten in JD1: Robert (keeper), Berend, Cas L en Cas D, Mats, Jelger, Wouter, Thom, Sven, Joris, Joep, Jasper en Pascal Van harte gefeliciteerd jongens en heel veel succes in Eindhoven, zet hem op!

Handbal voor basisscholen

Toon van Oers wint Nieuwjaarswedstrijd 2014

HSV De Kleine Voorn

ETTEN-LEUR - In de 2e week van de kerstvakantie heeft het jaarlijkse kerstschoolhandbaltoernooi plaatsgevonden. Dit keer voor het laatst in sporthal de Lage Banken.

ETTEN-LEUR - Het was afgelopen zaterdag nagenoeg droog maar er stond wel een stevige wind over de haven. Bij deze omstandigheden en met de wetenschap dat de vangsten de laatste weken niet groot zijn, meldden zich toch weer 24 deelnemers voor onze jaarlijkse Nieuwjaarswedstrijd. Dat de opkomst, ondanks de slechte vangsten, nog steeds zeer goed is, is voor de wedstrijdcommissie een grote steun in de rug en een stimulans om ook in 2014 te zorgen voor een aantrekkelijk programma voor de wedstrijdvissers. Zoals gezegd waren de vangsten de laatste tijd niet best en dat was ook tijdens de eerste wedstrijd in 2014 niet anders. De helft van alle deelnemers lukte het niet om ook maar één vis te vangen, terwijl het overgrote deel van de overige vissers het met een beperkt aantal moest doen. Eén man (Toon van Oers) onttrekt zich al weken aan de malaise. Na de afgelopen weken al de Kerstwedstrijd en de vierde wedstrijd van de wintercompetitie op zijn naam te hebben geschreven, won hij nu op overtuigende wijze ook de Nieuwjaarswedstrijd. Toon bewees dat hij niet perse op de stijger hoeft te zitten zoals tijdens de voorgaande wedstrijden. Deze keer lukte het hem op een plaats midden in het parcours als enige visser van alle deelnemers maatvissen te vangen wat aan het

De winnaar Toon van Oers geflankeerd door Ad Voermans namens de wedstrijdcommissie.

einde van de wedstrijd tijdens het wegen, de doorslag bleek te geven. Toon liet de wijzers van de weegschaal uiteindelijk stilstaan op 1185 gram. Naast het winnen van de Nieuwjaarswedstrijd leverde Toon nog een unieke prestatie. Ik kan mij niet herinneren dat er ooit een lid van onze vereniging in geslaagd is, om zowel de Kerstals de Nieuwjaarswedstrijd opeenvolgend aan elkaar te winnen. Mocht dit wel het geval zijn dan is het in ieder geval nog niet vaak gebeurd. Tweede met 889 gram werd Cees Maas en derde met 6 gram minder dan Cees, Cor Willemse. Volledige uitslag 1. Toon van Oers 1185 gr; 2. Cees Maas 889 gr; 3. Cor Willemse 883 gr; 4. Peter Robbeson 819 gr; 5. Henk Kokke 600 gr;

Strijbeekseweg 14 Ulvenhout

www.Ulvenhoutwooncenter.nl

7. Sjef Roovers 590 gr; 8. Jack de Graauw 551 gr; 9. Cees Melisse 533 gr; 10. Ton Aarts 517 gr; 11 Rene Verhoef 507 gr; 11 Sjef Poppelaars 507 gr. Ad Voermans, Arend Lammerse, Bart Klep, Cees Vermeeren, Gerrit Lambregts, Jan Santbergen, John Derks, John Mathijssen, Kees van Gils, Louis Melisse, Paul Bouwmeester en Wim Heijmans vingen geen vis. Programma Zaterdag 18 januari Wintercompetitie, vissen van 13:15-15:45 uur. Zaterdag 1 februari Wintercompetitie, vissen van 13:15-15:45 uur. Voor beide wedstrijden geldt inschrijven tot 45 minuten voor aanvang in ons clublokaal Café Zaal Roelofs. PAGINA 14

Er kwamen 43 teams van 6 basisscholen in actie tijdens dit toernooi wat gehouden wordt door H.V. Internos. Honderden Etten-Leurse kinderen maken dan kennis met handbal. Op 3 velden (breedte van de zaal) werd sportief gestreden en behalve een beker voor de eerste plaatsen en medailles voor 1e en 2e prijs is ook de sportiviteitprijs weer in de wacht gesleept. Meer dan 30 vrijwilligers, waaronder veel handbaljeugd uit Etten-Leur, hebben mee geholpen om de wedstrijden te leiden, koffie te verkopen en andere hand en span diensten te verrichten. Op maandag 30 december zijn de groepen 3 en 4 aan de beurt geweest. In de middag gevolgd door de groepen 5. Donderdag 2 januari was gereserveerd voor de groepen 6 (’s morgens) en groepen 7 (’s middags). Vrijdag 3 januari stond het geheel in teken van handballen voor de groepen 8. Hier was het vooral bij de jongens een spannende strijd om de 1e plaats. Een extra prijs voor de nummer 1 is een plaats in de regiofinale schoolhandbal. Dit wordt jaarlijks in april gehouden en geeft kans op het doordringen tot de landelijke finales schoolhandbal. Dit jaar gaan de Hasselmeiden van de Hasselbraam en de 4 HK boys van de 4 Heemskinderen naar de regiofinale. Handbalvereniging Internos

heeft ontzettend genoten van het enthousiasme van alle kinderen en hoopt volgend jaar iedereen terug te zien. Daarnaast wil het graag alle vrijwilligers bedanken voor hun bijdrage aan dit gezellige toernooi. Uitslagen per categorie, Groep 3 gemengd: 1. Hofsteekanjers, 2. 4 HK mini sterren, 3. 4HK mini toppers, 4. Turbo’s. De sportiviteitsprijs was voor de 4 HK mini toppers. Groep 3/4 gemengd: 1. Hofstee toppers, 2. 4HK maxi sterren, 3. Skylanders, 4. 4 HK toppers, 5e gedeelde plaats door de Pontuskanjers en de Pontustijgers. De sportiviteitsprijs was voor de Pontuskanjers Groep 5 jongens: 1. HK toppers, 2. Pontuspanters, 3. Pontusgasten, 4. Flitsers, 5. 4 HK sterren (dit was het enige meisjes team in de poule. Omdat er verder geen meisjes van groep 5 waren. De sportiviteitsprijs was voor de 4 HK sterren. Groep 6 meisjes: 1. Superknallers, 2. 4 HK sterren, 3. Pontussupergirls. De sportiviteitsprijs was voor de Pontussupergirls Groep 6 jongens: 1. 4 HK boys, 2. Pontusboys, 3e, 4e, 5e plaats werd gedeeld door de 4HK toppers, Handbalsterren, Handbalknallers, 6. Handballers. De sportiviteitsprijs was voor de Handballers. Groep 7 meisjes: 1. Handbalgirls, 2. Pontusmeiden, 3. 4 HK sterren. De sportiviteitsprijs was voor de 4 HK sterren Groep 7 jongens: 1. 4 HK toppers, 2. Pontusstrijders, 3. 4 HK boys, 4. Pontusjongens, 5. Het Kompas. De sportiviteitsprijs was voor de Het Kompas.


âœ

âœ

Bel geheel vrijblijvend voor het hoogste bod met...

ZATERDAG 18 JANUARI

DE VOORDELEN: ‡ geen makelaarskosten ‡ geen verkoop-stress ‡ geen dubbele woonlasten ‡ snelle afwikkeling ‡ geen ontbindende voorwaarden ‡ ook als uw woning al te koop staat

âœ

UW WONING DIRECT EN ZONDER Z ORGEN VERKOPEN?

âœ

Bagro Vastgo ed koopt uw hu is!

Bagro Vastgoed Oostvoorstraat 25 Dinteloord info@bagrovastgoed.nl

0167 522622

OPENDAG DE ROZEN HOEVEN

www.bagrov

âœ

astgoed.nl

Kom een kijkje nemen op de bouwplaats Van: 11:00 uur tot 13:00 uur Locatie: Pioenroos in Hoeven Info: www.derozenhoeven.nl

âœ

Vrijstaand geschakelde woningen

www.adviesburocoremans.nl

(ook ambulant en diabetische voet)

www.voetverzorgingbroos.nl 06-53711072 TOMSON

REPARATIES & NIEUWE

Dre Wit (‘t) goed

MET GARANTIE

reparaties witgoed producten Etten-Leur

afspraak 8-22 uur (ook za & zo)

Voorrijkosten in Etten-Leur â‚Ź 15.00 buiten Etten-Leur â‚Ź 20.00

Vagevuurstraat 5 Zundert

Tel.: 06-50905037

076-5976183

Antiekrenovatie Hans Swanenberg s6ERWIJDERENVANVERF ENLAKLAGEN s/PNIEUWKLEURENENOFLAKKEN s/OKVOORALUWOVERIGEMEUBELEN s4EVENSSTRAAL ENSPUITWERK s+EUKENRENOVATIE s3TOELENMATTENENWEBBING :EVENBERGSCHEN(OEK 4EL&AX 

WWWANTIEKRENOVATIENL TE HUUR â– ETTEN-LEUR

BEDRIJFSRUIMTES Er valt wat te vieren of te presenteren? Zalen voor 20- tot 250 pers.!

076 504 15 00

HET LEVEN IS 1 GROOT FEEST ALS JE BIJ DE BELHAMEL BENT GEWEEST

KOM NAAR RECREATIEPARADIJS DE BELHAMEL FUN VOOR JONG EN OUD Â? BOWLEN Â? Â? HUIFKARTOCHTEN Â? Â? OUD HOLLANDSCHE SPELEN Â? Â? INDOOR SURVIVALLEN Â? Â? BALLONVAARTEN â‚Ź 125,00 Â? Â? WOK-GOURMET-BARBECUE Â? Â? PANNENKOEK BAKKEN Â? Â? SOLEXVERHUUR Â? Â? SPEELPARADIJS Â? Â? PIJL EN BOOGSCHIETEN ETC Â?

CAFE - FEESTERIJ ‘T TREFPUNT

BEDRIJFS- FAM- BUURT VRIJGEZELLEN FEEST WWW.DE-BELHAMEL.NL

DE WISSEL CafĂŠ-Restaurant-Zaal LAURENS en JOSINE OSSE

‡(HWFDIp

Bredaseweg 10, Zundert, tel. 076-5972542 www.dewissel-zundert.nl Maandmenu januari â‚Ź 21,95

‡5HVWDXUDQW ‡=DOHQPHWJURWHWXLQ ‡7HUUDV Vanaf 9 jan. weer geopend!

GARAGEBOXEN

Industriegebied ‘Vosdonk’ te Etten-Leur

Cocktail de Wissel *** Kop champignonsoep *** Varkenshaas medaillons Stroganoffsaus Garni *** Frambozen parfait

BUFFETTEN, OOK AAN HUIS!

Ontwikkeling en realisatie: www.vanagtmaal.nl

TE HUUR

diverse locaties

www.drvm.nl/vosdonk

Raadhuisstraat 80, Rucphen,Tel. 0165-341533

Verkoop: Tel.: 0165 - 31 93 19 www.kkm-makelaars.nl

Van 100 m2 tot 225 m2

Flexibel huurcontract

www.feesterijtrefpunt.nl

Twee onderĂŠĂŠn-kap woningen

Tel: 076-5962336 Fax: 076-5964794 info@adviesburocoremans.nl

PEDICURE PATRICIA BROOS

KUNSTGEBITTEN

Semi bungalows

Infra & verhuur

RIOOL VERSTOPT 24-UURS SERVICE ook aanleg/onderhoud Tel. 0165 303332

www.vanewouw.nl

AKROL Gespecialiseerd in:

Rolluiken, Zonweringen, Kunststof Kozijnen, Verandadaken, Garagedeuren, Horren en hordeuren, Plisse voor kunststof kozijnen, Gevelbekledingen Bel of mail 0165-314878 info@akrol.nl

PRESENTEERT

Zaterdag 11 januari CafĂŠ OPEN: 16.00 uur

21.30 uur

GoldďŹ sh The Electric, Acoustic and Instrumental Tour Zondag 12 januari CafĂŠ OPEN: 16.00 uur

16.30 uur

Spider & The Fly CD PRESENTATIE Semi-Akoestische Stones & Blues Duo Oude Bredaseweg 4, 4872 AE Etten-Leur www.cafedeklomp.nl

ROMMELMARKTEN 11 EN 12 JAN. OUDENBOSCH SPORTHAL DE BEUK 19 JAN. STEENBERGEN SPORTHAL ‘T CROMWIEL 26 JAN. OUD-GASTEL SPORTHAL ‘T VEERHUIS 2 FEBR. RUCPHEN SPORTHAL DE VIJFSPRONG 9 FEBR. HOOGERHEIDE M.F.C. KLOOSTERHOF 16 FEBR. OSSENDRECHT SPORTHAL DE DRIESCHAAR 23 FEBR. HOOGERHEIDE TENNISHAL SPORTS&PLEASURE

MARKTEN OPEN VAN 10:00 TOT 16:00 UUR INL/RESERV. 0165-302682 OF WWW.DEMARKTEN-WOUW.NL WWW.DEMARKTEN.COM


Tekst: Bart van den Acker

Renault Mégane: YHUQLHXZGQLHWGXXUGHU

kort nieuws

6\PERROSROLWLHN Wel ja, we hebben al een uitgebreide discussie gehad over de stad Utrecht die vervuilende, oudere auto’s wilde weren, nu beginnen ze in Rotterdam ook. Op zich lijkt dat een goede gedachte. Iedereen met hart voor ons milieu roept direct in koor: ‘Ja, weg met die vuile auto’s!’. Daarbij heeft Rotterdam een fors probleem, want de stad dreigt in 2015 niet aan de Europese normen voor luchtkwaliteit te kunnen voldoen en dat komt de gemeente op een forse boete te staan. Misschien een beetje te laat begonnen, met nu paniekvoetbal als resultaat?

