Page 1

THUIS IN DE REGIO

MIDWEEKEDITIE

O P L AG E :

B R E D A S E

8 JANUARI 2014 WEEK 2

Uitgeverij

74 . 5 0 0

TOTA L E O P L AG E Z E E L A N D EN WEST-BRABANT:

de

bode

ACTUALITEIT

AANPAK INGENHOUSZPLEIN NABIJ

bv

I

Postbus

22,

4880

ONROEREND GOED

Volg ons via twitter: @BredaseBode

AA

Zundert

AUTO’S

I SPORT

Gemeente Breda OP PAGINA 5

Te l .

076

599

8 111

KERKELIJK NIEUWS

I

480.000

www.internetbode.nl VACATURES

POOLSE SCHOOL VIERT 15-JARIG BESTAAN

Gewapende overval EMTE-supermarkt

Bewoners overlopen inbrekers Teteringen

BREDA - Vrijdagmorgen is de EMTE-supermarkt aan de Heksenwaag overvallen. Drie of vier daders drongen langs de achterzijde rond 06.00 uur de winkel binnen. Zij bedreigden het al aanwezige personeel en sloten deze op in een ruimte. Vervolgens hebben de daders in de winkel naar geld gezocht. Zij zijn met de nog onbekende buit vertrokken in een klein donkerkleurig voertuig. Een van de personeelsleden wist rond 07.39 uur alarm te slaan. De politie heeft een Burgernetbericht verstuurd en in de omgeving nog tevergeefs gezocht naar de daders. De politie is op zoek naar getuigen. Tips? Bel met 0900-8844 of met Meld Misdaad Anoniem 0800-7000.

TETERINGEN - Bewoners van een huis aan de Vinkenberg werden vrijdagavond rond 22.00 uur bij thuiskomst geconfronteerd met twee inbrekers. Een van hen zag een onbekende man in de keuken staan. Op hetzelfde moment kwam een andere vreemde man de trap af. De inbrekers sloegen op de vlucht, één via de voordeur en één via de achterdeur. De man des huizes stelde nog een achtervolging in en zag nog dat een van de dieven wegliep richting de Langelaar. De dieven hadden uit de woonkamer de televisie weggenomen. Deze is in de tuin teruggevonden. In de keuken bleek een raam geforceerd te zijn. De politie zocht tevergeefs naar de daders.

Australische back tekent bij NAC

Gouden Koksmuts lonkt voor Oudshoorn

BREDA - De Australische verdediger Alistair Quinn heeft een amateurcontract getekend bij het beloftenteam van NAC Breda. De back ‘from Down Under’ speelt al een aantal maanden mee bij Jong NAC, maar heeft nu net na de jaarwisseling het nodige papierwerk afgerond. Door dit papierwerk mag hij nu ook in officiële wedstrijden van de geelzwarte formatie uitkomen. De 20-jarige Quinn heeft een Brits paspoort. Hij kwam eerder uit voor Brisbane Strikers, Brisbane Roar en Western Sydney Wanderers. De ook als ‘Quinnie’ door het leven gaande voetballer kan zowel op de linker- als rechterflank uit de voeten en is tweebenig.

BREDA - De Bredase chef-kok Sander Oudshoorn is één van de kanshebbers op het winnen van de Gouden Koksmuts. Oudshoorn is een van de acht genomineerde chef-koks die deelnemen aan het Nederlands Kampioenschap voor koks. Tijdens de Horecava in Amsterdam neemt hij het op woensdag 15 januari in de finale op tegen de beste collega’s in zijn vakgebied. De 36-jarige Oudshoorn is werkzaam voor Sodexo als chef-kok bij Nationale Nederlanden in Capelle aan de IJssel. De Gouden Koksmuts is de meest prestigieuze vakprijs voor koks in Nederland. De trofee wordt jaarlijks uitgereikt aan de winnaar van het NK op de Horecava in Amsterdam.

Agressieve man doet greep in kassa BREDA - Vrijdagmiddag heeft een nog onbekende man geld uit de kassalade van een winkel op de Haagweg gestolen. De dief kwam rond 17.10 uur de winkel binnen, waar hij iets kocht voor een gering bedrag. Toen de medewerkster de kassalade open deed begon hij daar direct in te graaien en haalde de bankbiljetten eruit. Hoewel hij geen wapen toonde, kwam hij door zijn agressieve gedrag en stemverheffing heel erg dreigend op de geschrokken caissière over. Bij het verlaten van de winkel nam hij ook nog enkele blikjes bier mee. Hij stapte op een fiets. De politie heeft van de medewerkster en de eigenaar van de winkel een aangifte opgenomen.

Hieltjes kandidaat Europees Parlement BREDA - Iemand uit ons Breda in het Europees parlement? Het kan. De VVD heeft de 48-jarige Huub Hieltjes uit Breda onlangs als dertiende op de kandidatenlijst voor de Europese verkiezingen geplaatst. Als hij voldoende stemmen krijgt is, West-Brabant dus vertegenwoordigd in Brussel. De verkiezingen vinden op 22 mei plaats. Hieltjens is in West-Brabant bekend als lid van het dagelijks bestuur van het waterschap Brabantse Delta. Landelijk is hij actief als bestuurslid van de Unie van Waterschappen. Dit bestuurlijke werk combineert hij met zijn baan als director bij NL Financial Investments. In zijn vrije tijd doet hij aan hardlopen bij atletiekvereniging Sprint.

BREDA - Elkaar in een ongedwongen sfeer treffen. Dat is de achterliggende gedachte van de dit jaar door raad en griffie nieuw leven ingeblazen nieuwjaarsreceptie van de gemeente Breda in de Grote Kerk.Dat leidt tot bijzondere ontmoetingen, zoals hier tussen politiechef Paul Martens en Philippe-Charles, de Baron van ‘t Ginneken. Lees ook het artikel elders in deze editie. FOTO HENK KETELAAR

Steeds meer riolen toe aan vervanging of renovatie

Rioolheffing gaat straks omhoog BREDA - De rioolheffing zal de komende tien jaar met enkele procenten zal stijgen. Dat is het gevolg van het feit dat steeds meer riolen toe zijn aan vervanging of renovatie. Volgens het college moet voor de periode 2014-2018 dan ook een tandje bij worden gezet. DOOR ADDO SPRANGERS Met die wetenschap hebben burgemeester en wethouders van Breda onlangs ingestemd met het Gemeentelijk Rioleringsplan 2014-2018, waarbij het college heeft uitgesproken het huidige ambitieniveau van rioolbeheer voort te willen zetten. Het rioleringsplan wordt op 16 januari 2014 aan de commissie Ruimte voorgelegd. De input van de commissie wordt gebruikt voor het definitief op te stellen Gemeentelijk Rioleringsplan 2014-2018. “De aandacht voor de ondergrondse waterweg blijft belangrijk,” aldus wethouder Bob Bergkamp die stelt dat water

HET AARDAPPELPAKHUIS

zeeuwse UIEN 00 5 kilo € 3, Past. Pottersplein 3, Breda Tel. 076-5719270 Geopend: di t/m vr van 7.30-17.30u., za 7.30-16.00u., maandag gesloten.

en riolering onlosmakelijk deel uitmaken van fijn en prettig wonen. “Met het Gemeentelijk Rioleringsplan is duurzame aandacht hiervoor verzekerd,” belooft hij Doelmatig beheer De zorg voor de riolering in Breda mag met het huidige ambitieniveau de voorbije jaren weliswaar voldoende zijn gebleken, voor de periode 2014-2018 moet volgens het college wel een tandje bij worden gezet. Steeds meer riolen raken namelijk versleten en zijn aan vervanging of renovatie toe. Extra inspanningen die ervoor zorgen dat de rioolheffing de komende tien jaar met enkele procenten zal stijgen.

VOOR HET LAATSTE ACTUELE LOKALE NIEUWS

Volgens de gemeente Breda wordt de planning van werkzaamheden aan wegen en riolering zoveel mogelijk over elkaar gelegd. Het hemel- en grondwaterbeleidsplan zoals vastgesteld door de gemeenteraad in 2011 is in dit rioleringsplan opgenomen. Ten opzichte van het voorgaande plan wordt in het nu vastgestelde Rioleringsplan een aantal nieuwe accenten gelegd. De focus verschuift naar een zo doelmatig mogelijk beheer van de bestaande riolering. Ook staat de te leveren prestatie richting de burger meer centraal, zo meldt de gemeente. Via actieve communicatie wordt aandacht gevraagd voor een meer bewuste omgang met water.

Gratis

waardebepaling!

Bel meteen 076 524 77 88

KIJK OP WWW. INTERNETBODE.NL

Méér makelaar.

Hans Talboom nieuwe trainer Boeimeer BREDA - BSV Boeimeer heeft in Hans Talboom aangetrokken als opvolger van de vertrekkende trainer Conrad Horsten. Het bestuur van Boeimeer, de spelersraad en Hans Talboom zijn een overeenkomst voor één seizoen aangegaan, zo meldt de club op haar website. Boeimeer komt uit in de derde klasse B van de zondagamateurs. Sinds het seizoen 2010-2011 is Talboom hoofdtrainer bij Beek Vooruit. Eerder al kwamen de oefenmeester en de Beekse vereniging overeen de tot en met het huidige seizoen lopende overeenkomst niet te verlengen. Onlangs werd als zijn opvolger Arno Gabriëls gepresenteerd. Talboom was eerder trainer bij DIA in Teteringen.

Mustafa Coskan dood aangetroffen BERGEN OP ZOOM - Het lichaam van de al een half jaar vermiste Mustafa Coskan uit Bergen op Zoom, over wie zondag een uitgebreid artikel in deze krant verscheen , is het voorbije weekeinde teruggevonden in het Schelde-Rijnkanaal nabij Rilland. Coskan verdween op 3 juni 2013. Na een nachtdienst op zijn werk in Putte keerde hij niet meer huiswaarts. ‘s Middags was hij nog wel gezien in een supermarkt en uit de gegevens van zijn pinpas bleek dat hij ‘s avonds in het casino van Breda is geweest. Van Coskan en zijn auto ontbrak sindsdien ieder spoor, tot het voorbije weekeinde dus. Volgens de politie is er geen sprake van een ongeluk of een misdrijf.


ACTUALITEIT

Wethouder Bob Bergkamp: ‘Impuls voor wijken Tuinzigt en Haagpoort’

Aanpak Jan Ingenhouszplein nabij BREDA - Bij groen licht van de gemeenteraad kan dit jaar nog worden gestart met de al langere tijd beoogde aanpak van het Dr. Jan Ingenhouszplein. “De metamorfose van het Ingenhouszplein komt nu snel dichterbij,” aldus wethouder Bob Bergkamp. DOOR ADDO SPRANGERS Het Bredase college van burgemeester en wethouders heeft onlangs ingestemd met het definitieve ontwerp van de herinrichting van het tussen de wijken Tuinzigt en Haagpoort gelegen Dr. Jan Ingenhouszplein. Het ontwerp gaat uit van ruimtelijke eenvoud en het vergroten van de veiligheid van het plein. Het is de bedoeling dat het in de loop der jaren verloederde plein voor buurtbewoners een prettige plaats wordt om te verblijven. “De metamorfose van het Ingenhouszplein komt nu snel dichterbij,” weet Bob Bergkamp, wethouder wonen en leven.

“Een moment om te markeren voor de twee betrokken wijken, die daarmee een langverwachte impuls krijgen.” Samen met een klankbordgroep van bewoners en andere belanghebbenden is het ontwerp voor de herinrichting van het plein uitgewerkt. Het ontwerp heeft betrekking op de herinrichting van het Dr. Jan Ingenhouszplein en het aangrenzende deel van de Oranjeboomstraat. Het ontwerp wordt deze maand aan de gemeenteraad ter besluitvorming voorgelegd. Na dit moment start de aanbesteding van de werkzaamheden en vervolgens de uitvoering ervan, die gepland staat voor september 2014.

Jan Ingenhousz Het Jan Ingenhouszplein is vernoemd naar Jan IngenHousz, die op 8 december 1730 in Breda werd geboren. Hij doorliep in Breda de Latijnse School. Medicijnen en natuurwetenschappen studeerde hij in Leuven, Leiden, Parijs en Edinburgh. Na zijn studie vestigde hij zich in 1757 als arts in Breda. Hij was al spoedig bekend om zijn geleerdheid, maar maakte in Nederland geen kans op een professoraat omdat hij katholiek was. Kort na de dood van zijn vader, in 1764, vertrok Ingenhousz naar Londen, waar hij een vaccin tegen pokken leerde toepassen. Keizerin Maria Theresia van Oostenrijk besloot haar kinderen door IngenHousz te laten inenten tegen de gevreesde ziekte. Hij verdiende er een benoeming tot lijfarts van de keizerlijke familie mee. Op wetenschappelijk gebied was het werk van Jan IngenHousz van groot belang. Niet alleen is hij bekend van de inenting tegen pokken, ook formuleerde hij als eerste de theorie over de fotosynthese.

Het Dr. Jan Ingenhouszplein verbindt de wijken Haagpoort en Tuinzigt.

Buurtplein Het Dr. Jan Ingenhouszplein is het centrale plein dat de buurten Tuinzigt en Haagpoort met elkaar verbindt. Het plein moet een buurtplein worden. Het ontwerp richt zich in de eerste plaats op het verkrijgen van doorzicht, eenduidigheid en eenvoud.

Daarnaast krijgt veiligheid extra aandacht. De nieuwe inrichting is ook gericht op het mogelijk maken van activiteiten. Zo zijn aansluitingen voor elektriciteit aangebracht en is er ruimte voor marktkramen. De bloemenstal en het frietkot blijven gevestigd op het plein. In 2012 zijn de buur-

FOTO ADDO SPRANGERS

ten Tuinzigt en Haagpoort aangewezen als wijkontwikkelingsgebieden. Dit is vastgelegd in de notitie ‘Burgerkracht 3.0’. Het opknappen van het Dr. Jan Ingenhouszplein geeft invulling aan de wijkontwikkelingsopgave voor deze twee buurten, zo meldt de gemeente Breda.

Cultuur, geschiedenis en taal staan centraal bij 15-jarige Poolse School Breda

‘Poolse sentiment houdt ons met elkaar verbonden’ BREDA - Vijftien jaar geleden is de Poolse School Breda opgericht. Tijdens het schooljaar komen op zaterdagmid- geschoolde Gosia Lubbers-Dabrowska. Zij met de Poolse gewoontes, cultuur en gedag Pools-Nederlandse kinderen tussen de drie en twaalf jaar oud naar school om Pools te leren en kennis te trouwde met een Nederlander en is moe- schiedenis,” vertelt Gosia. “Onze school der van drie kinderen. Alle drie bezochten heeft naast een educatieve ook een socimaken met de Poolse cultuur en haar geschiedenis. Van de vijftien jaar dat de Poolse School Breda bestaat, was Ad Morenc elf jaar

Beeld van een van de culturele activiteiten op de Poolse School Breda.

voorzitter. Onlangs droeg hij het stokje over aan de in Polen geboren, universitair

FOTO ARCHIEF POOLSE SCHOOL BREDA

Blijf op de hoogte van het

lokale nieuws www.internetbode.nl

www.internetbode.nl

DOOR HENK KETELAAR

ze de Poolse school die door het echtpaar Mary en Jan Eberle-Jaworski is opgericht. Gosia was een tijd lang leerkracht en valt af en toe nog in. Daarna werd zij bestuurslid. Ad is in Polen geboren en kwam op zijn tiende jaar naar Nederland. Hij sprak Pools en moest Nederlands leren praten. “ Ik weet dus wat dat voor een kind betekent,” laat Ad zich in dat verband ontvallen.

ale functie,” vervolgt ze. “Dat geldt vooral voor ouders die geen Poolse mensen in hun omgeving hebben wonen. Wanneer de kinderen les volgen, blijven zij vaak op school om met elkaar van gedachten te wisselen. De accommodatie van WIJ Boeimeer aan de Langendijk 25 leent zich daar ook uitstekend voor,” zegt Gosia blij dat ze daar gebruik van mag maken.

Migranten “De behoefte om een Poolse School in Breda te hebben is even groot als vijftien jaar geleden. Met de komst van Poolse migranten zal die alleen maar toenemen. Dat geldt zeker voor gezinnen die overkomen. Ze weten niet of ze ooit nog eens zullen terugkeren naar Polen. En als ze teruggaan, dan is het belangrijk dat de kinderen naast Nederlands ook Pools spreken. Maar hoe het ook is, het Poolse sentiment houdt ons met elkaar verbonden. Op school komen we als één grote familie bij elkaar, ” illustreert Ad als scheidende voorzitter de onderlinge verbondenheid.

Vrijwilligers Op school wordt door geschoolde leerkrachten op een speelse en ontspannende manier les gegeven. Gosia: “Dat doen we door gebruik te maken van thema’s die met onze gewoontes en cultuur te maken hebben. Voor onze vier vrijwillige leerkrachten is het een extra uitdaging om de in Nederland geboren kinderen Pools te leren spreken. En, om eerlijk te zijn, daarvoor zijn meer handjes van harte welkom.”

Sociale functie “Mijn man en ik vinden het belangrijk dat ook onze kinderen zich zowel in de Nederlandse als in de Poolse taal kunnen uitdrukken. Niet alleen omdat mijn familie in Polen geen andere taal spreekt, maar ook omdat wij hen kennis willen laten maken

Expositie Poolse School Breda is één van de vijftien Poolse scholen die lid zijn van het Forum Poolse Scholen in Nederland. De school telt gemiddeld 15 tot 20 leerlingen. In verband met het 15-jarig bestaan is er tot 11 januari een foto-expositie op school te bezichtigen. Surf voor meer informatie naar polskaszkolabreda.webs.com

Wegens uitbreiding van ons team in Volg ons op Twitter: @BredaseBode.

Sprundel zijn we op zoek naar - Ervaren monteur - Sales stagiair(e) www.basicdoors.nl/vacatures

PAGINA 3


Financiers halen bezem door organisatie NAC

Nieuwjaarsconcert Nassau Harmonie Breda

Positie Van As lijkt te wankelen

NHB heeft haar dirigent Pieter Zwaans uitgezwaaid

BREDA - Maar amper een maand nadat de club werd gered van een faillissement, rommelt het bij NAC alweer. Op bestuurlijk vlak welteverstaan. De 21 financiers die NAC behoedden voor financiële ondergang, willen middels een andere organisatiestructuur een nieuwe koers varen. Voor de in ongenade gevallen vierkoppige raad van com- BREDA - Op zaterdag 4 januari hebben het erelidmaatschap van de vereniging en de leden en bestuur van de Nassau blijft zo nog aan de harmonie verbonden. missarissen reden om alvast op te stappen. Ook het vertrek van technisch directeur Jeffrey van As zou nabij zijn. De commerciële man Goetzee heeft sinds de korte tijd dat hij bij NAC in dienst is veel indruk gemaakt en lijkt zich over zijn positie dan ook niet al te druk te maken. Voor technisch directeur Van as ligt het anders. De meningen over zijn persoon en zijn functioneren zijn verdeeld. Dusdanig verdeeld zelfs dat zijn positie in gevaar zou zijn. Van As kreeg in oktober 2012 felle kritiek te verduren toen hij hoofdcoach John Karelse ontsloeg. Toch haalde Van As ook op positieve wijze het nieuws. Zo mag hij de verkoop van Nemanja Gudelj aan AZ afgelopen maandag - voor een recordbedrag - op zijn naam schrijven, terwijl hij er de voorbije seizoenen - met een smalle beurs en het nodige kunst- en vliegwerk - toch in slaagde een volwaardig eredivisieteam op de been te brengen, een aantal missers ten spijt. “Het belang van NAC staat voorop,” liet Van As afgelopen maandag in het Algemeen Dagblad nog strijdvaardig weten. “Het is jammer dat er nu weer allemaal commotie ontstaat. Dat is schadelijk voor de club. Ik blijf gewoon mijn werk doen, want officieel heb ik nog niets gehoord.”

Jeffrey van As, technisch directeur van NAC.

DOOR ADDO SPRANGERS Het is niet eens zo zeer de vraag óf het door de financiers beoogde bestuursmodel er wel zal komen. Het draait er vooral om welke poppetjes op welke posities terechtkomen. Als nieuwe aandeelhouders - uitgaande van een akkoord hierover door de Stichting Cultuur - hebben de financiers bij NAC de touwtjes stevig in handen. NAC werd vorige maand gered van de financiële ondergang. De gemeente Breda verlaagde de stadionhuur. De financiers zetten een eerder verstrekte lening met een totale waarde van elf miljoen euro om in aandelen en staken bovendien vier miljoen euro extra in de club. Sindsdien heeft de groep geldschieters door het meerderheidsbelang formeel de macht binnen de club en willen zij een nieuwe, onderdeel

FOTO ADDO SPRANGERS

van ‘het bestuur’ uitmakende raad van commissarissen formeren. Die raad werd laatstelijk gevormd door voorzitter André Lieshout, Marc Steevens, Frans Jacobs en Cor van Rooij, maar dat viertal stapte zaterdag per direct op toen duidelijk werd dat op hun diensten niet langer echt prijs werd gesteld. Hoe het nieuwe clubbestuur er straks precies uit moet komen te zien is op het moment van schrijven nog onduidelijk. Wel helder is dat in de wandelgangen reeds de namen van voormalig voorzitter John Peek en oud-trainer Ronald Spelbos worden genoemd. Justin Goetzee De geldschieters beslissen ook over de aflopende contracten van algemeen directeur ad interim Justin Goetzee en van technisch directeur Van As.

Open dag carnavalswagenbouwers Kielegat BREDA - Op 12 januari houden de Bredase wagenbouwers een feestelijke open dag met voorlichting, demonstraties en muziek. In een gezellige sfeer is het mogelijk te zien hoe de carnavalwagens worden gebouwd van stalen mallen tot geverfde figuren en objecten in een creatie uniek voor elke club. De voorlichting zal bestaan uit een verhaal aan de hand van een ontwerp hoe een wagen wordt opgebouwd, met welke materialen wordt gewerkt en waar men deze materialen vandaan haalt. Ook zal er worden gedemonstreerd met materialen zoals klei, lijm, glasvliesvezel en papier. Tussen de diverse voorlichtingen en demonstraties door wordt er wat muziek gemaakt door bekende en minder bekende kapellen, die tijdens de carnaval actief zijn en voor een gezellige sfeer zorgen. Ook zijn er prominente carnavalsfiguren die voor de bouwclubs afgelopen jaren veel betekend hebben. De deelnemende clubs zijn: Cv de Meikevers, bouwlocatie Hekven 2 (nabij Kartcentrum) www.meikevers.eu Cv de Schobbejakken, bouwlocatie Hekven 2 (nabij Kartcentrum)

Begin van de open dag

Cv de Narrekoppen, bouwlocatie Hekven 2 (nabij Kartcentrum) www.narrekoppen. nl Cv W’rom, bouwlocatie Hekven 2 (nabij Kartcentrum) Cv Simpel, bouwlocatie Oudlandstraatje 26Effen (nabij de Rijsbergse weg) en ook in de bouwlocatie Hekven 2 (nabij het Kartcentrum route 66) Kv Sowieso ‘opeloos, bouwlocatie Lies-

straat 87 Breda Cv Op ons eige, bouwlocatie Bosdaldreef 4 Prinsenbeek Met wegwijzers in de omgeving van elke bouwlocatie kunt U de weg snel vinden. De openingstijd op 12 januari is van 11.11 uur tot 17.11 uur. Secr. 076-5640946, 076-5711572 of 0651142290. PAGINA 4

Harmonie Breda haar dirigent Pieter Zwaans uitgezwaaid in Oosterse sferen, het thema van het nieuwjaarsconcert 2014.

