Page 1

THUIS IN DE REGIO

MIDWEEKEDITIE

O P L AG E :

T H O O L S E

30 OKTOBER 2013 WEEK 44

Uitgeverij

10 . 7 0 0

TOTA L E O P L AG E Z E E L A N D EN WEST-BRABANT:

de

bode

ACTUALITEIT

EERSTE HOOGSTE PUNT BEREIKT IN VESTETUIN

bv

I

Postbus

22,

4880

ONROEREND GOED

Volg ons via twitter: @ThoolseBode

AA

Zundert

AUTO’S

I

Te l .

SPORT

076

599

8 111

KERKELIJK NIEUWS

DRUKTE VAN JEWELSTE MOONLIGHTSHOPPING IN THOLEN

I

480.000

www.internetbode.nl VACATURES

‘WE STAAN KRITISCH TEGENOVER HUIDIGE REGERING’

CU wil haast maken met onderzoeken

Rabobank opent in gemeentehuis

THOLEN - De ChristenUnie (CU) vraagt aan het college van burgemeester en wethouders of en wanneer twee onderzoeken, die worden genoemd in de notitie Thoolse detailhandel, worden uitgevoerd. Het gaat om een onderzoek naar hoe ondernemers aankijken tegen zaken als weerbaarheid en de toekomst en een onderzoek naar de leefbaarheid in kleine kernen in het algemeen. De CU wil weten of de onderzoeken worden uitgevoerd en wanneer de resultaten zichtbaar zijn. Vanwege het belang ‘mag het niet op de lange baan worden geschoven’. In de notitie staat dat medio 2014 al acties moeten worden ingezet naar aanleiding van de uitkomsten.

THOLEN - De Rabobank Oosterschelde in Tholen opent volgende week woensdag om 9.00 zijn nieuwe kantoor in het gemeentehuis aan het Hof van Tholen. Het kantoor aan de Brugstraat sluit dinsdag om 16.30 uur de deuren voor het laatst. In het centrum van Tholen blijven wel een geld- en sealbagautomaat en een muntrolen stortautomaat voor contant geld staan. De openingstijden van het kantoor in het gemeentehuis blijven hetzelfde als in de Brugstraat. Kinderen laten volgende week donderdag ballonnen op in het kader van het nieuwe kantoor. Alle schoolkinderen hebben een uitnodiging gekregen. De officiële opening vindt een week later plaats.

Zeeuwse Sien op vrijwilligersavond

Kunstenaars delen ‘kunstzinnige kijk’

THOLEN - Het programma voor de vrijwilligersavond op vrijdag 22 november is bekend. Zeeuwse Sien praat het programma aan elkaar. Thema dit jaar is ‘Wat beweegt ons …?’ Er zijn optredens van rolstoeldansers en de slagwerkgroep van Concordia uit Sint Philipsland. In de pauze is er een beweegdemonstratie van sportschool Salus uit Tholen. Tijdens de avond worden ook de prijzen voor vrijwilliger van het jaar en van de toekomst en voor de groep vrijwilligers uitgereikt. De avond begint om 19.30 uur en duurt tot ongeveer 22.30 uur. Mensen die willen komen, kunnen zich aanmelden tot 11 november via servicebureau@tholen.nl of op 0166-668200.

THOLEN – Storyteller Jeroen van Hoek en kunstschilder Steven Bouwens organiseren zaterdag 16 november een kunstexpositie in de Gasthuiskapel in Tholen. Tien kunstenaars uit Bergen op Zoom en omgeving exposeren in de kapel en gaan in gesprek met mensen over hun kunstzinnige kijk op de wereld. Omdat meerdere disciplines zijn vertegenwoordigd, is er volgens Van Hoek en Bouwens voor iedereen wat te beleven. Thema van de expositie is ‘vuur’. Onder anderen Francesco Antonietti, Iwaz, Jan Kettelerij en Irene Weug nemen deel. Het evenement duurt van 16.00 uur tot 22.00 uur. Meer: www. kunstsymposiumtholen.nl.

Marjolijn van Kooten in De Vossenkuil OUD-VOSSEMEER - De voorstelling van Marjolijn van Kooten in dorpshuis De Vossenkuil in Oud-Vossemeer van zaterdag is afgelast. Reden is de te geringe belangstelling voor het programma van de cabaretière, die in 2010 de Wim Sonneveldprijs won op het Amsterdam Kleinkunstfestival. ‘De mensen die reeds kaarten hebben gekocht, krijgen het bedrag op hun rekening terug geboekt’, belooft de stichting Uit op Tholen. De eerstvolgende voorstelling van de stichting is ‘Drummoires’ van Golden Earring-drummer Cesar Zuiderwijk op 16 november in De Vossenkuil. Meer: www.stichtinguitoptholen.nl.

Vierde editie dictee der Thoolse taal OUD-VOSSEMEER - De vierde editie van het Groot dictee der Thoolse taal vindt vrijdag plaats. Jaap Hage, voorzitter van museum De Meestoof en gemeenteraadslid voor de ChristenUnie, heeft deze keer het dictee geschreven. Stavenisse staat daarin centraal. In dorpshuis De Vossenkuil in Oud-Vossenmeer strijden de ongeveer twintig deelnemers om de wisseltrofee, die vorig jaar naar Es van der Vlies uit Sint Philipsland ging. Zij verdedigt vrijdag haar titel. Na afloop is er muziek van het opleidingsorkest van OVM. De opbrengst gaat naar het informatiecentrum over de Watersnoodramp dat in Stavenisse wordt ingericht. Meer: www.thoolsdictee.nl.

THOLEN - Sidderen en griezelen was het vrijdagavond in de kantine van voetbalvereniging Tholense Boys in Tholen. Hier vond namelijk een ‘Monster Party’ plaats voor kinderen. Ze deden enge en minder enge dingen, zoals spelletjes, verkleden en geschminkt poseren voor een foto. FOTO LEO ADRIAANSEN

Raad praat over startnotitie huisvesting voor arbeidskrachten

Beleid arbeidsmigranten is nodig THOLEN - Hoewel werkgevers en uitzendbureaus verantwoordelijk blijven voor goede huisvesting van arbeidsmigranten is er wel degelijk een rol voor de gemeente Tholen. De gemeenteraad praat donderdag daarom over een startnotitie voor beleid op dit gebied. DOOR EUGÈNE DE KOK En dat beleid is nodig. In Tholen wonen momenteel een kleine 1000 arbeidsmigranten, blijkt uit cijfers van vorig jaar. In de nabije toekomst worden het er alleen maar meer en na 2020 ‘nemen de aantallen verder toe’, schrijft het college van burgemeester en wethouders in de notitie. ‘Dat maakt het des te belangrijker dat Tholen een duidelijk beleid heeft ten aanzien van de huisvesting van arbeidsmigranten’. Als werkgevers of uitzendbureaus met initiatieven komen, moet de gemeente hen faciliteren en kijken naar wat wel en niet kan. Aan de andere kant moet ze aanvragen beoordelen, bijvoorbeeld als arbeidsmigranten vragen of zij in een woning kunnen trekken. Of en welke voorwaarden de gemeente daaraan verbindt, gaat ze uitwerken zodra de gemeenteraad heeft ingestemd met de startnotitie, die vorige week is besproken in de commissie Ruimte.

Voor het (gratis) aanleveren van al uw nieuws

In de notitie, die alleen gaat over huisvesting van de arbeiders uit het buitenland, heeft het college een aantal mogelijkheden voor huisvesting opgesomd: gebouwen met een logiesfunctie, bestaande huizen met een maximum aantal bewoners, op bedrijfsterreinen in een bedrijfswoning, in vrijkomende agrarische gebouwen, via inpandige huisvesting op het bedrijf of op speciale minicampings. Verder zijn er opties in onderzoek zoals bepaalde huurwoningen van Stadlander, leegstaande kantoorgebouwen, in zogenaamde agrohotels op bedrijventerreinen, in zomerwoningen en op campings en in speciale onderkomens bij bedrijven. Aan alle mogelijkheden zitten voor- en nadelen en mogelijkheden en onmogelijkheden. “In deze notitie gaan we uit van de breedte, we gaan nu de trechter in”, zei wethouder Peter Hoek tegen de commissieleden. Hij zei dat er beleidsregels komen waarmee alles concreter wordt gemaakt.

INKOOP OUD GOUD per gram 14 krt

€ 20 tegoedbon * € 14 contant * * dagkoers / voorwaarden

www. internetbode.nl

JUWELIER GOUDSMID

HALSTEREN VOGELENZANG 94 HALSTEREN 0164-630132 WWW.JUWELIEROOMS.NL

Uiteindelijk moet er een ‘praktische en uitvoerbare regeling’ komen. “Maar dit is een lastige zaak. Dat geef ik toe.” Hoek zei te willen samenwerken met WestBrabant en te leren van succesvolle projecten in die regio. Met name Kees Slager van de SP en Han van ‘t Hof van ABT plaatsten grote vraagtekens bij de handhaving van het beleid en eventuele kosten daarvan. Om geld te besparen, opperden ze om controles mee te nemen in al bestaand beleid, zoals dat tegen permanente bewoning op recreatieterreinen. ”We moeten door goed samen te werken met onze partners het net rondom illegale huisvesting en wantoestanden proberen te sluiten”, zei de wethouder. Als de gemeente intensief moet gaan controleren op illegale praktijken en misstanden op het gebied van huisvesting van arbeidsmigranten gaat dat echter extra geld kosten. “Niet controleren is ook een keuze, maar ik proef daar hier geen enthousiasme voor.”

Ceciliaweg 10 - Sint-Annaland VRIJDAG & ZATERDAG 1 & 2 NOVEMBER

25% KORTING op gehele assortiment

SP houdt openbaar vervoer-enquête THOLEN - Leden van de SP hebben vorige week, onder meer op bushalte De Vliethof in Tholen, een enquête uitgedeeld aan reizigers en chauffeurs. De partij wil weten hoe zij denken over het openbaar vervoer. Ook vraagt de SP ze naar hun verwachtingen over de inzet van de buurtbus. De SP is daar geen voorstander van. De partij interviewde de gebruikers, omdat ‘het openbaar vervoer ingrijpend gaat veranderen als het aan Gedeputeerde Staten ligt’. ‘Er wordt alleen nog gekeken naar het financiële aspect bij iedere buslijn. De reiziger komt niet meer op de eerste plaats. Dat is een hele kwalijke zaak’. De enquête is ook in te vullen op http://zeeland.sp.nl.

TV Eegedima-teams eerste en tweede THOLEN - De jeugdteams van tennisvereniging Eegedima uit Tholen zijn eerste en tweede geworden in de herfstcompetitie Zeeland in de klasse Groen. Het gaat om teams van jongens en meisjes tot twaalf jaar. Eegedima 2 moest in haar laatste duel tegen Bru-Ten uit Bruinisse vier punten halen om kampioen te worden en voldeed daar ruimschoots aan door te winnen met 6-0. Eegedima 1 werd tweede. In hun onderlinge duel speelden de Thoolse teams gelijk. Eegedima 2 bestond uit Bram Roggeband, Thijmen van Leeuwen, Natasja Filius en Senna Bijkerk. Eegedima 1 uit Eefje de Viet, Julia Hoff, Maurice de Leeuw en Milan Lemson.


irt Pullover & sh € 99,80 normaal samen

nu € 69,90 Shirt, normaal € 49,90 nu € 39,90 Pullover, normaal € 69,90 nu € 49,90

5-pockets & jeans normaal € 79,90

nu € 49,90

Speciale aanbieding twee broeken normaal € 159,90 nu € 99,90 (normaal € 79,90 per stuk!)

l Colbertdea colber t p van een bij aankoo s broek een grati 9,vanaf € 18

nu ook in

nu ook in

GEN OP ZOOM

Bergen Op Zoom in k o o u n p o Sh en Bos M n mannen. op. Want dáár slage

voel ig s Men Sh heef t een eigen Bo ust of simpelweg ge ew om kb Zo er op m , en st rg wu Be be ! Eindel ijk ew ust, pr ijs at ionsst raat 8 kr itisch zijn: modeb geopend! Aan de St is op Sh en M s Ook (of juist!) als ze Bo . ct ie en de hulpvaardig advies de winkel, de colle ek td On . en op u or voor goed, eerlijk en eld vo gaat een modewer nt! in Bergen op Zoom ar dat u welkom be va er en el Vo . ng ni an hulpvaardige bem

Bergen op Zoom

rood, kobalt of Gaastra jack, 9,navy, normaal € 14 nu € 119,-

Stationsstraat 8 t 0164 796000

Goes Langevorststraat 56 t 0113 214530

Middelburg Lange Delft 1 t 0118 613047

s Winterjack 119,normaal € 89,90 nu vanaf €

Lange Delft 37 t 0118 650666 info@bosmenshop.nl

Kostuumde al (pak mee !) • kostuum • shir t • d as • sokken normaal € 4 99,nu vanaf € 249,-

ua of navy, Tenson jack, rood, aq normaal € 169,nu € 129,-

Brax, Meyer en Gardeur normaal € 99,90 nu vanaf € 69,90

bosmenshop.nl /bosmenshop /BosMenShop

7 SQUARE, ALAN RED, BAILEY´S, BASEFIELD, BRADBURRY, BRAX, COMMANDER, CROSSFIELD, DESERIOUS, DONAR, FALKE, FORTEZZA, FRED MELLO, GAASTRA, GANT, GARDEUR, GATE ONE, GIORDANO, HATTRIC, HUGO BOSS, JOB BELTS, LACOSTE, LEDUB, LYNDEN KAY, MANDERLEY, MARNELLI, MCGREGOR, MEYER, NAPAPIJRI, PIERRE CARDIN, PROFUOMO, RESET, S4, SCHIESSER, STATE OF ART, STONECAST, TENSON, TODAY´S MAN, TRAFFIC, UMANO, VAN SANTEN & VAN SANTEN, VANGUARD, VILEBREQUIN, WATERHILL


ACTUALITEIT

Eerste hoogste punt bereikt in nieuwbouwwijk

Iedereen is enthousiast over eerste fase van Vestetuin THOLEN - In nieuwbouwwijk Vestetuin in Tholen is donderdag het eerste hoogste punt bereikt. De gemeente Tholen, ontwikkelaar Bouwfonds en woningcorporatie Stadlander vierden de mijlpaal samen met de toekomstige bewoners en ondernemers. DOOR JOSIEN MATHLENER In maart is de eerste bouwfase begonnen op het voormalie bedrijventerrein Noord. Het woon- en winkelhart van Vestetuin bereikte vorige week zijn eerste hoogste punt. De nieuwbouwwijk, die grenst aan de jachthaven, verbindt het havenfront van Tholen met het historische stadshart. De eerste bouwfase omvat 3450 vierkante meter winkelruimte. Bovenop de Aldi en Albert Heijn en enkele andere winkels komen 30 appartementen in twee bouwblokken, elk met een eigen entree. In Vestetuin moeten in totaal zo’n 170 koop- en huurwoningen komen, die alle geschikt moeten zijn voor zorg als daar vraag naar is. De 30 appartementen van Stadlander zijn verhuurd aan zorgverlener Schutse Zorg Tholen, die ze weer verhuurt aan toekomstige bewoners. Als zij dat wensen, kunnen ze er (identiteitsgebonden) thuiszorg krijgen van de zorgverlener. Daarop vooruitlopend investeert ze nu in zorg-, domotica- en communicatie-installaties. Vestetuin moet ‘een gezellige, groene woonbuurt worden met winkels voor dagelijkse boodschappen en de binnenstad en de haven om de hoek. De in Oud-Vossemeer woonachtige Bastiaan (70) en Wil van Weele (65) kijken uit naar het moment dat ze hun appartement kunnen betrekken: “Op deze leeftijd zijn

bepaalde voorzieningen belangrijk. Je moet naar de toekomst kijken. Dit appartement heeft veel ruimte en een mooi, vrij uitzicht.”

‘Leuk om iets te vieren ‘ Supermarkteigenaar Jurgen Stroot zegt dat het nieuwe winkelpand zo’n 500 vierkante meter meer telt dan zijn huidige winkelpand. “Zodra we hier intrekken en de C1000 verandert in Albert Heijn, gaan veel mensen daar profijt van hebben. In de eerste plaats is hier alles energiezuiniger. Verder is het gunstig gelegen, aan de uitvalswegen. Ook wordt ons assortiment veel ruimer.” Timpa Hoewel er vertragingen waren, ligt de bouw volgens woordvoerder Bert Jansen van Stadlander op schema. Timon van der Horst van Bouwfonds Ontwikkeling ziet in de zogenaamde Timpa-locatie een prima plek om te wonen. “Timpa had ooit de slogan ‘Designed for beautiful women’, nu kunnen we zeggen: ‘Designed for beautiful Tholen’. Wethouder Peter Hoek van de gemeente Tholen voegt daaraan toe dat

Met het neerlaten van een speciaal banier is het bereiken van het eerste hoogste punt gevierd.

‘Vestetuin een verbinding vormt met de binnenstad’. “Met de toevoeging van zorg is deze nieuwe woonwijk een vitale, dynamische plek met voorzieningen. Je kunt hier gevarieerd wonen.” Bestuurder Peter Kok van Schutse Zorg

stelt dat ouderen die al lange tijd op zoek zijn naar woonruimte met identiteitsgebonden zorg de mogelijkheid nu hebben. “Dat is de meerwaarde van dit project.” Volgens directeur Ton Ringersma van Stadlander is het leuk om in deze tijd iets

FOTO JOSIEN MATHLENER

te vieren. “De eerste paal viel weg, maar gelukkig is er nu wel het hoogste punt. We zijn trots op deze woningen. Vestetuin is een ideale plek om te wonen en leven.” Naar verwachting is het blok in april of mei volgend jaar klaar.

Landleven is thema bij moonlightshopping

Sfeer en lekker najaarsweer zorgen voor drukte in stadshart THOLEN - Klaartje de koe melken of blijven zitten op een rodeopaard. Het kon allebei tijdens de moonlightshopping in Tholen. Ondernemersvereniging Tholen had het thema ‘Landleven’ gekoppeld aan de openstelling op zaterdagavond. DOOR JOSIEN MATHLENER

Blijf op de hoogte van het

lokale nieuws www.internetbode.nl

FOTO JOSIEN MATHLENER

www.internetbode.nl

Er waren zaterdag veel belangstellenden voor de moonligthshopping

Vuurkorven met daarin een knisperend houtvuur, dames in klederdracht die aan de bezoekers Zeeuwse babbelaars uitdeelden en een (kunststof) koe die kon worden gemolken. Het boerenlandleven kwam zaterdag op verschillende manieren tot leven in het Thoolse stadshart. Klaartje de koe bleek een van de best meewerkende koeien. Vooral op kleine kinderen bleek de melkfabriek op vier poten de nodige aantrekkingskracht uit te oefenen. Verder was er een rodeopaard dat veel aandacht trok, al was die meer van de tienerjeugd. Weinig gehinnik, maar veel gedraai. Gelukkig was er voor de rodeorijders een zachte landing door het luchtkussen rondom het mechanische paard. De jaarlijkse zaterdagavondopenstelling van de winkels in het centrum van Tholen trok vele belangstellenden. “Vorig jaar kwamen er ook zo veel mensen op af. Leuk toch?”, zei Rob Lafeber van Delicious. Naast de gezelligheid in de donkere avondsfeer deed zeker ook het aangename najaarsweer een duit in het zakje qua bezoekersopkomst. In de straten in het centrum klonken de vrolijke klanken van blaaskapel De Klienkers. De muzikanten begeleidden het grote gezelschap dat meeliep in de lampionnenoptocht. “Het

U kunt uw advertentie opgeven via de button “Advertentie aanleveren”

Redactie kunt u aanleveren via de button “Redactie aanleveren”

PAGINA 3

is gezellig zo hoor, met al die mensen op straat”, zeiden twee belangstellenden die de stoet met lichtjes aanschouwden. Zodra in de Kerkstraat wat standjes staan, ontstaan er opstoppingen. Tijdens de moonlightshopping was dat niet anders. Het zorgde er wel voor dat je de heerlijke geur van vers gebakken oliebollen niet kon missen. De oliebollenbakkers hadden het er dan ook druk mee. Op een rustiger plek bij de Botermarkt waren het brood- en banketwaren die werden aangeboden. Verder kon je in dialoog met leden van een politieke partij in een partytent. Drukte van jewelste Het was overal in de winkels een drukte van jewelste. “Of je het voor niks krijgt”, zei een groepje bezoekers van een kledingwinkel dan ook. In de drogisterij was het eveneens een komen en gaan van klanten. Andere middenstanders genoten al dan niet in meer of mindere mate van de belangstelling. Aan een gezellige ambiance was in ieder geval geen gebrek. De ondernemers in het stadshart van Tholen hebben opnieuw hun best gedaan het publiek te laten proeven van de gezelligheid in het centrum, het aanbod in de winkels en van het landleven. Daarin zijn ze zaterdag geslaagd.

