Page 1

THUIS IN DE REGIO

MIDWEEKEDITIE

B R E D A S E

O P L AG E :

11 DECEMBER 2013 WEEK 50

Uitgeverij

EN WEST-BRABANT:

de

bode

ACTUALITEIT

bv

I

Postbus

22,

4880

ONROEREND GOED

PRINSENBEEK’S GOT TALENT

74 . 5 0 0

TOTA L E O P L AG E Z E E L A N D

AA

Zundert

AUTO’S

Volg ons via twitter: @BredaseBode

I

Te l .

076

SPORT

Gemeente Breda op PAGINA pagina 5 OP

599

8 111

KERKELIJK NIEUWS

I

480.000

www.internetbode.nl VACATURES

KERSTACTIE VOOR ALLERARMSTE GEZINNEN

Start informatiepunt inbraakpreventie

Bomenkap Willem van Kesselstraat

BREDA - Op woensdag 11 december neemt wethouder Alfred Arbouw om 11.30 uur het mobiele informatiepunt inbraakpreventie officieel in gebruik. De informatiewagen staat die dag tot 17.00 uur op de hoek van de Bernhardsingel en de Julianalaan. In de wagen is allerlei informatiemateriaal te krijgen over inbraak- en buurtpreventie. Gemeente en politie gaan het informatiepunt steeds inzetten op plaatsen waar veel wordt ingebroken. Op 11 december geven medewerkers van het gemeentelijk Inbraak Preventie Team ook informatie bij buurtbewoners af over de mogelijkheden om hun woning te beveiligen tegen inbraak.

BREDA - De gemeente kapt 28 bomen aan de Willem van Kesselstraat. De bomen (populieren) zijn inmiddels ruim vijftig jaar oud en aan het einde van hun levensduur. Tijdens de storm afgelopen oktober is er al een boom omgewaaid, waarbij schade is ontstaan aan een tuinmuur. Daarnaast is al enkele keren geconstateerd dat er dood hout uit de kronen van de bomen is gevallen. Hieraan is te zien dat de bomen niet langer verantwoord gehandhaafd kunnen worden. De bomen worden uit veiligheidsoverwegingen gekapt. De groenzone waar de bomen in staan, wordt heringericht als park. Met de herinrichting worden nieuwe bomen geplant.

W E E K B L A D

Informatieavond over Saval-terrein

Gespreksavond met Klaas Dijkhoff

BREDA - Op woensdag 18 december houdt de gemeente Breda een informatieavond over de nieuwbouwplannen op de locatie van het voormalige terrein van Saval. De bijeenkomst is van 19.30 uur tot 21.30 uur en wordt gehouden bij Café-Zalencentrum Marktzicht, Markt 10 in Prinsenbeek. Op deze informatieavond presenteren de gemeente en de vereniging Huisje, Boompje, Beestje (vereniging van starters op de woningmarkt) de plannen en ontwikkelingen voor het terrein. Bezoekers krijgen onder andere informatie over de tweede buurtontsluitingsweg en een toelichting over het proces rondom het bestemmingsplan. Ook kunnen zij vragen stellen.

BREDA - Woensdag 11 december vanaf 20.00 uur houdt VVD Breda in café Publieke Werken aan de Sint Annastraat 12 te Breda een gratis toegankelijke avond die volledig in het teken staat van de keuzes en missie van kabinet Rutte II om Nederland sterker te laten worden. VVD-Tweede Kamerlid Klaas Dijkhoff is aanwezig om vragen te beantwoorden. Door kabinet Rutte II zijn al vele stappen gezet op gebied van inkomen, belastingen, toeslagen, zorg, werkgelegenheid en veiligheid. Onder de titel ‘Het wel en wee van Rutte II’ trapt Dijkhoff af met een korte toelichting op wat er na het aantreden van het kabinet Rutte is besloten en ingezet.

www.internetbode.nl voor het (gratis) aanleveren van al uw nieuws

BREDA - Kolonel Phaff kreeg in 1813 van de erfprins van Oranje de opdracht Breda te ontzetten. Met een eigen regiment, dat in 1950 het regiment Limburgse Jagers zou gaan heten, slaagde hij daar in. Met de officiële onthulling van een plaquette werd vrijdag het 200-jarig bestaan van de krijgsmacht herdacht. Lees ook het artikel elders in deze editie. FOTO HENK KETELAAR

Klaar voor fonkelend Princenhage BREDA - De opening van de kerststal op de Haagsemarkt bij louter kaarslicht. Onmogelijk? Niet in Princenhage! Daar gaan komende zaterdagavond ‘gewoon’ even de straatlantaarns uit om een echte kerstentourage te creëren. M I D D E L B U R G S E & V E E R S E DOOR ADDO SPRANGERS ‘Princenhage Fonkelt’ is dan ook de toepasselijke naam van het ludieke evenement dat komend weekeinde wordt gehouden door de Stichting Evenementen Princenhage (SEP), waarbij de Haagsemarkt en omringende straten tussen 17.00 uur en 20.00 uur alleen door nostalgisch kaarslicht zullen zijn verlicht.

Edwin Waelput (initiatiefnemer Breda Duursaam) en Cees Meeuwis (wethouder economische zaken van de gemeente Breda) nemen om 17.00 uur de officiele opening voor hun rekening, waarna voormalig stadsdichter Kees van Meel de kerstgedachte zal verwoorden en de kerstboom op de Haagsemarkt wordt ontstoken.

Voor een volledige gebitsprothese

...VOOR

Welkom in onze tandartsengroepspraktijk! 076 - 5 214 214 | breda@dentalclinics.nl

Houdt u hier rekening mee met het aanleveren van redactie en advertenties voor de uitgave van 18 december! Tevens zijn de kantoren gesloten op vrijdag 20 december vanaf 13.00 u & maandag 23 december.

i

s

Week vAn de superdeAls!

HET

van tilBurg Bastianen Breda

LAATSTE

Audi outlet

W ACTUELE E E K B L A D

audi centrum Breda

LOKALE

Zie onZe advertentie elders in deZe Bode

NIEUWS... Op woensdag 25 december worden er géén midweekedities van de h u Bodes uitgebracht. De weekend-edities zullen zoals gebruikelijk tverschijnen.

Ruth Jacott Om 18.00 uur vindt in de St. Martinuskerk een optreden plaats van het opleidingsorkest Koninklijke Harmonie Cecilia onder leiding van Chantal de Bonth. Aansluitend wordt - met onder meer kerstliedjes van hetzelfde orkest - de met levende dieren uitgeruste kerststal op de Haagsemarkt geopend. vervolg zie elders in deze Bode

Kunstkoppenexpositie in Annastede BREDA - Voor het eerst in de geschiedenis van het Bredase onderwijs slaan alle scholen voor speciaal onderwijs in Breda de handen ineen voor een unieke tentoonstelling. Met het thema ‘Kunstkoppen’ als kapstok zijn leerlingen van Koninklijke Visio Onderwijs, De Spreekhoorn, De Liduinaschool, de Openluchtschool, de Schalm, de Singel en de Kei, hard aan de slag gegaan om de mooiste kunstwerken te maken. Alle werken - zowel groepswerkstukken als individuele werken, gemaakt met diverse materialen - worden van 15 januari tot en met 12 februari 2014 tentoongesteld in de Annastede (de voormalige Annakerk) aan de Haagweg 1 te Breda.

n d e r e g i o KIJK OP WWW. INTERNETBODE.NL i

Leuke aanbieding speciaal voor kerst

Gratis

waardebepaling!

Bel meteen 076 524 77 88 Uitgeverij de Bode Tel. 076-5998111 www.internetbode.nl

Méér makelaar.

BEKIJK VERDEROP ONZE ADVERTENTIE

BREDA • Kruisvoort 14 Woonboulevard Breda • Tel. 076 - 5258100 • www.mediamarkt.nl


X x x

KERSTKNALLER IN BREDA!

x x

x x x

X

* Aanbiedingen max. 1 per klant • Geen verkoop aan handelaren • Zetfouten en prijswijzigingen voorbehouden • Aanbiedingen zijn geldig van 18.11 t/m 05.01.2013 • Zolang de voorraad strekt, vraag uw verkoper naar de voorwaarden. Bij toestellen vanaf 40'' ontvangt u de 2 extra 3D brillen. • Prijzen zijn excl. thuiskopievergoeding (www.thuiskopie.nl)

Bij aankoop van een Samsung 3D SMART televisie, 3D SMART Blu-ray speler voor € 59,-*

U bespaart :

€ 159,95

BD-F5800 Smart 3D Blu-ray speler t.w.v 109,- inclusief twee 3D brillen

Samsung 3D Blu-ray speler: S € 109,4 x een 3D bril (2 bij Blu-ray speler en 2 bij TV’s vanaf 40 inch): € 80,Verschrikkelijke ikke Blu-ray 3D DVD: € 29,95 Totaal

en ontvang ook: 2 extra stuks 3D brillen

€ 218,95

Via Samsung t.w.v. €29,95

U betaalt Dus in totaal 4 brillen bij dit pakket!*

BREDA • Kruisvoort 14 Woonboulevard Breda • Tel. 076 - 5258100 • www.mediamarkt.nl


actualiteit

Amor Musae laat talenten schitteren

‘Geweldige kans om met zo’n orkest op te treden’ BREDA - Muziekvereniging Amor Musae uit Prinsenbeek besloot het 125-jarig jubileumjaar met een gevarieerd programma af te sluiten. Zo ontstond het idee om solisten uit te nodigen en te laten zien hoeveel talent er in en om Prinsenbeek aanwezig is. Inmiddels zijn de puntjes op de i gezet en is iedereen klaar voor ‘Prinsenbeek’s Got Talent’op zaterdag 14 en zondag 15 december in de Drie Linden. DOOR JOYCE VAN ZIJL Het orkest wil graag zo veel mogelijk mensen laten kennis maken met muziek. Letty Aarts van Amor Musae legt uit waarom zij voor deze opzet gekozen hebben. “Door met solisten te werken ontdekken we hoeveel talent er aanwezig is in ‘Groot-Prinsenbeek’. Tijdens de auditiedagen in april en mei waren we prettig verrast door het hoge niveau van de zeventien kandidaten, bijna allemaal doen ze mee. Het is geweldig om te zien hoe muziek vrijwel iedereen weet te raken en te ontroeren. Het wordt

Informatie Prinsenbeek’s Got talent wordt uitgevoerd op zaterdag 14 december om 20.15 uur en zondag 15 december om 14.00 uur in De Drie linden in Prinsenbeek. Het is een gevarieerd programma, van licht klassiek tot Michael Jackson en van Guus Meeuwis tot ‘de amsterdamse grachten’. Kaartverkoop bij Primera op de Markt in Prinsenbeek of via info@amormusae.nl. Surf voor meer informatie op www.amormusae.nl

dan ook een avond om van te genieten, met een heel gevarieerd en licht programma. En natuurlijk is er na het optreden een gezellige nazit, dat hoort er altijd bij!” Jong en ‘oud’ Vanzelfsprekend moet er flink gerepeteerd worden. Tussen de bedrijven door vertelt Xander Wassenaar, tien jaar oud, waarom hij voor de viool koos. “Ik keek met mijn oma in een muziekboek en zag daarin een viool, dat vond ik meteen een mooi instrument. Dát wilde ik gaan spelen en ik heb nu zo’n vijf jaar les, tegenwoordig op het Haags Conservatorium waar ik ook in het jeugdorkest speel.

‘Muziek raakt iedereen’ Ik droom er van om solist te worden. Als ik een optreden heb vraag ik altijd of ik het op mijn school in Prinsenbeek mag voorspelen, dan kan ik nog even extra oefenen en ik vind het leuk om het te laten horen.” Xander ziet er alvast uit als een plaatje, hij is er helemaal op gekleed! Jannie van Rozendaal is de oudste solist.

De solisten van Prinsenbeek’s Got Talent.

“Nou ja, wat is oud.... Je bent zo oud als je je voelt,” zegt ze lachend. Zij las de oproep voor de audities in de Bode, ze woont zelf in Breda-Noord. “Ik zing vaker, vind het heerlijk om op te treden en de Brabantse

FOTO JOYCE VAN ZIJL

muziekwereld te leren kennen. Ik heb bij de auditie twee nummers gezongen, een daarvan is uitgekozen. Het is een lied van de Carpenters, Close to you.

Dat past me precies, het staat dicht bij mijn stem en het is een van mijn favoriete liedjes. Ik vind de repetities heel leuk en blijf gewoon lekker de hele dag hier, kijken en genieten van de andere solisten!”

BREDA - Met haar actie om kinderen uit arme gezinnen een fijn Sinterklaasfeest te geven oogstte Bianca van den DOOR HENK KETELAAR Berg erg veel bijval. De dankbare reacties van de betrokken ouders en kinderen maakten zoveel bij haar los, dat zij nu ook een kerstactie is begonnen voor dertig gezinnen en senioren die onder de armoedegrens leven. Tijdens “Dankzij de goede giften hebben wij met Sinterklaas kinderen uit vijftien gezinnen de kerstdagen wil zij hen op een hemelse maaltijd en/of een kerstpakket verrassen.

telt Bianca die van de ene verrassing in de andere rolde. Al gauw nam zij het besluit om ook 153 ouderen te gaan verrassen. Dit omdat ook die het niet al te breed hebben. Om het feest compleet te maken gaat zij samen met kerstman Bert van Gerven een big shopper-actie houden. “Dat doen we op zaterdag 21 december tussen 11.00 en 16.00 uur bij Winkelcentrum De Donk. Wij vragen dan een kleinigheid voor onze kerstactie. Want als je niet veel hebt, is een tas boodschappen al een groot geschenk,” weet Bianca uit ervaring te vertellen.

Bianca van den Berg springt opnieuw in de bres voor minder draagkrachtigen

Kerstactie voor allerarmste gezinnen een onvergetelijke dag bezorgd,” zegt Bianca dankbaar en zichtbaar blij dat haar Sinterklaasactie zowel bij gever als bij ontvanger goed is gevallen. “Dat bracht mij en de vrijwilligers die mij helpen op het idee om een soortgelijke actie voor de kerstdagen op touw te zetten.

‘Als je niet veel hebt, is tas boodschappen al groot geschenk’ Maar nu eentje bedoeld voor het hele gezin,” vertelt Bianca met aanstekelijk enthousiasme. In overleg met de Voedselbank gaat zij zich inzetten om dertig gezinnen en 153 eenzame senioren een vrolijke kerst te bezorgen.

Blijf op de hoogte van het

lokale nieuws www.internetbode.nl

FOTO HENK KETELAAR

www.internetbode.nl

Bianca van den Berg houdt een kerstinzamelactie voor arme gezinnen.

Oproep “Op mijn oproep op Internet (Facebook) om mij aan maaltijden te helpen voor dertig gezinnen kreeg ik direct veel reacties. Zo gaat een bedrijf voor tien gezinnen een kerstmaal maken. Dat zijn ruim 35 bakjes eten waarvoor ik geen diepvriesruimte had. Een andere odernemer sprong daar direct op in en bood mij een diepvriezer aan met nog eens vijftien extra kerstpakketten, ” ver-

U kunt uw advertentie opgeven via de button “Advertentie aanleveren”

Redactie kunt u aanleveren via de button “Redactie aanleveren”

PaGiNa 3

Liefdadigheid

Bianca van den Berg weet wat armoede betekent en wat het aanricht bij hen die het treft. tijdens de feestdagen hebben zij het extra zwaar. Vandaar haar initiatief voor een sinterklaas- en kerstactie. Om het kerstinitiatief tot een goed einde te brengen zoekt Bianca mensen die haar willen helpen bij wegbrengen van de kerstpakketten en maaltijden. Bovendien is zij op zoek naar een ruimte van waaruit zij haar liefdadigheidsactiviteiten in 2014 kan voortzetten. e-mail: bianca-angelina@hotmail.com. Surf voor meer informatie naar www. facebook.com/pages/Gratis-Babyen-kinderkleding-en-speelgoedregio-Breda/147279255372554

Volg ons op twitter: @BredaseBode.


Persoonlijke Uitnodiging Op naar de Been 2.0! Om ruimte te maken voor ons totaal nieuwe concept moet de hele winkel leeg! En dat allemaal tegen bodemprijzen!

P O O K R E V G E E L TOTALE Als gewaardeerde klant bent u van harte welkom om als eerste te komen prooteren van onze totale leegverkoop!! Kortingen lopen op tot wel 70%

Start Verkoop: * Donderdag 12 december: * Vrijdag 13 december: * Zaterdag 14 december: * Zondag 15 december:

14:00 - 24:00 uur 10:00 - 24:00 uur 10:00 - 19:00 uur 11:00 - 17:00 uur

De Been wooncentrum bv Bisschopsmolenstraat 51 4876 AJ Etten-Leur www.debeen.nl

Advertentie

Nieuwste ReSound hoortoestel: testresultaten boven alle verwachtingen.

Schoonenberg nodigt u uit dit unieke hoortoestel zelf te testen. De ReSound Verso, klein en onopvallend. Nauwelijks groter dan een 1 euro munt!

De afgelopen maanden heeft Schoonenberg Hoorcomfort een groot consumentenonderzoek gedaan met het nieuwste ReSound hoortoestel: de Verso. In totaal hebben 285 mensen met gehoorverlies dit hoortoestel 2 weken getest. Na afloop hebben we hen uitgebreid gevraagd naar hun ervaringen. Verwachtingen Onderzoeksleider en productspecialist drs. Van Ophuizen vertelt: “De eerste ervaringen met de ReSound Verso waren al zeer goed. Maar de resultaten van ons testonderzoek met dit unieke hoortoestel overtroffen al onze verwachtingen. Onze klanten waren heel positief.” Beter spraakverstaan in gezelschap Uit de resultaten blijkt dat de deelnemers vooral ervaren dat de ReSound Verso helpt om gesprekken beter te verstaan. Dit hoortoestel scoorde beter met spraakverstaan dan andere hoortoestellen die Schoonenberg de afgelopen 2 jaar testte. “Met de ReSound Verso kan ik in gezelschappen en rumoerige ruimten mijn gesprekspartner veel beter verstaan.” Ook bij het verstaan van de TV en bij het telefoneren onderscheidt dit hoortoestel zich. “Ik droeg al langer een hoortoestel maar kon nooit goed een telefoongesprek voeren. Met de ReSound Verso gaat dat veel beter!” Betere techniek Een belangrijke oorzaak van gehoorverlies is een beschadiging van de zogenaamde haarcellen. Deze cellen versterken de zachte geluiden en dempen de harde geluiden. Als de haarcellen beschadigd zijn, hoort u zachte geluiden extra zacht en harde geluiden juist harder.

De ReSound Verso compenseert dit en zorgt voor een natuurlijk geluid zonder vervorming. De surround processor creeert de juiste balans tussen alle geluiden. Hierdoor kunt u gesprekken beter verstaan en geluid beter lokaliseren.

Feestjes en partijen Mensen genieten het liefst samen. De kwaliteit van leven wordt dan ook direct bepaald door de mate waarin u mee kan praten én luisteren op bijvoorbeeld feestjes en partijen.

Gebruiksvriendelijke accessoires Bij de ReSound Verso is een uitermate gebruiksvriendelijk accessoirepakket beschikbaar. Met deze draadloze accessoires regelt u eenvoudig het volume en ontvangt u het geluid van de tv en telefoon rechtstreeks in uw hoortoestel. Zo kunt u nog gemakkelijker televisiekijken en telefoneren.

Werksituatie Op het werk is er vaak achtergrondgeluid. Terwijl het er juist daar op aankomt dat u alle details goed verstaat.

Voor alle situaties Dit unieke hoortoestel is door de verbeterde techniek zeer geschikt in tal van situaties. Niet alleen spraakverstaan gaat veel gemakkelijker. Ook in situaties met meerdere omgevingsgeluiden biedt de ReSound Verso u veel voordelen. Verkeersgeluiden In het verkeer is het noodzakelijk om te bepalen waar geluid vandaan komt. Geluiden als een fietsbel of sirene moet u horen, maar u moet ook weten uit welke richting ze komen. De ReSound Verso zorgt ervoor dat u geluiden beter kunt lokaliseren.

Cultuur Ook hier kunt u alleen met een volwaardig gehoor optimaal genieten van de klankenrijk-

dom. Bijvoorbeeld in het theater, de bioscoop of de concertzaal.

Test de ReSound Verso zelf

Om de testresultaten verder aan te scherpen, zoeken we mensen die ook moeite hebben om gesprekken te volgen in gezelschappen. Meld u aan voor 21 december 2013 en test de ReSound Verso zelf 2 weken. Bel 0900-0616 (15 cpm) of ga naar www.schoonenberg.nl/ testen. Testen is gratis en geheel vrijblijvend! Ontdek zelf welke grote voordelen de nieuwe ReSound Verso voor u heeft. Meld u nu aan!

“Ik merkte dat ik gesprekken in een rumoerige omgeving niet goed meer kon verstaan. Heel vervelend. Ik heb me aangemeld voor de test met de ReSound Verso en het resultaat was fantastisch! Ik geniet weer volop van een gezellig avondje uit met vrienden! Mijn advies: test het zelf. U zult versteld staan van het verschil.”

Meld u nu aan! Gratis en vrijb lijvend 0900 - 0616 (15 cpm www.schoonen ) of berg.nl /testen


Woensdag 11 december 2013

De Bode l 1

Bekendmakingen Alle bekendmakingen op www.breda.nl/bekendmakingen en op www.overheid.nl Abonneren op e-mailservice: www.overheid.nl

lid 3.4 Wijzigingsbevoegdheid naar 3.5 een nieuw lid 3.4 Specifieke gebruiksregels is toegevoegd. Hiermee wordt het onmogelijk gemaakt in twee bouwlagen dieren te huisvesten.

Publicatie Bekendmakingen rond de feestdagen

Ter inzage Het plan en besluit zijn te raadplegen op de gemeentelijke website: www.breda.nl, via ‘Wonen, Wijken en Vervoer’ > ‘Ruimtelijke Plannen’ > ’Bestemmingsplannen ter inzage’ en op www.ruimtelijkeplannen.nl. Het bovengenoemde plan en besluit liggen tevens ter inzage van 12 december 2013 tot en met 22 januari 2014 bij de Infobalie in het Stadskantoor.

Op woensdag 25 december 2013 en op woensdag 1 januari 2014 verschijnt er geen Bredase Bode. Wanneer er in deze periode gemeentelijke bekendmakingen zijn dan worden deze gepubliceerd in de zondageditie van deze krant, op zondag 22 december en op zondag 29 december 2013.

Beroep Tot en met 22 januari 2014 is het voor belanghebbenden mogelijk om tegen de gewijzigde vaststelling van het plan Buitengebied, wijzigingsplan Mastdreef 19, schriftelijk beroep in te stellen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA te Den Haag.

Alle gemeentelijke bekendmakingen zijn te raadplegen op de website van de Gemeente Breda, www.breda.nl, via ‘De gemeente’ > ‘Bekendmakingen’.

Wet bodembescherming

Wijzigingsplan Vaststelling plan Buitengebied, wijzigingsplan Mastdreef 19 Burgemeester en wethouders van Breda maken bekend dat zij op 26 november 2013 het vaststellingsbesluit d.d. 11 juni 2013 van het plan Buitengebied, wijzigingsplan Mastdreef 19 (NL.IMRO.0758.BW2013059014-0402) hebben gewijzigd. Het besluit en het plan zijn ten opzichte van het eerder vastgestelde besluit gewijzigd met dien verstande dat aan het plan onder vernummering van de in artikel 3 opgenomen

GemeenteRaad Breda

Besluit op een saneringsverslag BUS

dient, schriftelijk en met redenen omkleed, binnen zes weken na datum van verzending van het besluit gestuurd te worden naar Burgemeester en wethouders van Breda, Postbus 90156, 4800 RH Breda. Voorlopige voorziening Het besluit treedt na afloop van de beroepstermijn in werking, tenzij er voor deze datum bezwaar is ingesteld en een verzoek tot het treffen van een voorlopige voorziening is gedaan. Een verzoek tot het treffen van een voorlopige voorziening kunt u indienen bij de Raad van State en richten aan de Voorzitter van de afdeling bestuursrechtspraak, Postbus 20019, 2500 EA Den Haag. Het besluit treedt niet in werking voordat op dat verzoek is beslist.

Openingstijden gemeentelijke balies rond de feestdagen •

Gericht aan De heer Dinklo en Mevrouw Koot Locatie Dr. Batenburglaan 171 te Breda Korte inhoud besluit Saneringsverslag goedgekeurd Datum Besluit 11 december 2013

• •

Ter inzage Het besluit en bijbehorende stukken liggen van 12 december 2013 tot en met 22 januari 2014 ter inzage bij de Infobalie in het Stadskantoor. Bezwaar Tegen het besluit kan iedere belanghebbende op grond van het bepaalde in artikel 8:1 en 7:1 van de Algemene wet bestuursrecht (Awb) bezwaar maken. Een eventueel bezwaar

Ongeveer 8 dagen voor de vergaderingen staan de volledige agenda’s met bijbehorende stukken op de website www. breda.nl/gemeenteraad. Ze kunnen tevens worden ingezien bij de raadsgriffie in het Stadhuis. Alle vergaderingen worden gehouden in de raadzaal van het Stadhuis (Ingang Stadserf).

• •

Woensdag 25 december (1e kerstdag), gesloten Donderdag 26 december (2e kerstdag), gesloten Vrijdag 27 december, balies Stadskantoor geopend, balie Ulvenhout gesloten Maandag 30 en dinsdag 31 december, balies Stadskantoor en Ulvenhout geopend Woensdag 1 januari 2014 (nieuwjaarsdag), gesloten

De volledige informatie over de openingstijden van de balies is te vinden op de website, www.breda.nl

www.breda.nl/gemeenteraad > ‘uitzendingen’. In de komende vergaderingen worden o.a. de volgende onderwerpen behandeld:

Commissie Economie

Overzicht openbare bijeenkomsten en vergaderingen

Inspreken in commissies Tot 24 uur voor een vergadering kan men zich hiervoor aanmelden bij de raadsgriffie.

12 december 19:30 uur • Verordening reclamebelasting Prinsenbeek 2014 • Ontwikkeling project Achter de Lange Stallen

12 december commissie Economie 17 december commissie Ruimte 19 december raadsvergadering

Vergaderingen bekijken op internet U kunt commissie- en raadsvergaderingen rechtstreeks volgen of eventueel op een later tijdstip terugkijken:

Commissie Ruimte 17 december 19.30 uur • Woonvisie Breda; Wonen in een dynamische tijd

Afvalkalender 2014 per 1 januari te downloaden De afvalkalender is vanaf januari 2014 te downloaden via www.breda.nl/afval. De papieren versie wordt niet meer huis-aan-huis verspreid. Ophalen afval rond de feestdagen Rondom de komende feestdagen worden in een aantal wijken de duocontainers en de papiercontainers op een andere dag dan normaal geleegd. Informatie hierover vindt u op www.breda.nl/afval.

