Page 1

THUIS IN DE REGIO

MIDWEEKEDITIE

O P L AG E :

B R E D A S E

23 OKTOBER 2013 WEEK 43

Uitgeverij

74 . 5 0 0

TOTA L E O P L AG E Z E E L A N D EN WEST-BRABANT:

de

bode

ACTUALITEIT

KLAAR VOOR STRIPFESTIVAL BREDA

bv

I

Postbus

22,

4880

ONROEREND GOED

Volg ons via twitter: @BredaseBode

AUTO’S

AA

Zundert

I

Te l .

076

599

SPORT

Gemeente Breda OP PAGINA 5

8 111

KERKELIJK NIEUWS

I

480.000

www.internetbode.nl VACATURES

FEEST VOOR 100-JARIGE ELISABETH WIJSMAN

Bredanaar gewond bij schietpartij

Klok gaat weer een uurtje terug

BREDA - Een 22-jarige Bredanaar is in de nacht van vrijdag op zaterdag rond 01.15 uur - in een horecazaak op de Haagdijk gewond geraakt bij een schietincident. Hij werd met een ambulance met beenletsel naar het ziekenhuis vervoerd. Een beveiliger van het café heeft met omstanders de verdachte overmeesterd en overdragen aan de politie. Het gaat om een 29-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats. Het vermoedelijk gebruikte vuurwapen is in beslag genomen. De technische recherche heeft in de zaak een sporenonderzoek ingesteld. Er zijn diverse getuigen gehoord. De recherche stelt een nader onderzoek in naar de toedracht en achtergronden.

Komend weekend krijgen we een uurtje ‘extra’. In de nacht van zaterdag 26 op zondag 27 oktober komt er een eind aan de zomertijd. De klok gaat dan om 03.00 uur een uurtje terug. In de volksmond zegt men, dat komend weekend de ‘wintertijd’ ingaat. Dat klopt niet helemaal, want de ‘wintertijd is eigenlijk de gewone tijd en duurt vijf maanden. Bij overgang naar wintertijd schuift de daglichtperiode een uur op waardoor het ‘s ochtends eerder licht en ‘s avonds eerder donker wordt. In de nacht van 29 op 30 maart 2014 gaat de zomertijd weer in.

Mansveld: weg met overvolle treinen

Veelplegersteam pakt drugsdealers op

BREDA - Staatssecretaris Wilma Mansveld wil af van de overvolle treinen. Ze heeft de Tweede Kamer laten weten dat ze vindt dat de NS moet ingrijpen. Onder meer op het traject tussen Roosendaal en Breda zitten de treinen met regelmaat overvol. Volgens Mansveld tasten de volle treinen het reiscomfort aan. Dat zou liggen onder het basisniveau waar reizigers recht op hebben. Mansveld verwacht dat de NS tijdig actie onderneemt. Ze maakt een uitzondering voor volle treinen door onvoorziene situaties, zoals storingen. De NS zoekt op dit moment de oorzaak uit van de overvolle treinen op het spoor. Aan de hand daarvan zal de NS actie ondernemen.

BREDA - Agenten van het Veelplegersteam hebben zaterdagavond omstreeks 22.45 uur twee knapen (17 en 18 jaar oud) uit Breda aangehouden voor drugshandel. Een agent in burger zag dat twee inzittenden van een auto een vluchtig contact hadden met een man. De diender kreeg het vermoeden dat er een drugstransactie plaats vond. Hij gaf zijn bevindingen door waarna de bedoelde auto op de Claudius Prinsenlaan aan de kant werd gezet. De agenten zagen in de auto geld en diverse telefoons liggen. De 18-jarige bestuurder bleek 52 bolletjes cocaïne en 34 bolletjes heroïne bij zich te hebben. De twee jongens zijn aangehouden.

Politie vindt drugs en wapens na tip BREDA - De politie heeft donderdagavond na een tip in een woning in de wijk Heuvel drugs en wapens aangetroffen. De 27-jarige bewoner werd in verzekering gesteld. Bij de politie was anonieme informatie binnen gekomen dat een 27-jarige Bredanaar vanuit zijn woning drugs en wapens zou verkopen. De wijkagent ging daarop op onderzoek uit. In de woning werden een halve liter GHB, tien gram speed, twee ploertendoders en een vlindermes aangetroffen. De drugs en de wapens zijn in beslag genomen. De verdachte werd aangehouden. Hij krijgt een Au-dagvaarding. Tips over drugs en vuurwapens kunnen doorgegeven aan de politie via tel. 0900-8844.

Rijsbergse winkeldief in kraag gevat BREDA - Een 20-jarige man uit Rijsbergen is donderdagavond omstreeks 18.30 uur in een bouwmarkt op de Konijnenberg in Breda betrapt op winkeldiefstal. Hij is in verzekering gesteld en wordt voorgeleid aan de rechter-commissaris omdat hij nog in een proeftijd zit. Een medewerker van de winkel zag dat de Rijsbergenaar twee schroevendraaiers, ter waarde van 40 euro, in zijn mouwen stopte en zonder af te rekenen naar buiten liep. De dief werd door twee medewerkers achtervolgd en op de Veilingkade aangehouden. Hij verklaarde de diefstal expres gepleegd te hebben omdat een medewerker van de bouwmarkt hem opvallend in de gaten hield.

BREDA - Het herstel van de gevel van de Bredase brandweerkazerne in beeld. Loslatende bakstenen door een ondeugdelijke bevestiging maken aanpak van de gevel al geruime tijd meer dan noodzakelijk. Met een kostenplaatje van 1,8 miljoen euro een hard gelag voor de gemeente. De herstelkosten zijn namelijk voor eigen rekening omdat zij de garantiepapieren kwijt is. FOTO HUUB SCHOUTETEN

Trainers leren medebewoners om mensen aan te spreken op gedrag

‘Mooie aanvulling op buurtpreventie’ BREDA - Mensen leren aanspreken op hun gedrag. Een negental trainers dat hiertoe medebewoners de fijne kneepjes van het vak leert, heeft dinsdag uit handen van burgemeester Peter van der Velden de eerste de eerste certificaten ontvangen. DOOR ADDO SPRANGERS Deze trainers verzorgen vanaf 1 november met trainingen voor bijvoorbeeld buurtpreventiegroepen en vrijwilligers die zich inzetten voor veiligheid en leefbaarheid in de buurt. Het project is een samenwerkingsinitiatief van het project Buurtpreventie Breda en het Deprived Neighbourhood Approach-project. Participatiemaatschappij Hoe spreek je je buurman aan op het feit dat hij zijn hond los laat lopen op plekken waar dat niet mag? En hoe spreek je die verdachte persoon aan in het achterpad? Durven we elkaar nog wel aan te spreken op normen en waarden? Of zijn

VOOR HET LAATSTE ACTUELE LOKALE NIEUWS KIJK OP WWW. INTERNETBODE.NL

we juist bang voor negatieve reacties en weten we niet goed hoe we dit aan moeten pakken? Komende maand gaat een enthousiaste groep trainers van start om hun Bredase medebewoners, indien gewenst, op dit onderwerp te scholen. Burgemeester Peter van der Velden noemt de cursus een mooi voorbeeld van de participatiemaatschappij. “Bewoners worden gestimuleerd meer voor elkaar te gaan zorgen,”zegt hij. “Niet alleen binnen hun eigen familie maar ook in hun eigen omgeving. De deelnemers gaan nu de eigen buurt in om bewonersgroepen te leren hoe je iemand kunt aanspreken in de openbare ruimte of in een flat en hoe je elkaar kunt motiveren om iets voor elkaar te betekenen. Ik vind dit een mooie aan-

vulling op de buurtpreventie zodat de Bredase wijken nog veiliger en leefbaarder worden.” De training is opgezet volgens de ‘train-de-trainer’ methodiek. Binnen het vrijwilligersbestand van buurtpreventie, waar de Geeren ook deel van uitmaakt, is een vacature uitgezet voor trainers. Na een zorgvuldige selectie is daar een groep vrijwilligers uitgekomen die een intensieve driedaagse training heeft gevolgd. Dit heeft een zeer competente groep van negen trainers opgeleverd, zo meldt de gemeente Breda. Samen met deze trainers is de cursus ‘Natuurlijk aanspreken’ voor (buurtpreventie)groepen tot stand gekomen. De trainers zijn werkzaam in Breda, Prinsenbeek, Teteringen, Bavel en Ulvenhout.

Naar de tandarts of mondhygiënist? Welkom in onze tandartsengroepspraktijk! 076 - 5 214 214 | breda@dentalclinics.nl

Rinie Maas vertelt over nieuw boek BREDA - Het radioprogramma ‘Grensgeluiden’ besteedt komende zondag van 11.00 uur tot 12.00 uur. ruim aandacht aan het nieuwe boek ‘Oorlogsgeheim van bezet dorp’ van schrijver Rinie Maas, het vervolg op ‘Brabants Oorlogsdrama - Het verbeten verzet op de Vloeiweide’. Het programma is te beluisteren via www.orts.nl, via de etherfrequentie 106.2 FM en op tv via Ziggo Digitaal, kanaal 41. Het nieuwe boek van Maas, dat veel stof in de regio doet opwaaien, wordt donderdag 31 oktober a.s. van 19.00 uur tot 20.30 uur, gepresenteerd bij boekhandel Polare in De Barones 63 te Breda. De presentatie is voor iedereen gratis toegankelijk.

Brandweer start nieuwe campagne BREDA - De Brandweer en Brandwonden Stichting zijn gestart met de campagne “Wat doe JIJ bij brand? Blijf uit de rook!” Het merendeel van de mensen beseft dat je bij een woningbrand het huis binnen 3 minuten moet verlaten. Uit onderzoek blijkt echter dat meer dan een kwart (28%) van de grootste risicogroep (senioren) zelf aangeeft bij brand dwars door de rook te zullen vluchten. Volgens deskundigen levensgevaarlijk. Dit jaar is “Wat doe JIJ bij brand? Blijf uit de rook!” dan ook het thema van de Brandpreventieweken in oktober. De hele maand worden overal in het land acties georganiseerd om het belang van brandveilig leven te benadrukken.


GRATIS 5V .

D

00

WAARDEBON VAN €5 DE AANKOOP! O, IN TE LEVEREN BIJ JE VOLGEN KEL BIJ BESTEDING VANAF 10 EUR ZIE VOORWAARDEN IN DE WIN

EN MEN SPECCIM

WAARDEBON

t/m Geldig mber e v o N 10 2013

MET ORIGINELE KASSABON.

N GELDIG IN COMBINATIE ALLEEN

BREDA GINNEKENSTRAAT 80 | ETTEN LEUR MARKTHOF 21 | OOSTERHOUT (ARENDSHOF) ARENDSHOF 1

BoekenVoordeel

MEER AANBIEDINGEN OP:

WWW.BOEKENVOORDEEL.NL

Verrast je met boek, hobby en cadeau

VERHUUR AFVALCONTAINERS Wij werken aan het spoor

Voor bouw en sloopafval-puin-groen-bedrijfsafval enz. Verhuur van 7m³ 20m³ 40m³ afvalcontainers. KŽŬǀŽŽƌĂůƵǁďĞƐƚƌĂƟŶŐƐŵĂƚĞƌŝĂůĞŶ͕ŽƉŚŽŽŐnjĂŶĚ͕ŐƌŝŶĚnjĂŶĚ͕ĞŶnj

Om het spoor in goede conditie te houden en stiller te maken, slijpen wij de rails. Daarom rijdt in de nachten van 5 tot 7 november op het traject Roosendaal - Breda een slijptrein. Woont u in Prinsenbeek of Breda in de buurt van dit spoor, dan kunt u hinder ondervinden van het slijpgeluid. Wij hopen op uw begrip.

Tel. 0622523365 / 0765971547

Toe aan een nieuw kunstgebit of problemen met uw huidige?

Sense-Dent

Na het slijpen kan het treinverkeer een ander geluid maken. Dit zal na enkele weken weer verdwijnen. Meer inhoudelijke informatie kunt u vinden op www.prorail.nl/vernieuwing

foto: Peter Honig

u en Bel n naar g vraa aktie! onze Hart voor u en uw mond

Tevens snelle reparaties en klikgebit op implantaten! Tot 100% vergoed door zorgverzekering (vraag naar de voorwaarden)

076 - 515 06 13 Mastbosstraat 78a, 4813 GV Breda www.kunstgebitbreda.nl

Voor vragen verwijzen wij u graag naar de afdeling Publiekscontacten: www.prorail.nl/contact of tijdens kantoortijden 0800-7767 245 (gratis).

KEUKENS, BADKAMERS, TEGELS & SAUNA’S VOOR DE BESTE PRIJS! bij JAN VAN SUNDERT a.s. ZONDAG GEOPEND van 11.00 t/m 17.00 uur

Keuken 300 cm, in vanille compleet met apparatuur incl. vaatwasser. In meerdere kleuren leverbaar en op maat te maken. Laagste prijs GARANTIE Eilandkeuken, compleet met apparatuur incl. vaatwasser In meerdere kleuren leverbaar en op maat te maken.

1001 soorten tegels & natuursteen. Volop aanbiedingen! Designkeuken, compleet met apparatuur incl. vaatwasser In meerdere kleuren leverbaar en op maat te maken.

Kijk voor overige folderaanbiedingen op www.janvansundert.nl

Lokkerdreef 10, 4879 ND Etten-Leur. Tel 076-5048800 Openingstijden ma gesloten, di t/m do 9.30-17.30 uur, vrijdag 9.30-21.00 uur, za 9.30-17.00 uur www.janvansundert.nl

4500m2 showroom met 300 keuken en badkameropstellingen


ACTUALITEIT

Chassé Theater in teken van strip- en beeldverhalen

Stripfestival Breda viert eerste lustrum BREDA - Komend weekend zullen alle hoeken en gaten van het Chassé Theater gevuld zijn met stripliefhebbers. Alles wat met het beeldverhaal te maken heeft komt aan bod. Er zij heel veel tekenaars aanwezig met wie een praatje gemaakt kan worden, er worden nieuwe albums gepresenteerd, er zijn tentoonstellingen rond Franka en Robbedoes, Catawiki presenteert het nieuwe Magazine en je kunt kijken naar films en optredens van Geronimo Stilton. DOOR JOYCE VAN ZIJL Het stripverhaal is van alle tijden en blijft een succes story. Striphelden gaan lang mee, figuren als Kuifje, Asterix en Obelix, Suske en Wiske zijn klassiekers. Een serie als Trigië, met een veel realistischer tekenstijl, kreeg een opvolger in Storm, dat inmiddels door drie Nederlanders wordt geschreven en getekend. Er zijn ook een heleboel nieuwe helden en ‘anti-helden’ bijgekomen en er kwamen ook literaire strips op de markt. Kortom: de strip is nog altijd populair en steeds en in ontwikkeling. Zo keerde vijf jaar geleden het beroemde stripblad Eppo terug op de markt. Rob van Bavel van de organiserende stichting Strips in Beeld: “Eppo wil meer zijn dan alleen een blad, het is multimediaal en wilde een evenement aan de terugkeer

Stripfestival Breda Het Stripfestival Breda vindt plaats op zaterdag 26 oktober en zondag 27 oktober 2013 in het Chassé Theater in Breda. Surf naar www.stripfestivalbreda.nl voor het volledige programmaoverzicht.

koppelen en dat werd het Stripfestival. Drie jaar geleden verhuisden we naar het Chassé Theater en daar hebben we alle ruimte om heel veel tekenaars naar Breda te halen, ook uit het buitenland.” Sfeer “Een van de leukste dingen aan het Stripfestival is de sfeer. Overal is bedrijvigheid, het Chassé is gevuld met liefhebbers van alle leeftijden.

‘ Stripfestival is feest voor alle leeftijden’ Ook erg leuk zijn de cosplayers, ofwel de liefhebbers die in het kostuum van hun favoriete strip, film of mangaheld naar het festival komen. Wie zich vooraf als cosplayer aanmeldt krijgt gratis toegang. We presenteren een aantal nieuwe albums, waaronder de nieuwe Asterix, het 28ste album van Storm en de nieuwe van Dirkjan. Voor kinderen (tot en met 12 jaar gratis mits onder begeleiding van een volwassene) zijn er onder andere optredens

Kinderheld Geronimo Stilton is straks ook aanwezig!

van Geronimo Stilton, er zijn films te zien, er is een springkussen en er wordt geschminkt.” Toekomst “Ik geloof absoluut in een mooie toekomst voor het stripverhaal, wij hebben weinig

FOTO STRIPFESTIVAL

last van de recessie of van de opkomst van het e-book. Er wordt hard gewerkt aan nieuwe series, zoals Ward, van een vrouwelijke tekenaar van wie ik veel van verwacht. Prachtig tekenwerk, heel spannend, ik denk dat dit zomaar een klassieker kan worden. En er

zullen ‘gouwe ouwe’ opnieuw worden uitgegeven, zoals de heruitgave van Douwe Dabbert. Zo’n veertig jaar geleden gemaakt, nu gedigitaliseerd en opnieuw ingekleurd. Wij gaan er dan ook van uit dat dit nog lang niet het laatste Stripfestival Breda is!”

Eerste ‘zondagmiddagsalon’ in Princenhof

‘Gewoon iets gezelligs op de zondagmiddag’ BREDA - Regelmatig hoorden medewerkers van WIJ en Amarant cliënten verzuchten dat de zondagmiddag zo DOOR JOYCE VAN ZIJL het zelf even niet kan, hulp bij het omgaan lang duurt. Daarom besloten zij, samen met Woonsupport, het initiatief te nemen voor iets nieuws in Princenhage: met de computer, mee boodschappen doen de zondagmiddagsalon. Gewoon gezelligheid, elkaar ontmoeten, sociale contacten. Elke derde zondag van de WIJ, Amarant en Woonsupport hebben of gewoon even een praatje maken. de zondagmiddagsalon opgestart. Het is maand met bijvoorbeeld muziekoptredens, een film, lezing of iets anders waar behoefte aan is. echter de bedoeling dat deze op zeker moment volledig door vrijwilligers verzorgd gaat worden. Theo Verpalen van Amarant en Esther van Maanen van WIJ vertellen meer over de zondagmiddagsalon.”

‘ We hopen op meer verbinding met de wijk’

Blijf op de hoogte van het

lokale nieuws www.internetbode.nl

FOTO JOYCE VAN ZIJL

www.internetbode.nl

Een mooie opkomst bij de eerste editie van de zondagmiddagsalon.

Wij hebben besloten om hierin samen te werken, het moet gewoon van de grond komen. Zoiets opstarten is voor vrijwilligers best veel gevraagd. We hebben nu een groep van acht vrijwilligers die dit in de toekomst zelfstandig kunnen gaan voortzetten. Het is wel belangrijk dat er nog wat mensen bij komen. Wij hopen dan ook dat bewoners van Princenhage één zondagmiddag per maand willen komen helpen. Met het oog op de toekomst wordt het steeds belangrijker om een grote en goede groep vrijwilligers te hebben, want anders is er een groep mensen die op sociaal gebied echt buiten de boot gaan vallen. We zoeken daarnaast ook een vrijwilliger die ons wil helpen met de sociale matchkaart. Daarop vragen wij mensen om in te vullen wat zij voor een ander kunnen betekenen en wat een ander voor hèn kan betekenen. Dat kunnen heel simpele dingen zijn als de hond uitlaten als iemand

Laagdrempelig “Soms moet je gewoon met iets beginnen, zo zijn we ook met onze wandel en matchmiddagen begonnen. Samen gaan wandelen, aan de praat raken, en elkaar vinden. We hopen dat dit ook tijdens deze zondagmiddagsalons gaat gebeuren. Je moet niet altijd alles van bovenaf willen regelen, laat het maar gebeuren! Afgelopen zondag hebben wij voor het optreden van ‘t Zolderke gezorgd, volgende maand komen Tommy Lips en Anja Wierckx optreden. Het zou hartstikke leuk zijn als uit de kringen van onze bezoekers en onze vrijwilligers een volgende activiteit voortkomt! Dat is wat wij hopen, dan krijg je ook een aanbod dat ontstaat uit de vraag en niet andersom. En we moeten vooral niet vergeten dat deze zondagmiddagsalon vooral ook voor de gezelligheid is, laagdrempelig en voor iedereen in Princenhage!”

Sociale matchkaart WIJ en Amarant zoeken een vrijwilliger die zich wil bezighouden met het naast elkaar leggen van de ingevulde matchkaarten om uiteindelijk een match te realiseren tussen de verschillende partijen. Interesse? Meldt u aan bij EsthervanMaanen@ begintbijjou.nl of bij t.verpalen@ amarant.nl, tel. 06-837 94 175.

Garagedeuren Leverbaar in hout - kunststof en staal. Volg ons op Twitter: @BredaseBode.

PAGINA 3

WAAROM KIEZEN VOOR ROMASS? s De beste kwaliteit in de regio s Gratis professioneel advies s Persoonlijk contact s Professionele montage s Snelle service bij storingen s Onderhoud en service aan alle merken garagedeuren Showroom open op afspraak. Struikhei 29, Sprundel 0165-387335 s www.romass.nl s contact@romass.nl


GEZICHTSBEHANDELING? 2minutes2book.nl Kookboeken ............................................... € 0,40 Kinderboeken ............................................. € 0,10 Knuffels .................. groot € 0,25 ...... klein € 0,10 Harde brillenkokers .................................... € 0,20 Kandelaartjes en waxinelichthoudertjes .... € 0,10 Alle losse lampenkappen ...............HALVE PRIJS Alle glazen artikelen .......................HALVE PRIJS Alle beeldjes ...................................HALVE PRIJS

Terre des Hommes ,,‘t Spiegeltje” Molenstraat 138, Zundert. Tel: 5961214. Openingstijden winkel (ook voor inleveren goederen): woensdag, donderdag en vrijdag van 13. tot 17.u.; zaterdag van 13. tot 16.u.

