Page 1

THUIS IN DE REGIO

MIDWEEKEDITIE

O P L AG E :

T H O O L S E

27 NOVEMBER 2013 WEEK 48

Uitgeverij

de

10 . 7 0 0

TOTA L E O P L AG E Z E E L A N D EN WEST-BRABANT:

bode

ACTUALITEIT

SAMEN MUZIEK MAKEN IS VET COOL

bv

I

Postbus

22,

4880

ONROEREND GOED

Volg ons via twitter: @ThoolseBode

AUTO’S

AA

Zundert

I SPORT

PRIJZEN VOOR THOOLSE VRIJWILLIGERS VRIJDAG UITGEREIKT

Te l .

076

599

8 111

KERKELIJK NIEUWS

I

480.000

www.internetbode.nl VACATURES

DOMINEE LOHUIS: ‘WE ZIJN ALS KERK ONDERWEG’

Zorgen bij VVD-fractie over bestrating

Avontuur is over voor Annika Boxhoorn

THOLEN - De VVD-fractie zegt de zorgen van inwoners te delen over onveilige situaties na bestratingswerkzaamheden. Anco Fase heeft daarover vragen gesteld aan het college van burgemeester en wethouders. Momenteel worden in tal van kernen werkzaamheden aan het riool uitgevoerd. Volgens de liberalen zijn er klachten over de kwaliteit van het geleverde werk. Ze wil weten of het college daarvan op de hoogte is. De VVD neemt de bestrating in de Wilhelminastraat en Julianastraat in Stavenisse als voorbeeld. Daar zouden de openingen tussen de stenen zo groot zijn dat het zeer onveilig is voor fietsers. De VVD wil dat het college een oplossing zoekt.

THOLEN - Annika Boxhoorn uit Tholen is uitgeschakeld in The Voice of Holland. Ze viel vrijdag af tijdens de liveshow van het programma. Boxhoorn zong het liedje ‘Bad romance’ van Lady Gaga, maar wist daarmee niet het publiek en de coaches voor zich te winnen. ‘Het maakt mij niet uit hoe dit avontuur afloopt’, schreef ze in aanloop naar de uitzending op haar website. ‘Mijn hoofd en mijn computer zijn gevuld met mooie liedjes, die ik heel graag, al is het maar voor één procent van de mensen die The Voice of Holland bereikt, wil zingen’. Meer informatie over de Thoolse zangeres is te vinden op haar website www.annikaboxhoorn.nl.

Mensen gezocht voor team buurtpreventie

VVD wil mening van college over OVT

SINT-MAARTENSDIJK - De gemeente roept inwoners van Sint-Maartensdijk op zich aan te melden voor het buurtpreventieteam. ‘Politie en gemeente kunnen niet overal zijn en voor de leefbaarheid in een buurt hangt veel af van de bewoners zelf’, zegt ze in een oproep. De gemeente hield dit voorjaar een enquête over de wenselijkheid van buurtpreventie in SintMaartensdijk. Veel mensen gaven aan zich daarvoor te willen inzetten. ‘We hebben al enkele aanmeldingen ontvangen, maar het streven is een zo breed mogelijke dekking binnen de kern’. Aanmelden kan via het telefoonnummer 0166-668396 of e-mail nieuwenhuyzen.j@tholen.nl.

THOLEN - Gré Boelhouwers-Stigter van de VVD heeft vragen gesteld over het opheffen van de Ondernemersvereniging Tholen (OVT). Ze vraagt aan het college van burgemeester en wethouders wat zij vindt van het besluit. Ze koppelt het stoppen van OVT met name aan ‘het ontbreken van een goede verbinding’ tussen de binnenstad en Vestetuin waar binnenkort twee supermarkten hun deuren openen. Daarover bestaan grote zorgen bij de middenstanders in de binnenstad. ‘Met wie gaat het college bij het ontbreken van een vereniging straks communiceren?’ De OVT werd twee weken geleden opgeheven, omdat niemand in het bestuur wilde plaatsnemen.

Gerenoveerde NPBkerkzaal gaat open THOLEN - De gerenoveerde kerkzaal van de Vrijzinnige Geloofsgemeenschap NPB, afdeling Tholen, wordt zaterdag officieel heropend. De ruimte bevindt zich aan de Oudelandsestraat in Tholen. De heropening wordt gevierd met een optreden van het koor About Music dat onder leiding staat van Heleen Bout en openingswoorden van de voorganger en voorzitter van de geloofsgemeenschap. De NPB is naar eigen zeggen ‘een eigentijdse en op de toekomst gerichte geloofsgemeenschap voor mensen die op zoek zijn naar antwoorden op het ’waarom’ van dit bestaan’, schrijft ze op haar website, die is te vinden via de website www.nobtholen.nl.

VOOR HET LAATSTE ACTUELE LOKALE NIEUWS KIJK OP WWW. INTERNETBODE.NL

SINT-ANNALAND - Sinterklaas en zijn pieterbazen arriveerden zaterdag in Sint-Annaland. De goedheiligman blijft dit keer langer in het dorp en logeert op een bijzonder adres: de Noorse woning van Streekmuseum De Meestoof. Zaterdag 30 november is iedereen hier tussen 13.30 en 15.30 uur welkom. De sint hoopt ook post te krijgen. In de woning zit een brievenbus. FOTO LEO ADRIAANSEN

Met verordening voor stank kan Compakboard zich eerder vestigen op industrieterrein

‘Fabriek op Welgelegen II: 130 banen’ THOLEN - Het Thoolse college van burgemeester en wethouders wil met een verordening de komst van het bedrijf Compakboard op bedrijventerrein Welgelegen II in Tholen sneller mogelijk maken. Het college ziet de fabriek voor de productie van duurzame vezelplaten graag komen, omdat het zo’n 130 banen moet scheppen voor het eiland. Op dit moment kan het bedrijf zich niet vestigen op de beoogde 3,5 hectare, omdat daar de geurhinder van de naastgelegen veehouderij te hoog is. Daarom stellen b&w de gemeenteraad voor een verordening vast te stellen. De raad buigt zich hier in december over. DOOR BRITTA JANSSEN De gemeente en eigenaars van de zeven intensieve veehouderijen op Tholen werken aan een structurele oplossing voor de stankoverlast, maar die laat nog zeker anderhalf jaar op zich wachten, liet wethouder Kees van Dis donderdag weten. “De veehouders houden zich aan de wet, maar er is wel veel geurhinder. Bij een bepaalde windrichting is er behoorlijke stank.” De universiteit in Wageningen experimenteert met een filter aan de buitenkant van de varkensstallen aan de Noormansweg bij Scherpenisse. “Het filter vangt fijnstof en ammoniak op. De universiteit voert metingen uit om te kijken of het filter helpt. Maar pas na een jaar tot anderhalf jaar weten we of het werkt. Daarbij moet het experiment met twee filters worden uitgevoerd en de tweede proef, in het oosten van Nederland, is nog maar net begonnen. We zijn ervan overtuigd dat de geurhinder teruggedrongen gaat worden. Met de verordening willen we de tijd tot de oplossing overbruggen.” Maatschappelijk Sinds 2006 werken de partijen al aan een oplossing voor de stankoverlast. Omdat de regels in 2007 zijn aangescherpt, komt het braakliggende terrein bij Welgelegen

nu niet in aanmerking voor ontwikkeling van woningen of bedrijven. Naar aanleiding van de interesse in de locatie van Compakboard werkt het college aan de verordening. Daarmee kan de gemeente de maximaal toegestane norm voor stankoverlast op die locatie verhogen. “Dat betekent niet dat het meer gaat stinken”, aldus Van Dis. “Maar Compakboard is een bedrijf dat maatschappelijk ondernemen belangrijk vindt en werkgelegenheid genereert en daarom willen we zo goed mogelijk meewerken aan haar komst”, legde wethouder Peter Hoek, die het project coördineert, uit. De directie van het bedrijf wil zich graag op Welgelegen II vestigen. “De geur nemen we op de koop toe”, zei algemeen directeur Soeniel Nabibaks donderdag. “Het is tijdelijk en dat overleven we wel.” De vezelplatenproducent heeft haar oog mede op de locatie tussen Hemi winkelinrichting en varkenshouderij Britt laten vallen door de Thoolse afkomst van financieel directeur Jaco Verloop. “In dit gebied zijn veel grondstoffen voor onze fabriek aanwezig”, lichtte Verloop toe. Compakboard maakt de duurzame vezelplaten - die bijvoorbeeld gebruikt worden voor woninginrichting - van natuurlijk restmateriaal als de stam van een paprikaplant en maïskolven. “We willen zoveel

mogelijk via lokale boeren in een areaal van zestig kilometer aan onze grondstoffen komen.” Daarnaast vindt het bedrijf de bereikbaarheid van Welgelegen II met het doortrekken van de A4 goed. “Dan zijn we binnen een uur bij de havens van Antwerpen, Rotterdam en Vlissingen.” Bouw De gemeenteraad neemt volgende maand een besluit over de verordening voor de geurhinder. Als de procedures geen vertraging oplopen kan na maart volgend jaar - als het bestemmingsplan is vastgesteld - de eerste paal voor de fabriek de grond in. “De bouw duurt ongeveer zeven, acht maanden”, verwacht Verloop. “De fabriek zou dan rond januari 2015 kunnen openen.” Het bedrijf verwacht zo’n 130 mensen aan werk te kunnen helpen. “In de eerste fase vijftig en in de tweede en derde fase veertig”, aldus Verloop. “We willen ook mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, door bijvoorbeeld een arbeidshandicap, aan een baan helpen. De bedoeling is zo’n dertig procent van het werk door deze mensen te laten doen.” De producent denkt indirect zo’n zeventig mensen werk te verschaffen, inclusief de agrariërs. “Voor de bouw van de fabriek willen we met lokale bouwbedrijven werken”, illustreerde de financieel directeur.

Open dag over A4 in informatiecentrum THOLEN – In het centrum aan de Zeelandweg-Oost in Steenbergen is zaterdag iedereen welkom voor informatie over de aanleg van de A4 tussen Bergen op Zoom en Dinteloord. Het informatiecentrum is geopend tussen 10.00 uur en 14.00 uur. Medewerkers van Rijkswaterstaat kunnen uitleg geven over het project en vragen beantwoorden van bezoekers. Ook zijn er luchtfoto’s van de werkzaamheden te zien en is te lezen welke voorzieningen Rijkswaterstaat realiseert voor natuur en fauna in het gebied rondom de nieuwe A4. Het centrum is iedere laatste zaterdag van de maand open en op woensdagen tussen 14.00 uur en 17.00 uur.

www.internetbode.nl voor het (gratis) aanleveren van al uw nieuws

Ceciliaweg 10 - Sint-Annaland VRIJDAG & ZATERDAG 29 & 30 NOVEMBER

25% KORTING op gehele assortiment


1e gesp

Nu extra lage rente op een SNS Hypotheek met NHG

Gratis 1e gesprek

Ga je een huis kopen of wil je je hypotheek oversluiten? Kies dan voor een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Daarmee heb je extra zekerheid en krijg je een aantrekkelijke, lagere rente. En als je voor eind december 2013 een SNS Hypotheek met NHG aanvraagt, krijg je ook nog eens extra korting. De korting geldt voor alle rentevaste periodes. Een SNS Adviseur berekent graag je voordeel en adviseert je uitgebreid welke hypotheek het beste bij je past. Wil je weten of je in aanmerking komt voor een hypotheek met NHG? En wil jij ook profiteren van de extra lage rente op een SNS Hypotheek met NHG? Maak dan nu een afspraak met een SNS Adviseur. Het eerste gesprek is gratis! Bel 0900 - 1850 of ga naar een SNS Winkel bij jou in de buurt.

Gouvernementsplein 28 4611 PX Bergen op Zoom

caravan / camper / boot en auto OUTLET DAMESKLEDING

NU € 5,per stuk

Open: Do + Vr + Za 10.00 -17.00 uur Steenbergsestraat 28a Bergen op Zoom

stalling

Jaarcontract vanaf €175,Onze website www.bootencaravanstallingzeeland.nl Locatie: Oud Vossemeer Tel. info: 06 12864807

TEGEL DISCOUNT Argon 29, 4751 XC Oud Gastel, Borchwerf 2, 0165 530540

SPHINX V&B - MOSA

NU BLIJVEND SCHERP GEPRIJSD HOOGWAARDIGE KWALITEIT

Heeft u al een offerte? Breng deze gerust mee, wij zijn gegarandeerd goedkoper.

Ma. t/m vrij. van 8.00-12.30 u. en van 13.00-17.30u. Zat. van 8.00-16.00 u. www.tegel-discount.nl

Dichtbij huis, dat voelt vertrouwd! Het is vrijdag. Met het weekend voor de deur nodigen we graag een paar goede vrienden uit: samen genieten van lekkere hapjes en een goede wijn. Het liefst in de eigen tuin bij de vuurkorf. Als het buiten te koud wordt wacht een warm en gezellig huis. Voor nog meer goeie gesprekken en een lekkere maaltijd. Met elkaar, dat is wat ons bindt. DELTA zorgt voor zorgeloos comfort, ook op vrijdagavond. Comfortabel, betrouwbaar en bereikbaar! Profiteer nu van onze nieuwe, vaste leveringsprijzen voor elektriciteit en gas. Als je leveringsovereenkomst afloopt, ontvang je van ons een nieuw aanbod.

Kijk voor alle informatie op www.DELTA.nl/energie

HOEZO DUUR? BIJ ONS VASTE LAGE PRIJZEN!!!


ACTUALITEIT

Vrijwilligersavond in gemeentehuis van Tholen

Prijzen voor duizendpoten en professionals in de wandelsport THOLEN - Kees de Koning uit Oud-Vossemeer is vrijdag benoemd tot opvolger van Poula de Klerck. Tijdens een feestelijke avond in het gemeentehuis van Tholen werd hij benoemd tot vrijwilliger van het jaar. DOOR EUGÈNE DE KOK De inwoner van Oud-Vossemeer werd door het comité van aanbeveling gekozen. Er waren vier aanmeldingen. Kees de Koning is al meer dan 30 jaar actief als vrijwilliger voor verschillende organisaties met verschillende doelstellingen. Sinds 1980 is hij vrijwilliger bij voetbalvereniging Vosmeer. Hij deed van alles binnen de club: van medewerker van het clubblad tot penningmeester en secretaris. Verder zet hij zich in voor Wandelsportclub Vosmeer, Heemkundekring Stad en Lande van Tholen en voor de Open Monumentendag Tholen. Ook is hij jurylid bij de carnavalsoptocht in Oud-Vossemeer, was hij jurylid bij het Groot dictee der Thoolse taal in 2010, medewerker aan het jubileumboek over het 100-jarig bestaan van de R.K. basisschool Sint-Anthonius en penningmeester voor stichting Vosmeer 2000. ‘Kees kan met recht een duizendpoot worden genoemd op het gebied van vrijwilligerswerk. Zijn activiteiten als vrijwilliger zijn bijna te veel om op te noemen’, aldus het comité. Kees Bout heeft er nog geen 30 jaar vrijwilligerswerk op zitten, maar is wel vroeg begonnen en heeft nog een hele tijd te gaan. Net als De Koning zet de pas 19-jarige inwoner van Tholen zich in op verschillende gebieden. Bout is mede-organisator van Nacht zonder Dak waarmee Thoolse

jongeren zich proberen te verplaatsen in de situatie van straatkinderen door één nacht te slapen in een kartonnen doos. Ze zamelen daarmee tevens geld in voor een goed doel. Verder is de Tholenaar ook actief op sportief en kerkelijk gebied.

‘Te veel om op te noemen’ Een korte opsomming: medeoprichter en voorzitter van de interkerkelijke vereniging Join, lid van het CDJA, betrokken bij het sportplan voor basisscholen op Tholen en hij verzorgt elke week gymles bij Spido in Oud-Vossemeer, voetbaltraining voor de jeugd van Klundert en een keer per maand zwemles bij zwemvereniging De Eendracht. Promotie Wandelsportclub Vosmeer volgde de Thoolse vrijwilligers van het Nederlandse Rode Kruis op als groep vrijwilligers van het jaar. Het comité van aanbeveling droeg ze voor vanwege haar inzet voor de Zevendorpentocht die elke zomer plaatsvindt. Aan elke editie doen tussen de 1500 en 2000 wandelaars uit het hele land en zelfs van daarbuiten mee. Er zijn zo’n 100 vrijwilligers bij betrokken.

Alle vrijwilligers van het jaar in de gemeente Tholen. Vrijwilliger van het jaar Kees de Koning staat links naast burgemeester Willem Nuis. FOTO LEO ADRIAANSEN

De vrijwilligers van de wandelsportclub zijn ook verantwoordelijk voor de wandelvierdaagsen en de snerttocht in Oud-Vossemeer en Tholen. ‘Het zijn professionals op het gebied van wandelsport en zorgen op deze manier voor promotie van onze gemeente’, aldus het comité.

‘Het thema ‘Wat beweegt ons...?’ wordt door de wandelsportclub wel heel letterlijk uitgedragen. En wat nog veel belangrijker is: de Zevendorpentocht verbindt en verbroedert de diverse kernen op een speciale manier’. Voor de categorie waren acht aanmeldingen.

De Vrijwilligersavond vond vrijdag plaats in de aula van het gemeentehuis in Tholen. Het festijn werd gepresenteerd door Zeeuwse Sien. Er waren optredens van rolstoeldansers en de slagwerkgroep van muziekvereniging Concordia uit Sint Philipsland.

Onderhandelingen over project als blauwdruk voor andere scholen

OVM en basisscholen sluiten project af met uitvoering OUD-VOSSEMEER - Met twee muziekuitvoeringen sloten 170 leerlingen van de drie basisscholen in Oud-Vosse- Vandaaruit ging de reis verder naar China sic Hall in Amsterdam. Ruim 3000 basismeer vrijdag het schoolproject ‘Samen muziek maken is vet cool’ af. Zij namen in De Vossenkuil het publiek mee en Amerika, waar Franklin Delano Roose- scholieren traden toen op voor de toenvelt, wiens voorouders uit Oud-Vossemeer malige prins Willem-Alexander en prinses op een muzikale wereldreis, onder leiding van de Oud-Vossemeerse Muziekvereniging (OVM). DOOR JOSIEN MATHLENER De uitvoering in De Vossenkuil had als the-

ma: ‘De Wereld Rond’. De muzikanten van de groepen drie tot en met groep acht namen onder leiding van dirigent Walter Siol

de toeschouwers mee op een mondiale muziektrip die met de compositie ‘De fietser in Moskou’ van start ging in Rusland.

komen, ooit president was. Op de klanken van Old MacDonald verschenen mooie natuurbeelden van het Amerikaanse landschap op het grote presentatiescherm in de zaal. Daarvandaan vervolgde de reis zich via Brazilië. Als percussieband wisten de leerlingen de nodige decibellen in een stevige beat de zaal in te trommelen. Daarna lieten de kinderen uit de groepen drie en vier ritmisch van zich horen met hun djembés en cajuns. Zij zaten eerder nog verstopt achter de coulissedoeken. Via Spanje en Engeland kwam de wereldse muziektrip tot een slot met het swingende nummer Mozambique, dat in Amsterdam werd uitgevoerd voor Máxima. De samenspeelgroep verzorgde met een vrolijk cowboylied de uiteindelijke afsluiting.

‘Afsluiting met vrolijk cowboylied’ Muziekonderwijs wordt vanaf het schooljaar 2013-2014 verplicht op basisscholen en de gemeente Tholen en Zeeuwse Muziekschool praten over de invulling hiervan. OVM-voorzitter Patrick Fase vertelde dat zijn vereniging dit project als blauwdruk wil gebruiken voor alle Thoolse scholen.

Blijf op de hoogte van het

lokale nieuws www.internetbode.nl

FOTO JOSIEN MATHLENER

www.internetbode.nl

Het publiek geniet volop van de muzikale rondreis.

