Page 1

THUIS IN DE REGIO

WEEKENDEDITIE

O P L AG E :

B R E D A S E

8 DECEMBER 2013 WEEK 49

Uitgeverij

74 . 5 0 0

TOTA L E O P L AG E Z E E L A N D EN WEST-BRABANT:

de

bode

ACTUALITEIT

DRÉ SOMMEN BOEGBEELD VAN UVV

bv

I

Postbus

22,

4880

ONROEREND GOED

Volg ons via twitter: @BredaseBode

AA

Zundert

AUTO’S

I SPORT

COLLEGE BIEDT NAC HELPENDE HAND

Te l .

076

599

8 111

KERKELIJK NIEUWS

I

480.000

www.internetbode.nl VACATURES

VAART ACHTER PLAN STUDENTENWONINGEN

Babyverwisseling eindelijk opgelost

Arno Gabriëls trainer Beek Vooruit

BREDA - De 60-jarige Jan Koevoets uit Sint Willebrord is er na zestig jaar achtergekomen dat hij als baby is verwisseld in het Ignatius Ziekenhuis. Uit DNA-onderzoek blijkt dat hij een andere familie heeft. Hij werd jaar geleden verwisseld met Martino Kerremans uit Breda. Dat meldt BN De Stem. Nadat Kerremans bleef twijfelen of zijn familie wel zijn echte familie is, liet hij een DNA-test doen met zijn zussen. Daaruit bleek dat zij geen biologische familie waren. Nadat hij zijn verhaal deed, meldde de familie Koevoets zich. Er volgde opnieuw een DNA-test waaruit onomstotelijk vast kwam te staan dat de twee met elkaar zijn verwisseld.

PRINSENBEEK - Beek Vooruit heeft een nieuwe hoofdtrainer weten aan te trekken: Arno Gabriëls tekent bij de voetbalclub uit Prinsenbeek een contract voor twee jaar met een optie voor een derde jaar. Arno Gabriëls vertrekt aan het einde van dit seizoen bij eersteklasser Klundert. De oefenmeester uit Breda heeft zijn huidige team van de 3e klasse naar Zaterdag 1e klasse weten te brengen, maar beschikt niet over het vereiste diploma om clubs te trainen die in de eerste klasse of hoger spelen. Dit seizoen heeft Gabriëls nog dispensatie van de KNVB omdat Klundert op het moment van de contractverlenging nog tweedeklasser was.

Cheque van 641 euro voor dierenasiel

Bomenkap aan Brederostraat

BREDA - Nicole Bolijn van het dierenasiel in Breda heeft een cheque van bijna 641 euro ontvangen naar aanleiding van een Sinterklaasactie die de fractie van Ons Etten-Leur in samenwerking met de plaatselijke scouting Tarcisius heeft gehouden. De actie vond plaats op 23 november bij Life & Garden aan de Lage Vaartkant en bij dierenspeciaalzaak De KorenMolen aan de Korte Brugstraat, beide in Etten-Leur. Alle eigenaren van huisdieren kregen daarbij een gratis cadeautje en kinderen konden met Sint & Piet op de foto, al dan niet met hun huisdier. Daarnaast hebben diverse donateurs bijgedragen aan de actie. Het leverde exact 640,90 euro op.

BREDA - De gemeente kapt zeven bomen aan de Brederostraat. De wortels van deze bomen veroorzaken wortelopdruk in het trottoir en de doorgang op het trottoir is te beperkt omdat de bomen te groot worden. Daardoor ontstaat een onveilige situatie. Daarnaast wordt de tuinmuur van het aanliggende perceel beschadigd door de bomen. Herplant is niet mogelijk vanwege de ongunstige ligging van kabels en leidingen. De gemeente heeft een kapvergunning aangevraagd voor de bomen. In verband met de doorlooptijd van de vergunningsaanvraag staan de werkzaamheden voorlopig gepland voor het eerste kwartaal van 2014.

Werkzaamheden aan Ignatiusstraat BREDA - Als het weer het toelaat, voert de gemeente Breda komende dinsdag en woensdag schoonmaakwerkzaamheden uit in de St. Ignatiusstraat. Om het werk snel en veilig uit te kunnen voeren, moeten dinsdag van 09.00 uur tot 16.00 uur de langsparkeervakken (parkeervakken parallel aan de straat) aan de St. Ignatiusstraat, tussen de Teteringsedijk/Hoogeind en de Wilhelminasingel, vrijgehouden worden van geparkeerde auto’s. Woensdag moeten de langsparkeervakken in de andere rijrichting, vanuit de Wilhelminasingel tot aan Hoogeind/Teteringsedijk, vrijgehouden worden. Doorgaand verkeer blijft mogelijk.

Rijbewijskeuring omhoog naar 75 jaar ZUNDERT - Met ingang van 1 januari 2014 hoeven rijbewijsbezitters pas vanaf hun 75ste jaar een keuring te ondergaan. Minister Schultz van Haegen heeft de keuringsleeftijd van 70 naar 75 jaar opgetrokken. Automobilisten en motorrijders met respectievelijk een rijbewijs B en A moeten zich op dit moment vanaf de leeftijd van 70 jaar elke vijf jaar laten keuren als zij hun rijbewijs verlengen. Dat is straks vanaf 75 jaar. Ook zijn er nieuwe rijbewijzen voor bestuurders tussen de 60 en 70 jaar langer geldig per 1 januari 2014. Een nieuw rijbewijs is dan tien jaar geldig voor bestuurders tot 65 jaar. Na hun 70ste verjaardag is dat vijf jaar.

BREDA - Aan de Viandenlaan heeft wethouder Saskia Boelema woensdag het officiële startsein gegeven voor de bouw van de Brede School Ginneken op de locatie van het voormalig postkantoor. De nieuw te bouwen school biedt straks onderdak aan achttien klaslokalen voor de Dr. De Visserschool en Laurentiusschool, buitenschoolse kinderopvang door Kober en twee gymzalen. FOTO HUUB SCHOUTETEN

Tevredenheid over grensoverschrijdende samenwerking

Handhavingsactie op Hazeldonk BREDA - Drugsgerelateerde criminaliteit, mensensmokkel en accijnsfraude. Dat waren de belangrijkste speerpunten van de woensdag gehouden integrale handhavingactie op het gebied van openbare orde en veiligheid bedrijventerrein Hazeldonk. Er werd daarbij proces-verbaal opgetekend voor onder meer illegale bewoning en het ten onrechte gebruikmaken van een buitenlands kenteken. DOOR ADDO SPRANGERS Bij de actie waren de Gemeente Breda, Politie, Belastingdienst, Douane, Arbeidsinspectie, Ministerie van Defensie, Koninklijke Marechaussee en het Openbaar Ministerie betrokken. Ook werd er nauw samengewerkt met de Stad Hoogstraten en Politie Noorderkempen. De actie is rustig verlopen. Op Hazeldonk zijn circa 24 panden, 65 vrachtwagens en 45 personenauto’s gecontroleerd. In een bedrijfspand zijn drie caravans aangetroffen die illegaal werden bewoond. In een voertuig werd verboden vuurwerk aangetroffen. Hiervoor is een proces-verbaal opgemaakt. Verder was een chauffeur mogelijk zonder tewerkstellingsvergunning werkzaam voor een Nederlands bedrijf. Dit wordt nader onderzocht. Er zijn vier voertuigen met Nederlandse bestuurders aangehouden die onterecht een buitenlands kenteken gebruikten. Zij krijgen nu alsnog een aanslag voor BPM en Motorrijtuigenbelasting opgelegd. Ook een ander voertuig gebruikte mogelijk onterecht een buitenlands kenteken. Dit wordt nader onderzocht. Tot slot werd een bestuurder bekeurd

vanwege een overtreding van de verkeersregels. Samenwerking Verder heeft de Belgische politie in samenwerking met een aantal Nederlandse collega’s op toegangswegen naar Hazeldonk in totaal 83 voertuigen gecontroleerd. Drie personen zijn geverbaliseerd vanwege alcohol- of drugsgebruik in het verkeer. In totaal werden twee voertuigen gecontroleerd met vreemdelingen aan boord, waar verder onderzoek naar wordt gedaan. Er is twee keer een proces verbaal opgesteld voor het rijden zonder rijbewijs, één voor een parkeerovertreding en twee onmiddellijke inningen. Ook werd een opgevoerde bromfiets in beslag genomen. In totaal waren zo’n 125 medewerkers betrokken bij de integrale handhavingsactie. “Als overheid hebben we onze krachten gebundeld om met elkaar te werken aan een betere en veilige leef- en werkomgeving op bedrijventerrein Hazeldonk,” zovatte de Bredase burgemeester Peter van der Velden de grensoverschrijdende samenwerking samen. De integrale handhavingsactie heeft een preventieve werking die bijdraagt aan een verhoogd veiligheidsge-

voel voor medewerkers en bezoekers op het bedrijventerrein. Bovendien past de intensieve samenwerking tussen Nederland en België binnen het streven om de handen ineen te slaan met partners over gemeente- en landsgrenzen heen. Handhavingsacties De gemeente houdt toezicht op naleving van regels om veiligheid en leefbaarheid te verbeteren en overlast zoveel mogelijk te beperken. In de gemeente Breda vinden daarom zeer regelmatig integrale toezicht- en handhavingsacties plaats. Dit zijn er een kleine vijftig per jaar. Denk hierbij onder andere aan controles op illegale hennepkwekerijen, illegale werknemers, mensenhandel, strijdig gebruik, verleende vergunningen en ontheffingen, milieuregels, uitkeringsfraude, onrechtmatige bewoning, overtreding of fraude op belastingwetgeving, illegaal aftappen elektra en gas en strafrechtelijke overtredingen. Daarnaast controleert de gemeente regelmatig op kamerverhuur, horeca, smart-, grow- en headshops en belwinkels. Deze acties zijn vooral bedoeld om een betere en veilige leef- en werkomgeving te creëren in de wijken en uiteindelijk binnen hele gemeente Breda.

Vrouw beroofd van auto en handtas BREDA - Een 29-jarige vrouw uit Breda werd woensdagavond rond 22.05 uur beroofd op het parkeerterrein aan de Rat Verleghstraat. De vrouw liep na het winkelen bij Stada Stores terug naar haar auto toen een man op haar af kwam rennen. De vrouw rende terug richting het winkelcentrum en kwam ten val, waarna de man haar autosleutel eiste. De vrouw verzette zich, maar de dader pakte haar handtas af en ging er vervolgens in haar auto - een grijze Alfa Romeo met kenteken 56-GT-ZH - vandoor. De dader is een blanke man van ongeveer 28 jaar en 1.93 lang. Hij droeg een zwarte jas, lichte spijkerbroek, zwarte muts en sjaal. Tips? Bel 0900-8844.

KVO-afdelingen krijgen andere naam BREDA - De naam Katholieke Vrouwen Organisatie (KVO) gaat na 85 jaar verdwijnen. Per 1 januari 2015 fuseert de KVO met Vrouwen van Nu. De KVO-afdelingen gaan deze naam dan ook dragen. De KVO heeft 150 afdelingen in Brabant, het aangrenzende deel van Zeeland en Gelderland. In totaal telt de KVO 11.000 leden. Vrouwen van Nu heeft 525 afdelingen en in totaal 46.000 leden. De fusievereniging wil vrouwenbelangen nog meer onder de aandacht bij brengen bij andere organisaties, overheden en politiek. De KVO-afdelingen treden de komende maanden in overleg over de fusie. De samenvoeging zou de KVOclubjes veel voordelen bieden.


UW ACCOUNTANT / BOEKHOUDER TE DUUR ? Bij ons bepaalt uzelf het tarief en de werkzaamheden !! Alle varianten zijn mogelijk, vrijblijvende informatie: WWW.ADVIESBUREAUDEBRUIJN.NL

www.DeDakshop.nl Voor het vernieuwen van uw dak en zinken goten! Tevens in onze shop verkoop voor de ‘doe het zelver’ Gratis advies F. van Duuren Leursebaan 269 - 4839 AM Breda Tel.: 076-5339023 - Fax: 076-5339022 - E-mail: info@dedakshop.nl

ǁǁǁ͘ŐĂƌĂŐĞďŽdžĞŶƚĞŚƵƵƌ͘Eh

ĞƌŐĞŶŽƉŽŽŵ ƌĞĚĂ ϬϭϲϰʹϲϴϳϮϯϱ BEST BETALENDE GOUDINKOPER VAN BREDA - GRATIS TAXATIE !

INKOOP - VERPANDING GOUD - ZILVER - MUNTEN

076-587.29.10 NU OOK REPARATIEWERK

artp m s 5 5 le e 4 s r k ProBUonoive houder

KPN MULTIBRAND BUSINESS PARTNER Samsung Galaxy S4 Mini

Van: € 20,Van: € 499,-Voor: Voor:

€ 15,€ 455,g n i n d ee i g b n i n d a e i A b n Aa

isk 1TB d 0 d r 4 a 5 H 2 e erjent Eexstk HP D

Samsung Galaxy Core

Kenmerken: ͻ ^ĐŚĞƌƉďĞĞůĚŽƉŚĞƚƌƵŝŵĞϰ͕ϯ͟ƐĐŚĞƌŵ

ͻ,ĂĂƌƐĐŚĞƌƉďĞĞůĚĚŽŽƌƋ,^ƵƉĞƌ ͻ sĞĞůŚĂŶĚŝŐĞĞŶůĞƵŬĞĂƉƉƐŵĞƚŶĚƌŽŝĚΡϰ͘ϭ;:ĞůůLJĞĂŶͿ DK>ƐĐŚĞƌŵ ͻ ĞĞůĂůƟũĚĞŶŽǀĞƌĂůďĞƐƚĂŶĚĞŶǀŝĂĚĞĐůŽƵĚ ͻ ^ŵĂƌƚ^ƚĂLJ͗ůŝũŌǁĂŬŬĞƌnjŽůĂŶŐũŝũĚĂƚďůŝũŌ ͻŶĚƌŽŝĚϰ͘Ϯ;:ĞůůLJĞĂŶͿ ͻ ^ƚLJůŝƐŚƐŵĂƌƚĚĞƐŝŐŶ ͻϭ͕ϳ',njĚƵĂůĐŽƌĞƉƌŽĐĞƐƐŽƌǀŽŽƌƐŶĞůůĞ ƉĞƌĨŽƌŵĂŶĐĞ sĂŶΦϮϬϵ͕ͲǀŽŽƌ€ 175,ͻ'ƌŽƵƉWůĂLJ͗^ƉĞĞůŐĂŵĞƐŽĨĚĞĞůŵƵnjŝĞŬ ŵĞƚũĞǀƌŝĞŶĚĞŶ

€ 0,-*

Ύ/͘Đ͘ŵ͘ϮͲũĂƌŝŐ,ŝDĞĚŝƵŵ ϰ'ĂďŽŶŶĞŵĞŶƚ;ϭ'Ϳн ϮϬϬŵŝŶƵƚĞŶнŐƌĂƟƐ ƐŵƐ͛ĞŶǀŽŽƌ͗ € 39,50ƉĞƌŵĂĂŶĚ͘

hone

Van: € 95,Van: € 59,-Voor: Voor:

€ 79,€ 49,-

n3g0Core u s m 6 a E S t Gigase Elkor Telecom & ICT ĞůĚĞƌϰϰ ϰϳϬϰZ<ZŽŽƐĞŶĚĂĂů d͘ϬϭϲϱͲϱϮϲϭϯϬ &͘ϬϭϲϱͲϱϮϲϭϯϭ

