Page 1

THUIS IN DE REGIO

MIDWEEKEDITIE

O P L AG E :

R O O S E N D A A L S E

6 NOVEMBER 2013 WEEK 45

Uitgeverij

35.000

TOTA L E O P L AG E Z E E L A N D EN WEST-BRABANT:

de

bode

ACTUALITEIT

bv

I

Postbus

22,

4880

ONROEREND GOED

UPGRADE VOOR REMBRANDTGALERIJ

AA

Zundert

AUTO’S

Volg ons via twitter: @R_daalseBode

I

Te l .

076

SPORT

LUCHTSCOUTS VIEREN 20-JARIG JUBILEUM

599

8 111

KERKELIJK NIEUWS

I

480.000

www.internetbode.nl VACATURES

EXPOSITIE MET UNIEKE BEELDEN VAN FILM ONLY LOVE

Dode bij ongeluk op spoorwegovergang

Mannen beroofd en zwaar mishandeld

ROOSENDAAL - Een 21-jarige jongeman uit Oudenbosch is zaterdagavond verongelukt bij de spoorwegovergang aan de Sint Bernaertsstraat. Volgens getuigen stak de 19-jarige scooterrijder uit Roosendaal rond 20.10 uur de spoorwegovergang over nadat de spoorbomen dicht waren. De scooter werd aan de achterzijde door de voorbijkomende trein geraakt. Het slachtoffer zat als passagier op de scooter. De traumahelikopter is geweest om assistentie te verlenen. Het slachtoffer overleed ter plaatse aan zijn verwondingen. De Roosendaalse bestuurder werd aangehouden en wordt dood door schuld ten laste gelegd.

ROOSENDAAL - Zondagnacht zijn twee mannen van 22 en 29 jaar uit Roosendaal aangehouden voor de beroving en mishandeling van twee mannen op de Hoogstraten. De slachtoffers van 34 en 36 waren na een avondje stappen onderweg naar huis. Op de Hoogstraat kreeg ĂŠĂŠn van de mannen een klap in zijn nek. Hij viel en raakte buiten bewustzijn. Toen hij bijkwam zag hij hoe zijn vriend op straat lag en werd geschopt. De berovers namen een portemonnee mee. De slachtoffers zijn naar het ziekenhuis gebracht. Op basis van het opgegeven signalement en camerabeelden konden twee verdachten worden aangehouden. De mannen zijn opgesloten.

Leden Commissie Ombudsman bekend

Aanmelden voor Smaakfeest XXL

ROOSENDAAL - De gemeente sluit per 1 januari aan bij de regionale Commissie Ombudsman in plaats van de Nationale Ombudsman. Mensen met klachten kunnen zich dan tot de regionale commissie wenden. De gemeenteraad benoemt de leden van de commissie. Deze kandidaten worden voorgedragen door burgemeester en wethouders. De raad benoemt uit de leden de voorzitter en de plaatsvervangend voorzitter. Het college stelt voor mevrouw D.G. Smiers, de heer M.A.A.M. Simons en de heer A.A.M.A.G. Buijs te benoemen tot leden. Mevrouw Smiers wordt dan voorzitter en de heer Simons plaatsvervangend voorzitter. De raad besluit uiteindelijk.

Roosendaal doet mee aan Opschoondag ROOSENDAAL - De gemeente Roosendaal doet in 2014 weer mee aan de Landelijke Opschoondag. Die wordt gehouden op vrijdag 28 maart en zaterdag 29 maart. Het thema is ‘Hoe schoon wilt u het hebben?’ Scholen, verenigingen en organisaties worden opgeroepen mee te doen. De gemeente voorziet de deelnemers net als de vorige edities van de schoonmaakdag van de benodigde materialen. Aanmelden kan voor 1 februari 2014 via www.roosendaal. nl onder ‘Afval’ bij ‘Actie’. Dit formulier kan uitgeprint en worden opgestuurd of via email worden verzonden. Meer info geeft Jolanda Jochems van de Omgevingsdienst op 0652857387 of j.jochems@omwb.nl.

VANDAAG IN DE BODE

Hoe wij tegen de dood aankijken bepaalt hoe wij in het leven

Onduidelijk of het gaat om toevallige of gerichte actie tegen gemeentebestuurder

Vuurwerkbom bij huis wethouder ROOSENDAAL - Bij wethouder Hans Verbraak is donderdagavond een vuurwerkbom afgegaan bij de voordeur van zijn woning. Dat gebeurde aan de Fortuinstraat in Roosendaal. Het vuurwerk werd rond 21.00 uur afgestoken. Hierdoor liep de voordeur van het huis de nodige schade op. Het is niet duidelijk of het gaat om een gerichte actie tegen de wethouder. DOOR MONIQUE JANSEN Het vuurwerk zorgde alleen voor materiĂŤle schade. Bij het incident raakte niemand gewond. De politie heeft diezelfde avond nog technisch onderzoek gedaan. Ook hebben agenten een buurtonderzoek gehouden. De politie meldt de wethouder aangifte heeft gedaan vernieling. Wethouder Hans Verbraak bleef redelijk nuchter onder het incident. De volgende dag ging hij gewoon aan het werk. Op Twitter bedankte hij iedereen voor de ontelbare warme reacties. “We zijn (gelukkig) springlevend en overgegaan tot de orde van de dagâ€?, twitterde Verbraak een dag na de vernieling van zijn voordeur. Scherpe afkeuring Volgens de gemeente is er op dit mo-

ment geen aanleiding om uit te gaan van een doelbewuste actie, maar benadrukt wordt dat er niets wordt uitgesloten. Burgemeester Jacques Niederer spreekt van een laffe daad. In een verklaring zegt Niederer: “Hoewel nog niets bekend is over achtergrond of motief, geldt op voorhand dat degene die zich verlaagt tot dit soort praktijken scherpe afkeuring verdient. Nadat ik ben geĂŻnformeerd over het incident ben ik naar wethouder Verbraak gegaan om hem te ondersteunen. Wethouder Verbraak is natuurlijk geschrokken. Ik ben blij dat niemand persoonlijk letsel heeft opgelopen. Wij wachten af wat er uit het politieonderzoek komt.â€? Wethouder Toine Theunis noemde zijn collega op Twitter een kanjer, omdat hij de volgende dag na het incident gewoon zijn werk vervolgde.

staan

ACTUELE LOKALE NIEUWS...

Bij deze Bode Autostad. -ETDEZEWEEKOAs-AAKKENNISMET#INDY)*ZENBRANDTs!LLRENTAUTOVERHUURKIESTVOORDE AUTONIEUWS UIT DE REGIO LOKALEDEALERs.ISSAN#UBE/UTSIDETHEBOXs"ELONA/UD'ASTELEN!UTO"ORCHWERF

OCCASIONS EN NOG VEEL MEER!

De betekenis van bloemen n Regel alles op tijd voor nabestaande

autostad ROOSENDAAL

I

BERGEN OP ZOOM

ROOSENDAAL - Scholen kunnen zich weer opgeven voor het lesprogramma Smaaklessen, de Beste Schoollunch en het Smaakfeest XXL. Groepen 5 en 6 kunnen meedoen. De wedstrijd maakt scholieren bewust wat zij eten tussen de middag. Leerlingen maken onder meer een zelfbedachte lunch. Alle deelnemende klassen krijgen een speciaal voor deze wedstrijd opgezet lespakket. Het Smaakfeest XXL wordt 14 april 2014 gehouden in de St. Jan. De organisatie is in handen van JCI Roosendaal. Dit jaar schoven 400 kinderen schoven toen aan tijdens het Smaakfeest. Scholen kunnen zich tot 1 december opgeven via projecten@jciroosendaal.nl.

Werkzaamheden op A4 en A58 ROOSENDAAL - Rijkswaterstaat voert van dinsdag 12 tot vrijdag 15 november werkzaamheden uit aan de A4/A58. Tijdens deze werkzaamheden zijn de verbindingswegen tussen de A4 en de A58 in knooppunt Zoomland, oprit Ruytershove en oprit 27 Bergen op Zoom-Noord (A4) in de nachten afwisselend afgesloten voor al het verkeer. Rijkswaterstaat verwacht hierbij nauwelijks verkeershinder. Het verkeer van Steenbergen naar Roosendaal kan omrijden door richting Antwerpen te rijden en de afrit 29 te pakken richting Bergen op Zoom-Zuid. Omrijden van Roosendaal naar Bergen op Zoom gaat door op knooppunt Zoomland de richting Vlissingen te nemen.

Kunstbende Brabant gaat weer van start ARDE LS OOR KESIH V R WINKE A E A P R S IJ DIVE B G IN T KOR ND VAN G GEOPE ELKE D0A TOT 18:00 UUR 10:0

Dr. Oetker

De enige echte autodealerkrant van West-Brabant.

IN DEZE SPECIAL Hoe ziet de uitvaart eruit?

Agressie tegen bestuurders Landelijk lijkt geweld tegen burgemeesters en wethouders lijkt steeds vaker voor te komen. In 2012 waren bijna vier op de tien lokale politici en bestuurders slachtoffer van agressief geweld. Dat is een stijging met dertig procent ten opzichte van 2010. Vooral burgemeesters zijn het vaakst slachtoffer. Daarna volgen wethouders en gemeenteraadsleden. Dat blijkt uit de Staat van het Bestuur van 2012. In 2012 riepen de Wethoudersvereniging en het Genootschap van Burgemeesters op om het toenemende geweld aan te pakken. De Wethoudersvereniging riep toen ook op om lokale bestuurders bescherming te geven.

...VOOR HET LAATSTE

KIJK OP WWW.INTERNETBODE.NL

- OVERLIJDEN & HERDENKEN -

overlijden enken herd&

HEERLE - Halloween in Heerle! Basisscholieren konden donderdagavond heerlijk griezelen in de straten van Heerle. Een doodskist in het park, heksen en andere engerds vormden de entourage waarin al zingend langs de deuren werd gegaan. Daar kregen de kids de beloning waar ze zich zo voor inspanden: hĂŠĂŠl veel snoepgoed. FOTO LEO ADRIAANSEN

Big Americans pizza alle varianten per stuk

61% korting van 2.59 voor

1.00

C1000 Laureijsen Lindenburg 2-4, Roosendaal langdonk

ROOSENDAAL - Alle scholen in het voortgezet onderwijs in Brabant kunnen meedoen aan de ‘Kunstbende Scholenwedstrijd’, een project van de Kunstbende en Kunstbalie. Scholen worden uitgedaagd een inspirerend en succesvol cultuureducatieproject in te dienen. Scholen maken kans op een cultuurbudget van 2.500, 2.000 en 1.500 euro. De best presterende leerlingen zijn in de running voor de publieksprijs. Het is de bedoeling dat schoolactiviteiten een breed publiek laten genieten. Tijdens de Brabantse Finale op 9 maart in het ChassĂŠ Theater in Breda presenteren scholieren het project. Aanmelden kan via www.kunstbendebrabant.nl.


^ LA CHA SSE CHARDONNAY Ook rood Heerlijke Franse borrelwijn.

STONY CAPE CABERNET CINSAULT Ook wit Partijvoordeel uit Zuid-Afrika! op=op!

MONTEPULCIANO D'ABRUZZO Duca Della Rocca Italiaans juweeltje voor een bodemprijs! op=op!

ELDERS 5,69

3.

99

1,5 liter! =12,66 per liter

ELDERS 5,95

3.

49

ELDERS 8,98

70 CL

SOUTINI SAMBUCA 70 CL

MINERAAL WATER 1,5 liter

MAAZA VRUCHTENSAP Mango of Tropical Hele liter

ELDERS 23,99

18.

99

ALFA EDELPILS 24 x 30 cl

9.

ELDERS 14,79

ELDERS 0,45

70 CL

VERGELIJKBARE PRIJS 12,79

ELDERS 10,09

7.

9.

99

99

PALM DOBBEL 6 x 25 cl op=op!

HEUPFLACON RVS Met handige riemhouder voor 4 shotglaasjes en trechter! op=op!

6 FLESSEN

2.

99

ELDERS 10,95

ELDERS 4,59

5.

99

70 CL

PRISKAIA VODKA HELE LITER

STAPEL BIERGLAS 28 CL

SHOTGLAS 3,4 CL

WIJNGLAS BALLON 25 CL

KURKENTREKKER FLUOR BUIGRIETJES 200 STUKS

ELDERS 1,79

29

BESSEN LIKORETTE

1.19

IJSBLOKZAKJES 10 X 18 STUKS

LONGDRINKGLAS 27 CL

5.99 9.39 10.49 8.39 13.79 4.19 11.29

ELDERS 8,99

MAC CALLISTER SCOTCH WHISKY

AMARETTO SOLO MIO

49

71

70 CL

70 CL

KRAT 24 FLESSEN

PER FLES 1,42

WHISKY CREAM TRADITIONAL

AZTEC TEQUILA SILVER

5.-

ELKE 2E FLES

ZONNEKLAAR BERENBURG Hele liter Zacht van smaak!

HOLLANDSE GRAAN JENEVER De Zeven Granen Hele liter

op=op!

2 FLESSEN

COCA-COLA Ook Light of Zero Hele liter

GLEN TALLOCH WHISKY

ELDERS 10,99 ELDERS 13,99 ELDERS 9,79 ELDERS 15,79 ELDERS 4,69 ELDERS 12,99

ELDERS 0,69 ELDERS 0,99 ELDERS 0,79 ELDERS 1,59 ELDERS 0,99 ELDERS 0,69 ELDERS 0,79

49 50 59 99 79 49 59

WAAROM ELDERS MEER BETALEN? + ROOSENDAAL Laan Van Henegouwen 17 | ST. WILLEBRORD Dorpsstraat 10

| ZUNDERT Molenstraat 4 +

+ Geopend op zondag. Acties geldig t/m maandag 11 november 2013, zolang de voorraad strekt. WWW.DIRCKIII.NL

*HQLHWPDDUGULQNPHWPDWH

TOTALE LEEGVERKOOP wegensverbouwing

start donderdag 7 november met kortingen tot wel 70% maandag 4, dinsdag 5 en woensdag 6 november zijn wij gesloten i.v.m.

voorbereiding


ACTUALITEIT

Belangstelling voor luchtvaart is geen voorwaarde bij Luchtscouts ‘Seppe’

Gezellige scoutingclub viert verjaardag ROOSENDAAL – Scoutingvereniging Luchtscouts ‘Seppe’ Roosendaal bestaat twintig jaar. En dat gaan ze op zaterdag 09 november tijdens een reunie met een barbecue en uiteraard een kampvuur vieren. (Oud-) leden, stafleden en bestuursleden zijn van harte welkom. “We hebben al behoorlijk wat inschrijvingen, maar daar kunnen er nog wel een paar bij”, vertelt penningmeester Ronnie Bastiaansen. DOOR ROEL DE HAAN Het clubgebouw, of ‘hoofdkwartier’, van de luchtscouts ligt omringt door bomen op Sportpark Vierhoeven. Daar komen op zaterdagochtend scouts in verschillende leeftijdsgroepen bij elkaar. Bij scoutingvereniging ‘Seppe’ zijn dat de ‘Esta’s’ van zes tot tien jaar oud, de ‘Scouts’ van elf tot veertien en de ‘Explorers’ met deelnemers tot achttien jaar. Klik met luchtvaart Deze ochtend hebben de Esta’s een buitenactiviteit. Zij zijn op stap in het bos. De ‘Scouts’ zijn binnen bezig. Een groepje van drie meiden en twee jongens is bezig zelf een bordspel in elkaar te zetten. Aan een andere tafel is een stel jongens bezig een looptocht met kaart en kompas te bedenken. Gijs is vliegtuigspotter en is al drie jaar lid. Mitchel had geen bijzondere belangstelling voor de luchtvaart. Hij werd lid via Gijs. Maar inmiddels denkt hij wel te weten wat hij later wil worden: luchtverkeersleider. Lang niet alle luchtscouts hebben een bijzondere klik met de luchtvaart. De meeste meiden willen ‘iets met dieren’ doen. Dat geldt ook voor Lisa. Zij is lid van

‘Seppe’ vanwege de leuke activiteiten. “En ik vind het een erg gezellige club.” Klein en gezellig “Klopt”, zegt voorzitter Jurjen Scholtz. “We zijn met pakweg 35 leden een kleine vereniging, waarin iedereen elkaar kent.

‘Een kleine vereniging waar iedereen elkaar kent’ De mensen die al wat langer lid zijn vormen een echte vriendenclub. Veel leden van achttien jaar of ouder maken de overstap naar de begeleiding en worden staflid.” Zelf is hij daar een voorbeeld van. Hij is vanaf de oprichting bij de vereniging betrokken. “We zijn een afsplitsing van Scouting St. Jan. We zijn gestart in 1993. Ik was toen veertien. We vonden een onderkomen in het voormalige retraitehuis ‘Centrum Seppe’. Vandaar onze naam. Na wat omzwervingen zijn we in 1995 in dit onderkomen beland.” Uiteenlopende activiteiten Wat er nou zo leuk is aan scouting? “De

Binnenactiviteiten bij luchtscouts ‘Seppe’.

veelzijdigheid”, is het eerste dat Ronnie noemt. “We doen iedere week wat anders. De klassieke scoutingdingen, zoals tenten opbouwen, eten maken, afijn bedenk het maar. We gaan twee keer per jaar ‘op kamp’, ’s winters in een boerderij en ‘s zomers een week in een tent naar België.

FOTO ROEL DE HAAN

We gaan naar de Open Dagen van de Luchtmacht en we doen mee aan de JOTI, de ‘Jamboree On The Internet’, waarbij we contact maken met scouts van over de hele wereld.” Daarmee is het lijstje lang niet uitgeput. “Aan de ene kant leren we deelnemers samen te werken, maar we leren ze, naar-

mate ze ouder worden, ook om zich zelfstandig te redden,” vult Jurjen aan. Wie meer wil weten over Luchtscouts ‘Seppe’ en over de reünie van aanstaande zaterdag, kan terecht op de website van de vereniging: luchtscouts.nl.

Investeerder wil verpauperd winkelcentrum opknappen

Mogelijk tweede supermarkt in Rembrandtgalerij ROOSENDAAL – Investeerder Accress Real Invest NV wil fors investeren in de Rembrandtgalerij. Samen met de gemeente heeft de vastgoedeigenaar gekeken op welke manier het winkelcentrum kan worden verbeterd. “We willen inzetten op het versterken van de supermarktfunctie, zodat de inwoner van de Westrand voor al zijn dagelijkse boodschappen in de Rembrandtgalerij terecht kan”, vertelt wethouder Hans Verbraak. DOOR MONIQUE JANSEN Uit een onderzoek blijkt dat de inwoners van de Westrand graag een discounter (bijvoorbeeld een Aldi of een Lidl) in de Rem-

brandtgalerij willen. In het winkelcentrum zit al een supermarkt van Jumbo. Volgens Verbraak is er ook serieus belangstelling van discounters om zich te vestigen in de Westrand.

Planvorming De plannen zullen in 2014 meer vorm krijgen. De uitvoering laat volgend jaar nog op zich wachten. Verbraak vindt het belangrijk dat de Rembrandtgalerij een opknap-

beurt ondergaat. “De Rembrandtgalerij is vergane glorie. Het winkelcentrum is zeer verpauperd”, vindt Verbraak. Hij wil dat de galerij het paradepaardje wordt van de Westrand. In het onderzoek zijn de mogelijkheden en de behoefte aan bestaande en nieuwe detailhandel in kaart gebracht. De Jumbo blijkt graag uit te willen breiden. Daarnaast kan het aantal meters winkelvloeroppervlak in de toekomst ook worden uitgebreid Wijkverzorgingsniveau De opknapbeurt van de Rembrandtgalerij betekent ook dat het wijkverzorgingsniveau van de Westrand wordt opgekrikt. Volgens Verbraak gaat een vernieuwde Rembrandtgalerij niet concurreren met de binnenstad.

‘Rembrandtgalerij is vergane glorie’ Inwoners uit de Westrand zijn voor bijvoorbeeld kledingspeciaalzaken wel aangewezen op het Roosendaalse stadshart. Bij het verbeteren van het winkelcentrum in de Westrand zijn grote investeringen noodzakelijk. “Met wat verf en restspaanplaten haal je het niet”, benadrukt Adrie Matthijssen, senior projectmanager van de gemeente Roosendaal.

Blijf op de hoogte van het

lokale nieuws www.internetbode.nl

FOTO MONIQUE JANSEN

www.internetbode.nl

De Rembrandtgalerij ziet er verpauperd uit.

Parkeerproblematiek Een belangrijk onderdeel van het verfraai-

en van het winkelcentrum is het mogelijk creëren van een centrale parkeervoorziening. Bezoekers parkeren hun auto nu kriskras bij de Rembrandtgalerij. “Dat is zeker een aandachtspunt”, meent Verbraak. Boven het winkelcentrum zitten appartementen. De projectontwikkelaar heeft volgens Verbraak de keuze om de woonfunctie boven de Rembrandtgalerij wel of niet te handhaven. Brief De ondernemers in het winkelcentrum zijn per brief op de hoogte gebracht over het voornemen van de projectontwikkelaar en de gemeente Roosendaal. Het Bewonersplatform Westrand en buurtonderneming ViceVersa denken mee in de verdere ontwikkeling van de Rembrandtgalerij. Een opknapbeurt van het winkelcentrum kwam er tot dusver niet, omdat de galerij verschillende eigenaren heeft. Daarom is het moeilijker om tot een gezamenlijke upgrade te komen. Volgens Verbraak zijn de plannen haalbaar: “De Westrand verdient een mooi winkelcentrum.” Sloop Accress is voornemens om het huidige eigendom (Rembrandtgalerij 97 tot 123) te slopen. Samen met de HIGG Invest Group zal getracht worden om meer onroerend goed in de galerij te verwerven. Het winkelcentrum moet een uiteindelijke grootte krijgen van 4.000 vierkante meter aan detailhandel.