Gemeente Breda Stadskantoor Claudius Prinsenlaan 10 Postbus 90156, 4800 RH Breda E-mail: gemeentebreda@breda.nl Telefoon: 14 076

Openingstijden balies Stadskantoor Maak voor uw bezoek aan de balie een afspraak via www.breda.nl of telefoonnummer 14 076 van 08.00 - 17.00 uur, donderdag van 08.00 - 20.00 uur. Verdere informatie over openingstijden kunt u vinden op www.breda.nl Met afspraak Maandag, dinsdag, vrijdag: 12.00 uur - 16.00 uur. Woensdag: 12.00 - 20.00 uur Donderdag: 12.00 - 20.00 uur.

www.breda.nl •

Evaluatie van de pilot Taxi evenementenvignet Breda 2013

GemeenteRaad www.breda.nl/gemeenteraad Stadserf 1, Postbus 2009, 4800 CA Breda raadsgriffie@breda.nl 076-5293499 www.facebook.com/#!/GemeenteraadBreda https://twitter.com/RaadBreda

Finale West Brabantse Veldrit Competitie

Joep van Gennip verdedigt koppositie BREDA - Zondag 15 december staat op het Cor Vlemmix Circuit van Wielervereniging Breda aan de Terheijdenseweg te Breda de Finale van de West Brabantse Veldrit Competitie op het programma. Op het selectieve technisch veldritparkoers, wat 2900 meter lang is, krijgen de deelnemers enkele venijnige klimmetjes, een zandbank, trap en als klap op de vuurpijl de Van Boxel Tweewielers voorgeschoteld. Deze obstakels zullen als scherprechter fungeren. Verder zijn in het parkoers enkele grasstroken opgenomen en tot slot een verharde gedeelte naar de finish. Finale De wedstrijd in Breda is de laatste in een serie van twaalf wedstrijden die op 28 september in Kruiningen van start ging. Er zijn inmiddels al ruim driehonderd aanmeldingen voor dit cross circuit. Die zullen weliswaar niet allemaal naar Breda komen maar de organisatie rekent toch op ruim 200 deelnemers. In de hoogste categorie, 17+, is de strijd nog spannend. Aan de leiding gaat Joep van Gennip uit Bavel die 5 punten voorsprong heeft op Jerry Kallenfels uit Sint Willebrord. Op geruime achterstand volgen Tijs van Aert en Olav Zweedijk. Bij de masters 40+ leidt Raf Jacobs uit Essen met 529 punten voor Bas van Rijthoven uit Roosendaal (516) en Andy van Loon uit Hoogerheide (481) PAGINA 5

en Anton Graumans (Rijsbergen) en Jan van den Nobelen (Bosschenhoofd) beide met 452 punten. Ad Bernaerts uit Baarle Nassau voert het veld bij de masters 50+. Hij heeft 567 punten weten te vergaren. Hij wordt gevolgd door Jos Bogaerts (540), Peter Jansen uit Merksplas (458) en Ton van Oers uit Breda (445). Ilona van Ginnekken is leidster bij de vrouwen voor Chantal Verstraten (Roosendaal 477), Bianca Broosus (Huijbergen 459), Angela de Visser (Moerdijk 451) en Sharon Dommanschet (Roosendaal 427). Bij de 15-16 jarigen leidt Lars Akkermans (Ossendrecht) met 5343 punten. Hij wordt op de hielen gevolgd door Thomas Bartelen (Nispen) met 532 punten. Jordi Timmermans (Langeweg 490) staat derde, Bob Kerkhofs (Wouw 482) vierde en Djoerd van Dessel (Breda 474) vijfde. Er staan totaal twaalf categorieën op het programma zondag, te weten de zes jarigen, zeven jarigen, acht jarigen, negen jarigen, tien jarigen, elf en twaalf jarigen, dertien en veertien jarigen, vijftien en zestien jarigen, vrouwen, categorie C 50+, B 40+ en categorie A 17+. De eerste start is om kwart voor elf voor zes jarigen. Om kwart voor een, na de pauze, starten de 13-14 jarigen en omstreeks drie uur de laatste 2 categorie, namelijk de B en A categorie. Inschrijven in het clubhuis van Wielervereniging Breda op het parkoers vanaf een uur tot een half uur voor de start van elke categorie Voor meer informatie: www.wbvc.nl


actualiteit

Column

Plaquette bij viering 200-jarig bestaan Nederlandse krijgsmacht

Limburgse Jagers bevrijdden Breda BREDA - Tweehonderd jaar geleden op 30 november zette Prins Willem Frederik van Oranje voet aan wal op het strand van Scheveningen. Kort daarna, op 6 december, werd Breda door het regiment Limburgse Jagers onder leiding kolonel Phaff van de Fransen bevrijd. Als herinnering aan deze daad bood het regiment een historisch en toeristisch informatieve plaquette aan die wethouder Arbouw met veel ceremonieel bij het Spanjaardsgat onthulde.

Addo Sprangers

Robbeneiland

Komende zondag wordt hij begraven: de donderdag overleden Nelson Mandela, actievoerder voor een vrij Zuid-Afrika. Ruud Gullit wist de inspanningen van Mandela in diens strijd tegen de apartheid op waarde te schatten. Toen hij in 1987 werd verkozen tot Europees Voetballer van het Jaar en daarmee de Gouden Bal won, droeg Gullit het kleinood op aan de op dat moment nog in de gevangenis verblijvende Nelson Mandela, de man die zijn eigen leven opgaf voor de vrijheid van anderen, daarmee het grootste offer brengend dat iemand kan geven. Wereldwijd werd en wordt er dan ook aandacht besteed aan het overlijden van hét vrijheidsicoon van Zuid-Afrika. De loting voor het wereldkampioenschap voetbal - u weet wel, de belangrijkste bijzaak in het leven - viel er bijna door in het niet. FIFA-baas Sepp Blatter stak er schaamteloos een stokje voor door de ingelaste minuut stilte ter ere van Mandela hoogstpersoonlijk in te korten tot een schamele twaalf seconden. Zelfs onze bondscoach Louis van Gaal was het opgevallen. Dat laatste vond ik dan weer opvallend. Tuurlijk, ook ik ken de verhalen over de immer attente Louis van Gaal. Als speler was hij de man achter de altijd supergezellige teamuitjes bij Sparta, als trainer kende hij de namen en verjaardagsdata van de vrouwen en kinderen van zijn spelers uit het blote hoofd, en als mens zet hij zich onvermoeibaar en vol overgave in voor de goede doelen waar hij zijn welwillende medewerking aan verleent. Een lovenswaardige houding die alleen maar respect verdient. Het is de zonnige zijde van de verder toch als exceptioneel megalomaan overkomende Van Gaal. Het gebral waarmee hij zichzelf uitriep tot de beste van achtereenvolgens Amsterdam, Rotterdam, Eindhoven, Europa en de wereld was in eerste instantie nog wel vermakelijk, al kreeg het ernstige vormen toen bleek dat Van Gaal er zelf nog daadwerkelijk in geloofde ook. De aanvankelijke sympathie voor de man ebde door zijn gedrag al snel weg. Sinds gekke Lowieke echter bekendmaakte dat hij het eigenlijk helemaal niet zo leuk vindt om bondscoach te zijn, heb ik het echt helemáál met hem gehad. Van Gaal offert zich naar eigen zeggen namelijk op om de ervaring van een WK op te doen. Achttien jaar in een kale cel op Robbeneiland: dát is pas een offer, Louis!

DOOR HENK KETELAAR

Colofon

Menig Bredanaar zal niet weten dat aan het einde van de Franse overheersing in Breda fel gevochten is tussen de Franse bezetter en de Russische geallieerden. Door een boodschapper vooruit te sturen met de mededeling dat er duizenden Kozakken vanuit Gorinchem onderweg waren naar Breda, vluchtte het Franse leger hals over kop richting Antwerpen om kort daarna terug te keren. Dit omdat de geallieerden na een kort verblijf verder trokken om strijd te voeren, waardoor Breda nagenoeg onverdedigd achterbleef.

Hoofdkantoor Bredaseweg 26, 4881 DE Zundert Postbus 22, 4880 AA Zundert Tel. 076 599 8111, Fax 076 599 8199 Bredase Bode Bredase Bode Redactie Addo Sprangers Correspondenten Henk Ketelaar, Joyce van Zijl Acquisitie Kurt Sonnemans Druk Drukkerij Vorsselmans Sluittijden Advertenties maandag 16.00 uur Verenigingsnieuws en lezersfoto’s vrijdag 12.00 uur Weekendverslagen maandag 14.00 uur Aanleveren via www.internetbode.nl

W E E K B L A D

Bezorgklachten 076 599 8111 t

h

u

i

s

i

n

d

e

r

e

g

i

o

Uitgeverij de Bode b.v. behoudt zich ten aanzien van de inhoud van deze uitgave en/of website zowel het auteursrecht voor conform artikel 15 lid 1 sub 4 van de Auteurswet als het databankrecht.

Puzzel week 50

Luitenant-generaal Mart de Kruif bekijkt de plaquette geschonken door de Limburgse Jagers.

Historische band Om de Fransen definitief uit Breda te verjagen en de stad te behoeden, kreeg kolonel Phaff in 1813 van de erfprins van Oranje de opdracht Breda te ontzetten. Kolonel Phaff had destijds met eigen middelen een regiment militairen om zich heen verzameld

dat later in 1950 het regiment Limburgse Jagers is gaan heten. Hij wist met enkele achtergebleven militairen Breda te ontzetten. Het was het eerste wapenfeit van het Nederlandse leger. Telkens op 6 december viert het regiment Limburgse Jagers met de Phaff Dag de oprichting van hun legeronderdeel. Vanwege de historische band en het 200-jarig bestaan van de krijgsmacht vond de viering dit jaar in Breda plaats. Viering Het werd een mooie dag. Voor deze gelegenheid was zelfs de Commandant van de Landstrijdkrachten, luitenant-generaal Mart de Kruif, naar Breda gekomen. In de aula van de KMA met 150 genodigden werd de krijgsgeschiedenis uit die tijd nog eens fijntjes op een rijtje gezet. Terecht bleek dat mede door de inzet van de Limburgse Jagers in 1813 de Fransen uit Breda waren verdreven. Regimentscommandant luitenant-kolonel Jansen

FOTO HENK KETELAAR

was er best trots op dat zijn manschappen in heden en verleden vrijwel aan elke belangrijke militairen missie hebben deelgenomen. Bovendien werd zijn Phaff Dag als eerste aftrap beschouwd van de viering van 200 jaar Koninklijke Landmacht. Plaquette Als geschenk bracht hij een plaquette mee met toeristische informatie over de rol die het Phaff-regiment speelde bij de bevrijding van Breda in 1813. Na een taptoesignaal en met geweerschoten onthulde hij samen met wethouder Arbouw deze plaquette. In de aan de onthulling voorafgaande toespraak benadrukte Arbouw nog eens de verbondenheid van Breda met de krijgsmacht en de Nassaus. “Deze plaquette doet de eeuwenoude relatie tussen Defensie en Breda eer aan. Het draagt bij aan het verder zichtbaar maken van ons rijke erfgoed voor het grote publiek,” liet hij dankbaar horen.

Dag Sinterklaasje, dag Zwarte Piet

De oplossing van deze puzzel is in week 51 te vinden op www.internetbode.nl

© www.sudokusite.eu

Sinterklaas en zijn Zwarte Pieten zijn het land al weer uit, maar dat deden ze niet zonder nog even bij NAC langs te gaan. In het Rat Verlegh Stadion werden nog snel zo’n vijftig leden van de NAC Kids Club in de watten gelegd. Kinderen die een week eerder hun schoen hadden gezet rond de middenstip van het veld, zagen die tot hun vreugde met cadeautjes en snoepgoed gevuld. FOTO NAC BREDA PaGiNa 6


lief en leed

Familieberichten Weekenddiensten Bel voor levensbedreigende situaties 112. Huisarts Huisartsenpost Breda, tel. 076 525 8500, Molengracht 21, voor inwoners van Breda, Bavel, Prinsenbeek, Teteringen en Ulvenhout. Neem een identiteitsbewijs mee. Apotheek Dienstapotheek Amphiaziekenhuis, bij de spoedeisende hulp naast de huisartsenpost, tel. 076 - 595 30 99. Tandarts Inwoners van Breda, Bavel, Prinsenbeek, Teteringen en Ulvenhout worden via tel. 076 520 9070 doorverbonden met de dienstdoende tandarts.

Monuta Breda is 24 uur per dag, 7 dagen per week te bereiken op telefoonnummer 0800 - 023 05 50.

TWB, Thuiszorg met Aandacht Direct zorg nodig? 088 - 560 2000 of www.twb.nl

k-krant-aanbiedingen Poeliershuis Schrauwen e Haagdijk 34, Breda n 27 april t/m 7 mei 2011

n

waardebon

andse

nasi/bami/kipgerecht/2 loempia's/kroepoek

s

rijsttafel 2 pers.

8

l t/m 7 mei 2011

Schrauwen,

waardebon

eerde

Administratie... € 8,98

Je administratie 2013 Nieuwe Haagdijk 34, Breda. Tel: 076-5217055 in no-time op orde! Waardebon

deze waardebon is geldig van 27 april t/m 7 mei 2011 alléén bij Grillerij / Poeliershuis Schrauwen,

076-5217055

n

Waardebon

Tegen inlevering van deze waardebon ontvangt u:

Laurens Schoone +31 (0)6 41 21 37 37 laurens.schoone@oamkb.nl Klompéhof 16 4871 HJ Etten-Leur

Tegen inlevering van deze waardebon Dat vind www.oamkb.nl ontvangt u: jij toch ook leuk... werkplezier voor ondernemers!

's

8

2 vers gegrilde

kippen

€ 4,98

orraad strekt ing

DAT VERWACHT JE NIET!

Werken bij Action is werken bij een grote en succesvolle retailer die nooit stil staat. Heb jij ambities, wil je met ons meegroeien en ben je op zoek naar uitdagingen? Wij zijn voor onze winkel in BREDA (Rat Verleghstraat 26) op zoek naar:

Iso-reno VULPLOEG * * * * * *

Kozijnen, Ramen, DeuRen timmeRweRKen HoogRenDement isolatieglas teRRasoveRKappingen RolluiKen/scReens/maRKiezen seKtional gaRageDeuRen

www.iso-Reno.nl De Waterman 2 4891 TL Rijsbergen di. t/m vr. 10.00-17.00 uur l t/m 7 mei 2011 deze waardebon is geldig van 27 april t/m 7 meiOpeningstijden: 2011 076 - 596 25 49 zat. 10.00 - 14.00 uur Schrauwen, alléén bij Grillerij / Poeliershuis Schrauwen, ‘s avonds op afspraak aan de weg Rijsbergen/Etten-Leur Offerte vrijblijvend

076-5217055

ELKE WEEK OPENEN WIJ EEN NIEUWE ACTION WINKEL

Nieuwe Haagdijk 34, Breda. Tel: 076-5217055

POELIERSHUIS

artijen !

VOOR KIP, WILD EN GEVOGELTE

imaal 2 aanbiedingen per bon per klant Let op : maandag gesloten !

kwaliteit is onze service!

DOE UW BESTELLING TIJDIG! Kerstbestellingen vóór 20 december

Gegrilde kiphapjes o.a. drumsticks, kluif, tv-sticks, gehaktballetjes, enz. Moerwijk 30 • Breda • 076-571 00 27

BOEKHOUDER voor administraties en aangiftebiljetten.

SlagBOOm

Marijke Meustr. 100, Breda 076-5214282

Meubelstoffering

voor o.a. boten, stoelen, banken, wanden, en caravans Vullingen op maat!

Brugel Woondesign Ginnekenweg 72 Breda Tel. 076-5148563 www.joopbrugelwoondesign.nl

MEDEWERKERS 4-12 uur per week • • • • • •

Werken zowel doordeweeks als in het weekend ‘s Avonds van 18.00-21.00 uur Aanvullen en spiegelen van de producten Aanspreekpunt voor onze klanten Netjes houden van de winkel (V)MBO werk- en denkniveau

Solliciteren? Ga direct naar s www.action.job PAGinA 7


Fit for Life helpt je in beweging te komen hun docent bij de les. Verder: - via de website: bekijken of downloaden via www.wijbegintbijjou.nl - ophalen bij de locaties waar WIJ actief is in je wijk of bij de receptie van WIJ, Nieuwe Prinsenkade 25 op werkdagen 9.00-17.00. - telefonisch: (076) 525 15 00.

Wist je dat er op meer dan dertig locaties in en om Breda bewegingsgroepen zijn om aan mee te doen? Kijk maar eens in de nieuwe Fit for Life brochure voor 2014! Door Marjan van der Laken

Je kunt kiezen uit allerlei vormen van gymnastiek, Fitgym, Combigym en ZitFit of Sport en Spel.

Informatie en aanmelding De cursusadministratie is telefonisch bereikbaar op werkdagen (uitgezonderd woensdag) van 9.00 tot 14.00 uur. Telefoon: (076) 525 15 32; e-mail: laimavanopdorp@begintbijjou.nl

Gratis proefles Voor wie van dansen en ritmisch bewegen houdt is er Internationale dans, Fit- en Zitdans. Op een ontspannen en weldadige manier bewegen? Kies voor Yoga, of T’ai Chi en Chi Kung. Sporten in de buitenlucht? Buitenfitness en Nordic Walking zijn misschien precies wat je zoekt. Je kunt gratis een proefles volgen, dus kies de les die je leuk vindt en ga er op af.

Sport en spel: oefeningen en wedstrijdjes.

Nieuw: Weerbaarheid Ga eens meedoen aan de nieuwe cursus weerbaarheid en blijf actief aan alles deelnemen zonder angst. In vier lessen leer je het risico slachtoffer te worden van een zakkenroller

Nominatie Stib vrijwilligers terminale zorg Waardering De Chris van Faassen-penning 2013 wordt uitgereikt door het Gemeentebestuur en Breda Actief. Hiermee spreken zij hun waardering uit voor het vele werk dat vrijwilligers uitvoeren in en voor de stad Breda. De bekendmaking van de winnaar vindt plaats op vrijdag 13 december.

Vrijwilligers van de palliatieve terminale zorg van Stib (Steunpunt informele zorg Breda) zijn een grote steun in moeilijke tijden. Zij bieden ondersteuning, tijd en aandacht aan mensen die in hun laatste levensfase zitten én hun naasten. Een zeer waardevolle vorm van vrijwilligerswerk waarmee zij rust en balans proberen te brengen in de thuissituatie. Deze vrijwilligers zijn voor hun bijzondere bijdrage aan de samenleving genomineerd voor de Chris van Faassen-penning, 2013.

Heb jij of iemand in je omgeving ondersteuning nodig in de thuissituatie? Dan kan een goed opgeleide zorgvrijwilliger verlichting brengen. Deze vorm van ondersteuning is mogelijk zonder verwijzing en zonder kosten. Voor informatie kun je contact opnemen met Stib, tel.(076) 526 55 40, mail: info@stib-breda.nl , www. stib-breda.nl.

Kerstgedachte de een heeft zijn schaapjes op het droge de anderen hebben ze geteld Frank Eerhart

De redactie wenst iedereen een prettig Kerstfeest en een goed oud en nieuw! De Bode verschijnt weer op woensdag 8 januari

Tonny (72): Foto Marjan van der Laken

te verkleinen. Zonder veel energie en kracht te gebruiken toch weerbaarder worden. Nieuwe brochure Huidige deelnemers krijgen deze van

“We lachen veel tijdens onze ‘wedstrijdjes’. Iedere week wat anders, iedereen kan meedoen, toch is het echte sport. En tot slot samen koffie drinken: ik zou deze middagen niet willen missen!”

Proef de Kerstsfeer

Kerstmarkten, feestelijk eten en mooie muziek Bredanaars hebben niet te klagen: er is in de komende kersttijd veel te doen in de stad. Doe eens mee met een kerstmaaltijd in je wijk, bezoek een kerstmarkt of een concert in onze prachtige Grote Kerk. Evenementen • Winterfestival Ginneken. Rondom de Ginnekenmarkt op zaterdag 14/12 en zondag 15/12 van 10.00 tot 18.00 uur vele sfeervolle kramen met boeken, kunst en kerstdecoraties, twee podia met muziek en andere attracties www. bruisendginneken.nl • Kerstmanifestatie Grote Kerk. Jaarlijkse kerstmanifestatie op 15/12 met kerstartikelen en aquarelleer-demonstratie. Non-stop muzikaal programma van orkesten en koren. Geopend van 10.30 tot 17.00 uur, gratis entree.

Kerstconcerten • zo 15/12 en zo 22/12: Kerstconcerten van Breda’s Mannenkoor in resp. Laurentiuskerk Ulvenhout en St Antoniuskathedraal Breda. Aanvang 14.30 uur, entree € 12,50. • zo 22/12 : ‘Lessons and Carols’ zang door de Choralen van de Grote Kerk Breda. Aanvang 15.00 uur. Kaarten € 12,50 via VVV Breda. • di 24/12: ‘In Dulci Jubilo’ Kerstnachtconcert door de koren ‘Cantabile’ en ‘Cappella ex Occasione’ in de Grote Kerk. Aanvang 24.00 uur, entree € 5,- via VVV Breda. Sfeervol eten en ontmoeting Hiernaast op pagina 9 zijn vele Kerstmaaltijden en ontmoetingen te vinden! Zie ook www.vvvbreda.nl/evenementen en www.wijbegintbijjou.nl of www.wijkwijsbreda.nl

Na de Sint Decembermaand: snoepmaand! Lekker gesnoept met de Sint? • drie pepernoten = 9 kcal = 1 minuut fietsen of zwemmen en 2 minuten wandelen • 25 gr. marsepein = 110 kcal = 15 min fietsen, 9 min zwemmen of 26 min wandelen • 30 gr gevulde speculaas = 145 kcal = 19 min fietsen, 11 min zwemmen of 32 min wandelen • 1/2 chocoladeletter = 350 kcal = 47 min fietsen, 28 min wandelen of 81 min wandelen Geschrokken? Nergens voor nodig! Houd jezelf een beetje in toom en trek er gewoon wat vaker op uit: te voet of op de fiets of zwem wekelijks een uurtje. Prettige feestdagen! (Bron: Careyn diëtisten)


nl IJ ie 5

h n0

nn n n-

s’ or.

tne’ 0

tn-

eof

Wijkactiviteiten Vrijdag 13 december Rhijnstede: Kerstbingo 14.00 uur. Zes rondes. Kosten € 3,30. Heksenwiel: Kerstbingo 19.30 uur. € 5,50 en superronde € 1,25. Zaterdag 14 december ’t Rietveldhuis: Bingo 13.30 uur. Acht rondes € 4,40. Rhijnstede: Workshop Kerststukjes 13.30 uur. Kerstcake, glühwein en zang. Materiaal ca. € 3,00. BredaPas gratis. A. Kavelaars, tel. 06 29 46 29 79. Princenhof: Rikken Jokeren KBO/WIJ 13.30 uur: Kosten € 2,00 en consumpties. Zondag 15 december Boeimeer: Kerstconcert Volade 12.00 uur. Kerstliederen. Tevens een solo piano-optreden. Entree € 3,00. Princenhof: Zondagmiddag Salon 14.00 uur. Bibliotheek Breda: met pianiste Van Wijk en dirigent Korsmit. Kerstliederen met informatie. Gratis. ’t Houwke: Zing Mee 14.00 uur. Entree gratis. Dinsdag 17 december Boeimeer: Kerstbingo 13.30 uur. Tien rondes. Kosten € 5,50. Woensdag 18 december Boeimeer: Rikconcours 13.30 uur. Kosten € 1,50. Hagedonk: Kerstconcert 19.00 uur. Band ‘Ok Da Nog. Gratis. Donderdag 19 december Heksenwiel: Kerstviering 10.00 uur-11.00 uur. Dienst van woord en gebed. Met Seniorenkoor Heksenwiel. Vrijdag 20 december ’t Houwke: Kerststukjes maken 10.00-12.00 uur. Eigen schaaltje/bakje meebrengen. Voor groen en versiering wordt gezorgd. Kosten: de materialen. Boeimeer: Themamaaltijd ‘Kerst’ 18.00 uur. Voorgerecht: ossenstaartsoep, Hoofdgerecht: gebakken zalm of varkenshaasje met pommes duchesse en boonrolletjes in spek en als nagerecht Kerst-bavarois. Kosten € 11,50 (BredaPas € 8,80). Aanmelden tot maandag 16/12. Balieweide: Themamaaltijd ‘Kerst’ 17.30 uur. Menu zie Boeimeer. Kosten € 11,50 (BredaPas € 8,80). Aanmelden voor maandag 16 december. Zaterdag 21 december Heksenwiel: Kerstbrunch 12.00 uur. Zaal open 11.30 uur. Brunch met ‘Zangkoorts’. Voorgerecht: garnalen op toast, luxe broodsoorten met o.a. zalm, rauwe ham, meloen, kalkoenfilet, jus d’orange of verse bananen smoothie, ijs met stoofpeertjes en slagroom. Kosten € 12,50 (BredaPas € 10,00). Aanmelden t/m dinsdag 17/12 bij informatiecentrum. Zaterdag 21 december ’t Rietveldhuis: Kerstdiner Viergangendiner: Kerstsoep; beenham met champignonsaus, gebakken aardappeltjes, doperwten en worteltjes, stoofpeertjes; Kersttoetje, koffie. Kosten € 12,50. Aanmelden en betaling t/m 13/12.

Adressen locaties

Noord Balieweide, Baliëndijk 82, tel. 587 50 28 Hagedonk, Middenweg 40, P’beek, tel. 541 31 51 Heksenwiel, Heksenwiellaan2, tel. 549 41 97 ’t Rietveldhuis, Rietveldplein 24, tel. 581 62 90 Centrum/Zuidwest Boeimeer, Langendijk 25, tel. 543 64 61 O.C. De Vlieren, Mgr. Nolensplein 1, tel. 514 28 55 Princenhof, Princentuin 1, tel. 530 97 91 Zuidoost ’t Houwke, Grote Houw 227, tel. 587 29 24 Rhijnstede, Rijnauwenstraat 1, tel. 564 94 52 Zie voor meer activiteiten: www.wijkwijsbreda.nl

ADVERTORIAL

Een nieuw plafond in één dag! Is uw plafond al jaren een doorn in ’t oog maar ziet u op tegen alle rompslomp? Wij kunnen in 1 dag tijd een metamorfose realiseren terwijl de meubels blijven staan. Onze plafonds zijn geschikt in elke ruimte van uw woning, zijn superstrak, onderhoudsvrij en gaan minimaal 30 jaar mee. Kleur, verlichting, sierlijsten alles is naar uw smaak samen te stellen. Kom langs in onze showroom en laat u inspireren en informeren. Er is meer mogelijk dan u waarschijnlijk denkt… De koffie staat klaar! Natuurlijk is Plameco plafonds erkend door het CBW

Uw plafondadviseur Katy Vermeulen

Uitnodiging Plafondshow Kom kijken!

Vrijdag 13 december Zaterdag 14 december Zondag 15 december

10.00 tot 16.00 uur 10.00 tot 16.00 uur 11.00 tot 15.00 uur

Ik heb belangstelling voor Plameco Plafonds en wens kosteloos documentatie en prijsopgave.

Telefoon: ........................................Naam: ............................................... Adres: ......................................................................................................... Postcode: ........................................Woonplaats:..................................... Opsturen in gesloten enveloppe (postzegel niet nodig) naar PLAMECO PLAFONDS, antwoordnummer 436, 4800 VB Breda

• Schone montage in één dag. • Zonder hakken en breken. • De meubels kunnen blijven staan. • Uit één geheel op maat gemaakt. • Betaling in termijnen mogelijk. (vraag naar de voorwaarden)

Plafonds • Sierlijsten • Verlichting

Tijdens deze speciale show kunt u zich uitvoerig laten voorlichten over de vele mogelijkheden van dit unieke en beproefde plafondsysteem. De koffie staat klaar!

BEZOEK ONZE SHOWROOM: Weidehek 125 - 4824 AT Breda 076 - 762 00 00 - www.plamecoplafonds.nl Meubelstoffeerder

met pensioen vraagt stoffeerwerk o.a. stoelen, fauteuils en banken. Ook reparatie. 06-20304266

Het laten verbouwen van uw woning was nog nooit zo voordelig! Achterstallig onderhoud of nu eindelijk eens die mooie verbouwing laten realiseren? Het btw-tarief voor verbouwingen is verlaagd. Daardoor kunt ú nu fors besparen. Op dit moment betaalt u nog maar 6% in plaats van 21% btw over het arbeidsloon. Dat scheelt u al gauw honderden tot duizenden euro’s. De verbouwing moet voor 1 maart 2014* klaar zijn, dus zorg dat u niet te laat bent. De kennis van onze vakmensen krijgt u er gratis bij.

De mooiste cadeaus voor onder en rond de boom. meer info: www.dewildbazaar.nl

nieuwbouw | verbouw | onderhoud | renovatie Verbouwplannen? Neem dan contact met ons op, wij komen graag naar u luisteren

www.vanhultenkrol.nl | info@vanhultenkrol.nl te koop gevraagd

*mogelijk wordt dit verlengd naar 31 december 2014

antiek

www.internetbode.nl voor het (gratis) aanleveren van al uw nieuws

meubelen, klokken, porselein en zilver 06-51482362 0165-539177 Donker eiken meubels maken wij blank of een andere kleur. Gratis Transport. info: 073-6417807 b.g.g. 06-52691413 www.sunny-meubel.nl Voor in- en verkoop gebruikte meubelen. J.J. de Bom de meubelvriend marijke meustraat 32, Breda 076-5141601 ma T/m VrIJ open Van 12-18 uur

Profiteer nu nog van onze 45 spectaculaire jubileumactie 1968 - 2013

• Boek een GRATIS proefles • Ervaar het rijden in een simulator en lesauto • Lessen al vanaf 16,5 jaar !

Informatie: www.verkeersschoolblom.nl

Etten-Leur T 076 - 50 15 535 Breda T 076 - 52 27 555 Tilburg T 013 - 54 34 348


KORTE K O KERSTBERICHTEN

Meedoen is bijdragen voor het revalidatiecentrum in Breda

De Santa Run een funloop voor jong en oud

Deelnemers Santa Run 2012.

BREDA - In heel de wereld vinden in de kersttijd Santa Runs plaats. Dit jaar wordt in Breda voor de tweede keer een Santa Run georganiseerd. Er rennen en lopen op zondagmiddag 15 december honderden, misschien wel 1000, kerstmannen door het Ginneken. Kerstmannen en -vrouwen van alle leeftijden, jong en oud! De organisatie is in handen van de vijf Rotary Clubs in Breda. De opbrengst van de Santa Run is altijd voor een goed doel. Dit jaar is de opbrengst van de Santa Run Breda voor het revalidatiecentrum Revant.

Het revalidatiecentrum wil een zogeheten GRAIL aanschaffen. Deze GRAIL is een hulpmiddel om mensen opnieuw te leren lopen. Door de Santa Run te lopen, help je dit jaar anderen opnieuw te leren lopen. Het streven is met een cheque van €10.000,- een bijdrage aan de aanschaf van dit kostbare apparaat te leveren. Als 1000 mensen komen meedoen aan de Santa Run halen we de doelstelling. Samen meerennen is een leuke activiteit voor gezinnen, sportteams, schoolklassen en vriendengroepen. Schrijf je dus snel in. De Rotary Santa Run Breda wordt in het bruisend Ginneken tijdens De Kerstmarkt gehouden.