ELKOR TELECOM & ICTIĞůĚĞƌϰϰI ϰϳϬϰZ<ZŽŽƐĞŶĚĂĂůI ϬϭϲϱͲϱϮϲϭϯϬ ŝŶĨŽΛĞůŬŽƌƚĞůĞĐŽŵͲŝĐƚ͘Ŷů ŝŶĨŽΛĞůŬŽƌƚĞůĞĐŽŵͲŝĐƚ͘ŶůIǁǁǁ͘ĞůŬŽƌƚĞůĞĐŽŵͲŝĐƚ͘ŶůGratis Parkeren ǁǁǁ͘ĞůŬŽƌƚĞůĞĐŽŵͲŝĐƚ͘Ŷů ĞnjĞĂĂŶďŝĞĚŝŶŐĞŶnjŝũŶŐĞůĚŝŐnjŽůĂŶŐĚĞǀŽŽƌƌĂĂĚƐƚƌĞŬƚ͘ĞƚͲĞŶͬŽĨĚƌƵŬĨŽƵƚĞŶǀŽŽƌďĞŚŽƵĚĞŶ͘ůůĞŐĞŶŽĞŵĚĞƉƌŝũnjĞŶnjŝũŶŝŶĐů͘ďƚǁ͘ ĞnjĞĂĂŶďŝĞĚŝŶŐĞŶnjŝũŶŐĞůĚŝŐnjŽůĂŶŐĚĞǀŽŽƌƌĂĂĚƐƚƌĞŬƚ͘ĞƚͲĞŶͬŽĨĚƌƵŬĨŽƵƚĞŶǀŽŽƌďĞŚŽƵĚĞŶ͘ůůĞŐĞŶŽĞŵĚĞƉƌŝũnjĞŶnjŝũŶĞdžĐů͘ďƚǁ͘

Van: € 255,Van: € 83,-Voor: Voor:

€ 209,€ 69,-


ACTUALITEIT

College biedt NAC helpende hand

Verlaging huur stadion moet faillissement voorkomen BREDA - De gemeente Breda wil de huur die NAC betaalt voor het Rat Verlegh Stadion met maximaal 325.000 euro per jaar verlagen. Het college stelt dat voor aan de gemeenteraad. De voorgestelde huurverlaging betekent een belangrijke stap in het voorkomen van een faillissement van NAC. DOOR ADDO SPRANGERS De Bredase profvoetbalclub zit in acute financiële problemen en heeft bij de gemeente aangeklopt voor hulp. Het college stelt voor het huurcontract per 1 januari 2014 aan te passen. Nu betaalt NAC 1,2 miljoen euro per jaar aan huur, dat wordt dan een kleine negen ton. NAC had om een halvering van de huur gevraagd. Een en ander heeft wel als gevolg dat het stadion als multifunctionele accommodatie vanaf 1 januari openstaat voor andere partijen die met de gemeente over het gebruik van het stadion afspraken willen maken. NAC is dan niet langer de exclusieve gebruiker van het stadion. Schadebeperking Dat het voorstel bij politiek Breda met weinig enthousiasme is ontvangen, moge geen verrassing zijn. De voorbije tien jaar hebben vanuit de gemeente Breda meerdere investeringen plaatsgevonden om, zoals de gemeente het omschrijft ‘NAC Breda in staat te stellen een solide basis te ontwikkelen, met een positief eigen vermogen, een gezonde exploitatie en een stevige liquiditeitspositie’. Anderhalf jaar geleden was wethouder Alfred Arbouw dan ook heel stellig over de geldzorgen bij NAC. “Als gemeente denken we mee, financieel bijspringen doen we echter niet meer,” zei hij toen. “In het verleden zijn er de nodige financiële constructies bedacht, maar die tijden zijn voorbij.”

Het college ziet zich nu echter -wederom voor het feit gesteld dat een faillissement van NAC ernstige schade met zich meebrengt in sportief, sociaal, financieel-economisch en maatschappelijk opzicht. Om de schade voor de stad én de gemeente Breda zoveel mogelijk te beperken, moét zij nu dan ook wel bijspringen, zo stelt de gemeente. Daarmee blijft het niet alleen bij de verlaging van de huursom van 325.000 euro per jaar, want de gemeente Breda constateert ook dat NAC niet kan voorzien in het groot onderhoud van het stadion. Om de veiligheid van gebruikers en bezoekers te waarborgen en ernstige kapitaalvernietiging te voorkomen, stelt Breda voor om het hoogstnoodzakelijke onderhoud op zich te nemen. NAC blijft verantwoordelijk voor het groot onderhoud in relatie tot het voetballen, zoals stadionverlichting en onderhoud van het veld. Afschrijving De financiële gevolgen van een faillissement van NAC voor de gemeente als verhuurder van het stadion zijn groot. De boekwaarde van het stadion inclusief de grond is 17,8 miljoen euro. De gemeente acht het niet realistisch om in het geval van een faillissement op korte termijn een nieuwe huurder te vinden. In dat geval zou de gemeente het stadion aanzienlijk moeten afwaarderen. “Er heeft zich een patroon ontwikkeld waar NAC bij de

Het ‘Avondje NAC’ in het Rat Verlegh Stadion. Financieel staat de club het water aan de lippen.

gemeente en haar financiers aanklopt, wanneer de club weer in zwaar weer verkeert,” aldus wethouder Alfred Arbouw. “De gemeente wil niet langer op deze voet doorgaan. NAC is van meerwaarde voor de stad, maar er zijn meerdere economische en maatschappelijke activiteiten die voor Breda evenzeer van groot belang zijn. De aanpassing van het huurcontract is het maximale wat de gemeente kan en wil

doen. “ Om de lagere huur mogelijk te maken wordt een langere afschrijvingstermijn van het stadion gehanteerd. Die komt op veertig jaar. Financiers Komende dinsdag bespreekt de commissie Bestuur het voorstel van het college. Kort daarop neemt het college alles afwegende een besluit. Zelfs bij een positief besluit

FOTO WWW.HETFOTOBEDRIJF.NL

echter hoeft alles nog niet in kannen en kruiken te zijn. De financiers die bereid zouden zijn NAC met een miljoeneninjectie overeind te houden, hebben eveneens een belangrijke stem in het hele verhaal. Zij hebben hun eisen - halvering van de stadionhuur en omzetting van schuld in aandelen door alle schuldeisers - nog niet ingewilligd gezien. Wordt derhalve (opnieuw) vervolgd.

College zet vaart achter plan voor studentenwoningencomplex Lunetstraat

‘Grote behoefte aan studentenhuisvesting’ BREDA - Het college van burgemeester en wethouders zet vaart achter het plan van Study Studios Alpha voor DOOR ADDO SPRANGERS toegevoegd moeten worden tot 2020. Daarnaast neemt het aantal internatioeen complex met meer dan 200 studentenwoningen aan de Lunetstraat/Rat Verleghstraat. Het plan behelst een Het college stelt de gemeenteraad voor nale studenten dat in Breda studeert nog driehoekig complex van twaalf meter hoog met stadsparkachtig binnenterrein. een ‘verklaring van geen bedenkingen’ op te stellen. Via deze procedure zou in het gunstigste geval de bouw eerste kwartaal 2014 kunnen beginnen. Initiatieven die in een goede ruimtelijke ordening passen, maar niet in het bestemmingsplan, kunnen middels een ontheffing van het bestemmingsplan in procedure worden gebracht.

‘Woningmarkt vraagt om snelheid en flexibiliteit’ “De woningmarkt vraagt op dit moment om snelheid en flexibiliteit,” weet wethouder Alfred Arbouw. “En Breda heeft grote behoefte aan meer studentenhuisvesting. Bij de planontwikkeling is vooral gekeken naar wat op deze locatie, langs het spoor, wél mogelijk is qua woningbouw. Via deze verklaring houden we de vaart erin, terwijl de belangen van omwonenden geborgd blijven in de reactiemogelijkheid.”

Blijf op de hoogte van het

lokale nieuws www.internetbode.nl

FOTO HENK STEVENS

www.internetbode.nl

Wethouder Alfred Arbouw: ‘Met verklaring houden we de vaart erin’

Eigen voorzieningen Volgens de gemeente Breda blijkt uit recent landelijk onderzoek dat alleen nog kamers met eigen voorzieningen en zelfstandige studentenwoningen in Breda

U kunt uw advertentie opgeven via de button “Advertentie aanleveren”

Redactie kunt u aanleveren via de button “Redactie aanleveren”

PAGINA 3

steeds toe. De gemeente stelt dat het voor de stedelijke en regionale economie van groot belang is dat deze studenten na hun studie Breda met een positieve studie-, woon- en leefervaring verlaten of de keuze maken om hier te gaan werken. De studentenwoningen die Study Studios Alpha voorstelt zijn circa 24 m2 groot met een eigen keukenblok, toilet en douche. De drie bouwblokken worden verbonden door interne trappenhuizen van dertien meter hoog. De campus beschikt over een gezamenlijke wasserette en voldoende autoen fietsparkeergelegenheid.

Procedure Belanghebbenden kunnen tussen 24 december 2013 en 3 februari 2014 via het indienen van een zienswijze reageren. Als er geen zienswijzen worden ingediend, dan kan de gemeente begin februari 2014 de omgevingsvergunning afgeven en kan de bouw in principe de volgende dag starten. Als er wel zienswijzen worden ingediend, wordt dat ongeveer 2,5 maand later. De gemeenteraad besluit op 12 december wel of niet de procedure te vervolgen met de tervisielegging.

Volg ons op Twitter: @BredaseBode.


â&#x153;&#x192;

Geef ons heden, ook op zondag,

ons dagelijks brood

â&#x153;&#x192;

Bij inlevering van deze coupon een lekker kopje illy koffie

â&#x153;&#x192;

Teteringsedijk 138 4817 MJ Breda info@behoudenvaert.nl 076 - 521 77 12

â&#x153;&#x192;

LUNCH -DELICATESSEN - AFHAAL

Hotek Hospitality Group gevestigd te Etten-Leur is een internationaal opererend bedrijf op het gebied van hotelkamerproducten. Ter uitbreiding van onze afdeling administratie en verkoop zijn wij op zoek naar een:

DAGTOCHTEN BUSREIZEN DAGTOCHTEN

Administratief Medewerker 32-40 uur (M/V) Functieomschrijving:

DAGREIS LONDEN GHFHQMDQ 9HUYRHURYHUWRFKWSODWWHJURQG

KERSTMARKT DĂ&#x153;SSELDORF HQGHF KERSTMARKT OBERHAUSEN HQGHF KERSTMARKT KEULEN HQGHF KERSTREIS VALKENBURG HQGHF

â&#x201A;Ź 52,50 â&#x201A;Ź 25,00 â&#x201A;Ź 25,00

Functie-eisen:

â&#x201A;Ź 25,00 â&#x201A;Ź 29,50

(QWUHH)OXZHHOHQJURWYULMEH]RHN0DDVWULFKW

KERSTSTAD ANTWERPEN HQGHF KERST IN PARIJS GHF KERSTMARKT LILLE GHF GOUDA BIJ KAARSLICHT GHF DICKENS FESTIJN GHF HISTORISCH BRUGGE HQGHF SCHALKE 04 â&#x20AC;&#x201C; WOLFSBURG IHE

s$RAAGTZORGVOOREENTIJDIGEENACCURATEFACTURATIE s,OSTPROBLEMENOPINGEVALVANKLACHTENOVERFACTURATIEENAANVERWANTEZAKEN s$EBITEURENBEWAKING TIJDIGINCASSERENVANOPENSTAANDEVERKOOPFACTUREN s"IJHOUDENVANONTVANGENBETALINGENINSAMENWERKINGMETHETVERKOOPTEAM s6OORKOMENDEADMINISTRATIEVEWERKZAAMHEDEN

â&#x201A;Ź 17,50

s"EHEERSINGVANDE.EDERLANDSEEN%NGELSETAALINWOORDENGESCHRIFT s-INIMAALAFGERONDE-"/OPLEIDINGADMINISTRATIEVERICHTING s%NKELEJARENERVARINGINEENVERGELIJKBAREFUNCTIE s$OORZETTINGSVERMOGENENOVERTUIGINGSKRACHT s$OORTASTEND COMMUNICATIEF ACCURAATENTEAMPLAYER

â&#x201A;Ź 42,50

Verkoper Binnendienst 32-40 uur (M/V)

â&#x201A;Ź 25,00

Functieomschrijving:

â&#x201A;Ź 17,50

s6ERANTWOORDELIJKVOORSNELENADEQUAATAFHANDELENVANOFFERTEAANVRAGENENORDERS s0LEGENVANACQUISITIEENWERVENVANNIEUWEKLANTEN RELATIEBEHEER s/PVOLGINGBOUWPLANNEN s!FSPRAKENMAKENTBVACCOUNTMANAGER s/RDERADMINISTRATIEENBEWAKING s6OORKOMENDEADMINISTRATIEVEWERKZAAMHEDEN

â&#x201A;Ź 25,00 â&#x201A;Ź 22,50 â&#x201A;Ź 99,00

:HGVWULMGWLFNHWFRQVXPSWLHVVQDFN

SCHALKE 04 â&#x20AC;&#x201C; HANNOVER IHE

â&#x201A;Ź 99,00

Functie-eisen:

:HGVWULMGWLFNHWFRQVXPSWLHVVQDFN

www.brabantexpres.nl 

OPRINS

s"EHEERSINGVANDE.EDERLANDSEEN%NGELSETAALINWOORDENGESCHRIFT s)VMEXPORTACTIVITEITENZIJNMEERDERETALENEENPRÂŁ s-INIMAALAFGERONDE-"/OPLEIDINGCOMMERCIĂ&#x201D;LERICHTING s4ECHNISCHINZICHTISEENMUST s%NKELEJARENERVARINGINEENVERGELIJKBAREFUNCTIEENCOMMERCIĂ&#x201D;LEOMGEVING s2ESULTAATGERICHTENKLANTVRIENDELIJK s$OORTASTENDENCOMMUNICATIEF

Dealer inruil occasions in alle prijsklassen

www.autobedrijfoprins.nl Mathenessestraat 27-29, Breda

076-5651337

7IJBIEDENEENUITDAGENDEFUNCTIEMETGOEDEARBEIDSVOORWAARDEN)NTERESSE3TUURJESOLLICITATIETAV %STHER-ULDERVOORDECEMBERNAARESTHER HOTEKNL"EDRIJFSINFORMATIEVINDTUOPWWWHOTEKNL

Acquisitie stellen wij niet op prijs ! Sollicitaties die niet aan bovenstaande voorwaarden voldoen worden niet in behandeling genomen Het goedkoopst in container-verhuur Prijzen zijn incl. BTW

juridisch advies & mediation familierecht * arbeidsrecht * sociaal zekerheidsrecht * huurrecht * strafrecht

Gratis spreekuur maandagavond van 17.00 tot 18.00 uur

De beste dermatologen van Nederland (weekblad Elsevier)

huid- en laserklinieken Â&#x2021;SROLNOLQLHNHQGHUPDWRORJLHÂ&#x2021;KXLGWKHUDSLH %HUJHQRS=RRP0LGGHOEXUJ Bij ons kunt u terecht voor veilige en effectieve anti-rimpelbehandelingen en huidverjonging: 5LPSHOĂ&#x20AC;OOLQJPHW5HVW\ODQH %RWR[EHKDQGHOLQJHQ )UDFWLRQDO/DVHUHQ&2IUDFWLRQDOODVHU HQGHQLHXZH8OWKHUDSLHWHJHQKXLGYHUVODSSLQJ Verder alle laserbehandelingen tegen overbeharing, couperose, pigmentvlekken, huidoneffenheden, kleine spatadertjes en nog veel meer...

