Page 1

THUIS IN DE REGIO

WEEKENDEDITIE

O P L AG E :

R O O S E N D A A L S E

10 NOVEMBER 2013 WEEK 45

Uitgeverij

35.000

TOTA L E O P L AG E Z E E L A N D EN WEST-BRABANT:

de

bode

ACTUALITEIT

bv

I

Postbus

22,

4880

ONROEREND GOED

AA

Zundert

AUTO’S

I

Te l .

599

SPORT

8 111

KERKELIJK NIEUWS

Volg ons via twitter: @R_daalseBode

DERDE ROOSENDALERS HEEFT GEVOELENS VAN ONVEILIGHEID

076

I

480.000

www.internetbode.nl VACATURES

EXPOSITIE OVER HISTORIE SUIKERINDUSTRIE

Man verlaat auto net voor treinbotsing

Tweede Kamer voor ziekenhuisfusie

NISPEN - Een 54-jarige Roosendaler is dinsdagavond aan de dood ontsnapt. Hij kwam met zijn auto na een slippartij op het spoor vast te staan in Nispen. Het lukte de man niet om de auto van de rails te krijgen. Kort nadat de man de auto verliet botste een goederentrein met met gevaarlijke stoffen op de wagen. Vanwege de inhoud van de goederentrein rukten de hulpdiensten met groot materieel uit. Na controle bleek er geen sprake te zijn van lekkages. Daardoor kon het autowrak worden verwijderd. Een andere locomotief nam de wagons over om ze verder transporten naar België. Het treinverkeer tussen Roosendaal en Antwerpen lag enige uren stil.

ROOSENDAAL - Een motie van de SP tegen de fusie van het Franciscus Ziekenhuis in Roosendaal en het Lievensberg ziekenhuis in Bergen op Zoom heeft het dinsdag in de Tweede Kamer niet gehaald. De SP wilde met de motie bereiken dat de fusie niet doorgaat. De socialistische partij kreeg steun van de PVV, GroenLinks en de Partij voor de Dieren. De SP vindt het met name negatief dat de afdeling verloskunde in zijn geheel geconcentreerd wordt in Bergen op Zoom. De Autoriteit Consument & Markt gaf eerder al groen licht voor de ziekenhuisfusie. Patiëntenfederatie NCPF ging daartegen in beroep. De ziekenhuizen willen de complexe zorg concentreren.

Jeroen van den Beemt trekt lijst VVD

Hoogste punt bouw Kellebeek bereikt

ROOSENDAAL - Jeroen van den Beemt, huidig fractievoorzitter van de VVD is gekozen als lijsttrekker van de Roosendaalse VVD. Hij voert de kandidatenlijst voor de gemeenteraadsverkiezingen van 19 maart 2014 aan. Het verkiezingsprogramma van de VVD heet ‘Gewoon verstandig, gewoon VVD’. De lijst telt naast vertrouwde namen ook veel nieuwe kandidaat-leden voor de gemeenteraad. Het bestuur meldt trots te zijn op de kieslijst en de volgende raadsperiode met vertrouwen tegemoet te zien. Tweede op de lijst staat Cees Lok. De eerste vrouw op de kandidatenlijst is Marlon Frijters op plek 3. Daarna komen op 4 Eddy Matthijssen en op 5 Gerard Boons.

Maandag en Dinsdag Voordeel

Sukadelappen

ROOSENDAAL - Dertig leerlingen van de bovenbouw van basisschool Het Talent ontbeten woensdagochtend samen met burgemeester Jacques Niederer en wethouder Kees Jongmans in de burgerzaal. Dat gebeurde in het kader van het Nationaal Schoolontbijt. De burgemeester nam de tijd om met de kinderen een praatje te maken. Jongmans vertelde dat in Roosendaal één op de zes kinderen zonder ontbijt naar school gaat. FOTO GOSIA LUBBERS

Route van de Molenrijders gaat over de Kragge

Lustrumeditie veldtoertocht WOUW – RTC De Molenrijders houdt zondag 8 december weer een ATB-toertocht. Het wordt het eerste lustrum van deze veldrit. De toertocht gaat door de bosgebieden van Wouw, Heerle, Wouwse Plantage en Bergen op Zoom. Volgens de organisatie is deze ATB-rit een verrassende tocht. DOOR MONIQUE JANSEN De route voert deelnemers onder meer over de Kragge 2, één van de hoogste heuvels uit de Zuidwesthoek. Een groot deel van de route loopt over het grondgebied van het Brabantse Landschap. In het verleden behaalde de toertocht al eens een plek in de top 10 van

8.00

kilo van 11.98 voor ZONDAG GEOPENDUUR VAN 10.00 TOT 18.00

Aardappelen kruimig zak 5 kilo van 3.69 voor

1.75

C1000 Laureijsen

Routes De start van de ATB-toer is bij café-zalen Donkenhof aan de Roosendaalsestraat 61 in Wouw. Er zijn routes van 20, 31, 47 en 62 kilometer. Verkeersregelaars staan opgesteld bij gevaarlijke kruisingen. Er is

een rustplaats voor de deelnemers ingericht. Na afloop krijgen de deelnemers soep en kan de fiets worden afgespoten. Parkeren kan op industrieterrein De Donken. Inschrijven kan voor 08.30 uur. Voor de grote rit van 62 kilometer kan tot 9.30 uur worden ingeschreven en voor de andere afstanden tot 10.00 uur. Meer info op www.de-molenrijders.nl.

Een mooier figuur met minder moeite

HET KAN!

C1000

best georganiseerde toertochten van Nederland.

Bel voor een GRATIS proefbehandeling 0165 394302 Kade 9 Roosendaal www.bailine.nl

Maak kans op het winnen van een iPad.

Vragen over je eerste huis?

Kom naar het My First Home Café.

18 november, Dakota’z Roosendaal Kijk voor de advertentie verder in deze krant.

3 gangen menu

Lindenburg 2-4, Roosendaal langdonk

Samengesteld naar uw eigen smaak Wekelijkse informatierubriek van de gemeente Roosendaal Ook te vinden op www.roosendaal.nl

Deze week in de gemeenterubriek: ‡ %HQXWMH=21GHHHUVWHSDQHOHQ]LMQJHOHJG ‡ 'RQGHUGDJQRYHPEHU (QHUJLHPDUNWLQ/DQJGRQN

€ 19,50 p.p. Grieks Restaurant Thalassa Bloemenmarkt 9 Roosendaal Tel. 0165 535979 www.restaurant-thalassa.nl

(Deze aanbieding is niet geldig op Zaterdag, events en feestdagen) Geopend elke dag vanaf 17.00 uur.

ROOSENDAAL - Het Kellebeek College heeft het hoogste punt in de nieuwbouw bereikt. Dat werd vrijdag gevierd met een officieel programma in het nieuwe gebouw. Aanwezig waren onder meer directeur Fred Zacht van het Kellebeek College, Arjan Kastelein, voorzitter van de Raad van Bestuur van ROC West-Brabant, Marcel Clerx, directeur van het Care Innovation Center, wethouder Hans Verbraak van Onderwijs en Edwin Baal, directeur van de Slokkervestiging. De bouw van het Kellebeek College zal medio 2014 zijn afgerond. Het Kellebeek biedt opleidingen aan op MBO-niveau op het gebied van zorg, welzijn en uiterlijke verzorging.

Kaartje Beneluxtrein acht procent duurder ROOSENDAAL - Treinkaartjes voor de trein tussen Den Haag, Roosendaal en Brussel worden flink duurder. De NS HiSpeed wil het tarief voor een ticket met acht procent laten stijgen. Daar staat tegenover dat de reistijd elf minuten langer duurt. Dat meldt het Landelijk Overleg Consumentenbelangen Openbaar Vervoer (Locov). Een enkele reis Den Haag-Brussel kost nu 30 euro. Dat wordt 32,10 euro. Het Locov beklaagt zich in een brief aan de NS. De consumentenorganisatie is tegen de grenstoeslag. De NS spreekt niet van een verhoging, maar over het op peil brengen van het oude prijsniveau. Dit jaar zouden reizigers tijdelijk minder hebben betaald dan gebruikelijk.

Commando’s gaan naar Mali ROOSENDAAL – Het Korps Commando Troepen uit Roosendaal doet mee aan de missie naar in Mali. Ongeveer negentig commando’s gaan mee naar Mali om ondersteuning te leveren aan de vredesmissie van de Verenigde Naties. Zij zullen niet alleen aanvallend optreden, maar ook informatie verzamelen, verwerken en analyseren. Militante moslims veroverden in 2012 verschillende steden in Mali. De situatie verslechterde dusdanig dat Frankrijk op verzoek van Mali in januari 2013 ingreep met militaire middelen. De steden in Mali werden heroverd en de rebellen werden verdreven. De militante moslims vochten eerder in Libië aan de zijde van Kaddafi mee.


Hulsdonksestraat 43

s"OUWJAARCA s)NHOUDCA s0ERCEELOPPCA s3LAAPKAMERS s7OONPLAATS

Waterland

Ludwigstraat 11

s"OUWJAARCA s)NHOUDCA s0ERCEELOPPCA s3LAAPKAMERS s7OONPLAATS

1945 400 m3 318 m2 4 Roosendaal

Drakenberg 3

Odiliadonk 3

s"OUWJAARCA s)NHOUDCA s0ERCEELOPPCA s3LAAPKAMERS s7OONPLAATS

1930 440 m3 342 m2 4 Roosendaal

1988 260 m3 154 m2 3 Roosendaal

s"OUWJAARCA s)NHOUDCA s0ERCEELOPPCA s3LAAPKAMERS s7OONPLAATS

1972 415 m3 139 m2 4 Roosendaal

Royale halfvrijstaande opknapwoning met diepe achtertuin met eigen achterom, gelegen nabij centrum stad en station N.S op eigen perceel 318 m2. Doorzonwoonkamer met schouw; gesloten kkn met kelder onder de trap; bijkeuken; berging; vaste trap 2e verd.; op 1e verd. is er een badkmr. met o.a. 2e toilet en 3 slpkmrs. Op 2e verd. 4e slpkmr en andere ruimte.

Waterland, een oase- van rust in het centrum van Roosendaal. Wonen in een groene omg. met de Watermolenbeek aan je voeten. 57 royale appartementen waarvan al 60% reeds verkocht. Kijk op www.waterlandroosendaal. nl voor meer info. of loop binnen bij een van de 2 makelaars en laat u verrassen door de ruimte en de indeling van de appartementen (i. s.m. Allee Wonen Makelaardij) DE BOUW IS GESTART!

Door architect “HURKS� in jaren `30 gebouwde karakteristieke 2/1 kapwon. Rustig in centrum van Roosendaal. Doorzon woonkmr. met schuifpui; open kkn.; bijkkn. met o.a. cv-hrcombiketel (ca. ‘08). Royale achtertuin met zeer veel privacy en een extra aangebouwde stenen berging. Vaste trap naar 2e verd.; 1e verd.: 3 slpkmrs. en badkmr.; 2e verd.: 4e slpkmr. met vaste wastafel; Bijz: Woning grotendeels vv kunststofkoz. met dubb. begl. Dak voll. vv nieuwe dakpannen en isolatie (‘10). 2 slaapkmrs. beschikken over originele sierhaarden.

Moderne en instapklare eengezinswon. met roy. voor- en achtertuin en stenen berging, gel. op rustige locatie. Voortuin biedt plaats voor parkeren 2 auto’s. Lichte woonkmr. vv spachtelputz wandafwerking, vaste trapkast en laminaatvloer; open kkn.; diepe achtertuin (zuiden). 1e Verd.: 3 slpkmrs, allen vv laminaatvloer en spachtelputz wandafwerking; Moderne volledig betegelde badkmr.. 2e Verd.: Ruime bergzldr. met opstelplaats CV-combiketel. Bijz: Volledig vv dubb. beglazing; Tuin op het zuiden; Instapklaar en ideale starterswoning!

Ruime, zeer goed onderhouden, eengezinswon. met garage (thans in gebruik als berging en werkkmr.), gel. op rustige locatie. Open kkn.; ruime woonkmr. en schuifpui naar achtertuin. vaste trap 2e verd.; 3 royale slaapkmrs.; moderne luxe badkmr. o.a. 2e toilet; 2e Verd.: cv-hr-combiketel; 4e slaapkmr. Bijz.: Gedeeltelijk vv kunststof koz. alle vv dubbele beglazing, vrijwel geheel vv rolluiken, deels elektrisch. Beg. grond en 1e verd. voll. vv spachtelputz wanden en stucwerk plafonds. Volledige hangende en liggende stoffering blijft achter.

Vraagprijs â‚Ź 169.500,- k.k.

Koopsom vanaf â‚Ź 211.500,- v.o.n.

Vraagprijs â‚Ź 349.000,- k.k.

Vraagprijs â‚Ź 162.500,- k.k.

Vraagprijs â‚Ź 179.000,- k.k.

Dit is slechts een kleine greep uit ons aanbod3UHV.HQQHG\ODDQƔ5RRVHQGDDOƔZZZGHURR\PDNHODDUGLMQOƔ

Bedrijfsruimte voor starters www.starters-bedrijfsruimte.nl Het nieuwe roken! Het Elektronisch Roken Wij zijn dealer van de E-Smoking Sigaret & Jiksu (bekend van RTL-4) Bestel via webshop www.grotekadoshop.nl of bel 076-7501522

Wilt u snel zekerheid en geen dubbele hypotheeklasten? Bel ons voor een direct bod op uw woning.

n wij Margriet Winterfair Aken Oberhausen Dusseldorf Keulen Brugge Maastricht Valkenburg 2 dgn Londen l.o. 2 dgn Disney/Parijs

15 t/m 21 nov.excl. entrĂŠe â‚Ź 17,00 14-19-21 dec.

â‚Ź 27,00

14-19-21 dec.

â‚Ź 27,00

14-19-21 dec.

â‚Ź 27,00

14-19-21 dec.

â‚Ź 27,00

17-19 dec.

â‚Ź 27,00

12-21 dec.

â‚Ź 27,00

12-21 dec.

â‚Ź 27,00

14 t/m 15 dec.

â‚Ź 99,50

27 t/m 28 dec.

â‚Ź 109,00

Prijzen incl.vervoer, overnachting met ontbijt, entrĂŠe Disney Voor Londen en Disney/Parijs â‚Ź 15,- boekingskosten per boeking

Voor meer informatie en boekingen kunt u contact met ons opnemen: Muys Reizen Rucphen Tel: 0165-342351 info@muysreizen.nl

CV-ketel storing? w w w. w o n i n g s t o f f e e r d e r. c o m

Vloerbedekking Laminaat Gordijnen Vitrage Vinyl-pvc Marmoleum Zonwering snelle levering vakkundig uitstekende service

Bel (0165) 54 40 55 > Vervanging > Service > Onderhoud

s Trappengestoffeerd, gestoffeerd, inclusief enen inclusieftapijt tapijt ACTIE s Trappen 390,– arbeid₏₏390,– arbeid s GordijnenGRATIS GRATIS gemaakt gemaakt incl. s Gordijnen incl.rails rails s4APIJTVINYLGRATIS gelegd s4APIJTVINYLGRATIS gelegd

NĂş ook vele aanbiedingen uit voorraad !!! +AAISTRAATs3TEENBERGENsTELFAX sMOBIEL

DE SCHANS TUINSCHERMEN betonsysteem | tel. 0164 686418 www.deschanstuinschermen.nl Te huur aangeboden:

MECHANISCHE KOELING VOOR AGRARISCHE PRODUCTEN 9ROOHGLJJHFHUWLÂżFHHUG 3 minuten van snelweg richting Breda, Antwerpen en Rotterdam. Nabij industrieterrein Moerdijk

Inl: 06 - 5117 7630 Hulsdonksestraat 48 Kloosterstraat 4 Roosendaal Wouw Tel. 0165-535323 Tel. 0165-303555 E-mail: info@bakkerijcroonen.com www.bakkerijcroonen.nl

Aanbiedingen van 11 november t/m 16 november 2013 maandag

4 broden wit, tarwe of volkoren NRIĂ€HNRHNHQ dinsdag

2SE4RVICE

www.warm in huis.nl

Wij zijn bereikbaar op: 06 - 10 91 67 49 ZZZZLMNRSHQGLUHFWXZZRQLQJQO

UURS

4 broden wit, tarwe of volkoren NRIĂ€HNRHNHQ woensdag

2 meergranenbroden 5 rozijnenbollen NRIĂ€HNRHNHQ

donderdag

5 zachte of brosse eierkoeken NRIĂ€HNRHNHQ worstenbrood DSSHOĂ DSSHQ

7.25 3.99 7.25 3.99 4.50 2.09 3.99 2.35 3.99

vrijdag

5 halen 4 BETALEN 3.99

zaterdag

bij besteding van â‚Ź15,00 GRATIS 4 appelpunten


ACTUALITEIT

Meer dan helft van bewoners Langdonk-Oost kampt met onveiligheidsgevoelens

Derde Roosendalers voelt zich weleens onveilig ROOSENDAAL – Een derde van de Roosendalers voelt zich weleens onveilig in de eigen gemeente. 33 procent gaf aan zich niet altijd veilig te voelen. Dat is één procent minder dan in 2011. Dat blijkt uit de Bewonersenquête van 2013. De onveiligheidsgevoelens zijn het grootst in Langdonk-Oost waar een meerderheid (53 procent) zich niet altijd zeker voelt. DOOR MONIQUE JANSEN Inwoners van Heerle voelen zich het veiligst. Maar zeven procent geeft aan zich weleens onveilig te voelen in de eigen buurt. Opvallend is dat het onveiligheidsgevoel onder jongeren van 16 tot 19 jaar flink is toegenomen naar 46 procent. Twee jaar geleden was dat nog 39 procent. Ook onder twintigers deed zich een stijging voor van 33 procent in 2011 naar 38 procent in 2013. Onvoldoende In 2011 voelden de bewoners van Ettingen (Westrand) zich nog het meest onveilig. 46 procent gaf toen aan zich niet altijd zeker te voelen in de buurt. Dat percentage is gedaald naar 36 procent. Buurten die net geen voldoende halen op het gebied van veiligheid zijn Borchwerf (5,6), Ettingen (5,7) en Parklaan-Hoogstraat (5,9). De rest van de scores ligt tussen de 6,1 en 8,0. In Weihoek-Oost voelen bewoners van de gemeente Roosendaal zich het veiligst. Ook de dorpen springen er positief boven uit met scores tussen de 7,2 en 7,8. Plekken mijden De onveiligheidsgevoelens beperken bewoners in hun doen en laten. Een derde

van de Roosendalers van 16 jaar en ouder geeft aan niet meer naar bepaalde plekken in de eigen buurt te gaan. In Langdonk ligt dit percentage onder de bewoners op 46 procent. Ook mensen in het westen en noorden van Roosendaal mijden bepaalde plekken. In de dorpen liggen deze percentages veel lager.

Drugsoverlast neemt toe In Heerle en Wouw komt elf procent van de bewoners niet op verschillende locaties vanwege onveiligheidsgevoelens. In 44 procent van de gevallen geven mensen aan plekken te ontwijken vanwege rondhangende jongeren. Dat was in 2011 nog 34 procent. Drugs wordt door 22 procent van de ondervraagden als reden opgegeven. Twee jaar eerder lag dat percentage nog op 16 procent. Vervelende incidenten Mensen voelen zich met mede onveilig door vervelende incidenten die zich in de buurt hebben voorgedaan. De top drie bestaat uit hondenpoep (39%), te hard rij-

In de dorpen voelen mensen zich veiliger dan in de stad.

den (34%) en rommel op straat (28%). De drugs- en parkeeroverlast namen toe. De meeste vervelende voorvallen komen voor in het centrum, Kalsdonk en Westrand. In het centrum zijn het aantal fietsendiefstallen, autovernielingen en de drugsoverlast toegenomen ten opzichte van 2011. In

Kalsdonk melden de bewoners een stijging van het aantal auto-inbraken, graffiti, vernielingen van straatmeubilair, rommel op straat en meer drugsoverlast. In Westrand valt de stijging van hinder door de horeca op. Wijken waar zich de minste overlast voordoen zijn Tolberg, Kortendijk

FOTO LUTZ STALLKNECHT/PIXELIO.DE

en Minnebeek-De Krogten. Ook de dorpen scoren –op Moerstraten na- goed. In Moerstraten slaan inbrekers vaker toe dan gemiddeld. In industriegebieden steeg het aantal vernielingen aan straatmeubilair en nam overlast veroorzaakt door drugs eveneens toe.

Roosendaal is klaar voor hartelijke ontvangst van Sinterklaas en zijn Pieten

Het grootste kinderfeest kan beginnen sliert door het centrum naar het Stadserf. ROOSENDAAL – Ja, hij komt! Natuurlijk komt hij. En nee, het Sint Nicolaascomité Roosendaal heeft van Sinter- DOOR ROEL DE HAAN klaas niks gehoord over Pieten in andere kleuren. “Daar bemoeien wij ons ook niet mee”, zegt Leonie van Gorp, de voorzitter van het comité. “Wij zorgen er alleen maar voor dat de Sinterklaasviering in Roosendaal weer een Dat feest duurt wel bijna drie weken en be- Druk programma gint met de intocht van de Sint op zaterdag Het blijven drukke dagen voor Sinterklaas groot kinderfeest wordt.” 16 november. Die intocht heeft dit jaar een speciaal tintje: het is honderd jaar geleden dat Sinterklaas voor het eerst een officieel en feestelijk welkom kreeg in Roosendaal. In 1913 bestond het Koninkrijk der Nederlanden honderd jaar. Een paar Roosendalers vond dat een goede aanleiding om iets leuks te organiseren voor arme kinderen. Zo kwamen ze op het idee van de intocht. En er werd geld ingezameld voor cadeaus; vooral met kleren waren de kinderen van toen blij.

Blijf op de hoogte van het

lokale nieuws www.internetbode.nl

ARCHIEFFOTO

www.internetbode.nl

Sinterklaas maakt zich klaar om naar Roosendaal te komen.

Intocht De Sint kwam met twee Pieten in Roosendaal aan, die eerste keer. Nu zijn het er ongeveer 250. Ze komen zeker graag naar Roosendaal, de cadeaupieten, de muziekpieten en de spelpieten. Dit jaar zijn er ook swingpieten. Wat dat zijn? Kom maar kijken bij de intocht. Sinterklaas komt rond een uur of één per boot aan in het Zwaaigat in de Roosendaalse Vliet. Daarna gaat hij in een open auto naar het Kadeplein, waar burgemeester Niederer hem welkom zal heten. Maar zorg wel dat je eerder op het Kadeplein bent. Al om half één begint daar het grootste kinderfeest van het jaar, onder leiding van presentatrices Wilma en Cindy. Na de ontvangst door de burgemeester maakt Sinterklaas een rondrit door de stad. Dan gaat het in een langgerekte, vrolijke

U kunt uw advertentie opgeven via de button “Advertentie aanleveren”

Redactie kunt u aanleveren via de button “Redactie aanleveren”

PAGINA 3

en zijn Pieten. Ze moeten natuurlijk zorgen dat alle cadeautjes klaar staan en op tijd worden bezorgd. Dat gebeurt vooral ’s nachts. De Pieten zijn overdag ook aanwezig bij de koopzondagen van 24 november en 1 december. En op zaterdag 30 november komt Sinterklaas zelf een kijkje nemen bij de speciale spelletjesmiddag in winkelcentrum Tolberg. Sinterklaasmusical Een ander prachtig onderdeel van het feest is de Sinterklaasmusical. “Sint in een nieuw jasje”, heet de voorstelling. De regie is, dit jaar voor de tiende keer, in handen van Gijs de Rooij. Zeker weten dat die er weer wat moois van maakt. Op zondagmiddag 0 december zijn er drie voorstellingen in Schouwburg De Kring. Toegangskaartjes zijn alleen verkrijgbaar via De Kring. Ze zijn al bijna uitverkocht, dus wacht niet te lang met bestellen. Kleurwedstrijd Als je alles wilt weten over het feest kijk dan eens op de website van het organisatiecomité. Daar vind je ook een kleurplaat. Die kun je bij de intocht meegeven aan één van de Zwarte Pieten. Er zijn prijzen voor de kinderen die de mooiste plaat hebben gemaakt. De hoofdprijs? Een bezoek van Sinterklaas bij jou thuis! Ga gauw naar www.sintnicolaasroosendaal.nl

Volg ons op Twitter: @R_daalseBode.


Bosschenhoofd RUIMTE om te ondernemen!

In Bosschenhoofd wordt momenteel hard gewerkt aan de voltooiing van een gloednieuw centrum. Dit nieuwe dorpshart wordt dé ontmoetingsplek voor inwoners en bezoekers van buitenaf. Centraal aan het nieuwe Midzomerplein staat een gebouw met daarin onder meer huurappartementen, een basisschool, een sportzaal en een medisch cluster met huisarts, fysiotherapie en apotheek. Op de begane grond van het gebouw zijn nog enkele commerciële ruimtes te huur. RUIMTE om te kiezen

Financiële RUIMTE

Vanwege de gecombineerde functies trekt het gebouw dagelijks veel mensen aan. De commerciële ruimtes lenen zich dan ook uitstekend voor uiteenlopende activiteiten op het gebied van dienstverlening en detailhandel. Ook zijn enkele ruimtes, met hun ligging aan het centrale plein, ideaal voor een café, lunchroom of restaurant.

De commerciële ruimtes zijn vrij indeelbaar (minimaal 75 m2) en uit te breiden tot maximaal 400 m2. Ze liggen allemaal aan de centrale doorgaande weg en op slechts enkele autominuten van belangrijke uitvalswegen zoals de snelweg A58. Rondom het plein, waar straks ook de weekmarkt en de jaarlijkse midzomerfeesten zullen plaatsvinden, is volop gratis parkeerruimte.

Om ondernemers extra te stimuleren, geldt een aantrekkelijke huurprijs van € 85,00 per vierkante meter per jaar (exclusief BTW). Bovendien bestaat de mogelijkheid dat huurders bij aanvang korting krijgen op de huurprijs, zodat zij tijdelijk extra financiële ruimte hebben voor het opstarten van hun activiteiten.

RUIMTE om te groeien

RUIMTE om te wonen en te leven

Bosschenhoofd ligt centraal in West-Brabant, nabij steden als Roosendaal, Etten-Leur en Breda. Het dorp, onder meer bekend vanwege vliegveld Seppe en het prachtige retraitehuis, telt circa 2200 inwoners. Vanwege de diverse campings en recreatieparken rondom het dorp groeit dit aantal in het hoogseizoen naar bijna 7000. Ook lokken de groene omgeving, de ruimte, de overvloed aan historie en de gemoedelijke Bourgondische sfeer veel dagjesmensen en fietsliefhebbers naar het charmante dorp.

De afgelopen jaren is er veel ontwikkeld in Bosschenhoofd. Hierdoor zijn veel jonge mensen in het dorp komen wonen. Ontdek op www.waarbrabantbegint.nl wat de gemeente Halderberge, waar Bosschenhoofd onder valt, zo aantrekkelijk maakt!

RUIMTE voor horeca, detailhandel en dienstverlening

Ondernemen in het hart van Bosschenhoofd! > > > > > >

Flexibel in te delen ruimtes (van 75-400 m2) Aantrekkelijk lage huurprijs Strategisch gelegen in het centrum Voldoende gratis parkeergelegenheid Nieuwbouw, dus startklaar Oplevering februari 2014

Meer weten? De commerciële ruimtes worden naar verwachting in februari 2014 opgeleverd. Wilt u ook uw bedrijf starten of uitbreiden in Bosschenhoofd of heeft u interesse in het plan? Neem dan contact op met Corné Verheezen of Ger Luijsterburg van Bernardus Wonen via 0165 34 92 00.

www.centrumbosschenhoofd.nl


ACTUALITEIT

Geschiedenis West-Brabantse suikerindustrie is thema van expositie in Tongerlohuys

Colofon

Expositie Suikergoed in beeld

Hoofdkantoor Bredaseweg 26, 4881 DE Zundert Postbus 22, 4880 AA Zundert Tel. 076 599 8111, Fax 076 599 8199

ROOSENDAAL – Rond 1900 telde Roosendaal drie suikerfabrieken en meer dan dertig bakkers. Suikerverwerkende fabrieken als Red Band, Lonka en Suiker Unie spelen nog steeds een grote rol van betekenis in Roosendaal. Het thema suiker is de rode draad in de tentoonstelling Suikergoed die van 10 november tot 23 maart 2014 in Museum Tongerlohuys te zien is. Van de suikerbiet tot aan het gieten van paashazen van chocolade, alle facetten van het gebruik van suiker komen aan bod.