Volg ons op Twitter: @ThoolseBode.


gemeente Tholen

ACTIE

KIJK VOOR MEER INFORMATIE OP WWW.THOOLSEWOONENBOUWBEURS.NL

Speciale beursactie € 25,00 per m² (excl. BTW) korting op bouwkavels! DE GEMEENTE THOLEN NEEMT OOK DEEL AAN DE THOOLSE WOON- EN BOUWBEURS Voordelen van wonen in de gemeente Tholen: ‡ Centrale ligging t.o.v. Rotterdam en Antwerpen ‡ Goed bereikbaar over A4 ‡ Rust en ruimte ‡ Aangenaam kleinschalig wonen ‡ Volop recreatiemogelijkheden ‡ Leven met het water ‡ Veilige woonomgeving

VRIJDAG 1 NOVEMBER 10.00 - 21.00 uur

ZATERDAG 2 NOVEMBER 10.00 - 17.00 uur in Woonboulevard Poortvliet aan de Paasdijkweg 33 te Poortvliet

www.internetbode.nl voor het (gratis) aanleveren van al uw nieuws

art t s e g w bou op o k e t 2 nog 4 artaal 201 w k e 1 g opleverin 85.000, 1 € f a n va

ekerheid

zoek je in Tholen

Kom kijken op de bouwplaats! Enige tijd geleden zijn wij gestart met de bouw van de

9 riante rijwoningen en 2 royale twee-onder-een-kappers tegen een zeer scherpe prijs

11 woningen aan de Burgemeester van Boeijenstraat in Tholen. De palen zijn geslagen en de fundering is gelegd en binnenkort gaan we starten met het metselwerk van de buitengevels. Dit moment willen wij natuurlijk niet onopgemerkt voorbij laten gaan. Daarom zal Wethouder Hoek het officiële startsein van de bouw geven, door middel van het leggen van de eerste steen.

www.stadszicht2.nl

STADSZICHT2

Er zijn nog 2 woningen beschikbaar in dit unieke project. Heeft u belangstelling? Wij nodigen u graag uit om op 31oktober aanstaande een kijkje te komen nemen op het bouwterrein. U bent van harte welkom om 15.00 uur. Bel voor meer informatie, Vink Makelaardij: 0164 25 35 45


ACTUALITEIT

Kerkelijk leven: Gereformeerde Kerken van Tholen en Poortvliet

Column

‘Evangelie op eigentijdse wijze vertolken’ THOLEN - De Thoolse Bode richt zijn blik de komende weken op het kerkelijk leven in de gemeente. Alle 35 kerken worden via interviews met betrokkenen belicht. Deze week zijn de Gereformeerde Kerken binnen de PKN van Tholen en Poortvliet aan de beurt. DOOR FRITS SIMONS

Addo Sprangers

Vertrouwen Zoals de waard is, vertrouwt hij zijn gasten. Een mooi spreekwoord, waarmee dus bedoeld wordt dat als een waard zijn gasten niet vertrouwt, dit niet zozeer betrekking heeft op eventuele oneerlijkheid van de gasten, maar dat het meer zegt over de instelling die de waard zelf heeft. De waard, de hedendaagse kastelein, komt ook ongunstig naar voren in het verhaal van Sint Nicolaas, waarin drie jongens door een gewetenloze waard vermoord werden, waarna Sint Nicolaas ze weer tot leven wekte. Sint Nicolaas? Inderdaad! Onze bloedeigen Sint blijkt volgens overlevering niet alleen een met cadeautjes en snoepgoed strooiende goedzak, ook als redder in nood is hij van alle markten thuis. Zo hij wendde ook een hongersnood af door hoogstpersoonlijk te zorgen voor een wonderbaarlijke vermenigvuldiging van zakken graan die per schip de haven van zijn woonplaats Myra binnenkwamen. Bovendien bracht hij een storm tot bedaren nadat zeelieden wier schip zinkende was hem aanriepen. Om even bij de waard te blijven: er was er dus eentje die drie theologiestudenten op hun weg naar Athene vermoordde en hun vlees in een ton met pekel stopte. Enige tijd later bezocht Sint Nicolaas dezelfde herberg en droomde ’s nachts van de misdaad die de herbergier begaan had. Nicolaas riep de herbergier en bad tot God, waarna de studenten weer tot leven werden gewekt. Bepaald geen kattenpis, dunkt mij. Sinterklaas lijkt me - voor zover ik hem persoonlijk heb meegemaakt - ook geen kwaaie gast. Eentje ook die wel van een borreltje houdt, zo kan ik me van diverse gelegenheden herinneren. Bovendien bepaald geen persoon die er een legertje slaven op nahoudt om vervolgens als kindervriend goede sier te maken. En dat wordt hem momenteel wel voor de voeten geworpen. De al jaren door ons bejubelde en steevast grappen en grollen uithalende Zwarte Pieten zouden niet minder dan geknechte zwarte medemensen zijn, zo heeft ene mevrouw Verene Shepherd van de Verenigde Naties bedacht, en het Sinterklaasfeest een racistisch schouwspel dat moet worden verboden. Ze vertrouwt die Nederlanders dan ook voor geen meter. Slavernij? De gedachte alleen al. De kinderen die straks hun favoriete Zwarte Pieten weer verwelkomen doen dat onbevangen en met open vizier. Zo zou Shepherd ook naar het Sinterklaasfeest moeten kijken.

Colofon Kantoor regio West-Brabant Sint Catharinaplein 12, 4611 TS Bergen op Zoom, Tel. 0164 251 411, Fax 0164 245 089 Hoofdkantoor Bredaseweg 26, 4881 DE Zundert, Postbus 22, 4880 AA Zundert Tel. 076 599 8111, Fax 076 599 8199 Thoolse Bode Thoolse Bode Redactie Britta Janssen, Eugène de Kok Correspondent Josien Mathlener Acquisitie Leo Elenbaas Druk Drukkerij Vorsselmans Sluittijden Advertenties maandag 08.00 uur Verenigingsnieuws en lezersfoto’s vrijdag 12.00 uur Weekendverslagen maandag 06.00 uur Aanleveren via www.internetbode.nl Bezorgklachten 076 599 8111

‘We moeten elkaar steunen “Ook het leiden van verschillende groepen in catechese en Bijbelkringen, maar de directe contacten en bezoeken hebben mijn hart.” Broere is de spil van beide gemeenten, heeft zitting in de classis, maakt deel uit van het college van visitatoren en is secretaris van de werkgemeenschap predikanten PKN. “Ik ben gemiddeld 40 uur per week bezig in de gemeente en heb een belangrijke taak in huis, omdat mijn vrouw vorig jaar is overleden. Ze was daarvoor langer tijd ziek.” Voor de gemeente vindt hij het belangrijk dat iedereen ‘op een eigentijdse en begrijpelijke wijze’ duidelijk kan maken wat het geloof voor hem of haar betekent. “Als gemeente moeten we zijn wat Jezus Christus heeft bedoeld. Concreet is dat elkaar steunen in moeilijke tijden en elkaar bijstaan met praktische hulp, zoals verhuizen en klussen. Maar het gaat ook om de onderlinge contacten in gespreksgroepen, waar we in de Bijbel lezen en bidden. Ook mensen van buiten de gemeente die er alleen voor staan, willen we steunen, zeker met advent en Kerst.” Onderscheiden Gereformeerden zijn volgens Broere niet van anderen te onderscheiden. “Wel staan we kritisch tegenover de huidige regering,

Dominee P.A. Broere.

die steeds minder zorg wil besteden aan de minima. De overheid trekt zich steeds meer terug. Wij moeten dit als kerk oppakken, maar we zijn hiervoor niet voldoende toegerust. Wij, mensen, zijn vervreemd van God en moeten in een levende relatie met God komen. Dat is Gods bedoeling met de mens. We moeten wat losser van allerlei principes komen en een sfeer scheppen naar de koers van het evangelie. En dat graag op een eigentijdse manier. Wij hoeven de kerk niet zuiver te houden met onze principes. Dat doet de Heilige Geest”, aldus Broere. “De tradities zijn bij ons niet zo sterk. Onze grote betrokkenheid is de belangrijkste. Ook de zaken rondom Heilige Doop en het Heilig Avondmaal zijn traditioneel en de opkomst op de zondagmorgen is vanouds heel goed.” Broere wil alle mensen uitnodigen de kerk eens binnen te stappen en te ervaren hoe het christelijk leven gestalte krijgt. De lichte groei die de Gereformeerde Kerken in Tholen en Poortvliet mee maken, komt

FOTO FRITS SIMONS

vooral door overkomst van andere kerken. Volgens Broere ervaren de mensen een sterke onderlinge band en een gemoedelijke sfeer. Op de vraag hoe hij de Bijbel ziet, antwoordt hij dat het ‘Gods Woord is, maar niet van kaft tot kaft’. “We moeten ons er naar richten en ons er door laten inspireren, maar ook de essentie eruit halen en begrijpelijk maken. Het is altijd goed ons geloof aan het Woord te toetsen. Maar als de vrienden van Job in het boek Job hele redevoeringen houden, is het duidelijk niet altijd Gods Woord, want in het laatste hoofdstuk zegt de Heere tegen Job dat ze niet recht van Hem gesproken hebben. Wij gebruiken de NBV-vertaling van 2004 en de belijdenisgeschriften erkennen we, maar ze zijn eigenlijk niet van betekenis in het dagelijkse, kerkelijke leven.” Hij is hoopvol over de toekomst. “We vertrouwen op God, want het is zijn gemeente.” Samenwerken wil hij met elke kerk die de essentie van het kruis en het geloof belijden. “En dat op een eigentijdse manier willen vertolken.”

Waterschap Scheldestromen heeft veel werk gepland in Tholen volgend jaar W E E K B L A D

Uitgeverij de Bode b.v. behoudt zich ten aanzien van de inhoud van deze uitgave en/of website zowel het auteursrecht voor conform artikel 15 lid 1 sub 4 van de Auteurswet als het databankrecht.

Puzzel week 44 De oplossing van deze puzzel is in week 44 te vinden op www.internetbode.nl

© www.sudokusite.eu

De Ichtuskerk van Tholen bestaat sinds 1851 en de Ontmoetingskerk van Poortvliet sinds 1836. “De eerste telt 540 mensen, terwijl er in Poortvliet ongeveer 230 mensen tot de kerk behoren”, zegt dominee P.A. Broere, die de gemeente al vijftien jaar dient en daarvoor in Pesse in Drenthe stond. “Al sinds mijn 16e leefde in mij de roeping om het evangelie op een begrijpelijke manier aan de jeugd over te brengen.” In Tholen vormt hij met achttien personen en in Poortvliet met tien mensen de kerkenraad. ‘Prediking en pastoraat’, ziet hij tot zijn belangrijkste taken.

‘Laagste lastenstijging in jaren’ THOLEN - De waterschapslasten voor de Zeeuwse burgers stijgen volgend jaar met gemiddeld één procent. Dat blijkt uit de begroting voor 2014 die Waterschap Scheldestromen vorige week presenteerde. Dit is de laagste stijging in jaren. Tegelijkertijd investeert het schap 61,5 miljoen euro met projecten in Zeeland. De geringe lastenstijging en forse investering stemmen portefeuillehouder financiën Denis Steijaert positief. “Ondanks de zware economische tegenwind presenteren we een ambitieuze begroting.” DOOR BRITTA JANSSEN Naast de bijdrage van het waterschap draagt het Ministerie van Infrastructuur en Milieu zo’n 35 miljoen euro bij aan werk van het projectbureau Zeeweringen, een samenwerkingsverband tussen het waterschap en Rijkswaterstaat. Dit bedrag besteedt het bureau aan het versterken van Zeeuwse dijken. Verder investeert het schap miljoenen in het aanleggen van extra waterberging in Zeeland. Dit moet onder meer helpen wateroverlast bij hevige regenval te voorkomen. Ook realiseert het waterschap vispassages verspreid over Zeeland, optimaliseert de rioolwaterzuiveringsinstallaties en gemalen en investeert in fietspaden, de aanpak van wateroverlast en energiefabrieken. Door de hele provincie legt het schap natuurvriendelijke oevers aan. ‘Dit vergroot de capaciteit om water op te vangen en verbetert de waterkwaliteit’, aldus Scheldestromen. De oevers zijn natuurvriendelijk, omdat ze flauw oplopen en daardoor breder zijn. Dat geeft flora en fauna meer ruimte en dat is weer goed voor de waterkwaliteit, bijvoorbeeld door PAGINA 5

de extra zuurstof. In Tholen werkt het waterschap volgend jaar onder meer aan het vervangen en aanleggen van stuwen voor de sturing van zoet water en het verruimen van waterlopen om de afvoercapaciteit te vergroten om bijvoorbeeld wateroverlast te voorkomen. Aan de oostkant van Sint-Laurens neemt Scheldestromen deel aan het project waarbij er langs de N57 bagger wordt gestort om het zicht op de weg voor dorpsbewoners weg te nemen en het geluid van het verkeer te dempen. Op Noord-Beveland is het schap betrokken bij de aanleg van een bijna twee kilometer lang fietspad tussen Geersdijk en Kortgene. Bezuinigen Investeren zonder zware lastenverhoging kan Scheldestromen volgens Steijaert onder meer omdat ze bezuinigt op haar eigen organisatie. “In 2014 levert dit zeker twee miljoen euro op. En dit bedrag stijgt de komende jaren waarschijnlijk, omdat we nu met de buitendienst bezig zijn en daarna ook bij de binnendienst kijken hoe het efficiënter en goedkoper kan.” De 60-plusregeling, waarbij medewerkers vanaf hun

zestigste stoppen met werken, heeft al zo’n zeven, acht ton opgeleverd, aldus Steijaert. “En we besparen ongeveer een miljoen euro op het wagenpark.” Het schap heeft niet alleen minder auto’s, kranen en ander materieel, maar soms zijn auto’s ingeruild voor kleinere en sobere uitvoeringen, aldus de portefeuillehouder. Minder personeel in de buitendienst heeft ook minder materieel nodig, maar dit betekent volgens Steijaert niet dat er minder werk wordt verricht. “We besteden meer uit. Dat is ook goed voor de economie in Zeeland. Er zijn genoeg aannemers eïnteresseerd.” Daarmee bespaart het waterschap volgens hem ook. “We kunnen ons voordeel doen met de markt.” Steijaert doelt erop dat het schap door de economisch mindere tijden goedkoper werk kan uitbesteden. “Uit ervaring is gebleken dat deze kosten niet stijgen wanneer het weer beter gaat met de economie.” Vergadering De algemene vergadering van Waterschap Scheldestromen behandelt de programmabegroting 2014 en de meerjarenraming 2014-2017 op 14 november.


Stem van de vrede in Maartenskerk

Reddingsbrigade sluit aan bij RVR

SINT-MAARTENSDIJK - Met gebed, zang, woorden en goede daden van de aanwezigen werd Stichting Friedensstimme vorige week zaterdag gesteund in de Maartenskerk in Sint-Maartensdijk. Het doel van de stichting is evangelisatie steunen in de landen van de voormalige Sovjet-Unie. THOLEN - Op 10 oktober hebben de Reddingsbrigade Nederland. reddingsbrigades uit Bergen op Zoom, Breda, Moerdijk, Oosterhout , Oudenbosch, Rijen, Tilburg en de overkoepelende bond Reddingsbrigade Nederland het samenwerkingsconvenant ‘Regionale Voorziening Reddingsbrigades (RVR)’ ondertekend. Het RVR convenant bekrachtigt de samenwerking tussen de reddingsbrigades die vanaf dit moment als één regionale gesprekspartner gaan optreden voor de veiligheidsregio Midden-West Brabant en andere hulpverleningspartners. De RVR wordt geleid door een RVR-coördinator, hiervoor is een geschikt persoon gevonden in Peter Voermans van de Reddingsbrigade Oosterhout. De oprichting van de RVR in veiligheidsregio Midden-West Brabant werd geïnitieerd door reddingsbrigade Het Rooie Paerd uit Moerdijk en ondersteund door het ministerie van Veiligheid en Justitie en Stichting Friedensstimme helpt mensen in Oost-Europa.

DOOR FRITS SIMONS “Toen we naar een goed doel zochten voor de avond, kwamen we al snel op Friedensstimme uit”, vertelt de voorzitter van zangvereniging ‘Met Hart en Stem’, Arie Quist. “Het doel van de stichting spreekt ons er aan en het was al zeker tien tot vijftien jaar geleden dat ze bij ons waren.” Stichting Friedensstimme (vertaald: de stem van vrede, red.) bestaat sinds 1979. Wim Maris van Stichting Friendensstimme: “We wilden destijds de stem van de vrede laten horen aan christenen die vervolgd werden en in gevangenissen en kampen zaten. We lieten onze protesten horen via ambassades.” Vanaf 1988, toen het tijdperk van het communisme tanende was, richtte de stichting zich volgens Maris op de gezinnen van honderd evangelisten van de niet geregistreerde baptistenkerken om hen te onderhouden. “Onze achterban zijn alle kerken en in het bijzonder de gereformeerde gezindte. Het gaat ons er vooral om informatie te verschaffen en aandacht te vragen voor die gezinnen en de evangelisten en op te roepen tot gebed.” Orthodox Om 19.30 uur opende dominee den Ouden de bijeenkomst met een welkomstwoord. Daarna las hij Psalm 87.

FOTO STICHTING FRIENDENSSTIMME

Hij legde er de nadruk op dat deze psalm spreekt over Egypte, Babel en de Filistijnen, die met Israël worden toegevoegd aan de gezaligden. “Zo zullen er ook velen uit Rusland en de andere republieken komen om aan Israël te worden toegevoegd. Bent u daar ook bij?” De hoofdspreker van de avond, Wim Maris, vertelde daarna over Friedensstimme. “Ik ben samen met de directeur vorige week in Rusland geweest, op een conferentie met 360 evangelisten. Er is nog steeds vervolging ondanks de vrijheid. De redenen zijn dat een echte Rus orthodox is en in de zuidelijk republieken moet je eigenlijk moslim zijn. Ben je dat niet, dan ben je direct al verdacht en opvallend.” Een tweede reden van vervolging is dat de Baptistenkerken die door Friedensstimme gesteund worden zich niet laten registreren, omdat er dan te veel staatsinvloed is, aldus Maris. “De baptisten worden weliswaar niet meer gedood, maar de samenkomsten worden nog steeds verstoord. De voorganger wordt dan meegenomen en alle mensen gefilmd. Ook worden er hoge boetes gegeven die de mensen niet kunnen betalen. Alle activiteiten zijn immers illegaal, omdat de kerken niet erkend zijn. Eerst wordt er beslag gelegd op het inkomen. En als dan later de

De samenwerking wordt inhoudelijk vormgegeven door de reddingsbrigades in de regio, die nog meer de handen ineen zullen slaan op het gebied van opleidingen varend en zwemmend redden, beschikbaarheid van instructeurs en het op peil houden van de vaardigheden door middel van oefeningen. Daarnaast zullen zij zich meer gezamenlijk voorbereiden op grootschalige waterhulpverlening, zoals overstromingen. De individuele reddingsbrigades blijven lokaal aanspreekpunt voor afspraken rond bijvoorbeeld recreatietoezicht en evenementenbewaking. Reddingsbrigade Nederland heeft zich tot doel gesteld om in 2015 in iedere veiligheidsregio een RVR gerealiseerd te hebben. Inmiddels zijn er in alle Veiligheidsregio’s initiatieven tot implementatie van de RVR. Veiligheidsregio Midden-West Brabant is de 12e regio waar een RVR convenant is ondertekend.

The best of Concordia

boete nog niet afbetaald is, komt er op een zekere dag een vrachtauto, die alle bezittingen van de mensen meeneemt behalve de kleren die ze aan hebben en één set bestek.” De ongeveer honderd aanwezigen konden helpen met een gift of door een Russische Bijbel of een lectuurpakketje mee te nemen en op te sturen. Dominee den Ouden besloot de avond met gebed en deelde mee dat er 482,15 euro was opgehaald. Bezoekers werd gevraagd waarom ze waren gekomen. Bijna iedereen nam een Bijbel of pakketje mee.

THOLEN - Zaterdag 2 november is het zover! Het harmonieorkest van Koninklijke muziekvereniging Concordia uit Tholen zal deze avond een spetterend concert geven in de Meulvliet.

Dit artikel stond abusievelijk niet al vorige week in De Thoolse Bode.

SINT PHILIPSLAND-In de onderlinge club competitie van DSVF zijn al 16 partijen gespeeld, opvallend zijn het geringe aantal remises.

De naam zegt het al: de beste nummers van alle concerten van Concordia worden voor u ten gehore gebracht deze avond. Deze nummers zijn niet zomaar uitgekozen, hier is een strenge selectie aan voor-

afgegaan, zodat alleen de beste, leukste en populairste nummers worden gespeeld. Dit kan natuurlijk niet anders dan een spetterend concert worden. Tijdens het concert zullen Lennard Berrevoets en The MusiCompany de zang voor hun rekening nemen. Uiteraard mag u zelf ook uit volle borst meezingen! Met nummers van Bløf, Marco Borsato, Status quo, Doe Maar en meer, veel meer. Kortom dit concert mag u niet missen, zaterdag 2 november, 20.00u, Meulvliet Tholen. Be there!