Garagedeuren Leverbaar in hout - kunststof en staal. Volg ons op Twitter: @R_daalseBode.

PAGINA 3

WAAROM KIEZEN VOOR ROMASS? s De beste kwaliteit in de regio s Gratis professioneel advies s Persoonlijk contact s Professionele montage s Snelle service bij storingen s Onderhoud en service aan alle merken garagedeuren Showroom open op afspraak. Struikhei 29, Sprundel 0165-387335 s www.romass.nl s contact@romass.nl


STOCKSALE

n wij Margriet Winterfair Aken Oberhausen Dusseldorf Keulen Brugge Maastricht Valkenburg 2 dgn Londen l.o. 2 dgn Disney/Parijs

15 t/m 21 nov.excl. entrĂŠe â‚Ź 17,00 14-19-21 dec.

â‚Ź 27,00

14-19-21 dec.

â‚Ź 27,00

14-19-21 dec.

â‚Ź 27,00

14-19-21 dec.

â‚Ź 27,00

17-19 dec.

â‚Ź 27,00

12-21 dec.

â‚Ź 27,00

12-21 dec.

â‚Ź 27,00

14 t/m 15 dec.

â‚Ź 99,50

27 t/m 28 dec.

â‚Ź 109,00

Prijzen incl.vervoer, overnachting met ontbijt, entrĂŠe Disney Voor Londen en Disney/Parijs â‚Ź 15,- boekingskosten per boeking

Voor meer informatie en boekingen kunt u contact met ons opnemen: Muys Reizen Rucphen Tel: 0165-342351 info@muysreizen.nl

9ROOHGLJJHFHUWLÂżFHHUG 3 minuten van snelweg richting Breda, Antwerpen en Rotterdam. Nabij industrieterrein Moerdijk

MEUBELEN VAN FABRIEK NAAR CONSUMENT UITZONDERLIJK VOOR PARTICULIEREN

STOCKSALE

OP ALLES 50% KORTING VAN MAANDAG 4 T/M ZATERDAG 9 NOVEMBER

KINGSBRIDGE I.S.M. ROOM4ROOM.NL BISSCHOPSMOLENSTRAAT 72 ETTEN-LEUR

Inl: 06 - 5117 7630

ZOEK JE EEN PARTNER? Alleen met een persoonlijke ontmoeting kun je laten zien wie je echt bent. Ben je klaar met ‘daten’ en toe aan een vaste relatie? Kom dan naar Mens & Relatie. Persoonlijke bemiddeling met de hoogste slagingskans.

Lia van der Wel 0165201023 Of 088-0221900

WWW.KINGSBRIDGEIMPORT.COM OF WWW.ROOM4ROOM.NL

SCHIMMELNAGELS

Betrouwbaar & Professioneel 6% BTW op arbeid per 1 maart 2013

GEEN VOORRIJKOSTEN

Laat ze nu behandelen met de PinPoint laser. Na de laserbehandeling worden de nagels geleidelijk weer normaal in de daarop volgende maanden.

Klus-it RenĂŠ Peeters Groeneweg 28, 4759 BB Noordhoek Zie onze vernieuwde website: www.klus-it.nl info@klus-it.nl / Lid VLOK

MECHANISCHE KOELING VOOR AGRARISCHE PRODUCTEN

WEGENS VERBOD VAN DE GEMEENTE ETTEN-LEUR HEBBEN WIJ ONZE STOCKSALES VERPLAATST NAAR BISSCHOPSMOLENSTRAAT 72 ETTEN-LEUR.

www.internetbode.nl voor het (gratis) aanleveren van al uw nieuws

Tel.: 0168-403640 / Fax: 0168-403313 Mob.: 06-46193871

Te huur aangeboden:

Zomergemstraat 2a 4826 CW Breda 076 578 00 50

www.dermcentrum.nl

(landelijk)

Of kijk op www.mens-en-relatie.nl

(EEFTUBOUWPLANNEN

¾ 6OORALUWNIEUWBOUWVERBOUWLQJVEN ONDERHOUDSWERKENINHQOMUWWONING ¾ -AATWERKENOUDERWETSAMBACHTSTIMMERWERK ZOALSLAMBRISERINGENRADIATOROMBOUWEN ENSUITESETC ¾ ,EVERINGVANHOUTENPLAATMATERIAALOPMAAT ENVOORZIENVANDEGEWENSTEPROFILERINGVOOR DEDOEHETZELVER ¾ 4EVENSZIJNWIJGESPECIALISEERDINKELDERBOUW OPMAAT VOORDEPARTICULIEREWONINGBOUW ¾ !GRARISCHEBOUWVERBOUWINCLUSIEF MESTKELDERSENVOEDEROPSLAGSILOS 6RAAGVRIJBLIJVENDINFOPRIJSOPGAAF -AALBERGENSTRAAT -47ERNHOUT  %MAILINFO OPSTALNL 7EBSITEWWWOPSTALNL


ACTUALITEIT

‘Ik speelde de rol van paparazzi-fotograaf’

Column

Isabel Bakker heeft uniek beeldmateriaal van tv-film Only Love ROOSENDAAL - De basiliek van Oudenbosch veranderde op 11 februari 1998 in een gigantische filmset voor de Amerikaanse TV-film ‘Only Love’. Na een oproep in onder andere de Bode, werden er audities gehouden en uiteindelijk meldden 250 figuranten zich op de draaidag in hun mooiste kleding, want er zou een huwelijksscène worden gefilmd. Beeldend kunstenaar Isabel Bakker kreeg bij toeval de kans om beeldmateriaal te maken. Tijdens haar huidige solo-expositie in De Kring biedt zij iedereen de mogelijkheid deze bijzondere dag nogmaals te beleven.

Eugène de Kok

Niets is wat het lijkt Niets was wat het leek in de financiële wereld. Een paar jaren geleden bleken financiële reuzen als ING en ABN Amro wankele kaartenhuizen, die bij wat tegenwind omver zouden waaien zonder hulp van de overheid. Hun jaarcijfers hadden net zo goed geschreven kunnen zijn door de gebroeders Grimm. Het waren sprookjes waar alle mensen, met de bankdirecteuren voorop, in wilden geloven. Niets was wat het leek. Dirk Scheringa was een financieel wonder, de man die AZ kampioen maakte, zelf een museum financierde en in 2009, zonder een spoortje ironie, aanbood om als minister de toen net losgebarsten crisis op te lossen. Als u – en ik hoop het niet – een DSB-hypotheek heeft weet u dat ‘de miljonair op geitenwollen sokken’ het over uw rug deed. De dooretterende crisis en DNB maakten eind 2009 een einde aan Scheringa’s luchtkasteel. De crisis leek sowieso op harde wijze een einde te maken aan de financiële droomwereld. Banken werden gered door de belastingbetaler, kwamen onder controle van de staat en de glamourboys uit de raden van bestuur werden ingeruild voor zo saai mogelijke financiële whizzkids. Leek, schrijf ik echter, want nog steeds is niets wat het lijkt. De Rabobank, de enige bank die alle ellende zonder kleerscheuren doorstond en een toonbeeld was van betrouwbaarheid, bleek vorige week, net als andere banken voor de crisis, een thuishaven te zijn voor inhalige cowboys die alleen met hun eigen portemonnee bezig zijn. De bestuursvoorzitter moest in zijn afscheidstoespraak knarsentandend toegeven dat ook in zijn organisatie niet alles was wat het leek te zijn. Daarnaast bleken vorige week de rommelhypotheken opeens weer geld waar te zijn. ING en de overheid zeiden ze te kunnen verkopen met een winst van 400 miljoen euro. Er hadden zich al kandidaten gemeld voor de hypotheken, waarmee de crisis begon, omdat ze waren verstrekt aan honderdduizenden mensen die ze nooit en te nimmer zouden kunnen afbetalen. De meesten kunnen dat wel, blijkt nu. Goed nieuws. Als zelfs de rommelhypotheken weer geld waard zijn, moet het immers wel de goede kant opgaan. Of is nog steeds niets wat het lijkt?

Colofon

Isabel Bakker herinnert zich 11 februari 1998 nog als de dag van gisteren. “Om zeven uur ‘s morgens verzamelden we ons in onze mooiste feestkleding in de aula van St. Louis”, aldus Isabel. “Die dag werd een trouwscène gefilmd die onderdeel uitmaakte van het verhaal van een onmogelijke liefde tussen een steenrijke Italiaanse erfgename en een arme Amerikaanse arts, die beiden uitgezonden werden naar Gambia. De regisseur was John Erman en de hoofdrollen werden gespeeld door George Corraface, Marisa Tomei, Rob Morrow en Jeroen Krabbé. In de film wordt de indruk gewekt dat er in hartje zomer in Rome wordt getrouwd, maar feitelijk was het hartje winter in Oudenbosch en dus steenkoud. Maar door alle opwinding heb ik die kou niet eens gevoeld!” Paparazzi “Het meest opvallende was het lange wachten tussen de scènes. De regisseur was een pittig, pedant mannetje maar dwong wel respect af. Alles moest vlekkeloos verlopen en daartoe hadden we allemaal een protocol gekregen.

‘We kregen 35 gulden als beloning’

Hoofdkantoor Bredaseweg 26, 4881 DE Zundert Postbus 22, 4880 AA Zundert Tel. 076 599 8111, Fax 076 599 8199 Roosendaalse Bode R_daalse Bode Redactie Monique Jansen Correspondenten René Bruijnincx, Roel de Haan, Mieke Spekman, Angèle van Tiggelen

Acquisitie Eduard van Elsacker Druk Drukkerij Vorsselmans Sluittijden Advertenties maandag 10.00 uur Verenigingsnieuws en lezersfoto’s vrijdag 12.00 uur Weekendverslagen maandag 08.00 uur Aanleveren via www.internetbode.nl Bezorgklachten 076 599 8111

DOOR ELS ROMMERS

W E E K B L A D

Uitgeverij de Bode b.v. behoudt zich ten aanzien van de inhoud van deze uitgave en/of website zowel het auteursrecht voor conform artikel 15 lid 1 sub 4 van de Auteurswet als het databankrecht.

Puzzel week 45 De oplossing van deze puzzel is in week 46 te vinden op www.internetbode.nl

Je mocht niets eten of drinken op de set en zeker niet in de weg lopen. Tussen de hoofdrolspelers en de figuranten was een onzichtbare muur. In een hoek van de basiliek was de styling gesitueerd. Daar werden passende hoeden uitgereikt. Ik speelde de rol van familielid van de bruid. Mijn echtgenoot Dick had de rol van paparazzi fotograaf toebedeeld gekregen. Op een gegeven moment werd er door de megafoon omgeroepen dat ze op zoek waren naar een slanke man met maat 48. Ik stootte Dick aan. “Ze zoeken jou!” zei ik. Hij kreeg toen de rol van bisschop en mocht bij het altaar vooraan staan. Ik nam, naast mijn eigen rol, zijn rol als fotograaf

Isabel en Dick Bakker zijn in het bezit van uniek fotomateriaal van de in de basiliek opgenomen huwelijksscène uit de tv-film Only Love. FOTO ELS ROMMERS

over en realiseerde me toen dat er nog filmpjes in de camera’s zaten die we speciaal voor de paparazzirol hadden meegenomen. Daarom kon ik toen beeldmateriaal maken.” Expositie “Om 20.30 uur stond alles erop en kwam er aan een onvergetelijke lange dag een einde. De uiteindelijke scène in de film, die op 19 januari 2000 op RTL 4 werd uitgezonden, nam maar enkele minuten in beslag. Ik was niet eens te zien. Dick natuurlijk wel. We kregen onze beloning van 35 gulden direct mee en we konden ons inschrijven bij het figurantenbureau. Dick en ik besloten dat te doen en hebben nog diverse malen daarna een rolletje gespeeld in commercials en tv-films. Die filmdag was voor ons heel bijzonder. Ik vind het dan ook heel fijn om het beeldmateriaal tentoon te kunnen stellen tijdens mijn solo-expositie van mijn realistische portretten die in de Kring te zien is van 1 november tot 3 januari 2014.” Toeval Eén van mijn schilderijen is een portret

van mevrouw Kessel-Lauwerijssen die in de film Only Love de rol van grootmoeder van de bruid speelde. Zij was toen 93 jaar. Dat schilderij heeft voor mij een speciale betekenis. Ik had haar namelijk vastgelegd op een paneel met nog twee andere dames. Op een gegeven moment zette ik het schilderij te drogen bij de straalkachel. Diezelfde avond had ik een vergadering en één van de aanwezigen zag het schilderij en riep uit: “Dat is mijn moeder, ik wil dat schilderij! Snijd het maar los van de rest van het schilderij!” Bleek het haar zoon te zijn! Normaal zou ik zoiets nooit doen maar ik heb toch een uitzondering gemaakt en dat werk is toen door de kinderen aan mevrouw Kessel op haar 95ste verjaardag overhandigd. Mevrouw Kessel is 103 jaar geworden. Toen ik de familie vroeg om haar portret te mogen exposeren, was iedereen het daar mee eens. Dit portret, tezamen met de fotocollage van de tv-film, maakt mijn expositie des te interessanter voor de figuranten die op 11 februari 1998 aanwezig waren. Mijn expositie is te zien onder kantooruren en op voorstellingsavonden en de toegang is gratis.”

Gemeente scherpt regels aan om drankgebruik onder jeugd te ontmoedigen

Verbod op ‘happy hour’ op komst ROOSENDAAL – De gemeente wil het fenomeen ‘happy hour’ aan banden leggen. Tijdens een ‘happy hour’ worden alcoholconsumpties tegen een veel lagere prijs dan normaal verstrekt. Horecazaken willen zo extra klandizie werven. Het verbod op ‘happy hours’ maakt onderdeel uit van de nieuwe aanpak om alcoholgebruik voor jongeren onder de zestien jaar te ontmoedigen. DOOR MONIQUE JANSEN De nieuwe Drank- en Horecawet biedt gemeenten extra mogelijkheden om drankgebruik onder de jeugd aan te pakken. Daarnaast stimuleert de wet gemeenten om oneerlijke concurrentie tussen de reguliere horeca en sportkantines en buurthuizen tegen te gaan. Niet-commerciële instellingen zoals wijkcentra en sportclubs mogen straks alleen nog alcohol schenken aan personen die betrokken zijn bij deze instanties. Buurthuizen mogen daarvoor zes keer per jaar ontheffing aanvragen. “Voorwaarde daarbij is wel, dat voor de buurthuizen in die situatie dezelfde regels gelden als voor de reguliere horeca. Hiermee wordt ook invulling gegeven aan de door de raad aangenomen motie Inverdienmogelijkheden buurthuizen en sportclubs”, meldt de gemeente.

© www.sudokusite.eu PAGINA 5

Sportkantines Het college van burgemeester en wethouders wil de geboden wettelijke mogelijkheden om lokaal meer regels in stellen om ongewenst alcoholgebruik tegen te gaan niet gebruiken. Volgens het college geeft de huidige praktijk in de Roosendaalse horeca daar geen aanleiding voor. Wel wordt bepaald dat in buurthuizen en sportkantines na 01.00 uur geen alcohol meer mag worden geschonken. Dat geldt niet voor de horecazaken in de gemeente Roosendaal. Hoge verwachtingen De gemeente wil convenanten afsluiten met supermarkten en sportverenigingen om het drankgebruik onder jongeren terug te dringen. Volgens burgemeester Jacques Niederer is het belangrijk dat deze instellingen ook zelf hun verantwoordelijkheid nemen om geen alcoholische consumpties te verkopen aan de jeugd. Niederer heeft hoge verwachtingen: “De

gemeente verwacht veel van organisaties, horeca, verenigingen, bedrijfsleven en natuurlijk de inwoners van Roosendaal zelf. Het gaat erom met elkaar alcoholgebruik onder jeugd en jongeren terug te dringen.” De gemeenteraad moet nog wel met de regels instemmen. Alcohol vanaf 18 jaar Vanaf 1 januari 2014 gelden landelijk nog strengere regels om alcoholgebruik onder jeugd tegen te gaan. De leeftijdsgrens om drank te mogen nuttigen komt dan op 18 jaar te liggen. Aan jongeren onder deze leeftijd mag dan geen alcohol meer worden verkocht. Alcohol drinken is schadelijk voor hersenen en andere organen die in de groei zijn. Ook lopen jongeren die op jonge leeftijd drinken grote risico’s om op latere leeftijd een drankverslaving te ontwikkelen. Jeugdige personen hebben bij veel drinken ook grotere kans om een alcoholvergiftiging op te lopen.


KORTE BERICHTEN ROOSENDAAL Najaarsmarkt: Regionaal behandelcentrum Weihoek houdt zaterdag 9 november een najaarsmarkt van 11.00 tot 16.00u. Voor ieder wat wils o.a sieraden, zelfgemaakte kaarten, zeep-kado’s en nog veel meer. U bent welkom aan de Heerma van Vossstraat 19 te Roosendaal.

Reincarnatie- uittredingen-bijna dood ervaringen-helderziendheid-voorspellingen en morďŹ sche velden. Aanmelden via 0623459394.

Bingo: Donderdag 7 november wordt in het Fatimahuis een levensmiddelenbingo gedraaid, aanvang 20.00 uur, zaal open om 19.00 uur. Iedereen welkom.

Optreden Family & friends: Zondag 10 november 15.30u in Chagall. Hun repertoire bestaat uit covers van o.a. Adele, Golden Earring, Rolling Stones, Blues Brothers en vele andere.

Schoenendozenactie: In de regio Roosendaal kunnen versierde en gevulde schoenendozen ingeleverd worden voor de schoenendoosactie van Actie4Kids bij de schuur aan de Passenberg 49 in Roosendaal op woensdag 13 november van 14.30 tot 17.00 uur en op zaterdag 16 november van 9.30 tot 13.00 uur. Informatieavond over refractiechirurgie: Op donderdag 14 november houdt het Franciscus Ziekenhuis een informatieavond over refractiechirurgie. Refractiechirurgie is de techniek om met behulp van een laser of implantlenzen de oogsterkte te corrigeren. De avond wordt ingeleid door mevrouw van der Horst, optometrist in het Franciscus Ziekenhuis. De bijeenkomst vindt plaats in het personeelsrestaurant van het ziekenhuis en duurt van 19.00 tot 20.30 uur. Toegang gratis. Informatie en aanmelden (noodzakelijk) via www.zorgelooszien.nl of bij de polikliniek Oogheelkunde van het Franciscus Ziekenhuis via tel. 0165-588920. Inleiding in de Parapsychologie: Vanaf 15 november verzorgt Mike Ridderhof zes vrijdagavonden van 20.00 tot 22.00 uur de bijeenkomsten die in het teken staan van

Bingo: Zondag 10 november bingo ‘Klavertjevier’ in het buurthuis Keijenburg, aanvang 14.00 uur.

Fancy Fair: Kramen met allerlei zelfgemaakte artikelen, een spannende loterij, verschillende spellen, lekkere etenswaren met onder andere ouderwets snoep, overheerlijke taart en natuurlijk mag de live muziek niet ontbreken. Dat is de Fancy Fair van Wiekendael op zaterdag 9 november van 14.00 tot 16.00 uur. Lezing Marienburgvereniging: Maandag 11 november kom Professor Herwi Rikhof, oud hoogleraar van de Universiteit van Tilburg spreken over de betekenis van het document over de kerk van het Vaticaans concilie voor de kerk van nu. Dat document heet ‘Lumen Gentium’. Klooster zusters Charitas, Waterstraat 65 van 19.3021.30u. Info G.Lieffering, tel. 0165-557131. Wandelen KNNV: zondag 10 november wandeling in Zonneland. Vertrek 9.00u va parkeerplaats Mec T-Huis, hoek Zundertseweg/Rozenvendreef. Gids is Jack Huijps. Deze gratis wandeling duurt tot 12.00u. Info: www.knnv.nl/roosendaal Gezelligheid met gezelschapspellen: Bij De Wildenborch 135 van Stichting Groenhuysen is er voor senioren iedere donderdagmiddag om 14.00 uur spelletjesmiddag: sjoelbakken, rimmikub, scrabble,

ganzenbord, yahtzee, braintraincomputers en nog veel meer. Er worden geen kosten gerekend. Meer informatie: 0165-526855 of hnagtegaal@groenhuysen.nl en mbroeders@groenhuysen.nl. Inloopochtend: Humanitas houdt de komende maanden weer een aantal inloopochtenden voor mensen met een verlieservaring op woensdag 13 november, woensdag 4 december en woensdag 8 januari van 10.00-11.30u op het adres Vughtstraat 18, 4701 NT Roosendaal. Bezoekers kunnen op deze ochtenden in een veilige sfeer hun gevoelens en ervaringen delen met lotgenoten. De ochtend is bedoeld voor iedereen uit Roosendaal en omgeving met een verlieservaring. U kunt vrijblijvend binnenlopen of aanmelden mag ook via tel: 0165-599936 of via email: verliesennu@ gmail.com. Vogeltentoonstelling: Vogelvereniging de Edelzanger houdt samen met Vogelvereniging Natuur- en Vogelvrienden op vrijdag 8, zaterdag 9 en zondag 10 november een vogeltentoonstelling in Huis ten Halve, Kruisstraat 60. Behalve een bijzondere tentoonstelling met 2 onderlinge kampioenschappen wordt er ook om het Open Roosendaals Kampioenschap gestreden. Openingstijden: vrijdag 20.00-22.00u (tevens bekendmaking van de kampioenen), zaterdag 11.00-18.00u, zondag 10.00-15.00u, toegang gratis. Sint Maarten aan de Kade: Op 11 november viert de Onze Lieve Vrouwekerk aan de Kade met de kinderen uit de buurt het feest van Sint Maarten. Om half zeven worden de kinderen, met hun lampion, op het kerkplein verwelkomd. In de kerk en in de tuin horen en zien ze een verhaal over Sint Maarten en de bedelaar. Natuurlijk is er voor alle bedelaars ook een traktatie.

