Page 1

THUIS IN DE REGIO

MIDWEEKEDITIE

O P L AG E :

V L I S S I N G S E

8 JANUARI 2014 WEEK 2

Uitgeverij

22.000

TOTA L E O P L AG E Z E E L A N D EN WEST-BRABANT:

de

bode

ACTUALITEIT

VAN NIEUWJAARSDUIK NAAR SCHELDEBEKER

bv

I

Postbus

22,

4880

ONROEREND GOED

AA

Zundert

AUTO’S

I

Te l .

SPORT

076

599

8 111

KERKELIJK NIEUWS

Volg ons via twitter: @VlissingseBode

I

480.000

www.internetbode.nl VACATURES

AANTAL INBRAKEN STIJGT WEER

Van der Klooster wil ‘meer’ Spelen op tv

Zorgen GroenLinks over brandweerkorps

VLISSINGEN - Kees-Jan van der Klooster uit Vlissingen neemt tussen 7 en 17 maart deel aan de Paralympische Spelen in Sotsji in Rusland. Hij vormt samen met Anna Jochemsen en Bart Verbruggen de delegatie die uitkomt op het alpineskiën. De totale ploeg bestaat uit zeven man. Van der Klooster laat in zijn nieuwsbrief weten teleurgesteld te zijn in de aandacht die de NOS aan het evenement wil schenken. De omroep heeft gezegd een dagelijkse reportage te maken van twintig minuten. ‘Naar mijn idee nog niet voldoende’, zegt de Vlissinger. Hij roept iedereen die meer wil zien van het evenement op zich te richten tot de NOS. Meer: www.sjeesonline.com.

VLISSINGEN - De fractie van GroenLinks in Vlissingen heeft vragen aan burgemeester Letty Demmers gesteld over een landelijk onderzoek onder brandweermannen. Driekwart van hen zei daarin te vinden dat de veiligheid die de brandweer mensen biedt, is afgenomen door recente hervormingen van het korps. GroenLinks wil weten of dit ook voor de Veiligheidsregio Zeeland geldt. Verder vraagt ze of het aantal professionele brandweermannen in Zeeland is afgenomen en of er (daarom) meer vrijwilligers worden ingezet. Volgens GroenLinks zou de werkdruk op hen toenemen. Zorgelijk, volgens GroenLinks, omdat het toch al moeilijk was nieuwe mensen te vinden.

Receptie Vrienden van Paauwenburg

Nieuwjaarsconcert van Ons Genoegen

VLISSINGEN - Stichting De Vrienden van Paauwenburg, voorheen de Vrienden van Open Hof, houdt vrijdag weer zijn nieuwjaarsreceptie in het Majoraat aan de Van Hogendorpweg in Vlissingen. Iedereen is welkom. De bijeenkomst begint vrijdagavond om 19.00 uur. Voorzitter van de stichting Sjef van Wijnen houdt aan het begin van de avond een welkomstpraatje. Daarna houdt waarnemend burgemeester Letty Demmers een toespraak en is er muziek, alles onder het genot van een hapje en een drankje. Ook wordt er een spel gespeeld dat verband houdt met de wijk. De wijkraad Paauwenburg is de hele avond aanwezig.

VLISSINGEN - Harmonieorkest Ons Genoegen uit Vlissingen geeft zaterdag haar traditionele nieuwjaarsconcert in de Sint Jacobskerk in Vlissingen. Thema is ‘Een slag in de rondte’. Het ensemble Capello uit België en Albert-John Vervorst zijn gastmuzikanten. De laatste, afkomstig uit Oost-Souburg, is dirigent, componist en arrangeur. Ons Genoegen speelt zaterdag een muziekstuk van zijn hand en Vervorst laat horen dat hij nog steeds een goed slagwerker is. Het concert begint om 19.30 uur. De kerk gaat drie kwartier eerder open. Meer informatie op khog@zeelandnet.nl. Kaarten zijn onder meer te koop bij boekhandel ‘t Spui in Vlissingen.

VLISSINGEN - De temperatuur was hoger dan voorgaande jaren, maar het water bij het Badstrand in Vlissingen was er niet minder fris door. Honderden mensen begonnen vorige week woensdag het jaar met een frisse duik. Voor de Nieuwjaarsduik werd bekend gemaakt dat dit jaar de zeezwemtocht Vlissingen-Breskens hoogstwaarschijnlijk door gaat. FOTO BO VAN SCHEYEN

Aanbieding petitie markt op 23 januari

Vlissingse vrijwilliger van het jaar zet zich in voor De Mikke

VLISSINGEN - De petitie over verplaatsing van de weekmarkt in Vlissingen wordt donderdag 23 januari aangeboden aan het college van burgemeester en wethouders. De handtekeningenactie is een initiatief van winkelier Harry van Hal, horecaondernemer Robert Brunke en LPV-gemeenteraadslid Wim Hirdes. Zij zijn tevreden over de vele reacties die binnen zijn gekomen en beschouwen de petitie als een succes. Met de handtekeningenactie hoopt het drietal dat er een besluit wordt genomen over het verplaatsen van de markt van de Coosje Buskenstraat naar het Spuiplein, de Oude Markt, het Bellamypark of een andere locatie.

VLISSINGEN - Marcelle Bax is de Vlissingse vrijwilliger van het jaar. Burgemeester Letty Demmers reikte haar maandag tijdens de gemeentelijke nieuwjaarsreceptie in het gemeentehuis de Frans Naereboutprijs 2013 uit. Marcelle zet zich al sinds 2007 in voor Vogel-en Zoogdierenopvang De Mikke in Middelburg. ‘Ze is een voorbeeld voor jongeren’, verklaart de gemeente Vlissingen in een persbericht.

Bonnie Raitt Tribute in Panta Rhei VLISSINGEN - Op vrijdag 24 januari staat de Bonnie Raitt Tributeband in Panta Rhei in Vlissingen. De tributeband bestaat Annemiek van de Kraats (zang), Andre Moehijam (gitaar), Jaime Quite (drums), Jos Calbo (bas) en Peter Westerhuis (toetsen). Ze spelen materiaal van de Amerikaanse muzikante. Ze noemen zichzelf echte liefhebbers. Daarom besloten ze de band ongeveer een jaar geleden op te richten. ‘Slechts weinig muzikanten durven het aan te pakken, want het is niet eenvoudig … Dat hebben we wel ervaren’. Op zondag 2 maart staat de band in Café ‘t Schuttershof in Middelburg. Meer informatie is te vinden op www.bonnie-raitt-tributeband.nl.

Marcelle Bax wint Naereboutprijs DOOR BRITTA JANSSEN De jury heeft Marcelle geselecteerd uit elf genomineerden, aldus de gemeente. ‘Het was moeilijk kiezen, omdat alle elf vrijwilligers zich vol passie inzetten. Maar de jury is tot deze keuze gekomen, omdat Marcelle een voorbeeldfunctie voor jongeren vervult. Het werk voor een weerloze doelgroep doet ze vrijwillig, maar niet vrijblijvend. Ze komt altijd, ook als ze zich niet goed voelt, door weer en wind op haar scooter naar het asiel, omdat ze de dieren en de andere vrijwilligers wil helpen en hen op de eerste plaats zet.’ Marcelle is beloond met een speldje, per-

soonlijke attentie en eeuwige roem. Ook mag ze 3.000 euro schenken aan een doel dat met vrijwilligerswerk te maken heeft. Leefbaarheid Met de Frans Naereboutprijs zet de gemeente Vlissingen jaarlijks een vrijwilliger in het zonnetje die langere tijd op een aansprekende manier actief is (geweest) binnen de samenleving en zich bijzonder verdienstelijk heeft gemaakt voor de leefbaarheid in de straat, buurt, wijk of in de hele gemeente. De onderscheiding is dit jaar voor de veertiende keer uitgereikt. Eerder ging de prijs onder meer naar Joop van Haaren, Barbara Puskariç, Co Izeboud en Leen Minderhoud.

...VOOR HET LAATSTE ACTUELE LOKALE NIEUWS...

KIJK OP WWW.INTERNETBODE.NL

Vrijwilligerspunt Naast de uitreiking van de Frans Naereboutprijs was er bij de nieuwjaarsreceptie ook aandacht voor het in augustus opgerichte Vrijwilligerspunt Vlissingen. Hier kunnen mensen zich aanmelden, zodat het punt een beroep op hen kan doen als er vacatures voor vrijwilligerswerk zijn. ‘Inmiddels staan er meer dan honderd vrijwilligers ingeschreven.’ Onder hen werd een tablet verloot. Reactie Ten tijde van de uitreiking was de deadline van deze krant al verstreken. Marcelles reactie kunt u daarom lezen in De Vlissingse Bode van volgende week.

Het juiste adres voor: 1 ͻ Kunststof Kozijnen s 000 m 2 howroo m ͻ Buiten Zonwering ͻ Terrasoverkapping ͻ Velux Dakramen Geen aanbeta ͻ Insectenwering ling ͻ Binnen Zonwering

Kloosterpoort 19, Kapelle 0113-330333

Expo Anja de Ronde in bibliotheek VLISSINGEN - Anja de Ronde exposeert tot en met 3 maart met haar schilderijen in Bibliotheek Vlissingen. De 48-jarige De Ronde werkt met olieverf. In de bibliotheek aan ‘t Spui in Vlissingen zijn zestien schilderijen van haar te zien. Daarop staan alledaagse taferelen afgebeeld, meestal met een knipoog. Zelf noemt ze het vrolijke schilderijen. De kunstwerken hangen in het hele gebouw aan ‘t Spui. Ze zijn te zien tijdens de openingstijden van de bibliotheek. Deze zijn te vinden op de website www.bibliotheekvlissingen.nl. Meer informatie over de kunstenaar en haar werk is te zien op www.communities.zeelandnet. nl/ronde.

122 uitrukken voor brandweerkorpsen VLISSINGEN - De brandweerkorpsen in Zeeland zijn in de nieuwjaarsnacht 122 keer uitgerukt. Het ging telkens om kleine incidenten, zoals brandjes in prullenbakken en containers. Zes keer was er een ambulance nodig voor een voorval dat direct te maken had met oud en nieuw. Vier mensen moest worden behandeld in het ziekenhuis. In Vlissingen waren er 27 uitrukken, in Middelburg 23, in Veere veertien, in Goes elf, in Borsele vijf, in Kapelle en Tholen twee en in de gemeente NoordBeveland hadden de hulpdiensten het rustig. Daar was geen enkele uitruk. Geen enkele keer was er sprake van geweld tegen mensen van de hulpdiensten.


MEGA

BALANSOPRUIMING

WIJ HANTEREN HET PRINCIPE WEG=PECH

BIJ MEGA BED

OP=OP!

ALLE SPLITTOPPER HOESLAKENS en TOPPER HOESLAKENS alle soorten en maten

= N E L 5 HA LEN A T E B 2

DEKBED OVERTREKKEN alle soorten en maten

uitgezonderd de Bonnaletto overtrekken

ALLE DEKBEDDEN 50% KORTING sTIENTALLENOPVOORRAAD sGANZEDONSSEIZOENENALLEMATEN sWOLVANHETTEXELERSCHAAPSEIZOENENALLEMATEN sSYNTHETISCHEDEKBEDDENSEIZOENENALLEMATEN

ONZE HELE VOORRAAD MOLTONS MAG WEG Bonnaletto extra zware kwaliteit 200-grams katoen

SLA G! JE SLA

80/90x200/220 van 29.95 voor 14,95 140/160x200/220 van 37.95 voor 18,95 180x200/220 van 39.95 voor 19,95

Op de hele collectie kussens ook

25%

KORTING ALLE KUSSENSLOPEN ZOWEL CINDERELLA ALS BONNALETTO KATOEN/SATIJN

TWEEDE PAKJE

HALVE PRIJS

= N E L 3 HA LEN A T E B 1

Alle hoeslakens worden opgeruimd

= N E 5 HAL LEN A T E B 2 Honderden stuks Alle soorten en maten

Paspoortstraat 23 Oost-Souburg 0118-469670 Kloosterpoort 5-21 Kapelle 0113-330888 Gratis parkeren


ACTUALITEIT

Traditionele Nieuwjaarsduik in Vlissingen dit keer ludiek ingeluid met de aankondiging van een bijzondere zwemwedstrijd

Wie wint de historische Scheldebeker? VLISSINGEN - De laatste keer dat er om de Scheldebeker werd gezwommen dateert van vijftig jaar geleden. Dit jaar echter, in het kader van het 200-jarig bestaan van Zeeuws-Vlaanderen, wordt de zwemtocht Vlissingen-Breskens nieuw leven ingeblazen. De wedstrijd vindt op 20 juli plaats. Tijdens de Nieuwjaarsduik bij het Badstrand in Vlissingen werd de Scheldebeker gepresenteerd. DOOR BO VAN SCHEYEN Honderden nieuwjaarsduikers stonden woensdag 1 januari in zwemtenue onderaan de boulevard klaar om het koude sop in te duiken. Toch viel de temperatuur van het Scheldewater dit keer, dankzij de milde winter, mee. Zeezwemtochten Voordat de menigte de zee in mocht vroeg wethouder Marin de Zwarte alle aanwezigen om aandacht. Hij had net Stichting ALS een cheque - de opbrengst van de zeezwemtochten 2013 - van 1.750 euro overhandigd toen twee verdwaalde zwemmers zijn aandacht vroegen. Er was een kist aangespoeld op het strand. In de kist zat een soort oorkonde. Met deze ludieke actie vroegen de samenwerkende organisaties aandacht voor de historische zwemtocht. De Zwarte las voor: “Met de zwemtocht van 5,1 kilometer willen we de verbondenheid tussen Zeeuws-Vlaanderen en de rest van Nederland duidelijk maken. De laatste keer dat deze tocht werd gezwommen was in augustus 1964. In 2014 zullen er ongeveer negentig zwemmers om de Scheldebeker strijden. Een sportief eve-

nement waarnaar we kunnen uitkijken.” Zowel Rijkswaterstaat, het Loodswezen regio Scheldemonden als de Marine en de KNRM hebben hun ondersteuning toegezegd om de veiligheid te waarborgen en de tocht mogelijk te maken. De organisatie zelf bestaat uit Zeeland Sport & Leisure, Stichting Zeeuws-Vlaanderen 2014, Zwemmen langs Walcheren en zwemvereniging Scheldestroom. Selectie Aan de start verschijnen negentig goed getrainde zwemmers uit binnen- en buitenland.

‘Zwemmers uit binnen- en buitenland doen mee’ Onder de deelnemers vinden we Olympisch kampioen Maarten van der Weijden, Kanaalzwemmer Jan Willem de Graaf, IJsselmeerzwemmer Wietse Beerens, Belgisch kampioen Angelo de Meyer en de Vlissingers Niek de Ridder en Remy Vasseur.

Wethouder Marin de Zwarte leest de bijzondere boodschap over de Scheldebeker over.

Allen kwalificeerden zich afgelopen augustus tijdens de zeezwemtocht van Zoutelande naar Vlissingen. De Scheldebeker wordt afgesloten met

een groot feest in Breskens. Meer informatie De deelnemerslijst is op de Facebookpa-

FOTO BO VAN SCHEYEN

gina Zwemmen langs Walcheren terug te vinden. Meer informatie staat ook op www.zwemmenlangswalcheren.nl

Politie, gemeenten en Openbaar Ministerie vragen burgers om hulp

‘Verder inzetten op woninginbraken’ VLISSINGEN - In september, oktober en november waren er in Zeeland minder woninginbraken dan in dezelfde periode in 2012, maar toch ligt het totaal voor 2013 hoger dan in 2012. “Zorgelijk”, vindt districtschef Ronald Weydema van de Zeeuwse politie. “Het totaalcijfer voor Zeeland is ruim 1400 en dat zijn bijna 200 woninginbraken meer dan in 2012.” DOOR BRITTA JANSSEN

In september 2012 waren er in Zeeland 102 woninginbraken en in september 2013

69 en in oktober 2012 was het aantal 133, tegenover 105 in oktober 2013, liet Wey-

dema eerder weten. “In november waren er ook nog minder inbraken dan in dezelfde periode in 2012, maar in de tweede helft van december is het aantal explosief gestegen”, vertelde hij vorige week. Heterdaad Weydema benadrukte eerder al dat de politie alles uit de kast haalt om deze trend te keren. “Dat blijven we in 2014 ook doen.” In Zeeland zijn via een regionaal actiecentrum twaalf extra mensen actief voor de strijd tegen woninginbraak. Maar de inzet van burgers is onmisbaar om het aantal inbraken omlaag te krijgen. De Zeeuwse gemeenten en politie organiseren voorlichtingsbijeenkomsten voor burgers over het beveiligen van hun woningen tegen inbraak. “Het grootste effect krijgen we als mensen verdachte situaties melden”, zei Weydema. “Maar liefst 85 procent van de aanhoudingen bij woninginbraken gebeuren bij heterdaadsituaties.” Bel 112 bij een verdachte situatie, drukt de politiechef burgers op het hart. “We hebben liever dat iemand een keer te veel belt, dan te weinig.”

‘Nieuwjaarsfeesten evalueren’ Burgerparticipatie Omdat de hulp van burgers belangrijk is, zet de politie dit jaar meer in op burgerparticipatie bij het aanpakken van overtredingen. Zo blijft ze met de gemeenten campagne voeren voor meer Burgernet-deelnemers.