DSVF Nieuws

Slechts Jan Roggeveen-Nico Flikweert en Jos Noorthoek-Gerben v.d Velde speelden tegen elkaar gelijk. Ike Verwijs speelde nog niet en Aart Slager speelde reeds 6 wedstrijden zodat de stand wel een enigszins vertekend beeld geeft. In een mooie partij tussen Han van der Velde-Jan Roggeveen combineerde Han in het middenspel met een zeer fraaie combinatie, Jan moest maar liefst 7 keer achter elkaar slaan en Han sloeg naar dam en winst. Nico verloor van Willem mede door in de

opening knullig al een schijf verlies door verkeerd af te ruilen. De titanen strijd tussen Jos Noorthoek en Aart Slager [ vorig jaar nummers 1 en 2] werd ook nu weer gewonnen door Aart. Hierbij de actuele stand: Aart Slager 6-12 G van de Velde 5-06 Han v.d Velde 4-05; W Drenth 3-04; Jos Noorthoek 3-03; Nico Flikweert 5-03; Jan Roggeveen 3-01; GJ v d Velde 3-00; I Verwijs 0-00. In de strijd om het Open Roosendaals kampioenschap komen in de hoofdklasse geen spelers uit van DSVF, in de 1e klasse doet W Drenth mee en staat momenteel aan kop en hoopt zodoende opvolger te kunnen worden van Nico Flikweert, deze was vorig jaar winnaar in deze klasse.

BEDRIJVIG NIEUWS Laagste prijsgarantie en beste service in Jumbo Sint-Annaland

‘Spannend of klanten enthousiast zijn’ SINT-ANNALAND - We gaan van een rode naar een gele supermarkt. Met ingang van 30 oktober is het niet langer meer de C1000 in Sint-Annaland we waar dagelijks de boodschappen kunnen halen, maar zeggen we hallo tegen Jumbo. DOOR JOSIEN MATHLENER Het zal even wennen zijn, maar wel met nadruk op even. De Jumbo-formule kent een enorm breed en uitgebreid assortiment met ruim 32.000 verschillende (merk) artikelen. “Het grootste assortiment bieden we in combinatie met de best mogelijke service en de laagste prijsgarantie. Dat maakt deze formule uniek”, legt supermarkteigenaar Bert Slingerland uit. Voor Slingerland is het ook even wennen, al maakte hij dezelfde switch begin dit jaar mee toen zijn C1000 in Krabbendijke transformeerde tot Jumbo. “Je hebt te maken met een andere organisatie en opzet. Hoewel het anders is, bevalt het prima.” Bij

Jumbo staat voorop dat de klant voor 100 procent tevreden de winkel verlaat. Dat is voor Slingerland het uitgangspunt en voor alle medewerkers de uitdaging. “Voor ons is het spannend of onze klanten net zo enthousiast zullen zijn als we zelf zijn. Alles is anders. Van de schappenopstelling tot aan etiketten toe. Er zal zelfs sprake zijn van een andere smaakbeleving. De gezichten blijven daarentegen wel vertrouwd. Zij blijven de klanten op een vriendelijke en enthousiaste manier bedienen.” Ook ongewijzigd blijven de openingstijden. “In de gemeente Tholen heerst zeer veel respect voor de zondagsrust. Daar sluit mijn visie naadloos op aan, waardoor ik me enorm thuis voel in de Thoolse samenleving.” Zekerheden Jumbo onderscheidt zich met wat ze zelf ‘zeven zekerheden’ noemt. Eén: ze stelt dat klanten bij Jumbo altijd het goedkoopst uit zijn. Twee: de service wordt met een glimlach verleend. Drie: alle boodschap-

pen heeft ze in huis, van A-merk tot de voordelige budgetmerken en het eigen Jumbo-huismerk. Vier: vers is écht vers. Vijf: lang in de rij staan wachten is er niet bij, want ben je de vierde wachtende in de rij en kan er nog een kassa bij, dan krijg je je boodschappen gratis. Zes: bij ontevredenheid over een product, kun je gratis een vervangend product ontvangen of je geld retour krijgen. Zeven: de wensen van de klant staan centraal. Haar succes dankt Jumbo dan ook aan tevreden klanten. Jumbo staat vooral bekend om haar ‘elke dag, laagste prijs-garantie’. Kun je als klant nog wel aantrekkelijke acties tegemoet zien? “Zeker”, zegt Slingerland. “We houden steeds meer acties. Te beginnen met de openingsactie. Aan de eerste 300 klanten reiken we een bloemenboeket uit en van de 30e tot en met 2 november krijgt iedereen bij besteding van 25 euro een gratis appeltaartje.” Daarnaast is er de verhuisboxactie, een verhuisdoos met boodschappen ter waarde van 60 euro waarvoor de Jumbo-klanten kunnen spa-

Supermarkteigenaar Bert Slingerland kan zich goed vinden in de Jumbo-formule. FOTO JOSIEN MATHLENER

ren tot en met 28 december. Openingstijden Jumbo Sint-Annaland: van maandag tot en met woensdag van 8.00

Jumbo, Spuistraat 1, Sint-Annaland. Web: www.jumbo.nl. PAGINA 6

tot 20.00 uur, donderdag en vrijdag van 8.00 tot 21.00 uur en zaterdag van 8.00 tot 18.00 uur.


DINSDAG 29 OKTOBER T/M ZATERDAG 2 NOVEMBER

HEEL VOLLERKOREN VAN â‚Ź 2.70 VOOR â‚Ź 2.20

ND BL IJ VRE IJZEN! L AGE P

DONDERDAG 31 OKTOBER

CHOCOLADE ROOMBROODJES 2 STUKS VAN â‚Ź 2.80 VOOR â‚Ź

2.30

VRIJDAG 1 NOVEMBER EN ZATERDAG 2 NOVEMBER

STOOFPERENSTAM voor 5 tot 6 pers. VAN â‚Ź 6.95 VOOR â‚Ź 5.95 FRIES KRENTENBROOD VAN â‚Ź 2.50 VOOR â‚Ź 1.95

B L IJ V E

ND

GD VERLAA

ZATERDAG 2 NOVEMBER

HAPPY HOURS VAN 07.30 UUR TOT 11.00 UUR

OLIEBOLLEN

4 HALEN

2 BETALEN

%RWHUPDUNW‡&=7KROHQ 7HO ‡)D[  OPENINGSTIJDEN: 0DWPYUXXU‡=DWHUGDJXXU

LET OP !!!

7XVVHQGHPLGGDJ]LMQZLMRRNRSHQ

%HVWHOOLQJHQNXQQHQGDJHOLMNVYHUVYDQDIXXU RSYULMGDJDOYDQDIXXU ZRUGHQDIJHKDDOG

6*2&/($1,1*

Roombotercakejes 330 g

v an 1.75

1.59

ALDI DE * GOEDKOOPSTE

voor particulier en bedrijf

VOLGENS

KASSA

Glasbewassing van uw woning volgens 6 wekelijks contract al vanaf â‚Ź 8,incl. reinigen raamomlijsting en vensterbanken.

Interesse? neem geheel vrijblijvend contact met ons op telefoonnr. 0166-610886 b.g.g. 06-20983654 www.sgo-cleaning.nl sgo staat voor: servio.gebouwen.onderhoud

1.39

189-225 g

*ODVEHZDVVLQJ‡6FKRRQPDDNZHUN]DDPKHGHQ ‡*HYHOUHLQLJLQJ‡3RUWLHNHQ*DOHULMUHLQLJLQJ ‡'DNJRRWUHLQLJLQJ‡*HVSHFLDOLVHHUGLQHWVYHUZLMGHULQJ

GLASBEWASSING

v an 1.49

Choco- of stroopwafel

KofďŹ ebonen 500 g

van 3.27

2.99

v an 1.79

1.69

Zeevruchten 250 g

25%

goedkop er

Griekse yoghurt 1 kg

Sprits

B L IJ V E

ND

GD VERLAA

175-200 g

v an 1.59

vvan 1.19

0.89

1.49

* Boodschappentasvergelijking supermarkten door Kassa, 28-09-2013.

Vers & voordelig!

* Vanaf woensdag 30-10-2013

46%

goedkop er

Appelen Elstar 1.5 kg

v an 1.85

0.99

42%

goedkop er

Prei 1 kg

vvan 1.19 GEVRAAGD

Alle merken auto’s, bussen. Ook zonder APK. Eigen ophaaldienst. Bel 24 uur per dag 06-26217201

0.69

Zaterdag 2 november:

landelijke woonfair Opgeknapte meubeltjes, verschillende woonaccessoires. U bent van harte welkom van 10.00 tot 16.00 aan de Provincialeweg 11A te Sint-Maartensdijk De weg van St. Maartensdijk richting Stavenisse, over de Tweede Dijk aan de linkerkant. Tot ziens! De koffie staat klaar.

* Versaanbieding geldig vanaf woensdag 30-10-2013 t/m dinsdag 05-11-2013.

Zet- en drukfouten zijn voorbehouden.

HOGE KWALITEIT - LAGE PRIJS

www.aldi.nl


Tholenaren steken handen uit de mouwen bij Natuurwerkdag

Help zaterdag mee in de natuur THOLEN - Op 24 locaties in Zeeland, waaronder op Tholen, kunnen burgers zaterdag de handen uit de mouwen steken in de natuur tijdens de landelijke Natuurwerkdag.

Bekoorlijke Feestdagen een unieke uitvoering THOLEN - Bekoor presenteert “Bekoorlijke Feestdagen” de titel van hun 2de jaarconcert in Theater De Maagd. Een concert met een uniek concept. Dit vindt plaats op 8 december en begint om 15.00 uur.

Wilgen knotten is één van de activiteiten die zaterdag op het programma staan.

DOOR BRITTA JANSSEN De Natuurwerkdag vindt voor de dertiende keer plaats en wordt gehouden op de eerste zaterdag van november. ‘In heel Nederland werken meer dan 13.000 mensen samen aan behoud en herstel van natuur en landschap’, aldus de Stichting Landschapsbeheer Zeeland. In Zeeland kunnen de inwoners op 24 locaties in actie komen. Elke gemeente doet mee. ‘Vorig jaar deden er in Zeeland 1058 vrijwilligers mee.’ Op bijna alle locaties wordt samen met de lokale (natuur)verenigingen gewerkt. Tholen Op Tholen staat er werk bij de Geulse Weel bij Stavenisse en het Muijebos/ Dorpsbos bij Sint-Maartensdijk op het programma. In Stavenisse kunnen de mensen met natuurverenging Tholen wilgen knotten aan de Zandweg. De vereniging begint

om 9.00 uur en rondt omstreeks 12.00 uur af. Ze verzamelen bij de Natuurwerkdagvlag nabij de kruising van de Oudelandse dijk en Zandweg. Bij het Muijebos/Dorpsbos gaan de Tholenaren aan de slag met zagen, houtrillen en vlinderranden maken en dunnen. Zo kunnen de bomen mooier groeien. Zij werken van 9.00 tot 12.00 uur. Het is verzamelen aan de Groenedijk, ingang dorpsbos bij de ingang bij de vlag. Meedoen ‘Als je een zaag of spa kunt vasthouden, kun je al meedoen.’ De stichting zorgt voor gereedschap. Op elke locatie zijn ervaren vrijwilligers aanwezig die helpen en aanwijzingen geven. ‘Het is niet alleen leerzaam en leuk, maar ook goed voor de natuur!’ Middelbare scholieren kunnen de Natuurwerkdag gebruiken voor hun Maatschappelijke Stage. ‘Op die manier hopen

FOTO LUCIËN CALLE

we meer jongeren te betrekken bij het vrijwilligerswerk in natuur en landschap.’ Meer informatie De Natuurwerkdag wordt georganiseerd door Landschapsbeheer Nederland in samenwerking met Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer en Scouting Nederland en wordt ondersteund door IVN vereniging voor natuur- en milieueducatie, Nederlandse Jeugdbond voor Natuurstudie (NJN), ANWB en KNNV vereniging voor veldbiologie. De Nationale Postcode Loterij financiert de dag deels, net als de gemeenten Borsele, Sluis, Kapelle, Reimerswaal, Goes, Middelburg, Noord-Beveland, Schouwen-Duiveland, Terneuzen, Veere en Hulst. Meer informatie is te vinden op de website www.natuurwerkdag.nl. Hier staat bijvoorbeeld op welke plaatsen kinderen ook kunnen meehelpen. Aanmelden kan ook via deze site.

Zeeuwse instellingen werken samen aan versterking onderwijs

‘Meer talent in onderwijs en economie’ THOLEN - Om Zeeland aantrekkelijker te maken als vestigingsplaats en leef- en werkplek voor ambitieuze professionals is project Zeeland Centraal opgezet. De komende drie jaar werken HZ University of Applied Sciences, Scalda, Edudelta, Hoornbeeckcollege, University College Roosevelt, Scoop en de Zeeuwse Bibliotheek samen aan een betere beschikbaarheid en benutting van kennis in Zeeland en aan kwaliteitsverbetering van het Zeeuwse onderwijs. ‘Dit project dient ook als inspiratie voor andere Nederlandse krimpregio’s’, aldus de samenwerkende partijen in een persbericht. DOOR BRITTA JANSSEN Het project, dat het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap steunt, moet zorgen voor een blijvend aanbod van beroeps- en hoger onderwijs in Zeeland ondanks bevolkingskrimp. ‘De verbetering van de onderwijs- en kennisinfrastructuur versterkt de sociaal-economische ontwikkeling van Zeeland.’ Met Zeeland Centraal wordt, aangemoedigd door de Onderwijs Autoriteit Zeeland, versneld uitvoering gegeven aan aanbevelingen uit het rapport Kerend Tij, aldus de partijen. In het rapport geeft de Taskforce Zeeland adviezen over de versterking van de kennisinfrastructuur en het toegepaste onderzoek in Zeeland. ‘Hierdoor neemt het aantal talentvolle jongeren voor het Zeeuwse onderwijs en de regionale economie toe.’ Primeur In het project wordt kennis en expertise

beter toegankelijk gemaakt voor bedrijven. ‘Daarnaast kunnen kleine opleidingen die van belang zijn voor de Zeeuwse topsectoren mede dankzij de innovatie door Zeeland Centraal voortbestaan.’ Deze doelen moeten worden bereikt vanuit twee deelprojecten: ‘Onderwijs 2.0’ en Kenniscirculatie 2.0’. Het eerste zorgt door goede integratie van digitale middelen voor een blijvend aanbod aan voor de student aantrekkelijke opleidingen in de krimpende Zeeuwse regio en de professionalisering van betrokken docenten, aldus de partijen. ‘Er komen proeven rondom lesgeven via videoverbindingen, begeleiding van studenten via sociale media en ontwikkeling van elektronische leeromgevingen voor flipping the classroom.’ Bij Kenniscirculatie 2.0 gaat het om de onderzoeksfunctie binnen het onderwijs versterken. ‘Door middel van een interactief kennis- en informatieplatform dat op voor

de regio relevante thema’s beschikbare informatie en resultaten van praktijkgericht onderzoek beschikbaar maakt en verbindt.’ Docenten en studenten werken zo via lerende communities voor en met het bedrijfsleven aan onderzoek en innovatie. ‘Docenten worden getraind in hoe zij deze nieuwe faciliteiten kunnen toepassen in hun lessen. Het platform vormt een primeur voor Nederland.’ Beide projecten worden in onderlinge samenhang uitgevoerd. ‘Voor meer synergie tussen de Zeeuwse kennisinstellingen.’ Integreren Als het project klaar is, worden de activiteiten geïntegreerd in de reguliere bedrijfsvoering van onderwijs- en kennisinstellingen. ‘Ook verspreiden we de resultaten onder externe belanghebbenden en belangstellenden, zodat Zeeland een inspiratiebron kan zijn voor andere krimpregio’s.’ PAGINA 8

Deze middag wordt u verrast met sfeervolle optredens. De samenwerking met het CKB staat garant voor een gevarieerd verrassend programma. Met dans, zang, spel en natuurlijk optredens van Bekoor brengen wij u alvast in de juiste stemming voor deze feestmaand. Het geheel wordt in een bijzondere afwijkende setting gepresenteerd. Dit is iets wat voor de eerste keer op deze wijze gedaan wordt in De Maagd. Zoiets moet je zelf ervaren door er aan mee te doen. Dit jaar vieren we ons 5-jarig bestaan. Hoogtepunten uit de 5 afgelopen jaren waren het Kerstconcert met Ernst Daniels Smid, de Volkorendagen in Middelburg, een optreden in West-Malle en onze eigen jaarconcerten zoals Bekoorlijke Bergse Belevenis. Dit jaar hebben we gezongen in Les Jardins de Luxembourgh in Parijs en zingen we met het Kerstconcert in de Gummaruskerk samen met Rob de Nijs.

BeKóór is opgericht in december 2008. We zijn een gemengd gezelschap en hebben op dit moment meer dan 50 leden. Het koor staat onder de deskundige enthousiaste leiding van Pierre van Broekhoven en heeft Pieter-Jan van den Berg als repetitor. Het doel van het koor, op muzikaal vlak, is het meerstemmig zingen van zoveel mogelijk muzikale stromingen en toepassingen daarvan: jazz, pop, spirituals, klassiek, barok, modern, film, opera, operette en natuurlijk musical. Ook solo’s vormen een onderdeel van ons pakket. Maar ook gezellig met elkaar kwalitatief hoogwaardig zingen en het publiek daar van laten genieten. Kwaliteit, enthousiasme, variëteit en afwisseling in het programma zijn de grootste kenmerken van Bekoor. Wie het koor eenmaal gezien heeft kan niet ontkennen dat ze altijd weer een diepe indruk achterlaten. Het is een behoorlijk grote groep mensen die allemaal hun passie vinden in het zingen en dit ook daadwerkelijk aan het publiek willen tonen en laten horen. Zie ook www.bekoor.nl Kaarten verkrijgbaar aan de kassa van De Maagd of via www.demaagd.nl

Athletes in Action binnen en buiten THOLEN - Maandelijks organiseert Athletes in Action (sport)activiteiten voor de jeugd in Tholen. Iedere laatste vrijdag van de maand krijgen jongeren vanaf 12 jaar het evangelie te horen door middel van sport en spel. Vrijdag 25 oktober is het weer zover. Vanwege de herfst wordt vanaf dan ook het

jeugdhonk in de Meulvliet in gebruik genomen. Verder wordt er op het voetbalveld tussen het Westerpoort College en de Meulvliet gevoetbald. Tussen 19.00 en 21.00 uur kunnen jongeren daar terecht. Op 29 november is de laatste activiteit van het jaar. Voor meer informatie kun je een e-mail sturen naar aiatholen@gmail.com of bellen (06-28697483).

Vermiste/gevonden dieren THOLEN - Vermiste en gevonden dieren, week 44. Telefoonnummer dierenambulance is 06-51803031. Vermist 14-09: Tholen - Regentessestraat: zwart kitten met voor witte voetjes achter sokjes, witte bef. 14-09: Tholen - Rosarium: boskat, schildpad met wit, poes, gechipt, klein van stuk. 22-09: Poortvliet - Stoofstraat: zwarte kater met klein wit streepje op zijn hals, ongecastreerd. 27-09: Sint-Maartensdijk - Bloemenlaan: lapjespoes met zwarte vlooienband met roze adreskokertje. 28-09: Oud-Vossemeer - Ph. v. Dorpstraat: rode poes met witte nek, voor witte teentjes en achter sokjes, gechipt. 29-09: Poortvliet- Langestraat: wit zwarte kater, zwarte staart, halfzwarte kop en een zwarte vlek op de poten 05-10: Sint Philipsland - Rijksweg: cypersrode kater met witte nek buik en pootjes, boven zijn neus een witte streep, grote kat. 19-10: Sint Philipsland- ’t Keeten: wit met bruin konijn, gecastreerd. Gevonden 15-08: Tholen - Kerkstraat: rood witte kater. 01-09: Sint Philipsland - Hogeweg: lapjespoes, cyperse vlekken. 25-09: Oud-Vossemeer- Schoolstraat: ge-

cyperde kater met witte borst en pootjes, wit puntje aan de staart 04-10: Tholen - Gareelmakersdreef: witte kater met zwarte vlekjes en zwart snorretje, ongecastreerd. 06-10: Poortvliet - Geerweg: gecyperde kater, streepjes horizontaal, behoorlijk grof en groot. 08-10 Poortvliet - tussen de 2 rotondes: witte kat, volwassen. 08-10: Poortvliet - Slikkeweg: zwart kitten, 14 weken. 11-10: Sint Philipsland - Provincialeweg: zwarte kat, waarschijnlijk een poes, flink. 12-10: Scherpenisse - Provincialeweg: wit katertje met cyperse vlekken, 6 maanden. 16-10: Sint-Maartensdijk - Eerste dijk: zwarte kat. 24-10: Poortvliet - Paasdijkweg: cypers met witte kater, grove kop, links bij het oog cypers de rest wit, ongecastreerd. 27-10: Tholen - Eeweg: cypersbruin met witte jonge kat, witte snuit nek borst en pootjes, kopje bruin cypers. Gevonden in Steenbergen een rood/witte kater met een chip. Deze chip staat nog geregistreerd in Sint-Annaland en de kat heet Toby. Weet iemand wie de eigenaar is? Een dier gevonden (ook overleden of aangereden) of vermist, bel Amivedi voor informatie en kosteloze registratie, tel. 088-0064681, www.amivedi.nl, e-mail: tholen@amivedi.com


Serredaken | Carports Overkappingen

Ook voor zelfbouw BEL 0165-313539 WWW.EUROFIX.NL INFO@EUROFIX.NL | INDUSTRIEWEG 10C | OUDENBOSCH

Recreatiestalling Numansdorp en Occasion Center Numansdorp LET OP:

WOENSDAG 1 kilo runder gehakt ....................................... € 5,98 500 gram saté gehakt..................................... € 2,98 gepaneerde snitsels ..................... 5 halen 4 betalen DONDERDAG,VRIJDAG EN ZATERDAG 500 gram magere runderlappen of grootmoeders sudderlappen ........................ € 4,98 100 gram kruidenboter steak ........................ € 1,05 100 gram bief stroganoff roerbakvlees ....... € 1,39 100 gram katen haasjes (varkenshaas/katenspek) .............................. € 1,39 100 gram parijse kip steaks .......................... € 0,97 100 gram mini varkens of kip rollade .......... € 0,95 gehakt snitsels of bacon burgers .... 5 halen 4 betalen 100 gram sparibs gehakt ............................... € 0,95 100 gram gekookte procureur (kopas) ......... € 1,29 100 gram casselerib ....................................... € 1,39 Of alle drie samen voor slechts ....................... € 3,49

KWALITEITSSLAGERIJ J. BEVELANDER

Caravan/Camper verkopen:

Langestraat 1, Poortvliet Telefoon 0166-612467

Voor bemiddeling verkoop vragen wij Caravans - Campers en Vouwwagens.