Succesverhaal Taalmaatjes ROOSENDAAL - Ineke Huisjes is al sinds een aantal jaren vrijwilligster bij Humanitas Roosendaal. Zes en een half jaar geleden kwam Ineke via het project ‘Taalmaatjes’ bij de inmiddels 31-jarige Sandra terecht. Sandra was gevlucht uit Oeganda, het land waarin ze door haar oma is opgevoed en waar ze opgroeide. Toen haar familie overleed, is Sandra vervolgens in haar eentje naar Nederland gekomen om een nieuw bestaan op te bouwen. Het was voor haar van groot belang om de Nederlandse taal te leren en toe te kunnen passen in het dagelijks leven. Om deze reden heeft ze zich als deelnemer bij het Taalmaatjes-project aangemeld en ze wilde graag in contact komen met iemand die haar kon helpen. Zo kwam Sandra met vrijwilligster Ineke in contact en bij het starten was de Engelse taal een hulpmiddel om met elkaar

Nu ook in Moerdijk ! Diverse soorten, JHFHUWLÂżFHHUGHEHWRQPRUWHO YRRUEHGULMYHQ HQSDUWLFXOLHUHQ $IJHKDDOGRIJHOHYHUG RSKHWZHUN

0168 38 27 24 ZZZYDQGHUNDPSEYQO

Goed voor elkaar!

te kunnen communiceren. Door Sandra’s motivatie en leergierigheid, is zij geheel in staat om de Nederlandse taal te spreken, schrijven en lezen. De 2 vrouwen zijn zelfs nu nog met elkaar in contact en spreken regelmatig af. Sandra beheerst 3 talen: Het Oegandees, Engels en het Nederlands. Ze volgt al een tijdje de opleiding ‘Verzorgende niveau 3’ en hoopt deze in april 2014 af te ronden. Sandra heeft een eigen appartement in Roosendaal en ze loopt voor haar opleiding stage. Daarnaast heeft ze een bijbaan en staat zeker niet stil. Ineke helpt Sandra, waar nodig, om haar MBOopleiding op een goede manier af te kunnen ronden. Boeken over verzorging en verpleging, maar ook verhalen als de ‘Hobbit’ komen aan bod. Op deze manier wordt het niveau op peil gehouden en wordt er nog het een en ander verbeterd. Sandra verwijst naar de steun die zij van Ineke heeft mogen ontvangen. De 2 vrouwen voelen elkaar goed aan en hebben een mooi opgebouwde band. Ineke heeft een essentiele rol gespeeld en geeft nog steeds met veel plezier les. Ook ontvangt Ineke, bij het verzamelen van kleding voor Oost-Europa, hulp van Sandra. Wanneer Sandra in april zal slagen, zal het contact zeker niet stoppen. Sandra benoemt nadrukkelijk dat Ineke haar familie is geworden en zal blijven. Mocht men interesse hebben in het taalmaatjesproject dan kan men contact opnemen met Humanitas, k.hendriks@humanitas.nl of tel. 06-53929194.

DĂ€HYHULQJ0DQWHO]RUJ ingrijpend. Mantelzorg is heel mooi, maar je mag er niet te licht over denken.

Respijtzorg

“Maar een mantelzorger kan toch ook ziek worden, of met het gezin op vakantie willen, hoe moet dat dan?�, vraagt Jenne. Ook daarop heeft Angela een antwoord. “Uiteraard heeft een mantelzorger af en toe ook vrije tijd nodig en moet hij of zij ook gewoon op vakantie kunnen. Anders zou je dat werk nooit kunnen volhouden. Daar zijn regelingen voor. Zo kan de mantelzorger regelen dat de zorg tijdelijk door iemand anders wordt overgenomen, dat heet ‘respijtzorg’. Dat overnemen kan gebeuren door een beroepskracht of vrijwilligers. In het laatste geval is er geen zorgindicatie nodig. Soms moet degene die respijtzorg krijgt daarvoor betalen; of dat echt zo is en om welk bedrag dat gaat, hangt af van de voorzieningen die er nodig zijn. In het uiterste geval kan ook worden geregeld dat de zorgvrager naar een logeeradres gaat of naar de dagopvang van een zorgcentrum, dan wordt de zorg tijdelijk overgedragen�.

Meldpunt voor mantelzorgers Fluitend stapt Ties de kamer in en geeft Jenne een dikke zoen. “Wat kom jij vrolijk uit je werk?â€?, vraagt ze hem verbaasd. Dat is ze het laatste jaar niet meer zo gewend. Ties werkt als planvoorbereider bij een groot internationaal bouwbedrijf en door de crisis gaat het al een tijdje niet zo best met de onderneming. Een aantal FROOHJD¡VPRHVWJHGZRQJHQZRUGHQRQWVODJHQYRRUGHDQGHUHQZDVKHWĂ LQN inleveren. Omdat het bedrijf over de hele wereld actief is en er zodoende mondjesmaat buitenlandse opdrachten binnen blijven komen, kon Ties gelukkig parttime aan de slag blijven. “Ja, ik heb goed nieuws!â€?, roept hij vanuit de keuken, terwijl KLMHHQNRSNRIĂ€HLQVFKHQNW´,NKHEWRFKGHDIJHORSHQZHNHQHHQSDDUNHHUH[WUD gewerkt? Die geheimzinnige ontwerpplannen blijken dus voor een investeerder te zijn die in Dubai een uniek project wil realiseren. Het contract is in alle stilte rond JHPDDNWHQZHKHEEHQQXHHQJLJDRUGHUELQQHQJHKDDOG,NKHE]HNHUZHHUYRRU een half jaar fulltime werk!â€?.

Verzorgingshuis

Jenne slaakt een zucht van verlichting. “Pffff, jeetje Ties, wat een geweldig nieuws!�. Hij ploft neer op de bank. “En hoe was jouw dag?�, vraagt hij Jenne. “Nou�, antwoordt ze, “Wat minder rooskleurig dan de jouwe ben ik bang�. Ties kijkt haar vragend aan. “Mmm, ik kan het wel raden denk ik, vertel?�. Maar Jenne stelt hem gerust. “Nee, het is niet mijn werk in de kinderopvang. De situatie van onze vestiging is niet echt geweldig maar voorlopig ziet het er wel naar uit dat we gewoon open kunnen blijven. Nee, dat valt wel mee. Maar ik was vandaag bij mijn vader en die was heel verdrietig. Tante Aaf heeft toch een paar weken geleden haar heup gebroken toen ze van het opstapje viel? Nou, ze is uit het ziekenhuis ontslagen en voorlopig geplaatst in een verzorgingshuis. Ze heeft het daar helemaal niet naar haar zin en wil het liefst weer terug naar haar eigen huisje. Ze belt pa elke dag wel drie keer en regelmatig barst ze in huilen uit. Het is zo triest!�. Ties knikt, en schrikt ervan.

Tante Aaf

Tante Aaf is een heel lief mens. Toen Ties en Paula nog klein waren nam ze hen vaak PHHQDDUGHGLHUHQWXLQRI]HÂżHWVWHQQDDUKHWSDUNRPWHJDDQSLFNQLFNHQHQ]HZHUGHQ RSKXQYHUMDDUGDJDOWLMGĂ€LQNYHUZHQG(Q]HKDGDOWLMGFKRFRODGHNRHNMHVLQKXLV7DQWH Aaf kon zelf geen kinderen krijgen en dat heeft ze ruimschoots gecompenseerd met haar neefje en nichtje. Toen haar man overleed, verhuisde ze naar een knus benedenhuis in de buurt bij haar broer Wout. Regelmatig kwamen ze bij elkaar over de vloer en deden samen een ‘bakkie’, zoals Tante Aaf altijd zegt. “Maar kan ze dan echt niet meer terug naar huis, zo oud is ze toch nog niet?â€?, vraagt Ties. “Ze kan op zich wel redelijk zelfstandig wonen, â€? legt Jenne uit, “Ze is goed bij de tijd maar ze heeft wel dagelijks hulp nodig bij haar verzorging. Dat met die heup komt nooit meer helemaal goed, en ze is natuurlijk doodsbang dat ze weer komt te vallen. Met haar 67 jaar is ze inderdaad zowat de jongste in het verzorgingshuis. Tante Aaf kennende is ze daar helemaal niet op

haar plaats; in elk geval is ze daar nu nog niet aan toe. Ze is voor jou en Paula, en later voor mij, altijd een fantastische tante geweest, bijna een vriendin, en ik zou zo dolgraag wat voor haar terug willen doen, maar ik weet absoluut niet hoe of wat�.

Crea-cursus

“HĂŠ Jenne, lang niet gezien!â€?, begroet Angela haar buurvrouw als ze net de sleutel in het slot van de voordeur steekt. “Loop even mee naar binnenâ€?, vervolgt ze, “Ik heb wat leuks te vertellenâ€?. Jenne loopt nieuwsgierig achter haar aan en helpt haar de boodschappentassen in de keuken te zetten. “Ga zitten, wil je wat drinken?â€?, vraagt ze terwijl ze voor zichzelf een glas water aan de kraan inschenkt. “Doe mij ook maar waterâ€?, antwoordt Jenne, en kijkt eens om zich heen. De kamer staat vol met dozen en overal liggen stapeltjes kleding. “Let niet op de rommelâ€?, gaat Angela verder terwijl ze voor Jenne een glas water neerzet. “Kind, verhuizen is een ramp. Voor mij de eerste keer in mijn leven, maar meteen de laatste keer. Dit doe ik echt nooit meer!â€? Ze pakt een stapeltje kleding van de stoel, kijkt wanhopig rond en ziet geen betere mogelijkheid dan het maar weer op een ander stapeltje te leggen. Ze neemt een slok uit haar glas. “Je weet, ik werk in het stoffenwinkeltjeâ€?, steekt ze van wal. “En het is heel moeilijk om het hoofd boven water te houden, maar nu heeft de leiding van een begeleid wonen project ons gevraagd of we crea-cursussen willen gaan geven aan mensen met een verstandelijke beperking. Daar krijgen we begeleiding bij. We doen dat dan zelf als vrijwilliger, maar voor de materialen en het gebruik van de workshopruimte wordt gewoon de normale prijs betaald. Zo verdienen we er allemaal wat aan. Geweldig toch?â€?.

Jenne heeft aandachtig zitten luisteren. Ze ziet de mogelijkheden en ze krijgt er een warm gevoel bij. “Ik wist wel ongeveer wat mantelzorg inhoudt, maar ik dacht altijd dat je dat allemaal in je eentje moest bedenken. Maar als ik het zo hoor is er best het nodige geregeld om de mantelzorgers te ondersteunen?�, zegt ze enthousiast. “Ja, gelukkig wel�, reageert Angela, “Want zoals ik al zei, is het niet altijd gemakkelijk. Je neemt een echte zorgtaak op je. Daarom hebben de meeste gemeenten een meldpunt waar je als mantelzorger terecht kunt met je vragen. Ze helpen je op weg en kunnen je met vragen en problemen altijd de juiste ondersteuning geven of gericht verwijzen.� Als Jenne de volgende ochtend op de ingang van het gebouw af loopt schuiven de grote glazen haldeuren al op een afstandje voor haar open. “Goedemorgen�, begroet een man haar, hij knikt vriendelijk en gaat verder met stofzuigen. Ze loopt naar de lift en ziet vanuit haar ooghoek nog net een winkeltje. Ze draait zich om en loopt het stalletje binnen. Ze zoekt het grootste boeket uit dat ze kan vinden en pakt uit het schap een pakje chocoladekoekjes.

-HQQH

Mantelzorg

Ze praten nog even na over dit leuke initiatief en Jenne vertelt aan Angela het verhaal van tante Aaf, terwijl ze met de rug van haar hand een traan wegveegt. Angela pakt Jennes hand en kijkt haar aan. “Meisje, als jij zo graag wat wil terugdoen, waarom word je dan geen mantelzorger? Je hebt me zelf onlangs nog verteld dat je tijd overhoudt nu je minder uren bij je baas werkt en dat je wel iets vrijwillig in de verzorging zou willen doen.� Jenne knikt bedachtzaam, ‘Daar heb ik wel wat over gelezen, maar hoe zit dat dan in elkaar? Want ik heb natuurlijk ook nog mijn werk en mijn gezin�.

Jenne als mantelzorger

Angela legt uit dat mantelzorg een vorm van zorg is aan een zieke of iemand met een beperking in de familie- of vriendenkring met wie de mantelzorger een persoonlijke band heeft. Het gaat niet om zo maar een beetje helpen, het gaat om intensieve zorg voor langere tijd. Van mantelzorg is sprake als de verzorging meer dan 8 uur per week duurt of langer dan drie maanden. Bij tante Aaf zou dat dus heel goed het geval kunnen zijn. Wel moet Jenne er rekening mee houden dat tante Aaf weliswaar nog niet zo oud is, maar dat op haar leeftijd gewone kwaaltjes of ziekten verstrekkende gevolgen kunnen hebben. Denk bijvoorbeeld eens wat de situatie wordt als tante griep zou krijgen en zeker een week of twee nauwelijks uit bed komt. Dan verandert de situatie plotseling PAGINA 6

2SD :RXW

7LHV (YL

%DUW

2PD (YHQYRRUVWHOOHQ/LMQWM H

'HQQLV 3DXOD

2SD *HUULW

'H EXXUYURXZ

$QJHOD

Niet meer het Rijk, maar gemeenten zijn vanaf 1 januari 2015 verantwoordelijk voor een aantal extra taken op het gebied van maatschappelijke ondersteuning, te weten: begeleiding, dagbesteding en persoonlijke verzorging. Deze worden vanuit de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ) van het Rijk overgeheveld naar de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) van de gemeenten en heet daarom “transitie AWBZ�.


Geldig in week alleen op zondag 24 februari 2013

twee kratten voor slechts

750 GRAM

99 99 2.

2.

™13.90

9.

Brand bier

99

Krat 12 fles

™2 .29

PLUS PLUS Shoarma Shoarma of of gyros gyros

1.

79

Ladessa filet americain Naturel of martino

bakje ca. 135 gram

Per gram Per 750 gram 5.62-5.99 5.62-5.99

Maandag Dinsdag Woensdag Donderdag Vrijdag Zaterdag Zondag

Aanbiedingen zijn geldig van donderdag 7 november t/m zondag 10 november 2013.

Wilt u per mail op de hoogte blijven van de laatste aanbiedingen bij PLUS? Meld u dan nu aan via www.plus.nl. Meld u dan nu aan via www.plus.nl.

08.00 - 20.00 uur 08.00 - 20.00 uur 08.00 - 20.00 uur 08.00 - 20.00 uur 08.00 - 20.00 uur 08.00 - 18.00 uur 10.00 - 18.00 uur

PLUS Gommers - Roosendaal Dijkcentrum 24, T: 0165 54 22 99

Uw kostbaarheden zijn goud waard! Goudwisselk antoor is eigendom van familie De R uiter en heeft ruim 2 5 jaar expertise!

Iedereen heeft kostbaarheden in huis. Soms zelfs zonder dat men zich hier bewust van is. Een paar oude munten, een ketting of een horloge, een treintje waar

Meer dan 50 locaties door heel Nederland!

grootvader nog mee heeft gespeeld of een doosje met oude bankbiljetten. Laat uw kostbaarheden eens geheel vrijblijvend beoordelen door een specialist van Goudwisselkantoor. Zo ontdekt u of uw kostbaarheden goud waard zijn en mocht u het willen verkopen, dan bieden we u ook nog eens een reële prijs. Locatie Roosendaal Winkelcentrum Kroeven t.o. President Kennedylaan 86 Elke wo. van 10.00 - 16.30 uur

Ontdek wat Goudwisselkantoor voor u kan betekenen:

Verpanden

Beleggen

TaxatieMunten

Sieraden (goud en zilver)

Oude bankbiljetten

PostzegelsAntiek speelgoedInkoop

Verkoop

GoudZilverVeiling

Rembrandtgalerij Rembrandtgalerij 12 Elke do. van 10.00 - 16.30 uur roosendaal@goudwisselkantoor.nl Locaties bij u in de buurt Hoogerheide, Sint-Lucasplein (elke woensdag) Breda, Sophiastraat 11 (di. t/m za.)

www.goudwisselkantoor.nl


BC de Wieken Einduitslag 5e ronde biljarten: 1. P. d. Hollander 88,15 punten; 2. W. Ossenblok 83,10; 3. Jac Raats 82,29; 4. C. Goetstouwers 81,29; 5. H. Kraus 80,45; 6. Fr. v. Geel 79,22; 7. C. Kepers 78,93; 8. C. Rommers 73,03; 9. C. d. Vries 72,86; 10. C. Linders 55,81; 11. A. v/d Berg 55,81. Einduitslag na 5e ronde: 1. H. Kraus 411,95 punten kampioen; 2. C. Kepers 387,87; 3. P. d. Hollander 387,05; 4. Jac Raats 383,33;

5. W. Ossenblok 372,36; 6. Fr. v. Geel 342,47; 7. C. d. Vries 324,24; 8. C. Rommers 304,23; 9. C. Linders 282,92; 10. C. Goetstouwers 153,12; 11. A. v/d Berg 90,41. Zaterdag 16 november wordt op de feestavond gespeeld om de algemene kampioen tussen de kampioen van de woensdag en de vrijdagploeg.

SportColumn Louis BovĂŠe

Rini’s levenslessen A1

C1

C5

A2

C4

B4

6JUHFTQSPLFO;FWFOCFSHFO

Beleef Bosselaar Zuid!

9 NOVEMBER INFODAG VERKOOPFASE 1 & 2 -PPQHFIFFMWSJKCMJKWFOECJOOFOJOPOTJOGPDFOUSVNPQMPDBUJFUJKEFOT EF JOGPSNBUJFEBH PQ [BUFSEBH OPWFNCFS BT WBO V UPU V )FUJOGPDFOUSVNJTCFSFJLCBBSWJBEF;VJESBOE)VJ[FSTEJKLFOEFCSVH PWFSEF3PPEF7BBSU

XXXCPTTFMBBS[VJEOM

Twee weken geleden stapte ik het internationaal perscentrum Nieuwspoort in hartje Den Haag binnen. Rini Wagtmans had me uitgenodigd om de vertoning bij te wonen van een ďŹ lm over de kindertijd en de jeugdjaren van Nursultan Nazarbajev, de eerste president van de in 1992 uitgeroepen autonome republiek Kazakhstan. Dat gebeurde in zijn hoedanigheid van honorair consul van deze toekomstige economische grootmacht. Omdat de ambassadrice door volstrekt onvoorziene omstandigheden niet aanwezig kon zijn, sprak Rini de gasten, onder wie een aantal toppers uit het Nederlandse zakenleven, toe. Hij deed dat rustig en uit de losse pols. Rini spreekt altijd vanuit zijn hart. De twee uur durende ďŹ lm maakte diepe indruk en deed me in sommige opzichten denken aan Rini’s eigen leven, want ook hij knokte zich uit een soort kansloosheid naar de top in de wielersport en in de business. Na aoop hield Rini uit St. Willebrord, iemand met alleen zes jaar basisschool, in het Nederlands en Engels opnieuw een warm pleidooi voor Kazakhstan. Alle aanwezigen hingen aan zijn lippen. In de trein naar huis overdacht ik de invloed van Rini op mijn leven. De eerste zaterdag van 1971 leerden we elkaar kennen. Met enkele dorpsgenoten organiseerde ik in mijn woonplaats Stampersgat voor het Goede Doel een voetbalwedstrijd tussen twee teams bekende wielrenners. Tot die elite behoorde Rini onmiskenbaar, want ruim zes maanden eerder was hij vijfde geĂŤeindigd in de Tour de France. In het cafĂŠ waar de gelegenheidsvoetballers voor een drankje en een hapje samenkwamen, raakten Rini en ik aan de praat. Het klikte onmiddellijk tussen de gelouterde profcoureur en het wereldvreemde studentje aan de pedagogische academie van Oudenbosch. “Je bent altijd welkom in huize Wagtmans,â€? zei Rini bij het afscheid. Het begin van onze hechte vriendschap. Van Rini heb ik heel veel geleerd. Hij waarschijnlijk van mij een beetje. Tot de dag van vandaag kan ik zelfs middenin de nacht onaangekondigd bij hem aanbellen. In 1981 zat ik door privĂŠ-omstandigheden in zak en as. Mijn overbezorgde moeder bracht, buiten mij om, Rini op de hoogte en Rini verscheen opeens bij de voordeur van mijn woning in Lage Zwaluwe. Hij vertelde over de talrijke tegenslagen in zijn leven, later door Peter Ouwerkerk opgetekend in de boeiende biograďŹ e ‘Ongekend’. Dat ik positief moest blijven en op mezelf moest vertrouwen. Ik heb Rini nog zien koersen, hoewel alleen zijn zege in de Acht van Chaam van 1968 me is bijgebleven. In een adembenemende sprint wees hij Tourtriomfator Jan Janssen terug. Met mijn geliefde oom Rinus en mijn neven Kees, Janus en Leon was ik hiervan getuige. Aan de profcarrière van Rini - die drie Touretappes won en ĂŠĂŠn dag de gele trui droeg - kwam als gevolg van hartklachten in 1973 abrupt een einde. “Zou dat niet zijn gebeurd, dan zou ik misschien een keer de Tour hebben gewonnenâ€?, beweert hij. Ik geloof het graag. Rini bezat uitzonderlijke kwaliteiten op en naast de ďŹ ets. In alles wat hij grondig aanpakte, bleek hij succesvol. Een man een man, een woord een woord - zĂł luidt een van Rini’s lijfspreuken. Beloftes breken, is hem vreemd. “Het Leven is geven; niet nemen,â€? hield hij me al 42 jaar terug voor. En: “Vrienden blijf je tot aan het graf.â€? Als KNWU-bondscoach stond Rini Wagtmans, sinds 2006 Ridder van Oranje Nassau, aan de basis van de glansrijke loopbaan van onder meer Jacques Hanegraaf, Adrie van der Poel, Theo de Rooy, Johan van der Velde en Peter Winnen. Puur op gevoel sloeg Rini ploegleidersaanbiedingen van grote sponsors resoluut af. Hij stak al zijn energie in het opzetten en uitbouwen van Rogelli Sportkleding, een bloeiende ďŹ rma die hij uiteindelijk overdroeg aan zijn zoon Marijn. De self made man, iemand die volledig op eigen radar vaart, is nu dus honorair consul van Kazakhstan. Tussen de bedrijven door broeit hij, met de onvoorwaardelijke steun van zijn vrouw Ria, op nieuwe dingen. Zo bedacht hij de Yellow Jersey Classic. Ik ben heel trots op je, Rini. Bedankt voor alles!

