Page 1

THUIS IN DE REGIO

MIDWEEKEDITIE

O P L AG E :

V L I S S I N G S E

27 NOVEMBER 2013 WEEK 48

Uitgeverij

22.000

TOTA L E O P L AG E Z E E L A N D EN WEST-BRABANT:

de

bode

ACTUALITEIT

VANAF 7 DECEMBER IS VLISSINGEN WINTERSTAD

bv

I

Postbus

22,

4880

ONROEREND GOED

AUTO’S

AA

Zundert

I

Te l .

SPORT

076

599

8 111

KERKELIJK NIEUWS

Volg ons via twitter: @VlissingseBode

I

480.000

www.internetbode.nl VACATURES

HOE SPELEN IN DE BLOEMENLAAN?

Scheldemond krijgt twee tienen in ranglijst

Cafés Vlissingen in teken van de blues

VLISSINGEN - Onderwijssocioloog Jaap Dronkers van de Universiteit van Maastricht heeft in zijn jaarlijkse lijst in de Volkskrant goede cijfers uitgedeeld aan het Scheldmond College in Vlissingen. De school kreeg een tien voor zowel het vwo als voor de vmbo-kaderopleiding. Het vmbo basis kreeg een 9, de mavo een 8,5 en de havo een 7,5. Dronkers baseert zijn lijst op harde gegevens. Hij vindt de scores voor het centraal eindexamen het belangrijkste, omdat dat ‘de enige toets is die voor iedereen gelijk is’. ‘Gemiddeld scoren we een negen en daar zijn we heel erg trots op’, reageerde directeur Eugène Fagg van het Scheldemond College.

VLISSINGEN - Hamilton Loomis uit Amerika opent vrijdag in De Piek de Bluesroute in Vlissingen. Hij doet tussen 20.30 uur en 22.00 uur. Loomis staat bekend als de beschermeling van de overleden blueslegende Bo Diddley. Loomis heeft inmiddels op alle grote podia in Europa gestaan. Na zijn show beginnen de sets in de cafés in de stad. Er doen negen zaken mee. Er zijn shows van Ryan Lamb and Little Village, Stonecold, Bas Kleine and His Harmaniacs, Jeremey and the Groovebreakers, The Blues Vision, John Burki and Willem Treur, Trash Hombres, Dave Chavez Band en Betty’s Doghouse. Meer informatie op de website www.pedaal.nl.

Delta sponsort glasvezel voor DOK41

Wijkkrant Klaver Vier houdt op te bestaan

VLISSINGEN - Delta heeft een glasvezelverbinding en draadloos netwerk voor DOK41 gesponsord. Het bedrijf verbindt zich voor drie jaar als partner aan ‘de broedplaats voor innovatieve starters’ in Vlissingen. DOK41 kan maximaal 60 startende ondernemers huisvesten. ‘Wij proberen onze ondernemers laagdrempelige huisvesting en goede faciliteiten te bieden. Glasvezel is een sterk pluspunt want veel van onze starters hebben daar behoefte aan’, laat projectmanager Merel van Rens weten in een persbericht. Delta zegt ‘veel waarde te hechten’ aan de samenwerking met startende ondernemers. Meer: www.dok41.nl.

VLISSINGEN - De wijkkrant Klaver Vier in Paauwenburg verschijnt niet meer vanaf volgend jaar. De stichting Vrienden van Paauwenburg, die de makers onder meer hielp met het aanvragen van subsidie, laat weten dat te betreuren. Er is naar nieuwe redacteuren gezocht, maar die zijn niet gevonden. Volgens de stichting was de subsidie ook niet meer toereikend. Ze wilde er volgend jaar zelf geld in steken, maar hoe het daarna zou moeten worden geregeld, is onduidelijk gebleven. Daarom heeft ze besloten dat niet te doen. Voorstellen van de stichting om de krant kleiner te maken of de frequentie te verminderen, stuitten op weerstand van de redactie.

FBTS door het jaar vertoont ‘Avant l’hiver’ VLISSINGEN - In het kader van Film by the Sea door het jaar is maandag de film ‘Avant l’hiver’ te zien in bioscoop Cinecity in Vlissingen. De film draait om 14.00 uur en 19.30 uur. ‘Avant l’hiver’ is geregisseerd door Philippe Claudel, die naast regisseur ook bekend is als auteur en scenarioschrijver. Zijn voorlaatste film dateerde uit 2011 en heette ‘Tous les soleils’. Zijn nieuwste is een Frans drama over een schijnbaar gelukkig echtpaar dat aan elkaar begint te twijfelen als de man vreemd lijkt te gaan. De hoofdrollen zijn voor Daniel Auteuil, Kristin Scott Thomas, Richard Berry en Leila Bekhti. Meer informatie is te vinden op de website www.filmbythesea.nl.

Zes films ‘Zondig in Zeeland’ uit op dvd VLISSINGEN - De zes korte films die zijn gemaakt naar aanleiding van verhalen in ‘Zondig in Zeeland’ verschijnen woensdag op dvd. De films zijn gemaakt door de Zeeuwse filmtalenten Jacomien Kodde, Fifi Visser, Wietske de Klerk, Joël Duinkerke, Gijs Haak, Naftalie Vader en Matthijs Meulblok met medewerking van bekende en minder bekende acteurs en actrices. De films zijn in première gegaan tijdens Film by the Sea in september. De dvd is vanaf woensdag te koop bij de Drukkery in Middelburg en De Koperen Tuin en Paard van Troje in Goes. Van de vorig jaar verschenen verhalenbundel ‘Zondig in Zeeland’ is onlangs een tweede druk verschenen.

VLISSINGEN - ‘Verleiding’ was het thema van de museumnacht in het Muzeeum in Vlissingen. In de pronkzaal verleidde paaldanseres Marieke Maas het publiek met haar kunsten. Ze was een van de publiekstrekkers donderdagavond. Een andere was de Sensual Food Factory van Rem van den Bosch en Tim Sinke. Bezoekers konden in hun fabriek naakt met ‘food on their skin’ op de foto. Van den Bosch is een fotograaf en kunstenaar uit Vlissingen, Sinke kookt in het Amstel Hotel in Amsterdam. FOTO BENNIE KRAJENBRINK

LPV vindt dat onveiligheid en hufterig gedrag weer toenemen

‘Snel actie in de Aagje Dekenstraat’ VLISSINGEN - Wim Hirdes van de Lokale Partij Vlissingen (LPV) heeft opnieuw grote zorgen over de volgens hem onveilige situatie in de Aagje Dekenstraat. DOOR EUGÈNE DE KOK Hij heeft daarover vragen gesteld aan het college van burgemeester en wethouders. Daarin zegt hij de problemen in de straat eerder te hebben aangekaart. Volgens hem is er daarna veel verbeterd, voornamelijk door meer toezicht en handhaving. Nu dreigt het echter weer uit de hand te lopen. ‘De onveilige situaties en het hufterige gedrag komen weer langzaam terug’, schrijft Wim Hirdes aan het gemeentebestuur. Hij zegt dat er in de Aagje Dekenstraat te vaak auto’s stil staan waar deze helemaal niet stil mogen staan, dat leveranciers van supermarkten en winkels de straat re-

gelmatig volledig blokkeren, bussen vaak slechts met moeite door de straat kunnen rijden waardoor het andere verkeer wordt opgehouden en dat de bushokjes te vaak worden gebruikt voor zaken waarvoor ze niet zouden moeten worden gebruikt. De LPV wil dat er iets aan de situatie wordt gedaan. Ze heeft zelf advies ingewonnen bij deskundigen. Volgens de partij zeggen zij dat de bushaltes in de Aagje Dekenstraat beter zouden kunnen worden verplaatst naar (bijvoorbeeld) de Hellingbaan, er een vaste los- en laadplaats zou moeten komen en dat het automobilisten verboden zou moeten worden stil te staan. Hirdes vraagt aan het college te onder-

zoeken of (enkele van) deze maatregelen op korte termijn kunnen worden ingevoerd, zodat ‘de veiligheid misschien wat kan verbeteren in deze belangrijke doorgaande straat’. Hij wil dat het bestuur in haar onderzoek de plannen voor de zogenaamde Zee Allee, de nieuwe ontsluiting tussen de Koningsweg en Aagje Dekenstraat betrekt. Over dat plan organiseerde de gemeente vorige week twee inloopavonden. De allee moet via het Scheldekwartier lopen en een rechtstreekse verbinding gaan vormen tussen de Koningsweg en de binnenstad. Hij zou eind volgend jaar klaar kunnen zijn als alles mee zit.

Het juiste adres voor: ͻ Kunststof Kozijnen s 100 m 2 howroo m ͻ Buiten Zonwering ͻ Terrasoverkapping ͻ Velux Dakramen Geen aanbeta ͻ Insectenwering ling ͻ Binnen Zonwering

Kloosterpoort 19, Kapelle 0113-330333 www.internetbode.nl voor het (gratis) aanleveren van al uw nieuws

Cheque voor inrichten palliatieve kamers VLISSINGEN - Het Monuta Charity Fund stelt een bedrag van 4900 euro ter beschikking voor het opnieuw inrichten van een van de palliatieve kamers in het Admiraal De Ruyter Ziekenhuis (ADRZ) in Vlissingen. De cheque wordt woensdag overhandigd aan een vertegenwoordiging van de afdeling oncologie. In de palliatieve kamers moeten terminale kankerpatiënten hun laatste levensfase zo aangenaam mogelijk kunnen doorbrengen. Door de 4900 euro van het Monuta Charity Fund wordt één van de kamers in Vlissingen nog aangenamer gemaakt. Bovendien kunnen partners of familieleden voortaan blijven overnachten bij de patiënten.

Koor Vlis-singers zoekt muzikanten VLISSINGEN - Koorgroep De Vlis-singers zoekt een accordeonist, een fluitist en een reserve-pianist die de ongeveer 40 zangers kunnen begeleiden. Ook zoekt het koor nog mannen en sopranen. De Vlis-singers brengt naar eigen zeggen ‘hedendaagse, vlotte christelijke liedjes’. Zij zingen deze tijdens de kerkdiensten en vieringen. In het begeleidingscombo zitten naast een accordeonist, fluitist en pianist ook een drummer, gitarist en klarinettist. Meer informatie over het koor is te vinden op de website www.vlis-singers.nl. Het eerstvolgende optreden van het koor staat in de agenda op 1 december in PKN-gemeente in Koudekerke.


Aanbiedingen geldig t/m zaterdag 7 december en zolang de voorraad strekt.

Ik blijf binnen! Dierenkliniek in onze winkel Inloopspreekuur di, do en za van 13.00 - 14.30 uur (andere tijden op afspraak) Dieetvoeding voor hond en kat verkrijgbaar.

nu

19.95 vaste lage prijs

49.95 met geurfilter

HELP UW HOND TIJDIG BIJ VUURWERKANGST Kijk ook op: vanderpoeldierenverblijf.nl Gratis informatieavond vuurwerkangst door de dierenarts en Martin Gaus hondenschool Goes op dinsdag 3 december om 19.30 uur.

39.95 Curver kattenbak

Kattenluik Staywell 300

Krabmeubel Classic-Eco Tree Jump

Kunststof, design kattenbak met rotanlook, uitschuiflade en geurfilter.

Stevig, doorzichtig luik in wit frame met 4-standen veiligheidssluiting. Geschikt voor katten tot 7 kg.

Speelse kattenkrabpaal met diverse pluche etages. Sterke sisal stam (ø 9 cm) v.v. speelbal. Afm. 40 x 40 x 100 cm. Beige, zwart en grijs.

Vooraf inschrijven via 0113 – 381000 of info@dierenverblijf.com

LET OP! 27 november zijn wij gesloten i.v.m. Dankdag!

zeer ruim

3 voor

144.50

8.99

compleet krachtvoer

11.95 slechts

26.95*

Konijnenhok KP5-plus

Whiskas Pouch Multipacks

Pavo Slobber Mash 15 kg

Caniselect kip en rijst 15 kg

Ruim konijnenhok met nachthok, 2 lades, trap, anti-knaagstrips en scharnierend dak. Afm. 116 x 63 x 105 cm.

Heerlijke maaltijd voor de kat, verpakt in handige portiezakjes in diverse smaken. 12 x 100 gram.

Compleet krachtvoer of als traktatie na gedane arbeid. Voor een goede vertering en glanzende vacht.

Hoogwaardige, optimaal verteerbare, krokante voeding voor een gezond leven van uw hond. 2 voor 49.00*

met 4 deuren

diverse smaken

59.50

9.95 2 kg extra

nieuwe verpakking

57.95

Konijnenhok ZH1

Felix Sensations 4 kg

Ruim konijnenhok voor één konijn met maar liefst 4 deuren! Met nachthok en scharnierdak. Afm. 91 x 45 x 99 cm.

Complete en uitgebalanceerde kattenvoeding. Knapperige brokjes in diverse smaken.

Royal Canin Labrador Retriever Adult 12 + 2 kg Rasspecifieke voeding voor de volwassen Labrador Retriever.

Weihoek 16, 4416 PX Kruiningen, 0113 381 000 Openingstijden: ma/do 9.00 - 17.30, vr 9.00 - 18.00, za 9.00 - 16.00

8.99

Biokat’s Fresh 20 kg Klontvormende kattenbakvulling uit 100% natuurlijke klei. Economisch in gebruik en frisgeurend.

facebook.com/ dierenverblijfcom

Volop gratis parkeerruimte


ACTUALITEIT

Vlissingse Ondernemers Centrale, Cultuurwerf en Timmerfabriek slaan handen ineen voor feestelijke decembermaand

Winterstad Vlissingen straalt warmte en licht uit VLISSINGEN - De Cultuurwerf, Timmerfabriek en Vlissingse Ondernemers Centrale (VOC) hebben elkaar gevonden in het uitgebreid vieren van de decembermaand in de stad. Onder de naam Winterstad Vlissingen presenteren zij van zaterdag 7 december tot en met Kerstmis allerlei sfeervolle activiteiten in het centrum. De gemeente Vlissingen vergroot de feestvreugde met gratis parkeren in de binnenstad van 13 december tot en met 5 januari. Het is de eerste keer dat de binnenstad zo groots de feestdagen ingaat. “We pakken flink uit, met voor ieder wat wils”, beloven de partijen. DOOR BRITTA JANSSEN De grote verlichte kerstbomen in de Coosje Buskenstraat verklappen al dat er wat te gebeuren staat. De VOC, Cultuurwerf en Timmerfabriek geven alle drie op hun eigen manier invulling aan het thema ‘Warmte, licht en vuur’. Winterstad Vlissingen begint zaterdag 7

december met een kerstmarkt in en om de Lange Zelke van 11.00 tot 17.00 uur. Hier staan twintig kramen voor de VOCwinkeliers en nog zo’n tien voor creatieve Vlissingse burgers. “We kleden het mooi aan met muziek, een kampvuur op de Oude Markt, glühwein en warme chocomelk”, schetst VOC-coördinator Koert Vermeulen.