Paul Jankowski heeft namens de leden en als oud voorzitter een aantal high lights en persoonlijke herinneringen opgehaald van de afgelopen 22 jaar. Hij overhandigde aan Pieter namens de leden een mooi cadeau in de vorm van een reischeque, waarmee hij samen met zijn vrouw Josje eens lekker kan gaan relaxen. Pieter heeft veel betekend voor de NHB, de voormalige PTT, TPG en TNT harmonie Breda. Uit handen van Theo Welsing, nestor van de NHB harmonie, ontving Pieter daarom

Momenteel speelt de harmonie in de 1e divisie (hoogste afdeling binnen het hafa bondsconcours) en dat is mede door de inzet en inspiratie van Pieter Zwaans zover gekomen. Veel complimenten mocht Pieter met zijn muzikanten ontvangen van het publiek. Deze namen met een staande ovatie afscheid van scheidend dirigent Pieter Zwaans. In het afscheidswoord van Pieter memoreerde hij kort aan moeilijke begin tijd in 1992 en de vele concerten, (TPG)festivals en behaalde successen onder zijn muzikale leiding. Een mooie tijd om op terug te kijken, maar Pieter kijkt liever vooruit en gaat er van uit dat de harmonie mede door zijn inbreng de komende jaren succesvol zal blijven floreren!

KORTE BERICHTEN BREDA Rondleidingen Gilde de Baronie: Zaterdag 11 januari: Torenbeklimming Grote Kerk 13.00u (vanaf 12 jaar); Rondleiding Grote Kerk 14.00u; Stadswandeling 14.00u vanaf ingang Grote Kerk. KBO Breda-West rikken en jokeren: Zaterdag 11 januari onze maandelijkse kaartmiddag in Steunpunt Princenhof, Princentuin 1, Breda. Aanvang 13.30 uur. Nieuwjaarsconcert: Zondag 12 januari luidt het trio ‘Pina Colada’ het nieuwe jaar in met jazz standards en bossa nova. Pina Colada bestaat uit zangeres Conchita Barbe, toetsenist Jan Barten en contrabassist Hans de Vos. Het optreden vindt plaats in Gasterij ‘t Begijntje, Veemarktstraat 67 te Breda. Aanvang 16.00u. Bingo: Vrijdagavond 10 januari is er een bingo van de rekreatievereniging De Biesdonk in het gemeenschapshuis aan het Belgieplein 8. Aanvang 20.00u. De toegang is gratis en de min. leeftijd is 18 jaar. Koffie-inloop: zondag 12 januari opent Stichting Info-Méér aan de Adriaan van Bergenstraat 230 in Breda, haar deuren weer van 14.00 tot 16.00u. Info-Méér heeft als doelstelling: het beantwoorden van vragen over geestelijke gezondheidszorg, verslavingszorg en maatschappelijke opvang in ruime zin. Met een lage drempel. Vaak kan die informatie gegeven worden door mensen die er zelf ervaring mee hebben. Iedere tweede en vierde zondag van de maand houden wij een koffie-inloop voor iedereen die daar behoefte aan heeft. Van Gogh en Breda: In samenwerking met VVV Breda presenteert Outback Holland de ontdekkingstocht ‘Van Gogh en Breda’. Een driedaagse ontdekkingstocht naar de streek waar Vincent van Gogh is geboren en getogen. Je wandelt en fietst door het landschap waar hij in zijn jeugd veel kwam. Geniet van lokale lekkernijen, prachtige natuur en ontdek de roots van Vincent van Gogh en de band die Breda met van Gogh heeft. Meer informatie: Michiel Malewicz, info@outbackholland.nl, 06-15840952, www.vvvbreda.nl Urineverlies bij volwassenen: Woensdag 22 januari organiseert het Bekkenbodemcentrum van het Amphia Ziekenhuis een publiekslezing over urineverlies bij volwassenen van 19.00 tot 21.30 uur, in het Kenniscentrum, locatie Molengracht in Breda. Wilt u gratis deelnemen aan deze lezing, stuur dan een e-mail naar continentievpk@amphia.nl. Er is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar. Inschrijving is op volgorde van binnenkomst. Biesdonkse bingo: zaterdag 11 januari houdt bal des voorpret weer een super Biesdonkse bingo. Deze avond kunt u mooie prijzen winnen. We spelen 10 rondes en nog 2 super rondes. Deze activiteit zal plaats vinden in gemeenschapshuis de Biesdonk aan het Belgieplein 8 in Breda. Aanvang 20.00u. Bingo: Donderdag 9 januari houdt Ut Euveltje een geldbingo in o.c.De Vlieren aan Het Mgr Nolensplein 1. Deze bingo begint om 20.00 uur, ze spelen 10 ronden en een superronde. Spirituele avond: Paranormale avond in de Blaker. Gastheer: Ton Bons. Maandag 13 januari, aanvang 20.00 uur. Medium: Sjaak van Bremen, Synthesizer (onder voorbehoud). Informatie: Ton Bons, 06-22081014/ www.de-blaker.jouweb.nl Locatie: Graaf Hendrik lll plein 128 Breda-Boeimeer. Achter Petrus en Paulus kerk. Rikken: Zaterdag 11 januari is er een rikmiddag bij KBO Haagse Beemden. Start 13.30 uur in centrum Heksenwiel. 2 rondjes rikken met na afloop voor de helft van de deelnemers een leuk prijsje. Tientjes Repair Café: Tientjes Breda staat in de startblokken om voor het eerst Repair Café te houden in het Rondeel (Kloosterlaan 14, Breda Centrum) op zaterdag 11 januari van 10.00 tot 16.00 uur. De naaimachinereparateur komt alleen na een telefonische afspraak (vóór 11 januari) of 06-25371921 (Marga Peters). 3e zaterdag van de maand: Repair Café Linie, Buurtsalon Linie, Edisonplein 3, 12.00-16.00u. 4e zaterdag: Repair Café Heuvel, Buurthuis de Brink (Humanitas), Heemskerkstraat 55, 13.00-16.00u. Laatste vrijdag van de maand: Breda Noord, Werkaandewijk, Namenstraat 62, Breda, 10.00-14.00u. Info over Tientjes Breda: Karin Holthuis (voorzitter), tientjesbreda@gmail.com. Lezing: Jan Timmerman komt vertellen over Sint Petersburg. Maandag 13 januari van 20.00-22.15 uur in de Concertzaal v/d Nieuwe Veste, Molenstraat 6, Breda. www.volkenkundebreda.nl Poffertjesbingo: Zaterdag 11 januari houdt de Jeugd Centrale Biesdonk een plaatjesbingo voor kinderen vanaf 4 jaar. Omdat het plaatjes zijn i.p.v. cijfers kunnen ook de hele kleintjes (met een beetje hulp van papa of mama) meedoen. We draaien 8 rondes. Elke ronde heeft 3x kans op een leuke prijs. Gemeenschapshuis de Biesdonk aan het Belgieplein 8. Zaal gaat open om 13.45 uur, we zijn ongeveer om 16.00 uur klaar. Nog één keer ‘t Kerkstraatje: Wegens zeer grote toeloop zal de tentoonstelling over ‘t Kerkstraatje, de weg naar Heilaar nog één keer te zien zijn met extra openingsuren. Zondag 12 januari van 11.00 tot 17.00 uur, Princenhaags Museum, Haagweg 334 bis. Ganzenexcursie: Zaterdag 11 januari houdt de West Brabantse Vogelwerkgroep een excursie naar de ganzengebieden ten noordwesten van Breda. De excursie is met de auto en wordt geleid door Piet van Iersel. Verzamelen op het Schoolakkerplein, Ginneken om 9.00 uur. Duurt tot ongeveer 13.00 uur. Aanmelden bij Piet v. Iersel, tel. 076-5816382 of mail naar piet.van.iersel@planet.nl Meenemen laarzen of wandelschoenen, warme kleding, koffie en als u die heeft een verrekijker, of telescoop en een vogelboek. www.westbrabantsevwg.nl


Woensdag 8 januari 2014

De Bode l 1

Bekendmakingen Alle bekendmakingen op www.breda.nl/bekendmakingen en op www.overheid.nl Abonneren op e-mailservice: www.overheid.nl Verkiezingen Kandidaatstelling gemeenteraadsverkiezing Breda 19 maart 2014 Partijen die aan de komende gemeenteraadsverkiezing willen deelnemen moeten hun kandidatenlijst en de overige formulieren inleveren op maandag 3 februari 2014. Het inleveren van de kandidatenlijst gebeurt in het Stadskantoor van Breda tussen 09.00 en 17.00 uur. Een lijst die buiten deze tijden wordt ingeleverd wordt ongeldig verklaard. Politieke partijen die voor het eerst deelnemen aan de gemeenteraadsverkiezing, of partijen die bij de vorige gemeenteraadsverkiezing geen zetel hebben behaald, dienen een waarborgsom van â‚Ź 225,- te betalen. De waarborgsom moet worden overgemaakt naar rekeningnummer NL10BNGH0285023713 onder vermelding van “waarborgsom kandidaatstellingâ€? en de naam van de partij. Deze waarborgsom wordt teruggegeven indien bij de verkiezing 75% of meer van de kiesdeler wordt behaald. Daarnaast moeten deze partijen bij het inleveren van de kandidatenlijst ten minste 30 ondersteuningsverklaringen overleggen. Deze ondersteuningsverklaringen kunnen door personen die kiesgerechtigd zijn voor de komende gemeenteraadsverkiezing worden afgelegd in het Stadskantoor van Breda. Dat moet gebeuren in de periode van van 20 januari tot en met 3 februari 2014. Van 20 januari tot en met 2 februari op maandag, dinsdag en vrijdag van 09.00 tot 16.00 uur, op woensdag en donderdag van 09.00 tot 20.00 uur. Op 3 februari van 09.00 tot 15.00 uur. Op 4 februari 2014 om 16.00 uur onderzoekt het centraal stembureau de ingeleverde kandidatenlijsten. Direct na de

Meer informatie over de kandidaatstelling kunt lezen in de Handleiding Verkiezingen, die via www.breda.nl/gemeente/ verkiezingen/gemeenteraad is te raadplegen.

Verkiezing Europees Parlement op 22 mei 2014 De volgende kiezers kunnen per brief vanuit het buitenland stemmen. s .EDERLANDERSDIEINHETBUITENLANDWONENENNIETMEER ingeschreven staan in een Nederlandse gemeente, kunnen vanuit het buitenland stemmen voor de verkiezingen voor het Europees Parlement. Daarvoor moeten zij een registratieverzoek indienen. Dat kan via de koppeling www.denhaag.nl/home/bewoners van de Gemeente Den Haag. Daar staat ook uitgebreide informatie over het stemmen vanuit het buitenland. Het ingevulde registratieformulier en een kopie van een bewijs van Nederlanderschap moeten uiterlijk 10 april 2014 ontvangen zijn door de gemeente Den Haag of een Nederlandse ambassade of consulaat.

.EDERLANDERSDIEOPMEIINHETBUITENLAND verblijven en nog ingeschreven staan in een Nederlandse gemeente, kunnen vanuit het buitenland stemmen voor de verkiezingen voor het Europees Parlement. Daarvoor moet een registratieverzoek (Model M3) worden ingediend. Het ingevulde registratieformulier moet uiterlijk 24 april 2014 ontvangen zijn door de burgemeester van de gemeente waar u staat ingeschreven. Het model M3 kunt u ophalen van de website van de gemeente Breda via www.breda.nl/ gemeente/nieuws/bekendmakingen.

Voorwaarden zijn dat u niet uitgesloten mag zijn van het kiesrecht en18 jaar of ouder bent op 22 mei 2014. Nadere inlichtingen kunnen worden verkregen bij het Bureau Verkiezingen van de gemeente Den Haag. Dat kan via het e-mailadres kbn.verkiezingen@denhaag.nl of via telefoonnummer +31(0)70 353 44 00.

Gemeente Breda Stadskantoor Claudius Prinsenlaan 10 Postbus 90156, 4800 RH Breda E-mail: gemeentebreda@breda.nl Telefoon: 14 076

Burgemeester en wethouders van Breda maken bekend dat ingevolge artikel 2.12, eerste lid, sub a, onder 3° van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht de volgende ontwerpomgevingsvergunning met afwijking ter inzage ligt s

oelenpad 2, verbouwen pand naar woning met D werkruimte aan huis (SBA nr. 2013/2367)

Openingstijden balies Stadskantoor Maak voor uw bezoek aan de balie een afspraak via www.breda.nl of telefoonnummer 14 076 van 08.00 - 17.00 uur, donderdag van 08.00 - 20.00 uur. Verdere informatie over openingstijden kunt u vinden op www.breda.nl Met afspraak Maandag, dinsdag, vrijdag: 12.00 uur - 16.00 uur. Woensdag: 12.00 - 20.00 uur Donderdag: 12.00 - 20.00 uur.

U kunt ook terecht in het Stadskantoor in Breda, Claudius Prinsenlaan 10

www.breda.nl

Uitgebreide informatie kunt u vinden via www.breda.nl of bel 14 076

Vergaderingen bekijken op internet U kunt commissie- en raadsvergaderingen rechtstreeks volgen of eventueel op een later tijdstip terugkijken:

Zienswijze Van 9 januari tot en met 19 februari 2014 kunt u uw zienswijze op de ontwerpomgevingsvergunning naar voren brengen. Uw schriftelijke zienswijze kunt u sturen naar burgemeester en wethouders van Breda, Postbus 90156, 4800 RH Breda. Voor het indienen van een mondelinge zienswijze kunt u tijdens kantooruren een afspraak maken via telefoonnummer (076) 529 38 96.

Ter inzagelegging omgevingsvergunning met planafwijking Doelenpad 2

Vanaf 1 januari 2014 zijn de nieuwe openingstijden: Maandag tot en met vrijdag: van 09.00 tot 12.00 uur

Inspreken in commissies Tot 24 uur voor een vergadering kan men zich hiervoor AANMELDENBIJDERAADSGRIFlE

Ter inzage De ontwerpomgevingsvergunning ligt ter inzage van 9 januari tot en met 19 februari 2014. Eerder is de termijn van 19 december 2013 tot en met 29 januari 2014 gepubliceerd, maar deze komt te vervallen. Het ontwerp is te raadplegen op de gemeentelijke website: www.breda.nl, via ‘Wonen, Wijken en Vervoer’ > ‘Ruimtelijke Plannen’ > ’Wabo-projectbesluiten’. Ook ligt de ontwerpomgevingsvergunning ter inzage bij de Infobalie in het Stadskantoor.

RectiďŹ catie

Andere openingstijden van de gemeentelijke balie Ulvenhout

www.breda.nl/gemeenteraad > ‘uitzendingen’.

Ongeveer 8 dagen voor de vergaderingen staan de volledige agenda’s met bijbehorende stukken op de website www. breda.nl/gemeenteraad. Ze kunnen tevens worden ingezien BIJDERAADSGRIFlEINHET3TADHUIS!LLEVERGADERINGENWORDEN gehouden in de raadzaal van het Stadhuis (Ingang Stadserf).

Overzicht openbare bijeenkomsten en vergaderingen

s

Voor het maken van de kandidatenlijst en de overige formulieren kunnen partijen gebruikmaken van het programma Ondersteunende Software Verkiezingen (OSV). Deze software is verkrijgbaar bij de afdeling Publieksservice van de Gemeente Breda. U kunt daarvoor een e-mail sturen naar verkiezingen@breda.nl of bellen naar (076) 529 42 68 of (076) 529 30 53.

28 januari commissie Ruimte (uitloopvergadering) 30 januari raadsvergadering

GemeenteRaad Breda

14 januari commissie Economie 16 januari commissie Ruimte 21 januari commissie Maatschappij 23 januari commissie Bestuur

zitting worden de kandidatenlijsten, en indien vereist de ondersteuningsverklaringen, bij de Infobalie in het Stadskantoor ter inzage gelegd.

In de komende vergaderingen worden o.a. de volgende onderwerpen behandeld:

Commissie Economie 14 januari 19.30 uur s 6ASTSTELLEN$/3PEELHUISLAAN s /NTWIKKELINGSVISIEnREALISATIESTRATEGIEBEDRIJVENTERREIN Rithmeester Park

Commissie Ruimte 16 januari 19:00 uur s $ElNITIEFONTWERP$R*AN)NGENHOUSPLEIN s 6ERBREED'EMEENTELIJK2IOLERINGSPLAN s 6RIJGEVENBESTEMMINGSPLAN%FFEN

GemeenteRaad www.breda.nl/gemeenteraad Stadserf 1, Postbus 2009, 4800 CA Breda RAADSGRIFlE BREDANL 076-5293499 www.facebook.com/#!/GemeenteraadBreda https://twitter.com/RaadBreda

In april van dit jaar

ReĂźnie voor Stoottroepers in Breda BREDA - Wiel Huppermann uit Kalmthout wil in april in de Trip van Zoudtlandkazerne in Breda een bijeenkomst organiseren voor oud-stoters. Hij is daarom op zoek naar Stoottroepers uit West-Brabant. Op 21 september 1944 kregen de binnenlandse strijdkrachten (het verzet) met instemming van prins Bernhard de naam Stoottroepen. Het regiment Stoottroepen nam daarna actief deel aan de bevrijding. Tussen 1945 en 1950 gingen tienduizenden militairen naar IndonesiĂŤ, waaronder negen bataljons Stoottroepen. Ze moesten ‘de orde en vrede herstellen’. Bij terugkomst werd de Bond van OudStoottroepers (BOS) opgericht. Later werd de naam veranderd in de Bond van Oud-

Stoottroepers en Stoottroepers (BOSS). Dienstplichtigen uit Koude Oorlog konden ook lid worden. Zij deden dienst in kazernes in Nijmegen, Den Bosch, Vugt, Blerick, Grave en Ermelo. Hiervan kwam een groot deel uit WestBrabant. Naar hen is organisator Wiel Huppermann op zoek. Zij zijn in april van harte welkom op de bijeenkomst in de Trip van Zoudtlandkazerne in Breda. ‘Verhalen van toen spelen een belangrijke rol. Velen van ons hebben gelukkig geen oorlogsom-

standigheden meegemaakt, maar de verhalen zijn daarom niet minder spannend’, zegt Huppermann, die bijvoorbeeld wijst op oefeningen in het buitenland. Aanmelden Aanmelden voor de bijeenkomst kan bij Wiel Huppermann. Schriftelijk via Wiel Huppermann, Wuustwezelsteenweg 18 bus 32, B-2920 Kalmthout. Telefonisch kan het ook op het nummer 0032-495109297 en het e-mailadres is wiel-iii@telenet.be. PAGINA 5

Jaarvergadering

Wijkraad Buitengebied Breda Zuid-West BREDA - Dinsdag 14 januari houdt de wijkraad buitengebied Breda ZuidWest haar jaarvergadering. Behalve een terugblik op het afgelopen jaar 2013, de stand van zaken in en andere relevante informatie over het zuidwestelijke buitengebied van Breda, wordt door de heer Kees Nagelkerke, o.a. auteur van het Prinsenbeeks dialectenwoordenboek, een presentatie gegeven over de wereld van de Brabantse dialecten. Inwoners van het buitengebied en andere belangstellenden zijn van harte welkom in Gemeenschapshuis Liesbos, Liesstraat 4 te Breda. U bent welkom vanaf 19.30 uur. De jaarvergadering start om 19.45 uur en sluit rond 22.15 uur. Voor meer informatie raadpleeg onze website www.wijkraadbredazw.nl


ACTUALITEIT

Burgemeester Van der Velden ziet toekomst met optimisme tegemoet

Column

‘Vertrouwen in glanzend nieuw jaar’ BREDA - Vertrouwen. Dat was het grote toverwoord in de nieuwjaarstoespraak van burgemeester Peter van der Velden vrijdagmiddag in de Grote Kerk. Vertrouwen in Breda en haar inwoners die in moeilijke tijden samen, zij aan zij, de schouders eronder durven te zetten. Vertrouwen ook in een, zoals de burgemeester het verwoordde, ‘glanzend nieuw jaar vol met ontmoetingen, kansen en verrassingen’.

Eugène de Kok

Tips voor een utopie Het is de nieuwe cashcow voor John de Mol of de zwanenwang van SBS6: Utopia. Maandag is het televisieprogramma begonnen. Ik heb dit weekeinde de livestream op internet bekeken van de ‘vijftien pioniers van onze tijd’ die dit jaar vanuit het (bijna) niets een maatschappij moeten opbouwen. Na een paar minuutjes naar hen te hebben gestaard, laat ik ‘het grootste televisieexperiment sinds Big Brother’ verder voor wat het is. Ik ben de beroerdste echter niet en wil de bewoners van het met ruim honderd camera’s behangen stukje land wel wat tips geven. Wat moet je wel en niet doen als je een maatschappij op poten zet? Zorg in ieder geval dat je snel beslissingen kunt nemen. Een dictatuur is dan het handigst, maar dat ligt wat gevoelig. Maak er een democratie van, maar wel eentje waar je te allen tijde een ruime meerderheid hebt. Mark Rutte zal dat beamen na 2013. Doe het zoals hem en je hebt over twaalf maanden nog steeds niet veel meer dan ‘een kale loods op een onbewerkt stuk land, een bescheiden veestapel en een aansluiting voor water en elektriciteit’. Tip twee: ga geen schulden aan. Ook dat zal Rutte met me eens zijn. Doe het met het geld dat je hebt gehad van Jonh de Mol en weet waaraan je het uitgeeft. Anders heb je een paar leuke maanden, maar in de periode daarna moet iedereen die bezuren. Dat is slecht voor het vertrouwen, voor de sfeer in de groep en zorgt voor boze bewoners, al is er op zulk soort momenten altijd iemand die feilloos de schuldige kan aanwijzen en pretendeert eenvoudige oplossingen voor alle misère te hebben. Vertrouw hem of haar niet, is mijn derde tip. Er zijn geen simpele oplossingen en je moet het samen doen als je het met elkaar wilt uithouden. Het lijken misschien open deuren, maar doe er je voordeel mee, beste deelnemers. Een bonustip: koop een televisie. Dan blijven jullie op de hoogte van het nieuws, kunnen jullie de Olympische Spelen zien en in juni genieten van het wk voetbal. Doe ik ook, want dat is leuke televisie.

Colofon Hoofdkantoor Bredaseweg 26, 4881 DE Zundert Postbus 22, 4880 AA Zundert Tel. 076 599 8111, Fax 076 599 8199

Burgemeester Peter van der Velden: ‘Bomen groeien niet meer tot in de hemel’

DOOR ADDO SPRANGERS

Bredase Bode Bredase Bode Redactie Addo Sprangers Correspondenten Henk Ketelaar, Joyce van Zijl Acquisitie Kurt Sonnemans Druk Drukkerij Vorsselmans Sluittijden Advertenties maandag 16.00 uur Verenigingsnieuws en lezersfoto’s vrijdag 12.00 uur Weekendverslagen maandag 14.00 uur Aanleveren via www.internetbode.nl

W E E K B L A D

Bezorgklachten 076 599 8111 Uitgeverij de Bode b.v. behoudt zich ten aanzien van de inhoud van deze uitgave en/of website zowel het auteursrecht voor conform artikel 15 lid 1 sub 4 van de Auteurswet als het databankrecht.

Puzzel week 2 De oplossing van deze puzzel is in week 3 te vinden op www.internetbode.nl

Uitgebreid terugblikken doet burgemeester Van der Velden niet in zijn nieuwjaarstoespraak. Wel maakt hij duidelijk dat de gemeente - net als iedereen - de broekriem moet aanhalen en op haar uitgaven moet letten. Hij refereert daarbij aan de voorheen altijd als vanzelfsprekend beschouwde gemeentelijke nieuwjaarsreceptie. “Die kwám er gewoon. Ik herinner mij dan ook vele gezellige sfeervolle bijeenkomsten waarbij raad, college en vele Bredanaars elkaar hier ontmoetten en samen het nieuwe jaar inluidden. Maar, de afgelopen jaren is er heel wat veranderd. De bomen groeien niet meer tot in de hemel en wat de normaalste zaak van de wereld leek, moest opnieuw overwogen worden. Ik hoef het u niet te vertellen; er zijn maar weinig mensen, bedrijven en organisaties die geen gevolgen ondervinden van de economische crisis.” Zij aan zij En zo sneuvelde ook de gemeentelijke nieuwjaarsreceptie, dit jaar nieuw leven

ingeblazen door de leden van de gemeenteraad en de raadsgriffie. “Er zijn vele wegen die naar de Grote Kerk leiden,”zo concludeert Van der Velden dan ook in zijn speech. “In plaats van je blind te staren op de dingen die níet mogelijk zijn, kan je beter kijken naar de zaken die je wél voor elkaar kunt krijgen. Op een andere, maar misschien wel creatievere manier. Want Breda is een stad die bol staat van creativiteit en inventiviteit en het zou gek zijn als we dat niet zouden terugzien in het gemeentebestuur.” Volgens de burgemeester begint het nieuwe jaar symbolisch weer met een schone lei, met nieuwe kansen.