Samenwerking Vorig jaar juni was er al het eindconcert van het schoolproject in de Heineken Mu-

U kunt uw advertentie opgeven via de button “Advertentie aanleveren”

Redactie kunt u aanleveren via de button “Redactie aanleveren”

PAGINA 3

Máxima. Zij lanceerde in het kader van haar 40e verjaardag in 2011 het programma ‘Kinderen maken Muziek’. Haar doelstelling was dat alle kinderen de kans kregen een instrument te bespelen. Hieruit vloeide het schoolproject voort. De leerlingen in Oud-Vossemeer volgden twee jaar muzieklessen, gegeven door leden van OVM en de laatste twee weken ook door docenten van de Zeeuwse Muziekschool. De aanschaf van instrumenten werd vergoed uit het Oranjefonds. Voor het project waren speciaal liedjes geschreven. De midden- en bovenbouwleerlingen van de School met de Bijbel De Ark, de Sint Anthoniusschool en Die Heenetrecht bespeelden onder meer de trompet, bariton, trombone, bugel, saxofoon en slagwerk. Leerlingen uit de groepen drie en vier leerden eerst de blokfluit bespelen. Vrijdagmiddag en -avond deden zij het eindconcert nog eens dunnetjes over in het dorpshuis van Oud-Vossemeer, maar nu om Samen muziek maken is vet cool voor zichzelf af te sluiten. Als initiatiefnemer draaide OVM samen met de scholen twee jaar lang het project. De partijen vonden de samenwerking een mooi maatschappelijk voorbeeld. “De scholen en muziekvereniging, maar bovenal de kinderen, zijn erg enthousiast”, stelt verenigingssecretaris Rianne Verhees.

Volg ons op Twitter: @ThoolseBode.


WERU KUNSTSTOF KOZIJNEN

Maandag er is 9 decemberspreekuur tie een informa - 19.00 uur van 17.00

KIES VOOR COMFORT BESPAAR HONDERDEN EURO’S ÉN BETAAL NU SLECHTS 6% BTW!*

TIJDELIJK 3-VOUDIG GLAS ZONDER MEERPRIJS!* *VRAAG NAAR DE VOORWAARDEN

Vestiging Etten Leur Vosdonk 4 4879 NC Etten-Leur Tel. 076-5032800

Vestiging Yerseke Kreeft 6a 4401 NZ Yerseke Tel. 0113-574173

www.kumasol.nl

www.internetbode.nl voor het (gratis) aanleveren van al uw nieuws

Voor een gezond en mooi gebit

Gebr. Timmermans b.v.

UW OUDE KABEL EN METALEN ZIJN GELD WAARD! Gebr. Timmermans is al bijna 60 jaar actief in de recycling van metalen. Wij beschikken over de vereiste vergunningen en zijn ISO gecertificeerd. U kunt dagelijks kabel en metalen, tegen contante betaling, aanleveren. Ook kunnen wij, bij voldoende volume, containers op uw locatie plaatsen.

0HWDDOSULM]HQJHOGLJZHHN48 plastic koper kabel plastic aluminium kabel loodkabel koper loodkabel aluminium ]XLYHUEODQNNRSHU RQ]XLYHUNRSHU gemengd rood geel koper aluminium roest vrij staal ]XLYHUORRG ]LQN electro motoren LM]HU accu’s wasmachines, drogers auto katalysator

vanaf

tot

â‚Ź 1,50

â‚Ź SNJ â‚Ź 0,65 p/kg â‚Ź 1,05 p/kg â‚Ź 0,50 p/kg â‚Ź 4,50 p/kg â‚Ź 4.00 p/kg â‚Ź 3,50 p/kg â‚Ź SNJ â‚Ź 0,75 p/kg â‚Ź 0,75 p/kg â‚Ź 0,90 p/kg â‚Ź 0,70 p/kg â‚Ź 0,30 p/kg â‚Ź 0,17 p/kg â‚Ź SNJ â‚Ź 0,13 p/kg â‚Ź

â‚Ź 0,85  â‚Ź 3,00

  per kg per stuk

3ULM]HQRQGHUYRRUEHKRXGYDQNZDOLWHLWHQPDUNWRQWZLNNHOLQJHQ Openingstijden:PDWPGRQGHUGDJXXU‡YULMGDJXXU‡]DWHUGDJXXU

ONDERHOUDSBEURTEN

REPARATIE/STORINGEN REMMENSERVICE AUTORUITEN TREKHAKEN

AUTOSERVICE

SCHADE

BANDENSERVICE

WIELEN ACCU’S AIRCO

Iedere maand actie, zie desnep.nl

APK

U kunt bij ons óók terecht voor:

√ Protheses op implantaten

√ Orthodontie (beugels) √ Implantaten

√ Kindertandheelkunde √ MondhygiĂŤniste

(klikgebitten)

Leer en kunstleerreparaties ook kleurherstel voor kaal of verkleurd leer REPARATIES KLEURENSERVICE VERNIEUWEN * brandgaatjes * kussens opvullen * nieuwe kuipen * knopen en ritsen * delen vervangen * reiniging * kattenkrabbels * kleurverandering * scheuren/naden * winkelhaken * onderhoudsmiddelen * kleurherstellen Vervangt versleten delen in stoelen en banken in dezelfde kleur

UNILEDER Henk van Rooijen Bergen op Zoom Tel. 0164-235228

TE HUUR ‡236/$*%('5,-)658,07(HQVKRZURRPV diverse nieuwe mogelijkheden, in grootte variÍrend tussen ca. 100m2 tot 650m2, en van ca.650 tot 1.300m2. (evt. met palletstellingen mogelijk) DDQRSDIULW$WH+DOVWHUHQ%HUJHQRS=RRP HQ

QDELMRSDIULW$$2XG*DVWHO5RRVHQGDDO ‡.$1722558,07(RSERYHQVWDDQGHORFDWLHV ca 25 - 57 - 104 - 263m2: Evt naar wens apart of in combinatie met div. opslag/bedrijfsruimte of showroom, werkplaats etc. Lage huur, ook korte perioden! Allen MULTIFUNCTIONEEL, LQGLHQJHZHQVWPHWNDQWRRUNDQWLQHRI VKRZURRP uitstek. ligging en uitstraling, met zeer ruime parkeervoorzieningen. %HORQVYRRUGHODDWVWHZLM]LJLQJHQWHO

ZZZNDQWRRURSVODJEHGULMIVUXLPWHQO

zondagmiddag v.a. 15.00 uur Leeftijd tussen 6 en 13 jaar. Min. 6 pers. Een uur bowlen, 2 cons., frietje met frikandel/ kroket met ketchup en mayonaise, kinderijsje, kinderfilm en kinderdisco. TOTAAL SPOTPRIJS

Resto Buffalo “GRATIS BOWLEN� vanaf 4 personen* GEZELLIG TAFELEN krijgt u een uur

GRATIS BOWLEN * min. 4 volwassenen

Tegen inlevering van deze advertentie

Graag reserveren. Bergen op Zoom Poortweg 2 T.0164-233676

DESNEP.NL

“Gespecialiseerd in stofferen van plezier- en zeilboten, maar ook voor meubels en DBSBWBOLussens kunt u bij ons terecht�

4VSZMRGMEPI[IK 617MRX1EEVXIRWHMNO 8IPJE\  1

[[[FSSXOYWWIRWGSQ

TE KOOP

STENEN SCHUUR in het buitengebied Scheldseweg 4 Stavenisse Afm. 8.5 bij 12 meter op 3000 m2 grond Voorzien van waterleiding en elektriciteit.

â‚Ź 8,- p.p. Etten-Leur Mon Plaisir 91 T.076-5015853

THOLEN

Unileder Henk van Rooijen

Zomer, winter, echte 4 seizoensbanden Laagste prijs, zelfs goedkoper dan interne Kinderverjaardag Met behoud van service en kwaliteit is Bowlingparty Hoe kan dit zie point-s.nl Op woensdag-, zaterdag- en

Zundert Rucphenseweg 13a T.076-5973375

Kliniek voor Tandheelkunde

Kaaij 14, 4691 EE Tholen | 0166-602699 | www.tandartstholen.nl | info@tandartstholen.nl Ruime openingstijden: ook op maandagavond en op zaterdag

âœ

Boekerman 4 (Borchwerf 11) Tegenover Saver Milieustraat 4751 XK Oud Gastel Tel.: 0165 - 31 77 46 Info@krt.nl www.krt.nl of mobiel .krt.nl

Bel: 0165-536360 Na 12.00 uur

Bowling-Resto Buffalo Damstraat 52a te Roosendaal www.bowlingroosendaal.nl

Inl. : tel. 0113-342147 WOENSDAG 1 kilo runder gehakt .........................................â‚Ź 5,98 500 gram satĂŠ gehakt......................................â‚Ź 2,98 500 gram mager gekruid hacheevlees (stoofvlees) ........................................................â‚Ź 4,35 DONDERDAG,VRIJDAG EN ZATERDAG 500 gram haas of rib karbonade .....................â‚Ź 2,98 300 gram tex mex roerbakvlees ......................â‚Ź 2,89 100 gram bief steaks ........................................â‚Ź 1,39 100 gram varkens cordon bleu .......................â‚Ź 0,96 100 gram kruidenboter steaks ........................â‚Ź 1,05 100 gram tomaten of crispy kip snitsels ........â‚Ź 0,99 gehakt snitsels of bacon burgers 5 halen 4 betalen 100 gram gekookte worst ................................â‚Ź 0,90 100 gram sparibs gehakt .................................â‚Ź 0,95 100 gram eigen gekookte achterham .............â‚Ź 1,39 of alle drie samen voor slechts ..........................â‚Ź 3,14

KWALITEITSSLAGERIJ J. BEVELANDER Langestraat 1, Poortvliet Telefoon 0166-612467


ACTUALITEIT

Nederlands Hervormde Gemeente va n Scherpenisse

Column

‘We zijn als kerk onderweg’ SCHERPENISSE - De Thoolse Bode richt zijn blik de komende tijd op het kerkelijk leven in de gemeente. Alle 35 kerken worden in interviews met betrokkenen belicht. Deze week is de Nederlands Hervormde Gemeente van Scherpenisse aan de beurt.

Addo Sprangers

Participatiemaatschappij Nieuwe woorden die onze taal verrijken. Van Dale wijdt er jaarlijks een heuse Woord van het Jaar-verkiezing aan. Het is er eentje waar ik iedere keer weer naar uitkijk, vooral ook omdat er een Nederlandse én Belgische competitie voor wordt uitgeschreven. Prachtige woordvondsten zijn veelal het resultaat, al moeten we nog even afwachten wat dat uiteindelijk gaat worden. Het Genootschap Onze Taal nam er onlangs tijdens een congres in Breda al een bescheiden voorschotje op, waardoor plotseling woorden als pietitie, socialbesitas, sletvrees, selfie, koningslied, afluisterschandaal, 3D-printer, phablet en shariawijk voorbij kwamen. Aardige vondsten, maar door de leden van Genootschap Onze Taal net niet origineel genoeg bevonden om te worden uitgeroepen tot het uiteindelijke Woord van het Jaar bij die club: participatiemaatschappij. Ik geef toe, het is een woord dat beklijft. Ook de betekenis - een samenleving waarin burgers meer verantwoordelijkheid nemen voor hun eigen leven en omgeving - zal bij de meeste mensen goedkeuring kunnen wegdragen. Helaas blijkt het woord, zoals de uitverkiezing wel suggereert, zeker nog geen gemeengoed. De schokkende vondst van een bejaarde vrouw die geheel onopgemerkt al tien jaar lang dood lag in een Rotterdamse woning spreekt wat dat betreft boekdelen. Dat geldt trouwens ook voor de reactie van minister Edith Schippers die het voorval weliswaar ‘heel treurig’ noemt, maar vervolgens ook niet veel verder komt dan te concluderen ‘dat zulke dingen in de grote stad nu eenmaal kunnen gebeuren’. De oplossing zit volgens haar in de samenleving. Klopt helemaal, al wordt in diezelfde samenleving soms een - laten we zeggen - ‘aparte’ invulling aan het begrip participeren gegeven. Neem de tandarts die afgelopen week besloot te helpen bij de incasso van onbetaalde rekeningen door het kunstgebit van een in gebreke blijvende patiënt eigenhandig in beslag te nemen. Nog een mooi voorbeeld: de twee mannen die na een drinkgelag thuis besloten om hun tot een minimum geslonken drankvoorraad op peil te brengen door een kroegbaas in Vlissingen van zijn drank af te helpen. Dat zij dit laatste deden met behulp van inbrekersgereedschap, tja... Participeren, daar gaat het om. Adèle Bloemendaal, Leen Jongewoord en Piet Römer zongen het 45 jaar geleden al: ‘We benne op de wereld om mekaar om mekaar om mekaar om mekaar te hellepe, nietwaar?’ Al is het van de regen in de drup. Die participatiemaatschappij is er al lang. Volgende ronde dus maar. Het woord is aan Van Dale.

Colofon Kantoor regio West-Brabant Sint Catharinaplein 12, 4611 TS Bergen op Zoom, Tel. 0164 251 411, Fax 0164 245 089 Hoofdkantoor Bredaseweg 26, 4881 DE Zundert, Postbus 22, 4880 AA Zundert Tel. 076 599 8111, Fax 076 599 8199 Thoolse Bode Thoolse Bode Redactie Britta Janssen, Eugène de Kok Correspondent Josien Mathlener Acquisitie Leo Elenbaas Druk Drukkerij Vorsselmans Sluittijden Advertenties maandag 08.00 uur Verenigingsnieuws en lezersfoto’s vrijdag 12.00 uur Weekendverslagen maandag 06.00 uur Aanleveren via www.internetbode.nl Bezorgklachten 076 599 8111

W E E K B L A D

Uitgeverij de Bode b.v. behoudt zich ten aanzien van de inhoud van deze uitgave en/of website zowel het auteursrecht voor conform artikel 15 lid 1 sub 4 van de Auteurswet als het databankrecht.

Puzzel week 48

Dominee Lohuis

. FOTO FRITS SIMONS

DOOR FRITS SIMONS Dominee Lohuis is voor de tweede keer aan de de Nederlands Hervormde Gemeente van Scherpenisse verbonden. “Ik weet me door God geroepen en had gelukkig het vermogen gekregen om te studeren”, zegt hij. Hij is nu vijftien jaar predikant. “Hoe lang ik zal blijven, bepaalt God. Wij hebben niets te willen. Wel doe ik het werk met vreugde, al voel ik dikwijls de verantwoordelijkheid om Gods mond te zijn.” Er horen zo’n 600 mensen bij de gemeente. “Maar ik ben opgehouden te tellen. De kerk zit de meeste zondagen twee keer nagenoeg vol.” In de kerkenraad zitten naast de dominee twee ouderlingen, twee ouderling-kerkrentmeesters en drie diakenen. “De belangrijkste zaken worden samen besproken.” De prediking, bediening van de sacramenten, het pastoraat, het leiden van de catechese en het kring- en verenigingswerk is allemaal in handen van Lohuis. “Op dit moment zijn we vooral bezig met het bezoeken van de ‘randkerkelijken’. Dat kun je best evangelisatie noemen. Alles bij elkaar ben ik zeker in de winter 50 tot 60 uur bezig en dat zeven dagen op de week.” Het belangrijkste voor de gemeente vindt hij dat de Schrif-

ten worden uitgelegd. “Wie is God voor ons en hoe worden we persoonlijk zondaar voor God en tot Christus geleid. Dat is het voornaamste. Onder elkaar hebben we de roeping tot geestelijke zorg en elkaar bij te staan in de levensvragen. Dat moet natuurlijk ook praktisch worden uitgewerkt. We moeten aan iedereen laten zien wat het betekent dat we in Christus geloven: vrede met iedereen nastreven en vriendelijkheid uitstralen. Heel belangrijk is dat we als kerk onderweg zijn. We voelen ons hier niet thuis. Als het goed is, zijn we op weg naar ons hemels huis. Ons doel is immers God eren in alles wat we doen.” Kinderclub De gemeente heeft naast bovengenoemde zaken ook een zondagsschool. Met de plaatselijke Gereformeerde Gemeenten is er op woensdagmiddag ook een kinderclub. “Het is vooral mijn taak om de Gereformeerde leer aan het volgende geslacht door te geven. Dat doen we bijvoorbeeld door een Institutiekring en een Brakelkring. Zo verdiepen we ons in de reformatie en in de nadere reformatie, ook met onze jongeren. De belijdenisgeschriften zijn voor ons onopgeefbaar. Het gezin zien wij als hoeksteen van samenleving. Ook aan de ambten, door mannen te vervullen, hechten wij

grote waarde. Tradities moeten we niet zomaar overboord gooien. Als deze maar geen blokkade vormen voor het geestelijk leven. We moeten dan ook strijden om het geloof te behouden en door te geven aan het volgende geslacht. Dat zegt Judas in zijn brief.” De gemeenteleden bidden altijd voor de overheid. Lohuis zegt dat hij best meer contact zou willen hebben met de plaatselijke overheid. “Om over allerlei zaken van gedachten te wisselen. Het ingetogen leven in onze burgerlijke gemeente is goed. We willen iedereen oproepen om terug te keren tot Gods Woord en Jezus Christus van harte lief te hebben. Zonder levend geloof in hem blijven we onder Gods toorn.” De kerkelijke gemeente bestaat sinds 1568. “God zorgt ervoor dat ze in stand blijft, ook wat de jeugd betreft.” De leden zien de Bijbel als Gods Woord van kaft tot kaft en ze gebruiken alleen de Statenvertaling. De diensten duren 1,5 uur. “We willen heel graag samenwerken met alle kerken waar het kruis centraal staat en de toepassing daarvan door de Heilige Geest. De toekomst ligt in Gods handen ten aanzien van de kerk, maar ik heb grote zorgen over de wereldgelijkvormigheid. Het is mogelijk dat ergens Gods Woord helemaal weg valt zonder dat het er ooit weer terugkeert.”

De oplossing van deze puzzel is in week 49 te vinden op www.internetbode.nl

Periodekampioenschap voor club uit Sint Philipsland

Noad pakt eerste prijs van seizoen SINT PHILIPSLAND - Een van de doelen van trainer Johan Sulkers aan het begin van het seizoen was een periodekampioenschap. Zaterdag verwezenlijkte Noad’67 dat doel, omdat in de negen resterende minuten van het duel met Kogelvangers niet meer werd gescoord en het dus 1-0 bleef voor de ploeg uit Sint Philipsland. DOOR FRITS SIMONS

© www.sudokusite.eu

Johan Sulkers reageerde opgelucht na afloop van de negen minuten. “Het is heel vreemd. Er stond heel veel spanning op. De bal hoeft maar één keer verkeerd te vallen en je mist de prijs.” Het duel tussen Noad’67 en Kogelvangers was in september gestaakt in de 81e minuut. Het restant werd zaterdag gespeeld op het sportcomplex in Sint Philipsland. Volgens Sulkers is Noad ‘een vriendenploeg’. “We zijn gegroeid in vergelijking met vorig jaar. We hebben het periodekampioenschap echt verdiend.” Net als voor Sulkers waren de negen minuten voor keeper Peter Jan Fontijne spannend. “We moesten gewoon winnen en gingen ervoor.” Volgens hem moet Noad de rest van het seizoen bovenin mee kunnen blijven draaien in de PAGINA 5

derde klasse B van het zaterdagvoetbal en voor het kampioenschap gaan. “De sfeer is prima en onze mentaliteit ook.” De spelers wilden zaterdag niet meer terugdenken aan het incident in september. De grensrechter van Kogelvangers zou toen met bier zijn bekogeld door aanhangers van Noad’67. De scheidsrechter staakte daarop het duel. De groen-gelen kregen er een boete voor van de KNVB. Volgens verdediger Coen van Dijke had de wedstrijd destijds gewoon kunnen worden uitgespeeld. “Het is erger gemaakt dan het eigenlijk was. En als team konden we er sowieso niets aan doen.” Hij zei zaterdag vooral te hebben genoten. “Nu we eenmaal zo ver zijn, moeten we maar kampioen worden ook.” De club ging zaterdag naar Breda om het periodekampioenschap te vieren. Het is

tekenend voor de sfeer in de ploeg. “Wij zijn als nieuwe, jonge spelers goed opgevangen. We hoorden er direct bij”, aldus Jouko Gorissen. “We zijn een echt team en allemaal bereid voor elkaar te vechten. Iedereen wil voor de ander door het vuur gaan. De sfeer is prima. We zijn gewoon een vriendenteam.” Kans Noad’67 kreeg zaterdag nog een grote kans op de 2-0, maar Lars Steijn schoot deze naast. Daardoor bleef het 1-0. Frank den Engelsman had Noad in september op voorsprong gezet. In de competitie staat de club uit Sint Philipsland derde met 22 punten uit tien wedstrijden. WHS uit SintAnnaland heeft er net zo veel, maar een iets beter doelsaldo. DHV gaat aan kop met 23 punten uit tien duels.