Lichtroute Ook komt er een lichtroute door de stad waarbij allerlei markante, bijzondere gebouwen in de schijnwerpers staan, zoals de strandwachtpost op het Nollestrand, de watertoren in Oost-Souburg en de Arsenaaltoren. “Als cadeau ter ere van haar 25-jarig bestaan schenkt Stichting Moerman de verlichting van de top van de

Onno Bakker, Louk Peperkamp, Jan Jacobs en Sjaak Cornelisse (vlnr) gaan voor een sfeervolle winterstad.

FOTO LEONARD PASSCHIER

Sint Jacobskerk”, aldus VOC-voorzitter Jan Jacobs. “Bij winteractiviteiten zie je vaak de Dickens-stijl, maar wij gaan iets nieuws doen”, legt directeur Onno Bakker van de Cultuurwerf uit. “ We willen mensen de typisch Vlissingse beleving meegeven, waarvoor ze graag speciaal komen.” Wonderstroom De Cultuurwerf heeft met een knipoog naar Onderstroom - haar Vlissingse (straat)theaterfestival in de zomer - Wonderstroom bedacht. Dit begint vrijdag 13 december om 17.00 uur met de act White Wings en een optocht door de stad vanaf het Bellamypark. “We bieden met Wonderstroom een gevarieerd programma met voor ieder wat wils op verschillende locaties in de binnenstad”, kondigt Lindy Huibregtse van de Cultuurwerf aan. Zo is er koopzondag 15 december een vuurshow van ‘pyromancher’ David Boelee. In de weekenden staat er van alles op stapel. De kerstman en zijn hulpjes delen lekkers uit, allerlei muziekgezelschappen treden op, er zijn ‘levende etalages’ te bewonderen en er is een Kerstmannenloop voor het goede doel. Naast alle nieuwe activiteiten is er extra aandacht voor de aankleding van de stad. “We hebben het aantal kerstbomen en de verlichting fors uitgebreid”, noemt Vermeulen een voorbeeld. “Verschillende pleinen krijgen bomen van tien meter hoog en ook de boulevard hebben we aangekleed met kerstbomen en verlichting.” Kippenvel Met een fakkeloptocht op kerstavond hoopt de organisatie op een kippenvelmoment.

“Om 19.30 uur lopen we met fakkels vanaf het Bellamypark over de boulevard, onder begeleiding van muziek van Ons Genoegen”, vertelt Jacobs. “Bij het Wooldhuis keren we weer om. We hebben vijfhonderd fakkels beschikbaar van twee euro per stuk. Mocht dat niet genoeg zijn, dan mag je ook zonder meelopen.” Iedereen die wil deelnemen, kan vanaf 19.00 uur terecht bij café De Concurrent. Als alternatief voor een bezoek aan de kerk hoopt de organisatie met de fakkeloptocht op een neutrale manier saamhorigheid te creëren. “Ik denk dat dit een waanzinnig moment wordt”, verwacht Jacobs. Fout kerstfeest De Timmerfabriek sluit bij Winterstad Vlissingen aan met de populaire kersteditie van Groove to Chill op 21 december. “Nieuw is het kerstnachtfeest het Foute Kerstfeest”, vertelt Louk Peperkamp van de Timmerfabriek. “Hits van toen en nu komen langs in een carnavalssetting, van Abba tot Gabber Piet en Ali B.” Van twintigers tot veertigers, iedereen kan uit zijn dak gaan, belooft hij. “Het gaat om foute hits die iedereen lekker kan meezingen.” Meer informatie Van vrijdag 13 december tot en met zondag 5 januari kunnen automobilisten in de binnenstad gratis parkeren in de straten. In de parkeergarages geldt overdag een gereduceerd tarief van één euro per uur in plaats van 1,70 euro. De komende weken besteedt De Vlissingse Bode vaker aandacht aan het programma van Winterstad Vlissingen. Kijk voor meer informatie ook op de website www.winterstadvlissingen.nl

Bedrijven presenteren plannen en bewoners maken wensen kenbaar tijdens bijeenkomst

Buurt praat over speelvoorziening Bloemenlaan VLISSINGEN - Spelen is belangrijk voor kinderen. Alleen centraal in het middengebied in Vlissingen mist er nog DOOR TARA DE VRIEND een speelmogelijkheid. Gemeente Vlissingen hield woensdag een bijeenkomst over de ideeën hiervoor in de Bloemenlaan. Twee bedrijven presenteerden hun plannen en vervolgens konden buurtbewoners hierover praten Eerder organiseerde de gemeente al twee bijeenkomsten waarbij buurtbewoners en hun eigen ideeën en wensen kenbaar maken.

hun wensen en ideeën over een speelvoorziening in de Bloemenlaan kenbaar konden maken. Hieruit kwam naar voren dat ze het een goed initiatief vinden, maar dat het belangrijk is dat de speelvoorziening voor verschillende doelgroepen is en dat het belangrijk is dat er een omheining komt, omdat de locatie aan de straat ligt. Bedrijfsplannen Bij het eerste bedrijf dat haar plannen toonde, staat natuurlijk spelen centraal. Een aantal onderdelen die ter spraken kwamen, zijn een tunnel van wilgentenen, zwerfkeien, een kabelbaan, tipi van wilgentenen en een vogelnestschommel.”

‘Veilig spelen ondanks het verkeer’

Blijf op de hoogte van het

lokale nieuws www.internetbode.nl

FOTO TARA DE VRIEND

www.internetbode.nl

Adrie de Klerk van de gemeente Vlissingen in gesprek met een buurtbewoonster.

Om de buurt bij het project te betrekken heeft het bedrijf bedacht dat bewoners met hun kinderen mogen helpen de omheining en tipi’s van wilgentenen te maken. Het tweede bedrijf haalde haar inspiratie uit het boek Het Vlot van schrijver Wim Hofman. Hofman groeide namelijk op in de Bloemenlaan. In dit plan komt de sfeer

U kunt uw advertentie opgeven via de button “Advertentie aanleveren”

Redactie kunt u aanleveren via de button “Redactie aanleveren”

PAGINA 3

van Vlissingen terug, met bijvoorbeeld een omheining van strandpalen. Ook een kabelbaan, schommel, klimtoestel, evenwichtsbalk, glijbaan en het spel menserger-je-niet presenteerde zij in haar concept. Omheining Buurtbewoonster Debbie vond het goed te zien dat er een speelvoorziening komt, maar vroeg zich af of de plannen wel ‘hufterproof’ zijn. “Een tipi is bijvoorbeeld erg kwetsbaar”, vindt ze. Marie vindt het belangrijk dat haar kinderen veilig kunnen spelen op de speelplaats, ondanks het verkeer dat door de straat rijdt. Ze zou het liefst een omheining zien, waardoor de kinderen niet direct de weg op kunnen rennen. “We gaan de plannen intern bespreken”, vertelde Adrie de Klerk van de gemeente. “Binnenkort beslissen we welk plan we gaan uitvoeren. Er waren een aantal opmerkingen over de veiligheid van de kinderen die er spelen, omdat er auto’s langsrijden. Dus we bespreken hoe we auto’s het beste op de spelende kinderen kunnen attenderen.” De gemeente streeft ernaar in december de opdracht uit te zetten bij het bedrijf, zodat de werkzaamheden in maart kunnen beginnen. Omwonenden worden apart op de hoogte gesteld over het project.

Volg ons op Twitter: @VlissingseBode.


ENOCHT! ELL SP INGEK S STUK 0 80.00

BoekenVoordeel Verrast je met boek, hobby en cadeau

JE VINDT ONS O.A. IN: VLISSINGEN WALSTRAAT 84 & MIDDELBURG LANGE DELFT 33 & GOES LANGE KERKSTRAAT 8 & TERNEUZEN HAVENSTRAAT 5 OF KIJK OP WWW.BOEKENVOORDEEL.NL

17.95

14.99

DIT WEEKEND

9.

99

DIT WEEKEND

. 999

I love Holland spel Trivia- en partyspel voor de hele familie.

Angry birds spel Bereik als eerste de varkens! 2-4 spelers.

11.99

High Tea box Bevat: kookboek en luxe etagère.

DIT WEEKEND

5.

99 Lovecakes box Bevat: kookboek, 20 cupcakevormpjes, 4 koekjesstekers & spuitzak.

17.95

DIT WEEKEND

. 999

Blikspellen De populaire spellen “Liefde is” en “Pesten”.

19.99

DIT WEEKEND

. 999

Geronimo Stilton spel Met bijzondere kras/ruik speelkaarten.

7.95

DIT WEEKEND

. 1 99

KEUZE UIT 9 KADOBOXEN

€5. 3 DAGEN PER BOX Ook verkrijgbaar: Chocolade, Italiaans, Taartjes en Tapas.

16.99

Top 2000 popspel Trivia- en troevenspel met ruim 1000 weetjes.

14.95

DIT WEEKEND

. 299 De wereld draait door spel Uniek dvd spel.

ALLEEN DEZE VRIJDAG, ZATERDAG & ZONDAG !

Geldig: 29-11-13 t.m. 01-12-13, op getoonde kadobox series in Nederland. OP=OP.

24.95

DIT WEEKEND

. 499

Weerwijzer Educatief spel over het weer.

Wijnproefspel Met ruim 1000 vragen.

Spel van de eeuw Het trivia-bordspel over de 20ste eeuw.

14.95

DIT WEEKEND

24.95

DIT WEEKEND

. 399

. 499

Sushi box Bevat: receptenboek, chopsticks en meer.

Shots & cocktails box Bevat: receptenboek, 4 shotglaasjes en meer.

Cakepops box Bevat: receptenboek en meer.

Dichtbij huis, dat voelt vertrouwd! Het is vrijdag. Met het weekend voor de deur nodigen we graag een paar goede vrienden uit: samen genieten van lekkere hapjes en een goede wijn. Het liefst in de eigen tuin bij de vuurkorf. Als het buiten te koud wordt wacht een warm en gezellig huis. Voor nog meer goeie gesprekken en een lekkere maaltijd. Met elkaar, dat is wat ons bindt. DELTA zorgt voor zorgeloos comfort, ook op vrijdagavond. Comfortabel, betrouwbaar en bereikbaar! Profiteer nu van onze nieuwe, vaste leveringsprijzen voor elektriciteit en gas. Als je leveringsovereenkomst afloopt, ontvang je van ons een nieuw aanbod.

Kijk voor alle informatie op www.DELTA.nl/energie


ACTUALITEIT

VLISSINGEN 700 JAAR STADSRECHTEN

Column

De fles van Vlissingen was een veldfles

Addo Sprangers

Participatiemaatschappij Nieuwe woorden die onze taal verrijken. Van Dale wijdt er jaarlijks een heuse Woord van het Jaar-verkiezing aan. Het is er eentje waar ik iedere keer weer naar uitkijk, vooral ook omdat er een Nederlandse én Belgische competitie voor wordt uitgeschreven. Prachtige woordvondsten zijn veelal het resultaat, al moeten we nog even afwachten wat dat uiteindelijk gaat worden. Het Genootschap Onze Taal nam er onlangs tijdens een congres in Breda al een bescheiden voorschotje op, waardoor plotseling woorden als pietitie, socialbesitas, sletvrees, selfie, koningslied, afluisterschandaal, 3D-printer, phablet en shariawijk voorbij kwamen. Aardige vondsten, maar door de leden van Genootschap Onze Taal net niet origineel genoeg bevonden om te worden uitgeroepen tot het uiteindelijke Woord van het Jaar bij die club: participatiemaatschappij. Ik geef toe, het is een woord dat beklijft. Ook de betekenis - een samenleving waarin burgers meer verantwoordelijkheid nemen voor hun eigen leven en omgeving - zal bij de meeste mensen goedkeuring kunnen wegdragen. Helaas blijkt het woord, zoals de uitverkiezing wel suggereert, zeker nog geen gemeengoed. De schokkende vondst van een bejaarde vrouw die geheel onopgemerkt al tien jaar lang dood lag in een Rotterdamse woning spreekt wat dat betreft boekdelen. Dat geldt trouwens ook voor de reactie van minister Edith Schippers die het voorval weliswaar ‘heel treurig’ noemt, maar vervolgens ook niet veel verder komt dan te concluderen ‘dat zulke dingen in de grote stad nu eenmaal kunnen gebeuren’. De oplossing zit volgens haar in de samenleving. Klopt helemaal, al wordt in diezelfde samenleving soms een - laten we zeggen - ‘aparte’ invulling aan het begrip participeren gegeven. Neem de tandarts die afgelopen week besloot te helpen bij de incasso van onbetaalde rekeningen door het kunstgebit van een in gebreke blijvende patiënt eigenhandig in beslag te nemen. Nog een mooi voorbeeld: de twee mannen die na een drinkgelag thuis besloten om hun tot een minimum geslonken drankvoorraad op peil te brengen door een kroegbaas in Vlissingen van zijn drank af te helpen. Dat zij dit laatste deden met behulp van inbrekersgereedschap, tja... Participeren, daar gaat het om. Adèle Bloemendaal, Leen Jongewoord en Piet Römer zongen het 45 jaar geleden al: ‘We benne op de wereld om mekaar om mekaar om mekaar om mekaar te hellepe, nietwaar?’ Al is het van de regen in de drup. Die participatiemaatschappij is er al lang. Volgende ronde dus maar. Het woord is aan Van Dale.

VLISSINGEN - Op 2 april 2015 bestaat Vlissingen 700 jaar als stad. Dat wordt onder andere gevierd met de uitgave van een integrale stadsgeschiedenis, geschreven door historicus Peter van Druenen. In de Vlissingse Bode krijgt u de komende drie jaren wekelijks een voorproefje. Deze week: de enige echte fles van Vlissingen.

Het stadszegel van Vlissingen uit 1369 waarop duidelijk een veldfles is te zien. FOTO STADSARCHIEF ANTWERPEN

DOOR PETER VAN DRUENEN Op woensdag 4 oktober 1369 schreef het stadsbestuur van Vlissingen een brief aan het stadsbestuur van Antwerpen. De brief was met geschoolde hand geschreven op

Colofon Kantoor regio Zeeland Damplein 1, 4331 GC Middelburg, Tel. 0118 617 661

perkament en voorzien van het stadszegel van Vlissingen. In het midden van het zegel was een veldfles afgebeeld zoals die in de 14e eeuw werd gebruikt door reizigers en pelgrims. Vanwege het veer naar Vlaanderen, waarmee al sinds de tijd dat

COMPLEET INCL. VAATWASSER

Hoofdkantoor Bredaseweg 26, 4881 DE Zundert, Postbus 22, 4880 AA Zundert Tel. 076 599 8111, Fax 076 599 8199

€ 3590

Vlissingse Bode Vlissingse Bode Redactie Britta Janssen, Eugène de Kok Correspondenten Bo van Scheyen Acquisitie Bert Paauwe, Lennert Steketee Druk Drukkerij Vorsselmans Sluittijden Advertenties maandag 14.00 uur. Verenigingsnieuws en lezersfoto’s vrijdag 12.00 uur Weekendverslagen maandag 12.00 uur Aanleveren via www.internetbode.nl Bezorgklachten 076 599 8111

KIJK SNEL OP WWW.DBKEUKENS.NL

SINT ANNALAND

GOES

W E E K B L A D

Uitgeverij de Bode b.v. behoudt zich ten aanzien van de inhoud van deze uitgave en/of website zowel het auteursrecht voor conform artikel 15 lid 1 sub 4 van de Auteurswet als het databankrecht.

