Page 1

THUIS IN DE REGIO

MIDWEEKEDITIE

O P L AG E :

W O E N S D R E C H T S E

4 DECEMBER 2013 WEEK 49

Uitgeverij

9800

TOTA L E O P L AG E Z E E L A N D EN WEST-BRABANT:

de

bode

ACTUALITEIT

bv

I

Postbus

22,

4880

ONROEREND GOED

AUTO’S

AA

Zundert

I

076

SPORT

Volg ons via twitter: @WoensdrechtsBode

TERVOPLEIN ALS NIEUW WINKELHART VOOR PUTTE

Te l .

599

8 111

KERKELIJK NIEUWS

I

480.000

www.internetbode.nl VACATURES

MAJORY STEVENSE ZET HOOGERHEIDE OP DE KALENDER

Buurtpreventie in actie tegen inbraken

Hoogerheide in race voor Dopen Derby

HOOGERHEIDE/OSSENDRECHT - De buurtpreventieteams van Hoogerheide en Ossendrecht doen mee met de landelijke actiedag tegen woninginbraken. Dagelijks wordt in Nederland 250 keer ingebroken. Woensdag 11-12-2013 is daarom aangewezen als ĂŠĂŠn dag waarop geen inbraak zou mogen plaatsvinden. De twee buurtpreventieteams willen op de landelijke actiedag zoveel mogelijk ‘geel’ op straat hebben en roepen bewoners op om die dag mee te lopen door de straten van hun dorp. In Ossendrecht sluiten ook de wijkagent en het dorpsplatform aan. Aanmelden om mee te doen met de actie kan via www. buurtpreventiegemeentewoensdrecht.nl.

HOOGERHEIDE - Naast het dorp Woensdrecht doet ook Hoogerheide mee met de Brabantse Dorpen Derby, een leefbaarheidswedstrijd in de provincie NoordBrabant. Onder de naam Wielerdorp op de Brabantse Wal willen de inwoners van het dorp Hoogerheide nog meer op de wielerkaart zetten. Naast het WK Veldrijden en de jaarlijkse Grote Prijs Adrie van der Poel willen zij samen met ondernemers, het onderwijs en organisaties uit het dorp meer sport- en bewegingsactiviteiten opzetten en extra ďŹ etsvoorzieningen aanleggen. Het dorp Woensdrecht heeft twee initiatieven ingediend voor de Derby: de Dikke Banden Race en de Woensdrechtse Koningsnacht.

Mogelijk nieuw gebouw op Aviolanda WOENSDRECHT - Het Business Park Aviolanda krijgt er volgend jaar mogelijk een nieuw bedrijfsverzamelgebouw bij. Het bedrijf 4Repair heeft een intentieverklaring getekend om een bedrijfsruimte te huren in een nog te bouwen verzamelgebouw. Eerder dit jaar werd ook al het bedrijfsverzamelgebouw De Pionier geopend. 4Repair voert reparaties uit aan metalen en composieten vliegtuigonderdelen. “We zitten met deze huisvesting dichtbij onze opdrachtgevers en verwachten veel van de samenwerking met andere luchtvaartgerelateerde bedrijven�, aldus Perry Clarijs van 4Repair. Begin 2014 wordt duidelijk of het nieuwe gebouw er komt.

Leges voor collecte slechts eenmalig WOENSDRECHT - De gemeente Woensdrecht ontkent dat het jaarlijks hoge leges doorrekent aan goede doelen die collecteren. De Telegraaf berichtte vorige week dat goede doelen daarvoor jaarlijks meer dan driehonderd euro kwijt zijn, maar gemeentewoordvoerder Jan Prop bestrijdt dat stellig. “Het genoemde bedrag brengen wij slechts eenmalig in rekening, waarna de instantie een doorlopende vergunning krijgt. Ieder jaar mag men gratis collecteren, op voorwaarde dat de stichting is goedgekeurd door Centraal Bureau voor de Fondsenwerving.� Lokale initiatieven, zoals Herwonnen Levenskracht en de carnaval, hoeven zelfs niets te betalen.

Gemeente begaan met e-bikers HOOGERHEIDE - De gemeente Woensdrecht en adviesbureau SOAB houden op 12 december een cursus om 55-plussers te leren omgaan met een elektrische ďŹ ets. De cursus wordt vanaf 09.00 uur gegeven in het MFC Kloosterhof in Hoogerheide. De organisatie Consument en Veiligheid verwacht de komende jaren een stijging in het aantal ongevallen met de zogenaamde e-bike. Om dat in Woensdrecht te voorkomen zet de cursus vooral in op veiligheid op de ďŹ ets. Tijdens de instructiedag zijn ook enkele lokale ďŹ etshandelaren aanwezig om tips te geven bij de aanschaf van een e-bike. Inschrijven kan tot 9 december via h.van.rooijen@soab.nl

CALFVEN - Direct na zijn installatie als burgemeester in Woensdrecht bracht Steven Adriaansen al een bezoek aan de vijf kerkdorpen in zijn nieuwe gemeente. Zondag was ook het buurtschap Calfven aan de beurt. Vertegenwoordigers van het buurtschap en dorpsplatform Ossendrecht gaven de burgemeester een rondleiding door de buurt. FOTO HUMPHREY HEKHUIZEN

Betrokkenen willen bus voor Putte en Ossendrecht behouden

Actie tegen verschraling busvervoer PUTTE/OSSENDRECHT - De dorpsplatforms van Putte en Ossendrecht, Reizigersoverleg Brabant (ROB) en CDAraadslid Luc de Vos binden samen de strijd aan tegen het verdwijnen van een ink aantal busritten naar beide kernen. De provincie Noord-Brabant is van plan om maar liefst twee derde van de ritten te schrappen. De vier betrokkenen willen dat er actie wordt ondernomen, voordat op 16 december de provincie de nieuwe aanbieder voor het busvervoer kiest. DOOR THIJMEN ALLEMAN De vier partners willen invloed uitoefenen op de onderhandelingen tussen provincie en aanbieder. De Vos: “De discussie over welke lijnen moeten blijven of verdwijnen in Woensdrecht, is er ĂŠĂŠn in de marge. Het gaat om minder dan ĂŠĂŠn procent van de complete Brabantse dienstregeling. Daarom denk ik dat je tijdens de onderhandelingen tussen provincie en aanbieder nu nog iets kan veranderen.â€? Sinds februari, toen de zaak aan het licht kwam, is volgens het raadslid te weinig gebeurt om naar een oplossing toe te werken. Wethouder Vic Huijgens van de gemeente Woensdrecht is het daar niet mee eens. “Wij hebben bijvoorbeeld als enige gemeente de gedeputeerde bereid gevonden om uitleg te gevenâ€?, zo vertelde hij eerder al in de Woensdrechtse Bode. Hij gaf daarbij aan in actie te komen als de nieuwe aanbieder bekend is.

“Daarbij trekken we samen op met de gemeenten Steenbergen, Bergen op Zoom en het ROB�, geeft Huijgens aan. Cijfers “Wij willen de gesprekken met de provincie opnieuw opstarten, omdat we gegevens hebben die heel erg afwijken van de cijfers waar de provincie zich op baseert bij haar beslissing�, verklaart De Vos. De busritten die gaan verdwijnen worden volgens de provincie niet genoeg gebruikt. De bezetting van die bussen is onder de minimumgrens van acht passagiers die zij heeft gesteld. Daarbij is gebruik gemaakt van cijfers uit november 2012. De Vos baseert zich op cijfers uit maart van dit jaar en ziet dan een hele ander beeld ontstaan. “Dan zie je dat het merendeel van de bussen die geschrapt wordt, gemiddeld wel boven het minimum zit.� Daarnaast schetst hij zo zijn kanttekeningen bij de cijfers die de pro-

vincie gebruikt. “Buschauffeurs moesten zelf tellen om hoeveel mensen het ging, maar wisten soms niet wat ze precies bij moesten houden. Veolia heeft mij de cijfers van maart gegeven en daarbij gezegd dat deze in ieder geval accuraat zijn.� Alternatieven Wordt de dienstregeling niet aangepast, dan zijn er nog een aantal alternatieven voor behoud van het busvervoer. De nieuwe aanbieder kan zelf kiezen voor het uitbreiden van de dienstregeling. “Maar dan moet deze vrijwillig kiezen voor lijnen die wel geld kosten, maar minder opleveren. Of ze kiezen ervoor om de prijzen te verhogen voor de ritjes naar Putte en dan willen we niet�, zo schetst De Vos. Daarnaast kan de gemeente zelf contact opnemen met de nieuwe aanbieder van het busvervoer of gebruik maken van een buurtbus, maar dan zijn de kosten voor de gemeente zelf.

Uw kostbaarheden zijn goud waard! ...VOOR HET

Inkoop • Verkoop • Veiling • Verpanden • Beleggen • Taxatie

LAATSTE ACTUELE LOKALE NIEUWS...

Sint Lucasplein, 4631 LH Hoogerheide elke woensdag 10.00-16.30 uur

www.goudwisselkantoor.nl

Bij deze Bode Autostad. De enige echte autodealerkrant van West-Brabant. -ETDEZEWEEKOAs-AAKKENNISMET#INDY)*ZENBRANDTs!LLRENTAUTOVERHUURKIESTVOORDE AUTONIEUWS UIT DE REGIO LOKALEDEALERs.ISSAN#UBE/UTSIDETHEBOXs"ELONA/UD'ASTELEN!UTO"ORCHWERF

OCCASIONS EN NOG VEEL MEER!

KIJK OP WWW. INTERNETBODE.NL

autostad ROOSENDAAL

I

BERGEN OP ZOOM

Echtparen vieren samen jubilea PUTTE - Echtparen uit de gemeente Woensdrecht maken zich op voor de jaarlijkse Huwelijksjubileum dag op zondag 8 december. Alle stellen die dit jaar 50, 55, 60 of 65 jaar getrouwd zijn, zijn daarvoor uitgenodigd. Tijdens de dag, die gehouden wordt in het multifunctionele centrum De Biezen in Putte, vieren zij samen hun jubilea met een hapje en een drankje. Mocht u geen uitnodiging hebben, maar wel een jubileum vieren, neem dan contact op met 0164-611333 zodat u toch aanwezig kunt zijn. Voor mensen die afkomstig zijn van buiten Putte, is er vervoer beschikbaar gesteld door de gemeente Woensdrecht. Meldt u hiervoor tijdig aan.

Mathieu van der Poel talent van het jaar HOOGERHEIDE - Mathieu van der Poel heeft tijdens het jaarlijkse Wielergala de Gerrie Knetemann Trofee voor beste wielertalent in ontvangst mogen nemen. De prijs werd toegekend door een vakjury van oud-wielrenners. Voor de trofee waren ook wegrijders Wilco Kelderman, Dylan van Baarle, Mike Teunissen en baanwielrenner Elis Ligtee genomineerd. Van der Poel beleefde vorige winter een schitterend seizoen, waarbij hij Halle veldrijden bij de junioren wist te winnen. In augustus won hij ook het wereldkampioenschap op de weg. Deze winter heeft Poeleke de overstap naar de beloften gemaakt, waar hij zijn eerste overwinningen ook al binnen heeft.

Verdacht vlees gevonden in bos HOOGERHEIDE - De hondenvergiftiger die in het voorjaar vergiftigd vlees en tennisballen met spijkers achter liet in de omgeving van de Putseweg in Hoogerheide lijkt opnieuw toe te slaan. Wandelaars hebben zaterdagmiddag verdacht vlees gevonden in het bos aan de Schapendreef. Volgens een van hen gaat het om dikke plakken worst. Of het vlees ook daadwerkelijk niet kies is, weet de wandelaarster niet. “Ik probeer het vlees te laten onderzoeken, maar volgens de politie en de dierenarts is dat veel te duur.� Nadat bewoners aan de Putseweg aan de bel trokken, kwamen er ook signalen uit Ossendrecht en Putte binnen over vergiftigd vlees en tennisballen.


Belgische gediplomeerde en erkende tandprotheticus

LUC GILLEMOT Korte Bosstraat 11 4611 MA Bergen op Zoom Tel. 0164 - 23 00 10 info@tppgillemot.nl

Wouwbaan 2 4631 KM Hoogerheide Tel. 0164 - 66 08 78 www.tppgillemot.nl

* Reparaties, aanpassingen en vernieuwing van gebitsprothese * Implantaatprothese (klikgebit) * Gratis advies * Op reparaties kan gewacht worden * Vergoeding door alle ziektekostenverzekeraars Openingstijden

Openingstijden

Bergen op Zoom:

Hoogerheide:

ma wo: 14.00 - 17.00 uur

ma wo vr 8.30-13.00 uur

di do: 8.30 - 13.00 uur vvr: 14.00 - 16.00 uur

di-do: 14.00-17.00 uur

HET ADRES VOOR:

MOBIELE TELEFOONS Íť MOBIELE ABONNEMENTEN PREPAIDTOESTELLEN/KAARTEN Íť DECT APPARATUUR NAVIGATIESYSTEMEN Íť TABLETS ALLE MOBIELE DATA TOEPASSINGEN

BERGEN OP ZOOM SERVICECENTER VOOR:‡6DPVXQJ͝ HTC

HKZ gecertificeerd Lid ONT B103

Behandeling na afspraak

ETTEN-LEUR BERGEN OP ZOOM STEENBERGEN

Torenpad 18a, 4872 XN Fruiteniersdreef 8, 4614 HH Geert Vinckestraat 2a, 4651 DJ

Stoppen ! met roken Lasertherapie

Ga je een huis kopen of wil je je hypotheek oversluiten? Kies dan voor een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Daarmee heb je extra zekerheid en krijg je een aantrekkelijke, lagere rente. En als een Hypotheek SNS Hypotheek je voor eind 1Â oktober 2013 2013 een SNS december met NHG aanvraagt, krijg je ook nog eens extra korting. De korting geldt voor alle rentevaste periodes. Een SNS Adviseur

*RXYHUQHPHQWVSOHLQ 3;%HUJHQRS=RRP

berekent graag je voordeel en adviseert je uitgebreid welke hypotheek het beste bij je past. Wil je weten of je in aanmerking komt voor een hypotheek met NHG? En wil jij ook profiteren van de extra lage rente op een SNS Hypotheek met NHG? Maak dan nu een afspraak met een SNS Adviseur. Het eerste gesprek is gratis! Bel 0900 - 18 50 of ga naar een SNS Winkel bij jou in de buurt.

Gratis rek 1 gesp e

JOKO

Afslanken met succes! DE BEHANDELING WORDT VERGOED www.praktijknatuurlijkbeter.nl tel. 0164-254602

0DDOEHUJHQVWUD:HUQKRXW 7HO LQIR#MRNR]XQGHUWQO ZZZMRNR]XQGHUWQO

Lasertherapie

Nu extra lage rente op een SNS Hypotheek met NHG

AUTOMONTAGEBEDRIJF ‡6ORRSORRSVFKDGHDXWRœV PRWRUVWHNRRSJHYUDDJG ‡$OOHJHEUXLNWHRQGHUGHOHQ RQOLQH ‡9ULMZDULQJELMRSKDOHQ ‡5HSDUDWLHHQRQGHUKRXG Lid ARN-Stiba-RDW

De behandeling wordt vergoed. www.praktijknatuurlijkbeter.nl tel. 0164-254602

076-2030022 0164-261691 0167-566444

Infra & verhuur

PAARDENBAKKEN, STAL- EN MONTAGEWERK Tel. 0165 303332

www.vanewouw.nl


ACTUALITEIT

46 extra parkeerplaatsen bij nieuw winkelcentrum

Tervoplein als nieuw winkelhart voor Putte PUTTE - Nu een flink aantal straten in het centrum van Putte een opknapbeurt hebben gehad, komt ook de aanpak van het Tervoplein snel dichterbij. Projectontwikkelaar Bogor wil de winkels die nu nog over de twee zijden van het plein verdeeld zijn onderbrengen in een geheel nieuw complex aan de zijde van de huidige supermarkt. Die krijgt er meteen een derde aan vloeroppervlakte bij. Het nieuwe winkelhart, waarvoor het ontwerpbestemmingsplan momenteel ter inzage ligt, biedt daarnaast nog ruimte aan zeven winkelpanden en 25 appartementen op de eerste en tweede etage. DOOR RIA VAN MEIR Een donkere en bezoekersonvriendelijke onderdoorgang. Zo wordt de huidige toegang vanaf de Antwerpsestraat tot het Tervoplein omschreven in een effectenrapportage, dat het adviesbureau Kardol heeft uitgevoerd naar aanleiding van de plannen voor het nieuwe winkelhart van Putte. Ook is er volgens het bureau weinig samenhangen tussen de winkels op het plein, doordat zij nu nog verdeeld over twee zijden zijn gevestigd. In het ontwerp voor het nieuwe Tervoplein heeft Bogor met beide zwakke punten afgerekend. Aan de zijde van de huidige supermarkt verrijst een nieuw complex met vierduizend vierkante meter aan commerciële ruimte. Daarvan zal 1600 vierkante meter gereserveerd worden voor de supermarkt, die nu nog iets meer dan 1200 vierkante meter ter beschikking heeft. Daarnaast komen in het complex nog zeven winkelruimten

met gevarieerde grootte. De ingangen van de winkels komen zowel aan de Antwerpsestraat als aan het Tervoplein, waardoor er meer beide winkelgebieden beter met elkaar in verbinding staan en het plein zichtbaarder wordt vanaf de hoofdader van Putte. Parkeren Ook de nieuwe doorgang tussen de hoofdstraat en het plein moet het winkelend publiek verleiden om een kijkje te nemen in het nieuwe complex.

Winkels zichtbaar maken vanaf Antwerpsestraat De doorgang wordt breder en opener met aan beide zijden mogelijkheden tot parkeren. Doordat de winkels verhuizen naar de

De samenhang tussen de winkels ontbreekt nu nog, omdat deze verdeeld zijn over twee zijden op het plein.

noordzijde van het plein, ontstaat er aan de zuidkant ook meer ruimte voor parkeren. Dat is nodig, want naast de uitbreiding van de supermarkt komen er bovenop het nieuwe winkelcentrum ook in totaal 25 appartementen. Bogor berekende dat er naar de gemeentenormen minimaal 39 extra parkeervakken nodig zijn, maar neemt het zekere voor het onzekere en breidt het plein uit met 46

extra vakken. Het plein wordt verder aangekleed met extra groen om het verblijf aantrekkelijker te maken voor de bezoekers. Inloopavond Het ontwerpbestemmingsplan voor het Tervoplein ligt momenteel ter inzage. Omwonenden en andere belangstellenden krijgen daarnaast de gelegenheid om de

ARCHIEFFOTO

plannen in te zien tijdens een speciale inloopavond. Die vindt plaats op dinsdag 11 december in multifunctioneel centrum De Biezen. Tussen 19.30 uur en 21.00 uur kan men vrij inlopen om de plannen te bekijken en een reactie achter te laten. De provincie Noord-Brabant draagt vanuit het programma Interstedelijke Vernieuwing (ISV) een bedrag van 300.000 euro bij aan de ontwikkeling van het nieuwe winkelhart.

Opbrengst Boerinnenkalender voor Serious Request

Majory Stevense zet Hoogerheide op de kalender zijn uitgenodigd voor de fotoshoots voor HOOGERHEIDE - Je kunt een dorp op de kaart zetten middels evenementen als de GP Adrie van der Poel of het DOOR JOSÉ VAN DER WEGEN de kalender. Ikzelf moest op 15 september Brabantse Wal Festival, maar je kunt een dorp ook via een persoon op een kalender zetten. De Boerinnenkalender Het meisje Majory is opgegroeid tot een naar Boerderij Boxbergen in Wesepe komet in dit geval en Majory Stevense uit Hoogerheide is daar verantwoordelijk voor. knappe jongedame van 25 jaar. En staat bovendien op een kalender, de maand september bij de Boerinnenkalender is die van Majory. Het idee voor deelname aan de Boerinnenkalender kwam niet zomaar bij haar op. “Toen ik ongeveer 15 jaar was, heb ik al wat acteerwerk gedaan. Mijn moeder ging toen altijd met mij mee naar castings in de buurt van Amsterdam. Maar toen zij ziek werd, kon dat niet meer, mede omdat ik zelf nog geen rijbewijs had.

‘Alleen maar leuke reacties op de foto’ Toen zij overleed ben ik er ook niet echt meer mee bezig geweest en heb ik het eigenlijk laten liggen. Vorig jaar zag ik een oproepje voor de Boerinnenkalender en toen leek het me ook al leuk. Maar op dat moment heb ik er weinig mee gedaan. Dit jaar zag ik de oproep opnieuw en heb ik me opgegeven via het inschrijfformulier. Ik zag het als een nieuwe kans en ik heb die gepakt. Ik heb wel overlegd met mijn vader Jaap, omdat er op de kalender ook wel wat meer uitdagende foto’s te zien zijn en ik vind dat ik als rij-instructrice bij de manege toch een bepaalde voorbeeldfunctie heb. Maar hij vond het goed en gelukkig zijn de foto’s heel mooi geworden.”

Blijf op de hoogte van het

lokale nieuws www.internetbode.nl

FOTO AARON HOFMAN.

www.internetbode.nl

Majory Stevense zoals ze op de kalender te zien zal zijn bij de maand September 2014.

Fotoshoot Voordat Majory echter naar de fotoshoot mocht, ging er een heel selectietraject aan vooraf. “Op een gegeven moment kreeg ik te horen dat ik bij de laatste twintig zat en vervolgens bij de laatste vijftien. Deze vijftien meiden uit heel Nederland en België

U kunt uw advertentie opgeven via de button “Advertentie aanleveren”

Redactie kunt u aanleveren via de button “Redactie aanleveren”

PAGINA 3

men voor mijn shoot. De fotograaf Aaron Hofman en de uitgevers Stef Bloo en Fabienne Hilhorst hadden voor ieder meisje al een bepaalde setting in gedachten. Bij mij was gekozen voor een fotoshoot bij de waslijn en op de dissel van de boerenkar. Zelf was ik het meest tevreden over de shoot bij de kar en die foto bleek uiteindelijk ook gekozen te zijn voor de kalender. Ik wist dat echter pas bij een persbijeenkomst bij radio 538, toen bekend werd gemaakt wie welke maand zou krijgen. Ik bleek de maand september toebedeeld te hebben gekregen.” Overigens staan alle vijftien meiden van de shoot op de kalender. Omdat alle meiden mooie foto’s hadden is er voor gekozen om twaalf maandmeisjes te kiezen, een covermodel plus nog twee meiden bij het colofon van de kalender. Publiciteit De deelname aan de Boerinnenkalender heeft Majory inmiddels al heel wat publiciteit opgeleverd. “Ik ben inmiddels live op de radio geweest bij Giel Beelen voor 3FM. Dat was erg spannend, omdat het live was en ook geen gesprekje van een paar seconden. Verder ben ik ook al bij Omroep Brabant op televisie geweest ter promotie van de Boerinnenkalender. Ik vind het echt een enorm leuke ervaring. Ik ben blij met het resultaat en krijg ook alleen maar ontzettend leuke reacties van mensen om me heen.” De Boerinnenkalender is onder meer verkrijgbaar via www.boerinnenkalender.com voor 14,95 euro. Een deel van de verkoopopbrengsten gaat naar het goede doel van Serious Request.

Volg ons op Twitter: @WoensdrechtseBode.


ACTIE !! NU COMPLEET PROGRAMMA 50% KORTING

2

COMPLETE WONINGINRICHTING

ALS 3 + 2 ZITS € 1.385,-

ZIE ONZE NIEUWE SITE 3300 M WWW.DAANVANDEURSE.NL VOOR ALLE AANBIEDINGEN

COMPLETE SLAAPKAMER voor € 1.895,-

INRUIL 0(8%(/(1Ɣ*25',-1(1Ɣ9/2(5(1Ɣ9(5/,&+7,1*Ɣ./(,10(8%(/(1Ɣ=21:(5,1*Ɣ:221$&&(662,5(6 MOGELIJK! Margrietstraat 15 / Rucphensestraat 62 - Sint Willebrord - Tel. 0165-382403 - Dinsdagmiddag gesloten - Vrijdagavond koopavond BESTEL VIA INTERNET MET MOGELIJKHEID TOT BEZORGING: MAROS.NL

49 OPENHAARDEN | HOUTKACHELS | ONDERHOUD & REPARATIE

E 

80 . 1 1

45 FONDUE - STEENGRILL - BAKPLAAT - WOKPAN 2. ET BIEF-GOURM ZEEUWSE KUIKENVLEUGELS 1KG 2.49 LEVERWORST 1. KUIKENBOUT 2KG 3.49 RAUWE HAM alle 99 GEPANEERDE SCHNITSELSsoorten 1KG 3. AAN 'T STUK RUNDERRIBLAPPEN kerst 1KG 5.99 kant en0.klare OF VERSE HELE KALKOEN vevorkoroo-p1KG 5.99 HACHEE BOEUF MET O.A. RUNDERBIEF-KALKOENBIEF-VARKENSMEDAILLONS-KIPFILET-ENZ.