Er weer jonger uitzien... zonder plastische chirurgie > Huid- en laserkliniek Bergen op Zoom â&#x20AC;˘ In Zorgcentrum Lievensberg Boerhaaveplein 3d â&#x20AC;˘ 4624VT Bergen op Zoom â&#x20AC;˘ 0164-263822 â&#x20AC;˘ w www.huidlaser.nl > Huid- en laserkliniek Middelburg â&#x20AC;˘ In Barcode gebouw Park Veldzigt 67 â&#x20AC;˘ 4336DR Middelburg â&#x20AC;˘ 0118-673050 â&#x20AC;˘ www.dermateam.nl

Baronielaan 161, Breda. Tel.: 076-522 23 46 www.baronie-advocaten.nl

6 m3 Container voor :

HOUTEN VLOEREN

- bouw en sloopafval â&#x201A;Ź 220,- puin â&#x201A;Ź 100,- A-B hout â&#x201A;Ź 100,-

sinds 1982

Bespaar snel en installeer onze app via www.euromilieu.nl

quaars@outlook.com

Â&#x2021;3DUNHWÂ&#x2021;/DPLQDDWÂ&#x2021;3ODQNHQ Â&#x2021;2QGHUKRXGÂ&#x2021;7UDSUHQRYDWLH

6WUXLNKHLÂ&#x2021;9&6SUXQGHO 7HO

Mobiel: 06 - 54 90 67 06 b.g.g. 06 - 53 67 27 01 Wij komen graag vrijblijvend bij u langs.

EDDAF4A:70;4=F48=8614C0;4= KNALVUURWERK - SIERVUURWERK - PAKKETTEN

Boere Vuurwerk.nl EHVWHOQXRQOLQH

B27>>;BCA00C "}#'# G2?A8=B4=144:


ACTUALITEIT

Dré Sommen is boegbeeld van UVV

Colofon

‘Eens vrijwilliger, altijd vrijwilliger’

Hoofdkantoor Bredaseweg 26, 4881 DE Zundert Postbus 22, 4880 AA Zundert Tel. 076 599 8111, Fax 076 599 8199

ULVENHOUT - Als jongetje van tien jaar organiseerde Dré Sommen (77) voor zijn leeftijdsgenoten in Ulvenhout al voetbalwedstrijden. Dat deed hij om er zelf aan mee te doen en dat is nog steeds zo. Jeugdtrainer, fietstochtorganisator, mantelzorger en klusjesman, als vrijwilliger is hij in meerdere hoedanigheden actief. Dit jaar is hij ervoor onderscheiden als Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Bredase Bode Bredase Bode Redactie Addo Sprangers Correspondenten Henk Ketelaar, Joyce van Zijl Acquisitie Kurt Sonnemans Druk Drukkerij Vorsselmans Sluittijden Advertenties donderdag 13.00 uur. Verenigingsnieuws en lezersfoto’s donderdag 11.00 uur. Aanleveren via www.internetbode.nl

W E E K B L A D

Bezorgklachten 076 599 8111 Uitgeverij de Bode b.v. behoudt zich ten aanzien van de inhoud van deze uitgave en/of website zowel het auteursrecht voor conform artikel 15 lid 1 sub 4 van de Auteurswet als het databankrecht.

Puzzel week 49 De oplossing van deze puzzel is in week 50 te vinden op www.internetbode.nl

Dré Sommen: voetbal en fietsen bepalen zijn vrijwilligerswerk.

DOOR HENK KETELAAR Het is aan Dré te zien dat hij zijn leven lang heeft gesport. Fit en prima op gewicht staat hij nog steeds zijn mannetje. Geen grammetje vet te veel. Omdat de jongens in zijn tijd 12 jaar of ouder moesten zijn om bij een voetbalvereniging te mogen voetballen, bedacht hij zijn eigen straatcompetitie. “Wij speelden op straat maar ook op weilanden,” vertelt Dré die zich toch als 11-jarig manneke lid werd bij voetbalvereniging UVV. “Omdat ik in dat voetbalseizoen 12 jaar werd, mocht ik toch lid worden,” weet Dré zich te herinneren. Voetbal Voetballen is vanaf dat moment de rode draad in zijn leven. Tot zijn 52ste bleef hij bij UVV voetballen, veertig voetbalseizoenen. Het erelidmaatschap van UVV en de

© www.sudokusite.eu

zilveren speld van de KNVB vielen hem daarom ten deel. Tijdens zijn dienstplicht was Dré voor UVV 1 van zoveel waarde, dat hij op zondag na het ochtendappèl met een taxi in Oirschot werd opgehaald om dan na de wedstrijd per taxi weer terug te keren voor het avondappèl. “Zo kon ik op de zondagen dat ik niet vrij was, toch meespelen,” vertelt Dré die met zichtbaar genoegen op die tijd terugkijkt. Tweejaarlijks houdt hij een reünie voor de elftallen van UVV 1 uit de jaren ’50-’60 Jeugd Dré was nog maar 20 jaar oud of hij was al ‘Hoofd Jeugd’ bij UVV. Ook maakte hij deel uit van het bestuur. Hij regelde alles voor de jeugd, gaf training, deelde de elftallen in en hield de hele administratie bij. Menig voetballer heeft bij hem de eerste technische beginselen van het voetballen geleerd.

FOTO HENK KETELAAR

Bijvoorbeeld de bekende oud-profvoetballers van NAC, Ad en Willy Graumans, maar ook Jack van Loon die voor Go Ahead en FC Groningen heeft gespeeld. “Bij elke training was het in die tijd genieten,” zegt Dré die bijna twintig jaar de jeugd van UVV onder zijn hoede heeft gehad. Fietsen Als begenadigd voetballer ontdekte Dré later dat fietsen, in het bijzonder toerfietsen zijn echte passie is. “Ik had graag wielrenner willen worden. Dat mocht niet omdat mijn broer al aan die sport deed. Dus richtte ik mij toen op het voetballen,” bekent Dré die daar overigens geen moment spijt van heeft gehad. Hij heeft bijna alle bekende bergpassen en wielerklassiekers gereden. “Toch ben ik het liefste thuis en mijn favoriete plekjes blijven de Mark en het Ulvenhoutse bos,” laat hij trots op zijn dorp weten.

‘Rechtsbescherming en controle moeten integraal onderdeel zijn van elk informatiesysteem’

D66 pleit voor ‘privacy impact analyse’ BREDA - Gemeenten blijken heel divers om te gaan met persoonsgegevens binnen de keten van werk en inkomen, zo blijkt uit het onderzoek ‘De burger bediend in 2013’. Voor D66-raadslid Philip Bos reden om namens zijn fractie in de pen te klimmen. In een brief aan het college vraagt hij vraagt hij om uitleg over de bescherming van persoonsgegevens binnen de gemeente Breda. DOOR ADDO SPRANGERS “De ontwikkelingen op IT-gebied roepen een groeiende vraag op naar dataregistratie,” schrijft Bos aan burgemeester en wethouders. “D66 wil de privacy van burgers beschermen door de opslag van persoonlijke informatie te onderwerpen aan een ‘privacy impact analyse’.

‘Ontwikkelingen op IT-gebied roepen groeiende vraag op naar dataregistratie’ Rechtsbescherming en controle moeten een integraal onderdeel zijn van elk informatiesysteem.”

D66-raadslid Philip Bos.

FOTO HENK STEVENS

Rapport Hij verwijst daarbij naar het begin november door de Inspectie SZW uitgebrachte rapport over de manier waarop gemeenten omgaan met persoonsgegevens binnen de keten van werk en inkomen. Dat rapport heeft betrekking op het SUWI-net, waarmee ambtenaren van gemeenten onder meer gegevens van het UWV, de BelasPAGINA 5

Programmarapportage

‘De burger en werkgever bediend in 2013’ is de afsluitende programmarapportage van het meerjarenprogramma van de Inspectie SZW. Daarvoor is onder meer gebruik wordt gemaakt van eerder uitgebrachte programmarapportages. De programmarapportage geeft een antwoord op de hoofdvraag: In hoeverre geven UWV, SVB en gemeenten invulling aan de (voorwaarden voor) gegevensuitwisseling door hergebruik van gegevens, kwaliteitsborging, transparante gegevensverwerking en bescherming van persoonsgegevens?

tingdienst en het Kadaster kunnen inzien, zoals uitkeringsgegevens, inkomensgegevens, opleidingsgegevens en zelfs het banksaldo dat bekend is bij de Belastingdienst. Philip Bos: “Er is getoetst op zeven normen. Van de tachtig onderzochte gemeenten voldeden slechts drie aan alle zeven door de Inspectie SZW getoetste normen. 36 van de tachtig gemeenten voldeden aan nul of één van de zeven normen. Bij dertig procent van de gemeenten is bijvoorbeeld voldoende duidelijk wie er wel en niet gebruik mag maken van SUWInet. Ook werden van honderd willekeurig gekozen bekende Nederlanders bij dertien van de tachtig onderzochte gemeenten gegevens geraadpleegd, zonder dat daarvoor een goede reden werd gegeven.” Gedragscode In zijn brief vraagt Bos burgemeester en wethouders of zij bekend zijn met het onderzoek ‘De burger bediend in 2013’ en de uitkomsten hiervan.

Hij wil weten in hoeverre de bescherming van persoonsgegevens in de gemeente Breda voldoet aan de normen die hiervoor zijn gesteld. Ook is hij benieuwd of het college aanwijzingen heeft dat er binnen de gemeente Breda op ongeoorloofde wijze gegevens van bekende inwoners zijn geraadpleegd en of daar een gedragscode voor bestaat. Daarnaast wil hij antwoord op de vraag wat het college gaat doen om de bescherming van persoonsgegevens, indien nodig, te verbeteren.

Inspectie SZW De Inspectie SZW is een samenvoeging van de organisaties en activiteiten van de voormalige Arbeidsinspectie, de Inspectie Werk en Inkomen en de Sociale Inlichtingen- en Opsporingsdienst van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW).


Afstudeerprijs Avans Hogeschool

Bredanaar wint met nieuw ontwerp Domplein Utrecht

Prijswinnaars Axel Geurts (l) en Sjim van Beijsterveldt.

BREDA - De Bredase Avansstudent Axel Geurts heeft samen met zijn collega-student Sjim van Beijsterveldt de Avans Afstudeerprijs 2013 gewonnen. Dat werd dinsdagmiddag bekend gemaakt. De twee voormalig studenten van de opleiding Bouw en Infra in Tilburg sleepten met hun ontwerp van het ‘nieuwe’ Domplein in Utrecht een totaalbedrag van 1500 euro in de wacht. Architectonisch vernuft verbetert Domplein Utrecht Sjim van Beijsterveldt en Axel Geurts zetten met hun architectonische ingreep aan het Domplein een gewaagde stap. Het zet de bijzondere plek opnieuw op de kaart zonder de bestaande waarden aan te tasten. “Het ontwerp verbindt en brengt tegelijkertijd een scheiding aan. Er gaat een paradoxale werking van uit. Het is een mooie synthese tussen de geschiedenis en het hedendaags ontwerp”, aldus de winnaars van de Afstudeerprijs.

Van Beijsterveldt en Geurts hebben op de plaats van het ontbrekende middenschip een vorm ontworpen die de twee bestaande delen, de Domtoren en de Domkerk, op natuurlijke wijze verbindt. Hierdoor ontstaan twee afzonderlijke pleinen. Verder is er in het plan ruimte voor een hotel, restaurant en een spa die het ‘nieuwe Domplein’ completeren. Juryrapport De jury was tijdens de uitreiking in Tilburg erg lovend over de afstudeerplannen. “De algemene conclusie is dat alle afstudeerwerken van een zeer goed niveau zijn. Het plan Domvorm van de studenten Sjim van Beijsterveldt en Axel Geurts is aansprekend vormgegeven. De presentatie van de architectuur is inspirerend”, zo stelde de jury in hun oordeel. Eervolle vermelding De overige genomineerden, Britt Aarts en Karin van Wijnen (Academie voor Financieel Management, ’s-Hertogenbosch),

Maud van Hoogstraten en Berbel Spiering (Academie voor Sociale Studies, ’s-Hertogenbosch), Wesley Overklift Vaupel Kleyn en Tom van Summeren (Academie voor Management en Bestuur, ’s-Hertogenbosch) en Eline Schippers en Arjenne van der Linden (Academie voor Gezondheidszorg, ’s-Hertogenbosch) ontvingen ieder 100 euro. Jaarlijks worden er binnen Avans 3.000 tot 4.000 scripties geschreven. Om te kunnen bepalen welke daarvan de beste is, worden de 19 academies van Avans Hogeschool elk jaar uitgenodigd een scriptie voor te dragen, die naar het oordeel van de academie tot de beste van het studiejaar behoort.

Winkelcentrum 11 - Etten-Leur 076-5012941 www.juweliermekes.nl

Europese Prijs Buurtinitiatieven

Buurttuin Hoge Vucht BREDA - Buurttuin Hoge Vucht is een initiatief voor stadslandbouw en (jeugd)recreatie, opgezet door bewoners uit de wijk Hoge Vucht. De Buurttuin heeft een belangrijke Europese subsidieprijs van € 5000,- voor achterstandswijken gewonnen. Het plan voorziet in de transformatie van braakliggend terrein naar verschillende onderdelen voor recreatie, waaronder een moestuin, crossparcours natuurspeeltuin en commerciële tuin. De prijs, uitgereikt door de Burgemeester van Breda, werd toegekend aan dit project omdat het de leefbaarheid en gezondheid van de bewoners in de wijk ten goede komt. Onder begeleiding van onder andere partners Allee Wonen, WonenBreburg en StadgoedLandgoed krijgt de buurttuin steeds meer vorm. Momenteel bevindt de buurttuin zich nog in de opstartfase. Vrijwilligers zijn druk bezig met het plannen van de inrichting, het werven van vrijwilligers voor verschillende onderdelen en het verkrijgen van materialen. Er wordt veel gewerkt met hergebruikt materiaal zoals pallets, (steiger)hout en

BREDASE KLOPPERMAN

Burgemeester in oorlogstijd Graag zou ik burgemeester van Slobbe in oorlogstijd omtrent zijn doen en laten zo gunstig mogelijk belichten. Dat heb ik gedaan in mijn kroniek De Jodenvervolging in Breda waarvan de inhoud blijft gehandhaafd met de typering van Van Slobbe als ‘schipperaar’. Een daad van enig verzet van hem is niet bekend en zou strijdig zijn met zijn instelling om de bezetter zo goed mogelijk te bejegenen, zoals zoveel burgemeesters deden, om erger te voorkomen. De studie van Jo Bakker vóór die kroniek was te omstandig en wetenschappelijk van opzet om achter het al dan niet juist functioneren van de burgemeester tijdens ’40-’45 een vinger te krijgen. De wijdlopige titel, die al vele malen is herhaald, was academisch om aan te geven dat het uitgegeven proefschrift, met de ontkenning dat de burgemeester iets moet worden verweten, ook zo moest worden opgevat. Het zal beslist waar zijn dat rechtens Van Slobbe niets is te verwijten. Wat dan verder gelezen wordt is niet om opgewekt te zijn maar het is waar: de dilemma’s voor een gezagsdrager in deze tijd waren nauwelijks te torsen. Het ooit klinkende verwijt dat door recentelijke publicaties lijkt dat Breda in die tijd geen goeie burgervader had is naïef net zo naïef om hem achteraf aan de schandpaal te nagelen. Een greep objectief uit de feiten. Van Slobbe werkte mee aan Duitse maatregelen dat Joden geen bloeddonor mochten zijn; naar een aparte school moesten. Hij verzette zich niet tegen hun transport naar de kampen. Maar…dat is een waarheid als een koe…Van Slobbe verzon dat niet, dat waren Duitse maatregelen waaraan hij gevolg gaf. Nemen we op zich alleen de Jodenvervolging, dan zijn in dit land bijna alle burgemeesters, die er niets tegen konden beginnen, fout geweest. De nazificatie staat niet op hun naam maar op die van de bezettende macht hetgeen niet wegneemt dat dr. Frederiks als secretaris-generaal van Binnenlandse zaken, die de maatregelen aanstuurde, na de oorlog ingevolge de bijzondere rechtspleging gedwongen werd om ontslag te nemen. De zuiveringscommissie erkent na de oorlog de goede bedoelingen van Frederiks maar komt tot de conclusie ‘dat zijn politiek van schipperen, laveeren, bakzeil halen en de boot afhouden heeft gefaald en noodlottig is geworden’. Op 11 januari 1946 wordt hem ongevraagd eervol ontslag verleend. Twee opmerkingen van lezers over Van Slobbe zijn me bijgebleven: 1. Hij had ontslag kunnen nemen. 2. Zij die bleven hadden het beste voor met hun burgers. In de Engelbrecht van Nassau 2013/3 een nieuw historisch item. Anton Rattink schrijft een nauwkeurig referé over de gemeenteraad in 1941. Van Slobbe houdt een Nieuwjaarstoespraak en rept met geen woord over Cohen. Hij steunt Winterhulp een pendant van Winterhilfe en spreekt over ‘ongegrond wantrouwen’ hiertegen van de bevolking. De gemeente heeft aardappelen en kool ingeslagen. Bij 1000 Bredase gezinnen wordt honger geleden. Hetgeen zij melden. Er komen negen gaarkeukens bij. Aan de Duitse maatregelen wijdt Van Slobbe enkele woorden zonder zijn persoonlijke mening te geven. “De raadsleden doen er het zwijgen toe.” Aldus de feiten. RINIE MAAS