Dat betekent bij vertrek en terugkomst een Ginneken vol gezelligheid, kraampjes, muziek in kerstsfeer van orkest Huysluy en heel veel vrolijke kerstmannen. Om 11.30 uur is er een gezamenlijke warming up. Om 12.00 uur klinkt het startschot en starten de renners vanaf de Ginnekenmarkt voor een mooie loop van 3 km door het Markdal en het Mastbos. Lopers die het parcours liever wandelend afleggen starten om 12.10 uur. Geef je snel op voor deze funloop via de site www.breda.rotarysantarun.nl Op deze website vind je nog veel meer informatie. Volg op Facebookpagina Santa Run Breda en op Twitter @SantaRunBreda.

Druk weekend voor de jeugd van Cecilia Princenhage

Kerstconcert en opening van de kerststal BREDA - Het opstaporkest en het opleidingsorkest van de Koninklijke harmonie Cecilia Princenhage geven op zaterdag 14 december om 18.00 uur een kerstconcert in de Sint Martinuskerk aan de Haagsemarkt in Princenhage. Het concert wordt mede verzorgd door het leerlingenkoor van De Nieuwe Veste en duurt tot 18.55 uur. De toegang is gratis. Daarna wordt buiten verder gespeeld en gezongen tijdens de opening van de levende kerststal op de Haagsemarkt. In het opstaporkest en het opleidingsorkest van harmonie Cecilia zitten muzikanten die zich nog muzikaal aan het ontwikkelen zijn. Voor het grootste deel gaat het om jeugd tussen 8 en 15 jaar. Dit kerstconcert staan

op het programma: Zourfaroka deel 1, Komt allen tezamen, Starter Collection deel 1 en 2, A Spanish Christmas Carol, Midden in de winternacht, Stille Nacht in Africa, Starter Collection deel 3 en 4, Let it snow, Jingle Bells en We wish you a merry Christmas. Aansluitend gaan koor, orkesten en publiek met lampions en muziek in optocht naar het monumentale raadhuis op de Haagsemarkt. Daar zal in het feestelijke schijnsel van fakkels en vuurkorven de levende kerststal worden geopend. Er worden liedjes gezongen, met ondersteuning van de beide orkesten van Cecilia, die onder leiding staan van Chantal de Bonth. Het leerlingenkoor van De Nieuwe Veste staat onder leiding van Eileen Beneken. Het wordt een druk weekend voor met name de leden van het Opleidingsorkest van Cecilia, want zij spe-

len op zondag 15 december ook tijdens de kerstmanifestatie in de Grote Kerk van Breda. Van 13.05 tot 13.35 uur wordt een belangrijk deel van het concert van zaterdag wederom ten gehore gebracht.

BREDA Kerst Kienen: Op zaterdag 14 december houdt CV De Kwolleties weer het Kerst Kienen in Gem. De Belcrum, Past. Pottersplein 12 te Breda. Aanvang 20.00 uur. Santa Lucia: Luid de kersttijd in met Santa Lucia. Sluit het oude jaar af en laat het met wierook omhoog gaan. Lucia komt je zingend met een stoet van jongens en meisjes het nieuwe licht brengen. Geïnspireerd door het Zweedse Luciafeest. High-tea tot besluit. Een ritueel van Noorderlicht Breda, pioniersplek van de Protestantse Gemeente Breda. Zondag 15 december, 14.00-15.30 uur, crypte van de Lutherse Kerk, Veemarktstraat 11, Breda. Kosten: niets, vrijwillige bijdrage. Opgave: berthevansoest@gmail.com Kerstconcert: Het meisjeskoor Puelleae Cantantes houdt op zondag 15 december het jaarlijks kerstconcert in de Sacramentskerk, Zandberglaan 58, Breda. Het programma met de titel ‘Sing we Nowell’ is zeer gevarieerd. Aanvang 16.00 uur. Toegang gratis. www.puellaecantantes.weebly.com Kerstmarkt: Op zaterdagmiddag 14 december is er weer een kerstmarkt in de Westerwiek, Argusvlinder 298, aanvang 13.30 t/m 16.00 uur toegang gratis. Er is verkoop van zelfgemaakte handwerkjes, houtbewerking, jam, kerstartikelen, poppen gemaakt van Pretex, tevens vindt er een rad van Avontuur plaats met leuke prijzen. Advents- en Kerstconcert: Koninklijke Zangvereniging Breda’s Mannenkoor presenteert onder muzikale leiding van Hans de Wit en met vleugelbegeleiding van Joep Moonen. Adventsconcert zondag 15 december aanvang 14.30 uur Laurentiuskerk Ulvenhout. Entreekaarten verkrijgbaar bij Lunchroom De Uitdaging, Ulvenhout; Lodewijck, Traiteur & Tafelen, Ulvenhout. Kerstconcert zondag 22 december aanvang 14.30 uur Sint-Antoniuskathedraal Breda. Entreekaarten verkrijgbaar bij VVV-kantoor, Breda. Combikaart Advents- en Kerstconcert bij VVV-kantoor, Breda. Kerstoptreden: Dinsdag 17 december geeft de vijftigkoppige Zangvereniging Nootwaar, in Charles Dickens aankleding, vanaf 19.00u een kerstoptreden in de centrale hal van het Amphia Ziekenhuis aan de Molengracht. Zondag 15 december is het koor in Breda te horen tijdens Kerst met Anton Pieck op het Begijnhof. Nootwaar geeft dan om 15.00u een sfeervol concert in de Waalse Kerk. Meer informatie www.nootwaar.nl Samenzang Leger des Heils: Voor en tijdens de kerstperiode organiseert het Leger des Heils in Breda diverse activiteiten, o.a. samenzang op de Kerstmarkt in ’t Ginneken. Dat gebeurt op zondag 15 december van 13.30-15.00 uur. Er is dan ook gelegenheid om geld te doneren in de welbekende ‘Kerstpot’ van ons korps. Kerstbal dansmatinee: Op zondag 15 december houdt Kumpulan “Luar Biasa” een Kerstbalparty voor jong en oud in Gemeenschapshuis Vianden, Viandenlaan 3 te Breda. De muzikale live klanken zullen deze middag komen van de band “Brapa” en een grandioos optreden van de dansgroep “Aneka Warna”. Aanvang 14.00-18.30 uur. (tel. Zaal Vianden 076-5652902 en www.vianden.nl - vianden@kpnmail.nl). Kaartreservering via Audy 076-5427966, Linda 06-12608776, Rob 06- 37171964, Buddy & Ivonne 0624558420, André 06-54792388. TETERINGEN Kerstconcert: Op initiatief van het parochiekoor wordt in de Willibrorduskerk op zondag 15 december een Kerstconcert georganiseerd. Behalve het Willebrordkoor, olv. Patrick van Compernolle, wordt medewerking verleend door een herenkoor olv. Broeder Nico Wesselingh, de sopraan Maartje Kleemans, fluitiste Tamara ten Berge en organist/pianist Piet Loose. Aanvang 14.30 uur. Toegang is gratis, na afloop is er een collecte ter bestrijding van de kosten.

Ondernemers zijn voorzichtig positief Vrijblijvend oriëntatiegesprek

Scheidingsbegeleiding Mediation Kinderworkshops Relatie-inzicht Coaching

ZUNDERT - Ondernemers in Brabant hebben positieve verwachtingen over 2014. De bedrijfseigenaren verwachten dat de export in 2014 zal aantrekken. Brabantse ondernemers zijn daar positiever over dan hun collega’s uit andere regio’s. Dat meldt de Kamer van Koophandel. Opgemerkt moet wel worden dat het economisch herstel nog pril is. Veel bedrijven houden volgend jaar de hand op de knip. Een vijfde van de ondernemers verwacht het personeelsbestand met een vijfde in te krimpen. Het positieve sentiment wordt volgens de Kamer van Koophandel breed gedragen. Alleen de bouwsector voorziet ook in 2014 een dalende omzet.

BEDRIJVIG NIEUWS Bureau Mayet opent deuren in Breda

met unieke Scheidingsbegeleiding en Mediation Bureau Mayet vestigt zich nu ook in Breda. Aan de Oranjesingel 11 in Breda ontvangt Marcel Wajon cliënten voor scheidingsbegeleiding en mediation. Scheidingsbegeleiding Met als slogan “Uit elkaar? Mét elkaar! “ is Bureau Mayet één bureau dat de hele echtscheiding begeleidt, coördineert en organiseert. “Ook al ben je als ex-partners gefrustreerd en is communicatie tussen ex-partners heel moeilijk, onze bemiddeling helpt ex-partners én de kinderen door deze fase heen. “aldus Marcel Wajon, eigenaar van Bureau Mayet Breda. Financieel Scheidingsrapport Bureau Mayet heeft een financieel scheidingsrapport ontwikkeld, waarbij op basis van ieders portemonnee na de scheiding de financiële afspraken worden onderhandeld. “Wij bemiddelen niet alleen, het gaat er vooral ook om dat het scheidend stel de juiste informatie heeft om goede

keuzes te maken.” vervolgt Wajon. Voortgezet ouderschap Kinderen zijn een derde partij in de scheiding van hun ouders. Ouderschap moet je samen regelen, en keuzes moeten meegroeien met de leeftijd van de kinderen. Daarnaast plant Bureau Mayet kindverhoren in, voor kinderen vanaf 12 jaar, zodat ze niet naar de rechtbank hoeven om te vertellen over de scheiding van hun ouders. Familie-mediation Is er een conflict in de familie? Ruzie om een erfenis? Een conflict in een familiebedrijf? Mediation is een manier om samen het conflict op te lossen. Samen met een onafhankelijke derde, een mediator. “Wij helpen je om, samen met de andere partij(en), zelf aan een oplossing te werken. Onze kracht schuilt in het bij elkaar brengen van de betrokken partijen. Het resultaat is dat je elkaar weer recht in de ogen kunt aankijken.” vertelt Wajon.

Wanneer de mediation tot resultaat leidt, maakt Bureau Mayet een rechtsgeldige overeenkomst op. Arbeidsmediation - Exitmediation en Business-Mediation Bureau Mayet is ook sterk in bemiddeling tussen werkgevers en werknemers, bij een arbeidsconflict of bij problemen in een team. Ook bij conflicten als ondernemers, bijvoorbeeld in een vennootschap, maatschap of binnen een management team, is de bemiddeling van Wajon en Bureau Mayet in te schakelen. “Als mediator ben je neutraal, objectief maar betrokken bij alle partijen. Dit maakt dat het mogelijk is om op zeer effectieve wijze de communicatie vlot te trekken en heldere en duidelijke afspraken te maken die toekomstbestendig zijn.” Aldus Wajon. Interesse gewekt? Kijk op onze website www.bureaumayet. nl voor meer uitgebreide informatie. Het is altijd mogelijk om een gratis oriënta-

Marcel Wajon.

tiegesprek aan te gaan, waarbij u een toelichting op uw eigen specifieke situatie kunt geven en wij uitleggen wat we kunnen betekenen. We schatten dan ook de

Bureau Mayet, Oranjesingel 11, 4811 CM Breda, tel. (076) 711 2815, e-mail info@bureaumayet.nl, www.bureaumayet.nl PAGINA 10

FOTO BUREAU MAYET

doorlooptijd in en u krijgt een beeld van de kosten. Bel daarvoor naar 076 - 711 2815 of stuur een e-mail naar info@bureaumayet.nl


Mutsen Sjaals Bontmutsen Handschoenen Snowboots Jassen Parka’s Outdoor Carnavalskleding Schietsport Houten legerkisten Werkkleding Campingartikelen Mag Lite Rugzakken Camouflagenetten Legerkisten Schoenen Camouflagekleding Gasmaskers Legerdekens

tot eind december elke zondag koopzondag ! Heel veel leuke December Cadeaus voor jong en oud! Tevens heel veel leuke kleding voor CARNAVAL in onze winkel!

S J I R P VOORDEEL

Dump Company

Dieetella vloeibaar bak en braad

Katerstraat 71a, 4881 AP Zundert. Telefoon: 06-12404198 of 06-13997129 Bestel online Of kom langs in onze winkel, de koffie staat klaar!

www.dumpcompany.com Snelle levering gegarandeerd!

0.435 l

NIEUW BOEK VAN RINIE MAAS

l Boschda k asteel et Beeks verz Bolwerk van

• 176 pagina’s, 47 spannend en met name feitelijk geschreven hoofdstukken • 165 foto’s en originele overzichtstekeningen van het verzet. • Authentieke brieven geven een inkijkje in moeilijke tijden; • nog nimmer gepubliceerd. • Bijzondere aquarel van een oorlogsactiviteit van de Joodse verzetsman op Beek Guus Becht.

iw eide r am a vloe oorlogsd Br aBants g ol rv ve

www.Vloeiweide.nl/BoschdalBeek

1.19

1000m2 PROFESSIONELE MEUBELEN VOOR THUIS OF KANTOOR KORTING VAN STALEN DRAAIDEURKASTEN 50t/m80%

van de catalogusprijzen

NIEUW IN VERPAKKING

Let op: afhaalprijzen! (... maar wij hebben ook aflevermogelijkheden) Alle prijzen exclusief BTW.

Spaghetti

500 g

500 g

van 2.99

van 0.59

2.79

0.55

Vanaf zaterdag 14-12-2013

Muziek-CD’s Diverse titels.

PC AMD Quad-Core A8 processor met 3.5 GHz, 4 GB werkgeheugen, 1 TB harde schijf.

7.99

E 27,50

Kantoor Voordeel.com Met 4 legborden

Koffie cafeïnevrij

slechts

HET BOEK IS VERKRIJGBAAR via www.Vloeiweide.nl/BoschdalBeek en bij: Drukkerij Vorsselmans, Bredaseweg 26, Zundert The Readshop, Winkelcentrum 27, Etten-Leur Boekhandel Polare, De Barones 63, Breda Boekhandel van Kemenade & Hollaers, Ginnekenweg 269, Heksenwaag 36

95.-

3.89

500 g

• Verrassend nieuwe feiten aangaande de Vloeiweide.

Rinie Maas

van 125.- voor

v an 1.29

• Fraaie en zorgvuldige grafische vormgeving.

geheim oor logs t dor p van Beze

80b x 38d x 178h

an 3.99 Kipfiletblokjes v

Kerstster XXL

4.99

399.00 Partypakket

bureaus - kasten - stoelen - tafels * Verkoop vanaf 16 jaar.

Vers & voordelig!

restantpartijen - showroommodellen - retourgoederen

IEDERE VRIJDAG 9-17 u. EN ZATERDAG 9-13 u. Atoomweg 1 Roosendaal - Tel. 06 27 18 58 63

Uitsluitend verkoop à contant. Pinnen mogelijk.

Met sterretjes, poppers, knalerwten en trektouwtjes*.

* Vanaf woensdag 11-12-2013

51%

goedkop er

WERU KUNSTSTOF KOZIJNEN

4.99 Witlof 500 g

van 0.99

0.49

✔ KIES VOOR COMFORT ✔ BESPAAR HONDERDEN EURO’S ✔ ÉN BETAAL NU SLECHTS 6% BTW!*

47%

TIJDELIJK 3-VOUDIG GLAS ZONDER MEERPRIJS!*

goedkop er

Avocado of mango 2 stuks

v an 1.69

0.89

*VRAAG NAAR DE VOORWAARDEN

Vestiging Etten Leur Vosdonk 4 4879 NC Etten-Leur Tel. 076-5032800

www.kumasol.nl

Vestiging Yerseke Kreeft 6a 4401 NZ Yerseke Tel. 0113-574173

* Versaanbieding geldig vanaf woensdag 11-12-2013 t/m dinsdag 17-12-2013.

Zet- en drukfouten zijn voorbehouden.

HOGE KWALITEIT - LAGE PRIJS

www.aldi.nl


Princenhage in de Kerst BREDA - Zaterdag 14 december luiden kerstklokken in Princenhage. Dan wordt om 19 uur de kerststal geopend. Tot Drie Koningen op 6 januari is deze Kerststal te bewonderen voor het pittoreske raadhuis op de Haagse Markt. Tijdens de opbouw op 14 december treedt tussen 14.00 en 15.00 uur het saxofoontrio Adelsi op, bij café het Roode Hert. Daar wordt ook glühwein geschonken voor de liefhebber. Ondertussen worden op de markt loten verkocht voor de loterijtrekking ’s avonds. De opbrengst komt ten goede van het onderhoud van de kerststal. Ook zijn er kerstkaarten van de kerststal te koop. Getalenteerde fotografen worden hierbij opgeroepen een mooie foto te maken van de kerststal deze Kerst, zodat die volgend jaar als nieuwe kerstkaart gedrukt kan worden. Programma 14 december Om 18.00 uur geeft het opleidingsorkest van Koninklijke harmonie Cecilia Princenhage samen met het leerlingenkoor van muziekschool Nieuwe Veste in de Sint

Martinuskerk een uitvoering in kerstsfeer, met in de pauze warme chocolademelk voor de kinderen. Koor en orkest staan onder leiding van Chantal de Bonth-Vromans. Op het programma staat vrolijke muziek uit diverse landen en zelfs uit Afrika. Aansluitend gaat het vanuit de kerk, achter de muziek aan, door naar het raadhuis op de Haagsemarkt, waar om 19.00 uur de levende kerststal geopend wordt door pastor Paul Heye, met muzikale begeleiding van het opleidingsorkest van Cecilia en het koor van de Nieuwe Veste. Bij de opening worden de winnaars bekendgemaakt van de loterij. KerstCreatieRoute De Kerststal opent voor de dertiende keer, en breidt de kerstsfeer uit met de KerstCreatieRoute. Bijna 50 deelnemers hebben zich al aangemeld om een eigen kerstcreatie/-boodschap in hun voortuin of achter het raam te plaatsen. De kunstwerken zijn vanaf 14 december tot en met Tweede Kerstdag dagelijks te bewonderen tussen 16:00 en 22:00 uur. Voor bezoekers is er een plattegrond met

de wandelroute is verkrijgbaar bij de kerststal. Verder liggen er plattegronden bij de winkels in Princenhage op de markt (Bachman, ‘t Roode Hert, slagerij Speek, bakkerij Van den Bogaert, bakkerij Lips en Don QuiJohn). De plattegronden zijn ook digitaal in te zien op www.wijkbladprincenhage.net en www.princenhage.net. Aan de route is ook een puzzel verbonden. Heb je de route gelopen en de gevonden letters gepuzzeld tot de juist zin? Stop je oplossing in de groene brievenbus bij de kerststal of mail de zin naar kerststalprincenhage@gmail. com.

Profiteer nu van verlaagde BTW-tarief! BREDA 076-5729568 HEIJNINGEN 0167-528558

Kerstgala op het Kasteel van Breda BREDA - De Stichting Jazz at the Castle presenteert op zaterdag 14 december voor de zesde maal een wervelende Jazz Gala Christmas-party op het Kasteel van Breda. Deze keer met drie toppers uit de internationale jazzscene: Sir Roy Williams uit Engeland op trombone, Enrico Tomasso ook uit Engeland op trompet en Matthias Seuffert uit Duitsland op diverse rieten. Deze echte toppers treden op samen met de Gr8 Breda Dixieland Band. De leden zijn vrijwel allemaal bekende en geroutineerde muzikanten uit de omgeving van Breda, internationaal de bekendste jazzstad van Nederland. Deze muzikanten hebben allemaal uitgebreide internationale ervaring en hebben elkaar gevonden in deze vrolijke band, die veel ruimte laat voor spontaniteit. De Gr8 Breda Dixieland band bestaat onder anderen uit Harry Kanters en Antoine Trommelen. Meer informatie op: www.jazzatthecastlebreda.nl

Van Gogh en Kompas BREDA - Van 21 oktober t/m 6 december hebben de leerlingen van Kompas gewerkt aan het schoolkunstproject Van Gogh. Kompas is een school voor vmbo en leerwegondersteuning. De leerlingen hadden 32 lessen de tijd om zich via gerichte opdrachten te verdiepen in een van Nederlands bekendste schilders. Zijn schilderstijl en techniek hebben de leerlingen leren plaatsen in de periode waarin Vincent van Gogh leefde. Niet alleen het technisch aspect kwam aan bod. Ook het persoonlijk leven van Vincent van Gogh en zijn invloed op de schilderkunst hebben veel indruk gemaakt. De schilderijen van Van Gogh zijn uitvoerig in de klas besproken om de leerlingen te laten zien dat de gebruikte kleurschakeringen samenhangen met zijn verschillende levensfasen. Zo hebben de leerlingen een depressieve periode leren verklaren aan de hand van de kleuren binnen zijn composities. Op 6 en 7 november mochten de leerlingen zelf een

Van Gogh schilderij maken onder leiding van een echte kunstenaar namelijk Peter Peters. De schilderijen zijn te zien van 30 november t/m 13 december in het Huis van de Heuvel, Mgr. Nolensplein 1 (ingang: Van Heemskerkstraat), 4812 JC Breda. Vervolgens zijn de leerlingen op excursie geweest naar het Van Gogh Museum en het Rijksmuseum in Amsterdam. Daar hebben de leerlingen verder gewerkt aan hun kunstopdracht. Alle leerlingen maken namelijk een verslag van het project. Zij houden individueel of in groepjes een presentatie als afsluiting van een mooi project. Op vrijdag 13 december worden de schilderijen bij opbod verkocht tijdens een veiling. Wij nodigen u van harte uit voor de expositie en de veiling ‘Vincent van Gogh’. De opbrengst is, net als vorig jaar, bestemd voor de Stichting Kleurrijk Leven. Voor meer informatie kunt u zich wenden tot mevrouw Sofie Vermeulen (svermeulen@kompasbreda.nl) en dhr. Piet van Bers (pvbers@kompasbreda.nl)

SV SAB BREDA - Op zaterdag 14 december trainen onze kabouters weer op ons sportcomplex aan de Ruitersboslaan. Aanwezig 10.15 uur. Aanvang 10.30 uur. Programma jeugd Zaterdag 14 december SAB B1-Moerse Boys B1 14.30 Schijf C1-SAB C1 14.00 SAB C2-JEKA C5 12.45 SAB D2-Unitas’30 D6 12.45 Olympia’60 E5-SAB E2 9.00

Programma senioren Zaterdag 14 december SAB 2-Alliance 2 14.30 DVO’60 3-SAB 3 12.30 Zondag 15 december RBC 1-SAB 1 14.30 SAB 2-Terheijden 2 14.30 SAB 3-PCP 2 11.00 SAB 4-Hardinxveld 3 12.00 TSC 7-SAB 5 12.00 Blauw Wit’81 VR1-SAB VR1 10.30 Meer informatie over voetballen bij SAB is te verkrijgen via voetbalsab@hetnet.nl

NAC gaat met 4-0 flink onderuit bij Ajax BREDA - Ajax heeft zaterdagavond met ruime cijfers van NAC gewonnen. In de Amsterdam ArenA was Ajax met 4-0 te sterk voor de ongeïnspireerd over het veld zwalkende ploeg van trainer Nebojsa Gudelj, dat in de geblesseerde Rydell Poepon en Danny Verbeek twee belangrijke spelers miste. Davy Klaassen was de man van de avond: met maar liefst drie goals deed de middenvelder van Ajax NAC het meeste pijn. Invaller Bojan nam de laatste treffer voor zijn rekening. NAC eindigde het duel met tien man na een rode kaart voor Suk. Kwakman, De Roover en Van de Weg kregen elk een gele kaart gepresenteerd. Zondag speelt NAC uit bij koploper Vitesse.

bredA vAN weleer Elly Spapens uit Ulvenhout heeft meest wonderlijke kerstgroepen uit heel de wereld

‘Princenhage supertrots op mooiste kerststal in regio’ “Princenhage is supertrots op zijn levende kerststal.” Henk Mol sorteert hout. Hij is timmerman van beroep. Hij wil niet ontbreken als de Aogse kerststal wordt gebouwd. DOOR RINIE MAAS Een levende kerststal waaraan Rinus Hoondert de zorg voor de ezel en de schapen op zich neemt. Op kerstzaterdag zal Jan Biemans optreden als spreekstalmeester en na verkoop van lootjes voor prijzen om de kersstal te onderhouden, het onderkomen van de heilige familie openen. De jeugd van harmonie Cecilia zal een optreden verzorgen, aangevuld door andere koren en orkesten. Timmerdoos Het wordt dit jaar 2013 Deo volente mijn 65ste Kerstmis. Ik kan me geen groter kerkelijk feest voorstellen dan dat. Princenhage zal weer alles uit de timmerdoos halen om straks met een van de mooiste kerststallen uit de regio voor de dag te komen. Aan de opbouw wordt veel zorg besteed. Henk Mol, timmerman van beroep, is een van de getrouwen, die ieder jaar in de weer is om het heilig gezin een nederig maar goed uitziend onderkomen te geven. Door Sim Cootjans zijn het kindje Jezus, Maria en Jozef, de os en de ezel, wijzen en herders, fantastisch uitgebeeld.

Herders staan, qua stand, niet hoog aangeschreven. Ze zijn de eersten bij het kind. Tellers Jozef gelooft Maria onvoorwaardelijk dat een engel hen waarschuwt hun boeltje te pakken voor hun vlucht naar Egypte. Het is voor hem ook waar dat zijn vrouw zwanger is van een kind omdat het haar is voorzegt dat ze uitverkoren is theotokos te worden; Godbarende. Jozef houdt van haar. En de liefde verdraagt geen jaloezie of afgunst. Nu Maria een kind gaat baren dat ter wereld komt, als een mysterie in zichzelf geboren, omringt de kleine aannemer uit Betlehem haar met de grootste zorgen. Zijn vrouw zal Godbarende zijn. Ieder commentaar daarop is kletspraat. Voor ons is het geloof of theologie dan wel een verhaal. Voor Jozef is het in deze tijd van vervolging en volkstelling een waarheid en daar heeft hij zijn handen vol aan. Gedurende zijn ambtstermijn heeft keizer Augustus drie keer de registratie van zijn rijk verordend. In het geboortejaar van Jezus vindt de telling ook in Syrië plaats. Hoe het er tijdens zo’n staatsregistratie toegaat lezen we bij Lactantius: “De tellers brengen alles in beroering…iedere wijnstok…elke fruitboom en al het vee wordt geteld. De families worden door de soldaten naar de

marktplaatsen gedirigeerd…onder folteringen en stokslagen worden ze verhoord. Zieken en gebrekkigen worden met geweld naar voren getrokken, de leeftijd van minderjarigen verhoogd, die van ouderen verlaagd…Overal is er gejammer en geschreeuw. Zonen worden tegen hun vader uitgespeeld en vrouwen tegen hun mannen,” precies zoals in deze moderne tijd de geheime dienst van Syrië zijn gegevens verzamelt voor de wrede Asad. Kerstgroepen Paus Franciscus zal vanuit Rome met Kerstmis zijn grote inspirator de H. Franciscus van Assisië in herinnering brengen. In 1212 heeft de man, die alle rijkdom verafschuwt en door de Moslims als een broeder van de ene God wordt geëerd, in zijn door de minderbroeders gebouwde kerkje een kerststal gemaakt waarna miljoenen oorspronkelijke versies volgen. In Breda heeft Elly Spapens uit Ulvenhout een Mexicaanse kerstgroep waarin de herders met hun sombrero’s het kindje Jezus juichend onthalen; de koningen van de Scandinavische kerstgroepen zijn onderweg; ze hebben het extra koud. Als ze zien dat het kind bijna naakt in een kribbetje ligt en zij beschut zijn door hun met pelzen gevoerde PAGINA 12

Kerststal Princenhage.

mantels spreiden zij hun kleding over zijn lijfje. Op paarden draven de Mongoolse koningen naar de stal van Betlehem. De Chinezen knipogen aldoor van geluk. De tientallen groepen van Elly Spapens geven trefzeker weer welke impact Kerstmis voor de wereld heeft. “Nu Gij geboren zijt, onschuldig lam, kind van God, hebben wij weer fiducie in de wereld,” zeggen oude Russische schrijvers. Knikengel Zelf heb ik een nogal ingewikkeld geloof en dat geredeneer is zeker geen deugd. Want eenvoudig geloof dat is het. Maar in Kerstmis geloof ik onvoorwaardelijk.

FOTO ARCHIEF RINIE MAAS

Het houdt de wereld bijeen, zoals tijdens de Tweede Wereldoorlog 1914-1918 als Duitsers en Engelsen uit hun bevroren loopgraven komen en elkaar en hun gezinnen veel heil en zegen toewensen, waarna hun commandanten - een uur heeft geen geweerschot geklonken - het bevel voeren om elkaar weer voor de kop te schieten. Extra tragisch is de soldaat die hoort dat zijn vrouw is bevallen en van blijdschap boven de verschansing uitspringt waardoor hij getroffen wordt door een kogel. Niets is belachelijker dan oorlog als we in een kerststal kijken. Als u dat in Princenhage doet en een centje offert knikt de engel u toe. “Doe goed, doe voort,” zegt hij.


• Poorten (ook automatisch) • Industriële hekwerken • Gaashekwerken • Sierhekwerken • Balkonhekken

Rucphensebaan 58, 4714 RE Sprundel Tel. 0165 - 383817, Fax. 0165 - 388656 www.verstijlenhekwerken.nl

Voor al uw houten • (renovatie) kozijnen • schaaf- en lijstwerk op maat • schuifpuien • ramen • deuren • trappen

Dooikorrels: wel zo veilig!