‘Breda is stad die bol staat van creativiteit en inventiviteit’ Hij zegt daarbij alle vertrouwen te hebben in Breda en haar inwoners. “Het doet mij dan ook goed te merken dat Bredanaars in moeilijke tijden samen, zij aan zij, de schouders eronder durven te zetten,” zegt

FOTO HENK KETELAAR

hij. “Ik heb dit het afgelopen jaar vaak genoeg gezien, op alle niveaus. Of het nou gaat om samenwerkingsverbanden tussen de profit en de non-profit sector, initiatieven van ondernemers die zich maatschappelijk betrokken tonen of inwoners die elkaar de helpende hand toesteken. Allemaal even waardevol. Iedereen levert gezamenlijke inspanningen om Breda blijvend die stralende gemeente te laten zijn. Ik ben daar trots op en draag daar als burgemeester graag mijn steentje aan bij.” Respect “Hoewel de crisis nog niet voorbij is, heb ik vertrouwen in een glanzend nieuw jaar vol met ontmoetingen, kansen en verrassingen,” maakt laat Van der Velden duidelijk. “Laten we samen de verantwoordelijkheid en regie nemen voor een ieders geluk. Houd je ogen open, kijk hoe je op je eigen manier een bijdrage kunt leveren aan een mooie stad en een leuke wijk om in te wonen. Maak gebruik van elkaars kracht en sluit je ogen niet voor moeilijke situaties of lastige confrontaties. Maar, doe het altijd met respect voor elkaar.”

Proef in Bavel, Ulvenhout, Prinsenbeek en Teteringen

Inzameling plastic afval aan huis BREDA - Plastic hergebruiken is niet alleen beter voor het milieu, het is ook nog eens goedkoper. Om daaraan een positieve bijdrage te leveren is de gemeente Breda deze maand begonnen met het huis aan huis inzamelen van plastic afval. DOOR ADDO SPRANGERS

© www.sudokusite.eu

Het gaat voorlopig om een proef in Bavel, Ulvenhout, Prinsenbeek en Teteringen, met uitzondering van het buitengebied. Als dit een succes wordt, zal het plastic afval in meerdere wijken huis aan huis ingezameld worden. Eerder koos Breda ervoor om plastic afval niet aan huis op te halen, maar werden hiertoe verspreid over de gemeente aparte afvalcontainers geplaatst. Het doel is om zoveel mogelijk afval gescheiden in te zamelen. ”Heel veel plastic verdwijnt nu nog bij het restafval en dus in de verbrandingsoven,” weet Selçuk Akinci, PAGINA 6

wethouder Mobiliteit, Duurzaamheid en Cultuur. “Dat is zonde,” vindt hij, “omdat plastic heel goed hergebruikt kan worden.

‘Plastic kan heel goed hergebruikt worden’ Dat is niet alleen beter voor het milieu, het is ook nog eens goedkoper. Dus hoe meer we scheiden, hoe lager de afvalstoffenheffing. Tot nu toe kon je met plastic afval alleen terecht bij de oranje bakken of bij het milieustation. Door vanaf nu huis aan huis op te gaan halen, willen we het nog mak-

kelijker maken om plastic afval gescheiden aan te bieden.” Speciale zakken De inwoners van Bavel, Ulvenhout, Prinsenbeek en Teteringen hebben afgelopen maand speciale zakken waar het plastic afval in verzameld kan worden. De gemeente haalt dit afval eens in de twee weken huis aan huis op. De zakken kunnen op dezelfde plek aangeboden worden als de duo- en papiercontainer. Het afval kan ook gedeponeerd worden in de oranje containers voor plastic verpakkingen of bij het milieustation gebracht worden.


LIEF EN LEED

Familieberichten 3-1-2009

3-1-2014

JOCHEM

Wij zullen altijd van je blijven houden tot aan de maan, tot aan de sterren, tot wij je weer zien pipa, mima, je zus, joost, lode, boet, guul en mortje

Weekenddiensten Bel voor levensbedreigende situaties 112. Huisarts Huisartsenpost Breda, tel. 076 525 8500, Molengracht 21, voor inwoners van Breda, Bavel, Prinsenbeek, Teteringen en Ulvenhout. Neem een identiteitsbewijs mee. Apotheek Dienstapotheek Amphiaziekenhuis, bij de spoedeisende hulp naast de huisartsenpost, tel. 076 - 595 30 99. Tandarts Inwoners van Breda, Bavel, Prinsenbeek, Teteringen en Ulvenhout worden via tel. 076 520 9070 doorverbonden met de dienstdoende tandarts.

Uitvaartonderneming Wilma van Opstal UITVAARTONDERNEMING WILMA VAN OPSTAL

een open visie een eigentijds karakter

TWB, Thuiszorg met Aandacht Direct zorg nodig? 088 - 560 2000 of www.twb.nl

T 076 520 1799

www.wilmavanopstal.nl

Rouwhuiskamer Haagweg 332 4813 XE Breda

KIJKEN NAAR JEZELF?

Meer dan een half miljoen Bodes elke week!

Spiritueel/psychologische coaching s/RIÔNTERENDEGESPREKKEN s#ONSULTEN s$IEPTESESSIES s#HAPOMA(EALINGS s3PIRITUELERELATIECOUNSELING )NDIVIDUELESESSIESMET2ICHARD+REBBER-! 0ARAPSYCHOLOOG)0!"REDA

POELIERSHUIS

HET AARDAPPELPAKHUIS

kwaliteit is onze service!

EXTRA VOORDEELBAAL

Kip, wild en gevogelte

VICTORIA’S

).&/2-!4)% INFO PARANORMAALPRAKTIJKNL 076-5963933 / 06-51664859

Integraal Parapsychologisch Adviesbureau (I.P.A.) Breda Businesspark, Lijndonk 4 / 103, 4825 BG Breda - 076-5963933 / 06-51664859 www.paranormaalpraktijk.nl / www.parapsycholoog.com IPA Breda Facebook - Email: info@paranormaalpraktijk.nl

ISO-RENO * * * * * *

KOZIJNEN, RAMEN, DEUREN TIMMERWERKEN HOOGRENDEMENT ISOLATIEGLAS TERRASOVERKAPPINGEN ROLLUIKEN/SCREENS/MARKIEZEN SEKTIONAL GARAGEDEUREN

WWW.ISO-RENO.NL De Waterman 2 4891 TL Rijsbergen Openingstijden: di. t/m vr. 10.00-17.00 uur 076 - 596 25 49 zat. 10.00 - 14.00 uur ‘s avonds op afspraak aan de weg Rijsbergen/Etten-Leur Offerte vrijblijvend

20 kilo

BEST BETALENDE GOUDINKOPER VAN BREDA - GRATIS TAXATIE !

INKOOP - VERPANDING GOUD - ZILVER - MUNTEN

076-587.29.10 NU OOK REPARATIEWERK

Afvallen en gewichtsbeheersing Jongeren. Professionele erkende behandelmethode (vergoeding zorgverzekeraars). Ik motiveer jongeren op een leuke manier om zelf te kiezen voor gezond eten, bewegen: een verantwoorde leefstijl. Marielle Verhaar VitaalCoach (BGN gereg.) marielle@verhaar.nl www.lekkerpuh.net T 06 38438831

10,

00

-OERWIJKs"REDAs 

BOEKHOUDER voor administraties en aangiftebiljetten.

Past. Pottersplein 3, Breda, Tel. 076-5719270 Geopend: di t/m vr van 7.30-17.30u., za 7.30-16.00u., maandag gesloten.

Dre Wit (‘t) goed reparaties witgoed producten Etten-Leur Voorrijkosten in Etten-Leur â‚Ź 15.00 buiten Etten-Leur â‚Ź 20.00

LEKKKER PÛH!!!

â‚Ź

o.a. hele kippen, bouten, tv-sticks, enz.

SLAGBOOM Marijke Meustr. 100, Breda 076-5214282

MEUBELSTOFFEERDER

met pensioen vraagt stoffeerwerk o.a. stoelen, fauteuils en banken. Ook reparatie. 06-20304266

Kantoor Voordeel.com 1000m2 PROFESSIONELE MEUBELEN VOOR THUIS OF KANTOOR KORTING VAN STALEN DRAAIDEURKASTEN 50t/m80%

Tel.: 06-50905037

Met 4 legborden

van de catalogusprijzen

NIEUW IN VERPAKKING

Let op: afhaalprijzen! (... maar wij hebben ook aflevermogelijkheden) Alle prijzen exclusief BTW.

van 125.- voor 80b x 38d x 178h

95.-

bureaus - kasten - stoelen - tafels

restantpartijen - showroommodellen - retourgoederen

IEDERE VRIJDAG 9-17 u. EN ZATERDAG 9-13 u. Atoomweg 1 Roosendaal - Tel. 06 27 18 58 63

MEUBELSTOFFEERBEDRIJF

LEON PLUYM

Uitsluitend verkoop Ă contant. Pinnen mogelijk.

,ĞƚůĂƚĞŜÇ€ÄžĆŒÄ?Ĺ˝ĆľÇ ÄžĹśǀĂŜĆľÇ Ç Ĺ˝ĹśĹ?ĹśĹ?Ç Ä‚Ć?ŜŽĹ?ŜŽŽĹ?ĆšÇŒĹ˝Ç€Ĺ˝Ĺ˝ĆŒÄšÄžĹŻĹ?Ĺ?ÍŠ Ä?ĹšĆšÄžĆŒĆ?ƚĂůůĹ?Ĺ?Ĺ˝ĹśÄšÄžĆŒĹšĹ˝ĆľÄšŽĨŜƾÄžĹ?ŜĚĞůĹ?ĹŠĹŹĞĞŜĆ?ÄšĹ?ÄžžŽŽĹ?ÄžÇ€ÄžĆŒÄ?Ĺ˝ĆľÇ Ĺ?ĹśĹ?ůĂƚĞŜĆŒÄžÄ‚ĹŻĹ?Ć?ÄžĆŒÄžĹśÍ? ,ĞƚÄ?ĆšÇ Í˛ĆšÄ‚ĆŒĹ?ĞĨÇ€Ĺ˝Ĺ˝ĆŒÇ€ÄžĆŒÄ?Ĺ˝ĆľÇ Ĺ?ĹśĹ?ĞŜĹ?Ć?Ç€ÄžĆŒĹŻÄ‚Ä‚Ĺ?Ě͘Ä‚Ä‚ĆŒÄšĹ˝Ĺ˝ĆŒŏƾŜƚơŜƾÄ¨Ĺ˝ĆŒĆ?Ä?ÄžĆ?Ć‰Ä‚ĆŒÄžĹśÍ˜KƉÄšĹ?ĆšžŽžĞŜƚÄ?ĞƚĂĂůƚ ĆľŜŽĹ?ĹľÄ‚Ä‚ĆŒϲКĹ?ĹśƉůĂĂƚĆ?ǀĂŜĎŽĎ­ĐšÄ?ĆšÇ Ĺ˝Ç€ÄžĆŒŚĞƚÄ‚ĆŒÄ?ÄžĹ?ÄšĆ?ĹŻĹ˝Ĺ˝ĹśÍ˜Ä‚ĆšĆ?Ä?ŚĞĞůƚƾĂůĹ?Ä‚ĆľÇ ĹšĹ˝ĹśÄšÄžĆŒÄšÄžĹśƚŽƚ ĚƾĹ?ÇŒÄžĹśÄšÄžĹśÄžĆľĆŒĹ˝Í›Ć?͘ÄžÇ€ÄžĆŒÄ?Ĺ˝ĆľÇ Ĺ?ĹśĹ?žŽĞƚÇ€Ĺ˝Ĺ˝ĆŒĎ­ĹľÄ‚Ä‚ĆŒĆšĎŽĎŹĎ­Ď°ÎŽĹŹĹŻÄ‚Ä‚ĆŒÇŒĹ?ŊŜ͕ĚƾĆ?ÇŒĹ˝ĆŒĹ?ĚĂƚƾŜĹ?ĞƚƚĞĹŻÄ‚Ä‚ĆšÄ?ÄžĹśĆšÍ˜ ÄžŏĞŜŜĹ?Ć?ǀĂŜĹ˝ĹśÇŒÄžǀĂŏžĞŜĆ?ĞŜĹŹĆŒĹ?ĹŠĹ?ĆšĆľÄžĆŒĹ?ĆŒÄ‚ĆšĹ?Ć?Ä?Ĺ?ĹŠÍ˜ ĹśĹ?ÄžĆľÇ Ä?Ĺ˝ĆľÇ ÍŽÇ€ÄžĆŒÄ?Ĺ˝ĆľÇ ÍŽĹ˝ĹśÄšÄžĆŒĹšĹ˝ĆľÄšÍŽĆŒÄžĹśĹ˝Ç€Ä‚ĆšĹ?Äž sÄžĆŒÄ?Ĺ˝ĆľÇ Ć‰ĹŻÄ‚ĹśĹśÄžĹśÍ?EĞĞžĚĂŜÄ?ŽŜƚĂÄ?ĆšžĞƚŽŜĆ?ŽƉ͕Ç Ĺ?ĹŠŏŽžĞŜĹ?ĆŒÄ‚Ä‚Ĺ?ĹśÄ‚Ä‚ĆŒĆľĹŻĆľĹ?Ć?ĆšÄžĆŒÄžĹś

Ç Ç Ç Í˜Ç€Ä‚ĹśĹšĆľĹŻĆšÄžĹśĹŹĆŒĹ˝ĹŻÍ˜ĹśĹŻÍŽĹ?ĹśÄ¨Ĺ˝Î›Ç€Ä‚ĹśĹšĆľĹŻĆšÄžĹśĹŹĆŒĹ˝ĹŻÍ˜ĹśĹŻ ΎžŽĹ?ĞůĹ?ĹŠĹŹÇ Ĺ˝ĆŒÄšĆšÄšĹ?ĆšÇ€ÄžĆŒĹŻÄžĹśĹ?ÄšĹśÄ‚Ä‚ĆŒĎŻĎ­ĚĞÄ?ĞžÄ?ÄžĆŒĎŽĎŹĎ­Ď°

PAGINA 7
Actieve leefstijl voor sommigen een tweede natuur! Meedoen voor m’n eigen plezier “Ik houd ervan om actief te bewegen, heb ik altijd gedaan, gewoon voor mijn plezier. Maar dan wel met anderen: voor de gezelligheid en om mensen te leren kennen. In m’n eentje thuis op de hometrainer of baantjes trekken in het zwembad vind ik saai; het verzandt dan op den duur. Ik geniet van de gymlessen bij docente Margot, al beginnen de grondoefeningen me wat zwaar te vallen. Gelukkig blijft er voorlopig nog genoeg over!”

Een dame van ruim 75+ die vijf keer per week met een beweeggroep meedoet? Een gesprekje waard! Een afspraak maken met Rudy Brons viel dan ook niet mee: “Op die dag ben ik ’s morgens naar zwemmen en ’s middags naar Nordic walking.” Door: Marjan van der Laken

“Ik verhuisde drie jaar geleden naar Breda vanuit België om op rijd-afstand van mijn dochters in Amsterdam en Hilversum én schoonfamilie in Oosterhout te wonen.

Vijf keer per week bewegen Ik bof dat ik zelf nog kan auto rijden. Bij het zoeken van nieuwe activiteiten zag ik het Fit for Life-programma met

Rudy Brons in actie van alles, ook voor ouderen. Als je zelf niets doet, gebeurt er ook niets! Ik koos voor Gymnastiek, Sport en

Hoe leuk is buitenspelen nog?

Spel en Nordic Walking. Verder doe ik met een groepje Aqua Fit in een zwembad met verwarmd water.”

Ook actief worden? Download de brochure Fit for Life op www. wijbegintbijjou.nl, haal hem op in een van de locaties (zie pag. 9) of vraag hem aan bij Laima van Opdorp, tel. (076) 525 15 32 (elke werkdag van 9.30 tot 14.00 uur), laimavanopdorp@begintbijjou.nl

Mannen houden van

“Wauw! Mam, kom eens kijken naar de hut die ik hier gebouwd heb!” klonk het achter de computer. “Wij bouwden vroeger zelf onze hutten. Met echte bomen, planken en spijkers”, was mijn reactie. Mijn dochter van negen was totaal verbaasd toen ik vertelde dat wij vroeger echt geen computer in huis hadden. “Huh? Wat deden jullie dan hele dagen?” was haar letterlijke vraag. “Nou wat denk je van stoepranden, ballen op straat, touwtje springen, in een klimrek hangen of verstoppertje spelen?” was mijn antwoord. “Dat is toch helemaal niet leuk? Zo buiten in de kou. En dan word je zeker nog moe ook?” Ik vertelde dat er in de stad elke dag Sporten in de Wijk is. “Wedden dat het leuk is? Ga eens meedoen, als je het echt niet leuk vindt hoor je mij nooit meer klagen over je tijd achter de computer!” “Nooit meer?”

Heb jij nog balgevoel? Kun jij het nog? Vanaf januari hoef je geen enkele week meer zonder. Vanaf 8 januari kunnen 55+ mannen genieten van voetbaltrainingen op het groene (kunst)gras bij B.S.V. Boeimeer aan de Heksendans 4: iedere woensdagmiddag van 15.00 tot 16.00 uur. Een voetbaltrainer geeft 45 minuten een gerichte training en 15 minuten is er tijd voor een vrij partijtje voetbal. Proeflessen Tien maanden trainen kost € 76,00.

Je kunt vier proeflessen volgen voordat je het besluit neemt of je lid wordt van Boeimeer. Met BredaPas krijg je 50% korting. Je kunt zelfs 100% terugverdienen door vrijwilligerswerk te doen voor de sportvereniging Boeimeer. Mooie ruil toch? Een samenwerking tussen WIJ en B.S.V. Boeimeer Aanmelden kan via boeimeer@boeimeer.nl. Informatie: Jos Verdonschot 06-22 65 15 68. www.boeimeer.nl

En dat hoefde inderdaad nooit meer, want mijn dochter gaat nu elke week naar één van de speelveldjes om lekker te sporten. “Wauw! Mam, ‘echt’ buitenspelen is echt vet!” Lekker bewegen in de buitenlucht Wil jij ook buitenspelen? Kijk dan op www.breda-actief.nl en kom mee Sporten in de Wijk!

De wijkwijs-redactie wenst iedereen een gezond en gelukkig 2014!

Glibberen en glijden:

IJspret op de schaatsbaan Het winterweer brengt een leuk voordeel: de schaatsen kunnen weer uit het vet! De kunstijsbaan van Optisport Breda is weer open: dat betekent dat je van ‘s morgens vroeg tot ’s avonds laat terecht kunt op een mooie 400-meterbaan én een grote ijsvloer. Nog leuker dan ‘gewoon’ schaatsen is de schaatsdisco. Wil jij met je vrienden lekker schaatsen op de laatste hits en schitterende lichteffecten? Dat kan elke vrijdagavond van 20.00 tot 22.00 uur! Voor meer informatie kun je bellen naar: (076) 572 30 10. Adres: Terheijdenseweg 506.


Wijkactiviteiten Vrijdag 10 januari Heksenwiel: Bingo 19.30-22.30 uur. Tien rondes. Kosten € 6,00 en een superronde voor € 1,50. Rhijnstede: Bingo 14.00 uur. Zes rondes. Kosten € 3,30. Princenhof: Wandel en Match 10.00 uur. Beweging met een praatje. Zaterdag 11 januari Princenhof: Rik- en Jokermiddag 13.30-16.30 uur. € 2,00 en consumpties. ’t Rietveldhuis: Bingo 13.30 uur. Acht rondes. € 0,55 per ronde. Rhijnstede: Seniorenkoor 9.45-11.45 uur. Seniorenkoor ‘Goed Gestemd’! Kosten € 2,00 per repetitie. Zondag 12 januari ’t Rietveldhuis: Country line dance 19.00-22.00 uur. Entree € 1,00. Maandag 13 januari ’t Houwke: Bingo 14.00 uur. Zes rondes en loterij. € 3,30. ’t Houwke: Damliefhebbers gezocht! 19.00-21.00 uur. Wie wil meedoen of wil damborden en/of schijven doneren? Opgeven bij dhr. J. Evenhuis, tel. (076) 587 60 69, graag na 17.00 uur. Dinsdag 14 januari Hagedonk: Nieuw! Wii spellen 14.00-16.00 uur. Op de Wii computer bowlen, tennissen, braintrainer. Gratis. Woensdag 15 januari Boeimeer: Uitverkoop Vander Klooster 14.00-16.00 uur. Sterk afgeprijsde artikelen in de maten 36/38 t/m 52/54. Balieweide: Chinese maaltijd 17.30 uur. Kosten € 7,50 (BredaPas €4,60), zonder soep. Aanmelden t/m 10/1. Donderdag 16 januari Balieweide: Rikconcours 13.30-16.30 uur. Kosten € 1,50. Hagedonk: Nieuw! Geheugengym 14.00 uur. Geheugenspelletjes. Vrijdag 17 januari Heksenwiel: Nagelstudio 9.30-12.00 uur. Kosten € 2,00. Vooraf reserveren, tel. (076) 541 05 32. ’t Houwke: Creatief met ……! 10.00-12.00 uur. Vogelhuisje maken en versieren. Graag vooraf reserveren. Heksenwiel: Frietjes eten 18.00 uur. Friet met sla en een keuze uit een frikadel, kroket, kaassoufflé; toetje. Kosten € 6,00 (BredaPas € 5,00). Opgeven en betalen tot 15 januari. Boeimeer: Oer-Hollands smullen 18.00 uur. Champignonsoep; rode kool met appel, hachee en aardappelpuree; toetje licht en luchtig. Kosten € 10,50 (BredaPas € 8,00). Aanmelden t/m 13/1. Maandag 20 januari ’t Houwke: Themamaaltijd Winter 18.00 uur. Uiensoep, drie verschillende stamppotten en vleesgerechten, grand dessert. Kosten € 12,50 (BredaPas € 10,00). Aanmelden voor 16 januari.

20-50%

KORTING op alle schoenen met het salelabel!

Margrietstraat 16, 5401 DH Uden, Tel: 0413-256734 Mgr. Nolensplein 8, 4812 JC Breda, Tel: 076-5214262

Tijdelijke opslag nodig in regio Breda? Zakelijke goederen m/z beheer of huisraad? Industrieterrein Steenakker tegen lage kosten! Bel 06 51 41 21 85 of 06 53 25 19 81

w dan

eet

je z

r eke

dat

go het

ed

is.