Roosendaalse Bode R_daalse Bode

DOOR MIEKE SPEKMAN Redactie Monique Jansen Correspondenten René Bruijnincx, Roel de Haan, Mieke Spekman, Angèle van Tiggelen

Acquisitie Eduard van Elsacker Druk Drukkerij Vorsselmans Sluittijden Advertenties donderdag 11.00 uur Verenigingsnieuws en lezersfoto’s donderdag 09.00 uur Aanleveren via www.internetbode.nl

W E E K B L A D

Bezorgklachten 076 599 8111 Uitgeverij de Bode b.v. behoudt zich ten aanzien van de inhoud van deze uitgave en/of website zowel het auteursrecht voor conform artikel 15 lid 1 sub 4 van de Auteurswet als het databankrecht.

Puzzel week 45 De oplossing van deze puzzel is in week 46 te vinden op www.internetbode.nl

In museum Tongerlohuys bruist het van de activiteiten. De voorbereidingen voor de grote suikertentoonstelling zijn in volle gang. Vrijwilligers zijn druk bezig met de inrichting van de benedenzalen. Conservator Janine Verster vertelt: “Achter de schermen werken we al een jaar aan deze expositie. Er is door onze medewerkers veel onderzoek gedaan naar de geschiedenis van de plaatselijke suikerverwerkende industrieën en in het archief zijn de mooiste oude foto’s geselecteerd voor de tentoonstelling.

‘Verzameling zoete recepten in salon’ Er zijn gesprekken gevoerd met suikerverwerkende industrieën zoals Suiker Unie en Lonka en met particulieren voor het krijgen van bruiklenen. Van Suiker Unie hebben we uniek filmmateriaal gekregen over de suikerindustrie van vroeger en nu. Lonka heeft ons geholpen aan schitterend oud reclamemateriaal en uit onze eigen collectie zijn natuurlijk ook prachtige objecten geselecteerd. Buiten ons team vrijwilligers hebben we de professionele hulp ingeroepen van grafisch ontwerper Marc Vermeulen en vormgever Marijn de Kok om het verhaal van de suiker in het museum aantrekkelijk te presenteren.”

Expositie Tentoonstelling ‘Suikergoed’ van 10 november tot 23 maart 2014 in Museum Tongerlohuys, Molenstraat 2, Roosendaal. Openingstijden: dinsdag t/m zondag van 14.00 tot 17.00 uur.

© www.sudokusite.eu

Janine Verster met antieke tulbandvorm. Marijn de Kok op de vloer. Hij zet de route uit voor de tentoonstelling. FOTO MIEKE SPEKMAN

Suikerproject De tentoonstelling Suikergoed is een onderdeel van het West-Brabantse Suikerproject. Het museum werkt samen met West-Brabantse archiefdiensten, heemkundekringen, het Nationaal Vlasserij-Suikermuseum en Stichting Brabants Industrieel Erfgoed. Zij hebben de handen ineen geslagen om de suikergeschiedenis van de streek in de schijnwerpers te zetten. Ook in de jaarboeken ‘De Oranjeboom’ en ‘Ghulden Roos’ wordt aandacht besteed aan het thema suiker. Thema per zaal De zalen in het museum zijn onderverdeeld per thema. De eerste zaal geeft de historie weer van de zoetstof door de eeuwen heen en het ontstaan van de beetwortelindustrie in West-Brabant. Een film toont het productieproces van biet tot suiker. In de grote Heyderadeyzaal zaal wordt aandacht besteed aan de Roosendaalse suikerfabrieken en de bedrijven die met de suikerverwerkende industrie te ma-

ken hebben. Ze geven een beeld van het product, het productieproces en de werknemers. Janine Verster zegt: “In de Van Hasseltzaal vertellen we het verhaal van de Roosendaalse bakkers aan de hand van voorwerpen en prachtig beeldmateriaal. Hier laten we zien hoe suikerwerk, taarten en figuren van chocolade gemaakt worden. In de salon is een verzameling zoete recepten te zien. We organiseren tijdens de tentoonstelling ook diverse activiteiten en workshops.” Kritische noot In de gang van het museum is er ruimte voor de actuele discussie. Dat het gebruik van suiker omstreden is, blijkt uit diverse krantenartikelen die beweren dat het nuttigen van suiker zorgt voor overgewicht en hart- en vaatziekten. Ook de gemeente Roosendaal, daarvan bewust, is onlangs gestart op de basisschool met het project JOGG, Jongeren op Gezond Gewicht, om te voorkomen dat kinderen te dik worden. Kortom het thema ‘suiker’ leeft!

‘Technische levensduur van een rioolstelsel is ongeveer 75 jaar’

Nu al sparen voor massale vervanging rioolstelsel vanaf 2040 ROOSENDAAL – De gemeente Roosendaal spaart hard voor de vervanging van de riolering. Over enkele tientallen jaren zullen rioolbuizen in onder meer Kortendijk, Tolberg, Westrand en Kroeven massaal moeten worden vervangen. “De technische levensduur van een rioolstelsel is ongeveer 75 jaar”, vertelt wethouder Toine Theunis. De vervanging van de buizen in het riool kost miljoenen euro’s. Vanaf 2040 zullen deze grootscheepse werkzaamheden gaan plaatsvinden. DOOR MONIQUE JANSEN Volgens wethouder Theunis is het nu al nodig om voor deze grote onderhouds-

werkzaamheden te sparen. “Dat moeten we doen om onze volgende generatie er niet mee op te zadelen”, geeft Theunis aan. “De rioolheffing kent een gesloten fi-

nanciering. Het geld mag dan ook niet voor andere doelen worden gebruikt. Als we iets gaan vervangen aan het riool, halen we dat uit deze pot.”

Stijging rioolheffing De rioolbelasting is een gemeentelijke heffing. In 2014 stijgt deze tax met 4,2 procent. Dat is 1,9 procent bovenop de inflatiecorrectie. Per huishouden ligt het bedrag volgend jaar op 277 euro. Daar komt de inflatiecorrectie nog bovenop. De huidige riolering van de gemeente Roosendaal verkeert in goede staat. Het nieuwe rioleringsplan richt zich daarom vooral op het in stand houden van het huidige rioleringssysteem. Ook staan er in het plan maatregelen om wateroverlast voor inwoners en bedrijven te voorkomen.

Rioolbelasting stijgt met 4,2 procent De gemeente werkt samen met buurgemeenten Bergen op Zoom, Halderberge, Moerdijk, Steenbergen en Woensdrecht aan het beheer van de rioolstelsels.

Vanaf 2040 moeten buizen in het riool massaal worden vervangen.

ARCHIEFFOTO PAGINA 5

Werkzaamheden in 2014 Niet alle straten komen pas over tientallen jaren aan de beurt voor de vervanging van het rioolstelsel. Op welke plekken waar dat nodig is worden buizen al eerder vervangen. Volgend jaar staan er werkzaamheden gepland in de Weissenbruchstraat, de Voorstraat, de Prof. Aalbertsstraat, de Dr. Nolenslaan, de Mgr. Hopmanstraat, de Philipsstraat, de Hofstraat, de Ettenseweg, de Burgemeester Freijterslaan en de Brugstraat. Ook worden knelpunten in de

riolering van Langdonk opgelost en volgt aanpassing van de lijngoten op de Nieuwe Markt. De bedragen die daarvoor nodig zijn variëren van ongeveer 10.000 euro tot ruim zes ton. Wateroverlast voorkomen In het ‘Verbreed Gemeentelijk Rioleringsplan’ wordt ook gesproken over maatregelen om wateroverlast tegen te gaan. De gemeente kijkt naar mogelijkheden om overschotten aan overtollig hemelwater via het straatoppervlak weg te leiden naar waterplassen of grasvelden. In het centrum dienen daar bijvoorbeeld het Emile van Loonpark en het Van Dregtplein voor. Reiniging rioolstelsel Aan de hand van cameraopnames wordt het rioolstelsel regelmatig geïnspecteerd. Elk jaar wordt ongeveer tien procent gereinigd. Bij de inspecties kijken medewerkers van de gemeenten en het waterschap niet alleen naar de kwaliteit van de buizen, maar ook naar de aansluitingen. Ook worden de leeftijd en de huidige toestand van het rioolstelsel nauwkeurig bijgehouden. De inspecties zijn nodig om het rioolsysteem goed bij te houden en vervangingswerkzaamheden hierop af te stemmen. In het Onderhoudsplan Openbare Ruimte (OOR) kan iedereen zien wanneer welke werkzaamheden worden uitgevoerd. De gemeenteraad stemt 18 december over het rioleringsplan.


Samenwerking met Brabant Water

OONS TAOLTJE

Wijksportvereniging Langdonk

Aflevering 236

ROOSENDAAL - Wijksportvereniging Langdonk besteedt naast het actief sporten en bewegen tijdens de sportactiviteiten in de wijk ook aandacht aan een gezonde leefstijl. Brabant water doneerde petflessen voor elke deelnemer. Deze flessen worden gevuld met drinkwater voor de sportactiviteit. De deelnemers kunnen dan tijdens de activiteit drinken en daarna weer vol energie, de activiteit vervolgen. Hiermee proberen Brabant Water en Sportservice West-Brabant, wijksportvereniging Langdonk buiten gevarieerd sportaanbod ook gezondheidslessen mee te geven. Bewustwording van wat goed is tijdens, voor en na het sporten. Wijksportvereniging Langdonk en haar leden danken Brabant Water. Meer info over sport en gezondheid kan altijd ingewonnen worden bij wijksportvereniging Langdonk.

KORTE BERICHTEN ROOSENDAAL Seminar: Stress op het werk.... Hoe voorkom je dat je opbrandt? Workshop bij de Centrale Bibliotheek VANnU, Markt 54a in Roosendaal op vrijdag 15 november van 10.15-11.45 uur. Toegang is gratis, graag even aanmelden via www.werkwegen. nl Bingo: Op dinsdag 12 november houdt Stichting Streven Doet Herleven een bingo en wel in buurtcentrum Kalsdonk, Philipslaan 82. De bingo begint om 14.00 uur, maar de zaal is open om 13.00 uur. De bingo duurt tot ongeveer 16.00 uur. Pianoconcert: Canto Ostinato uitgevoerd door ’t Ravelijnkwartet op 4 piano’s. Dit kwartet is gespecialiseerd in werken voor 4 piano’s en bestaat uit de pianisten Annique Bijsters, Ted van der Heijdt (tevens dirigent Roosendals kamerkoor), Anne Christie Lammerts van Bueren en Karin Vermeulen. Zondag 17 november, Moeder Godskerk, president Kennedylaan 73, Roosendaal. Aanvang 15 uur. Kaarten zijn op zondag 17 november vanaf 14 uur aan de ingang

van de kerk te koop of reserveren: ravelijn4tet@gmail.com. Rommelmarkt: Zondag is er weer een gezellige rommelmarkt in Wijkhuis West van 10.00 tot 14.00 uur. Café met Verdieping: Op donderdag 14 november wordt er weer een Café met Verdieping gehouden. Deze keer is gemeenteraadslid Trinette Adriaansen onze gast. Zij vertelt en gaat in gesprek over wat haar inspireert om maatschappelijk en politiek actief te zijn. De bijeenkomst wordt gehouden in de Kruiskerk, St. Lucasplein 1 te Roosendaal. Aanvang 19.30-22.00 uur. Nadere informatie: Kees v.d. Ham, 0165532561 of cvanderham@home.nl Kinderrommelmarkt Keijenburg: Woensdag 13 november kinderrommelmarkt, de jeugd kan spulletjes aanbieden op een tafel in de zaal. De spullen kunnen worden gebracht om 12.00 uur en de kinderrommelmarkt is van 13.00 uur tot 16.00 uur. Bestel tijdig een tafel. Opgeven via website e-mail bestuur@buurthuiskeijenburg.nl of aan de bar.

Lezing NVVH-Vrouwennetwerk: Donderdag 14 november lezing over Kilt en Doedelzak. Deze middag zal verzorgd worden door de heer Leen Jobse die buiten de historie van de doedelzak ook zal spelen op dit instrument. De lezing zal worden gehouden bij ‘t Trefpunt, Kade 4. Aanvang 13.45 uur. Heeft u interesse in onze vereniging, dan kunt u bellen naar het secretariaat: 386995 of ga naar onze website www.nvvh.nl/afdeling/roosendaal. Snuffelmarkt: Op zondag 10 november wordt in Het Fatimahuis een snuffelmarkt gehouden. Aanvang 10.00-15.00 uur. Er wordt geen entree geheven. Spirituele film: Die Wand: De fascinerende film ´Die Wand´ over verlies, verdriet en rouw en hoe daarna verder te leven wordt op woensdag 13 november vertoond. Bij de film wordt de inleiding verzorgd door Marjeet Verbeek van Spirit in Roosendaal. Citytheater, Brugstraat 48, Roosendaal, aanvang 20.30 uur. Opgave: Kassa Citytheater: 0165-534503.

Veldtekenclub Edde Z’al viert vierde bijeenkomst ROOSENDAAL - Traditiegetrouw komt op de eerste zondag na 11-11 de veldtekenclub Edde Z’al bij elkaar. Een club fanatieke Tullepetaonse verzamelaars die op zo’ n dag niet uitgepraat raakt. Dit jaar is gekozen voor het café Black Horse en de bijeenkomst duurt van 11.00u tot 13.00 uur. Er is dit jaar een zeer speciale gastspreker uitgenodigd die komt vertellen over carnaval en over veldtekens. Als directeur van het carnavalsmuseum in Den Bosch

spreekt Rob van de Laar niet alleen vanuit de historische kennis (auteur van diverse publicaties waaronder de geschiedenis van het Brabantse carnaval en oprichter/ conservator van het Nationaal Carnavalsmuseum) maar ook uit bestuurlijke ervaring (22 jaar lid van de Ministerraad van de Oeteldonksche Club van 1882, waarvan 16 jaar als Minister-president en, sinds vijf jaar, voorzitter van de Brabantse Carnavals Federatie). Het Nationaal Carnavalsmuseum is ook in bezit van de volledige collectie Tullepetaonse veldtekens.

Succes verzekerd, zeker in combinatie met een heerlijke carnavalslunch die wordt voorgeschoteld. Je dient je vooraf wel aan te melden op het volgende email adres mjacobs@tollens.nl. Als er tijd over is, wil de organisatie ook nog het item speciale en afwijkende veldtekens tonen en bespreken. Daarbij hoort natuurlijk het porseleinen veldteken 2013. Tot slot zal er nog ruimte genoeg zijn om met elkaar te praten over de eigen collecties en natuurlijk de ontbrekende veldtekens. De organisatie hoopt op een grote opkomst.

BRIDGE KOFFERBRIDGE WOUW Uitslag koffer rood: 1. Echtpaar Obels 64.6%; 2. Dames Tholhuizen-vd Heijden 63.1%; 3. Dames Raats-Bulkmans 59,5%; 4. Dames de Jong-Doggen 54.85%; 5. Dames Doggen 53.9% Koffer oranje: 1. Echtpaar vd Heijden 60.4%; 2. Dames Krijnen-Bulkmans 58,0%; 3. Dames Doggen-Meesters 55.1%; 4. Dames Doggen 53.6%; 4. Dames Boveev. Zinnen 53.6%; 4. Hr v. Putten-Mevr Lousche 53.6% Koffer donkerblauw: 1. Echtpaar Groen 65.8%; 2. Dames Doggen-Meesters 62.5%; 3. Dames Raats-Bulkmans 62.2%; 4. Echtpaar Potters 58.3%; 5. Hr KorstMevr Luijks 53.8% Inlichtingen bij Marcel Obels, tel. 0165303520.

HERHALINGCURSUS BRIDGE Heeft u twee of meer bridgecursussen gevolgd en heeft u toch het idee dat bieden of spelen niet gaat zoals het moet. Er is een cursus met speciale aandacht voor herhaling van bied en speelproblemen. Info 0165-304677 JIH Hoefman. KOFFERBRIDGE ROOSENDAAL Koffer 24: 1. Dhr. Mevr. Segers 66,02%; 2. Heren Willemen-v/d Broek 64,48%; 3. Dames Konst-Roeland 64,14%; 4. Dames v/h Bolscher-Veldhoven 60,64%; 5. Dames Dingemans-Scheepers 58,37% Koffer 18: 1. Dhr. Mevr. Kersten 65,00%; 2. Dames Luijks-Hennekam 62,73%; 2. Dames Dingemans-Scheepers 62,73%; 3. Dames Cats-v/d Bemd 61,82%; 4. Dames Segers-Musters 61,82%; 5. Dhr. Mevr. Konings 58,64%

Informatie: Riet vd Bemd tel. 560524 of 06-22929352; Mieke Coppens tel. 0165535073. BRIDGEN OP ZONDAGMIDDAG IN WOUW Uitslag 3 november: 1. JongeneelenJongeneelen 58,35%; 2. Echtp. Broos 52,08%; 3. Hr. Elewout-Plony Jongeneelen 50,97% Elke zondagmiddag kunt u van 13.30 tot 17.00 uur bridgen in Café Zaal De Potter in Wouw. Niet op 10 november en 1 december. Van tevoren opgeven is niet nodig. U kunt inschrijven aan de zaal en als u alleen komt zorgen wij voor een partner. Informatie: tel. 0165-857338 of 06-28239725. E-mail: cafezaal.depotter@gmail.com PAGINA 6

Wa ‘nen òòp mee jong!

Carnavalsboer Jan Backx: ,,Adde mee genogte zijt…’’, fragm. foto Jan Sturm 1966

Door Jan van Nassau Rinus Elsten noemt zichzelf oud-Nispenaar en stuurde me een bericht naar aanleiding van de aflevering waarin ik het had over het gebruik van het voorzetsel mee (met) in verbindingen als ‘n bui mee reege, ‘ne zak mee èèrpels, ‘n kiest mee appels enz. Hij schrijft: ,,Voor mij komt het logisch over: un kloek mee pielekes; unne zug mee bigge; nun oond mee jonge; un kat mee jong. Maar ook: un kiest mee appels; un dwooske mee errebezies; nun zak mee graon; un maand mee peren; un ben mee eiers enz. Het was voor mij zo vanzelfsprekend, dat ik er eigenlijk geen erg in had dat het taalkundig niet juist is.’’ Nou, Rinus, over dat laatste zullen we ons maar niet druk maken. Van Dale geeft bij het voorzetsel met maar liefst elf verschillende betekenisssen of toepassingen. De betekenis ‘in het bezit van, voorzien van’ komt het dichtst in de buurt bij die van mee in verbindingen die in elk geval in West-Brabant heel gewoon zijn. In de algemene taal heeft men het ook wel over ,,een broodje met ham’’, maar gebruikt men het voorzetsel met niet in verbindingen die een inhoudsmaat of een hoeveelheid aangeven. Waar wij spreken van ‘ne zak mee èèrpels en ‘nen òòp mee jong, kiest het algemeen Nederlands voor verbindingen als een zak aardappelen en een hoop kinderen. Persoonlijk heb ik het liever over ‘ne zak mee èèrpels dan over een zak aardappelen. Ik vraag me zelfs af of de inhoud van zo’n zak in beide gevallen hetzelfde is… Mee z’n blote gadde Over ‘nen òòp mee jong gesproken. Van de personen die in de Litanie van de Meulestraot worden genoemd meen ik er intussen een aantal gevonden te hebben, dankzij de site van het gemeentearchief. Het rijm plaatst ons terug in de negentiende eeuw, een tijd met veel grote gezinnen, maar ook met veel kindersterfte. Naast alle andere zorgen die het leven van alledag met zich meebracht waren er ook vrolijke gebeurtenissen. De litanie lijkt geschreven te zijn als een gelegenheidsgedicht bij een buurtfeest of een bruiloft. Het rijm is sterk en niet toevallig. Er is sprake van bedekte spot. Wat te denken bv. van de passage: ,,Arjaoneke Nuyten lopt mee z’n blote gadde buiten, ‘k Zal eris over zilveren zee Betje Dilveren, ‘t Is mar tin zee Naona Pin’’. Doelen zowel Betje als Naona hier op het blote achterwerk van Arjaonekes? Het roept in eerste instantie het beeld op van een kind, een klein manneke dat buiten in zijn blote gat rondloopt. Maar is een kind dat er zo bijloopt in de 19de eeuw zo bijzonder dat men het een rol laat spelen in een rijm? Het kan ook zijn dat Arjaon een kapotte broek aan had. Er woonde destijds een timmerman Adriaan Nuijten in de Molenstraat. Hij was gehuwd met mutsenwasster Wilhelmina Coriez. Zij kregen zes kinderen waarvan er twee ook Adriaan heetten. De eerste werd amper één jaar oud en van de tweede heb ik alleen zijn geboortedatum in 1831 kunnen vinden. Vader Adriaan overleed in 1865. Welke Adriaan liep er nu mee z’n blote gadde buiten? En kunnen we blote gadde verstaan als blote kont? Vond men het woord gat iets te direct en vond men gadde iets netter klinken? Of…. heeft gadde hier een heel andere betekenis? In het Woordenboek der Nederlandsche taal wordt gadde een sinds lang verouderd woord genoemd in de betekenis ‘wijting’, met daarbij de vermelding dat het woord waarschijnlijk stamt uit een indogermaanse wortel die ‘roede, stang’ betekent. In het dialect van Olst (Overijssel) kent men gädde voor ‘lange stok’. We hoeven Arjaoneke nog niet direct te zien als een apart soort ‘visboer’ of ‘potloodventer’, maar toch… Erover zilveren Hoe het ook zij, Betje Dilveren lijkt wat te willen met Arjaonekes blote gadde. Ze wil er eens over zilveren. Er bestaat een werkwoord zilveren dat met name in dichterlijke taal wordt gebruikt. Het kan betekenen ‘zich zilverkleurig vertoonen’ of ‘kristalhelder klinken’. Ik denk dat Betje met zilveren iets anders bedoelde. Ze wil Arjaonekes gadde – bij wijze van spreken – een zilverglans geven en misschien wel verzilveren. Naona Pin is niet zo onder de indruk van Arjaonekes gadde. In Betje Dilveren mogen we in elk geval een Elisabeth Dirven herkennen en liefst een die vertrouwd is met het werk van de edelsmid. Het zou de ongehuwde zuster van goudsmid Antonius Dirven geweest kunnen zijn, maar nader speurwerk levert misschien nog andere gegadigden op. Intussen is duidelijk dat de Litanie ruim vóór 1900 geschreven moet zijn en dat we dus te maken hebben met de oudst bekende tekst in het dialect van Roosendaal. De eerder genoemde Rinus Elsten somt in zijn bericht ook nog een hele lijst met dialectwoorden op. Voor een belangrijk deel gaat het om woorden die herinneren aan het plattelandsleven in vroegere tijden. Ik noem ze niet allemaal maar van een paar woorden zou ik weleens willen weten of er nog meer West-Brabanders zijn die ze kennen en die weten wat ze betekenen of die deze woorden weleens gehoord hebben. Wat is bv. ,,de vernow’’, wat zijn ,,paopekannekes’’ en wat wordt bedoeld met ,,’t slop (van de wei)’’? Noemt u ook weleens iemand een ,,òòntige tibas’’? Wordt er op de boerewaarf tegenwoordig nog gesproken over ,,de zul’’, ,,de parkel’’, ,,’t kafkot’’, ,,de tiemst’’, ,,un grèèf’’, ,,un zwieng’’ of ,,n’n aosklippel’’? En hoeveel huizen zijn er nog waar men bv. een schouwstel op ,,’t schouwke’’ heeft staan en waar men een voorraadkast aanduidt als ,,’t spinneke’’? Ik zie uw verhalen graag tegemoet. Oòns Taoltje, p/a Middenstraat 44, 4702 GE Roosendaal, telefoon 0165.545561 of per e-mail: oonstaoltje@roosend.demon.nl.


WINTERSLAAP ACTIES!

NU

Alle acties onder voorwaarden, Vraag ernaar in de winkels.

-20%

BEREID U VOOR OP EEN ZALIGE WINTERSLAAP EN PROFITEER NU VAN DE BEDTIME VOORDEELACTIES.

OP VELE ACTIEMODELLEN

bedtime Boxspring Excellence â‚Ź1.999

Boxspring Piano â‚Ź2.599 ipv â‚Ź4.051

Voordeelopstellingen

Boxspring Jubilee â‚Ź2.799 i.p.v. â‚Ź3.717

Boxspring Bari â‚Ź1.198 i.p.v. â‚Ź1.798

Bedden - Matrassen Boxsprings - Kasten - Bedtextiel

bedtime

Spijker 57 # 2910 ESSEN [BE] www.bedtime.be

Stoppen ! met roken

Centrum voor volledige gebitsprothese en implantologie

Lasertherapie

De behandeling wordt vergoed. www.praktijknatuurlijkbeter.nl tel. 0164-254602

Voor een nieuwe gebitsprothese, implantaatprothese en aanpassingen. Vergoeding door alle verzekeringen. Behandeling volgens telefonische afspraak. Ook voor patiĂŤnten met eigen tanden en kiezen is de praktijk geopend. Eigen tandarts aanwezig. Venneveld 20 (Majoppeveld-Noord) 4705 RR Roosendaal

Lasertherapie

DE BEHANDELING WORDT VERGOED www.praktijknatuurlijkbeter.nl tel. 0164-254602

Frank Elst rolluiken - zonwering Uw juiste adres voor:

0165 527490 voor reparatie in het weekend: 06 54324222

* * * * *

Rolluiken (Heroal) Screens Garageroldeuren (Heroal) Knikarmschermen Uitvalschermen

* * * * *

Hobby-Crea-Cadeau-Cadeaubeurs Zondag 10 November ‘t Koetshuis op Camping Laarse Heide Laarse Heistraat 10 Zundert

✂

Afslanken met succes!

Praktijk open voor nieuwe klanten

'LHUHQYDQÂżHWVEDQGHQYHUOLFKWHNUDQVHQ 6LHUDGHQYDQKRXWZROOLSMHVYDQELHUEOLNMHV 3UHWH[GDNSDQQHQ0DJQHHWVLHUDGHQ 0DFKLQDDOJHERUGXXUGHFDGHDXWMHV 6LHUDGHQ&DGHDXDUWLNHOHQ+REE\SDNNHWMHV )RWRKDQJHUYDQXZGLHUEDUH EUHQJIRWRPHH

.UDOHQNUDDOWMHV RRNYRRUNDDUWHQERUGXUHQ

+REE\PDWHULDDO&DGHDXDUWLNHOHQ.URHSRHN :HQVNDDUWHQGLYHUVHWHFKQLHNHQ

TOEGANG GRATIS

10.30-16.00 uur

Horsystemen Rolgordijnen * Vouwgordijnen Lamellen * JaloezieĂŤn Serre zonwering Onderhoud en reparatie

Showroom geopend alleen op afspraak Kwaliteit en service staan bij ons voorop!

Nu ook Terrasoverkappingen Open van ma. t/m do. van 7.00 tot 17.00 uur en vrijdag van 7.00 tot 13.00 uur.

OPENINGSUREN weekd. + zaterdag 10 - 18u. vrijdag gesloten ZONDAG OPEN 13-17u.

✂

2e matras ½ prijs

Fax/Tel.: 0165 - 56 83 44 Mobiel: 06 - 22 48 59 90 Gratis opmeten, montage en offerte www.frankelstrolluiken.nl

St. Willebrord Voor het vakkundig en degelijk herstofferen van al uw meubelen. O.a. Capitonneerwerk, antiek, klassiek en modern. Ook boten, caravans en auto’s. Met ruim 25 jaar stoffeer ervaring. Gegarandeerd een goed resultaat. Bel voor een vrijblijvende prijsopgave: tel. 0165-383958. www.meubelstoffeerderij-koevoets.nl

Maak kans op het winnen van een iPad.

