Page 1

THUIS IN DE REGIO

MIDWEEKEDITIE

O P L AG E :

B R E D A S E

18 DECEMBER 2013 WEEK 51

Uitgeverij

74 . 5 0 0

TOTA L E O P L AG E Z E E L A N D EN WEST-BRABANT:

de

bode

ACTUALITEIT

BEGIJNHOF BREDA EVEN TERUG IN DE TIJD

bv

I

Postbus

22,

4880

ONROEREND GOED

AA

Zundert

AUTO’S

Volg ons via twitter: @BredaseBode

I SPORT

Gemeente Breda OP PAGINA 5

Te l .

076

599

8 111

KERKELIJK NIEUWS

I

480.000

www.internetbode.nl VACATURES

GENOMINEERDEN SPORTGALA BREDA BEKEND

Antieke fietsen gejat bij inbraak

Jeroen Grosfeld weg bij Breda’s Museum

BREDA - Vrijdagmorgen werd omstreeks 11.00 uur ontdekt dat in een opslagplaats aan de Haagdijk, aan de zijde van de Adriaan van Bergenstraat, was ingebroken. De inbrekers hadden het raamkozijn geforceerd om binnen te komen. Bij de inbraak zijn onder meer tien antieke fietsen meegenomen. Ook een grammofoon en goederen uit een vitrinekast zijn buitgemaakt. De technische recherche heeft een sporenonderzoek ingesteld. De politie is op zoek naar eventuele getuigen van de inbraak die tussen 00.30 uur en 11.00 uur moet hebben plaats gevonden. Ook is zij benieuwd of de gestolen goederen wellicht al te koop worden aangeboden.

BREDA - Met de aanstaande verzelfstandiging van Breda’s Museum heeft museumdirecteur Jeroen Grosfeld besloten om per 1 januari 2014 zijn functie neer te leggen. Hij zet zijn loopbaan voort als zelfstandige. Met zijn expertise op het gebied van musea, tentoonstellingen en aankopen op het gebied van kunst en erfgoed start hij een eigen adviesbureau voor instellingen en particulieren. Breda’s Museum staat de komende tijd ingrijpende veranderingen te wachten. Jeroen Grosfeld heeft aangegeven dat hij plaats wil maken zodat de nieuwe plannen voor Breda’s Museum zo min mogelijk aan de huidige verhoudingen gebonden zijn.

Vermiste Ischa Zwart dood gevonden

Winkeldief pakt spuit en roept ‘aids’

BREDA - De vermiste 27-jarige Ischa Zwart uit Breda is dood gevonden in Frankrijk. Hij kwam daar volgens zijn familie vrijdag om het leven. Ischa was op 10 november vanuit zijn woonplaats vertrokken in zijn gele Renault Megane cabrio. Sindsdien was er geen spoor meer van hem te bekennen. Onder andere TROS Vermist besteedde aandacht aan de vermissing van Ischa, een fervent saxofoonspeler en lid van verschillende muziekverenigingen. Dat hij zonder muziekinstrument vertrok, baarde zijn familie al zorgen. Ischa’s familie heeft zaterdagavond via Facebook laten weten dat de politie de man heeft gevonden in Frankrijk. Het is onduidelijk waaraan hij is overleden.

BREDA - Een 40-jarige man uit Georgië is donderdagavond in een warenhuis op de Karrestraat betrapt op winkeldiefstal. Een beveiliger zag dat de dief op de cosmetica afdeling een fles parfum pakte en in zijn binnenzak stopte. De bewaker sprak de man daarover aan. De dief bedreigde de bewaker vervolgens met een spuit en riep: “Aids.” Het lukte de beveiliger toch om samen met een collega de man te overmeesteren. Tijdens de worsteling vielen er drie parfums uit de jas van de winkeldief. Een vierde flesje werd ontdekt toen de man werd afgevoerd door de politie. De gestolen goederen hebben een winkelwaarde van 373 euro.

Vonnisklant opgepakt bij alcoholcontrole BREDA - Tijdens een alcoholcontrole op de Boeimeersingel in Breda, waarbij de agenten ook gericht uitkeken naar potentiële inbrekers, werd donderdagavond rond 22.00 uur een auto met een auto met daarin vier mannen gecontroleerd. In het voertuig werden een breekijzer en een schroevendraaier aangetroffen. De 60-jarige bestuurder uit Amsterdam, kreeg daarvoor een procesverbaal. Een van de andere inzittenden, een 32-jarige man uit Tiel, liep eveneens tegen de lamp. Hij bleek nog gezocht te worden vanwege een openstaande boete van 1176 euro of zeven dagen zitten. De man werd aangehouden en ingesloten in het cellencomplex in Breda.

BREDA - Lopen voor het goede doel. Het levert soms prachtige plaatjes op. Tijdens het Winterfestival Ginneken vond onder de noemer Rotary Santa Run Breda een heuse Kerstmannenrace plaats. Met start en finish op de Ginnekenmarkt legden zo’n 800 deelnemers een parcours van circa drie kilometer af, dat door het Markdal en het Mastbos liep. FOTO HENK KETELAAR

Horecazaken onder de loep

Grote handhavingsactie in Breda BREDA - Vijftien medewerkers van de gemeente Breda, politie, Belastingdienst en de Nederlandse Voedselen Warenautoriteit (NVWA) hebben vrijdag een integrale handhavingsactie gehouden in Breda. Daarbij zijn onder meer drie cafés zijn beboet vanwege een overtreding van het rookverbod. DOOR ADDO SPRANGERS Bij de actie werden negen horecazaken bezocht, waaronder zes cafés en drie eetgelegenheden. De Nederlandse Voedselen Warenautoriteit (NVWA) deelde in vier horecazaken diverse waarschuwingen op het gebied van hygiëne uit. Ook kreeg een eetgelegenheid een boete voor het bewaren van bederfelijke etenswaren op een te hoge temperatuur. Drie cafés zijn beboet vanwege een overtreding van het rookverbod. In een afhaalrestaurant werd eten geserveerd terwijl hier geen vergunning voor was verleend. In een andere eetgelegenheid ontbrak de lei-

JAAR

Gewoontegetrouw zet de redactie de hoogtepunten van het bijna verstreken kalenderjaar voor haar lezers op een rij. In het jaaroverzicht vindt u het lokale en regionale nieuws dat de gemoederen heeft beziggehouden of een grote impact had op de plaatselijke samenleving.

Handhavingsacties De gemeente houdt toezicht op naleving van regels om veiligheid en leefbaarheid te verbeteren en overlast zoveel mogelijk te beperken. In de gemeente Breda vinden daarom zeer regelmatig integrale toezichten handhavingsacties plaats. Dit zijn er

HET AARDAPPELPAKHUIS

Wij wensen U Goede Kerstdagen en een Voorspoedig Nieuwjaar Gewoon goed bereikbaar via de Terheydenseweg! Past. Pottersplein 3, Breda Tel. 076-5719270 Geopend: di t/m vr van 7.30 -17.30u., za 7.30 -16.00u., Maandag 23-12 EXTRA geopend!

Wij wensen u prettige feestdagen! Uitgeverij de Bode Tel. 076-5998111 www.internetbode.nl

Tandheelkunde voor het hele gezin Welkom in onze tandartsengroepspraktijk!

Vandaag in de Bode.

een kleine 50 per jaar. Denk hierbij onder andere aan controles op onrechtmatige bewoning, illegale hennepkwekerijen, illegale werknemers, mensenhandel, strijdig gebruik, verleende vergunningen en ontheffingen, milieuregels, uitkeringsfraude, overtreding of fraude op belastingwetgeving, illegaal aftappen elektra en gas en strafrechtelijke overtredingen. Daarnaast controleert de gemeente regelmatig op kamerverhuur, horeca, smart-, grow- en headshops en belwinkels. Deze acties zijn vooral bedoeld om een betere en veilige leef- en werkomgeving te creëren in de wijken en uiteindelijk binnen de hele gemeente Breda.

In de week van Kerstmis verschijnt er geen midweekeditie van de Bode. De weekend-editie komt normaal uit. Onze kantoren zijn gesloten op vrijdag 20 december vanaf 13.00 u. & maandag 23 december.

W E E K B L A D

HT OVERZIC

dinggevende die op de exploitatievergunning staat vermeld. Verder waren in vier eetgelegenheden de brandblusmiddelen niet in orde. Ook hield de Belastingdienst een verkeerscontrole, waarbij 683 euro aan openstaande boetes werd geïnd en vijf voertuigen in beslag zijn genomen. De actie is rustig verlopen.

076 - 5 214 214 | breda@dentalclinics.nl

VOOR HET LAATSTE ACTUELE LOKALE NIEUWS KIJK OP WWW.INTERNETBODE.NL


G A D T S R E K e ALLEEN OP 2

E J D N I K 2e ! E E R T N E S I T A GR

E I T N A K A V T S R DE HELE KE ! D N E P O E G G A ELKE D ytown.eu/breda ke on .m w w w op n de tij gs in en kijk voor alle op U - tel 076 766 0138 .E N W O YT KE N O .M W W W 48 TRAMSINGEL

2e KINDJE GRATIS ENTREE TIJDENS DE KINDERDISCO 20 DECEMBER! ALLEEN GELDIG BIJ BINNENKOMST NA 17:00 UUR TIJDENS DE KINDERDISCO NIET I.C.M. ANDERE ACTIES OF KINDERFEESTJS EN 11 RITTENKAARTEN.

ALLEEN BIJ MT BREDA GELDIG!

ALLEEN BIJ MT BREDA GELDIG!

KORTINGS KNALLERRRR ZAKJE STARMIX & LIMONADE

KORTINGS KNALLERRRR MONKEY SMULBOX

lever deze bon in en betaal voor 1 beker ! *$%#($ !"$1.-

lever deze bon in en betaal voor een SMULBOX (friet/snack etc) slechts 5.-

alleen tijdens de kerstvakantie 20-12-2013 tot 5-01-2014

ALLEEN BIJ MT BREDA GELDIG!

alleen tijdens de kerstvakantie 20-12-2013 tot 5-01-2014

KORTINGS KNALLERRRR KOFFIE of THEE & KOEK

KORTINGS KNALLERRRR SLUSH & CHIPS 2.50

lever deze bon in en betaal voor

(!+!%!$%$2.-

lever deze bon in en betaal voor een slush puppy en chips slechts 2,50

alleen tijdens de kerstvakantie 20-12-2013 tot 5-01-2014

ALLEEN BIJ MT BREDA GELDIG!

alleen tijdens de kerstvakantie 20-12-2013 tot 5-01-2014

let op: alleen originele bonnen worden geaccepteerd, niet i.c.m. andere acties of kortingsbonnen etc. Kortingsknallers zijn alleen geldig tijdens de kerstvakantie 2013 bij Monkey Town Breda!


ACTUALITEIT

Vrijwilligers Belcrum Beach en Willem Vermeulen winnen Chris van Faassenpenning 2013

Aanmoedigingsprijs voor Jonge Ondernemende Moeders BREDA - In de gezellige ambiance van Sibelicious, de NHTV Academy of Facility Management, werden de genomineerde vrijwilligers, hun gasten en andere belangstellenden ontvangen. Buiten zong het Project koor van de Nieuwe Veste onder leiding van Lucy Hillen en het pad naar de entree was verlicht met tientallen kaarsen. Een sfeervol begin dus van een inspirerende avond. DOOR JOYCE VAN ZIJL Pien van Rosmalen presenteerde de avond, de slagwerkgroep van Theo van Lieshout gaf het startsein. Wethouder Bob

Eerbetoon De vroegere Vrijwilligerspenning, die de gemeente Breda jaarlijks uitreikt aan een persoon en een groep vrijwilligers, heet sinds 16 december 2011 de ‘Chris van Faassenpenning’. Dit als eerbetoon aan Chris van Faassen, een zeer gewaardeerde vrijwilliger en belangenbehartiger voor mensen met een beperking in Breda. Zij overleed op 18 januari 2012. De penning werd dit jaar voor de 21ste keer uitgereikt, met dit jaar als extra toevoeging de aanmoedigingsprijs. De uitreiking van de penning gebeurt onder auspiciën van Breda-Actief, een organisatie die vrijwilligerswerk en sport in Breda e.o stimuleert en activeert. Surf voor meer informatie naar www.breda-actief.nl In de komende weken worden alle genomineerden nader voorgesteld in de Bredase Bode.

Bergkamp: “Deze avond is ook bedoeld als blijk van waardering voor de inzet van vele vrijwilligers. In Breda zijn dat er zo’n 50.000. Dan is het eigenlijk jammer dat er slechts 56 individuelen en groepen zijn voorgedragen, ik vind dat dat er volgend jaar minstens honderd moeten zijn! Dus schroom niet en geef die vrijwilligers op voor de Chris van Faassenpenning.” De eerste penning die werd uitgereikt was die voor de individuele vrijwilliger van het jaar.

‘Vrijwilliger is cement samenleving’ Winnaar werd Willem Vermeulen, die in het portret dat van hem gemaakt was aangaf hoe belangrijk vrijwilligerswerk ook voor hem zelf is. “Ik woon alleen en maak op deze manier mijn eigen wereld ook wat groter, het is absoluut een verrijking van mijn leven. En ik ben heel ontroerd dat mijn maatje mij heeft genomineerd, dat hij die moeite heeft genomen.” Willem is in 1994 vrijwilliger geworden bij het Buddyproject, dat later is overgegaan in HOOM. Ook is hij actief bij het Stedelijk Kompas en was hij jarenlang vrijwilliger bij SOS Hulptelefoon en Lucia. De andere genomi-

Alle winnaars bij elkaar.

neerden (Ria Dingenouts, Redgan van Sauers, Bram Vullings en Jan van Doesburg) kregen een oorkonde en bloemen. Groepsprijzen Dit jaar werd voor het eerst een Aanmoedigingsprijs uitgereikt en wel aan de Jonge Ondernemende Moeders (JOM) uit Kesteren/Muizenberg. Zij stimuleren dat kinderen na schooltijd veilig buiten kunnen spelen en zijn in korte tijd heel belangrijk

JLZIVA JON FYCTO E

geworden voor de saamhorigheid in de wijk. Zij kregen uit handen van de wethouder een cheque van 250 euro. De Chris van Faassenpenning 2013 voor groepen ging naar de vrijwilligers van Belcrum Beach. Een groep die in zeer korte tijd een braakliggend, industrieel terrein omtoverde tot een stadsstrand waar allerlei culturele projecten plaatsvinden. Zij hergebruiken veel materialen en hebben alles wat er staat zelf gemaakt. Voor de jury was daar-

naast heel belangrijk dat zij vanuit diverse hoeken waren voorgedragen, waaruit blijkt dat Belcrum Beach een grote impact heeft. De andere genomineerde groepen waren de vrijwilligers van Breda Barst, van Kamers met Kansen, de Taalbus en de STIB-groep die mensen thuis ondersteunt tijdens de palliatieve-terminale fase. Surf voor meer foto’s naar www.internetbode.nl

Genomineerden Sportgala Breda 2013 bekend BREDA - Voor de Bredase sporters die genomineerd zijn voor een prijs op het jaarlijks terugkerende Sportgala Breda, begint nu het echte aftellen pas. Wie mogen zich straks het Sporttalent, de Sportman, de Sportvrouw, de Sportploeg, de Sporter met een Beperking en de Sportcoach van het Jaar 2013 noemen? Voor de jury van het Sportgala Breda was het wikken en wegen. DOOR ADDO SPRANGERS

De genomineerden, gesteund door hun

aanhang, zullen elkaar nu bekijken en ver-

Blijf op de hoogte van het

lokale nieuws www.internetbode.nl

FOTO JOOYCE VAN ZIJL

www.internetbode.nl

Judoka Roy Meyer: genomineerd als Bredase Sportman van het Jaar 2013.

gelijken. Vaak is dat laatste als het vergelijken van de spreekwoordelijke appels en peren. Hoe dan ook, totdat het definitieve woord is gesproken, blijft het spannend. De Bredase Sportman van het Jaar 2013 zal in ieder geval worden aangewezen uit het volgende drietal: judoka Roy Meyer (bronzen medaille bij het NK judo), snookerspeler René van Rijsbergen (landstitel) en zaalvoetballer Oualid Saadouni (plaatste zich met het Nederlands zaalvoetbalteam voor EK). Voor de titel Bredase Sportvrouw van het Jaar 2012 komen in aanmerking snowboardster Bell Berghuis, atlete Nadine Broersen en schermster Sera Palings. Berghuis heroverde de nationale titel snowboardcross, Broersen werd onder meer kampioen speerwerpen tijdens het NK atletiek en Palings werd opnieuw nationaal kampioene sabelschermen. Titels Atleet Roy van Eekelen, handboogschutter Teun Goossens en hockeyer Joep de Mol maken ieder kans op de titel Sporttalent van het Jaar in de mannelijke categorie. Van Eekelen won onder meer zilver bij het NK cross, Goossens werd Nederlands kampioen bij de junioren en De Mol behaalde als captain met de Nationaal Aselectie brons op het EK. In de vrouwelijke evenknie zijn zwemster Myrthe Bakker, atlete Nele van den Broek en zwemster Lindi Verkooijen genomineerd. Bakker sleepte onder meer verschillende nationale titels in de wacht, terwijl Van den Broek van zich deed spreken bij het NK meerkamp.

Verkooijen werd tweede bij het Open NK Open Water Zwemmen. Promotie Voor de titel Sportploeg van het Jaar 2013 gingen de nominaties naar het eerste elftal van voetbalclub Groen-Wit (titel zondag Derde Klasse B), handbalvereniging United Breda dames 1 (promotie naar de eerste divisie) en hockeyclub Zwart-Wit heren 1 (promotie naar overgangsklasse). Als Sporter met een Beperking zijn genomineerd elektrisch rolstoelhockeyer Pim Boon(grote verdiensten voor BISO ’65, atleet Uberto Druivetak (succesvol tijdens het NK atletiek) en atlete Minke Geraerts (nieuw nationaal record op de 5000 meter en met de discus). Chantal Jorna (Breda Gym), Erik Koenraads (voetbalclub GroenWit) en Lannie Oei (kunstzwemvereniging Synchro Breda) ten slotte doen een gooi naar de titel Sportcoach van het Jaar 2013.

Sportgala Breda Tijdens het Sportgala Breda 2013, dat gehouden wordt op vrijdag 7 februari 2014 in het Chassé Theater, worden het Sporttalent, de Sportman, de Sportvrouw, de Sportploeg, de Sporter met een Beperking én de Sportcoach van het Jaar 2013 in het zonnetje gezet. Surf voor meer informatie over het Sportgala Breda naar www.sportgalabreda. nl

Garagedeuren Leverbaar in hout - kunststof en staal. Volg ons op Twitter: @BredaseBode.

PAGINA 3

WAAROM KIEZEN VOOR ROMASS? s De beste kwaliteit in de regio s Gratis professioneel advies s Persoonlijk contact s Professionele montage s Snelle service bij storingen s Onderhoud en service aan alle merken garagedeuren Showroom open op afspraak. Struikhei 29, Sprundel 0165-387335 s www.romass.nl s contact@romass.nl


ZATERDAG 28 DECEMBER 2013

OPENING

KRUIDVAT RIJPSTRAAT 6, BREDA

Profiteer nu van deze spectaculaire openingsaanbiedingen KRUIDVAT MIDPAK LUIERS

SCHEPSNOEP

MAX FACTOR MASCARA

Keuze uit alle varianten. Alle combinaties mogelijk.

Keuze uit alle varianten. Alle combinaties mogelijk.

SYOSS HAARVERZORGING OF STYLING

Keuze uit het hele assortiment. M.u.v. haarkleuring. Alle combinaties mogelijk.

100 GR A

2+1 GRATIS

*

*Korting wordt verrekend als 33% kassakorting.

KRUIDVAT MULTI A-Z COMPLEET

1+1 GRATIS

FA BAD, DOUCHE OF DEODORANT

Keuze uit het hele assortiment. M.u.v. mini’s en geschenksets. Alle combinaties mogelijk.

120 tabletten Complete samenstelling multivitaminen en mineralen als aanvulling op de dagelijkse voeding.

0.75

0.49

*

*Korting wordt verrekend als 50% kassakorting.

M

1+1 GRATIS

*

*Korting wordt verrekend als 50% kassakorting.

Gratis winkelen voor het goede doel! Ter ere van de opening van ons nieuwe

winkelen via www.kruidvat.nl/openingsactie

filiaal geven wij 1 MINUUT GRATIS

vóór vrijdag 20 december 2013.

KOAG/KAG-nr. 1375-0113-0089

WINKELEN weg. Helpt je tante als

1+1 GRATIS

*

*Korting wordt verrekend als 50% kassakorting.

1+1 GRATIS

*

*Korting wordt verrekend als 50% kassakorting.

vrijwilligster in het buurtcentrum of ben je

Kijk voor meer informatie en de

begaan met de lokale voedselbank?

actievoorwaarden op

Sta nu voor hen klaar en geef deze persoon

www.kruidvat.nl/openingsactie.

of het goede doel op voor de 1 minuut gratis

Deze aanbiedingen zijn alleen geldig bij Kruidvat Rijpstraat 6, Breda, van vrijdag 27 december 2013 t/m zondag 5 januari 2014.

STEEDS VERRASSEND, ALTIJD VOORDELIG!

Vanaf 17 december rijdt NS Zonetaxi Gemakkelijk en snel van en naar het station Vanaf dinsdag 17 december 2013 rijdt NS Zonetaxi van en naar

€15

13 Brabantse treinstations. De bekende Treintaxi vervalt vanaf deze datum.

TOT 6 KM

NS Zonetaxi is een nieuw product dat al op een aantal stations in Nederland is geïntroduceerd. U reserveert een taxi via internet. De taxi’s rijden met een ^I[\\IZQMNXMZbWVM7XLMJM\ZM‫ٺ‬MVLM stations staat een herkenbare zuil waar u kunt in- en uitstappen. Dertien stations In Eindhoven rijdt NS Zonetaxi al enige tijd. Vanaf 17 december start NS Zonetaxi op de stations Bergen op

Zonetaxi

2 Hoe werkt het?

Zoom, Boxtel, Breda, Oss, Roosendaal, ’s-Hertogenbosch en Tilburg. De provinice Noord-Brabant maakt het mogelijk dat vanaf dat moment ook op vijf kleinere stations (Etten-Leur, Gilze-Rijen, Oisterwijk, Rosmalen en Zevenbergen) NS Zonetaxi gaat rijden. Voor een goed openbaar vervoer is de bereikbaarheid van de stations immers een belangrijke voorwaarde.

Via internet reserveert u een taxi. Dat kan tot uiterlijk 30 minuten van te voren. De taxi brengt u naar uw bestemming. De taxi is voor u alleen. Dat is dus anders dan de treintaxi, die ritten combineerde. De ritten worden uitgevoerd door lokale taxiondernemers.

Oss

ZONE 3

Rosmalen

's-Hertogenbosch Zevenbergen Etten-Leur

Breda Gilze-Rijen

Boxtel

Tilburg Oisterwijk

ZONE 2

€11

Roosendaal Bergen op Zoom Eindhoven

TOT 4 KM

ZONE 1

€7

TOT 2 KM

Op de website www.ns.nl/ zonetaxi is een registratie nodig met een (persoonlijke) OV-chipkaart. Daarna boekt u via deze site een rit. U ziet dan de ritprijs die daarna automatisch wordt afgeschreven van uw rekening. In de taxi hoeft u alleen uw OV-chipkaart te laten zien. Kijk voor meer informatie en registratie op www.ns.nl/zonetaxi.

2 Wat kost het?

NS Zonetaxi werkt op basis van zones met een zonetarief. Dit tarief bestaat uit het opstaptarief van € 3,- plus het zonetarief van € 4,- per zone. Voor 1 zone (tot 2 km) betaalt u € 7,Voor 2 zones (tot 4 km) betaalt u € 11,Voor 3 zones (tot 6 km) betaalt u € 15,-

2 Waarom reizen met NS Zonetaxi? De taxi brengt u comfortabel van en naar het station tegen een aantrekkelijk vast tarief per zone. U weet vooraf wat de rit kost en u betaalt achteraf via automatische incasso.

* NS Zonetaxi is een product van NS en KNV Taxi. www.brabant.nl


Woensdag 18 december 2013

De Bode l 1

Bekendmakingen Alle bekendmakingen op www.breda.nl/bekendmakingen en op www.overheid.nl Abonneren op e-mailservice: www.overheid.nl

burgemeester en wethouders van Breda, Postbus 90156, 4800 RH Breda. Voor het indienen van een mondelinge zienswijze kunt u tijdens kantooruren een afspraak maken via telefoonnummer (076) 529 38 96.

s

Publicatie Bekendmakingen rond de feestdagen

Ter inzagelegging omgevingsvergunning met planafwijking Doelenpad 2

Op woensdag 25 december 2013 en op woensdag 1 januari 2014 verschijnt er geen Bredase Bode. Wanneer er in deze periode gemeentelijke bekendmakingen zijn dan worden deze gepubliceerd in de zondageditie van deze krant, op zondag 22 december en op zondag 29 december 2013.

Burgemeester en wethouders van Breda maken bekend dat ingevolge artikel 2.12, eerste lid, sub a, onder 3° van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht de volgende ontwerpomgevingsvergunning met afwijking ter inzage ligt:

Alle gemeentelijke bekendmakingen zijn te raadplegen op de website van de Gemeente Breda, www.breda.nl, via ‘De gemeente’ > ‘Bekendmakingen’.

s

Veilig en sfeervol naar 2014

Omgevingsvergunning

oelenpad 2, verbouwen pand naar woning met D werkruimte aan huis (SBA nr. 2013/2367)

Ter inzage De ontwerpomgevingsvergunning ligt ter inzage van 19 december 2013 tot en met 29 januari 2014. Het ontwerp is te raadplegen op de gemeentelijke website: www.breda.nl, via ‘Wonen, Wijken en Vervoer’ > ‘Ruimtelijke Plannen’ > ’Wabo-projectbesluiten’. Ook ligt de ontwerpomgevingsvergunning ter inzage bij de Infobalie in het Stadskantoor. Zienswijze Van 19 december 2013 tot en met 29 januari 2014 kunt u uw zienswijze op de ontwerpomgevingsvergunning naar voren brengen. Uw schriftelijke zienswijze kunt u sturen naar

ontbrandt. Bent u niet snel genoeg weg, dan gebeuren er ongelukken. Bekende voorbeelden van illegaal vuurwerk zijn strijkers, lawinepijlen en nitraten; ALLĂ?Ă?NVUURWERKAFTESTEKENOPDECEMBERVANUUR ’s morgens tot 2 uur ’s nachts. Op andere tijden is het afsteken strafbaar; GEENVERNIELINGENAANTERICHTENMETVUURWERK Jongeren die betrapt worden op het aanrichten van vernielingen hangt een taakstraf bij Halt boven het hoofd. Daarnaast wordt er aangifte gedaan en moet de aangerichte schade worden terugbetaald. Wie ouder is dan 18 jaar loopt bovendien het risico op een strafblad; VOORBEREIDINGENVOORHETBOUWENVANBRANDSTAPELSOF brandstichting worden niet getolereerd. Brandstapels in aanleg worden verwijderd. Organisatoren en eventuele daders kunnen direct optreden verwachten; OVERLASTTEMELDENVIAHETALARMNUMMER112 (in spoedeisende gevallen), via het algemeen politienummer 0900 8844 of via Meld Misdaad Anoniem 0800 7000; MISBRUIKVANVUURWERKNAARDIERENTOETEMELDENBIJHET meldpunt ‘144 red een dier’; UWEIGENVUURWERKRESTENZELFOPTERUIMEN:O voorkomt u dat kleine kinderen gaan spelen met gevaarlijk vuurwerk dat nog niet is afgegaan en dat vuurwerkresten nog maanden op straat rondzwerven.

s

s

s

s Oud en Nieuw staat weer voor de deur. En dat betekent feest! U kunt helpen om dit feest goed en veilig te laten verlopen, zonder overlast voor mens en dier en vooral zonder vuurwerkslachtoffers door: s

s

ALLĂ?Ă?NVUURWERKTEKOPENBIJERKENDEVERKOOPADRESSEN en als u 16 jaar of ouder bent. U kunt dat vuurwerk afhalen op 28, 30 en 31 december; niet op zondag 29 december, want dat is niet toegestaan volgens het landelijk geldende Vuurwerkbesluit; GEENILLEGAALVUURWERKTEKOPENOFINBEZITTEHEBBEN Het is onbetrouwbaar en kan erg gevaarlijk zijn door bijvoorbeeld te veel kruit of een ‘inwendige’ lont. U kunt van buitenaf niet zien hoe lang het duurt voor het kruit

s

Openingstijden gemeentelijke balies rond de feestdagen s s

Andere openingstijden van de gemeentelijke balie Ulvenhout

s s

OENSDAGDECEMBEREKERSTDAG 7 gesloten $ONDERDAGDECEMBEREKERSTDAG gesloten 6RIJDAGDECEMBER BALIES3TADSKANTOOR GEOPEND BALIE5LVENHOUTGESLOTEN -AANDAGENDINSDAGDECEMBER BALIES3TADSKANTOOREN5LVENHOUTGEOPEND 7OENSDAGJANUARINIEUWJAARSDAG gesloten

Vanaf 1 januari 2014 zijn de nieuwe openingstijden: Maandag tot en met vrijdag: van 09.00 tot 12.00 uur

s

5KUNTOOKTERECHTINHET3TADSKANTOORIN"REDA #LAUDIUS0RINSENLAAN

De volledige informatie over de openingstijden VANDEBALIESISTEVINDENOPDEWEBSITE

www.breda.nl

5ITGEBREIDEINFORMATIEKUNTUVINDENVIAWWWBREDANLOFBEL

GemeenteRaad Breda

agenda’s met bijbehorende stukken op de website www. BREDANLGEMEENTERAAD:EKUNNENTEVENSWORDENINGEZIEN bij de raadsgrifďŹ e in het Stadhuis. Alle vergaderingen worden gehouden in de raadzaal van het Stadhuis (Ingang Stadserf).

Overzicht Openbare bijeenkomsten en vergaderingen 19 december raadsvergadering Ongeveer 8 dagen voor de vergaderingen staan de volledige

Inspreken in commissies Tot 24 uur voor een vergadering kan men zich hiervoor aanmelden bij de raadsgrifďŹ e. Vergaderingen bekijken op internet U kunt commissie- en raadsvergaderingen rechtstreeks volgen of eventueel op een later tijdstip terugkijken: www.breda.nl/gemeenteraad > ‘uitzendingen’.

In de komende vergadering worden o.a. de volgende onderwerpen behandeld:

Raadsvergadering 19 december 17.00 uur (gewijzigde aanvangstijd) s 6ERORDENINGRECLAMEBELASTING0RINSENBEEK s "ELASTINGVERORDENINGEN s 7OONVISIE"REDA7ONENINEENDYNAMISCHETIJD s 6ISIE"INNENSTAD s /NTWIKKELINGPROJECT!CHTERDE,ANGE3TALLEN s .OTITIE@2ICHTINGAAN%VENEMENTEN

wapens en andere attributen uit deze verschrikkelijke jaren. Op de begane grond is de tentoonstelling over De Vlucht uit Breda op 12 mei te zien. Breda zou in de frontlinie komen te liggen. Om mensenlevens te sparen deed burgemeester Van Slobbe aan de Bredanaars een oproep om uit de stad te evacueren. Op 13 mei werd voor de 50.000 Bredanaars de evacuatie een Vlucht, waarbij ruim 100 Bredanaars het leven lieten. U hoort de originele oproep van burgemeester Van Slobbe en enkele interviews van de mensen die dit alles meegemaakt hebben. Ook zijn er diverse verslagen, dagboeken en documenten uit deze hectische weken en, voor sommige gezinnen, zelfs maanden, Achteraf bleek deze vlucht niet nodig te zijn geweest. Ook worden er ďŹ lms

Afvalkalender 2014 per 1 januari te downloaden De afvalkalender is vanaf januari 2014 te downloaden via www.breda.nl/afval. De papieren versie wordt niet meer huisaan-huis verspreid. Ophalen afval rond de feestdagen Rondom de komende feestdagen worden in een aantal wijken de duocontainers en de papiercontainers op een andere dag dan normaal geleegd. Informatie hierover vindt u op www.breda.nl/afval.

Gemeente Breda Stadskantoor Claudius Prinsenlaan 10 Postbus 90156, 4800 RH Breda E-mail: gemeentebreda@breda.nl Telefoon: 14 076

Openingstijden balies Stadskantoor Maak voor uw bezoek aan de balie een afspraak via www.breda.nl of telefoonnummer 14 076 van 08.00 - 17.00 uur, donderdag van 08.00 - 20.00 uur. Verdere informatie over openingstijden kunt u vinden op www.breda.nl Met afspraak Maandag, dinsdag, vrijdag: 12.00 uur - 16.00 uur. Woensdag: 12.00 - 20.00 uur Donderdag: 12.00 - 20.00 uur.

www.breda.nl

GemeenteRaad www.breda.nl/gemeenteraad Stadserf 1, Postbus 2009, 4800 CA Breda raadsgrifďŹ e@breda.nl 076-5293499 www.facebook.com/#!/GemeenteraadBreda https://twitter.com/RaadBreda

Generaal Maczek Museum BREDA - Op zondag 22 december is het museum dit jaar voor het laatst open. Een nieuwe en zeker unieke aanwinst voor het museum is een origineel uniform van een parachutist van de Poolse 1e Onafhankelijke Parachutistenbrigade van Generaal Sosabowski. Bekend van de slag om Arnhem in september 1944. Verder wordt er op de 1e verdieping van het museum een beeld gegeven van de oprichting van de 1e Poolse Pantserdivisie in Schotland onder leiding van Generaal Maczek. De vele foto’s laten de veldtocht zien in West Europa, die in juli 1944 begon in NormandiÍ en via Frankrijk, BelgiÍ, Zeeuws Vlaanderen, Breda e.o. en het oosten van Nederland naar het Duitse Wilhelmshaven voerde. De tentoonstelling bevat ook vele

Informatie Wilt u meer weten over het kopen en afsteken van vuurwerk, over onveilige en gevaarlijke situaties en over vernielingen, kijk dan op de gemeentelijke website www.breda.nl, op de website van Halt www.halt.nl.

gedraaid over de Vlucht van Breda. In de shop worden naast de diverse boeken, die gaan over de 2e Wereldoorlog en speciaal de 1e Poolse Pantserdivisie, ook boeken verkocht die handelen over Breda en omgeving, zoals “De geest van de Vloeiwei�. Het Generaal Maczek Museum is elke 2e en 4e zondag van de maand geopend voor het publiek, daarom ook op zondag 22 december van 14.00 tot 17.00 uur. Het Generaal Maczek Museum is gevestigd op de Trip van Zoudtlandtkazerne te Breda, ingang De La Reijweg 95. Legitimatie is verplicht. Het bezoek is gratis. Het Generaal Maczek Museum is steeds op zoek naar voorwerpen en foto’s welke betrekking hebben op de bezetting, het verzet en de bevrijding van Breda en andere delen van Nederland. PAGINA 5

Een Indische herberg BREDA - De laatste kumpulan van het jaar wordt steevast op 2e Kerstdag gehouden. In de loop der jaren kan gezegd worden, dat deze kumpulan uitgegroeid is tot een Indische herberg. Een Indische herberg waar ontmoeting centraal staat en waar het familiegevoel zonder familie te zijn - hoogtij voert. Meer is niet nodig om er iedere keer een ďŹ jne 2e Kerstdag van te maken. Iedereen van 70 jaar of ouder, die behoefte heeft aan een stuk gezelligheid, is dan ook uitgenodigd. De kumpulan wordt gehouden van 14.0017.00 uur en de toegang is gratis. De middag wordt muzikaal opgeluisterd door het duo Friendly, die verschillende evergreens spelen, waaronder natuurlijk een aantal kerst’crooners’. Tussen de muziek door is er gelegenheid om kerstverhalen aan elkaar door te geven. Ook de loterij zal niet ontbreken. Tussen 17.00 en 19.00 uur bestaat de mogelijkheid om voor een gering bedrag een eenvoudige Kerstmaaltijd te gebruiken. Wilt u hieraan meedoen, geeft u zich dan op voor 21 december bij de receptie van Raffy.


ACTUALITEIT

Kerstviering met Anton Pieck-tafere len

Column

Begijnhof heel even terug in de tijd BREDA - De bezoeker waande zich zondag op het Begijnhof in de vorige eeuw. Met kunstenaar en schilder Anton Pieck als inspirator kwam de kerstsfeer uit het begin van de twintigste eeuw opnieuw tot leven. Historische figuranten mengden zich onder het toegestroomde publiek. In de Waalse Kerk traden verschillende koren op.

Eugène de Kok

Tuut, tuut Soms vraag je je af waar het mis gaat in de directiekamers en waar ze de tijd en het geld vandaan halen. Als ik zeg ‘tuut, tuut, dat is snel’, denkt u aan? Juist. Aan de naam van die leverancier in kantoor- en magazijnartikelen. Misschien denkt u al aan de naam als u voor een stoplicht staat en de bestuurder achter u twee keer toetert, omdat het licht op groen is gesprongen en u nog stil staat, of zegt u de slogan automatisch als u Usain Bolt een 100 meter ziet lopen. ‘Hij is snel, het lijkt ...’ Dan heb je het als bedrijf goed voor elkaar. In hemelsnaam. Waarom verander je dan je naam? Vanaf januari heet het bedrijf, waarvan iedereen dus de naam kent, Manutan, een samenraapsel van letters dat niemand in Nederland wat zegt. Ze zegt het te doen omdat het Franse Manutan al bijna twintig jaar eigenaar is van de Nederlandse leverancier van kantoor- en magazijnartikelen en ze met de naamsverandering de Europese uitstraling wil onderstrepen. Ik ben geen reclame- of marketingman, maar zie het nut er totaal niet van in. De trotse CEO in het radiospotje, waarin ze de naamsverandering wereldkundig maakt, wel, maar ik vrees dat zij de komende jaren de enige is die de nieuwe naam vol overgave gebruikt. Zij en haar bedrijf bevinden zich overigens in goed gezelschap, want de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) heeft ook een naamsverandering in petto. Nederland 1 zou komende zomer NPO 1 moeten worden en 3FM moet NPO Radio 3 gaan heten. De verandering van alle zendernamen in de nietszeggende afkorting met een cijfer is noodzakelijk, vinden omroepbazen, omdat ze anders de boot missen op internet. Hoe is me niet duidelijk, maar er moet hoe dan ook een nieuwe naam komen. Aangezien het de publieke omroep is, kan het publiek de bazen wellicht nog tot rede brengen, zodat ze de overbodige actie stop zetten en de honderdduizenden euro’s, die het ongetwijfeld gaat kosten, steken in de kwaliteitsprogramma’s die ze volgens hen niet meer kunnen maken door alle bezuinigingen. Hoe luider het protest, hoe sneller ze het hopelijk doen. Zo snel als ... Juist. Het bewaarschooltje trekt van buitenaf veel bekijks.

Colofon

DOOR HENK KETELAAR

Hoofdkantoor Bredaseweg 26, 4881 DE Zundert Postbus 22, 4880 AA Zundert Tel. 076 599 8111, Fax 076 599 8199

Eens in de twee jaar wordt het nostalgische evenement ‘Kerst met Anton Pieck’ gehouden. Een evenement dat precies past bij de drie pijlers waarop Het Begijnhof als monument rust: religie, historie en cultuur. Met dit evenement kwamen ze alle drie aan bod. Door de sfeer van Anton Pieck op te roepen, weet de organisatie zich telkens weer verzekerd van duizenden bezoekers. Bij de toegangspoort aan de Catharinastraat was het een komen en gaan van mensen. Een paardentram bracht de bezoekers van en naar de Grote Kerk waar een kerstmarkt werd gehouden.