Puzzel week 48

WWW.DBKEUKENS.NL

het eiland nog Vlaams grondgebied was, reizigers over de steeds breder wordende Honte werden verplaatst, maar ook omdat Vlissingen een bedevaartsoord was, waren dit soort flessen niet meer weg te denken uit het stadsbeeld. De fles op het zegel was omringd door zes ronde versieringen met ieder drie, rondom een knop gerangschikte blaadjes die doen denken aan een driebladerige klaver en waarschijnlijk bedoeld waren als versiering in de gotische stijl, een zogenaamde driepas. Rondom de blaadjes woekerden kleine takjes groen. De rand van het zegel, dat was gegoten in groene was, vermeldde de naam van de stad. Het zegel was van een zeer verfijnde kwaliteit en dat was opmerkelijk omdat Vlissingen, ondanks haar stadsrechten die in 1315 waren toegekend door graaf Willem III, nog steeds het karakter en aanzien had van een eenvoudig vissersdorp. Er waren geen stadsmuren, wallen of grachten en er woonden hooguit 300 mensen. Gezouten haring De brief zelf was kort: de bestuurders van Vlissingen verklaarden dat de Antwerpenaren al 54 jaar verse en gezouten haring kochten van Vlissingse vissers. Zij wezen daarbij op de lange geschiedenis van deze handelsrelatie en op het wederzijds vertrouwen dat was ontstaan. De vondst van de brief en het zegel is zeer belangrijk voor de geschiedschrijving van Vlissingen. Tot nu toe werd aangenomen dat de koppeling tussen stad en fles op fabels en sterke verhalen berustte. Het nu ontdekte stadszegel geeft in ieder geval zekerheid over het bestaan van deze connectie en zegt tevens iets over de redenen waarom de stad dit gebruiksvoorwerp in de loop van de 14e eeuw als het belangrijkste symbool van de stad ging beschouwen: het drukke verkeer van mensen, vooral reizigers, maar ook pelgrims, langs de Vlissingse haven. Tijd om de potsierlijke fles die nu in het stadswapen staat te vervangen door dit origineel? Zie ook www.vlissingen700.nl.

Bioscooppionier krijgt koninklijke onderscheiding in week van 15-jarig bestaan Cinecity

Ad Westrate wil er nog een zaal bij

De oplossing van deze puzzel is in week 49 te vinden op www.internetbode.nl

© www.sudokusite.eu

VLISSINGEN - Ad Westrate is donderdagmiddag benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. De man, die eind vorige eeuw bioscoop Alhambra verkocht om iets verderop in Vlissingen Cinecity te beginnen kreeg de onderscheiding uit handen van commissaris van de koning Han Polman. Westrate ontving het lintje vanwege zijn verdiensten in de bioscoopsector. Naast eigenaar en directeur van Cinecity is hij voorzitter van de Raad van Toezicht van festival Film by the Sea en zet zich in voor de Nederlandse vereniging van bioscoopexploitanten, de International Union of Cinemas, de Stichting Blauwe Ruis en de stichting Bio Kinderrevalidatie. Bioscoop Cinecity vierde vorige week het 15-jarig bestaan. Elk jaar komen er 340.000 mensen naar de Spuikomweg in Vlissingen. Westrate zei te verwachten op korte termijn de vijf miljoenste bezoeker te verwelkomen. Daarnaast maakte de ondernemer bekend plannen te hebben om het bioscoopcomplex uit te breiden met een grote zaal voor maximaal 750 personen, die ook kan worden gebruikt voor podiumkunsten. Hij is daarover in gesprek met de gemeente. FOTO JOCHEM WESTRATE PAGINA 5


Ondernemer heeft meeste bereik met zijn voorpaginafoto

Theo van de Velde wint Facebook-actie Weekblad de Bode

Industrie in Zeeland verwacht volgens KvK meer te investeren

‘Export stuwende kracht economie’

GOES - Topondernemer Theo van de Velde haalde al de voorpagina van Weekblad de Bode en nu heeft hij ook nog eens een advertentiepagina in een editie van De Bode naar keuze gewonnen. “Mijn dag kan niet meer stuk”, VLISSINGEN - Ondernemers in Zeeland zijn volgens de Kamer van Koopreageert de eigenaar van De Zeeuwse PT Cruiser. handel (KvK) ‘vrij positief gestemd’ over hun omzet in 2014. ‘Vooral exporterende bedrijven verwachten meer buitenlandse afzet’, aldus de KvK. Dit DOOR BRITTA JANSSEN blijkt volgens de kamer uit het nieuwste Coen-onderzoek (Conjunctuur enquête Nederland) onder bedrijven. De Goesenaar - die bruidsparen met zijn PT Cruiser-trouwauto een onvergetelijke dag bezorgt - bezocht eerder deze maand de stand van Uitgeverij de Bode op de netwerkbeurs Contacta in Goes. De uitgever van Weekblad de Bode - de gratis krant met verschillende edities in Zeeland en West-Brabant - trakteerde ondernemers bij de beurs op een ludieke Facebookactie waarmee ze een hele advertentiepagina in kleur konden winnen. Die sleepte Theo van de Velde in de wacht. Hij wist met zijn gezicht op de voorpagina het grootste bereik te generen via Facebook. “Helemaal geweldig!”, vindt hij. Elkaar helpen Van de Velde haalde alles uit de kast om de actie zo breed mogelijk onder de aandacht te brengen. “Als je ergens aan meedoet, moet je het ook goed doen. Ik ben heel actief met sociale media en ook deze actie is goed om mijn bedrijf te promoten. En door deze voorpagina en ook andere links uit te wisselen met bedrijven help je elkaar.” Bijna dagelijks controleerde Van de Velde hoe de actie leefde. “Ik heb flink zitten pluizen naar hoe ik en andere ondernemers het deden”, blikt hij lachend terug. “Op het eind zei ik tegen mijn vrouw ‘volgens mij ben ik het gewoon’.” En dat was ook zo. “Het is een leuke actie en ik krijg er veel positieve reacties op. ‘Hee, de Zeeuwse staat weer op de voorgrond!’, zeggen mensen. Da’s mooie promotie.”

VAN ONZE REDACTIE ‘Maar ook volgend jaar houden veel bedrijven nog de hand op de knip en staan veel banen op de tocht. De bouw blijft negatief gestemd. Bijna de helft van de Zeeuwse bouwbedrijven rekent in 2014 op minder omzet.’ Herstel Veel sectoren zagen hun omzet eind dit jaar enigszins herstellen. Met uitzondering van de bouw wordt in 2014 een verdere toename verwacht. ‘Maar omzetherstel is nog geen garantie voor breed economisch herstel. Daarvoor is een langdurige verbetering van verkopen met betere marges nodig.’ Veel bedrijven verwachten nog steeds niet meer winst te boeken. ‘Nog altijd vinden veel ondernemers het economisch klimaat slecht. Stijgend vertrouwen is vooral zichtbaar bij de industrie, vervoer en opslag en de zakelijke dienstverlening. Bij de groothandel en vervoer en opslag lijken de marges ook iets te herstellen.’ Werkgelegenheid Met name in de ontwikkeling van de werk-

VLISSINGEN - WSV de Vrolijke Tippelaars houdt op zaterdag 30 november haar St. Nicolaastocht.

Theo van de Velde op de voorpagina van Weekblad de Bode.

VLISSINGEN - Door een ruime overwinning bij Kloetinge F4 is GPC Vlissingen F2 herfstkampioen in hun klas geworden. Voor de seniorenteams was het een minder goede dag met als uitschieter het zesde elftal dat de eerste overwinning boekte deze competitie. Het damesteam van GPC Vlissingen verloor hun eerste wedstrijd, thuis tegen de dames van Arnemuiden, maar blijven koploper. A1 boekte een mooie overwinning bij Clinge A1 en nestelt zich daarmee in de subtop van de tweede klas.

Er zijn nieuwe routes uitgezet over 5, 10, 15 en 25 km, op de rustplaats bij Ter Reede ontvangt U een bekertje warme chocolademelk. De starttijd voor de 25 km is 9.00 uur

Clinge A1-GPC A1 1-2 Veere E1-GPC E1 1-11 VCK E2-GPC E2G 3-4 GPC E3-ST SVD/Volharding E2 3-4 Zeelandia Middelb. F2-GPC F1 1-3 Kloetinge F4-GPC F2G 0-7 GPC F3-Arnemuiden F4 4-1

VLISSINGEN - In het afgelopen inhaal/ beker weekend van Zeeland Sport, maar een beperkt aantal wedstrijden. Helaas kwamen alle teams met een nederlaag thuis.

Programma zaterdag 30 november 14.30u GPC 1-De Fendert 1 12.00u Heerjansdam 2-GPC 2 12.30u GPC 4-Serooskerke 4 14.30u GPC 5-VCK 4 14.30u GPC 6-Apollo’69 3 14.30u Steen A1-GPC A1 11.00u GPC C1-Nieuwland C1 12.00u ZSC’62 VR1-GPC VR1

Uitslagen Zeeland Sport F1-Oostkapelle F1 1-2 Zeeland Sport E1-Walcheren E3 0-5

RCS 3-Zeeland Sport 2 3-2 MZC’11 2-Zeeland Sport 3 3-1 Programma zaterdag 30 november 14.30u Zeeland Sport za 2-Terneuzense Boys 3 Zondag 1 december 14.30u RIA W 1-Zeeland Sport 1 12.00u ODIO 2-Zeeland Sport 2 10.30u Goes 4-Zeeland Sport 3

Spoken en zwarte kunst

GOES - De extra afslag op de A58 bij Goes komt er. Zo veel is zeker, nu minister Melanie Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu vorige week heeft toegezegd er 8,8 miljoen euro aan bij te dragen. schat de totale kosten op zo’n achttien miljoen euro. Goes spaart er al jaren geld voor in de reserve majeure projecten. “Het zou bijna onmogelijk zijn zonder de bijdrage van Den Haag, maar we moeten nog steeds veel zelf doen.” In de eerste maanden van 2014 krijgt de gemeenteraad van Goes een nieuw verzoek om een voorbereidingskrediet voorgeschoteld. Dat geld is noodzakelijk voor verschillende onderzoeken, het maken van bestemmingsplannen, maar ook voor het verwerven van gronden, voornamelijk aan de Borselse zijde van de A58. In een eerder stadium heeft de gemeenteraad gekozen voor de zogenoemde westelijke variant van de afslag. Deze komt ter hoogte van de spoorlijn Goes-Borsele. De op- en afritten zijn via een zogenaamde turbokluifrotonde verbonden met de Nansenbaan. Of de ‘zuidelijke inprikker’ er nog komt om het verkeer in Goes in goede ba-

en de overige afstanden tussen 10.00 en 13.00 uur. We starten vanuit clubhuis Zeeland Sport, Baskensburgplein, Vlissingen. Sint en zijn Pieten zullen enige tijd op de rust aanwezig zijn. Voor verder informatie kunt U terecht bij: Mw. Meerman, 0118464753 of Mw. van Oorschot 0118-463845. Mailen kan ook naar wsvdvt@zeelandnet.nl

JAN ZWEMER

Goes kan opgelucht ademhalen Zonder de miljoenen van Den Haag zou de tweede afslag op de snelweg er waarschijnlijk nooit kunnen komen. Alle reden dus voor blije gezichten bij gedeputeerde Kees van Beveren en wethouder Loes Meeuwisse van de gemeente Goes. “We zijn hier ontzettend blij mee”, liet de laatste begin vorige week bij de bekendmaking weten. “Het heeft lang geduurd, maar we zijn er als Goes altijd in blijven geloven.” Van Beveren zei dat minister Melanie Schultz van Haegen de Zeeuwse lobby op waarde heeft weten te schatten. “De Rijksuitgaven zijn nu tot 2028 op slot gegaan. Daarom is het mooi dat we er bij zitten. Deze afslag is belangrijk voor Goes, maar ook voor de hele regio. Vandaar dat wij er zelf ook zo veel aan willen bijdragen.” Ook Meeuwisse benadrukte dat de 8,8 miljoen euro niet zaligmakend is. Ze

‘De toenemende export is bij alle sectoren terug te zien, waarbij de industrie de sterkste groei verwacht en qua exportvolume veruit de belangrijkste is.’

Zeeland Sport

Den Haag draagt 8,8 miljoen euro bij aan extra afslag op A58

DOOR EUGÈNE DE KOK

Export De export is de stuwende kracht achter de betere omzetverwachtingen, aldus de KvK. ‘Bijna een derde van de ondernemers verwacht een beter exportresultaat. Maar zeven procent voorziet een daling.’ Landelijk zijn ondernemers iets optimistischer.