Vragen over je eerste huis?

Kom naar het My First Home CafĂŠ.

18 november, Dakota’z Roosendaal Kom op maandag 18 november vanaf 19.00 uur naar het My First Home CafÊ in Dakota'z op de Markt in Roosendaal. We beantwoorden je vragen over de aankoop van je eerste huis. Daarnaast zijn er ook diverse makelaars en een notaris aanwezig om je te informeren. Interesse om te komen? Meld je dan nu aan! Laat het ons weten via onze website www.rw.rabobank.nl of bel (0165) 589 440. Neem gerust je ouders en vrienden mee. Bij het My First Home CafÊ zijn de volgende notaris en makelaars aanwezig: Notaris: Van Kreij Notariskantoor. Makelaars: AlleeWonen Makelaardij, De Rooy Makelaardij & AssurantiÍn, Lenaers & van Overveld Makelaars, Ludo van der Eijken Makelaardij, Van Kaam Makelaardij, Vermunt Makelaardij.

Samen sterker. Dat is het idee van coĂśperatief bankieren.


ZONDAG 1 DECEMBER a.s. SINTERKLAASMUSICAL

‘SINT IN EEN NIEUW JASJE’ Op zondag 1 december is in Schouwburg De Kring de leuke Sinterklaasmusical ‘Sint in een nieuw jasje’ te zien, die dit jaar voor de 10e keer is geschreven en geregisseerd door Gijs de Rooij. Het verhaal vertelt ons dat haastige spoed zelden goed is‌ “Nog maar een paar dagen en dan is het weer 5 december! Iedereen kijkt uit naar het Sinterklaasfeest, behalve de baas van Japie en Jopie. Zij vindt Sinterklaas maar een schijnheilige, want ze heeft nog nooit ĂŠĂŠn cadeautje van Sinterklaas gekregen en dat vindt ze helemaal niet leuk! ZeurPiet heeft schoon genoeg van al het wachten op alles en op iedereen. Het kan haar allemaal niet snel genoeg gaan, want stel je voor dat ze zo meteen niet meer op schema liggen ! Maar door haar ongeduld komt Sinterklaas nu juist in zijn hempie te staan. Alle Pieten zoeken wanhopig naar een oplossing om het Sinterklaasfeest te redden, maar misschien is Sint wel toe aan een nieuw jasje???â€? Jij komt toch zeker ook wel kijken naar deze superleuke Sinterklaas Musical, die vorig jaar nog genomineerd werd voor de GOUDEN PEPERNOOT? Vergeet dan niet om je (zelfgemaakte) spiegeltje mee te nemen! Wil je weten hoe je dat maakt? Kijk dan op www.sintnicolaasroosendaal.nl Deze feestelijke voorstelling met dans, muziek en leuke liedjes is georganiseerd door het Sint Nicolaas ComitĂŠ Roosendaal en wordt gespeeld door de Roosendaalse Comedie met ondersteuning door het ballet van Dynamo Roosendaal o.l.v. Hedwig van Wezel. De musical ‘Sint in een nieuw jasje’ wordt op zondag 1 december maar liefst 3 keer opgevoerd in schouwburg De Kring: om 12.00 uur, 14.00 uur ĂŠn 16.00 uur. Toegangskaarten kosten 5 euro (exclusief reserveringskosten) en zijn uitsluitend verkrijgbaar via de kassa van schouwburg De Kring: tel. (0165-) 555555 of via www.dekringroosendaal.nl Het allerleukste Sinterklaas-familie-uitje! En nog betaalbaar ook!

zaterdag 16 november

intocht Sint Nicolaas www.sintnicolaasroosendaal.nl Programma zaterdag 16 november 2013 Dit jaar is het maar liefst 100 JAAR geleden dat Sinterklaas voor het eerst naar Roosendaal kwam! Reden voor een extra feestelijke Intocht dus!!! Op zaterdag 16 november gaat het gebeuren; dan vaart Sinterklaas met zijn grote stoomboot overvol Zwarte Pieten, snoepgoed ĂŠn cadeautjes de haven van Roosendaal binnen. Dat zal gebeuren rond de klok van 13.00 uur. Alle kinderen van Roosendaal staan dan natuurlijk aan de kant om Sint en zijn Pieten toe te juichen en te begeleiden naar het Kadeplein, waar Sinterklaas RIĂ€FLHHOZRUGWZHONRPJHKHWHQLQRQ]HVWDG door burgemeester Jacques Niederer. Op het grote podium op het Kadeplein staan ook presentatrices Wilma en Cindy vol ongeduld te wachten, tot ze Sinterklaas weer mogen begroeten! Ze hebben ShowPiet, DJ-Piet en DigiPiet gevraagd om hen te helpen om er deze 100e keer een extra feestelijke ontvangst van te maken ! En nu maar hopen dat dat allemaal goed gaat ! We hopen dat jullie allemaal naar de Kade komen om Sinterklaas in dit jubileumjaar te begroeten! We weten zeker dat het ook dit jaar weer superleuk wordt!

En kom gerust op tijd, want vanaf 12.30 uur is er al van alles te zien op en om het Kadeplein. 1DGHRI¿FLsOHRQWYDQJVWGRRUGHEXUJHPHHVWHU]DO Sinterklaas met zijn trouwe viervoeter zijn Intocht door Roosendaal gaan rijden, vergezeld door een bonte stoet met vele muziekpieten, circuspieten, ¿HWVSLHWHQSDDUGHQSLHWHQHQQDWXXUOLMNRRNGH snoeppieten! Rond 15.30 uur keert Sinterklaas terug naar zijn paleis om bij te komen van de lange reis en de drukke dag. Want hij heeft nog hele drukke weken voor de boeg! De route van de intocht door de binnenstad: Kadeplein, Frans Halslaan, Jac. Vosstraat, Kade, Markt, Raadhuisstraat, Jan Snelstraat, Nieuwe Markt, Roselaarplein vóór V&D, bussluis, Dr.Braberstraat, Markt, Bloemenmarkt, Molenstraat, Brugstraat, Burgemeester Prinsensingel en Kloosterstraat. Voor meer informatie: kijk op www.sintnicolaasroosendaal.nl Daar vind je ook een superleuke kleurplaat waarmee je prachtige prijzen kunt winnen, zoals bijvoorbeeld een bezoekje van Sinterklaas bij jou thuis!

Verhuur Sint- en Piet-kostuums Spullen nodig voor uw eigen Sinterklaas-activiteiten? Kijk op www.sintnicolaasroosendaal.nl Of bel naar 06-22557074 (bij voorkeur tussen 19.00-21.00 uur)

GROOT GROOT

Sint Nicolaas Festijn 2013


Hoefnagels Reparatie Centrum Service Centrum de Zwart

St. Antoniusstraat 21a, Schijf Tel. nr. 0165 - 341703 Fax nr. 0165 - 340338

(Naast het benzinestation Tamoil in Schijf )

Reclame!!!

Lekkere verse

Braadworst

voor â‚Ź5,95 p/kg

De reclame is geldig van 5 november t/m 16 november.

De beste dermatologen van Nederland (weekblad Elsevier)

huid- en laserklinieken ‡SROLNOLQLHNHQGHUPDWRORJLH‡KXLGWKHUDSLH %HUJHQRS=RRP0LGGHOEXUJ Bij ons kunt u terecht voor veilige en effectieve anti-rimpelbehandelingen en huidverjonging: 5LPSHOÀOOLQJPHW5HVW\ODQH %RWR[EHKDQGHOLQJHQ )UDFWLRQDO/DVHUHQ&2IUDFWLRQDOODVHU HQGHQLHXZH8OWKHUDSLHWHJHQKXLGYHUVODSSLQJ Verder alle laserbehandelingen tegen overbeharing, couperose, pigmentvlekken, huidoneffenheden, kleine spatadertjes en nog veel meer...

Er weer jonger uitzien...

Roosendaal Gsm: 06-53728473 Tel. 0165-554325

Ook kunnen wij, bij voldoende volume, containers op uw locatie plaatsen.

0HWDDOSULM]HQJHOGLJZHHN46

Openingstijden:

Vraag vrijblijvend een offerte op maat.

Gebr. Timmermans is al bijna 60 jaar actief in de recycling van metalen. Wij beschikken over de vereiste vergunningen en zijn ISO gecertificeerd. U kunt dagelijks kabel en metalen, tegen contante betaling, aanleveren.

De Meeten 46, 4706 MG Roosendaal 0165-537317 of 558069 www.hoefnagels.repareert.nl Email: hoef-rep@home.nl

dinsdag, donderdag en is vrijdag uur Onze lekkere Biefstuk ook13.00-17.30 in zaterdag 8.30-12.00 uur de reclame voor â‚Ź17,95 p/kg

BEL SJAK DAK

UW OUDE KABEL EN METALEN ZIJN GELD WAARD!

‡6QHOOHVHUYLFH‡(LJHQZHUNSODDWV ‡'HVNXQGLJDGYLHV

Heerlijke malse kogelbiefstuk voor â‚Ź20,95 p/kg

Denk aan onze GRATIS bezorgservice voor bestellingen boven de â‚Ź25,- van ons heerlijke kwaliteitsvlees

Boekerman 4 (Borchwerf 11) Tegenover Saver Milieustraat 4751 XK Oud Gastel Tel.: 0165 - 31 77 46 Info@krt.nl www.krt.nl of mobiel .krt.nl

Reparatie en Verkoop lcd tv, stereo, huishoudelijke apparatuur, wasmachine, wasdroger

Makkelijke Kiproerbakreepjes voor het prijsje van â‚Ź9,95 p/kg

OPENINGSTIJDEN: dinsdag 8.30 uur tot 17.30 uur donderdag 8.30 uur tot 17.30 uur vrijdag 8.30 uur tot 17.30 uur zateradg 8.30 uur tot 12.00 uur We eten van 12.30 uur tot 13.00 uur Maandag en woensdag gesloten.

Gebr. Timmermans b.v.

zonder plastische chirurgie > Huid- en laserkliniek Bergen op Zoom • In Zorgcentrum Lievensberg Boerhaaveplein 3d • 4624VT Bergen op Zoom • 0164-263822 • w www.huidlaser.nl > Huid- en laserkliniek Middelburg • In Barcode gebouw Park Veldzigt 67 • 4336DR Middelburg • 0118-673050 • www.dermateam.nl

SNS Zakelijk Sparen Zakelijke spaarrekening met een goede rente De voordelen van SNS Zakelijk Sparen Flexibel sparen met goede rente U kunt altijd bij uw geld Sparen vanaf uw huidige betaalrekening

1,8%

plastic koper kabel plastic aluminium kabel loodkabel koper loodkabel aluminium ]XLYHUEODQNNRSHU RQ]XLYHUNRSHU gemengd rood geel koper aluminium roest vrij staal ]XLYHUORRG ]LQN electro motoren LM]HU accu’s wasmachines, drogers auto katalysator

vanaf

tot

â‚Ź 1,50

â‚Ź SNJ â‚Ź 0,65 p/kg â‚Ź 1,05 p/kg â‚Ź 0,50 p/kg â‚Ź 4,50 p/kg â‚Ź 4.00 p/kg â‚Ź 3,50 p/kg â‚Ź SNJ â‚Ź 0,75 p/kg â‚Ź 0,75 p/kg â‚Ź 0,90 p/kg â‚Ź 0,70 p/kg â‚Ź 0,30 p/kg â‚Ź 0,17 p/kg â‚Ź SNJ â‚Ź 0,13 p/kg â‚Ź

â‚Ź 0,85  â‚Ź 3,00

  per kg per stuk

3ULM]HQRQGHUYRRUEHKRXGYDQNZDOLWHLWHQPDUNWRQWZLNNHOLQJHQ Openingstijden:PDWPGRQGHUGDJXXU‡YULMGDJXXU‡]DWHUGDJXXU

SCHOON GENOEG VAN VUIL TAPIJT? Chem-Dry Droger, schoner, gezonder ‡9RRUSDUWLFXOLHUHQHQEHGULMYHQ ‡6QHOGURRJHQODQJHUVFKRRQ ‡9XLODIVWRWHQGHEHKDQGHOLQJ ‡6SHFLDOLVWLQPRHLOLMNHYOHNNHQ ‡6SHFLDOHEHKDQGHOLQJYRRU%HUEHUV3HU]HQHWF

Ook voor meubelreiniging

Bel voor gratis advies en prijsopgave.

DĂŠ tapijt- en meubelreinigers www.chemdry.nl brooymans@planet.nl

Bergen op Zoom Goes 0800 - 4477999 (gratis) 0164-245005 0113-229020

 To boldly go wh

Star Trek Firs

ere no one’s gone

Middelburg Roosendaal Roosendaal Goes 0118-639623 0165-529955

t Contact

before? Dan durf jij je vast wel te verdiepen in het dagelijks leven va n Carla (45,

kanker)?!

PROFILE TYRECENTER NAAR NIEUWE LOCATIE

*

Kijk op snsbank.nl/zakelijksparen of kom langs in uw SNS Winkel

5RVHODDUSOHLQ %55RRVHQGDDO * 'H]HYDULDEHOHUHQWHRSMDDUEDVLVJHOGWSHURYHUXZVDOGRWRWĂ­

5HQWHZLM]LJLQJHQYRRUEHKRXGHQ.LMNYRRUGHUHQWHWUDSSHQRSVQVEDQNQO]DNHOLMNVSDUHQ

VOORTAAN KUNT U TERECHT OP DE NIEUWE LOCATIE VOOR U VERTROUWDE SERVICE EN DIENSTENPAKKET VOOR ALLE MERKEN EN TYPEN AUTO’S:

34!!, s:/-%2"!.$%. s6%,'%.,)#(4-%4!!, s7).4%2"!.$%. s5)4,)*.%. WIJ HETEN U VAN HARTE WELKOM. DE KOFFIE STAAT KLAAR! ROOSENDAAL (NAAST BRABO AUTOBANDEN) T 0165 54 56 00 / 39 55 82 Driehoekstraat 25 (Industrieterrein de Meeten) E-MAIL: ROOSENDAAL@PROFILE.NL

;0.&3#"/%&/ 8*/5&3#"/%&/ 7&-(&/ 6*5-*+/&/ #"-"/$&3&/ r OOK VOOR LEASERIJDERS


&

Informatierubriek van de gemeenteraad Roosendaal

Uitgave 10 november 2013

6

Begroting 2014

Op 13 november a.s. wordt de Begroting 2014 besproken in de raadsvergadering. Wat vinden de negen fracties van de Begroting 2014 en waar willen de fracties niet of juist wel op bezuinigen? Of waar willen ze extra geld voor vrijmaken? Dat leest u in deze speciale editie van de Raad&Daad over de Begroting 2014.

De raadsvergadering over de begroting vindt plaats op 13 november in het Oude Raadhuis, Markt 1 te Roosendaal. De vergadering begint om 16:00 uur ’s middags. U bent van harte welkom bij deze vergadering. U kunt de vergadering ook live volgen op de website van de gemeenteraad www.raad.roosendaal.nl via de button ‘bekijk vergaderingen’. Op deze website vindt u de volledige Begroting 2014.

Met oog voor het verenigingsleven… Ondanks de aanhoudende crisis is een begroting gepresenteerd zonder noemenswaardige pijnlijke maatregelen. Door in voorgaande jaren te anticiperen, zijn extra bezuinigingen nu niet nodig. De begroting is sluitend en er zijn nog voldoende reserves aanwezig om risico’s en toekomstige investeringen op te vangen. Kortom, de financiën zijn op orde!

financiële armslag is, kan hier zelfs nog een grotere impuls aan worden gegeven wat ons betreft. Bijzondere aandacht vragen wij voor het ouderenbeleid, waarbij de ouderenbonden een belangrijke rol moeten spelen. Ook de jongeren verliezen we niet uit het oog; het creëren van binding met onze gemeente via diverse invalshoeken zoals wonen en werk is belangrijk.

Wij zijn blij met de 2,3 miljoen die nu structureel extra wordt uitgetrokken om de kwaliteit van het grijs en groen te verbeteren. Zodra er meer

We hebben een hart voor het verenigingsleven. Dat bezuinigingen ook verenigingen treffen is onvermijdelijk, maar we willen

voorkomen dat zij in problemen raken. Vanwege een stapeling van nadelige effecten worden harmonieorkesten zwaar getroffen. Hen willen we een tijdelijk steuntje in de rug geven. Tevens willen we verenigingen niet meer opzadelen met hoge legeskosten voor het organiseren van activiteiten/ collectes. Wij stellen dan ook voor deze vorm van belasting af te schaffen.

Ronald Niehot, fractievoorzitter

Veiligheid, economie en lastenverlaging

Jeroen van den Beemt, fractievoorzitter

1

Wat betreft veiligheid en economie is er nog een hoop te doen, maar er wordt niet op bezuinigd, en dat is goed. Anders ligt het bij de lasten. Langzaamaan beginnen de coalitiepartijen terug te komen op hun overenthousiaste lastenverhogingen. Als we willen dat in Roosendaal geld verdiend kan worden, waardoor banen ontstaan, waardoor de welvaart groeit, dan zullen we echt aan de bak moeten met lastenverlagingen. Neem nou de hondenbelasting en de precarioheffing: onhandige pogingen om mensen geld uit hun zak te kloppen.

Doorgaan met deze belastingen is niet uit te leggen. Om jongeren, jonge gezinnen, hier te krijgen en hier te houden, hebben we nodig: werk, opleidingen en een bloeiend verenigingsleven. Nou lijkt in Roosendaal de bezuinigingswoede van het college zich soms vooral te richten op de sport- en cultuurverenigingen. De VVD vindt dat hier niet verstandig wordt gehandeld. We komen met wijzigingsvoorstellen en komen hier na de verkiezingen in maart zeker op terug.

www.raad.roosendaal.nl

Als nu alle partijen bereid zijn echt samen te werken, kunnen we de komende jaren gaan bouwen aan een gemeente waar het veilig is, waar de economie goed draait en waar de lasten laag zijn. Met een bestuur dat het gezond verstand gebruikt. Gewoon verstandig, gewoon VVD.


Doe mee! ‘Meedoen’ klinkt voor het CDA Roosendaal veel beter dan ‘participeren’, dat door het Kabinet wordt gebruikt: meedoen heeft voor ons meer inhoud. Het CDA Roosendaal doet mee in de begroting 2014 door extra aandacht te vragen voor werk. Wie werkt doet immers mee! Het CDA Roosendaal wil dat het Philipsterrein na het vertrek van Philips snel met bedrijvigheid wordt ingevuld en daar moeten we nu al mee beginnen!

Tempo is belangrijk, want we zijn nog lang niet uit de economische crisis.

of geleidelijker invoeren is naar onze mening hier en daar best haalbaar. Maar wat vindt u?

Ook de pijn in de samenleving als gevolg van de bezuinigingen, krijgt onze extra aandacht: met name voor verenigingen en kansarmen. Ook voor hen is ‘meedoen’ belangrijk.

Doe mee met het CDA Roosendaal en vul de poll in op onze site www.cdaroosendaal.nl, zodat wij ook weten hoe u erover denkt. Meedoen is belangrijk voor ons allemaal! René van Ginderen, woordvoerder

Het lijkt er soms op dat de bezuinigingen voor hen te fors zijn en te snel gaan. Een pas op de plaats

Een gezamenlijke verantwoordelijkheid

Michael Yap, fractievoorzitter

De PvdA ziet dat het financieel huishoudboekje begroting 2014 op orde is. We sluiten onze ogen echter niet voor de realiteit. De financiële crisis gaat niet voorbij aan Roosendaal, er zijn al veel bezuinigingen vanuit de Agenda van Roosendaal doorgevoerd. Ook de drie decentralisaties: jeugdzorg, participatiewet en de overheveling van delen van de AWBZ, krijgen steeds concreter hun beslag. De routekaart sociaal lokaal wordt steeds duidelijker. Wij vinden

dat de gemeente als eerste overheid die het meeste directe contact met haar inwoners heeft, het beste weet waar inwoners behoefte aan hebben. Centraal staan solidariteit en rechtvaardigheid, een samenleving waarin voor ieder plaats is, waaraan iedereen bijdraagt en waar we niemand uitsluiten. Niet waar de participatiesamenleving in de plaats komt van de verzorgingsstaat, maar een samenleving van sociaal doehet-zelven, actieve burgers en een actieve overheid hand in hand. Het

Verenigingsleven: het uithangbord van stad en dorp! De begroting 2014 behelst het reserveren van 2.5 miljoen euro voor een onnodig spaarpotje waar de burgers van de gemeente Roosendaal voor moeten inleveren. Jammer vindt de VLP. Naar onze mening verdient de stad beter en dat laten we graag zien. De VLP kiest voor sport en cultuur. Dat is immers ons DNA, topsport is ons visitekaartje en evenementen zijn de uitstraling van stad en dorp. Hierin wil de VLP investeren.

gaat om een overheid die dichtbij mensen durft te opereren – de overheid moet niet de wijk nemen maar de wijken in gaan. Voor de PvdA steken er een aantal opdrachten uit: - Het terugdringen van de (jeugd) werkloosheid - Bestrijding armoede - Versterking eigen kracht Onze fractie werkt graag met u en zoekt de verbinding met u om gezamenlijk te werken aan een nog mooier Roosendaal.

sƌŝũĞ>ŝďĞƌĂůĞWĂƌƟũ

Natuurlijk staan we voor meer, want wat ons betreft is de gemeente primair open en transparant. Sociaal is volgens ons u begeleiden naar werk of opleiding. Het scheppen van banen is werken aan uw toekomst. Uw auto, hond of woning is geen melkkoe. De VLP staat voor aanpak van leegstand en verloedering, meer vrijheid voor ondernemers. Geen loze beloften meer, want wij vinden dat we deze periode ver achter ons moeten laten. De kracht van verandering!

Arwen van Gestel, woordvoerder

Besparen door andere keuzes

Corné van Poppel, fractievoorzitter

2

De begroting waarmee Roosendaal aan de slag moet, maakt je niet vrolijk. Niet omdat de begroting niet zou kloppen, maar wel omdat steeds meer de gevolgen van het landelijke beleid van PvdA en VVD zichtbaar wordt. Steeds meer taken worden aan de gemeente overgelaten, steeds minder geld komt daarvoor beschikbaar.

te maken. Geen prestigieuze projecten, waar de passerelle nog een uitvloeisel van is. Kranten berichten er steeds vaker over: ook in Nederland groeien steeds meer kinderen op in armoede. Geld dat hiervoor beschikbaar komt vanuit Den Haag, moet, vindt de SP, dan ook echt voor dit doel ingezet worden.

De SP had een alternatieve agenda opgesteld waarin ook werd bespaard, maar door andere keuzes

De SP wil ook investeren in echte werkgelegenheid, voor jong en oud. En dus geen verdringing van

www.raad.roosendaal.nl

werkgelegenheid door (gemeentelijk) gesubsidiëerde banen. Het zou mooi zijn als de dorps- en wijkhuizen worden voorzien van zonnepanelen. Zo kan een aanzienlijke verlaging van stookkosten worden behaald, wat de onkosten voor de gebruikers uiteindelijk zal doen dalen. Ook op andere overheidsgebouwen zou deze vorm beter benut kunnen worden.


Groene economie biedt kansen voor Roosendaal en de regio De programmabegroting 2014 is sluitend. GroenLinks vindt dat goed nieuws. Omdat er ook veel gemeenten zijn waar dat niet is, of waar nu haastig bezuinigd moet worden om toch nog uit het rood te komen. Maar van GroenLinks mag er wel wat veranderen in de Roosendaalse economie. SER Brabant heeft recent een onderzoek uitbesteed naar groeikansen voor onze delta regio. En de conclusie? Groei zit ‘m vooral in ‘groen’. Volgens het rapport kan de ontwikkeling van een groene

economie West-Brabant en Zeeland tot 2020, drieduizend banen opleveren! De groene economie biedt sociaal economische kansen én oplossingen voor maatschappelijke uitdagingen, zoals klimaatverandering, energie-zekerheid en duurzame grondstofvoorziening. Maar dan moet volgens de onderzoekers de groene economie wel op de agenda van de gemeente komen. Nou, daar doet GroenLinks steeds opnieuw haar best voor. En ook weer tijdens de begrotingsbehandelingen in de

gemeenteraad van 13 november aanstaande. GroenLinks zal dan ook komen met de motie duurzaamheidsleningen. Daarmee kunnen Roosendalers, ook starters, geld lenen voor isolatie en zonnepanelen. Banken verstrekken die leningen nu nog niet zo gemakkelijk. Als de motie wordt aangenomen slaan we twee vliegen in een klap. Groene energie en groene banen!

Klaartje Koenraad, fractievoorzitter

Eerst de basis op orde Deze basis op orde houdt in dat iedereen in Roosendaal in elke levensfase volwaardig kan meedoen zodat er sprake is van een gezond en gelukkig leven.

Ton Schijvenaars, fractievoorzitter

Verschraling De noodzakelijke basis valt verder uiteen. Het gaat om meer dan de bekende losliggende stoeptegel, rommel op straat of verdere vergrassing van het groen. Het gaat om verdere verschraling van de dienstverlening tegen hogere lasten. Versterking De basis op orde betekent o.a.

goede onderwijshuisvesting zodat er voor iedereen passend onderwijs is of een bloeiende binnenstad waar voor iedereen veel te beleven is. Met de komst van de decentralisaties zorg, werk en jeugd, moet de menselijke maat en kleinschaligheid centraal komen te staan, waarbij vrijwilligers en mantelzorgers alle steun verdienen ter voorkoming van maatschappelijke tekorten. Verspilling Uiteindelijk betaalt u de rekening. De afgelopen jaren is voor miljoenen euro’s verspild aan o.a. prestigieuze

projecten, externe adviseurs en opeenvolgende reorganisaties. Dit moet stoppen! Verbinding Dit college heeft een enorme papieren wereld gemaakt met veel plannen en taakstellingen. De echte wereld is buiten en daar moet de verbinding worden gemaakt. De Nieuwe Democraten willen samen met u en het concept van “100meter participatie” die bruggenbouwer zijn voor iedereen. Lees meer op www.nieuwedemocraten.nl

Wij hebben een sluitende begroting maar ten koste van wat? Buurthuizen en verenigingen zijn flink gekort op subsidies. Het wonen in Roosendaal wordt er beslist niet goedkoper op. De beloofde inhaalslag op het achterstallig onderhoud van het grijs en groen is weer vooruitgeschoven. Het college geeft aan hier extra geld voor vrij te hebben gemaakt. Helaas vertelt het college er niet bij dat voor een echte inhaalslag vele extra miljoenen nodig zijn. Uit de begroting blijkt dat er de komende jaren extra bezuinigingen nodig zijn.

Om de Roosendaalse binnenstad weer op het gewenste peil te krijgen, zal er straks geld nodig zijn. Hoe en waar dit geld vandaan moet komen is onduidelijk. De gemeente doet steeds meer een beroep op de zelfwerkzaamheid van onze bewoners. PeP vindt dat het college hier wat al te makkelijk over denkt. Dergelijke omslagen zijn niet zomaar van hogerhand op te leggen en vragen om tijd, maatschappelijke acceptatie en duidelijke communicatie.