'DW GH 5HQDXOW 0«JDQH EHVWVHOOHU DOV KHW RP OHDVHDXWRÞV JDDW HHQ IDFHOLIW ]RX NULMJHQ ZDV DO EHNHQG +HW EHVWH QLHXZV LV PLVVFKLHQ ZHO GDW GLH ZLM]LJLQJQLHWJHSDDUGJDDWPHWHHQSULMVYHUKRJLQJ+LMLVHUDOV7&H$XWKHQWLTXH DOYDQDIüHQGHPHHUSULM]HQYDQ üYRRUGH&RXS«HQüYRRUGH (VWDWH]LMQRRNKHHODFFHSWDEHO'HGLHVHOVYDOOHQRRNLQLQGHELMWHOOLQJVFDWHJRULHGXVGLH]DNHOLMNHULMGHUV ]XOOHQ GH 0«JDQH RSQLHXZ EHVW ZHWHQ

WHYLQGHQ+HWJHNNHLVGDWMXLVWGLHÝELMWHOOLQJVNRSHUVÞ YDDN NLH]HQ YRRU HHQ KHHOUXLPHXLWUXVWLQJ'DWNRPWPRRLXLW ZDQW5HQDXOWELHGWYRRUVFKHUSHSULM]HQ KHW 7HFKQRORJ\ 8SJUDGH 3DFN ü SDUNHHUVHQVRUHQ DFKWHUXLWULMFDPHUD JURRWOLFKW DVVLVWHQW HQ ZHJPDUNHULQJV ZDDUVFKXZLQJ HQ KHW +DQGVIUHH 3DFN ü KDQGVIUHH FDUG HOHNWULVFKH KDQGUHP HQ KLOOVWDUW DVVLVW :DQQHHU GLH NRPW" +LM LV HU DO LQ GH 5HQDXOW VKRZURRP

å'H7R\RWD9HUVRLVPHWRQPLGGHOOLMNH LQJDQJ EHVFKLNEDDU PHW HHQ QLHXZHOLWHUGLHVHOPRWRUPHW N:SNGH'')2SPHUNHOLMNLVGDW7R\RWDGLHPRWRULQNRRSW ELM %0: GDW LV HHQ VDPHQZHUNLQJ GLH QRJ QLHW HHUGHU QDDU EXLWHQ LV JHNRPHQ 'H SULM]HQ VWDUWHQ ELM ü WHJHOLMN ]LMQ GH SULM]HQ YDQGHEHQ]LQHYHUVLHVYDQGH9HUVR DDQJHVFKHUSWYDQDIü

Honda Civic Tourer:VWHUNDDQERG 6WDWLRQFDUNRSHUV RSJHOHW QD HHQ RQGHUEUHNLQJ YDQ YHOH MDUHQ NRPW +RQGD RSQLHXZPHW]RÞQPRGHORSEDVLVYDQGH KXLGLJH&LYLF'DWZDVDODDQJHNRQGLJG PDDU QX LV HU ZDW PHHU RYHU EHNHQG 'H]H&LYLF7RXUHUELHGWHQRUPYHHOUXLPWH0HWGHDFKWHUEDQNQRUPDDOUHFKWRSLV GHEDJDJHUXLPWHDOOLWHU'DWLV]HOIV UXLPHU GDQ HHQ 3DVVDW 9DULDQW HQ Y««O UXLPHUGDQGHJURWHUH$FFRUG7RXUHU'H &LYLF7RXUHUKHHIWRRNGHVOLPPHÝPDJLF VHDWÞ DFKWHUEDQN ZDDUELM GH ]LWWLQJ RRN WHJHQ GH UXJOHXQLQJ NDQ NODSSHQ YRRU KHWYHUYRHUYDQKRJHVSXOOHQHQPHWGH DFKWHUEDQN KHOHPDDO QHHUJHNODSW LV GH ODDGUXLPWH OLHIVW OLWHU JURRW (U LV NHX]HXLWHHQPRRLHOLWHUEHQ]LQHPRWRU N:SN RIHHQ]HHUPRGHUQH

DOXPLQLXP GLHVHO N: SN ZDDUPHH GH 7RXUHU JRHG LV YRRU ELMWHOOLQJ %RYHQGLHQ LV MXLVW GLH GLHVHO KHHOVFKHUSJHSULMVGYDQDIüGH EHQ]LQHYHUVLHV VWDUWHQ ELM ü 'H +RQGD &LYLF 7RXUHU NRPW LQ IHEUXDUL LQ 1HGHUODQGEHVFKLNEDDU

å 'H *6K LV HHQ EHODQJULMNH DDQYXOOLQJ RS KHW ]DNHOLMNH SURJUDPPDYDQ/H[XV+HWLQGUXNZHNNHQGH ULMFRPIRUW YDQ GH *6VHULH LVHUQXPHWGHPRWRULVHULQJXLWGH QLHXZH ,6K 'DW EHWHNHQW HHQ UHODWLHI VFKHUSH FDWDORJXVSULMV YDQ ü ZDDURYHU ]DNHOLMNH ULMGHUVPDDUELMWHOOLQJYRRUSULY«JHEUXLN EHWDOHQ 'DDUPHH LV GH]H /H[XVHHQJHZHOGLJDOWHUQDWLHIYRRU KHW DDQERG YDQ DQGHUH SUHPLXP VHGDQVYDQGLWIRUPDDW

'LWLVGHQLHXZHMini! 7ZHH NHHU NLMNHQ" 0LVVFKLHQ PDDU DOV MHGHQLHXZH0LQLQDDVW]LMQYRRUJDQJHU ]HW LV KHW YHUVFKLO ZHO GXLGHOLMN 'H]H QLHXZHGHUGHJHQHUDWLHYDQGHQLHXZH 0LQL KHW ZRUGW YHUZDUUHQGæ LV DDQPHUNHOLMN JURWHU +LM LV RS HHQ KDDU QD WLHQFHQWLPHWHUODQJHUPPEUHGHUHQ HHQIUDFWLHKRJHU2SQLHXZLHWVPLQGHU ÝPLQLÞGXVPDDUKHWEOLMIWZHOKHHOKHUNHQEDDU HHQ 0LQL %LQQHQ GLH JURWHUH PDWHQLVXLWHUDDUGPHHULQWHULHXUUXLPWH EHVFKLNEDDU 0LQLORYHUV ]DO KHW DFKWHU KHW VWXXU GLUHFWRSYDOOHQGDW VQHOKHLGVPHWHUHQ WRHUHQWHOOHU QX JHZRRQDFKWHU KHW VWXXU ]LWWHQ HQ QLHW PHHU LQ KHW

PLGGHQ RS KHW IRUPDDW VRHSERUG 'DW LV HU QRJ ZHO PDDU GLHQW QX YRRU DDQYXOOHQGH ]DNHQ 7HFKQLVFK LV GLW RRN HHQ FRPSOHHW QLHXZ RQWZHUS 'H 0LQL &RRSHU KHHIW HHQ OLWHU GULHFLOLQGHU WZLQWXUERPRWRU PHW N: SN GH &RRSHU ' KDDOW XLW ]RÞQ ]HOIGH EORN PDDUGDQHHQGLHVHON:SN'H &RRSHU6KHHIWHHQOLWHUYLHUFLOLQGHU WZLQWXUERPHWN:SN*HNHULV JHHQ 21( DOV EDVLVPRGHO PHHU =RZHO GH &RRSHU DOV GH&RRSHU'NRPHQLQ LQ DDQPHUNLQJ YRRUELMWHOOLQJ YRRU ]DNHOLMNH ULMGHUV 'H OHYHULQJ YDQ GH QLHXZH 0LQL VWDUW LQ KHW YRRUMDDU

Autovisie Jaarboek 2014

+HW ODJ PRRL RS WLMG YRRU 6LQWHUNODDV LQ GH ZLQNHOV PDDU GH MDDUOLMNVH ÝELMEHOÞYRRUDXWROLHIKHEEHUVNZDPQHWWHODDWYRRURQ]HYRULJHHGLWLH+HW -DDUERHNYDQ$XWRYLVLHPHWSDJLQDÞVIRUPDDWWHOHIRRQERHNLVZHHU HHQ LQGUXNZHNNHQG RYHU]LFKW RS ZDW GH DXWRZHUHOG PRPHQWHHO KHHIW WH ELHGHQ'DDUELMLVKHWZHOPHHUHHQOLHIKHEEHUVERHNGDQSXUHFRQVXPHQWHQLQIRUPDWLH 'LH FRQFOXVLH YROJW XLW ELMYRRUEHHOG GH RSQDPH YDQ HHQ KRRIGVWXN Ý([RWHQÞ PHW PHUNHQ ZDDUYRRU HONH DXWROLHIKHEEHU ]LFK HYHQ DFKWHUGHRUHQNUDEWRIELMYRRUEHHOGKHWIHLWGDWGHQLHXZH+RQGD-D]]HU DOLQVWDDWGLHSDVRYHUHHQMDDUEHVFKLNEDDUNRPW1LHWWHPLQLVHURRNKHHO YHHOQXWWLJHHQSUDNWLVFKHLQIRUPDWLHSOXVNRUWHWHVWVYDQYHHOPRGHOOHQ HQORVVHYHUKDOHQGLHRRNEHVWLQKHWPDJD]LQHKDGGHQJHNXQG2MDORV HYHQGLHSULMVYUDDJRSæ9RRUüLVKHW$XWRYLVLH-DDUERHNRSQLHXZ HHQNRRSMHYRRUDOVGH6LQWHUQLHWDDQGDFKWHQDQGHUVNDQGH.HUVWPDQ QDWXXUOLMNLQGHKHUNDQVLQJ

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ÞVXLWGHVWDGVFHQWUDZRUGHQ JHZHHUG'DWLVWHQPLQVWHHHQODQGHOLMNV\VWHHPPDDUZHZHWHQQXGDWKHWKHOHLQ GLHVWHGHQJHHQHIIHFWKHHIWRSGHOXFKWNZDOLWHLW*RHGGDWQHHPWQRJVWHHGVQLHW ZHJGDWMH]RÞQPDDWUHJHODOVVWDGZHONXQWQHPHQ+HWZDVDOOHHQEHWHUJHZHHVWGH HFKWJURWHYHUYXLOHUVDOVHHUVWHQDDQWHSDNNHQ1HHGDWLVQRXHHQVQLHWKHWZHJYHUNHHU'DW]LMQKXLVKRXGHQVHQEHGULMYHQHQQLHWWHYHUJHWHQGHSHWURFKHPLVFKH LQGXVWULHGHKDYHQGH]HHVFKHHSYDDUWHQLQPLQGHUHPDWHYOLHJYHOG=HVWLHQKRYHQ 0DDUMDæEXUJHUVGLHLQRXGHDXWRÞVULMGHQ]LMQYHHOJHPDNNHOLMNHUDDQWHSDNNHQ 'LHKHEEHQHHQNHQWHNHQGDWRSKXQQDDPVWDDWGXV]H]LMQVQHOWHWUDFHUHQ:DW GHQNMHGDW6KHOO(VVR%3HQDOGLHDQGHUHPXOWLQDWLRQDOV]HJJHQDOV$ERXWDOHE HQ]LMQPDQQHQGDDUDDQNORSSHQÝKHUHQNDQKHWQLHWZDWPLQGHUÞ"2IGHKDYHQRI GHJURWHUHGHULMHQLQGH]HHVFKHHSYDDUW"7MDGDWLVQLHW]RVLPSHO/RVGDDUYDQLV KHWYRRUVWHO]HOIRRNRSQLNVJHEDVHHUG(LJHQDUHQYDQHHQDXWRPHWEHQ]LQHPRWRU YRRUMXOLRIGLHVHOVYRRUNULMJHQJHHQQLHXZHSDUNHHUYHUJXQQLQJPHHU ,NNDQQXQDWXXUOLMNGLUHFWRSPHUNHQGDWHHQVWLOVWDDQGHDXWRQLHWYHUYXLOWPDDU GDWVQDSSHQ]HRSGH&RROVLQJHORRNZHO'LHWZHHOHHIWLMGJUHQ]HQOLMNHQYULMZLOOHNHXULJJHNR]HQ=HNHUGLHHHUVWHLVRQ]LQQLJ$XWRÞVJDDQLQ1HGHUODQGQDDUGH VORRSDOV]HJHPLGGHOG]HVWLHQMDDURXG]LMQ(U]LMQPDDUKHHOZHLQLJEHQ]LQHDXWRÞV YDQMDDURXGQRJLQJHEUXLN'DWDDQWDOLV]RNOHLQGDWGLHRQPRJHOLMNHHQJURWH LQYORHGNXQQHQKHEEHQRSGHOXFKWNZDOLWHLW]HNHUQLHWLQHHQVWDGPHW]RYHHODQGHUHYHUYXLOLQJDOV5RWWHUGDP%RXZMDDULVYRRUGLHGLHVHORRNPHWHHQQDWWH YLQJHUJHNR]HQ9HHOMRQJHGLHVHOVZRUGHQWHJHQZRRUGLJJH­[SRUWHHUG(U]LMQPDDU KHHOZHLQLJSDUWLFXOLHUHQGLHGLHVHOULMGHQRPGDWGLWILQDQFLHHOQLHW]RLQWHUHVVDQW PHHULV'HKHHORXGHHQZHUNHOLMNYHUYXLOHQGHGLHVHOVZRUGHQLQJURWHDDQWDOOHQ JH­[SRUWHHUGQXGLHQLHWODQJHUEHODVWLQJYULM]LMQ'XVRRNKLHUJHOGWZDDUSUDWHQ ZHRYHU"&RQFOXVLHGLWLVHHQ]LQOR]HPDDWUHJHORPGDWGHDDQWDOOHQ]RNOHLQ]LMQ GDW]HQDXZHOLMNVHIIHFWKHEEHQRSKHWHQRUPHSUREOHHPGDW5RWWHUGDPPRHWRSORVVHQ Bart van den Acker