Blijf op de hoogte van het

lokale nieuws www.internetbode.nl

www.internetbode.nl

Ronald Weydema, Harald Bergmann en Marco van Leeuwen (vlnr).

U kunt uw advertentie opgeven via de button “Advertentie aanleveren”

Redactie kunt u aanleveren via de button “Redactie aanleveren”

PAGINA 3

Dat Zeeland een relatief groot, dunbevolkt gebied is, maakt burgerparticipatie nog belangrijker, aldus Marco van Leeuwen van het Openbaar Ministerie. De informatie over inbraken en strafbare feiten worden geanalyseerd om trends te bespeuren, maar in Zeeland gebeurt minder dan in bijvoorbeeld grote steden en daardoor is er ook minder informatie voorhanden. Jaarwisseling Weydema zei terug te kijken op een rustige oud en nieuw. Wel ging het mis bij nieuwjaarsfeesten in Goes en Hulst. “Een jaarwisseling waarbij niets gebeurt is niet aan de orde”, stelde Weydema. In beide plaatsen ging het mis door organisatorische tekortkomingen, aldus de politiechef. In de Zeelandhallen in Goes ontstond aan het einde van het feest onrust onder de laatste ongeveer 250 bezoekers, omdat de afwikkeling bij de garderobe te wensen overliet. Toen kledingrekken werden omgegooid en mensen weigerden de hal te verlaten, besloot de politie de hal te ontruimen. Tijdens het tumult werd een hulpverlenende ehbo’er in het gezicht geslagen. Twee politieauto’s raakten beschadigd. Weydema liet weten dat het feest binnenkort met de betrokken partijen geevalueerd wordt. Met uitzondering van de problemen in Hulst en Goes kwamen er bij de politie relatief weinig meldingen binnen in de nacht van 31 december op 1 januari, aldus de chef. “Ook het aantal aanhoudingen was lager. Dit jaar waren het er 30 en vorig jaar 36.”

Volg ons op Twitter: @VlissingseBode.


TMC KRUININGEN KRIJGT EEN NIEUWE FORMULE... DAAROM ONZE MEUBEL- EN SLAAPCOLLECTIES TEGEN DE LAAGSTE PRIJZEN OOIT! Op meubel diverse en, box en ledik springs anten

nu tot

50% ko r ting

Complete boxsprings voor opruimprijzen

Compleet programma of los meubel Kom tijdens de opruiming naar TMC Kruiningen en schaf voordelig een compleet nieuw interieur aan. Maar let op: hoe eerder u komt, hoe groter de kans dat het hele programma nog aanwezig is. Wilt u alleen een nieuwe bank of eetkamertafel? Geen probleem! Ook op losse meubelen gelden de hoge kortingen.

Tijdens deze opruiming blijft ons gratis interieuradvies van kracht!

Banken nu met korting tot

50% TMC Kruiningen gaat, naast de komst van de nieuwe Musterringcollecties, een groot aantal nieuwe woonkamerprogramma’s introduceren, waarbij de nadruk ligt op maatwerk. De slaapkamerafdeling in onze winkel verdwijnt, maar de matrassencorner blijft.

TMC Kruiningen | Zandweg 1b

TMC, de leukste interieurspecialist die de verwachtingen overtreft!

| (0113) 38 26 26 | www.tmcwoonwinkels.nl


ACTUALITEIT

VLISSINGEN 700 JAAR STADSRECHTEN

Column

Marinierskazerne komt op historische grond VLISSINGEN - Op 2 april 2015 bestaat Vlissingen 700 jaar als stad. Dat wordt onder andere gevierd met de uitgave van een integrale stadsgeschiedenis, geschreven door de historicus Peter van Druenen. In de Vlissingse Bode krijgt u de komende jaren wekelijks een voorproefje. Deze week: over de nieuwe marinierskazerne en de geschiedenis die zich herhaalt.

Eugène de Kok

Tips voor een utopie Het is de nieuwe cashcow voor John de Mol of de zwanenwang van SBS6: Utopia. Maandag is het televisieprogramma begonnen. Ik heb dit weekeinde de livestream op internet bekeken van de ‘vijftien pioniers van onze tijd’ die dit jaar vanuit het (bijna) niets een maatschappij moeten opbouwen. Na een paar minuutjes naar hen te hebben gestaard, laat ik ‘het grootste televisieexperiment sinds Big Brother’ verder voor wat het is. Ik ben de beroerdste echter niet en wil de bewoners van het met ruim honderd camera’s behangen stukje land wel wat tips geven. Wat moet je wel en niet doen als je een maatschappij op poten zet? Zorg in ieder geval dat je snel beslissingen kunt nemen. Een dictatuur is dan het handigst, maar dat ligt wat gevoelig. Maak er een democratie van, maar wel eentje waar je te allen tijde een ruime meerderheid hebt. Mark Rutte zal dat beamen na 2013. Doe het zoals hem en je hebt over twaalf maanden nog steeds niet veel meer dan ‘een kale loods op een onbewerkt stuk land, een bescheiden veestapel en een aansluiting voor water en elektriciteit’. Tip twee: ga geen schulden aan. Ook dat zal Rutte met me eens zijn. Doe het met het geld dat je hebt gehad van Jonh de Mol en weet waaraan je het uitgeeft. Anders heb je een paar leuke maanden, maar in de periode daarna moet iedereen die bezuren. Dat is slecht voor het vertrouwen, voor de sfeer in de groep en zorgt voor boze bewoners, al is er op zulk soort momenten altijd iemand die feilloos de schuldige kan aanwijzen en pretendeert eenvoudige oplossingen voor alle misère te hebben. Vertrouw hem of haar niet, is mijn derde tip. Er zijn geen simpele oplossingen en je moet het samen doen als je het met elkaar wilt uithouden. Het lijken misschien open deuren, maar doe er je voordeel mee, beste deelnemers. Een bonustip: koop een televisie. Dan blijven jullie op de hoogte van het nieuws, kunnen jullie de Olympische Spelen zien en in juni genieten van het wk voetbal. Doe ik ook, want dat is leuke televisie.

Colofon Kantoor regio Zeeland Damplein 1, 4331 GC Middelburg, Tel. 0118 617 661 Hoofdkantoor Bredaseweg 26, 4881 DE Zundert, Postbus 22, 4880 AA Zundert Tel. 076 599 8111, Fax 076 599 8199 Vlissingse Bode Vlissingse Bode Redactie Britta Janssen, Eugène de Kok Correspondenten Bo van Scheyen Acquisitie Bert Paauwe, Lennert Steketee Druk Drukkerij Vorsselmans Sluittijden Advertenties maandag 14.00 uur. Verenigingsnieuws en lezersfoto’s vrijdag 12.00 uur Weekendverslagen maandag 12.00 uur Aanleveren via www.internetbode.nl Bezorgklachten 076 599 8111

De dijk tussen Vlissingen en Ritthem tegenwoordig: nog steeds op kleine afstand van de vaargeul.

DOOR PETER VAN DRUENEN Momenteel zijn de voorbereidingen voor de komst van de marinierskazerne in het gebied tussen Vlissingen, Ritthem en Rammekens in volle gang. En dat is niet voor het eerst: twee keer eerder waren er plannen om in dit gebied een militaire basis te vestigen. In 1552 gaf de landvoogdes van de Nederlanden, Maria van Hongarije, aan de marinedeskundige Cornelis de Schepper opdracht om een onderzoek in te stellen naar de beveiliging van de zuidkust van Walcheren, niet tegen stormvloeden, maar tegen invallen van buitenaf. De conclusie van het onderzoek was duidelijk: de kust was absoluut onveilig en de eventuele vijand, bijvoorbeeld Engeland of Frankrijk, zou geen enkele moeite hebben om te landen en in korte tijd een enorme troepenmacht aan land te brengen. De Schepper adviseerde om tussen Vlissingen en Rammekens een strook van permanente legerkampen te stationeren. Vanwege geldgebrek konden de plannen toen niet worden gerealiseerd: het was volop oorlog in Europa en de verschillende staatskassen lieten al geruime tijd de bodem zien, ook die van de Spaanse koning die regeerde over de Nederlanden. In 1569 kwam er een nieuwe poging. De situatie was totaal veranderd. Een jaar

eerder was onder leiding van Willem van Oranje de opstand tegen de Spanjaarden uitgebroken: het officiële begin van de Tachtigjarige Oorlog, ook al wisten ze toen nog niet dat het zo lang zou gaan duren. In 1569 was Zeeland nog grotendeels in handen van de Spaanse koning Philips de Tweede, die zijn meest bekwame maar ook meedogenloze generaal, de hertog van Alva, naar de Nederlanden had gestuurd om orde op zaken te stellen. Alva moest van de koning ook plannen maken om eventuele invasies vanuit Frankrijk of Engeland tegen te kunnen houden. De Spanjaarden waren al een tijd bezig om de opkomst van het nieuwe protestantse geloof de kop in te drukken en in zowel Frankrijk als Engeland dreigde een vertegenwoordiger van die stroming op de troon te komen. Op het uitbreken van een oorlog met deze landen kon je wachten. Zwakke plekken Alva wist bij zijn aankomst al waar de zwakste plek lag in de verdediging van het land: de kust tussen Vlissingen en Rammekens. Hij kende het rapport uit 1552 maar besloot toch tot een nieuw onderzoek, dat hij liet uitvoeren door een van de belangrijkste militairen en tevens zijn persoonlijk adviseur Chiappini Vitelle. De werkzaamheden begonnen op 15 maart 1569 in Vlis-

FOTO PETER VAN DRUENEN

singen en bestonden uit het bestuderen van de verdedigingswerken, het vaststellen van de zwakke plekken langs de kust, het verzamelen van informatie over de aanwezige voorraden bouwmaterialen, voedselvoorraden en scheepsbenodigdheden, de prijzen ervan en de aanvoermogelijkheden. Daarnaast was de landvoogd geïnteresseerd in het aantal huizen in verband met eventuele toekomstige inkwartieringen en het aantal weerbare mannen, omdat hij die in geval van oorlog wilde kunnen inzetten als aanvulling op zijn eigen manschappen. Het onderzoek werd in april 1569 afgerond en niet lang daarna bracht Vitelli rapport uit aan Alva. De resultaten kwamen grotendeels overeen met de bevindingen van Cornelis de Schepper, zeventien jaar eerder. Net als toen werd het gebied tussen Vlissingen en Rammekens aangewezen als de beste plaats voor een vijandelijke invasie. Hierbij wees de commissie op de diepe vaargeul die daar vlak onder de kust liep. Op die plek moest dus in ieder geval iets gebeuren. Dat het er uiteindelijk weer niet van kwam had vele oorzaken, waaronder geldgebrek en natuurlijk de opstand van de Vlissingers op 6 april 1572 en het volledig verdwijnen van de Spanjaarden een paar jaar later. Voor meer artikelen, zie www.vlissingen700.nl.

Partij heeft vragen bij plan van aanpak controle reactorvat kerncentrale in Borssele W E E K B L A D

Uitgeverij de Bode b.v. behoudt zich ten aanzien van de inhoud van deze uitgave en/of website zowel het auteursrecht voor conform artikel 15 lid 1 sub 4 van de Auteurswet als het databankrecht.

Puzzel week 2

GroenLinks wil nieuwe controle vat BORSSELE - De zorgen over de kerncentrale van EPZ in Borssele zijn ‘nog steeds groot’ bij de leden van GroenLinks, twitterde Tweede Kamerlid Liesbeth van Tongeren net voor het weekeinde. GroenLinks Zeeland pleit opnieuw voor een 100 procent-controle van het reactorvat en meer handhaving. DOOR EUGÈNE DE KOK

De oplossing van deze puzzel is in week 3 te vinden op www.internetbode.nl Vorig jaar liet Leen Harpe van GroenLinks al geregeld zijn ongenoegen blijken over de gang van zaken in aanloop naar en na afloop van de controle van het reactorvat van de kerncentrale op haarscheurtjes. Die werd uitgevoerd, omdat er haarscheurtjes waren ontdekt in de centrales in Doel en Tihange in België. De reactorvaten voor de centrales in België en Nederland werden ooit gesmeed door RDM. Mede op initiatief van GroenLinks namen Provinciale Staten in mei vorig jaar een motie aan waarin ze opriepen het reactorvat helemaal te controleren. Minister Henk Kamp van Economische Zaken legde die motie echter naast zich neer. Hij zei dat een controle van 40 procent voldoende was. ‘Dat was voor GroenLinks reden het plan van aanpak voor de inspectie van het reactorvat op te vragen’, schrijft de partij in een ‘feitenonderzoek’, zoals ze het noemt. Ze wil dat EPZ het relaas op zijn website plaatst. Na het nodige getouwtrek heeft de partij het plan van aanpak in december in handen gekregen. ‘De uitkomsten ervan stellen niet gerust’, schrijft GroenLinks-frac© www.sudokusite.eu PAGINA 5

tievoorzitter Leen Harpe in zijn betoog. Hij wijst onder meer op enkele wijzigingen die op verzoek van de Kernfysische Dienst (KFD) in de tweede versie van het plan van aanpak zouden zijn gemaakt. Belangrijkste verandering is volgens hem dat het idee van EPZ was het volledige vat in Borssele te controleren, maar dat uiteindelijk is besloten dat 40 procent voldoende moest zijn. Harpe zegt dat door ‘de dwingende aanwijzingen van de KFD de mogelijkheid voor een objectieve controle is komen te vervallen’. Hij laat niet onvermeld dat de KFD onderdeel is van het ministerie van Economische Zaken. Volgens Harpe kun je niet anders dan concluderen dat de uitslag van het onderzoek vooraf vast moet hebben gestaan. ‘Waarom mochten de slagers in deze hun eigen vlees keuren?’ schrijft GroenLinks in het onderzoek. De partij wil dat er een nieuwe controle komt. Een onafhankelijke derde partij moet daarop toezicht uitoefenen. Het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA) zou logisch zijn. Tweede Kamerlid Liesbeth van Tongeren wil met het rapport van GroenLinks Zeeland in de hand bij minister Kamp pleiten voor een strik-

tere scheiding van onderzoek, onderhoud en toezicht. EPZ heeft het reactorvat vorig jaar tijdens de jaarlijkse splijtstofwisseling laten controleren op haarscheurtjes. NRG uit Arnhem voerde de controle uit. “Hoewel wij hen betalen, opereren ze onafhankelijk. NRG is een geaccrediteerd inspectiebedrijf en voert inspecties uit in heel Europa”, zei hoofd van de kerncentrale Jan van Cappelle voor aanvang van het onderzoek. Lloyd’s hield in opdracht van de KFD toezicht op NRG. Van Cappelle wees destijds ook op de verschillen in de vaten van Doel en Tihange en die in Borssele. Hoewel ze allemaal zijn gesmeed door RDM is er volgens het hoofd van de Borsselse centrale sprake van een ander type staal. Daarnaast waren er verschillende leveranciers van de centrale. “Siemens zat er in Borssele vanaf het begin bovenop. Deze centrale was hun eerste exportproduct, dus hen was er alles aan gelegen om een goed en veilig product te leveren. Daarom hebben ze elke stap van RDM in samenwerking met het Duitse TNO en het Stoomwezen gecontroleerd. Wij verwachten dat er niets bijzonders wordt ontdekt.”


Nieuwe traditie lijkt te zijn ontstaan op TholenMeubel- en rijtuigstoffeerderij C.J. Brouwer v.o.f.

Carbidschieten voor het goede doel THOLEN - Wat vier jaar geleden begon als een geintje is in Tholen uitgegroeid tot een evenement met een eigen stichting. Het carbidschieten groeit in populariteit en dat is volgens organisator Lennard Berrevoets goed te zien aan de groeiende opkomst. “Je ziet dat mensen het waarderen dat we zoiets organiseren op oudejaarsdag. We hopen dat het kan uitgroeien tot een echte traditie.”

Nieuwe Rijksweg 8 – ’s-Heer Hendrikskinderen – 0113-21 36 42

WIJ STOFFEREN O.A.: ÊUʏ>ÃÈiŽÊi˜Ê“œ`iÀ˜Ê“iÕLˆ>ˆÀ ÊUÊ*ÀœiV̓iÕLˆ>ˆÀÊۜœÀ Ê Ž>˜ÌœÀi˜Êi˜ÊâœÀ}ˆ˜ÃÌiˆ˜}i˜ ÊUÊÕ̜LiŽi`ˆ˜}]ʓœÌœÀâ>`iÃ] Ê V>À>Û>˜ÉLœœÌŽÕÃÃi˜Ã Zeer grote stalencollectie interieurstoffen en leder. Wij komen vrijblijvend voor een offerte met stalen bij u aan huis.

www.stoffeerderijbrouwer.nl

Kalk aanslag?

DE SCHANS TUINSCHERMEN betonsysteem | tel. 0164 686418 www.deschanstuinschermen.nl

Enkele mannen aan het werk op het veld van Tholense Boys.

Niet met onze waterontharders!