Deze begroting is volgens PeP geschreven met het oog op de gemeenteraadsverkiezingen, nu mooi weer spelen om straks weer flink te bezuinigen. Gelukkig is de keuze in maart 2014 aan u. Stem Praktisch en Pragmatisch. Stem PeP. Marella Lute, fractievoorzitter

Colofon Wilt u reageren op Raad&Daad? Dat kan via het redactieadres of via e-mail. • REDACTIEADRES: Postbus 5000, 4700 KA Roosendaal, telefoon (0165) 579 277, griffie@roosendaal.nl REDACTIE: Raadsgriffie gemeente Roosendaal • REALISATIE: M. Mathijssen

3

www.raad.roosendaal.nl


Gemeente Roosendaal Stadskantoor, Stadserf 1, tel: 140 165 Postbus 5000, 4700 KA Roosendaal www.roosendaal.nl E-mail: info@roosendaal.nl Team Publiekszaken Publieksbalies, Stadskantoor, Stadserf 1 Zonder afspraak ma di wo do vr

08.00 - 14.00 uur 08.00 - 14.00 uur 08.00 - 16.00 uur 08.00 - 19.30 uur 08.00 - 14.00 uur

Op afspraak Wilt u liever niet wachten? Maak een afspraak met Publiekszaken Afspraak maken kan via: - internet op het Digitaal loket > Afspraak maken - telefoonnummer 579 243 Balie Informatiecentrum ma t/m vr

579 235 09.00 - 13.00 uur

Leerplicht Afspraak maken tussen 09.00 - 12.00 uur 140 165 leerplicht@roosendaal.nl Sociale Zaken Dunantstraat 80 Informatiebalie ma t/m vrij telefonisch spreekuur ma t/m vrij

579 666 08.30 - 12.00 uur 09.00 - 10.30 uur

Gemeentearchief Markt 35 579 500 www.gemeentearchiefroosendaal.nl Studiezaal di 13.00 - 21.00 uur wo en do 09.00 - 17.00 uur

Wekelijkse van de de Gemeente gemeente Roosendaal Roosendaal Wekelijkse informatierubriek informatierubriek van Zondag 10 november 2013

Benut je ZON: de eerste panelen zijn gelegd Met het project Benut je ZON kunnen particulieren en bedrijven in de 20 West-Brabantse gemeenten tot eind februari 2014 gebruik maken van een speciale aanbieding voor het aanschaffen van zonnepanelen. In Roosendaal zijn de eerste panelen onlangs gelegd. Sun & Wind energy is door de 20 deelnemende gemeenten voor het project Benut je ZON gekozen als leverancier van de zonnepanelen. Het bedrijf werkt in Roosendaal samen met Bogers Installatieburo voor de plaatsing ervan. Onlang hebben zij bij de familie Jansen

uit Wouwse Plantage de eerste zonnepanelen gelegd. Het gaat om 20 panelen, waarmee de familie 4.250 kWh kan opwekken en zo een kleine â‚Ź 1.000,00 per jaar kan besparen. De terugverdientijd van deze investering is 8,68 jaar. Het rendement komt daarmee op meer dan 11% per jaar. De familie was al langer van plan zonnepanelen aan te schaffen en vond het Benut je ZON project ideaal, omdat er vooraf al zo veel geregeld was. Ook geĂŻnteresseerd? Voor informatie kunt u kijken op www.benutjezon.nl. Via deze site kunt u ook een afspraak maken.

Kunstexposities CuMaWo in stadskantoor en Markant

Reinigingsdienst SAVER NV Stepvelden 8 597 777 www.savernv.nl E-mail: info@saver.nl Gebouw/balie ma t/m vrij 08.00 - 16.30 uur Gemeentelijk Aannemingsbedrijf (GA) Gewenten 40 579 800 Parkeer-Servicebureau Emmastraat 7, tel. 529 400, fax 543 831 4701 GD Roosendaal administratie@parkeerbeheer.nl www.parkeerbeheer.nl Gemeentelijke telefoonnummers Bedrijven Burgemeester Niederer Centrum voor de Kunsten, afdeling Muziek Centrum voor de Kunsten, afdeling Beeldend Gebreken/beschadigingen gem. speelgelegenheden Gemeentesecretaris Kleijnen Huisvuil Informatiecentrum Kinderboerderij Minnebeek Raadsgriffie Sociale Zaken Speeltuin Vrouwenhof Wethouder Jongmans Wethouder Theunis Wethouder Verbraak Zwembad De Stok

579 451 579 209 544 750 551 575

Donderdag 14 november

Stadsspreekuur Riek Bakker PAVILJOEN OP DE NIEUWE MARKT, EERSTE VERDIEPING VAN 17.00 TOT 18.00 UUR

579 541 579 326 597 777 579 235 558 566 579 277 579 666 533 797 579 125 579 208 579 126 585 959

Informatienummers Veiligheid Politie Roosendaal, Nieuwstr 6 0900 8844 ‘s avonds / weekend Jacob Obrechtlaan 9 Bergen op Zoom Ook voor uw wijkagent 0900 8844 Brandweer 581 500 Alarmnummer 112 Calamiteiten-info-lijn 0800 020 20 10 Klachten/meldingen sMeldingen openbaar gebied 579 555 E-mail: meldingen@roosendaal.nl Meld uw telefoonnummer en/of e-mailadres voor een snelle afhandeling sOver defecte en uitgevallen openbare verlichting in een straat of wijkdeel CityTec (24u per dag bereikbaar) 0800 - 2255773 E-mail: openbareverlichting@roosendaal.nl s-ILIEUKLACHTENLIJN Omgevingsdienst Midden- en West-Brabant 013 206 05 00 E-mail: milieuklachten@omwb.nl s$RUGSMELDPUNT  E-mail: drugsoverlast@roosendaal.nl Kijk op www.roosendaal.nl onder 'Digitaal loket' voor alle procedures rondom klachten, meldingen en bezwaren. Eindredactie Stadserf 1 579 017 Aan de inhoud van deze gemeentelijke rubriek kunnen geen rechten worden ontleend. Bezorgklachten Bode 076 - 599 81 11 Buiten kantooruren: bezorging@internetbode.nl (geef volledig adres, postcode, en woensdag- of zondagkrant door)

Riek Bakker werkt als ‘gezag-

welkom om hun ideeĂŤn te delen

voerder voor de binnenstad’ met

met Riek Bakker tÄłdens haar

haar ‘Cockpit’ aan een nieuwe

Stadsspreekuur. De inloop is vrÄł.

koers voor de binnenstad.

IdeeĂŤn kunnen ook worden

Heeft u hart voor Roosendaal en de

gedeeld via internet:

binnenstad? Alle Roosendalers zÄłn

www.hartvoordebinnenstad.nl

In het stadskantoor zijn kunstwerken te zien van de Roosendaalse kunstenares Marijke Ardon. De expositie in de hal is voor het publiek

gratis toegankelijk tijdens de openingsuren van het stadskantoor. Schilderclub Met Verve exposeert momenteel in Markant in Wouw. Voor meer informatie kijkt u op www.cumawo.nl.

RZijn was er niet overal Het eerste nummer van het gemeentelijk informatieblad RZijn is twee weken geleden bij de meesten van u op de deurmat gevallen. Mocht u deze niet ontvangen hebben, dan kunt u ons dit via onze website laten weten, onder ‘Actueel’. Hier vindt u ook een digitale versie van Rzijn in een pdf-bestand. Reacties We krijgen inmiddels natuurlijk reacties op de eerste uitgave. Uw opmerkingen en suggesties kunnen we goed gebruiken voor de volgende edities. Nummer twee verschijnt aan het einde van dit jaar.

Raadsvergadering begroting op woensdag 13 november 2013

Donderdag 14 november Energiemarkt in Langdonk De energiecampagne “Energie bewust, thuis besparen� wordt op donderdag 14 november 2013 van 18.30 uur tot 21.00 uur afgesloten met een energiemarkt. Deze vindt plaats in de aula van het Gertrudiscollege, Bovendonk 115, 4707 ZH in Langdonk . Tijdens de energiemarkt staat bewustwording en informatievoorziening over energiebesparen centraal. Alle bewoners van Langdonk, jong en oud, zijn van harte welkom. Scholenproject in Langdonk Onderdeel van de energiecampagne “Energie bewust, thuis besparen� is de Braintrigger-opdracht. Dit jaar doen scholen uit de wijk Langdonk mee. Leerlingen uit de bovenbouw gaan de uitdaging aan om voor de gemeente na te denken over hun Braintriggeropdracht #Andere Energie en de basisscholen Kroevendonk, Het Talent en de Ziezo presenteren hun opdracht op de

energiemarkt op 14 november. Deelnemers energiemarkt Op de energiemarkt staan energiespecialisten klaar met tips en informatie over zuinig omgaan met energie en energiebesparende maatregelen aan uw huis. Er staan onder andere kraampjes van: s !LLEE7ONENOVERENERGIEBESPARENDE zaken aan huurwoningen s "EWONERSPLATFORM ,ANGDONK EN MEC Visdonk met een doe-activiteit s "OUWEND .EDERLAND OVER ISOLATIE mogelijkheden s #/2/ :ONNEPANELEN MET ZONNEPAnelen s 3UN7IND%NERGYMETZONNEPANElen s 02!8)3 2OOSENDAAL OVER OA ENERgiebesparende verlichting s 0 EINDER"IKE3ERVICEMETDOE ACTIVIteit Kijk voor meer informatie op www. roosendaal.nl.

De raad van de gemeente Roosendaal vergadert woensdag 13 november om 19.30 uur in de raadzaal van het raadhuis, Markt 1 te Roosendaal. U bent van harte welkom bij de vergadering. Kijk voor de actuele agenda en stukken van deze raadsvergadering op de website van de gemeenteraad raad.

roosendaal.nl. De stukken zijn ook verkrijgbaar bij de Informatiebalie in het stadskantoor. De vergadering is live vanuit uw woonkamer te bekijken via raad.roosendaal. nl en te beluisteren via de kabelradio via de frequentie FM 107.9. Heeft u vragen? Dan kunt u contact opnemen met de raadsgriffie (0165) 579 277.

Afsluitingen toegangswegen centrum Roosendaal In een periode van vier weken wordt er onderhoud uitgevoerd aan de toegangswegen richting het centrum van Roosendaal. In verband hiermee is de komende week van dinsdag 12 november tot en met vrijdag 15 november de Antwerpseweg afgesloten tussen de Laan van BelgiĂŤ en de A58. Dit betekent dat de af- en oprit 24 noordzijde

Roosendaal / Essen is afgesloten. Het verkeer wordt door middel van bebording omgeleid. De gemeente realiseert zich dat deze werkzaamheden ernstige overlast voor de weggebruiker met zich meebrengen. Zij vraagt dan ook uw begrip en medewerking. Voor meer informatie kijkt u op www.roosendaal.nl.

Stadserf 1


Onderhoudswerkzaamheden in uw wijk Wekelijkse informatierubriek van de gemeente Roosendaal

Snoeiwerkzaamheden beplanting openbaar gebied In week 47 vanaf 18 november begint het team Uitvoering van de gemeente met het snoeien van beplantingen in de wijken en dorpen. De werkzaamheden duren tot week 12 in 2014. Zodra er werkzaamheden bij u in de buurt plaatsvinden ontvangt u vooraf een informatiebrief. Overlast forse groei beplanting Het gaat om hoge en dicht begroeide groenvakken. De beplanting in het midden van de vakken krijgt te weinig licht, zodat deze afsterft en het groenvak hol wordt van binnen. Langs de randen van een groenvak doet dit probleem zich nauwelijks voor, omdat hier voldoende licht is voor de planten om te groeien. Dit levert echter een ander probleem

op: de takken gaan over paden hangen en bezorgen overlast. Om deze redenen wordt de beplanting die overlast geeft, gesnoeid. Welke beplanting in welke groenvakken gesnoeid gaan worden, kunt u zien op tekeningen op de gemeentelijke website. Kijk op www.roosendaal. nl > Wonen, werken en leven, Onderhoud openbare ruimte > Onderhoud – Snoeien. Meedenken Als u bepaalde ideeën of vragen heeft over de (her)inrichting van de groenvakken, dan kunt u dit melden bij de gemeente via buitenmakelaars@roosendaal.nl. De gemeente gaat dan met u in gesprek over de mogelijkheden.

Bekendmakingen Wouwse Plantage (aanpassing grens stedelijk gebied) Burgemeester en wethouders maken onder verwijzing naar artikel 3.1 lid 4 van de Verordening ruimte bekend, dat zij voornemens zijn om Gedeputeerde Staten van de provincie te verzoeken de begrenzing van het stedelijk gebied te wijzigen. Het betreft een beperkte afronding van een stedelijke ontwikkeling, die leidt tot een verbetering van de stedenbouwkundige kwaliteit. Het verzoek tot wijziging van de begrenzing van het stedelijk gebied heeft betrekking op de ontwikkeling van twee woningen ten noorden van de Ganzerikstraat / Kamperfoeliestraat te Wouwse Plantage. Het verzoek met de bijbehorende stuk-

ken ligt met ingang van maandag 11 november 2013 gedurende zes weken voor een ieder ter inzage bij de Informatiebalie van het stadskantoor, Stadserf 1 in Roosendaal. Gedurende deze termijn bestaat voor een ieder de gelegenheid om schriftelijk een zienswijze ter kennis te brengen aan burgemeester en wethouders. Desgewenst kunt u uw mondelinge reacties gedurende voornoemde termijn kenbaar maken aan mevrouw P. Loos. Voor inlichtingen kunt u zich wenden tot de Informatiebalie, gevestigd in de hal van het Stadskantoor of tot P. Loos van de afdeling ontwikkeling, tel. (0165) 579 105 of e-mail p.loos@roosendaal.nl.

Welke onderhoudswerkzaamheden zijn er deze week in uw wijk? U ziet het in één oogopslag in dit overzicht. De uitvoering van deze werkzaamheden is gedeeltelijk afhankelijk van de weersomstandigheden. Voor meer achtergronden over de werkzaamheden kunt u kijken op www.roosendaal.nl. Wijk

Locatie

Omschrijving

Start

Eind

Westrand

Jan Vermeerlaan/ Gerard Ter Borchstraat/ Gerard Doustraat Van Goghlaan Doeldreef/Beeklaan/ Bernardlaan Geerhoek

Sanering gasleiding

12 augustus 2013

31 december 2013

Sanering gasleiding Sanering waterleiding

12 augustus 2013 7 oktober 2013

31 december 2013 30 november 2013

Riolerings- en herstraatwerkzaamheden Riolerings- en herstraatwerkzaamheden

26 september 2013 28 november 2013

Wouw

Plantagebaan

14 oktober 2013

19 december 2013

U vindt alle officiële bekendmakingen nu ook op www.overheid.nl Klik op ‘direct naar Gemeenteblad’ en verfijn uw zoekopdracht naar Roosendaal. Ingediende aanvragen algemene vergunningen (APV / Bijzondere wetten) Burgemeester en wethouders van Roosendaal maken bekend dat zij de volgende aanvragen om vergunning hebben ontvangen voor: Locatie Horeca / Openbare inrichting De Stok 16, 4703 SZ Roosendaal Orde & veiligheid op de weg Moerstraatseweg 20a, 4726 SP Heerle

Omschrijving

Registratienr.

Drank en horecavergunning

2013AV0712

het verbranden van snoeihout

2013AV0711

U kunt de ingediende aanvragen inzien bij de publieksbalies van het stadskantoor. De openingstijden staan in het overzicht van telefoonnummers op de eerste pagina van deze gemeenterubriek. U kunt geen bezwaar maken tegen een aangevraagde vergunning. Dit is pas mogelijk nadat de vergunning is verleend.

Verleende vrijstelling algemene vergunningen

(APV / Bijzondere wetten)

Burgemeester en wethouders van Roosendaal hebben vrijstelling verleend voor: Locatie Horeca / Openbare inrichting Markt in Roosendaal

Omschrijving

Registratienr.

Besluit verz.

2013AV0559

01-11-2013

Registratienr.

Besluit verz.

IJsbaan d.d 06-12-2013 t/m 03-01-2014 Roosendaal leeft. Muzikaal weekend d.d. 29-11-2013 t/m 01-12-2013 tijdelijke gebruiksvergunning d.d. 06-12-2013 t/m 03-01-2014 Intocht Sinterklaas d.d. 16-11-2013 tijdelijke gebruiksvergunning d.d. 29-11-2013 t/m 1-12-2013

2013AV0076 2013AV0558 2013AV0611 2013AV0619 2013AV0626

01-11-2013 01-11-2013 01-11-2013 01-11-2013 01-11-2013

standplaats verkoop Vietnamese snacks collecte t.b.v. de voedselbank d.d. 07-12-2013

2013AV0644 2013AV0702

29-10-2013 29-10-2013

Horecaexploitatievergunning

Verleende algemene vergunningen

(APV / Bijzondere wetten)

Burgemeester en wethouders van Roosendaal hebben vergunning verleend voor: Locatie Evenementen Markt in Roosendaal Markt in Roosendaal Markt in Roosendaal Roosendaal (Kade en centrum) Markt in Roosendaal Handel Kadeplein in Roosendaal Roosendaal

Omschrijving

U kunt de verleende vergunningen inzien bij de publieksbalies van het stadskantoor. De openingstijden staan in het overzicht van telefoonnummers op de eerste pagina van deze gemeenterubriek. Als u bezwaren heeft, kunt u zo spoedig mogelijk, een gemotiveerd bezwaarschrift indienen bij: Burgemeester en wethouders, Postbus 5000, 4700 KA Roosendaal. De bezwarentermijn van zes weken begint met ingang van de dag na die van toezending/uitreiking van de vergunning. De datum van toezending/uitreiking staat op de vergunning vermeld. Het bezwaarschrift wordt ter advisering in handen gesteld van de onafhankelijke commissie voor de bezwaarschriften. Door het indienen van een bezwaarschrift wordt het bestreden besluit niet geschorst. Wilt u voorkomen dat hierdoor een onomkeerbare situatie ontstaat, kunt u een verzoek om voorlopige voorziening indienen bij de Voorzieningenrechter van de Rechtbank Breda, sector bestuursrecht, Postbus 90006, 4800 PA Breda.

Ingediende aanvragen voor een omgevingsvergunning Burgemeester en wethouders van de gemeente Roosendaal maken bekend dat onderstaande aanvragen voor een omgevingsvergunning zijn ontvangen. Locatie Gezellelaan 13, 4707 CC Roosendaal Roosendaal (kadastraal perceel Roosendaal en Nispen, sectie B, 6855)

Omschrijving interne wijziging van de kleedkamers wegviaducten over het spoor t.h.v. Vaartkant en Leemstraat

Registratienr. 2013WB0720 2013WB0721

Ingediend 28-10-2013 01-11-2013

De publicatie van de ingediende aanvragen heeft enkel een informatief karakter. Inzage van een ingediende aanvraag en/of nadere informatie is mogelijk op afspraak. Hiervoor kunt u telefonisch contact opnemen met de publieksbalies van het stadskantoor via telefoonnummer (0165) 579 170.

Stadserf 1


Verleende omgevingsvergunningen reguliere procedure

Wekelijkse informatierubriek van de gemeente Roosendaal

Burgemeester en wethouders van de gemeente Roosendaal maken bekend dat zij de volgende omgevingsvergunning(en), waarbij de reguliere voorbereidingsprocedure van toepassing is, hebben verleend. Locatie Rucphensebaan 120, 4706 PJ Roosendaal Molenstraat 87 en 89, 4701 JP Roosendaal Jagersberg 10, 4708 MJ Roosendaal Luienhoekweg 3, 4727 SG Moerstraten Roselaar 45 en 47, 4701 BB Roosendaal

Omschrijving het vernieuwen van de boerderijwoning 2 appartementen en 3 studio’s (begane grond ongewijzigd) het realiseren van een dakopbouw op de bestaande garage legalisatie bestaande bouwwerken (gewijzigd bevoegd gezag) het deels vernieuwen (vervangende nieuwbouw) van een winkelcentrum (Roselaar)

Registratienr. 2013WB0121 2013WB0502 2013WB0635 2013WB0661 2013WB0669

Besluit verz. 30-10-2013 31-10-2013 30-10-2013 31-10-2013 05-11-2013

Belanghebbenden kunnen op grond van de Algemene wet bestuursrecht (Awb) binnen zes weken tegen een besluit een bezwaarschrift indienen bij: Burgemeester en wethouders van Roosendaal, Postbus 5000, 4700 KA Roosendaal. De bezwarentermijn van zes weken begint met ingang van de dag na de datum van verzending van het besluit aan de aanvrager. Het bezwaarschrift moet worden ondertekend en bevat tenminste naam en adres van de indiener, de dagtekening, een omschrijving van het besluit waartegen het bezwaar zich richt en de gronden van het bezwaar. Op grond van artikel 8:81 van de Awb kunnen belanghebbenden ook een verzoek om een voorlopige voorziening indienen bij de voorzieningenrechter van de rechtbank in Breda, Postbus 90006, 4800 PA in Breda, als onverwijlde spoed dat vereist. Bij het indienen van het verzoek wordt griffierecht geheven. Roosendaal, 8 november 2013. Inlichtingen: Team Burgerzaken, tel. (0165) 579 170.

Stadserf 1 Lokale dialectsprekers geven uitreiking eerste Dialectprijs kleur

Behoefte aan verbondenheid leeft

Dialect alang gin boers taoltje mir

Speciale Allerzielenviering Nispen NISPEN - Met Allerzielen wordt ieder jaar in de kerk H. Maria Hemelvaart te Nispen een speciale Allerzielenviering gehouden. Tijdens de viering worden in eerste instantie de overledenen van het afgelopen jaar herdacht. Daarnaast wordt ieder jaar een tevoren bepaalde groep in herinnering gebracht die in de voorbije jaren zijn gestorven. Dit jaar werd aan alle families de mogelijkheid gegeven hun ouders te laten herdenken die hun beiden zijn ontvallen. In totaal werden voor deze gelegenheid 72 echtparen tevoren opgegeven.

De leden van de werkgroep hebben een gevarieerd programma opgezet rond de uitreiking van de Dialectprijs.

FOTO RIA VAN MEIR

ROOSENDAAL - Tot spraakverwarringen heeft hun samenwerking nog niet geleid. Wel is er al veel kennis over elkaars ‘taoltje’ uitgewisseld, door de leden van de kleurrijke werkgroep die zich bezig houdt met de uitreiking van de eerste Brabantse Dialectprijs. Die wordt op woensdag 13 november toegekend aan de persoon of instantie die zich op sterk heeft gemaakt voor het behoud van het dialect. De uitreiking vindt plaats tijdens een bijzondere avond in De Maagd in Bergen op Zoom, die wordt vormgegeven door vertegenwoordigers van de Alterse, Berregse, Tullepetaonse en Woosdrechtse taol. DOOR RIA VAN MEIR

allang niet meer”, meent hij.

De Brabantse Dialectprijs is een initiatief van Erfgoed Brabant, dat daarmee het Brabantse dialect onder de aandacht wil brengen. Voor de prijs zijn meer dan dertig uitingen en sprekers van streektaal aangedragen. Een vakjury onder leiding van Jos Swanenberg, hoogleraar taal en cultuur, kiest daaruit de winnaar. Al heeft men daar nog een lastige kluif aan. “De inzendingen variëren van eductieve projecten, boeken tot een hele oeuvre van een bepaald persoon. Dat is voor ons nogal appels met peren vergelijken, maar ze zijn wel allemaal erg lekker”, grijnst Swanenberg. Voor de uitreiking van de eerste Dialectprijs strijkt Erfgoed Brabant neer in Bergen op Zoom. Een bewuste keuze, zo legt de hoogleraar uit. “In Oost-Brabant zijn al diverse dialectprijzen. Omdat ook hier men erg actief is met dialect. Vroeger werd dialect nog als een boers taaltje afgedaan, maar dat is het

Werkgroep Dat dialect in deze hoek van Brabant leeft, blijkt wel uit het enthousiasme waarmee de zevenkoppige werkgroep aan de slag is gegaan voor de omlijsting van de dialectprijsuitreiking. De werkgroep bestaat uit Brigitte Bax (Bergse Kamer), Jan van Nassau (Oôns Taoltje uit Roosendaal), Frans Nefs en Joop van Elzakker (beide heemkundekring Haltchert), Jan Luysterburg (heemkundekring Het Zuidkwartier), Hans-Jorg van Broekhoven (stichting Elfke) en Peter van de Graaf (Schrijven en Schrappen). De lokale dialectsprekers hebben een afwisselend programma in elkaar gezet voor de uitreiking in De Maagd. Zo worden er korte tekstjes in het dialect voorgelezen, zijn er muziekoptredens in het dialect en traint de befaamde Ossendrechtse tonprater de lachspieren.

Jeugddictee Ook de toekomst van het dialect krijgt uitgebreid aandacht. Overdag is er een jeugddictee voor de groepen 7 en 8 van Bergse basisscholen. “Zij krijgen eerst een ‘leske Bergs’, dus iedereen kan meedoen”, verzekert Brigitte Bax. Om de taal goed vast te leggen is er om 18.00 uur een schrijfworkshop. De avond zelf wordt om 20.00 uur geopend met een Bergse rap, want ook straattaal is immers een vorm van dialect. Rond 21.30 uur vindt dan de uiteindelijke uitreiking van de Dialectprijs plaats. Dat gebeurt door de Brabantse gedeputeerde voor cultuur, Brigitte van Haaften, en de Bergse cultuurwethouder Arjan van der Weegen. De avond is gratis bij te wonen. Belangstellenden kunnen zich daarvoor aanmelden via info@erfgoedbrabant. nl ovv Dialectprijs en hun gegevens. Of bel naar 073-6156262.

Een zin volle dagbesteding in huiselijke sfeer

Open dag Helios ROOSENDAAL - Op zaterdag 16 november is iedereen van harte welkom om een kijkje te komen nemen op Helios. U wordt in de gelegenheid gesteld om verschillende activiteiten uit het dagprogramma in een huiselijke sfeer te beleven. Daarnaast worden u soep en diverse hapjes aangeboden uit onze eigen keuken.

Helios biedt ouderen zeven dagen in de week een ruim aanbod aan activiteiten in een veilige en huiselijke omgeving. Het gevarieerde aanbod aan activiteiten wordt voortdurend afgestemd op de wensen van de cliënten, die extra zorg behoeven op zowel sociaal, geestelijk als lichamelijk gebied. Helios richt zich zowel op interne als exter-

ne cliënten. Zij worden zo in de gelegenheid gesteld om langer zelfstandig, thuis of in De Brink, te kunnen wonen. Wij hopen van harte u op 16 november te mogen begroeten! U bent bovendien van harte welkom om tijdens de open dag een kijkwoning te bezoeken. Zie voor meer informatie: www. groenhuysen.nl/zorgelooswonen PAGINA 15

Het verlies van beide ouders wordt door de kinderen en verdere familie als zeer ingrijpend ervaren en brengt een grote verandering in het verdere leven met zich mee. In de viering wil men in Nispen het gedachtengoed en de betekenis van deze ouders levend houden en beseffen dat men getuige is geweest van een leven dat men lief had. Na de overweging werden allereerst de 10 overledenen van het afgelopen jaar herdacht voor wie bij het lezen van de namen voor ieder een kaars werd ontstoken. De beide Nispense zangkoren St. Caecilia en Cadans, die gezamenlijk deze viering met bijzonder passende liederen en litur-

gische gezangen met veel stijl ter uitvoering brachten, werd dit ritueel afgesloten. Hierna werden de overleden echtparen in herinnering gebracht. Bij het lezen van hun namen werd voor ieder een waxinelichtje op de communiebanken ontstoken en gelijktijdig voor ieder een witte roos geplaatst. Dit ging gepaard met zacht orgelspel waarbij in de kerk tijdens dit ritueel een voelbare emotionele stilte heerste. Tijdens het gereedmaken van de tafel werden herinneringsprentjes van de overleden van afgelopen jaar uitgereikt waarbij de offergave in ontvangst werd genomen. Hierbij werd het prachtig lied ‘Panis Angelicus’ ten gehore gebracht. De vele lichtjes op de communiebanken bleven bij het verlaten van de kerk achter als een indrukwekkend herinneringsteken. De grote opkomst van ruim 250 aanwezigen maakt duidelijk dat de behoefte aan verbondenheid sterk leeft en zich hierdoor gesteund weten. Na afloop was de mogelijkheid om de met kaarslicht verlichte begraafplaats te bezoeken waarvoor achter in de kerk graflichtjes waren te verkrijgen om het licht van deze viering mee te nemen naar het graf van. hun geliefden. Dit viel enigszins in het water omdat even na het uitgaan van de kerk de weersomstandigheden het onmogelijk maakte.

Thuiszorgteams Tolberg verrassen cliënten met High tea

Thuiszorgcliënten genieten van een high tea.