SL LA JE SLAG SLAG SLA J LA JE SLAG

BOVAG onderhoudsbeurt Caravan

NU € 195,-

incl. BTW.

Voor alle voordelen zie:

WWW.CARVA.NL

Contact 0186-652960 – carva@planet.nl NU Stallingplaats. Ook verkoop, reparatie, onderhoud en APK keuring.

Deldensestraat 16 te Sint Philipsland Ossendrecht, Markt 1 In het centrum van Ossendrecht aan een doorgaande weg gelegen hoekwoning met garage en achtertuin aangelegd met terras, borders en achteruitgang. Bouwjaar: ca. 1910 Perceel opp.: ca. 177 m2. In het centrum van Ossendrecht Inhoud: ca. 325 m3. aan een doorgaande weg gelegen hoekwoning met garage en E 199.900,Vraagprijs aangelegd achtertuin metk.k. terras, borders en achteruitgang. Bouwjaar: ca. 1910 Perceel opp.: ca. 177 m2. Inhoud: ca. 325 m3. %CK?ICJ??PBGCFCRU??PK??IR

Donderdagavond 7 november 2013 Aanvang: 20.00 uur tot 21.30 uur

Informatieavond over

Mindfulness Based Stress Reduction training (MBSR) voor volwassenen die stress ervaren en/of veel piekeren.

De MBSR-training van 8 donderdagavonden begint op 21 november 2013 t/m 16 januari 2014. De bijdrage voor de informatieavond is € 10,Bij inschrijving op de informatiebijeenkomst € 10,- korting op het bedrag van de volledige MBSR-training

De informatieavond is bij JOIN, Vang 5 te Halsteren

.DDLVWUDDW%16WHHQEHUJHQ7HO)D[LQIR#NRHWVHQUX\WHUQO

In een rustige woonwijk ligt deze hoekwoning met berging, achtertuin aangelegd met terras, Vraagprijs E 199.900,- k.k. borders en achteruitgang. achtertuin en zij-uitgang. De woning is gedeeltelijk voorzien van kunststof kozijnen en rolluiken.Bouwjaar: ca. 1910 2 Perceel opp.: ca. 177 m . Bouwjaar: ca. 1954. Inhoud: ca. 325 m3. 2 Perc.opp.: ca. 192 m . %CK?ICJ??PBGCFCRU??PK??IR .DDLVWUDDW%16WHHQEHUJHQ7HO)D[LQIR#NRHWVHQUX\WHUQO Vraagprijs: Inhoud: ca. 294 m3. 199.900,- k.k. k.k. Vraagprijs€E119.000,--

% 0 2 *

S E L L A P O G N I T KOR

20% SLAG SLA JE SLAG LA JE SCHUIFDEURKASTEN 20% SLAG SLA JE SLAG SLA DEUREN 20% SLAG SLA JE SLAG LA JE VLOEREN SLAG SLA JE SLAG SLA 20% SHUTTERS LA JE 20% SLAG SLA JE SLAG ZONWERING SLAG SLA JE SLAG SLA 20% MENGVERF LA JE 20% SLAG SLA JE SLAG SANITAIR SLAG SLA JE SLAG SLA 20% SCHAKELMATERIAAL LA JE 20% SLAG SLA JE SLAG VERLICHTING LA JE SLAG SLA JE SLAG 20% TUINGEREEDSCHAP SLAG SLA JE SLAG SLA 20% GEREEDSCHAP LA JE SLAG SLA JE SLAG 20% ROLLUIKEN SLAG SLA JE SLAG SLA LA JEda’sSLAG SLA JE SLAG nou het mooie van multimate KORTING

KORTING

%CK?ICJ??PBGCFCRU??PK??IR .DDLVWUDDW%16WHHQEHUJHQ7HO)D[LQIR#NRHWVHQUX\WHUQO

Interesse en aanmelden via: www.getijden.nu

KORTING

KORTING

KORTING

KORTING

Loop binnen tijdens het informatiespreekuur op woensdag 6 november van 17:00 -19:00 uur

Vanaf 6 november kunt u om de week op woensdag terecht op het informatiespreekuur van 17:00 -19:00 uur

KORTING

KORTING

KORTING

Heeft u een vraag over: · Uw gebit/prothese · Het klikgebit · Vervanging van uw prothese · Onze behandelingen · Vergoedingen door de verzekeraars

Tijdens ons informatiespreekuur bent u zonder afspraak van harte welkom. Onze gebitsconsulent(e) beantwoordt dan al uw gebitsvragen.

KORTING

KORTING

KORTING

Op zoek naar een tandarts? Ook dan bent u van harte welkom! Tandheelkunde

Tandtechniek

Mondhygiëne

Weekend reparatieservice

Implantologie

Reparaties kunstgebit

Tandprothetiek

terwijl u wacht

* Vraag naar de voorwaarden

Bergen op Zoom: Stationsplein 11, T: 0164 - 24 64 72 Tholen: Eendrachtsweg 9, T: 0166 - 60 64 44 Mailen kan naar: info@mondzorgtotaal.nl Meer info op: www.mondzorgtotaal.nl

MULIMATE THOLEN Stevinweg 11


COLOFON

Uitgave 01 - oktober 2013


Unileder Henk van Rooijen

Kantoor Voordeel.com 1000m2 PROFESSIONELE MEUBELEN VOOR THUIS OF KANTOOR KORTING VAN STALEN DRAAIDEURKASTEN 50t/m80% Met 4 legborden

van de catalogusprijzen

NIEUW IN VERPAKKING

Let op: afhaalprijzen! (... maar wij hebben ook aflevermogelijkheden) Alle prijzen exclusief BTW.

van 125.- voor 80b x 38d x 178h

95.-

bureaus - kasten - stoelen - tafels

gegrilde kipproducten - kipgehakt - konijnenbout wild konijn - hertenbief - hazenbout (rug en filet) tamme eendfilet - fazantenfilet

POELIER DE KONING

IEDERE VRIJDAG 9-17 u. EN ZATERDAG 9-13 u. Atoomweg 1 Roosendaal - Tel. 06 27 18 58 63

Dinsdag 5 nov Woensdag 6 nov Donderdag 7 nov

REPARATIES KLEURENSERVICE VERNIEUWEN * brandgaatjes * kussens opvullen * nieuwe kuipen * knopen en ritsen * delen vervangen * reiniging * kattenkrabbels * kleurverandering * scheuren/naden * winkelhaken * onderhoudsmiddelen * kleurherstellen Vervangt versleten delen in stoelen en banken in dezelfde kleur

Uitsluitend verkoop à contant. Pinnen mogelijk.

Heleen Dura - van Oord 18.00 - 22.00 u. 14.00 - 22.00 u.

Wouwsestraatweg 178 | Bergen op Zoom 0164-233730 Do. en vr. de gehele dag geopend, op zaterdag tot 14.00 uur

Jack de Vries

0113 - 850899 - www.contacta.nl

betonsysteem | tel. 0164 686418 www.deschanstuinschermen.nl organiseert in oktober en november

CAD cursussen AutoCAD 22 okt Basis dag 4 nov Basis avond 5 nov Vervolg avond

Bergen op Zoom Bergen op Zoom Bergen op Zoom

Inventor 7 nov

Bergen op Zoom

STAP IN HET NETWERK VAN ZUID-WEST NEDERLAND Registratie code: 235647 Registreer gratis als zakelijke bezoeker op www.contacta.nl/registreren

Basis avond

Info: Tel. 0164-230209

Maurice de Hond

14.00 - 22.00 u.

Zeelandhallen, Goes

DE SCHANS TUINSCHERMEN

UNILEDER Henk van Rooijen Bergen op Zoom Tel. 0164-235228

restantpartijen - showroommodellen - retourgoederen

André Kuipers

Leer en kunstleerreparaties ook kleurherstel voor kaal of verkleurd leer

E-mail info@bitbybit.nl

Erben Wennemars

> 350 standhouders > 22.500 bezoekers > 15.000 m2 beursvloer > Seminars en workshops > Bedrijven uit alle branches > Live radio- en televisieuitzendingen

LMG voegt weer nieuwe elementen toe aan netwerkbeurs in Goes

Contacta blijft zich ontwikkelen GOES - Je moet niet alles overhoop willen gooien, maar de Contacta moet zich wel blijven vernieuwen. “Je mag niet stil blijven zitten”, zegt Perry Kentin van het organiserende reclamebureau LMG. De netwerkbeurs voor Zuidwest-Nederland vindt plaats van dinsdag tot en met donderdag in de Zeelandhallen in Goes. DOOR EUGÈNE DE KOK Doel was, is en blijft om zo veel mogelijk deelnemers en bezoekers naar de Zeelandhallen te trekken, dat zij met een goed gevoel de deur uitgaan en dat ze op dat moment al overwegen om het jaar erna weer te komen of exposeren. LMG probeert dat te bereiken door de bekende mix van netwerken, entertainment en kennisoverdracht en die elk jaar te verfijnen. “De mensen komen van steeds verder”, zegt directeur Perry Kentin. “Je moet hen wel wat kunnen bieden.” Dat doet het Goese reclamebureau onder meer door interessante sprekers te boeken voor de Contacta

Arena. Dit jaar zijn dat ruimtevaarder André Kuipers, opiniepeiler Maurice de Hond, spindoctor Jack de Vries, schaatser Erben Wennemars en Heleen Dura-van Oord, de zakenvrouw van 2013. Kentin zet daarnaast flink in op verdieping. Er zijn daarom ook dit jaar weer verschillende workshops en seminars. Bijzonder is een sessie over de Google-glass op woensdagavond. Er is iemand van het internetbedrijf met het pas geïntroduceerde, maar al veelbesproken apparaat. Naast de arena is er dit jaar voor het eerst een collegezaal ingericht die plaats biedt aan 50 personen. Daar gaan specialisten in sessies van anderhalf à twee uur ‘op academische wijze’ de diepte in over onderwerpen als HRM, veiligheid en neuromarketing. “Daarmee proberen we een breder publiek te trekken. We willen niet alleen de directieleden en mensen van de buitendienst zien, die komen om te netwerken, maar ook het personeel op bijvoorbeeld HRM, mensen die normaal op kantoor blijven zitten. Met Contacta College doen we iets wat ook hen aanspreekt.”

Grenzen Thema dit jaar is ‘Grenzen verleggen’. Op de beurs komt dat in zes zogenaamde pijlers naar voren: communicatie, mobility, persoonlijk, financieel, technisch en geografisch. “We bieden ondernemers een heel palet aan informatie aan. In 2,5 dag moeten zij alle informatie kunnen krijgen over het verleggen van hun grenzen. Na afloop kunnen zij dan de afweging maken of ze het daadwerkelijk doen.” Kentin is wat het thema betreft blij dat MKB-Nederland en Randstad op de beurs zijn vertegenwoordigd. “Zij zijn er voor het eerst bij. Ze geven ondernemers adviezen op het gebied van het verleggen van grenzen, bijvoorbeeld hoe het zit met de regelgeving in andere landen, welke talen je moet spreken en waar je die kunt leren.” Hoewel deze editie nog moet beginnen, denkt Kentin al na over de volgende edities van Contacta. Hij wil de beurs verder ontwikkelen en blijven groeien. Hij richt zijn blik vooral op Vlaanderen. Hij hoopt in de toekomst ook Vlaamse ondernemers te verwel-

WWW.CONTACTA.NL

Perry Kentin wil blijven groeien met Contacta. FOTO BENNIE KRAJENBRINK komen. “Ik kan me voorstellen dat je hen de eerste keer een gereduceerd tarief aanbiedt om ze over de streep te trekken. Daar heb je dan wel subsidies voor nodig. De mogelijkheden daarvoor zijn we nu aan het onderzoeken, onder meer in Brussel.” De Contacta wordt dinsdagavond 5 november om 18.00 uur geopend en

duurt tot en met donderdagavond 7 november 22.00 uur. Meer informatie is te vinden op de website www.contacta.nl, Twitter en Facebook. Ook is er een app ontwikkeld, voor zowel Apple- als Androidtelefoons en tablets. In samenwerking met Delta is in de Zeelandhallen tijdens de Contacta gratis wifi beschikbaar.


Herfst op de Brabantse Wal Op de grens van Brabant en Zeeland ligt de Brabantse Wal, één van de drie Landschappen van Allure in Noord-Brabant. Een gebied waar natuurschoon, monumenten en culturele evenementen met elkaar verweven zijn.

Groepsuitjes

Culinair

Evenementen

Groepsuitstapjes dichtbij huis! Een dagje uit met het bedrijf, met de vereniging, of zomaar met familie of vrienden? Leuk, zult u denken, maar hoe organiseren we dit? Voor u misschien een hele klus, maar VVV Brabantse Wal is er om u daarbij te helpen. De Brabantse Wal biedt veel unieke mogelijkheden; sportieve activiteiten, culinaire hoogstandjes, er op uit in de prachtige natuur of cultuur snuiven. Voor een groot of klein gezelschap, voor jong en oud en op maat gemaakt! Kijk op www.vvvbrabantsewal.nl voor het complete aanbod.

De lekkerste fiets- en wandeltochten! Trappen of stappen van koffie naar lunch naar diner en in de tussentijd genieten van het landschap wat aan u voorbij komt met interessante afstappunten op de Brabantse Wal. Dat kan met de culinaire en sportieve arrangementen die aangeboden worden. Happen & Trappen, Stap & Smaak en Spaak & Smaak. Een gezellig familie-uitje want de laatste twee routes zijn ook geschikt voor kinderen. Paspoorten mee want een kennismaking met de zuiderburen kan onderdeel van de route zijn.

Er is altijd wat te doen op de Brabantse Wal!

Getipt voor november Bergenkunst Boekenmarkt Optreden Popkoor Dazzl Intocht Sinterklaas Workshops voor kids Optreden Windkracht Vier Kunst in het Halsters Laag Paranormale avond Rommelmarkten Wandeltochten Loopwedstrijd Sinterklaas in Het Markiezenhof Muziekavonden Sinterklaasvoorstellingen

Bergen op Zoom Dinteloord Hoogerheide Brabantse Wal Bergen op Zoom, Steenbergen Bergen op Zoom Halsteren Hoogerheide Steenbergen, Hoogerheide Putte, Ossendrecht Bergen op Zoom Halsteren Bergen op Zoom Kruisland Bergen op Zoom

Kijk voor data & info op www.vvvbrabantsewal.nl

Koopzondag Bergen op Zoom 3 november met leuke activiteiten en gratis parkeren

Foto: Frank van Es

Monumenten

Brabantse Wal sagen en legendes Wist u dat rond de Brabantse Wal zich altijd al van alles en nog wat heeft afgespeeld? Over allerlei gebeurtenissen in vroegere tijden zijn volksverhalen bekend die nu verzameld zijn in een boeiende autotocht: Sagentocht de Brabantse Wal. ‘De Stille Ronde van Bergen op Zoom’, de geschiedenis van ‘Prinses Paulientje’, dit zijn enkele verhalen die u te horen krijgt tijdens de tocht. Na het volgen van de SAGENTOCHT bekijkt u de Brabantse Wal met andere ogen! Een leuke autorit voor volwassenen én kinderen die tegen een spannend verhaal kunnen. Een navigatieapparaatje met de route is te huur bij VVV Brabantse Wal.

www.vvvbrabantsewal.nl

De herfst leent zich er voor om monumenten van binnen te bekijken. Bergen op Zoom heeft meer dan 800 monumenten, waarvan er ruim 200 op de rijksmonumentenlijst staan. Pareltje is Het Markiezenhof, het voormalige woonpaleis van de heren en markiezen van Bergen op Zoom. Maar ook de molens op de Brabantse Wal zijn een kijkje meer dan waard. Enthousiaste molenaars vertellen u graag over het monument en het ambacht. De musea in de dorpen op de Brabantse Wal zijn vaak gevestigd in monumentale panden en bieden bijzondere collecties: van Prinses Paulientje tot het leven en werken van A.M. de Jong.

Voor de routes én meer informatie kunt u terecht bij: VVV Brabantse Wal Kortemeestraat 19, Bergen op Zoom 0164 277 482 VVV agentschap Woensdrecht Locatie Familyland, Groene Papegaai 19, Hoogerheide VVV agentschap Steenbergen Locatie Primera de Gilles, Kaaistraat 49, Steenbergen

WWW.VVVBRABANTSEWAL.NL Volg VVV Brabantse Wal ook via:


UHVWDXUDQW ´GHEORHPNRRO¾ nieuukwaeart men

GEOPEND: Vrijdag, Zaterdag en Zondag vanaf 12.00 uur. www.de-uitwijk.nl info@de-uitwijk.nl Dorpsweg 136, De Heen Tel: 0167 560000

- 130 soorten pannenkoeken - Grill specialiteiten (niet op zondag) - Overdekt en verwarmd terras - Speeltuin en kinderboerderij - Minigolf en kanoverhuur Informeer naar de mogelijkheden voor feesten en partijen.

ZHHUYHHOWHGRHQWLMGHQVGHGRQNHUHGDJHQLQGH³6ORRYH´Zaterdag 2 november Jam-Sessie met open podium aanvang 21:00 uur Vrijdag 8 november Kaartavond Petoeten Âą Jokeren en Klaverjassen aanvang 20:00 uur

=RQGDJQRYHPEHU'DUWWRHUQRRL³GH6ORRYH2SHQ´ Inschrijven tot 12:30, start 13:00

Restaurant “De Bloemkoolâ€? presenteert de herfst op een blaadje‌ Met een geheel nieuwe menukaart gaan wij weer het mooie najaar in. Met de lekkerste regionale wildsoorten en natuurlijk topverse vis uit de Noordzee en Oosterschelde.

Donderdag 14 november BINGO aanvang 19:30 uur

Zaterdag 23 November Mexican Desperados Night Met dj Eric

Vanaf 1 november liggen onze kerstmenu’s weer voor u klaar. Volg ons ook op facebook voor de laatste updates over onze menu’s en speciale acties en check debloemkool.nl

Zaterdag 30 November es´ /LYHRSWUHGHQ³*R)RU7KHGroopies

Kom proeven en genieten! Groetjes van Toon, Rianne en medewerkers

Op zoek naar echte rust?? Chaletparc de Uitwijk heeft het!!! Hier worden luxe vrijstaande Top Totaal chalets geplaatst, nu tot wel 70 m2 vloeroppervlak, welke het gehele jaar door voor recreatieve doeleinden gebruikt mogen worden. Het parc gelegen nabij jachthaven “de Schapenput� beschikt over ruime landelijk gelegen kavels voorzien van alle comfort (nog enkele kavels bij vijvers beschikbaar). 20 minuten van Rotterdam en 10 min v.a. ‘t Grevelingenstrand. Financiering mogelijk.

Bezoekadres: Heensedijk 77A

OPEN DAG 3 november a.s. vanaf 13 uur ***** Let op: NIEUW SHOWMODEL *****

Meer info: Fam. v. Nieuwenhuyzen +31167-560000 www.de-uitwijk.nl of neem contact op met onze Top Totaal-vertegenwoordiger J.K. Bekius GSM +31658977991.

Dorpsweg 136, 4655 AH de Heen (Steenbergen)

Kinderverjaardag is Bowlingparty Op woensdag-, zaterdag- en zondagmiddag v.a. 15.00 uur Leeftijd tussen 6 en 13 jaar. Min. 6 pers. Een uur bowlen, 2 cons., frietje met frikandel/ kroket met ketchup en mayonaise, kinderijsje, kinderfilm en kinderdisco. TOTAAL SPOTPRIJS

Resto Buffalo “GRATIS BOWLEN� vanaf 4 personen* GEZELLIG TAFELEN krijgt u een uur

+DYHQSOHLQ Meer weten over de activiteiten of andere bijzonderheden Âł kijk op: www.cafeandesloove.nl

âœ

Wouwsestraatweg 146, 4623 as Bergen op Zoom www.debloemkool.nl 0164 233045

GRATIS BOWLEN * min. 4 volwassenen

Tegen inlevering van deze advertentie

â‚Ź 8,- p.p.

Graag reserveren.

Bel: 0165-536360 Na 12.00 uurBowling-Resto Buffalo Damstraat 52a te Roosendaal www.bowlingroosendaal.nl In Nederland zijn we allemaal gelijkwaardig. Artikel 1 van onze grondwet verbiedt discriminatie. Desondanks komt het in Nederland regelmatig voor en worden mensen achtergesteld omdat ze homo, gehandicapt, oud, jong, man of vrouw zijn. Voel je je weleens

Tevens heeft onze camping nog enkele seizoensplaatsen beschikbaar!Het rolluik Heroal BBS voldoet aan de hoogste kwaliteitsverwachtingen ĂŠn biedt u de garantie op een lange levensduur.