&RPSDFWHUH3RUVFKH689Macan

å +HW HLQGH YDQ HHQ WLMGSHUN" ,Q 6DQWÞ $JDWD %RORJQHVH LV KHW ODDWVWHH[HPSODDUYDQGH/DPERUJKLQL *DOODUGRYDQGHEDQGJHORSHQHHQ PRGHO GDW OLHIVW WLHQ MDDU LQ SURGXFWLH LV JHZHHVW ,Q WRWDDO ]LMQ HU JHERXZGHQGDDUPHHLVGH *DOODUGRPHWDIVWDQGGHPHHVWJHSURGXFHHUGH /DPERÞ RRLW 'H OLHIKHEEHUV KRHYHQ QLHW WH WUHXUHQ LQ GHORRSYDQYHUZDFKWHQZHGH RSYROJHUWH]LHQ

+HW DDQKRXGHQGH VXFFHV YDQ GH 3RUVFKH &D\HQQH VPDDNW QDDU PHHU +HW ZDVDOJHUXLPHWLMGEHNHQGGDW3RUVFKH HHQ NOHLQHU 689PRGHO RQWZLNNHOGH HQ RRN GH QDDP Ý0DFDQÞ ZDV DO HHUGHU YULMJHJHYHQ 'LW LV GH HHUVWH IRWR YDQ GH QLHXZHOLQJ 9HUJLV X QLHW GH 0DFDQ LV QRJ VWHHGV HHQ NQDDS YDQ HHQ DXWR +LM LV FHQWLPHWHU ODQJ  FHQWLPHWHU EUHHG HQ FP KRRJ GDW LV WHUYHUJHOLMNLQJGXLGHOLMNJURWHUGDQHHQ $XGL 4 DOV QLHW WRHYDOOLJ YRRUEHHOG 9RRUGHDDQGULMYLQJNLHVW3RUVFKHORXWHU 9PRWRUHQ(ULVHHQ0DFDQ6PHWHHQ OLWHU ELWXUER N: SN ZLH GDWQRJQLHWJHQRHJYLQGWNLHVWGH0DFDQ7XUERPHWHHQOLWHUELWXUER 

N:SN 'DDUQDDVWLVHUHHQ0DFDQ 6 'LHVHO PHW HYHQHHQV HHQ OLWHU 9 PHWN:SN$OOHYHUVLHVKHEEHQ XLWHUDDUG HOHNWURQLVFK JHUHJHOGH YLHUZLHODDQGULMYLQJ PDDU RRN GH SUDFKWLJH ZHUNHQGH3'.WUDQVPLVVLH5HODWLHILVGH 0DFDQ]XLQLJHUGDQYHUZDFKW'H6'LHVHONRPWWRWJNP&2GDÞVKHHOQHWMHV=HOIVGHSULM]HQ]LMQDOEHNHQGÛHQGH 0DFDQ LV GXV DO RQJH]LHQ WH EHVWHOOHQ PHWGHGLHVHOYDQDIüGH6YDQDI ü HQ GH 7XUER YDQDI ü -XLVW JH]LHQ KHW VXFFHV YDQ GH &D\HQQH LVGHYHUZDFKWLQJJHUHFKWYDDUGLJGGDWGH 0DFDQRYHUHHQMDDURIZDWGHPHHVWYHUNRFKWH3RUVFKH]DO]LMQ,QDSULOVWDDWGH 0DFDQELMGH3RUVFKHGHDOHUV


AUTO’S

BUSSEN VERHUUR GOEDKOOP klein en groot

ALLES KM VRIJ !

www.QualityCarRent.nl 076-5022267

AUTOMONTAGEBEDRIJF

JOKO

‡6ORRSORRSVFKDGHDXWRÂśV PRWRUVWHNRRSJHYUDDJG ‡$OOHJHEUXLNWHRQGHUGHOHQ RQOLQH ‡9ULMZDULQJELMRSKDOHQ ‡5HSDUDWLHHQRQGHUKRXG Lid ARN-Stiba-RDW 0DDOEHUJHQVWUD:HUQKRXW 7HO LQIR#MRNR]XQGHUWQO ZZZMRNR]XQGHUWQO

QUALITYCARBRABANT.NL sPERSONENBEDRIJFSWAGENSs Werkplaatsactie:

APK NUVA Ă‘95

APK, airco, onderhoud, winterbanden

sAUTOSTEKOOPGEVRAAGDs

Meer dan een half miljoen Bodes elke week!

Leerlooierstraat 21 | Etten-Leur | 076 - 502 22 67

GEVRAAGD Tevens uw adres voor gebruikte auto-onderdelen.

Telefoon 0165 - 341913 Autodemontagebedrijf Franken Heimolendreef 36a - Rucphen

ONDERHOUDSBEURTEN

HET ADRES VOOR BETAALBAAR AUTORIJDEN!

REPARATIE/STORINGEN

0RQ3ODLVLU‡(WWHQ/HXU‡7HO

REMMENSERVICE

7\SH

2SWLHÂśV

%RXZMDDU

.P 3ULMV

Citroen

C4 Coupe VTS 2.0

Alle Optie’s

2005 149523

5490

Fiat

Marea 2.0 20V

AIRCO, elek.pakket

1998 188912

Ford

Focus 1.4 Wagon

AIRCO, elek.pak. Trekh.

Kia

Rio 1.3

Kia

Sportage 2.0 LPG

Kia

Merk Type

Kleur

1290

Renault Twingo 1.2 16V airco radio cd

blauw met. mrt-12 8.650

2002 199443

2490

Renault Clio 1.2 16V 5 drs airco radio cd

blauw met. mrt-05 4.950

Stuurbekr. Trekhaak

2003

65111

3290

Renault Clio 1.2 16V 5 drs ecc radio cd lmv

l blauw met. apr-05 4.950

LPG/G3, Alle Optie’s

2006 175802

7290

Sportage 1.6 GDI

Alle Optie’s

2011

28059 20990

Renault Megane III Estate 1.5 DCI nav lmv ecc

zwart met.

dec-12 18.500

Lancia

Ypsilon 1.4 16v

AIRCO, elek.pakket

2006

51714

5690

Renault Megane III Coupe 210pk airco ecc lmv

zwart met.

mrt-09 13.500

Mitsubishi

Colt 1.3 cleartec

AIRCO, elek.pakket

2010

35828

9290

Renault Megane II Gr.Tr.1.4 16V LPG airco radio cd zwart met. nov-04 4.250

Peugeot

207 1.4 5 deurs

AIRCO, elek.pakket

2007 106411

6490

Renault Laguna 1.6 16V airco radio cd

grijs met.

jan-06 5.750

Peugeot

207 1.6 3 deurs

AIRCO, elek.pakket

2008

37083

7990

Peugeot

306 break 1.6

AIRCO, elek.pakket

2001 147011

2490

Renault Laguna 1.6 16V airco radio cd

zilver met.

jun-01 2.750

Renault Espace 2.0 T Automaat airco ecc leder pan

zwart met.

mrt-10 23.950

Citroen C3 1.4 airco

zwart met.

feb-07 6.950

Audi

zilver met.

okt-98 4.950

Renault

Clio 1.2 16v 3deurs

AIRCO, elek.pakket

dec-06

Seat

Ibiza 1.2 TDI 5 drs

AIRCO, elek.pakket

2012

73611

5490

Skoda

Fabia Combi 1.4

Stuurbekr, elek.ramen

2004 185675

3890

Skoda

Fabia Combi 1.4 TDI AIRCO, elek.pakket

2008 134121

7690

Skoda

Felicia 1.6 5drs

Elek. Ramen, stuurbekr.

2001 278788

990

Vw

Golf 1.2 TSI 5drs

DSG automaat, AIRCO

2011

26764 11690

61019 16490

Vw

Lupo AUT 1.4

AUTOMAAT

1999 145112

3290

Yamaha

YFZ 450 R injectie

Quad

2009

6790

2400

.LMNYRRUPHHULQIRRS :::9$.*$5$*((77(1/(851/ Verkoop, reparatie, onderhoud, APK, aircoservice, storingsdiagnose en accessoires voor alle merken.

Ook voor leaseauto’s en auto’s met fabrieksgarantie

TT 1.8 Turbo airco radio cd lmv

2SHO =DÂżUDDLUFRUDGLRFG

EODXZPHW VHS 

Toyota Avensis 2.0 5 drs airco ecc nav leder lmv

grijs met.

apr-04 6.950

GOEDKOPE INRUILERS MET APK & DIVERSE BEDRIJFSWAGENS ‡ ‡ ‡ ‡

Nieuwe auto’s Occasions APK-keuringen Inbouw SCM-alarm

‡ Reparaties

Kroonstraat 42 Tel.: 076-5011371

‡ ‡ ‡ ‡

AUTORUITEN

Bouwjaar Prijs

Schadeherstel Leasing Inbouw Airco Inbouw Audio-app.

‡ Inbouw LPG

TREKHAKEN

AUTOSERVICE

SCHADE

BANDENSERVICE

WIELEN ACCU’S AIRCO

De beste wensen en al het goeds voor 2014

APK

Iedere maand actie, zie desnep.nl Iedere maand actie, zie desnep.nl

0HUN

De Snep ook voor Autoservice Snel Service Kwaliteit Geen cent te veel One stop shopping Mensen met RUIME ervaring Etten-Leur Mon Plaisir 91 T.076-5015853 E.ettenleur@desnep.nl

Etten-Leur Fax: 076-5011372

Bergen op Zoom Poortweg 2 T.0164-233676 E.bergenopzoom@desnep.nl

DESNEP.NL

www.bramtangeman.nl

9DQĂśYRRU

ĂśDE AGILA BERLIN Inclusief o.a.: ‡ $LUEDJVDDQEHVWXXUGHUV passagierszijde en zijairbags ‡ 6W\OHSDNNHW ‡ $LUFRQGLWLRQLQJ ‡ 0LVWODPSHQYyyU ‡ (OHNWULVFKEHGLHQEDUHUDPHQYyyU ‡ ,QKRRJWHYHUVWHOEDUHEHVWXXUGHUV en passagiersstoel ‡ 'XEEHOHODDGYORHU ‡ (OHNWULVFKYHUZDUPEDUHHQ verstelbare buitenspiegels ‡ 0HWDOOLFODN ‡ 5HVHUYHZLHO

DE AGILA BERLIN

VAN ALLE GEMAKKEN VOORZIEN. Inclusief een mooi prijskaartje. In een gelimiteerde oplage is er nu bij Vriens de Opel Agila Berlin. Deze auto wordt tijdelijk zeer aantrekkelijk uit voorraad geleverd. Door de actieprijs van slechts â‚Ź 9.999,- maakt Vriens Duits rijden wel heel bereikbaar. Kom nu naar onze showroom en proĂšteer van deze spectaculaire aanbieding.

9ULHQV2SHO%UHGD Minervum 7001A, 4817 ZL Breda. Tel. 076 - 587 79 50 9ULHQV2SHO(WWHQ/HXU Ecustraat 25, 4879 NP Etten-Leur. Tel. 076 - 50 20 652 Gemiddeld brandstofverbruik en CO2-uitstoot: liter/100 km 5,7 – 4,6; kms/liter 17,5 – 21,7; CO2 gr/km 131 – 106.

Prijs incl. BTW/BPM, excl. kosten rijklaar maken. Zie verkoopvoorwaarden op www.opel.nl. Actieprijs is niet geldig in combinatie met andere aanbiedingen. Wijzigingen voorbehouden.

www.vriensopel.nl


SPORT

NAC contracteert Vitesse-middenvelder Adnane Tighadouini

Alex Schalk op huurbasis naar PSV BREDA - Zijn vertrek zat er al langer aan te komen, maar nu is de kogel dan toch echt door de kerk. De bij NAC op een zijspoor geraakte aanvaller Alex Schalk maakt het huidige seizoen af bij Jong PSV. De spits wordt voor een half jaar verhuurd aan de ploeg uit Eindhoven.

ELKV/Flynth Korfbal ETTEN-LEUR - Ook het afgelopen weekend is niet echt succesvol gelopen voor de ploegen van ELKV/Flynth. Slechts 3 teams van de 8 die moesten spelen wisten de punten in Etten-Leur te krijgen. Er waren wel spannende wedstrijden bij o.a. van de recreanten die een 2-5 achterstand toch nog knap wisten om te buigen naar en gelijk spel.

Alex Schalk zoals de NAC-fans hem graag zien: juichend na een doelpunt.