DOOR FRITS SIMONS Carbidschieten is sinds jaar en dag een traditie in diverse gemeenteN, maar in Tholen was dat niet meer het geval. Lennard Berrevoets besloot het vier jaar geleden echter nieuw leven in te blazen. “Carbid zijn brokken steen”, zei hij op oudejaarsdag. “Vroeger werd het gebruikt om te lassen en om lampen op te laten branden. Bij het schieten leggen we de brokken in een melkbus. Daar wordt water overheen gedaan wat een chemische reactie veroorzaakt waardoor een gasknal ontstaat. Deze knal schiet de ballen, die wij op de bussen leggen, enorm ver de lucht in.” Volgens Berrevoets is het de kunst om precies genoeg water bij het carbid te doen. “Bij te veel water ontstaan er namelijk vlammen in plaats van een knal. Doe je er te weinig water bij, dan gebeurt er niets.” Berrevoets wilde het vier jaar geleden

- Geen stroom nodig - Laagste zoutverbruik

Vanaf € 1495,incl. btw en montage

Kon. Julianastraat 10, Yerseke Tel. 06- 52 63 07 19

vanveldhuisentechniek.nl

zelf eens proberen. De eerste keer hadden ze één klein melkbusje en schoten ze op de Oesterputten in Tholen. Een paar man kwamen kijken. Langzaam maar zeker groeide het aantal bezoekers, kwamen er meer melkbussen bij en werd alles iets professioneler. “Na verloop van tijd namen we wat biertjes mee en vorig jaar hadden we een kraampje met zelfgemaakte erwtensoep.” Dit jaar konden ze voor het eerst niet meer terecht op de Oesterputten vanwege de ijsbaan en moesten ze uitwijken naar sportpark De Bent van Tholense Boys. “Dat is ideaal.” Drankjes en hapjes Vorig jaar is de Carbidstichting Tholen opgericht. Naast Berrevoets zijn Frans Braal, Niek de Kok, Frans de Kok, Remy de Groen en Erwin Keur bij de organisatie betrokken. Nieuw was deze keer ook dat er voor een goed doel werd geschoten. “Dit jaar zamelen we geld in voor

FOTO FRITS SIMONS

de organisatie ‘Van hart tot hart Tholen’ die zich inzet voor de minderbedeelden op het eiland. We hebben 35 sponsoren en natuurlijk de inkomsten van de drankjes en hapjes.” Naarmate de middag vorderde, kwam er steeds meer publiek een kijkje nemen. De mensen hadden het naar hun zin. Erik Den Engelsman was één van de bezoekers. Hij liet slechts één keer verstek gaan in de afgelopen jaren. “Ik heb de entourage zien veranderen. Je ziet dat de organisatie alles veel professioneler aanpakt. Bovendien wordt het elk jaar drukker en daarmee gezelliger. Vroeger was het carbidschieten hier ontzettend bekend. Ik ben blij dat ze de traditie nieuw leven in proberen te blazen. Bovendien vind ik het ontzettend goed dat ze de opbrengst aan een lokaal goed doel schenken.” Berrevoets knikte instemmend. “We hopen dit natuurlijk nog jarenlang te mogen organiseren.”

Festival in Ovezande zet drie tenten neer op 34e editie

Bezoekers van Klomppop hebben dit jaar meer te kiezen OVEZANDE - Ook na ruim 30 jaar staat festival Klomppop in Ovezande niet stil. Net voor de jaarwisseling heeft de organisatie de nieuwe opzet voor de komende editie bekend gemaakt. “We willen meer aansluiten op de behoeften van de festivalbezoekers”, zegt Dennis Sommeijer van de organisatie. DOOR EUGÈNE DE KOK In het algemeen is er de komende Klomppop ‘breder vermaak’ en ‘meer ruimte voor ontdekkingen’. “We merkten dat onze formule met twee tenten waarin bandjes speelden wat sleets werd. Het was te rechttoe rechtaan. We wilden dat de bezoekers meer te kiezen zouden hebben”, zegt Dennis Sommeijer over de nieuwe opzet. “We zijn opnieuw begonnen. Alleen Ovezande, het sportpark als locatie en Hemelvaartsdag stonden vast.” De meest opvallende wijziging met voorgaande edities is dat er op donderdag 29 mei een derde tent op sportpark De Fazant staat. Deze is gereserveerd voor de Loco Loco Discoshow. Afgelopen mei was het de afsluiter van het straatfestival in Ovezande en de dj’s waren ook al graag geziene gasten op festivals als Paaspop, de Zwarte Cross en Pinkpop. Op Klomppop krijgen ze maar liefst twaalf uur om een feestje te bouwen. ‘Met uiteenlopende gasten zetten ze de boel op stelten’, belooft de organisatie in haar persbericht, die veelzeggende namen als Tony Banks, Keessie en dj Tony Terrific als voorbeelden noemt. “Met deze extra tent heeft de bezoeker altijd wat te kiezen. Als ze een band niet leuk vinden of iets anders willen, kunnen ze hier naar De toe.”

Tijdens het festival vindt dit jaar ook de finale van Spectra plaats. De zes finalisten van de bandjescompetitie van de gemeente Borsele strijden in de Spectra-tent om de winst. Keaton en Square Four hebben zich al geplaatst voor de eindstrijd.

‘De boel op stelten’ Op vrijdag 24 januari is een volgende voorronde in De Klomp in Ovezande. Na de Spectra-finale op Klomppop staan er andere veelbelovende bands op het speciale podium: Wolf in Loveland rondom de Zeeuwse singer-songwriter Jan Minnaard, winnaar van de Amsterdamse popprijs The Silverfaces en punkrockband Psycho44 uit het Belgische Grobbendonk. Hoofdpodium Voor het hoofdpodium zijn inmiddels twee acts bevestigd: Flying Horseman en John Coffey. Het eerstgenoemde gezelschap uit Antwerpen bracht vorig jaar haar derde album uit ‘City Same City’. ‘Hier is een ensemble aan het werk dat een eigen stijl heeft aangeboord en daar daas van enthousiasme de verste uithoeken van verkent’, schreef een dolenthousiast magazine Knack over die cd. “Het is geen music for the millions, maar heel erg goed”,

Wolf in Loveland is één van de acts die al zijn bevestigd voor Klomppop.

zegt Sommeijer. “In de oude opzet had ik dit waarschijnlijk niet geboekt, maar nu kan het, omdat de mensen alternatieven hebben.” John Coffey is inmiddels een gevestigde naam in het club- en festivalcircuit. Vorig jaar stond de band uit Utrecht onder meer PAGINA 6

op Noorderslag en Lowlands, waar ze een verpletterende indruk achterlieten, en verkocht ze shows in Tivoli in Utrecht en 013 in Tilburg uit. Dit jaar staat voor de vijfmansformatie in het teken van de opname van een nieuw album en speelt ze nauwelijks live. Voor Klomppop maakt John Cof-

FOTO MEGIN ZONDERVAN

fey echter een uitzondering. “En daar ben ik heel blij mee”, aldus Sommeijer. Over een paar weken maakt de organisatie van Klomppop meer bands bekend. Kaarten zijn al in de voorverkoop gegaan voor achttien euro per stuk. Ze zijn te bestellen op www.klomppop.nl.


BLAUW GERUITE KIEL

NIEUWS- EN INFORMATIEPAGINA VOOR DE INWONERS VAN GEMEENTE VLISSINGEN EN OMSTREKEN

Woensdag 8 januari 2014 Redactie: afdeling Communicatie postbus 3000, 4380 GV Vlissingen telefoon: (0118) 487000 communicatie@vlissingen.nl www.vlissingen.nl Fotografie: gemeente Vlissingen, tenzij anders vermeld

VLISSINGEN, STAD AAN ZEE

PLAN WOONZORGCOMPLEX ZWARE PLAATWERKERIJ De Stichting Beheer Zorgvoorziening Scheldekwartier heeft bij de gemeente Vlissingen een aanvraag ingediend voor de bouw van een woonzorgcomplex in en bij de voormalige zware plaatwerkerij in het Scheldekwartier. De gemeente Vlissingen organiseert een inloopbijeenkomst over dit plan op maandag 13 januari

NIEUW FOTOBOEK VAN VLISSINGEN VERSCHENEN

Grote veranderingen De agenda komt in een periode met grote veranderingen en bezuinigingen voor de boeg. Vanaf 2015 krijgt de gemeente nieuwe taken toebedeeld en moet zij gelijktijdig fors bezuinigen. Het is de opmaat naar de veelbesproken participatiemaatschappij. Vlissingen bereidt zich hierop voor, samen met de gemeenten Middelburg en Veere. Vlissingse jeugddoelen Vlissingen wil nadrukkelijk haar

Debat dit jaar De jeugdagenda kwam tot stand in gesprek met vertegenwoordigers van de betrokken instanties. In 2014 worden ook de jongeren zelf betrokken door middel van een debat. Eind 2016 zal de gemeente de resultaten van de Jeugdagenda 2013 -2016 evalueren.

Commissie Maatschappelijke Zaken Donderdag 9 januari 2014 Zie voor de agenda’s

www.vlissingen.nl/ gemeenteraad

BIJEENKOMST HERDENKINGSGEBIED

Uitreiking fotoboek Vlissingen, stad aan zee. Eind vorig jaar werd in de bibliotheek van Vlissingen het nieuwe Vlissingse fotoboek ‘Vlissingen, stad aan zee gepresenteerd’. Inwoners en bezoekers van de gemeente Vlissingen konden tot eind oktober 2013 hun mooiste maritieme foto’s van de (evenementen) in de stad insturen. Een fotojury, bestaande uit Jan Jacobs, Eduardes Lee, Lex de Meester en John van Rossum, maakte vervolgens een selectie uit het grote aantal inzendingen. Het resultaat is een mooie verza-

GRATIS PARKEREN MET PARKEERSCHIJF? Van half december tot in de eerste week van januari 2014 kon in de binnenstad van Vlissingen op straatniveau gratis geparkeerd worden. In de parkeergarages gold overdag een gereduceerd tarief. Deze beperking was nodig wegens de BTW-richtlijnen. Met het gratis parkeren maakte de gemeente een gebaar naar het winkelend publiek èn de middenstand want die kan wel een steuntje in de rug gebruiken. Opvallend was echter dat rond 10.00 uur alle parkeerplaatsen op straatniveau al vol stonden terwijl de winkelstraten nog stil waren. Wat was hier aan de hand? Het lijkt erop dat het ging om langparkeerders? In dat laatste geval schiet de gemeente haar doel voorbij. Het is de paradox van gratis parkeren. De VVD vraagt deze maand om de uitwerking van het parkeerbeleid rondom de feestdagen nader te bekijken. Is gratis parkeren met een parkeerschijf een mogelijkheid? Hebt u andere ideeën, laat het ons weten. De VVD fractie Vlissingen wenst u een voorspoedig 2014 in goede gezondheid! Raadslid Marianne Reinders-Stijnman, VVD E-mail: klreinders@zeelandnet.nl, tel. 0118 461152

BEKENDMAKINGEN Ingediende aanvragen voor een omgevingsvergunning B&W maken bekend dat de volgende aanvragen voor een omgevingsvergunning zijn ontvangen: 1. saneren bodem Engelandweg 35 (18-12-2013) 2. realiseren hotelsuite in de Gevangentoren, Boulevard de Ruijter 1 (19-12-2013) 3. plaatsen raamkozijn en verbouwen garage tot woonruimte Glacisstraat 172 (20-12-2013) 4. realiseren spuitcabine Distributieweg 1 (20-12-2013) De publicatie van de ingediende aanvragen heeft een informatief karakter. Tegen

deze aanvragen kunnen geen bezwaarschriften worden ingediend. Het is mogelijk dat de tekeningen, waarop de vergunning wordt verleend, afwijken van de ingediende aanvraag. Kennisgeving beschikking Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo); reguliere procedure: verleende omgevingsvergunningen B&W maken bekend dat zij de volgende omgevingsvergunningen hebben verleend: 1. plaatsen dakkapel Donker Curtiusstraat 35 (20-12-2013) 2. plaatsen kweekkas Vlissingsestraat (K) 27 volkstuincomplex “Levenslust” tuin 101 (24-12-2013)

Aanvang: 19.30 uur

Woensdag 8 januari 2014

Tijdens deze bijeenkomst kunt u de plannen inzien, zal nadere informatie worden verstrekt en kunnen vragen worden gesteld. Vertegenwoordigers van zowel de aanvrager als de gemeente zullen aanwezig zijn.

jeugddoelen blijven realiseren. Zoals sport en cultuur voor arme kinderen, voldoende speelmogelijkheden in wijken, weerbaarheid van kinderen, opvoedondersteuning en minder kindermishandeling. Maar de overheid is hiervoor niet alleen verantwoordelijk, aldus de gemeente. Daarom zal Vlissingen ook andere betrokken partijen aanspreken en met hen afspraken maken.

Stadhuis Vlissingen Commissie Algemeen Bestuur

2014 van 18.00 uur tot 20.00 uur in het Arsenaaltheater (Arsenaalplein 1). Iedere belangstellende is hier van harte uitgenodigd.

JEUGDAGENDA VLISSINGEN: CONCRETE JEUGDDOELEN Eind 2013 stelde de gemeenteraad de Vlissingse Jeugdagenda 20132016 vast. In de agenda staan de belangrijkste doelen van het lokale jeugdbeleid. De agenda heeft de vorm van een kleurige poster.

VERGADERINGEN

Foto: Ruben Oreel

meling foto’s van onder andere de ZEEdag, Sail de Ruyter en diverse andere evenementen, waar het maritieme karakter ‘vanaf spat’. De foto’s zijn aangevuld met quotes en gedichten. Het boek, met ISBN Nummer 9789079875511, is vanaf heden in de boekhandel te koop en de gemeente gebruikt het als relatiegeschenk. De vijftig inzenders van wie de foto is opgenomen in het boek, kregen in de bibliotheek een gratis exemplaar overhandigd.

FRANS NAEREBOUTPRIJS 2013 UITGEREIKT Maandag 6 januari 2014 reikte burgemeester Letty Demmers de Frans Naereboutprijs 2013 uit tijdens de nieuwjaarsreceptie in het stadhuis van Vlissingen. Dit jaar ging de prijs naar Marcelle Bax, die zich al vanaf 2007 met hart en ziel inzet voor de Stichting Vogel- en Zoogdierenopvang De Mikke. Over de Naereboutprijs Met de Frans Naereboutprijs zet de gemeente Vlissingen jaarlijks een vrijwilliger in het zonnetje die op een aansprekende wijze zich bijzonder verdienstelijk heeft gemaakt voor de leefbaarheid in de straat, buurt, wijk of in de gehele gemeente.

3. uitbreiden woning Nico Engelschmanlaan 12 (24-12-2013) 4. bouwen 12 woningen President Rooseveltlaan 651 t/m 661 en 675 t/m 685 (oneven) (24-12-2013) 5. bouwen 6 woningen President Rooseveltlaan 720 t/m 730 (even) en 6 woningen Vincent van Goghlaan 281 t/m 291 (oneven) (24-12-2013) Bezwaar Bij de hierboven genoemde besluiten kunnen belangen van derden betrokken zijn. (Derden) belanghebbenden kunnen binnen zes weken na de tussen haakjes staande datum een gemotiveerd bezwaarschrift indienen bij burgemeester en wethouders van Vlissingen, Postbus 3000, 4380 GV Vlissingen. Het maken van bezwaar

De prijs bestaat uit € 3.000,- , aan te wenden voor een door de prijswinnaar aan te geven doel, dat ligt in de sfeer van het vrijwilligerswerk. De winnaar zelf ontvangt daarnaast een speldje, een persoonlijke attentie en natuurlijk eeuwige roem. Vrijwilligerspunt Vlissingen Naast de uitreiking van de Frans Naereboutprijs aan de meest gewaardeerde vrijwilliger van het jaar 2013, was er dit jaar ook aandacht voor het onlangs opgerichte Vrijwilligerspunt Vlissingen, waar inmiddels meer dan 100 vrijwilligers staan ingeschreven. Onder hen werd een tablet verloot.

schorst de werking van het besluit niet. Wel kan een belanghebbende die bezwaar heeft gemaakt, de Voorzieningenrechter van de Rechtbank Zeeland-West-Brabant, Team Bestuursrecht, Postbus 90006, 4800PA Breda verzoeken een voorlopige voorziening te treffen, indien onverwijlde spoed, gelet op de betrokken belangen, dat vereist. Voor een dergelijk verzoek is griffierecht verschuldigd. Omgevingsvergunningen Pres. Rooseveltlaan 720 t/m 730 en V. van Goghlaan 281 t/m 291 en openbaar gebied B&W maken bekend dat zij in het kader van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht op 24 december 2013 vergunning hebben verleend voor het bouwen

Donderdag 9 januari 2014 is van 16.30 tot 19.30 uur in het stadhuis een inloopbijeenkomst over het plan voor een herdenkingsgebied over de Tweede Wereldoorlog in en bij de Oranjemolen. Medewerkers van de gemeente Vlissingen zijn beschikbaar om een toelichting te geven. Het herdenkingsgebied is onderdeel van een Europees project dat zich richt op het verbeteren van de toegankelijkheid van het erfgoed uit de Tweede Wereldoorlog.