Verhuur:

com Biertaps os. Bars ntr e u v Dr rui Stoelen De w.d j i w Tafels b ie w tap Z n . Sta-tafels ee ken ur n u Enz. Enz. e H sch e g e i t rela Winkelcentrum Epelenberg 5210026 uw Heksenwiel 5425000 oor v k o O thuisbezorgen op afspraak nt ive

ros

www.voet-en-winkel.nl

HET LEVEN IS 1 GROOT FEEST ALS JE BIJ DE BELHAMEL BENT GEWEEST

KOM NAAR RECREATIEPARADIJS DE BELHAMEL FUN VOOR JONG EN OUD  BOWLEN   HUIFKARTOCHTEN   OUD HOLLANDSCHE SPELEN   INDOOR SURVIVALLEN   BALLONVAARTEN € 125,00   WOK-GOURMET-BARBECUE   PANNENKOEK BAKKEN   SOLEXVERHUUR   SPEELPARADIJS   PIJL EN BOOGSCHIETEN ETC 

BEDRIJFS- FAM- BUURT VRIJGEZELLEN FEEST WWW.DE-BELHAMEL.NL

Aalten Schildersbedrijf BREDA

ROMMELMARKTEN 11 EN 12 JAN. OUDENBOSCH SPORTHAL DE BEUK 19 JAN. STEENBERGEN SPORTHAL ‘T CROMWIEL 26 JAN. OUD-GASTEL SPORTHAL ‘T VEERHUIS 2 FEBR. RUCPHEN SPORTHAL DE VIJFSPRONG

Noord Balieweide, Baliëndijk 82, tel. 587 50 28 Hagedonk, Middenweg 40, P’beek, tel. 541 31 51 Heksenwiel, Heksenwiellaan2, tel. 549 41 97 ’t Rietveldhuis, Rietveldplein 24, tel. 581 62 90 Centrum/Zuidwest Boeimeer, Langendijk 25, tel. 543 64 61 O.C. De Vlieren, Mgr. Nolensplein 1, tel. 514 28 55 Princenhof, Princentuin 1, tel. 530 97 91 Zuidoost ’t Houwke, Grote Houw 227, tel. 587 29 24 Rhijnstede, Rijnauwenstraat 1, tel. 564 94 52 Zie voor meer activiteiten: www.wijkwijsbreda.nl

MARKTEN OPEN VAN 10:00 TOT 16:00 UUR INL/RESERV. 0165-302682 OF WWW.DEMARKTEN-WOUW.NL WWW.DEMARKTEN.COM

LADDERS - TRAPPEN - ROLSTEIGERS KOOP = AANBIEDING 6 meter werkhoogte €998,- incl. btw OOK HUUR: Bijv.: 6 meter werkhoogte €9,- per dag bij minimaal 1 week huur Inruil rolsteiger 135x250 6 meter werkhoogte €750,- incl.

bel 0165-561424 of

ϬϭϲϰʹϲϴϳϮϯϱ Nieuw dames en herenondergoed ........................ € 1,50 Alle herencolberts .................................................. € 1,50 Tuin en plantenboeken .......................................... € 0,70 Kookboeken........................................................... € 0,40 Kinderboeken ........................................................ € 0,10 Notitiebloks ................................groot € 0,50 klein € 0,25 Alle kop en schotels............................................... € 0,20 Harde brillen kokers............................................... € 0,20 Draagriemen voor koffers e.d. ............................... € 0,25 Alle cd’s cd-roms en dvd’s ..................................... € 0,10 Alle koffers en grote tassen ......................HALVE PRIJS

Terre des Hommes ,,‘t Spiegeltje”

Ook binnen- en buitenschilderwerk

Openingstijden winkel (ook voor inleveren goederen): woensdag, donderdag en vrijdag van 13. tot 17.u.; zaterdag van 13. tot 16.u.

Molenstraat 138, Zundert. Tel: 5961214.

Vraag een vrijblijvende offerte tel. 06 - 43220390 / 076 - 5991675

16 FEBR. OSSENDRECHT SPORTHAL DE DRIESCHAAR 23 FEBR. HOOGERHEIDE TENNISHAL SPORTS&PLEASURE

ĞƌŐĞŶŽƉŽŽŵ ƌĞĚĂ

plafonds & wanden witten

9 FEBR. HOOGERHEIDE M.F.C. KLOOSTERHOF

Adressen locaties

ǁǁǁ͘ŐĂƌĂŐĞďŽdžĞŶƚĞŚƵƵƌ͘Eh

Tuinman – Stratenmaker nodig! Voor al uw TUINWERKZAAMHEDEN. ͻ>>^KKZdE^dZd/E'E ͻKW,K'Eͻ^,KKED<E ͻsKKZͳEE:Z^hZdE ͻKEZ,Khͻ^EK/E ͻt/:<hEEEKK<sKKZ>> DdZ/>EKZ'E ͻ&sKZsE,dsh/> ͻh/>/:<WZ/:^KW's ͻ'ZEd/KW>KE^tZ< ͻKEZ,Kh>sE& ΦϯϬ͕ͲWZDE

www.ladderensteigerkoning.nl

GRATIS PRIJSOPGAVE AAN HUIS

Vijfhuizenberg 121, Roosendaal

Frans Klaver, 076–7660080

HET AARDAPPELPAKHUIS EXTRA VOORDEELBAAL

zeeuwse klei-

BINTJES

20 kilo

12,

00

Past. Pottersplein 3, Breda, Tel. 076-5719270 Geopend: di t/m vr van 7.30-17.30u., za 7.30-16.00u., maandag gesloten.


Buzzz brengt cultuur naar kinderen dekunstbreda.nl

Vuurspuwer Jannos groffern.

BREDA - In januari 2014 lanceert Buzzz haar project in Haagse Beemden: een bijzondere Amerikaanse schoolbus zal deze maand maar liefst acht basisscholen in Haagse Beemden bezoeken. In de bus zit een team kunstenaars, dansers, theatermakers en muzikanten. Na een welkomsact geeft dit team aan alle kinderen een workshop dans, muziek, theater en beeldend. Aan het eind van elke BUZZZ-dag kunnen de ouders komen kijken naar het resultaat! In een spannende eindvoorstelling kun-

nen zij, in het bijzijn van een vuurspuwer, het resultaat zien van hun zoon of dochter. BUZZZ bezoekt onderstaande scholen op bijbehorende dagen. Ouders worden uitgenodigd op de bijbehorende tijdstippen. Donderdag 9 januari: De Wildert 15.30u Vrijdag 10 januari: De Werft 15.00u Maandag 13 januari: Hoogakker Blokmoeren 15.00u Dinsdag 14 januari: De Driezwing 15.15u Donderdag 16 januari: Rietvink 12.00u Vrijdag 17 januari: Olympia 15.00u Donderdag 30 januari: Hoogakker Wandelakker 15.15u Alle informatie is na te lezen op www.uit-

Het project BUZZZ Het totale project BUZZZ omvat drie onderdelen dat van januari tot en met maart 2014 duurt. Het eerste onderdeel, Bestemming Onbekend, start in januari 2014, Het bestaat uit een dag vol workshops op basisscholen in Haagse Beemden. De kinderen kunnen zich vervolgens inschrijven voor tweede deel: Bestemming in Zicht dat op zondag 16 februari plaatsvindt. Dit BUZZZ-avontuur brengt hen langs verschillende kunstinstellingen in Breda. Voor dit avontuur zijn kaartjes te koop voor een laag bedrag. Ouders zijn welkom om mee te gaan. In het laatste onderdeel Bestemming Bereikt, dat in maart 2014 zal plaatsvinden, gaan de kinderen van de deelnemende basisscholen op speurtocht door hun eigen wijk. Zo wordt het duidelijk voor kinderen dat ze in hun eigen wijk tal van activiteiten kunnen beleven op cultureel gebied. Uit de kunst Buzzz is een initiatief van Uit de Kunst en werkt samen met partners vanuit het onderwijs, culturele en maatschappelijke veld. Met o.a. Surplus Welzijn, De Jonge Ondernemende Moeders, de Cultuurcoaches, Dansnest, Nieuwe Veste, Muzipo, Irene Laros en Mezz.

Bij deze 23e editie wordt er weer gespeeld in 3 klasses, van 5/6e klasse tot 1e klasse district. Voor iedereen wat wils. Het voornaamste bij het badmintontoernooi is wel,

naast het sportieve aspect, de gezelligheid. Vandaar dat teams uit Valkenswaard en Almere al diverse jaren achter elkaar deelnemen aan dit toernooi. Het toernooi wordt ook dit jaar weer gehouden in het Racketcentrum te Breda, en natuurlijk is publiek van harte welkom. Deelname is nog mogelijk, de inschrijving (per team) sluit op 14 januari 2014. BC Woodpecker is een bloeiende vereniging waar je zowel recreatief als op competitieniveau kan spelen. Zowel bij de senioren als de junioren is er

BREDA - Ook dit jaar is het museum elke 2e en 4e zondag van de maand open van 14.00 uur tot 17.00 uur. 2014 Wordt een bijzonder jaar. Het is 100 jaar geleden dat de 1e Wereldoorlog uitbrak. Op het einde van deze oorlog (1918) werd Polen onafhankelijk. Ook is het dit jaar 70 jaar geleden dat West Europa bevrijd werd van het Duitse juk. Eind oktober kwamen er toen vreemde troepen in ons land. Vele militairen gaven hun leven voor onze vrijheid en de overlevenden konden niet meer terug naar hun vaderland. Ze werden dan ook opgenomen in onze gemeenschap. Op de 1e verdieping van het museum wordt een beeld gegeven van de oprichting van de 1e Poolse Pantserdivisie in Schotland onder leiding van Generaal Maczek. De vele foto’s laten de veldtocht zien in West Europa, die in juli 1944 begon in Normandië en via Frankrijk, België, Zeeuws Vlaanderen, Breda e.o. en het oosten van Nederland naar het Duitse Wilhelmshaven voerde. De tentoonstelling bevat ook vele wapens en andere attributen uit deze verschrikkelijke jaren. Op de begane grond is de tentoonstelling over De Vlucht uit Breda op 12 mei te zien.

Breda zou in de frontlinie komen te liggen. Om mensenlevens te sparen deed burgemeester Van Slobbe aan de Bredanaars een oproep om uit de stad te evacueren. Op 13 mei werd voor de 50.000 Bredanaars de evacuatie een Vlucht, waarbij ruim 100 Bredanaars het leven lieten. U hoort de originele oproep van burgemeester Van Slobbe en enkele interviews van de mensen die dit alles meegemaakt hebben. Ook zijn er diverse verslagen, dagboeken en documenten uit deze hectische weken en, voor sommige gezinnen, zelfs maanden, Achteraf bleek deze vlucht niet nodig te zijn geweest. Ook worden er films gedraaid over de Vlucht van Breda. In de shop worden naast de diverse boeken, die gaan over de 2e Wereldoorlog en speciaal de 1e Poolse Pantserdivisie, ook boeken verkocht die handelen over Breda en omgeving. Het Generaal Maczek Museum is op zondag 12 januari geopend voor het publiek. Het museum is gevestigd op de Trip van Zoudtlandtkazerne te Breda, ingang De La Reijweg 95. Legitimatie is verplicht. Het bezoek is gratis. Het Generaal Maczek Museum is steeds op zoek naar voorwerpen en foto’s welke betrekking hebben op de bezetting, het verzet en de bevrijding van Breda en andere delen van Nederland.

Het eerste Harinkje

CC Giegeldonk

Meer info over Buzzz en Stichting Uit de Kunst: www.uitdekunstbreda.nl

BREDA - Op 12 januari om 16.00 uur vindt in de Haringresidentie sportcafé De Ganzerik in de Haagse Beemden het vangen van het 1e harinkje plaats.

altijd plaats voor nieuwe leden. Kom eens kijken op onze website als je badminton een leuke sport vindt. En als je graag wilt proberen om een shuttletje mee te slaan ben je altijd welkom op de donderdagavond in sporthal De Ganzerik in de Haagse Beemden. De jeugd speelt van 18.30 tot 20.30, verdeelt in 2 groepen. De senioren spelen van 20.30 tot 23.00. Meer informatie over BC Woodpecker kan je vinden op www.bcwoodpecker.nl. en op Facebook.

Onder leiding van oud Prins Markus (Marco Beerens) en oud Prins Marius (Peter Marijnissen) zal hopelijk wederom blijken dat de Giegeldonkse leutvorst, Prins Nillus, een echte liefhebber van haring is. De leutvorst zal de haring, samen met de andere Hoogheden van Breda keuren. Heel Giegeldonk is bij deze dan ook uitgenodigd om ‘Het vangen van het Eerste Harinkje’ bij te wonen. Een unieke Giegeltraditie die inmiddels op de kaart van het Bredase carnaval staat. In ut Kielegat is er het beruchte bierproeven bij de brouwerij.

Toernooi BC Woodpecker BREDA - Op 2 februari gaat het jaarlijkse badmintontoernooi van BC Woodpecker weer van start. Dit toernooi is in tussen uitgegroeid tot het grootste badmintontoernooi van Breda. Met zo’n 30 teams uit geheel Nederland kan men spreken van een landelijk teamtoernooi.

Generaal Maczek Museum

Daar wordt gekeken of het bier geschikt is om met carnaval te consumeren. Een dergelijk vooronderzoek dient ook te gebeuren voor het haringhappen op Aswoensdag. Stel dat de haring onvoldoende van kwaliteit is, dan kan tijdig naar een alternatief gezocht worden door de organisatoren. Iedereen kijkt dit jaar vol verlangen uit naar de jaarlijkse act, waar de leutvorsten weer behoorlijk achter het net zullen vissen. Ook de jaarlijkse stunt met Neptunes in de hoofdrol, zal iedereen versteld doen staan. Na al dit spektakel zal er, onder het genot van gezellige muziek van De Bimde Blaozers, een gezellig feest plaats vinden waar ook het publiek de haring gratis kan proeven.

BREDA VAN WELEER Prinsenbeek verwelkomt boreling op warmste dag ooit

‘Blik in de wieg vertedert officier Militaire Politie’ Met 38.2 graden verwelkomt Prinsenbeek zijn boreling op de warmste dag - tot op heden - ooit. De Duitser heeft ‘het gorget’ op zijn buik. Het rammelt. Het huis op het Moleneind onderzoekt hij op verzet. Hij kijkt 23 augustus 1944 naar het kind en zegt: “Sie schlaft”. DOOR RINIE MAAS De ‘onderduikers’ zitten in de schuilkelder op het land achter het huis. Willem Maas heeft die in 1941 gebouwd met houten balken die hij op de Molenberg heeft aangetroffen. Ze zijn van Godefridus van Broekhoven die laat slingeren wat los en vast zit. Desnoods zijn eigen broek. Moleneind De onderduikers zijn jonge Duitse soldaten. Ze weten dat de geallieerden snel oprukken. Parijs, Brussel, Antwerpen. Ze zullen snel aan de grens staan en met een been eroverheen. In vaders schuilkelder voelen ze zich op hun gemak. Als de mortieren overvliegen en het echt spant, weten ze de weg naar hun wijkplaats. In heel de buurtschap Moleneind, die ouder is dan Prinsenbeek, woont mijn familie van vaders kant en wij wonen er zelf. We slapen en logeren zoveel bij ooms en tantes dat we naderhand bijna ruzie gaan maken waar we nu precies hebben gewoond. In het huisjes op nummer 103 wonen onze ome Reinier, tante Mien en oma. Oma De Duitse officier is van de Militaire Politie. Het indrukwekkende schild dat hij

draagt wijst daarop. Joodse mensen en verzetsmensen en andere strijders tegen het regime weten dat ze net zo ‘grundlich’ zijn als de Gestapo, de geheime Duitse politie. In de hoek zit oma. Ze ziet wit. Haar lieve gezicht is bijna zo wit als d’r haar. De Duitser is nog jong. In zijn aantekenboekje staat de dag dat hij controle uitoefent: 23 augustus 1944. Moeder ligt in bed. In haar armen draagt ze de boreling. Het is Jeanne. Nu er bezoek is, komt ze op. Ze is nog zwak. De Duitser feliciteert moeder en kijkt verlegen. “Gratuliere.” Jeanne legt ze zorgzaam in het wiegetje. Edelgermaan Moeder gaat terug naar bed. Ze zwijmelt nog van de geboorte en van de hitte. Op het erf staat tante Mien met druipende haren van de stoom luiers te wassen van Kees en Ria. Ad draagt geen luier meer. Hij is tweeënhalf jaar oud en graaft kuilen op zoek naar kabouters. Van oma wil de atletische man, type edelgermaan, harde trekken maar zachte ogen, ‘gern Wasser’ uit de welput buiten. De militair van de bezettende macht drinkt het gulzig en hij verheerlijkt het water uit de put dat ijskoud is door de koelhouders. Dat zijn melkbussen met daarin ijsstaven. De kinderen drinken ook hun melk koud, ook uit melkbussen in

de verkoelende welput. Met reden. De zon is al vroeg in de lucht geklommen. Om 6.00 uur is iedereen op de Beek uit bed gestapt dan wel gedreven. Zo klam en warm is het onder de dekens op dat uur. In Warnsveld wordt 38.6 gemeten. In Maastricht 38 graden. Elf uur straalt de zon. Het is hier 38.2 graden. Het is de warmste dag op Beek óóit, 23 augustus 1944, dat moeder haar dochtertje baart. Het kind Piet de Vooght, de buurman komt binnen. Op z’n Biks zeggen ze het korter: ‘Piet Vught’. Hij komt feliciteren. Hij geeft iedereen een hand en door de schrik ook de Duitser in hoge rangorde, die geamuseerd antwoord ‘dat het kind niet het zijne is’. Hij vraagt Piet of hij nog iets te melden heeft? “Neen, niets.” En snel zet hij de kistjes zacht fruit die hij in huis heeft gehouden in de door bomen zwaar beschaduwde schuur op de zolder. Aangenaam waait bij ons de koelte door het huis. Daarvoor zorgt een blaastoestel dat met een bougie als ontsteker aan de gang kan worden gebracht. Vader en Reinier hebben het gemaakt. De Duitse officier is aan zijn controle begonnen. Oma bidt de rozenkrans en de litanie van de Maagd Maria als een murmelend beekje. Ze ziet bleek en ze bibbert. PAGINA 10

Het kind vertedert de Duitser. FOTO KEES VAN ENDSCHOT

De Duitser kijkt in de wieg waarin even de boreling is gelegd en zegt: “Ach, Sie schlaft.” Er glijdt onmiskenbaar iets zachts over zijn gezicht. Hij kijkt naar oma. Waarover maakte ze zich zo druk? Hij opent de deur van de kelder die vol hangt met spek en worst. Nog eens kijkt hij in de wieg naar

het kind vol onschuld. De kelderdeur slaat hij dicht. Hij geeft oma een hand en zegt: “Nichts gesehn.” Hij vertrekt, de Duitse militaire politieagent. En zo komen we die dag van Duitse controle in huiselijke vrede terecht. Alleen de zon zal onbarmhartig zijn, de hele dag lang.


Bouwbedrijf Goossens al vele jaren een begrip in de Regio. Wij bouwen en verbouwen, tevens begeleiden wij uw

bouwaktiviteiten/

NIEUW!

ontwerp van A tot Z.

Frambozen enveloppen 300 g

Hugo Frizzante

Gulden w eg 10, 4879 N L E t t e n - L e u r , Tel . 0 7 6 -50 3 2 8 7 8 , F ax 076- 5 03785 0, ke e s . g oos s e ns@het net . nl

0.75 l

D A N S E N ONTMOET ELKAAR IN RIJSBERGEN VOOR PAREN EN KOPPELS ZATERDAG 11 JANUARI KOUTERSHOF RIJSBERGEN (NAAST DE KERK) 240 M2 HOUTEN DANSVLOER Zaal open 19.30 Start20.00 20.00 UUR uur Zaal open 19.30 uuruur Start

2.89 Dream bonbons

ZATERDAG 18 JANUARI HARMONIEZAAL te RIJSBERGEN

400 g

Ingang lagestraat 1 cq 3 naast rabo-bank Zaal uur Start start 20.30 Zaal open open 19.30 19.30 uur 20.30 uur uur

2.99BEIDEN

AVONDEN MET GOEDE LIVE DANSMUZIEK

Inlichtingen: 06 22 41 43 07

www.bootrijsbergen.nlDE WISSEL Café-Restaurant-Zaal LAURENS en JOSINE OSSE

‡(HWFDIp

Bredaseweg 10, Zundert, tel. 076-5972542 www.dewissel-zundert.nl Maandmenu januari € 21,95

‡5HVWDXUDQW ‡=DOHQPHWJURWHWXLQ ‡7HUUDV Vanaf 9 jan. weer geopend!

Italiaanse pastagerechten

amici

VOOR SINGLES & PAREN:2.99

Cocktail de Wissel *** Kop champignonsoep *** Varkenshaas medaillons Stroganoffsaus Garni *** Frambozen parfait

BUFFETTEN, OOK AAN HUIS!

Voor al uw klussen

www.internetbode.nl voor het (gratis) aanleveren van al uw nieuws

Stuc, schilderwerk en behang. Timmer en tegelwerk www.demmersinterieur.nl Demmers Interieur Etten-Leur 06-41211049

DE SCHANS TUINSCHERMEN betonsysteem | tel. 0164 686418 www.deschanstuinschermen.nl

Vanaf zaterdag 11-01-2014

Stoomreiniger vloer - 1500 W - capaciteit: 560 ml

39.99

1.99

MP3 deurbel Met polyfone ringtones of maak zelf een deurbelmelodie.

28.99

LED-staaflamp Ca. 500 lumen. Incl. batterijen.

19.99

Koekenpan Doorsnede: 28 cm.

9.99

Vers & voordelig!

Vanaf woensdag 08-01-2014

*

Appelen 4 7 % goedkop Elstar

Begin jij 2014 goed? Doe mee!

er

AEROBIC-GYM

1.5 kg

v an 1.79

0.95

in BAVEL en in BREDA (IJpelaar) op leuke muziek werken aan een goede conditie, veel buik-bil-been-oefeningen, voor jong en oud

43%

goedkop er

GRATIS PROEFLES

750 g

van 0.69

Annemieke Akkermans-v.d. Enden

0.39

Tel: 0161 - 433647 annemieke.akkermans@hetnet.nl www.aerobic-gym.nl

IN JANUARI GEEN INSCHRIJFGELD

Spruiten

* Versaanbieding geldig vanaf woensdag 08-01-2014 t/m 14-01-2014.

Zet- en drukfouten zijn voorbehouden.

HOGE KWALITEIT - LAGE PRIJS

www.aldi.nl


Gemeenteraadsleden steken hun handen uit de mouwen

Nieuwjaarsreceptie in ere hersteld

Interessante sprekers bij Breda Draait Door

BREDA - Na twee jaar afwezigheid staat de Bredase nieuwjaarsreceptie weer op de kaart. Het was weer als van- BREDA - Bij het filmfestival rondom Gijs Horvers is beeldend kunstenaar en ouds, dat informele contact tussen burgers, bestuur en raad. De Grote Kerk zorgde voor de nodige ambiance, de psychiatrie op 10 januari in OC de heeft ook als zodanig gewerkt. Na een raadsleden zorgden voor de drankjes en de hapjes. Ruim 800 inwoners lieten zich vrijdagmiddag op de receptie zien. Vlieren (Huis van de Heuvel) worden burn-out kreeg hij in 2008 de diagnose zeven inspirerende films gedraaid. De films laten zien dat mensen met een psychische kwetsbaarheid bijzondere kwaliteiten kunnen hebben.

Burgemeester Van der Velden tijdens zijn nieuwjaarstoespraak in de Grote Kerk.

DOOR HENK KETELAAR Vanwege de hoge kosten die het houden van een nieuwjaarsreceptie met zich meebrengt, besloot de gemeenteraad twee jaar geleden om deze niet meer te houden. Dit jaar kwam de raad op haar schreden terug en organiseerde zelf een nieuwjaarsreceptie, maar dan eentje op ‘low budget’basis. En met succes. Ambiance De Grote Kerk stroomde gestaag vol met bezoekers. Rond 17.00 uur hadden de raadsleden aan de toegangsdeur al ruim 800 bezoekers welkom geheten. De bezoekers kregen drie consumptiepenningen van hen toegestoken. Elk raadslid had zijn of haar eigen taak. Sommige liepen met hapjes en drankjes rond. Anderen hadden zich verkleed volgens de laatste mode uit de 18de eeuw.

Nieuwe kans Met steun van enkele sponsoren en de vrijwillige inzet van de raadsleden kreeg de nieuwjaarsreceptie dit jaar een nieuwe kans.

Burgemeester Van der Velden droeg er zijn persoonlijk steentje aan bij door bitterballen uit te serveren. Hij was zichtbaar blij met het initiatief van de raad. Zijn bitterballen gingen als broodjes over de toonbank. Enkele sponsoren waren zo fideel om de receptie materieel te steunen. Gastheer Netwerken en elkaar voorspoed en geluk toewensen voerden in de gesprekken de boventoon. De traditionele nieuwjaarsreceptie was helemaal terug van weggeweest. Dat deed de burger zichtbaar goed. Ook het gros van de raadslieden was over het verloop dik tevreden. Of het nu met de komende gemeenteraadsverkiezingen te maken heeft zal wel in het ongewisse blijven, maar feit is dat de raad zich als een echte gastheer inspande en openstond voor elk gesprek. In deze ongedwongen informele sfeer kreeg had iedereen de kans om een raadslid of een wethouder op te zoeken en te aan spreken. Hulpverleners Oude contacten worden aangehaald en nieuwe gelegd. In eerste instantie sta je bij een groepje kennissen en vrienden, die ook weer vrienden en kennissen hebben.