ZONDAG

27 OKT

VAN 10 TOT 17 UUR INFO: 0161-456291

Brabant Water spoelt het leidingnet in de gemeente Breda schoon.

BRESS SPORTCENTER

n wij Margriet Winterfair Aken Oberhausen Dusseldorf Keulen Brugge Maastricht Valkenburg 2 dgn Londen l.o. 2 dgn Disney/Parijs

XXL VLOOIEN MARKT

Ruim 2,4 miljoen mensen in onze provincie zijn klant van Brabant Water. Met onze 800 medewerkers zorgen wij voor lekker kraanwater van uitstekende kwaliteit. 24 uur per dag vers uit de kraan.

15 t/m 21 nov.excl. entrée € 17,00 14-19-21 dec.

€ 27,00

14-19-21 dec.

€ 27,00

14-19-21 dec.

€ 27,00

14-19-21 dec.

€ 27,00

17-19 dec.

€ 27,00

12-21 dec.

€ 27,00

12-21 dec.

€ 27,00

14 t/m 15 dec.

€ 99,50

27 t/m 28 dec.

€ 109,00

In de periode van 21 oktober tot 29 november 2013 spoelen wij de drinkwaterleidingen in Princenhage, Tuinzigt, Westerpark en Heuvelkwartier straat voor straat schoon. Dit doen wij tussen 08.00 en 17.00 uur.

NIEUWE INSLAG 99 4817 GN

BREDA

Waarom is schoonspoelen nodig? Brabant Water maakt vers drinkwater van heel goede kwaliteit. Een schoon leidingnet draagt bij aan het vers houden van het water. Doordat we ons leidingnet regelmatig schoonmaken, kan ons water altijd vers bij u uit de kraan komen.

GELEGEN NABIJ OUDE CASINO A/D HEERBAAN

MEGA!

Wat merkt u ervan? In de meeste gevallen merkt u weinig tot niets van de werkzaamheden. Als we bij u in de buurt spoelen, kan de waterdruk een korte tijd variëren en is er een kleine kans op bruingekleurd water. Dit ziet er minder fris uit, maar is van goede kwaliteit en niet schadelijk voor de gezondheid.

Prijzen incl.vervoer, overnachting met ontbijt, entrée Disney Voor Londen en Disney/Parijs € 15,- boekingskosten per boeking

Wilt u meer informatie? Op www.brabantwater.nl vindt u antwoord op veelgestelde vragen over het schoonspoelen van de leidingen. U kunt ook contact opnemen met ons regiokantoor West, telefoonnummer 073 683 87 00.

Voor meer informatie en boekingen kunt u contact met ons opnemen: Muys Reizen Rucphen Tel: 0165-342351 info@muysreizen.nl

- ADVERTORIAL -

Ruud Goetjaer opent Indoor Golfcentrum in Etten-Leur ETTEN-LEUR - Al 27 jaar heeft Ruud Goetjaer een dansschool in Etten-Leur. Danscentrum Goetjaer is een dansschool waar 7 dagen per week dansles wordt gegeven aan cursisten van alle leeftijden; van beginners tot aan dansdocenten toe. Gewoon goed en leuk leren dansen, wedstrijdtraining, beroepsopleiding tot dansleraar, showdansen, Zumba, kinderdans etc. is bij Ruud Goetjaer geen probleem. Hij is afgelopen jaren veel gevraagd om grote internationale danswedstrijden te jureren. Rusland, Bulgarije, Finland Spanje etc. zijn landen waar hij paren op wereldniveau mocht beoordelen.

Nederland, ben je altijd afhankelijk van het weer en van het tijdstip.

De dansschool is gevestigd in een groot voormalig bankgebouw. In dit zelfde pand wordt deze week ook een Indoor Golfcentrum geopend. “Dansen en golfen is het enige wat ik doe en het is fantastisch om van twee hobby’s je werk te kunnen creëren”, aldus Ruud Goetjaer. Een groot nadeel van golfen is het wisselvallige weer in Nederland. Hoewel golfbanen gelegen zijn op de meest prachtige plekjes in

Simulator Indoor golf speel je in een zeer geavanceerde golfsimulator. Een golfsimulator is een virtueel systeem waarmee je kunt golfen in een comfortabel binnenmilieu, met echte clubs en met echte ballen. Je slaat een golfbal tegen een projectiescherm waarop een video-projector het beeld projecteert van een echte golfbaan. Zodra de bal is geraakt, zie je een gesimuleerde balvlucht die precies

Hoogste niveau Nederland telt ongeveer 160 golfbanen en inmiddels spelen ruim 400.000 Nederlanders golf. Brabant heeft een golfcultuur want binnen een straal van ongeveer 20 kilometer met Etten-Leur als middelpunt zijn er al 17 golfbanen. In deze regio is er echter geen indoormogelijkheid. Met vier golfsimulatoren, een outdoor putting green, een restaurantkeuken en vergaderruimte heeft Ruud Goetjaer nu alle faciliteiten om een indoor golfbaan van het hoogste niveau aan te bieden.

laat zien waar je bal vliegt. Bovendien wordt de swing en impact van de bal weergegeven zodat je direct kunt analyseren wat er goed en fout aan de slag is. Het beeld verandert automatisch, afhankelijk van de lengte en de positie van je schot. Het is net als het spelen van buitengolf. Mogelijkheden In principe is hier voor zowel de beginnende als voor de geoefende golfer alles mogelijk. De golflessen staan onder leiding van PGA golf pro’s Edwin Derksen, Colinda van Eekeren en Allan McLean. Beginnende golfers en niet-golfers kunnen prima in dit indoor golfcentrum terecht. Als je voor het eerst gaat golfen kun je de equipment huren, zodat je eerst eens kunt kijken of je het wel leuk vindt voordat je dure spullen moet aanschaffen. De golfsimulator biedt de perfecte oefenfaciliteiten om alle facetten van het golfen te oefenen. Op de virtuele driving range en putting green kun je alle slagen oefenen door verschillende liggingen en posities te kiezen. Hierdoor ben je in staat om vrijwel alle facetten van het golfspel goed, beheerst en met veel enthousi-

Ruud Goetjaer aan slag in zijn Indoor Golf centrum.

asme, het gehele jaar door, te leren. Een andere mogelijkheid is het spelen van een virtuele 9 holes golfbaan. Clinics Golfen kan vanaf 8 jaar. Kinderen onder de 18 jaar dienen onder begeleiding van een volwassene te staan. Voor groepen of be-

drijfsfeestjes zijn ook diverse clinics mogelijk. Voor kinderfeestjes is er discogolf. Inloopdagen Op zaterdag 26 oktober en zondag 27 oktober zijn er twee inloopdagen van 12.00-16.00 uur waar iedereen die geïnteresseerd is in dit golfcentrum van harte welkom is.

Indoor Golf Etten-Leur, van Bergenplein 15-17, Etten-Leur. Telefoon: 076-544 12 83. Website: www.indoorgolfetten-leur.nl

bonnenboekje! In de winkels, koop met korting en haal uw gratis Big Shopper op in het Winkelcentrum Etten-Leur

R BE G O DA KT N O ZO 27 OP

KO

Vraag een korting

a.s. zondag open herfstmarathon met o.a. DE EERSTE HOGE HAKKENRACE


Woensdag 23 oktober 2013

De Bode l 1

Bekendmakingen Alle bekendmakingen op www.breda.nl/bekendmakingen en op www.overheid.nl Abonneren op e-mailservice: www.overheid.nl

Lokale informatie op overheid.nl De gemeente plaatst haar formele bekendmakingen op de website van Breda. Voortaan vindt u deze bekendmakingen ook via de website van de landelijke overheid: www.overheid.nl. Op deze site staan onder ‘Zoek in bekendmakingen’ alle gemeentelijke publicaties zoals formele besluiten, aankondigingen, en aangevraagde en verleende vergunningen. Iedere publicatie heeft ook een korte omschrijving. Voor de volledige tekst wordt u doorgelinkt naar de website van Breda. De Gemeente Breda gaat komende tijd de informatie op de website van de overheid verder uitbreiden met nog meer lokaal nieuws. Digitale nieuwsbrief Wilt u gemeentelijke informatie via e-mail ontvangen,

GemeenteRaad Breda

dan kunt u zich abonneren op de e-mailservice van www. overheid.nl . U kiest zelf welke informatie u wilt ontvangen, bijvoorbeeld binnen een bepaalde straal rondom uw postcode en/of ook van andere aangesloten overheidsorganisaties. Op het moment dat er berichten zijn die voldoen aan de ingegeven wensen , ontvangt u daarover een e-mail.

Ter inzage definitief besluit Gelet op het feit dat de aanvraag omgevingsvergunning is voorbereid met toepassing van afdeling 3.4. Algemene wet bestuursrecht ligt het definitieve besluit van 24 oktober tot en met 4 december 2013 ter inzage bij de Infobalie in het Stadskantoor, Claudius Prinsenlaan 10 te Breda.

Omgevingsvergunning WABO, activiteit milieu

Beroep Binnen de hiervoor genoemde periode van zes weken kunnen belanghebbenden schriftelijk een gemotiveerd beroep aantekenen bij de sector bestuursrecht van de Rechtbank Breda, Sector bestuursrecht, Postbus 900006, 4800 PA Breda.

Een aantal bedrijven is op grond van hun activiteiten of veranderingen wettelijk verplicht een omgevingsvergunning, activiteit milieu aan te vragen. De procedure voor het behandelen van een aanvraag om een omgevingsvergunning bestaat uit: s HETOPSTELLENVANHETONTWERPVANDEBESLISSINGOPDE vergunningaanvraag (ontwerpbeschikking); s HETNEMENVANDEBESLISSINGOPDEZEAANVRAAG (beschikking).

Het instellen van beroep kost geld. Er wordt griffierecht geheven. Zorgt u ervoor dat u het beroepschrift indient binnen de termijn van de voornoemde ter inzage legging. Daarmee voorkomt u dat uw beroepschrift niet meer behandeld kan worden.

Definitieve beschikking Burgemeester en wethouders van Breda delen mee dat voor het volgende bedrijf op 18 oktober 2013 een definitieve beschikking is genomen. De gevraagde omgevingsvergunning is verleend voor: Bedrijf Medisch Centrum De Baronie Adres Nieuweweg 83 Activiteit het oprichten en in werking hebben van een inrichting (artikel 2.1, lid 2 onder e WABO)

In uw beroepschrift moet het volgende staan: - uw naam en adres - de datum waarop u het beroepschrift indient - uw handtekening - een duidelijke omschrijving van het besluit waartegen u beroep indient - de reden(en) waarom u het niet eens bent met het besluit.

14 november raadsvergadering (begroting)

www.breda.nl/gemeenteraad > ‘uitzendingen’.

Ongeveer 8 dagen voor de vergaderingen staan de volledige agenda’s met bijbehorende stukken op de website www. breda.nl/gemeenteraad. Ze kunnen tevens worden ingezien bij de raadsgriffie in het Stadhuis. Alle vergaderingen worden gehouden in de raadzaal van het Stadhuis (Ingang Stadserf).

In de komende vergaderingen worden o.a. de volgende onderwerpen behandeld:

Overzicht openbare bijeenkomsten en vergaderingen

Inspreken in commissies Tot 24 uur voor een vergadering kan men zich hiervoor aanmelden bij de raadsgriffie.

29 oktober commissie Maatschappij 31 oktober commissie Bestuur 5 november uitloopavond 7 november raadsvergadering

Vergaderingen bekijken op internet U kunt commissie- en raadsvergaderingen rechtstreeks volgen of eventueel op een later tijdstip terugkijken:

Stadskantoor Claudius Prinsenlaan 10 Postbus 90156, 4800 RH Breda E-mail: gemeentebreda@breda.nl Telefoon: 14 076

Openingstijden balies Stadskantoor Maak voor uw bezoek aan de balie een afspraak via www.breda.nl of telefoonnummer 14 076 van 08.00 - 17.00 uur, donderdag van 08.00 - 20.00 uur. Verdere informatie over openingstijden kunt u vinden op www.breda.nl Met afspraak Maandag, dinsdag, vrijdag: 12.00 uur - 16.00 uur. Woensdag: 12.00 - 20.00 uur Donderdag: 12.00 - 20.00 uur.

www.breda.nl

s s s

RANK ENHORECAVERGUNNING $ -EERJARENPERSPECTIEF'RONDBELEID"REDA 6EILIGHEIDSMONITOR

Commissie Maatschappij 29 oktober 19.00 uur s E"ESTUURSRAPPORTAGE s "EGROTING s "EGROTINGSWIJZIGINGEN''$ s *AARSTUKKEN2/#7EST"RABANT s "REDESCHOOL6IANDENLAAN

GemeenteRaad www.breda.nl/gemeenteraad Stadserf 1, Postbus 2009, 4800 CA Breda raadsgriffie@breda.nl 076-5293499

Commissie Bestuur 31 oktober 19.00 uur s EBESTUURSRAPPORTAGE s "EGROTING

De herdenking heeft zoals steeds als thema: ‘….opdat wij het offer van de gevallenen uit de Belcrum niet vergeten’. Harmonie Vondel en het Comité BelcrumOorlogsmonument organiseren deze herdenking ieder jaar en betrekken hierbij zoveel mogelijk de jeugd uit de wijk. Dit door leerlingen van Basisschool De Spoorzoeker tijdens de herdenkingsplechtigheid een herdenkingswoord te laten uitspreken en bloemen te leggen, één voor elk oorlogsslachtoffer.

www.facebook.com/#!/GemeenteraadBreda https://twitter.com/RaadBreda

Winnaars CJG ballonwedstrijd

Herdenkingsbijeenkomst Belcrum BREDA - Op de avond dat 69 jaar geleden de bewoners van de Belcrum de schuilkelders indoken omdat de bevrijders van Breda opgerukt waren tot aan de Academiesingel/Tramsingel en Markkade wordt, zoals ieder jaar, op 28 oktober een korte herdenkingsplechtigheid gehouden bij het oorlogsmonument aan het Pastoor Pottersplein met speciaal aandacht voor de oorlogsslachtoffers uit de Belcrum tijdens de 2e Wereldoorlog.

Gemeente Breda

Harmonie Vondel zal de bijeenkomst muzikaal luister bijzetten door het spelen van enkele koralen. Het einde van de bijeenkomst markeren zij met het Wilhelmus en de signalen ‘Geef Acht’ en ‘Taptoe’. De herdenkingsbijeenkomst zal worden gehouden bij het oorlogsmonument op het Pastoor Pottersplein in de wijk De Belcrum. De bijeenkomst vindt plaats op maandagavond 28 oktober, aanvang 19.00 uur. De bijeenkomst duurt circa 25 minuten.

‘Regen of geen regen X-Kids is altijd leuk’ BREDA - Op 15, 16 en 17 oktober organiseerde Breda Actief een succesvolle herfsteditie van X-Kids. Zo’n 162 kinderen zijn deze herfstvakantie niet alleen de uitdaging van de spannende spellen aangegaan, maar trotseerde ook het regenachtige herfstweer. Drie locaties werden omgetoverd tot spellenparcours die ervoor zorgden dat de zestot en met twaalfjarigen uit de gemeente Breda deze herfstvakantie niet stil hoefden te zitten. Dinsdag 15 oktober was er een Challenge middag in het Sonsbeeckpark. Ondanks het regenachtige weer was het een ontzettend leuke middag vol met spannende spellen waar de 47 aanwezige kinderen fanatiek mee aan de slag gingen. Het samenwerken werd op de proef gesteld

door spellen als het blindenparcours, de sportquiz, het oversteek- en spinnenwebspel. Elk groepje probeerde ook nog een zo hoog en mooi mogelijke levende piramide te maken. De woensdag werd natuurtuin Wolfslaar omgetoverd tot een heus Levend Ganzenbord. In teams dobbelden de kinderen zich van vakje naar vakje. Net zoals het echte bordspel waren er vakjes waar je nogmaals moest gooien, een stapje terug moest of zelfs opnieuw moest beginnen. Om het extra spannend te maken, moesten de kinderen op een aantal vakjes uitdagende opdrachten, zoals touwtrekken, uitvoeren. Met deze opdrachten verdienden ze punten en aan het eind was er, net zoals bij het traditionele spel, een winnaar. Donderdag 17 oktober was Breda Actief samen met Open-Up! | Fun-Kidz te vinden

op de Sportboulevard. Hier vond met 96 deelnemers de drukst bezochte en misschien wel spannendste middag van deze week plaats. Met een touwbrug over het water, een bosparcours, klimactiviteiten en slacklinnen stond deze middag geheel in het teken van de Survival Games. Na de herfstvakantie gaat de Sportintroductie van Breda Actief van start. Ruim 500 ingeschreven kinderen maken vanaf dat moment kennis met verschillende sporten. Daarnaast is in de kerstvakantie Breda Actief weer terug met X-Kids: op 2 en 3 januari worden, voor de kinderen uit de gemeente Breda, weer stoere winteractiviteiten georganiseerd. Breda Actief heeft dus, naast de dagelijkse sportactiviteiten in de wijk, volop sporten spelplezier in het vooruitzicht. Zie voor meer informatie: www.breda-actief.nl PAGINA 5

De 3 winnaars, CJG-er Jaap en Marjolein.

BREDA - Op zondag 8 september werd het Wijkfestival Brabantpark georganiseerd. Op dit drukbezochte festival was ook CJG Breda aanwezig met een stand waar o.a. kinderen konden meedoen aan een ballonwedstrijd. De drie winnaars van de ballonwedstrijd konden op 10 oktober hun prijs in ontvangst nemen bij kantoorvakhandel Kantoor & Zo op het Brabantplein. Aan school CJG-er Jaap van Gurp de eer om de prijzen

uit te reiken aan de winnaressen Iris (5 jr), Maryem (12 jr) en Carmen (7 jr). Hun ballonnen kwamen respectievelijk in Baarn (89,8 km), Huizen (94,4 km) en Makkum (210,7 km). Zij ontvingen uit handen van Jaap een cadeaubon. Marjolein Wagener - projectleidster van het Wijkfestival Brabantpark - had voor het gelukkige trio ook nog een cadeaupakketje samengesteld met leuke spulletjes. Meiden, van harte gefeliciteerd met jullie mooie prijzen.


ACTUALITEIT

Bredase deejay ontvangt Cultuurprijs 2014

Column

DJ Hardwell is ’s werelds nummer één BREDA - Voor Robbert van de Corput, beter bekend als DJ Hardwell, kan het voorbije weekeinde niet meer kapot. Tijdens het Amsterdam Dance Event afgelopen zaterdag bombardeerde de DJ Mag Top 100 hem tot de beste deejay ter wereld. Zondag ontving hij uit handen van burgemeester Peter van der Velden ook nog eens de Bredase Cultuurprijs 2014.

Eugène de Kok

onze stad, hij is ook een inspiratiebron voor Bredase jongeren die zelf de eerste stappen zetten in het produceren van elektronische muziek of plaatsnemen achter de ‘wheels of steel’. Zijn talent is wereldwijd erkend en beloond. Reden genoeg om de Cultuurprijs 2014 aan hem uit te reiken.”

Purk en de Swedish Chef Nu we toch bezig zijn, moeten we doorpakken ook. Vind ik. Ik stoor me namelijk al jaren aan die dieren in Sesamstraat: Pino, Ieniemienie, Tommie en Purk. Vooral de laatste is me een doorn het oog. Ik weet dat kinderen het roze varkentje schattig vinden, maar de mening van de jonge televisiekijkertjes is in het geheel niet van belang. Varkens staan in de top tien van meest intelligente dieren. Kinderen denken door Purk eerder het tegenovergestelde. Hij - of is het zij? - blijft immers rondkruipen in een bloemetjesluier en na al die jaren komt er nog steeds geen fatsoenlijk woord uit zijn snuit. Daarbovenop is de naam Purk ‘infaam en abject’, zoals Bram Moszkowicz zou zeggen. In de spreektaal staat purk namelijk voor de viezigheid die iemand uit zijn neus haalt. Met zo’n naam zet je dus een hele diersoort weg als onhygiënisch. Wat ik wil? Eenvoudig. Ze moeten Purk verbannen uit Sesamstraat. Kinderen mogen het dan een lief bewonertje vinden, ik vind het beeld dat wij hen voorschotelen veel belangrijker. Dat moet correct - en ik zeg met nadruk correct - zijn. Zo heb ik meer noten op mijn zang. Wat te denken van de Swedish Chef, de kok uit The Muppet Show? Door het onhandige mannetje met wenkbrauwen tot over zijn ogen kunnen kinderen het idee krijgen dat alle Zweden dom zijn en niet kunnen koken. Hoewel de gehaktballetjes van een bepaalde meubelfabrikant niet in positieve zin bijdragen aan dat beeld, klopt het allerminst. Stockholm wordt in reisfolders niet voor niets omschreven als een gastronomische topbestemming. Dat de Swedish Chef al sinds mensenheugenis voorkomt in The Muppet Show en dat we alles maar bij het oude moeten laten, vind ik geen argument. Knip de kok uit de herhalingen, zeg ik. We willen toch niet dat onze kinderen later denken dat de Zweden een achterlijk volkje zijn? Ik moet hier stoppen. Jammer, want er zijn meer van dit soort voorbeelden. In mijn komende columns wil ik daar op ingaan. Ik heb tot begin december. Daarna luistert niemand meer.

Colofon

Ook wethouder Cees Meeuwis van Economische Zaken is enthousiast: “DJ Hardwell is een mooi voorbeeld van een innovatieve jonge ondernemer die enorm veel heeft bereikt door zijn combinatie van passie, creativiteit en ondernemerszin.”

DJ Hardwell geldt als een voorbeeld voor velena.

