Page 1

THUIS IN DE REGIO

WEEKENDEDITIE

O P L AG E :

R O O S E N D A A L S E

35.000

TOTA L E O P L AG E Z E E L A N D

5 JANUARI 2014 WEEK 1

EN WEST-BRABANT:

Uitgeverij

de

bode

ACTUALITEIT

bv

I

Postbus

22,

4880

ONROEREND GOED

AA

Zundert

AUTO’S

I SPORT

Volg ons via twitter: @R_daalseBode

DERDE SEIZOEN MORGEN WEER TIJD

Te l .

076

599

8 111

KERKELIJK NIEUWS

I

480.000

www.internetbode.nl VACATURES

FERRYMEN JAZZBAND 30 JAAR JONG

André Maas aan de bak bij Cluzona

Ruzie over harde muziek escaleert

WOUW - André Maas volgt Mark Klippel op als trainer van het eerste elftal van voetbalclub Cluzona. Het eerste komt uit in de derde klasse. Maas begon ooit zijn voetballoopbaan in de jeugd van Cluzona en speelde ook in het eerste elftal. Later voetbalde hij voor onder andere MOC’17 en RKSV Halsteren. Hij was eerder trainer bij onder meer HSC’28, Rillandia, WHS, Tholense Boys, GPC Vlissingen, SC Gastel en momenteel traint hij Duiveland, uitkomende in de tweede klasse-zaterdag. Maas komt zelf ook uit Wouw. Bij Cluzona wordt Maas herenigd met zijn 18-jarige zoon Ruben die momenteel topscorer is in de derde klasse waar Cluzona uitkomt.

ROOSENDAAL - Een burenruzie over het volume van de muziekknop is zondagavond in Langdonk geëscaleerd. Een 25-jarige man kwam die avond verhaal halen bij zijn buren over de harde muziek die opstond. Dit zou op agressieve wijze zijn gebeurd. De politie kwam ter plaatse om te bemiddelen. Hierna betrad de man de tuin van de feestvierende bewoners. Een 38-jarige Roosendaler die daar op bezoek was kreeg klappen op het hoofd en in zijn zij. De rol van de 25-jarige zwangere echtgenote van de verdachte wordt nog onderzocht. Zij zou een vrouw hebben geschopt, maar ook ook zelf een trap in haar buik hebben gehad. Zij is naar het ziekenhuis gebracht.

PvdA wil Glazen Huis in Roosendaal

Tiener rijdt auto moeder in prak

ROOSENDAAL - De PvdA Roosendaal wil het Glazen Huis van 3FM Serious Request naar de binnenstad van Roosendaal halen. In 2013 stond het Glazen Huis in Leeuwarden. PvdA-Raadslid Paul Klaver vraagt het gemeentebestuur of die bereid is om zich samen met de ondernemers maximaal in te spannen om de jaarlijkse DJ-actie voor het goede doel naar Roosendaal te halen. “De PvdA deed links en rechts wat navraag in de stad en ontdekte dat niemand tot nu toe op het idee is gekomen om zich bij de publieke omroep te melden voor een Roosendaalse nominatie.” Volgens Klaver biedt Serious Request de mogelijkheid om Roosendaal landelijk op de kaart te zetten.

Kober schrapt tientallen banen ROOSENDAAL - 68 medewerkers met een vast contract verliezen per 1 juni hun baan bij de Kober groep. Daarnaast wordt van 72 medewerkers met een tijdelijk contract afscheid genomen. Kober verzorgt kinderopvang voor kinderen van nul tot twaalf jaar. De reorganisatie betreft zowel de kindercentra, de gastouderopvang als de ondersteunende diensten op het centraal bureau. Volgens Kober staat de ontslaggolf los van de overname van de activiteiten van Surplus Kinderopvang. Daar vonden eerder al twee reorganisaties plaats. De ontslagen zijn nodig, doordat steeds minder ouders door de crisis en bezuinigingen gebruik maken van de kinderopvang.

VANDAAG IN DE BODE

ROOSENDAAL - Voor de achtste keer konden waaghalzen het nieuwe jaar inluiden met de traditionele Nieuwjaarsduik in het buitenbad van zwembad De Stok. Enkele tientallen liefhebbers maakten daarvan gebruik. Door het zachte winterweer was de temperatuur van het water voor deze tijd van het jaar nog relatief behaaglijk: zes graden. De duik begon vooraf met een cooling-down. FOTO ROEL DE HAAN.

Gemeente spreekt van ‘relatief rustige jaarwisseling’

18.000 euro schade na Oudjaarsdag ROOSENDAAL – Volgens de autoriteiten is de jaarwisseling in de gemeente Roosendaal relatief rustig verlopen. Wel werden weer de nodige objecten in de openbare ruimte vernield. De politie meldt twee autobranden. Ook ging een aantal afvalbakken van particulieren in vlammen op in de Burgemeester Prinsensingel en in de wijken Kortendijk en Langdonk. Bij twee woningen sneuvelden ruiten door vuurwerk. De schade aan gemeentelijke objecten wordt geschat op 18.000 euro. DOOR MONIQUE JANSEN Dit jaar waren in de openbare ruimte vooral inzamelbakken, verkeersborden en lantaarnpalen het doelwit van vandalisme. De gemeente constateert voorlopig geen schade aan bushokjes, speeltoestellen en gemeentelijke gebouwen. “Het thans geïnventariseerde schadebedrag is 18.000 euro arbeidskosten. Dit voorlopige bedrag kan nog toenemen door vervolgschade”, meldt de gemeente Roosendaal. Tijdens de vorige jaarwisseling lag de schade op bijna 77.000 euro. Controles Medewerkers van het gemeentelijke

Maandag en Dinsdag Voordeel

Gemarineerde Krabbetjes 1 kilo

ING 2014 & STUDIE&OPLEID

DIE&OPLEIDING STU 4 2014 201 S C WH OEOL LK EK INEISE UJ WI J E?MEERJARENPLAN OM ONDERWIJS TE VERBETEREN

WV AOTO RK OMSITJ NS CKHI NO DO L?

van 6.98 voor

4.00

ZONDAG GEOPENDUUR VAN 10.00 TOT 18.00

Mandarijnen 2 netten á 1 kilo OP=OP

1.75

voor 3.98 EDITIE Bergen op Zoom Steenbergen Tholen Woendrecht Roosendaal Rucphen

C1000 Laureijsen Lindenburg 2-4, Roosendaal langdonk

team Veiligheid, Toezicht en Handhaving controleerden de afgelopen tijd met particuliere beveiligers strategische plekken in de stad. Zij spraken jongeren aan en wezen hen op het verantwoord afsteken van vuurwerk. De medewerkers hebben geen aanhoudingen verricht voor vernielingen of het in bezit hebben van illegaal vuurwerk. Slechts één iemand kreeg een proces-verbaal voor het niet kunnen laten zien van een identiteitsbewijs. Volgens burgemeester Niederer was er deze jaarwisseling geen agressie tegen hulpverleners. Volgens hem hebben de maatregelen die de gemeente in samenwerking heeft genomen met het Openbaar Ministerie, de brandweer en de politie effect gehad.

Aanhoudingen In het centrum van Roosendaal arresteerde de politie acht personen voor onder meer openbare dronkenschap, drugsbezit en mishandeling. I n de eerste dag van het nieuwe jaar pakte de politie om 02.45 uur een 28-jarige man uit Rotterdam op die dronken achter het stuur zat. Hij was met zijn wagen op de Bredaseweg tegen een boom gebotst. Daarna blies hij een alcoholpromillage van 985 ugl. De man is een zogenaamd beginnend bestuurder. Zijn rijbewijs is door de politie onmiddellijk ingevorderd. Ook sloegen inbrekers tijdens de jaarwisseling hun slag in drie woningen in de gemeente Roosendaal.

VOOR HET LAATSTE ACTUELE LOKALE NIEUWS KIJK OP WWW. INTERNETBODE.NL

ROOSENDAAL - Een 18-jarige Roosendaler werd afgelopen weekend aangehouden nadat hij met zijn auto tegen een lantaarnpaal was gereden op de Willem Dreesweg. De jongeman, die gedronken had, was bij de aanrijding weggerend en had zich thuis verstopt. Een bewoner van de Dreesweg hoorde om 03.50 uur een knal en belde de politie. Eenmaal bij de aanrijding gingen agenten op zoek naar de eigenaresse van de auto. Bij de woning bleek de 18-jarige zoon des huizes de auto mee te hebben gehad. Hij had zich inmiddels op de bovenverdieping verstopt. Nadat hij was aangehouden verklaarde hij dat een onbekende vriend zou hebben gereden.

Inzamellocaties voor kerstbomen ROOSENDAAL - De feestdagen zijn voorbij. Dat betekent dat veel mensen weer van hun kerstboom afwillen. De gemeente Roosendaal heeft 14 inzamellocaties vastgesteld voor kerstbomen. De gemeente zal de bomen verwerken tot compost. Voor elke boom wordt een knipkaart afgegeven. De boom kan zaterdag 11 januari worden ingeleverd bij de Fatimakerk, het Tongerloplein, buurthuis Kalsdonk, Dijkcentrum, hoek President Kennedylaan/Kroevenlaan, Lindenburg, basisschool de Rietgoor, hockeyclub De Pelikaan en de Kruiskerk. In de dorpen bij de Heerlese kerk, FC Moerstraten, de parking bij NSV, op de Markt in Wouw en basisschool ‘t Heilig Hart.

GRATIS INLOOPSPREEKUUR iedere woensdag van 16.00 tot 18.00 uur

Stadserf 1 Wekelijkse informatierubriek

Deze week in de gemeenterubriek: > Donderdag 9 januari: Stadsspreekuur Riet Bakker > Voorbereidende werkzaamheden Kadeplein starten 6 januari > 9 januari: Informatieavond ontwikkeling Wouw Bulkstraat

IN DEZE BODE

UITGEBREID WONINGAANBOD Ludo van der Eijken en Bob van Dijk Makelaardij


Wij (her)openden afgelopen jaar...

en in 2014 bent u natuurlijk ook van harte welkom!

Do ITT Hairshop Kade 47 Roosendaal Tel. 0165-760078 www.do-itt.nl

‘t Lekker Plekske & Joost Kookt Dijkcentrum 65 Roosendaal Tel. 0165-537777 lekkerplekske@gmail.com

Plus van Gurp

Tolbergcentrum 172 Roosendaal Tel. 0165-563770 vangurp@plus.nl UW R NU BO TUU IN K RA O A O APP

Cheesery Kaashuis Hans en Andy

Lodge Visdonk

Expert

Passage 18-20 Roosendaal Tel. 0165-555355 www.kaashuisroosendaal.nl

Rozenvendreef 2 Roosendaal Tel. 0165-536629 www.lodgevisdonk.nl

Nieuwe Markt 66c Roosendaal Tel. 0165-533987 www.facebook.com/roosendaal.expert

Elkor Telecom & ICT

Het ScheidingsHuys/PB Mediation

Women Sports Only

Belder 44 Roosendaal Tel. 0165-526130 www.elkortelecom-ict.nl

Burgemeester Prinsensingel 61 Roosendaal Tel. 06-27236250 www.pbmediation.nl

St. Josephstraat 64 Roosendaal Tel. 0165-396986 www.womensportsonly.nl


ACTUALITEIT

Afleveringen van nieuwe verhaallijn komen mogelijk ook op televisie

Derde seizoen van serie ‘Morgen Weer Tijd’ online ROOSENDAAL – Het derde seizoen van de internetserie ‘Morgen Weer Tijd’ is weer begonnen. Initiatiefnemers Janne Boere en Nienke Frankfort zetten de komende weken iedere vrijdag een aflevering online. Het eerste deel staat inmiddels op het vertrouwde YouTubekanaal. “Dit seizoen wordt nog heftiger”, beloven de jonge producenten. Alle afleveringen van ‘Morgen Weer Tijd’ werden meer dan 50.000 keer bekeken. DOOR MONIQUE JANSEN Bijzonder is dat Janne (15) en Nienke (16) voor de serie alles zelf doen. De twee schrijven het script, selecteren de spelers, voeren de regie, monteren alle scènes en acteren zelf ook nog. Een gigantische klus waar de twee bijna al hun vrije tijd insteken. Nienke: “Soms moeten vrienden wijken, maar dat begrijpen ze wel. Ze komen vaak juist ook kijken.” In het dagelijks leven zit Nienke in het eindexamenjaar van het vmbo op het Gertrudiscollege. Janne gaat naar de Havo voor Muziek en Dans in Rotterdam, een vooropleiding van de Hogeschool voor de Kunsten. Ziekenhuisscène De twee kennen elkaar nog van de basisschool. Al sinds begin 2012 werken ze samen aan hun eigen internetsoap. De Roosendaalse serie werd in 2013 genomineerd voor de Gouden Apenstaart. Ook besteedde het Jeugdjournaal aandacht aan de online soap. Inmiddels zitten er al twee seizoenen van Morgen Weer Tijd op en het einde is nog lang niet in zicht. De laatste cliffhanger sloot af met een scène waarbij een hoofdpersonage werd neergestoken. De nieuwste aflevering is gedeeltelijk opgenomen in het Franciscus Ziekenhuis in Roosendaal. Het ziekenhuis wilde daar

graag aan meewerken. Janne: “Een afdeling van het Franciscus stond leeg en die mochten we een hele dag gebruiken om te filmen.” De meeste scènes worden opgenomen in woningen van spelers of hun familie. Voor het eerste seizoen ging de cast ook voor opnames naar de Ardennen. Ook werd gefilmd in het huis van Nienkes oma. “Die vindt dat altijd heel gezellig. Ze heeft ook een klein rolletje gespeeld in één van de afleveringen”, vertelt Nienke. Stijging aantal kijkers Morgen Weer Tijd wint nog steeds aan kijkers. Het YouTube-kanaal heeft 310 vaste abonnees en daarnaast duizenden losse kijkers. “Het aantal steeg flink toen we op het Jeugdjournaal kwamen”, laat Janne weten. Het derde seizoen bestaat uit vijftien afleveringen.

‘Oma speelt ook klein rolletje’ Daarna komt er nog een spin-off uit van twee delen. Daarna starten Janne en Nienke met een geheel nieuwe serie waarvan de kans groot is dat die ook wordt uitgezonden op Omroep Brabant. De twee jonge Roosendalers zijn daarover in gesprek met de regionale zender. Ook dan

Vlnr: Mike Groeneveld (Rick), Anouk Rovers (Marly), Nienke Frankfort (Joan), Janne Boere (Mike), Anouk Raijmaekers (Sophie), Luuk Abels (Lex). FOTO MORGEN WEER TIJD

blijft de regie helemaal in handen van de twee jonge producenten. Bijzonder is dat Janne en Nienke zichzelf alle kneepjes van het regievak hebben geleerd. “We hebben daarvoor geen opleiding. Ook met monteren zijn we zonder hulp begonnen. We merken nu dat het allemaal veel professioneler gaat.” Dat is ook te zien bij de

acteerprestaties van de veelal jonge acteurs. Wie de trailer van het derde seizoen bekijkt, zie dat die steeds beter worden. Casting De komende tijd gaan Janne en Nienke zich bezig houden met de casting voor de nieuwe verhaallijn van Morgen Weer Tijd.

Geïnteresseerden kunnen zich melden via morgenweertijd.nl. Alle rollen worden op vrijwilligersbasis gespeeld. De serie Morgen Weer Tijd heeft ook een eigen app die gratis is te downloaden is via Android. De afleveringen van de soap staan op www.youtube.com/morgenweertijd en www.morgenweertijd.nl

Mensen met CF hebben een gemiddelde levensverwachting van 35 jaar

Music4air ten behoeve van taaislijmziekte in St. Jan ROOSENDAAL – Op 18 januari wordt tijdens het evenement Music4air in de Sint Jan in Roosendaal aandacht ge- DOOR MERIJN SITSEN vraagd en geld opgehaald voor cystic fibrosis (CF). Deze ziekte, ook wel taaislijmziekte genoemd, is een erfelijke aandoening die niet te genezen is. De gehele opbrengst van het evenement wordt geïnvesteerd in onderzoek naar Claudia Huijzen doet de PR en de communicatie voor Music4air in de Sint Jan. Als taaislijmziekte bij jonge kinderen om de levensverwachting zoveel mogelijk te bevorderen.

geen ander weet zij wat de aandoening met iemand doet. Ze heeft zelf namelijk de ziekte CF. Ze legt uit dat de ziekte er letterlijk voor zorgt dat een mens heel taai slijm heeft.

‘Ook aandacht voor donoren’ “Mensen die gezond zijn hebben een stof die er voor zorgt dat het slijm verdunt”, legt Huijzen desgevraagd uit. Omdat het slijm taai is, blijven bacteriën in het slijm zitten. Dit heeft invloed op alle organen in het lichaam.

Blijf op de hoogte van het

lokale nieuws www.internetbode.nl

www.internetbode.nl

De vorige editie van Music4air was een groot succes. De organisatie hoopt dit jaar op nog meer bezoekers en een hogere opbrengst. FOTO THE AIR TEAM

Transplantatie Bij Claudia is de ziekte al zover gevorderd dat ze naar verwachting nog maar een jaar te leven heeft. Ze staat wel op een wachtlijst voor een longtransplantatie maar het duurt naar verwachting nog een jaar voordat ze een telefoontje krijgt voor een transplantatie. “Het wordt voor mij dus erg spannend”, verklaart de medeorganisator van Music4air. Door een transplantatie zou ze nog zo’n tien jaar langer te leven hebben. Mede daarom wordt er tijdens het evenement ook aandacht gevraagd voor donoren.

U kunt uw advertentie opgeven via de button “Advertentie aanleveren”

Redactie kunt u aanleveren via de button “Redactie aanleveren”

PAGINA 3

Optredens Bezoekers van het evenement dragen met hun entree dus hun steentje bij aan het onderzoek naar CF maar krijgen daarnaast ook een hele leuke avond voorgeschoteld. Er zullen namelijk optredens gegeven worden door drumband Santola, Mindy Music en The Most Wanted. Bezoekers kunnen onder het genot van een hapje en een drankje genieten van de optredens van de eerder genoemde bands. Er zullen daarnaast nog veel meer optredens zijn verklapt Huijzen. Busvervoer Mensen die het evenement willen bezoeken kunnen voor een kleine extra bijdrage gebruik maken van busvervoer naar Roosendaal. In Etten-Leur, Breda, Hoogerheide, Bergen op Zoom en Halsteren zijn er opstapplaatsen. Theairteam, de organisatie achter het evenement, hoopt op een volle zaal op 18 januari. Meer informatie over het evenement is te vinden op de website www.music4air.com. Op deze site kun je zien wie er optreden, waar de opstapplaatsen precies zijn en kun je kaarten bestellen. De vorige editie was volgens Huijzen een enorm succes. “400 bezoekers hadden een geweldige avond in Het Zwijnshoofd in Bergen op Zoom. De opbrengst van de avond was uiteindelijk bijna tienduizend euro”, zegt ze. De organisatie hoopt daar dit jaar flink overheen te gaan.

Volg ons op Twitter: @R_daalseBode.


Slavenarmband in sierzakje metaal, diverse soorten.

Per stuk 2,99

Vriendschapskettingen in een doosje 20 cm set van 2

2,99

Oer-Hollands van Bruynzeel

Valentijn geschenkdoos papier, diverse maten

Eddy Snel van Bruynzeel Keukens ‘Ik presenteer onze trots: de Piet Zwart keuken. Met dit oer-Hollandse product is Bruynzeel groot geworden. Het origineel stamt uit het jaar 1937, maar voor de moderne mens is er nu ook een eigentijdse versie. Deze keuken is charmant ĂŠn praktisch tegelijk. Hij wordt nu nog steeds in Nederland gemaakt: Hollandser kan het niet.’

AntiValentijn voodoo pop 20 cm

AntiValentijn bokszuil opblaasbaar

3,99

5 januari

160 cm

vanaf 0,89

12,99

Xenos, de funshopwinkel voor iedereen!

koopzondag

Je studentenkamer inrichten of een leuk cadeautje kopen voor een vriendin? Xenos heeft voordelige, leuke en praktische artikelen voor huis ĂŠn tuin! Daarnaast biedt Xenos een verrassend foodassortiment en altijd scherpe acties. Voor funshoppen en alles wat leuk, anders en lekker is, kom je naar Xenos! Zo vind je naast heel veel Valentijnsartikelen nu ook anti-Valentijnsartikelen met een knipoog.

Winkels zijn open van 11.00 tot 17.00 uur

!

Nu direct naar alle websites van de winkels via de homepage van

www.gostores.nl/roosendaal

facebook.com/GoStoresRoosendaal

UARI 17:00 N A J 5 DAG n 11:00 tot N O Z P KOO Geopend va

e i t c a s r j a a Nieuw op keu 30% kende kor len + g ratis m ting ontage * !

25

op De % kortin Ville sanita g ir* Badkamer signatuur 4.290,-

2494,-

Incl. inloopdouche, stortdouche met thermostaatkraan, badmeubel, wastafelkraan, wandcloset combinatie en designradiator, excl. tegels.*

ng i t r o * k 20%lle sauna’s op a

Complete keuken 7.650,-

5985,-

Incl. Bosch apparatuur en vaatwasser. Verkrijgbaar in diverse afmetingen.*

* m j i l gel e t s i Grat

1001 soorten tegels & natuursteen Volop aanbiedingen

2PQR]VVYTLLYPUZWPYH[PLPUMVYTH[PLLUVWLUPUNZ[PQKLUVW^^^QHU]HUZ\UKLY[US

2,<2,5:)(+2(4,9:=36,9 >(5+;,.,3:4>052,373,A0,9 Jan van Sundert 3VRRLYKYLLM,[[LU3L\Y;LS

*Vraag naar de voorwaarden in de showroom.


ACTUALITEIT

Hechte vriendenclub houdt het gezellig, maar wil wel goed musiceren

Colofon

Ferrymen Jazzband bestaat 30 jaar

Hoofdkantoor Bredaseweg 26, 4881 DE Zundert Postbus 22, 4880 AA Zundert Tel. 076 599 8111, Fax 076 599 8199

ROOSENDAAL – Het begon min of meer als een geintje. Op tennispark Vierhoeven in Roosendaal werd iedere gelegenheid om een feest te vieren aangegrepen. Begin jaren tachtig vond de toenmalige uitbater van het paviljoen van Tennispark Vierhoeven dat er onder de ongeveer duizend leden genoeg muzikaal talent voorhanden zou moeten zijn om, ter verhoging van de feestvreugde, een eigen band samen te stellen. Hij had gelijk: een aantal tennisvrienden gaf gehoor aan zijn oproep en startte een band die vooral dixieland speelde, de ‘Vierhoevenband’,

Roosendaalse Bode R_daalse Bode Redactie Monique Jansen Correspondenten René Bruijnincx, Roel de Haan, Mieke Spekman, Angèle van Tiggelen

Acquisitie Eduard van Elsacker Druk Drukkerij Vorsselmans Sluittijden Advertenties donderdag 11.00 uur Verenigingsnieuws en lezersfoto’s donderdag 09.00 uur Aanleveren via www.internetbode.nl

W E E K B L A D

Bezorgklachten 076 599 8111 Uitgeverij de Bode b.v. behoudt zich ten aanzien van de inhoud van deze uitgave en/of website zowel het auteursrecht voor conform artikel 15 lid 1 sub 4 van de Auteurswet als het databankrecht.

Puzzel week 1 De oplossing van deze puzzel is in week 2 te vinden op www.internetbode.nl

De Ferrymen Jazzband in vrijwel complete samenstelling.

DOOR ROEL DE HAAN In de beginperiode repeteerde en speelde de band op het tennispark. In 1984 stelde één van de bandleden, trompettist Geert Hoppenbrouwers, een oefenruimte beschikbaar bij zijn woning aan de Vliet, vlakbij het Gastelse Veer. De ‘Ferrymen Jazzband’ was geboren. Het komende jaar speelt de band in vrijwel ongewijzigde samenstelling dus dertig jaar onder die naam. De Ferrymen Jazzband bestaat uit negen mannen en één vrouw, Jacqueline Hollander, de zangeres. Mannenclub “We komen één keer per week bij Geert thuis bij elkaar om te repeteren”, vertelt haar echtgenoot, Wijnand Hollander die gitaar en basgitaar speelt. “En dan pakken we in ieder geval onze instrumenten uit en meestal gaan we ook wel even spelen”, vult Hoppenbrouwers aan. “Want jullie zijn toch vooral een hechte vriendenclub, waar de gezelligheid bij voorop staat”, verduide-

© www.sudokusite.eu

lijkt Jacqueline Hollander, sprekend in de tweede persoon. ‘Jullie’, niet ‘wij’? “Ja, ik voel me prima thuis in hun gezelschap, maar het is toch echt een mannenclub.” Meerdere muziekstijlen De band treedt zo eens in de maand op. Dat is wel eens vaker geweest. “Sinds de meesten van ons gepensioneerd zijn, hebben we minder tijd.” Wijnand Hollander verklaart de schijnbare tegenstelling: “Er is altijd wel iemand met vakantie.” Dat ze niet meer werken opent wel een andere mogelijkheid: “We zouden ooit nog wel eens met zijn allen, echtgenotes incluis, met de bus naar Frankrijk willen. En daar dan zomaar wat optredens geven.” Het klinkt allemaal heel gezellig, maar: “Er is ooit één van onze leden, een uitstekend muzikant, opgestapt omdat hij niet tegen de druk van het optreden kon.” Want de band heeft beslist de ambitie om zo goed mogelijk te musiceren. Het repertoire breidde geleidelijk uit. Naast dixieland werden andere jazzstij-

FOTO PIETER DHAEZE

len omarmd en de ‘Ferrymen’ gaan blues en bigband-achtige muziek niet uit de weg. Uit de band wordt soms een combo samengesteld, dat samen met de zangeres ’evergreens’ ten gehore brengt. De arrangementen worden in eigen beheer geschreven door de muzikale motoren van de band, Frans van Haaren en Roel van Oosterwijk. De laatste fungeert ook als muzikaal leider. Nieuwjaarsconcert De band wil het jubileum niet onopgemerkt voorbij laten gaan en zal in 2014 een aantal malen bij het 30-jarig bestaan stilstaan. Dat begint al met het jaarlijkse Nieuwjaarsconcert, dat de band ditmaal samen met het Oudenbossche shantykoor ‘De Bossche Maten’ zal verzorgen. “En we hebben ook nog een gaste, de zangeres Carla Brog”, bouwt Hoppenbrouwers de spanning op. Het gratis toegankelijke optreden vindt plaats in ‘Het Wapen van Roosendaal’ op zondag 5 januari, aanvang 14:30 uu

Thema Brabantse Heemdagen 2014: De Eerste Wereldoorlog

Heemkundedagen in 2014 grensoverschrijdend ROOSENDAAL – Brabants Heem is de overkoepelende organisatie waaronder 126 Brabantse heemkundekringen en oudheidkundige verenigingen vallen. Ieder jaar vragen zij een heemkundekring de Brabantse Heemdagen te organiseren. Komend jaar is de Heemkundekring De Vrijheid van Rosendale aan de beurt. Het zal voor de eerste keer in de geschiedenis zijn, dat de dagen een internationaal karakter krijgen. De Roosendaalse heemkundekring gaat samenwerken met de Koninklijke Heemkundekring Essen, de Oudheidkundige Kring Kalmthout, de gemeenten en VVV’ s van Essen en Kalmthout. DOOR MIEKE SPEKMAN Vanaf 2014 wordt in België veel aandacht

besteed aan de herdenking van de Eerste Wereldoorlog die honderd jaar geleden het land trof. In de Nederlandse grensstreek

ging die oorlog ook niet ongemerkt voorbij. Roosendaal werd honderd jaar geleden overspoeld door een enorme stroom Bel-

gische vluchtelingen. Thema De Eerste Wereldoorlog zal op 7 en 8 augustus het thema zijn van de Brabantse Heemdagen. Voorzitter van Heemkundekring De Vrijheid van Rosendale, René Konings vertelt: “In november hebben onze secretaris, Cor Rops, en ik een bijeenkomst in Nieuwmoer bezocht waar in grote lijnen het herdenkingsprogramma van ‘Den Grooten Oorlog’ (WOI) door de gemeentes Essen en Kalmthout werd gepresenteerd. We spraken die middag ook met de Schepen van Toerisme en Internationale samenwerking Frans Schrauwen uit Essen. Hij zag meteen in, dat er hier kansen lagen om tot een gezamenlijk grensoverschrijdend project te komen. We hebben al een aantal vergaderingen gehad in het gemeentehuis in Essen met Frans Schrauwen en Guy van den Broek van de heemkundekring uit Essen om beide programma’s met elkaar af te stemmen.

Roosendaal gastheer voor Heemdagen

Links Cor Rops, rechts René Konings.

FOTO MIEKE SPEKMAN PAGINA 5

Samenwerking Om de Heemdagen te organiseren zal er een werkgroep van acht tot tien personen geformeerd worden die bestaat uit leden van de heemkundekring uit Roosendaal en leden van de heemkundekring uit Essen. Cor Rops legt uit: “Het is de bedoeling dat

beide partijen elkaar versterken en dat de ideeën elkaar niet overlappen. We gaan ook samenwerken met Joss Hopstaken van het Roosendaalse archief en Inge van Aalst van de VVV en met het museum. Het is een unieke gelegenheid om Roosendaal regionaal en provinciaal op de kaart te zetten. Wat er die dagen precies gaat gebeuren moet nog uitgewerkt worden, maar je kunt denken aan een grensoverschrijdende fietstocht, lezingen over WOI, een stadswandeling met onder andere een bezoek aan het station waar honderd jaar geleden de vluchtelingen aankwamen.” Programma De eerste Heemdag op 7 augustus zal plaats vinden in Roosendaal, de tweede dag op Belgisch grondgebied. René Konings vertelt: “Het programma start 7 augustus ‘s morgens om 9 uur en eindigt om 9 uur ‘s avonds. Jaarlijks schrijven zo’n 100/150 heemkundeleden zich in voor die dagen. Er komen meestal veel leden uit Oost Brabant. Sommigen plannen hun vakantie rond de dagen. Omdat we tegenwoordig zo’n prachtige locatie hier in Mariadal tot onze beschikking hebben, kunnen we de ontvangst en de lezing hier in ons Heemhuis houden. De tweede dag, 8 augustus gaan we fietsen in de omgeving Essen/Kalmthout. Dan nemen we een kijkje over de grens. Alles onder het motto: Wat betekende de Groote oorlog voor Roosendaal in een neutraal land en voor Essen in een oorlogsland.”


West-Point evenementenkalender 2014

Keep-Fit’70 Korfbal ROOSENDAAL - De senioren 1 van korfbalvereniging Keep-Fit’70 speelden de laatste wedstrijd voor de ‘winterstop” tegen nummer 2 THOR.