St. Nicolaaswandeltocht

GPC Vlissingen F2 herfstkampioen

Uitslagen zaterdag 23 november GPC 2-Serooskerke 2 1-5 GPC 4-VCK 3 3-3 MZVC 3-GPC 5 6-5 GPC 6-Nieuwdorp 3 4-1 Arnemuiden VR1-GPC VR1 3-1

gelegenheid zit volgens de kamer weinig positieve beweging. ‘Geen enkele sector verwacht voor 2014 per saldo meer personeel in dienst te nemen. De minst slechte score wordt gemeten in de industrie (2014: saldo -4%). Een verder oplopende werkloosheid lijkt onafwendbaar.’ Zeeuwse bedrijven houden de hand op de knip als het gaat om investeringen en het aannemen van personeel. ‘Eerst moeten omzetten en winsten structureel herstellen. Positieve uitzondering is de voor de Zeeuwse economie zo belangrijke industrie. Deze sector verwacht in 2014 juist meer te investeren.’

nen te leiden, bekijkt de gemeente als de afslag er eenmaal is. Reistijden De extra afslag moet een einde maken aan de opstoppingen van en naar bedrijventerrein De Poel, zowel ‘s ochtends als ‘s avonds. Ook moet het Admiraal De Ruyter Ziekenhuis aan de ‘s-Gravenpolderseweg in Goes sneller en beter bereikbaar maken. De reistijden slinken aanzienlijk. Volgens Meeuwisse doe je er vanaf de Vlaketunnel nu 23 minuten over om het bedrijventerrein in Goes te bereiken. Straks zijn dat er nog maar zes. Vanaf de Sloedam gaat de reistijd van 22 minuten terug naar tien minuten. “Bovendien is hij belangrijk voor de verkeersveiligheid en het terugdringen van het sluipverkeer door de Zak van ZuidBeveland.” Meeuwisse zei te hopen dat de aanleg over ongeveer drie jaar kan beginnen. PAGINA 6

In september 1890 braken in de buurt van de Dampoort, Bleek en Veerse Singel in Middelburg tientallen ruiten zonder dat kon worden vastgesteld hoe dat kwam. Er was duidelijk gegooid met stukken steen, aardappelen, dakpannen of bloempotten. Niemand zag ooit een dader, ook wanneer men vlak bij een getroffen ruit stond te praten. ‘Heden morgen omstreeks negen uren’, aldus een journalist van de Middelburgsche Courant, ‘waren wij misschien geen 50 passen van een huisje verwijderd, toen daar op dezelfde onverklaarbare wijze zoodanig feit gebeurde’. De kapotte ramen, maar ook veel andere, werden dichtgespijkerd en een geruchtenstroom kwam op gang. De meeste gingen over ‘spoken’ en ‘zwarte kunst’ oftewel magie. Uiteraard hield de politie toezicht, maar vergeefs. Wie voor het gooien verantwoordelijk was, werd nooit opgelost. Het verhaal ging als een lopend vuurtje door Middelburg en er kwamen vele nieuwsgierigen naar het noordelijk deel van de stad, vooral ‘s avonds na werktijd. ‘Enkele glasruiten werden nog stuk gegooid’, aldus de krant. ‘Vermoedelijk door kwajongens die van de drukte en duisternis gebruik maakten’. De gedachte aan magie werd aangewakkerd doordat één van de mensen die er woonden een briefkaart kreeg in een enveloppe ‘waarvan het opschrift niet zeer duidelijk is en aan eene mystificatie denken doet’. Op straat en binnenshuis wisselden de bijeengekomen Middelburgers nu allerlei ervaringen over ‘zwarte kunst’ uit die ze ooit hadden gehoord. Natuurlijk waren er die dat heel ‘aanschouwelijk’ konden vertellen en er ging dan ook bij de meeste ‘toehoorderessen’ een rilling door de leden. Vervolgens werd een oud middel geprobeerd. Men kookte één van de stenen waarmee was gegooid. ‘Terwijl de steen kookt wordt het deksel van den pot opgelicht en verschijnt een vrouwenhoofd in dichten nevel’. Men vertelt haar dat men de steen zal vergruizen en verbranden, maar geeft haar nog de kans om haar leven te beteren en daarvoor wordt er een deur opengezet. ‘Zoo gezegd, zoo gedaan, en nu is alles in het reine.’ De steen werd niet verder gekookt en het ingooien van de ruiten stopte. Alleen werden bij relletjes nog de ramen van de ontvanger van de briefkaart ingegooid.


BLAUW GERUITE KIEL

NIEUWS- EN INFORMATIEPAGINA VOOR DE INWONERS VAN GEMEENTE VLISSINGEN EN OMSTREKEN

Woensdag 27 november 2013 Redactie: afdeling Communicatie postbus 3000, 4380 GV Vlissingen telefoon: (0118) 487000 communicatie@vlissingen.nl www.vlissingen.nl FotograďŹ e: gemeente Vlissingen, tenzij anders vermeld

VLISSINGEN, STAD AAN ZEE

SNOEIWERKZAAMHEDEN Nu het winterseizoen voor de deur staat is voor de gemeente Vlissingen de tijd aangebroken om snoei- en dunningswerk uit te voeren. De periode van november t/m half maart is bij uitstek een geschikte periode om te snoeien en houtopstanden te dunnen. In deze periode is er geen blad aan de meeste struiken en de groei staat stil. Ook het dierenleven staat op een laag pitje. De gemeente voert sinds 2012 snoeiwerkzaamheden uit op basis van een snoei- en dunningsprogramma. Jaarlijks wordt een deel van de totale oppervlakte beplantingen gesnoeid en/of gedund. Met deze werkwijze worden alle sierheesters binnen de gemeente eenmaal in de drie jaar kort gezet, gedund en/of gesnoeid. Voor bosplantsoen (dit is een beplanting

die is samengesteld uit grovere inheemse struiken en bomen) is dit eenmaal in de zes jaar. Perkrozen worden ieder jaar gesnoeid.

VERGADERINGEN

STANDBEELD MAAIJKEN JANS EVERTSEN OP BOULEVARD

Woensdag 4 december 2013

Commissie Maatschappelijke Zaken Donderdag 5 december 2013 Zie voor de agenda

www.vlissingen.nl/ gemeenteraad

STADHUIS EERDER DICHT 5 DECEMBER

Voor meer informatie over de snoeiwerkzaamheden kunt u kijken op: www.vlissingen.nl/snoeien

Op donderdag 5 december 2013 sluit het stadhuis in verband met Sinterklaas al om 15.00 uur. De avondopenstelling komt ook te vervallen. Foto: Ruben Oreel Doeke en Hilde Roos onthulden 15 november het standbeeld van Maaijken Jans Evertsen, gemaakt door Jan Haas.

OORKONDE VOOR VLISSINGSE STRANDWACHTEN

De publicatie van de ingediende aanvragen heeft een informatief karakter. Tegen deze aanvragen kunnen geen bezwaarschriften worden ingediend. Het is mogelijk dat de tekeningen, waarop de vergunning wordt verleend, afwijken van de ingediende aanvraag. Kennisgeving beschikking Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo) Reguliere procedure: Verleende omgevingsvergunningen Burgemeester en wethouders van Vlissingen maken bekend dat zij de volgende omgevingsvergunningen hebben verleend: 1. kappen bomen Sloeweg (18-11-2013) 2. kappen 8 bomen Schuitvaartgracht

(18-11-2013) 3. uitbreiden autowascentrum Marie Curieweg 1 (18-11-2013) 4. wijzigen aanvraag bouwen schoolgebouw locatie Bossenburghpad 10 (19-11-2013) 5. bouwen serre locatie Zuidweg 9 (19-11-2013) 6. realiseren studio’s bestaand pand Kasteelstraat 125 (20-11-2013) 7. realiseren detailhandel leegstaand kantoorpand Scheldestraat 9 (21-11-2013) Bezwaar Bij de hierboven genoemde besluiten kunnen belangen van derden betrokken zijn. (Derden) belanghebbenden kunnen binnen zes weken na de tussen haakjes staande datum een gemotiveerd bezwaarschrift indienen bij burgemeester en wethouders van Vlissingen, Postbus 3000, 4380 GV Vlissingen. Het maken van bezwaar schorst de werking van het besluit niet. Wel kan een belanghebbende die bezwaar heeft gemaakt, de Voorzieningenrechter van de Rechtbank Zeeland-West-Brabant, Team Bestuursrecht, Postbus 90006, 4800PA Breda verzoeken een voorlopige voorziening te treffen, indien onverwijlde spoed, gelet op de betrokken belangen, dat vereist. Voor een dergelijk verzoek is grifďŹ erecht verschuldigd. Welstandscommissie De welstandscommissie vergadert in het openbaar eens in de 3 weken op een donderdag, aanvang 9.00 uur. De stukken ter behandeling moeten uiterlijk ĂŠĂŠn week voor de vergadering (woensdagmiddag uiterlijk 17.00 uur) bij bouw- en woningtoezicht ingediend zijn. U kunt de

GRATIS PARKEREN FEESTDAGEN Van vrijdag 13 december 2013 t/m zondag 5 januari 2014 kunt u in de binnenstad van Vlissingen gratis parkeren op straatniveau. In de parkeergarages geldt overdag een gereduceerd tarief: â‚Ź 1 per uur i.p.v. â‚Ź 1,70.

www.vlissingen.nl/parkeren

WMO-ADVIESRAAD

Raadslid Ger Blom, PSR Tel. 06 43443021, e-mail ghj.blom@kpnmail.nl www.partijsouburgritthem.nl

Ingediende aanvragen voor een omgevingsvergunning: Burgemeester en wethouders van Vlissingen maken bekend dat zij de volgende aanvragen voor een omgevingsvergunning hebben ontvangen: 1. plaatsen tuinhuisje volkstuincomplex Levenslust Vlissingsestraat (K)27 (13-11-2013) 2. in gebruik nemen gedeelte pand als winkel Paul Krugerstraat 55 (19-11-2013) 3. plaatsen terrasoverkapping Anna Blamanlaan 150 (14-11-2013) 4. kappen 2 bomen voortuin Cornelis van Perestraat 8 (19-11-2013) 5. realiseren zonnestudio Scheldestraat 11 en 13 (19-11-2013) 6. kappen boom t.h.v. Roerstraat 23 (20-11-2013)

Commissie Ruimte Commissie Algemeen Bestuur

VAN EIGEN KRACHT NAAR ‘SAMENKRACHT’

BEKENDMAKINGEN

Aanvang 19.30 uur

Dinsdag 3 december 2013

Waar wordt gesnoeid? In de periode november tot en met half maart wordt gesnoeid in de volgende buurten: - Bonedijkestraat e.o. - Boulevard, Spuikom, Vredehofzuid - Westerzicht - Lammerenburg - Zuidbeek - Papegaaienburg-Hofwijk - Zeewijksingel - Binnen- en Buitenhavens

Per 1 januari 2015 wordt van de gemeenten verondersteld dat ze klaar zijn voor de overdracht van de Jeugdzorg, onderdelen van passend onderwijs, AWBZ naar WMO en de Participatiewet. Partij Souburg Ritthem voorziet dan ook grote problemen bij de invoering hiervan. Men vraagt zich tevens af wat in grote lijnen wordt verwacht van bovenstaande transities. Stuk voor stuk grote vraagstukken ook voor Partij Souburg Ritthem. We hebben op 19 maart 2014 te maken met verkiezingen en er zal dus een nieuwe samenstelling van de gemeenteraad komen. Wachten we tot die tijd of zetten we er vanaf nu de schouders onder? Wie zal het zeggen. In ieder geval is duidelijk dat met name de Jeugdzorg meer voor minder zal zijn. Samenwerkingsverbanden zullen hard nodig zijn. Zeker voor passend onderwijs. Ook zullen we oog moeten hebben voor kwetsbare groepen. Al met al een moeilijke, maar ook uitdagende taak.

Stadhuis Vlissingen

Burgemeester Letty Demmers heeft op 22 november om 17.00 uur op de strandpost aan het Nollehoofd een Oorkonde van de Maatschappij tot Redding van Drenkelingen uitgereikt aan de Vlissingse strandwacht. Albert Dijkstra, hoofd van de strandwacht, nam de oorkonde in ontvangst namens alle leden van zijn team die het afgelopen jaar de veiligheid op en rondom de Vlissingse stranden bewaakten. Burgemeester Demmers prees de Vlissingse strandwachten voor behandelde plannen vanaf dinsdag voorafgaand aan de vergadering, raadplegen op www.vlissingen.nl/welstandscommissie. De agenda is dan ook in te zien in het stadhuis, Paul Krugerstraat 1. De data van de volgende welstandsvergaderingen zijn 28 november 2013 en 19 december 2013. Bekendmaking Verkeersbesluit burgemeester en wethouders van Vlissingen maken bekend dat zij op 26-112013 het volgende verkeersbesluit hebben genomen: Instellen parkeerverbodzone op de Oostsouburgseweg, Stationsplein en de Prins

Foto: Ruben Oreel hun adequaat handelen tijdens het strandseizoen 2013. In het bijzonder diegenen die enkele bijzondere reddingen verrichtten, zoals Sjoerd de Bruijne, Jochem Verburg (van de KNRM) en Raymond Tax. Hoewel preventie en redden tot het dagelijks werk van de strandwacht kan worden gerekend, was het aantal ĂŠn de aard van de reddingen afgelopen seizoen dusdanig bijzonder, dat een oorkonde op zijn plaats is, aldus de burgemeester namens de Maatschappij tot Redding van Drenkelingen. Hendrikweg. Burgemeester en wethouders hebben op deze procedure de uniforme openbare voorbereidingsprocedure van afdeling 3.4 van de Algemene wet bestuursrecht van toepassing verklaard. Voorafgaand aan dit verkeersbesluit hebben zij een ontwerp-verkeersbesluit genomen, dat van 2-10-2013 tot en met 13-11-2013 in het gemeentehuis ter inzage heeft gelegen. Belanghebbenden konden gedurende deze periode tegen het ontwerpbesluit mondeling of schriftelijk hun zienswijzen kenbaar maken. Lees verder op de volgende pagina

Op vrijdag 29 november 2013 vergadert de Wmo-adviesraad om 10.00 uur in ter Reede, multifunctionele ruimte 3, Vredehoaan 370 in Vlissingen. Op het openbare gedeelte van de agenda staat om 11.00 uur Oost-Souburg voor elkaar: een pilot in het kader van WalcheRENVOORELKAAR0ROFESSIONALS zoeken samen met de Walcherse gemeenten naar de beste werkwijze. U bent van harte welkom. Om in te spreken op onderwerpen op de agenda, kunt u een afspraak maken met dhr. Meulmeester, 06 53 87 46 44.

WERKZAAMHEDEN ASFALTWEGEN Van maandag 2 t/m woensdag 4 december 2013 wordt er op diverse lokaties in Vlissingen onderhoud gepleegd aan de asfaltwegen. Het betreft de lokaties: s +OUDEKERKSEWEG TUSSEN ingang parkeerterrein ziekenhuis en de Sottegemstraat s 0R2OOSEVELTLAANTUSSEN0! de Genestetlaan en de Multatulilaan s 3LOEWEGBIJDEROTONDEMET de Bossenburghweg Alle afsluitingen worden aangegeven met bebording en waar nodig wordt er een omleiding ingesteld.


VERVOLG BEKENDMAKINGEN

het stadhuis, Paul Krugerstraat 1 te Vlissingen.