Hoofdkantoor Bredaseweg 26, 4881 DE Zundert Postbus 22, 4880 AA Zundert Tel. 076 599 8111, Fax 076 599 8199

DOOR ADDO SPRANGERS

Dat laatste gebeurde tijdens het door de Bredase deejay gehouden feest in café Janssen, de kroeg in de binnenstad waar hij zijn carrière begon. DJ Hardwell geldt als een voorbeeld voor velen en wordt gezien als een groot ambassadeur voor Bre-

Bredase Bode Bredase Bode Redactie Addo Sprangers Correspondenten Henk Ketelaar, Joyce van Zijl Acquisitie Kurt Sonnemans Druk Drukkerij Vorsselmans Sluittijden Advertenties maandag 16.00 uur Verenigingsnieuws en lezersfoto’s vrijdag 12.00 uur Weekendverslagen maandag 14.00 uur Aanleveren via www.internetbode.nl

‘Passie, creativiteit en ondernemerszin’

Jongste

W E E K B L A D

Bezorgklachten 076 599 8111 Uitgeverij de Bode b.v. behoudt zich ten aanzien van de inhoud van deze uitgave en/of website zowel het auteursrecht voor conform artikel 15 lid 1 sub 4 van de Auteurswet als het databankrecht.

Hardwell, de 25-jarige Robbert van de Corput uit Breda, is de jongste deejay ooit die tot ’s werelds beste is uitgeroepen. Na Tiësto en Armin van Buuren is hij de derde Nederlander die de prestigieuze populariteitspoll van de DJ Mag Top 100 heeft gewonnen.

FOTO DJ HARDWELL

da. “Ik ben buitengewoon trots op hetgeen Hardwell op muziekgebied bereikt heeft en de manier waarop hij Breda internationaal uitdraagt,” zo meldt burgemeester Peter van der Velden. “Zijn affiniteit met de stad is erg groot. Daarnaast is het natuurlijk geweldig dat van de drie Nederlanders die ooit tot beste deejay van de wereld zijn verkozen er maarliefst twee uit Breda afkomstig zijn. Dat belooft wat voor de toekomst!” De Cultuurprijs wordt uitgereikt aan kunstenaars van wie het gehele oeuvre een buitengewone waarde heeft voor de stad Breda, en die de stad hiermee ook (inter)nationaal uitdragen. Hardwell is uitgeroepen tot beste deejay van de wereld en heeft daarmee op zijn gebied het hoogst haalbare bereikt,” weet de Bredase cultuurwethouder Selçuk Akinci. “Hij is niet alleen een ambassadeur van

Binding met Breda Dat DJ Hardwell ‘zijn’ stad Breda meer dan omarmt, blijkt alleen al uit het feit dat hij zijn uitverkiezing tot beste deejay ter wereld zondag gewoon vierde op vertrouwde Bredase bodem, in zijn stamkroeg waar alles begon. Een opvallende keuze voor iemand die alleen al in 2013 wereldwijd zo’n veertig landen bezoekt. Ook in zijn werk komt de verbintenis met Breda tot uiting: zo bracht hij samen met zijn vriend en leermeester Tiësto - de andere Bredase deejay die zich eerder ’s werelds nummer één mocht noemen - onder de noemer ‘Zero 76’ een muzikale ode aan de stad. Tijdens de Cultuurnacht 2012, toen Tiësto met de Cultuurprijs werd geëerd, stonden beiden voor het eerst samen op een podium in hun geboortestad.

Documentaire Hardwell is de artiestennaam van de in Breda geboren en getogen Robbert van de Corput. Hij is meervoudig bekroond deejay, producer, muzikant, manager van een eigen label, heeft een eigen radioprogramma dat op meer dan 35 internationale zenders te beluisteren is en is nu ook nog de nummer één van de wereld. Op dit moment is hij bezig aan een wereldtournee met zijn eigen show ‘I Am Hardwell’. Afgelopen donderdag is bovendien de documentaire ‘I am Hardwell’ in première gegaan.

Puzzel week 43 De oplossing van deze puzzel is in week 44 te vinden op www.internetbode.nl

© www.sudokusite.eu

DJ Hardwell is in the house. Grote neon letters kondigen de komst aan van de wereldwijd populaire DJ Hardwell. FOTO DJ HARDWELL PAGINA 6


LIEF EN LEED

Familieberichten het Afscheidshuis

EEN UNIEK LEVEN VERDIENT EEN UNIEK AFSCHEID. Afscheidshuis: Sint Bavostraat 18 Kantoor: Sint Bavostraat 36 4891 CJ Rijsbergen Telefoon: 076-5963698 Kijk op onze tarievenlijsten: www.jackmathijssen.nl

+NRK@SDMHRLNDHKĹĽJw

.ONJSNADQHRNUDQKDCDMHMG@@QFDKHDECD GTHRID M@DDMHMMHF@ERBGDHCU@MUDKDMCHDG@@Q KHDEV@QDM NMYDL@L@ NL@ NUDQFQNNSLNDCDQ DMUQHDMCHM

"GQHRSDK U@M#ĹŚJ !QDTMHMFDQ

Uitvaartonderneming Wilma van Opstal UITVAARTONDERNEMING WILMA VAN OPSTAL

Open dag eenRouwhuiskamer open visie zondag 3 november een eigentijds karakter van 10.00 - 16.00

9DVDQCI@@Q #D@ERBGDHCRCHDMRSUNNQ"GQHRSDKUHMCSOK@@SRNO VNDMRC@FNJSNADQNL TTQHM@TK@U@M GDSBQDL@SNQHTL 3THMYHFSK@@M 7'!QDC@ "NQQDRONMCDMSHD@CQDR 8@QCDM4HSU@@QSYNQF 3 @ U E@LHKHD'TĹŚYDQ *NQSD'THE@JJDQRSQ@@S /2!QDC@

T 076 520 1799

www.wilmavanopstal.nl

Rouwhuiskamer Haagweg 332 4813 XE Breda

Weekenddiensten Bel voor levensbedreigende situaties 112. Huisarts Huisartsenpost Breda, tel. 076 525 8500, Molengracht 21, voor inwoners van Breda, Bavel, Prinsenbeek, Teteringen en Ulvenhout. Neem een identiteitsbewijs mee. Apotheek Dienstapotheek Amphiaziekenhuis, bij de spoedeisende hulp naast de huisartsenpost, tel. 0900 276 8335. Tandarts Inwoners van Breda, Bavel, Prinsenbeek, Teteringen en Ulvenhout worden via tel. 076 520 9070 doorverbonden met de dienstdoende tandarts. TWB, Thuiszorg met Aandacht Direct zorg nodig? 088 - 560 2000 of www.twb.nl

Tuinzigtlaan 11, Breda 076 521 68 77 www.zuylen.nl Oosterhout 0162 438 387

HET AARDAPPEL-PAKHUIS

Vaste lage prijzen! Nergens goedkoper

Meer da n 10 soorte n aardapp elen, maak uw keuze!

AKTIE DEZE WEEK T/M 2 november: De welbekende lekkere

FRIESLANDERS Nu weer volop verkrijgbaar

NIEUWE OOGST

PEULVRUCHTEN www.openhaardencentrumbreda.nl info@openhaardencentrumbreda.nl

Diverse soorten vanaf

A.s. ZONDAG GEOPEND van 11.00 - 17.00 uur Showroom Spinveld 31 te Breda, di t/m za 10.00-17.00 u.

Wilt u als vrijwilliger een middelbare scholier een steuntje in de rug geven? Wij zoeken thuismentoren die als maatje een kwetsbare leerling voor een langere periode willen EHJHOHLGHQYRRURQ]HSURJUDPPDÂśV

SchooOÂśV

&RRO

HQ

)XWXUH

&OLFN

Onderwijservaring is niet nodig. Mail of bel voor meer informatie. info@schoolscoolbreda.nl of 06-38216317 Website: www.schoolscoolbreda.nl

â‚Ź1

50 , per kilo

Zeer smakelijk, een feest op tafel! 5 kilo 10 kilo

â‚Ź 3.00 â‚Ź 5.50

Voor de lekkerste eigen gebakken friet

BONKEN

Extra groot, zo klaar met schillen! 5 kilo 10 kilo

â‚Ź 4.50 â‚Ź 8.50

Extra voordeelbaal

Extra voordeelbaal

20 kilo

20 kilo

â‚Ź 10

00 ,

â‚Ź 15

00 ,

Wij helpen u graag, ook om even mee te sjouwen Graag tot ziens in onze winkel! Past. Pottersplein 3 Íť Breda Íť Telefoon 076 57 19 270 Let op! Via Terheijdenseweg goed bereikbaar! Geopend: Dinsdag-vrijdag 7.30-17.30, Zaterdag 7.30-16.00, Maandag gesloten PAGINA 7


Jij en een voorleesmaatje Door beperkingen niet meer in staat zijn zelfstandig te kunnen lezen: dat is voor veel mensen een groot gemis. Hulp van een ‘voorleesmaatje’ is dan een geweldige oplossing, je kunt ineens weer genieten van hetgeen een schrijver te vertellen heeft.

daarom wel de beperkingen in het gezin gaande de oorlogsjaren herinneren, maar de in het boek beschreven geschiedenis, waar haar latere schoonvader een rol in speelde, heeft zij nauwelijks bewust meegemaakt. Die feiten hoort en begrijpt zij later, als na de oorlog mensen voor hun heldendaden worden onderscheiden.

Door: Rom van Eekelen

Dat ontdekte ook mevrouw Vogels. Tijdens een gesprek op het informatiepunt van wijkwijsbreda.nl in Vuchterhage, werd zij vanwege complicaties aan de ogen op deze voorlees-mogelijkheid geattendeerd. Zij besloot hiervan gebruik te maken en kwam zo in contact met haar leesmaatje Petra Lemmers. Het boek Mevrouw Vogels vroeg voorgelezen te worden uit het boek De Zwarte Plak van Toon Kortooms. Geboren en getogen in Deurne herkent zij veel uit dit boek van haar straatgenoot Kortooms, dat verhaalt over de

Genieten voor twee

Voorlezen of voorgelezen worden? Meld je aan! vele ondergrondse regio activiteiten tijdens WO II. De nabij het plaatsje America gelegen boerderij De Zwarte Plak diende als uitvalsbasis voor een verzetsgroep met dezelfde naam en was tevens onderduikadres voor Joden. Ook was deze hoeve met nog

Foto Rom van Eekelen

een tweetal boerderijen een tijdelijke schuilplaats voor neergestorte geallieerde piloten. Wanneer in 1940 de Duitsers ons land binnenvallen is mevrouw Vogels een kleuter van vier. Zij kan zich

Meedoen? Een bijzonder en uitzonderlijk verhaal. Maar ook zonder dergelijke herinneringen kun je voorleesplezier beleven aan jouw favoriete boek. Bibliotheek Breda en WIJ hebben het plan voorleesactiviteiten te organiseren. Heb je een leesbeperking of, net als Petra, belangstelling om voor te lezen? Neem dan contact op met WIJ en vraag naar Annet van Vliet: (076) 525 15 00.

Herkeuring rijbewijs

Met beweging en voeding

Flexibeler regels voor medische keuring

Acht weken aan de slag met beweging en voeding Wil je wandelen met dorpsgenoten in Ulvenhout? Ouderen die willen gaan wandelen en tegelijkertijd meer willen weten over gezonde voeding kunnen kennis maken met de wandelsport en alles te weten komen over gezond eten. Waar moet je nou precies op letten? Met een informatief doe- en wandelprogramma van acht weken en persoonlijke begeleiding helpt een beweeg- en leefstijladviseur en een voedingsdeskundige jou hierbij. Er zit een gezondheidscheck in het programma en iedere deelnemer ontvangt een voedingsdagboek wat je gedurende die acht weken bij gaat houden.

Minder geregel en minder kosten rond herkeuring. Door: Rom van Eekelen

Onlangs is besloten per 1 januari 2014 de keuringsleeftijd voor ouderen te verhogen van 70 naar 75 jaar. Een arts kijkt dan of wordt voldaan aan de eisen die de overheid stelt

Waar vind ik een EHBO-cursus in mijn wijk?

wijkwijsbreda.nl

aan rijbewijshouders. Voorheen dienden bestuurders van 70 jaar en ouder elke vijf jaar standaard medisch te worden gekeurd. De keuring is onderdeel van een uitgebreid programma met veel verschillende spelregels rond de verlenging van het rijbewijs, voor onder andere mensen met een beperking, ADHD en autisme. Om dat uitgebreide pakket van regels te versimpelen, is gestart met het doorvoeren van vereenvoudigde procedures. Eerder dit jaar kwam de herkeuringsprocedure voor mensen met ADHD al te vervallen, al kan in uitzonderlijke gevallen het CBR adviseren na drie of vijf jaar alsnog een herkeuring te doen. Verder kan binnenkort ook de standaard herkeuring van mensen met autisme (ASS stoornis) worden verwacht.

Gezond en fit Sandra van der Westen (Dieetvoor-

lichting de Grens) werkt samen met Paula Michielsen (Fit for Life van WIJ), om jou enthousiast te maken voldoende te bewegen en gezond te eten. Door financiële steun van het gemeentelijk project Geschikt Wonen voor Iedereen zijn er voor jou geen kosten aan verbonden. Een introducé is altijd welkom. Meld je aan! Ga jij op een leuke manier je leefstijl verbeteren? De groep start op maandagmiddag 4 november om 14.00 uur (duur één uur) vanuit De Donk. Bel voor aanmelding of meer informatie over de inhoud van het acht weken-programma met Sandra, telefoon 06-14 04 76 09.

Inloopspreekuren Breda-Noord Lig je ’s nachts wel eens wakker over post waar je geen raad mee weet? Dan is misschien het gratis inloopspreekuur, in Balieweide of in ’t Rietveldhuis, een oplossing. Een kleine greep uit de brieven die bij ons tijdens deze spreekuren langskomen. Ongevraagde offertes van Ziggo, KPN of andere telefoonaanbieders, verzekeringsmaatschappijen of loterijen. Of brieven van de belastingdienst; sommige met informatie en weer andere voor opgave inkomstenbelasting. Verder komen mensen langs voor aanvragen van de gemeentelijke Seniorentoeslag 65+ en of voor kwijt-

schelding (geheel of gedeeltelijk) van gemeentelijke belastingen, Waterschapsbelasting of met vragen over AOW en pensioenen. We kunnen de meeste vragen beantwoorden of helpen met de invulling van formulieren, tijdens het spreekuur of anders een weekje later. Dus tot ziens op een van onze spreekuren: Iedere dinsdagmorgen van 10.30 tot 12.00 uur in Balieweide, Baliëndijk 82, en iedere donderdagmorgen van 10.00 tot 11.30 uur in ‘t Rietveldhuis, Gerrit Rietveldveldplein 24. Door: Thom Goos


Wijkactiviteiten Vrijdag 25 oktober Princenhof: Wandel en Match Start: 10.00 uur. Zaterdag 26 oktober ’t Rietveldhuis: Herfstmarkt 10.00-15.00 uur: Komt allen! Balieweide: Bingo 19.30 – 22. 00 uur. Zaal open 19.00 uur. Zeven rondes. Kosten € 0, 55 per ronde. Maandag 28 oktober ‘t Houwke: Rikconcours Aanvang: 14.00 uur. Kosten € 1,50. Boeimeer: Zelf kleding maken 13.30-16.00 uur: Samen met anderen met deskundig advies van een vrijwilliger kleding maken. Er zijn twee naaimachines.

Alleen ZATERDAG 26 OKTOBER

50% KORTING! Het grootste KRINGLOOP warenhuis van Breda bestaat 32 jaar!

HET INBOEDELTJE Koele Mei 10 (Wijk Doornbos) 06-53774366 Geopend: ma van 13–17 uur, di t/m za van 11–17 uur. www.hetinboedeltje.nl

TE HUUR

GARAGEBOX BREDA EEKHOORNSTR. TEL.: 0168-462010

Voegwerk!

r

vakbekwame

VOEGER zoekt voegwerk

06-55887266

ONTSPANNINGSMASSAGE? 2minutes2book.nl

VAARBEWIJSCURSUS Roosendaal - Breda - Bergen op Zoom - Dongen Etten-Leur - Rotterdam START BEGIN NOVEMBER Spoedcursus op zaterdag Telefoon 0165-546707

WWW.YACHTCONSULT.COM.

Aalten Schildersbedrijf

J

BREDA

plafonds & wanden witten Dinsdag 29 oktober Boeimeer: Wandel en Match Start: 13.30 uur. Boeimeer: Boekenclub 19.00 uur: Bespreken van thema’s. Vooraf aanmelden niet nodig. Hagedonk: Film Aanvang 14.00 uur. Kosten € 1,00. Woensdag 30 oktober Boeimeer: Riktoernooi Aanvang 13.30 uur. Entree € 1,50. Donderdag 31 oktober Hagedonk: Ondermode/schoenen 14.00 uur. Verkoop door de Firma Nieuwenhuijs ondermode en Carma schoenen. Vrijdag 1 november Heksenwiel: Nagelstudio 9.30–12.00 uur. Kosten € 2,00. Graag vooraf reserveren bij het informatiecentrum Haagse Beemden. Activiteiten in Hagedonk Elke maandag, vanaf 14.00 uur: Sjoelen en andere spelletjes. Gratis toegang. Elke dinsdag, van 19.00 tot 21.00 uur: Spelavond: sjoelen, kaarten, rummikub en nog veel meer. Entree gratis. Elke vrijdag, vanaf 14.00 uur: Hobbymiddag. Kosten: alleen het materiaal dat je gebruikt.

Adressen locaties Noord Balieweide, Baliëndijk 82, tel. 587 50 28 Heksenwiel, Heksenwiellaan2, tel. 549 41 97

Ook binnen- en buitenschilderwerk Vraag een vrijblijvende offerte tel. 06 - 43220390 / 076 - 5991675

Dre Wit (‘t) goed reparaties witgoed producten Etten-Leur Voorrijkosten in Etten-Leur € 15.00 buiten Etten-Leur € 20.00

Tel.: 06-50905037 Het grootste KRINGLOOP warenhuis van Breda! IN- & VERKOOP: meubels, huisraad, witgoed, kleding, inboedels, antiek, e.d. Tevens gespecialiseerd in ONTRUIMINGEN van woningen.

HET INBOEDELTJE Koele Mei 10 (Wijk Doornbos) 06-53774366 Geopend: ma van 13 – 17 uur, di t/m za van 11 – 17 uur.

BOEKHOUDER voor administraties en aangiftebiljetten.

SLAGBOOM Marijke Meustr. 100, Breda 076-5214282 Voor in- en verkoop gebruikte meubelen. J.J. DE BOM de Meubelvriend Marijke Meustraat 32, BREDA 076-5141601 MA T/M VRIJ OPEN VAN 12-18 UUR

’t Rietveldhuis, Rietveldplein 24, tel. 581 62 90 Hagedonk, Middenweg 40, P’beek, tel. 541 31 51 Centrum/Zuidwest Boeimeer, Langendijk 25, tel. 543 64 61 Princenhof, Princentuin 1, tel. 530 97 91 Huis van de Heuvel, Mgr.Nolensplein 1, tel.514 28 55 Zuidoost ’t Houwke, Grote Houw 227, tel. 587 29 24 Rhijnstede, Rijnauwenstraat 1, tel. 564 94 52 De Leystroom, Brabantlaan 5, tel. 523 39 00

Meubelstoffering voor o.a. boten, stoelen, banken, wanden, en caravans Vullingen op maat!

Brugel Woondesign Ginnekenweg 72 Breda Tel. 076-5148563 www.joopbrugelwoondesign.nl

Het VVV-evenementenfonds bedankt namens Breda on Stage, Carnaval, Mastboscross, Haagse Beemdenloop, Breda Jazz Festival, Spanjaardsgat Festival, Smaakvol Breda, Breda Future, De Braderie Ginneken, Tranen van Van Cooth, Redhead Days, Outdoor Brabant, Breda Barst, Baronie Breda Classic, Amgen Singelloop, ParaGamesBreda! en Stripfestival Breda,

de navolgende bedrijven voor hun bijdrage aan het VVV-evenementenfonds: ABAB ABN AMRO Bank N.V. Alphabet Nederland Amgen Europe B.V. Amrâth Hotel Brabant Apollo Hotel Breda City Centre Van Assum Optiek Autobedrijf Otten b.v. Avans Hogeschool Het Bierhuis BN/De Stem BnP Accountancy & Advies B.V. Schilderwerken van Boxtel B.V. Gemeente Breda De Bredase Bode Bredavandaag.nl B&R Industriële Automatisering B.V Hotel Campanile Cingel College CM Groep Dion Vastgoed B.V. Van Dijnsen Installatiewerken Drukkerij West-Brabant Easy Way B.V. EBN Veiligheidsdienst Partycatering Peter Elbers Frame B.V. Full Management Support Gispen Breda by Wout Monseurs A.Helmer B.V. Hertoghs advocaten-belastingkundigen Holland Casino Breda Hormax Horecamakelaars Hyundai Van Riel B.V. Interieur Consult de Man Inbev Nederland ING Ikea (zakelijk) Issue Magazine

Jacobs Elektro Golden Tulip Keyser De Keyzer Zekerheid Knook Landrover Experience Centre De Kok Bouwgroep Van Lanschot Bankiers LAVG Gerechtsdeurwaarders Liesker Legal Makro Breda Meeùs Assurantiën Hotel Merlinde Meyer Beheer B.V. Netvlies Internetdiensten NHTV Internationaal Hoger Onderwijs Novotel Breda Van Oers Accountancy & Advies Perfetti Van Melle Pierre de Jonge Automaten B.V. Hotel Princeville Pronorm Rabobank Breda Rasenberg Holding B.V. Rassers Advocaten en Notarissen Regiojournaal S.G. De Rooi Pannen Rosmalen Gerechtsdeurwaarders Rots-Vast Groep Rüttchen Holding B.V. Satelliet Meubelen Schonck, Schul & Compagnie Makelaardij B.V. Frits von Seydlitz Notariaat Breda Smidswater Het Stadsblad Talboom B.V. Thomassen Better Business Gifts Van Tilburg-Bastianen Groep B.V. Westenburg Assurantiën Witlox VCS Land- & Koetshuis Wolfslaar


KORT BEDRIJVIG

Elisabeth Wijsman viert honderdste verjaardag

Honderd jaar worden is buitengewoon

Nederlandstalige artiesten in Hoge Vucht

Optredens Frans Duijts, John de Bever en Wesley Bronkhorst

BREDA - Geboren in Amsterdam, getogen in Haarlem en als Bredase haar honderdste verjaardag vieren, samen met burgemeester Van der Velden. Trots als een pauw wachtte ze hem in de huiskamer van Huize De Breedonk op. Goed bij de pinken en vief van geest nam zij glunderend de bos bloemen en de andere cadeaus van hem in BREDA - Op zaterdag 26 oktober beontvangst. De dag van Elisabeth Wijsman-van Koningsbrugge kon niet meer stuk. “Ah, dat zijn dus de lepeltjes waar ik zo naar heb uitgekeken.” Om ze vervolgens, onder het oog van de burgemeester, eens keurend te bekijken. ’t Haagje Tijdens een kaartavondje leerde de jarige haar man kennen. Zij werkte bij de Raad van Arbeid in Haarlem en hij bij Vroom en Dreesman als etaleur. In 1941 stapten ze in het huwelijksbootje om in Breda te gaan wonen. “In het Haagje van het zuiden,”zoals de burgemeester het zei. In de oorlog keerden ze terug naar Haarlem om zich in 1947 weer in Breda in de wijk De Heuvel te vestigen. Drie dochters kregen ze: Joos (1942), Ellen (1944) en Hetty (1953).