DOOR ADDO SPRANGERS Daarmee komt voorlopig een einde aan de dit seizoen voortdurende onrust rond zijn persoontje. Dat Schalk niet in de plannen van trainer Nebojsa Gudelj voorkwam, werd de afgelopen maanden meer dan duidelijk. Huurling Stipe Perica van Chelsea is in de pikorde gestegen, Schalk moest genoegen nemen met een plaats op de reservebank of de tribune. Niet bepaald bevorderlijk voor de voetbalcarrière dus. Zijn rol bij NAC leek echter al eerder uitgespeeld. Sterker nog, in mei zou Schalk al op het punt hebben gestaan om te tekenen bij FC Utrecht. Toen besloot NAC echter alle hardnekkige geruchten rond Alex Schalk de kop in te drukken. ‘Der Bomber’ - een verwijzing naar de speelstijl van Schalk, die veel overeen zou komen met die van de legendarische Duitse goalgetter Gerd Müller - geniet het volste vertrouwen van de technische staf,

zo meldde de Bredase club destijds. Schalk moest en zou blijven. Van dat standpunt is de club echter afgestapt. Verhuur aan PSV wordt nu gezien als de beste stap in de ontwikkeling van Schalk. “Alex weet hoe we over hem denken en we geloven nog steeds dat hij van toegevoegde waarde is voor onze selectie,” aldus technisch directeur Jeffrey van As. “We rekenen erop dat hij op deze manier de kans krijgt om op hoog niveau veel speelminuten te maken en ervaring op te doen.” Jong PSV Dat moet dus gebeuren bij Jong PSV dat uitkomt in de Jupiler League. Daar hoopt Schalk zich weer in de kijker te spelen. Marcel Brands, technisch directeur van PSV, ziet in Schalk voorlopig vooral een versterking voor Jong PSV voor de spitspositie. In Eindhoven wordt hij in principe de derde spits achter Jürgen Locadia en Tim Matavz.

FOTO WWW.HETFOTOBEDRIJF.NL

Die laatste is na een operatie aan zijn knie nog niet speelklaar. Voor Schalk lonkt daarom mogelijk in de tweede seizoenshelft ook een kans in het eerste elftal van PSV. Na het huidige seizoen heeft Alex Schalk nog een eenjarig contract bij NAC. Zondag vertrok Schalk met zijn nieuwe team op trainingskamp naar Belek (Turkije), waar onder meer een oefenwedstrijd tegen Stuttgarter Kickers op het programma staat. Het vertrek van Schalk betekent niet dat NAC nu plotsklaps een selectiespeler minder heeft. Daags na het beklinken van de huurovereenkomst met PSV wist NAC Vitesse-middenvelder Adnane Tighadouini voor 3,5 jaar aan zich te binden. Tighadouini kwam het meest recent uit op huurbasis voor SC Cambuur. De Nederlandse voetballer van Marokkaanse komaf bracht daar het seizoen 2012-2013 door, nadat hij het seizoen daarvoor al huurling was bij FC Volendam. Met SC Cambuur werd hij kampioen van de Jupiler League.

Benefiet Feest Alpe d’HuZes ETTEN-LEUR - Om geld in te zamelen voor zijn Alpe d’HuZes actie, organiseert Pascal op 8 februari een benefiet feest. Deze avond zal de coverband “van Brenghe” optreden. Zij staan al vele jaren aan de top en stonden in voorprogramma’s van o.a. Blof en de Golden Earring. “Het Turfschip” in Etten-Leur

stelt voor dit evenement de theaterzaal beschikbaar met een capaciteit voor 600 man. Het zou natuurlijk helemaal super zijn als de zaal helemaal vol komt. De opbrengst van deze avond doneert Pascal aan Alpe d’HuZes. Kaarten zijn te koop bij Bruna Van Bergenplein en het Turfschip in Etten-Leur. Dus kom naar deze gezellige avond, samen met je familie en vrienden. pascalpost.alpedhuzes@facebook.com

Koude start van nieuw seizoen Moerdijkrunners ZEVENBERGEN - Moerdijkrunners staan aan de start in Parijs van de Roparun 2014 op 7 juni. In de periode daarvoor zal, met een aantal bekende maar ook met nieuwe acties, zoveel mogelijk geld worden opgehaald om een stukje leven toe te voegen aan de dagen waar geen dagen meer kunnen worden toegevoegd aan het leven van kanker patiënten. Overigens wordt er verantwoord omgegaan met de giften, want als Stichting Moerdijkrunners beschikken zij over een ANBI status en daarnaast voldoet de Roparun organisatie aan de voorwaarden

voor het CBF keurmerk. De aftrap van de verschillende acties was symbolisch fris te noemen, want op Nieuwjaarsdag vond er een Nieuwjaarsduik plaats in de Westpolderplas bij de jachthaven de Turfvaart in Etten-Leur met, voor het eerst, een vrijwillige bijdrage voor het goede doel. Het Moerdijkrunners Running Diner wordt dit jaar, op 15 mei, eveneens gehouden in de Turfvaart, een culinaire reis met Franse, Belgische en Nederlandse gerechten. Met het Industrie en Havenschap Moerdijk zijn Moerdijkrunners in ver gevorderd overleg om een bedrijvenloop te organiseren op het industrieterrein, waardoor alle op Moerdijk gevestigde bedrijven op

een sportieve manier met collega’s een financiële bijdrage kunnen leveren. Verder hoopt men de wielerklassieker ParijsZevenbergen rond te krijgen en wordt er in april een garage verkoop gehouden. Andere bekende acties zijn, Roparun loterij, club/spaaractie, flessenacties, Skate 4 Cancer, Moerdijk Dances 4 Life en de mini-Roparun voor scholen, wat eigenlijk een volledig georganiseerde sportdag is in ruil voor sponsoring. Wilt men meer informatie over Moerdijkrunners of over de verschillende acties neem dan contact op via public-relations@moerdijkrunners. nl, bedrijven kunnen dat doen via sponsoring@moerdijkrunners.nl. PAGINA 18

ELKV/Flynth Dames 1-Tovido Op zondag 22 december waren de dames van ELKV/Flynth er weer klaar voor om een heerlijk potje te gaan korfballen. We waren vast besloten om het goede spel, enthousiasme en motivatie van voorgaande wedstrijden door te zetten, maar dan wel met meer doelpunten. De wedstrijd begon zeer goed. Marian Heeren scoorde al heel snel een mooie omdraaibal. Helaas scoorde Tovido ook en stond het 1-1. Beide vakken wisselden van functie, maar helaas wist Tovido binnen korte tijd twee keer te scoren en stond het 1-3. De verdediging van ELKV/Flynth kreeg het voor elkaar om het lang en goed dicht te houden, waardoor Tovido geen kansen kreeg. Gelukkig scoorde Hanneke Moerman een mooi afstandsschot en Marie-Louise een omdraaibal, waardoor het ineens 3-3 stond. Het werd steeds spannender en spannender. Helaas wist Tovido nog te scoren en stond het 3-4. Siska Post scoorde gelukkig een mooi schot, waardoor het weer 4-4 stond. De wedstrijd ging gelijk op en iedereen was fanatiek. We wilden zo graag de drie pun-

ten binnen slepen. Helaas kreeg Tovido het voor elkaar om nog twee keer te scoren, waardoor het ineens 4-6 stond. Femke Hermans scoorde nog een mooi afstandsschot, maar het mocht niet baten. Tovido wist in de laatste minuten nog te scoren.. Jammer dat de dames net verloren hebben, maar iedereen heeft goed gespeeld! Iedereen heeft tot het einde hard gekokt om nog te kunnen winnen. Vooral de tweede helft ging erg goed. Jammer genoeg wist Tovido er net met de winst vandoor te gaan. Overige uitslagen DSO(K) E3-ELKV/Flynth E2 2-8 ELKV/Flynth E1-Springfield E2 5-0 Keep Fit 70 F2-ELKV/Flynth F1 13-3 ELKV/Flynth D-DeetosSnel D4 1-5 Sporting Delta C3-ELKV/Flynth C 3-5 ELKV/Flynth 2-Dordrecht 5 8-8 ELKV/Flynth Dames 1-Tovido dames 1 5-7 ELKV/Flynth 1-Sperwers 1 5-14 Kerstactiviteit Nadat de ELKV ers op 2 januari hun kerstactiviteit zoals schaatsen en bingo gehad hebben de nieuwjaarsreceptie van 3 januari is er op zaterdag 4 januari een beperkt programma. Er hoeven slechts 3 teams aan te treden. Zaterdag 4 januari Juliana F2-ELKV/Flynth F av.9.00u Juliana C2-ELKV/Flynth C av.11.00u PKC/Hagero B7-ELKV/Flynth B av.12.10u Voor meer informatie over korfbal en ELKV/Flynth verwijs ik naar onze site; www.elkv.nl

Jeugdleden Badmintonclub Saturnus in de prijzen ETTEN-LEUR - BC Saturnus jeugdleden spelen zich in de prijzen bij Open Bavelse Jeugdkampioenschappen op 28 december. Met 9 leden uit Etten-leur werd met succes deelgenomen aan het jaarlijkse toernooi in Sporthal De Huif. De eerste wedstrijden stonden reeds voor 09.00 uur ingepland, de laatste wedstrijd om 18.15 uur. Een lange dag met veel mooie en spannende wedstrijden. In de categorie onder 11 jaar speelde Ynthe Hoogzaad voor BC Saturnus. In de dames enkel eindigde Ynthe op een mooie 3e plaats. In de mix dubbel speelde zij met een heer van een andere vereniging en wisten zij samen de 2e plaats te bemachtigen en wel tegen zeer geroutineerde tegenstanders. Ook alle andere jeugdleden hebben mooie resultaten en wedstrijden laten zien ook

al werd winst en verlies hierbij afgewisseld en zaten er dit jaar nog geen prijzen in. Kortom een dag met veel speelplezier. Nieuwe leden kunnen nu instromen bij de pupillen en junioren groepen die BC Saturnus heeft op de maandagavond in Het Turfschip in Etten-Leur Noord. Verder heeft BC Saturnus nu ook plaats voor senior leden. Iedereen mag gratis tweemaal kennismaken met de badmintonsport tijdens de vaste speelavond op maandagavond in Het Turfschip in Etten-Leur Noord. Meer informatie over recreatief of competitief badminton spelen in Etten-Leur vindt men op de geheel vernieuwde BcSaturnus.nl website. Wist men trouwens dat badmintonnen één van de meest snelle en intensieve sporten is en geschikt voor jong en oud(er). Ga gewoon eens proberen, (leen)rackets aanwezig.

BRIDGE BC DE GONG Uitslag 3e speelavond, 3e ronde 2 januari, A lijn: 1. Joke van Haaren-Ton Vos 61.83%; 2. Maic Beck-John Wolters 55.50%; 3. Jan Boers-Rinus van Gils 55.20%; 4. Rika Koevoets-Jannie Wijngaard 51.80% B lijn: 1. Ans van Eeden-Jopie Verhaeren 60.42%; 2. Wies Schot-Anton Frijters 55.65%; 3. Carina Mulders-Cees Willemse 54.76%; 4. Nel Willemstein-Tom Willemstein 53.87% C lijn: 1. Jeanne Evers-Anyta d”Haens 62.50%; 2. Gre Breeschoten-Jacq Koreman 57.00%; 3. Betty Roels-John Mulders 56.25%; 4. Lia Cornelis-Lena Vogelaar 56.00%. Afmelden: Dit tijdig melden aan Adrie Slagter per Email a3slagter@casema.nl of per tel. 06-20353797. Info en standen van onze club kunt u vinden op www.nbbclubsites.nl/ club/28005 BC SANS ATOUT Wintercompetitie 4e Ronde 3e Zitting, 2 januari, Lijn A: 1. Wil Weijer-Tom Weijer 74,48%; 2. Mia v Nistelrooy-Jo v Nistelrooy 55,21%; 3. Lauran van Tetering-Henny Steens 54,17%; 4. Mieke Vriends-Toon Vriends 51,56%. Lijn B: 1. Mary Bakker-Piet Bakker 56,25%; 2. Janny van Duuren-Angelos Karapanayotis, Kitty van Ginneken-Henk de Voigt 53,75%; 4. Joke van Haperen-Lidy van Riel 52,50%. Lijn C: 1. Miep Dijksman-Jo van Rosmeulen 61,42%; 2. Annie Krijnen-Walter Krijnen 59,25%; 3. Hans van der Aart-Ger Vervoort 53,42%; 4. Jeanne v Hooydonk-Truus v Oudheusden 53,04%. Lijn D: 1. Gonny van Poppel-Adrie Roovers 65,50%; 2. Jeannette de Bruin-Luuk de Bruin 63,50%; 3. To Schep-Joop Schep 59,17%; 4. René Nieuwlaat-Cuno Hengst 55,00%. Lijn E: 1. Annie Oosschot-Rinus Oosschot 65,28%; 2. Annemiek Baartmans-Corrie Verschuren 61,60%; 3. Eduard Baartmans-Dick Vollmer 49,28%; 4. Ina Schrauwen-Kees Schrauwen 48,13%. Info www.bcsansatout.nl


$XWREHGULMI

0DUN*LM]HQ ‡2QGHUKRXG‡$3. ‡$LUFR%DQGHQ6HUYLFH *XOGHQZHJ (WWHQ/HXU 9RVGRQN=XLG

 

7HO LQIR#PDUNJLM]HQQO ZZZPDUNJLM]HQQO

MEUBELSTOFFEERBEDRIJF

LEON PLUYM

Verf & Advies

Schilderwerken

wenst u een gelukkig nieuwjaar!

Voorsteven 21 4871 DX Etten-Leur Voorsteven 21 Telefoon 076-5012228 4871 DX Etten-Leur Telefoon 076-5012228

eling oord e b t Klan

8,6

s in j on s bi i VW uw Ook

en. and eh d e go

APK-keuringen

Totaal onderhoud Div. occasions

Tel. 076 5269209 - 06 48104699 info@eekwardo.nl www.eekwardo.nl

Check alle aanbiedingen op halfords. nl

Priori autostoeltje

Tuinman – Stratenmaker nodig!