DE GROOTSTE KACHELSPECIAALZAAK VAN HET ZUIDEN!

SOEPVLEES HACHEE ½KG

ORIGINELE BLANKE 99 99 2. HAMFRICANDEAU KG 3. SCHNITZELS KG 4.99

250 GR. P.P. VANAF

250GR

45

100GR

95

BOURGUIGNON 100GR

ROOSENDAAL | VOLTASTRAAT 9 | KIJK OP MAROS.NL

0.89

Kennisgeving Voorbereidingsbesluit Zuid-West 380kV - hoogspanningsverbinding Borssele – Tilburg (gedeelte in de provincie Noord-Brabant) Voorbereidingsbesluit De minister van Economische Zaken (hierna: EZ) en de minister van Infrastructuur en Milieu (hierna: IenM) bereiden een (rijks)inpassingsplan voor. Hierin zal het tracé van de nieuwe Zuid-West 380kV hoogspanningsverbinding van Borssele naar Tilburg worden vastgelegd. Dit voorbereidingsbesluit gaat over het gedeelte van dat tracé in de provincie Noord-Brabant. Een eerder voorbereidingsbesluit voor het gedeelte tussen de provinciegrens Zeeland en Noord-Brabant en het waterschapsterrein De Spinder (gemeente Tilburg Noord) van het Waterschap De Dommel is op 7 december 2012 genomen en loopt af op 6 december 2013. Het voorbereidingsbesluit voor het gedeelte tussen 380kV station Borssele en de provinciegrens tussen Zeeland en Noord-Brabant is op 19 juli 2013 in werking getreden. Het plangebied van het voorbereidingsbesluit is respectievelijk 120 meter breed (60 meter aan weerszijden van het voorgenomen tracé, gemeten vanuit het hart van de verbinding), 140 meter breed (70 meter aan weerszijden van het voorgenomen tracé, gemeten vanuit het hart van de verbinding), 160 meter breed (80 meter aan weerszijde van het voorgenomen tracé) en 170 meter breed (85 meter aan weerszijde van het voorgenomen tracé), Voor enkele delen van het tracé geldt dat het voorbereidingsbesluit een bredere zone bestrijkt dan de genoemde zones. De zones zijn bedoeld als marge zodat zeker wordt gesteld dat er zich in de directe nabijheid van het tracé geen ontwikkelingen voordoen die kleine aanpassingen in het tracé onmogelijk maken. Als gemeenten een aanvraag ontvangen voor een omgevingsvergunning voor bouwen of voor overige werken en werkzaamheden, die op dit gebied betrekking heeft, dan moet bij het behandelen van die aanvraag rekening worden gehouden met dit voorbereidingsbesluit. Dat kan betekenen dat de aanvraag moet worden aangehouden. Om te voorkomen dat het gebied minder geschikt wordt voor het project, kunnen sommige nieuwe ruimtelijke ontwikkelingen bovendien alleen nog maar plaatsvinden nadat hiervoor een specifieke omgevingsvergunning is verleend. Het precieze gebied waarvoor deze beperking geldt, is aangegeven op de kaart bij het voorbereidingsbesluit.

Besluit en kaart liggen met ingang van vrijdag 6 december 2013 tot en met donderdag 16 januari 2014 tijdens reguliere openingstijden ter inzage bij: • Ministerie van EZ, Bezuidenhoutseweg 73, Den Haag T (070) 379 89 79; • Gemeente Woensdrecht, Huijbergseweg 3, Hoogerheide, T 140 164, • Gemeente Geertruidenberg, Vrijheidstraat 2, Raamsdonksveer, T 140 162. Het voorbereidingsbesluit treedt in werking op vrijdag 6 december 2013. Het voorbereidingsbesluit is ook gepubliceerd op www.ruimtelijkeplannen.nl en is tevens beschikbaar via www.bureau-energieprojecten.nl. Het is niet mogelijk om tegen het voorbereidingsbesluit bezwaar te maken of beroep in te stellen. Dit volgt uit artikel 8:5, eerste lid van, in samenhang met artikel 7:1, eerste lid van, en artikel 1 van bijlage 2 bij de Algemene wet bestuursrecht. Informatieavonden Begin december worden er inloopavonden georganiseerd om u te informeren over dit project. U bent van harte welkom om op (een van) deze avonden vragen te stellen en bij de diverse stands informatie te krijgen over het project. Er is geen plenair deel met presentaties of toelichtingen. U kunt vrij in- en uitlopen en op ieder moment tussen 19.00 uur en 21.00 uur de diverse medewerkers van de ministeries van EZ en IenM en van TenneT spreken. Deze inloopavonden vinden plaats op: • Maandag 9 december 2013, 19.00 - 21.00 uur, Boelaars Zalencentrum, Keizersdijk 48, Raamsdonksveer, • Dinsdag 10 december 2013, 19.00 - 21.00 uur, De Borgh, IJshof 1, Zevenbergen, • Donderdag 12 december 2013, 19.00 - 21.00 uur, Rozenoord, Beukenlaan 14, Bergen op Zoom. Nadere informatie Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Bureau Energieprojecten T (070) 379 89 79.


ACTUALITEIT

Verwendag krijgt extra gelden van Stichting GP Adrie van der Poel

Column

Herwonnen Levenskracht verwent opnieuw en wordt zelf verwend OSSENDRECHT - Herwonnen Levenskracht organiseert al jaren de Verwendag voor gehandicapten en ziekten in onze gemeente. Gedurende een dag worden zij volledig in de watten gelegd. Dit initiatief van de Stichting Herwonnen Levenskracht gaat niet onopgemerkt voorbij binnen de gemeente. Daarom had het bestuur van de Stichting Grote Prijs Adrie van der Poel besloten een cheque uit te reiken tijdens de jaarlijkse Verwendag in De Blauwe Pauw in Ossendrecht.

Eugène de Kok

De landing in 2013 Ook gekeken zaterdagochtend naar de start van de viering van 200 jaar Koninkrijk? Ik wel. Ik had de weekendeditie van NRC Handelsblad er speciaal voor opzij gelegd. Leuk om te zien hoe Huub Stapel, een prominent en uitgesproken lid van het Republikeins Genootschap en voormalig vertolker van aartsrebel Johnnie Flodder, genoot van zijn rol als prins Willem Frederik van Oranje. Vroeg me tijdens de nagespeelde landing op het strand van Scheveningen af of zoiets nu nog zou kunnen gebeuren. Nee, was mijn antwoord na zaterdag de NRC-artikelen over de AIVD en haar vrienden van de Amerikaanse NSA te hebben gelezen. Daaruit bleek maar weer eens dat tegenwoordig alles in de gaten wordt gehouden en dat de inlichtingendiensten van iedereen alle gegevens (willen) hebben, ook van mensen die nog niets verdachts doen, maar zich af en toe ophouden in de spelonken van het internet. Willem I was dus al lang tegen de lamp van de Franse bezetters gelopen als hij over het hoe, waar en wanneer van de landing had willen chatten met of een mailtje had gestiird naar Karel van Hogendorp, Frans Adam van der Duyn van Maasdam en Leopold van Limburg Stirum, zijn kompanen in Scheveningen. Of niet? Vrijwel al het telefoon- en dataverkeer wordt tegenwoordig getapt en het afluisteren neemt met de dag toe, maar als er eens gegevens nodig zijn, is er een probleem. Zo is het toch, staatssecretaris Teeven? Het telefoontje van de voormalige crimefighter met zijn van corruptie verdachte partijgenoot Jos van Rey is niet te vinden, omdat de tapkamer op het moment van bellen was getroffen door een stroomstoring. Zelden was het moeilijker een reactie te vinden van iemand die dit geloofde. Niet verwonderlijk na een in een oorlog kwijtgeraakt fotorolletje en een vernietigd pdf’je over een wapenvergunning van een moordenaar. Als je er van uitgaat dat de bizarre verklaringen daarvoor toch waar zijn, moet je je nog meer zorgen maken. Belangrijke zaken kunnen immers door de mazen van het net glippen. Een gebeurtenis zoals de zaterdag herdachte dus ook? Wie weet smeden Huub Stapel en zijn genootschap wel plannen. Het lijkt me een tap waard.

Stichting Grote Prijs Adrie van der Poel verraste Herwonnen Levenskracht met 1000 euro.

Colofon

DOOR JOSÉ VAN DER WEGEN

Kantoor regio West-Brabant Sint Catharinaplein 12, 4611 TS Bergen op Zoom, Tel. 0164 251 411, Fax 0164 245 089 Hoofdkantoor Bredaseweg 26, 4881 DE Zundert, Postbus 22, 4880 AA Zundert Tel. 076 599 8111, Fax 076 599 8199 Woensdrechtse Bode Woensdrechtse Bode Redactie Ria van Meir Correspondent José van der Wegen Acquisitie Eduard van Elsacker Druk Drukkerij Vorsselmans Sluittijden Advertenties maandag 15.00 uur Verenigingsnieuws en lezersfoto’s vrijdag 12.00 uur Weekendverslagen maandag 13.00 uur Aanleveren via www.internetbode.nl Bezorgklachten 076 599 8111

W E E K B L A D

Uitgeverij de Bode b.v. behoudt zich ten aanzien van de inhoud van deze uitgave en/of website zowel het auteursrecht voor conform artikel 15 lid 1 sub 4 van de Auteurswet als het databankrecht.

Puzzel week 48 De oplossing van deze puzzel is in week 49 te vinden op www.internetbode.nl

Volgens Jan Prop en Fon van Zunderd is er aan het komende WK Cyclo Cross een goed doel gekoppeld. Het goede doel is Herwonnen Levenskracht geworden, omdat dat een organisatie is die zich onder andere inzet voor de gehandicapte medemens in de gemeente Woensdrecht. “De Grote Prijs Adrie van der Poel en het WK zijn mooie evenementen, maar als organisatie hebben wij gemeend al eerder iets te moeten doen. Daarom besloten wij nu al een cheque aan Herwonnen Levenskracht te overhandigen.” De cheque met een waarde van 1000 euro werd in ontvangst genomen door Karin Oerlemans en Peter Nuijten van Herwonnen Levenskracht. Volgens Jan Prop mag Herwonnen Levenskracht het bedrag naar eigen believen besteden, zolang het maar iets leuks is voor de mensen.

Vrijgevig Ad van Loenhout van Herwonnen Levenskracht zei erg blij te zijn met de vrijgevigheid van de Stichting Grote Prijs Adrie van der Poel. “Het is mooi om te zien en te horen dat een stichting als GP Adrie van der Poel zich niet alleen inzet voor mensen die uit de voeten kunnen, maar ook voor mensen die minder goed uit de voeten kunnen.

42 mensen genieten van Verwendag Wij zullen het geld een goede bestemming geven.” Dat het geld bij Herwonnen Levenskracht in goede handen is, bleek ook wel toen niet veel later Gerard Horstink van de Lions Zuidkwartier het woord kreeg. “Vorig jaar hebben wij de aftrap gehouden van de Lionsclub. Bij deze aftrap hebben wij een veiling gehouden, waarbij

FOTO JOSÉ VAN DER WEGEN

de opbrengst bestemd was voor Herwonnen Levenskracht. De opbrengst was dusdanig dat we twee Verwendagen hebben kunnen ondersteunen in financiële zin. We zijn blij dat we dit hebben kunnen doen.” Verwendag Mede door de financiële ondersteuning van de Lions konden dit jaar 42 mensen uit de gemeente Woensdrecht genieten tijdens de Verwendag. De mensen werden verwend met algemeen entertainment met onder meer een goochelaar, een ballonnentovenaar, muziek en zang van onder meer de Wjeelzangers en een optreden van tonproater Den Teun. Den Teun mocht ook de prijsuitreiking presenteren van alle spelletjes die gedurende de dag waren gedaan. Uiteraard werden de aanwezigen ook voorzien van voldoende eten en drinken, verzorgd door De Blauwe Pauw en geserveerd door een groot deel van de vrijwilligers van Herwonnen Levenskracht.

Brandweer positief over pilot Huijbergen

Vaker reanimatie door brandweer HUIJBERGEN - Het dorpshulpverleningproject, dat in februari als pilot werd opgestart voor de brandweer in Huijbergen, wordt uitgebreidt naar andere kernen. Volgens Martine Wilms, woordvoerster van de regionale brandweer, is het project waarbij brandweervrijwilligers uitrukken bij een reanimatie goed bevallen. Vanaf deze week zijn ook de brandweerteams van Hoogerheide, Ossendrecht, en Putte uitgerust om bij een hartstilstand levens te redden. DOOR SOPHIE VAN DER VELDE

© www.sudokusite.eu

Het dorpshulpverleningsproject werd begin dit jaar opgestart om het rendement van de Huijbergse brandweerpost te verhogen en sneller ter plaatse te zijn bij een spoedeisende situatie, aangezien de ambulance in een kwart van de gevallen nog te laat aankomt De brandweervrijwilligers leerden in een cursus hoe ze moesten omgaan met een AED-apparaat. “Echt veel viel er niet meer te leren. Het reanimeren kenden ze al. Reanimatie en inzet van de AED zit al in de opleiding van de brandweer. Daarbij oefenen zij dit jaarlijks om up-to-date te blijven. Het apparaat maakt het alleen maar makelijker”, weet Martine Wilms. Inmiddels heeft de regionale brandweer besloten om het project uit te rollen naar de andere brandweerposten. Vanaf deze week worden brandweermannen en -vrouwen van de brandweer MidPAGINA 5

den- en West-Brabant ingeschakeld als er iemand gereanimeerd moet worden. “Het zal dus steeds vaker voorkomen dat er een brandweerauto langs komt rijden in plaats van een ambulance.” Effectief Het idee om brandweerlieden te laten reanimeren is volgens Wilms handig en effectief. “In sommige gevallen is de rode auto er eerder dan de gele. Zo is er altijd iemand snel bij het slachtoffer. De ambulance volgt altijd. Als de ambulancebroeders er zijn, kunnen zij het werk van de brandweer overnemen. De brandweer helpt dan met ondersteunde werkzaamheden, maar ze kunnen zo weer weg als zij een brand moeten blussen.”, aldus de woordvoerster. Nadat de Huijbergse brandweer de pilot startte op 9 maart 2013, zijn de lieden inmiddels al negen keer ingezet, waarbij zij moesten reanimeren. Daarvan zijn er twee

patiënten weer met een ritme de ambulance ingegaan. Extra hulp Alle brandweerauto’s zijn vanaf deze week voorzien van een AED-apparaat. Het apparaat waarmee het hart snel en efficiënt op gang kan worden gebruikt, is makkelijk te gebruiken. “Brandweerlieden kunnen er na een korte opleiding vaak goed mee overweg. Het reanimeren zijn de brandweerlieden vaak al gewend. Dat zit in hun basispakket, het apparaat maakt het alleen nog maar makkelijker”, concludeert Wilms. Het apparaat wordt enkel ter ondersteuning bij het reanimeren gebruikt. Overigens kunnen ook mensen buiten de brandweer ingezet worden bij een reanimatie. Iedereen met een AED-diploma kan zich inschrijven op hartslagnu.nl. Zij krijgen per sms een melding als er iemand in de buurt een hartstilstand krijgt.


KORT BEDRIJVIG

Burger ziet voordeel terug in de lokale lasten

Afvalwaterakkoord levert gemeenten besparing op

Eerste winnaars Hartenactie bekend

WOENSDRECHT - De gemeenten in de regio West-Brabant hebben samen met het waterschap Brabantse Delta een akkoord bereik over de samenwerking op het gebied van riolering en afvalwaterzuivering. Door actief samen te werken, hebben ze een besparing van zestien miljoen euro gerealiseerd. De burgers van de gemeenten gaan die besparing terug zien in hun portemonnee.

HOOGERHEIDE - De Hartenactie in Hoogerheide is inmiddels ruim een week van start. Dat betekent natuurlijk dat de eerste prijzen kunnen worden uitgedeeld. U heeft massaal harten gespaard, er zijn meer dan duizend kaarten ingeleverd in de blauwe ton bij de Rabobank vestiging in de Raadhuisstraat!

Vlnr. Huub Hieltjes, Toine Theunis, Bert van Kesteren, Vic Huijgens, Ad van der Wegen, Bert Suijkerbuijk en Louis Koevoets ondertekenen het afvalwaterakkoord. FOTO THIJMEN ALLEMAN

DOOR THIJMEN ALLEMAN Vier jaar geleden werd door de gemeenten Bergen op Zoom, Halderberge, Moerdijk, Roosendaal, Steenbergen en Woensdrecht een plan ontwikkeld waarin de omgang met het afvalwater vastgelegd werd. De kosten voor dit project zouden maar liefst twintig miljoen euro bedragen. Door goed overleg te voeren en samen te werken hoeft een deel van de plannen niet langer uitgevoerd te worden. Het gaat dan met name om de uitbreiding van de waterzuiveringsinstallatie in Bath. Alternatief In plaats van grote uitbreidingen aan het systeem, gaan de gemeenten efficiënter werken met het huidige rioolstelsel. Zo wordt bij een extreme hoeveelheid regenval gebruik gemaakt van overstortpunten. Daarnaast hebben de verschillende gemeenten de laatste jaren onderhoud toegepast op hun eigen rioolstelsel. Wethouder Ad van der Wegen van Bergen op Zoom: “Wij hebben al een aantal forse investeringen gedaan om te voorkomen dat onze burgers natte voeten krijgen als het hard regent. Daarmee is ook een deel van de problemen opgelost, waardoor nieuwe aanpassingen volgens het plan niet meer nodig zijn.”

Burgers “De kosten voor die lokale projecten zijn al verrekend in het tarief voor de gemeentelijke lasten van 2014”, aldus Van der Wegen. Ook de kostenbesparing die de zes gemeenten en het waterschap samen hebben gerealiseerd, wordt verrekend aan de burgers door middel van de inflatiecorrectie. Normaal gesproken zou de afvalwaterbelasting stijgen met 2,9 procent om de inflatie te corrigeren. Door deze financiële meevaller zullen de kosten minder dan de inflatiecorrectie stijgen. “Het geld verdwijnt niet in de zakken van de bestuurders, maar we zorgen voor minder kosten voor de burgers”, zo vertelt Huub Hieltjes, lid van het dagelijks bestuur waterschap.

‘Geld verdwijnt niet in zakken van bestuurders’ Toekomst De projecten die nog wel ontwikkeld worden, hebben een prijskaartje van bij elkaar vier miljoen euro. Deze kosten zullen in de toekomst naar verwachting niet oplopen. “Een deel van die kosten komt uit projecten in het plan waarvan nog niet zeker is of

die doorgang zullen vinden. Het gaat dan bijvoorbeeld om een aantal putten waarin rioolwater kan bezinken. Als we uiteindelijk besluiten om bijvoorbeeld deze putten niet aan te leggen, dan blijft er weer geld over. Die vier miljoen die nu nog nodig is, is ruim ingeschat”, licht Hieltjes toe. Overigens sluiten het waterschap en de gemeenten niet uit dat er in de toekomst alsnog een uitbreiding moet komen voor de waterzuivering in Bath. Hieltjes: “Dat zijn plannen voor de lange termijn. In ieder geval niet voor de komende vijf jaar en dat heeft te maken met wat voor nieuwbouw er nog in de regio komt.”

Overstorten Bij overtollig regenwater raakt het rioolsysteem overbelast. In dat geval blijft water op straat staan of komt het zelfs in de huizen omhoog. Om dit probleem op te lossen kan gebruikt worden gemaakt van overstorting in het oppervlaktewater. Daarmee wordt het riool ontlast. Dat kan echter schadelijk zijn voor het milieu als dat in kwetsbaar natuurgebied gebeurt. De plannen van de gemeenten zorgen juist dat kwetsbare gebieden niet belast hoeven te worden.

Burgemeester maakt kennis met buurtschap Calfven CALFVEN - Zondag 1 december 2013 heeft burgemeester Adriaansen samen met wethouder Groffen het Buurtschap Calfven bezocht. Het initiatief van de burgemeester is meteen ter harte genomen. Vanuit het Buurtschap en Dorpsplatform Ossendrecht heeft een kleiner comité de burgemeester en wethouder (op de fiets) meegenomen over Calfven. De bezichtiging is gestart op de grens Hoogerheide/Calfven, adres Calfven 200. Daarna volgde een bezichtiging aan De Bunt en het aangrenzende natuurgebied. Fietsend over de Brabantse Wal is gesproken over het uitzicht richting Woensdrecht, Zeeland en onze Belgische zuiderburen. De tussenstop was gepland bij Café Calfven en een kennismaking met de kastelein Mart Karremans. Hoeve Calfven Vervolgens zijn een aantal situaties aange-

wezen en besproken, die aandacht behoeven vanuit het oogpunt van de verkeersveiligheid op Calfven. De bezichtiging aan de Hoeve Calfven was indrukwekkend. Floran Janssen, de eigenaar en bewoner van de Hoeve Calfven, heeft de burgemeester en wethouder meegenomen in de geschiedenis van Calfven en in het bijzonder over deze beeldbepalende Hoeve. Vervolgens is de Berghoeve aangereden en het Paadje van Kaatje bezichtigd. Daar heeft Ko de Koning vanuit het Buurtschap een toelichting gegeven over het ontstaan van dit pad. Daarna werd burgemeester Adriaansen welkom geheten op het grote terrein van de Luchtballon door de voorzitter van de Stichting, Marco Heijnen. Hij heeft een rondleiding over het terrein gegeven en inzage in één van de gebouwen en één van de vier tentenkampen. Lof Tenslotte is het terrein van de Remise betreden, waar diverse bouwclubs van de

gemeente Woensdrecht huisvesten. Daar heeft de burgemeester de aanwezigen vanuit het Buurtschap Calfven toegesproken en lof en waardering gegeven over de wijze waarop zijn initiatief ter harte is genomen en een goed zicht op Calfven, haar prachtige omgeving en het toekomst gericht denken vanuit de eerder genoemde sprekers én het Buurtschap heeft gekregen. Namens het Buurtschap Calfven heeft Edwin van Sprundel de burgemeester bedankt voor zijn initiatief om het Buurtschap Calfven te komen bezoeken, dat geeft een goed en vertrouwd gevoel voor de verdere toekomst. De burgemeester is enerzijds een heerlijke versnapering aangeboden om de Bourgondische inslag aan te stippen die leeft op Calfven, maar ook een educatief geschenk, namelijk het stripboek over “Kaatje”, Zuster Marie Adolphine, die dagelijks naar De Berghoeve naar school heeft gelopen. PAGINA 6

Nu het moment van de waarheid: de prijsuitreiking. Dit heugelijke feit is verricht door Sinterklaas en zijn Pieten zoals op de foto is te zien. Mevr. Manniën van de Rabobank Roosendaal-Woensdrecht heeft de eerste trekking gedaan en de volgende personen zijn in de prijzen gevallen: De fiets gaat deze week naar Goes en is gewonnen door Melissa Fredriksz. Zij staat helaas niet op de foto. De waarde cheque van 4COOLKIDS is gewonnen door Caroline van Ballegooijen uit Ossendrecht. De cheque van Bakker Leon Wilbrink is gewonnen door Marga Mattheijsen uit Woensdrecht en tot slot gaat de cadeaubon van Bei Hanneke naar Lilian Levolger uit Woensdrecht. Namens alle deelnemende ondernemers feliciteren wij hen van harte met deze prijzen. Niet in de prijzen gevallen? Niet getreurd: Elke week vindt er een nieuwe trekking plaats. Volgende week maakt u weer kans op deze unieke fiets en drie prijzen van de deelnemende ondernemers uit Hoogerheide.

Genieten van gezelligheid in koude en donkere tijden

Sfeervolle Wintermarkt in Mariahove OSSENDRECHT - Glühwein, erwtensoep en poffertjes tijdens de Wintermarkt op zondag 8 december in woonzorgcentrum Mariahove van tanteLouise-Vivensis. Van 11.00 tot 16.00 uur opent Mariahove haar deuren voor iedereen die wil komen genieten van winterse sferen, gezelligheid en kraampjes. Verschillende kraampjes met uiteenlopende producten zoals sieraden, kaarten, cosmetica, houtsnijwerk en leuke cadeau-

ideeën toveren woonzorgcentrum Mariahove om tot een echte Wintermarkt. Met stoere brandweerauto en -springkussen pakt de brandweer uit voor de kinderen. Ook zal de Roparun aanwezig zijn tijdens deze dag. Om het publiek lekker warm te houden worden swingende demonstraties Zumba verzorgd. Iedereen is van harte welkom om een kijkje te komen nemen bij de verschillende kraampjes en te genieten van de winterse versnaperingen en gezelligheid. De toegang is geheel gratis.