Volleybal Mikro-Electro 8FMEFXPOJOH(nog)OJFUEFHSPOEmet de Duokoop-regeling! t5PUXFMMBHFSFIZQPUIFFL t-BHFSFJOLPNFOTFJTFONBBOEMBTUFO tmTDBBMBGUSFLCBSFDBOPOSFOUF

t7FJMJHmOBODJFSFONFU/)( t%BHFMJKLTCJKLPQFOWBOEF HSPOENPHFMJKL

Informatie: www.bonmakelaardij. nl info@bonmakelaardij.nl T: 0168 - 33 58 55

www.qmakelaars.nl nieuwbouw@qmakelaars.nl T: 0165 - 70 05 30

Ontwikkeling:

www.berlaere.nl

www.vanagtmaal.nl

www.brabantsewaard.nl PAGINA 8

ROOSENDAAL - Dames 1 van volleybalvereniging Mikro Elekectro was vrij zaterdag 2 november en behielden daardoor hun ongeslagen status. Heren 1 moest aantreden in Zaanstad tegen de plaatselijke trots. Dames 2 mocht thuis aantreden tegen de nummer laatst in de stand VOKO uit Oosterhout. Heren 1 moest in het verre Zaanstad weer aantreden zonder Gijs Frijters. De afwezigheid van Gijs liet zich vooral op cruciale momenten voelen. In de 1e en 2e set konden de heren uit Roosendaal nog goed mee met de tegenstander, maar miste het team de aanvalskracht en blokkering van Gijs. Met 2 keer 25-22 setverlies stond Mikro-Electro voor de moeilijke taak zich op te laden. Dit was teveel gevraagd van het team. Zaanstad wist de Roosendalers goed onder druk te houden en hun aanvalskracht stokte niet. Met 25-17 en 25-18 werd een 4-0 overwinning voor Zaanstad een feit. Duidelijk is dat een smalle basis voor coach Erik Koen niet gemakkelijk is om de juiste formatie wekelijks te laten spelen.

Dames 2 dat het seizoen wat wisselvalig was begonnen begint regelmaat te tonen. Het spel is nog niet wat er van het team verwacht kan worden, maar de punten worden binnen gehaald. Door de 3-1 overwinning op VOKO klimmen zij naar de 3e plaats. Zaterdag 9 november mogen de dames uit naar Vlissingen. Ze spelen daar tegen VVS�92, de nummer laatst in de stand, normaal gesproken moet dit 5 punten opleveren en doen de dames weer mee voor de koppositie in de promotieklasse. Ook dames 4 haalde een gemakkelijke overwinning tegen VVS’92. Ze maakte de misstap tegen YVC goed en klimmen naar de 3e plaats op de ranglijst. Programma Zaterdag 9 november 21.30 uur H2-RVC (vrijdag 8 november) 10-30 uur MB!-Gavoc’10 12.30 uur JB1-Groene sterJA1-Rowi 13.45 uur Jolo Olympus-MC1 14.00 uur VVS’92-D2 14.30 uur MA2 de BurgstH3-Atak�55 16.30 uur D3-SliedrechtH4-VOKO 18.30 uur Coach/Sittardia-D1 19.00 uur H1-VC Allvo


- O V ER LI JD EN & H ER D EN K EN -

overlijden & herdenken

Hoe wij tegen de dood aankijken bepaalt hoe wij in het leven staan

IN DEZE SPECIAL Hoe ziet de uitvaart eruit? De betekenis van bloemen Regel alles op tijd voor nabestaanden

Colofon De Overlijden & Herdenken Special is een uitgave van Uitgeverij de Bode Bredaseweg 26, 4881 DE Zundert tel. 076 599 81 11 www.internetbode.nl

Editie Roosendaal en Rucphen Oplage 48.000 exemplaren Redactie en foto’s Britta Jansen; Eugène de Kok Acquisitie John van Aert; Eduard van Elsacker

Opmaak en vormgeving Jan Bastiaenen Druk Drukkerij Vorsselmans Zundert, tel. 076 599 81 11 Verspreiding Axender Roosendaal, Vaartveld 17 Roosendaal


- O V ER LI JD EN & H ER D EN K EN -

Uitvaartzorg Coppens is sinds jaren een vertrouwde naam in de regio Roosendaal/Wouw. Geleverde diensten krijgen een constante aandacht en worden, waar nodig, aangepast aan de tegenwoordige tijd. Op deze manier blijft de kwaliteit van hun zorg gewaarborgd en blijft een waardig en respectvol afscheid van een dierbare voor de nabestaanden voorop staan. Enerzijds is er de uitvaartverzorging, uitgevoerd door een team van ervaren uitvaartbegeleiders, met aan het hoofd Kees en Jeffrey Coppens. Anderzijds is er de (na)zorg rondom het overlijden, onder de naam ‘De Einderveer ’, geleid door Anja Coppens. In het algemeen zijn wij op de dood niet goed voorbereid. Het is moeilijk en past slecht bij onze cultuur. Gelukkig gebeurt het steeds vaker dat mensen over hun ideeĂŤn en wensen van een uitvaart praten. Soms wil een ongeneeslijk zieke zelf (mee)bepalen wat er bij zijn/haar afscheid gebeurt. Soms willen naasten zich informeren over de mogelijkheden die er zijn, om dit eventueel later te bespreken. U kunt hiervoor bij Uitvaartzorg Coppens terecht. In een voorgesprek kunt u eventueel uw wensen gratis vastleggen in een wilsbeschikking. Bel gerust eens om u vrijblijvend te laten informeren. De keuzes rondom een uitvaart worden groter en ook hiermee willen zij u graag helpen. Zo is er de mogelijkheid om na een overlijden te kiezen voor een thuisopbaring, welke door hun uitvaartleider/ster dagelijks, zorgvuldig wordt begeleid. Daarbuiten is er de optie om te kiezen voor ĂŠĂŠn van hun rouwcentra. Goed is er geluisterd naar de behoefte voor een meer gemoedelijke en huiselijke sfeer rondom een afscheid. In het centrum aan de Vijfhuizenberg in Roosendaal zijn warme vernieuwingen aangebracht en het centrum in Wouw aan de Kloosterstraat is geheel sfeervol gemoderniseerd. Op deze manier kunt u als naaste in een ongedwongen sfeer bijeen zijn, waarbij de kinderen (door een aanwezige kinderhoek) niet zijn vergeten. Tevens is er ook een koffiecorner voor de nabestaanden. De apart gelegen intieme opbaarruimte is ruim opgezet; hierdoor zijn er mogelijkheden voor het houden van een besloten afscheidsdienst met maximaal dertig personen. Ontvangstruimte

Het overlijden van een dierbare is definitief. Om een geliefd persoon uit handen te geven is moeilijk, toch is er geen keus ... het moet. Het verdriet en het gemis zijn meestal erg groot. Ook na de uitvaart kan er behoefte aan zorg en aandacht zijn en soms lopen nabestaanden vast. Coppens Uitvaartzorg is de enige in de regio die zelf kan voorzien in professionele stervens- en/of rouwbegeleiding. In rouwpraktijk De Einderveer van Anja Coppens “mag iedereen verdrietig zijn�. Zij helpt, kinderen of volwassenen, met de vele emoties en geeft handvaten om hiermee om te gaan. Het is voor Uitvaartzorg Coppens hun zorg om er voor u op een persoonlijke manier te zijn. Voor, tijdens of na een afscheid. Daarom terecht dat ze bij Uitvaartzorg Coppens zeggen

“Zorg rondom overlijden!� Opbaarkamer / afscheidsruimte

Staand van links naar rechts: Jozina de Wit, Will Buckens, Ingrid Geers, Jeffrey Coppens, Marian Snoeijers

foto Rob Schijven Digi-Video

0165-303074 / 564009 info@uitvaartcoppens.nl | www.uitvaartcoppens.nl

Tuincentrum Hoveniersbedrijf

"De Bolusberg" Wij verzorgen ook uw rouw- en trouwarrangementen

0165 - 30 37 08 www.debolusberg.nl T

Ge

bolusberg@hetnet.nl

lusbe Bo

ra

" rg

4622 RT Bergen op Zoom

‡%UHHGDVVRUWLPHQWWXLQHQNDPHUSODQWHQ ve   ‡3RWWHULH e ‡%HPHVWLQJHQEHVWULMGLQJVPLGGHOHQ    

  

‡3RWJURQG   ‡6QLMEORHPHQ   ‡6IHHUDUWLNHOHQ  

‡7XLQDDQOHJHQRQGHUKRXG

ys

Boerenweg 7

" De

Dag en nacht bereikbaar

Zittend: Anja en Kees Coppens

rd B u


- O V ER LI JD EN & H ER D EN K EN -

Leuk is het niet, maar het neemt veel zorgen weg voor achterblijvers

Regel alles op tijd voor nabestaanden Niemand doet het graag, maar eigenlijk zou iedereen alles zo goed mogelijk moeten regelen voor zijn nabestaanden. Wie kent het verhaal van Stieg Larsson niet? De Zweedse schrijver van de immens succesvolle Millennium-boeken, waarvan wereldwijd vele tientallen miljoenen exemplaren over de toonbank gingen, overleed in 2004 onverwacht aan de gevolgen van een hartaanval, net voor het eerste exemplaar van de trilogie verscheen. Omdat hij en zijn vriendin Eva Gabrielsson, waarmee hij meer dan 30 jaar samenleefde, nooit waren getrouwd en hij niets had geregeld voor na zijn overlijden ging de miljoenenerfenis naar Larssons broer Joakim en vader Erland; mensen waarmee de schrijver een moeilijke relatie had. Het voorbeeld van de Zweed is extreem, maar laat wel zien dat je beter tijdig zaken kunt regelen voor het geval je (onverwacht) komt te overlijden. Wie wil dat zijn erfenis niet bij familieleden terechtkomt waarmee hij in de clinch ligt of speciale wensen voor zijn nalatenschap heeft, moet dat regelen in een testament. De notarissen hebben daar de laatste tijd - via speciale acties zoals de Week van het Testament - veel aandacht aan geschonken. Het zal bij de meesten dus bekend zijn. Het laten opstellen van een testament is echter een tweede. Wie de stap wil zetten, kan kijken op www.notaris.nl voor informatie. Als u uw (klein)kinderen sowieso geld wil nalaten, kan het overigens voordelig zijn dat eerder te doen dan na uw overlijden. Zeker als hij of zij het investeert in een studie of huis mag u een groot bedrag belastingvrij schenken.

Verzekeringen Er is meer dan een testament. Zo is het goed om na te denken over een overlijdensrisicoverzekering. Daardoor kunnen uw levenspartner en/of kinderen bijvoorbeeld blijven wonen in jullie huis. Daarnaast zijn er tal van uitvaartverzekeringen. U kunt natuurlijk gewoon sparen voor een uitvaart, maar niet iedereen wil of kan dat doen. Wie een uitvaartverzekering afsluit, neemt de nabestaanden veel zorgen uit handen en zorgt ervoor dat zij niet opdraaien voor de kosten van de begrafenis of crematie. Vertel uw familie waar de polis ligt, zodat ze uw wensen kennen en weten voor welk bedrag u bent verzekerd. Een normale uitvaart kost al snel 5000 euro. Overlijdensrisico- en uitvaartverzekeringen zijn er in alle soorten en maten. Vergelijken kan bijvoorbeeld op de website www.independer.nl.

Lijstjes Als u toch over de drempel bent gestapt, kunt u meteen ook een lijst maken waarop zaken staan als uw bankrekeningnummers, nummers van spaarrekeningen, polisnummers van lopende verzekeringen, een pensioenoverzicht, de naam van de notaris waar uw testament ligt en of u wel of geen donorcodicil hebt en zo ja, waar dat ligt. Ook dat is handig voor mensen die achterblijven. Verder is het handig als zij weten welke abonnementen u heeft en hoe ze in kunnen loggen op de websites die u regelmatig bezoekt. Het is even werk en leuk is het misschien niet, maar u bespaart uw nabestaanden een hoop werk en zorgen in toch al moeilijke tijden.


- O V ER LI JD EN & H ER D EN K EN -

Hoe ziet de uitvaart eruit? Begraven of cremeren? Stelt u uw lichaam ter beschikking van de wetenschap, dan vindt geen van beide plaats. Maar er komen ook nieuwe mogelijkheden bij, zoals cryomeren en resomeren. Wat houdt dit in? En wat kan beslissen makkelijker maken? Mensen met een religieuze achtergrond kiezen vaak voor een begrafenis. Hoewel steeds meer gelovigen cremeren niet afkeuren, staan er in de Bijbel argumenten om voor begrafenis te kiezen. Heeft u geen voorkeur vanuit religieus oogpunt, dan kan kiezen moeilijk zijn. Regelmatig speelt de keuze van familieleden of anderen uit de omgeving mee. Ook kunt u bedenken wat u mooi vond of minder passend bij uw wensen bij crematies en begrafenissen die u heeft meegemaakt. Naast de vraag waarbij u zichzelf het prettigst voelt, kunt u ook stilstaan bij wat uw nabestaanden vinden. Een graf heeft bijvoorbeeld jarenlang onderhoud nodig, maar kan ook een betekenisvolle plek zijn om iemand te herdenken.

Begraven Iemand kan begraven worden op een begraafplaats, maar ook op eigen grond. Bij het kiezen van een begraafplaats kijken mensen naar de locatie, maar bijvoorbeeld ook of de gewenste vorm voor het graf of monument mogelijk is, zoals het graf helemaal afdekken met een monument. Het is ook mogelijk om op eigen grond, bijvoorbeeld in de tuin, begraven te worden. De gemeenteraad moet het terrein dan wel als begraafplaats aanwijzen. Wat de kosten betreft is een algemeen graf meestal even duur als een crematie en een particulier graf duurder dan een crematie.

Cremeren Bij een crematie wordt het lichaam verbrand in een oven en dat duurt één tot anderhalf uur. Er blijft ongeveer drie kilo as over dat nabestaanden kunnen bewaren of verstrooien. Het cremeren gebeurt meestal op de dag van de uitvaart. Tegenwoordig kunnen mensen ook kiezen voor avondcrematie. Mensen hebben dan meer tijd om naar de plechtigheid te reizen en vinden vaak de sfeer ‘s avonds intiemer en rustiger dan overdag. Sommige mensen kiezen voor crematie vanwege het milieuvriendelijkere karakter: het is hygiënisch en vereist geen langdurige opslag onder de grond. Een crematie brengt meestal minder kosten met zich mee dan een begrafenis, omdat onder meer het graf, de dragers en de begraafplaats niet betaald hoeven te worden. Nabestaanden kunnen de as verstrooien of bewaren. Beide opties geven veel mogelijkheden. As verstrooien kan bijvoorbeeld op een strooiveld, in de tuin, in het bos en zelfs vanuit een vliegtuig of schip. As bewaren kan bijvoorbeeld in een urnenmuur, thuis of verwerkt in een sieraad. Ook kunt u as laten begraven of een combinatie van mogelijkheden kiezen. Volgens de wet moet een crematorium as van een overledene minimaal een maand bewaren. In deze tijd kunnen nabestaanden bedenken welke bestemming ze de as willen geven als de wens van de overledene onbekend is. Als kiezen moeilijk is, kunnen nabestaanden de as langer laten bewaren in het crematorium of in een asbus mee naar huis nemen.

Wetenschap Stelt iemand zijn of haar lichaam ter beschikking van de wetenschap, dan vindt er geen uitvaart plaats. Er moet wel worden nagedacht over de uitvaart, omdat een lichaam kan worden afgewezen. Een ter beschikking gesteld lichaam wordt gebruikt voor medisch-wetenschappelijk onderwijs en onderzoek, bijvoorbeeld zodat studenten het medische vak kunnen leren en specialisten nieuwe operatietechnieken kunnen ontwikkelen. Dit besluit kan voor nabestaanden een grote impact hebben, omdat er geen uitvaart is en zij het lichaam niet terugkrijgen. Ook moeten ze binnen 24 uur afscheid nemen, omdat het lichaam geconserveerd wordt.

Nieuw Nieuwe technieken zijn cryomeren, resomeren en cryonisme. Bij cryomeren, ook wel vriesdrogen genoemd, wordt het lichaam eerst afgekoeld in een kist waardoor het broos wordt. Daarna trilt het lichaam door geluidsgolven uiteen tot poeder. Bij resomeren lost het lichaam op in alkali (kaliumhydroxide) en water. Dan blijft er ook poeder over, ongeveer net zoveel als de as na crematie. Cryonisme houdt het invriezen van een lichaam in, in de hoop dat de mensheid de persoon in de toekomst weer tot leven kan brengen door de verder ontwikkelde wetenschap. In Nederland kunnen lichamen niet voor deze reden worden bewaard, in Amerika wel. Bron: uitvaart.nl.

Kantoor: Sint Bavostraat 36 Afscheidshuis: Sint Bavostraat 18 4891 CJ Rijsbergen

In ons afscheidshuis is plaats voor 100 personen. Ook als u elders bent verzekerd kunt u ons de uitvaart laten

Een uniek leven verdient een uniek afscheid

regelen. Budgetuitvaarten zijn mogelijk vanaf € 1875,- (zie www.buwb.nl)

076 5963698 www.jackmathijssen.nl


- O V ER LI JD EN & H ER D EN K EN -

Margaret Verbraak Uitvaartverzorging

“Ik beschouw het als een voorrecht om in een situatie van verwarring en verdriet iets voor mensen te kunnen betekenen, om het afscheid met aandacht en persoonlijke zorg te omhullen”. Persoonlijke zorg bij het laatste afscheid… Wij hebben een eigen uitvaartcentrum in Nispen met een warme, huiselijke sfeer. Hier kan op een ‘prettige’ manier, in alle rust, afscheid worden genomen. Veel mensen ervaren onze ruimte als een ‘warme deken’. Men kan natuurlijk altijd zelf kiezen in welk uitvaartcentrum iemand opgebaard wordt. Ook opbaren thuis is vrijwel altijd mogelijk, hiervoor zijn verschillende mogelijkheden.

Tijdens de uitvaart is ons team ‘draagsters’ aanwezig. Maar zij doen zoveel meer dan dat, daarom spreken wij liever over gastvrouwen. Zij zorgen er samen met de uitvaartverzorgster voor dat de uitvaart op een warme en respectvolle manier wordt uitgevoerd.

Ook als men elders een uitvaartverzekering heeft afgesloten, kunnen wij de uitvaart verzorgen. De verzekering keert dan het verzekerde pakket in geld uit. Wij houden de hele uitvaart in eigen beheer. Om zoveel mogelijk service te kunnen bieden, hebben we ook een eigen drukkerij. Wij drukken dus ook in het weekend. Er is een ruime keuze in rouwbrieven of gedachtenisprentjes, maar een eigen foto of ontwerp kan natuurlijk ook.

0165 - 364566 Dag en nacht bereikbaar

Zo kunnen de rouwbrieven altijd op tijd de deur uit. We hebben een eigen rouwauto en overbrengauto.

