Page 1

THUIS IN DE REGIO

MIDWEEKEDITIE

O P L AG E :

T H O O L S E

6 NOVEMBER 2013 WEEK 45

Uitgeverij

10 . 7 0 0

TOTA L E O P L AG E Z E E L A N D EN WEST-BRABANT:

de

bode

ACTUALITEIT

NIEUWE BUSLIJN VOOR VMBO-SCHOLIEREN NAAR HALSTEREN

bv

I

Postbus

22,

4880

ONROEREND GOED

AA

Zundert

AUTO’S

Volg ons via twitter: @ThoolseBode

I

Te l .

076

599

SPORT

EERSTE STEEN GELEGD VOOR STADSZICHT II

8 111

KERKELIJK NIEUWS

I

480.000

www.internetbode.nl VACATURES

GEREFORMEERDE GEMEENTE AAN HET WOORD IN RUBRIEK

Vlissinger misbruikt Thools meisje

735.516 openbare akten staan online

THOLEN - Een 47-jarige man uit Vlissingen is vorige week woensdag aangehouden wegens seksueel misbruik van een meisje uit de gemeente Tholen. De man is al eerder veroordeeld voor het misbruik van meisjes. Hij vroeg meisjes van vijftien of zestien jaar seks met hem te hebben tegen betaling. Met enkele kinderen gebeurde dat ook daadwerkelijk. Hij woonde ten tijde van die misdrijven in 2008 en 2009 in Middelburg. In 2010 werd hij veroordeeld tot drie jaar celstraf. Sinds 2012 is hij weer op vrije voeten en is nu opnieuw de fout ingegaan. De politie zegt dat hij dezelfde werkwijze had. Er wordt onderzocht of meer meisjes slachtoffer zijn.

THOLEN - De openbare akten van de burgerlijke stand van de gemeente Tholen staan sinds zaterdag online. De digitalisering is tot stand gekomen door een samenwerking tussen het Zeeuws Archief in Middelburg en de gemeenten Hulst, Kapelle, Middelburg, Reimerswaal, Tholen, Veere en Vlissingen. In totaal gaat het om 356.873 scans van 735.516 openbare akten. Ze staan op www.zeeuwengezocht.nl. De akten zijn onmisbaar als mensen willen zoeken naar voorouders en een stamboom willen samenstellen. De scans kunnen worden gedownload tegen betaling. De akten van de burgerlijke stand worden pas na een bepaalde periode openbaar.

Opgeven feestavond kan nog tot maandag

Cesar Zuiderwijk drumt in de Meulvliet

THOLEN - In het gemeentehuis van Tholen vindt vrijdag 22 november de jaarlijkse vrijwilligersavond plaats. Doel van het feestje is om alle Thoolse vrijwilligers in het zonnetje te zetten en ze te bedanken voor hun inzet. Hoogtepunt van de avond is de uitreiking van de prijzen voor de vrijwilliger van het jaar, de vrijwilliger van de toekomst en de groep vrijwilligers. Daarnaast is er entertainment, onder meer in de vorm van Zeeuwse Sien, die de avond presenteert, een demonstratie rolstoeldansen en een show van de slagwerkgroep van muziekvereniging Concordia uit Sint Philipsland. Opgeven kan tot maandag 11 november. Zie www.tholen.nl.

THOLEN - De voorstelling ‘Drummoires’ van Golden Earring-drummer Cesar Zuiderwijk vindt op zaterdag 16 november niet plaats in De Vossenkuil in Oud-Vossemeer, zoals vorige week stond vermeld in de Thoolse Bode, maar in sport- en gemeenschapscentrum de Meuvliet in Tholen. De drummer vertelt vanachter zijn drumstel over zijn carrière die inmiddels bijna een halve eeuw beslaat, laat tal van ritmes horen en geeft enkele solo’s. Mensen met een kaartje kunnen voor de show, die om 20.15 uur begint, een workshop volgen van 18.45 uur tot 19.45 uur. Meer informatie is te vinden op de website www.stichtinguitoptholen.nl.

Piet Moerland treedt terug bij Rabobank THOLEN - De uit Sint-Annaland afkomstige Piet Moerland heeft vorige week dinsdag zijn functie als bestuursvoorzitter van de Rabobank neergelegd vanwege het zogenaamde Libor-schandaal. De bank moet een boete betalen van 774 miljoen euro, omdat medewerkers van de bank de Liborrente hebben gemanipuleerd. In een videoboodschap zei Moerland dat dat totaal niet past bij de principes van de Rabobank. Hij heeft daarom besloten zijn functie neer te leggen. ‘Voor mij is dat een kwestie van principe, zei hij. Hij heeft er een ‘kristalhelder signaal’ mee af willen geven. Moerland kondigde eerder dit jaar overigens aan in 2014 met pensioen te gaan.

Christengemeente viert 25-jarig bestaan

STAVENISSE - De wilgen bij de Geulse Weel bij Stavenisse staan er weer strak bij. Natuurliefhebbers met groene vingers knotten zaterdag met natuurverenging Tholen wilgen aan de Zandweg, in het kader van de landelijke Natuurwerkdag. Ook bij het dorpsbos gingen Tholenaren vrijwillig aan de slag in de natuur. FOTO LEO ADRIAANSEN

College maakt nieuw plan in samenspraak met (onder meer) oude veste.nl

Visie vestingwallen is van de baan THOLEN - Het college van burgemeester en wethouders in Tholen maakt uitvoeringsplannen voor de molenbiotoop, het bestrijden van de wateroverlast in de Bosstraat en Venkelstraat en de realisatie van speelvoorzieningen op de locatie, maar laat de visie voor de vestingwallen in Tholen voor wat het is. DOOR EUGÈNE DE KOK Dat zegt ze in antwoord op een vraag van de ChristenUnie, die wilde weten op welke onderdelen het plan voor de vestingwallen zou worden aangepast na de (overigens niet aangenomen) motie van de ChristenUnie, SGP, ABT, CDA, SP en VVD in de raadsvergadering van 12 september en de wandeling van vertegenwoordigers van de gemeente met mensen van oudeveste.nl. Met de antwoorden zijn de steeds sterker wordende geruchten van de laatste weken dat het plan, dat meer dan één miljoen euro zou moeten kosten, van de baan zou gaan op papier bevestigd. Mariska Dijke van de actiegroep toonde zich woensdag blij toen ze insprak in de commissie bestuurszaken. “Ik sta hier met een vrolijk verhaal; er wordt geen

VANDAAG IN DE BODE - OVERLIJDEN & HERDENKEN -

THOLEN - De Christengemeente Tholen bestaat in december 25 jaar. Daarom organiseert ze zaterdag, rondom de heropening van kerkgebouw ‘De Oesterschelp’, een feestelijke dag. Het gebouw is de afgelopen twee jaar grondig verbouwd en aanzienlijk vergroot. Om 14.00 uur is er een dankdienst met zang en muziek, herinneringen en spreker Kees van Velzen. Voor de kinderen van drie tot en met twaalf jaar is er om 14.00 uur een speciaal kinderprogramma met Matthijs Vlaardingerbroek en zijn pop Henkie. Voor de allerkleinsten is er een crèche. Vanaf 16.00 uur is het open huis. Iedereen is welkom om het nieuwe kerkgebouw te komen bezichtigen.

overlijden enken herd&

Hoe wij tegen de dood aankijken bepaalt hoe wij in het leven

uitvoering gegeven aan de visie voor de vestingwallen. Wij zien dat als een overwinning voor de lokale democratie.” Het college van burgemeester en wethouders zegt in haar antwoorden op de vragen van de CU dat er een aangepast plan komt voor aanpassing van de vestingwallen en dat ze in de gesprekken daarover actiegroep oudeveste.nl vanaf het begin betrekt. Een van de grootste bezwaren van de groep was dat er geen draagvlak was voor de visie, omdat deze was gemaakt in samenwerking met een kleine klankbordgroep. “Het siert het college dat ze burgers aan de voorkant bij het proces betrekt. Doe uw voordeel met de inzet, kennis en kunde van deze betrokken mensen.” Om de nieuwe start te markeren overhandigden leden van de groep een top

tien van zaken die moeten gebeuren in het Thoolse bosje aan wethouder Jan Oudesluijs. De groep stelde die ranglijst samen uit 300 opmerkingen en suggesties van inwoners van Tholen. De top drie bestaat uit het het basisonderhoud in het bosje op peil brengen en houden, meer verlichting in het kader van de veiligheid en realisatie van echte entrees, bijvoorbeeld bij de Vossemeersepoort, de Amaliaboom en molen de Hoop. “Deze top tien is niet de mening van alle Tholenaren en hij is niet in betom gegoten”, relativeerde Dijke het lijstje. “Het is een aanzet tot samenwerking.” Ze riep de gemeenteraadsleden op het vervolg van het proces goed te monitoren. Bram van de Sande van ChristenUnien, die de vragen had ingediend, zei woensdagavond blij te zijn ‘een tevreden burger te zien’.

...VOOR HET LAATSTE

staan

ACTUELE LOKALE NIEUWS...

IN DEZE SPECIAL Hoe ziet de uitvaart eruit? De betekenis van bloemen n Regel alles op tijd voor nabestaande

KIJK OP WWW.INTERNETBODE.NL

Thoolse Techniekdag staat voor de deur THOLEN - Technet Tholen organiseert volgende week donderdag voor de zesde keer de Thoolse Techniekdag. 400 kinderen van alle basisscholen in de gemeente maken kennis met techniek en leren wat er allemaal mogelijk is. De kinderen maken op het Westerpoort en Calvijn College een technisch werkstuk met vmbo-leerlingen. In de Meulvliet staan vertegenwoordigers van twaalf Thoolse bedrijven klaar om de kids uitleg te geven over het vak en ze technische hoogstandjes te laten zien. De dag is mede mogelijk gemaakt door financiële ondersteuning van meerdere fondsen, organisaties en de gemeente Tholen. Lees meer in deze Thoolse Bode.

Kees van Beveren is voorzitter van BPV THOLEN - Gedeputeerde Kees van Beveren is benoemd tot voorzitter van het Bestuurlijk Platform Visserij (BPV) dat in 2002 is opgericht en de belangen van de visserij moet behartigen bij de Europese Commissie in Brussel en de landelijk overheid in Den Haag. Ook moet ze de sector, die werkgelegenheid biedt aan ruim 10.000 mensen, in het algemeen ondersteunen. Het BPV telt twintig leden: veertien gemeenten en zes provincies. Zeeland is sinds 2003 lid. Het BPV vindt dat de visserij zich vooral kan versterken door de kwaliteit te verbeteren, het assortiment te verbreden, de efficiëntie te verhogen en meer samen te werken.


Zesde editie

donderdag 14 november

‘Kinderen ontdekken techniek op Thoolse Techniekdag’ THOLEN Bij het Westerpoort, Calvijn College en de Meulvliet in Tholen vindt donderdag 14 november voor de zesde keer de Thoolse Techniekdag plaats. Kinderen van bijna alle basisscholen in de gemeente ontdekken deze dag hoe het is om technisch bezig te zijn. Dat levert onder meer leuke zelfgemaakte werkstukken op die de kinderen mee naar huis mogen nemen! DOOR BRITTA JANSSEN Als je iets van techniek weet, kun je daar gave dingen mee doen. Wat dacht je van handige spullen maken voor op je kamer? Hoe leuk dit is en hoe snel je dit kunt doen, merken de kinderen tijdens de techniekdag. Ze maken een lamp en pennenbak, maar bijvoorbeeld ook een trillende spin en een vogelhuisje, vertelt Andy van de Velde van Edunamica. Deze organisatie ondersteunt de Thoolse Techniekdag. De spin is volgens hem al jaren een succes. En allerlei technieken komen bij elkaar als je zo n spin maakt, dus dat is ook leuk. Uitleg TechnetTholen organiseert de dag. Deze vereniging houdt zich bezig

met het promoten van techniek in Tholen en omgeving. De leden zijn bedrijven uit de metaal, bouw en installatietechniek en vmboscholen. Het gaat om het Calvijn College, Technisch bureau Visser, Delta Techniek, Installatiewerk Brabant Zeeland, Pro Industrial Automation, Jansen Tholen, Kint, GEA-Goedhart, Elenbaas Poortvliet, Samenwerkingsverband SPB, Aannemingsbedrijf P. Deurloo en Selekthuis. In de Meulvliet staan medewerkers van de bedrijven en leerlingen klaar om de kinderen uitleg te geven over het vak en samen technische hoogstandjes te maken. De techneuten in spé zijn verdeeld in twee groepen, zodat ze genoeg aandacht krijgen. Kansen Door de dag maken de jongens en meisjes kennis met techniek. Dat gebeurt op een andere manier dan ze gewend zijn en daardoor gaan ze erover nadenken. De kinderen krijgen uitleg en gaan zelf aan de slag, zodat ze erachter komen of ze techniek leuk vinden. En als dat zo is, zijn er een heleboel kansen, verwacht Van de Velde. Of je nu een meisje of jongen bent, goed kan leren of juist graag iets met je handen doet. Het is leuk en uitdagend werk. En tegen de tijd dat deze kinderen uitstromen, kunnen ze allerlei werk kiezen in de techniek. Ook in de toekomst is er een heel reële kans op een baan die bij je past. Daarbij zien werkgevers Thoolse krachten graag komen, stelt Van de Velde. Ze hebben een goed arbeidsethos. Ze zijn betrokken, betrouwbaar en staan voor hun werk. Thoolse mensen zijn trots op hun vak en willen het graag goed doen. De Thoolse Techniekdag is niet alleen leuk, maar werpt ook zijn vruchten af, vindt de organisatie. Ze merkt al langer dat leerlingen steeds vaker voor een technische opleiding kiezen. En het contact met de basisscholen is ook goed, gezien hun grote belangstelling voor de Techniekdag. We verzorgen ook steeds meer gastlessen en bedrijfsbezoeken. Meer informatie Kijk voor meer informatie op

www.technettholen.nl

Mede mogelijk gemaakt door:


ACTUALITEIT

Bus rijdt vanaf augustus volgend jaar van Tholen naar Steenspil

Alle partijen zijn blij met nieuwe buslijn naar Halsteren THOLEN - Thoolse vmbo-scholieren kunnen vanaf augustus volgend jaar met de bus naar Halsteren. Om dat te vieren heeft wethouder Peter Hoek van de gemeente Tholen vrijdag op de hoek van Steenspil en Vang in Halsteren een bushaltepaal onthuld. “Recht voor de school.” DOOR EUGÈNE DE KOK De lijn werd noodzakelijk toen ROC WestBrabant eerder dit jaar besloot de deuren van Westerpoort in Tholen in augustus 2014 te sluiten om zijn onderwijsaanbod te concentreren op de locatie in Halsteren. Er was op dat moment nog geen goede buslijn vanuit de gemeente naar de vmboschool Steenspil in het Brabantse dorp. “Dat Westerpoort verdwijnt, moeten we beschouwen als een gegeven. Helaas. En als dat eenmaal zo is, moet je er als gemeente voor zorgen dat alles zo goed mogelijk is geregeld voor de Thoolse jongeren die de brug over moeten”, zegt wethouder Peter Hoek. Volgens hem waren het geen makkelijke onderhandelingen over de buslijn, omdat een groot aantal partijen was betrokken: twee gemeenten, twee provincies, het ROC West-Brabant en vervoerder Connexxion. Uiteindelijk bereikten de partijen toch redelijk snel overeenstemming. “Iedereen snapt dat zo’n buslijn wenselijk is, maar hij moet wel worden betaald.” Op dat gebied is Hoek met name de provincie Zeeland dankbaar. “Zij heeft toegezegd een groot deel van de kosten te betalen.” Bovendien neemt de provincie de lijn op in haar voorwaarden voor de aanbesteding van het busvervoer vanaf 2015. “Dat is nog wel het belangrijkste resultaat”, zegt de wethouder. “Er is niet alleen zekerheid voor een paar maanden, maar ook op de

lange termijn.” Ook Westerpoort-directeur André van Veen is daar blij mee. “Ik vind het een mooi gebaar dat de provincie in deze tijd geld beschikbaar stelt voor zoiets onverwachts.” De schooldirecteur gokt dat er, zeker met slecht weer, dagelijks tientallen leerlingen gebruik gaan maken van de nieuwe busverbinding, die vanaf de Thoolse dorpen over de brug naar Halsteren rijdt en stopt op de hoek van Steenspil en Vang. “Recht voor de school”, zegt Van Veen. “Hij rijdt op vaste tijden die aansluiten op de lesroosters. Voor ouders is het prettig dat hij ‘s morgens twee keer aankomt en ‘s middags twee keer vertrekt.

‘De vaart zit er goed in’ Tussendoor kunnen de leerlingen niet weg uit Halsteren. De ouders weten dus waar ze aan toe zijn.” De buslijn is een van de hobbels die moest worden genomen in het samengaan van de vmbo-scholen in Tholen (Westerpoort), Bergen op Zoom (‘t Bergse VMBO) en Prinsentuin in Halsteren. Het was niet de laatste. “We zijn drie scholen met elk een eigen cultuur bij elkaar aan het brengen. Dat is een omvangrijk proces, maar het gaat goed. We zorgen ervoor dat leerlingen nu

Wethouder Peter Hoek onthult de bushaltepaal op Steenspil in Halsteren. Thoolse vmbo-leerlingen stappen daar volgend jaar uit om naar hun nieuwe school te gaan. FOTO LEO ADRIAANSEN

al kennis kunnen maken met elkaar en zorgen ook dat de ouders de school zien. We hebben de vaart er goed in.” Nauwgezet De SP-fractie in Tholen reageerde vrijdag-

middag opgelucht op het nieuws over de buslijn. Ze zegt de slechte verbinding al in 2008 te hebben aangekaart. ‘En in juni van dit jaar hebben we op zowel gemeentelijk als provinciaal niveau opnieuw aandacht gevraagd voor het probleem … We zijn

blij dat het nu echt gaat gebeuren. Het is wel jammer dat er eerst een fusie aan te pas moet komen, voordat de ogen van besturen en de vervoerder open gaan’. De socialisten geven in hun verklaring aan het proces nauwgezet te blijven volgen.

Wethouder Hoek legt eerste steen nieuwbouwproject Burgemeester van Boeijenstraat Tholen

‘De mooie ronde bogen spreken ons aan’ THOLEN - Het nieuwbouwproject Stadszicht II in Tholen begint duidelijk gestalte te krijgen. Wethouder Peter DOOR JOSIEN MATHLENER mogen ze nu wat gaan opschieten anders zijn we er wel oud genoeg voor”, grapt ze. Hoek legde donderdag in gezelschap van de toekomstige bewoners de eerste steen in de Burgemeester van De negen rijwoningen en twee twee-on- Als het meezit kan het echtpaar Kleinjan Boeijenstraat. der-een-kapwoningen worden, als de planning voorspoedig verloopt, begin februari opgeleverd. Van de elf woningen zijn er inmiddels negen verkocht. De woningen worden in een landelijke architectuur gebouwd aan de noordwestrand van Tholen. Ontwerper Chris Neidt, oud directeur van projectontwikkelaar Aan de Stegge, liet zich inspireren door de typische Zeeuwse schuren. “Het zijn sfeervolle, gemoedelijke woningen”, stelt Neidt. “Deze woningen hebben een duidelijke referentie met Stadszicht I. Je ziet dat alles bij elkaar past.” Het ontwerp voor de volgende woningen heeft de ontwerper al in gedachten. “Qua ontwerp zullen ze mooi aansluiten. Socialiteit houden we daarbij in het oog.”

Blijf op de hoogte van het

lokale nieuws www.internetbode.nl

FOTO JOSIEN MATHLENER

www.internetbode.nl

Wethouder Peter Hoek legt de eerste steen.

Betrekken Anderhalf jaar geleden kochten Jackie (64) en Ineke (61) Kleinjan als eerste een rijwoning aan de Burgemeester van Boeijenstraat. “Vier jaar terug hebben we onze woning verkocht. Die was voor ons te groot. Sindsdien wonen we vrij krap in Buitenzorg. We kijken er naar uit om hier te gaan wonen. Dan kunnen onze kleinkinderen weer gewoon bij ons slapen”, vertelt Ineke terwijl ze de woning aanwijst die ze gaan betrekken. “We zijn nog te jong voor een seniorenwoning, maar wat ons betreft

U kunt uw advertentie opgeven via de button “Advertentie aanleveren”

Redactie kunt u aanleveren via de button “Redactie aanleveren”

PAGINA 3

in het eerste kwartaal van volgend jaar de woning betrekken. “We hebben zelf de indeling van de woning gekozen. Voor ons geen vaste trap naar zolder en aan twee slaapkamers hebben we voldoende. De mooie ronde bogen van de dakkapellen in het ontwerp spreken ons erg aan.” Samenwerking Vandaag de dag een bouwproject overeind houden lukt alleen door goede samenwerking. Dat is precies wat Aan De Stegge en de gemeente Tholen doen. “Gefaseerd komen er meer dan 200 woningen in Stadszicht II. Er is nu een blok van vijf woningen, een blok van vier woningen en de twee twee-onder-een kapwoningen”, vertelt algemeen directeur Bas Moens. “Waarschijnlijk doordat het geen standaard rijwoningen zijn, worden ze makkelijker verkocht. De uitstraling in combinatie met kwaliteit, locatie en gunstige prijs spreekt mensen aan.” Wethouder Hoek zei dat we in een tijd leven waarin weinig wordt gebouwd, maar in Tholen wel. Hij heette vervolgens meteen de nieuwe bewoners van buiten Tholen welkom in de gemeente. Nadat de wethouder de eerste steen had gelegd, bezichtigden de toekomstige bewoners hun nieuwe huis, nog zonder deuren en ramen.