Glunderend en verrast neemt Elisabeth Wijsman de bloemen van burgemeester Van der Velden in ontvangst. FOTO HENK KETELAAR

DOOR HENK KETELAAR “Eigenlijk zijn alle dagen bijzonder,” reageerde zij gevat toen Van der Velden zei dat hij het toch wel een bijzondere dag vond, zo’n honderdste verjaardag. En daarmee bevestigde zij wat Van der Velden al wist: Elisabeth Wijsman is direct, heeft gevoel voor humor en ze laat zich de kaas niet van het brood eten. Dus raakte Van der Velden ook niet van de wijs en prees haar: “U houden ze niet zomaar voor de gek! U bent leergierig, u houdt de kranten nog goed bij en volgt de actualiteiten.”

Lijfspreuk Nadat hij haar lijfspreuk ‘Alle zegen komt van boven’ had aangehaald, was het ijs helemaal gebroken en ontspon zich tussen haar en de burgemeester een geanimeerd gesprek over tijd van vroeger en nu. Een prachtige fotocollage met familiekiekjes uit zelfs de beginjaren 1900 werd erbij gehaald om het verleden een beeld te geven. Buiten de bos bloemen bracht de burgemeester als gebruikelijk meerdere cadeaus mee. Toen de jarige de zilveren theelepeltjes in handen kreeg, merkte ze gevat op:

Modern “U bent de liefdevolle moeder van drie prachtige dochters. Maar ergens was u veel te modern voor die tijd. U kon terug naar kantoor, gaan werken en geld verdienen maar dat lag in die tijd toch wat anders. Van u werd verwacht thuis voor de kinderen te zorgen. Dat deed u met liefde en plezier,” belichtte de burgemeester een belangrijk aspect uit het leven van de jarige. “Mijn moeder werd gevraagd weer bij de Raad van Arbeid te komen werken. Dat wilde ze dolgraag, maar door het huwelijk, de kinderen en de gebruiken uit die tijd was dat zeer ongebruikelijk. Dus legde zij zich daarbij neer. Eigenlijk is mijn moeder honderd jaar te vroeg geboren,” laat dochter Hetty trots op haar moeder weten.

Elisabeth Wijsman Elisabeth Wijsman-Koningsbrugge is dertig jaar weduwe, heeft zeventien kleinkinderen en zeven achterkleinkinderen.

Zangcafé Beekse Smart PRINSENBEEK - Zondag 27 oktober van 14.00-17.45 uur organiseert smartlappenkoor Beekse Smart voor de 10e keer een inloop/meezingmiddag in de Grote zaal èn het Feestcafé van Marktzicht te Prinsenbeek. Speciale gast deze middag is het Smartlappenkoor Scharretjoe uit Vlissingen. Smartlappenkoor Beekse Smart is opgericht in september 2002 en heeft in 2012 het 10-jarig jubileum uitgebreid gevierd. Met veel enthousiasme wordt er iedere maandag gerepeteerd o.l.v. dirigente Annemieke van den Hoven en muzikanten die zorgen voor uitstekende accordeon- en gitaarbegeleiding en

percussie. Het koor heeft een uitgebreid repertoire, bestaande uit smartlappen en levensliederen, waarmee ze optredens verzorgt voor o.a. bejaarden in Prinsenbeek e.o., Goede Doelen, Verenigingen, Jubilea en Verjaardagen, maar neemt ook deel aan Smartlappenfestivals o.a. Tranen van Van Cooth, Klundert Glundert, Kruikenfestival Tilburg, enz. Beekse Smart organiseert jaarlijks vóór het zomerreces Het Zomertranenterras. Voor het jaarlijks Zangcafé op de laatste zondag in oktober wordt u van harte uitgenodigd om gezellig mee te komen zingen. De zaal is open vanaf 13.30 uur en de entree is gratis.

looft het weer een gezellige middag te worden in winkelcentrum Hoge Vucht. Een van Nederlands grootste artiesten treedt deze middag op, namelijk Frans Duijts. Ook John de Bever en Wesley Bronkhorst geven acte de presence. Vanaf 13.30 uur kunt u genieten van de optredens op het middenplein in het winkelcentrum. De artiesten zullen deze middag hun nieuwe albums en singles presenteren en gratis voor u signeren. Kom op zaterdag 26 oktober naar winkelcentrum Hoge Vucht, want dit wil je niet missen! Optredens worden mede mogelijk gemaakt door Special CD Shop.

Frans Duijts komt zingen in winkelcentrum Hoge Vucht.

www.winkelcentrumhogevucht.nl

Tijdens de landelijke Fairtrade week

Wereldwinkel Breda promoot Fairtrade producten BREDA - Met een gevarieerd aanbod Aziatische producten besteedt Wereldwinkel Breda aandacht aan de landelijke Fairtrade week die van 26 oktober tot en met 3 november voor de zevende keer wordt gehouden. Een week lang wordt Nederland geprikkeld om Fairtrade producten te kopen. Ook Wereldwinkel Breda zet alle zeilen bij om de consument te wijzen op het belang van Fairtrade producten. De Aziatische producten die bij Wereldwinkel Breda over de toonbak gaan, worden onder meer gemaakt in India en Thailand. Het gaat hier allemaal om creatieve

en innovatieve familiebedrijven met een lange termijnvisie. Deze bedrijven richten zich op scholing van de medewerkers in de fabrieken, toeleveranciers en de boeren, zodat zij zich in de toekomst verder kunnen ontwikkelen. Er is geen sprake van kinderarbeid. Bovendien ontvangen de leveranciers een eerlijke prijs voor een menswaardig bestaan. Wereldwinkel Breda is gevestigd aan de Nieuwe Ginnekenstraat Passage Zuidpoort 1-3. De winkel is dagelijks geopend van 10.00 tot 18.00 uur. En op maandag vanaf 13.00 uur. Ook op donderdagse koopavond staan de vrijwilligers de klant graag te woord.

A.S. ZONDAG OPEN VAN 11.00 TOT 17.00 UUR

Uniek Concert van de Marinierskapel

Jubileum St Caecilia Bavel BAVEL - De RK harmonie St. Caecilia Bavel is op 1 november 1923 opgericht en wil haar 90-jarig jubileum graag vieren met de vele muziekliefhebbers uit Bavel en omstreken. Het weekeinde van 2 en 3 november is hiervoor uitgekozen en vele muzikanten zullen naar de Huif in Bavel komen. Ze laten zich van hun beste zijde horen tijdens het Dorpenconcours op zondag 3 november, maar zullen zeker ook op zaterdag 2 november komen luisteren naar een van de beste muziekkorpsen van de wereld: de Marinierskapel der Koninklijke Marine. Sporthal De Huif wordt omgebouwd tot een ware concertzaal, waar men kan genieten van muziek van hoogstaande kwaliteit en muzikale strijd. Op zaterdag 2 november om 20.00 uur wordt het jubileumweekeinde geopend met een unieke gebeurtenis voor Breda en omstreken. Een avondvullend indoorconcert door de Marinierskapel der Koninklijke Marine onder leiding van dirigent majoor Peter Kleine

Schaars. Dit 53 koppige orkest is het visitekaartje van de Koninklijke Nederlandse Marine die dit jaar 525 jaar bestaat. De belangrijkste taak van de Marinierskapel is het muzikaal ondersteunen van het militaire ceremonieel voor het Koninklijk Huis, de Koninklijke Marine of Defensie in het algemeen. Het orkest is sinds haar oprichting in 1945 bij het grote publiek vooral bekend geworden door openbare optredens. Zo was dit orkest dit jaar te bewonderen bij de inhuldiging van Koning Willem-Alexander, het bevrijdingsconcert op de Amstel, de taptoes in Moskou en Rotterdam en zullen ze aanwezig zijn bij de feestelijkheden rond 200 jaar Koninkrijk der Nederlanden, het fameuze Doelenconcert en natuurlijk het jubileum van onze Bavelse harmonie. Dit concert is onder andere mogelijk door de goede contacten met de Marinierskapel en niet in de minste plaats omdat onze dirigent, Peter Bongaerts, tevens kapelmeester is bij de Marinierskapel. De Huif is open vanaf 19.00 uur. Entreekaarten kunt u in Bavel kopen

bij: Sporthal De Huif, Café de Tussenpauz, Albert Heyn, Prim era Menno Immenga, Komkommerin en Springer Van Steen. Op de avond zelf zijn aan de zaal ook kaarten te koop, indien de voorverkoop dat toelaat. Op zondag 3 november zal het 2-jaarlijkse Dorpenconcours in de Huif plaatsvinden. De orkesten van Alphen, Baarle-Nassau, Chaam, Ginneken, Riel, Ulvenhout en Bavel zullen vanaf 13.00 de muzikale strijd aangaan om de Jac. Boumantrofee, die de laatste drie keren door Bavel is veroverd. De korpsen zullen beoordeeld worden dopor een vakkundige jury. Bavel zal het spits afbijten en u begrijpt vast dat het Caecilia Bavel er veel aan gelegen is om de grote vioolsleutel in Bavel te houden. Dat muziek mooie strijd oplevert én verbroederd, kunt u komen beluisteren De Huif is open vanaf 12.00 uur en het programma begint om 13.00u. De entree hiervoor is gratis. Bezoek voor info www.stcaeciliabavel.nl en twitter met follow@stcaeciliabavel.nl Wilt u meer weten over de marinierskapel, bezoek dan www.marinierskapel.nl PAGINA 10

Strijbeekseweg 14 Ulvenhout

www.Ulvenhoutwooncenter.nl

Vivaldi in Jubileumconcert ULVENHOUT - Op 27 oktober om 15.00 uur zal het Gemengd Koor Ulvenhout een concert geven ter gelegenheid van haar 50-jarig bestaan. Het concert vindt plaats in de Laurentiuskerk in Ulvenhout. Na afloop kunt u de koorleden nog feliciteren onder het genot van een drankje en een hapje. Op het programma van het concert staan het Requiem van Gabriel Fauré, het Orgelconcert opus 4, nr. 4 van Georg Händel en tot slot het Gloria van Antonio Vivaldi. Het Requiem van Gabriel Fauré zal begeleid worden door de organiste Jelena Bazova met solo optredens van Ireen van Bijnen en Bert Schreuder. Het orgelconcert van Georg Händel zal worden uitgevoerd door strijkor-

kest Archi Amici met begeleiding van Jelea Bazova op orgel en Miek van der Vloet op hobo. Als apotheose zal het Gemengd Koor Ulvenhout het Gloria van Antonio Vivaldi ten gehore brengen. De begeleiding is weer van het strijkorkest Archi Amici, Jelena Bazova op orgel, Miek van der Vloet op hobo en Bart Felet op trompet. De solisten zijn de sopraan Ireen van Bijnen en de alt Wil Jurgens. De algehele leiding heeft de dirigent van het koor Coen Ruivenkamp. De kaartverkoop gaat via alle leden van het koor en voor aanvang van de repetitie op woensdagavond in de Pekhoeve van 19.30-20.00 uur. Reserveren kan ook via hannico@ziggo.nl Kaarten in de voorverkoop en voor aanvang van het concert in de kerk. Meer informatie: www.ulvenhoutskoor.nl


MEUBELSTOFFEERBEDRIJF

LEON PLUYM

ND BL IJ VRE IJZEN! L AGE P

MAAND OKTOBER IS WOON deze bon: van ing ver inle en Teg

oktober de gehele maand 10% KORTING Leder tie van Ohmann

op de gehele leercollec

ber t/m 31 oktober 2013

Deze bon is geldig van 2 okto

Pure chocolade

Extra geopend op zaterdag 26 oktober van 11.00-16.00 uur

B L IJ V E

125 g

AANHANGWAGENS PAARDENTRAILERS www.betanco.nl

MEUBELSTOFFEERDER

met pensioen vraagt stoffeerwerk o.a. stoelen, fauteuils en banken. Ook reparatie. 06-20304266

ND

GD VERLAA

20%

goedkop er

v an 1.49

1.

19

van 9.99

Alameda wijn

8.99

3l

ALDI DE * E T S P O O K D E GO B L IJ V E

ND

GD VERLAA

VOLGENS

KASSA

Spätlese 0.75 l

v an 2.19

1.99

Nu EXTRA KORTING

Welkom in de wereld op alle haarden van sfeer en warmte en kachels 11.00-17.00 uur

KOOPZONDAG GROOTSTE SHOWROOM SHOWROOM R BER BE 7O OGROOTSTE PTEM SEKT 29 UUR 11.00-17.00

ZUID NEDERLAND ZUID NEDERLAND

1.59

120 g

Oven roasted pinda’s of notenmix

Vin de Pays de l’Aude

125-225 g

1l

AANBIEDING: Bij alle pelletkachels

Morgen 15 april Koopzondag 500 kilo pelletkorrels GRATIS

v an 1.69

Walnoten

23%

goedkop er

v an 1.09

0.99

van 2.59

1.99

* Boodschappentasvergelijking supermarkten door Kassa, 28-09-2013.

Houtkachels Pelletkachels Liftdeur houtkachels Design gashaarden Open haarden Afvoervrije gashaarden Bio haarden Electrische kachels Natuursteen schouwen Snelle levering Vakkundig geplaatst info@schouwenpaleis.nl www.schouwenpaleis.nl

Gevelreiniging

Jan van Mierlo Oude voegen uithakken, hogedruk-reiniging, impregneren, zandstralen,

Vers & voordelig!

Vanaf woensdag 23-10-2013

*

55%

goedkop er

500 g

v an 1.09

reparatie-metselwerk, enz... NU MET EXTRA NAJAARSKORTING!

www.gevelreinigingjanvanmierlo.nl

Voor frisse en stralende gevels! Ontdek je huis opnieuw!

Nieuwe website!

Tel.: 0162-429915 of 06-25095552

0.49

48%

goedkop er

Spruiten

UW ACCOUNTANT / BOEKHOUDER TE DUUR ?

750 g

Bij ons bepaalt uzelf het tarief en de werkzaamheden !! Alle varianten zijn mogelijk, vrijblijvende informatie: WWW.ADVIESBUREAUDEBRUIJN.NL

Lomi lomi MASSAGE? 2minutes2book.nl

Citroenen

v an 0.75

0.39

* Versaanbieding geldig vanaf woensdag 23-10-2013 t/m dinsdag 29-10-2013.

Zet- en drukfouten zijn voorbehouden.

HOGE KWALITEIT - LAGE PRIJS

www.aldi.nl


Actiebereidheid groot in sector grootmetaal

Jaarlijkse herdenking bevrijding Breda

Werknemers staken voor goede cao 69 jaar na dato BREDA - Programmaonderdelen rond-

WEST-BRABANT - Werknemers van diverse grote en kleine grootmetaalbedrijven uit West-Brabant hebben om de jaarlijkse herdenking van de maandag het werk neergelegd en zich laten registeren als staker in het actiecentrum Hotel Trivium in Etten-Leur. bevrijding van Breda. De werknemers staken voor een goede cao. “Etten-Leur hebben we als actiecentrum gekozen omdat dit een cenOp zondag 27 oktober voorafgaande aan trale plek is voor de werknemers in deze sector”, legt Tjeerd Bakx, bestuurder van FNV Metaal, uit. de herdenking vindt er een eucharistieviering plaats in de Laurentius Kerk gelegen aan Ginnekenweg 333 te Breda. Aanvang 9.15 uur. De herdenking in het Ginneken aan de Vo-

gelenzanglaan begint om 10.45 uur. De herdenking op het ereveld aan de Ettensebaan begint om 12.30 uur. Extra informatie: Herdenking bevrijding van Oosterhout. Zaterdag 26 oktober om 10.30 uur op het Pools Militair Ereveld, Veerseweg 42, 4901 ZE te Oosterhout: herdenkingsplechtigheid Oosterhout 69 jaar. Stichting Jaarlijkse Herdenking Bevrijding Breda, tel 06-50601647.

POLITIEBERICHTEN Kwijtgeraakte iPad dankzij volgapp terug bij eigenaar BREDA - Een 47-jarige man uit Dordrecht heeft zijn kwijtgeraakte iPad weer terug dankzij de volgapp die hij daarop geïnstalleerd had en dankzij de inzet van de politie. De Dordrechtenaar bleek zijn apparaat achtergelaten te hebben in een door hem gehuurde auto, die al weer aan iemand anders was uitgegeven. De Dordrechtenaar meldde donderdagavond rond 20.15 uur aanvankelijk dat zijn iPad was gestolen. Hij had op de tablet een volgapp geïnstalleerd en deze gaf signaal af op een straat, in de wijk Princenhage. Terwijl agenten in de bedoelde straat een onderzoek instelden, belde de Dordrechtenaar opnieuw in. Hij gaf toen aan dat hij de iPad wellicht in de leenauto had laten liggen die hij overdag gebruikt had. Dit bleek te kloppen, want deze auto was inmiddels bij een ander in gebruik en werd inderdaad in de bedoelde straat aangetroffen. Met toestemming van de nieuwe huurder werd door de agenten een kijkje genomen in de auto. Daarin lag inderdaad een iPad. Voor de zekerheid werd het ‘volgappmuziekje’ afgespeeld waarmee de Dordtenaar aantoonde dat het om zijn bezit ging. De iPad is meegenomen naar het bureau en wordt terug gegeven aan de rechtmatige eigenaar. De stakers worden toegesproken in het actiecentrum.

DOOR PETER HOUTEPEN Er waren twee momenten waarop stakers zich konden laten registreren, in de ochtend tussen 07.00 en 09.30 uur en ’s middags tussen 12.00 en 15.00 uur. Bax: “Ook in de grootmetaal zijn er mensen die in de nachtdienst werken. Die kun je ’s morgens vroeg wel uit bed trommelen, maar de kans dat ze in actie komen is dan wel aanmerkelijk kleiner. Daarom zorgen we er in het algemeen voor dat de mensen zich op twee momenten op de dag kunnen inschrijven.” Opkomst De bestuurder van FNV Metaal is in de ochtend zeer goed te spreken over de opkomst. “We hadden gedacht vandaag honderd mensen in staking te brengen, maar daar zaten we in de ochtend al ruim overheen. Om tien uur hadden 110 mensen zich ingeschreven. Van eerdere stakingen weten we dat er in de loop van de dag, tot drie

uur, nog meerdere stakers gaan volgen. “ Sinds 20 september wordt er iedere maandag en vrijdag gestaakt in de metaalsector. Op vrijdag 11 oktober werd een caoakkoord bereikt in de klein metaal, maar de stakingen gaan net zo lang door, totdat er ook afspraken worden gemaakt over een goede cao in de grootmetaal. Tot dusver zijn er zo’n 10.000 werknemers in de metaal die het werk hebben neergelegd. Aan tafel Wat positief is volgens Tjeerd Bakx is dat er op korte termijn een gesprek zal plaatsvinden met de werkgeversvereniging FME-CWM. “We gaan in ieder geval weer aan tafel zitten. Of daar ook meteen een akkoord uitkomt, is natuurlijk een tweede. Maar het is wel positief dat er weer gesprekken zijn. FME-CWM is de vereniging waarin alle werkgevers vertegenwoordigd zijn en dus de club waar wij mee onderhandelen. “ In het geschil gaat het over loon. “Maar

FOTO HANS VAN BERKEL

dat is meestal het geval bij een staking”, aldus Bakx. “Waar het vooral ook over gaat zijn de werktijden. De werkgevers willen dat ze over het onderwerp overwerk veel meer zeggenschap hebben. En ook over roosters. Nu is het zo dat over de werktijden de ondernemingsraden iets te vertellen hebben. De werknemers hebben ook graag zelf iets te vertellen over hun eigen werktijden. Waar we ook tegenaan lopen is dat nu in de CAO staat dat uitzendkrachten gelijk betaald moeten worden als de mensen met een vast of tijdelijk contract. De werkgever wil van die bepaling af. Wij zeggen gelijk loon bij gelijk werk. Hetzelfde geldt voor buitenlandse werknemers uit bijvoorbeeld Polen, Tsjechië en Roemenië. Er is een wet aangenomen dat er voor die mensen iets moet worden afgesproken in de cao’s. De werkgeversvereniging wilde geen afspraken maken over beloning. Ook hier stellen we weer gelijk loon bij gelijk werk. Geen concurrentie op arbeidsvoorwaarden.”