Bredase Bode Bredase Bode Redactie Addo Sprangers Correspondenten Henk Ketelaar, Joyce van Zijl Acquisitie Kurt Sonnemans Druk Drukkerij Vorsselmans Sluittijden Advertenties maandag 16.00 uur Verenigingsnieuws en lezersfoto’s vrijdag 12.00 uur Weekendverslagen maandag 14.00 uur Aanleveren via www.internetbode.nl

W E E K B L A D

Bezorgklachten 076 599 8111 Uitgeverij de Bode b.v. behoudt zich ten aanzien van de inhoud van deze uitgave en/of website zowel het auteursrecht voor conform artikel 15 lid 1 sub 4 van de Auteurswet als het databankrecht.

Puzzel week 51

Kerstsfeer Twee bedelaars hadden zich met hun hele hebben en houden tegenover de toegangspoort geposteerd. Zij waren de voorbode van dat wat bezoeker binnen op het hofje te wachten stond. Het hofje was in een wonderlijke kersttooi gebracht en vormde zo een prachtig kerstdecor voor de taferelen die zich daar afspeelden. Historische

figuranten maakten met hun optreden het beeld namelijk compleet. Als je even de mensen om je heen vergat, leken ze levende schilderijen te zijn van Anton Pieck. Gedienstige begijnen hielden het hofje schoon en wezen je de weg als het zo uitkwam. Een orgelman en een accordeonist zorgden voor de muzikale omlijsting. Ambachten Niet alleen aan zang, muziek en voordracht was gedacht, maar ook aan de oude ambachten. Aan de poort verkocht een krakelingenbakker zijn waar. Voor een schappelijk prijs bracht hij die aan de man. De orgelman draaide zijn kerstliedjes en bepaalde direct al de sfeer. Op het binnenplein stond een scharensliep zijn werk te doen en het drukkerijmuseum uit Etten-Leur liet zien hoe het ambacht van een typograaf er in die tijd uitzag. Een ijsverkoper bracht zijn ambachtelijke ijsjes aan de man. In één van de panden was een bewaarschoolklasje dat zich van buiten af graag liet fotograferen.

FOTO HENK KETELAAR

Kunst Sommige figuranten betrokken de bezoekers bij hun spel en vertelden wat zij zoals die dag deden of moesten doen. Een kunstenares liet zien dat het ambacht kalligraferen intussen tot kunst is verheven. En om kerststemming er helemaal in te krijgen, traden in de Waalse kerk negen koren op die hun repertoire helemaal op Kerstmis hadden afgestemd. Hoewel er minder ambachten te zien waren als in de eerdere edities, mag de organisatie toch terugblikken op een geslaagde dag.

‘Kerst met Anton Pieck’

Het kerstfestijn ‘Kerst met Anton Pieck’ wordt één keer in de twee jaar gehouden. In 2006 beleefde het evenement zijn primeur. Inclusief de koren en muzikanten doen er zo’n 400 vrijwilligers aan mee. Het festijn geniet landelijke bekendheid. Dit jaar bezochten ruim 3500 mensen het Begijnhof.

De oplossing van deze puzzel is in week 52 te vinden op www.internetbode.nl

© www.sudokusite.eu

Vertellers gehuld in negentiende-eeuwse kledij. PAGINA 6

FOTO HENK KETELAAR


LIEF EN LEED

Familieberichten Weekenddiensten Bel voor levensbedreigende situaties 112. Huisarts Huisartsenpost Breda, tel. 076 525 8500, Molengracht 21, voor inwoners van Breda, Bavel, Prinsenbeek, Teteringen en Ulvenhout. Neem een identiteitsbewijs mee. Apotheek Dienstapotheek Amphiaziekenhuis, bij de spoedeisende hulp naast de huisartsenpost, tel. 076 - 595 30 99. Tandarts Inwoners van Breda, Bavel, Prinsenbeek, Teteringen en Ulvenhout worden via tel. 076 520 9070 doorverbonden met de dienstdoende tandarts.

Uitvaartonderneming Wilma van Opstal UITVAARTONDERNEMING WILMA VAN OPSTAL

een open visie een eigentijds karakter

TWB, Thuiszorg met Aandacht Direct zorg nodig? 088 - 560 2000 of www.twb.nl

STICHTING HEDEN EN VERLEDEN

T 076 520 1799

www.wilmavanopstal.nl

Opgericht bij notariële akte d.d. 24 juli 2007

Rouwhuiskamer Haagweg 332 4813 XE Breda

De stichting vraagt voor haar verzameling

DOODS/ BIDPRENTJES OVERLIJDENSBERICHTEN AFGEVEN KAN IEDERE ZATERDAG Tussen 10.00 en 12.00 uur. Vergoeding bespreekbaar

het Afscheidshuis

Ettenseweg 75 (achterom) 4891 XT Rijsbergen

EEN UNIEK LEVEN VERDIENT EEN UNIEK AFSCHEID.

TIP: knip deze advertentie uit en bewaar deze

Afscheidshuis: Sint Bavostraat 18 Kantoor: Sint Bavostraat 36 4891 CJ Rijsbergen Telefoon: 076-5963698 Kijk op onze tarievenlijsten: www.jackmathijssen.nl

TELEFOON: 06 22 41 43 07 of 076 596 16 59 Kijk op www.bootrijsbergen.nl voor overige verzamelingen en het verzoek om vrijwilligers en hopen in 2014 of 2015 een eigen locatie te hebben waar alles tentoongesteld is.

Tevens bedanken wij iedereen die geschonken heeft

www.DeDakshop.nl

TEGEL DISCOUNT

HOEZO DUUR? BIJ ONS VASTE LAGE PRIJZEN!!!

Argon 29, 4751 XC Oud Gastel, Borchwerf 2, 0165 530540

SPHINX V&B - MOSA

NU BLIJVEND SCHERP GEPRIJSD HOOGWAARDIGE KWALITEIT

Heeft u al een offerte? Breng deze gerust mee, wij zijn gegarandeerd goedkoper.

Voor het vernieuwen van uw dak en zinken goten! Tevens in onze shop verkoop voor de ‘doe het zelver’ Gratis advies F. van Duuren Leursebaan 269 - 4839 AM Breda Tel.: 076-5339023 - Fax: 076-5339022 - E-mail: info@dedakshop.nl

Tijdelijke opslag nodig in regio Breda? Zakelijke goederen m/z beheer of huisraad? Industrieterrein Steenakker tegen lage kosten! Bel 06 51 41 21 85 of 06 53 25 19 81

Roosendaal - Breda - Bergen op Zoom - Dongen Etten-Leur - Rotterdam

START BEGIN JANUARI

VOOR KIP, WILD EN GEVOGELTE

kwaliteit is onze service!

DOE UW BESTELLING TIJDIG! Kerstbestellingen vóór 20 december

Gegrilde kiphapjes

Ma. t/m vrij. van 8.00-12.30 u. en van 13.00-17.30u. Zat. van 8.00-16.00 u. www.tegel-discount.nl

VAARBEWIJSCURSUS

POELIERSHUIS

o.a. drumsticks, kluif, tv-sticks, gehaktballetjes, enz. -OERWIJKs"REDAs 

Spoedcursus op zaterdag Telefoon 0165-546707

WWW.YACHTCONSULT.COM.

ZA 21 DEC

DANS EN ONTMOET ELKAAR IN RIJSBERGEN

Woensdag 18 december

Harmoniezaal Rijsbergen

Zaterdag 21 december

Koutershof 5ijsbergen

Zaterdag 21 december

Harmoniezaal Rijsbergen

Line-disco-country

Prijsuitreiking zegelactie Diverse activiteiten vanaf 11.30 uur

Koopzondag

Goede dansvloer

Dansavond

12.00 tot 17.00 uur

Kerstman/kerstvrouw geven een show

Singles & Paren LIVE MUZIEK The :igs & Iris

Kerstman komt ook Zaterdag 28 december

Koutershof 5ijsbergen

ZO 22 & 29 DEC

Dansavond Eindejaarsbal !!

Zalen open 19.30 uur Start 20.0XXU. Tevens bedanken wij iedereen die bij ons is geweest om te dansen in 2013 PRETTIGE KERSTDAGEN EN EEN GELUKKIG NIEUWJAAR PAGINA 7


Vrijgevigheid Voedselbank-actie groot Sophia kinderziekenhuis, las in de krant over de Voedselbank actie van Careyn. Zij wist dat er in het ziekenhuis nog speelgoed lag dat niet werd gebruikt. Daarom besloot zij, in overleg met haar collega’s, dit speelgoed te schenken aan de Voedselbank Breda.

Zelf een schilderij maken en deze verkopen op straat. Een ziekenhuis dat speelgoed doneert. Bonbons maken om te doneren. Cliënten die geld willen storten. Bewoners die binnen lopen met allerlei voedingsmiddelen. De Voedselbank-actie van Careyn heeft al diverse leuke en mooie manieren gezien waarop mensen voedsel en spullen inzamelen en doneren. Toen het team Zorgbemiddeling van Careyn hoorde dat hun organisatie een actie was gestart voor de Voedselbank Breda, wisten zij dat dit hét thema van hun teamuitje moest worden. Samen met Pink Pepper, organisatie voor (bedrijfs)uitjes, bedachten zij het ‘Goede doel-spel’. Zij voerden opdrachten uit, zoals het maken van een schilderij. Vervolgens gingen ze de straat op om het schilderij en andere spullen te ruilen met

Meedoen kan nog!

Team Zorgbemiddeling in actie voor de Voedselbank

of te verkopen aan mensen die ze tegen kwamen. Ze waren zeer verbaasd over de vrijgevigheid van deze mensen. “Zonder je te identificeren waren mensen bereid geld te geven voor de Voedselbank. Het resultaat was overweldigend: een bolderkar vol boodschappen voor de Voedsel-

Toen

bank Breda!”, zo vertelt Marianne van Dijk, managementassistent bij Zorgbemiddeling. Gift Kinderziekenhuis En dat was niet het enige succes tot dusver. Een bewoonster van Breda, die werkzaam is bij het Rotterdamse

Ook op de Careyn locaties komen regelmatig bewoners spullen brengen. Er zijn al zo’n 20 tot 25 grote dozen gevuld. Wil je ook voedsel, verzorgingsproducten, speelgoed of kerstartikelen schenken aan de Voedselbank? Je maakt er iemand heel erg blij mee. Kijk op www.careyn.nl/voedselbank breda voor een locatie bij jou in de buurt. Je kunt ook contact opnemen met Careyn Klantenservice op te. (076) 526 57 00.

Ga 2014 knallend van start met X-kids!

Kerstmorgen vroeg... De prille jaren vijftig leden buiten voelbaar onder de winterkou, de rode kolenkachel was nog amper lauw, maar de elektra-kaarsjes in de kerstboom deden hun best, de kleine jongen wreef zijn handen, maar bleef zich warmen aan hun zachte stille licht, zo af en toe kneep hij zijn ogen dicht, waardoor het nét leek of er echte kaarsjes brandden. De mooie kaart van oma op het schrijfbureau, “Gelukkig Kerstfeest” las hij... En dat was ook zo.

Jan Boerstoel Prettige Kerstdagen en een goed oud en nieuw! De volgende Bode komt uit op 8 januari

Winteracademie

Benut de winter en studeer! In januari kunnen senioren weer een aantal aantrekkelijke wintercursussen volgen aan de Universiteit Tilburg. Eén- of meerdaagse cursussen,

ook ’s avonds, op academisch niveau voor wie graag in korte tijd veel wil leren: HOVO Brabant seniorenacademie maakt het mogelijk. Twee voorbeelden van hun gevarieerde programma: ‘Pracht en praal van het Kremlin’ een tocht langs de kremlins, kathedralen en de geschiedenis van Rusland met docent dr. Peter van Nunen of ‘China en Europa: geschiedenis van een turbulente relatie’ door drs. Evert Jan Ouweneel. Inschrijven voor de cursussen in het voorjaar is mogelijk tot 5 januari 2014. Daarna op aanvraag mits er nog plaats is. Voor informatie over de cursussen en inschrijving: www.hovobrabant.nl Telefonisch contact via tel. (013) 466 81 19 of per mail info@hovobrabant.nl.

Sport, spellen en plezier!

Zit jij op het regulier of het speciaal basisonderwijs? En vind je het leuk om lekker te sporten? Kom dan gezellig samen met de sportcoaches van Breda Actief op 2 en 3 januari meedoen met X-kids Nieuwjaar. Deze twee sportieve dagen staan geheel in het teken van sport, spellen en plezier! Voor de kinderen van groep vijf tot

en met acht is er op 2 januari een heus trefbaltoernooi. Vrijdag 3 januari zijn er verschillende sportclinics die alle kinderen tussen de zes en twaalf jaar kunnen volgen. Ben je benieuwd welke? Of wil jij je al aanmelden? Kijk op: www.breda-actief.nl. Hier kun je ook terecht voor actuele tijden, prijzen en locaties.

Wintertips

IJsdop Tegen het uitglijden is er voor je wandelstok een handige ijsdop. Je kunt hem om je stok schuiven/bevestigen en hij is inklapbaar, zodat de stok ook te gebruiken is als er geen sneeuw ligt. De prijs varieert van 5 tot 18 euro. Het artikel is te vinden op internet, bij www.beslist.nl/products/r/ijsdop/ Of ga naar: Medipoint, Slingerweg 87, tel. 088 0 300 500 of Mediplus, Ettensebaan 27, tel. (076) 711 51 00. Ben je lid van een thuiszorgorganisatie? Dan krijg je waarschijnlijk korting op vertoon van je pas. Vraag dit na bij de thuiszorgwinkel. Henny van Dalen


Wijkactiviteiten Alle locaties zijn 1e en 2e Kerstdag gesloten. Vrijdag 20 december Princenhof: Wandel en Match 10.00 uur. Hagedonk: Kerstviering 14.00 uur. Zaal open 13.30 uur. Optreden Variakoor. Entree ₏ 1,50. Zaterdag 21 december ’t Houwke: Rikken 13.30-16.00 uur. Zaal open 13.00 uur. Kosten ₏ 1,50. Balieweide: Kerstbingo 19.30-22.00 uur. Zaal open 19.00 uur. Zeven rondes. Kosten ₏ 0,55 per ronde. Maandag 23 december ’t Houwke: rikconcours 13.30-16.00 uur. Zaal open 13.00 uur. Kosten ₏ 1,50. Hagedonk: Kerstverhalen 14.00 uur. Kerstverhalen en gedichten worden voorgelezen. Entree ₏ 1,50 inclusief een hapje en een drankje. Vrijdag 27 december Princenhof: Wandel en Match 10.00 uur. Zaterdag 28 december De Brink: Repair-cafÊ 13.00-16.00 uur. Open inloop waar je kleine huishoudelijke apparaten ter plekke kunt laten repareren. Locatie: Van Heemskerkstraat 55. Wil je zelf graag vrijwilliger worden, neem dan contact op met Rien Peeters, tel. (076) 525 15 23. Dinsdag 31 december Heksenwiel: Koffie de luxe Balieweide : Koffie de luxe 10.00-15.00 uur. Koffie met slagroom, een likeurtje en oliebol. Kosten ₏ 2,60. Hagedonk: Oliebollenconcert 14.00 uur. Seniorenorkest Pro Musica uit Etten-Leur. Entree ₏ 1,50 inclusief oliebol. Tot Kerstmis Expositie foto’s Zaartpark Het Zaartpark is de achtertuin van Boeimeer. Voor schoonheid hoef je niet altijd op reis, het ligt vaak vlak om de hoek. Tot Kerst zijn in locatie Boeimeer mooie foto’s van het Zaartpark te zien van Ton Dunk. Iedereen kan op alle dagen terecht, behalve op zaterdag, om ze te bezichtigen.

Het Elektronisch Roken Wij zijn dealer van de E-Smoking Sigaret & Jiksu (bekend van RTL-4)

Voor in- en verkoop gebruikte meubelen. J.J. DE BOM de Meubelvriend Marijke Meustraat 32, BREDA 076-5141601

BOEKHOUDER voor administraties en aangiftebiljetten.

SLAGBOOM Marijke Meustr. 100, Breda 076-5214282

ϏϭϲϰʹϲϴϳώϯϹ

VERHUUR AFVALCONTAINERS Voor bouw en sloopafval-puin-groen-bedrijfsafval enz. Verhuur van 7mÂł 20mÂł 40mÂł afvalcontainers. KŽŏÇ€Ĺ˝Ĺ˝ĆŒÄ‚ĹŻĆľÇ Ä?ÄžĆ?ĆšĆŒÄ‚Ć&#x;ĹśĹ?Ć?ĹľÄ‚ĆšÄžĆŒĹ?ĂůĞŜ͕ŽƉŚŽŽĹ?ÇŒÄ‚ĹśÄšÍ•Ĺ?ĆŒĹ?ĹśÄšÇŒÄ‚ĹśÄšÍ•ÄžĹśÇŒ

Tel. 0622523365 / 0765971547

Romans...........................................â‚Ź 0,50 6 voor â‚Ź 2,50 Kinderboeken......................................................... â‚Ź 0,10 Alle rieten mandjes .................................. HALVE PRIJS Alle kandelaars en waxinelichthouders .. HALVE PRIJS Alle bekers en mokken ............................ HALVE PRIJS Alle kerstartikelen .................................... HALVE PRIJS Vrijdag en zaterdag alles wat in de winkel staat HALVE PRIJS!!! Wij zijn gesloten van 25 december t/m 4 januari

Vraagprijs ₏ 645.000,-- k.k. Ruime vrijstaande villa met 4 slaapkamers, inpandige garage en parkachtige tuin. Woonopp. 180 m² Perceelopp. 1.000 m² Inhoud: 750 m³. info: Schonck, Schul & Compagnie tel 076-5656056

zie ook www.schonckschul.com

Bovak Autobanden Nieuwe en gebruikte banden ‡0RQWDJHYD₏ SHUEDQG ‡$OOHPHUNHQHQPDWHQ RSYRRUUDDG

Terre des Hommes ,,‘t Spiegeltje� Molenstraat 138, Zundert. Tel: 5961214. Openingstijden winkel (ook voor inleveren goederen): woensdag, donderdag en vrijdag van 13. tot 17.u.; zaterdag van 13. tot 16.u.

Regenbeemd 9 4825 AS Breda Tel. 076-5991539 06-47289052

WIJ ZIJN VERHUISD!

20 DECEMBER

Nederlands grootste ANTIEK -CURIOSA en

BROCANTE MARKT 25 en 26 december Tilburg Stadssporthal. Beslist de mooiste markt van het land

vanaerlebv.nl

OPENING

2E KERSTDAG & ZONDAG 29 DEC. GEOPEND 11.00 - 17.00 UUR WWW.HOBBYKAS.NL

Budget kas

â‚Ź 350,-

Alu-pro kas

v.a. â‚Ź 925,-

Combi-pro kas

v.a. â‚Ź 950,-

EMBREGTS KASSEN Gors 70 Hoeven 0165-502506

Schoonheidssalon

La Silhouette Maak uw afspraak nog voor de kerstdagen

Simone Blokland, schoonheidsspecialiste www.lasilhouette.nl 06 46325033

Adressen locaties

Zie voor meer activiteiten: www.wijkwijsbreda.nl

ÄžĆŒĹ?ĞŜŽƉŽŽž ĆŒÄžÄšÄ‚

MA T/M VRIJ OPEN VAN 12-18 UUR

Showterrein met 36 kassen

Noord Balieweide, BaliÍndijk 82, tel. 587 50 28 Hagedonk, Middenweg 40, P’beek, tel. 541 31 51 Heksenwiel, Heksenwiellaan2, tel. 549 41 97 ’t Rietveldhuis, Rietveldplein 24, tel. 581 62 90 Centrum/Zuidwest Boeimeer, Langendijk 25, tel. 543 64 61 O.C. De Vlieren, Mgr. Nolensplein 1, tel. 514 28 55 Princenhof, Princentuin 1, tel. 530 97 91 Zuidoost ’t Houwke, Grote Houw 227, tel. 587 29 24 Rhijnstede, Rijnauwenstraat 1, tel. 564 94 52

TeTekoop: 25 Heusdenhout Heusdenhout koop:Kapelstraat Kapelstraat 25

Bestel via webshop www.grotekadoshop.nl of bel 076-7501522

Victoriaanse kas v.a. â‚Ź1400,Bel voor onze folder/prijslijst

Woensdag 8 januari 2014 15.00-16.00 uur: Start wekelijks voetbal voor mannen 55+ bij BSV Boeimeer. Kosten: 10 maanden â‚Ź 76,- (BredaPas 50% korting) of: vrijwilligerswerk doen! Meld je aan via boeimeer@boeimeer.nl of 06- 22 65 15 68. www.boeimeer.nl

Ç Ç Ç Í˜Ĺ?Ä‚ĆŒÄ‚Ĺ?ÄžÄ?Ĺ˝Ç†ÄžĹśĆšÄžĹšĆľĆľĆŒÍ˜Eh

Het grootste KRINGLOOP warenhuis van Breda! IN- & VERKOOP: meubels, huisraad, witgoed, kleding, inboedels, antiek, e.d. Tevens gespecialiseerd in ONTRUIMINGEN van woningen.

HET INBOEDELTJE Koele Mei 10 (Wijk Doornbos) 06-53774366 Geopend: ma van 13 – 17 uur, di t/m za van 11 – 17 uur.

Lamel parket Laminaat Extra rustiek eiken landhuisdelen

Extra lange en brede landhuisdelen

19 cm breed, 15 mm dik, 4 mm massief eiken toplaag, in wit of naturel geolied

220 cm lang, 24 cm breed, 8 mm dik, 4x v-groef, one click to go systeem, leverbaar in 6 kleuren, voor intensief woongebruik, van 34,95

` 29,

95

m

2

` 18,

95

m2

OP=OP GOEDKOOPSTE VAN NEDERLAND!

UIT VOORRAAD LEVERBAAR

Laminaat

PVC

Extra brede delen

Easy click systeem

8 mm dik, authentic toplaag met doorlopend decor, voor intensief woongebruik, leverbaar in 3 kleuren, van 23,95

op MDF-drager, eenvoudig zelf te leggen, in 6 kleuren, van 37,95

` 11,

` 24,

95

m

2

95

m2

LBE;H>;JP;B<8H;:7#MEED8EKB;L7H:8H;:7

Kruisvoort 70, tegenover de IKEA, naast Grando. Tel. 076-54 26 234

Gratis parkeren

www.vloerhetzelf.nl

*kijk voor de voorwaarden op www.vloerhetzelf.nl Aanbiedingen alleen geldig in filiaal Breda. Prijswijzigingen en zetfouten voorbehouden


Gespreksavond met Klaas Dijkhoff

Kerstnachtdienst in de Grote Kerk Breda

Zing mee met het Breda’s Mannenkoor BREDA - Komt allen tezamen, kerstavond, 24 december. Zing mee met het Breda’s Mannenkoor in de Kerstnachtdienst in de Grote Kerk Breda. Om 21.00 uur zal het klokkenluidergilde de grote klok luiden. Daarna is er een ‘kerst sing-in’ van bekende kerstliederen in samenzang met het Breda’s mannenkoor. Om 21.30 uur begint de traditionele

Kerstnachtdienst. In deze sfeervolle viering zingt de Koninklijke Zangvereniging Breda’s Mannenkoor o.l.v. Hans de Wit. Aart Bergwerff bespeelt het orgel. Ds. Ton van Prooijen en ds. Marlies Schulz van de Protestantse Gemeente Breda vertellen over de betekenis van het eeuwenoude Kerstverhaal. Kerk open 20.30 uur. Toegang gratis.

KORTE BERICHTEN

BREDA - Onder de noemer ‘Het wel en wee van Rutte II’ hield VVD Breda afgelopen week in café Publieke Werken een gratis toegankelijke avond die volledig in het teken stond van de keuzes en missie van kabinet Rutte II om Nederland sterker te laten worden. VVD-Tweede Kamerlid Klaas Dijkhoff was een van de sprekers. “Het beleid begint vruchten af te werpen,” zo stelde hij. “Bijna dagelijks zien we nieuwe lichtpuntjes in de media over de economie. Toehoorders stelden kritische vragen en wezen op de moeilijke maatregelen die het kabinet neemt. Dijkhoff erkende dat niet alle maatregelen leuk zijn, maar wees op het belang Nederland te hervormen: “De maatregelen die we nemen, nemen we niet om populair te worden, maar omdat ze noodzakelijk zijn voor ons land.” FOTO VVD BREDA

Eindejaarswandeling Landgoed Wolfslaar BREDA - Op zondag 29 december verzorgen natuurgidsen van IVN Mark & Donge een wandeling op Landgoed Wolfslaar met als motto ‘Eindejaarswandeling’. Het park bij het landhuis, de natuurtuin, de meanderende beken, de akkers en weilanden en het Ooievaarsbos zorgen voor een grote verscheidenheid in het landschap. Het wordt aanbevolen om wandelschoenen en warme kleding aan te trekken voor deze eindejaarswandeling. Vertrek om 14.00 uur vanaf de parkeerplaats van het zwembad aan de Wolfslaardreef 103. De wandeling duurt ongeveer twee uur en is vrij toegankelijk. Surf voor meer informatie naar www.ivn-markendonge.nl

Overname Surplus Kinderopvang door Kober groep BREDA - De Kober groep neemt per 1 januari de activiteiten van Surplus Kinderopvang over. De kindercentra, gastouderopvang, peuterspeelzalen en voorscholen van Surplus Kinderopvang in de gemeenten Breda, Halderberge, Etten-Leur en Zundert gaan onderdeel uitmaken van de Kober groep. De gesprekken over een eventuele overname lopen al sinds langere tijd en op 4 december jl. hebben de besturen van beide organisaties hierover overeenstemming bereikt. Voor de klanten en medewerkers van beide organisaties verandert er voorlopig niets ten opzichte van de situatie daarvoor. De activiteiten van de kindercentra en gastouderopvang van Surplus worden niet opgenomen in de bestaande Kober BV’s, maar in een afzonderlijke BV en een stichting, onder de paraplu van de Kober groep. Pauline Schellart, directeur/bestuurder van de Kobergroep: “Het samenvoegen van de beide organisaties is een mooie stap naar een bredere basis voor een gezonde bedrijfsvoering in de toekomst. We vergroten daarnaast als totale Kober groep ons marktaandeel en het werkgebied sluit straks nog meer op elkaar aan. De inzet is een gezond bedrijf te hebben, waardoor kwalitatief goede en leuke kinderopvang ook in de toekomst gewaarborgd is. Voor de gehele Kober groep, inclusief de activiteiten van Surplus Kinderopvang die per 1 januari 2014 worden overgenomen, geldt dat wij staan voor onze zaak: “Met een duidelijke pedagogische visie bieden onze enthousiaste medewerkers en gastouders kinderen een leuke tijd en alle ruimte voor ontwikkeling!”. Anton van Mansum, directeur/bestuurder van Surplus Kinderopvang: “Omdat Surplus Kinderopvang zich in zwaar weer bevindt, zijn we naar een partner op zoek gegaan. We willen zoveel mogelijk continuïteit bieden aan kinderen, ouders en me-

dewerkers. Daarom zochten we een ervaren partij met soortgelijke visie en beleid zodat de kwaliteit en professionaliteit behouden blijft. We zijn blij in de Kober groep de partij gevonden te hebben die net als Surplus Kinderopvang staat voor kwaliteit en die de ingezette professionalisering van Surplus Kinderopvang kan voortzetten. Ik heb er veel vertrouwen in dat al onze medewerkers hun vak op hun deskundige en gepassioneerde wijze kunnen blijven uitoefenen. En dat onze klanten tevreden blijven.” Marktontwikkelingen Het zijn zware tijden voor de kinderopvang in Nederland en de hele branche heeft dan ook te maken met de gevolgen van de combinatie van de economische recessie en de bezuinigingsmaatregelen van de overheid. Dit heeft geleid tot dusdanige vraaguitval dat verdere maatregelen nodig zijn om een gezonde bedrijfsvoering te behouden. Reorganisaties Surplus Kinderopvang heeft een zware periode doorgemaakt. Reorganisaties hebben plaatsgevonden. De omvang van de formatie per locatie lijkt op dit moment goed in verhouding met de huidige vraag Bij de Kober groep is een jaar geleden een eerste reorganisatieronde geweest en op dit moment wordt een tweede reorganisatieronde in gang gezet om de organisatie verder in lijn te brengen met de huidige vraag. Bij de voorbereiding van deze tweede reorganisatieronde is rekening gehouden met een mogelijke overname, waardoor nu met name in de overheadfuncties op het Centraal Bureau van minder medewerkers afscheid genomen hoeft te worden dan wanneer er geen overname zou plaatsvinden. Voor de kindercentra, de gastouderopvang en de tussenschoolse opvang van de Kober groep heeft de overname géén invloed op het aantal medewerkers waarvan afscheid genomen moet worden.

Gevallen over een uitstekende stoeptegel: wie kan worden aangesproken voor de schade? Het komt regelmatig voor dat iemand ten val komt door een uitstekende stoeptegel of een gat in de weg. De vraag die mij dan vaak wordt voorgelegd is of de gemeente of Renate Pooyé de provincie kan rp@ak-advocaten.eu worden aangeSectie letselschaderecht sproken voor de schade die is geleden door de val. Om de wegbeheerder (de gemeente, de provincie of het Rijk) succesvol aan te kunnen spreken voor de schade, zal het slachtoffer moeten bewijzen dat er sprake was van een gebrek aan de weg (of het voet- of ÀHWVSDG HQKLM]LMWHUSODDWVHWHQYDO is gekomen. Een weg hoeft niet constant in perfecte staat te verkeren. Of een weg als gebrekkig kan worden aangemerkt, hangt af van de omstandigheden van het geval. Er moet hierbij onder andere worden gekeken naar de aard van het gebrek, of het betreffende gebruik van de weg was te verwachten, wat de kans was dat een ongeval zou ontstaan door het gebrek, wat de ernst van de gevolgen van een dergelijk ongeval zouden zijn en of de wegbeheerder makkelijk maatregelen had kunnen nemen om het gevaar te voorkomen. Deze maatregelen kunnen bestaan uit het verhelpen van het gebrek, maar ook uit het plaatsen van bijvoorbeeld waarschuwingsborden of het aanbrengen van afzetlinten. De wegbeheerder kan niet snel worden aangesproken voor de schade die is veroorzaakt door gladheid. Er is hier immers geen sprake van een gebrek aan de weg zelf. Van de wegbeheerder kan niet worden verwacht dat wordt voorkomen dat gladheid optreedt. De wegbeheerder heeft wel een bepaalde inspanningsverplichting voor het bestrijden van gladheid, maar heeft een grote vrijheid bij het uitvoeren van de gladheidsbestrijding. Vraagt u zich af of u de wegbeheerder succesvol kunt aanspreken voor schade die u heeft geleden, dan kunt u altijd contact met ons opnemen voor een gratis adviesgesprek via 076-5022080.

Tijd voor

Asselbergs & Klinkhamer Advocaten www.ak-advocaten.eu

PAGINA 10

076-502 20 80

BREDA Rondleidingen Gilde de Baronie: Zaterdag 21 december: Torenbeklimming Grote Kerk 13.00u (vanaf 12 jaar); Rondleiding Grote Kerk 14.00u; Stadswandeling 14.00u vanaf ingang Grote Kerk. Concert: Uniek concert van Russische mezzosopraan Alina Leonova uit St Petersburg. Zij zingt Marialiederen van de volgende componisten: Saint-saens, Bach, Vavilov, Pergolesi, Bruckner, Schubert, Marschner, Rachmaninov, Rossini, belaglasov, Reger en ander Russisch repertoire. Ze wordt begeleid op de piano door Marjan Henken. Maandag 20.15u huisconcert, Zaart 11 in Breda. Vrijdag 20 december 20.15u in Rudolf Steiner School, Minckelersstr. 27. Entree gratis. Graag aanmelden: marialambregts@hotmail.com Bingo: Op maandag 23 december houdt Activiteiten ver. Breda West een geldbingo in Het Witte Schaap in Tuinzigt. Het wordt een gezellige kerstbingo en voor iedere deelnemer krijgt een kerst presentje. Aanvang 20.00-22.30 uur. Algemene middagruilbeurs: Zaterdag 21 december van 13.00-16.00u in gemeenschapshuis De Blaker, Graaf Hendrik III plein 128, 4819 CL Breda. De te ruilen objecten zijn o.a.: Postzegels, speldjes, winkelwagenmunten militairia, ansichtkaarten, molens, reclameauto’s, munten enz. De toegang voor leden is gratis. Meidenmiddag JCBiesdonk: Op zaterdag 21 december heeft de Jeugd Centrale Biesdonk weer een meidenmiddag voor dametjes van 4 t/m 12 jaar. Tijdens deze middag mogen er geen jongens in. Wat we gaan doen blijft nog even een geheim, maar we zorgen dat het weer leuk gaat worden. Het begint om 14.00 uur en duurt tot ongeveer 15.30 uur. Plaats waar je moet zijn: gemeenschapshuis “de Biesdonk” gelegen aan het Belgiëplein 8. Wiego: Wandelsportvereniging Wiego houdt op zaterdag 21 december de eerste van de vier tochten van de 42e Winterserie-wandeltochten. Deze tocht is ook afzonderlijk te lopen en iedereen kan meedoen (ook Nordic Walkingsporters). Startplaats is Clubgebouw “Schuttershof”, Viandenlaan 7, Breda (wijk Ginneken). Dit is te bereiken met stadsbuslijn 7 richting Ginneken (uitstaphalte Viandenlaan). Afstanden: 5, 10, 15, 20, 25 en 40 km. Start 40 km van 9.00-10.00u; 25 km van 9.00-12.00u; 15 en 20 km van 9.00-13.00u; 5 en 10 km van 9.00-14.00u. Informatie: H. v.d. Bruggen, Amerongenstraat 130 te Breda (tel. 076-5657357; b.g.g. 06-36080869). Beaux Jazz: Donderdag 19 december: Speciale gast Anton Goudsmit, Jazz gitarist. The D&S Project en The Cortex + Mete Erker, saxofonist. Aanvang 20.00u. Locatie: Podium Bloos, Speelhuislaan 151 Breda. http://www.podiumbloos.nl/ Donateurs koffiepunten, bedankt: De inzameling van Douwe Egberts koffiepunten in onze gemeente is een overweldigend succes. Tussenstand 910.000 punten, goed voor 1820 pakken koffie. De inzameling loopt nog tot 31 december, inleveren bij Bakkerij ’t Lekkerbekje, Jorisstraat 24; Supermarkt Attent, Langendijk 21; Groentezaak De Gezonde Tafel, Burcht 40; Bakkerij Menke, Valkeniersplein 2; De Wereldwinkel, Nieuwe Ginnekenstraat; Jaak van Wijck, Ginnekenweg 146; alle secretariaten van de Jeruzalemparochie; Voedselbank Breda Koele Mei 2. De opbrengst van deze lokale inzameling komt geheel ten goede aan de Voedselbank Breda. www.lionshelpen.nl IVN-Natuurwandeling: Op zondag 22 december verzorgen natuurgidsen van IVN Mark & Donge een wandeling met het thema: winterse silhouetten. Vertrek om 14.00 uur vanaf: T-huis, Park Valkenberg, John F. Kennedylaan 15, 4811 ET Breda. Deze wandeling is geschikt voor rolstoelers en kinderwagens, duurt 1½ à 2 uur en is vrij toegankelijk. www. ivn-markendonge.nl Kledingwinkel Leger des Heils: Vanwege de feestdagen is de winkel gesloten van zaterdag 21 december t/m vrijdag 3 januari. Op zaterdag 4 januari is de kledingwinkel extra geopend van 10.00 tot 12.00 uur. Dan is de Nieuwjaarsactie: “Alle kleding voor de helft van de prijs”. Adres: Thomas Vincidorstraat 2 (hoek Hendrik Berlagestraat). Muzikale ontmoeting: Op zaterdag 21 december verenigen enkele Bredase muzikanten zich om een reis te maken door 40 jaar pop en rock muziek. De gasten die uitgenodigd zijn door initiatiefnemer James Gatsonides zijn o.a. zangeressen Marloes Haverkamp en Petra Hessing, gitarist Peer Verschuren, bassist Ger vd Zee en drummer Peers Gommers. Aanvang 21.00 uur. Bel Air bevindt zich aan de Boschstraat in Breda Slagwerk Voorspeelmiddag: Op zondag 22 december treden de leerlingen van de Bredase drumschool Lucifers Slagwerk op in Para aan het Van Coothplein. Vanaf 14.00 uur is de zaal open en het programma begint om 14.30 uur. De entree is gratis. Wandel mee met Rouwgroep Breda: Op zondag 22 december verzamelen we weer om 10.30 uur bij restaurant de Boschwachter in het Mastbos (Huisdreef 4, 4836 AM Breda). We wandelen ongeveer een uur. Door een beetje regen laten we ons niet afschrikken; gewoon laarzen aan en paraplu mee. Daarna kunnen we opwarmen en met elkaar een bakkie troost bestellen bij de Boschwachter. www.rouwgroepbreda.nl, 076-5201799. TETERINGEN Dansen met dj Gustaf: Zaterdag 21 december dansen voor alleenstaanden met dj Gustaf in de Dorpsherberg, W.Alexanderplein 4, Teteringen. Aanvang 21.00 uur. www. singlesoosbreda.nl PRINSENBEEK Feestelijk slotviering 50 jaar kerk Prinsenbeek: Gedurende dit jaar heeft de Prinsenbeekse parochie Onze Lieve Vrouw Ten Hemelopneming het 50-jarig jubileum van haar kerkgebouw gevierd. Op zondag 29 december is de feestelijke afsluiting van dit gouden jubileum. Tijdens een speciale eucharistieviering zullen alle Prinsenbeekse koren onder leiding van dirigente Annemieke van den Hoven die dienst muzikaal ondersteunen. De kinderen van de kindernevendienst zullen ook een rol spelen bij deze viering. Het thema van de viering is: Kerk Samen Verder.


A-MERK TAPIJT & VINYL VOOR GROOT HANDELS PRIJZEN

TOT 70 % KORTIN G

Dre Wit (â&#x20AC;&#x2DC;t) goed reparaties witgoed producten Etten-Leur Voorrijkosten in Etten-Leur â&#x201A;Ź 15.00 buiten Etten-Leur â&#x201A;Ź 20.00

Tel.: 06-50905037

FEESTELIJK VOORDELIG

DONKER EIKEN MEUBELS MAKEN WIJ BLANK OF EEN ANDERE KLEUR. Gratis Transport. Info: 073-6417807 b.g.g. 06-52691413 www.sunny-meubel.nl

Vers geperste sappen

MEUBELSTOFFEERDER

$ $ $ 

 $   

 BESTELD, MORGEN GELEGD $ !  met pensioen vraagt stoffeerwerk o.a. stoelen, fauteuils en banken. Ook reparatie. 06-20304266

LEKKKER PĂ&#x203A;H!!!

WONINGINRICHTING ANTWERPSESTRAAT 47 PUTTE NEDERLAND OPEN DI. T/M ZO. 11:00 - 16:00 UUR  &  

VLOEREN GROOTHANDEL ! "!! PARTICULIEREN VERKOOP ALLEEN OP AFSPRAAK

WWW.TAPIJTENVINYL.COM TAPIJT VINYL LAMINAAT PVC-VLOEREN GORDIJNEN ZONWERING

Afvallen en gewichtsbeheersing Jongeren. Professionele erkende behandelmethode (vergoeding zorgverzekeraars). Ik motiveer jongeren op een leuke manier om zelf te kiezen voor gezond eten, bewegen: een verantwoorde leefstijl. Marielle Verhaar VitaalCoach (BGN gereg.) marielle@verhaar.nl www.lekkerpuh.net T 06 38438831

0.5 l

Roomboterstol 1 kg

2.79

1.39

Ministolletjes 350 g

Mini-afbakbroodjes

2.