Optimale bedieningsgemak met handzender De Heroal BBS is ook verkrijgbaar met de speciale Oximo RTS rolluikmotor van Somfy. Deze rolluikmotor staat garant voor optimaal bedieningsgemak en veiligheid. De Oximo RTS biedt u de volgende voordelen:

o

r gi g ! Dur ng ? e ma : En ande ? nog eens n voor de NG

g n m g? e t NG B deur 20ve% ? Niet TW rh KOR T

ogin e oAC bij ou g? ns! g n , s T g ! oe r I 2 E c 1 ? z p alle : : BBS o%roBdrTWiKOn g knika pp ctlelnuRTING ? NG r msc uo (rio h

N t/m 31 N G G

ING

> Bediening van ĂŠĂŠn of meerdere rolluiken tegelijk met uw handzender. > Bediening van uw rolluiken vanuit welke plek in huis dan ook. > Intelligente krachtverdeling op uw rolluik. > Automatische correctiefunctie op de afstelling zorgt ervoor dat uw rolluik altijd perfect zal sluiten. > Obstakeldetectie en vorstbeveiliging; motor stopt direct bij een obstakel, ook in opwaartse richting bij vastzitten rolluik (bijv. door bevriezing). > Inbraakvertragend; speciale ophangconstructie voorkomt optillen.

ken

(Geldig erdmen en lluiken, s creen t/m 31ecem mark s, december iezen) ber 202013 12)

en ez , sc

“Gespecialiseerd in stofferen van plezier- en zeilboten, maar ook voor meubels en DBSBWBOLussens kunt u bij ons terecht�

4VSZMRGMEPI[IK 617MRX1EEVXIRWHMNO 8IPJE\  1

[[[FSSXOYWWIRWGSQ

GRATIS JURIDISCH ADVIES INLOOPSPREEKUUR: Iedere dinsdag 17.00 tot 19.00 uur Pasteurlaan 1 Bergen op Zoom

www.martbrusselaarszonwering.nl

(nabij Lievensberg Ziekenhuis)

OF MAAK TELEFONISCH EEN AFSPRAAK: 0164-266600

ROLLUIKEN & BINNEN- EN BUITENZONWERING

VITAK Advocaten

gediscrimineerd? Dan kun je bij ĂŠĂŠn van de vele antidiscriminatiebureaus terecht. Daar krijg je advies en hulp bij het nemen van eventuele stappen. Laat zien hoe jij over discriminatie denkt. Knip deze advertentie uit of download de poster en hang deze goed zichtbaar op.

Moniek Medisch Pedicure

06-49113717 www.moniekpedicure.nl

ZORGVERZEKERAAR VERGOEDT!

Gewichtsconsulente Carola van Kesteren

DĂŠ gewichtscoach voor het hele gezin op gebied van overgewicht, ondergewicht of eetproblemen (o.a. bij autisme)

Ik coach U en/of UW KIND naar een gezond gewicht ĂŠn een gezond eetpatroon! www.praktijkdegewichtscoach.nl Sint-Maartensdijk

T 0166-664896

Aangesloten bij BGN

Weekend reclame do-vr-za 31 okt. en 1 en 2 november: Malse Riblappen ..................................................... kilo â‚Ź 9,75 Bij 4 Tartaartjes .............................................. de 5e GRATIS .LSÂżOHW .................................100 gram van â‚Ź 0,98 voor â‚Ź 0,78 Varkensschnitzel gepaneerd of ongepaneerd . 100 gram â‚Ź 0,90 Voor de boterham met 25% korting: Gebraden Gehakt - Ontbijtspek - Achterham Lekker stuk Grillworst ............................... 300 gram halen, 200 GRAM BETALEN Salade van de week met 25% korting: Krabsalade Maandag en dinsdag 4 en 5 november: 0DOVH6WRRĂ€DSSHQ .................................................. kilo â‚Ź 8,10 Bij 4 Roomschijven of Kipschnitzels ........... de 5e GRATIS Woensdag 6 november: Gehakt...................................................................... kilo â‚Ź 5,85 Bakje Zult ........................................................................â‚Ź 0,89 In het weekend hebben wij voor u warme Erwtensoep om mee te nemen !!

SLAGERIJ

OP DEN BROUW Markt 10, 4695 CE Sint-Maartensdijk Telefoon 0166-662539


W E S T- P O I N T V O O R D E M U Z I E K L I E F H E B B E R We s t - Po i n t ge e ft g ra a g a a n e e n i e d e r d e ru i m te o m z i ch te p re s e n te re n . H e b j e w a t t e m e l d e n ? L a a t v a n j e h o r e n v i a w w w. w e s t - p o i n t . n l Nieuw danceconcept op 9 november in De Stoelemat te Bergen op Zoom

Mell Tierra: ‘Ik sta al mijn halve leven op het podium’ Met Infinity Dance World willen de organisatoren een nieuw danceconcept neerzetten in Bergen op Zoom, waarbij een gevarieerde en exclusieve line-up voorop staat. Het evenement moet een beleving van licht en geluid worden en bevat een aantal artiesten die aan de top van de scene meedraaien, maar die nog niet eerder in Bergen op Zoom stonden.

Agenda TEDx Mezz Breda donderdag 31 oktober 14.00 Canto Ostinato De Maagd Bergen op Zoom donderdag 31 oktober 20.00 The Five Great Guitars De Kring Roosendaal vrijdag 1 november 20.00 Lose Control Mezz Breda vrijdag 1 november Lisa Lois Gebouw-T Bergen op Zoom vrijdag 1 november 20.30 Club VOOdOO Mezz Breda vrijdag 1 november 21.00 Hard Animals El Corazon Roosendaal vrijdag 1 november 21.00 Wantwo Trash Mezz Breda zaterdag 2 november 20.00 Jodymoon CKB Theaterzaal Bergen op Zoom zaterdag 2 november 20.00 80’s Verantwoord Gebouw-T Bergen op Zoom zaterdag 2 november 21.30 Tappage Centrum Roosendaal zaterdag 2 november Kill The DJ Gebouw-T Bergen op Zoom zaterdag 2 november 23.00 Eva Auad Mezz Breda zondag 3 november 16.30 John Ritter Mezz Breda maandag 4 november Rank & File en The Hot Dogs Mezz Breda dinsdag 5 november 21.00 Bettens Mezz Breda donderdag 7 november Handsome Poets Gebouw-T Bergen op Zoom vrijdag 8 november Infinity Dance World Stoelemat Bergen op Zoom zaterdag 9 november Forever Jong Gebouw-T Bergen op Zoom zaterdag 9 november 20.30 Miel on Tour Time-Out Roosendaal zaterdag 9 november 22.30 King Dalton De Waterput Bergen op Zoom zaterdag 9 november 15.30

DOOR ROBBY VAN DER ZANDE Mell Tierra is de alias van de achtentwintig jarige Melvin Aarden. Op het moment van het interview is het de vooravond voor een buitenlands optreden in Azië en heeft de DJ een goed gevulde agenda. De zaken lopen op rolletjes? “Ik moet er veel voor doen, maar ook veel voor laten” , lacht Mell, al is één ding meteen duidelijk en dat is dat hij gek is op zijn muziek. Toch is het ook flink werken. “Verjaardagen van vrienden, kerst of zelfs de verjaardag van je vriendin? Vergeet het maar!” En niet alleen de weekenden zitten vol, maar ook door de weeks wordt er ook hard gewerkt. Want op maandagochtend duikt hij gewoon om half tien de studio in. “Zelfs als het tijdens het draaien in het weekend laat geworden is” , verzekert hij: “Ik wordt wel eens moe als mensen denken dat ik de hele week op bed lig.” Volgens de DJ / producer hebben mensen vaak geen idee wat er allemaal bij komt kijken. Die buitenlandambitie weet hij duidelijk te verwoorden: “Dance is in Nederland al zo lang ‘heilig’, dat heeft ook een keerzijde en dat is verzadiging van de markt. Als ik bijvoorbeeld in Rusland ben dan zijn de mensen overdag ‘grijs.’ Maar s‘ nachts zijn ze opgelaten, uitgelaten. Dan staan de mensen op zijn kop en ik haal ik alles uit de

Mell Tierra press by Gerard Henninger.

kast om te zorgen dat dit gebeurd.” In Nederland neemt het publiek het volgens hem af en toe een beetje voor lief en daarom is buiten de grenzen optreden zo mooi. Voor de roem of de aandacht doet hij het in ieder geval niet. “Ik ben een echte Brabander, ik vind het al snel teveel. Op de een of andere manier wordt je in het buitenland altijd als een held ontvangen.” Op 9 november staat Mell Tierra samen met onder andere ROOG, Dennis van der Geest en D-Rashid op het podium van De Stoelemat tijdens Infinity Dance World. En dat is een fijne line-up verzekert hij: “Geen hele diepe, maar het zijn ook geen namen die je nog elf keer op een poster

tegenkomt.” Het optreden van ROOG is bijzonder te noemen. “Die kiest zijn boekingen écht uit en draait lang niet overal.” De muziek houdt het midden tussen house en latin en dat maakt het evenement extra vrouwvriendelijk. Met Infinity Dance World wil de organisatie de kwaliteit en de beleving van een dance evenement steeds een beetje oprekken. Zo hopen de initiatiefnemers niet alleen Bergen op Zoom voor zich te winnen, maar later ook buiten de gemeentegrenzen succes te hebben. Meer info: www.infinitydanceworld.nl en www.melltierra.com. Lees het volledige interview op www.west-point.nl

Intiem concert in intiem theater

Blue Angels in Rucphense Witte Raaf Theater

2 november in Roosendaalse binnenstad

Roosendaalse Tappage met vijftien podia

Feesten bij muziek van onder andere Creedence Clearwater Revival tijdens de Roosendaalse Tappage.

De Roosendaalse Tappage kent een lange traditie. Kern van de tappage is dat er muzikaal van alles te beleven is. Van blues tot popmuziek en van feestmuziek tot dance. Via de facebookpagina van de organisatie kan een indruk worden gekregen van het programma. Helaas blijft het bij een indruk. Het volledige programma staat niet aangegeven. Speeltijden ontbreken. De organisatie verwijst naar de ‘pagina’s van de

deelnemende horecagelegenheden’. Ga er maar eens aan staan: ‘even’ 15 sites en/of facebookpagina’s checken. Jammer dat er, bijvoorbeeld, geen volledig programma is wat kan worden gedownload. Om u te helpen bij het maken van de keuze hebben wij een aantal zaken van het internet gevist. De Tuin - De Jongens van Je Weet Wel (Live piano entertainment waarbij het publiek bepaalt wat er gespeeld wordt. Vraag je favoriete nummer aan bij de jongens, want ze spelen alles. Roept u maar!), De

Raatskelder - Off Course, Time Out - Jonny Smokes Band, Caruso - Enrique de la Rosa (Een gepassioneerd gitarist die romantische Zuid Amerikaanse en Spaanse muziek speelt), De Sjoes - Fortunate Sons (Heeft deze band nog wel toelichting nodig? Ze zijn in deze regio bekend geworden door hun optredens tijdens het Blommenkindersfestival. Ze brengen een ode aan Creedence Clearwater Revival. Ze kunnen putten uit de lange reeks onverwoestbare klassiekers die CCR op hun naam heeft staan. Talloze hitnoteringen en een optreden op Woodstock waren het gevolg. De muziek van CCR staat bij velen als de ultieme soundtrack van de jaren zestig en zeventig in het geheugen gegrift), Captain Cooks - Kaas (West-Brabantse topcoverband), Drie Weesgegroetjes - Roze Zaterdag (met onder andere een soulzangeres en een travestie optreden), Tom’s Dinner J. Landess en Loet Mahulete (spelen jaren zestig-zeventig muziek onder andere van Paul Anka en Elvis Presley), Moeder Overste - Matti Bougatti (pure feestmuziek), Chagall - Voluit (Regionale Nederpopband die met onverdeelde passie haar muzikale avontuur beleeft), Wapen van Roosendaal - Suite 17 (een jonge band uit Roosendaal met een heel breed repertoire. Van Aretha Franklin tot Duffy), Moriaan - The Box. Heksenketel - Envy The West (Meest gruizige band die West-Brabant ooit heeft voortgebracht) Verder doen mee: Blits en Ergens Anders.

Anneke en Pieter maken deel uit van Blue Angels.

De blues en/of soulliefhebber herinnert zich ongetwijfeld nog het mooie en succesvolle project Blues Angels dat Kathleen Vandenhoudt, Pascale Michiels, Pieter van Bogaert, Jan de Bruijn en An de Bruijn samenbracht. Een project dat uitmondde in een live cd, opgenomen in de Arenberg. Door de aandacht die ieder van hen nodig had voor de uitbouw van hun persoonlijke carrière kwam er een einde aan de theatertour. Echter niet aan de vriendschap en samenwerking van de muzikanten die dit programma bezieling gaven. Dit gevoel willen ze graag nog een keer overbrengen op hun publiek tijdens twee concerten in het Rucphense Witte Raaf theatertje. De eerlijke liefde voor blues en soulmuziek verbindt deze mensen die naadloos timing, perfectie en bezieling, vorm geven in een uitgebalanceerd pro-

FOTO PETER UYTDEHAGE.

gramma. Herkenning en verbazing vloeien tijdens hun concert in elkaar over. Subtiel en ongrijpbaar parelend, gestuwd naar de aorta van je hart, in een ritme dat biologisch natuurlijk is. De blues gespeeld vanuit een krachtig ,vitaal en inspirerend levensgevoel. Geen expositie van tranen en treurnis, maar vol hoop en verwachting. Vierstemmig zangwerk, gedragen en rollend gewiegd door golvende hammond klanken en zowel subtiel, als wellend en spetterend gitaarwerk. Een optreden om de batterijen weer helemaal bij op te laden! En dan is er, gelukkig, de luxe dat er kan worden gekozen uit twee data: het concert vindt plaats op vrijdag 15 november (aanvang 20.00) en wordt op zondag 17 november herhaald (aanvang 15.00) Reserveren is een voorwaarde in verband met het beperkt aantal zitplaatsen. Reserveren via info@turnblue.nl of tel. 0165-342985 / 06-23693270.

Nu Online Op de website van West-Point tref je steevast actuele achtergrondinformatie aan. Zoals de laatste muzikale nieuwtjes, de evenementenagenda, videoreportages, bandnieuws en uitgebreide fotoseries.

W W W . W E S T - P OIN T. N L - IN FO @ WES T- POINT.NL - WWW.WEST- POINT.NL - INF O @ W E ST - PO INT . NL - W W W . W E ST - PO INT . NL PAGINA 14


KIJK OP

ACTION.NL VOOR DE 100 NIEUWSTE ARTIKELEN

WEEKACTIE! WEEKACTIE! TIENER/DAMES LOUNGEBROEK %HWW\%RRS0LQQLH 0LFNH\RIUXLW NDWRHQRINDWRHQIODQHO PDWHQ6;;/

DECO SFEER TAFELKRANS

PHWµ/&'VFKHUPGUDDLEDDUHQLQNODSEDDU +'RSQDPHVLQJHERXZGHPLFURIRRQ JHVFKLNWYRRURSQHPHQLQKHWGRQNHU 6'NDDUWUDDNWQRRLWYRO GRRUDXWRKHUKDDOIXQFWLH

PHWWKHHOLFKWKRXGHUV [FPRI[FP

16.95

GDPHVPDWHQ 2 PAAR

1.89

MISA SOEPKOM

PHLVMHVPDWHQ 2 PAAR

DDUGHZHUN FUqPH ‘FP

1.59

3.79

DECO KERSTTAFEREEL

CORAL FLEECE BADJAS

PHWYHUOLFKWLQJ HQRUPHNHX]H PRGHOOHQ FD[FP

U ITZO E KE N (OGHUV 

T/M ZATERDAG 2 NOVEMBER

AUTO DASHBOARD CAMERA

DIVERSE DESSINS BEDSOKKEN

(OGHUV 

VAN ZONDAG 27 OKTOBER

GDPHVHQKHUHQ GLYHUVHSULQWVHQNOHXUHQ dames:PDWHQ6;/ heren:PDWHQ6;;/

0.79

EXCELLENT HOUSEWARE SOEPLEPEL 596 FP

1.19

6.95

per stuk

XLW]RHNHQ

kinder: PDWHQ

GLYHUVHVHWVLQ WUHQG\IROLHGHVLJQ VWDQVILJXUHQHQ' LQFOHQYHORSSHQ

5.95

GLYHUVHNOHXUHQ NDWRHQ PDWHQ

0.29

LUXE KERSTKAARTEN

(OGHUV 

KINDER SWEATVEST

ELMSDVVHQGH MRJJLQJEURHN

VAN 25! PE R DOOS

6.95

0.99

KINDER KNUTSELBOEK

6 LITE R!

RDVH [[FP

RDVH ‘FP

2.99

JHVFKLNWYRRUJDV HOHNWUDNHUDPLVFK HQKDORJHHQ ‘FP

BLOK STEEKSCHUIM

RING STEEKSCHUIM

!

EMAILLE SOEPPAN

3.59 (OGHUV 

4.59

DICKIE TOYS TRAILERSET

MEGA BLOKS BOUWSTENEN MRQJHQVRIPHLVMHVXLWYRHULQJ GHOLJ past ook op andere merken

GLYHUVHYDULDQWHQ ZHUNYRHUWXLJHQ FP

6.49

0.79 LUXE BABYPOP PDDNW JHOXLGHQ FDFP

(OGHUV 

8.99

GECOAT STAAL VOGELVOERDAKJE FP

0.69 NATURE MEZENBOLLEN [JUDP

14.99 DAMES/HEREN HANDSCHOENEN GLYHUVHNOHXUHQ

H[FOPH]HQERO

(OGHUV 

8.49

SINTERKLAAS BANNER WELKOM SINT & PIET GLYHUVHYDULDQWHQ [FP

2.29 (OGHUV 

3.49

0.49

0.75

(OGHUV 

1.49

(OGHUV 

2.49

=HWHQGUXNIRXWHQYRRUEHKRXGHQ

ELMSDVVHQGH VMDDO


Tekst: Bart van den Acker

Chevrolet Volt voor 2014

De Chevrolet Volt is het zustermodel van de populaire Opel Ampera en heeft dezelfde slimme techniek, met elektrische aandrijving en een range-extender. Voor het nieuwe modeljaar, dat in de USA al is begonnen, is aan de Volt een aantal wijzigingen aangebracht. Het meest opvallend daaraan is een prijsverlaging. Door een verandering in de uitrusting is er nu al een Volt in de uitvoering LT vanaf € 38.495. Er is naast de LT en LTZ ook een nog completere LTZ+-uitvoering, met onder meer een leren interieur, verkeersbordherkenning, botsingswaarschuwing en een waarschuwing om de auto tussen de lijnen op de weg te houden. Naast drie nieuwe kleuren zijn er ook wat detailwijzigingen doorgevoerd, zoals een voortaan in kleur gespoten dak en achterklep, een uitneembare armsteun tussen de achterzitplaatsen, nieuw audio- en infotainmentsysteem en andere bekledingen. De vernieuwde Volt is direct leverbaar en komt bij ingebruikname voor 1 januari nog in aanmerking voor 0% bijtelling.

Peugeot 3008 opgefrist Dat er een facelift aan zat te komen voor de Peugeot 3008, wisten we al. Nu weten we meer! Het hele front is ingrijpend vernieuwd en past nu weer beter in de lijn met andere recente Peugeots, zoals de 208 en 2008. Bovendien is het een stuk minder agressief en beter in lijn met de rest van de auto. Facelift geslaagd, dus! Alle uitvoeringen krijgen LED dagrijverlichting en –achterlichten, er is een achteruitrijcamera beschikbaar, net als intelligente parkeerhulp en er zijn wat detailwijzigingen. Er zijn ook twee nieuwe kleuren beschikbaar. Voor 2014 geldt dat er nog steeds maar 14% bijtelling is voor de 3008 Hybrid4 en er is voorlopig één uitvoering met 20% bijtelling, de 3008 1.6 e-HDi 2Tronic. Er zijn ook wat prijswijzigingen, de nieuwe prijslijst start bij € 27.650.

Renault Twizy Cargo Toyota Prius Plug-In Taxi Een uitstekend initiatief van TCA, de Taxi Centrale Amsterdam,. Het grootste taxibedrijf van Nederland. TCA gaat rijden met de Toyota Prius Plug-In. Deze Prius kan korte afstanden volledig elektrisch afleggen en gedraagt zich daarna ‘gewoon’ als een hybride, dus juist in stadsverkeer bijzonder zuinig. Voorlopig gaat het om een proef van zes maanden, met bijzonder goede vooruitzichten. Een taxi komt in de stad vaak weer terug op een standplaats, daar kan ook een laadpaal staan, om zoveel mogelijk elektrisch te kunnen rijden. Daarnaast is de Prius behalve schoon en zuinig ook ruim genoeg voor passagiers en bagage, gemakkelijk te rijden vanwege de CVT-

transmissie en als Toyota natuurlijk uitermate betrouwbaar. In veel Europese steden rijden al volop Priussen als taxi, dat verdient navolging in ons land. Dit kan een belangrijke bijdrage betekenen aan de verbetering van de luchtkwaliteit in steden.