Drukbezochte presentatie in filiaal Leger des Heils in Sint-Maartensdijk

Jan van Tilborg onder indruk van reis

Klein Orkest Concordia THOLEN - Sinterklaas komt op bezoek bij KMV Concordia Tholen op zaterdagmiddag 30 november om 16.00 uur.

SINT-MAARTENSDIJK - De zaal bij het filiaal van het Leger des Heils in Sint-Maartensdijk was vorige week maandag te klein voor de vele mensen die de presentatie wilden bijwonen van Jan van Tilborg. Hij reisde van 1 Het Klein Orkest zal een concert geven. september tot 21 september met de trein van Sint-Petersburg naar Peking, door Mongolië. Niet enkel het Klein Orkest zal voor de Goedheiligman spelen, álle kinderen van de vereniging doen een muzikale duit in het

zakje. Iedereen zal enorm zijn best doen om Sinterklaas te verblijden met liedjes over de beste man zelf. Wilt men samen met Sinterklaas genieten van de muziek? Ga zaterdag 30 november om 16.00 uur naar de Meulvliet in Tholen. “Tekeningen voor Sinterklaas zijn altijd welkom,” aldus de Sint.

ZVV 1 pakt mooie overwinning tegen Hart van Tholen THOLEN - Deze week drie wedstrijden in de A poule.

Jan van Tilborg maakte zijn droom waar en maakte en reis met de Trans Mongolië Express.

DOOR FRITS SIMONS Jan van Tilborg droomde al bijna zijn hele leven van de reis met de Trans Mongolië Express. “Mijn vrouw zei tegen me dat als ik het nu niet zou doen, het er nooit meer van zou komen. Op 1 september begon mijn grote avontuur. Ik reisde met een groep, maar bleef daar niet altijd bij. Ik zwierf drie dagen bijna alleen door Sint-Petersburg. Heerlijk. Je kon voortdurend genieten van alles wat je bezocht en bezichtigde. De eerste kerk waar ik kwam was de Bloedkerk. Daar is in 1417 een tsaar vermoord. Ter nagedachtenis aan hem is toen de imposante kerk gebouwd. Hij hangt helemaal vol met schilderijen en iconen. Geen plaatsje is er leeg.” De tweede kerk waar Van Tilborg naartoe ging, was de Petrus en Pauluskathedraal. “Hier werden voor 1917 de tsaren bijgezet. Ook de laatste vermoorde tsaar, Nicolaas de Tweede, ligt daar.” Het

mooiste gebouw in de eerste stad vond Van Tilborg echter de Hermitage. “Je kunt er 460 kamers bezoeken vol met goud, schilderijen en plafondschilderingen.” Na Sint-Petersburg ging de inwoner van Sint-Maartensdijk met de trein naar Moskou om vervolgens in vijf dagen door Mongolië te reizen. “Ik kan er wel uren over vertellen en zou het zo weer doen. Bij de grens was er een grote Khan-bank. Deze is altijd open, want je kunt in Mongolië alleen maar betalen met Mongools geld. Je kunt het ook nergens anders inleveren dan in Mongolië. Een van de mooiste herinneringen heb ik aan ons verblijf in een traditioneel Mongools kamp. Er stonden witte, ronde tenten, die ze gertenten noemen. Hierin leefden vroeger de nomaden. Ik heb ook op zo’n klein paardje gereden. Na de rit was ik helemaal kapot. ‘s Nachts heb ik de wolven horen huilen.” Als laatste land stond China op het programma.

FOTO FRITS SIMONS

“We zagen overal mensen in uniformen. In Peking ben ik op het beruchte Plein van de Hemelse Vrede geweest, waar destijds studentenprotesten zo bloedig in elkaar werden geslagen.” Van Tilborg was onder de indruk van de drukte in Peking waar twintig miljoen mensen door elkaar ‘krioelden’. “Je weet niet wat je ziet.”

In de eerste wedstrijd van de avond stonden twee teams, Flowserve en Zebra’s, tegen over elkaar, die speelden op balbezit en weinig risico namen. Doordat beide teams van achteruit combineerden, was het tempo laag en waren er niet heel veel scoringsmogelijkheden. Bij rust had Flowserve een 0-1 voorsprong. Dit zette hen in een fauteuil, ze lieten het spel maken aan de Zebra’s en dit lag deze laatste niet zo. Gevolg een schaakspel rond het doel van Flowserve , met af en toe, na een afvallende bal, een snelle uitval van hen. Tegen het eind van de wedstrijd ontstond er iets meer ruimte voor Flowserve en hiervan maakte ze gebruik door uit te lopen naar een 3-1 overwinning. In de volgende wedstrijd, Sixties en tweewielerservice Tholen, was het verschil groter. Sixties dicteerde de wedstrijd en nam al snel een voorsprong. Zij konden dit uitbouwen naar een 4-0 ruststand. Tweede helft liet een zelfde beeld, Tweewielerservice Tholen beperkte zich tot tegenhouden en Sixties maakte het spel. Wel vielen er ook enkele doelpunten te noteren voor de Fietsenmakers. Gevolg een 7-3 overwinning voor Sixties, die zich hiermee goed herstelde van de nederlaag in de vorige

speelronde. Hart van Tholen had een moeilijke avond. In de wedstrijd tegen ZVV 1 werden node enkele spelers gemist, zoals de keeper Sander Nagtegaal, die vanwege werk verstek moest laten gaan. Maar dit deed niets af aan het spel van ZVV 1, die op een overtuigende wijze in de eerste helft van start gingen. Ze kwamen al snel op voorsprong en wisten dit uit te bouwen naar een ruime 3-0. Hart van Tholen werd hierdoor overdonderd en moest zich herpakken. In de tweede helft kwamen ze langzamerhand terug in de wedstrijd en scoorden enkele malen, maar moesten wel wat ruimte weggeven. ZVV 1 maakte hier goed gebruik van en wonnen uiteindelijk met 9-6. De laatste wedstrijd was er één uit de B poule. Van der Kleijn schilders speelde tegen ’t Keeten/Westdorp Bouw. In een spannende wedstrijd met aan beide zijden kansen tot scoren, maakte ’t Keeten/ Westdorp in de eerste helft als enige twee doelpunten. In de tweede helft was de strijd gelijkopgaand en ontliepen de teams elkaar niet veel. Van der Kleijn schilders wisten één maal te scoren, maar dat was niet genoeg, met name ook omdat ’t Keeten ook nog éénmaal scoorde. Eindstand van deze rommelige en spannende wedstrijd 1-3 in het voordeel voor de mannen uit Stavenisse.

voor het (gratis) aanleveren van al uw nieuws www. internetbode.nl Industrie in Zeeland verwacht volgens KvK meer te investeren

Duivententoonstelling Oud-Vossemeer

‘Export stuwende kracht economie’ THOLEN - Ondernemers in Zeeland zijn volgens de Kamer van Koophandel (KvK) ‘vrij positief gestemd’ over hun omzet in 2014. ‘Vooral exporterende bedrijven verwachten meer buitenlandse afzet’, aldus de KvK. Dit blijkt volgens de kamer uit het nieuwste Coen-onderzoek (Conjunctuur enquête Nederland) onder bedrijven. VAN ONZE REDACTIE ‘Maar ook volgend jaar houden veel bedrijven nog de hand op de knip en staan veel banen op de tocht. De bouw blijft negatief gestemd. Bijna de helft van de Zeeuwse bouwbedrijven rekent in 2014 op minder omzet.’

OUD-VOSSEMEER - In De Vossenkuil in Oud-Vossemeer vond vrijdag en zaterdag de jaarlijkse duivententoonstelling plaats van postduivenvereniging De Zwaluw. Twee dagen lang waren de mooiste duiven uit de omgeving te zien in het dorpshuis. Prijzen waren er onder meer voor Mario de Graaf (op de foto met zijn winnende doffer) en Theo de Graaf. Zijn winnende duivin wordt vastgehouden door zijn kleindochter Nynke Geene. FOTO FRITS SIMONS PAGINA 6

Herstel Veel sectoren zagen hun omzet eind dit jaar enigszins herstellen. Met uitzondering van de bouw wordt in 2014 een verdere toename verwacht. ‘Maar omzetherstel is nog geen garantie voor breed economisch herstel. Daarvoor is een langdurige verbetering van verkopen met betere marges nodig.’ Veel bedrijven verwachten nog steeds niet meer winst te boeken. ‘Nog altijd vinden veel ondernemers het economisch klimaat slecht. Stijgend vertrouwen is vooral zichtbaar bij de industrie, vervoer en opslag en de zakelijke dienstverlening. Bij de groothandel en vervoer en opslag lijken de marges ook iets te herstellen.’ Werkgelegenheid Met name in de ontwikkeling van de werk-

gelegenheid zit volgens de kamer weinig positieve beweging. ‘Geen enkele sector verwacht voor 2014 per saldo meer personeel in dienst te nemen. De minst slechte score wordt gemeten in de industrie (2014: saldo -4%). Een verder oplopende werkloosheid lijkt onafwendbaar.’ Zeeuwse bedrijven houden de hand op de knip als het gaat om investeringen en het aannemen van personeel. ‘Eerst moeten omzetten en winsten structureel herstellen. Positieve uitzondering is de voor de Zeeuwse economie zo belangrijke industrie. Deze sector verwacht in 2014 juist meer te investeren.’ Export De export is de stuwende kracht achter de betere omzetverwachtingen, aldus de KvK. ‘ Bijna een derde van de ondernemers verwacht een beter exportresultaat. Maar zeven procent voorziet een daling.’ Landelijk zijn ondernemers iets optimistischer. ‘De toenemende export is bij alle sectoren terug te zien, waarbij de industrie de sterkste groei verwacht en qua exportvolume veruit de belangrijkste is.’


LIEF EN LEED

Weekenddiensten

Voor de grote belangstelling tijdens het ziek zijn en na het overlijden van mijn lieve vriendin

Bel voor levensbedreigende situaties 112.

Marietje van den Abeele-Cornelis

Huisarts Huisartsenpost Bergen op Zoom, tel. 0164 27 38 55, voor inwoners van Tholen, Anna Jacobapolder, Oud-Vossemeer, Poortvliet, Scherpenisse, St. Annaland, St. Maartensdijk, St. Philipsland en Stavenisse. Neem een identiteitsbewijs mee. Apotheek Dienstapotheek naast de polikliniek van het Lievensberg Ziekenhuis, Boerhaaveplein 1, tel. 0164 246 939. Tandarts Het antwoordapparaat van de eigen tandarts meldt wie de waarneming verzorgt. Dierenarts Voor Tholen: W. Brons, Kalfdamseweg 2 in Poortvliet, tel. 0166 66 25 96. Voor Sint Philipsland: dierenkliniek Steenbergen, tel. 0167 56 59 45.

wil ik u hartelijk danken. Het was voor mij een ware steun in deze moeilijke tijd. Frans Verhees

Langs deze weg willen wij iedereen bedanken voor de vele blijken van medeleven en hulp betoond na het plotseling overlijden van onze

Allévo zorg en dienstverlening Tel: 0113 - 249 111; www.allevo.nl thuiszorg, hulp bij het huishouden en tafeltje-dek-je

Cecilia Bernadette Auger Uw aanwezigheid, condoleances - schriftelijk en persoonlijk - zijn voor ons een grote steun geweest, waaraan wij een blijvende herinnering zullen bewaren.

Onze zorg - dichtbij en altijd - is er voor ú! Zeven dagen per week staan wij 24 uur p/dag met raad en daad voor u klaar via 0900 - 900 4444.

John Lamens Dominiek, Damian en Desley

TWB, Thuiszorg met Aandacht Direct zorg nodig? 088 - 560 2000 of www.twb.nl

Sint Philipsland, november 2013

Kantoor Voordeel.com 1000m2 PROFESSIONELE MEUBELEN VOOR THUIS OF KANTOOR KORTING VAN STALEN DRAAIDEURKASTEN 50t/m80% Met 4 legborden

van de catalogusprijzen

NIEUW IN VERPAKKING

Let op: afhaalprijzen! (... maar wij hebben ook aflevermogelijkheden) Alle prijzen exclusief BTW.

van 125.- voor 80b x 38d x 178h

95.-

D H T DE HOLLANDSCHE TUYN LUNCHROOM | AFHAAL | BISTRO

 

Iedere maand

Nieuw driegangen keuzemenu voor maar € 19,50

bureaus - kasten - stoelen - tafels

****

Wild driegangen keuzemenu voor € 24,50

 

****

Kerstmenu voor 1e en 2e kerstdag

restantpartijen - showroommodellen - retourgoederen

****

IEDERE VRIJDAG 9-17 u. EN ZATERDAG 9-13 u. Atoomweg 1 Roosendaal - Tel. 06 27 18 58 63

Uitsluitend verkoop à contant. Pinnen mogelijk.Bel: 0164 266011 of www.dht-boz.nl 

Moniek Medisch Pedicure

Loop binnen tijdens het informatiespreekuur op woensdag 4 en 18 december van 17:00 -19:00 uur

www.moniekpedicure.nl

Heeft u een vraag over: · Uw gebit/prothese · Het klikgebit · Vervanging van uw prothese · Onze behandelingen · Vergoedingen door de verzekeraars

Op zoek naar een tandarts? Ook dan bent u van harte welkom! Tandheelkunde

Tandtechniek

Mondhygiëne

Weekend reparatieservice

Implantologie

Reparaties kunstgebit

Tandprothetiek

terwijl u wacht

Tijdens ons informatiespreekuur bent u zonder afspraak van harte welkom. Onze gebitsconsulent(e) beantwoordt dan al uw gebitsvragen.

KORTINGSBON Ontvang bij inlevering van deze bon € 10,- korting op de aankoop van een kerstboom bij De Bloemenhal aan het Slachtveld 11 in Tholen-Stad.

U kunt om de week op woensdag terecht op het informatiespreekuur van 17:00 -19:00 uur

06-49113717

Deze bon is geldig vanaf zaterdag 30 november tot en met zaterdag 21 december of zolang de voorraad strekt. OP=OP

Deze korting wordt u aangeboden door de gemeente Tholen, Bouwfonds Ontwikkeling en Stichting Stadlander, de initiatiefnemers en ontwikkelaars van het plan VesteTuin dat ter plaatse wordt gerealiseerd. www.vestetuin.nl Bergen op Zoom: Stationsplein 11, T: 0164 - 24 64 72 Tholen: Eendrachtsweg 9, T: 0166 - 60 64 44 Mailen kan naar: info@mondzorgtotaal.nl Meer info op: www.mondzorgtotaal.nl PAGINA 7

Wij wensen u veel plezier van uw aankoop!

Prettige Feestdagen en een Goed en Gezond 2014!


Met het project ‘Veilig Achterom’ gaan ‘t Rijks en het Markland College aan de slag voor woningcorporaties

Woningcorporaties leren scholieren over hun werkveld

Den Haag draagt 8,8 miljoen euro bij aan extra afslag op A58

Goes kan opgelucht ademhalen GOES - De extra afslag op de A58 bij Goes komt er. Zo veel is zeker, nu minister Melanie Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu vorige week heeft toegezegd er 8,8 miljoen euro aan bij te dragen. DOOR EUGÈNE DE KOK

Vertegenwoordigers van Stadlander en Brabantse Waard overhandigen de opdrachten aan de contactpersonen van de middelbare scholen. FOTO MERIJN SITSEN

THOLEN - Woningcorporaties uit West-Brabant gaan nadrukkelijk de samenwerking opzoeken met middelbare scholen. Het doel is om de leerlingen te laten ervaren hoe de problematiek van hun organisatie werkt en om ze in aanraking te laten komen met de beroepspraktijk. Door snuffelstages op de basisschool en reguliere stages in het beroepsonderwijs was er al een connectie met deze takken van het onderwijs. Door de nieuwe samenwerking wordt nu ook de koppeling gemaakt met het middelbaar onderwijs. DOOR MERIJN SITSEN Stadlander, Bernardus Wonen, Brabantse Waard, Woningstichting Woensdrecht en Woningstichting Dinteloord waren op zoek naar een breed draagvlak voor organisaties die met volkshuisvesting bezig zijn. Ruud van den Boom, directeur bestuurder van Brabantse Waard, vertelt dat volgens hem veel mensen de indruk hebben dat woningcorporaties alleen huizen zoeken voor mensen die het nodig hebben. “Corporaties hebben echter een veel bredere verantwoordelijkheid dan mensen een woning bieden”, vertelt de directeur bestuurder. De corporaties hebben een denktank opgericht die ervoor moet zorgen dat mensen bekend raken met de brede verantwoordelijkheid van corporaties. Een van de uitkomsten was volgens Van den Boom dat er nadrukkelijk de connectie met de jeugd opgezocht moest worden. “Door snuffelstages van de basisschool en reguliere stages met MBO’s en HBO’s hebben we die banden al. Om het plaatje compleet te maken is nu de samenwerking gezocht met het middelbaar onderwijs”, vertelt de bestuurder van Brabantse Waard. Hij voegt daar nog aan toe dat hij graag ziet dat er jonge geesten betrokken worden bij de corporaties. “Dat houdt ons scherp”, verklaart hij. Tot slot geeft hij aan dat de jongeren de bewoners van de toekomst zijn. Een goede band met de jeugd is op deze manier op meerdere manieren van essentieel belang. In de Sterrenbuurt in Bergen op Zoom en Torenveld in Zevenbergen worden de eerste opdrachten uitgevoerd. De scholen ‘t Rijks in Bergen op Zoom en het Markland College uit Zevenbergen en Oudenbosch gaan in de wijken aan de slag met de veiligheid van brandpaden. Van den Boom legt uit dat leerlingen een half jaar met het project bezig zijn en hun bevindingen vervolgens echt presenteren aan de woningcorporatie. De leerlingen gaan aan de

slag met vraagstukken als brandgangen die niet verlicht zijn en gangen die eigendom zijn van particulieren maar wel onderhouden moeten worden. De samenwerking is volgens de woningcorporaties bedoeld voor op de lange termijn. Leon de Rond, rector van ‘t Rijks, vindt deze insteek zeer prettig. “Scholen hebben niks aan een partner die na een paar maanden al de stekker uit een samenwerking trekt”, vertelt de rector van de school uit Bergen op Zoom. Hij geeft aan dat het belangrijk is dat leerlingen niet alleen les krijgen in lokalen maar ook in de beroepspraktijk.