FOTO HENK KETELAAR

Als vanzelf maak je er kennis mee. De gemeenteraadsleden laveerden daartussen door. Toen burgemeester Van der Velden voor zijn nieuwjaarstoespraak het woord nam vielen de groepen uiteen en had hij alle aandacht. In zijn toespraak eerde Van der Velden Nelson Mandela en hield hij een warm pleidooi om in Breda een straat of plein naar hem te vernoemen. Geïrriteerd was hij over het hinderen van hulpverleners bij hun werk. Met de woorden ‘stank voor dank’ sprak hij duidelijk zijn afkeuring uit. “Ik vind het zorgelijk dat we in Nederland op deze manier met onze hulpverleners wordt omgegaan,” liet hij minder streng weten.

Vrijblijvend oriëntatiegesprek

Scheidingsbegeleiding Mediation Kinderworkshops Relatie-inzicht Coaching

The Clash of the Coverbands 2013-2014

Bredase Rockcoverband L!NC in halve finales BREDA - De Bredase rockcoverband L!NC pakte in de kwartfinale in MEZZ Breda de combinatie van jury- en publieksprijs waardoor zij nu als Runner-up staat in de halve finale Zuid Nederland van The Clash of the Coverbands. Op zondag 26 januari gaat L!NC samen met nog 8 andere coverbands op het hoofdpodium van de Effenaar in Eindhoven strijden voor een plek in de Finale van Zuid Nederland. Uiteindelijk gaan 2 vakjury winnaars en 2 publiekswinnaars middels stembiljetten door naar de finale Zuid Nederland in 013 Tilburg.

Wil je een heerlijke middag met coverbands van zeer hoog niveau en wil je L!NC helpen op weg naar 013, zorg dan dat je erbij bent. De deuren van de Effenaar staan vanaf 14.00uur voor je open. Kaarten zijn tot 17 januari in de voorverkoop te koop via lincrocks@gmail.com. Alle info over L!NC vind je via www.lincrocks.com of www. facebook.com/lincrocks2012. Meer info over The Clash Of The Coverbands is te vinden via www.theclashofthecoverbands. com We hopen jullie te zien in de Effenaar waar L!NC alles op alles zal zetten voor een plaats in de finale.

Lurling en Verbeek blijven in Nederland

NAC op trainingskamp in Spanje BREDA - NAC is zondag afgereisd naar Spanje. Als voorbereiding op de tweede competitiehelft is de Bredase ploeg op trainingskamp in Valencia. DOOR ADDO SPRANGERS In de Spaanse havenstad ontbreken verschillende namen in de selectie. Zo is veteraan Anthony Lurling absent, die net zoals vorig jaar vanwege zijn vliegangst in Breda is achtergebleven en de week met de beloften doorbrengt.

De selectie moet het ook stellen zonder Danny Verbeek, die vanwege privé-omstandigheden het trainingskamp in Spanje moet laten schieten. Het trainingskamp is het eerste wapenfeit van Adnane Tighadouini. De felbegeerde middenvelder stond hevig in de belangstelling van een aantal eredi-

visieclubs, maar koos er uiteindelijk voor een contract voor 3,5 jaar te tekenen bij de Parel van het Zuiden. Het is ook het eerste trainingskamp voor de 20-jarige jeugdspeler Dalian Maatsen. De verdediger werd afgelopen juli door NAC gecontracteerd en mag in Valencia met de A-selectie meedraaien. PAGINA 12

Naast de films komt er ook een aantal sprekers, die aan de hand van de films iets over hun eigen ervaringen vertellen en vragen van het publiek beantwoorden. Het festival wordt geopend door Wim Franssen, filmdocent en oud-docent gezondheidszorg bij de Borg en Avans. Hij vertelt kort iets over de link tussen film en psychiatrie aan de hand van het programma. Drs. Wilma Boevink is bijzonder lector Herstel, Empowerment en Ervaringsdeskundigheid en als senior onderzoeker verbonden aan het Trimbos Instituut. Zij heeft ruime ervaring als psychiatrisch patiënt en heeft eigenhandig een kentering in de psychiatrie in Nederland op gang gebracht. Hierdoor is zij het boegbeeld van de herstelbeweging. Door het naar Nederland brengen van de herstelbeweging zijn veel mensen met een psychische kwetsbaarheid het pad van herstel ingeslagen. Wilma is voor veel mensen een bron van inspiratie en geeft ze de hoop dat het leven niet stopt na een diagnose. Wilma houdt na de film One flew over the cuckoo’s nest een korte lezing en beantwoord daarna vragen van het publiek.

Syndroom van Asperger. Gijs is zeer actief als ervaringsdeskundige met autisme en is een van de initiatiefnemers van de Stichting Asociale Kaart, een berlangenorganisatie voor mensen met autisme en normale tot hoge begaafdheid. Daarnaast is hij een van de initiatiefnemers van Iets Drinken, een netwerkborrel voor en door mensen met autisme, die inmiddels op 8 plaatsen door het hele land, waaronder Breda wordt gehouden. Samen met Marjon Kuipers-Hemken schreef Gijs het boek Plan B, een vernieuwende handreiking voor autisme en communicatie. Na de film De Regels van Matthijs beantwoord Gijs vragen van het publiek. Meer informatie over de films en de voorverkoop vindt u op www.info-meer.nl

BREDA 076-5729568 HEIJNINGEN 0167-528558

POLITIEBERICHTEN Duo opgepakt na mishandeling BREDA - De politie heeft vrijdag rond 01.50 uur een 32-jarige man en zijn 29-jarige vriendin uit Breda aangehouden omdat zij verdacht worden van het mishandelen van een 29-jarige plaatsgenoot bij het station Breda-Prinsenbeek. Het slachtoffer heeft aangifte gedaan. Het slachtoffer verklaarde dat op het station was om iemand op te halen. Op de trap zag hij de verdachten, het zijn bekenden van hem. Hij werd direct met gebalde vuist geslagen en geschopt. Hierdoor viel hij van de trap af. Hij zag dat de vrouwelijke verdachte hem achterna rende en diverse verwensingen toeriep Hij rende vervolgens weg en vluchtte een hotel in de omgeving binnen. Hij had geen idee waarom ze hem mishandeld hadden. De politie stelde een onderzoek in de omgeving in. De 29-jarige vrouw werd rond 01.40 uur op de Beekse Stationsweg in Prinsenbeek aangehouden. Zij bleek nog gesignaleerd te staan in het opsporingsregister voor een geldboete van 1614,75 euro of 16 dagen cel. De 32-jarige man werd rond 02.00 uur in een auto op het Achtererf gesignaleerd en gearresteerd. Ze zijn beiden GHB-verslaafd en in overleg met de GGD-arts in de speciale GHB-cellen ingesloten. Verwarde man mishandelt ziekenhuispatiënt BREDA - De politie heeft vrijdag omstreeks 09.00 uur bij het Amphia Ziekenhuis aan de Molengracht een 41-jarige verwarde Bredanaar aangehouden die nabij de buiten geplaatste rookruimte een 29-jarige patiënt uit Oosterhout had mishandeld. Agenten namen de verdachte over van beveiligers die op het tumult waren afgekomen. De 41-jarige man was geen patiënt in het ziekenhuis. Hij is ingesloten. Het slachtoffer verklaarde dat hij naar buiten was gelopen om bij het daarvoor bestemde hok een sigaret te roken. Hij zag in de ruimte al een man zitten en besloot zijn sigaret voor het rokershok op te steken. Hij zag dat die andere man opstond en hem heel boos aankeek en direct begon te slaan. Hij rende via de draaideur terug het ziekenhuis in, waarbij hij werd achtervolgd door zijn belager. In de draaideur werd hij opnieuw door de voor hem wildvreemde man geslagen en ook geschopt. Twee beveiligers haalden de agressieve en scheldende man van hem af. De aangever liep een pijnlijke kaak en grote bult op zijn hoofd op. Gewapende overval op Domino’s Pizza BREDA - Pizzabezorger Domino’s Pizza aan de Kesterenlaan is vrijdagavond rond 23.30 uur overvallen. De overvaller kwam de zaak binnen en bedreigde de medewerker met een mes. Er is een geldbedrag buit gemaakt. De overvaller zou een lange man zijn, ongeveer 40 jaar oud. Hij droeg een donkere jas, een groene muts en lichtkleurige handschoenen. Hij is via de achteruitgang van het bedrijf gevlucht. De politie heeft in de omgeving nog naar de dader uitgekeken, maar hem niet meer aangetroffen. Letsel na ruzie over omgangsregeling BREDA - Een ruzie over de omgangsregeling van een vader met zijn twee jonge kinderen is vrijdagmiddag in en voor een woning in de wijk Haagse Beemden uitgelopen op een forse mishandeling. Een 28-jarige Oosterhouter kwam vrijdagmiddag samen met zijn 16-jarige broer naar de woning van zijn ex-vrouw in de Haagse Beemden om de twee kinderen op te halen. Moeder wilde de kinderen echter niet meegegeven omdat afgesproken was dat zij de tweede week van de Kerstvakantie bij haar zouden blijven. Hierop kregen vader en diens broer een handgemeen met de 27-jarige broer van moeder. Hierbij werd de 27-jarige man uit Teteringen door het tweetal mishandeld. Hij liep een gebroken neus op en mogelijk ook letsel aan zijn luchtpijp. De politie heeft de twee broers aangehouden. Winkelinbraak in Prinsenbeek PRINSENBEEK - De politie startte in de nacht van zondag op maandag een onderzoek naar een inbraak bij een tijdschrifttabakswinkel aan de Markt. De inbraak vond plaats rond 02.00 uur. Vermoedelijk twee daders vernielden de ruit van de winkel en gingen er met sigaretten vandoor. Getuigen gaven aan dat zij twee daders in een voertuig zagen wegrijden. De politie doet technisch onderzoek en bekijkt camerabeelden.


Trimloopserie Haagse Beemden

Vrijdag 17 januari

Musical Jozef de Dromenkoning in Prinsenbeek PRINSENBEEK - De Rooms-Katholieke parochie en de Protestantse Gemeente Prinsenbeek nodigen jong en oud uit voor een prachtige avond uit. Op vrijdag 17 januari komen ruim 40 enthousiaste acteurs, zangers, muzikanten en mensen van de technische ondersteuning uit Waalwijk hun talenten in Prinsenbeek laten zien en horen. Musicalgroep Besoyen neemt je mee naar het bijbelverhaal van Jozef en zijn broers, een eeuwenoud verhaal over jaloezie, haat, liefde en vertrouwen in een kleurrijke, eigentijdse jas. De teksten van het verhaal en van de liederen zijn grotendeels door de mensen van de groep zelf geschreven. Harry Govers

(bekend van ‘Er kan nog meer bij’ van de EO) heeft de liederen gecomponeerd. Om verwarring te voorkomen: het gaat niet om de musical ‘Joseph and the amazing technicolor dreamcoat’. De voorstelling is in de Katholieke kerk, Markt 34 in Prinsenbeek en begint om 19.30 uur. De musical duurt ruim 2 uur, inclusief pauze met koffie/thee. De entree is gratis, dankzij een sponsor die graag zoveel mogelijk mensen uit Prinsenbeek en omgeving wil laten meegenieten van deze prachtige voorstelling. Er wordt een collecte gehouden voor een goed doel van beide kerken. Meer informatie: www.jozefdedromenkoning.nl www.musicalgroep-besoyen.nl of 0416-343398.

Alle scholen onder één dak tijdens Centrale Voorlichting BREDA - Op dinsdag 14 januari en woensdag 15 januari houdt het Bredase voortgezet onderwijs de zesde editie van de Centrale Voorlichting, van 18.00 tot 21.30 uur op het Florijn College aan de Wilhelminasingel 33 te Breda.

Kom in beweging op 12 januari.

BREDA - Op zondag 12 januari wordt het startschot gelost voor de Haagse Beemden Trimloopserie. De loop gaat over fiets en wandelpaden door het landgoed Burgst. Bij sneeuw worden de gebruikte paden door de gemeente Breda keurig sneeuwvrij gemaakt. Deze activiteit wordt georganiseerd door leden van de loopgroep Haagse Beemden Lopers. Dit jaar wordt de trimloopserie voor de 23e keer gehouden. In tegenstelling tot de vorige edities is er dit jaar voor de 2e zondag van de maand gekozen. De lopen zijn op

12 januari, 9 februari, 9 maart en 13 april. Veel deelnemers gebruiken de trimlopen in hun aanloop naar het grote loopevenement op de laatste zondag van mei: de 25e Haagse Beemden Loop. De grote groep deelnemers, 200 tot 225 personen, bestaat uit hardlopers, trimmers, joggers en sjokkers van werkelijk alle leeftijden. Iedereen kan deelnemen, ook als je slechts af en toe loopt. Elk jaar zien we meer jeugdige atleten aan de start, dus jongens en meisjes kom op. Het motto van de HB Wintertrimloopserie is en blijft: alles mag, niets moet. De deelnemers ervaren de trimloopserie dan ook als een echt loopfeest.

Parcours: Start en finish van de trimloop zijn op de Burgstsedreef achter ‘t Kraaienest. Omkleden en inschrijven onder het genot van een kop koffie kan vanaf 10.15 uur in ‘t Kraaienest. Daarna start de loop om 11.00 uur op uitgezette ronden van 2800 meter op verhard parcours met tijdwaarneming. De uitgezette ronde is meerdere malen te lopen tot een maximale afstand van 14 kilometer. Deelnemers kunnen inschrijven voor de hele serie of per loop. Voor extra informatie en het laatste nieuws kunt u terecht op www.bredaloopt.nl.

Mongens en Jeisjes BREDA - Op zondag 12 januari om 15.00 uur danst De Stilte de nieuwe voorstelling van artistiek leider Jack Timmermans, Mongens en Jeisjes, in het Chassé Theater in Breda. De Stilte maakt al negentien jaar spannende en speelse moderne dansvoorstellingen die de verbeelding van kinderen prikkelen. Blauw of roze, vanaf de geboorte wordt

het onderscheid tussen jongens en meisjes benadrukt. Maar wat als de baby zelf geen kleur bekent? Zes dansers, drie mannen en drie vrouwen, nemen elkaars gedachten en gedaanten over, proberen zichzelf te zijn en de ander te worden, onafhankelijk te zijn en in de pas te lopen. Een reeks scènes toont de innerlijke strijd tussen het zelf bepalen wie je bent en

het bepaald worden wat je moet zijn. Uit kleding, kasten en damestassen komt het speelgoed tevoorschijn waarmee de grenzen van het mannelijke en het vrouwelijke domein worden afgetast. Tussen delen uit de eerste twee cellosuites van Bach en improvisaties van Jacqueline Hamelink heeft huiscomponist Timothy van der Holst de beat van de hedendaagse muziek stevig aangezet.

Nieuwjaarsconcert De Turfschippers BREDA - Net zoals in 2013 geeft Shantykoor de Turfschippers uit Breda in 2014 wederom een nieuwjaarsconcert in café Het Ginneken, Ginnekenweg 247 te Breda en wel op zondag 12

januari om 15.30 uur. Tijdens dit concert zullen een aantal wereldliederen gezongen worden waarbij de zee zeker een hoofdrol zal spelen.

Dit alles onder de bezielende leiding van dirigente Marion Komen en accordeonist Rene van Gerwen. Tevens zal Close-harmonygroep ”Amazing” een gastoptreden verzorgen.

De voorlichting richt zich op leerlingen van groep 8 en hun ouders die woonachtig zijn in Breda of de omliggende gemeenten. Deze groep leerlingen staat voor een belangrijke beslissing, namelijk de keuze voor een vervolgopleiding aan een school voor voortgezet onderwijs die aansluit bij hun eigen persoonlijkheid en leerniveau. Tweeledig Tijdens de Centrale Voorlichting presenteren alle Bredase scholen voor voortgezet onderwijs zich onder één dak. Het voornaamste doel hiervan is dat de leerlingen en hun ouders in één keer kennis kunnen maken met deze scholen en de aangeboden onderwijstypen. De opzet van de voorlichtingsavonden is tweeledig. Zo presenteert in de aula van het Florijn College elke school zich met een eigen stand. Hier krijgen de bezoekers in één oogopslag een goede eerste indruk van de diversiteit in het Bredase voortgezet onderwijslandschap. In de lokalen wordt vervolgens uitgebreide informatie verstrekt over elke school, het aangeboden onderwijstype en de kenmerkende factoren waarin de school zich ten opzichte van andere onderscheidt. De Grote Overstap Leerlingen die zijn uitgenodigd voor de Centrale Voorlichting kunnen, als praktische voorbereiding, de film De Grote Overstap bekijken via www.vobreda.nl. Deze film belicht aan de hand van vier onderdelen hoe het Bredase voortgezet onderwijs in elkaar zit en waar leerlingen aan kunnen denken bij het kiezen van een vervolgopleiding. Als vervolg op de voorlichting starten vanaf eind januari de open dagen. Het bezoek aan een open dag maakt het beeld dat de leerlingen van een school hebben gekregen compleet. Alle data waarop de Bredase scholen voor voortgezet onderwijs hun open dagen houden, staan op www.vobreda.nl. Voorlichtingsavonden De voorlichtingsavonden op het Florijn College beginnen om 18.00 en eindigen rond 21.30 uur. Basisscholen ontvangen persoonlijke uitnodigingen voor hun leerlingen en hun ouders om op één van de avonden op een bepaald tijdstip naar de voorlichting te komen. Hiervoor worden begin januari toegangsbewijzen verstuurd. Op www.vobreda.nl staat een overzicht van alle basisscholen die een uitnodiging zullen ontvangen.

BEDRIJVIG NIEUWS Sportcentrum Back2theGym

‘Méér dan alleen Kickboksen’ Sportcentrum Back2TheGym is gevestigd in de wijk Haagse Beemden te Breda met meer dan 800 m² sportplezier. Per 1 januari 2014 worden er naast de gebruikelijke verdedigingsporten ook de groeplessen Club Yoga, Club Power en Push Your limit gegeven. Is afvallen je goede voornemen, dan moet je zeker de lessen Kickboksen van Back2TheGym of één van de andere lessen gaan volgen. Door deze trainingen zal je gegarandeerd een maatje minder worden. Behalve dat je aan je fysieke gesteldheid werkt, krijgt jouw zelfvertrouwen ook nog een enorme boost. Het is een gegeven dat je met een kickbokstraining meer dan 600 calorieën per uur afvalt. Professionele begeleiding De lessen worden gegeven door professionele trainers die jarenlange ervaring hebben in deze Martial Art Sporten en dit willen overdragen aan hun leer-

lingen. Dit gebeurt in een goed uitgeruste sportzaal die voorzien is van een zeer uitgebreid arsenaal aan Martial Arts attributen. B2tG beschikt over een groot aantal bokspilaren/bokszakken en heeft twee professionele boksringen ter beschikking. Welke sporten? Naast de gebruikelijke Kick- en Funboksen en MMA kan je ook nog deelnemen aan Circuit- training, Personal Training en de groepslessen: Clubjoy Power, Clubjoy Yoga van Clubjoy en B2tG’s Push Your Limit. In de cardio/fi¬tnessruimte kan je ook alvast werken aan de warming up of aan de basisconditie wanneer je maar wil. Voor wie zijn deze sporten? In principe kan iedereen aan de lessen deelnemen: Senioren, 55+, mannen, vrouwen, kinderen, recreanten of zij met een wedstrijdmentaliteit. Er wordt altijd van te voren een intake gesprek met

het toekomstig lid gevoerd, waarin hij of zij duidelijk maakt wat er precies verwacht wordt. Ook als je niet wil sparren wordt daar rekening mee gehouden. We hanteren de regel voor de kinderen: “ Tot en met 13 jaar wordt er niet op het hoofd geslagen”. Het plezier èn respect voor de tegenstander staan bij ons op de eerste plaats. Wil je toch deelnemen aan wedstrijden dan kan je naar de wedstrijdgroep. De trainingen daar zijn geheel aangepast op wedstrijdniveau.

bedrijven worden er Personal Trainingen gegeven in onze sportschool. Clinics en Workshops B2tG geeft regelmatig workshops en Clinics aan lagere en middelbare scholen, bedrijven, clubs, sportclubs en bvo’s.

‘Ladies Only’ Naast de nieuwe groepslessen ‘Club Power en Club Yoga’ van Clubjoy zijn er ook Funbokslessen speciaal en alleen voor vrouwen. Deze lessen worden in een ontspannen sfeer gegeven op woensdagavond.

Proeflessen Vind je het een uitdaging om te gaan sporten bij Back2theGym, meld je voor een GRATIS PROEFLES. Wij zijn ervan overtuigd dat je het leuk zal gaan vinden. Je kan dan via een strippenkaart, een abonnement of eventuele losse lessen, gaan sporten bij ons in de sportschool.

Personal Training Wil je apart de lessen gaan volgen dan is Personal Training iets voor je. Je kan apart of samen met je collega’s trainingen volgen. Voor zowel particulieren als

Bezoek onze website: www.b2tg.nl voor de tarieven en lestijden. Informatie: lessen, Personal training, Workshops of Clinics: tel. (076) 5427706 of e-mail info@b2tg.nl

Sportcentrum, Franse Akker 21a-b, 4824 AL Breda , tel. (076) 5427706, e-mail info@b2tg.nl , www.b2tg.nl PAGINA 13


Tekst: Bart van den Acker

Renault Mégane: YHUQLHXZGQLHWGXXUGHU

kort nieuws

6\PERROSROLWLHN Wel ja, we hebben al een uitgebreide discussie gehad over de stad Utrecht die vervuilende, oudere auto’s wilde weren, nu beginnen ze in Rotterdam ook. Op zich lijkt dat een goede gedachte. Iedereen met hart voor ons milieu roept direct in koor: ‘Ja, weg met die vuile auto’s!’. Daarbij heeft Rotterdam een fors probleem, want de stad dreigt in 2015 niet aan de Europese normen voor luchtkwaliteit te kunnen voldoen en dat komt de gemeente op een forse boete te staan. Misschien een beetje te laat begonnen, met nu paniekvoetbal als resultaat?