Hulp nodig bij gladheidbestrijding? Vraag het aan de tuinspecialisten van Jansen Hoveniers of kijk op www.jansenhoveniers.com

Vakmanschap voorbij! Jansen Hoveniers. www.jansenhoveniers.com - (0165) 38 78 19

www.internetbode.nl voor het (gratis) aanleveren van al uw nieuws

Er zijn voor een ander en er zelf veel van leren!

Word VRIJWILLIGER bij SENSOOR Breda

Sensoor is er dag en nacht voor een gesprek. Anoniem en vertrouwelijk. We zoeken vrijwilligers voor aan de telefoon of chat. AAnmEldEn trAining uitErlijk 13 jAnuAri 2014 Bel 076 - 521 84 50 voor een informatiepakket of kijk op www.sensoor.nl/brabant.

Romans...........................................€ 0,50 6 voor € 2,50 Kinderboeken......................................................... € 0,10 Alle bekers en mokken ......................................... € 0,10 Grote sortering stickervellen en mapjes ............... € 0,10 Alle niet geprijsde kandelaars en waxinelichtjes .. € 0,05 Overige kandelaars .......................................Halve Prijs Alle rieten mandjes ........................................Halve Prijs Alle schalen voor kerststukjes .......................Halve Prijs

Terre des Hommes ,,‘t Spiegeltje” Molenstraat 138, Zundert. Tel: 5961214.

Openingstijden winkel (ook voor inleveren goederen): woensdag, donderdag en vrijdag van 13. tot 17.u.; zaterdag van 13. tot 16.u.

D A N S E N ONTMOET ELKAAR IN RIJSBERGEN VOOR PAREN EN KOPPELS ZATERDAG 14 DECEMBER KOUTERSHOF RIJSBERGEN (NAAST DE KERK) 240 M2 HOUTEN DANSVLOER Zaal open 19.30 uur Start 20.00 UUR

VOOR SINGLES & PAREN:

EDDY SMETS

MET LETTY LANKA

ZATERDAG 21 DECEMBER HARMONIEZAAL te RIJSBERGEN Ingang lagestraat 1 cq 3 naast rabo-bank Zaal open 19.30 uur start 20.30 uur

THE WIGS & IRIS

Op 21 december komt op beide lokaties koutershof en harmoniezaal Nicolientje langs en brengt zij de kerstman en kerstvrouw mee. Dit mag u zeker niet missen. BEIDEN AVONDEN MET GOEDE LIVE DANSMUZIEK

Inlichtingen: 06 22 41 43 07

www.bootrijsbergen.nl

De SchanS TuinSchermen betonsysteem | tel. 0164 686418 www.deschanstuinschermen.nl

DAGTOCHTEN BUSREIZEN DAGTOCHTEN

De eerste gladde dagen zijn al weer achter de rug. Goed strooien voorkomt gevaarlijke glijpartijen. Maar denkt u ook aan de veiligheid van uw planten? Dooikorrels zijn hét alternatief voor strooizout. Dooikorrels werken tot wel 48 uur, zijn onbeperkt houdbaar en tasten de ondergrond niet aan. Geen schadelijk effect dus op uw tuinplanten en gazon! Profiteer daarom nu van onze actie. Bij Jansen Hoveniers koopt u nu 2 kg dooikorrels voor maar € 9,50 incl. btw. Let wel op: neem contant geld mee, pinnen is helaas niet mogelijk!

DAGREIS LONDEN 14, 21, 28 dec en 4 jan

€ 52,50

KERSTMARKT DÜSSELDORF 14, 18 en 21 dec KERSTMARKT OBERHAUSEN 14, 20 en 21 dec KERSTMARKT KEULEN 14 en 21 dec KERSTREIS VALKENBURG 22 dec

€ 25,00

Vervoer, overtocht + plattegrond

€ 25,00 € 25,00 € 29,50

Entree Fluweelengrot + vrij bezoek Maastricht

KERST IN PARIJS € 42,50 21 dec SCHALKE 04 REIZEN 8 feb Hannover 96 € 99,00 26 apr Mönchengladbach € 109,00 Wedstrijdticket + 3 consumpties + 1 snack

www.brabantexpres.nl

Woning ontruimen Wij ontruimen uw woning volledig van inboedel, stoffering en (grof)vuil. Maken twee offertes: één inkoopboedel één werkzaamheden. Voor vrijblijvende afspraak kunt U contact opnemen met de beheerder van Gemeenschapshuis de Blaker tel. 06-19379911 Breda


Historische kerststal in kerk Prinsenbeek

Familievoorstelling Perplex TETERINGEN - Theatergezelschap Perplex presenteert de familievoorstelling Kerst maar dan anders. Op zondagmiddag 22 december om 14.00 uur treedt theatergezelschap Perplex uit Breda voor u op met de familievoorstelling “Kerst maar dan anders”. Op een speelse, absurdistische wijze maar met een serieuze ondertoon gaat u anders dan anders op weg naar kerst middels de gedachten van dit allround gezelschap. In een inter-

actieve informele setting zullen ze u met zang, dans en toneel het ultieme andere kerstgevoel bezorgen. Als uw nieuwsgierigheid gewekt is, dan bent u van harte welkom op zondagmiddag 22 december om 14.00 uur in de theaterzaal van Scala Meulenspie 2 in Teteringen. Een kaartje voor deze voorstelling is te koop aan de zaal. Als u zeker wilt zijn van een plaats dan kunt u een mail sturen aan stichtingperplex@gmail.com. Perplex zorgt er dan voor dat de kaarten klaarliggen.

In december geen Repair Café Tientjes Breda BREDA - In verband met de verhuizing van Stichting Tientjes Breda is er zaterdag 14 december geen Repair Café in buurthuis Gerardus Majella, dat op 16 december leeg moet zijn. Het pand krijgt een andere bestemming.

De kerststal zoals die tot 1975 in de kerk in Prinsenbeek jaarlijks werd gebouwd en zoals die dit jaar wordt herbouwd.

PRINSENBEEK - De historie van de kerststal in de kerk van de parochie van de Onze Lieve Vrouw ten Hemelopneming in Prinsenbeek gaat veel verder terug dan de afgelopen 50 jaar. Zelfs in de “oude” kerk maakte een grote - tot de verbeelding sprekende - kerststal al onlosmakelijk deel uit van het interieur van de kerk rond de kerstdagen. Aanvankelijk werd steeds ieder jaar dezelfde stal terug opgebouwd. Vanaf 1976 begon men wat extra aankleding aan te brengen en werden er zelfs in het landschap huisjes en tentjes gesitueerd. Door een werkgroep van 15 (bijna allemaal gepensioneerde) leden, die elk jaar ervoor zorgen dat in de kerk een kerststal wordt gebouwd, wordt er vanaf die tijd met een bepaald thema elk jaar een nieuwe - andere kerststal gebouwd. De kerststal werd vanaf toen ook ieder jaar geheel anders gebouwd, veel groter ook en kwam ook flink verhoogd op een groot plateau te staan, zodat de mensen achter in de kerk ook de “stal” konden zien en zich konden laten inspireren. Wel bleven de beelden uit de oorspronkelijke oude kerk gehandhaafd en gelukkig maar want ze zijn prachtig in kleurzetting en enorm mooi van vormgeving. De devootheid en de ingetogenheid spat er van af. Vanaf begin december beginnen de leden met de (op)bouw en worden de basisstellages uit de kelders van het gebouw in de kerk geplaatst. Een vooraf gemaakte maquette vormt de leidraad voor de uiteindelijke kerststal en

de omgeving daarbij. Als de stal dan na een kleine 3-4 weken helemaal af is, hebben we ’n heel voldaan gevoel en gaan we echt Kerstmis vieren. De huidige kerk aan de Markt in Prinsenbeek bestaat dit jaar 50 jaar. In gedachtig een heel oud gezegde van de Franse schrijver Victor Hugo: “L’ histoire se repete“ haakt de werkgroep dit jaar daarop in en wordt de kerststal, zoals die 50 jaar geleden in de oude kerk stond, in zijn geheel herbouwd. Na onderzoeken in allerlei archieven, gelukte het om beslag te leggen op een foto van die oude kerststal van vóór 1976. Volgens insiders in die tijd nog met kurk op de staanders uit 1912! Dit jaar dus een kerststal uit lang vervlogen tijden. Een stal met een artistieke verwijzing naar de oude kerk van toen (enkele - stenen - restanten van die kerk ziet U terug in het landschap rondom de stal) en de huidige nieuwe kerk, die ook terug te vinden is in het landschap. Mede vanwege de bouw van de historische kerststal is er ook - tijdens de openingstijden voor bezichtiging van de stal in de kerk - een kleine foto-expositie met afbeeldingen van alle oude kerststallen, die door (huidige-en oud leden van) de werkgroep vanaf 1976 elk jaar zijn gebouwd. De expositie geeft een fraai beeld van de creativiteit van de werkgroep in der loop der jaren. En om dit alles in een nog sfeervoller ambiance te laten plaats vinden, heeft de werkgroep een aantal muzikale Bekenaren bereid gevonden om tijdens de openingstijden voor de bezichtiging van zowel de kerststal als de foto-expositie in de kerk, voor een speciale muzikale sfeer

te zorgen. De openingstijden voor zo’n bezoekje zijn: 25, 26 en 29 december, 1 en 5 januari, elke dag van 14.00-16.00 uur. De toegang is gratis.

Juwelier David • Pandora 25% KORTING • 50% KORTING op gouden sieraden • 20-50% KORTING op Desirée trouwringen • 50% KORTING Raymond Weil horloges Korting alleen geldig op voorradige sieraden en horloges!

MAANDAG 23 DEC. GEOPEND VAN 12.00 TOT 18.00 UUR Kerkstraat 4, 5111 CJ Baarle-Nassau, Telefoon: 013-5078017 Openingstijden: di., do. & vrij. 10.00-18.00 uur; zaterdag & zondag 10.00-17.00 uur www.juwelierdavid.nl

vervolg van voorpagina

Klaar voor fonkelend Princenhage De liefhebbers kunnen daarna nog even een glaasje glühwein in het ‘oude’ gemeentehuis van Princenhage drinken. Tussen 19.00 uur en 20.15 uur mogen de zogenaamde Fonkelvrienden zich in de Johanneskerk opmaken voor een ‘meet and greet’ met zangeres Ruth Jacott, waarna in de St. Martinuskerk om 20.30 uur het concert van Koninklijke Harmonie Cecilia onder leiding van Geert Schrijvers

begint. Na de pauze maakt Ruth Jacott haar opwachting. Ook dan is het nog niet voorbij in Princenhage, want na het concert is het tijd voor de ontvangst op de Haagsemarkt waar Deborah Jacobs en Peter van Dorst zorgen voor een passende muzikale afsluiting. Van 17.00 uur tot 23.00 uur kan er hapje en een drankje worden genuttigd in de tenten op de Haagsemarkt. “Het

voornaamste doel van dit evenement is het verbinden van onze buurt, saamhorigheid tijdens kerstdagen en onderlinge betrokkenheid,” zo meldt Stichting Evenementen Princenhage (SEP). “Want de maatschappij, dat zijn wij. Laten we er samen een onvergetelijke avond van maken en laat Princenhage fonkelen!” Surf voor meer informatie naar https://www. facebook.com/SEprincenhage

Spanjaardsgat Festival zoekt muzikanten BREDA - De organisatie van het Spanjaardsgat Festival zoekt ervaren muzikanten voor de grote eigen concertproductie voor haar elfde editie van het Spanjaardsgatconcert. Het Spanjaardsgatconcert 2014 vindt plaats op vrijdag 23 en zaterdag 24 mei op het podium in het Spanjaardsgat en is onder-

deel van het bekende Spanjaardsgat Festival. Voor het Breda’s Festival Orkest is de organisatie met name op zoek naar geroutineerde violisten, altviolisten, cellisten en contrabassisten uit de regio Breda. Aanmelden via het e-mailadres wippel.houben@ telfort.nl. Verdere inlichtingen zijn verkrijgbaar bij Wilfred van der Kloet via tel. (076) 5600286 of 06-51871979. PAGINA 14

Tientjes Breda kwam op het idee om het eerste Repair Café in Breda op te richten en is daar zaterdag 9 maart mee van start gegaan in het buurthuis, dat te koop stond. De vrijwilligersorganisatie had het in bruikleen. De stichting hoopt zaterdag 11 januari weer een reparatiebijeenkomst te kunnen houden in een geschikte locatie. Daar is Tientjes Breda nog naarstig naar op zoek. Wie meer wil weten over Tientjes Breda of

een bruikbare locatietip heeft, kan contact opnemen met Karin Holthuis (directeur), email: tientjesbreda@gmail.com, tel. 06-22443233. Voor algemene informatie over Repair Café Breda is coördinator Marga Peters bereikbaar per email (petersmarga@gmail.com) en telefoon (0625371921). Deze maand is er in elk geval nog een Repair Café in De Brink, Heemskerkstraat 55, Breda (Heuvel). Dat is op zaterdag 28 december van 13.00 tot 16.00 uur. Naast de gebruikelijke kleding, computers, huishoudelijke apparaten enz. kunnen mensen ook terecht met kapotte kerst- en fietsverlichting. “Een mooie gedachte om in de donkere dagen aan sfeer én verkeersveiligheid te denken,” aldus de organisatie.

KORTE BERICHTEN BREDA Rondleidingen Gilde de Baronie: Zaterdag 14 december: Torenbeklimming Grote Kerk 13.00u (vanaf 12 jaar); Rondleiding Grote Kerk 14.00u; Stadswandeling 14.00u vanaf ingang Grote Kerk. Zondag 15 december: Torenbeklimming Grote Kerk 12.00u (vanaf 12 jaar); Torenbeklimming Grote Kerk 13.00u (vanaf 12 jaar); Torenbeklimming Grote Kerk 14.00u (vanaf 12 jaar); Torenbeklimming Grote Kerk 15.00u (vanaf 12 jaar). KBO Breda-West: Zaterdag 14 december weer de laatste kaartmiddag dit jaar. Natuurlijk zijn er weer enkele prijsjes te winnen en wie wordt de winnaar van dit kwartaal? Locatie: zaal Princenhof, Princentuin 1, Breda. Aanvang 13.30 uur. Bingo: Op maandag 16 december houdt Activiteiten ver. Breda West een geldbingo in Het Witte Schaap in Tuinzigt. Aanvang 20.00-22.30 uur. KBO Haagse Beemden: Zaterdag 14 december gezellige rikmiddag in centrum Heksenwiel om 13.30u. Alliance Française: In samenwerking met Chassé Cinema start Alliance Française Breda op 19 december een ‘Club de Cinéma’, gericht op het genieten en begrijpen van Franstalige films. Op 19 december is de eerste bijeenkomst bij de première van de film “Avant l’Hiver” van regisseur en schrijver Philippe Claudel. Aanmelden via pr.breda@ alliance-francaise.nl. U krijgt per e-mail bericht van de aanvangstijd. Op 6 en 7 januari starten de korte cursussen ’Vakantiefrans’ voor beginners en voor enigszins gevorden. Informatie: www.alliance-francaise.nl/breda of via 076 5020964. Feestelijke bijeenkomst Hiabrabant: Hiabrabant houdt 3 bijeenkomsten in samenwerking met SMN en van EU naar Lokaal. De meetings gaan over ontmoeting, voorlichting met een thema, dans en muziek. De data zijn 15 december, 29 december en 16 februari. Zondagmiddagen van 13.30 tot 18.00 uur in Hotel de Keyzer te Breda. Gratis toegang. De dialoogbijeenkomst over het thema huwelijksdwang en de vrije partnerkeuze. Gezondheidscheck: Op vrijdag 13 december vindt er een gezondheidscheck in de Buurtsalon plaats op het Edisonplein. Het is een vrije inloop van 13.00 tot 18.00 uur. Tijdens deze gezondheidscheck wordt onder andere de suikerwaardes gemeten en de bloeddruk. Tevens krijgen de bezoekers een korte vragenlijst. Aan de hand van de uitslagen kunnen de wijkverpleegkundigen een deskundig advies afgeven. Vogelbeurs: Iedere derde zondag van de maand houdt Vogelvereniging SIVO een vogelbeurs in café restaurant Heuvelzicht, Heuvelstraat 144 in Princenhage. Zondag 15 december van 9 tot 12 uur kunt U komen kennismaken met de boeiende hobby van het houden van prachtige vogels. Schilderen: Op vrijdag 13 december geven Jos Boetzkes en Maud van Nie een workshop expressief schilderen van 10 tot 12 uur in wijkgebouw Boeimeer, Langedijk 25. info 06-29577141 of 076-5436461. ‘Compassie’: Soefi Centrum Breda heeft op 15 december om 11.00u een Universele Lichtdienst in de Waalse Kerk, Catharinastraat 83 bis te Breda. Toegang gratis. Koffiepunten voor Voedselbank: De Bredase vrijwilligers schieten in samenwerking met een aantal winkeliers de Voedselbank in Breda te hulp met het inzamelen van Douwe Egberts Waardepunten. Uw koffiepunten kunt u tot uiterlijk 31 december inleveren bij Bakkerij ’t Lekkerbekje, Jorisstraat 24; Supermarkt Attent, Langendijk 21; Groentezaak De Gezonde Tafel, Burcht 40; Bakkerij Menke, Valkeniersplein 2; De Wereldwinkel, Nieuwe Ginnekenstraat; Jaak v. Wijck, Ginnekenweg 146; alle secretariaten van de Jeruzalemparochie; Voedselbank Breda Koele Mei 2. Opsturen kan ook, kijk voor alle informatie op www.lionshelpen.nl Opbrengst collecte MS: Tijdens de collecteweek van het Nationaal MS Fonds is het mooie bedrag van € 7656 in de gemeente Breda opgehaald. We bedanken alle gevers en collectanten, die ook dit jaar weer door weer en wind op pad zijn gegaan, hartelijk voor hun bijdrage. Hebt u de collectant gemist, dan kunt u uw bijdrage overmaken op giro 5057 te Maassluis. Wilt u ons bij de collecte van volgend jaar ondersteunen als collectant? Neem contact op met Pamela Zaat, tel. 010-5919839 of via www.nationaalmsfonds.nl TETERINGEN Live-muziek bij Single Soos: Zaterdag 14 december dansen voor alleenstaanden met live duo in de Dorpsherberg, W.Alexanderplein 4, Teteringen, aanvang 21.00 uur. www. singlesoosbreda.nl


ma. t|m vr. koopavond tot 21.00

uur

GL Jalio € 6995,-

t|m 15 december. A.s. zondag ook open!

30%

40%

korting

korting

op inbouwapparatuur

op keukenmeubelen

gratis

20% 20 %

Solare

€ 2850,-

tegels

t.w.v. € 500, 500,-*

korting

op sanitair

Kom deze week naar onze showroom en profiteer van geweldige Brugmania-kortingen. Bezoek ook eens brugman.nl Brugman Breda, Kruisvoort 32, 076-5202058

* Vraag naar de actievoorwaarden in de winkel.

DOE NU AL UW KERSTINKOPEN BIJ Tamme-eendenborstfilet Pommes Duchesse

Luxe pizza

IJstaart

Aardappelkroketten

2 stuks.

400 g

1 kg

6.99

1.39

17.48/kg

Luxe roomijs

1.99 2.21/l

850 ml-1 l

2.39

1.39/kg

Hertenbiefstuk

900 ml

310-340 g

2.59

7.03-7.71/kg

Konijn

400 g

7.49 18.73/kg

2.59-3.05/l

1 kg

1.39 1.39/kg

Culinaire soep

1 kg

6.99 6.99/kg

400 ml

0.99 2.48/l

BEKIJK ONZE KERSTFOLDER OP ALDI.NL

HOGE KWALITEIT - LAGE PRIJS

Zet- en drukfouten zijn voorbehouden.

www.aldi.nl


Dank aan De Bode en de lezers! U kent ze wel, die halve pagina’s in deze krant. Groen, bomen, verhalen, wetenswaardigheden en het Treeportlogo! Treeport heeft de afgelopen jaren maandelijks in De Bode mogen publiceren. De medewerking van De Bode heeft de organisatie en de leden van Treeport enorm geholpen bij de informatievoorziening over het Majeur Project Treeport en al haar activiteiten. Het Majeur Project loopt ten einde en Treeport zal in de loop van 2014 als vernieuwde organisatie doorgaan. Treeport is inmiddels een begrip binnen en buiten Zundert.

‘De Boom in met treeport’ Rubriek bomen over bomen

Nyssa sylvatica, een hoofdrol in de herfst Dit keer een wat minder bekende boom; Nyssa sylvatica. De herfststormen hebben inmiddels al het blad van de boom doen waaien, maar een aantal weken geleden was hij de blikvanger in de tuin. Nyssa is een nog onbekende boom wat zeer onterecht is want juist in de herfst, als iedereen denkt dat het tuinseizoen voorbij is, steelt hij de show met zijn vurig oranjerode herfstverkleuring. Het bomengeslacht Nyssa telt 10 soorten die van nature voorkomen in Zuid-Azië, China en het oosten van Noord-Amerika. Het zijn allemaal hoog opgroeiende struiken die zich uiteindelijk tot vaak meerstammige bomen ontwikkelen. Nyssa sylvatica – de zwarte tupeloboom – is in Nederland de meest aangeplante soort maar nog altijd een vrij zeldzame verschijning. Toch kwam de boom al in 1739 vanuit Noord-Amerika richting Europa. Nyssa sylvatica groeit van nature op moerassige standplaatsen in het oostelijke deel van de Verenigde Staten. Zijn verspreidingsgebied loopt van Zuid-Canada, langs de oostkust van de Verenigde Staten tot aan Mexico. Vooral afstammelingen van noordelijk groeiende bomen zijn prima winterhard in het Nederlandse klimaat. Overigens is de boom ook buiten moerassen te vinden maar dan altijd op bodems die nog voldoende vocht bevatten. De zwarte tupeloboom kan een hoogte tot 20 meter halen maar de groei is traag. De kroon blijft relatief smal –botanici spreken over breed eirond – met takken die iets afhangen. In open ruimtes kunnen die takken soms de grond raken. Kenmerkend is dat haaks op de takken kortloten, ofwel spurs, groeien. Opvallend is ook de schors; bij het ouder worden komen hoekige stukjes los waardoor de schors te vergelijken is met de geschubde huid van een krokodil. Het blad van de zwarte tupeloboom is ovaal en variabel in grootte, tussen de 5 en 12 cm. De bovenzijde is donkergroen, de onderzijde blauwgrijs. Grootste sierwaarde is de herfstverkleuring. Vanaf half september kleurt het blad uitzonderlijk mooi in donkerrode, oranje en soms gele tinten. De kleur kan wisselen per grondsoort. Uiteraard is de verkleuring het sterkst bij een standplaats in de volle zon. De weinig in het oog springende, vrijwel groene bloempjes verschijnen gelijktijdig met het ontluiken van het blad. Vooral insecten zijn blij wanneer de bloemen verschijnen, Nyssa is een buitengewoon goede honingboom. Meestal zijn zowel de vrouwelijk als de mannelijke bloemen aan eenzelfde boom te vinden maar de vruchtzetting – na de bloei volgen gegroepeerde donkerblauwe bessen – kan per boom verschillen. Die bessen zijn tot 1 centimeter in doorsnede en iets langwerpig van vorm. Ze rijpen in september maar omdat ze behoorlijk tussen het blad verstopt zitten, vallen ze amper op. Van Nyssa sylvatica zijn enkele cultivars bekend. ‘Autumn Cascade’ heeft gedraaide twijgen, ‘Mc Niel’s Weeper’ hangende takken en ‘Haymansred’ extra groot blad.

De regelmatige Treeport pagina’s in De Bode hebben hun vruchten afgeworpen en zijn inmiddels niet meer nodig. Daarom worden de frequentie en de omvang van publicaties aangepast. Treeport is De Bode erg dankbaar voor de vrije publiciteit en loyaliteit. Maar zeker niet het laatste bericht! Het Majeur Project Treeport is van de aangesloten boomteelt- en boomteelt gelieerde bedrijven en is mede betaald door de gemeente Zundert en de provincie NoordBrabant. Het project dient als aanjager voor een duurzaam samenwerkingsverband van de boomteeltsector binnen en buiten Zundert. En die aanjaagfunctie is geslaagd. Treeport zal daarom als zelfstandige organisatie doorgaan en blijven werken aan West-Brabant als het meest

aantrekkelijk boomteeltgebied van Europa. In 2014 worden de lopende projecten van het Majeur Project afgerond en wordt de nieuwe organisatie opgericht met een eigen programma van gemeenschappelijke activiteiten. Het Boomteelt Business Centrum zal over enkele jaren de fysieke samenwerkingslocatie voor de boomteeltsector zijn. Maar nu al zijn Treeportleden samen actief met Treeport Services (logistieke dienstverlener), gezamenlijke beurspresentaties, scholingsprogramma’s, onderzoek, innovaties en zo meer. Treeport zal aandacht houden voor werkgelegenheid, leefbaarheid en sociaal, maatschappelijke betrokkenheid. Het is dus in feite een vlotte doorstart waar Treeport mee bezig is en bezig gaat. Reden genoeg om u blijvend te informeren. En daar zal De Bode uiteraard weer een centrale rol in spelen.

BEDRIJF UITGELICHT:

Buiks Hoveniers & Graszodenkwekerij Plaats: Etten-Leur Wat voor soort bedrijf heeft u? Wij hebben een hoveniersbedrijf en een graszodenkwekerij en zijn ruim 40 jaar gevestigd in Etten-Leur. Ons bedrijf is actief in de groenwereld voor de particulier, het bedrijfsleven, instellingen en gemeenten. Daarnaast kweken wij diverse soorten haagmaterialen, bomen en kerstbomen. Ook zijn wij dealer van bodemverbeteraars zoals compost, turf en diverse boomschorsen. Met welke werkzaamheden bent u nu bezig? Op dit moment zijn wij druk bezig met het aanplanten van woonwijken zoals Schoenmakershoek-oost te Etten-Leur waar 82.140 planten en bomen geplant worden. Natuurlijk zijn we ook bezig om de tuinen van onze klanten winterklaar te leggen. Tevens is het nu topdrukte met het rooien,

klaarmaken en verkopen van kerstbomen. Waar bent u trots op wat betreft uw bedrijf? Door onze ruime ervaring en vakkundig personeel zijn wij in staat om iedere klant te kunnen bedienen. Of het nu gaat om de aanleg van een stadstuin, het aanplanten van gehele woonwijken of specialistische werken. In Sint Michielsgestel zijn we nu namelijk meerstammige eiken aan het planten van ruim 11.000 kilo. Wat vindt u mooi aan het vak? De veelzijdigheid van het werk maakt iedere dag anders. Je bent dagelijks bezig met de natuur. Bijvoorbeeld hebben wij op onze kwekerij 3 roofvogelkasten. Deze zijn allemaal bewoond. We hebben ieder jaar jonge steenuiltjes. Het is een prachtig zicht om zoveel leven op de kwekerij te hebben.

Tekst en foto: Emiel van den Berg

Benefietconcert voor Stichting Kinderhulp Sri Lanka

Liesluit is een van de koren die belangeloos op treedt voor het benefietconcert ten bate van stichting kinderhulp Sri Lanka.

PRINSENBEEK - Op zondagmiddag 15 december om 13.30 uur treden inmiddels al voor de 7e keer drie koren belangeloos op ten bate van Stichting Kinderhulp Sri Lanka in Café-Zalencentrum Marktzicht Prinsenbeek.