Bergsebaan 104 4709 AR Nispen

Vooraf uw wensen bespreken is ook mogelijk. U kunt hiervoor ons ‘wensenboekje’ gebruiken, maar een afspraak maken om een en ander te bespreken kan natuurlijk ook. Hier zijn geen kosten aan verbonden.

www.verbraak-uitvaart.nl margaret@verbraak-uitvaart.nl

Op 1 oktober 2004 is Margaret Verbraak Uitvaartverzorging gestart met haar bedrijf. Er wordt vaak gevraagd naar het verhaal achter ‘het gezicht’ dus Margaret vertelt hier iets over. “Het was een hele stap maar ik heb er nooit spijt van gehad. Ik heb er vooraf ook veel met Jos, mijn man, over gesproken want als hij er niet achter had gestaan was ik er nooit aan begonnen. In dit vak moet het thuisfront achter je staan, anders werkt het niet. Je moet niet steeds horen: “moet je nou alweer weg” of “ben je op tijd thuis”. Jos is mijn grote steun en toeverlaat, zonder hem ben ik nergens! Maar ook mijn beide zoons, Michael en Danny, hebben me altijd JHVWHXQGHQGDWLVKHHOÀMQ Het is hard werken, maar dat is niet erg. Je moet ook dag en nacht bereikbaar zijn. Uitstellen of even iets laten liggen kan in ons vak niet, je hebt tenslotte maar een paar dagen om alles tot in de puntjes te verzorgen. Ons vak is het mooiste wat er bestaat, althans, dat vind ik, maar het is eigenlijk meer een ‘levenswijze’. Vaak kun je ergens niet naartoe of bij zijn omdat het werk nou eenmaal altijd voorgaat. Vooral in het begin was dat voor familie en vrienden moeilijk te begrijpen en dat is logisch. Nu, negen jaar later, weten ze niet beter, evenals ze intussen wel begrepen hebben dat mijn werk nou eenmaal mijn passie is. Het is een keuze die je maakt en daar moet je goed over nadenken. Als je er niet honderd procent achter staat, kun je er beter niet aan beginnen, dan houd je het ook niet vol.

zelf opgeleid tot uitvaartverzorgster, dat werkt het beste. Ze leren op die manier het bedrijf en de wijze waarop ik werk precies kennen. Het zijn uiteraard verschillende mensen met een eigen karakter en inbreng, maar de werkwijze is bij ons allemaal hetzelfde. Ik ben erg trots op hen en blij dat ze ons bedrijf uitgekozen hebben om voor te werken, zij zijn intussen een groot deel van het ‘visitekaartje’. We zijn echt een team samen en hebben een goede band met elkaar. Dat is ook heel belangrijk want als dat niet zo is kun je als bedrijf niet goed functioneren. Ook de gastvrouwen die bij de uitvaart aanwezig zijn en mee begeleiden kies ik zorgvuldig uit. Zij hebben dan wel een kleiner aandeel in het geheel, maar daarom nog niet minder belangrijk. Je moet het toch sámen doen! In dit vak is het belangrijk om er voor de mensen te zijn.

“Nabestaanden bijstaan en begeleiden in een moeilijke periode, daar gaat het om”. Nabestaanden, die het al moeilijk genoeg hebben door het verlies van een dierbare, hebben bij ons steeds te maken met één uitvaartverzorgster. Zij verzorgt en begeleidt de uitvaart vanaf het begin tot en met het eind. Hierdoor staan wij in de dagen die aan de uitvaart vooraf gaan, heel dicht bij de nabestaanden. Het draagt er aan bij dat het afscheid en de uitvaart plaatsvinden op een persoonlijke manier, want elk detail, al is het nog zo klein, kan van grote betekenis zijn.

Na een aantal jaren werd wel duidelijk dat ik niet meer alle uitvaarten alleen aankon. Het werden er echt teveel, zelfs voor een workaholic zoals ik was het niet meer bij te houden. Ik moest er toen echt aan geloven, ik moest werk uit handen gaan geven en mensen in dienst nemen. Dat vond ik wel heel moeilijk, maar gelukkig ben ik de afgelopen jaren ÀMQH PHQVHQ WHJHQJHNRPHQ GLH KHW Uitvaartverzorgsters vlnr: Willy, Margaret, vak heel graag wilden leren. Ik heb ze Jozien, Jolanda


- O V ER LI JD EN & H ER D EN K EN -

Herinnering aan een speciaal iemand, door ze dicht bij je te houden! Juwelier Timmermann biedt sieraden met permanente en onuitwisbare herinneringen aan de mensen die u dierbaar waren.

Zo maken we in samenspraak met u sieraden (eventueel van bestaande (trouw-)ringen) voorzien van as of een vingerafdruk van de overledene.

‘Het afscheid was prachtig. Precies zoals papa het had gewild.’

De een wil een uitgebreid buffet na de dienst. De ander wil graag speciaal rouwvervoer. Wat uw wensen ook zijn, onze lokale uitvaartverzorgers verzorgen de uitvaart altijd zoals ú dat wilt.

Tijdens een persoonlijk gesprek horen wij graag u wensen en vertellen wij u over de vele mogelijkheden.

Wij adviseren en inspireren, maar willen er vooral ook zijn voor de nabestaanden. Heeft u vragen? Bel ons gerust voor meer informatie of een afspraak voor een persoonlijk gesprek.

De Wijper 8 | Heerle 0165 30 30 53 | www.dela.nl

ROOSENDAAL Burgerhoutsestraat 14, tel. (0165) 53 35 90 www.juweliertimmermann.nl

Een objectieve analyse Verlies, rouw en het verdelen van de erfenis vormen een emotioneel levensfeit waarmee iedereen onherroepelijk wordt geconfronteerd. Alles wat zich in de familie heeft afgespeeld aan liefde, erkenning en waardering wordt in de heftige fase rond het overlijden van ouders door de broers en zussen gewogen en verrekend.

Tijd en aandacht voor een gepast afscheid. Om afscheid te nemen van uw dierbare, is tijd en aandacht nodig. Na de uitvaart is er vaak behoefte aan een samenzijn met familie en vrienden. Restaurant de Haard beschikt over een besloten ruimte, in een zeer rustige, bosrijke omgeving. Ontvang uw gasten met koffie, thee en diverse luxe belegde broodjes of een aangeklede borrel, brunch of een geserveerd diner.

Aan het woord zijn Sanne Odekerken en Anoeska van Ginderen van Asselbergs & Klinkhamer Advocaten te Etten-Leur, specialisten op het gebied van erfrecht.

Restaurant bespreekt nt de Haard be graag met u persoonlij persoonlijk de mogelijkheden jkheden van een afscheid naar uw budget. w wensen en bud

Sanne vertelt: “Erfgenamen kunnen het vaak niet eens worden over de afwikkeling van de erfenis. Bijvoorbeeld omdat er in het verleden schenkingen hebben plaatsgevonden of dat één van de erfgenamen zich bevoordeeld of juist benadeeld voelt bij de overname van de ouderlijke woning of het familiebedrijf. Ook kan onenigheid bestaan over de uitgevoerde de taken of de toegekende bevoegdheden van de executeur.

Pagnevaartdreef 5 | 4744 RE Bosschenhoofd | info@restaurantdehaard.nl

www.restaurantdehaard.nl

Verhoeven Rouwvervoer- wit rouwvervoer

Anoeska ziet in toenemende mate discussies over de erfenis ontstaan. “We ervaren dat het voeren van gerechtelijke procedures prevaleert boven het aanzien van de familie die wordt geschaad. Een andere oorzaak zit in het steeds vaker voorkomen van samengestelde gezinnen. Het belang van het intact houden van de familiebanden is dan minder aanwezig. Denk aan het hertrouwen van een van de ouders waardoor stiefouders een rol kunnen gaan spelen. De aanwezigheid van eventuele stiefkinderen maakt de zaak nog complexer.” Sanne en Anoeska kunnen aan de hand van hun expertise een objectieve analyse geven. Is de verdeling eerlijk verlopen? Zijn er mogelijkheden voor het voeren van een gerechtelijke procedure? Heeft een executeur zijn werk naar beste vermogen gedaan? Uit ervaring weten zij dat het onderliggende probleem heel vaak zit in frustraties uit het verleden: “Als we die angel eruit kunnen halen, dan ligt de oplossing dichtbij”. Tijdens het gratis spreekuur: iedere donderdag tussen 09:00 – 10:00 uur kunnen allerhande vragen met betrekking tot het erfrecht gesteld worden.

Tel.: 06-53 33 84 16

www.verhoevenrouwvervoer.nl

Bredaseweg 161

4872 LA Etten-Leur

T. 076 502 20 80

info@ak-advocaten.eu

www.ak-advocaten.eu


- O V ER LI JD EN & H ER D EN K EN -

De betekenis van bloemen

De betekenis van bloemen U kunt persoonlijke gevoelens en herinneringen hebben bij een bepaalde bloemsoort, maar er zijn door de eeuwen heen ook symbolische waarden aan bloemen verbonden. Een overzicht: Amaryllis . . . . . . . . . . . . . . . . . . . betoverende, luisterrijke schoonheid Anjer algemeen . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . waardigheid, Christus Anjer rood . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . zuivere liefde Anjer roze . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . ik zal je nooit vergeten Aronskelk . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . de maagd Maria Aster . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . vaarwel Camelia . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . schoonheid Chrysant algemeen . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . herfst, vergankelijkheid Chrysant wit . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Allerzielen Heemstroos . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . tedere schoonheid Jasmijn . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . vriendschap en naastenliefde Kogelamarant . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . eeuwig durende liefde Lelie algemeen . . . . . . . . . . . . . . . . . onschuld, reinheid, maagdelijkheid Lelie wit . . . geestelijke reinheid en het Maria-symbool, staat voor beminnelijkheid, zuiverheid, geestelijke liefde, vruchtbaarheid, reinheid en eenheid Lelietje van Dalen . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Christus Lotus . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . zuiverheid Madeliefje . . . . . . . . . . . . . . . reinheid, maagdelijkheid, gevoelens delen Roos algemeen . . . . . . . . . . . . . . . . schoonheid, liefde, vergankelijkheid Roos roze . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . jij en ik Rozen rood en wit . . . . . . . . . . . . . . . . . . . altijd samen, teken van liefde Een roos met gebroken steel . . . . . . . . . . . . . . . . . . . afgebroken leven Sering . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . onschuld, liefde Tulp . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . ik bid voor je Vergeet-mij-nietje . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . ware liefde Zonnebloem . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . gerichtheid naar God

De lievelingsbloem van de overledene, bloemen die uw band met de overledene symboliseren. De keuze voor de samenstelling van een rouwboeket, krans of tak is heel persoonlijk. Gelukkig kan en mag alles. Met bloemen kunt u uiting geven aan uw gevoelens bij het overlijden van een naaste. En rouwwerk kan troost geven aan de nabestaanden. Of het nou een enkele bloem is, bosje uit de tuin, rouwcorsage, biedermeier, plantje of bloemstuk, alles is geoorloofd.

Aandenken Na de uitvaart kunnen rouwwerken op verschillende manieren als herinnering bewaard worden. U kunt bijvoorbeeld bloemen uit een bloemstuk laten prepareren met een foto of ander persoonlijk aandenken aan de overledene. Dat kan zo gemaakt worden dat u het binnen maar ook buiten, bijvoorbeeld in de tuin, lang kunt bewaren. U kunt het aandenken bijvoorbeeld in gips laten verwerken en of bloemen drogen.


- O V ER LI JD EN & H ER D EN K EN -

Een zorg minder met de uitvaartverzekering

L IFE G EM

®

Diamant uit crematie-as of haar

Premie

Als u niet wilt dat uw nabestaanden de kosten van uw uitvaart moeten betalen, kunt u hiervoor sparen of een uitvaartverzekering afsluiten.

De premie voor de verzekering hangt af van de dekking (uw wensen) en uw leeftijd en geslacht. Hoe ouder u bent, hoe duurder het is om een uitvaartverzekering af te sluiten. In plaats van maandelijks premie te betalen, kunt u ook eenmalig een bedrag betalen aan de verzekeringsmaatschappij. Van het ingelegde geld wordt (een deel van) uw uitvaart vergoed. Dit heet een koopsom uitvaartverzekering.

Voor- en nadelen Met een uitvaartverzekering verzekert u zich tegen de kosten van uw begrafenis of crematie. Wat de uitvaart kost, hangt af van bijvoorbeeld uw persoonlijke wensen. Ook variëren de kosten per regio. Het gemiddelde bedrag is 6500, 7000 euro.

Verzekeringsvormen Als u een uitvaartverzekering heeft, betaalt de verzekeringsmaatschappij de kosten. Dit kunt u op meerdere manieren regelen. De meeste mensen kiezen voor een kapitaalverzekering, naturaverzekering of banksparen. Bij de kapitaalverzekering keert de maatschappij een bedrag uit waarmee uw nabestaanden de uitvaart betalen. De nabestaanden zijn hierbij helemaal vrij in de invulling van de uitvaart. De hoogte van het bedrag hangt af van de premie en polisvoorwaarden. Bij een naturaverzekering keert de maatschappij geen geld uit, maar goederen en diensten die bij een uitvaart horen. Verzekeringsmaatschappijen werken vaak met pakketten met standaardonderdelen voor een uitvaart. U kunt daarbij een aanvullende verzekering afsluiten voor extra’s. Bij deze verzekeringsvorm kan de maatschappij uw nabestaanden ook geregel uit handen nemen of hen begeleiden. Bij banksparen spaart u het geld voor de uitvaart op een geblokkeerde spaarrekening bij de bank. Dit kan belastingvoordeel opleveren. Bij uw bank kunnen ze hierover meer vertellen.

Het voordeel van een uitvaartverzekering is dat u uw nabestaanden niet achterlaat met de (volledige) kosten van uw uitvaart. U hoeft zich geen zorgen te maken of u voldoende geld nalaat om de uitvaart te kunnen betalen. Een nadeel van een uitvaartverzekering is dat vaak niet alle kosten gedekt blijken te zijn, zodat nabestaanden toch een deel zelf moeten betalen. Het is dan ook belangrijk hiernaar bij het afsluiten van de verzekering duidelijk te vragen en de kleine lettertjes goed te lezen. Vraag bijvoorbeeld of de verzekeringsmaatschappij de premie jaarlijks verhoogt. Een uitvaart kost door de inflatie over twintig jaar meer dan nu. Als de verzekeringsmaatschappij hiermee geen rekening houdt, is de kans groot dat er bij uw overlijden te weinig geld is voor de uitvaart. Het is raadzaam om iedere twee tot vijf jaar na te gaan of uw verzekerde bedrag nog voldoende is. Een ander nadeel is dat de meeste verzekeringsmaatschappijen de premie en/of polisvoorwaarden tijdens de looptijd kunnen aanpassen, los van de inflatie. U bent dan verplicht de hogere premie te betalen als u de verzekering wilt houden. Het is dan mogelijk de verzekering te beëindigen, maar dan zijn de kosten voor uw uitvaart dus niet meer gedekt. Overstappen levert meestal extra kosten op. Want u gaat dan met een andere verzekeringsmaatschappij in zee en doordat u ouder bent, is de premie hoger.

Schenken & nalaten, er is veel veranderd! Zoals AWBZ & erf- en schenkbelasting Zoals AWBZ & erf- en schenkbelasting

HEEFT HEEFT U U HET HET

GOED GEREGELD VOOR VOOR NU NU EN EN LATER? LATER?

gratis quick scan OPEN HUIS

De LIFEGEM® HERINNERINGSDIAMANT is een diamant vervaardigd uit het haar of de crematie-as van uw overleden dierbare.

Anders dan bij een bezoek aan een begraafplaats of met een urn waarin u de crematie-as kunt bewaren, kunt u op een hele bijzondere en discrete manier uw overleden dierbare bij u dragen. Een LifeGem® Herinneringsdiamant is meer dan een herinnering, meer dan een diamant.

Voor meer informatie LifeGem Europe BV Bredaseweg 7 4881 DC Zundert 076-526 98 40 www.lifegem.nl mayke.rokx@lifegem.nl

AFSCHEID NEMEN VAN EEN KINDJE Naast de reguliere dienstverlening van uitvaartverzorging Brabant is er vanaf 1 oktober 2013 een nieuwe tak aan de onderneming toegevoegd. Directeur Annet van Wortel en Verloskundige Petra Timmers zijn een samenwerking aangegaan betreffende babyuitvaarten: Uitvaartverzorging Brabant-Onzelieve. Want helaas komt een overlijden van een foetus of jonggeborene vaker voor dan u denkt. Het verdriet na het overlijden van een kindje is immens groot en het gesprek aangaan met een uitvaartverzorger dat daarop moet volgen is voor jonge ouders uiterst zwaar. Omdat wij als geen ander begrijpen hoe moeilijk dit is, vonden wij het van belang om Uitvaartverzorging Brabant-Onzelieve op te richten. Voor dat moment is er behoefte aan een uitvaartverzorger die aanvoelt hoe ongelooflijk zwaar dit verlies voor de nabestaanden moet zijn...

Ontwikkelingen De kennis die Petra heeft over geboorte, vroeggeboorte en overlijden is enorm, evenals de ervaring van Annet op het gebied van uitvaartverzorging. Want ook op dit vlak staan de ontwikkelingen niet stil. Zo zijn er door de huidige technieken bijvoorbeeld meer mogelijkheden tot thuisopbaring. Bovendien is er veel keuze in speciaal kindervervoer, rouwdrukwerk, kistjes, mandjes, wikkeldoeken, kleine urnen en grafmonumenten. Ook op het gebied van rouwverwerking zijn er veel zelfhulporganisaties, mogelijkheden tot lotgenotencontact en informatieve websites gekomen waar ouders informatie, erkenning en steun kunnen krijgen.

Ervaring Door hun gezamenlijke ervaring zijn Petra en Annet als geen ander in staat om in gesprek te gaan met jonge ouders en het uiterst pijnlijke afscheid van hun kindje tot een liefdevolle en bijzondere gebeurtenis te maken.

van Gogh notarissen & adviseurs Vrijdag 8 november 09.00 -16.00 uur Meirseweg 13b, Zundert

Vrijdag 15 november 09.00 -16.00 uur Dorpsstraat 98, St. Willebrord

Uitvaartverzorging Brabant-von Burg SCHENKEN & NALATEN is een gezamenlijk initiatief van Formaat notarissen en VFI brancheorganisatie van goede doelen

w w w . s c h e n k e n e n n a l a t e n . n l

Bachlaan 3 4702 KD Roosendaal Tel 0165 / 53 37 85 www.uitvaartbrabant.nl


1988

25 jaar in Roosendaal

2013 Worstenbroodje

€ 1,-

$SSHOÁDS

€ 1,-

5 eierkoeken hard of zacht

Vanaf maandag 4 november t/m zaterdag 9 november

ND BL IJ VRE IJZEN! L AGE P

4 Kampioentjes

25%

€ 1,-

B L IJ V E

ND

GD VERLAA

goedkop er

10 Duitse broodjes

€ 1,-

10 Kadetten

€ 1,-

€ 1,-

Hollandse garnalen

van 3.99

2.99

100 g

ALS EEN BEER ZO STERK MET BROOD VAN NAGELKERKE KADE 35 - ROOSENDAAL - 0165-571781

v an 1.69

Gesneden kaas 30+

1.49

200 g

ALDI DE * GOE DKOOPSTE VOLGENS

14%

KASSA

goedkop er

Aziatische maaltijd 500 g

van 2.99 tĞƐƚsĂĂƌĚĞŬĞϲϵͻKƵĚĞŶďŽƐĐŚͻdĞůĞĨŽŽŶ͗ϬϭϲϱͲϯϰϵϯϰϬ

2.79

B L IJ V E

v an 1.39

Suikervrije kauwgom

1.19

100 g

ND

GD VERLAA

* EIGEN FABRICAGE EN TOONZAAL * ALLE STIJLEN EN MODELLEN OP MAAT GEMAAKT * TOTALE RENOVATIE AL ZA ON BREIDE TO BEZOEK ONZE UITGE * KLEIN BEDRIJF MET GROTE MOGELIJKHEDEN INDUSTRIEPARK - RIJKMAKERLAAN 13 - 2910 ESSEN (B) - TEL. 00323-677.31.98

WWW.KEUKENSKONINGS.BE

REPARATIE/STORINGEN

AUTORUITEN TREKHAKEN

AUTOSERVICE

SCHADE

BANDENSERVICE

WIELEN

Iedere maand actie, zie desnep.nl

APK

132 g

v an 1.59

vvan 1.15

0.99

* Boodschappentasvergelijking supermarkten door Kassa, 28-09-2013.

REMMENSERVICE

AIRCO

600 g

1.45

ONDERHOUDSBEURTEN

ACCU’S

Jokertjes

Maxi nougat knotsen

Zomer, winter, echte 4 seizoensbanden Laagste prijs, zelfs goedkoper dan interne Met behoud van service en kwaliteit Hoe kan dit zie point-s.nl

Vers & voordelig!

* Vanaf woensdag 6-11-2013

42%

goedkop er

Aardappelen Maritiema 5 kg

van 2.59

1.49

50%

goedkop er

Mandarijnen 1 kg

vvan 1.19 Zundert Rucphenseweg 13a T.076-5973375

Etten-Leur Mon Plaisir 91 T.076-5015853

Bergen op Zoom Poortweg 2 T.0164-233676

DESNEP.NL

0.59

* Versaanbieding geldig vanaf woensdag 06-11-2013 t/m dinsdag 12-11-2013.

Zet- en drukfouten zijn voorbehouden.