KORTE BERICHTEN HOOGERHEIDE Oud papier VV Meto: Op donderdag 5 december haalt VV Meto oud papier op in de volgende straten: route 2: Prins Clausstraat, Prins Hendrikstraat, Kromstraat, Matthias Wolffstraat, Kloosterstraat, KLM laan, Van Weerden Poelmanlaan, Lorentzstraat, Van ‘t Hoffstraat, Ossendrechtseweg, bejaardenwoningen e.o., Dennenlaan, Schapendreef, Putseweg Zuidkant, Huijbergseweg v.a. Pastoor v. Roeselstraat, gehele Planduintjes t/m Putseweg noord. Ook kan men inleveren bij de containers bij Jac. van Hoek, sportpark aan de Huijbergseweg. WOENSDRECHT Kerstbingo in ‘t Blickvelt: Op dinsdagmiddag 10 december wordt in de zaal aan de Dorpsstraat 49 in Woensdrecht een kerstbingo gehouden. De middag begint om 13.30 uur. Zorg dat u op tijd bent, want vol is vol. Voor informatie over deze middag of als u iets anders wilt weten over ‘t Blickvelt, neem dan contact op met Mirian Goorden, 06-81390749. U kunt er ook op maandag, dindag, woensdag en vrijdagmiddag terecht voor een gezellig kletspraatje, potje kaarten of een potje biljarten. ‘t Blickvelt is open van 13.30-16.30 uur. Op vrijdagavond 20 december wordt de maandelijkse kaartavond georganiseerd, die ook in het teken van de kerst zal zijn. Aanvang 20.00 uur. HUIJBERGEN Bingo: De werkgroep Bingo van KBO Huijbergen houdt in het kader van het Huiskamerproject bij de Broeders van Huijbergen (ingang Boomstraat) een bingo op donderdag 12 december, aanvang 13.30 uur. Woon je in de gemeente Woensdrecht en ben je een bingoliefhebber dan ben je van harte welkom. OSSENDRECHT Lezing Astrologie: De Flor van Putte Stichting organiseert zondag 8 december een lezing van astroloog Huub de Graaf. Deze vindt plaats in de Volksabdij en duurt van 13:00 tot 16:30 uur. Reserveren kan bij de receptie van de Volksabdij telefoonnummer 0164672546 of via info@devolksabdij.nl


LIEF EN LEED

Familieberichten

Weekenddiensten Bel voor levensbedreigende situaties 112. Huisarts Huisartsenpost Bergen op Zoom, tel. 0164 27 38 55, voor inwoners van Woensdrecht, Hoogerheide, Huijbergen, Ossendrecht en Putte. Neem een identiteitsbewijs mee. Apotheek Dienstapotheek Bergen op Zoom, naast de polikliniek van het Lievensberg Ziekenhuis, Boerhaaveplein 1, tel. 0164 246 939. Wijkzuster Telelefoon 0165 - 54 66 13 Dierenarts Via telefoonnummer tel. 0164 235 112 wordt met de dienstdoende dierenarts doorverbonden. Surplus Zorg thuiszorg passende zorg en ondersteuning altijd dichtbij. Klantenservice: 0168 33 18 26 en klantenservice@surplusgroep.nl

en en toegankelijk. Christian Zorge, unt altijd bij terecht voor een uw lokale ons uitvaartverzorger. eds0georganiseerde uitvaart die past ERSOONLIJKENBETROKKEN uw wensen. s/NGEACHTBIJWELKEMAATSCHAPPIJUVERZEKERDBENT s%IGENUITVAARTCENTRUMAANDE0UTSEWEGTE (OOGERHEIDE an Zorge is 24 uur per dag bereikbaar 0164-616077. Bij overlijden dag en op nacht bereikbaar u niet bij Monuta of ergens anders verzekerd bent. U kunt ons afspraak bezoeken op de Putseweg 147 te Hoogerheide of w.monutazorge.nl.

Onze zorg - dichtbij en altijd - is er voor Ăş! Zeven dagen per week staan wij 24 uur p/dag met raad en daad voor u klaar via 0900 - 900 4444.

op

Zorge

0164-616077.

TWB, Thuiszorg met Aandacht Direct zorg nodig? 088 - 560 2000 of www.twb.nl

DE

KRUISBERG 2

Halsteren - tel. + fax 0164-684567

Stoffering E.F. de Bruijn Boutershemstraat 1 Bergen op Zoom tel. 237760

PARTIJEN

‡WAND- en VLOERTEGELS ‡SIERPLEISTERS ‡METSELSTENEN

www.stofferingdebruijn.nl

Alles in huis voor de doe-het-zelf-stoffeerder

20% korting

VAARBEWIJSCURSUS

Roosendaal - Breda - Bergen op Zoom - Dongen Etten-Leur - Rotterdam

op alle meubelstoffen

START BEGIN JANUARI Spoedcursus op zaterdag

(*) actie geldig in december 2013

WWW.YACHTCONSULT.COM.

Telefoon 0165-546707

Autorijbewijs 999 HET VLEESPALEIS g eidin Gegarandeerd ĂŠn gratis theorieopl v.a.

en ook nog je CBR rij-examen binnen 8 weken! Dat kan alleen bij

Bel 0113 232440 of klik naar...

mattemburgh.com Piet Heinstraat 10 - Goes

Jan Jochems

STUCADOORSBEDRIJF

HANDEL

EN

TRANSPORT

TE KOOP:

Vercammen

Bestratingsmaterialen en sierkeien,

Voor al uw stucwerk. Gratis offerte!

Dit alles direct leverbaar tegen zeer concurrerende prijzen.

Stukadoren - Sierpleister - Spuiten Sierplafonds - Buitengevels - Isolatie

Afvalcontainers

Tel. 0164-604542

www.stucadoorsbedrijfvercammen.nl

speciaal gebakken, 5, 7 en 10 duimers.

VERHUUR:

van 6 m3 tot 40 m3

Antwerpsestraatweg 78 Bergen op Zoom, 0164-262163

WEEKAANBIEDINGEN

690 7 3 5 2 6

.............kilo ) .............................. rd ee in ar 90 em (g of lapjes ....kilo ... ... ... ... ... ... ... VARKENSFILET stuk ... ... 95 DE .................................... A LL O R T E IL F S N ...... voor E ... ... ... ... ... ... VARK ... ... ... 90 GERS ........................... R U B M A -H R E D ..........kilo N ... ... ... ... ... 5 RU ... ... ... ... ............... 95 .............................. .............................. .... 250 gram ... ... ... ... ... ... ... ... ... 95 UE, STEENGRIL ... D N O F o T, kil .. E ... ... M ... R ... U ... ... O G ........................... FVLEES..............................

KIPFILET

RUNDERSTOO r

Uit onze grillcorne

EIGENGEMAAKTE

Tel. 076 - 5976060 GSM 06 - 53937700

GRILWORST

........ 100 gram ook met kaas ......

089

Ook voor hapjes, gourmet, fondue, steengrill en saladeschotels kunt u bij ons terecht.

GENIET NU VAN DEZE UITZONDERLIJKE AANBIEDING EN LEG EEN KWALITEITSVOLLE BOXSPRING ONDER UW KERSTBOOM.

DIRECT UIT VOORRAAD LEVERBAAR* Boxspring BARI 180 x 200cm in stof Antraciet incl. hoofdbord en pocketveren matras Bedden - Matrassen Boxsprings - Kasten - Bedtextiel

bedtime

Spijker 57 # 2910 ESSEN [BE] www.bedtime.be PAGINA 7

OPENINGSUREN weekd. + zaterdag 10 - 18u. vrijdag gesloten ZONDAG OPEN 13-17u.

* Zolang de voorraad strekt

UW KERSTCADEAU LIGT BIJ BEDTIME


Echtpaar de Jong-Bakx viert 60-jarig huwelijksfeest

‘Denk maar niet dat wij het afscheid lang mochten maken’ CALFVEN - Verliefd worden, trouwen en zestig jaar later nog steeds zeer gelukkig zijn met elkaar. Het is niet veel mensen gegeven, maar Corrie de Jong en Cor Bakx uit Calfven hebben het gerealiseerd. Op 1 december jongstleden vormden zij 60 jaar een paar. DOOR JOSÉ VAN DER WEGEN Het was in 1950 tijdens het carnaval bij café Bakker Verschuren in de Raadhuisstraat in Hoogerheide toen de vonk tussen Corrie en Cor oversloeg. Cor, de jongste uit een gezin met drie kinderen, was met haar nichtje aan het carnavallen in haar geboortedorp, toen zij in het café Corrie uit Calfven trof, de zevende uit een gezin van negen. “Achteraf gezien weten we beiden niet meer wie nu het initiatief nam. Het is ook al zo lang geleden. Maar het was wel heel snel duidelijk dat we het allebei een goed idee vonden.” Op 15 augustus 1950 nam Corrie Cor vervolgens voor het eerst mee naar het ouderlijk huis op Calfven. “Die datum weet ik nog wel precies, omdat toen de broer van Corrie terug kwam uit Nederlands-Indië. Dat was een speciale dag”, aldus Cor. Twee keer trouwen Voor die tijd hadden Corrie en Cor een relatief lange verkeringstijd, al betekende dat niet dat zomaar alles kon. “Nee hoor, als Corrie bij ons thuis kwam eten, dan zaten we mijlenver uit elkaar aan tafel. En denk maar niet dat we het bij het afscheid lang mochten maken. Als het te lang duurde, dan kwam va-

der wel even kijken waarom het zo lang duurde.” In 1953 besloten Corrie en Cor te gaan trouwen en wel op 1 december. “Toen zijn we voor de wet getrouwd op het gemeentehuis in de Raadhuisstraat. Door omstandigheden konden we echter niet dezelfde dag ook trouwen in de kerk. Dat kon pas op 30 december. Ondanks dat we toen al getrouwd waren voor de wet, mochten we van onze ouders niet samen in één huis wonen. Pas na het feest op 30 december zijn we hier samen op Calfven gaan wonen.” Hier is het ouderlijk huis van Corrie. “Ik ben hier geboren en getogen. Ik ben zelfs de oudste inwoner van Calfven die dat kan zeggen. Ik heb altijd in dit huis gewoond.” Bezigheden Kinderen heeft het echtpaar helaas niet, maar de kinderen van Corries zus, die naast Cor en Corrie woont, zijn bij hen kind aan huis. Bovendien hadden en hebben zowel Corrie als Cor nog genoeg bezigheden. “Ik heb bij Gieterij Asselbergs gewerkt in Bergen op Zoom, maar heb ook veel aan het spoor en in de steenfabriek gewerkt. Ook werkte ik veel in de vrije natuur”, aldus Corrie. Cor werkte in de huizen van andere mensen als huishoudster. “Toentertijd noemde je dat nog dienen. Toen Corrie 62

Corrie en Cor de Jong-Bakx zijn na ruim 60 jaar nog steeds blij met elkaar.

was en in de vut ging, ben ook ik gestopt met werken. Hij vond het niet leuk dat ik steeds weg was terwijl hij thuis was.” Na de vut hield Corrie zich bezig met het werken in de tuin en zijn duiven, maar ook sport op televisie

Huiselijk geweld: nu is het genoeg WEST-BRABANT - Het Steunpunt Huiselijk Geweld biedt ondersteuning aan betrokkenen van huiselijk geweld!

Maar huiselijk geweld stopt nooit vanzelf. Een eerste stap naar een oplossing is erover praten met bijvoorbeeld een vriend(in) of het Steunpunt Huiselijk Geweld.

Vernedering, verwaarlozing, seksueel misbruik, financiële uitbuiting. Niet iedereen weet dat huiselijk geweld meer vormen kent dan alleen lichamelijke mishandeling. Over huiselijk geweld praat je liever niet. Als slachtoffer schaam je je, ben je bang of wil je de ander niet in problemen brengen. Als pleger ben je bang voor de gevolgen als je hulp zoekt.

Steunpunt Huiselijk Geweld Slachtoffers, plegers, familieleden, buren of vrienden kunnen eenvoudig de eerste stap naar hulp zetten door anoniem het Steunpunt Huiselijk Geweld te bellen: 0900-1262626 (vijf cent per minuut). De hulpverleners van het Steunpunt kunnen inschatten wat in een bepaalde situatie de beste aanpak is.

Als je belt, geven zij direct telefonisch advies. Soms is dat al voldoende om zelf verder te kunnen. Maar soms is advies alleen niet voldoende. Bijvoorbeeld bij acute dreiging. Dan kan het Steunpunt ervoor zorgen dat hulpverleners of soms zelfs de politie worden ingeschakeld. Zet zelf de eerste stap Het Steunpunt Huiselijk Geweld kan helpen om geweld te laten stoppen. Maar jij neemt de eerste stap. Daarmee help je jezelf. En ook de ander. Bel daarvoor 09001262626, www.huiselijkgeweldwb.nl

Machtige herfst in Moretusbos

heeft zijn interesse. Cor deed en doet het huishouden, met wat hulp van de thuiszorg, en houdt van buurten en het lezen van de Story of de krant. Tegenwoordig zijn beiden wat minder mobiel, maar met hun 45km-wagentje rijden

FOTO JOSÉ VAN DER WEGEN

ze nog steeds zelfstandig om boodschappen in Hoogerheide. “Al zijn we ruim 60 jaar verder en kibbelen we wel eens wat, we zijn nog steeds erg blij met elkaar. Zonder kibbelen zouden we het vast niet zo lang uitgehouden hebben.”

Blazersensemble Dal Segno geeft Jaarconcert HOOGERHEIDE - Blazersensemble Dal Segno houdt op 8 december in ‘De Stoelemat’ zijn Jaarconcert. De muzikale middag begint om 14.00 uur met hun eigen optreden. Het programma herbergt diverse verrassingen die een bijzondere invulling geven aan de gekozen uit te voeren werken. Om 15.00 uur is ‘Muziekvereniging De Scheldezonen’ uit Hoogerheide te gast. Al jaren is er gesproken over dit gastbezoek en nu zal het er eindelijk van komen. De muziekvereniging, opgericht op 26 mei 1896, telt nu ruim 80 leden en bestaat uit de afdelingen harmonie, majorettes, slagwerk, leerlingen samenspelgroep en

leerlingen. Om 16.00 uur is oprichter van Dal Segno, Jacques Goddrie, met ‘Tony’s Wife‘ de afsluiter van de middag: “Original Twenties, Swing and Hot Jazz with Riffs, Rags and Hi-Hats“. Het orkest is gemodelleerd naar de immens populaire Engelse Savoy Bands en die van Jack Hylton en Harry Roy. “Tony’s Wife “ gaat verder dan de ‘novelty tunes’ uit de ‘roaring twenties’, de ‘dance music’ en ‘hot jazz’ uit het interbellum. Swing- en big-bandmuziek uit de jaren 40, 50 en 60 maken het repertoire nog veelzijdiger. Dal Segno swingt zo de feestdagen in en hoopt dat er veel publiek zal komen om deze optredens - geheel gratis- bij te wonen.

Start nominatie Appeltjes van Oranje Stem tiendaagse

G-Groep SPADO zoekt WOENSDRECHT - In mei 2014 reikt Koningin Máxima voor de 12e keer de Appeltjes van Oranje uit, jaarlijkse prijs van het Oranje Fonds.

PUTTE - Bij de kleurige herfstfoto van het Moretusbos in de Woensdrechtse Bode van 27 november stond abusievelijk de verkeerde naam van de fotograaf vermeld. De foto was gemaakt door Marius Weber uit Hoogerheide. Hij heeft samen met zijn vrouw uren in het Moretusbos gewandeld om een zo mooi mogelijk plaatje te kunnen maken. Naast de eerder gepubliceerde foto stuurde hij ook deze machtige bomen in. En dit keer met de juiste naam: LEZERSFOTO MARIUS WEBER PAGINA 8

Het Oranje Fonds selecteerde uit alle inzendingen ook de G-Groep van atletiekvereniging SPADO uit Bergen op Zoom als kandidaat voor de finalefase. Het Nederlandse publiek kan voor het eerst meestemmen op zijn of haar favoriet in de regio. De publieksstemmen bepalen de helft van het puntentotaal. AV SPADO roept iedereen in de regio op om op hen te stemmen. Dit kan van vrijdag 29 november om 09.00 uur tot en met zondag 8 december op www.oranjefonds.nl/appeltjes. De Appeltjes van Oranje is een jaarlijkse prijs van Oranje Fonds voor succesvolle sociale initiatieven die verschillende groepen mensen samen brengen. In 2014 staan de Appeltjes van Oranje in het teken van het thema ‘Samen Meer’, met kandidaten die groepen mensen met en zonder een beperking verbinden. Eén van de finalekandidaten is de G- Groep van SPADO. Junioren en senioren met een lichamelijke of verstandelijke beperking bedrijven elke week met

veel plezier atletiek. Regelmatig meten ze ook hun krachten met andere verenigingen in een speciale competitie. Juist de integratie binnen AV SPADO is erg waardevol en heeft er ook voor gezorgd dat in juni 2014 SPADO de organisatie van de EK atletiek voor atleten met een verstandelijke beperking ter hand neemt. AV SPADO uit Bergen op Zoom en met name de enthousiaste leden van de G-Groep roepen iedereen in de regio op om te stemmen op de G-Groep. Jeroen Jonkers, grote pleitbezorger van de G-Groep en de komende Europese Kampioenschappen vertelt: “G-Sport moet zo natuurlijk worden! Bewegen moet voor iedereen gewoon dagelijkse kost zijn. De G-Groep bewijst het al vele jaren en een Appeltje van Oranje zou het mogelijk maken om de sportbeoefening nog meer ruimte te geven binnen de eigen vereniging!” De prijs bestaat uit een geldbedrag van € 15.000,- en een bronzen Appeltje van Oranje, gemaakt door Prinses Beatrix. Het Oranje Fonds steunt sociale initiatieven met geld, kennis en contacten. Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima zijn al sinds de oprichting het beschermpaar van het Oranje Fonds.


Kantoor Voordeel.com 1000m2 PROFESSIONELE MEUBELEN VOOR THUIS OF KANTOOR

VOORD

KORTING VAN STALEN DRAAIDEURKASTEN 50t/m80% Met 4 legborden

van de catalogusprijzen

NIEUW IN VERPAKKING

Let op: afhaalprijzen! (... maar wij hebben ook aflevermogelijkheden) Alle prijzen exclusief BTW.

van 125.- voor 80b x 38d x 178h

95.-

PRIJS EEL

bureaus - kasten - stoelen - tafels B L IJ V E

ND

GD VERLAA

restantpartijen - showroommodellen - retourgoederen

IEDERE VRIJDAG 9-17 u. EN ZATERDAG 9-13 u.

B L IJ V E

* EIGEN FABRICAGE EN TOONZAAL * ALLE STIJLEN EN MODELLEN OP MAAT GEMAAKT * TOTALE RENOVATIE AL ZA ON TO E BREID BEZOEK ONZE UITGE * KLEIN BEDRIJF MET GROTE MOGELIJKHEDEN INDUSTRIEPARK - RIJKMAKERLAAN 13 - 2910 ESSEN (B) - TEL. 00323-677.31.98

WWW.KEUKENSKONINGS.BE

van 2.99

KofďŹ e Goud

2.79

500 g

   Wij nemen u al uw zorgen omtrent de woning uit handen, in geval van; Overlijden Scheiding Emigreren Huis uitzetting Verhuizing Samenwonen

B L IJ V E

Vershoudfolie/ magnetronfolie

van 0.89

Per pak

0.85

ND

GD VERLAA

11%

goedkop er

- Leeg maken van de woning - Vloerbedekking verwijderen - Inboedel overname amheden - Herstel en schoonmaakwerkza - Bezemschoon opleveren. . - Kortom uw zorg wordt onze zorg

KofďŹ e Rood 500 g

Voor spoedgevallen zijn wij 7 dagen in de week bereikbaar!

0624-255405 info@woningontruiming-kuzee.nl www.woningontruiming-kuzee.nl

Macaroni 1000 g

BIJ ONZE KLANTEN IS HET MUISSTIL

ND

GD VERLAA

Uitsluitend verkoop Ă contant. Pinnen mogelijk.

Atoomweg 1 Roosendaal - Tel. 06 27 18 58 63

van 2.69

van 0.97

0.89

2.39

We bezoeken u graag thuis Een levenspartner vinden via onze persoonlijke bemiddeling? Ruim 75% van de ingeschrevenen slaagt? Bel voor meer informatie:

B L IJ V E

ND

GD VERLAA

13%

goedkop er

Lia van der Wel 0165-201023 Of 088-0221900 (landelijk) 'XXU]DPHRSORVVLQJHQELMYOLHJHQ KRXWZRUPPROOHQUDWWHQmuizen SDSLHUYLVMHVYRJHORYHUODVWZHVSHQHQ]

(0113) 57 38 81

www.ongediertespecialist.nl

Klokkenmakerij

Vakkundige restauratie: ‡DQWLHNHXXUZHUNHQ ‡PRGHUQHXXUZHUNHQ ‡ZLM]HUSODWHQ :LOJHQVWUDDW2XGHQERVFK 7HO ZZZNORNNHQPDNHULMGHWLMGQO

Het goedkoopst in container-verhuur

Of kijk op

www.mens-en-relatie.nl

A-MERK TAPIJT & VINYL VOOR GROOT HANDELS PRIJZEN

TOT 70 % KORTIN G

$ $ $ 

 $   

 BESTELD, MORGEN GELEGD $ !  Dieetella Light

v an 0.79

Dieetella Dieet

0.69 Vers & voordelig! 500 g

* Vanaf woensdag 4-12-2013

45%

goedkop er

6WUXLNKHL‡9&6SUXQGHO 7HO

Appelen Honeycrunch 1 kg

van 2.69

1.49

47%

goedkop er

Sperziebonen 500 g

v an 1.49

0.79

6 m3 Container voor :

Bespaar snel en installeer onze app via www.euromilieu.nl

0.89

500 g

Prijzen zijn incl. BTW

- bouw en sloopafval â‚Ź 220,- puin â‚Ź 100,- A-B hout â‚Ź 100,-

van 0.99

WONINGINRICHTING ANTWERPSESTRAAT 47 PUTTE NEDERLAND OPEN DI. T/M ZO. 11:00 - 16:00 UUR  &  

VLOEREN GROOTHANDEL ! "!! PARTICULIEREN VERKOOP ALLEEN OP AFSPRAAK

WWW.TAPIJTENVINYL.COM TAPIJT VINYL LAMINAAT PVC-VLOEREN GORDIJNEN ZONWERING

* Versaanbieding geldig vanaf woensdag 04-12-2013 t/m dinsdag 10-12-2013.

Zet- en drukfouten zijn voorbehouden.

HOGE KWALITEIT - LAGE PRIJS

www.aldi.nl


Verhalen oud-Hoogerheidese staan in twee bundels

Gouden komkommertijd voor Diana HOOGERHEIDE - Stel je eens voor: je bent een jonge vrouw met een passie voor schrijven. Al sinds je een klein meisje was, schreef je strips, verhaaltjes en teksten. Hoe mooi is het dan als je als volwassene kunt zeggen dat je niet in één, maar in twee verhalenbundels staat? Diana van der Horst, oud-inwoonster van Hoogerheide deed het! DOOR JOSÉ VAN DER WEGEN “Ik weet niet beter dan dat ik altijd verhaaltjes heb geschreven. Ging het vroeger om boekjes aan mijn moeder met teksten als ‘Ik vind jou zo lief’ en stripverhaaltjes, nu ben ik vooral bezig met verhalen en fictie”, aldus Diana. De schrijfcursus ZinSpelen die Diana volgde in Rosmalen bij Lili de Ridder bleek uiteindelijk de trigger te zijn om de schrijfster in Diana echt los te laten komen. “In tien weken tijd werden ons allerlei technieken geleerd, maar Lili zei eigenlijk na een paar lessen al tegen mij: ‘Je moet gaan meedoen aan wedstrijden. Neem dit serieus.’ Komkommers Diana zou Diana niet zijn als ze die boodschap in eerste instantie niet met een korreltje zout zou nemen. “Ik dacht dat ze alle cursisten diezelfde boodschap meegaf, maar toen ze deze ‘dreigementen’ zelfs ‘s nachts begon te uiten in mailtjes, besefte ik dat dit niet het geval was.” Voor Diana was dat het moment om serieus aan de slag te gaan met de verhalen die in haar hoofd zaten.