Bokbierdag met Navenant in Bierreclame Museum BREDA - De laatste zondag van oktober (27 oktober) is traditiegetrouw gereserveerd voor de Bokbierdag in het Bierreclame Museum, met ook het fijne optreden van de Bredase folkband. Navenant Bokbierdag betekent, dat er veel verschillende bokbieren te verkrijgen zijn, zowel van de fles als van het vat. Met een glas mooi donker bier in de hand kun je genieten van het optreden van de Bredase folkband Navenant. Ook zijn er natuurlijk de verschillende oude reclames te bewonderen die met het Bokbier te maken hebben! ‘Buiten waait het en is het koud, maar niets aan de hand als je binnen een lekker bockbiertje vasthoudt!’ Navenant brengt folk, zoals folk moet zijn: heel gezellig, erg gevarieerd en met veel eigen interpretatie. Iers, Frans, Neder-

lands, en soms een beetje van buiten de Europese grenzen…, Accordeon, gitaar, drum, fluit, doedelzak en nog veel meer maken dat ook deze middag tot iets unieks kan groeien… Kijk dan eens op http://navenant.tripod.com Je hoort het ritmische hoevegetrappel van harige mastodonten, het schallen van de hoorn van de oeros, het klepperen van zijn bronstige botten, de roffels op zijn strak gespannen huid. Je hoort de huppelende tonen van de accordeon en de trekzakken, van de geit die nu als doedelzak zingt, van de whistles en van tientallen snerpende snaren, daarbij het brakke stemgeluid uit de gesmeerde kelen. Het is allemaal...Navenant.’ Zoals altijd begint het optreden rond 17.00 uur en is de entree gratis. Vragen? Bel met ons of 076-5220975 of kijk op www.bierreclamemuseum.nl Bierreclame Museum, Haagweg 375, 4813 XC Breda.

BREDA VAN WELEER Voor Janus Michielsen komt het trauma na de oorlog; hij beëindigt zijn leven in 1956

‘Zeventien maanden kamp Vught in geen verhouding tot zijn daden’ Vrachtwagenvervoerder in de bosbouw Janus Michielsen is nog geen drie jaar lid van de NSB. De hel komt de hel na de oorlog. Hij krijgt zeventien maanden strafkamp Vught. In 1956 heeft hij genoeg van wat zijn belagers van hem maken. Hij beëindigt eenzaam zijn leven. DOOR RINIE MAAS Zijn zoon Jan moet het met broer Cees Michielsen allemaal op bevrijdingsdag 29 oktober 1944 zelf zien. Hoe de Binnenlandse Strijdkrachten zijn vader oppakken. En het achtervolgt Jan Michielsen tot de dag van vandaag. Niet dat zijn vader geen grote mond kon hebben, zeker wel. Niet dat hij Duitsers met borrels en sigaren geen rad voor de ogen kon draaien. Met het oogmerk lotgenoten uit de cel te ha-

Boek Rinie Maas Surf voor meer informatie over het door Rinie Maas geschreven en onlangs verschenen boek ‘Oorlogsgeheim van bezet dorp - Boschdal, bolwerk van Beeks verzet’ en bestelwijze naar www.vloeiweide.nl/ boschdalbeek Het boek is uitgebracht door de Koninklijke Uitgeverij en Drukkerij Vorsselmans aan de Bredaseweg 26 te Zundert in nauwe samenwerking met de heemkundekring Op de Beek. Het boek is tevens verkrijgbaar bij Boekhandel Polare, De Barones 63 te Breda en kost 27,50 euro.

len; te vrijwaren van dwangarbeid. En dus kan het kloppen dat Janus Michielsen op straat quasi de Hitlergroet brengt. Want is zijn vader ooit iemand te na gekomen? Heeft hij geen levens gered, zoals maar liefst twintig Bredanaars getuigen inplaats te collaboreren? Ingerekend worden als een misdadiger is dat wat hem toekwam? Afgevoerd Als Jan zich deze vraag oprecht stelt krijgt hij nauwelijks lucht door het beeld dat van zijn vader tijdens die verschrikkelijke oorlog is ontstaan en weer ziet hij als kind hoe angstig ze zijn, tijdens dat wrede, onmenselijke tafereel op 29 oktober 1944, de dag dat Breda zijn bevrijding viert. Voor de etalage van de sigarenzaak van zijn moeder aan de Haagweg 11 moet hij er getuige van zijn dat zijn vader, terwijl zijn vrouw moet toekijken, wordt geschopt en geslagen en door acht man onder schot wordt gehouden. Verslagen kijken de zoons nog even en dan… wordt vader afgevoerd voor verhoor naar de KMA waarop strafkamp Vught volgt. Janus Michielsen heeft aan de Haagweg een vervoersbedrijf. Hij is overtuigd socialist en meent dat de Nationaal Socialistische Beweging (NSB) de problemen van de oorlog het hoofd kan bieden. Hij is een

jongen met de nodige bravoure; zo niet, dan hou je een bedrijf niet aan de gang, zeker niet als je in dienst zijnde mensen tewerkgesteld worden in Duitsland. Er is nog een reden waarom hij voor de NSB kiest. Zijn concurrent aan de Vestkant stemt het ook. Janus merkt dat de man op een autoritaire manier de Duitse opdrachten binnenpikt. Janus is jong. Hij kan maar op één manier deze man een hak zetten. Zelf lid van de NSB worden. Geest Klopt van de Bredanaar Janus Michielsen die in 1956, na zes dagen, spoorloos verdwenen te zijn, dood wordt gevonden in de Mark nabij de Prinseplassen het beeld van slecht mens zijn? Waardoor zijn geplaagde geest in water kan rusten? Een drama dat twaalf jaar na de bevrijding in verschillende Bredase gezinnen als een mokerslag binnenslaat. Je zou zeggen: ja, op papier was hij lid. Hij is, als we nu het CABR in Den Haag raadplegen, papieren lid, zonder een functie te hebben van juni 1942 tot maart 1944. Janus Michielsen zegt dan zijn lidmaatschap gedurende twee en een half jaar op. Maar…wat in datzelfde archief over deze man ten goede is te vinden doet zijn kleinzoon zeggen: “Zijn straf is in géén verhouding tot zijn daden.” PAGINA 12

Vader en moeder Michielsen in portaal St. Annakerk.

Janus Voeten Robert Michielsen kan niet meer kan zien dat zijn vader, die een ongeneeslijke vorm van longkanker heeft, zo lijdt aan het oorlogsbeeld van zijn vader. Hij stapt naar het Centraal Archief Bijzondere Rechtspleging (CABR) en stuit op ongelofelijke documenten, zoals een indringend gestelde verklaring van Janus Voeten, dat hij uit kamp Vught is gekomen, dànkzij Janus Michielsen. En maar liefst twintig Bredanaars leggen soortgelijke verklaringen af. “Tallooze malen heeft de heer Michielsen mij persoonlijk verzekerd helemaal geen NSB’er te zijn doch slechts de (nationaal) socialistische beginselen te zijn toegedaan maar dan ook slechts in den goeden zin des woords. Dit bewees hij onder de

FOTO JAN MICHIELSEN

Duitse bezetting meermalen niet alleen met het woord maar ook met de daad. Vele arbeiders die gedwongen waren onder te duiken klopten bij hem aan en vroegen hem om raad en daad. Hij heeft deze menschen, of hij ze al of niet kon gebruiken, in het Mastbosch tewerkgesteld tegen een prachtig weekloon bij het bomen rooien. Waar hun gezinnen ruimschoots van konden leven. Hij heeft ze niet alleen uit de klauwen van de Duitschers gerukt maar hen voor uitzending naar Duitschland behoed. Hij deed instilte veel goed, wijdde daar nooit over uit en ging daar niet prat op.” Aldus Janus Voeten die in de volgende kroniek vertelt hoe hij uit kamp Vught geraakt. - Wordt vervolgd -


AUTO’S

AUTOMONTAGEBEDRIJF

JOKO

ONDERHOUDSBEURTEN

‡6ORRSORRSVFKDGHDXWRœV PRWRUVWHNRRSJHYUDDJG ‡$OOHJHEUXLNWHRQGHUGHOHQ RQOLQH ‡9ULMZDULQJELMRSKDOHQ ‡5HSDUDWLHHQRQGHUKRXG Lid ARN-Stiba-RDW

REPARATIE/STORINGEN REMMENSERVICE AUTORUITEN TREKHAKEN

AUTOSERVICE

SCHADE

BANDENSERVICE

WIELEN ACCU’S

OPRINS

AIRCO

-Opslag -Verhuur -Verkoop alle merken -Monteren van uw eigen banden -Monteren van uw eigen wielen

Iedere maand actie, zie desnep.nl

APK

Wij werken voor alle leasemaatschappijen Maximale planning 1 week Voorkeur via desnep.nl Zundert Rucphenseweg 13a T.076-5973375

0DDOEHUJHQVWUD:HUQKRXW 7HO LQIR#MRNR]XQGHUWQO ZZZMRNR]XQGHUWQO

Meer dan een half miljoen Bodes Elke week!

Etten-Leur Mon Plaisir 91 T.076-5015853

Bergen op Zoom Poortweg 2 T.0164-233676

DESNEP.NL

Afscheid van ‘Vrienden van de bieb’ ULVENHOUT - Ruim 10 jaar verzorgden een aantal inwoners van Ulvenhout onder de naam ´Vrienden van de Bieb´ thema-avonden in de bibliotheek aan de Anneville-laan. Inzet was om de dreigende sluiting in 2001 te voorkomen, wat toen is gelukt. De thema-avonden (meer dan 30) werden goed bezocht en tevens gezien als een sociaal gebeuren. Gestart werd in 2002 met een interessant en humoristisch verslag door het echtpaar Oomes van hun wandeltocht naar Santiago de Compostella. Afgesloten werd vorig jaar met de bekende schrijfster Nelleke Noordervliet. In de tussenliggende tijd ontving de werkgroep mensen uit Ulvenhout en omgeving, die over hun hobby of beroep kwamen vertellen. Een greep daaruit: het echtpaar Bol over hun wandeltocht naar Rome, Jan van Dun met tips voor in de tuin, Piet Nuyten met

zijn wichelroede, Frank Sluijters, gewezen huisarts, over zijn passie de hypno-therapie. Af en toe liet het budget ook een bekende schrijver(ster) toe. Dit waren onder andere Jan Cartens, Kader Abdolah, Eva Bentis, Thomas Ross, Hans Dorresteijn en RenĂŠ Appel. Een topper was de avond met Atti Bahadori zij vertelde over de bloedstollende vlucht met haar dochter uit Iran, beschreven in ‘Onder dezelfde sterrenhemel’. Kortom: een lijst om met plezier en voldoening op terug te zien. De verhuizing van de bibliotheek naar de kleine ruimte in het dienstencentrum maakte jammer genoeg een einde aan onze themaavonden. De Vrienden van de Bieb hebben besloten dit te markeren met een afscheidslunch waar het gezelschap werd gefotografeerd met het spandoek dat ruim 10 jaar geleden werd gemaakt. De tekst is nog steeds angstig actueel nu deďŹ nitief besloten is om de bibliotheek van Ulvenhout te sluiten.

Dealer inruil occasions in alle prijsklassen

www.autobedrijfoprins.nl Mathenessestraat 27-29, Breda

076-5651337

BUSSEN TE HUUR v.a. â‚Ź 48,- p/dag OKTOBER AKTIE!!! Gehele maand oktober km vrij op al onze huurbussen

www.QualityCarRent.nl 076-5022267

Massage? Sensi-therapie? 2minutes2book.nl

24 t/m 27 oktober PodiumBloos

Theaterfestival Breda 2013 komt er weer aan BREDA - In het laatste weekend van oktober is het weer tijd voor het Theaterfestival Breda. Een traditie die in 2010 is ingezet met dit jaar alweer de vierde editie. Het wordt een weekend vol boeiende theatervoorstellingen door verenigingen uit Breda en directe omgeving. Voor de tweede keer wordt er ook een speciale middag voor het hele gezin georganiseerd. Zondag 27 oktober vindt deze ‘Family Edition’ plaats, geschikt voor iedereen van 6 jaar en ouder. Opening Het festival wordt donderdag 24 oktober om 20.00 uur geopend door de voorstelling Storm van Theaterwerkplaats Tiuri. Na Tiuri zijn op donderdag voorstellingen te zien van het NHTV Theater en van Haagse Bluf. Programma Op vrijdag 25 oktober start de avond wederom om 20.00 uur en spelen achtereenvolgens Teater ’77, Theater Krul en De Boulevard All Stars hun voorstellingen. Theater ’77 en de Boulevard All Stars waren dit jaar naast Theater Krov, die op zondag tijdens de Family Edition speelt, genomineerd voor de BN de Stem Toneelprijs. Vrijdag 6 september werd bekend gemaakt dat Teater ’77 zich winnaar van de BN de Stem Toneelprijs 2013 mocht noemen. Zaterdagavond vanaf 20.00 uur is het

de beurt aan Theater Achterom, Theatergroep Elysee en het Breda’s Theater. Z ondagmiddag om 13.30 uur begint de tweede editie van de Family Edition van het festival. Deze middag zijn alle voorstellingen geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar, maar ook leuk voor hun oudere broers en zussen, ouders, opa’s en oma’s enzovoort. De voorstellingen duren deze middag ongeveer een half uur en tussen de voorstellingen door is er aandacht voor entertainment van onze jonge gasten. Kaarten voor deze voorstellingen zijn los te koop. Achtereenvolgens word gespeeld door De Witte Prins, De Nieuwe Veste, Theatergroep KROV en JTS Elan. Meer informatie Het AtoB organiseert het Theaterfestival Breda samen met PodiumBloos. AtoB staat voor Amateur Toneel Overleg Breda en is een overkoepelende organisatie waar veertien Bredase amateurtoneelverenigingen bij zijn aangesloten. Het festival wordt mede mogelijk gemaakt door bijdragen van de gemeente Breda, de Rabobank en het Prins Bernhard Cultuurfonds. Theaterfestival Breda: donderdag 24, vrijdag 25, zaterdag 26 en zondag 27 oktober, PodiumBloos, Speelhuislaan 153, Breda. Meer informatie, het programma, entreeprijzen en kaartverkoop: www.theaterfestivalbreda.nl Twitter: @TFBreda

Bridgeclub Rookvrij Prinsenbeek PRINSENBEEK - Op 10 oktober werd de 1ste competitie van onze donderdagmiddagbridgeclub Rookvrij Prinsenbeek afgesloten. Periode Kampioen werd het paar Henk Albers & Frans van den Corput; beide heren van harte proďŹ ciat met het uitstekende resultaat. De uitslagen van de beste paren per lijn van deze competitieronde zijn als volgt: A-lijn: 1. Henk Albers & Frans v.d. Corput 57,58%; 2. Rietje Dirven & Corrie Vriends 56,19%; 3. Elly Adams & Thea v.d. Valk 53,89% PAGINA 13

B-lijn: 1. Marijke v.d. Bom & Adrie Timmers 58,10%; 2. Jeanne Bastiaansen & Riet Bozuwa 57,34%; 3. Jos Bruijns & Jan Blom 52,72%; 4. Jan Constandse & Rinus Kemper 51,58% C-lijn: 1. Elly & Kees v.d. List 58,50%; 2. Nellie & Cees Moerkens 58,45%; 3. Bep & Cees Pals 54,75%; 4. Margriet v.d. Loo & Verone Schutselaars 53,08% Alle paren gefeliciteerd met het behaalde resultaat. De genoemde paren uit de B-lijn en de C-lijn promoveren naar de hogere groep. De heren Aad van der Burg & Theo Visser waren in deze competitieronde met 6 punten de besten in de slemstand.


KORTE BERICHTEN

Natuurlijk Breda Breda heeft een schitterende historische binnenstad. Maar ook het buitengebied heeft ongekende mogelijkheden. Het is een plek waar voor ieder wat wils te beleven is en daarom wordt dit veelzijdige gebied beter bereikbaar gemaakt. zelfs boomkikkers tegenkomen. Prachtige gebieden, die dankzij fietsverbindingen vanuit de historische stad straks heel goed bereikbaar zijn. Ontmoetingsgebied Naast natuurgebieden, worden ook aantrekkelijke agrarische landschappen belangrijker in de toekomst. Niet alleen om in te recreëren, maar vooral als ontmoetingsgebied voor boeren, burgers en buitenlui. Consumenten willen namelijk steeds vaker weten waar hun voedsel vandaan komt. Liefst halen ze dit bij de lokale boer. Dit kan bijvoorbeeld op een boerenmarkt in de stad, zoals deze nu al te vinden is in andere steden. Ook bestaat de mogelijkheid om op de fiets, trappend door aantrekkelijke landschappen lokaal vlees, groenten en fruit te halen bij de boer. Een mooi toekomstbeeld. In dit blad belicht de gemeente Breda periodiek een onderwerp uit de Structuurvisie 2030. Denk aan thema’s als economie, mobiliteit, wonen, onderwijs, Breda stedelijk, duurzaamheid, etc.

Úw wijk en úw straat Dankzij de ligging van Breda (op de grens tussen zandgrond in het zuiden en klei- en veengrond in het noorden) biedt onze Nassaustad verschillende belevingen: uitgestrekte polders, paarse heideterreinen, pittoreske dijkjes, uitgestrekte bossen, beken, kleinschalig agrarisch landschap, landgoederen en zandverstuivingen. Ze maken allemaal deel uit van het aanbod van Breda en zijn nauw verweven met de geschiedenis van de stad. Avontuurlijk Zo fietsen we in de toekomst vanuit het centrum langs de Mark, via het pontje bij Terheijden door naar Nationaal Park De Biesbosch, ten noorden van Breda. Dankzij de opmars van de elektrische fiets en de aanleg van nieuwe routes komt dit

avontuurlijke doolhof van rivieren, waterbekkens, wilgenbossen en grillige kreken binnen fietsbereik. Blijft u liever dichter bij huis? Dan geniet u van de rust en de ruimte in de uitgestrekte open landschappen van de Vierde Bergboezem, in de wijk Haagse Beemden. Wie op zoek is naar een boswandeling vindt deze op de zandgronden. Bijvoorbeeld in het gezellige Mastbos in Zuid-Breda. Fietsers die vanuit de binnenstad naar het westen fietsen komen uit in het aantrekkelijk kleinschalig agrarisch landschap rondom Effen en de Rith. In Oost-Breda wordt de dorpsrand in Bavel groen ingekleed, waardoor aantrekkelijke ommetjes voor de bewoners van Bavel ontstaan. Dankzij de groene verbindingszone langs de Molenleij en de Gilzewouwerbeek kunt u hier

Wat is er voor nodig om Breda in 2030 een leefbare stad te laten zijn? Wat kunnen we daar nu al aan doen? Daarover heeft de Gemeente Breda een Structuurvisie opgesteld waar ze globaal de ruimtelijke toekomst van Breda tot 2030 beschrijft. Een abstract plan, dat als basis dient voor concrete bestemmingsplannen. Hierin staat in detail beschreven wat er voor ontwikkelingen in uw wijk of straat mogelijk zijn. Op 26 september jl. stemde de gemeenteraad in met de visie. De Structuurvisie Breda2030 kunt u downloaden via www.breda. nl/breda2030. U kunt Breda 2030 ook volgen op Twitter @Breda2030, Facebook.com/breda2030 en Pinterest.com/breda2030 met als trefwoord Breda2030.

Topper NAC C1 BREDA - Komende zaterdag wordt op het WDS’19 complex een heuse topper gespeeld. Het team van trainer Rob Penders, de C1, staat op doelsaldo ongeslagen bovenaan met Feyenoord. De Rotterdammers komen om 13.00 uur op bezoek in Breda. Afgelopen weekeinde waren er bekernederlagen voor de B1 bij Groningen met 3-2

en MVV klopte met dezelfde cijfers NAC D1. In de competitiewedstrijden ging het beter. De B2 klopte Oranje Wit B1 met 4-0. Hardinxveld D1 kwam er tegen NAC D2 niet aan te pas. Het werd 6-0. Programma zaterdag 26 oktober Ajax-NAC A1 NAC B1-Fortuna Sittard (15.15u terrein WDS’19)

NAC C1-Feyenoord (13.00u terrein WDS’19) MVV-NAC C2 NAC D1-VVV/ Helmond Sport (11.15u terrein WDS’19) NAC D2-Hardinxveld D1 (11.15u terrein WDS’19) Zondag 27 oktober NAC B2-Oranje Wit B1 (10.00u terrein WDS’19)

Baronie rukt op naar de zesde plaats

Topper Baronie-Blauw Geel komende zondag BREDA - Na de 2-0 overwinning op Bekkerveld is baronie op geklommen naar de zesde plaats met een wedstrijd minder. Baronie won van Bekkerveld dank zij een juweel van Jorn Sweres vrije trap vanaf 25 meter en

een doelpunt van Dennis Peragon. Zondag 27 oktober komt het nog ongeslagen en leider in de hoofdklasse B Blauw Geel op bezoek. Baronie zal de ploeg uit Veghel graag de eerste nederlaag toe brengen. Baronie kent buiten de vaste

blessure problemen een fitte selectie. Voor de derde helft is deze middag aanwezig DJ Mark de Tenter die er weer een gezellig feest zal van maken. Baronie-Blauwe Geel zondagmiddag om 14.30 uur op de Blauwe Kei.