Parket PVC Laminaat vloeren

Voor al uw TUINWERKZAAMHEDEN.

2

Eiken parketv

lo

f â‚Ź 34,95/m eren al vana

incl. ondervlo

er

Íť>>^KKZdE^dZd/E'E ÍťKW,K'EÍť^,KKED<E ÍťsKKZÍłEE:Z^hZdE ÍťKEZ,KhÍť^EK/E Íťt/:<hEEEKK<sKKZ>> DdZ/>EKZ'E Íť&sKZsE,dsh/> Íťh/>/:<WZ/:^KW's Íť'ZEd/KW>KE^tZ< ÍťKEZ,Kh>sE& ÎŚĎŻĎŹÍ&#x2022;ͲWZDE

Extra veilig, Europees goedgekeurd autostoeltje. Voor peuters vanaf 9 maanden tot 3,5 jaar.

Van 99.-

79.

GRATIS PRIJSOPGAVE AAN HUIS

Frans Klaver, 076â&#x20AC;&#x201C;7660080 Vele merken laminaat, planken, parket en pvc en onder$+0 .)% !(!* 3 (+!-)'!+1!- 3 $ !-,,+-/!* 3''0* %# 1%!.3$%*(.$0-!*3!$* !(!* Showroom geopend: vrijdag 9.00 - 12.00 u 5 zaterdag 13.00 - 17.00 u * !-!/%& !* #!*+, afspraak.

Torenpad 6, 4872 XN Etten-Leur (winkelcentrum etten-leur) E info@vanhooijdonkvloeren.nl I www.vanhooijdonkvloeren.nl T 076 503 77 38 M 06 128 66 281

EN

-AANDAG $INSDAG 7OENSDAG $ONDERDAG

Worstenbrood â&#x201A;Ź 1,00 Appelflap â&#x201A;Ź 1,00 Rozijnenbollen VOORâ&#x201A;Ź 1,00 Eierkoeken VOORâ&#x201A;Ź 1,00

BROODJE VAN DE MAAND Hollandsch Grof

WWW.AUTOBEDRIJFKNOBEL.NL

Nieuw dames en herenondergoed ........................ â&#x201A;Ź 1,50 Alle herencolberts .................................................. â&#x201A;Ź 1,50 Tuin en plantenboeken .......................................... â&#x201A;Ź 0,70 Kookboeken........................................................... â&#x201A;Ź 0,40 Kinderboeken ........................................................ â&#x201A;Ź 0,10 Notitiebloks ................................groot â&#x201A;Ź 0,50 klein â&#x201A;Ź 0,25 Alle kop en schotels............................................... â&#x201A;Ź 0,20 Harde brillen kokers............................................... â&#x201A;Ź 0,20 Draagriemen voor koffers e.d. ............................... â&#x201A;Ź 0,25 Alle cdâ&#x20AC;&#x2122;s cd-roms en dvdâ&#x20AC;&#x2122;s ..................................... â&#x201A;Ź 0,10 Alle koffers en grote tassen ......................HALVE PRIJS

Molenstraat 138, Zundert. Tel: 5961214. Openingstijden winkel (ook voor inleveren goederen): woensdag, donderdag en vrijdag van 13. tot 17.u.; zaterdag van 13. tot 16.u.

TRANSPORT

TE KOOP:

Bestratingsmaterialen en sierkeien, speciaal gebakken, 5, 7 en 10 duimers. Dit alles direct leverbaar tegen zeer concurrerende prijzen.

VERHUUR:

WEEKAANBIEDINGEN

Fiat Grande Punto 1.4 active airco.......blauw .... 2007 ......7.150,Hyundai Atos-Prime airco 5-drs ........... zwart .... 2008 ..... 5.950,Mazda 2 1.3 Cool 5-drs .......................... grijs .... 2011 ... 10.500,Peugeot Partner ....................................blauw .... 2004 ..... 4.500,Opel Corsa 1.2 airco .............................groen .... 2006 ..... 6.250,Opel Meriva 1.6 16V Business airco ....blauw .... 2008 ..... 9.450,Suzuki Swift Shogun 5-drs airco. ........... grijs .... 2009 ..... 9.250,-

Terre des Hommes ,,â&#x20AC;&#x2DC;t Spiegeltjeâ&#x20AC;?

Jan Jochems HANDEL

Autoverkoop alle merken

Afvalcontainers

van 6 m3 tot 40 m3 Tel. 076 - 5976060 GSM 06 - 53937700

HET ADRES VOOR:

MOBIELE TELEFOONS Íť MOBIELE ABONNEMENTEN PREPAIDTOESTELLEN/KAARTEN Íť DECT APPARATUUR NAVIGATIESYSTEMEN Íť TABLETS ALLE MOBIELE DATA TOEPASSINGEN

BERGEN OP ZOOM SERVICECENTER VOOR:Â&#x2021;6DPVXQJÍť HTC

TUINMAN BIEDT ZICH AAN Voor alle voorkomende werkzaamheden. Tevens doen wij ALLE BESTRATINGEN. 06 - 25 14 30 15

GRAM â&#x201A;Ź 1,25

Tevens kunt u sparen voor GRATIS artikelen (zie info in winkel)

A.S. VRIJDAG & ZATERDAG

Koffie broodje â&#x201A;Ź1,= 3T*ANSTRAATs(OEVENs ).(/%6%.()'(4%!

/UDE"REDASEWEGs%TTEN ,EURs 

Levering van oude en nieuwe gebakken klinkers, kasseien en blauwe hardsteen tegels.

www.jvisser.nl 076 - 526 44 87 Mondzorgcentrum Touwen Voor al uw Mondzorg Vanaf heden tandarts en mondhygiĂŤniste aanwezig Raadhuisplein 4 te Hoeven 0165-505510 www.mzctouwen.nl info@mzctouwen.nl

ETTEN-LEUR BERGEN OP ZOOM STEENBERGEN

Torenpad 18a, 4872 XN Fruiteniersdreef 8, 4614 HH Geert Vinckestraat 2a, 4651 DJ

076-2030022 0164-261691 0167-566444


SPORT

Marathon en Kasvluchten voor twee Nestors PV de Snelpost

Piet Jochems en Cees Bulkmans pakken eerste plaatsen

De winnaars van de Marathon 2013 van Pv de Snelpost.

ETTEN-LEUR - Voor Pv de Snelpost waren er nog twee prijsuitreikingen voor seizoen 2013. De Marathon voor de duiven met de lange adem en de kasvluchten waarvoor de prijzen de laatste 6 vluchten van het seizoen verdient moeten worden. DOOR JAN ROBBESON

Op de Marathon was het Piet Jochems die met de eerste prijs aan de haal ging. Piet kan zelf geen duiven meer houden, maar dank zij Cees van Beek, die zelf zeer verdienstelijk 2e werd, kon Piet toch nog deelnemen aan de 2 competities die als extra gespeeld worden bij Pv de Snelpost, namelijk de Marathon en de Kasvluchten. En als je dan het geluk mag hebben om

met de eerste prijs aan de haal te gaan is dat mooi meegenomen. Op de 2e plaats dus C van Beek en 3e W Baremans, 4 P v Nijnatten, 5 C Snepvangers, 6 A Hermans, 7 C Bulkmans, 8 J Nouws, 9 P Lodewijks, 10 T Lodewijks, 11 J Baremans, 12 J Hermans, M Hermans, 1314 J Dirven, 15 P v Rijen en op een gedeelde 16e plaats A Aerts, A Christianen, B v Elteren, M Hermes en C Stallen Zoals gezegd telden voor de Kasvluchten de vluchten van de Natoer en als er iemand de te kloppen man is elk jaar op de natoer dan is het wel Cees Bulkmans en zo ook dit jaar weet hij weer iedereen achter zich te laten. Ondanks zijn hoge leeftijd nog steeds actief en gedreven en dit niet zonder resultaat. Eindstand Kasvluchten: 1 C Bulkmans, 2 J Nouws, 3 B v Elteren, 4 A Voermans, 5 J Dirven, 6 A Christianen, 7 P v Nijnatten, 8 C v Beek, 9 Comb Lodewijks, 10 P v Rijen, 11 M Hermes, 12 P Jochems, 13 C Stallen, 14 J Hermans, 15 A Hermans, 16 M Hermans, 17 A Aerts Hiermee is ook voor Pv de Snelpost seizoen 2013 afgesloten en kunnen de duiven liefhebbers zich weer gaan voor bereiden voor seizoen 2014. Alle winnaars gefeliciteerd.

Zevende Leurse Open driebanden toernooi Uitslagen Café Roeloffs: zaterdag 4 januari Stefan Lambregts-Jan Cas 0-3 Hennie Mol-Frans Brok 2-0 Rinus van Ginneken-Kay de Zwart 2-0 Café d’Ouwe Brug: zaterdag 4 januari Dorus Voermans-Han de Neef 3-0 Kees Schoenmakers-Peter Brandt 3-0 John Krijnen-Wim Baremans klein 0-2 Nicole Hefti-Rinus Fievet 2-0 Café Roeloffs: zondag 5 januari Piet de Bever-Stefan Lambregts 2-0 Els Roeloffs-Tim Gerritse 0-3 Jan Hultermans-Mike Bruil 0-2 Jack Heeren-Kees v. Wanrooij 0-3 Café d’Ouwe Brug: zondag 5 januari John de Zwart-Kees Colijn 3-0 Ad Kerstens-René v.d. Beemt 3-0 Lucien v. Berkel-Herman Popeyus 0-3

Marco v.d. Sman-Henk Hultermans 0-2 Programma Café Roeloffs: zaterdag 11 januari 13.00 Jos v. Dartel-Ton Cornel 14.00 Francois de Hesselle-Hans Post 15.00 Izaak Roeloffs-Jack v. Oosterwijck 16.00 Goof v. Aalst-Ger Kellenbach Café d’Ouwe Brug: zaterdag 11 januari 13.00 Guus Prins-Michel Lips 14.00 Kees Roks-Ger Roks 15.00 Leo de Zwart-Richard Lauwen

16.00 Wiek Plasmeier-Ad Broere Café Roeloffs: zondag 12 januari 12.30 Rien v.d. Borst-Ad v. Oers 13.30 Ger Ypelaar-Toon Jaspers 14.30 Wil Schilder-Jack Thijs 15.30 Wim Roeloffs-Henk Leyten 16.30 Wim Baremans groot-Jan Hermans Café d’Ouwe Brug: zondag 12 januari 14.00 Willem Avontuur-Bert Mol 15.00 Arie Pas-Herman Bruil 16.00 Kees Hultermans-Johan v. Ginneken

ADVOCATENKANTOOR MR. V.D. BORST Markt 21 te Etten-Leur

KOSTELOOS INLOOPSPREEKUUR Wekelijks voor particulier en bedrijf Maandag 19.00 - 20.00 uur www.advocaatvanderborst.nl

Karate-do SAN

Con Voermans scheidsrechter van het jaar ETTEN-LEUR - Con Voermans, een van de trainers van karate-do SAN, is tijdens de nieuwjaarsreceptie van de Karate Bond Nederland uitgeroepen tot scheidsrechter van het jaar. Op bijna alle officiële toernooien van de KBN heeft hij een belangrijke functie vervult. Hij heeft vele finales geleid in binnen en buitenland. Hij werd geprezen om zijn innovatieve wijze van opleiden en coachen van zowel beginnende als ervaren scheidsrechters. Het feit dat hij sinds vorig jaar al meer dan 100 nieuwe scheidsrechters heeft opgeleid is niet ongemerkt gebleven bij het hoofdbestuur van de KBN voor Con was dit de tweede nieuwjaarsreceptie op rij dat hij verrast werd, vorig jaar werd hem de 5e DAN wegens bijzondere verdiensten al uitgereikt. Karate-do SAN heeft er weer zin in het komende seizoen. Er staan weer vele wedstrijden, stages, bostrainingen etc op het programma. Waarbij gesteld kan worden dat dit met een open vizier gedaan wordt. Buiten de normale lesuren om geeft o.a. Kees Langenberg een andere trainer van SAN vele trainingen voor het 4e Shotokan platform van de KBN.

Con en Kees samen met collega Rob op een toernooi.

Con geeft vele scheidsrechtercursussen en wedstrijdtrainingen in zowel Shotokan (semi) als Kyokushin (full contact). Een bijzonderheid bij Karate-do SAN. Zei laten hun leden die opgaan bij de KBN voor hun zwarte band (1e DAN), erkend door NOC/NSF, ook opgaan voor hun SAN dojo (club) zwarte band. Het zogenaamde Kyoku Shoto Jitsu exa-

men. Een combi van semi en full contact. Dit om er zeker van te zijn dat we niet alleen maar technieken trainen, maar ook de fysieke en mentale toepassing! Agenda: 18 januari: vanencompetitie, Waspik; 26 januari: Kata cup, Beerse België. Info: 06-24222772, www.karatedosan.nl PAGINA 20

Vd Heuvel boekt succes op Zandvoort

Nederlands autosportmerk Hansen GTR.