“Ik had van een medecursist gehoord dat zij ruzie had gehad in een Blokker-winkel. Dat bracht mij op het idee van een ruzie in een groentewinkel en mondde uit in het verhaal Komkommers. Dit verhaal stuurde ik in voor een schrijfwedstrijd met als thema ‘Niemand mag het weten’ en tot mijn grote trots bleek het één van de tien winnende verhalen te zijn.” Daarmee werd het verhaal opgenomen in de bundel ‘Niemand mag het weten’ van uitgeverij Fenikso en was de eerste publicatie voor Diana een feit. Roald Dahl “De schrijfcursus is belangrijk voor mij. Als ik nu verhalen teruglees die ik voorheen schreef, dan vind ik die enorm ‘over the top’. Je bent uiteraard altijd kritisch naar jezelf, maar ik merk dat ik veel heb geleerd, en nog steeds leer. Ik heb ook wel een bepaalde schrijfstijl. Ik houd van onverwachte wendingen en altijd met een vleugje humor. Misschien dat daarom mijn verhaal ook wel als laatste in de bundel is opgenomen, als ultieme uitsmijter.” Overigens heeft Diana de smaak van schrijfwedstrijden te pakken.

“Ik heb ook meegedaan met een schrijfwedstrijd rond Roald Dahl’s The tales of the unexpected van uitgeverij LetterRijn en daarbij is wederom een verhaal van mij, genaamd Dorothy’s Dilemma, opgenomen in de bundel ‘In de voetsporen van de meester’. Ik had een erg lovend juryrapport en eindigde op de zesde plaats uit meer dan 200 inzendingen. Vanzelfsprekend ben ik ook daar erg trots op.” Novelle Na twee bundels is Diana nu bijna klaar voor het echt grote werk. “Ik ben bezig met een groter project, een novelle met een wat zwaarder onderwerp dan wat men tot nu toe van mij gewend is. Het idee is er al helemaal, maar ik heb nog wat moeite om één van mijn twee hoofdpersonen goed neer te zetten. Ik heb er echter vertrouwen in: met wat humor erbij en met behulp van mijn lichte cynisme kunnen ook zwaardere onderwerpen zich lenen voor een verhaal.” De bundel ‘Niemand mag het weten’ en de bundel ‘In de voetsporen van de meester’ met de verhalen van Diana zijn vanaf heden verkrijgbaar voor respectievelijk 14,95 euro en 16 euro.

Derde editie op 11 januari

Uitgevers lanceren nabesteldienst Artikelgemist.nl WOENSDRECHT - In samenwerking met circa 200 uitgevers lanceert Profactys vandaag de artikelnabesteldienst Artikelgemist.nl. De artikelnabesteldienst is bestemd voor zowel consumenten als klein zakelijke afnemers en zzp’ers. Met Artikelgemist.nl is het mogelijk om uit een collectie van meer dan 650 kranten, tijdschriften en vakbladen gepubliceerde artikelen terug te zoeken en tegen een kleine vergoeding op te vragen. Voor elk artikel geldt een artikelprijs van €1,95 inclusief de auteursrechtvergoeding en btw. Het aantal deelnemende uit-

Bij een boek hoort uiteraard ook een signeersessie. Ook daarin is Diana inmiddels ervaren, zoals hier bij Primera in Hoogerheide. FOTO CLARA VAN PROOIJEN

Heroes for Heroes

gevers groeit wekelijks en daarmee ook het beschikbare aanbod van kranten, tijdschriften en vakbladen. De archieffunctie van Artikelgemist.nl gaat terug tot 2010. Artikelen uit de kranten van Uitgeverij De Bode kunnen ook op deze manier worden besteld. Voor consumenten en afnemers is Artikelgemist.nl een praktische oplossing voor het terugvinden van artikelen die men heeft gemist of waarop men is geattendeerd, men eerder heeft gelezen of wanneer men geïnteresseerd is in een specifiek onderwerp.

WOENSDRECHT - Op zaterdag 11 januari 2014 vindt de derde editie van Heroes for Heroes plaats.

veiling en een feestavond. Voor ieder wat wils! Deelname is mogelijk voor bedrijven, verenigingen en particulieren. N

Het 14 uur durende evenement ten behoeve van een donatie aan de Roparun en Hospice de Markies. Een unieke combinatie van sport, eten, een

eem deel aan alle onderdelen of alleen het onderdeel dat je aanspreekt. kijk voor meer informatie op www.heroesforheroes.eu of volg ons op facebook of twitter.

Theaterproductiehuis Zeelandia

‘De Uitvreter’ van Nescio HOOGERHEIDE - Vrijdag 13 december speelt Theaterproductiehuis Zeelandia ‘De Uitvreter’ van Nescio in MFC de Kloosterhof te Hoogerheide. Aanvang 20.15 uur.

Op de grens van zand en klei

OSSENDRECHT - De ranke spits van de Sint Gertrudiskerk in Ossendrecht torent uit boven de Brabantse Wal. Vanaf de Zuidpolder nabij het Hageland is de abrupte overgang van klei naar zand goed te zien. De skyline van Ossendrecht is vanaf deze hoek dan ook een mooi foto-object. Dat zag ook de heer PJW Clarijs, die deze mooie landschapsfoto instuurde. Heeft u ook een mooie, actuele lezersfoto van een evenement of bijzonder natuurschoon? Stuur die dan met beschrijving door naar foto@internetbode.nl of lever aan via www.internetbode. nl en wie weet wordt uw foto ook geplaatst in de Bode. LEZERSFOTO PJW CLARIJS PAGINA 10

Weer een intrigerende, bijzondere productie van dit bijzondere theaterproductiehuis. “Behalve de man die de Sarphatiestraat de mooiste plek van Europa vond, heb ik nooit een wonderlijker kerel gekend dan den uitvreter.” Zo begint Nescio het verhaal over Japi, een bijzondere man die op het eerste gezicht een profiteur lijkt, een flierefluiter. Iemand die andermans sigaren oprookt en pakken koopt die hij nooit betaalt. Op zijn tochten wordt Japi aangetrokken door het water en zo komt hij vaak in Zeeland, vooral in Veere. Later heeft hij wel een baan, maar hij kan niet aarden in de burgermaatschappij. “Ik ben niks en ik doe niks. Eigenlijk doe ik nog te veel. Ik ben bezig te versterven.” Nescio is een van de meest inspirerende schrijvers uit de vorige eeuw. Bewonderd door groten als Hermans of Reve. Bejubeld omwille van zijn eenvoud in taal en stijl. Hij wordt vaak ‘de chroniqueur van het eeuwige gemis’ genoemd en zijn verhaal De Uitvreter is daar het beste voorbeeld van. De unieke taal van Nescio leent zich uitstekend voor een theatrale vertelling. In regie van Lidwien Roothaan speelt Han Kerckhoffs de verteller. Componist en saxofonist Keimpe de Jong heeft een gelijkwaardige rol. Samen brengen ze dit bijzondere verhaal tot leven. Met De Uitvreter brengt Theaterproductiehuis Zeelandia een echt muzikale voorstelling.

Een klassieker uit de Nederlandse literatuur, een aangrijpend verhaal dat een groot publiek zal aanspreken! Kerstconcert Vocaal Ensemble Kerkrade Zaterdag 21 december 20.15u Het Vocaal Ensemble Kerkrade is een schitterend vrouwenkoor dat bestaat uit 18 enthousiaste leden die op hoog niveau streven naar perfectionisme in zang en samenklank voor zowel wereldlijke, religieuze als populaire muziek.. Ze wonnen diverse prijzen in korenfestivals en zingen momenteel in de hoogste korendivisie In 2011 produceerde het ensemble de cd ‘Kopstukken’, die ruim in de prijzen viel.. De vakjury: ”Het koor streeft naar perfectie, en hoewel dit lovenswaardig ideaal niet altijd te bereiken is, komt het koor er wel verrassend dichtbij en kan op momenten geluisterd worden naar hemelse perfectie. Een schitterend ensemble, dat speelt met de muziek.” In Hoogerheide brengen ze een schitterend, gevarieerd, meerstemmig kerstconcert met oude en nieuwe kerstliederen in diverse talen. Op het repertoire staan o.a.: Away in a manger, Hark the herald Angels sing, Il est né le divin enfant, Jingle bells, Mary had a baby, Nu sijt wellecome en uiteraard Stille Nacht! Kom genieten van deze heerlijke avond. Uw kerst zal anders zijn! Kaarten zijn te bestellen via tel. 0164620221 (evt. voicemail inspreken), bij MFC de Kloosterhof of via onze website: www. podiumkloosterhof.nl (ook voor meer actuelere informatie over al onze voorstellingen) en onze E-mail: info@podiumkloosterhof.nl.


RAADSZAKEN Rubriek van de gemeenteraad van Woensdrecht

4 december 2013

OPENBARE VERGADERING VAN DE RAAD Datum: Tijd: Locatie:

Donderdag 12 december 2013 aanvang 19.30 uur raadzaal (kapel)

Agenda Opening 1. Vaststellen van de agenda 2. Vaststellen besluitenlijsten van de raadsvergaderingen van 6 en 7 november en de besluitraad van 28 november 2013 3. Mededelingen 4. Mondelinge vragen (spoedeisend en/of actueel) Te behandelen zaken 5. Benoeming van een lid van de rekenkamercommissie Door het reguliere aftreden van een van de leden is een vacature ontstaan in de rekenkamercommissie. De voorzitter van deze commissie stelt voor de heer A. Bakx te benoemen. 6. Afwijzing verzoek Ruimte voor Ruimte woning OLV ter Duinenlaan te Ossendrecht en vaststellen beleidslijn Ruimte voor ruimtewoningen. Er is een verzoek binnengekomen voor het realiseren van een Ruimte voor ruimtewoning. Het college stelt voor het verzoek af te wijzen wegens gebrek aan ruimtelijk draagvlak. Tegelijk stelt het college de raad voor een beleidsregel vast te stellen om een formeel transparant afwegingskader voor ruimte voor ruimte initiatieven mogelijk te maken. 7. Bezwaarschrift Perceelsplitsing Prop-Kools Het college stelt de raad op advies van de bezwaarschriftencommissie voor het ingediende bezwaarschrift niet ontvankelijk te verklaren. Daarnaast treft u een voorstel aan tot het toekennen van een dwangsom wegens te laat beslissen. 8. Uitbreiding bedrijventerrein gemeente Woensdrecht In 2012 heeft de raad de Visie Bedrijventerreinen vastgesteld. In dit voorstel vraagt het college de raad in te stemmen met een niet gelijktijdige ontwikkeling van de

zoeklocaties en het college op te dragen de locatie ten westen van de Kooiweg nader uit te werken 9. Verordening afvalstoffenheffing 2014 Sinds 1 januari 2013 werkt de gemeente volgens het Diftar principe. Op basis van een evaluatie over de eerste 9 maanden stelt het college voor de tariefstructuur aan te passen. De belangrijkste wijzigingen zijn de aannames voor 2014 over het aantal keren dat een restafvalcontainer c.q. GFT container wordt aangeboden, het gratis maken van het aanbieden van de GFT container en het verhogen van 1 naar 2 gratis tikken voor de milieustraat. 10. Hernieuwde vaststelling verordening kwijtschelding gemeentelijke belastingen Op 7 november is de verordening voor 2014 al vastgesteld. De verordening dient echter opnieuw te worden vastgesteld omdat wordt voorgesteld de tariefstructuur voor de afvalstoffenheffing in 2014 aan te passen. 11. Leges 2014 Jaarlijks worden de legestarieven herijkt aan de hand van een nacalculatie. Voor 2014 wordt een minderopbrengst voorzien van het totaal aan leges van € 14.204. Voor een aantal tarieven wordt een indexatie van 2,5% voorgesteld. 12. Financiële aanpassing begroting 2013 Tijdens de behandeling van de tweede bestuursrapportage is afgesproken om het dan verwachte negatieve saldo voor 2013 zoveel mogelijk om te buigen. In dit voorstel worden een aantal besluiten gepresenteerd die er voor moeten zorgen dat 2013 met een positief saldo wordt afgesloten. 13. Initiatiefvoorstel beschikbaar stellen startersleningen CDA, VVD en ABZ willen met dit initiatiefvoorstel komen tot de herinvoering van startersleningen in de gemeente. De vorige regeling is tot een einde gekomen nadat het Rijk niet meer bijdroeg aan startersleningen. Inmiddels hebben het Rijk en ook de Provincie Noord-Brabant middelen beschikbaar gesteld zodat volgens de initiatiefnemers ook in Woensdrecht de woningmarkt met dit voorstel een impuls krijgt. Sluiting

23.00 uur

Sinterklaasactie Wecycle op milieustraten Saver

Saint Nicolas au collèqe

WOENSDRECHT - De eerste 100 bezoekers van de 3 milieustraten van Saver in Oud Gastel, Ossendrecht en Bergen op Zoom die elektrische apparaten inleveren, krijgen in de dagen na 5 december, zo lang de voorraad strekt, een gratis sneeuwballenmaker cadeau. Tevens ontvangen de eerste 500 bezoekers een kanskaart met daarop een speciale actiecode. Door het invullen van de actiecode op www.wecycle.nl maakt men kans op gratis bioscoopkaartjes.

Leerlingen OMEP-college en Kellebeek-/Zoomvlietcollege.

HOOGERHEIDE - Zaterdag 30 november brachten de leerlingen van het Omep college uit Wattrelos- Rijssel voor de 20e keer een talenbezoek aan Nederland. Al vele jaren is er een uitwisselingsprogramma tussen deze school uit Frankrijk en het Kellebeek en Zoomvlietcollege. Momenteel is Ruud van den Brand uit Hoogerheide de grote promotor van de uitwisseling. De dag begon bij het Kellebeek College in Roosendaal, waar de gasten werden verwelkomd door Sinterklaas en Zwarte Piet.

FOTO: WILFRIED LAMEIR

Sinterklaas had zijn oudste jas aangetrokken en zijn haren zagen eruit alsof hij juist uit bed kwam. Maar omdat in Frankrijk het Sinterklaasfeest niet wordt gevierd zal dat de gasten niet zijn opgevallen. Zij genoten vooral van de gestrooide pepernoten en al het andere lekkers. De communicatie tussen Sint en de gasten verliep wat moeizaam, dit doordat Sint een Spanjaard is en sommige gasten nog maar kort Nederlandse les volgen. Dit zorgde voor grote hilariteit bij alle aanwezigen. Voor de lunch was een tafel gereserveerd “bij Jansen”, waar de hele groep kon

aanschuiven, waarbij rekening werd gehouden dat om- en- om Franse en Nederlandse leerlingen gingen zitten, waardoor de gesprekken soms in het Nederlands dan weer in het Frans werden gevoerd. Na de lunch vertrok de groep naar Bergen op Zoom waar historische gebouwen werden bezocht en ook nog tijd werd geboden om te winkelen. Tot grote verrassing van de gasten liepen ook hier weer Zwarte Pieten rond, waar de nodige foto’s van werden gemaakt. Om 17.00 uur werd de dag afgesloten en ging iedereen weer tevreden huiswaarts.

Sportclubje zoekt versterking PUTTE - Iedere dinsdagavond komt een groepje sportvrienden samen in Sporthal De Biezen in Putte om lekker sportief bezig te zijn. De leden kunnen echter nog wat versterking gebruiken en zouden het leuk vinden als er nieuwe leden bij komen. U kunt vrij-

blijvend komen kijken, maar wat nog leuker is om gewoon een keertje op dinsdagavond met ons mee te sporten. Wij sporten iedere dinsdag avond van 20.00 uur tot 21.30 in sporthal de Biezen te Putte. Voor eventuele vragen kunt u bellen naar Ad tel 06-20036095 . PAGINA 11

De gemeenten Bergen op Zoom, Halderberge, Roosendaal en Woensdrecht hebben zich aangesloten bij de WecycleSinterklaasactie. Hierin worden inwoners aangespoord om in de dagen na pakjesavond oud elektrisch speelgoed of andere afgedankte elektrische apparaten in te leveren bij de milieustraat in de eigen gemeente. Uiteraard kunnen inwoners hun kleinere, gebruikte elektrische apparaten ook kwijt in de daarvoor speciaal ontwikkelde, paarse E-tainers, maar maken dan alleen geen kans op een prijs. Steeds meer Sinterklaascadeautjes hebben een stekker of een batterij. Vaak vervangen ze een oudere variant die dan vervolgens in de vuilnisbak belandt. Zonde, want ook elektrisch speelgoed kan prima worden gerecycled! Veel kleine elektrische apparaten verdwijnen nog te vaak in de vuilnisbak: in totaal

zo’n 35 miljoen kilo per jaar in heel Nederland. In veel garages en schuurtjes liggen diverse gereedschappen, zoals een boor of hogedrukreiniger, op de plank. Vaak zijn ze al vervangen door een nieuw model. Hiervoor geldt, net als voor een föhn, stofzuiger, mixer, scheerapparaat of elk ander elektrisch apparaat: niet weggooien of laten liggen maar inleveren bij de milieustraat of in een E-tainer in de buurt. Ook kunnen inwoners het kwijt in de winkel bij aankoop van een nieuw exemplaar. Door ze in te leveren, kunnen deze apparaten verantwoord worden gerecycled. Ieder apparaat dat buiten het gecontroleerde circuit belandt, hier of in de derde wereld, kan risico’s met zich meebrengen voor het milieu. Daarnaast is er nog een belangrijke reden: bruikbare materialen worden teruggewonnen, zodat er geen nieuwe grondstoffen gebruikt hoeven worden. Grondstoffen worden steeds schaarser. Indien elektrische apparaten verantwoord worden gerecycled, kunnen deze voor 75% tot meer dan 90% weer worden gebruikt om nieuwe producten te maken. Wecycle en de vier Savergemeenten willen de inzameling van elektrische apparaten stimuleren. Voor meer informatie over de inlevermogelijkheden in de verschillende gemeenten kunnen inwoners terecht op www.saver.nl of op hun afvalwijzer. Meer informatie over Wecycle staat op wecycle.nl.

Hèt beste West-Brabantse Carnavalslied 2014 WEST-BRABANT - Deze week de laatste mogelijkheid op jezelf op te geven voor “Het Beste West Brabants Carnavalslied 2014”. Bent u de winnaar van het dorp, stad of rijk met het liedjesfestival of heb je een eigen nummer waarvoor je wil strijden om het carnavalesk nummer geef je dan nog snel op via de site www.bestelied. nl Daar staat alle informatie op wat je moet doen om in te schrijven. Inschrijven kan tot 5 december bij bovenstaande site.

Dit alles staat te gebeuren op zondag 15 december in zalencomplex ‘t Tapperijke in de Sint Janstraat 15 te Hoeven. Met in de jury niet minder dan John Meijer, Denans en de Deurzakkers. De presentatie zal in handen zijn van Rogier van Oosterhout bekend van Omroep Brabant. De aanvang van de middag is 14.00 uur en de prijsuitreiking zal zijn rond de klok van 20.00 uur. Wij willen natuurlijk zoveel mogelijk deelnemers naar hoeven krijgen om er een gezellige middag/avond van te maken. Geef je dus snel op.


Woensdrechtse Bode 4 december 2013 - week 49

Informatie

pagina’s Kernen

Hoogerheide, Huijbergen, Ossendrecht, Putte en Woensdrecht

Gemeentehuis Huijbergseweg 3, 4631 GC Hoogerheide

Postadres Postbus 24, 4630 AA Hoogerheide Telefoon 14 0164 Fax (0164) — 616331 Postbank: 10.72.375 Rabobank 12.29.02.688 Tnv gemeente Woensdrecht

Internet www.woensdrecht.nl E-mail: gemeente@woensdrecht.nl @GemWoensdrecht www.facebook.com/GemeenteWoensdrecht

Openingstijden Vrije inloop: Ma t/m vrij van 08.30-12.30 uur Dinsdagavond van 17.30-20.00 uur Op afspraak: Ma t/m do van 08.30-16.45 uur Vrij van 08.30-12.15 uur

Spreekuren Burgemeester en wethouders volgens afspraak via bestuurssecretariaat, telefoon (0164) 611103 Spreekuur voor ondernemers: Iedere eerste dinsdag van de maand van 19.00-20.00 uur

Alarmnummer Politie, brandweer, ongevallen 1-1-2 Niet spoedeisende zaken en evt. maken van afspraken 0900-8844

Milieuklachten Provinciaal klachtennummer (073) 6812821 Klachtenlijn Omgevingsdienst Midden- en West-Brabant (013) 2060500

Meldpunt Drugsoverlast 0800-2255888

Calamiteiten-info-lijn 0800-0202010 (gratis)

Openbare verlichting Servicenummer voor storing aan openbare verlichting 0800-6846832 (gratis)

MILIEUSTRAATBEZOEKERS OPGELET: SINTERKLAASACTIE GAAT VAN START! Bezoekers van de milieustraat in Ossendrecht die elektrische apparaten inleveren, maken in de dagen na 5 december kans op een gratis sneeuwballenmaker of op gratis bioscoopkaartjes. Wie het eerst komt, het eerst maalt, want er zijn slechts 100 sneeuwballenmakers en 500 kanskaarten te vergeven... De gemeente Woensdrecht sluit zich aan bij de Wecycle-Sinterklaasactie. In deze actie worden inwoners aangespoord om in de dagen na pakjesavond oud elektrisch speelgoed of andere afgedankte elektrische apparaten in te leveren bij de milieustraat aan de Noordstraat 10 in Ossendrecht. Uiteraard kunnen inwoners hun kleinere, gebruikte elektrische apparaten ook kwijt in de daarvoor speciaal ontwikkelde, paarse E-tainers, maar maken dan geen kans op een prijs. Steeds meer Sinterklaascadeautjes hebben een stekker of een batterij. Vaak vervangen ze een oudere variant die dan vervolgens in de vuilnisbak belandt. Zonde, want ook elektrisch speelgoed kan prima worden gerecycled! Veel kleine elektrische apparaten verdwijnen nog te vaak in de vuilnisbak: in totaal zo’n 35 miljoen kilo per jaar in heel Nederland. Inleveren kleine elektrische apparaten In veel garages en schuurtjes liggen diverse gereedschappen, zoals een boor of hogedrukreiniger, op de plank. Vaak zijn ze al vervangen door een nieuw model. Hiervoor geldt, net als voor een föhn, stofzuiger, mixer, scheerapparaat of elk ander elektrisch apparaat: niet weggooien of laten liggen maar inleveren bij de milieustraat of in een E-tainer bij u in de buurt. Ook kunt het kwijt in de winkel bij aankoop van een nieuw exemplaar. Grote winst voor het milieu Door het in te leveren kunnen deze apparaten verantwoord worden gerecycled. Ieder apparaat dat immers buiten het gecontroleerde circuit belandt, hier of in de derde wereld, kan risico’s met zich meebrengen voor het milieu. Daarnaast is er nog een belangrijke reden: bruikbare materialen worden teruggewonnen, zodat er geen nieuwe grondstoffen gebruikt hoeven worden. Grondstoffen worden steeds schaarser. Indien elektrische apparaten verantwoord worden gerecycled, kunnen deze voor 75% tot meer dan 90% weer worden gebruikt om nieuwe producten te maken. Meer informatie Wecycle en de gemeente Woensdrecht willen de inzameling van elektrische apparaten stimuleren. Wilt u meer weten over de inlevermogelijkheden in de gemeente Woensdrecht, kijk dan op de website www.saver.nl of op uw afvalwijzer. Voor meer informatie over Wecycle kijkt u op wecycle.nl.

ELEKTRISCHE FIETSDAG VOOR 55-PLUSSERS

Op donderdag 12 december 2013 houdt de gemeente Woensdrecht een E-bike training in MFC Kloosterhof. Deze cursus is bedoeld voor 55-plussers uit de gemeente Woensdrecht, die overwegen een elektrische fiets aan te schaffen, of er al een hebben maar daar beter mee willen leren omgaan. De elektrische fiets wordt snel populairder en kent enkele belangrijke voordelen. Er kleven echter ook risico’s aan. Zo neemt het aantal eenzijdige fietsongevallen toe en verwacht de organisatie Consument en Veiligheid dat dit de komende twee jaar duidelijk zal zijn terug te zien in de ongevallenstatistieken. De elektrische fietstraining van SOAB, getiteld ‘I bike, U bike, E-bike!’ heeft tot doel om (toekomstige) gebruikers van een elektrische fiets bewust te maken van de voordelen ervan, maar wil de deelnemers ook juist inzicht en vaardigheden geven hoe om te gaan met de potentiële risico’s. Onder het genot van een kop koffie of thee worden tijdens een leerzame presentatie de voor- en nadelen van de elektrische fiets besproken. Ook wordt op een oefencircuit toegelicht hoe men het beste om kan gaan met (de bediening van) uw elektrische fiets en hoe de kans dat men met de elektrische fiets valt verkleind kan worden. Ook worden praktische tips gegeven voor de aanschaf van een elektrische fiets. Er zijn plaatselijke rijwielhandelaren aanwezig die uiteenlopende elektrische fietsen beschikbaar stellen om ter plaatse uit te proberen en desgewenst te kijken naar de juiste afstelling van uw eigen fiets. De E-bike cursus wordt gehouden in het MFC Kloosterhof in het gemeentehuis van Hoogerheide. De cursus start om 9.00 en is tegen de middag afgelopen. Voor deze cursus hebben zich al ruim 20 personen aangemeld. Maar voor wie nog geïnteresseerd is en zich nog niet heeft aangemeld, bestaat de mogelijkheid om dit alsnog te doen. U dient dit dan vóór 9 december a.s. te doen. Dat kan bij Adviesbureau SOAB die de training organiseert. U kunt mailen naar h.van.rooijen@soab.nl of een brief sturen naar: Soab, t.a.v. H. van Rooijen Antwoordnummer 10581 4800 WB Breda (een postzegel is niet nodig).

