Page 1

THUIS IN DE REGIO

MIDWEEKEDITIE

B E R G E N

O P

O P L AG E :

Z O O M S E

23 OKTOBER 2013 WEEK 43

Uitgeverij

29.800

TOTA L E O P L AG E Z E E L A N D EN WEST-BRABANT:

de

bode

ACTUALITEIT

COLLEGE HAMERT OP SNELLE VERBINDING MET ANTWERPEN

bv

I

Postbus

22,

4880

ONROEREND GOED

Volg ons via twitter: @BergseBode

AA

Zundert

AUTO’S

I SPORT

PAUL VERBEEK NIEUWE PASTOOR LIEVEVROUWEPAROCHIE

Te l .

076

599

8 111

KERKELIJK NIEUWS

I

480.000

www.internetbode.nl VACATURES

BERGSE WOONOMGEVING SCOORT EEN ZEVEN

Nieuwe bedrijven in Bergen op Zoom

Klok gaat weer een uurtje terug

BERGEN OP ZOOM - Ricoh Europa gaat flink groeien. Volgens wethouder Linssen komen er tientallen extra arbeidsplaatsen bij, omdat het werk van Franse en Engelse fabrieken voortaan in Bergen op Zoom gedaan zal worden. “Prachtig nieuws, we hebben keihard gewerkt om het bedrijf aan ons te binden, twee jaar geleden wilden ze de stad namelijk nog verlaten. Ook Mepavex gaat fors uitbreiden en er komen nieuwe bedrijven op Noordland en Oude Molen. “Het gaat goed in Bergen op Zoom, we grijpen kansen en dat is niet alleen goed voor de werkgelegenheid in de gemeente. Het is ook goed voor de containerterminal én de algemene economie.”

Komend weekend krijgen we een uurtje ‘extra’. In de nacht van zaterdag 26 op zondag 27 oktober komt er een eind aan de zomertijd. De klok gaat dan om 03.00 uur een uurtje terug. In de volksmond zegt men, dat komend weekend de ‘wintertijd’ ingaat. Dat klopt niet helemaal, want de ‘wintertijd is eigenlijk de gewone tijd en duurt vijf maanden. Bij overgang naar wintertijd schuift de daglichtperiode een uur op waardoor het ‘s ochtends eerder licht en ‘s avonds eerder donker wordt. In de nacht van 29 op 30 maart 2014 gaat de zomertijd weer in.

Bergse familie in SBS6-programma

Controlebericht NLAlert op 4 november

BERGEN OP ZOOM - John en Annet Cawley uit Bergen op Zoom zijn deze hele week te zien in het SBS6 programma ‘De Leukste Families van Nederland’. Het programma volgt bijzondere maar ook hele herkenbare families op de voet met hun camera’s. “Alle gezinnen zijn bijzonder op hun eigen manier”, aldus de programmamakers van SBS. De familie Cawley in Bergen op Zoom staat bekend om de kapperszaak Taylor’s Hairshop maar vooral vanwege de bijzondere band die ze hebben met hun huisdieren. In de bode van zondag volgt een uitgebreid interview met John en Annet met hun reacties en die van hun omgeving op het programma.

BERGEN OP ZOOM - Maandag 4 november rond 12.00 uur wordt er een NL-Alert controlebericht uitgezonden in heel Nederland. Aan de hand van dit controlebericht kunt u nagaan of uw mobiele telefoon juist is ingesteld om NL-Alert te ontvangen. In het bericht is duidelijk aangegeven dat het om een controlebericht gaat en dat u niets hoeft te doen. Door het controlebericht kunt u zelf ervaren welk signaal uw mobiele telefoon geeft als u een NL-Alert ontvangt en hoe het bericht eruit ziet. Ontvangt u het bericht niet, dan is uw telefoon niet goed ingesteld om NL-Alert te ontvangen. Kijk voor meer informatie op: www. nl-alert.nl

Lezing Rembrandt van Rijn als fenomenaal etser BERGEN OP ZOOM - Jaap Mulders geeft woensdag 23 oktober om 20.00 uur een lezing in Het Markiezenhof over Rembrandt als fenomenaal etser. (Entree 10 euro). Zestien jaar geleden kocht Jaap Mulders, verzamelaar en initiator van de tentoonstelling Rembrandt in zwart-wit, een originele etsplaat van Rembrandt. Inmiddels bezit hij bijna de helft van Rembrandts 290 etsen tellende oeuvre. Jaap Mulders vertelt over zijn fascinatie voor de kunstenaar en zijn favorieten etsen. Het thema ‘echt en vals’, wordt besproken, de etsplaat en de afdruk komen aan bod. Mulders’collectie is te zien in een reizende tentoonstelling.