NIEUWJAARSRECEPTIE PAAUWENBURG Vrijdag 10 januari 2014 (aanvang 19.00 uur) houden de Vrienden van Paauwenburg (voorheen Vrienden van Open Hof), weer een nieuwjaarsreceptie in het gebouw van de Stichting Majoraat aan de Van Hogendorpweg 58a. Tijdens de receptie is er een kort woord van de voorzitter Sjef van Wijnen en is er muziek en een drankje. Ook burgemeester Letty Demmers houdt een toespraak. Hierna wordt er een spel gespeeld dat verband houdt met de wijk. Ook de wijkraad Paauwenburg is van de partij! van 6 woningen aan de President Rooseveltlaan 720 t/m 730 (even) en 6 woningen aan de Vincent van Goghlaan 281 t/m 291 (oneven) en voor de aanleg van het openbaar gebied in afwijking van het geldende bestemmingsplan Middengebied. Bij besluit d.d. 20 december 2013 is voor de 6 woningen aan de Pres. Rooseveltlaan een hogere grenswaarde Wet geluidhinder vastgesteld van 59 dB(A) alsgevolg van het wegverkeerslawaai. Ten opzichte van de in ontwerp ter visie gelegde plannen zijn geen wijzigingen aangebracht. De vergunningen met bijbehorende stukken liggen met ingang van donderdag 9 januari 2014 tot en met 19 februari 2014 ter inzage in de hal van het stadhuis en zijn te raadplegen op www.vlissingen.nl Tegen deze vergunningen kan gedurende 6 weken na de datum van de betreffende vergunning beroep worden aangetekend bij de Rechtbank te Breda door: - belanghebbenden die zienswijzen hebben ingebracht tegen de ontwerpbeschikking; Lees verder op de volgende pagina


VERVOLG BEKENDMAKINGEN - adviseurs die gebruik hebben gemaakt van de mogelijkheid advies uit te brengen over de ontwerpbeschikking; - belanghebbenden aan wie redelijkerwijs niet kan worden verweten geen zienswijze te hebben ingediend tegen de ontwerpbeschikking. Tevens kan een verzoek om een voorlopige voorziening worden ingediend bij de Voorzieningenrecht van de Rechtbank te Breda. De vergunningen treden in werking met ingang van de dag na afloop van de beroepstermijn, tenzij gedurende die termijn beroep is ingesteld en een verzoek om voorlopige voorziening is gedaan. Indien er een verzoek om voorlopige voorziening is gedaan, treden de vergunningen niet eerder in werking dan op dat verzoek is beslist. Ontwerp-bestemmingsplan Sportpark Vrijburg B&W maken, op grond van artikel 3.8 van de Wet ruimtelijke ordening jo. Afd. 3.4. van de Algemene wet bestuursrecht, bekend dat vanaf 9 januari 2014 voor een ieder gedurende zes weken (t/m 19 februari 2014) in de hal van het stadhuis, Paul Krugerstraat 1, 4382 MA Vlissingen, ter inzage ligt het ontwerp van het bestemmingsplan Sportpark Vrijburg. Het ontwerp van dit bestemmingsplan heeft betrekking op het Vrijburgbad, het Sportpark Vrijburg, enkele, ten noorden en ten westen van het sportpark gelegen agrarische percelen, een tuin, een particuliere groenvoorziening en het rioolgemaal aan de Zinderweg. Dit bestemmingsplan heeft tot doel een actuele juridisch-planologische regeling van dit gebied. Nieuwe ruimtelijke ontwikkelingen worden niet mogelijk gemaakt. Het ontwerp van het bestemmingsplan met

de bijlagen is digitaal te raadplegen via de website www.vlissingen.nl/bestemmingsplannen (rubriek ‘ontwerp-bestemmingsplannen’). De digitale versie van het bestemmingsplan is raadpleegbaar via de website www.ruimtelijkeplannen.nl/webroo/?planidn=NL.IMRO.0718.BPSV02ON01. Deze website is ook te bereiken via het hiervoor genoemde webadres van de gemeente, waar een link staat aangegeven naar genoemde landelijke website. Ter inzage liggen: 1.) de papieren versie van het ontwerp van het bestemmingsplan (toelichting, regels en verbeelding) en 2.) het ontwerp-raadsbesluit tot het vaststellen van dit bestemmingsplan en tot het niet vaststellen van een exploitatieplan. Gedurende bovenvermelde termijn kan een ieder zijn zienswijze over dit ontwerpbestemmingsplan en over het ontwerpraadsbesluit schriftelijk of mondeling kenbaar maken bij de gemeenteraad. Voor het indienen van een mondelinge zienswijze kan een afspraak gemaakt worden met de heer J. Francke, tel. 0118 - 487282. Inloopbijeenkomst ontwikkeling woonzorgcomplex Scheldekwartier De Stichting Beheer Zorgvoorziening Scheldekwartier heeft bij de gemeente Vlissingen een aanvraag ingediend voor de realisering van een woonzorgcomplex in de voormalige zware plaatwerkerij en het ten oosten daarvan gelegen bouwperceel langs de Peperdijk en Wagenaarstraat. Wij zijn voornemens medewerking aan dit plan te verlenen. Daarvoor is een planologische procedure noodzakelijk. In die procedure zijn belanghebbenden in de gelegenheid een zienswijze in te dienen. De procedure zal starten op de datum van publicatie t.w. 15 januari 2014. De stukken zullen vanaf deze datum ter inzage worden gelegd in de hal van het stadhuis en kunnen dan digitaal worden geraadpleegd via de website www.vlissingen. nl/publicaties. Vooruitlopend op deze

procedure organiseren wij een inloopbijeenkomst op 13 januari 2014 van 18.00 uur tot 20.00 uur in het Arsenaaltheater (Arsenaalplein 1). U bent hiervoor van harte uitgenodigd. Tijdens deze bijeenkomst kunt u de plannen inzien, zal nadere informatie worden verstrekt en kunnen vragen worden gesteld. Vertegenwoordigers van zowel de aanvrager als de gemeente zullen aanwezig zijn. Rekenkamer Vlissingen De gemeenteraad van Vlissingen heeft in de vergadering van 19 december 2013 de verordening op de rekenkamercommissie van de gemeente Vlissingen ingetrokken. Daarvoor in de plaats is, conform het wettelijke model van de Gemeentewet, een rekenkamer gekomen. Met ingang van 1 januari 2014 geldt de verordening vergoeding leden Rekenkamer Vlissingen. Monumentencommissie De monumentencommissie vergadert eens in de 3 weken op een donderdag. De stukken ter behandeling moeten uiterlijk één week voor de vergadering (woensdagmiddag uiterlijk 17.00 uur) bij bouw- en woningtoezicht ingediend zijn. De data van de volgende vergaderingen van de monumentencommissie zijn 9 januari 2014 en 30 januari 2014. Commissie bezwaarschriften Onder voorbehoud van eventuele intrekkingen van bezwaarschriften behandelt de commissie bezwaarschriften op 13 januari 2014 in het stadhuis van Vlissingen de volgende openbare zaken: 20.15 uur: bezwaarschrift gericht tegen het besluit van B&W d.d. 21 oktober 2013 op het Wob verzoek/informeren dat geen dwangsom verschuldigd is; 20.45 uur: bezwaarschrift gericht tegen het besluit van B&W tot het verlenen van een vergunning voor het kappen van 36 populieren in de Zuidwateringsstraat, 52

Nieuw onderkomen is historisch pand aan de Keizerstraat

Zeeuws kantoor Weekblad de Bode nu in Goes te vinden

bomen aan de Landbouwweg, 49 bomen aan de Schotteweg en 303 populieren aan de Rammenkensweg. De stukken van deze hoorzitting liggen van 6 januari 2014 tot en met 13 januari 2014 ter inzage in het stadhuis. Belangstellenden kunnen deze hoorzittingen bijwonen. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de secretaris van de commissie bezwaarschriften, mevrouw A. Bouziani, telefoon 0118 - 487168. Exploitatievergunning en dranken horecavergunning De burgemeester van Vlissingen maakt bekend dat zij een exploitatievergunning en een drank- en horecavergunning heeft verleend aan Nationale Maatschappij tot Behoud Ontwikkeling en Exploitatie van Industrieel Erfgoed (BOEI) voor de openbare inrichting aan de Koningsweg 37 te Vlissingen. Deze vergunningen liggen ter inzage in het stadhuis van Vlissingen Paul Krugerstraat 1 van 9 januari 2014 t/m 20 februari 2014. Bij de genoemde besluiten kunnen belangen van derden betrokken zijn. (Derden) belanghebbenden kunnen binnen zes weken (van 9 januari t/m 20 februari 2014) een gemotiveerd bezwaarschrift indienen bij de burgemeester van de gemeente Vlissingen, Postbus 3000, 4380 GV Vlissingen. Het maken van bezwaar schorst de werking van het besluit niet. Wel kan een belanghebbende die bezwaar heeft gemaakt, de Voorzieningenrechter van de Rechtbank ZeelandWest-Brabant, Team Bestuursrecht, Postbus 90006, 4800 PA Breda verzoeken een voorlopige voorziening te treffen, indien onverwijlde spoed, gelet op de betrokken belangen, dat vereist. Voor een dergelijk verzoek is griffierecht verschuldigd. Vertrokken naar onbekende bestemming Uit onderzoek van de afdeling Publiekszaken is gebleken dat onderstaande perso-

nen niet meer wonen op het adres waar zij volgens de gemeentelijke basisadministratie staan ingeschreven. Het college heeft besloten de bijhouding van de persoonlijsten van deze personen op te schorten. Dit betekent dat zij daardoor formeel niet meer op dat adres staan ingeschreven. Ridderspoorlaan 45 E. Baju, geb. 04-10-1981 L.S. Baju, geb. 19-07-2008 Scheldestraat 68 a M.A. Hamelink, geb. 10-06-1984 Scheldestraat 92 a Z. Kiss, geb. 29-08-1980 Vredehoflaan 91 M.C. Cirpaci, geb.17-03-1983 I.R. Radulescu, geb. 13-06-1975 Walstraat 50b Y. Al Hajaji, geb. 07-02-1990 Walstraat 85a M.P.J. van der Borght, geb. 25-10-1993 Op grond van de Algemene wet bestuursrecht kan een belanghebbende tegen dit besluit bezwaar maken bij het College. De termijn voor het indienen van een bezwaarschrift is zes weken en vangt aan 1 dag na de datum van deze publicatie. Het ondertekende bezwaarschrift moet bevatten de naam en het adres van de indiener, de datum en een omschrijving van het besluit waartegen het bezwaarschrift zich richt. Ook moet de bezwaarmaker gemotiveerd aangeven waarom hij of zij het niet eens is met het besluit. Het bezwaarschrift moet worden gericht aan burgemeester en wethouder van Vlissingen Postbus 3000, 4380 GV. Vlissingen, 8 januari 2014 B&W Vlissingen Postbus 3000 4380 GV Vlissingen

Nieuwjaarsconcert VLISSINGEN - Het Zeeuws Orkest luidt het jaar in op zaterdag 11 januari in Theater de Mythe in Goes met een Nieuwjaars Promconcert, aanvang 20.00 uur.

GOES - Het Zeeuwse team van Weekblad de Bode is het nieuwe jaar begonnen in een nieuw pand. Sinds de start van De Vlissingse Bode, De Bevelandse Bode en De Middelburgse&Veerse Bode - in februari zeven jaar geleden - was het Zeeuwse kantoor in Middelburg te vinden. Nu huizen de redactieleden en acquisiteurs in een historisch Traditiegetrouw weer een avond vol verpand in hartje Goes: aan de Keizerstraat 3a. rassingen. Het orkest neemt het publiek

mee naar de Balkan met zijn meeslepende Oost-Europese muziek van o.a. Brahms, Tsjaikovsky, Liszt en Dvorak. De Tzigane voor viool en orkest van Ravel wordt virtuoos vertolkt door Emmy Storms, een veelbelovend jong Nederlands viool talent.Natuurlijk is er zoals gebruikelijk bij

de Promconcerten muziek met een knipoog. Dit keer een werk, gecomponeerd door de Engelse dirigent Malcolm Arnold, voor 4 stofzuigers en orkest met een verrassende bediening van de stofzuigers en een nog verrassender afloop. Dirigent van de wervelende Nieuwjaarsconcerten is gastdirigent Marien van Staalen. Dit concert ook op donderdag 9 januari Terneuzen, Scheldetheater 20.00 uur en vrijdag 10 januari Vlissingen, St. Jacobskerk, 20.15 uur. Kaarten: Zeelandtheaters, tel. 0118659666, www.zeelandtheaters, HZO, tel. 0118-628204.

College stelt bedrag van 44.500 euro beschikbaar

Oostkapelle krijgt een kunstwerk OOSTKAPELLE - In de kern van Oostkapelle komt een nieuw kunstwerk. Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Veere stelt daar 44.500 euro voor beschikbaar. DOOR EUGÈNE DE KOK

Acquisiteur Lennert Steketee, redacteuren Britta Janssen en Eugène de Kok en acquisiteur Bert Paauwe (vlnr) werken nu vanuit Goes. FOTO BENNIE KRAJENBRINK

Uitgeverij de Bode huurde het vorige pand aan het Damplein in Middelburg. Dat het contract ten einde liep, was voor de directie - Monique Elst en Luuk Roozeboom - reden om over de toekomst na te denken. “Goes ligt centraler en heeft net als Middelburg een mooi centrum. En qua aanbod viel dit pand precies in onze smaak”, legt Monique Elst uit waarom de keuze op deze stad is gevallen. Groei Daarnaast past bij de groei die de drie nieuwe titels sinds de oprichting meemaken een kooppand beter dan huren, vindt de directie. “Iedereen kent ons inmiddels. In een hele korte tijd hebben we ons bestaansrecht verworven.” Een kooppand is voor

de directie een mooie basis om verder te groeien. Waar veel mediabedrijven het moeilijk hebben, ziet Uitgeverij de Bode nog steeds uitdagingen en zijn er ambities. “In 2013 hebben de Zeeuwse Bodes een goede groei doorgemaakt. Voor 2014 ligt er de mooie uitdaging om de positie van De Bode onder de lezers en adverteerders verder uit te bouwen.”

Brabant verschenen steeds meer edities van Weekblad de Bode en inmiddels valt het weekblad ook in Zeeland bij 100.000 huishoudens in de bus. De vierde Zeeuwse editie, De Thoolse Bode, bestaat al ruim twintig jaar. Met de West-Brabantse edities meegerekend is de totale oplage van Weekblad de Bode iedere week 480.000 exemplaren.

Voordeel Bijkomend voordeel van een kooppand is de mogelijkheid te investeren in de kwaliteit ervan. “We hebben een representatief kantoor. En het historische karakter ervan past bij ons bedrijf, want de uitgeverij bestaat al meer dan honderd jaar.” Het begon allemaal in het Brabantse Zundert, waar het hoofdkantoor gevestigd is. In West-

Zichtbaar Omdat Weekblad de Bode middenin de samenleving staat, is het nieuwe adres ook weer in het centrum te vinden. “Deze locatie is goed bereikbaar en aan de Keizerstraat zijn we zichtbaar voor de mensen. De burgers en ondernemers zijn belangrijk voor ons en in het centrum zijn we daar waar het gebeurt.” PAGINA 8

Er is een wedstrijd uitgeschreven voor kunstenaars. Zij kunnen tot 1 maart van dit jaar hun idee voor een kunstwerk in Oostkapelle insturen. Hun plannen moeten sowieso voldoen aan bepaalde criteria om in aanmerking te komen. Het DNA van het dorp moet bijvoorbeeld in het idee te herkennen zijn. Een jury die bestaat uit de adviescommissie beeldende kunst in Veere en twee leden van de dorpsraad Oostkapelle selecteren in de twee weken daarna drie inzenders, die een uitgebreider plan mogen inleveren. Uit die drie schetsen wordt vervolgens in april één kunstenaar gekozen. Hij of zij gaat in gesprek met de inwoners van Oostkapelle. Zij mogen hun ideeën tijdens een bijeenkomst met de kunstenaar spuien, die vervolgens gaat kijken of hij daar iets mee kan. Voor 1 juni moet zijn of haar definitieve ontwerp zijn ingeleverd. Als alles loopt zoals het moet lopen, staat het kunstwerk er vervolgens voor 1 januari volgend jaar. Volgens het college van burgemeester en wethouders moet het kunstwerk op een prominente plek in Oostkapelle komen te staan. De rotonde bij nieuwbouwlocatie Zeeduinse Poort is een serieuze optie. Met de plaatsing van een kunstwerk gaat een wens in vervulling van onder meer de dorpsraad. Een eerdere poging leek te stranden, omdat het dorp geen eigen bijdrage kon leveren. In oktober vorig jaar nam de gemeenteraad echter een motie aan waarmee werd bepaald dat kernen waar nog geen kunstwerk staat, geen eigen geld hoeven in te brengen. Naast Oostkapelle zijn dat Aagtekerke, Grijpskerke, Meliskerke en Serooskerke. Voor het kunstwerk in Oostkapelle is 44.500 euro beschikbaar. Het leeuwendeel, 35.000 euro, is bestemd voor het kunstwerk zelf. Het CBK Zeeland zegt dat het een gemiddeld bedrag is voor een kunstwerk in de openbare ruimte. De gemeente haalt het geld uit de reserve kunst openbare ruimte. Daarin zit nu nog 70.500 euro.


Praktijk Riedijk

voor natuurgerichte therapieën

(Onverklaarbaar) Overgewicht? Veel mensen kampen met dit herkenbare gezondheidsprobleem. Vaak krijgen personen die dit treffen te horen “Ieder pondje gaat door het mondje”. Dit is niet altijd een terechte opmerking.

NIEUW!