49

Vanaf zaterdag 21-12-2013

Superzoom-Camera

1.59

300 g

Professionele keukenmachine Krachtige multifunctionele machine met 6 snelheden en pulsefunctie.

- 16.0 MP - 26-voudige optische zoom - 5-voudige digitale zoom (Meer) balans in je leven ervaren Anders leren omgaan met dingen waar je in vastloopt Leren omgaan met (chronische) pijn Meer energie, plezier, concentratie, rust in hoofd en lichaam

Feedback van cursisten die de 6-weekse Basistraining Mindfulness gedaan hebben en er nog steeds profijt van hebben in hun huidige leven. De volgende Basistraining Mindfulness start za.mi.25 jan. Za.mi.15 mrt. start de 4-weekse training Mindfulness en Communicatie: een aanrader als je veel met mensen werkt en omgaat en je aandachtiger en zinvol(ler) wil communiceren. 2-4 mei: Luxe Verwenretraite Yoga en Mindfulness in Yogabee (Domburg). Meer informatie vind je op: www.bredayoga.nl of bel gerust 076-8503319. Yogadocent en Mindfulnesstrainster Ellen Hendrickx ( lid VYN en VMBN hoogste categorie)

129.00

69.99

Melkopschuimer

Robotstofzuiger

Voor een perfecte cappuccino of latte macchiato.

Gebruiksduur: 90 min.

24.99 Vers & voordelig!

119.00 * Vanaf woensdag 18-12-2013

49%

DE SCHOOL VOOR PRAKTISCHE FILOSOFIE EN SPIRITUALITEIT Start in januari 2014 een nieuwe cursus:

goedkop er

Waarom PRAKTISCHE FILOSOFIE? Praktische FilosoďŹ e is bedoeld om: s'EESTENHARTTEOPENENENHETINNERLIJKPOTENTIEELDATINIEDER MENSAANWEZIGISOPNIEUWTEONTDEKKEN s%ENBEWUSTGELUKKIGENNATUURLIJKLEVENTELEIDEN ONTDAANVAN KUNSTMATIGHEID OPPERVLAKKIGHEIDENCOMPLEXITEIT 5ITGANGSPUNTISTELUISTERENNAARKENNISGEBASEERDOPUNIVERSELEWIJSHEID PRINCIPES VRAGENTESTELLENENERVARINGENUITTEWISSELENENDEZEKENNIS PRAKTISCHTEMAKENDOORTOEPASSINGERVANINONSDAGELIJKSLEVEN

INFORMATIE-AVONDEN $INSDAGJANUARIENWOENSDAGJANUARI!ANVANGUUR #URSUSDUURWEKEN STARTWEEKVANJANVERVOLGCURSUSSENMOGELIJK 4IJDVASTEAVONDPERWEEKVANnUUR INCLKOFlEPAUZE 0LAATS3TEDELIJK'YMNASIUM .ASSAUSINGEL $%"REDA Voor aanmelden en informatie: WWWPRAKTISCHElLOSOlENL4EL 

340 g

v an 1.95

0.99

PRAKTISCHE FILOSOFIE â&#x20AC;&#x201C; LESSEN IN LEVENSKUNST Anno 2013 zijn de oudste vragen van de mens die gaan over het leven zelf nog steeds actueel: s7IEBENIK s7AARVOORLEEFIK s7ATISHETGEHEIMVANHETLEVEN s(OEKUNNENWERKELIJKEVRIJHEIDENGELUKGEVONDENWORDEN

Cranberries

51%

goedkop er

Krieltjes 1 kg

van 0.99

0.49

* Versaanbieding geldig vanaf woensdag 18-12-2013 t/m zondag 29-12-2013.

Zet- en drukfouten zijn voorbehouden.

GEOPEND OP ZONDAG 22 DECEMBER Breda, Brusselstraat 10-12 - Breda, Gr. Hendrik-III-plein 35 - Breda, Belcrumweg 4-7 - Breda, Allerheiligenweg 85 - Zundert, Molenstraat 51-53 KIJK OP ALDI.NL VOOR DE OPENINGSTIJDEN

HOGE KWALITEIT - LAGE PRIJS

www.aldi.nl


Gezelligheid troef op Winterfestival Ginneken

De Ko ningen der Kermiskoersen

Lekker flaneren in kerstsfeer

Paulus van Daesdonck

BREDA - Kerstman, kerststal, kermisattracties, proeverijen, kerstkoren, sfeerorkesten en geurige kerstbomen. ULVENHOUT - Op zondag 6 april 2014 Heusdenhout, Strijbeek en Ulvenhout die Aan alles was gedacht op het Winterfestival Ginneken dat afgelopen weekeinde voor de twintigste keer in het opent Paulus van Daesdonck een een wielerlicentie hebben of hadden van nieuwe tentoonstelling: ‘De Koningen de KNWU. Mail de namen door naar info@ hartje van Ginneken is gehouden. der Kermiskoersen’, een tentoonstelling over de wielercriteria in Bavel, Galder, Ginneken en Ulvenhout van weleer.

Voor die tentoonstelling is Paulus op zoek naar de namen van alle huidige en vroegere inwoners van Bavel, Galder, Ginneken,

paulusvandaesdonck.nl of geef de lijst af bij een van DE bestuursleden van de heemkundekring. U kunt het ook doorgeven aan een van de leden van het ‘Wielercomité’ voor die tentoonstelling: Frans van Gils (Bavel), Frans van Aert (Ulvenhout), Piet van der Linden (Galder) of Sjaak Diepenbroek.

KORTE K O KERSTBERICHTEN TETERINGEN Festival of Lessons and Carols: Zaterdag 21 december 19.30 uur Willibrorduskerk Teteringen Oecumenisch op weg naar Kerst. Ds. Ton van Prooijen, ds. André Vlieger, Hans van der Meulen, voorganger in de evangelische kerk Jefta, en diaken Vincent de Haas vertellen verhalen. Het koor Consonne zingt onder de bezielende leiding van Patrick van Compernolle met op piano Jan Marie Wouters en op fluit Brechtje de Haas. De liederen worden afgewisseld met samenzang. De toegang is vrij.

Onvermijdelijk tijdens het Winterfestival Ginneken: de ‘echte’ Kerstman.

DOOR HENK KETELAAR Het publiek kwam uiteraard om de kerstsfeer te proeven en om inkopen te doen, maar vooral ook voor de gezelligheid want die was nadrukkelijk aanwezig in de versierde straten van ’t Ginneken. Voor de bezoekers was er voor elk wel wat wils. Daarvoor zorgden de 75 kramen vol met kerstaccessoires, cadeauartikelen, winterse happen, demonstraties en workshops wel voor. De Ginnekenmarkt met zijn kerststal was als altijd het kloppende hart van het Winterfestival. Met een glas glühwein, lekker bakje koffie, warme chocolademelk, hapje of ander drankje was het daar goed toeven. De terrashaarden en vuurkorven verdreven

Winterfestival Ginneken Het Winterfestival Ginneken is een jaarlijks terugkerend evenement dat duizenden bezoekers trekt. Het is zo opgezet dat het hele gezin er een middagje uit aan kan beleven. Een heel weekend lang is het centrum van het Ginneken festivalterrein.

de lichte kou en maakten het verblijf een stuk aangenamer. Zangkoren en kapellen zorgden ervoor dat de kerststemming er bij de bezoeker goed inkwam. Bourgondisch Ginneken liet opnieuw zien dat Bourgondische gezelligheid en winkelen hand in hand kunnen gaan. De feestelijke lampjes, gezellige muziek, en geurende kerstbomen maakten dat er een echte kerstsfeer hing. De tweedehands markt deed er met zijn versieringen goed aan mee. Meer dan 170 kramen stonden in de Ginnekense straten. Om iets te eten hoefde je alleen maar de langs de kramen te lopen, er was altijd wel iets lekkers te vinden vinden. De vrijwilligers van de politieke partijen en die van goede doelen acties lieten zich van hun beste kant zien. De twee vrijwilligers van het KWF kwamen helemaal uit Groningen om twee dagen lang appels te ruilen voor een donatie. “Het is een hartstikke gezellige kerstmarkt,” laten ze spontaan weten.

FOTO HENK KETELAAR

De hardlopers werden gevolgd door een groep die het parcours al wandelend aflegde. Samen vormden zij een rood gekleurd bewegend lint van mensen door bos en dal. Bij de start en finish aan de Duivelsbruglaan wemelde het van de Kerstmannen en -vrouwen. Aan de finish onthaalde een ‘echte’ Kerstman de binnenkomende lopers luid met een bel. “Het enige dat ik onderweg miste was de glühwein,” laat een deelnemer trots dat hij de loop had volbracht weten. Na afloop was het gezellig napraten en lekker uitblazen op één van de vele terrasjes aan of op de Ginnekenmarkt. De Santarun werd voor de tweede keer georganiseerd door de vijf Rotaryclubs die Breda rijk is. De opbrengst gaat naar een goed doel.

Vrijblijvend oriëntatiegesprek

Santarun Zondag kleurden ongeveer 800 in Kerstmankleding getooide mannen en vrouwen de straten van het winterfestival. Vanaf de markt liepen zij een drie km lange Santaloop door het Markdal en Mastbos.

Scheidingsbegeleiding Mediation Kinderworkshops Relatie-inzicht Coaching

BREDA Kerstjazz: Op zondag 22 december zal vanaf 13.30 uur The Orange Town Jazz Band vele bekende kerstliederen in oude stijl jazz in de prachtig versierde Waalse Kerk ten gehore brengen. Uiteraard zal het bekende Jingle Bells en Rudolph the rednosed Reindeer niet ontbreken en mag u uit volle borst meezingen. Toegang gratis. Kerstgeluiden: In de sfeervolle crypte van de Lutherse Kerk Breda, organiseert Studio Zangklank een kerst/zangavond op vrijdag 20 december van 20.00-22.00 uur. O.l.v. Trees Brekelmans worden er deze avond nostalgische kerstliedjes gezongen met accordeonbegeleiding van Desiree van Warmerdam. Gastspreekster is pastor en theologe Berthe van Soest met een kerstverhaal en een overdenking. Een deel van de opbrengst is bestemd voor de voedselbank. Info en aanmelding www.zangklank.nl Zingen voor kinderen in India: Zangcoach Marja Vis organiseert een zangavond waarvan een deel van de opbrengst bedoeld is voor de school in Dehra Dun, het oudste vrijeschoolinitiatief in India. De ZangZaterdagAvond ‘Zingen met Hart en Ziel’ wordt op 21 december gegeven in de Lucaskerk aan de Tweeschaar 125 van 20.00-22.00 uur. Aanmelden kan via 076-5497097 of info@marjavisstemwerk.nl Informatie: www.marjavisstemwerk.nl Meezingmiddag: In de donkere dagen voor kerst samen zingen geeft mensen een blij gevoel. Op 22 december kunt u komen luisteren en meezingen met oude en modernere kerstliederen. Er zullen ook gedichten worden voorgedragen en een kerstverhaal verteld. Het is een middag vol muziek. Het Petrus en Pauluskoor organiseert deze meezingmiddag. Verder wordt er medewerking verleend door het koor de Beronica’s en het Seniorenkoor Boeimeer onder leiding van de heer Rinus Fideler. Leger des Heils: Tijdens de kerstperiode worden door het Leger des Heils in Breda diverse activiteiten gehouden waarbij u van harte welkom bent. Op dinsdagavond 24 december om 22.30u houden wij onze kerstnachtdienst. Op 1e Kerstdag, 25 december, houden wij om 10.30u een kerstbijeenkomst met aansluitend de mogelijkheid om met ons een feestelijke lunch te gebruiken. Deze is van 11.30 tot 14.30u. Voor deze lunch dient u zich wel van te voren op te geven bij majoor N. Bakker op tel. 076-5870942. Het Open Huis is op donderdag 26 december (2e Kerstdag) extra geopend van 14.00 tot 16.00u. Op vrijdagmorgen 27 december bent u ook van harte welkom in het Open Huis op de normale tijd van 9.00 tot 12.00u. Ons adres is: Thomas Vincidorstraat 2 (hoek Hendrik Berlagestraat). Kerst-Bingo: Zaterdag 21 december Kerst-Bingo bij KBO afdeling Haagse Beemden in de gezellige ronde zaal van centrum Heksenwiel. Start bingo om 19.30 uur. Zaal open 18.45 uur. Voor deze speciale Kerst-Bingo zijn er nog leukere prijzen dan anders. Diverse waardebonnen, veel levensmiddelen, kerst artikelen en voor iedereen een leuke attentie. Tevens nog een loterij met een heleboel prijsjes. Biesdonkse Kerstbingo: Op zaterdag 21 december houdt Bal Des Voorpret weer een super Biesdonkse kerst bingo. Deze avond kunt u mooie kerstprijzen winnen. We spelen 10 rondes en nog 2 super rondes. Deze activiteit zal plaats vinden in gemeenschapshuis de Biesdonk, Belgiëplein 8 in Breda. Aanvang 20.00u. Kerstavond in de Grote kerk: Klokkenluidersgilde luiden de grote klok daarna volgt de Avonddienst met medewerking van het Bredaas mannenkoor. De voorgangers zijn ds. M. Schulz en ds. T van Prooijen. De samenzang wordt begeleid door de organist van de Grote kerk Aart Bergwerff. De deuren van de verwarmde kerk gaan om 21.00 uur open. Kerstliederen zingen vanaf 21.15 uur, aanvang van de viering 21.30 uur.

BEDRIJVIG NIEUWS ‘Adi-Jos’ (adios, tot ziens - Spaans - )

Jos Heestermans gaat met pensioen Niets bijzonders zult u op het eerste moment zeggen, er gaan zo veel mensen met pensioen. Dat is waar. Maar hoeveel mensen werken er nog bijna 47 jaar bij hetzelfde bedrijf ? Daarin is Jos Heestermans toch een opvallend stukje nieuws. Toen Jos 16 jaar was, kwam hij solliciteren in het bijzijn van zijn vader en moeder. Toen nog ‘Houthandel Hoornick’ zocht een knecht voor de zagerij en het meehelpen in het algemeen. Jos kwam, en is nooit meer weggegaan in zijn arbeidzame leven. Jos bleek meer in zijn mars te hebben dan planken en

board op maat zagen, en in de jaren die volgden werden hem steeds meer taken toevertrouwd. Klanten adviseren zat er al heel snel in bij Jos. Met zijn humorvolle aanpak, breekt hij het ijs, en adviseert en stuurt de klant de juiste kant op. “Kopen, daar moet je een goed gevoel over hebben, dat is belangrijk” is Jos’ lijfspreuk zo ongeveer geworden. De Houthandel werd uitgebreid naar DoeHet-Zelfzaak, en weer later van Doe-HetZelfzaak naar Tegelspecialist in de jaren tachtig, dat was een hele omschakeling. Jos heeft het allemaal van nabij meegemaakt en beleefd, en zodoende dus ook alle gedaantes van de zaak aanschouwd

door de jaren heen. Jos werkte ook met alle generaties Hoornick samen. Eerst met opa Piet Hoornick, later met Frans en Jopie Hoornick op de Dijklaan, en daarna met Frens Hoornick op het Spinveld. Gezicht Jos bepaalde voor een groot aantal jaren het gezicht van Houthandel Hoornick, en later Tegelsuper Hoornick. Hij heeft alle fasen in de ontwikkeling van het bedrijf meegemaakt en ook richting aan gegeven. Dat waren tijden waarin er hard gewerkt moest worden, maar daarover heeft Jos nimmer geklaagd. Mooie herinneringen

blijven natuurlijk verser in het geheugen dan de mindere zaken, maar Jos is een positief ingesteld mens, en in alle tijden wist hij er zijn eigen draai aan te geven, en het werk ook voor hemzelf aantrekkelijk te houden. Goeden tijden, en diverse crises, allemaal kwam het voor Jos ook aan bod. Dat kan ook niet anders, met zo’n staat van dienst. Jos kent alle’ inns en outs’ van de zaak waar hij in 1967 kwam solliciteren. Jos heeft in deze lange periode ook als bedrijfsleider aan veel mensen leiding gegeven. Er passeren er nogal wat in zo’n tijdspanne. Hij heeft ook in zijn leven een groot aantal mensen ontmoet. Vanuit

Tegelsuper Hoornick bv, Spinveld 60, 4815 HT Breda, tel. (076) 5213860, www.tegelsuper.nl PAGINA 12

privé, vanuit hobby’s en vanuit het werk. Heel veel klanten kennen Jos ook en vaak na jaren kent hij velen direct bij het zien bij naam. Daaruit blijkt Jos’ betrokkenheid bij wat hij voor een klant kan betekenen. Met kennis over zijn vakgebied, zijn overtuiging, spreekt hij de klanten aan en weet de juiste snaar te raken. Hij is betrokken en dat merkt een klant meteen. Tegelsuper Hoornick verliest op 20 december een uniek personeelslid. Zoals Jos is er geen een. Hij gaat meer vrije tijd besteden aan ondermeer golf. Op vrijdag 20 december neemt Jos afscheid en is er voor genodigden een afscheidsreceptie.


ACTIE !!

COMPLETE WONINGINRICHTING

ZIE ONZE NIEUWE SITE WWW.DAANVANDEURSE.NL VOOR ALLE AANBIEDINGEN

TV-KAST EN SALONTAFEL IN ALLE KLEUREN EN MATEN MOGELIJK! %(679(5.2&+7STOEL GEHEEL NAAR EIGEN WENS GEMAAKT! â&#x201A;Ź 145,IN 100 VERSCHILLENDE KLEUREN NU(INCL. COMPLEET PROGRAMMA 50% POTEN STIKSEL, HANDGREEP ETC.)KORTING

2 M 0 0 3 3 ALS 3 + 2 ZITS â&#x201A;Ź 1.385,-

HOEKBANK (3-HOEK-2) VAN â&#x201A;Ź 2.495,- NU VOOR â&#x201A;Ź 1.999,IN ALLE MATEN EN KLEUREN MOGELIJK COMPLETE SLAAPKAMER voor â&#x201A;Ź 1.895,-

INRUIL 0(8%(/(1Ć&#x201D;*25',-1(1Ć&#x201D;9/2(5(1Ć&#x201D;9(5/,&+7,1*Ć&#x201D;./(,10(8%(/(1Ć&#x201D;=21:(5,1*Ć&#x201D;:221$&&(662,5(6 MOGELIJK! Margrietstraat 15 / Rucphensestraat 62 - Sint Willebrord - Tel. 0165-382403 - Dinsdagmiddag gesloten - Vrijdagavond koopavond

UW ACCOUNTANT / BOEKHOUDER TE DUUR ?

L BOSCHDA K ASTEEL et rz Beeks ve Bolwerk van

GEHEIM OOR LOGS T DOR P VAN BEZE

NIEUW BOEK VAN RINIE MAAS s&RAAIEENZORGVULDIGE graďŹ sche vormgeving. sPAGINAS SPANnend en met name feitelijk geschreven hoofdstukken sFOTOSENORIGINELE OVERZICHTSTEKENINGEN VANHETVERZET s!UTHENTIEKEBRIEVEN geven een inkijkje in moeilijke tijden; sNOGNIMMERGEPUBLIceerd. s"IJZONDEREAQUAREL van een oorlogsactiviteit van de *OODSEVERZETSMAN OP"EEK'UUS"ECHT

OOR BR ABANTS VERVOLG

EIDE A VLOEIW LOGSDR AM

s6ERRASSENDNIEUWE feiten aangaande de Vloeiweide.

Rinie Maas

Bij ons bepaalt uzelf het tarief en de werkzaamheden !! Alle varianten zijn mogelijk, vrijblijvende informatie: WWW.ADVIESBUREAUDEBRUIJN.NL

Feestje? Voor verhuur van: TAFELSsSTOELEN toilet- en frituurwagens partytenten springkussen v.a. 45,-

snijdersverhuur.nlBel: 0165-386105 0165-386613

Heeft u vragen of hulp nodig rondom: s Thuiszorg s Begeleiding s Boodschappenservice s Aanvragen hulpmiddelen s Activiteiten Raffy thuiszorg kan dit samen met u regelen. U kunt contact opnemen met Woonzorgcentrum Raffy en vragen naar Wilma Broeders. tel. 076 - 522 51 50 w.broeders@raffyzorg.nl

slechts

www.Vloeiweide.nl/BoschdalBeek

â&#x201A;Ź 27,50

HET BOEK IS VERKRIJGBAAR via www.Vloeiweide.nl/BoschdalBeek en bij: Drukkerij Vorsselmans, Bredaseweg 26, Zundert The Readshop, Winkelcentrum 27, Etten-Leur Boekhandel Polare, De Barones 63, Breda Boekhandel van Kemenade & Hollaers, Ginnekenweg 269, Heksenwaag 36

Mutsen Sjaals Bontmutsen Handschoenen Snowboots Jassen Parkaâ&#x20AC;&#x2122;s Outdoor Carnavalskleding Schietsport Houten legerkisten Werkkleding Campingartikelen Mag Lite Rugzakken &DPRXĂ&#x20AC;DJHQHWWHQ Legerkisten Schoenen &DPRXĂ&#x20AC;DJHNOHGLQJ Gasmaskers Legerdekens

Raffy thuiszorg

Ruim 2,4 miljoen mensen in onze provincie zijn klant van Brabant Water. Met onze 800 medewerkers zorgen wij voor lekker kraanwater van uitstekende kwaliteit. 24 uur per dag vers uit de kraan.

    < Heel veel leuke December Cadeaus voor jong en oud! Tevens heel veel leuke kleding voor CARNAVAL in onze winkel!

Dump Company

Katerstraat 71a, 4881 AP Zundert. Telefoon: 06-12404198 of 06-13997129 Bestel online

www.dumpcompany.com Snelle levering gegarandeerd!

Of kom langs in onze winkel, GHNRIÂżHVWDDWNODDU

KIJKEN NAAR JEZELF? Spiritueel/psychologische coaching s/RIĂ&#x201D;NTERENDEGESPREKKEN s#ONSULTEN s$IEPTESESSIES s#HAPOMA(EALINGS s3PIRITUELERELATIECOUNSELING )NDIVIDUELESESSIESMET2ICHARD+REBBER-! 0ARAPSYCHOLOOG)0!"REDA

Brabant Water spoelt het leidingnet in de gemeente Breda schoon. In de periode van 25 november tot 31 december 2013 spoelen wij de drinkwaterleidingen in Heuvelkwartier, Zandberg en Boeimeer straat voor straat schoon. Dit doen wij tussen 08.00 en 17.00 uur.

Waarom is schoonspoelen nodig? Brabant Water maakt vers drinkwater van heel goede kwaliteit. Een schoon leidingnet draagt bij aan het vers houden van het water. Doordat we ons leidingnet regelmatig schoonmaken, kan ons water altijd vers bij u uit de kraan komen.

Wat merkt u ervan? In de meeste gevallen merkt u weinig tot niets van de werkzaamheden. Als we bij u in de buurt spoelen, kan de waterdruk een korte tijd variĂŤren en is er een kleine kans op bruingekleurd water. Dit ziet er minder fris uit, maar is van goede kwaliteit en niet schadelijk voor de gezondheid.

).&/2-!4)% INFO PARANORMAALPRAKTIJKNL 076-5963933 / 06-51664859

Wilt u meer informatie?

Integraal Parapsychologisch Adviesbureau (I.P.A.)

Op www.brabantwater.nl vindt u antwoord op veelgestelde vragen over het schoonspoelen van de leidingen. U kunt ook contact opnemen met ons regiokantoor West, telefoonnummer 073 683 87 00.

Breda Businesspark, Lijndonk 4 / 103, 4825 BG Breda - 076-5963933 / 06-51664859 www.paranormaalpraktijk.nl / www.parapsycholoog.com IPA Breda Facebook - Email: info@paranormaalpraktijk.nl


KORT BEDRIJVIG

‘Veiligheid in en rond winkels verbeteren’

Secret Scans doen ogen openen BREDA - Verbeteren van de veiligheid in en rond winkels. Met ‘secret scans’ werden 51 winkels in verschillende wijken in Breda in november doorgelicht. Afgelopen week vond in het Stadskantoor de presentatie van de resultaten plaats. wijst dat de samenwerking tussen de lokale overheid, de landelijke overheid en de ondernemers ook op dit gebied vruchten afwerpt.”

Alfred Arbouw: ‘Secret Scan is een prima middel om punten op de i te zetten’ FOTO HENK STEVENS

DOOR ADDO SPRANGERS Bij de actie waren de gemeente Breda, politie en de ondernemers zelf betrokken. De meewerkende ondernemers werden zoals gezegd eind november in hun winkel bezocht door een ‘secret scanner’: een bezoeker die winkels op een aantal punten beoordeelde. In totaal zijn 301 artikelen uit de verschillende winkels meegenomen, met een totale waarde van ruim 5.000 euro. De ‘secret scanner’ verkende hoe een ondernemer z’n winkel opent en sluit en keek naar de procedures rond de kassa. De winkeliers waren op de hoogte dat de secret scan zou plaatsvinden. Zij wisten echter niet wanneer hun winkel bezocht zou worden. Wanneer de gelegenheid zich voordeed, nam de ‘secret scanner’

iets mee uit de winkel zonder daarvoor te betalen. Via een verborgen camera vond registratie plaats. Samenwerking “Ik vind het belangrijk dat winkeliers zichzelf veilig voelen in hun winkel en straat, maar ook weten hoe zijzelf bij kunnen dragen aan veiligheid,”zo licht wethouder Alfred Arbouw van Handhaving en Preventie toe. “Deze actie maakt duidelijk dat met alert te zijn en met een aantal eenvoudige maatregelen de veiligheid in het winkelgebied met sprongen vooruit gaat. De Secret Scan is een prima middel om punten op de i te zetten. Ik ben dan ook blij dat er door goede samenwerking met het Ministerie van Veiligheid middelen beschikbaar zijn gesteld om deze slag te maken. Dat be-

Camerabeelden Tijdens de bijeenkomst in het Stadskantoor kregen de winkeliers camerabeelden te zien, die door de secret scanners waren gemaakt. Hierop was duidelijk te zien hoe de ‘winkeldieven’ te werk kunnen gaan en winkeliers om de tuin proberen te leiden. Vervolgens kregen de winkeliers in een workshop tips aangereikt om hun winkel nog veiliger te maken. Natuurlijk kregen ze ook hun meegenomen artikelen weer terug. Een aantal winkeliers kreeg een pluim: winkeldiefstal was in hun winkel praktisch onmogelijk. De Secret Scans vonden plaats in gebieden waar volgens het Keurmerk Veilig Ondernemen (KVO) wordt gewerkt. Dit Keurmerk is een samenwerkingsverband tussen ondernemers, gemeente, politie en brandweer en heeft tot doel winkelgebieden veilig, heel en schoon te maken en te houden. Breda kent tien gebieden die KVO-gecertificeerd zijn of op het punt staan gecertificeerd te worden. Onder meer de volgende winkelcentra of -gebieden zijn bezocht: De Berg, De Donk, Heksenwiel, Tuinzigt, Boschstraat, Nieuwstraat, Ginnekenweg/ Wilhelminastraat, Princenhage, Heusdenhout en Brabantplein.

Zondag 22 & 29 december

Koopzondagen in winkelcentrum Hoge Vucht Op zondag 22 & 29 december van 12.00 uur tot 17.00 uur kunt u in winkelcentrum Hoge Vucht op uw gemak uw kerstaankopen komen doen. Natuurlijk zorgen de ondernemers voor de juiste Kerstsfeer, Hoge Vucht is prachtige gedecoreerd in kerststijl en daardoor een genot om te winkelen voor jong en oud. Natuurlijk mag muziek niet ontbreken tijdens dagen als deze. Diverse koren uit de omgeving verzorgen de muzikale sfeer op deze gezellige middag in winkelcentrum Hoge Vucht. www.winkelcentrumhogevucht.nl

Sfeefvolle reparatiebijeenkomst in de Buurtsalon

Repair Café Linie maakt ook kerstverlichting BREDA - Zaterdag 21 december is er van 12.00 tot 16.00 uur Repair Café in Buurtsalon Liniekwartier, Edisonplein 3. Iedere derde zaterdag van de maand kunnen bezoekers hun kapotte spullen laten repareren, bijvoorbeeld kerstverlichting. Daarnaast buigen de reparateurs zich over diverse dagelijkse dingen die het niet meer doen, zoals kleinmeubels, computers, huishoudelijke apparaten, textiel, speelgoed enzovoort. Een edelsmid verricht kleine reparaties aan sieraden. Wie een defecte naaimachine wil laten herstellen, moet daarvoor een afspraak maken via 0625371921 (Marga Peters) of 06-55114229 (Deborah Jacobs). Alleen dan komt de naaimachinereparateur naar het Repair Café. “Vlak voor de feestdagen is het natuurlijk leuk als we kapotte kerstverlichting weer aan de praat krijgen”, zegt Alex van Doorn. Hij is een van de enthousiaste, vakkundige vrijwilligers. Ook actueel in deze dagen is speelgoed waar iets aan mankeert. Al zullen kinderen zich voornamelijk bezighouden met al het nieuws dat ze van Sinterklaas hebben gekregen, er is altijd ‘oud’ speelgoed dat na reparatie weer voor het nodige plezier zorgt. De textielafdeling weet goed raad met poppenkleertjes.

De vrijwilligers kunnen veel verhelpen, maar soms zijn er onderdelen nodig. Alex van Doorn: “We hebben wel een kleine werkvoorraad, maar het is onmogelijk om er een uitgebreid magazijn op na te houden. Daarvoor is de diversiteit veel te groot. Dus soms moeten we mensen verwijzen naar een speciaalzaak in de buurt. Die onderdelen moeten ze wel zelf betalen, daar hebben wij geen middelen voor.” Meestal maakt de reparateur dan een afspraak voor het eerstvolgende Repair Café. Dat hoeft geen maand te duren, omdat Breda intussen vier locaties telt. Locaties De laatste reparatiebijeenkomst dit jaar is op zaterdag 28 december van 13.00 tot 16.00u in De Brink, Heemskerkstraat 55, Breda (Heuvelkwartier) en daarna ook weer elke vierde zaterdag van de maand. Het eerste Repair Café in 2014 is op zaterdag 11 januari, 10.00-16.00 uur, nu op de nieuwe locatie: het Rondeel, Kloosterlaan 14, Breda Centrum, en daarna weer elke tweede zaterdag van de maand. Laatste vrijdag: Breda Noord, Werkaandewijk, Namenstraat 62, 10.00-14.00u. Wie meer wil weten over Repair Café Breda kan contact opnemen met Marga Peters (coördinator Repair Café Breda), email: petersmarga@gmail.com, tel. 06-25371921.

BREDA VAN WELEER Bredase vrijbuiter wordt door overheid in 191 8 wettelijk aan banden gelegd

‘Eerste woonwagenkamp Breda staat op Dijkplein’ In 1918 heeft Breda zijn eerste woonwagenkamp aan het Dijkplein alias Mestplein. De vrijbuiter van weleer wordt aan de rand van de stad wettelijk aan banden gelegd. DOOR RINIE MAAS “Als in Breda in 1870 de vestingwerken worden geslecht staan woningen nogal eens op onbebouwde vestinggronden. De woonwagenwet maakt het mogelijk dat de gemeente een standplaats aanwijst waar woonwagens verplicht moeten staan. De standplaatsen voor de woonwagenbewoners in Breda zijn dan 150 jaar aan de rand van de stad. Omstreeks 1918 is de eerste standplaats op het Dijkplein annex Mestplein. Een nieuw woonwagenkamp komt in 1929 aan de slingerweg op het terrein van de gemeentereiniging. In 1951 wordt een woonwagenkamp betrokken op Driekoningenoord, eveneens bij een vuilnisbelt,” aldus Otten.

delaars in kunstbloemen, borstels en bezems en paraplu’s. De scharensliep slijpt voor moeder de vrouw de messen op zijn steen en stoelenmatters geven een staaltje vlechtwerk te zien dat een machine niet evenaart. De voorloper van het vrije beroep, zonder huis en haard, slaapt in de hooimijt, eet bij de boer mee van wat over is, apart in de keuken en vertoont zijn Jan Klaassenspel op de school. De man van het Jan Klaassenspel kan de poppen zo laten bewegen en laten spreken dat de kinderen op hun stoeltjes gaan staan om de beer die achter Hans aanzit aan te wijzen. De poppenspeler rijdt over de zandwegen op de fiets naar de scholen, wat wiebelig en onvast. Zonder borrel heeft hij niet ‘de juiste pak’.

‘Pak’ De ketellapper en stoelenmatter, orgeldraaier en scharensliep hebben edele ambachten. Hij is er, vermeldt Gerard Otten in de Oranjeboom 65 over huisnummering en aanverwante zaken, in Nederland als nieuwe woonvorm in 1870. De industriële revolutie met zijn fabrieken en moderne machines en hun gestamp, waar je gek van wordt, is voor de vrijbuiter de dwangbuis van een inrichting. Enkele duizenden scharrelen langs ’s Heren wegen ongedwongen hun kostje bijeen als han-

Norm Wie zijn de beoefenaars van ambulante beroepen, zoals Gerard Otten ze noemt? Ze zijn niet in een hokje te plaatsen. Het zijn géén zigeuners, noch minder afstammelingen van Roma en Sinti. Het zijn in de omgeving van Breda landarbeiders en turfstekers. Ze blijven op handige wijze buiten de mechanisering en worden door hun vrije natuur en zwerfdrift gewantrouwd. Otten raakt de kern van het onderwerp als hij zegt dat de burgerlijke norm, kort gezegd, was dat fatsoenlijke mensen

een vaste woon- en verblijfplaats hadden. Door de woonwagenwet 1918 wordt het rondtrekken door de overheid naar vermogen ontmoedigd. Dat maakt het voor de kramer en de ketellapper niet gemakkelijk. De man van het Jan Klaassenspel is slim. Hij woont in een wagen maar rijdt met zijn poppenspel naar de scholen op een ouwe fiets. Driekoningenoord Ik kom op Driekoningenoord, jaren zestig, met vader voor J.C. Raming. De kinderen drommen rondom de hotchkiss. Voor de familie Kraus tillen we er een bed en matras uit waarin een bengel zich op en neer laat veren en onze last verzwaart. “Trek je broek over je blote gat omhoog en laat die meneer zijn werk doen,” klinkt het driftig uit de woonwagen door de moeder die toekijkt. We doen onze schoenen uit. In de woonwagen zit pater Sixtus, de woonwagenkamppater. Hij bidt voor opa Kraus die stervende is. Zijn witte baard ligt boven het laken. Hij doet denken aan Sinterklaas. Vader neemt zijn chauffeurspet af. Overal kaarsjes voor Mariabeeldjes. Vrouwen lopen af en aan. Nu moet de matras onder het doorgelegen bed geschoven worden. Het lukt. “Hè, hè, da lig nog es verrekkes lekker,” zegt de zieke opa dankbaar. Zijn oude hand legt hij PAGINA 14

De woonwagens hebben vanaf 1918 een nummer.

in die van zijn vrouw. Ze schreit stilletjes. Ik ben blij dat we de woonwagen, waarin de schemering van de dood staat, kunnen verlaten. Krauske Dat Jannes, Frans Bauer, Grad Damen, Frans Duijts als ‘kampers’ de volkszangers van deze tijd zijn is logisch. Volksdevotie en volkszang gaan hand in hand. Broeder Alphonso heeft dat jaar de kerstnacht in het kerkje van Driekoningenoord voorbereid. Om 5.00 uur in de ochtend zingt het

FOTO ARCHIEF RINIE MAAS

koor ‘Stille nacht, heilige nacht’ en nergens wordt het zo mooi gezongen al daar. Het sneeuwt. Het zijn mooie grote vlokken. De engeltjes schudden in de hemel met zeldzame ijver een bed uit dat voor opa Kraus bestemd moet zijn. “Hoor je dat, moeder? Neen… ik zie een licht,” meent hij. “Zal ik nog eens een bakje koffie zetten?” vraagt ze. “Da zal smaken,” prevelt Krauske. En als ze van haar plaats opstaat, sluit hij zijn ogen. Opa Kraus heeft duizenden ketels gelapt. Het is zijn tijd. Van misdaad op Vinkenslag is dan nog geen sprake.


Bij inlevering van deze bon 10% korting

Prins Hendrikstraat 88 4835 PR Breda Tel. (06) 85 67 51 01 Openingstijden: ma 13:00 - 18:00 di t/m vrij 9.30 - 18:00 za 9:00 - 15:00

EINDEJAARSSHOW

Deze actie is geldig t/m 31 januari 2014

t/m 4 januari 2014

Bestaat 1 jaar! Kleding reparatie en veranderwerk van dames en herenkleding. Nieuwe ritssluiting in spijkerbroeken, pantalons enz. & modernisering. Gespecialiseerd in het vernieuwen van voeringen in colbert & Jack & Lerenjack. Inkorten & Innemen & Uitleggen van mantels, rok, colbert, japon. Inkorten van spijkerbroeken. Stofferen & gordijn op maat en reparatie. Reparatie Tassen (ook leer)

BEST BETALENDE GOUDINKOPER VAN BREDA - GRATIS TAXATIE !

MAATWERK IS ONZE NATUUR Dat komt mooi uit Ulvenhout.

INKOOP - VERPANDING GOUD - ZILVER - MUNTEN

2e Kerstdag en Nieuwjaarsdag gesloten.

076-587.29.10

Strijbeekseweg 14 - 4851 SL Ulvenhout - Tel. 076 5612614 www.ulvenhoutwooncenter.nl - info@ulvenhoutwooncenter.nl

NU OOK REPARATIEWERK

3 ( / " / & %"( Vrijdag 20 decenber Zaterdag 21 december Zondag 22 December

BoekenVoordeel Verrast je met boek, hobby en cadeau

6.99

vanaf

4.99

-VYFSJOHCBOEBHFOEBT IFFMWFFMTPPSUFOFONBUFO'FFTUFO gedenkdagen en schoolvakanties 2014/2015, boordevol vrolijke JMMVTUSBUJFT

LUXE AGENDAâ&#x20AC;&#x2122;S KEUZE UIT

10 SOORTEN!

JE VINDT ONS O.A. IN: BREDA GINNEKENSTRAAT 80 ETTEN LEUR MARKTHOF 21 OF KIJK OP WWW.BOEKENVOORDEEL.NL

KEUZE UIT

15 SOORTEN!

2.99

Ook verkrijgbaar: bloemen, cottages, dolfijnen, paarden, panoramaâ&#x20AC;&#x2122;s, sealife, steden en vlinders.

NOTITIEKALENDERS

ALLES MOET WEG!

KEUZE UIT

15 SOORTEN!

LUXE KOOK BOXEN SCHEURKALENDERS

3 %"(&/-"/(

7FSLSJKHCBBS4VTIJ $BLF1PQT 4IPUT cocktails, High Tea, Heerlijk Italiaans, Heerlijke taartjes, Chocolade, Lovecakes LPFLKFT "NVTFT en Tapas

16.99

5.-

p/st

15 titels verkrijgbaar: o.a. &MLFEBHFFOMBDIt1V[[FMTt8JKTIFEFO,PLFO &TPUFSJFt4FYt3FMJHJFt5BBMt(FME

3 %"(&/-"/( 9.95

4.