Volg ons op Twitter: @ThoolseBode.


Contact Heeft u een vraag of wilt u weten wat wij nog meer voor u kunnen betekenen? U kunt AllĂŠvo op verschillende manieren bereiken: De zorgcentrale van AllĂŠvo is 24 uur per dag bereikbaar: 0113 24 91 11 U kunt uw vraag ook per e-mail sturen naar zorgcentrale@allevo.nl Meer informatie over de diensten van AllĂŠvo vindt u op de website www.allevo.nl

Dag van de Mantelzorg: Ja, wij zorgen voor elkaar! De maatschappij verandert snel. Er wordt steeds meer een beroep gedaan op de zorgvrager zelf. En op iedereen die om hem of haar heen staat. De cliĂŤnt, de mantelzorg en de professionele zorgverlener van AllĂŠvo werken steeds meer samen. De professionele zorg van AllĂŠvo sluit aan op de KXOSYDQIDPLOLHHQRIRPJHYLQJ

Mantelzorger: AllĂŠvo staat voor u klaar U kunt als mantelzorger rekenen op AllĂŠvo: wij kunnen u bijvoorbeeld ondersteunen in de thuiszorg. En de wijkverpleegkundige van AllĂŠvo kan u helpen met het oplossen van praktische problemen en omgaan met ziekte of beperking.

In de zorgcentra en het verpleeghuis verzorgt AllĂŠvo dagbehandeling en -verzorging. Zo heeft u als mantelzorger even tijd voor uzelf. Daarnaast organiseren wij regelmatig gespreksgroepen voor mantelzorgers van dementerenden.

10 november is de landelijke Dag van de Mantelzorg; dit jaar al voor de 16e keer. De dag van de Mantelzorg 2013 heeft als thema: Yes We Care! 2IZHO-DZH]RUJHQYRRUHONDDU

Cadeautje

Werken als verzorgende Als verzorgende doe je erg veelzijdig werk. Je biedt hulp bij alledaagse zaken als wassen, aankleden en eten. Maar ook zaken als wondbehandeling, injecteren en andere verplegende handelingen maken deel uit van je werk. Als verzorgende heb je ook coĂśrdinerende en begeleidende taken, waarbij je contact onderhoudt met IDPLOLHHQPDQWHO]RUJHUV2IMHQXZHUNWLQGH thuiszorg of het verpleeg- of verzorgingshuis, je werkt in de vertrouwde omgeving van de cliĂŤnt. Als verzorgende werk je in teamverband, soms ook met onregelmatige diensten.

Werken bij AllĂŠvo

Alle cliĂŤnten van AllĂŠvo ontvangen voor de Dag van de Mantelzorg het tijdschrift ‘De Mantelzorger’. Met tips en informatie en vooral veel herkenning. Zij kunnen dit blad cadeau doen aan hun mantelzorger. Want ja, wij zorgen voor elkaar.

Regelmatig zijn er vacatures voor verzorgende. We vragen dan een verzorgende IG-opleiding. Tevens zijn er mogelijkheden om via een interne opleiding te worden opgeleid tot verzorgende C, onder andere voor de thuiszorg. Neem contact op met AllĂŠvo als je meer informatie wilt over KHWZHUNHQDOVYHU]RUJHQGH%HOQDDU 70 of stuur een mail naar peno@allevo.nl.

Ouder worden

Bewegen is voor iedereen

Zelf de touwtjes in handen houden Zeeuwse 65-plussers voelen zich de laatste vijf jaar gezonder, bewegen meer Ên doen meer vrijwilligerswerk, blijkt uit cijfers van GGD Zeeland. Gelukkig, want we worden met z’n allen steeds ouder. De ouderen van nu zijn vaak tot op hoge leeftijd actief en wonen meestal het liefst zo ODQJ PRJHOLMN WKXLV %HZHJHQ HQ DFWLHI EOLMYHQ zorgt er voor dat we op latere leeftijd zo min mogelijk afhankelijk worden.

is. Er wordt veel georganiseerd in de dorpen en wijken, vaak meer dan mensen denken.

Niet twee keer hetzelfde verhaal doen En of u nu huishoudelijke zorg krijgt van een medewerker van AllĂŠvo of verzorging of verpleging: u hoeft niet twee keer hetzelfde verhaal te doen.

Als het dan toch wat moeilijker gaat, kan een beetje ondersteuning al een groot verschil maken. De wijkverpleegkundige van AllĂŠvo kijkt eerst samen met degene die zorg vraagt naar zijn of haar omgeving voordat ze professionele KXOSLQ]HWWHQ:DWNXQWX]HOIQRJ OHUHQ ":DW kunnen de buren en de kinderen doen? Zelf de touwtjes in handen houden. Het zijn ook vaak kleine dingen waar iemand al erg mee geholpen LV %LMYRRUEHHOG ZDQQHHU GH EXXUPDQ GH NOLNR buiten zet. Daarnaast weten de wijkverpleegkundigen wat er in de directe omgeving te doen

www.allevo.nl

%HZHJHQLVOHXN1DDVWKHWSOH]LHUGDWEHZHJHQ oplevert, draagt het bij aan de kwaliteit van leven en daarmee aan op een gezonde en vitale wijze ouder worden. AllĂŠvo heeft in haar aanbod van zorg en dienstverlening al sinds jaren de beZHJLQJVDFWLYLWHLW0HHU%HZHJHQYRRU2XGHUHQ 0%Y2 

0%Y2JDDWYRRUHHQQLHXZHQVSRUWLHILPDJR 1DDVW GH UHJXOLHUH DFWLYLWHLWHQ ]RDOV ZDWHU

J\PQDVWLHN HQ YRONV GDQV PRGHUQLVHHUW $OOpYRKDDU0%Y2DFWLYLWHLWHQDDQERG=RZRUGWHU naast gym ook volleybal, pilates, yoga, meditatie en mindfulness vanaf 55 jaar geboden. Voor meer informatie of opgave kunt u contact opnemen met de zorgcentrale: 0113 24 91 11.

Mevrouw de Schepper: “Als je niks doet, gaat je conditie hard achteruit. De oefeningen kan ik thuis ook doen. Zo blijf ik gezond. Ik ontmoet hier leuke mensen en na afORRSGULQNHQZHJH]HOOLJNRÄ‘HPHW]¨QDOOHQÂŚ

0%Y2JURHSHQ]LMQHULQ2XG9RVVHPHHU3RRUWvliet, Stavenisse, St. Annaland, St. Maartensdijk, 6W3KLOOLSVODQG7KROHQ

Colofon Eindredactie: Afdeling Communicatie AllÊvo, Winnie Mathu I Tekst: AllÊvo )RWRJUD°H'UHDPVWLPH$OOpYR,2SPDDN'H%RGH


ACTUALITEIT

Deel twee van de rubriek over het Thoolse kerkelijk leven

Column

De Gereformeerde Gemeente wil de band met elkaar vasthouden THOLEN - De Thoolse Bode richt zijn blik de komende weken op het kerkelijk leven in de gemeente. Alle 35 kerken worden via interviews met betrokkenen belicht. Deze week de tweede gemeente: de Gereformeerde Gemeente Tholen.

Eugène de Kok

DOOR FRITS SIMONS

Niets is wat het lijkt Niets was wat het leek in de financiële wereld. Een paar jaren geleden bleken financiële reuzen als ING en ABN Amro wankele kaartenhuizen, die bij wat tegenwind omver zouden waaien zonder hulp van de overheid. Hun jaarcijfers hadden net zo goed geschreven kunnen zijn door de gebroeders Grimm. Het waren sprookjes waar alle mensen, met de bankdirecteuren voorop, in wilden geloven. Niets was wat het leek. Dirk Scheringa was een financieel wonder, de man die AZ kampioen maakte, zelf een museum financierde en in 2009, zonder een spoortje ironie, aanbood om als minister de toen net losgebarsten crisis op te lossen. Als u – en ik hoop het niet – een DSB-hypotheek heeft weet u dat ‘de miljonair op geitenwollen sokken’ het over uw rug deed. De dooretterende crisis en DNB maakten eind 2009 een einde aan Scheringa’s luchtkasteel. De crisis leek sowieso op harde wijze een einde te maken aan de financiële droomwereld. Banken werden gered door de belastingbetaler, kwamen onder controle van de staat en de glamourboys uit de raden van bestuur werden ingeruild voor zo saai mogelijke financiële whizzkids. Leek, schrijf ik echter, want nog steeds is niets wat het lijkt. De Rabobank, de enige bank die alle ellende zonder kleerscheuren doorstond en een toonbeeld was van betrouwbaarheid, bleek vorige week, net als andere banken voor de crisis, een thuishaven te zijn voor inhalige cowboys die alleen met hun eigen portemonnee bezig zijn. De bestuursvoorzitter moest in zijn afscheidstoespraak knarsentandend toegeven dat ook in zijn organisatie niet alles was wat het leek te zijn. Daarnaast bleken vorige week de rommelhypotheken opeens weer geld waar te zijn. ING en de overheid zeiden ze te kunnen verkopen met een winst van 400 miljoen euro. Er hadden zich al kandidaten gemeld voor de hypotheken, waarmee de crisis begon, omdat ze waren verstrekt aan honderdduizenden mensen die ze nooit en te nimmer zouden kunnen afbetalen. De meesten kunnen dat wel, blijkt nu. Goed nieuws. Als zelfs de rommelhypotheken weer geld waard zijn, moet het immers wel de goede kant opgaan. Of is nog steeds niets wat het lijkt?

Colofon Kantoor regio West-Brabant Sint Catharinaplein 12, 4611 TS Bergen op Zoom, Tel. 0164 251 411, Fax 0164 245 089 Hoofdkantoor Bredaseweg 26, 4881 DE Zundert, Postbus 22, 4880 AA Zundert Tel. 076 599 8111, Fax 076 599 8199

Thoolse Bode

Toekomst Naar de toekomst zijn er best zorgen. “Er is steeds meer oppervlakkigheid en het gevaar komt ook van binnenuit. Steeds meer zien we aanpassing aan de wereld en de mensen laten zich niet meer zo gemakkelijk iets zeggen als vroeger.” Maljaars pleit bij de sociale media voor terughoudendheid. “Je kunt er niet meer buiten, maar er dient steeds gewezen te worden op de gevaren van verslaving en het geen tijd meer hebben om met wezenlijke dingen bezig te zijn. Alles is letterlijk binnen handbereik. De verleiding is groot en dingen die ingaan tegen Gods geboden lijken op internet gemakkelijker geaccepteerd te worden.” Sacramenten “De Bijbel is voor ons allen echt Gods Woord van kaft tot kaft. Ook de belijdenisgeschriften nemen een belangrijke plaats

Voorzitter Maljaars maakt al dertig jaar deel uit van de kerkenraad FOTO FRITS SIMONS

in. Ze verwoorden wat we geloven en aanhangen. In de liturgie staat de preek centraal en verder zijn er gebeden, het lezen van de Wet en de Geloofsbelijdenis en het zingen van de psalmberijming van 1773.” Het orgel is het enige toegestane muziekinstrument in de eredienst. Bij zangavonden gebruikt de gemeente wel andere instrumenten. “We erkennen de kinderdoop en daarbij moet minstens één van beide ouders belijdend lid zijn”, vertelt Maljaars over de sacramenten. “Het Heilig Avondmaal vindt nu 2 keer per jaar plaats en 3 keer als we een predikant hebben. Alleen belijdende leden hebben recht van toegang. We benadrukken het Goddelijk recht, waardoor je alleen naar het Avondmaal komt bij een ommekeer in je leven en wanneer je persoonlijk kennis hebt van Christus en Zijn verlossing. Dat is maar een klein deel van de belijdende leden.”

Volgens laatste cijfers GGD zijn er 246 Zeeuwse gevallen van mazelen gemeld

Thoolse (17) overleden aan mazelen W E E K B L A D

Uitgeverij de Bode b.v. behoudt zich ten aanzien van de inhoud van deze uitgave en/of website zowel het auteursrecht voor conform artikel 15 lid 1 sub 4 van de Auteurswet als het databankrecht.

Puzzel week 45 De oplossing van deze puzzel is in week 46 te vinden op www.internetbode.nl

© www.sudokusite.eu

Verzoend De kerkenraad bestaat uit negen ouderlingen en zeven diakenen. De predikantsplaats is al enkele jaren vacant. Elke ouderling heeft zijn eigen wijk waarvoor hij de pastorale zorg heeft. Vijf ouderlingen verzorgen de catechese en Maljaars geeft leiding aan de belijdeniscatechisatie en de groep 12- en 13-jarigen. “Onderling behoren de gemeenteleden acht te hebben op elkaar en te leven naar Gods Woord en het Hogere, eeuwige heil zoeken. Ook naar buiten toe willen we door Gods Woord en onze levenshouding mensen voor Christus winnen.” Daarom houdt de gemeente bijvoorbeeld kinderevangelisatie in Bergen op Zoom. “De mens is geschapen tot Gods eer om Zijn Schepper te loven. Door de val kan dit niet meer. Het is nodig om met God verzoend te worden door Jezus Christus om zo de zaligheid te beërven.” Stabilisatie In de gemeente vindt een scala aan activiteiten plaats. “Prediking, huisbezoek, persoonlijk bezoek, catechese, diaconale zorg en een uitgebreid verenigingsleven voor alle leeftijden en vier koren. Zo wil-

Thoolse Bode

Redactie Britta Janssen, Eugène de Kok Correspondent Josien Mathlener Acquisitie Leo Elenbaas Druk Drukkerij Vorsselmans Sluittijden Advertenties maandag 08.00 uur Verenigingsnieuws en lezersfoto’s vrijdag 12.00 uur Weekendverslagen maandag 06.00 uur Aanleveren via www.internetbode.nl Bezorgklachten 076 599 8111

De 1149 leden en doopleden tellende Gereformeerde Gemeente van Tholen bestaat 107 jaar. “De belangrijkste traditie is het in ere houden van de zondag met onder andere kerkelijke samenkomsten”, vertelt S. Maljaars. Deze 70-jarige ouderling en voorzitter van de kerkenraad maakt al dertig jaar deel uit van de kerkenraad. Twee jaar als diaken en 28 jaar als ouderling. “We gebruiken de Statenvertaling en het gaat in de gemeente om de verkondiging van het Woord en de pastorale zorg voor elkaar in een onderlinge liefdesband met een leven naar de Bijbel.”

len we de band onder elkaar vasthouden. Naar de overheid toe is het goed te weten dat er elke zondag voor hen gebeden wordt. Maar de contacten zijn sinds het overlijden van dominee De Jongste minder geworden. Het overleg zou voortgezet worden, maar daarvan horen we de laatste jaren weinig.” Maljaars vertelt dat de gemeente de laatste jaren geen groei meer kent, maar te maken heeft met stabilisatie. “We hebben te maken met overgang naar aanverwante kerken en helaas zijn er ook jongeren die de kerk verlaten. Er vestigen zich niet veel mensen uit andere gemeenten en het aantal geboortes loopt terug. Daardoor is er geen groei meer. We proberen de jeugd bij de kerk te houden met onze activiteiten, maar vooral ook door hen aandacht te geven in de prediking.” De gemeente probeert hen ook te binden via zendingsactiviteiten, zoals het ophalen van oud papier en bij de kringloopwinkel en jaarmarkt.

THOLEN - Een 17-jarige Thoolse is vorige week zaterdag overleden aan de complicaties van mazelen. Dat maakten het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de GGD Zeeland vorige week maandag bekend. ‘Het slachtoffer was niet gevaccineerd tegen mazelen’, liet het RIVM in een persbericht weten. DOOR BRITTA JANSSEN ‘Tot nu toe zijn er in Nederland 2016 patienten gemeld’, aldus de rijksdienst. In Zeeland zijn volgens de nieuwste cijfers van de GGD 246 gevallen gemeld. Het werkelijke aantal ligt volgens beide organisaties waarschijnlijk veel hoger, omdat veel patiënten niet naar de huisarts gaan. Sommige ouders vinden het niet nodig naar de dokter te gaan, omdat ze ervan uitgaan dat hun kind vanzelf weer beter wordt, legde sociaal verpleegkundige William Wezenbeek van GGD Zeeland eerder al uit. Zeeland Sinds mei is er sprake van een mazelenepidemie. Waar de eerste gevallen in de gemeenten Tholen en Reimerswaal aan het licht kwamen, heeft de ziekte inmiddels overal in de provincie de kop op gestoken. In de Oosterschelderegio gaat het om Borssele (16), Bruinisse (3), Goes (4), ‘s-Gravenpolder (23), Kamperland (4), Kapelle (1), Krabbendijke (5), Kruiningen (47), Lewedorp (1), Nieuwdorp (23), Nieuwerkerk (5), Oostdijk (2), Oosterland (8), Poortvliet (2), Scherpenisse (8), SintMaartensdijk (3), Tholen (16), Wemeldinge (1), Wolphaartsdijk (11) en Yerseke (2). Op Walcheren gaat het om Aagtekerke (3), Arnemuiden (3), Biggekerke (4), Meliskerke (16), Middelburg (7), Vlissingen (1), Westkapelle (1) en Zoutelande (2). In ZeeuwsPAGINA 5

Vlaanderen zijn zieken gemeld in Hoek (3) en Terneuzen (20). Ziekenhuis In heel Nederland 121 patiënten opgenomen geweest in het ziekenhuis, aldus het RIVM. ‘Van wie 61 met een longontsteking en één met een hersenontsteking.’ In Zeeland gaat het volgens GGD-arts infectieziekten Fleur Groenendijk sinds mei om 21 ziekenhuisopnames. “Voor zover bekend zijn er geen andere ernstig zieken. Over het algemeen gaan de patiënten na een paar dagen weer naar huis”, vertelde zij vorige week. De GGD kan niet verklaren waarom de complicaties zich bij de 17-jarige Thoolse openbaarden. Een verhoogde kans op de ziekte geldt in principe alleen voor kinderen onder een jaar en volwassenen. “Bij baby’s is het afweersysteem nog in ontwikkeling en bij volwassenen en ouderen wordt het immuunsysteem minder. Waarom bij dit meisje complicaties optraden zullen we waarschijnlijk nooit weten. Er zijn meerdere kinderen in dit gezin, maar zij zijn niet ziek.” Vaccinatie De GGD gaat door met het voorlichten van burgers en aanbieden van extra vaccinatiespreekuren. “Vaccinatie biedt goede bescherming tegen de ziekte”, aldus Groenendijk. De epidemie is volgens de gezondheidsdiensten uitgebroken onder

niet-gevaccineerden. In gemeenten met een lage vaccinatiegraad - lager dan negentig procent - krijgen kinderen van 6 tot 14 maanden een extra vaccinatie tegen de mazelen aangeboden. Dat geldt ook in Zeeland. Oudere kinderen tot en met achttien jaar die hun BMR-vaccinatie (bof, mazelen, rodehond) gemist hebben, kunnen deze alsnog via het consultatiebureau of de GGD krijgen. In 1999 en 2000 was er in Nederland de laatste keer sprake mazelenepidemie. ‘Toen zijn ruim drieduizend patiënten gemeld, van wie er drie overleden’, aldus de GGD. Meer informatie Mazelen is een zeer besmettelijke vlekjesziekte die wordt veroorzaakt door een virus. De ziekte begint met koorts, algemene malaise, hangerigheid, verkoudheid en hoesten. Enkele dagen tot een week daarna ontstaan rode vlekjes. Soms krijgen patiënten middenoorontsteking of longontsteking. Een weinig voorkomende complicatie is hersenontsteking. In zeldzame gevallen overlijden patiënten aan mazelen. Heeft u een vermoeden van mazelen, neem dan contact op met uw huisarts. Heeft u vragen over mazelen of de extra vaccinatiemogelijkheden, kijk dan op www.ggdzeeland.nl of bel de GGD tussen 8.30 en 17.00 uur: 0113-249456.


Thoolse Woon- en Bouwbeurs in Poortvliet

‘Een initiatief waar je bij moet zijn’

Uitverkochte zaal bij concert The Best of Concordia

POORTVLIET - In de hal van woonboulevard Poortvliet opende wethouder Frank Hommel vrijdagochtend de Thool- THOLEN - Koninklijke Muziekvereni- gen mee met onder andere hits van Status se Woon- en Bouwbeurs. Op het tweedaagse evenementen presenteerden 28 regionale bedrijven zich door mid- ging Concordia uit Tholen gaf een Quo en Doe Maar. Ook zanger Lennard knallend concert op zaterdag 2 no- Berrevoets was van de partij en zong mee del van diverse acties.