Januari 25 januari - Vendetta, De Parel, Fijnaart, Dance 25 januari – St. Jans Blues Kroegentocht, Centrum Breda, Blues Maart 8 maart - Festival Zonder Naam, GebouwT, Bergen op Zoom, Rock 21 maart - Bluesroute, Centrum, BoZ, Blues 29 maart - Hoefslag, ‘t Hoefke, Roosendaal, Pop/Rock 29 maart - Das Apres Ski Fest, Evenementenhal de Stok, Roosendaal, Divers 30 maart - CUMA, De Kring, Roosendaal, Divers April 18, 19 april - Dijkrock, Rilland, Rock/Blues 18, 19 en 20 april - Paaspop, Schijndel, Divers 19 en 20 april - POB Parade, Centrum Breda, Pop/Rock 25, 26, 27 april - Brabantse Wal festival, Scheldeweg, Hoogerheide, Divers 26 april - Oranjeveld, Wilhelminaveld, Bergen op Zoom, Divers Mei 5 mei - Bevrijdingsfestival, Centrum, Breda, Divers 5 mei - Bevrijdingsfestival, Centrum Vlissingen, Divers 9 mei - Kringjazz, De Kring, Roosendaal, Jazz 9 en 10 mei 2014 - Kwadendamme Blues, Kwadendamme, Blues 9 en 10 mei 2014 - Puntpop, Centrum Wuustwezel, Pop/Rock 10 mei - 90’s no limits, Boulevard, Bergen op Zoom, Dance 22, 23, 24 en 25 mei - ProefMei, Centrum Bergen op Zoom, Divers 29 mei - Op-de-T, Wilhelminaveld Bergen op Zoom, Pop/Rock 29 mei - Klomppop, Sportpark de Fazant, Ovezande, Pop/Rock 29, 30, 31 mei en 1 juni - Breda Jazz Festival, Centrum Breda, Jazz Juni 1 juni - Roosendaal Zingt, Centrum Roosendaal, Divers 14 en 15 juni - Fantastyval, Wouwse Plantage, Wouw, Divers 6, 7 en 8 juni - Jazzboz, Centrum Bergen op Zoom, Jazz 21 juni, Dijkpop - Dijkcentrum, Roosendaal, Pop/Rock 21 en 22 juni - Plaatpop, Boulevard, Bergen op Zoom, Pop/Rock 27 en 28 juni - Concert at Sea, Brouwersdam, Zeeland, Pop/Rock 28 en 29 juni - Mundial, Spoorzone, Tilburg, Divers Juli 4, 5 en 6 juli - Muziekfeesten Oranje Wouw, Divers 24, 25 en 26 juli - Krabbenfoor, Centrum

Bergen op Zoom, Divers 27 juli - Blommenkinders, Vrouwenhof, Roosendaal, Divers Augustus 1 tot en met 10 augustus - Lokerse Feesten, Centrum Lokeren, Divers 2 augustus. Dance Boulevard, Boulevard Bergen op Zoom, Dance 3 augustus - Sieben Parkpodium, Sieben Recreatie, Roosendaal, Divers 4 augustus - Draai van de Kaai, De Kaai, Roosendaal, Divers 8 en 9 augustus - Antiliaanse Feesten, Centrum Hoogstraten, Divers 10 augustus - Sieben Parkpodium, Sieben Recreatie, Roosendaal, Divers 14 tot en met 18 augustus - Oogstfeesten Centrum Essen-Wildert, Dance 17 augustus - Sieben Parkpodium, Sieben Recreatie, Roosendaal, Divers 24 augustus - Sieben Parkpodium, Sieben Recreatie, Roosendaal, Divers 30 en 31 augustus - Popelucht, Oderkerkpark, Etten-Leur, Pop/Rocks3 31 augustus September 6 september - Rock over Halsteren, De Beek, Halsteren, Pop/Rock 12 en 13 september - Cumel, Centrum Etten-Leur, Pop/Rock 14 september - Boost, Kade Oudenbosch, Dance 20 en 21 september - Breda Barst, Valkenburgpark, Breda, Divers 27 september - Blommenblues, Centrum, Roosendaal, Blues Oktober 12 oktober - Bergs Blues Festival, Zwijnshoofd, Bergen op Zoom, Blues 26 oktober - EarCandy Festival, Centrum Roosendaal, Divers November 22 november - RoosendaalNL, evenementenhal de Stok, Roosendaal, Divers Tuinfeesten Langeweg Bassrulers Borstrock Millstock Smartlappenfestival Etten-Leur Ministrelen en troubadourentocht Musica Nautica Daylight Jazz4Good Kaaijazz Akkerpop Spherepop Trefpop Dancetour Breda Dancetour Roosendaal Zomerfeesten Breda Live Tappage Plein 7 Dancetour Goes Nacht van het levenslied Bunkfest

W W W . WEST-PO IN T. N L

-

Muzikantenwedstrijden Doe Maar Vet 7, 14 en 21 maart en op 28 Beste Singer / Songwriter van West-Brabant Rock over Halsteren - 10 mei - 17 mei - 24 mei Poprock bandwedstrijd Breda T-Strijd Beat The DJ Het evenementenoverzicht Net zoals voorgaande jaren presenteert West-Point een evenementenoverzicht. Dit is verre van volledig, maar biedt toch een goede indicatie van wat er in en om West-Brabant te doen is. Op de West-Point site staan steevast actuele evenementen waaronder de genoemde festivals, maar je vindt er ook de agenda van poppodia, cafés en theaters. Organisatoren en artiesten worden overigens zelf aangeraden informatie aan te dragen. Alles wat op tijd op de agenda op www. west-point.nl staat verschijnt in de gedrukte rubriek met zo’n 190.000 oplages of is wellicht straks te horen op één van de radiozenders waar West-Point mee samenwerkt. Over West-Point West-Point is een organisatie die puur op vrijwilligers draait en die als doel heeft om aandacht te besteden aan popmuziek in én uit West-Brabant. Wil je hier zelf een bijdrage aan leveren? Dat kan! Alle informatie is bij ons welkom via een persbericht! Agendapunten mag je zelf op de site aandragen en als je als artiest jezelf onder de aandacht wilt brengen, kan dat door je aan te melden in de artiestendatabase of door eigen werk op te sturen ter recensie. West-Point is daarnaast altijd op zoek naar vrijwilligers voor fotografie, video, recensies, interviews en nieuws. Interesse? Mail naar info@westpoint.nl Meepraten? Heb je een mening over dit evenementenoverzicht? Wil je vrienden bewust maken van wat er in de regio te doen is? Deel het evenementenoverzicht gerust en laat ons weten wat je ervan denkt. Dat kan via Twitter door ons te noemen onder de naam @west_point of met de hashtag #wp2014. Op Facebook tref je ons onder popplatform.westpoint.

INF O@WEST- POINT.NL PAGINA 6

Op een wat aarzelend begin in zowel de eerste en tweede helft na was Keep-Fit duidelijk de sterkste wat resulteerde in een mooi 18-13 overwinning, waardoor het Roosendaalse team ongeslagen al vijf punten voorsprong heeft op nummer twee. Een zeer mooie tweede competitie helft lonkt! Ook senioren 3 speelde sterk tegen Fortis 4, wat resulteerde in een 15-8 overwinning, waardoor zij zijn gestegen naar een gedeelde tweede plaats. De F1 pupillen welke in een sterke tweede klasse spelen, moesten voor de tweede achtereen volgende keer hun meerdere erkennen in Deetos F1 (4-6). De F2 pupillen gaan op de ingeslagen weg voort en wonnen hun vijfde wedstrijd op rij van ELKV/FLYNTH (13-3). Ook zij zijn afgetekend lijst aanvoerder. De D1 aspiranten wonnen erg overtuigend hun eerste zaalwedstrijd na een aantal keer nipt te hebben verloren. Met 14-2 werd Sporting Delta verslagen. De B1 aspiranten hebben goede zaken gedaan door verrassend lijstaanvoerder Good-Luck B1 met 9-1 te verslaan. De B2 aspiranten gingen goed van start tegen Springfield B1 in Hoeven, helaas moesten ze toch met 8-4 de punten in Hoeven laten. Op zondag speelden de overige senioren teams een thuiswedstrijd: Senioren 5 konden de winstpunten net niet in eigen huis houden tegen sub-topper Conventus 3, die wel alles uit de kast haalden on de wed-

strijd te winnen (10-12). Senioren 4 wacht nog steeds op hun eerste winstpunten. Mede koploper Dordrecht 3 was sterker wat in de uitslag tot uiting kwam (9-23). Senioren 2 presteren de laatste weken boven verwachting in de vierpunten wedstrijd om een plaats in de middenmoot werd een nuttige overwinning behaald op Tilburg 5 (15-12), waardoor senioren 2 nu samen met de tegenstander en Wion 5 de derde plaats innemen. Uitslagen zaterdag 21 december Keep Fit ‘70 F1-DeetosSnel F1 4-6 Keep Fit ‘70 F2-ELKV/FLYNTH F1 13-3 Keep Fit ‘70 B1-Good Luck B1 9-1 Keep Fit ‘70 D1-Sporting Delta D4 14-2 Springfield B1-Keep Fit ‘70 B2 8-4 Keep Fit ‘70 3-Fortis 4 15-8 Keep Fit ‘70 1-Thor (R) 1 18-13 Zondag 22 december Keep Fit ‘70 5-Conventus 3 10-12 Keep Fit ‘70 4-Dordrecht 3 9-23 Keep Fit ‘70 2-Tilburg 5 15-12 Programma zaterdag 4 januari 10.05 PKC/Hagero F2-Keep Fit ‘70 F1 Zaterdag 11 januari 9.00 Keep Fit ‘70 F2-DeetosSnel F3 10.00 Keep Fit ‘70 E1-Terda E1 9.30 Keep Fit ‘70 D2-Juliana D2 10.30 Keep Fit ‘70 D1-Korbatjo D1 10.35 Scheldevogels B1-Keep Fit ‘70 B1 11.30 Keep Fit ‘70 B2-PKC/Hagero B7 12.30 Keep Fit ‘70 3-Melmac 2 Zondag 12 januari 10.15 Keep Fit ‘70 5-WION 6 11.30 Keep Fit ‘70 4-DeetosSnel 9 12.40 Keep Fit ‘70 2-WION 5

Column Addo Sprangers

Selfie Ook twerkend het nieuwe jaar ingegaan? Neen, dit is geen typfout, maar het Woord van het Jaar 2013 in de categorie jongerentaal. Het betekent ‘op een seksueel suggestieve manier dansen’, al waak ik ervoor dit meteen te bombarderen tot exclusief terrein van den Hollandschen jeugd. Ook de hoofdrolspelers uit bijvoorbeeld Benidorm Bastards zie ik namelijk prima in staat om hieraan een geheel eigen invulling te geven. Dat geldt trouwens voor wel meer woorden die deze keer in de jaarlijks terugkerende competitie van Van Dale naar voren werden geschoven . Phubben bijvoorbeeld - het onbeschoft behandelen van anderen door in gezelschap druk bezig te zijn met de smartphone - lijkt al net zo ingeburgerd. In de categorie politiek scoorde onder meer het woord asodiplomaat, een aanduiding voor de tokkievariant in de wereld van diplomatieke betrekkingen en daarmee goed voor smeuïge verhalen over straffeloos zuipen, hoeren en snoeren. Let op: dit heeft niets te maken met de eveneens afgelopen jaar gelanceerde beschrijving van de scharrelvrouw die geen volledige baan heeft maar zich in deeltijd een inkomen vergaart. Al dan niet scheefwerkend welteverstaan, dit laatste om aan te duiden dat iemand arbeid verricht onder zijn of haar opleidingsniveau in de hoop uiteindelijk toch de ‘juiste’ baan te bemachtigen. Alles beter dan slachtoffer te worden van wraakporno, waarbij ex-geliefden ooit voor privédoeleinden gereserveerde pornografische foto’s of filmpjes aan het wereldwijde web toevertrouwen om de ander te straffen voor het beëindigen van de eerder zo florissante relatie. Jawel, de diverse woordvondsten van 2013 mogen er weer zijn. Als uitsmijter daarom de top drie, met op de derde plaats sletvrees. Inderdaad, de angst van vrouwen voor slet te worden aangezien, waardoor zij zich niet of niet openlijk zullen overgeven aan vrij seksueel verkeer. Ook het op de tweede plek geëindigde woord socialbesitas heeft te maken met mogelijk onheil dat iemand over zichzelf kan afroepen: in dit geval dwangmatig en daardoor overmatig gebruik van sociale media. Dan klinkt selfie, hét Woord van het Jaar 2013, toch een stuk leuker. Of míjn met gestrekte arm gemaakt fotografisch zelfportret - want dat is een selfie - hierboven dat ook is, mag u zelf beoordelen. Maak er wat van dit jaar!


KIJK OP

ACTION.NL VOOR DE 100 NIEUWSTE ARTIKELEN

WEEKACTIE! WEEKACTIE! DRAADLOZE OPTISCHE MUIS

dames: stretch zwart katoen/elastan maten S-XXL

met USB nano ontvanger 400-1600 DPI storingsvrij tot 10 m bereik incl. batterijen

3.49

TOPTITELS PC-GAMES

o.a. Roller Coaster Tycoon 2, Age of Empires, Bejeweled 2 of Plants vs Zombies

1.19

ESSELTE NIETMACHINE OF PERFORATOR

4.49 lange mouw maten 92-122

2.79 HOME FRESHENER LUCHTVERFRISSER lavendel, berglucht of bloemen navulling 300 ml

0.75

6 kg

4.99

4.99

3.59 CLASSIC OF DARK HOT CHOCOLATE 10x 25 gram

5.99

10 -PAC K

1.19

COMFORT BEHA

diverse kleuren naadloos maten S-XXL

B EL C O M FO RTA EN K ATO

1.79

2.79

direct ontdooien van bevroren ramen 12 Volt, 150 Watt

lange mouw maten 86-164

KINDERSHIRT korte mouw YDQDI 1.79

KUSSEN SLOPEN 2 stuks

diverse kleuren kunststof 1 liter

LIFETIME CARS KERAMISCHE HEATER

KINDER STRETCH SHIRT

3.49

KOFFIE/THEE ISOLEERKAN

60x50x10 cm box

0.99

4 kg

3.79

9.95 HOOFD KUSSEN

pure of soft skin 64 stuks

fitness gewicht bekend van TV

5.59

diverse fraaie afbeeldingen 58x58 cm

HUGGIES BABYDOEKJES

2 KG KETTLEBELL

KUNSTSTOF RATAN WASMAND diverse kleuren 61x41x32 cm

1.69

KINDER SHIRT

5.59

diverse kleuren 59x37x28 cm

N ELE PRO FESS IO TE IT! LI A TO P KW

3.99

JONGENS SPIJKERBROEK katoen/polyester maten 116-164

KUNSTSTOF RATAN WASMAND

HANDGESCHILDERDE WANDDECORATIE

zwart heren: polyester zwart maten S-XXL

T/M ZATERDAG 11 JANUARI

YDQDI

1.99

HEUP-/TAILLESLIP OF BOXERSHORT maten S-XL

1.69

2.29

NU 400 WINKELS IN NEDERLAND, BELGIË, FRANKRIJK EN DUITSLAND

Zet- en drukfouten voorbehouden.

SPORT BROEK

VAN ZONDAG 5 JANUARI


Bob van Dijk Makelaardij +ADEs'!s2OOSENDAAL 4EL s- WWWBOBVANDIJKMAKELAARDIJNLsINFO BOBVANDIJKMAKELAARDIJNL Barietdijk 18

Roosendaal

Bredaseweg 78

Roosendaal

Lavendelberg 22

Roosendaal Pastoor van Akenstraat 38

ve In p rla rij ag s d

Roosendaal ve In p rla rij ag s d

Alkenberg 21

Ni eu w

Roosendaal

Moderne, instapklar-e hoekwoning gelegen aan een rustig woonerf aan rand van woonwijk Tolberg. De woning beschikt over 3 ruime slaapkamers, een luxe badkamer, moderne keuken en een mooie tuin op het zuiden.

Riante, modern afgewerkte tussenwoning (445m³) met garage, luxe keuken, moderne badkamer, tuin op het zuiden, riante woonkamer en 4 slaapkamers. Bouwjaar: 1976, Perceel: 174m², Inhoud: ca. 445m³

Volledig gemoderniseerde, vrijstaande woning met een ruime tuin, gelegen aan de rand van het centrum van Roosendaal. Bouwjaar: 1984, Perceel: 294m2, Inhoud: ca. 400m3, Woonoppervlak: ca. 120m2

Zeer fraaie, modern afgewerkte 2/1 kap woning van ruim 570 mÂł, met oprit en garage, mog. tot 5 slaapkamers, riante leefruimte met sierhaard, woonkeuken, bijkeuken en een tuin met veel privacy.

Sfeervol en nagenoeg geheel gemoderniseerd 3kamer appartement (voorheen 4-kamer) gelegen op de 2de verdieping, met ruime woonkamer van ca. 33m².

Vraagprijs â&#x201A;Ź 199.500,- k.k.

Vraagprijs â&#x201A;Ź 220.000,- k.k.

Vraagprijs â&#x201A;Ź 209.000,- k.k.

Vraagprijs â&#x201A;Ź 335.000,- k.k.

Vraagprijs â&#x201A;Ź 139.000,- k.k.

Heerle

Roosendaal

Roosendaal

Roosendaal

Roosendaal

Basaltdijk 68

Kastanjelaan 40

Leede 1

Lodewijkdonk 15

Lotusberg 50

Mooie vrijstaande bungalow met zwembad, garage en oprit voor meerdere autoâ&#x20AC;&#x2122;s. 2 badkamers en 4 slaapkamers waarvan 2 op b.g.. Bouwjaar: 1977, Perceel: 359m², Inhoud: ca. 400mÂł

Direct aan het buitengebied gelegen royale semi-bungalow met garage en oprit, slaapkamer en badkamer op de begane grond. 2 (mogelijkheid tot 4) slaapkamers, badkamer en separaat toilet op de eerste verdieping.

Riant en luxe afgewerkt 3- kamerappartement van ca 103mÂł op de begane grond van gebouw Largo, onderdeel van Roosendaalâ&#x20AC;&#x2122;s recentste nieuwbouwprojecten in het centrum.

Starters opgelet! 2--kamer appartement op de 3de verdieping voorzien van balkon, 1 slaapkamer, woonkamer en semi-open keuken met moderne hoek opgestelde keukeninrichting.

Moderne eindwoning met keurige aanbouw, gelegen in rustige, kindvriendelijke omgeving met veel openbaar groen vv speeltoestellen. Bouwjaar: ca 1992, Woonoppervlak: ca 123m2, Inhoud: ca 370mÂł.

Vraagprijs â&#x201A;Ź 280.000,- k.k.

Vraagprijs â&#x201A;Ź 375.000,- k.k.

Vraagprijs â&#x201A;Ź 279.000,- k.k.

Vraagprijs â&#x201A;Ź 109.000,- k.k.

Vraagprijs â&#x201A;Ź 199.000,- k.k.

Roosendaal

Roosendaal

Roosendaal

Oud Gastel

Roosendaal

Burg. Freijterslaan 413

Diamantdijk 180

Mathildadonk 73

Rijpersweg 63

Stationsstraat 58

Modern, instap klaar, 2-kamer appartement op de 5de verdieping. Het appartement beschikt over een balkon op het zuiden met panoramazicht, en een privĂŠ parkeerplaats (eigendom) in de parkeerkelder.

Ruime tussenwoning met 4 slaapkamers, moderne badkamer en keuken, gelegen aan rustig hofje in populaire woonomgeving. Bouwjaar: 1977, Perceeloppervlakte: 162m², Inhoud: ca. 350m³

Leuke hoekwoning met oprit, ideaal voor starters. Gelegen aan een autoluwe straat in de woonwijk Langdonk. De woning ligt op loopafstand van recreatiegebied, sportvelden, winkelcentrumen scholen.

Fraaie vrijstaande woning met dubbele oprit, garage en carport. De woning beschikt over een aanleunwoning voor separate bewoning. Bouwjaar: 1985, Perceel: 631m², Inh: ca. 550m3

Instap klaar 2-kamer appartement in het centrum van Roosendaal. Met prive parkeerplaats in parkeerkelder. Bouwjaar: 1977, Woonopp.: ca. 50m², Bijdrage VVE: ca. â&#x201A;Ź 200,94 p/mnd (incl. Stookkosten)

Vraagprijs â&#x201A;Ź 134.900,- k.k.

Vraagprijs â&#x201A;Ź 169.000,- k.k.

Vraagprijs â&#x201A;Ź 155.000,- k.k.

Vraagprijs â&#x201A;Ź 350.000,- k.k.

Vraagprijs â&#x201A;Ź 125.000,- k.k.

Roosendaal

Ekenberg 63

Roosendaal

Bob van Dijk Makelaardij dankt onze relaties voor het vertrouwen in 2013 en wenst u allen een voorspoedig 2014

Zeer fraai gelegen tussenwoning met verbrede garage, dakkapel, moderne hoek opgestelde keukeninrichting, 4 slaapkamers en een luxe badkamer. Bouwjaar: 1989, Perceel: 142m2, Inhoud: ca. 310m3

Vraagprijs â&#x201A;Ź 219.000,- k.k.

Roosendaal

Burg. Freijterslaan 110

Wouwseweg 86 c

Starters opgelet! Modern 2-kamer appartement van bouwjaar 2011. Het appartement is instap-klaar en beschikt over een parkeerplaats (huur) op het afgesloten binnenterrein.

Vraagprijs â&#x201A;Ź 149.500,- k.k.

Roosendaal

Frans Halslaan 20

Roosendaal

Kapellerlaan 17

Roosendaal

Barietdijk 126

Roosendaal

Raadhuisstraat 82

In 2008 volledig gemoderniseerd, sfeervol 3-kamer appartement (voorheen 4-kamer) gelegen op de 4de verdieping, met ruime woonkamer, 2 slaapkamers (16m² & 9m²) en gesloten moderne keuken.

Keurige tussenwoning met aanbouw op de begane grond. De woning ligt vlakbij het centrum van Roosendaal (loopafstand) en beschikt over een riante leefruimte. Bouwjaar: 1963, Perceel opp.: 147m²

Vrijstaande woning op 303m2 grond, gelegen tegen het centrum van Roosendaal in een populaire woonomgeving. Bouwjaar: ca 1934, Inhoud: ca 400mÂł, Perceeloppervlakte: 303m2

Zeer ruime hoekwoning met oprit en garage gelegen aan een rustig hofje met voldoende parkeergelegenheid. De woning is volledig voorzien van dubbele beglazing.

Zeer fraai, goed onderhouden, monumentaal herenhuis met leien gedekt dak, koperen goten en veel authentieke kenmerken, gelegen in hartje centrum van Roosendaal.

Vraagprijs â&#x201A;Ź 129.500,- k.k.

Vraagprijs â&#x201A;Ź 159.000,- k.k.

Vraagprijs â&#x201A;Ź 249.000,- k.k.

Vraagprijs â&#x201A;Ź 215.000,- k.k.

Vraagprijs â&#x201A;Ź 449.000,- k.k.

Roosendaal

Heerle

Wouw

Nispen

Roosendaal

Moureauveld 49

Ekelstraat 16

Ridderstraat 6

Smidsakker 22

Boulevard Antverpia 40

Keurige, instapklare hoekwoning gelegen op loopafstand van het centrum aan een woonerf. Bouwjaar: ca. 1986, Inhoud: ca. 270m³, Perceeloppervlakte: 108m², Woonoppervlak: ca. 80m²

Moderne, fors uitgebouwde, op de hoek gelegen vrijstaande woning met garage en dubbele oprit. Deze woning beschikt over een riante woonkamer en woonkeuken. Bouwjaar: 1969, Perceel: 313m²

Volledig gerenoveerde en uitgebouwde hoekwoning met oprit en grote vrijstaande garage op een ruim perceel van 288m². Bouwjaar: 1963, Perceel: 288m², Inhoud: ca. 405m³

Halfvrijstaande seniorenwoning met oprit en carport. De woning beschikt over een slaapkamer en badkamer op de begane grond en is gelegen op een ruim perceel van 329m².

In een van de mooiste straten van Roosendaal gelegen half vrijstaande woning. De woning is zeer gedateerd en vereist modernisatie. Voor een goed oordeel bent u van harte welkom voor een bezichtiging.

Vraagprijs â&#x201A;Ź 175.000,- k.k.

Vraagprijs â&#x201A;Ź 300.000,- k.k.

Vraagprijs â&#x201A;Ź 237.500,- k.k.

Vraagprijs â&#x201A;Ź 230.000,- k.k.

Vraagprijs â&#x201A;Ź 105.000,- k.k.


Molenstraat 44, 4701 JT Roosendaal | Tel.: 0165 55 65 80 | www.ludovandereijken.nl |

E V

@ludovdeijken |

K R

Ludo van der Eijken makelaardij

C O

T H

WIJ DANKEN AL ONZE RELATIES VOOR HET IN 2013 IN ONS KANTOOR GESTELDE VERTROUWEN EN WENSEN IEDEREEN EEN GEZOND 2014 MET VEEL GELUK IN “WERK EN WONEN”!

E V

K R

C O

T H

www.LudovanderEijken.nl


Molenstraat 44, 4701 JT Roosendaal | Tel.: 0165 55 65 80 | www.ludovandereijken.nl | Roosendaal, Stationsstraat 55

Roosendaal, Langeveld 9

@ludovdeijken |

Ludo van der Eijken makelaardij

Roosendaal, Chromietdijk 66

Roosendaal, Maisberg 21

xModern 2-kamer appartement op de 1e verdiep. met eigen parkeerplaats en berging. xLUXE, MODERNE KEUKEN!!! xVloeropp.: ca. 52 m2 en inhoud ca.: 140 m3.

xRoyale, uitgebouwde woning. xVoorzien van garage en tuin. xMidden in het stadscentrum, in kindvriendelijke omgeving gelegen. xBouwjaar: circa 1981. Oppervlakte: circa 128 m2. Inhoud: circa 400 m3!!!

xModerne patiowoning met oprit, berging, voortuin, patio en achtertuin op het zuiden. xRiante woonkamer (ca. 70 m2) inclusief keuken. xSlaapkamer en badkamer op de begane grond.

Vraagprijs € 129.900,- k.k.

Vraagprijs € 175.000,- k.k.

Vraagprijs € 299.000,- k.k.

Roosendaal, Pres. Kennedylaan 115

Roosendaal, Spoorstraat 284 xVrijstaande woning op circa 300 m2. xVier garages, terrein, tuin en berging. xDoorzonwoonkamer en woonkeuken. xDrie slaapkamers en badkamer.

x Op zeer goede locatie, in rustige, groene omgeving,

Vraagprijs € 175.000,- k.k.

Vraagprijs € 162.500,- k.k.

Roosendaal, Bovendonk 16 x Hoekwoning met voor- en achtertuin v.v. berging. x Geheel v.v. dakisolatie en grotendeels v.v. dubbele

beglazing. x Vier slaapkamers. x Perceelsopp.: ca. 164 m2. Inh.: ca. 320 m3.

Vraagprijs € 159.000,- k.k.

IN DE

VERKOOP Roosendaal, Flintdijk 29

nabij park gelegen, unieke eengezinswoning. x Mooie voor- en achtertuin met berging en privacy! x Verrassend groot!!! 4 slaapkamers!

Roosendaal, Bredaseweg 256

Roosendaal, Freesiaberg 42 x"EXCLUSIEF WONEN OP TOPLOCATIE". xVrijstaande woning met inpandige garage, schitterende tuin en zwembad. xWoonkamer (ca 65 m2), luxe keuken (ca 20 m2). xVier slaapkamers. Vraagprijs € 795.000,- k.k.

Lepelstraat, Slotweg 15

xGoed onderhouden, ruime hoekwoning. xVier royale slaapkamers. xGrotendeels voorzien van dubbele beglazing. xBouwjaar: 1972. Opp. ca. 186 m2. Inhoud ca. 400 m3.

xTwee-onder-één kapwoning met royale oprit. xDoorzonwoonkamer, moderne inbouwkeuken. xDrie slaapkamers, lichte badkamer en aparte wasruimte. xMogelijkheid voor het bouwen van garage.

xRoyale vrijstaande woning met grote garage. xV.v. isolatie en dubbele beglazing. xDiverse stallen en schuren. xPerceelsoppervlakte ca. 7.000 m2 !!!

Vraagprijs € 179.000,- k.k.

Vraagprijs € 209.000,- k.k.

Vraagprijs € 490.000,- k.k.

Roosendaal, V. Leeuwenhoeklaan 40

NIEUW

In prijs verlaagd

Roosendaal, Boulevard 148

Nispen, Bergsebaan 61

xRoyaal driekamer appartement op de eerste verdieping. xParkeerplaats in parkeergarage en berging op de begane grond. xIn goede staat. Volledig v.v. isolatie en dub. begl. xBalkon op het zuiden.

xKarakteristiek herenhuis met garage en oprit. xVoortuin en achtertuin op het westen. xRoyale woonkamer, eetkamer, keuken en kelder. xVijf slaapkamers.

xVrijstaande woning met berging en royale tuin. xIn periode 2006 – 2008 grondig gerenoveerd / gemoderniseerd. xV.v. dubbele beglazing, vloeren dakisolatie.

Vraagprijs € 179.500,- k.k.

Vraagprijs € 225.000,- k.k.

Vraagprijs € 219.000,- k.k.

Roosendaal, Dr. Schaepmanlaan 45

Roosendaal, Geerberg 10

Nispen, Dorpsstraat 30

x2-o-1 kap vide woning met inpandige garage, oprit en tuin. xOorspronkelijk 3 slaapkamers waarvan 1 op begane grond. xSpeelse indeling en geh. v.v. dub. begl. xWoonkamer (incl. keuken en serre) totaal ca. 84 m2!!!

xVerrassend grote, karakteristieke hoekwoning. xUitgebouwde woonkamer ! xMaar liefst 5 slaapkamers !!! xVoorzien van dubbele beglazing. xGarage (v.v. elektrische deur) en tuin.

xVrijstaande woning met garage. xCentraal gelegen. xRoyale tuin 312 m2. xVeel mogelijkheden.

Vraagprijs € 249.000,- k.k.

Vraagprijs € 180.000,- k.k.

Vraagprijs € 275.000,- k.k.

Roosendaal, Gastelseweg 166 A

Roosendaal, Valkenburgstraat 26

xRecent geheel gerenoveerde/ gemoderniseerde, vrijstaande woning op ca. 5.000 m2 met grote garage en extra schuur! xIdeaal voor paarden/dierenliefhebbers/ZZP'ers. x4 slaapkamers.

x Royale moderne twee-onder-één kapwoning. x Uitgebouwde bijkeuken, inpandige garage, oprit en

berging x Drie slaapkamers en royale badkamer. x Royale vierde slaapkamer.

Vraagprijs € 349.000,- k.k.

Vraagprijs € 249.000,- k.k.

Rucphen, Rijksweg-Zuid 95 xRecent gemoderniseerd, riant, vr.st. landhuis op ca. 1.530 m2. xV.v. royale tuin met absolute privacy, zwembad en apart gastenverblijf/poolhouse. x4 mooie slaapkamers met balken in’ t zicht. xWoonkamer incl. kkn. ca. 58 m2. Vraagprijs € 495.000,- k.k.

Roosendaal, Gastelseweg 227

In prijs verlaagd

Roosendaal, Beeklaan 59 x Karakteristieke twee-onder-één kapwoning. x Proef de jaren ’20-’30 sfeer. x Gedeelde zijgang en tuin op het zuiden met berging. x Handige bijkeuken. x Inhoud ca. 350 m3. Oppervlakte: ca. 147 m2.

Vraagprijs € 168.500,- k.k.

Roosendaal, Hendrikstraat 37

Ossendrecht, Wilgenlaan 1 xVrijstaande woning op mooie locatie! x3 kantoor/praktijkruimtes en 4 slaapkamers! xEnorm veel mogelijkheden om op te knappen/te moderniseren! xTuin met optimale privacy! Vraagprijs € 349.000,- k.k.