1 DAG NIET! 11 december 2013 (11-12-13) is de landelijke actiedag 1-dag-niet, 1 dag geen inbraken. De buurtpreventieteams in de gemeente Woensdrecht zullen vrijwel de gehele dag rondes lopen in de dorpen om woninginbraken en andere zaken te voorkomen. Als u zin heeft om mee te lopen met een van onze teams en te zien wat buurtpreventie inhoudt, dan bent u van harte uitgenodigd. Meld u aan via de facebookpagina van buurtpreventie Woensdrecht of via www.buurtpreventiegemeentewoensdrecht.nl. Check ook eens 1dagniet.nl


Woensdrechtse Bode 4 december 2013 - week 49

VERBETER UW WONING: MEER GEMAK, COMFORT EN VEILIGHEID MET DOMOTICA

Alleen op zaterdag 28 december 2013 zijn deze speciale inwonerskaarten tegen contante betaling verkrijgbaar (pinnen is niet mogelijk) in de centrale hal van het gemeentehuis tussen 10.00-16.00 uur.

Uw auto is misschien beter uitgerust dan uw woning als het gaat om comfort en veiligheid. U heeft een afstandsbediening voor het slot en de portieren sluiten wellicht automatisch als u voor een verkeerslicht wacht. Die mogelijkheden zijn er ook voor uw woning. Zodat u zo lang mogelijk in uw eigen woning kunt blijven wonen. Denk bijvoorbeeld aan gordijnen die vanzelf sluiten als het donker wordt (en natuurlijk weer open gaan als het licht wordt). Verlichting die automatisch aan gaat als er mensen binnen zijn. Een ‘alles-uit’-schakelaar bij uw voordeur. U kunt met domotica veel doen om ongewenst bezoek te voorkomen. Zo kunt u ervoor kiezen om uw deuren automatisch te laten sluiten. Vergeten kan dan niet meer.

1 EN 2 F

AFVALWIJZER 2014 Voor het einde van het jaar zal de afvalwijzer voor het jaar 2014 bij u thuis worden bezorgd. In de afvalwijzer is informatie terug te vinden over de verschillende afvalstromen die u door het goed scheiden van afval over kunt houden. Uiteraard vindt u op de achterzijde weer een afvalkalender terug die behoort bij uw huisadres. Hierop kunt u terug vinden wanneer welke container wordt leeggemaakt. Naast de papieren versie van de afvalwijzer introduceert Saver ook de AfvalWijzer app. Dit is een digitale afvalkalender die u door middel van uw smartphone, tablet en/of internet kunt raadplegen. De app biedt u de mogelijkheid om notificaties in te schakelen die u een seintje geven wanneer u de container kunt aanbieden. De app is te downloaden via de appstore van uw tablet of smartphone. U kunt de app ook raadplegen via www.mijnafvalwijzer.nl. Met uw postcode en huisnummer logt u in en kunt u de informatie bekijken.

KAARTVERKOOP WK VELDRIJDEN 2014 VOOR INWONERS Bij de toekenning van de gemeentelijke financiële bijdrage aan de organisatie van het Wereldkampioenschap veldrijden heeft de gemeenteraad onder andere als voorwaarde gesteld dat de inwoners van de gemeente Woensdrecht tegen een gereduceerd tarief dit unieke wielerevenement kunnen bijwonen. Met de organisatie is afgesproken dat inwoners van de gemeente Woensdrecht een 2-daagse kaart kunnen kopen met een korting van €15 per kaart. Deze zogenaamde passe-partout kost voor de inwoners van de gemeente Woensdrecht nu €25 in plaats van €40.

I

IDE OGERHE OSS HO R C O L C CY

TIJDELIJKE VERKEERSMAATREGELEN OSSENDRECHT ■

Meer informatie De verantwoordelijkheid om tijdig te anticiperen op voorzienbare veranderingen en uw woning aan te passen aan de oudere mens ligt bij uzelf. De gemeente Woensdrecht organiseert in januari een informatiemarkt over woningaanpassing zodat u zich kunt laten informeren over: ■ veiligheid (personenalarmering, inbraak/brandalarm en videofoon) ■ hulp en comfort (bediening verlichting, apparatuur en verwarming) ■ energie (verlichting, verwarming)

E B R UA R

In verband met het organiseren van de West-Brabantse Veldrit Competitie op 8 december 2013 wordt een tijdelijke verkeersmaatregel ingesteld van 8.00 uur tot 18.00 uur in de omgeving van de Schapendreef te Ossendrecht; In verband met het organiseren van de carnavalsoptocht op 4 maart 2014 wordt een tijdelijke verkeersmaatregel ingesteld van 12.00 uur tot 18.30 uur op de markt te Ossendrecht.

De tekeningen liggen tijdens openingsuren ter inzage op het gemeentehuis en zijn te raadplegen op de gemeentelijke website www.woensdrecht.nl/afsluitingen.

INGEKOMEN AANVRAGEN Burgemeester en wethouders van Woensdrecht maken bekend dat zij de volgende aanvragen voor een omgevingsvergunning, waarbij de reguliere voorbereidingsprocedure van toepassing is, hebben ontvangen: ■ snoeien van de haag, het plaatselijk verbreden van de weg vanaf de rotonde tot aan Putsebaan 28, 4635 RV te Huijbergen Ontvangen 14 november 2013 ■ het bouwen van een garage / berging ter vervanging van de oude Slingerstraat 12, 4641 GL Ossendrecht Ontvangen 15 november 2013 ■ het kappen van een boom Dennenlaan 36, 4631 BH Hoogerheide Ontvangen 15 november 2013 ■ Het kappen van diverse bomen (Amerikaanse eik en dennen) rondom de woning Ossendrechtseweg 66, 4631 BD Hoogerheide Ontvangen 25 november 2013 ■ kappen 1 eikenboom Dennenlaan 27, 4631 BE Hoogerheide Ontvangen 25 november 2013 ■ Het verplaatsen van een erfafscheiding Stompe Torenlaan 15, 4634 VS Woensdrecht Ontvangen 27 november 2013 Hoogerheide, 4 december 2013. Gemeente Woensdrecht op Facebook: www.facebook.com/GemeenteWoensdrecht

Tegen besluiten kunt u (tenzij bij het besluit anders is aangegeven) gedurende 6 weken na de datum van toezending/uitreiking aan de verzoeker, een bezwaarschrift indienen. Inlichtingen over het maken van bezwaar of het instellen van beroep kunnen worden ingewonnen bij de centrale balie of via www.woensdrecht.nl. Uw ‘like’ wordt gewaardeerd!

Hoogerheide, 4 december 2013.

OPENINGSTIJDEN GEMEENTEHUIS (incl. WMO- en ISD-loket) rond de feestdagen Donderdag 19 december: Vrijdag 20 december: Maandag 23 december: Dinsdag 24 december: Woensdag 25 december (1e Kerstdag): Donderdag 26 december (2e Kerstdag): Vrijdag 27 december: Maandag 30 december: Dinsdag 31 december (Oudjaar): Woensdag 1 januari (Nieuwjaar): Donderdag 2 januari: Vrijdag 3 januari: Maandag 6 januari:

gesloten vanaf 15.00 uur geopend van 8.30-12.30 uur geopend van 8.30-12.30 uur geopend van 8.30-12.30 uur gesloten gesloten gesloten gesloten gesloten gesloten geopend van 8.30-12.30 uur op afspraak van 12.30- 17.00 uur geopend van 8.30-12.30 uur geopend vanaf 10.30 uur

Op maandag 6 januari 2014 vanaf 10.30 uur gelden weer de normale openingstijden. Kijk daarvoor op www.woensdrecht.nl/openingstijden of in de Woensdrechtse Bode. LET OP: Slechts voor het doen van aangifte van overlijden en/of geboorte kunt u op het gemeentehuis terecht op 30 en 31 december tussen 9.30 – 10.00 uur.


Woensdrechtse Bode 4 december 2013 - week 49

GENOMEN BESLUITEN

Verkeersmaatregel gehandicaptenparkeerplaats Burgemeester en wethouders van Woensdrecht maken bekend dat zij op 27 november 2013 de volgende verkeersmaatregel hebben genomen: ■ het is verboden te parkeren op de daartoe aangewezen gehandicaptenparkeerplaats gelegen aan de voorzijde van de woning aan Aalbersestraat 17 te Hoogerheide, behalve voor de gehandicapte bewoner van de woning Aalbersestraat 17 te Hoogerheide.

Algemene zaken Het college en de burgemeester van Woensdrecht maken bekend vergunning, ontheffing of vrijstelling te hebben verleend voor: ■ Het schenken van zwak- alcoholhoudende dranken ten behoeve van de ijsbaan van 14 december 2013 t/m 24 december 2013 en van 26 december 2013 t/m 5 januari 2014 op het parkeerterrein Philomenahof, rechts naast het gemeentehuis (Huijbergseweg 3) te Hoogerheide; ■ Het schenken van zwak- alcoholhoudende dranken ten behoeve van de viering van het 25-jarig bestaan van verpleeghuis Mariahove op 30 november 2013 en de kerstmarkt op 8 december 2013 in het verpleeghuis Mariahove te Ossendrecht.

Tegen besluiten kunt u (tenzij bij het besluit anders is aangegeven) gedurende 6 weken na de datum van toezending/uitreiking aan de verzoeker, een bezwaarschrift indienen. Inlichtingen over het maken van bezwaar of het instellen van beroep kunnen worden ingewonnen bij de centrale balie of via www.woensdrecht.nl.

Kabels en leidingen Burgemeester en wethouders van Woensdrecht brengen ter openbare kennis dat een instemming / vergunning is verleend voor: ■ Het uitvoeren van kabelwerkzaamheden aan de Peeberg 48, 4641 LA Ossendrecht (verzonden 26 november 2013); ■ Het uitvoeren van kabelwerkzaamheden aan de Pannenhoef 19, 4641 ST Ossendrecht (verzonden 26 november 2013).

Verleende omgevingsvergunningen Burgemeester en wethouders van de gemeente Woensdrecht maken bekend dat zij de volgende omgevingsvergunningen, hebben verleend: ■ Het plaatsen van een carport Henri Dunantstraat 1, 4635 CA Huijbergen Verzonden 25 november 2013 ■ Het vergroten van een paardenstal Staartsestraat 65, 4635 RC Huijbergen Verzonden 25 november 2013

Stichting Peuterspeelzalen Woensdrecht bestaat 40 jaar waaruit met behulp van het programma Uk en Puk spraak, taal, motoriek en de sociaal-emotionele ontwikkeling dagelijks aan de orde komen.

Peuters vieren samen met Puk 40 jaar Stichting Peuterspeelzalen Woensdrecht

WOENSDRECHT - Zo’n veertig jaar geleden werd in Nederland de eerste stap gezet richting het peuterspeelzaalwerk zoals we dat nu kennen. Ouders namen in die tijd het initiatief kinderen samen te brengen zodat ze met leeftijdsgenootjes konden spelen. En dat samenkomen met leeftijdsgenootjes is tot op de dag vandaag nog zo, het vormt de basis voor de ontwikkeling van het jonge kind: met elkaar spelen en van elkaar leren.

ligerswerk, wat het peuterspeelzaalwerk was, tot wat het nu is: een professionele werksoort waarbij de pedagogisch medewerkers op alle ontwikkelingsgebieden van het jonge kind díe begeleiding bieden die het kind stapje voor stapje verder op weg helpt richting de basisschool. Er is in de tussentijd veel veranderd. Niet zozeer voor de peuters, want die spelen en leren nog steeds lekker samen, maar wel als we kijken naar het programma, de activiteiten en de begeleiding anno 2013.

Ook een aantal actieve ouders in de kernen van de gemeente Woensdrecht namen in 1973 het initiatief een peuterspeelzaal te starten. En zo was Stichting Peuterspeelzalen Woensdrecht, SPW, geboren. Een aantal pedagogisch medewerkers van de beginjaren zijn ook nu nog werkzaam bij de stichting met hetzelfde enthousiasme en dezelfde bevlogenheid. Zij hebben in de loop van de jaren de ontwikkeling meegemaakt van vrijwil-

Voorschools Het peuterspeelzaalwerk is een voorschoolse voorziening geworden waar een groot deel van de Woensdrechtse peuters tussen 2 en 4 jaar wekelijks in een prikkelende, vertrouwde omgeving de wereld om hen heen ontdekt. Van belang is dat daarbij elk kind zich in zijn of haar eigen tempo en op eigen wijze kan en mag ontwikkelen. De pedagogisch medewerkers zorgen daarbij voor een veilige basis van

Samenwerking SPW is continu in beweging voor wat betreft de ontwikkelingen die het peuterspeelzaalwerk en het jonge kind aangaan. Dat doet SPW al 40 jaar en zal daar mee door blijven gaan omdat de animo van ouders en het enthousiasme van ouders en peuters duidelijk de meerwaarde van het spelend leren bevestigen. Ook de steeds verdergaande samenwerking met partners zoals Thuiszorg, logopedie en de basisscholen onderstrepen het belang van peuterspeelzaalwerk voor de ontwikkeling van het jonge kind en een goede voorbereiding op de schoolloopbaan. In alle vijf de kernen van de gemeente zit een locatie van SPW bij de basisschool waardoor de stap naar groep 1 letterlijk en figuurlijk veel kleiner is geworden en goed te nemen is. Kinderen kennen het gebouw, zien al regelmatig kleuterjuffen of spelen zelfs al op het ‘grote schoolplein’. Dat SPW 40 jaar bestaat is met de belangrijkste gasten, de peuters, gevierd, uiteraard passend binnen het huidige bezuinigingsklimaat. En omdat ‘een kinderhand gauw gevuld is’, heeft dat de pret van de kinderen niet gedrukt. Elke locatie heeft een geheel eigen invulling gegeven aan de festiviteit binnen het Puk Thema ‘Reuzen en kabouters’.

VOOR HET LAATSTE ACTUELE LOKALE NIEUWS KIJK OP WWW. INTERNETBODE.NL PAGINA 14

Het vervangen van een pannendak door een rieten kap en het aanbrengen van zijwanden bij de dakkapellen Putseweg 40, 4645 RJ Putte Verzonden 25 november 2013 Het plaatsen van een dakkapel aan de zijgevel Groenendries 14, 4635 SB Huijbergen Verzonden 26 november 2013 Het kappen van 8 bomen (2 berken, 1 den, 1 Acer, 1 Amberboom, 1 Prunus, 1 beuk en 1 bloesemboompje) Hamiltonlaan 19, 4631 NX Hoogerheide Verzonden 27 november 2013

De bovenstaande beschikkingen en de bijbehorende stukken liggen gedurende zes weken ter inzage bij de centrale balie tijdens openstellingsuren van het gemeentehuis, Huijbergseweg 3 te Hoogerheide. Belanghebbenden kunnen op grond van de Algemene wet bestuursrecht binnen 6 weken na bovengenoemde verzenddatum tegen dit besluit bezwaar maken. Het bezwaarschrift moet uw naam, adres bevatten, duidelijk maken tegen welk besluit u bezwaar maakt en gemotiveerd, gedateerd en ondertekend zijn. Het bezwaarschrift moet worden gericht aan het college van burgemeester en wethouders, Postbus 24, 4630 AA Hoogerheide. Hoogerheide, 4 december 2013.

Nieuwbouw Scouting Hoogerheide vordert snel HOOGERHEIDE - In september heeft de vereniging Scouting Hoogerheide hun clubhuis “Kooiduin” overgenomen van de Gemeente Woensdrecht. Een langgekoesterde wens ging in vervulling. Omdat het gebouw nu in eigendom is, kan de vereniging het gebouw uitbreiden. Een groep vrijwilligers is direct enthousiast aan de slag gegaan en ondertussen is de ruwbouw al ver gevorderd. De ruwbouw wordt gezet door Bergh Bouw in nauwe samenwerking met het klusteam van Scouting Hoogerheide. Na de ruwbouw staat er nog een grote taak te wachten om de inrichting te realiseren. Dat is een flinke uitdaging, zowel qua werkzaamheden als financieel.

Het werk zal voornamelijk door vrijwilligers worden gedaan en voor de financiering is de vereniging druk met fondsen werving. Natuurlijk zullen ook de jeugdleden hier hun steentje aan bijdragen. Binnenkort gaan ze op pad voor de jaarlijkse sponsoractie. Dit jaar staat die natuurlijk geheel in het teken van de nieuwbouw. De jeugd van Scouting Hoogerheide zal op 14 december een hike lopen. Daar aan voorafgaand zullen ze langs gaan bij familie, vrienden, bekenden en buren om zich te laten sponsoren. We verzoeken iedereen die onze jeugdvereniging een warm hart toe draagt om gul te sponsoren of doneren (rekeningnummer NL10RABO0106104489), om zo bij te dragen aan de afbouw en inrichting van de nieuwbouw.

KNBB Snookercompetitie

Dubbele zevenklapper voor Snookerpalace Putte PUTTE - Snookerpalace Putte heeft zich stevig aan kop genesteld in de 1e klasse D van de KNBB Snookercompetitie. De ploeg won uit bij nummer twee Blaak 147 in Rotterdam met 7-2 en noteerde dezelfde score thuis tegen Snookercafe Vlaardingen. Uit bij Blaak won oud-Bergenaar Adrie Stoffels zijn drie partijen tegen Ray Westdijk (met een 23-break), Omar Shouli en Melvin Reese. Ook Peter van Someren uit Halsteren scoorde drie op drie. Tegen Shouli, die een 24 maakte, had Van Someren twee snookers nodig, dwong die af, en won de partij nog op zwart. Zijn plaatsgenoot Peter de Brie verloor van Westdijk op zwart, kwam wel vanuit achterstand terug om nog van Shouli te winnen, maar verloor opnieuw op zwart tegen

Reese, die met 27 de tafel leeg schoot. Tegen Snookercafé Vlaardingen bleef Ward van Doren uit Essen ongeslagen tegen Martin en Arno Schepen en Remco van Paassen, die een 31 tegen kreeg. Van Someren versloeg Van Paassen met een 24 en klopte ook Arno Schepen, maar verloor van diens broer Martin. De Brie klopte het broederpaar, maar redde het niet tegen Van Paassen. Door de 7-2-thuiszege leidt Snookerpalace Putte nu met 11 punten voorsprong op eerste achtervolger Blaak, Capelle volgt op 12 punten. Stand: 1. Snookerpalace Putte 8-49, 2. Blaak Rotterdam 8-38, 3. Capelle Vaaf Capelle a/d IJssel 8-37, 4. Carambole Roosendaal 8-36, 5. Snookercafé Vlaardingen 9-32, 6. Pauperboys Vlaardingen 8-31, 7. Sport Pub Goes 7-29.


bij tenancaear jou! in a m n zoek n ied va het geban zijn wij op p o n a de ba rie? D itdagenen gasindust u n e e selend e olien afwisal bedrijf in d e e j ji k Zoe ternationa een in MMFOEF UBBOWV STVT85# F N # : 5 V n FL FOEFD -eise JWFBV 8 FunctieXFSLPGEFOLODUSPNFUBBOWVCMMJFEWBO)ZESBVMJ ur

e e y o l p ce Em

n a n e t n i nd Ma

Altelnr-oLeuur, 40 u

 t.#0 T&MFDUSPPG&MFSTVTPQIFUHF n prÊ. FFOQS� g n li DVSTV WVMMFOEFDV tronica is ee OT .B[BUSPM JT e fd a e d : c O p n F B ME o le hede rken t&FOB atiek en/of E UVSJOHFO 4JFN PMHEFOCFIBB GKFCFOUCFSFJE : je te we verantwoordelijk g m m W T P in u o F F U k e v H C B n ij e B $ P ye JD e hr WBO$/ /&/ DLDFSUJG tiebeMscaintenance Emphloeb je de volgend t,FOOJTCUEFPQMFJEJOH BOFFOIFGUSV ODUJF Funcro e ti d c n n W F u F FMJKLFGV JU UJ fu H [ I UB SU F F O P C + F P U t F N T Als All ance. In deze V PD FFO OUJOI FS SBVMJTDI HFOFOE HJOFFO lpen) t+FCF halen. Mainten MPZFFPW FSWBSJO n verhe FOWBOUFLFOJO SJOHFOPQIZEDIFO O e te SF n B it re K d e DF&NQ XPPSEFO MF UP s O [ F li JT B T MF L a O O k O JH P o F UF E SU US (l O U F C BJO n UB MFL TF MJO t+FIF Storinge BMJTFFSU BOBMZ SFQBSFFSU[FMGTUFDIOJTDIFOFties. FMTFUBB MMSPVOE. BUJFWF KFBMT" SMBOETFFO&OHFEFDPNNVOJD FCU JL I D T t+FMPL SQSFUFSFO FO BUJTDI FMFLUSP nische installa F FEF TUC HP OKFI FOJOUF JTDI QOFVN aan de tech %BBSOBB FOOJTWBOEF/M%VJUT+FCF[JUJH DPMMFHJBBMF BBO E L F BDIJOFT O F F E N UF UV F U T O P T NFDIBO matig gebied F F H B FOFW OKFQ TUSFTTC softwareFMQUTUPSJOHFO IFDPOUSPMFTF HFTDISJGUIFEFO KFCFOUgevoel. EFMWBO JE D N . s SI JT S s JH F P e US id P SE ti F e W h WBB t+F SSJDIUHFPN werktoleran NBDIJOFTE gramma’s. oordelijk BSDP*OD verantw 0JMXFMM7JMXFMM t+FWF e betreffende /$CFXFSLJOH specifieke pro OUPPSVSFO : M g B O in P UJ v B ij d 0 B aan FSTF$ en machine UFOCVJUFOL r is geen BUJPOBM mschr FFMWBO/ s T EJFOUEJW E edrijfFsOo-FVSJTPOEFJOSE)PVTUPO 64"WF/SBODJFSWPPSEEBFO B t+FCF mmeerfunctie POTJHOBUJFEJFO et verhelpen. F S S UU o M ra P F D F & g m F UP E 7 KF ro n O N O J 0 p M B / IPPGELB storinge OBBHFWF CJFEUB BBTUESB NFUIFU 07 JTFFOUPP BTJOEVTUSJFFO BOEFIPPHTUF t%BBSO ij je zelfstandig. / W H O  id rb USJF O B P T e T F F B V SD JO O B E waa lmogelijkh F I 7 O MJ J UF D T T B P N JKEF OHB EJFO BBOEF terugva XFSFMEXSQSPEVDUFOFOEWBOEFPMJFFMPDBUJFTJO achines UJFGPOEFSIPVE m B JF B d C K u F  o H O D B U rh FFSE PQIF FODPSSF ef onde LXBMJUFJUFGUXFSFMEXJKEN Preventi FHUQSFWFOUJFG ten. F js MF MT li I B s Q 7 /0 POUXJL t+F ns planning O [P NFUEF O JSF[BLFEJHHFCJFE OEFO JH B B n [ JU M e F JM volge D in C B e I F G [JD terr JKT EF LVO PVE en SIPVEU DFFSEI FUSFGGFO wen en OCPVX UUFO-FV UJFWBOHFBWBO teren en opzettMJF d gebou JKOTTUPSJOHFOC USPUFDIOJTDIF CJKIFUPOEFSI u & o O J rh 7 e d 0 D n M L / V P a ST F MF On E F h V F t U SP E UF M e O O F MQ Q h F P O r O PX SIF LFMJOHFreedschap voo CPPSWMPFS#JO BMJUFJUT t+FWF FCPVXFO PQ[ FMFJEUFYUFSOFN lemge PPSQJKQPQEF NFUPO[FLX BBOH UFFSUFOCFH k JK TJT PPS WBOEFC EVTUSJF[JKOX marktleider. t+FBT ebouwen. MPZFF E JO d T Q ij B N w H & ld O van g F F BOD n were .BJOUFO ieden. producte dan! UJFCSJFGFODW rdracht OEFDPMMFHBT nische deelgeb UPSJOHFO e v o geer N is a n e T SF h O R c MF B PUJWB Ken te U ? W n er JE e p O MQF is o HFMF ntereJsOsUFSFTTF TUVVSnKFov.com. Mocohptenemen I t+FCF racht van kenn TCJKIFUWFSIF @ B F t overd UFFSUDPMMFH )FCK os.bakhuizen un je contac TJTFO TJT QKBBSCB BLLFU P naar ro gen zijn dan k O t+FBT F H B E Q LBOUJF FOVJUHFCSFJE BEFBVQPU B nog vra W : n D e d BMBSJT FCCFOXFF MTGJFUTQMBO JMMFOEF T SN WJB Wij bie GP I O B I [P BBTU FSTD SLUDP &FONB EBHFO%BBSO JETWPPSXBBSEFOS[FLFSJOHFOW WFOUFOWFSTDIJMS "%7 DVOEBJSFBSCF FDUJFWF[PSHWF SMJKLT4PDJBM& SDPJTFFOJOUF NFUTF BMGPOET DPMM OHFO FFOKBB OBM0JMXFMM7B acht besteedt TPDJB FSFWFS[FLFSJ VJUKFT/BUJP t veel aand en veiligheid BOE OEFCFESJKGT l bedrijf wa ndigheden an. MF nationaan de werkomstaandel heeft sta&S[JKO a M v F aa F t e h SN hoog in FSLTGFFSJTJOGPFOEPPSHSPFJ %FX FPQMFJEJOH EJWFST lijkheden. moge

Et

STICHTING DE BERGKRISTAL WAARNEMINGEN VAN VOORWERPEN EN FOTO’S door MARIANNE HUISMAN

PARANORMALE AVOND DONDERDAG 12 DECEMBER 2013 Aanvang 20.00 uur Entree â‚Ź 6,Zalencentrum “de Raaybergâ€? Antwerpsestraatweg 267 Bergen op Zoom Inlichtingen: 0167-565444 of 0167-565185

www.debergkristal.nl

www.internetbode.nl voor het (gratis) aanleveren van al uw nieuws

n wij Aken Oberhausen Dusseldorf Keulen Brugge Maastricht Valkenburg 2 dgn Londen l.o. 2 dgn Disney/Parijs

14-19-21 dec. 14-19-21 dec. 14-19-21 dec. 14-19-21 dec. 17-19 dec. 12-21 dec. 12-21 dec. 14 t/m 15 dec. 27 t/m 28 dec.