'DW GH 5HQDXOW 0«JDQH EHVWVHOOHU DOV KHW RP OHDVHDXWRÞV JDDW HHQ IDFHOLIW ]RX NULMJHQ ZDV DO EHNHQG +HW EHVWH QLHXZV LV PLVVFKLHQ ZHO GDW GLH ZLM]LJLQJQLHWJHSDDUGJDDWPHWHHQSULMVYHUKRJLQJ+LMLVHUDOV7&H$XWKHQWLTXH DOYDQDIüHQGHPHHUSULM]HQYDQ üYRRUGH&RXS«HQüYRRUGH (VWDWH]LMQRRNKHHODFFHSWDEHO'HGLHVHOVYDOOHQRRNLQLQGHELMWHOOLQJVFDWHJRULHGXVGLH]DNHOLMNHULMGHUV ]XOOHQ GH 0«JDQH RSQLHXZ EHVW ZHWHQ

WHYLQGHQ+HWJHNNHLVGDWMXLVWGLHÝELMWHOOLQJVNRSHUVÞ YDDN NLH]HQ YRRU HHQ KHHOUXLPHXLWUXVWLQJ'DWNRPWPRRLXLW ZDQW5HQDXOWELHGWYRRUVFKHUSHSULM]HQ KHW 7HFKQRORJ\ 8SJUDGH 3DFN ü SDUNHHUVHQVRUHQ DFKWHUXLWULMFDPHUD JURRWOLFKW DVVLVWHQW HQ ZHJPDUNHULQJV ZDDUVFKXZLQJ HQ KHW +DQGVIUHH 3DFN ü KDQGVIUHH FDUG HOHNWULVFKH KDQGUHP HQ KLOOVWDUW DVVLVW :DQQHHU GLH NRPW" +LM LV HU DO LQ GH 5HQDXOW VKRZURRP

å'H7R\RWD9HUVRLVPHWRQPLGGHOOLMNH LQJDQJ EHVFKLNEDDU PHW HHQ QLHXZHOLWHUGLHVHOPRWRUPHW N:SNGH'')2SPHUNHOLMNLVGDW7R\RWDGLHPRWRULQNRRSW ELM %0: GDW LV HHQ VDPHQZHUNLQJ GLH QRJ QLHW HHUGHU QDDU EXLWHQ LV JHNRPHQ 'H SULM]HQ VWDUWHQ ELM ü WHJHOLMN ]LMQ GH SULM]HQ YDQGHEHQ]LQHYHUVLHVYDQGH9HUVR DDQJHVFKHUSWYDQDIü

Honda Civic Tourer:VWHUNDDQERG 6WDWLRQFDUNRSHUV RSJHOHW QD HHQ RQGHUEUHNLQJ YDQ YHOH MDUHQ NRPW +RQGD RSQLHXZPHW]RÞQPRGHORSEDVLVYDQGH KXLGLJH&LYLF'DWZDVDODDQJHNRQGLJG PDDU QX LV HU ZDW PHHU RYHU EHNHQG 'H]H&LYLF7RXUHUELHGWHQRUPYHHOUXLPWH0HWGHDFKWHUEDQNQRUPDDOUHFKWRSLV GHEDJDJHUXLPWHDOOLWHU'DWLV]HOIV UXLPHU GDQ HHQ 3DVVDW 9DULDQW HQ Y««O UXLPHUGDQGHJURWHUH$FFRUG7RXUHU'H &LYLF7RXUHUKHHIWRRNGHVOLPPHÝPDJLF VHDWÞ DFKWHUEDQN ZDDUELM GH ]LWWLQJ RRN WHJHQ GH UXJOHXQLQJ NDQ NODSSHQ YRRU KHWYHUYRHUYDQKRJHVSXOOHQHQPHWGH DFKWHUEDQN KHOHPDDO QHHUJHNODSW LV GH ODDGUXLPWH OLHIVW OLWHU JURRW (U LV NHX]HXLWHHQPRRLHOLWHUEHQ]LQHPRWRU N:SN RIHHQ]HHUPRGHUQH

DOXPLQLXP GLHVHO N: SN ZDDUPHH GH 7RXUHU JRHG LV YRRU ELMWHOOLQJ %RYHQGLHQ LV MXLVW GLH GLHVHO KHHOVFKHUSJHSULMVGYDQDIüGH EHQ]LQHYHUVLHV VWDUWHQ ELM ü 'H +RQGD &LYLF 7RXUHU NRPW LQ IHEUXDUL LQ 1HGHUODQGEHVFKLNEDDU

å 'H *6K LV HHQ EHODQJULMNH DDQYXOOLQJ RS KHW ]DNHOLMNH SURJUDPPDYDQ/H[XV+HWLQGUXNZHNNHQGH ULMFRPIRUW YDQ GH *6VHULH LVHUQXPHWGHPRWRULVHULQJXLWGH QLHXZH ,6K 'DW EHWHNHQW HHQ UHODWLHI VFKHUSH FDWDORJXVSULMV YDQ ü ZDDURYHU ]DNHOLMNH ULMGHUVPDDUELMWHOOLQJYRRUSULY«JHEUXLN EHWDOHQ 'DDUPHH LV GH]H /H[XVHHQJHZHOGLJDOWHUQDWLHIYRRU KHW DDQERG YDQ DQGHUH SUHPLXP VHGDQVYDQGLWIRUPDDW

'LWLVGHQLHXZHMini! 7ZHH NHHU NLMNHQ" 0LVVFKLHQ PDDU DOV MHGHQLHXZH0LQLQDDVW]LMQYRRUJDQJHU ]HW LV KHW YHUVFKLO ZHO GXLGHOLMN 'H]H QLHXZHGHUGHJHQHUDWLHYDQGHQLHXZH 0LQL KHW ZRUGW YHUZDUUHQGæ LV DDQPHUNHOLMN JURWHU +LM LV RS HHQ KDDU QD WLHQFHQWLPHWHUODQJHUPPEUHGHUHQ HHQIUDFWLHKRJHU2SQLHXZLHWVPLQGHU ÝPLQLÞGXVPDDUKHWEOLMIWZHOKHHOKHUNHQEDDU HHQ 0LQL %LQQHQ GLH JURWHUH PDWHQLVXLWHUDDUGPHHULQWHULHXUUXLPWH EHVFKLNEDDU 0LQLORYHUV ]DO KHW DFKWHU KHW VWXXU GLUHFWRSYDOOHQGDW VQHOKHLGVPHWHUHQ WRHUHQWHOOHU QX JHZRRQDFKWHU KHW VWXXU ]LWWHQ HQ QLHW PHHU LQ KHW

PLGGHQ RS KHW IRUPDDW VRHSERUG 'DW LV HU QRJ ZHO PDDU GLHQW QX YRRU DDQYXOOHQGH ]DNHQ 7HFKQLVFK LV GLW RRN HHQ FRPSOHHW QLHXZ RQWZHUS 'H 0LQL &RRSHU KHHIW HHQ OLWHU GULHFLOLQGHU WZLQWXUERPRWRU PHW N: SN GH &RRSHU ' KDDOW XLW ]RÞQ ]HOIGH EORN PDDUGDQHHQGLHVHON:SN'H &RRSHU6KHHIWHHQOLWHUYLHUFLOLQGHU WZLQWXUERPHWN:SN*HNHULV JHHQ 21( DOV EDVLVPRGHO PHHU =RZHO GH &RRSHU DOV GH&RRSHU'NRPHQLQ LQ DDQPHUNLQJ YRRUELMWHOOLQJ YRRU ]DNHOLMNH ULMGHUV 'H OHYHULQJ YDQ GH QLHXZH 0LQL VWDUW LQ KHW YRRUMDDU

Autovisie Jaarboek 2014

+HW ODJ PRRL RS WLMG YRRU 6LQWHUNODDV LQ GH ZLQNHOV PDDU GH MDDUOLMNVH ÝELMEHOÞYRRUDXWROLHIKHEEHUVNZDPQHWWHODDWYRRURQ]HYRULJHHGLWLH+HW -DDUERHNYDQ$XWRYLVLHPHWSDJLQDÞVIRUPDDWWHOHIRRQERHNLVZHHU HHQ LQGUXNZHNNHQG RYHU]LFKW RS ZDW GH DXWRZHUHOG PRPHQWHHO KHHIW WH ELHGHQ'DDUELMLVKHWZHOPHHUHHQOLHIKHEEHUVERHNGDQSXUHFRQVXPHQWHQLQIRUPDWLH 'LH FRQFOXVLH YROJW XLW ELMYRRUEHHOG GH RSQDPH YDQ HHQ KRRIGVWXN Ý([RWHQÞ PHW PHUNHQ ZDDUYRRU HONH DXWROLHIKHEEHU ]LFK HYHQ DFKWHUGHRUHQNUDEWRIELMYRRUEHHOGKHWIHLWGDWGHQLHXZH+RQGD-D]]HU DOLQVWDDWGLHSDVRYHUHHQMDDUEHVFKLNEDDUNRPW1LHWWHPLQLVHURRNKHHO YHHOQXWWLJHHQSUDNWLVFKHLQIRUPDWLHSOXVNRUWHWHVWVYDQYHHOPRGHOOHQ HQORVVHYHUKDOHQGLHRRNEHVWLQKHWPDJD]LQHKDGGHQJHNXQG2MDORV HYHQGLHSULMVYUDDJRSæ9RRUüLVKHW$XWRYLVLH-DDUERHNRSQLHXZ HHQNRRSMHYRRUDOVGH6LQWHUQLHWDDQGDFKWHQDQGHUVNDQGH.HUVWPDQ QDWXXUOLMNLQGHKHUNDQVLQJ

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ÞVXLWGHVWDGVFHQWUDZRUGHQ JHZHHUG'DWLVWHQPLQVWHHHQODQGHOLMNV\VWHHPPDDUZHZHWHQQXGDWKHWKHOHLQ GLHVWHGHQJHHQHIIHFWKHHIWRSGHOXFKWNZDOLWHLW*RHGGDWQHHPWQRJVWHHGVQLHW ZHJGDWMH]RÞQPDDWUHJHODOVVWDGZHONXQWQHPHQ+HWZDVDOOHHQEHWHUJHZHHVWGH HFKWJURWHYHUYXLOHUVDOVHHUVWHQDDQWHSDNNHQ1HHGDWLVQRXHHQVQLHWKHWZHJYHUNHHU'DW]LMQKXLVKRXGHQVHQEHGULMYHQHQQLHWWHYHUJHWHQGHSHWURFKHPLVFKH LQGXVWULHGHKDYHQGH]HHVFKHHSYDDUWHQLQPLQGHUHPDWHYOLHJYHOG=HVWLHQKRYHQ 0DDUMDæEXUJHUVGLHLQRXGHDXWRÞVULMGHQ]LMQYHHOJHPDNNHOLMNHUDDQWHSDNNHQ 'LHKHEEHQHHQNHQWHNHQGDWRSKXQQDDPVWDDWGXV]H]LMQVQHOWHWUDFHUHQ:DW GHQNMHGDW6KHOO(VVR%3HQDOGLHDQGHUHPXOWLQDWLRQDOV]HJJHQDOV$ERXWDOHE HQ]LMQPDQQHQGDDUDDQNORSSHQÝKHUHQNDQKHWQLHWZDWPLQGHUÞ"2IGHKDYHQRI GHJURWHUHGHULMHQLQGH]HHVFKHHSYDDUW"7MDGDWLVQLHW]RVLPSHO/RVGDDUYDQLV KHWYRRUVWHO]HOIRRNRSQLNVJHEDVHHUG(LJHQDUHQYDQHHQDXWRPHWEHQ]LQHPRWRU YRRUMXOLRIGLHVHOVYRRUNULMJHQJHHQQLHXZHSDUNHHUYHUJXQQLQJPHHU ,NNDQQXQDWXXUOLMNGLUHFWRSPHUNHQGDWHHQVWLOVWDDQGHDXWRQLHWYHUYXLOWPDDU GDWVQDSSHQ]HRSGH&RROVLQJHORRNZHO'LHWZHHOHHIWLMGJUHQ]HQOLMNHQYULMZLOOHNHXULJJHNR]HQ=HNHUGLHHHUVWHLVRQ]LQQLJ$XWRÞVJDDQLQ1HGHUODQGQDDUGH VORRSDOV]HJHPLGGHOG]HVWLHQMDDURXG]LMQ(U]LMQPDDUKHHOZHLQLJEHQ]LQHDXWRÞV YDQMDDURXGQRJLQJHEUXLN'DWDDQWDOLV]RNOHLQGDWGLHRQPRJHOLMNHHQJURWH LQYORHGNXQQHQKHEEHQRSGHOXFKWNZDOLWHLW]HNHUQLHWLQHHQVWDGPHW]RYHHODQGHUHYHUYXLOLQJDOV5RWWHUGDP%RXZMDDULVYRRUGLHGLHVHORRNPHWHHQQDWWH YLQJHUJHNR]HQ9HHOMRQJHGLHVHOVZRUGHQWHJHQZRRUGLJJH­[SRUWHHUG(U]LMQPDDU KHHOZHLQLJSDUWLFXOLHUHQGLHGLHVHOULMGHQRPGDWGLWILQDQFLHHOQLHW]RLQWHUHVVDQW PHHULV'HKHHORXGHHQZHUNHOLMNYHUYXLOHQGHGLHVHOVZRUGHQLQJURWHDDQWDOOHQ JH­[SRUWHHUGQXGLHQLHWODQJHUEHODVWLQJYULM]LMQ'XVRRNKLHUJHOGWZDDUSUDWHQ ZHRYHU"&RQFOXVLHGLWLVHHQ]LQOR]HPDDWUHJHORPGDWGHDDQWDOOHQ]RNOHLQ]LMQ GDW]HQDXZHOLMNVHIIHFWKHEEHQRSKHWHQRUPHSUREOHHPGDW5RWWHUGDPPRHWRSORVVHQ Bart van den Acker

&RPSDFWHUH3RUVFKH689Macan

å +HW HLQGH YDQ HHQ WLMGSHUN" ,Q 6DQWÞ $JDWD %RORJQHVH LV KHW ODDWVWHH[HPSODDUYDQGH/DPERUJKLQL *DOODUGRYDQGHEDQGJHORSHQHHQ PRGHO GDW OLHIVW WLHQ MDDU LQ SURGXFWLH LV JHZHHVW ,Q WRWDDO ]LMQ HU JHERXZGHQGDDUPHHLVGH *DOODUGRPHWDIVWDQGGHPHHVWJHSURGXFHHUGH /DPERÞ RRLW 'H OLHIKHEEHUV KRHYHQ QLHW WH WUHXUHQ LQ GHORRSYDQYHUZDFKWHQZHGH RSYROJHUWH]LHQ

+HW DDQKRXGHQGH VXFFHV YDQ GH 3RUVFKH &D\HQQH VPDDNW QDDU PHHU +HW ZDVDOJHUXLPHWLMGEHNHQGGDW3RUVFKH HHQ NOHLQHU 689PRGHO RQWZLNNHOGH HQ RRN GH QDDP Ý0DFDQÞ ZDV DO HHUGHU YULMJHJHYHQ 'LW LV GH HHUVWH IRWR YDQ GH QLHXZHOLQJ 9HUJLV X QLHW GH 0DFDQ LV QRJ VWHHGV HHQ NQDDS YDQ HHQ DXWR +LM LV FHQWLPHWHU ODQJ  FHQWLPHWHU EUHHG HQ FP KRRJ GDW LV WHUYHUJHOLMNLQJGXLGHOLMNJURWHUGDQHHQ $XGL 4 DOV QLHW WRHYDOOLJ YRRUEHHOG 9RRUGHDDQGULMYLQJNLHVW3RUVFKHORXWHU 9PRWRUHQ(ULVHHQ0DFDQ6PHWHHQ OLWHU ELWXUER N: SN ZLH GDWQRJQLHWJHQRHJYLQGWNLHVWGH0DFDQ7XUERPHWHHQOLWHUELWXUER 

N:SN 'DDUQDDVWLVHUHHQ0DFDQ 6 'LHVHO PHW HYHQHHQV HHQ OLWHU 9 PHWN:SN$OOHYHUVLHVKHEEHQ XLWHUDDUG HOHNWURQLVFK JHUHJHOGH YLHUZLHODDQGULMYLQJ PDDU RRN GH SUDFKWLJH ZHUNHQGH3'.WUDQVPLVVLH5HODWLHILVGH 0DFDQ]XLQLJHUGDQYHUZDFKW'H6'LHVHONRPWWRWJNP&2GDÞVKHHOQHWMHV=HOIVGHSULM]HQ]LMQDOEHNHQGÛHQGH 0DFDQ LV GXV DO RQJH]LHQ WH EHVWHOOHQ PHWGHGLHVHOYDQDIüGH6YDQDI ü HQ GH 7XUER YDQDI ü -XLVW JH]LHQ KHW VXFFHV YDQ GH &D\HQQH LVGHYHUZDFKWLQJJHUHFKWYDDUGLJGGDWGH 0DFDQRYHUHHQMDDURIZDWGHPHHVWYHUNRFKWH3RUVFKH]DO]LMQ,QDSULOVWDDWGH 0DFDQELMGH3RUVFKHGHDOHUV


AUTOâ&#x20AC;&#x2122;S

Let op!!! â&#x201A;Ź150 tot â&#x201A;Ź10000 voor uw loop-, sloop- of schadeauto, compleet met katalysator. Tevens alle auto onderdelen te koop aangeboden. Tevens reparaties aan alle merken autoâ&#x20AC;&#x2122;s. Tegen zeer voordelige prijs!

Tel. 076 541 83 53 / www.prescherautos.nl Bellier Jade

JDM XHEOS

APK keuring vanaf â&#x201A;Ź 21,50 wekelijks op woensdag Tevens een 20-tal autoâ&#x20AC;&#x2122;s te koop aangeboden Openingstijden 8.30 tot 17.30 uur Weidehek 90 Breda

Van Gils Autoâ&#x20AC;&#x2122;s - Doornbos Brommobielen Doornboslaan 104 4816 EA Breda Tel.: 076-5720494 www.vangils-autos.nl

Nieuw en Gebruikt Mega 400 Van

!!!!!

aa ! d d re B B Betaal niet langer teveel iinn k ew neiu voor kleine schadegevallen ! i U N

AUTOMONTAGEBEDRIJF

JOKO

Â&#x2021;6ORRSORRSVFKDGHDXWRÂśV PRWRUVWHNRRSJHYUDDJG Â&#x2021;$OOHJHEUXLNWHRQGHUGHOHQ RQOLQH Â&#x2021;9ULMZDULQJELMRSKDOHQ Â&#x2021;5HSDUDWLHHQRQGHUKRXG Lid ARN-Stiba-RDW 0DDOEHUJHQVWUD:HUQKRXW 7HO LQIR#MRNR]XQGHUWQO ZZZMRNR]XQGHUWQO

Waarom kiezen voor de smart repair oplossing?

3+*., +$, s3POT REPAIR

(,., +$,$ . )#**"1,$"'. ,).$ !. ) *+2$#. 0) *)0 ).$*) ' ()$ ,0)-# # ,-. ' 0)&' $) -# -. " ) )!,.$ 0) +,$%-

s53$. ITDEUKENZONDER /& )2*) ,-+/$. )

**,-(,., +$,( .#* 

Belangstelling?

3/)-.-.*!, +,.$

Neem voor een vrijblijvende offerte contact met ons op. (,. +$, )., *))$ -.$)-- ) ,/"-. ) , T   M   

s+UNSTSTOFREPARATIE 3&0 ,2 " '$)"

Smart Repair Centre Ronnie Bastiaanssen Brugsteen 7 4815 PL Breda T +31(0)76 542 10 10 M +31(0)6 51 57 21 89

s,AKVERZEGELING 3/$., +,.$

s2UITREPARATIE -(,., +$,( .#* 

3 '", +,.$

s6ELGREPARATIE

HĂŠt kostenbesparende alternatief..!

Het ervaringscentrum dat de leden met elkaar in contact brengt en hun belangen behartigt.

ALLES KM VRIJ !

www.QualityCarRent.nl

Wij helpen bij: ¡ Lotgenotencontact ¡ Voorlichting ¡ Belangenbehartiging ¡ Juridische zaken

076-5022267

Bovak Autobanden ikte Nieuwe en gebru en d winterban

Regenbeemd 9 4825 AS Breda Tel. 076-5991539 06-47289052

3 &' $)", +,.$

s"EKLEDINGREPARATIE

HEEFT U OF IEMAND UIT UW OMGEVING BRANDWONDEN?

BUSSEN VERHUUR GOEDKOOP klein en groot

Â&#x2021;0RQWDJHYDâ&#x201A;Ź SHUEDQG Â&#x2021;$OOHPHUNHQHQPDWHQ RSYRRUUDDG

spuiten 3-#*,, +,.$ s$ASHBOARDREPARATIE

Postbus 264 1940 AG Beverwijk Tel: 0628 924 494 Fax: 020 - 453 55 86 info@brandwondenvereniging.nl www.brandwondenvereniging.nl

Kijk voor meer informatie op www.brandwondenvereniging.nl

9DQĂśYRRU

ĂśDE AGILA BERLIN Inclusief o.a.: Â&#x2021; $LUEDJVDDQEHVWXXUGHUV passagierszijde en zijairbags Â&#x2021; 6W\OHSDNNHW Â&#x2021; $LUFRQGLWLRQLQJ Â&#x2021; 0LVWODPSHQYyyU Â&#x2021; (OHNWULVFKEHGLHQEDUHUDPHQYyyU Â&#x2021; ,QKRRJWHYHUVWHOEDUHEHVWXXUGHUV en passagiersstoel Â&#x2021; 'XEEHOHODDGYORHU Â&#x2021; (OHNWULVFKYHUZDUPEDUHHQ verstelbare buitenspiegels Â&#x2021; 0HWDOOLFODN Â&#x2021; 5HVHUYHZLHO

DE AGILA BERLIN

VAN ALLE GEMAKKEN VOORZIEN. Inclusief een mooi prijskaartje. In een gelimiteerde oplage is er nu bij Vriens de Opel Agila Berlin. Deze auto wordt tijdelijk zeer aantrekkelijk uit voorraad geleverd. Door de actieprijs van slechts â&#x201A;Ź 9.999,- maakt Vriens Duits rijden wel heel bereikbaar. Kom nu naar onze showroom en proĂšteer van deze spectaculaire aanbieding.

9ULHQV2SHO%UHGD Minervum 7001A, 4817 ZL Breda. Tel. 076 - 587 79 50 9ULHQV2SHO(WWHQ/HXU Ecustraat 25, 4879 NP Etten-Leur. Tel. 076 - 50 20 652 Gemiddeld brandstofverbruik en CO2-uitstoot: liter/100 km 5,7 â&#x20AC;&#x201C; 4,6; kms/liter 17,5 â&#x20AC;&#x201C; 21,7; CO2 gr/km 131 â&#x20AC;&#x201C; 106.

Prijs incl. BTW/BPM, excl. kosten rijklaar maken. Zie verkoopvoorwaarden op www.opel.nl. Actieprijs is niet geldig in combinatie met andere aanbiedingen. Wijzigingen voorbehouden.

www.vriensopel.nl


SPORT

NAC contracteert Vitesse-middenvelder Adnane Tighadouini

Seizoen 2013-2014

Alex Schalk op huurbasis naar PSV

50+ League Breda

BREDA - Zijn vertrek zat er al langer aan te komen, maar nu is de kogel dan toch echt door de kerk. De bij NAC op BREDA - Na al die feestdagen zijn de Lotje de Wijs 144,38-183,38, 3. Netty van een zijspoor geraakte aanvaller Alex Schalk maakt het huidige seizoen af bij Jong PSV. De spits wordt voor een scores van donderdag 2 januari niet Nispen 149.44-182,44, 4. Ria Hagenaars over naar huis te schrijven, bij de he- 132,06-179,06, 5. Mientje van Mook half jaar verhuurd aan de ploeg uit Eindhoven. ren geen 500 series, nu moet er wel bij vermeld worden dat de banen niet optimaal waren, door de nieuwjaarsreceptie op nieuwjaarsdag bij het bowlinghuis was er geen tijd om de banen te oliën.

De hoogste serie bij de heren was voor Rob v.d. Luitgaarden 146-181-155 = 482 en bij de dames Netty van Nispen 153-155-166 = 474. Het eerste getal is het gemiddelde scratch en het tweede plus handicap, plus handicap telt voor de stand op de ranglijst. Klasse A heren: 1. Ad Helmons 165,23187,23, 2. Leen Noordegraaf 187,03187,03, 3. Cees van Mook 159,89-186,89, 4. Cees de Vet 169,44-183,44, 5. Marcel Kamsteeg 156,00-183,00. A dames: 1. Corrie van Rijthoven 154,88-183,88, 2.

131,78-178,78. Klasse B heren: 1. Ruud Kessenich 159,95187,95, 2. Jan Biemans 153,77-183,77, 3. Humphreyu Wessels 115,81-180,81, 4. Will Esselink 147,81-179,81, 5. John Severijns 123,38-179,38. Klasse B dames: 1. Toos Hekers 104,31-193,31, 2. Els Doemar 113,67-192,67, 3. Wilma de Vries 117,50177,50, 4. Ria v.d. Enden 118,65-175,65, 5. Dymphi Aarts 107,58-173,58. Op dit moment is er weer 1 plaats vrij voor 50 plussers die interesse hebben om te bowlen. Voor meer informatie kunt u terecht in het Bowling & Party Centrum, Nassausingel 28, Breda, of kom op donderdagmorgen een kijkje nemen van 9.30 tot 12.00 uur. Nieuw is onze website: bowlingverenigingvijftigplus.nl

Open winter tennistoernooi voor dubbels in Teteringen TETERINGEN - In de periode van zaterdag 15 tot en met zondag 23 maart wordt door de Teteringse Tennisvereniging het 19e Open Wintertoernooi gehouden. Alex Schalk zoals de NAC-fans hem graag zien: juichend na een doelpunt.