Oud Gastel, De Franse Tuin 1

‡.DUDNWHULVWLHNHRQGHU kapwoning nabij centrum. ‡5R\DOHXLWJHERXZGH woonkamer met erker en luxe inbouwkeuken. ‡7RWDDOYLMIVODDSNDPHUVHQ moderne badkamer. ‡,QKRXGFDP

xVerrassend groot, modern appartement met garage en leuk terras aan de gemeenschappelijke tuin. xGeh. v.v isolatie en dub. begl. xGeen onder/boven buren!!! xVloeropp. Ca.: 170 m2 en inhoud ca.: 670 m3.

Vraagprijs € 269.000,- k.k.

Vraagprijs € 249.000,- k.k.

Roosendaal, Wouwseweg 59

Wernhout, Kleine Heistraat 16 297

xOp te knappen 2-onder-1 kapwoning. xEigen oprit en berging. xGrote tuin/perceel met mogelijkheid tot bouw van garage en/of bedrijfsruimte. xOppervlakte circa 719 m2. Inhoud: circa 270 m3.

xVerrassend grote, fors uitgebouwde, vrijstaande woning. xGrote garage en royale tuin op het zuiden. xVoorzien van isolatie en dubbele beglazing. xPerceelsoppervlakte: ca. 429 m2. Inhoud: ca. 410 m3.

xKarakteristiek vrijstaand herenhuis op circa 450 m2 met grote tuin op het zuiden. xDiepe uitbouw met mogelijkheid aanleunwoning/praktijk/ kantoor. xProef de jaren ’30 sfeer.

xVrijstaande recreatiewoning op Parc Patersven. x375 m2 eigen grond. x2 slaapkamers. xRoyale tuin.

Vraagprijs € 155.000,- k.k.

Vraagprijs € 199.000,- k.k.

Vraagprijs € 275.000,- k.k.

Vraagprijs € 49.000,- k.k.

www.LudovanderEijken.nl


OONS TAOLTJE Aflevering 240

Aòn de Krùisstraot en op Vroen’out

De vernow van Elsten

(TEKENING R. ELSTEN)

Door Jan van Nassau Een van de dialactwoorden die Rinus Elsten me onlangs toestuurde is, zoals hij het kent en schrijft, het woord vernow. Het deed mij meteen denken aan een woord waar Theo Paulussen in 1985 mee aan kwam zetten en dat uit zijn mond klonk als veno. Hij vertelde erbij dat hij het ter hoogte van de Kruisstraat hoorde als benaming voor een gemetseld fornuis. De leden van de toenmalige werkgroep Oòns Taoltje kenden het woord niet, maar zagen er wel een verbastering in van het Franse woord fourneau, dat ook fornuis betekent. Rinus Elsten heeft het ook over een verbastering en geeft de volgende toelichting: ,,De vernow was bij ons een gemetselde bak, met daarop een ijzeren plaat met een gat en deksel, waarin hout gestookt werd. Vaak stond daar een waterketel op te ,,zingen’’ Dit fornuis stond in de keuken, door ons de moons genoemd’’. Welnu, vorige week sprak ik iemand die op Vroenhout opgroeide en die zich uit haar jeugdjaren ook nog vaag iets herinnerde van een kookplaat met ringen in een hoek van de moons. Daar werden bv. de vaarekesèèrpels op gekookt en ook de was. De oven zat in een aanbouw. Aan de buitenkant zat een opening die afgesloten was met een ijzeren deùrke (= deurtje) Via die opening ging de musterd (= mutsaard, takkenbos) waarmee de oven gestookt werd naar binnen. Wat men bakte, broden meestal, ging via een opening die in de moons uitkwam de oven in en uit. Als er dan aan tafel een opmerking gemaakt werd over een iets te harde korst van het brood, dan zei moeder altijd: ,,Bròòd kan beeter naòr den ove smaoke dan naòr den trog’’. Musterd Dat was dus op Vroenhout, maar Rinus Elsten groeide op aan de Oude Turfvaartsestraat, vlakbij de Kruisstraat. Een foto waarop de vernow te zien is heeft hij niet maar wel een tekening. Daarover schijft hij het volgende: ,,Een foto van onze vernow kan ik niet sturen. Ik kan wel proberen om, al ben ik geen beste tekenaar, een tekening te maken waardoor u waarschijnlijk wel een idee kunt krijgen hoe dat vernow er ongeveer heeft uitgezien.’’ Omdat Rinus het hier over dat vernow heeft, vraag ik me af of

Zwem- en polovereniging Hieronymus

BWK limiet voor Lars Kammers bij OWKW

vernow een de-woord (mannelijk, vgl. le fourneau) is of een het-woord (onzijdig, vgl. het fornuis). Of is hier sprake van een incidenteel gebruik van dat? Daar zijn meer voorbeelden van. Iemand die de ham goed vindt smaken kiest in plaats van d’am of die am eerder voor dad am in een zin als: ,,dad am smaòk goed’’. Waarbij in de standaardtaal ,,dat ham smaakt heerlijk’’ op zijn zachtst gezegd vreemd klinkt. Laten we Rinus nog even verder vertellen over zijn vernow: ,,Zoals reeds eerder gemeld, was het een gemetselde bak met daarop een ijzeren plaat met twee gaten erin. Het eerste gat was om hout in te stoken; vandaar de assieschuif (= asla) eronder, het andere gat kon dienen om iets warm te houden. Aan de achterkant was de kachelpijp, die in de schouw uitkwam. In die pijp was een klep aangebracht om de trek te kunnen regelen. De buitenkant van de vernow, evenals de muren waren voorzien van tegeltjes als ik me goed herinner van 15 x 15 cm. en geel van kleur. In de linkerbovenhoek ziet u nog een deurtje. Dat was de deur van de broodoven, waarin we zelf ons brood bakten. Dit was ook een gemetselde oven die door er mustert in te stoken verwarmd werd tot hij warm genoeg was om het deeg erin te doen, zodat het kon rijzen en afbakken (met zelf gemalen graan).’’ Driekoningenbrood Misschien komen er bij het lezen van Rinus’ verhaal ook bij u herinneringen naar boven aan de keuken in het ouderlijk huis waarin u opgroeide. Wie weet staat er ergens in de omgeving van Roosendaal nog een huis met een authentieke moos, mòòns of (bij)keuken. Om het geheugen wat verder op te frissen laat ik Rinus Elsten nog even aan het woord: ,,De keuken was niet groot, ik denk zo’n 2 meter breed en 5 meter lang en op de vloer lagen rode en blauwe plavuizen. Veel stond er niet in. Een tafel met wat stoelen, en in de hoek tegenover de vernow stond de spin (= spinde, provisiekast). In die spin wat keukengerei o.a. wat kopjes, de suikerpot, beschuiten, en niet te vergeten: het zoutvaatje. De rest van de keukenbenodigdheden stond in de kelder. Aan de muur van de moons hing een pieterolie-Iampke met de blaker aan een spijker. Dat was de enige verlichting die we hadden, je kon er de krant niet bij lezen.’’ Vrijwel niemand beschikte in die tijd over een fototoestel, maar Rinus schrijft: ,,Er was echter wel meer wat we niet bezaten: geen elektriciteit, geen gas, geen waterleiding (moesten we buiten uit een put scheppen) dus ook geen warm water, geen radio, geen televisie, en zeker géén telefoon! Dit is nu bijna niet meer voor te stellen!’’ Ik vraag me ondertussen af of er in Roosendaal of bv. op Vroen’out of aòn de Krùisstraot of ergens anders, ooit een zelfgebakken driekoningenbrood uit de oven kwam. De Romeinen kenden al het gebruik om tijdens de Nieuwjaarsviering door middel van een koek met ingebakken boon een narrenkoning te kiezen. De gekerstende versie van dit gebruik is het driekoningenbrood, een bonenbrood, koek of krentenbrood voor het feest van Driekoningen gebakken met een boon erin. De persoon die de boon vindt is koning(in) van het feest. Wie bewaart hieraan nog herinneringen? Oòns Taoltje, p/a Middenstraat 44, 4702 GE Roosendaal, telefoon 0165.545561 of per e-mail: oonstaoltje@ roosend.demon.nl.

Lars Kammers klaar voor de start op de rugslag.

ROOSENDAAL - Voor de wedstrijdzwemmers van Hieronymus is niet echt een kerstvakantie. De trainingen en de voorbereidingen voor het Brabants Winter Kampioenschap, waar meer dan 40 Hieronymuszwemmers één of meerdere startbewijzen hebben gaan ook in deze weken door. Afgelopen zondag was er bovendien een OWKW wedstrijd in Oosterhout. De Hieronymuszwemmers waren te gast bij zwemvereniging de Warande. Net voor de deadline lukte het nog 2 zwemmers, Valesca van den Bogert en Lars Kammers, om een nieuwe limiet voor deze Brabantse Winterkampioenschappen te zwemmen. Nienke Jonk zwom haar tweede limiet om te mogen deelnemen aan de Nederlandse Kampioenschappen die eind januari in Amsterdam worden gezwommen. Niels van Beers nam deel aan de 50m vrije slag. Valesca van den Bogert heeft al veel ervaring met synchroonzwemmen, maar start net als wedstrijdzwemmer. Ze zwom 50m vrije slag en haalde daar een pr van 1,5s. Ze startte ook op de 100m rugslag en en verbeterde daar haar pr met meer dan 5s. Haar tijd 1:24.14 was bovendien goed voor nog een startbewijs op de Brabantse Kampioenschappen. Nadia Dahmani zwom ook 2 persoonlijke records. Op de 50m vrij zwom en op de 200m schoolslag zwom ze een nieuwe pr-tijd op de klok. Lars Kam-

mers zwom op de valreep op de 100m rugslag een Limiet om te mogen deelnemen aan de Brabantse Kampioenschappen. Ook op de 100m vlinderslag zwom hij een pr. Rana Mabrouk nam deel aan de 50m vrijeen schoolslag. Stijn Nagtzaam zwom op de 50m vrij een persoonlijk record. Ook op de 100m vrije slag kwam hij aan de start. Sanne Rebers zwom 50m vrije slag en 100m rugslag. Lisa Trinh werd 4de op de 50m schoolslag en verbeterde haar pr op de 50m vrije slag en 100m rugslag. Nick Vissers zwom ook 2 forse pr’s. Zowel op de 100m rugslag als de 50m schoolslag verbeterde hij zijn tijd. Voor meer informatie zie www.zpvhieronymus.com en @zpvhieronymus op facebook.

KORTE BERICHTEN

Vuurwerk in rook opgegaan

ROOSENDAAL Inloopochtend Humanitas: Humanitas Roosendaal houdt weer een inloopochtend voor mensen met een verlieservaring op woensdag 8 januari van 10.00-11.30u op het adres Vughtstraat 18, 4701 NT Roosendaal. Bezoekers kunnen op deze ochtend onder het genot van een kopje koffie of thee in een veilige sfeer hun gevoelens en ervaringen delen met lotgenoten. De ochtend is bedoeld voor iedereen uit Roosendaal en omgeving met een verlieservaring. U kunt vrijblijvend binnenlopen of aanmelden mag ook via tel: 0165-599936 of via email: verliesennu@gmail.com. Informatieavond refractiechirurgie: Op donderdag 9 januari houdt het Franciscus Ziekenhuis een informatieavond over refractiechirurgie. Refractiechirurgie is de techniek om met behulp van een laser of implantlenzen de oogsterkte te corrigeren. De avond wordt ingeleid door mevrouw van der Horst, optometrist in het Franciscus Ziekenhuis. De bijeenkomst vindt plaats in de aula en duurt van 19.00 tot 20.30 uur. Toegang gratis. Meer informatie en aanmelden (noodzakelijk): www.zorgelooszien.nl of bij polikliniek Oogheelkunde Franciscus Ziekenhuis, tel. 0165-588920. NVVH-Vrouwennetwerk: Op donderdag 9 januari wordt een lezing gehouden met als onderwerp “Bijgeloof”. Paul Spapens is gespecialiseerd in Brabants volksgeloof. Hij publiceerde tientallen boeken over immaterieel erfgoed (gebruiken, rituelen voeding, kleding, taal, folklore etc.). Tijdens de lezing worden op een deskundige manier achtergronden, herkomst en dergelijke beschreven en getoond, want het interessante verhaal wordt ondersteund door talrijke mooie foto’s. De lezing vindt plaats in ‘t Trefpunt, Kade 4. Aanvang 13.45 uur. Info: tel. 386995 of www.nvvh.nl/afdeling/roosendaal

ROOSENDAAL - Ook in Roosendaal hebben duizenden mensen traditioneel vuurwerk afgestoken. “Het was een gezellige jaarwisseling, maar zoals deze foto laat zien kunnen we alleen maar vaststellen dat alle vuurwerk in rook is opgegaan”, meldt de inzender van deze foto, Bodelezer Ger Riezebos. De maker van deze lezersfoto wenst alle inwoners van de gemeente een gelukkig en goed 2014 toe. Uw lezersfoto ook in de Bode? Stuur uw foto naar foto@internetbode.nl of lever hem aan via www.internetbode.nl en wellicht ziet u uw foto terug in de Bode. LEZERSFOTO GER RIEZEBOS PAGINA 12

WOUW Kunst-expositie bij Dommel: In navolging van het grote succes van de kinderexpositie bij buitenschoolse opvang ParelMoertuin in Moestraten, onderdeel van Kober kindercentra, komt er op 7 januari aanstaande ook bij kindercentrum Dommel in Wouw een expositie met als thema ‘Waar word ik blij van?’. Hier zullen kunstwerkjes getoond worden die gemaakt zijn door kinderen die naar Kober kindercentrum Berkentuin in Heerle, en kindercentrum Dommel en Woudatuin in Wouw gaan. Kober kindercentrum Dommel (Kloosterstraat 17, 4724 EE Wouw) is op dinsdag 7 januari open van 17.00-19.00 uur.


STUD IE & &O PLEID ING2014 2014 201 4

STUDIE&OPLEIDING 2014 

WELKE NIEUWE SCHOOL KIES JIJ?

MOE ME R OJ ANRDEENRPWLIAJNS TE VERBETEREN

WV AO TO RK OMSITJ NS CKHI NO DO ?L

EDITIE Bergen op Zoom Steenbergen Tholen Woensdrecht Roosendaal Rucphen


ST UD IE&O PL EID I NG 2 0 1 4

Laat je handjes eens wapperen op het Da Vinci College Veel kinderen vinden leren moeilijk. Ze haken af als het gaat om (sommige) theoretische vakken zoals vreemde talen, wiskunde, natuurof scheikunde. Zijn deze jongens en meiden dan minder getalenteerd? Zeker niet! Op een ander vlak zijn ze juist super begaafd. Denk maar eens aan mensen met een technisch of een verzorgend beroep. Mensen met gouden handjes. Onze maatschappij heeft juist deze talenten superhard nodig!

Techniek In ons Vakcollege Techniek krijg je een breed aanbod voorgeschoteld: van schilderen tot houtbewerking en van autotechniek tot elektronica. Op het techniekplein werk je in een levensechte omgeving met moderne apparatuur. Wat dacht je bijvoorbeeld van onze nieuwste 3D-printer, waarmee technische tekeningen tot ruimtelijke ďŹ guren kunnen worden omgetoverd? Sleutelen aan autoâ&#x20AC;&#x2122;s en brommers? Het bouwen van een robot? Het behoort allemaal tot de mogelijkheden. Een saaie school? Forget it! Kom anders maar eens praten met een van de jongens en meiden (jazeker!) die momenteel deze opleiding volgen. Wedden dat je enthousiast wordt?

Zorg en Welzijn

Vakcolleges Bij het Da Vinci College ben je welkom, als je je handen uit de mouwen kunt steken. Daarom werken we in vakcolleges. Hier leer je - vanaf leerjaar 1 - vooral door dingen te doen. Natuurlijk, theorie blijft belangrijk. Maar daarnaast doe je veel kennis op in de praktijk. Je krijgt begeleiding van ervaren docenten en leermeesters in een uitdagende omgeving. Door stages in bedrijven en instellingen komt de wereld een stap dichterbij. Grote kans, dat je meteen aan de slag kunt als je klaar bent met je studie.

Het Vakcollege Zorg en Welzijn is vooral bedoeld voor jongens en meisjes die later een verzorgend beroep willen uitoefenen. Denk aan het onderwijs of de verpleging. Maar ook de zorg voor kleuters, ouderen of mensen met een geestelijke of lichamelijke beperking, kan veel voldoening geven. Of voel je je beter thuis in een kapsalon of in een buurthuis? Ons vakcollege biedt je een brede opleiding, waardoor je met een heleboel aspecten van de zorgsector kennis kunt maken. Later ga je je specialiseren. Door middel van stages kun je jouw talenten steeds verder ontwikkelen. Ook in de zorgsector is er veel vraag naar geschikte arbeidskrachten. Welk beroep je later ook kiest: het draait allemaal om mensen.

kantoorruimte tot je beschikking met etalages, kassaâ&#x20AC;&#x2122;s en computers. Werk je liever in de keuken of het restaurant? Ook het consumptieve aspect komt aan bod in deze opleiding. Het draait vooral om eigen initiatief, doorzettingsvermogen en creativiteit. Voor de echte talenten liggen hier beslist toekomstmogelijkheden. Voel je meer voor sport en/of dienstverlening? Ook dan kom je in dit vakcollege volop aan je trekken.

Praktijkonderwijs Het behalen van een VMBO-diploma is niet voor elke leerling een haalbare kaart. Deze leerlingen kunnen terecht bij ons praktijkonderwijs. Hier kun je een diploma niveau 1 van het ROC proberen te halen of direct uitstromen naar werk. Kortom, ook met praktijkonderwijs ligt er een wereld aan mogelijkheden voor je open. Samen komen we er wel!

Kom kijken! Op zaterdag 1 februari houden we onze Open Dag. Onze locatie aan de Laan van BelgiĂŤ 88 is dan tussen 10.00 en 13.00 uur voor iedereen vrij toegankelijk. Neem vooral je ouders en je vrienden mee, want onze school zal op deze dag volop â&#x20AC;&#x153;in bedrijfâ&#x20AC;? zijn. Onze leerlingen geven demonstraties en vertellen over hun opleiding. Laat je overtuigen door hun enthousiasme. En laat gerust ook je eigen handjes wapperen. Iedereen is van harte welkom!

Economie

Nieuwe school

Onze economie is de laatste tijd erg in het nieuws. In de voorbije jaren zat Nederland in een ďŹ&#x201A;inke dip, maar de vooruitzichten zijn positief. Heb je een ondernemende geest en heb je een ďŹ jne neus voor wat de klanten van je vragen? Dan is het Vakcollege Economie, Sport, Dienstverlening jou op het lijf geschreven! Er staat een heuse winkel- en

Het Da Vinci College bouwt aan een spiksplinternieuwe school, aan de Bovendonk nr. 1. Alle vakcolleges krijgen in dit uitdagende en moderne gebouw een eigen plekje. Wil je weten hoe jouw school er straks uitziet? Gewoon even de code rechtsboven scannen en je komt terecht op onze speciale website over het nieuwe Da Vinci College. Kijken dus!

N E R E P P A W S N E E S E J D N A H E LAAT J E G E L L CO

I C N I V A D T E OP H

GHU Â&#x2021;3UDNWLMNRQ

Z LMV

Â&#x2021;90%2 .DGHU  VLV 

4 1 0 2 G A D OPEN Zaterdag 014 1 februari 2r 0 uu 10.00 â&#x20AC;&#x201C; 13.0 giĂŤ 88 l e B n a v n Laa sendaal 4701 CL Roo 0 0165-52630

ege.nl

cicoll www.davin

%D

JHV H O O R F N D 9 2 Â&#x2021;90% FKQLHN   

7H HO]LMQ =RUJHQ: 6SRUW (FRQRPLH UOHQLQJ HQ'LHQVW YH

teuning erwegonders le r e d n zo n e VMBO met


STUD IE &O PLEID ING2014

VOORTGEZET ONDERWIJS BIEDT HEEL VEEL MOGELIJKHEDEN

?

Welke nieuwe school kies jij? Ga je na de zomer naar een nieuwe school? Leuk! Maar ook spannend… De overstap naar het voortgezet onderwijs is een indrukwekkend moment in je leven. En niet alleen voor jou, ook voor je ouders. Jongens en meiden willen vaak naar dezelfde nieuwe school als hun vrienden en vriendinnen. Maar de kwaliteit van het onderwijs, de sfeer in het gebouw en de manier van lesgeven zijn ook belangrijk. Wat het beste bij je past, is voor iedereen anders. Gelukkig zijn er een heleboel mogelijkheden.

In Nederland zijn er verschillende scholen voor voortgezet onderwijs. Ze variëren in schooltype, godsdienst en levensovertuiging en onderwijskundige stroming.

kort uit van onderwijs gebaseerd op de behoeften van het kind. De leerlingen werken bijvoorbeeld individueel en in het eigen tempo en de docent stimuleert hen en bekijkt waaraan de jongen of het meisje behoefte heeft. Het Jenaplan-onderwijs is vernoemd naar de woonplaats van de bedenker: de Duitse pedagoog Peter Petersen uit Jena. Bij dit type onderwijs is bijvoorbeeld zelfstandigheid en samenwerken belangrijk. De leerlingen werken vaak met projecten. Het Dalton-onderwijs richt zich in hoofdlijnen op de keuzevrijheid voor de leerling, samenwerking met andere leerlingen en de ontwikkeling van zelfstandigheid. Het is vernoemd naar de plaats Dalton, waar de bedenker, de Amerikaanse lerares Helen Parkhurst, ermee werkte. Célestin Freinet (1896-1966) was een Franse onderwijzer die merkte dat kinderen in zijn klas nauwelijks geïnteresseerd waren in de droge leerstof. Daarom ging hij op zoek naar andere werkwijzen. Dat werd met de kinderen op pad gaan om bedrijfjes in het dorp en de natuur in de omgeving te bekijken. Freinet ontwikkelde samen met de kinderen en zijn collega’s nieuwe technieken. Op Freinet-scholen zijn ervaringen van de kinderen uitgangspunt voor het onderwijs. De organisatie van het klassenleven ligt meer in handen van de kinderen. Ook staat het leren van de ervaringen van andere kinderen, volwassenen en culturen centraal. Hierbij schept de leraar diepte en brengt structuur aan.

Schooltype

Speciaal

Voor jongeren die moeite hebben een diploma voor het voortgezet onderwijs te halen is er het praktijkonderwijs. Dit duurt zes jaar en leidt jongens en meiden meteen op voor de arbeidsmarkt, omdat de leerstof hierop is afgestemd. Praktijkonderwijs kan bijvoorbeeld uitkomst bieden aan jongeren met een lager IQ dan gemiddeld. Naast de reguliere vakken krijg je praktische trainingen, zoals koken, klussen, sociale omgang en financiën regelen. Het vmbo (voorbereidend middelbaar beroepsonderwijs) duurt vier jaar en bereidt leerlingen voor op het mbo (middelbaar beroepsonderwijs) en de havo (hoger algemeen voortgezet onderwijs). Voor extra begeleiding op het vmbo is er het lwoo (leerwegondersteunend onderwijs). De havo duurt vijf jaar en stoomt je klaar voor het hbo (hogere beroepsopleiding). Het vwo (voorbereidend wetenschappelijk onderwijs) leidt scholieren in zes jaar op voor een universitaire studie. Je kunt dan kiezen voor het atheneum of gymnasium. Op een gymnasium zijn Latijn en Grieks verplicht in de onderbouw en één van deze talen is verplicht als examenvak. Voor het atheneum geldt dit niet.

Leerlingen met een beperking of een langdurig ziekte kunnen baat hebben bij speciaal onderwijs. Net zoals die er zijn in het basisonderwijs, bestaat er ook speciaal voortgezet onderwijs. Ook zijn er steeds meer scholen die rekening houden met kinderen die op hoog niveau sporten. Het Regionaal Expertise Centrum (REC) en Mee – een landelijke organisatie die mensen met een beperking steunt - kunnen kinderen en ouders adviseren bij de keuze voor een speciale school.

COLOFON Deze special is een uitgave van

Bredaseweg 26, 4881 DE Zundert Tel. +31 (0) 76 599 81 11 www.internetbode.nl

EDITIE Bergen op Zoom, Steenbergen, Tholen, Woensdrecht, Roosendaal, Rucphen

TOTALE OPLAGE 480.000 exemplaren

REDACTIE Britta Janssen Monique Jansen Sophie van der Velde

ACQUISITIE John van Aert Bert Paauwe

OPMAAK EN VORMGEVING Jan Bastiaenen

DRUK Drukkerij Vorsselmans Bredaseweg 26, 4881 DE Zundert Tel. +31 (0) 76 599 81 11 uwkrant@drukkerijvorsselmans.nl www.drukkerijvorsselmans.nl

VERSPREIDING Axender Roosendaal

Godsdienst en levensovertuiging In het voortgezet onderwijs zijn er openbare en bijzondere scholen, waarin een bepaalde godsdienst of levensovertuiging centraal staat. Openbare scholen werken niet vanuit zo’n visie, maar staan wel open voor alle kinderen. Leerlingen kunnen op een openbare school vaak wel godsdienstonderwijs of levensbeschouwelijk onderwijs volgen. Bijzondere scholen zijn er bijvoorbeeld met een roomskatholieke, reformatorische, islamitische of protestantschristelijke grondslag.

Onderwijskundige stroming De scholen hebben allemaal een visie op de beste van manier van lesgeven. Hierbij komen allerlei opvoedings- en onderwijsmethoden aan bod. Voorbeelden zijn Montessori, Jenaplan, Freinet en Dalton. Het Montessori-onderwijs is gebaseerd op het idee van Maria Montessori en gaat in het

Meer informatie Kijk voor meer informatie over de verschillende soorten onderwijs op www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/ voortgezet-onderwijs en www.netwerksovo.nl Bron: Rijksoverheid.nl en netwerksovo.nl.

OPEN DAG EN

Er is veel informatie beschikba ar over he onderwijs t voortgeze in het alge meen en d t bijzonder. e s c h olen in het Daarnaast is h e t bij het ma keuze voor ken van ee je nieuwe n school leu interessan k en leerza te scholen a m o m te bezoeken. dag kun je Tijdens ee met je oud n open ers vrijblijve op scholen nd een kijk die je leuk je nemen lijken. Kijk hiervoor b op de web ijv o o rbeeld site van de school waarnaar je belangs telling uitgaat.


ST UD IE&O PLEIDI NG 2 0 1 4

Katholieke Scholengemeenschap Etten-Leur

van 9.30 uur tot 13.00 uur Brugklasgebouw: Kerkwerve 42 Hoofdgebouw: Stijn Streuvelslaan 42

OPEN DAG Zaterdag 18 januari 2014

gymnasium atheneum havo mavo

10.00 - 14.00 uur

OPEN DAG

Locatie Etten-Leur en Rucphen www.munnikenheidecollege.nl

11 januari 2014 w w w.k-s- e.nl

Maak van je gymnasiumtijd je eigen Odyssee!

OPEN DAGI ’14

SFEERVOL UITDAGEND EIGENTIJDS

AR ZA . 15 F.0E0BuuRr (vUrije inloop)

10.00 - 14 om 8 Bergen op Zo Bolwerk Zuid 16

DOE-MIDDRAIG’14

A DI. 25 FEBRU

OPEN AVORNODUTE

R EUROPESE LEE T 2014 MA . 10 M19A.3A0Ruur om

MEER INFO: .nl

ceum www.mollerly ee el rroute.nl www.europes

OPEN DAG

OPEN AVOND

Donderdag 20 februari 2014 Vanaf 19.30 uur

Voor meer informatie: www.juvenaat.nl

daar ben je goed bezig!

Z ATERDAG 4 RI 201 15 FEBRU-A 14.00 uur

van 10.00 Bergen op Zoom Noordzijde Zoom 61

DOEMIDDAG RI DI 25 FEBRUA

: MEER INFO o.nl www.zoommav


STUD IE &O PLEID ING2014

Welke school past bij mijn kind? HET UITZOEKEN VAN DE JUISTE MIDDELBARE SCHOOL Voor veel kinderen in groep acht en hun ouders is het een spannende tijd, want de schoolkeuze komt eraan. De komende tijd houden veel middelbare scholen weer hun jaarlijkse open dag om zich van hun beste kant te laten zien. Op deze dagen kun je alvast de sfeer proeven van de school én de nodige informatie vergaren.

de open dag ook met concrete informatie thuiskomt.

Vragen voorbereiden

De schoolkeuze is voor kinderen en hun ouders vrij, maar wel zijn er enkele factoren waar je rekening mee moet houden. In de praktijk is de keuze mede afhankelijk van de resultaten van de Citotoets, van de leerprestaties van je kind, de interesses en de aanleg van je kind. Hierop wordt het schooladvies gebaseerd dat de groepachter krijgt.

Belangrijke vragen hebben bijvoorbeeld betrekking op de grootte van de klassen, de vaardigheden die leerlingen moeten hebben, de lengte van lesuren, de onderwijskundige aanpak, het aanbod van buitenschoolse activiteiten, de omgang met leerlingen met een leerstoornis en het aanbod van plusprogramma’s. Veel scholen bieden tegenwoordig extra lessen op bijvoorbeeld het gebied van sport, techniek, taal of cultuur. Zo kun je als ouder en kind een richting kiezen die goed past bij de capaciteiten van een kind. Wie nog twijfelt na een open dag, kan bij de school vaak een extra rondleiding aanvragen. Ook kun je ouders met een kind op de betreffende school vragen naar hun ervaringen. Zij geven een betrouwbaar beeld over de school.

Open dagen

Internet

De meeste scholen houden hun open dag in het begin van het jaar. Het is aan te raden om in groep zeven al te beginnen met het bezoeken van open dagen. Op deze manier heb je langer de tijd om een goede schoolkeuze te maken. Bij twijfel kun je het jaar daarop nog een keer teruggaan om nog een keer rond te kijken en eventueel extra vragen te stellen. De scholen zetten op de open dagen hun beste beentje voor. Om te komen tot een goede schoolkeuze, kan het handig zijn een lijstje met vragen mee te nemen waar je graag tijdens de open dag antwoord op wilt hebben. Zo weet je zeker dat je na

Ook het internet is een goede bron van informatie. Websites van scholen geven meestal een goede indruk en hebben vaak een apart hoekje voor aspirantleerlingen. Hier vind je snel informatie over de schoolfilosofie, de vakken, begeleiding en de extra’s die scholen bieden. Dat zorgt alvast voor een goede voorbereiding, voordat je naar een open dag gaat. Laat bij de uiteindelijke beslissing je kind mee besluiten over de schoolkeuze, want het is belangrijk dat hij of zij zich prettig voelt in de nieuwe schoolomgeving. Daarna kan de voorpret voor de nieuwe school alvast beginnen.

DOOR MONIQUE JANSEN

KLEINSCHALIG GEORGANISEERD MET EEN GROOT AANBOD

De KSE De Katholieke Scholengemeenschap EttenLeur, voor mavo, havo, atheneum en gymnasium, is gelegen in een rustige en groene omgeving en heeft door haar centrale ligging een regiofunctie. Met haar indeling in leshuizen én een apart brugklasgebouw is de KSE kleinschalig georganiseerd: de leerlingen voelen zich gekend. De school beschikt over diverse faciliteiten op eigen terrein, zoals sportvelden, gymzalen en een aula/theater. De KSE heeft niet gekozen voor één profilering, maar juist voor een breed palet aan kansen: versterkt talenonderwijs met internationaal erkende diploma’s en sport + met diverse naschoolse trainingen. Daarnaast is de KSE een school met veel aandacht voor binnen en buitenschools leren op het gebied

van natuur en wetenschap. Voor Kunst & Media kun je op de KSE goed terecht, want er zijn veel activiteiten op het gebied van theater, muziek, dans, media en beeldende vorming die tijdens en na de lessen plaatsvinden. Kortom, voor elke leerling wat wils. Op deze manier wordt recht gedaan aan de talenten van alle leerlingen. De KSE in Etten-Leur is goed en veilig bereikbaar. De fietspaden lopen, ook vanuit de omliggende gemeentes, tot aan de poorten van onze school.