ORAC EN NMC KROONLIJSTEN, SIERPROFIELEN, DEUR/MUURLIJSTEN EN ROZETTEN Stalenkoffers beschikbaar! Jacco Goud

www.goudverf.com 0113 - 57 41 82 / 06 40 - 64 92 39 Kijk voor de actuele prijzen op onze website of bel ons! GRATIS ADVIES EN BEZORGING BINNEN DE REGIO

Zonder de miljoenen van Den Haag zou de tweede afslag op de snelweg er waarschijnlijk nooit kunnen komen. Alle reden dus voor blije gezichten bij gedeputeerde Kees van Beveren en wethouder Loes Meeuwisse van de gemeente Goes. “We zijn hier ontzettend blij mee”, liet de laatste begin vorige week bij de bekendmaking weten. “Het heeft lang geduurd, maar we zijn er als Goes altijd in blijven geloven.” Van Beveren zei dat minister Melanie Schultz van Haegen de Zeeuwse lobby op waarde heeft weten te schatten. “De Rijksuitgaven zijn nu tot 2028 op slot gegaan. Daarom is het mooi dat we er bij zitten. Deze afslag is belangrijk voor Goes, maar ook voor de hele regio. Vandaar dat wij er zelf ook zo veel aan willen bijdragen.” Ook Meeuwisse benadrukte dat de 8,8 miljoen euro niet zaligmakend is. Ze schat de totale kosten op zo’n achttien miljoen euro. Goes spaart er al jaren geld voor in de reserve majeure projecten. “Het zou bijna onmogelijk zijn zonder de bijdrage van Den Haag, maar we moeten nog steeds veel zelf doen.” In de eerste maanden van 2014 krijgt de gemeenteraad van Goes een nieuw verzoek om een voorbereidingskrediet voorgeschoteld. Dat geld is noodzakelijk voor verschillende onderzoeken, het maken van

Reistijden De extra afslag moet een einde maken aan de opstoppingen van en naar bedrijventerrein De Poel, zowel ‘s ochtends als ‘s avonds. Ook moet het Admiraal De Ruyter Ziekenhuis aan de ‘s-Gravenpolderseweg in Goes sneller en beter bereikbaar maken. De reistijden slinken aanzienlijk. Volgens Meeuwisse doe je er vanaf de Vlaketunnel nu 23 minuten over om het bedrijventerrein in Goes te bereiken. Straks zijn dat er nog maar zes. Vanaf de Sloedam gaat de reistijd van 22 minuten terug naar tien minuten. “Bovendien is hij belangrijk voor de verkeersveiligheid en het terugdringen van het sluipverkeer door de Zak van ZuidBeveland.” Meeuwisse zei te hopen dat de aanleg over ongeveer drie jaar kan beginnen.

Kunstmarkt Rembrandtstraat Bergen op Zoom THOLEN - Op zaterdag 30 november en op zondag 1 december wordt in het kader van Bergen Kunst een sfeervolle Kunstmarkt gehouden aan de Rembrandtstraat tussen 13.30 en 16.30 uur in de Arsiszaal. De deelnemende kunstenaars zijn: Amie van Eekelen, objecten van handgeschept papier en plantaardige vezels; Christine Lamme, naïeve schilderkunst. Ank van Meer, schilderijen en beeldhouwkunst,

Christine Veraart, objecten en sieraden van vilt; Gerrit Westerveld met prachtig vormgegeven boekjuweeltjes en Frits Wiggers met werken van papier. Uit dit aanbod vindt u vast wel dat éne kunstwerk waar u nou juist naar op zoek bent. Naast kunst is er ook een muzikale omlijsting. En u kunt alles rustig op u in laten werken onder het genot van koffie, thee en een zoete versnapering. U bent van harte welkom om van kunst, muziek en meer te proeven in de Arsiszaal aan de Rembrandtstraat 71 in Bergen op Zoom.

Vermiste/gevonden dieren THOLEN - Vermiste en gevonden dieren, week 48. Het telefoonnummer van de dierenambulance is tel. 0651803031. Vermist 31-08: Tholen - Molenvlietsestraat: zwart witte kater, gecastreerd, zwart bandje met belletje. 14-09: Tholen - Regentessestraat: zwart kitten met voor witte voetjes achter sokjes, witte bef. 14-09: Tholen - Rosarium: boskat, schildpad met wit, poes, gechipt, klein van stuk. 22-09: Poortvliet - Stoofstraat: zwarte kater met klein wit streepje op zijn hals, ongecastreerd. 27-09: Sint-Maartensdijk - Bloemenlaan: lapjespoes met zwarte vlooienband met roze adreskokertje. 28-09: Oud-Vossemeer - Ph. v. Dorpstraat: rode poes met witte nek, voor witte teentjes en achter sokjes, gechipt. 29-09: Poortvliet - Langestraat: wit zwarte

Ontdek het gemak van onze webshop: webshop.ekoplaza.nl

bestemmingsplannen, maar ook voor het verwerven van gronden, voornamelijk aan de Borselse zijde van de A58. In een eerder stadium heeft de gemeenteraad gekozen voor de zogenoemde westelijke variant van de afslag. Deze komt ter hoogte van de spoorlijn Goes-Borsele. De op- en afritten zijn via een zogenaamde turbokluifrotonde verbonden met de Nansenbaan. Of de ‘zuidelijke inprikker’ er nog komt om het verkeer in Goes in goede banen te leiden, bekijkt de gemeente als de afslag er eenmaal is.

kater, zwarte staart, halfzwarte kop en een zwarte vlek op de poten. 05-10: Sint Philipsland - Rijksweg: cypers rode kater met witte nek buik en pootjes, boven zijn neus een witte streep, grote kat. 19-10: Sint Philipsland - ’t Keeten: wit met bruin konijn, gecastreerd. 03-11: Tholen - Gareelmakersdreef: wit zwarte kater, zwarte vlekjes en zwarte staart, zwart snorretje, ongecastreerd. 21-11: Sint Maartensdijk - W. Boothstraat: donker gecyperde poes. 22-11: Sint-Maartensdijk - Bloemenlaan: wit met zwarte vlekken kater, ongecastreerd, loopt raar, is onvoorspelbaar. Gevonden 21-11: Scherpenisse - Langeweg: bruin konijn in een doosje. Een dier gevonden (ook overleden of aangereden) of vermist, bel Amivedi voor informatie en kosteloze registratie, tel. 088-0064681, www.amivedi.nl, e-mail tholen@amivedi.com.

...VOOR HET LAATSTE ACTUELE LOKALE NIEUWS...

KIJK OP WWW.INTERNETBODE.NL PAGINA 8


DINSDAG 26 NOVEMBER T/M ZATERDAG 30 NOVEMBER

WALDKORN VITAL VAN € 2.75 VOOR € 2.25 DONDERDAG 28 NOVEMBER

CHOCOLADE ROOMBROODJES 2 STUKS VAN € 2.80 VOOR €

PRIJS EEL

VOORD

2.30

VRIJDAG 29 NOVEMBER EN ZATERDAG 30 NOVEMBER

SINTERKLAASSCHNITT VAN € 6.95 VOOR

€ 5.95

5 MELKBOLLEN + 5 TARWEBOLLEN 10 HALEN

13%

goedkop er

ND B L IJ V E

GD VERLAA

7 BETALEN

ZATERDAG 30 NOVEMBER

HAPPY HOURS VAN 07.30 UUR TOT 11.00 UUR

KAISERBROODJES

6 HALEN

Alameda

3 BETALEN

%RWHUPDUNW‡&=7KROHQ 7HO ‡)D[  OPENINGSTIJDEN: 0DWPYUXXU‡=DWHUGDJXXU

Sauvignon Blanc - Chili

Margarine

0.75 l

250 g

van 0.45

0.39

LET OP !!!

7XVVHQGHPLGGDJ]LMQZLMRRNRSHQ %HVWHOOLQJHQNXQQHQGDJHOLMNVYHUVYDQDIXXU RSYULMGDJDOYDQDIXXU ZRUGHQDIJHKDDOG

van 3.29

2.99

Geconcentreerd afwasmiddel 0.5 l

B L IJ V E

ND

GD VERLAA

van 0.99

van 2.19

Geitenkaas

2.09

200 g

12% goedkop

er

24%

goedkop er

0.75

B L IJ V E

ND

GD VERLAA

Frituurolie 2l

van 3.39

2.99 Vers & voordelig!

van 0.59

Penne

0.55

500 g

* Vanaf woensdag 27-11-2013

49%

goedkop er

Mandarijnen 1 kg

vvan 1.15

0.59

48%

goedkop er

Spitskool Per stuk

van 0.95

0.49

* Versaanbieding geldig vanaf woensdag 27-11-2013 t/m dinsdag 03-12-2013.

Zet- en drukfouten zijn voorbehouden.

HOGE KWALITEIT - LAGE PRIJS

www.aldi.nl


Tips

Sinterklaas LET OP!!!

2M 

Special Night

Voordelig de feestdagen door? Kom naar de Hippe Knip

Wij maken uw kapsel mooi voor de feestdagen!

Woensdag 27-11-2013 / van 19.00 tot 21.30 uur

BETAAL GÉÉN 21% BTW! U bent van harte welkom om onder het genot van een hapje en drankje ƚĞĆ‰ĆŒĹ˝ÄŽĆšÄžĆŒÄžĹśǀĂŜĆ?Ä?ĹšĹ?ĆŠÄžĆŒÄžĹśÄšÄžÄ‚Ä?Ć&#x;Ğ͛Ć? 'ĆŒÄ‚Ä‚Ĺ?ƚŽƚÇŒĹ?ĞŜĆ?ŽƉĚĞnjĞĆ?ƉĞÄ?Ĺ?Ä‚ĹŻÄžĂǀŽŜĚ͊

6 dagen per week staan wij klaar om uw kapsel weer te laten “stralen!�

Graag tot ziens! Miranda tot & Nancy Graag ziens!

Schoolstraat 1 - Poortvliet Miranda, Nancy en Danique Tel. 0166-617272

Schoolstraat 1 *Poortvliet www.dehippeknip.eu Tel.“like� 0166-617272 ons op facebook!

www.juwelierangelique.nl Dalemsestraat 1-3, 4691 CV Tholen I tel. (0166) 60 20 28

Ken je deze pieten al? Vrolijk, lief en gul met hun strooigoed zijn ze allemaal, maar er lopen veel verschillende pieten rond.

Praktijk voor Huidtherapie Zorgcentrum De Smisse * Ontharen: definitief kunnen alle delen van het lichaam worden behandeld. * Couperose: adertjes worden selectief op alle lichaamsdelen gecooguleerd zonder litteken vorming. * Huidverjonging: (d.m.v. een sterke IPL lichtbundel) wordt collageen en elastine in de huid gestimuleerd zodat een langdurige versteviging ontstaat en de structuur v/d huid gladder wordt. * Pigment, Ouderdomsvlekken: het pigment valt uiteen en wordt afgestoten. * Acne /littekens: door de IPL lichtbundel worden de bacteriĂŤn gedood en de huid verbeterd, wat een 50% gladdere huid geeft. Wij werken met de zeer geavanceerde Lumina van Lynton lasers Deze apparatuur heeft de laatste technologie die zorgt voor uitstekende resultaten, door o.a een zeer sterke IPL licht bundel. Vaak is een vergoeding door ziektekostenverzekeraars van toepassing. 1e proefbehandeling GRATIS.

Vraag vrijblijvend informatie bij:

Schoonheidssalon Wilma

Kijk maar eens of je deze kent en herkent: “Testpiet “Sorrypiet

“Muziekpiet

“Rijmpiet

“Rare piet

“Paardenpiet

You are the power.

van â‚Ź269,-

voor

â‚Ź175,-

5LQJ6LQW$QQDODQG‡0166 652005/06-30054136 wilmavanbodegom@gmail.com

ONS COMPUTERS Al meer dan 10 jaar een begrip in Tholen

A-merk democomputers HP, Dell en IBM/Lenovo Nu met 3 jaar garantie! Ook kunt u bij ons terecht voor

dedicated to perfection

HORLOGER - JUWELIER

het oplossen van computer- en internetstoringen aan huis! BOTERMARKT 4-6 | THOLEN | TEL. 0166 600 440

-!2+4s34-!!24%.3$)*+ 4%, 

VAN DER MAARL-WALHOUT


Tips

Sinterklaas Nagelstudio Op de ‘Mart’! Zilveren ringen, trendy & eyecatching!

Wekelijks nieuwe, betaalbare sieraden,

Om zelf te dragen of cadeau te doen.

horloges, accessoires, sjaals enz.

Een uitgebreide collectie vindt u bij:

HORLOGER - JUWELIER

En nog veel meer leuke cadeautjes!

J. Walhout

Kapsalon Op de “Mart�

Voorstraat 32, St. Annaland Tel. 0166-652476

Markt 53 I Sint-Maartensdijk I 0166 667490

MUZIKALE EINDEJAARSAANBIEDINGEN KARAOKE PIANO’S Nieuw GITAREN in ons assortiment VERSTERKER PIANO’S NIEUW Vanaf ₏ 2695,-

** Grote verscheidenheid aan modellen, kleuren, houtsoorten en prijzen. ** Vijf jaar garantie GEBRUIKTE PIANO’S Vanaf ₏ 495,-

Whiterock gitaren betaalbare kwaliteit

Vanaf â‚Ź 98,-

Draagbanden, hoezen, snaren, plectra, tuners enz. UKELELE’S Vanaf ₏ 19,95 tot ₏ 189,-

VERSTERKERS 5RODQG9R[,EDQH].XVWRP YDQZDWW Vanaf â‚Ź 59,Ook speciale versterkers voor acoustische instrumenten.

KEYBOARD ACTIE ‡RFWDDIDDQVODJJHYRHOLJ 86%LQFODGDSWHU ₏ 95,‡.H\ERDUGVWDQGDDUG₏ 19,95 MUZIEKSTANDAARDS METRONOOMS MUZIEKBOEKEN

EFFECTAPPARATUUR 'LVWRUWLRQKDUPRQL]HUĂ€DQJHUFKRUXV wah-wah pedaal, multi-effecten, metal, tuner, hard-disc-recording. o.a. BOSS, ZOOM, TC ELECTRONIC, DIGITECH. e.m

P.A. APPARATUUR MICROFOONS MIXERS PRACHTIGE BOSE INSTALLATIE Veel vermogen, gemakkelijk vervoerbaar, past in praktisch elke kofferbak, laat u deskundig voorlichten.

Mooie collectie ZANGMICROFOONS Vanaf â‚Ź 19,95

1LHXZHJHQHUDWLHMIXERS van 2- tot 24- kanaals + USB-aansluiting en ingebouwde effecten.

MET USB EN DRAADLOZE MICROFOON

NU â‚Ź 128,-

BLAASINSTRUMENTEN 9$13,&&2/2727%(6%$6

Koffers, hoezen, tassen, mondstukken, rietjes, wissers, draag-koordjes en onderhoudsmiddelen.

SLAGWERK

-575200(/6 â‚Ź 29,- â‚Ź 39,- â‚Ź 49,-5'58067(/ â‚Ź 115,- â‚Ź 160,- â‚Ź 239,650$5675200(/6 â‚Ź 89,- tot â‚Ź 479,DRUMSTELLEN Vanaf â‚Ź 369,- compleet

ACTIE PREMIER DRUMSTEL '(/,*,1&/%(..(16(1 â‚Ź 395,KRUKJE %(..(1667$1'$$5'6+2(=(1 672..(1(1=

)2578,1675$$7%(5*(123=2207(/


Advent

Geniet van de authentieke Griekse ambiance. Tijdens de Kerstdagen, zowel op 1e als 2e Kerstdag kunt u bij ons ĂĄ la carte dineren. Reserveer tijdig! Wij hopen u te mogen verwelkomen, zodat u kunt genieten van onze heerlijke Griekse keuken.

Grieks Restaurant Delphi

Grote Markt 25 in Bergen op Zoom

De periode tot Kerstmis noemen christenen advent, dat ‘nadering’ of ‘komst’ betekent. Zij wachten op de komst van Jezus. In de adventsperiode bereiden christenen zich ook voor op het kerstfeest en herdenken de geboorte van Jezus. Advent luidt het kerkelijk jaar in. De vierde zondag voor Kerstmis is eerste advent. De derde zondag is tweede advent, de tweede zondag is derde advent en de laatste zondag voor kerst is vierde advent. Mensen duiden dit aan met kaarsen, waarbij er iedere adventsdag een kaars bij komt. De adventskrans bestaat uit vier rode of gele kaarsen.

Gratis ratis parkeren in de parkeergarage, achter de Grote Markt (Lindenbaan). Vraag naar de voorwaarden.

Kersttradities in andere landen In BelgiÍ is het typische kerstmaal vol au vent; stukjes vlees of vis in een saus van boter en bloem. Denen vieren kerstavond traditioneel met een diner met gans of eend. Zuid-Afrika kent geen tweede kerstdag. Op eerste kerstdag gaan veel Zuid-Afrikanen naar de kerk. In Duitsland kijkt Vrouw Holle tussen 23 december en 5 januari of mensen dat jaar vlijtig of lui waren. In Engelstalige landen, zoals Engeland, Canada en AustraliÍ, bestaat het diner op kerstavond vaak uit kalkoen en kerstpudding. Belangrijk bestanddeel van deze pudding zijn rozijnen. Een bekende traditie in deze landen zijn de christmas carols, liedjes en toneelstukjes over Kerstmis. Grieken pakken hun cadeautjes niet met kerst uit, maar op nieuwjaarsdag. De kerstman brengt ze in de oudejaarsnacht. In IJsland stoppen trollenzonen - kerstjongens - in de dertien nachten voor kerst kleine cadeautjes in de schoenen van kinderen. In Mexico begint het kerstfeest al op 16 december. Tot 24 december zijn er posada’s, optochten van kinderen en volwassenen, waarbij zij beelden van Maria en Jozef meedragen. In ItaliÍ brengt de kerstheks, La Befana, cadeautjes rond op Driekoningen (6 januari). Zij is op zoek naar Jezus Christus en brengt goede kinderen snoep. Stoute kinderen krijgen kool of donker snoep.

Bowling Centrum Roosendaal Damstraat 52A, Roosendaal Tel: 0165 - 536 360

Bourgondisch Kerstmenu op 1ste en 2de Kerstdag Om 18.00 uur en 19.00 uur

Uw kerstfeest in bowling sfeer in ons restaurant. Reserveer voor Uw familie of vrienden een kersttafel Gezellig, ook voor kinderen

KERSTMENU- – NOËL 2011 Kerstmenu NoÍl 2013

ALL IN PRIJS: â‚Ź 32,50 29,50 Kinderen tot 10 jaar â‚Ź 12,50 (voorgerechten, hoofdgerecht, dessertbuffet) exclusief drank

U NEEMT WAT U WILT U NEEMT ZO VEEL U WILT

VOORGERECHT: 2 dagverse soepen met stokbrood uitgebreid saladebuffet met onder andere: 8 verschillende salades rauwkost en fruit OOK VEGETARISCH, DIVERSE Hors d'oeuvres Fruit de mèr MOGELIJKHEDEN Ardennerham met meloen HOOFDGERECHT: WARM BOURGONDISCH KERSTBUFFET U neemt naar keuze zoveel u wilt van het vers gebraden: Irisch Roastbeef, Schotse Lamsbout, Kalfsbil, Gegrilde kip, Sparerib's, Kalkoen in kerriesaus, Beenham, Gebraden gehakt, Pikante Rempengballetjes in Zigeunersaus, Goulash en andere specialiteiten

Warme Sausen: Jägersaus, Stroganoffsaus, Champignonsaus, SatÊsaus, Cumberlandsaus. Italiaans: Pizza Vis: Vers gerookte Zalm, vers gerookte Makreel en Forel filet, Visschotel, Grote garnalen met

Whiskysaus, Hollandse haring met gesnipperde uitjes, Gebakken Kabeljauw, Calamares Indonesisch: SatĂŠ, verse Nasi of Bami, Kroepoek, SatĂŠsaus, Atjar Tjampur, Gado Gado

Dit alles wordt geserveerd met een warme groentenmix forestière, saladebuffet, stokbrood, kruidenboter, gebakken aardappeltjes, frietjes, pommes parissiène, paprikafrietjes.