Aan de basis van dit probleem kunnen vele oorzaken liggen. Met name verstoringen in de darmflora, hormonale schommelingen, stress, voedingsintolerantie’s en andere stofwisselingsproblemen. Praktijk Riedijk is in nauwe samenwerking met RP Vitamino Analytic uit Kamperland in staat om de oorzaak op te sporen en met succes te behandelen. De behandeling gaat vaak samen met begeleiding door een natuurdiëtiste.

Frambozen enveloppen 300 g

Wij wensen u allen een gezond 2014 Praktijk Riedijk Julianastraat 14 4388 JD Oost-Souburg Voor het maken van afspraken bel 06-13665319

Hugo Frizzante

Doordat wij aangesloten zijn bij de BATC krijgt u (meestal een gedeelte van) het consult en de therapie vergoed.

0.75 l

2.89

www.praktijkriedijk.nl

in Goes 10 x 3 uur, start 23 januari 2014 Info: 06 212 730 77 info@bitbybit.nl

400 g

Winter Voordeel

Amarol 1 liter van € 47,20 voor

€ 29,95

20%

39.99

1.99

MP3 deurbel Met polyfone ringtones of maak zelf een deurbelmelodie.

28.99

LED-staaflamp Ca. 500 lumen. Incl. batterijen.

€ 43,95

19.99

Sigmatex 10 liter wit

€ 124,95

Koekenpan

lichte kleuren

korting

20%

S2U Gloss 1 liter van € 61,50 voor

€ 43,95

25%

Vanaf zaterdag 11-01-2014

- 1500 W - capaciteit: 560 ml

S2U Satin 1 liter van € 61,50 voor

Op alle Decokay Design raamdecoratie

2.99 Stoomreiniger vloer

ze onan opviebe vanngdevavankm s ha ngad rtitis Elke dagkogra

€ 53,95

Italiaanse pastagerechten

Dream bonbons

AutoCAD basis

S2U Allure 1 liter van € 72,40 voor

2.99

€ 134,95

Doorsnede: 28 cm.

kende merken korting op behang van onze be

20% KORTING

9.99

Vers & voordelig!

Vanaf woensdag 08-01-2014

*

Appelen 4 7 % goedkop Elstar er

1.5 kg

v an 1.79

0.95

20% korting

20% KORTING

op alle gordijnstoffen

van Toppoint

43%

Winter sale op de complete tapijt collectie van Bonaparte en Parade

goedkop er

Spruiten 750 g

van 0.69

0.39

* Versaanbieding geldig vanaf woensdag 08-01-2014 t/m 14-01-2014.

Zet- en drukfouten zijn voorbehouden.

HOGE KWALITEIT - LAGE PRIJS

www.aldi.nl


Postcodekanjer is ongekend hoog: 80.399 per lot in Vrouwenpolder

‘Met beide benen op de grond’

Alpha-cursus in Middelburg MIDDELBURG - ‘Is er meer? Waar leef

VROUWENPOLDER – Aan het begin van de feestelijke bekendmaking hoe de ‘laatste’ 21 miljoen euro van de in to- ik eigenlijk voor?’ Voor iedereen die taal 42,9 miljoen euro zou worden verdeeld nodigde spreekstalmeester Gaston Starreveld van de Postcodeloterij op zoek is naar de diepere betekenis burgemeester Rob van der Zwaag van de gemeente Veere uit op het podium. “Vrouwenpolder schrijft vanavond van het leven. geschiedenis. Dit vergeet niemand nooit meer”, zei de burgervader.

Op dinsdag 4 februari start er in Middelburg een Alpha-cursus. Deze cursus biedt een eigentijdse en laagdrempelige manier om kennis te maken met het christelijk geloof. De cursus duurt in het totaal 11 weken, één avond per week en een (kort) weekend. Elke avond begint met een maaltijd. Daarna is er en korte inleiding en wordt er met elkaar het onderwerp besproken en uitgediept. De deelnemers gaan vervolgens in kleine groepjes uiteen om verder te praten (waar geen enkele

vraag gek is). De eerste avonden zijn geheel vrijblijvend, daarna kunnen de cursisten beslissen of ze door willen gaan of niet. De Alpha-cursus is geschikt voor iedereen die op zoek is naar de diepere betekenis van het leven. De cursus wordt gegeven in een ongedwongen en open sfeer. Iedereen is welkom! Deelname aan deze cursus is gratis. De cursusavond is wekelijks op dinsdag en start om 18.30 uur. Cursuslocatie: De Ontmoetingskerk, Oosterscheldestraat 1 in Middelburg. Kijk voor meer informatie over de Alphacursus op www.alpha-cursus.nl of neem contact op met Erwin Houmes, 0118468886 of erwinhoumes@solcon.nl.

Exposities Expositieruimte WILLEM3: ‘En hij zag dat het goed was’ in Expositieruimte WILLEM3, Oranjestraat 4, Vlissingen. Deze tentoonstelling is de derde uit een reeks van drie, die gebaseerd is op het scheppingsverhaal. Elke scheppingsdag eindigt met de constatering dat het goed was. Kunnen wij, als beoogd evenbeeld, ook dagelijks deze conclusie trekken in onze poging de wereld naar onze hand te zetten? Met werk van Olphaert den Otter, Stefan Gross en Erik Sep. De tentoonstelling is te zien t/m 12 januari. Open: donderdag t/m zondag van 13.00-17.00u. Zie ook: www.cultuurwerf.nl

Wandelsportvereniging ‘t Zand Ongeloof bij het publiek over het bedrag van 80.399 euro.

DOOR BO VAN SCHEYEN Het is even voor zeven uur in Vrouwenpolder. Groepjes mensen wandelen richting het parkeerterrein Breezand, vlak bij Hotel Duinoord. Het zijn vooral gezinnen, stelletjes en wat oudere mensen. De sfeer is lacherig en iedereen voelt zich uitgelaten. Er zijn weinig auto’s in het straatbeeld. De organisatie heeft op verzoek van de gemeente opgeroepen om vooral te voet of met de fiets te komen. Het parkeerterrein is omgetoverd tot een heus festivalterrein. De rode truck van de Postcodeloterij met daarop fel verlicht het bedrag van 48,9 miljoen staat pontificaal in beeld. Het is nooit eerder voorgekomen dat de wijkprijs zo hoog uit is gevallen. Op nieuwjaarsdag was al bekend geworden dat de Koningin Beatrixlaan de hoofdprijs in de wacht had gesleept. Negen deelnemers wonnen samen 21,45 miljoen euro. Het festivalterrein loopt geleidelijk vol. Nadat Rob van der Zwaag zijn inwoners veel plezier en geluk heeft gewenst, barst het feest los. Wolter Kroes opent met het liedje ‘Wat een heerlijke dag’. Hij krijgt er goed de sfeer in. Helemaal vooraan staat een vader, Mattan, met zijn zoontje Sergej (4) op de arm op de muziek mee te swingen. “Helaas. Wij zijn geen winnaars. We komen uit Roeselaere, enkel en alleen om Danny de Munk te zien en horen. We volgen hem overal waar we maar naartoe kunnen.” Wat verderop staan twee jonge meiden van tien te huppen en springen.

Het is de tweeling Esmee en Danique. Ze zijn met hun vader Peter naar het feest gekomen. “Wij wonen niet in Vrouwenpolder, maar onze opa wel”, vertellen ze. Opa Piet is waarschijnlijk één van de oudste winnaars. Hij is negentig en speelt met één lot mee. Hij durfde de drukte niet aan, zeggen de meisjes. Iets later klinkt de eerste sirene. De teller op het grote videoscherm stopt op 14.079 euro. Gejuich alom. Danny de Munk verschijnt ten tonele en brengt een aantal grote hits zoals ‘Bloemetje’, ‘Ik voel me zo verdomd alleen’ en ‘Bloed, zweet en tranen’ ten gehore. De menigte geniet. De volkszanger heeft het naar zijn zin. Achteraan, vlak bij een poffertjeskraam, staat een gezin mee te zingen. De vader, die liever niet met naam en toenaam in de krant komt, draagt een klein jongetje op zijn buik. “Wij hebben ook gewonnen. Dat is leuk, maar deze kleine jongen, Axl, is op 6 november geboren. Hij is echt onze hoofdprijs”. De sirene klinkt weer. Nu verschijnt er een bedrag van 26.930 euro op het videoscherm. De menigte danst. Gaston mengt zich tussen het publiek op zoek naar reacties en dromen. “Wat gaat u met het geld doen?” vraagt hij omstanders met loten. Raymond staat hem te woord. Hij is zichtbaar ontroerd. “Wow, ongelooflijk! Ik woon nu 2,5 jaar hier. Ik kom uit de Randstad. Dat dit hier zou gebeuren, verwacht je niet. Ik moet het laten bezinken. Zo onwerkelijk is het. Ik denk dat ik het in mijn winkel ga investeren. Er zijn nu al mensen die naar

FOTO BO VAN SCHEYEN

aanleiding van artikelen mij om geld komen vragen. Ik wil eerst alles rustig verwerken.” Vlak voordat Xander de Buisonjé het podium op gaat luidt de sirene weer: het rad stopt bij 43.250 euro. Het publiek joelt, maar klinkt voorzichtig. “Het zal toch niet waar zijn?” roept een dame op leeftijd. “Dat ik dit nog mag meemaken.” Niemand durft te speculeren wat het eindbedrag wordt. Xander rent naar het VIP-paviljoen waar de hoofdprijswinnaars een plekje hebben gekregen. Hij zingt ze toe uit volle borst. Het gezin van Joost en Josien vinden het ongelooflijk wat er gebeurt. “We blijven met beide benen op de grond staan, hoor. Het is prachtig. We zijn één dorp en gunnen het elkaar. Bovenaan ons lijstje staat een rondreis met de kids in een slaaptrein. Tot nu toe was dat net te kostbaar. Wie weet gaan we het nu echt doen.” Ook het jonge stel Michael en Nadine is in een feestelijke stemming. “We gaan nu maar eens rustig nadenken wat we gaan doen. Het is in ieder geval ontzettend leuk.” Dan klinkt de sirene opnieuw. Het publiek houdt de adem in. De cijfers rollen, de stem van Gaston spreekt. Het eindbedrag is 80.399 euro. Het aanwezige publiek is uitzinnig. Ook de mensen die niets wonnen, feesten mee. Vrouwenpolder zal nooit meer hetzelfde zijn. Of toch wel? Vrouwenpolder telt in ieder ruim 180 wijkwinnaars die met ruim 300 loten meespelen in de Postcode Loterij.

Op zaterdag 18 januari in Kamperland

Bijeenkomst Kern met Pit

38e Snertwandeltocht MIDDELBURG - Zaterdag 11 januari houdt wandelsportvereniging ‘t Zand voor de 38e maal de Snertwandeltocht. Aan deze wandeltocht kan zowel door leden als niet leden van wandelsportverenigingen, individueel als ook in groepsverband worden deelgenomen. Voor wandelaars (jong en oud) die nog geen lid zijn van een wandelsportvereniging een goede gelegenheid om eens kennis te maken met een georganiseerde wandeltocht. De afstanden die gewandeld kunnen worden zijn ; 5, 10 en 15 kilometer, waarvan gedeeltelijk door de oude binnenstad wordt gewandeld, de 10 en 15 km maken een lus naar het buitengebied

wedstrijd Kern met Pit.

Met de wedstrijd daagt de heidemaatschappij bewoners in het hele land uit binnen een jaar iets te verbeteren in hun buurt. In elke provincie vindt de bijeenkomst op dezelfde dag plaats.’Wij hebben jarenlange ervaring met bewonersinitiatieven en 170 adviseurs in huis, die op vrijwillige basis bewoners begeleiden’, vertelt de KNHM in een persbericht. ‘Kern met Pit biedt actieve bewoners net dat steuntje in de rug om het project voor elkaar te krijgen. Als je zelf het voortouw neemt bij nieuwe initiatieven kun je veel bereiken.’ De KNHM organiseert al sinds 1978 de

Eindresultaten In 2013 deden negen Zeeuwse bewonersgroepen mee aan de wedstrijd Kern met Pit. Zo wilde Dorpsbelangen de kern van ‘s-Heer Hendrikskinderen verbeteren, Buurtgroep Sint Jansgebied in Middelburg een watertappunt realiseren, projectgroep Beweegpad Griffioen in Middelburg een beweegpad maken, projectgroep Ommetje Klarenbeek een wandelommertje maken in Klarenbeek en Prooijenspark in Middelburg en Dorpstafel Sint-Maartensdijk-Scherpenisse de Jeugdland Speelmeerdaagse organiseren. ‘Bijna alle bewonersgroepen

hebben hun project met succes afgerond.’ De groepen presenteren 18 januari de eindresultaten van hun project. Nieuw Tijdens de bijeenkomst vertelt de KNHM ook welke Zeeuwse bewonersgroepen mogen deelnemen aan de nieuwe editie van Kern met Pit. Van de zestien aanmeldingen mogen twaalf bewonersgroepen zich presenteren. De beste ideeën gaan door naar de wedstrijd. Meer informatie Meer informatie is te vinden op www.knhm.nl PAGINA 10

Start De start is vanaf 13.00 uur. Het startbureau is gevestigd in het Wijkgebouw De Vergulde Baars, Baarsjesstraat 42, in de wijk ’t Zand, Stromenwijk, in Middelburg. Het startbureau is geopend van 12.00 tot 17.00 uur. Voor verdere informatie kan men bellen naar mevrouw Blokpoel, telefoon 0118-637164 of een mailtje naar brajoka@ zeelandnet.nl of bezoek onze website: www.wandelsportmiddelburg.nl

...VOOR HET LAATSTE ACTUELE LOKALE NIEUWS...

KIJK OP WWW.INTERNETBODE.NL

Start inschrijving Colours by the Sea VLISSINGEN - Op zaterdag 7 juni vindt in Vlissingen de 2e editie van Colours by the Sea plaats. Colours by the Sea is het kleurrijkste loopevenement van Nederland waar je na elke gelopen kilometer ondergedompeld wordt in een prachtige kleur. Een loopevenement geschikt voor jong en oud waarin het vooral draait om de ervaring en beleving.

KAMPERLAND - De Koninklijke Nederlandsche Heidemaatschappij (KNHM) organiseert elk jaar de wedstrijd Kern met Pit. Op zaterdag 18 januari zet ze in Kamperland de Zeeuwse deelnemers van 2013 in het zonnetje. Deze In 2013 stonden er bijna 6000 deelnemers bewonersgroepen, die zich inzetten voor het welzijn in hun buurt, ontvangen het predicaat Kern met Pit en duizend aan de start en werd het loopevenement bezocht door meer dan 15.000 bezoekers. euro. Ook maakt de KNHM bekend welke Zeeuwse groepen mogen deelnemen aan de editie voor 2014. DOOR BRITTA JANSSEN

richting Veere. De 10 en 15 km zijn niet geschikt voor rolstoelen. Een ieder, geoefend of niet, jong en oud, kan aan deze tocht deelnemen. Na het volbrengen van deze tocht ontvangt iedere wandelaar een kop snert.

Naast individuele lopers werd het een dag om nooit te vergeten voor o.a. hockeyteams, zwemclubs en schoolklassen. Maar Colours by the Sea bleek ook een echte gezinshappening waar vaders en moeders net zoveel plezier aan beleefden als de kinderen. Samen trainen en samen die 5 km afleggen op eigen tempo. Wandelen of hardlopen het was een groot spektakel. Colours by the Sea beschikt over een uniek parkoers langs de kust dat start op het feestelijk Bellamypark in Vlissingen om vervolgens via de Boulevard, duinen, strand en glooiing terug te keren naar de finish. Daarna wordt iedereen beloond met een onvergetelijke afterparty.

Samen in beweging Het gaat niet om snelheid en overwinning. Iedere deelnemer ontvangt voor de start het unieke Colours by the Sea t-shirt, een eigen persoonlijk startnummer, beschermzakje voor mobiele telefoon, een gekleurde zonnebril. Na de finish ontvangt iedereen een bekertje met kleurpoeder, voor een sensationele kleurexplosie op het Bellamypark. De stichting “Samen in Beweging”, organisator van Colours by the Sea, heeft als doel zoveel mogelijk mensen te laten bewegen door middel van hardlopen. Dit doen zij door het organiseren van bijzondere sportevenementen en het faciliteren daarvan. Verder ondersteunt de stichting waar mogelijk Runningtherapie projecten in Zeeland. Mensen met psychische klachten worden door middel van hardlopen (Runningtherapie) gestimuleerd aan hun gezondheid te werken. Op 1 januari 2014 om 12.00 uur ‘s middags is de inschrijving open gegaan via www.coloursbythesea.nl. Net als in 2013 doen kinderen onder de 12 jaar weer kosteloos mee met een betalende ouder. Er kunnen maximaal 6000 deelnemers meedoen. De organisatie adviseert tijdig in te schrijven want vol = echt vol.


5.

Intratuin Clusia 55 cm potmaat 17 cm. Pot Capi 13.95 9.99

6.

99

99

Geldig t/m 15 januari 2014.

9.99

halfschaduw

prijsplukker

hoogte

maak je eigen stoere plek in huis

Intratuin Livistona 60 cm potmaat 17 cm.