99

p/st


JOM ontvangt eerste aanmoedigingsprijs

Winnaars Chris van Faassen-penning bekend Vernieuwde website BREDA - Altijd betrokken, 200% inzet onschatbare waarde is. rerend voorbeeld voor iedereen. JongatBreda.nl en een constante factor betekenen in Hun motto is: ‘Met JOM schijnt altijd de het leven van een individu of groep. Een paar kreten waarmee de winnaars van de Chris van Faassen-penning 2013 dit jaar omschreven kunnen worden. Tijdens de feestelijke uitreiking, op vrijdagavond 13 december, reikte wethouder Bob Bergkamp de penning uit aan de twee winnaars: Willem Vermeulen als individu en Belcrum Beach als groep vrijwilligers. Zij mogen zich hiermee vrijwilligers van het jaar 2013 noemen. De groep Jonge Ondernemende Moeders ontving uit handen van de wethouder de Aanmoedigingsprijs, die dit jaar voor het eerst werd uitgereikt. Winnaar individueel “Hij was en is de constante factor in mijn bestaan de afgelopen jaren!” Aldus één van de cliënten over Chris van Faassenpenning winnaar Willem Vermeulen. De 62-jarige vrijwilliger van het jaar 2013 heeft in zijn leven een indrukwekkend sociaal cv opgebouwd. Naast het feit dat hij actief is voor het Stedelijk Kompas, jarenlang vrijwilliger was bij SOS Hulptelefoon en voorzitter bij familieraad Lucia is hij in 1994 gestart bij het oorspronkelijke Buddy project. Na het samengaan van meerdere projecten is hij sinds 1998 actief voor HOOM. Duidelijk mag zijn dat hij voor zowel zijn cliënten als voor zijn collega’s van

Winnaar groep Een braakliggend terrein, een enthousiaste ondernemende creatieveling en honderd vrijwillige toppers. De basis van het succes van Belcrum Beach. Het project dat binnen een half jaar hard werken uitgroeide tot een goed bezochte gratis voorziening voor heel cultureel en strand minnend Breda. Het stadsstrand heeft een strandpaviljoen dat is gemaakt van restmaterialen dat volledig door de vrijwilligers zelf is gemaakt en gerund. Er hebben meerdere kosteloze culturele projecten plaatsgevonden voor jong en oud. Belcrum Beach is voor iedereen. Het project is een voorbeeld van burgerkracht en out-of-the-box denken en creëert tegelijkertijd een stukje bewustwording over wat je allemaal nog kunt met weggegooide spullen. Winnaar Aanmoedigingsprijs Door hun grote rol van betekenis in de wijk en de enorme groei die zij in een korte tijd hebben meegemaakt zijn de Jonge Ondernemende Moeders (JOM) winnaar van de eerste aanmoedigingsprijs in de geschiedenis van de Chris van Faassen-penning. JOM zorgt voor vrijwilligerswerk / sport en bewegen saamhorigheid in de buurt vanuit een actieve en positieve beweging. Ze organiseren laagdrempelige activiteiten voor kinderen (en ouders) in de wijken Kesteren en Muizenberg en zijn daarmee een inspi-

zon!’ Reden genoeg om deze moeders zelf eens in het zonnetje te zetten. Door middel van een prijs op maat worden ze geholpen met het voortzetten van hun stijgende lijn. De aanmoedigingsprijs bestaat namelijk uit een cheque bestemd voor sportieve winterkleding volledig in JOM stijl. Zo kunnen zij ook winteractiviteiten organiseren en herkenbaar blijven voor de doelgroep. Genomineerden Breda Actief ontving in totaal 56 aanmeldingen van stuk voor stuk toppers. Een zevenkoppige jury ging in beraad en nomineerde uiteindelijk vijf individuen en zes groepen, waarmee het College van burgemeester en wethouders instemde. Van de negentien aangemelde individuen werden behalve Willem Vermeulen, ook nog Ria Dingenouts (Stichting Elisabeth Overakker), Jan van Doesburg (Schaats- en Skeeler Vereniging Breda), Bram Vullings (Breda Barst) en Redgan van Sauers (Stichting Aya) genomineerd. Voor de groepen kwamen er 37 aanmeldingen binnen, waaruit er uiteindelijk zes genomineerd werden. Behalve de winnaar van de penning en de winnaar van de aanmoedigingsprijs waren de andere genomineerden: de vrijwilligers van de palliatieve terminale zorg in de thuissituatie van Steunpunt informele zorg Breda (StiB), Breda Barst, Kamers met Kansen van Social Work Breda en Taalbus.

De redactie van Jongatbreda.nl: v.l.n.r. Selin, Noa, Madelief, Younes, Isabelle.

BREDA - JongatBreda.nl is vernieuwd! Vanaf 18 december kun je op deze website terecht voor informatie over de meest uiteenlopende thema’s, zoals je toekomst, je lichaam, je relaties en je omgeving. En dat niet alleen! Je vindt er ook informatie over en het laatste nieuws uit jouw omgeving, Breda dus! JongatBreda.nl is een website voor jongeren van 12 tot 23 jaar. Heb je vragen over relaties, je lichaam, studie, seks, bijverdienen? Je vindt het antwoord hier. En als dit niet zo is dan verwijzen we je door naar degene die je vraag wel kan beantwoorden. Je kunt ook online een vraag stellen aan een hulpverlener. Deze geeft je dan zo snel mogelijk antwoord.

Extra oog voor voorbereidingen aanleg brandstapels

Harde aanpak vuurwerkoverlast BREDA - De gemeente Breda, politie, brandweer, woningcorporaties, Halt en Surplus Welzijn slaan de handen ineen om openbare orde en veiligheid van de Bredase inwoners te garanderen. In de aanloop naar de jaarwisseling wordt er flink ingezet op het voorkomen van illegaal en/of vroegtijdig afsteken van vuurwerk en daarnaast het voorkomen en bestrijden van brandstapels. DOOR ADDO SPRANGERS In de aanloop naar de jaarwisseling volgen politie en partners van wijkveiligheid nauwlettend of er sprake is van voorbereidingen voor het bouwen van brandstapels. Voorbereidingen of brandstichting wordt niet getolereerd en brandstapels in aanleg worden verwijderd. Organisatoren en eventuele daders kunnen direct optreden verwachten, zo meldt de gemeente Breda. Net als voorgaande jaren verzorgt Halt Zeeland en West-Brabant weer voorlichtingsbijeenkomsten en vuurwerkworkshops op zestien scholen voor het voortgezet onderwijs. Dit gebeurt in samenwerking met politie, brandweer en Surplus Welzijn. Bij de vuurwerkverkooppunten wordt de folder ‘Veilig en sfeervol naar 2014’ verspreid. Behalve informatie over het kopen en veilig afsteken van

vuurwerk gaat deze ook in op wat te doen in geval van agressie tegen hulpverleners. De politie zet de scherpe controle voort op illegale handel en het vroegtijdig afsteken van vuurwerk. Dit naast de gebruikelijke controles op opslag en verkoop van vuurwerk. Wanneer sprake is van vandalisme of vernielingen als gevolg van vuurwerk wordt aangifte gedaan bij de politie. De inzet is gericht op het verhalen van de schade op de daders. Als sprake is van overtredingen van de vuurwerkregels krijgen jongeren tussen 12 en 18 jaar een Halt-straf. Openbare ruimte De gemeente Breda neemt de nodige maatregelen om vandalisme en vernielingen in de openbare ruimte te voorkomen. Er zijn extra toezichthouders actief die zicht richten op het voorkomen van

vernielingen. Verder maken het afsluiten van 450 afvalbakken en het vergrendelen van 250 binnenbakken deel uit van de voorzorgsmaatregelen. Op 31 december worden alle papiercontainers geleegd en is het verzoek aan de inwoners om deze na 16.00 uur niet meer te gebruiken. Op 1 januari start het schoonmaken van de binnenstad. Alle inwoners worden opgeroepen om vuurwerkafval zelf op te ruimen. Dit om te voorkomen dat jonge kinderen in aanraking komen met achtergebleven vuurwerk en de mogelijke risico’s als dat nog niet is afgegaan. Inwoners die overlast ervaren of vernielingen willen melden, kunnen in geval van spoedeisende gevallen gebruik maken van het alarmnummer 112 of het algemeen politienummer 0900 8844. Ook beschikbaar is het telefoonnummer ‘Meld Misdaad Anoniem’ 0800 7000.

‘Hodie Christus Natus Est’

Kerstavond met Cappella Breda

Cappella Breda o.l.v. Daan Manneke.

BREDA - Cappella Breda geeft onder leiding van Daan Manneke en met medewerking van Jelena Bazova (orgel) zondag 22 december om 17.00 uur een kerstconcert.

Het concert vindt plaats in de mooie sfeervolle Nederlands Hervormde Kerk van het Ginneken te Breda. Cappella Breda zal gedurende het concert deze prachtige ruimte volledig benutten en

de luisteraar vanuit verschillende plaatsen toezingen; een intiem kerstconcert van een klein uur om het kerstfeest te verwelkomen. Met de titel Hodie Christus Natus Est heden is Christus geboren - refereert het kerstconcert aan de feestelijke werken van Jan Pzn Sweelinck (1562-1621) en Heinrich Schütz (1585-1672). Deze grote meesters Schütz en Sweelinck vertegenwoordigen samen met Michael Praetorius (1571-1621), van wie in verschillende zettingen Es ist ein Ros entsprungen wordt uitgevoerd, de Renaissance en de Barok. De Romantiek wordt in dit concert vertegenwoordigd met kerstgezangen van Joh Brahms (1833-1897) en Max Reger (18731916). Jelena Bazova speelt op het ‘feest van het licht’ geïnspireerde werken van Joh Seb Bach (1685-1750) en Olivier Messiaen (1908-1992) als ‘commentaren’ op de vocale programma-onderdelen. PAGINA 16

Nieuwe redactiegroep De teksten op Jongatbreda.nl zijn door landelijke experts samengesteld en door jongeren gescreend. Voor de informatie uit

Breda en omgeving is een nieuwe redactiegroep samengesteld van Bredase jeugd. Zij weten als geen ander wat jongeren aanspreekt en komen wekelijks bij elkaar om nieuwe onderwerpen te bespreken en uit te werken. Wil jij ook meewerken aan deze website? Neem dan contact op met Maaike Crijns. Tel: 06-38283526. CJG Breda Jongatbreda.nl is een initiatief van CJG Breda (Centrum voor Jeugd en Gezin), dé vraagbaak voor ouders, opvoeders en kinderen en jongeren van 0 tot 23 jaar. Waar je ook mee zit: met de professionele ondersteuning vanuit het CJG kom je er zelf weer uit. Samen zoeken we naar oplossingen die voor jou én in jouw situatie werken. Onze deskundigen luisteren goed naar wat er precies speelt en vanuit hun kennis en ervaring kunnen ze je daarna persoonlijk en op maat adviseren en begeleiden. Kijk voor meer info op www.cjgbreda.nl, of bel: 0800-4440003.

Ruilen & Lenen: Kopen zonder geld bij ‘Kopje Suiker’ BREDA - In de maand december kan je in de pop-up shop “Kopje Suiker” zonder geld leuke dingen “kopen”. De shop, op de hoek Edisonplein/ Ch. Huygenstraat, is een opmaat voor de opening van “Kopje Suiker” in de Hudsonstraat 17 later deze maand. Op beide plaatsen kan je onder het genot van een gratis kopje thee of koffie overbodige spullen ruilen voor dingen die je wél kunt gebruiken. Je hoeft alleen maar lid te worden voor een euro per maand en je kan volop ruilen. De eerste keer mag je zelfs gratis iets uitzoeken en meenemen. Het doel van “Kopje Suiker” is om weggegooide of overbodige (nieuwe) spullen een tweede leven te geven. Daarmee wordt tegelijkertijd gewerkt aan minder afval en minder gebruik van grondstoffen én het beschikbaar maken van allerlei spullen zoals boeken, Playstation games, huishoudelijke artikelen, speelgoed en kleding voor mensen met een krappe beurs. Kopje Suiker gaat ook dingen uitlenen. Als je een schilderijtje wil ophangen ga je

geen boormachine kopen. Toch heb je die af en toe nodig. Binnenkort is dat voor een heel kleine vergoeding mogelijk. Kopje wil dingen gaan uitlenen zoals serviesgoed, extra grote pannen, kinderstoelen, elektrische apparaten, etc. Met steun van Wonen Breburg wordt nu het souterrain van het Planciuspunt aan de Hudsonstraat 17 geschikt gemaakt voor een ontmoetingsplaats/ ruil & leenwinkel. Alles wordt gedaan door vrijwilligers. De naam “ Kopje Suiker” ligt voor de hand. In alle landen van de wereld kloppen buren bij elkaar aan.” Buuv, mijn suiker is op. Kan ik een kopje suiker lenen?”. De winkel bij het Edisonplein is in december elke vrijdag- en zaterdagmiddag van 13.00 tot 17.00 open. Vanaf 19 december kan je ook terecht op de Hudsonstraat op dinsdag en donderdagmiddag. Voor meer informatie kan je terecht op: facebook.com/ kopjesuikerbreda. Heb je nog spullen weg te geven, wil je vrijwilliger worden of op een andere manier steunen, kan je bellen met 06 42624915 of mailen naar kopjesuiker2013@gmail.com.

Bestuur van Baronie weer op volle sterkte

Nieuwe voorzitter voor Baronie BREDA - In een buiten gewone algemene leden vergadering heeft Baronie op 11 december haar nieuwe voorzitter gekozen. Door de wervingscommissie werd Ruud Wiekema voor gedragen als de nieuwe Press van Baronie. Ruud Wiekema is 63 jaar oud en woonachtig in Baarle-Nassau. Was tot zijn 25 jaar actief bij Baronie en verhuisde toen uit Breda en zwierf door heel Nederland. Doordat dicht bij Breda kwam wonen bloeide zijn liefde voor Baronie weer op. Het bestuur kreeg nog een uitbreiding in de persoon van Perry Bastiaansen die voetbal organisatorische zaken gaat doen. Hiermee heeft Baronie weer een volledige bestuur van zeven personen.

Ruud Wiekema de nieuwe Press van Baronie. FOTO: PIET RAATS.


December 2013

Doe de â&#x20AC;&#x2DC;Moet Ik Overstappen Testâ&#x20AC;&#x2122;

Toezichthouder wil onderzoek naar vergelijkingssites

Alle ziekenhuizen zijn belangrijk


DSW vergoedt ook in 2014 alle ziekenhuizen

Bij lang niet alle zorgverzekeraars is dat vanzelfsprekend Met de zorgpremie wordt flink gestunt. Onlangs kwam in het nieuws dat het onverstandig is blind voor de laagste premie te kiezen. Tot wel twee op de drie ziekenhuizen mogen niet langer elke patiënt behandelen, omdat de kosten door een aantal verzekeraars niet meer worden gedekt. Vooral de grote zorgverzekeraars streven ernaar de zorg in steeds groter wordende ziekenhuizen te concentreren. Dit zou de zorg goedkoper maken. Volgens DSW is daarmee het belang van de patiënt niet gediend. Goede zorg moet dicht bij huis beschikbaar zijn en daarom blijft DSW ook de kleinere regionale ziekenhuizen gewoon betalen.

Groot is niet altijd beter

grote zorgverzekeraars ernstig onder druk

vergoed. Oomen stelt dat de kleinere regio-

“Dat door zorg geconcentreerd in te kopen

worden gezet, van groot belang. “DSW voelt

nale ziekenhuizen in een belangrijke behoefte

een kostenvoordeel kan worden behaald, is

zich als relatief kleine zorgverzekeraar verbon-

voorzien en gaat aan DSW-verzekerden geen

tot op zekere hoogte waar.” zegt Chris Oomen,

den met de kleinere regionale ziekenhuizen”,

beperkingen opleggen in de keuze van hun zie-

directeur van DSW. Hij voegt eraan toe: “Dit

zegt Chris Oomen. “Wij begrijpen hoe belang-

kenhuis. Oomen: “Soms heeft de behandeling

betekent overigens niet dat voor ziekenhuizen

rijk het is om in het belang van de klant juist

in een academisch of ander gespecialiseerd

geldt dat groter ook altijd beter is. Als een or-

regionaal actief te zijn. Het is dan veel gemak-

ziekenhuis toch de voorkeur. Het is een illusie

ganisatie te groot wordt, dan ontstaat er een

kelijker om het contact tussen het ziekenhuis

te denken dat elk ziekenhuis alle zorg op het

zekere logheid en dat gaat ten koste van de

en de huisartsen en andere zorgverleners in de

hoogst mogelijke niveau kan bieden. Sommige

efficiency. Dat geldt voor ziekenhuizen en ook

regio te onderhouden. Mensen kiezen er niet

ziekten zijn zo zeldzaam of complex dat kleine-

voor zorgverzekeraars. Deze zaken liggen ove-

voor om ziek te worden en als dat gebeurt,

re ziekenhuizen nooit de routine zullen krijgen

rigens niet zwartwit. Soms is het juist wél in

dan wil je dicht bij huis goed geholpen kunnen

die doeltreffend te behandelen. In die geval-

het belang van de patiënt om naar een acade-

worden. Onze verzekerden kunnen daarom in

len ben je bij een gespecialiseerd ziekenhuis

misch ziekenhuis te gaan”.

elk ziekenhuis terecht”.

in betere handen. Het gaat niet alleen om de

Regionale ziekenhuizen zijn belangrijk

Complexe zorgvraag

Rondom een gecompliceerde behandeling is

Volgens DSW is het voortbestaan van de vaak

DSW-verzekerden hoeven niet te vrezen dat

een heel team van gespecialiseerde mensen

kleinere regionale ziekenhuizen, die door de

de kosten van het ziekenhuis niet worden

betrokken. Wij kiezen dan nadrukkelijk voor

vaardigheid en de routine van de specialisten.

2


“Ik waardeer het zeer dat DSW ons steunt om te komen tot een optimale behandeling voor iedere patiënt.”

Pancreasproject met prof. dr. Van Eijck

de kwaliteit van de zorg en zijn betrokken bij de afspraken daarover. We vinden wel dat de ziekenhuizen onderling vooral zelf afspraken moeten maken over welke zorg in welk ziekenhuis het beste kan worden geleverd. We gaan met ze in overleg, maar leggen ze die keuzes niet op.” Uiteindelijk gaat het om verantwoorde zorg die aan de patiënt de beste kansen geeft. Een voorbeeld hiervan is het zogenoemde pancreasproject dat DSW samen met professor doctor Casper van Eijck is gestart, waarbij het om de optimale behandeling van alvleesklierkanker gaat. Van Eijck is aan het Erasmus MC verbonden en geldt als de autoriteit op het gebied van alvleesklierkanker en geniet grote internationale bekendheid. “Niet elke vorm van alvleesklierkanker kan zomaar in elk ziekenhuis verantwoord worden behandeld.” zegt professor Van Eijck. “Om de beste kwaliteit van zorg te kunnen leveren voor deze aan-

Als u niet door uw neus kunt fluiten Het is weer zover. De klant is bij de zorgverzekeraars tenminste voor enkele weken per jaar koning. U mag kiezen, u bent het middelpunt van aandacht, al is het dan maar voor een paar weken. U krijgt kortingen en cadeautjes en er is veel aandacht voor uw gezondheid en levensstijl. Bent u hoger opgeleid, dan is er een zorgverzekering speciaal voor u, zodat u zich niet met de arbeidersklasse hoeft te identificeren. Om de aandacht en de cadeautjes en alle andere in het vooruitzicht gestelde zegeningen te ontvangen, hoeft u alleen maar van zorgverzekeraar te veranderen. Daarna wordt het stil, totdat tegen het einde van het aanstaande jaar het circus weer begint.

doening, is een ervaren team van specialisten uit verschillende disciplines noodzakelijk. Ook moeten de behandelend chirurgen niet alleen over de specialistische kennis, maar ook over voldoende routine beschikken. DSW is dan ook een onderzoek gestart om te toetsen of de ziekenhuizen voldoen aan de normen die door de beroepsgroep van chirurgen worden gesteld om complexe alvleesklieroperaties te mogen uitvoeren en te bekijken of het voor de kwaliteit van zorg verstandig zou zijn deze behandeling slechts in een aantal centra in de regio aan te bieden. Lang niet elke patiënt hoeft naar een academisch ziekenhuis, het is echter wel van belang dat de patiënt in het juiste ziekenhuis bij de juiste dokter terecht komt. Ik ondersteun dit initiatief van harte, omdat DSW op deze wijze, in goed overleg met zorgaanbieders, de beste zorg voor de

Wij van DSW vragen ons wel eens af of de kiezende klant zich nog wel serieus genomen voelt. Stappen mensen écht over om een koffiezetapparaat te verdienen? Kiezen ze werkelijk voor de goedkoopste aanbieder om er vervolgens achter te komen dat je dan niet meer vrij bent in de keuze van je fysiotherapeut of andere zorgverlener en je zelfs niet meer in het ziekenhuis bij jou in de buurt behandeld kan worden? En dan die collectieve kortingen. Voor ongeveer alle doelgroepen zijn er collectieven, zodat inmiddels zo’n driekwart van de mensen een collectieve korting krijgt, een korting die door het overige kwart wordt betaald.

Dat DSW in dit circus schittert door afwezigheid, is een keuze die wij weloverwogen maken. De zorgverzekering is een bij wet geregelde voorziening die alleen op basis van solidariteit kan bestaan. Daarom leent de zorgverzekering zich naar onze mening niet voor gestunt en het maken van onderscheid op basis van opleiding, gezondheid of leeftijd. DSW stelt aan nieuwe verzekerden dan ook geen medische vragen en laat iedereen toe. Ook voor alle aanvullende verzekeringen! Kortingen op onze basisverzekering geven wij evenmin, omdat onze premie kostendekkend is vastgesteld. Om voor onze scherpe premie in aanmerking te komen, hoeft u nergens lid van te zijn en hoeft u niet door uw neus te kunnen fluiten of een ander bizar kunstje te vertonen. Mocht achteraf blijken dat de premie van DSW lager had gekund, dan geven wij de teveel betaalde premie terug. Dat hebben we het afgelopen jaar ook gedaan. Op onze website is te zien hoe onze premie is opgebouwd. U ziet daar ook dat we weinig van het premiegeld van onze verzekerden aan onszelf besteden. Marmeren kantoorpaleizen hebben wij niet. Ons kantoor is functioneel maar sober. DSW heeft alleen een restitutiepolis en die is voor iedereen toegankelijk. Toegankelijk zijn wij zelf trouwens ook. Hoewel u 24/7 online bij ons terecht kunt, hebben wij overdag een uitgebreid

team van vriendelijke en deskundige mensen voor u paraat, die u direct aan de lijn krijgt zonder dat u zich door een keuzemenu moet worstelen, en zonder dat u talloze keren wordt doorverbonden. Ook dat is een keuze van DSW, net zoals het handhaven van onze loketten een keuze is. Wij geloven in de waarde van menselijk contact als u ons nodig heeft. DSW staat bij diverse onafhankelijke klanttevredenheidsonderzoeken al jaren aan de top. Toch kunt u bij de bekende onafhankelijke vergelijkingssites geen verzekering bij DSW afsluiten. Om dat te kunnen, moet DSW aan die sites, die feitelijk assurantietussenpersonen zijn, flink betalen. Daar doen wij niet aan mee. Ook dat is een keuze. En bovendien, als die sites echt onafhankelijk zijn, dan zouden ze toch allemaal dezelfde zorgverzekeraar als beste beoordelen? Ongetwijfeld zal een groep mensen jaarlijks kijken waar de zorgverzekering het goedkoopste kan worden afgesloten. Ongetwijfeld zal niet iedereen zich aangesproken voelen tot de DSWvisie en -missie om ook op lange termijn de zorg voor iedereen goed, toegankelijk en betaalbaar te houden. Wij zijn dan niet de zorgverzekeraar voor de hoog opgeleiden, maar wel de zorgverzekeraar voor mensen die goed hebben nagedacht.

Chris Oomen Voorzitter Raad van Bestuur DSW

patiënt wil realiseren. Ik waardeer het zeer dat DSW ons steunt om te komen tot een optimale behandeling voor iedere patiënt”.

3


Uniek

DSW betaalt premie terug Sinds jaar en dag zeggen wij “Goedkoper kan niet, duurder hoeft niet”. We stellen de premie nét kostendekkend vast en onze beheerskosten zijn laag. Daarover zijn wij transparant. U kunt op onze website precies zien hoe onze premie is opgebouwd. In de loop van 2013 bleken de zorgkosten lager te zijn dan wij hadden kunnen voorzien. De premie bleek hierdoor hoger dan noodzakelijk was. Wij hebben daarom besloten de premie van onze verzekerden in de maanden oktober tot en met december 2013 met € 4,- per maand te verlagen. Het is voor het eerst dat een zorgverzekeraar teveel betaalde premie in een lopend jaar teruggeeft. Mocht in volgende jaren wederom blijken dat de premie hoger dan noodzakelijk is vastgesteld, dan zullen wij dit weer doen. Wij vinden het belangrijk dat onze verzekerden erop

Wees voorzichtig met vergelijkingssites Toezichthouders willen onderzoek

kunnen vertrouwen dat wij het verschil aan hun terugbetalen, als de premie hoger dan noodzakelijk is. Zij hebben die premie immers betaald.

Onze premies in 2014

De verschillende toezichthouders Autoriteit Financiële

Verzekeraars betalen voor deze sites

Hieronder vindt u een overzicht van onze

Markten (AFM), Autoriteit Consument en Markt (ACM) en

Voor deze sites wordt door verzekeraars betaald. DSW doet

maandpremies in 2014.

de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) gaan de verschillende

daaraan niet mee en geeft de forse bedragen die worden

vergelijkingssites in de gaten houden, zo liet minister Edith

gevraagd liever rechtstreeks aan zorg uit.

Basisverzekering (restitutiepolis)

Schippers onlangs weten. Deze drie waakhonden zullen bij

Omdat de vergelijkingssites verdienen aan de zorgverzeke-

€ 95,-

hun onderzoek gaan samenwerken. De zich als onafhanke-

raars, is het ook logisch dat hun resultaten onderling ver-

lijk presenterende sites verdienen via de zorgverzekeraars

schillen. Immers, als één verzekeraar steeds als beste naar

Door te kiezen voor een vrijwillig eigen risico

geld, maar hoe ze dit doen, is nogal mistig. De minister

voren zou komen, zouden de andere verzekeraars geen cent

kunt u aanmerkelijk besparen op uw basis-

vindt dat consumenten betrouwbare informatie moeten

meer aan dit soort sites betalen.

premie. Zo bedraagt uw premie bij een vrijwillig eigen

krijgen. DSW is sinds 2013 onvergelijkbaar geworden

risico van € 500,- bij DSW € 72,-. Een korting

Proef op de som

In 2013 heeft DSW in de laatste drie maanden van het jaar

van maar liefst € 23,- per maand.

In hun artikelen “vergelijkingssites zaaien verwarring rond

de premie van de basisverzekering met € 4,- per maand ver-

zorgpolissen”(De Volkskrant, 16 november 2013) en “Pas

laagd. DSW is de eerste zorgverzekeraar ooit die dit heeft

Aanvullende verzekeringen

op met vergelijkingssites” (De Telegraaf, 7 december 2013)

gedaan. Ook in de toekomst geldt bij onze premie voor de

De premies voor onze aanvullende verzeke-

kwam al duidelijk naar voren dat een eensluidend advies

basisverzekering de garantie dat, als achteraf blijkt dat

ring blijven in 2014 gelijk aan die van 2013.

op de vergelijkingssites niet te vinden was. Ook toen wij de

onze premie te hoog is vastgesteld, onze verzekerden het

proef op de som namen, werd dit beeld bevestigd.

teveel betaalde terugontvangen. De premie van DSW staat

Voor hen die een aanvullende verzekering

in zekere zin niet vast. Hij zou omlaag kunnen gaan, maar

zonder tandartsdekking willen, introduceren

Ons gezin met twee kinderen, dat koos voor 18 behande-

niet omhoog. Daarmee is onze premie als het ware een

wij in 2014 de AV-Compact.

lingen fysiotherapie, 75% dekking voor tandheelkunde tot

maximale premie geworden. Dit is een gegeven dat geen

€ 250 per jaar en € 500,- orthodontie voor de kinderen,

enkele vergelijkingssite mee kan nemen in zijn resultaat

U kunt bij ons kiezen uit de volgende vier

kreeg niet het advies van de AV-Standaard bij DSW. Bij DSW

van de vergelijking.

aanvullende verzekeringen:

tezamen met onze restitutiepolis, € 227,50 per maand kwijt.

Advies

AV-Compact

€ 7,50

Het beeld op de vergelijkingssites was als volgt:

Wij adviseren u de zorgverzekering te kiezen die het beste

AV-Student

€ 13,25

bij u past. DSW zult u bij de vergelijkingssites echter niet of

AV-Standaard

€ 18,75

AV-Top

€ 31,25

is dit gezin volgend jaar voor deze aanvullende verzekering,

Vergelijkingssite

Verzekeraar

Maandpremie

nauwelijks terugvinden. Maar neem onze premie en dek-

Independer

De Friesland

€ 235,90

king, die u op onze website gemakkelijk kunt vinden, wel

Verzekeringssite

FBTO

€ 248,68

mee bij uw zoektocht. De kans dat we u terugzien is dan

Overstappen?

Consumentenbond

FBTO

€ 230,08

bijzonder groot.

Ga naar www.dsw.nl/goedvoorje

4


mijn

MijnDSW App via iTunes en Google Play

Gemakkelijk! Declareren met je smartphone

Wordt uw fysiotherapeut nog vergoed? Bij DSW wel!

De MijnDSW App, die via iTunes en Google Play te downloaden is, maakt het declareren wel heel erg gemakkelijk. Maak een foto van je nota, dien hem via je smartphone in en DSW betaalt vervolgens binnen enkele dagen (vrijwel altijd binnen één week) uit.

Ongeveer tien procent van alle Nederlanders gaat naar

worden ingetrokken. Ik vind dat misbruik van macht en ik

een fysiotherapeut. De fysiotherapeut wordt hoog ge-

snap niet dat fysiotherapeuten zich daartegen nauwelijks

Meestal vergoedt DSW de rekening recht-

waardeerd. In vergelijking met de huisarts, tandarts en

verzetten. Door toch dit soort wurgcontracten te tekenen,

streeks aan de zorgverlener. Mocht u toch een

specialist behalen fysiotherapeuten de hoogste tevreden-

houden ze de ellende in stand”.

nota thuis krijgen, dan maakt de MijnDSW

heidsscore. Ondanks de tevreden klanten, staan de fysio-

App het u erg gemakkelijk. Steeds meer men-

therapeuten onder druk. Het is niet meer zo vanzelfspre-

Rotte appels

sen gebruiken deze app naar tevredenheid.

kend dat de behandelingen worden vergoed en dat u nog

Stelt DSW dan geen eisen aan de kwaliteit van de fysio-

bij de fysiotherapeut van uw keuze terecht kunt.

therapeut? “Natuurlijk doen we dat, we vinden dat de fysiotherapeuten moeten voldoen aan de eisen die hun

Op www.dsw.nl/apps kunt u meer informatie vinden.

Carlo Rozema, zelf fysio- en manueel therapeut, is bij DSW

beroepsvereniging aan hen oplegt. Die zijn zwaar genoeg”,

verantwoordelijk voor de inkoop van de paramedische zorg

zegt Rozema. “Maar je moet niet een hele beroepsgroep

en hulpmiddelen. Hij onderhoudt de contacten met de

laten bloeden, omdat er enkele slechte tussen zitten.

fysiotherapeuten. Carlo Rozema: “De fysiotherapeut is de

Of zogenaamde kwaliteitseisen stellen die alleen als be-

laatste decennia verschillende malen de klos geweest als

zuiniging zijn bedoeld. Fysiotherapeuten hoeven van ons

er weer eens geld moest worden gevonden om de zorgkos-

geen gekke dingen te doen om hun nota van ons vergoed

ten te beheersen. Ook het aanstaande jaar wordt in veel

te krijgen. Aan de hand van declaratiegegevens kunnen we

polissen de vergoeding voor fysiotherapie fors minder. Bo-

goede statistieken maken, die de fysiotherapeuten jaarlijks

vendien is het steeds minder vanzelfsprekend dat je zelf

van ons krijgen. Kwaliteit is in de eerste plaats de verant-

mag kiezen naar welke fysiotherapeut je gaat”.

woordelijkheid van de beroepsgroep zelf. En als we in de mand dan, als ik het zo mag uitdrukken, een rotte appel

Kwaliteitseisen

vinden, en dat gebeurt af en toe, vissen we die er heus uit.

De macht van de grote zorgverzekeraars is enorm. Zij leg-

Dat zijn we aan onze verzekerden en ook aan de fysiothera-

gen aan fysiotherapeuten steeds hogere administratieve

peuten die hun werk gewoon goed doen, verplicht”.

eisen op. Om het landelijk gangbare tarief te mogen declareren, eist een grote verzekeraar bijvoorbeeld dat fysio-

Als ’s avonds laat het licht nog brandt

therapeuten de behandelgegevens dagelijks registreren en

“De fysiotherapeut moet voor iedereen toegankelijk zijn.”

beschikbaar stellen om de kwaliteit van de fysiotherapeut

vervolgt Carlo Rozema. “Daarom betalen wij een eerlijk ta-

te kunnen meten. De fysiotherapeuten moeten die meting

rief zonder gekke kortingen. Onze AV

door een onafhankelijk kwaliteitsinstituut zelf betalen.

Top verzekert met 36 behandelingen

Doen ze niet mee? Dan krijgen de fysiotherapeuten van

per jaar fysiotherapie in ruime mate. De

deze verzekeraar een belangrijk deel van de rekening niet

meeste fysiotherapeuten zijn op hun

meer vergoed.

beurt heel tevreden met DSW. Vrijwel

Volgens Rozema is dit soort maatregelen een verkapte po-

elke fysiotherapeut tekent het contract

ging van die verzekeraars om het geld in de zak te houden.

met ons. Als fysiotherapeuten zich laten korten door ande-

Rozema: “Sommige verzekeraars maken het tamelijk bont.

re zorgverzekeraars, dan kunnen we ons tarief op den duur

En de fysiotherapeut mag zich hierover niet bij de klant be-

ook niet meer als enige vasthouden. Als ik ’s avonds laat in

klagen. Een andere grote zorgverzekeraar heeft in de con-

een aantal fysiotherapiepraktijken het licht nog zie bran-

tracten opgenomen dat de fysiotherapeut tegen de patiënt

den, denk ik bij mezelf ‘als die fysio meer DSW-patiënten

niks onaardigs over de betrokken verzekeraar mag zeggen.

zou hebben, zou hij op dit tijdstip ook gewoon thuis bij zijn

Doet hij dat wel, dan kan het contract door die verzekeraar

gezin kunnen zijn’.”

5


DSW gaat zorgfraude succesvol te lijf Fraude door zowel zorgverleners als verzekerden is van alle tijden. De zorgfraude neemt zowel in omvang als in complexiteit toe. Elke week komen er bij DSW nieuwe zaken binnen. Dat is de reden dat DSW in de opsporing en bestrijding van fraude verder heeft geïnvesteerd. Zes mensen zijn er dagelijks mee bezig. Deze inzet op fraude blijkt zinvol. DSW spoorde in het jaar 2012 ten opzichte van het landelijk gemiddelde tien keer meer fraude op. Daarmee is DSW onder de zorgverzekeraars de meest succesvolle.

nota’s te koop, of worden valse rekeningen

alleen door DSW, wordt aangepakt. Dat

tegen betaling door een arts in het bui-

ook DSW met zorgfraude te maken heeft,

tenland geschreven. Van dubieuze buiten-

daar willen we niet geheimzinnig over

landse ziekenhuizen en artsen hebben wij

doen. Ik zou niet weten waarom de pers en

een database. Inmiddels hebben we veel

dus het publiek dat niet mag weten.” zegt

ervaring opgedaan, waardoor we dat soort

Chris Oomen. Iedereen moet zijn verant-

nota’s gemakkelijker herkennen en kunnen

woordelijkheid nemen en de samenwerking

onderscheppen.

zoeken. Grotere criminele organisaties, en

Ook zorgverleners in Nederland maken het

ook daar hebben we mee te maken, kun-

soms bont. Het gaat dan meestal om het

nen wij niet in ons eentje aan. Bovendien

declareren van behandelingen die nooit

is de zorgverzekeraar geen justitie. Bij een

hebben plaatsgevonden. Wij ontdekken dat

omvangrijke fraudezaak waarbij alleen al

onder meer met behulp van statistische

DSW een schade van tonnen had, liet het

analyses. Maar ook worden we, al dan niet

Openbaar Ministerie ons in de kou staan

anoniem, getipt door verze-

vanwege gebrek aan mankracht. Wij heb-

kerden, door medewerkers

ben met deze zaak de publiciteit gezocht en

van praktijken waar wordt

dat heeft tot in de Tweede Kamer voor op-

Andermans geld

gefraudeerd of worden we

hef gezorgd. We deden dat niet om het OM

“Het premiegeld dat wij behe-

via het landelijke fraude-

te schofferen, maar om aan de politiek dui-

ren is niet van ons, maar van

platvorm van de zorgver-

delijk te maken dat het onacceptabel is dat

onze verzekerden. Dat geld is

zekeraars op de hoogte

grote fraudezaken straffeloos door kunnen

uitsluitend bedoeld om zorg-

gesteld. Tips worden in alle

gaan vanwege een gebrek aan capaciteit.

kosten van te betalen.” zegt

gevallen nagetrokken. De

Die boodschap is gehoord. Voor de bestrij-

naam van de tipgever hou-

ding van zorgfraude zal de overheid aan het

Chris Oomen, directeur van

den we altijd geheim. Volgens Nyns wordt

dit geld van onze klanten wordt gestolen.

de zorgfraude schaamtelozer. “Tussen de

Daarom is het logisch dat we er alles aan

verschillende fraudedossiers zoeken wij

Kat op het spek

doen om fraudeurs op te sporen, terug te

naar mogelijke verbanden. Zo hebben we al

Aan wet- en regelgeving kan hier en daar

laten betalen en voor strafrechtelijke ver-

verschillende netwerken in kaart gebracht

ook nog wel het nodige worden verbeterd,

volging aan te geven”.

van op het oog onafhankelijke zorginstel-

vindt DSW. Veel spelregels in de zorg zijn on-

lingen, die onderling verbanden hebben en

duidelijk of wetten zijn dusdanig opgesteld

Zorgverleners en verzekerden

met hun frauduleuze praktijken georgani-

dat het wel heel erg gemakkelijk wordt om

Bij verzekerden die frauderen, gaat het

seerd samenwerken. Wij zoeken dit soort

te frauderen. Hiermee wordt de kat op het

vaak om het vervalsen van nota’s. “Sommi-

zaken uit en verzamelen het bewijs en dra-

spek gebonden. Zo gaf DSW het afgelopen

gen gaan zover dat ze facturen van

gen de meer omvangrijke zaken aan het

jaar kritiek op het feit dat iedereen, zonder

bijvoorbeeld tandartsen namaken.

Openbaar Ministerie over”.

kennis van zaken, een zorginstelling kan beginnen door een formulier op internet

Vaak is dat ook nog knap gedaan.”

6

OM meer capaciteit beschikbaar stellen.

DSW. “We vinden het onaanvaardbaar dat

aldus Raymond Nyns, hoofd van

Zorgfraude nog steeds taboe

in te vullen. De Volkskrant toetste of DSW

de fraudeafdeling van DSW. “Ook

Het afgelopen jaar is DSW verschillende

gelijk had en vroeg een vergunning aan om

worden bedragen op de nota’s ver-

malen met fraudezaken in het nieuws ge-

een verslavingskliniek te kunnen beginnen.

anderd om een hogere uitkering te

weest. Journalisten stellen dat over fraude

Binnen enkele weken had de krant inder-

krijgen. Wij beschikken behalve over

in de zorg maar mondjesmaat informa-

daad de benodigde vergunning binnen en

goede speurders, ook over geavan-

tie naar buiten komt en dat ze informatie

was de Volkskrant eigenaar van een versla-

ceerde apparatuur om verdachte

over bepaalde zaken moeilijk los krijgen

vingskliniek die bekend staat als GGZ Bon-

nota’s te onderzoeken. Ook wordt

bij de meeste zorgverzekeraars. Op fraude

tiusplaats. De naam verwijst naar het adres

met nota’s voor zorgkosten in het buiten-

rust nog steeds een taboe. “Wij vinden het

waar de Volkskrant gevestigd is. Niemand

land gesjoemeld. In sommige landen zijn

belangrijk dat zorgfraude breed, dus niet

had het in de gaten.