Optredens van: Liesleut uit Liesbos Breda; Weerijs uit Rijsbergen; Beekse smart uit Prinsenbeek; en een verrassings optreden. Entree gratis. Tevens een loterij met prachtige prijzen! Het is voor de eerste keer dat we naar Marktzicht gaan, een

nieuwe locatie voor ons waar we erg blij mee zijn. De opbrengst van deze middag komt geheel ten goede aan deze stichting, waarmee verder gegaan kan worden met de uitbreiding van een school. Hier kunnen leerlingen een opleiding volgen voor coupeuse en leren werken met de computer. Door deze opleiding hebben de jongeren een betere kans om een baan te vinden, en daardoor kans op een betere toekomst. Ook is de stichting nog steeds bezig met het opknappen van een kindertehuis, het dak van de grote slaapzaal is inmiddels vervangen maar er moet verder nog heel veel gebeuren. Elk jaar gaan mensen van de stichting en vrijwilligers zelf weer naar Sri Lanka om te werken en voortgang van de projecten te garanderen. Iedereen betaalt de reis zelf, zodat u ook de zekerheid hebt dat elke geschonken euro ook werkelijk daar besteed wordt. Wilt u hier aan meehelpen, genieten van de koren, en kans maken op een prachtige prijs, kom dan gezellig op 15 december naar: Café-Zalencentrum Marktzicht Markt 10 Prinsenbeek. Wilt u meer weten over de stichting dan kunt u kijken op de website: www.kinderhulpsrilanka.nl PAGINA 16

Dieren Centrale nederland Vermist Kater, rood, witte bef en voeten, in gechipt, flinke kat, Rijnauwenstraat Breda. Poes, cypers, is gechipt, Gildelaar Teteringen. Kater, cypers, witte laarzen en wit in snuit, jong, is gechipt, Doenradestraat Breda. Poes, lapje, witte hals, borst, buik, poten en wit in snuit, vl.band zwart + magneet, Liesbosstraat Breda. Gevonden Kater, wit, jong, Pastoor van Spaandonkstraat Breda. Poes, cypers met rode gloed door de vacht en witte aftekeningen, jong, , Terheijdenseweg Breda. Kater, cypers, met weinig wit, Namenstraat Breda. Kater, zwart, witte buik, tenen voor, voet

en tenen achter en wit in snuit, Edisonstraat Breda. Kater, cypers, witte tenen, vlek op borst en witte staartpunt, Omegaplein Breda. Kater, zwart, witte kraag, borst, buik, poten en wit in snuit door tussen ogen, Graaf Engelbertlaan Breda. Kater, zwart, met witte aftekeningen, langharig, Dr. Struyckenstraat Breda. Kater, cypers, witte borst, buik, voorpoten en wit in snuit, Bernhard de Wildestraat Breda. Poes, cypers, met rood door de vacht en witte aftekeningen, Eikstraat Breda. Informatie Voor gratis registratie en informatie over vermiste en gevonden huisdieren kunt u bellen 0161-433437. Kijk voor recente gegevens op www.dierencentrale.nl


Veilig en vertrouwd uw schoonheid in goede handen Veilig en vertrouwd uw schoonheid in goede handen Veilig en vertrouwd uw schoonheid in goede handen

Goedgekeurd Goedgekeurd Goedgekeurd

Gecertificeerd Gecertificeerd Gecertificeerd

PERMANENTE MAKE UP (PMU) PERMANENTE MAKE UP (PMU) PERMANENTE UP (PMU) resultaten, altijd naar uw wens! Al meer dan 10MAKE jaar de mooiste Al meer dan 10 jaar de mooiste resultaten, altijd naar uw wens! Al meer 10zitten, jaar de resultaten, naarmogelijk) uw wens! (Blijft 2 - dan 3 jaar allemooiste gewenste kleuren enaltijd vormen (Blijft 2 - 3 jaar zitten, alle gewenste kleuren en vormen mogelijk) (Blijft 2 - 3 jaar zitten, alle gewenste kleuren en vormen mogelijk) WEGENS GROOT SUCCES IS ONZE ACTIE VERLENGD! WEGENS GROOT SUCCES IS ONZE ACTIE VERLENGD! WEGENS GROOT SUCCES IS ONZE ACTIE VERLENGD! Wilt u meer informatie of voor en na foto’s zien? Wilt u meer informatie of voor en na foto’s zien? Wilt u meer informatiecontact of voor met en na foto’s zien? Neem dan vrijblijvend ons op of bezoek Neem dan vrijblijvend contact met ons op of bezoek Neem dan vrijblijvend contact met ons op of bezoek onze website (www.nawodcreations.nl)! onze website (www.nawodcreations.nl)! KORTING TOT WEL 60% onze website (www.nawodcreations.nl)! KORTING TOT WEL 60% KORTING TOT WEL 60% ONGEWENSTE TATOEAGE EN PMU VERWIJDEREN (NA INTAKEGESPREK) ONGEWENSTE TATOEAGE EN PMU VERWIJDEREN (NA INTAKEGESPREK) ONGEWENSTE TATOEAGE EN PMU VERWIJDEREN (NA INTAKEGESPREK) Tekent u nog steeds zelf Tekent u nog steeds zelf dagelijks wenkbrauwen?! Tekent uw u nog steeds zelf dagelijks uw wenkbrauwen?! dagelijks uw wenkbrauwen?!

 

Hair strokes. Hair strokes. Haartje voor haartje aangebracht Hair strokes. Haartje voor haartje aangebracht met een mooi en natuurlijk resultaat Haartje voor haartje aangebracht met een mooi en natuurlijk resultaat met een mooi en natuurlijk resultaat

Voor Voor Voor

Na Na Na

van € 225 voor € 100 van € 225 voor € 100 van € 225 voor € 100

Uw permanente make-up en schoonheid in goede handen bij Nawod Creations BERGEN OP ZOOM / BREDA - Steeds meer mensen weten voor permanente make-up de weg naar Nawod Creations te vinden. Nawod Creations is een schoonheidssalon, die vooral bekend staat om haar permanente make-up behandelingen (PMU) met als resultaat dat het minimaal 2 a 3 jaar mooi blijft. Kennis, ervaring en hygiene staan hoog in het vaandel bij Nawod Creations.

Eyeliners: Eyeliners: Strak aangebracht. Fijn tot dik mogelijk. Eyeliners: Strak aangebracht. Fijn tot dik mogelijk. Strak aangebracht. Fijn tot dik mogelijk. Eigenaresse Priyamalie ‘Priya’ Ramkisoensing van Nawod Creations, schoonheidssalon gespecialiseerd in permanente make-up.

Bovenkant tot binnenkant ooghoek Bovenkant totmogelijk binnenkant Bovenkant tot binnenkant ooghoek Bovenkant totmogelijk binnenkant ooghoek Eyeliner boven mogelijk en onder dun Eyeliner dun ooghoekonder mogelijk Eyeliner van € 300onder voor €dun 125 van € 150onder voor € 50 Eyeliner dun van € 150 voor € 50 van € 150onder voor dun € 50 Eyeliner Boven en onder van € 150 voor €dun 50 Boven en onder dun van € 300 voor € dun 125 Boven en onder van € 300 voor € 125 Voor meer meer maten, en Voor maten, kortingen enprijs prijsof of van € 300kortingen voor € 125 Voorinformatie. meer maten, kortingen en prijs of onze informatie. Bezoek onze website website Voor meer maten, kortingen en prijs of informatie. Bezoek onze website informatie. Bezoek onze website

Kortingsacties geldig voor de eerste 300 klanten!

Priyamalie Ramkisoensing (Priya) Priyamalie Ramkisoensing (Priya) Priyamalie Ramkisoensing (Priya)schoonheidsspecialste Gediplomeerde en gekwalificeerde Gediplomeerde en gekwalificeerde schoonheidsspecialste Gediplomeerde en gekwalificeerde schoonheidsspecialste met tien jaar ervaring. met tien jaar ervaring. met tien jaar make ervaring. Permanente up specialiste. Permanente make up specialiste. Permanente make up specialiste. Onze adressen (alleen op afspraak) Onze adressen (alleen op afspraak) Onze adressen (alleen op afspraak) Breda Bergen op Zoom

 0164 26 55 90  0164 26 55 90 06 1226 8455 6890 33  0164 06 12 84 68 33  priyanawod@hotmail.com 06 12 84 68 33 Pastoor Jutenlaan36 55 Korenbeursstraat Keizerstraat 44  priyanawod@hotmail.com 4611 PW Bergen op 4811 HL Breda  www.nawodcreations.nl Korenbeursstraat 36Zoom Keizerstraat 44  priyanawod@hotmail.com 4611 PW 4811 HL Breda 4624 GR Bergen Bergen op op Zoom Zoom  www.nawodcreations.nl 4611 PW Bergen op Zoom 4811 HL Breda  www.nawodcreations.nl Zoekt u een gezondheidspraktijk in Etten-Leur of Breda? www.danergia.nl 06 52 27 30 13 Zoekt u een gezondheidspraktijk in Etten-Leur of Breda? www.danergia.nl 06 52 27 30 13 Zoekt u een gezondheidspraktijk in Etten-Leur of Breda? www.danergia.nl 06 52 27 30 13

Bergen op Zoom Korenbeursstraat Bergen op Zoom36

SALON WERKT STRIKT VOLGENS GGD-RICHTLIJNEN

Breda Keizerstraat 44 Breda

Eigenaresse Priyamalie Ramkisoensing (roepnaam Priya), heeft een uiterst vaste hand en veel ervaring met het aanbrengen van PMU. Nawod Creations is aangesloten bij brancheorganisatie ANBOS en is GGD gecertificeerd, wat staat voor hygiene en betrouwbaarheid.

Werkwijze Nadat u (telefonisch) een afspraak hebt gemaakt, komt u naar de salon en neemt de verdovingszalf mee. Deze zalf valt onder medicijnen, dat alleen op doktersvoorschrift mag worden gebruikt en u bij uw eigen huisarts kunt aanvragen. Volgens de GGD richtlijnen is het verboden voor een schoonheidssalon om deze zalf aan te schaffen en mag het uitsluitend gebruikt worden als de klant deze zelf mee brengt. De behandelingstijd om eye-liner te zetten bedraagt circa 1 uur, PMU voor de wenkbrauwen duurt ongeveer 1,5 uur. Op basis van uw wens, uw huidskleur en de expertise van Priya worden de juiste kleur en vorm bepaald (mogelijk van zeer licht tot donker). Uw eigen wenkbrauwen worden niet weggeschoren of geëpileerd, maar vormen de basis voor uw nieuwe en vollere wenkbrauwen: uw eigen haar is goud waard! De getekende vorm is bepalend voor het uiteindelijke resultaat Priya perfectioneert de natuurlijke wenkbrauwen en tekent met een ultradun naaldje flinterdunne haartjes, die niet van echt zijn te onderscheiden. Wij adviseren om een iets lichtere kleur te kiezen en dunner aan te brengen. Hier gaat de gouden regel op: “less is more”. Drie weken na de behandeling is het mogelijk om het resultaat zonodig een beetje bij te schaven. Deze nabehandeling kost slechts € 10,Vanzelfsprekend kunt u bij Nawod Creations ook terecht voor andere schoonheidsbehandelingen zoals bijvoorbeeld definitief ontharen en het verwijderen van tatoeages of ongewenste permanente make-up. Mocht u nog vragen hebben, neemt u dan contact met ons op voor een vrijblijvende afspraak. Wegens succes verhuisd naar Pastoor Jutenlaan 55, 4624 GR Bergen op Zoom. Tevens een salon op de Keizerstraat 44 in Breda. KERST KADO TIP: Geef ze een kerstcadeau waar ze minimaal drie jaar plezier van heeft…

Feestelijke opening Wij openen onze nieuwe woon- en slaapwinkel in Breda en dat vieren we graag met u!

zaterdag 14 december

• Live muziek • Gratis poffertjes

van 10.00 - 17.00 uur

• Hapjes en drankjes

zondag 15 december

• Maak een ritje in de arreslee

van 11.00 - 17.00 uur

Daarom profiteert u 14 en 15 december van luxe extra’s

COUPON Zitmeubel Ten 2-zits in stof Ivory Ingus

/

normaal 899,- nu 699,–

Tegen inlevering van deze coupon ontvangt u tijdens ons openingsfeest een

gratis Terrazzo olielamp

OP= OP

maximaal 1 stuk per persoon/adres

Woonboulevard Breda Kruisvoort 95

www.goossens.nl


Groene Man ontdekt in Grote Kerk

Breda 1 haalt kampioenschap binnen BREDA - De 3 broers Damnjanovic, Petar, Alexander en Robi, van tafeltennisvereniging Breda hebben zich tot kampioen gekroond in de 2e klasse senioren. Een prestatie van formaat, aangezien dit het eerste optreden op dit niveau was van dit jeugdige team van respectievelijk 20, 17 en 16 jaar. De vooruitzichten voor het nieuwe seizoen zien er dus rooskleurig uit.

BREDA - Bij zijn voorbereiding op de muzikale lezing ‘Koorbanken & Koorklanken’ trof stadsgids Jan Korebrits onlangs een afbeelding aan in de middeleeuwse koorbanken van de Bredase Grote Kerk die, voor zover bekend, tot nog toe niet door deskundigen werd opgemerkt en beschreven. De afbeelding in het houtsnijwerk (zie foto) dateert van ongeveer 1450. Het betreft hier een zogenoemde Groene Man, een beschermingssymbool dat in de middeleeuwen vaker op muren en pilaren van kerken en andere gebouwen werd aangebracht. Ook in koorbanken gebeurde dat wel, bijvoorbeeld in Bolsward en zoals nu blijkt ook in Breda. Tijdens de muzikale lezing, op 28 en 29 december, zal in het hoogkoor van de Grote Kerk uitgebreider op de achtergronden van de Groene Man worden ingegaan. De koormuziek wordt verzorgd door Kamerkoor Cantecleer o.l.v. Geert van den Dungen. De uitvoeringen beginnen om 15.00 uur. Surf voor meer informatie naar www.kamerkoorcantecleer.nl FOTO JAN KOREBRITS

Op zoek naar netwerk en werk

Alleenstaande vrouwen uit de bijstand BREDA - Op 17 december organiseert Brood en Rozen een spetterende bijeenkomst over alleenstaande moeders en vrouwen uit de bijstand, opzoek naar werk én netwerk. Op 17 december stellen de vrouwen zich voor aan het publiek. Brood en Rozen is een vrouwenrechtenorganisatie en is in februari 2011 opgericht door Nora Kasrioui, zij zet zich in samenwerking met de vrouwen om wie het gaat, in voor vrouwen die in sociaal economisch

opzicht onderaan de arbeidsladder staan, laag opgeleid zijn en/of pech hebben gehad in het leven. Het gaat vaak om alleenstaande vrouwen of moeders (in Nederland of daarbuiten) met kinderen die van een uitkeringssituatie leven of een inkomen op armoede niveau hebben. Sinds de oprichting begin 2011 heeft Brood en Rozen al verschillende activiteiten uitgevoerd gericht op het versterken van vrouwen. Een innovatief en orgineel project is afgelopen jaar in Breda gestart en scoort ook

bij de bijstandsvrouwen erg goed. Op een creatieve en onorthodoxe wijze worden vrouwen aan hun eigen kracht herinnerd en worden de bijstandsvrouwen ook aan hoogopgeleide vrouwen en mannen gekoppeld om het netwerk te versterken, want alle bijstandsvrouwen zijn op zoek naar baan. Op 17 december vindt de bijeenkomst plaats aan de Riethil 12, in Breda bij ATEA Groep in Breda. Mensen die interesse hebben zijn van harte welkom. Opgeven kan via info@broodenrozen.nl

50+ League seizoen 2013-2014 BREDA - Speeldag 5 december. Op dit moment is er geen plaats meer voor 50 plussers die interesse hebben om te bowlen. Maar als u interesse heeft geeft u zich gerust op, dan plaatsen wij u op de wachtlijst en zodra er plaats is informeren wij u daarover. Voor meer informatie kunt u terecht in het Bowling & Party Centrum, te Breda aan de Nassausingel 28, of kom op donderdagmorgen een kijkje nemen van 9.30 tot 12.00 uur. Nieuw is onze website: bowlingverenigingvijftigplus.nl Voor velen een tegenvaller deze speeldag, slechts 4 series van 500 en 1 van 600. De scores zijn Rob v.d. Luitgaarden 221-206-

204 = 631, Leen Noordegraaf 182-225-191 = 598, Cees de Vet 171-190-171 = 532, Ad Helmons 231-126-169 = 526, Peter v. Rijthoven 180-191-130 = 501. Bij de dames was de hoogste serie voor Corrie v. Rijthoven 148-179-157 = 484. Rob v.d. Luitgaarden heeft de tweede plaats overgenomen van Cees v. Mook, waardoor Marcel Kamsteeg uit de top vijf is verdwenen. Bij de dames heeft Corrie v. Rijthoven de eerste plaats overgenomen van Lotje de Wijs. Het eerste getal is het gemiddelde scratch en het tweede plus handicap, plus handicap telt voor de stand op de ranglijst. De eerste vijf van het klassement bij de heren en dames klasse A en B zijn: Klasse A heren: 1. Leen Noordegraaf 189,94-189,94, 2.

Rob v.d. Luitgaarden 180,92-188,92, 3. Ad Helmons 165,43-187,43, 4. Cees v. Mook 159,89-186,89, 5. Cees de Vet 171,60185,60. A dames: 1. Corrie v. Rijthoven 158,48-187,48, 2. Lotje de Wijs 147,14186,14, 3. Netty v. Nispen 149.19-182,19, 4. Mientje v. Mook 131,78-178,78, 5. Ria Hagenaars 131,45-178,45. Klasse B heren: 1. Ruud Kessenich 163,55-192,55, 2. Jan Biemans 154,86-184,86, 3. Humphreyu Wessels 116,15-181,15, 4. John Severijns 125,00-181,00, 5. Joop Taks 145,21179,21. Klasse B dames: 1. Toos Hekers 104,33-193,33, 2. Els Doemar 113,67192,67, 3. Wilma de Vries 117,50-177,50, 4. Yvonne Brabander 109,33-177,33, 5. Ria v.d. Enden 118,50-175,50.

Ongelukkige nederlaag Barça BREDA - Het was afgelopen zondag een wat ongelukkige nederlaag van het zondagteam van Barça thuis tegen Schijf. Barça begon te gemakkelijk aan de wedstrijd en het was na slecht wegwerken van de defensie dat Nick van Dijk van dichtbij kon scoren. Toen na een half uur Jesper Söntjens hands maakte binnen het strafschopgebied kon dezelfde Nick van Dijk vanaf 11 meter de 2-0 aantekenen. In de tweede helft probeerde Barça nog terug te komen, zelfs met tien man. Vanwege opmerkingen aan de leiding kreeg Jesper Söntjens zijn tweede gele kaart. Het was nog een half uur spelen, maar de uitstekende doelman van Schijf en

de paal hadden tot gevolg dat Barca niet meer langzij kon komen. Zondag a.s. is de lastige uitwedstrijd tegen VVR in Rijsbergen en zal er door de mannen van Martien Clercx uit een ander vaatje getapt moeten wonnen door de spelers uit Breda/Noord om de punten mee naar huis te nemen. De wedstrijd stond onder goede leiding van Jan Nijsen uit Middelburg. Ook de zaterdagploeg verloor en wel tegen het laaggeplaatste DVO (Door Vrienden Opgericht) uit Roosendaal. Het enigszins gehavende team van Barca kwam na 5 minuten al op 1/0 te staan door een schot van Robi Simons. Dit was echter voor Barca niet het signaal om wat harder te werken. Aan beide zijden kreeg men nog kansen, maar met 1/0 werd gerust. Het was Rob

Goud die de gouden treffer voor DVO maakte. De matig leidende scheidsrechter René Hocks uit Hardinxveld/Giesendam kon de wedstrijd nog maar net in handen houden en ging teveel met de spelers in gesprek. Hierdoor kwam het technisch veel betere Barca al helemaal niet in haar spel en kon Manuel Fereira da Silva met een Kaapverdische achtergrond in de slotminuut nog 2/1 maken. De spelers van DVO hadden echter met hun geweldige inzet verdiend gewonnen. A.s. zaterdag wacht Vrederust, waar van gewonnen kan worden. Programma zaterdag 14 december 14.30u Barca(za)-Vrederust Zondag 15 december 14.30u VVR-Barca PAGINA 18

Met 9 overwinningen en slechts 1 nederlaag mag het kampioenschap meer dan verdiend genoemd worden. Het was echter geen gemakkelijke klus en het bleef heel lang spannend in deze poule. Na 3 overtuigende overwinningen (7-3 tegen LUTO, 9-1 tegen Belcrum en 10-0 tegen Het Markiezaat) volgde op de 4e speeldag een pijnlijke 7-3 nederlaag tegen de grootste concurrent, Smash uit Geertruidenberg. Hierbij moet vermeld worden dat dit de enige wedstrijd was dat het team uit Breda niet compleet was, aangezien een van de broers deel moest nemen aan een excursie naar het buitenland. De koppositie ging met deze nederlaag verloren en de achterstand bedroeg 4 punten. De jongens uit Breda lieten zich echter niet uit het veld staan en met veel trainingsarbeid wist het team de eerste helft van het seizoen af te sluiten met een overtuigende 9-1 thuisoverwinning op ODT uit Roosendaal. Na de herfstvakantie was het team vastberaden het maximale te geven om zo alsnog het felbegeerde kampioenschap te grijpen. De eerste wedstrijd werd dan ook eenvoudig met 9-1 gewonnen tegen het Tilburgse team LUTO. De week erna werd in de derby tegen Belcrum maar nipt met 6-4 aan het langste

eind getrokken in een zwaarbevochten wedstrijd. Met nog 3 wedstrijden te gaan bedroeg de achterstand op de koploper 2 punten. Toen kwam de ommekeer. De jongens van Breda wonnen hun 8e duel met 7-3 van Het Markiezaat en kregen vervolgens het nieuws te horen dat een van de spelers van Smash een knieblessure had opgelopen en daarmee genoodzaakt was tot opgave in de resterende wedstrijden. Het team liet met een 5-5 gelijkspel dus dure punten liggen en stond daarmee de koppositie af aan de jongens uit Breda. In de resterende wedstrijden zou blijken dat de mannen uit Geertruidenberg met een invaller aan moesten treden en de kans op een kampioenschap was dus verkeken. Een 8-2 nederlaag tegen Belcrum volgde en ook tegen ODT wist het team slechts 4 punten te behalen. Intussen won Breda met 6-4 in Roosendaal en besliste daarmee de competitie een speelronde voor het einde. Smash was namelijk op een onoverbrugbare achterstand van 12 punten gezet. De laatste wedstrijd tussen Breda en Smash, die zo spannend en beslissend had kunnen worden, werd er een om des keizers baard. Naast de 7-3 overwinning wist Petar een persoonlijk succesje te behalen door de speler met het hoogste winstpercentage van dit seizoen, Ralph genaamd, zeer overtuigend met 3-0 te kloppen. Door deze nederlaag zakte Smash uiteindelijk zelfs naar plek 3 in de eindstand, omdat Belcrum door een sterke eindsprint langszij wist te komen en nog knap 2e eindigde. Met deze mooie prestatie kunnen de broers en hun vader/coach Ben het komend seizoen vol goede moed tegemoet zien.

POLITIEBERICHTEN Snelheidsduivels in bezit van blanco autosleutels BREDA - Twee mannen van 23 en 21 jaar uit Breda zijn donderdag omstreeks 22.00 uur aangehouden voor het bezit van tientallen blanco autosleutels. De auto waarmee zij reden, viel op omdat deze met ruim 170 kilometer per uur over de A16 reed. De politie stelt nader onderzoek in. De bestuurder is met geringe snelheid klemgereden omdat hij in eerste instantie het stopteken negeerde. In de auto lagen twee plastic zakken met daarin onder meer tientallen blanco autosleutels en sleutelbaarden. De inzittenden konden geen plausibele verklaring geven voor de aanwezigheid van deze voorwerpen, die mogelijk een relatie hebben met de diefstal van auto’s. Bij de veiligheidsfouillering trof de politie 5400 euro in contanten aan. Dit geld is eveneens voor nader onderzoek in beslaggenomen. Tegen de 23-jarige bestuurder is proces-verbaal opgemaakt voor het overschrijden van de maximum (gecorrigeerde) snelheid van 179 in plaats van de toegestane snelheid van 130 kilometer per uur, niet tonen van zijn rijbewijs en niet opvolgen van het stopteken. Zundertse drankrijder vlucht na ongeval BREDA - Een 26-jarige drankrijder uit Zundert ging er vandoor nadat hij een ongeval veroorzaakte. De aanrijding gebeurde zaterdag om 21.50 uur op de kruising van de Graaf Engelbertlaan met de Princenhagelaan. Agenten spoorden de veroorzaker op, waarbij hij gearresteerd werd. De man reed in zijn blauwe Ford Focus vermoedelijk door rood licht toen hij komende vanuit de richting Rijsbergenseweg de kruising opreed. Hij botste tegen de grijze VW Polo, bestuurd door een 59-jarige Bredanaar. De Bredanaar liep daardoor letsel op aan zijn linker arm, zijn hoofd en klaagde over pijn in zijn rechterbeen. Hij werd ter plaatse door het ambulancepersoneel behandeld. De veroorzaker ging er na het ongeval vandoor. De 26-jarige man uit Zundert belde nog wel de hulpverleningsdiensten en ging daarna te voet weg. Gewaarschuwde agenten gingen op zoek naar de gevluchte bestuurder. Hij werd langs de Bredaseweg in Rijsbergen aangetroffen en gearresteerd. Hij was onder invloed van alcohol. De ademanalyse-apparatuur gaf een uitslag van 520 ug/l, terwijl 220 ug/l de wettelijk toegestane maximum grens is. Er is proces-verbaal tegen hem opgemaakt wegens het veroorzaken van een ongeval, het rijden onder invloed van alcohol en het verlaten van een plaats ongeval. Bonnenregen bij controle fietsverlichting BREDA - In het kader van de landelijke verkeersactie ‘Ik wil je zien’ hield de politie een verlichtingscontrole op de Karnemelkstraat. De controle werd gehouden zaterdag rond middernacht er was gericht op het uitgaanspubliek. In totaal gingen 36 fietsers op de bon omdat hun verlichting niet in orde was. Het boetebedrag voor ondeugdelijke fietsverlichting is landelijk vastgesteld op vijftig euro. Duo probeert kerstboom Grote Markt in brand te steken BREDA - Via beveiligingscamera’s in het horecaconcentratiegebied in Breda zag de politie dat twee jongens de kerstboom op de Grote Markt in brand probeerden te steken. Het tweetal kon achterhaald worden, waarna beide jongens gearresteerd werden. Het delict vond zondag rond 03.20 uur plaats. Op beeld was te zien dat het duo takken van de boom trachtte aan te steken. Ze keken schichtig om zich heen, terwijl ze de vlam van een aansteker geruime tijd tegen de takken hielden. De kerstboom vatte echter geen vlam. Het tweetal kon even verderop ingerekend worden. Het gaat om jongens van 19 en 17 jaar oud, afkomstig uit Breda. Tegen hen is proces-verbaal opgemaakt.


WEGENS VERBOUWING:

FINAL SALE!

SHOWROOMKEUKENS TEGEN

70%

KORTING!

teer dan van: fi ro P ? n e k u e k Geen showroom ALE

DE TOT P O G IN T R O K 20% TIE! C E L L O C N E K U KE

ctie:

oopcolle rk e v it u e d in s n e k ar de keu

kijk online na

e l a s / l n . t v c . www

Verstand van keukens. CVT Breda Grenssteen 17 (nabij NAC Stadion) T (076) 548 05 20

CORSA BERLIN

ASTRA BERLIN

MERIVA BERLIN

ZAFIRA TOURER BERLIN

€ 12.995

€ 18.995

€ 18.995

€ 25.595

De nieuwe

BERLIN MODELLEN

WIJ MAKEN DUITS RIJDEN BEREIKBAAR.

Wist u dat Duitse kwaliteit en innovatie bereikbaar is voor een betaalbare prijs? Wij bewijzen het. Bijvoorbeeld met de nieuwe Berlin uitvoering. Een uiterst luxe versie met een zeer scherp prijskaartje. Het nieuwe instapmodel van Opel dat standaard uitgerust is met heel veel extra’s: zoals airconditioning, een geïntegreerde radio/CD/mp3-speler, cruise-control, elektrische ramen en buitenspiegels en een boordcomputer. Kom langs in onze showroom voor een uitgebreide kennismaking!