POLITIEBERICHTEN Man opgepakt na huiselijk geweld BREDA - Agenten hielden maandagavond rond 19.50 uur in een woning in de wijk Doornbos-Linie een 25-jarige man uit Breda aan op verdenking van huiselijk geweld. De man wordt ervan verdacht eerder op de dag zijn 23-jarige ex-vrouw te hebben mishandeld. De vrouw deed hiervan aangifte. Toen de man ‘s avonds weer thuiskwam, waarschuwde de vrouw de politie, die de man aanhield. Hij is voor nader onderzoek en verhoor meegenomen naar het politiebureau. De man en de vrouw hadden maandagmiddag onenigheid, waarna de man de vrouw aan haar haren zou hebben getrokken. Ook zou hij haar hebben gestompt. Toen hij de woning verliet, belde de vrouw de politie en deed daarna aangifte. De agenten troffen de man op dat moment niet aan, maar ‘s avonds kon hij alsnog buiten heterdaad worden aangehouden. Valse kentekenplaten leiden tot arrestatie BREDA - Politiemensen zagen maandagavond omstreeks 20.10 uur op de Buys Ballotstraat een auto rijden met daarop witte plastic kentekenplaten. De agenten besloten de bestuurder en zijn auto te controleren. Uit onderzoek bleek dat het ging om een auto met valse kentekenplaten en een bestuurder zonder geldig rijbewijs. De bestuurder, een 34-jarige inwoner van Breda, verklaarde dat hij de auto eind november had gekocht. De auto is bestemd voor de export en om die reden zijn de oorspronkelijke gele kentekenplaten ingenomen en is het kenteken ongeldig verklaard. De Bredanaar had geen export kenteken aangevraagd, maar zelf kentekenplaten gemaakt. Hij bleek bovendien niet in het bezit te zijn van een geldig Nederlands rijbewijs. De auto is voor nader onderzoek uit het verkeer genomen. Tegen de man is proces-verbaal opgemaakt voor rijden zonder geldig rijbewijs en rijden met een auto terwijl het kenteken ongeldig is verklaard. Veelpleger opgepakt na insluiping BREDA - Agenten van het Veelplegersteam hebben dinsdagmiddag omstreeks 15.35 uur op de Oranjeboomstraat een 56-jarige zwerver aangehouden omdat hij een insluiping zou hebben gepleegd in een woning met aangebouwde garage aan de Burgemeester Kerstenslaan. De bewoonster deed aangifte. Zij vertelde dat de buitendeur op een kier stond omdat het kozijn was geschilderd. Plotseling hoorde ze deze deur verder open gaan. Ze zag een man in de garage staan die haar fiets pakte en wegreed. Ze zag ook dat hij een jas en een sjaal in de fietstassen gepropt had. Ze trok aan de bagagedrager om hem tegen te houden, ze kwamen daardoor beiden ten val. De dief lukte het uiteindelijk om weg te rijden in de richting van de Burgemeester de Manlaan. De bewoonster sloeg alarm via 112. Diverse politie-eenheden keken naar de dief uit. Rechercheurs van het Veelplegersteam kregen aan de hand van het opgegeven signalement al een vermoeden om welke dader het zou kunnen gaan. Zij troffen deze verdachte op de door aangeefster beschreven fiets aan op de Oranjeboomstraat. Hij werd aangehouden en is conform afspraken met het Openbaar Ministerie over de aanpak van Veelplegers in verzekering gesteld.

Vrijwilligers Suzanne van de Riet (l) en Petra Keulemans (r) met de cheque.

bruin karton. Ook gereedschap zijn zeer welkom. Bewoners van de Hoge Vucht en omgeving die zich willen inzetten voor of aansluiten

bij dit project vinden meer informatie op www.buurttuinbreda.nl Hier vind u ook meer informatie als u dit initiatief materieel wilt ondersteunen. PAGINA 6

Man opgepakt voor diefstal koptelefoon BREDA - De politie hield woensdagavond rond 20.55 uur een 21-jarige man uit Breda aan op verdenking van diefstal van een koptelefoon. De ‘Beats by Dr. Dré’-koptelefoon was de avond daarvoor gestolen uit een kluisje in een sportclub aan het Chasséveld. De benadeelde deed hiervan aangifte. Op camerabeelden was de verdachte te zien. De politie hield de man woensdagavond aan. De koptelefoon is teruggegeven aan de eigenaar. De politie maakt dossier op.


OpleidingSTOP NU MET ROKEN!!!!

Open dag 24 /januari 2009 VOEDINGSCOACH GEWICHTSCONSULENTE

6723180(752.(1

Č˝Hoogste slagingspercentage, 90,5% Č˝NieuwstePHWKRGH- > Luxopuncture Ć&#x201D; Hoogste slagingspercentage, 90,5% Č˝Blijvend vergoed door alle90,5% Zorgverzekeraars !!! x Hoogstemethode slagingspercentage, Ć&#x201D; Nieuwste -> Luxopuncture x Nieuwste methode -> Luxopuncture Č˝%HKDQGHOLQJHQGRRUgediplomeerde therapeuten Ć&#x201D; Blijvend vergoed door alle Zorgverzekeraars in 2012 x Blijvend door alle Zorgverzekeraars Č˝Geen extravergoed kiloâ&#x20AC;&#x2122;sHQSLMQORRV (Zorgverlenersnummer: 90-039475, aangesloten bij VBAG RBNG) =RUJYHUOHQHUVQXPPHUaangesloten bijenVBAG en RBNG DEFINITIEF AFSLANKEN Č˝/X[RSXQFWXUHRRNMENOPAUZE, Ć&#x201D; 3x behandelingen vanvan 2020minuten 3 behandelingen minuten DEPRESSIES, x *HHQH[WUDNLOR¡V en pijnloos MIGRAINE, VERMOEIDHEID Ć&#x201D; Geen extra kiloâ&#x20AC;&#x2122;s en pijnloos Alle CHRONISCHE KLACHTEN, x Luxopuncture MENOPAUZE, AFVALLEN, BURN-OUT Ć&#x201D; Luxopuncture ook:ook: MENOPAUZE, AFVALLEN, BURN-OUT DEPRESSIES, MIGRAINE,VERMOEIDHEID OBSTIPATIE QIGONG/TaiChi DEPRESSIES, MIGRAINE, %HOYULMEOLMYHQGYRRULQIRRIDIVSUDDNStart 6 januari 2014

van 10.00 tot 15.00 uur

Word zelfstandig specialist!

Opleidingen voor huid-, lichaamsverzorging Volg eenvoetvan deen specialistische opleidingen met Schoonheidsverzorging, voltijdbegeleiding MBO opleiding (Crebo), Pedicure, uitstekende tot zelfstandig ondernemer Adviseur Cosmetica & Parfumerie, Voortgezette Opleidingen, bij Esthetica Opleidingen in Breda: Visagie, Workshops en Nagelstyling

(Allround) Schoonheidsspecialiste (ook MBO voltijd), (Medisch) Pedicure, Visagist, Voedingscoach / Gewichtsconsulente

www.esthetica.nl Kijk voor meer informatie op www.esthetica.nlHambroeklaan 1, 4822 ZZ Breda Hambroeklaan 1 (rond gebouw, 48222e ZZverdieping), Breda Eigen parkeerplaats tel: 076 - 514 64 66 e-mail: Telefoon: ofďŹ ce@076 esthetica.nl - 514 64 66 (PDLORIÂżFH#HVWKHWLFDQO

 (WWHQ/HXU Bel vrijblijvend voor info of afpraak: 

076-5153143 %HKDQGHOLQJHQRRN¡VDYRQGV

Behandelingen ook â&#x20AC;&#x2DC;s avonds.

Meubelstoffering

voor â&#x201A;Ź 695,5 9 e d o C k e e w n osten. Binnen ĂŠĂŠ BTW en registratiek

voor o.a. boten, stoelen, banken, wanden, en caravans Vullingen op maat!

Incl. lunch, kofďŹ e sĂŚ Dag 1 sĂŚ Dag 2 sĂŚ Dag 3 sĂŚ Dag 4 sĂŚ Dag 5

Brugel Woondesign Ginnekenweg 72 Breda Tel. 076-5148563 www.joopbrugelwoondesign.nl

Aalten Schildersbedrijf BREDA

plafonds & wanden witten Ook binnen- en buitenschilderwerk Vraag een vrijblijvende offerte tel. 06 - 43220390 / 076 - 5991675

Code 95 VOOR BEROEPSCHAUFFEURS binnen 5 dagen in de kerstvakantie

Wilt u snel zekerheid en geen dubbele hypotheeklasten? Bel ons voor een direct bod op uw woning. Wij zijn bereikbaar op: 06 - 10 91 67 49 ZZZZLMNRSHQGLUHFWXZZRQLQJQO

en thee. Excl.

mber zaterdag 21 dece mber ce de 23 maandag mber ce de 24 dinsdag 27 december vrijdag mber zaterdag 28 dece

Chauffeursdag af Digitale Tachogra n re Lading zeke 1 Praktijkdag HNR V0 sis BHV ba

: het gehele traject Wij verzorgheen t CBR/CCV sĂŚ registratie bij idie-aanvragen sĂŚ eventuele subs pasjes sĂŚ certiďŹ caten en

Handelsweg 11 4879 AJ Etten-Leur

Informatie/aanmelden: www.verkeersschoolblom.nl of bel 076-50.15.535

Cadeautip bijEmmanuelle Coiffure de Milano Nagelstudio voorstijltang manicureFlashdance en pedicure met allure Chi 00

nu

â&#x201A;Ź 99,

Mgr. Nolensplein 25 - Breda - Tel. 076-5208472 www.nagelstudioemmanuelle.nl

(inclusief btw)


Zelf kaarsen maken

Open weekend Bredase Kaarsenfabriek

Weekenddiensten Bel voor levensbedreigende situaties 112. Huisarts Huisartsenpost Breda, tel. 076 525 8500, Molengracht 21, voor inwoners van Breda, Bavel, Prinsenbeek, Teteringen en Ulvenhout. Neem een identiteitsbewijs mee. Apotheek Dienstapotheek Amphiaziekenhuis, bij de spoedeisende hulp naast de huisartsenpost, tel. 076 - 595 30 99. Tandarts Inwoners van Breda, Bavel, Prinsenbeek, Teteringen en Ulvenhout worden via tel. 076 520 9070 doorverbonden met de dienstdoende tandarts. Surplus Zorg thuiszorg passende zorg en ondersteuning altijd dichtbij. Klantenservice: 0168 33 18 26 en klantenservice@surplusgroep.nl TWB, Thuiszorg met Aandacht Direct zorg nodig? 088 - 560 2000 of www.twb.nl

KORTE BERICHTEN

Zelf kaarsen maken in de fabriek.

BREDA - Kaarsen maken is een oud maar nog altijd stralend ambacht. Op zaterdag 14 en zondag 15 december opent de Bredase Kaarsenfabriek traditiegetrouw zijn deuren voor het publiek. Bezoekers kunnen alle stappen van het productieproces, van grondstof tot kaars, van dichtbij volgen. Diverse demonstraties geven een verrassende kijk op het decoreren, kleuren en bewerken van kaarsen. Bovendien mogen kinderen, onder toeziend oog van de meesterkaarsenmaker zelf, hun

eigen kaars dompelen. De ervaring leert dat ook veel volwassenen die kans niet aan zich voorbij laten gaan. Kaarsen zijn in. Bekijk een willekeurig woonprogramma op televisie en de interieurs staan er vol mee. Geen wonder - met kaarsen creëer je sfeer in een handomdraai. Tuincentra, bouwmarkten, woon- en cadeauwinkels – overal nemen kaarsen een prominente plaats in. Dit jaar zijn vooral geurkaarsen bijzonder gewild. Maar hoe kaarsen precies worden gemaakt, is de meeste mensen onbekend. De Bredase Kaarsenfabriek is één van de weinige Ne-

derlandse producenten die, behalve met machines, nog kaarsen op de eeuwenoude, traditionele manier vervaardigt. Elk jaar weer komen er bij de fabriek veel aanvragen binnen voor rondleidingen. Om die reden organiseren eigenaar Mike Beekers en zijn team eens per jaar een Open Weekend. De animo hiervoor is steevast enorm. Veel mensen beschouwen de open dagen als een leuk en leerzaam familie-uitstapje. De Bredase Kaarsenfabriek is op zaterdag 14 en zondag 15 december geopend van 10.30 tot 16.30 uur. Locatie: Industrieterrein Hintelaken, Franse Akker 19, Breda.

Biljartmarathon voor het goede doel

110 uur recordpoging Biljarten BREDA - Ten bate van o.a. Villa Pardoes organiseert Het Stamcafé te Breda vanaf 10 december een 110 uur durende biljartmarathon. Nick Tom en huidig wereldrecordhouder Marijn van Peer gaan van maandag op dinsdag om klokslag 00.00 van start met deze fantastische recordpoging voor het goede doel. Naast alle opbrengsten van de diverse sponsoracties, doneert Het Stamcafé ook nog eens tien procent van de baropbrengsten aan Villa Pardoes! De marathon zal op zaterdag 14 december om 14.00 ‘s middags eindigen en wordt vervolgens goed afgesloten met een

grandioze feestavond met optredens van talloze artiesten. Tijdens de marathon wordt er tevens gecollecteerd voor de Gruytveldband uit Terheijden, een muziekgroep voor en door mensen met een verstandelijke beperking. Zij zullen op de zaterdagmiddag bovendien een prachtig optreden geven. Breng dus tussen 10 en 14 december een bezoek aan Het Stamcafé, Dijklaan 61 in Breda, en ondersteun de marathonbiljarters voor het goede doel! Heeft u interesse om tijdens de marathon als tegenstander mee te willen biljarten, ga dan even langs Het Stamcafé; informatie en opgeven aan de bar.