ONS KLAPSTUK: DESSERT – BUFFET

OOK WEER ZOVEEL U WILT

Diverse soorten ijs, Mousses, Bavarois, diverse soorten Franse kaas, IJstaart, Slagroom Soesjes, Kwark, Cocktail van Exotisch fruit, vers fruit mand, Tompouces, Petit Fours, Gebak, Warme Chocolade saus. %RZOHQ QLHWLQEHJUHSHQ YDQDIXXUÂźSHUEDDQSHUXXU

RESERVEER TIJDIG Bel: 0165 536360

Tijdens de Kerstdagen zijn overige aanbiedingen en waardebonnen niet geldig.

www.bowlingroosendaal.nl


Kreeft 4 4401 NZ Yerseke (Nederland) Postbus 16 4400 AA Yerseke (Nederland) Tel. +31 (0) 113 - 57 38 78 Fax +31 (0) 113 - 57 39 78 Internet: www.metalservices.nl E-mail: info@metalservices.nl

GRATIS JURIDISCH ADVIES

‘Ga mee als vakantievrijwilliger!’

(m/v):

* #'# ! $%#&% (##$$# * #'# '#$" #

Iedere dinsdag 17.00 tot 19.00 uur Pasteurlaan 1 Bergen op Zoom

* #'# % $ !"# * $'#!"#

(nabij Lievensberg Ziekenhuis)

 &% $%

* &%!#!" "%(#(#'!!## 

OF MAAK TELEFONISCH EEN AFSPRAAK: 0164-266600

* #'# % #! $%#&%&# *  $%#%&#! %#!# * #%#(## %"#%$#'# !"%' "#$! $) 

VITAK Advocaten Geert, deelnemer vakantiereizen

Ook voor zelfbouw

Op meerdere afdelingen is plaats voor nieuwe collega’s

* %$'#' (# '!!# ! $%#&%(#"%$

INLOOPSPREEKUUR:

Serredaken | Carports Overkappingen

Meeuwsen Trade & Metal Services v.o.f. en Handel & Constructie H. Meeuwsen BV zijn ISO 90001:2008 en VCA* gecertiďŹ ceerd toeleverancier voor metaalbewerking in Nederland sinds 1985. Wij leveren een totaalpakket in metaal van lasersnijden, plasmasnijden, watersnijden, kanten, buizen snijden, walsen, verspaning, robotlassen, samenstellen en beschikken over grote voorraad technische artikelen. Wij zijn een technisch metaalbedrijf ‘totaal in metaal’, vanaf de engineering tot realisering. Alle bewerkingen bevinden zich onder ĂŠĂŠn dak en daardoor kunnen we onze klanten snel en exibel van dienst zijn. Opdrachten worden door onze gemotiveerde deskundige medewerkers nauwkeurig vervaardigd op ons modern geoutilleerd machinepark. Onze uitdaging? Tevreden klanten!

gratis advertentie

‘Hoi ik ben Geert en ik ga al jaren mee met de vakantiereizen van het Nationaal Epilepsie Fonds. Deze vakanties zijn speciaal voor mensen met epilepsie die niet zelfstandig op reis kunnen. Vrijwilligers zijn daarbij onmisbaar! Ga jij een week met ons mee?’ Meer informatie? Kijk op www.epilepsiefonds.nl of bel 030 63 440 63.

!#$%#'# $! $%#&% (##$$#! % #! $%#&%&#(!# &% !!%## Voor meer informatie over ons bedrijf, functie-omschrijvingen en functie-eisen verwijzen wij naar www.metalservices.nl en www.meeuwsen.nl. U kunt ook telefonisch contact opnemen met Jeanet Jansen van Rosendaal, telefoon 0113 – 57 38 78 of 06 – 150 76 594.

BEL 0165-313539 WWW.EUROFIX.NL INFO@EUROFIX.NL | INDUSTRIEWEG 10C | OUDENBOSCH

Wegens seizoenseinde m.i.v. 9 december GESLOTEN Reserveringen v.a. 20 personen op afspraak www.de-uitwijk.nl info@de-uitwijk.nl Dorpsweg 136, De Heen Tel: 0167 560000

- 130 soorten pannenkoeken - Grill specialiteiten (niet op zondag) - Overdekt en verwarmd terras - Speeltuin en kinderboerderij - Minigolf en kanoverhuur Informeer naar de mogelijkheden voor feesten en partijen.

Postbus 270 - 3990 GB HOUTEN giro 222111 - www.epilepsiefonds.nl

TE KOOP GEVRAAGD:

MOTOREN, BROMMERS en SCOOTERS 06-22332058

www.internetbode.nl voor het (gratis) aanleveren van al uw nieuws

STOP

met schoenen kopen... Woensdag 4 december start

bel 0113-639760 of mail info@traas.nl

De beste dermatologen van Nederland (weekblad Elsevier)

huid- en laserklinieken ‡SROLNOLQLHNHQGHUPDWRORJLH‡KXLGWKHUDSLH %HUJHQRS=RRP0LGGHOEXUJ Bij ons kunt u terecht voor veilige en effectieve anti-rimpelbehandelingen en huidverjonging: 5LPSHOÀOOLQJPHW5HVW\ODQH %RWR[EHKDQGHOLQJHQ )UDFWLRQDO/DVHUHQ&2IUDFWLRQDOODVHU HQGHQLHXZH8OWKHUDSLHWHJHQKXLGYHUVODSSLQJ

rIPVUXPSN CPLUPSFO[XBNCFTUSJKEJOH rQSFWFOUJFQMBOOFO rGBVOBCFIFFS rXFSJOHTNBBUSFHFMFO rCFTUSJKEJOHLOBBHEJFSFOFOJOTFDUFO r CPVXLVOEJHFJOTQFDUJFT r CBMLLPQSFTUBVSBUJFT rNPMMFOCFTUSJKEJOH Kenniscentrum Dierplagen www.kad.nl KAD - Gecertificeerd

RAT IN DE VAL

ONZE GROTE SEIZOENSOPRUIMING I.v.m. voorbereiding op deze seizoensopruiming zijn wij

GESLOTEN maandag 2 en dinsdag 3 december

Verder alle laserbehandelingen tegen overbeharing, couperose, pigmentvlekken, huidoneffenheden, kleine spatadertjes en nog veel meer...

Er weer jonger uitzien... zonder plastische chirurgie > Huid- en laserkliniek Bergen op Zoom • In Zorgcentrum Lievensberg Boerhaaveplein 3d • 4624VT Bergen op Zoom • 0164-263822 • w www.huidlaser.nl > Huid- en laserkliniek Middelburg • In Barcode gebouw Park Veldzigt 67 • 4336DR Middelburg • 0118-673050 • www.dermateam.nl

'XXU]DPHRSORVVLQJHQELMYOLHJHQ KRXWZRUPPROOHQrattenPXL]HQ SDSLHUYLVMHVYRJHORYHUODVWZHVSHQHQ]

(0113) 57 38 81

www.ongediertespecialist.nl

" , * - - / ,  / Ê £ ä ä Ê U Ê ,   Ê U Ê ­ ä £ £ Î Ž Ê x ä £ x n ™Ê WWW.SMITSCHOENMODE.NL


Tekst: Bart van den Acker

Primeur: de BMW 2-serie

één van de eerste foto’s van de nieuwe 2-serie coupé. De fraaie, vloeiende belijning van de flanken en de huidige BMWstijl voor front/koplampen zien we hier

De geruchtenmolen draaide al een tijdje. Na de 4-serie als opvolgers voor de 3-serie coupé/cabrio wordt de 1-serie coupé/ cabrio vervangen door de 2-serie. Dit is

ook terug, maar ook de iets gedrongen vorm van de achterkant en achterzijruiten, die altijd zo karakteristiek was voor de 1-serie coupé. De 2-serie is wel net even groter dan zijn voorganger, analoog aan de ‘groei’ van de eerste naar de tweede serie 1-serie. Het interieur is daarmee ook iets ruimer dan voorheen en hetzelfde geldt voor de bagageruimte: +20 liter. De 2-serie komt met een keuze uit twee benzinemotoren en liefst drie diesels. De motorvermogens lopen van 105 kW/143 pk (218d) tot 240 kW/326 pk (M235i). Zelfs de prijzen zijn al bekend, vanaf € 37.700. Er is één versie (220dA) die in aanmerking komt voor 20% bijtelling. Wie de 2-serie Coupé op zijn verlanglijstje heeft staan, moet nog even geduld hebben, want de levering start pas in het voorjaar van 2014.

Chevrolet Corvette in Nederland

De schare liefhebbers van de Chevrolet Corvette is in ons land niet zo groot. De Amerikanen maken het ook niet gemakkelijk, door de naam Chevrolet de ene keer wel en de andere keer weer niet te gebruiken. Voeg daarbij om de paar jaar een ander importkanaal en wisselende dealers, dan is het niet zo gek dat ook maar weinig zogenaamde sportwagenliefhebbers beseffen hoe goed zo’n Corvette eigenlijk is. Tenminste, dat gold voor de voorgaande generaties (C5 en C6). Nu is het de beurt aan de C7, eerder dit jaar al gepresenteerd, maar

begin 2014 komt-ie naar Nederland. De Coupé en Convertible hebben een 6,2 liter V8 met 343 kW/466 pk en de maximale trekkracht bedraagt liefst 630 Nm. Aan de ene kant leidt dat tot een sprintje van stilstand naar 100 km/u in 4,2 seconden, aan de andere kant is die motor zuiniger dan verwacht, met een evenredig lagere CO2–uitstoot: 279 g/ km is minder dan verwacht. De nieuwe coupé gaat € 124.995 kosten, de Convertible is € 3.000 duurder. Er is nu één dealer voor de Corvette, dat is Nefkens in Amersfoort.

Slim van Volvo! Alfa Romeo voor 2014 De MiTo en de Giulietta, allebei volumemodellen van Alfa Romeo, hebben voor 2014 een flink aantal detailwijzigingen ondergaan. De MiTo heeft een nieuwe verchroomde grille en gepolijste koplampbehuizingen. In het interieur zijn er nieuwe bekledingsstoffen en afwerkingen voor het dashboard, afhankelijk van de diverse uitvoeringen. Er is ook een nieuwe motorisering, de Turbo TwinAir met 77 kW/105 pk. Die levert vlotte prestaties en met een CO2–uitstoot van 99 g/km is hij desgewenst goed voor 20% bijtelling óók in 2014. Nieuw is ook het systeem Uconnect voor de bediening van audio, iPod, iPhone en navigatie (van TomTom) via een centraal display. De

Giulietta heeft eveneens een nieuwe motor en verdere detailwijzigingen. De 2.0 JTDm2-dieselmotor is 110 kW/150 pk sterk en staat garant voor zeer vlotte prestaties. Tegelijk is deze motor mede door de nieuwe generatie ‘common rail’-injectie zo zuinig dat de Giulietta hiermee ook in 2014 nog steeds in aanmerking komt voor 20% bijtelling. Het Uconnect-systeem komt uiteraard ook in de Giulietta, eventueel met een wat groter beeldscherm. Er zijn drie nieuwe exterieurkleuren, drie nieuwe types lichtmetalen wielen en een iets aangepaste grille. In het interieur zijn de deurpanelen nieuw vorm gegeven, de middenconsole is nieuw en de topversies hebben nieuwe sportstoelen. Begin 2014 zijn de vernieuwde Alfa’s leverbaar. De MiTo met de nieuwe motor gaat € 17.750,- kosten, de Giulietta met de nieuwe diesel kost € 30.650,-.

De Hyundai i10 is er! Beng! Met een klap is de nieuwe Hyundai i10 in ons land gelanceerd. Alle dealers kregen tegelijk zowel een showroomexemplaar als een demonstratie-auto en op dezelfde dag was ook de introductie voor de vakpers. Hyundai verwacht heel veel van de nieuwe i10. Daarbij moet ik direct opmerken dat de ‘oude’ i10 het vele jaren beslist niet slecht heeft gedaan. De truc met het nieuwe model is dat dit zowel in staat is trouwe i10-rijders voor het merk te behouden als een nieuwe groep kopers aan te trekken. Die groep heeft tegenwoordig een enorme keuze, Hyundai is niet het enige merk met een heel sterk aanbod in het zogenaamde A-segment. Daarbij houdt de i10 het aanbod heel overzichtelijk, want er is maar één mo-

tor, hij is er alleen als vijfdeurs en alleen handgeschakeld. Dat laatste is opmerkelijk, want juist de trouwe kopers rijden relatief veel met een automaatje. Oké, in het huidige fiscale regime zou zo’n versie onevenredig duur worden, maar nu ontneemt het merk de kopers die er toch echt eentje willen die mogelijkheid. Bij

kort nieuws Het autodeel-systeem van Daimler Benz, car2go, is nu vijf jaar actief. Het systeem loopt nu wereldwijd in 23 steden, waaronder Amsterdam. Onze hoofdstad is nog een van de weinige waar alleen wordt gereden met elektrische smarts. Dat zijn er in Amsterdam intussen driehonderd. In totaal heeft car2go nu een half miljoen klanten, die maandelijks een miljoen ritten maken, dus gemiddeld twee per maand. Abonnees kunnen tegen een heel bescheiden prijs per minuut gebruik maken van elke beschikbare smart en die binnen een bepaald gebied op een willekeurig punt achterlaten.

de eerste kennismaking blijkt de nieuwe i10 een leuke gelijnde, relatief ruime en keurig afgewerkte compacte auto, die bovendien ook heel goed rijdt. De prijslijst start bij € 9.995, de waarschijnlijk meest verkochte versie is duizend euro duurder. Ik kom binnenkort uitgebreid op de nieuwe Hyundai i10 terug.

De vernieuwde Jaguar XF, met onder meer de 2,2 liter ‘Eco2’-dieselmotor (120 kW/163 pk), is in ons land gearriveerd. Mede door de bescheiden CO2-uitstoot van deze motor zijn de prijzen lager dan men voor een volbloed Jaguar verwacht. De XF is er nu vanaf € 49.900,-, de Sportbrake vanaf € 52.690,-. De nieuwe Audi A3 Cabrio ziet er een stuk anders uit dan de vorige. Dat komt omdat deze nieuwe is gebaseerd op de A3 Sedan en dus ook een ‘koffer’ heeft. De nieuweling komt in maart 2014, lekker net voor de lente. De prijzen staan al vast en beginnen bij € 35.900. De Volvo V40 is al een doorslaand succes. Dat gaat nog eens naar een volgende versnelling als na 1 januari de nieuwe basis-benzineversie T2 (88 kW/120 pk) beschikbaar komt. De V40, door EuroNCAP aangemerkt als de veiligste auto in zijn klasse, is er als T2 in vier uitvoeringen, vanaf € 24.995.

Het gedoe met laadkabels kan een irritatie vormen bij het gebruik van elektrische auto’s. het kan ook anders. Volvo heeft geparticipeerd in een onderzoeksproject in België, waarin de mogelijkheden zijn bekeken om een elektrische auto te laden via inductie. Die techniek is op zich bekend, maar wordt nog niet op deze schaal toegepast. Dit gaat dus draadloos, de accu van de elektrische auto wordt volledig automatisch geladen wanneer die op een daarvoor ingerichte parkeerplaats wordt gezet. Elektromagnetische

spoelen in de grond en in de bodem van de auto zorgen voor de overdracht van de energie. Een Volvo C30 Electric bleek zo in 2,5 uur (!) volledig op te laden. Het is nog een experiment, maar kan een belangrijke factor worden in de verdere doorbraak van elektrisch autorijden. Overigens is TNO al langer bezig met inductietechniek voor elektrische auto’s. Het is in principe ook mogelijk elektrische auto’s te laten rijden over inductielijnen in het wegdek, waardoor de accu op spanning blijft.

Grand Prix Zandvoort: het boek Het is al meer dan 25 jaar geleden dat we in Nederland, op het Circuitpark Zandvoort, voor het laatst een echte Grand Prix Formule 1 hebben gezien. Lang hebben autosportliefhebbers de hoop gehad dat die de Grand Prix nog eens zou terugkomen, maar nu weten we dat het er niet meer in zit. In totaal zijn er 34 ‘Grote Prijzen’ verreden, van 1948 tot 1985. Over al die races gaat het zeer fraaie boek ‘Grand Prix Zandvoort’ van Mark Koense, mèt daarbij een prachtige film van ruim een uur op DVD. De tweetalige (Engels/Nederlands) tekst bestaat niet uit droge raceverslagen, maar per hoofdstuk is er een korte inleiding en verder zijn het vooral uitgebreide bijschriften bij de honderden foto’s. Dáár gaat het met name om. Als ingewijde zie je wel een paar bekende plaatjes, maar het grootste deel is nog nooit eerder gepubliceerd. Daarbij is spannend actiebeeld, maar ook veel heerlijke sfeerplaatjes. De film geeft eveneens een chronologisch overzicht van de ontwikkeling en de races, in het Engels ingesproken door Jan Lammers. Heel

eenvoudig: wie ooit bij een Grand Prix was (zoals ondergetekende 10x!) of de Nederlandse autosport een warm hart toedraagt, moet dit gewoon hebben. Goeie timing, Sinterklaas! Het boek kost € 89 zonder verzendkosten. Het is te bestellen per internet bij uitgever Tuvalu, maar ook te koop bij AutoNET Carbooks in Wernhout (of via www. autonetcarbooks.com).


LEASE

Winter Wielen Oud Gastel Wissel T. 0165 - 51 38 10 Winter Poortvliet Wielen T. 0166 - 61 24 35 Wissel

GECERTIFICEERD DOOR:

SERVICE CENTER

Oudenbosch T. 0165 - 311 630

Bergen op Zoom

Houd uw auto in topconditie

T. 0164 - 23 51 30

AKTIE: 2e ruiterwisser ruitenwisser 50% korting WINTERCHECK

â‚Ź 19,95!

oa Bosch, Valeo, ed

" ,‡ t iĂ›iĂ€ÂˆÂ˜}ĂŠiÂ˜ĂŠÂ“ÂœÂ˜ĂŒ>}iĂŠĂ›>˜\

+

L*iĂ€ĂƒÂœÂ˜iÂ˜Ăœ>}i˜L>˜`i˜ L6Ă€>VÂ…ĂŒĂœ>}i˜L>˜`i˜ L/Ă€>VĂŒÂœĂ€L>˜`i˜ LivĂŒĂ€Ă•VÂŽL>˜`i˜

“Die ene druppel. Die doet er toe.�

L/Ă•ÂˆÂ˜LÂœĂ•ĂœL>˜`i˜

Ă“{‡ÕÕÀ \ VÂ…ĂŠĂƒiĂ€Ă›ÂˆVi L>˜`iÂ˜ÂŤi ÓÊΙ ĂŠĂŽ Ă¤ÂŁĂˆnʇÊ{ä i˜ ˆÂ?Ă› ` i Ă›ÂœÂœĂ€ĂŠL Ă€

LĂ€ÂœÂ˜`Ă›iÀâiĂŒL>˜`i˜ LÂœĂŒÂœĂ€L>˜`iÂ˜Ă‰>VVĂ•Â˝Ăƒ

- Liliane Brekelmans, oprichtster Liliane Fonds

LVVĂ•Â˝Ăƒ L-ÂŤÂœĂ€ĂŒĂ›iÂ?}i˜

Mijn grip. Mijn Service. Wintercheck. Nu met gratis smartphone-handschoenen. “Ik zie de temperatuur alweer omlaag gaan. Nat wegdek, straks misschien opvriezing‌ Juist dan wil ik dat mijn Mercedes optimaal blijft presteren. Daarom plan ik altijd een Wintercheck. Dan controleren ze de remmen, verlichting, accu, mijn ruitenwissers... achttien punten in totaal. Een veilig idee. Zo houdt mijn auto grip op de winter en ik op mijn smartphone! Want dit jaar krijg ik er ook nog gratis smartphone-handschoenen bij. Kan ik ook ver onder nul blijven bellen.â€?