ROOSENDAAL - Dinsdag 5 november hebben alle thuiszorg cliënten uit de wijk Tolberg in Roosendaal een geheel verzorgde High tea ontvangen. Verzorgenden en verpleegkundigen van TWB uit de wijk Tolberg hadden deze wens voor hun cliënten uitgebracht op de Dag van de Thuiszorg. Afgelopen dinsdag ging de wens voor een High tea met alle cliënten in vervulling. De zorgverleners van de thuiszorgteams hadden zelf voor hun cliënten allerlei lek-

kere hartige en zoetje hapjes gemaakt. En zelfs voor live muziek was gezorgd. Petra Cools, verzorgende 3IG en initiatiefneemster; ‘Onze klanten hebben voor ons altijd een glaasje water en een kopje koffie klaar staan. Nu vonden wij het tijd om onze cliënten eens extra te verwennen met een High tea.’ De cliënten hebben ontzettend genoten van de middag en de live muziek van Mien Oostvogels en Jan Koevoets. ‘We hebben onze cliënten een gezellige middag bezorgd en we hebben even de tijd gehad om met elkaar bij te kletsen.”


PLAYSKOOL SPEELGOED

DOVE BODYLOTION

VRUWHHUNXEXVRI KDPHUEDQN

DECO KERSTBOOM

GLYHUVHYDULDQWHQ PO

MXWHYRHW hoogte 90 cm H[FONHUVWEDOOHQ

4.79 IJSPEGEL VERLICHTING

NATURAL SPA GIFTSET

ELQQHQEXLWHQ OHQJWHFP

GLYHUVH VRRUWHQ GHOLJ

ES! 36 0 LAM PJ

12.95

1.59 SIGNATURE MAGIC GIFTSET GLYHUVH VRRUWHQ GHOLJ

5.69

2.19

AUTO ACHTERUITRIJCAMERA

SCHOEN CADEAUTJES

MINI KERSTBALLEN

µ/&'NOHXUHQVFKHUPLQGHVSLHJHO GUDDGOR]HEHHOGRYHUGUDFKW VWDUWDXWRPDWLVFKELMDFKWHUXLWULMGHQ YRRUNRPWVFKDGHHQRQJHYDOOHQ

XLW]RHNHQ

HFKWJODV VWXNV

STU NTP R IJ S

!

39.95 THERMO SHIRT GDPHV ODQJHPRXZ PDWHQ;6/

0.49

2.99

2.69

THERMO KNIEKOUSEN GDPHV GHQLHU ]ZDUW RQHVL]H

0.89

1.15 PERSIL WASMIDDEL YORHLEDDU 6XPPHU%UHH]H RI3XUSOH5DLQ ZDVEHXUWHQ O

2.19

VERRASSEND VOLLEDIG VERBAZEND VOORDELIG


WEEKACTIE! VAN ZONDAG 10 NOVEMBER T/M ZATERDAG 16 NOVEMBER 2013

HOES LAKEN

AQUAFRESH TANDPASTA

SHUFDOHNDWRHQ 90x200 cm

140x200 cm 180x200 cm 180x220 cm

ZKLWHQLQJRI IDPLO\SURWHFWLRQ PO

NHX]HXLWEHVVHQRIQDMDDUVNUDQV ‘FP

GLYHUVHNOHXUHQ HQGHVVLQV maten 23-38

4.99 5.99 6.99 7.99

4.49 FAMILIE BORDSPELLEN

.HH]HQVSHORI*DQ]HQERUG H[WUDOX[HHGLWLHV

2.49 HEREN T-SHIRT

ODQJHPRXZ GLYHUVHSULQWV NDWRHQ PDWHQ0;;/

1.25 DAMES MUTS

3.49

1.59

HFKWOHGHU PDWHQ6;;/

1.49

kikkers en muizen: JUDP choco sint: JUDP

ZLWWHIRDPUR]HQ

!

1.49 TRUI OF HERENVEST 9KDOV GLYHUVHNOHXUHQ PDWHQ0;;/

2.49

3.49 KIKKERS EN MUIZEN OF CHOCO SINT

ROZEN VERLICHTING

D E C OT R E N D

3.29

1.69

HAND SCHOENEN

GLYHUVHWUHQG\ PRGHOOHQHQ NOHXUHQ

DAMES SJAAL

DAMES SOKKEN

S C H O E N CA

DECO BESSENTAK EHVVHQ FP

D EAU !

0.75

1.29

RASTAR BESTUURBARE AUTO OF SPEELKASSA XLW]RHNHQ

6.29 KIJK OOK OP WWW.ACTION.NL

7.95

=HWHQGUXNIRXWHQYRRUEHKRXGHQ

90x220 cm

FRAAIE SFEERKRANS

KINDER HUISSOKKEN


Rian Verbraak- Laseroms, Lid in de Orde van Oranje Nassau

Rian heeft haar evenwicht gevonden bij turnclub Dynamo jurybrevet. Vroeger jureerde ze bij landelijke wedstrijden en nu ze aan het afbouwen is, jureert ze nog bij clubwedstrijden.” Neus voor talent Rian Verbraak heeft een neus voor aankomend talent. Vanaf 1967 geeft ze leiding aan meisjes en dames.

Op achttiende was Rian al gediplomeerd In 1976 heeft ze een jongensgroep opgericht omdat ze zag dat er niet alleen onder de meisjes talent zat maar er ook heel wat jongetjes waren die het ver zouden kunnen schoppen. Een van haar pupillen, Melvin Ornek zit nu in de Nederlandse ploeg. Rian heeft vroeger ook in Prinsenbeek nog training aan Yuri van Gelder gegeven.

Rian Verbraak met haar pupillen bij de evenwichtsbalk.

FOTO MIEKE SPEKMAN

ROOSENDAAL – Als tienjarig meisje mocht Rian Laseroms al lid worden van turn- en gymvereniging Animo. In die tijd moest je twaalf zijn om tot de gelederen van de club toe te treden. Maar omdat de zusjes van Rian turnden en zij stond te trappelen om mee te doen, maakte de vereniging een uitzondering. De club, die in 2006 fuseerde met turnclub Kracht en Gratie en de naam Dynamo kreeg, heeft van die beslissing geen spijt gehad. Rian zet zich al jaren met grote passie in voor de vereniging. DOOR MIEKE SPEKMAN Rian Verbraak-Laseroms denkt met veel plezier terug aan haar begintijd bij Animo. “De club was nog niet zo groot als nu”, vertelt Rian. “Onze begeleiders meneer en mevrouw Minkels waren de vader en moeder van Animo. Zij gingen steeds mee met de bus naar alle uitwedstrijden. Het was altijd groot feest, net een schoolreisje. Ze vormden met Wil Smits, onze gymlerares, de stuwende krachten van onze club.” Ze gaat verder: “Toen ik net begon, turnden we in de gymzaal van de oude lagere school in de Burgerhoutsestraat. Mijn lievelingstoestel is altijd de evenwichtsbalk geweest. Zweefstand, handstand, alles natuurlijk zo elegant mogelijk. Ik sta er

zelf nu niet meer op maar begeleid nog altijd een meidengroepje op dinsdag- en donderdagmiddag. Ik geef ook een dames trimgroep iedere dinsdagavond conditietraining. Het is een hechte groep. De meeste zijn al 20 jaar lid. ”

Lintje De zoon van Rian, Joost, heeft ook een blauwe maandag geturnd maar is meer een muzikaal talent. Hij componeerde samen met Co Vergouwen de muziek van het lied Cadans van de Stad voor het koningsbezoek in Roosendaal. Rian was dan ook niet verbaasd toen haar man haar wijsmaakte dat Joost van burgemeester Niederer zondag 20 oktober in de Kring een Roosenspeld zou krijgen. Bij de afsluiting van het 65e jubileumjaar van Dynamo, na zijn muzikale optreden, zou dit gebeuren. Rians verrassing was compleet toen bleek dat Niederer voor haar was gekomen en zij Lid in de Orde van Oranje Nassau werd.

Tonpraetmiddag ROOSENDAAL - Zondag 17 november is het weer voor de 7e keer tonpraetmiddag in de Black-Horse aan de Hoogstraat te Roosendaal. Het wordt weer een middag waarin de lachspieren hun werk moeten zullen doen. In de ton komen de beste Brabantse tonpraters o.a. Ton Brekelmans, Frans Bevers, Ad Vermeulen winnaar Zilveren Narrenkap

Om 14.11u gaat Ruud van Osta als presentator deze mensen aan u voorstellen op zijn eigen ludieke manier. Kaarten zijn te bestellen bij de Black-Horse, Hoogstraat 7, tel. 0165-533255 of via onze website www.blackhorse-roosendaal.nl

Unieke samenwerking in Roosendaal

Appelflappen actie van diverse clubs ROOSENDAAL - Dat veel verenigingen steeds meer moeite hebben om de activiteiten voor hun leden betaalbaar te houden, is bekend. Er worden diverse acties georganiseerd, via GroteClubactie lootjes verkocht, sponsors gezocht en ga zo maar door. En nu is er een nieuwe, heel bijzondere actie, uniek in Roosendaal, waar 4 heel verschillende verenigingen elkaar hebben gevonden in een Appelflappenactie voor leden, familie en vrienden/bekenden. De deelnemende verenigingen zijn Drum- en

Showband Roosendaal, Blauw-Wit Basketball, Scouting Fridtjof Nansen en Vrouwenbeweging Roosendaal-West. Leden van genoemde clubs gaan tweede helft november aan familie, buren en vrienden appelflappen verkopen, en de levering zal op twee keuzedagen in december gebeuren. De opbrengst komt natuurlijk ten goede aan de betreffende clubs. Wil je meer weten over deze sponsoractie, heb je zin in appelflappen of wil je als vereniging nog meedoen (of volgend jaar), neem dan contact op met de organisatie via info@blauw-wit.com.

Gratis opfriscursus voor verkeersdeelnemers WOUW - Veilig Verkeer Nederland afdeling Roosendaal organiseert maandagmiddag 25 november, aanvang 13.30 uur, in de Geerhoek te Wouw een gratis opfriscursus voor alle verkeersdeelnemers. Tijdens een presentatie van ongeveer drie uur worden de meest recente wijzigingen in de verkeerswetgeving besproken. De presentatie wordt afgesloten met een CBR theorie-examen ‘nieuwe stijl’. Dit examen wordt vervolgens in zijn geheel nabesproken met de deelnemers. Aanmel-

Tomeloze inzet Toon Verbraak, echtgenoot van Rian is trots op zijn vrouw. Hij vertelt: “Ze heeft al die jaren met hart en ziel klaargestaan voor de club. Ze is bestuurslid en hoofd van de recreantenafdeling. Zich inzetten voor anderen is haar tweede natuur. Vanaf haar veertiende geeft ze al turnles en met achttien was ze gediplomeerd. Ze heeft steeds bijscholingscursussen gevolgd. Ze geeft nog altijd les en heeft haar

2013, Hans Eykemans, Ad van Overveld en Brabants Kampioen 2013, Berry Knapen. Zaal open 13.11u.

den voor deze cursus kan bij: secretarisvvn-roosendaal@ziggo.nl onder vermelding van: naam, adres, telefoon nummer en e-mailadres. Aanmeld formulieren zijn verkrijgbaar bij de VVV Wouw, Cultureel Centrum de Geerhoek en Eetcafe In den Veehandel. U ontvangt dan per e-mail een uitnodiging voor deelname. Indien u niet over e-mail beschikt ontvangt u telefonisch een bevestiging. Er is plaats voor maximaal 65 deelnemers dus vol is vol. Aanmelden vóór 15 november.

SacraMusica zingt Buxtehude Cantate ROOSENDAAL - Op zaterdag 16 november zingt SacraMusica o.l.v. Martyn Smits de prachtige Cantate Alles was ihr tut (BuxWV4) van Buxtehude.

Hospitalen beschikken voortaan over zelfde informatie van cliënt

En dit maal 2x, namelijk om 17u in de Moeder Godskerk en om 19u in de St. Josephkerk. Dit schitterende Barokke werk voor strijkers, koor en soliste zou iedere

muziekliefhebber eens moeten horen. Titia Bouman voert de strijkers aan en Elly van den Berg (sopraan) neemt de solo voor haar rekening. Naast Buxtehude klinkt ook het Laudate Dominum van tijdgenoot Vivaldi, eveneens voor koor en strijkers. U bent van harte welkom en kunt u er geen genoeg van krijgen, dan komt u toch gewoon 2x!

Franciscus en Lievensberg hanteren gezamenlijk patiëntendossier Nationaal Schoolontbijt ROOSENDAAL – Het Franciscus Ziekenhuis in Roosendaal en het Lievensberg ziekenhuis hebben een gezamenlijk elektronisch patiëntendossier (EPD) in gebruik genomen. Dat is gebeurd na een uitvoerige voorbereidingsperiode van twee jaar. Volgens het Franciscus en het Lievensberg is het uniek dat twee ziekenhuizen beschikking hebben over dezelfde informatie. Deze ontwikkeling zou de zorgverlening weer iets veiliger en efficiënter maken. DOOR MONIQUE JANSEN In de nabije toekomst gaan de twee ziekenhuizen een fusie aan. Meer complexe zorg wordt dan op één locatie geconcentreerd. Een gezamenlijk zorginformatiesysteem ondersteunt de ziekenhuizen om als regionale instellingen op hoogwaardige wijze patiëntenzorg te blijven leveren. “Bij de invoering van een gezamenlijk EPD hebben wij steeds twee doelen voor ogen gehad: het verhogen van de patiëntveiligheid en het verbeteren van de continuïteit van de zorg voor onze patiënten”, meldt Janneke van Vliet, lid van de Raad van Bestuur van het Franciscus Ziekenhuis. Belangrijke stap Hans Ensing, voorzitter van de Raad van Bestuur van het Lievensberg ziekenhuis spreekt met de invoering van één geza-

menlijk elektronisch patiëntendossier van het zetten met een belangrijke stap: “Dit was alleen mogelijk na een lange, intensieve voorbereidingsperiode met automatiseringsbedrijf Chipsoft en dankzij de enthousiaste inzet van de medewerkers in beide ziekenhuizen. Zij hebben hier heel hard aan gewerkt.” Papieren dossiers In het elektronisch patiëntendossier komen alle gegevens van de patiënt, de aantekeningen van specialisten, verpleegplannen, onderzoeksresultaten en afdelingsformulieren in een één grote database. Het patiëntendossier kan dan zowel in het Franciscus als in het Lievensberg worden geraadpleegd. Papieren dossiers worden op deze manier overbodig. Het digitaal invullen van een formulier gaat sneller en makkelijker dan het bij-

werken van een papieren vragenlijst. Ook hoeven patiënten niet elke keer dezelfde vragen te beantwoorden. Alle gegevens komen namelijk in het patiëntendossier. De behandelende zorgverlener kan het EPD altijd snel opvragen. Verbetering patiëntveiligheid De patiëntveiligheid verbetert volgens de ziekenhuizen doordat de gehele medische geschiedenis voortaan snel is in te zien. Ook behoren onleesbare handschriften van dokters voortaan tot de verleden tijd. De kans op lees- en schrijffouten is bij het elektronisch patiëntendossier een stuk kleiner. Artsen en bevoegde zorgverleners mogen de dossiers inkijken. Anderen hebben geen toegang tot het systeem. De dossiers staan op de servers van het ziekenhuis en zouden niet zijn op te vragen via het internet. PAGINA 18

ROOSENDAAL - Afgelopen woensdagmorgen was er het nationaal schoolontbijt bij basisschool de Kroevendonk en donderdagmorgen bij basisschool de Watermolen. Een gezamenlijk ontbijt op school met de kinderen onder elkaar. Doel van dit ontbijt was om de kinderen van de basisscholen in te laten zien dat het van groot belang is om te ontbijten. Totaal deden er 2000 basisscholen in heel Nederland mee! Het ontbijt bij basisschool de Kroevendonk en de Watermolen is aangeboden door PLUS Gommers in het Dijkcentrum.


Een auto kopen of uw auto verkopen??

ONDERHOUDSBEURTEN

REPARATIE/STORINGEN

RINIE DEIJKERS

REMMENSERVICE AUTORUITEN TREKHAKEN

AUTOSERVICE

SCHADE

BANDENSERVICE

WIELEN ACCU’S AIRCO

-Opslag -Verhuur -Verkoop alle merken -Monteren van uw eigen banden -Monteren van uw eigen wielen

Iedere maand actie, zie desnep.nl

APK

Wij werken voor alle leasemaatschappijen Maximale planning 1 week Voorkeur via desnep.nl Zundert Rucphenseweg 13a T.076-5973375

Etten-Leur Mon Plaisir 91 T.076-5015853

Bergen op Zoom Poortweg 2 T.0164-233676

DESNEP.NL

Frans Broosstraat 14 Roosendaal

www.vergunstautos.nl

WINTERBANDEN incl. opslag en afstelling

SHELL GASTELSEWEG

POOLS BOUWBEDRIJF Verbouw, Renovatie, Badkamers, Keukens, Schilderwerk, Stucwerk. BETAALBAAR EN BETROUWBAAR Meer info: www.klussenpool.nl of bel Derek, 06-30652303

AANHANGWAGENS PAARDENTRAILERS www.betanco.nl we voor nieu ice en - Servrantie te ik ga & gebru w u l a r b - Vooaraties r! U rep n 24 uu binne ROOSENDAAL Tel. 06 18224070 Raadhuisstraat 39 t.o. Jan Snelstraat

 *)/ +.)*  ' %  "! !!!% & % $)-&,*+/-+//

TEGEL DISCOUNT Argon 29, 4751 XC Oud Gastel, Borchwerf 2, 0165 530540

SPHINX V&B - MOSA

NU BLIJVEND SCHERP GEPRIJSD

AUTOBEDRIJF JOHN PEETERS

CITROEN PICASSO 1.8

2001

186.000

â‚Ź 1.950,-

✓ Voor alle merken nieuwe of gebruikte auto’s

1994

108.000

â‚Ź

FIAT PUNTO 1.2

2000

217.000

â‚Ź 1.899,-

✓ Credit pomp 24 uur open ✓ Voor al uw reparaties

FORD KA

2005

99.000

â‚Ź 2.950,-

147.000

â‚Ź 1.750,-

MERCEDES 190 2.5 DSL AUT. 1986

999,-

✓ Airco service

MERCEDES SLK 230

1999

103.000

â‚Ź 8.750,-

Merk

2000

220.000

â‚Ź 1.999,-

OPEL VECTRA 2.2

2004

160.000

â‚Ź 4.950.-

CitroĂŤn Daihatsu Ford Ford MG-ZT Mitsubishi Mitsubishi Mitsubishi Mitsubishi Opel Opel Opel Renault Seat Skoda Smart Toyota Volvo VW

PEUGEOT 206 1.1

2001

180.000

â‚Ź 1.999,-

RENAULT SCENIC AUT.

2001

210.000

â‚Ź 1.950,-

SAAB 900 TURBO

1990

230.000

â‚Ź 2.450,-

SEAT CORDOBA VARIO 1.6

1999

200.000

â‚Ź 1.195,-

SSANG-YONG REXTON 2.7D 2006

176.000

â‚Ź 4.999,-

SSANG-YONG REXTON 2.7D 2007

200.000

â‚Ź 9.950,-

VOLVO V70 2.5

187.000

â‚Ź 9.999,-

2005

www.autobedrijfvandenbroek.nl

BMW 116i grijs ..............................2005

Opel Corsa grijs ...........................2004

Autoservice Wim Verhoeven www.wimverhoeven.nl

✓ A.P.K. keuringsstation

/,6ROUWESTRAATs:EGGEs4EL 

OPEL CORSA 1.4 GSI

Suzuki Swift blauw ......................2007

Shell Gastelseweg, Gastelseweg 201, Roosendaal

â‚Ź 5.950.â‚Ź 7.250.â‚Ź 10.500.â‚Ź 10.500.-

FIAT PANDA 1000

Tank voor grote korting op top parfums o.a. Versace, Joop, Hugo Boss, Davidoff, 7RPP\+LOĂ€JHU&DOYLQ.OHLQHG

  

HOOGWAARDIGE KWALITEIT

Het juiste adres voor onderhoud en APK van alle merken

BMW 520i blauw ...........................2009

OOK TOT 8 CENT KORTING OP BRANDSTOF

2011 2006 2009 2011

BIJ RINIE DEIJKERS BINNEN LOPEN

Onze geweldige PARFUM ACTIE

Uw auto verkopen?

U krijgt dan een eerlijk bod, direct geld + RDW Vrijwaring

wit antraciet zilver zilver

$WRRPZHJ‡5RRVHQGDDO‡

Vraag bij de kassa naar de spaarkaart

Ook ‘s avonds en op Zondag! Alle auto’s vanaf BJ 2000 Max. 175.000 km

CitroĂŤn C1 3 drs Renault Laguna 2.0 automaat Honda Insight Elegance Renault Clio 1.2 5 drs

HIJ IS ER WEER

Smoorstraat 1a, Roosendaal Tel. 0165 - 549860

Bel: 06-51286089

Occasionspecialist - Bovag lid - APK - Onderhoud - Airco Service www.riniedeijkers.nl HULSDONKSESTRAAT 154 - ROOSENDAAL - TEL. 0165 - 55 55 53

C1 Cuore CMax 1.6 16V Fusion 2.5 V6 Carisma Colt Spacestar Spacewagon 2.4 7pers. Corsa Corsa Zafira Modus Alhambra 2.0 Fabia For Two Auris V70 D5 Automaat Sharan

Jaar

Prijs

2008 2005 2007 2003 2003 1997 2007 2003 2001 1998 2005 2002 2006 2007 2005 2009 2007 2004 2004

â‚Ź â‚Ź â‚Ź â‚Ź â‚Ź â‚Ź â‚Ź â‚Ź â‚Ź â‚Ź â‚Ź â‚Ź â‚Ź â‚Ź â‚Ź â‚Ź â‚Ź â‚Ź â‚Ź

4.950,3.950,8.450,4.950,8.500,1.250,5.950,5.750,2.750,850,4.750,5.250.5.950,9.950,4,750,6.950,10.750.12.750,8.750,-

WWWAUTOBEDRIJF *OHN0EETERSNL

Het adres voor APK, Ondehoud en Reparatie aan uw auto!!! Enkele voordelen voor u op een rij: s:EERGUNSTIGUURTARIEF VANĂ‘EXCLBTW

Doet het gewoon!

s'EENVERRASSINGACHTERAFDOOR VASTEPRIJZENENGOEDOVERLEG s"IJONDERHOUDENREPARATIEWORDT UWAUTOGRATISGEREINIGD

Belder 82D - 4704 RK Roosendaal - 0165-544660 - autorens@gmail.com - www.autorens.nl

Voor A.P.K.-keuringen Voor onderhoud en reparatie Verkoop van gebruikte en nieuwe auto’s

Spoorstraat 108, Roosendaal Telefoon 0165 - 53 37 22 Terras of Oprit bestraten?

COMPUTER PROBLEMEN?

Tuin aanleggen?

J&M Bestratingen 0651332449

Service/verkoop aan huis

06-51157192 www.klaverdesk.com

Peugeot 107 airco 5-drs . . . . . . . . . . . . Citroen Nemo 1.4 HDi . . . . . . . . . . . . . . Peugeot 107 airco . . . . . . . . . . . . . . . . . Toyota Aygo 5-drs airco . . . . . . . . . . . . Mercedes C180 combi. . . . . . . . . . . . . . Audi A4. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Mercedes ML 280 CDi. . . . . . . . . . . . . . Opel Astra 1.3C DTi 5-drs . . . . . . . . . . . Opel Combo 1.7 CDTi airco . . . . . . . . . Peugeot 206 CC 1.6-16V . . . . . . . . . . . Volvo V50 2.0D . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Opel Meriva 1.7 DTi. . . . . . . . . . . . . . . . BMW X5 3.0D . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Peugeot Partner 1.9D MPV airco . . . . . Peugeot 307 SW 1.6-16V . . . . . . . . . . . AUTOBEDRIJF

2011 2010 2010 2010 2009 2008 2008 2006 2006 2006 2005 2004 2003 2003 2003

VAN DER WEGEN BERGSEBAAN 6A - WOUW TELEFOON 0165-30 15 79

HOEZO DUUR? BIJ ONS VASTE LAGE PRIJZEN!!! Heeft u al een offerte? Breng deze gerust mee, wij zijn gegarandeerd goedkoper.

Ma. t/m vrij. van 8.00-12.30 u. en van 13.00-17.30u. Zat. van 8.00-16.00 u. www.tegel-discount.nl

LID BOVAG www.autobedrijfvanderwegen.nl 20% JUBILEUMKORTING op het renoveren van uw parketvloer. GRATIS en vrijblijvende prijsopgave. Wilco Parket Vlierbes 10 4661 WT Halsteren

Tel.: 0164 - 68 58 52 E-mail: info@wilcoparket.nl Website: www.wilcoparket.nl

FIETSBOERKE.NL Zoekt oude ďŹ etsen en sloopďŹ etsen Fietsen die je normaal bij de kragge dumpt, bel mij

06 33 88 21 34 En ik haal ze bij u op, u hoef ze niet weg te brengen. (Geen kinderďŹ etsen!)


Personeelsdag tijdens 10-jarig bestaan

Openbaar Basisonderwijs levert prestaties met passie ROOSENDAAL - Het Openbaar Basis Onderwijs West-Brabant (OBO) is bezig met het tiende jaar in haar bestaan. In 2004 gingen BOOR (Roosendaal) en HMR (Halderberge, Moerdijk en Rucphen) een bestuurlijke fusie aan en ontstond één schoolbestuur voor 15 basisscholen in Roosendaal en omliggende dorpen. In 2010 kwamen daar nog twee scholen bij uit de Gemeente Drimmelen, zodat OBO momenteel 17 scholen omvat. Alhoewel niet veel ouders echt als eerste voorkeur voor de identiteit “openbaar” kiezen is het aandeel van de OBO-scholen de laatste 5 jaar alleen maar gestegen. Ouders kijken steeds meer naar kwaliteit en laten daar hun schoolkeuze van afhangen. De bovenschoolse leiding van OBO stuurt al jaren op kwaliteit in haar scholen en zorgt via scholing aan de directeuren en intern begeleiders tot in de haarvaten van de organisatie te komen: nml. de klas. “Daar is het te doen. De goede leerkracht draagt voor 75% bij aan het succes van de goed presterende leerling. De leerkracht doet er toe” gevleugelde woorden van de kwali-

teitscoördinator van OBO. Afgelopen jaar hebben de directeurbestuurder van OBO: Ad Goossens, samen met diezelfde kwaliteitscoördinator Peter Buijs, bezoeken gebracht aan de teams van de scholen, om het kwaliteitsdenken van OBO nog verder uit te dragen. In dat kader wordt dit jaar een personeelsdag aangeboden aan alle 275 leerkrachten, die OBO rijk is. Hefboom De werkgroep kwaliteit van OBO is verantwoordelijk voor de invulling van de studiedag van 13 november a.s. De werkgroep heeft er voor gekozen te gaan werken in kleine groepen, om de inbreng van de individuele leerkrachten zoveel mogelijk tot uiting te laten komen. Om half negen zijn de directeuren en intern begeleiders gastheer en gastvrouw voor de 15/16 leerkrachten, allemaal van verschillende scholen. “we hebben er speciaal voor gekozen om de studiedag te laten leiden door de directeur en intern begeleider, omdat zij de sturende krachten zijn in het kwaliteitsproces. Zij staan aan het stuur van hun school, hun organisatie en vormen de hefboom van het kwaliteitsdenken van OBO”. Onderdelen

die aan orde komen zijn onder andere het INK-model, “Wat werkt op school”van Robert Marzano, en kenmerken van de OBOleraar. Passie en prestatie Maar nog meer gaan de groepen deelnemers aan de slag met de rol van passie op het leraarzijn. Het is bewezen dat een bevlogen leraar meer uit de leerlingen weet te halen, of het nu gaat om een reken-of spellingles, maar ook bij tekenen of de gymnastiekles. En dat is een prestatie waarvan wij als OBO-leiding vragen aan elke OBO-leerkracht om die elke dag te leveren. Samen gaan we die dag gebruiken om aan de slag te gaan met het kwaliteitsdenken. En dat wordt een heel leuke dag. Samen in groepen denken, creëren, bedenken, discussiëren en natuurlijk heerlijk lunchen en na afloop mogelijk een glaasje. Deze studiedag markeert het 10-jarig bestaan van OBO en vormt tevens het startpunt van een nieuw decennium, waarin OBO hoopt weer een toenemend aantal ouders en kinderen te interesseren voor het openbaar onderwijs in de regio.