Vriens Opel Breda Minervum 7001A, 4817 ZL Breda. Tel. 076-587 79 50 Vriens Opel Etten-Leur Ecustraat 25, 4879 NP Etten-Leur. Tel.076-50 20 652 Gemiddeld brandstofverbruik en CO2-uitstoot: liter/100 km: 1.2 – 11.0; kms/liter: 83.3 - 9.1; CO2 gr/km 27 – 259.

www.vriensopel.nl

Prijzen incl. BTW/BPM, excl. kosten rijklaar maken. Zie verkoopvoorwaarden op www.opel.nl. Leverbaar zolang de voorraad strekt en niet i.c.m. andere aanbiedingen. Afgebeelde modellen kunnen op details afwijken van werkelijke uitvoeringen. Wijzigingen voorbehouden.


sport

Budokai scoort vijf podiumplaatsen op NK Karate BREDA - Maks Boot, Noa Rombouts, Rabaab & Riad Haouati, Dirk Jacobs, Alper Khaya en Tony Dirven hebben op zondag 8 december meegedaan aan het Nederlands Kampioenschap Karate van de NKA, Nederlandse Karate Associatie. Een druk bezocht evenement met maar liefst 150 deelnemers. Voor Maks Boot was het erg spannend, hij moest namelijk als eerste van het team, Helaas was de tegenstand van Maks te sterk en heeft hij ondanks een goede inzet een vierde plaats gekregen. De jongste Telg Noa en Rabaab zaten bij elkaar in dezelfde categorie, Noa beet de spits af met een geweldige partij tegen een tegenstander welke op papier de winnaar meer voordeel had in lengte, leeftijd en gewicht. Een Waza-Ari oftewel halve punt werd gescoord met een flitsende trap tegen de helm van haar tegenstander. Rabaab Had

eveneens een pittige tegenstander, maar zonder problemen trok ze de gehele partij naar haar toe. beide meiden scoorde erg goed in hun categorie en wisten zowel de 1e (Rabaab Nederlands Kampioen) en 2e (Noa) plaats te behalen. Tony en Dirk zaten eveneens bij elkaar in dezelfde categorie. Een pittige opgave stond voor deze twee sporters te wachten. Een tegenstander uit Frankrijk was namelijk vastberaden om prijzen mee naar het zuiden te nemen. Echter wisten beide heren hun eerste wedstrijd direct op punten voordeel te winnen. De stempel was gezet door deze twee sporters. Een aanslag op de overige deelnemers in de categorie. Dit zorgde voor eindresultaat waarbij Tony een 1e plaats behaalde en zich Nederlands kampioen mag noemen, de Fransoos werd 2e en Dirk Jacobs weltevreden met een derde plaats op het erepodium. Riad Haouati kwam als laatste aan de beurt en moest laten zien

Heren 1 met winst terug van verre reis

Waterpolo SBC 2000

dat hij ook met eremetaal naar huis wilde. Vastbesloten betrad hij de wedstrijdmat. Zijn eerste wedstrijd was een pittige wedstrijd. een onbeslist (Hiki Wake) zorgde ervoor dat Riad wist dat hij een tandje bij moest zetten. Dit deed hij dan ook en won zijn tweede en derde partij op punten. Zijn laatste partij (finale) kon hij helaas niet winnen, een te sterke tegenstander heeft hem geleid naar een goed verdiende 2e plaats. Tevens is Nicky Poppelaars (15) op zaterdag 7 december naar Almere gereisd om voor zijn kickboxwedstrijd bij 3 voudig K1 kampioen Remy Bonjasky. Helaas heeft Nicky zijn partij op punten achter moeten laten. Wel heeft Nicky bikkelhard zijn best gedaan en heeft hij een tevreden voorbereiding gehad voor zijn komende wedstrijd op 21 december in Breda. Kijk voor meer info op www.BudokaiBreda.nl

Trimgroep EVA in Bavel BAVEL - EVA is een trimgroep voor vrouwen. Je kunt het niet alleen! Door de gezellige contacten is het sporten bij EVA zo leuk dat je niet meer weg wilt blijven. Je bent welkom om onze groep te komen versterken. EVA sport op maandagavond van 19.15-20.15 uur. Locatie: in de winter op het voetbalveld van Bavel en in de zomer verzamelen wij bij Jeugdland in Ulvenhout en gaan in het

bos sporten. Een gediplomeerde trainster zorgt voor een goede warming-up, afgewisseld met hardlopen, stevig wandelen en spierversterkende oefeningen. In de winter spelen we indien mogelijk als afsluiting een kwartiertje handbal. Iedereen kan op eigen niveau meedoen. Kom vrijblijvend een maandag mee doen om te kijken of het aansluit aan uw wensen. Meer informatie op tel. 0161-431643 of email naar frans.roelands@outlook.com

Traditioneel Genezer en Sjamaan uit Nepal Helpt u graag met de volgende problemen: Allergie | Spier-Gewrichtspijn | Slapen | Emoties | Communicatie |ADHD bij kinderen | Angsten | Hoog gevoeligheid |Huis en Business Enrichment Persoonlijke energie bescherming

Cursussen in 2014: Meditation & Self Realization, Touch to Healing (1 & 2), Shamanism (1 & 2)

www.mantrashakti.nl 0620229318 Laxman

best betalende goudinkoper van breda - gratis taxatie !

inkoop - verpanding goud - zilver - munten

Jeugd Het aankomend talent van SBC 2000 GE1 kreeg de Schelde net niet te pakken, met een miniem verschil van 2-4 werd de wedstrijd in de Wisselaar beëindigd. Score Bredase zijde L. v. Gils en T. Koens. SBC 2000 JB1 kreeg behoorlijk tegenstand van Aquamigos JB1. Teveel, want halverwege de strijd nam Aquamigos de leiding over van SBC 2000. Na de 5-5 stand zagen zij het licht en gingen door door 10-8. De Krabben JC1 krabbelden er lustig op los tegen SBC 2000 JC1. De laatste werden flink gegrepen door de vlijmscherpe scharen. De Bredase ploeg ging flink ten onder met een verlies van 14-2. Broedermoord van GD2 op GD1. Een forse overwinning van SBC 2000 GD1 op GD2, maar ja je zit niet voor niets in het 1e team. D. Spierenburg met 5 treffers en J. Buhre hadden hier geen moeite mee. Het Meisjesteam van SBC 2000 ontwikkelt zich als leeuwinnetjes. Ze winnen nu weer met 18-1 van S. Daams. Totaal werd er 18x gescoord door SBC 2000 MC1. Slechts één tegen doelpunt werd geïncasseerd. Combiteam De Vennen-SBC 2000 JC1 waren niet geheel compleet bij de Treffers in Rosmalen. Een afmelding en een blessure kort voor de wedstrijd. Toch wisten de andere spelers dit verlies prima op te vangen, met name de doelpunten van M. Schalk, S. Scheepers en M. v. Vugt met ieder 4 scores. De eindstand werd na 4 perioden voortreffelijk waterpolospel op 2-14 winst dus. Dames Njord werd door de Dames 1 van SBC 2000 goed bijgehouden tot de veldwisseling. Daarna was gebrek aan een paar sterke speelsters in het team goed te merken. Part 3 werd plots gepakt door Njord tot een

stand van 6-2. Dit was niet meer in te halen voor de Bredase ploeg. Eindstand 7-3. Dames 2 draaft maar door en gaf Nayade Classic een lesje waterpolo. Een uitslag van 4-13 werd mee naar Breda genomen. Hoge individuele score was van E. v. Reenen met 4 treffers. Heren Een verre reis heeft Heren 1 toch de drie punten opgeleverd. Het ging dan wel met wat spanning, want in de laatste minuten werden 3 doelpunten gemaakt door de Heren van SBC 2000. Belangrijk voor deze ploeg is ook dat de grootste achtervolger De Rijn zaterdag twee punten heeft achter gelaten bij hun tegenstander. Dus volgende week De Zeeuwse Kust als tegenstander is nog een hele klus om te winnen. SBC 2000 Heren 2 krijgt het scoreritme maar niet onder bedwang. Talent genoeg in deze ploeg, maar de resultaten blijven wat achter. De Vennen 2 sloeg genadeloos toe met 4-14. Het derde Heren team zat goed in de race tot en met 3 periodes. ZVDO kreeg echter kansen van SBC 2000 en scoorden nog 2 keer tot 6-4. H. Veldink scoorde 3 van de 4 Breda punten. Uitslagen SBC 2000 GE1-De Schelde GE1 2-4 SBC 2000 GD2-SBC 2000 GD1 3-17 De Krabben JC1-SBC 2000 JC1 14-2 De Treffers JC1-Combiteam JC 2-14 Aquamigos JB1-SBC 2000 JB1 10-8 SBC 2000 MC1-SWNZ MC1 18-1 Njord 2-Dames 1 7-3 Nayade Classic 2-Dames 2 4-13 DWV De Speng-Heren 1 7-11 Heren 2- De Vennen 2 4-14 ZVDO 2-Heren 3 6-4

TOF-Kerstcross keert terug bij Hoeve Galderzicht

076-587.29.10

nu ook reparatiewerk

Van Os uurwerken Etten-Leur

www.vanosuurwerken.nl

v.a. €

29

95

,

.

p.p.

bel 076-5600600 | info@bouvigneparadijs.nl

VERHUUR AFVALCONTAINERS Voor bouw en sloopafval-puin-groen-bedrijfsafval enz. Verhuur van 7m³ 20m³ 40m³ afvalcontainers. Ook voor al uw bestratingsmaterialen, ophoogzand, grindzand, enz

Tel. 0622523365 / 0765971547

ven

6% BTW op arbeid per 1 maart 2013

we

Verhuur:

om Biertaps s.c tro Bars n i e v Dru rui Stoelen De w.d j i w Tafels pb ew a i t Z Sta-tafels een en. r k u n Enz. Enz. Hu che s e tieg a l e Winkelcentrum Epelenberg 5210026 wr ru Heksenwiel 5425000 voo k Oo thuisbezorgen op afspraak s tro

Betrouwbaar & Professioneel

dan

.

d is

goe

rd

eke

ez et j

et at h

Geen vooRRijKosten Klus-it René Peeters Groeneweg 28, 4759 BB Noordhoek Tel.: 0168-403640 / Fax: 0168-403313 Mob.: 06-46193871

Zie onze vernieuwde website: www.klus-it.nl info@klus-it.nl / Lid VLOK

ZEELANDHALLEN * 9-16.30 uur dewitevenementen.nl / 0251-31 90 90 pAGINA 20

BREDA - De TOF-Kerstcross keert op tweede kerstdag terug op het vertrouwde parcours nabij Hoeve Galderzicht aan de Rijsbergsebaan. Om 11.00 uur klinkt het startschot voor de 4 kilometer en een uur later om 12.00 uur is het de beurt aan de lopers van de 8 kilometer. Lopers van beide afstanden wacht een uitdagend en gevarieerd parcours. Start en finish vinden plaats in de manege van Hoeve Galderzicht. Het commentaar bij beide afstanden wordt verzorgd door Frans Jacobs. Op beide afstanden zijn voor dames en heren aantrekkelijke prijzen te winnen. De winnaars zullen ook de eerste houders van het parcoursrecord zijn, op het vernieuwde TOF-Kerstcross parcours. Goede naam Na de tiende editie in 2009 hield loopvereniging TOF de TOF- Kerstcross voor gezien. Door onder meer gebrek aan sponsors

vond het bestuur het na tien jaar niet meer financieel verantwoord om een volgende editie in de steigers te zetten. Na drie jaar heeft het bestuur de draad toch weer opgepakt omdat de TOF-Kerstcross inmiddels een goede naam had opgebouwd en zich mocht verheugen in een groeiende groep lopers die op tweede kerstdag graag ‘de kalkoen eruit wilde lopen’. Ondertussen is er een aantal kleine sponsors gevonden en is de opzet wat soberder dan voorheen. Inschrijven Inschrijven kan nu al tot 24 december via: www.inschrijven.nl Op de dag zelf kan vanaf 9.30 uur tot een kwartier voor de start worden ingeschreven. Meer informatie Alle informatie over de TOF-Kerstcross is te vinden op de geheel vernieuwde website van loopvereniging TOF Breda: www.tofbreda.nl


WEEK VAN DE

SUPERDEALS! 10%

T/M 15 DECEMBER

UW VOORDEEL

€3.280

TOT

KORTIN VOORR G OP ALL AADMO E DELLEN

VW POLO

€15.999

BIJ INRU IL

VAN UW AUTO

VW Polo

VW CC 1.8 TSI

VW GOL F

Rijklaar. Inclusief 1 jaar extra garantie = 3 jaar!

€19.79

VAN € 37.995 VOOR € 34.196

5

INCL. IN RUILBO NUS

VW S CIROC CO 1.4 V

AN TSI VOOR € 28.500 € 27.1 00

UW VOORDEEL

€4.800 VW Golf Rijklaar! Inclusief 1 jaar extra garantie = 3 jaar!

VAN TILBURG-BASTIANEN BREDA

15 DEC KOOPZOEMBER NDAG

RESERVEER NU AL UW VOORDEEL:

076-7500096

MA-VR 08.00-20.00 ZA 09.00-17.00 (KOOP)ZO 10.00-17.00 UUR Konijnenberg 3 4825 BC Breda T 076 - 8 000 000 • Auto’s snel leverbaar, rijden in 5 werkdagen • zolang de voorraad strekt, op=op! • financiering, verzekering mogelijk via Volkswagen Bank

WWW.TBVOLKSWAGEN.NL

Belachelijk veel Audi voor uw geld tijdens de

Audi

A4 Limousine e-Edition

*

+ 1 jaar extra garantie

Audi A3 met Proline S pakket + 1 jaar extra garantie

*

Audi A6 met Business edition pakket + 1 jaar extra garantie

OP = OP, kom nu naar de showroom of bel 076 - 750 00 98! 15 december KOOPZONDAG Konijnenberg 1, 4825 BC Breda

audicentrumbreda.nl Actie loopt t/m zaterdag 28 december 2013. * Vraag naar de voorwaarden in de showroom. Voordeel verschilt per model en uitvoering.

*


Tekst: Bart van den Acker

ook terug, maar ook de iets gedrongen vorm van de achterkant en achterzijruiten, die altijd zo karakteristiek was voor de 1-serie coupé. De 2-serie is wel net even groter dan zijn voorganger, analoog aan de ‘groei’ van de eerste naar de tweede serie 1-serie. Het interieur is daarmee ook iets ruimer dan voorheen en hetzelfde geldt voor de bagageruimte: +20 liter. De 2-serie komt met een keuze uit twee benzinemotoren en liefst drie diesels. De motorvermogens lopen van 105 kW/143 pk (218d) tot 240 kW/326 pk (M235i). Zelfs de prijzen zijn al bekend, vanaf € 37.700. Er is één versie (220dA) die in aanmerking komt voor Tekst: Bart van den Acker de 2-serie foto’s van nieuwe 20% bijtelling. De geruchtenmolen draaide al een tijdje. één van de eerste Ze laten onsdeautomobilisten echt Wie nooit met Coupé rust, op onze geliefde overheid. Na de 4-serie als opvolgers voor de 3-se- 2-serie coupé. De fraaie, vloeiende belij- zijn verlanglijstje heeft staan, moet nog De schare liefhebbers van de Chevrolet Voor dit jaar spitst een en ander zich toe op vier gebieden: Houderschapsrie coupé/cabrio wordt de 1-serie coupé/ ning van de flanken en de huidige BMW- even geduld hebben, want de levering Corvette is in ons land niet zo groot. De belasting, zien brandstofaccijns, wijziging in 2014. de grenswaarden voor korting in het voorjaar van we hier start pasde cabrio vervangen door de 2-serie. Dit is stijl voor front/koplampen Amerikanen maken het ook niet gemakkelijk, door de naam Chevrolet de ene op bijtelling voor zakelijke rijders en het compleet nieuwe kentekenbewijs. keer wel en de andere keer weer niet te gebruiken. Voeg daarbij om de paar Deze wijziging is het simpelst. In de jaar een ander importkanaal en wisselende dealers, dan is het niet zo gek afgelopen jaren is een groot aantal dat ook maar weinig zogenaamde sportzeer zuinige auto’s verkocht, waarvoor wagenliefhebbers beseffen hoe goed geen Houderschapsbelasting behoefzo’n Corvette eigenlijk is. Tenminste, gold voor de geldt voorgaande 14% bijtelling voor generaties de te worden betaald. Die vrijstelWij door zijn/haar werkgever een zakenauto der. Het tarief van dat (C5 en C6). Nu (van is het 50) de beurt uitstoot tot aan de C7, ling is nu voorbij, dus ook voor die ter beschikking krijgt en deze ook privé ge- dieselauto’s met een eerder dit jaar al gepresenteerd, maar

Primeur: de BMW 2-serie

Chevrolet Corvette in Nederland

Auto en autoriteit:

Wat verandert er in 2014?

Houderschapsbelasting

Fiscale bijtelling

begin 2014 komt-ie naar Nederland. De Coupé en Convertible hebben een 6,2 liter V8 met 343 kW/466 pk en de maximale trekkracht bedraagt liefst 630 Nm. Aan de ene kant leidt dat tot een sprintje van stilstand naar 100 km/u in 4,2 seconden, aan de andere kant is die motor zuiniger dan verwacht, met een evenredig lagere CO2–uitstoot: 279 g/ km is minder dan verwacht. De nieuwe coupé gaat € 124.995 kosten, de Convertible is € 3.000 duurder. Er is nu één dealer voor de Corvette, dat is Nefkens in Amersfoort.

Nieuw en met 85 g/km en voor auto’s met benzikentekenbewijs nemotor t/m 88 g/km. 1 januari komt er een einde aan het SlimPer van Volvo! –compleet achterhaalde- papieren ken-

auto’s moet in 2014 gewoon worden bruikt, betaalt ook Inkomstenbelasting over betaald. een deel van de catalogusprijs van de auto. Wellicht krijgen de houders van de beDit heet in het kort treffende kentekens tijdig een waarbijtelling en het schuwing, maar in alle gevallen is die mag duidelijk Giuliettazijn heeft eveneens een nieuwe motor en verdere detailwijzigingen. De 2.0 JTDm2-dieselmotor is 110 kW/150 pk sterk houders er zelf voor verantwoordelijk dat particulieren, garant voor zeer vlotte prestaties. Tegelijk is deze dat met ingang van 1 januari wordt die zelf en hunstaat auto De MiTo en de Giulietta, allebei volumemodellen van Alfa motor mede door de nieuwe generatie ‘common rail’-injectie betaald. kopen, met deze Romeo, hebben voor 2014 een flink aantal detailwijzigingen zo zuinig dat de Giulietta hiermee ook in 2014 nog steeds in materie niks van komt voor 20% bijtelling. Het Uconnect-systeem ondergaan. De MiTo heeft een nieuwe verchroomde grille en aanmerking komt uiteraard ook in de Giulietta, eventueel met een wat gepolijste koplampbehuizingen. In het interieur zijn er doen nieuwehebben.

tekenbewijs. De registratie van de auto ligt voortaan vast in de centrale computer van de RDW in Veendam. Als houders van een kenteken krijgen we een kaart, formaat creditcard, net als het rijbewijs, met daarin een chip waarop alle gegebekledingsstoffen en afwerkingen voor het dashboard, afhan- groter beeldscherm. Er zijn drie nieuwe exterieurkleuren, drie vens zijn opgeslagen. Bij aflevering van kelijk van de diverse uitvoeringen. Er is ook een nieuwe moto- nieuwe types lichtmetalen wielen en een iets aangepaste grilDIESEL een nieuwe of gebruikte auto moet de Het normale percentage van de prijs dat bij vorm gegeven, risering, de Turbo TwinAir met 77 kW/105 pk. Die levert vlotte le. In het interieur zijn de deurpanelen nieuwDe Seat Leon ST 1.6 TDI Ecomotive koper zich legitimeren, anders kan geen hetdesinkomen moet wordenis geteld 25%, de middenconsole nieuw enisde topversiesis hebben nieuwe prestaties en met een CO2–uitstoot van 99 g/km is hij één van de weinige zakenauto’s Begin 2014voor zijn de vernieuwde Alfa’s leverbaar. gewenst goed voor 20% bijtelling óók in 2014. Nieuwmaar is ooker sportstoelen. nieuwe kaart worden aangemaakt. Bij afzijn lagere tarieven zuinige die ook in kosten, de 2014 Gi- nog voor 14% bijtelhet systeem Uconnect voor de bediening van audio, iPod, iP- De MiTo met de nieuwe motor gaat € 17.750,levering krijg je als koper eerst een ‘verauto’s. Maar ja, wat is zuinig? Daar zit een hone en navigatie (van TomTom) via een centraal display. De ulietta met de nieuwe diesel kost € 30.650,-. ling in aanmerking komt. slag’, met daarop het eerste deel van de lastige materie aan vast. Om te beginnen AUTOGAS Het gedoe met in de registratiecode (9 cijfers). De spoelen kentekenwordt hiervoor de officiële CO2-uitstoot van laadkabels kan die loopt grond en vanaf in de bode auto als grondslag gebruikt, terwijl we Dan is er de 20% bijtellingsgroep, kaart volgt per post, rechtstreeks een irritatie vormen bij het dem van de auto zorgen weten dat dit niet te maken heeft met het nu bij diesels van gebruik 86 tot en met 111 g/km de RDW, met het tweede deel van de van elektrische auto’s. het kan voor de overdracht van de energie. Een reële brandstofverbruik en de uitstoot. en bij benzineauto’s 89 t/m 117 g/km. code. DeVolvo papieren met de twee codes ookvan anders. Volvo heeft geparticipeerd C30 Electric bleek zo in 2,5 uur Beng! Met een klap is de nieuwe Hyundai in eendeonderzoeksproject volledig op te laden. Het is want nog een i10 in ons land gelanceerd. Alle dealers In de afgelopen jaren heeft het ministerie Voor alle auto’s boven 111 (diesel) en in België, moeten (!) goed worden bewaard, zijn bekeken experiment, maar kan een belangrijke kregen tegelijk zowel een showroomvan Financiën grenswaarden bepaald voor 117 (benzine) g/kmwaarin geldt de hetmogelijkheden standaard tadie zijn nodig als de auto weer wordt om een elektrische auto te laden via in- factor worden in de verdere doorbraak exemplaar als een demonstratie-auto en de verschillende bijtellingspercentages, rief van 25%. verkocht van of ingeruild. de eerste dagen is ductie. Die techniek is op zich bekend, elektrisch In autorijden. Overigens op dezelfde dag was ook de introductie maar –al geven ze dat nooit toe- er werden Auto’s die uiterlijk 31nog december aankoop, alslanger de kaart noginductietechniet is, maar op wordt niet op deze na schaal voor de vakpers. Hyundai verwacht heel TNO al bezigermet gaat genodus draadloos, veel van de nieuwe i10. Daarbij moet ik niek voor elektrische auto’s. is in veel meer zuinige auto’s verkocht dan inge- aanstaande in toegepast. gebruikDitzijn kan de de politie de registratie van deHet auto accu van de elektrische auto wordt vol- principe ook mogelijk elektrische auto’s direct opmerken dat de ‘oude’ i10 het vele schat. De korting op de bijtelling is één van men, dus in hetledig oude ‘bijtellingsredigitaal controleren. De RDW is de enige automatisch geladen wanneer die te laten rijden over inductielijnen in het jaren beslist niet slecht heeft gedaan. De de redenen waardoor het ministerie van Figime’ blijven maximaal 60 maanden instantie wegdek, die de waardoor kaarten produceert, wat op een daarvoor ingerichte parkeertruc met het nieuwe model is dat dit zode accu op spanning kennismaking de nieuwe komen alleen alsbelastinginkomsten vijfdeurs en alleen de plaats wordt gezet. Elektromagnetische wel in staat is trouwe i10-rijders voor het tor, hij is ernanciën is eerste misgelopen. inblijkt aanmerking voor het gelde kans blijft. op fraude en autodiefstal met relatief percentage ruime en merk te behouden als een nieuwe groep handgeschakeld. Dat laatste is opmer- i10 een leuke gelijnde,dende blanco kentekenbewijzen onmogelijk op de dag van afkopers aan te trekken. Die groep heeft te- kelijk, want juist de trouwe kopers rijden keurig afgewerkte compacte auto, die Per 1 januari wordt de prijs van een maakt. Bij inruil of verkoop van de auto Met ingang van 2014 kennen we vijf levering. genwoordig een enorme keuze, Hyundai relatief veel met een automaatje. Oké, in bovendien ook heel goed rijdt. De prijsliterhetdieselolie verhoogd methet3huidigeverschillende wordt de kaart doorgeknipt en blijft dus Voorbijvollestaat er veel druk op de auto€ 9.995,Zodoende de waarschijnlijk fiscale regime zoupercentages. zo’n ver- lijst start is niet enige merk met een heel sterk meest verkochte is duizend sie onevenredig duur worden, maar nu aanbod het zogenaamde A-segment. centin aan accijnzen. Deze verhoniet bij de auto. Bij verkoop tussen pardig elektrische auto’s, dus zonder uitstootversie branche omeuro auto’s waarvoor na 1 januari Daarbij houdt de i10 het aanbod heel ontneemt het merk de kopers die er toch duurder. Ik kom binnenkort uitgebreid Het is al meer dan 25 jaar geleden dat ging staat los van een eventuele verticulieren moet het kenteken worden ter plaatse, geldt 4% bijtelling. een ongunstiger tarief gaat gelden nog voor overzichtelijk, want er is maar één mo- echt eentje willen die mogelijkheid. Bij op de nieuwe Hyundai i10 terug. we in Nederland, op het Circuitpark hoging in verband met inflatie. In de overgeschreven bij een zogenaamd kenAuto’s met een uitstoot tot en met 50 g/ de jaarwisseling op de wegvoor te krijgen. Zandvoort, het laatstIneen echte praktijk wordt het verschil tussen de tekenloket. Dat kan een postagentschap km krijgen een bijtellingspercentage van het algemeen komen er na januari minder Grand Prix1Formule 1 hebben gezien. Lang hebben de maar ook een autobedrijf. De adresXF, met onder prijs van een liter Euro 95 en een literDe vernieuwde zijn, 7%. InJaguar de praktijk zijn dit plug-in hybrides auto’s in aanmerking voor een autosportliefhebbers lager percenhoop gehad dat die de Grand Prix nog meer de 2,2 liter ‘Eco2’-dieselmotor diesel kleiner. Dit betekent dat de die-(120 kW/163 sen staan net als veel meer informatie en bijna alle auto’s met een range exten- tage en dat scheelteens duszou in de schatkist. terugkomen, maar nu weten pk), is in ons land geselrijder méér kilometers nodig heeft op www.rdw.nl. Voor de oude eigenaar we dat het er niet meer in zit. In totaal Het autodeel-systeem van Daimler Benz, arriveerd. Mede door de bescheiden zijn er 34 ‘Grote Prijzen’ verreden, car2go, is nu vijf jaar Het systeem CO2-uitstoot van deze motor zijn de om voordeliger uitactief. te zijn. wordt ter plekke een vrijwaringsbewijs van 1948 tot 1985. Over al die races dan men voor een volbloed Jaguar verwacht. loopt nu wereldwijd in 23 steden, waaron- prijzen lager De Opel Ampera is nu nog te koop met afgegeven, waardoor hij kan aantonen gaat het zeer fraaie boek ‘Grand Prix der Amsterdam. Onze hoofdstad is nog een De XF is er nu vanaf € 49.900,-, de Sportbrake vanaf € 52.690,-. 0% bijtelling, na 1 januari wordt dat 7%. Bij autogas zien we eveneens een niet langer verantwoordelijk te zijn voor Zandvoort’ van Mark Koense, mèt van de weinige waar alleen wordt gereden accijnsverhoging, ditin AmgevalDe nieuwe Audi A3 Cabrio ziet er een stuk anders uit dan de vorige. Dat komt de auto. De nieuwe eigenaar moet zich daarbij een prachtige film van ruim met elektrische smarts. Dat in zijn er een uur op DVD. De tweetalige (Ensterdam totaal is omdat deze nieuwe is gebaseerd op zelfs intussen met 7driehonderd. cent. HetIn effect ook bij particuliere verkoop legitimegels/Nederlands) tekst bestaat niet heeft car2go nu een half miljoen klanten, de A3 Sedan en dus ook een ‘koffer’ hetzelfde als bij diesel, wie véél kiloren en ontvangt het eerste deel van de uit droge raceverslagen, maar per die maandelijks een miljoen ritten maken, heeft. De nieuweling komt in maart meters rijdttwee enpervoor autogas kiest, nieuwe registratiecode. Na enkele dagen hoofdstuk is er een korte inleiding dus gemiddeld maand. Abonnees 2014, lekker net voor de lente. en verder zijn het vooral uitgebreikunnen een voordeel heel bescheiden prijs De prijzen staan al vast en beginnen heeft tegen minder ten opzichte krijgt hij de kaart met het tweede deel eenvoudig: wie ooit bij een de bijschriften bij de honderden van foto’s. per gebruik makenDe vanaccijnzen elke be- op bij € 35.900. vanminuut een benzineauto. de code per post. De productie van Dáár gaat het met name om. Als ingewij- Grand Prix was (zoals ondergetekende schikbare smart en die binnen een bepaald vloeibaar aardgas en biogas, waarop nummerplaten blijft wel op de nu gebruide zie je wel een paar bekende plaatjes, 10x!) of de Nederlandse autosport een gebied op een willekeurig punt achterlaten. De Volvo V40 is al een doorslaand enkele auto’s rijden, gaan mee metsucces. Dat gaat nog eens naar een kelijke doorgaan, registratie maar het grootste deel is nog nooit eer- manier warm hart toedraagt,die moet dit gewoon der gepubliceerd. Daarbij is spannend hebben. Goeie timing, Sinterklaas! volgende versnelling als na 1 januari die van autogas, maar er komt jaarlijks blijft ook gewoon op de auto, ook als dieHet actiebeeld, maar ook veel heerlijke boek kost € 89 zonder verzendkosten. een correctie achteraf. Maak het maarde nieuwe basis-benzineversie T2 (88 wordt doorverkocht. Alle bestaande kensfeerplaatjes. De film geeft eveneens Het is te bestellen per internet bij uitgekW/120 pk) beschikbaar komt. De tekenbewijzen worden successievelijk ingewikkeld! een chronologisch overzicht van de ver Tuvalu, maar ook te koop bij AutoV40, door EuroNCAP aangemerkt als de nieuwe kaart.(of via www. ontwikkeling en de races, in het vervangen Engels NETdoor de veiligste auto in zijn klasse, is er als T2 in vier uitvoeringen, vanaf € 24.995. Carbooks in Wernhout

Alfa Romeo voor 2014

+3

+7

De cent Hyundai i10 is er!

cent

Brandstofaccijns

Grand Prix Zandvoort: het boek

kort nieuws

ingesproken door Jan Lammers. Heel

autonetcarbooks.com).