Samen met Fidelis Breda en St. Cecilia Rijsbergen

Nassau Harmonie: Concert opleidingsorkesten BREDA - Op vrijdag 25 oktober houdt het opleidingsorkest van de Nassau Harmonie Breda een uitwisselingsconcert. Naast het opleidingsorkest van de Nassau Harmonie zullen ook de opleidingsorkesten van Muziekvereniging Fidelis uit Breda en Muziekvereniging St. Cecilia uit Rijsbergen optreden. Ook de jeugd slagwerkgroep van St. Cecilia Rijsbergen zal een optreden

verzorgen. De orkesten zullen een gevarieerd programma ten gehore brengen. Aan het eind van het concert zullen alle orkesten gezamenlijk Viva la Vida van Coldplay uitvoeren. Voor het opleidingsorkest van de Nassau Harmonie zal het een bijzondere avond zijn. Tijdens het concert zullen zij de nieuwe kleding van het opleidingsorkest presenteren. Het concert vindt plaats in De Wegwijzer in Hoge Vucht (Steendorpstraat 2) en begint om 19.30 uur. PAGINA 14

BREDA Rondleidingen Gilde de Baronie: Donderdag 24 oktober: Rondleiding Stadhuis 11.00u vanaf ingang Grote Kerk; Torenbeklimming Grote Kerk 13.00u (vanaf 12 jaar); Rondleiding Grote Kerk 14.00u; Stadswandeling 14.00u vanaf ingang Grote Kerk. Vrijdag 25 oktober: Rondleiding ‘Speuren naar het Verleden’ 14.00u vanaf ingang Grote Kerk. Zaterdag 26 oktober: Torenbeklimming Grote Kerk 13.00u (vanaf 12 jaar); Rondleiding Grote Kerk 14.00u; Stadswandeling 14.00u vanaf ingang Grote Kerk; Rondleiding Princenhage 14.00u vanaf het Princenhaags Museum, Haagweg 334bis. Thema-avond: Op maandag 4 november houdt MEE West-Brabant een thema-avond autisme op de MEE vestiging in Breda. De avond staat in het teken van hoogsensitiviteit en autisme en is bedoeld voor mensen met autisme, familie en/of andere geïnteresseerden. Aanvang 19.30-21.30 uur bij MEE West-Brabant, Heerbaan 100, Breda. Vooraf aanmelden is door het beperkt aantal plaatsen noodzakelijk, tot 28 oktober via www.meewestbrabant. nl per e-mail autisme@meewestbrabant.nl en tel. 076-5223090. Voor vragen kunt u contact opnemen met Christien Bastiaansen of Sandra Kok via eerdergenoemd telefoonnummer. Stiltewandeling: Zondag 27 oktober is de 3e editie van de Dag van de Stilte. De dag dat de wintertijd begint. Start in rust je zondag met een Stiltewandeling en mindfulness van 9.3011.30u. locatie: Boven Jan. Aanmelden en meer info: arjanne@buiten-kracht.nl of zie www. buiten-kracht.nl Thema-avond De mens als verhaal: Op maandag 4 november houdt Stichting de Honingraad een thema-avond over De Mens als verhaal, in het Inloophuis de Honingraad, J.W. Frisolaan 100 te Breda. De avond olv Jeanne van Leijsen begint om 19.30u en duurt tot 21.30u. Er wordt stilgestaan bij de termen ‘Mens’ en ‘Verhaal’. Wilt u deze avond bijwonen? Aanmelding graag t/m donderdag 31 oktober via onze website www.honingraad.nl, per email naar welkom@honingraad.nl of telefonisch: 076-5655291. De toegang is gratis. U bent welkom vanaf 19.00u. Filosofie Platform Breda: nodigt iedereen uit op woensdag 30 oktober om met elkaar te filosoferen en heeft als thema ‘Filosofie in ons dagelijks leven’. Het wordt geleid door huisfilosoof Pieter Spiegelhol Vastbinder. Aanvang 20.00u. Locatie: De Vlieren, Mr. Nolensplein 1 te Breda. Mbt het aantal te verwachten personen wordt een deelnameberichtje op prijs gesteld maar is niet verplicht. Dit kan via: info@filosofieplatform.nl of via www.filosofieplatformbreda.nl. Voor vragen of opmerkingen: Pieter Vastbinder, 06-4994 8026, mail pv@ filosofieplarformbreda.nl, Iris Has, 06-28202731, mail ih@filosofieplarformbreda.nl, Ed Visser, 06-49925377, mail ev@filosofieplarformbreda.nl. Lezing: Op maandag 28 oktober om 20.00 uur organiseren de natuurverenigingen KNNV afdeling Breda en IVN Mark & en Donge een lezing over veranderingen in het nationaal park de Biesbosch door Jacques van der Neut, boswachter bij Staatsbosbeheer. Plaats: Gemeenschapscentrum Wegwijzer, Steendorpstraat 2 in Breda. Bingo: Op maandag 28 oktober houdt Activiteiten ver. Breda West een geldbingo in Het Witte Schaap in Tuinzigt. Aanvang 20.00-22.15u. Bingo: Zaterdag 26 oktober bingo in Buurthuis Geeren-Noord. Aanvang 20.00 uur. Concert Con Anima: Con Anima zingt: Grootkunst, kleinkunst. Muziek uit de Barok en Romantische tijd, maar ook uit onze tijd. Mendelssohn en Fauré, maar ook Leonard Cohen en Boudewijn de Groot. Medewerking verlenen Anju Rodenburg piano en Isha Rodenburg viool. Het concert vindt plaats op zondag 27 oktober om 15.00 uur in de Franciscuskerk, Belgiëplein Breda. Con Anima is het ouder en vriendenkoor van de Vrije scholen in Breda en staat onder leiding van René Rovers. Verzamelmarkt kerstversiering: Zaterdag 26 oktober zal in Gemeenschapshuis De Blaker, Graaf Hendrik lll plein 128, een verzamelmarkt voor oude en antieke kerstversiering worden gehouden. Tijd 11-16 uur. De entree is gratis. No More Heroes: 21 jonge kunstenaars gaan in de maand oktober aan het werk in het centrum van Breda. Allen zijn zij afgestuudeerd aan de beeldende kunst opleiding van de AKV | St.Joost te Breda. Na een werkperiode van een maand presenteren zij hun werk. Met de loods aan de Mauritssingel 4, voorheen bekend als ‘Het Opstapje’, als verrassende locatie van de expositie ’No More Heroes’. Opening: 25 oktober 16.00 tot 20.00 uur. Expositie: 26 en 27 oktober 10.00 tot 17.00 uur. De expositie is gratis te bezoeken. www.beeldendekunst2012. nl Loods Mauritssingel 4, 4811 CP Breda. www.clib.nu www.schonckschul.com Nassau Academie Avond: De eerste Nassau Academie Avond op woensdag 23 oktober verzorgt prof. dr. Paul Frissen de lezing: ‘De fatale staat en de tragische onvolkomenheid van de school’. De avond vindt plaats in het auditorium van het ingrijpend uitgebreide en vernieuwde gebouw aan de De la Reijweg 136 in Breda. Aanvang 20.00 uur. Meer informatie: www.nassau-academie.nl Aanmelden via de website. Literair concert: Op donderdag 24 oktober neemt auteur Josha Zwaan, bekend van Parnassia, de bezoeker mee in de rijke geschiedenis van het schip de Willem Ruys aan de hand van haar roman Zeevonk. Sopraan Ellen Pieterse en pianist Rien Wulffraat brengen de muziek ten gehore die in de roman zo’n belangrijke rol speelt zoals muziek van Chopin, Scarlatti, Debussy, Satie en Edward Elgar. Aanvang 20.15 uur. Locatie: Concertzaal Nieuwe Veste, Molenstraat 6 in Breda. Kaartverkoop: www.bibliotheekbreda.nl, receptiebalie Molenstraat 6 en Boekhandel van Kemenade & Hollaers. WIEGO: Wandelsportvereniging WIEGO neemt op zaterdag 26 oktober deel aan de Snertwandeltocht te Bleskensgraaf. Daarvoor rijdt een bus. Er zijn vier opstappunten in Breda en één in Etten-Leur. De vertrektijd ligt tussen 8.30 en 9.10 uur (afhankelijk van het opstappunt). De terugkomst ligt rond 16.15 à 17.00 uur. Afstanden: 5, 10 ,15 en 25 km. Geïnteresseerden (ook Nordic Walking-sporters) die mee willen en geen lid zijn, kunnen voor meer informatie terecht bij H. v.d. Bruggen, Amerongenstraat 130, Breda (tel. 076-5657357, b.g.g. 06-36080869). Tientjeswandeling: Zoals elke laatste zondag van de maand (27 oktober) Tientjeswandeling. We verzamelen bij de Boswachter in het Mastbos om 13.00u. Vertrek om 13.10u. Rond drie uur zijn we weer terug. I.v.m. het aantal kopjes en hapjes: graag aanmelden vóór zaterdag 26 oktober bij: miriam.tanke@live.com Taizéviering: Op zaterdag 26 oktober, 19.00 uur is weer een Taizéviering in de Michaelkerk, Hooghout 67, Breda. Lappen vol Smart: Zondag 27 oktober zingt Lappen vol Smart van 16.00 tot 19.00 uur over het echte leven. Lappen vol Smart sluit voor de 13e keer de Belgische Bierweek af. Dit keer worden de dames van het koor in al hun smart ondersteund door de eigen accordeonisten Jetty van Valkenburg en René van Gerwen en door Hans Canters op drums. Als speciale gast zal Tjerry van der Meer enkele nummers vertolken. Toegang is vrij in café De Beyerd, Boschstraat 26 in Breda. Uitwisselingsconcert Abdera: Harmonie Orkest Abdera houdt samen met La Banda een concert op zondagmiddag 27 oktober. Aanvang 14.00 uur. Gratis entréé bij Grand Café Claerenbeek aan de Ginnekenweg in Breda. contact: www.abdera.nl ULVENHOUT Spaanstalige Las Lanzas lezing: De Dwazen van Goya, door Dhr. Augustin Sequeros. Augustín Sequeros (Salamanca, Spanje) doceerde Spaanse taal en letterkunde aan de Universiteit van Utrecht en aan de Opleiding Tolk/Vertaler in Maastricht. Hij bestudeert leven en werk van Francisco Goya en geeft daar lezingen over. Vrijdag 25 oktober, 20-22u, De Pekhoeve, Dorpstraat 94, Ulvenhout. Entree leden Las Lanzas gratis. Taal van de lezing: Spaans.


Niet meer bij ons... Maar voor altijd in onze herinnering.

Open dagen: Zaterdag 26 oktober en Zondag 27 oktober van 12.00-16.00 uur

Voor zowel de beginnende als voor de geoefende golfer is KLHUYDQDOOHVPRJHOLMN'HJROà HVVHQVWDDQRQGHUOHLGLQJYDQ PGA golf pro’s.

Herinneringsbijeenkomst Donderdag 31 oktober om 20.00 uur Een bijeenkomst voor iedereen die een dierbare verloren heeft. Een moment om stil te staan, terug te kijken maar ook vooruit. Samen houden wij herinneringen levend.

Bovak Autobanden Nieuwe en gebruikte banden ‡0RQWDJHYD₏ SHUEDQG ‡$OOHPHUNHQHQPDWHQ RSYRRUUDDG Regenbeemd 9 4825 AS Breda Tel. 076-5991539 06-47289052

ZEELANDHALLEN * 9-16.30 uur dewitevenementen.nl / 0251-31 90 90

Locatie Uitvaartcentrum DELA Adres Tuinzigtlaan 41 | Breda Informatie Via een email naar mvanderweiden@dela.org of 06 53 54 55 14

9DQ%HUJHQSOHLQ&'(WWHQ/HXU

BIORESONANTIE? 2minutes2book.nl Serredaken | Carports Overkappingen

Ook voor zelfbouw BEL 0165-313539 WWW.EUROFIX.NL

Taxid river R ij ji j R oel (3 6 , m et M

S) naa z ie ke n r het h u is je o p d e e n p r a a t te r u g w eg samen na?

PRESENTEERT

Zaterdag 26 oktober

BEST BETALENDE GOUDINKOPER VAN BREDA - GRATIS TAXATIE !

INKOOP - VERPANDING GOUD - ZILVER - MUNTEN

076-587.29.10 NU OOK REPARATIEWERK

Ç Ç Ç Í˜Ĺ?Ä‚ĆŒÄ‚Ĺ?ÄžÄ?Ĺ˝Ç†ÄžĹśĆšÄžĹšĆľĆľĆŒÍ˜Eh ÄžĆŒĹ?ĞŜŽƉŽŽžÍŹĞǀĞŜÄ?ÄžĆŒĹ?Ć?Ä?ŚĞŜ,ŽĞŏÍŹ ĆŒÄžÄšÄ‚

0164 Âą 687235 Te Koop

BUXUS TAXUS BUXUS BUXUS 2 jarig-20/30 cm

â‚Ź 0.40

30/50 cm

â‚Ź 0.60

BOL

PYRAMIDE

ø30 cm

50-70 cm

â‚Ź 5.00 â‚Ź 7.50 Zundert, 076-5973377

per stuk

per stuk

POELIERSHUIS

Kip, wild en gevogelte o.a. hele kippen, bouten, tv-sticks, enz. -OERWIJKs"REDAs 

Nadere info zie

WWW.HOBBYKAS.NL

Voor het vernieuwen van uw dak en zinken goten! Tevens in onze shop verkoop voor de ‘doe het zelver’ Gratis advies

Training voor je relatie! Jezelf en je partner (beter) leren kennen binnen je relatie. Voldoet je relatie nog aan de verwachtingen die je er van had? Is de relatie nog steeds zoals je graag wilt, of twijfel je er weleens aan ? Ervaar je dat je samen steeds weer in dezelfde vicieuze cirkel terecht komt? Heb je het gevoel dat de liefde uit je relatie verdwenen lijkt te zijn, of dat je meer vrienden van elkaar bent geworden? Word je allebei in beslag genomen door de kinderen, je werk, sport, hobby’s en vrienden, en blijft er weinig tijd over voor elkaar? Het doel van deze training is om paren te helpen hun liefdesrelaties te versterken, te repareren en verder te laten groeien. JanssenGestalt organiseert regelmatig deze training. Ook starten wij binnenkort een groep voor homoseksuele en lesbische paren.

Budget kas

â‚Ź 350,-

Alu-pro kas

v.a. â‚Ź 925,-

Combi-pro kas

v.a. â‚Ź 950,-

Victoriaanse kas v.a. â‚Ź1400,Bel voor onze folder/prijslijst

06 11368222 info@janssengestalt.nl of www.janssengestalt.nl

HOT STONE MASSAGE? 2minutes2book.nl

Showterrein met 36 kassen

EMBREGTS KASSEN Gors 70 Hoeven 0165-502506

Tuinman â&#x20AC;&#x201C; Stratenmaker nodig! Voor al uw TUINWERKZAAMHEDEN. Íť>>^KKZdE^dZd/E'E ÍťKW,K'EÍť^,KKED<E ÍťsKKZÍłEE:Z^hZdE ÍťKEZ,KhÍť^EK/E Íťt/:<hEEEKK<sKKZ>> DdZ/>EKZ'E Íť&sKZsE,dsh/> Íťh/>/:<WZ/:^KW's Íť'ZEd/KW>KE^tZ< ÍťKEZ,Kh>sE& ÎŚĎŻĎŹÍ&#x2022;ͲWZDE

Frans Klaver, 076â&#x20AC;&#x201C;7660080 Voor informatie en aanmelding neem contact op via

Who Tribute

Oude Bredaseweg 4, 4872 AE Etten-Leur www.cafedeklomp.nl

GRATIS PRIJSOPGAVE AAN HUIS

kwaliteit is onze service!

gens ziekte Gecanceld weon ze website

www.DeDakshop.nl

F. van Duuren Leursebaan 269 - 4839 AM Breda Tel.: 076-5339023 - Fax: 076-5339022 - E-mail: info@dedakshop.nl

21.30 uur

Magic Bus

INFO@EUROFIX.NL | INDUSTRIEWEG 10C | OUDENBOSCH

Voor al uw klussen Stuc, schilderwerk en behang. Timmer en tegelwerk www.demmersinterieur.nl Demmers Interieur Etten-Leur 06-41211049

Hu

ur

een

tap

k Oo

D bij

eD

rui

tr ven

os

dan

w

j eet

ez

eke

rd

et at h

goe

d is

.

m .co ros ent v i ru w.d ww

Verhuur: Biertaps Bars Stoelen Tafels Sta-tafels Enz. Enz.

ie n. Z nke e h esc tieg ela r Winkelcentrum Epelenberg 5210026 w ru Heksenwiel 5425000 voo

thuisbezorgen op afspraak

Het plaatsen is vakwerk. dat staat er voor jaren. Kwaliteit en degelijkheid, daar komt het op aan. Betonpaal in combinatie met betonplaat. Houtdelen vrij van de grond, kan niet rotten. Evt. gratis thuisbezorging.

DE SCHANS, Steenbergseweg 6 HALSTEREN Telefoon 0164-686418 www.deschanstuinschermen.nl

Ook voor rooien en verwijderen van uw oude erfafscheding!!!


SPORT

SV Advendo

Bavel 4 wint BAVEL - Afgelopen weekend moest de helft van de competitieteams een inhaalwedstrijd spelen in de Badminton Nederland competitie. Na een week rust mocht onder andere Bavel 4 thuis aan de slag tegen Robad uit Roosendaal. Het team verdeelde de dubbels eerlijk met Robad. Daarna bleken ze in alle enkels de sterksten te zijn en hadden ze een 5-1 voorsprong bij het ingaan van de mixen. Voor Bavel 4 was dit echter nog niet genoeg en ze gingen vol voor nog 2 punten. De tegenstanders deden echter hetzelfde, waardoor het twee spannende driesetters werden. Bavel trok in allebei de partijen aan het langste eind, waardoor ze de confrontatie met Robad met 7-1 gewonnen hebben. Andere teams die wisten te winnen waren Bavel 2 en Bavel U13-2. Zij wonnen alle-

bei hun wedstrijd met 5-3. Bavel 2 won beide dubbels en verdeelde de rest van de partijen met hun tegenstander, TFS’57 uit Bergen op Zoom. Bavel U13-2 verdeelde de dubbels en mixen, maar wisten 3 van de 4 enkels te winnen tegen Blauw Wit uit Roosendaal. Ook Bavel U15-2 speelde tegen Blauw Wit. Het team van Bavel was echter incompleet, waardoor ze 3 wedstrijden af moesten staan. De einduitslag was desalniettemin 4-4. Bavel 6 en Bavel U15-3 wisten dit weekend helaas niet te winnen. Bavel 6 pakte 2 punten tegen Robad, waardoor het 2-6 werd. Bavel U15-3 wist slechts 1 punt te pakken tegen Tilburg. Volgende week is er weer een reguliere speelweek en komen bijna alle teams in actie. Een overzicht van de geplande wedstrijden en de uitslagen van afgelopen weekend staan hier onder.

Uitslagen Bavel BC 2-TFS 57 45-3 Bavel 4-Robad 37-1 Bavel 6-Robad 42-6 Bavel U15-2-Blauw-wit U15-2 4-4 Bavel U15-3-Tilburg U15-1 1-7 Bavel U13-2-Blauw-wit U13-3 5-3 Programma zaterdag 26 oktober 9.30u Panache ESBV 1-Bavel BC 1 10.00u Drunen U19-1-Bavel U19-1 11.00u Hoeven U15-1-Bavel U15-1 9.00u Hoeven U13-1-Bavel U13-1 Zondag 27 oktober 14.00u Bavel BC 2-Shot BC 2 9.30u Alouette 3-Bavel 3 14.00u Bavel 4-Reeshof 1 12.00u Reeshof 3-Bavel 5 11.15u Bavel 6-Groene Ster 2 9.30u Groene Ster U17-1-Bavel U17-1 11.15u Bavel U15-2-Zwaluwen U15-1 11.15u Bavel U13-2-Reeshof U13-2

Fixit-zaalvoetbalcompetitie TETERINGEN - In de A-divisie van de Fixit-zaalvoetbalcompetitie is promovendus Unibet het jaar uitstekend begonnen. Na drie gespeelde wedstrijden staat men nog zonder puntenverlies bovenaan. Afgelopen zaterdag bleek men met 6-3 te sterk voor Hart van Dorst dat na een stormachtig begin nu de weg een beetje kwijt is. Toch is Unibet alleen op doelsaldo voorlopig koploper, want men moet in punten Nanuru naast zich dulden. Dit team is na de overwinning op Aarts&Co ook nog ongeslagen. NoName wist het negatieve puntentotaal weer glad te strijken door in

een spannend duel Life te verslaan. In een doelpuntrijke wedstrijd werd het nipt 8-7. Kwikstaart was deze ronde vrij. In de B-divisie maakt Subway de favorietenrol vooralsnog waar. NTB werd met ruime cijfers verslagen en dus heeft men de volle winst uit twee partijen. Ook Tornado en FC Ongeremd hebben 6 punten, maar hebben daar een wedstrijd meer voor nodig gehad. Hoewel, FC Ongeremd heeft wel 6 punten, maar heeft nog geen zege behaald. Opnieuw had men pech dat een tegenstander niet kwam opdagen. Ikea liet hen in de kou staan. Tornado kwam wel in actie en had wat meer moeite met zvv Breda als vooraf

verwacht werd. In gevaar kwam Tornado echter niet, het werd 7-4. In deze poule was JONKies vrij. Uitslagen 19 oktober, A-divisie Unibet-Hart van Dorst 6-3 No-name-Life 8-7 Aarts&Co-Nanuru 6-11 Stand: 1. Unibet 3-9; 2. Nanaru 3-9; 3. Kwikstaart 2-3. B-divisie Subway-NTB 10-4 Tornado-zvv Breda 7-4 Fc Ongeremd-Ikea 3-0 Stand: 1. Subway 2-6; 2. Tornado 3-6; 3. FC Ongeremd 3-6.