Biljarten Regio Competitie ROOSENDAAL - Biljarten Regio Competitie 2013-2014, na ronde 13. A-Teams: 1. Steenbergen 1 573,259 13, 2. Welberg 2 561,322 13, 3. Halsteren 3 552,739 13, 4. Lepelstraat 1 543,177 13, 5. Steenbergen 2 536,914 13, 6. Hoeven 1 530,386 13, 7. Welberg 3 525,038 13, 8. Welberg 1 515,453, 13 9. Halsteren 1 510,671 13, 10. Halsteren 2 510,337 13, 11. Keijenburg-1 507,497 13, 12. Oud Gastel 1 505,032 13, 13. S.B.Ponderosa 1 500,208

13, 14. S.B.Ponderosa 2 500,077 13, 15. Halsteren 5 498,053 13, 16. de Heen 1 489,961 13, 17. Halsteren 4 485,089 13, 18. Lepelstraat 2 480,833 13, 19. Oud Gastel 2 480,784 13, 20. Vossemeer 1 479,410 13. B-Teams: 1. Halsteren 7 560,865 13, 2. Halsteren 6 546,381 13, 3. de Duiventoren 2 528,368 13, 4. Oud Gastel 3 527,789 13, 5. de Duiventoren 1 526,532 13, 6. Stampersgat 2 523,306 13, 7. Welberg 4 520,884 13, 8. Steenbergen 5 517,149

13, 9. S.B.Ponderosa 3 515,774 13, 10. Halsteren 8 515,385 13, 11. de Heen 3 513,365 13, 12. Halsteren 10 512,028 13, 13. Oud Gastel 5 512,008 13, 14. ‘t Fort 1 507,518 13, 15. Halsteren 9 502,590 13, 16. Welberg 5 498,786 13, 17. de Heen 2 498,509 13, 18. Oud Gastel 4 491,309 13, 19. Steenbergen 4 489,270 13, 20. Steenbergen 3 487,334 13. Wedstrijdleiders: Henk Vrijhoef en Dinnus Frijters.

‘Mag ik nog een bladzijde?’, Ali 5 jaar

VoorleesExpress Roosendaal ROOSENDAAL - De VoorleesExpress introduceert het voorleesritueel bij gezinnen met een taalachterstand. Een vaste voorlezer komt een half jaar lang, wekelijks bij het gezin thuis. Zo vergroten we het leesplezier, stimuleren we de taalontwikkeling en brengen we mensen met elkaar in contact.

Voor het nieuwe voorleesseizoen, start eind januari 2014, zoekt VoorleesExpress Roosendaal nog een paar enthousiaste vrijwilligers. Wil jij op deze unieke manier je steentje bijdragen aan het (voor)leesplezier en de taalontwikkeling van kinderen? Dan is de VoorleesExpress misschien iets voor

jou!. Je komt in contact met mensen met een andere culturele en/of sociale achtergrond: voor zowel de gezinnen als de vrijwilligers een hele bijzondere ervaring. Interesse? Neem contact op met Caroline v.d. Akker, (0165) 520999, roosendaal@voorleesexpress.nl, www.voorleesexpress.nl

In squashcompetitie

De Koninck mist kans ROOSENDAAL - Het had een dubbelklapper kunnen worden, maar De Koninck wist de inhaalwedstrijd tegen Tony de Bruijn Stofferingen niet te verzilveren om een stap naar de top van de Serie B van de Sieben Squashpark teamcompetitie te maken.

TE HUUR grote kamer € 300,- incl. kleine kamer € 250,-incl. te Roosendaal.

Tel. 06 18986434 TE KOOP GEVRAAGD:

MOTOREN, BROMMERS en SCOOTERS OLDTIMERS EN YOUNGTIMERS 06-22332058

De jonge honden van De Bruijn gunden de ervaren Koninck-spelers 6 games en eisten er zelf 9 op. Ruim voldoende om ook de 3 bonuspunten te pakken. In de reguliere wedstrijd tegen het beginnend Cios maakte De Koninck de schade enigszins goed, maar van een stunt was toen al lang geen sprake meer. Komt bij dat de begin-

Schilder bouwer en klusjesman

VAKSCHILDER zoekt binnen- en buitenwerk

biedt zich aan per direct op telnr 0631002999

Sauswerk vanaf € 6,00 per m2 met Sigma.

Voor in- en verkoop gebruikte meubelen. J.J. DE BOM de Meubelvriend Marijke Meustraat 32, BREDA 076-5141601

AANGEBODEN

MA T/M VRIJ OPEN VAN 12-18 UUR

VOOR HET LAATSTE ACTUELE LOKALE NIEUWS KIJK OP WWW. INTERNETBODE.NL

nende Cios-squashers duidelijk potentie tonen, zodat het slechts een kwestie van tijd is voordat ook zij serieus punten gaan pakken. Wedstrijden Serie B, ronde 3 Tony de Bruijn Stofferingen-De Koninck 12-6 Cios Goes-De Koninck 2 -15 Voor vakkundige

FIETSREPARATIES tegen betaalbare prijs.

Tel: 0165-554948

Tel: 0641195785

Thuiskapster voor volwassenen en kinderen. Bel voor informatie 06-29880416

Sint en Piet aan huis voor particulier en verenigingen

www.creeezy.nl 0165-533754

Heb je het gehad met de pc? Veel te traag, vol met virussen of gewoon lastige hardware? En zit je er echt heel serieus over na te denken hem te vervangen? Wacht er nog even mee en bel eerst In 9 van de 10 keren, kunnen we hem aan huis repareren en nog jaren in volle tevredenheid laten draaien. En dat voor maar €20,- pu. én maar éénmalige reiskosten van €5,- !! Zeker goedkoper dan een nieuwe pc? Toch?

Bel voor een afspraak naar: 06-41.37.44.61 bgg 06-29.06.14.03

Ook het adres voor backup en/of herstellen van data en uitleg over gebruik van de pc.

PAGINA 20

Weekenddiensten Bel voor levensbedreigende situaties 112. Huisarts Huisartsenpost Roosendaal voor inwoners van Roosendaal e.o. Voor avond, nacht en weekend. Bel voor een afspraak 0165 530 200. Huisartsenpost Roosendaal is gevestigd in het Poortgebouw van het Franciscusziekenhuis, Boerhaavelaan 21. Neem een identiteitsbewijs mee. Apotheek Dienstapotheek Roosendaal naast de huisartsenpost bij het Franciscus Ziekenhuis, Boerhaavelaan 21, tel. 0165 591 400 Tandarts Het antwoordapparaat van de eigen tandarts meldt wie de waarneming verzorgt. Dierenarts Het antwoordapparaat van de eigen dierenarts meldt wie de waarneming verzorgt. Zorg aan huis vanuit uw eigen wijk of buurt? Bel 0165 - 57 40 00, 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar Surplus Zorg thuiszorg passende zorg en ondersteuning altijd dichtbij. Klantenservice: 0168 33 18 26 en klantenservice@surplusgroep.nl TWB, Thuiszorg met Aandacht Direct zorg nodig? 088 - 560 2000 of www.twb.nl

Koor A58 in concert ROOSENDAAL - Het Zeeuws / WestBrabants Koor Lichte Muziek A58 concentreert zich de komende weken op een drietal concerten, waaronder een heuse korenbattle. Naast het geliefde, bekende repertoire zal het koor een tipje van de sluier oplichten van hun nieuwe musicalproject ‘Best of Broadway’ dat medio volgend jaar op de planken gebracht zal worden. Op zondag 17 november verzorgen A58 en Harmonie Oranje Wouw in het kader van de concertreeks ‘Verrassende Ontmoetingen’ een matinee genaamd ‘East Coast ‘ in de St.Jan in Roosendaal. Solist op hobo:

Sander Teepen. Aanvang 15.30u. Woensdagavond 20 november geeft het koor een avondvullend concert in dorpshuis’ Luctor et Emergo’ te Rilland, met in de pauze een leuke loterij. Aanvang 20.00u.En op zaterdagavond 14 december vindt voor het goede doel ‘Stichting Hoogvliegers’ en georganiseerd door Kiwani’s Goesdebevelanden een regelrechte korenslag plaats in de Grote Kerk te Goes tussen de koren A58, Seaside Rendezvous, Sea Sound Singers en You Name It! Aanvang 20.00u. Kaarten en info verkrijgbaar via de website van het koor (www.koorA58.nl) en aan de zaal.

Kommt da zien: Kwakkel kraantverspreiding 2014 ROOSENDAAL - Het sirrekus gaat weer beginnen! Op elf elf wordt het carnavalsseizoen officieel geopend en dat betekent dat er weer een hoop leutige carnavaleske activiteiten op het programma staan. De Dag van de Kwakkelkraant is één van de activiteiten die je niet mag missen. Op 8 februari 2014 worden door heel Tullepetaonestad weer 32.000 Kwakkelkraanten verspreid. En daar hebben we jou voor nodig! Moeilijk is het niet. Je krijgt een stapel kranten, een collectebus en je gaat langs de deuren in ons mooie Tullepetaonestad. Gevolg? Je maakt de Tullepetaone blij met een mooi krantje en met een beetje geluk ontvang je een bijdrage die besteed wordt aan het Roosendaalse carnaval. De Leutmart, de Kindermiddag, de activiteiten van RAC: het is slechts een greep uit de activiteiten die gesteund worden door de ontvangen donaties tijdens de jaarlijkse

Kwakkelkraantverspreiding. Zonder verspreiders is er geen Dag van de Kwakkelkraant en daarom worden zij extra verwend op 8 februari 2014. ’s Ochtends kunnen zij tijdens het leesontbijt, onder het genot van een hapje en drankje, als eerste de Kwakkelkraant lezen. Na de verspreiding stopt het feest nog niet; het begint pas! Der Zirkus Meerlandia belooft een spetterend slotfeest te worden, met weer een hapje en een drankje, maar daarnaast veel leutige muziek en een hoop gezelligheid. Als klap op de vuurpijl maken de bezorgers ook nog eens kans op kaarten voor het Priense Swaree. Ga nu naar www.tullepetaonsnieuws. nl/verspreiding en schrijf je in! Kwakkelkraantverspreiders van editie 2013 krijgen tot 17 november voorrang bij het kiezen van hun favoriete route. Kijk ook eens op www.facebook.com/kwakkelkraant. verspreiding.31 voor meer informatie en foto’s.

Sinterklaas bezoekt Wouw WOUW - Op zondag 17 november zullen Sinterklaas en een groot aantal zwarte pieten in Wouw arriveren. De Sint Nicolaasvereniging Wouw heeft van de Secretarispiet van de Sint een brief gekregen waarin staat dat de Sint om 11.45u. op de Wouwse markt zal aankomen. Vanaf de markt zal hij hierna, begeleidt door muziekvereniging Oranje, de Wouwse aanspanningsvereniging en de landelijke rijvereniging Wouw Vooruit een rondrit maken door het dorp. De Route is als volgt: Markt, Bergsestraat, Past. Potterstraat, Torenplein, Schoolstraat, Boomhoefstraat, kasteelstraat,Hofstraat, Martel, Graaienhil, Landeweel, Blomak-

ker, Geerhoek, Strijp en Kloosterstraat. Bij slecht weer vervalt de rondrit. Om 14.00u.zullen de zwarte pieten in cultureel centrum de Geerhoek weer een prachtig pietenspektakel presenteren met de nodige verassingen. Na dit spektakel zal Sinterklaas de niet schoolgaande kinderen ontvangen. Op 4 en 5 december brengt Sinterklaas het bezoek aan de Wouwse Basisscholen de Baayaert en de Stappen. De Sint Nicolaasvereniging Wouw wil langs deze weg iedereen bedanken voor hun gulle gift tijdens de afgelopen collecte. Door deze gift kan de Sint Nicolaasvereniging er voor zorgen dat de ontvangst van de sint en zijn pieten ook dit jaar weer een graag succes wordt.


Houthandel en Mach. Timmerbedrijf

ONDERHOUDSBEURTEN

REPARATIE/STORINGEN

AUTOSERVICE

SCHADE

BANDENSERVICE

WIELEN

Iedere maand actie, zie desnep.nl

â‚Ź 3.99

Kip Cordon Bleu per 100 gram

â‚Ź 1.39

HARDHOUTEN: binnendeuren - buitendeuren kozijnen - ramen

100 gram Tongeworst

â‚Ź 1.55

100 gram Corned Beef

â‚Ź 1.45

Tevens uw adres voor: Schaven, zagen en frezen

Zomer, winter, echte 4 seizoensbanden Laagste prijs, zelfs goedkoper dan interne Met behoud van service en kwaliteit Hoe kan dit zie point-s.nl

100 gram Ontbijtspek

â‚Ź 1.65

CANADASTRAAT 4 ST. WILLEBRORD TEL. 0165-543094 / MOBIEL: 06-53498628

100 gram Hamsalade

â‚Ź 1.75

250 gram Grillworst uit eigen keuken

â‚Ź 3.25

Van Os uurwerken Etten-Leur

www.vanosuurwerken.nl

Zundert Rucphenseweg 13a T.076-5973375

Bergen op Zoom Poortweg 2 T.0164-233676

Etten-Leur Mon Plaisir 91 T.076-5015853

DESNEP.NL

Geldig van: 11/11 t/m 16/11

TREKHAKEN

APK

4 Roomschijven

Specialist in

AUTORUITEN

AIRCO

â‚Ź 3.95

G.VAN TRIJP

REMMENSERVICE

ACCU’S

500 gram Magere Speklapjes

Iedere woensdag 500 gram half om half gehakt â‚Ź 3.90

Rembrandtgalerij 10 Roosendaal - 0165-533226

'()*+',-**.*  &  /00 1 0  

   2,$ 

Het juiste adres voor het reinigen van al uw gordijnen Openingstijden: ma - vr 8.30 - 18.00 uur, za 9.00 - 12.00 uur 3UHV.HQQHG\ODDQ‡5RRVHQGDDO‡

 %%%

Nu ook HAAL en BRENG service!  

Infra & verhuur

PAARDENBAKKEN, STAL- EN MONTAGEWERK Tel. 0165 303332

www.vanewouw.nl'H9LMI:LM]HQ 'H9LMI:LM]HQ 0ROVWUDDWLQ 0ROVWUDDWLQ %HUJHQRS=RRP %HUJHQRS=RRP Edelstenen&mineralen, Edelstenen&mineralen, meditatie, workshops, workshops, meditatie, biotensor consulten, consulten, biotensor Healing Arts, Arts, massage, massage, Healing Reiki behandelingen behandelingenen en Reiki verrassende verrassende cadeautjes cadeautjes

ZZZGHYLMIZLM]HQQO ZZZGHYLMIZLM]HQQO

Raadhuisstraat 129 4701 PP Roosendaal Telefoon: 0165-545805 Mobiel: 06-53941567

Kunst & Antiek Galerie De Witte Rosieren OPHEFFINGSUITVERKOOP

          

  !"#!#$## % &  % 

Wij gaan de komende maanden onze voorraad antiek zilver, koper, tin, sieraden, schilderijen, sculpturen tegen bodemprijzen wegdoen.

GRIJP JE KANS !!! Wij zijn geopend op donderdagmiddag, vrijdagmiddag en zaterdagmiddag van 13.00 uur tot 16.30 uur

6723180(752.(1 x Hoogste slagingspercentage, 90,5% x Nieuwste methode -> Luxopuncture x Blijvend vergoed door alle Zorgverzekeraars !!! 

x 3 behandelingen door gediplomeerde therapeuten x *HHQH[WUDNLOR¡V en pijnloos x Luxopuncture ook: MENOPAUZE,DEFINITIEF AFSLANKEN, DEPRESSIES, MIGRAINE, VERMOEIDHEID Alle CHRONISCHE KLACHTEN, QiGong/TaiChi

GELDIG OP ALLE SETS Geldig tot 20 december 2013

%HOYULMEOLMYHQGYRRULQIRRIDIVSUDDN %HKDQGHOLQJHQRRN·VDYRQGVMunnikenheiweg 59, Etten-Leur, 076 501 79 90, solar@verdegro.com Openingstijden: zie onze website.

Ook zonnepanelen? www.VerdegroSolar.nl


W E S T- P O I N T V O O R D E M U Z I E K L I E F H E B B E R We s t - Po i n t ge e ft g ra a g a a n e e n i e d e r d e ru i m te o m z i ch te p re s e n te re n . H e b j e w a t t e m e l d e n ? L a a t v a n j e h o r e n v i a w w w. w e s t - p o i n t . n l 40 jaar geleden

The Day That Curly Billy Shot Down Crazy Sam McGee The Hollies hadden pas met hun 21ste Top 40 notering hun eerste nummer 1 hit in Nederland, ruim acht jaar nadat I’m Alive de eerste Hollies hit in de Veronica Top 40 was. De enige andere act die ook pas na 20 hits voor het eerst op nummer 1 stond was Stevie Wonder. The Hollies stonden in Nederland 29 keer genoteerd in de Veronica Top 40. The Hollies ontstonden in 1962 uit een fusie tussen de bands The Deltas en The Dolphins. De belangrijkste leden van de nieuwe groep waren zangers Alan Clarke en Graham Nash. Beiden waren grote fans van Buddy Holly; daarom werd als naam van de nieuwe band The Hollies gekozen. In 1963 hadden zij de eerste Britse hits. In 1966 en 1967 bereikte de populariteit een hoogtepunt met mega hits als Bus Stop, Stop Stop Stop en Dear Eloise. In 1968 stapte Graham Nash uit de band. Hij vertrok naar de USA, waar hij met veel succes met David Crosby, Stephen Stills en Neil Young ging werken. Hij werd vervangen door Terry Sylvester. In 1971 hield ook Alan Clarke er meer op. In 1972 gebeurde er een klein wonder: het drie jaar oude Long Cool Woman bereikte de tweede plaats in de Amerikaanse hitparade. De Hollies stonden weer volop in de belangstelling en Alan Clarke keerde terug naar zijn oude

Agenda

The Hollies is 1 van de succesvolste bands ooit.

liefde. Met nummers als Magic Woman Touch en The Air That I Breath beleefden de Hollies in 1973 en 1974 hun tweede jeugd, waarmee ze vooral succesvol waren in de USA. In Nederland was The Day That Curly Billy Shot Down Crazy Sam McGee de meest succesvolle hit uit de comebackperiode van de groep. Vreemd genoeg deed de single het internationaal helemaal niet goed, maar in ons land werd het de grootste hit uit de carrière van de Hollies. De groep scoorde hier in de jaren zeventig meer hits dan in de jaren zestig. The Hol-

lies hebben vorig jaar hun vijftig jarig bestaan gevierd met een grote tournee, niet alleen door het Verenigd Koninkrijk, maar ook naar Australië en Nieuw-Zeeland. De top 5 van 17 november 1973 1.The Day That Curly Billy - Hollies 2.Het Is Weer Voorbij Die Mooie Zomer Gerard Cox 3.Angie - Rolling Stones 4.Schones Madchen Aus Arcadia - Demis Roussos 5.Photograph - Ringo Starr

Sharon Corr: “Het zijn die kleine momenten die me inspireren”

Sharon Corr tourde jarenlang met haar zussen en broer onder de naam The Corrs. Binnenkort verschijnt het resultaat van de afgelopen twee jaar solo werken in de vorm van haar tweede album genaamd The Same Sun. Om het te promoten doet ze binnenkort Nederland aan, waar ze onder meer in de Bergen op Zoomse Maagd staat. DOOR ROBBY VAN DER ZANDE Zangeres, liedjesmaker en violiste Sharon is trots op haar album, dat een hele uitdaging voor haar vormde, en is blij het in Nederland te kunnen laten horen. “Ik denk dat het belangrijk is om het publiek te laten weten dat je het waardeert dat ze naar je optreden komen. Ik houd van veel

contacten met mijn publiek. Dus dat is de reden, er is geen bijzondere oorzaak voor ofzo… Dit is hoe ik dingen doe. Het is natuurlijk erg bijzonder dat ik zoveel concerten in Nederland heb, dat is ongewoonlijk. Dus er is natuurlijk een speciale ‘vibe.’ Ik voel me in Nederland écht gewaardeerd.” Dat ze tijdens haar komende tour met name de theaters aandoet, is geen toeval. “Een theater staat voor mij voor écht optreden, echt die prestatie neerzetten. Het komt tegenwoordig regelmatig voor dat je naar een optreden gaat en dat de show een DJ is en er geen muzikanten zijn. Begrijp je wat ik bedoel? Dat moet dan een optreden voorstellen…? Wat ik doe is écht en een theater past daarbij, Ik streef er naar om een geweldige show neer te zetten!” Bij het laatste album sloeg Sharon een nieuwe weg in. “Ik ben super blij met dit

Nieuws Op 22 en 23 november grootste West-Brabantse Platen-CD en Boekenmarkt in Roosendaal.

Zangeres presenteert nieuw album in de Maagd

Sharon Corr.

The Fureys & Davey Arthur Het Zwijnshoofd Bergen op Zoom woensdag 13 november Jan de Bruijn Mezz Breda donderdag 14 november 20.30 The Doors In Concert De Kring Roosendaal vrijdag 15 november 20.00 Dutch Floyd Gebouw-T Bergen op Zoom vrijdag 15 november Nielson Mezz Breda vrijdag 15 november Heavy Mezz Breda vrijdag 15 november 20.45 Nduss Time-Out Roosendaal zaterdag 16 november 22.30 Frans Bauer De Kring Roosendaal zaterdag 16 november 20.00 Powerized Mezz Breda zaterdag 16 november 20.30 Superstijl Gebouw-T Bergen op Zoom zaterdag 16 november Bart van der Lee Mezz Breda zondag 17 november 16.30 Daltons Café Die Twee Bergen op Zoom zondag 17 november 17.00 Jasper Blom Quartet Don Camillo Bar zondag 17 november 16.00 Grant & Forsyth De Kring Roosendaal dinsdag 19 november 20.00 Purper Ladies De Maagd Bergen op Zoom woensdag 20 november 20.00 Mister & Mississippi Gebouw-T Bergen op Zoom woensdag 20 november 20.30 Opera Familia De Maagd Bergen op Zoom donderdag 21 november 20.00 Montezuma De Kring Roosendaal donderdag 21 november 20.00 Het Goede Doel Gebouw-T Bergen op Zoom donderdag 21 november 20.00 Claw Boys Claw Mezz Breda donderdag 21 november Popronde Mezz Breda donderdag 21 november 20.30 Klub Bulk Mezz Breda donderdag 21 november 23.00

album en ik weet dat iedere artiest dat over zijn laatste album zegt, maar ik ben echt blij voor mezelf. Met wat ik bereikt heb, vanuit het oogpunt van de teksten, vanuit muzikaal opzicht. Het was een groot plezier om op te nemen.” Inspiratie voor de songteksten haalt de zangeres uit haar dagelijkse leven en uit kleine problemen en situaties. “Maar schrijvers inspireren me ook, zoals Gabriel Garcia Marquez. Je kan bij zijn verhalen bijna de hoofdpersonen voelen, zien en ruiken. Dat inspireert me om het ook zo in mijn nummers te hebben, zodat je haast het gevoel krijgt in het nummer betrokken te zijn en het te ervaren. Het is net als met een goede film, je bent er onderdeel van.” Sharon beschrijft het als de essentie van een moment pakken, of de tijd bevriezen en dat kleine moment enorm uitvergroten. Een gebeurtenis die wellicht wat vreemd klinkt, maar die we volgens haar allemaal kennen: “Het moment dat ik thuis weg ga en afscheid moet nemen van mijn man en kinderen. Dat is een moment dat ik uit wil rekken en voor altijd wil laten duren, omdat ik het haat om gedag te zeggen. Het is dat minieme moment dat je in iemands ogen kan zien wat ze denken en het is alsof een magneet je continue daar naartoe trekt.” Hoewel ze niet zonder man en kinderen kan, kan ze absoluut ook niet zonder muziek. “Ik houd er van, kan er niet zonder leven, daar zou ik ook nooit voor kiezen. Het geeft me geweldig veel energie Het moment dat ik een oefenruimte in gaat voel ik me zo gemotiveerd en als ik vervolgens op het podium ben is het de geweldigste ervaring ter wereld. I love it!” Sharon Corr doet 18 november de Maagd in Bergen op Zoom aan. Meer info: sharoncorr.com Lees het volledige interview op west-point.nl

In de Roosendaalse Sint Josephkerk vindt op vrijdag 22 november (aanvang 18.00) en zaterdag 23 november (aanvang 10.00) de alom bekende platen-cd en boekenmarkt plaats. Deze markt is al jarenlang veruit de grootste uit de regio. De organisatie heeft medegedeeld dat het aanbod deze keer echt ‘enorm’ te noemen is. Zowel kwantitatief als kwalitatief.

Fijn feestje in Roosendaal

RoosendaalNL combineert nationaal met regionaal talent RoosendaalNL is een nieuw Nederlandstalig muziekevenement. Met acht landelijke en regionaal bekende zangers en zangeressen belooft het op 23 november een groots Hollands spektakel te worden in Sportcentrum de Stok (Voorheen Triple F). Dat wordt maar liefst zes-en-een-half uur lang genieten van optredens van: Django Wagner, Gebroerders Ko, Wolter Kroes, Rein Mercha, Vinzzent, Johan Heeren, Samantha Steenwijk, Dj Didi en de winnaar van de zangcontest. Sportcentrum De Stok wordt omgetoverd tot een enorme feestzaal. Dat gaat een fijn feesie worden. Met de twee finalisten van het programma ”Bloed, Zweet en Tranen“: Rein Mercha en Samantha Steenwijk. ook Vinzzent is erbij. Later in de avond is daar dat ene moment van bezinning met Django Wagner die vol overgave één van zijn bekende nummers zingt: ’ik geniet zo van het leven... ’ De Gebroeders Ko zullen, dat kan niet anders, de helikopter voorbij laten komen. Dan zal het dak van het sportcentrum er wel af moeten zijn. Maar daar hebben ongetwijfeld de eerder optredende artiesten al

Django Wagner.

voor gezorgd. En dan komt ook nog eens Wolter Kroes. Momenteel populairder dan ooit in Nederland. Het mooie van RoosendaalNL is dat helden uit eigen streek niet ontbreken. Met onder andere Roosendaler pur sang Johan Heeren. Naast Johan krijgt nog meer regionaal talent de kans om zijn/ haar talent te tonen aan het publiek. Dit gebeurt via de RoosendaalNL zangcontest. Tussen de optredens door houdt feestdj Didi de sfeer er in. Voor meer info: Roosendaalnl.com

Nu Online Op de website van West-Point tref je steevast actuele achtergrondinformatie aan. Zoals de laatste muzikale nieuwtjes, de evenementenagenda, videoreportages, bandnieuws en uitgebreide fotoseries.

W W W . W E S T - P OIN T. N L - IN FO @ WES T- POINT.NL - WWW.WEST- POINT.NL - INF O@ W E ST - PO INT . NL - W W W . W E ST - PO INT . NL PAGINA 22


GENIET TEGEN INLEVERING VAN DEZE BON OP ZATERDAG 16 NOVEMBER VAN EEN

VANAF 16 NOVEMBER SERVEREN WE DAGELIJKS TUSSEN 11:00 EN 16:00 UUR BERELEKKERE PANNENKOEKEN Keuze uit:

naturel, spek, kaas, appel, ham/kaas, ananas of een kinderpannenkoek Beren eetcafé Roosendaal Emmerblok 2 Borchwerf II (A17 afslag 21) 0165 - 726 888

Deze actie geldt alleen voor een naturel pannenkoek, 1 bon per persoon, alleen geldig bij Beren eetcafé Roosendaal, geldt niet i.c.m. andere acties en is alleen geldig op 16 november tot 17:00 uur.