ETTEN-LEUR - Traditiegetrouw wordt ieder jaar het autosport seizoen geopend tijdens de Nieuwjaarsrace op Zandvoort. In voorgaande edities ging dit vaak gecombineerd met veel sneeuw en vrieskou. De hete erwtensoep is gelukkig gebleven, maar deze keer was het al 10 graden boven nul en heel veel regenbuien. Voor coureur Jeroen van den Heuvel weer een nieuw jaar met nieuwe kansen in de autosport. 2013 was voor de Brabantse sporter een rust jaar vanwege sponsorbudgetten en zakelijke verplichtingen. In dit jaar kwam hij in contact met de eigenaren van Technocars, de producent van het nieuwe Nederlandse autosportmerk Hansen. Deze heren waren geïnteresseerd in de expertise die Jeroen in de jaren opgebouwd had en vroegen hem wat testsessies te doen met de nieuwe Hansen GTR. Deze testen zijn beide partijen zo goed bevallen dat een innige samenwerking tot stand kwam. Hierin heeft Jeroen weer een nieuw testcontract op zak om in 2014 de Hansen GTR

naar een hoger niveau te brengen en het Nederlandse automerk meer bekendheid te geven. Door zakelijke verplichtingen kon Jeroen helaas niet op de testdag van afgelopen vrijdag aanwezig zijn, maar op zaterdagmiddag stond de equipe Jeroen van den Heuvel/ Ton Verkoelen aan de start op Zandvoort. Deze race wordt merendeel in het donker verreden. Jeroen wist een paar mooie gevechten op de baan te laten zien en was in constante competitie met de Marcos van Cor Euser. In het donker en de regen was Jeroen lange tijd de aller snelste op de baan. Helaas moest halverwege de radiator vervangen worden door een rondvliegende steen. Hierdoor stond de equipe een half uur binnen. Na 4 uur strijden kwam de Hansen GTR als 4e in zijn klasse over de streep. Jeroen: “een hele prestatie voor het team met een nieuwe auto. Mijn complimenten voor iedereen binnen het team. Als de radiator niet kapot was gegaan hadden we zeker op het podium gestaan. Maar dit geeft meer dan voldoende potentie voor de toekomst van dit pracht merk.“

Tanaka’s jeugd is top ETTEN-LEUR - De herfstcompetitie eindigde al eind november, maar van stilzitten willen vooral de jeugdleden van TafelTennisVereniging Tanaka niets weten. Want naast de reguliere competitie die uit 10 wedstrijden bestaat is er nog volop gelegenheid om op diverse toernooien een greep te doen naar de prijzen die uitgereikt worden. Naast de door de tafeltennisbond georganiseerde toernooien waar punten te verdienen zijn waarmee een hogere licentie behaald kan worden, zijn er ook nog veel toernooien die door diverse verenigingen georganiseerd worden. Eén van de kleinere toernooien is een zogenaamd beginnerstoernooi. Daar spelen alleen maar kinderen die eventueel al competitie spelen, maar ook kinderen die pas sinds kort de kneepjes van het tafeltennis onder de knie proberen te krijgen. Zo’n beginnerstoernooi werd op 1 december georganiseerd door ODT in Roosendaal. Met maar liefst 17 kinderen was Tanaka daar zeer goed vertegenwoordigd. En als je met zoveel deelnemers meedoet, en ook nog eens succesvol bent, dan kan het natuurlijk niet anders dan dat je aan het eind van zo’n lange en sportief verlopen dag met meerdere prijzen naar huis gaat. Vanwege de goede prestaties van de kleine Tanakiaantjes werd ook nog eens de verenigingsprijs binnengesleept. Op 15 december stond alweer het volgende zogenaamde teamtoernooi op het programma. Dit maal was de organisatie in handen van De Batswingers in Gilze. In de plaatselijke sporthal stond een batterij aan tafels opgesteld waarop door maar liefst 190 deelnemers werd gestreden om de diverse prijzen. Gedurende deze dag waren zowel de jeugd- als seniorenspelers die ingedeeld waren in diverse poules zeer

gedreven in hun pogingen om de tegenstanders sportief op de knieën te krijgen. Er was natuurlijk ook een delegatie van Tanaka aanwezig. De senioren probeerden het wel, maar die kwamen uiteindelijk niet verder dan een paar halve finale plaatsen die ook nog eens verloren werden. Het waren echter weer de jeugdspelers die van zich deden spreken en zodoende de eer van Tanaka hoog hielden. In drie verschillende klassen werden de tweetallen van Tanaka eerst. En door deze geweldige resultaten werd ook hier de verenigingsprijs een buit voor Tanaka. In twee weken tijd werd er dus al twee keer op deze manier een toernooi “gewonnen”! En dat allemaal dankzij de jeugd. Toppertjes zijn het, allemaal. Afgelopen weekend was het weer tijd voor het Backhandstoernooi. Dit is ook een teamtoernooi, maar dan eentje dat een heel weekend in beslag neemt. Op zaterdag is de jeugd al vanaf 09.00u ’s morgens volop aan de slag om wedstrijden te winnen en te verliezen. En ook hier waren de jeugdige Tanakianen goed op dreef. Het liep niet overal zoals gewenst, want de tegenstanders zijn soms gewoon beter, maar het eindresultaat mocht er ook deze keer zijn. Anouk werd eerste in haar poule en Victor ging ook met de eerste prijs aan de haal in de zijne. Verder gingen Victor en Stephanie ook met de eerste prijs weg in hun dubbelspel poule. In diezelfde poule werd Danisha tweede met haar spelpartner van Belcrum uit Breda. En nadat alle punten opgeteld waren, bleek dat ook hier de verenigingsprijs wederom een prooi was voor Tanaka. De derde in een maand tijd! Er werd op 8 december ook nog een officieel NTTB-toernooi gespeeld in Almere. Anouk werd hier ongeslagen eerste en plaatste zich daardoor rechtstreeks voor de finale eind mei.


CURSUS & OPLEIDING

EEN SOEPEL 2014â&#x20AC;Ś

- opleidingen tot NMI/MfN registermediator - in-company trainingen - zakelijke en particuliere mediations

Last van rugklachten? Komt het er niet van om daar zelf aan te werken? Wil je je rug toch sterk en soepel maken? Dan is

ERKEND MEDIATOR WORDEN? Het Mediation Educatie Centrum leidt op voor het examen tot erkend NMI/MfN registermediator. Meld u aan voor een gratis informatiebijeenkomst via onze website, of bel 015 - 36 112 36. Volgende informatieavond (start 19.30 uur) : Tel: 015 â&#x20AC;&#x201C; 36 112 36

Woe. 5 febr., WestCord Hotel Delft (naast IKEA) Do. 6 maart, Hotel Trivium Etten-Leur

info@mediationeducatie.nl

www.mediationeducatie.nl

MINDFULNESS, YOGA VAARBEWIJSCURSUS en MEDITATIE START BEGIN JANUARI

Roosendaal - Breda - Bergen op Zoom - Dongen Etten-Leur - Rotterdam

Inlichtingen: Truus Simons 076 5022755 truus_simons@yahoo.com

RUG-TRAINING

iets voor jou ! voor dames en heren, jong en oud onder deskundige leiding, op je eigen nivo trainen om je rugklachten te verbeteren of zelfs voorkomen elke maandagmiddag en dinsdagavond in Etten-Leur

Spoedcursus op zaterdag Telefoon 0165-546707

 WWW.YACHTCONSULT.COM.

Traditioneel Genezer en Sjamaan uit Nepal

Bel of mail voor meer info en een

GRATIS PROEFLES

Annemieke akkermans-v.d. Enden Tel: 0161 - 433647 annemieke.akkermans@hetnet.nl www.rug-training.nl 

 

Helpt u graag met de volgende problemen: Allergie | Spier-Gewrichtspijn | Slapen | Emoties | Communicatie |ADHD bij kinderen | Angsten | Hoog gevoeligheid |Huis en Business Enrichment Persoonlijke energie bescherming

IN JANUARI GEEN INSCHRIJFGELD

Cursussen in 2014: Meditation & Self Realization, Touch to Healing (1 & 2), Shamanism (1 & 2)

www.mantrashakti.nl 0620229318 Laxman

ABC 123

GOEDE VOORNEMENS VOOR UW GEZONDHEID? Maak eens kennis met een ontspannende Â&#x201E;Â&#x2021;Â&#x2122;Â&#x2021;Â&#x2030;Â&#x2039;Â?Â&#x2030;Â&#x2022;Â&#x2DC;Â&#x2018;Â&#x201D;Â?Â&#x2020;Â&#x2039;Â&#x2021;Â&#x2020;Â&#x2018;Â&#x2021;Â&#x17D;Â&#x2013;Â&#x201D;Â&#x2021;ĆĄÂ&#x2021;Â?Â&#x2020;Â&#x2122;Â&#x2021;Â&#x201D;Â?Â&#x2013;Â&#x2020;Â&#x2018;Â&#x2018;Â&#x201D; coĂśrdinatie, balans- en concentratieoefeningen. Tevens bevorderd het de energiecirculatie van de Â&#x2018;Â&#x201D;Â&#x2030;Â&#x192;Â?Â&#x2021;Â?Â&#x2021;Â?Â&#x160;Â&#x2018;Â&#x2014;Â&#x2020;Â&#x2013;Â&#x2020;Â&#x2021;Â&#x2030;Â&#x2021;Â&#x2122;Â&#x201D;Â&#x2039;Â&#x2026;Â&#x160;Â&#x2013;Â&#x2021;Â?ĆŞÂ&#x2021;Â&#x161;Â&#x2039;Â&#x201E;Â&#x2021;Â&#x17D;Ǥ Verminderd stress en werkt bloeddrukverlagend. TAI CHI TAO HEEFT DIT ALLEMAAL EN IS VOOR IEDERE LEEFTIJD TOEGANKELIJK. GEEF JE OP VOOR EEN PROEFLES Bij TINEKE DUIJVESTEIJN. TelÇŁÍ&#x2DC;Í&#x2122;Í&#x17E;Í?ǧÍ&#x203A;Í&#x2122;Í&#x;Í&#x2DC;Í&#x17E;Í&#x;Ǥ

â&#x20AC;&#x2DC;Ga mee als vakantievrijwilliger!â&#x20AC;&#x2122;

Receptioniste / Telefoniste (6 mnd) Administratief Medewerker (9 mnd) Financieel Administratief Medewerker (12 mnd) Commercieel Administratief Medewerker (12 mnd) Medewerker Projectadministratie (12 mnd) Secretaresse (12 mnd) Vroegboek BKB / BKC / PDB

â&#x153;&#x201D; â&#x153;&#x201D; â&#x153;&#x201D; â&#x153;&#x201D;

Geen speciďŹ eke vooropleiding nodig Fabius is een CRKBO erkende opleider

korting . t/m 19 jan

1 ochtend of 1 avond p/w les in meer dan 50 locaties meer dan 90% van onze cursisten beveelt onze opleidingen aan

Bezoek onze infoavond! Breda: wo. 22 jan. (aanvang: 19.30 uur) Teteringenstraat 42 (Fabius) Roosendaal: do. 23 jan. (aanvang: 19.30 uur) Philipslaan 82 (Kalsdonk) Bergen op Zoom: dinsdag 21 januari 2014 (aanvang: 19.30 uur) Ooitas 3 Goes: do. 23 jan. (aanvang: 19.30 uur) Bergweg 12 (Wijkcentrum Jan Ligthart) Oosterhout: ma. 20 jan. (aanvang: 19.30 uur) Dillehof 1 (Fabius)

Vraag nu onze brochure aan! 0800-4464464 (gratis) www.fabiusopleidingen.nl

Groot cursusaanbod Nederlands (lezen, schrijven) en rekenen in heel West-Brabant! Speciaal voor volwassenen met weinig vooropleiding, tegen lage kosten. Pak je tweede kans! Wil je beter lezen of schrijven (van <1f-2f), ook op de computer beter rekenen, budgetteren, je kansen op de arbeidsmarkt vergroten (leren solliciteren) of doorstromen naar een vervolg (beroeps-)opleiding? Dan kun je bij Kellebeek College Via: : .'3'0+0'+)'05'/21/'5)1'&'$')'.'+&+0) : .'3'0+0-.'+0')31'2'017'3&#)1(4#710&4 dichtbij huis Leslocaties De lessen vinden plaats in Bergen op Zoom, Roosendaal, Etten-Leur, Breda, Zevenbergen en Oosterhout: dus altijd bij je in de buurt!

Grijp dus je kans bij Kellebeek College Via! Neem als je belangstelling hebt contact op met ĂŠĂŠn van onze vestigingen: Regio Roosendaal - 0165 55 49 90 Regio Breda - 076 578 47 47 Geert, deelnemer vakantiereizen gratis advertentie

â&#x20AC;&#x2DC;Hoi ik ben Geert en ik ga al jaren mee met de vakantiereizen van het Nationaal Epilepsie Fonds. Deze vakanties zijn speciaal voor mensen met epilepsie die niet zelfstandig op reis kunnen. Vrijwilligers zijn daarbij onmisbaar! Ga jij een week met ons mee?â&#x20AC;&#x2122;

Find your destination Zet uw voornemen om gezond te blijven in 2014 om in daden! De beste investering voor de toekomst begint bij een sterk, bewegelijk en belastbaar lichaam. Dus kom in actie!!!! Hoe????? Start met PILATES LESSEN bij een trainer die gespecialiseerd is in deze voor ieder toegankelijke bewegingsvorm,

Meer informatie? Kijk op www.epilepsiefonds.nl of bel 030 63 440 63.

vakkundige begeleiding in kleine groepen. De nadruk ligt op rug en buikspieroefeningen die noodzakelijk is voor een goede houding.   Í&#x2DC;Í&#x2122;Í&#x17E;Í?ǧÍ&#x203A;Í&#x2122;Í&#x;Í&#x2DC;Í&#x17E;Í&#x;   ǤǤ ǧǤ

o.a. Heerlen, Maastricht, Roermond, Sittard, Venlo, Venray

Postbus 270 - 3990 GB HOUTEN giro 222111 - www.epilepsiefonds.nl

Ook voor massage, reiki, craniosacraal behandelingen.