BREDA Rondleidingen Gilde de Baronie: Donderdag 12 december: Candlelight Torenbeklimming Grote Kerk 16.30u (vanaf 12 jaar). Informatieavond voor mensen met hoogsensitiviteit: Op 12 december houdt Steunpunt Zelfhulp Breda een informatie avond over Hoog Sensitiviteit (HSP). Het doel van de avond is om deelnemers te werven voor een lotgenotengroep hoogsensitiviteit (HSP). Bij voldoende belangstelling zal deze groep gevormd worden. Eens per zoveel weken zal een bijeenkomst plaatsvinden om samen steun te vinden, informatie uit te wisselen en ervaringen te delen. Locatie: Stichting Info-Méér, Adriaan van Bergenstraat 230 te Breda. Houdt u rekening met betaald parkeren tot 22.00 uur. Informatie: Info-Méér tel. 076-5211813, steunpuntzelfhulp@info-meer.nl of www.steunpuntzelfhulpbreda.nl Paul Maassens Miró Move: Donderdag 12 december, aanvang 20.00 uur, Podium Bloos, Speelhuislaan 151, Breda, http://www.podiumbloos.nl/ Organisatie: Stichting Beaux Jazz www.beauxjazz.nl KBO Breda-West dagtocht: Vrijdag 13 december gaan we naar breifabriek Marciene in Kirchhoven en bezoeken we de kunstnijverheidskerstmarkt in Schloss Moyland. In een romantische ambiance worden er hoogwaardige kunstnijverheidsproducten aangeboden. Het aanbod omvat keramiek, lederwaren, sieraden, hoeden tassen, kleding enz. Als afsluiting een diner bij Kruidenlucht te Casteren. Er zijn nog enkele plaatsen vrij! Opgeven: Mevr. Hagenaars tel. 076-5147542. Kijken naar Kunst: Donderdag 12 december Kijken naar kunst. Rembrandt schildert twijfel, ongeloof en troost. Steeds ontdek je iets nieuws in een schilderij. En iedereen ontdekt iets anders. We kijken vanavond naar schilderijen van Rembrandt met een bijbels thema. Het gaat om het plezier van het kijken. Crypte van de Lutherse Kerk, Veemarktstraat 11 20.00 uur (zaal open 19.30u). Geldbingo: Op donderdag 12 december houdt Ut Euveltje een geldbingo in O.C. de Vlieren, Mgr. Nolensplein 1 te Breda. Aanvang 20.00 uur. We spelen 10 ronden en een superronde. Meezingconcert: Meezingconcert liederen Huub Oosterhuis op zondag 8 december van 14.00-16.30 uur in de Sacramentskerk, Zandberglaan Breda. Lotgenotengroep voor mensen met Fibromyalgie: In Breda willen we starten met een lotgenotengroep voor mensen met Fibromyalgie. Dit omdat je samen sterker staat. Zo vind je steun bij elkaar en kun je ervaringen uitwisselen. Wij zoeken voor deze groep deelnemers. Wij willen met iedere geïnteresseerde een intakegesprekje voeren om informatie uit te wisselen, verwachtingen te toetsen en eventuele wensen mee te nemen. Opgeven bij Stichting Info-Méér, Adriaan van Bergenstraat 230 te Breda, tel. 0765211813, www.steunpuntzelfhulpbreda.nl, steunpuntzelfhulp@info-meer.nl

Kerstoptredens Barony Singers

Shinbokukai Dojo naar Kata seminar in België

BREDA - Kyokushin karate staat vooral bekend om de full contact wedstrijden, maar naast de fysieke trainingen

vormen de kata’s ook een belangrijk onderdeel in de vorming van een kyokushin karateka.

Op 30 november en 1 december namen Sensei Peter Vermaire, Senpai Kyki Vermaire en Senpai Willen van Ginneken, instructeurs bij Shinbokukai Dojo, deel aan een kata seminar van Shihan Davies, georganiseerd door IFK België. Shihan Davies is Chief Kata Referee van IFK Engeland en zeer ervaren in kata, zowel als karateka en als scheidsrechter. Dit seminar werd gehouden ter voorbereiding voor het wereldkampioenschap kata, wat in februari 2014 wordt georganiseerd. Tijdens de trainingen kwamen alle kata’s zeer gedetailleerd aan bod. Daarnaast werden alle aanwezige karateka’s geëvalueerd en beoordeeld of zij in aanmerking komen om als scheidsrechters te mogen optreden tijdens het WK. Alle mogelijke situaties werden gesimuleerd en Shihan Davies gaf opdracht om expres bepaalde fouten te maken, zodat de scheidsrechters extra alert moesten zijn en blijven. Shinbokukai Dojo heeft recent haar deuren geopend in Sporthal Kroeten, Moeraszegge 69. De trainingen vinden plaats op dinsdag en vrijdagavond van 19.30-21.00 uur. Meer informatie kun je lezen op www.facebook.com/shinbokukai.dojo PAGINA 8

Barony Singers.

BREDA - De “Barony Singers” treden tijdens de kersttijd op verschillende locaties op. 8 december zijn we op de Kerstmarkt in Ulvenhout, van 13.00-16.00 uur. 15 december zijn we in de Grote Kerk en zingen we van 16.00-16.30 uur.

21 december ‘s middags zingen we in het winkelcentrum Hoge Vught te Breda. Wij zijn een dameskoor en zingen 4-stemmig, a-capella (zonder begeleiding) meestal in het Engels. Onze zeer enthousiaste dirigent is Caroliene Zwart. Wij hopen u te zien bij onze optredens!


Bombardement 1 september 1944 op BBA-bus Rucphen-Breda geboekstaafd

‘Beschieting was menselijke tragedie zonder weerga’

Winteroffensief 2013 dansorkest LaBanda BREDA - Het bekende Bredase dansorkest LaBanda verovert de regio.

‘Wat ik me kwalijk neem is dat ik geen hand uitstak naar de gewonden in de gebombardeerde bus omdat kapelaan Adriaanse het verbood’. In die woorden registreert in het boek ‘Oorlogsgeheim van bezet dorp - Boschdal, bolwerk van Beeks verzet’ (het vervolg op het boek over De Vloeiweide) een ooggetuige zijn bewogen indrukken en beleving van het bombardement op de BBA-bus. riveert betrokkene op de onheilsplek, ondergaat de chaos als een intens drama, wil helpen, waarop kapelaan Adriaanse zegt: “Ga de gij maar naar huis, menneke”... Terugblik In een terugblik vertelt de ooggetuige nauwgezet wat hij waarnam. “Voor zover ik heb kunnen vaststellen maakten die vier Amerikaanse jagers die de bus beschoten maar één aanvalsrun, teneinde niet door Duits luchtgeschut neergehaald te worden.” Luchtafweer die nog altijd zeer efficiënt te werk ging vanwege de ‘low level’-missies ook wel genoemd ‘rabarbervluchten’ die de geallieerde jachtvliegtuigen maakten op Duitse militaire bewegingen. “Ofschoon mijn familie of directe omgeving er niet door werd getroffen, heeft het drama een diepe indruk op me gemaakt en ook na bijna zeventig jaar staat het gebeurde op mijn netvlies gebrand,” aldus onze informant. “Ik kan echter nergens beschuldigend naar wijzen, behalve naar de oorlog zelf. Dit verhaal is geen vingerwijzing naar wie dan ook, behalve misschien naar mezelf omdat ik faalde om de uitgang van de bus vrij te maken.” In het boek dat de schokkende geschiedenis vertelt worden alle slachtoffers met piëteit herinnerd. Van het monument op het dorpskerkhof van St. Willebrord zijn foto’s opgenomen waarop alle slachtoffers van de gebombardeerde bus 1 september 1944 (niet 01 november 1944) zijn vermeld.

Na de succesvolle battle in het najaar met Abdera in restaurant/zaal Claerenbeek en de geslaagde dansavond in ‘t Chaamsche Wapen richt LaBanda haar muzikale pijlen op de maand december. Het eerste optreden van LaBanda is in verzorgingscentrum IJpelaar op 12 december bij het ontsteken van de kerstverlichting. Van 19.00 tot 20.30 uur spelen wij, ons speciaal voor de decembermaand samengesteld repertoire, voor de bewoners van het verzorgingstehuis waar wij wekelijks gastvrij worden ontvangen voor onze repetities. Twee dagen later, zaterdag 14 december, is LaBanda te gast in Geertruidenberg. De oudste stad van Holland sluit dan de viering af van het feit dat zij 800 jaar geleden stadsrechten verwierf. LaBanda vindt het een eer daar aan te mogen meewerken

met een concert, vanaf 14.30 uur in de Geertruidiskerk aan de Markt. Zondag 15 december speelt LaBanda weer in een kerk, met name de Grote of Onze Lieve Vrouwe kerk in hartje Breda. Wie daar het korte optreden, van 10.45 tot 11.15 uur wil bijwonen zal vroeg uit de veren moeten. Op zich zeer de moeite waard, want na LaBanda geeft nog menig Bredaas muziekgezelschap acte de présence. Op 21 en 22 december gaat LaBanda op muzikale wijze Tilburg veroveren. Eerst op zaterdag 21 december in het winkelcentrum aan het Wagnerplein (what is in the name). Zondag 22 december gaat LaBanda de kerstsfeer in Winkelcentrum Heihoef, in de wijk Reeshof, luister bijzetten. LaBanda wenst iedereen die op enig moment van onze klanken komt genieten veel luistergenot. Wilt U meer weten over dansorkest LaBanda bezoek dan onze website: www.labanda.nl en meldt U daar aan voor onze digitale nieuwsbrief.

Rugby Breda zoekt dames BREDA - Voor het dames Rugby Team in Breda zijn we op zoek naar enthousiaste dames die tegen een stootje kunnen. Ben jij een vrouw tussen de 16 en 55 jaar? Loop je liever tegen iemand aan dan erom heen? Geef je niet om blauwe plekken of ben jij gewoon net iets te ruw voor elke andere sport? Kom dan een keer meetrainen. Het maakt niet uit of je nu lang, klein,

dik of dun bent. Voor elk postuur is er wel een plek op het veld. De enige vereiste: Je moet wel tegen een stootje kunnen. Het damesteam van de Bredase Rugby Club bestaat al zo’n 5 jaar. Met een aantal zeer enthousiaste dames komen we op dinsdag- en vrijdagavond van 20.00-21.30 uur samen om te trainen. Wil je een keer komen meetrainen of heb je vragen? Neem dan contact met ons op via dames@bredaserugbyclub.nl

Fotoclub G&B Breda op paddenstoelenjacht

Boek kopen? Het monument op het dorpskerkhof St. Willebrord.

FOTO RINIE MAAS

DOOR RINIE MAAS

historie blijft thans ook in druk behouden.

Het gebeurt door Amerikaanse jagers op de lijn Roosendaal-Breda op 1 september 1944. In het dorp Prinsenbeek, waarvan een unieke oorlogsgeschiedenis wordt verteld, vraagt men zich af wie er hierbij betrokken kan zijn. Helaas is dat het vriendinnetje uit Sint Willebrord van Jos Nuiten. Onder de titel ‘Het kettinkje van tante Johanna’ wordt het drama in grote lijnen geschetst en er worden verhalen verteld door nabestaanden die erbij betrokken zijn, zoals Joke Mol die tot de dag van vandaag het kettinkje van haar in de bus overleden tante Johanna draagt. Van die verhalen, die in de Bode verschenen, maakte Max Televisie een productie in de serie ‘Oorlogsgeheimen’, en die bewogen

‘Menneke’ “De beschieting van de BBA-bus vormt een menselijke tragedie zonder weerga. Met de bevrijding in zicht toch nog het leven moeten geven, en dan nog wel door vuur van bondgenoten, is vrijwel niet te verteren,” vertelt de ooggetuige. “Ik was zeventien jaar; woonde bij mijn ouders op de Bredaschebaan en bevond me op de bewuste ochtend op de benedenverdieping van de woning. Toen ik het onmiskenbare geluid van het losbarstende boordgeschut van laagvliegende jagers hoorde, rende ik onmiddellijk naar buiten, sprong op mijn fiets, en reed naar de plek, waar het geluid vandaan was gekomen.” Gelijktijdig met kapelaan Adriaanse ar-

Surf voor meer informatie over het boek ‘Oorlogsgeheim van bezet dorp - Boschdal, bolwerk van Beeks verzet’ (het vervolg op het boek over De Vloeiweide) en bestelwijze naar www.vloeiweide. nl/boschdalbeek Het boek is uitgebracht door de Koninklijke Uitgeverij en Drukkerij Vorsselmans aan de Bredaseweg 26 te Zundert in nauwe samenwerking met de heemkundekring Op de Beek en kost 27,50 euro. Het boek is tevens verkrijgbaar bij Boekhandel Polare aan De Barones 63 te Breda, bij Boekhandel Van Kemenade & Hollaers aan de Ginnekenweg 269/271 te Breda en bij Boekhandel De Plantage, Winkelcentrum 27 te Etten-Leur.

Sprintkampioenschappen Zuid

Eva van Ginneken op podium BREDA - Op 30 november en 1 december was in het Pieter van den Hoogenbandzwemstadion in Eindhoven het eerste Regionale SprintKampioenschap. Zo’n 600 zwemmers startten in het totaal 1600 keer op een sprintafstand.Hieronymus uit Roosendaal was vertegenwoordigd door 48 zwemmers die 126 keer individueel aan de start kwamen en in 11 estafettes. De Roosendaal ploeg was qua deelnemersaantal de grootste ploeg. Ook in het medailleklassement scoorde Hieronymus goed: In het totaal 32 medailles waarvan 15 goud 5 zilver en 12 brons was goed voor een 2de plaats op het medailleklassement. Regionaal Kampioen zijn geworden: Cedric Broere op de vlinder en vrije slag – hij haalde brons op de schoolslag-. Sebastiaan Broere 5x goud in S14 klasse, Coen de Bruijn op de schoolslag – hij won brons op wissel- en vlinderslag. Nienke Jonk op de vlinderslag – ze haalde brons op de vrije-rug en wisselslag- . Wimar Lindenberg op vrije-school en wisselslag, Ramon Verhulst op de rugslag- hij haalde brons op de wisselslag en Manon

op de vrije- en vlinderslag in de S10 klasse. Nikki Burcksen haalde brons op de vlinderslag, Laura van Dijke zilver op de schoolslag. Eva van Ginneken haalde brons op devrije- en schoolslag. Senna Lindenberg haalde brons op de schoolslag, Marissa Minkman haalde zilver op de schooslag. Luka de Neef haalde zilver op de wisselslag . Het estafetteteam Coen, Andy, Ramon en Paul haalde zilver op de 4*50m vrije slag, Ramon, Coen, Paul en Wimar haalde nogmaals zilver op de 4*50m wisselslag. De dames Eva, Laura, Marith en Senna haalde brons op de 4*50m wisselslag. Er werden 85 nieuwe persoonlijke records en 6 clubrecords gezwommen. Eva van Ginneken uit Breda zwom een uitstekend kampioenschap. Naast de medaille op de 50m vrij en rugslag verbeterde ze op alle afstanden haar persoonlijke record. Op de rugslag zwom ze ook in de estafette een nieuw persoonlijke record. Voor meer informatie zie www.zpv-hieronymus.com PAGINA 9

De opdracht was om paddenstoelen te fotograferen.

BREDA - De fototocht van deze maand was, hoe kan het ook anders, naar het bos om paddenstoelen te fotograferen. Met een 15 tal enthousiaste leden zijn we het bos in gegaan om vooral de allerkleinste paddenstoelen te fotograferen. Dat betekent goed speuren en als je er een gevonden hebt op je buik liggen om hem goed op de foto te krijgen. Verschillenden camera’s hebben het voordeel van een kantelbaar scherm, dat scheelt al een heel stuk. Ook waren er enkele leden met een macro

lens en anderen met tussenringen. Het is niet eenvoudig om met dit soort fotografie de scherpte op de juiste plaats te krijgen. Maar gelukkig is dit na wat oefenen toch wel in orde gekomen. Er waren voor de eerste plaats bij de verkiezing van de foto van de maand, twee leden met een gelijk aantal punten, Lia Schantee en Ad Voesenek hebben dus een gedeelde eerste plaats. In de maand december doet de club het wat rustiger aan met alleen op 11 december een trainingsavond “foto bespreken”. Kijk ook eens op de website www.fotoclubbreda.nl


CORRIGERENDE JURK OF BODY

MULTICOLOR SFEERLICHT LED

body met slip of string maten S-XXL

met touchfunctie 4 LED’s, 7 kleuren

MULTICOLOR LED-STRIP

flexibel, 150 LED’s met afstandsbediening 16 kleuren, 4 lichteffecten, dimbaar, zelfklevend eenvoudig te monteren ideaal als indirecte sfeerverlichting

5 M ETE R

19.95

3.79 OORWARMER HOOFDTELEFOON

inclusief kabel met 3,5 mm plug luister naar muziek en houdt je oren warm

KERSTBOOM HANGERS

CHOCOLADE KERSTMAN 120 gram inclusief 4 ballen

melkchocolade 200 gram

CORRIGEREND SINGLET maten S-XXL

2.89

3.99 DAMES/HEREN HORLOGE

4.95

1.39

SQUARE SERVIES

diverse trendy modellen topkwaliteit uurwerk

PLUCHE KERSTHOND

hoogwaardig wit porselein

3.98

4x dinerbord 25 cm 4x ontbijtbord 21 cm 4x dessertbord 15 cm 4x schaal 14 cm

DE ‘ACTION 20 JAAR GAME’ HEEFT EEN WINNAAR!