Informatie inwinnen bij de Woon- en Bouwbeurs geeft meer duidelijkheid. FOTO JOSIEN MATHLENER

DOOR JOSIEN MATHLENER Met de Thoolse Woon- en Bouwbeurs hoopt de gemeente de woningbouwmarkt, de bouw en aan de bouw gerelateerde sectoren een impuls te geven. Onder meer de gemeente, projectontwikkelaars, woningcorporaties, aannemers, makelaars en notarissen informeerden belangstellenden over onderwerpen als kopen, huren, bouwen, financieren en woninginrichting. Wethouder Frank Hommel opende de beurs met een slag op de gong. Hij zei dat de bouw in een diep dal zit en als niemand iets doet er ook niets gebeurd. “We zijn met ondernemers gaan praten. We wilden eerst alleen een bouwbeurs en insteken op projecten en kavels. Je moet echter kijken naar het totaalplaatje en bedachten daarom dat je de financiële wereld erbij moet betrekken en andere sectoren. Er zijn

momenteel volop tekenen dat de bouw weer aantrekt. Gisteren bereikte de AEX sinds vijf jaar zijn hoogste punt en dat valt precies samen met deze beurs.” Hommel gaf aan te merken dat de acties van de standhouders hun vruchten al afwierpen. “Er zijn mensen die een optie op grond hebben genomen en er is belangstelling voor de Suzannapolder en Vestetuin” Zeeuws wonen in een boomgaard is wat Paul Polderman met De Woongaard net buiten de bebouwde kom van Oud-Vossemeer voor ogen heeft. “Het is een plan voor nieuw te bouwen, levensloopbestendige woningen aan de Patrijzenweg. Het is ruim van opzet met veel groen.” Hij hoopte iedereen aan te spreken. “Door mee te doen aan de Woon- en Bouwbeurs willen we mensen bereiken en hen laten zien welke plannen we hebben. We zoeken vooral het lokale publiek op, want die heeft naar

onze mening de meeste interesse.” Pauline de Jong van Bouwfonds informeerde belangstellenden over Vestetuin in Tholen. “De Woon- en Bouwbeurs is een initiatief waar we bij moeten zijn. Mensen komen naar de woonboulevard in verband met wonen. Voor Vestetuin is er vooral veel belangstelling van bewoners in Tholen. Met een virtuele maquette laten we de mensen de wijk zien vanuit een ander perspectief. Het is alsof je er doorheen loopt.” De Jong stelde dat het een moeilijke tijd is en zei dat bedrijven de aandacht actief moeten opzoeken. Dat deden de beursdeelnemers dan ook met speciale acties zoals de verloting van waardecheques, VVV-bonnen, kortingen op bouwkavels en gratis zonnepanelen. Desi Rombouts uit Halsteren stond even te kijken van de Woon- en Bouwbeurs. “Samen met mijn man heb ik net een woning gekocht in Halsteren. We zoeken nu nieuw interieur. Belangstelling voor een woning op Tholen hebben we dus niet, maar dit is wel een geweldig initiatief waar iedereen met belangstelling echt iets aan heeft.”

Nu ook in Moerdijk ! Diverse soorten, JHFHUWL¿FHHUGHEHWRQPRUWHO YRRUEHGULMYHQ HQSDUWLFXOLHUHQ $IJHKDDOGRIJHOHYHUG RSKHWZHUN

0168 38 27 24 ZZZYDQGHUNDPSEYQO

vember. De grote zaal van de Meulvliet zat helemaal vol, want alle kaarten waren verkocht.

Het thema van deze avond was ‘The Best of Concordia’. Tijdens dit concert werden alle toppers van de afgelopen jaren gespeeld. Programma van deze avond was erg gevarieerd, het publiek kon genieten van uiteenlopende stukken van Symphony no. 40 tot aan BLØF. Verder werden er topstukken gespeeld als El Camino Real, Danzon no.2, Frank Sinatra medley en Sorry van Kyteman. Bij dit laatst genoemde stuk speelde trompettist Jaco Pekelsma een fantastische solo. Bij een aantal nummers werd de harmonie begeleid door de zangers en zangeressen van The MusiCompany. Zij zon-

met onder andere klassiekers als Rood van Marco Borsato en Het Wiegelied van De 3 J’s. Bij het liedje Edelweiss was het de beurt aan de 10-jarige Esmay Roggeband om te zingen. Ze zong het liedje, bekend uit The Sound of Music, vlekkeloos, wat zorgde voor een welverdiende staande ovatie. Het orkest van de toekomst deed ook mee, kinderen die wel bij Concordia zitten maar nog niet meespelen in het harmonieorkest lieten van zich horen bij de liedjes Soul Bossa Nova en het bekende deuntje Carnaval Festival. Bij dit laatst genoemde liedje werd zelfs dirigent Marcel Hartendorp vervangen door de 10-jarige Anouk Krijger, die voor heel eventjes het grote orkest mocht leiden. Al met al was het een fenomenale avond met goede muziek, leuk publiek en een super sfeer.

Kees Jansens winnaar najaarsverschieting SCHERPENISSE - Op de najaarsverschieting van Schuttersvereniging “Cloveniersgilde” uit Scherpenisse, heeft Kees het dichtst bij zijn gemiddelde geschoten op aangepaste doelen.

Uitslag: 1. Kees Jansens- 0.1; 2. Peter Pipping+ 0.12; 3. Joan van Dijke- 0.36; 4. Conja van Dijke- 0.63; 5. Jason Verwoert1.17; 6. Marloes Pipping- 1.22; 7. Dick van Gijlswijk - 1.41; 8. Andre van Dijke- 1.71; 9. Frans Nieuwenburg - 1.93; 10. Ramon Maas - 2.68; 11. Hans Kloet - 3.39.

Jongerencafé voor jongeren met een beperking THOLEN - Voor de derde keer dit jaar organiseren jongeren met een beperking een jongerencafé in de “Meulvliet” te Tholen voor hun doelgroep. Zodat ook zij op een verantwoorde manier uit kunnen gaan. De eerste en tweede avond waren meteen een groot succes met meer dan 40 enthousiaste jongeren van heel Tholen en zelfs uit Brabant. Daarom is besloten om hiermee verder te gaan. Het mooie van dit initiatief is dat de

jongeren dit zelf bedacht hebben en dat hier zelfs een heel bestuur achter zit met als voorzitter Dennis Segers, secretariaat Carola van As en penningmeester André v.d. Velde zij werken met hun buddy’s die op de achtergrond meekijken. De volgende avond zal gehouden worden op 16 november vanaf 19.30-23.30 uur In de Meulvliet te Tholen. Jullie zijn van harte welkom vanaf 16 jaar. Deze avond kunt u luisteren naar de muziek van DJ Antal Slager, hij zorgt deze avond voor het entertainment.

MuseumN8 streekmuseum De Meestof besluit van een goed seizoen

Sfeervol museumbezoek in het donker SINT-ANNALAND - Met de MuseumN8 sloot De Meestoof vrijdagavond zijn jubileumjaar af. Het najaarsdonker over de Thoolse landverhuizers. ” De taxa- avond heb je toch meer sfeer dan overmaakte op de laatste openingsdag van het seizoen een bezoek aan het streekmuseum voor de bezoekers extra tiedag werd bezocht door 170 bezoekers. dag.” Het gezin Voshol stelt dat de tenTijdens de MuseumN8 liep de bezoeker- toonstellingen zeer lokaal gericht zijn. “Het sfeervol. steller gestaag door. Jubilarissen Het afgelopen seizoen heeft De Meestoof de handen ineen geslagen met Water Sport Vereniging Sint-Annaland die haar 50-jarig jubileum vierde en Pleune Mode die eveneens 40 jaar bestaat. WHS hield een foto-expositie in het streekmuseum en de mode-ondernemer hield er een modeshow. Numan: “Dat was een erg leuke ervaring.” Verder was er een project met de toeristische veiling waarbij mensen door de veiling werden doorverwezen naar het streekmuseum. “Bij een vervolg zorgen we ervoor dat we aansluitend op de veiling opengaan.”

Het Meestoof-memoryspel is voor de jeugd een leuke aanvulling op de MuseumN8.

DOOR JOSIEN MATHLENER De verlichte museumschuren gaven een sfeervolle ambiance in het donker aan De Meestoof, dat zijn 40-jarige bestaan viert. “We hebben vandaag onze laatste dag

gehad”, vertelt vrijwilliger Marja Numan. “We hadden een goed seizoen met zeker 5050 bezoekers, zonder die van de Oranjekamer erbij opgeteld en die van de twee schoolprojecten over de Watersnoodramp. 1200 mensen bezochten de Oranjekamer

FOTO JOSIEN MATHLENER

en de projecten trokken 707 bezoekers”, aldus Numan en vrijwilliger Wil Nelissen. Het zijn vooral de twee hoofdtentoonstellingen die in trek waren. “Veel vrouwen waren benieuwd naar de langste merklap van Tholen en dan natuurlijk de expositie PAGINA 6

Herinneringen Dat de MuseumN8 samenviel met de afsluiting van het museumseizoen van De Meestoof had het streekmuseum in eigen hand. Nelissen: “Tot een zeker moment was de MuseumN8 overal in de provincie tegelijkertijd. Dat is van elkaar losgekoppeld. Elk museum kan zijn eigen MuseumN8-moment bepalen.” Sander en Samantha Voshol komen wel vaker met hun kinderen Britt (9) en Tygo (7) naar De Meestoof. Samantha: “Vandaag mochten ze van ons kiezen. Wedstrijdzwemmen of hier naartoe. In de

is allemaal erg herkenbaar”, aldus Sander. Bij Samantha roept vooral het schooltje veel nostalgische herinneringen op. “Vroeger gingen we er op woensdagmiddag schooltje spelen.” Voor Britt en Tygo was hun besluit naar het museum te gaan een makkelijke. “Zwemmen kunnen we altijd nog.” Voor de twee en voor nog veel meer kinderen had het museumbezoek een extraatje in de vorm van een Meestoof-memoryspel en een foto-quiz van een lokale cadeaushop met kans op een van de mooie prijzen. In de koffiekamer, waar belangstellenden een muzikale keuze mochten maken uit Berts platenkast, werd rond 23.00 uur de MuseumN8 besloten. Amerika Het accent van het aankomende museumseizoen van het streekmuseum komt te liggen op 200 jaar betrekkingen met Amerika, waarbij de stamboom van president Roosevelt meer wordt uitgewerkt. “In de eerste schuur komt een grote meekraptentoonstelling waarbij het poten, oogsten, de gereedschappen en wat we ermee kunnen centraal staan”, vertelt Nelissen. “In samenwerking met andere musea in Zeeland gaan we een kanttentoonstelling verzorgen. De deelnemende musea tonen elk iets wat met kant te maken heeft. Daarmee in verband gaan we mogelijk combikaartjes aanbieden.”


DINSDAG 5 NOVEMBER T/M ZATERDAG 9 NOVEMBER

HET BESTE BROOD VAN â‚Ź 2.75 VOOR â‚Ź 2.25

ND BL IJ VRE IJZEN! L AGE P

DONDERDAG 7 NOVEMBER

ROOMBROODJES

2 STUKS VAN â‚Ź 2.80 VOOR â‚Ź

2.30

VRIJDAG 8 NOVEMBER EN ZATERDAG 9 NOVEMBER

ADVOCAATSTER VAN â‚Ź 5.75 VOOR â‚Ź 4.95

MELKPUNTJES OF TARWEPUNTJES 10 HALEN

7 BETALEN

25%

B L IJ V E

ZATERDAG 9 NOVEMBER

ND

GD VERLAA

goedkop er

HAPPY HOURS VAN 07.30 UUR TOT 11.00 UUR

PLUSPUNTEN

4 HALEN

2 BETALEN

%RWHUPDUNW‡&=7KROHQ 7HO ‡)D[  OPENINGSTIJDEN: 0DWPYUXXU‡=DWHUGDJXXU

LET OP !!!

7XVVHQGHPLGGDJ]LMQZLMRRNRSHQ

%HVWHOOLQJHQNXQQHQGDJHOLMNVYHUVYDQDIXXU RSYULMGDJDOYDQDIXXU ZRUGHQDIJHKDDOG

Hollandse garnalen

van 3.99

2.99

100 g

Belgische gediplomeerde en erkende tandprotheticus

LUC GILLEMOT Korte Bosstraat 11 4611 MA Bergen op Zoom Tel. 0164 - 23 00 10 info@tppgillemot.nl

Wouwbaan 2 4631 KM Hoogerheide Tel. 0164 - 66 08 78 www.tppgillemot.nl

Openingstijden

Bergen op Zoom:

Hoogerheide:

ma wo: 14.00 - 17.00 uur

ma wo vr 8.30-13.00 uur

di do: 8.30 - 13.00 uur vvr: 14.00 - 16.00 uur

di-do: 14.00-17.00 uur

VOLGENS

Behandeling na afspraak

14%

KASSA

goedkop er

Aziatische maaltijd 500 g

HKZ gecertificeerd Lid ONT B103

1.49

200 g

ALDI DE * GOE DKOOPSTE

* Reparaties, aanpassingen en vernieuwing van gebitsprothese * Implantaatprothese (klikgebit) * Gratis advies * Op reparaties kan gewacht worden * Vergoeding door alle ziektekostenverzekeraars Openingstijden

v an 1.69

Gesneden kaas 30+

van 2.99

2.79

B L IJ V E

v an 1.39

Suikervrije kauwgom

1.19

100 g

ND

GD VERLAA

Jokertjes

Maxi nougat knotsen

600 g

132 g

v an 1.59

vvan 1.15

1.45

0.99

* Boodschappentasvergelijking supermarkten door Kassa, 28-09-2013.

Vers & voordelig!

* Vanaf woensdag 6-11-2013

42%

goedkop er

Aardappelen Maritiema 5 kg

van 2.59

1.49

50%

goedkop er

Mandarijnen 1 kg

vvan 1.19

0.59

* Versaanbieding geldig vanaf woensdag 06-11-2013 t/m dinsdag 12-11-2013.

Zet- en drukfouten zijn voorbehouden.

HOGE KWALITEIT - LAGE PRIJS

www.aldi.nl


Gastles duurzaamheid maakt bovenbouwers De Kraal milieubewuster

‘Als we de hoorn er afhalen, hebben Weekenddiensten stropers niets meer aan neushoorns’ Bel voor levensbedreigende situaties 112.

THOLEN - Cola in een blikje of flesje? Ga je voor milieuvriendelijker of goedkoper? En hoe is het gesteld met de dieren in het wild? Die vragen kregen de bovenbouwers van De Kraal woensdag voorgelegd in Tholen door Peter Boulee van MEC (centrum voor natuur- en milieueducatie) de Bevelanden.

Huisarts Huisartsenpost Bergen op Zoom, tel. 0164 27 38 55, voor inwoners van Tholen, Anna Jacobapolder, Oud-Vossemeer, Poortvliet, Scherpenisse, St. Annaland, St. Maartensdijk, St. Philipsland en Stavenisse. Neem een identiteitsbewijs mee. Apotheek Dienstapotheek naast de polikliniek van het Lievensberg Ziekenhuis, Boerhaaveplein 1, tel. 0164 246 939. Tandarts Het antwoordapparaat van de eigen tandarts meldt wie de waarneming verzorgt. Dierenarts Voor Tholen: W. Brons, Kalfdamseweg 2 in Poortvliet, tel. 0166 66 25 96. Voor Sint Philipsland: dierenkliniek Steenbergen, tel. 0167 56 59 45. Allévo zorg en dienstverlening Tel: 0113 - 249 111; www.allevo.nl thuiszorg, hulp bij het huishouden en tafeltje-dek-je Onze zorg - dichtbij en altijd - is er voor ú! Zeven dagen per week staan wij 24 uur p/dag met raad en daad voor u klaar via 0900 - 900 4444. TWB, Thuiszorg met Aandacht Direct zorg nodig? 088 - 560 2000 of www.twb.nl

KORTE BERICHTEN Lotgenotengroep verlies na zelfdoding dierbare: De werkgroep Rouwbegeleiding West-Brabant & Tholen start op 3 december een lotgenotengroep voor mensen die een ouder, broer, zus of volwassen kind hebben verloren door zelfdoding. De werkgroep biedt in 8 tot 10 bijeenkomsten de mogelijkheid om lotgenoten te ontmoeten en dit verlies te delen. Voor informatie of deelname: Wilma Franken, Traverse, tel. 0164-237056 of 0165569399 of Jenny Groenewegen, tel. 06-48457125.

Met de knuffeldieren op tafel luisteren de bovenbouwers aandachtig.

DOOR JOSIEN MATHLENER Eigenlijk zouden de bovenbouwleerlingen van de Montessorischool de akeligste les krijgen voorgeschoteld die ze zich konden voorstellen, maar zover kwam het niet. De leerkracht speelde namelijk onder een hoedje met Peter Boulee van het MEC. Hij kwam een gastles verzorgen over duurzaamheid. De school kreeg de les aangeboden door de gemeente Tholen. De kinderen kregen een informatieve les die hen bewuster maakt van natuur en milieu in hun eigen omgeving. Sarah’s wereld De gastles had als thema: ‘Sarah’s wereld’. De door Boulee meegebrachte brieven van Sarah, las een leerling voor haar groepsgenoten voor. Een brief ging over dat het niet goed gaat met de natuur, maar dat Sarah denkt dat het niet te laat is om daar wat aan te veranderen. De andere brief betrof bedreigde diersoorten. De leerlingengroepjes kregen allemaal knuffeldieren. Ook de natuurouders van De Kraal die de les bijwoonden kregen een dier.

Er werden onder meer een schildpad, neushoorn, tijger, ijsbeer, panda en een gorilla uitgedeeld. Door ontbossing, jacht, klimaatsveranderingen, infecties, dus kortweg door toedoen van de mens worden ze bedreigd. Aan de hand van beeldmateriaal en vraagstellingen liet Boulee de kinderen meedenken over de gevolgen van het toenemende aantal wereldburgers en hun handelen. “Misschien moeten we de hoorn van de neushoorn er al afzagen voordat stropers dat kunnen doen. Dan hebben ze niets aan het dier”, antwoordde een van de leerlingen op de vraag: ‘Wat kunnen we doen tegen het afschieten van neushoorns voor hun hoorn?’ Belastend Als natuurouders trokken Lianne van Koekenberg, Doreen Verbraeken en Mireille Delhaas de afgelopen periode met zowel de onder-, midden- als bovenbouwleerlingen de natuur in voor veldwerkactiviteiten. Met de jongsten gingen ze naar het bonte pietenpad en strandjutten. Met de middenbouw ondernamen ze een brakwaterexcursie in het stadsbos van Tholen en met de oudste leerlingen bezochten ze het

FOTO JOSIEN MATHLENER

vogeluitkijkpunt in de Scherpenissepolder, lichtten Lianne en Doreen toe. De gastles vervolgde met een spel waarbij de kinderen fictief spullen konden kopen voor het verjaardagsfeest van Sarah. Echter, ze moesten afwegen of ze iets namen dat duurder was in de aankoop, maar minder belastend voor het milieu of voordeliger in aankoop, maar meer belastend voor het milieu. Voorbeeld daarvan is een aluminium blikje cola, dat goedkoper is dan een flesje cola. Het aluminium is heel vervuilend voor het milieu. Waarvoor kies je dan? De kinderen vertelden over wat zij zelf in hun eigen omgeving kunnen doen om het milieu te sparen. Zonnepanelen, een waterbesparend toilet, fairtrade artikelen, een dag per week geen vlees eten, afval scheiden, glas en papier in de daarvoor bestemde bakken, spaarlampen en het niet op stand-by laten staan van de computer en andere apparatuur somden de bovenbouwers op. De kinderen kwamen tot de conclusie dat zij in hun eigen omgeving veel zelf kunnen doen om het milieu te ontzien en met iets kleins toch kunnen bijdrage aan een betere wereld.