Fantastisch weekend voor Barça BREDA - Zowel de zaterdag als de zondagafdeling van Barça zorgde ervoor dat er drie punten werden behaald. Barça (za) had het gemakkelijk op het sportcomplex van Vrederust te Halsteren. De een maand geleden ten onrechte gestaakte wedstrijd door de scheidsrechter wegens opmerkingen aan de leiding werd na 37 minuten met een stand van 3-0 in het voordeel van Barça hervat. Met twee geweldige vrije trappen van Jamiel Zschussen werd vóór de rust het lot van Vrederust al bezegeld 5-0. In de tweede helft was het ook een kat en muisspelletje en het was Zakaria Lahrech, Lino Resort-Zschussen

en tenslotte Bader Boughardaine die voor een klinkende 8-0 overwinning zorgden. A.s. zaterdag om 14.30 uur staat de topper tegen Beek Vooruit in Prinsenbeek op het programma, waar het behalve gaat om wie de koppositie in 4b definitief heeft, ook het periodekampioenschap in geding is. Een moeilijke, maar niet onmogelijke opgave voor de groep van trainer Allan Gouvernante. Barça 1 (zo) was met duidelijke winstplannen naar Baarle Nassau afgereisd. In de eerste helft lukte het scoren slechts via een strafschop door Robert Clerx prachtig in de kruising geschoten. Gloria UC had tot nog toe weinig gepresteerd, maar het was toch Leon Borburgh die de gelijkmaker

in de tweede helft scoorde 1-1. De wedstrijd kreeg een geweldige apotheose in de slotfase. Het was eerst Sidney Raphaele, die de winnende 2-1 leek te maken. Michiel van de Heijning dacht er echter anders over en maakte ver in blessuretijd weer gelijk 2-2. Maar het venijn zat toch in de staart, want het was de oprichter van Barca Hassan Lammou die drie tegenstanders passeerde. Zijn schot ketste terug van de keeper. Het schot van Naim Elazizi werd ook door hem geblokkeerd, maar de rebound viel in handen van Crea Zimmerman, die er wel raad mee wist 3=2. Uiteindelijk was geheel Barca blij dat de goedleidende scheidsrechter in de 100ste minuut affloot.

SV De Vrolijke Schutters BREDA - Bent u naar de Bredase kermis geweest en heeft u in de schiettent geprobeerd de roos te raken voor een mooie actiefoto of te schieten voor een mooie prijs en enthousiast geworden van deze Luchtdruk schietsport, dan bent u bij ons aan het juiste adres en kunt u dit bij ons in alle rust doen. Want wist u dat er in Breda een luchtdruk schietvereniging is gevestigd namelijk DVS Breda (De Vrolijke Schutters Breda).

Wij zijn een kleine, gezellige schietvereniging waar het schieten met luchtdruk geweer en pistool serieus wordt genomen en daarom wordt er met professionele wedstrijd geweren en pistolen geschoten. Er wordt geschoten met luchtdruk wapens van het kaliber 4,5 mm. Er zijn 5 elektrische binnen banen en er wordt geschoten op een afstand van 7 meter. Onze schietvereniging is opgericht in februari 1970 en een vereniging met een hele historie in de schietsport. Er wordt zowel door mannen als vrouwen geschoten en jeugd is vanaf

14 jaar mits met toestemming van de ouders en of voogd ook van harte welkom. Wilt u het eens proberen op onze schietlocatie of gewoon kijken, dit kan iedere zondagavond van 19.00 tot 22.00 uur dan bent u van harte welkom bij onze vereniging. Hopelijk dat wij u op een zondagavond vanaf 19.00 uur zien om ook eens aan de schietsport te proeven en u eventueel als nieuw lid te verwelkomen. Voor meer informatie kunt u bellen met 06-43452152 of 06-13057363 of kijk op onze website http://luchtdruk-schieten.webnode.nl

50+ League seizoen 2013-2014 BREDA - Donderdag 17 oktober, zevende speeldag. Op dit moment is er geen plaats meer voor 50 plussers die interesse hebben om te bowlen. Maar als u interesse heeft geeft u zich gerust op, dan plaatsen wij u op de wachtlijst en zodra er plaats informeren wij u daarover. Voor meer informatie kunt u terecht in het Bowling & Party Centrum, te Breda aan de Nassausingel 28, of kom op donderdagmorgen een kijkje nemen van 9.30 tot 12.00 uur. Nieuw is onze website: bowlingverenigingvijftigplus.nl

Op de zevende speeldag van de huisleaque 5 series van 500 bij de heren en één bij de dames. De hoogste score is gegooid door Peter v. Rijthoven 169-217-171 = 557, Piet Huijsmans 164-199-190 =553, Ad Helmons 176-182-172 = 530, Cees de Vet 165-178177 = 520, Ruud Kessenich 153-167-194 = 514. Bij de dames was de hoogste serie voor Corrie v. Rijthoven 160-184-179 = 523. Het eerste getal is het gemiddelde scratch en het tweede plus handicap, plus handicap telt voor de stand op de ranglijst. De eerste vijf van het klassement bij de heren en dames klasse A en B zijn: Klasse A heren: 1. Leen Noordegraaf 192,00192,00, 2. Cees de Vet 174,10-188,10,

3. Marcel Kamsteeg 160,33-187,33, 4. Piet Graumans 161,43-183,43, 5. Cees vMook 155,83-182,83. A dames: 1. Corrie v. Rijthoven 161,00-190,00, 2. Lotje de Wijs 148,06-187,06, 3. Mientje v. Mook 130.61177,61, 4. Netty v. Nispen 142,00-175,00, 5. Tonny v. Winden 132,78-174,78. Klasse B heren: 1. Ruud Kessenich 165,14-194,14, 2. John Severijns 127,29-183,29, 3. Joop Taks 148,19-182,19, 4. Jan Biemans 149,76-179,76, 5. Wim Schmeits 140,05175,05. Klasse B dames: 1. Toos Hekers 105,67-194,67, 2. Els Doemar 107,58186,58, 3. Yvonne Brabander 109,33177,33, 4. Wilma De Vries 115,93-175,93, 5. Ria v.d. Enden 118,62-175,62. PAGINA 16

Programma jeugd Woensdag 23 oktober VVR C1-Advendo C1 aw18:15 Zaterdag 26 oktober Advendo B1-Bavel B1 aw14:00 Baronie C2-Advendo C1 aw08:45 The Gunners D1-Advendo D1 aw08:30 Advendo D2G-Bavel D4 aw10:00 Advendo E1-ONI E1 aw09:15 Groen Wit E2-Advendo E2aw10:00 Advendo E3-Rijen E4 aw09:15 Bavel E8-Advendo E4 aw07:45 Advendo F1-UVV’40 F1 aw09:15 Voetbalschool 5-jarigenTraining aw09:30

Programma senioren Zaterdag 26 oktober Advendo ZA2-De Fendert ZA2 aw14:00 Zondag 27 oktober Let op! Wintertijd Advendo 1-WDS’19 1 AV14:30 UVV’40 3-Advendo 2 AV11:00 Advendo 3-SC Amstelwijck 5 aw11:00 UVV’40 4-Advendo 4 aw08:45 Advendo 5-Moerse Boys 5aw12:00 Advendo 6-WDS’19 6 aw10:00 Molenschot 4-Advendo 7 aw09:45 Dinsdag 29 oktober Advendo 1-Achilles Veen 1 av20:00

Programma sv SAB BREDA - Op zaterdag 26 oktober trainen onze kabouters weer op ons sportcomplex aan de Ruitersboslaan. Aanwezig 10.15 uur. Aanvang 10.30 uur. Programma jeugd Zaterdag 26 oktober Zundert B1-SAB B1 13.15 SAB C1-Rood Wit C1 13.00 Madese Boys C5-SAB C2 9.00 Madese Boys D2-SAB D1 12.30 SAB D2-The Gunners D2 11.15 TVC Breda D5-SAB D3 10.30 SAB E2-Moerse Boys E4 10.30

Programma senioren Zaterdag 26 oktober TVC Breda 2-SAB 2 12.30 SAB 3-VVR 2 14.30 Zondag 27 oktober Schijf 1-SAB 1 14.30 SAB 2-Baronie 3 14.30 SAB 3-Groen Wit 3 11.00 SAB 4-Gilze 5 12.00 SAB 5-OVV’67 6 10.00 Chaam VR1-SAB VR1 10.30 Meer informatie over voetballen bij SAB is te verkrijgen via voetbalsab@hetnet.nl

UVV’40 Programma jeugd Zaterdag 26 oktober UVV’40 A1-VCW A1 aw.13.30 UVV’40 A2-Baronie A3 aw.14 UVV’40 A3-Beek Vooruit A5 aw.14 Seolto B1-UVV’40 B1 aw.11 Bavel B3-UVV’40 B2 aw.10.15 Madese Boys C3-UVV’40 C1 aw.10 Boeimeer C4-UVV’40 C2 aw.10.45 Rijen D2-UVV’40 D1 aw.9.30 UVV’40 D2-Waspik D2 aw.11.30 UVV’40 E1-Virtus E2 aw.9 UVV’40 E2-VVR E2 aw.9 UVV’40 E3-Beek Vooruit E5 aw.9 WDS’19 E3 -UVV’40 E4 aw.8.45 Zundert E2-UVV’40 E5 aw.8 UVV’40 E6-JEKA E11G aw.9

JEKA E12G -UVV’40 E7 aw.9.45 Boeimeer E9 -UVV’40 E8 aw.9 Advendo F1-UVV’40 F1 aw.8.45 UVV’40 F2-The Gunners F2 aw.9 Beek Vooruit F4-UVV’40 F3 aw.10 Beek Vooruit F7-UVV’40 F4 aw.8.45 TVC Breda F4-UVV’40 F5 aw.8 Programma senioren Zondag 27 oktober Gesta 1-UVV’40 1 aw.12.30 Baronie 7-UVV’40 2 aw.11 UVV’40 3-Advendo 2 aw.10.30 UVV’40 4-Advendo 4 aw.9.30 UVV’40 5-Dussense Boys 4 aw.12.30 Gloria UC 3-UVV’40 6 aw.9 UVV’40 7-JEKA 13 aw.9

BSV Boeimeer

Kennismakingsactiviteiten voor mini pupillen BREDA - Voetbalvereniging BSV Boeimeer houdt op zondag 27 oktober van 10.00-11.00 uur op haar sportcomplex Heksenwiel gelegen aan Heksendans 4 (naast winkelcentrum Heksenwiel) kennismakingsactiviteiten voor mini pupillen. Mini pupillen zijn jongens en meisjes van 5 en 6 jaar oud. De doelstelling is om middels een speciaal programma het voetbal van mini pupillen in verenigingsverband te stimuleren. Het leert 5- en 6 jarigen spelenderwijs voet-

ballen met aparte trainingsvormen en -materialen. Dit programma sluit perfect aan bij het plezier en de ontwikkeling van 5- en 6 jarige jongens en meisjes om hen een eerste kennismaking met voetbal te laten beleven. Speciaal voor de mini pupillen kent BSV Boeimeer ook iedere zaterdagochtend de mini pupillen voetbalschool. Voor verdere informatie m.b.t. 27 oktober en de mini pupillen voetbalschool kunt u contact opnemen met Danielle van Hoeckel via jeugd@boeimeer.nl.

Rkvv DIA Jeugdwedstrijden 26 oktober 13.45u JEKA A3-DIA A1 14.30u DIA B1-Veerse Boys B1 12.00u DIA B2-Dussense Boys B1 11.00u Oosterhout C1-DIA C1 13.00u DIA C2-Veerse Boys C1G 11.45u DIA C3-Unitas’30 C3 14.30u DIA C4-Bavel C4 11.00u DIA C5-Groen Wit C4 9.45u BSC D1-DIA D1 11.30u DIA D2-Dussense Boys D1 9.00u Madese Boys D4-DIA D3 11.00u Unitas’30 D4-DIA D4 10.00u DIA E1-The Gunners E1 9.30u Baronie E4-DIA E2 8.45u Gilze E3-DIA E3 8.30u TSC E5-DIA E4 11.00u DIA E5-TSC E6 18.30u SCO/TOFS E5-DIA E6 8.30u SCO/TOFS E4DIA E6 10.00u DIA E7-Be Ready E2

10.00u Baronie F2-DIA F1 9.00u DIA F2-Raamsdonk F1 9.00u DIA F3-Rijen F3 10.30u TSC F7-DIA F4 9.00u DIA F5-Dussense Boys F2 9.00u DIA MP1-JEKA MP1G 9.00u DIA MP2-TSC MP3 11.45u JEKA MP5-DIA MP3 11.30u The Gunners MP2-DIA MP4 9.30u Waspik MD1-DIA MD1 Senioren zaterdag 26 oktober 14.30u DIA 1-SPS 1 14.30u WSC 3-DIA 2 14.30u DIA 3-WSC 4 Senioren zondag 27 oktober 14.30u DVVC 1-DIA 1 11.30u DOSKO 2-DIA 2 12.00u DIA 3-Hardinxveld 2 10.30u DIA 4-TSC 5 10.00u Zundert 5-DIA 5


- A D V ER T ORIAL -

â&#x20AC;&#x2DC;Leer leeft!â&#x20AC;&#x2122;

L&B Ledermode bestaat 35 jaar OUDENBOSCH - L&B Ledermode vond haar oorsprong 35 jaar geleden in een garage in Etten-Leur maar is in middels uitgegroeid tot een begrip in de regio. Het is een paradijs voor de ware liefhebber van lederen kleding en accessoires. Trouwe klanten zullen dat beamen maar wie nog geen kijkje heeft genomen in de ruime, sfeervolle showroom van Ad en Anny Braspenning, zal aangenaam verrast worden door de fraaie, uitgebreide collectie, die geschikt is voor jong en oud en voor ieder budget. DOOR ELS ROMMERS Je zou er hebberig van worden. Al die prachtige jassen, rokken, broeken, petten, riemen, tassen, handschoenen en portemonnees, uitgevoerd in het soepelste leer of suède. â&#x20AC;&#x153;We verkopen alleen maar kwaliteitsproductenâ&#x20AC;?, bevestigt Ad Braspenning, die het vak min of meer is

ingerold. Terwijl hij vertelt, toont hij met zichtbaar enthousiasme verschillende kledingstukken die inderdaad heerlijk zacht en weldadig aanvoelen. Ad heeft duidelijk het juiste beroep gekozen. Want na 35 jaar spreekt hij nog steeds met liefde en respect over het ambacht dat hem altijd veel voldoening heeft geschonken. Particuliere verkoop Het is dan ook niet verwonderlijk dat Ad en compagnon Ton de Laat zoâ&#x20AC;&#x2122;n succes wisten te maken van het bedrijf dat ooit begon als leverancier van lederen kleding aan de groothandel. Toen de heren steeds meer gingen verkopen aan winkels en particulieren, betrokken ze eerst een loods achter de basiliek in Oudenbosch. Toen die ruimte ook te klein bleek, werd er een groot pand neergezet aan de Bosschendijk. Daar besloot men zich alleen nog op particulieren te richten. Toen Ton ruim twee jaar geleden besloot te stoppen, zette Ad

de zaak voort, geholpen door echtgenote Anny die zich weliswaar liever op de achtergrond beweegt, maar onmisbaar is in de het bedrijf. Natuurlijk â&#x20AC;&#x153;In de loop der tijd werd de showroom steeds groter door onze groeiende klantenkringâ&#x20AC;?, blikt Ad terug. â&#x20AC;&#x153;Vroeger maakte we heel veel zelf, en hoewel die eigen productie wel minder is geworden en het aandeel ingekochte artikelen wat groter is geworden, ontwerp ik nog steeds unieke kledingstukken. Het is toch leuk als je de enige op de wereld bent die een bepaald kledingstuk draagtâ&#x20AC;?, lacht Ad. â&#x20AC;&#x153;Maar zelf ontworpen of niet, al onze leren of suède artikelen zijn uitstekend van kwaliteit. We staan vierkant achter onze collectie en geven hele goede service. Mocht iemand advies willen of als er wat gerepareerd moet worden, zorg ik altijd dat ik een oplossing aanreik. Voor reparaties hanteren we lage prijzen. Voor lederen kleding betaal je na-

Ambachtsman Ad Braspenning ontwerpt en maakt nog steeds zijn eigen lederen kleding. FOTO ELS ROMMERS

tuurlijk wel wat meer, maar daar staat tegenover dat leer een duurzaam materiaal is en je dus jaren plezier hebt van zoâ&#x20AC;&#x2122;n kledingstuk, mits goed onderhouden. Leer zit comfortabel en de mogelijkheden zijn on-

uitputtelijk. Leer word je nooit beu! Voor iedereen hebben we wel een passend kledingstuk. Kom vooral dus eens kijken in onze showroom.â&#x20AC;? Voor meer informatie en openingstijden, zie www.LENB.nl.

L&B Ledermode, Bosschendijk 205, 4731 DD Oudenbosch, 0165-313308

Pedicure? 2minutes2book.nl Raffy thuiszorg Heeft u vragen of hulp nodig rondom: s Thuiszorg s Begeleiding s Boodschappenservice s Aanvragen hulpmiddelen s Activiteiten Raffy thuiszorg kan dit samen met u regelen. U kunt contact opnemen met Woonzorgcentrum Raffy en vragen naar Wilma Broeders. tel. 076 - 522 51 50 w.broeders@raffyzorg.nl

A-MERK TAPIJT & VINYL VOOR GROOT HANDELS PRIJZEN

TOT 70 % KORTIN G

$ VAKKUNDIG LEGGEN MOGELIJK $ ERKENDE STOFFEERDERS $ GROTE EIGEN VOORRAAD $ 24 UURS SERVICE: VANDAAG BESTELD, MORGEN GELEGD $ MOBIELE SHOWROOM KOMT VRIJBLIJVEND BIJ U AAN HUIS

WONINGINRICHTING ANTWERPSESTRAAT 47 PUTTE NEDERLAND OPEN DI. T/M ZO. 11:00 - 16:00 UUR  %  

VLOEREN GROOTHANDEL  ! PARTICULIEREN VERKOOP ZA. 10:00 - 14:00 UUR

WWW.TAPIJTENVINYL.COM TAPIJT VINYL LAMINAAT PVC-VLOEREN GORDIJNEN ZONWERING


KERKELIJK

VOLLE EVANGELIE GEM. IMMANUEL Wekelijkse samenkomsten op zondag om 10.00u en woensdag om 20.00u. Tweewekelijkse bijeenkomst voor de jeugd op zaterdag om 19.30u. Zie de agenda op www.veg-immanuel-breda.nl. Alle bijeenkomsten zijn aan de Academiesingel 27-27. Voorganger: C. Visser, tel. 0161-227671. PROTESTANTSE GEMEENTE BREDA www.protestantsegemeentebreda.nl Zondag 27 oktober Grote kerk Ontmoetingsdienst. Protestantse gemeenten Breda. Aanvang 10.30 uur. In deze dienst waarin God gedankt wordt voor muziek zullen kinderen gaan spelen op viool, blokfluit, klarinet, en kistorgel. Aart Bergwerf bespeelt het grote orgel en er wordt veel gezongen. Nienke zal in de kindernevendienst de kinderen blokfluit leren spelen. De kinderen mogen de blokfluit na afloop mee naar huis nemen. Tijdens de koffie, thee en limonade is er gelegenheid elkaar te ontmoeten. Voorgangers ds. T. Van Prooijen, jeugdwerker Danielle van Drongelen. Alle protestantse kerken zijn deze zondag gesloten. Oecumenische vieringen Amphia ziekenhuis Molengracht zondag 27 oktober 10.30u pastor Schippers Verpleeghuis Aneas zaterdag 26 oktober 18.15u pastor W. Franken Zorgcentrum de Breedonk vrijdag 25 oktober 15.00u pastor L. van de Wel Oecumenisch middaggebed Grote kerk dinsdag 29 oktober 12.30-12.45u Pastor R. van Uden GEREFORMEERDE GEMEENTE EBENHAËZERKERK Vriesdongen 1. Zondag: 10.00u leesdienst; 17.00u leesdienst. KERK VAN DE NAZARENER Evangelische gemeente. Predikant: Pastor P. Brouwer. Aanvang dienst: 10.30u. Locatie: Dorpshuis ‘t Web, Zuringveld 1, 4847 KS Teteringen, tel. 076-5713579. ZEVENDE-DAGS ADVENTISTEN BREDA EN OMSTREKEN Het Kruispunt, Harmonielaan 24 te Prinsenbeek. Contact: Dhr. L. Belder, tel. 0624554240. www.breda-adventist.nl. Alle Bijbelstudies gaan over het thema: Het beeld van verlossing. Download de studies via www.breda-adventist.nl. Ga naar sabbatschool en selecteer onder volwassenen “Het beeld van verlossing”. Zaterdag 26 oktober 10.00u Bijbelstudie, thema: Lessen vanuit het heiligdom 11.00u Eredienst, prediking: Mevr. M. Pel VOLLE EVANGELIE GEM. BREDA Elke zondag samenkomst in buurthuis Geeren-Noord, Philips Lammekensstraat 30, Breda-N., 10.00u., wisselende voorg. Crèche en kindernevendiensten. Secretariaat: J. den Hollander, tel.076-5870898. KERK VAN JEZUS CHRISTUS VAN DE HEILIGEN DER LAATSTE DAGEN Mgr. de Vetstraat 112, 4817 JP Breda, tel. kerk 076-5213141, tel. zendelingen 0652338961. Diensten: 10.00u. jeugdwerk: 3-11 jr; kinderkamer tot 3 jr. Priesterschapvergadering: mannen va. 12 jr.; Zusterhulpvereniging: vrouwen va. 18 jr.; jonge vrouwen: meisjes 12-18 jr. 11.00u Vervolg jeugdwerk. Zondagsschool: leden va.12 jr; onderricht naar leeftijd; aparte onderzoekersklas. 11.40u Avondmaalsvergadering. Eredienst alle leeftijden. 13.00u einde. LEGER DES HEILS Hendrik Berlagestraat 102, tel.076-5870344. Iedere zondag 10.30u samenkomst, enthousiaste samenzang en bijbeloverdenking. Kindernevendienst en event. kinderoppas. Zondag 10.30u Majoor Bakker. PAROCHIE BREDA CENTRUM St. Janstraat 8, 4811 ZL Breda, tel. 0765215764, info@parbc.nl; www.kathedraal-