Stap nu over naar DSW Winnaars puzzel DSW Nieuws oktober 2013

Gemakkelijk en snel!

De hoofdprijs, een Gazelle fiets, is gewonnen door: mevrouw M. Reijtenbagh uit Zuidland.

U heeft nog tot en met 31 december aanstaande om over te stappen naar een andere zorgverzekeraar.

De 20 boekjes ‘52 fietsroutes door de natuur in heel Nederland’ zijn gewonnen door: Mevrouw A. van den Berg uit Poeldijk

Mevrouw M. Naandrager uit Den Haag

Mevrouw S. in ’t Hout uit Schiedam

De heer J.M. van Well uit Spijkenisse

Mevrouw S. Hillebrand uit Voorburg

De heer P.I. Schapers uit Delfgauw

De heer W.A. Waslander uit Maassluis

Mevrouw C. van Leeuwen-v.d. Peppel uit Hoek van Holland

Mevrouw S. Evans uit Maassluis

Mevrouw J. Hoogstad uit Vlaardingen

Mevrouw M. de Jong uit ‘s-Gravenzande

Mevrouw J.J. Hoogendijk uit Voorburg

Mevrouw B. van Dullink uit Leidschendam

Mevrouw I. Kardinaal uit Sliedrecht

Mevrouw Krul-van den Dool uit Spijkenisse

De heer M.A. van Gaalen-Hackaert uit Poeldijk

Mevrouw N. Bosman uit Delft

Mevrouw J. v.d. Zanden uit Hekelingen

Mevrouw B. van der Meijden uit Delfgauw

Mevrouw J. Breider uit Delft

Overstappen naar DSW is gemakkelijker dan u wellicht denkt. Via www.dsw.nl/goedvoorje kunt u in een paar eenvoudige stappen uw premie berekenen en uw zorgverzekering afsluiten. Wij zorgen ervoor dat uw huidige zorgverzekering op tijd wordt opgezegd.

Liever persoonlijk contact? Dat kan natuurlijk ook, zónder dat u eerst een keuzemenu hoeft door te lopen. Bel met onze medewerkers van de afdeling Klantenservice op nummer (010) 2 466 466.

Colofon

De winnaars hebben hun prijs inmiddels thuis ontvangen.

DSW Nieuws is een uitgave van DSW Zorgverzekeraar Oplage: 1.731.740

Concept & Design: Frans Jansen, Jacco Zandstra, Patrick Mostert

Eindredactie: Raymond Nyns Redactie: DSW Zorgverzekeraar

Drukwerk: Rodi Media Redactieadres: Postbus 173, 3100 AD Schiedam, Tel. (010) 2 466 466, www.dsw.nl

Disclaimer: Hoewel uiterste zorg is besteed aan DSW Nieuws, aanvaardt de redactie geen enkele aansprakelijkheid voor schade ontstaan door eventuele fouten en/of onvolkomenheden in deze uitgave. Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden vermenigvuldigd en/of openbaar gemaakt worden door middel van druk, fotokopie, microfilm of op welke wijze dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van DSW Zorgverzekeraar.

Puzzel & win 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10.

1.

Neerslag

2.

Oudejaarslekkernij

3.

Verdikte huid

4.

Naar beneden gaan

5.

Levenskrachtig

6.

Italiaans rijstrecept

7.

God van de liefde

8.

Raafachtige vogel

9.

Nederlands elftal

10.

Schoonmaakmiddel

 Hoofdprijs

Antwoord puzzel

Gazelle Orange Plus fiets t.w.v. € 799,-

Naam

m

v

Telefoonnummer

Overige prijzen

Adres

10x boek ‘52 fietsroutes door de natuur in heel Nederland’

Postcode en Woonplaats

Wilt u kans maken op één van deze prijzen? Los de puzzel op, vul de oplossing in op het antwoordstrookje en stuur dit vóór

E-mailadres

vrijdag 3 januari 2014 volledig ingevuld in een envelop zonder postzegel naar: DSW Zorgverzekeraar | Antwoordnummer 104 | 3100 VB Schiedam

Prijswinnaars ontvangen persoonlijk bericht. Over de uitslag van deze puzzel kan niet worden gecorrespondeerd.

7


Wel of geen andere zorgverzekeraar in 2014?

Doe de

‘Moet Ik Overstappen Test’ en weet binnen vijf minuten of u nog goed zit. 1 Mag u naar de zorgverlener of naar het ziekenhuis van uw keuze?

‰ Ja

‰ Nee

10

6 Krijgt u zonder keuzemenu’s gelijk iemand aan de telefoon en kunt u langskomen als u vragen heeft?

‰ Ja

‰ Nee

De vrije keuze van zorgverlener wordt meer en meer be-

Heeft u bij uw zorgverzekeraar het gevoel dat het echt om u als klant gaat?

‰ Ja

‰ Nee

DSW telt ongeveer 450.000 verzekerden. Daardoor zijn

perkt. Let daar op in uw nieuwe polis. DSW bepaalt niet

Bij DSW hechten we aan persoonlijk contact in een

we geen logge speler in een steeds complexere zorgwe-

naar welke zorgverlener u dient te gaan. De keuze door

wereld waarin verzekerden steeds meer verworden tot

reld, maar opereren we flexibel en met oog voor het in-

wie u behandeld wilt worden, is geheel aan u.

nummers en dossiers. Wij zijn altijd bereikbaar voor per-

dividu in een snel veranderende markt. Juist door onze

soonlijk contact, waarbij u zich niet eerst door onper-

kleinschalige organisatie zijn wij in staat de menselijke

soonlijke keuzemenu’s hoeft te worstelen. U bent altijd

maat te hanteren. Want het gaat ons uitsluitend om u:

welkom aan onze speciale zorgloketten. En online regelt

de verzekerde. Maar u, dat garanderen we, betaalt geen

u bij ons 7 dagen per week, 24 uur per dag uw zaken.

cent te veel.

2 Betaalt uw zorgverzekeraar u terug als de premie hoger dan noodzakelijk is?

‰ Ja

‰ Nee

Als blijkt dat uw zorgpremie hoger uitvalt dan nodig is, betaalt DSW haar verzekerden het teveel betaalde bedrag terug. Wij zijn de eerste zorgverzekeraar in Nederland die dat voor ons vanzelfsprekende principe

7

11

Wordt u ook als u veel zorgkosten maakt zonder medische vragen toegelaten tot alle aanvullende verzekeringen?

Worden de tandarts en de fysiotherapeut ook in 2014 ruim vergoed?

‰ Ja

‰ Nee

‰ Ja

‰ Nee

De vergoedingen voor de tandarts en fysiotherapeut

hanteert. In 2013 hebben we de laatste drie maanden € 4,- per maand aan onze verzekerden teruggegeven.

Bij ons is iedereen welkom. Als u zich bij DSW verzekert,

zijn in 2014 in veel polissen versoberd.

Als onderlinge waarborgmaatschappij kennen wij geen

worden ook voor de aanvullende verzekering geen me-

Niet bij DSW. Onze AV-Top kent nog steeds een ruime

winstoogmerk.

dische vragen gesteld. Wij geloven niet in een selectie in

vergoeding tegen een zeer scherpe prijs. U kunt 36x per

gezondheid.

jaar naar de fysiotherapeut van uw keuze.

3 Biedt uw zorgverzekeraar ook de laagste premie als u niet collectief verzekerd bent?

‰ Ja

‰ Nee

12

8 Geeft uw zorgverzekeraar ook zo weinig aan zichzelf uit?

Is uw zorgverzekeraar ook zo actief in fraudebestrijding?

‰ Ja

‰ Ja

‰ Nee

‰ Nee

Bij DSW bieden wij ten koste van de een, geen korting op de polis van de ander. Iedereen betaalt bij DSW dezelfde

Al een eeuw richten wij ons uitsluitend op onze kern-

Het geld dat wij bij DSW beheren is niet van ons, maar

lage premie. DSW heeft geen winstoogmerk.

taak: het zo goed mogelijk verzekeren van mensen. So-

is bedoeld voor de zorg van onze verzekerden. Daar gaan

berheid staat bij ons hoog in het vaandel. Marmeren

wij zorgvuldig mee om. Wij zien erop toe dat de gedecla-

4

vloeren en luxe designstoelen zult u in ons hoofdkan-

reerde zorg doelmatig is en rechtmatig wordt gedecla-

Betaalt uw zorgverzekeraar declaraties ook zo snel uit?

toor in Schiedam tevergeefs zoeken. De bedrijfskosten

reerd. Fraude vinden wij onacceptabel. In de bestrijding

van DSW behoren volgens vergelijkende cijfers van NZa

ervan zijn wij zeer succesvol. DSW claimde ten opzichte

‰ Ja

al jaren tot de laagste van Nederland.

van het landelijk gemiddelde tien keer zoveel fraude te-

‰ Nee

De meeste zorgnota’s verrekenen wij rechtstreeks met uw zorgverlener. Als u zelf een nota ontvangt, dan betalen wij die vrijwel altijd binnen één week uit.

5 Laat uw zorgverzekeraar zien hoe uw premie is opgebouwd?

‰ Ja

‰ Nee

Transparantie is bij DSW het sleutelwoord bij de opbouw van de zorgpremie. Wij zorgen al sinds jaar en dag dat onze premieopbouw op onze website voor iedereen inzichtelijk is. Deze premie maken wij overigens ieder jaar traditiegetrouw als eerste bekend. DSW drukt hiermee ook de premie van andere zorgverzekeraars, omdat zij van deze premie niet ver meer kunnen en durven afwijken.

8

9 Wordt uw zorgverzekeraar jaar in jaar uit met een rapportcijfer boven de 8 gewaardeerd?

‰ Ja

‰ Nee

In onafhankelijke onderzoeken naar klanttevredenheid scoren wij al jaren hoog onder onze verzekerden.

rug.b

Als u alle vragen met ‘Ja’ heeft kunnen beantwoorden, dan bent u al bij DSW verzekerd en hoeft u niets te doen.

Heeft u vragen met ‘Nee’ moeten beantwoorden, dan is het verstandig om naar DSW over te stappen. Voor meer informatie en het berekenen van uw premie gaat u naar www.dsw.nl/goedvoorje. Uiteraard kunt u voor een vrijblijvend advies of een offerte ook bellen met onze afdeling Klantenservice via nummer (010) 2 466 466.


Prettige kerstdagen

en een voorspoedig 2014

immer werken lll#IKI^bbZglZg`Zc#ca™^c[d5IKI^bbZglZg`Zc#ca™ (&%+''-,,('*

ANTIEKPARADIJS

Vanaf vandaag t/m za. 4 januari

Frank Vissers Timmerwerken en Deurenafhangbedrijf Rucphen

KNALLENDE EINDEJAARS ANTIEKSHOW OPGELET! In elk gezellig huis hoort een

Nergens te koop, gietijzeren lantaarnpalen met bronzen kap.

antiek meubeltje thuis. LET OP! 5000 m2 Antieke meubelen in alle stijlen en houtsoorten.

7XLQKXL]HQx%LQQHQHQ%XLWHQGHXUHQx7XLQPHXEHOVx6WHLJHUKRXW ‡7XLQKXL]HQ‡%LQQHQHQ%XLWHQGHXUHQ .LMNRSGHYHUQLHXZGHZHEVLWHYRRUXZWXLQLGHHZZZYLVVHUVNOXVEHGULMIQO ‡%XLWHQNHXNHQV‡7XLQPHXEHOV‡6WHLJHUKRXW‡ T 06-2240 5218 www.vissers-klusbedrijf.nl-Timmerwerken-Foto’s

Fijne feestdagen en de beste wensen voor 2013 )LMQHIHHVWGDJHQHQHHQPRRLWXLQMDDU

LET OP! Alle tuinaccessoires, beelden, hekwerken, etc., etc., en U bepaalt deze week wat U betaalt. Tevens inkoop en 2e Kerstdag 6000m2 inruil van uw anOPEN! tiek en eventueel andere goederen

Doskonale ook Nederlands Kampioen

De juniorkampioenen met het instructie team.

BREDA - Door haar prestaties op de Brabantse Kampioenschappen was Doskonale afgelopen zaterdag uitgenodigd voor het NK majorette van de VNM. Het NK werd dit jaar op één dag gehouden, daardoor was het een overvolle dag met maar liefst 199 optre-

dens in 67 verschillende categorieën. Voor Doskonale was het een dag van ‘s morgens 8.00 uur tot ‘s avonds 22.00 uur dit omdat ze afgevaardigd waren door de Brabantse bond met maar liefst negen optredens in negen categorieën. Gelukkig was er voor de jeugd een tussentijdse

prijsuitreiking waardoor de allerkleinsten eerder naar huis konden. Na de Brabantse Kampioenschappen wederom een mooie dag voor Doskonale. Zevenmaal Goud en Nederlands Kampioen waren er voor: Het jeugd 2 team met accessories (Amber Donkers, Alicia de Bie, Elise de Graaf, Quinty Wintermans, Lindsay Haneveer, Rachelle Brochard, Chayenne Hendrikx en Joëlle Willemse). In de jeugd 3 basis sektie A: Lindsay Haneveer, Shallienne Provence in de jeugd 3 met haar accessories show, het jeugd 3 team (Christa de Rooij, Bianca v.d Vorst, Kelly Ossenblok, Shallienne Provence, Michelle Wintermans en Lindsay Haneveer), Amber Donkers met haar accessories show in de jeugd 2. Het Trio Shirley Foesenek, Rowena v Pelt en Femke Teeuwisse in Senior midden klasse en als laatste het Junior midden team (Rowena van Pelt, Shirley Foesenek, Vickey en Michelle Wintermans, Bianca v.d Vorst, Kelly Ossenblok, Femke Teeuwisse en Nikkie van de Klundert). Zilver was er ook voor Amber Donkers met haar sectie A show in de jeugd 2. Brons was er voor Kelly Ossenblok in de junior midden klasse. Een beter afsluiting van 2013 kan Doskonale zich niet wensen. PAGINA 25

Antiekparadijs

Steenbergseweg 45 Lepelstraat (gem B.o.Z.) 0164 - 686324

Optreden The Black Cows

BREDA - Op vrijdag 27 december komt de legendarische formatie The Black Cows weer naar Café Happy Days aan de St. Janstraat 3 in Breda, deze keer om het jaar muzikaal uit te luiden. Het optreden begint om 21.30 uur en de toegang is gratis. Vol is echter vol. De band grossiert in covers variërend van The Beatles tot Elvis Presley, van Mud tot Johnny Cash en van Slade tot The Cult. Dat betekent maar één ding: swingend het jaar uit. The Black Cows treedt ook deze avond aan met de gebroeders ‘Míster Ben’ de Ruijter (basgitaar) en Ruud de Ruijter (drums), met Stef Lessmann (gitaar en piano) en Noke de Raaff (gitaar) en met frontman Addo Sprangers. FOTO THE BLACK COWS


B re d a se B o d e

Brandweerkazerne Het college van burgemeester en wethouders start met het proces ter voorbereiding van het definitief herstel van de brandweerkazerne aan de Tramsingel. Daarvoor vraagt het college de gemeenteraad een voorbereidingskrediet beschikbaar te stellen van 290.000 euro. Reclamebeleid Het nieuwe reclamebeleid van de gemeente Breda moet ondernemers meer duidelijkheid verschaffen over de eisen waaraan buitenreclame moet voldoen. Het vereenvoudigen van regelgeving op het gebied van reclame moet daarnaast niet alleen leiden tot een betere kwaliteit van de openbare ruimte, ook moeten uit buitenreclame straks ook hogere opbrengsten kunnen worden gegenereerd. Woningoverval Bij een gewapende overval op een huis aan de Raaimoeren in de Haagse Beemden is vrijdagavond rond 19.00 uur een bewoner gewond geraakt. Hij kwam tijdens zijn vlucht uit de woning vanaf de eerste etage ten val. Een motoragent werd tijdens de zoekactie in de omgeving op het Moerenpad, vermoedelijk door een van de overvallers met een mes gestoken. Carnaval In de carnavalswereld is 11 een heel belangrijk getal, elk jaar deelbaar door elf is dan ook een jubileumjaar. 77 jaar Stichting Bredase Carnaval Viering (BCV) vraagt dus om een groots jubileumfeest. Tijdens de gezamenlijke nieuwjaarsreceptie met de Bredase Federatie van Carnavalsverenigingen (BFC) zondag wordt alvast een start gemaakt door de presentatie van het Ultieme Kielegatboek én de onthulling van het nieuwe BCV-vaandel.

Drugstoerisme Minder drugstoeristen, minder overlast rond de coffeeshops en minder meldingen van straathandel. Dat is de rode draad in de door het Bredase college bekendgemaakte resultaten van het in september 2012 gehouden tweede onderzoek naar de gevolgen van het aangescherpte gedoogbeleid in Breda. Spetterfestival Officieel vindt de aftrap van het Kielegatse carnavalsfeest pas plaats op zaterdag 9 februari. De echte carnavalsvierders halen hun feestneuzen echter al tevoorschijn. Zo kan er op Jeugdland in Ulvenhout onder het motto ‘K ‘houw van Holland’ al een voorproefje worden genomen tijdens het jaarlijkse Spetterfestival van muziekkapel Bredaos Kabaol. Daarnaast zetten de carnavalswagenbouwers de poorten van hun bouwloodsen wijd open voor belangstellenden. Sneeuwballengevecht Honderden jongeren hebben doen in stadspark’t Valkenberg mee aan een groot sneeuwballengevecht dat wordt georganiseerd via social media. De politie schat het aantal deelnemers op zo’n 500. Volgens aanwezigen en de politie is de sfeer goed. Pekhoeve Na een verbouwing en een grondige opknapbeurt wordt het Sociaal Cultureel Centrum De Pekhoeve in Ulvenhout door wethouder Saskia Boelema heropend. “Ulvenhout bundelt haar krachten. Dat toont ook deze verbouwing aan,” concludeert de zichtbaar trotse voorzitter van de dorpsraad, Ria Knipscheer.

Klaas Dijkhoff VVD-er Klaas Dijkhoff besluit zijn zetel in de Bredase gemeenteraad op te geven. Zijn besluit is genomen met het oog op de gemeenteraadsverkiezingen van 2014 en mede ingegeven door zijn werkzaamheden als Tweede Kamerlid. Bredase Klûntocht De jaarlijkse Bredase Klûntocht geldt als een prachtig voorproefje op het carnavalsfeest. Om dit jaar het felbegeerde Klûnkruisje in de wacht te slepen, moeten sneeuw en een ijskoude oostenwind worden getrotseerd. De deelnemers aan de zeventiende Bredase Klûntocht blijken echter dapper en echte doorzetters.

Stadsmarinier De komst van de stadsmarinier wordt in de wijken als zeer positief ervaren en diens prominente aanwezigheid in de wijk voorziet duidelijk in een behoefte. Dat is de belangrijkste uitkomst van de tweede evaluatie over de stadsmariniers die het college van burgemeester en wethouders bekend maakt in de Evaluatie Veilig@Breda. Cameratoezicht Aanpak van overlast door kamerbewoning, fraudebestrijding en uitbreiding van het cameratoezicht in de Bredase binnenstad en stadspark ’t Valkenberg zijn enkele van de belangrijkste speerpunten van het door het college vastgestelde Programma Toezicht en handhaving 2013. Sportgala Breda Judoka Roy Meyer is de Bredase Sportman van het Jaar 2012 en atlete Nadine Broersen mag zich Sportvrouw van het Jaar noemen. Tijdens het Sportgala Breda in het Chassé Theater krijgen zij hun prijzen uitgereikt. Sportploeg van het Jaar is het eerste elftal van voetbalvereniging Boeimeer. Triathlete Maya Kingma wordt uitgeroepen tot Vrouwelijk Sporttalent van het Jaar, en de titel Mannelijk Sporttalent van het Jaar gaat naar scheidsrechter Richard Martens. Als Sporter met een Beperking mag tafeltennister Kelly van Zon de prijs in ontvangst nemen. Sport Event van het Jaar 2012 wordt het Breda Future Tennistoernooi.

Bredase Cultuurprijzen De Bredase Cultuurprijzen zijn weer verdeeld. Bij de opening van de Cultuurnacht Breda in De Nieuwe Veste worden de winnaars officieel bekendgemaakt. De Rabobank Cultuurprijs wordt toegekend aan Willem van der Vis, directeur van de Grote Kerk. Mijndert Rodolf, als rapper furore makend onder de naam Fotosynthese, krijgt de BoArte Aanmoedigingsprijs. De Gemeente Breda Oeuvreprijs gaat naar fotokunstenaar Ruud van Empel. St. Jans Blueskroegentocht. Wie niet genoeg kan krijgen van de blues, is in Breda zeker op zijn plaats. Drie dagen lang staat de binnenstad in het teken van de blues tijdens de zeventiende editie van de jaarlijkse St. Jans Blueskroegentocht.

Brabants Nachtnet Het Brabantse Nachtnet, de treinverbinding die de steden Breda, Tilburg, Eindhoven, ’s-Hertogenbosch en Dordrecht met elkaar én met de Randstad verbindt, wordt tot eind 2015 verlengd. Fyra Burgemeester en wethouders van Breda maken zich zorgen over de ontwikkelingen rondom de Fyra. Dat schrijft het college een brief aan Wilma Mansveld, staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu. Een intercityverbinding vanuit de Randstad via Roosendaal naar België kan volgens het college onmogelijk worden aangemerkt als een definitief alternatief voor de internationale Fyra. Brabant Culturele Hoofdstad De Bredase raadsfracties CDA en PvdA zijn er niet bepaald gerust op dat Breda straks goed uit de bus komt bij Brabant Culturele Hoofdstad2018. De fracties vrezen dat de meeste aandacht straks naar Eindhoven uitgaat. Het college moet - zeker na de gedane investering van tien miljoen euro - alles in het werk stellen om dat te voorkomen, vinden ze. “Ook Breda moet leidend zijn.” Trambrug De werkzaamheden voor een nieuwe verhoogde Trambrug gaan van start. Dat meldt de gemeente Breda. De brug wordt 3,20 meter hoog zodat de haven toegankelijk wordt voor het merendeel van de recreatietoervaartboten.

FEBRUARI Rolstoelcarnaval Gemeenschapshuis De Koe in Princenhage staat weer helemaal op zijn kop. Stichting Rolstoelcarnaval houdt voor de 35ste keer het carnavalsfeest voor mensen met een lichamelijke en/of verstandelijke beperking, hun begeleiders en kinderen. Het is een grandioos feest, een mooi voorbeeld dat het carnaval een festijn is voor iedereen. Carnavalsafval ‘Afval? Dat regelen we samen!’ De Beeckse Algemene Karnavalsstichting (BAK) windt er geen doekjes om. Ook na carnaval moet Prinsenbeek weer een schoon dorp zijn. De BAK roept de deelnemers aan de Boemeldonckse optochten en de inwoners van Prinsenbeek dan ook op om samen het carnavalsafval op te ruimen. Buurthuis Geeren-Zuid Onder grote belangstelling wordt het buurthuis Geeren-Zuid aan de Cornelis Joosstraat in Breda-Noord heropend. Met deze opening komt woningbouwcorporatie Singelveste haar belofte na om het voormalige gemeenschapshuis weer een functie te geven die de wijk ten goede komt.

Economie De Bredase economie heeft in 2012 behoorlijk last gehad van de economische crisis. Kwam de Economische Barometer Breda dat jaar met 5,8 al uit op een onvoldoende, voor 2013 zijn de vooruitzichten niet veel beter en komt de Economische Barometer Breda uit op 5,4. Carnaval Het motto is goed gekozen dit jaar: ‘Meej twee zevus kende nie blijve zitte’. Inderdaad, ook tijdens de Grote Optocht van het Kielegat kunde maor beter blijve bewege… en dat doet het publiek dan ook. Tijdens de onvermijdelijke gaten, maar ook lekker meedeinend op de muziek in de optocht of de kapellen langs de kant. Een mooie stoet, met veel aandacht voor het ‘confetti-verbod’ en een aantal ideeën voor een nieuwe bestemming van de Koepel.

PAGINA 26

JANUARIFEBRUARIMAARTAPRILMEIJUNIJULIAUGUSTUSSEPTEMBEROKTOBERNOVEMBERDECEMBERJANUARIFEBRUARIMAARTAPRILMEIJUNIJULIAUGUSTUSSEPTEMBEROKTOBERNOVEMBERDECEMBERJANUARIFEBRUARIMAARTAPRILMEIJUNIJULIAUGUSTUSSEPTEMBEROKTOBERNOVEMBERDECEMBERJANUARIFEBRUARIMAARTAPRILMEIJUNIJULIAUGUSTUSSEPTEMBEROKTOBERNOVEMBERDECEMBERJANUARIFEBRUARIMAARTAPRILMEIJUNIJULIAUGUSTUSSEPTEMBEROKTOBERNOVEMBERDECEMBER

Schietpartij Bij een schietincident in Breda raken twee mannen gewond. Een slachtoffer (37) loopt een schotwond op in zijn been wanneer er door de voordeur van restaurant Zenza aan de Boschstraat wordt geschoten. De andere man (24) wordt geraakt door rondvliegend glas.

Te k s t e n s a me n s t e llin g A d d o Sp r a n g e r s JANUARIFEBRUARIMAARTAPRILMEIJUNIJULIAUGUSTUSSEPTEMBEROKTOBERNOVEMBERDECEMBERJANUARIFEBRUARIMAARTAPRILMEIJUNIJULIAUGUSTUSSEPTEMBEROKTOBERNOVEMBERDECEMBERJANUARIFEBRUARIMAARTAPRILMEIJUNIJULIAUGUSTUSSEPTEMBEROKTOBERNOVEMBERDECEMBERJANUARIFEBRUARIMAARTAPRILMEIJUNIJULIAUGUSTUSSEPTEMBEROKTOBERNOVEMBERDECEMBERJANUARIFEBRUARIMAARTAPRILMEIJUNIJULIAUGUSTUSSEPTEMBEROKTOBERNOVEMBERDECEMBER

JANUARI

JANUARIFEBRUARIMAARTAPRILMEIJUNIJULIAUGUSTUSSEPTEMBEROKTOBERNOVEMBERDECEMBERJANUARIFEBRUARIMAARTAPRILMEIJUNIJULIAUGUSTUSSEPTEMBEROKTOBERNOVEMBERDECEMBERJANUARIFEBRUARIMAARTAPRILMEIJUNIJULIAUGUSTUSSEPTEMBEROKTOBERNOVEMBERDECEMBERJANUARIFEBRUARIMAARTAPRILMEIJUNIJULIAUGUSTUSSEPTEMBEROKTOBERNOVEMBERDECEMBERJANUARIFEBRUARIMAARTAPRILMEIJUNIJULIAUGUSTUSSEPTEMBEROKTOBERNOVEMBERDECEMBER

JAAROVERZICHT

Evert Sanders De Bredase neuroloog dr. Evert Sanders, die werkzaam was in het Amphia Ziekenhuis in Breda en het Lievensberg Ziekenhuis in Bergen op Zoom, wordt door de Inspectie voor de Gezondheidszorg per direct op non-actief gezet. Volgens de inspectiedienst stelde de arts vaak verkeerde diagnoses en behandelde hij zijn patiënten niet volgens de richtlijnen. Beide ziekenhuizen hadden eerder al de samenwerking met de neuroloog opgezegd. Afval Restafval binnen het huishoudelijk afval moet verder worden teruggebracht en in de toekomst zelfs helemaal zijn uitgebannen. “We moeten alles op alles zetten om nog beter te scheiden,” stelt de Bredase milieuwethouder Selçuk Akinci . “Dat is niet alleen goed voor het milieu doordat we waardevolle grondstoffen kunnen hergebruiken, maar ook heel goed voor de portemonnee.” Zilverberk Ouderencentrum De Zilverberk in Prinsenbeek gaat over in andere handen. De gemeente Breda verkoopt het welzijnsgebouw aan Stichting De Zilverberk. Daarmee blijft de Katholieke Bond van Ouderen (KBO) in Prinsenbeek gegarandeerd van een mooi onderkomen. Harlem Shake Zo’n 500 jongeren verzamelen zich op de Grote Markt om de Harlem Shake uit te voeren. Zo vlug als ze komen, zo snel zijn ze ook weer vertrokken. Dat zonder enige wanklank. De jongeren komen samen na een oproep van community van Jong@Breda. Stadswachten en politiemensen staann paraat om de situatie beheersbaar te houden. De Dobbelsteen Een gebouw voor en door Princenhage. Met het verwerven van De Dobbelsteen wil de Brede Sociëteit Princenhage ‘De Dobbelsteen’ Coöperatie U.A. het wijkgebouw nu en in de toekomst behouden voor de Princenhaagse bevolking en haar verenigingen. Een geslaagde fondsenwerving moet straks het beslissende zetje in de rug worden.

Ramon Dekker Thaibokslegende Ramon Dekker overlijdt onverwacht in zijn woonplaats Breda. De 43-jarige Bredanaar wordt onwel tijdens het trainen op zijn racefiets. Dekker genoot als thaibokser wereldwijde faam. In zijn ‘tweede vaderland’ Thailand kreeg hij een Koninklijke onderscheiding voor zijn verdiensten voor de sport.

MAART Buurtpreventie Gaat in veel steden het initiatief tot de lancering van een buurtpreventieproject eerst en vooral uit van de politie, in Breda lopen juist de bewoners daarbij voorop. Dat staat in het Jaarplan Veiligheid 2013 van de gemeente Breda. Het streven is om in 2014 ongeveer 35 buurtpreventiegebieden actief te laten zijn met zo’n 600 straatcontactpersonen. Driesprong Een overeenkomst over de grondexploitatie tussen de gemeente Breda en WonenBreburg, aangevuld met de verkoop van voormalig buurthuis Toma en het terrein van metaalhandel Ruskus aan de woningcorporatie, maakt dat de herontwikkeling van de Driesprong met rasse schreden naderbij komt.


Aanbiedingen geldig t/m zaterdag 4 januari en zolang de voorraad strekt.

Vroege vogels voeren!

Nieuw! Animal World’s Fashionboetiek De leukste fashion voor iedere hond!

decoratief

9.95 nu

29.95 in Oudenbosch Makkelijk en snel uw hond wassen en drogen in onze winkel

aanbevolen

1.99 Voedermanden

Vogelpindakaas

Voederhuis Stolp

Diverse vogelvoedermanden met lekkernijen voor onze gevederde vrienden.

Speciale vogelpindakaas, goedgekeurd door de vogelbescherming.

Zwart voederhuis op stevige voet, voorzien van een rond plateau en rieten dakbedekking. Afm. (hxbxd) 145 x 40 x 40 cm.

Kijk voor alle informatie en meer aanbiedingen op ANIMALWORLD.NL

15 kg nu

9.95 nu

vanaf

139.00 Biorb Life Aquarium Design aquarium met ‘intelligent LED’. Diverse kleuren. 4 maten: 15 – 30 - 45 – 60 liter.

54.95 GRATIS 3 KG EXTRA

Royal Canin Maxi Junior 15 + 3 kg Hoogwaardige voeding voor pups van grote honden.

3.99

Voskes Strooivoer 4 kg

Nieuw Pavo SpeediBeet

Mengeling van veel verschillende zaden, voor alle buitenvogels die wat extra’s kunnen gebruiken.

Hoogwaardig, ontsuikerd ruwvoer voor het paard. Ondersteunt een goede darmfunctie. 11.95

nu

4.99

heerlijk zacht

9.95 alle varianten

10 kg

1.49

49.95

Renske vers vlees diner 395 gram

Voskes runderoren

Kattenmandje Baboo

Hill’s Feline Kattenvoeding Kip

Verwen uw hond met deze 100% natuurlijke vers vlees voeding in bv. Kerstvariant.

Gedroogde, 100% natuurlijke runderoren voor de hond. Helpt tandplak voorkomen.

Heerlijk zacht, pluche slaapmandje met instap voor de kat. In de kleuren grijs, zwart en wit. Afmeting 48 x 37 x 18 cm.

Uitgebalanceerde voeding met hoogwaardige voedingsstoffen voor de volwassen kat.

Oudenbosch Molenstraat 131, ma t/m do 8.30 - 18.00, vr 8.30 - 20.00, za 8.30 - 17.00 Bergen op Zoom Ravelstraat 74, ma t/m do 8.30 - 18.00, vr 8.30 - 20.00, za 8.30 - 17.00

facebook.com/ animalworld.nl


B re d a se B o d e

Opsporingsambtenaren Buitengewone opsporingsambtenaren van de gemeenten Breda en Zundert zijn bij onder meer de uitvoering van handhavingsacties voortaan niet langer gebonden aan gemeentegrenzen. Dat staat in het overeengekomen convenant tussen beide gemeenten. Bijstandsuitkeringen Het aantal mensen dat in 2012 bij de gemeente Breda een beroep deed op een bijstandsuitkering is gegroeid met dertien procent. Een zorgelijke ontwikkeling, zo vindt de Bredase PvdA-fractie. Zij wil van burgemeester en wethouders weten wat het college aan de situatie denkt te gaan doen. NAC Drie punten dichter bij lijfsbehoud. Na de klinkende 4-0 overwinning op rivaal Willem II wordt er in Breda met tevreden gezichten teruggeblikt op de derby tegen Willem II. In het Rat Verlegh Stadion krijgt de met rechtstreekse degradatie bedreigde Tilburgse ploeg er ongenadig van langs. Voor NAC scoren Luijckx, Seuntjens, Hooi en Verbeek.

De Meidoorn “Buurthuis De Meidoorn verdient, net als alle andere buurthuizen waar de bewoners de schouders onder zetten, een eerlijke kans.” Dat schrijft de Bredase PvdA-fractie in een brief aan het college. Vanuit het oogpunt van goed bestuur vindt de fractie een termijn van een half jaar om volledig op eigen kracht te draaien zeer discutabel.

Boogiedown Breda Het is crisis en dat beseffen de vrijwilligers van Boogiedown Nederland als geen ander. Reden om dit jaar af te zien van de organisatie van hiphopfestival Boogiedown Breda. “Het financiële risico om een nieuwe zesde festivaleditie tot een goed einde te brengen, wordt mede door de financiële crisis op voorhand als te groot gezien,” zo meldt woordvoerder Loek Jurres. Koningin Beatrix Met de overdracht van haar troon aan kroonprins Willem-Alexander in aantocht brengt koningin Beatrix, als boegbeeld van het Koningshuis, nog één keer een bezoek aan Breda. Op het terrein van de Koninklijke Militaire Academie (KMA), een historische plek waar ooit haar voorvaderen vertoefden, bevestigt de koningin een zogenoemde cravate met het opschrift ‘Kosovo 1999’ aan het vaandel van de Koninklijke Luchtmacht. Een opmerkelijke gebeurtenis. Sinds de luchtmacht in 1965 het vaandel kreeg, werden er namelijk geen nieuwe namen of afbeeldingen aan toegevoegd.

De Koepel Volkomen onverwacht kondigt VVD-staatssecretaris Teeven dat hij dertig gevangenissen wil sluiten. Daaronder ook De Koepel in Breda. De medewerkers van de Koepel komen daartegen in actie door tijdens hun lunchpauze in een lange rij te laten zien dat zij het niet eens zijn met dit besluit. Burgemeester van der Velden komt hen een hart onder de riem steken en kondigt aan dat de gemeente zeker zal proberen de staatssecretaris op andere gedachten te brengen.

APRIL Skatebaan De gemeente Breda start officieel met de werkzaamheden voor de aanleg van een skatebaan aan de Claudius Prinsenlaan. Wethouder Saskia Boelema draagt hoogstpersoonlijk haar steentje bij door met een graafmachine de eerste arbeid te verrichten.

Landgoederenzone De gemeente Breda en een vijftal pachters in de landgoederenzone hebben samen een overeenkomst opgesteld over het beheer van de Landgoederenzone Haagse Beemden-Zuid voor de komende zes jaar. De pachtopbrengsten die hieruit voortvloeien en de besparing op het beheerbudget worden ingezet voor de ontwikkeling van natuur en landschap in de landgoederenzone. Kredietbank De dienstverlening van de Kredietbank West-Brabant wordt door haar cliënten gewaardeerd met een 7,4. Vooral de tevredenheid over de telefonische bereikbaarheid is hoger dan in voorgaande jaren. De totale tijdsduur van een aanvraag voor schuldhulpverlening ervaren de ondervraagde cliënten overwegend als negatief. Tiny Muskens Tiny Muskens, oud-bisschop van Breda, overlijdt in Zorgcentrum Zuiderhout te Teteringen. Hij bereikte de leeftijd van 77 jaar. In de Antoniuskathedraal in Breda wordt met een eucharistieviering afscheid van hem genomen. Muskens werd in 1994 bisschop van Breda en nam in 2007 afscheid in die functie.

Fyra Spoorwegvervoerder NS stuurt mogelijk aan op het herstel van de internationale treinverbinding tussen Amsterdam, Roosendaal en Brussel. De NS heeft een aanvraag ingediend om vanaf 2014 zestien treinen te laten rijden op het spoor van de oude Beneluxtrein. Daarmee bestaat er een kans dat Breda volgend jaar verstoken blijft van een treinverbinding met België. De hogesnelheidslijn Fyra staat sinds januari aan de kant vanwege enorme gebreken. Buurtpreventie Buurtpreventie Breda wil dat de ondersteuning door Surplus Welzijn voor langere tijd wordt vastgelegd. Tot op heden gebeurt dat telkens voor de duur van een jaar. “Het maakt het maken van een lang termijnplanning lastig en wekt demotiverend voor de bij de buurtpreventieprojecten betrokken vrijwilligers,” zo schrijft René Verhoek namens de 28 voorzitters in de huidige buurtpreventiegebieden aan de Bredase raadsfracties. Sportfestival Breda Na maanden voorbereiding vindt voor het eerst op de Sportboulevard aan de Terheijdenseweg het Sportfestival Breda plaats. Dit gratis toegankelijk sportevenement zal voortaan jaarlijks worden gehouden. Ruim tweeduizend mensen kwamen op het festijn af.

Lintjesregen Het is een jaarlijks terugkerend fenomeen: de lintjesregen in de aanloop naar Koninginnedag. In de gemeente Breda worden 26 Koninklijke Onderscheidingen uitgereikt. De Vliet Het is er dan toch van gekomen: een deel van de daklozen in Breda heeft bij De Vliet aan de Galderseweg een thuis gevonden. Wethouder Cees Meeuwis en Lieke Jansen, directeur Stichting Maatschappelijke Opvang Breda e.o. (SMO), nemen met gepaste trots het pand van de voormalige jeugdgevangenis officieel in gebruik. Koninginnedag De voorlopig allerlaatste Koninginnedag is er eentje waarbij over de spreekwoordelijke koppen kan worden gelopen. Dat is althans geval in stadspark ‘t Valkenberg en de Bredase binnenstad die zelfs tijdelijk moet worden afgesloten om de grote stroom bezoekers te kunnen bolwerken. Toch is het Oranjefeest meer dan geslaagd te noemen. Zonder serieuze wanklanken wordt het overal vol enthousiasme gevierd.

MEI NAC Vijftig minuten lang is hij eigenlijk onzichtbaar. Maar bij een 1-3 achterstand tegen Roda JC en met daardoor de nacompetitie dichtbij, besluit Anthony Lurling zijn ploeg op sleeptouw te nemen. En hoe! Met twee werkelijk schitterende doelpunten en twee assists zorgt ‘de Messi van Breda’ er zowat in zijn eentje voor dat NAC de 1-3 achterstand ombuit in een 5-3 overwinning. Eens te meer blijkt de 36-jarige routinier goud waard voor de Bredanaars.