Pot Nancy Aardewerk, diverse kleuren. Ø 10,7 cm. 1.49 0.99 Ø 11,5 cm. 2.19 1.29 Ø 13,5 cm. 2.59 1.49

Yucca Maya tree 95 cm potmaat 23 cm. Pot Kane 19.95 24.95

14.95

Deze grote plant maakt het binnen helemaal stoer Intratuin Flamingoplant (Anthurium) 90 cm potmaat 21 cm. Pot Kane 19.95

GRATIS oppotten Kom gratis je kamerplanten oppotten op zaterdag 11 januari! We hebben kruiwagens vol vruchtbare potgrond om het binnen alvast mooi te laten bloeien!

19.95

12.95

Intratuin Koudekerke Galgeweg 5, 0118-551623 Donderdag en vrijdag koopavond. Kijk voor onze actuele folder op www.intratuin.nl/folder


5.

Intratuin Clusia 55 cm potmaat 17 cm. Pot Capi 13.95 9.99

6.

99

99

Geldig t/m 15 januari 2014.

9.99

halfschaduw

prijsplukker

hoogte

maak je eigen stoere plek in huis

Intratuin Livistona 60 cm potmaat 17 cm.

Pot Nancy Aardewerk, diverse kleuren. Ø 10,7 cm. 1.49 0.99 Ø 11,5 cm. 2.19 1.29 Ø 13,5 cm. 2.59 1.49

Yucca Maya tree 95 cm potmaat 23 cm. Pot Kane 19.95 24.95

14.95

Deze grote plant maakt het binnen helemaal stoer Intratuin Flamingoplant (Anthurium) 90 cm potmaat 21 cm. Pot Kane 19.95

GRATIS oppotten Kom gratis je kamerplanten oppotten op zaterdag 11 januari! We hebben kruiwagens vol vruchtbare potgrond om het binnen alvast mooi te laten bloeien!

19.95

12.95

Intratuin Koudekerke Galgeweg 5, 0118-551623 Donderdag en vrijdag koopavond. Kijk voor onze actuele folder op www.intratuin.nl/folder

Gezond afslanken precies waar jij dat wilt… tkilo's! en hett is nog leuk ook! Dus weg met de Kerskilo's! Gewichtsconsulent PatriciaO’Halloran O’Halloransuccesvol succesvol TFM methode Gewichtsconsulent Patricia metmet TFM methode en de enige Zeeland met eengediplomeerd opleiding voorvoor dezedeze training! en alsinenige in Zeeland training! week een half uur te trainen. Patricia’s Zwitserse TFM trainingsprogramma in warmtecabines, ontwikkelt in samenwerking met een team vanvan artsen, is alis al team artsen, ruim 30 jaar een succes. Het is hard werken en eigenlijk zit niemand er op te wachten. Afvallen of je gewicht onder controle houden is een grote uitdaging. Ook al beweren sommigen anders, maar pillen, elektronische afslankapparatuur en crash diëten zijn zeker op langere tertermijn mijn nietniet de de oplossing. oplossing.

Goed voor jezelf zorgen moet leuk zijn, mijn klanten zien er niet alleen goed uit, ze voelen zich ook goed! De Zwitserse Thermo Fysische Methode kan voor jou een nieuwe uitdaging zijn! In de praktijk van Patricia in Middelburg wordt je geholpen overgewicht kwijt te raken of plaatselijk centimeters te verliezen, bijvoorbeeld rondom maag, billen en heupen. Niet lijk, op een radicale manier, maar geleide-lizodat het het resultaat nietniet na een paarpaar jk, zodat resultaat na een weken is verdwenen. Daarnaast helpt Patricia je eetpatroon aan te passen en de zogenaamde vreet-buien uit te bannen. Het rendement zal je verbazen!

En het leuke is, je doet het helemaal zelf. En dat maar in een half uurtje per keer. Geen last van overgewicht, werken? Ook dan is deze methode uiterst geschikt! Ruim dertig jaar geleden introduceerde Patricia met enkele Zwitserse collega`s en de Amerikaans artsen Dr. Karin en Don Brown de, oorspronkelijk uit Zwitserland afkomstige, Thermo Fysische Methode (TFM) in Nederland. Zij is de enige in Zeeland met een Zwitserse methode. Haar kleinschalige en persoonlijke aanpak is uniek. Patricia: ‘Alle klanten krijgen de aandacht waar zij recht op hebben, een persoonlijk op de fysieke conditie van de klant aangepast trainingsschema en een uitgebalanceerd voedingsadvies.’

komen. De doelgerichte oefeningen worden liggend uitgevoerd. Hierdoor worden rug en gewrichten, in combinatie met de warmte, ontlast. Dit geeft een prettig en ontspannen gevoel. Fijn is dat je hoofd buiten de cabine ligt,. lekker koel.

vallen én om een strak(ker) lichaam te krijgen. Naast het afvallen zijn de cabines ook goed voor mensen met reumaklachten of artrose, werkt u aan uw conditie en vermindert de training cellulite en stress. Voor meer informatie:

Val tot wel 5 kilo per maand af!

www.patriciaohalloran.nl

Voorafgaande aan de training word je iedere keer gewogen en één keer per maand gemeten. Zo is het niet onmogelijk om wel tot 5 kilo verantwoord per maand af te

Praktijk: Grote Sternstraat 84 4332 DT Middelburg Gratis parkeren voor de deur. Tel: 0118-638777

Wat is TFM Je traint in een warmtecabine. De warme lucht die in de cabine geblazen wordt heeft niets te maken met infraroodstraling, volgens O’Halloran. 'Cabines op basis van infrarood passen niet in de originele TFMmethode waar ik mee werk.' Door de warmte zijn je spieren gelijk op temperatuur, worden de spieren soepel gehouden en wordt spierpijn voor-

Eigenaresse en trainer Patricia: ‘Alle klanten krijgen de aandacht waar zij recht op hebben, een persoonlijk op de fysieke conditie van de klant aangepast trainingsschema en een uitgebalanceerd voedingsadvies.’


Kees Kuijsveld

NAC-coryfeeën Adri Pelkmans en Kees Kuijs tonen in het NAC Museum de replica van het kampioensshirt uit 1921. FOTO WWW.HETFOTOBEDRIJF.NL

Niet ver van zijn woning in de Bredase wijk Brabantpark ligt het Kees Kuijsveld, de zesde NAC Breda Playground. Het is een eerbetoon aan voormalig NAC-speler en clubicoon Kees Kuijs. Samen met wethouder Saskia Boelema opende laatstgenoemde in oktober 2011 officieel ‘zijn’ veld aan de Elandstraat.

De Bredase wethouder Saskia Boelema en Kees Kuijs bij de officiële opening van het Kees Kuijsveld in 2011. FOTO WWW.HETFOTOBEDRIJF.NL

Kees Kuijs, van vreemde eend in de bijt tot clubicoon

‘Ik kwam niet voor de gezelligheid naar NAC’ Als speler maakte hij furore bij NAC, als supporter zit hij nog regelmatig bij ‘zijn’ club op de tribune. Kees Kuijs blikt terug op zijn imposante voetbalcarrière bij de Parel van het Zuiden. “Rat Verlegh had altijd het laatste woord.”

Kliekjes Daar vormen de spelers van Ajax en Feyenoord steevast kliekjes. Kees Kuijs: “Zowel Ajax als Feyenoord had altijd wel vier of vijf spelers in de selectie. De rest werd aangevuld met eenlingen van bijvoorbeeld, NAC, PSV en Fortuna Sittard. Wij waren dan ook op elkaar aangewezen. Ik heb het wel eens meegemaakt dat Ajax en Feyenoord na een interland tegen elkaar moesten voetballen. Dan werd alléén maar daarover gesproken. Het ging bijna ten koste van het nationale team. Toch was er wel een gezonde rivaliteit. Zelf vond ik het altijd leuk om tegen mijn vrienden bij PSV te spelen. Daar wilde je natuurlijk speciaal van winnen.” Stoten topclubs in Breda sportief gezien regelmatig hun neus, omgekeerd heeft NAC het in die tijd ‘boven de rivieren’ altijd heel moeilijk. “Psychologisch? Ja, dat kan best een rol spelen,” blikt Kees Kuijs terug. “Dat wordt er een beetje ingeprent, geloof ik, terwijl je het als speler eigenlijk niet wilt. Toch waren we altijd een beetje bang voor Feyenoord en Ajax.”

DOOR ADDO SPRANGERS In het jubileumboek ‘100 jaar NAC’ wordt de thans 82-jarige Kees Kuijs opgevoerd als een heus NAC-icoon. Dat is niet zonder reden. Tussen 1955 en 1963 speelt hij namelijk 238 competitiewedstrijden en 13 bekerduels in de clubkleuren van NAC, terwijl hij als NAC’er 39 keer voor het Nederlands Elftal uitkomt, daarmee zijn totale aantal interlands op 43 brengend. Zelf noemt Kees Kuijs het hem ten deel gevallen eerbetoon in het jubileumboek ‘wel grappig’. “Al zat ik er niet echt op te wachten,” voegt hij er meteen aan toe. Meeùs Het tekent de nuchterheid van de in het Noord-Hollandse Anna Paulowna geboren voormalige voetbalster. Als voetballer gevormd bij BKC en ZAP, belandt de linkervleugelverdediger bij Haarlem waar hij al snel in positieve zin opvalt. Vier interlands zijn het welhaast logische gevolg, waarna NAC-voorzitter Joseph Meeùs naar zijn diensten hengelt. Met succes, al verliep het niet helemaal zonder slag of stoot, zo vertelt Kees Kuijs. “De ‘oude’ Meeùs heeft me naar Breda gehaald. PSV was ook nog eventjes in beeld, maar ik had mijn jawoord al aan NAC gegeven. Voordat ik naar NAC kwam, overleed Meeùs echter. Het bestuur van NAC nam het over en ik kreeg ineens minder dan het salaris dat ik met Meeùs was overeengekomen. Ik heb me echter niet teruggetrokken en ben toch naar NAC gegaan. Zo zit ik nu eenmaal in elkaar: een man een man, een woord een woord.” Combinatie Hoewel hij het bij NAC prima naar zijn zin heeft, blijft hij zich toch een beetje vreemde eend in de bijt voelen. “In de eerste plaats kwam ik binnen als die international van Haarlem. Daarnaast kwam ik uit de kop van Noord-Holland, uit Anna Paulowna. Ik moest echt wennen aan de mentaliteit hier. Ik kwam niet voor de gezelligheid, bij mij stond vooral het sportieve element voorop. Ik speelde bij het Nederlands Elftal en dat wil je dan natuurlijk wel even zo houden.” Van zijn inkomsten als semi-prof alleen kan Kuijs niet leven. Hij timmert naast het voetballen dan ook hard aan zijn maatschappelijke carrière. Zo doet hij de studie heilgymnastiek en massage (het tegenwoordige fysiotherapie), hetgeen hem later in staat stelde om als fysiotherapeut aan de slag te gaan. “De combinatie van een voetballoopbaan en een maatschappelijke carrière ging goed samen,” vertelt Kees Kuijs. “Twee keer per week trainde ik ’s avonds bij NAC en elke woensdagmiddag ging ik naar de centrale training van het Nederlands Elftal in Den Bosch.”

Rat Verlegh De eerste trainer die hij bij NAC meemaakt is Jan Blom. “We gingen goed met elkaar om. Jan Blom deed vooral het praktische werk tijdens de trainingen. Grote man achter de schermen was echter Rat Verlegh. Hij stippelde de tactiek uit en hield ook de peptalks voor de wedstrijden. Bij Verlegh had ik het idee dat hij het niet echt in me zag zitten. Misschien had het te maken met het feit dat het niet altijd zo boterde tussen hem en Joseph Meeùs, de man die me naar NAC had gehaald. Ik stond er altijd in, dat was het punt niet. Maar in de zogenaamde ‘Flashbacks’ - een soort wedstrijdverslagen die Verlegh voor voetbalbladen schreef, werd ik bijvoorbeeld nooit genoemd.” Nog een vraagteken zet Kuijs bij het plotselinge geschuif met zijn persoontje in het team. “Aanvankelijk was mijn positie bij NAC linkervleugelverdediger, net als in Oranje. Gaandeweg echter stond ik steeds vaker stopperspil. Toen we in 1956 in de laatste ronde van de kampioenscompetitie uit naar Rapid JC moesten, besloot Verlegh om Bram Lussenburg op te stellen als stopperspil en moest ik weer verhuizen naar de linksbackpositie. Bram Lussenburg was een heel goede voetballer, maar miste eenvoudigweg de snelheid om Rapid JC-spits Noud van Melis af te stoppen. We verloren er met 5-1. Verlegh had echter altijd het laatste woord. Ach, ik heb er nooit een woord aan vuil gemaakt. Ik deed gewoon wat me gezegd werd.”

Kees Kuijs tijdens zijn voetballoopbaan.

FOTO ARCHIEF NAC

‘Ik had mijn jawoord al aan NAC gegeven’

Multifunctioneel Als vleugelverdediger was hij wel te vergelijken met Daley Blind van het huidige Ajax, meldt Kees Kuijs desgevraagd. “Geen gekke dingen doen en de bal gauw inleveren dus. Ik had een middenveld voor me staan waar ik de bal snel kwijt kon en dat er ook altijd wel iets goeds mee deed. In die tijd kwam je als back ook niet ver over de middellijn. Meestal bleef je op je eigen helft. Ook de positie van stopperspil lag me wel. Tegenwoordig worden spelers geacht multifunctioneel inzetbaar te zijn. Daley Blind verhuist net zo gemakkelijk van de linksbackpositie naar het middenveld, maar vroeger was zoiets niet gebruikelijk.” Visje Spijt van zijn overgang naar NAC heeft Kees Kuijs nooit gehad. Kees Kuijs: “Roel Wiersma en Toon Brusselers, met wie ik bevriend raakte bij het Nederlands Elftal, hebben namens PSV nog wel eens een visje uitgegooid, maar ik ben bij NAC gebleven. Hier speelde ik samen met fantastische spelers als Leo Canjels en Louis Overbeeke. Laatstgenoemde had een enorm goed schot. Als Leo Canjels er toevallig niet was, stond hij gewoon in de spits. Jan van Hoogenhuizen en Adri Pelkmans waren spelers naar mijn hart, ze gingen er altijd voor. Dat gevoel had ik later ook bij types als Rob Penders en Eric Botteghin, jongens waar je op kunt bouwen.”

Supporter Kees Kuijs weet waar hij over praat. Jarenlang maakte hij deel uit van de groep rapporteurs die wekelijks spelers in de eredivisie cijfers gaf voor het klassement ‘Voetballer van het Jaar’ in dagblad De Telegraaf. Vandaag de dag is hij als liefhebber nog met grote regelmaat op de tribune van NAC te vinden. “Ik heb twee seizoenskaarten van NAC. Meestal zit ik tussen generatiegenoten als Hein van Gastel, Stan de Rijk, Jacques Visschers en Frans Vermeulen. Voor de wedstrijd schatten we dan samen de kansen voor NAC in. Als Selectie NAC seizoen 1958-1959. Staand v.l.n.r. Puck Storimans, Pau van den Hoven, Jan Blom (trainer), Adri Pelkmans, Stan de Rijk, Kees Kuijs en Jan NAC na afloop gewonnen heeft, ben ik echt blij, hoor. Van speler ben ik een echte supporter van NAC geworden, zonder meer.” van Hoogenhuizen. Gehurkt v.l.n.r. Louis Overbeeke, Theo Laseroms, Leo Canjels, Cock Luyten en Frans Bouwmeester. FOTO ARCHIEF NAC PAGINA 12


Tekst: Bart van den Acker

Renault Mégane: YHUQLHXZGQLHWGXXUGHU

kort nieuws

6\PERROSROLWLHN Wel ja, we hebben al een uitgebreide discussie gehad over de stad Utrecht die vervuilende, oudere auto’s wilde weren, nu beginnen ze in Rotterdam ook. Op zich lijkt dat een goede gedachte. Iedereen met hart voor ons milieu roept direct in koor: ‘Ja, weg met die vuile auto’s!’. Daarbij heeft Rotterdam een fors probleem, want de stad dreigt in 2015 niet aan de Europese normen voor luchtkwaliteit te kunnen voldoen en dat komt de gemeente op een forse boete te staan. Misschien een beetje te laat begonnen, met nu paniekvoetbal als resultaat?