Gezamenlijke dienst

Kerken herdenken samen reformatie

OUD-VOSSEMEER Tentoonstelling: Vogelvrienden houden dit jaar een bijzondere tentoonstelling met een mooi aantal vogels. Er zijn in totaal 516 vogels ingeschreven van klein tot groot. De tentoonstelling wordt op vrijdag 8 november om 19.30 uur geopend en is op zaterdag 9 november vanaf 13.30-19.00 uur geopend. Koersbal, uitslag 29 oktober: 1. mevr. J. v. Houte-mevr. R. Nagtegaal: 29 punten, 2. mevr. C. v. Mierlo-mevr. L. v. Poortvliet: 27, 3. mevr. J. de Bakker-dhr. N. Moerkerken: 26, 4. mevr. L. Weezenaar-mevr. C. Havermans: 15, mevr. M. v. Poortvliet-dhr. G. Rombout: 15, 5. mevr. B. Roggeband-mevr. L. Rombout: 6. STAVENISSE Playbackshow: Het is zover. Stichting Actief Stavenisse houdt dit jaar een playbackshow in dorpshuis De Stove. De playbackshow zal plaatsvinden op zaterdag 9 november. Zowel deelnemers als publiek is vanaf 18.30 uur van harte welkom. Playback begint om 19.00 uur. Na afloop van de playbackshow is er nog gelegenheid voor gezellig samenzijn. Er zal een dj zijn. SINT-ANNALAND Kaarten/darten: Vrijdag 8 november een kaartavond in cafe An de Sloove. Vanaf 20.00 uur kan men jokeren, petoeten en klaverjassen. Ook bestaat de mogelijkheid voor rikken. Graag horen ze vooraf of hier interesse in is. Ze zorgen voor een leuke prijzentafel. Wie van een avondje gezellig kaarten houd is meer dan welkom. Zondag 10 november houden ze samen met de dartverenigingen de Sloove Open. Dit darttoernooi start om 13.00 uur. Vanaf 11.30-12.:30 uur kan men zich inschrijven. De loting gaat dan van start. Voor de winnaar ligt er minimaal 50 euro klaar, en als er meer dan 20 deelnemers zijn wordt dit prijzengeld verhoogd. Een gezellig weekend met kaarten en darten. SINT-MAARTENSIJK Koersbal: Wedstrijd 28 oktober van Gezelligheid Vóór Alles. Deze week 13 brt. gespeeld. Uitslag: 1. dhr. C. v. Gorsel 34 punten, 2. mevr. C. v. Mierlo-dhr. Fr. d. Jong 24, 3. mevr. A. Poot-mevr. W. Kloet 23, 4. mevr. M. v.d. Jagt-mevr. J. Nijstad 19, 5. mevr. A. Boxce-dhr. W. Bijl 18, 6. en 7. mevr. T. Breure-mevr. B. Bijnagte, mevr. M. Dane-dhr. J. Bijnagte 14, 8. dhr. C. Breure-dhr. G. v.d. Padt 11. THOLEN HJK koor: Het bekende HJK (en haar kinderkoor) start met een nieuw project (deel 5). Net als andere jaren zingt het koor voor goede doelen, waaronder Hulp Vervolgde Christenen, stichting Hudson Taylor (bijbelverspreiding China) etc. Meer informatie: www. hollandsjongerenkoor.nl

THOLEN - Al meer dan 25 jaar komen de Thoolse Gereformeerde Gemeente, de Christelijke Gereformeerde Kerk en de Nederlands Hervormde Gemeente op 31 oktober bij elkaar voor een gezamenlijke dienst. Samen herdachten ze de Kerkhervorming. Vrouwen van Nu: Op uitnodiging van Vrouwen van Nu Steenbergen, zal mw. BiesheuDOOR FRITS SIMONS Op 31 oktober 1517 sloeg Maarten Luther de 95 stellingen op de deur van de slotkapel in Wittenberg. Daarmee begon de reformatie waar uiteindelijk alle protestantse kerken uit zouden voortkomen. Dominee Schippers, consulent van de vacante Gereformeerde Gemeente, sprak donderdag over de Heidelberger Catechismus, die ook in de 16e eeuw werd opgesteld en nog altijd van groot belang is in de behoudende protestantse kerken. “Wat hebben we daar 450 jaar later nog aan? De waarheid van die leer is nog altijd hetzelfde. En het betreft niet alleen de leer, maar ook de actualiteit

van elke dag. Leer en leven moeten met elkaar overeenstemmen.” De catechismus werd geschreven in 1563 door Zacharinus Ursinus. “Net als nu waar we de hele wereld met één apparaatje in onze hand hebben, was de 16e eeuw een eeuw vol van veranderingen. Daarom had de initiatiefnemer Frederik de Derde van de Palts behoefte aan een duidelijke uitleg van de leer. Ze was ook bedoeld als eenheid onder de protestanten, maar dat is er nooit van gekomen.” De catechismus behandelt in 129 vragen en antwoorden allerlei actuele zaken uit het Onze Vader, de Tien Geboden en de twaalf artikelen van het geloof. “Het was bedoeld als een troostboek voor christe-

nen en dat is nog steeds zo. Het bevat de kern van het christendom en bezit een eeuwige jeugd. Ook nu worden de christenen er nog steeds door bemoedigd en vertroost en blijft zij geliefd.” Dominee Meijer, plaatselijk Hervormd predikant, opende de avond donderdag met gebed en een Bijbellezing uit Titus 2 vs 11 en mediteerde vooral over het woord genade. “Sola Gratia, alleen genade, is één van de kernbegrippen van de reformatie. Zonder genade zijn we niets.” Tussendoor en na de historische lezing werden psalmen gezongen en klonk het bekende Luther-lied ‘Een vaste burcht is onze God’. Na afloop was er een inzameling voor de Spaans Evangelische Zending. PAGINA 8

vel ons op woensdag 13 november vertellen over voor en achternamen en dat alles in een leuke quiz gegoten. U wordt verwacht om 19.45 in gemeenschapshuis De Vaert te Steenbergen. Niet leden zijn ook welkom tegen geringe betaling. Kringloopwinkel: Woensdagmorgen van 09.00-12.00 uur en vrijdagavond van 18.0020.00 uur is men welkom in Kringloopwinkel OverThollig, Postweg 3c. Deze maand 25% korting op veel meubels. Tijdens de openingstijden kunnen goederen ingeleverd worden. Ook metalen (koper, ijzer, aluminium) en cartridges kunnen afgegeven worden. Voor inboedels of grotere meubelstukken graag vooraf contact met Colinda de Heer, tel. 604107 of Kees Dekker 603375. SCHERPENISSE Verkoping: Vrouwenvereniging Waakt en bidt houdt op DV donderdag 7 november een verkoping in het verenigingsgebouw, Schoolstraat 2 van15.00-17.00 uur en 19.00-20.30 uur. Er zijn allerlei lekkernijen, boeken, speelgoed, handwerken en decoratieartikelen te koop en er is een kleine rommelmarkt. De kinderen kunnen een rondje op een pony rijden en knutselen op de zolder.


ONDERHOUDSBEURTEN

REPARATIE/STORINGEN REMMENSERVICE AUTORUITEN TREKHAKEN

AUTOSERVICE

SCHADE

BANDENSERVICE

WIELEN ACCU’S AIRCO

Iedere maand actie, zie desnep.nl

APK

Zomer, winter, echte 4 seizoensbanden Laagste prijs, zelfs goedkoper dan interne Met behoud van service en kwaliteit Hoe kan dit zie point-s.nl

ember Vanaf 11 nov op maandag e week kunt u om d :00-19:00 uur tussen 17 erecht. bij ons t

Heeft u vragen over uw gebit? Zundert Rucphenseweg 13a T.076-5973375

Bergen op Zoom Poortweg 2 T.0164-233676

Etten-Leur Mon Plaisir 91 T.076-5015853

DESNEP.NL

Boomkwekers caravan / camper / boot en auto + fruittelers OPGELET!

stalling

machinaal kluiten of ondersnijden fruit-, laan-, kerstbomen kluit 30-120 cm Hans van Meer 06-10802316

Jaarcontract vanaf â‚Ź175,-

Onze website www.bootencaravanstallingzeeland.nl Locatie: Oud Vossemeer Tel. info: 06 12864807 gegrilde kipproducten - kipgehakt - konijnenbout wild konijn - hertenbief - hazenbout (rug en filet) tamme eendfilet - fazantenfilet

POELIER DE KONING Henny de Groen Gastelseweg 208 4704 RT Roosendaal 06 5703 5772 Vraag gratis en vrijblijvend een offerte aan!

Wij beantwoorden ze tijdens ons informatiespreekuur maandag 11 november van 17:00 -19:00 uur

U kunt bij ons óók terecht voor:

√ Algemene tandheelkunde √ Orthodontie (beugels) √ Implantaten

START BEGIN NOVEMBER Spoedcursus op zaterdag Telefoon 0165-546707

WWW.YACHTCONSULT.COM.

Kliniek voor Tandheelkunde

THOLEN

(klikgebitten)

Ruime openingstijden: ook op maandagavond en op zaterdag

DE

KRUISBERG 2

Halsteren - tel. + fax 0164-684567 PARTIJEN

‡WAND- en VLOERTEGELS ‡SIERPLEISTERS ‡METSELSTENEN

REINIGEN DRAINAGEBUIZEN Dit tegen een scherpe prijs!!! V.O.F. G. Akershoek

Tel: 06-23586209

Meer dan een half miljoen Bodes elke week!

HET ADRES VOOR:

Do. en vr. de gehele dag geopend, op zaterdag tot 14.00 uur

Roosendaal - Breda - Bergen op Zoom - Dongen Etten-Leur - Rotterdam

√ Kindertandheelkunde √ MondhygiĂŤniste √ Protheses op implantaten

Kaaij 14, 4691 EE Tholen | 0166-602699 | www.tandartstholen.nl | info@tandartstholen.nl

Wouwsestraatweg 178 | Bergen op Zoom 0164-233730

VAARBEWIJSCURSUS

Tijdens dit gratis spreekuur kunt u zonder afspraak langskomen. Onze gebitsconsulent(e) kan u dan alles vertellen over gebitsprotheses, klikgebitten en vervanging van uw oude prothese. Ook kunnen wij u uitleggen hoe het zit met behandelingen en vergoedingen door de zorgverzekeraars. Graag tot ziens!

MOBIELE TELEFOONS Íť MOBIELE ABONNEMENTEN PREPAIDTOESTELLEN/KAARTEN Íť DECT APPARATUUR NAVIGATIESYSTEMEN Íť TABLETS ALLE MOBIELE DATA TOEPASSINGEN

BERGEN OP ZOOM SERVICECENTER VOOR:‡6DPVXQJ͝ HTC

FIETSBOERKE.NL Zoekt oude ďŹ etsen en sloopďŹ etsen Fietsen die je normaal bij de kragge dumpt, bel mij

06 33 88 21 34 En ik haal ze bij u op, u hoef ze niet weg te brengen. (Geen kinderďŹ etsen!)

GRATIS JURIDISCH ADVIES VLIEG NAAR DE MAAN

INLOOPSPREEKUUR: Iedere dinsdag 17.00 tot 19.00 uur Pasteurlaan 1 Bergen op Zoom (nabij Lievensberg Ziekenhuis)

'XXU]DPHRSORVVLQJHQELMvliegen KRXWZRUPPROOHQUDWWHQPXL]HQ SDSLHUYLVMHVYRJHORYHUODVWZHVSHQHQ]

(0113) 57 38 81

www.ongediertespecialist.nl

OF MAAK TELEFONISCH EEN AFSPRAAK: 0164-266600

VITAK Advocaten

ETTEN-LEUR BERGEN OP ZOOM STEENBERGEN

Torenpad 18a, 4872 XN Fruiteniersdreef 8, 4614 HH Geert Vinckestraat 2a, 4651 DJ

076-2030022 0164-261691 0167-566444


Bijna 1300 leerlingen enthousiast gemaakt voor technische opleidingen

Leger des Heils start wasmachineproject

Topweek als teaser voor techniek

Oude wasmachines

THOLEN - Dertienhonderd leerlingen van vijftien middelbare scholen uit zeven gemeenten hebben tijdens de Topweek kennisgemaakt met techniek. De week is bedoeld om leerlingen van de mavo en het vmbo enthousiast te maken voor een technische opleiding. Loek van Loenhout, communicatieadviseur van het Markiezaat College, geeft aan dat er dringend behoefte is aan goede techneuten. “Volgens landelijke cijfers zijn er over zes jaar niet meer voldoende technici om ons land draaiende te houden”, zegt hij.

SINT-MAARTENSDIJK - Het Dienstencentrum van het Leger des Heils wil op korte termijn starten met een wasmachineproject.

“Er komt echter zoveel meer bij kijken”, aldus de communicatieadviseur. “Bij bijna alles om ons heen komt een technisch proces kijken. Een product moet niet alleen verkocht worden, maar je moet het ook bedenken en er moet ook stilgestaan worden bij het productieproces”, legt hij uit. Dit jaar was er voor het eerst ook aandacht voor maintenance (onderhoud) en vliegtuigtechniek. Jongeren De topweek is bedoeld voor leerlingen die in de tweede klas vmbo of mavo zitten. “Het maakt niet uit in welke leerweg de leerlingen zitten. Ze zijn allemaal welkom”, aldus Van Loenhout. Hoewel deze jongeren pas over twee jaar hun diploma gaan halen zijn ze natuurlijk al wel een beetje aan het rondkijken voor hun toekomst. “Door ze alvast een beetje wegwijs te maken in Een deelneemster laat een wagentje rijden door een computerpro- de techniek hopen we dat er straks een aantal voor een technigramma dat ze zelf heeft geprogrammeerd. FOTO MERIJN SITSEN sche opleiding gaan kiezen”, legt de communicatieadviseur uit. Het gaat er volgens hem niet perse om dat leerlingen naar het DOOR MERIJN SITSEN Markiezaat College komen. Als ze maar bewust worden van alles wat de techniek te bieden heeft. Dit jaar hebben 1300 leerlingen uit de gemeenten Bergen op Zoom, Steenbergen, Woensdrecht, Halderberge, Tholen, Roosen- Tekort daal en Moerdijk meegedaan aan de Topweek. “In de vier jaar dat In de komende jaren wordt volgens landelijke cijfers binnen vijf á we de topweek houden is dit aantal explosief gestegen”, vertelt zes jaar al een tekort aan techneuten verwacht. “We hebben dan Van Loenhout. Alleen door die groei merk je volgens hem dat er niet genoeg mensen met een goede technische opleiding om het behoefte is aan toelichting over techniek. land draaiende te houden”, voegt Van Loenhout er aan toe. De overheid en het bedrijfsleven beseffen dit probleem zich maar al Beeldvorming te goed. Er wordt daarom veel geïnvesteerd om jonge leerlingen Van Loenhout vertelt dat de beeldvorming rond techniek vaak ver- eerder met techniek in aanraking te laten komen. Op basisschokeerd is. Veel mensen denken dat techniek alleen maar timmeren, len wordt techniekles verplicht en bedrijven investeren door een sleutelen en vieze handen betekent. gedeelte van de opleiding van de leerlingen voor hun rekening te nemen. “Het Markiezaat College werkt zo samen met verschillende bedrijven zoals de Stichting Praktijkopleiding Bouw en InWeekend reclame do-vr-za 7-8-9 november: Magere Runderlappen ................................... 500 gram € 6,60 stallatieWerk Brabant-Zeeland. Onze leerlingen doorlopen een kilo € 12,50 gedeelte van hun opleiding bij één van deze bedrijven”, legt Van Bij 4 Hamburgers ............................................ de 5e GRATIS Konijnenboutjes ............................................ 500 gram € 5,25 Loenhout uit. De reacties over de topweek waren volgens hem Wild Goulash.................................................. 500 gram € 7,50 altijd positief. “Je ziet dit ook aan de groei die we de afgelopen Voor de boterham met 25% korting: jaren hebben doorgemaakt. Het kan bijna niet anders dat er over Olé - Boterhamworst - Beenham een aantal jaar een stel techneuten rondloopt die op de Topweek Lekker stuk Gekookte Worst voor het eerst met techniek in aanraking zijn gekomen.” 300 gram halen, 200 GRAM BETALEN Salade van de week met 25% korting: Vleessalade Maandag en dinsdag 11 en 12 november: Hacheevlees ................................................... 500 gram € 4,95 Bij 4 Slavinken of Blinde Vinken.................... de 5e GRATIS Woensdag 13 november: Gehakt....................................................................... kilo € 5,85 Bakje Zult .........................................................................€ 0,89 Wij hebben voor u weer lekkere winterse stamppotten, lichte worst en erwtensoep!!!

SLAGERIJ

OP DEN BROUW Markt 10, 4695 CE Sint-Maartensdijk Telefoon 0166-662539

Te huur aangeboden:

MECHANISCHE KOELING VOOR AGRARISCHE PRODUCTEN 9ROOHGLJJHFHUWL¿FHHUG 3 minuten van snelweg richting Breda, Antwerpen en Rotterdam. Nabij industrieterrein Moerdijk

Inl: 06 - 5117 7630

Aan witgoed (koelkasten en wasmachines) is een groot tekort. Het Leger des Heils willen met behulp van vrijwilligers van een aantal wasmachines die niet meer (goed) functioneren weer een goed werkende wasmachine te maken. Er is heel veel vraag naar wasmachines. Wij willen met

Vermiste/gevonden dieren THOLEN - Vermiste en gevonden dieren, week 45. Het telefoonnummer van de dierenambulance is 06-51803031. Vermist 31-08: Tholen - Molenvlietsestraat: zwart witte kater, gecastreerd, zwart bandje met belletje. 14-09: Tholen - Regentessestraat: zwart kitten met voor witte voetjes achter sokjes, witte bef. 14-09: Tholen - Rosarium: boskat, schildpad met wit, poes, gechipt, klein van stuk. 22-09: Poortvliet - Stoofstraat: zwarte kater met klein wit streepje op zijn hals, ongecastreerd. 27-09: Sint-Maartensdijk - Bloemenlaan: lapjespoes met zwarte vlooienband met roze adreskokertje. 28-09: Oud-Vossemeer - Ph. v. Dorpstraat: rode poes met witte nek, voor witte teentjes en achter sokjes, gechipt. 29-09: Poortvliet - Langestraat: wit zwarte kater, zwarte staart, halfzwarte kop en een zwarte vlek op de poten. 05-10: Sint Philipsland - Rijksweg: cypers rode kater met witte nek buik en pootjes, boven zijn neus een witte streep, grote kat. 19-10: Sint Philipsland - ’t Keeten: wit met bruin konijn, gecastreerd. 24-10: Sint Philipsland - Oude Bakenweg: cypers met witte poes, witte bef, voor

SERVICE CENTER

Oudenbosch T. 0165 - 311 630

Bergen op Zoom T. 0164 - 23 51 30

Houd uw auto in topconditie

Daarnaast staan de studenten van de Hogeschool Breda centraal. Zij hebben stage gelopen bij GGZ WNB en hadden als opdracht het Familiebeleid binnen de organisatie in kaart te brengen. Zij zullen hierover vertellen en hun visie toelichten. Ook hier is gelegenheid voor vragen. De Familieraad behartigt de collectieve belangen van familieleden en naasten van cliënten van GGZ WNB. De raad bestaat momenteel uit 7 leden. Wij zijn op zoek naar geschikte personen om de familieraad mee uit te breiden. Heeft u interesse, neem dan contact op met de Familieraad via familieraad@ggzwnb.nl of (0164) 289023.

Winter Wielen Oud Gastel Wissel T. 0165 - 51 38 10 Winter Poortvliet Wielen T. 0166 - 61 24 35 Wissel

AKTIE: 2e ruiterwisser ruitenwisser 50% korting PAGINA 10

Gevonden 04-10: Tholen - Gareelmakersdreef: witte kater met zwarte vlekjes en zwart snorretje, ongecastreerd. 12-10: Scherpenisse - Provincialeweg: wit katertje met cyperse vlekken, 6 maanden. 24-10: Poortvliet - Paasdijkweg: cypers met witte kater, grove kop, links bij het oog cypers de rest wit, ongecastreerd. 27-10: Tholen - Eeweg: cypers bruin met witte jonge kat, witte snuit nek borst en pootjes, kopje bruin cypers. 31-10: Sint-Maartensdijk - Nijverheidsweg: rood wit katertje, 5 maanden, ongecastreerd. 31-10: Tholen - Ten Ankerweg: zwart kitten, 3-4 maanden, poesje. 03-11: Tholen - Prins Clauslaan: dwergkonijn, zwart grijs bruinig, staande oortjes. Gevonden in Steenbergen een rood witte kater met een chip. Deze chip staat nog geregistreerd in Sint-Annaland en de kat heet Toby. Weet iemand wie de eigenaar is? Een dier gevonden (ook overleden of aangereden) of vermist, bel Amivedi voor informatie en kosteloze registratie, tel. 088-0064681, www.amivedi.nl, e-mail: tholen@amivedi.com.

Familiemiddag van de Familieraad GGZ WNB

De middag is onderverdeeld in twee onderdelen en staat allereerst in het teken van de zorgpaden. Een gastspreker vertelt hier meer over en er is gelegenheid voor vragen.

GECERTIFICEERD DOOR:

witte voetjes en achter sokjes, wit puntje aan de staart.

VOOR HET LAATSTE ACTUELE LOKALE NIEUWS KIJK OP WWW.INTERNETBODE.NL

THOLEN - Op zaterdag 9 november houdt de Familieraad van GGZ WNB haar jaarlijkse familiemiddag. U bent van harte welkom om deze dag bij te wonen! Vanaf 13.00 uur wordt u ontvangen met een kopje koffie. De familiemiddag begint om 13.30 uur in gebouw de Sprenge op het landgoed Vrederust.

LEASE

name mensen die niet veel geld uit kunnen geven voor een goed werkende wasmachine, op deze manier helpen. Zij vragen om uw oude wasmachine bij vervanging in te leveren bij het dienstencentrum, Radda Barnenstraat 9. Men kan ook bellen om uw wasmachine op te halen, tel. 0166-610194 of een e-mail: legerdesheilstholen@kpnmail.nl. Tevens zijn ze op zoek naar vrijwilligers die ervaring hebben in het repareren van wasmachines en zich daarbij willen helpen.

oa Bosch, Valeo, ed


- O V ER LI JD EN & H ER D EN K EN -

overlijden & herdenken

Hoe wij tegen de dood aankijken bepaalt hoe wij in het leven staan

IN DEZE SPECIAL Hoe ziet de uitvaart eruit? De betekenis van bloemen Regel alles op tijd voor nabestaanden

Colofon De Overlijden & Herdenken Special is een uitgave van Uitgeverij de Bode Bredaseweg 26, 4881 DE Zundert tel. 076 599 81 11 www.internetbode.nl

Editie Bergen op Zoom - Tholen - Woensdrecht - Steenbergen Oplage 61.200 exemplaren Redactie en foto’s Britta Jansen; Eugène de Kok Acquisitie Leo Elenbaas; Eduard van Elsacker

Opmaak en vormgeving Jan Bastiaenen Druk Drukkerij Vorsselmans Zundert, tel. 076 599 81 11 Verspreiding Axender Roosendaal, Vaartveld 17 Roosendaal


- O V ER LI JD EN & H ER D EN K EN -

Hospice De Markies

Het hospice is voor mensen:

een warm thuis in de herfst van het leven‌

t .FUFFOMFWFOTWFSXBDIUJOH WBOESJFNBBOEFOPGLPSUFS t 7PPSXJF[PSHUIVJTOJFU NFFSNPHFMJKLPGOJFU XFOTFMJKLJT

Het is de wens van velen om thuis

waardige en op een geheel eigen

wenst of nodig heeft en wie men om

te kunnen sterven. Te midden van

manier invulling geven aan de laatste

zich heen wil hebben. Net als thuis

de mensen die hen lief zijn en in een

fase van hun leven.

kan er in het hospice genoten worden

omgeving die vertrouwd is. Om tal

van grote en kleine attenties zoals

van redenen is het soms niet mogelijk

Hospice De Markies bevindt zich in

muziek of een heerlijke maaltijd.

om die wens in vervulling te laten

een comfortabele woning in de wijk

Net als thuis wordt er in hospice

gaan.