Kinderverjaardag is Bowlingparty Op woensdag-, zaterdag- en zondagmiddag v.a. 15.00 uur Leeftijd tussen 6 en 13 jaar. Min. 6 pers. Een uur bowlen, 2 cons., frietje met frikandel/ kroket met ketchup en mayonaise, kinderijsje, kinderfilm en kinderdisco. TOTAAL SPOTPRIJS

En of we thuis zijn in de regio … De Bode valt op een half miljoen adressen gratis in de bus. Liefst achttien edities vliegen er wekelijks uit bij uitgeverij De Bode. Heel West-Brabant, Tholen, Sint Philipsland, de Bevelanden en Walcheren worden gecoverd. Een topdekking. Alle Bodes hebben hun eigen, zeer lokale karakter. Het grondgebied van een gemeente is doorgaans het verspreidingsgebied. De lezers worden zeer op maat en fijnmazig bediend met vooral nieuws uit hun eigen leefomgeving. Dat is onze corebusiness. Dat is de kurk waarop we drijven. Ook onze adverteerders beseffen dat ze hun klanten via De Bode uitermate gericht kunnen benaderen, of juist een uitgebreid marktgebied kunnen aanboren door tegen een zeer aantrekkelijk tarief in meerdere kranten tegelijk te adverteren.

- 130 soorten pannenkoeken - Grill specialiteiten (niet op zondag) - Overdekt en verwarmd terras - Speeltuin en kinderboerderij - Minigolf en kanoverhuur Informeer naar de mogelijkheden voor feesten en partijen.

Resto Buffalo “GRATIS BOWLEN” vanaf 4 personen* GEZELLIG TAFELEN krijgt u een uur

GEOPEND: Vrijdag, Zaterdag en Zondag vanaf 12.00 uur. www.de-uitwijk.nl info@de-uitwijk.nl Dorpsweg 136, De Heen Tel: 0167 560000

ACHTTIEN BODES, ALLEMAAL ANDERS

GRATIS BOWLEN * min. 4 volwassenen

Tegen inlevering van deze advertentie

Heerlijke vis, vlees & Heerlijke WILD grill specialiteiten specialiteiten

Bekijk ons

kerstmenu

€ 8,- p.p.

Graag reserveren.

Bel: 0165-536360 Na 12.00 uur

Bowling-Resto Buffalo Damstraat 52a te Roosendaal www.bowlingroosendaal.nl

restaurant, huiskamercafé en theetuin

bistro “Le Mouton”

q 0167-503224 q 0167-502621 E info@benedensas.nl

op de website Openingstijden Alle dagen tot 21.30 uur Dinsdag en woensdag gesloten m.u.v. groepen vanaf 10 personen Kerkplein 5, Nispen Volg ons nu ook op facebook Tel: 0165-365084 - www.bistrolemouton.nl

10 NOV. HOOGERHEIDE TENNISHAL SPORTS&PLEASURE 16 EN 17 NOV. OUDENBOSCH SPORTHAL DE BEUK 24 NOV. STEENBERGEN SPORTHAL t CROMWIEL 1 DEC. KLUNDERT SPORTHAL DE NIERVAERT 8 DEC. HOOGERHEIDE M.F.C. KLOOSTERHOF 14 EN 15 DEC. OUDENBOSCH SPORTHAL DE BEUK 22 DEC. STEENBERGEN SPORTHAL t CROMWIEL 26 DEC. OSSENDRECHT SPORTHAL DE DRIESCHAAR 29 DEC. WOUW SPORTHAL OMGANCK

Eten op Brabants mooiste plekje!

www.benedensas.nl

MARKTEN OPEN VAN 9:00 TOT 16:30 UUR INL/RESERV. 0165-302682 OF WWW.DEMARKTEN-WOUW.NL WWW.DEMARKTEN.COM

www.dekringroosendaal.nl


SPORT

Wedstrijdzwemmen Hieronymus

ZC Aq uaDream

Wimar Lindenberg Nederlands kampioen zwemmen

Twee brabantse records voor Rick Bulman

Wimar trots op Goud op de schoolslag.

ROOSENDAAL - De afgelopen dagen was in Dordrecht het Open Nederlandse Kampioenschap zwemmen. Hieronymus werd door 3 zwemmers vertegenwoordigd: Coen de Bruijn, Eva van Ginneken en Wimar Lindenberg. Wimar had (weer) een topkampioenschap. Hij kwam (omdat hij ook 4 finales “moest” zwemmen maar liefst 9 keer aan de start. In de 9 starts verbeterde hij 6 keer zijn

persoonlijke record en belangrijker nog hij ging met 2 medailles naar huis.Op de 50m schoolslag werd Wimar op zondagochtend jeugdkampioen van Nederland met een tijd van 28.89 en op de 100m schoolslag haalde Wimar afgelopen vrijdag al het brons met een tijd van 1:03.44 een verbetering van zijn pr van ruim 1,5s. Op de 50m vrij eindigde hij met een pr op 23.79, op de 200m vrije slag verbeterde hij zich met 3s naar een tijd van 1.55.83 en op de 50m vlinderslag tikte hij aan in 26.06 ook een

nieuw pr. Ook Eva van Ginneken kan tevreden terugkijken op het kampioenschap met op 2 van haar 4 afstanden een pr. Op de 50m vrije slag zwom ze 28,85s en op de 100m vrije slag 1:02.04 in beide gevallen snoepte ze weer enkele tienden van haar tot dan toe beste tijd af. Ze kwam ook op de 200m vrije slag en de 200m wisselslag aan de start en wist daar haar rangpositie vast te houden. Coen de Bruin mocht starten op de 100m schoolslag. In de series zwom hij een tijd die voldoende was voor een finaleplaats ‘s middags. En ‘s middags zwom hij de afstand weer 0,3s sneller dan ‘s ochtend. Coach Rian de Bruijn die met “haar” zwemmers 3 dagen in Dordrecht heeft doorgebracht mag trots zijn op de prestaties op dit ONK, een resultaat van alle trainingen en voorbereidingen waaraan ook zij een grote bijdrage heeft gehad. Manon Vermariën was dit weekend niet in Dordrecht actief maar had met de KNZB een internationale wedstrijd in Stockholm. Ook zij presteerde daar erg goed! Ze had 5 starts in Stockholm: Op de 400 vrij zwom ze 5.09,20 goed voor de zilveren medaille, 100 vlinder in een tijd van 1.20,08, de 100 vrij in 1.10,48 en daarmee bon ze de bronzen medaille. 50 schoolslag 47,16 (pr), ook daar een bronzen medaille en tot slot de 200 wisselslag die ze aflegde in 2.53,99, ook hier won ze een bronzen medaille. Meer informatie: www.zpv-hieronymus.com

Waterpolo ZPV Hieronymus

Heren 1 herstellen snel ROOSENDAAL - Afgelopen weekend was er weer een vol programma, voor afdeling waterpolo van Hieronymus. Heren 1 speelden tegen Argo en wisten de teleurstelling van de vorige wedstrijd goed te benutten, er werd geconcentreerd gespeeld, waardoor de volle winst werd gepakt, met de cijfers 2-4, 3-8, 4-9, eindstand 6-14. Doelpuntenmakers waren Rick en Rob Hartmans, Roy Franken, Kjeld Noppen, Danny Thielen, Keswin Corporaal, Dennis Koevoets, Bart vd Oudenalder en Ward van Gestel. Dames 1 speelden een thuiswedstrijd tegen TRB/RES1, waar beide teams gelijkwaardig waren, maar Hieronymus het in de laatste periode toch weer uit handen gaf met de cijfers 4-3, 6-6, 8-7, 10-11. Lisette en Irene Hamerlinck, Evelien Tak, Steffie Hovelings en Annieck Havinga

scoorden voor Hieronymus. Dames 2 speelden tegen Nayade 2 een goede wedstrijd, waar het na de eertse periode goed op gang kwam en de verdiende winst opleverde met de cijfers 2-2, 5-3, 6-3, 9-4. Doelpuntenmaaksters waren Dorien van Eekelen, Melissa Verhulst, Chantal vd Meijden en Femke Verheijen. GE1 speelden ook tegen TRB/RES, maar Hieronymus had in deze wedstrijd het betere van het spel en konden de punten dan ook in Roosendaal houden. Standen 1-0, 3-1, 6-2, 7-4. Kevin Kersten, Julia Koen en Declan Buurstee scoorden voor Hieronymus. MC1 konden alleen in de eerste periode bijblijven tegen SBC-2000 en de wedstrijd ging dan ook verloren met de cijfers 1-1, 7-1, 13-2, 18-3. S. Jensen, K. den Ouden en M. Tummers waren de doelpuntenmaaksters.

JC1 had ook SBC-2000 als tegenstander, zij wisten in een spannende wedstrijd de punten mee naar Roosendaal te nemen met de standen 0-3, 5-4, 5-7, 6-7. Doelpuntenmakers waren Boyd Jurres, Julian van Doorn en Matthew Meeusen. GD1 had dezelfde tegenstander (SBC2000), maar waren niet opgewassen tegen dit team en de wedstrijd ging dan ook verloren met de cijfers 5-0, 10-2, 13-2, 17-3. Gescoord werd er door Roan Danisch en Didier Kools. Heren 2 konden de stunt van vorige week niet herhalen, ZVDO’74 was thuis de sterkste met de standen 5-2, 10-2, 12-4, 16-7. Douwe de Ruiter, Tom Kools, Fabian Maters en Stijn Sandee maakten de tegentreffers. Voor meer informatie en het programma van deze week, bezoek onze website, www.zpv-hieronymus.com

ROOSENDAAL - Zondag 3 november werd er een limietwedstrijd georganiseerd door zwemvereniging Trb-res uit Tilburg. In zwembad Stappegoor probeerden vele zwemmers mooie tijden op de klok te zetten om zo een startbewijs te bemachtigen voor diverse kampioenschappen. Voor zc AquaDream uit Roosendaal verschenen er 3 zwemmers aan de start: Rick Bulman, Lilianne Sweere en Tessa Loos. Dat Rick in zeer goede vorm is, bewees hij vandaag maar weer eens. Hij verbaasde zelfs zijn coach met zijn geweldige prestaties. Op de 50m. schoolslag en de 100m.

schoolslag zwom hij maar liefst 3 sec. van zijn besttijd af. Zijn tijden 32.67 en 1.14.09 leverden hem bovendien 2 Brabantse Records op! Ook zwom hij nog “eventjes” de 100m. wisselslag in 1.09.20, een persoonlijk record van 5,5 sec. Lilianne had gekozen voor 3 sprintnummers: 50m. vlinderslag, 50m. rugslag en 50m. vrije slag. Helaas lukte het haar niet om zichzelf te verbeteren. Tessa liet tijdens haar 100m. schoolslagrace een duidelijke techniekverbetering zien. Op de 100m. vrije slag en de 100m. wisselslag zwom ze bovendien weer sneller dan voorheen, dus 2 persoonlijke records voor haar! Voor meer info: www.zc-aquadream.nl

Schamel puntje voor HV Heerle HEERLE - Zowel de vrouwen als de mannen van handbalvereniging Heerle speelden afgelopen weekend hun 2e thuiswedstrijd in sporthal De Omganck. Dit werd niet echt het succes waar vooraf wel op gehoopt was. De vrouwen sleepten moeizaam een puntje binnen door gelijk te spelen met 22-22 tegen het Vlaardingse HWC. De mannen speelden daarna tegen UDI’96 uit Arnhem. Dat duel eindigde uiteindelijk in een 24-26 nederlaag. De vrouwen begonnen met het missen van een pingel, maar pakten het daarna goed op. Tot 5-5, de 4e pingel voor de bezoeksters, verliep het gelijkopgaand, maar daarna scoorde Marissa Traets 3 keer op rij. Met nog 5 minuten te gaan tot de rust kon Heerle de voorsprong, ondanks een tijdstraf en alweer de 5e pingel voor HWC, nipt behouden: 10-9. In het 2e part bleef de thuisploeg aan de goede kant van de score tot 15-14. HWC verzilverde de 6e strafworp en kwam aansluitend voor de 1e keer op voorsprong. Duidelijk een mindere fase voor Heerle, want ook de 3e pingel werd gemist. Piepjonge Heerle toonde veerkracht door constant te blijven gaan. Er verschenen gelijke standen op het scorebord en bij 21-21 verzilverde Ellen Luysterburg de 6e pingel voor Heerle. Er resteerden nog 2 minuten, maar in die tijd lukte het alleen de bezoeksters om nog te scoren. “Best wel een goede wedstrijd waarin maar liefst 11 speelsters wisten te scoren. In de 1e helft misten we teveel kansen, onder andere 2

pingels, waardoor het allemaal moeizaam verliep”, aldus een redelijk tevreden Peter Pellis. Hij ziet zijn ploeg terug op de ranglijst met 1 punt uit 3 wedstrijden net als vele andere teams. Zondag uit naar Naaldwijk zal ook wel lastig worden De mannen van Heerle kenden een prima start. Al vrij snel was het 4-1 en leek er helemaal niets aan de hand. Pingel tegen met een tijdstraf keerde het tij. UDI profiteerde dankbaar en kwam na 10 minuten spelen langszij: 6-6. Door 2 breaks was het erop en erover en kon Heerle in de achtervolging. Dit lukte ieder keer net niet en halverwege moest genoegen worden genomen met een 1215 ruststand. Gedurende de 2e helft liep het verschil nog 2 keer op tot 4 doelpunten verschil, 14-18 en 15-19, maar daarna herpakte Heerle zich enigszins. Bij 21-23 werd nog een 100%-kans gemist, maar stopte Stef van Wesel wel een pingel. Via Koen de Moor werd het 22-23 met nog 6 minuten op de klok. In de spannende slotfase scoorde Tijs van Uffelen 23-24 , met nog 2 minuten te gaan. Dichterbij kwam Heerle niet meer, want via pingel nummer zoveel verscheen 23-26 op het scorebord en was de wedstrijd gespeeld. “Slechts één overwinning na drie wedstrijden is gewoon veel te weinig. In Rotterdam met slechts één doelpunt verschil en dan nu met 2 punten eraan gaan is niet goed”, was een reactie uit het Heerlese kamp. Zaterdag wacht de uitwedstrijd tegen de gedoodverfde kampioenskandidaat en nog ongeslagen WHC uit Den Haag.

Thor uitslagen

Blauw-Wit basketball ROOSENDAAL - Er was volop te beleven bij de Roosendaalse basketballers afgelopen weekend. Opnieuw winst voor ongeslagen koploper in de HerenU22 Hoofdklasse en tegenslag voor Heren1, waar bijna geen team meer overblijft toen nóg één speler zich voor lange duur blesseerde. Zaterdag 2 november speelde in Sporthal In de Roos de JongensU18 tegen Virtus Werkendam. Het team maakte een vliegende start, nam o.l.v. Bobby de Meulder een mooie voorsprong, maar kon vooral in de laatste fase niet standhouden tegen de stevige en lange Werkendammers. Via 15-6, 26-18, 33-38 kwam de eindstand op 47-59. U12-1 ontving koploper Barons uit Breda. Meteen vanaf het begin pakte Blauw-Wit uit met snelle steals, goed samenspel in de aanval met veel scores, halfcourt man-to-man verdediging waarop de Barons niet hadden gerekend en met Jelle Visser en Menno Peijffers in de scorende hoofdrollen, wonnen de Roosendalers via 16-8, 32-19, 46-33 met 61-35. De nog altijd ongeslagen Hoofdklasser HerenU22 kreeg

Attacus uit Veghel op bezoek. Een lastige tegenstander, zo bleek. Het viel niet mee om in het spel te komen, en de tegenstanders bleven lang bij en pakten zo nu en dan zelfs even de leiding. Kwartstanden waren 21-18, 35-30, 53-51. Maar in het laatste kwart wisten de Roosendalers door hard werken de tegenstand te breken en met high-scores van Stan van Iersel, Robin van Wensveen en Marten Schapendonk, pakte Blauw-Wit opnieuw de winst van 74-59 en behouden ze de leiding in de Hoofdklasse ZuidNL. Heren1, met maar liefst 5 geblesseerden op de bank, speelde tegen LangstraatShooters uit Waalwijk/Kaatsheuvel. Roosendalers startten sterk, maar halfweg het 1e kwart viel guard Raf Dubois met een ernstige knieblessure uit. Team was daardoor flink aangeslagen en kon maar moeilijk tot scoren komen. Toch bleven ze keihard voor elkaar te werken, maar de tegenstanders hadden een sterk en trefzeker 3-punts afstandsschot en liepen flink uit, tussendoor nog al eens profiterend van miscommunicatie bij de Roosendalers. Via 13-17, 31-42 stond het 43-70 bij ingaan van het 4e kwart. Blauw-Wit vocht als

leeuwen en wist het kwart te winnen met 22-13, maar de wedstrijd ging naar Waalwijk, 65-83. JongensU16 speelde in Eindhoven tegen Almonte. Zware tegenstander, wisten ze van de vorige ontmoeting. Inderdaad: ondanks extra stevig trainen de laatste weken, hadden de Roosendalers ook nu weinig in te brengen tegen de lange tegenstanders en moesten ze een flinke nederlaag incasseren. U14-2 had zondag 3 november wedstrijd in Bergen op Zoom tegen WBBGiants2. In een fysieke wedstrijd bleven ze sterk overeind. Eerste kwart moest een afwachtend Blauw Wit even wennen aan het fysieke spel van de Bergenaren. maar daarna ging het echt los (10-20). Het 2e kwart was een makkie. Het slecht samenspelende Giants had niks in te brengen (7-20). Riante voorsprong met de rust van 17-40. In het 3e kwart gingen ze meerennen met de tegenstander en lieten de Bergenaren zien toch wel te kunnen basketballen (16-9).In het vierde kwart werd orde op zaken gesteld en wisten ze 20 punten te scoren met snelle rushes en goed samenspel (11-20). Eindstand in een sportieve wedstrijd: 44-72. PAGINA 24

Zaterdag 2 november VestingstadRun, Woudrichem; M55 21km: 9 Harry Reynaers 1:37:28 Zondag 3 november 41e Drunese duinen cross; 8,6km MSen: 12 Jesper Mannie 31:33min; M35: 2 Eltjo van Mechelen 28:51min; JJunA: 3 Mels Lambregts 21:57min; 10 Rik Palings 23:30min; MJunA: 3 Laura Rijvers 18:03min; MPupB: 4 Noa van Leur 4:07min; MPupC: 9 Evy van Leur 5:03min Superkrack 1 indoor wedstrijd, Hoboken; MJunD: Amy Hasselton, hoog 1,25m, kogel 8,05m, 60m 8.88s

LottoCrossCup Zondag 3 november was de LottoCrossCup, één van de zwaarste crossen van het jaar langs het zandstrand van het Zilvermeer. Bij deze internationale cross is er aan concurrentie geen gebrek maar de THOR-lopers van First deden het uitstekend. Jesse Hendriks was iedereen te snel af en werd zeer knap eerste bij de miniemen, Roos Hop eindigde als tiende bij de kadetten. Benjamins m: 19 Julot Hendriks, Benjamins j: 8 Jelle van Geel Miniemen J: 1 Jesse Hendriks, 26 Joep van Geel Kadetten M: 10 Roos Hop Kadetten j: 33 Jens van Geel


UITGAAN Kijk voor meer informatie en het volledige overzicht van evenementen op www.vvvroosendaal.nl of download de app.

16 INTOCHT

24 NOVEMBER 1 DECEMBER

SINT NICOLAAS

KOOPZONDAG

16 NOVEMBER, CENTRUM, ROOSENDAAL

CENTRUM & ROSADA FASHION OUTLET

1 SINT IN EEN NIEUW JASJE SINTERKLAASMUSICAL

1 DECEMBER, SCHOUWBURG DE KRING, ROOSENDAAL

www.beleeftinroosendaal.nl

Serredaken | Carports Overkappingen

Ook voor zelfbouw BEL 0165-313539 WWW.EUROFIX.NL INFO@EUROFIX.NL | INDUSTRIEWEG 10C | OUDENBOSCH

sanitair verwarming

waterleiding riolering

dakbedekking zinkengoten

Erasmuslaan 23, 4707 HE Roosendaal Tel. 0165-536126 Mobiel 06-21516370 Fax 0165-555490

RENEL ROLLUIKEN DIREKT VAN FABRIKANT NAAR KLANT NU MET GRATIS MOTOR

H VANAF 270 â‚Ź E INCL-METEN-MONTAGE-BTW R BEL NU VOOR GRATIS OFFERTE O A 0165-565509 06-21 50 44 94 L KOZIJNEN-VERANDA-ZONWERING

*UDWLV'LDPDQWMHYRRUQLHXZHNODQWHQ

3DQGMHVKXLV'LUHFW*HOGOHQHQPHWJRHGHUHQDOVSDQGJRXGHQVLHUDGHQ ODSWRSVGLJFDPHUDVPDUWSKRQHEHZDDUNRVWHQSPDDQG

Uw showroom aan huis! Verkoop/leggen/onderhoud

Actie: Op vertoon van deze advertentie gratis diamantje voor elke nieuwe klant. (tot jan. ) Breda Âą Haagdijk 168 - Tel 076-5207350

www.tnsdirectgeld.nl

Roosendaal Âą Dunantstraat 23 - Tel 0165-396969

Tevens contante inkoop GOUD - ZILVER - DIAMANT

NIEUWE CV-COMBI KETEL?

BESPAAR DIRECT OP UW ENERGIEREKENING!

HOUD

ZONNEPANELEN

ONDER

Door Vigar geĂŻnstalleerd van het dak tot in de meterkast!

HUUR

NEDERLAND KIEST VOOR DE ZON

LEASE

UĂŠ6 ,""* UĂŠ" ,"1

VAN VERWARMINGS- EN WARMWATERTOESTELLEN

De ecoTEC plus, het meest efficiĂŤnte toestel van VAILLANT

KOOP

NU SLECHTS 6% BTW OP ARBEIDSLOON UĂŠ6 ,11,ĂŠ UĂŠ 8 - ĂŠ

j Ook voor u hebben wi sing! los op re lba taa be n ee

U huurt al een hr-ketel voor minder dan 1 euro per dag!

BEL VOOR EEN VRIJBLIJVENDE OFFERTE

Bezoek onze vernieuwde website:

DOMINÉSTRAAT 3 - 4701 JC ROOSENDAAL - TEL 0165 - 53 64 04

WWW.VIGAR.NL


SPORT

RKVV Roosendaal 1 laat koploper TEC ontsnappen Bristol Team/Osaka trekt de ROOSENDAAL - RKVV Roosendaal 1 Trainer Reinald Boeren zag Terry Jäger in weinig kansen aan beide kanten. Kwartier wedstrijd naar zich toe speelde tegen koploper TEC zondag 3 de warming up door een blessure afhaken. voor tijd probeerde trainer Reinald Boeren november. Na een 0-2 ruststand wist Roosendaal in de 2e helft terug te komen tot 1-2. Helaas bleef het hierbij, zodat TEC 3 punten aan haar totaal kon toevoegen en zo koploper bleef. Evenals Roosendaal is TEC het afgelopen seizoen gepromoveerd van de 2e naar de 1e klasse. Stap naar de 1e klasse was voor TEC aanleiding om zich in de zomerperiode aanzienlijk te versterken. Zo kwam ex prof Léon Hese (ex prof o.a. Helmond Sport, De Graafschap en Cambuur Leeuwarden) van topklasser Spakenburg. Daarnaast versterkte TEC zich o.a. met 2 spelers Jong Vitesse en 1 speler van Jong Utrecht. Naast Léon Hese speelt ook ex-prof Patrick Ax bij de ploeg uit Tiel. Patrick Ax speelde bij FC Groningen, Vitesse, De Graafschap, NEC en Go Ahead Eagles. Als ze hier de aanwinsten van Roosendaal in de zomerperiode tegenover zetten Jaimy van Victoria’03 (3e klasse), Massoud van Duiveland (2e klasse) en Kevin en Kilian uit eigen jeugd, blijkt de andere intenties van de clubs.

Hierdoor kreeg Jeroen Hack om zich op het middenveld te bewijzen. TEC liet al snel zien waarom zij bovenaan staan. Ondanks het overwicht van TEC was de 1e kans van de wedstrijd voor Roosendaal. Wesley van Zundert brak door op rechts, voorzet bereikte Jeroen Hack. Jeroen kon onvoldoende kracht achter zijn kopbal zetten om de keeper van TEC in gevaar te brengen. In de 17e minuut kwam TEC op voorsprong. Gregory Viereck (ex Jong Vitesse) schoot vanaf ruim 35 meter de bal binnen. Kort daarna leek TEC de wedstrijd op slot te gooien. Aanval door centrum verdediging bracht Jip Bartels (ex FC Utrecht en Ajax) in scoringspositie. Alleen voor Kevin Kilsdonk krulde hij beheerst de bal in de verre hoek. Roosendaal kon een doorbrak van Tom Schipper tegenover zetten. Helaas ging Wesley van Zundert net onder zijn voorzet door. Net voor rust had TEC nog de mogelijkheid om op 0-3 te komen. Na een scrimmage voor het doel kon de bal nog maar ternauwernood worden weggewerkt. Ruststand 0-2. Na rust waren er

met het inbrengen van Tom van der Borst en Kilian Schaap alsnog de aansluitingstreffer. In de 77e minuut viel deze. Diepe bal werd teruggelegd op Stijn van Iersel, in de draai schoot Stijn de bal binnen. Roosendaal voelde dat er meer inzat. Twee minuten na de aansluitingstreffer ging de TEC keeper Sebastiaan van der Sman (ex Jong Vitesse) bij een hoge bal in de fout. Hij liet de bal los waarna hij Kevin Jurgens vasthield. Scheidsrechter gaf Roosendaal voor deze overtreding een strafschop. Robin Franken nam de strafschop. Keeper wist zijn fout goed te maken door de bal uit de benedenhoek te halen. Tegenvaller voor Roosendaal. Roosendaal probeerde in de resterende minuten alsnog de gelijkmaker te forceren. Dit lukte helaas niet. Aan de nadere kant had TEC nog een grote kans op 1-3. Stijn kon echter een inzet van de doellijn halen. Eindstand 1-2. Door dit resultaat zakt Roosendaal af naar 11e plaats. Volgende week uit tegen Best Vooruit. Deze ploeg staat op dit moment op de 13e plaats.

Dartteam de Nickelbacks periodekampioen ROOSENDAAL - Dartteam de Nickelbacks heeft de periodetitel in de Roosendaalse dartfederatie binnen gehaald. Na de eerste 2 wedstrijden met 5-5 gelijk te hebben gespeeld werd de opmars naar boven ingezet uitgerekend tegen uit hetzelfde dorp Heerle komende Dubbel Trub-

bel 2 werd het na een zinderende wedstrijd 8-2 voor de Nickelbacks. De andere wedstrijden werden ook allemaal gewonnen met grote cijfers waaronder de wedstrijd tegen nummer 3 die met maar liefst 9-1 werd gewonnen. En afgelopen donderdag was daar dan de wedstijd tegen nummer 2 die na een slecht begin toch met 7-3 werd gewonnen en de peri-

odetitel veilig was. Dit is een fantastisch resultaat voor dit nieuwe team dat dit jaar pas werd opgericht en nu al zo goed bovenin mee draait. Wil je ook eens naar de mannen van de Nickelbacks komen kijken, dan ben je van harte welkom op de thuiswedstrijden die worden gespeeld op donderdagavond in de gezellige kantine van HSC’28 te Heerle.