ZOEK ONDERWIJS MET NIVEAU: VIND HET GYMNASIUM JUVENAAT Het einde van het jaar nadert en de tijd van schooladviezen en open avonden komt eraan. Nu is het keuzeproces nog niet zo makkelijk voor zowel ouders als leerlingen. Daarom bieden wij als Gymnasium Juvenaat graag de helpende hand in dit proces. Al meer dan 110 jaar biedt het Gymnasium Juvenaat, op slechts 5 minuten fietsen van het centrum van Bergen op Zoom, onderwijs op gymnasiaal niveau aan. In een compact gebouw werken alle medewerkers samen om het maximale uit de leerlingen te halen. Dit kan in de vorm van cijfers, we proberen van een zeven een acht te maken, maar ook door de leerlingen te helpen zien waar hun kracht en passie liggen en de leerlingen zo te laten groeien. Het Gymnasium Juvenaat biedt verschillende mogelijkheden om te ervaren hoe het is om les te krijgen aan onze school. Zo kunnen leerlingen van groep 8 van de basisschool een middag lessen volgen aan een echt gymnasium tijdens de Juvenaat Experience en zijn zij met hun ouders natuurlijk welkom op onze Open Avond op 20 februari 2014 vanaf 19.30 uur.

Op www.juvenaat.nl is meer informatie te vinden over onze school, de Juvenaat Experience en de Open Avond.

Munnikenheide College DE JUISTE WEG NAAR JOUW TOEKOMST! Het Munnikenheide College heeft een groot aantal opleidingen in het VMBO, van basis tot mavo plus. Wij hebben twee gezellige locaties, één in Rucphen en één in Etten-Leur. Wij geven van leerjaar 1 t/m 4 les op alle verschillende niveaus van het VMBO: basisberoepsgerichte leerweg, kaderberoepsgerichte leerweg en mavo, theoretische leerweg / gemengde leerweg. In de onderbouw hebben we klassen met gecombineerde leerwegen, zodat het gemakkelijker is om naar een hoger niveau door te stromen. In leerjaar 1 en 2 oriënteer je jezelf op de mogelijkheden in de bovenbouw. Aan het eind van het 2e leerjaar maak je een keuze. De richtingen waaruit je kunt kiezen zijn: Techniek: bouw, elektro, metaal en voertuigen; Economie: handel/verkoop; Zorg & Welzijn: zorg & welzijn-breed Ben jij een mavo topper? Bij ons op school kun je een mavodiploma halen én een beroepsgericht vak aanleren. Op de uitgebreide praktijkpleinen van

techniek, economie en zorg & welzijn krijg je in de mavo-plus klas de mogelijkheid om extra lessen te volgen. Bij een aantal sectoren in de bovenbouw is het zelfs mogelijk om al op het Munnikenheide College een deel van je mbo-diploma te halen. Dat kan een verkorting op het mbo opleveren van maximaal 1 jaar. We bekijken samen met jou en je ouders naar wat voor soort mbo-diploma we samen toe kunnen werken.

Kom alle mogelijkheden op het Munnikenheide College bekijken tijdens onze open dag op zaterdag 18 januari van 10.00 tot 14.00 uur! Trivium 60, Etten-Leur. 076-5016152 Bosheidestraat 1, Rucphen. 0165-341207 info@munnikenheidecollege.nl www.munnikenheidecollege.nl

MOLLERLYCEUM: UITDAGEND EN EIGENTIJDS ONDERWIJS IN EEN SFEERVOLLE OMGEVING Leerlingen goed voorbereiden op de moderne maatschappij, daar staan we voor. Wij bieden een sfeervolle, veilige omgeving waarin iedereen zichzelf kan zijn en een gevarieerd leeraanbod met zoveel mogelijk,”onderwijs op maat”. Op het Moller zijn leerlingen voor gymnasium, atheneum en havo aan het juiste adres! De razendsnel veranderende wereld vereist andere accenten in onderwijs. Daarom werkt het Mollerlyceum aan vaardigheden die cruciaal zijn voor succes in de moderne maatschappij. Er wordt met iPads, onder leiding van bekwame docenten, gewerkt aan een gevarieerd leeraanbod, waarbij slim gebruik wordt gemaakt van digitale mogelijkheden (‘blended learning’). Een solide kennisbasis vormt daarbij het fundament. Leerlingen met een havo- of vwo advies kunnen ook de Europese Leerroute volgen. Een exclusief aanbod waarbij

projectmatig gewerkt wordt en er extra aandacht is voor talen en contact met buitenlandse scholieren.

ZoomMAVO: uniek in de regio en huiswerkvrij! De ZoomMAVO is een kleinschalige school alleen voor mavo-leerlingen. Wij bieden een overzichtelijke omgeving met veel geborgenheid. Er wordt gewerkt in lesblokken waardoor leerlingen hun huiswerk al op school kunnen doen. In service-uren kan, zo nodig met ondersteuning, werk afgemaakt worden. Met ons onderwijsaanbod en onze projectweken richten we ons vooral op het ontwikkelen van ”vaardigheden van de 21e eeuw”. We ondersteunen onze leerlingen tijdens hun opleiding maar bieden ook een optimale beroepskeuzebegeleiding naar een vervolgopleiding.


ST UD IE&O PLEIDI NG 2 0 1 4

Ga jij ook naar de

open dag?

Tuinderspad 6 4613 CA Bergen op Zoom T. 0164-241050 F. 0164-245224 info@roncalli-boz.nl www.roncalli-boz.nl

Informatie over:

Open dag zaterdag 22 februari 10.00 - 15.00 uur

- Atheneum – havo – vmbo tl (mavo) - Roncalli werkwijze - Roncalli Excellent - SportPLUS - Spaans - Cambridge Engels - Huiswerkbegeleiding - Junior Musical Class - NatuurPLUS en nog veel meer...

Doemiddagen Woensdag 26 februari Woensdag 12 maart Je kunt je inschrijven voor de doemiddagen via de website van Roncalli: www.roncalli-boz.nl.

INFORMATIEAVONDEN Bergen op Zoom stad aanvang 19.30 uur

SPECIFIEKE INFORMATIEAVONDEN EN DOE-MIDDAGEN 2014

Dinsdag 25 februari

Woensdag 19 februari

Bergen op Zoom stad aanvang 19.30 uur

Doe-middag cultuur, aanvang 13.00 uur Doe-middag sport, aanvang 15.00 uur

Maandag 24 februari

Woensdag 26 februari Zuidwesthoek, Halsteren e.o. en Wouw e.o. aanvang 19.30 uur

Vrijdag 21 februari Informatieavond voor tweetalig vwo/lyceum, aanvang 19.30 uur

Donderdag 27 februari Gemeente Steenbergen e.o. aanvang 19.30 uur

Dinsdag 11 maart Informatieavond voor Mavo+ aanvang 19.30 uur

Woensdag 12 maart

Meer informatie? www.rsgrijks.nl info@rsgrijks.nl | t 0164 242150

Doe-middag Technasium, aanvang 14.00 uur (tot 16.30 uur) Informatieavond voor LOOT- leerlingen, aanvang 19.30 uur. Informatieavond vooropleiding conservatorium en beeldende kunst, aanvang 19.30 uur Informatieavond wetenschapsklas, aanvang 19.30 uur


STUD IE &O PLEID ING2014

Meerjarenplan om onderwijs te verbeteren LEERLINGVOLGSYSTEEM HOUDT PRESTATIES IN DE GATEN Het voortgezet onderwijs in Nederland is goed, maar kan nog beter. Daarom werken scholen met het Actieplan beter presteren. Eén van de maatregelen in dit meerjarenplan is een verplicht leerlingvolgsysteem vanaf het studiejaar 2014/2015 voor alle scholen in het voortgezet onderwijs. Hierbij houden leerkrachten beter de ontwikkeling van de leerlingen in de gaten, zodat ze sneller kunnen bijsturen als dat nodig is. De Tweede en Eerste Kamer moeten nog wel instemmen met de maatregel. In het leerlingvolgsysteem kunnen scholen de prestaties van hun leerlingen bijhouden en zo op tijd bepalen of iemand extra ondersteuning nodig heeft of juist meer uitdaging aankan. Welk systeem een school gebruikt mag ze zelf weten, staat in het Actieplan beter presteren. Wel komen er kwaliteitscriteria.

Toets Het systeem begint met een diagnostische toets aan het eind van de onderbouw. De eindtoets in het basisonderwijs kan samen met het schooladvies als beginmeting voor het voortgezet onderwijs fungeren. Het eindexamen in het voortgezet onderwijs is daarna de basis voor het vervolgonderwijs. ‘Met een landelijke toets aan het einde van de onderbouw voor de vakken die belangrijk zijn bij de doorstroming - Nederlands, Engels en wiskunde /rekenen - weten docenten en leerlingen precies wat er op dat moment van leerlingen mag worden verwacht’, staat er in het plan. ‘De leerling weet waar hij staat, de docent weet hoe zijn leerlingen het doen, de schoolleider weet hoe zijn leraren functioneren, het bestuur weet hoe de school ervoor staat ten opzichte van vergelijkbare scholen en de sector

Roncalli, gewoon een goede keuze Voor de leerlingen van groep 8 en hun ouders breekt weer een spannende tijd aan. Zij gaan kiezen voor een school voor voortgezet onderwijs. Dan is alle informatie over een school natuurlijk belangrijk. Waar voel je jezelf prettig, kom je het meest tot je recht en haal je dus ook de beste resultaten? Binnenkort zijn de open dagen waar je kunt rondsnuffelen. Roncalli is een school voor atheneum, havo en vmbo-t (mavo). De school probeert de leerlingen meer te bieden dan het behalen van een diploma en hanteert daarbij een vooruitstrevende onderwijsaanpak. We hebben als school een eigen manier van werken: de Roncalli werkwijze genoemd. Op Roncalli leer je geleidelijk omgaan met zelfstandigheid, samenwerken en verantwoordelijkheden. Dit zijn de uitgangspunten van Dalton. In een fijne sfeer, die voor deze werkwijze noodzakelijk is, proberen docenten tegemoet te komen aan verschillen tussen leerlingen. Er is daarbij extra aandacht voor de persoonlijke ontwikkeling van elk kind. Een leerling die lekker in zijn/haar vel zit, presteert het best en daar wordt dan ook op ingezet. Maar er zijn veel meer redenen om voor Roncalli te kiezen. Zo hoef je bij ons nooit van het ene gebouw naar het andere. Alle lokalen bevinden zich in hetzelfde gebouw in een mooie groene omgeving. Ook beschikt Roncalli over haar eigen sportfaciliteiten. Als school hebben we ook tal van extra activiteiten voor onze leerlingen. Zo kunnen brugklassers kiezen voor de Junior Musical Class, SportPLUS, het extra vak Spaans en natuur-

krijgt betrouwbare prestatie-informatie over het stelsel.’ De toets is diagnostisch, aldus het plan. ‘Het gaat er niet om leerlingen, leraren of scholen “af te rekenen”, maar om gericht actie te kunnen ondernemen voor verbetering.’ Als het leerlingvolgsysteem wordt ingevoerd, is er vanaf aanstaand schooljaar een verplichte landelijke toets voor de doorstroomvakken. Alle leerlingen moeten die aan het eind van de onderbouw maken.

Actieplan Het Actieplan beter presteren is in 2011 gelanceerd en het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap wil hiermee onder meer het taal- en rekenonderwijs verbeteren. Volgens het ministerie bevestigt landelijk en internationaal onderzoek dat leerlingen in ons land voldoende presteren en scholen voldoende kwaliteit hebben. ‘Maar toch kunnen velen niet foutloos Nederlands schrijven of goed rekenen’, stelt het ministerie. ‘En te veel leerlingen verlaten het voortgezet onderwijs zonder diploma.’ Daarom is het meerjarenplan opgezet. Sinds enkele jaren werken de scholen aan het taal- en rekenonderwijs, maar bijvoorbeeld ook aan betere aansluiting van voorbereidend middelbaar beroepsonderwijs (vmbo) op middelbaar beroepsonderwijs (mbo), terugdringing van voortijdige schooluitval en het verbeteren van zwakke scholen. In 2002 waren er volgens het ministerie ruim 70.000 voortijdige schoolverlaters. ‘In 2012 was dit al gehalveerd. Voor 2016 willen we naar maximaal 25.000 schoolverlaters per jaar.’ Ook het aantal (zeer) zwakke scholen moet omlaag. ‘De Inspectie van het Onderwijs controleert deze scholen daarom vaker. Scholen die zwak presteren worden aangemeld bij het steunpunt voor zwakke scholen. Ze moeten binnen één jaar een verbeterplan opstellen.’ Bron: rijksoverheid.nl

RSG ’t Rijks EEN SCHOOL WAAR KINDEREN ZICH THUIS VOELEN Specialiteiten van ’t Rijks Op RSG ’t Rijks voelen kinderen zich al snel thuis. In het begin is het even wennen, maar door de goede begeleiding, de warme sfeer en overzichtelijk ingedeelde afdelingen voelen de leerlingen zich er veilig en geborgen. “ieder kind is uniek,” zegt rector Leon de Rond. “Wanneer je daar rekening mee houdt en aandacht voor hebt, voelen kinderen zich snel thuis”. Leren door denken, durven en doen

PLUS. Voor iedereen valt wel wat te kiezen. Ben je artistiek en muzikaal? Dan is JMC wat voor jou. Ben je heel sportief, dan kies je voor SportPLUS. Het talenwonder kiest voor Spaans en houd je meer van techniek en wiskunde, dan is NatuurPLUS iets voor je. Bij NatuurPLUS doe je onder begeleiding een aantal weken natuurkundige proeven. Voor de meer- of hoogbegaafde leerlingen hebben we een aparte groep: Roncalli Excellent. Deze leerlingen krijgen de leerstof op een andere manier aangeboden wat aansluit bij hun manier van denken.

Voor kinderen die twijfelen of alvast een voorproefje willen nemen, zijn er op woensdagmiddag 26 februari en 12 maart doemiddagen. Aanmelden voor de doemiddagen kan via de website van Roncalli: www.roncalli-boz.nl.

Leren doe je in een omgeving waar je je veilig voelt en van alles kunt ontdekken, waar mensen zijn die je waarderen voor elke kleine stap die je maakt. Daarom vinden wij het belangrijk op ’t Rijks dat je niet alleen leert door stil te zitten en te luisteren; je leert ook door te experimenteren. Je mag onderzoeken, nadenken en overleggen.

Een accent op ieders talent Hoe kom jij erachter waar je goed in bent? Iedereen is uniek en heeft speciale talenten. Op ’t Rijks krijg je de kans om die te ontwikkelen. Of het nu gaat om organiseren, presenteren, dansen, voetballen, rekenen, schrijven…..We zetten een accent op ieders talent. Je krijgt de kans om te ontdekken waar je goed in bent. Daarom zijn er extra studierichtingen op school; is er projectonderwijs, zijn er stages in bedrijven en instellingen. Je ontdekt je talent door het te doen!

> Een echte brugklas waar de beslissing over het niveau waarop je gaat leren (mavo-havoatheneum-gymnasium) nog niet vast staat. Je mag nog laten zien op welk niveau je verder kunt leren. > Extra studierichtingen zoals sportklassen, kunst- en cultuurklassen, tweetalig gymnasium, de wetenschapsklas en het technasium. > ‘t Rijks is een school voor toptalenten in sport en kunst. Jonge sporters kunnen hun sport combineren met een flexibele schoolopleiding. Jonge kunstenaars volgen de vooropleiding voor muziek, dans en beeldende kunsten van het Conservatorium in Antwerpen en de Artesis Hogeschool voor de kunsten in Antwerpen. Ruim 200 talentvolle kinderen uit de hele regio komen hiervoor naar ’t Rijks Mogelijkheid tot mavo+: een mavo-opleiding met acht vakken, waardoor men na het examen kan doorstromen naar ieder havoprofiel of iedere sector in het middelbaar beroepsonderwijs. Maar er is ook een MBOroute waarbij je in de 2e klas een vak kunt laten vallen en in de derde klas nog een. Je krijgt dan een praktijkvak erbij. We hebben het dan over de Beta Challenge klas. > Huiswerkklas en huiswerkbegeleiding in kleine groepen. > Individuele coaches voor kinderen met specifieke leerproblemen. > Wekelijkse toetsen op vaste momenten. > Ouderejaars helpen onze jongere leerlingen > Doorstroom van havo naar vwo


ST UD IE&O PLEIDI NG 2 0 1 4

Open Dagen MBO Techniek

   Q GWL U R Z 63% :0(16(1 %28 Ben je 16 jaar en heb je jouw VMBO diploma

24 januari 2014

25 januari 2014

Bergen op Zoom 17.00 - 21.00 u

Bergen op Zoom 10.00 - 14.00 uur Hoogerheide 10.00 - 15.00 uur

Met Techniek heb je de toekomst écht in handen! Kijk op: markiezaat.nl

2SHQ'DJHQ0%27HFKQLHN (bijna) op zak, dan hebben wij een schitterende 1REHOODDQ%HUJHQRS=RRP toekomstkans voor jou! Wij bieden diverse opleidingen/banen in de bouw/ YULMGDJMDQXDULYDQXXU ]DWHUGDJMDQXDULYDQXXU houtsector met goede carrièremogelijkheden! LQ W G U R 63%Z:0(16(1 %28

Samen met:

S SPB

B.V.

REGIO BRABANT-WEST EN THOLEN

Samenwerkingsverband Praktijkopleiding Bouw

ZZZERXZRSOHLGLQJ]XLGZHVWQO‡LQIR#VDPHQZHUNLQJVYHUEDQGQO

Markiezaat College, het échte werk

IK WORD SCHILDER OMDAT...

Open dagen

...ik met mijn handen wil werken

...ik meteen wil gaan verdienen

erk Opleidingsbedrijf InstallatieW

MBO Techniek: gen op Zoom

Locatie: Nobellaan 50-52-27 te Ber 24januari van 17.00- 21.00 uur 25januari van 10.00 - 14.00 uur

s . . . ik alle l wi moo i e r en mak KIES NA HET VMBO VOOR EEN SCHILDERSOPLEIDING! ¸een mooi, creatief beroep leren ¸werken in je eigen omgeving] ¸ praktijkgericht: leren in de praktijk ¸les in kleine groepen ¸persoonlijke begeleiding

Kijk voor meer informatie op

OP E N D AG E2N

Nobell Bergenaan

op

7 Z oom

2 4 j anua ri 25 10.00 – j anua r i 15.0 17.00 – 21.00 uu r 0 uur

¸doorgroeimogelijkheden

www.iwnederland.nl

Samen met:

WWW.VAKCENTRUM-SCHILDEREN.NL Samen met:


STUD IE &O PLEID ING2014

OPEN DAGEN MBO TECHNIEK

24 & 25 januari 2014 Nobellaan 50, 52 en 27 te Bergen op Zoom De start van je Techniekcarrière!

Meer info: markiezaat.nl

Dat mag je niet missen!

Samen met:

S SPB

B.V.

REGIO BRABANT-WEST EN THOLEN

Samenwerkingsverband Praktijkopleiding Bouw

Een baan als stukadoor. Dat ziet er goed uit!

Hogeschool Stichting Deeltijd Opleidingen

Hogeschool Stichting Deeltijd Opleidingen Erkend HBO-onderwijs voor volwassenen

Stukadoor worden? www.stucwerkenleren.nl

Praktijkgericht Persoonlijke aanpak

Kleine groepen Maatwerk

OPEN DAGEN Leergang (1 jaar):

STUC Zuid-West Nobellaan 27, Bergen op Zoom zuidwest@stucwerkenleren.nl

■ ■ ■ ■

24 januari 17.00 -21.00 u. 25 januari 10.00 -15.00 u. stukadoren en afbouw

plafond- en wandmontage

vloeren en terrazzo

Hogeschool SDO, specialist in flexibele, maatwerk opleidingen op HBO-niveau Hogeschool SDO (Stichting Deeltijd Opleidingen) is specialist in flexibele, stapsgewijze en maatwerk opleidingsroutes in het HBO. Hogeschool SDO biedt u verschillende mogelijkheden om HBO-modules, leergangen, Associate degree programma’s of volledige bacheloropleidingen stapsgewijs te volgen. Daarnaast verzorgt Hogeschool SDO maatwerk (incompany) opleidingen bij bedrijven in heel Nederland. Onze professionele praktijkdocenten zijn afkomstig uit een grote diversiteit aan organisaties en leveren door hun kennis en ervaring extra toegevoegde waarde aan de opleidingen. U kunt datgene wat u leert ook meteen toepassen in uw praktijksituatie. Onze opleidingen zijn praktijkgericht, actief en inspirerend! Met ruime ervaring in het inrichten en vormgeven van opleidingsprogramma’s ondersteunt Hogeschool

Bedrijfskundig management Commercieel / Sales management Projectmanagement Leiderschap

Een leergang bestaat uit vier modulen, die los te volgen zijn.

Associate degree (2 jaar deeltijd): ■ Ad Bedrijfskunde, Retailmanagement, Zorgmanagement, Payroll professional en Improvement analist

HBO bachelor (4 jaar deeltijd): ■ HBO bachelor Bedrijfskunde SDO u en uw bedrijf bij het realiseren van doelstellingen. De opleidingen leveren hiermee direct meerwaarde en bieden u mogelijkheden voor rijkserkende certificering en diploma’s. Heeft u belangstelling voor een praktijkgericht HBO opleidingsprogramma?

Bekijk onze site: www.sdo.nl, bel: 076-8200865 of kom naar een van onze open avonden (4 en 6 februari, Spoorlaan 19 Etten-Leur, Gebouw Opleidingshuys, naast het station) U bent van harte welkom bij Hogeschool SDO!

Opleidingsplaats: Etten-Leur (naast station) 2 dagdelen per 2 weken. Naar keuze: Di/do middag/avond Start opleidingen : Februari 2014 Kom naar onze informatieavond op 4 of 6 februari 2014 Meld u aan op www.sdo.nl Erkend onderwijs in uw bedrijf? Hogeschool SDO is uw specialist! Bel voor informatie onze adviseurs: 076 820 0865


ST UD IE&O PLEIDI NG 2 0 1 4

OPEN DAGEN

17&19 JANUARI 17 jan: 17.00 - 20.00 uur - 19 jan: 11.00 - 15.00 uur Brood & Banket - Facilitair - Horeca - Toerisme

Open Dagen

Locatie Goes*

Locatie Breda*

Vr 17 januari

Vr 24 januari

Za 18 januari

Za 25 januari

*ook mbo Dans

www.ciosgoesbreda.nl

van 18.00 uur tot 21.00 uur

van 17.00 uur tot 20.00 uur

van 10.00 uur tot 13.00 uur

voor meer informatie: www.cingelcollege.nl

Mbo Handel en Zakelijke Dienstverlening

Vrijdag 17 januari

Zaterdag 18 januari

van 17.00 - 20.00 uur

van 10.00 - 13.00 uur

van 10.00 uur tot 13.00 uur

Open Dagen MBO Techniek 24 januari 2014 Bergen op Zoom 17.00 - 21.00 uur

25 januari 2014 Bergen op Zoom 10.00 - 14.00 uur Hoogerheide 10.00 - 15.00 uur

markiezaat.nl

florijn.nl

Wilhelminasingel 33, Breda

Open dagen

Markiezaat College, het échte werk

Bergen op Zoom

Open dagen

Mbo Zorg, Welzijn, Uiterlijke Verzorging en Make-up artist (allround Grimeur)

vrijdag 24 januari

Vrijdag 24 januari

van 17.00 tot 20.00 uur

zaterdag 25 januari

17.00 uur tot 20.00 uur

10.00 tot 13.00 uur

Zaterdag 25 januari

Donderdagavond 10 april is er nog een open avond voor enkele opleidingen. Meer info volgt op:

10.00 uur tot 13.00 uur

kellebeek.nl

Find your destination!

vr 17 januari 2014 17.00 – 21.00 uur

za 18 januari 2014 10.00 – 14.00 uur

za 25 januari 2014 10.00 – 15.00 uur

Frankenthalerstr. 15, Breda Alle opleidingen

Frankenthalerstr. 15, Breda Alle opleidingen

Buitenlaan 2, Andel Alleen: Groen, Grond & Infra, Plantenteelt (BBL)

zoomvliet.nl

OPEN DAGEN MBO TECHNIEK, ICT EN LABORATORIUM

Kom naar onze open dagen! 17 januari

18 januari

17.00 - 20.00 uur 10.00 - 13.00 uur www.vitaliscollege.nl Mode - Uiterlijke Verzorging - Veiligheid - Zorg en Welzijn

met Zoomvliet sta ik sterk

Vrijdag 17 januari 2014 17.00 - 21.00 uur Zaterdag 18 januari 2014 10.00 - 14.00 uur www.radiuscollege.nl

Opleidingen voor topsporters en talenten

OPEN DAGEN Vrijdag 24 januari 2014 17.00 - 20.00 uur Zaterdag 25 januari 2014 10.00 - 13.00 uur

www.jccroosendaal.nl

Meer informatie over de open dagen van alle mbo-colleges van ROC West-Brabant vind je op www.rocwb.nl


STUD IE &O PLEID ING2014

INFORMATIE OVER LESGELD EN ANDERE SCHOOLKOSTEN

Wat kost school voor mijn kind? Onderwijs moet in Nederland voor iedereen toegankelijk zijn. Daarom hoeven ouders niet te betalen voor het basisonderwijs. Het voortgezet onderwijs is vrij toegankelijk voor kinderen tot achttien jaar. Maar dat betekent niet dat ouders helemaal niets betalen. Vertegenwoordigers van ouders, schoolbesturen en -leiders hebben een gedragscode voor schoolkosten ontwikkeld. Deze code stimuleert scholen de kosten inzichtelijk te maken. Basisschool Sommige basisscholen vragen ouders om een bijdrage, maar die is altijd vrijwillig. Hiermee bekostigt de school extra’s, zoals het sinterklaasfeest, de kerstviering of schoolreis.

of ouder zijn en voltijds onderwijs volgen aan het voortgezet algemeen volwassenen onderwijs (vavo) of het mbo, betalen wel lesgeld. De hoogte wordt elk jaar vastgesteld. De Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) heeft meer informatie over lesgeld voor leerlingen van 18 jaar en ouder. Ook een mbo-instelling kan de school een vrijwillige ouderbijdrage vragen.

Studiefinanciering Voltijd mbo-studenten van 18 jaar en ouder krijgen studiefinanciering en een ov-chipkaart. Voor studenten aan een mbo-opleiding op niveau 1 of 2 is de studiefinanciering een gift. Voor niveau 3 en 4 is de studiefinanciering een prestatiebeurs. Studenten op dit niveau die de opleiding niet afronden, moeten de studiefinanciering terugbetalen. De hoogte van de studiefinanciering hangt af van de thuissituatie.

Schoolvervoer Voortgezet onderwijs Het plan om leerlingen in het voortgezet onderwijs hun schoolboeken vanaf het schooljaar 2015-2016 zelf te laten betalen is in Den Haag afgeketst. Scholen stellen schoolboeken en ander lesmateriaal ter beschikking aan hun leerlingen. Ze informeren de ouders wat zij zelf moeten aanschaffen, bijvoorbeeld een atlas, rekenmachine, agenda en woordenboeken. Scholen kunnen jongens en meiden vaak ook aangepaste schoolboeken aanbieden, zoals gesproken boeken, brailleboeken en vergrotingen.

Voor kinderen in het voortgezet onderwijs met een beperking is in sommige gevallen een tegemoetkoming in de kosten voor het schoolvervoer mogelijk. De school of de gemeente kan hierover meer informatie geven.

Meer informatie Onder bepaalde voorwaarden kunnen mensen in aanmerking komen voor een tegemoetkoming in de kosten. Kijk voor meer informatie op www.rijksoverheid.nl. * Bron: rijksoverheid.nl

Lesgeld Mbo-studenten onder de 18 jaar hoeven geen lesgeld te betalen, maar zij hebben geen recht op een ovchipkaart. Leerlingen die op 1 augustus 18 jaar

Sterke vmbo’s bij ROC West-Brabant Bergen op Zoom e.o.: Drie sterke scholen samengevoegd

ROC West-Brabant staat in de regio bekend om zijn acht krachtige en zelfstandige mbo-colleges, waardoor er wat te kiezen valt. Maar dit ROC kent daarnaast ook een groot aantal vmbo-scholen. En ook daar heeft de leerling een grote keuze in het aanbod. Stuk voor stuk zijn deze vmbo’s sterke scholen. Dat blijkt uit het jaarlijkse onafhankelijke onderzoek door prof. Jaap Dronkers. Zijn onderzoeksgegevens zijn gebaseerd op de cijfers van de onderwijsinspectie en de resultaten hiervan zijn in november 2013 gepubliceerd in de Volkskrant. Het vmbo staat landelijk onder druk. De leerlingen zouden onvoldoende presteren en worden vaak weggezet als kinderen ‘waar wel iets mis mee zal zijn’. ROC West-Brabant bewijst met de resultaten van deze zogenoemde Dronkers-lijst dat dit in deze regio in elk geval geenszins wordt bewaarheid. Met een bewust en actief kwaliteitsbeleid zijn enkele ROC West-Brabantscholen ten opzichte van vorig jaar zelfs aanmerkelijk gestegen op deze lijst. Ook toen scoorden deze scholen voor het overgrote deel een (ruime) voldoende. Dankzij keihard werk door docenten en management zijn praktisch alle scholen tussen 0,5 en 4 punten omhoog geschoten! Zowel de basisberoepsgerichte leerweg, als de kaderberoepsgerichte en de gemengd/theoretische leerweg behaalden dit jaar een score tussen zeer ruime voldoende en uitstekend; oftewel tussen een 7,5 en een 10!

Het westelijk deel van de regio kent nu nog drie afzonderlijke scholen, te weten ’t Bergse vmbo, Westerpoort en Prinsentuin Halsteren. Alle drie de scholen scoren tussen een 7,5 en een 10 op de Dronkerslijst. Sterke scholen dus, die met ingang van augustus 2014 worden samengevoegd tot een nieuwe school: Steenspil in Halsteren. Door de daling van het aantal jongeren in deze regio dreigden er leerwegen of sectoren te verdwijnen. Met de samenvoeging garandeert ROC West-Brabant een blijvend compleet én breed aanbod in dit deel van West-Brabant. Immers bij Steenspil worden straks groen onderwijs, techniek, zorg & welzijn én economie aangeboden. Al deze sectoren zijn bovendien te volgen in zowel de basis- en kaderberoepsgerichte als de theoretisch/gemengde leerweg. De situering van de school in Halsteren maakt dat deze opleidingen goed bereikbaar blijven voor leerlingen afkomstig uit het gebied van Bergen op Zoom tot en met Tholen.