Waarom zou je een pizza bezorgen op een knetterende scooter? Waarom bezorg je een doosje medicijnen met een grote bestelwagen? Het alternatief is er nu (bijna): de Renault Twizy Cargo. In de stad is die door zijn overkapping veel comfortabeler dan die scooter en veel handzamer dan die bestelwagen. De Twizy, naar keuze op bromfietscertificaat of op personenauto-kenteken heeft als Cargo een 180 liter grote laadruimte aan de achterzijde, waardoor de tweede zitplaats komt te vervallen. Die 180 liter is echt voldoende voor heel veel kleine bezorgklussen. De Twizy Cargo rijdt volledig elektrisch, dus stil, goedkoop en heel milieuvriendelijk. Uiteraard zijn er

nog veel meer gebruiksmogelijkheden voor deze opvallende verschijning. Voor zakelijke gebruikers bestaan er de nodige subsidiemogelijkheden, maar de prijzen beginnen bij € 6.603 excl. BTW. De levering start begin 2014.

McLaren in Nederland

Opel verfrist Meriva Na drie jaar is de tweede generatie van de Opel Meriva aan de beurt voor een verfrissende facelift. Beide 1,4 liter turbo-benzinemotoren (88 kW/120 pk en 103 kW/140 pk) voldoen al aan de volgend jaar van kracht wordende milieunorm Euro 6, gek genoeg de 1,3 liter CDTI-diesel nog niet. De handgeschakelde versnellingsbakken zijn aanmerkelijk verbeterd en de sterkste benzinemotor is er ook met een nieuw ontwikkelde zestraps automaat met een lage wrijvingsweerstand. Nieuw is ook ‘IntelliLink’, een navigatiesysteem dat ook werkt op stembediening, gecombineerd met Bluetooth-verbinding voor telefoon en audio. Het front van de Meriva is aangepast met nieuwe koplampen, LED-dagrijverlichting en –achterlichten en een gewijzigde grille, die sterk lijkt op die van de vernieuwde Insignia. De vernieuwde Meriva zal voor het eerst zijn te zien op de autosalon in Brussel (januari), dan zijn ook de prijzen bekend en de levering start in februari.

kort nieuws

Die wisten we nog niet, de prijs van de Skoda Rapid Spaceback. De vlotte vijfdeurs is er vanaf € 16.290. Vanaf 7 november staat de Spaceback in de showroom.

In Nederland is het sportwagenmerk McLaren nog vrijwel onbekend. Internationaal maakt het een stevige groei door, in de zeer kleine markt voor topsportwagens. De tijd was rijp voor een volwaardige Nederlandse vertegenwoordiging. De keuze daarvoor is enigszins voorspelbaar, maar wel zeer terecht gegaan naar Louwman Exclusive in Utrecht. Daarmee heeft dit bijzondere bedrijf opnieuw een automerk in de zeer exclusieve sector aan zich weten te binden, naast Lexus en Maserati en service voor Lamborghini, Bentley en Rolls-Royce. Louwman is het achttiende dealerbedrijf voor McLaren in Europa. Het succesnummer van McLaren is de MP4 12C, waarvan er alleen al in 2012 1.400 zijn verkocht. McLaren, vooral bekend als Formule 1-renstal, bestaat vijftig jaar en ter gelegenheid daarvan is een hypersportwagen ontwikkeld, de P1, met een oplage van maximaal 375 exemplaren wereldwijd. Dit is een grotendeels uit koolstofvezel opgebouwde hybride, met een elektromotor ter ondersteuning van de 3,8 liter V8 met twee turbo’s. Het gecombineerde vermogen bedraagt 678 kW/916 pk en de P1 kan binnen 17 seconden vanuit stilstand naar 300 km/u accelereren. De Nederlandse prijs is vastgesteld op een kloeke € 1.111.617 (!).

Toch hoopvol Kort geleden was in Rotterdam opnieuw de jaarlijkse vakbeurs Ecomobiel, tegenwoordig gecombineerd met Ecologistiek. Ja, het gaat alweer over schoon en zuinig rijden en de milieueffecten van het autogebruik. Daar heb ik het hier wel eens vaker over. Ik was met mijn bezoek sneller klaar dan ik had verwacht en ik ben toch echt geïnteresseerd in alles wat er op dit vlak gebeurt. Ik moet wel, het hoort gewoon bij mijn werk. Een paar indrukken van dat bezoek wil ik u niet onthouden. Om te beginnen heb ik reikhalzend uitgekeken naar de tweede hal in het AHOY-complex. Vorig jaar was immers aangekondigd dat de beurs zou groeien van één naar twee hallen. Niet dus. Er was best een en ander te zien, ook voor de goed ingevoerde professional op dit gebied, want daarvoor is de beurs bedoeld. Dat is wat mij betreft al fout nummer 1. Waarom is ‘gewoon’ geïnteresseerd publiek hier niet welkom? Hoe kan de zich op dit vlak in alle richtingen razendsnel ontwikkelende autobranche potentiële klanten overtuigen van de stand van zaken, van de mogelijkheden om schoon en zuinig te rijden, als die er niet in mogen? Mochten ze willen komen, dan zal los van de entreeprijs alleen al een vergoeding van € 12,50 om even je auto te parkeren wellicht afschrikken. Tenzij je al elektrisch rijdt, want dan mag je gratis naar het mobiele oplaadstation, dan sta je nog voor de deur ook. Vergeleken met een paar jaar geleden, tijdens de eerste editie die ik bezocht, mis ik wel enkele partijen. Nu zijn het meer de zakelijke aanbieders van milieuvriendelijke mobiliteit die hier staan. Toen waren er ook nogal wat idealisten die dachten een kip met gouden eieren te hebben, door auto’s te laten rijden op raapolie of andere vondsten. Wat ik veel erger vind, is dat diverse automerken ook ontbreken, zelfs merken die volledig elektrische auto’s kunnen leveren. Toyota is hoofdsponsor van Ecomobiel, dat is voor de concullega ‘s reden om weg te blijven. Flauw. Wie ook ontbraken, zijn politici van naam. De minister van Infrastructuur en Milieu had geen tijd om de opening te verrichten, de lieden die vaak in haar kielzog meekomen, waren er dus ook niet. Dat is op z’n minst zwak. In het algemeen is de belangstelling voor politici voor de ontwikkeling van het verkeer, ook als het heel ecologisch is zoals hier, heel sterk terug gelopen. Aan de ene kant gaat het kennelijk nog niet snel genoeg, aan de andere kant is er electoraal geen voordeel te halen. De zittende politici kunnen op een plek als deze veel kritiek verwachten door het zwalkende beleid en gebrek aan visie als het op milieu en vervoer aankomt. Dus komen ze niet. Ondanks dat alles was ik toch hoopvol gestemd. Voor het eerst was er nu eens veel aandacht voor alternatieve aandrijftechnieken voor het vrachtvervoer. Een distributie-vrachtwagen, een stadsbus, een vuilniswagen, dat zijn voorbeelden van voertuigen die heel goed elektrisch kunnen worden aangedreven. De techniek is er. Nu is het wachten op een stimulans die in te zetten, bijvoorbeeld vanuit de politiek. Maar ja… Bart van den Acker

Eerder dit jaar reden we de Toyota RAV4 als testauto. Daarbij was het een vreemde omissie in het programma dat de 2,0 diesel niet beschikbaar was met vierwielaandrijving. Die komt er nu wel, vanaf begin volgend jaar, de prijs is nog niet bekend.

Dit kan een bestseller worden, in 2014: de Seat Leon ST. Deze strakke stationwagon komt met de 1.6 TDI Ecomotive-motor ook in 2014 in aanmerking voor 14% bijtelling. Die versie is er komend jaar vanaf € 25.850. De basisprijs van de serie is dan € 21.800 voor de 1.2 TSI Reference. In een beperkt aantal versies zijn er in november ook aantrekkelijke First Editions, de andere uitvoeringen komen in januari. Het aanbod van de Volkswagen up! is uitgebreid met de stoere cross up! Deze vijfdeurs staat hoog op zijn wielen en dat zijn speciale 16-inch velgen en is ook direct te herkennen aan diverse afwijkende details, binnen en buiten. Hij is er alleen met de 55 kW/75 pk benzinemotor en is heel rijk uitgerust. De cross up! is er begin november vanaf € 14.620.


ental n i t n o C R14T 5 6 / 5 5 1 0

5 , € 62

,€ 499 lgen – len ve a t s l. inc te set Comple

WINTERWIELEN WISSELWEKEN OOK ‘S AVONDS* OPEN OP:

ntrol o c w o Sn Pirelli 5/55R 15T 20 0

DONDERDAG

DONDERDAG

DONDERDAG

NOV.

NOV.

NOV.

7

5 , € 112

14

21

DONDERDAG

28 NOV.

PLAN NU ONLINE EEN AFSPRAAK IN VIA DE WEBSITE

WWW.AUTOMOTIONS.NL/WISSELWEKEN * KIJK OP WWW.AUTOMOTIONS.NL/WISSELWEKEN VOOR DE AVONDOPENINGSTIJDEN PER VESTIGING.

tal n e n i t Con R15T 5 6 / 5 9 1

50

€ 62,

79,af € 5 en van lg e v talen incl. s te set Comple

lin MicheR17V 5 225/4

, 5 8 1 € Prijzen per band, exclusief € 17,50 voor montage, lood, ventiel en verwijderingsbijdrage, inclusief BTW. Exclusief uitlijnen.

ALLE VESTIGINGEN ZIJN VOOR U OPEN!

MEER INFORMATIE OF DIRECT EEN AFSPRAAK MAKEN?

WWW.AUTOMOTIONS.NL/WISSELWEKEN Onderdeel van de Automotions Groep. Uw partner in (auto)mobiliteit in Zuidwest Nederland. www.automotions.nl

Zo Annika, Erik en Julia Straks thuis, lekker warm Het middagje shoppen van Annika, Erik en Julia valt letterlijk in het water. Ze besluiten om snel naar huis te gaan. Annika zet met haar smartphone de verwarming alvast een graadje hoger. Dan is het thuis in ieder geval wél warm. Met DELTA Comfort Wijzer. Met de slimme thermostaat van DELTA Comfort Wijzer kunt u op afstand de temperatuur in huis regelen. De slimme thermostaat registreert ook uw aanwezigheid thuis en stelt automatisch de temperatuur naar beneden bij als u niet aanwezig bent. Zo verhoogt u uw wooncomfort en kunt u tegelijkertijd efficiënter met energie omgaan. Natuurlijk is het ook mogelijk om de slimme thermostaat voor te programmeren. DELTA Comfort Wijzer werkt eenvoudig via internet met een handige app voor smartphones en tablets. DELTA Comfort Wijzer: energiebewust en comfortabel wonen!

Kies net als Annika, Erik en Julia voor DELTA Comfort Wijzer •Thermostaat op afstand bedienen • Thermostaat online programmeren • Energiezuinig door bewegingssensor • Eenvoudig te installeren • Verschillende uitbreidbare pakketten Ontdek alle voordelen:

www.DELTA.nl/ComfortWijzer

Zo DELTA!


Nieuwe naam, nieuwe huisstijl en opnieuw een triple-A status voor De Schutse

‘We zien unieke dingen gebeuren’ SINT-ANNALAND - De Schutse in Sint-Annaland bestaat 45 jaar. Het bejaardenhuis groeide uit naar een zorginstelling met vele vormen van zorgverlening. Het feest gaat samen met een nieuwe huisstijl en naam: Stichting Schutse Zorg Tholen.

De nieuwe huisstijl van zorgvoorziening De Schutse komt overal terug.

DOOR JOSIEN MATHLENER Van een voorziening voor 65-plussers transformeerde De Schutse naar een moderne zorginstelling met alle vormen van lichte en zware zorg, hospice zorg, extramurale en semimurale zorg en woonzorgvoorzieningen in de Thoolse regio. Hoewel er veel veranderde, bleef wel de eigen sfeer, cultuur en betrokkenheid tussen zorgvragers, medewerkers, vrijwilligers, cliëntenraad en mantelzorgers behouden. Directeur Peter Kok zei daarover vorige week dinsdag tijdens het feest in de sociale ruimte De Lelie op de bovenetage van het zorgcentrum: “Het geheim van De Schutse moet daar ergens liggen. Vandaar kwamen we twee jaar geleden tot de slogan ‘Zorg vanuit het hart’. Een duiding naar onze identiteit, zorg vanuit het hart van het evangelie, in barmhartigheid omzien naar onze naasten, maar ook zorg met hart en ziel vanuit een persoonlijke betrokkenheid.” De tijd was voor de organisatie

rijp om hieraan een nieuwe huisstijl en logo te koppelen in combinatie met een interne fusie tussen de zorg- en verhuurstichting. De fusie levert een nieuwe naam op: Stichting Schutse Zorg Tholen. Samen met de manager zorg, Ine van Ommen, en de manager facilitaire dienst, Henk Aarnoudse, ontvouwde Kok daaropvolgend de bijbehorende nieuwe vlag. Klanttevredenheid De organisatie blijft streven naar het beste bieden qua kwaliteit en vernieuwing, belooft ze. “Voorbeelden zijn het gericht inzetten van technologie, leefcirkels voor pg-bewoners, zorg op afstand in de complexen, een zorgrestaurant, een beweegtuin en gericht inspelen op de veranderingen aan de ene kant naar de zwaardere intramurale zorg en aan de andere kant naar het scheiden van wonen en zorg.” In 2006 en 2009 behaalde De Schutse het bronzen keurmerk voor de zorg. Daarna ging ze voor het keurmerk Prezo, het

FOTO LEO ADRIAANSEN

keurmerkschema Verantwoorde zorg en Verantwoord ondernemerschap. “Tot onze verrassing ontvingen we al bij de pre-audit een gouden keurmerk, terwijl we dachten daarvoor nog tijd nodig te hebben.” Zaken waarop de instelling goed diende te scoren zijn: klanttevredenheid, personeelstevredenheid en bedrijfsvoering. Dat lukte. Gunilla Verbeke en Sander Franken van PWC reikten de award dinsdag uit. “Opnieuw een triple-A status. Jullie zijn koploper en weten te blijven verbeteren. Dat is heel bijzonder”, aldus Verbeke. “De scores behoren tot de hoogste en daarmee staan jullie er voor de toekomst goed voor. We vernamen dat de bewoners samen met medewerkers in een bijna één op één formatie op vakantie gaan. De medewerkers stoppen daar veel eigen tijd in. Dat mag een voorbeeld zijn voor andere organisaties.” Franken: “We zien hier unieke dingen gebeuren.” Kok stelde dat er nog uitdagingen wachten. “Veranderingen bieden kansen. Die pakken we graag op.”

Gezondheidsklachten door straling

Stichting EHS houdt regionale contactdag over straling THOLEN - “Veel mensen hebben gezondheidsklachten die door straling veroorzaakt kunnen worden, maar de meeste mensen hebben nog nooit die link gelegd”, vertelt Dieneke Parlevliet. Zij is regio-coördinator van de stichting Elektrohypersensitiviteit (EHS). De stichting houdt 2 november een regionale contactmiddag in Middelburg. Ook niet-leden zijn welkom. DOOR ALLEGONDA JOPSE “Bijvoorbeeld DECT-telefoons, DECT-babyfoons, zendmasten, mobiele telefoons, wifi en hoogspanningsmasten kunnen gezondheidsklachten veroorzaken”, vertelt Parlevliet. “Ze zenden namelijk 24 uur per dag. Diverse klachten, zoals vermoeidheid, hoofdpijn, slapeloosheid of juist heel veel slapen, somberheid, pijn in spieren of gewrichten en allergieën kunnen een gevolg zijn van straling. Door simpele maatregelen te treffen, zoals de mobiele telefoon ‘s nachts buiten de slaapkamer leggen, overdag niet op je lichaam te dragen en je draadloze apparatuur een aantal weken uit te zetten na gebruik kunnen klachten verminderen. Haal ook alle stekkers op de slaapkamer uit de stopcontacten voordat je gaat slapen. Zeker die van een elektrisch verstelbaar bed en een elektrische deken. Een DECT telefoon (draadloze huistelefoon) en een DECT-babyfoon kunnen beter vervangen worden door eco types die nog wel zo ingesteld moeten worden. Nog beter is een vaste telefoon. Een wekker op batterijen is beter dan een wekkerradio. Bedraad internet is beter dan wifi. Er kan veel straling van de buren komen. Straling gaat door muren heen.” Tijdens de regionale contactdag wordt gepraat over afschermende materialen. De in 2002 opgerichte stichting EHS is een

kenniscentrum. Ze verzamelt informatie over elektro-hypersensitiviteit. Daarnaast behartigt ze de belangen van haar 300 leden: mensen die elektrogevoelig zijn en gezondheidsklachten hebben door straling. Vooruitgang “Het is beter om straling te vermijden, dus vóórdat de klachten komen of erger worden”, vindt een Middelburgse die zelf veel klachten heeft door straling. Zij weet sinds 2006 dat haar klachten door straling veroorzaakt worden. “Toen ik met mijn mobiel belde kreeg ik een druk in mijn hoofd en een piep in mijn oor. Ik vertelde het mijn zoon die technisch ingenieur is en hij zei dat ik misschien last had van straling. Achteraf gezien had ik al last sinds 1996. Ik kreeg hartklachten, maar de cardioloog kon niets vinden. Sinds 1995 staat er op ongeveer 200 meter van mijn huis een zendmast. Voordat die zendmast daar stond had ik nooit klachten.” Een andere Middelburger kreeg ook klachten tijdens het gebruik van zijn mobiel. “In 2000 kon ik mijn arm ineens niet meer recht krijgen. Sindsdien gebruik ik mijn mobiel zo min mogelijk en houd ‘m op afstand. Ook van de zendmasten die op 350 meter van mijn huis staan heb ik last. De slaapkamer heb ik afgeschermd. Als ik mijn tablet gebruik krijg ik hoofdpijn en pijn in mijn hartstreek. Die gebruik ik dus niet vaak. In de auto heb ik last van bluetooth.

Veel mensen worden ziek in hun eigen auto, ook door gebruik van de mobiele telefoon.” “Landen om ons heen hebben al diverse maatregelen genomen omtrent straling”, vertelt Ineke van der Klaauw, bestuurslid en landelijk coördinator van de regio-dagen van de stichting EHS. “Zo is er in Frankrijk sinds 2010 een verbod op mobiele telefoons op scholen en zijn er sinds 2013 zoveel mogelijk bedrade verbindingen op scholen i.p.v wifi. In Nederland is er ook vooruitgang. Vorig jaar heeft het Kennisplatform Electromagnetische velden een Kennisbericht uitgegeven waarin artsen worden aangespoord beter te luisteren naar mensen met ehs-klachten. Ook is er onlangs een voorstel geaccordeerd om een hulplijn op te zetten.” Contactdag In het voorjaar houdt de stichting een landelijke bijeenkomst en in het najaar regionale contactdagen. De bijeenkomst wordt van 13.30 tot 16.30 aan de Herengracht 58 in Middelburg gehouden. Die middag wisselen de aanwezigen ervaringen en kennis uit en krijgen advies krijgen van een meetspecialist. Ook niet-leden zijn welkom, dan kost het 5 euro per persoon. Graag vooraf aanmelden via regio-zeeland@stichtingehs.nl of bellen naar 06-22530210. Voor meer informatie: Tel. 0317-411644 of www.stichtingehs.nl PAGINA 18

Winterfietsers Tholen THOLEN - Fietsen op het eiland wordt steeds populairder. De clubs TC Tandje Bij en TC De Bidon rijden wekelijks hun tochten, waarbij Tandje Bij al jaren het gehele jaar op zaterdagmiddag doorfietst, waar TC De Bidon na de 1e zondag in oktober stopt. Door diverse fietsers is er toch geopperd om op zondagmorgen te blijven fietsen. Dit is opgepikt en al snel was er een emailadres winterfietsers@gmail.com en een blog www.winterfietsers.blogspot.nl gemaakt met als naam Winterfietsers Tholen. Waar Tandje Bij zijn naam en tempo in de winter hoog houdt, gaan de Winterfietsers voor een wat gematigder tempo. Er is in deze maanden voor ieders niveau een keus. Winterfietsers is geen fietsclub, maar een groep van fietsers die de conditie op peil proberen te houden gedurende de koudere maanden. Zodoende is iedereen met een redelijke fietsconditie van harte welkom. De 1e zondag stonden er om 09.30 uur 18 fietsers aan het vertrek om via Waarde 80 km te fietsen.

Vertrektijden Zolang de temperaturen rond de 10 graden zijn, vertrek om 09.30. Naar gelang de temperaturen zakken, vertrekken ze ook iedere keer wat later. Dit wordt gecommuniceerd via de mail winterfietsers@gmail.com en blog www.winterfietsers.blogspot.nl op zaterdagmorgen. Afstand is zal in het begin zo’n 70 á 75 km zijn, dalend naar 50 á 60 km. Minder kilometers heeft meestal geen zin qua effect, maar dit is uiteraard aan ieder voor zich. Snelheid Zal heel behoudend zijn, 25 á 28 km p/u zal vaker regel zijn dan dat het harder gaat. Dit fietsen is alleen bedoeld om te onderhouden, zodat het niveau op zo’n 70 á 80% blijft. Wel of niet fietsen, de omstandigheden om te willen of kunnen fietsen zijn natuurlijk voor iedereen anders. Bij een nat wegdek wordt er niet georganiseerd vertrokken, maar bij windkracht 5 bft uit het oosten en temperaturen van -5 of kouder, is het lichaam alleen maar bezig de vitale delen warm te houden door zo min mogelijk energie naar de benen te sturen, maar wordt er wel georganiseerd vertrokken. Iedereen met een redelijke fietsconditie is van harte welkom.