Oost. Er zijn zes ĂŠĂŠn persoonskamers

De Markies intensief geleefd. Op elk

Daarom bestaat er sinds drie jaar

die van alle gemakken zijn voorzien.

gewenst moment kan onze gast een

hospice De Markies in Bergen op

In een warme en huiselijke sfeer

beroep doen op medische begeleiding

Zoom. Hier kunnen onze gasten,

bepaalt onze gast zelf hoe hij of zij

en op de inzet van onze gespecialiseerde

in een sfeervolle ambiance, op een

zijn dagen doorbrengt, wat men

verpleegkundigen en vrijwilligers.

t %JFCFIPFGUFIFCCFOBBO POEFSTUFVOJOHJOEFMBBUTUF MFWFOTGBTF t %JFIVOMBBUTUFMFWFOTGBTF OJFUJOFFO[JFLFOIVJTPG WFSQMFFHIVJTXJMMFOEPPS CSFOHFO t %JF[FMGJOTUFNNFONFU WFSCMJKGJOIFUIPTQJDF

HOSPICE Voor meer informatie:

Voor verblijf in het hospice:

Voor informatie vrijwilligerswerk:

Mevrouw Leanne Otto,

Clientenservicebureau stichting

Mevrouw Connie Zagers,

Manager van hospice

tanteLouise-Vivensis

Adviseur Vrijwilligers

De Markies T: 0164-851001

Telefoon: 0900 – 900 44 44

Telefoon: 0164-713300

to tolove loveor or to toremember... remember... UUzoekt zoekteen eensieraad sieraaddat datdedeverbondenheid verbondenheidmet met uw kind, uw kind,geliefde, geliefde,vader vaderofofmoeder moedersymboliseert? symboliseert? Een Eenpersoonlijk persoonlijkaandenken, aandenken,een eenteken tekenvan vanliefde liefdeofof trouw, trouw,maar maargeen geensieraad sieraadmet meteen eenfoto fotoofofstandaard standaard produkt? produkt? Dan Danis isGOLDEN GOLDENFINGER FINGERPRINT PRINTzeker zekeriets ietsvoor vooru.u. Een Eenvingerafdruk vingerafdrukis isuniek. uniek. Een Eenspeciaal speciaaliemand iemandherinneren, herinneren,door doorzezedicht dichtbijbijjeje dragen.Het Hetunieke uniekevan vaniemands iemandsvingerafdruk vingerafdrukgevat gevat tetedragen. eensieraad sieraadvan vandedemeest meestpersoonlijke persoonlijkewaarde waardeenen inineen blijvendvoor voordederest restvan vanjejeleven. leven. blijvend

‘Het afscheid was prachtig. Precies zoals papa het had gewild.’

De een wil een uitgebreid buet na de dienst. De ander wil graag speciaal rouwvervoer. Wat uw wensen ook zijn, onze lokale uitvaartverzorgers verzorgen de uitvaart altijd zoals ú dat wilt. Wij adviseren en inspireren, maar willen er vooral ook zijn voor de nabestaanden. Heeft u vragen? Bel ons gerust voor meer informatie of een afspraak voor een persoonlijk gesprek.

Een persoonlijke vingerafdruk in een sieraad WWW.GOLDENFINGERPRINT.COM

De Wijper 8 | Heerle 0165 30 30 53 | www.dela.nl


- O V ER LI JD EN & H ER D EN K EN -

Hoe ziet de uitvaart eruit? Begraven of cremeren? Stelt u uw lichaam ter beschikking van de wetenschap, dan vindt geen van beide plaats. Maar er komen ook nieuwe mogelijkheden bij, zoals cryomeren en resomeren. Wat houdt dit in? En wat kan beslissen makkelijker maken? Mensen met een religieuze achtergrond kiezen vaak voor een begrafenis. Hoewel steeds meer gelovigen cremeren niet afkeuren, staan er in de Bijbel argumenten om voor begrafenis te kiezen. Heeft u geen voorkeur vanuit religieus oogpunt, dan kan kiezen moeilijk zijn. Regelmatig speelt de keuze van familieleden of anderen uit de omgeving mee. Ook kunt u bedenken wat u mooi vond of minder passend bij uw wensen bij crematies en begrafenissen die u heeft meegemaakt. Naast de vraag waarbij u zichzelf het prettigst voelt, kunt u ook stilstaan bij wat uw nabestaanden vinden. Een graf heeft bijvoorbeeld jarenlang onderhoud nodig, maar kan ook een betekenisvolle plek zijn om iemand te herdenken.

Begraven Iemand kan begraven worden op een begraafplaats, maar ook op eigen grond. Bij het kiezen van een begraafplaats kijken mensen naar de locatie, maar bijvoorbeeld ook of de gewenste vorm voor het graf of monument mogelijk is, zoals het graf helemaal afdekken met een monument. Het is ook mogelijk om op eigen grond, bijvoorbeeld in de tuin, begraven te worden. De gemeenteraad moet het terrein dan wel als begraafplaats aanwijzen. Wat de kosten betreft is een algemeen graf meestal even duur als een crematie en een particulier graf duurder dan een crematie.

Cremeren Bij een crematie wordt het lichaam verbrand in een oven en dat duurt één tot anderhalf uur. Er blijft ongeveer drie kilo as over dat nabestaanden kunnen bewaren of verstrooien. Het cremeren gebeurt meestal op de dag van de uitvaart. Tegenwoordig kunnen mensen ook kiezen voor avondcrematie. Mensen hebben dan meer tijd om naar de plechtigheid te reizen en vinden vaak de sfeer ‘s avonds intiemer en rustiger dan overdag. Sommige mensen kiezen voor crematie vanwege het milieuvriendelijkere karakter: het is hygiënisch en vereist geen langdurige opslag onder de grond. Een crematie brengt meestal minder kosten met zich ® mee dan een begrafenis, omdat onder meer het graf, de dragers en de begraafplaats niet betaald hoeven te worden. Diamant uit Nabestaanden kunnen de as verstrooien of bewaren. Beide opties geven veel mogelijkheden. crematie-as of haar As verstrooien kan bijvoorbeeld op een strooiveld, in de tuin, in het bos en zelfs vanuit een vliegtuig of schip. As bewaren kan bijvoorbeeld in een urnenmuur, thuis of verwerkt in een sieraad. Ook kunt u as laten begraven of een combinatie van mogelijkheden kiezen. Volgens de wet moet een crematorium as van een overledene minimaal een maand bewaren. In deze tijd kunnen nabestaanden bedenken welke bestemming ze de as willen geven als de wens van de overledene onbekend is. Als De LIFEGEM® HERINNERINGSDIAMANT kiezen moeilijk is, kunnen nabestaanden de is een diamant vervaardigd uit as langer laten bewaren in het crematorium het haar of de crematie-as van uw of in een asbus mee naar huis nemen.

L IFE G EM

overleden dierbare.

Wetenschap Anders dan bij een bezoek aan een begraafplaats of met een urn waarin u de crematie-as kunt bewaren, kunt u op een hele bijzondere en discrete manier uw overleden dierbare bij u dragen. Een LifeGem® Herinneringsdiamant is meer dan een herinnering, meer dan een diamant.

Voor meer informatie LifeGem Europe BV Bredaseweg 7 4881 DC Zundert 076-526 98 40 www.lifegem.nl mayke.rokx@lifegem.nl

Stelt iemand zijn of haar lichaam ter beschikking van de wetenschap, dan vindt er geen uitvaart plaats. Er moet wel worden nagedacht over de uitvaart, omdat een lichaam kan worden afgewezen. Een ter beschikking gesteld lichaam wordt gebruikt voor medisch-wetenschappelijk onderwijs en onderzoek, bijvoorbeeld zodat studenten het medische vak kunnen leren en specialisten nieuwe operatietechnieken kunnen ontwikkelen. Dit besluit kan voor nabestaanden een grote impact hebben, omdat er geen uitvaart is en zij het lichaam niet terugkrijgen. Ook moeten ze binnen 24 uur afscheid nemen, omdat het lichaam geconserveerd wordt.

Bron: uitvaart.nl.

8LWYDDUWYHU]RUJLQJ West-Brabant

&RQQ\6FKRW Burg. de Roocklaan 46 4611 LD Bergen op Zoom Tel.nr. : 0164-251433 Burg. de06-51487198 Roocklaan 46 Mobiel: 4611 LD Bergen op Zoom E-mail : uitvaart@taxischot.nl Tel.nr. : 0164-251433 Mobiel: 06-51487198 E-mail : conny@uitvaartconnyschot.nl uitvaart@taxischot.nl

De Afscheidskamer: Ravelstraat 5 4614 XA Bergen op De Afscheidskamer: Zoom Ravelstraat 5 4614 XA op Bezoek opBergen afspraak Zoom Bezoek op afspraak

24-uurs familiekamer Melanendreef 31A

&

Aula Marconilaan 2

postadres: Loonberg 26, 4617 NX Bergen op Zoom

0164-246664 / 06-51910414

janniehulsbergen@home.nl www.uitvaartverzorgingnaarwens.nl

Jannie Hulsbergen uitvaartverzorging


- O V ER LI JD EN & H ER D EN K EN -

De betekenis van bloemen

De lievelingsbloem van de overledene, bloemen die uw band met de overledene symboliseren. De keuze voor de samenstelling van een rouwboeket, krans of tak is heel persoonlijk. Gelukkig kan en mag alles.

De betekenis van bloemen U kunt persoonlijke gevoelens en herinneringen hebben bij een bepaalde bloemsoort, maar er zijn door de eeuwen heen ook symbolische waarden aan bloemen verbonden. Een overzicht: Amaryllis . . . . . . . . . . . . . . . . . . . betoverende, luisterrijke schoonheid Anjer algemeen . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . waardigheid, Christus

Met bloemen kunt u uiting geven aan uw gevoelens bij het overlijden van een naaste. En rouwwerk kan troost geven aan de nabestaanden. Of het nou een enkele bloem is, bosje uit de tuin, rouwcorsage, biedermeier, plantje of bloemstuk, alles is geoorloofd.

Aandenken Na de uitvaart kunnen rouwwerken op verschillende manieren als herinnering bewaard worden. U kunt bijvoorbeeld bloemen uit een bloemstuk laten prepareren met een foto of ander persoonlijk aandenken aan de overledene. Dat kan zo gemaakt worden dat u het binnen maar ook buiten, bijvoorbeeld in de tuin, lang kunt bewaren. U kunt het aandenken bijvoorbeeld in gips laten verwerken en of bloemen drogen.

Anjer rood . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . zuivere liefde Anjer roze . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . ik zal je nooit vergeten Aronskelk . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . de maagd Maria Aster . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . vaarwel

Tuincentrum Hoveniersbedrijf

"De Bolusberg"

Camelia . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . schoonheid Chrysant algemeen . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . herfst, vergankelijkheid

Jasmijn . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . vriendschap en naastenliefde Kogelamarant . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . eeuwig durende liefde Lelie algemeen . . . . . . . . . . . . . . . . . onschuld, reinheid, maagdelijkheid Lelie wit . . . geestelijke reinheid en het Maria-symbool, staat voor beminnelijkheid, zuiverheid, geestelijke liefde, vruchtbaarheid, reinheid en eenheid Lelietje van Dalen . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Christus Boerenweg 7

Madeliefje . . . . . . . . . . . . . . . reinheid, maagdelijkheid, gevoelens delen

4622 RT Bergen op Zoom 0165 - 30 37 08

Roos roze . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . jij en ik

bolusberg@hetnet.nl

Rozen rood en wit . . . . . . . . . . . . . . . . . . . altijd samen, teken van liefde

www.debolusberg.nl T

Een roos met gebroken steel . . . . . . . . . . . . . . . . . . . afgebroken leven Sering . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . onschuld, liefde Tulp . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . ik bid voor je Vergeet-mij-nietje . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . ware liefde Zonnebloem . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . gerichtheid naar God

lusbe Bo

Ge

Roos algemeen . . . . . . . . . . . . . . . . schoonheid, liefde, vergankelijkheid

‡%UHHGDVVRUWLPHQWWXLQHQNDPHUSODQWHQ ve   ‡3RWWHULH e ‡%HPHVWLQJHQEHVWULMGLQJVPLGGHOHQ    

  

‡3RWJURQG   ‡6QLMEORHPHQ   ‡6IHHUDUWLNHOHQ  

‡7XLQDDQOHJHQRQGHUKRXG

ra

" rg

Lotus . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . zuiverheid

ys

Heemstroos . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . tedere schoonheid

" De

Wij verzorgen ook uw rouw- en trouwarrangementen

Chrysant wit . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Allerzielen

rd B u


- O V ER LI JD EN & H ER D EN K EN -

Niemand doet het graag, maar eigenlijk zou iedereen alles zo goed mogelijk moeten regelen voor zijn nabestaanden.

Leuk is het niet, maar het neemt veel zorgen weg voor achterblijvers

Wie kent het verhaal van Stieg Larsson niet? De Zweedse schrijver van de immens succesvolle Millennium-boeken, waarvan wereldwijd vele tientallen miljoenen exemplaren over de toonbank gingen, overleed in 2004 onverwacht aan de gevolgen van een hartaanval, net voor het eerste exemplaar van de trilogie verscheen. Omdat hij en zijn vriendin Eva Gabrielsson, waarmee hij meer dan 30 jaar samenleefde, nooit waren getrouwd en hij niets had geregeld voor na zijn overlijden ging de miljoenenerfenis naar Larssons broer Joakim en vader Erland; mensen waarmee de schrijver een moeilijke relatie had. Het voorbeeld van de Zweed is extreem, maar laat wel zien dat je beter tijdig zaken kunt regelen voor het geval je (onverwacht) komt te overlijden. Wie wil dat zijn erfenis niet bij familieleden terechtkomt waarmee hij in de clinch ligt of speciale wensen voor zijn nalatenschap heeft, moet dat regelen in een testament. De notarissen hebben daar de laatste tijd - via speciale acties zoals de Week van het Testament - veel aandacht aan geschonken. Het zal bij de meesten dus bekend zijn. Het laten opstellen van een testament is echter een tweede. Wie de stap wil zetten, kan kijken op www.notaris.nl voor informatie. Als u uw (klein)kinderen sowieso geld wil nalaten, kan het overigens voordelig zijn dat eerder te doen dan na uw overlijden. Zeker als hij of zij het investeert in een studie of huis mag u een groot bedrag belastingvrij schenken.

Verzekeringen

Regel alles op tijd voor nabestaanden

Er is meer dan een testament. Zo is het goed om na te denken over een overlijdensrisicoverzekering. Daardoor kunnen uw levenspartner en/of kinderen bijvoorbeeld blijven wonen in jullie huis. Daarnaast zijn er tal van uitvaartverzekeringen. U kunt natuurlijk gewoon sparen voor een uitvaart, maar niet iedereen wil of kan dat doen. Wie een uitvaartverzekering afsluit, neemt de nabestaanden veel zorgen uit handen en zorgt ervoor dat zij niet opdraaien voor de kosten van de begrafenis of crematie. Vertel uw familie waar de polis ligt, zodat ze uw wensen kennen en weten voor welk bedrag u bent verzekerd. Een normale uitvaart kost al snel 5000 euro. Overlijdensrisico- en uitvaartverzekeringen zijn er in alle soorten en maten. Vergelijken kan bijvoorbeeld op de website www.independer.nl.

Lijstjes Als u toch over de drempel bent gestapt, kunt u meteen ook een lijst maken waarop zaken staan als uw bankrekeningnummers, nummers van spaarrekeningen, polisnummers van lopende verzekeringen, een pensioenoverzicht, de naam van de notaris waar uw testament ligt en of u wel of geen donorcodicil hebt en zo ja, waar dat ligt. Ook dat is handig voor mensen die achterblijven. Verder is het handig als zij weten welke abonnementen u heeft en hoe ze in kunnen loggen op de websites die u regelmatig bezoekt. Het is even werk en leuk is het misschien niet, maar u bespaart uw nabestaanden een hoop werk en zorgen in toch al moeilijke tijden.

Een objectieve analyse

De hoogste kwaliteit zorg in de laatste fase van het leven Hospice De Markies biedt ernstig zieke mensen in de laatste fase van hun leven een huiselijke omgeving om te sterven als dat thuis niet mogelijk of wenselijk is. Het hospice van tanteLouise-Vivensis werd onlangs bekroond met het Keurmerk Palliatieve zorg. Dit betekent dat zij zich High Care hospice mag noemen en er een hoge mate van kwaliteit wordt geleverd. Met het verkrijgen van dit keurmerk behoort Hospice De Markies tot de selecte groep van twintig High Care hospices in Nederland. De kwaliteit van het hospice uit zich in de samenwerking met onder andere (huis)artsen, verpleegkundigen en pastorale zorg, maar ook in de betrokkenheid van alle medewerkers en vrijwilligers. Zij bieden 24 uur per dag een luisterend oor en steun aan de gast en diens naasten en staan open voor allerlei vragen over de zorgverlening. “Iedere gast wordt tijdens het verblijf in staat gesteld ook in de laatste levensfase richting te geven aan het eigen leven en de afronding daarvan”, benadrukt locatiemanager Leanne Otto. “De wensen en behoeften van de gast staan daarbij voorop. Niets is daarbij te veel of te gek.” Hospice De Markies staat open voor iedereen, ongeacht geloofs- of levensovertuiging, achtergrond of leefstijl.

Verlies, rouw en het verdelen van de erfenis vormen een emotioneel levensfeit waarmee iedereen onherroepelijk wordt geconfronteerd. Alles wat zich in de familie heeft afgespeeld aan liefde, erkenning en waardering wordt in de heftige fase rond het overlijden van ouders door de broers en zussen gewogen en verrekend.

Aan het woord zijn Sanne Odekerken en Anoeska van Ginderen van Asselbergs & Klinkhamer Advocaten te Etten-Leur, specialisten op het gebied van erfrecht. Sanne vertelt: “Erfgenamen kunnen het vaak niet eens worden over de afwikkeling van de erfenis. Bijvoorbeeld omdat er in het verleden schenkingen hebben plaatsgevonden of dat één van de erfgenamen zich bevoordeeld of juist benadeeld voelt bij de overname van de ouderlijke woning of het familiebedrijf. Ook kan onenigheid bestaan over de uitgevoerde de taken of de toegekende bevoegdheden van de executeur. Anoeska ziet in toenemende mate discussies over de erfenis ontstaan. “We ervaren dat het voeren van gerechtelijke procedures prevaleert boven het aanzien van de familie die wordt geschaad. Een andere oorzaak zit in het steeds vaker voorkomen van samengestelde gezinnen. Het belang van het intact houden van de familiebanden is dan minder aanwezig. Denk aan het hertrouwen van een van de ouders waardoor stiefouders een rol kunnen gaan spelen. De aanwezigheid van eventuele stiefkinderen maakt de zaak nog complexer.” Sanne en Anoeska kunnen aan de hand van hun expertise een objectieve analyse geven. Is de verdeling eerlijk verlopen? Zijn er mogelijkheden voor het voeren van een gerechtelijke procedure? Heeft een executeur zijn werk naar beste vermogen gedaan? Uit ervaring weten zij dat het onderliggende probleem heel vaak zit in frustraties uit het verleden: “Als we die angel eruit kunnen halen, dan ligt de oplossing dichtbij”. Tijdens het gratis spreekuur: iedere donderdag tussen 09:00 – 10:00 uur kunnen allerhande vragen met betrekking tot het erfrecht gesteld worden.

Bredaseweg 161

4872 LA Etten-Leur

T. 076 502 20 80

info@ak-advocaten.eu

www.ak-advocaten.eu


PIERRE CARDIN DEKBED

FRAGRANCE COLLECTION GEURKAARS

[FP

GLYHUVHJHXUHQ VWRPSNDDUV [FP

E IT! TO P KWALIT

SANEX DOUCHEGEL GLYHUVHYDULDQWHQ

[FP

19.95

13.95

[FP

24.95

S S E T 4 ST U K

1.89 MEISJES THERMOPANTY OF LEGGING GLYHUVHNOHXUHQ SDQW\ PDWHQ OHJJLQJ PDWHQ

DECO TIME KERSTKNUTSELSET

750 M L

GLYHUVHPRGHOOHQYHUNULMJEDDU ]RDOVVWHUUHQNHUVWERRPRI FRPSOHHWNHUVWWDIHUHHO

1.79 1.99

1.59

HELLO KITTY OF DRESS-UP STEFFI SPEELSET PHWYHHODFFHVVRLUHV

AUTO ANTI-IJSDEKEN

XQLYHUVHHO HHQYRXGLJWHEHYHVWLJHQ

HEIDRUN OPBERGBOX PHWNODSGHNVHO ]ZDUHNZDOLWHLW WUDQVSDUDQW NXQVWVWRI

LITE R! IN H O U D 42

1.29

RSEHUJER[ OLWHU

2.49

3.79

MICRO LED-LICHT CLUSTERVERLICHTING ELQQHQEXLWHQ PHWHUVQRHU

ES 768 LAM PJ

6.79

17.49

DESIGN KUSSENSLOOP BORDUURSET FRPSOHWHVHWLQFOERUGXXUJDUHQ QDDOGHQHQZHUNEHVFKULMYLQJ GLYHUVHSDWURQHQHQNOHXUHQ

2.99

VERRASSEND VOLLEDIG VERBAZEND VOORDELIG


WEEKACTIE! VAN ZONDAG 3 NOVEMBER T/M ZATERDAG 9 NOVEMBER 2013

MATCHBOX SPEELAUTO’S OF PLAY-DOH MINI KLEISET

SPAANSE DAMES PANTOFFELS

L L E M A A L! S PAAR ZE A

0.89 DIVERSE DAMESSOKKEN

PDWHQ GLYHUVHGLHUHQSULQWV

1.99 SILICONEN BAKVORM

XQLRIGHVVLQ PDWHQ

1.89

GLYHUVHNOHXUHQ VWXNV

1.99 ERQWORRN OX[HNZDOLWHLW [FP

UR\DDOIRUPDDW [FP

SUBLIEM PREMIUM WASPOEDER

13.49

2.59 LED LICHTSNOER OF DRAADVERLICHTING

YRRUYHHOVSHHOSOH]LHU H[WUDJURRW

ZDUPZLW OHGV

DRAAD VERLICHTING OHGV

!