Breda en Oosterhout: drie scholen met hoge kwaliteit In Breda biedt ROC West-Brabant eveneens een breed en compleet aanbod aan vmbo-opleidingen. Zo kun je bij Scala in Teteringen in alle leerwegen terecht in de sector economie met als extra: speciale klassen voor theaterdieren, kunstliefhebbers en sporttalenten. Ook Scala heeft met een gemiddelde van een 7 een mooie score behaald op de Dronkers-lijst van dit jaar. Bij de andere vmbo-school in Breda, Prinsentuin van Cooth, kunnen leerlingen terecht die gekozen hebben voor een opleiding in de sector groen én innovatieve techniek of zorg & welzijn. Deze vorig jaar samengevoegde scholen hebben alle drie de leerwegen van het vmbo in hun aanbod. Met een gemiddelde score van een ruime 8, bewijst ook

deze combinatie van scholen dat er hoge kwaliteit wordt geboden. Even verderop, in Oosterhout, kunnen leerlingen terecht bij Effent voor de gemengd/theoretische leerweg. Een sterke school met een mooie 8,5 op de Dronkers-lijst.

Groen onderwijs in landelijk gebied In de landelijke omgeving van Oudenbosch en Andel is het vanzelfsprekend dat er groen onderwijs wordt aangeboden. Prinsentuin Andel en Prinsentuin Oudenbosch zijn scholen die van oudsher stevig geworteld zijn in de regio. Kleinschalig en dichtbij huis voor de leerlingen bieden deze vmbo’s een fijne en veilige leeromgeving. Alle leerwegen zijn hier vertegenwoordigd, zodat ook deze leerlingen iets te kiezen hebben. En met een score op de Dronkers-lijst van respectievelijk een 8 (Oudenbosch) en een 9 (Andel) bieden ook deze scholen een uitstekende kwaliteit.

Extra zorg voor kwetsbare leerlingen Kinderen die extra zorg nodig hebben in hun schoolloopbaan, komen bij ROC West-Brabant ook helemaal tot hun recht. In Breda zijn zij van harte welkom op De Rotonde, waar deze leerlingen kunnen kiezen tussen de basisberoepsgerichte-, kaderberoepsgerichte én theoretisch/ gemengde leerweg. De kwaliteit van deze school, die een 9 op de Dronkers-lijst krijgt, staat buiten kijf. Voor leerlingen die door wat voor problemen dan ook – nog – niet aan het reguliere vmbo kunnen deelnemen, is er de Praktijkschool in Breda. Ook ‘t Bergse vmbo aan de Pomonalaan in Bergen op blijft een zelfstandige school voor de zorgleerlingen uit Bergen op Zoom en omgeving.

Meer informatie? Bent u nieuwsgierig geworden naar de scholen van ROC West-Brabant? Kijk dan eens op de websites van deze vmbo’s. Alle site zijn makkelijk te vinden via www.rocwb.nl.


ST UD IE&O PLEIDI NG 2 0 1 4

open dag Norbertuscollege zaterdag 1 februari van tien tot ĂŠĂŠn

Norbertus, de school die met jou meegroeit! Lyceumlaan 10 4702 XG Roosendaal

www.norbertuscollege.nl

Postbus 1127 4700 BC Roosendaal

t 0165 557 744 f 0165 543 756

info@nobertuscollege.nl www.norbertuscollege.nl

Gymnasium, Atheneum, Havo Het Norbertuscollege maakt deel uit van OMO Scholengroep Tongerlo

OPEN DAG

18.01.2014

10.00-13.00 UUR Burg. Schneiderlaan 2 in Roosendaal

Kijk voor meer informatie op www.jtc-roosendaal.nl

Markland College Zevenbergen voor mavo, havo*, atheneum* en gymnasium * met of zonder technasium

13.00 u

ur

Markland College Oudenbosch voor gymnasium, atheneum*, havo*, mavo** beroepsgerichte leerwegen kader en basis** * met of zonder technasium

zaterdaOpen dag g1 10.00 - 8 januari

** met of zonder lwoo

! k j i k t o T

O

zaterda pen dag g2 09.30 - 5 januari 13.00 u

ur


STUD IE &O PLEID ING2014

Norbertusleerlingen vertellen over hun school Oktober. Een groep enthousiaste leerlingen van het Norbertuscollege poseert voor fotograaf Timo Reisiger. De komende twee jaar zijn zij het uithangbord van hun school. Op posters, op vlaggen, in de schoolkrant en op de site. Je moet wel erg veel om je school geven als je dat er voor over hebt. Jeroen is een niet te stuiten brok energie. Of hij het leuk vindt op school. JA! Of het erg wennen was? Even maar. Of hij aardige leraren heeft – en dan volgen de verhalen: over meneer Engels die toen dit en dat zei. Waarom je bij mevrouw Frans wel en bij mevrouw Nederlands niet mag praten. Dat de ene leraar veel huiswerk opgeeft en controleert en de andere nooit. En dat ze al precies doorhebben hoe dat werkt. En of hij de rookmachine mag bedienen. Medebrugklasser Nienke hoort het van een afstand aan. Zelf toch niet een van de grootsten – ‘Ik kreeg een extra boekenpakket van school, zodat ik niet zo hoef te sjouwen met die enorme tas.’- lacht ze minzaam om het mannetje. Maar ja, zij heeft dan ook een zus in de vierde! Caroline uit vwo-3 stelt zich bescheidener op. Zij kent intussen het klappen van de zweep. Weet dat het soms druk is in de pauze bij de kluisjes. Weet dat je soms hard moet werken en dat het niet altijd rozengeur en maneschijn is. Maar is het ook na drie jaar nog steeds gezellig op het Norbertus? Carolien knikt bedachtzaam: ‘De klas is druk, maar ik haal goede cijfers en daarom is het leuk. Gezelligheid in de klas moet je ook zelf maken. Met mijn vriendinnen lach ik veel.’ Klasgenoot Wessel beaamt dit. December. De foto’s van Timo zijn klaar. Isabelle uit vwo-5 staat er vrolijk lachend op. Dat is te zien op de poster voor de Norbertusquiz. Als ze de poster voor het eerst ziet, gilt ze NEEEE! Maar de leuke reacties van leerlingen en leraren zorgen ervoor dat ze er gauw mee verzoend is. ‘Dat is zo leuk op het Norbertus: iedereen kent je en we zijn altijd goed met elkaar.’ Alleen maar positieve geluiden, dus. Laten we het dan maar eens aan een vierde klas vragen. Is er dan niets negatief aan het Norbertus? Nou, eh, ja … de gangen zijn druk en je hebt huiswerk en soms is het warm en gym is vermoeiend en blablablablabla. Maar de lessen zijn leuk en de leraren aardig en de broodjes in de kantine gezond. Dus groep achters kunnen niet beter naar een andere school gaan? En dan klinkt het uit 27 kelen tegelijk: ZE ZOUDEN WEL GEK ZIJN!

Haarinstituut Le Marquis De Kappersschool voor jou ! OPEN AG SCHOOLND UARI 2014

25 JA ZATERDAG 6.00 UUR 0 10.0 - 1

sERKENDEPARTICULIEREKAPPERSOPLEIDING sDAGENAVONDOPLEIDING sSTUDIElNANCIERINGMOGELIJK sSTAGEPLAATSGEGARANDEERD

JTC: inspiratie en uitdaging Het belangrijkste op een school is goed onderwijs. Maar goed onderwijs kan ook leuk zijn: met naast de ‘normale vakken’ in een schoolweek ook nog de extra inspirerende en leuke momenten. Het JTC heeft Tickets, waarmee de leerling een deel van zijn studieprogramma zelf kan bepalen: Sport, Kunst of Basic. Zo gaat de school wat meer bij je passen… Voor havo- en vwo leerlingen die meer willen, is er JTech, de bètawereld van het JTC. Voor vwo bestaat de mogelijkheid voor tweetalig, de wereld komt bij je binnen! Voor mavo is er vanaf klas 3 een TOP-programma voor doorstroom naar havo. Vakken kennen plus-opdrachten voor leerlingen die in dat vak meer dan de standaardstof aankunnen. Uitdaging genoeg! Laat maar zien wat je kunt... Inspirerende omgevingEen mooi gebouw is niet noodzakelijk, maar het helpt wel! Leerpleinen waarop je zelfstandig en samen werken kunt oefenen. Goede ICT-voorzieningen die je helpen bij het leren: digiborden, internet, digitale agenda, en nog veel

meer. Maar vooral: een goede sfeer, docenten die voor je klaarstaan, een school waar je je thuis kunt voelen. Dat levert echte inspiratie op! En als het dan een keertje niet zo makkelijk gaat, moet een school hulp bieden. Het JTC kent taal- en rekenondersteuning, een huiswerkplaats, remedial teaching en allerlei andere mogelijkheden om je te steunen. Want natuurlijk: de leerling moet leren. Maar de school helpt. En dat doen ze op het JTC ook nog heel graag.

Wil je volgen wat er op het JTC gebeurt? Dat kan via de website www.jtc-roosendaal.nl, maar nog makkelijker via Facebook en Twitter op @jtcnieuws . Er is zelfs een JTC-app die je op de telefoon kunt downloaden. Hij heet SchoolXM, en de toegangscode is 113274. Lees maar met ons mee...

MARKLAND COLLEGE OUDENBOSCH EN MARKLAND COLLEGE ZEVENBERGEN

Een goed begin voor de toekomst Een goede leraar is het halve huiswerk staat op een poster van Loesje, de naam van een verzonnen meisje dat posters met kritische en/of humoristische teksten ondertekent en ophangt. De tekstregel is gebaseerd op het spreekwoord Een goed begin is het halve werk en dat goede begin voor de vervolgopleidingen mbo, hbo en universiteit kan op het Markland College Oudenbosch (vwo, havo, mavo en vmbo beroepsgerichte leerwegen) en het Markland College Zevenbergen (mavo, havo en vwo) worden gemaakt. Op de twee scholen voor voortgezet onderwijs werken enthousiaste, betrokken en goede docenten die oog hebben voor de individuele leerling. Doel is om iedere leerling in een veilige en inspirerende leeromgeving een diploma te laten behalen, een goede uitgangspositie voor het vervolgonderwijs én de sociale vaardigheden die van belang zijn voor de rest van zijn of haar leven mee te geven.

Nieuw Het Markland College Oudenbosch heeft drie leshuizen (leshuis vwo/havo, leshuis mavo en leshuis beroepsgerichte leerwegen) waar de basis voor alle mogelijke vervolgopleidingen wordt gelegd. Zo kan in het vmbo gekozen worden voor de profielen techniek, economie en zorg&welzijn. Voor een beroep waarvoor een technische opleiding aan het hbo of de universiteit is vereist, is er binnen het vwo en havo de technasiumstroom, de studierichting waarvoor in oktober 2013 een nieuwe, goed uitgeruste en moderne technasiumwerkplaats in gebruik is genomen. Heeft men meer met talen? Dan is er voor de vwo’er het gymnasium of kan hij/zij, evenals zijn/haar schoolgenoten in de onderbouw van het havo, kiezen voor de richting kunst, cultuur en maatschappij. In het derde jaar kan gekozen worden voor één van de bovenbouwprofielen Natuur&Techniek, Natuur&Gezondheid, Economie&Maatschappij en

Cultuur&Maatschappij. Niet alleen de technasiumwerkplaats is nieuw, maar dat wordt ook het entreegebouw met de multifunctionele presentatieruimte (naar verwachting gereed in augustus 2014) waar in het kader van het Oók op school cultuurprogramma onder meer films en voorstellingen te zien zullen zijn.

Bèta Challenge Nieuw wordt in Zevenbergen een derde vleugel aan het schoolgebouw van het Markland College Zevenbergen aan de Gildelaan 82. Wanneer alles volgens plan verloopt is deze nieuwbouw in 2014 tussen de herfst- en kerstvakantie gereed. De school, met dan ook een ultramoderne technasiumwerkplaats voor havisten en vwo’ers, een talenverdieping en een verdieping waar met name kunst- en cultuurvakken worden gegeven, is dan helemaal klaar voor nu en de toekomst voor alle mavo-, havo- en vwo-leerlingen. Inhakend op die toekomst is het Markland College Zevenbergen dit schooljaar gestart met het Bèta Challenge Programma (BCP), een techniekstroom voor de mavo met een onderwijs-

aanbod dat te vergelijken is met het technasium. Daarnaast komt er ook een sportstroom voor de mavoleerlingen die meer affiniteit hebben met sport.

Een goed begin Er kan dus op de twee scholen een goed begin worden gemaakt. Om zelf sfeer te kunnen proeven en voor het inwinnen van informatie, worden onder meer de open dagen gehouden: zaterdag 18 januari houdt het Markland College Zevenbergen aan de Gildelaan 82 in Zevenbergen van 10.00 tot 13.00 uur de open dag en het Markland College Oudenbosch houdt zaterdag 25 januari van 09.30 tot 13.00 uur de open dag. Naar verwachting is dan in Oudenbosch net gestart met de bouw van het nieuwe entreegebouw (met daarin de multifunctionele presentatieruimte). De ingang naar het leshuis mavo en het leshuis vwo/havo is daarom op deze dag aan de Eikenlaan 18. De ingang van het leshuis beroepsgerichte leerwegen is aan de Pagnevaartweg 5.


ST UD IE&O PLEIDI NG 2 0 1 4

Het draait om jou

Daar valt wat te kiezen!

Open dag

Steenspil is dé nieuwe school voor mavo en beroepsonderwijs in Halsteren. De school opent haar deuren aan de Steenspil 46 in Halsteren in het nieuwe schooljaar 2014. De nieuwe school is een samenvoeging van Prinsentuin, Westerpoort en ‘t Bergse VMBO.

Steenspil is de enige vmbo-school in de wijde omgeving die álle afdelingen aanbiedt: 5 Groen 5 Techniek 5 Zorg & Welzijn 5 Economie Bovendien biedt ze alle leerwegen aan: 5 Theoretische leerweg 5 Gemengde leerweg 5 Kaderberoepsgerichte leerweg 5 Basisberoepsgerichte leerweg

1 februari 2014 10.00-15.00 uur

Kom kijken op onze OPEN DAGEN vr 21 februari 2014

19.00-21.00 uur

za 22 februari 2014

10.00-15.00 uur

steenspil.nl

Steenspil 46, Halsteren T 0164 68 21 61 E steenspil@rocwb.nlhavo

atheneum gymnasium 

vwoTOP

Groene Woud 54a Oudenbosch www.prinsentuinoudenbosch.nl

mavo

vwo

Leerwegen BBL, KBL en GL


STUD IE &O PLEID ING2014

Steenspil, waar het om de leerling draait

OPEN DAG OP 1 FEBRUARI 2014:

Kom kijken op Prinsentuin Oudenbosch Prinsentuin Oudenbosch zet haar deuren wagenwijd open op zaterdag 1 februari 2014 van 10.00-15.00 uur. Alle leerlingen uit groep 7 en 8 van de basisschool en natuurlijk ook hun ouders, zijn van harte welkom! Op Prinsentuin is het leuk om te leren en staat persoonlijke aandacht voorop. Hierdoor kun je je talenten volop ontwikkelen. We hebben respect voor elkaar en voor de natuur. Al vanaf het eerste leerjaar ga je de natuur in en laten we je kennis maken met alles wat groeit en bloeit. Tegelijkertijd leer je wat het betekent om voor planten en dieren te zorgen. Dat doe je samen met anderen, want van leren samenwerken heb je je hele leven plezier. Prinsentuin Oudenbosch heeft vier belangrijke pijlers: respect, plezier, toekomstgericht en aandacht. Respect is een belangrijke pijler. Respect voor mensen en dieren, voor planten, voor het milieu, voor het landschap. Natuur is kwetsbaar. Je moet er goed voor zorgen. Plezier op school is heel belangrijk. Wie met plezier naar school gaat, leert makkelijker. Maar het is

ook belangrijk dat je met een diploma onze school verlaat! Of je nu makkelijk leert, maar ook als het wat moeilijker gaat, op Prinsentuin is er persoonlijke aandacht voor elke leerling. Daardoor voel je je snel thuis op Prinsentuin! Vmbo is de beroepsgerichte weg naar het mbo. Je start de rest van je leven op Prinsentuin Oudenbosch! Je kunt na je vmbo-opleiding alle kanten uit of je nu kiest voor een groene mbo-opleiding of voor economie, techniek of zorg & welzijn! Heb je extra ondersteuning nodig? Ook dan ben je welkom op Prinsentuin Oudenbosch! Er staat een goed en enthousiast team voor je klaar.

Nieuwsgierig geworden? Kom naar onze open dag op 1 februari en zie, hoor, beleef en ontdek hoe het op Prinsentuin Oudenbosch is! Dat kan natuurlijk ook op de bezoekdag voor basisscholen op vrijdag 31 januari 2014. Prinsentuin Oudenbosch LeerwegenBBL, KBL en GL Groene Woud 54a, Oudenbosch www.prinsentuinoudenbosch.nl

Wij denken dat het Gertrudis ook jouw school is Het Gertrudiscollege: ondanks haar 95 jaar op en top een school van deze tijd. Voor onze leerlingen echt hùn school, de school waar ze zich thuis voelen. We steken dan ook veel tijd en energie in het zorgen voor een goede sfeer, een goede begeleiding en duidelijke afspraken. Het is ook een overzichtelijke, kleinschalig georganiseerde school. Je weet binnen de kortste keren waar je in ons kleurrijke gebouw moet zijn en bij welke mensen je met je vragen terechtkunt. Je hebt als brugklasser je eigen fietsenstalling en garderobe en we bellen even naar huis als je het eerste uur gemist wordt. Maar ook de vele activiteiten die georganiseerd worden, maken het Gertrudis tot jouw school. De keuze is enorm: allerlei feesten, sporttoernooien, beeldhouwclub, carnavalsband en noem maar op. We staan ook voor kwaliteit. Zo is de school de enige gecertificeerde begaafdheidsprofielschool in West-Brabant. Daarmee bevestigen deskundigen dat wij een uitstekend begeleidings- en onderwijsaanbod voor heel slimme leerlingen in huis hebben. Daarvan profiteren veel andere leerlingen net zo goed! Niet alleen ons onderwijs staat hoog aangeschreven. Onze maatschappelijke stage werd al tot beste van Nederland gekozen, onze schoolkrant zelfs meerdere keren. We hebben in zes deelnames vier keer de Shell Eco Marathon gewonnen (en zijn één keer tweede geworden) en KOP is uitgegroeid tot een cultureel festijn van ongekend niveau. Elke leerling heeft andere talenten en voorkeuren. Je kunt op het Gertrudis dan ook zelf keuzes maken. Je kiest tussen basisklas, SportPlus of MuziekPlus. Het maakt daarbij niet uit in welke brugklas je zit. Je kunt versterkt Engels doen, niet alleen op het vwo, maar ook op havo. Ook onze mavo is bijzonder. Niet alleen vanwege het bijzondere gebouw voor klas 2, 3 en 4 mavo aan de Vincentiusstraat, maar ook omdat we de enige Roosendaalse school zijn waar je, vanaf klas 3, niet alleen de theoretische, maar ook de gemengde leerweg kunt volgen. Hetzelfde niveau, maar een nog betere voorbereiding op veel vervolgopleidingen. En ook bijzonder: het Gertrudis heeft een gymnasium in huis, de hoogste middelbare opleiding die je kunt volgen.

wij denken dat het Gertrudis ook jouw school is Kortom: wij denken dat het Gertrudis ook jouw school is! Bezoek daarom de Open Dag op 25 januari (10.00 tot 13.00 uur). Je kunt ook ons mavogebouw (Vincentiusstraat 53) bezoeken op 28 januari van 18.30-19.30 uur of naar de informatieavond over VwoTop komen op 28 januari (19.30-20.30, Bovendonk 115). Tot dan! www.gertrudiscollege.nl

‘Het draait om jou’. De slogan van de nieuwe school voor mavo en beroepsonderwijs Steenspil in Halsteren is duidelijk en concreet. De school is in opbouw, bouwplannen zijn rond, het onderwijsaanbod is duidelijk en er worden activiteiten georganiseerd waar leerlingen van de drie scholen elkaar leren kennen. Steenspil is een veilige school aan de rand van Halsteren. De verleidingen van de stad zijn ver. Leerlingen hebben een vast rooster waardoor ouders weten waar ze aan toe zijn. Leraren zijn betrokken en kennen hun leerlingen: ze weten wie je bent, wat je doet en wat je vindt. De leerlingen komen uit de wijde omgeving van Bergen op Zoom. Voor de leerlingen uit Tholen betekent dat best ver fietsen. Daarom heeft de school geregeld dat er bussen rijden van diverse dorpen op het eiland naar Steenspil. De bus stopt voor de deur! Directeur van Westerpoort André van Veen: “Dit is geweldig fijn voor de leerlingen van Westerpoort die in het nieuwe schooljaar overgaan naar de school in Halsteren, maar ook voor de nieuwe leerlingen uit Tholen die naar Steenspil willen gaan.” Zo komen leerlingen veilig op Steenspil en weer thuis. Wat Steenspil een unieke vmbo-school maakt is het brede aanbod. Steenspil is namelijk de enige vmbo-school in de wijde omgeving die álle afdelingen aanbiedt: economie, groen, zorg & welzijn en techniek. Daardoor hoeven groep achters nog niet te weten welke afdeling ze kiezen; dat hoeft pas aan het einde van de tweede klas. Bovendien zijn ook álle leerwegen in huis, waardoor leerlingen op eigen niveau kunnen leren.

Op Steenspil wordt op niveau gewerkt aan Nederlands, Engels en wiskunde. Leerlingen worden voor deze drie vakken ingedeeld op hun eigen niveau. Arthur van de Kar, afdelingsmanager onderbouw: “Dat kan afwijken van de leerweg waarvoor ze zijn aangemeld. Ze krijgen extra ondersteuning waar dat nodig is, zodat ze weer op het niveau komen van hun leerweg. Ook is het mogelijk dat leerlingen de lesstof op hun eigen of zelfs een hoger niveau krijgen.” De betrokkenheid blijkt ook uit de goede begeleiding die kinderen krijgen van groep 8 tot op het mbo. Het begint met het contact op de basisschool om te komen tot een goede vmbo-keuze. In de eerste twee jaar krijgen leerlingen een goede begeleiding in vakkenkeuze. Door te ervaren wat de afdelingen inhouden, komen ze tot de juiste profielkeuze. In de laatste twee jaar worden leerlingen door de decaan begeleid om te komen tot een verantwoorde beroepskeuze op het mbo. Steenspil heeft voor leerlingen uit groep 7/8 een prijsvraag uitgeschreven: ‘Hoe duurzaam ben jij?’ Win een reis naar Nemo Amsterdam met de hele klas of individueel een iPad. De spelregels staan op steenspil.nl. Ook kun je Steenspil volgen op facebook.com/steenspil.

DAPHNE WATTIMENA, 11 JAAR Weet jij al naar welke school je gaat? Ja, een beetje. Ik denk het Moller of het Rijks. Mijn vader zat op het Moller, maar mijn moeder wil liever dat ik naar het Rijks ga. Ik ga het liefst naar het Moller, daar zitten kinderen die ik al ken. Ik heb alleen nog geen open dagen bezocht. Ik hoef ook niet per se met mijn vriendinnen naar een andere school.

Vind je het jammer om van deze school af te gaan? Ja, ik ga de leuke juf missen. En de klas. Al mijn vriendinnen en mijn nichtje zitten op deze school. Het is hier gewoon heel gezellig.

Wat lijkt je het leukst aan een nieuwe school? Het leren van nieuwe dingen en het maken van vriendinnen. Wel vind ik het spannend om de Edux toets te maken en te gaan kijken op een nieuwe school.

VEERLE BROUWER, 11 JAAR Weet jij al naar welke school je gaat? Ja, het Moller of het Rijks. Het Rijks is wat sportiever. Ik hou van sportief bezig zijn. Het Moller is heel rustig en dat lijkt mij een hele leuke school. Ik heb zelf nog geen open dag bezocht. Ik ben wel een keer met mijn zus mee gegaan, toen zij een open dag ging bezoeken. Het zou leuk zijn als mijn vriendinnen mee gingen naar de nieuwe school, maar het gaat mij er om dat ik ergens goed kan leren.

Vind je het jammer om van deze school af te gaan? Het lijkt mij niet leuk om hier weg te gaan, maar ik vind het wel leuk om een nieuwe tijd tegemoet te gaan.

Wat lijkt je het leukst aan een nieuwe school? Ik ben benieuwd naar het onderwijs. En ik vind het ook leuk om nieuwe vrienden te ontmoeten. Ik vind het wel een klein beetje spannend om naar een nieuwe school te gaan, maar bijna niet.


ST UD IE&O PLEIDI NG 2 0 1 4

Jack, Erwin, Saskia en Anja

Frank, Martijn, Anne en Jacky

WELKE MIDDELBARE SCHOOL PAST HET BEST BIJ JE KIND?

‘Laat je leiden door een goed gevoel’ Achtste groepers bezoeken binnenkort weer massaal open dagen van middelbare scholen. Waarop moet je letten en welke soort onderwijs past het best bij een kind? Laat je je als ouder leiden door je verstand of door je gevoel? DOOR BO VAN SCHEYEN Zodra een schoolkind in groep acht zit begint de zoektocht naar een geschikte middelbare school. Elk kind en elke ouder heeft zo zijn eigen wensen. Tijdens het laatste schooljaar op de basisschool worden schoolkinderen alvast voorbereid op alle grote veranderingen. Het is zowel voor hen als voor de ouders een grote overgang.

Brugpieper Als ouder verdiep je je in het aanbod. Ook Jack en Anja de Munck, ouders van brugpieper Erwin (12) en dochter Saskia (14), hebben zich eerst goed laten informeren. Anja: “Op een gegeven moment ontvang je via de dagkrant veel informatie. Ik heb me er natuurlijk in verdiept. Via verschillende kanalen zoals school, folders en open dagen krijg je best veel informatie. Erwin mocht van ons zelf kiezen, natuurlijk wel in overleg met ons.” Erwin heeft alle open dagen bezocht. Over een technische opleiding en tweetalig onderwijs heeft hij nagedacht, maar hij koos uiteindelijk voor een andere school. Dat hij de sfeer daar prettig vond, gaf

ISIS KORENHOF, 11 JAAR. Weet jij al naar welke school je gaat? Ik heb nog geen open dagen bekeken. Maar ik ga liever niet naar het Rijks, dat lijkt me veel te druk. Ook zou ik het leuk vinden om samen met mijn vriendinnen naar een andere school te gaan, maar het gaat mij toch meer om de school.

Vind je het jammer om van deze school af te gaan? Ja, ik vind het jammer dat ik juffrouw Ellis dan niet meer krijg. Zij is heel grappig en ze lost dingen op als er iets is. Ook de leuke klas ga ik zeker missen.

de doorslag. Erwin: “Ik vond het meteen een hele fijne school. Tijdens de open dagen was de uitleg helder en ik vond de wijze waarop de school zich presenteerde voldoende en overzichtelijk. Het voelde meteen goed en de wijze waarop de dag begint met de highschool is erg leuk. Je krijgt naast de vaste verplichte vakken te maken met allerlei interessante thema’s, zoals media-educatie en techniek. Dat vind ik heel boeiend en uitdagend.” Anja: “Wij konden ons vinden in zijn keus, veel discussie was er niet over. Onze oudste Saskia zat ook al op die school, dus het was voor ons al bekend terrein.” Jack: “Uit praktische overwegingen was het ook een goede keus omdat de school hier in het Vlissingse goed aan te fietsen is. En naast kwalitatief goed onderwijs is daar toch ook wel wat voor te zeggen.” Voor de groepen acht heeft Erwin de volgende tip: “Goed om je heen kijken bij de open dagen. En als je eenmaal in het eerste zit weet dan dat het allemaal went.”

Nieuwe klas Ook Anne van Rijt (12) is een brugpieper. Ze vindt het middelbaar onderwijs tot nu toe erg leuk. Ze heeft een hele nieuwe klas. “Toen ik vorig jaar mijn keuze had gemaakt was het wel even slikken toen ik merkte dat niemand van mijn oude vriendinnen koos voor dezelfde school. Maar eigenlijk verliep alles heel soepel. Ik maakte meteen nieuwe vriendinnen.” Jacky van Rijt, Annes moeder, vertelt: “Nee, we zijn vorig jaar niet naar alle open dagen geweest. Vaak zijn er maar één of twee

STERRE NAPJUS, 11 JAAR Weet jij al naar welke school je gaat? Het liefst het Moller of het Roncalli, dat lijkt me gewoon leuk. Bij het Roncalli heb ik al een keer de open dag bezocht, maar ik wil er dit jaar nog een keer gaan kijken. Het liefst ga ik natuurlijk ook met mijn vriendinnen, maar ik ga ze niet achterna.

Wat lijkt je het leukst aan een nieuwe school? Dat je ieder uur een ander vak met een andere leraar krijgt. En ik vind het ook wel spannend, ik ben bang dat ik dan misschien weer wordt gepest. Ik ben vroeger namelijk op een andere basisschool wel eens gepest en daarom ben ik naar het Montessori gegaan.

Vind je het jammer om van deze school af te gaan? Ja heel jammer, ik ga de leerkrachten, de leuke klas en de dingen die hier we doen, zoals het kamp missen.

Wat lijkt je het leukst aan een nieuwe school? Nieuwe kinderen en de verschillende leraren. Ik vind het eigenlijk helemaal niet spannend.

gelegenheden om een school te leren kennen en als beide momenten niet schikken dan wordt het moeilijk. Toch hebben ook wij ons van tevoren goed verdiept in de verschillen tussen de scholen. Je kijkt naar de mogelijkheden en je laat je gevoel tijdens een open dag spreken.” Anne vond de ene school suffig en de andere hip. Ook haar keuze van school lag in lijn met de keuze van haar ouders. Anne danst veel en bij haar nieuwe school begint ze elke ochtend, behalve de woensdag, met de dansklas. “Ik vind het heerlijk om eerst twee uur te dansen en daarna met de lessen te starten. Wel krijgen we veel meer huiswerk dan in groep acht. Ik moet er nu meer voor doen, maar het lukt allemaal wel. Het is echt niet te vergelijken met groep acht.” Dat er veel verandert is een feit, beamen haar ouders Jacky en Frank. Maar beiden vinden de overgang erg soepel verlopen. “Het is een grote stap naar het middelbaar, en als ouder hoop je dat je kind in een leuke klas terecht komt. Tijdens groep acht krijg je best veel informatie te verwerken, ook van andere ouders, maar voor ons stond het goede gevoel bij een school bovenaan. Je wilt dat je kind veilig naar school kan en dat hij of zij zich er goed voelt. Dat vertrouwen gaf de school meteen al tijdens de open dag. De combinatie sport en creativiteit was een groot cadeau en Anne heeft het er erg naar haar zin, ook al kende ze er niemand. Wij hebben ons laten leiden door het goede gevoel dat we hadden”, aldus Jacky.

ISA GRAAFMANS, 11 JAAR Weet jij al naar welke school je gaat? Ik denk het Roncalli. Heel mijn familie zit er op of heeft er gezeten. Bij het Roncalli heb ik ook al vaak gekeken. Het zag er gezellig uit en er hing een goede sfeer. Het maakt mij niet zo veel uit om hier samen met mijn vriendinnen van nu naartoe te gaan, maar het zou wel leuk zijn.

Vind je het jammer om van deze school af te gaan? Ja we hebben zo’n leuke juf. We doen altijd grappige dingen en hebben altijd wel lol.

Wat lijkt je het leukst aan een nieuwe school? De gezelligheid en het maken van nieuwe vriendinnen. Ik vind het eerder leuk dan spannend om naar een nieuwe school te gaan.