KORTE BERICHTEN SINT-MAARTENSDIJK Gezelligheid Vóór Alles: Uitslag 21 oktober: deze week 13 brt. gespeeld, 1. dhr. J. Bijnagte-dhr. C. v. Gorsel 39 punten, 2. en 3. mvr. W. Kloet-mvr. B. Bijnagte, dhr. W. BijlBijden 25, 4. mevr. M. v.d. Hoek-dhr. Fr. d. Jong 21, 5 en 6. mvr. T. Breure-dhr. A. Wielaard, mvr. C. v. Mierlo-dhr. G. v.d. Padt 19, 7. mvr. A. Bocxe-dhr. C. Breure 17, 8. mvr. A. Pootmvr. L. Wielaard 13. Herfstfair: Zaterdag 2 november wordt in het Atrium van Maartenshof de jaarlijkse herfstfair gehouden. In de diverse stands is weer van alles te koop. Op het terras bij het winkeltje kunt u gezellig vertoeven onder het genot van een kopje koffie of thee. Iedereen is van harte welkom deze middag van 14.00 tot 17.00 uur. THOLEN Michelangelo: Op 6 november is er in de kerkzaal van de vrijzinnige geloofsgemeenschap Tholen, Oudelandsestraat 11 een inloopochtend. Op deze ochtend die om 10.00 uur begint, zal mevrouw Evelien Geuze vertellen over het leven en werken van de Italiaanse kunstschilder, beeldhouwer, architect en dichter Michelangelo (1475-1564). Koersbal De Meulvliet: uitslag van 23 oktober: 1.Mevr.H.Schot 33pnt; 2.Mevr.N.Deurloo-Dhr.J.Sprenkels 28pnt; 2.mevr.J.Bos-Mevr.J.Verbraeken 28pnt; 3.Mevr.C.Sprenkels-Dhr.W.Deurloo 19pnt; 4.Mevr.A.Hilgerson-Dhr.W.Bijl 18pnt; 5.Mevr.D.Lindenberg Dhr.G.v.d.Padt 6pnt. Kringloopwinkel: Kringloopwinkel OverThollig, Postweg 3c, is woensdagmorgen open van 09.00-11.30 uur en vrijdagavond van 18.00-20.00 uur. Woonmaand Kringloopwinkel: op veel meubels 25% korting. Tijdens de openingstijden kunnen goederen ingeleverd worden. Voor grotere meubelstukken of inboedels vooraf contact opnemen met Colinda de Heer, tel. 604107 of Kees Dekker, tel. 603375. SINT-ANNALAND Uitwisseling Accelerando-St.Cecilia: op zaterdag 9 november in de muziekzaal van de Wellevaete. Beide slagwerkgroepen brengen een gevarieerd programma. Aanvang 19.30u; zaal open 19.00u. Kaartjes zijn gratis af te halen bij boekhandel Heijboer aan de Ring, St.Annaland. Inzamelen rommel: op zaterdag 2 november zamelen de leden van Accelerando weer spullen in voor hun Maximale Rommelmarkt op Koningsdag. U kunt hiervoor uitsluitend tussen 11.00-12.00u terecht bij de zwarte schuur van de familie Boon in de Ooststraat in Sint-Annaland. Info: Jacco Goedegebuure 06-15094435. Jamsessie: Zaterdag 2 november de 1e jamsessie van dit seizoen in café An de Sloove. Er staat een volledige PA-installatie en drumstel. Aanvang 21.30 uur. Signalen dat er verrassende optredens gaan komen. Zo gaan de geruchten dat een negental muzikanten de koppen bij elkaar gestoken hebben om een Pink Floyd tribute neer te zetten. OUD-VOSSEMEER Koersbal: Uitslag 22 oktober: 1. Mevr. C. Havermans-Mevr. R. Nagtegaal 31; 2. Mevr. L. v. Poortvliet-Mevr. B. Roggeband 18; 2. Mevr. C. v. Mierlo-Mevr. L. Rombouts 18; 2. Dhr. N. Moerkerken-Mevr. M. v. Poortvliet 18; 3. Mevr. L. Weezenaar-Mevr. J. de Bakker 12. Tentoonstelling: Vogelvrienden houden dit jaar een bijzondere tentoonstelling met een mooi aantal vogels. Er zijn in totaal 516 vogels ingeschreven van klein tot groot. De tentoonstelling wordt op vrijdag 8 november om 19.30 uur geopend en is op zaterdag 9 november vanaf 13.30-19.00 uur geopend. SCHERPENISSE Samenzangavond: De +15 JV van de Gereformeerde Gemeente houdt op D.V. zaterdagavond 2 november in hun kerkgebouw de jaarlijkse samenzangavond. Collecte tijdens deze avond is bestemd voor het evangelisatiewerk in Merksem. Het Chr. Thools mannenkoor ‘Rehoboth’ , olv. Bram Bout hoopt ook zijn medewerking te geven. Ze zingen deze avond psalmen uit diverse berijmingen. Het is een mooi en gevarieerd programma geworden, toegang gratis, aanvang 19.30 uur. STAVENISSE Playbackshow: Het is zover. Stichting Actief Stavenisse houdt dit jaar een playbackshow in dorpshuis De Stove. De playbackshow zal plaatsvinden op zaterdag 9 november. Zowel deelnemers als publiek is vanaf 18.30 uur van harte welkom. Playback begint om 19.00 uur. Meedoen, geeft zich op voor donderdag 31 oktober op bij Sanne Plasmans, Prinses Irenestraat 13, tel. 0166-720380 of stichtingactiefstavenisse@hotmail.nl. Er zullen aparte categorieën voor kinderen en volwassenen zijn. Wanneer je mee wilt doen, zorg dat je liedje op een cd staat en neem deze mee. Er zal een DJ zijn.


ZONDAG

R E B M E V O N 3

GRATIS

Eerste weekend van de maand Altijd iets te doen in Bergen op Zoom!

n e t n e m u Mon ! n e l l verte g a d n o z p o Ko

worden in Tijdens de koopzondag de kelder van de Sint Gertrudiskerk, enhof), La Pucelle (het Markiez t Ravelijn het Oude Stadhu is en he rs van op den Zoom door spele edstollende theatergroep Honger, blo torie van verhalen uit de rijke his ld! Bergen op Zoom verte , 13.30, Aanvangstijden: 13.00 , 15.30 14.00, 14.30, 15.00 en 16.00 uu r.

Gratis toegang

monumenten

www.aangenaambergenopzoom.nl


Ploeg wint met 1-0 van The Gunners

Noad’67 pakt koppositie na winst SINT PHILIPSLAND - In een fel duel heeft Noad’67 de leiding in de derde klasse B van het zaterdagvoetbal naar zich toe getrokken. De ploeg won nipt van The Gunners, één van de (andere) kampioenskandidaten: 1-0. DOOR FRITS SIMONS Er waren in de hele wedstrijd maar twee echte kansen: één voor The Gunners in de 25e minuut en één voor Noad’67 in de 54e minuut. Waar Dennis Brugel alleen voor de Noad-doelman miste, schoot Koen van Dijke van de groengelen wel raak. The Gunners begon met fel en hard voetbal. Dat leidde in de 3e minuut tot het eerste schot van Patrick van der Pluymn, maar hij schoot naast. Noad verdedigde met verve en kwam er af en toe in de counter gevaarlijk uit. In de 10e minuut schoot Job de Vrie van The Gunners hoog over, maar de beste actie uit de beginfase kwam op naam van Noad-speler Roy van Splunter. Hij gaf na een kwartier een harde voorzet, die net werd gemist door de voorhoede. Noad begon in de loop van de eerste helft meer greep op de wedstrijd te krijgen en kwam meer naar voren. De gemiste kans van Brugel was het laatste echte wapenfeit van de Brabanders. Hoe ze het daarna ook probeerden, ze kwamen niet door de sterke verdediging van Noad heen of stuitten op de sterk spelende doelman Peter Jan Fontijne. Koud tien minuten in de tweede helft brak Roy van Splunter door aan de rechterkant. Hij trok de bal strak voor en gaf Van Dijke een niet te missen kans: 1-0. Vanaf dat moment speelde Noad vrijer en trok meer ten aanval.

Roy van Splunter van Noad’67 gaf de assist voor de enige goal van het duel met The Gunners. FOTO IMAN FASE

In de 70e minuut kreeg Noad in 60 seconden twee kansen op afstand, maar de voorsprong werd niet vergroot. The Gunners drong daarna nog aan, maar de spelers kwamen niet verder dan de 16-meterlijn. Beste man van het veld was Roy van Splunter. “We hebben het goed gedaan. Iedereen verdient een dikke voldoende.” Trainer Johan Sulkers dat Noad het duel op karakter had gewonnen. “Er was meer dan voldoende vechtlust en ik vind de overwinning dan ook verdiend. Na de 1-0

verzuimden we de wedstrijd in het slot te gooien. Aan de andere kant hebben we de nul weer gehouden. Die wordt bijna heilig voor de mannen.` Door de overwinning gaat Noad aan kop in de derde klasse van het zaterdagvoetbal, samen met Krabbendijke, al heeft het team van Sulkers één wedstrijd minder gespeeld. De KNVB heeft besloten de gestaakte wedstrijd tegen Kogelvangers uit te spelen. Met nog acht minuten te spelen stond Noad met 1-0 voor.

THOLEN - WHS blijft in het spoor van Noad’67 in de derde klasse van het zaterdagvoetbal. De ploeg uit SintAnnaland won zaterdag met 4-0 van Kapelle en staat nu vierde in de rangschikking, twee punten achter Noad’67. WHS-Kapelle 4-0. In de eerste helft was Kapelle beter. Ze hadden het middenveld in handen en WHS had daar geen antwoord op. Het lichte veldoverwicht leidde echter niet tot doelpunten. Scoren lukte WHS in de tweede helft wel. In de 60e minuut scoorde Robin van Dijke uit de rebound na een schot van Arvin de Witte. Het tweede doelpunt was ook van Van Dijke’s hand. Thom Vroegop zorgde met twee goals voor een 4-0-eindstand. Volgende week speelt WHS tegen Krabbendijke. Smerdiek-Vrederust 10-0. In de eerste helft kreeg Smerdiek nog een beetje tegenstand, maar in de tweede helft was het raak. Na één helft stond het 2-0 door goals van Sander van `t Hof en Juliem Vemeulen. Na rust gaf Vrederust de hoop op een goed resultaat op en scoorden Van ‘t Hof nog twee keer, Leroy Pos (drie keer), Remi van Herk (twee keer) en Kees Hage.

Unitas’30-Stavenisse 7-1. Al na twee minuten stond het 2-0. Toch kreeg Stavenisse daarna volop kansen, tot in de tweede helft, maar de spelers kregen de bal niet in het net. Alleen Quincy Moerland benutte een strafschop. Unitas was echter wel trefzeker en won met 7-1. DIA-SPS 11-1. SPS kon niets beginnen tegen het sterke DIA. Zoiets had de ploeg uit Poortvliet nog nooit meegemaakt, was de overtuiging van de spelers van SPS. Binnen 20 minuten stond het 3-0 voor de thuisploeg. Voor de thee stond het al 7-1. Daarna scoorde DIA nog eens vier keer. Martin Quist maakte de eretreffer voor SPS. NSV-Vosmeer 6-1. De zesde nederlaag voor de zondag-vierdeklasser uit OudVossemeer en de tweede keer met 6-1. Vosmeer staat met één punt onderaan in de vierde klasse B.

Voortaan naar Breda of Goes voor theoriecertificaat

CBR sluit Bergse theorie-locatie BERGEN OP ZOOM - Het Centraal Bureau voor de Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) stopt met het afnemen van theorie-examens in Bergen op Zoom. Het CBR stapt volgend jaar over op een nieuw toetsingssysteem, waardoor de examens individueel worden afgenomen. Om de investering voor het nieuwe systeem te bekostigen trekt de organisatie de stekker uit maar liefst twaalf theorielocaties, waaronder Bergen op Zoom. Daardoor zullen jongeren uit West-Brabant voortaan naar Breda of Goes moeten afreizen om hun theoriecertificaat te behalen. DOOR RIA VAN MEIR De sluiting van de theorielocaties is het gevolg van een nieuw toetsingssysteem dat het CBR halverwege volgend jaar wil introduceren. In plaats van een klassikale toetsing, waarbij iedere kandidaat tegelijkertijd dezelfde vraag krijgt gepresenteerd, wil het CBR toe naar een individueel examen achter de computer, die de kandidaten in eigen tempo kunnen afwerken. “Daardoor kunnen we beter voorkomen dat kandidaten fraude plegen door antwoorden van elkaar over te nemen. Bovendien is het met de nieuwe methode mogelijk om de theorie-examens voor verschillende rijdisciplines tegelijkertijd af te nemen”, legt CBR-woordvoerster Irene Heldens uit.

Huisarts Huisartsenpost Bergen op Zoom, tel. 0164 27 38 55, voor inwoners van Tholen, Anna Jacobapolder, Oud-Vossemeer, Poortvliet, Scherpenisse, St. Annaland, St. Maartensdijk, St. Philipsland en Stavenisse. Neem een identiteitsbewijs mee. Apotheek Dienstapotheek naast de polikliniek van het Lievensberg Ziekenhuis, Boerhaaveplein 1, tel. 0164 246 939. Tandarts Het antwoordapparaat van de eigen tandarts meldt wie de waarneming verzorgt. Dierenarts Voor Tholen: W. Brons, Kalfdamseweg 2 in Poortvliet, tel. 0166 66 25 96. Voor Sint Philipsland: dierenkliniek Steenbergen, tel. 0167 56 59 45.

Onze zorg - dichtbij en altijd - is er voor ú! Zeven dagen per week staan wij 24 uur p/dag met raad en daad voor u klaar via 0900 - 900 4444.

WHS blijft in het spoor van Noad’67 Dinteloord-Tholense Boys 3-0. In het duel in en tegen Dinteloord heeft Tholense Boys onnodig punten verspeeld. Zeker in de eerste helft was Tholen beter, maar wist dat niet uit te drukken in doelpunten. Er waren kansen voor Matthijs van Stee, Laurens Bovenberg en zelfs een kopbal van Niels Hopmans op de paal. Dinteloord kwam echter op voorsprong toen Freddy Simons een lange bal achterwaarts over zijn eigen keeper kopte. Nog voor de rust werd het 2-0 toen er een bal op de lat stuitte en in de rebound gemakkelijk werd ingeschoten. In de tweede helft ging Tholense Boys meer druk zetten, maar het lukte niet er eentje in te krijgen. Hopmans miste een penalty en toen een Dinteloord-speler rood kreeg, slaagden de Boys er nog niet in te scoren. In blessuretijd werd het zelfs 3-0.

Bel voor levensbedreigende situaties 112.

Allévo zorg en dienstverlening Tel: 0113 - 249 111; www.allevo.nl thuiszorg, hulp bij het huishouden en tafeltje-dek-je

Tholense Boys komt in gevarenzone door nieuw verlies

DOOR FRITS SIMONS

Weekenddiensten

Reistijd De implementatie van het nieuwe systeem vraagt echter zo’n enorme investering, dat het CBR zich genoodzaakt voelt om twaalf van de dertig theorielocaties te sluiten. Omdat Bergen op Zoom tot één van de kleinere locaties hoort, valt eind volgend jaar het doek voor het theorielokaal aan de Gagelboslaan. Volgens Heldens werden daar het afgelopen jaar zo’n 11.000 examens afgenomen, tegenover 17.000 in Breda, dat nu de dichtstbijzijnde mogelijkheid vormt. Heldens spreekt tegen dat de reistijd voor jongeren daardoor fors zal toenemen. “Ondanks de vermindering van het aantal centra blijft de landelijke dekking goed. De meeste kandidaten komen met de auto naar het theorie-examen. We zijn uitge-

gaan van een reistijd van dertig minuten, al heb je natuurlijk altijd uitzonderingen”, doet ze de reistijd voor jongeren in de plattelandsgemeenten wat luchtig af. Praktijk Het theorielokaal in Breda kan volgend jaar niet alleen extra kandidaten uit WestBrabant verwachten, ook de theorieruimten in Berkel-Enschot bij Tilburg en Den Bosch sluiten de deuren. Het CBR wil zodoende grotere theorielocaties creëren. De praktijklocaties in Bergen op Zoom en Roosendaal blijven wel bestaan. “Wij vinden het belangrijk dat leerlingen in hun eigen woonomgeving kunnen lessen. Daarom zijn er geen plannen om het aantal praktijkexamenlocaties terug te brengen”, verzekert Heldens. PAGINA 20

TWB, Thuiszorg met Aandacht Direct zorg nodig? 088 - 560 2000 of www.twb.nl

Zaalvoetbal Tholen THOLEN - Maandag 21 oktober werden er drie wedstrijden gespeeld in Meulvliet. De wedstrijd tussen Decora en Klavertje Bier ging helaas niet door. Klavertje Bier kon geen volledig team op de been brengen. Hierdoor wint Decora reglementair met 5-0. Pia Automation speelde een wedstrijd tegen ’t Keeten/Westdorp Bouw. Pia probeerde het wel, maar ’t Keeten/Westdorp was te sterk en had een relatief makkelijke avond. Het verschil was te groot, wat zich uitdrukte in een 17-1 nederlaag voor Pia. In de A poule speelde allereerst van der Kleijn schilders tegen Gebr. Roggeveen. In een spannende wedstrijd met veel goed voetbal van beide kanten, nam van de Kleijn een mooie voorsprong. De rust werd bereikt met een 4-1. In de tweede helft namen zij wat gas terug, wat direct gevolg had en wat Gebr. Roggeveen weer terug

bracht in de wedstrijd. Zij kregen veel kansen en kwamen terug tot 4-3. Deze stand wist van der Kleijn schilders uiteindelijk over de eindstreep brengen. Al met al een mooie pot voetbal, waar beide teams een kans hadden op de overwinning, maar waar van der Kleijn aan het langste eind trok. In de tweede wedstrijd van deze poule, speelde Tweewielerservice Tholen tegen ZVV 1. De eerste speelde gedisciplineerd en goed gegroepeerd. Hier tegenover stelde ZVV 1 een felle spelinstelling en goede individuele kwaliteit, maar als team lieten ze wel wat steken vallen. De rust werd bereikt met een 2-0 voorsprong voor Tweewielerservice Tholen. In de tweede helft bleven beide teams op het zelfde goede niveau spelen, ondanks enige schoten op de paal van ZVV, bleef de stand van 2-0 gehandhaafd, waardoor de fietsenmakers de drie punten in de (fiets)tas konden steken.

Hieronymuszwemmers op dreef bij de OWKW THOLEN - De laatste dag dat er een limiet voor het Open Nederlands Kampioenschap wedstrijdzwemmen gezwommen kon worden was op 20 oktober. De Hieronymuszwemmers hadden 2 wedstrijden waarop ze dit konden proberen. Een groep van 10 zwemmers was afgereisd naar het Pieter van den Hoogenbandbad in Eindhoven voor een limietwedstrijd. In Etten-Leur waren 32 zwemmers aanwezig bij de Open Westbrabantse Klassementswedstrijden OWKW deel 2 om hun krachten te meten met zwemmers

van 10 verenigingen uit de buurt. Prestaties van de Thoolse Hieronymuszwemmers in Eindhoven: Laura van Dijke uit Tholen kwam aan de start op 3 afstanden: 50m. rugslag, 100m. rugslag en 50m. vrije slag. Ze zwom keurige tijden en kwam dicht bij haar persoonlijke records. Voor meer informatie www.zpv-hieronymus.com. Na de kerstvakantie start een nieuwe groep jonge instromers. Interesse, meld je aan voor 3 gratis proeftrainingen: http://www.zpv-hieronymus.com/algemeen/drie-keer-gratisproeftrainen of de link op de homepage.

VOOR HET LAATSTE ACTUELE LOKALE NIEUWS KIJK OP WWW.INTERNETBODE.NL

Open ochtend De Ark OUD-VOSSEMEER - Op donderdag 7 november open ochtend School met de Bijbel De Ark. Voor ieder kind komt een keer het moment dat ze naar de basisschool moeten. Voor zowel ouders als kinderen een spannend moment. U bent vast wel eens benieuwd naar wat uw kind te wachten staat zodra deze stap gemaakt moet worden. Daarom organiseert SmdB De Ark op donderdag 7 november van 8.30u tot 10.30u een open ochtend voor kinderen in de leeftijd van 2 of 3 jaar. U kunt dan samen met uw peuter

een stukje van ons dagelijkse programma meemaken. De kinderen laten u zien wat ze doen, leren en maken. Aansluitend is er gelegenheid om vragen te stellen en zal de leerkracht uitleg geven over de werkwijze in de kleutergroep, en staat de koffie voor u klaar. Heeft u ook nog jongere kinderen thuis? Geen probleem, bij ons op school is een crèche aanwezig. Wij nodigen u dan ook van harte uit om geheel vrijblijvend met uw peuter onze open ochtend te bezoeken. Uw kind mag deze ochtend gewoon met onze groep meedoen.