0.75 danst en zingt hoogte 25 cm

16 - D E LIG

21.95

5.95 GEDECOREERDE KERSTBAL echt glas met sierdeco Ø 7 cm

Wij feliciteren prijswinnares Cheryl van Sand met de hoofdprijs ter waarde van € 2.500. Ook de andere prijswinnaars feliciteren we van harte. Iedere deelnemer bedankt voor het spelen!

S ET/4

2.19

VERRASSEND VOLLEDIG VERBAZEND VOORDELIG


WEEKACTIE!

VAN ZONDAG 8 DECEMBER T/M ZATERDAG 14 DECEMBER 2013

HURRICANE WINDLICHT helder glas hoogte 31 cm

LED KERSTBOOM OF SNEEUWPOP

KERST KAARTEN

kerstboom 22 cm of sneeuwpop 25 cm

inclusief enveloppen diverse designs 10x7.5 cm

hoogte 42 cm

6.49

2.49

pompom/kralen lengte 120 cm

1.39 DECO MOS OF POTPOURRI mos 100 gram of potpourri 150 gram

KERSTHART OF DECO HANGER hart belletjes, deco hanger of hert set

0.79

DECO KERST SFEERLICHT met tekst en strik 10x14 cm

diverse soorten uitzoeken oogschaduw, smokey eyes of nagelverzorging

30x23x13 cm 35x26x16 cm 40x29x19 cm

2.49 2.99 3.49 4.49 5.49

DECO SFEERLICHT helder glas met trendy tekst 12x16 cm

1.19

MAX & MORE LIPPENSTIFT

0.65

KUBU KERSTBOOM MAND

16x11x5x8 cm leuk om uw kerstcadeau in te verpakken!

23x17x12 cm

0.79

MAX & MORE MAKE-UP

ORNAMENT ZILVER OPBERGBOX

19x14x10 cm

0.69

39x30 cm

1.89

4.79

UITKIEZEN A-MERK GIFTSETS Adidas of Dove for woman PLAYBOY GIFTSET make-up

3.29

PLAYBOY GIFTSET eau de toilette

4.99

0.99

1.59

CHRISTINA AQUILERA NAOMI CAMPBELL OF AVRIL LAVIGNE GIFTSET eau de toilette

7.99

KIJK OOK OP WWW.ACTION.NL

NDER TIP VOOR OOOM! TB S ER DE K

5.49

=HWHQGUXNIRXWHQYRRUEHKRXGHQ

3.89 SNEEUWBAL GUIRLANDE

S ET/3 0


Janus van Hassel legde Zundert in de jaren 1940-1975 op celluloid vast

Uniek beeldmateriaal Zundertse historie

Nieuw-Apostolische Kerk viert 150-jarig bestaan

ZUNDERT - De komende maanden zijn historische beelden te zien die bakkerszoon wijlen Janus van Hassel van BREDA - Op zondag 8 december wil- ook bij mag zijn. zijn dorp Zundert en omgeving maakte. In CultuurCentrum Zundert kunnen belangstellenden een duik in het verlen wij het 150-jarig bestaan van de leden nemen. Nieuw-Apostolische Kerk vieren. Programma er tot nu maar weinig. Maar daarin zal de komende maanden lichtelijk verandering komen, want dankzij hem kan aan de door hem geschoten beelden worden teruggekeken naar veel historie van het corsodorp. Publieke voorstelling Toen Maria van Hassel en broer Jan een aantal jaren geleden besloten met de zaak te stoppen, kwamen bij het opruimen opnieuw dozen vol films van vader Janus tevoorschijn. Enkele films waren in 1974 voor het eerst verschenen op het witte doek in theatertje Den Bels van Truus. “We vonden dat we die maar eens moesten draaien voor de Zundertenaren die geïnteresseerd zijn. Om dat te kunnen bewerkstelligen, moest eerst een hoop voorbereidend werk gebeuren. Zo ben ik ruim een jaar bezig geweest met inventariseren en monteren. De films moesten verder door een daartoe gespecialiseerd bedrijf worden gedigitaliseerd. Geen goedkope bedoening als het gaat om totaal acht uur film. Fijn daarom dat de gemeente Zundert, de Vrienden van Avoord en Rabobank de kosten betaalden,” aldus Maria. Jan en Maria van Hassel maken het door hun vader geschoten beeldmateriaal toegankelijk iedereen die belangstelling heeft voor de geschiedenis van Zundert en omgeving. FOTO CHARLES LUIJTEN

DOOR CHARLES LUIJTEN Van geboorte geen was hij geen ‘echte’ Zundertenaar, want Janus van Hassel zag op 9 augustus 1911 het levenslicht in Wernhout waar zijn ouders een bakkerij hadden. Zelf had hij geen interesse om met zijn handen het deeg te kneden. Janus koos voor cultuur en zijn wens was fotograaf worden. Dat werd de Wernhoutenaar ook, die later - in 1948 - met zijn geliefde Bertha Kuypers uit het Belgische Wuustwezel een eigen bedrijf in fotografie startte aan de Molenstraat in Zundert in 1948. “Pas na acht jaar verkering mocht ons pa met ons ma van haar ouders trouwen omdat hij eerst maar eens moest laten zien als fotograaf

de kost te kunnen verdienen. Daarin hadden ze weinig vertrouwen,” vertelt dochter Maria van Hassel die samen met broer Jan het bedrijf zou voortzetten. Foto Van Hassel kreeg een naam van faam tot zelfs ver over de grens. Erkenning Een sociale instelling, hard werken, vakmanschap en een goede babbel. Het was Janus van Hassel - die verder een scherp oog had voor de natuur - ten voeten uit. Zo heeft de schrijver van dit verhaal deze Zundertse fotograaf zelf ooit mogen leren kennen. Erkenning voor fotograaf annex cineast Janus van Hassel en zijn werk wat hij ten behoeve van de Zundertse samenleving in de jaren 1940-1975 verrichtte was

Onderwerpen Het historische filmmateriaal bevat beelden van het eerste kindercorso, het grote corso en daaraan verbonden voorbereidingen, carnaval Achtmaal, koningschieten, de aardbeienpluk, de onthulling van het Van Goghbeeld, gouden bruiloften, schaatsen op Patersven, dauwtrappen enzovoorts. Te veel om op te noemen. Vermeld moet worden dat ook films van zoon Jan (‘Jantje Foto’) te zien zijn. Er is volop gelegenheid om al dit kostbaar historisch beeldmateriaal te bewonderen, namelijk op maandag 23 december, 20 januari en 17 februari in CultuurCentrum Zundert. Telkens om 20.00 uur. Het filmproject is mede gerealiseerd dankzij de plaatselijke Videoclub, Ad van Hassel (commentaar bij de beelden) en Cor van Sprundel (die er passende muziek aan toevoegde). Elke voorstelling is inhoudelijk overigens anders.

Ter gelegenheid hiervan wordt een muzikaal adventprogramma uitgevoerd waarvoor wij u van harte uitnodigen! Na de uitvoering is er voor iedereen een kopje koffie met wat lekkers. Daarna volgt een presentatie van de geschiedenis van de Nieuw-Apostolische kerk waar u uiteraard

15.00u Inloop 15.30u Muzikale adventuitvoering 16.30u Koffiepauze 17.00u Presentatie geschiedenis van de Nieuw - Apostolische Kerk 17.45u Afsluiting van de middag Wij hopen met u dit feest te vieren in ons gebouw aan de Balfortstraat 63 te Breda.

Eerste lustrum schaatsbaan Prinsenbeek

PRINSENBEEK - Samen maken we WinterWonderBeek in Prinsenbeek, van 12 december t/m 2 januari op de Markt in Prinsenbeek. Ook dit jaar is er weer een schaatsbaan in Prinsenbeek. Met behulp van vele sponsoren, vrienden en vrijwilligers zijn we er dit jaar toch in geslaagd om WinterWonderbeek te realiseren. Schaatsplezier gedurende de kerstperiode voor jong en oud. Daarnaast veel activiteiten op en rond de schaatsbaan die voor het nodige vertier en plezier zullen zorgen. Donderdag 12 december om 16.00 uur zal er een spectaculaire opening van de schaatsbaan zijn

speciaal voor de kinderen. Om 19.00 uur volgt dan de officiële opening. In de drie weken daarop zullen er veel activiteiten georganiseerd worden zodat er voor alle leeftijdscategorieën op en rond te schaatsbaan voldoende te beleven valt. Paar programma onderdelen: Ijsdisco, korenmiddag en aansluitend een Hollandse avond, ladies night, schoolschaatsen, lichtjes- en lampionnenoptocht. De schaatsbaan is dagelijks geopend van 10.00 tot 20.00 uur en op eerste en tweede kerstdag van 12.00 tot 18.00 uur. Alle informatie over openingstijden, tarieven, activiteiten en sponsormogelijkheden vindt u op www. winterwonderbeek.nl

Bernadet Rijvers genomineerd voor Brabantse Amateurkunstprijs

‘Licht speelt belangrijke rol in mijn werk’ RIJSBERGEN - Als kind tekende en schilderde ze al veel, maar de kunstacademie leek haar niets. Naast haar baan als jeugdwelzijnswerker bleef ze schilderen als hobby en op haar 26ste is ze alsnog de Arendonk Academie gaan volgen, waar ze, naar eigen zeggen, echt heeft leren kijken. Recent is Bernadet Rijvers met haar werk ‘Lichtinval’ genomineerd voor de Brabantse Amateurkunstprijs 2013.

DOOR MIEKE VAN MEER “Ik heb nog nooit eerder aan zo’n wedstrijd meegedaan,” vertelt Bernadet. “Toevallig zag ik ergens de oproep staan. Het thema is ‘Licht’ en meteen wist ik welk schilderij van mij daarbij hoorde. Het werk is al een paar jaar oud, maar het is er één waar ik zelf erg tevreden over ben. Licht speelt vaak een bijzondere rol in mijn werk, net als natuur en bomen in het bijzonder.” Lovend Het juryrapport is lovend over Bernadets werk. “Ik ben blij met de nominatie en gelet op het rapport behoort mijn werk tot één van de kanshebbers.

‘Schilderen om te inspireren’

Bernadet Rijvers met het werk ‘Lichtinval’ tussen andere werken van haar hand die nog tot 18 november a.s. te zien zijn bij de Nieuwe Nobelaer-Kunstuitleen in Etten-Leur. FOTO MIEKE VAN MEER PAGINA 12

Toch zijn er ook nog ten minste vijf andere werken die in aanmerking komen voor de prijs. Ik wacht het rustig af. Dat de jury het in zijn rapport heeft over de sterk zintuigelijke belevenis van het bos, maakt me trots. Dat is precies wat ik wil bereiken met mijn schilderijen, ook al zijn mijn landschappen soms ver geabstraheerd. Door het spelen met licht en donker wil ik de kijker het bos of het landschap in trekken om te ontdekken. Wat is er achter die boom, wat zou er na die open plek komen, waar gaat dat weggetje heen?

Ik schilder veel bomen, omdat ze voor mij staan voor verbinding en groei. Met de voeten in de aarde en open, maar door de takken toch verbonden, naar boven.” Worsteling “De laatste vijf jaar ben ik meer gaan schilderen, nu ongeveer één dag in de week. Het geeft me focus. Als ik schilder, vergeet ik de rest. Soms is het een worsteling en lukt er niets. Achteraf blijkt dat nodig te zijn geweest, want dan komt er uiteindelijk weer iets op het doek, waarmee je jezelf verrast. Met mijn werken wil ik niet confronteren, maar inspireren. Wanneer ik van iemand die één van mijn werken thuis heeft, terug hoor dat ze elke dag met plezier naar het schilderij kijkt, dan ben ik tevreden. Want schilderijen zijn er om gezien te worden. Deze nominatie kan daar alleen maar aan bijdragen en daar ben ik trots op.”

Amateurkunstprijs Voor de Brabantse Amateurkunstprijs zijn dit jaar 235 foto’s van werken ingestuurd. Daaruit is een voorselectie gemaakt van 31 werken. De vakjury heeft vervolgens twaalf werkstukken daarvan genomineerd. Op 20 december a.s. maakt de vakjury in het Provinciehuis in Den Bosch bekend welke werken de juryprijzen ontvangen.


   Wij nemen u al uw zorgen omtrent de woning uit handen, in geval van; Overlijden Scheiding Emigreren Huis uitzetting Verhuizing Samenwonen

Verse kerstkalkoen Van eigen boerderij Gewichten van 3 tot 10 kg

- Leeg maken van de woning - Vloerbedekking verwijderen - Inboedel overname amheden - Herstel en schoonmaakwerkza - Bezemschoon opleveren. . - Kortom uw zorg wordt onze zorg

Vof De Walnoothoeve(n)

Inschrijving Sprint Mastboscross geopend

Oude Bredasepostbaan 17 4741 SM Hoeven www.walnoothoeven.nl info@walnoothoeven.nl tel. 0165-384419 gsm 06-51329235

Jan Jochems

Voor spoedgevallen zijn wij 7 dagen in de week bereikbaar!

HANDEL

0624-255405 info@woningontruiming-kuzee.nl www.woningontruiming-kuzee.nl

EN

TRANSPORT

TE KOOP:

Bestratingsmaterialen en sierkeien, speciaal gebakken, 5, 7 en 10 duimers. Dit alles direct leverbaar tegen zeer concurrerende prijzen.

VERHUUR:

Afvalcontainers

van 6 m3 tot 40 m3 Tel. 076 - 5976060 GSM 06 - 53937700 Een eerdere editie van de Mastboscross.

Meer dan een half miljoen Bodes Elke week!

MEUBELSTOFFEERDER

BOEKHOUDER voor administraties en aangiftebiljetten.

SLAGBOOM Marijke Meustr. 100, Breda 076-5214282

Voor in- en verkoop gebruikte meubelen. J.J. DE BOM de Meubelvriend Marijke Meustraat 32, BREDA 076-5141601 MA T/M VRIJ OPEN VAN 12-18 UUR

GITAARLESSEN gegeven door een gediplomeerd docent klassiek solo en basgitaar in div. stijlen Toon v/d Maagdenberg toongitaar@gmail.com Tel. 076 5032876

â&#x20AC;&#x2DC;Ga mee als vakantievrijwilliger!â&#x20AC;&#x2122; gratis advertentie

â&#x20AC;&#x2DC;Hoi ik ben Geert en ik ga al jaren mee met de vakantiereizen van het Nationaal Epilepsie Fonds. Deze vakanties zijn speciaal voor mensen met epilepsie die niet zelfstandig op reis kunnen. Vrijwilligers zijn daarbij onmisbaar! Ga jij een week met ons mee?â&#x20AC;&#x2122; Meer informatie? Kijk op www.epilepsiefonds.nl of bel 030 63 440 63.

met pensioen vraagt stoffeerwerk o.a. stoelen, fauteuils en banken. Ook reparatie. 06-20304266

Terras of Oprit bestraten? Tuin aanleggen?

J&M Bestratingen 0651332449

Wasmachine of droger defect?