'DW GH 5HQDXOW 0«JDQH EHVWVHOOHU DOV KHW RP OHDVHDXWRÞV JDDW HHQ IDFHOLIW ]RX NULMJHQ ZDV DO EHNHQG +HW EHVWH QLHXZV LV PLVVFKLHQ ZHO GDW GLH ZLM]LJLQJQLHWJHSDDUGJDDWPHWHHQSULMVYHUKRJLQJ+LMLVHUDOV7&H$XWKHQWLTXH DOYDQDIüHQGHPHHUSULM]HQYDQ üYRRUGH&RXS«HQüYRRUGH (VWDWH]LMQRRNKHHODFFHSWDEHO'HGLHVHOVYDOOHQRRNLQLQGHELMWHOOLQJVFDWHJRULHGXVGLH]DNHOLMNHULMGHUV ]XOOHQ GH 0«JDQH RSQLHXZ EHVW ZHWHQ

WHYLQGHQ+HWJHNNHLVGDWMXLVWGLHÝELMWHOOLQJVNRSHUVÞ YDDN NLH]HQ YRRU HHQ KHHOUXLPHXLWUXVWLQJ'DWNRPWPRRLXLW ZDQW5HQDXOWELHGWYRRUVFKHUSHSULM]HQ KHW 7HFKQRORJ\ 8SJUDGH 3DFN ü SDUNHHUVHQVRUHQ DFKWHUXLWULMFDPHUD JURRWOLFKW DVVLVWHQW HQ ZHJPDUNHULQJV ZDDUVFKXZLQJ HQ KHW +DQGVIUHH 3DFN ü KDQGVIUHH FDUG HOHNWULVFKH KDQGUHP HQ KLOOVWDUW DVVLVW :DQQHHU GLH NRPW" +LM LV HU DO LQ GH 5HQDXOW VKRZURRP

å'H7R\RWD9HUVRLVPHWRQPLGGHOOLMNH LQJDQJ EHVFKLNEDDU PHW HHQ QLHXZHOLWHUGLHVHOPRWRUPHW N:SNGH'')2SPHUNHOLMNLVGDW7R\RWDGLHPRWRULQNRRSW ELM %0: GDW LV HHQ VDPHQZHUNLQJ GLH QRJ QLHW HHUGHU QDDU EXLWHQ LV JHNRPHQ 'H SULM]HQ VWDUWHQ ELM ü WHJHOLMN ]LMQ GH SULM]HQ YDQGHEHQ]LQHYHUVLHVYDQGH9HUVR DDQJHVFKHUSWYDQDIü

Honda Civic Tourer:VWHUNDDQERG 6WDWLRQFDUNRSHUV RSJHOHW QD HHQ RQGHUEUHNLQJ YDQ YHOH MDUHQ NRPW +RQGD RSQLHXZPHW]RÞQPRGHORSEDVLVYDQGH KXLGLJH&LYLF'DWZDVDODDQJHNRQGLJG PDDU QX LV HU ZDW PHHU RYHU EHNHQG 'H]H&LYLF7RXUHUELHGWHQRUPYHHOUXLPWH0HWGHDFKWHUEDQNQRUPDDOUHFKWRSLV GHEDJDJHUXLPWHDOOLWHU'DWLV]HOIV UXLPHU GDQ HHQ 3DVVDW 9DULDQW HQ Y««O UXLPHUGDQGHJURWHUH$FFRUG7RXUHU'H &LYLF7RXUHUKHHIWRRNGHVOLPPHÝPDJLF VHDWÞ DFKWHUEDQN ZDDUELM GH ]LWWLQJ RRN WHJHQ GH UXJOHXQLQJ NDQ NODSSHQ YRRU KHWYHUYRHUYDQKRJHVSXOOHQHQPHWGH DFKWHUEDQN KHOHPDDO QHHUJHNODSW LV GH ODDGUXLPWH OLHIVW OLWHU JURRW (U LV NHX]HXLWHHQPRRLHOLWHUEHQ]LQHPRWRU N:SN RIHHQ]HHUPRGHUQH

DOXPLQLXP GLHVHO N: SN ZDDUPHH GH 7RXUHU JRHG LV YRRU ELMWHOOLQJ %RYHQGLHQ LV MXLVW GLH GLHVHO KHHOVFKHUSJHSULMVGYDQDIüGH EHQ]LQHYHUVLHV VWDUWHQ ELM ü 'H +RQGD &LYLF 7RXUHU NRPW LQ IHEUXDUL LQ 1HGHUODQGEHVFKLNEDDU

å 'H *6K LV HHQ EHODQJULMNH DDQYXOOLQJ RS KHW ]DNHOLMNH SURJUDPPDYDQ/H[XV+HWLQGUXNZHNNHQGH ULMFRPIRUW YDQ GH *6VHULH LVHUQXPHWGHPRWRULVHULQJXLWGH QLHXZH ,6K 'DW EHWHNHQW HHQ UHODWLHI VFKHUSH FDWDORJXVSULMV YDQ ü ZDDURYHU ]DNHOLMNH ULMGHUVPDDUELMWHOOLQJYRRUSULY«JHEUXLN EHWDOHQ 'DDUPHH LV GH]H /H[XVHHQJHZHOGLJDOWHUQDWLHIYRRU KHW DDQERG YDQ DQGHUH SUHPLXP VHGDQVYDQGLWIRUPDDW

'LWLVGHQLHXZHMini! 7ZHH NHHU NLMNHQ" 0LVVFKLHQ PDDU DOV MHGHQLHXZH0LQLQDDVW]LMQYRRUJDQJHU ]HW LV KHW YHUVFKLO ZHO GXLGHOLMN 'H]H QLHXZHGHUGHJHQHUDWLHYDQGHQLHXZH 0LQL KHW ZRUGW YHUZDUUHQGæ LV DDQPHUNHOLMN JURWHU +LM LV RS HHQ KDDU QD WLHQFHQWLPHWHUODQJHUPPEUHGHUHQ HHQIUDFWLHKRJHU2SQLHXZLHWVPLQGHU ÝPLQLÞGXVPDDUKHWEOLMIWZHOKHHOKHUNHQEDDU HHQ 0LQL %LQQHQ GLH JURWHUH PDWHQLVXLWHUDDUGPHHULQWHULHXUUXLPWH EHVFKLNEDDU 0LQLORYHUV ]DO KHW DFKWHU KHW VWXXU GLUHFWRSYDOOHQGDW VQHOKHLGVPHWHUHQ WRHUHQWHOOHU QX JHZRRQDFKWHU KHW VWXXU ]LWWHQ HQ QLHW PHHU LQ KHW

PLGGHQ RS KHW IRUPDDW VRHSERUG 'DW LV HU QRJ ZHO PDDU GLHQW QX YRRU DDQYXOOHQGH ]DNHQ 7HFKQLVFK LV GLW RRN HHQ FRPSOHHW QLHXZ RQWZHUS 'H 0LQL &RRSHU KHHIW HHQ OLWHU GULHFLOLQGHU WZLQWXUERPRWRU PHW N: SN GH &RRSHU ' KDDOW XLW ]RÞQ ]HOIGH EORN PDDUGDQHHQGLHVHON:SN'H &RRSHU6KHHIWHHQOLWHUYLHUFLOLQGHU WZLQWXUERPHWN:SN*HNHULV JHHQ 21( DOV EDVLVPRGHO PHHU =RZHO GH &RRSHU DOV GH&RRSHU'NRPHQLQ LQ DDQPHUNLQJ YRRUELMWHOOLQJ YRRU ]DNHOLMNH ULMGHUV 'H OHYHULQJ YDQ GH QLHXZH 0LQL VWDUW LQ KHW YRRUMDDU

Autovisie Jaarboek 2014

+HW ODJ PRRL RS WLMG YRRU 6LQWHUNODDV LQ GH ZLQNHOV PDDU GH MDDUOLMNVH ÝELMEHOÞYRRUDXWROLHIKHEEHUVNZDPQHWWHODDWYRRURQ]HYRULJHHGLWLH+HW -DDUERHNYDQ$XWRYLVLHPHWSDJLQDÞVIRUPDDWWHOHIRRQERHNLVZHHU HHQ LQGUXNZHNNHQG RYHU]LFKW RS ZDW GH DXWRZHUHOG PRPHQWHHO KHHIW WH ELHGHQ'DDUELMLVKHWZHOPHHUHHQOLHIKHEEHUVERHNGDQSXUHFRQVXPHQWHQLQIRUPDWLH 'LH FRQFOXVLH YROJW XLW ELMYRRUEHHOG GH RSQDPH YDQ HHQ KRRIGVWXN Ý([RWHQÞ PHW PHUNHQ ZDDUYRRU HONH DXWROLHIKHEEHU ]LFK HYHQ DFKWHUGHRUHQNUDEWRIELMYRRUEHHOGKHWIHLWGDWGHQLHXZH+RQGD-D]]HU DOLQVWDDWGLHSDVRYHUHHQMDDUEHVFKLNEDDUNRPW1LHWWHPLQLVHURRNKHHO YHHOQXWWLJHHQSUDNWLVFKHLQIRUPDWLHSOXVNRUWHWHVWVYDQYHHOPRGHOOHQ HQORVVHYHUKDOHQGLHRRNEHVWLQKHWPDJD]LQHKDGGHQJHNXQG2MDORV HYHQGLHSULMVYUDDJRSæ9RRUüLVKHW$XWRYLVLH-DDUERHNRSQLHXZ HHQNRRSMHYRRUDOVGH6LQWHUQLHWDDQGDFKWHQDQGHUVNDQGH.HUVWPDQ QDWXXUOLMNLQGHKHUNDQVLQJ

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ÞVXLWGHVWDGVFHQWUDZRUGHQ JHZHHUG'DWLVWHQPLQVWHHHQODQGHOLMNV\VWHHPPDDUZHZHWHQQXGDWKHWKHOHLQ GLHVWHGHQJHHQHIIHFWKHHIWRSGHOXFKWNZDOLWHLW*RHGGDWQHHPWQRJVWHHGVQLHW ZHJGDWMH]RÞQPDDWUHJHODOVVWDGZHONXQWQHPHQ+HWZDVDOOHHQEHWHUJHZHHVWGH HFKWJURWHYHUYXLOHUVDOVHHUVWHQDDQWHSDNNHQ1HHGDWLVQRXHHQVQLHWKHWZHJYHUNHHU'DW]LMQKXLVKRXGHQVHQEHGULMYHQHQQLHWWHYHUJHWHQGHSHWURFKHPLVFKH LQGXVWULHGHKDYHQGH]HHVFKHHSYDDUWHQLQPLQGHUHPDWHYOLHJYHOG=HVWLHQKRYHQ 0DDUMDæEXUJHUVGLHLQRXGHDXWRÞVULMGHQ]LMQYHHOJHPDNNHOLMNHUDDQWHSDNNHQ 'LHKHEEHQHHQNHQWHNHQGDWRSKXQQDDPVWDDWGXV]H]LMQVQHOWHWUDFHUHQ:DW GHQNMHGDW6KHOO(VVR%3HQDOGLHDQGHUHPXOWLQDWLRQDOV]HJJHQDOV$ERXWDOHE HQ]LMQPDQQHQGDDUDDQNORSSHQÝKHUHQNDQKHWQLHWZDWPLQGHUÞ"2IGHKDYHQRI GHJURWHUHGHULMHQLQGH]HHVFKHHSYDDUW"7MDGDWLVQLHW]RVLPSHO/RVGDDUYDQLV KHWYRRUVWHO]HOIRRNRSQLNVJHEDVHHUG(LJHQDUHQYDQHHQDXWRPHWEHQ]LQHPRWRU YRRUMXOLRIGLHVHOVYRRUNULMJHQJHHQQLHXZHSDUNHHUYHUJXQQLQJPHHU ,NNDQQXQDWXXUOLMNGLUHFWRSPHUNHQGDWHHQVWLOVWDDQGHDXWRQLHWYHUYXLOWPDDU GDWVQDSSHQ]HRSGH&RROVLQJHORRNZHO'LHWZHHOHHIWLMGJUHQ]HQOLMNHQYULMZLOOHNHXULJJHNR]HQ=HNHUGLHHHUVWHLVRQ]LQQLJ$XWRÞVJDDQLQ1HGHUODQGQDDUGH VORRSDOV]HJHPLGGHOG]HVWLHQMDDURXG]LMQ(U]LMQPDDUKHHOZHLQLJEHQ]LQHDXWRÞV YDQMDDURXGQRJLQJHEUXLN'DWDDQWDOLV]RNOHLQGDWGLHRQPRJHOLMNHHQJURWH LQYORHGNXQQHQKHEEHQRSGHOXFKWNZDOLWHLW]HNHUQLHWLQHHQVWDGPHW]RYHHODQGHUHYHUYXLOLQJDOV5RWWHUGDP%RXZMDDULVYRRUGLHGLHVHORRNPHWHHQQDWWH YLQJHUJHNR]HQ9HHOMRQJHGLHVHOVZRUGHQWHJHQZRRUGLJJH­[SRUWHHUG(U]LMQPDDU KHHOZHLQLJSDUWLFXOLHUHQGLHGLHVHOULMGHQRPGDWGLWILQDQFLHHOQLHW]RLQWHUHVVDQW PHHULV'HKHHORXGHHQZHUNHOLMNYHUYXLOHQGHGLHVHOVZRUGHQLQJURWHDDQWDOOHQ JH­[SRUWHHUGQXGLHQLHWODQJHUEHODVWLQJYULM]LMQ'XVRRNKLHUJHOGWZDDUSUDWHQ ZHRYHU"&RQFOXVLHGLWLVHHQ]LQOR]HPDDWUHJHORPGDWGHDDQWDOOHQ]RNOHLQ]LMQ GDW]HQDXZHOLMNVHIIHFWKHEEHQRSKHWHQRUPHSUREOHHPGDW5RWWHUGDPPRHWRSORVVHQ Bart van den Acker

&RPSDFWHUH3RUVFKH689Macan

å +HW HLQGH YDQ HHQ WLMGSHUN" ,Q 6DQWÞ $JDWD %RORJQHVH LV KHW ODDWVWHH[HPSODDUYDQGH/DPERUJKLQL *DOODUGRYDQGHEDQGJHORSHQHHQ PRGHO GDW OLHIVW WLHQ MDDU LQ SURGXFWLH LV JHZHHVW ,Q WRWDDO ]LMQ HU JHERXZGHQGDDUPHHLVGH *DOODUGRPHWDIVWDQGGHPHHVWJHSURGXFHHUGH /DPERÞ RRLW 'H OLHIKHEEHUV KRHYHQ QLHW WH WUHXUHQ LQ GHORRSYDQYHUZDFKWHQZHGH RSYROJHUWH]LHQ

+HW DDQKRXGHQGH VXFFHV YDQ GH 3RUVFKH &D\HQQH VPDDNW QDDU PHHU +HW ZDVDOJHUXLPHWLMGEHNHQGGDW3RUVFKH HHQ NOHLQHU 689PRGHO RQWZLNNHOGH HQ RRN GH QDDP Ý0DFDQÞ ZDV DO HHUGHU YULMJHJHYHQ 'LW LV GH HHUVWH IRWR YDQ GH QLHXZHOLQJ 9HUJLV X QLHW GH 0DFDQ LV QRJ VWHHGV HHQ NQDDS YDQ HHQ DXWR +LM LV FHQWLPHWHU ODQJ  FHQWLPHWHU EUHHG HQ FP KRRJ GDW LV WHUYHUJHOLMNLQJGXLGHOLMNJURWHUGDQHHQ $XGL 4 DOV QLHW WRHYDOOLJ YRRUEHHOG 9RRUGHDDQGULMYLQJNLHVW3RUVFKHORXWHU 9PRWRUHQ(ULVHHQ0DFDQ6PHWHHQ OLWHU ELWXUER N: SN ZLH GDWQRJQLHWJHQRHJYLQGWNLHVWGH0DFDQ7XUERPHWHHQOLWHUELWXUER 

N:SN 'DDUQDDVWLVHUHHQ0DFDQ 6 'LHVHO PHW HYHQHHQV HHQ OLWHU 9 PHWN:SN$OOHYHUVLHVKHEEHQ XLWHUDDUG HOHNWURQLVFK JHUHJHOGH YLHUZLHODDQGULMYLQJ PDDU RRN GH SUDFKWLJH ZHUNHQGH3'.WUDQVPLVVLH5HODWLHILVGH 0DFDQ]XLQLJHUGDQYHUZDFKW'H6'LHVHONRPWWRWJNP&2GDÞVKHHOQHWMHV=HOIVGHSULM]HQ]LMQDOEHNHQGÛHQGH 0DFDQ LV GXV DO RQJH]LHQ WH EHVWHOOHQ PHWGHGLHVHOYDQDIüGH6YDQDI ü HQ GH 7XUER YDQDI ü -XLVW JH]LHQ KHW VXFFHV YDQ GH &D\HQQH LVGHYHUZDFKWLQJJHUHFKWYDDUGLJGGDWGH 0DFDQRYHUHHQMDDURIZDWGHPHHVWYHUNRFKWH3RUVFKH]DO]LMQ,QDSULOVWDDWGH 0DFDQELMGH3RUVFKHGHDOHUV


KORTE BERICHTEN

‘Fontein op Balans uit, kerstpakketten afschaffen en minder onderhoud aan het groen’

Nieuwe ronde van 1,4 miljoen euro MIDDELBURG - Voorgaande bezuinigingsronden waarmee zo’n zestien miljoen euro was gemoeid, hebben ‘het gras op rigoureuze wijze voor de voeten’ van een nieuwe ronde weggemaaid. Toch heeft het Middelburgse college van burgemeester en wethouders een voorstel gemaakt voor nieuwe bezuinigingen van 1,4 miljoen euro.