DE WISSEL Café-Restaurant-Zaal LAURENS en JOSINE OSSE

Bredaseweg 10, Zundert, tel. 076-5972542 www.dewissel-zundert.nl Maandmenu januari € 21,95

‡(HWFDIp

Cocktail de Wissel *** Kop champignonsoep *** Varkenshaas medaillons Stroganoffsaus Garni *** Frambozen parfait

‡5HVWDXUDQW ‡=DOHQPHWJURWHWXLQ ‡7HUUDV Vanaf 9 jan. weer geopend!

BUFFETTEN, OOK AAN HUIS!

D A N S E N ONTMOET ELKAAR IN RIJSBERGEN VOOR PAREN EN KOPPELS ZATERDAG 11 JANUARI KOUTERSHOF RIJSBERGEN (NAAST DE KERK) 240 M2 HOUTEN DANSVLOER Zaal open 19.30 uur Start 20.00 uur

amici

VOOR SINGLES & PAREN: ZATERDAG 18 JANUARI HARMONIEZAAL te RIJSBERGEN Ingang /agestraat 1 cq 3 naast rabo-baQN

Zaal open 19.30 uur Start 20.30 uur 

HET LEVEN IS 1 GROOT FEEST ALS JE BIJ DE BELHAMEL BENT GEWEESTBEIDEN

AVONDEN MET GOEDE LIVE DANSMUZIEK

Inlichtingen: 06 22 41 43 07

www.bootrijsbergen.nlChinees Indisch Restaurant

‘t Dorp St. Antoniusstraat 32 4721 AN Schijf Tel: 0165-341416 Elke dag geopend van 11.30 t/m 21.00 uur

Speciale Aanbieding Maak keuze uit 2 gerechten, bami of nasi € 0,50 extra. Slechts €11,- voor 1 á 2 personen Babi pangang, Babi ketjap, Babi pangang spek, Koe loy yuk, Daging roedjak, Foe yong hai, Tjap tjoy kip, Kip hawai, Kip kerrie, Kip ketjapsaus, Kip picante saus, Kip malakai

Ook catering voor feesten en partijen. Bezorging vanaf Dat kan bij u thuis of vereniging € 25,- GRATIS, bij bezorgd worden. minder dan € 25,De allerbeste wensen en aalt u € 3,- extra. bet een gelukkig nieuwjaar!

KOM NAAR RECREATIEPARADIJS DE BELHAMEL FUN VOOR JONG EN OUD

ZA 11 JAN 20.00 uur

Oud en nieuw werk Introdans in OORLOG&VREDE

 BOWLEN   HUIFKARTOCHTEN   OUD HOLLANDSCHE SPELEN   INDOOR SURVIVALLEN   BALLONVAARTEN € 125,00   WOK-GOURMET-BARBECUE   PANNENKOEK BAKKEN   SOLEXVERHUUR   SPEELPARADIJS   PIJL EN BOOGSCHIETEN ETC 

BEDRIJFS- FAM- BUURT VRIJGEZELLEN FEEST WWW.DE-BELHAMEL.NL

q 0167-503224 q 0167-502621 E info@benedensas.nl

restaurant, huiskamercafé en theetuin

ZA 11 JAN 20.15 uur

Dus...Herkenbare en hilarische anekdotes Joep Onderdelinden

Eten op Brabants mooiste plekje!

www.benedensas.nl

Op woensdag-, zaterdag- en zondagmiddag v.a. 15.00 uur Leeftijd tussen 6 en 13 jaar. Min. 6 pers. Een uur bowlen, 2 cons., frietje met frikandel/ kroket met ketchup en mayonaise, kinderijsje, kinderfilm en kinderdisco. TOTAAL SPOTPRIJS

Resto Buffalo “GRATIS BOWLEN” vanaf 4 personen* GEZELLIG TAFELEN krijgt u een uur

Kinderverjaardag is Bowlingparty

GRATIS BOWLEN * min. 4 volwassenen

Tegen inlevering van deze advertentie

€ 8,- p.p.

Graag reserveren.

Bel: 0165-536360 Na 12.00 uur

Keuze menu maand januari Carpaccio van tonijn met rucola en Parmezaanse kaas of Salade mozzarella en tomaat of Gevulde champignons met kalfsgehakt en pesto ** Soepje naar keuze *** Spare ribs van de grillPHWNQRÀRRNVDXV of *HEDNNHQVFKRO¿OHW met een tomatensalsa of Varkenshaasmedaillons in bladerdeeg gevuld met brie en walnoten **** Crème brûlée met vanille-ijs en slagroom of .RI¿HRI7KHH met likeur € 2.00 extra

€ 28.95

Bowling-Resto Buffalo Damstraat 52a te Roosendaal www.bowlingroosendaal.nl

AANBIEDING Woensdag en Donderdag

www.internetbode.nl voor het (gratis) aanleveren van al uw nieuws

Wapen van Nassau wenst iedereen een gelukkig en gezond 2014

€ 24.95

DI 14 JAN 20.15 uur

Lowlands moet wachten, Tim Knol terug in theater

www.dekringroosendaal.nl


Beeldvormende raadsbijeenkomst Datum:

8 januari 2014

Aanvang:

19.30 uur

Vergaderplaats:

Wat vindt u?

Raadszaal, Oude Raadhuis

Laat uw mening horen.

VERGADERCYCLUS

De gemeenteraad van Roosendaal wil uw mening horen! De raad is de vertegenwoordiger van de burgers in het gemeentebestuur. Uw inbreng in de politieke besluitvorming is belangrijk. Geef uw mening tijdens de beeldvormende raadsbijeenkomst. Het doel van de beeldvormende raadsbijeenkomst is dat raadsleden zo veel mogelijk informatie verzamelen over een bepaald onderwerp. Uw inspraakreactie is hiervoor heel belangrijk. De raadsleden krijgen een beter beeld van de voor- en nadelen van een besluit. Dit besluit wordt genomen in de raadsvergadering.

aan de Markt 1 te Roosendaal

De komende vergadercyclus is als volgt: 8 januari

: Beeldvormende raadsbijeenkomst

15 januari

: Commissie Omgeving

22 januari

: Commissie Bestuur

29 januari

: Raadsvergadering

De agenda’s voor de vergaderingen zijn te vinden op de raadswebsite www.raad.roosendaal.nl. Alle vergaderingen zijn live (en achteraf) te zien via www.raad.roosendaal.nl onder ‘bekijk vergaderingen’.

Hoe beter de vertegenwoordigers in de gemeenteraad uw mening kennen, des te beter kunnen ze u vertegenwoordigen.

Waarover kunt u inspreken? Bij iedere beeldvormende raadsbijeenkomst heeft u de mogelijkheid om ‘in te spreken’. Dat kan gaan over een raadsvoorstel maar ook over zogenaamde “raadsmededelingen”. Iedere 6 weken staan er raadsvoorstellen en raadsmededelingen op de agenda van de raad. In deze publicatie kunt u lezen welke dat zijn.

Hoe kunt u inspreken? De spelregels voor het inspreken kunt u vinden op www.raad.roosendaal.nl onder “Uw mening” – hoe geef ik mijn mening tijdens de beeldvormende bijeenkomst?” Ook kunt u uitgebreide informatie over de raadsvoorstellen en raadsmededelingen vinden op www.raad.roosendaal.nl. Wilt u inspreken op één van onderstaande raadsvoorstellen of raadsmededelingen meldt u zich dan uiterlijk dinsdag 7 januari 12.00 uur aan bij de griffie. Dit kan via e-mail: griffie@roosendaal.nl of telefonisch via 0165 – 579 277. Inspreken tijdens een commissieof raadsvergadering is niet mogelijk.

RAADSVOORSTELLEN 1 Raadsvoorstel Huisvestings Programma Onderwijs (HPO) 2014 De gemeente is belast met de zorg voor voldoende en adequate onderwijshuisvesting. Dat gaat als volgt. Het onderwijs dient aanvragen in voor hun huisvesting, die de gemeente toetst aan wetten en regels. Ook toetst de gemeente op nut en noodzaak, soberheid en doelmatigheid. Regelmatig wordt de stand van zaken van de onderwijshuisvesting (schoolgebouwen) met de schoolbesturen besproken. De raad moet uiteindelijk besluiten of de ingediende verzoeken betaald worden. In het raadsvoorstel HPO 2014 staan de verzoeken voor (her)huisvesting van onderwijs voor 2014. 2 Raadsvoorstel Leefbare wijken en dorpen, besteding middelen in 2014 Voor het speerpunt “Vitale wijken en dorpen” uit het collegeprogramma wordt jaarlijks geld gereserveerd (jaarschijf). De gemeente wil de leefbaarheid van wijken en dorpen versterken en meer betrokkenheid van bewoners en andere organisaties. Ook wil de gemeente meer

invloed van bewoners op de inzet van gemeente en andere partijen (overheidsparticipatie). Vanuit de Jaarschijf 2013 zijn niet alle middelen besteed in 2013. Een aantal projecten is nog niet afgemaakt of niet uitgevoerd. Het geld dat hiervoor was gereserveerd, kan aan wat anders worden besteed. De raad wordt voorgesteld de begrotingswijziging hiervoor vast te stellen. 3 Raadsvoorstel Wijziging gemeenschappelijke regeling GGD De raad wordt voorgesteld om burgemeester en wethouders toestemming te verlenen om de Gemeenschappelijke regeling GGD West-Brabant vast te stellen. 4 Raadsvoorstel Roosendaal stad van de menselijke maat Gemeenten worden straks verantwoordelijk voor taken die nu nog door het Rijk worden gedaan: jeugdzorg, de AWBZ-functies ‘dagbesteding en begeleiding’, en de uitvoering van de Participatiewet.

Een zeer grote klus, want er moet veel gebeuren, terwijl er tegelijkertijd moet worden bezuinigd in Nederland. Deze grote opgave biedt tegelijkertijd kansen. Er ligt een kans om een nieuw stelsel te bouwen dat minder versnipperd en bureaucratisch is en dat uitgaat van wat mensen (en hun omgeving) zelf nog kunnen. De raad wordt voorgesteld een aantal uitgangspunten vast te leggen voor de inrichting van het nieuwe stelsel. 5 Raadsvoorstel Visie decentralisatie AWBZ Goed voor Elkaar Per 1 januari 2015 krijgen gemeenten een brede verantwoordelijkheid voor burgers die beperkt ‘mee kunnen doen’. Begeleiding en dagbesteding voor deze burgers worden uit de AWBZ gehaald en ondergebracht in de nieuwe Wmo. De opgave voor de ‘transitie AWBZ’ is voor gemeenten groot. Daarom zijn in 2012 de krachten gebundeld tussen zes gemeenten: Etten-Leur, Halderberge, Moerdijk, Roosendaal, Rucphen en Zundert met als doel de voorbereidingen gezamenlijk op te pakken. Als richtinggevend document is de regionale visie ‘Goed voor Elkaar’ opgesteld. 6 Raadsvoorstel Stedenbouwkundig en landschappelijk raamwerk Wouw Bulkstraat Om te voorzien in de behoefte aan

woningbouw en woon-werkkavels in Wouw is de locatie Wouw Bulkstraat Wouw aangewezen. In 2001 zijn gronden verworven om deze ontwikkeling mogelijk te maken. In de woningbouwprogrammering 2012-2020 is de locatie Wouw Bulkstraat opgenomen als woningbouwlocatie voor 40 woningen. Deze ontwikkeling past in het Structuurplan van de gemeente Roosendaal. Om aan de vraag voor de vestiging van lokale bedrijven te voldoen en gezien de huidige economische ontwikkelingen, is ca. 0,9 ha woonwerkkavels voldoende. Op het voorontwerpbestemmingsplan zijn inspraakreacties ontvangen. Deze reacties hebben ertoe geleid dat de kaders van het plan worden gewijzigd. De raad wordt gevraagd om de vernieuwde kaders opnieuw vast te stellen. 7 Raadsvoorstel Zendmachtiging lokale omroep 2013 - 2018 Het Commissariaat voor de Media verzoekt de gemeenteraad een advies uit te brengen of Omroepstichting ZuidWest (ZuidWest) voldoet aan de eisen die artikel 30 van de Mediawet stelt. Artikel 30 gaat over de representativiteit van het programmabepalend orgaan (pbo) van de omroep.

RAADSMEDEDELINGEN R60B R61B R62O R63B R64O R65O R66O R67B

R68O R69O

Sportbeleid Motie onderzoek inverdienmogelijkheden buurthuizen en sportclubs Afwikkeling motie volksgezondheid en intensieve veehouderij dd 25-09-2013 Cultuurcluster op het Tongerloplein Taakstelling WSW 2014 Koopovereenkomst SDW Zundertseweg Afwikkeling motie tegengaan van eenzaamheid onder ouderen d.d. 6 november 2013 Gezamenlijk jaarverslag van het Regionaal Bureau Leerplicht West-Brabant over schooljaar 2012-2013 en evaluatie Regionaal Bureau Leerplicht en voortzetting van de samenwerking Uitvoering actieplan duurzaamheidsmaatregelen gemeentelijke gebouwen besluitvorming visie AWBZ en beantwoording motie integrale aanpak drie decentralisaties

De gehele tekst van de raadsmededelingen en raadsvoorstellen is te vinden op

www.raad.roosendaal.nl


Stadserf 1 Wekelijkse informatierubriek Zondag 5 januari 2014

Openingstijd op maandag 6 januari

9 januari informatieavond ontwikkeling Wouw Bulkstraat

Maandag 6 januari is de gemeente pas vanaf 10.30 uur geopend vanwege de nieuwjaarsbijeenkomst voor het personeel.

Naar aanleiding van inspraakreacties op het voorontwerp bestemmingsplan Wouw Bulkstraat is een nieuw stedenbouwkundig en landschappelijk plan gemaakt. Dit plan vormt de basis voor het ontwerp bestemmingsplan dat in februari a.s. in procedure wordt gebracht. Deze procedure biedt voldoende ruimte om in te spreken, voordat dit door de raad zal worden vastgesteld. Hoe

Voorbereidende werkzaamheden Kadeplein starten 6 januari Vanaf maandag 6 januari 2014 wordt gestart met de voorbereidende werkzaamheden voor de renovatie van het Kadeplein. Hierbij zal de straat Kadeplein (verbindingsweg Oostelijke Havendijk) worden afgesloten voor doorgaand verkeer. De werkzaamheden duren tot half februari, waarna met de daadwerkelijke renovatie wordt begonnen.

w

www.roosendaal.nl/stadserf

Donderdag 9 januari

Stadsspreekuur Riek Bakker

w

Kijk voor de volledige uitnodiging op www.roosendaal.nl/stadserf

PAVILJOEN OP DE NIEUWE MARKT,

Oude foto uit het archief

EERSTE VERDIEPING VAN 17.00 TOT 18.00 UUR Riek Bakker werkt als ‘gezag-

welkom om hun ideeën te delen

voerder voor de binnenstad’ met

met Riek Bakker tijdens haar

haar ‘Cockpit’ aan een nieuwe

Stadsspreekuur. De inloop is vrij.

koers voor de binnenstad.

Ideeën kunnen ook worden

Heeft u hart voor Roosendaal en de

doorgegeven via e-mail:

binnenstad? Alle Roosendalers zijn

hartvoordebinnenstad@roosendaal.nl.

Gemeente gaat actief controleren op correcte aanbieding van huishoudelijk afval De toezichthouders van de gemeente gaan vanaf 1 januari 2014 actief controleren op verkeerd aangeboden huisvuil. Op de website www.afvalscheiden.nu onder ‘Hoe afval scheiden’ kunt u precies lezen hoe u uw afval netjes kunt aanbieden in de gemeente Roosendaal. Biedt u afval verkeerd aan, dan loopt u kans op een boete.

w

dat gaat, licht de gemeente toe tijdens een informatieavond over het stedenbouwkundig en landschappelijk plan. Belangstellenden en belanghebbenden zijn welkom op donderdag 9 januari van 20.30 uur tot 22.00 uur in De Geerhoek, Kloosterstraat 19b, in Wouw.

www.roosendaal.nl/stadserf

138 Deze maand een foto afkomstig van de heer Geleyns, gemaakt tijdens een familievoetbaltoernooi circa 1931/1932 Weet u wie er opstaan of waar de foto is genomen? Neem dan contact op met Adriënne Wagenaar van het Gemeentearchief Roosendaal via (0165) 579 500

of via gemeentearchief@roosendaal.nl.

w

www.gemeentearchiefroosendaal.nl - Nieuws

Bekendmakingen

www.overheid.nl

Verleende omgevingsvergunningen reguliere procedure

Ingediende aanvragen algemene vergunningen (APV / Bijzondere wetten)

Burgemeester en wethouders van de gemeente Roosendaal maken bekend dat zij de volgende omgevingsvergunning(en), waarbij de reguliere voorbereidingsprocedure van toepassing is, hebben verleend.

Burgemeester en wethouders van Roosendaal maken bekend dat zij de volgende aanvragen om vergunning hebben ontvangen voor:

Locatie

Omschrijving

Horeca / Openbare inrichting

Burgemeester Prinsensngl 32, 4701 HN Roosendaal

het plaatsen van een dakkapel 2013WB0615 en aanleggen van een dakterras

30-12-2013

Herelsestraat 212, 4726 SV Heerle

het kappen van 1 boom

2013WB0678

19-12-2013

Gezellelaan 13, 4707 CC Roosendaal

interne wijziging van de kleedkamers

2013WB0720

20-12-2013

Heerma van Vossstraat 8, 4708 AX Roosendaal

het uitbreiden van de woning en het plaatsen van een carport+berging

2013WB0741

24-12-2013

Borchwerf 20, 4704 RG Roosendaal

het oprichten van een kantoorgebouw

2013WB0742

24-12-2013

Everlandwegje 1, 4708 PJ Roosendaal

het kappen van 1 beuk

2013WB0805

30-12-2013

Registratienr.

Besluit verz.

Belanghebbenden kunnen op grond van de Algemene wet bestuursrecht (Awb) binnen zes weken tegen een besluit een bezwaarschrift indienen bij: Burgemeester en wethouders van Roosendaal, Postbus 5000, 4700 KA Roosendaal. De bezwarentermijn van zes weken begint met ingang van de dag na de datum van verzending van het besluit aan de aanvrager. Het bezwaarschrift moet worden ondertekend en bevat tenminste naam en adres van de indiener, de dagtekening, een omschrijving van het besluit waartegen het bezwaar zich richt en de gronden van het bezwaar. Op grond van artikel 8:81 van de Awb kunnen belanghebbenden ook een verzoek om een voorlopige voorziening indienen bij de voorzieningenrechter van de rechtbank Breda, Postbus 90006, 4800 PA Breda, als onverwijlde spoed dat vereist. Bij het indienen van het verzoek wordt griffierecht geheven.

Gemeente Roosendaal

Bezoekadres stadskantoor Stadserf 1, 4701 NK Roosendaal T 14 0165

Locatie

Omschrijving

Registratienr.

Antwerpseweg 100, 4709 PZ Nispen

Horecaexploitatievergunning

2013AV0851

Nationale Jeugdronde 2014 d.d. 15-07-2014 t/m 20-07-2014

2013AV0850

Evenementen Roosendaal

U kunt de ingediende aanvragen inzien bij de publieksbalies van het stadskantoor. De openingstijden staan in het overzicht van telefoonnummers op de eerste pagina van deze gemeenterubriek. U kunt geen bezwaar maken tegen een aangevraagde vergunning. Dit is pas mogelijk nadat de vergunning is verleend.

Verleende algemene vergunningen (APV / Bijzondere wetten) Burgemeester en wethouders van Roosendaal hebben vergunning verleend voor:

Handel Locatie

Omschrijving

Registratienr.

Burgerhoutsestraat/Norbartlaan in Roosendaal

verlenging standplaats verkoop 2013AV0783 friet en aanverwante producten

Besluit verz. 30-12-2013

U kunt de verleende vergunningen inzien bij de publieksbalies van het stadskantoor. De openingstijden staan in het overzicht van telefoonnummers op de eerste pagina van deze gemeenterubriek.

Openingstijden Publieksbalies maandag 8.00 - 14.00 uur dinsdag 8.00 - 14.00 uur

woensdag 8.00 - 16.00 uur donderdag 8.00 - 19.30 uur vrijdag 8.00 - 14.00 uur

Postadres Postbus 5000 4700 KA Roosendaal


Stadserf 1 Wekelijkse informatierubriek van de gemeente Roosendaal

Vervolg verleende algemene vergunningen (APV / Bijzondere wetten)

Geweigerde omgevingsvergunningen

Als u bezwaren heeft, kunt u zo spoedig mogelijk, een gemotiveerd bezwaarschrift indienen bij: Burgemeester en wethouders, Postbus 5000, 4700 KA Roosendaal. De bezwarentermijn van zes weken begint met ingang van de dag na die van toezending/uitreiking van de vergunning. De datum van toezending/uitreiking staat op de vergunning vermeld. Het bezwaarschrift wordt ter advisering in handen gesteld van de onafhankelijke commissie voor de bezwaarschriften. Door het indienen van een bezwaarschrift wordt het bestreden besluit niet geschorst. Wilt u voorkomen dat hierdoor een onomkeerbare situatie ontstaat, kunt u een verzoek om voorlopige voorziening indienen bij de Voorzieningenrechter van de Rechtbank Breda, sector bestuursrecht, Postbus 90006, 4800 PA Breda.

Ingediende aanvragen voor een omgevingsvergunning Burgemeester en wethouders van de gemeente Roosendaal maken bekend dat onderstaande aanvragen voor een omgevingsvergunning zijn ontvangen. Locatie

Omschrijving

Registratienr.

Ingediend

Watermolenberg 2, 4707 MA Roosendaal

het oprichten van een woning

2013WB0857

09-12-2013

Zwanenburgstraat 1, 4708 PC Roosendaal het oprichten van een garage/berging

2013WB0858

09-12-2013

Benoitlaan 14, 4702 HC Roosendaal

het plaatsen van een dakopbouw

2013WB0859

11-12-2013

Nieuwe Markt 21, 4701 AA Roosendaal

het plaatsen van een toegangspoort winkelcentrum Passage

2013WB0860

17-12-2013

Burgemeester en wethouders van de gemeente Roosendaal maken bekend dat zij de volgende omgevingsvergunning(en) hebben geweigerd: Locatie

Omschrijving

Registratienr.

Molenstraat 91a, 4701 JP Roosendaal

het realiseren van 2 appartementen

2013WB0537

Besluit verz. 24-12-2013

Belanghebbenden kunnen op grond van de Algemene wet bestuursrecht (Awb) binnen zes weken tegen een besluit een bezwaarschrift indienen bij: Burgemeester en wethouders van Roosendaal, Postbus 5000, 4700 KA Roosendaal. De bezwarentermijn van zes weken begint met ingang van de dag na de datum van verzending van het besluit aan de aanvrager. Het bezwaarschrift moet worden ondertekend en bevat tenminste naam en adres van de indiener, de dagtekening, een omschrijving van het besluit waartegen het bezwaar zich richt en de gronden van het bezwaar. Op grond van artikel 8:81 van de Awb kunnen belanghebbenden ook een verzoek om een voorlopige voorziening indienen bij de voorzieningenrechter van de rechtbank in Breda, Postbus 90006, 4800 PA in Breda, als onverwijlde spoed dat vereist. Bij het indienen van het verzoek wordt griffierecht geheven. Roosendaal, 5 januari 2014 Meer informatie: Team Burgerzaken, tel. (0165) 579 170.

De publicatie van de ingediende aanvragen heeft enkel een informatief karakter. Inzage van een ingediende aanvraag en/of nadere informatie is mogelijk op afspraak. Hiervoor kunt u telefonisch contact opnemen met de publieksbalies van het stadskantoor via telefoonnummer (0165) 579 170.

www.roosendaal.nl Binnenbad zwaar favoriet bij meeste deelnemers Nieuwjaarsduik

Dynamictennis

Met blauwe lippen 2014 beginnen

Persoonlijk kampioen 2013

ROOSENDAAL – Zwembad De Stok vormde afgelopen woensdag weer het decor voor de Nieuwjaarsduik. “We doen dit nu voor de achtste keer”, vertelt Hans Verel, directeur van De Stok. “We zijn twee weken geleden begonnen met het schoonmaken van het buitenbad. Dat is sinds begin september gesloten en als je er een paar maand niks aan doet krijg je al snel algvorming.” Het werk van de afgelopen weken heeft resultaat: het bad ligt er op het eerste gezicht uitnodigend bij. Aan de buitenkant kun je niet zien wat de temperatuur van het water is. “Zes graden”, weet de badmeester.

HEERLE - Maandag 30 december is er door de dynamictennis groep van KBO Heerle-Moerstraten weer gestreden om de titel, “Persoonlijk Kampioen 2013”. De dag werd begonnen met de ontvangst en een bakje koffie in de kantine van Harella. Hier werden ook de speler nummers en het spelschema bekend gemaakt. Nadat de zaal klaargemaakt was om te spelen kon er met het kampioenschap worden begonnen. Eerst wel zoals gebruikelijk de “Warming-Up”. De wedstrijden verliepen heel soepel. Na 4 wedstrijden werd er een pauze ingelast om wat te drinken in de kantine. Er was toen al een beetje een aftekening in de sterkte van de deelnemers. Na de koffiepauze werden nog 2wedstrijden gespeeld, en daarna was het tijd voor de lunch. Om 13.45 uur het vervolg van het

kampioenschap. Na nog 1 wedstrijd was er een eindstand. Bij de dames waren er 2 met precies hetzelfde aantal punten, dus moest er een finale partij gespeeld worden. Uitslag Heren: 1. Persoonlijk kampioen 2013 Piet Kriesels 148 punten; 2. Hans v. Slingerland 134; 3/4. Ad de Kok en Harry Schijven 133; 5. Frans Elst 125; 6. Sjaak Roeken 123; 7. Frie Dekker 119; 8. Frie Wierckx 109. Dames: 1. Persoonlijk kampioen 2013 Maria Roeken 157 punten; 2. Plonie de Veth 150; 3. Sjan Dekkers 117; 4. Riet Kriesels 110; 5. Jeanne Biemans 109; 6. Adriana Elst 101; 7. Christien v/d Poel 100; 8. Anny de Kok 95. Na de bekeruitreiking het opruimen van de zaal en de “Cooling Down” werd er nog wat nagepraat, in de kantine over deze gezellige dag.

Open dag BC Hoevekestijn

Alleen de echte doorzetters bleven over.

DOOR ROEL DE HAAN De deuren van het zwembad gaan om elf uur open. Geleidelijk druppelen de deelnemers binnen. Ze mogen eerst een uurtje inzwemmen in het bloedhete binnenbad. De volwassenen maken de indruk nog niet zo erg wakker te zijn. Ze hangen dufjes langs de rand van het bad en in de whirlpools. In de kinderen zit meer leven, die vermaken zich zo te zien uitstekend. Nog geen half jaar oud is Anna. Het zal toch niet? “Nee natuurlijk niet”, zegt moeder Tineke, uit Fijnaart, “Je denkt toch niet dat ik met een baby van vijf maand deze kou in ga?” Zelf is ze wel van plan een frisse duik te nemen. Cooling down “We krijgen op Nieuwjaarsdag steeds een man of zestig binnen”, vertelt Verel. Die zijn er dit jaar net aan. En ze zijn lang niet allemaal van plan lijf en leden aan de kou te wagen.

FOTO ROEL DE HAAN

Om twaalf uur is het zover. Onder leiding van badjuf Karin Kleermans gaat het op naar buiten, om te beginnen aan de warming-up. “Niks warming-up” corrigeert Richard van Looij van De Stok. “In het binnenbad is de watertemperatuur zesendertig graden, dus dertig graden warmer dan het buitenbad. Het gaat er juist om dat de mensen een beetje afkoelen, anders is de overgang wel heel groot.” Nou dat afkoelen gaat snel, er staat behoorlijk wat wind en zelfs met kleren aan is het buiten frisjes. Springveren Het duurt dan ook niet lang of pakweg dertig overgebleven dapperen gaan, vanachter glas gadegeslagen door een stel achtergebleven ‘lafaards’, in polonaise richting het bad. Op een teken van juf Karin gaan ze allemaal gelijktijdig te water. Het lijkt wel of er springveren zitten gemonteerd op de bodem van het bad, zo snel zijn sommige

deelnemers er weer uit, om vervolgens in felle sprint terug richting het binnenbad te gaan. Daar wachten koffie, snert en oliebollen. Anderen wagen de overtocht. Een enkeling begint zelfs aan de terugreis. “Halverwege de terugweg had ik helemaal geen last meer”, klinkt het stoer. Ja, ja. Helemaal versuft door de kou waarschijnlijk.

WOUWSE PLANTAGE - Bouwclub Hoevekestijn is volop bezig voor carnaval 2014. Met het motto: ‘Kom da zien, t is sirrekus’ organiseert de bouwclub een open dag. Op 11 januari zijn nieuwsgierigen welkom in het bouwkot aan de Julianaweg in de Wouwse Plantage. Al elf jaar bouwen de dames en heren van bouwclub Hoevekestijn carnavalswagens.

Zusjes De achtjarige Merel Nagelkerke heeft haar eerste Nieuwjaarsduik achter de rug. “Hartstikke leuk”, vindt ze. Haar zusje Eline van zeven haakte al tijdens de afkoelingsperiode af. “Ik had er helemaal blauwe lippen van”, vertelt ze. ’t Is zonde. Volgend jaar nog maar eens proberen dan? Eline twijfelt zichtbaar. De animo lijkt vooralsnog niet groot. Kijk voor meer foto’s op www.internetbode.nl onder ‘Fotoalbum’. PAGINA 32

Wagen 2013 1e plaats Wouwse Plantage.

Het begon klein, op een melkwagentje dat werd getrokken dor een gazonmaaier. In 2013 behaalde de wagen van BC Hoevekestijn de eerste plek in de categorie grote wagens in de optochten van De Pin en Wouw. In Roosendaal en Essen was de wagen goed voor zilver. Op zaterdag 11 januari opent de bouwclub de deuren van dit bouwkot. Van 16.00 tot 19.00 uur zijn nieuwsgierigen welkom aan de Julianaweg 11 in de Wouwse Plantage.