2.99

0.99

KIJK OOK OP WWW.ACTION.NL

1.69

=HWHQGUXNIRXWHQYRRUEHKRXGHQ

HIJSKRAAN OF WINKELWAGEN

U ITZO E KE N

0.69

HOME EDITION WOONDEKEN

HOME EDITION KUSSENHOES

1.99

2.29

SILICONEN HART BAKVORMEN

GLYHUVHILJXUHQ HQNOHXUHQ

3 PAAR

XOWUDRIFRORU ZDVEHXUWHQ NJ

SPAANSE DAMES PANTOFFELS

PDWHQ GLYHUVHXQLNOHXUHQ


W E S T- P O I N T V O O R D E M U Z I E K L I E F H E B B E R We s t - Po i n t ge e ft g ra a g a a n e e n i e d e r d e ru i m te o m z i ch te p re s e n te re n . H e b j e w a t t e m e l d e n ? L a a t v a n j e h o r e n v i a w w w. w e s t - p o i n t . n l West-B rabants Duo op 10 november in Bergen op Zoomse Tuymelaer

Mr. & Mrs Honey brengen gevoelige liedjes Muziek loopt als een rode draad door het leven van het echtpaar Petra en Sebas Honing. Ze runnen in zowel Roosendaal als Bergen op Zoom een eigen muziekschool onder de naam ‘A Different Tune’, spelen beide in de symfonische metal band Equisa, en delen het podium onder de naam Mr. en Mrs. Honey.

Agenda

DOOR ROBBY VAN DER ZANDE Beide zijn ze vanaf jongs af aan bezig om muziek te maken. “Mijn eerste herinnering daarvan is dat ik met een Intertoys Ukelele en een koptelefoon naar Sky Radio zat te luisteren en het na zat te spelen” , vertelt Sebas. Petra groeide onder andere op met de muziek van Jesus Christ Superstar. “Dat vond ik fantastisch. Toen ik voor mijn verjaardag een Walkman kreeg, is dat bandje er jaren in blijven zitten tot ik het kapot heb gedraaid. “Ik zou wel wat meer drama in mijn leven willen” , herinnert Sebas zich ooit te hebben gezegd tegen zijn vrouw. “Nou dat werd geregeld!” Het leverde hem de nodige zelfkennis op. Daardoor kan hij zich in de teksten van de liedjes van Mr. en Mrs Honey, die zij vooral bedenkt, over het algemeen goed vinden. “De teksten zijn foto’s van mijn leven, maar dan in een liedje. Het gaat over dingen die ik ervaar, constateer of niet snap, “ vertelt Petra. Vaak zijn personen of situaties uit haar di-

Mr. & Mrs. Honey.

recte omgeving inspiratiebronnen. “Maar ik heb nog nooit gehad dat mensen me daarop aanspraken” , lacht ze. Daar wordt ook wel zorg voor gedragen. Haar manier van werken beschrijft ze als het Disneyeffect. “Je pikt eruit wat je erin ziet. De Leeuwenkoning is bijvoorbeeld best een zwaar verhaal, dat gaat over Simba en de zoektocht naar zijn vader, maar zien kinderen dat?” Sebas vult aan: “Bij de liedjes geldt dat ook, daar mag je de diepgang zelf bedenken en wat je er ervan vindt. We hoeven het niet door de strot te duwen.” Toch zijn sommige teksten minder cryptisch en direct herkenbaar volgens Petra: “Mijn tante had het syndroom van Hus, die

viel uiteindelijk bijna letterlijk uit elkaar, maar toch had ze zo’n levenslust. Vechten is voor haar uitgevonden, alleen is het woord vechten niet goed genoeg.” De situatie inspireerde Petra tot sommige teksten én motiveert haar ook om het optreden op tien november in het teken van stichting Wensenrijders te stellen. “Die doen zulke mooie dingen.” Petra en Sebas staan zondag tien november in café de Tuymelaer op de Grote Markt te Bergen op Zoom. Daar spelen ze vanaf 15.00 eigen liedjes en covers. De entree is gratis én de opbrengst door giften komt ten goede van Stichting Wensenrijders. Meer info: adifferenttune.nl

Presentatie nieuwe album

Jan de Bruijn 14 november in Mezz

Jan de Bruijn.

Met een exclusief concert in het Bredase Mezz presenteert de Zundertse muzikant Jan de Bruijn zijn nieuwe album ‘The Long Way Home’. Hij speelt dan alle nummers met slagwerker Pieter Doms en bassist Bart Buls, de basisbezetting van de cd. Het trio wordt aangevuld met diverse gastmusici waaronder Henri Ylen en Piet Van den Heuvel. Jan de Bruijn werkte een jaar aan het album in de studio van Chris Smulders in

Baarle-Nassau. De aandacht die hij eraan besteedde betaalt zich uit: elk nummer van het album ademt de door Jan bewaakte, persoonlijke kwaliteit. Het resultaat is een tiental krachtige nummers, waarvan acht eigen composities. Het album word in de media en door vakbroeders omschreven als ‘het beste wat Jan tot nu toe heeft gemaakt’. Citaat uuit BN/DeStem: “De Bruijn groeit uit tot de Robert Cray van de lage landen; een gevoelig mens met zwoele, lazy groovende songs”. Zanger-gitarist Jan de Bruijn (Rijsbergen,

1958) genoot in de jaren tachtig bekendheid met The Crew, een ijzersterke rhythm & blues formatie waarmee hij en zus Anneke een toonaangevende rol speelden in het internationale clubcircuit. Eind jaren tachtig stopt The Crew, op het hoogtepunt. Jan gaat steeds meer zelf muziek schrijven en begint een eigen band; hij noemt een selecte groep rockmusici naar hemzelf. Het publiek moet wennen aan de compacte, hitwaardige songs die tegen de poprock aan schurken. De Jan de Bruijn Band brengt één single uit. In het begin van de jaren negentig start hij The Gonnabee’z, opnieuw een combinatie van een selecte groep Nederlandse en Belgische popmusici en met zijn zwager Pieter van Bogaert op de toetsen. The Gonnabee’z speelt vooral eigen werk – het aandeel van Jan is groot. De songs zijn stukken steviger dan iedereen tot dan toe van hem gewend is. Maar vooral in de ballads op de twee albums van deze groep toont Jan zijn ware aard. Jan de Bruijn heeft zich in al die jaren ontwikkeld tot een podiumkunstenaar die als geen ander verschillende talenten en kwaliteiten herbergt: een goede gitarist, een uitstekende zanger en een onvermijdelijke persoonlijkheid op toneel. Niet voor niets deelde hij tot nu toe podia en studio’s met Johnny Copeland, Calvin Owens, Jerry McCain, Jo Lemaire, Peter Dictus, Bløf, Eddie C Campbell, The Uptown Horns, Kaz Lux, Oscar Benton, Kees Meerman, Kees Schipper, Raymond v/h Groenewoud, Stef Bos en vele anderen. Sindsdien was hij veelvuldig in binnen- en buitenland actief met tal van bands en in de meest uiteenlopende samenstellingen. Jan de Bruijn heeft zich in al die jaren ontwikkeld tot een uitstekend gitarist, een geweldige zanger en een onvermijdelijke persoonlijkheid op het podium. Met als voorlopig eindresultaat het prachtige nieuwe album ‘The Long Way Home’.

Bettens Mezz Breda donderdag 7 november Handsome Poets Gebouw-T Bergen op Zoom vrijdag 8 november Infinity Dance World Stoelemat Bergen op Zoom zaterdag 9 november Forever Jong Gebouw-T Bergen op Zoom zaterdag 9 november 20.30 Miel on Tour Time-Out Roosendaal zaterdag 9 november 22.30 Disco 101 Mezz Breda zaterdag 9 november 22.00 King Dalton De Waterput Bergen op Zoom zaterdag 9 november 15.30 Sofie Letitre Mezz Breda zondag 10 november 16.30 Frank McComb Mezz Breda zondag 10 november Ill Skill Squad De Maagd Bergen op Zoom dinsdag 12 november 20.00 Orkater De Kring Roosendaal dinsdag 12 november 20.15 The Fureys & Davey Arthur Het Zwijnshoofd Bergen op Zoom woensdag 13 november Jan de Bruijn Mezz Breda donderdag 14 november 20.30 The Doors In Concert De Kring Roosendaal vrijdag 15 november 20.00 Dutch Floyd Gebouw-T Bergen op Zoom vrijdag 15 november Nielson Mezz Breda vrijdag 15 november Heavy Mezz Breda vrijdag 15 november 20.45 Nduss Time-Out Roosendaal zaterdag 16 november 22.30 Frans Bauer De Kring Roosendaal zaterdag 16 november 20.00 Powerized Mezz Breda zaterdag 16 november 20.30 Superstijl Gebouw-T Bergen op Zoom zaterdag 16 november Bart van der Lee Mezz Breda zondag 17 november 16.30 Jasper Blom Quartet Don Camillo Bar zondag 17 november 16.00

Vrijdag 8 en zaterdag 9 november

Twee dagen opera in Roosendaalse Kring Liefhebbers van opera komen binnenkort volop aan hun trekken in de Roosendaalse Kring. Met twee topwerken uit de opera: ‘Aïda’ en ‘Carmina Burana’. Wie nooit eerder naar een opera is geweest, maar dat altijd al een keer heeft willen doen krijgt nu de kans. Beide werken zijn immers redelijk makkelijk te behappen voor de beginnende opera liefhebber. Het mooie is dat ook de niet kenner onmiddellijk delen zal herkennen uit beide opera’s. En, erg prettig, beide stukken worden voorzien van Nederlandse ‘boventiteling’.

Aïda.

Op vrijdag 8 november staat Aïda van Giuseppe Verdi op de rol. Dat liefde sterker is dan vijandschap bewijst operacomponist Verdi in zijn exotische meesterwerk. Het verhaal leent zich voor spectaculair theater met als hoogtepunt de overweldigende Triomfmars. Toch is Aïda vooral een intiem en ontroerend drama. Het verhaal gaat over de jonge Egyptische legeraanvoerder Radames, die na zijn overwinning op de Ethiopiërs mag trouwen met koningsdochter Amneris. Zijn hart ligt echter bij haar slavin Aïda, de gevangen genomen dochter van de overwonnen Ethiopische koning. Dat kwetst Amneris en als Radames dan ook nog een militair geheim verraadt, valt de held van zijn voetstuk en wordt veroordeeld tot een eerloze dood. Aïda en Radames blijven elkaar echter trouw tot het bittere einde, net zoals Romeo en Julia. Wie Verdi’s muziek hoort – vol pakkende melodieën, variërend

van uitbundig tot intiem – waant zich in het oude Egypte en ziet de liefde bloeien. Een dag later, op zaterdag 9 november, is het de beurt aan ‘Carmina Burana’; een van de beroemdste composities van de vorige eeuw . Het meesterwerk van Carl Orff inspireerde velen en het wereldberoemde O Fortuna wordt veelvuldig gebruikt in reclames en films. Orff combineerde de krachtige, opzwepende ritmiek van de begin twintigste-eeuwse muziek met lichtzinnige middeleeuwse teksten over drank, gokken, liefde en erotiek, een verheerlijking van het ongebonden leven vol aardse geneugten. Orff beeldt het lot uit als een rad van fortuin met als motto: leef en geniet, het leven kan morgen voorbij zijn. Het grote koor van 42 zangers, een aantal solisten van internationale allure en het gerenommeerde orkest van de Staatsopera van Tatarstan zullen zorgen voor een ongetwijfeld grootse uitvoering van het magische meesterwerk.

Nu Online Op de website van West-Point tref je steevast actuele achtergrondinformatie aan. Zoals de laatste muzikale nieuwtjes, de evenementenagenda, videoreportages, bandnieuws en uitgebreide fotoseries. Foto’s Legends of Rock, Ear Candy Festival, Caro Emerald, Ben Saunders, De Staat, Douwe Bob, video Delicious XXL.

W W W . W E S T - P OIN T. N L - IN FO @ WES T- POINT.NL - WWW.WEST- POINT.NL - INF O@ W E ST - PO INT . NL - W W W . W E ST - PO INT . NL PAGINA 18


AUTO’S

Autobedrijf

Bal B.V.

WINTERCHECK

â‚Ź 19,95! +

80 occasions op voorraad Klaverveld 43, Oud-Vossemeer 7HO‡info@autobedrijfbal.nl

Open: maandag t/m vrijdag van 08.00 tot 18.00 uur zaterdag van 08.00 tot 16.00 uur, ‘s avonds op afspraak

www.autobedrijfbal.nl

Mijn grip. Mijn Service.

ONDERHOUDSBEURTEN

REPARATIE/STORINGEN REMMENSERVICE

Wintercheck. Nu met gratis smartphone-handschoenen.

AUTORUITEN

“Ik zie de temperatuur alweer omlaag gaan. Nat wegdek, straks misschien opvriezing‌ Juist dan wil ik dat mijn Mercedes optimaal blijft presteren. Daarom plan ik altijd een Wintercheck. Dan controleren ze de remmen, verlichting, accu, mijn ruitenwissers... achttien punten in totaal. Een veilig idee. Zo houdt mijn auto grip op de winter en ik op mijn smartphone! Want dit jaar krijg ik er ook nog gratis smartphone-handschoenen bij. Kan ik ook ver onder nul blijven bellen.â€?

TREKHAKEN

Bredaseweg 225-22, Roosendaal. Tel. 0165-557400

BANDENSERVICE

WIELEN ACCU’S AIRCO

-Opslag -Verhuur -Verkoop alle merken -Monteren van uw eigen banden -Monteren van uw eigen wielen

APK

Iedere maand actie, zie desnep.nl

Ook een Wintercheck voor slechts ÄŠ19,95 met gratis smartphonehandschoenen? Bel nu voor een afspraak of plan meteen online in via www.mbvanoeveren.nl/winter.

AUTOSERVICE

SCHADE

Wij werken voor alle leasemaatschappijen Maximale planning 1 week Voorkeur via desnep.nl Zundert Rucphenseweg 13a T.076-5973375

Autoschadeteam: van alle merken thuis

Etten-Leur Mon Plaisir 91 T.076-5015853

Bergen op Zoom Poortweg 2 T.0164-233676

DESNEP.NL

" ,‡ t iĂ›iĂ€ÂˆÂ˜}ĂŠiÂ˜ĂŠÂ“ÂœÂ˜ĂŒ>}iĂŠĂ›>˜\ L*iĂ€ĂƒÂœÂ˜iÂ˜Ăœ>}i˜L>˜`i˜ L6Ă€>VÂ…ĂŒĂœ>}i˜L>˜`i˜ L/Ă€>VĂŒÂœĂ€L>˜`i˜ LivĂŒĂ€Ă•VÂŽL>˜`i˜ L/Ă•ÂˆÂ˜LÂœĂ•ĂœL>˜`i˜

Autoschade repareren wij vakkundig en onzichtbaar. Dat doen we al jaren. Maar wist u: dat u bij ons altijd nauwelijks hoeft te wachten? Dat u altijd vervangend vervoer krijgt? Dat u maar liefst 10 jaar lakgarantie krijgt? Dat u 4 jaar garantie krijgt op reparaties met originele onderdelen? Dat wij een haal- en brengservice hebben? Dat wij 7 dagen per week, 24 uur per dag bereikbaar zijn? Dat u altijd

bij ons terecht kunt, ongeacht bij wie u verzekerd bent? Dat wij over de modernste apparatuur beschikken? Dat wij ook alternatieve reparaties doen zoals uitdeuken zonder spuiten, glasreparatie en spotrepair?

Ă“{‡ÕÕÀ \ VÂ…ĂŠĂƒiĂ€Ă›ÂˆVi L>˜`iÂ˜ÂŤi ÓÊΙ ĂŠĂŽ Ă¤ÂŁĂˆnʇÊ{ä i˜ ˆÂ?Ă› Ă›ÂœÂœĂ€ĂŠLi`Ă€

LĂ€ÂœÂ˜`Ă›iÀâiĂŒL>˜`i˜ LÂœĂŒÂœĂ€L>˜`iÂ˜Ă‰>VVĂ•Â˝Ăƒ LVVĂ•Â˝Ăƒ L-ÂŤÂœĂ€ĂŒĂ›iÂ?}i˜

Kortom: kies bij autoschade voor een vertrouwd adres: Autoschadeteam!

Belder 100 4704 RK Roosendaal Tel.: 0165 - 39 80 20 Fax: 0165 - 39 57 07 E-mail: info@autoschadeteamroosendaal www.autoschadeteam.nl

Koperslagerij 2 4651 SK Steenbergen Tel.: 0167 - 563178 Fax: 0167 567878 E-mail: info@vangilsautoschade.nl www.autoschadeteam.nl

Marconilaan-Noord 63 4614 HB Bergen op Zoom Tel.: 0164 - 23 47 79 Fax: 0164 - 23 37 77 E-mail: info@autoschadeteamtouw.nl www.autoschadeteam.nl

Openingstijden: ma. - vr. van 08.00 uur - 18.00 uur za. van 09.00 uur - 12.00 uur

Openingstijden: ma. - vr. van 08.00 uur - 18.00 uur

Openingstijden: ma. - vr. van 08.00 uur - 18.00 uur za. van 09.00 uur - 12.00 uur

Jammer dat ons werk onzichtbaar is... VESTIGINGEN IN: Bergen op Zoom - Borssele - Goes - Middelburg - Nieuwe-Tonge - Oostburg Roosendaal - Steenbergen - Terneuzen - Vlissingen - Yerseke - IJzendijke - Zierikzee

Ă&#x17E;Â&#x2DC;>Â&#x201C;Â&#x153;Ă&#x153;i}Ă&#x160;Ă&#x2C6;]Ă&#x160;Â?Ă&#x2022;Â&#x2DC;`iĂ&#x20AC;Ă&#x152;Ă&#x160;Ă&#x160;/iÂ?°Ă&#x160;ä£Ă&#x2C6;nÂ&#x2021;{äĂ&#x17D;Ă&#x201C;Ă&#x17D;Â&#x2122; Â&#x2C6;Â&#x2DC;vÂ&#x153;J}Ă&#x20AC;Â&#x153;iÂ&#x2DC;iÂ&#x2DC;LiĂ&#x20AC;}L>Â&#x2DC;`iÂ&#x2DC;°Â&#x2DC;Â?Ă&#x160;Ă&#x160;Ă&#x153;Ă&#x153;Ă&#x153;°}Ă&#x20AC;Â&#x153;iÂ&#x2DC;iÂ&#x2DC;LiĂ&#x20AC;}L>Â&#x2DC;`iÂ&#x2DC;°Â&#x2DC;Â? "ÂŤiÂ&#x2DC;Â&#x2C6;Â&#x2DC;}Ă&#x192;Ă&#x152;Â&#x2C6;Â?`iÂ&#x2DC;\Ă&#x160;>°Ă&#x160;Ă&#x152;Ă&#x2030;Â&#x201C;Ă&#x160;6Ă&#x20AC;°Ă&#x160;n°Ă&#x17D;äÂ&#x2021;ÂŁĂ&#x2021;°Ă&#x17D;äĂ&#x160;Ă&#x160;<>Ă&#x152;°Ă&#x160;n°Ă&#x17D;äÂ&#x2021;ÂŁĂ&#x201C;°Ă&#x17D;ä


SPORT

Ploeg wint na aantal forse nederlagen met 3-1

Stavenisse verrast Smerdiek in derby STAVENISSE - In een derby is alles mogelijk. Dat bleek zaterdag weer in Stavenisse. De thuisclub had enkele flinke nederlagen achter de rug, terwijl Smerdiek vorige week nog won met dubbele cijfers. Zaterdag trok Stavenisse echter aan het langste eind.

SportColumn Louis Bovée

Rini’s levenslessen

De spelers van Stavenisse genieten na van de overwinning.