BEL 06-57540319

en Jans itgoed W MEUBELSTOFFERING/ -REPARATIE

Geert, deelnemer vakantiereizen

P. Rijnders Breda

Postbus 270 - 3990 GB HOUTEN - giro 222111 - www.epilepsiefonds.nl

06-53269191

ProďŹ teer nu nog van onze 45 spectaculaire jubileumactie 1968 - 2013

sĂŚ"OEKĂŚEENĂŚ'2!4)3ĂŚPROEmĂŚES sĂŚ%RVAARĂŚHETĂŚRIJDENĂŚINĂŚEENĂŚ SIMULATORĂŚENĂŚLESAUTO sĂŚ,ESSENĂŚALĂŚVANAFĂŚ ĂŚJAARĂŚ

Informatie: www.verkeersschoolblom.nl

Etten-Leur T 076 - 50 15 535 Breda T 076 - 52 27 555 Tilburg T 013 - 54 34 348 PAGINA 13

BREDA - Op zondag 2 februari vindt de 45ste editie van de Sprint Mastboscross plaats. Na de internationale Singelloop van oktober staat Breda dan wederom in het teken van topatletiek. De inschrijving voor dit winterse hardloopevenement is nu geopend. Mastboscross is voor iedereen AV Sprint hoopt dit jaar op een groei in het aantal deelnemers, maar bovenal wil de vereniging er een leuke cross van maken. Met een speciale bedrijvenloop, familieloop, een wedstrijd voor specials (verstandelijk & lichamelijk beperkten) en twee afstanden voor Nordic Walkers wil Sprint benadrukken, dat de Mastboscross voor iedereen is. De organisatie verwacht daarnaast - landelijke, - regionale toppers en internationale lopers uit het crosscircuit. Voor hen is de Mastboscross vaak de slotwedstrijd in het landelijk Lotto Crosscircuit. Er zijn onderdelen voor pupillen, junioren en senioren. Recreanten die meedoen aan de Haagse Beemdenloop en de Singelloop zien

FOTO: ROGER KOCH

de Mastboscross steeds vaker als een mooi doel waarvoor zij gedurende de herfst en de winter hun conditie op peil willen houden. Stoere omstandigheden De laatste edities van de Mastboscross vonden plaats onder stoere omstandigheden. Begin 2013 was er een loodzware editie door dooi en regen. In 2012 waren de omstandigheden nog extremer met een snijdende kou en een parcours dat bedekt was met een witte deken van sneeuw. Volgens velen is dat nu juist de charme van dit populaire winterse evenement.?Start en ďŹ nish zijn dit jaar (wederom) op het terrein van organisator AV Sprint. Hiermee wil de vereniging er alles aan te doen om er voor de lopers, genodigden en het publiek een sfeervolle cross van te maken met de Brabantse gezelligheid die je van een stad als Breda mag verwachten. Inschrijven Inschrijven voor de Sprint Mastboscross kan via mastboscross.nl

Exposities Expositie â&#x20AC;&#x2DC;Fika bij Teunâ&#x20AC;&#x2122;: Fika is een initiatief van twee ondernemende kunstenaars: Whitney Lemasian en Yonne de Ridder. Het is een werkplaats en een etalagewinkel waar zij eigen werk en dat van andere kunstenaars tentoonstellen en verkopen. Bij Teun verzorgt Fika kunst in de zaak; variĂŤrend van papieren lampen, illustraties tot schilderijen en gezeefdrukte theedoeken. Kom genieten van kunst en kofďŹ e bij Teun in de Lange Brugstraat 25 in Breda. De expositie is te bezichtigen t/m 25 januari. Openingstijden KofďŹ e bij Teun: ma-di-wo-vr 9.00-18.00u; do 9.00-21.00u; za 9.00-17.00u; zo 12.00-17.00u. www.studio-ďŹ ka.nl | info@studio-ďŹ ka.nl & info@kofďŹ ebijteun.nl Trijnie Nanninga exposeert in station Breda: Trijnie Nanninga exposeert t/m 10 december in ETALAGE Innercity met het werk Paradijsvogels. Nanninga noemt zichzelf een naaimachinewoesteling. Ze gaat achter de naaimachine zitten en stampt een werk in elkaar. Ze improviseert, al nadenkende over alle dingen die haar interesseren. Er zijn veel uiteenlopende zaken waarvoor kunstenaar Trijnie Nanninga zich interesseert. Mensen en dieren, mythen en legenden, klassieke muziek, heavy metal, helden, komkommers. Nanninga studeerde in 2012 af aan AKV St. Joost in Breda. ETALAGE Innercity is een project van IDFX Breda. In vitrine nr. 8 in station Breda is maandelijks een werk van een jonge, talentvolle kunstenaar te zien. Voor meer info: http:// www.idfx.nl/nl/agenda/paradijsvogels Schaamteloos M/V: Een openhartige tentoonstelling. Openingstijden: t/m 8 december, donderdag t/m zondag 13.00-17.00 uur.

Toegang gratis. Belcrumweg 19, 4815 HA Breda, tel. 076-5871781. Lust en verlangen zijn alomtegenwoordig in onze samenleving. Iedere voorkeur of fetisj heeft zijn plek in cyberspace; de media besteden ruim aandacht aan seksualiteit in alle vormen en maten en dan is er nog de erotiek in de reclame. Wat kan de kunst daar tegenover stellen behalve een geĂŤrotiseerde esthetiek? De kunstenaars die deelnemen aan Schaamteloos M/V geven hier elk op hun eigen manier een antwoord op. Ze hebben geen boodschap aan stereotype beelden. Onbevangen geven ze zich bloot en bevragen ze zichzelf zonder in exhibitionisme te verzanden. Het resultaat is een openhartige tentoonstelling die het verlangen schaamteloos centraal stelt. Beelden Rik de Witte: Op 6, 7 en 8 de cember van 10 tot 18 uur in â&#x20AC;&#x2DC;Het Voormalig Raadhuisâ&#x20AC;&#x2122; aan de Haagse Markt te Princenhage/Breda, expositie van ongeveer 30 beelden van Rik de Witte, die vanaf 2004 woont in Princenhage. Eerdere tentoonstellingen had hij o.a. in De Stadsgalerij, â&#x20AC;&#x2DC;Allekanteâ&#x20AC;&#x2122; en eenmaal eerder in â&#x20AC;&#x2DC;Het voormalig Raadhuisâ&#x20AC;&#x2122; te Princenhage. Ook is Rik De Witte jaarlijks een paar dagen deelnemer aan de Winter Efteling waar hij, terwijl hij staat te werken, bij de afdeling ambachten, informatie en uitleg geeft aan belangstellenden. Expositie Jeanne Ossenblok en RieDi: Nog tot eind december duo expo in Rechtbank Breda van Jeanne Ossenblok (schilderijen) en RieDi (sculpturen van blik). www.jeanneossenblok.com paulstade@hetnet.nl


SPORT

Dames van United Breda winnen van Fortissimo

In zeven weken klaar voor de start

Sprint Mastboscross BREDA - Vanaf 16 december start AV Sprint een loopclinic ter voorbereiding op de 45e Sprint Mastboscross op 2 februari. In zeven weken ben je helemaal klaar voor de start van de 5km loop door het Bredase Mastbos. Na de succesvolle Singelloop in oktober en de komende NightRun bij AV Sprint op 29 december staat Breda in februari weer in het teken van een gezellig en winters hardloopevenement. De loopclinic, aangeboden door organisator AV Sprint, is een ideaal hulpmiddel om tijdens de donkere dagen gemotiveerd en veilig te (blijven) lopen. Verantwoord lopen onder professionele begeleiding van AV Sprint en Runnersworld Breda. Na een voorlichtingsavond met uitleg over de trainingen en een gratis schoenencheck , train je in groepsverband op een niveau

dat bij je past. De trainingen van 1,5 uur vinden plaats op maandagavond van 16 december tot en met 29 januari (met uitzondering van de feestdagen). Onder begeleiding van een gediplomeerde trainer ben je met deze loopclinic in zeven weken klaar voor de start van de 5km loop van de Sprint Mastboscross. De minimale leeftijd voor deelname is 18 jaar. Er is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar, dus schrijf je snel in! www.avpsrint.nl/winterclinic Inschrijving Mastboscross geopend De inschrijving van de Sprint Mastboscross op 2 februari is geopend. Bestel bij je inschrijving ook het functioneel Sprint Mastboscross running shirt met lange mouwen en een trendy bandana. Inschrijven voor de loopclinic en de cross kan via de website www.mastboscross.nl

BredaGym succesvol op internationale acrowedstrijd BREDA - Door een tekort aan opbouwers door de blessure van Sarie Nijboer en de afwezigheid van Lisa Kayen werd de wedstrijd pas in de laatste minuten beslist. Vooraf was het goed ingeschat. Het zou geen gemakkelijk potje handbal worden tegen hekkensluiter Fortissimo. Ondanks dat zij laatste plaats in de eerste divisie bezetten is het een ploeg om rekening mee te houden. In deze klasse is het elk weekend een verrassing wat de uitslagen zijn van de gespeelde wedstrijden. Het eerste doelpunt was nog wel voor de Bredase dames 1-0. Hierna scoorde Fortissimo gelijk tegen 1-1. Via de stand 2-1 waren het de dames uit Cothen die voorsprong namen in de wedstrijd 4-2. Dit was wel nadat United de eerste tijdstraf had gekregen. Door wederom een tijdstraf voor de dames van Mohsen Daghrir en een benutte straf-

worp konden de dames van Joop Savakis de stand weer op 4-6, 12’, brengen. Door om en om te scoren werd de stand van 8-10, 17’, bereikt. Het werd tijd dat er orde op zaken gesteld werd en, mede door twee tijdstraffen aan de zijde van Fortissimo konden de dames van United de ruststand, na 4 doelpunten op rij, op 12-10 bepalen. Na rust werd er door de Cothense ploeg als eerste gescoord. Door weer een tijdstraf voor de United dames werd de stand 13-13, 34’, na een break-out van Fortissimo. De dames uit Cothen kreeg vele kansen maar ging daar niet altijd evengoed mee om. De dekking aan Bredase zijde stond wederom goed. Met een stand van 15-14 maakte beide keepsters goede reddingen bij twee open kansen. Door een verzwikking van de enkel van Sarie Nijboer kwam deze niet meer in actie. Mede door de afwezigheid van Lisa Kayen waren ineens de opbouwsters in de minderheid.

Er werd door de Bredase dames goed omgesprongen met dit verlies. Het eerste gaatje werd door de dames van Mohsen Daghrir geslagen in 45’, 19-16. Na deze stand weet Fortissimo weer tegen te scoren 19-17. Met nog 12 minuten wedstrijdtijd, een time-out voor Mohsen Daghrir, om de zaken weer even scherp te zetten. Ondanks een tijdstraf voor United weten de dames uit Breda, in ondertal, de stand op 22-18, 56’ te brengen. Door een doelpunt van Celeste Eckhardt, en een doelpunt van Fortissimo, wordt de eindstand 23-19 bereikt. Door deze winst staan de dames uit Breda nu alleen op de 4de plaats. De eerste helft van de competitie zit er op, volgende week spelen we weer in “Haagse Beemden”tegen tegen BEVO. Daar waar we onze eerste wedstrijd in deze divisie dramatische gevolgen had. We zullen er alles aan doen om nu een beter resultaat neer te zetten.

Hoge judograad voor judoleraar Arashi

Uitreiking meestertitel 6e dan judo.

BREDA - Zondag 24 november werden in Wijk bij Duurstede door de Nationale gradencommissie van de Judo Bond Nederland de hogere danexamens judo en uitreiking voor bijzondere promoties gehouden. De judoleraar van Arashi, Rinus Bliemer (45), kreeg zijn 6e dan judo uitgereikt. Hiermee is hij de jongste judoka met deze hoge graad van de Judo Bond Nederland in Breda. Er zijn in Nederland ongeveer 50 judoka’s met deze hoge graad. Sinds 20 jaar kan men examen doen voor een meestertitel bij de Judo Bond Nederland. Voorheen

was men afhankelijk van een ere-promotie. Voordat men wordt toegelaten tot dit examen dient men voldoende punten te hebben behaald voor de items technische functies -en kwaliteiten. Met andere woorden: wat heeft men gedaan en betekend voor het judo. Onderdeel van het examen is het schrijven van een werkstuk/ scriptie, welke bij goedkeuring verdedigt dient te worden, waarna bij waardering met een voldoende toegang tot het praktische examen volgt. Bliemer kwam met zijn cv zonder problemen door de puntentelling en zijn werkstuk/scriptie “Het belang en beoefenen van Kata” werd afgelopen juni met succes verdedigd.

Na 1,5 jaar trainen mocht zondag 6 oktober j.l. het examen afgelegd worden. Als enigste overgebleven kandidaat werd in Wijk bij Duurstede, onder toezicht van de Nationale Gradencommissie en een onafhankelijke examencommissie bestaande uit 5 grootmeesters met een 7e dan of hoger, het zware examen afgelegd. Onder toeziend oog van mentor Ferry van Dijk (7e dan) en adviseur Piet de Jong (7e dan) werden met partners David van Peer, Ruud Oostlander en Gé van den Elshout de verschillende judokata(vormen) en eigen praktische werkstuk op de tatami getoond. Uitslag van de commissie: geslaagd! De officiële uitreiking volgde zondag 24 november j.l. door de voorzitter van de Nationale gradencommissie dhr. Wil Lüschen (7e dan). De nieuwe rood-witte band werd bij afwezigheid van grootmeester Chris de Korte na enkele positieve woorden omgeknoopt door meester Gé van den Elshout (7e dan). Rinus Bliemer doet al vanaf zijn 6e jaar aan judo en is inmiddels al 20 jaar drijvende kracht achter judoschool Arashi. Hij startte zijn judoloopbaan bij de Oosterhoutse judoschool van meester Libera. Jarenlang werd ook getraind bij judoschool Chikara en judogrootheid Wim Cobben. Een opmerkelijk detail is dat Bliemer zijn leraardiploma’s en 4e dan judo behaalde bij een niet erkende judobond en daarom al deze examens opnieuw heeft gedaan bij de Judo Bond Nederland! PAGINA 14

Lola de Ron, Romy Geuze en Siena de Rooij.

BREDA - Afgelopen weekend organiseerde BredaGym voor de 2e maal een internationale wedstrijd van Sportacrobatiek. Vanuit Rusland, Zwitserland, Duitsland, Wales, België en Nederland waren er in totaal 170 teams die in actie kwamen met ene kleine 300 oefeningen. Op de zaterdag kwamen de D en C teams in actie. Waar voor BredaGym Dominick Kortz en Dylan Schuurbiers een niveau hoger uitkwamen en toch met een sterke oefening een gouden plak mee naar huis mochten nemen. Fabienne Bakker en Lisanne Bakx hebben in een sterk deelnemersveld allround een 4e plaats bemachtigt. Vivian Aerts, Noa Verdiesen en Zola Vorstius Kruijff met hun balansoefening een knappe 3e plek hebben veroverd en allround een 4e plaats. De Albert van den Berg Cup is op zaterdag gegaan naar een team van Sterk en Lenig Drongen. Zij hadden het hoogste punt van de dag behaald. Op zondag kwamen de A en B teams in actie. Voor BredaGym kwamen in het B niveau Demi Kops en Isabella Keen het Brons in ontvangst nemen voor hun balans oefening en Zilver voor het allround klassement. Lola de Ron, Romy Geuze en Siena van Rooij kregen het Brons voor hun tempo oefening omgehangen en Brons voor het allround klassement. Bij de A jeugd 1116jaar kwam het gelegenheidsduo Femke van Brunschot en Amber Klijn in actie

zonder hun geblesseerde partner Anouk Helmer. Zij lieten een sterke oefening zien en behaalde hiermee een 7e plaats. Vooral erg knap omdat ze maar een week de tijd hadden om hun onderdelen te oefenen en oefening aan te passen. Bij de A junioren kwamen Isolde Kortz en Elma Vandermullen in actie. Helaas kamt dit team al een lange tijd met verschillende blessures maar lieten een nette balans oefening zien en kregen hiervoor de gouden medaille omgehangen. Het triovan BredaGym bij de A senioren Chantal Jorna, Marlieke van Velthoven en Anna de Visser behaalde een knappe 1e plaats voor hun combinatieoefening en 3e plaats allround. Voor BredaGym een goed moment om te kijken waar we staan en waaraan gewerkt moet worden om helemaal klaar te zijn voor het nieuwe seizoen. Rusland kwam in actie met 2 A senioren mixpairs die bijzondere oefeningen lieten zien met erg moeilijke elementen. Toch was in deze categorie Solano Cassamajor en Yana Vastavel van Topsportcentrum Gent, die bij deze wedstrijd voor het eerst in de senioren uitkwamen, het sterkste team. Zij mochten op zondag dan ook de Albert van den Berg Cup mee naar België nemen. Organisator Patricia Geuze kijkt tevreden terug op een zeer geslaagd weekend en kan nu al zeggen dat volgend jaar de 3e editie zal plaatsvinden op 6 en 7 December. Kijk voor meer informatie en foto’s op onze site www.bredagym.nl


VACATURES

Heliview Conferences & Training BV (http://heliview.nl/conferences) is organisator van congressen, trainingen, evenementen en YDNEHXU]HQ$OMDUHQ]LMQZLMJHVSHFLDOLVHHUGLQLQIRUPDWLHYHUVFKDIÂżQJHQYRRUOLFKWLQJRYHUGH nieuwste ontwikkelingen op het gebied van met name de informatie- en communicatie technologie. 0DDURRNHYHQHPHQWHQYRRUĂ&#x20AC;HHWPDQDJHUVGHVHUYLFHEUDQFKHZRRQLQQRYDWLH GRPRWLFDHQGH glazenwasservakbeurs worden door ons georganiseerd. Ons team bestaat uit circa 25 enthousiaste mensen, die steeds aan uiteenlopende evenementen en leadgeneratieprojecten werken. Ter versterking van onze afdeling Deelnemersadministratie zijn we op zoek naar een:

Gemotiveerde studenten gezocht voor

goedbetaalde bijbaan, www.hulpstudent.nl, bel 0614826000 of mail y.kroef@hulpstudent.nl

ROMBOUTS timmerfabriek  

    #   " "   # "    #  

    

  # 

"   

   

!