Gelukkig Nieuwjaar

RINIE DEIJKERS

Occasionspecialist - Bovag lid - APK - Onderhoud - Airco Service www.riniedeijkers.nl HULSDONKSESTRAAT 154 - ROOSENDAAL - TEL. 0165 - 55 55 53

in parelmoer wit, in combinatie met een zwart dak

Opel Astra cosmo 1600 5drs Citroën Jumpy 1600 HDi Renault Laguna 20 automaat Toyota iq 1/2 leer navi enz

lage daklijn, echte coupévormen sportieve maar vooral ook chique brommobiel

grijs wit antraciet wit met

2009 2008 2006 2009

€ € € €

9.950.6.500.7.250.9.250.-

OOK IN 2014 STAAN WIJ WEER VOOR U KLAAR Van Os uurwerken Etten-Leur

%YXSFIHVMNJHI&YMXIRZIWX &YMXIRZIWXˆ%(&IVKIRST>SSQˆXIP

[[[HIFYMXIRZIWXRP www.vanosuurwerken.nl

Unileder Henk van Rooijen Leer en kunstleerreparaties ook kleurherstel voor kaal of verkleurd leer REPARATIES KLEURENSERVICE VERNIEUWEN * brandgaatjes * kussens opvullen * nieuwe kuipen * knopen en ritsen * delen vervangen * reiniging * kattenkrabbels * kleurverandering * scheuren/naden * winkelhaken * onderhoudsmiddelen * kleurherstellen Vervangt versleten delen in stoelen en banken in dezelfde kleur

UNILEDER Henk van Rooijen Bergen op Zoom Tel. 0164-235228

we ice en voor nieu - Servrantie te ga & gebruik al uw r b o  o s U - V aratie r! 

rep n 24 uu binne ROOSENDAAL Tel. 06 18224070 Raadhuisstraat 39 t.o. Jan Snelstraat

TE HUUR ■ ETTEN-LEUR

BEDRIJFSRUIMTES Van 100 m2 tot 225 m2 Industriegebied ‘Vosdonk’ te Etten-Leur

N Verkoop/Leggen/Reparaties N 100% Stofvrij schuren en behandelen van bestaande vloeren N Diversiteit in houtsoorten en laminaat N In ieder patroon te leggen N Voor elk budget N Goede service, eigen leggerij

/ƐƵǁŚŽƵƚĞŶǀůŽĞƌŶŽĚŝŐĂĂŶĞĞŶŽƉŬŶĂƉďĞƵƌƚŽĨŽŶĚĞƌŚŽƵĚƐďĞƵƌƚƚŽĞĚĂŶďĞŶƚƵďŝũ tŽŽĚŇŽŽƌŝŶŐĂĂŶŚĞƚŐŽĞĚĞĂĚƌĞƐ͊ tŝũŬƵŶŶĞŶƵŚĞůƉĞŶŵĞƚŚĞƚƌĞŶŽǀĞƌĞŶ͕ƐĐŚƵƌĞŶΘŽůŝģŶǀĂŶƵǁŚŽƵƚĞŶǀůŽĞƌ͘ KŽŬŚĞƚůĞŐŐĞŶǀĂŶƵǁŚŽƵƚĞŶǀůŽĞƌŝƐǀŽŽƌŽŶƐŐĞĞŶƉƌŽďůĞĞŵ͘ DĂĂŬǀƌŝũďůŝũǀĞŶĚĞĞŶĂĨƐƉƌĂĂŬǀŝĂǁǁǁ͘ǁŽŽĚŇŽŽƌŝŶŐ͘ŶůŽĨŬŽŵůĂŶŐƐŝŶŽŶnjĞƐŚŽǁƌŽŽŵ ǀŽŽƌŵĞĞƌŝŶĨŽƌŵĂƟĞĞŶŽŶnjĞŶŝĞƵǁƐƚĞd/^͘ <ĞƌĂŵŝƐĐŚ,ŽƵƚ

s>KZEEdZhD

KLIEFMACHINE

ΦϮϵ͕ϵϱƉĞƌŵϮ

dĞŐĞůƐŵĞƚĞĞŶŚŽƵƚůŽŽŬ͊

PEREN EN EIK

automatische

ϭϱdžϲϬ

/ŶĐů͘ďƚǁĞŶƚƌĂŶƐƉŽƌƚŬŽƐƚĞŶ

Uw showroom aan huis! Verkoop/leggen/onderhoud

TE KOOP

KACHELHOUT TE HUUR

ϯǀĞƌƐĐŚŝůůĞŶĚĞŬůĞƵƌĞŶ

Meer informatie: 0165-518175 N Laurier 51 N 4751 KG Oud Gastel

Flexibel huurcontract www.drvm.nl/vosdonk

/ŶĚƵƐƚƌŝĞƚĞƌƌĞŝŶŽƌĐŚǁĞƌĨ//ZŽŽƐĞŶĚĂĂů

(Advertorial)

Zwartwerkers Jansen Hoveniers aan de slag

06-27196373 www.goudenhandjes.eu

Terras of Oprit bestraten? Tuin aanleggen?

J&M Bestratingen 0651332449

Centrum voor volledige gebitsprothese en implantologie

Voornemen 2014?

Meer AANDACHT voor jezelf? en je omgeving? Mindfulness een training in AANDACHT start in januari www.i-a-m.nu 0165 554763

Praktijk open voor nieuwe klanten Voor een nieuwe gebitsprothese, implantaatprothese en aanpassingen. Vergoeding door alle verzekeringen. Behandeling volgens telefonische afspraak. Ook voor patiënten met eigen tanden en kiezen is de praktijk geopend. Eigen tandarts aanwezig. Venneveld 20 (Majoppeveld-Noord) 4705 RR Roosendaal

0165 527490 voor reparatie in het weekend: 06 54324222

Open van ma. t/m do. van 7.00 tot 17.00 uur en vrijdag van 7.00 tot 13.00 uur.

Het bericht over de zwartwerkers van Jansen Hoveniers maakte heel wat tongen los in de omgeving en op social media. Op 17 december j.l. gingen ze echt aan de slag. En wel in Roosendaal, in de tuin van de winnaars van de actie. Daar werd het tuinonderhoud verricht door sjieke tuinmannen in, natuurlijk, zwarte smoking. Wilt u ook tuinonderhoud of –aanleg laten uitvoeren? Dankzij een verlenging geniet u ook in 2014 van een laag btw-tarief van 6%. En dat is bijna zwart. Alleen dragen de tuinmannen dan wél hun normale bedrijfskleding. Meer weten? Jansenhoveniers.com

Jansen Hoveniers Tel: 0165-387819 - www.jansenhoveniers.com

COMPUTER PROBLEMEN?

Service/verkoop aan huis

06-51157192 www.klaverdesk.com


Vuurwerkspektakel over stad

Bouwbedrijf Schouwenaars al bijna 25 jaar voor al uw nieuwbouw- en verbouwwerkzaamheden.

3URÂżWHHUQXYDQVOHFKWV%7:

RSDUEHLGVNRVWHQELMYHUERXZLQJHQ 9RRUGHXUHQSODIRQGVHQYORHUHQEH]RHNRQ]HVKRZURRP Ook op afspraak mogelijk 'H$PEDFKWHQ=XQGHUWWHO www.bouwbedrijfschouwenaars.nl

SCHOON GENOEG VAN VUIL TAPIJT? Chem-Dry Droger, schoner, gezonder Â&#x2021;9RRUSDUWLFXOLHUHQHQEHGULMYHQ Â&#x2021;6QHOGURRJHQODQJHUVFKRRQ Â&#x2021;9XLODIVWRWHQGHEHKDQGHOLQJ Â&#x2021;6SHFLDOLVWLQPRHLOLMNHYOHNNHQ Â&#x2021;6SHFLDOHEHKDQGHOLQJYRRU%HUEHUV3HU]HQHWF

Ook voor meubelreiniging

ROOSENDAAL - Het vuurwerkspektakel met Oud en Nieuw zorgt standaard voor mooie taferelen. Bodelezer Hans Dingenouts maakte deze foto van spetterend vuurwerk vanaf de Helmersflat waar hij een perfect uitzicht had over de stad. LEZERSFOTO HANS DINGENOUTS

Bel voor gratis advies en prijsopgave.

DĂŠ tapijt- en meubelreinigers www.chemdry.nl brooymans@planet.nl

Bergen op Zoom Goes 0800 - 4477999 (gratis) 0164-245005 0113-229020

Middelburg Roosendaal Roosendaal Goes 0118-639623 0165-529955

Bijna 100 kinderen uit groep 5 t/m 8

Dynamo Roosendaal

Vele medailles voor vrije oefenstofturnsters De Stappen wint ODT ROOSENDAAL - Op zondag 29 de- uitkwam waren Esmee Kools, Yasmina ning dus reken je hier eigenlijk niet meer Kindertafeltennisfeest cember werd in de Jan Massinkhal Vaarnold, Joella Vermeulen en Cato op. En dat is leuk! te Nijmegen door turnvereniging De Hazenkamp voor de vierde maal het kersttoernooi georganiseerd. De A Selectie van Dynamo Roosendaal had zich met twee teams ingeschreven en een achttal vrije oefenstofturnsters die individueel aan de bak mochten op de vier toestellen. Het kersttoernooi bestaat uit twee delen. Voor de verplichte oefenstofturnsters is er een teamwedstrijd en voor de turnsters in de â&#x20AC;&#x2DC;vrijeâ&#x20AC;&#x2122; categorieĂŤn Jeugd, Junior en Senior een toestelwedstrijd. In deze laatstgenoemde kunnen turnsters per toestel een medaille winnen. Het eerste Dynamo team bestond uit Noa Kops (helaas te geblesseerd om te kunnen turnen), Lonneke de Bot, Chayenne Kromoredjo en Yara Gorissen. Naast het feit dat zij nog niet de voorgeschreven eisen turnen op de vier toestellen maakten ze hierbij ook nog teveel fouten om hoog te kunnen eindigen. Het resulteerde in de een na laatste plaats wat toch wel teleurstellend was. Volgende keer beter hopelijk. Het tweede team dat in de tweede ronde

Graswinckel. In dit groepje werden bij de meesten weer verbeterpuntjes gezien op de diverse toestellen. Ook zij wisten niet in de top te eindigen maar hier waren in ieder geval stappen gezet. Op naar nog beter meisjes, het gaat de goede kant op! Zij eindigden op de 7e plaats in een veld van 10. Het blijft voor jonge turnsters altijd moeilijk om zonder prijsje naar huis te gaan maar als de rest beter is, dus kun je daar op dat moment niets meer aan doen. Weer lekker hard en goed doortrainen in de thuissituatie kan er voor zorgen dat het een volgende keer andersom is. In de laatste ronde de vrije oefenstoffers. Zij turnden tegelijkertijd op twee verschillende banen. Op het eerste toestel turnden de junioren en senioren op brug waarbij Denise Tan bij de senioren er met het goud vandoor ging. Nog steeds niet de oefening die ze graag een keer zou willen laten zien maar wie weetâ&#x20AC;Śover twee weken bij de regiokampioenschappen (11 en 12 januari ) lukt het je welâ&#x20AC;Ś Noortje Brekelmans ging er hier verassend met het zilver vandoor. Zij maakte nog een foutje in haar brugoefe-

Op de andere baan werd sprong geturnd waar Michele Brouwer het zilver voor haar rekening nam. In de tweede toestelronde was het wederom Denise die het goud pakte op balk. Michele deed er op het toestel brug een schepje bovenop en pakte hier net als Denise het goud. Manouk Haast turnde zich met een zeer nette oefening naar het brons. De junioren en senioren draaiden door naar vloer en de jeugd ging naar balk. Goede oefeningen van hoge kwaliteit bij de jeugdturnsters. Alleen voor Michele het goud. Julia Dekkers pakte hier net naast het eremetaal. Het zou bijna saai lijken maar ook was hier het goud weer voor Denise, het zou haar laatste van deze dag zijn. Op het laatste toestel sprong, sprong Femke Konings bij de senioren naar een bronzen plak. De jeugd turnde op vloer en hier twee medailles voor Dynamo Roosendaal. Zilver was er voor Michele en brons voor Julia. Dominique Choufoer was helaas de enige die zonder medaille huiswaarts keerde na een lange dag. We gaan weer lekker verder met trainen, op naar het Regiokampioenschap.

Bevolkingsaantal Roosendaal krimpt ROOSENDAAL - Het aantal inwoners van de gemeente Roosendaal is gekrompen met 121 bewoners. Op 31 december 2013 stonden 77.061 mensen in de Gemeentelijke Basis Administratie van Roosendaal ingeschreven. Dat waren er precies een jaar eerder 77.182. Er werden 1.278 babyâ&#x20AC;&#x2122;s geboren. Dat waren er ruim dertig minder dan een jaar eerder. Er stierven 945 Roosendalers. In totaal vestigden zich 2.791 nieuwe bewoners in Roosendaal en vertrokken er bijna 2.900 mensen. In 2012 verhuisden 2.216 mensen uit de gemeente Roosendaal en kwamen er 2.461 bij. Het inwonerspercentage van de gemeente Roosendaal lag in 2011 nog op 77.469.

Nieuwjaarsdag bij voetbalvereniging Cluzona WOUW - Traditioneel viert Cluzona het nieuwe jaar op de eerste zondag na de jaarwisseling. In 2014 betekent dit dat op zondag 5 januari de Wouwse club om 12 uur haar poorten open zet. Vanaf dat tijdstip tot 13.00 uur kan men vanaf het Wouwse sportpark vertrekken voor een fraaie wandeltocht van 6 kilometer langst de mooiste plekjes uit het dorp; een prima gelegenheid om even uit te waaien na de feestdagen. Tussen 14.00 uur en 15.00

uur wordt, zoals gebruikelijk, een Nieuwjaarswedstrijd gespeeld op het Hoofdveld. Deze keer een duel tussen het legendarische en meest succesvolle A-team ooit (kampioen en bekerwinnaar in de A-klasse in 2010) en het huidige 1e elftal, uitkomende in de 3e klasse-zondag. Na aďŹ&#x201A;oop van deze wedstrijd begint de Nieuwjaarsreceptie in de kantine voor leden, vrijwilligers, sponsoren en overige belangstellenden. Hier bestaat, na een korte toespraak door de voorzitter, de mogelijkheid om de beste wensen uit te wisselen onder het genot van een hapje en een drankje. PAGINA 34

ROOSENDAAL - Op maandag 30 december werd het jaarlijkse Klaverblad Verzekeringen Kindertafeltennisfeest gespeeld. Dit kampioenschap voor basisscholen werd alweer voor de 11e keer door ODT georganiseerd. Bijna 100 kinderen van groep 5 t/m 8 hadden zich hiervoor ingeschreven. Zoâ&#x20AC;&#x2122;n 15 ODT vrijwilligers waren aanwezig om het Kindertafeltennisfeest tot een succes te maken. De Stappen uit Wouw werd de beste basisschool. â&#x20AC;&#x2DC;s Ochtends speelden de kinderen van groep 5 en 6 in meerkampen hun wedstrijden. Vervolgens werd volgens een afvalsysteem verder gespeeld tot de ďŹ nale en de wedstrijd om de 3e en 4e plaats. Hetzelfde speelschema werd ook â&#x20AC;&#x2DC;s middags gehanteerd bij de kinderen van groep 7/8. De uitslagen van het ochtend- en middagprogramma werden bij elkaar opgeteld om te komen tot de beste tafeltennisschool van Roosendaal. Einduitslag scholen: 1. De Stappen 126 punten; 2. ZieZo 82 punten; 3. Fatima 69 punten; 4. Jeroen Bosch 58 punten; 5. De Wingerd 56 punten; 6. Lavoor 35 punten; 7.

De Wending 20 punten. Aanmoedingsprijzen Groep 5/6: Stan Willemse van de Wending ivm zijn enthousiaste spel. Groep 7/8: Gijs v. Gaans van de Wingerd ivm grote pech. In de 1/8e ďŹ nale ging Gijs door zijn enkel en moest hij zijn wedstrijd gewonnen geven. Uitslagen groep 5/6 meisjes: 1. Renkse Luynenburg, de Stappen; 2. Amber Luynenburg, de Stappen; 3. Evy Reubens, de Baayaert; 4. Claudia Huang, de Stappen Uitslagen groep 5/6 jongens: 1. Loek Reeners, ZieZo; 2. Syfax Bouakache, de Stappen; 3. Teun Martens, Fatima; 4. Hamza Grira, ZieZo Uitslagen groep 7/8 meisjes: 1. Elisha Verbraak, de Stappen; 2. Mandy Potters, de Stappen; 3. Lotte v. Steenpaal, de Wending; 4. Dieuwke v.d. Berg, de Wingerd Uitslagen groep 7/8 jongens: 1. Joep Schoenmakers, Fatimaschool; 2. RĂŠmy Oerlemans, de Stappen; 3. Max Hager, Lavoor; 4. Bradley Matthijssen, ZieZo Op de website van ODT (www.ttv-odt.nl) staat bij het bericht over de uitslagen ook een link met zoâ&#x20AC;&#x2122;n 100 fotoâ&#x20AC;&#x2122;s van het Kindertafeltennisfeest.


Leven met elkaar voor elkaar maakt een mooi jaar

sanitair verwarming

waterleiding riolering

dakbedekking zinkengoten

Erasmuslaan 23, 4707 HE Roosendaal Tel. 0165-536126 Mobiel 06-21516370 Fax 0165-555490

24 uurs-service

t! 808 p to 29

rs 5-5 e v 16

l o L0 o E i B R

PvdA Roosendaal wenst iedereen een goed 2014!

Hans Luijkx riooltechniek

(EEFTUBOUWPLANNEN

Frank Elst rolluiken - zonwering

¾ 6OORALUWNIEUWBOUWVERBOUWLQJVEN ONDERHOUDSWERKENINHQOMUWWONING ¾ -AATWERKENOUDERWETSAMBACHTSTIMMERWERK ZOALSLAMBRISERINGENRADIATOROMBOUWEN ENSUITESETC ¾ ,EVERINGVANHOUTENPLAATMATERIAALOPMAAT ENVOORZIENVANDEGEWENSTEPROFILERINGVOOR DEDOEHETZELVER ¾ 4EVENSZIJNWIJGESPECIALISEERDINKELDERBOUW OPMAAT VOORDEPARTICULIEREWONINGBOUW ¾ !GRARISCHEBOUWVERBOUWINCLUSIEF MESTKELDERSENVOEDEROPSLAGSILOS 6RAAGVRIJBLIJVENDINFOPRIJSOPGAAF -AALBERGENSTRAAT -47ERNHOUT  %MAILINFO OPSTALNL 7EBSITEWWWOPSTALNL

Uw juiste adres voor:

* * * * *

Rolluiken (Heroal) Screens Garageroldeuren (Heroal) Knikarmschermen Uitvalschermen

* * * * *

Horsystemen Rolgordijnen * Vouwgordijnen Lamellen * JaloezieĂŤn Serre zonwering Onderhoud en reparatie

Showroom geopend alleen op afspraak Kwaliteit en service staan bij ons voorop!

Nu ook Terrasoverkappingen Fax/Tel.: 0165 - 56 83 44 Mobiel: 06 - 22 48 59 90 Gratis opmeten, montage en offerte www.frankelstrolluiken.nl

AANHANGWAGENS PAARDENTRAILERS www.betanco.nl

   

  

  

    

    

   

  

 

     ! "#$%& ' ()* + 

Wij, de mensen van Bouwbedrijf vd Zande BV kijken terug op een mooi bouwjaar in een moeilijke markt. Ons gemotiveerd team maakte weer vele gebouwen een stuk efďŹ cienter, onderhoudsvriendelijker en fraaier! Voor 2014 is een goed begin gemaakt met de orderportefeuille, we gaan weer aan de slag om projecten deskundig en accuraat uit te voeren. We zijn ervan overtuigd dat kwaliteit blijft en kunnen U snelheid, vakmanschap en garantie bieden. Vele bedrijven in de regio, zowel op industrieterreinen Moerdijk, Dintelmond en Borchwerf, als organisaties en particulieren wisten ons te vinden in 2013 en wij willen ze bedanken voor het vertrouwen.

Wij wensen U een gelukkig Nieuwjaar toe!

&  ,! -. %.( * / 0      

    'HĂ&#x20AC;QLWLHI AFSLANKEN!!!!

6723180(752.(1

Ć&#x201D;NieuwstePHWKRGH- > Luxopuncture Ć&#x201D;GEEN Ć&#x201D; HoogsteJOJO-EFFECT slagingspercentage, 90,5% x Hoogste slagingspercentage, 90,5% Ć&#x201D;Wordt vergoed door alle Zorgverzekeraars !!! Ć&#x201D; Nieuwste methode -> Luxopuncture x Nieuwste methode -> Luxopuncture Ć&#x201D; Blijvend vergoed door alle Zorgverzekeraars in 2012 Ć&#x201D;:HNHOLMNVHHQbehandeling van 20 min. x Blijvend vergoed door alle Zorgverzekeraars (Zorgverlenersnummer: 90-039475, aangesloten bij VBAG enVBAG RBNG) Ć&#x201D;%HKDQGHOLQJHQGRRUgediplomeerde =RUJYHUOHQHUVQXPPHUaangesloten bijtherapeuten en RBNG Ć&#x201D; 3x behandelingen vanSTOPPEN 2020minuten 3 behandelingen van minuten MET ROKEN Ć&#x201D;/X[RSXQFWXUHRRN BURN-OUT x *HHQH[WUDNLOR¡V en pijnloos Ć&#x201D; Geen extra kiloâ&#x20AC;&#x2122;s en pijnloos x Luxopuncture ook: DEPRESSIES, MIGRAINE, VERMOEIDHEID MENOPAUZE, AFVALLEN, BURN-OUT Ć&#x201D; Luxopuncture ook: MENOPAUZE, AFVALLEN, BURN-OUT DEPRESSIES, MIGRAINE, OBSTIPATIE $OOH CHRONISCHE KLACHTEN, QIGONG DEPRESSIES, MIGRAINE, VERMOEIDHEID 

%HOYULMEOLMYHQGYRRULQIRRIDIVSUDDN

 (WWHQ/HXU  Etten-Leur %HOYULMEOLMYHQGYRRULQIRRIDIVSUDDN %HKDQGHOLQJHQRRN·VDYRQGV %HKDQGHOLQJHQRRN·VDYRQGV2014 een groen jaar! Het nieuwe jaar is begonnen! Tijd om nieuwe plannen te maken. Wilt u ook volop genieten van uw eigen groene omgeving? Kijk dan eens naar de nieuwe trends op tuingebied. Strakke inrichting, natuurlijke materialen en overzichtelijkheid spelen een grote rol. Maar saai is deze trend zeker niet! Felle kleuraccenten zorgen voor een energiek gevoel. Heerlijk eten met vrienden of familie aan een lange houten tafel terwijl u uitkijkt op een strak aangelegde vijver of border. Originele en eigentijdse elementen aan uw tuin toevoegen? Vraag het aan de tuinspecialisten van Jansen Hoveniers of kijk op www.jansenhoveniers.com

Onbezorgd genieten. Jansen Hoveniers. www.jansenhoveniers.com - (0165) 38 78 19


Weekenddiensten

De scheppende natuur

Bel voor levensbedreigende situaties 112. Huisarts Huisartsenpost Roosendaal voor inwoners van Roosendaal e.o. Voor avond, nacht en weekend. Bel voor een afspraak 0165 530 200. Huisartsenpost Roosendaal is gevestigd in het Poortgebouw van het Franciscusziekenhuis, Boerhaavelaan 21. Neem een identiteitsbewijs mee. Apotheek Dienstapotheek Roosendaal naast de huisartsenpost bij het Franciscus Ziekenhuis, Boerhaavelaan 21, tel. 0165 591 400 Tandarts Het antwoordapparaat van de eigen tandarts meldt wie de waarneming verzorgt. Dierenarts Het antwoordapparaat van de eigen dierenarts meldt wie de waarneming verzorgt. Zorg aan huis vanuit uw eigen wijk of buurt? Bel 0165 - 57 40 00, 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar Surplus Zorg thuiszorg passende zorg en ondersteuning altijd dichtbij. Klantenservice: 0168 33 18 26 en klantenservice@surplusgroep.nl TWB, Thuiszorg met Aandacht Direct zorg nodig? 088 - 560 2000 of www.twb.nl

BRIDGE WOUWSE PLANTAGE - De natuur zorgt steevast voor mooie plaatjes. Hoewel de winter officieel is begonnen, is daar nog weinig van te merken. Op verschillende plekken groeien paddenstoelen nog volop, zoals ook in het bos in Wouwse Plantage waar Bodelezer A.M.M. Goorden deze bijzondere foto vastlegde. “De scheppende natuur”, noemt Goorden deze plaat. Wie plaatst de volgende lezersfoto in de Roosendaalse Bode? Stuur uw foto van bijvoorbeeld een actuele gebeurtenis, een feestelijke gelegenheid of een mooie landschapsfoto met omschrijving naar foto@internetbode.nl of stuur uw foto in via www.internetbode.nl. En wellicht ziet u uw foto terug in de Bode. LEZERSFOTO A.M.M. GOORDEN

20e Wandel-Winterserie

AKN-Wandeltochten ROOSENDAAL - In het kader van de 20e Wandel-winterserie organiseert Audax Klub Nederland op zondag 12 januari wandeltochten door de prachtige natuurgebieden van Roosendaal en omstreken. Deelname staat voor iedereen open. Elke wandelaar ontvangt een duidelijke route-beschrijving, terwijl de routes tevens zijn

uitgepijld, zodat men zowel in groepsverband als individueel kan deelnemen. Koffie- en of Rustpauzes zijn aanwezig. Starttijden: 10 km en 15 km tussen 9.00 en 12.00 uur; 25 km tussen 8.00 en 10.00 uur. Startplaats: Café-Zaal “Huis ten Halve“, Kruisstraat 60, Roosendaal. Inlichtingen en routebeschrijving: www.aknroosendaal.nl De 3e en laatste wandeldag in deze winterserie wordt gehouden op zondag 16 februari.

Patiëntenverenigingen in Franciscus Ziekenhuis

Inloopdagen en lotgenotencontact ROOSENDAAL - In januari zijn onderstaande patiëntenverenigingen in het Franciscus Ziekenhuis vertegenwoordigd.

zijn werk niet meer goed doen. Type 2 komt met name voor bij ouderen en bij mensen met overgewicht, onder wie ook steeds vaker jonge kinderen en jongeren.

Tijdens de inloopdagen zijn de leden te vinden in de centrale hal tegenover het Patiënten Service Bureau, route 94. Daar kunt u terecht met uw vragen over deze aandoeningen. Er is ook informatiemateriaal verkrijgbaar.

Inloopmiddag Longfonds Donderdag 9 januari 14.00-16.00u Mensen met astma kunnen soms moeilijk ademhalen: zij worden kortademig, ademen ‘piepend’ of moeten hoesten. Mensen met COPD hebben vaak adem tekort. COPD is een ziekte waarbij de longen altijd vol zitten met kleine ontstekingen, die blijvende schade veroorzaken. Het Longfonds behartigt de belangen van mensen met een longziekte.

Inloopochtend Diabetes Vereniging Donderdag 9 januari 14.00-16.00u De officiële naam voor diabetes of suikerziekte is diabetes mellitus. De meest voorkomende zijn diabetes type 1 en 2. Bij mensen met diabetes type 1 maakt het lichaam zelf geen insuline meer aan. Bij mensen met type 2 maakt de alvleesklier te weinig insuline aan of de insuline kan

Lotgenotencontact stomapatiënten Dinsdag 14 januari 10.00-12.00u. Dit contact wordt aangeboden door de Nederlandse Stomavereniging. Stomapatiënten

en hun naasten kunnen vrijblijvend binnenlopen voor een gesprek met ervaringsdeskundigen en lotgenoten. Er is tevens informatiemateriaal aanwezig. Voor mensen met een stoma kan contact met lotgenoten belangrijk zijn. Meer informatie is te verkrijgen bij de Nederlandse Stomavereniging, tel. 0346262286 of via e-mail: info@stomavereniging.nl. Het lotgenotencontact vindt plaats in de flat tegenover het ziekenhuis. Heeft u vragen over deze activiteiten, dan kunt u contact opnemen met de medewerkers van het Patiënten Service Bureau, tijdens kantooruren telefonisch te bereiken op nummer (0165) 588576 of via e-mail psb@fzr.nl. Meer informatie vindt u ook op www.franciscusziekenhuis.nl/agenda

KERKELIJK NIEUWS PAROCHIE DE ARK De Goede Herder Lindenburg 86; tel. 534372 Zondag 5 januari 11.30u Eucharistieviering m.m.v. Vox Populi. Voorganger: Pastoor H. Akkermans. Moeder Gods Pres. Kennedylaan 73; tel. 533786 Zaterdag 4 januari 17.00u Woord- en Communieviering met samenzang. Voorganger: Pastor G. Kok. Zondag 5 januari 9.30u Eucharistieviering m.m.v. Herenkoor. Voorganger: Pastor P. Swinne Maria Hemelvaart Kerkplein 8; tel. 365394 Zaterdag 4 januari 19.00u Woord- en Communieviering m.m.v. Cantorgroep. Voorganger: Pastor G. Kok. Zondag 5 januari 9.30u Woord- en Communieviering m.m.v. Gemengd koor St. Cecilia. Voorganger: Pastor P. Versnel Steunpunt St. Franciscus Azurietdijk 91; tel. 533105 Tolbergse schuurkapel Damastberg 108; tel. 533786 (pastorie Moeder Gods)

PROTESTANTSE GEMEENTE Kruiskerk, St. Lucasplein. Elke zondag 10.00u. Voorgangers: ds. F.J. Timmers, ds. M. den Bakker. Kerkelijk werker: H. Broer. www. pgrkruiskerk.nl Zondag 5 januari 10.00u: voorganger ds. M. den Bakker. Elke dienst is er kindernevendienst. Zondag 5 januari 10.00u: Jeugddienst in het jeugdhonk van de Kruiskerk EMMAÜSPAROCHIE St. Josephkerk Zaterdag 4 januari 19.00u: Eucharistieviering. Cantor en samenzang. Voorganger: Pastor J. v. Oers - pastor P. Versnel. Zondag 5 januari 11.00u: Eucharistieviering m.m.v. Gemengd koor St. Joseph. Voorganger: Pastor P. Swinne ONZE LIEVEVROUWE PAROCHIE Zaterdag 4 januari 17.30u: Woord- en Communieviering m.m.v. Gemengd koor St. Jan. Voorganger: Pastor P. Versnel. Zondag 5 januari 9.30u: Eucharistieviering m.m.v. Sint Alfonsuskoor. Voorganger: Pastoor H. Akkermans. PAGINA 36

KOFFERBRIDGE ROOSENDAAL Koffer 1: 1. Dhr. Mevr. Vroman 62,14%; 2. Dhr. Mevr. Oostvogels 61,62%; 3. Dames v Veldhoven-Mevr. v/h Bolscher 60,75%; 4. Dhr. Mevr. Meeuwis 57,20%; 5. Dames de Jong-v Wesel 56,00% Koffer 7: 1. Heren Rammeloo-vd Broek 61,59%; 2. Dhr. E. Rommers-Mevr. Kok 60,91%; 2. Dames Musters-Klijnsma 60,91%; 3. Dhr. Mevr. Groeneveld 59,55%; 4. Dhr. Mevr. Ros 56,09%; 5. Heren v Hooydonck-Dekker 57,95% Koffer 12: 1. Heren Beks-Wils 64,45%; 2. Dhr. Mevr. Jacobs 62,30%; 3. Heren MentinkRommers 60,64%; 4. Dames v/d Velde-v Hattum 58,66%; 5. Heren Nijkrake-Brouwers 58,16% Informatie: Riet vd Bemd tel. 560524 of 06-22929352; Mieke Coppens tel. 0165-535073. JAARWISSELINGSDRIVE ABC WESTBRABANT In een spelersveld, met als jongste deelnemer 11 jaar en de oudste 80, werd op zaterdag 28 december de traditionele jaarwisselingsdrive gespeeld. Uitslag A-lijn: 1. J. Custers en T. Groenewoudt 66,67%; 2. K. Weydt en D. Flipse 60,42%; 3. A. Braat en E. v. Dongen 58,75% B-lijn: 1. R. Corstiaensen en J. Hagenaars 62,15%; 2. A. Schrauwen en M. Koole 59,03%; 3. Echtp. Oor 55,90% C-lijn: 1. Mevr. Holzer en dhr. Pigmans 63,33%; 2. C. Heeren en P. Wagemakers 62,75%; 3. A. Potters en W. vd Nieuwenhuijzen 58,17% D-lijn: 1. D. Goudzwaard en T. Verbeet 56,50%; 2. M. Houtepen en M. Gabriels 55,65%; 3. echtp. Quirijnen 53,42% E-lijn: 1. echtp. Schoon-Ouwerkerk 79,0%; 2. L. v. Oers en P. Meerhf 58,67%; 3. M.J. Verdel en J. Speijer 57,39%

Thor uitslagen ROOSENDAAL - Uitslag Sylvestercross Soest dinsdag 31 december. Vandaag was de tweede wedstrijd van het Lotto Crosscircuit met 5 junioren van Thor aan de start. Deze cross wordt dit jaar op 31 december voor de 33ste keer georganiseerd en is een echte cross met een prachtig, maar zwaar parcours. Zowel de start als de finish vinden plaats in duinzand; het overige gedeelte van het parcours gaat over onver-

harde bospaden. De cross in Soest biedt daarmee een unieke uitdaging. De junioren C en D legden allen 2000 meter af. Jongens jun D: 4. Jesse Hendriks 7.41 min; dezelfde tijd als nummer 3 (fotofinish nodig) Meisjes jun C: 7. Roos Hop 7.58 min Jongens C: 22. Jens van Geel 8.08 min De junioren A legden 6000 meter af Jongens jun A: 10. Mels Lambregts 22.06 min; 28 Rik Palings 24.03 min.