Indoor Trekker-Trek in Stal ‘t Sander trek veel publiek

Weekenddiensten Bel voor levensbedreigende situaties 112. Huisarts Huisartsenpost Etten-Leur, tel. 076 50 40 444, Bredaseweg 171. Neem een identiteitsbewijs mee. Apotheek Dienstapotheek naast huisartsenpost, tel. 502 5650. Tandarts Het antwoordapparaat van de eigen tandarts meldt wie de waarneming verzorgt. Wijkzuster Telelefoon 0165 - 54 66 13 Dierenartsgroep West-Brabant Gezelschapsdieren tel. 076 501 2928/501 6915. Landbouwhuisdieren en paarden tel. 076 501 3645/596 1333. Thebe Thuiszorg Etten-Leur Voor persoonlijke verzorging/verpleging. Kleine teams, vertrouwde gezichten. Uitleen- en verhuurartikelen. Bel: 088-117 67 44 of mail naar ettenleurcentrum@thebe.nl

Der Bauernschreck in de manege.

ETTEN-LEUR - De indoor trekkertrekwedstrijd in manege Stal ’t Sander in Etten-Leur trok op zondag 29 december volgens de organisatoren een record aantal van geschat 1500 belangstellenden. Er was met name opvallend veel belangstelling vanuit Duitsland. De indoor trekkertrekwedstrijd in EttenLeur die nu voor de zevende keer georganiseerd werd dit jaar kende ook weer veel deelnames, bijna 180 tractoren maakten ruim 260 zogenaamde runs om te bepalen wij de sterkste was in de diverse klassen. Voor de deelnemers in de landbouwklassen was het ook spannend of de tractor niet te ver opgevoerd was, want zij werden

Winkelcentrum 11 - Etten-Leur 076-5012941 www.juweliermekes.nl

ook dit jaar weer getest met een vermogenstester. Er werd omstreeks 9.00 uur gestart met een voorselectie wedstrijd in de landbouwklassen, waarvan de vijf besten later op de dag een finale reden. Deelnemers uit Etten-Leur deden het weer goed, met name Ralf de Hoon, Merijn Naalden, Marian de Deugd, Remon van de Sanden en Tim Monden wisten een top 3 te behalen. Omstreeks 13.30 uur starten de opgevoerde landbouwtractoren in de sportklassen. Deze wisten het publiek weer geweldig te vermaken. Indrukwekkend was ook de demonstratie van de uit Duitsland overgekomen “Bauernschreck” een op zich normaal ogende International 1455, die in de manege bewees inderdaad de schrik te zijn van de duitse boeren. Na de sportklassen reed Edrie met de John Deere van Frank de Deugd de oude giertank van Sjaak van Zundert binnen. Gelukkig was die leeg, maar hij kreeg wel beir aon zien klompe. Verder was er ook weer de mini trekkertrek demonstratie. Met een heus klein sleepwagentje en een 8-tal mini-tractoren

werd een demonstratie gegeven door zeer jeugdige deelnemers. Tijdens het evenement was er ook weer de kinder trekkertrek wedstrijd waar ook erg veel belangstelling voor was. Nieuw dit jaar was dat het publiek de wedstrijd goed kun volgen op een groot led-bord. Voor de uitslagen van de gehele wedstrijd zie: www.indoorettenleur.nl

Govaert K E NNIS

VA N

O PT IE K

Bisschopsmolenstraat 75 Etten-Leur T. 076 - 50 33 170 W. optiekgovaert.nl

Avoord AanHuis Thuiszorg zoals u het wenst in de gemeenten Etten-Leur, Rijsbergen en Zundert. Zorg of verpleging thuis nodig? Bel op werkdagen tussen 09:00 en 17:00 met 0800 - 220 0 220 (gratis) en daarbuiten: 076-513 51 13 of mail naar: avoordaanhuis@avoord.nl

Maja Dancers ETTEN-LEUR - 16 jaar geleden werd er in Leur gestart met een Country Line dans groep genaamd de Maja Dancers. Deze groep bestaat nog steeds en heeft na diverse omzwervingen zijn thuisbasis gevonden in het Turfschip. Hier wordt ook elk jaar de oprichting gevierd met een grote Country Line Dans avond die jaarlijks enorm goed bezocht wordt en hopelijk nu ook weer. De muziek wordt dit jaar verzorgd door Dj Aad die ervoor zal zorgen dat iedereen op de vloer komt. Maar de avonden bij de Maja Dancers zijn niet standaard want natuurlijk wordt er op deze avond aan alle gasten een nieuwe dans uit gelest en er zal ook een loterij gehouden worden met hele mooie prijzen. Verder worden en kosten nog moeite gespaard om goed voor de dag

te komen, maar wat dat zal worden blijft natuurlijk een raadsel en is niet te voorspellen. Zeker is dat het zoals altijd een gezellige avond zal worden met voor ieder wat wils. Mocht u dit alles willen meemaken noteer dan even het volgende in uw agenda: Country Line Dans Avond op zaterdag 11 januari in de grote zaal van Het Turfschip, Schipperstraat 2 in Leur. Muziek: DJ Aad. Aanvang: 20.00 uur. Er is een ruime parkeerplaats achter het Turfschip. Kaarten zijn op de volgende manieren te verkrijgen: telefonisch op nummer 0653315280 of per mail via majadansers@ home.nl. Ook bestaat de mogelijkheid om via de leden van de Maja Dancers kaarten te bestellen of op de avond zelf bij de ingang van de grote zaal. Kom wel op tijd want vol is vol. Voor meer info over Country Line Dansen en de Maja Dancers kijk even op onze site www.majadansers.nl

KERKELIJK NIEUWS H. MARIAPAROCHIE Pastores: Ton v. Balveren, Freijkje v. Gennip, Wim v. Reen, Ad Rouwendal. Pastor van dienst: 06-50561813. Postadres: Postbus 412, 4870 AK EttenLeur, bestuur@hmaria.nl; www.hmaria.nl Lambertuskerk: Pastorie: Markt 60, 4875CG Etten-Leur. Tel: 076-5012281, pastorie.lambertus@ hmaria.nl. De pastorie is bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 10.00-12.00 uur. De Lambertuskerk is geopend voor een persoonlijk gebed op woensdag van 9.0010.30 uur. Petruskerk: Pastorie: Lange Brugstraat 32, 4871CP Etten-Leur. Tel: 076-5012385, pastorie.petruskerk@hmaria.nl. De pastorie is bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 10.0012.00 uur. De kapel van de Petruskerk is alle dagen geopend voor een persoonlijk gebed. PAROCHIEBREED Nieuwsbrief: Geinteresseerden kunnen zich via de website http://www.hmaria.nl abonneren op de digitale nieuwsbrief” Oecumenische viering: Op zondag 19 januari is er om 11.00 uur géén viering in de Lambertuskerk. Dit in verband met de oecumenische viering om 9.30 uur in de Petruskerk. Ook in de Baai zal er deze zondag geen viering zijn. VIERINGEN Doop van de Heer. Lezingen: Jesaja 42, 1-4.6-7; Matteus 3,13-17. Lambertuskerk Donderdag 9 januari 9.00u: Ochtendgebed met eucharistie. Zondag 12 januari 11.00u: Eucharistieviering. Voorganger pastor Ton v. Balveren,

Zang van het Lambertuskoor. Misintenties: Diny Bakx-Wijnings, Bernard Martens, Toon Rokx, Cees Leijten, Jan Peeters, Toon Boot, Mart v.d. Ven, Margaretha Taks-Balemans, Leo Feskens (jgt). Petruskerk Zaterdag 11 januari 17.00u: Doop van de Heer. Eucharistieviering met voorganger pastor Ton v. Balveren en samenzang. Misintentie: Riet Oomen-Rome. Zondag 12 januari 9.30u: Doop van de Heer. Woord en Communieviering met voorganger pastor Ad Rouwendal en zang van De Kerkzwervers. Intenties: Riet Oomen-Romme; Gerrit Stallen; o.o. Klep-v. Zundert. Elke week om 9.00u ochtendgebed Op dinsdag in de Petruskerk in de sacristie Op woensdag in de Lambertuskerk in de apostelzaal Op donderdag in de Lambertuskerk in de apostelzaal Geregeld is er tijdens de ochtendgebeden een eucharistieviering. Hiervan wordt u op de hoogte gebracht bij de vieringen van de desbetreffende kerk. BERICHTEN Huwelijk: Op 8 januari zijn Wilhelmus Kilsdonk en Nanette Martinez in de Filipijnen voornemens in het huwelijk te treden. Wij bidden voor hen om geluk en voorspoed in hun leven. Overleden: Petrus Johannes Peeters, echtgenoot van Anna Maria Roelands, overleden op de leeftijd van 87 jaar. Wij wensen de familie en verdere nabestaanden heel veel sterkte toe met het verwerken van dit verlies. Doopvieringen Lambertuskerk: De data van de doopvieringen met tussen haakjes de voorafgaande gespreksavon-

den: 23 februari (10 en 17 februari), 9 maart (26 februari en 5 maart), 13 april (2 en 9 april), 8 juni (28 mei en 4 juni). De voorafgaande doopgesprekken zijn om 20.00 uur in de pastorie van de Lambertuskerk, Markt 60. Doopvieringen Petruskerk: De data van de doopvieringen met tussen haakjes de voorafgaande gespreksavonden: 12 januari (9 januari), 26 januari (16 en 23 januari), 9 maart (25 februari en 6 maart), 4 mei (22 en 29 april). De voorafgaande doopgesprekken zijn om 20.00 uur in de pastorie van de Petruskerk, Lange Brugstraat 32. AGENDA Lambertuskerk Maandag 13 januari: Kerk Poetsen Dinsdag 14 januari: Ut Praothuus 19.30u De kerkzwervers Woensdag 15 januari: Apostelzaal 19.30u Vocaal Ensemble Amabilis; Markt Ziel Donderdag 16 januari: Markt 14.00u pastoresoverleg; Apostelzaal 19.30u Lambertuskoor Zaterdag 18 januari: Markt 10.00u bestuursvergadering Lambertuskoor Petruskerk Woensdag 8 januari: 19.30u Actie Kerkbalans; 20.00u Avondwake groep. Donderdag 9 januari: in het Turfschip 20.00u repetitie Gemengd Petruskoor. Maandag 13 januari: 9.00u vergadering Actiedag Petrusbeeld; 19.30u Locatiecommissie; 20.00u klussengroep. Donderdag 16 januari: in het Turfschip 20.00u repetitie Gemengd Petruskoor. Vrijdag 17 januari: 19.00u repetitie Jongerenkoor Van Alles Wat. EVANGELISCHE GEMEENTE ICHTHUS Dreef 52-54, 4875 AC Etten-Leur, 076PAGINA 22

5021516; www.ichthusgemeente.nl Samenkomst zondag 12 januari U bent van harte welkom om de samenkomst bij te wonen van de Evangelische Gemeente Ichthus, die om 10 uur begint in het Ichthus Ontmoetingscentrum aan de Dreef 52-54 in Etten-Leur. Vandaag spreekt Arthur/Corinne de Groot Activiteiten gedurende de week Woensdag 8 januari om 20 uur Sjofargroep (met het oog op Israel) bij Wouter en Marlene Bos.(06-5611652) Donderdag 9 januari om 20 uur Fundamentencursus(076-5022669) Vrijdag 10 januari MOVEO van 18.30 tot 19.30 uur voor vrouwen en meiden van 16 jaar: mogelijkheid tot beweging in dans, theater, aerobics in chr.omgeving in Ichthus Ontmoetingscentrum. Dinsdag 14 en woensdag 15 januari huisgroepen op diverse plaatsen in de regio (06-24501107). Zaterdag 18 januari jeugdgroep in Ichthus Ontmoetingscentrum. Samenkomsten in een andere taal Iedere zondagmiddag om 14 uur vinden er samenkomsten in ons gebouw plaats in andere talen, t.w.: in het Frans(francais). Information Joshua Muimba(tel.06/42285041) Soyez le bienvenue; voor Sri Lankezen in de Tamiltaal. Information Jabez Siva (tel.06/45619613) Be welcome. PROTESTANTSE GEMEENTE DE BAAI Protestantse Gemeente te Etten-Leur, Lukaserf 2, 4871 ZM Etten-Leur, t. 0765013794, www.protestantsettenleur.nl Volgende kerkdienst Zondag 12 januari zal voorgaan ds. W.M. Schraven te Lopik. Er is kindernevendienst voor alle groepen van de basisschool in één groep. De kinderen verlaten de kerk-

zaal na aankondiging van de voorganger. Aanvangsuur kerkdiensten: Iedere zondag om 10.00u (tenzij anders aangegeven). Kinderoppas aanwezig (0-4 jaar). Predikant: Mevr. ds. E.J.S. van Sluijs, Lukaserf 4, 4871 ZM Etten-Leur, t. 0765013793 (b.g.g., alleen voor pastorale zaken, 06-47597120). Medewerker Gemeentewerk: Mevr. A.M van Oost-Reiber, Berlage-erf 170, 3315 JM Dordrecht, tel. 078-6314867/0634906745. Coördinatie activiteiten De Baai: Mevr. G.C. van Silfhout, Kruisberg 57, 4871 BK Etten-Leur, t. 076-5013794. Kerkelijk Bureau: Dhr. A.J. van Wel, Lukaserf 2, 4871 ZM Etten-Leur, t. 0765963400. Gezinsmutaties (geboorte, huwelijk, overlijden enz.) en verhuizingen s.v.p. doorgeven aan het Kerkelijk Bureau. Oecumenisch Inloophuis: dinsdag van 9.30 tot 12.00 uur wijkgebouw De Vogelaar, Kraanvogel 22; donderdag van 9.30 tot 12.00 uur in ‘t Palet, Vincent van Goghplein 37. CHRISTENGEMEENTE DE HOEKSTEEN Iedere zondagmorgen om 10.00u dienst in De Nieuwe Nobelaer (ingang Vincent van Goghplein). Zondag 12 januari spreekt Rob Bakker. Er is een aparte dienst voor kinderen van 0 t/m 12 jaar. Weekactiviteiten: Woensdag 15 januari 20.00u huisgroepen Etten-Leur en omgeving. Meer info over de Hoeksteen: Kijk op onze website: www.dehoeksteen.com. Alle preken van de voorgaande zondag te beluisteren via onze website. De Hoeksteen is aangesloten bij de VPE, zie www.VPE.nl