HOGE KWALITEIT - LAGE PRIJS

www.aldi.nl


SPORT

NSV staat in linkerrijtje NISPEN - Promovendus NSV presteert onder leiding van trainer Ronald van Oeveren boven verwachting. Sinds zondag 3 november staat NSV in het linkerrijtje van de 4e klasse B. In Putte werd Grenswachters met 1-2 verslagen. Er mag van een knappe prestatie gesproken worden. Grenswachters kwam op een 0-2 achterstand, miste een penalty, maar nadat NSV met 10 mensen verder moest, werden de Nispenaren flink onder druk gezet. Na de 1-2 moest NSV zich beperken tot verdedigen. Het was alle hens aan dek. Grootste kans was echter toch voor NSV, zodat beide ploegen zich konden vinden in de 1-2 uitslag. Samen met DIOZ, METO en SC Gastel staat NSV nu op een gedeelde 3e plaats. Zondag 10 november komt SC Gastel naar NSV. De in 1933 opgerichte voormalige eersteklasser haalde zondag 3 november hard uit thuis tegen BVV’63, wat om 14.15 uur nog maar 7 spelers tot zijn beschikking had. De rood-zwarten verpulverden de Bergenaren met 9-0. De wedstrijd op Sportpark De Wallen begint om 14.30 uur. NSV-2 speelde één van zijn be-

tere wedstrijden van het seizoen. Op een winderig Sportpark Blankershove werd in de strijd om de 2e plaats SC Gastel-3 met 1-2 verslagen. Aanvankelijk leek het er op dat NSV-2 volledig overlopen zou worden, maar gaandeweg de 1e helft herpakten de reserves zich. Rust 0-0. De 2e helft was amper 5 minuten oud of de bezoekers stonden na 2 geweldig uitgespeelde aanvallen met 0-2 voor. Met de straffe wind in de rug ging SC Gastel va banque spelen, maar verder dan 1-2 liet NSV het niet komen. In de slotfase werden zelfs nog enkele grote kansen op 1-3 gemist. Uitslag Zaterdag 2 november NSV B1-DEVO B1 1-0 NSV C1-SC Welberg C1 2-9 NSV D1-Schijf D1 3-2 Victoria’03-NSV D2 5-5 NSV E1-BSC E2 4-7 RSV F1-NSV F1G 12-0 Zondag 3 november Grenswachters 1-NSV 1 SC Gastel 3-NSV 2 1-2 DSE 5-NSV 3 4-0 NSV 4-Nieuw Borgvliet 7 6-1 Roosendaal VR1-NSV VR1 1-4

Programma Cluzona Programma Zaterdag 9 november NSV A1-RSV A1 13.30 uur Kogelvangers B1-NSV B1 12.00 uur NSV C1-Lepelstraatse Boys 11.30 uur Rood Wit D2-NSV D1 11.00 uur NSV D2-DEVO D2 10.00 uur NSV E1-DVO’60 E3 10.00 uur VVC’68 F1-NSV F1G 09.30 uur Zondag 10 november NSV 1-SC Gastel 1 14.30 uur NSV 2-DSE 2 12.00 uur NSV 3-BVv’63 6 10.00 uur BSC 8-NSV 4 10.00 uur SC Welberg 2-NSV 5 12.00 uur NSV VR 1-VVR VR1 10.00 uur In verband met eventuele afgelastingen moet men contact opnemen met de leider van je eigen elftal. Algehele afgelastingen vind je op Teletekstpagina 603 van de nationale TV. N.S.V. 1 valt onder categorie A, de overige elftallen onder categorie B. Ook op de website worden afgelastingen zo spoedig mogelijk vermeld. Kijk voor alle info over NSV op www.nsvnispen.nl of https://www.facebook. com/RkvvNsvNispen

ZV Heerle/FC EL 1 lijdt eerste verliespartij in Vlissingen HEERLE - Het eerste team van ZV Heerle/FC EL heeft in de achtste competitiewedstrijd hun eerste nederlaag moeten incasseren. In de lastige uitwedstrijd op woensdagavond tegen het beloften team van Groene Ster Vlissingen, werd de ploeg van trainer/ coach Bedel Karahan met 4-3 terug huiswaarts gestuurd. De beginfase van de wedstrijd werd gedomineerd door de bezoekers. ZV Heerle/FC EL zakte in, en werd een aantal keer gevaarlijk op de counter door onder andere Ruben Maas en Bunyamin Karahan. Deze laatstgenoemde opende na zeven minuten spelen verdiend de score. Na een mooie aanval zette Tim van Noord, Bunyamin Karahan voor een leeg doel, die simpel de 0-1 kon binnenschieten. Groene Ster Vlissingen kwam hierna wat beter in de wedstrijd. De net van een schorsing teruggekeerde Abdoe Abdenbi deed vandaag spelritme op bij het tweede team. Aan de hand van deze balvirtuoos maakte Groene Ster Vlissingen 2 na tien minuten spelen de gelijkmaker na een schitterende aanval. ZV Heerle/FC EL kreeg hierna voor rust nog

enkele kleine mogelijkheden door onder meer Yunus Karafkili en Jamal Chouiter, deze werden echter prima gepareerd door de Vlissingse doelman Tim Blind. De tweede helft trachtte de bezoekers met iets meer druk naar voren te spelen, en Abdenbi vast te zetten op eigen helft. Dit leek in de beginfase goed uit te pakken toen Jamal Chouiter na nog een vijf minuten spelen ZV Heerle/FC EL opnieuw aan de leiding bracht na een van zijn welbekende rushes langs de zijlijn. Groene Ster Vlissingen dat moest winnen, om aansluiting te behouden met de subtop zocht hierna gretig de aanval. Nadat een overtreding van Yunus Karafkili werd bestraft met een gele kaart, en dus een tijdstraf, had Groene Ster Vlissingen twee minuten om deze overtal situatie uit te spelen. Mohammed Alhajaji schoot in de korte hoek de bal langs keeper Geoffrey Verschuren en bracht hiermee de stand weer in evenwicht, 2-2. Scheidsrechter Dhr. Benjilali bestrafte kort hierna een overtreding van een Zeeuwse speler met wederom een gele kaart en zo kregen ook de bezoekers een twee minuten durende overtalsituatie. Na een sublieme steekpass van Bunyamin Karahan kon Michael

Thijs de bal simpel binnen tikken bij de tweede paal, 2-3. Met nog zes minuten op de klok had diezelfde Thijs de 2-4 op zijn schoen, na een pass van Ruben Maas. Zijn schot mistte echter kracht om keeper Blind te passeren. Twee minuten later werd een gemakkelijk gegeven vrije trap wel doeltreffend afgerond door de thuisploeg en stonden beide ploegen weer op gelijke hoogte. Het kon in deze fase van de wedstrijd beide kanten op. Groene Ster Vlissingen bleek hierin het gelukkigste. 30 seconden voor tijd werd na wederom een makkelijk gegeven vrije trap aanvoerder Khalid Saiboua bediend bij de tweede paal, waar hij eenvoudig kon binnenlopen. Met deze late treffer werd ZV Heerle/FC EL op de eerste nederlaag van het seizoen getrakteerd. Door deze nederlaag en door de overwinning van nummer twee DZV/Biggelaar afgelopen maandag uit tegen mede concurrent FM Sranang (3-4) is de Bossche formatie nu met 22 punten lijstaanvoerder in de Topklasse C. Volgende week vrijdag 8 november komt datzelfde FM Sranang uit Goes op bezoek naar Wouw. Deze wedstrijd zal aanvangen om 20.45 uur.

Opmars Nispia 1 ROOSENDAAL - Waar het vorig seizoen 100% scores regende is men nu blijkbaar meer aan elkaar gewaagd en blijven ze bijna achterwege. Een enkele uitzondering daargelaten bij biljartcompetitie senioren regio Wouw/Nispen. HeMo-1 gaat er duidelijk dit seizoen voor en zette redelijk eenvoudig OG-Wouw-1 opzij. Leo Balemans (HMO) dacht de buit reeds binnen te hebben, maar in de nabeurt snoepte Louis Hasselton er nog een puntje af. Het slotstuk deze middag was van hoog niveau met Jan Luysterburg (HMO) in 22brt als winnaar tegen Toon Mol. Nisipa-2 behaalde een mooie zege op vreemde bodem door W-Plantage-4 te verslaan. Na een stroeve start was het Jan van de Berg (NIS) die slechts 16brt nodig had om Ben Brans af te troeven. Jac Elst (WPL) voorkwam met een mooie winstpartij tegen Adrie van Gastel een volle bak voor de bezoekers. Start van HeMo-3 tegen Leonardushof-2 was weinig hoopvol, doordat Marijn Helmons en Piet Hellemons nipt hun meerdere moesten erkennen in hun tegenstrevers. Het vizier van Ad de Kok (HMO) stond wel op scherp, want na 18brt mocht hij de felicitaties in ont-

vangst nemen van Jan Thomassen. Omdat ook Frie Wierckx (HMO) aan de goede kant van de score bleef was er een ruime eindzege. Nisipa-1 had de handen vol aan een hevig tegenstand biedend W-Plantage-2. Rob Schepers (NIS) opende sterk in 22brt, maar moest wel remise toestaan aan Ben Brans. Omdat Jef Thielen wel nipt won gevolgd door een ouderwetse Jac Kerstens (24brt) gloorde er iets moois, maar Jos Voeten (WPL) kreeg erg veel ruimte om de enige winst te realiseren. Ook matige partijen moeten gewonnen worden en dat deed HeMo-2 op bezoek bij OG-Wouw-2. Alleen Cees van Trijp (OGW) bleef overeind in deze ‘storm’, terwijl de broertjes van Tiggelen duidelijk aan het kortste eind trokken. Het slot van deze middag werd zelfs geen slot, maar duurde alleen lang. Van een geheel ander kaliber was het treffen van Leonarushof-1 en W-Plantage-1. Frans Deelen (LEO) walste in 17brt over Corne Mies waarna teammaat Jan Elst (20brt) hetzelfde deed met Piet van Loenhout. Goed voorbeeld doet goed volgen en ook Toon van Huffel deelde in de feestvreugde tegen Rinus Luijks. Kees Westgeest (WPL) kon de 100% voor Leonardushof ook in de nabeurt niet voorkomen. Strijd van oud-regiokampioenen W-Plantage-3 en

OG-Wouw-3 werd duidelijk beslist in het voordeel van eerstgenoemde. Het enige wapenfeit voor de bezoekers kwam uit de keu van Pierre Pennings (OGW) die in slechts 21brt triomfeerde over Jan Elst. Met een keurige zege van Jac Elzakkers (WPL) tegen Cees Bastiaanse en duidelijke winst van gelegenheids-kopman Kees Westgeest werden het mooie cijfers voor W-Plantage-3. Uitslag per 2 november HeMo-1-OG-Wouw-1 41,52-36,59 W-Plantage-4-Nisipa-2 33,96-40,20 HeMo-3-Leonardushof-2 40,47-36,31 Nisipa-1-W-Plantage-2 41,49-38,05 OG-Wouw-2-HeMo-2 34,60-38,14 Leonardushof-1-W-Plantage-1 44,0020,56 W-Plantage-3-OG-Wouw-3 41,25-35,43 Stand: 1. HeMo-3 9 350,04, 2. HeMo-1 9 348,92, 3. W-Plantage-3 9 342,48, 4. Leonardushof-1 9 335,83, 5. Nisipa-1 8 318,53, 6. OG-Wouw-1 9 317,98, 7. OG-Wouw-2 8 306,99, 8. Leonardushof-3 8 302,99, 9. Nisipa-2 8 299,18, 10. W-Plantage-2 8 293,47, 11. Leonardushof-2 8 289,67, 12. OG-Wouw-3 8 285,35, 13. W-Plantage-4 8 275,99, 14. HeMo-2 8 271,63, 15. WPlantage-1 9 264,88. PAGINA 18

Programma jeugd Zaterdag 9 november Cluzona A1-FC Bergen A1 av.14.15u Cluzona C1-Halsteren C2 av.10.30u Cluzona C3-Kogelvangers C2 av.14.15u Cluzona MC1-WVV’67 MC1 av.14.15u Cluzona D2-Tholense Boys D2 av.11.30u Cluzona E1-WHS E1 av.10.30u Cluzona E2-DIOZ E1 av.10.30u Cluzona F2-Tholense Boys F1 av.09.30u Cluzona F3-MOC’17 F6 av.09.30u Cluzona F4-ODIO F2 av.09.30u Cluzona M1-Steenbergen M2 av.09.30u Halsteren B2-Cluzona B1 av.13.15u RSV B1-Cluzona B2 av.13.00u DVO’60 C2-Cluzona C2 av.11.00u Steenbergen D2-Cluzona D1 av.12.30u

SC Welberg MD1-Cluzona MD1 av.11.30u Internos E4-Cluzona E3 av.08.45u Alliance E6-Cluzona E4 av.09.00u Noordhoek ME1-Cluzona ME1 av.10.00u DVO’60 F1-Cluzona F1 av.08.45u SC Welberg F3M-Cluzona F6G av.09.00u Programma senioren Zondag 10 november SC Kruisland 1-Cluzona 1 av.14.30u SC Kruisland 2-Cluzona 2 av.11.00u Cluzona 3-FC Bergen 4 av.12.00u MOC’17 6-Cluzona 4 av.09.45u Cluzona 5-wernhout 4 av.10.15u Cluzona 6-METO 4 av.10.00u Internos 9-Cluzona 7 av.09.45u Cluzona VR1-Vosmeer VR1 av.10.30u

Programma DVO’60 Programma senioren Zaterdag 9 november 14.30u DVO’60 1-Stavenisse 1 12.30u DVO’60 2-MOC’17 2 12.30u Bavel 3-DVO’60 3 14.30u Stavenisse 2-DVO’60 4 14.30u DHV 2-DVO’60 5 14.00u DSE 4-DVO’60 6 14.40u SPS 3-DVO’60 7 Jeugd 14.30u Wernhout A1-DVO’60 A1 13.00u DVO’60 B1-Odio B1 13.15u Roosendaal B3-DVO’60 B2 15.00u DVO’60 B3-Vivoo B1 14.30u Noordhoek B1-DVO’60 B4 11.00u DVO’60 C1-RBC C2

11.00u DVO’60 C2-Cluzona C2 11.00u DVO’60 C3-Wernhout C1 10.45u Yerseke D1-DVO’60 D1 10.15u Seolto D1-DVO’60 D2 08.45u DVO’60 D3-MOC’17 D5 09.00u Victoria’03 D4-DVO’60 D4 10.00u DVO’60 E1-DVO’60 E2 10.00u NSV E1-DVO’60 E3 08.45u DVO’60 E4-SVC E1G 08.45u DVO’60 F1-Cluzona F1 10.00u DVO’60 F2-Roosendaal F5 10.00u DV O’60 F3-Vivoo F1 09.00u Alliance F4-DVO’60 F4 09.00u DVO’60 MC-NVS MC Zondag 10 november 10.00u DVO’60 VR1-NVS VR1 10.00u DVO’60 VR2-Zundert VR2

Programma Rimboe WOUWSE PLANTAGE - Rimboe za 1 speelt tegen Beek Vooruit op zaterdag 9 november. Het team van Beek Vooruit bestaat uit vele oud profs, zoals Pierre van Hooijdonk, Peter Remie, Johan Gabriels en vele anderen. Het belooft een spannende strijd te worden, waarin Rimboe er alles aan zal doen om de punten in Wouwse Plantage te houden. De aftrap is om 14.30 uur. Programma

Zaterdag 9 november 14:30 Rimboe 1-Beek Vooruit 1 12:00 Rimboe 2-VVC’68 6 14:30 DIOZ A1-Rimboe A1 12:30NW Borgvliet C2- Rimboe C1 09:45 BSC E2-Rimboe E1G 09:30 SC Stavenisse F1-Rimboe F1 10:00 Rimboe MB1-NwBorgvliet Zondag 10 november 14:30 TPO 1-Rimboe 1 12:30 Rimboe 3-ODIO 3 10:30 Rimboe 4-Halsteren 4 10:30 WVV’67 4-Rimboe 5

Schaakvereniging De Pion ROOSENDAAL - Schaakvereniging De Pion, uitslag 1 november. A-groep Jordy Schouten-Arco Schumacher: 0-1 Ton van der Werf-Jan Schuurmans: 0.5-0.5 Tussenstand: 1. Pim Eerens: 7, 2. Cees IJzermans: 7, 3. Jan Schuurmans: 7, 4. Ted van Eck: 6, 5. Charles Kuijpers: 4. B-groep Erik van Elven-Ad Bruijns: 0.5-0.5 Tussenstand: 1. Frank Lambregts: 3.5, 2. Koen Riemens: 3, 3. Jan Rijkse: 2, 4. Ad Bruijns: 2, 5. Marc Naalden: 1.5. C1-groep Tikran Tikranian-Anthony Snijders: 1-0

Tussenstand: 1. Joris Kok: 3, 2. Martijn Verbeek: 2.5, 3. Pieter de Nijs: 2.5, 4. Tikran Tikranian: 2, 5. Jan van Oosterhout: 2. Visie Cup Pieter de Nijs-Ger IJzermans: 0.5-0.5 Patrick Peeters-Kees van Hogeloon: 0-1 Frank Lambregts-Theo Potjes: 1-0 Cees IJzermans-René van den Broek: 0.50.5 Bas Snijders-Patrick Heijnen: 1-0 Tussenstand: 1. Thijs Matthijsse: 80, 2. Ton van der Werf: 62, 3. Marc Naalden: 56, 4. Cees IJzermans: 46, 5. Kees van Hogeloon: 44. Info: www.depion.nl

BRIDGE BRIDGE WATERLAND Uitslag 23 oktober: 1. Astrid Balk & Nel Notenboom 63.00%; 2. Bep v. Esch & Jan Elewout 61.25%; 3. Toos Goorden & Dini Brouwers 57.50%; 4. Jeanne Vergouwen & Jeanne Broekmans 54.58%; 5. Corrie v. Gastel & Riet Kokx 52.00% Uitslag 30 oktober: 1. Bep v. Esch & Jan Elewout 69.94%; 2. Piet v. Kaam & Marijke v. Neer 63.90%; 3. Helma Kouters & Marian Goverde 62.20%; 4. Loes v.d. Goor & Annie Schillemans 60.42%; 5. Ton Mulder & Annie v. Loenhout 58.54% Iedere woensdagmiddag kan men vrij bridgen in Waterland. Het begint om half twee. Vol is vol. Inlichtingen Lena v. Gaans tel. 540746. BC NEVER DOWN Uitslag woensdag 30 oktober, A-lijn: 1. Ludo Haagdorens-Jeff Haagdorens 66,04% 2. Kris Jacobs-Dymphie Koopman 60,33% 3. Anneke Hertogs-Frans Hertogs 53,75% 4. Els Willemsen-Henny Ehrencron 52,92% 5. Lia Edelman-Ingrid Ligteringen 50,63%. B-lijn: 1. Tini de Haan-Anja Jansen 65,42% 2. Herman Koekkoek-Nell Koekkoek 60,42% 3. Annie Salvenmoser-Kees de Rijk 57,08% 4. Carla Bakx-Peter Bakx 56,25% 5. Toos de Kok-Fons de Kok 54,58%. C-lijn: 1. Nel van Oorschot-Kees Franken 65,83% 2. Chris Appels-Riet Appels 62,08% 3. Diana Brooymans-Sjef Brooymans 61,25% 4/5 Annette Wynia-Frank Fontijn en Mia Bernaards-Corry de Groot 56,25%.


LEASE

Winter Wielen Oud Gastel Wissel T. 0165 - 51 38 10 Winter Poortvliet Wielen T. 0166 - 61 24 35 Wissel

GECERTIFICEERD DOOR:

SERVICE CENTER

Oudenbosch T. 0165 - 311 630

Bergen op Zoom

Houd uw auto in topconditie

T. 0164 - 23 51 30

AKTIE: 2e ruiterwisser ruitenwisser 50% korting Autoschadeteam: van alle merken thuis

oa Bosch, Valeo, ed

AUTOMONTAGEBEDRIJF

JOKO

WINTERCHECK

‡6ORRSORRSVFKDGHDXWRœV PRWRUVWHNRRSJHYUDDJG ‡$OOHJHEUXLNWHRQGHUGHOHQ RQOLQH ‡9ULMZDULQJELMRSKDOHQ ‡5HSDUDWLHHQRQGHUKRXG Lid ARN-Stiba-RDW

â‚Ź 19,95! +

0DDOEHUJHQVWUD:HUQKRXW 7HO LQIR#MRNR]XQGHUWQO ZZZMRNR]XQGHUWQO

WINTERBANDEN incl. opslag en afstelling

Smoorstraat 1a, Roosendaal Tel. 0165 - 549860 Autoschade repareren wij vakkundig en onzichtbaar. Dat doen we al jaren. Maar wist u: dat u bij ons altijd nauwelijks hoeft te wachten? Dat u altijd vervangend vervoer krijgt? Dat u maar liefst 10 jaar lakgarantie krijgt? Dat u 4 jaar garantie krijgt op reparaties met originele onderdelen? Dat wij een haal- en brengservice hebben? Dat wij 7 dagen per week, 24 uur per dag bereikbaar zijn? Dat u altijd

bij ons terecht kunt, ongeacht bij wie u verzekerd bent? Dat wij over de modernste apparatuur beschikken? Dat wij ook alternatieve reparaties doen zoals uitdeuken zonder spuiten, glasreparatie en spotrepair? Kortom: kies bij autoschade voor een vertrouwd adres: Autoschadeteam!

Mijn grip. Mijn Service.

GEVRAAGD Tevens uw adres voor gebruikte auto-onderdelen.

Telefoon 0165 - 341913 Autodemontagebedrijf Franken Heimolendreef 36a - Rucphen

Belder 100 4704 RK Roosendaal Tel.: 0165 - 39 80 20 Fax: 0165 - 39 57 07 E-mail: info@autoschadeteamroosendaal www.autoschadeteam.nl

Koperslagerij 2 4651 SK Steenbergen Tel.: 0167 - 563178 Fax: 0167 567878 E-mail: info@vangilsautoschade.nl www.autoschadeteam.nl

Marconilaan-Noord 63 4614 HB Bergen op Zoom Tel.: 0164 - 23 47 79 Fax: 0164 - 23 37 77 E-mail: info@autoschadeteamtouw.nl www.autoschadeteam.nl

Openingstijden: ma. - vr. van 08.00 uur - 18.00 uur za. van 09.00 uur - 12.00 uur

Openingstijden: ma. - vr. van 08.00 uur - 18.00 uur

Openingstijden: ma. - vr. van 08.00 uur - 18.00 uur za. van 09.00 uur - 12.00 uur

Jammer dat ons werk onzichtbaar is...