AUTO’S

PTA & IRIKS Peugeot gaan knallend het jaar uit!

extra inruilvoordeel! , 0 0 5 . €3

dmarc.nl

Kom naar de showroom voor de deal van het 2013. Nu tot

PTA PEUGEOT IRIKS PEUGEOT

PTA Roosendaal Vlierwerf 6, Tel. 0165 526 666 Iriks Oosterhout De Boedingen 23, Tel. 0162 49 89 00 Iriks Breda Huifakkerstraat 5, Tel. 076 565 92 11

De Keen Etten-Leur (agent) Voorsteven 25, Tel. 076 501 3151 Nouws Rucphen (agent) Sprundelseweg 35b, Tel. 0165 343 740 www.pta.peugeot.nl | www.iriks.peugeot.nl

AUTOMONTAGEBEDRIJF

EINDEJAARSAKTIE

JOKO

OOK WIJ DENKEN MET DE FEESTDAGEN MET U MEE

• Mercedes C220 cdi automaat kleur zwart, bouwjaar 2011, 72000km Nieuwprijs €52000 nu voor €26000 • Mercedes CLA (direct leverbaar) 200 AMG line automaat, kleur wit, bouwjaar 07-2013, 78km Nieuwprijs €52000 nu voor €45950 • Mercedes A 250 AMG automaat, kleur zwart,bouwjaar 04-2013, 3652km Nieuwprijs €55000 nu voor €46500

En meerdere spectaculaire aanbiedingen! Voor meer informatie zie www.asp-auto.nl of bel naar 0166-672429

Bellier Jade Bellier Jade

JDM JDMXHEOS Roxsy

Bellier Jade

JDM Roxsy

Van Gils Auto’s - Doornbos Doornbos Van VanGils Gils Auto’s Auto’s -- Doornbos Bellier Jade

Brommobielen JDM Roxsy

Doornboslaan 104 Tel.Tel. 076-5720494 076-5720494 Doornboslaan 104 4816 EA 4816 EA Breda Breda www.vangils-autos.nl www.vangils-autos.nl Tel.: Tel. 076-5720494 076-5720494 www.vangils-autos.nl www.vangils-autos.nl Brommobielen Nieuw Nieuw en Brommobielen enGebruikt Gebruikt WIJ ZIJN VERHUISD !!

WIJ ZIJN VERHUISD !!

WIJ ZIJN 1VERHUISD !! VANAF OKTOBER VANAF 1 OKTOBER KUNT U ALLEEN NOG Nieuw Gebruikt VANAFen 1 OKTOBER TERECHT OP NOG KUNT U ALLEEN KUNT U ALLEEN NOG ONZETERECHT LOCATIEOP AAN TERECHT OP DE

Auto Service Peene Mega 400 VanVan Mega 400 Mega 400 Van

Mega 400 Van

ONZE LOCATIE AAN ONZE LOCATIE AAN DE DE DOORNBOSLAAN 104

DOORNBOSLAAN 104104 DOORNBOSLAAN

Let op!!! €150 tot €10000 voor uw loop-, sloop- of schadeauto, compleet met katalysator. Tevens alle auto onderdelen te koop aangeboden. Tevens reparaties aan alle merken auto’s. Tegen zeer voordelige prijs!

www.Qualitycarrent.nl

alles

kilometervrij

auto / busverhuur

076 - 502 22 67 etten-Leur Qualitycarbrabant.nl QuaLityCarbrabant.nL

Tel. 076 541 83 53 / www.prescherautos.nl APK keuring vanaf € 21,50 wekelijks op woensdag Tevens een 20-tal auto’s te koop aangeboden Openingstijden 8.30 tot 17.30 uur Weidehek 90 Breda

Heeft u of ieManD uit uW oMgeVing BranDWonDen?

• bedrijfswagens • Werkplaatsaktie:

aPK nu v.a.

€14 95

APK, airco, onderhoud, winterbanden

Tevens verkoop bedrijfswagens e 0.- ti 15 ran e2. ga r 2j

scootmobiel

VOOR EEN BETAALBARE PRIJS

Dealer voor Etten-Leur e.o.

QuaLity Car brabant bv Leerlooierstraat 21 | Etten-Leur | 076 - 502 22 67 ooK voor oPrijPLaten en Liften.

Quality-occasion.nl

Verkoop personen auto’s

De Vereniging van Mensen met Brandwonden is het ervaringscentrum dat de leden met elkaar in contact brengt en hun belangen behartigt. Wij helpen bij: · Lotgenotencontact · Voorlichting · Belangenbehartiging · Juridische zaken

Alle merken onder één dak

Guldenweg 14 4871 HL Etten-Leur 076-5041069

Uw krant is bij uitgeverij De Bode in uitstekende handen Informeer vrijblijvend naar onze mogelijkheden: Tel. 076 599 81 11 | www.internetbode.nl

Van Gils Auto’s - Doornbos

Fijne feestdagen

Klaverveld 10 - 4698 PT Oud-Vossemeer - Tel: 0166 - 672 429

Maalbergenstr. 24a Wernhout Tel. 076-5971739 / 06-54278822 info@jokozundert.nl www.jokozundert.nl

Doornboslaan Doornboslaan104 104 4816 EAEA Breda 4816 Breda

Brommobielen Nieuw en Gebruikt

Klaverveld 10 4698 PT Oud Vossemeer tel: 0166-672429 fax: 0166-673003 www.asp-auto.nl

• Sloop-loop-schade auto’s motors te koop gevraagd. • Alle gebruikte onderdelen online. • Vrijwaring bij ophalen. • Reparatie en onderhoud. Lid ARN-Stiba-RDW

actie tot eind 2013!

Kijk voor meer informatie op

www.brandwondenvereniging.nl

k iuew n e i NU

iinn

!!! a d e r B B

Betaal niet langer teveel voor kleine schadegevallen ! Waarom kiezen voor de smart repair oplossing?

• Spot-repair •Spot-repair

Smart repair biedt een hoogwaardig alternatief ten opzichte van de conventionele manier van schadeherstel van kleine schades tegen een fractie van de prijs.

•U•itdeukenzonder Uitdeuken zonder spuiten spuiten • Dashboardreparatie Voor smart repair methode.

Belangstelling?

• Bekledingreparatie

•Bekledingreparatie • Kunststofreparatie

Neem voor een vrijblijvende offerte contact met ons op. Smart Repair Centre Ronnie Bastiaanssen Brugsteen 7 4815 PL Breda T +31 (0)76 542 10 10 M +31 (0)6 51 57 21 89

•Kunststofreparatie

Smart Repair Centre Ronnie Bastiaanssen Brugsteen 7 4815 PL Breda T +31(0)76 542 10 10 M +31(0)6 51 57 21 89

•Dashboardreparatie

• Lakverzegeling

•Lakverzegeling • Ruitreparatie

•Ruitreparatie Na smart repair methode.

• Velgreparatie

•Velgreparatie

Hét kostenbesparende alternatief..!


sport

Baronie D4 in pittig potje op tandvlees naar Zondagmiddag de derby de titel Baronie-Dongen

De kampioenen van Baronie D4.

BREDA - Het is zaterdagochtend 8.00 uur als de jongens van Baronie D4 zich verzamelen aan De Blauwe Kei voor de thuiswedstrijd tegen Dongen D3. Bij winst is de titel binnen, bij verlies kunnen we volgende week op herhaling. Als Dongen heeft afgetrapt schakelt de wedstrijd gelijk naar de hoogste versnelling. Dongen speelt verzorgd voetbal en heeft veel snelheid in de ploeg. De spelers uit het Peeënrijk zijn dan ook erg gevaarlijk. Achterin bij Baronie houden Nick en Kars het hoofd koel en schuwen het niet om de bal weg te rossen. Lukas en aanvoerder Julius laten de bal regelmatig professioneel over de lijn lopen en Justin is vaak just in time om zijn tegenstander het schieten te beletten.

Als de eerste storm is gaan liggen, laat Thimoah zien met bal sneller te zijn dan zijn tegenstander zonder. Hij laat hem achter, maar scoren is een brug te ver. Er ontstaat een scrimmage voor het doel van Dongen, maar de bal wil er vooralsnog niet in. Niet veel later wordt er een hoge bal in het doelgebied van de geelblauwen gepompt. D e keeper lijkt de bal te hebben, maar tegen alle verwachtingen in laat hij de bal los. Goudhaantje Nijs is heel attent, pikt het kleinood op en scoort: 1-0. Er gaat een zucht van verlichting over De Blauwe Kei. De eerste klap is een daalder waard. Er zijn verder weinig hoogtepunten te noteren. Julius schiet letterlijk uit zijn slof en Daan toont opnieuw over een geweldige tackle te beschikken. Dongen blijft aandringen en dwingt Brecht tot uitkomen. In

eerste instantie heeft de Baronie-goalie de bal, maar hij laat los, waardoor de speler van Dongen binnen schiet: 1-1. De spanning stijgt weer, het is een echte wedstrijd tussen twee gelijkwaardige teams. Dan fluit de scheidsrechter voor de rust. De tweede helft begint met een bestorming van de Kanaries op het Baronie-doel. Bij een spaarzame uitval van de groenhemden schiet Guus van enkele meters hoog over. Dongen houdt het initiatief, maar Baronie houdt met hangen en wurgen stand. De toegestroomde mensenmassa langs de lijn heeft het zwaar, er komt hoorbaar veel adrenaline vrij. In het veld moeten de middenvelders Jip, Rik en Igor constant bijspringen om Dongen ver van het doel af te houden. Toch komen de Baronnen er geregeld gevaarlijk uit. Een voorzet van Cruijffie wordt door Soef over de uitkomende keeper in het lege doel gekopt: 2-1. De volgers krijgen iets meer rust, maar het is duidelijk nog niet gespeeld. Dongen schakelt nog een tandje bij. Een corner van de Kanaries hobbelt via Brecht en de paal het veld weer in. Achterin is het nog steeds vrouwen en kinderen eerst. Een corner van Daan wordt door Dongen weggewerkt, maar de bal wordt opgepikt door Cruijffie. Zijn voorzet is precies op maat en wordt door Soef binnen gewerkt: 3-1. Voorzichtig begint men langs de kant aan de titel te denken. Niet veel later fluit de scheidsrechter de wedstrijd naar de historie. Het feest kan beginnen, de titel is binnen! Kampioenen! Na een ereronde wordt er bij het koffiekot feest gevierd: kinderchampagne, party poppers, kampioensbekers en een horde opdringerige fotografen. De Baronnen laten het allemaal gebeuren. Na een warme douche gaat het feest in de kantine verder.

Bavel U15-3 krijgt de smaak te pakken BAVEL - Bavel U15-3 heeft dit jaar een lastige competitie en krijgt maar weinig mogelijkheden om punten te pakken. Wel blijft het team vol goede moed en dat kwam afgelopen weekend goed van pas. Bavel speelde tegen RBB uit Breda. De wedstrijden waren lang en het kon alle kanten uit. De dubbels en mixen werden gelijk verdeeld, maar in de enkels trok Bavel net aan het kortste eind. De uitslag was hierdoor 5-3 voor de RBB. Hopelijk kan Bavel U15-3 deze lijn doorzetten in de laatste vier wedstrijden van de competitie. Bij de senioren is Bavel 1 weer op volle sterkte. Na een aantal weken van blessures kon het team beginnen aan de wedstrijd tegen Veghel. Bavel hoefde alleen de herenenkels in te leveren, waardoor de einduitslag 6-2 voor Bavel was. Een knappe prestatie in een poule waar alles heel dicht bij elkaar ligt. Dezelfde uitslag was er voor Bavel 3 en Bavel 4. Bavel 3 wist met 6-2 te winnen van Veghel en Bavel 4

speelde 6-2 tegen TFS’57 uit Bergen op Zoom. Bavel 2 speelde gelijk tegen Robad uit Roosendaal. Bavel 5 wist uit te winnen bij Geldrop met 5-3 en Bavel 6 verloor met 3-5 van TFS’57. Bij de jeugd speelde Bavel U19 gelijk tegen TFS’57. Ook Bavel U15-2 speelde tegen TFS’57. Zij verloren met 1-7. Winst was er voor Bavel U15-1 en Bavel U13-1 tegen Blauw Wit uit Roosendaal. Beide teams van Bavel wisten met 8-0 te winnen en zijn dicht bij het kampioenschap. Bavel U13-2 speelde thuis tegen Robad en wisten 1 punt te bemachtigen, waardoor de uitslag 1-7 was. Voor de overige uitslagen van afgelopen weekend en het programma voor komend weekend, verwijs ik u naar de schema’s hieronder. Graag zie ik u in de Huif om onze teams aan te moedigen in de laatste weken van de competitie. Uitslagen BC 67 Veghel 3-Bavel BC 1 2-6 Bavel BC 2-Robad BC 1 4-4

Veghel 5-Bavel 3 2-6 Bavel 4-TFS ‘57 6 6-2 Geldrop 6-Bavel 5 3-5 Bavel 6-TFS ‘57 7 3-5 TFS ‘57 U19-1-Bavel U19-1 4-4 Blauw-Wit U15-1-Bavel U15-1 0-8 Bavel U15-2-TFS ‘57 U15-1 1-7 Bavel U15-3-RBB U15-2 3-5 Blauw-Wit U13-2-Bavel U13-1 0-8 Bavel U13-2-Robad U13-1 1-7 Programma Zaterdag 14 december 19:30u BCO 2-Bavel 5 17:30u BCO U15-1-Bavel U15-1 17:30u BCO U13-2-Bavel U13-1 Zondag 15 december 10:00u Drunen BC 1-Bavel BC 1 14:00u Bavel BC 2-Bever BC 2 10:00u Geldrop 4-Bavel 3 14:00u Bavel 4-Bever 4 11:15u Bavel 6-Blauw-Wit 3 10:00u Geldrop U19-1-Bavel U19-1 13:00u Blauw Wit U17-1-Bavel U17-1 11.15u Bavel U15-3-Oss U15-1 11:15u Bavel U13-2-FST U13-1

Zilveren beker Old Dutch BREDA - In het Zeeuwse Terneuzen was de zesde en laatste competitiedag van de Zuidelijke cirkel. Het betreft de zwemcompetitie voor masters. Populair bij masters uit heel Nederland en België. De Bredase masterzwemvereniging de Old Dutch leverde een knappe prestatie door achter het machtige PSV de zilveren beker te bemachtigen. Individueel werden er ook veel prijzen in ontvangst genomen. De zwemmers komen uit in diverse klassementen. In het korte vrije slag klassement was er goud voor Bianca Reichgelt en Frans van der Walle. Ad Tersteeg won de zilveren medaille en voor Gerda van der Ploeg was het brons. In het lange vrije slagklassement kende de Old Dutch drie winnaars n.l. Karien Musters,

Karin van den Heuvel, Pieter Husslage en Phil Trethewie. Mar van Geel werd hier derde. In het korte wisselslagklassement was er goud voor Mies Kuipers en Nico Baay. Karien Musters en Gerda van der Ploeg namen de zilveren medaille in ontvangst. Winst was er voor Pieter Husslage in het lange wisselslagklassement. Mar van Geel werd hier tweede. Individueel waren er ook nog prima prestaties te noteren in Terneuzen. Karien van den Heuvel zwom een snelle 100 meter vlinderslag in de wisselslagestafette. Marcel Creemers was ontketenend op de vlinderslagsprint met 19.52 seconden. Karien Musters zwom een prima 50 en 100 meter schoolslag met respectievelijk 1 minuut 01 en 2.10.10. Mar van Geel zwom de 100 en 200 meter schoolslag in 1.47.69

en 3.56.68. Clubgenoot Nico Baay is in zijn leeftijdscategorie een klasse apart op de schoolslag met 1.41.32 en 3.40. Gerda van der Ploeg sprintte dit keer met 41.00 seconden snel op de 50 meter vrije slag . Hans Vloedgraven mistte de start door slecht geluid op de 400 meter wisselslag. Na een spectaculaire inhaalrace bleef hij net boven de 6 minuten. Karin van den Heuvel toonde zich onvermoeibaar op dit wisselslagnummer. Zij finishte na 6 minuten 39.91. Mies Kuipers toonde flinke progressie op dit nummer en bleef net boven de limiet voor het WK in Montreal. Het zwemseizoen zit er op voor de masters in 2013. Er wordt echter flink doorgetraind voor het Open Nederlands Kampioenschap voor masters korte baan 2014 in 24 tot 26 januari in Zwolle. pAGINA 24

BREDA - Voor voetbalminnend West Brabant staat zondagmiddag de enige derby in de hoofdklasse op het programma tussen Baronie en Dongen. De Baronnen zijn aan een prima reeks bezig met 4 overwinningen en twee gelijke spelen. Afgelopen zaterdag liet men onnodig twee punten liggen bij Deurne door met 1-1 gelijk te spelen. De Baronnen nemen momenteel de vierde plaats in op de ranglijst. Tegenstander Dongen wist met 4-0 Bekkerveld terug naar Heerle te sturen en staan twee punten achter op Baronie. Baronie liep geen schade bij Deurne op door gele kaarten zodat men bijna volledig kan aantreden in de derby. Men hoopt dat deze week Benny Kerstens fit krijgen voor de zondagmiddag. Trainer Jack Sweres kan geen beroep doen

op zoon Jorn die nog even in het gips zal moeten zitten. Afgelopen zondagmiddag speelde Dongen 2 en Baronie 2-2 elkaar gelijk, met nu op zondagmiddag de derby van West Brabant. Baronie pakt deze middag groot uit: alle sponsoren zijn uitgenodigd voor een brunche waar Chris van Nijnanten en oud trainer Sander Popovic als gastsprekers zullen optreden. In de rust zullen alle jeugdelftallen die herfst kampion zijn geworden gehuldigd worden. Voor de wedstrijd zal de loten kanjer( grote clubactie) die de meeste loten heeft verkocht en het team dat de meeste loten heeft verkocht in het zonnetje worden gezet. Na afloop is er voor beide teams en supporters de derde helft met Dj Bas en Dj Watch. Baronie-Dongen trappen af op de Blauwe kei op 15 december om 14.30 uur.

Programma rkvv DIA Wedstrijden junioren 14 december 14.30u Raamsdonk A1-DIA A1 13.15u Boeimeer B2-DIA B1 11.30u RWB C1G-DIA C1 14.30u DIA C2-DIA C3 10.00u Groen Wit D1-DIA D1 10.00u Beek Vooruit E2-DIA E1 10.00u DIA E3-Baronie E5 10.00u DIA E4-Baronie E9 9.30u Irene’58 E4-DIA E6 10.00u Baronie F7-DIA F3 10.00u Terheijden F2-DIA F5

Wedstrijden senioren 14 december 14.30u DIA 1-Unitas’30 1 14.30u Terheijden 2-DIA 2 14.30u DIA 3-Zwaluwe 4 Wedstrijden senioren 15 december 14.30u DIA 1-Be Ready 1 11.30u DIA 2-Boeimeer 2 12.00u DIA 3-Bavel 3 11.30u Veerse Boys 5-DIA 4 11.00u VCW 3-DIA 5 Dit ondervoorbehoud van afgelastingen.

SV Advendo Programma jeugd Zaterdag 14 december Advendo B1-Groen Wit B1 aw14.00 Advendo C1-Sprundel C1 aw11.45 Advendo D1-VVR D1 aw10.00 vv Zwaluwe D2-Advendo D2G aw09.00 Irene’58 E1-Advendo E1 aw08.30 Boeimeer E4-Advendo E2 aw07.30 Terheijden E2-Advendo E3 aw08.00 Advendo E4-Chaam E4 aw09.15 Advendo F2-Right’Oh F? aw09.15 Voetbalschool 5-jarigen Training aw09.30 Advendo F1 is vrij of speelt nog een vriendschappelijke wedstrijd Programma senioren Zaterdag 14 december TVC Breda ZA2-Advendo ZA2 aw11.15 Zondag 15 december

UVV’40

Programma jeugd Zaterdag 14 december Bavel A3-UVV’40 A2 aw.12.30 De Fendert B1-UVV’40 B1 aw.13.30 Groen Wit C2-UVV’40 C1 aw.11.30 Baronie E3-UVV’40 E1 aw.11.15 UVV’40 E5-Baronie E6 aw.9 UVV’40 E7-The Gunners E3 aw.9 UVV’40 F1-Bavel F2 (beker) aw.9

Advendo 1-Chaam 1 av14.30 Advendo 2-TSC 4 av11.00 Barca 3-Advendo 3 aw10.45 Advendo 4-TSC 5 aw13.30 UVV’40 5-Advendo 5 aw11.45 JEKA 16-Advendo 6 aw08.45 Advendo 7-Right’Oh 3 aw10.00 Algemene ledenvergadering Het bestuur nodigt alle leden uit voor het bijwonen van de Algemene Ledenvergadering op vrijdag 13 december in het clubhuis van Advendo, aanvang 20.00 uur. Uw aanwezigheid wordt zeer op prijs gesteld zeker gezien het agendapunt voortbestaan / toekomst van SV Advendo. Indien u toch niet aanwezig kunt zijn graag afmelden via e-mailadres: secretariaat@svadvendo.nl.

Programma senioren Zondag 15 december UVV’40 1-Neerlandia’31 1 aw.13 Hardinxveld 2-UVV’40 2 aw.9 UVV’40 3-Dussense Boys 2 aw.10.30 UVV’40 5-Advendo 5 aw.12.30 Viola 3-UVV’40 6 aw.10 WDS’19 4-UVV’40 7 aw.9.45

NAC teams pakken goed uit BREDA - De teams binnen de NAC opleidingen kunnen van een goed weekeinde spreken. Alleen het D2 team, 2-0 bij FC Den Bosch, verloor. De overige teams konden drie punten bijschrijven. De opmars van NAC A1 is voortgezet met de 4-2 zege op PEC Zwolle en dat betekent dat de middenmootpositie is verstevigd. Een goed resultaat daar deze ploeg nog steeds noodgedwongen met veel spelers uit de B- leeftijd moet acteren. De B1 won ruim met 0-4 bij AFC in Amsterdam en klimt naar de vijfde plaats. Het duel van NAC B2 werd uitgesteld tegen Nieuwenhoorn. Maar toch deed de ploeg van Sedat Siner heel goede zaken. Het team, dat dit seizoen nog niet verloor, komt in punten weer gelijk aan kop, daar ASWH met liefst 7-3 bij laagvlieger Smitshoek verloor.

Voor de NAC C1 gaat het er met de week beter uitzien. De voorsprong aan kop werd na de 4-1 zege op De Meern verstevigd daar Feyenoord het weer liet afweten, gelijkspel tegen UVS. Hierdoor is die voorsprong opgelopen tot negen punten op Feyenoord en Spartaan ‘20, de tegenstander van komend weekeinde. NAC D2 passeert JEKA D1 op de ranglijst na een 3-0 winst in het rechtstreeks duel. Programma zaterdag 14 december Barendrecht-NAC A1 NAC B1-PEC Zwolle (13.15u terrein WDS’19) Zeelandia Middelburg-NAC B2 Spartaan ‘20-NAC C1 NEC/FC Oss-NAC C2 NAC D1-VVV Helmond Sport (11.15u terrein WDS’19) Baronie D1-NAC D2 (10.00u)


Zorgenco

- opleidingen tot NMI registermediator - in-company trainingen - zakelijke en particuliere mediations

ERKEND MEDIATOR WORDEN?

Het bureau voor huishoudelijke hulp en/of verpleegkundige zorg bij u thuis.

Het Mediation Educatie Centrum (NMI erkend) leidt op voor het examen tot NMI registermediator. Meld u aan voor een gratis informatiebijeenkomst via onze website, of bel 015 - 36 112 36. Volgende informatieavond (start 19.30 uur) : Tel: 015 – 36 112 36

Woe. 11 dec., WestCord Hotel Delft (naast IKEA) Do. 9 jan., Hotel Trivium Etten-Leur

info@mediationeducatie.nl

Ieder mens heeft het liefst een lang en zorgeloos leven. Toch kan er een moment komen waarop u zelf of iemand in uw familie een steuntje in de rug nodig heeft.

www.mediationeducatie.nl

Bij Zorgenco staat de cliënt centraal en vinden we het belangrijk dat men zo lang mogelijk thuis kan blijven wonen. Onze medewerkers zijn deskundig en hebben oog voor persoonlijke aandacht. A1

C5

A2

Dre Wit (‘t) goed reparaties witgoed producten Etten-Leur Voorrijkosten in Etten-Leur € 15.00 buiten Etten-Leur € 20.00

C1

C4

B4

Tel.: 06-50905037

Voor al uw klussen

Uitgesproken Zevenbergen!

Beleef Bosselaar Zuid!

Stuc, schilderwerk en behang. Timmer en tegelwerk www.demmersinterieur.nl Demmers Interieur Etten-Leur 06-41211049

plafonds & wanden witten Ook binnen- en buitenschilderwerk Vraag een vrijblijvende offerte tel. 06 - 43220390 / 076 - 5991675

Antiekrenovatie Hans Swanenberg

Wilt u ook in Bosselaar Zuid wonen? Loop geheel vrijblijvend binnen in ons infocentrum op locatie tijdens de informatiedag op zaterdag 14 december a.s. van 11.00u tot 13.00u. Het infocentrum is bereikbaar via de Zuidrand / Huizersdijk en de brug over de Roode Vaart.

Onze helpenden, verpleegkundigen en tuin en klusjesmannen zijn ook in te huren door instellingen. Voor vrijblijvende informatie staan wij u graag te woord,

tel 06 - 55511145 / 0165 - 383043

Zorgenco Bremstraat 178 4711 RP St.Willebrord

Aalten Schildersbedrijf BREDA

14 DECEMBER INFODAG

De verleende hulp/zorg kan lopen via een Persoons Gebonden Budget (PGB) of voor particulieren.

• Verwijderen van verf- en laklagen. • Opnieuw kleuren en/of lakken. • Ook voor al uw overige meubelen. • Tevens straal- en spuitwerk. • Keukenrenovatie. • Stoelenmatten en webbing. Zevenbergschen Hoek Tel/Fax 0168-452451

UW ACCOUNTANT / BOEKHOUDER TE DUUR ? Bij ons bepaalt uzelf het tarief en de werkzaamheden !! Alle varianten zijn mogelijk, vrijblijvende informatie: WWW.ADVIESBUREAUDEBRUIJN.NL

All (A) round Hairstyling Alle kappersservice aan huis

Sandra:

0613812397

www.garageboxentehuur.NU

Bergen op Zoom Breda 0164 – 687235

www.antiekrenovatie.nl

GEMEENTE ETTEN-LEUR 11 DECEMBER 2013

BOUW FASE 2 GESTART Wel de woning (nog) niet de grond met de Duokoop-regeling!

www.bosselaarzuid.nl Informatie: www.bonmakelaardij. nl info@bonmakelaardij.nl T: 0168 - 33 58 55

www.qmakelaars.nl nieuwbouw@qmakelaars.nl T: 0165 - 70 05 30

Ontwikkeling:

www.berlaere.nl

TE KOOP 10 particuliere bouwkavels in Etten-Leur De gemeente Etten-Leur heeft de volgende particuliere bouwkavels voor vrijstaande woningen te koop bij inschrijving: Straat Streek Streek Zundertseweg

Perceel nummer 6 en 7 8 - 14 z24

Oppervlakte Beide percelen ± 945m2 ± 445 m2 - ± 475m2 ± 887m2

De richtprijs voor de percelen aan de Streek bedraagt € 325,- per m2 exclusief BTW. De richtprijs voor het perceel z24 bedraagt € 300,- per m2 exclusief BTW.

De inschrijfperiode is t/m vrijdag 3 januari 2014 tot 17:00 uur. Inschrijvingen die later ontvangen worden, worden uitgesloten van deelname. Alle informatie m.b.t. de bouwkavels en de verkoopprocedure kunt u vinden op de website www.etten-leur.nl > Actueel > Particuliere bouwkavels te koop. Voor vragen kunt u terecht bij Dewi Mertens in het stadskantoor van EttenLeur, bij voorkeur per e-mail via dewi.mertens@etten-leur.nl. Tevens is zij beschikbaar op het telefoonnummer: 0765024582.

www.vanagtmaal.nl

www.brabantsewaard.nl

Etten-Leur heeft Antwoord © bel 14 076 of kijk op www.etten-leur.nl


KERKELIJK

VOLLE EVANGELIE GEM. IMMANUEL Wekelijkse samenkomsten op zondag om 10.00u en woensdag om 20.00u. Tweewekelijkse bijeenkomst voor de jeugd op zaterdag om 19.30u. Zie de agenda op www.veg-immanuel-breda.nl. Alle bijeenkomsten zijn aan de Academiesingel 27-27. Voorganger: C. Visser, tel. 0161227671. PROTESTANTSE GEMEENTE BREDA www.protestantsegemeentebreda.nl Derde zondag van de Advent Zondag 15 december Wijkgemeente Noorder Beemden Lucaskerk, Tweeschaar 125. Kindernevendienst en crèche. Voorganger ds. W. Bisschop. Aanvang 10.45 uur. Maaltijd van de Heer. Bereikbaarheid wijkpredikant Ds. W. Bisschop 5419603. Wijkgemeente Midden-Zuid Markuskerk, Hooghout 98. Aanvang 10.00 uur. Voorganger ds. P. Warmenhoven Leiden. Kindernevendienst en crèche. Na afloop ontmoeting bij de koffie. Bereikbaarheid wijkpredikant ds. T. van Prooijen 076-5423334. Johanneskerk, Dreef 5, Princenhage. Aanvang 10.00 uur. Voorganger ds. E. Fockens. Oecumenische vieringen Amphia Molengracht: 10.30u dienst van Schrift en tafel. Voorganger ds. A. Visser. De Breedonk, locatie Mastbos: vrijdag 13 december 15.00u ds. Abr. Heringa. Verpleeghuis Aeneas: zaterdag 14 december 18.15u voorganger pastor W. Franken. Grote kerk: dinsdag 10 december 12.3012.50u Oecumenisch middaggebed. GEREFORMEERDE GEMEENTE EBENHAËZERKERK Vriesdongen 1. Zondag: 10.00u leesdienst; 17.00u leesdienst. KERK VAN DE NAZARENER Evangelische gemeente. Predikant: Pastor P. Brouwer. Aanvang dienst: 10.30u. Locatie: Dorpshuis ‘t Web, Zuringveld 1, 4847 KS Teteringen, tel. 076-5713579. ZEVENDE-DAGS ADVENTISTEN BREDA EN OMSTREKEN Het Kruispunt, Harmonielaan 24 te Prinsenbeek. Contact: Dhr. L. Belder, tel. 0624554240. www.breda-adventist.nl. Alle Bijbelstudies gaan over het thema: Het beeld van verlossing. Download de studies via www.breda-adventist.nl Ga naar sabbatschool en selecteer onder volwassenen “Het beeld van verlossing”. Zaterdag 14 december 10.00u Bijbelstudie, thema: Onze profetische boodschap 11.00u Eredienst, prediking: Dhr. D. van Ommeren VOLLE EVANGELIE GEM. BREDA Elke zondag samenkomst in buurthuis Geeren-Noord, Philips Lammekensstraat 30, Breda-N., 10.00u., wisselende voorg. Crèche en kindernevendiensten. Secretariaat: J. den Hollander, tel.076-5870898. KERK VAN JEZUS CHRISTUS VAN DE HEILIGEN DER LAATSTE DAGEN Mgr. de Vetstraat 112, 4817 JP Breda, tel. kerk 076-5213141, tel. zendelingen 0652338961. Diensten: 10.00u. jeugdwerk: 3-11 jr; kinderkamer tot 3 jr. Priesterschapvergadering: mannen va. 12 jr.; Zusterhulpvereniging: vrouwen va. 18 jr.; jonge vrouwen: meisjes 12-18 jr. 11.00u Vervolg jeugdwerk. Zondagsschool: leden va.12 jr; onderricht naar leeftijd; aparte onderzoekersklas. 11.40u Avondmaalsvergadering. Eredienst alle leeftijden. 13.00u einde. LEGER DES HEILS Hendrik Berlagestraat 102, tel.0765870344. Iedere zondag 10.30u samenkomst, enthousiaste samenzang en bijbeloverdenking. Kindernevendienst en event. kinderoppas. Zondag 10.30u Majoor Bakker.