DOOR ADDO SPRANGERS Daarmee komt voorlopig een einde aan de dit seizoen voortdurende onrust rond zijn persoontje. Dat Schalk niet in de plannen van trainer Nebojsa Gudelj voorkwam, werd de afgelopen maanden meer dan duidelijk. Huurling Stipe Perica van Chelsea is in de pikorde gestegen, Schalk moest genoegen nemen met een plaats op de reservebank of de tribune. Niet bepaald bevorderlijk voor de voetbalcarrière dus. Zijn rol bij NAC leek echter al eerder uitgespeeld. Sterker nog, in mei zou Schalk al op het punt hebben gestaan om te tekenen bij FC Utrecht. Toen besloot NAC echter alle hardnekkige geruchten rond Alex Schalk de kop in te drukken. ‘Der Bomber’ - een verwijzing naar de speelstijl van Schalk, die veel overeen zou komen met die van de legendarische Duitse goalgetter Gerd Müller - geniet het volste vertrouwen van de technische staf, zo meldde

de Bredase club destijds. Schalk moest en zou blijven. Van dat standpunt is de club echter afgestapt. Verhuur aan PSV wordt nu gezien als de beste stap in de ontwikkeling van Schalk. “Alex weet hoe we over hem denken en we geloven nog steeds dat hij van toegevoegde waarde is voor onze selectie,” aldus technisch directeur Jeffrey van As. “We rekenen erop dat hij op deze manier de kans krijgt om op hoog niveau veel speelminuten te maken en ervaring op te doen.” Jong PSV Dat moet dus gebeuren bij Jong PSV dat uitkomt in de Jupiler League. Daar hoopt Schalk zich weer in de kijker te spelen. Marcel Brands, technisch directeur van PSV, ziet in Schalk voorlopig vooral een versterking voor Jong PSV voor de spitspositie. In Eindhoven wordt hij in principe de derde spits achter Jürgen Locadia en Tim Matavz. Die laatste is na een operatie aan

FOTO WWW.HETFOTOBEDRIJF.NL

zijn knie nog niet speelklaar. Voor Schalk lonkt daarom mogelijk in de tweede seizoenshelft ook een kans in het eerste elftal van PSV. Na het huidige seizoen heeft Alex Schalk nog een eenjarig contract bij NAC. Zondag vertrok Schalk met zijn nieuwe team op trainingskamp naar Belek (Turkije), waar onder meer een oefenwedstrijd tegen Stuttgarter Kickers op het programma staat. Het vertrek van Schalk betekent niet dat NAC nu plotsklaps een selectiespeler minder heeft. Daags na het beklinken van de huurovereenkomst met PSV wist NAC Vitesse-middenvelder Adnane Tighadouini voor 3,5 jaar aan zich te binden. Tighadouini kwam het meest recent uit op huurbasis voor SC Cambuur. De Nederlandse voetballer van Marokkaanse komaf bracht daar het seizoen 2012-2013 door, nadat hij het seizoen daarvoor al huurling was bij FC Volendam. Met SC Cambuur werd hij kampioen van de Jupiler League.

Een mooie kans om tussen de Olympische Spelen in Sotsji en het WK Voetbal in Brazilië even afstand te nemen van de TV en lekker buiten actief te zijn onder onvoorspelbare weersomstandigheden: het kan immers vriezen en het kan dooien. Ook de zon kan zich zo maar laten zien want tijdens het toernooi gaat de winter langzaam over in de lente. Het toernooi wordt door deelnemers uit vele verenigingen gewaardeerd en zij ko-

men ieder jaar weer terug. De prima sfeer, de loterij, de mooie prijzen, de ook in de winter prima te bespelen ‘smashcourtbanen’ en het wisselende weer zijn daarbij belangrijke factoren. Ten opzichte van al die andere sporten is het leuke van tennis dat je ‘altijd terug mag slaan...’. Er wordt gespeeld in de categorieën: heren- dames- en gemengd-dubbel speelsterkte 5, 6, 7 en 8, op basis van actuele rating. In de leeftijd categorieën 25+ en 50+ en worden gespeeld op de 4 verlichte smashcourtbanen van TTV aan de Donkerstraat te Teteringen. Inschrijving is t/m 1 maart mogelijk via: www.teteringsetennisvereniging.nl

A.S. ZONDAG OPEN VAN 11.00 TOT 17.00 UUR

Donderdagavond Baronie-Groen Wit BREDA - Nu de winterstop zijn intrede heeft gedaan gaat er weer flink geoefend worden. De Bredase hoofdklasser Baronie ontvangt donderdagavond 9 januari Groen Wit. De wedstrijd begint om 20.00 uur op het hoofdveld en de toegang is gratis.

JV Baci Ga heeft prachtig begin Judojaar BREDA - Zondag 5 januari was judovereniging Baci Ga present op het eerste judotoernooi van het nieuwe jaar. Mooie prijzen werden gelijk in de wacht gesleept door de gretige Baci Ga’s. Door de A-selectie werd al enkele weken uitgekeken naar het 10+25 judotoernooi van Gilze. Praktisch alle Baci Ga’s zijn opgeschoven naar een nieuwe leeftijdscategorie. Hier ontmoeten zij weer oudere en sterke tegenstanders. Yentel Boot liep haar wedstrijden vrij eenvoudig door maar verslikte zich in een tegenstandster waar ze nog nooit van had verloren. Het brons was daarmee het hoogst haalbare en dit werd dan ook door haar veilig gesteld. Roel van Gool moest nog even wennen in de -18jr klasse. Kon zich er goed doorheen vechten maar verloor net voor de derde plaats. Ook Marc Boogaers komt uit in de -18jr klasse, gezien de lage opkomst van judoka’s in zijn gewicht was er een samengestelde

poule van -18jr én -21jr. judoka’s. Marc kon dus vol aan de bak maar deed dat met verve. Uiteindelijk mocht hij het goud in de klasse tot 18 jaar in ontvangst nemen. Nathan Mok, koud een paar maanden aan het judoën doet al volop mee aan de grote toernooien. Op het moment is deze reus nog net te licht voor de allersterkste tegenstanders. Maar over een paar maanden gaat hij ongetwijfeld zijn prijzen pakken. Jari Wollrabe stond als vanouds weer solide partijen af te geven. Ook voor hem een nieuwe klasse, de -12jr. Om de derde plaats werd er net verloren. Maar prima gedaan door deze topper. Sam de Vries ook voor het eerst in de -15jr klasse, had er zin in deze zondag. De ene na de andere tegenstander werd vrij snel tegen de judomat aangewerkt. In de halve finale maakte hij een klein benaderingsfoutje wat door de tegenstander direct tot een punt werd gemaakt. Ook voor Sam bleef de kleine finale over. Deze werd wederom snel en geconcentreerd gewonnen.

Ook voor Sam brons. Als laatste mocht Marijn Voortmeijer in zijn nieuwe -15jr klasse een medaille proberen binnen te halen. Met schouderworpen werd diverse tegenstanders vliegles gegeven. Een partij moest hij afstaan aan de latere kampioen. De rest werd met winst afgesloten en zodoende ook voor hem het bronzen eremetaal. Al met al ontwikkelen de judoka’s zich op positieve wijze door de innovatieve trainingsmethoden van meester Srecko Culo en zijn zoon Bruno. Fijn om te zien dat het vruchten afwerpt en dat de judoka’s zich ook goed kunnen meten in hun zwaardere en sterkere klassen vanaf dit jaar. Het weekend van 11-12 januari gaan de Baci Ga’s naar het prestigieuze Espoir toernooi te Eindhoven. Wedstrijdjudoka’s die de ambitie hebben het beste uit zichzelf naar boven te halen worden uitgenodigd eens mee te trainen met de A-selectie. Maar ook beginnende judoka’s worden van harte verwelkomt voor een aantal proeflessen. Voor info kijk op onze website www.baciga.nl PAGINA 16

Strijbeekseweg 14 Ulvenhout

www.Ulvenhoutwooncenter.nl

Programma sv SAB Programma jeugd Zaterdag 11 januari

Boeimeer B1-SAB B1 11.30 Meer informatie voetbalsab@hetnet.nl BRIDGE

BRIDGECLUB ROOKVRIJ PRINSENBEEK Afsluiting 3e competitie: Op 2 januari werd de 3de competitie van onze donderdagmiddagbridgeclub Rookvrij Prinsenbeek afgesloten. Periode Kampioen werd het paar Anneloes Alma en Lotte Graaf v.d. Bergh. Beide dames van harte proficiat met het uitstekende resultaat. De uitslagen van de beste paren per lijn van deze competitieronde zijn als volgt. A-lijn: 1. Anneloes Alma-Lotte Graaf van den Bergh 56,28%; 2. Ludo AdamsBen van der Valk 53,86%; 3. Mientje Voesenek-José van de Wiel 53,33%. B-lijn: 1. Luce en Fon Renne 58,17%; 2. Nel van ’t Hof-Hennie Visser 57,65%; 3. Jeanne en Dré Gelens 55,14%; 4. Loes Dekkers-Leonie Martens 55,10%. C-lijn: 1. Margriet van de Loo-Verone Schutselaars 56,64%; 2. Rietje Dielemans-Huub van ’t Westeinde 55,62%; 3. Nellie en Cees Moerkens 53,47%; 4. Toos Rasenberg en An Visser 53,09%. Alle paren gefeliciteerd met het behaalde resultaat. De genoemde paren uit de B-lijn en de C-lijn promoveren naar de hogere groep. In de slemstand behaalde het paar Mientje Voesenek en José van de Wiel in deze competitieronde 6 punten.


CURSUS & OPLEIDING

- opleidingen tot NMI/MfN registermediator - in-company trainingen - zakelijke en particuliere mediations

ERKEND MEDIATOR WORDEN? ABC 123

Groot cursusaanbod Nederlands (lezen, schrijven) en rekenen in heel West-Brabant!

Het Mediation Educatie Centrum leidt op voor het examen tot erkend NMI/MfN registermediator. Meld u aan voor een gratis informatiebijeenkomst via onze website, of bel 015 - 36 112 36. Volgende informatieavond (start 19.30 uur) : Tel: 015 – 36 112 36

Speciaal voor volwassenen met weinig vooropleiding, tegen lage kosten. Pak je tweede kans! Wil je beter lezen of schrijven (van <1f-2f), ook op de computer beter rekenen, budgetteren, je kansen op de arbeidsmarkt vergroten (leren solliciteren) of doorstromen naar een vervolg (beroeps-)opleiding? Dan kun je bij Kellebeek College Via: : .'3'0+0'+)'05'/21/'5)1'&'$')'.'+&+0) : .'3'0+0-.'+0')31'2'017'3&#)1(4#710&4 dichtbij huis

UW EIGEN

KRANT ADVIES

info@mediationeducatie.nl

Last van je rug? Wil je je rug sterk en soepel houden? Komt het er niet van daar zelf aan te werken?

RUG-TRAINING voor dames en heren, jong en oud,

om je rugklachten te verminderen

KRANTEN OP MAAT

diverse locaties in Bavel en in Breda (IJpelaar)Grijp dus je kans bij Kellebeek College Via!

www.mediationeducatie.nl

EEN SOEPEL 2014…

GRAFISCH ONTWERP

Leslocaties De lessen vinden plaats in Bergen op Zoom, Roosendaal, Etten-Leur, Breda, Zevenbergen en Oosterhout: dus altijd bij je in de buurt!

Woe. 5 febr., WestCord Hotel Delft (naast IKEA) Do. 6 maart, Hotel Trivium Etten-Leur

GRATIS PROEFLES Annemieke Akkermans-v.d. Enden Tel: 0161 - 433647 annemieke.akkermans@hetnet.nl www.rug-training.nl

 ZUNDERT TEL 076 599 8111 UWKRANT@VORSSELMANS.NL

IN JANUARI GEEN INSCHRIJFGELD

Neem als je belangstelling hebt contact op met één van onze vestigingen: Regio Roosendaal - 0165 55 49 90 Regio Breda - 076 578 47 47

Find your destination www.internetbode.nl Uitgeverij de Bode is een gerenommeerde onderneming met als hoofdactiviteit het uitgeven van huis-aan-huis bladen. Wekelijks verschijnen er een half miljoen huis-aan-huis bladen in geheel West-Brabant en een groot gedeelte van Zeeland onder de naam “De Bode”. Het hoofdkantoor bevindt zich in Zundert, daarnaast zijn er een tweetal bijkantoren in Bergen op Zoom en Goes. Voor de versterking van onze online diensten zijn wij op zoek naar een:

Uitgeverij de Bode geeft de volgende weekbladen uit in West-Brabant en Midden-Zeeland:

Multimedia Designer / Creatief DTP-er Thoolse Bode

Receptioniste / Telefoniste (6 mnd) Administratief Medewerker (9 mnd) Financieel Administratief Medewerker (12 mnd) Commercieel Administratief Medewerker (12 mnd) Medewerker Projectadministratie (12 mnd) Secretaresse (12 mnd) Vroegboek BKB / BKC / PDB

✔ ✔ ✔ ✔

Geen specifieke vooropleiding nodig Fabius is een CRKBO erkende opleider

korting . t/m 19 jan

1 ochtend of 1 avond p/w les in meer dan 50 locaties meer dan 90% van onze cursisten beveelt onze opleidingen aan

Bezoek onze infoavond! Breda: wo. 22 jan. (aanvang: 19.30 uur) Teteringenstraat 42 (Fabius) Roosendaal: do. 23 jan. (aanvang: 19.30 uur) Philipslaan 82 (Kalsdonk) Bergen op Zoom: dinsdag 21 januari 2014 (aanvang: 19.30 uur) Ooitas 3 Goes: do. 23 jan. (aanvang: 19.30 uur) Bergweg 12 (Wijkcentrum Jan Ligthart) Oosterhout: ma. 20 jan. (aanvang: 19.30 uur) Dillehof 1 (Fabius)

Vraag nu onze brochure aan! 0800-4464464 (gratis) www.fabiusopleidingen.nl o.a. Heerlen, Maastricht, Roermond, Sittard, Venlo, Venray

De functie: Uitgeverij de Bode is uitgever van 18 huis aan huis bladen in West-Brabant en Midden-Zeeland. Naast het uitgeven van weekbladen is Uitgeverij de Bode actief op gebied van social media en diverse online diensten. Uitgeverij de Bode biedt eigen publicaties online aan via internet en social media, daarnaast biedt Uitgeverij de Bode haar opdrachtgevers online diensten aan. Als multimedia vormgever houd je je bezig met het verbeteren van bestaande online uitingen en diensten, zoals het geven van cursussen op gebied van social media en het onderhouden van Facebookpagina’s e.d. Verder denk je mee over nieuwe online initiatieven en ben je in staat om ideeën om te zetten in de praktijk. Tevens ben je ook inzetbaar als creatieve DTP-er.

Bergen op Zoomse Bode Roosendaalse Bode Moerdijkse Bode Bevelandse Bode Middelburgse & Veerse Bode Vlissingse Bode

Functie-eisen: Een HBO denkprofiel. Opleiding op gebied van multimedia design Ruime kennis van Adobe suite, Wordpress, Windows/MAC, kennis van HTML5, Goede contactuele eigenschappen. Kan presenteren aan groepen Teamworker, zelfstandige en verantwoordelijke werkhouding

Woensdrechtse Bode Bredase Bode Halderbergse Bode Etten-Leurse Bode

Wij bieden: - Een uitstekend maandsalaris - Een 36-urige werkweek - Goede secundaire arbeidsvoorwaarden - Werken met betrokken en leuke collega’s - Een interessante functie met veel ruimte voor eigen initiatief.

Zundertse Bode Rucphense Bode Steenbergse Bode

Informatie: Voor meer informatie over de inhoud van de functie kun je contact opnemen met Monique Elst, tel 076-5998111

Bergen op Zoomse Bode

(Weekend)

Roosendaalse Bode

(Weekend)

Reactie: U kunt uw sollicitatie met CV, voor 15 januari richten aan: Uitgeverij de Bode bv t.a.v. Monique Elst, Postbus 22, 4880 AA Zundert Of mailen aan m.elst@internetbode.nl

Etten-Leurse Bode

(Weekend)

Bredase Bode

(Weekend)


KERKELIJK

VOLLE EVANGELIE GEM. IMMANUEL Wekelijkse samenkomsten op zondag om 10.00u en woensdag om 20.00u. Tweewekelijkse bijeenkomst voor de jeugd op zaterdag om 19.30u. Zie de agenda op www.veg-immanuel-breda.nl. Alle bijeenkomsten zijn aan de Academiesingel 27-27. Voorganger: C. Visser, tel. 0161227671. PROTESTANTSE WIJKGEMEENTEN BREDA www.protestantsegemeentebreda.nl www.noorderbeemden.nl Wijkgemeente Noorderbeemden Lucaskerk, Tweeschaar 125, aanvang 10.45 uur. Tijdens alle diensten kinderopvang en kindernevendienst. Maandelijks Jongerennevendienst info: Noorderbeemden.nl Zondag 12 januari: ds. J.P.G. v.d. Meeberg halfweg. Wijkgemeente Breda Midden zuid Markuskerk, Hooghout 98, aanvang 10.00 uur. Tijdens alle morgendiensten kinderopvang en kindernevendienst. Na alle diensten ontmoeting tijdens de koffie. Zondag 12 januari: ds. T. van Prooijen Maaltijd van de Heer. Johanneskerk, Dreef 5, aanvang 10.00 uur. Zondag 12 januari: ds. A.M. Los Verpleeghuis Aeneas: zaterdag 11 januari 18.15u pastor W. Franken. Woonzorgcentrum de Breedonk: vrijdag 10 januari 15.00u ds. M. Wagenvoorde. Amphia ziekenhuis Molengracht: zondag 12 januari 10.30u ds. A. Visser. Lucaskerk: Woensdag 15 januari 20.00u Rob van Uden. Verteller over Franciscus van Assisi legendes uit de fioretti. Tussen de vrome en humoristische verhalen is steeds een mediatieve pauze met muziek en afbeeldingen van muurschilderingen van de Italiaanse kunstenaar Giotto di Bondone Toegang vrij. GEREFORMEERDE GEMEENTE EBENHAËZERKERK Vriesdongen 1. Zondag: 10.00u leesdienst; 17.00u leesdienst. KERK VAN DE NAZARENER Evangelische gemeente. Predikant: Pastor P. Brouwer. Aanvang dienst: 10.30u. Locatie: Dorpshuis ‘t Web, Zuringveld 1, 4847 KS Teteringen, tel. 076-5713579. ZEVENDE-DAGS ADVENTISTEN BREDA EN OMSTREKEN Het Kruispunt, Harmonielaan 24 te Prinsenbeek. Contact: Dhr. L. Belder, tel. 0624554240. www.breda-adventist.nl. Alle Bijbelstudies gaan over het thema: Discipelschap. Download de studies via www.breda-adventist.nl. Ga naar sabbatschool en selecteer onder volwassenen “Discipelschap”. Zaterdag 11 januari 10.00u Bijbelstudie, thema: Discipelen maken met beeldspraak 11.00u Eredienst, prediking: Dhr. D. van Ommeren VOLLE EVANGELIE GEM. BREDA Elke zondag samenkomst in buurthuis Geeren-Noord, Philips Lammekensstraat 30, Breda-N., 10.00u., wisselende voorg. Crèche en kindernevendiensten. Secretariaat: J. den Hollander, tel.076-5870898. KERK VAN JEZUS CHRISTUS VAN DE HEILIGEN DER LAATSTE DAGEN Mgr. de Vetstraat 112, 4817 JP Breda, tel. kerk 076-5213141, tel. zendelingen 0652338961. Diensten: 10.00u. jeugdwerk: 3-11 jr; kinderkamer tot 3 jr. Priesterschapvergadering: mannen va. 12 jr.; Zusterhulpvereniging: vrouwen va. 18 jr.; jonge vrouwen: meisjes 12-18 jr. 11.00u Vervolg jeugdwerk. Zondagsschool: leden va.12 jr; onderricht naar leeftijd; aparte onderzoekersklas. 11.40u Avondmaalsvergadering. Eredienst alle leeftijden. 13.00u einde.

LEGER DES HEILS Hendrik Berlagestraat 102, tel.0765870344. Iedere zondag 10.30u samenkomst, enthousiaste samenzang en bijbeloverdenking. Kindernevendienst en event. kinderoppas. Zondag 10.30u Majoor Bakker. PAROCHIE BREDA CENTRUM St. Janstraat 8, 4811 ZL Breda, tel. 0765215764, info@parbc.nl; www.kathedraalbreda.nl Eucharistievieringen: H. Antoniuskathedraal; zondag 10.30u, maandag t/m vrijdag 12.00u, donderdag na de viering tot 13.00u Aanbidding. Begijnhof; zaterdag 17.00u Gebedsvieringen Begijnhof: maandag t/m vrijdag: 7.45u morgengebed woensdag: 18.00u jongerengebedsdienst DOOPSGEZINDE GEMEENTE BREDA Cimburgalaan 98 Breda. Zondag: 10.30u. CHR. GEREF. KERK MATTHEÜS www.cgkbreda.nl. Steendorpstraat 4; hoek Petegemstraat. Zondag 12 januari 10.00u ds. W.P de Groot, Oosterhout 15.00u ds. W.P de Groot, Oosterhout GEREF. KERK (VRIJGEMAAKT) Terheijdenstraat 9. Diensten: zondag 09.30u en 16.30u REMONSTR. GEM. BREDA E.O. Doopsgezind Centrum, Cimburgalaan 98. JERUZALEM PAROCHIE www.jeruzalemparochie.nl Vrijdag 16.00u Huize Ruitersbos, Ruitersboslaan 19.00u Huize Overakker, Brigidastraat Zaterdag 19.00u Mariakerk, Mariaplein 19.00u Vredenbergh, Lovensdijkstraat Zondag 9.30u Mariakerk, Mariaplein 9.30u Petrus en Pauluskerk, Graaf Hendrik III plein 11.00u Laurentiuskerk, Ginnekenweg 11.00u Sacramentkerk, Zandbergweg 1e Donderdag van de maand 9.00u Petrus en Paulusdagkapel, Graaf Hendrik III plein 1e Vrijdag van de maand 10.00u Sacramentskerk, Zandberglaan 15.00u Huize Breedonk, Willem van Oranjelaan THE BLESSING BREDA Christus Triumfatorkerk, Zandberglaan 31, www.maasbach.com. Samenkomsten: Zondag 10.30u; Woensdag 20.00u (gebedsdienst); Vrijdag 20.00u; Zaterdag 19.00u POiNT! Youth. Kinderopvang aanwezig. Info: 070-3635929. EVANGELIE GEMEENTE DE DEUR Teteringsedijk 89k, Breda. Telefoon 0651193738. Diensten: zondag om 11.00 en 18.00u.; woensdag om 19.30u. Zondagsschool 4 t/m 12 jr. Kinderoppas. Zaterdagavond jongerenavond: muziek, drama, film. EVANGELISCHE KERK JEFTA Kantoor: Voorerf 7, 4824 GM Breda, tel. 076-5717575. De diensten van Jefta worden elke zondag om 11.00u gehouden in Anna Rozenkranskerk, Meidoornstraat 111, Breda. Kinderopvang. Kinderdiensten. Om de 14 dagen speciale tienerdienst. Zondag 12 januari: Dienst. Spreker: Henk Rothuizen. RAAD VAN KERKEN Iedere dinsdag om 12.30u is er in de Stiltekapel van de Grote Kerk een middaggebed. EVANG. BAPTISTENGEM. BREDA Groene Woud 2 (schoolgebouw Prisma De Rotonde). Zondag: 10.30u. Tel. info: 0765138105. www.ebgbreda.nl PROT. GEM. PRINSENBEEK - HET KRUISPUNT Secretariaat: Harmonielaan 24, 4841 VL