AANGEBODEN

Thuiskapster voor volwassenen en kinderen. Bel voor informatie 06-29880416

Wintercheck. Nu met gratis smartphone-handschoenen. “Ik zie de temperatuur alweer omlaag gaan. Nat wegdek, straks misschien opvriezing‌ Juist dan wil ik dat mijn Mercedes optimaal blijft presteren. Daarom plan ik altijd een Wintercheck. Dan controleren ze de remmen, verlichting, accu, mijn ruitenwissers... achttien punten in totaal. Een veilig idee. Zo houdt mijn auto grip op de winter en ik op mijn smartphone! Want dit jaar krijg ik er ook nog gratis smartphone-handschoenen bij. Kan ik ook ver onder nul blijven bellen.â€? Ook een Wintercheck voor slechts ÄŠ19,95 met gratis smartphonehandschoenen? Bel nu voor een afspraak of plan meteen online in via www.mbvanoeveren.nl/winter.

VESTIGINGEN IN: Bergen op Zoom - Borssele - Goes - Middelburg - Nieuwe-Tonge - Oostburg Roosendaal - Steenbergen - Terneuzen - Vlissingen - Yerseke - IJzendijke - Zierikzee

Het grootste KRINGLOOP warenhuis van Breda! IN- & VERKOOP: meubels, huisraad, witgoed, kleding, inboedels, antiek, e.d. Tevens gespecialiseerd in ONTRUIMINGEN van woningen.

ONDERHOUDSBEURTEN

REPARATIE/STORINGEN REMMENSERVICE AUTORUITEN

Bredaseweg 225-22, Roosendaal. Tel. 0165-557400

HET INBOEDELTJE

TREKHAKEN

AUTOSERVICE

SCHADE

BANDENSERVICE

WIELEN

Koele Mei 10 (Wijk Doornbos) 06-53774366 Geopend: ma van 13 – 17 uur, di t/m za van 11 – 17 uur.

Meer dan een half miljoen Bodes elke week!

ACCU’S BESTEL VIA INTERNET MET MOGELIJKHEID TOT BEZORGING: MAROS.NL

AIRCO

-Opslag -Verhuur -Verkoop alle merken -Monteren van uw eigen banden -Monteren van uw eigen wielen

Iedere maand actie, zie desnep.nl

APK

Wij werken voor alle leasemaatschappijen Maximale planning 1 week Voorkeur via desnep.nl Zundert Rucphenseweg 13a T.076-5973375

Etten-Leur Mon Plaisir 91 T.076-5015853

Bergen op Zoom Poortweg 2 T.0164-233676

DESNEP.NL

45

E 

0% 10 rundRUNDERGEHAKT KG

80 . 11

3 3 . 3

KKEN BLANKE SCHNITZELS KG 4.25 GEBA KIPFILET 25 KIPFILET NATUREL KG 4. 100GR 1. KERRIE RIBLAPPEN KG 5.99 KIP SALADE 99 KALKOENDRUMSTICKS KG 2. 150GR 1. GEPANEERDE FRICANDEAU KIPFILET STAMP29

59

SCHNITZELS KG

3.99

V/D HAM KG

3.99

GEKRUID KG

3.99

POT ½KG

ROOSENDAAL | VOLTASTRAAT 9 | KIJK OP MAROS.NL

2.99


Klokkenmakerij

Wie houdt er niet van

de goede oude tijd!?

Daarom organiseert Studio76 speciaal een feest voor mensen boven de 25+ die van de 60s 70s 80s 90s en Zero`s houden! Deze muziek mag nooit verloren gaan, van Grease tot Rhythm is a dancer en van Michael Jackson tot de Beatles. Kortom deze avond mag je niet missen! Speciaal voor deze avond hebben we de Veronica Drive in Show ingehuurd om alle oude hits ten gehore te brengen. Ook hebben we guest Dj`s. Ticket Prijs is â‚Ź12,50. Aanvang 22:00 - Eindtijd 03:00 Er is ook een mogelijkheid om kaarten aan de deur te kopen.

Bouwbedrijf Goossens al vele jaren een begrip

Vakkundige restauratie: ‡DQWLHNHXXUZHUNHQ ‡PRGHUQHXXUZHUNHQ ‡ZLM]HUSODWHQ

in de Regio. Wij bouwen en verbouwen, tevens begeleiden wij

:LOJHQVWUDDW2XGHQERVFK 7HO ZZZNORNNHQPDNHULMGHWLMGQO

uw

bouwaktiviteiten/

ontwerp van A tot Z.

VLIEG NAAR DE MAAN

Voor meer informatie ga naar www.s76.nl of www.justdanceparty.nl Locatie: Studio76, Trivium 170, Etten-Leur

G ul de nw e g 1 0 , 4 8 7 9 N L E tte n-Le ur, T e l . 0 7 6 -50 3 2 8 7 8 , F ax 0 7 6 -50 3 7 8 50 , k e e s. g o o sse ns@ he tne t. nl HEEFT U OF IEMAND UIT UW OMGEVING BRANDWONDEN?

'XXU]DPHRSORVVLQJHQELMvliegen KRXWZRUPPROOHQUDWWHQPXL]HQ SDSLHUYLVMHVYRJHORYHUODVWZHVSHQHQ]

Het ervaringscentrum dat de leden met elkaar in contact brengt en hun belangen behartigt. Wij helpen bij: ¡ Lotgenotencontact ¡ Voorlichting ¡ Belangenbehartiging ¡ Juridische zaken

(0113) 57 38 81

Postbus 264 1940 AG Beverwijk Tel: 0628 924 494 Fax: 020 - 453 55 86 info@brandwondenvereniging.nl www.brandwondenvereniging.nl

www.ongediertespecialist.nl

Kijk voor meer informatie op www.brandwondenvereniging.nl

ELISE

2IÂżFLHHOGHDOHUYDQ'LDPDQW GDQVVFKRHQHQ 8LWYRRUUDDGOHYHUEDDU

Voor in- en verkoop gebruikte meubelen. J.J. DE BOM de Meubelvriend Marijke Meustraat 32, BREDA 076-5141601

0167-522939 / 06-10807891

MA T/M VRIJ OPEN VAN 12-18 UUR

DANSSCHOENEN

SPECIALE AANBIEDING DAMES-, HEREN- EN KINDERSCHOENEN

2e PAAR HALVE PRIJS

*

*m.u.v. sportartikelen

Schoenen & Sport Willemsen

Dorpsstraat 74, Nispen, Tel. 0165-364499 OPEN: wo/do. van 13.00-18.00u., vrij. van 8.30-20.00 uur, za. van 8.30-17.00 uur.

Hèt beste West-Brabantse Carnavalslied 2014 WEST-BRABANT - Geachte Carnavalsvierders, zijn jullie al klaar voor de 3e editie. We organiseren dit op zondag 15 december in cafĂŠ zaal ‘t Tapperijke in Hoeven. Aanvang van de middag is 14.00 uur en zal duren tot ongeveer 20.00 uur. Alle winnaars van 11/11 zijn van harte welkom om mee te strijden voor het “Beste WestBrabants Carnavalslied 2014â€?. Het lied moet wel origineel zijn. Mocht er een winnaar niet

in de gelegenheid zijn om deel te nemen dan mag de carnavalsstichting / vereniging een vervanger sturen. Ook zal er weer een aparte categorie “Carnavalesk“ zijn waar iedereen zich in kan schrijven. Ook zijn alle Prinsen met hun gevolg van harte welkom om er samen een gezellige middag/avond van te maken. Voor verdere vragen of opmerkingen kun je altijd terecht bij het mailadres jack@bestelied.nl of op onze website: www.bestelied.nl

MTB Clinic voor beginners ROOSENDAAL - Wielervereniging De Kaaimannen organiseert een mountainbike clinic gericht op beginnende ďŹ etsers. De clinic zal verdeeld worden over twee dagen en plaatsvinden op zaterdag 23 november en zaterdag 7 december. Op beide dagen is de start om 14.00u vanaf de parkeerplaats bij de Brasserie Lodge Visdonk (Rozevendreef 2 te Roosendaal) en zal het daar eindigen om 16.00u. Er zullen een aantal basisvaardigheden worden bijgebracht waar-

onder sturen, schakelen en het nemen van obstakels. Ook zal de nodige aandacht aan veiligheid worden besteed. Wat heb je nodig om mee te doen: een veilige ďŹ ets die geschikt is om in het bos te rijden, helm, bidon met drinken en reservemateriaal zoals een binnenband. Je kunt je inschrijven door een mail te sturen naar mtbclinic@kaaimannen.nl met daarin je naam, leeftijd en telefoonnummer. Ben je nog geen 18 stuur dan een mail naar jeugdopleiding@kaaimannen.nl voor meer informatie. Deelname aan de clinic geschiedt op eigen risico.

IVN Roosendaal Scharrelkids Spelen in de natuur is goed en gezond voor kinderen. Toch spelen kinderen 50% minder buiten dan twintig jaar geleden. Veel kinderen en ouders weten niet meer hoe leuk het is om buiten te spelen. IVN-Roosendaal organiseert daarom op zaterdag 16 november van 10.00-12.00 uur een morgen voor ouders, grootouders en kinderen in het MEC (Milieu Educatief Centrum) T-huis Visdonk, Dennenscheerdersdreef 16. Aanmelden en informatie bij Carla van der Burgt: carlavdburgt@home.nl of 0165-551705. Introductieavond tuinreservaten Op woensdag 20 november is er een introductie-avond over tuinreservaten. De avond begint om 19.30u in het Milieu Educatief Centrum (MEC), T-Huis Visdonk, Dennescheerder-

dreef 11. Hanneke Oosterlee (gediplomeerd Velt instructeur) zal op deze avond mensen enthousiast maken voor een mooie en toch biodiverse tuin en hoe dat voor elkaar te krijgen. Deze avond is de introductie op een workshop van 5 avonden over dit onderwerp die volgend voorjaar zal worden gehouden. Voor info www.ivn.nl/roosendaal Mossenexcursie Op zondag 17 november zal de excursie zal in het teken staan van mossen. Het vertrek is om 13.30u bij de Poort van Visdonk. De gidsen voor deze dag zijn Adrie Gladdines en Annemarie Weldring. Het landgoed Zoomland is bij uitstek geschikt om deze veelzijdige plantengroep eens nader te bestuderen. Voor info: www.ivn.nl/roosendaal

Notaris Mr drs Marc Geleijns te Roosendaal nodigt u op dinsdag 12 november 2013 uit voor een presentatie over: ‡'((,*(1%,-'5$*($:%= ‡6&+(1.,1*(1(1+(7/(9(167(67$0(17 Aan de orde komen: -

eigen bijdrage AWBZ sinds 1 januari 2013 en schenkingen bij opname in een verpleeghuis moet een eigen bijdrage worden betaald; hoe wordt de hoogte van die eigen bijdrage bepaald? Wat kan ik doen om intering op het vermogen te voorkomen? Welke mogelijkheden zijn er om schenkingen te doen?

-

het levenstestament wie regelt mijn zaken als ik dement word, een hersenbloeding krijg of een ongeluk krijg? En wat is de relatie met de AWBZ?

Locatie Schouwburg De Kring, Kerkstraat 1 te Roosendaal Programma 12 november 2013 19.00 uur – 19.30 uur ontvangst 19.30 uur – 20.15 uur presentatie door Mr drs Marc Geleijns over de AWBZ en schenkingen 20.15 uur – 20.30 uur pauze 20.30 uur – 21.00 uur presentatie door Mr Kathleen Choo over het levenstestament 21.00 uur – 21.30 uur u vraagt, wij antwoorden

U kunt zich inschrijven tot 9 november per telefoon: 0165-523652 per e-mail: info@uwnotaris.eu met vermelding van: uw naam, adres, woonplaats, telefoonnummer en het aantal personen. Aan deelname zijn geen kosten verbonden.

GELEIJNS UW NOTARIS Molenstraat 7, 4701 JK Roosendaal ‡WHO ‡ID[ ‡ZZZXZQRWDULVHX PAGINA 20


Herfstmenu! 3 gangen v.a. € 9,95

Grand eetcafe De Kroon

10 NOV. HOOGERHEIDE TENNISHAL SPORTS&PLEASURE 16 EN 17 NOV. OUDENBOSCH SPORTHAL DE BEUK 24 NOV. STEENBERGEN SPORTHAL t CROMWIEL

Boomstraat 2 Huijbergen, tel. 0164-642974, klijspost@hetnet.nl

1 DEC. KLUNDERT SPORTHAL DE NIERVAERT

GRATIS PARKEERGELEGENHEID

8 DEC. HOOGERHEIDE M.F.C. KLOOSTERHOF 14 EN 15 DEC. OUDENBOSCH SPORTHAL DE BEUK 22 DEC. STEENBERGEN SPORTHAL t CROMWIEL 26 DEC. OSSENDRECHT SPORTHAL DE DRIESCHAAR 29 DEC. WOUW SPORTHAL OMGANCK

WWW.JUSTDANCEPARTY.NL

MARKTEN OPEN VAN 9:00 TOT 16:30 UUR INL/RESERV. 0165-302682 OF WWW.DEMARKTEN-WOUW.NL WWW.DEMARKTEN.COM

TEGEN INLEVERING VAN DEZE ADVERTENTIE

€2,50 KORTING OP ENTREE

6QXIIHOPDUNW ³1LHXZH1REHODHU´(WWHQOHXU Anna van Berchemlaan 2 Zondag 10 november 2013 van 09:00-16:30 ****UDWLV3DUNHUHQ *UDWLV3DUNHUHQ***

www.snuffelmarktetten-leur.nl

Schilder bouwer en klusjesman

NOVEMBER AANBIEDING

PINNEN MOGELIJK!

KIPMAAND HALVE KIP +

Dre Wit (‘t) goed

FRIET EN RAUWKOST

€ 6.50€ 3.00 Broodje kipburger + SAUS 2 Kipcorns € 2.00 Broodje kipfilet + andalousesaus € 4.25 Diverse kipsnacks 2e voor de helft

Wie frietsalon et Minnebeek ni en ge kent is end. kwaliteit gew or vo s Uw adre t! ie fr e rs ve Ambrozijnberg 202B, 4707 MR Roosendaal. 0165-393209 Open: Maandag 16:00 - 20:30, Dinsdag Gesloten, Woensdag 16:00 - 20:30, Donderdag 16:00 - 20:30, Vrijdag 16:00 - 20:30, Zaterdag 16:00 - 20:30, Zondag 13:00 - 20:30

Tegen inlevering van deze advertentie.

2 Huisgemaakte nasiballen voor € 2.00

biedt zich aan per direct op telnr 0631002999

reparaties witgoed producten Etten-Leur Voorrijkosten in Etten-Leur € 15.00 buiten Etten-Leur € 20.00

Tel.: 06-50905037

Boomkwekers + fruittelers OPGELET! machinaal kluiten of ondersnijden fruit-, laan-, kerstbomen kluit 30-120 cm

genieten

van onze vernieuwde kaart groots dineren met kleine gerechten…

wde Vertrou it en kwalitegheid gezelli

er ombine c n e r e Probe u wilt, proef zoveel assie de p

Hans van Meer 06-10802316

TE HUUR GEVRAAGD

GROND

“Vakmanschap voor particulieren en bedrijven”

Tel: 0165-341600 www.ossenblokhovenier.nl

Stoppen ! met roken Lasertherapie

De behandeling wordt vergoed. www.praktijknatuurlijkbeter.nl tel. 0164-254602

Afslanken met succes! Lasertherapie

DE BEHANDELING WORDT VERGOED www.praktijknatuurlijkbeter.nl tel. 0164-254602

voor boomkwekerij eventueel op contractbasis Tel. 06 51635050 WEGENS SUCCES VOORGAANDE JAREN

SUPERPROMOTIE ALLE SPEELGOED -50% Nieuw speelgoed van bekende merken: lego, playmobil, poppen, kinderfietsjes, ... Ideale geschenken voor Sinterklaas, feestdagen, verjaardagen enz...

Wees er snel bij op=op

STOCK 1000

Wees er snel bij op=op

Dagelijks open van 10.00 tot 17.30 uur. Zondag tot 16.00 uur

VELDWEG 46 - 2910 ESSEN - TEL. 0032 (0) 667 35 96

Stationsplein 5b 4702 VX Roosendaal T 0165 58 48 48 info@brasserie-aankomst.nl

Alle gerechten, gemaakt van de beste ingrediënten uit het seizoen. Verrassend anders, verrassend lekker. Zo kunt u uw smaakpapillen optimaal prikkelen en ongeëvenaard genieten van onze culinaire verwennerij.

www.brasserie-aankomst.nl


Meander koor

Weekenddiensten Bel voor levensbedreigende situaties 112. Huisarts Huisartsenpost Roosendaal voor inwoners van Roosendaal e.o. Voor avond, nacht en weekend. Bel voor een afspraak 0165 530 200. Huisartsenpost Roosendaal is gevestigd in het Poortgebouw van het Franciscusziekenhuis, Boerhaavelaan 21. Neem een identiteitsbewijs mee. Apotheek Dienstapotheek Roosendaal naast de huisartsenpost bij het Franciscus Ziekenhuis, Boerhaavelaan 21, tel. 0165 591 400 Tandarts Het antwoordapparaat van de eigen tandarts meldt wie de waarneming verzorgt. Dierenarts Het antwoordapparaat van de eigen dierenarts meldt wie de waarneming verzorgt. Thebe Thuiszorg Roosendaal Voor persoonlijke verzorging/verpleging. Kleine teams, vertrouwde gezichten. Bel: 088-117 67 50 of mail naar Team.Roosendaal@thebe.nl

Meander koor.

ROOSENDAAL - Het bestuur van het Thor-re-mi koor heeft op 25 januari besloten als een zelfstandig koor voort te gaan. Met instemming van de koorleden is de naam veranderd in ‘Meander koor’ en na enig zoeken is onderdak gevonden in het buurthuis Keijenburg Roosendaal. De repetities vinden plaats op maandagavond in dit buurthuis en vangen aan om 19.30 uur en duren tot 21.30 uur. Er moet heel wat gebeuren wil een lid deze meer

dan gezellige avonden overslaan. Inmiddels is het ledental gegroeid van 29 naar 36 personen, 29 dames en 7 heren. De muzikale omlijsting, met een keyboard, wordt verzorgd door mevr. Tonny van Overmeire. Het verzelfstandigen van het koor heeft er geenszins toe geleid dat het aan kwaliteit heeft ingeboet. Het koor is nog steeds een graag geziene gast in binnen- en buitenland. Het verzorgt met een geheel eigen liederen progamma bij de doelgroepen Instellingen en bejaardentehuizen, muziekmiddagen, soms

ook avonden,waarbij naast het eigen programma op verzoek, bekende melodieën en liedjes van weleer ten gehore worden gebracht. Zij hebben, ondanks de moeilijke tijden, een goed gevulde agenda. Het streven om per maand 2 keer een optreden te verzorgen wordt, behoudens in de vakantiemaanden, ruimschoots gehaald. Heeft men zin om de leden te versterken of om het koor binnen uw Instelling een optreden te laten verzorgen, loop dan eens binnen op de repetitieavond en proef de sfeer.

Annemie Burger provinciesecretaris ROOSENDAAL - Annemie Burger is door het college van Gedeputeerde Staten met ingang van 1 januari 2014 benoemd tot nieuwe provinciesecretaris/algemeen directeur van de provincie Noord-Brabant. Zij is op dit moment directeur-generaal Natuur en Regio bij het ministerie van Economische Zaken. Zij volgt Wil Rutten op die met pensioen gaat na een carrière van 40 jaar bij de overheid onder andere als gemeentesecretaris van Maastricht en het laatste decennium als provinciesecretaris/algemeen directeur bij de provincie Brabant. Burger werkte onder meer bij het ministerie van Landbouw en was directeur Regio Zuid tussen in 1996 en 1996.

Ladies Fair in buurthuis West Roosendaal ROOSENDAAL - In het wijkhuis West aan het Lucasplein in de Roosendaalse wijk Westrand wordt zaterdag 9 november van 19.00 tot 23.00 uur een grote Ladies Fair gehouden. Tijdens de Ladies Fair verzorgt de Tilburgse stylist Roy Donders een modeshow. Roy Donders heeft vanaf eind oktober een eigen realityserie op RTL 5 met als titel “De stylist van het Zuiden”. Op de Ladies Fair staan ruim veertig ondernemers met een grote varieteit aan

damesartikelen. Van mode en schoenen tot schoonheidssalon en dameskapper. Er zijn tijdens de Ladies Fair verschillende demonstraties. Het idee om een Ladies Fair te organiseren werd onlangs tijdens een wijkfeest van het Wijkbedrijf Westrand geboren. “Ik had een workshop en enkele deelneemsters kwamen met de suggestie om een Ladies Night te organiseren. Aangezien er genoeg Ladies Nights zijn, hebben wij gekozen voor een Ladies Fair. Bezoekers kunnen actief meedoen met de workshops en demonstraties”, aldus Anja van Tiggelen

van Lianco Nails uit de Westrand. Samen met Zela Tezel, de beheerder van het wijkhuis West pakte zij te organisatie op en zij kregen daarbij alle steun van het Wijkbedrijf Westrand. In de twee zalen van het wijkhuis en de foyer staan presenteren ruim veertig bedrijven hun producten. “Het is een leuk en vooral avondvullend programma”, aldus Zela Tezel. De entree is vijf euro, inclusief een gratis welkomstdrankje en een gratis lot. De toegangskaarten zijn te bestellen via bij Lianco Nails, 06-30317549 en het wijkhuis West, 0165-537296.