PAGINA 28

JANUARIFEBRUARIMAARTAPRILMEIJUNIJULIAUGUSTUSSEPTEMBEROKTOBERNOVEMBERDECEMBERJANUARIFEBRUARIMAARTAPRILMEIJUNIJULIAUGUSTUSSEPTEMBEROKTOBERNOVEMBERDECEMBERJANUARIFEBRUARIMAARTAPRILMEIJUNIJULIAUGUSTUSSEPTEMBEROKTOBERNOVEMBERDECEMBERJANUARIFEBRUARIMAARTAPRILMEIJUNIJULIAUGUSTUSSEPTEMBEROKTOBERNOVEMBERDECEMBERJANUARIFEBRUARIMAARTAPRILMEIJUNIJULIAUGUSTUSSEPTEMBEROKTOBERNOVEMBERDECEMBER

Starterslening Met een bedrag van een miljoen euro voor de Starterslening Breda wil de gemeente starters helpen met de koop van een woning. Ook de woningcorporaties trekken de portemonnee. WonenBreburg en Singelveste AlleeWonen investeren dit jaar ieder 250.000 euro, terwijl Laurentius het restantbedrag van het reeds in 2009 gestorte budget handhaaft. Het Rijk draagt voor de helft bij aan elke lening.

Te k s t e n s a me n s t e llin g A d d o Sp r a n g e r s JANUARIFEBRUARIMAARTAPRILMEIJUNIJULIAUGUSTUSSEPTEMBEROKTOBERNOVEMBERDECEMBERJANUARIFEBRUARIMAARTAPRILMEIJUNIJULIAUGUSTUSSEPTEMBEROKTOBERNOVEMBERDECEMBERJANUARIFEBRUARIMAARTAPRILMEIJUNIJULIAUGUSTUSSEPTEMBEROKTOBERNOVEMBERDECEMBERJANUARIFEBRUARIMAARTAPRILMEIJUNIJULIAUGUSTUSSEPTEMBEROKTOBERNOVEMBERDECEMBERJANUARIFEBRUARIMAARTAPRILMEIJUNIJULIAUGUSTUSSEPTEMBEROKTOBERNOVEMBERDECEMBER

MAART

JANUARIFEBRUARIMAARTAPRILMEIJUNIJULIAUGUSTUSSEPTEMBEROKTOBERNOVEMBERDECEMBERJANUARIFEBRUARIMAARTAPRILMEIJUNIJULIAUGUSTUSSEPTEMBEROKTOBERNOVEMBERDECEMBERJANUARIFEBRUARIMAARTAPRILMEIJUNIJULIAUGUSTUSSEPTEMBEROKTOBERNOVEMBERDECEMBERJANUARIFEBRUARIMAARTAPRILMEIJUNIJULIAUGUSTUSSEPTEMBEROKTOBERNOVEMBERDECEMBERJANUARIFEBRUARIMAARTAPRILMEIJUNIJULIAUGUSTUSSEPTEMBEROKTOBERNOVEMBERDECEMBER

JAAROVERZICHT

Dodenherdenking Een druk bezochte Dodenherdenking in het Valkenberg bij het beeld van ‘De Vlucht’. Voor veel Bredanaars een beeld met een verhaal, want die vlucht in de meidagen aan het begin van de oorlog staat in het geheugen gegrift. Te voet trokken hele gezinnen destijds de grens over uit angst voor een veldslag in Breda. Jong en oud, soms zelfs heel oud, woont de herdenking bij. The Last Post door Paul Jankowski leidt de twee minuten stilte in, waarna de Nassauharmonie het Wilhelmus en de volksliederen van België, Canada, Groot-Brittannië en Polen speelt. Haagse Beemden Loop Voor de 24ste keer wordt de Haagse Beemden Loop gehouden. Evenals het voorgaandejaar is de start en finish op het winkelcentrum Heksenwiel. Ruim 800 lopers, loopsters en wheelers doen aan het evenement mee. Omdat het ook Bevrijdingsdag is, ontsteekt wethouder Alfred Arbouw op het voorplein het bevrijdingsvuur. Breda Jazz Festival Wisselvallig weer kan de pret niet drukken. Een gezellige drukte en een prima sfeer kenmerken ook dit jaar weer een tof lang weekend vol jazz. Natuurlijk valt er tijdens het Breda Jazz Festival zoals gebruikelijk in muzikaal opzicht genoeg te genieten voor de ongeveer kwart miljoen bezoekers. Grondbedrijf Geld verdienen aan het nieuwe zakencentrum naast het Centraal Station? Voor de gemeente Breda is dat vooral ‘wishfull thinking’. Dat maken journalisten van het VARA-televisieprogramma Zembla althans op uit hun onderzoek naar de handel en wandel van gemeenten in de vastgoedwereld. Volgens Zembla kosten deze avonturen de gemeenten alleen maar geld. De Bredase SP-fractie wil uitleg van het college. Dancetour Het Chasséveld in Breda wordt omgetoverd tot een dancefestival van formaat tijdens Dancetour Breda. Ruim 20.000 bezoekers genieten, vooral in de middag, van het zonnetje en de beats van bekende deejays als Laidback Luke en Lucien Foord. Niervaertgilde Dit jaar is het precies 550 jaar geleden dat het Gilde van het Heilig Sacrament van Niervaert werd opgericht. Dat heuglijke feit wordt gevierd met het Vijfenhalve Eeuwfeest van de oprichting. Een bijzondere gebeurtenis, want voor het eerst sinds het einde van de zestiende eeuw vindt een eeuwfeest plaats op de historische locatie in de Grote Kerk. Vuelta De Ronde van Spanje gaat in 2015 niet van start in Nederland. Dat heeft de organisatie van de Spaanse wielerronde per e-mail aan de betrokken provincies en gemeenten laten weten. De beslissing zou te maken hebben met de overname van de Vuelta door de Franse Amaury Sport Organisation (ASO) die ook wielerrondes als de Tour de France organiseert. Arbeidsmigranten Het Bredase college staat voor de taak tot 2020 maar liefste 840 nieuwe slaapplekken creëren en 840 bestaande illegale huisvestigingen vervangen voor arbeidsmigranten. De Regio West-Brabant heeft afspraken gemaakt over de tijdelijke huisvesting van arbeidsmigranten naar aanleiding van een Quick Scan dit voorjaar. Bavelse Berg Het college van Breda stelt de gemeenteraad voor het bestemmingsplan Park de Bavelse Berg gewijzigd vast te stellen. Daarmee zet het college de laatste gemeentelijke stap die nodig is om de ontwikkeling mogelijk te maken van de lang gewenste Evenementenzone (aan de voet van de Bavelse Berg) en van de berg zelf.


PROEF HET KERSTVOORDEEL BIJ Bourgondisch gehaktbrood

Scharrelkip in braadzak

Kastanjechampignons, shiitake of portobello

Varkenshaas

Per 100 g

Per bakje

1.

35

550 g

1 kg

3.

5.49

69

6.71/kg

Gourmetschotel

1.09

13.49/kg

Beenham

Bosui/lenteui

5.49/kg

Varkensrollade Per 100 g

Per bosje

0.

70

0.65

6.99/kg

750 g

6.99 9.32/kg

Per 100 g

0.70

Biologische ananas

Gourmetvlees miniâ&#x20AC;&#x2122;s

6.99/kg

200 g

1.

49

7.45/kg

EXTRA ZONDAGOPENINGEN! KIJK OP ALDI.NL

Per stuk

2.39 Zet- en drukfouten zijn voorbehouden.

HOGE KWALITEIT - LAGE PRIJS

www.aldi.nl

de plus van surplus

Wilt u ook het gemak van een gezonde en smakelijke maaltijd aan huis? Onze vaste vrijwilligers brengen deze maaltijden graag bij u thuis. Maaltijden van Menu Surplus U heeft dagelijks een ruime keuze uit verschillende gerechten waardoor u gevarieerd kunt eten. Eventueel voorzien van een soep en/of toetje. Bij de samenstelling van onze ambachtelijk bereide maaltijden houden wij uiteraard rekening met uw dieetwensen, uw voorkeur voor portiegrootte, de huidige voedingstrends en seizoensinvloeden. Ook komend jaar staan Menu Surplus en haar vrijwilligers graag voor u klaar. Wij wensen u een smaakvol 2014! Bent u in het bezit van een Bredapas? Dan kunt u met korting maaltijden afnemen van Menu Surplus. Deze korting kan oplopen tot 45% per maaltijd. Meer informatie en aanmelding Voor meer informatie en aanmelding kunt u direct contact opnemen met onze klantenservice: T 0168 â&#x20AC;&#x201C; 33 18 26 E klantenservice@surplusgroep.nl

! www.menusurplus.nl


B re d a se B o d e

Drugstoerisme Het drugstoerisme is opgedroogd, de overlast die wordt ervaren rondom coffeeshops is sterk afgenomen en de lokale bezoekers komen weer naar de coffeeshops. Dat zijn de belangrijkste resultaten van de derde meting van de gevolgen van het gewijzigde gedoogbeleid in Breda.

JUNI Sportaccommodaties De huurbijdragen van sportverenigingen in de gemeente Breda kunnen weleens drastisch gaan stijgen. De gemeente kampt namelijk met een oplopend tekort voor het onderhoud en de exploitatie van sportlocaties. Naar verwachting loopt dat tekort in 2015 zelfs op tot een miljoen euro. Bezuinigingen zijn onvermijdelijk. Werkloosheid Meer werkzoekenden in de regio aan een baan helpen. Door samenwerking met buurman Roosendaal en verschillende flexorganisaties hoopt de gemeente Breda net dat beslissende zetje te kunnen geven. “Deze samenwerking geeft ons de kans om onze kennis en netwerken te delen, waardoor we mogelijk mensen uit Breda in Roosendaal aan een baan kunnen helpen of andersom,” aldus wethouder Cees Meeuwis. Fyra De hogesnelheidstrein Fyra voldoet niet aan de eisen. Dat meldt staatssecretaris Wilma Mansveld (Infrastructuur en Milieu) vrijdag na afloop van de ministerraad. Het kabinet steunt daarmee de NS bij het besluit om te stoppen met de Fyra. Speelbuurt Jantje Beton Niks mooiers dan op avontuur gaan in je zelf bedachte en ontworpen Jantje Beton Speelbuurt. Kinderen in de wijk Tuinzigt weten er alles van. Daar wordt het eerste deel van de speelzone in de Westertuin officieel in gebruik genomen. Toets Bibob De gemeente Breda gaat aanvragen voor activiteitensubsidies screenen in het kader van de wet Bibob. Die geldt nu al voor horeca- en exploitatievergunningen, coffeeshops, de seks- en gokbranche en Wabo-aanvragen. Met de toetsing wil de gemeente voorkomen dat zij onbewust criminele activiteiten mogelijk maakt. Stiltefestival Met de tweede editie van het Internationaal Stiltefestival zet het gelijknamige dansgezelschap de stad in beweging. Voorstellingen van avontuurlijke kunstenaars geven het straatbeeld daarbij kleur. Met een optreden op de Grote Markt door de Movers en klokkengelui door het Klokkenluidersgilde wordt het festival officieel afgesloten.

Incubator Breda heeft weer een nieuw bedrijfsverzamelgebouw: Incubator Breda. Cees Meeuwis, wethouder werk en ondernemen, opent het als broedplaats voor startende ondernemers aangeduide Incubator in het voormalig schoolgebouw Keijsersmolen aan de Oranjeboomstraat. Amphia Het Amphia Ziekenhuis mag de locatie Langendijk in de toekomst gebruiken voor de bouw van maximaal 254 woningen. Burgemeester en wethouders verlenen Amphia daar toestemming voor.

De Koepel De Bredase vrees lijkt nu dan toch echt te worden bewaarheid: de Penitentiaire Inrichting (PI) De Boschpoort, zoals De Koepel officieel heet, moet haar deuren sluiten. Staatssecretaris Fred Teeven van Justitie sluit weliswaar negentien gevangenissen in plaats van de oorspronkelijk geplande 26, maar Breda ontspringt de dans niet. Grimhuijsenpark Het Grimhuijsenpark aan de Dorpsstraat in Ulvenhout, voorheen de pastorietuin van de Laurentiuskerk, wordt met het onthullen van een informatiebord officieel in gebruik genomen. Deze handeling vormt het sluitstuk van de aanleg van het park dat bijna drie jaar duurde. Om deze officiële afsluiting luister bij te zetten, houdt Harmonie Constantia het Midzomeravondfestival.

Janus van Gils Vreugde en smart lopen als een rode draad door ieders leven. Janus van Gils, de uit Breda afkomstige vertolker van het levenslied, weet er alles van af. Door gezondheidsproblemen stond zijn carrière een aantal jaren op een laag pitje. Hij viert zowel zijn comeback als zijn 25-jarig jubileum met de presentatie van een heuse dubbel-cd.

Breda Future Breda Future 2013 is een groot succes. Met twee verdiende winnaars in de vorm van Bernarda Pera uit Amerika en Thomas Schoorel die het opneemt tegen local hero Matwe Middelkoop. Veel zon, volle tribunes en prachtige partijen tennis krijgen de toeschouwers te zien.

JULI Gasthuispoort Maas-Jacobs Vastgoed BV uit Zundert mag aan de slag met de herontwikkeling van de Gasthuispoort in het centrum van Breda, zo besluit het Bredase college. Naast de Zundertse projectontwikkelaar waren nog twee andere partijen in beeld voor het prestigieuze project in de Bredase binnenstad. Maas-Jacobs won met haar plan uiteindelijk de marktselectie. Breda Live De vijfde editie van Breda Live is er eentje om in te lijsten. Prachtig weer, een uitverkocht huis en acts die het publiek volledig op hun hand krijgen. Handsome Poets, Go Back To The Zoo, Racoon, Bløf en de populaire DJ Hardwell bezorgen de bezoekers meer dan geslaagde uren van muzikaal vermaak.

Brakkenfestival Het Brakkenfestival viert een bijzonder jubileum. Al een kwart eeuw lang kunnen de Bredase kinderen in de eerste week van de schoolvakantie er spelen, knutselen en - nog altijd de populairste activiteit koekjes bakken. In de loop van de jaren is wel een verschuiving ontstaan in het aanbod, waarin steeds meer aandacht wordt besteed aan bewegen en gezondheid. Opsporingsambtenaren Buitengewone opsporingsambtenaren in Etten-Leur, Zundert en Breda kunnen voortaan wederzijds worden ingezet. De burgemeesters van de drie gemeenten tekenen daartoe een convenant.

AUGUSTUS Breda in Concert Voor het eerst wordt op het Chasséveld het festival Breda in Concert gehouden. De duizenden bezoekers genieten van het mooie weer, het Nederlandstalige lied en de ambiance. Optredende artiesten zijn onder andere Django Wagner, Nielson, Nick & Simon en Jan Smit.

NAC-supporters Uren eerder dan verwacht bereiken Riny Heimans en Wilbert Weterings het stadion van Cambuur in Leeuwarden, waar NAC de eerste competitiewedstrijd van het seizoen speelt. De twee NAC fans vertrekken op zaterdagmiddag om 12.30 uur bij het NAC-stadion in Breda voor een 250 kilometer lange sponsortocht op een gewone fiets naar het hoge noorden. Zondagochtend rond 07.30 uur zijn ze al op de plaats van bestemming. Het tweetal heeft met de tocht geld opgehaald voor het herstel en de eventuele uitbreiding van het NAC Museum in het Rat Verlegh Stadion. Het streefbedrag was 5000 euro, maar dat wordt met ruim 5600 euro zondag al ruim overtroffen.

No Harley Dag De Harley-Dag is dood, leve de No Harley-Dag. Uit de Harley-Dag mag in 2010 dan officieel de stekker zijn getrokken, de drukbezochte derde editie van de ‘spontane’ No Harley-Dag maakt duidelijk dat er in feite niet veel is veranderd: motorrijders en -clubs mixen met het publiek en maken er samen een gezellige dag van. Hein van Poppel Ere wie ere toekomt. Het wordt vaak genoeg gezegd, maar in het geval van Hein van Poppel blijft het niet bij woorden alleen. In zijn geliefde Westeinde wordt als eerbetoon aan de alom bekende en ernstig zieke vrijwilliger van NAC een toernooitje gehouden. Gouverneur Met een sobere militaire ceremonie wordt het vaandel van de Koninklijke Militaire Academie (KMA) in het kasteel van Breda overgedragen. De laatste gouverneur, generaal-majoor Theo Vleugels, overhandigde het vaandel aan kolonel Ludy de Vos. Met de ceremonie is na 185 jaar de gouverneurstitel uit Breda verdwenen.

PAGINA 30

JANUARIFEBRUARIMAARTAPRILMEIJUNIJULIAUGUSTUSSEPTEMBEROKTOBERNOVEMBERDECEMBERJANUARIFEBRUARIMAARTAPRILMEIJUNIJULIAUGUSTUSSEPTEMBEROKTOBERNOVEMBERDECEMBERJANUARIFEBRUARIMAARTAPRILMEIJUNIJULIAUGUSTUSSEPTEMBEROKTOBERNOVEMBERDECEMBERJANUARIFEBRUARIMAARTAPRILMEIJUNIJULIAUGUSTUSSEPTEMBEROKTOBERNOVEMBERDECEMBERJANUARIFEBRUARIMAARTAPRILMEIJUNIJULIAUGUSTUSSEPTEMBEROKTOBERNOVEMBERDECEMBER

Bezuinigingen Het college wil in totaal nog 1,9 miljoen euro aan structurele bezuinigingen doorvoeren. Dat blijkt uit de Voorjaarsnota 2013, waarin de financiële kaders voor de Begroting 2014 worden gepresenteerd.

Te k s t e n s a me n s t e llin g A d d o Sp r a n g e r s JANUARIFEBRUARIMAARTAPRILMEIJUNIJULIAUGUSTUSSEPTEMBEROKTOBERNOVEMBERDECEMBERJANUARIFEBRUARIMAARTAPRILMEIJUNIJULIAUGUSTUSSEPTEMBEROKTOBERNOVEMBERDECEMBERJANUARIFEBRUARIMAARTAPRILMEIJUNIJULIAUGUSTUSSEPTEMBEROKTOBERNOVEMBERDECEMBERJANUARIFEBRUARIMAARTAPRILMEIJUNIJULIAUGUSTUSSEPTEMBEROKTOBERNOVEMBERDECEMBERJANUARIFEBRUARIMAARTAPRILMEIJUNIJULIAUGUSTUSSEPTEMBEROKTOBERNOVEMBERDECEMBER

MEI

JANUARIFEBRUARIMAARTAPRILMEIJUNIJULIAUGUSTUSSEPTEMBEROKTOBERNOVEMBERDECEMBERJANUARIFEBRUARIMAARTAPRILMEIJUNIJULIAUGUSTUSSEPTEMBEROKTOBERNOVEMBERDECEMBERJANUARIFEBRUARIMAARTAPRILMEIJUNIJULIAUGUSTUSSEPTEMBEROKTOBERNOVEMBERDECEMBERJANUARIFEBRUARIMAARTAPRILMEIJUNIJULIAUGUSTUSSEPTEMBEROKTOBERNOVEMBERDECEMBERJANUARIFEBRUARIMAARTAPRILMEIJUNIJULIAUGUSTUSSEPTEMBEROKTOBERNOVEMBERDECEMBER

JAAROVERZICHT

Tranen van Van Cooth Het Bredase smartlappen- en meezingfestival Tranen van Van Cooth wordt wel eens aangeduid als ‘het leukste feestje na de zomervakantie’. Daarmee is geen woord te veel gezegd, zo blijkt bij de twaalfde editie van het evenement. Het publiek komt massaal naar het Van Coothplein om ‘De Tranen’ mee te maken.

Red Head Days Om zichzelf te trakteren komen ze vanuit alle hoeken van de wereld naar Breda voor de RedHead Days: mannen, vrouwen, jongens en meisjes allemaal met rood haar. Eén weekend lang is hun haarkleur geen uitzondering in het straatbeeld, maar kleurbepalend. Trots lopen ze door de stad en laten zich voor iedereen die het wil fotograferen en filmen. En opnieuw weten zij het Guinness Book of Records te halen.

SEPTEMBER Stefaan Eskes Het blijft rommelen in het Rat Verlegh Stadion in Breda. Sportief gezien gaat het NAC allerminst voor de wind en sponsoren hebben de club massaal de rug toegekeerd. De zwaar onder vuur liggende algemeen directeur Stefaan Eskes stapt uit eigen beweging op. Grote Broer-project De Bredase VVD-fractie is niet bepaald enthousiast over de mededeling van het college dat er een subsidie van anderhalve ton wordt verstrekt aan Stichting Kick voor de lancering van het Grote Broer-project in de Haagse Beemden. “Overlastgevend gedrag wordt hiermee beloond,” zo stellen de fractieleden Thierry Aartsen en Boaz Adank. De VVD wil uitleg van burgemeester en wethouders. Outdoor Brabant Outdoor Brabant is voor liefhebbers van de paardensport weer ‘the place to be’. Dat blijkt, want zo’n 50.000 bezoekers weten hun weg te vinden naar het gratis evenement op Landgoed De Prinsenhoeve in Breda, waar internationale toppers en regionale talenten acte de presence geven.

March Eigenlijk pas een goed half jaar bezig zijn en nu al mogen spelen op Breda Barst. Het is slechts voor weinig bands weggelegd. Punkrockband March uit Breda is de spreekwoordelijke uitzondering op de regel, met dank aan de hardnekkige buzz rond de band.


AUTOâ&#x20AC;&#x2122;S

AUTOMONTAGEBEDRIJF

JOKO

Meer dan een half miljoen Bodes elke week! www.internetbode.nl voor het (gratis) aanleveren van al uw nieuws

Â&#x2021;6ORRSORRSVFKDGHDXWRÂśV PRWRUVWHNRRSJHYUDDJG Â&#x2021;$OOHJHEUXLNWHRQGHUGHOHQ RQOLQH Â&#x2021;9ULMZDULQJELMRSKDOHQ Â&#x2021;5HSDUDWLHHQRQGHUKRXG Lid ARN-Stiba-RDW

OPRINS

Let op!!! â&#x201A;Ź150 tot â&#x201A;Ź10000

Dealer inruil occasions in alle prijsklassen

voor uw loop-, sloop- of schadeauto, compleet met katalysator. Tevens alle auto onderdelen te koop aangeboden. Tevens reparaties aan alle merken autoâ&#x20AC;&#x2122;s. Tegen zeer voordelige prijs!

www.autobedrijfoprins.nl

0DDOEHUJHQVWUD:HUQKRXW 7HO LQIR#MRNR]XQGHUWQO ZZZMRNR]XQGHUWQO

Tel. 076 541 83 53 / www.prescherautos.nl

Mathenessestraat 27-29, Breda

APK keuring vanaf â&#x201A;Ź 21,50 wekelijks op woensdag Tevens een 20-tal autoâ&#x20AC;&#x2122;s te koop aangeboden Openingstijden 8.30 tot 17.30 uur Weidehek 90 Breda

076-5651337

SHOWROOM OPRUIMING: HOGE KORTINGEN

OP AUTOâ&#x20AC;&#x2122;S UIT VOORRAAD, OP=OP!

bij aankoop van een auto uit deze actie

GRATIS WINTERWIELEN!!!

inclusief ĂŠĂŠn seizoen gratis bandenwissel ĂŠn opslag van uw zomerbanden!

Opel Corsa 3 deurs

Opel Astra 5 deurs O

Opel Astra Sports Tourer urer

Opel O p Meriva

Opel Insignia 5 deurs

Color Edition 1.4i Wit met zwart dak, Zwarte 17â&#x20AC;? lichtmetalen velgen, AFL Bochtverlichting, Airconditioning, Radio/CD-speler, Aluminium sportpedalen, Sportstoelen, Donker getint glas, Mistlampen voor etc.

1.4i Turbo Cosmo Donker grijs metallic, Ergonomische comfort stoelen, Chromen omlijsting zijramen, Donker getint glas, Navigatie met kleurenscherm, Bluetooth voorbereiding, Parkeersensoren achter, Klimaatbeheersing, 17â&#x20AC;? Lichtmetalen velgen, etc.

1.4i Turbo Rhythm Zwart metallic, Ergonomische comfort stoelen, Armsteun, Elektrische handrem, Edition plus pakket, Chromen omlijsting zijramen, Donker getint glas, Navigatie, Bluetooth voorbereiding, Parkeersensoren achter enz.

1.4i Turbo Design Edition Lichtgrijs metallic, Airconditioning, Cruise control, 16â&#x20AC;? Lichtmetalen velgen, Donker getint glas, Mistlampen voor, Radio/CD-speler, Elektrisch bedienbare ramen voor en buitenspiegels, etc.

1.6i Turbo Cosmo Donkergrijs metallic, Executive 2 pakket: Ergonomische comfortstoelen, DVD Navigatie, Bluetooth voorbereiding, parkeersensoren voor en achter, 18â&#x20AC;? Lichtmetalen velgen, Verwarmde voorstoelen, Zeer complete uitvoerin uitvo uit uitv v ng. g. uitvoering.

Normale prijs

â&#x201A;Ź 18.945,-

Registratievoordeel

,â&#x201A;Ź 2.750 16.195,-

NU VOOR* â&#x201A;Ź

Normale prijs

â&#x201A;Ź 27.400-

Registratievoordeel

â&#x201A;Ź 5.000,-00,

NU VOOR* â&#x201A;Ź 22.4

-

Normale prijs

â&#x201A;Ź 25.055,-

Registratievoordeel

â&#x201A;Ź 2.000,-55,-

NU VOOR* â&#x201A;Ź 23.0

* Prijzen onder voorbehoud inclusief btw en bpm. bpm Autoâ&#x20AC;&#x2122;s zijn geregistreerd op 300 september se 2013. 2013 Prijzen excl aĂşeveringskosten. aĂşeveringskkost kosten Niet icm andere aanbiedingen. aanbiedingen

Kijk voor al onze aanbiedingen op

www.vriensopelaanbiedingen.nl

Minervum 7001A, Breda - (076) 5877 950 www.vriensopel.nl Ecustraat 25, Etten-Leur - (076) 5020 652

Normale prijs

â&#x201A;Ź 23.835,-

Registratievoordeel

Normale prijs â&#x201A;Ź 41.653,-

Registratievoordeel

,â&#x201A;Ź 3.000,-35,- â&#x201A;Ź 10.00053,31.6 â&#x201A;Ź 20.8

NU VOOR*

NU VOOR* â&#x201A;Ź


B re d a se B o d e

Batmobile Batmobile viert haar 30-jarig bestaan met een speciaal concert in Charlie’s Place te Rijsbergen waarbij ook live-opnamen worden gemaakt. Met Jeroen Haamers als zanger-gitarist, zijn broer Eric Haamers op contrabas en Johnny Zuidhof achter de drumkit zette Batmobile dertig jaar geleden de eerste stappen in de wereld van de psychobilly. De Bredase band groeide in die tijd uit tot een act die op alle zeven continenten faam geniet.

Baronie Breda Classic De wielerwedstrijd Rabo Baronie Breda Classic wordt voor de vijfde keer gehouden. Bij het Rat Verlegh Stadion begint de nationale en internationale top aan een 200 kilometer lange wedstrijd die dwars door Westbrabantse land voert. De finish is in de Bredase binnenstad waar in afwachting van hun komst de Rabo Dikke Banden Race en het Rabo Jeugdomnium worden gehouden. Breda Barst Aan grote namen geen gebrek op Breda Barst. Met onder meer The Boxer Rebellion, Drive Like Maria en The Nimmo Brothers op het affiche kan het festival eigenlijk bij voorbaat al niet stuk. Dat niet alles van ver hoeft te komen, bewijst ‘local hero’ Revölvo. Met een spetterende show in De Spaanse Kraag geeft de band meer dan haar visitekaartje af. Rinie Maas Onvermoeibaar duikt Rinie Maas in de historie van Breda en omgeving. De schrijver presenteert zijn nieuwste wapenfeit ‘Oorlogsgeheim van bezet dorp’. Het is het opmerkelijke en spannende vervolg op zijn boek ‘Brabants oorlogsdrama - Het verbeten verzet op de Vloeiweide’.

Bouverijen Meer vrijheid van invulling van het plangebied Bouverijen. Met een aangepast bestemmingsplan hoopt het college de woningmarkt in Teteringen een impuls te geven. “Ontwikkelaars krijgen meer vrijheid om verkoopbare plannen te maken,” aldus wethouder Alfred Arbouw. Rein Welschen De Bredase oud-PvdA-wethouder Rein Welschen overlijdt op 72-jarige leeftijd. Welschen was al lange tijd ziek. In 2005 werd bij hem een tumor in de hersenen geconstateerd.

KAM Breda Het Chassé Theater wordt tijdens de Kulturele Amateur Manifestatie (KAM) in bezit genomen door zo’n 2900 amateurs van 97 verenigingen die in en rond Breda bezig zijn met cultuur in de breedste zin van het woord. Zang, dans, muziek, circus en theater door amateurs op de professionele podia van het Chassé Theater. Buurtpreventie Landelijke erkenning voor Buurtpreventie Breda. Het project wordt genomineerd voor de Hein Roethofprijs 2013. Deze prijs wordt jaarlijks uitgereikt door het Ministerie van Veiligheid en Justitie voor een Nederlands project dat gericht is op de preventie van criminaliteit of het bevorderen van sociale veiligheid. Er worden vijf projecten genomineerd. Vredesprijs Ria Bekkers (67) uit Prinsenbeek ontvangt de Bredase Vredesprijs. Zij zet zich al jaren in voor onderwijsprojecten in Kenia. De andere genomineerden zijn Cinderella Servranckx (Stichting Focus on Education) en Betsy Thijssen (Caritas en Vastenactie).

Wmo Het zogenaamde keukentafelgesprek met een klantmanager, dat een prominente rol heeft bij de nieuwe werkwijze van de Wet maatschappelijk ondersteuning (Wmo), valt bij veel vragers van maatschappelijke ondersteuning in goede aarde. Dat blijkt uit het klanttevredenheidsonderzoek 2012. Het onderzoek wordt jaarlijks door de gemeente Breda uitgevoerd. Fyra Het Bredase college van burgemeester en wethouders van Breda is blij met het alternatieve plan van de NS voor de Fyra hogesnelheidstreinen. In het nieuwe plan komen NS en staatssecretaris Mansveld eerdere afspraken met Breda na en wordt het belang van Breda als knooppunt stevig onderkend. In eerdere plannen was er sprake van één trein naar Antwerpen per twee uur, in het nieuwe plan krijgt Breda een uursverbinding naar Antwerpen, Brussel en Brussels Airport.

OKTOBER Fietsparkeerhosts Het lijkt een gebed zonder einde: de fietsenoverlast bij het NS-station in Breda. Periodiek terugkerende grootschalige schoonmaakacties ten spijt, waarbij flink de bezem wordt gehaald door verkeerd gestalde fietsen, weesfietsen en fietswrakken, blijft de fietsenoverlast tenenkrommend. Als nieuw wapen in de strijd zet de gemeente Breda nu fietsparkeerhosts in. Singelloop Duizenden toeschouwers zijn getuige van de Bredase Singelloop. Zij zien - zoals bijna gebruikelijk - een atleet uit Kenia de halve marathon winnen waaraan zo’n 1500 lopers meedoen: Emmanuel Oliaulo loopt de iets meer dan 21 kilometer in 1.01.51 uur. Khalid Choukoud uit Den Haag wordt met 1.01.53 uur knap tweede. Applaus is er niet alleen voor de toppers. Applaus is er voor alle 16.150 deelnemers aan de Bredase Singelloop. Een record!

Pilot ‘stedelijke distributie’ De bevoorrading van de winkels en horeca Bredase binnenstad kan volgens de gemeente Breda niet alleen efficiënter, maar ook een stuk milieuvriendelijker. Met de vijftien maanden durende pilot ‘stedelijke distributie’ wordt de proef op de som genomen. Drenkelingenredder Een medaille én een oorkonde van de Maatschappij tot het Redden van Drenkelingen uit Amsterdam. Onder grote belangstelling neemt Berry Luisterburg uit handen van burgemeester Van der Velden zijn ‘beloning’ in ontvangst voor het redden van een drenkeling in de Krouwelaarhaven in november vorig jaar. Een passend eerbetoon voor een heuse Bredase held. Begroting Een sluitende begroting, een versterkt weerstandsvermogen en realisatie van het merendeel van de geplande investeringen. De door het Bredase college gepresenteerde voorlopige begroting 2014 stemt wethouder Saskia Boelema tevreden. “We laten de stad met een gerust hart over aan de volgende coalitie,” zegt ze. Vloeiweide Op landgoed de Vloeiweide in Rijsbergen wordt voor de 68ste keer stilgestaan bij de bloedige overval op de post van de Vloeiweide tijdens de Tweede Wereldoorlog. NAC Museum Ze hebben niet alleen hart voor hun club, ook het NAC Museum mag rekenen op de sympathie van de NAC-supporters. Dat blijkt onder meer uit de opbrengst van de collecte die vrijwilligers van het NAC Museum voor aanvang van de thuiswedstrijd tegen Heracles Almelo onder de bezoekers van dat duel houden. Er wordt een bedrag van maar liefst 6.295,93 euro opgehaald. Flats Lage Kant Ze staan al jaren op de nominatie om te worden gesloopt. Het moment dat de flats aan de Lage Kant tegen de vlakte gaan, lijkt nu echter snel dichterbij te komen. De aan het terrein van de Bredase voetbalclub PCP grenzende appartementengebouwen moeten wijken voor het nieuwe woonzorgcomplex De Leystroom. ParaGames Na de opening op vrijdagavond is het op diverse locaties in Breda de beurt aan de gehandicapte sporters zelf. Op topsportniveau, maar ook op breedteniveau. En daarbij gaat het er net zo fanatiek aan toe als op alle andere sportvelden! Door het geven van diverse clinics hoopt de organisatie ook mensen over de drempel van het sporten met een beperking te helpen en krijgt iedereen ook eens de kans om te ervaren hoe aangepast sporten is. DJ Hardwell Voor Robbert van de Corput, beter bekend als DJ Hardwell, kan het niet meer kapot. Tijdens het Amsterdam Dance Event bombardeert de DJ Mag Top 100 hem tot de beste deejay ter wereld. Uit handen van burgemeester Peter van der Velden ontvangt hij ook nog eens de Bredase Cultuurprijs 2014.

PAGINA 32

JANUARIFEBRUARIMAARTAPRILMEIJUNIJULIAUGUSTUSSEPTEMBEROKTOBERNOVEMBERDECEMBERJANUARIFEBRUARIMAARTAPRILMEIJUNIJULIAUGUSTUSSEPTEMBEROKTOBERNOVEMBERDECEMBERJANUARIFEBRUARIMAARTAPRILMEIJUNIJULIAUGUSTUSSEPTEMBEROKTOBERNOVEMBERDECEMBERJANUARIFEBRUARIMAARTAPRILMEIJUNIJULIAUGUSTUSSEPTEMBEROKTOBERNOVEMBERDECEMBERJANUARIFEBRUARIMAARTAPRILMEIJUNIJULIAUGUSTUSSEPTEMBEROKTOBERNOVEMBERDECEMBER

Culturele Hoofdstad Niet 2018 Eindhoven|Brabant, maar Leeuwarden wordt in 2018 de Culturele Hoofdstad van Europa. Dat de titel niet naar Eindhoven|Brabant komt, is een grote teleurstelling. Toch wil de Bredase cultuurwethouder Selçuk Akinci niet te lang treuren: “We zitten als regio op de goede weg.”

Te k s t e n s a me n s t e llin g A d d o Sp r a n g e r s JANUARIFEBRUARIMAARTAPRILMEIJUNIJULIAUGUSTUSSEPTEMBEROKTOBERNOVEMBERDECEMBERJANUARIFEBRUARIMAARTAPRILMEIJUNIJULIAUGUSTUSSEPTEMBEROKTOBERNOVEMBERDECEMBERJANUARIFEBRUARIMAARTAPRILMEIJUNIJULIAUGUSTUSSEPTEMBEROKTOBERNOVEMBERDECEMBERJANUARIFEBRUARIMAARTAPRILMEIJUNIJULIAUGUSTUSSEPTEMBEROKTOBERNOVEMBERDECEMBERJANUARIFEBRUARIMAARTAPRILMEIJUNIJULIAUGUSTUSSEPTEMBEROKTOBERNOVEMBERDECEMBER

SEPTEMBER

JANUARIFEBRUARIMAARTAPRILMEIJUNIJULIAUGUSTUSSEPTEMBEROKTOBERNOVEMBERDECEMBERJANUARIFEBRUARIMAARTAPRILMEIJUNIJULIAUGUSTUSSEPTEMBEROKTOBERNOVEMBERDECEMBERJANUARIFEBRUARIMAARTAPRILMEIJUNIJULIAUGUSTUSSEPTEMBEROKTOBERNOVEMBERDECEMBERJANUARIFEBRUARIMAARTAPRILMEIJUNIJULIAUGUSTUSSEPTEMBEROKTOBERNOVEMBERDECEMBERJANUARIFEBRUARIMAARTAPRILMEIJUNIJULIAUGUSTUSSEPTEMBEROKTOBERNOVEMBERDECEMBER

JAAROVERZICHT

Sport- en cultuurcoaches De gemeente Breda zet ook de komende jaren weer in op sport- en cultuurcoaches. Dit blijkt uit de notitie ‘Kansen voor sport en cultuur, uitvoeringsplan combinatiefuncties 2014 en 2015’, die het college onlangs heeft vastgesteld. In bijna alle wijken in Breda zijn in totaal 24 coaches actief en dat zal in 2014 ook het geval zijn. Smaakvol Breda Er is voor het culinaire evenement Smaakvol Breda te weinig animo vanuit de Bredase horeca. Dat stelt het bestuur van de Stichting Smaakvol Breda, dat per direct de organisatie van het festijn stopzet. Hip Ambacht Met het winnen van de Brabantse Erfgoedprijs 2013 zijn alle ogen gericht op Hip Ambacht uit Breda. Het door de Stichting Cultuurbehoud Breda gelanceerde project dat ambachtslieden in de schijnwerpers plaatst, geldt nu als een voorbeeldproject voor heel Nederland. Hip Ambacht - met als subtitel ‘de 9 straatjes van Breda’ - richt zich op de straatjes rondom het Kasteel van Breda, waar van oudsher ambachten worden beoefend en waar zich nog altijd jonge, innovatieve ambachtsmensen vestigen. Achter de Lange Stallen Een meerderheid van de Bredase gemeenteraad lijkt voorstander van uitvoering van het plan Achter de Lange Stallen. Wethouder Cees Meeuwis heeft er hoge verwachtingen van. “Door de unieke combinatie van oud en nieuw ontstaat een nieuw stuk binnenstad met een groot onderscheidend vermogen dat van belang is extra bezoekers naar de Bredase binnenstad te trekken.” Herdenking Bevrijding Dziekujemy Wam Polacy. Of, in het Nederlands: ‘Dank aan de Polen’. Breda is de Eerste Poolse Pantserdivisie die onder leiding van generaal Maczek op 29 oktober 1944 de stad bevrijdde, nog altijd dankbaar. Dat blijkt ook tijdens de 69ste herdenking van dat feit. Poolse oorlogsveteranen bewezen daarbij eer aan hun gevallen kameraden.