Beroep Tegen het verkeersbesluit kunnen geen bezwaarschriften worden ingediend. Een beroepschrift bij de Rechtbank Zeeland – West-Brabant tegen het verkeersbesluit kan gedurende zes weken na de dag van deze bekendmaking alleen nog worden ingediend door belanghebbenden die hun zienswijze tegen het ontwerp verkeersbesluit hebben ingediend en door belanghebbenden aan wie redelijkerwijs niet kan worden verweten dat zij niet overeenkomstig afdeling 3.4 van de Algemene wet bestuursrecht hun zienswijze tegen het ontwerpbesluit bij burgemeester en wethouders kenbaar hebben gemaakt. Het beroepschrift richt u aan: Rechtbank Zeeland-West-Brabant, Team Bestuursrecht, Postbus 90006, 4800 PA Breda. Voor het behandelen van een beroepschrift wordt griffierecht geheven; dit recht bedraagt € 165,-- voor natuurlijke personen (individuele personen) en € 310,-- voor niet-natuurlijke personen (zoals verenigingen, stichtingen, B.V.’s)

Indienen zienswijzen Gedurende de termijn dat de stukken ter inzage liggen kunnen belanghebbenden hun zienswijze over het ontwerp-verkeersbesluit overeenkomstig het bepaalde in artikel 3:15 van de Algemene wet bestuursrecht, naar keuze schriftelijk dan wel mondeling, naar voren brengen bij het college van burgemeester en wethouders van Vlissingen, postbus 3000, 4380 GV Vlissingen. Voor nadere informatie over deze verkeersmaatregelen kunt u zich telefonisch wenden tot de afdeling Strategie, Beleid en Projecten, telefoonnummer 0118-487142

Bekendmaking Verkeersbesluit Burgemeester en wethouders van Vlissingen maken bekend, dat zij voornemens zijn het volgende verkeersbesluit te nemen: Creëren losplaats in Nieuwstraat op het wegvlak tussen de Provooststraat en het Bellamypark door het plaatsen van het onderbord ‘uitgezonderd bevoorradend verkeer tussen 6 – 12uur’ onder het bord ‘inrijverbod’ op de kruising Nieuwstraat – Provooststraat. Gelet op de belangen die bij een dergelijk verkeersbesluit een rol kunnen spelen, hebben Burgemeester en wethouders van Vlissingen besloten om de uniforme openbare voorbereidingsprocedure ingevolge de Algemene wet bestuursrecht te volgen (Afdeling 3.4). Dit betekent, dat eerst een ontwerp-verkeersbesluit ter inzage wordt gelegd waar belanghebbenden hun zienswijze over kenbaar kunnen maken. Na afweging van alle relevante belangen zal vervolgens een definitief verkeersbesluit worden genomen waartegen beroep kan worden ingediend.

Het wijzigingsplan bestaat uit een verbeelding en planregels en is voorzien van een toelichting met bijlagen. Het wijzigingsplan voorziet in het vergroten van het agrarisch bouwvlak van het perceel Landbouwweg 7 te Ritthem. Tevens voorziet het wijzigingsplan in het doen vervallen van de dubbelbestemming Waarde – Archeologie 1 ter plaatse van het plangebied.

Terinzagelegging De stukken die betrekking hebben op dit ontwerp-verkeersbesluit liggen voor belanghebbenden gedurende zes weken ter inzage met ingang van de dag na de publicatie, op werkdagen in de hal van

Wijzigingsplan Buitengebied, 2e planwijziging Burgemeester en wethouders van Vlissingen maken op grond van artikel 3.9a, lid 1 van de Wet ruimtelijke ordening bekend, dat zij bij besluit van 19 november 2013 het wijzigingsplan ‘Buitengebied, 2e planwijziging’ ongewijzigd hebben vastgesteld.

Het vastgestelde wijzigingsplan en het besluit tot vaststelling liggen met ingang van 28 november 2013 t/m de datum van afloop van de beroepstermijn (deze termijn loopt van 29 november 2013 t/m 9 januari 2014), voor een ieder ter inzage in het stadhuis, Paul Krugerstraat 1, Vlissingen. Het wijzigingsplan is ook te raadplegen op: www.vlissingen.nl/bestemmingsplannen (rubriek: plannen in procedure, vastgestelde bestemmingsplannen). Tegen het vastgestelde wijzigingsplan staat voor een belanghebbende gedurende een periode van zes weken (29 november 2013 t/m 9 januari 2014) beroep open bij de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 AE DEN HAAG. Geen beroep kan worden ingesteld door een belanghebbende aan wie redelijkerwijs kan worden verweten,

dat hij geen zienswijzen naar voren heeft gebracht ten aanzien van het ontwerpwijzigingsplan. Het besluit tot vaststelling treedt in werking met ingang van de dag, na die, waarop de beroepstermijn is verstreken, dus op 10 januari 2014. Een beroepschrift heeft geen schorsende werking. Indien binnen de beroepstermijn tevens een verzoek om voorlopige voorziening is ingediend bij de Voorzitter van de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State, treedt het besluit niet in werking voordat op het verzoek is beslist. Kennisgevingen Gemeenteraadsverkiezingen 2014 Hier vindt u de openbare kennisgevingen van de gemeente Vlissingen over de Gemeenteraadsverkiezingen op 19 maart 2014. Registratie van aanduidingen van politieke groeperingen ten behoeve van de verkiezing van de leden van de gemeenteraad: Naamsaanduiding OPA Vlissingen Het centraal stembureau voor de verkiezing van de leden van de gemeenteraad maakt ingevolge artikel G3, lid 5 van de Kieswet bekend dat ten behoeve van deze verkiezing de volgende aanduiding van politieke groepering te registreren in het Register voor de verkiezing van de leden van de gemeenteraad en dat als gemachtigde van deze groepering en diens plaatsvervanger de volgende personen zijn aangewezen: Aanduiding: OPA Vlissingen Gemachtigde: D. Siebrecht Plaatsvervanger: W. Dronkers Datum publicatie: 14 november 2013 Nadere inlichtingen betreffende de registratie worden verstrekt door de heer D. de Kok, telefonisch bereikbaar op nummer 0118-487281. Gemeenteraadsverkiezingen 2014: informatie voor politieke partijen Politieke groeperingen die onder een bepaalde aanduiding willen deelnemen aan de gemeenteraadsverkiezing van 2014, moeten deze aanduiding uiterlijk op 23 december 2013 bij het centraal stembureau (gemeente Vlissingen) laten registreren. Voor groeperingen waarvan de naam al voor de verkiezing van de leden van de Tweede Kamer (zie de web-

site van het register Tweede Kamer) of Provinciale Staten is geregistreerd, is het niet nodig de aanduiding opnieuw te laten registreren. Ook de plaatselijke groeperingen die bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2010 een geldige kandidatenlijst hebben ingeleverd, hoeven de aanduiding voor de gemeenteraadsverkiezing van 2014 niet te registreren, Een politieke groepering die niet om een registratie van een aanduiding verzocht heeft kan toch deelnemen aan de verkiezing met een ‘blanco’ lijst (zonder vermelding van een aanduiding boven de kandidatenlijst). Bij het schriftelijk registratieverzoek moeten de volgende stukken worden ingediend: ➢ kopieën (geldig) legitimatiebewijs van de gemachtigde en plaatsvervangend gemachtigde ➢ een afschrift van die de notariële akte waarin de statuten van de vereniging zijn vastgelegd ➢ een bewijs van inschrijving in het handelsregister van de Kamer van Koophandel ➢ een bewijs van betaling van de waarborgsom Dit ontvangt u nadat u een bedrag van € 112,50 heeft overgemaakt op BNGrekening NL36BNGH0285008889 van de gemeente Vlissingen / o.v.v. ‘Waarborgsom registratie politieke groepering’ en de naam van de politieke partij. Bij inlevering van een geldige kandidatenlijst voor de gemeenteraadsverkiezing van 2014 wordt de waarborgsom terugbetaald. Het verzoek wordt afgewezen indien:de aanduiding in strijd is met de openbare orde de aanduiding verwarrend is omdat hij geheel of in hoofdzaak overeenstemt met een al geregistreerde aanduiding van een andere politieke groepering, of met een aanduiding waarvoor al een registratieverzoek is ingediendde aanduiding misleidend is voor de kiezers de aanduiding meer dan 35 letters of andere tekens bevat de aanduiding geheel of in hoofdzaak overeenkomt met die van een door de rechter verboden en ontbonden rechtspersoon op dezelfde dag een registratieverzoek wordt ingediend met dezelfde/ gelijkluidende aanduiding. Kandidaatstelling 3 februari 2014 De dag van kandidaatstelling voor de Gemeenteraadsverkiezingen is vervolgens op 3 februari 2014. Dan kunnen politieke

groeperingen die mee willen doen aan de Gemeenteraadsverkiezingen een kandidatenlijst inleveren bij de afdeling publiekszaken, in het stadhuis Vlissingen. Voor meer informatie zie ook https:// www.kiesraad.nl Voor meer informatie kunt u contact opnemen met het de heer D. de Kok van de afdeling Publiekszaken van de Gemeente Vlissingen. Hij is telefonisch bereikbaar op het nummer (0118) 487281 of per e-mail: dkk@ vlissingen.nl Vertrokken naar onbekende bestemming Uit onderzoek van de afdeling Publiekszaken is gebleken dat onderstaande personen niet meer wonen op het adres waar zij volgens de gemeentelijke basisadministratie staan ingeschreven. Het college heeft besloten de bijhouding van de persoonlijsten van deze personen op te schorten. Dit betekent dat zij daardoor formeel niet meer op dat adres staan ingeschreven. Beciusstraat 27 J. Balasingam, geb. 05-06-1967 Bouwen Ewoutstraat 12 J.S.A. Silvano, geb. 18-08-1991 Callenfelsstraat 38 S. de Jonge, geb. 03-11-1985 Glacisstraat 5 L.L. Kooman, geb. 07-11-1978 Groenewoud 62 M.L. Miller, geb. 26-11-1992 Hendrikstraat 12 L. De Cock, geb. 18-04-1966 F.W. Engel, geb. 01-05-1968 Op grond van de Algemene wet bestuursrecht kan een belanghebbende tegen dit besluit bezwaar maken bij het College. De termijn voor het indienen van een bezwaarschrift is zes weken en vangt aan 1 dag na de datum van deze publicatie. Het ondertekende bezwaarschrift moet bevatten de naam en het adres van de indiener, de datum en een omschrijving van het besluit waartegen het bezwaarschrift zich richt. Ook moet de bezwaarmaker gemotiveerd aangeven waarom hij of zij het niet eens is met het besluit. Het bezwaarschrift moet worden gericht aan burgemeester en wethouder van Vlissingen Postbus 3000, 4380 GV. Vlissingen, 27 november 2013 B&W Vlissingen Postbus 3000 4380 GV Vlissingen

Goede prestaties tijdens het NK Life Saving Uitgevers lanceren nabestelVLISSINGEN - Zondag 17 november zwemmen, ringduiken met zwemvliezen, met 3 individuele overwinningen, een 2e dienst Artikelgemist.nl hebben 5 junioren van de Vlissingse ringduiken, reddingswisselslag en torpe- en een 4e plaats. Bij de meisjes D beDr. A. Staverman Reddingsbrigade deelgenomen aan het NK Zwemmend Redden. Bij deze kampioenschappen moeten 5 onderdelen gezwommen worden: hindernis-

doboei redding. De D junioren tot 12 jaar zwemmen deze onderdelen over 50 meter, de C junioren van 13 t/m 15 jaar over 100 meter. Bij de jongens junioren D behaalde Guido Brink de eerste plaats in het totaalklassement

haalde Merel Meulmeester de 17e plaats, Lot Kallemein de 23e en Quinty van Dolder de 32e plaats. Bij de junioren C was het een spannende strijd die voor Céline Brink uiteindelijk de 3e plaats in het eindklassement opleverde.

VLISSINGEN - In samenwerking met circa 200 uitgevers lanceert Profactys vandaag de artikelnabesteldienst Artikelgemist.nl. De artikelnabesteldienst is bestemd voor zowel consumenten als klein zakelijke afnemers en zzp’ers. Met Artikelgemist.nl is het mogelijk om uit een collectie van meer dan 650 kranten, tijdschriften en vakbladen gepubliceerde artikelen terug te zoeken en tegen een kleine vergoeding op te vragen. Voor elk artikel geldt een artikelprijs van €1,95 inclusief de auteursrechtvergoeding en btw. Het aantal deelnemende uitgevers groeit

wekelijks en daarmee ook het beschikbare aanbod van kranten, tijdschriften en vakbladen. De archieffunctie van Artikelgemist.nl gaat terug tot 2010. Artikelen uit de kranten van Uitgeverij De Bode kunnen ook op deze manier worden besteld. Voor consumenten en afnemers is Artikelgemist.nl een praktische oplossing voor het terugvinden van artikelen die men heeft gemist of waarop men is geattendeerd, men eerder heeft gelezen of wanneer men geïnteresseerd is in een specifiek onderwerp.

Sportief genieten in de Zak van Zuid-Beveland VLISSINGEN – Het fraaie en oude Zeeuwse landschap in de Zak van Zuid-Beveland vormt voor de 14de keer het decor voor loopevenement ‘De Grote Zakloop’. Met Nisse als start- en finishdorp kunnen deelnemers zondag 24 november weer voor verschillende afstanden inschrijven. Hoofdmenu vormt de Grote Zakloop over 21,1 kilometer. Trimmers en atleten starten om 14.00 uur op het dorpsplein voor een mooie tocht over kronkelende en deels onverharde dijken, langs weeltjes en dwars door het karakteristieke heggenlandschap. Voor

De deelnemers aan het NK Life Saving. PAGINA 8

wie de halve marathon iets teveel van het goede is start er op dezelfde tijd ook een tocht over 7,5 kilometer. Wandelaars en nordic walkers kunnen om 12.00 uur aan die tochten beginnen. Voor jongeren en beginners start er om 14.05 uur een Kleine Zakloop over 2,1 kilometer. De zaklopen zijn geen officiële wedstrijden, maar hebben het sportief genieten in een mooie omgeving als uitgangspunt. Inschrijven kan voor alle afstanden vanaf 11.00 uur in het Dorpshuis. Tot 12 jaar is deelname gratis. Voorinschrijving kan via www.zaklopers.nl. Voor alle deelnemers is er een herinnering. De opbrengt gaat naar een weeshuis in Tanzania.


PRIJS EEL

VOORD

13%

goedkop er

ND B L IJ V E

GD VERLAA

Alameda Sauvignon Blanc - Chili

Margarine

0.75 l

250 g

van 0.45

0.39

van 3.29

2.99

Geconcentreerd afwasmiddel 0.5 l

B L IJ V E

ND

GD VERLAA

van 0.99

van 2.19

Geitenkaas

2.09

200 g

12% goedkop

er

24%

goedkop er

0.75

B L IJ V E

ND

GD VERLAA

Frituurolie 2l

van 3.39

Gebr. Timmermans b.v. Boekerman 4 (Borchwerf 11) Tegenover Saver Milieustraat 4751 XK Oud Gastel Tel.: 0165 - 31 77 46 Info@krt.nl www.krt.nl of mobiel .krt.nl

UW OUDE KABEL EN METALEN ZIJN GELD WAARD! Gebr. Timmermans is al bijna 60 jaar actief in de recycling van metalen. Wij beschikken over de vereiste vergunningen en zijn ISO gecertificeerd. U kunt dagelijks kabel en metalen, tegen contante betaling, aanleveren. Ook kunnen wij, bij voldoende volume, containers op uw locatie plaatsen.