Medewerker Telesupport deelnemersadministratie ( 32 uur ) Als Medewerker Telesupport is het jouw primaire taak om door middel van telefonisch contact met bedrijven de juiste doelgroep te vinden voor onze congressen. Vervolgens wordt dit op een correcte manier in de database verwerkt. De database is de spil van onze organisatie, zodoende dient deze ten alle tijden up-to-date te zijn.

â&#x20AC;&#x153;Door groei van ons bedrijf willen wij graag in contact komen met een enthousiaste vakman die ons team wil versterkenâ&#x20AC;?

Machinaal Houtbewerker

Je werkzaamheden bestaan verder o.a. uit de volgende taken: - Bellijsten samenstellen - Telefonisch een-op-een afspraken inplannen met de congresdeelnemers - Administratieve werkzaamheden

-

De Deelnemersadministratie bestaat op dit moment uit drie personen, waarvan een persoon ook werkzaam is als Medewerker Telesupport.

-

Functie Eisen: - Enthousiaste en gemotiveerde instelling - Minimaal 2 jaar werkervaring als callcenteragent - Je vind het leuk om regelmatig telefonisch contact te hebben met relaties - Je bent communicatief sterk, je werkt nauwkeurig en klantgerichtheid is een van je kernwaarden (UYDULQJPHW062IÂżFH - Goede beheersing van de Nederlandse taal in woord en geschrift. - Proactieve instelling

Minimaal 3 jaar relevante werkervaring met 4 zijdige | cirkelzaag | pennenbank | frees | opsluitbank | lintzaag | vlak van diktebank | gatensteek Zelfstandige functie Goede arbeidsvoorwaarden Voltijds

Wil je bij ons team komen werken, graag je relevante werkervaring en motivatie per e-mail naar Martijn Lochten: info@timmerfabriekrombouts.nl -

Interesse Wil je reageren op de vacature van Medewerker Telesupport, mail dan je CV en een duidelijke motivatie naar Katharina Cramsvogel (CoĂśrdinator Deelnemersadministratie), vacature@heliview.nl.

Iedere sollicitatie wordt zeer vertrouwelijk behandeld. Onderdeel van de selectie is je vakmanschap met de machines tonen.

Rombouts Timmerfabriek | Ambachtsweg 4B | 4854 MB Bavel (Breda)

Acquisitie naar aanleiding van deze advertentie wordt niet op prijs gesteld.

ce bij intenannaar jou! a m n a v op zoek gebied op het? Dan zijn wij n a a b ustrie gende n uitdalie- en gasind e e d n issele rijf in de o een afw j ji l bed k a e n o Z atio a n r e t in F een OWVMMFOE NFUBB FDVSTVT85# # : 5 n 8 e

 V -eis GEFOLOJWFB UBBOWVMMFOE )ZESBVMJFL F Functie O XFSLP MFDUSPN uur FCJFEWB

e

e y o l p m nce E

na e t n i a und M

Altelnr-oLeur, 40

t.#0 T&MFDUSPPG& STVTPQIFUH n prĂŠ. FOQSĂ? ee STV ng DV USPM JTF V is li F B D e [ E a B O fd ic F a . n MM e o V ctr FOT BOW ME en op d rdelijkheden: t&FOB atiek en/of EleUVSJOHFO 4JFN PMHEFOCFIBB GKFCFOUCFSFJE g: yee kom je te weerk m W T ntwoo P in u F F U e v ra H C B n e ij B v $ P r / JD h JG d lo WBO$ /&/ DLDFSU tiebeMscaintenance Empheb je de volgen t,FOOJTCUEFPQMFJEJOH BOFFOIFGUSV Funcro GVODUJF tie c nd n W F u F JU UJ fu [ I UB ll e SUHFMJKLF F F z O A P C e + F P U d t F N T Als V O In I D F . JO P e DI t+FCFOU OE FOF anc ) PWFS ZESBVMJT . Mainten SJOHJOF OJOHFOF rhelpen NQMPZFFPSEFO te halenLFMFKBSFOFSWB n en ve MF[FOWBOUFLF TUPSJOHFOPQIOJTDIFO & it re F d e D s O li B a P UFO CUFO n (lok UBOEJH MFLUSP TFFSU UBBMJOX OE.BJO F t+FIF Storinge BMJTFFSU BOBMZ SFQBSFFSU[FMGTUFDIOJTDIFOFties. MT"MMSPVETFFO&OHFMTF PNNVOJDBUJFW B L F P O a P K F ll US M L

 JL F ta O U I + MF s D O D C F F SF B in T t F E SM F UF e F I I F C D P h F SF E U T c K F T H O FOJOUFSQJTDI QOFVNBUJ aan de technis %BBSOBB FOOJTWBOEF/M%VJUT+FCF[JUJH DPMMFHJBBMF BBO BDIJOFT OE FL FF E N UF UV F U T O P T NFDIBO matig gebied F F H B C W T Q F T FO OKF TUSF softwareFMQUTUPSJOHFO IFDPOUSPMFTF WBO HFTDISJGUIFEFO KFCFOUgevoel. D NJEEFM . . s SI JT S s JH F P e US id P SE ti F e W B n F h E N B T jk ra P + â&#x20AC;&#x2122;s W t P*OD oordeli erktole ramma NBDIJOF SSJDIUHF XFMM7BSDFMM JM verantw 0 t+FWF e betreffende w/$CFXFSLJOH specifieke progOUPPSVSFO : M g B O UJP vin JMX aan d OUEJWFSTF$ en machine JUFOLB r is geen BUJPOBM0 mschrij FFMWBO/B s TUFOCV EJF E edrijfFsOo-FVSJTPOEFJOSE)PVTUPO 64"WF/SBODJFSWPPSEEBFO B t+FCF mmeerfunctie POTJHOBUJFEJFO et verhelpen. F S S UU o M ra P F prog BTUESBBJKFD storingen m /07& IPPGELBOUP OBBHFWFOEF CJFEUBMNF B NFUIFU 07 JTFFOUPP BTJOEVTUSJFFO BOEFIPPHTUF t%BBSO ij je zelfstandig. id rb T e a F h a JO w 7BSDP / JKEFPMJFFOH EJFOTUFOBBOW OHBTJOEVTUSJF BDI lmogelijk BOEFN B terugva E s XFSFMEXSQSPEVDUFOFOEWBOEFPMJFFMPDBUJFTJO V e P in SI h d mac SSFDUJFGPOEF u o KBB JUPQIFUHFCJF NFFSEBO rh e d FODP ef on LXBMJUF FGUXFSFMEXJKE Preventi FHUQSFWFOUJFG ten. js MF MT li B s Q UXJL P g F [ + in /07IF FO t BLFO FCJFE plann FUEFPO [ s F E n N JS O e JH B B n [ lg JU M e F o JM v O C ein EJHH GBD VEU[JDI SEIJKTF n en terr FGGFOEF PVXLVO -FVSIP BOHFBWBODFF n en opzetten ebouwe TUPSJOHFOCFUS UFDIOJTDIFOC IFUPOEFSIPVE O g F UU d u & o O W T J CJK /07 OQSPEVDUJF r het hantere OFOEFPMJF Onderh SIFMQUFMJKO PXFMFMFLUSP POUFVST N F [ F Q W SO P F + UF LFMJOHFreedschap voo CPPSWMPFS#JO BMJUFJUT O Y t JEUF PVXF BBOHFC UFFSUFOCFHFMF klemge PPSQJKQPQEF JKNFUPO[FLX TJT S P P WBOEFC EVTUSJF[JKOX marktleider. E t+FBT ebouwen.

 F NQMPZF & van g F FOHBTJO n wereldwijd D O B BJOUFO lgebieden. . t T producte h B c dan! FODW verdra SFOEFDPMMFH chnische dee OTUPSJOHFO o is n eageeKFr NPUJWBUJFCSJhFteG n er n e R MF B K te U ? W JE e p O o F s MF F s MQ S is H IntereJOUFSFTTF TUVV@nov.com. Mocopnemen t+FCF racht van kenn TCJKIFUWFSIF overd UFFSUDPMMFHB O )FCKF os.bakhuizen un je contact F JT T TJT BBSCB LFU K Q P naar ro gen zijn dan k O t+FBT F L UJFEBH JUHFCSFJEQB BVQPU O B L B nog vra W F en: TBMBSJT CFOXFFFOV JFUTQMBO DBE EF d ie b ij O SN WJB W BSLUDPOGP SOBBTUIFC FO [PBMTG WFSTDIJMMF IJM D O B SE N B B ST F O % F &F FLFSJOH TWPPSXB FOUFOW EBHFO "%7 DVOEBJSFBSCFJEFDUJFWF[PSHWFS[SMJKLT4PDJBM&W SDPJTFFOJOUFS B F B MM B T dt P K 7 U NF t bestee FO FFO GPOET D M0JMXFMM TPDJBBM FSFWFS[FLFSJOH VJUKFT/BUJPOB t veel aandach en veiligheid BOE OEFCFESJKGT l bedrijf wa ndigheden an. MF nationaan de werkomstaandel heeft sta&S[JKO a M v F aa F t he SN hoog in FSLTGFFSJTJOGPFOEPPSHSPFJ %FX FPQMFJEJOH EJWFST lijkheden. moge

Et

een ot... Jij bentche duizendpo technis

Acquisitie naar aanleiding van deze advertentie wordt niet op prijs gesteld.

PANDJESHUIS ZOEKT WINKELMEDEWERKSTER - In en verkopen van nieuwe en gebruikte artikelen - Bijhouden van in- en verkoopadministratie Meer info: www.tnsdirectgeld.nl/vacature.htm Sollicitatie per email: postmaster@tnsdirectgeld.nl TNS Direct Geld: lenen met goederen als onderpand


+<81'$,9$15,(/

&$6+6+2:

'XL]HQGHQHXURΰVFDVKYRRUGHHOH[WUDVFKHUSHSULM]HQELMDDQNRRSYDQHHQ+\XQGDLWLMGHQV RQ]H&DVKVKRZ'DWZLOWXQDWXXUOLMNQLHWPLVVHQ.RPSURILWHHUHQVODXZVODJ9DQWRWHQ PHWGHFHPEHU7LMGHQVGH&DVKVKRZELHGHQZHXGHEHVWHLQUXLOSULM]HQ«QNXQWX QRJYRORSSURILWHUHQYDQKHW%30YRRUGHHOLQ

'H+\XQGDL LL'HDO1$9, 1XULMNODDUρ 5LMNODDULVELMRQVRRNHFKWULMNODDU Met o.a. ‡*UDWLVJH±QWHJUHHUGHQDYLJDWLH ‡*UDWLV%OXHWRRWKFDUNLW ‡LQFKOLFKWPHWDOHQYHOJHQ ‡MDDUGULHGXEEHOHJDUDQWLH

    ρ $15,(/ 9 (/ 225'( 9 + 6 $ &

'H+\XQGDLL 1XULMNODDUρ RIρ SPDOOLQQ 5LMNODDULVELMRQVRRNHFKWULMNODDU Met o.a. ‡+RJHLQVWDS ‡$LUFR ‡5DGLRFGPSVSHOHUPHW 86%DDQVOXLWLQJ ‡MDDUGULHGXEEHOHJDUDQWLH

   ρ ,(/ 9$15 5'((/ 22 &$6+9

'H+\XQGDL L[L0DJLQH1$9,

ρ 

1Xρ 0HWRD ‡*UDWLVQDYLJDWLHV\VWHHPPHW%OXHWRRWKFDUNLW DFKWHUXLWULMFDPHUDHQMDDUJUDWLVNDDUWXSGDWHV ‡3DUNHHUVHQVRUHQDFKWHU ‡LQFKOLFKWPHWDOHQYHOJHQ ‡.QLSSHUOLFKWHQLQGHEXLWHQVSLHJHOV ‡MDDUGULHGXEEHOHJDUDQWLH

9$1 &$6+925,(/ 25'((

/

+\XQGDLLL&DWFKHU

+\XQGDLLL0RWLRQ

+\XQGDL7XFVRQ6W\OH

+\XQGDLL'\QDPLF

+\XQGDLLL0RWLRQ

.P .OHXU]LOYHU .HQWHNHQ=O/6 $XJXVWXV

.P .OHXU]ZDUW .HQWHNHQ;.. -XQL

.P .OHXUPLOG]LOYHU .HQWHNHQ=*/9 -DQXDUL 

.P .OHXU]LOYHU .HQWHNHQ=)9/ -DQXDUL

.P .OHXU]ZDUW .HQWHNHQ;'9 0HLρ ρ ρρ ρ

+<81'$,9$15,(/%9 &KDUOHV3HWLWZHJ%UHGDWHO ULHOK\XQGDLQO *HFRPELQHHUGEUDQGVWRIYHUEUXLN ONP NPO &2HPLVVLH JNP 8LWVWRRWHQ EUDQGVWRIYHUEUXLNJHJHYHQV]LMQJHEDVHHUGRSWHVWVGLH]LMQXLWJHYRHUGYROJHQV(XURSHVH9HURUGHQLQJ((* GENOEMDE PRIJZEN VAN DE MODELLEN ZIJN INCL. BTW & BPM EN EXCL. KOSTEN RIJKLAAR MAKEN, METALLIC LAK, LEGES EN RECYCLINGBIJDRAG TENZIJ ANDERS VERMELD. ZIE VOOR KOSTEN EN VOORWAARDEN WWW.HYUNDAI.NL. AFGEBEELDE MODELLEN KUNNEN AFWIJKEN VAN STANDAARDUITVOERING. NIET IN COMBINATIE MET ANDERE ACTIES. AANBIEDING GELDT ALLEEN OP UIT VOORRAAD LEVERBARE MODELLEN. DRUK- EN ZETFOUTEN VOORBEHOUDEN. VRAAG NAAR DE ACTIEVOORWAARDEN IN ONZE SHOWROOM. *VRAAG ONS NAAR DE VOORWAARDEN.

TM

Dbz 20131208  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you