Shintai Judo clubkampioenschappen succesvol ROOSENDAAL - Sportschool Shintai uit Lepelstraat, Halsteren en Roosendaal hield haar jaarlijkse clubkampioenschappen afgelopen week. Deze avond stond in het teken van gezellig samenzijn en op speelse wijze kennismaken met de wedstrijdsport voor de beginnelingen. Bij de gevorderden werd er natuurlijk flink gestreden om de titel. Wie wil er nou geen kampioen van de club worden. Ook werden deze avond de jubilarissen in het zonnetje gezet. Dit jaar waren er 8 judoka’s die 5 jaar lid waren van Shintai. Shintai Pin is uitgereikt aan Fabio Mangelaars, Wessel van Roosendaal, Remy van Gaans, Masih Sadeghi, Brian Mutsaers en Manuela Perinotto kregen hun bronzen pin uitgereikt. Twee judoka’s waren afwezig en krijgen hun speldje op een ander moment. Ook werden de beste wedstrijdjudoka’s van het afgelopen seizoen in het zonnetje gezet. Shintai heeft namelijk een wedstrijdcompetitie en bij ieder toernooi kunnen er punten behaald worden voor deze

competitie. Aan het eind van het seizoen worden de punten opgeteld en zien ze welke judoka’s in de top 10 zijn gekomen. Kampioen werd dit jaar Ennio Mertens. Ennio wist het afgelopen seizoen 6 toernooien op zijn naam te schrijven en werd 2e van ZuidNederland en 5e op de Nederlandse Kampioenschappen. Hij verloor op het NK de wedstrijd om het brons. Na vorig jaar brons was er dit jaar zilver voor Dominique Hopmans, brons was er voor Romy Goossens en Remy van Gaans. Zij kregen allen de felbegeerde Shintai beeldjes uitgereikt in Goud, zilver en brons en ontvingen tevens een oorkonde. De andere judoka’s uit de top 10 ontvingen een standaardje ter herinnering. Het bronzen Shintai beeldje voor de doorzetter van het jaar werd dit jaar uitgereikt aan Loes de Barbanson. Naast een echte doorzetter is Loes een mens met hart voor de club. Iemand waar zij als club trots op zijn en die daarom ook uitstekend in het rijtje doorzetters past. Uitslag clubkampioenschappen: 1e prijs: Sem Goossens, Romy Goossens, Henk Kaemmerer, Lorentz Avanarius, Tuana Timmers, Amber

Roelandts, Fabio Mangelaars,Karolina Nowak, Wessel van Roosendaal, Demi de Rijke, Ennio Mertens, Jennifer van Alphen, Christoff Roelands, Dominique Hopmans. 2e prijs: Jayden Manje, Quinn Hommes, Manuel van Oosten, Floris Verschuren, Imke Hommes, Meike van de Burg, Dewi Hassankhan, Dylan van Raak, Sander Heijligers, Masih Sadeghi, Jelle van Roosendaal, Zonan Bakkers, Guilherme de Groot, Ronald van Oers. 3e prijs: Robin van Nispen, Danique Bruggeman, Cathy Kaemmerer, Nieke van Roosendaal, Lieke Stalpers, Wouter van de Boom, Rik Stalpers, Tijs van Gemerden, Lieke Mol, Romy Bruggeman, Sven Frijters, Thibault Decq, Milo Hermand, William van Wagensveld, Sam van Poppelen, Brand Valkenburg, Tren van Es, Jelle Augustijn, Kevin van Wezel, Rick Deurloo, Rick Vermeij, Wesley Schoonen, Tommy van Poppelen, Tugay Timmers, Hans van Raak, Jordy Nuijten. Door de vele vrijwilligers was het een geslaagde Shintai avond. Voor meer info over judo bij Shintai: www.sportschoolshintai.nl of P.Goossens, tel. 06-28772961.

Twee teams plaatsen zich voor de finale NK Teams ROOSENDAAL - In sportcentrum Waspik vond in het weekend van 2 en 3 november de kwalificatie plaats voor de finale van het NK Teams turnen, die op 16 november in Amsterdam zal worden gehouden. Dynamo Roosendaal had zich voor de kwalificatie ingeschreven met 2 teams, team niveau A en een team niveau B. Per team van 5 mogen er 3 turnsters uitkomen op een toestel en de beste 2 punten tellen mee voor het teamresultaat. Noortje Brekelmans, Dominique Choufoer, Julia Dekkers, Michèle Brouwer en Manouk Haast maakten deel uit van team niveau B. Aantal turnsters uit dit team zullen in het individuele circuit lager uitkomen, was er wat extra moeilijkheid voor hun om tegen vaak oudere turnster te turnen. De dames begonnen op sprong. Michèle sprong voor het eerst op een wedstrijd 2 mooie tsukahara’s gehurkt.

Noortje is een goede springer en deed daar een schepje bovenop met 2 tsukahara’s gehoekt. De 1e mooie punten voor het teamresultaat waren binnen. Manouk sprong hier een mooie overslag, maar deze heeft een lagere uitgangswaarde. Vervolgens naar brug. Daar waren het de scores van Michèle en Noortje die mee telden. Op balk zorgden Michèle en Dominique er voor dat team B zich vaster in de top 3 settelde. Samen met Julia bracht Michèle na het toestel vloer het team naar een 2e plaats en was het team zeker dat het zich voor de finale geplaatst had. Met hun puntentotaal kwamen de dames van team B slechts 0,5 pnt. tekort op nummer 1. Nummer 3 lieten zij echter met maar liefst 5,775 pnt. verschil achter zich. Team A werkte rond de klok van drie uur hun wedstrijd af. Ook zij begonnen op sprong en deden dit prima. Valence en Femke hun punt telde maar Ashley zat er vlak bij in de buurt. Op brug waren het Denise en Femke

die mooie scores neerzette die ze goed konden gebruiken. Brugoefening van Ashley is van hoge moeilijkheid, maar helaas nog teveel aftrekken. Op balk ging Denise jammerlijk 2 keer de mist in, maar Femke en Valence wisten op de balk te blijven waarmee ze goed konden dealen. Op het laatste toestel verliep alles zeer voorspoedig en netjes bij alle dames, maar Ashley moest halverwege haar oefening de vloer verlaten doordat er iets in haar enkel gebeurde. Zij zit nu helaas voor 6 weken in het gips, maar ze heeft het goed gedaan. Dynamo zal haar zeker missen tijdens de finale over 2 weken. Zeer knappe prestatie, want de tegenstand was groot van de eerste 3 teams. Daarnaast was het nog duidelijk te zien dat het de 1e wedstrijd van het seizoen was. De moeilijkheid en uitvoering van de oefeningen moet zeker nog omhoog en beter, maar… het begin is gemaakt. Ze gaan weer meetellen en op naar Amsterdam. PAGINA 26

Slechte muur van Bristol levert tegendoelpunt op.

ROOSENDAAL - Bristol Team/Osaka werkte de wedstrijd af tegen Prinsland. Dit was geen onbekende voor Bristol Team/Osaka. Het team werd het veld ingestuurd met de opdracht om vroeg druk te zetten en te domineren. Dit leverde al heel snel het eerste doelpunt op voor de thuisploeg. Dennis Geeraers maakt een actie net over de helft en speelde twee man uit waardoor er ruimte ontstond om uit te halen. Dennis plaatste de bal in de hoek en maakte de 1-0. Snel kwam Prinsland terug in de wedstrijd. Door een snelle combinatie door het midden kon Prinsenland via Traets de 1-1 maken. Het midden van thuisploeg lag helemaal open waardoor er vrij baan was voor Prinsland om uitgebreid te combineren. De gasten namen de voorsprong via Den Ouden. Door slordig balverlies van kon Prinsenland de aanval zoeken. Het balverlies werd gelijk afgestraft met een snelle combinatie en weer een doelpunt van Den Ouden. Net voor het verstrijken van de eerste helft kreeg De Gast van Prinsland geel. Deze maakte een overtreding op Dennis Geeraers. Bristol Team/Osaka kwam in een man meer situatie, maar haalde hier helaas weer geen voordeel uit. Vroeg in de tweede helft maakte Gulliano Wierikx de gelijkmaker. Hij kreeg de bal hard ingespeeld door Dennis. Gulliano draaide goed weg van zijn tegenstander en maakte met zijn linker de gelijkmaker.

Mounir El Fahmi kreeg in de loop van de tweede helft een gele kaart voor een overtreding. Hij speelde duidelijk de bal maar de scheidsrechter had een andere mening. Prinsland kreeg een vrij trap op 10 meter afstand van het doel en scoorde uit deze vrije trap. Tim Kerseboom had zijn muur niet goed weggezet en daardoor kwam het weer op achterstand 2-3. In de loop van de tweede helft bewees Bristol Team/Osaka stabieler en beter te kunnen voetballen dan Prinsland. Maikel Ubbink veroverde de bal op de middenlijn en was gelijk weg en kwam een op een met de keeper en scoorde door de benen van de keeper de gelijkmaker. De thuisploeg begon meer druk te zoeken en was duidelijk op zoek naar een voorsprong. Geholpen door het fanatieke thuispubliek maakte Jordi Ewanena mooie schuinbeweging vanaf rechts en speelde Dennis goed in waardoor deze de 4-3 kon maken met zijn chocolade been. Prinsland werd gedwongen om snel de bal te spelen door de druk van Bristol Team/Osaka. Hierdoor kon Michael Heskens de bal veroveren en snel counteren. Hij kwam ook een op een met de keeper en verzuimde niet en maakte de 5-3. In de laatste minuten speelde Jeroen de Vlaming op fraaie wijze de tegenstander uit en speelde Heskens in deze kon de 6-3 intikken. Bristol Team/Osaka bewees deze wedstrijd het geduld te kunnen opbrengen en de kansen die men kreeg af te maken. Complimenten voor het team.

Jeugdteam van ttv De Pingpongers blijft verrassen WOUWSE PLANTAGE - In de startersklasse S2 van de NTTB - Zuidwest heeft het jeugdteam van ttv De PinPongers een goede prestatie neergezet. Thuis werd afgerekend met naaste concurrent het Markiezaat. Zaterdagochtend 2 november mochten de broertjes Luc en Teun Buermans samen met Paul van Overveld de strijd aan gaan met hun leeftijdsgenoten uit Bergen op Zoom. Tijdens de 1e ontmoeting (uit in Bergen) werd er een nipte overwinning geboekt door de spelers uit de Pin maar Het Markiezaat was vast beraden een 2e soortgelijk succes voor de PinPongers te voorkomen en hadden het team enigszins aangepast door een speler met een 100% score op te stellen. De beginners van de PinPongers lieten zich echter daardoor niet overdonderen. Na het 1e blok van 3 wedstrijden hadden de thuisspelers een kleine voorsprong van 2-1, waarbij sterspeler van de gasten (Patrick Gillisen) op zijn 1e nederlaag van het seizoen werd getrakteerd. Paul van Overveld versloeg de Bergenaar met 3-2. Het dubbel werd een eenvoudige overwinning voor het duo Teun en Paul, waardoor de PinPongers met 3-1 leidden. Het volgende blok van 3 wedstrijden werd in het voordeel van de gasten beslecht, waardoor de spanning er goed in bleef. Toen vervolgens ook de 8e partij naar de Bergenaren ging was de stand helemaal

in evenwicht en moesten de laatste 2 wedstrijden bepalen of er al dan niet een winnaar uit de strijd zou komen. Paul van Overveld boekte zijn 2e overwinning en in een uitermate spannende 5-gamer haalde Teun Buermans zijn 3e winstpartij van de dag, maar ook het 6e punt voor de PinPongers binnen. Door dit resultaat (6-4) blijven de jeugdige PinPongers hun collega’s uit Bergen voor. Bij senioren was het optreden van team 2 van De PinPongers (5e klasse) zeer opmerkelijk te noemen. Thuis werd koploper Kerkwerve 3 op een verrassende nederlaag getrakteerd. Grote man bij PinPongers 2 was René Schijven die eindelijk eens liet zien echt wel in de klasse thuis te horen en ongeslagen bleef. Ook invalster Rose-Marie de Koning voegde 2 fraaie punten aan het totaal toe, terwijl Guus de Graauw goed voor 1 punt was alsmede in de dubbel met Schijven een belangrijk punt binnensleepte (7-3). Team 2 van de PinPongers kan nu zelfs naar boven kijken en ziet nummer 3 Scaldina op slechts 3 punten staan. De teams 3 en 4 van de PinPongers hadden dit weekend het geluk niet aan hun zijde en kregen klop van Vice Versa en Markiezaat met resp. 7-3 en 8-2. Het 3e team moet nu echt vrezen dat degradatie onafwendbaar is en men slechts 1 seizoen in de 5e klasse mocht meedraaien. Team 4 heeft haar kansen op een top 2 klassering zelf aan diggelen gegooid en staat voorlopig 4e .Meer nieuws op: www.depinpongers.nl


Ben jij die nieuwe collega die in de omgeving van Roosendaal woont en ons magazijnteam komt versterken tijdens kantooruren?

Trend zoekt een ervaren kapper...

Magazijn medewerker / orderpicker (fulltime) Functie eisen/omschrijving: - Je werkt graag met je handen - Je best een echte aanpakker/doorzetter - Je werkt zeer nauwkeurig - Je hebt een exibele werkinstelling - Goede beheersing van de nederlandse taal - Je bent veelzijdig, zoals orderverzameling, correcte wijze verpakken, opslag en uitgifte van producten.

...met leidinggevende capaciteiten voor de vestiging in Etten-Leur Heb jij interesse of ben je toe aan een verandering? Bekijk dan de vacature op onze website.

trendhairstylers.nl

Solliciteren via: vacature@medpets.nl Bezoek voor meer informatie onze website: www.medpets.nl

Engineer

 6FKDQVGLMN5+=HYHQEHUJHQWHOHIRRQQXPPHU 

(Megatronica, regio Bergen op Zoom) Organisatie Onze bedrijf is actief in de machinebouw voor de funderingswereld. Door de groeiende vraag naar RQWZHUSHQSURGXFHUHQHQOHYHUHQYDQVSHFLÂżHNHPDFKLQHVYRRUGHIXQGHULQJVWHFKQLHN]LMQZLMRS ]RHNQDDUHHQHQWKRXVLDVWHHQJLQHHU Functie ,QGH]HIXQFWLHEHQMHYHUDQWZRRUGHOLMNYRRUKHWRQWZHUSHQHQFRQVWUXHUHQYDQVSHFLÂżHNHPDFKLQHV 1DGHRQWZHUSIDVHZRUGHURRNYDQMHYHUZDFKWGDWMHKHWERXZSURFHVYDQSURWRW\SHVEHJHOHLG Functie eisen ‡$IJHURQGHRSOHLGLQJ0%2+%20HFKDWURQLFD ‡%LMYRRUNHXUNHQQLVYDQ,QYHQWRUWHNHQHQ ‡0LQLPDDOMDDUHUYDULQJLQHHQVRRUWJHOLMNHIXQFWLH ‡,QWHUHVVHLQK\GUDXOLHNEHVWXULQJVWHFKQLHNHQRIPHFKDWURQLFD ‡,QQRYDWLHIHQĂ€H[LEHOGRRU]HWWLQJVYHUPRJHQHQDFFXUDDW]HOIVWDQGLJHQEHWURXZEDDU ‡%HNHQGPHWGH(QJHOVHHQ'XLWVHWDDO ‡2SNRUWHWHUPLMQYRRUODQJHUHWLMGEHVFKLNEDDU Arbeidsvoorwaarden 9RRUGHMXLVWHNDQGLGDDWZRUGWHHQDIZLVVHOHQGH]HOIVWDQGLJHHQYHUDQWZRRUGHOLMNHEDDQJHERGHQ PHWYHHOYULMKHLGHQPRJHOLMNKHLGWRWSHUVRRQOLMNHRQWZLNNHOLQJ8LWHUDDUGKRRUWKLHURRNHHQPDUNWconform salaris bij en goede secundaire arbeidsvoorwaarden. Belangstelling? +HUNHQMHMH]HOILQGHRPVFKULMYLQJHQVSUHHNWGHIXQFWLHMHDDQ"'DQRQWYDQJHQZLMJUDDJMHVROOLFLWDWLHPHWMH&9-HNXQWMHVROOLFLWDWLHELMYRRUNHXUGLJLWDDOYHUVWXUHQQDDUDGPLQLVWUDWLH#LQSLHTQO9RRU PHHULQIRUPDWLHRYHUGH]HIXQFWLHNXQMHFRQWDFWRSQHPHQPHW)UDQNYDQ'HXUVHQ

Inpieq Vang 10a 4661 TX Halsteren

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sULQJ *UDDJXZVFKULIWHOLMNHVROOLFLWDWLHLQFOXVLHI&XUULFXOXP9LWDHYyyUQRYHPEHUULFKWHQDDQ GHKHHU*0XQVLQIR#JROGHQWXOLS]HYHQEHUJHQQO9RRUPHHULQIRUPDWLHRYHURQVEHGULMI NXQWXWHUHFKWRSZZZKRWHO]HYHQEHUJHQQO $FTXLVLWLHQDDUDDQOHLGLQJYDQGH]HDGYHUWHQWLHZRUGWQLHWRSSULMVJHVWHOG

1DFKWSRUWLHUPY SDUWWLPH 

Unileder Henk van Rooijen

PERSONEEL GEVRAAGD

Leer en kunstleerreparaties ook kleurherstel voor kaal of verkleurd leer

StadscafĂŠ Blits zoekt per direct

REPARATIES KLEURENSERVICE VERNIEUWEN * brandgaatjes * kussens opvullen * nieuwe kuipen * knopen en ritsen * delen vervangen * reiniging * kattenkrabbels * kleurverandering * scheuren/naden * winkelhaken * onderhoudsmiddelen * kleurherstellen Vervangt versleten delen in stoelen en banken in dezelfde kleur

Bouw- en Timmerbedrijf Toon Braat & Zn v.o.f.

UNILEDER Henk van Rooijen Bergen op Zoom Tel. 0164-235228

weekendhulp bediening met ervaring Reacties: info@grandcafeblits.nl

GRAND CAFÉ BLITS, Markt 7, Roosendaal

24 uurs-service

Voor al uw vakkundige bouw- en timmerwerkzaamheden!

t! 808 p to 29

NIEUWBOUW - VERBOUW - RENOVATIE - ONDERHOUD Telefoon Fax E-mail

: : : :

Tel. 06 41 63 94 84

(06) 51 58 57 35 (06) 51 32 92 55 (0165) 32 60 87 info@braatbouw.nl

rs 5-5 e v 16

l o L0 o E i B R

Wij zijn lid van:

Hans Luijkx riooltechniek

Bel of mail gerust voor een vrijblijvende prijsopgaaf!

WWW.BRAATBOUW.NL

RIJBEWIJS IN 8 WEKEN!

SCHIMMELNAGELS

Laat ze nu behandelen met de PinPoint laser. Na de laserbehandeling worden de nagels geleidelijk weer normaal in de daarop volgende maanden.

Zomergemstraat 2a 4826 CW Breda 076 578 00 50

www.dermcentrum.nl

CURSUS STANDAARD s AUTORIJLESSENĂŒMINUTEN s )NCLPRAKTIJKEXAMENINCL%6

â‚Ź 998,-

CURSUS DELUXE s 4HEORIECURSUS s AUTORIJLESSENĂŒMINUTEN s 4USSENTIJDSETOETS#"2 s )NCLPRAKTIJKEXAMENINCL%6

â‚Ź 1360,-

CURSUS SUPERDELUXE s 4HEORIECURSUS s AUTORIJLESSENĂŒMINUTEN s 4USSENTIJDSETOETS#"2 s )NCLPRAKTIJKEXAMENINCL%6

â‚Ź 1560,-

START NU MET MOTORRIJLES! '%30%#)!,)3%%2$).&!!,!.'34

PLAN ZE JE LESLSFE ONLINE!N

ELKE DONDERDAG in Roosendaal

BIOLOGISCHE MARKT

- Groente/Fruit - Kaas - Brood - Rawfood

- Vleeswaren - Paddenstoelen - Kruidenierswaren - Noten - Zuidvruchten

SUPERFOODS 10.00 - 17.00 uur Nieuwe Markt


0$;,0$$/'(=(/)'($$1%,(',1*(13(5./$1723 23

 'U2HWNHU

ELJ$PHULFDQVSL]]D DOOHYDULDQWHQ XLWKHWYULHVYDN SHUVWXN

3$..(1

.257,1*NLSSHQFKDPSLJQRQNDOIVRIUXQGHU EOLNJUDP

 &RQLPH[NHWMDSRIVDPEDO

0DJJLEUDDGVWRPHQ

0DJJLDDUGDSSHOSXUHH

NHWMDSPDQLVPORIPDULQDGHPO VDPEDOEDGMDNEUDQGDO PDQLVRIRHOHN JUDP SHUIOHVRISRW

DOOHYDULDQWHQ SHU]DNMH

DOOHYDULDQWHQ SDNJUDP

EOLNJUDP

 6WUXLNNQDNZRUVWHQDOOHYDULDQWHQ SDNNHQยก RIJUDP DOOHFRPELQDWLHVPRJHOLMN

&5DJRXW

.RRSPDQVPL[YRRUSDQQHQ NRHNHQILMQHHQERHUHQFDNH HQDSSHOWDDUW

QDWXUHORIPDJHU VHWEOLNMHVยกJUDP RIEOLNJUDP

 0DJQXPLMVUHSHQ FKRFRODWH QXWV

 

8QR[OHYHUSDVWHL RIVPDF

DOOHYDULDQWHQ XLWKHWYULHVYDN SDNVWXNV

DOOHYDULDQWHQ WXEHPO

 +RQLJVRHS

6DPDVD\DVDXV

)UDQVHFKDPSLJQRQ&KLQHVHJURHQWHQ VRHSWRPDWHQFUรPHYHUPLFHOOLRI MXOLHQQH SDNERUGHQ

QDVLRIEDPLJRUHQJ SDQLNLRIUHQGDQJ IOHVMHPO

 -DQSDQQHQNRHNHQJHYXOG

SDNUHSHQ

5HPLDNHWFKXSPD\RQDLVH FXUU\RIIULWHVDXV WRSGRZQWXEHV

 %RQGXHOOH JURHQWHQFRQVHUYHQPO

&DPSLQD\RJKXUW OLWHU

DOOHYDULDQWHQ SHUEOLN

DOOHYDULDQWHQ SHUSDN

 

 

YHUVYDQยถWPHV 3$.-(6

=$.-(6 &0H[LFDDQVHPL[HQ EXUULWRWDFRHQIDMLWD ]DNMHVยกRIJUDP DOOHFRPELQDWLHV PRJHOLMN

 &DVD)LHVWDWRUWLOODV RIVRIWWDFRsV DOOHYDULDQWHQ ]DNRIVWXNV0DJJLGURJHVDX]HQ

 &9HUVHZHLGHRI PHHUJUDQHQHLHUHQPLGGHO

DOOHYDULDQWHQ SDNMHVยกJUDP DOOHFRPELQDWLHV PRJHOLMN

 

GRRVVWXNV

&%RHUHQEHHQKDP

'DQRQHKฤกWWHQNยฉVH

/HHUGDPPHUNDDVSODNNHQ

SHUJUDP

YHUVHURRPNDDV EDNMHJUDP

RULJLQDOEHOHJHQOLJKWOLIHRI WRPDDW EDVLOLFXP SDNMHJUDP

 

52//(1

&%HVFKXLW

&)LMQHYOHHVZDUHQ

DOOHYDULDQWHQ SDNJUDP

YRONRUHQHQQDWXUHO UROOHQยกVWXNV DOOHFRPELQDWLHV PRJHOLMN

VQLMZRUVW$UGHQQHUERWHUKDPZRUVW RINLSILOHWELHVORRN SDNMHRI JUDP

 

 &5R]LMQHQNUHQWHQ RIPXHVOLEROOHQ ]DNRIVWXNV

-RKPDEURRG WRDVW HLHURINLSVDODGHV DOOHYDULDQWHQ EDNMHJUDP8Z(LJHQ%DNNHUEURRG

 

PHWH[WUDNURNDQWHNRUVW EUXLQZLWRIYRONRUHQ KHHO

YHUVDIWHEDNNHQ SDNVWXNVRI SHUVWXNDOOHYDULDQWHQ VHWSDNMHVยกPO

 8Z(LJHQ%DNNHUSHWLWSDLQV

'DQLRNZDUNJUDP

YHUVXLWHLJHQRYHQ PHHUJDQHQWDUZHHQZLW DOOHFRPELQDWLHVPRJHOLMN

DDUGEHLYDQLOOH DQDQDVHQVWUDFLDWHOOD

=$..(1&<RJKXUWGULQN PLQLSDNMHV&0HHUJUDQHQEROOHQ FLDEDWWDRIUXVWLHN VWRNEURRG

 3$&.%$.-(6

678.6

%ROOHWMHRQWELMWNRHN

 

 %OXH%DQGKDOYDULQH

&.DDVHQSLQGDIOLSV

&6WRNEURRG

%REROLDIEDNEURGHQ

NXLSJUDP

]DNNHQยกJUDP DOOHFRPELQDWLHVPRJHOLMN

YRRUJHVQHGHQ JHYXOGPHW URPLJHNUXLGHQERWHU XLWKHWNRHOYDN SDNVWXNV

IRFDFFLDNUXLGHQERWHU PR]]DUHOOD JHJULOGHSDSULND ROLMYHQ SDQH7RVFDQHURGH XLRIWRPDDW XLWKHWNRHOYDN SDNJUDP

  

 3$&.

1/+ROODQGVHGLS

2UDQJLQDIULVGUDQNOLWHU

&3HVWRRIWDSHQDGH

NXLSMHPO

DOOHYDULDQWHQ SHUIOHV

DOOHYDULDQWHQ SRWMHJUDP

 %L)LZRUVWMHVRULJLQDO

 

&+XLVZLMQPODOOHYDULDQWHQ ZLWURVรƒRIURRG SHUIOHVMH

 %DUWRQ *XHVWLHU UHVHUYHPO )UDQVHZLMQ PHUORWRI FKDUGRQQD\ SHUIOHVMH

&)LOHW$PHULFDLQQDWXUHOPHWSHSHURIPHWXL EDNMHRIJUDP PXYDPEDFKWHOLMNH HQVODJHUVYHUVYDQRQ]HEDNNHULMDIGHOLQJ %/,. -(6

)/(66(1

%DUOHGXFPLQHUDDOZDWHU OLWHU DOOHYDULDQWHQ DOOHFRPELQDWLHV PRJHOLMN

 

3$..(1%XOOLWHQHUJ\GULQNPO UHJXODUHQRUDQJH DOOHFRPELQDWLHVPRJHOLMN

 +RSSHYLHX[FROD +DUWHYHOWMHQHYHUFROD RI&RHEHUJK UHGPL[ EOLNMHPO

7DNVLOLWHU DOOHYDULDQWHQ DOOHFRPELQDWLHVPRJHOLMN 9RRUGH]H DDQELHGLQJJHOGW PD[LPDDOSHU NODQW23 23

 

&*UDQHQUHHS RIELVFXLWV DOOHYDULDQWHQ SDNJUDPRI VHWVยกVWXNV

 &%DNJDUQHULQJ

&(LHUNRHNHQ

DPDQGHOVFKDDIVHO ZDOQRWHQRIDPDQGHOHQ FXSMHJUDP

VFKRWHORIYRONRUHQ]DNVWXNV RIPLQLsV]DNVWXNV

 

R o o s e n3ODDWVKLHUGHDGUHVJHJHYHQV ELMYRRUNHXULQWKHVDQVEROG

daal, Laureijsen, Lindenburg 2 :HHN

$DQELHGLQJHQ]LMQJHOGLJYDQZRHQVGDJWPGLQVGDJQRYHPEHU$FWLHVJHOGHQXLWVOXLWHQGYRRUGHLQGHZLQNHODDQZH]LJHYDULDQWHQ $DQELHGLQJHQ]LMQQLHWEHVWHPGYRRUJURRWYHUEUXLNHUVHQRIZHGHUYHUNRSHUV9RRUDOOHSURGXFWHQLQGH]HDGYHUWHQWLHJHOGWPD[LPDDOGH]HOIGHDDQELHGLQJHQ SHUNODQW23 233ULMVZLM]LJLQJHQGUXNIRXWHQHQXLWYHUNRFKWYRRUEHKRXGHQ&%9'DWDEDQNZHJ$/$PHUVIRRUW .LMNYRRURQ]HDDQELHGLQJHQRRNRSZZZFQO

6OLPEH]LJ

 

Drz 20131110  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you