â‚Ź 27,00 â‚Ź 27,00 â‚Ź 27,00 â‚Ź 27,00 â‚Ź 27,00 â‚Ź 27,00 â‚Ź 27,00 â‚Ź 99,50 â‚Ź 109,00

Tijdelijke aktie: ELKE 3e PERSOON GRATIS bij elke dagreis Prijzen incl.vervoer, overnachting met ontbijt, entrĂŠe Disney Voor Londen en Disney/Parijs â‚Ź 15,- boekingskosten per boeking

Voor meer informatie en boekingen kunt u contact met ons opnemen: Muys Reizen Rucphen Tel: 0165-342351 info@muysreizen.nl

GRATIS JURIDISCH ADVIES

een endpoot... t n e b j i J duiz e h c s i n tech Dierenartspraktijk voor kleine huisdieren en reptielen

PER DIRECT TE HUUR AANGEBODEN

Els Poppe/Dierenarts

Woning op recreatiepark Hazeduinen in Putte Info: 0164 - 613 171 of 06 361 605 43

Deze nieuwe dierenartspraktijk is gericht op de verzorging van alle (kleine) huisdieren en reptielen. Telefonisch een afspraak maken kan van maandag t/m vrijdag van 9.00 uur–17.00 uur met uitzondering van feestdagen. Huisbezoeken worden gedaan na telefonische afspraak. Locatie Ossendrecht Putseweg 56 4641 SL Ossendrecht 0164 673060/Bgg 06 53156564 daphermine@hotmail.com www.dierenarts-elspoppe.be

INLOOPSPREEKUUR: Iedere dinsdag 17.00 tot 19.00 uur Pasteurlaan 1 Bergen op Zoom (nabij Lievensberg Ziekenhuis)

OF MAAK TELEFONISCH EEN AFSPRAAK: 0164-266600

ZEELANDHALLEN * 9-16.30 uur dewitevenementen.nl / 0251-31 90 90

Voegwerk! vakbekwame

VOEGER

VITAK Advocaten

Acquisitie naar aanleiding van deze advertentie wordt niet op prijs gesteld.

zoekt voegwerk

06-55887266


W E S T- P O I N T V O O R D E M U Z I E K L I E F H E B B E R We s t - Po i n t ge e ft g ra a g a a n e e n i e d e r d e ru i m te o m z i ch te p re s e n te re n . H e b j e w a t t e m e l d e n ? L a a t v a n j e h o r e n v i a w w w. w e s t - p o i n t . n l Jury had geen idee met wie ze te maken hadd en

Legende Joop Visser weggestemd in Holland’s Got Talent Vorige maand deden Joop & Jessica mee aan de Holland’s Got Talent met het liedje ‘de hordeloper.’ Alle juryleden stemden tegen en zij mochten meteen weer naar huis. Verschillende bekende Nederlanders maakten zich daarna vrolijk over het feit dat geen van de juryleden Fischer had herkend. Op Twitter was het optreden snel veelbesproken. ‘Volgens mij vond Joop het zelf ontzettend lachen en was het één grote (gelukte!) fok om mee te doen’, oordeelde cabaretière Claudia de Breij op Twitter. ‘Die man is een levende legende, herkenden jullie hem echt niet?!’ voegde Jochem Myjer daar aan toe. ‘In shock - maar aan de andere kant ook wel weer heel grappig’, bekende cabaretkenner Kick van der Veer. ‘Het was natuurlijk echt te veel gevraagd van arro leeghoofdjes Chantal Janzen en Gordon om Joop te kennen’, stelde Brabants SP-Statenlid Veerle Slegers. Het leek veel mensen overigens heel sterk dat HGT-presentator Robert ten Brink, die in de jaren 70 op de Kleinkunstacademie zat, Visser ook niet zou hebben herkend. ‘Robert ten Brink speelt ongeloofwaardig’, vond tv-recensent Jean-Pierre Geelen. Jacob Herman Frederik Fischer (1938) is een liedjeszanger en tekstdichter die bekend werd als Jaap Fischer. Hij treedt sinds 1964 niet meer onder die naam op, maar sinds 1976 wel onder de naam Joop Visser. Hij wil niet meer aan zijn eerste carrière herinnerd worden. Fischer begon zijn studie in 1957 aan de Rijksuniversiteit Leiden. Hij schreef toen liedjes die hij voor medestudenten speelde. Het noodlijdende platenlabel Studenten Grammofoonplaten

Agenda

Muzieklegende Joop Visser werd niet herkend.

Industrie (SGI) vroeg hem zijn nummers voor het label op te nemen. Fischer gaf hier in 1960 gehoor aan. Veel nummers werden klassiekers: Het ei, De monniken, Om je geld, Jan Soldaat en meer. Rond 1964 nam de populariteit van Fischer ongekende proporties aan. Vanaf dat moment verdween de zanger ondergronds. Geruchten deden de ronde dat hij zelfmoord had gepleegd. In werkelijkheid was hij eerst in Utrecht gaan studeren, om vervolgens naar het buitenland te gaan om te werken voor de voedsel- en landbouworganisatie van de VN, de FAO. In de jaren 1970 werkte Fischer als opbouwwerker in Groningen. Later als leraar maatschappijleer aan de IJmond MTS. Als Joop Visser bracht hij regelmatig nieuw werk uit. In 2001 dichtte hij bij gelegenheid van de verloving van

Willem-Alexander en Máxima: “Ik waarschuw hierbij Maxima en alle Argentijnen, je mag hem hebben, trouwen ja, maar laat hem niet verdwijnen, ik bedoel een week naar Lech dan hoor je mij niet zeuren, maar martelen en pats-boem-weg, dat mag dus niet gebeuren.” Sinds 2004 vormt Visser een duo met Jessica van Noord. Voor hun lied De Schemering kregen zij de door Jan Rot ingestelde Okapi Liedprijs. In het juryrapport wordt het een ‘jaloersmakend lied’ genoemd. In 2007 wonnen zij de prijs opnieuw, nu voor een heropname van het aloude Twee Monniken. Sinds juni 2013 treedt het duo Joop & Jessica, na een afscheidstournee langs 32 theaters, niet meer op in het openbaar. Zij zijn nog wel te boeken voor privéoptredens.

Met Joris Dee, Indra Salima Kartodirdjo en 22Names

Singer-songwriter middag in Bergen op Zoom

Joris en Indra.

Singer/songwriter Joris Dee lijkt met zijn verschijning zo uit het verleden afkomstig. Frans petje, baardje, gitaar en liedjes die een troubadour niet misstaan terwijl hij met de muziek van stad tot stad de wereld over trekt. Op zondag 8 december komt Dee samen met violiste Indra Salima Kartodirdjo naar De Tuymelaer aan de Bergen op Zoomse Grote Markt. DOOR ROBBY VAN DER ZANDE Van jongs af aan is Dee, in het dagelijks leven Joris Dieleman uit Breda, actief met muziek. “Ik ben sinds mijn veertiende actief met optredens in bands. Nu ben ik vijf-

FOTO CHRISTEL OOMS

endertig en staan er zo’n tachtig opnames, ik noem het schetsen, op mijn telefoon en dat is nog afgezien van het aantal op mijn computer… Dat zijn allemaal nummers die ik nooit heb uitgewerkt.” Af en toe waagt hij zich aan het herschrijven en afronden van die concepten. “Als ik bij mijn vader op bezoek ben geweest en iedereen slaapt na een fijne avond bij de kachel met goede gespreken, werk ik de schetsen uit en zo heb ik weer een basis voor een nummer erbij. “ Op deze manier werkte hij ook de EP Autumn uit die vorig jaar verscheen. Toch was het niet alleen hard werken en veel bijschaven wat voor het resultaat zorgde, maar speelde het toeval ook een rol.

In een café ontmoette hij violiste Indra. “Mijn broer gaf me rond diezelfde periode een uur studiotijd cadeau in Almere. Hier heb ik Autumn opgenomen en vervolgens heb ik het meegenomen naar de kroeg, om het haar te laten horen. De reactie was enthousiast en een afspraak om samen iets te proberen, was snel gemaakt. Het bleek dat ze perfect inspeelde op de ‘muzikale schetsen’ en precies aanvoelde welke kleur, sfeer en warmte een nummer nodig had. Ze vertelde me ook dat ze de gehele dag muziek op de achtergrond in haar hoofd heeft. We hebben het muzikaal gezien getroffen met elkaar!” De combinatie is er een die raakt en opvalt. Joris beschrijft de EP Autumn zelf als zijn ultieme herfstgevoel. “Ik denk dat dit jaargetijde overeenkomt met de muziek die we maken. Het is prachtige om de gekleurde bladeren te zien, maar toch brengt het een bepaalde spanning met zich mee. Het geeft een gevoel van onrust, maar toch ook rust. Zelf durf ik de muziek nergens mee te vergelijken, dat wordt vaak gedaan, maar ik houd er niet van. De nummers zijn rustig met uitschieters, af en toe melancholisch en verdomd eerlijk!” Bij dat concept sluit de singer / songwriter middag in de Tuymelaer perfect aan. De locatie op de Grote Markt te Bergen op Zoom biedt de ruimte voor een select gezelschap om de muziek van de twee te luisteren. Behalve Joris Dee en Indra, staat ook 22NAMES op 8 december geprogrammeerd. De middag begint 15.00. Meer info via jorisdee.com en west-point.nl

Keizer Gebouw-T Bergen op Zoom vrijdag 6 december 20.30 The Tightropes Mezz Breda vrijdag 6 december 21.00 JPK Band De Klomp Etten-Leur zaterdag 7 december 21.30 Keys & Voices De Maagd Bergen op Zoom zaterdag 7 december 19.30 Stand by Me! De Kring Roosendaal zaterdag 7 december 20.15 Kraak en Smaak Mezz Breda zaterdag 7 december 21.30 Hard e-Nuff? Gebouw-T Bergen op Zoom zaterdag 7 december 22.00 O.D. Rock’nBlues Band De Klomp Etten-Leur zondag 8 december 16.30 Singer-songwritermiddag De Tuymelaer Bergen op Zoom zondag 8 december 15.00 Bekoorlijke Feestdagen De Maagd Bergen op Zoom zondag 8 december 15.00 HWA-Jazz Café Stroop Bosschenhoofd zondag 8 december 16.00 Wolves Dressed In Sheep Mezz Breda zondag 8 december 16.30 Tiroler middag De Sjoes Roosendaal zondag 8 december Tango Rosa Rio De Maagd Bergen op Zoom dinsdag 10 december 20.00 Vonk Mezz Breda dinsdag 10 december 20.30 Splendid Mezz Breda donderdag 12 december 20.00 Muziekquiz Café De Klomp Etten-Leur donderdag 12 december 20.00 Rowwen Heze De Maagd Bergen op Zoom vrijdag 13 december 20.00 KerstMezz Mezz Breda vrijdag 13 december 20.00 Flat Earth Society De Kring Roosendaal vrijdag 13 december 20.15 Chique de Frique El Corazon Roosendaal vrijdag 13 december Mostly Autumn Gebouw-T vrijdag 13 december 20.30 Landmark 105 Mezz Breda vrijdag 13 december 21.00 Old no. 7 Café Stroop Bosschenhoofd vrijdag 13 december 22.00 Rita Lynn De Klomp Etten-Leur zaterdag 14 december 21.30 Kaz Lux & Jan de Bruijn De Klomp Etten-Leur zondag 15 december 16.30

Nu Online Op de website van West-Point tref je steevast actuele achtergrondinformatie aan. Zoals de laatste muzikale nieuwtjes, de evenementenagenda, videoreportages, bandnieuws en uitgebreide fotoseries.

Veertig jaar geleden

Schönes Mädchen Aus Arcadia Deze keer een boeiend verhaal a la muziekprofessor Leo Blokhuis. Maar nu uit de prachtige uitgave ‘500 nummer 1 hits uit de Top 40’ door ‘de andere muziekprofessor’ Johan van Slooten. Demis Roussos liet met zijn tweede nummer 1 hit duidelijk horen waar zijn roots lagen. De single ademde een typisch Griekse sfeer, al was de plaat in Duitsland opgenomen en in het Duits gezongen. Met Schönes Mädchen Aus Arcadia sloot Demis een bijzonder succesvol 1973 af: twee nummer 1 hits, één nummer 2 hit en één nummer 3 hit. Na het Engelstalige My Friend The Wind koos Demis voor een Duitstalige single. De single was geschreven en geproduceerd door hetzelfde team dat verantwoordelijk was voor de nummers van Demis’ landgenote Vicky Leandros. Na het Europese succes van Vicky schreven pa Leandros en Klaus Munro enkele nummers voor Demis, die er veel succes mee had. Goodbye My Love Goodbye, een nummer 3 hit in juni 1973, was de eerste hit voor Demis die door het duo was geschreven. Leo Leandros had in 1980 in Duitsland een hit met zijn eigen uitvoering van het nummer. Voor Klaus Munro was dit zijn tweede en laatste nummer 1 hit. Zijn staat van dienst in Duitsland is nog indrukwekkender. Sinds 1952 heeft hij talloze liedjes geschreven voor theater, film, TV en platen. In Nederland kreeg hij veel bekendheid toen Pierre Kartner enkele van zijn composities vertaalde voor onder meer Corry en de Rekels. Munro’s laatste grote succes als componist was met ‘Mooi Was Die Tijd’ van Corry Konings, dat in 1990 een top 5 hit was. Roussos had in de eerste helft van de jaren

1973 was een topjaar voor Demis Roussos.

70 een groot deel van Europa veroverd. Na 1975 probeerde hij door te breken in GrootBrittannië en de VS. In Engeland lukte dat aardig. In 1975 had hij zijn eerste top 10 hit met Happy To Be On An Island In The Sun. Een jaar later scoorde hij een nummer 1 hit met The Roussos Phenomenon EP. De nummer 1 hit werd gevolgd door de nummer 2 hit When Forever Has Gone. In Nederland had Demis tussen 1974 en 1986 nog acht hits, waaronder 2 nummer 2 noteringen. Dit alles kwam boven op de hits die hij eerder, tussen 1968 en 1973, had met de band Aphrodite’s Child. Waaronder de nummer 1 hit I Want To Live en de nummer twee hit Rain And Tears. De Top 5 van 1 december 1973 1.Schönes Mädchen Aus Arcadia – Demis Roussos 2.The Day That Curly Billy Shot Down Crazy Sam McGee – Hollies 3.’T Is Weer Voorbij Die Mooie Zomer – Gerard Cox 4.One Way Ticket To Anywhere – Osmonds 5.Photograph – Ringo Starr

W W W . W E S T - P OIN T. N L - IN FO @ WES T- POINT.NL - WWW.WEST- POINT.NL - INF O@ W E ST - PO INT . NL - W W W . W E ST - PO INT . NL PAGINA 16


IN EN OM DE TUINAannemersbedrijf van Haaften B.V. Sierbestrating van Haaften

Wij zijn leverancier van o.a.: ^ŝĞƌďĞƐƚƌĂƟŶŐ ůŽŬŚƵƩĞŶ ^ĐŚƵƫ ŶŐĞŶ dƵŝŶǀĞƌůŝĐŚƟŶŐ ^ƉĞĞůƚŽĞƐƚĞůůĞŶ dƵŝŶďĞĞůĚĞŶ dƌĂŵƉŽůŝŶĞƐͬ^ŬĞůƚĞƌƐ KǀĞƌŬĂƉƉŝŶŐĞŶ

OPEN EEN DEUR VOOR EEN BETERE TOEKOMST

erk, Aanleg, grondw tsen riolering, plaa Ğ Ʃ ǀĂŶďůŽŬŚƵ Ŷ

Het plaatsen is vakwerk. dat staat er voor jaren. Kwaliteit en degelijkheid, daar komt het op aan. Betonpaal in combinatie met betonplaat. Houtdelen vrij van de grond, kan niet rotten. Evt. gratis thuisbezorging.

DE SCHANS, Steenbergseweg 6 HALSTEREN Telefoon 0164-686418 www.deschanstuinschermen.nl

Paasdijkweg 19A, 4693 RE POORTVLIET Tel.: 0166 61 92 00 Pilootweg 5, 4696 RJ STAVENISSE Tel.: 0166 69 29 77

Ook voor rooien en verwijderen van uw oude erfafscheding!!!

WWW.HOBBYKAS.NL

WWW.VANHAAFTENPOORTVLIET.NL

tuincentrum Moerkant

€ 350,-

Alu-pro kas

v.a. € 925,-

Combi-pro kas

v.a. € 950,-

Victoriaanse kas v.a. €1400,Bel voor onze folder/prijslijst

KERSTSHOW

Showterrein met 36 kassen

EMBREGTS KASSEN Gors 70 Hoeven 0165-502506

Boomkwekerij / Hoveniers Hoogerheide

n e p g o a d n o z e elk Moerkantsebaan 180 - 182 2910 Essen - België Tel: 0032 - 3 667 50 55

Budget kas

LEILINDE MET REK € 29.95 BEUKEN 60 à 80 cm € 0.70 LAURIER 80/100 € 4.50 Tel.: 0164-616707 of 06-30429026 0113-552255 vofakkermans@hotmail.com Valkestraat 15, Hoogerheide

Meer weten? www.homeplan.nl

Open van 9.00 - 18.00 uur Zondag 10.00 - 16.00 uur Maandag gesloten

2 km van de kerk van Huijbergen

Openingstijden: zaterdag van 09.00 tot 16.00 of op afspraak.

HomePlan bouwt huizen voor aidswezen in Zuid-Afrika. Daarmee krijgen ze hun ouders niet terug. Maar het zorgt wel voor een betere gezondheid, scholingsprogramma’s en hoop voor de toekomst. Bouwt u mee?

TUINRENOVATIE, TUINAANLEG, SNOEIBEURT. TUINAFVAL NEMEN WIJ GRATIS MEE. Maak vrijblijvend een afspraak met ons.

SMS HOME AAN naar 5757

WWW.HOVENIERS-HOOGERHEIDE.NL

en steun HomePlan met 3 euro per maand

Traktatie voor trouwe sponsoren

Voetbalverhalen van Ronald de Boer bij Businessclub MOC’17 Daarnaast kregen de aanwezige bezoekers BERGEN OP ZOOM - Oud-topvoetballer Ronald de Boer was vrijdagavond te gast in het clubhuis bij voetbalvereni- DOOR MERIJN SITSEN ook de mogelijkheid om zelf vragen te stelging MOC’17 in Bergen op Zoom om te vertellen over zijn leven als voetballer van onder andere Ajax, Barcalona en het Nederlands elftal. De zaal luisterde aandachtig toen Marlies van Lier allerlei vragen stelde aan De Boer. Volgens Martin van Eck, webredacteur len aan de gast van de avond. en contactpersoon voor de sponsoren van Leden van de Businessclub van de Bergse voetbalvereniging mochten voor de bijeenkomst vragen insturen. MOC’17, is de businessclub erg belangrijk voor een voetbalvereniging als MOC. “De inkomsten worden allemaal in de club gestoken. Het is daarnaast ook goed voor het gezicht van de club dat bedrijven zich verbinden met de verenging”, aldus Van Eck. Hij geeft aan dat je door de huidige economische situatie soms wat harder moet werken om sponsoren binnen te halen maar dat er altijd mensen en bedrijven zijn die hun nek uitsteken voor zijn vereniging. Lunch De sponsoren, die automatisch lid zijn van de businessclub, mochten samen met Ronald de Boer gaan lunchen in de Raayberg. Daar hadden ze de gelegenheid om de voormalig international te ontmoeten.

‘Goede opleiding belangrijker dan voetbal’

Ronald de Boer wordt ondervraagd door Marlies van Lier in het clubhuis van MOC’17.

FOTO MERIJN SITEN

Tijdens de bijeenkomst in het clubhuis van MOC’17, waren ook andere belangstellende welkom. In het clubhuis werd een interview gehouden door Marlies van Lier van F.R.I.S Presentaties. Zij stelde vragen aan De Boer over uiteenlopende onderwerpen. Leden van de Businessclub hadden de mogelijkheid gekregen om hun vragen in te sturen. PAGINA 17

Jeugd Het voetbalverleden van Ronald de Boer is bij veel mensen wel bekend. Het was daarom vooral leuk dat hij erg openlijk sprak over zijn jeugdjaren. Zo vertelde hij dat het niet veel had gescheeld of hij en zijn broer waren helemaal niet doorgebroken als voetballer. Toen ze twaalf jaar oud waren, werden ze gescout door Ajax. Ze werden uitgenodigd om voor de club uit Amsterdam te komen voetballen. “Onze vader was een simpele stukadoor met een heel normaal inkomen”, zei De Boer. Reiskosten van de toenmalige woonplaats naar de hoofdstad werden niet vergoed voor zulke jonge talenten. “Helaas ging het feest toen niet door”, aldus de oudvoetballer. Gelukkig was Ajax geduldig en mochten de broertjes op hun veertiende alsnog komen, dit keer met reiskostenvergoeding. De Boer gaf daarnaast nog een belangrijk advies aan ouders van talentvolle kinderen mee. “Natuurlijk is het goed dat je een kind de kans geeft om zijn talent te ontwikkelen. Een goede opleiding is echter veel belangrijker, want slecht een heel klein deel van de jonge voetballertjes zal uiteindelijk echt doorbreken”, benadrukte hij.