0HWDDOSULM]HQJHOGLJZHHN48 plastic koper kabel plastic aluminium kabel loodkabel koper loodkabel aluminium ]XLYHUEODQNNRSHU RQ]XLYHUNRSHU gemengd rood geel koper aluminium roest vrij staal ]XLYHUORRG ]LQN electro motoren LM]HU accu’s wasmachines, drogers auto katalysator

vanaf

tot

â‚Ź 1,50

â‚Ź SNJ â‚Ź 0,65 p/kg â‚Ź 1,05 p/kg â‚Ź 0,50 p/kg â‚Ź 4,50 p/kg â‚Ź 4.00 p/kg â‚Ź 3,50 p/kg â‚Ź SNJ â‚Ź 0,75 p/kg â‚Ź 0,75 p/kg â‚Ź 0,90 p/kg â‚Ź 0,70 p/kg â‚Ź 0,30 p/kg â‚Ź 0,17 p/kg â‚Ź SNJ â‚Ź 0,13 p/kg â‚Ź

â‚Ź 0,85   â‚Ź 3,00

   per kg per stuk

2.99 Vers & voordelig!

van 0.59

Penne

0.55

500 g

* Vanaf woensdag 27-11-2013

49%

goedkop er

Mandarijnen 1 kg

vvan 1.15

0.59

48%

goedkop er

Spitskool Per stuk

van 0.95

0.49

* Versaanbieding geldig vanaf woensdag 27-11-2013 t/m dinsdag 03-12-2013.

Zet- en drukfouten zijn voorbehouden.

3ULM]HQRQGHUYRRUEHKRXGYDQNZDOLWHLWHQPDUNWRQWZLNNHOLQJHQ Openingstijden:PDWPGRQGHUGDJXXU‡YULMGDJXXU‡]DWHUGDJXXU

HOGE KWALITEIT - LAGE PRIJS

www.aldi.nl


MET KIM ON TOUR Kerstdiner voor alleenstaanden “jong”& “oud” 22 december Goes 23 december Dishoek infokim@zeelandnet.nl of 06-15684906

Advent De periode tot Kerstmis noemen christenen advent, dat ‘nadering’ of ‘komst’ betekent. Zij wachten op de komst van Jezus. In de adventsperiode bereiden ĐŚƌŝƐƚĞŶĞŶnjŝĐŚŽŽŬǀŽŽƌŽƉŚĞƚŬĞƌƐƞĞĞƐƚĞŶŚĞƌĚĞŶŬĞŶĚĞŐĞƌƚĞǀĂŶ:ĞnjƵƐ͘ Advent luidt het kerkelijk jaar in. De vierde zondag voor Kerstmis is eerste advent. De derde zondag is tweede advent, de tweede zondag is derde advent en de laatste zondag voor kerst is vierde advent. Mensen duiden dit aan met kaarsen, waarbij er iedere adventsdag een kaars bij komt. De adventskrans bestaat uit vier rode of gele kaarsen.

n

1e en 2e Kerstdag GEOPEND Beide Kerstdagen kunt u reserveren van 16:00 uur ƚŽƚϭϵ͗ϬϬƵƵƌĞŶǀĂŶϭϵ͗ϯϬƵƵƌƚŽƚƐůƵŝƟŶŐ͘ Reserveren gewenst!

KERST WOK ARRANGEMENT € 50

26,

p.p.

ge a d t s r e k Vier de uus bij Klok’ tdag eede kers tw n e d n o v en. Op kersta e buffett ij heerlijk olwassenen w n e b b e h or v 0 euro vo van Prijs 27,5 kinderen r o o v ro u e 5 ,9 4 en 1 jaar. 2 t/m 12 eren! en reserv Graag ev

Kinderen tot 2 jaar GRATIS 3 - 5 jaar: €

12,50

6 - 11 jaar: €

15,50

Rookruimte - Rolstoelvriendelijk - Speelhoek Ruime parkeergelegenheid 31 december en 1 januari zijn wij geopend! Zwaanweg 14 Koudekerke T. 0118 - 556363 www.dewokvanwalcheren.nl

Wissekerkseweg 6 | ’s-Heer Arendskerke T 0113 - 561 306

<ĞƌƐƩƌĂĚŝƟĞƐŝŶĂŶĚĞƌĞůĂŶĚĞŶ In België is het typische kerstmaal vol au vent; stukjes vlees of vis in een saus van boter en bloem. ĞŶĞŶǀŝĞƌĞŶŬĞƌƐƚĂǀŽŶĚƚƌĂĚŝƟŽŶĞĞůŵĞƚĞĞŶĚŝŶĞƌŵĞƚ gans of eend. Zuid-Afrika kent geen tweede kerstdag. Op eerste kerstdag gaan veel Zuid-Afrikanen naar de kerk. In Duitsland kijkt Vrouw Holle tussen 23 december en 5 ũĂŶƵĂƌŝŽĨŵĞŶƐĞŶĚĂƚũĂĂƌǀůŝũƟŐŽĨůƵŝǁĂƌĞŶ͘ In Engelstalige landen, zoals Engeland, Canada en Australië, bestaat het diner op kerstavond vaak uit kalkoen en kerstpudding. Belangrijk bestanddeel van deze pudĚŝŶŐnjŝũŶƌŽnjŝũŶĞŶ͘ĞŶďĞŬĞŶĚĞƚƌĂĚŝƟĞŝŶĚĞnjĞůĂŶĚĞŶ zijn de christmas carols, liedjes en toneelstukjes over Kerstmis.

Grieken pakken hun cadeautjes niet met kerst uit, maar op nieuwjaarsdag. De kerstman brengt ze in de oudejaarsnacht. In IJsland stoppen trollenzonen - kerstjongens - in de ĚĞƌƟĞŶŶĂĐŚƚĞŶǀŽŽƌŬĞƌƐƚŬůĞŝŶĞĐĂĚĞĂƵƚũĞƐŝŶĚĞƐĐŚŽĞͲ nen van kinderen. /ŶDĞdžŝĐŽďĞŐŝŶƚŚĞƚŬĞƌƐƞĞĞƐƚĂůŽƉϭϲĚĞĐĞŵďĞƌ͘dŽƚ 24 december zijn er posada’s, optochten van kinderen en volwassenen, waarbij zij beelden van Maria en Jozef meedragen. In Italië brengt de kerstheks, La Befana, cadeautjes rond ŽƉ ƌŝĞŬŽŶŝŶŐĞŶ ;ϲ ũĂŶƵĂƌŝͿ͘ ŝũ ŝƐ ŽƉ njŽĞŬ ŶĂĂƌ :ĞnjƵƐ Christus en brengt goede kinderen snoep. Stoute kinderen krijgen kool of donker snoep.


Bomen rooien Bomen snoeien Stobben frezen Hout verhakselen August Lokerse, mob. 06 - 46 40 36 47 Ko Verhage, mob. 06 - 28 74 99 85 Offerte? www.detuunman.nl

Kalk aanslag? Niet met onze waterontharders! - Geen stroom nodig - Laagste zoutverbruik

Vanaf € 1495,incl. btw en montage

Kon. Julianastraat 10, Yerseke Tel. 06 -52 63 07 19

alle producten van uw grill- en maaltijdenspecialist zijn kant & Klaar! ecialist zijn

Bel Hoveniersbedrijf ‘De Tuùnman’ voor:

Sint Party Schotels

sint actie

Heerlijk voor gourmet, oven en magnetron!

Partyschotel ± 30 hapjes ± 2 à 3 min. in de magnetron

600 gram Chinese Bami 25 mini Balletjes

in Ketjapsaus 25 mini 1 zak Kroepoek

Balletjes

95 Partyschotel

9,

Samen

± 30 hapjes

± 15 min. in de oven op 180 graden

30 balletjes in 3 smaken Piri piri, rund en ui, schaal voor oven of magnetron

7,95

3,95

7,95

50 balletjes in 3 smaken Piri piri, rund en ui, ± 2 à 3 min. in de magnetron. Met heerlijke dipsaus! Bestel in uw Kippie winkel of op www.kippie.nl

Voor meer informatie:

www.kippie.nl

.LSSLH0LGGHOEXUJ‡1LHXZH%XUJD‡$*0LGGHOEXUJ Kippie Middelburg - - Nieuwe Burg 1a - 4331 AG Middelburg Openingstijden: Maandag t/m vrijdag van 9.00 tot 18.00 uur. Zaterdag van 8.30 tot 17.00 uur Openingstijden: Maandag t/m vrijdag van 9.00 tot 18.00 uur. Zaterdag van 8.30 tot 17.00 uur.

Donderdag is koopavond tot20.00 20.00 Donderdag is koopavond tot uur. uur

Actie geldig tot zaterdag 7 december

vanveldhuisentechniek.nl

Blijven genieten met je kleinkind Wanneer je beperkt wordt door ziekte of ouderdom is het juist belangrijk om zoveel mogelijk verbonden te blijven met mensen die je dierbaar zijn en de wereld om je heen. Dat is waar onze zorg voor staat.

Meer info over onze zorg en activiteiten vind je op: www.werktvoorouderen.nl

9,95

Samen voelt beter


Indonesische marinemedewerkers badmintonnen VAN HARTE GEFELICITEERD! Bent u vandaag of binnenkort jarig? Restaurant Wij-Twee wilt u graag verwennen! Graag vieren wij met u uw verjaardag! Voor iedere jarige een speciaal huisgemaakt dessert aangeboden van het huis! * Restaurant Wij-Twee feliciteert u van harte en wenst u een leuke en gezellige verjaardag toe! *enkele voorwaarden; in combinatie met een van onze heerlijke hoofdgerechten, op reservering en op vertoon van een geldig legitimatie bewijs

‘t Groentje 3 | 4357 BC Domburg 0118 - 581 436 info@wij-twee.nl | www.wij-twee.nl Indonesische marine mensen en spelers van de Badmintonclub Astroïden.

WINTERCHECK

OOST-SOUBURG - Het is op vrijdagavond in Sporthal De Belt in OostSouburg een gezellige drukte.

+

Badmintonclub BC de Astroïden uit Oost-Souburg begint om 18.15 uur met de jeugdleden de trainings avond. Vanaf

€ 19,95!

19.30 uur worden op drie banen de thuiswedstrijden gespeeld van de competitie groep. Op de overige vier banen spelen de recreatie spelers. Sinds oktober vinden ook zo’n 10 Indonesische marine medewerkers die aan vier nieuwe marine

schepen bij Damen in Vlissingen werken, bij de Astroïden onderdak. Zolang zij in Vlissingen verblijven spelen ze met de overige leden een stevig partijtje badminton mee. Belangstellenden zijn van harte welkom.

Oorkonde voor strandwachten VLISSINGEN - Burgemeester Letty Demmers van Vlissingen reikte vrijdag op de strandpost aan het Nollehoofd een Oorkonde van de Maatschappij tot Redding van Drenkelingen uit aan de Vlissingse strandwachten. Albert Dijkstra, hoofd van de strandwacht, nam de oorkonde in ontvangst namens alle leden van zijn team. Zij bewaakten het afgelopen jaar de veiligheid op en rondom de Vlissingse stranden.

Mijn grip. Mijn Service. Wintercheck. Nu met gratis smartphone-handschoenen. “Ik zie de temperatuur alweer omlaag gaan. Nat wegdek, straks misschien opvriezing… Juist dan wil ik dat mijn Mercedes optimaal blijft presteren. Daarom plan ik altijd een Wintercheck. Dan controleren ze de remmen, verlichting, accu, mijn ruitenwissers... achttien punten in totaal. Een veilig idee. Zo houdt mijn auto grip op de winter en ik op mijn smartphone! Want dit jaar krijg ik er ook nog gratis smartphone-handschoenen bij. Kan ik ook ver onder nul blijven bellen.” Ook een Wintercheck voor slechts ĩ19,95 met gratis smartphonehandschoenen? Bel nu voor een afspraak of plan meteen online in via www.mbvanoeveren.nl/winter.

De burgemeester prees de Vlissingse strandwachten voor hun adequate handelen tijdens het strandseizoen 2013. In het bijzonder diegenen die bijzondere reddingen verrichtten, zoals Sjoerd de Bruijne, Jochem Verburg (van de KNRM) en Raymond Tax. ‘Hoewel preventie en redden tot het dagelijks werk van de strandwacht kan worden gerekend, was het aantal én de aard van de reddingen afgelopen seizoen dusdanig bijzonder, dat een oorkonde op zijn plaats is’, aldus de burgemeester namens de Maatschappij tot Redding van Drenkelingen. 2013 was volgens de gemeente een druk seizoen voor de Vlissingse strandwachten. Meerdere keren moest actie worden ondernomen om mensen te redden. 8 juni was zo’n dag. Een 27-jarige man uit Zimbabwe kon tenauwernood uit zee gered worden door strandwacht Sjoerd de Bruijne en KNRM-instructeur

Voorstelling met Daphne Koelma, Inge-

Exposities Expositieruimte WILLEM3: ‘En hij zag dat het goed was’ in Expositieruimte WILLEM3, Oranjestraat 4, Vlissingen. Deze tentoonstelling is de derde uit een reeks van drie, die gebaseerd is op het scheppingsverhaal. Elke scheppingsdag eindigt met de constatering dat het goed was. Kunnen wij, als beoogd evenbeeld, ook dagelijks deze conclusie trekken in onze poging de wereld naar onze hand te zetten? Met werk van Olphaert den Otter, Stefan Gross en Erik Sep. De tentoonstelling is te zien t/m 12 januari. Open: donderdag t/m zondag van 13.0017.00u. Zie ook: www.cultuurwerf.nl

Expositie Udo Makulla: Udo Makulla (Siegen, Duitsland) exposeert een tiental weken in Atelier d’Oude Markt te Vlissingen. Krachtige abstracte werken, acryl op doek. Het is voor de eerste keer dat deze Duitse kunstenaar in Nederland exposeert. Opening expositie: vrijdag 15 november om 19.00 uur. Maak vrijblijvend kennis met het werk van Udo Makulla en met de kunstenaar persoonlijk. Locatie: Atelier d’Oude Markt, Oude Markt 18, 4381 ES Vlissingen. Duur van de expositie: t/m 31 dec. Ook de laatste week is Udo Makulla persoonlijk aanwezig: dinsdag t/m zaterdag van 12.00 tot 17.00 uur. Toegang gratis.

Levens redden Het afgelopen seizoen werden er diverse keren drenkelingen uit zee gered met behulp van de waterscooter, reddingsboot en het rescueboard. Op 13 juli dreef een stuurloos zeiljacht door de vaargeul en werd daardoor bijna over-

varen door een passerend zeeschip. De reddingsbrigade kwam meteen in actie met de reddingsboot. Ze zijn aan boord gegaan en troffen de tweekoppige bemanning slapend aan op het achterdek. Door ze wakker te schudden en het jacht van de kust af weg te varen, werd schipbreuk op de glooiing voorkomen. Bij het strandje Oranjemolen werden drie personen bevrijd die vanwege het opkomend water niet meer weg konden komen. Op het strand werden verder tientallen verdwaalde kinderen herenigd met de ouders en circa 800 maal eerste hulp bij ongevallen verleend. Ook op verzoek van de regionale alarmcentrale verleende de strandwacht regelmatig assistentie bij ongevallen op de boulevard (of in de directe omgeving daarvan), zoals bij een helaas dodelijk verkeersongeval aan de President Rooseveltlaan.