Gebr. Timmermans b.v. Boekerman 4 (Borchwerf 11) Tegenover Saver Milieustraat 4751 XK Oud Gastel Tel.: 0165 - 31 77 46 Info@krt.nl www.krt.nl of mobiel .krt.nl

UW OUDE KABEL EN METALEN ZIJN GELD WAARD! Gebr. Timmermans is al bijna 60 jaar actief in de recycling van metalen. Wij beschikken over de vereiste vergunningen en zijn ISO gecertificeerd. U kunt dagelijks kabel en metalen, tegen contante betaling, aanleveren. Ook kunnen wij, bij voldoende volume, containers op uw locatie plaatsen.

0HWDDOSULM]HQJHOGLJZHHN44 plastic koper kabel plastic aluminium kabel loodkabel koper loodkabel aluminium ]XLYHUEODQNNRSHU RQ]XLYHUNRSHU gemengd rood geel koper aluminium roest vrij staal ]XLYHUORRG ]LQN electro motoren LM]HU accu’s wasmachines, drogers auto katalysator

vanaf

tot

â‚Ź 1,50

â‚Ź SNJ â‚Ź 0,65 p/kg â‚Ź 1,05 p/kg â‚Ź 0,50 p/kg â‚Ź 4,50 p/kg â‚Ź 4.00 p/kg â‚Ź 3,50 p/kg â‚Ź SNJ â‚Ź 0,75 p/kg â‚Ź 0,75 p/kg â‚Ź 0,90 p/kg â‚Ź 0,70 p/kg â‚Ź 0,30 p/kg â‚Ź 0,17 p/kg â‚Ź SNJ â‚Ź 0,13 p/kg â‚Ź

â‚Ź 0,85  â‚Ź 3,00

  per kg per stuk

3ULM]HQRQGHUYRRUEHKRXGYDQNZDOLWHLWHQPDUNWRQWZLNNHOLQJHQ Openingstijden:PDWPGRQGHUGDJXXU‡YULMGDJXXU‡]DWHUGDJXXU

Nieuwe zijn gen inschrijvienlijk! mog

Voor een gezond en mooi gebit √ Protheses op implantaten

U kunt bij ons óók terecht voor:

(klikgebitten)

√ Orthodontie (beugels) √ Implantaten

√ Kindertandheelkunde √ MondhygiĂŤniste

Kliniek voor Tandheelkunde

THOLEN

Kaaij 14, 4691 EE Tholen | 0166-602699 | www.tandartstholen.nl | info@tandartstholen.nl Ruime openingstijden: ook op maandagavond en op zaterdag

Boomkwekers BLIJF NIET LANGER ALLEEN Mens & Relatie vindt jouw + fruittelers liefdespartner voor je OPGELET!

+287'( :250

Lia van der Wel 0165-388816

machinaal kluiten of ondersnijden

'XXU]DPHRSORVVLQJHQELMYOLHJHQ KRXWZRUPPROOHQUDWWHQPXL]HQ SDSLHUYLVMHVYRJHORYHUODVWZHVSHQHQ]

FIETSBOERKE.NL Zoekt oude ďŹ etsen en sloopďŹ etsen Fietsen die je normaal bij de kragge dumpt, bel mij

fruit-, laan-, kerstbomen

 

Hans van Meer 06-10802316

ZZZRQJHGLHUWHVSHFLDOLVWQO

06 33 88 21 34

VAARBEWIJSCURSUS rIPVUXPSN CPLUPSFO[XBNCFTUSJKEJOH rQSFWFOUJFQMBOOFO rGBVOBCFIFFS rXFSJOHTNBBUSFHFMFO rCFTUSJKEJOHLOBBHEJFSFOFOJOTFDUFO r CPVXLVOEJHFJOTQFDUJFT r CBMLLPQSFTUBVSBUJFT rNPMMFOCFTUSJKEJOH Kenniscentrum Dierplagen www.kad.nl KAD - Gecertificeerd

Stoppen ! met roken Lasertherapie

De behandeling wordt vergoed. www.praktijknatuurlijkbeter.nl tel. 0164-254602

Of kijk op

www.mens-en-relatie.nl

kluit 30-120 cm

En ik haal ze bij u op, u hoef ze niet weg te brengen. (Geen kinderďŹ etsen!)

bel 0113-639760 of mail info@traas.nl

Of 088-0221900 (landelijk) Persoonlijke bemiddeling met de hoogste slagingskans

Roosendaal - Breda - Bergen op Zoom - Dongen Etten-Leur - Rotterdam START BEGIN NOVEMBER Spoedcursus op zaterdag Telefoon 0165-546707

WWW.YACHTCONSULT.COM.

6QXIIHOPDUNW ³1LHXZH1REHODHU´(WWHQOHXU Anna van Berchemlaan 2 Zondag 10 november 2013 van 09:00-16:30 ****UDWLV3DUNHUHQ *UDWLV3DUNHUHQ***

www.snuffelmarktetten-leur.nl

Afslanken met succes! Lasertherapie

DE BEHANDELING WORDT VERGOED www.praktijknatuurlijkbeter.nl tel. 0164-254602

www.internetbode.nl voor het (gratis) aanleveren van al uw nieuws


Vergeten groep Bevelandse jongens beschreven in nieuw boek ‘Geloot voor Napoleon’

Mooie hommage aan 274 lotelingen GOES - Nederland kent in tegenstelling tot buurlanden als België en Duitsland geen standbeelden voor de zogenaamde lotelingen, zei Jan de Ruiter woensdag tijdens de presentatie van zijn boek ‘Geloot voor Napoleon. Bevelanders in het leger van Napoleon’. Met de uitgave haalt hij 274 Bevelandse jongens, die moesten vechten voor de Franse krijgsheer, uit de vergetelheid. “Het was letterlijk een loterij.”

‘The best of Concordia’ THOLEN - Het is zover op zaterdag 2 november. Het harmonieorkest van Koninklijke Muziekvereniging Concordia uit Tholen zal deze avond een spetterend concert geven in de Meulvliet. De naam zegt het al: de beste nummers van alle concerten van Concordia worden ten gehore gebracht deze avond. Deze nummers zijn niet zomaar uitgekozen. Hier is een strenge selectie aan voorafgegaan, zodat alleen de beste, leukste en populairste nummers worden gespeeld. Dit kan natuurlijk niet anders dan een spetterend

concert worden. Tijdens het concert zullen o.a. Lennard Berrevoets en The MusiCompany de zang voor hun rekening nemen. Uiteraard mag men zelf ook uit volle borst meezingen met nummers van Blof, Marco Borsato, Status Quo, Doe Maar en meer. Niet alleen pophits zullen ten gehore worden gebracht. Concordia neemt het publiek mee op een muzikale reis naar o.a. ZuidAmerika. Veelzijdig programma, voor ieder wat wils. Kortom dit concert mag men niet missen. Zaterdag 2 november om 20.00 uur in de Meulvliet. Kaarten zijn te koop aan de kassa en bij Hage Textiel. Voor kinderen t/m 12 jaar is entree gratis.

Het Franciscus Ziekenhuis Roosendaal en het Lievensberg ziekenhuis Bergen op Zoom nemen een gezamenlijk Elektronisch Patiënten Dossier (EPD) in gebruik. De overschakeling naar het nieuwe systeem kan voor vertraging zorgen van de spreekuren.

Een schilderij van de slag bij Moskou, gemaakt door Albrecht Adam, die de veldtocht in Rusland zelf meemaakte. ILLUSTRATIE ALBRECHT ADAM

DOOR EUGÈNE DE KOK Een beetje pech kon je tussen 1811 en 1814 namelijk zo maar het leven kosten. In die jaren - tussen 1795 en 1813 stond Nederland onder Frans bewind - moesten Bevelandse ‘dagloners, landarbeiders en boerenknechten’ met enige regelmaat naar ‘het stadhuis, de parochieberg of de kerk’, zoals Jan de Ruiter schrijft, om een nummer te trekken. Als zij een laag nummer trokken, hadden ze pech en kregen ze niet lang daarna een oproep voor een laatste inspectie in Middelburg. Als in fysiek en mentaal opzicht alles in orde was konden zij hun spullen pakken en werden ze uitgezonden naar een van de gebieden waar Napoleons militairen vochten tegen de vijanden van Frankrijk. De Ruiter heeft uitgezocht wat er met de 274 ‘pechvogels’ op de Bevelanden is gebeurd. Hij kreeg het idee voor het boek al jaren geleden toen hij de geschiedenissen van alle Borselse dorpen te boek stelde. “In elk boek beschreef ik de Franse periode en zag dat dan die weer was verdwenen en dan die weer.” Het leek hem goed eens alles op een rij te zetten. De jarenlange zoektocht naar de Bevelandse lotelingen was geen makkelijke, zei De Ruiter woensdag in een lezing voor leden van de Heemkundige Kring De Bevelanden. “Het moment dat ze

Europa introkken, ben je de jongens namelijk kwijt.” Hij deed veel onderzoek in Servive Historique de la Défense op het Chateau de Vincennes, het militaire archief van Frankrijk in Parijs. De vele uren die hij daar en in andere archieven doorbracht hebben een indrukwekkend boek opgeleverd, dat ook nog eens mooi is geïllustreerd met afbeeldingen van schilderijen en talloze oude illustraties. Meest indrukwekkende deel van het boek is de tabel achterin.

de Berezina zijn overgestoken, is niemand terug gekomen”, moest de schrijver in Parijs tot zijn spijt concluderen. Jan Rijn uit Wemeldinge wist het wel te overleven. Waarschijnlijk deserteerde hij tijdens de strijd in Rusland. Hij verliet het land niet en trouwde later een Joodse Russin. Goesenaar Tom Rijn kwam daarachter toen hij enkele jaren geleden stamboomonderzoek deed en stuitte op de Russische dichter Yevgeni Rijn, die een afstammeling van de Bevelandse loteling Jan Rijn bleek te zijn.

‘In erbarmelijke omstandigheden’

Bevrijding Met zijn boek heeft De Ruiter niet alleen de geschiedenis van de Bevelandse lotelingen willen beschrijven, maar ze ook willen eren. ‘Bij de herdenkingen wordt dit jaar stilgestaan bij het feit dat 200 jaar geleden Nederland werd bevrijd van de Franse overheersing’, aldus de auteur in de inleiding van zijn boek. ‘Niemand zal echter stil staan bij de namen van de omgekomen lotelingen en de erbarmelijke omstandigheden waarin zij om het leven zijn gekomen … Dit is een hommage aan de Bevelandse jongens die tussen 1811 en 1814 voor Napoleon in dienst moesten’. ‘Geloot voor Napoleon. Bevelanders in het leger van Napoleon’ van Jan de Ruiter is een uitgave van Het Paard van Troje. ISBN: 978-90-71937-21-7.

Daarin staan alle 274 lotelingen gerangschikt op hun familienaam. In de kolommen daarna zie je wat er met hen is gebeurd. De keren dat er in de status-kolom ‘vermist’ achter een naam staat, is schrikbarend. “Velen van de lotelingen zagen hun vaderland niet terug”, zei De Ruiter woensdag dan ook. Vooral de tocht naar Rusland was letterlijk moordend. Een kleine 100 Bevelanders werden uitgezonden naar het oosten, becijferde De Ruiter. Slechts 31 of 32 bereikten daadwerkelijk de grensrivier Berezina, anderen bleven eerder achter of konden vluchten. “Van de Bevelanders die

KERKELIJK NIEUWS EREDIENSTEN ZONDAG 3 NOVEMBER THOLEN: CHR GER KERK: 10.00u leesdienst; 18.30u ds. A. den Boer HERV GEM: 9.30u prof.dr. A.de Reuver; 18.30u ds.W.Meijer HERSTELD HERV GEM: 9.30u ds. A. van Wijk, Herkingen; 15.30u ds. C.J.P. van der Bas, Kruiningen CHRISTENGEM: 10.00u B. van der Meer, Avondmaalsviering HERV GEM IMMANUEL: 10.00u Ds. B. de Graaf, Waalwijk, Gasthuiskapel GER ICHTHUSKERK: 10.00u Ds. P.A. Broere, Heilig Avondmaal; 17.00u Ds. P.A. Broere, Heilig Avondmaal N.P.B.: 10.30u Ds. P. Oussoren, Utrecht

14.30u Kand. M.W. Muilwijk, Katwijk aan Zee HERV GEM REHOBOTH: 10.00u ds. J.W. Meeuwissen, St.Maartensdijk; 19.00u ds. J.W. Meeuwissen, St.Maartensdijk

POORTVLIET: HERSTELD HERV GEM: 10.00u ds. L.W.Ch. Ruijgrok; 18.00u ds. L.W.Ch. Ruijgrok GER KERK: 10.00u Mw. M.S. Maris, Nisse

OUD-VOSSEMEER: CHR GER KERK: 10.00u ds. A.den Boer; 15.30u ds. A.den Boer GER KERK: 10.00u Ds. W.A. Boer, ‘s Gravendeel RK KERK: 09.30u WGC.

SCHERPENISSE: GER GEM: donderdag 31 oktober: 19.30u ds. E. Bakker (hervormingsdag); vrijdag 1 november: 14.15u ds. E. Bakker (huwelijksbevestiging); zondag 3 november: 9.30 en 18.30u ds. E. Bakker, 14.00u leesdienst.

ANNA JACOBAPOLDER: GER KERK: 10.00u Ds. A.A.S. ten Kate, Bergen op Zoom

SINT-MAARTENSDIJK: HERSTELD HERV GEM: donderdag 31 oktober: 19.30u hervormingsdienst; zondag 3 november: 9.30u ds. N. den Ouden;

STAVENISSE: HERV GEM: 10.00u ds. G. van den Berg, Klaaswaal; 18.00u ds. A. de Lange, Dordrecht SINT-ANNALAND: HERV GEM: 10.00u ds. E. Versluis; 18.00u ds. E. Versluis HERSTELD HERV GEM: 10.00u ds. D.J. Diepenbroek, St-Annaland; 16.00u ds. J.W. v. Estrik, Goedereede

SINT PHILIPSLAND: HERVORMDE GEM: 9.30u ds. D.J. van Eckeveld; 17.00u ds. A.W. Boon Wijzigingen en/of aanvullingen kunt u via de website www.internetbode.nl (klikken op Redactie) aanleveren. PAGINA 22

Heeft u deze week een afspraak in de polikliniek? De kans bestaat dat u dan wat langer op uw beurt moet wachten. Ook in de volgende week kan de wachttijd vanwege de invoering van het EPD wat langer zijn. Onze excuses voor dit tijdelijke ongemak. www.franciscusziekenhuis.nl / www.lievensbergziekenhuis.nl

KOPP-ontmoetingsmiddagen THOLEN - Zorgen aan je hoofd? Vanmiddag even niet! Zo luidt het thema van de KOPP-ontmoetingsdagen die gehouden worden in Goes, Middelburg en Tholen. Voor de kinderen betekent dit een leuke knutsel-doe-middag met als thema “herfst”. Voor de volwassenen is er de film “Lieve mama” van Sophie Franken over de zoektocht naar hulp voor haar depressieve moeder. Na de film is er gelegenheid tot napraten met deskundigen. De ontmoetingsmiddagen vinden plaats in Goes op 13 november in wijkgebouw De

Spinne. In Middelburg op 20 november in Palet en in Tholen op 27 november in De Meulvliet. De middagen duren van 15.00 tot 17.00u en meedoen is gratis! Aanmelden kan via Indigo Preventie. Bel 0118 62 51 13 of mail naar preventie@indigozeeland.nl De ontmoetingsdagen zijn bedoeld voor Kinderen van Ouders met Psychiatrische Problemen (KOPP) en Kinderen van Verslaafde Ouders (KVO). Ook de ouders zelf, opa’s en oma’s, vrienden en behandelaars zijn van harte welkom. De ontmoetingsmiddagen worden georganiseerd door Indigo, Emergis en Centrum Jeugd en Gezin.

Naailes bij Leger des Heils SINT-MAARTENSDIJK - Op woensdag 30 oktober en woensdag 13 november vindt er in het dienstencentrum van het Leger des Heils in Sint-Maartensdijk naailes plaats van 9.15 tot 11.30 uur. Het is een cursus voor mensen die willen kennisma-

ken met het maken van kleding of andere accessoires. De kosten bedragen 2 euro per ochtend. Geïnteresseerden kunnen zich opgeven via telefoonnummer 0651376579 of e-mail: legerdesheilstholen@kpnmail.nl

Vrouwen van Nu meegenomen ‘op de fiets naar China’ SINT-MAARTENSDIJK - Maandag 21 oktober kwam de heer Anton Hagen die al meer dan 20 jaar werkzaam is bij de politie Zeeland een lezing met diavoorstelling verzorgen bij de Vrouwen van Nu in Sint-Maartensdijk. Nadat de voorzitter de avond had geopend begon de heer Hagen zijn indrukwekkende verhaal. Met nog 11 collega’s uit heel Nederland is het politieteam in 2008 na een voorbereiding van twee jaar vanuit Amsterdam gestart voor een rit van 12000 kilometer fietstocht naar de Olympische Spelen in China. Aan de hand van een prachtige diaserie nam hij de dames mee op zijn reis, die overigens wel verbonden was aan het goede doel Right to Play. De heer Hagen is een geboren verteller en de dames gingen dan ook helemaal in zijn verhaal mee. Het team volgde de route langs de Transiberie Express en tot Moskou was dat over gebaande wegen. Ze waren in Rusland op

de hoogte van hun komst en werden in dorpen waar ze door trokken ontvangen en konden eten en slapen in dorpshuizen of gymzalen. Ze werden wel van minuut tot minuut, dag en nacht gevolgd, want 12 politieagenten op de fiets vanuit Nederland kwam misschien toch wel wat verdacht over. Vanaf Mongolie echter werd het een ander verhaal. Met onverharde grint en zandwegen en daarbij vaak ook nog slecht weer, slapen in tentjes werd het soms afzien, maar uiteindelijk bereikten ze met veel voldoening hun doel, de Olympische Spelen. Ze werden daar zelfs door toen nog Prins WillemAlexander ontvangen voor een persoonlijk gesprek. De heer Hagen heeft de tocht samen met zijn vrouw nogmaals gemaakt op de motor. Zichtbaar werd toen dat er ook in Rusland de laatste vijf jaar enorm veel is veranderd. Bets Sturris dankte Hagen voor zijn bijzonder interessante verhaal wat de aanwezige leden onderstreepten met een groot applaus.


ONDERHOUDSBEURTEN

REPARATIE/STORINGEN

HEKBOUW

REMMENSERVICE AUTORUITEN TREKHAKEN

AUTOSERVICE

SCHADE

BANDENSERVICE

WIELEN

Hekbouw B.V gespecialiseerd in levering en montage van hekwerk is per direct opzoek naar:

ACCU’S

(leerling) Hekwerkmonteurs m/v

AIRCO

-Opslag -Verhuur -Verkoop alle merken -Monteren van uw eigen banden -Monteren van uw eigen wielen

Iedere maand actie, zie desnep.nl

APK

Wij werken voor alle leasemaatschappijen Maximale planning 1 week Voorkeur via desnep.nl Zundert Rucphenseweg 13a T.076-5973375

Etten-Leur Mon Plaisir 91 T.076-5015853

Bergen op Zoom Poortweg 2 T.0164-233676

Bezit van een rijbewijs is een pre Gelieve uw schriftelijke of mondelinge sollicitatie binnen 14 dagen te richten aan : Hekbouw B.V T.a.v. Dhr. W.A. Dee Postbus 105 4640 AC Ossendrecht 0164 - 672002 Email: monique@hekbouw.com

Apotheekhoudend huisartspraktijk zoekt in het Gezondheidscentrum Maartenshof te Sint Maartensdijk een

Apothekersassistente Functie eisen: - Diploma apothekersassistente - Vaardigheden met computers - EHBO diploma strekt tot aanbeveling - Goede communicatieve eigenschappen - Collegialiteit - Flexibiliteit - Zelfstandig kunnen werken Mocht u interesse hebben en voldoen aan de bovenstaande dan kunt u uw sollicitatiebrief vergezeld met uw CV opsturen naar; Huisartsenpraktijk N.A. Jahangir Maartenshof 53 4695 HW Sint Maartensdijk sjahangir@hetnet.nl Voor informatie kunt u bellen op tel. nr 0166 662400

DESNEP.NL

MEUBELEN VAN FABRIEK NAAR CONSUMENT. UITZONDERLIJK ÉÉNMALIG VOOR PARTICULIEREN:

STOCKSALE op alles 50% korting ZATERDAG 2 & ZONDAG 3 NOVEMBER 2013 ZATERDAG 9 & ZONDAG 10 NOVEMBER 2013 OPEN VAN 09.00 TOT 17.00 UUR KINGSBRIDGE GRAUWE POLDER 50 4876 NB ETTEN-LEUR WWW.KINGSBRIDGEIMPORT.COM

WERU KUNSTSTOF KOZIJNEN

KIES VOOR COMFORT BESPAAR HONDERDEN EURO’S ÉN BETAAL NU SLECHTS 6% BTW!*

TIJDELIJK 3-VOUDIG GLAS ZONDER MEERPRIJS!* *VRAAG NAAR DE VOORWAARDEN

Vestiging Etten Leur Vosdonk 4 4879 NC Etten-Leur Tel. 076-5032800

www.kumasol.nl

Vestiging Yerseke Kreeft 6a 4401 NZ Yerseke Tel. 0113-574173

U w v a c a t u r e i n D e B o d e é n o p Z e e l a n d We r k t . n u


Dt 20131030  
Dt 20131030