Stripfestival Breda Organisator Rob van Bavel toont zich zeer tevreden: duizend bezoekers meer dan bij de vorige editie. Het Chassé Theater blijkt wederom een heel geslaagde locatie voor het Stripfestival Breda. Bezoekers vinden het er gezellig en sfeervol. De vele aanwezige cosplayers ( verkleed als hun favoriete stripfiguur) zorgen voor extra sfeer en heel wat fans komen om hun favoriete tekenaars te ontmoeten en handtekeningen in een al dan niet ter plaatse gekocht album te verzamelen. En natuurlijk wordt er flink ‘gewinkeld’: tassen, rugzakken en zelfs trolleys worden meegenomen om alles in te vervoeren. Bianca van den Berg Bianca van den Berg houdt sinterklaasfeesten voor kinderen uit minder draagkrachtige gezinnen. Om de Sint ook bij hen thuis te kunnen laten komen, doet zij een oproep in de Bredase Bode voor een Sint-outfit en Zwarte Pieten-pakken. Met succes! Van muziekkapel De Fiepers ontvangt zij de benodigde kostuums. Dak- en thuislozen Waar komen de Bredase voorzieningen voor verslaafde dak- en thuislozen straks terecht? Het antwoord op die vraag laat voorlopig nog even op zich wachten. Er komt namelijk een onderzoek naar de mogelijkheid om in De Vliet aan de Galderseweg in de toekomst niet tijdelijk, maar permanent verslaafde dak- en thuislozen op te vangen. Dat belooft wethouder Cees Meeuwis althans aan de commissie Maatschappij die zich bijna unaniem uitspreekt voor een permanente status van De Vliet. De belofte van de wethouder komt na heftige reacties op een voorlichtingsbijeenkomst op het Stadskantoor in Breda waar wordt gesproken over de aangeduide alternatieve locaties in Brabantpark, Teteringen en Bavel voor een opvang van 24 daklozen.


!!!!!

! daa d e B Br Betaal niet langer teveel n n ii k ew neiu voor kleine schadegevallen ! i U N Waarom kiezen voor de smart repair oplossing?

3+*., +$, s3POT REPAIR

(,., +$,$ . )#**"1,$"'. ,).$ !. ) *+2$#. 0) *)0 ).$*) ' ()$ ,0)-# # ,-. ' 0)&' $) -# -. " ) )!,.$ 0) +,$%-

s53$. ITDEUKENZONDER /& )2*) ,-+/$. )

Beter voor het milieu, zuiniger met brandstof, minder onderhoud en geen meerprijs t.o.v. de Euro V!

spuiten 3-#*,, +,.$ **,-(,., +$,( .#* 

Belangstelling?

De Nieuwe Sprinter Euro VI

s$ASHBOARDREPARATIE 3 &' $)", +,.$

s"EKLEDINGREPARATIE 3/)-.-.*!, +,.$

Neem voor een vrijblijvende offerte contact met ons op. (,. +$, )., *))$ -.$)-- ) ,/"-. ) , T   M   

s+UNSTSTOFREPARATIE 3&0 ,2 " '$)"

Smart Repair Centre Ronnie Bastiaanssen Brugsteen 7 4815 PL Breda T +31(0)76 542 10 10 M +31(0)6 51 57 21 89

s,AKVERZEGELING 3/$., +,.$

s2UITREPARATIE -(,., +$,( .#* 

3 '", +,.$

s6ELGREPARATIE

HĂŠt kostenbesparende alternatief..!

Voegwerk! vakbekwame Het plaatsen is vakwerk. dat staat er voor jaren. Kwaliteit en degelijkheid, daar komt het op aan. Betonpaal in combinatie met betonplaat. Houtdelen vrij van de grond, kan niet rotten.

zoekt voegwerk

AANHANGWAGENS PAARDENTRAILERS

RĂźttchen Bedrijfsauto's Breda, Urkstraat 11, 4817 AR, tel. 076 - 524 88 00. Ruttchen.nl, customersupport@ruttchen.nl

PALLETS Te koop gevraagd Alle soorten ook kapot 06-51549157 Minimaal 100 stuks.

Voor al uw klussen Stuc, schilderwerk en behang. Timmer en tegelwerk www.demmersinterieur.nl Demmers Interieur

Aalten Schildersbedrijf BREDA

www.betanco.nl Recreatiestalling Numansdorp en Occasion Center Numansdorp LET OP:

Caravan/Camper verkopen: Voor bemiddeling verkoop vragen wij Caravans - Campers en Vouwwagens.

BOVAG onderhoudsbeurt Caravan incl. BTW.

Voor alle voordelen zie:

WWW.CARVA.NL

Contact 0186-652960 â&#x20AC;&#x201C; carva@planet.nl NU Stallingplaats. Ook verkoop, reparatie, onderhoud en APK keuring.

plafonds & wanden witten Ook binnen- en buitenschilderwerk Vraag een vrijblijvende offerte tel. 06 - 43220390 / 076 - 5991675

Gemotiveerde studenten

DAGTOCHTEN BUSREIZEN

Ook voor rooien en verwijderen van uw oude erfafscheding!!!

Als ondernemer met een sterk groeiend bedrijf zoek ik concrete steun op het vlak van formuleren van zakelijke briefwisselingen, offertes, enz... Binnen zes maanden wil ik dit onder de knie hebben. Wie begeleidt mij hierin? Bij voorkeur een ervaren leraar/lerares, woonachtig in Etten-Leur of directe omgeving, die mij coacht en leert. Gaarne reactie: mbomanres-c@telfort.nl U krijgt heel snel antwoord

NU â&#x201A;Ź 195,-

Wij bedanken onze relaties die al gekozen hebben voor de Nieuwe Sprinter Euro VI; HVM Glasvezeltechniek BV / V.A.V. - BV

06-55887266

Evt. gratis thuisbezorging.

DE SCHANS, Steenbergseweg 6 HALSTEREN Telefoon 0164-686418 www.deschanstuinschermen.nl

VOEGER

26 december Tweede Kerstdag

SNUFFELMARKT in De Leeuwerik in Zundert Kraam â&#x201A;Ź 15,00 van 9.00 uur tot 15.30 uur

DAG5(,6/21'(1½0 GHFHQMDQ 9HUYRHURYHUWRFKWSODWWHJURQG

+8,6+28'%(856½0 WPIHE (QWUHH+XLVKRXGEHXUVYHUYRHU

++%6QHOGLHQVWHQIHE½ (QWUHH+XLVKRXGEHXUVYHUYRHU

SCHALKE 04 REIZEN IHE+DQQRYHU½ DSU0|QFKHQJODGEDFK½ :HGVWULMGWLFNHWFRQVXPSWLHVVQDFN H

www.brabantexpres.nl

uur

een

tap

k OoD bij

eD

rui

ven

s tro

dan

we

ez et j

eke

rd

et at h

goe

d is

.

om s.c tro n e uiv .dr ww w Zie

Verhuur: Biertaps Bars Stoelen Tafels Sta-tafels Enz. Enz.

n. nke che s e tieg rela Winkelcentrum Epelenberg 5210026 uw r Heksenwiel 5425000 voo

thuisbezorgen op afspraak

gezocht voor

goedbetaalde bijbaan,

www.brabantwerkt.nl bereikt maandelijks 35.000 kandidaten

www.hulpstudent.nl, bel 0614826000 of mail y.kroef@hulpstudent.nl

Van Stee BV

CNC Kanter/Laseroperator Over het bedrijf:

LASERSNIJDEN

Van Stee is al 20 jaar specialist in het leveren van onderdelen voor constructiebedrijven, machineen interieurbouwers enz. Wij zijn gespecialiseerd in kleine en middelgrote series. Ondanks de economische malaise zijn we in staat geweest om ook de laatste jaren groei te bewerkstelligen. 2Q]HNUDFKWOLJWLQNRUWHOHYHUWLMGHQHQKRJHĂ&#x20AC;H[LELOLWHLW2QGHUGHHOYDQGHJURHLLVRRNGHUHFHQW aangeschaft Amada CNC kantbank. Verder zijn we in bezit van een CNC laser van GHT.

Functieomschrijving:

BrabantWerkt.nl bereikt maandelijks 35.000 kandidaten Gevraagd:

Ervaren tandartsassistente 36 uur/wk Wij bieden een gecombineerde functie tandarts-/preventieassistente in een moderne praktijk. Je hoofdtaak bestaat uit het assisteren aan de stoel. Daarnaast kunnen enkele dagdelen ingevuld worden met het zelfstandig uitvoeren van preventiebehandelingen. Ben je een gediplomeerde en ervaren (preventie)assistente, een teamplayer en beschik je over goede communicatieve vaardigheden? Dan ben je wellicht de geschikte kandidaat voor ons. Stuur voor 28 december 2013 je reactie naar: Reinieren Tandarts, Lage Neerstraat 1, 4872 NB Etten-Leur of naar info@reinierentandarts.nl

Voor de productieafdeling zoeken wij een CNC kanter/ laserbediener. Tevens behoort het eventuele nabewerken van de producten tot de taak. Denk hierbij aan o.a. ontbramen, slijpen en trommelen.

Functie eisen: Relevante werkervaring is een vereiste. Ervaring met CNC kanten (voorkeur Amada machine)en lasersnijden is een vereiste. Je bent in het bezit van eigen vervoer. De geschikte kandidaat is een dynamisch persoon die van aanpakken houdt, in teamverband kan werken maar daarnaast ook zeer zelfstandig is. Opleidingsniveau: Â&#x2021;$IJHURQGH0%2RSOHLGLQJRIJHOLMNZDDUGLJGRRUHUYDULQJ Â&#x2021;.ZDOLWHLWVEHVHI Â&#x2021;-HEHQWJHRUGHQGHQJHVWUXFWXUHHUG Â&#x2021;,QVWDDWSULRULWHLWHQWHVWHOOHQ Â&#x2021;-HNXQWWHFKQLVFKHWHNHQLQJHQJRHGOH]HQHQEHJULMSHQ Â&#x2021;-HEHQWUHVXOWDDWJHULFKWĂ&#x20AC;H[LEHO RDJHHQWRWPHQWDOLWHLW

en besluitvaardig Uw sollicitatie bij voorkeur per mail binnen 2 weken richten aan dhr. H. Lodewijks op e-mail hlodewijks@vansteebv.nl. Belder 10 4704 RK Roosendaal Tel: 0165-560744 Fax: 0165-546313 Email: info@vansteebv.nl


B re d a se B o d e

NOVEMBER Jeugdsportfonds Kinderen uit gezinnen op of onder de armoedegrens moeten kunnen deelnemen aan sport en cultuur. Met de start van het Jeugdsportfonds en het Jeugdcultuurfonds begin deze maand in Breda komen sport en cultuur ook voor deze groep binnen handbereik. De Zaogurs Carnavalsvereniging De Zaogurs uit Ulvenhout bestaat 44 jaar, een jubileumjaar, maar ook het jaar van afscheid nemen. Op de elfde van de elfde, de dag waarop de vereniging in 1969 is opgericht, houdt de vereniging op te bestaan. Daarmee komt niet alleen een eind aan hun veelzijdige carnavalsactiviteiten, maar ook aan die van het leutorkest dat grote bekendheid geniet.

Verdacht koffertje Het busstation van Breda is enige tijd onbereikbaar omdat daar ’s ochtends een verdacht koffertje wordt aangetroffen. Het leidt tot bussen en treinen die niet rijden, gestrande reizigers, massaal aanwezige hulpdiensten en spannende momenten. De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) kan uiteindelijk vaststellen dat de koffer geen explosieven bevat. Schietpartij rechtbank Een schietincident bij de Bredase rechtbank zorgt voor veel ophef. Vooral het gegeven dat iemand ongecontroleerd een vuurwapen mee de publieke tribune op kan nemen, doet het nodige stof opwaaien. De publieke tribune van de grote zittingszaal van de rechtbank in Breda wordt voorlopig extra beveiligd, zo kondigt de rechtbank Zeeland-West-Brabant aan. Bibliotheek Bavel Het langer openhouden van de bibliotheek in Bavel is niet mogelijk, maar scholen en de Stichting Nieuwe Veste zijn in overleg over eventuele oplossingen. Dat meldt het Bredase college in een reactie op de door de D66-fractie geschreven brief over het uitblijven van de realisatie van de jeugdbibliotheek in de Bavelse scholen.

Tennispark Princenhage Tennispark Princenhage lijkt nu toch een stapje dichterbij te komen. De gelijknamige initiatiefgroep gaat de haalbaarheid van een tennispark aan de Rithsestraat in Princenhage namelijk onderzoeken. Hiervoor tekenen de initiatiefgroep en de eigenaar van de grond, ondernemer Dennis Nouwens, een intentieovereenkomst. Achter de Lange Stallen De gemeente Breda krijgt een zetel in de Branche Advies Commissie die gaat over het ondernemersbestand in het nieuw te ontwikkelen winkelcentrum Achter de Lange Stallen. Die commissie moet het unaniem eens zijn over nieuwe winkelformules die zich daar willen vestigen. Het betekent dat Breda het laatste woord heeft over de invulling van Achter de Lange Stallen. Sinterklaas Sinterklaas is weer in het land. Ook in Breda valt de Goedheiligman en zijn Zwarte Pieten een allerhartelijkste ontvangst ten deel. Honderden kinderen en hun ouders gaan naar de Bredase haven en binnenstad om de intocht van de Sint mee te maken. Het welkom is uitbundiger dan ooit. Zelfs de pietermannen lijken guller te zijn dan dat ze altijd al waren. Winkelcentrum De Berg De gemeente Breda, Thebe, Hurks Vastgoedontwikkeling, Thes en de Vereniging van Eigenaren van de appartementen sluiten een intentieovereenkomst af over een haalbaarheidsstudie naar het opknappen van winkelcentrum De Berg in de wijk Haagse Beemden. Daarbij wordt ook de mogelijke bouw van een woonzorgcomplex en gezondheidscentrum onderzocht. In totaal trekt de gemeente hier een miljoen euro voor uit. Maatschappelijke stages De keuze om de maatschappelijke stages voort te zetten is in de eerste plaats een zaak van het onderwijs. Dat schrijft het Bredase college in een reactie op een brief van de CDA-fractie waarin zij haar zorgen uitspreekt over het mogelijk verdwijnen van de maatschappelijke stages. Ook maken burgemeester en wethouders duidelijk dat het vervallen van de rijksmiddelen in principe niet wordt gecompenseerd door de gemeente.

Prins Carnaval In het dagelijkse leven heet hij ‘gewoon’ Peer den Ouden, als de nieuwe prins van het Kielegat heeft hij echter een chiquer klinkende naam toebedeeld gekregen: Prins Petrus C Lie d’un Aller Aller Irste. D’un Peer, in carnavalsland ook bekend als bekkenist bij De Bloaskaoken, wordt tijdens het grote Elluf Elluf Feest in Mezz gelanceerd als de nieuwe leutvorst van Breda.

Dance Festival Breda Het moet een jaarlijks terugkerend evenement worden: het Dance Festival Breda. Dat lijkt wel snor te zitten na de eerste editie zaterdag in het tot Theatre of Dance omgedoopte Chassé Theater. In totaal 2500 bezoekers gaan uit hun dak op de muziek van populaire deejays als Funkerman. Ook andere ‘local heroes’, zoals Beauriche, krijgen de ruimte om te draaien. Speelhuislaan De Speelhuislaan gaat straks flink op de schop. Op de met een oud spoorlijntje uitgeruste middenstrook, waar nu nog massaal auto’s worden geparkeerd, verrijst een heuse wandelpromenade. Parkeren moet straks gebeuren langs de huizen. Dat blijkt uit het door het Bredase college van burgemeester en wethouders vastgestelde definitieve ontwerp voor de herinrichting van de Speelhuislaan. De reconstructie van de straat komt daarmee weer een stuk dichterbij. John Jansen Het Openbaar Ministerie onderzoekt of het nog geld tegoed heeft van de man in Breda voor Sinterklaas speelt. John Jansen was in de jaren ‘90 lid van de Juliëtbende die terechtstond voor hasjhandel, ontvoering en afpersing. Opeens was daar het bericht over de Bredanaar die 2,5 miljoen euro won in de Staatsloterij en besloot voor Sinterklaas te spelen door ruimhartig cadeaus voor kinderen uit armlastige gezinnen te betalen. John Jansen - die zijn winnende lot kocht bij sigarenmagazijn van den Broek in Breda - meldde zich daartoe bij de Voedselbank Breda, waarna in overleg werd besloten dat bijna 500 kinderen sinterklaascadeaus mochten uitzoeken. Kinderen tot 12 jaar mochten voor 150 euro aan speelgoed uitkiezen en kinderen tot 17 jaar mochten in plaats daarvan ook een laptop aanwijzen. Een jubelstemming dus bij de Voedselbank, waarvan medewerkers met vereende krachten in totaal zo’n 4000 cadeaus inpakten.

WIJ maakt Tientjes blij

Tientjes verhuist naar Rondeel BREDA - Tientjes Breda werd vlak na Sinterklaas verrast met het vooruitzicht van een nieuw onderkomen: het Rondeel aan de Kloosterlaan 14, tegenover het Chassé Theater. WIJ, de eigenaar, stelt het pand ter beschikking totdat het verkocht is. Woensdag heeft Tientjes de sleutels al gekregen. “En dat terwijl we komende donderdag, vrijdag en zaterdag verhuizen uit buurthuis Gerardus Majella. Het sluit perfect aan!” aldus een dolenthousiaste Karin Holthuis, voorzitter van Tientjes Breda, die nu samen met alle vrijwilligers opgelucht kan ademhalen. Tot voor kort waren ze nog naarstig op zoek naar een geschikte plek voor hun activiteiten. Een ervan is het Repair Café. Holthuis: “Rien Peeters van WIJ heeft hierin een heel belangrijke rol gespeeld. Hij heeft ons meteen in contact gebracht met de juiste mensen. WIJ maakt Tientjes blij!” Peeters is ook een van de drijvende krachten achter Repair Café Heuvel. De twee organisaties zijn te beschouwen als elkaars geestverwanten: WIJ

RILMEIJUNIJULIAUGUSTUSSEPTEMBEROKTOBERNOVEMBERDECEMBERJANUARIFEBRUARIMAARTAPRILMEIJUNIJULIAUGUSTUSSEPTEMBEROKTOBERNOVEMBERDECEMBERJANUARIFEBRUARIMAARTAPRILMEIJUNIJULIAUGUSTUSSEPTEMBEROKTOBERNOVEMBERDECEMBERJANUARIFEBRUARIMAARTAPRILMEIJUNIJULIAUGUSTUSSEPTEMBEROKTOBERNOVEMBERDECEMBER

Koning Willem Alexanderbrug De Koning Willem Alexanderbrug in Breda krijgt langzaam maar zeker gestalte. Met de plaatsing van twee vakwerken van circa 28 meter lang en 2 meter hoog, bestaande uit staal dat duurzaam gealuminiseerd is, wordt het fundament onder de Koning Willem Alexanderbrug gelegd. Daarmee zijn grootte en hoogte van de nieuwe brug nu goed visueel. De planning is dat de brug in april 2014 gereed is.

Archief Begijnhof Met de restauratie en digitalisering van het archief van het Bredase Begijnhof liggen via www.stadsarchief.breda.nl voor een ieder zo’n 42.000 opnames binnen handbereik. “Fantastisch dat oude archiefstukken nu voor een groot publiek beschikbaar zijn,” vindt cultuurwethouder Selçuk Akinci.

Te k s t e n s a me n s t e llin g A d d o Sp r a n g e r s RILMEIJUNIJULIAUGUSTUSSEPTEMBEROKTOBERNOVEMBERDECEMBERJANUARIFEBRUARIMAARTAPRILMEIJUNIJULIAUGUSTUSSEPTEMBEROKTOBERNOVEMBERDECEMBERJANUARIFEBRUARIMAARTAPRILMEIJUNIJULIAUGUSTUSSEPTEMBEROKTOBERNOVEMBERDECEMBERJANUARIFEBRUARIMAARTAPRILMEIJUNIJULIAUGUSTUSSEPTEMBEROKTOBERNOVEMBERDECEMBER

OKTOBER

RILMEIJUNIJULIAUGUSTUSSEPTEMBEROKTOBERNOVEMBERDECEMBERJANUARIFEBRUARIMAARTAPRILMEIJUNIJULIAUGUSTUSSEPTEMBEROKTOBERNOVEMBERDECEMBERJANUARIFEBRUARIMAARTAPRILMEIJUNIJULIAUGUSTUSSEPTEMBEROKTOBERNOVEMBERDECEMBERJANUARIFEBRUARIMAARTAPRILMEIJUNIJULIAUGUSTUSSEPTEMBEROKTOBERNOVEMBERDECEMBER

JAAROVERZICHT

Peter van der Velden Een heus ambtsjubileum. Burgemeester Peter van de Velden viert dat hij in totaal al 25 jaar het burgemeesterschap vervult. De huidige Bredase burgervader doet dat ’s ochtends met een bezoek aan Koninklijke Visio De Blauwe Kamer. ’s Middags is hij zelf het stralende middelpunt tijdens een symposium in de Grote Kerk. Hij ontvangt er een Koninklijke Onderscheiding uit handen van Wim van de Donk, Commissaris van de Koning van Noord-Brabant. Van der Velden mag zich voortaan Officier in de Orde van Oranje-Nassau noemen.

DECEMBER NAC De gemeente Breda wil de huur die NAC betaalt voor het Rat Verlegh Stadion met maximaal 325.000 euro per jaar verlagen. Het college stelt dat voor aan de gemeenteraad. De voorgestelde huurverlaging betekent een belangrijke stap in het voorkomen van een faillissement van NAC. De Bredase profvoetbalclub zit in acute financiële problemen en heeft bij de gemeente aangeklopt voor hulp. Het college stelt voor het huurcontract per 1 januari 2014 aan te passen. Nu betaalt NAC 1,2 miljoen euro per jaar aan huur, dat wordt dan een kleine negen ton. NAC had om een halvering van de huur gevraagd. Een en ander heeft wel als gevolg dat het stadion als multifunctionele accommodatie vanaf 1 januari openstaat voor andere partijen die met de gemeente over het gebruik van het stadion afspraken willen maken. NAC is dan niet langer de exclusieve gebruiker van het stadion. Kerstactie Met haar actie om kinderen uit arme gezinnen een fijn Sinterklaasfeest te geven oogstte Bianca van den Berg erg veel bijval. De dankbare reacties van de betrokken ouders en kinderen maakten zoveel bij haar los, dat zij nu ook een kerstactie begintvoor dertig gezinnen en senioren die onder de armoedegrens leven. Tijdens de kerstdagen wil zij hen op een hemelse maaltijd en/of een kerstpakket verrassen.

Fonkelend Princenhage De opening van de kerststal op de Haagsemarkt bij louter kaarslicht. Onmogelijk? Niet in Princenhage! Daar gaan ‘gewoon’ even de straatlantaarns uit om een echte kerstentourage te creëren.

Nieuw wereldrecord biljarten

helpt mensen zichzelf en elkaar te helpen. Hoewel beide organisaties hun eigen invalshoek hebben, hebben ze hun sociale bevlogenheid met elkaar gemeen. Geen Repair Café in december Stichting Tientjes zet zich in om mensen uit hun isolement te halen. Mensen die door verschillende oorzaken ‘aan de zijlijn’ zijn komen te staan. Met het vooruitzicht op het Rondeel bruisen de vrijwilligers al van de ideeën om activiteiten te organiseren voor ouderen die daarboven wonen. Holthuis: “Dit verlate sinterklaascadeau is het mooiste wat je je kunt wensen: een toplocatie ruim voor de Kerst! Je snapt natuurlijk wel dat er 14 december géén Repair Café Tientjes kan worden gehouden in verband met de verhuizing. Maar 11 januari 2014 mogen ze weer bij ons komen met hun kapotte spullen!” Wie meer wil weten over Tientjes Breda, kan contact opnemen met Karin Holthuis (voorzitter), email: tientjesbreda@gmail. com. www.tientjesbreda.nl

PAGINA 34

BREDA - In totaal 110 uur achter elkaar biljarten. Marijn van Peer en Nick Tom uit Breda deden het voor hert goede doel Villa Pardoes. Met hun actie in het Stamcafé aan de Dijklaan verbraken ze zaterdag het wereldrecord biljarten dat op naam stond van een kroegbaas uit Raamsdonksveer. FOTO KURT SONNEMANS


een knallend

nieuwjaar Waarschuwingen blijven nodig Het wordt niet vaak genoeg gezegd, toch is het elk jaar weer raak. Iedereen kent inmiddels de gevaren van vuurwerk. Het moet op de juiste manier worden gebruikt en leuk en mooi het ook is, illegaal vuurwerk is niet voor niets illegaal.

MIX DEAL! 04015 Kanonslag

1,49 1,49 1,49

200 stuks

02316 Grondbloem 50 stuks. Grote kleurige wondertol. Originele afmeting en kwaliteit

02603 Knalpijltjes 100 stuks. De originele babypijl met knal en crackling

Vijf vingers Ieder jaar voordat het vuurwerk gekocht en afgestoken mag worden, wordt er van te voren enorm gewaarschuwd over de gevolgen. De reclames die je laten nadenken over hoe het is om te leven met vijf vingers zijn hier een voorbeeld van. Ook Bureau Halt is erg betrokken bij de preventie van vuurwerkgevaren. Zij zorgen ervoor dat kinderen al op jonge leeftijd door hebben waarom vuurwerk zo gevaarlijk is. Zo gaan zij bijvoorbeeld langs scholen om ze het een en het ander uit te leggen. Illegaal Illegaal vuurwerk is nog gevaarlijker. Het kan voorkomen dat je niet goed weet wat voor vuurwerk je hebt aangeschaft. Kijk daarom altijd eerst naar de handleiding van het vuurwerk, is het leesbaar en Nederlands, dan is er vaak niks mis mee. Ook moet er een aanduiding op staan of het geschikt is voor particulier gebruik. Daarbij moet je op de verpakking van het vuurwerk goed kijken naar de vermelding van het artikel, het productiejaar, informatie over de fabrikant en een afbeelding van de effecten na het afsteken.

4,47

3.MEGA ACTIE! 4 voor

1.99

20% kor ting

in de

voorv erkoo p!

32 voor € 15,92 02123 Thunder kong (4 stuks) 02122 Thunder kong (32 stuks)

9.9 9 Bestel online:

BOERENBONDVUURWERK.NL

Wijktijgers bezoeken Driesprong

Vervolgboek Vloeiweide op YouTube BREDA - Met honderden volgers in enkele dagen op YouTube voldoet schrijver Rinie Maas aan de verwachting filmisch iets meer te vertellen van ‘Oorlogsgeheim van bezet dorp’, zijn vervolgboek over het verzet op de Vloeiweide. “Het is een geheime actie van de post op de Vloeiweide en het Beeks verzet die onder de moeilijkste omstandigheden van de Tweede Wereldoorlog tot de meest gevaarlijke en risicovolle van Brabant moet worden gerekend.” De interviewers Ad Romijn en Chris Roelants ontlokken hem, verwijzend naar

de razzia in Putte, de uitspraak dat door het gevaar van represaille de dorpen Rijsbergen en Prinsenbeek weliswaar aan een groot gevaar zijn ontsnapt, maar dat het verzet van de ondergrondse groepen van grote doordachtheid heeft getuigd. Waardoor het gevaar tot het uiterste werd geminimaliseerd, hoewel verraad tot een inval bij Boschdal leidde. Daarna vertelt Rinie Maas over zijn nieuwste boek, met zijn verrassende invalshoeken, erop los. Zie http://youtube/fHhvx78rDxBs. Het boek is te koop op via www.vloeiweide.nl/ boschdalbeek.

Jaarlijks sfeerconcert in kerk Effen

BREDA - Op bezoek in de Driesprong in Breda. Onder de vlag van Wijktijgers bezochten leerlingen uit groep 7 van basisschool De Tweesprong ‘de Molukse wijk’ om er als volleerde journalisten interviews af te nemen. Zo sprak een groepje van vijf leerlingen Atha Salampessy, vroeger opbouwwerkster voor het buurthuis in de Molukse wijk waar ze zelf al 28 jaar woont. Wijktijgers is een project van Hoedje van Papier en Surplus Welzijn. In een workshop journalistiek van zes weken maken ze een heus magazine. Thema, onderwerpen en vragen bedenken ze zelf. Ze leggen zelf de contacten, interviewen zelf de personen en werken zelf de artikelen uit. Wijktijgers is bedoeld om actief burgerschap bij kinderen te stimuleren, hun een stem te geven, de sociale competenties te vergroten en te werken aan taalontwikkeling. FOTO RICKY ZAGER PAGINA 35

EFFEN - De zaterdag voor Kerstmis is het steevast ‘sfeerconcert’, een gratis toegankelijk optreden van de leerlingen van het Muziekhuis in de Heilige Moeder Gods Kerk van Effen. Meer dan 125 leerlingen in de leeftijd tussen 6 en 65 jaar zingen en maken muziek op een zeer uitgebreide instrumentgroep. Het begin is precies om 18.30 uur, het eerste lied is voor de ‘Instappers’, een groep die een muziekverkenning volgt. Solisten en ensembles vervolgen, vervolgens is er een stukje ‘Maatjes van Muziek’, muzikanten met een beperking. Het slot is ‘tutti’ voor iedereen; een zeer eigentijdse finale act. Het optreden is van 18.30 uur tot 20.30 uur.


SPORT

Badmintonclub Bavel al 40 jaar actief en sportief

Invulling lustrumweekend BC Bavel BAVEL - In november hebben we al laten weten dat het weekend van 4, 5 en 6 april 2014 is uitgeroepen tot feestweekend voor ons 40-jarig bestaan. We zijn nu weer verder met de voorbereidingen en het globale programma is bekend. Vrijdag 4 april is de jeugd aan de beurt. We beginnen om 19.00 uur met een toernooitje voor alle jeugdige (oud-)leden met introducé tot en met 18 jaar. Dit sluiten we af met een disco. Zaterdag 5 april is het

vervolgens de beurt aan alle (oud-)leden van 19 jaar en ouder. Zij krijgen in de middag de mogelijkheid gezellig een shuttletje te slaan. Hierna volgt een gezellig samen zijn met een buffet en aansluitend een reünie. We hopen natuurlijk op veel oudspelers om elkaar nog eens uit te dagen en herinneringen op te halen. Overigens zijn ook de ‘Vrienden van BC Bavel’ hierbij van harte welkom. De zondag 6 april is tenslotte voor álle leden van BC Bavel. We starten om 11.00 uur met een gezamenlijke brunch voor de leden. Om 12.30

Ivo Visser Gewestelijk Kampioen Langebaan

uur zal er een clinic gegeven worden. Alleen leden van BC Bavel kunnen hieraan deelnemen, maar álle belangstellenden zijn natuurlijk welkom om te komen kijken. Dus, altijd al eens willen kijken naar een echte badmintontraining en demonstratie, we zien je graag. Overigens, het gehele feestweekend vindt natuurlijk plaats in onze thuishaven van de afgelopen 40 jaar, sporthal (en sportkantine) de Huif, Bavel. Wilt u per mail op de hoogte gehouden worden? Stuur een mail naar lustrum@ bcbavel.nl.

Barça (za) wint overtuigend van Vrederust BREDA - Na drie nederlagen op rij heeft de zaterdagploeg laten zien toch weer te kunnen winnen. Het laaggeklasseerde Vrederust uit Halsteren had geen schijn van kans. Het was na 5 minuten al dat Bader Boughardine van dichtbij kon scoren. Met een afstandsschot van laatste man Son Cecilia werd het 2-0 en Rivelino Schlussen-Resort kon nog voor rust de 3-0 aantekenen. Na de rust probeerde Vrederust nog terug te komen, maar verder dan enkele kansen kwamen ze niet. Zelfs niet tegen een met tien man spelend Barca. Invaller-trainer Martien Clerx had al drie keer gewisseld toen Son Cecilia vanwege een blessure moest uitvallen. Uit een kort genomen corner door Bader Boughardine kwam er een prachtige goal

via een afstandsschot van Mohammed Lemladih en het was wederom Revelino Schlussen/Resort die voor de 5-0 eindstand tekende. De wedstrijd stond onder uitstekende leiding van dhr. Safranti uit Dordrecht, die de kaarten op zak liet en de wedstrijd goed aanvoelde. Het zaterdagteam kan met een gerust hart de winterstop ingaan met een periodetitel op zak en met volop titelkansen. Het zondagteam sloot het jaar af met een ruime nederlaag tegen VVR uit Rijsbergen. Het kwam nog wel op voorsprong door Sidney Raphaela, maar vergat door te drukken zodat VVR vóór rust nog op 2-1 kon komen. In de tweede helft gaf Barca zich gewonnen en kon VVR gemakkelijk tot 6-1 uitlopen. In ieder geval zal het zondagteam van

Barca uit een ander vaatje moeten tappen wil ze niet in de degradatiezone terecht komen. De eerstvolgende tegenstander is buurman Advendo, ook uit Breda-Noord, hetgeen voor beide partijen een belangrijke wedstrijd wordt. Het D-team en E-team werden beiden periodekampioen en speelden afgelopen zaterdag tegen elkaar. Het E-team won overtuigend, hoewel ze enkele jaren jonger zijn. Na afloop reikten bestuurslid Jan Hopman en jeugdcoördinator Yunus Aropat de bekers uit en werden de spelertjes op frites met limonade getrakteerd. Barca zoekt nog steeds vrijwilligers op allerlei plekken zoals grensrechter, elftalbegeleiders en jeugdleiders. Informatie bij Samir Gaoui tel. 06-34007925 of Jan Hopman 06-24618155.

JV Baci Ga sluit 2013 af op toernooi Haarlemmermeer BREDA - Zondag 15 december is het judojaar 2013 afgesloten op het Haarlemmeer toernooi te Nieuw-Vennep. Meester Srecko ging zondagochtend vroeg richting Noord-Holland vergezeld door Roel van Gool en Marijn Voortmeijer. Dit Topjudo toernooi was wederom tot in de puntjes georganiseerd en ruim van opzet. Roel mocht als eerste starten. Sinds enkele weken gehinderd door een blessure aan zijn rechterhand wist hij met focus en uitstekende technieken door zijn wedstrijden te judoën. In de finale stond hij tegen een hele sterke jongen met reeds vele prijzen op zijn naam. Het gemis aan kracht in zijn rechterhand speelde Roel parten. Door een schouderworp kreeg Roel een klein puntje tegen. In de laatste seconde van de partij maakte Roel nog een prachtige techniek. Na ampel beraad van de scheidsrechters werd toch besloten dat Roel’s punt buiten de speeltijd viel. Hierdoor moest hij genoegen nemen met zilver. Maar een knappe prestatie ‘met een hand’. ‘S Middags kwam Marijn de mat op. In zijn eerste partij liep hij ongelukkigerwijs tegen een kleine straf aan. Ondanks het feit dat zijn tegenstander enkele straffen had mogen krijgen voor inactiviteit werden deze niet gegeven. Hierdoor werd de eerste partij verloren. Dit was een domper. De volgende twee partijen werden op routinematige wijze door Marijn afgewerkt. De vierde partij liep hij weer tegen een terechte maar ongelukkige straf aan. Het gegeven dat Marijn echt veel beter was dan zijn tegenstander mocht niet baten. Twee punten werden niet door de scheidsrechter gezien/ toegekend. Met volle kracht probeerde Marijn het broodnodige puntje te forceren. Maar ook hier was het geluk niet aan zijn kant. De teleurstelling was groot. Echter ook hier moet je als wedstrijdsporten mee weten om te gaan. Met een prachtig laaghangend zonnetje in de auto werd de thuiswedstrijd aanvaard. Meester Srecko was zeer tevreden over het getoonde judo en is al weer bezig met het eerste toernooi in januari als de wedstrijdjudoka’s allemaal een jaartje opschuiven en gaan uitkomen in nieuwe en zwaardere leeftijdscategorieën. Dinsdag 17 december is het traditionele kerstdiner en daarna nog enkele trainingen. In januari wordt alles weer opgepakt en gaan de judoka’s er weer met frisse moed en dromen tegen aan. Willen jullie ook eens proberen of judo iets voor jou is? Kijk dan op www.baciga.nl

1e Jeugd-All in Competitie 2013-2014

SBC 2000 schoonspringen BREDA - Met vier springers en twee juryleden was SBC2000 aanwezig op de 1e Jeugd-All in Competitie 20132014 wedstrijd. Voor de juryleden was dit de eerste wedstrijd na het behalen van hun diploma. Op voorhand was het dan ook best wel spannend, maar Frans en Betty deden het voortreffelijk. Zelfs het jureren van de All-in categorie (de toppers) op de toren, normaal het moeilijkste onderdeel voor de jury verliep vlekkeloos. Bij de meisjes 2001/2002 had SBC2000 twee deelneemsters. Beide meiden deden voor de eerste keer met een nationale wedstrijd die gaat leiden tot deelname aan het N(j)K. Kira Marijn en Kyra Esselbrugge namen beiden deel met een programma dat goed paste binnen het deelnemersveld. Alleen al het feit dat er uit heel Nederland slechts vier deelneemsters waren in deze categorie geeft aan dat het niveau zeer hoog ligt. Kira Marijn had de zenu-

wen het beste in bedwang en sprong een goede wedstrijd. Vooral de zweefsprong binnenwaarts gehoekt en de zweefsprong achterwaarts gestrekt verliepen zeer goed. Halverwege de wedstrijd stond ze dan ook terecht tweede. Helaas verliepen de laatste twee sprongen wat minder, waardoor ze zakte naar de derde plaats. Kyra Esselbrugge wist helaas haar normale niveau niet helemaal te halen. In de trainingen de afgelopen dagen liet ze zeer goede sprongen zien. Helaas kwam dit tijdens de wedstrijd niet uit de verf. Voor beide was deze wedstrijd bedoeld als voorbereiding op de Eindhoven Diving Cup van vrijdag 31 januari t/m zondag 2 februari. De EDC is een internationale wedstrijd waar beide dames kunnen laten zien waar ze op internationaal niveau staan. Bij de meisjes B, 1999/2000 behaalde Juul Bruininks een knappe 4e plaats in een veld van 8 springsters. Het verschil met de nummer drie was minimaal te noemen. Met een fantastisch uitgevoerde anderhal-

ve salto binnenwaarts behaalde Juul zelfs de hoogste score (38,50) in de wedstrijd. Tot de laatste sprong had Juul de derde plaatst in bezit. Bij de jongens A, streed Dylan van Irsel tegen de nationale top. Deze springers trainen vrijwel dagelijks in perfect toegeruste accommodaties in Eindhoven en Amsterdam. Het programma van Dylan was zeker competatief te noemen, maar de uitvoering had hier en daar wat strakker en met wat meer bravoure uitgevoerd kunnen worden om de strijd met de rest echt aan te gaan. Richting de Eindhoven Diving Cup is dit dan ook zeker een aandachtspunt. Van vrijdag 31 januari tot en met zondag 2 februari vindt de Eindhoven Diving Cup plaats. Dit is een internationale wedstrijd waar vrijwel de hele europese top aanwezig zal zijn. De afgelopen jaren deden hier per jaar gemiddeld 150 sporters uit 20 verschillende landen aan mee. Al met een mooie dag waar SBC2000 met trots op terug kan kijken. PAGINA 36

Ijsbaanambassadeur Ivo Visser verovert Gewestelijke Titel.

BREDA - Afgelopen zaterdag werd er in Breda gestreden om de gewestelijke titels Langebaan. Ivo Visser wist bij de pupillen A beide

afstanden (300 en 500 meter) als snelste over de finish te komen en zo Gewestelijk Kampioen te worden. Het gewest bestaat uit Zeeland, Brabant en Limburg.

SV Advendo Programma jeugd Zaterdag 21 december Rijen E6-Advendo E4 aw.7.30 Overige teams en 5-jarigen zijn vrij/eventueel nog inhaalwedstrijden. Programma senioren Zaterdag 21 december Advendo ZA2 vrij Zondag 22 december Advendo 1-RIA W 1 av.14.30 Be Ready 3-Advendo 2 av.11.00 Boeimeer 5-Advendo 3 aw.10.45 Advendo 5-Oosterhout 4 aw.12.00 SAB 4-Advendo 7 aw.10.45

Advendo 4 en 6 zijn vrij Winterstop In het weekend van 21 en 22 december worden de laatste competitiewedstrijden gespeeld van 2013. Hierna begint de winterstop tot 18 januari voor de jeugd en tot 19 januari voor de senioren. Aanvang trainingen in 2014 De trainingen voor jeugd en senioren starten weer op dinsdag 7 januari (als de weersomstandigheden het toelaten). De spelertjes van de 5-jarigen voetbalschool starten weer op zaterdag 25 januari.