Een gratis glaasje Gewürztraminer VLISSINGEN - Op zaterdag 30 november speelt de Zeeuwse Komedie voor de laatste keer de voorstelling Gewürztraminer.

Albert Plesmanweg 2, Goes Tel. 0113-212730

Jochem Verburg. Een ander voorbeeld was er op 9 augustus. Een te snel varend zeeschip veroorzaakte toen een enorme vloedgolf over het strand waardoor een zesjarig jongetje en zijn oma bijna verdronken. Strandwacht Raymond Tax redde door snel en efficiënt optreden hun leven. ‘Je doet er met elkaar alles aan om ongelukken te voorkomen en adequate hulp te verlenen in noodgevallen’, aldus Dijkstra. ‘Als dat wordt gewaardeerd, bijvoorbeeld met deze oorkonde, dan kun je alleen maar trots zijn.’

borg Soolsma en Mels Hoogenboom, onder regie van Ans Schilders. De schrijver van het stuk, Marcel Osterop, zal die avond aanwezig zijn. Na de laatste voorstelling is er een ‘afterparty’ met een stukje kisch en

natuurlijk een glaasje gewürztraminer. Aanvang 20.30 uur, Vestzak ’99, Oranjestraat 2 te Vlissingen. Ook op vrijdag 29 november wordt nog gespeeld, aanvang 20.30 uur.

Oude kerstliederen in een nieuwe vorm

Twee maal kerstpraise met In Christ United GOES - Ooit begon het in Dorpshuis Krabbendijke, maar binnen enkele jaren barstte deze locatie uit zijn voegen. Vervolgens verplaatste het event zich naar een grotere zaal in Kruiningen, waar het gelijk een overvolle zaal trok. Daarom in 2013: Kerstpraise van In Christ United (ICU) op twee locaties: Goes en Kruiningen. Het begint al bijna een traditie te worden om samen met ICU bekende en minder bekende kerstsongs te zingen. Om te luisteren naar de heerlijke sound van PAGINA 12

een band die steeds bekender wordt. Om geïnspireerd te worden door rake woorden, mooie muziek en het samen zingen. De boodschap van ICU is helder: we houden van mooie muziek maken, maar voorop staat het doorvertellen van het verhaal van Kerst! En die passie maakt de Kerstpraise tot een ware belevenis! Deze ingrediënten blijken dusdanig aan te slaan, dat in 2013 samenwerking is aangegaan met stichting Gospel @ Sea en dat er uitgekeken is naar een tweede locatie. Daarnaast wordt speciaal voor deze praiseavonden de vaste bandformatie

uitgebreid met Jurjen de Quelerij, die met zijn saxofoons, whistles en fluiten een extra dimensie zal toevoegen aan de avonden. Maar ook gitarist Gerard Oele, een specialist in strakke partijen en funky riffjes zal zijn bijdrage gaan leveren! Oftewel: de Kerstpraise was al een belevenis, maar in 2013 zal het je opnieuw verrassen. Wees erbij! De Kerstpraise vindt plaats op 14 december in het Ostrea Lyceum, Fruitlaan 3 te Goes en op 15 december in Ons Dorpshuis, Berghoekstraat 3 te Kruiningen. Beide avonden starten om 20 uur. De toegang is gratis.


Praktijk Riedijk

voor natuurgerichte therapieĂŤn

MOE, MOE, MOE ? In onze tegenwoordige tijd is deze uiting een veelvoorkomende klacht waarmee onze clienten zich tot onze praktijk wenden. Moeheid is een symptoom waar veel mensen overheen leven en doorgaan. De oorzaak van deze aandoening kan zeer divers zijn en moet breed onderzocht worden.

   

Onze praktijk is in nauwe samenwerking met RP-Vitamino uit Kamperland in staat om de oorzaak(en) op te sporen en te behandelen. Wij doen dit door middel van ontlasting, bloed of speekselonderzoek.

OMPraktijk Riedijk Julianastraat 14 4388 JD Oost-Souburg

Automatische Garagedeuren & ToegangshekkenVoor het maken van afspraken bel 0118-210122 of 06-13665319

Doordat wij aangesloten zijn bij de BATC krijgt u (meestal een gedeelte van) het consult en de therapie vergoed.

www.praktijkriedijk.nl

Bel voor een vrijblijvend advies aan huis

Goes T: 0113-202049

U w v a c a t u r e i n D e B o d e ĂŠ n o p Z e e l a n d We r k t . n u www.vaillant.nl

Waarom Vaillant?

tevens service en reparatie aan alle merken!

Totaalinstallateur

Voor de zuinigste hr-ketel.

599, Nu 1s.ief BTW sing

gerrit de jonge techniek goes

inclu ief plaat s inclu

Telefoon: 0113 - 21 54 60 infogoes@gerritdejonge.nl www.gerritdejonge.nl De beste dermatologen van Nederland (weekblad Elsevier)

SEP 2013

U kunt met de ecoTEC plus tot wel â&#x201A;Ź 750,- besparen gedurende de levensduur van deze hr-ketel. De redenen: een zuinige A-label pomp en het laagste stand-by verbruik dankzij slimme elektronica. Hoeveel warm water u ook wenst, de ecoTEC plus heeft een passend antwoord. Uw ecoTEC plus werkt nog efďŹ ciĂŤnter in combinatie met de zeer eenvoudig te bedienen calorMATIC thermostaat. Verkrijgbaar in wit en zwart.

Nu compleet geĂŻnstalleerd, de Vaillant ecoTEC plus CW 4 met een GRATIS calorMATIC 350 klokthermostaat en 5 jaar garantie. * Vraag ons naar de voorwaarden Verwarming

Koeling

Duurzame energie

Verder alle laserbehandelingen tegen overbeharing, couperose, pigmentvlekken, huidoneffenheden, kleine spatadertjes en nog veel meer...

DE SCHANS TUINSCHERMEN

Er weer jonger uitzien... zonder plastische chirurgie

betonsysteem | tel. 0164 686418 www.deschanstuinschermen.nl

Het kan weer! Zilvervloot Sparen 10% premi voor 1 e 0 sparenjaar

ǢČ&#x201D;1( #+#Č&#x201D;1#-3#Č&#x201D;/#1Č&#x201D;Ć&#x160;Ć&#x2018;Č&#x201D;)4+(Č&#x201D;Ć&#x2039;Ć&#x2030;Ć&#x160;Ć&#x152;Ć Č&#x201D;#-3#6()9(%(-%#-Č&#x201D;5..1 #'.4"#-Ć 

Ǣ Ć&#x160;ĆĄĆ&#x201C;Ć?Çťele b a i var te ren

huid- en laserklinieken Â&#x2021;SROLNOLQLHNHQGHUPDWRORJLHÂ&#x2021;KXLGWKHUDSLH %HUJHQRS=RRP0LGGHOEXUJ Bij ons kunt u terecht voor veilige en effectieve anti-rimpelbehandelingen en huidverjonging: 5LPSHOĂ&#x20AC;OOLQJPHW5HVW\ODQH %RWR[EHKDQGHOLQJHQ )UDFWLRQDO/DVHUHQ&2IUDFWLRQDOODVHU HQGHQLHXZH8OWKHUDSLHWHJHQKXLGYHUVODSSLQJ

> Huid- en laserkliniek Bergen op Zoom â&#x20AC;˘ In Zorgcentrum Lievensberg Boerhaaveplein 3d â&#x20AC;˘ 4624VT Bergen op Zoom â&#x20AC;˘ 0164-263822 â&#x20AC;˘ w www.huidlaser.nl > Huid- en laserkliniek Middelburg â&#x20AC;˘ In Barcode gebouw Park Veldzigt 67 â&#x20AC;˘ 4336DR Middelburg â&#x20AC;˘ 0118-673050 â&#x20AC;˘ www.dermateam.nl

RAT IN DE VAL Korte Geere 9 Middelburg 50 meter vanaf Plein 1940

Spuistraat 2 Vlissingen Voorheen VI computer, naast de Bibliotheek bel 0113-639760 of mail info@traas.nl

rIPVUXPSN CPLUPSFO[XBNCFTUSJKEJOH rQSFWFOUJFQMBOOFO rGBVOBCFIFFS rXFSJOHTNBBUSFHFMFO rCFTUSJKEJOHLOBBHEJFSFOFOJOTFDUFO r CPVXLVOEJHFJOTQFDUJFT r CBMLLPQSFTUBVSBUJFT rNPMMFOCFTUSJKEJOH

'XXU]DPHRSORVVLQJHQELMYOLHJHQ KRXWZRUPPROOHQrattenPXL]HQ SDSLHUYLVMHVYRJHORYHUODVWZHVSHQHQ]

(0113) 57 38 81

www.ongediertespecialist.nl

en: gstijd Openin :00-17:00 11 di-vr 16:00 11:00a z

Tel. 06 280 68 577

www.goudinkooppunt.nl

Kenniscentrum Dierplagen www.kad.nl KAD - Gecertificeerd

Recreatiestalling Numansdorp en Occasion Center Numansdorp LET OP:

Wij zijn uw bank.

226732/'(5:(* 11.5$%%(1',-.( 7(/ %** 

Caravan/Camper verkopen: Voor bemiddeling verkoop vragen wij Caravans - Campers en Vouwwagens.

BOVAG onderhoudsbeurt Caravan !'(-*#+Č&#x201D;"5(#2%1.#/ -+2313Č&#x201D;Ć&#x152;Ć&#x2019; Ć&#x17D;Ć&#x152;Ć&#x201C;Ć&#x201C;Č&#x201D; Č&#x201D;Ç&#x192;  Ç?Ć&#x2030;Ć&#x160;Ć&#x160;Ć&#x201C;Ç&#x17D;Č&#x201D;Ć&#x17D;Ć&#x2018;Č&#x201D;Ć&#x2039;Ć&#x2030;Č&#x201D;Ć&#x2039;Ć&#x2030;  1#%(.Ç&#x2122;2!'(-*#+"#5(#2%1.#/Ć -+ 666Ć 2!'(-*#+"5(#2%1.#/Ć -+ Wij zijn de bank bij u in de buurt. Met persoonlijk advies en producten zonder poespas.

NU â&#x201A;Ź 195,-

incl. BTW.

Voor alle voordelen zie:

WWW.CARVA.NL

Contact 0186-652960 â&#x20AC;&#x201C; carva@planet.nl NU Stallingplaats. Ook verkoop, reparatie, onderhoud en APK keuring.
1200 leerlingen op 9e editie Beroepenoriëntatie Techniek Zeeland

‘Ze moeten kennismaken met techniek’ De dichte kazemat GOES - Als ze voor een andere richting kiezen is dat prima, vinden de aangesloten bedrijven en instellingen van de Beroepenoriëntatie Techniek Zeeland (BTZ), die vorige week voor de 9e keer plaatsvond. Tweedejaars vmboleerlingen uit de Bevelanden, Walcheren en Schouwen-Duiveland moeten echter wel weten wat de technische sector heeft te bieden. Daarom bezochten ruim 1200 leerlingen vorige week drie bedrijven in Goes.

GEDICHT

VLISSINGEN - In de Vlissingse Bode is er tweewekelijks een gedicht te lezen van stadsbewoner Jaap van Velzen. Indrukken die hij opdoet in of om de stad legt hij vast in korte, maar krachtige en heldere poëzie. Meer informatie over Van Velzen en zijn werk is te vinden op www.brainboek.nl. De dichte kazemat Die ene, de oude bakkerij ik wilde hem vorige week bekijken maar de bezoektijd is alweer voorbij Decennia dicht twee maanden open voor zoiets wil je wel een flink stuk lopen dat geldt voor toeristen ook misschien die moeten nu in het voorjaar maar zien Restauratiewerken: best oké maar neem het publiek er dan in mee liefde voor historie en liefde voor je stad die moet je laten groeien, dan heb je ook wat Mogen we volgen hoe het gaat worden of gaat de restauratie zonder publiek? Stel dat Napoleon dit ooit zou lezen hij lachte zich vast een vette kriek Copyright Jaap van Velzen/www.brainboek.nl.

Leerlingen van het Calvijn College zijn bij Cegelec bezig met een discolicht.

DOOR EUGÈNE DE KOK Bij Cegelec, Bouw Opleiding Zeeland en Auto Onderdelen Centrale, alle drie gevestigd op bedrijventerrein De Poel in Goes, maakten de tweedejaars vmbo-leerlingen kennis met de technische sector in zo veel mogelijk facetten. Aan het einde van dit schooljaar maken zij een keuze voor hun vervolgtraject. “En als ze kiezen voor de zorg of economie vinden we dat prima, maar we willen wel dat ze kennismaken met techniek”, zei Rob Stufkens van de BTZ in de werkplaats van Cegelec terwijl leerlingen van het Calvijn College in Middelburg elektronische dobbelstenen, discolichten en robotinsecten in elkaar aan het zetten waren. De BTZ is een samenwerkingsverband tussen technische bedrijven, het onderwijs, belangenorganisaties en overheden. Doel van de BTZ is dat scholieren in de praktijk kennismaken met de sector. Door de inzet van techniekambassadeurs, bedrijfsbezoeken, ze informatie te verstrekken en ze op de werkvloer de handen uit de mouwen te laten steken, voorkom je verkeerde keuzes, is de gedachte. Wellicht slaat bovendien de vonk over, waardoor kinderen van gedachten veranderen en kiezen voor een techni-

FOTO EUGÈNE DE KOK

sche opleiding. “We doen dit bewust bij de bedrijven zelf, om de scholieren weg te halen uit de schoolomgeving. Dat maakt het leuker. We hopen dat ze dan sneller worden gegrepen door de techniek”, aldus Stufkens. Volgens hem is dat zeker gebeurd sinds het begin van de BTZ in 2004, maar bij hoeveel jongeren precies weet hij niet. “Het is lastig te zeggen, omdat je telkens met andere kinderen hebt te maken en je niet weet of dit ze over de streep trekt. We zijn wel de enige provincie waar de instroom voor technische richtingen op het MBO is toegenomen.” En nieuwe technische krachten zijn broodnodig. De komende jaren verwachten werkgevers een groot tekort aan geschoold personeel. “Wij hebben gelukkig geen moeite goed personeel te vinden”, aldus Arnold Boonman van Cegelec. “Dat komt mede, omdat wij met een evenement als dit op de eerste rij zitten. Ik ben er dan ook van overtuigd dat je als bedrijf moet deelnemen aan het onderwijs.” Jan Baaijens van Paree uit ‘s-Heerenhoek is het met hem eens. “We hebben 140 man in dienst. Daarvan zijn er meer dan 30 jonger dan 25 jaar.” Hij zei ervan overtuigd te zijn dat leerlingen kiezen voor techniek door evenementen als de BTZ. “Alleen dit is ech-

ter niet voldoende. De BTZ is één, daarna komen vervolgstappen. Hier maken ze kennis met de techniek, maar wij moeten de leerlingen blijven begeleiden en ondersteunen.” Girls future Tijdens de BTZ was er dit jaar extra veel aandacht voor meisjes en techniek. Zo werd aan het begin van de week het magazine ‘Girls future’ uitgereikt aan gedeputeerde Ben de Reu en Tweede Kamerlid voor de PvdA Albert de Vries. Daarin vertellen Zeeuwse meiden waarom zij voor techniek hebben gekozen en wat ze ermee doen. Jolanda de Visser, die vorige week vmbo’ers wegwijs maakte bij Cegelec, koos al een paar jaren geleden voor een technisch beroep. Ze kan het iedereen aanraden. “Het is ontzettend leuk en techniek is overal. Bijna niets meer werkt zonder techniek”, zei de Middelburgse, die, in dienst is van Cegelec en werkt bij Sabic in Bergen op Zoom. “Bovendien is er werk genoeg. En het werk is goed betaald.” Volgens haar zitten werkgevers te springen om vrouwelijke werknemers. “Vrouwen zijn nodig in de techniek. Ze hebben vaak een andere kijk op bepaalde zaken en werken meestal netter en preciezer.”