VACATURES

d-basics is gespecialiseerd in digitale uitwisseling van financiĂŤle informatie

www.brabantwerkt.nl vacatures bij jou in de buurt

DÄ&#x17E;Ä&#x161;Ä&#x17E;Ç Ä&#x17E;Ć&#x152;ĹŹÄ&#x17E;Ć&#x152;/d,Ä&#x17E;ĹŻĆ&#x2030;Ä&#x161;Ä&#x17E;Ć?ĹŹ tĹ?Ä&#x17E;Ĺ&#x161;Ä&#x17E;ĹŻĆ&#x2030;Ć&#x161;ŽŜĆ?Ä?Ĺ?ĹŠĹ&#x161;Ä&#x17E;Ć&#x161;ŽŜÄ&#x161;Ä&#x17E;Ć&#x152;Ć?Ć&#x161;Ä&#x17E;ƾŜÄ&#x17E;ĹśÇ&#x20AC;Ä&#x201A;ĹśŽŜÇ&#x152;Ä&#x17E;Ĺ?ĹśĆ&#x161;Ä&#x17E;Ć&#x152;ĹśÄ&#x201A;Ć&#x161;Ĺ?ŽŜÄ&#x201A;ĹŻÄ&#x17E; Ä?ĹŻĹ?ÄŁĹśĆ&#x161;Ä&#x17E;ĹśÍ?'Ĺ˝Ä&#x17E;Ä&#x161;Ä&#x17E;Ä?Ä&#x17E;Ĺ&#x161;Ä&#x17E;Ä&#x17E;Ć&#x152;Ć?Ĺ?ĹśĹ?Ç&#x20AC;Ä&#x201A;ĹśĹ&#x161;Ä&#x17E;Ć&#x161;EÄ&#x17E;Ä&#x161;Ä&#x17E;Ć&#x152;ĹŻÄ&#x201A;ĹśÄ&#x161;Ć?Ä&#x17E;ŜŜĹ?Ä&#x17E;ĹŻĆ?Ä&#x17E;Ĺś Ć&#x152;ĆľĹ?ĹľÄ&#x17E;Ä&#x201A;ĆľĆ&#x161;ŽžÄ&#x201A;Ć&#x161;Ĺ?Ć?Ä&#x17E;Ć&#x152;Ĺ?ĹśĹ?Ć?ĹŹÄ&#x17E;ŜŜĹ?Ć?Ĺ?Ć?Ä&#x17E;Ä&#x17E;ĹśÇ&#x20AC;Ä&#x17E;Ć&#x152;Ä&#x17E;Ĺ?Ć?Ć&#x161;Ä&#x17E;Í&#x2DC;'Ĺ˝Ä&#x17E;Ä&#x161;Ä&#x17E;Ä?Ä&#x17E;Ĺ&#x161;Ä&#x17E;Ä&#x17E;Ć&#x152;Ć?Ĺ?ĹśĹ? Ç&#x20AC;Ä&#x201A;ĹśĹ&#x161;Ä&#x17E;Ć&#x161;&Ć&#x152;Ä&#x201A;ĹśĆ?Í&#x2022;ĆľĹ?Ć&#x161;Ć?ŽĨ/Ć&#x161;Ä&#x201A;ĹŻĹ?Ä&#x201A;Ä&#x201A;ĹśĆ?Ĺ?Ć?Ä&#x17E;Ä&#x17E;ĹśĆ&#x2030;Ć&#x152;Ä Í&#x2DC;

<Ĺ?ĹŠĹŹÇ&#x20AC;ŽŽĆ&#x152;ĹľÄ&#x17E;Ä&#x17E;Ć&#x152;Ĺ?ŜĨŽĆ&#x152;ĹľÄ&#x201A;Ć&#x161;Ĺ?Ä&#x17E;Ĺ˝Ć&#x2030;ŽŜÇ&#x152;Ä&#x17E;Ç Ä&#x17E;Ä?Ć?Ĺ?Ć&#x161;Ä&#x17E;Í&#x2DC;/ĹśĆ&#x161;Ä&#x17E;Ć&#x152;Ä&#x17E;Ć?Ć?Ä&#x17E;Í?^Ć&#x161;ƾƾĆ&#x152;Ä&#x161;Ä&#x201A;Ĺś ĹŠÄ&#x17E;sĹśÄ&#x201A;Ä&#x201A;Ć&#x152;Ć?ŽůůĹ?Ä?Ĺ?Ć&#x161;Ä&#x201A;Ć&#x161;Ĺ?Ä&#x17E;Ć?Î&#x203A;Ä&#x161;ͲÄ?Ä&#x201A;Ć?Ĺ?Ä?Ć?Í&#x2DC;Ä?Žž

BHV Expo Groep is in de Benelux ĂŠĂŠn van de grotere spelers op het gebied van tentenbouw, tribunebouw en standbouw.

d-basics b.v. IABC 5101, 4814RN, BREDA

076-5239050 www.d-basics.com

VERHUUR EN LOONWERKEN

Ruud van Hasselt

Wegens uitbreiding is BHV Expo Groep op zoek naar:

IS OP ZOEK NAAR EEN ERVAREN

Monteur buitendienst Als monteur buitendienst zorg je voor de correcte op- en afbouw van tenten, tribunes en standbouw. Je werkt hoofdzakelijk in Nederland en BelgiĂŤ. Je hebt geen 8 tot 5 mentaliteit, je kunt goed werken in teamverband en bent een aanpakker.

TRAKTOR CHAUFFEUR / MEDEWERKER (ZZP-ER) voor in de boomkwekerij. Voor meer info: 06-38150964 of r.van.hasselt1@kpnplanet.nl

MEUBELPASSAGE

COMPLETE WONINGINRICHTING

MEUBELBEZORGER GEZOCHT! Wij zoeken een jonge, sterke, slimme en vooral nette vriendelijke meubelbezorger! 37-urige werkweek en de kans om heel veel te leren op het gebied van wonen en interieur. Ben jij wie wij zoeken? Stuur dan snel je sollicitatiebrief! info@daanvandeurse.nl Margrietstraat 15, 4711 HK St. Willebrord www.daanvandeurse.nl

Meer dan een half miljoen Bodes elke week!

Wij vragen: $IÂżQLWHLWLQGHERXZYDQWHQWHQWULEXQHVSRGLDRIVWDQGERXZ Minimaal VMBO/MAVO niveau of gelijkwaardig. +HWEH]LWYDQHHQ9&$FHUWLÂżFDDWKHIWUXFNFHUWLÂżFDDWHQULMEHZLMV%(LVHHQSUp Wij bieden: Een uitdagende baan met doorgroeimogelijkheden in een leuk team. Een goed salaris en uitstekende secundaire arbeidsvoorwaarden zoals een onkostenvergoeding en een pensioenregeling. Stuur je sollicitatie en CV naar: BHV Expo Groep B.V. Wernhoutseweg 152b, 4884 MD Wernhout (Nederland) of per email naar: info@bhvexpo.com Aquisitie naar aanleiding van deze advertentie wordt niet op prijs gesteld

Belona B.V. en Sema Label B.V. zijn twee etikettendrukkerijen, die samen gevestigd zijn aan de Roosendaalsebaan te Oud Gastel (N.Br.). Met 80 collegaâ&#x20AC;&#x2122;s produceren we etiketten voor diverse uiteenlopende branches en toonaangevende bedrijven. Ter versterking van ons team zijn we op zoek naar een enthousiaste orderbegeleider. (m/v)

Orderbegeleider

UITVOERDER printbeton wegenbouw

Als orderbegeleider ben je de spil tussen klant, accountmanager en productie. Je calculeert, offreert, rond orders af, gaat ervoor dat de etiketten op de gewenste leverdatum bij de klant geleverd worden en zorgt voor de after sales. Functie eisen: -H EHVFKLNW RYHU HHQ 0%2 ZHUN HQ GHQNQLYHDX 'DDUQDDVW KHE MH DIÂżQLWHLW PHW HQ kennis van druktechnieken. Je beschikt over goede commerciĂŤle en communicatieve vaardigheden. Daarnaast heb je kennis en ervaring met computerprogrammaâ&#x20AC;&#x2122;s als MiFURVRIW2IÂżFH+HWRPJDDQPHWYHHOYXOGLJWHOHIRRQYHUNHHULVYRRUMRXJHHQSUREOHHP Een goede rekenvaardigheid is een prĂŠ. Werkervaring is niet vereist. Onze arbeidsvoorwaarden: Wij bieden een prima marktconform salaris. Interesse? Wil je meer informatie over deze vacature bel of mail met Tom Kuijpers 0165-519227 of 06-13115096 of t.kuijpers@belona.nl Acquisitie n.a.v. deze advertentie stellen we niet op prijs

Functie-inhoud Je verantwoordelijkheden als uitvoerder zijn: 8! $")&'(0")"&!&+$+!"2&11"3,"/"+-/,'" 1"+ 8, /$+&0"/"+"+-)++"+3+!"-/,'" 1"+.2*1"/&)*1"/&"") "+-"/0,+"") 81,"6& %1%,2!"+,-""+'2&01"2&13,"/&+$3+4"/(6*%"!"+"+ %&"/,3"//--,/1"/"+ 8* ""/*&+!"/4"/(0&$+)"/"+&+,3"/""+01"**&+$*"1!" ,-!/ %1$"3"/ 87++ &"")"4("+3+-/,'" 12!$"1 87++ &:)"!"+(4&'6"#4&((")&+$"+,-01"))"+3+#/"("+011"+

BetonďŹ guratie BV en BVBA is gespecialiseerd in het aanbrengen van printbeton in de wegenbouw. De betonuitvoerder wegenbouw die wij zoeken is een uitvoerder die mensen kan aansturen en projecten kan coĂśrdineren. De uit te voeren werken zijn

Functie-eisen *&++*"/(&+$1"(,*"+"0 %&('",3"/ 8 ,-)"&!&+$/& %1&+$&3&")"" %+&"( 8 +32))"+!",-)"&!&+$"+ 2/0200"+"+*&+&*) '//")"3+1" 4"/("/3/&+$ 8" /3/&+$*"1"1,+4"/("+&+!"4"$"+,24 8("++&03+01+!/! "+ 8("++&03+ "01"(("+"+(2++"++)50"/"+3+1"("+&+$"+ ""+6")#01+!&$()+1$"/& %1%")!"/&+ ,**2+& 1&"&+011 *"+0"+1"*,1&3"/"+"+(,01"+"4201 Wij bieden "+6")#01+!&$"#2+ 1&"*"13"")"&$"+3"/+14,,/!")&'(%"&! )/&:/&+$#%+(")&'(3+,-)"&!&+$"+4"/("/3/&+$ /"&!03,,/4/!"+6,)0&+!" ,,24"+&+#/,*0 %/"3"+

gelegen in de regio NoordBrabant, Limburg en BelgiĂŤ en variĂŤren qua duur van een dag tot enkele weken. BetonďŹ guratie BV heeft een informele, laagdrempelige

Reageren ,+!"/"/3/&+$&+!"0" 1,/"+4"/("+&+!""1,+&0%"1 ,++,!&$,*1"0,))& &1"/"+ &)'" 3/" %101/""(0+/&+#, "1,+7$2/1&"+) ,,/*""/&+#,/*1&"(&'(,-444"1,+7$2/1&"+) "1,+7$2/1&",/1""& 2 -%"+

cultuur, waar samenwerking en respect voor elkaar

Zegt het je wel wat, een uurtje later aan je werkdag beginnen? Nadat je de kids naar school hebt gebracht, in alle rust hebt ontbeten of de krant hebt gelezen? Om daarna in je bestelwagen te stappen en - niet gehinderd door de ochtendďŹ les - koers te zetten naar die vele trouwe en nieuwe klanten? Die je allemaal met plezier zien komen? Dan heb je alvast de juiste mindset om een succesvolle bofrost*-verkoper-chauffeur te worden...

Verkoper-chauffeur m/v Klaar om onze vriesverse producten aan huis te bezorgen bij een groeiende kring van enthousiaste consumenten? Ook als dat betekent dat je â&#x20AC;&#x2DC;s avonds nog op pad bent? Maar wel mĂŠt de garantie van een vaste job, een vrij weekend, extra verlofdagen en korting op de bofrost*-producten? En niet te vergeten, dat extra uurtje quality time â&#x20AC;&#x2DC;s ochtends? Solliciteer via breda@bofrost.nl of bel Perry Kneefel op het nummer 06 409 55 350 of Michael Van Vugt op het nummer 06 205 34 543. bofrost*, Weidehek 28, 4824 AS Breda.

centraal staan.

Acquisitie n.a.v. deze advertentie wordt niet op prijs gesteld.

â&#x20AC;&#x153;Harde werkers beginnen â&#x20AC;&#x2122;n uur later!â&#x20AC;?

brengt beton tot leven


Del 20140108  
Del 20140108