Burgernet-App gratis beschikbaar BERGEN OP ZOOM - De Burgernet-App is vanaf nu beschikbaar in de App-store en de Play-store. De app is bedoeld om het bereik van Burgernetacties te vergroten. Als u de app download, dan krijgt u een bericht wanneer er een Burgernetactie in de omgeving wordt gestart. Zo kunnen smartphone gebruikers altijd en overal meehelpen bij het opsporen van verdachte of vermiste personen. De introductie van de BurgernetApp volgt op de succesvolle landelijke campagne ‘Meld je aan voor Burgernet’ die vorige maand van start ging. De BurgernetApp is in de App-store en de Play-Store gratis te downloaden, voor zowel deelnemers als niet-deelnemers van Burgernet.

BERGEN OP ZOOM - De herfstvakantie was natuurlijk de uitgelezen mogelijkheid om lekker uit te waaien op het strand, lekker in plassen te stampen, met je ouders naar de bioscoop te gaan én om lekker te wandelen met de hond. En dat levert een gezellig en vrolijk plaatje op! FOTO LEO ADRIAANSEN

Burgemeester en GGZ WNB reageren geschokt

Dode man in Halsters bosperceel HALSTEREN - Het bosperceel aan ‘t Wasven in Halsteren is bestempeld als plaats delict. De politie heeft op aanwijzen van een 27-jarige verdachte uit Dinteloord vrijdag daar het stoffelijk overschot gevonden van een man. Beide mannen blijken cliënten van GGZ WNB, en zouden wonen op het voormalige Vrederust-terrein in Halsteren. De politie was bij het ter perse gaan van deze krant nog druk bezig met het onderzoek, maar de verdachte zegt de moord bijna drie weken geleden gepleegd te hebben waarna hij het stoffelijk overschot begraven heeft. DOOR VERA DE GEUS Donderdagavond vertelde de 27-jarige verdachte op het politiebureau dat hij veertien dagen eerder een andere man om het leven heeft gebracht. Het lichaam zou hij in het bosperceel aan het ‘t Wasven hebben begraven. Daarop werden meteen Technische - en forensische rechercheurs ingeschakeld. Zij hebben de hele dag tot in de avond in het bosperceel gezocht. Ook zijn er politiehonden ingezet. Om 19.30 uur is inderdaad een lichaam aangetroffen. Na onderzoek blijkt het om een eveneens 27-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats te gaan. De twee zouden elkaar kennen vanuit het psychiatrische ziekenhuis Vrederust. Over het motief van de verdachte en het tijdstip van overlijden bestond bij het ter perse gaan van deze Bode nog onduidelijkheid. De politie voert wel gesprekken met familie en bekenden van beide

mannen in de hoop daar meer inzicht in te krijgen. Zaterdag werd er tevens een buurtonderzoek gehouden in de omgeving van het bosperceel. De recherche was vooral op zoek naar mensen die bijna drie weken geleden iets bijzonders is opgevallen in de buurt van dat gebied. Het Nederlands Forensisch Instituut in Den Haag verrichtte zondag sectie op het lichaam. Er wordt nader onderzoek gedaan naar de officiële identiteit van het slachtoffer en de wijze waarop hij om het leven is gekomen. De uitslag daarvan wordt deze week verwacht. Forensisch onderzoek Burgemeester Frank Petter en het college van B&W reageren geschokt op deze gebeurtenis. Petter: “Wij betuigen ons medeleven aan de families van de betrokkenen. Als burgemeester onderhoud ik nauw contact met politie, Openbaar Ministerie en GGZ WNB over ontwikkelin-

gen in deze zaak. Politie en GGZ WNB zijn verantwoordelijk voor de berichtgeving. Mocht de situatie veranderen, dan zal de gemeente op gepaste wijze reageren en haar verantwoordelijkheid nemen”, zegt de burgervader in een officiële verklaring. Ook de Raad van Bestuur van GGZ WNB reageert geschokt. “Wij zijn diep getroffen door deze afschuwelijke gebeurtenis. We leven intens mee met alle betrokkenen en hebben onze deelneming betuigd aan de familie. De man die als verdachte is aangehouden in deze zaak heeft, is langdurig opgenomen op Vrederust. Indien de vermoedens bevestigd worden, was het slachtoffer ook in zorg bij ons en kenden de beiden elkaar. Wij doen er de komende tijd alles aan om onze cliënten, hun naastbetrokkenen en onze medewerkers te ondersteunen bij de verwerking van deze schokkende gebeurtenis”, aldus Lex de Grunt, Patrick Knapen en Erik Sloot van de Raad van Bestuur van GGZ WNB.

Afrit 29 Bergen op Zoom-Zuid (A4) dicht BERGEN OP ZOOM - Rijkswaterstaat voert in de nacht van woensdag 30 oktober op donderdag 31 oktober werkzaamheden uit aan de A4. Tijdens dit onderhoud is afrit 29 Bergen op Zoom-Zuid van de A4 richting Steenbergen afgesloten. Rijkswaterstaat verwacht hierbij nauwelijks verkeershinder. Het verkeer wordt omgeleid. Bij slecht weer gaat de onderhoudswerkzaamheden mogelijk niet door en worden ze opnieuw ingepland. Het betreft regulier onderhoud dat viaducten, bruggen en tunnel periodiek nodig hebben, zoals asfaltering, vervangen van voegovergangen en onderhoud aan de vangrail. Met als doel een vlotte en veilige doorstroming voor de weggebruiker.