UVV’40 Programma jeugd Zaterdag 21 december Seolto C1-UVV’40 C1 aw.9.15 JEKA E7G-UVV’40 E5 aw.10 Programma senioren

Zondag 22 december UVV’40 3-SC Amstelwijck 2 aw.11.30 UVV’40 4-Oosterhout 5 aw.9.30 UVV’40 5-Dongen 7 aw.12.30 UVV’40 7-Ulicoten 2 aw.9

Fixit-zaalvoetbalcompetitie TETERINGEN - In de A-divisie van de Fixit-zaalvoetbalcompetitie heeft Nanuru een goede slag geslagen. Men had zelf weinig moeite met Hart van Dorst. Na een 4-1 voorsprong bij de rust kon Nanuru het verschil in het tweede bedrijf verder vergroten. Het werd uiteindelijk 10-3. De nummer twee van de ranglijst Unibet had een zwaardere opgave in het vooruitzicht. Het team speelde tegen Kwikstaart dat vorig seizoen de dubbel binnen haalde. Kwikstaart had een moeizame competitiestart, maar begint nu op stoom te komen. In de pauze keek Unibet al tegen een hopeloze 6-1 achterstand aan. In de tweede helft kwam men wat beter in de wedstrijd en liet men Kwikstaart niet verder uitlopen. Het was niet voldoende voor een driepunter want Kwikstaart won met 9-5. Aarts&Co en NoName doen voorlopig niet mee voor de kopposities. Hun onderlinge duel stond meer in het teken van ‘the best

of the rest’. De ruststand was 3-1 voor NoName. Na de thee lukt het Aarts&Co niet die achterstand te verkleinen en men ging met 8-4 het schip in. Life was vrij van competitieverplichtingen en speelde vriendschappelijk. In de B-divisie werd door het afhaken van twee teams slechts 1 competitiewedstrijd gespeeld. Subway onderstreepte nogmaals hun favorietenrol door FC Ongeremd geen enkele kans te geven. Daar leek het in de rust echter nog niet op. Het was toen slechts 2-1 voor Subway, maar na de pauze was het verzet van FC Ongeremd gebroken en liep Subway uit naar een 11-4 zege. JONKies en NTB speelden een vriendschappelijke wedstrijd. JONKies won met 2-1 van Futsal 1400 en NTB verpletterde Bad Boys met 20-3. Stand A-divisie: 1. Nanuru 5-15; 2. Unibet 6-12; 3. Kwikstaart 5-9. Stand B-divisie: 1. Subway 5-15; 2. Tornado 5-12; 3. JONKies 5-12.

Sprookje NAC C2 zet zich voort BREDA - De voetballertjes van het NAC C2 wonnen in een rechtstreeks duel met 0-2 bij Spartaan’20. Dat betekent dat de voorsprong met de week oploopt aan kop. Nu twaalf punten op datzelfde Spartaan’ 20 en Feyenoord. Als winterkampioen gaan ze de competitiestop in. NAC A1 had meer verwacht tegen Barendrecht dan het

1-1 gelijkspel en staat nu achtste op de ranglijst. De NAC B1 staat zesde na het verlies van 0-1 tegen PEC Zwolle. NEC/ FC Oss was te sterk voor NAC C2 met 2-0 en dat levert een elfde plaats op. Met 5-0 deed NAC D1 het uitstekend en staat stevig in de middenmoot. Een vierde plaats is er voor NAC D2 dat Baronie D1 met 1-2 klopte. Op 18 januari wordt de competitie vervolgd.


Grote namen bij jaarlijks internationaal driebandentoernooi

De Zonnebloem afdeling Ulvenhout-Galder-Strijbeek

Biljarttop present in Klein Zundert

Uitstapje naar Inrana, de hortensiakwekerij

KLEIN ZUNDERT - Wie wordt er de grote smaakmaker van het jaarlijkse driebandentoernooi in Klein Zundert? Wie er getuige van wil zijn, doet er goed aan de periode van 27 december tot en met 30 december vrij te houden. ULVENHOUT - Op vrijdag 13 december Daarna mocht iedereen, onder het genot In biljartcentrum Den Hoek treedt dan zoals gebruikelijk de absolute biljarttop weer aan.

Eddy Merckx (rechts) feliciteert winaar Frédéric Caudron na de finalepartij vorig jaar. FOTO CHARLES LUIJTEN

DOOR ADDO SPRANGERS In 1977 hield de Louis Havermans voor de allereerste keer het zogeheten minivijfkamptoernooi in zijn biljartcentrum, gevolgd door het jaarlijkse driebandentoernooi dat vorig jaar zijn 23ste editie beleefde. Bij elkaar dus al 37 jaar topbiljart in Klein Zundert. Het jaarlijkse toernooi geldt inmiddels niet alleen als het oudste invitatietoernooi van Nederland, het is meteen ook een van de meest gerenommeerde driebandentoernooien. Voormalig topbiljarter en organisator Louis Havermans: “We weten altijd een uitstekend deelnemersveld naar Klein Zundert te halen, waarbij België traditioneel met een goede groep biljarters vertegenwoordigd is. Biljarters die meedraaien in de top twintig van de wereld.”

Zuiderburen Daarmee is niets teveel gezegd. Zo geeft de toernooiwinnaar van vorig jaar en huidige wereldkampioen Frédéric Caudron acte de presence, net als uittredend wereldkampioen Eddy Merckx, vorig jaar bij het driebandentoernooi in Klein Zundert op een tweede plaats eindigend. De Belgische inbreng beperkt zich overigens niet tot dit illustere tweetal. Ook Roland Forthomme, Eddy Leppens, Jef Philipoom, Martin Spoormans en Peter Ceulemans kleinzoon van de legendarische Raymond Ceulemans - maken namelijk deel uit van het deelnemersveld, mannen die stuk voor stuk tot de biljarttop van onze zuiderburen mogen worden gerekend. “Maar België is traditioneel altijd al met een goede groep biljarters vertegenwoordigd,” weet Louis Havermans.

Prestigieus Van Nederlandse zijde is er de inbreng van Glenn Hofman, Jean-Paul de Bruijn, Barry van Beers, Frans van Kuijk, Raimond Burgman, Dave Christiani en Jean van Erp. Mooi daarbij is ook de regionale inbreng in het sportevenement. De hierboven nog niet genoemde biljartvirtuoos Gerwin Valentijn uit Sint-Willebrord bijvoorbeeld is bijna niet weg te denken op het prestigieuze driebandentoernooi in Klein Zundert. Met de komst van de Nederlandse en Belgische biljarttop staat het toernooi steevast garant voor een sportief en gezellig spektakel. In de aanloop naar de komende editie van ‘zijn’ driebandentoernooi probeerde organisator Louis Havermans nog om de Griekse biljarter Filipos Kasidokostas - verliezend WK-finalist in Antwerpen - vast te leggen. Dat laatste bleek niet haalbaar. In de persoon van de Turkse biljarter Tayfun Tasdemir - in 2012 derde tijdens het driebandentoernooi in Klein Zundert - heeft Havermans echter een meer dan waardig alternatief weten te realiseren. “Een geweldige speler die ook vorig jaar uitmuntend heeft gespeeld,” aldus Havermans. Partijlengte Dit jaar wordt er overigens een nieuw element aan het toernooi toegevoegd. De finale zal worden gespeeld naar 75 caramboles en niet naar de gebruikelijke 50 caramboles. Louis Havermans: “Het niveau van de deelnemende biljarters is dermate hoog dat we voor deze variant hebben gekozen om te zorgen voor een goede partijlengte. De finale zal nu waarschijnlijk wat langer duren, hetgeen betekent dat ook het publiek langer kan genieten van de beste biljarters.”

Lessons en Carols Grote Kerk Breda BREDA - Zondag 22 december zingen de Choralen van de Grote of O.L.V. Kerk de traditionele Lessons and Carols in de Grote Kerk van Breda. Negen lezingen die tezamen het kerstverhaal vertellen worden afgewisseld met de mooiste Christmas Carols. Dit jaar worden de lezingen mede uitgesproken door vertegenwoordigers van diverse Bredase kerkgenootschappen (Lutherse Kerk, Lucaskerk, PKN, Evangelische Gemeente en Jeruzalemparochie). De Choralen van de Grote of O.L.V. Kerk zijn een van de laatste traditionele jongens/ mannenkoren in Nederland en houden dit

unieke stukje cultureel erfgoed levend. De afgelopen zomer waren de Choralen nog te gast op Windsor Castle en in de Westminster Abbey in Londen tijdens hun tournee, die hen ook bracht naar Cambridge en Oxford. Engeland, met zijn vele goede jongens/ mannenkoren vormt de inspiratiebron voor onze jongens en mannen. Mocht uw zoon interesse en plezier hebben in zingen en daar goed in geschoold willen worden, meld u dan aan bij Marcel Broers (0630613270). Voor nieuwe enthousiaste jongens is altijd plaats. In de Grote Kerk vindt ook de presentatie plaats van de onlangs uitgekomen nieuwe

cd, getiteld “How beautious…”. Daarmee kunt u de kerstklanken ook nog in uw huiskamer laten doorklinken. De Lessons and Carols is een prachtig begin van uw kersttijd. En u kunt daarbij zijn! De Lessons and Carols beginnen om 15.00 uur (kerk geopend om 14.30 uur en verwarmd). Kaarten kunnen ook gereserveerd worden door een mail te zenden naar ajcmwet@ ziggo.nl met opgave van naam en het aantal gewenste kaarten. De kaarten liggen dan 22 december voor u klaar op naam in de Grote Kerk van Breda waar u ook kunt betalen. Bestel en reserveer tijdig. Op is op.

was het uitstapje met de gasten van de Zonnebloem naar Inrana, de hortensiakwekerij van de familie Beekers aan de Strijbeekseweg.

Om 12.30 uur werden we hartelijk verwelkomd. Na een gezamenlijke lunch konden we een kijkje gaan nemen in de kassen met aansluitend een film met uitleg over het bedrijf. Dit was ontzettend interessant.

POLITIEBERICHTEN Jongen slaat leeftijdsgenoot met bierfles BREDA - Een16-jarige jongen uit Breda is in de nacht van vrijdag op zaterdag omstreeks 01.20 uur op de Schoolstraat door agenten aangehouden omdat hij in een café tijdens een ruzie een 16-jarige jongen uit Wagenberg met een bierflesje op het hoofd zou hebben geslagen. Het slachtoffer verklaart dat hij ruzie kreeg in het café toen hij van een andere stapper een bodycheck kreeg. Hij duwde de knul weg en kreeg toen een vuistslag op zijn gezicht. Hij sloeg terug, waarna er een glas bier in zijn richting werd gegooid. Vervolgens pakte de jongen die hem ook die bodycheck had gegeven een flesje bier en sloeg hem daarmee tegen het voorhoofd. Hij werd door de portier naar buiten geleid. Daar zag hij dat de knul die hem met de bierfles had geslagen door een biker van de politie werd aangehouden. De aangever klaagde over hoofdpijn, ook had hij een sneetje bij zijn haargrens. De verdachte verklaarde dat er geduwd en getrokken was en dat hij nadat hij geslagen was - ook had teruggeslagen. Hij ontkende echter met een flesje bier te hebben geslagen. Taxichauffeurs zetten meter niet aan BREDA - Agenten van het team Verkeer hebben de nacht van vrijdag op zaterdag respectievelijk op de Claudius Prinsenlaan en de Belcrumweg twee taxichauffeurs op de bon geslingerd omdat zij klanten vervoerden zonder daarvoor de taxameter te hebben ingeschakeld. Ook hadden zij de administratie niet ingevuld. Beide chauffeurs hebben een proces-verbaal gekregen. De boete voor de geconstateerde overtreding is 850 euro, verhoogd met 7 euro aan administratiekosten. De politie controleert, mede op verzoek van de branche, met regelmaat op snorders, chauffeurs die mensen voor weinig geld wegbrengen in voertuigen die in vaak slechte staat zijn en waarvan de bestuurder ook geen chauffeursvergunning heeft en er geen sprake is van een goedgekeurde taxi. De twee gecertificeerde chauffeurs die een bekeuring hebben gekregen reden wel in een officiële taxi maar hadden de meter niet ingeschakeld en hun administratie niet ingevuld. De politie, zal vanwege dit resultaat, de komende weken vaker taxi’s controleren. Arrestatie na forse mishandeling BREDA - Een 39-jarige man uit Capelle aan de IJssel wordt verdacht van het mishandelen van een 34-jarige man uit Papendrecht op de Tolbrugstraat. De verdachte werd daarvoor in de nacht van zaterdag op zondag door agenten belast met het horecatoezicht omstreeks 04.15 uur op de Visserstraat aangehouden. Het slachtoffer deed aangifte en vertelde dat hij uitgeweest was in Breda en met vrienden richting parkeergarage liep. Er liep een groep stappers op hen af waarna hij zonder enige aanleiding in zijn gezicht geslagen werd, op de grond belandde en even buiten bewustzijn was. Hij liep een bloedende hoofdwond op. Zijn kleding werd door het bloed besmeurd. Agenten waren snel ter plaatse en konden de verdachte aanhouden. Hij is in verzekering gesteld. Er zijn inmiddels twee getuigen gehoord.De dienstdoende agenten, die ondersteund werden door bereden politie, moesten bij andere incidenten in het uitgaanscentrum nog eens zestien verdachten aanhouden. Het ging dan om belediging (twee maal), en het belemmeren en verstoren van de openbare orde (veertien keer).

De Zonnebloem afdeling Ulvenhout-Galder-Strijbeek

Zonnebloemafdeling heeft vrijwilligers nodig ven te geven door er, als vrijwilligers, te zijn voor medemensen. De wisselwerking verhoogt de kwaliteit van beide groepen.

Leerling Nieuwe Veste schrijft liedje

Marte van der Bijl.

BREDA - In de Kerstvakantie komt de NTR met een nieuw tv-programma: Zapp Music Challenge.

In dit programma worden vijf kinderen gevolgd die een muzikale uitdaging krijgen. Een van de kinderen die worden gevolgd

is Marte van der Bijl. Marte is vijftien jaar en woont in Breda. Ze heeft al enige jaren zangles en pianoles. Het laatste jaar is ze ook bezig met het schrijven van haar eigen nummers. In het tv-programma is te zien dat Marte tijdens haar zangles op de Nieuwe Veste in Breda door presentator Sipke Jan Bousema wordt ‘overvallen’ met een videoboodschap van de bekende singer songwriter Miss Montreal. In deze videoboodschap daagt Miss Montreal Marte uit een nummer te schrijven waar ze in een masterclass aan gaan werken. Als dit een succes is, mag Marte haar eigen nummer opnemen in een studio en mag Marte gaan proberen om haar eigen nummer op de radio gedraaid te krijgen. De camera volgt Marte vanaf het moment van het aangaan van de uitdaging, de begeleiding en voorbereiding op de uitdaging tot het wel/niet slagen van de uitdaging. Het programma wordt 24 december uitgezonden op Nederland 3 om 17.30u. PAGINA 37

van een drankje, een kerststukje gaan maken. De daarvoor benodigde materialen werden uitgereikt zoals een pot, groen en natuurlijk de bloemen. Na een kopje koffie en een appelflap kwam er een einde aan het uitstapje naar de hortensiakwekerij. Onze gasten kunnen terug kijken op een heel leuke middag en met een mooi bloemstukje werd iedereen weer naar huis gebracht.

ULVENHOUT - De Zonnebloem bevordert sociale samenhang door het leveren van een positieve bijdrage aan het leven van mensen die door ziekte, handicap of gevorderde leeftijd lichamelijke beperkingen hebben en als gevolg daarvan sociaal isolement dreigt. Maar ook door mensen in staat te stellen extra betekenis aan hun le-

Onze Zonnebloem is dringend op zoek naar vrijwilligers voor Galder en Strijbeek als bezoekvrijwilligers. Van toegevoegde waarde voor de vrijwilliger zelf: Goede mogelijkheden voor persoonlijke ontwikkeling; Goede begeleiding en cursusmogelijkheden; Introductieprogramma; Persoonlijk contactpersoon; Zekere mate van vrijheid; Samenwerking met een enthousiast team; Gezellige sfeer; Uiteenlopende taken; Zinvolle vrijetijdsbesteding; Goede aanvullende verzekering; Professionele ondersteuning vanuit Nationaal Bureau; Ondersteunt vrijwilligers; Organiseert vakanties, evenementen en excursies; Fondsenwerving; Werkt aan imago/naamsbekendheid; Gemotiveerd en enthousiast; Respectvol; Bereid om kennis te verdiepen; En vindt u het leuk om in verenigingsverband aan de slag te gaan? Kom eens praten! U kunt contact opnemen met Marijke Graaumans telefoonnummer 076-5653225 of via mail amgraaumans@ziggo.nl


KERKELIJK

VOLLE EVANGELIE GEM. IMMANUEL Wekelijkse samenkomsten op zondag om 10.00u en woensdag om 20.00u. Tweewekelijkse bijeenkomst voor de jeugd op zaterdag om 19.30u. Zie de agenda op www.veg-immanuel-breda.nl. Alle bijeenkomsten zijn aan de Academiesingel 27-27. Voorganger: C. Visser, tel. 0161-227671. PROTESTANTSE GEMEENTE BREDA www.protestantsegemeentebreda.nl Vierde zondag van de Advent Zondag 22 december Wijkgemeente Noorder Beemden Lucaskerk Tweeschaar 125. Kindernevendienst en crèche, voorganger ds. W. Bisschop, aanvang 10.45u. Bereikbaarheid wijkpredikant Ds. W. Bisschop 5419603 Wijkgemeente Midden-Zuid Markuskerk Hooghout 98. Aanvang 10.00u. Voorganger ds. P. Warmenhoven Leiden. Kindernevendienst en crèche. Na afloop ontmoeting bij de koffie. Bereikbaarheid wijkpredikant ds. T. van Prooijen 076-5423334. Johanneskerk Dreef 5 Princenhage. Aanvang 10.00u. Voorganger ds. K. van Huisstede. Oecumenische vieringen Amphia Molengracht: 10.30u dienst van Schrift en tafel. Voorganger pastor P. Galama. De Breedonk, locatie Mastbos: vrijdag 20 december Oecumenische kerstviering. Verpleeghuis Aeneas: zaterdag 21 december 18.15u voorganger pastor W. Franken. Grote kerk: dinsdag 10 december 12.3012.50u Oecumenisch middaggebed. GEREFORMEERDE GEMEENTE EBEN-HAËZERKERK Vriesdongen 1. Zondag: 10.00u leesdienst; 17.00u leesdienst. KERK VAN DE NAZARENER Evangelische gemeente. Predikant: Pastor P. Brouwer. Aanvang dienst: 10.30u. Locatie: Dorpshuis ‘t Web, Zuringveld 1, 4847 KS Teteringen, tel. 076-5713579. ZEVENDE-DAGS ADVENTISTEN BREDA EN OMSTREKEN Het Kruispunt, Harmonielaan 24 te Prinsenbeek. Contact: Dhr. L. Belder, tel. 0624554240. www.breda-adventist.nl. Alle Bijbelstudies gaan over het thema: Het beeld van verlossing. Download de studies via www.breda-adventist.nl Ga naar sabbatschool en selecteer onder volwassenen “Het beeld van verlossing”. Zaterdag 21 december 10.30u: U bent allen van harte uitgenodigd voor de kerstviering. Spreker deze morgen is Dhr. J. Renfurm. Na afloop is er een gezellig samenzijn met een hapje en een drankje. VOLLE EVANGELIE GEM. BREDA Elke zondag samenkomst in buurthuis Geeren-Noord, Philips Lammekensstraat 30, Breda-N., 10.00u., wisselende voorg. Crèche en kindernevendiensten. Secretariaat: J. den Hollander, tel.076-5870898. KERK VAN JEZUS CHRISTUS VAN DE HEILIGEN DER LAATSTE DAGEN Mgr. de Vetstraat 112, 4817 JP Breda, tel. kerk 076-5213141, tel. zendelingen 0652338961. Diensten: 10.00u. jeugdwerk: 3-11 jr; kinderkamer tot 3 jr. Priesterschapvergadering: mannen va. 12 jr.; Zusterhulpvereniging: vrouwen va. 18 jr.; jonge vrouwen: meisjes 12-18 jr. 11.00u Vervolg jeugdwerk. Zondagsschool: leden va.12 jr; onderricht naar leeftijd; aparte onderzoekersklas. 11.40u Avondmaalsvergadering. Eredienst alle leeftijden. 13.00u einde. LEGER DES HEILS Hendrik Berlagestraat 102, tel.076-5870344. Iedere zondag 10.30u samenkomst, enthousiaste samenzang en bijbeloverdenking. Kindernevendienst en event. kinderoppas. Zondag 10.30u Majoor Bakker. PAROCHIE BREDA CENTRUM St. Janstraat 8, 4811 ZL Breda, tel. 076-

5215764, info@parbc.nl; www.kathedraalbreda.nl Eucharistievieringen: H. Antoniuskathedraal; zondag 10.30u, maandag t/m vrijdag 12.00u, donderdag na de viering tot 13.00u Aanbidding. Begijnhof; zaterdag 17.00u Gebedsvieringen Begijnhof: maandag t/m vrijdag: 7.45u morgengebed woensdag: 18.00u jongerengebedsdienst DOOPSGEZINDE GEMEENTE BREDA Cimburgalaan 98 Breda. Zondag: 10.30u. CHR. GEREF. KERK MATTHEÜS www.cgkbreda.nl. Steendorpstraat 4; hoek Petegemstraat. Zondag 22 december 10.00u ds. J. Vogel, Eindhoven. Tijdens deze dienst vieren we als gemeente van de Here het Heilig Avondmaal. 15.00u ds. J. Vogel, Eindhoven. Tijdens deze dienst houden we Nabetrachting: we kijken terug op het gevierde avondmaal en we zien vooruit. 1e kerstdag 25 december 10.00u ds. W.P. de Groot, Oosterhout 15.00u Kinderkerstfeest Zondag 29 december 10.00u ds. G. van ’t Spijker, Baarn 15.00u ds. K. Groeneveld, Antwerpen. Deze dienst is de Oudejaarsdienst. GEREF. KERK (VRIJGEMAAKT) Terheijdenstraat 9. Diensten: zondag 09.30u en 16.30u REMONSTR. GEM. BREDA E.O. Doopsgezind Centrum, Cimburgalaan 98. JERUZALEM PAROCHIE www.jeruzalemparochie.nl Vrijdag 16.00u Huize Ruitersbos, Ruitersboslaan 19.00u Huize Overakker, Brigidastraat Zaterdag 19.00u Mariakerk, Mariaplein 19.00u Vredenbergh, Lovensdijkstraat Zondag 9.30u Mariakerk, Mariaplein 9.30u Petrus en Pauluskerk, Graaf Hendrik III plein 11.00u Laurentiuskerk, Ginnekenweg 11.00u Sacramentkerk, Zandbergweg 1e Donderdag van de maand 9.00u Petrus en Paulusdagkapel, Graaf Hendrik III plein 1e Vrijdag van de maand 10.00u Sacramentskerk, Zandberglaan 15.00u Huize Breedonk, Willem van Oranjelaan Kerst vieren met kinderen. Kerstvieringen in de Jeruzalemparochie voor jonge gezinnen. Kindervertelvieringen. Het kerstverhaal wordt verteld en we zingen samen. 24 december 17.00u RK. Laurentiuskerk 17.30u Sacramentskerk Gezinsvieringen. Samen eucharistievieren 19.00u RK Laurentiuskerk 18.30u Mariakerk Tienerkerkviering: eucharistie 21.30u Petrus en Pauluskerk Kerstviering voor peuters 25 december eerste kerstdag om 11.30u Mariakerk Kleuters mogen kijken, luisteren en meedoen met het verhaal van de geboorte van Jezus.

zondag om 11.00u gehouden in Anna Rozenkranskerk, Meidoornstraat 111, Breda. Kinderopvang. Kinderdiensten. Om de 14 dagen speciale tienerdienst. Zondag 22 december: Dienst. Spreker: Hans van der Meulen. Dinsdag 24 december: Kerstviering (19.00 uur). Spreker: Hans van der Meulen. RAAD VAN KERKEN Iedere dinsdag om 12.30u is er in de Stiltekapel van de Grote Kerk een middaggebed. EVANG. BAPTISTENGEM. BREDA Groene Woud 2 (schoolgebouw Prisma De Rotonde). Zondag: 10.30u. Tel. info: 0765138105. www.ebgbreda.nl PROT. GEM. PRINSENBEEK - HET KRUISPUNT Secretariaat: Harmonielaan 24, 4841 VL Prinsenbeek, tel. 076-5614852; www.hetkruispunt.org. Zondag 10.00u. EVANG. LUTHERSE GEM. BREDA E.O. Kerkgebouw: Stadserf 3/Veemarktstraat 11, Breda. Predikante: mw. ds. M. Schulz 0402417664; Diaken: mw. H. Klaaysen-Siebrand 076-6712425. Kosteres: W. v.d. Bruggen 076-5220877; evangelisch-luthers-breda.nl. Zondag 10.30u. RK PAROCHIE PRINSENBEEK Secretariaat Markt 34, 4841 AC Prinsenbeek. Open op werkdagen van 9.00 tot 12.00 uur, tel 5412231 e-mail: secretariaat@parochieprinsenbeek.nl. Contactpastor mw. G. v.d. Korput (pastoraal werkster). Vieringen: zaterdag 19.00 uur; zondag 10.00 uur; dinsdag 9.00 uur. NAZARETHPAROCHIE BREDA WEST Secretariaat: Haagsemarkt 4, Breda, tel: 076-5213873, www.nazarethparochie.nl. Open op werkdagen van 9.00-12.00u/13.3015.00u (m.u.v. woensdagmiddag). Voor dringende gevallen (ziekenzegen, ziekenzalving of overlijden): 06-14962111. ORTHODOXE KERK BREDA De Parochie van de Heilige Myrondraagsters is een Orthodoxe kerk. De kerk wordt zowel bezocht door Nederlanders als door mensen uit traditioneel orthodoxe landen. De liturgische taal is Nederlands. De diensten worden gecelebreerd door parochiepriester Vader Josef Sikora. Diensten: Elke 1e en 3e Zondag van de maand 10.00u 3e en 6e uur, 10.30u Goddelijke Liturgie. Adres: Kerkhofkapel, Vogelenzanglaan 21, Breda-Ginneken. Meer informatie: www.orthodoxekerkbreda.nl.

EVANGELIE GEMEENTE DE DEUR Teteringsedijk 89k, Breda. Telefoon 0651193738. Diensten: zondag om 11.00 en 18.00u.; woensdag om 19.30u. Zondagsschool 4 t/m 12 jr. Kinderoppas. Zaterdagavond jongerenavond: muziek, drama, film.

AUGUSTINUSPAROCHIE BREDA Parochiekern Bethlehem Lucaskerk, Tweeschaar 125, 4822 AS Breda; open op werkdagen van 9.00-12.00u; tel. 076-5410194 (in noodgevallen teamtelefoon 06-10292794); e-mailadres: bethlehem@ augustinusparochiebreda.nl. Viering: zondag 9.15u. Pastor: Frans Verkleij, bereikbaar via het secretariaat. Zondag 22 december 9.00u: 4e zondag van de Advent. Lucaskerk eucharistie. Voorgangers: J. Bot en F. Verkleij. Maandag 23 december 19.00u: boeteviering. Lucaskerk gebedsdienst. Voorgangers: W. Wiertz en F. Verkleij m.m.v. cantor A. v/d Pool Dinsdag 24 december Kerstavond: 15.30u Lucaskerk peuter- kleuterviering. Voorganger: werkgroep kindervieringen; 17.00u Lucaskerk gezinsviering; 20.00u Lucaskerk gezinsviering. Voorganger: F. Verkleij. Woensdag 25 december Eerste Kerstdag: 9.00u Lucaskerk eucharistie. Voorgangers: W. Wiertz en F. Verkleij m.m.v. het Bethlehemkoor. Zondag 29 december H. Familie: 9.00u Lucaskerk woord- en communie. Voorganger: B. Hendriksen m.m.v. het Jubilatekoor.

EVANGELISCHE KERK JEFTA Kantoor: Voorerf 7, 4824 GM Breda, tel. 0765717575. De diensten van Jefta worden elke

Parochiekern Franciscus Belgiëplein 6, 4825KT Breda; open op werkdagen van 9.00-12.00u; tel. 076-5873482 (in

THE BLESSING BREDA Christus Triumfatorkerk, Zandberglaan 31, www.maasbach.com. Samenkomsten: Zondag 10.30u; Woensdag 20.00u (gebedsdienst); Vrijdag 20.00u; Zaterdag 19.00u POiNT! Youth. Kinderopvang aanwezig. Info: 070-3635929.

PAGINA 38

noodgevallen teamtelefoon 06-10292794); e-mailadres: franciscus@augustinusparochiebreda.nl. Vieringen: woensdag en 1e vrijdag 9.30u, zaterdag 19.00u, zondag 10.00u. Inloopochtend Voor Elkaar elke woensdag 10.00 tot 12.00u in Gemeenschapshuis de Biesdonk, Belgiëplein 8. Meer info 076-5871820. Parochiekern Michael Hooghout 67, 4817 EA Breda; open op werkdagen van 9.00-12.00u; tel. 076-5219087 (in noodgevallen teamtelefoon 06-10292794); e-mailadres: michael@augustinusparochiebreda.nl. Vieringen: Michaelkerk, Hooghout 67: 1e en 4e zaterdag 19.00u en zondag 11.30 u. Annakapel, Heusdenhoutseweg 34, Breda: maandag 09.00u, woensdag19.00u, vrijdag 09.00u en zondag 08.45 u; stilte en aanbidding: donderdag 14.00u. Kinderviering elke tweede zondag van de maand 10.30u in de Annakapel. Parochiekern Willibrordus Kerkstraat 1, 4847 RM Teteringen; open op werkdagen van 9.00-12.00u; tel. 0765713203 (in dringende gevallen: teamtelefoon 06-10292794); e-mail: willibrordus@ augustinusparochiebreda.nl. Vieringen: zondag 10.00u, dinsdag 19.00u en donderdag 9.00u. De website is: www.augustinusparochiebreda.nl Aanmelden gratis abonnement op de Nieuwsbrief: via de website bij “Aanmelden” of via e-mail: teamassistente@augustinusparochiebreda.nl ASSEMBLIES OF GOD PINKSTER GEMEENTE BREDA Dienst Engels. Cimburgalaan 98, tel. 0651150835; 013-4551487; 076-5418994. Zondag 13.00 tot 16.30u. VOLLE EVANGELIE GEMEENTE DE LEVENDE STEEN Dinsdags 19.30u bijbelstudie/bidstondavond. Gemeenschapshuis de Biesdonk, Belgiëplein 8, Breda Noord. VICTORY BIBLE CHURCH INT. Lucaskerk, Tweeschaar 125, Breda. Samenkomsten: zondag 13.00-16.00u. Vertaling en kinderopvang aanwezig. Bijbelstudie: vrijdag 19.00-21.00u. Info: 076-5879857 of 06-45084992. NIEUW-APOSTOLISCHE KERK Balfortstraat 63 Breda. Diensten met wisselende priesters. Zondag: 10.00u, woensdag: 20.00u. www.nak-nl.org WAALSE KERK Catharinastraat 83b. Kerkdiensten in het Frans. Iedere tweede en vierde zondag vd maand 11.00u. Een Franstalige samenvatting van de preek wordt uitgedeeld. Informatie: www.waalsekerken.nl, ds. R.L. Dewandeler: 06-38771850. CAPITOL WORSHIP CENTRE Capitol Worship Centre, o.l.v. Apostle Alex en Ingeborg Stekelenburg iedere woensdagavond om 20.00u. in de Poelwei, Mgr. de Vetstraat 2 te Breda. Informatie Hannah Kroeze, 076-5994927. Diensten elke zondag om 15.00u in Nederlands & Engels, Zandberglaan 54, 4818 GL Breda, 06-40061346; www.capitolbreda.nl PROT. GEM. GINNEKEN Laurentiuskerk: Duivelsbruglaan 1 (Ginnekenmarkt) Breda. Predikant: Vacant, Duivelsbruglaan 21, 4853 JD Breda, 076-5653460. Koster: Mevr. J.R. van Wijk-Versteeg, Duivelsbruglaan 3, 4853 JD Breda, 0765651807. Postadres: Protestantse Gemeente Ginneken, Postbus 4648, 4803 EP Breda; kbginneken@zonnet.nl; www.protestantsegemeenteginneken.nl. Kerkelijk bureau: Romenyhuis (achter de kerk). Geopend: 1e dinsdagavond van de maand van 19.0020.00 uur. Zondag 22 december 10.00u: 4e zondag van de Advent “Rorate Coeli”. Dienst van Schrift en Tafel. Voorganger: Ds. A. Poldervaart, Genk (B). Bevestiging 2 nieuwe kerkenraadsleden.

Ekklesia Breda Kerstviering 24 december Thema: Avond voor kerst – Opnieuw geboren! 19.30 uur (zingen vanaf 19.15u) Markuskerk Breda www.ekklesiabreda.nl

Dinsdag 24 december 22.30u: Kerstnachtdienst. Dienst van Woord en Gebed. Voorganger: Ds. F.V. Rookmaaker. Medewerking van de Cantorij o.l.v. Gijs van Spankeren. Woensdag 25 december 10.00u: Geboorte van onze Heer Jezus Christus. Dienst van Schrift en Tafel. Voorganger: Ds. J. Loosman. Zondag 29 december 10.00u: Zondag na Kerstmis. Dienst van Schrift en Tafel. Voorganger: Ds. J. Zuur, Rijswijk. Diensten in Huize ‘De Werve’: Donderdag 19 dec. 15.30u Oecumenische Kerstviering Pastor Kortman. Agenda: 22 december 11.30u Afscheid van onze kosteres Mevr. Nettie van Wijk; 22 december 17.00u Kerstconcert door Cappella Breda; 8 januari Koffie-inloopochtend Mariëndal. WINNERS CHURCH INTERNATIONAL Gemeenschapshuis De Wegwijzer, Steendorpstraat 2, Breda-Noord (wisselaar). Pastors Ferdinand & Elmy Igbeche. Diensten in Engels en Nederlands vertaald. Zondag 11.00-13.00u. Kinderopvang aanw. Info: 076-5712237/06-15483563. WORLDWIDE PROPHETIC EVANGELICAL MINISTRIES Zondag’s 14.00 uur. Ned./English. Hooghout 96 (Markuskerk) te Breda. Info: www. wpem.nl, tel. 06-12274947. H.H. MARIA/DYMPHNA Kapel van de H.H. Maria/Dymphna (Haagse Beemden), Moerenpad 10: 1e zondag vd maand 18.00u Vesperviering. JONGE, KRACHTIGE PROFETISCHE MINISTRY Iedere donderdagavond 20.00-22.00u komen we als jonge, krachtige profetische ministry bij elkaar in ‘Centre Court’ boven treinstation Breda, Stationsplein 16. We zijn bereikbaar op 06-15370709 of per mail naar nathancivile@hotmail.com HET APOSTOLISCH GENOOTSCHAP Heusdenhoutsestraat 15, 4817 WB Breda. Voorganger hr. J. Harten, tel. 078-6175115. Contact: breda@apgen.nl. Eredienst: 09.30u. ANNAHUIS Diaconaal Centrum Breda, geopend van 9.30-16.00u (vrijdag tot 15.00u). De middagen alleen op afspraak. Op dinsdag en donderdag inloop van 9.30-11.30u, Haagweg 3, 4814 GA Breda, tel. 076-5217964, info@ annahuis.nl CHRISTENGEMEENSCHAP De Christengemeenschap, beweging voor religieuze vernieuwing. Mensenwijdingsdienst op zaterdag een keer in de maand. Voor informatie: 076-5422983, www.christengemeenschap.nl. CHRIST IN ACTION MINISTRIES ‘Biesdonk’, Belgiëplein 8, 4826 KT Breda. Samenkomsten: zondag 10.00-12.30u. Vertaling en kinderopvang aanwezig. Bijbelstudie: vrijdag 20.30-22.00u. Info: 076-5204106; 076-5427839; 06-30559431. POOLSE RK PAROCHIE H. MAXIMILIAAN KOLBE Laurentius kerk, Ginnekenweg 333, Breda. Zondag 9.15u, Pastoor S. Klim 076-5321438 06-14243225. SERV.ORTHODOXE KERK Parochie “Heilige Nektarios van Egina”. Priester Vader Dusan Erdelj. www.svetinektarijeeginski.com. Steendorpstraat 4, 4826 EP Breda.


Prettige kerstdagen

en een voorspoedig 2014

Wij wensen u prettige feestdagen! www.sanidrome.nl/vandenbuijs Wernhoutseweg 72, Wernhout (Zundert) (076) 597 22 29

FIJNE FEESTDAGEN EN ALLE GOEDS VOOR 2014 TOEGEWENST! Wij zijn gesloten van 23 december t/m 5 januari

B.V.

Watermanseweg 2b 4891 SZ Rijsbergen Telefoon 076-5968705 Telefax 076-5968711

Wij wensen u Prettige Feestdagen en een Gelukkig Nieuwjaar! www.nouws-mechanisatie.nl

Kerstmaaltijd voor iedereen De periode waarbij het draait om vrede en gelijkheid is op komst. Een vrolijke kerst wordt iedereen toegewenst, maar wat valt er aan te doen om dit waar te maken. Met een kleine bijdrage kunnen mensen die anders gewoon weer een normale portie op hun bord hadden tijdens kerst, genieten van een echte kerstmaaltijd. De voedselbank kan veel hulp gebruiken tijdens de kerstdagen. Iedereen verdient een warme kerst. Koop daarom eens een keer wat extraâ&#x20AC;&#x2122;s en doneer het aan de (lokale) voedselbank. Veel voedselbanken in de regio houden juist rond deze periode extra inzamelacties. Dat past natuurlijk mooi bij de kerstgedachte van samen delen. Ook een kerstpakket dat niet zo in de smaak valt, kan een mooi tweede leven krijgen door het te schenken aan de voedselbank. Zo kunnen ook mensen met een kleine beurs genieten van de luxe producten die horen bij kerst.


x x x x

x x x

"BOCJFEJOHFONBYQFSLMBOUp(FFOWFSLPPQBBOIBOEFMBSFOp;FUGPVUFOFOQSJKTXJK[JHJOHFOWPPSCFIPVEFOp"BOCJFEJOHFO[JKOHFMEJHWBOUNp;PMBOHEFWPPSSBBETUSFLUp1SJK[FO[JKOFYDMUIVJTLPQJFWFSHPFEJOH XXXUIVJTLPQJFOM

X

SPECIAAL VOOR

DE KERSTMAN! 2e kerstdag

26 december 10.00 uur tot 18.00 uur

geopend

4.8â&#x20AC;? HD Super AMOLED scherm voor de beste beeldervaring

Extra veel intern geheugen Quadcore processor

64GB geheugen

Galaxy SIII 64GB Simlockvrij toestel 2VBECBOEUPFTUFM 8J'J "(14 )4%1" TDIFSN RVBEDPSFQSPDFTTPS (#JOUFSOHFIFVHFO NJDSP4% VJUCSFJECBBS "OESPJE .FHBQJYFMDBNFSB "SUOS

Openingstijden

BREDA Kruisvoort 14 Woonboulevard 4814 RZ Breda Tel. 076 - 5258100

maandag 10.00 - 22.00 uur dinsdag 10.00 - 22.00 uur woensdag 10.00 - 22.00 uur

donderdag 10.00 - 22.00 uur vrijdag 10.00 - 22.00 uur zaterdag 09.30 - 20.00 uur

www.mediamarkt.nl zondag 12.00 - 17.00 uur (IEDERE ZONDAG OPEN)

Ruim 2500 gratis parkeerplaatsen

Ook cadeaukaarten verkrijgbaar

Dbw 20131218  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you