KORTE BERICHTEN Oud-Katholieke kerkdienst: Op zondag 1 december houdt Oud-Katholiek Zeeland haar dienst om 10.00u aan de Zuidsingel 70 te Middelburg. Meer info: http://zeeland. okkn.nl/ OOST-SOUBURG Lunchconcert: Zondag 1 december lunchconcert met de Mee5Read Band in de Historische Kerk van Oost Souburg aanvang 11.30 uur. De kaarten zijn te koop bij vaste voorverkoopadressen, te weten Primera in de Kanaalstraat te Souburg, de Vrijbuiter in de Paspoortstraat te Souburg en de Primera in de Lange Zelke te Vlissingen, maar ook via de website: www.historischekerksouburg.nl VLISSINGEN Advent evensong: Op zondag 1 december is er weer een oecumenische evensong in de Sint Jacobskerk te Vlissingen, die ditmaal in het teken zal staan van de advent. De aanvangstijd is 17.00 uur, en de (goedverwarmde) kerk is open vanaf 16.30 uur. Voorganger/ liturg is ditmaal Ds Pim Steenbergen, en de samenzang wordt begeleid door Jos Vogel (Orgel). De liturgische zangen worden, als steeds, verzorgd door de evensingers. Quatremains-uitvoering: Quatre-Mainsgroep Zeeland nodigt u uit voor de uitvoering op zaterdag 30 november in Het Speelhuus van Ter Reede, Vredehoflaan 370, 4382 CJ Vlissingen. 4-handig pianospel, aanvang 14.00 uur, toegang gratis. www.quatremainsgroepzeeland.nl FNV themabijeenkomst: FNV Lokaal Walcheren organiseert op 28 november een themabijeenkomst over werken voor de bijstand. FNV Lokaal Walcheren heeft wethouders en raadsleden van de gemeente Middelburg, Veere en Vlissingen uitgenodigd om tijdens een forumdiscussie met alle aanwezigen in discussie te gaan. De bedoeling is om de problematiek die uitkeringsgerechtigden ervaren rondom werken voor de bijstand kenbaar te maken aan alle politieke partijen. Alle politieke partijen in Middelburg, Veere en Vlissingen zijn uitgenodigd. Alle inwoners van Middelburg, Vlissingen en Veere zijn welkom in Wijkcentrum Het Palet, Johan van Reigersbergstraat 2, 4336 XA Middelburg. Aanvang 19.30 uur.

KERKELIJK NIEUWS KERKELIJK LEVEN VLISSINGEN Christelijke Gereformeerde Kerk Kasteelstraat 109-111, Vlissingen. Zondag 1 december: 9.30 en 16.30u Ds KT de Jonge HA Het Apostolisch Genootschap Rosenburglaan 310, Vlissingen. Eredienst op zondag: 09.30u. Pinkstergemeente Vrijdomweg 1, Vlissingen. Eredienst op zondag vanaf 15.00u. Tevens elke eerste dinsdag van de maand vanaf 19.00u. De Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen Badhuisstraat 161, Vlissingen. Eredienst op zondag: Avondmaalsdienst 10.00-11.10u; Jeugdwerk 11.20-13.00u; Zondagsschool 11.20-12.00u; ZHV, Priesterschap, JM/JV 12.10-13.00u. Zuidpoort Christen Gemeente Samenkomsten zondagmorgen 10.30u. Go(o)d Times Centrum, Voltaweg 3, www.zuidpoort.nl Jehovah’s Getuigen, gem. Vlissingen-Bosenburgh en VlissingenCentrum Koninkrijkszaal van Jehovah’s Getuigen, v.Dishoeckstraat 534, Vlissingen. Tijden: Zondagmorgen 10.00u. Dinsdagavond 19.15u. Gereformeerde Kerk (Vrijgemaakt) Lannoystraat 2, Vlissingen. Zondag 1 december: 9.30u leesdienst; 14.30u ds.Schaaij Gereformeerde gemeente Marnixkerk, Marnixplein 41, Vlissingen, www.marnixkerk.nl. Erediensten op zondag om 9.30 en 16.00u. Zondag 1 december 10.00 en 16.00u ds. R. Kattenburg.

Nieuw Apostolische Kerk Westerbaan 20, Vlissingen. Erediensten op zondag om 10.00u en op woensdag om 20.00u. Volle Evangelie Gemeente Bérea Gildeweg 29, Vlissingen. Eredienst op zondag om 10.00u, deuren open om 9.00u. R.K. Onze Lieve Vrouwekerk Bij stadhuis. H. Maria Parochie, Singel 106, Vlissingen. Erediensten op zondag om 10u en op woensdag om 9u in de zijkapel aan de Brouwenaarstraat. Volle Evangelie Gemeente Filadelfia Vrouwestraat 5, Vlissingen. Eredienst op zondag om 10.00u. Bidstond: woensdag om 19.00u. Evangeliegem. blinkende Morgenster Dr. Stavermanstraat 61-63. Zondag 10.00u dienst Protestantse Gemeente Vlissingen Weeksluiting Scheldehof Vlissingen: vrijdag 29 november 19.00u Dhr. P.S. Geldof. Zondag 1 december: 1e Adventszondag, Sint Jacobskerk, Doopdienst, 9.30u Ds. W. Alserda; 17.00u Evensong Ds. J.W. Steenbergen m.m.v. de Evensingers; Ter Reede 19.00u Ds. J. Nauta; Admiraal de Ruyterziekenhuis Goes 10.00u Ds. A.A.R. Kamermans. The Mission to Seafarers Engelstalige kerkdienst, zondagavond, 20.00u, Ritthemsestraat 498, (Haven 1010, bij Scheldepoort), Vlissingen-Oost. KERKELIJK LEVEN OOST-SOUBURG Evangeliegemeente De Wijngaard Kanaalstraat 8, Oost-Souburg. Samenkomst 10.00u. Zondag 1 december: PAGINA 14

dhr. H. Hamoen Gereja Kristen Protestan Maluku Stemerdinglaan 123a, Oost-Souburg. Zondag 1 december: 10.00u Ds. B. de Haan Protestantse Gemeente Oost-Souburg Vergadering van Gelovigen Rehobothstraat 9, Oost-Souburg. Dienst op zondag om 10.00u. Bidstond: donderdag om 20.00u. KERKELIJK LEVEN WEST-SOUBURG Leger des Heils Walcheren Het Zwin 1 in Middelburg (naast de brandweerkazerne aan de Stromenweg). Diensten zondag 10.00u. Kerkgenootschap der Zevende-dags Adventisten Adventkerk, Kerklaan 17-19, West-Souburg. Eredienst op zaterdag van 10.00-12.00u. Pinkstergemeente Shalom Locatie: Gebouw Adventkerk, Kerklaan 17-19, West-Souburg. Eredienst: zondag 14.30u. Zondag 1 december: pred. R. Deug KERKELIJK LEVEN RITTHEM Protestante Gemeente Ritthem Adres kerk: Dorpstraat 1. Postadres: Dorpsstraat 9, Ritthem. Zondag 1 december: 10.00u Nieuwland, ds. Elly Bouman (Wijzigingen en/of aanvullingen via www.internetbode.nl - klikken op Aanleveren redactie).


LIEF EN LEED

Familieberichten uitvaartverzorging Pieter-Johan Meerveld .ULHNHQKRIVWUDDWÂ&#x2021;.-0LGGHOEXUJÂ&#x2021;SMPHHUYHOG#JPDLOFRP 7HO

Uitvaartzorg Memoriam Walcheren Een stijlvolle uitvaart tegen een eerlijke prijs

0118 - 644 550 Middelburg

www.uitvaartmemoriam.nl

Wij staan dag en nacht voor u klaar Pieter Louwersestraat 37 4388 EJ Oost Souburg Tel. 0615528040 â&#x20AC;&#x201C; 0118 415183 â&#x20AC;&#x201C; Fax.0118 415183 www.blomenderidderuitvaartverzorging.nl

Janneke den Besten Ditsy den Besten Dag & nacht bereikbaar Telefoon (0118) 62 33 59

Dag en nacht bereikbaar

www.uitvaartverzorgingdenbesten.nl Zusterstraat 12, 4331 KJ Middelburg

Rouwcentrum â&#x20AC;&#x2DC;Middelburgâ&#x20AC;&#x2122;

Tel. 0118-612868

UITVAARTVERZORGING

Buitenhovelaan 1, 4337 HJ Middelburg www.degrootdekam.nl - info@degrootdekam.nl

:,-=,-1(52087(+(/3(1

/$-.){{{ -XLVWELMHHQRYHUOLMGHQKHHIWXHHQXLWYDDUWYHU]RU JHUQRGLJGLHPHWHHQHQNHOZRRUGEHJULMSWZDWGH ZHQVHQ]LMQ'LHNDQERJHQRSHHQMDUHQODQJHHUYD ULQJ'LHZHHWGDWMXLVWGHNOHLQVWHGHWDLOV]REHODQJULMN ]LMQ2Q]HPHQVHQVWDDQNODDUDOVKHWQRGLJLV

MAREA UITVAART

â&#x20AC;?Omdat ieder mens een liefdevol afscheid verdient ...â&#x20AC;?

2 9(57220  8==/ * 52(1 8LWYDDUW=RUJFHQWUXP=HHODQG 9DQ'LVKRHFNVWUDDW ;:9OLVVLQJHQ WHOHIRRQ   ZZZX]]OQO

Marianne van de Graaf

 ..$ 8 :& 8 , 7 9$ $ 5 7 9 ( 5 =2 5 * 6 7 ( 5 6

Majoorwerf 5 - 4374 CA Zoutelande - 06-40796513 - www.marea-uitvaart.nl

- ADVERTORIAL -

Gezond en lekker, maar net even anders

Huiselijk dineren in Restaurant Wij-Twee in Domburg DOMBURG - Sinds een maand is Restaurant Wij-Twee geopend. Eigenaren Paul Wernas en Monika Rolli bieden hun klanten een gezond en gevarieerd menu aan. Het Domburgse restaurant heeft een warme uitstraling en de keuken is gericht op de speciďŹ eke wensen van de klanten.

goed. â&#x20AC;&#x153;We zijn ons hier gaan oriĂŤnteren en kwamen al snel in Domburg terecht. We hebben een jaar de tijd genomen om een businessplan te schrijven en de ďŹ nanciĂŤn te regelen.â&#x20AC;? Minder dan drie weken is het restaurant dicht geweest. Met een aangepast interieur, vernieuwde keuken en andere menukaart is WIj-Twee zes dagen in de week geopend.

DOOR MARIELJA TEN BRUGGENCATE In de winter van 2012 oriĂŤnteerden Wernas en Rolli zich op de mogelijkheden om een eigen zaak te beginnen. â&#x20AC;&#x153;Hiervoor hebben we allebei in de horeca gewerkt. Maar in Zwitserland, waar we woonden, is het heel moeilijk om een eigen restaurant te beginnen. De regelgeving is erg ingewikkeld en de prijzen zijn hoog.â&#x20AC;? Paul is in Nederland geboren en toen hij zes was met zijn ouders naar Zwitserland verhuisd. Dankzij de vakanties in Zeeland kent hij de provincie

Bewegend anders In het voorbereidingsjaar heeft het paar goed nagedacht over de ďŹ losoďŹ e van het bedrijf. â&#x20AC;&#x2DC;Bewegend andersâ&#x20AC;&#x2122;, geen standaard gerechten maar een gezond menu dat in ontwikkeling blijft. â&#x20AC;&#x153;Ook voor kinderen hebben we gezonde en vooral lekkere maaltijden. Bijvoorbeeld een halve scholďŹ let of gebakken kipblokjes met rijst. Speciaal voor de kinderen ontwikkelde gerechten,â&#x20AC;? vertelt Rolli. Het team van Restaurant Wij-Twee maakt alles zelf en daardoor kan iedereen heerlijk

eten in het restaurant. â&#x20AC;&#x153;We hebben een ďŹ&#x201A;exibel team dat inspeelt op de individuele wensen van de klant. Als iemand een dieet volgt, bijvoorbeeld glutenvrij, kunnen we een aangepast menu serveren.â&#x20AC;? De Zwitserse, huiselijke sfeer is terug te vinden in de witte bontkleedjes en rode kussens op het terras. Binnen brand een gashaard. Met 44 zitplaatsen is het restaurant groot genoeg voor feestjes of groepsdiners. â&#x20AC;&#x153;Als iemand jarig is moet dat gevierd worden. Daar werken wij graag aan mee. Daarom geven we mensen die op de dag van hun verjaardag komen eten een verrassingsdessert van het huis.â&#x20AC;? Monika Rolli en Paul Wernas zijn jonge ondernemers die de Zeeuwse bevolking van harte uitnodigen om eens bij hen te komen lunchen of dineren, maar ook voor een kopje kofďŹ e of thee met een gebakje bent u bij hen aan het juiste adres.

Restaurant Wij-Twee, â&#x20AC;&#x2DC;t Groentje 3, 4357 BC Domburg. Voor reserveringen kunt u bellen met (0118) 581 436 of mailen naar info@wij-twee.nl

Monika Rolli en Paul Wernar zijn trots op hun restaurant. FOTO MARIELJA TEN BRUGGENCATE PAGINA 15


Dv 20131127  
Dv 20131127