Maak kennis met nieuwe media

Mediabar bij VANnU ROOSENDAAL - De Centrale vestiging van Bibliotheek VANnU in Roosendaal biedt haar leden en bezoekers de mogelijkheid om kennis te maken met actuele nieuwe media. Van dinsdagmiddag 5 november tot en met zaterdag 4 januari 2014 staat er in de bibliotheek een Mediabar met diverse nieuwe digitale apparaten. Bezoekers kunnen de apparaten bekijken en proberen. Daarnaast verzorgt de bibliotheek interactieve workshops, activiteiten en inloopspreekuren over deze nieuwe media. Inloopspreekuren, dagelijks van 14.00-16.30 uur bij Bibliotheek VANnU, Markt 54a, Roosendaal. Digidokters: Donderdag 14 november 10.30-12.00 uur. Gratis inloop-

spreekuur helpdesk door Ad de Mol en Govert de Gelder. Workshop Basiskennis i-Pad (aanmelden verplicht): Vrijdag 29 november 10.1512.15 uur, vrijdag 20 december 10.1512.15 uur, iPadcafé: Een bijeenkomst waar mensen met hun iPad naartoe kunnen komen om ervaringen uit te wisselen of juist meer tips en trucs te horen: Dinsdag 12 november 10.30-12.30 uur, dinsdag 24 december 10.30-12.30 uur; inloopspreekuren e-portal en e-books. Tijdens het inloopspreekuur wordt uitleg gegeven over de e-portal en het downloaden van e-books: Donderdag 21 november 10.30-12.30 uur, donderdag 12 december 10.30-12.30 uur. Info: www.bibliotheekvannu.nl

Pelgrimage

Santiago de Compostela ROOSENDAAL - Voorbereidingsweekeinde Santiago de Compostela. Loopt u al langer rond met het idee om de tocht der Tochten te willen lopen en zoekt u al langer goede en betrouwbare informatie hierover. De heren Hub Mooren en René Heinrichs organiseren voor het 16e jaar een voorbereidingsweekeinde hierover in de Volksabdij te Ossendrecht op 23 en 24 november. Al uw vragen en verlangens

m.b.t. Santiago staan centraal. U kunt onder andere verwachten een inleiding in het ontstaan van pelgrimeren en het verloop hiervan m.b.t. Santiago. Een cultuurhistorische inleiding, de spirituele aspecten van pelgrimeren, fysieke, psychologische en spirituele aspecten komen aan de orde. Wat laat u thuis en wat neemt u mee op weg? Meer info: info@devolksabdij.nl; www.pelgrims.nl

KERKELIJK NIEUWS PINKSTERGEMEENTE DE WIJNRANK Azaleastraat 1, Roosendaal. Voorganger Br. Rohoman 076-5018796. Woensdag 6 november: gebedsavond 19.30u. Zondag 10 november: eredienst 10.30u. Spreker: M. Helderweirt. Zondagschool en crèche aanwezig. PAROCHIE DE ARK De Goede Herder Lindenburg 86; tel. 534372 Zondag 10 november 11.30u Eucharistieviering met samenzang. Voorganger: Pastoor H. Akkermans. Moeder Gods Pres. Kennedylaan 73; tel. 533786 Zaterdag 9 november 17.00u Eucharistieviering met Samenzang; Voorganger: Pastor P. Swinne. Zondag 10 november 09.30u Eucharistieviering met samenzang.Voorganger: Pastor J. Hoevenaars,Pastor E. Ettes. Elke laatste dinsdag van de maand 14.00u Seniorenviering. Maria Hemelvaart Kerkplein 8; tel. 365394 Zondag 10 november 09.30u Eucharistieviering met samenzang. Voorganger: Pastoor H. Akkermans. Steunpunt St. Franciscus Azurietdijk 91; tel. 533105 Elke 4e zondag van de maand 11.0u Woord- en Communieviering. Elke 3e dinsdag van de maand 14.00u Seniorenviering.

Tolbergse schuurkapel Damastberg 108; tel. 533786 (pastorie Moeder Gods) CENTRA VOOR WONEN EN ZORG EN VERPLEEGHUIZEN Franciscus Ziekenhuis Zondag 10 november 10.30u voorganger pastor Chantal Sluijsmans m.m.v. Pauluskoor + PKN-koor (Oudenbosch). De Bloemschevaert Zaterdag 9 november geen kerkdienst. De Brink-verpleeghuis Moerweide Zondag 10 november 10.00u voorganger pastor Ria Verheul. De Eglantier Vrijdag 8 november 10.00u voorganger pastor Jan Bruinsma. Heermastate Elke woensdag om 11.00u voor bewoners van de woonerven 4 en 5, om 14.00u voor de bewoners van de woonerven 1, 2 en 3; voorganger pastor Jan Bruinsma. Kroevenhove Elke dinsdag om 14.00u voorganger pastor Jan Bruinsma. De Weihoek Elke donderdag om 15.30u voorganger pastor Jos Broekmans. Wiekendael Zondag 10 november 10.30u voorganger pastor Jos Broekmans m.m.v. Maria van den Eijnden. Wildenborch Geen kerkdienst.

EVANGELISCHE GEMEENSCHAP ROOSENDAAL Levensschool, Benedendonk 1, Roosendaal, tel. 0165-556083, info@egr.nl. Persoonlijke gesprekken en informatie: kantoor in de Levensschool. www.egr.nl Woensdag 6 november: Alpha II cursus. Start om 20.00 uur. Wat is een zinvol leven? Een lang leven, rijkdom, aanzien, plezier, gezondheid? Innerlijke rijkdom is voor iedereen beschikbaar die in God gelooft. Heeft u belangstelling voor een Alpha startcursus? Neem dan contact op met het secretariaat van de EGR. PROTESTANTSE GEMEENTE Kruiskerk, St. Lucasplein. Elke zondag 10.00u. Voorgangers: ds. F.J. Timmers, ds. M. den Bakker. Kerkelijk werker: H. Broer. www.pgrkruiskerk.nl EMMAÜSPAROCHIE Tweeëndertigste zondag door het jaar. Thema: Onze God is een God van levenden! Zondag 10 november: Dag van de mantelzorger. St. Josephkerk 8 nov. 18.30u Eucharistieviering 9 nov. 19.00u Eucharistieviering. Verkondiging: Pastor Piet Swinne. Gemengd koor St. Joseph. Organist: mw. Angèle Oerlemans. 10 nov. 11.00u Eucharistieviering. Verkondiging: Pastor Piet Swinne. Franciscuskoor o.l.v. dhr. Ad Buijs. PAGINA 22

12 nov. 9.00u Woord-communieviering; 14.30u Rozenkransgebed ONZE LIEVEVROUWE PAROCHIE Weekend 9/10 november – 32e zondag door het jaar (Lc. 20, 27-38) Zaterdag 17.30u woord- en communieviering Zondag 9.30u eucharistieviering Kerk open voor bezoek op zaterdag van 14.00 tot 16.00u. Zie ook www.olvrouwe.nl Dinsdag Onze Lieve Vrouwekerk, Kade 9.00u Eucharistieviering. Donderdag Onze Lieve Vrouwekerk, Kade 9.00u Eucharistieviering. ONZE LIEVE VROUW IN HET WOUD Zaterdag 9 november Heerle 17.00u eucharistieviering m.m.v. het Gertrudiskoor. Voorganger pastor A. Damen. Moerstraten 19.00u eucharistieviering/ presentatie communicanten van de parochie OL Vrouw in het Woud m.m.v. kinderkoor. Voorganger. pastor J. de Kort en pastor Myriam de Jong-Smits. Zondag 10 november Wouwse Plantage 9.30u eucharistieviering. Voorganger pastor J. v. Oers. Wouw 11.00u eucharistieviering m.m.v. cantor/organist. Voorganger pastor J. v. Oers. JEHOVAH’S GETUIGEN Koninkrijkszaal van Beethovenlaan 17, tel. 554055, b.g.g. tel. 569600

Gemeente Roosendaal-Centrum: Gemeentebijbelstudie/Theocratische bediening school: donderdag 19.30u. Openbare lezing/Wachttorenstudie zaterdag 18.00u. Gemeente Roosendaal-Tolberg: Gemeentebijbelstudie/Theocratische bedieningschool dinsdag 19.30u. Openbare lezing/ Wachttorenstudie: zondag 10.00u. EVANGELIEGEMEENTE DE DEUR Kerkdiensten: zondag 11.00u en 18.00u, Best Western City Hotel the Goderië, Stationsplein 5a Roosendaal , tel. 06-46030695; www.dedeurroosendaal.come2me.nl GLORY ASSEMBLY ROOSENDAAL Zondag 14.00u en vrijdag 19.00u. Kruiskerk, St. Lukasplein 1, 4703 HX Roosendaal. Info: 06-29103323; gloryassemblychurch@email.com; www.glohim.org WIJKCENTRUM DE KORENAERE Korenmarkt 7, Bergen op Zoom Centrum. Dienst: zondag 11.00u en 18.00u, woensdag 19.30u bijbelstudie. dedeur.bergenopzoom@gmail.com; http://dedeurbergenopzoom.come2me.nl/ CROWN OF LIFE CHURCH INT. ROOSENDAAL Aanbidding Dienst: Zondag 12.00u, Vrijdag 18.00u Bible Study en Zaterdag 16.00u Foundation school,Fatima Kerk Zaal bij Fatima Buurthuis, Doctor Schaepmanlaan 92, 4702 GZ Roosendaal. Informatie: crown4life1@yahoo.com, 06-81761703.


Diverse modellen Relaxfauteuils Snelle levering Diverse modellen Maatwerk

is op zoek naar

Zoekt

ADMINISTRATEUR (M/V)

BUS CHAUFFEURS

Sta op functie

Nu t to € 150 retour voor uw oude fauteuil!*

op oproepbasis voor het verplaatsen van bussen. Ervaring in het busvervoer is noodzakelijk. Wij bieden u een nul-uren contract op basis van dagdelen.

Gelieve uw reactie te sturen naar:

Womy Equipment Supply B.V. T.a.v.: de heer R. Zonderop Mark S. Clarkelaan 11 4761 RK Zevenbergen 0168-331733 info@womy.nl

Het betreft een fulltime functie (40 uur) waarbij rechtstreeks aan de directie wordt gerapporteerd. De administrateur verzorgt zelfstandig: de dagelijkse bijwerking van volledige financiële adm., incl. debiteuren en crediteurenadm.; het vezorgen van de maandelijkse aangiften omzetbelasting; opstellen van managementinformatie o.a. maand en kwartaalrapportages; het voorbereiden van jaarrekening voor de accountant; het opstellen van offertes Wij vragen: HBO / HEAO werk / denkniveau, goede communicatieve en sociale vaardigheden, pro-actieve werkhouding, een zelfstandig, betrokken en accuraat persoon. Ervaring met Word, Excel en Exact is een pre. Geïnteresseerd; schrijf naar Stolwerk Metaal B.V., valveeken 5 4815 HL Breda of per mail naar; info@stolwerkmetaal.nl

Serredaken | Carports Overkappingen * Geldig t/m 24-11-2013

Brasserie Wegens grote drukte zijn wij op zoek naar versterking van ons team…

Binnen 10 werkdagen een relaxfauteuil op maat! Indien gewenst op zicht bij u thuis.

Ook voor zelfbouw

3000 m 2 meubelplezier

Zelfstandig werkende koks full-time

Openingstijden

3000 m 2 meubelplezier WONINGINRICHTING

ST. JANSTRAAT 93 - 4741 AN HOEVEN - 0165-502442 www.peterkocx.nl E-mail: info@peterkocx.nl ST. JANSTRAAT 93 - 4741 AN HOEVEN - 0165-502442 www.peterkocx.nl E-mail: info@peterkocx.nl

4500

Ma Di Wo Do Vr Za

Gesloten. 9.30 t/m 17.30 uur. 9.30 t/m 17.30 uur. 9.30 t/m 17.30 uur. 9.30 t/m 20.30 uur. 9.00 t/m 17.00 uur.

BEL 0165-313539 WWW.EUROFIX.NL INFO@EUROFIX.NL | INDUSTRIEWEG 10C | OUDENBOSCH

Sint en Piet aan huis voor particulier en verenigingen

Ben jij enthousiast, flexibel en heb jij zin in een nieuwe uitdaging? Mail cv met foto naar: rezasmit@zonnet.nl Ter info: www.brasseriedeberk.nl

www.creeezy.nl 0165-533754 TE HUUR ■ ETTEN-LEUR

BEDRIJFSRUIMTES Van 100 m2 tot 225 m2 Industriegebied ‘Vosdonk’ te Etten-Leur Flexibel huurcontract www.drvm.nl/vosdonk

TE HUUR 3 loodsen 167 m2 per unit op de vijfhuizenberg 129 te Roosendaal. Dit op afgesloten terrein met eigen parkeerplaats. 750,00 excl. BTW per maand.

Info: 0165-559967 of 06-34715708

tot wel

70% VOORDEEL

kom langs in onze outlet en / of kijk op www.janvansundert.nl/outlet Lokkerdreef 10, 4879 ND Etten-Leur. Tel 076-5048800

ACTIEWEKEN BIJ ARDI EN PELMA KEUKENS Kijk snel op dbkeukens.nl SINT ANNALAND | GOES | DBKEUKENS.NL


0$;,0$$/'(=(/)'($$1%,(',1*(13(5./$1723 23

 'U2HWNHU

ELJ$PHULFDQVSL]]D DOOHYDULDQWHQ XLWKHWYULHVYDN SHUVWXN

3$..(1

.257,1*NLSSHQFKDPSLJQRQNDOIVRIUXQGHU EOLNJUDP

 &RQLPH[NHWMDSRIVDPEDO

0DJJLEUDDGVWRPHQ

0DJJLDDUGDSSHOSXUHH

NHWMDSPDQLVPORIPDULQDGHPO VDPEDOEDGMDNEUDQGDO PDQLVRIRHOHN JUDP SHUIOHVRISRW

DOOHYDULDQWHQ SHU]DNMH

DOOHYDULDQWHQ SDNJUDP

EOLNJUDP

 6WUXLNNQDNZRUVWHQDOOHYDULDQWHQ SDNNHQยก RIJUDP DOOHFRPELQDWLHVPRJHOLMN

&5DJRXW

.RRSPDQVPL[YRRUSDQQHQ NRHNHQILMQHHQERHUHQFDNH HQDSSHOWDDUW

QDWXUHORIPDJHU VHWEOLNMHVยกJUDP RIEOLNJUDP

 0DJQXPLMVUHSHQ FKRFRODWH QXWV

 

8QR[OHYHUSDVWHL RIVPDF

DOOHYDULDQWHQ XLWKHWYULHVYDN SDNVWXNV

DOOHYDULDQWHQ WXEHPO

 +RQLJVRHS

6DPDVD\DVDXV

)UDQVHFKDPSLJQRQ&KLQHVHJURHQWHQ VRHSWRPDWHQFUรPHYHUPLFHOOLRI MXOLHQQH SDNERUGHQ

QDVLRIEDPLJRUHQJ SDQLNLRIUHQGDQJ IOHVMHPO

 -DQSDQQHQNRHNHQJHYXOG

SDNUHSHQ

5HPLDNHWFKXSPD\RQDLVH FXUU\RIIULWHVDXV WRSGRZQWXEHV

 %RQGXHOOH JURHQWHQFRQVHUYHQPO

&DPSLQD\RJKXUW OLWHU

DOOHYDULDQWHQ SHUEOLN

DOOHYDULDQWHQ SHUSDN

 

 

YHUVYDQยถWPHV 3$.-(6

=$.-(6 &0H[LFDDQVHPL[HQ EXUULWRWDFRHQIDMLWD ]DNMHVยกRIJUDP DOOHFRPELQDWLHV PRJHOLMN

 &DVD)LHVWDWRUWLOODV RIVRIWWDFRsV DOOHYDULDQWHQ ]DNRIVWXNV0DJJLGURJHVDX]HQ

 &9HUVHZHLGHRI PHHUJUDQHQHLHUHQPLGGHO

DOOHYDULDQWHQ SDNMHVยกJUDP DOOHFRPELQDWLHV PRJHOLMN

 

GRRVVWXNV

&%RHUHQEHHQKDP

'DQRQHKฤกWWHQNยฉVH

/HHUGDPPHUNDDVSODNNHQ

SHUJUDP

YHUVHURRPNDDV EDNMHJUDP

RULJLQDOEHOHJHQOLJKWOLIHRI WRPDDW EDVLOLFXP SDNMHJUDP

 

52//(1

&%HVFKXLW

&)LMQHYOHHVZDUHQ

DOOHYDULDQWHQ SDNJUDP

YRONRUHQHQQDWXUHO UROOHQยกVWXNV DOOHFRPELQDWLHV PRJHOLMN

VQLMZRUVW$UGHQQHUERWHUKDPZRUVW RINLSILOHWELHVORRN SDNMHRI JUDP

 

 &5R]LMQHQNUHQWHQ RIPXHVOLEROOHQ ]DNRIVWXNV

-RKPDEURRG WRDVW HLHURINLSVDODGHV DOOHYDULDQWHQ EDNMHJUDP8Z(LJHQ%DNNHUEURRG

 

PHWH[WUDNURNDQWHNRUVW EUXLQZLWRIYRONRUHQ KHHO

YHUVDIWHEDNNHQ SDNVWXNVRI SHUVWXNDOOHYDULDQWHQ VHWSDNMHVยกPO

 8Z(LJHQ%DNNHUSHWLWSDLQV

'DQLRNZDUNJUDP

YHUVXLWHLJHQRYHQ PHHUJDQHQWDUZHHQZLW DOOHFRPELQDWLHVPRJHOLMN

DDUGEHLYDQLOOH DQDQDVHQVWUDFLDWHOOD

=$..(1&<RJKXUWGULQN PLQLSDNMHV&0HHUJUDQHQEROOHQ FLDEDWWDRIUXVWLHN VWRNEURRG

 3$&.%$.-(6

678.6

%ROOHWMHRQWELMWNRHN

 

 %OXH%DQGKDOYDULQH

&.DDVHQSLQGDIOLSV

&6WRNEURRG

%REROLDIEDNEURGHQ

NXLSJUDP

]DNNHQยกJUDP DOOHFRPELQDWLHVPRJHOLMN

YRRUJHVQHGHQ JHYXOGPHW URPLJHNUXLGHQERWHU XLWKHWNRHOYDN SDNVWXNV

IRFDFFLDNUXLGHQERWHU PR]]DUHOOD JHJULOGHSDSULND ROLMYHQ SDQH7RVFDQHURGH XLRIWRPDDW XLWKHWNRHOYDN SDNJUDP

  

 3$&.

1/+ROODQGVHGLS

2UDQJLQDIULVGUDQNOLWHU

&3HVWRRIWDSHQDGH

NXLSMHPO

DOOHYDULDQWHQ SHUIOHV

DOOHYDULDQWHQ SRWMHJUDP

 %L)LZRUVWMHVRULJLQDO

 

&+XLVZLMQPODOOHYDULDQWHQ ZLWURVรƒRIURRG SHUIOHVMH

 %DUWRQ *XHVWLHU UHVHUYHPO )UDQVHZLMQ PHUORWRI FKDUGRQQD\ SHUIOHVMH

&)LOHW$PHULFDLQQDWXUHOPHWSHSHURIPHWXL EDNMHRIJUDP PXYDPEDFKWHOLMNH HQVODJHUVYHUVYDQRQ]HEDNNHULMDIGHOLQJ %/,. -(6

)/(66(1

%DUOHGXFPLQHUDDOZDWHU OLWHU DOOHYDULDQWHQ DOOHFRPELQDWLHV PRJHOLMN

 

3$..(1%XOOLWHQHUJ\GULQNPO UHJXODUHQRUDQJH DOOHFRPELQDWLHVPRJHOLMN

 +RSSHYLHX[FROD +DUWHYHOWMHQHYHUFROD RI&RHEHUJK UHGPL[ EOLNMHPO

7DNVLOLWHU DOOHYDULDQWHQ DOOHFRPELQDWLHVPRJHOLMN 9RRUGH]H DDQELHGLQJJHOGW PD[LPDDOSHU NODQW23 23

 

&*UDQHQUHHS RIELVFXLWV DOOHYDULDQWHQ SDNJUDPRI VHWVยกVWXNV

 &%DNJDUQHULQJ

&(LHUNRHNHQ

DPDQGHOVFKDDIVHO ZDOQRWHQRIDPDQGHOHQ FXSMHJUDP

VFKRWHORIYRONRUHQ]DNVWXNV RIPLQLsV]DNVWXNV

 

R o o s e n3ODDWVKLHUGHDGUHVJHJHYHQV ELMYRRUNHXULQWKHVDQVEROG

daal, Laureijsen, Lindenburg 2 :HHN

$DQELHGLQJHQ]LMQJHOGLJYDQZRHQVGDJWPGLQVGDJQRYHPEHU$FWLHVJHOGHQXLWVOXLWHQGYRRUGHLQGHZLQNHODDQZH]LJHYDULDQWHQ $DQELHGLQJHQ]LMQQLHWEHVWHPGYRRUJURRWYHUEUXLNHUVHQRIZHGHUYHUNRSHUV9RRUDOOHSURGXFWHQLQGH]HDGYHUWHQWLHJHOGWPD[LPDDOGH]HOIGHDDQELHGLQJHQ SHUNODQW23 233ULMVZLM]LJLQJHQGUXNIRXWHQHQXLWYHUNRFKWYRRUEHKRXGHQ&%9'DWDEDQNZHJ$/$PHUVIRRUW .LMNYRRURQ]HDDQELHGLQJHQRRNRSZZZFQO

6OLPEH]LJ

 

Dr 20131106  
Dr 20131106