breda.nl Eucharistievieringen: H. Antoniuskathedraal; zondag 10.30u, maandag t/m vrijdag 12.00u, donderdag na de viering tot 13.00u Aanbidding. Begijnhof; zaterdag 17.00u Gebedsvieringen Begijnhof: maandag t/m vrijdag: 7.45u morgengebed woensdag: 18.00u jongerengebedsdienst DOOPSGEZINDE GEMEENTE BREDA Cimburgalaan 98 Breda. Zondag: 10.30u. CHR. GEREF. KERK MATTHEÜS www.cgkbreda.nl. Steendorpstraat 4; hoek Petegemstraat. Zondag: 10.00u dienst; 15.00u dienst. Zondag 27 oktober: 10.00u ds. W.P. de Groot, Oosterhout; 15.00u Leesdienst GEREF. KERK (VRIJGEMAAKT) Terheijdenstraat 9. Diensten: zondag 09.30u en 16.30u REMONSTR. GEM. BREDA E.O. Doopsgezind Centrum, Cimburgalaan 98. JERUZALEM PAROCHIE www.jeruzalemparochie.nl Vrijdag 16.00u Huize Ruitersbos, Ruitersboslaan 19.00u Huize Overakker, Brigidastraat Zaterdag 19.00u Mariakerk, Mariaplein 19.00u Vredenbergh, Lovensdijkstraat Zondag 9.30u Mariakerk, Mariaplein 9.30u Petrus en Pauluskerk, Graaf Hendrik III plein 11.00u Laurentiuskerk, Ginnekenweg 11.00u Sacramentkerk, Zandbergweg 1e Donderdag van de maand 9.00u Petrus en Paulusdagkapel, Graaf Hendrik III plein 1e Vrijdag van de maand 10.00u Sacramentskerk, Zandberglaan 15.00u Huize Breedonk, Willem van Oranjelaan THE BLESSING BREDA Christus Triumfatorkerk, Zandberglaan 31, www.maasbach.com. Samenkomsten: Zondag 10.30u; Woensdag 20.00u (gebedsdienst); Vrijdag 20.00u; Zaterdag 19.00u POiNT! Youth. Kinderopvang aanwezig. Info: 070-3635929. EVANGELIE GEMEENTE DE DEUR Teteringsedijk 89k, Breda. Telefoon 0651193738. Diensten: zondag om 11.00 en 18.00u.; woensdag om 19.30u. Zondagsschool 4 t/m 12 jr. Kinderoppas. Zaterdagavond jongerenavond: muziek, drama, film. PAROCHIE BREDA-NOORD Parochiecentrum Belgieplein 6, 4826 KT Breda.Open op werkdagen van 9.00 tot 12.00u. 076-5873482 (in noodgevallen 06-19825402) www parochiebredanoord.nl, info@parochiebredanoord.nl. Kerkgebouw Belgieplein 4. Vieringen: woensdag en 1e vrijdag 09.30u, zaterdag 19.00u, zondag 10.00u. Inloopochtend Voor Elkaar elke woensdag 10.00 tot 12.00u in Gemeenschapshuis De Biesdonk, Belgieplein 8. Meer info 076-5871820. EVANGELISCHE KERK JEFTA Kantoor: Voorerf 7, 4824 GM Breda, tel. 0765717575. De diensten van Jefta worden elke zondag om 11.00u gehouden in Anna Rozenkranskerk, Meidoornstraat 111, Breda. Kinderopvang. Kinderdiensten. Om de 14 dagen speciale tienerdienst. Zondag 27 oktober: Dienst. Spreker: Hans van der Meulen. RAAD VAN KERKEN Iedere dinsdag om 12.30u is er in de Stiltekapel van de Grote Kerk een middaggebed. EVANG. BAPTISTENGEM. BREDA Groene Woud 2 (schoolgebouw Prisma De Rotonde). Zondag: 10.30u. Tel. info: 0765138105. www.ebgbreda.nl PROT. GEM. PRINSENBEEK - HET KRUISPUNT

Secretariaat: Harmonielaan 24, 4841 VL Prinsenbeek, tel. 076-5614852; www.hetkruispunt.org. Zondag 10.00u. EVANG. LUTHERSE GEM. BREDA E.O. Kerkgebouw: Stadserf 3/Veemarktstraat 11, Breda. Predikante: mw. ds. M. Schulz 0402417664; Diaken: mw. H. Klaaysen-Siebrand 076-6712425. Kosteres: W. v.d. Bruggen 0765220877; evangelisch-luthers-breda.nl. Zondag 10.30u. RK PAROCHIE PRINSENBEEK Secretariaat Markt 34, 4841 AC Prinsenbeek. Open op werkdagen van 9.00 tot 12.00 uur, tel 5412231 e-mail: secretariaat@parochieprinsenbeek.nl. Contactpastor mw. G. v.d. Korput (pastoraal werkster). Vieringen: zaterdag 19.00 uur; zondag 10.00 uur; dinsdag 9.00 uur. NAZARETHPAROCHIE BREDA WEST Secretariaat: Haagsemarkt 4, Breda, tel: 076-5213873, www.nazarethparochie.nl. Open op werkdagen van 9.00-12.00u/13.3015.00u (m.u.v. woensdagmiddag). Voor dringende gevallen (ziekenzegen, ziekenzalving of overlijden): 06-14962111. ORTHODOXE KERK BREDA De Parochie van de Heilige Myrondraagsters is een Orthodoxe kerk. De kerk wordt zowel bezocht door Nederlanders als door mensen uit traditioneel orthodoxe landen. De liturgische taal is Nederlands. De diensten worden gecelebreerd door parochiepriester Vader Josef Sikora. Diensten: Elke 1e en 3e Zondag van de maand 10.00u 3e en 6e uur, 10.30u Goddelijke Liturgie. Adres: Kerkhofkapel, Vogelenzanglaan 21, Breda-Ginneken. Meer informatie: www.orthodoxekerkbreda.nl. AUGUSTINUSPAROCHIE BREDA Parochiekern Bethlehem Lucaskerk, Tweeschaar 125, 4822 AS Breda; open op werkdagen van 9.00-12.00u; tel. 076-5410194 (in noodgevallen teamtelefoon 06-10292794); e-mailadres: bethlehem@ augustinusparochiebreda.nl. Viering: zondag 9.15u. Pastor: Frans Verkleij. Bereikbaar via het secretariaat. Zondag 27 oktober: 30e zondag door het jaar, 9.15u Lucaskerk eucharistie. Voorgangers: A. Stoop en B. Hendriksen m.m.v. het Bethlehemkoor. Parochiekern Franciscus Belgiëplein 6, 4825KT Breda; open op werkdagen van 9.00-12.00u; tel. 076-5873482 (in noodgevallen teamtelefoon 06-10292794); e-mailadres: franciscus@augustinusparochiebreda.nl. Vieringen: woensdag en 1e vrijdag 9.30u, zaterdag 19.00u, zondag 10.00u. Inloopochtend Voor Elkaar elke woensdag 10.00 tot 12.00u in Gemeenschapshuis de Biesdonk, Belgieplein 8. Meer info 0765871820. Parochiekern Michael Hooghout 67, 4817 EA Breda; open op werkdagen van 9.00-12.00u; tel. 076-5219087 (in noodgevallen teamtelefoon 06-10292794); e-mailadres: michael@augustinusparochiebreda.nl. Vieringen: Michaelkerk, Hooghout 67: 1e en 4e zaterdag 19.00u en zondag 11.30 u. Annakapel, Heusdenhoutseweg 34, Breda: maandag 09.00u, woensdag19.00u, vrijdag 09.00u en zondag 08.45 u; stilte en aanbidding: donderdag 14.00u. Kinderviering elke tweede zondag van de maand 10.30u in de Annakapel. Parochiekern Willibrordus Kerkstraat 1, 4847 RM Teteringen; open op werkdagen van 9.00-12.00u; tel. 0765713203 (in dringende gevallen: teamtelefoon 06-10292794); e-mail: willibrordus@augustinusparochiebreda.nl. Vieringen: zondag 10.00u, dinsdag 19.00u en donderdag 9.00u. De website is: www.augustinusparochiebreda.nl Aanmelden gratis abonnement op de Nieuwsbrief: via de website bij “Aanmelden” of via e-mail: teamassistente@augustinusparochiebreda.nl ASSEMBLIES OF GOD PINKSTER GEMEENTE BREDA Dienst Engels. Cimburgalaan 98, tel. 0651150835; 013-4551487; 076-5418994. ZonPAGINA 18

dag 13.00 tot 16.30u.

Veemarktstraat 11, ingang Stadserf.

VOLLE EVANGELIE GEMEENTE DE LEVENDE STEEN Dinsdags 19.30u bijbelstudie/bidstondavond. Gemeenschapshuis de Biesdonk, Belgiëplein 8, Breda Noord.

WINNERS CHURCH INTERNATIONAL Gemeenschapshuis De Wegwijzer, Steendorpstraat 2, Breda-Noord (wisselaar). Pastors Ferdinand & Elmy Igbeche. Diensten in Engels en Nederlands vertaald. Zaterdag 26 oktober Hour of Visitation. Tijd: 19.30-21.30u. U bent van harte welkom in de tegenwoordigheid van God. Zondag 11.00-13.00u. Kinderopvang aanw. Info: 076-5712237/0615483563.

VICTORY BIBLE CHURCH INT. Lucaskerk, Tweeschaar 125, Breda. Samenkomsten: zondag 13.00-16.00u. Vertaling en kinderopvang aanwezig. Bijbelstudie: vrijdag 19.00-21.00u. Info: 076-5879857 of 06-45084992. NIEUW-APOSTOLISCHE KERK Balfortstraat 63 Breda. Diensten met wisselende priesters. Zondag: 10.00u, woensdag: 20.00u. www.nak-nl.org WAALSE KERK Catharinastraat 83b. Kerkdiensten in het Frans. Iedere tweede en vierde zondag vd maand 11.00u. Een Franstalige samenvatting van de preek wordt uitgedeeld. Informatie: www.waalsekerken.nl, ds. R.L. Dewandeler: 06-38771850. CAPITOL WORSHIP CENTRE Capitol Worship Centre, o.l.v. Apostle Alex en Ingeborg Stekelenburg iedere woensdagavond om 20.00u. in de Poelwei, Mgr. de Vetstraat 2 te Breda. Informatie Hannah Kroeze, 076-5994927. Diensten elke zondag om 15.00u in Nederlands & Engels, Zandberglaan 54, 4818 GL Breda, 06-40061346; www.capitolbreda.nl PROT. GEM. GINNEKEN Laurentiuskerk: Duivelsbruglaan 1 (Ginnekenmarkt) Breda. Predikant: Vacant, Duivelsbruglaan 21, 4853 JD Breda, 076-5653460. Koster: Mevr. J.R. van Wijk-Versteeg, Duivelsbruglaan 3, 4853 JD Breda, 0765651807. Postadres: Protestantse Gemeente Ginneken, Postbus 4648, 4803 EP Breda; kbginneken@zonnet.nl; www.protestantsegemeenteginneken.nl. Kerkelijk bureau: Romenyhuis (achter de kerk). Geopend: 1e dinsdagavond van de maand van 19.00-20.00 uur. Zondag 27 oktober 23e zondag na Pinksteren - Vredeszondag. 10.30u Grote Kerk: Ontmoetingsdienst voor Jong en Oud. Voorg.: Ds. T. v. Prooijen en Mevr. D. v. Drongelen Diensten in Huize ‘De Werve’: Vrijdag 1 nov. 15.30u Eucharistieviering Pastor Kortmann. Agenda: 28 okt. inleveren kopij voor de volgende Kerknieuws; zie blz. 19. 9 nov. 18.30u Musical ‘Josef’ in de Markuskerk. 12 nov. 20.00u Bijbelkring in het Romenyhuis. 13 nov. Koffie-inloopochtend Mariëndal. 13 nov. 20.00u Lezing ‘Moderne literatuur en de Bijbel’ door Ds. E.J. de Wijer. Mariëndal, Duivelsbruglaan 13. 15 nov. 20.00u Bredase Bijbelquiz. Gemeenschapshuis Vianden, Viandenlaan 3. 27 nov. 20.00u De moderne gelovige / Kerk en dertigers. Lutherse Kerk,

WORLDWIDE PROPHETIC EVANGELICAL MINISTRIES Zondag’s 14.00 uur. Ned./English. Hooghout 96 (Markuskerk) te Breda. Info: www. wpem.nl, tel. 06-12274947. H.H. MARIA/DYMPHNA Kapel van de H.H. Maria/Dymphna (Haagse Beemden), Moerenpad 10: 1e zondag vd maand 18.00u Vesperviering. JONGE, KRACHTIGE PROFETISCHE MINISTRY Iedere donderdagavond 20.00-22.00u komen we als jonge, krachtige profetische ministry bij elkaar in ‘Centre Court’ boven treinstation Breda, Stationsplein 16. We zijn bereikbaar op 06-15370709 of per mail naar nathancivile@hotmail.com HET APOSTOLISCH GENOOTSCHAP Heusdenhoutsestraat 15, 4817 WB Breda. Voorganger hr. J. Harten, tel. 078-6175115. Contact: breda@apgen.nl. Eredienst: 09.30u. ANNAHUIS Diaconaal Centrum Breda, geopend van 9.3016.00u (vrijdag tot 15.00u). De middagen alleen op afspraak. Op dinsdag en donderdag inloop van 9.30-11.30u, Haagweg 3, 4814 GA Breda, tel. 076-5217964, info@annahuis.nl CHRISTENGEMEENSCHAP De Christengemeenschap, beweging voor religieuze vernieuwing. Mensenwijdingsdienst op zaterdag een keer in de maand. Voor informatie: 076-5422983, www.christengemeenschap.nl. CHRIST IN ACTION MINISTRIES ‘Biesdonk’, Belgiëplein 8, 4826 KT Breda. Samenkomsten: zondag 10.00-12.30u. Vertaling en kinderopvang aanwezig. Bijbelstudie: vrijdag 20.30-22.00u. Info: 076-5204106; 076-5427839; 06-30559431. POOLSE RK PAROCHIE H. MAXIMILIAAN KOLBE Laurentius kerk, Ginnekenweg 333, Breda. Zondag 9.15u, Pastoor S. Klim 076-5321438 06-14243225. SERV.ORTHODOXE KERK Parochie “Heilige Nektarios van Egina”. Priester Vader Dusan Erdelj. www.svetinektarijeeginski.com. Steendorpstraat 4, 4826 EP Breda.

15-jarig Jubileumconcert koor ‘Van toen’ Teteringen TETERINGEN - Op zondagmiddag 27 oktober wordt er in Dorpshuis ’t Web in Teteringen ter gelegenheid van het 15 jarig bestaan van het koor “Van toen” om 14.30 uur door dit koor een gratis toegankelijk jubileumconcert ten uitvoering gebracht. De artistieke leiding van dit concert is in de vakkundige handen van Peter van Zanten en we worden begeleid door Riana Koreman op accordeon, Frans Aarts, trompet en Jos Boot, drums. In april 1998 zijn we met 12 dames en dirigent Henk Thijssen begonnen. Momenteel zijn we uitgegroeid naar 32 dames (vriendinnen) en worden we geleid door de enthousiaste en gedreven dirigent Peter van Zanten uit Geertruidenberg. Sinds 2002 begeleidt Riana Koreman

uit Raamsdonkveer ons op haar accordeon tijdens repetities en concerten. Op woensdagavond wordt er gerepeteerd in dorpshuis ’t Web van 20.00 tot 22.00 uur. Daarna is er nog een gezellige nazit. Ons repertoire bestaat in hoofdzaak uit oude gezellige Nederlandstalige evergreens aangevuld met o.a. ook Engels- en Duitstalige liedjes. Tevens hebben wij een uitgebreid Kerstrepertoire. Dus voor elke smaak wat wils. Wij geven voornamelijk uitvoeringen in verzorgingstehuizen maar ook op verenigingsavonden en met Kerst in het winkelcentrum “Arendshof” in Oosterhout. Wij hopen dat we u warm hebben kunnen maken om de bovengenoemde datum alvast in uw agenda te noteren En zien u gaarne op 27 oktober in “Dorpshuis ’t Web” Zuringveld 1 Teteringen.


VACATURES

Wegens uitbreiding van onze activiteiten zijn wij op zoek naar een

Gemotiveerde typelerares Voor het geven van typelessen aan kinderen.

HEEFT U OF IEMAND UIT UW OMGEVING BRANDWONDEN?

Wij zijn op zoek naar een vrolijke gemotiveerde medewerkster die ons kan helpen de kinderen op een positieve manier het typen bij te brengen. Het is belangrijk dat je:   

Eind 2013 wordt gezondheidscentrum Kapelhof in Breda opgeleverd. Binnen dit centrum gaan we met vier huisartsenpraktijken samenwerken.

Â&#x2021;*RHGNXQWPRWLYHUHQ Â&#x2021;*RHGNXQWW\SHQ Â&#x2021;*RHGPHWHHQFRPSXWHURYHUZHJNXQW Â&#x2021;(UYDULQJKHEWPHW0LFURVRIW:RUG Â&#x2021;0LQLPDDOXXUEHVFKLNEDDUEHQWQDVFKRROWLMG Â&#x2021;,QEH]LWEHQWYDQHHQDXWR

Om onze patiĂŤnten vanaf 1 januari goed te ontvangen zijn we voor onze praktijken op zoek naar een

GASTVROUW / HEER

%HORIPDLOYRRUPHHULQIRUPDWLHRINLMNRSRQ]HYHUQLHXZGHZHEVLWH

  

www.kindertypecursus.nl HPDLOLQIR#NLQGHUW\SHFXUVXVQO WHOQU 'H:DWHUPDQ 7/5LMVEHUJHQ

Uw krant is bij uitgeverij De Bode in uitstekende handen Informeer vrijblijvend naar onze mogelijkheden: Tel. 076 599 81 11 | www.internetbode.nl

voor 20 uur

Als gastvrouw/heer ben je het gezicht van de praktijken. Je bent het aanspreekpunt voor iedereen die binnenkomt en de schakel tussen patiĂŤnten, huisartsen en assistentes. Je maakt mensen wegwijs en zorgt voor een vertrouwde sfeer. Je taak bestaat verder uit eenvoudige medische, administratieve en huishoudelijke taken.

Reageer dan zodat we snel kunnen kennismaken!

Sylvia Ligterink

BrabantWerkt.nl bereikt maandelijks 35.000 kandidaten

Wij helpen bij: Lotgenotencontact Voorlichting Belangenbehartiging Juridische zaken

WIJ ZOEKEN een vrouw of man met een warme, sociale persoonlijkheid. =HOIVWDQGLJĂ&#x20AC;H[LEHOHQGLVFUHHW Een opleiding- of ervaring in de gezondheidszorg is wenselijk. WIJ BIEDEN een baan van 20 uur; 5 ochtenden van 8 tot 12. Een jaarcontract met een proeftijd van 2 maanden, salaris volgens CAO huisartsenzorg, schaal 3. HEB JE INTERESSE? Stuur dan voor 1 november een brief of email met CV naar: F.E. Uffen, huisarts Kapelstraat 9 4817 NX Breda Ă&#x20AC;RULVXIIHQ#JPDLOFRP

Kijk voor meer informatie op www.brandwondenvereniging.nl

www.internetbode.nl voor het (gratis) aanleveren van al uw nieuws


x x x x

x x x

9 IntelÂŽ Coreâ&#x201E;˘ i5-3230M Processor (3MB Cache, tot 3.2 GHz)

 14

"BOCJFEJOHFONBYQFSLMBOUp(FFOWFSLPPQBBOIBOEFMBSFOp;FUGPVUFOFOQSJKTXJK[JHJOHFOWPPSCFIPVEFOp"BOCJFEJOHFO[JKO HFMEJHWBOUNp;PMBOHEFWPPSSBBETUSFLUp1SJK[FO[JKOFYDMUIVJTLPQJFWFSHPFEJOH XXXUIVJTLPQJFOM

De juiste prestaties in een draagbaar formaat Verkrijgbaar in de kleuren roze en wit

Verlicht toestenbord

SVE14A3V1EW.NL3 Pink/White 14" Notebook *OUFMÂ&#x2020;$PSFtJ.1SPDFTTPS .#$BDIF UPU()[ (#%%3XFSLHFIFVHFO (#IBSEFTDIJKG TDIFSNHSPPUUF ".%3BEFPO)%NFU(#HFIFVHFO FUIFSOFUBBOTMVJUJOH XJGJCHO #MVFUPPUI8JOEPXT "SUOS 

AL 9 JAREN DE BESTE IN BREDA EN DAT VIEREN WE MET DE BESTE AANBIEDINGEN! Openingstijden

BREDA Kruisvoort 14 Woonboulevard 4814 RZ Breda Tel. 076 - 5258100

maandag 10.00 - 22.00 uur dinsdag 10.00 - 22.00 uur woensdag 10.00 - 22.00 uur

donderdag 10.00 - 22.00 uur vrijdag 10.00 - 22.00 uur zaterdag 09.30 - 20.00 uur

www.mediamarkt.nl zondag 12.00 - 17.00 uur (IEDERE ZONDAG OPEN)

Ruim 2500 gratis parkeerplaatsen

Ook cadeaukaarten verkrijgbaar

Dbn 20131023  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you