VOOR HET LAATSTE ACTUELE LOKALE NIEUWS KIJK OP WWW. INTERNETBODE.NL


PRACHTIGE VOLLE KERSTBOOM

ONBREEKBARE KERSTBALLEN

48 takken met metalen voet hoogte 180 cm

diverse kleuren koker 6 stuks Ø 7 cm

SCHEURKALENDER OF KOOKBOEK diverse titels verkrijgbaar voor een jaar lang plezier

1.99

0.99 AFSTANDSBEDIENING SCHAKELSET

3 ontvangers en 1 afstandsbediening voor draadloze bediening van verlichting en apparatuur tot 1150 Watt

27.95 KUBU KERSTBOOMVOET

7.99 KERSTBOOM KLEED

decoratief rotan 26x61 cm

diverse kleuren pluche Ø 120 cm

6.95

2.39

DIVERSE MERK DOUCHEGELS

20 LAMPJES

100 LAMPJES

3.29

1.09

LED THEELICHTEN OPLADER oplaadstation inclusief 8 LED theelichten

SFEERLICHT GIFTSET

2 sfeerlichten op houten tray met sierstenen 40x14x11 cm

4.49 DAMES COMBI VEST MET TOP diverse trendy kleuren maten M-XL

8.95 DENIM OF AXE AFTERSHAVE

Playboy 250 ml, Axe 250 ml, Adidas 250 ml of Palmolive 500 ml

ZE GROTE KEU ! EN K ER UIT A-M

INDOOR KERSTVERLICHTING

diverse varianten 100 ml

DAMES BROEK slimfit diverse kleuren maten 34-44

7.95

1.49

2.49

5.69

VERRASSEND VOLLEDIG VERBAZEND VOORDELIG


WEEKACTIE! VAN ZONDAG 1 DECEMBER T/M ZATERDAG 7 DECEMBER 2013

DAMES KNIEKOUSEN 2 paar diverse dessins of 3 paar uni kleuren maten 35-42

1.99 MEISJES KNIEKOUSEN diverse dessins maten 23-38

KINDER PYJAMA

LED SFEERVERLICHTING

K3, Piet Piraat, Mega Toby en Mega Mindy maten 86-128

parelverlichting 20 lampjes 1 meter

4.79

MEISJES BIG SHIRT maten 86-128

3.29

BABY PYJAMA

2.29

KERSTBOOM DECORATIE

maten 50-80

keuze uit winterfiguur, decohangers, kerstster of magnolia

2 PAAR

1.59 LUXE KERSTKAARTEN OF HANGERS diverse varianten en decoren met glitter, folie of 3D bewerking per pak

! UITZOEKEN

0.79

3.79 L’ART DU CHEF PRO PANNENSET

THERMO BROEK OF T-SHIRT

Ø 21 cm

professionele pannenset 4-delig hoogwaardig RVS 18/8 voor alle warmtebronnen (inclusief inductie), oven en vaatwasmachine bestendig met handige maataanduiding binnenzijde stootvaste RVS deksels

dames/heren zwart of wit maten S-XXL

Ø 19 cm

Ø 16 cm

DECO OPBERGMAND met tekst ‘storage’ wilgenteen 30x25 cm H[FOLQKRXG

OUTDOOR VERLENGSNOER 3x1.5 mm² uitgevoerd in neopreen kabel geschikt voor langdurig buitengebruik 10 meter

GEN MAAK JE EIET! CADEAUS

2.29

20 METER

14.95

7.95

49.95 KINDER THERMO BROEK OF T-SHIRT zwart of wit maten 92-170

2.39

KIJK OOK OP WWW.ACTION.NL

2.79

=HWHQGUXNIRXWHQYRRUEHKRXGHQ

0.79

Ø 16 cm


SPORT

Hotak ‘68 Jeugd 3 Kampioen

Van links naar rechts: Roy de Nijs, Stijn Koolen, Coach Marlies Somers, Tim Nieuwlaat en Youri Aarden.

HOOGERHEIDE - Deze week alleen competitie in de jeugdklasse. Bij de senioren moest allen het zesde aantreden voor een beslissingswedstrijd. Door hun tweede plaats hadden de spelers van Hotak ‘68 6 recht op een promotieduel tegen Smash ‘76 5 uit Sint Annaland. Ze speelden deze wedstrijd in Sint Willebrord in de zaal van The Back Hands. Het

werd een 6-2 nederlaag. Vijf wedstrijden werden in vijf games verloren, het was spannend geweest. Patrick van Loon en Valerie Verkuijl wonnen ieder één partij. Danny Boogaart kwam niet tot winst. Ze blijven dus ook de volgende competitie in de zesde klasse. Jeugd De laatste wedstrijd van het eerste jeugd-

team was tegen TTC Middelburg 5. Ze speelden thuis met 5-5 gelijk. Jelle Kuijper en Davey Hu wonnen ieder twee keer, ook het dubbel was voor Hotak ‘68. In de eindstand van de 2e klasse junioren zijn ze op de derde plek geëindigd met 53 punten. De volgende competitie spelen ze weer in de 2e klasse van de junioren. Hotak ‘68 2 speelde thuis tegen Yerseke 4. Ook deze wedstrijd eindigde in een gelijkspel. Tiamo Adriaansen wist zijn twee partijen tegen het tweemansteam van Yerseke te winnen. ze zijn met 22 punten op de zesde plek geëindigd van de vierde klasse junioren. Het gevolg is dat ze degraderen naar de vijfde klasse junioren. Het derde team is kampioen! De laatste wedstrijd tegen BSM 5 uit Dongen werd met 9-1 gewonnen. Roy de Nijs won weer al zijn wedstrijden. Hij eindigde deze competitie met een 100% score. Ook Stijn Koolen won zijn drie partijen, Youri Aarden wist twee keer tot winst te komen. Het dubbel werd ook door Hotak ‘68 gewonnen. Met 66 punten uit acht wedstrijden zijn ze als eerste geëindigd in de 2e klasse van de starters. Dit betekend: promotie naar de eerste klasse van de starters. Hotak ‘68 4 kwam uit tegen de koploper Het Markiezaat 4 uit Bergen op Zoom. Ze verloren met 10-0. In de 2e klasse van de starters zijn ze op de zesde plaats geëindigd met 13 punten. Ook de volgende competitie komen ze in deze klasse uit. Alle verdere informatie is te vinden op www.hotak68.nl

VV ODIO Uitslagen jeugd Zaterdag 30 november Wernhout A1-ODIO A1 2-2 ODIO B1-METO B1 4-2 Unitas ’30 C2-ODIO C1 1-0 ODIO D2-NVS D2 1-2 ODIO E2-Krabbendijke E2G 3-0 ODIO F1-Grensw. F1 3-2 ODIO F2-N.Borgvliet F2 0-8 WVV’67 MD1-ODIO MD1 2-1 Uitslagen senioren Zondag 1 december NSV 1-ODIO 1 2-3

ODIO 2-Zeeland Sport 2 5-1 SC Gastel 6-ODIO 3 1-1 DOSKO 8-ODIO 5 0-1 ODIO 6-Sprundel 5 5-1 ODIO VR1-Hulsterloo VR1 3-0 Programma jeugd Zaterdag 7 december 15.00 Halsteren A2-ODIO A1 13.30 ODIO B1-SVC B1 11.00 VVC’68 C1-ODIO C1 11.15 ODIO D1-MOC’17 D3 09.45 ODIO D2-WVV’67 D2 09.45 BSC E1-ODIO E1

10.45 ODIO E2-Kruiningen E2 10.00 Thol. Boys F1-ODIO F1 09.30 ODIO F2-Grensw. F3 09.30 ODIO M1-NVS M1 11.30 Cluzona MD1-ODIO MD1 Programma senioren Zondag 8 december 14.30 ODIO 1-Lepelstr.Boys 1 12.00 ODIO 2-MOC’17 3 11.00 Vosmeer 2-ODIO 3 12.00 WVV’67 5-ODIO 4 10.30 WVV’67 4-ODIO 5 10.00 ODIO 6-Moerstraten 2 10.00 ODIO VR1-METO VR1

BRIDGE BRIDGECLUB WBM Familyland uitslag 25 november, A-lijn: 1/2. R. Bos en B. de Baat 56,77%; 1/2. M. v. Giels en C. Pijnen 56,77%; 3/4. W. Emke en P. v/d Poel 56,25%; 3/4. P. Munnik en C. v. Trijen 56,25% B-lijn: 1. Echtpaar Cuypers 65,63%; 2. Echtpaar Sebrechts 58,13%; 3. A. Seip en G. Tamboer 55,00% BC BERGEN OP ZOOM Wintercompetitie, 26 november, A-lijn: 1. Henk HertogsSjaan Withagen 63,33%; 2. Ed Drijver-René de Heer 57,50%; 3. Annie Salvenmoser-Marijke Schijven en Henny Lambregts-Cor van Huffel 55,42%; 5. Tom Hagenaars-Leo van Huffel 55,00%. B-lijn: 1. Luuk Hertogs-Frans van Haperen 67,92%; 2. Henny Ehrencron-Nol Jansen 63,75%; 3. Meis Suijkerbuijk-Els Willemsen 57,50%; 4. Jac en Sitta van Loon 53,75%; 5. Pierre VoetenJan Timmermans 52,50%. C-lijn: 1. Joke Goossens-Cor Bruijs 67,50; 2. Frits Bakker-Chris Kats 60,42%; 3. Sjaak Vriens-Philip Oprel 58,75%; 4. Ingrid Ligteringen-Magda Rentmeester 56,25%; 5. Nellie en Jan van Hoof 52,50% BC A LA CARTE Wintercompetitie, 28 november, A-lijn: 1. Tom HagenaarsTon Suijkerbuijk 60,94%; 2. Diana Mies-Dennis van Geel 56,94%; 3. Leo van Huffel-Henk Hertogs 55,56%; 4. Jan Kalker-Jan Goossens en Riet Schot-Cor van Huffel 49,31%. B-lijn: 1. Desirée van Wijnen-Hans van Leeuwen 56,33%; 2. Dinie van Oers-Tini de Haan 55,73%; 3. Mieke Hertogs-Piet Heemskerk 54,17%; 4. Hans Keitz-Luuk Hertogs 53,65%; 5. Winfried Peil-Alex vd Harst 52,08% BC DE MOERKENS Donderdag 28 november, Middagzitting A-Lijn: 1. Joke Buuron en Bob van Daele 61,11%; 2. Lau van Geel en Henk van der Velden 57,99%; 3. Hilda van Dorsselaer en Jo Rekkers 55,90%; 4. Annemarie van de Beemt en Riet van Dijk 52,43%; 5. Christina Koek en Marius Wierickx 52,08% Middagzitting B-Lijn: 1. Ria en Wim Karman 63,54%; 2. Kim van de Bossche-Jan Luijks 57,81%; 3. Annelies en Eric Odor 53,13%;

4. Miep en Clemens Gatersleben 48,96%; 5.Bep Nelissen-Loeki Hehewerth en Dimph Derven-Rien Eversen 48,44% Middagzitting C-Lijn: 1.Carine Rijnkels-Clem Vermeulen 60,00%; 2.An en Plony Kees 59,17%; 3.Ria Bakker-Maria Mieloo 57,50%; 4.Kobus Bovben-Yehia Yassa 53,47%; 5. Nel van Steenwijk-Marianne Gijsbertsen 47,50% Avondzitting A-Lijn: 1. Mariette ten Dam en Pierre Voeten 64,17%; 2. Joke Goossens en Hennie Vermeulen 58,75%; 3. Nol Jansen en Frans van Haperen 57,50%; 4. Christien Roelse en Nel van Gorsel 54,58%; 5. Wim van Hoof en Hans Graafmans 53,33% Voor de middagzitting geldt een ledenstop, nieuwe aanmeldingen komen op de wachtlijst. De avondzitting is met een vrije inloop. Aanmelden v.a. 19.00 uur, aanvang 19.30 uur in Wijkcentrum de Moerkens, Kapittelstraat 21 te Bergen op Zoom. Info: Jac Kil 0651157770. BRIDGECLUB T MARKIEZAAT Maandag 25 november, groep A: 1. Karel Bartelen-Jan de Rooij 61,81%, 2. Trudy en Jan v. Eekelen 54,51%, 3. Elma SnoekRia Karman 53,47%, 4. Toon en Jan v. Huffel 53,13%, 5. Joep Matthijssen-Koos Weijdt 52,78% Groep B: 1. Corry v. Leeuwen-Truus Verbraak 58,33%, 2. Nel v. Egmond-Nell de Jong 56,25%, 3. Miep Andringa-Tineke Knoop 51,67%, 4. Riet Keij-Marijke Wanrooy 50,83%, 4. Elly v. AkenMien v. Vliet 50,83% Groep C: 1. Cor v. Wijngaarden-Bob v. Daele 63,19%, 2. Jan v. Es-Ad Schouw 62,50%, 3. Diny v. Haaren-Maggy Canne 62,15%, 4. Toos Suykerbuyk-Jopie Vale 55,21%, 4. Jeanne Franken-Jan v. Geel 55,21% BELLEVUE BRIDGE Woensdag 27 november, groep A: 1. Riet v. Rooy-Jan de Rooij 69,79%, 2. Marian Kools-Anneke Mies 60,42%, 3. Elly v. Aken-Joke Jacobs 56,94%, 4. Frans v.d. Reijt-Cor v. Wijngaarden 54,51%, 5. Rina en Toine Buckens 49,65% Groep B: 1. Ineke Jansen-Jose Mattheussens 58,75%, 2. Marian en Hans v.d. Meerendonk 57,40%, 3. Elly Pijnen-Willem Frasl 55,31%, 4. Jan v. Es-Ad Schouw 54,95%, 5. Nell de Jong-Ella Uitdewilligen 50,00% PAGINA 20

SportColumn Louis Bovée

Adrie en zonen December, de maand van terugkijken en van lijstjes. De hoogtepunten in de privésfeer, wat er uitsprong qua werk, bijzondere ontmoetingen, de mooiste sportmomenten. Ik voel me een bevoorrecht mens, omdat ik (volgens mij) gezond ben gebleven. Mijn twee verschenen boeken - ‘Heeft u een foto meneer?’ en ‘In het geel’ - verkochten, afgezet tegen de economische malaise, naar wens. General manager Eugène Fierkens van Specialized Europe werd van een vage kennis een goede vriend. De grote baas van het gerenommeerde fietsenmerk, die ik via Frans en Dorus Bauer leerde kennen, reikte mij tijdens diepgaande gesprekken een aantal levenswijsheden aan waarvan ik een heleboel opstak. Dat je niet bang moet zijn voor veranderingen, dat je alleen kunt groeien door veranderingen. Ik wist dat, maar ik bracht het onvoldoende in praktijk. Sinds ik hiernaar handelde, regent het uitnodigingen voor signeersessies, lezingen en spreekbeurten. Mijn mooiste sportmoment van het bijna voorbije 2013: Jan Janssen en Joop Zoetemelk, Nederlands’ enige twee winnaars van ‘s werelds grootste wielerkoers, dragen een gele stropdas bij de presentatie van Utrecht als Tourstartplaats 2015. Ontroerend toen ik het vorige week op televisie zag. Voor ‘In het geel’ sprak in Joop en Jan uitgebreid. Bij Joop was ik een middag te gast in zijn villa in Germigny l’Evêque, een steenworp van Disneyland Parijs. Jan ontving me in de fabriek van de naar hem vernoemde fietsen aan de rand van Hoogerheide. Hoewel ik al een tijdje meeloop, waren dit indrukwekkende ervaringen. Ik vroeg hen welke landgenoot de derde Tourtriomfator zou kúnnen worden. Ze vertelden Bauke Mollema en Robert Gesink geweldige coureurs te vinden, maar: geen eerste plaats in Parijs, dat niet. Ik liet de naam Mathieu van der Poel vallen. “Ja, ja”, mompelde Jan. “Hooguit een podiumplek. Met onwijs veel geluk.” Hij ging er verder niet op in. Ik begreep het, stelde geen vragen meer. Heel lang geleden strandde de relatie tussen Jans dochter Karin en Mathieus vader en vanaf die tijd bewaart Janssen gepaste afstand richting Van der Poel. Wederzijds trouwens. Joop: “Mathieu heeft het in zich mijn opvolger te worden. Hij is van alle markten thuis. Laten we het ruim inschatten - Mathieu kan in 2025, op zijn 30e, de Tour winnen.” Het wielerbloed zit Mathieu in z’n genen, net als bij zijn iets minder succesvolle broer David. Zijn vader heet Adrie van der Poel, zijn moeder Corinne Poulidor, de dochter van de Franse Tourlegende Raymond Poulidor. Mathieu ontving eind november in Den Bosch de onderscheiding Wielertalent van het Jaar. Hij excelleert momenteel in het veldrijden. Waar hij start, wint hij met overmacht. Adrie legde me uit hoe hij zijn zoons begeleidt. Petje af, want het is moeilijker dan het lijkt. Hij stippelde een strategie uit. Slim en uitgekookt, Adrie was dat als coureur ook. Adrie is een zakenman die het ‘product Van der Poel’ perfect verkoopt. Dat hij voor de tweede keer de organisatie van het WK cyclocross in Hoogerheide (het eerste weekeinde van februari) binnenhaalde, getuigt van grote klasse. Hij is de onbetwiste motor van dit spektakel. Sympathieke Adrie loopt nooit met de borst vooruit. “Zonder mijn comité met onder meer voorzitter Jan Prop, penningmeester Fons van Zunderd en pr-man Gerard Koel krijg ik niks van de grond”, pleegt hij in de media te roepen. Geen theater. Hij meent het oprecht. Als ik Adrie vraag of in Mathieu in de verre toekomst een Tourwinnaar schuilt, geeft hij steevast een diplomatiek antwoord. “Ik kijk wel uit hierover iets te roepen. Ik leg mijn jongste zoon zo min mogelijk druk op. Hij richt zich nu op het crossen en hoopt 2 februari wereldkampioen bij de beloften te worden.” Ik kan me niet voorstellen dat Mathieu hierin niet slaagt. Meer over de schrijver is te vinden op www.louisbovee.nl.

Nienke Jonk zwemt goede lange afstandswedstrijd HOOGERHEIDE - In Vlissingen werd deel 2 van het Zeeuws Brabantse Lange Afstandcircuit gehouden. Prestaties van Hieronymus: Nienke Jonk uit Hoogerheide zwom voor het eerst 400m

vrije slag. In een zorgvuldige opgebouwde race kwam ze uit op een eindtijd van 5:50.45. Dit was een tijd ruim beneden de 6:15.00, de limiet om ook op deze afstand te mogen deelnemen op het Brabantse Zomerkampioenschap.

VV METO Uitslagen senioren Zondag 1 december METO 1-Vosmeer 1 7-0 Vlissingen 2-METO 2 3-2 WVV’67 4-METO 4 0-8 METO 5-Dosko 9 2-0 Rimboe 3-METO 6 13-0 Programma senioren Zondag 8 december 14.30 Grenswachters 1-METO 1 12.00 Patrijzen 3-METO 2 10.30 METO 3-Renesse 1 10.00 Vivoo 3-METO 4 12.30 METO 5-Nieuw Borgvliet 4 10.00 Nieuw Borgvliet 3-METO 6 10.00 ODIO dames-METO dames Uitslagen jeugd Zaterdag 30 november METO D2-Grenswachters D1 0-8 METO E2-NVS E2G 0-4

METO C2-Achtmaal C1 2-1 METO D3-Halsteren D4 2-4 Kloetinge C2-METO C1 1-5 Walcheren D1-METO D1 5-0 ODIO B1-METO B1 4-2 Programma jeugd Zaterdag 7 december 9.00 METO E2-Dosko E3 9.00 METO E3-BSC E6 9.00 METO F2-Halsteren F3 10.15 METO D3-Steenbergen D4 10.45 METO D4-MOC’17 D7 11.45 METO D1-Terneuzen D1 13.15 METO C1-Halsteren C2 15.00 METO B1-Victoria’03 B2 8.45 MOC’17 F9-METO F4 9.00 Roosendaal E3-METO E1 9.00 Hoeven F1-METO F1 9.00 Alliance F5-METO F5 9.30 Nieuw Borgvliet D1-METO D2 10.00 DVO’60 F4-METO F4


AUTO’S

GEVRAAGD Tevens uw adres voor gebruikte auto-onderdelen.

Telefoon 0165 - 341913 Autodemontagebedrijf Franken Heimolendreef 36a - Rucphen

in parelmoer wit, in combinatie met een zwart dak

HEEFT U OF IEMAND UIT UW OMGEVING BRANDWONDEN?

lage daklijn, echte coupévormen sportieve maar vooral ook chique brommobiel

%YXSFIHVMNJHI&YMXIRZIWX &YMXIRZIWXˆ%(&IVKIRST>SSQˆXIP

[[[HIFYMXIRZIWXRP

Wij helpen bij: Lotgenotencontact Voorlichting Belangenbehartiging Juridische zaken

Belder 100 4704 RK Roosendaal Tel.: 0165 - 39 80 20 Fax: 0165 - 39 57 07 E-mail: info@autoschadeteamroosendaal www.autoschadeteam.nl

Koperslagerij 2 4651 SK Steenbergen Tel.: 0167 - 563178 Fax: 0167 567878 E-mail: info@vangilsautoschade.nl www.autoschadeteam.nl

Marconilaan-Noord 63 4614 HB Bergen op Zoom Tel.: 0164 - 23 47 79 Fax: 0164 - 23 37 77 E-mail: info@autoschadeteamtouw.nl www.autoschadeteam.nl

Openingstijden: ma. - vr. van 08.00 uur - 18.00 uur za. van 09.00 uur - 12.00 uur

Openingstijden: ma. - vr. van 08.00 uur - 18.00 uur

Openingstijden: ma. - vr. van 08.00 uur - 18.00 uur za. van 09.00 uur - 12.00 uur

Jammer dat ons werk onzichtbaar is... VESTIGINGEN IN: Bergen op Zoom - Borssele - Goes - Middelburg - Nieuwe-Tonge - Oostburg Roosendaal - Steenbergen - Terneuzen - Vlissingen - Yerseke - IJzendijke - Zierikzee

Uw krant is bij uitgeverij

Kijk voor meer informatie op www.brandwondenvereniging.nl

De Bode

TE HUUR

OPSLAGRUIMTE

in uitstekende handen

op industrieterrein in

Ossendrecht. Ook voor inboedels van tijdelijke aard in afsluitbare containers van 35 m3 in vorstvrije loods en vloeistofdichte vloer. Ook andere opslag is mogelijk. Kosten € 50,00 per maand excl. BTW. VOOR INLICHTINGEN: 06-5370599

Informeer vrijblijvend naar onze mogelijkheden: Tel. 076 599 81 11 | www.internetbode.nl

ONDERHOUDSBEURTEN

REPARATIE/STORINGEN REMMENSERVICE AUTORUITEN TREKHAKEN

UW OFFICIELE SUZUKI DEALER Merk type Suzuki Alto 1.0 5 drs. Comfort airco Suzuki Alto 1.0 5 drs. Comfort airco Suzuki Alto 1.1 GLS Suzuki Wagon R+ GLX Suzuki Wagon R+ GLX Suzuki Splash 1.2 comfort Suzuki Splash 1.2 exclusive navigatie Suzuki Splash 1.0 comfort airco/radio CD Suzuki Swift 1.3 GLS 3 drs. Suzuki Swift 1.2 5 drs. sportline Suzuki Swift 1.2 5 drs. Comfort AUTOMAAT Suzuki Swift 1.2 5 drs. Comfort Suzuki Liana 1.6 exclusive Suzuki SX4 exclusive Suzuki Kizashi 2.4l sport Suzuki Grand Vitara 5 drs. 2.0 exclusive Suzuki Grand Vitara 5 drs. 2.0 exclusive Suzuki Grand Vitara 5 drs. 2.4 exclusive Nissan Almera Tino 1.8 visia Nissan Micra 1.2 5 drs. elle airco Nissan Pixo airco Opel Agila 1.2 edition style Hyundai L10 icatcher 1.1 cool Fiat Panda 1.4 16v. sport 100HP Kia Picanto airco Toyota 1.3 yaris 5 drs. airco Toyota 1.0 Aygo 5 drs

bouwjaar 2012 2011 2002 2005 2004 2008 2010 2011 2005 2011 2012 2011 2005 2011 2011 2006 2007 2008 2006 2007 2010 2010 2011 2007 2006 2005 2010

km stand 9228 20716 85389 76491 54034 75390 15145 23179 55760 29589 10901 24165 31505 18230 1970 120499 47690 65267 82502 88305 61308 25377 12319 70120 67989 162844 64229

prijs € 7950 7650 1950 4750 4250 6950 9750 10450 5950 11450 14950 11750 5450 15750 22750 11250 13750 15750 6950 6450 6250 9750 7950 6250 4650 5250 5950

Kijk voor de hele voorraad op onze website

Autobedrijf CENTRUM Van Heelulaan 81 Bergen op Zoom Tel. 0164-257057 WWW.SUZUKICENTRUM.NL

SCHADE WIELEN ACCU’S AIRCO

AUTOSERVICE

BANDENSERVICE

Waar andere stoppen, wij >40 jaar gasgeven

APK

-Wij uitleesapparatuur hebben voor alle type Iedere maand actie, zie desnep.nl

DE ZEKERHEID VAN

Mercedes, Ford, of Kia -Wij werken met “binnen zonder afspraak” -Wij ook voor deze merken storingen oplossen -Wij voor alle merken onderhoud en reparatie’s doen -Wij zoals bij alle merken stukken goedkoper zijn dan dealers. Goedkoper dan Bovag of universeel garage’s met behoud van service en kwaliteit -Wij werken voor alle leasemaatschappijen -Wij uw banden en wielen gratis ophalen -Wij altijd zorgen voor opslag van banden en wielen Bergen op Zoom, Poortweg 2, T.0164-233676 DESNEP.NL


Expositie brengt bijzondere historie in beeld

Mariahove al 25 jaar in beweging OSSENDRECHT - Jef Pelgrims, directeur van stichting TanteLouise-Vivensis, heeft het zich vaak afgevraagd. Of de ligging van Mariahove, hoog op de Brabantse Wal met uitzicht op de Antwerpse polders, heeft bijgedragen aan de vernieuwingsgeest van het Ossendrechtse zorgcentrum. Het verzorgings- en verpleeghuis, dat door de jaren heen een steeds voornamere plaats in de samenleving heeft ingenomen, vierde zaterdag het 25-jarig bestaan. Een feest met een dubbele lading, want ook Mariahove ontkomt niet aan de ingrijpende veranderingen in de ouderenzorg.