Voorbereiding Roosendaal 1 op tweede seizoenshelft ROOSENDAAL - Roosendaal 1 staat in haar eerste jaar in de 1ste klasse op de helft van de competitie op de negende plaats. Aan het einde van het seizoen is dit een veilige plaats, maar de elftallen staan, met uitzondering van de top drie, allemaal nog heel dichtbij elkaar. Op donderdag 2 januari 2014 starten de mannen van Reinald Boeren met de voorbereiding op de tweede seizoenshelft. Op donderdag wordt gestart met een training waarna een drietal oefenwedstrijden op het programma staan. Allereerst speelt Roosendaal op 4 januari 2014 om 14.00uur tegen Nieuwerkerk. Deze eerste klasser bezet momenteel de derde plaats in de stand. Drie dagen later (7 januari 2014) speelt Roosendaal om 20.00uur in Bergen op Zoom tegen hoofdklasser DOSKO.

De laatste oefenwedstrijd is wederom tegen een ploeg uit de regio Rotterdam: Kocatepe. De ploeg wordt getraind door ex betaald voetbal speler Cor Lems. Kocatepe speelt in dezelfde competitie als Nieuwerkerk. Kocatepe bezet de negende plaats en is aan een goede tweede periode bezig, waarin ze gedeeld tweede staan. De wedstrijd tegen Kocatepe is op zondag 12 januari om 14.30 uur. Na deze drie oefenwedstrijden start een week later, 19 januari 2014, de competitie. De eerste drie wedstrijden worden meteen hele belangrijke wedstrijden. Roosendaal speelt achtereenvolgens tegen DESK (thuis), Nieuw Woensel (uit) en Moerse Boys (thuis). Deze drie ploegen staan op dit moment onder Roosendaal in de stand. Met goede resultaten tegen deze ploegen kan Roosendaal afstand nemen van de onderste plaatsen.


â&#x153;

â&#x153;

Bel geheel vrijblijvend voor het hoogste bod met...

Frans Broosstraat 14 Roosendaal

0165-553421 Vijfhuizenberg 52, 4708AL Roosendaal Voor openingstijden inschrijven zie website Aanvang cursussen week 4 2014

Voor vakkundige

FIETSREPARATIES tegen betaalbare prijs.

Tel: 0165-554948

â&#x153;

Wij zijn bereikbaar op: 06 - 10 91 67 49 ZZZZLMNRSHQGLUHFWXZZRQLQJQO

UW WONING DIRECT EN ZONDER Z ORGEN VERKOPEN?

â&#x153;

Wilt u snel zekerheid en geen dubbele hypotheeklasten? Bel ons voor een direct bod op uw woning.

DE VOORDELEN: Â&#x2021; geen makelaarskosten Â&#x2021; geen verkoop-stress Â&#x2021; geen dubbele woonlasten Â&#x2021; snelle afwikkeling Â&#x2021; geen ontbindende voorwaarden Â&#x2021; ook als uw woning al te koop staat

Bagro Vastgo ed koopt uw hu is!

Bagro Vastgoed Oostvoorstraat 25 Dinteloord info@bagrovastgoed.nl

0167 522622

www.bagrov

â&#x153;

astgoed.nl

â&#x153;

www.vergunstautos.nl

GRATIS OP TE HALEN Tel. 06 41 63 94 84

KATER EN POES liefst samen zijn aan elkaar gehecht en nog een hele lieve kater is erg aanhankelijk u kan bellen naar 06-41300936

Infra & verhuur

PAARDENBAKKEN, STAL- EN MONTAGEWERK Tel. 0165 303332

www.vanewouw.nl

St. Willebrord Voor het vakkundig en degelijk herstofferen van al uw meubelen. O.a. Capitonneerwerk, antiek, klassiek en modern. Ook boten, caravans en autoâ&#x20AC;&#x2122;s. Met ruim 25 jaar stoffeer ervaring. Gegarandeerd een goed resultaat. Bel voor een vrijblijvende prijsopgave: tel. 0165-383958. www.meubelstoffeerderij-koevoets.nlTE KOOP:

G N DjaAnuari OPE 1 dag 1 zater 11:00 uur r van :00 uu tot 15 ving schrij en n i j i B e ngt u ontva ttentie! a leuke

Rucphensebaan 41 Roosendaal Wonen en werken combineren? Een semi-bungalow met vrijstaande kantoorruimte gelegen nabij Go-stores, wijk Kortendijk en op relatief korte afstand van het centrum. Het object is voor diverse doeleinden geschikt. s Bouwjaar woonhuis jaren â&#x20AC;&#x2122;70, nadien gemoderniseerd s Inhoud woonhuis ca. 460 mÂł, woonoppervlakte 152 m² s Opp. kantoorruimte ca.390 m² verdeeld in diverse units en ruimtes met toiletgroep en pantry s Perceeloppervlakte 1.306 m² s Sterk verlaagde vraagprijs â&#x201A;Ź 379.000,-- k.k.

Voor nadere informatie: 0165-520304 / info@lenaers.nl Als beloning voor uw gezonde leefstijl heeft u recht op deze korting, dus vraag hem aan!

Het goedkoopst in container-verhuur Prijzen zijn incl. BTW

6 m3 Container voor :

- bouw en sloopafval â&#x201A;Ź 220,- puin â&#x201A;Ź 100,- A-B hout â&#x201A;Ź 100,-

Bespaar snel en installeer onze app via www.euromilieu.nl 6WUXLNKHLÂ&#x2021;9&6SUXQGHO 7HO


3 Huisartspraktijken gevestigd in â&#x20AC;&#x153;de Rieteâ&#x20AC;? in Roosendaal zijn per 1 februari 2014 op zoek naar een

RECEPTIONIST (M/V)

AUTO IMPORT ADVISEUR Wij zoeken versterking van ons Importautos team.

twee full time medewerk(st)ers Taken: Per telefoon verkopen van onze auto import pakketten Volledige afhandeling van de verkochte pakketten Persoonlijke aďŹ&#x201A;evering van de auto aan onze klanten Verzorgen van offertes inzake BPM-importkosten Noodzakelijke eigenschappen: Duidelijke en goede telefoonstem Vlot kunnen communiceren met alle typen klanten In het bezit van rijbewijs B Flexibele instelling Je kunt je sollicitatie richten aan: Hop T: 0165-523540 M: admin@importautos.nl www.importautos.nl

10 - 12,5 uur

Bandeliersberg 27 4707 SG Roosendaal Tel.: 0165-534096 / 06-52647282 Email: info@trappelschilderwerken.nl www.trappelschilderwerken.nl

Werktijden: 4 of 5 dagen van 14.45 tot 17.15 uur

Plan nĂş uw winter-en/of zomerschilder!

DE SCHANS TUINSCHERMEN betonsysteem | tel. 0164 686418 www.deschanstuinschermen.nl

BEL SJAK DAK

Gevraagd: Kennis van medische termen, zelfstandige manier van werken, patiĂŤntvriendelijke, respectvolle en service gerichte instelling, kunnen functioneren in teamverband, verzorgd uiterlijk. Taken: o.a. adequaat te woord staan van patiĂŤnten aan balie en telefoon, eenvoudige administratieve taken, eenvoudige laboratorium taken. Salaris: Schaal 3, CAO huisartsenzorg. Aanstelling: aanvankelijk voor de duur van ½ jaar. Sollicitatiebrief met C.V. graag voor 15 januari 2014 sturen naar â&#x20AC;&#x153;Huisartspraktijken L. Decates, mw. V. Menting en M. Vriendsâ&#x20AC;?, Gezellelaan18, 4707 CD Roosendaal. Voor informatie kunt u tussen 15.00 â&#x20AC;&#x201C; 17.00 uur bellen met mw. J. van Leeuwen, doktersassistente: 0165 â&#x20AC;&#x201C; 540100 (keuze 3).

Vraag vrijblijvend een offerte op maat. Roosendaal Gsm: 06-53728473 Tel. 0165-554325 AUTOMONTAGEBEDRIJF

JOKO

Stoppen ! met roken Lasertherapie

De behandeling wordt vergoed. www.praktijknatuurlijkbeter.nl tel. 0164-254602

Afslanken met succes! Lasertherapie

DE BEHANDELING WORDT VERGOED www.praktijknatuurlijkbeter.nl tel. 0164-254602

LEKKKER PĂ&#x203A;H!!!

Afvallen en gewichtsbeheersing Jongeren. Professionele erkende behandelmethode (vergoeding zorgverzekeraars). Ik motiveer jongeren op een leuke manier om zelf te kiezen voor gezond eten, bewegen: een verantwoorde leefstijl. Marielle Verhaar VitaalCoach (BGN gereg.) marielle@verhaar.nl www.lekkerpuh.net T 06 38438831

Â&#x2021;6ORRSORRSVFKDGHDXWRÂśV PRWRUVWHNRRSJHYUDDJG Â&#x2021;$OOHJHEUXLNWHRQGHUGHOHQ RQOLQH Â&#x2021;9ULMZDULQJELMRSKDOHQ Â&#x2021;5HSDUDWLHHQRQGHUKRXG Lid ARN-Stiba-RDW 0DDOEHUJHQVWUD:HUQKRXW 7HO LQIR#MRNR]XQGHUWQO ZZZMRNR]XQGHUWQO

WINTERBANDEN incl. opslag en afstelling

VAARBEWIJSCURSUS

Roosendaal - Breda - Bergen op Zoom - Dongen Etten-Leur - Rotterdam

START BEGIN JANUARI Spoedcursus op zaterdag Smoorstraat 1a, Roosendaal Tel. 0165 - 549860

Het adres voor APK, Ondehoud en Reparatie aan uw auto!!! Enkele voordelen voor u op een rij:

WWW.YACHTCONSULT.COM.

Telefoon 0165-546707

SPAANSE LES IN ROOSENDAAL Start 3e week van januari (13 t/m 17 januari) Verschillende niveaus. Ook voor echte beginners! Kosten â&#x201A;Ź 220 voor 15 lessen. (inc. Boeken + CDâ&#x20AC;&#x2122;s)

s:EERGUNSTIGUURTARIEF VANĂ&#x2018;EXCLBTW

Doet het gewoon!

s'EENVERRASSINGACHTERAFDOOR VASTEPRIJZENENGOEDOVERLEG

ϏϭϲϰͲώϲώϹϭϲÍť:ƾŜÄ&#x17E;DÄ&#x201A;ĆŠĹ&#x161;Ĺ?ĹŠĆ? >Ä&#x201A;Ć&#x161;Ä&#x17E;Ć&#x152;Ć&#x161;ƾůĹ?Ä&#x201A;ĎŽĎŹĎŹĎ°Î&#x203A;Ĺ&#x161;Ĺ˝Ć&#x161;ĹľÄ&#x201A;Ĺ?ĹŻÍ&#x2DC;Ä?Žž Ç Ç Ç Í&#x2DC;ĹŻÄ&#x201A;ͲĆ&#x161;Ä&#x17E;Ć&#x152;Ć&#x161;ƾůĹ?Ä&#x201A;Í&#x2DC;Ŝů

s"IJONDERHOUDENREPARATIEWORDT UWAUTOGRATISGEREINIGD Belder 82D - 4704 RK Roosendaal - 0165-544660 - autorens@gmail.com - www.autorens.nl

RIJBEWIJS IN 8 WEKEN!

Avalon ELA-cursus

NIEUW IN VLISSINGEN

CURSUS STANDAARD s AUTORIJLESSENĂ&#x152;MINUTEN s )NCLPRAKTIJKEXAMENINCL%6

â&#x201A;Ź 998,-

CURSUS DELUXE s 4HEORIECURSUS s AUTORIJLESSENĂ&#x152;MINUTEN s 4USSENTIJDSETOETS#"2 s )NCLPRAKTIJKEXAMENINCL%6

â&#x201A;Ź 1360,-

CURSUS SUPERDELUXE s 4HEORIECURSUS s AUTORIJLESSENĂ&#x152;MINUTEN s 4USSENTIJDSETOETS#"2 s )NCLPRAKTIJKEXAMENINCL%6

â&#x201A;Ź 1560,-

START NU MET MOTORRIJLES! '%30%#)!,)3%%2$).&!!,!.'34

PLAN ZE JE LESLSFE ONLINE!N

Een 10-daagse basiscursus om in contact te komen met de krachtige en liefdevolle sfeer van De AVALON ELA-energie. ELA staat voor de wijsheden uit Egypte, Lemuria en Atlantis. De Avalon ELA-energie is een energie die rechtstreeks komt vanuit de Bron en helpt om de verbinding (opnieuw) aan te gaan met wie we werkelijk zijn en weer te gaan leven vanuit ons hart.

- opleidingen tot NMI registermediator - in-company trainingen - zakelijke en particuliere mediations

Deze energie opent ons bewustzijn en kan alleen worden doorgegeven door middel van initiaties.

ERKEND MEDIATOR WORDEN?

De cursus bestaat uit 6 lesdagen in Vlissingen en 4 dagen in Hoofddorp. Deze cursus wordt gegeven door Ankh Brandt en Ella de Vlieger, beide master in de Avalon ELA-energie. Start: zaterdag 1 maart 2014. Info: Ella de Vlieger: 0118 - 416129.

Het Mediation Educatie Centrum (NMI erkend) leidt op voor het examen tot NMI registermediator. Meld u aan voor een gratis informatiebijeenkomst via onze website, of bel 015 - 36 112 36. Volgende informatieavond (start 19.30 uur) : Tel: 015 â&#x20AC;&#x201C; 36 112 36

Woe. 8 jan., WestCord Hotel Delft (naast IKEA) Do. 9 jan., Hotel Trivium Etten-Leur

info@mediationeducatie.nl

www.mediationeducatie.nl


VACATURES

AudioQuest is een Amerikaanse fabrikant van hoogwaardige Audio & Video kabels. Het Europese kantoor is gevestigd in Roosendaal en de organisatie is snel groeiend. Onze afnemers zijn gewend aan een snelle levering, een goede service en een hoge kwaliteit! Om dit te waarborgen zijn wij op korte termijn op zoek naar een nauwkeurige, handige en leergierige

Productie Medewerker m/v De werkzaamheden bestaan uit: - Het assembleren/produceren van audio en video kabels. Geen lopende band massaproductie maar het op maat maken van zeer hoogwaardige producten. Ben jij die nieuwe collega die in de omgeving van Roosendaal woont en: ‡(UYDULQJHQRIDI¿QLWHLWKHHIWPHWWHFKQLHN ‡*UDDJPHWMHKDQGHQZHUNW ‡*UDDJHHQ]HHUKRRJZDDUGLJSURGXFWDÀHYHUW ‡%LMYRRUNHXUEDVLV(QJHOVVSUHHNW ‡=HHUQDXZNHXULJZHUNWHQJHYRHOKHHIWYRRUNZDOLWHLW ‡+HWSOH]LHULJYLQGWRPLQHHQNOHLQKHFKWWHDPWHZHUNHQ Indien je interesse hebt in deze fulltime functie verzoeken wij je vriendelijk per email te solliciteren, t.a.v. Mariël van Giels. mvangiels@audioquest.nl onderwerp “vacature productie” Graag ontvangen wij een korte motivatie en een actuele CV. De sluitingstermijn om te solliciteren is vrijdag 17 januari. Na deze datum zal een eerste VHOHFWLHSODDWVYLQGHQ=RGUDGH]HVHOHFWLHLVDIJHURQGRQWYDQJMHQDGHUEHULFKW

Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld!

AudioQuest Hoge Bergen 10 4704 RH Roosendaal www.audioquest.nl

Vakkundige & Betrokken hoveniers

Vacature: allround hovenier Hoveniersbedrijf Catalpatuinen zoekt per direct een vakkundige allround hovenier met minimaal 5 jaar ervaring. Wij staan voor meedenken, vakkennis en service. Interesse? Kijk voor meer informatie op www.catalpatuinen.nl en reageer voor 18 januari 2014.

www.internetbode.nl Uitgeverij de Bode is een gerenommeerde onderneming met als hoofdactiviteit het uitgeven van huis-aan-huis bladen. Wekelijks verschijnen er een half miljoen huis-aan-huis bladen in geheel West-Brabant en een groot gedeelte van Zeeland onder de naam “De Bode”. Het hoofdkantoor bevindt zich in Zundert, daarnaast zijn er een tweetal bijkantoren in Bergen op Zoom en Goes. Voor de versterking van onze online diensten zijn wij op zoek naar een:

Uitgeverij de Bode geeft de volgende weekbladen uit in West-Brabant en Midden-Zeeland:

Multimedia Designer / Creatief DTP-er Thoolse Bode

De functie: Uitgeverij de Bode is uitgever van 18 huis aan huis bladen in West-Brabant en Midden-Zeeland. Naast het uitgeven van weekbladen is Uitgeverij de Bode actief op gebied van social media en diverse online diensten. Uitgeverij de Bode biedt eigen publicaties online aan via internet en social media, daarnaast biedt Uitgeverij de Bode haar opdrachtgevers online diensten aan. Als multimedia vormgever houd je je bezig met het verbeteren van bestaande online uitingen en diensten, zoals het geven van cursussen op gebied van social media en het onderhouden van Facebookpagina’s e.d. Verder denk je mee over nieuwe online initiatieven en ben je in staat om ideeën om te zetten in de praktijk. Tevens ben je ook inzetbaar als creatieve DTP-er.

Bergen op Zoomse Bode Roosendaalse Bode Moerdijkse Bode Bevelandse Bode Middelburgse & Veerse Bode Vlissingse Bode

Functie-eisen: Een HBO denkprofiel. Opleiding op gebied van multimedia design Ruime kennis van Adobe suite, Wordpress, Windows/MAC, kennis van HTML5, Goede contactuele eigenschappen. Kan presenteren aan groepen Teamworker, zelfstandige en verantwoordelijke werkhouding

Woensdrechtse Bode Bredase Bode Halderbergse Bode Etten-Leurse Bode

Wij bieden: - Een uitstekend maandsalaris - Een 36-urige werkweek - Goede secundaire arbeidsvoorwaarden - Werken met betrokken en leuke collega’s - Een interessante functie met veel ruimte voor eigen initiatief.

Zundertse Bode Rucphense Bode Steenbergse Bode

Informatie: Voor meer informatie over de inhoud van de functie kun je contact opnemen met Monique Elst, tel 076-5998111

Bergen op Zoomse Bode

(Weekend)

Roosendaalse Bode

(Weekend)

Reactie: U kunt uw sollicitatie met CV, voor 15 januari richten aan: Uitgeverij de Bode bv t.a.v. Monique Elst, Postbus 22, 4880 AA Zundert Of mailen aan m.elst@internetbode.nl

Etten-Leurse Bode

(Weekend)

Bredase Bode

(Weekend)

n wij

d-basics is gespecialiseerd in digitale uitwisseling van financiële informatie

Wij zijn op zoek naar

PARTTIME CHAUFFEUR (m/v)

Met rijbewijs D voor het leerlingenvervoer Bent u geïnteresseerd? Bel of mail ons! Muys Reizen B.V. Sprundelseweg 31, Rucphen Tel. 0165-342351 Fax 0165-343555 info@muysreizen.nl www.muysreizen.nl

De Bont Elektrotechniek B.V. is een organisatie met als belangrijkste vakgebied het uitvoeren van elektrotechnische werkzaamheden in de woning- en utiliteitsbouw. Naast de reguliere elektrotechnische werkzaamheden verzorgen wij ook data-, telecom- en domotica installaties. De Bont Beveiligingstechniek B.V. houdt zich bezig met het installeren van inbraak meldinstallaties, toegangscontrole en camerasystemen. Op dit moment hebben wij de volgende vacatures

DĞĚĞǁĞƌŬĞƌ/d,ĞůƉĚĞƐŬ tŝĞŚĞůƉƚŽŶƐďŝũŚĞƚŽŶĚĞƌƐƚĞƵŶĞŶǀĂŶŽŶnjĞŝŶƚĞƌŶĂƚŝŽŶĂůĞ ĐůŝģŶƚĞŶ͍'ŽĞĚĞďĞŚĞĞƌƐŝŶŐǀĂŶŚĞƚEĞĚĞƌůĂŶĚƐĞŶŶŐĞůƐĞŶ ƌƵŝŵĞĂƵƚŽŵĂƚŝƐĞƌŝŶŐƐŬĞŶŶŝƐŝƐĞĞŶǀĞƌĞŝƐƚĞ͘'ŽĞĚĞďĞŚĞĞƌƐŝŶŐ ǀĂŶŚĞƚ&ƌĂŶƐ͕ƵŝƚƐŽĨ/ƚĂůŝĂĂŶƐŝƐĞĞŶƉƌĠ͘

<ŝũŬǀŽŽƌŵĞĞƌŝŶĨŽƌŵĂƚŝĞŽƉŽŶnjĞǁĞďƐŝƚĞ͘/ŶƚĞƌĞƐƐĞ͍^ƚƵƵƌĚĂŶ ũĞsŶĂĂƌƐŽůůŝĐŝƚĂƚŝĞƐΛĚͲďĂƐŝĐƐ͘ĐŽŵ d-basics b.v. IABC 5101, 4814RN, BREDA

076-5239050 www.d-basics.com

HEEFT U OF IEMAND UIT UW OMGEVING BRANDWONDEN?

Werkvoorbereider Projectleider / Bedrijfsleider Functie eisen: minimaal MBO niveau 4 of gelijkwaardig, ervaring met Autocad of Stabicad is een pré. Affiniteit met woningbouw en utiliteit. Zelfstandig werkend, flexibele instelling, geen negen-tot-vijf mentaliteit, goede contactuele eigenschappen. Wij bieden u een gezond bedrijf met goede secundaire arbeidsvoorwaarden en ontplooiingsmogelijkheden. Indien u belangstelling heeft voor deze functie, dan kunt u uw schriftelijke sollicitatie voorzien van c.v. richten aan:

De Bont Elektrotechniek BV Afdeling personeelszaken T.a.v. mevrouw L.E.P. Luttikhuis-Vorstenbosch Argon 45a, 4751 XC Oud Gastel admin@debontelektrotechniek.nl www.debontelektrotechniek.nl Acquisitie aan de hand van deze advertentie wordt niet op prijs gesteld.

Wij zijn voor ons autobedrijf op zoek naar:

BOEKHOUDER/RECEPTIONIST/TELEFONIST (M/V) Wij helpen bij: Lotgenotencontact Voorlichting Belangenbehartiging Juridische zaken

Kijk voor meer informatie op www.brandwondenvereniging.nl

BWCR heeft een internationaal klantenbestand. Dienstverband: fulltime. Functie eisen: - Beheersing van de Duitse en Engelse taal in woord en geschrift. - MBO werk/denkniveau. - Kennis van pc boekhouding. - Geruime werkervaring in soortgelijke functie. Ben je geïnteresseerd in bovenstaande vacature, mail ons dan je CV en gegevens naar info@bwcr.nl t.a.v. Rob Verleijsen.


0$;,0$$/'(=(/)'($$1%,(',1*(13(5./$1723 23

 &KRFRPHO

FKRFRODGHPHON OLWHU

%/,..(1

YRORIKDOIYRO SHUSDN OLWHU

.257,1*

8QR[NQDNVQDWXUHO

&)LMQHYOHHVZDUHQ

&$IEDNEURRGMHV

EOLNNHQยกJUDP

VDODPLERWHUKDPZRUVWRI JHEUDGHQJHKDNW SDNMHJUDP

SLVWROHWVZLWRIWDUZHNDLVHUEURRGMHV RIERHUHQJUDDQWMHV ]DNRIVWXNV 

 678.6

%HWWLQHJHLWHQNDDV

+HLQ]VDQGZLFKVSUHDG

8QR[OHYHUSDVWHLRIVPDF

PHWKRQLQJRIQDWXUHO SDNMHJUDP

DOOHYDULDQWHQ SRWJUDP

QDWXUHORIPDJHU VHWEOLNMHVยกJUDP RIEOLNJUDP 5HDVRQVDIVODQNGUDQNHQHQ 6OLP6\VWHPGLHHWUHSHQ

 DOOHYDULDQWHQ DOOHFRPELQDWLHV PRJHOLMN

 

YHUVXLWHLJHQRYHQ =$. -(6

<XP<XPEDPLVRHSHQ DOOHYDULDQWHQ ]DNMHVยกJUDP DOOHFRPELQDWLHV PRJHOLMN

678.6

'823$&.)OHPPLQJV VQDFNEURRGMHV

XLWKHWNRHOYDN EDNVWXNV

8Z(LJHQ%DNNHUFURLVVDQWV

DOOHYDULDQWHQ VHWIOHVMHVยกJUDP

DOOHYDULDQWHQ DOOHFRPELQDWLHV PRJHOLMN$FWLPHOGULQN 0LOQHUNDDVSODNNHQ

&([WUDMDPRI VLQDDVDSSHOPDUPHODGH DOOHYDULDQWHQ SRWJUDPMRQJOLFKWJHULMSW JHULMSWRINRPLMQ SDNMHJUDP

%OXH%DQGJRHGHVWDUW KDOYDULQHRILGHH

NXLSMHJUDP

 

YHUVYDQยถWPHV DOOHYDULDQWHQ XLWKHWNRHOYDN IOHVMHPO&DPSLQDSDS

&9HUVHVDSSHQ RIVPRRWKLHV

DOOHYDULDQWHQ SDNJUDP

 &.UHQWHQRI UR]LMQHQEURRG

 

SHUVWXN

&%RHUHQEURRG

&<RUNKDP

WLMJHUWDUZHWLMJHUZLWRIVHVDPZLW KHHO

SHUJUDP 

0Dร™WUH3DXO VODJURRPWRHIMHV

]DNVWXNV

XLWKHWYULHVYDN GRRVJUDP

&*HYXOGHPHUJSLMSMHV PRNNDODGLHVRI SXGGLQJFDNHMHVSDNRIVWXNV

 &.RIILHPHON KDOIYROHQYRO SDNNHQยกRIPO DOOHFRPELQDWLHVPRJHOLMN

MRQJRIMRQJEHOHJHQ SDNMHJUDP

 

VWXNRIJUDP

 

YDQRQ]HEDNNHULMDIGHOLQJ

3$..(1

&:LWWHRI YRONRUHQSXQWMHV

 &*HNRRNWH*HOGHUVH RIVODJHUVOHYHUZRUVW

%RHUHQ/DQGELRORJLVFKH NDDVSODNNHQ

5(3(1

.DQMHUVPXOWLSDFNVWURRSRI FKRFRZDIHOVRI%X\V]RHQHQ

&2QWELMWRI RXGHZLMYHQNRHN

SDNJUDP

SHUVWXNJUDP 

&&KRFRODGHUHSHQSXXUPHONZLWHQPHONQRRW UHSHQยกJUDP DOOHFRPELQDWLHVPRJHOLMNYHUVXLWHLJHQRYHQ 678.6

)RUWXLQSDVWLOOHV8Z(LJHQ%DNNHU URRPERWHUJHYXOGHNRHN

]ZDUWZLWGURSPLQW RI]RHWKRXW VHWUROOHQ 23 23

 6XOWDQDIUXLWELVFXLW NQDSSHUUVRI\RIUXLW

9HUNDGH6DQ)UDQFLVFR VSULWVRIGLJHVWLYHELVFXLWV

DOOHYDULDQWHQ SDNJUDP

DOOHYDULDQWHQ UROSDNRI ]DNMHJUDP

 

 

1HVWOรƒFDQG\EDUV

/HPFROROOLHV

&'URS

%URV.LW.DW&UXQFK/LRQ 1XWV5RORRI6PDUWLHV SDNVWXNV

IUXLWRIVDOPLDN ]DNJUDP

(QJHOVHKRQLQJPXQWRI]RXWH ]DNRIJUDP&83-(6

3277(1

&$SSHOPRHV H[WUDNZDOLWHLW SRWWHQยกPO&)ULWHV

5HPLDVQDFNVDXV

0RUDNLSNQRWV

8QR[VWHYLJHVRHS

'DQ\VDKQH

ULEEHO9ODDPVHRIDPEDFKWHOLMNH PHWVFKLO XLWKHWYULHVYDN ]DNNLOR

DOOHYDULDQWHQ NQLMSIOHVPO

XLWKHWYULHVYDN SDNVWXNV

WRPDDWJURHQWHNLSSHQ RIFKDPSLJQRQV EOLNPO

DOOHYDULDQWHQ FXSMHVยกRIJUDP DOOHFRPELQDWLHVPRJHOLMN

 

 .HVEHNH]XUHQ

.QRUUMXV

DOOHYDULDQWHQ ]DNMHJUDPRI IOHVMHPO

DXJXUNHQDXJXUNHQSODNMHVRI $PVWHUGDPVHVPXOXLHQ SRWPO

DOOHYDULDQWHQ ]DNMHVยกJUDP DOOHFRPELQDWLHV PRJHOLMN

 

%/,..(1*R7DQZRNVDXV

 

=$. -(6  

EOLNNHQยกJUDP DOOHFRPELQDWLHV PRJHOLMN

 

SDNVWXNV3$..(1

&+ROODQGVHEUXLQH ERQHQHQNDSXFLMQHUV

2ODPDJQXP FKRFRODWH QXWV&3DQQHQNRHNHQPL[

&RQLPH[ERHPERH

.QRUUFKLFNHQWRQLJKW

QDWXUHOHQPHHUJUDQHQ SDNNHQยกJUDP DOOHFRPELQDWLHV PRJHOLMN

DOOHYDULDQWHQ NXLSMHJUDP

DOOHYDULDQWHQ SRWJUDP

 

 

3ODDWVKLHUGHDGUHVJHJHYHQV ELMYRRUNHXULQWKHVDQVEROG

Roosendaal, Laureijsen, Lindenburg 2 :HHN

$DQELHGLQJHQ]LMQJHOGLJYDQZRHQVGDJWPGLQVGDJMDQXDUL$FWLHVJHOGHQXLWVOXLWHQGYRRUGHLQGHZLQNHODDQZH]LJHYDULDQWHQ $DQELHGLQJHQ]LMQQLHWEHVWHPGYRRUJURRWYHUEUXLNHUVHQRIZHGHUYHUNRSHUV9RRUDOOHSURGXFWHQLQGH]HDGYHUWHQWLHJHOGWPD[LPDDOGH]HOIGHDDQELHGLQJHQ SHUNODQW23 233ULMVZLM]LJLQJHQGUXNIRXWHQHQXLWYHUNRFKWYRRUEHKRXGHQ&%9'DWDEDQNZHJ$/$PHUVIRRUW .LMNYRRUGHVSHFLDOHRSHQLQJVWLMGHQRSZZZ&QO

6OLPEH]LJ

 

Drz 20140105