PAROCHIE BREDA CENTRUM St. Janstraat 8, 4811 ZL Breda, tel. 0765215764, info@parbc.nl; www.kathedraalbreda.nl Eucharistievieringen: H. Antoniuskathedraal; zondag 10.30u, maandag t/m vrijdag 12.00u, donderdag na de viering tot 13.00u Aanbidding. Begijnhof; zaterdag 17.00u Gebedsvieringen Begijnhof: maandag t/m vrijdag: 7.45u morgengebed woensdag: 18.00u jongerengebedsdienst DOOPSGEZINDE GEMEENTE BREDA Cimburgalaan 98 Breda. Zondag: 10.30u. CHR. GEREF. KERK MATTHEÜS www.cgkbreda.nl. Steendorpstraat 4; hoek Petegemstraat. Zondag 15 december: 10.00u ds. S.B. van der Meulen, Delft; 15.00u ds. S.B. van der Meulen, Delft. Tijdens deze dienst zal de voorbereiding op het Heilig Avondmaal gehouden worden dat we 22 december hopen te vieren. GEREF. KERK (VRIJGEMAAKT) Terheijdenstraat 9. Diensten: zondag 09.30u en 16.30u REMONSTR. GEM. BREDA E.O. Doopsgezind Centrum, Cimburgalaan 98. JERUZALEM PAROCHIE www.jeruzalemparochie.nl Vrijdag 16.00u Huize Ruitersbos, Ruitersboslaan 19.00u Huize Overakker, Brigidastraat Zaterdag 19.00u Mariakerk, Mariaplein 19.00u Vredenbergh, Lovensdijkstraat Zondag 9.30u Mariakerk, Mariaplein 9.30u Petrus en Pauluskerk, Graaf Hendrik III plein 11.00u Laurentiuskerk, Ginnekenweg 11.00u Sacramentkerk, Zandbergweg 1e Donderdag van de maand 9.00u Petrus en Paulusdagkapel, Graaf Hendrik III plein 1e Vrijdag van de maand 10.00u Sacramentskerk, Zandberglaan 15.00u Huize Breedonk, Willem van Oranjelaan THE BLESSING BREDA Christus Triumfatorkerk, Zandberglaan 31, www.maasbach.com. Samenkomsten: Zondag 10.30u; Woensdag 20.00u (gebedsdienst); Vrijdag 20.00u; Zaterdag 19.00u POiNT! Youth. Kinderopvang aanwezig. Info: 070-3635929. EVANGELIE GEMEENTE DE DEUR Teteringsedijk 89k, Breda. Telefoon 0651193738. Diensten: zondag om 11.00 en 18.00u.; woensdag om 19.30u. Zondagsschool 4 t/m 12 jr. Kinderoppas. Zaterdagavond jongerenavond: muziek, drama, film. EVANGELISCHE KERK JEFTA Kantoor: Voorerf 7, 4824 GM Breda, tel. 076-5717575. De diensten van Jefta worden elke zondag om 11.00u gehouden in Anna Rozenkranskerk, Meidoornstraat 111, Breda. Kinderopvang. Kinderdiensten. Om de 14 dagen speciale tienerdienst. Zondag 15 december: Dienst. Spreker: Bart Groeneveld. RAAD VAN KERKEN Iedere dinsdag om 12.30u is er in de Stiltekapel van de Grote Kerk een middaggebed. EVANG. BAPTISTENGEM. BREDA Groene Woud 2 (schoolgebouw Prisma De Rotonde). Zondag: 10.30u. Tel. info: 0765138105. www.ebgbreda.nl PROT. GEM. PRINSENBEEK - HET KRUISPUNT Secretariaat: Harmonielaan 24, 4841 VL Prinsenbeek, tel. 076-5614852; www.hetkruispunt.org. Zondag 10.00u. EVANG. LUTHERSE GEM. BREDA E.O. Kerkgebouw: Stadserf 3/Veemarktstraat

11, Breda. Predikante: mw. ds. M. Schulz 040-2417664; Diaken: mw. H. KlaaysenSiebrand 076-6712425. Kosteres: W. v.d. Bruggen 076-5220877; evangelisch-luthers-breda.nl. Zondag 10.30u. RK PAROCHIE PRINSENBEEK Secretariaat Markt 34, 4841 AC Prinsenbeek. Open op werkdagen van 9.00 tot 12.00 uur, tel 5412231 e-mail: secretariaat@parochieprinsenbeek.nl. Contactpastor mw. G. v.d. Korput (pastoraal werkster). Vieringen: zaterdag 19.00 uur; zondag 10.00 uur; dinsdag 9.00 uur. NAZARETHPAROCHIE BREDA WEST Secretariaat: Haagsemarkt 4, Breda, tel: 076-5213873, www.nazarethparochie.nl. Open op werkdagen van 9.00-12.00u/13.30-15.00u (m.u.v. woensdagmiddag). Voor dringende gevallen (ziekenzegen, ziekenzalving of overlijden): 06-14962111. Zondag 15 december: 9.30u H. Moeder Gods; 11.00u H. Martinus ORTHODOXE KERK BREDA De Parochie van de Heilige Myrondraagsters is een Orthodoxe kerk. De kerk wordt zowel bezocht door Nederlanders als door mensen uit traditioneel orthodoxe landen. De liturgische taal is Nederlands. De diensten worden gecelebreerd door parochiepriester Vader Josef Sikora. Diensten: Elke 1e en 3e Zondag van de maand 10.00u 3e en 6e uur, 10.30u Goddelijke Liturgie. Adres: Kerkhofkapel, Vogelenzanglaan 21, Breda-Ginneken. Meer informatie: www. orthodoxekerkbreda.nl. AUGUSTINUSPAROCHIE BREDA Parochiekern Bethlehem Lucaskerk, Tweeschaar 125, 4822 AS Breda; open op werkdagen van 9.00-12.00u; tel. 076-5410194 (in noodgevallen teamtelefoon 06-10292794); e-mailadres: bethlehem@augustinusparochiebreda.nl. Viering: zondag 9.15u. Pastor: Frans Verkleij. Bereikbaar via het secretariaat. Zondag 15 december 3e zondag van de Advent: 9.00u Lucaskerk eucharistie, voorganger: J. Bot m.m.v. het Jubilatekoor. Parochiekern Franciscus Belgiëplein 6, 4825KT Breda; open op werkdagen van 9.00-12.00u; tel. 0765873482 (in noodgevallen teamtelefoon 06-10292794); e-mailadres: franciscus@ augustinusparochiebreda.nl. Vieringen: woensdag en 1e vrijdag 9.30u, zaterdag 19.00u, zondag 10.00u. Inloopochtend Voor Elkaar elke woensdag 10.00 tot 12.00u in Gemeenschapshuis de Biesdonk, Belgiëplein 8. Meer info 076-5871820. Parochiekern Michael Hooghout 67, 4817 EA Breda; open op werkdagen van 9.00-12.00u; tel. 0765219087 (in noodgevallen teamtelefoon 06-10292794); e-mailadres: michael@augustinusparochiebreda.nl. Vieringen: Michaelkerk, Hooghout 67: 1e en 4e zaterdag 19.00u en zondag 11.30 u. Annakapel, Heusdenhoutseweg 34, Breda: maandag 09.00u, woensdag19.00u, vrijdag 09.00u en zondag 08.45 u; stilte en aanbidding: donderdag 14.00u. Kinderviering elke tweede zondag van de maand 10.30u in de Annakapel. Parochiekern Willibrordus Kerkstraat 1, 4847 RM Teteringen; open op werkdagen van 9.00-12.00u; tel. 0765713203 (in dringende gevallen: teamtelefoon 06-10292794); e-mail: willibrordus@ augustinusparochiebreda.nl. Vieringen: zondag 10.00u, dinsdag 19.00u en donderdag 9.00u. De website is: www.augustinusparochiebreda.nl Aanmelden gratis abonnement op de Nieuwsbrief: via de website bij “Aanmelden” of via e-mail: teamassistente@augustinusparochiebreda.nl ASSEMBLIES OF GOD PINKSTER GEMEENTE BREDA Dienst Engels. Cimburgalaan 98, tel. 0651150835; 013-4551487; 076-5418994. Zondag 13.00 tot 16.30u. PAGINA 26

VOLLE EVANGELIE GEMEENTE DE LEVENDE STEEN Dinsdags 19.30u bijbelstudie/bidstondavond. Gemeenschapshuis de Biesdonk, Belgiëplein 8, Breda Noord. VICTORY BIBLE CHURCH INT. Lucaskerk, Tweeschaar 125, Breda. Samenkomsten: zondag 13.00-16.00u. Vertaling en kinderopvang aanwezig. Bijbelstudie: vrijdag 19.00-21.00u. Info: 0765879857 of 06-45084992. NIEUW-APOSTOLISCHE KERK Balfortstraat 63 Breda. Diensten met wisselende priesters. Zondag: 10.00u, woensdag: 20.00u. www.nak-nl.org WAALSE KERK Catharinastraat 83b. Kerkdiensten in het Frans. Iedere tweede en vierde zondag vd maand 11.00u. Een Franstalige samenvatting van de preek wordt uitgedeeld. Informatie: www.waalsekerken.nl, ds. R.L. Dewandeler: 06-38771850. CAPITOL WORSHIP CENTRE Capitol Worship Centre, o.l.v. Apostle Alex en Ingeborg Stekelenburg iedere woensdagavond om 20.00u. in de Poelwei, Mgr. de Vetstraat 2 te Breda. Informatie Hannah Kroeze, 076-5994927. Diensten elke zondag om 15.00u in Nederlands & Engels, Zandberglaan 54, 4818 GL Breda, 0640061346; www.capitolbreda.nl PROT. GEM. GINNEKEN Laurentiuskerk: Duivelsbruglaan 1 (Ginnekenmarkt) Breda. Predikant: Vacant, Duivelsbruglaan 21, 4853 JD Breda, 0765653460. Koster: Mevr. J.R. van Wijk-Versteeg, Duivelsbruglaan 3, 4853 JD Breda, 076-5651807. Postadres: Protestantse Gemeente Ginneken, Postbus 4648, 4803 EP Breda; kbginneken@zonnet.nl; www. protestantsegemeenteginneken.nl. Kerkelijk bureau: Romenyhuis (achter de kerk). Geopend: 1e dinsdagavond van de maand van 19.00-20.00 uur. Zondag 15 december: 3e zondag van de Advent, “Gaudete”. 10.00u Doopdienst, Christingledienst. Voorganger: Ds. M.P.C.F. Lanooy, Den Haag. Diensten in Huize ‘De Werve’: Donderdag 19 december 15.30u Oecumenische Kerstviering. Pastor Kortman. Agenda: 11 december Inloop koffieochtend vervalt! 18 december Kerstlunch, Mariëndal. WINNERS CHURCH INTERNATIONAL Gemeenschapshuis De Wegwijzer, Steendorpstraat 2, Breda-Noord (wisselaar). Pastors Ferdinand & Elmy Igbeche. Diensten in Engels en Nederlands vertaald. Zondag 11.00-13.00u. Kinderopvang aanw. Info: 076-5712237/06-15483563. WORLDWIDE PROPHETIC EVANGELICAL MINISTRIES

Ekklesia Breda Kerstviering 24 december Thema: Avond voor kerst – Opnieuw geboren! 19.30 uur (zingen vanaf 19.15u) Markuskerk Breda www.ekklesiabreda.nl

Zondag’s 14.00 uur. Ned./English. Hooghout 96 (Markuskerk) te Breda. Info: www. wpem.nl, tel. 06-12274947. H.H. MARIA/DYMPHNA Kapel van de H.H. Maria/Dymphna (Haagse Beemden), Moerenpad 10: 1e zondag vd maand 18.00u Vesperviering. JONGE, KRACHTIGE PROFETISCHE MINISTRY Iedere donderdagavond 20.00-22.00u komen we als jonge, krachtige profetische ministry bij elkaar in ‘Centre Court’ boven treinstation Breda, Stationsplein 16. We zijn bereikbaar op 06-15370709 of per mail naar nathancivile@hotmail.com HET APOSTOLISCH GENOOTSCHAP Heusdenhoutsestraat 15, 4817 WB Breda. Voorganger hr. J. Harten, tel. 078-6175115. Contact: breda@apgen.nl. Eredienst: 09.30u. ANNAHUIS Diaconaal Centrum Breda, geopend van 9.30-16.00u (vrijdag tot 15.00u). De middagen alleen op afspraak. Op dinsdag en donderdag inloop van 9.30-11.30u, Haagweg 3, 4814 GA Breda, tel. 076-5217964, info@annahuis.nl CHRISTENGEMEENSCHAP De Christengemeenschap, beweging voor religieuze vernieuwing. Mensenwijdingsdienst op zaterdag een keer in de maand. Voor informatie: 076-5422983, www. christengemeenschap.nl. CHRIST IN ACTION MINISTRIES ‘Biesdonk’, Belgiëplein 8, 4826 KT Breda. Samenkomsten: zondag 10.00-12.30u. Vertaling en kinderopvang aanwezig. Bijbelstudie: vrijdag 20.30-22.00u. Info: 0765204106; 076-5427839; 06-30559431. POOLSE RK PAROCHIE H. MAXIMILIAAN KOLBE Laurentius kerk, Ginnekenweg 333, Breda. Zondag 9.15u, Pastoor S. Klim 0765321438 06-14243225. SERV.ORTHODOXE KERK Parochie “Heilige Nektarios van Egina”. Priester Vader Dusan Erdelj. www.svetinektarijeeginski.com. Steendorpstraat 4, 4826 EP Breda.

Jubileum kerstconcert in Princenhage BREDA - Meer dan 25 jaar geleden kreeg Rini van der Linden, in die tijd lid van zowel de Koninklijke Harmonie Cecilia Princenhage en gemengd Koor Cantabilé het idee beide verenigingen gezamenlijk een kerstconcert te laten verzorgen. In de jaren daarna sloten het Princenhage’s Mannenkoor, het Jongerenkoor Princenhage en het Sint Martinuskoor zich aan bij deze verenigingen. Zo ontstond de traditie van een Kerstconcert waaraan Cecilia meewerkte en beurtelings twee van de andere verenigingen. Na vele jaren viel Cantabilé af en werd vervangen door Cantibilé Plus. Met een onderbreking van enkele jaren, wegens verhindering van enkele verenigingen, wordt het concert in de Martinuskerk gehouden. De kerk wordt geheel belangeloos ter beschikking gesteld door de Martinusgeloofsgemeenschap. We vieren dit jaar dus een jubileum. Alle vijf verenigingen doen daarom dit jaar mee aan dit inmiddels traditioneel Princenhaags Kerstconcert, ieder jaar georganiseerd door het Comité Kerstconcert Princenhage, bestaande uit vertegenwoordigers van de vijf deelnemende verenigingen. Er wordt een afwisselend programma gebracht van muziek en zang uit diverse landen, klassiek en modern, voor elk wat wils. Het concert wordt gehouden op woensdagavond 18 december, in de Martinuskerk te Princenhage, aanvang 19.30 uur. De toegang is gratis.


vacatures

Gemotiveerde studenten gezocht voor

goedbetaalde bijbaan,

bofrost* verovert met zijn vriesverse kwaliteitsproducten de Nederlandse markt in snel tempo. Want bofrost* bezorgt zijn lekkernijen aan huis en dat vinden steeds meer mensen praktisch.

Tele-Dame m/v Deeltijds - 20u Vlotte en vriendelijke omgang met de klanten, een aangename telefoonstem - dat spreekt - én woonachtig in de omgeving van het filiaal. Je werkt 5 dagen per week van 16u tot 20u15u. Je beheerst de Nederlandse taal goed (mondeling en schriftelijk). Oh ja, de dame mag natuurlijk ook een heer zijn! Solliciteer via breda@bofrost.nl of bel Michael Van Vugt op het nummer 06 205 34 543 of Perry Kneefel op het nummer 06 409 55 350. bofrost*, Weidehek 28, 4824 AS Breda.

Leerlingen van het basis- en voortgezet onderwijs hebben soms te maken met diverse hindernissen. Op school kunnen problemen ontstaan met klasgenoten, de leraar of de Nederlandse taal. En ook de thuissituatie kan verre van ideaal zijn. Met slechte leerprestaties, vroegtijdige schooluitval of gedragsproblemen tot gevolg. Een mentormaatje van Humanitas kan dan uitkomst bieden. Als mentormaatje probeer je een leerling het vertrouwen in zichzelf en het plezier op school terug te geven. De individuele begeleiding varieert van het helpen bij het maken van huiswerk

tot het voeren van een stimulerend gesprek of een uurtje samen iets leuks doen. Een mentormaatje is geen hulpverlener of leerkracht. Eerder een oudere vriend of voorbeeldfiguur die tevens raad geeft. Aanmelden Bel Humanitas MentorMaatjes via 040-2130711 of mail naar naar mentormaatjes@humanitas.nl. Alle vrijwilligers krijgen bij Humanitas deskundigheidsbevordering aangeboden, een certificaat van de training, reis- en onkostenvergoeding en individuele ondersteuning.

www.humanitasmentormaatjes.nl www.facebook.nl/humanitasmentormaatjes Twitter: @mentormaatjes Humanitas zoekt: vrijwillige mentormaatjes voor 1 dagdeel per week (overdag). Ben jij tussen de 18 en 35 jaar en enthousiast om je voor een leerling in te zetten?

Ons team bestaat uit circa 25 enthousiaste mensen, die steeds aan uiteenlopende evenementen en leadgeneratieprojecten werken. Ter versterking van onze afdeling Deelnemersadministratie zijn we op zoek naar een:

Medewerker Telesupport deelnemersadministratie ( 32 uur ) Als Medewerker Telesupport is het jouw primaire taak om door middel van telefonisch contact met bedrijven de juiste doelgroep te vinden voor onze congressen. Vervolgens wordt dit op een correcte manier in de database verwerkt. De database is de spil van onze organisatie, zodoende dient deze ten alle tijden up-to-date te zijn. Je werkzaamheden bestaan verder o.a. uit de volgende taken: - Bellijsten samenstellen - Telefonisch een-op-een afspraken inplannen met de congresdeelnemers - Administratieve werkzaamheden De Deelnemersadministratie bestaat op dit moment uit drie personen, waarvan een persoon ook werkzaam is als Medewerker Telesupport. Functie Eisen: - Enthousiaste en gemotiveerde instelling - Minimaal 2 jaar werkervaring als callcenteragent - Je vind het leuk om regelmatig telefonisch contact te hebben met relaties - Je bent communicatief sterk, je werkt nauwkeurig en klantgerichtheid is een van je kernwaarden - Ervaring met MS Office - Goede beheersing van de Nederlandse taal in woord en geschrift. - Proactieve instelling Interesse Wil je reageren op de vacature van Medewerker Telesupport, mail dan je CV en een duidelijke motivatie naar Katharina Cramsvogel (Coördinator Deelnemersadministratie), vacature@heliview.nl. Acquisitie naar aanleiding van deze advertentie wordt niet op prijs gesteld. Lijkt het u leuk om een brugklasleerling te helpen Thuismentoren met een goede start op school? Of is het coachen van een 14+ leerling op weg naar het eindexamen iets gezocht voor voor u? School’s Cool Breda zoekt thuismentoren die zich op vrijwillige basis willen inzetten als maatje. middelbare Wij bieden: professionele begeleiding, workshops en een scholieren verrijkende levenservaring. Onderwijservaring is niet nodig. Voor meer informatie, bel of mail Henriëtte Martens-Ankone, projectleider, Tel: 06-38216317 mail: henriette@schoolscoolbreda.nl website: www.schoolscoolbreda.nl

Gezocht: coördinatore n voor Breda en Gilze-Rijen

Humanitas zoekt: vrijwillige coördinatoren voor 2 dagdelen per week (overdag). Vind je het leuk om onze mentormaatjes te begeleiden en contacten met scholen te onderhouden?

Pandjeshuis zoekt winkelmedewerkster - in en verkopen van nieuwe en gebruikte artikelen - Bijhouden van in- en verkoopadministratie meer info: www.tnsdirectgeld.nl/vacature.htm sollicitatie per email: postmaster@tnsdirectgeld.nl tns direct Geld: lenen met goederen als onderpand

Heliview Conferences & Training BV (http://heliview.nl/conferences) is organisator van congressen, trainingen, evenementen en vakbeurzen. Al jaren zijn wij gespecialiseerd in informatieverschaffing en voorlichting over de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van met name de informatie- en communicatie technologie. Maar ook evenementen voor fleetmanagers, de servicebranche, wooninnovatie & domotica en de glazenwasservakbeurs worden door ons georganiseerd.

www.hulpstudent.nl, bel 0614826000 of mail y.kroef@hulpstudent.nl

Meeste inbraken vinden tijdens de wintermaanden plaats

Laat de inbreker in de kou staan WEST-BRABANT - Bent u uw woning al klaar aan het maken voor de donkere maanden? Hoewel velen zullen denken aan extra lichtjes, een mooie kandelaar of een hulststukje, is het niet gek om ook eens stil te staan bij de beveiliging van uw huis. Want helaas verpesten inbrekers ieder jaar weer de feestdagen van talloze bewoners.

“Maar wissel de lampen op de tijdschakelaar wel geregeld af.” Ten slotte adviseert het CCV bewoners om de deur nooit zomaar voor onbekenden te openen. “Kijk eerst door het raam, de deurspion of gebruik de intercom of kierstandhouder. Schroom niet om bij twijfel om legitimatie te vragen. Mensen die geen kwaad in de zin hebben, vinden dat geen enkel probleem.”

De meeste inbraken vinden tijdens de wintermaanden plaats. Dat is niet verwonderlijk. Als het licht niet brandt, kunnen inbrekers eenvoudig zien in welke huizen er niemand thuis is. Ook is er minder sociale controle op straat. Men zit liever binnen bij de kachel. Bovendien is in het donker gewoon minder zichtbaar.

Gedragsverandering Hoewel het in theorie dus heel eenvoudig is om zelf wat tegen inbraak te ondernemen, blijkt de praktijk weerbarstig. Tieman: “De ramen op slot draaien, een lichtje laten branden, het is gewoontegedrag; je doet het of je doet het niet. De meeste mensen denken er nauwelijks over na. Dat geldt helemaal voor het argeloos openen van de voordeur. Dat vraagt dus om een gedragsverandering. Met het omdoen van de autogordel is dat ook gelukt. Dat was vroeger helemaal niet zo normaal als nu. Dus waarom zou dat ook niet lukken met veilig wonen”. Wat helpt, is om het onderwerp veiligheid in en om de woning thuis bespreekbaar te maken. Weet wie de woning aan het einde van de dag afsluit. Zorg ervoor dat iemand in het gezin de kapotte lamp bij de voordeur vervangt. Maak iemand daar verantwoordelijk voor. Andere taken in een huishouden zijn meestal ook verdeeld; dat is eigenlijk heel vanzelfsprekend. Bewoners kunnen elkaar uiteraard ook helpen met en attenderen op veiligheidsmaatregelen. “Elkaar inbraakvrij de donkere dagen door helpen, zou logisch moeten zijn, toch?”, vindt Tieman. Ze wijst erop dat de meeste gemeenten en woningcorporaties hun inwoners of bewoners daar graag bij willen helpen. “Ik zou iedereen willen aanraden om zich eens een uurtje te verdiepen in het nemen van veiligheidsmaatregelen in hun eigen woning. Als je dan nog tijd over hebt, neem dan eens contact op met je gemeente of woonstichting. Overleg wat je samen nog meer kunt doen om inbrekers deze winter in de kou te laten staan.”

Simpele maatregelen Toch is met een paar simpele maatregelen al veel leed te voorkomen, stelt Lilian Tieman van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV). “Allereest is het natuurlijk noodzakelijk om alle ramen en deuren goed af te sluiten en de sleutels ook uit de sloten te halen.” Ze wijst daarbij op het belang van kwalitatief goed hang- en sluitwerk. “Het Politiekeurmerk Veilig Wonen (PKVW) heeft op de website een overzicht samengesteld van onder meer goedgekeurde sloten. Wanneer de sloten, grendels en scharnieren in een woning aan het Politiekeurmerk voldoen, neemt de kans op inbraak al aanzienlijk af.” Lichtjes Verder raadt Tieman bewoners aan om altijd een lamp te laten branden, als zij niet thuis zijn. “Dan bedoel ik niet alleen de lichtjes in de kerstboom, maar een aantal lampen. Zodat de woning een bewoonde indruk blijft houden.” Een lamp op een tijdschakelaar is volgens haar een handig hulpmiddel om inbrekers op het verkeerde been te zetten.

Exposities Expositie ‘Fika bij Teun’: Fika is een initiatief van twee ondernemende kunstenaars: Whitney Lemasian en Yonne de Ridder. Het is een werkplaats en een etalagewinkel waar zij eigen werk en dat van andere kunstenaars tentoonstellen en verkopen. Bij Teun verzorgt Fika kunst in de zaak; variërend van papieren lampen, illustraties tot schilderijen en gezeefdrukte theedoeken. Kom genieten van kunst en koffie bij Teun in de Lange Brugstraat 25 in Breda. De expositie is te bezichtigen PaGINa 27

t/m 25 januari. Openingstijden Koffie bij Teun: ma-di-wo-vr 9.00-18.00u; do 9.00-21.00u; za 9.00-17.00u; zo 12.00-17.00u. www.studio-fika.nl | info@studio-fika.nl & info@koffiebijteun.nl Expositie Jeanne Ossenblok en RieDi: Nog tot eind december duo expo in Rechtbank Breda van Jeanne Ossenblok (schilderijen) en RieDi (sculpturen van blik). www.jeanneossenblok.com paulstade@hetnet.nl


KUNSTKERSTBOMEN!

VANAF

50.-

RIJK GEDECOREERDE KERSTSTUKKEN!

ECHTE KERSTBOMEN! Nordmann kerstbomen en Blauwspar. Met kluit of gezaagd van 1 meter tot 4 meter!

VANAF

9.

VANAF

99

6.-

WEKELIJKS WORDT ONZE WINKEL AANGEVULD MET NIEUWE KERST- EN SFEERARTIKELEN! Deze aanbiedingen zijn geldig van 11 t/m 15 december 2013.

Kerst Outlet Breda IABC (tegenover MediaMarkt Woonboulevard) 4814 RA BREDA T 076-7630885 www.kerstoutletbreda.nl ALLE ZONDAGEN OPEN

Openingstijden Maandag Dinsdag Woensdag Donderdag Vrijdag Zaterdag Zondag

10.00 - 18.00 uur 10.00 - 18.00 uur 10.00 - 18.00 uur 10.00 - 21.00 uur 10.00 - 21.00 uur 09.00 - 18.00 uur 12.00 - 17.00 uur

A.s. zondag opent Dino haar nieuwe reptielen afdeling! Verwonder je aan hagedissen, slangen, leguanen en andere reptielen! Dino Breda, Heilaarstraat 175, Breda, 076-5222011, www.dinobreda.nl

Dbo 20131211  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you