Prinsenbeek, tel. 076-5614852; www.hetkruispunt.org. Zondag 10.00u. EVANG. LUTHERSE GEM. BREDA E.O. Kerkgebouw: Stadserf 3/Veemarktstraat 11, Breda. Predikante: mw. ds. M. Schulz 040-2417664; Diaken: mw. H. KlaaysenSiebrand 076-6712425. Kosteres: W. v.d. Bruggen 076-5220877; evangelisch-luthers-breda.nl. Zondag 10.30u. RK PAROCHIE PRINSENBEEK Secretariaat Markt 34, 4841 AC Prinsenbeek. Open op werkdagen van 9.00 tot 12.00 uur, tel 5412231 e-mail: secretariaat@parochieprinsenbeek.nl. Contactpastor mw. G. v.d. Korput (pastoraal werkster). Vieringen: zaterdag 19.00 uur; zondag 10.00 uur; dinsdag 9.00 uur. NAZARETHPAROCHIE BREDA WEST Secretariaat: Haagsemarkt 4, Breda, tel: 076-5213873, www.nazarethparochie.nl. Open op werkdagen van 9.00-12.00u/13.30-15.00u (m.u.v. woensdagmiddag). Voor dringende gevallen (ziekenzegen, ziekenzalving of overlijden): 06-14962111. Zondag 12 januari: 9.30u H. Moeder Gods; 11.00u H. Martinus ORTHODOXE KERK BREDA De Parochie van de Heilige Myrondraagsters is een Orthodoxe kerk. De kerk wordt zowel bezocht door Nederlanders als door mensen uit traditioneel orthodoxe landen. De liturgische taal is Nederlands. De diensten worden gecelebreerd door parochiepriester Vader Josef Sikora. Diensten: Elke 1e en 3e Zondag van de maand 10.00u 3e en 6e uur, 10.30u Goddelijke Liturgie. Adres: Kerkhofkapel, Vogelenzanglaan 21, Breda-Ginneken. Meer informatie: www. orthodoxekerkbreda.nl. AUGUSTINUSPAROCHIE BREDA Parochiekern Bethlehem Lucaskerk, Tweeschaar 125, 4822 AS Breda; open op werkdagen van 9.00-12.00u; tel. 076-5410194 (in noodgevallen teamtelefoon 06-10292794); e-mailadres: bethlehem@augustinusparochiebreda.nl. Viering: zondag 9.15u. Pastor: Frans Verkleij, bereikbaar via het secretariaat. Zondag 12 januari: Doop van de Heer, 9.00u Lucaskerk eucharistie. Voorganger: W. Wiertz m.m.v. cantor A. v/d Pool. Parochiekern Franciscus Belgiëplein 6, 4825KT Breda; open op werkdagen van 9.00-12.00u; tel. 0765873482 (in noodgevallen teamtelefoon 06-10292794); e-mailadres: franciscus@ augustinusparochiebreda.nl. Vieringen: woensdag en 1e vrijdag 9.30u, zaterdag 19.00u, zondag 10.00u. Inloopochtend Voor Elkaar elke woensdag 10.00 tot 12.00u in Gemeenschapshuis de Biesdonk, Belgiëplein 8. Meer info 0765871820. Parochiekern Michael Hooghout 67, 4817 EA Breda; open op werkdagen van 9.00-12.00u; tel. 0765219087 (in noodgevallen teamtelefoon 06-10292794); e-mailadres: michael@augustinusparochiebreda.nl. Vieringen: Michaelkerk, Hooghout 67: 1e en 4e zaterdag 19.00u en zondag 11.30 u. Annakapel, Heusdenhoutseweg 34, Breda: maandag 09.00u, woensdag19.00u, vrijdag 09.00u en zondag 08.45 u; stilte en aanbidding: donderdag 14.00u. Kinderviering elke tweede zondag van de maand 10.30u in de Annakapel. Parochiekern Willibrordus Kerkstraat 1, 4847 RM Teteringen; open op werkdagen van 9.00-12.00u; tel. 0765713203 (in dringende gevallen: teamtelefoon 06-10292794); e-mail: willibrordus@ augustinusparochiebreda.nl. Vieringen: zondag 10.00u, dinsdag 19.00u en donderdag 9.00u. De website is: www.augustinusparochiebreda.nl Aanmelden gratis abonnement op de Nieuwsbrief: via de website bij “Aanmelden” of via e-mail: teamassistente@augustinusparochiebreda.nl PAGINA 18

ASSEMBLIES OF GOD PINKSTER GEMEENTE BREDA Dienst Engels. Cimburgalaan 98, tel. 0651150835; 013-4551487; 076-5418994. Zondag 13.00 tot 16.30u. VOLLE EVANGELIE GEMEENTE DE LEVENDE STEEN Dinsdags 19.30u bijbelstudie/bidstondavond. Gemeenschapshuis de Biesdonk, Belgiëplein 8, Breda Noord. VICTORY BIBLE CHURCH INT. Lucaskerk, Tweeschaar 125, Breda. Samenkomsten: zondag 13.00-16.00u. Vertaling en kinderopvang aanwezig. Bijbelstudie: vrijdag 19.00-21.00u. Info: 0765879857 of 06-45084992. NIEUW-APOSTOLISCHE KERK Balfortstraat 63 Breda. Diensten met wisselende priesters. Zondag: 10.00u, woensdag: 20.00u. www.nak-nl.org WAALSE KERK Catharinastraat 83b. Kerkdiensten in het Frans. Iedere tweede en vierde zondag vd maand 11.00u. Een Franstalige samenvatting van de preek wordt uitgedeeld. Informatie: www.waalsekerken.nl, ds. R.L. Dewandeler: 06-38771850. CAPITOL WORSHIP CENTRE Capitol Worship Centre, o.l.v. Apostle Alex en Ingeborg Stekelenburg iedere woensdagavond om 20.00u. in de Poelwei, Mgr. de Vetstraat 2 te Breda. Informatie Hannah Kroeze, 076-5994927. Diensten elke zondag om 15.00u in Nederlands & Engels, Zandberglaan 54, 4818 GL Breda, 0640061346; www.capitolbreda.nl PROT. GEM. GINNEKEN/BAVEL Laurentiuskerk: Duivelsbruglaan 1 (Ginnekenmarkt) Breda. Predikant: Vacant; voor melding pastoraal bezoek: zie ouderlingen te vinden op de website. Koster: Dhr. A.H. van Wijk, Duivelsbruglaan 3, 4853 JD Breda, 076-5651807. Postadres: Protestantse Gemeente Ginneken, Postbus 4648, 4803 EP Breda; kbginneken@zonnet.nl; www. protestantsegemeenteginneken.nl. Kerkelijk bureau: Romenyhuis (achter de kerk). Geopend: 1e dinsdagavond van de maand van 19.00-20.00 uur. Wijkouderling: Dhr. W. Eland tel. 076-5613598 Zondag 12 januari: Eerste zondag van Epifanie, 10.00u Dienst van Schrift en Tafel. Voorganger: Ds. A.E. Keuning, Utrecht. Diensten in Huize ‘De Werve’: Vrijdag 17 januari 15.30u Kerkdienst Ds. P. Siderius. Agenda: 8 januari Koffie-inloopochtend Mariëndal. 9 januari Gemeenteavond i.v.m. nieuwe predikant. 13 januari Inleveren kopij voor het volgende kerknieuws. 14 januari 10.00u en 20.00u Bijbelkring.

WINNERS CHURCH INTERNATIONAL Gemeenschapshuis De Wegwijzer, Steendorpstraat 2, Breda-Noord (wisselaar). Pastors Ferdinand & Elmy Igbeche. Diensten in Engels en Nederlands vertaald. Zondag 11.00-13.00u. Kinderopvang aanw. Info: 076-5712237/06-15483563. WORLDWIDE PROPHETIC EVANGELICAL MINISTRIES Zondag’s 14.00 uur. Ned./English. Hooghout 96 (Markuskerk) te Breda. Info: www. wpem.nl, tel. 06-12274947. H.H. MARIA/DYMPHNA Kapel van de H.H. Maria/Dymphna (Haagse Beemden), Moerenpad 10: 1e zondag vd maand 18.00u Vesperviering. JONGE, KRACHTIGE PROFETISCHE MINISTRY Iedere donderdagavond 20.00-22.00u komen we als jonge, krachtige profetische ministry bij elkaar in ‘Centre Court’ boven treinstation Breda, Stationsplein 16. We zijn bereikbaar op 06-15370709 of per mail naar nathancivile@hotmail.com HET APOSTOLISCH GENOOTSCHAP Heusdenhoutsestraat 15, 4817 WB Breda. Voorganger hr. J. Harten, tel. 078-6175115. Contact: breda@apgen.nl. Eredienst: 09.30u. ANNAHUIS Diaconaal Centrum Breda, geopend van 9.30-16.00u (vrijdag tot 15.00u). De middagen alleen op afspraak. Op dinsdag en donderdag inloop van 9.30-11.30u, Haagweg 3, 4814 GA Breda, tel. 076-5217964, info@annahuis.nl CHRISTENGEMEENSCHAP De Christengemeenschap, beweging voor religieuze vernieuwing. Mensenwijdingsdienst op zaterdag een keer in de maand. Voor informatie: 076-5422983, www. christengemeenschap.nl. CHRIST IN ACTION MINISTRIES ‘Biesdonk’, Belgiëplein 8, 4826 KT Breda. Samenkomsten: zondag 10.00-12.30u. Vertaling en kinderopvang aanwezig. Bijbelstudie: vrijdag 20.30-22.00u. Info: 0765204106; 076-5427839; 06-30559431. POOLSE RK PAROCHIE H. MAXIMILIAAN KOLBE Laurentius kerk, Ginnekenweg 333, Breda. Zondag 9.15u, Pastoor S. Klim 0765321438 06-14243225. SERV.ORTHODOXE KERK Parochie “Heilige Nektarios van Egina”. Priester Vader Dusan Erdelj. www.svetinektarijeeginski.com. Steendorpstraat 4, 4826 EP Breda.

Pleegzorg geeft informatieavond

Pleegzorg zoekt nieuwe gezinnen BREDA - Per jaar worden gemiddeld 9.000 kinderen van 0 tot 18 jaar die om verschillende redenen voor korte of lange tijd niet thuis kunnen wonen, in een pleeggezin geplaatst. Als hulp thuis niet meer toereikend is, wordt tot uithuisplaatsing besloten. Pleegzorg is een vorm van opvang die het dichtst bij de natuurlijke situatie blijft. Als ouders niet voor hun kind kunnen zorgen, wie dan wel? Pleegzorg zoekt nieuwe gezinnen Het komt regelmatig voor dat een kind voor korte of langere tijd opgevangen moet worden. Juzt Pleegzorg is dringend op zoek naar gezinnen in West-Brabant die deze kinderen een veilige plek willen bieden. Korte of lange tijd een kind in huis Er zijn verschillende vormen van pleegzorg. Soms blijven kinderen maar voor een korte

periode in een pleeggezin wonen omdat de ouders nadat de problemen opgelost zijn zelf weer voor hun kind zorgen. Ook komt het voor dat kinderen voor een lange periode bij een pleeggezin gaan wonen. Verder is het mogelijk dat een kind maar één keer per maand een weekeind naar een pleeggezin gaat om gewoon gezellige dagen door te brengen. Informatiebijeenkomst Tijdens deze bijeenkomst krijgt u meer te horen over pleegzorg in het algemeen. Er is ook een pleegouder aanwezig die uit de praktijk iets vertelt. Tevens kunnen uw specifieke vragen worden beantwoord. De bijeenkomst is op maandag 13 januari van 20.00 tot 22.00 uur in Juzt, Erasmusweg 34, Breda. Voor de aanvraag van een informatiepakket of inschrijving voor de informatieavond kunt u contact opnemen met Juzt Pleegzorg tel. 076-5256444 of mail naar pleegzorg@juzt.nl.


VACATURES

BHV Expo Groep is in de Benelux ĂŠĂŠn van de grotere spelers op het gebied van tentenbouw, tribunebouw en standbouw. Wegens uitbreiding is BHV Expo Groep op zoek naar:

Monteur buitendienst

UITVOERDER

Als monteur buitendienst zorg je voor de correcte op- en afbouw van tenten, tribunes en standbouw. Je werkt hoofdzakelijk in Nederland en BelgiĂŤ. Je hebt geen 8 tot 5 mentaliteit, je kunt goed werken in teamverband en bent een aanpakker.

printbeton wegenbouw Functie-inhoud Je verantwoordelijkheden als uitvoerder zijn: 8! $")&'(0")"&!&+$+!"2&11"3,"/"+-/,'" 1"+ 8, /$+&0"/"+"+-)++"+3+!"-/,'" 1"+.2*1"/&)*1"/&"") "+-"/0,+"") 81,"6& %1%,2!"+,-""+'2&01"2&13,"/&+$3+4"/(6*%"!"+"+ %&"/,3"//--,/1"/"+ 8* ""/*&+!"/4"/(0&$+)"/"+&+,3"/""+01"**&+$*"1!" ,-!/ %1$"3"/ 87++ &"")"4("+3+-/,'" 12!$"1 87++ &:)"!"+(4&'6"#4&((")&+$"+,-01"))"+3+#/"("+011"+

Wij vragen: $IÂżQLWHLWLQGHERXZYDQWHQWHQWULEXQHVSRGLDRIVWDQGERXZ Minimaal VMBO/MAVO niveau of gelijkwaardig. +HWEH]LWYDQHHQ9&$FHUWLÂżFDDWKHIWUXFNFHUWLÂżFDDWHQULMEHZLMV%(LVHHQSUp Wij bieden: Een uitdagende baan met doorgroeimogelijkheden in een leuk team. Een goed salaris en uitstekende secundaire arbeidsvoorwaarden zoals een onkostenvergoeding en een pensioenregeling. Stuur je sollicitatie en CV naar: BHV Expo Groep B.V. Wernhoutseweg 152b, 4884 MD Wernhout (Nederland) of per email naar: info@bhvexpo.com

BetonďŹ guratie BV en BVBA is gespecialiseerd in het aanbrengen van printbeton

Aquisitie naar aanleiding van deze advertentie wordt niet op prijs gesteld d-basics is gespecialiseerd in digitale uitwisseling van financiĂŤle informatie

in de wegenbouw. De betonuitvoerder wegenbouw die wij zoeken is een uitvoerder die mensen kan

DÄ&#x17E;Ä&#x161;Ä&#x17E;Ç Ä&#x17E;Ć&#x152;ĹŹÄ&#x17E;Ć&#x152;/d,Ä&#x17E;ĹŻĆ&#x2030;Ä&#x161;Ä&#x17E;Ć?ĹŹ tĹ?Ä&#x17E;Ĺ&#x161;Ä&#x17E;ĹŻĆ&#x2030;Ć&#x161;ŽŜĆ?Ä?Ĺ?ĹŠĹ&#x161;Ä&#x17E;Ć&#x161;ŽŜÄ&#x161;Ä&#x17E;Ć&#x152;Ć?Ć&#x161;Ä&#x17E;ƾŜÄ&#x17E;ĹśÇ&#x20AC;Ä&#x201A;ĹśŽŜÇ&#x152;Ä&#x17E;Ĺ?ĹśĆ&#x161;Ä&#x17E;Ć&#x152;ĹśÄ&#x201A;Ć&#x161;Ĺ?ŽŜÄ&#x201A;ĹŻÄ&#x17E; Ä?ĹŻĹ?ÄŁĹśĆ&#x161;Ä&#x17E;ĹśÍ?'Ĺ˝Ä&#x17E;Ä&#x161;Ä&#x17E;Ä?Ä&#x17E;Ĺ&#x161;Ä&#x17E;Ä&#x17E;Ć&#x152;Ć?Ĺ?ĹśĹ?Ç&#x20AC;Ä&#x201A;ĹśĹ&#x161;Ä&#x17E;Ć&#x161;EÄ&#x17E;Ä&#x161;Ä&#x17E;Ć&#x152;ĹŻÄ&#x201A;ĹśÄ&#x161;Ć?Ä&#x17E;ŜŜĹ?Ä&#x17E;ĹŻĆ?Ä&#x17E;Ĺś Ć&#x152;ĆľĹ?ĹľÄ&#x17E;Ä&#x201A;ĆľĆ&#x161;ŽžÄ&#x201A;Ć&#x161;Ĺ?Ć?Ä&#x17E;Ć&#x152;Ĺ?ĹśĹ?Ć?ĹŹÄ&#x17E;ŜŜĹ?Ć?Ĺ?Ć?Ä&#x17E;Ä&#x17E;ĹśÇ&#x20AC;Ä&#x17E;Ć&#x152;Ä&#x17E;Ĺ?Ć?Ć&#x161;Ä&#x17E;Í&#x2DC;'Ĺ˝Ä&#x17E;Ä&#x161;Ä&#x17E;Ä?Ä&#x17E;Ĺ&#x161;Ä&#x17E;Ä&#x17E;Ć&#x152;Ć?Ĺ?ĹśĹ? Ç&#x20AC;Ä&#x201A;ĹśĹ&#x161;Ä&#x17E;Ć&#x161;&Ć&#x152;Ä&#x201A;ĹśĆ?Í&#x2022;ĆľĹ?Ć&#x161;Ć?ŽĨ/Ć&#x161;Ä&#x201A;ĹŻĹ?Ä&#x201A;Ä&#x201A;ĹśĆ?Ĺ?Ć?Ä&#x17E;Ä&#x17E;ĹśĆ&#x2030;Ć&#x152;Ä Í&#x2DC;

<Ĺ?ĹŠĹŹÇ&#x20AC;ŽŽĆ&#x152;ĹľÄ&#x17E;Ä&#x17E;Ć&#x152;Ĺ?ŜĨŽĆ&#x152;ĹľÄ&#x201A;Ć&#x161;Ĺ?Ä&#x17E;Ĺ˝Ć&#x2030;ŽŜÇ&#x152;Ä&#x17E;Ç Ä&#x17E;Ä?Ć?Ĺ?Ć&#x161;Ä&#x17E;Í&#x2DC;/ĹśĆ&#x161;Ä&#x17E;Ć&#x152;Ä&#x17E;Ć?Ć?Ä&#x17E;Í?^Ć&#x161;ƾƾĆ&#x152;Ä&#x161;Ä&#x201A;Ĺś ĹŠÄ&#x17E;sĹśÄ&#x201A;Ä&#x201A;Ć&#x152;Ć?ŽůůĹ?Ä?Ĺ?Ć&#x161;Ä&#x201A;Ć&#x161;Ĺ?Ä&#x17E;Ć?Î&#x203A;Ä&#x161;ͲÄ?Ä&#x201A;Ć?Ĺ?Ä?Ć?Í&#x2DC;Ä?Žž d-basics b.v. IABC 5101, 4814RN, BREDA

076-5239050 www.d-basics.com

aansturen en projecten

Functie-eisen *&++*"/(&+$1"(,*"+"0 %&('",3"/ 8 ,-)"&!&+$/& %1&+$&3&")"" %+&"( 8 +32))"+!",-)"&!&+$"+ 2/0200"+"+*&+&*) '//")"3+1" 4"/("/3/&+$ 8" /3/&+$*"1"1,+4"/("+&+!"4"$"+,24 8("++&03+01+!/! "+ 8("++&03+ "01"(("+"+(2++"++)50"/"+3+1"("+&+$"+ ""+6")#01+!&$()+1$"/& %1%")!"/&+ ,**2+& 1&"&+011 *"+0"+1"*,1&3"/"+"+(,01"+"4201 Wij bieden "+6")#01+!&$"#2+ 1&"*"13"")"&$"+3"/+14,,/!")&'(%"&! )/&:/&+$#%+(")&'(3+,-)"&!&+$"+4"/("/3/&+$ /"&!03,,/4/!"+6,)0&+!" ,,24"+&+#/,*0 %/"3"+

kan coĂśrdineren. De uit te voeren werken zijn gelegen in de regio NoordBrabant, Limburg en BelgiĂŤ en variĂŤren qua duur van een dag tot enkele weken. BetonďŹ guratie BV heeft een informele, laagdrempelige

Reageren ,+!"/"/3/&+$&+!"0" 1,/"+4"/("+&+!""1,+&0%"1 ,++,!&$,*1"0,))& &1"/"+ &)'" 3/" %101/""(0+/&+#, "1,+7$2/1&"+) ,,/*""/&+#,/*1&"(&'(,-444"1,+7$2/1&"+) "1,+7$2/1&",/1""& 2 -%"+

cultuur, waar samenwerking en respect voor elkaar centraal staan.

BrabantWerkt.nl bereikt maandelijks 35.000 kandidaten Acquisitie n.a.v. deze advertentie wordt niet op prijs gesteld.

brengt beton tot leven

Antiekrenovatie VAARBEWIJSCURSUS Roosendaal - Breda - Bergen op Zoom - Dongen Hans Swanenberg Etten-Leur - Rotterdam

â&#x20AC;&#x153;Harde werkers beginnen â&#x20AC;&#x2122;n uur later!â&#x20AC;? Zegt het je wel wat, een uurtje later aan je werkdag beginnen? Nadat je de kids naar school hebt gebracht, in alle rust hebt ontbeten of de krant hebt gelezen? Om daarna in je bestelwagen te stappen en - niet gehinderd door de ochtendďŹ les - koers te zetten naar die vele trouwe en nieuwe klanten? Die je allemaal met plezier zien komen? Dan heb je alvast de juiste mindset om een succesvolle bofrost*-verkoper-chauffeur te worden...

Verkoper-chauffeur m/v Klaar om onze vriesverse producten aan huis te bezorgen bij een groeiende kring van enthousiaste consumenten? Ook als dat betekent dat je â&#x20AC;&#x2DC;s avonds nog op pad bent? Maar wel mĂŠt de garantie van een vaste job, een vrij weekend, extra verlofdagen en korting op de bofrost*-producten? En niet te vergeten, dat extra uurtje quality time â&#x20AC;&#x2DC;s ochtends?

s6ERWIJDERENVANVERF ENLAKLAGEN s/PNIEUWKLEURENENOFLAKKEN s/OKVOORALUWOVERIGEMEUBELEN s4EVENSSTRAAL ENSPUITWERK s+EUKENRENOVATIE s3TOELENMATTENENWEBBING :EVENBERGSCHEN(OEK 4EL&AX 

WWWANTIEKRENOVATIENL UW ACCOUNTANT / BOEKHOUDER TE DUUR ? Bij ons bepaalt uzelf het tarief en de werkzaamheden !! Alle varianten zijn mogelijk, vrijblijvende informatie: WWW.ADVIESBUREAUDEBRUIJN.NL

VOOR DE GOEDKOOPSTE TERRASOVERKAPPING Kijk op www.samanbouw.nl Rudi Saman 076-5015176 / 06-51145525 info@verandabouwsaman.nl

Van Os uurwerken Etten-Leur

Solliciteer via breda@bofrost.nl of bel Perry Kneefel op het nummer 06 409 55 350 of Michael Van Vugt op het nummer 06 205 34 543. bofrost*, Weidehek 28, 4824 AS Breda.

www.vanosuurwerken.nl

START BEGIN JANUARI

Spoedcursus op zaterdag Telefoon 0165-546707

WWW.YACHTCONSULT.COM.

Meer dan een half miljoen Bodes elke week! Traditioneel Genezer en Sjamaan uit Nepal Helpt u graag met de volgende problemen: Allergie | Spier-Gewrichtspijn | Slapen | Emoties | Communicatie |ADHD bij kinderen | Angsten | Hoog gevoeligheid |Huis en Business Enrichment Persoonlijke energie bescherming

Cursussen in 2014: Meditation & Self Realization, Touch to Healing (1 & 2), Shamanism (1 & 2)

www.mantrashakti.nl 0620229318 Laxman


Wordt vanaf half januari:

tuincentrum

10,-

voordeel

Areca palm. Luchtzuiverende kamerpalm. Hoogte 120 cm. Pot Ă&#x2DC; 24 cm. Van 24,95 voor 14,95

Deze aanbieding is geldig van 8 t/m 12 januari 2014.

genieten met groen LIFE & GARDEN BREDA IABC (tegenover MediaMarkt Woonboulevard) 4814 RA BREDA T 076-7630885

www.lifeandgarden.com

OPENINGSTIJDEN Maandag 10.00 - 18.00 uur Dinsdag 10.00 - 18.00 uur Woensdag 10.00 - 18.00 uur Donderdag 10.00 - 21.00 uur Vrijdag 10.00 - 18.00 uur Zaterdag 09.00 - 18.00 uur

Dbo 20140108  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you