Ă&#x17E;Â&#x2DC;>Â&#x201C;Â&#x153;Ă&#x153;i}Ă&#x160;Ă&#x2C6;]Ă&#x160;Â?Ă&#x2022;Â&#x2DC;`iĂ&#x20AC;Ă&#x152;Ă&#x160;Ă&#x160;/iÂ?°Ă&#x160;ä£Ă&#x2C6;nÂ&#x2021;{äĂ&#x17D;Ă&#x201C;Ă&#x17D;Â&#x2122; Â&#x2C6;Â&#x2DC;vÂ&#x153;J}Ă&#x20AC;Â&#x153;iÂ&#x2DC;iÂ&#x2DC;LiĂ&#x20AC;}L>Â&#x2DC;`iÂ&#x2DC;°Â&#x2DC;Â?Ă&#x160;Ă&#x160;Ă&#x153;Ă&#x153;Ă&#x153;°}Ă&#x20AC;Â&#x153;iÂ&#x2DC;iÂ&#x2DC;LiĂ&#x20AC;}L>Â&#x2DC;`iÂ&#x2DC;°Â&#x2DC;Â? "ÂŤiÂ&#x2DC;Â&#x2C6;Â&#x2DC;}Ă&#x192;Ă&#x152;Â&#x2C6;Â?`iÂ&#x2DC;\Ă&#x160;>°Ă&#x160;Ă&#x152;Ă&#x2030;Â&#x201C;Ă&#x160;6Ă&#x20AC;°Ă&#x160;n°Ă&#x17D;äÂ&#x2021;ÂŁĂ&#x2021;°Ă&#x17D;äĂ&#x160;Ă&#x160;<>Ă&#x152;°Ă&#x160;n°Ă&#x17D;äÂ&#x2021;ÂŁĂ&#x201C;°Ă&#x17D;ä

Ook een Wintercheck voor slechts ÄŠ19,95 met gratis smartphonehandschoenen? Bel nu voor een afspraak of plan meteen online in via www.mbvanoeveren.nl/winter.

6*2&/($1,1* GARAGEBEDRIJF: GARAGEBEDRIJF:

SERVICEDEALER SERVICEDEALER HALSTEREN HALSTEREN Wouwseweg 1a 4661 VM Halsteren 0164 68 24 10 info@servicedealerhalsteren.nl www.servicedealerhalsteren.nl

Bredaseweg 225-22, Roosendaal. Tel. 0165-557400

slimmer slimmer en en sneller sneller softwaregebruik softwaregebruik

&RPSXWHUFXUVXV in Bergen op Zoom en Goes tel. 0164 230 209 e-mail: info@bitbybit.nl

Meer dan een half miljoen Bodes elke week!

APK ONLINE AFSPRAAK MAKEN? Airco DAT KAN OP ONZE WEBSITE. Uitlijnen Diagnose Onderhoud Wij verzorgen voor u: Haal- en brengservice Snelservice LeenďŹ etsen Vervangend vervoer Banden en velgen Onderdelen en accessoire verkoop

*ODVEHZDVVLQJÂ&#x2021;6FKRRQPDDNZHUN]DDPKHGHQ Â&#x2021;*HYHOUHLQLJLQJÂ&#x2021;3RUWLHNHQ*DOHULMUHLQLJLQJ Â&#x2021;'DNJRRWUHLQLJLQJÂ&#x2021;*HVSHFLDOLVHHUGLQHWVYHUZLMGHULQJ

GLASBEWASSING voor particulier en bedrijf Glasbewassing van uw woning volgens 6 wekelijks contract al vanaf â&#x201A;Ź 8,incl. reinigen raamomlijsting en vensterbanken.

Interesse? neem geheel vrijblijvend contact met ons op telefoonnr. 0166-610886 b.g.g. 06-20983654 www.sgo-cleaning.nl sgo staat voor: servio.gebouwen.onderhoud

Recreatiestalling Numansdorp en Occasion Center Numansdorp LET OP:

Caravan/Camper verkopen: Voor bemiddeling verkoop vragen wij Caravans - Campers en Vouwwagens.

BOVAG onderhoudsbeurt Caravan

DE SCHANS TUINSCHERMEN betonsysteem | tel. 0164 686418 www.deschanstuinschermen.nl

Sierwerk van Elzakker Geulweg 35 - Sint-Maartensdijk

Gespecialiseerd in massief hekwerk dat op maat wordt gemaakt. Hekwerk, poorten, raam- en deurbeveiliging, automatisering, balkonhekken, verlichting, schoorsteenkappen, industriehekken, glittermatten, diverse laswerkzaamheden etc. Voor info, vrijblijvende offerte en/of openingstijden: Tel & fax: 0166 66 19 98 / mobiel 06 51 03 91 32 / Tel & fax: 0164 61 65 77 www.sierwerkvanelzakker.nl

NU â&#x201A;Ź 195,-

incl. BTW.

Voor alle voordelen zie:

WWW.CARVA.NL

Contact 0186-652960 â&#x20AC;&#x201C; carva@planet.nl NU Stallingplaats. Ook verkoop, reparatie, onderhoud en APK keuring.

Stoppen ! met roken Lasertherapie

De behandeling wordt vergoed. www.praktijknatuurlijkbeter.nl tel. 0164-254602

Afslanken met succes! Lasertherapie

DE BEHANDELING WORDT VERGOED www.praktijknatuurlijkbeter.nl tel. 0164-254602


AIRWICK GEURKAARS

TWINKELVERLICHTING OF NETVERLICHTING

GLYHUVHVRRUWHQ

ELQQHQEXLWHQ twinkelverlichting: ODPSV IXQFWLHV netverlichting: ODPSV

LED THEELICHT

HOUTEN KAARSENBRUG

LQFOEDWWHULMHQ

ODPSV LQFOWUHQG\ KRXWHQKDUW

SET/4

1.39

0.79

4.99

MADE BY ME BREIGAREN

DAMES LEGGING

LQYHHOYHUVFKLOOHQGH NOHXUHQYHUNULMJEDDU JUDPDFU\O nergens goedkoper!

GLYHUVHNOHXUHQHQSULQWV PDWHQ;6;/

7.95 WINDEL ADVENTSKALENDER PHONFKRFRODGH JUDP

U ITZO E KE N

2 VOOR

HANDWERK STOF [FP

1.99 GEUROLIE GIFTSET ROLHEUDQGHUHQ [PO JHXUROLH

0.88 KOOKBOEK MET SCHORT OF FUNNY SPAARVARKEN

!

3.49

0.66 TELEFOON OF TABLET SPEAKER

DAMES MINIROK

VXEOLHPH JHOXLGVNZDOLWHLW Â&#x2018;FP

GLYHUVHXQLNOHXUHQ NDWRHQHODVWDQ PDWHQ6;/

3.98

2.79

ZIKI HEREN BOXERSHORT [XQL[SULQW NDWRHQHODVWDQ PDWHQ;6;;/

2- PAC K

PRINT ROK

1.99

2.49

3.95

3.29

VERRASSEND VOLLEDIG VERBAZEND VOORDELIG


WEEKACTIE!

VAN ZONDAG 24 NOVEMBER T/M ZATERDAG 30 NOVEMBER 2013

KINDER SHIRT

RD7R\6WRU\ 6SLGHUPDQ 0LQQLH0RXVH RI%HWW\%RRS

UITZOEKEN SPEELGOED

NQXIIHOEHHUSULQVHVVSHHOVHW WUHLQVHWRIUHJHQERRJ VWDSHOSLUDPLGH

PDWHQ

0.69 INDIGO EAU DE PARFUM RIHDXGHWRLOHWWH YRRUKHPRIKDDU PO

GLYHUVHNOHXUHQ NDWRHQ [FP

2.99

3.49 KINDER SOKKEN

CAPETOWN BADDOEK

MEGA BLOKS BOUWSTENEN

MRQJHQVRIPHLVMHVXLWYRHULQJ GHOLJ past ook op andere merken

14.99

MAZE DOOLHOF SPEL GLYHUVHYDULDQWHQ

1.69

3.99

CAPETOWN WASHAND

HELICOPTER OF LANCEERAUTO

GLYHUVHNOHXUHQ NDWRHQ [FP

DIVWDQGEHVWXXUEDDU

E IT! TOPKWALIT

15.99

1.25 KHUHQGDPHVHQNLQGHUHQ GLYHUVHNOHXUHQHQPDWHQ

2.49

SKI SOKKEN

RACLETTE GOURMETSET

KHUHQGDPHV HQNLQGHUHQ PDWHQ

SDQQHWMHVHQJULOOSODDW PHWDQWLDDQEDNODDJ DIQHHPEDUHJULOOSODDW :DWW [FP

2 PAAR

2.99

RS O N E N VOO R 8 PE

HOME ESSENTIALS FONDUESET

16.95

15.95

KIJK OOK OP WWW.ACTION.NL

=HWHQGUXNIRXWHQYRRUEHKRXGHQ

SKI HANDSCHOENEN

0.33


Ondernemers Overleg Tholen schenkt mozaïek

Kunstwerk ondernemers naar veiling SINT-ANNALAND - Het Ondernemers Overleg Tholen (OOT) heeft vorige week een kunstwerk overhandigd aan David Hage van de veiling in Sint-Annaland. Het kunstwerk, dat alle Thoolse kernen laat zien, is gemaakt door leden van het OOT.

Vrouwen van Nu SINT MAARTENSDIJK - Afgelopen weken waren de dames van Vrouwen van Nu actief met een paar workshops. Woensdagmiddag 20 november kwam Ben te Kulve vertellen wat het verschil is tussen PC, laptop, tablet-iPad en smartphone. De dames luisterden enthousiast en begrepen dat de mogelijkheden eindeloos zijn. Je kunt ermee op het internet, e-mailen,TV kijken, nieuws lezen, contact houden met familie/vrienden, video bellen, foto`s en niet te vergeten spelletjes. Zeker ook voor mensen die wat minder mobiel zijn biedt de tablet/iPad de mogelijkheid om actief te blijven met naasten en de omgeving. Een aantal hadden hun eigen tablet al

meegenomen, maar er waren toch ook nog heel wat vragen. Dinsdag werd een creatieve avond verzorgd door het alternatief bestuur. De dames waren gevraagd een stopnaald, schaar en een bord mee te brengen, maar wisten absoluut niet waarvoor. Na eerst een kopje koffie kregen de dames te horen dat ze een zeepketting gingen maken. Met veel enthousiasme gingen ze aan het werk en werden er prachtige exemplaren gecreëerd. In de pauze konden de dames al het moois bekijken wat Mary de Hond allemaal gemaakt had, zoals geurkussentjes, memobord, vogelvoertaart. Na de pauze werden de zeepkettingen afgemaakt. Tot slot deze avond werden er nieuwe mensen voor het alternatief bestuur voor volgend jaar gekozen.

samen Gratis banen zwemmen! *

Bij inlevering van deze bon kunt u gratis deelnemen aan het banen zwemmen. David Hage en Rini Mathijssen dragen het kunstwerk samen naar de bestemming in de hal van de veiling.

FOTO JOSIEN MATHLENER

Alleen geldig in combinatie met één betalende bezoeker. *UÊZie alle actievoorwaarden op www.zwembaddeschelp.nl Uʏii˜Ê}i`ˆ}ʈ˜Ê`iVi“LiÀÊÓä£Î°

DOOR JOSIEN MATHLENER Het mozaïek symboliseert de oude gemeentegrenzen en de negen Thoolse kernen. De leden van het OOT maakten het kunstwerk op de jaarlijkse partnerdag eind mei. De leden Kirsti Gillis en Monique Nefs van Flexexpress organiseerden deze doedag. Het gepuzzel stond onder leiding van Ester Timmermans van Pompelientje. Zij heeft zelf een miniversie van het kunstwerk in haar winkel in Tholen hangen. “We hebben eerder samen gekookt, hebben bonbons gemaakt en zijn samen gaan fietsen”, zei voorzitter Rini Mathijssen bij de overhandiging. Het was aan de leden om het kunstwerk een representatieve locatie te geven.

Sommige leden zagen het graag in het zwembad, anderen in het gemeentehuis of verschillende zorgcentra en weer anderen wilden het graag in de bibliotheek ophangen. Een lid opperde zelfs het gemeentehuis van Bergen op Zoom, vanwege de stelling ‘Tholen is waar Brabant Zeeland kust’. De meeste stemmen gingen echter naar de veiling in Sint-Annaland, omdat ze een coöperatie is. Ook neemt het een belangrijke plek in de landbouwgeschiedenis in van de gemeente Tholen. De veiling is uniek in haar soort, want het is de enige waar alleen aardappels worden verhandeld. In 1930 begon de veiling voor Thoolse aardappels en in kleine mate voor uien. Het verhandelen van aardappels gebeurt bij afslag met een veilingklok.

Ook dat is bijzonder. De Doré, Frieslander en Première zijn de meest voorkomende aardappels die op het eiland worden verbouwd. Aanvankelijk stond het veilinggebouw bij de haven in Sint-Annaland, maar het verhuisde eind jaren ‘50 van de vorige eeuw naar de Langeweg. Begin jaren ‘90 brandde een deel van het pand af, maar dat is daarna opnieuw opgebouwd. “Het was voor ons een totale verrassing toen Monique ons benaderde met de vraag of we het kunstwerk in de veiling wilden hangen”, zei David Hage van de veiling. “Ooit waren er zo’n 160 veilingen in Nederland. Nu kun je ze op twee handen tellen. De Thoolse veiling heeft duidelijk meer bekendheid op Tholen dan we dachten.”

TV De Ruucstoppelen

Eind goed, al goed bij 35+ dubbeltoernooi de deelnemer het wonder boven wonder overleeft. Hij werd per ambulance naar het ziekenhuis vervoerd en werd later in Breda nog gedotterd. Een dikke pluim voor de mensen die hebben gereanimeerd en dank aan alle helpers. De wedstrijden werden maandag direct afgelast en iedereen was hevig ontdaan na dit gebeuren. Er werd met spanning gewacht op nadere berichten, en gelukkig vernam de organisatie op dinsdagochtend dat het weer goed ging en toen werd besloten om verder te gaan met het toernooi. Er werden de verdere week onder ideale weersomstandigheden mooie, spannende en sportieve wedstrijden gespeeld. Ondanks alle commotie hadden alle deelnemers het naar hun zin en was het elke avond gezellig in de kantine. Tijdens de finaledag was ook de gereanimeerde speler samen met zijn vrouw en dochter nog een poosje aanwezig; het toernooi kon niet mooier eindigen!

Karin van Opdorp en Esther Grootegoed werden poulewinnaar van de DD-7 categorie.

SINT PHILIPSLAND - Zondag 17 november werd het vierde veteranen dubbeltoernooi van TV De Ruucstoppelen in St.Philipsland afgesloten met spannende finalepartijen en laatste poulewedstrijden. Er hadden zich 72 spelers aangemeld in 9 onderdelen die ingedeeld werden in poules, zodat iedereen tenminste 2 partijen kon spelen. Het toernooi begon op zon-

dagmiddag 10 november in een stralende zon met de eerste partijen en het leek een prachtig weekje te gaan worden. Op maandagavond om ongeveer 20.00 uur werden alle aanwezigen tijdens de 2e speelronde echter opgeschrikt door het plotseling in elkaar zakken van een deelnemer. Omdat direct door verschillende spelers werd begonnen met beademen en reanimeren en de aanwezige AED binnen een minuut was aangesloten, heeft

Uitslagen: HD-5: Jeroen de Kock-Anthony van Schilt GD-5: Ilse Baan-Anthony van Schilt HD-6: Ad den Engelsman-Mart Baartmans en André Verheul-Peter van Tillo 6-1/6-4 DD-6: Jolanda v/d Klis-Anneke Tazelaar GD-6: Esther Arts-Bianca en Ike VerwijsRob Karsbergen 6-3/4-6/6-3 HD-7: Paul Botermans-Dirk Bruinsma en Tinus Botermans-Krijn Tanis 6-3/6-4 DD-7: Esther Grootegoed-Karin van Opdorp GD-7: Bart Schellius-John v/d Zande en Alie Lankhorst-Azuera Gijzen 6-4/4-6/6-2 GD-8: Krijn Tanis-Ingrid v/d Bok PAGINA 18

iÊ œÕiÛ>À`Ê œœÀ`Ê{xÊÊUÊ iÀ}i˜Êœ«Ê<œœ“ÊÊUÊä£È{ÊÓÎäǙ™ ÜÜÜ°âÜi“L>``iÃV…i«ÊÊUʎ>˜Ìi˜ÃiÀۈViJâÜi“L>``iÃV…i«°˜

Technische bedrijven en Steenspil werken samen THOLEN- Technische bedrijven uit Halsteren en Bergen op Zoom hebben 12 november besloten samen te gaan werken om de Techniek te promoten. In 2014 worden de drie VMBO scholen uit Tholen, Halsteren en Bergen op Zoom samengevoegd tot één school in Halsteren. Dit betekent dat er in Halsteren ook techniek wordt aangeboden. Een reden voor de bedrijven om de samenwerking te zoeken met de Steenspil, de nieuwe naam voor de school. Het eerste jaar zal er ingezet worden op het vormgeven van de techniek ruimten en lessen, de

stage en het ondersteunen van de leerlingen bij de keuze van hun profiel. Zij gaan dit doen onder de naam TechNet Steenspil. Technet is een landelijke organisatie die regionale initiatieven om de techniek te promoten ondersteund. Bedrijven die zich als eerste hebben aangemeld zijn: Inpieq, Autobedrijf Bogers, Autobedrijf Eskes, Metrical, CCH, Patric Warmteservice, van Vliet installaties, Installatiewerk Brabant Zeeland en Samenwerkingsverband Praktijkopleidingen Bouw. Edunamica begeleidt de Technetkring om zich verder te ontwikkelen, want groei wordt er zeker nog verwacht.

Jeugd Emergo geen succes SINT-MAARTENSDIJK - In de afgelopen speelronde van de zaalcompetitie korfbel kenden de jeugdteams van Emergo geen succes. De B-, E1- en E2-jeugd verloren allemaal hun wedstrijd. De E2-jeugd was in hun allereerste wedstrijd wel succesvol. ONDO B3-Emergo B1: Emergo speelde een zeer spannende wedstrijd tegen ONDO. Beide ploegen kregen aardig wat kansen en het ging dan ook gelijk op. Thuisploeg wist wel een kleine voorsprong te nemen in de loop van de wedstrijd. De ploeg uit Sint-Maartensdijk bleef echter goed meedoen en had tot vlak voor het laatste fluitsignaal uitzicht op minstens één punt. In de allerlaatste minuut scoorde ONDO toch de winnende treffer, waardoor de wedstrijd afgesloten werd met een 5-4 eindstand. Voor Emergo, dat een punt verdiend had, waren Stephanie Langeland (2x) en Nicky Leemreijze (2x) trefzeker. Fortis E2-Emergo E1: Emergo speelde een prima 1e wedstrijd in de zaalcompetitie. In de 1e helft wisten de gasten goed rond te spelen en op die manier werd er ook een verdiende 1-2 voorsprong genomen, waarmee ook de rust bereikt werd. Na de pauze kreeg Fortis licht de overhand en daar wist de thuisploeg van te profiteren door 2 keer te scoren, zodat de voorsprong voor Emergo veranderde in

een achterstand. Ondanks verwoede pogingen van de rood-zwarten om gelijk te komen, eindigde de wedstrijd toch in een 3-2 nederlaag. Voor Emergo, dat ook hier zeker een gelijkspel verdiend had, scoorden Christy den Engelsman en Mathijs de Jong. TOP E4-Emergo E2: Emergo, dat de 1e wedstrijd nog won, had nu veel moeite tegen TOP. Ploeg uit Arnemuiden speelde simpelweg iets makkelijker en beter rond en kreeg dan ook een behoorlijk aantal kansen, die met grote regelmaat benut werden. Emergo speelde aardig mee, maar moesten wel toezien hoe de tegenstander gedurende de wedstrijd steeds wat verder uitliep. Aan het einde van de 2e helft was de stand 7-3, zodat TOP de punten in eigen huis hield. Voor Emergo wisten Cane Nagtzaam (2x) en Thijs Bogers de doelpunten te maken. Emergo E2-Volharding E1 (9 november): Emergo opende de zaalcompetitie tegen Volharding en deed dit prima. Emergo had het meeste balbezit en kreeg ook de meeste kansen, zodat de voorsprong logisch was. Emergo hield gedurende de hele wedstrijd het overwicht, zodat Volharding nauwelijks kansen kreeg en de voorsprong van Emergo steeds groter werd. De eindstand werd bepaald op 5-1, waarbij Cane Nagtzaam (3x), Thijs Bogers en Daan Teljeur de productie verzorgden.