DOOR FRITS SIMONS Smerdiek nam direct het initiatief en schiep enkele kansen. In de derde minuut eindigde een zwak schot in de armen van de sterk spelende doelman Aalt de Rijke. Twee minuten daarna schoot Levi Lindhout de bal hoog over. Smerdiek ontwikkelde een licht veldoverwicht en bleef de aanval zoeken. Na een verdedigingsfout van Stavenisse kreeg Erik van Haaften een goede kans, maar hij schoot naast. Stavenisse wist in de beginfase niets anders te doen dan wat verre trappen naar voren te geven. In de 10e minuut omspeelde Sander van ‘t Hof twee tegenstanders, maar speelde de bal vervolgens te ver voor zich uit. Na het sterke openingskwartier kwam Stavenisse

FOTO FRITS SIMONS

beter in zijn spel, maar de beste kansen bleven voor Smerdiek. Van ‘t Hof en Mario Smits misten echter allebei. In de 35e minuut was het wel raak, maar dan aan de andere kant. De gevaarlijke Ard-Jan Prins kreeg vanaf achttien meter een goede kans en schoot de bal strak en hard binnen: 1-0. Handig Smerdiek was erg aangeslagen en verloor de greep op het spel. In de tweede helft waren de rollen omgedraaid en nam Stavenisse het initiatief onder leiding van aanvoerder Marco Klippel. Rond de 60e minuut herpakte Smerdiek zich en ging op zoek naar de gelijkmaker. Uit een vrije trap van Leroy Pors zorgde topscorer Van ‘t Hof daarvoor. De vreugde was echter van korte duur, want een minuut later nam Jos van

der Jagt een prima corner. Klippel kopte de bal keurig binnen: 2-1. Smerdiek ging daarna meer risico nemen. Prins maakte echter handig gebruik van de gaten in de verdediging bij Smerdiek. Tijdens het slotoffensief van Smerdiek kwam hij na een counter ineens alleen voor de keeper. Hij aarzelde niet en scoorde knap: 3-1. Coach Jaap Knop van Stavenisse: “Na de 1-0 werden we steeds sterker en kregen we meer zelfvertrouwen. In de tweede helft zakte het middenveld weer wat weg en kwam Smerdiek op 1-1, maar omdat we snel op 2-1 kwamen, bleven we erin geloven. We wisten daarna uitstekend te profiteren van de ruimte die we kregen. Alle mannen verdienen een dikke pluim. “ Aanvoerder Klippel was blij. “We hebben verdiend gewonnen.”

Noad ten onder tegen nieuwe koploper DHV

WHS wint spectaculaire wedstrijd THOLEN - Noad’67 is weer koploper af in de derde klasse B van het zaterdagvoetbal. De ploeg verloor zaterdag met 4-1 van DHV dat nu aan kop gaat. Noad staat derde met twee punten achterstand, maar heeft wel één wedstrijd minder gespeeld. WHS, dat zaterdag wel won, staat tweede. DOOR FRITS SIMONS Tholense Boys-De Fendert 2-2. De promovendi waren aan elkaar gewaagd. Tholense Boys begon goed. Na zeven minuten kopte Matthijs van Stee een corner van Koen Nieuwkoop in: 1-0. In de 23e minuut werd het 1-1 door Jeroen Beerendonk, die vanaf het middenveld de verdedigers passeerde en kon scoren. In de tweede helft waren er kansen voor beide teams, maar opnieuw Van Stee bracht de thuisploeg op voorsprong. Daarna verzuimde Tholen via kansen van Niels Hopmans en Werner Marsman definitief afstand te nemen. Elf minuten voor het einde gleed een Thoolse verdediger uit en Koen Schilperoort was er als de kippen bij om de bal in het doel te schieten: 2-2. DHV-Noad’67 4-1. Noad was zeker in de eerste helft de betere ploeg, maar ging toch ten onder in Zevenbergschenhoek. Net na rust kreeg de keeper van Noad rood en raakte de ploeg de greep op het duel kwijt. Ze was goed begonnen, want na tien minuten bracht Jouko Gorissen de 0-1 op het scorebord.

Krabbendijke-WHS 3-6. Een waar doelpuntenfestijn met prima spel. De eerste helft was de mooiste voor WHS. De ploeg uit Sint-Annaland was duidelijk beter. Robin van Dijke tekende voor 0-1 en verdubbelde de score later zelf. Arvin de Witte nam de 3-0 voor zijn rekening en Van Dijke maakte er daarna 4-0 van. Nog voor rust kwam Krabbendijke via een strafschop terug tot 1- 4. In de 48e minuut kreeg WHS´er Richard van de Repe een rode kaart toen hij een doorgebroken speler op de hielen zat. Krabbendijke kwam op 2-4, maar De Witte maakte er met zijn tweede 2-5 van. Na de 3-5 werd het uiteindelijk 3-6 door Leroy Hage. SPS-Unitas 3-2. De schrik sloeg SPS in de 4e minuut om het hart toen de gasten op 0-1 kwamen. In de 30e minuut maakte de nieuwe aanwinst Arek Slowackzewski echter de gelijkmaker en na rust zorgde Ramon Voshol voor de 2-1. Die stand bleef tot de 87e minuut staan, maar toen kwam Unitas op 2-2. Martin Quist zorgde twee minuten echter voor grote blijdschap in het SPS-kamp: 3-2. Tien minuten blessuretijd veranderde daar niets meer aan.

Vigeta Bridgedrive THOLEN - Op zaterdag 9 november wordt de jaarlijkse Vigeta Bridgedrive gehouden in de grote zaal van De Wittenhorst in Halsteren. Inschrijving 13.00 uur, aanvang 13.30 uur. Betaling door overmaking op bankgiro 153551534 t.n.v. Vigeta, Elzenhof 11 te Halsteren. Onder vermelding van Vigeta Bridgedrive. Betaling uiterlijk 4 november. Inschrijvingen kan men richten aan: Kenneth Clements, Narcissenveld 18, 4613 DD Bergen op Zoom, tel. 06-10848320,

e-mail K_clements@online.nl De stichting Visueel Gehandicapten Tandemtochten (Vigeta) zet zich in voor het welzijn van visueel gehandicapten in de regio WestBrabant en Tholen. Zij doet dit o.m. door het jaarlijks organiseren van een twintigtal regionale tandem-tochten, een tandemvakantie midweek en een aantal bowlingwedstrijden. Deze activiteiten bevorderen de zelfwerkzaamheid en de betrokkenheid met het werk van Vigeta en onderlinge contacten die door deze activiteiten ontstaan worden in stand gehouden. De or-

ganisatie van deze evenementen is geheel in handen van enthousiaste vrijwilligers. Om een bijdrage te kunnen leveren aan de bekostiging van deze activiteiten wordt de jaarlijks de Vigeta Bridgedrive gehouden. De opbrengst komt geheel ten goede aan deze stichting. Voor meer informatie over Vigeta én de bridgedrive kunt U terecht op de website van de Stichting Vigeta www. stichtingvigeta.nl Inlichtingen zijn ook te krijgen bij: Frans v. Haperen, Konijnenberg 14, 4661 HB Halsteren, tel. 0164-630315. PAGINA 20

Twee weken geleden stapte ik het internationaal perscentrum Nieuwspoort in hartje Den Haag binnen. Rini Wagtmans had me uitgenodigd om de vertoning bij te wonen van een film over de kindertijd en de jeugdjaren van Nursultan Nazarbajev, de eerste president van de in 1992 uitgeroepen autonome republiek Kazakhstan. Dat gebeurde in zijn hoedanigheid van honorair consul van deze toekomstige economische grootmacht. Omdat de ambassadrice door volstrekt onvoorziene omstandigheden niet aanwezig kon zijn, sprak Rini de gasten, onder wie een aantal toppers uit het Nederlandse zakenleven, toe. Hij deed dat rustig en uit de losse pols. Rini spreekt altijd vanuit zijn hart. De twee uur durende film maakte diepe indruk en deed me in sommige opzichten denken aan Rini’s eigen leven, want ook hij knokte zich uit een soort kansloosheid naar de top in de wielersport en in de business. Na afloop hield Rini uit St. Willebrord, iemand met alleen zes jaar basisschool, in het Nederlands en Engels opnieuw een warm pleidooi voor Kazakhstan. Alle aanwezigen hingen aan zijn lippen. In de trein naar huis overdacht ik de invloed van Rini op mijn leven. De eerste zaterdag van 1971 leerden we elkaar kennen. Met enkele dorpsgenoten organiseerde ik in mijn woonplaats Stampersgat voor het Goede Doel een voetbalwedstrijd tussen twee teams bekende wielrenners. Tot die elite behoorde Rini onmiskenbaar, want ruim zes maanden eerder was hij vijfde geëeindigd in de Tour de France. In het café waar de gelegenheidsvoetballers voor een drankje en een hapje samenkwamen, raakten Rini en ik aan de praat. Het klikte onmiddellijk tussen de gelouterde profcoureur en het wereldvreemde studentje aan de pedagogische academie van Oudenbosch. “Je bent altijd welkom in huize Wagtmans,” zei Rini bij het afscheid. Het begin van onze hechte vriendschap. Van Rini heb ik heel veel geleerd. Hij waarschijnlijk van mij een beetje. Tot de dag van vandaag kan ik zelfs middenin de nacht onaangekondigd bij hem aanbellen. In 1981 zat ik door privé-omstandigheden in zak en as. Mijn overbezorgde moeder bracht, buiten mij om, Rini op de hoogte en Rini verscheen opeens bij de voordeur van mijn woning in Lage Zwaluwe. Hij vertelde over de talrijke tegenslagen in zijn leven, later door Peter Ouwerkerk opgetekend in de boeiende biografie ‘Ongekend’. Dat ik positief moest blijven en op mezelf moest vertrouwen. Ik heb Rini nog zien koersen, hoewel alleen zijn zege in de Acht van Chaam van 1968 me is bijgebleven. In een adembenemende sprint wees hij Tourtriomfator Jan Janssen terug. Met mijn geliefde oom Rinus en mijn neven Kees, Janus en Leon was ik hiervan getuige. Aan de profcarrière van Rini - die drie Touretappes won en één dag de gele trui droeg - kwam als gevolg van hartklachten in 1973 abrupt een einde. “Zou dat niet zijn gebeurd, dan zou ik misschien een keer de Tour hebben gewonnen”, beweert hij. Ik geloof het graag. Rini bezat uitzonderlijke kwaliteiten op en naast de fiets. In alles wat hij grondig aanpakte, bleek hij succesvol. Een man een man, een woord een woord - zó luidt een van Rini’s lijfspreuken. Beloftes breken, is hem vreemd. “Het Leven is geven; niet nemen,” hield hij me al 42 jaar terug voor. En: “Vrienden blijf je tot aan het graf.” Als KNWU-bondscoach stond Rini Wagtmans, sinds 2006 Ridder van Oranje Nassau, aan de basis van de glansrijke loopbaan van onder meer Jacques Hanegraaf, Adrie van der Poel, Theo de Rooy, Johan van der Velde en Peter Winnen. Puur op gevoel sloeg Rini ploegleidersaanbiedingen van grote sponsors resoluut af. Hij stak al zijn energie in het opzetten en uitbouwen van Rogelli Sportkleding, een bloeiende firma die hij uiteindelijk overdroeg aan zijn zoon Marijn. De self made man, iemand die volledig op eigen radar vaart, is nu dus honorair consul van Kazakhstan. Tussen de bedrijven door broeit hij, met de onvoorwaardelijke steun van zijn vrouw Ria, op nieuwe dingen. Zo bedacht hij de Yellow Jersey Classic. Ik ben heel trots op je, Rini. Bedankt voor alles!

Drie medailles WIK

Amy Hage wint goud THOLEN - Op zaterdag 26 oktober was de individuele springwedstrijd in Oostburg. WIK nam drie medailles mee naar huis en was daarmee erg succesvol. Een zestal turnster nam deel op de onderdelen airtumbling, trampoline en pegasus. Airtumbling was favoriet bij de deelnemers. Julia Mosselman, uitkomend in senioren b liet een nieuwe serie zien waarbij ze 5 onderdelen achter elkaar turende. Bij de tweede serie met streksalto achterover, gelijk gevolgd door salto voorover eindigde ze helaas met een val. Waardoor een podiumplek er niet inzat. De overige turnsters waren stabiel en turnde geconcentreerd en lieten nette combinaties zien. De concurrentie was op dit onderdeel echter te sterk. Daarna was de trampoline aan de buurt, ook op dit onderdeel werd er goed gesprongen. Belangrijk onderdeel is de landing van een sprong. Bij dit onderdeel lieten de turnsters zien waarom ze vaak trainen en maakte sprong na sprong een goede landing. Amy Hage, junior c. eindigde op

Julia Mosselman.

het hoogste podium en mocht doet goud ophalen. Demi van Dijke, senior c, wist het brons te bemachtigen met hurksalto, hurksalto halve draai en streksalto halve draai. Joyce Maas, Tessa van Dijke, Julia Mosselman en Josefine de Jong maakte het Demi van Dijke lastig. Het onderlinge punten verschil was namelijk maar 0,85. Het laatste onderdeel was Pegasus. Favoriet bij Amy Hage. Met een serie van tipsalto, overslag en overslag halve draai eindigde ze net naast het podium op de 4e plek. Julia Mosselman vlamde met tip hurksalto, tip hoeksalto en overslag. De jury zag dit ook en beloonde ze met het zilver.


Meer dan een half miljoen Bodes elke week! In- en verkoop van nieuwe & gebruikte auto’s en bestelwagens - Autoverhuur - Onderhoud, reparatie, APK - Div. bestel- & bedrijfsauto’s - Koelauto’s te koop/te huur

Paasdijkweg 2 4693 RE Poortvliet Tel. 0166-612680 Fax. 0166-612622 paasdijkauto@hetnet.nl

www.niemantsverdrietauto.nl 9 Wij werken voor alle verzekeringsmaatschappijen 9 Altijd gratis vervangend vervoer 9 Geen eigen risico

ACHTTIEN BODES, ALLEMAAL ANDERS

Energieweg 25 ¦0166 606898 ¦info@autoschadebuijs.nl 4691 SE Tholen ¦06 14431800 ¦www.autoschadebuijs.nl

En of we thuis zijn in de regio … De Bode valt op een half miljoen adressen gratis in de bus. Liefst achttien edities vliegen er we-

in parelmoer wit, in combinatie met een zwart dak

ONDERHOUDSBEURTEN

lage daklijn, echte coupévormen sportieve maar vooral ook chique brommobiel

REMMENSERVICE

REPARATIE/STORINGEN

AUTORUITEN

kelijks uit bij uitgeverij

TREKHAKEN

De Bode. Heel West-

SCHADE

Brabant, Tholen, Sint Philipsland, de Beve-

%YXSFIHVMNJHI&YMXIRZIWX

WIELEN

landen en Walcheren

&YMXIRZIWXˆ%(&IVKIRST>SSQˆXIP

ACCU’S

[[[HIFYMXIRZIWXRP

AIRCO

worden

gecoverd.

Een topdekking. Alle

UW OFFICIELE SUZUKI DEALER

lezers worden zeer op maat en fijnmazig bediend met vooral nieuws uit hun eigen leefomgeving. Dat is onze

corebusiness.

Dat is de kurk waarop we drijven. Ook onze adverteerders beseffen dat ze hun klanten via De Bode uitermate gericht kunnen benaderen, of juist een uitgebreid

marktge-

bied kunnen aanboren

Merk type Suzuki Alto 1.0 5 drs. Comfort plus Suzuki Alto exclusive Suzuki Alto Comfort plus GT+ Suzuki Alto Comfort plus Suzuki Wagon R+ special airco Suzuki Wagon R+ GLX Suzuki Splash 1.2 Comfort Suzuki Splash 1.2 exclusive Navigatie Suzuki Splash 1.0 Comfort airco/radio CD Suzuki Swift 1.3 GLS 3 drs Suzuki Swift 1.2 5 drs. Comfort AUTOMAAT Suzuki Swift 1.2 5 drs. Comfort Suzuki Liana 1.6 exclusive Suzuki SX4 Exclusive Suzuki SX4 1.6 Shogun Suzuki Kizashi 2.4l sport Suzuki Grand Vitara 5 drs 2.0 exclusive Suzuki Grand Vitara 5 drs 2.4 exclusive Nissan Pixo Airco Nissan Almera Tino 1.8 visia Nissan Micra 1.2 5 drs. Elle Airco Nissan Pixo Airco Hyundai i10 i-catcher 1.1 cool Opel Astra Kia Picanto Airco

bouwjaar 2011 2009 2010 2012 2003 2004 2008 2010 2011 2005 2012 2011 2005 2011 2008 2011 2007 2008 2010 2006 2007 2010 2011 1999 2006

km stand 20716 54909 40347 9225 87234 54034 75390 15145 23179 55760 10901 24165 31505 18230 43148 1970 47690 65267 62300 82502 88305 61308 12319 119200 67989

prijs € 7650 6750 7750 7950 3750 4250 6950 9750 10450 5950 14950 11750 5450 15750 10450 22750 13750 15750 6250 6950 6450 6250 7950 1950 4650

Kijk voor de hele voorraad op onze website

door tegen een zeer

Autobedrijf CENTRUM

aantrekkelijk tarief in

Van Heelulaan 81 Bergen op Zoom Tel. 0164-257057 WWW.SUZUKICENTRUM.NL

meerdere kranten tegelijk te adverteren.

Iedere maand actie, zie desnep.nl

DE ZEKERHEID VAN

ter. Het grondgebied

spreidingsgebied. De

Waar andere stoppen, wij >40 jaar gasgeven -Wij uitleesapparatuur hebben voor alle type

gen, zeer lokale karak-

doorgaans het ver-

BANDENSERVICE

APK

Bodes hebben hun ei-

van een gemeente is

AUTOSERVICE

Mercedes, Ford, of Kia -Wij werken met “binnen zonder afspraak” -Wij ook voor deze merken storingen oplossen -Wij voor alle merken onderhoud en reparatie’s doen -Wij zoals bij alle merken stukken goedkoper zijn dan dealers. Goedkoper dan Bovag of universeel garage’s met behoud van service en kwaliteit -Wij werken voor alle leasemaatschappijen -Wij uw banden en wielen gratis ophalen -Wij altijd zorgen voor opslag van banden en wielen Bergen op Zoom, Poortweg 2, T.0164-233676 DESNEP.NL


Vosmeers dorpsbos bron van schatten voor herfstproject

Lampionnenoptocht ‘De kinderen zoeken zelfs kabouters’ Sint Maartensdijk OUD-VOSSEMEER - De jongste leerlingen van de drie basisscholen in Oud-Vossemeer en de kleintjes van De Pluus en Kids & Co struinden vorige week dinsdag samen tussen de bomen en het struikgewas in het plaatselijke SINT MAARTENSDIJK - Op zaterdag te hollen en daar iets leuks van te maken. 9 november organiseert Evenementen Laat je fantasie eens gaan en je zou best dorpsbos. Ze genoten van een herfstproject in het kader van de voor- en vroegschoolse educatie (vve). Comité Smalstad (ECS) in samenwerking met muziekvereniging Euterpe een lampionnenoptocht. Ieder jaar lopen vele kinderen met hun ouders achter de muziek mee door het dorp met een lampion. Het is altijd weer een prachtig schouwspel de kinderen enthousiast mee te zien doen. Uiteraard zijn de kinderen uit Scherpenisse ook weer welkom om met hun lampion mee te lopen achter de muziek. De lampions zijn te koop bij diverse winkeliers in Sint Maartensdijk. Het is natuurlijk leuker en origineler om zelf een lampion te maken. Bijvoorbeeld door een pompoen of een suikerbiet uit

een leuke lampion kunnen maken zeer zeker met behulp van je ouders. Het vertrek en terugkomst is op de Markt, zorg dat je op tijd aanwezig bent want de muziek wacht niet. Er wordt om 19.00 uur gestart. Bij terugkomst staat er warme chocomel met speculaas klaar. Maak een mooie foto van de optocht stuur deze via de e-mail naar ECS info@ecssmerdiek. nl en wij plaatsen de foto op de website. Inschrijfformulieren liggen in de ECS tent op de Markt. Wil diegene die onze tent gebruikt heeft deze weer terugbrengen op zijn plaats. Binnenkort leest U meer informatie over de intocht van Sinterklaas op 23 november.

Dorcas Voedselactie Herfstspulletjes zoeken in het dorpsbos vinden de kinderen stiekem leuker dan school.

DOOR JOSIEN MATHLENER Een dag na de herfststorm scheen een felle najaarszon over het groen van het Vosmeerse dorpsbos. In de nasleep van de hevige wind waaide nog een stevige bries, maar geen hummel die daarnaar taalde. De kindjes uit de onderbouwgroepen van De Ark, Sint Anthoniusschool en Die Heenetrecht en het grut van de plaatselijke peuterspeelzaal en kinderopvang hadden maar een ding voor ogen: struinen en spelen. Nou mocht dat laatste wel pas nadat ze met zijn allen naar stokjes, blaadjes en allerlei andere herfst gerelateerde dingetjes hadden gezocht. Voor de leerkrachten, groepsleidsters en ouders was het heerlijk om te zien met hoeveel plezier de kinderen op zoek gingen naar alles wat los en vast zat in de natuur. “Kom, dan kijken we of we babyboompjes vinden”, zei moeder Mireille van ‘t Hof tegen haar zoontje Niels. Meer kleintjes kwamen naar haar toe om al dan niet hun eigen gevonden schatten te laten zien. In de meegenomen plastic tassen verdween een arsenaal aan spulletjes voor op de herfsttafels in de scholen.