Contactmiddag voor stoma-patienten: De Nederlandse Stomavereniging, afd. Zeeland/Brabant houdt in samenwerking met de stichting Palazzoli contactmiddagen voor lotgenoten en hun naasten in Palazzolihuis de Bevelanden te Goes op dinsdag 14 januari van 14.00-15.30u. Locatie: Erasmuspark 150 Goes. Dhr Dim Koks van de Stomavereniging zal deze middag aanwezig zijn. Voor nadere informatie: Els van Strien, telefoon 0113-383575. www.stichtingpalazzoli.nl of palazzoli@zeelandnet.nl OOST-SOUBURG Geloofsopbouwende bijeenkomst door Aglow: Aglow Oost-Souburg houdt dinsdag 14 januari een geloofsopbouwende bijeenkomst voor vrouwen in De Ark, Oranjeplein 2, 4388 AH Oost-Souburg. Michèle Bauermann zal spreken. Zij heeft een krachtige, profetische bediening. Ontvangst om 19.30 uur met koffie/thee. Na afloop is er gelegenheid voor een persoonlijk gebed. Info: C. van Tulden, tel. 0118-774265, www.aglow.nl Piet Brakman: Zaterdag 11 januari treedt Piet Brakman op in de Historische Kerk Souburg, met zijn programma ’t Is Stille Waor’t Nie Waojt’, aanvang 20.00u. Nieuw en vertrouwd repertoire met onderwerpen dicht bij huis en een hoge mate van herkenbaarheid voor het vaste publiek en een uitdaging voor diegene die Piet nog niet eerder live aan het werk zagen. Kaarten in voorverkoop bij: Primera, Kanaalstraat Souburg, de Vrijbuiter,Paspoortstraat Souburg en Primera Lange Zelke Vlissingen, en via website. Voor meer info: www.historischekerksouburg.nl VLISSINGEN Poezie-workshop: In Vlissingen wordt een Poezie-workshop georganiseerd. U maakt kennis met de wondere wereld van de poezie, u ervaart het verband tussen poezie en emotie en U leert over poezie vroeger en nu. Plaats: Ter Reede. Vredehoflaan 370 Vlissingen. Dinsdag 14 januari van 14.00-16.00 uur. Bestemd voor iedereen die iets meer wil weten over poezie, geen leeftijdsgrens en geen vooropleiding vereist. Informatie en aanmelden: Ans Leek, 0118-41767 of bij Ter Reede 0118-448448.

Koudekerkse Gouden Babbelaar-actie blijft een succesnummer De gemeente Middelburg begint aan de zoveelste ronde van ombuigingen. Deze keer moeten besparingen 1,4 miljoen euro opleveren. ARCHIEFFOTO

DOOR EUGÈNE DE KOK Die 1,4 miljoen euro is nodig om de begrotingen van de jaren 2015 en 2016 sluitend te maken. Voor de twee jaren erna blijven er voorlopig tekorten staan van respectievelijk 1.150.000 euro en 1.350.000 euro. Hoe de gemeente Middelburg die gaat dekken, moet duidelijk worden aan de hand van een kerntakendiscussie. Die moet ‘een visie de gemeentelijke taken’ opleveren. Het Middelburgse college van burgemeester en wethouders verwacht dat die discussie `nog loopt bij de begrotingsbehandeling in november. Er is dan dus nog geen duidelijkheid over 2017 en 2018. De tekorten voor die jaren blijven dus staan tot volgend jaar. Het college verwacht echter daarvoor niet op de vingers te worden getikt door de provincie, die

toezicht houdt, omdat ‘de discussie dan al loopt’. In het voorstel voor 2015 en 2016 zitten geen ‘onomkeerbare’ ideeën, omdat het college de nieuwe raad ‘niet voor de voeten wil lopen’ en de kerntakendiscussie ‘niet op voorhand te zwaar wil belasten’. Er staan zaken in zoals het afschaffen van kerstpakketten voor ambtenaren en gemeenteraadsleden (waarmee 28.000 euro kan worden bespaard), een bezuiniging van 6000 euro op het raadswerk, onder meer door papierloos te vergaderen, nog meer samenwerking met andere gemeenten (kan vanaf 2016 50.000 euro per jaar opleveren), 50.000 euro per jaar minder beschikbaar te stellen voor het onderhoud van wegen en de openbare verlichting (15.000 euro) en de fontein op de balans uitzetten.

Beeldende kunst MIDDELBURG - Net als de gemeente Vlissingen zegt Middelburg niet te kunnen voldoen aan de randvoorwaarden voor de beoogde fusie tussen de Stichting Beeldende Kunst Middelburg, het CBK en het Bureau Beeldende Kunst Vlissingen tot het Centrum Aktuele Kunst Zeeland. Het centrum zou onderdak moeten krijgen in de Timmerfabriek in Vlissingen. Het college van burgemeester en wethouders in Vlissingen besloot onlangs te stoppen met het onderzoek naar de fusie. Ze deed dat op basis van het concept-ondernemersplan, de berekeningen van stichting Boei, die de Timmerfabriek exploiteert, en vanwege een nieuwe bezuinigingsronde in de Scheldestad. ‘Een nieuwe organisatie moet over voldoende financiële zekerheid beschikken om een gezonde start te kunnen maken’, zei het college daar en voegde toe dat zij daaraan niet kon voldoen. Middelburg zegt in een memo aan de raad dat ook zij door een nieuwe bezuinigingsronde en de geplande kerntakendiscussie niet meer aan de voorwaarden kan voldoen.

Met dat laatste voorstel kan Middelburg 16.000 euro besparen. Als de gemeente de automatische paaltjes om auto’s te weren in het centrum zou verwijderen, zou ze ook 55.000 euro minder aan kosten hebben. ‘Deze maatregel staat wel op gespannen voet met het beleid te komen tot een autoluwe binnenstad’, schrijven burgemeester en wethouders. Hoewel er nog niets over is besloten, wil Middelburg ook 250.000 (extra) bezuinigen op de schouwburg. Ook een fors bedrag kan worden bespaard op het budget voor groenonderhoud. Middelburg wil dat inwoners op dat vlak meer zelf gaan doen. Per deelgebied zou dat 15.000 euro kunnen opleveren, in totaal zo’n 110.000 euro. Inspreken Net als in de voorgaande ronden heeft het college in het voorstel ideeën opgenomen die (nog) niet worden ingezet. Daaronder zitten het (tijdelijk) verminderen van de ambities in het programma klimaatneutraal 2050, het beëindigen van de deelname aan Economische Impuls Zeeland, het afschaffen van de gemeentelijke nieuwjaarsreceptie en het eindejaarsfeest en het verhogen van de lokale lasten. Mensen die iets kwijt willen over bepaalde bezuinigingsvoorstellen kunnen dinsdag inspreken tijdens de commissievergadering. Deze begint om 19.45 uur. De gemeenteraad neemt volgende week maandag een besluit over het ombuigingsvoorstel. Die bijeenkomst gaat om 19.30 uur van start. Meer: www.middelburg.nl.

17.000 babbelaars over de tong KOUDEKERKE - Cees de Looft uit Middelburg is de winnaar geworden van de Gouden Babbelaar 2013. De 69-jarige Middelburger kocht op de laatste zaterdag van 2013 een paar broden bij bakkerij Koppejan in Koudekerke en pakte daarna de winnende gouden babbelaar uit het mandje. “Die babbelaar was al tien euro waard”, zei Cees de Looft zaterdag. Samen met 60 andere Gouden Babbelaar-winnaars maakte de Middelburger kans op de hoofdprijs: een minuut gratis winkelen bij Emté Vader in Koudekerke. Hij won. “Ik win nooit iets en nu mag ik een minuut gratis winkelen!” Ogenschijnlijk rustig reed hij zaterdag door de winkel en eindigde bij de kassa met ruim 40 euro aan gratis boodschappen. “Het is misschien

niet zo veel, maar er zit in ieder geval een varkenshaasje bij. Dat vindt mijn vrouw zo lekker.” Wilma de Groot van de ondernemersvereniging Koudekerke kijkt tevreden terug op de 4e editie van de Gouden Babbelaaractie. “Het is iedere keer weer spannend als iemand het wikkeltje van de babbelaar verwijderd”, zegt ze. Dit jaar zijn in Koudekerke ruim 17.000 babbelaars over de tong gegaan.

Het supermarktpersoneel helpt winnaar Cees de Looft met inpakken van de gratis boodschappen. FOTO LEONARD PASSCHIER

KERKELIJK NIEUWS KERKELIJK LEVEN VLISSINGEN Christelijke Gereformeerde Kerk Kasteelstraat 109-111, Vlissingen. Zondag 12 januari: 9.30 en 16.30u Ds.W.W.Nijdam Het Apostolisch Genootschap Rosenburglaan 310, Vlissingen. Eredienst op zondag: 09.30u. Pinkstergemeente Vrijdomweg 1, Vlissingen. Eredienst op zondag vanaf 15.00u. Tevens elke eerste dinsdag van de maand vanaf 19.00u. De Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen Badhuisstraat 161, Vlissingen. Eredienst op zondag: Avondmaalsdienst 10.0011.10u; Jeugdwerk 11.20-13.00u; Zondagsschool 11.20-12.00u; ZHV, Priesterschap, JM/JV 12.10-13.00u. Zuidpoort Christen Gemeente Samenkomsten zondagmorgen 10.30u. Go(o)d Times Centrum, Voltaweg 3, www. zuidpoort.nl

Jehovah’s Getuigen, gem. VlissingenBosenburgh en Vlissingen-Centrum Koninkrijkszaal van Jehovah’s Getuigen, v.Dishoeckstraat 534, Vlissingen. Tijden: Zondagmorgen 10.00u. Dinsdagavond 19.15u. Gereformeerde Kerk (Vrijgemaakt) Lannoystraat 2, Vlissingen. Zondag 12 januari: 9.30u ds.P.R.Baas; 16.30u ds.P.R.Baas. Gereformeerde gemeente Marnixkerk, Marnixplein 41, Vlissingen, www.marnixkerk.nl. Zondag 12 januari: 9.30u en 16.00u ds. C.G. Vreugdenhil Nieuw Apostolische Kerk Westerbaan 20, Vlissingen. Erediensten op zondag om 10.00u en op woensdag om 20.00u. Volle Evangelie Gemeente Bérea Gildeweg 29, Vlissingen. Eredienst op zondag om 10.00u, deuren open om 9.00u. R.K. Onze Lieve Vrouwekerk

Bij stadhuis. H. Maria Parochie, Singel 106, Vlissingen. Erediensten op zondag om 10u en op woensdag om 9u in de zijkapel aan de Brouwenaarstraat. Volle Evangelie Gemeente Filadelfia Vrouwestraat 5, Vlissingen. Eredienst op zondag om 10.00u. Bidstond: woensdag om 19.00u. Evangeliegem. blinkende Morgenster Dr. Stavermanstraat 61-63. Zondag 10.00u dienst Protestantse Gemeente Vlissingen Weeksluiting Scheldehof: vrijdag 10 januari 19.00u Dhr.C.Simons. Zondag 12 januari: Sint Jacobskerk 9.30u Prof. Dr.C.H.Vonck, Antwerpen (vrijz.); Ter Reede 19.00u Dhr.D.G.Murre. Admiraal de Ruyterziekenhuis Goes: zondag 12 januari 10.00u Mevr.M.Zandbergen The Mission to Seafarers Engelstalige kerkdienst, zondagavond, 20.00u, Ritthemsestraat 498, (Haven 1010, PAGINA 14

bij Scheldepoort), Vlissingen-Oost. KERKELIJK LEVEN OOST-SOUBURG Evangeliegemeente De Wijngaard Kanaalstraat 8, Oost-Souburg. Samenkomst 10.00u. Zondag 12 januari: dhr. F.Roelofsen Gereja Kristen Protestan Maluku Stemerdinglaan 123a, Oost-Souburg. Zondag 12 januari: 13.00u Dhr. F. Dooms Protestantse Gemeente Oost-Souburg Zondag 12 januari: Open Haven 9.30u ds L. Woltering; De Zoute Viever 19.00u Ds. L. Woltering Vergadering van Gelovigen Rehobothstraat 9, Oost-Souburg. Dienst op zondag om 10.00u. Bidstond: donderdag om 20.00u. KERKELIJK LEVEN WEST-SOUBURG Leger des Heils Walcheren Het Zwin 1 in Middelburg (naast de brand-

weerkazerne aan de Stromenweg). Diensten zondag 10.00u. Kerkgenootschap der Zevende-dags Adventisten Adventkerk, Kerklaan 17-19, West-Souburg. Eredienst op zaterdag van 10.0012.00u. Pinkstergemeente Shalom Locatie: Gebouw Adventkerk, Kerklaan 17-19, West-Souburg. Eredienst: zondag 14.30u. Zondag 12 januari: pred. R. Deug KERKELIJK LEVEN RITTHEM Protestante Gemeente Ritthem Adres kerk: Dorpstraat 1. Postadres: Dorpsstraat 9, Ritthem. Zondag 12 januari: 10.00u ds E Bouman, Nieuw en St Joosland (Wijzigingen en/of aanvullingen via www. internetbode.nl - klikken op Aanleveren redactie).


LIEF EN LEED

Familieberichten uitvaartverzorging Pieter-Johan Meerveld

UITVAARTVERZORGING

Janneke den Besten Ditsy den Besten

.ULHNHQKRIVWUDDW‡.-0LGGHOEXUJ‡SMPHHUYHOG#JPDLOFRP 7HO

Dag & nacht bereikbaar Telefoon (0118) 62 33 59

Wij staan dag en nacht voor u klaar

www.uitvaartverzorgingdenbesten.nl Zusterstraat 12, 4331 KJ Middelburg

Pieter Louwersestraat 37 4388 EJ Oost Souburg Tel. 0615528040 – 0118 415183 – Fax.0118 415183 www.blomenderidderuitvaartverzorging.nl

MAREA UITVAART

�Omdat ieder mens een liefdevol afscheid verdient ...�

:,-=,-1(52087(+(/3(1

/$-.){{{

Marianne van de Graaf

-XLVWELMHHQRYHUOLMGHQKHHIWXHHQXLWYDDUWYHU]RU JHUQRGLJGLHPHWHHQHQNHOZRRUGEHJULMSWZDWGH ZHQVHQ]LMQ'LHNDQERJHQRSHHQMDUHQODQJHHUYD ULQJ'LHZHHWGDWMXLVWGHNOHLQVWHGHWDLOV]REHODQJULMN ]LMQ2Q]HPHQVHQVWDDQNODDUDOVKHWQRGLJLV

Majoorwerf 5 - 4374 CA Zoutelande - 06-40796513 - www.marea-uitvaart.nl

Dag en nacht bereikbaar

2 9(57220 8==/ * 52(1 8LWYDDUW=RUJFHQWUXP=HHODQG 9DQ'LVKRHFNVWUDDW ;:9OLVVLQJHQ WHOHIRRQ  ZZZX]]OQO

Rouwcentrum ‘Middelburg’

 ..$ 8 :& 8 , 7 9$ $ 5 7 9 ( 5 =2 5 * 6 7 ( 5 6

Tel. 0118-612868

Buitenhovelaan 1, 4337 HJ Middelburg www.degrootdekam.nl - info@degrootdekam.nl

U w v a c a t u r e i n D e B o d e ĂŠ n o p Z e e l a n d We r k t . n u

SPARERIBEXPRESS.NL

+287'( :250

'XXU]DPHRSORVVLQJHQELMYOLHJHQ KRXWZRUPPROOHQUDWWHQPXL]HQ SDSLHUYLVMHVYRJHORYHUODVWZHVSHQHQ]

 ZZZRQJHGLHUWHVSHFLDOLVWQO

HET LEVEN IS 1 GROOT FEEST ALS JE BIJ DE BELHAMEL BENT GEWEEST KOM NAAR RECREATIEPARADIJS DE BELHAMEL FUN VOOR JONG EN OUD Â? BOWLEN Â? Â? HUIFKARTOCHTEN Â? Â? OUD HOLLANDSCHE SPELEN Â? Â? INDOOR SURVIVALLEN Â? Â? BALLONVAARTEN â‚Ź 125,00 Â? Â? WOK-GOURMET-BARBECUE Â? Â? PANNENKOEK BAKKEN Â? Â? SOLEXVERHUUR Â? Â? SPEELPARADIJS Â? Â? PIJL EN BOOGSCHIETEN ETC Â?

BEDRIJFS- FAM- BUURT VRIJGEZELLEN FEEST WWW.DE-BELHAMEL.NL

Receptioniste / Telefoniste (6 mnd) Administratief Medewerker (9 mnd) Financieel Administratief Medewerker (12 mnd) Commercieel Administratief Medewerker (12 mnd) Medewerker Projectadministratie (12 mnd) Secretaresse (12 mnd) Vroegboek BKB / BKC / PDB

✔ ✔ ✔ ✔

Geen speciďŹ eke vooropleiding nodig Fabius is een CRKBO erkende opleider

korting . t/m 19 jan

1 ochtend of 1 avond p/w les in meer dan 50 locaties meer dan 90% van onze cursisten beveelt onze opleidingen aan

Bezoek onze infoavond! Breda: wo. 22 jan. (aanvang: 19.30 uur) Teteringenstraat 42 (Fabius) Roosendaal: do. 23 jan. (aanvang: 19.30 uur) Philipslaan 82 (Kalsdonk) Bergen op Zoom: dinsdag 21 januari 2014 (aanvang: 19.30 uur) Ooitas 3 Goes: do. 23 jan. (aanvang: 19.30 uur) Bergweg 12 (Wijkcentrum Jan Ligthart) Oosterhout: ma. 20 jan. (aanvang: 19.30 uur) Dillehof 1 (Fabius)

Vraag nu onze brochure aan! 0800-4464464 (gratis) www.fabiusopleidingen.nl o.a. Heerlen, Maastricht, Roermond, Sittard, Venlo, Venray


Dv 20140108  
Dv 20140108