Correspondentie naar: communicatie@fzr.nl of info@lievensberg.nl


W E S T- P O I N T V O O R D E M U Z I E K L I E F H E B B E R We s t - Po i n t ge e ft g ra a g a a n e e n i e d e r d e ru i m te o m z i ch te p re s e n te re n . H e b j e w a t t e m e l d e n ? L a a t v a n j e h o r e n v i a w w w. w e s t - p o i n t . n l Veertig jaar geleden

Hoe Sterk Is De Eenzame Fietser Na de domper van Dwingelo volgde de renaissance van de Randstad. Zo omschreef Boudewijn de Groot het album ‘Hoe Sterk Is De Eenzame Fietser’ in het tekstboekje van een later verzamelalbum. Met die domper bedoelde hij de periode rond 1969 waarin Boudewijn op het keerpunt in zijn carrière was gekomen. Hij had gebroken met tekstschrijver Lennaert Nijgh, met wie hij sinds zijn middelbare schooltijd had samengewerkt. Op het platteland van Dwingelo was Boudewijn neergestreken met een nieuwe begeleidingsband, The Tower, met wie hij enkele mislukte Engelstalige plaatopnamen maakte. Niet veel later besloot Boudewijn te stoppen met muziek maken en trad hij bij platenmaatschappij Phonogram in dienst als producer. Het leek een abrupt einde te zijn van een succesvolle muziekloopbaan. Geïnspireerd door onder meer Jaap Fischer en Jacques Brel begon Boudewijns carrière rond 1964. Na enkele geflopte singels kwam in 1965 de doorbraak met Een Meisje Van Zestien, een vertaling van Une Enfant De 16 Ans van Charles Aznavour. De Groot werd in de media gebombardeerd tot de Nederlandse Brel en later, na protestsongs als Welterusten Mijnheer De President, als de Nederlandse Bob Dylan. Het was een stempel waar hij niet echt blij mee was, maar hij kon er maar moeilijk van afkomen. In 1972 werd de relatie met Lennaert Nijgh hersteld en werd gewerkt aan het album Hoe Sterk Is De Eenzame Fietser. Het resultaat van de reünie werd volgens Boudewijn het ‘donkerste en minst begrepen’ album dat hij ooit maakte. Maar wel een enorm succesvol album. Het werd zijn eerste nummer-1-album. Hoogtepunt was het nummer ‘Jimmy’. Later, in januari 2007, kwam hij met het album ‘Lage Landen’ nog een keer op de nummer 1 positie terecht. Onlangs kondigde De Groot aan op 14

Agenda De Staat Mezz Breda donderdag 28 november Stuiterbeesten Winter Festival Markt Roosendaal vrijdag 29 november Gerard van Maasakkers De Kring Roosendaal vrijdag 29 november 20.00 Holmes Brothers Mezz Breda vrijdag 29 november 20.00 Bellydance Evolution De Maagd Bergen op Zoom vrijdag 29 november 20.00 Di-rect Gebouw-T Bergen op Zoom vrijdag 29 november 20.30 Monomyth Mezz Breda vrijdag 29 november 21.00 Het Groot Niet Te Vermijden De Maagd Bergen op Zoom zaterdag 30 november 20.00 Ogham en Schotland Podium Kloosterhof Hoogerheide zaterdag 30 november A Balladeer Mezz Breda zaterdag 30 november 21.00 Berlin Nights Mezz Breda zaterdag 30 november 22.00 Fluorized Gebouw-T Bergen op Zoom zaterdag 30 november 22.00 The Hellhounds Time-Out Roosendaal zaterdag 30 november 22.30 Bel Canto De Kring Roosendaal zondag 1 december 14.30 Bluesfestival De Commerce Kruisland zondag 1 december 15.00 Elijah Mezz Breda zondag 1 december 16.30 Rockbaas Café Die Twee Bergen op Zoom zondag 1 december 17.00 Mister and Mississippi Mezz Breda zondag 1 december De Toffe Jongens Het Zwijnshoofd Bergen op Zoom zondag 1 december Tim Knol Waterput Bergen op Zoom zondag 1 december 14.00

Nu Online Op de website van West-Point tref je steevast actuele achtergrondinformatie aan. Zoals de laatste muzikale nieuwtjes, de evenementenagenda, videoreportages, bandnieuws en uitgebreide fotoseries.

Boudewijn de Groot.

mei 2014 definitief te stoppen met touren. Exact op die dag viert hij dat hij vijftig jaar professioneel als zanger/liedjesschrijver bezig is. De Groot: “Wat er daarna precies gaat gebeuren weet ik zelf ook nog niet. Ik zal liedjes blijven schrijven en zingen, ze zullen meer eigen teksten bevatten, Lennaert zal wat meer naar de achtergrond verdwijnen, maar natuurlijk niet helemaal uit het zicht en de optredens zullen incidenteler, korter en intiemer worden. Zo zie ik het ongeveer voor me. Hoe ik dat ga invullen, daarover

ga ik eens diep nadenken. O ja, ik zou ook een boek willen schrijven. Geen autobiografie, maar fictie. Wie weet gaat me dat een keer lukken - later, als ik groot ben….” De Album Top 5 van 24 november 1973 1.Hoe Sterk Is De Eenzame Fietser – Boudewijn de Groot 2.Forever And Ever – Demis Roussos 3.Alle 13 Goed 6 – Diversen 4.One Man Show Noord West – Paul van Vliet 5.De Beste Van – Gerard Cox

Zanger heeft speciale band met platenzaak De Waterput

Gratis optreden Tim Knol in Bergen op Zoom

Zondag 1 december 15.00

Bluesfestival in Kruislandse Commerce

Kees Schipper op het Kruislandse Bluesfestival.

Zondag 1 december organiseert Stichting Crossroads bij De Commerce in Kruisland voor de eerste keer een bluesfestival. Het voornemen is om hier een terugkerend evenement van

FOTO HANS-JOACHIM MAQUET

te maken, maar dat zal mede afhangen van het welslagen van deze editie. Aan de programmering zal het in ieder geval niet liggen, er zijn 3 prima acts vastgelegd.

Zoals het duo Kees Schipper met Ad Landa. Kees is in deze regio bekend omdat hij al tientallen jaren les geeft en workshops leidt. Daarnaast heeft hij een geschiedenis van zo’n 40 jaar als gitarist en begenadigd zanger. Met Ad Landa, met zijn ongebreideld en overrompelend gitaarspel, vormt Kees een uitgebalanceerd duo dat menig optreden tot een imposant kookpunt leidt. Farstreet hoeft geen introductie meer bij de West-Brabantse bluesliefhebbers. Farstreet, met de charismatische frontman Jasper Verstraaten, brengt super stevige bluesrock in de stijl van Gary Moore en Jimi Hendrix. Drummer Antonie Buurman en basgitarist Ad Prinsen vormen samen een sterke ritmesectie die perfect past bij het dynamische gitaarspel van Jasper. En dan staat er ook nog eens Jan de Bruijn met zijn trio op het podium van De Commerce. Jan geldt al jaren als onbetwiste aanvoerder van de blues scene in de verre omtrek. Zijn onlangs uitgebrachte CD The Long Way Home met 8 eigen composities wordt door critici omschreven als de beste CD van Jan ooit. Jan zal met hetzelfde trio optreden als waar hij de CD mee heeft gemaakt. Succes verzekerd! De entree bedraagt €5,= in de voorverkoop (kaarten verkrijgbaar bij De Commerce in Kruisland en platenzaak Blue Moon in Roosendaal) en €7,50 aan de deur. Aanvang 15.00 uur.

CD LP hoes van Tim Knol’s Soldier On.

Tim Knol heeft een derde album uit: Soldier On, wat zoiets betekent als doorgaan, voorwaarts in de strijd. De succesvolle zanger uit Hoorn (nu woonachtig in de Amsterdamse Pijp) komt, net als zijn eerdere twee platen, dat derde album in de Bergse platenzaak De Waterput voorstellen. Dat gebeurt op koopzondag 1 december. Knol heef iets met die winkel, nadat hij op de dag van de release van zijn eerste album daar ter plaatse voor de eerste keer het vinyl in handen kreeg van zijn eigen elpee. Hij komt er graag terug, ook nadat hij een graag geziene gast werd op tv, Edisons won en Pinpkpop plat speelde. Met Soldier

On, waarvoor de nog altijd maar 24-jarige zanger niet alleen elf sterke nieuwe liedjes schreef, maar die hij ook zelf produceerde en met een deels vernieuwde band opnam, bevestigt hij nogmaals zijn unieke klasse. Knol brengt een mix van Americana, country, indiepop en verlate Amerikaanse Westcoast-muziek uit de sixties. De gevoelige akoestische songs kunnen qua melodieën wedijveren met die van Ryan Adams of de band die zijn vaste gitarist Anne Soldaat onlangs heroprichtte, DaryllAnn. Het intieme optreden van Tim Knol in De Waterput, Bosstraat 36 in Bergen op Zoom op zondag 1 december vangt om 14.00 uur aan. De toegang is gratis.

W W W . W E S T - P OIN T. N L - IN FO @ WES T- POINT.NL - WWW.WEST- POINT.NL - INF O@ W E ST - PO INT . NL - W W W . W E ST - PO INT . NL PAGINA 20


Contact Heeft u een vraag of wilt u weten wat wij nog meer voor u kunnen betekenen? U kunt AllĂŠvo op verschillende manieren bereiken: De zorgcentrale van AllĂŠvo is 24 uur per dag bereikbaar: 0113 24 91 11 U kunt uw vraag ook per e-mail sturen naar zorgcentrale@allevo.nl Meer informatie over de diensten van AllĂŠvo vindt u op de website www.allevo.nl

De diĂŤtist doet meer dan mensen helpen afvallen

Kinderzorg houdt ziek kind in vertrouwde omgeving Als een kind een infuus of sondevoeding nodig heeft, betekent dat niet altijd dat het in het ziekenhuis moet blijven. Door kinderthuiszorg worden zieke kinderen korter opgenomen of kunnen ernstig zieke patiĂŤntjes juist langer thuis blijven.

een speciale aanpak vraagt. â&#x20AC;&#x153;Soms speelt angst een rol of kan een kind niet duidelijk maken waar de pijn zit. We bieden laagdrempelige zorg door zoveel mogelijk hetzelfde gezicht. Dat geeft ver-

WURXZHQHQVFKHSWHHQEDQG2RNGUDJHQZHEHwust geen witte jas. En natuurlijk heb ik altijd een stickerboekje bij me. Zoâ&#x20AC;&#x2122;n beloning kan wonderen doen.â&#x20AC;?

Gespecialiseerd verpleegkundige Diana Migalski maakt deel uit van het AllĂŠvo-team voor deze bijzondere vorm van thuiszorg. â&#x20AC;&#x153;Kinderthuiszorg is de oplossing om het kind in de vertrouwde omgeving te verplegen en te verzorgen. Dat geeft rust, veiligheid en regelmaat, voor het hele gezin.â&#x20AC;? AllĂŠvo zorgt voor tijdelijke of structurele ondersteuning en is de schakel tussen het gezin en andere zorgverleners.

â&#x20AC;&#x153;Laatst werden we benaderd door een logopedist. Hij behandelde een kind met adem- en spraakproblemen. Het bleek dat het ademen bemoeilijkt werd doordat het kind last had van zijn buik. Door behandeling van de diĂŤtist werd de buik minder gevoelig en ging ook het ademen een stuk beter,â&#x20AC;? vertelt Ilse. â&#x20AC;&#x153;Een voedingsadvies maakt vaak een enorm verschil.â&#x20AC;?

Sticker als beloning

Samenwerking is belangrijk: â&#x20AC;&#x153;Voor diabetes, hartHQYDDW]LHNWHQHQ&23'YRUPHQZHPHWDQGHUH zorgverleners samen een keten. We stemmen de behandelingen optimaal op elkaar af,â&#x20AC;? zegt Ilse.

AllĂŠvo biedt kinderthuiszorg aan huis, maar ook op het kinderdagverblijf of op school. â&#x20AC;&#x153;De ouders houden de touwtjes in handen. We zijn er om ondersteuning te bieden en om te helpen daar waar het nodig is. â&#x20AC;? Diana vertelt dat kinderthuiszorg

AllĂŠvo heeft spreekuren in: Sint Maartensdijk en Tholen

Thuisbegeleiding helpt gezin op het goede spoor Soms zit het niet mee en is het moeilijk om de opvoeding van kinderen, het huishouden of de °QDQFLsQLQGHKDQGWHKRXGHQ(ULVEHKRHIWH aan professionele, praktische hulp waardoor alles weer op rolletjes loopt. Met thuisbegeleiding brengen cliĂŤnten hun leven weer op orde. 3HWUD -DFREV UXLP WZDDOI MDDU WKXLVEHJHOHLGHU bij AllĂŠvo, praat gepassioneerd over haar werk: â&#x20AC;&#x153;Het is heerlijk om te zien dat mensen na een moeilijke periode zelf de draad weer oppakken. De cliĂŤnt is weer zelfredzaam en heeft grip op het dagelijks leven.â&#x20AC;? De thuisbegeleider bezoekt mensen thuis, ondersteunt bij praktische zaken en helpt structuur aan te brengen in de dag. 3HWUD ZLMVW HURS GDW GH PRJHOLMNKHGHQ YDQ GH cliĂŤnt altijd het uitgangspunt zijn. â&#x20AC;&#x153;We werken volgens bepaalde methodes, maar het is geen standaard aanpak. We zijn er voor de cliĂŤnt en staan naast de cliĂŤnt. Hoe wil hij het hebben?

Samen kijken we wat nodig is om de problemen op te lossen.â&#x20AC;? Soms legt de thuisbegeleider aan GH KDQG YDQ HHQ °OPSMH XLW KRH FOLsQWHQ PRHLlijke momenten in bijvoorbeeld de opvoeding het hoofd kunnen bieden. Dezelfde aanpak wordt ook gebruikt om mantelzorgers meer inzicht te geven in gedragsverandering van hun naasten, door ]LHNWHQ]RDOV$O]KHLPHU3HWUD]HJWÂĽ'DWJHHIWLQzicht en is als een handreiking waar men zich aan vast kan houden.â&#x20AC;?

Cursus LEF: voor kinderen met overgewicht Startdatum: 15 januari 2014 /RFDWLH+RQWHVWUDDWD5LOODQG .LQGHURSYDQJ.LEHR

Meer informatie kunt u vinden op www.allevo.nl of via de zorgcentrale: 0113 24 91 11

Werken met mensen en technologie

Aanmelden AllĂŠvo werkt voor thuisbegeleiding samen met ketenpartners, zoals het Centrum voor Jeugd en Ge]LQ60:22**= 2SHQEDUH*HHVWHOLMNH*H]RQGKHLGV]RUJ (PHUJLV,QGLJR0((*RUVHQ%XUHDX Jeugdzorg. Voor thuisbegeleiding is een indicatie nodig van het Centrum Indicatiestelling Zorg &,= RIGH:HWPDDWVFKDSSHOLMNHRQGHUVWHXQLQJ :PR 'LWYHUORRSWYLDGHJHPHHQWH$DQPHOGHQ JDDWRRNYLDKHW&HQWUXP-HXJGHQ*H]LQ &-* 

Als zorgmedewerker bij AllĂŠvo heb je een afwisselende baan in de verzorging of verpleging ĂŠn werk je met nieuwe technologieĂŤn. 2SHHQVPDUWSKRQHRIHHQWDEOHWNXQMHKHWHOHNtronisch cliĂŤntdossier raadplegen. Hierin staat informatie over de cliĂŤnt, zijn of haar wensen en het zorgplan. Je collegaâ&#x20AC;&#x2122;s laten er informatie achter en zelf kun je natuurlijk ook vragen stellen of

www.allevo.nl

Jacqueline Rothengatter, Ilse van den Hoek en Cora Constant zijn alle drie werkzaam als diĂŤtist bij AllĂŠvo. â&#x20AC;&#x153;Een diĂŤtist doet veel meer dan mensen helpen met afvallen. Zo kunnen wij bijvoorEHHOGRRNKHOSHQELM&23'HHQJRHGHYRHGLQJLV belangrijk om optimaal gebruik te kunnen maken van je conditie en je longenâ&#x20AC;?, vertelt Cora.

je eigen bevindingen achterlaten. Als medewerker van AllĂŠvo is het jouw doel om zo goed mogelijk voor de cliĂŤnt te zorgen. Want de cliĂŤnt staat centraal. En met de nieuwe techniek is dat niet alleen leuker, maar ook een stuk makkelijker. %HNLMNRQ]HYDFDWXUHVRSZZZDOOHYRQO

Colofon Eindredactie: Afdeling Communicatie AllÊvo, Winnie Mathu I Tekst: AllÊvo )RWRJUD°H'UHDPVWLPH$OOpYR,2SPDDN'H%RGH


Einde of nieuw begin?

Laatste kerkdienst in Lievensberg BERGEN OP ZOOM - Na meer dan 40 jaar is er een einde gekomen aan de traditionele zondagse oecumenische kerkdiensten in het Lievensberg ziekenhuis. Voor vele vrijwilligers een droevig moment, jarenlang zongen zij in het koor of brachten patiënten naar de dienst en terug. Het voelde als het snoeien van een prachtige rozenstruik, omdat mensen niet meer de behoefte hadden deze te bewonderen. Het doet zeer maar het is ook een nieuw begin in het vertrouwen dat de roos opbloeit uit nieuwe takken en knoppen.

Hans Dorrestijn zaterdag in Luctor et Emergo THOLEN - Hans Dorrestijn staat vrijdag in dorpshuis Luctor et Emergo in Rilland met zijn nieuwe programma ‘Goeie genade’. Het optreden van de cabaretier begint om 20.00 uur. In ‘Goeie genade’ praat hij op geestige en ontroerende wijze over ouder worden. Ook brengt hij nieuwe en oude liedjes uit

zijn oeuvre ten gehore. ‘Het is mijn streven dat het publiek zijn eigen ellende vergeet’, is het credo van Dorrestijn, die al tientallen jaren op de podia is te vinden. Meer informatie over het theaterprogramma ‘Goeie genade’ is te vinden op de website www. hansdorrestijn.nl. Kaarten zijn verkrijgbaar via de website www.podiumreimerswaal.nl. Bellen met Jacques Boonman kan ook: 0113-551552.

Sprintlimietwedstrijd THOLEN - Op 17 november was de jaarlijkse sprintlimietwedstrijd in Zwembad de Stok, georganiseerd door Hieronymus. Prestaties Thoolse Hieronymuszwemmers: Margaux Damen wonende in Tholen

kwam aan de start op de vrije slag en de schoolslag. Haar broer Ralph Damen zwom op zowel de 50m vrije- als schoolslag een pr. De ook uit Tholen afkomstige Laura van Dijke zwom een pr op de 50m vrije slag. Op de rugslag en de 100m wisselslag kwam ze ook aan de start.

KORTE BERICHTEN SINT-ANNALAND Muzikale happening: Na het overweldigend succes van afgelopen jaar houdt het Schorrekoor op zondag 1 december in partycentrum Havenzicht een heerlijke avond van al het goede uit de Krabbekreek met tussendoor optredens van het Schorrekoor. Zaal open om 15.30 uur. SINT PHILIPSLAND Vergadering: De jaarlijkse ledenvergadering vindt plaats op 28 november in het Verenigingsgebouw van de NH Kerk, aanvang 19.30 uur. Tijdens de vergadering zal dhr. Luijks uit Nieuw-Vossemeer zijn boek de ‘Slaakdam’ presenteren.