Kerstliederen Top Tien in protestantse kerk Ossendrecht Voor wie de drempel van een kerkdienst te hoog is, ook in de kerstnacht…. Voor wie warme herinneringen heeft aan vertrouwde kerstliedjes als kind gezongen … Voor wie samen nog eens geraakt wil worden … Voor wie in de drukte van deze dagen even los wil zingen … Voor vage protestanten en afgehaakte katholieken . Voor wie nostalgisch is ingesteld …. Voor al diegenen en nog velen meer is er op zaterdagmiddag 21 december een uur

om samen kerstliederen te zingen. En het programma bepaalt u! Vóór 15 december kunt u uw vijf favoriete kerstliedjes opgeven aan Loes van Arkel : arkelfam@wxs.nl of ds. Klaas Vos: info@klaasvos.nl. Uit alle inzendingen komt een Top Tien te voorschijn en deze tien worden gezongen op zaterdag 21 december van 16.00.u tot 17.00.u. in de Protestante Kerk , Dorpsstraat 10 in Ossendrecht. Met muzikale begeleiding. Let wel u kunt ook komen zonder uw top vijf te hebben ingezonden. En iemand meenemen mag zeker. Het ultieme doel is samen te zingen van het wonder van het Kerstkind. En Stille Nacht mag best!

Spectaculair Jaarconcert Harmonie De Hoop OSSENDRECHT - Zondag 8 december staat het jaarconcert van muziekvereniging De Hoop weer op het programma. In een tot concertzaal omgebouwde sporthal van de Drieschaar zal het grote orkest van de harmonie, een spectaculair concert geven. De bewoners, medewerkers en vrijwilligers van Mariahove toosten op het 25-jarig bestaan.

DOOR RIA VAN MEIR Het verhaal van Mariahove is haast parallel te leggen aan de ontwikkeling van de ouderenzorg door de decennia heen. Ossendrecht kreeg in het jaar 1968 een eigen bejaardenhuis, vanuit de gedachte om ouderen in eigen dorp oud te laten worden. “Voorheen moest men nog naar Huijbergen voor een bejaardenhuis. Daarom werd in het Sint Elisabethgesticht aan de Dorpsstraat een bejaardenhuis geopend. Maar dat gebouw voldeed niet meer aan de eisen, waardoor twintig jaar later aan de Ploeg een nieuw gebouw werd weggezet”, weet locatiemanager Marco Sanen. Binnen tien jaar onderging het nieuwe zorgcentrum al meteen een grondige verbouwing. Het tehuis werd uitgebreid met een extra verpleegafdeling, omdat er meer vraag naar zwaardere zorg ontstond. Daarmee nam Mariahove ook een steeds sterkere plaats in de nieuwe gemeente Woensdrecht in.

Keerpunt Nu het zorgcentrum zijn 25e verjaardag viert, lijkt Mariahove op een keerpunt terecht te zijn gekomen. TanteLouise-Vivensis ziet zich genoodzaakt om zich meer toe te leggen op zware zorg. De verzorgingstehuizen in Putte en Huijbergen worden de komende jaren gesloten, wat betekent dat de bewoners van die locaties naar Ossendrecht verhuizen. Het aantal verpleegkamers neemt zodoende af, om plaats te maken voor de opvang van de bewoners van Beukenhof en Margaretha. In plaats van Mariahove zal voortaan Heideduin in Hoogerheide de centrumfunctie voor de gemeente Woensdrecht krijgen. “Het is niet meer groter, groter, groter, maar de zorgcentra worden juist kleiner”, meent Pelgrims. “Wat overblijft, zal hopelijk dezelfde vreugde blijven behouden.” Expositie Die vreugde wordt afgebeeld in de vele foto’s, krantenartikelen en attributen die be-

FOTO RIA VAN MEIR

waard zijn gebleven uit de beginjaren van het Ossendrechtse zorgcentrum. Nog tot en met 19 december is tussen 10.00 uur en 16.00 uur in de gangen van het verzorgingscentrum een expositie te zien over 25 jaar Mariahove. “Schrikt u niet”, waarschuwt Sanen de bewoners, “die instrumenten gebruiken we al lang niet meer.” Ook de huisregels - ‘Alle bewoners zijn verplicht minimaal één keer in de week een bad of een douche te nemen’ - zijn in de loop der jaren flink veranderd. Hoewel het zware tijden zijn voor de ouderenzorg in de gemeente Woensdrecht, blijft het zorgcentrum volgens Pelgrims een speciaal plekje binnen de tanteLouise-Vivensis houden. “Mariahove heeft altijd een status aparte gehad in onze organisatie. Algemeen beleid krijgt hier vaak een hele eigen invulling, soms tot ongenoegen van het bestuur, maar vaak bleek men hier toch juist vernieuwend. Het team wil zich altijd verbeteren en de medewerkers gaan ervoor met zijn allen. Dat maakt Mariahove zo bijzonder”, vindt hij.

Na het succes van vorig jaar, dit jaar Harmony & Pop, deel twee. Klassieke muziek gecombineerd met popmuziek. Voor velen is de harmonie dat groepje muzikanten dat jaarlijks bijv. de Sinterklaas inhaalt, maar voor de kenners is de harmonie een

5 emmers halen, 4 betalen, alle sierpleister!

Binnendeuren al vanaf

€ 29,-

LOGUSBERGENOPZOOM.NL

geweldig orkest dat in het verleden zelfs Nederlands Kampioen is geweest. Voor de pauze het klassieke gedeelte, en na de pauze gaat het orkest, aangevuld met het combo van de Marinierskapel, helemaal los. Talenten van eigen bodem, Tom van de Bergh, Viola van As en de 15 jarige Kim van Dessel, zullen de zaal versteld laten staan van hun zangtalenten. Vorig jaar was het concert al een groot succes, en kregen we een staande ovatie, dit jaar doen we er nog een schepje boven op. Jubileum Piet en Louis Bastiaanse zullen op deze middag gehuldigd worden voor hun 60 jarig jubileum. Beide heren zijn 60 jaar lid van De Hoop en hebben al die jaren hun beste beentje voorgezet voor hun harmonie. Iedereen die deze mannen kent en graag willen laten blijken dat ze de hulde verdiend hebben, zijn ook van harte uitgenodigd. Het zou leuk zijn als oud-leden, muzikanten van weleer, die ooit bij de Hoop hebben gespeeld, en dus naar alle waarschijnlijkheid ook met beide broers, deze middag aanwezig zijn. Kortom, een hele mooie middag staat voor de boeg en iedereen is welkom. Zaal gaat om 14.00 uur open en het concert begint stipt op 14.30 uur. Kaarten zijn aan de zaal verkrijgbaar. In de voorverkoop zijn ze te koop bij Sebregts Mode, Dorpsstraat 33 te Ossendrecht.

KERKELIJK NIEUWS PAROCHIE DE BRON Pastoor Hans de Kort, 0164-672400, 0612866859. Pastor Bert Grotaers 0164852375, 06-12778986; www.samenkerk.nl O.L.VROUW HEMELVAART HUIJBERGEN Adres: Boomstraat 1 (in de kerk) 4635 CX Huijbergen, 0164-642330, locatie.huijbergen@hetnet.nl Voor parochie-aangelegenheden: Br. Marcus 0164-642650; Mevr. Phielix 0164653565. Misintenties kunnen worden opgegeven bij de receptie van Ste. Marie 0164642650. Zondag 8 december 9.30u Eucharistieviering: De Communiekantjes stellen zich voor. Voorgangers zijn Pastoor H. de Kort en E. Bornhijm. Muzikale verzorging: Krekelkoor. Intenties: Adrianus en Huberdina v. Dorst-v. Oers; Louisa Mertens; Jan v. Wijk; Bart Dekkers; Jan en Lieske Dekkers-v. Eekelen; jgt. Theo Bals; Jac Bals en overl. familieleden; voor alle zieken in onze parochie. In Hoogerheide is er om 14.30u Adventssamenzang. ST. GERTRUDISKERK OSSENDRECHT Adres: Dorpsstraat 7, 4641 HV, t. 672400; locatie.ossendrecht@hetnet.nl. Parochie De Bron inz. Ossendrecht. Zondag 8 december 11.00u Eucharistieviering met collecte voor caritas. Voorganger: pastor J. v. Oers. Lector:

Maïra Bolders. Misdienaar: Dominic Klumpers. Intenties: Sidon v. Elzakkers-Simons; Twan Rens als jgt.; Jac Jansen en kleinzoon Jac; J.B. Leijs e.v. C.M. Leijs-de Jong v.w. verj. Dinsdag 10 december 19.00u Eucharistieviering in de Adolphinekapel. Intentie: Jeanne Nuijts-Paassen v.w. verj. Overleden: Ria Geers-Lijten; Jacqueline Joosen-de Nijs. Vieringen eind december: Op kerstavond is er om 20.45u een viering in de kerk met diaken E. Bornhijm als voorganger en op kerstmorgen om 11.00u de herdertjesviering met pastoor J. de Kort en pastor M. de Jong als voorgangers. Tweede Kerstdag is er een viering in de kerk van Hoogerheide. Zondag 29 december is er in onze kerk om 11.00u een eucharistie volgens de Byzantijnse ritus. Voorgangers zijn priester/pastor H. Steerenberg en diaken W. Tombé. De zang wordt verzorgd door het Byzantijns koor uit Roosendaal. Na de viering is er gelegenheid elkaar te ontmoeten. O.L. VROUW HEMELVAART HOOGERHEIDE Parochiecentrum: Raadhuisstraat 134, 4631 NJ, Hoogerheide, 0164-612521; locatiehoogerheide@kpnmail.nl. Openingstijden parochiekantoor: dinsdag, woensdag en vrijdag van 9.00-11.30u. Pastoor Hans de Kort, priester tel. 0164-672400 of 06-12866859. Pastor Bert Grotaers, priester tel. 0164-852375 of 06-12778986.

Pastoraal werkster Myriam de Jong-Smits tel. 0165-567077. website: www.samenkerk.nl Zondag 8 december 9.30u Gezinsviering 2e zondag van de Advent. Voorganger: J.Houben, p.w. Muzikale verzorging: Kinderkoor Plezier. Koster: A.Stuijts. Lector: A.de Keijzer. Intenties: Maria E. v. Zundert w.v. Antonius Borremans v.w. verj.; Johannes Doomen e.v. Elisabeth v.d. Broek als jgt.; o.o. Hendrikus Brouwers en Berendina Welsing; Elisabeth Jongmans w.v. Petrus Meeuwisse als jgt. Dinsdag 26 november 9.30u Eucharistieviering. Intenties: voor alle zieke en overleden parochianen. Overleden: Michalina Witomska w.v. Alphonsus C.Stok; Herman L.L.M.Jacobs Migielsen. Korenmiddag: Zondag 8 december 14.30u in de R.K.Kerk te Hoogerheide. Thema: Onderweg naar kerst. Spiritualiteitavond: Woensdag 11 december van 19.45 tot 22.00u in de R.K.Kerk te Hoogerheide. Gastspreker Dr.Henk Meeuws, hij gaat spreken over de alledaagse dwaasheid van menslievendheid en de verborgen aanwezigheid van God. H. JOSEPH WOENSDRECHT Parochiecentrum: Raadhuisstraat 134, 4631 NJ, Hoogerheide, 0164-612521; locatiehoogerheide@kpnmail.nl. Openingstijden parochiekantoor: dinsdag, woensdag en vrijdag van 9.00-11.30u. Pastoor Hans de Kort, priester tel. 0164-672400 PAGINA 22

of 06-12866859. Pastor Bert Grotaers, priester tel. 0164-852375 of 06-12778986. Pastoraal werkster Myriam de Jong-Smits tel. 0165-567077. website: www.samenkerk.nl Zaterdag 7 december 17.00u Eucharistieviering 2e zondag van de Advent. Voorganger: Pastoor H. de Kort. Muzikele verzorging: volkszang. Koster: Sofie v.d. Helm. Lectrice: Corrie Cloots. Misdienaars: Martijn v. Nieuwburg en Tijn Kuijlen. Intenties: Ferdinandus Wagenaars e.v. Louisa Mol. Overleden: Cees Bogers e.v. Anna Goossens; Ida Jansen e.v. Jannis A. Colpaart w.v. Leon v. Meir. Korenmiddag: Zondag 8 december 14.30u in de R.K.Kerk te Hoogerheide. Thema: Onderweg naar kerst. Spiritualiteitavond: Woensdag 11 december van 19.45 tot 22.00u in de R.K.Kerk te Hoogerheide. Gastspreker Dr. Henk Meeuws, hij gaat spreken over de alledaagse dwaasheid van menslievendheid en de verborgen aanwezigheid van God. ST. DIONYSIUSKERK PUTTE Intenties en/of mededelingen, indien parochiekantoor is gesloten, graag in een gesloten enveloppe (met daarbij het verschuldigde bedrag) in de brievenbus op het kerkplein (de groene zijdeur). Postadres: Antwerpsestraat 35, 4645 BB Putte, 0164602491; locatieputte@kpnmail.nl. Zaterdag 7 december 19.00u Eucharistieviering. Voorganger: Pastoor

J. de Kort. Intenties: t.e.v. O.L.Vrouw van Altijddurende Bijstand. De 2e collecte is voor de Caritas t.b.v. Bisschoppelijke adventsactie. SAINTE MARIE HUIJBERGEN Ingang kapel via Staartsestraat 2. Tel. 0164-642650. Contactpersoon: Br. Marcus de Deijn. Eucharistievieringen: zon- en feestdagen 9.30 uur. Dinsdag en donderdag 8.00 uur. Op maandag 9 december wordt het feest van Maria Onbevlekte Ontvangenis gevierd: om 9.30u is er een gezongen Eucharistieviering en om 17.00u zijn er gezongen Vespers in de Kapel. PROTESTANTSE GEMEENTE WOENSDRECHT Kerkgebouw: Dorpstraat 10, 4631 HW, Ossendrecht, 0164-672991, info@pkgw.nl, www.pkgw.nl Zondag 8 december 09.45u Ds. J. van de Putte, Wemeldinge CEL-KERK ‘Levend Woord Brabant-Zeeland’ Pastors: Jorden & Debora Spijker, Plantagelaan 8, 4631 CS Hoogerheide, 0164612927, jordenspijker@home.nl, www. lwgbz.nl Iedere week zijn er Open Celgroepen, kleine groepen, in Hoogerheide en Bergen op Zoom. Heb jij (u) belangstelling, informeer bij ons. Zondag 8 december 10.30u: Celebration, kerkdienst, met Jorden & Debora. Locatie: Kastanjelaan 53A, Bergen op Zoom.


UHVWDXUDQW ´GHEORHPNRRO¾

“DE BLOEMKOOL� ZOEKT VERSTERKING Wij zoeken een ENTHOUSIASTE, ZELFSTANDIG WERKENDE KOK. Liefst me afgeronde opleiding niveau 3, diverse doorgroeimogelijkheden zijn aanwezig. - ervaring in een a la carte restaurant is een pre - evenals een goede beheersing van de Nederlandse taal Salaris conform cao horeca Gelieve schriftelijk of per e-mail te reageren Restaurant De Bloemkool. Wouwsestraatweg 146 4623 AS Bergen op Zoom debloemkool@home.nl | www.debloemkool.nl

Wouwsestraatweg 146, 4623 as Bergen op Zoom www.debloemkool.nl 0164 233045

Metaalwerken Bergen op Zoom BV is een internationale onderneming met een uniek machinepark en 100 enthousiaste en betrokken medewerkers. Onze specialisatie is; engineering, plaatbewerking, poeder-coaten en assemblage. We leveren zowel onderdelen als complete machines en apparaten voor diverse markten. Wij zijn volledig ISO JHFHUWLÂżFHHUG 0HWDDOZHUNHQ %HUJHQ RS =RRP %9 LV WH NDUDNWHULVHUHQ DOV dynamisch en innovatief en geldt binnen de branche als zeer geavanceerd. Wij zijn op zoek naar een:

Project Engineer (M/V) Functie omschrijving ‡%HJHOHLGHQYDQSODDWZHUNSURMHFWHQYDQXLWGHRIIHUWHIDVHWPGHHHUVWHSURGXFWLH ‡=HOIVWDQGLJHQJLQHUHQPHWEHKXOSYDQ'&$'WHNHQSDNNHWELMYRRUNHXU+L&DG ‡2SVWHOOHQYDQURXWHVFKHPDWDYEHZHUNLQJVYROJRUGHQHQZHUNPHWKRGHQ ‡2QGHUKRXGHQYDQFRQWDFWHQPHWNODQWHQLQ]DNHWHFKQLVFKH]DNHQ ‡$GYLHVJHYHQDDQNODQWHQRYHUPDDNEDDUKHLGHQ]RUJGUDJHQSURIHVVLRQHOH technische oplossingen. ‡7HFKQLVFKHRQGHUVWHXQLQJDDQGHVDOHVJURHSHQLQFLGHQWHHOPHHQDDUGHNODQW voor informatie uitwisseling. Functie-eisen ‡+%2:HUNWXLJERXZNXQGHRIKLHUDDQJHOLMNZDDUGLJ ‡:HUNHUYDULQJLQHHQSODDWEHZHUNHQGEHGULMI ‡*RHGHNHQQLVYDQ&$'V\VWHPHQ 9RRUNHXUJDDWXLWQDDU+L&DG ‡=HOIVWDQGLJHQFRPPXQLFDWLHI ‡%HVFKLNWRYHUHHQ]DNHOLMNHDVVHUWLYLWHLW ‡7HDPSOD\HU ‡*RHGHEHKHHUVLQJLQZRRUGYDQGH(QJHOVHHQ'XLWVHWDDO Heeft u interesse in deze belangrijke functie? Mail dan een gemotiveerde brief met cv naar Metaalwerken Bergen op Zoom BV, WDY5REHUW9LQNDIGHOLQJ3HUVRQHHOV]DNHQSRVWEXV$'%HUJHQRS=RRP SHUVRQHHOV]DNHQ#ER]JURXSHX7HOHIRRQ Zie ook onze website www.bozgroup.eu Acquisitie n.a.v. deze vacature wordt niet op prijs gesteld.

BrabantWerkt.nl bereikt maandelijks 35.000 kandidaten

Wintermenu! 3 gangen v.a. â‚Ź 9,95

Grand eetcafe De Kroon Boomstraat 2 Huijbergen, tel. 0164-642974, klijspost@hetnet.nl GRATIS PARKEERGELEGENHEID

Kerst vieren bij

Japans Restaurant Miyako “All-you-can-eatâ€? Teppanyaki a la carte, Sushi en Grill di-wo â‚Ź 22,50 p.p.; â‚Ź 14,50 voor kids (4 t/m 11) do-zo â‚Ź 24,50 p.p. - 2,5 uur onbeperkt eten! Keuze uit 77 gerechten Teppan-Yaki, een culinaire belevenis! A la carte gerechten worden bij u aan tafel bereid en de koks maken hier een echte show vanaf â‚Ź 25,00 p.p. Wij heten u van harte welkom, dinsdag t/m zondag, vanaf 14.00 uur.

Voor de kerstdagen serveren wij kerstmenu’s en gelden er aangepaste prijzen voor het All-you-can-eat concept. Voor 1ste en 2de kerstdag ₏ 27,50 p.p. exclusief drank (kinderen ₏ 18,00 p.p.) ₏ 32,50 p.p. inclusief drank (kinderen ₏ 23,00 p.p.) Kerstdagen geopend vanaf 13.00u. Reserveren gewenst.

Info en reservering - T: 0164-265000 E: info@restaurantmiyako.nl Moeregrebstraat 8 - 4611 JC Bergen op Zoom Volop parkeergelegenheid achter het restaurant.

POOLS BOUWBEDRIJF Verbouw, Renovatie, Badkamers, Keukens, Schilderwerk, Stucwerk. BETAALBAAR EN BETROUWBAAR Meer info: www.klussenpool.nl of bel Derek, 06-30652303

Voor sfeervol tafelen en bijzondere ontvangsten

www.lapucelle.nl T: 0164 266445

E: info@lapucelle.nl


$SSHOVLHQWMH'XEEHOIULVVV /LSWRQLFHWHD5RRVYLFHH 6LVLQREXEEOHVHQ 7DNVLPLQLSDNMHV DOOHYDULDQWHQ VHWVยกSDNMHV ยกPO DOOHFRPELQDWLHV PRJHOLMN

&3DQNODUH JURHQWHQ ERHUHQNRROKXWVSRW JURHQWHQNRROUDDS SUHLURGHELHWHQ URGHNRROVSLWVNRRO ZRUWHOWMHVHQYHUVH ]XXUNRRO ]DNNHQRIEDNNHQยกJUDP

/X[H)UDQVHHQ 6SDDQVHURGH ZLMQHQ GLYHUVHYDULDQWHQ IOHVVHQยกPORI PDJQXPVยกOLWHU DOOHFRPELQDWLHVPRJHOLMN 23 23

+$/(1

%(7$/(1

:DJQHUSL]]DVHQVD]LRQH DOOHYDULDQWHQXLWKHWYULHVYDNVWXNV DOOHFRPELQDWLHVPRJHOLMN

0HQWRV FKHZLQJJXP SRWMHV DOOHYDULDQWHQ SRWMHVยกJUDP DOOHFRPELQDWLHVPRJHOLMN 23 23

8QLHNDDV NLORVWXNNHQ MRQJMRQJEHOHJHQ HQEHOHJHQ VWXNV DOOHFRPELQDWLHVPRJHOLMN

& $PEDFKWHOLMNH VDODGHV DOOHYDULDQWHQ XLWKHWNRHOYDN EDNMHVยกJUDP DOOHFRPELQDWLHVPRJHOLMN PXYELRORJLVFK

+DNJURHQWHQ FRQVHUYHQ JHEURNHQVSHU]LHERQHQ ILMQEUXLQHERQHQ URGHNRROPHWDSSHO DSSHOPRHVH[WUDHQ URGHELHWHQVFKLMYHQ SRWMHVยกPO DOOHFRPELQDWLHVPRJHOLMN

C1000 de Veij Vogelaar 29, 4617 3ODDWVKLHUGHDGUHVJHJHYHQV ELMYRRUNHXULQWKHVDQVEROG

LG Bergen op Zoom BESTE C1000 VAN NOORD-BRABANT :HHN $DQELHGLQJHQ]LMQJHOGLJYDQZRHQVGDJWPGLQVGDJGHFHPEHU$FWLHVJHOGHQXLWVOXLWHQGYRRUGHLQGHZLQNHODDQZH]LJHYDULDQWHQ$DQELHGLQJHQ]LMQ QLHWEHVWHPGYRRUJURRWYHUEUXLNHUVHQRIZHGHUYHUNRSHUV2SGHDDQELHGLQJHQZDDUELM23 23VWDDWYHUPHOGLVRQ]HDFWLHJDUDQWLHQLHWYDQWRHSDVVLQJ'H]H]LMQ XLWVOXLWHQGJHOGLJ]RODQJGHYRRUUDDGVWUHNW9RRUDOOHSURGXFWHQLQGH]HDGYHUWHQWLHJHOGWPD[LPDDOGH]HOIGHDDQELHGLQJHQSHUNODQW3ULMVZLM]LJLQJHQ GUXNIRXWHQHQXLWYHUNRFKWYRRUEHKRXGHQ&%9'DWDEDQNZHJ$/$PHUVIRRUW

.LMNYRRURQ]HDDQELHGLQJHQRRNRSZZZFQO

6OLPEH]LJ

%LMGHNDVVDNULMJWXNRUWLQJRSGHWRWDDOSULMV

ZZZ&QO

Dw 20131204