Doorstroom In het voorjaar zaten de kleintjes samen de mooiste kunstwerken te krijten op de stoeptegels voor De Vossenkuil. Nu volgde het gezamenlijke herfstproject. In het licht van de voor- en vroegschoolse educatie vindt er twee keer per jaar een project plaats dat de drie scholen en De Pluus en Kids & Co samen oppakken. Dat gebeurt inmiddels al zo’n zes jaar. De samenwerking is gericht op een vloeiende doorstroom van de kinderopvang naar het primaire onderwijs. Tastbaar Alle partijen hebben een boom gemaakt met woordenschatwoorden die verband houden met de herfst. “We leren de kinderen ook allemaal eenzelfde versje dat bij het thema hoort”, vertelde leerkracht Danielle Poppelaars van de Sint Anthoniusschool. “We merken dat het eropuit gaan de woorden uit de woordenschat tastbaarder maakt voor de kinderen. Ze zien wat werkelijk bij die woorden hoort.” Leerkrachten Arjenne van der Maas van

FOTO JOSIEN MATHLENER

Die Heenetrecht en Tineke van Efferen van De Ark liepen gezamenlijk op naar de rest van het gezelschap, dat zich inmiddels had verzameld in de speeltuin in het dorpsbos. “De kinderen zijn zelfs op zoek gegaan naar kabouters”, vertelde Arjenne lachend. “Het verrast me trouwens dat het dorpsbos zo mooi is”, aldus Tineke. Dinand en Quincy van Hees, een vijfjarige tweeling, vertelden dat ze zoeken veel leuker vinden dan school. “We hebben dennenappels gevonden en blaadjes en stokjes”, riepen ze door elkaar heen. “Die gaan we naar school brengen voor op de herfsttafel”, zei Quincy wijs. Moeder Monica van Kaan zag haar Daney (4) met van alles aankomen. “Ze vinden in al hun fantasie wat ze maar kunnen bedenken.” De herfstactiviteit werd besloten met het uitdelen van appels door de familie Droogers, wiens kroost over alle scholen verdeeld zit. Natuurlijk zat er aan dat appeltje ook nog een educatief element, want waarom horen appeltjes nou eigenlijk bij de herfst? Daar hadden de hummels zo hun eigen wijze ideeën over.

Zaterdag in de Onze Lieve Vrouwe Hemelvaart

Kerkdienst in het dialect in Tholen THOLEN - In de Onze Lieve Vrouwe Hemelvaart vindt zondag (10 november) vanaf 14.30 uur voor de derde keer een oecumenische kerkdienst in het Zeeuws dialect plaats. Ook voor de derde maal gaat Nel Roggeband-Baaij voor in de Thoolse kerk. Haar boodschap heeft dit keer het thema ‘Oe mom me noe’. DOOR BRITTA JANSSEN Iedereen is welkom bij de dienst, waarvoor de in Tholen opgegroeide theologe Nel Roggeband dit keer het thema ‘Oe mom me noe’ koos. “Ik combineer graag wat de Bijbel vertelt met wat er in de samenleving gebeurt.” Oe mom me noe gaat over hoe mensen wegen zoeken, verklaart ze. “Zeker voor mensen die het zwaar hebben,

bijvoorbeeld door de bezuinigingen in de zorg, is dat niet altijd makkelijk. Ik vertel verhalen uit de Bijbel over hoe mensen dat vroeger deden. Toen waren er ook al samenlevingen met recht en gerechtigheid en aandacht voor de armen. De maatschappij is gericht op steeds meer willen, maar we moeten met elkaar delen. Wat doen we bijvoorbeeld voor mensen met een beperking bij wie het pgb (persoongebonden

budget waarmee mensen zorg inkopen, red.) wegvalt of wordt gehalveerd?” Roggeband wil haar verhaal ‘behapbaar’ en laagdrempelig houden. “Ik vind het mooi om te laten zien dat de verhalen van vroeger veel wijsheden bevatten.” Op het programma staat verder muziek van een klein ensemble dat ook in het dialect zingt en schriftlezingen door Marga Kunst, Lenie van Elsäcker en Adri Vroegop.

EREDIENSTEN ZONDAG 10 NOVEMBER

GER KERK: 10.00u Ds. P.A. Broere, Heilig Avondmaal

THOLEN: CHR GER KERK: 10.00u en 18.30u ds. A. den Boer HERV GEM: 9.30u ds.W.Meijer; 18.30u ds.P.M. van t Hof HERSTELD HERV GEM: 9.30u voorbereiding Heilig Avondmaal ds. C.J.P. van der Bas Kruiningen; 15.30u ds. C.J.P. van der Bas Kruiningen CHRISTENGEM: zaterdag 9 november: 14.00u K. van Velzen; zondag 10 november: 10.00u A. Wisse GER ICHTHUSKERK: 10.00u Ds. Jasper MaasGhana RK KERK: 11.00u Woord gebed Communieviering

SCHERPENISSE: GER GEM: 9.30 en 18.30u ds. E. Bakker, 14.00u leesdienst.

Oude-Tonge; 18.00u ds. E. Versluis HERSTELD HERV GEM: 10.00u kand. J.W. Baan, Putten; 16.00u kand. M. Diepeveen, Stellendam

THOLEN - Dit jaar wordt op 8 en 9 november in de plaatselijke supermarkten in Tholen, Poortvliet, Sint Maartensdijk, Stavenisse, Sint Philipsland en Oud Vossemeer, en op 22 en 23 november in Sint Annaland, weer de jaarlijkse Dorcas Voedselactie gehouden. Op meer dan duizend locaties in Nederland worden voedsel en fondsen ingezameld voor de allerarmsten in Oost Europa en Afrika. Bij deze actie zijn meer dan 400 kerken, 600 supermarkten en ruim 6000 vrijwilligers betrokken. Met de Voedsel-

actie 2013 zamelt Dorcas voedsel en geld in voor de allerarmsten in Oost Europa en Afrika. Het voedsel deelt Dorcas in voedselpakketten uit aan mensen die dit zelf niet kunnen kopen door bijvoorbeeld leeftijd, ziekte of een beperking. Het geld wordt besteed aan voedselzekerheidsprojecten waarmee mensen in hun eigen levensonderhoud leren voorzien. Dit jaar is het doel om 50000 voedselpakketten in te zamelen en 400.000 euro aan fondsen voor voedselzekerheidsprojecten en transport van de voedselpakketten. Meer informatie: www.dorcasvoedselactie.nl

Oproep nieuwe koorleden DEV SINT ANNALAND - Het Christelijk Sint Annalands mannenkoor “Door Eendracht Verbonden” is op zoek naar enthousiaste mannen die graag zingen. Heeft u op woensdagavond tijd, zingt u graag christelijke liederen en zou u dit ook samen met een gezellige groep gemotiveerde koorleden willen doen? Kom dan eens de fijne ongedwongen sfeer proeven op onze repetitie avonden! De minimum leeftijd is 16 jaar.

We repeteren elke woensdagavond van 19.45 tot 21.45 uur in de Hervormde kerk of in het verenigingsgebouw aan de ring in Sint Annaland. We hopen u op ons koor te kunnen verwelkomen! Heeft u vragen en wilt u eerst nog wat meer over ons koor weten? Welke liederen wij zingen? Waar en wanneer we uitvoeringen hopen te houden? Mail of bel dan met de secretaris: Rien Filius 06-41174050 secretaris.chr. mannenkoor.dev@gmail.com of kijk ook eens op onze website: www.devsintannaland.nl

Dominee Jossi Ben Zvi uit Jeruzalem in Tholen

KERKELIJK NIEUWS

POORTVLIET: HERSTELD HERV GEM: 10.00u ds. L. W. Ch. Ruijgrok; 18.00u ds. L. W. Ch. Ruijgrok

SINT-MAARTENSDIJK: HERSTELD HERV GEM: woensdag 6 november: 19.30u Bijbellezing; zondag 10 november: 9.30u ds. N. den Ouden; 14.30u ds. N. den Ouden HERV GEM REHOBOTH: 10.00u mw. Joëlle Kooman, Zierikzee; 19.00u ds. J. Reehorst, Stavenisse STAVENISSE: HERV GEM: 10.00u ds. E. Versluis, Sint Annaland; 18.00u ds. D. Jongeneel, Arnemuiden SINT-ANNALAND: HERV GEM: 10.00u ds. P.M. van ‘t Hof,

OUD-VOSSEMEER: CHR GER KERK: 10.00u leesdienst; 15.30u ds. A.den Boer GER KERK: 10.00u ds. B. de Graaf, Waalwijk RK KERK: 09.30u WGC. ANNA JACOBAPOLDER: GER KERK: 10.00u ds. K.W. Kakes, ’s Heer-Abtskerke SINT PHILIPSLAND: HERVORMDE GEM: 9.30u kand. M. de Wilde; 17.00u ds. W. Meijer Wijzigingen en/of aanvullingen kunt u via de website www.internetbode.nl (klikken op Redactie) aanleveren. PAGINA 22

Dominee Jossi ben Zvi met zijn vrouw Mirjam.

THOLEN - De bekende Joodse Bijbelleraar en predikant dominee Jossi Ben Zvi komt donderdag 14 november naar Tholen. Hij zal de Bijbel openen en de deelnemers meenemen in de uitleg vanuit het Hebreeuws. Aan de hand van een centraal woord zullen er lijnen getrokken worden naar het Nieuwe Testament. Het seminar bestaat uit 3 delen: Inleiding in de Thora, sleutelwoorden in de Bijbel en harmonie in de Bijbel. Het seminar is bedoeld

voor: predikanten, studenten theologie, gemeentewerkers, leidinggevenden, gemeenteleden, kortom voor een ieder die zich wil verdiepen in de Bijbel. Ds. Jossi Ben Zvi zal in het Hebreeuws onderwijs geven, zijn vrouw Mirjam verzorgt de Nederlandse vertaling. Donderdag 14 november, De Wingerd, Nieuwe Pad 1 4691 BP te Tholen van 16.00 tot 21.30 uur. U kunt zich opgeven bij Leo Konijn: Klaverveld 23, 4698 PS Oud Vossemeer, leo@leokonijn.nl, 06-53160536.
Haarscherpe maandaanbieding Speedy Haarcosmetica

=o

xl

pop

Voor onze groot gebruikers inhoud van 250 ml voor €19,95geldig tegen inlevering van deze bon Antwerpsestraat 4 Bergen op Zoom 0164-258788

 Laat ze nu behandelen met de PinPoint laser. Na de laserbehandeling worden de nagels geleidelijk weer normaal in de daarop volgende maanden.

SIGMA S2U EN SIGMA TIGRON SATIN / GLOSS Mooie, sterke en slijtvaste verf, zeer geschikt voor uw binnenschilderwerk.

Jacco Goud

www.goudverf.com

www.dermcentrum.nl

ONS COMPUTERS

Kijk voor de actuele prijzen op onze website of bel ons! GRATIS ADVIES EN BEZORGING BINNEN DE REGIO

Al meer dan 10 jaar een begrip in Tholen

Voor al uw computeren laptopreparaties het juiste adres!

G.NL

WWW.DENENGELSMANSIERBESTRATIN

Kies voor Den Engelsman Tuinmaterialen

Veilingweg 9, 4697 RB Sint-Annaland T; 0166-653190 F: 0165-653740

www.denengelsmansierbestrating.nl

internetstoringen aan huis! BOTERMARKT 4-6 | THOLEN | TEL. 0166 600 440

10 NOV. HOOGERHEIDE TENNISHAL SPORTS&PLEASURE 16 EN 17 NOV. OUDENBOSCH SPORTHAL DE BEUK 24 NOV. STEENBERGEN SPORTHAL t CROMWIEL

Schelde Rijnweg 14, 4691 RW Tholen Tel. 06-22870793 E-mail: c.plompen@kpnplanet.nl

WWW.HOBBYKAS.NL

1 DEC. KLUNDERT SPORTHAL DE NIERVAERT 8 DEC. HOOGERHEIDE M.F.C. KLOOSTERHOF 14 EN 15 DEC. OUDENBOSCH SPORTHAL DE BEUK 22 DEC. STEENBERGEN SPORTHAL t CROMWIEL 26 DEC. OSSENDRECHT SPORTHAL DE DRIESCHAAR

Budget kas

€ 350,-

Alu-pro kas

v.a. € 925,-

Combi-pro kas

v.a. € 950,-

Victoriaanse kas v.a. €1400,Bel voor onze folder/prijslijst

29 DEC. WOUW SPORTHAL OMGANCK

MARKTEN OPEN VAN 9:00 TOT 16:30 UUR INL/RESERV. 0165-302682 OF WWW.DEMARKTEN-WOUW.NL WWW.DEMARKTEN.COM

Showterrein met 36 kassen

EMBREGTS KASSEN Gors 70 Hoeven 0165-502506

GEOPEND: 

Aannemersbedrijf van Haaften B.V. Sierbestrating van Haaften

Wij zijn leverancier van o.a.: ^ŝĞƌďĞƐƚƌĂƟŶŐ ůŽŬŚƵƩĞŶ ^ĐŚƵƫ ŶŐĞŶ dƵŝŶǀĞƌůŝĐŚƟŶŐ ^ƉĞĞůƚŽĞƐƚĞůůĞŶ dƵŝŶďĞĞůĚĞŶ dƌĂŵƉŽůŝŶĞƐͬ^ŬĞůƚĞƌƐ KǀĞƌŬĂƉƉŝŶŐĞŶ

Ben jij enthousiast, flexibel en heb jij zin in een nieuwe uitdaging? Mail cv met foto naar: rezasmit@zonnet.nl Ter info: www.brasseriedeberk.nl

erk, Aanleg, grondw tsen riolering, plaa Ğ ǀĂŶďůŽŬŚƵƩ Ŷ

Paasdijkweg 19A, 4693 RE POORTVLIET Tel.: 0166 61 92 00 Pilootweg 5, 4696 RJ STAVENISSE Tel.: 0166 69 29 77

WWW.VANHAAFTENPOORTVLIET.NL

Het plaatsen is vakwerk. dat staat er voor jaren. Kwaliteit en degelijkheid, daar komt het op aan. Betonpaal in combinatie met betonplaat. Houtdelen vrij van de grond, kan niet rotten. Evt. gratis thuisbezorging.

DE SCHANS, Steenbergseweg 6 HALSTEREN Telefoon 0164-686418 www.deschanstuinschermen.nl

Ook voor rooien en verwijderen van uw oude erfafscheding!!!

WOENSDAG 500 gram indische gehakt ..............................€ 2,98 1 kilo runder gehakt ........................................€ 5,98 grootmoeders gehakt ballen ....... 5 halen 4 betalen DONDERDAG,VRIJDAG EN ZATERDAG 1 kilo gezouten boeren hamlappen ...............€ 5,95 500 gram verse sausijsjes ..............................€ 2,75 250 gram mager nasivlees .............................€ 1,75 100 gram ongepaneerde snitsels...................€ 0,85 100 gram varkens oesters ..............................€ 0,89 (gemarineerd of naturel) 300 gram shoarma of gyrosvlees...................€ 2,28 (met gratis saus) 100 gram bief steaks .......................................€ 1,39 gehakt cordon bleu ...................... 5 halen 4 betalen 100 gram gekookte worst ..............................€ 0,95 100 gram grilworst (div. soorten) ....................€ 0,95 100 gram runder rollade ................................€ 1,39 of alle drie samen voor slechts ........................€ 3,19

Langestraat 1, Poortvliet Telefoon 0166-612467

het oplossen van computer- en

Wij komen bij u langs de deur met vast op de wagen vrije uitloop eieren, aardappelen en diverse andere producten.

full-time

KWALITEITSSLAGERIJ J. BEVELANDER

Ook kunt u bij ons terecht voor

Tholen

Zelfstandig werkende koks

Met aangepaste formule tegen donkervergeling.

0113 - 57 41 82 / 06 40 - 64 92 39

PLOMPEN VERSPRODUCTEN

Wegens grote drukte zijn wij op zoek naar versterking van ons team…

Maandag 12.00-17.00 di t/m vrijdag 9.30-17.00 Zaterdag 11.00-17.00

SCHIMMELNAGELS

Zomergemstraat 2a 4826 CW Breda 076 578 00 50

Brasserie

Vrijdag, Zaterdag en Zondag vanaf 12.00 uur. www.de-uitwijk.nl info@de-uitwijk.nl Dorpsweg 136, De Heen Tel: 0167 560000

- 130 soorten pannenkoeken - Grill specialiteiten (niet op zondag) - Overdekt en verwarmd terras - Speeltuin en kinderboerderij - Minigolf en kanoverhuur Informeer naar de mogelijkheden voor feesten en partijen.

6QXIIHOPDUNW ³1LHXZH1REHODHU´(WWHQOHXU Anna van Berchemlaan 2 Zondag 10 november 2013 van 09:00-16:30 ****UDWLV3DUNHUHQ *UDWLV3DUNHUHQ***

www.snuffelmarktetten-leur.nl


Stoppen ! met roken

VAN ALTEN

Lasertherapie

ZOEK JE EEN PARTNER?

De behandeling wordt vergoed. www.praktijknatuurlijkbeter.nl tel. 0164-254602

Juridisch Advies

Afslanken met succes!

Specialisten in ondernemings- en arbeidsrecht

Lasertherapie

DE BEHANDELING WORDT VERGOED www.praktijknatuurlijkbeter.nl tel. 0164-254602

Betrokken, betrouwbaar en deskundig THOLEN en ROTTERDAM THOLEN en SCHIEDAM

T: (Ϭϭϲϲ) 36 36 60 60 www.vanaltenjuridischadvies.nl T: (0166)6060 www.vanaltenjuridischadvies.nl info@vanaltenjuridischadvies.nl info@vanaltenjuridischadvies.nl

Alleen met een persoonlijke ontmoeting kun je laten zien wie je echt bent. Ben je klaar met ‘daten’ en toe aan een vaste relatie? Kom dan naar Mens & Relatie. Persoonlijke bemiddeling met de hoogste slagingskans.

Lia van der Wel 0165201023 Of 088-0221900

(landelijk)

Of kijk op www.mens-en-relatie.nl

Meubel Hal BROOS Meubelen Zuid Oostsingel 23 - Bergen op Zoom - 1000 m2 Meubelzaak BROOS Meubelen Burg. Van Hasseltstr. 64 Bergen op Zoom EENMALIGE VERKOOP

SHOWROOMMODELLEN

OPENHAARDEN | HOUTKACHELS | ONDERHOUD & REPARATIE

bankstellen, kasten, eethoeken enz. Nieuw en gebruikte meubelen (vele koopjes)

75 jaar in Bergen op Zoom

80 bankstellen te zien

10-20 tot 40% KORTING

CVAB, Centrum Voor Attitude en Begeleiding Dierenpension en gedragscentrum Cok en Angeline Verhoek

Het CVAB bestaat dit jaar 25 jaar! In 1988 opgericht als eenmanszaak te Bergen op Zoom en in 1995 verhuist naar Tholen waar het ook een vennootschap onder firma werd. Nu, 25 jaar later, steen voor steen opgebouwd, een mooi bedrijf waar vele dieren zich thuis voelen tijdens hun vakanties, waar vele mensen worden geadviseerd en begeleid in het omgaan met hun huisdier en waar vele leerlingen hun opleiding zijn gestart en/of hebben afgerond. Een bedrijf, met een team, waar wij enorm trots op zijn!

Ook grote keuze seniorenmeubelen! Meubelzaak BROOS Meubelen, Burg. Van Hasselstr. 64 Tel. 0164 234 990 Meubel Hal BROOS MEUBELEN nieuwe en gebruikte meubelen 1000 m2 Toonzaal Meubelhal Zuid Oostsingel 23 - Bergen op Zoom naast ABN-parking Tel. 0164-242097 * De gratis prothese check is éénmalig en geen vervanging van een reguliere gebitscontrole.

DE GROOTSTE KACHELSPECIAALZAAK VAN HET ZUIDEN!

10-20 tot 40% KORTING

Wat een service! t een kunstgebit Nooit geweten da oleerd moet worden. regelmatig gecontrvergoed ook! En het wordt nog

Wij willen dit graag met u delen en nodigen u daarom graag uit voor de receptie:

Heeft u moeite met kauwen of praten? Het bedrijf is deze middag ook opengesteld voor bezichtiging.

Zit uw prothese (kunstgebit) te los en is uw tandvlees regelmatig geïrriteerd? Wellicht zit er een scheurtje in uw prothese en kunnen de klachten verholpen

Graag tot dan! Ons adres: CVAB/Elkiestichting, Roolandsedijk 2 - 4691 PR Tholen, 0166-612027 info@cvab.net , www.cvab.net (hier staat ook een routebeschrijving op.)

worden met een reparatie. Kom langs voor een GRATIS prothese check. Samen zorgen wij ervoor dat u iedere dag begint met een glimlach.

TEGEL DISCOUNT Argon 29, 4751 XC Oud Gastel, Borchwerf 2, 0165 530540

SPHINX V&B - MOSA

NU BLIJVEND SCHERP GEPRIJSD HOOGWAARDIGE KWALITEIT

HOEZO DUUR? BIJ ONS VASTE LAGE PRIJZEN!!! Heeft u al een offerte? Breng deze gerust mee, wij zijn gegarandeerd goedkoper.

Ma. t/m vrij. van 8.00-12.30 u. en van 13.00-17.30u. Zat. van 8.00-16.00 u. www.tegel-discount.nl

Naast de gratis prothese check ontvangt u ook een Sonic Cleaner prothese reinigingsbakje cadeau!

Tandheelkunde

Tandtechniek

Mondhygiëne

Weekend reparatieservice

Implantologie

Reparaties kunstgebit

Tandprothetiek

terwijl u wacht

Bergen op Zoom: Stationsplein 11 T: 0164 - 24 64 72

Zierikzee: Haringvlietplein 7a T: 0111 - 41 65 34

Tholen: Eendrachtsweg 9 T: 0166 - 60 64 44

Halsteren: Poelekes 15 T: 0164 - 68 64 40

Mailen kan naar: info@mondzorgtotaal.nl Meer info op: www.mondzorgtotaal.nl

Dt 20131106  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you