De dienst Geestelijke verzorging van het Lievensberg Ziekenhuis in Bergen op Zoom sloot op zondag 24 november een lange traditie af. Er waren veel mensen gekomen naar de laatste kerkdienst. FOTO MARJET LUBBERS

DOOR MARJET LUBBERS Afgelopen zondag was het einde van het kerkelijk jaar. Tijdens de kerkdienst in het Lievensberg ziekenhuis werd de Paaskaars ontstoken in liturgische droefheid. De kerkvieringen vinden vanaf heden alleen nog op hoogtijdagen plaats. “Een gevecht tussen gevoel en verstand”, bracht voorganger Pastor Stallaert zijn dubbel gevoel onder woorden. De kerkdiensten zijn voor velen al jarenlang een warm bad maar anderzijds willen en kunnen mensen vaak niet meer komen. Wat niet verandert, is de communierondgang op zondag voor de patiënten. Ook blijft de mogelijkheid om met de geestelijk verzorger in gesprek te gaan. “Soms waren er helemaal geen patiënten, ze staan wel op de lijst maar worden toch op vrijdag al uit het ziekenhuis ontslagen”, vertelt een van de vrijwilligsters van de transportgroep die de patiënten haalt en brengt. Dit is een van de belangrijkste redenen dat de reguliere kerkdiensten stoppen. Bijzondere diensten

omdat deze vanaf het begin oecumenisch van opzet waren. Het vertrek van dominee van ‘t Maalpad en de fusie met het Francisus ziekenhuis speelden ook mee in de beslissing om te stoppen. Allemaal zaken van het verstand maar het gevoel stribbelt tegen maakte Pastor Stallaert duidelijk in zijn overweging: “Ik voel het aan mijn lijf, het doet pijn.”

‘We gaan het missen’ Zo ervaren de koorleden die wekelijks trouw oefenden en zongen het ook. “Het doet me heel veel spijt dat het stopt”, vertelt de negentigjarige mevrouw Van Meer. Zij en mevrouw Siderius werden vorige week nog in het zonnetje gezet, ze zongen al bijna 40 jaar bij het koor. Samen met mevrouw Van Tilburg, al vierennegentig, die deze laatste viering precies het 40ste jaar vol maakte. De afgelopen drie jaar gezeten in een rolstoel en altijd vergezeld van één van haar beide dochters die de kerk in het Lievensberg als hun eigen parochie ervaren. “We gaan het missen, de

warmte, de preek over de leuke en droeve dingen van het leven, het was thuiskomen in deze kapel”, vertellen zij. Voor patiënte mevrouw Van Biesheuvel was het een beladen dienst, wegens haar slechte gezondheid wordt zij regelmatig in het ziekenhuis opgenomen maar vanuit huis bezoekt zij de kerkdiensten als het kan ook graag. Ieder van hen moet op zoek naar een nieuw nest. Ter herinnering kreeg iedere bezoeker een prachtige roos met in het hart een kerststalletje. Vertrouwen Een kerk die door teruglopend aantal bezoekers haar deuren noodgedwongen sluit, het staat in Bergen op Zoom vaker te gebeuren. Komend jaar zullen de Heilig Hart en Goddelijke Voorzienigheidkerk ook hun deuren toedoen. “Het oude vertrouwde achterlaten voelt niet goed, maar vertrouw erop dat het weer goed komt, ook al merk je het misschien nu nog niet”, waren de troostende woorden van pastor Stallaert in de mooie afscheidsdienst.

KERKELIJK NIEUWS EREDIENSTEN ZONDAG 1 DECEMBER THOLEN: CHR GER KERK: 10.00 en 18.30u ds. A. den Boer HERV GEM: 9.30u ds.W.Meijer; 18.30u kand. R.J.Jansen CHRISTENGEM: 10.00u J. Wisse, Avondmaalsviering GER GEM: 10.00u 14.30u HERV GEM IMMANUEL: 10.00u Ds. Mr. J. de Visser (Maassluis). Gasthuiskapel. GER ICHTHUSKERK: 10.00u Ds. W. Quak, Kruiningen (eerste Advent); 17.00u Ds. P.A. Broere, Jeugddienst RK KERK: 11.00u Woord gebed Communieviering N.P.B.: 10.30u Ds. B. de Graaf, Waalwijk POORTVLIET: HERSTELD HERV GEM: 10.00u ds. L. W. Ch. Ruijgrokvoorbereiding Heilig Avondmaal; 18.00u ds. L. W. Ch. Ruijgrok GER KERK: 10.00u Ds. P.A. Broere, Eerste Advent GER GEM: 10.00, 14.00 en 18.30u SCHERPENISSE: GER GEM: 9.30 en 18.30u ds. E. Bakker, 14.00u leesdienst. SINT-MAARTENSDIJK: HERSTELD HERV GEM: 9.30u ds. N. den Ouden; 14.30u ds. N. den Ouden

HERV GEM REHOBOTH: 10.00u ds. T.W. van Bennekom, Goes; 19.00u ds. D. Vreeswijk, Zevenhuizen STAVENISSE: HERV GEM: 10.00u 2ds. L. Quist, Groot-Ammers; 18.00u 2ds. J. Lohuis, Scherpenisse SINT-ANNALAND: HERV GEM: 10.00u ds. D. Jongeneel, Arnemuiden, Voorbereiding H.A.; 18.00u ds. J. Prins, Ederveen HERSTELD HERV GEM: 10.00u ds. D.J. Diepenbroek, St-Annaland; 16.00u ds. D.J. Diepenbroek, St-Annaland OUD-VOSSEMEER: CHR GER KERK: 10.00u leesdienst; 15.30u ds. A.den Boer GER KERK: 10.00u J. Verbruggen, Tholen RK KERK: 09.30u WGC. ANNA JACOBAPOLDER: GER KERK: 10.00u Ds. M. de Zeeuw, Zierikzee SINT PHILIPSLAND: HERVORMDE GEM: 9.30u ds. J. Blom; 17.00u ds. J. Blom Wijzigingen en/of aanvullingen kunt u via de website www.internetbode.nl (klikken op Redactie) aanleveren. PAGINA 22

SINT-MAARTENSDIJK Gezelligheid Vóór Alles: Uitslag 18 november: deze week 14 beurten gespeeld 1. dhr. Fr. d. Jong-dhr. W. Bijl 38 punten, 2. mvr. L. Wielaard-mvr. C. v. Mierlo 29, 3. mvr. B. Bijnagte-dhr. C. v. Gorsel 28, 4. mvr. W. Kloet-mvr. T. Breure 27, 5. dhr. A. Wielaard-dhr. C. Breure 25, 6. dhr. G. v.d. Padt-dhr. J. Bijnagte 20, 7. mvr. M. Dane-mvr. A. Poot. 17, 8. mvr. M. v.d. Hoek 10. OUD-VOSSEMEER Geslaagd: Peter Roggeband heeft aan de universiteit van Amsterdam zijn Master of Arts gehaald. POORTVLIET Winteravond: De Vrouwen van Nu, afdeling Poortvliet heeft op 18 november een winteravond georganiseerd. Onder leiding van Jolinda Hoogerbrugge werd een dobbelspel gespeeld. Elk lid moest drie cadeautjes meebrengen waarvan de eerste er één was van rond de vijf euro, de tweede was een cadeau die men zelf niet meer wilde hebben en de derde was iets van chocolade. Vervolgens werden ze gesorteerd en werden de cadeaus volgens de spelregels van het dobbelspel verloot. De 31 leden hebben veel plezier gehad met de verloting van de cadeautjes. De opzet en uitvoering van deze winteravond viel bij de leden in de smaak. OUD-VOSSEMEER Koersbal: 1. mevr. L. v. Poortvliet-dhr. N. Moerkerken: 49 punten, 2. mevr. C. v. Mierlomevr. R. Nagtegaal: 39, 3. mevr. L. Wezenaar-mevr. L. Rombouts: 21, 4. mevr. C. Havermans-dhr. G. Rombouts: 15, 5. mevr. B. Roggeband-mevr. M. v. Poortvliet: 9. Lampionoptocht: Op vrijdag 29 november is er een gezellige lampionoptocht in OudVossemeer. Samen met Sinterklaas en zijn zwarte pieten doen ze een ronde door het prachtige dorp. OVM zorgt voor muzikale begeleiding en de majorettes lopen ook gezellig mee. Verzamelen om 19.30 uur bij de gymzaal. THOLEN Koersbal: Uitslag vereniging ‘De Meulvliet’: 1. mevr. C. Sprenkels- mevr. J. Verbraeken 29 punten, 2. mevr. J. Bos-dhr. W. Deurloo 28, 3. mevr. A. Hilgerson- mevr. N. Deurloo 26, 3. mevr. H. Schot-dhr. G. v.d. Padt 26, 4. mevr. D. Lindenberg-dhr. W. Bijl 24, 5. dhr. J. Sprenkels 17. Inloopochtend: Op 4 woensdag december is er om 10.00 uur een inloopochtend in de kerkzaal van de Vrijzinnige geloofsgemeenschap, Oudelandsestraat 11. Met behulp van een power-point presentatie vertelt Bart Nefs van zijn fietspelgrimstocht naar Santiago de Compostella. Een stad in het noordwesten van Spanje. Iedereen is welkom. Kringloopwinkel: Kringloopwinkel OverThollig, Postweg 3c, is elke woensdag open van 09.00-11.30 uur, vrijdagavond van 18.00-20.00 uur en zaterdag 30 november van 09.30-15.30 uur. Deze week nog 25% korting op gelabelde artikelen. Tijdens de openingstijden kunnen goederen en oude metalen ingeleverd worden. Voor het inleveren van grotere meubelstukken en inboedels graag vooraf contact met Kees Dekker, tel. 603385 of Colinda de Heer, tel. 604107. Verkoping: Vrouwenvereniging Bidt en Werkt houdt dv donderdag 28 november haar jaarlijkse verkoping van 15.00-16.30 uur en van 19.00-21.00 uur in de kerk gereformeerde gemeente, ds. G.H Kerstenstraat 2. Er worden vele artikelen te koop aangeboden, zoals: zelfgemaakte kaarten, kraamcadeaus, speelgoed, snoep en gebak. Ook is er gelegenheid om koffie te drinken. Jeugddienst: Zondag 1 december is er om 17.00 uur een jeugddienst in de Ichthuskerk. Thema jeugddienst is: ‘Ik leef vandaag!’ Voorganger is de eigen predikant Ds. P. Broere. Verder wordt er in deze jeugddienst medewerking verleend door de Club de Doordouwers. Deze clubleden zijn zeer muzikaal, het belooft een feestelijke dienst te worden. Zien ze jou ook?


!

w ieu

N

Vissershaven Bergen op Zoom tanteLouise-Vivensis

Pioniersgeest

Innovatief

Out of the box denken Belevingsgerichte bejegening

Kleinschalige woonvormen Maximale vrijheid voor dementerende ouderen

Nieuwste domotica Wij zijn op zoek naar vernieuwende en nieuwsgierige verzorgenden IG en verpleegkundigen. Iets voor jou? Solliciteer dan voor 8 december 2013 via: www.tantelouise-vivensis.nl/vacatures

zoekt een

BEHEERDER of BEHEERDERSECHTPAAR met oog en hart voor kleinschalige recreatie op het Zeeuwse eiland Tholen. Recreatiepark â&#x20AC;&#x153;Oud Kempenâ&#x20AC;? is een klein recreatiepark met 116 woningen. Rust, ruimte, gastvrijheid en genieten van de natuur staan centraal.

HEEFT U OF IEMAND UIT UW OMGEVING BRANDWONDEN?

Vergoeding, verwachtingen en activiteiten worden tijdens gesprekken met het bestuur van de vereniging toegelicht. Een eerste indruk van het park kunt u krijgen via onze website www.oudkempen.webs.com. Sollicitatiebrieven met CV en referenties kunt u richten aan: Secretariaat Oud Kempen, Warandelaan 37, 4904 PB OOSTERHOUT of E-mail: info@delaar.nl Extra informatie is ook in te winnen via bovengenoemd e-mailadres of telefoonnummer 0653 428 090

Zocht u nog iets voor Sinterklaas? Een hartig cadeau is altijd welkom! Wij hebben voor u Worstletters, Saucijzenletters, Rolhammetjes en verschillende schotels naar wens!

SLAGERIJ

OP DEN BROUW Markt 10, 4695 CE Sint-Maartensdijk Telefoon 0166-662539

vloerverwarmingssystemen. Ons bedrijf biedt een uitgebreid assortiment aan producten die geschikt zijn voor zowel nieuwbouw als bestaande bouw en onder praktisch elk

Voor onze Duitse webshop zijn per direct op zoek naar een:

Â&#x2021; 1DDVWWRH]LFKWRSKHWSDUNPRHWGHEHKHHUGHURRNLQVWDDW]LMQRQGHUKRXGWHSOHJHQ aan onder andere speelapparaten voor de kinderen op het park en klein onderhoud aan de gebouwen. Â&#x2021; 'HRQGHUQHPHUGLHZH]RHNHQPRHWJRHGPHWKXXUGHUVHQHLJHQDUHQYDQGHEXQJDORZV kunnen omgaan, en zorgen voor een veilige en enthousiaste sfeer op ons park. Â&#x2021; :HYHUZDFKWHQGDWGHEHKHHUGHURSKHWSDUNNRPWZRQHQLQGHGDDUYRRUEHVFKLNEDUH woning.

Salade van de week met 25% korting: Ei-Bieslooksalade Maandag 2 en dinsdag 3 december: 6WRRĂ&#x20AC;DSSHQ .............................................................. kilo â&#x201A;Ź 8,10 Bij 4 Slavinken of Blinde Vinken.................... de 5e GRATIS Woensdag 4 december: Gehakt....................................................................... kilo â&#x201A;Ź 5,85 Bakje Zult ........................................................................â&#x201A;Ź 0,89

webshop gespecialiseerd in

vloertype geplaatst kunnen worden.

De vereniging van eigenaren zoekt een enthousiaste parkbeheerder, met technisch inzicht en interesse om het eetcafe/kantine uit te baten op basis van een pachtovereenkomst.

Weekend reclame do-vr-za 28-29-30 november: Malse Riblappen ...................................................... kilo â&#x201A;Ź 9,75 Bij 4 Tartaartjes ............................................... de 5e GRATIS Mals stukje Biefstuk ...................................... 250 gram â&#x201A;Ź 4,50 Varkenshaas................................................... 100 gram â&#x201A;Ź 1,39 Voor de boterham met 25% korting: Bacon - Ontbijtspek - Snijworst Lekker stuk Gekookte Worst ................................................... ................................ 300 gram halen, 200 GRAM BETALEN

Heating-Direct B.V. is een professionele

Binnendienstmedewerker Wij helpen bij: Lotgenotencontact Voorlichting Belangenbehartiging Juridische zaken

Kijk voor meer informatie op www.brandwondenvereniging.nl

ZORGVERZEKERAAR VERGOEDT!

Gewichtsconsulente Carola van Kesteren

DĂŠ gewichtscoach voor het hele gezin op gebied van overgewicht, ondergewicht of eetproblemen (o.a. bij autisme)

Ik coach U en/of UW KIND naar een gezond gewicht ĂŠn een gezond eetpatroon! www.praktijkdegewichtscoach.nl Sint-Maartensdijk

T 0166-664896

Aangesloten bij BGN

DE FUNCTIE: Je bent verantwoordelijk voor het opbouwen en onderhouden van (telefonische) contacten met prospects en bestaande relaties met als resultaat het behalen van de commerciĂŤle gestelde doelstellingen. Daarnaast houdt je de inhoud van de website en de social media up-to-date. Het betreft een Full-Time functie op kantoor te Tholen/NL. WIJ VRAGEN: - Goede communicatieve vaardigheden. - Perfecte beheersing van de Duitse en Nederlandse taal in woord en geschrift. - Klantvriendelijke instelling. WIJ BIEDEN: - Een verantwoordelijke en zeer zelfstandige functie bij een toonaangevend leverancier. - Uitstekende mogelijkheden om jezelf te ontplooien. - Goede arbeidsvoorwaarden. JE KUNT JE SOLLICITATIEBRIEF (BIJ VOORKEUR IN HET DUITS) MET CV STUREN NAAR: alex.van.haaren@heating-direct.nl BEDRIJFSPROFIEL: www.heating-direct.nl / www.fussbodenheizungdirekt.de Heating-Direct B.V. Slabbecoornweg 41 NL-4691 RZ Tholen acquisitie n.a.v. deze advertentie wordt niet op prijs gesteld

ZOEK JE EEN PARTNER? Alleen met een persoonlijke ontmoeting kun je laten zien wie je echt bent. Ben je klaar met â&#x20AC;&#x2DC;datenâ&#x20AC;&#x2122; en toe aan een vaste relatie? Kom dan naar Mens & Relatie. Persoonlijke bemiddeling met de hoogste slagingskans.

Lia van der Wel 0165-388816 Of 088-0221900

Kleine bedragen maken grote verschillen.

(landelijk)

Of kijk op www.mens-en-relatie.nl

gratis plaatsing


Aanbiedingen geldig t/m zaterdag 7 december en zolang de voorraad strekt.

Heerlijke herfst! Nieuw! Animal Worldâ&#x20AC;&#x2122;s Fashionboetiek De leukste fashion voor iedere hond!

inclusief kussen

vanaf vanaf

89.95

39.95

59.95

Happy House hondenbank

Happy House Luxury Living blokkussen

Happy House hocker

Robuuste rieten bank met teakhouten frame en taupe kussen. 60 cm 89.95, 80 cm 119.00, 100 cm 149.00, 120 cm 189.00

Vormvast blokkussen met machine-wasbare hoes. In 3 maten: 95 cm 39.95, 110 cm 49.95, 125 cm 59.95

Stevige, rieten hocker die ook als bijzettafel of voetenbank kan dienen. Met taupe kussen. Afmetingen: 41 x 41 x 46 cm.

in Oudenbosch Makkelijk en snel uw hond wassen en drogen in onze winkel

Kijk voor alle informatie en meer aanbiedingen op ANIMALWORLD.NL

nu

3 voor

9.95

8.99

compleet krachtvoer

11.95 slechts

26.95*

Whiskas Pouch Multipacks

Pavo Slobber Mash 15 kg

Science Selective Rabbit en Guinea Pig 3 kg

Caniselect kip en rijst 15 kg

Heerlijke maaltijd voor de kat, verpakt in handige portiezakjes in diverse smaken. 12 x 100 gram.

Compleet krachtvoer of als traktatie na gedane arbeid. Voor een goede vertering en glanzende vacht.

Ieder brokje bevat alle voedingsstoffen die het konijn of de cavia nodig heeft.

Hoogwaardige, optimaal verteerbare, krokante voeding voor een gezond leven van uw hond. 2 voor 49.00*

diverse smaken

9.95

actieprijs

14.95 2 kg extra

nieuwe verpakking

57.95

Felix Sensations 4 kg

Kattenkrabpaal Dora

Complete en uitgebalanceerde kattenvoeding. Knapperige brokjes in diverse smaken.

Krabpaal met slaapplaats, sisal paal van 2 x 40 cm en 2 plateaus van pluche. Beige of grijs.

Royal Canin Labrador Retriever Adult 12 + 2 kg Rasspecifieke voeding voor de volwassen Labrador Retriever.

8.99

Biokatâ&#x20AC;&#x2122;s Fresh 20 kg Klontvormende kattenbakvulling uit 100% natuurlijke klei. Economisch in gebruik en frisgeurend.

Oudenbosch Molenstraat 131, ma t/m do 8.30 - 18.00, vr 8.30 - 20.00, za 8.30 - 17.00 Bergen op Zoom Ravelstraat 74, ma t/m do 8.30 - 18.00, vr 8.30 - 20.00, za 8.30 - 17.00

facebook.com/ animalworld.nl

Dt 20131127