Acties politie tegen straathandel BERGEN OP ZOOM - Bij twee acties van de politie om straathandel tegen te gaan zijn woensdag en donderdag twee drugsdealers en drie kopers aangehouden in Bergen op Zoom. Woensdag hadden agenten gezien dat er een drugsdeal plaatsvond op de Parallelweg. Daarbij werden vier personen aangehouden. Het ging om twee dealers van cocaïne van 20 en 24 jaar en twee kopers van 41 en 47 jaar, die een gebruikshoeveelheid van 0,3 gram hadden afgenomen. Een dag later werd de 24-jarige dealer opnieuw in de kraag gevat, toen hij een halve gram coke verkocht aan een 18-jarige. Alle verdachten zijn afkomstig uit Bergen op Zoom.


De actie loopt van 7 oktober tot en met 1 november 2013. Vraag naar de voorwaarden of kijk op www.regiobank.nl.

Hoera! De Kinderspaarweken

Kom nu sparen krijg eeen cadeaun

Halsteren

Westenburg Financiële Diensten, Dorpsstraat 13, 0164 682562

Bosschenhoofd

Rokx Assurantiën, Pastoor van Breugelstraat 134, 0165 311975

Breda

Akkermans Assurantiën, Neerloopweg 40, 076 5416153

Etten-Leur

Roels & van Ginneken, Anna van Berchemlaan 36, 076 5012230

Fijnaart

Haverkamp & Partners, Korte Kerkstraat 2, 0168 463319

Oud Gastel

Sweere, Dorpsstraat 3, 0165 512851

Roosendaal

Voets Assurantiën, Vijfhuizenberg 207, 0165 521770

Sprundel

Lodewijks-van Ginneken Assurantiegroep, St. Janstraat 12a, 0165 388026

St. Willebrord

Schijven Assurantiën, Korenbloemstraat 17b, 0165 382555

Wouw

OVM Univé Het Zuiden, Markt 5, 0165 309100

Zevenbergen

AAZ Adviesgroep, Stationsstraat 7, 0168 331010

Zundert

Boot Assurantie Adviseurs, Prinsenstraat 25, 076 5972231

Wij zijn de bank bij u in de buurt. Met persoonlijk advies en producten zonder poespas


ACTUALITEIT

Tevredenheid van Bergse ondernemers neemt toe

Bergen op Zoom flinke stijger in lijst vriendelijkste gemeenten BERGEN OP ZOOM - Nog niet zo lang geleden kreeg de gemeente Bergen op Zoom er flink van langs wat betreft de wijze waarop ze om zou gaan met de lokale ondernemers. Het tij lijkt echter gekeerd, want Bergen op Zoom is in twee jaar tijd twintig plekken gestegen in de MKB-lijst van vriendelijkste gemeenten. Bijzonder aan deze verkiezing is dat de stem van de ondernemer de doorslag geeft. De gemeente staat nu op de 16e van de 67 Brabantse plaatsen. DOOR VERA DE GEUS MKB Nederland is de ondernemersorganisatie voor het midden- en kleinbedrijf. Iedere twee jaar houdt de organisatie een verkiezing van de MKB-vriendelijkste gemeente Nederland. De genomineerden vallen op door hun vriendelijkheid en medewerking ten opzichte van ondernemers. “Gemeenten die een kans maken op de titel moeten aantoonbaar werk maken van een MKB-vriendelijk beleid. Zoals het terugdringen van de regeldruk, het matigen van ozb-tarieven en andere lokale lasten en het MKB kansen bieden bij aanbestedingen”, aldus MKB Nederland. Uit elke provincie is een winnaar gekozen. De provinciewinnaar van Noord-Brabant is Gilze en Rijen. De uiteindelijke landelijke finale vindt plaats op 28 november in Amsterdam. Respectabel De ondernemersorganisatie organiseerde de verkiezing dit jaar voor de derde keer. Van maart tot augustus konden ondernemers via www.mkbvriendelijkstegemeente.nl hun stem uitbrengen. Daaruit is net als voorgaande jaren een lijst voortgekomen. Opvallend is dat Bergen op Zoom een behoorlijke stijger is in de Noord-Bra-

bantse lijst. Twee jaar geleden moest ze het nog doen met de 36e plaats, nu staat Bergen op Zoom op een respectabele 16e plaats. Een aanzienlijke verbetering, zeker na de recente kritiek vanuit de Bergse ondernemersverenigingen.

‘Behoud is net zo belangrijk als binnenhalen’ De stem van de ondernemers heeft in deze verkiezing immers de doorslag voor de stijging gegeven. Spreekuur Wethouder Ton Linssen die de contacten met de lokale en potentiële ondernemers onderhoudt, is blij met de fikse stijging. “We hebben flink ingezet op klantvriendelijkheid. Zodra een ondernemer te kennen geeft interesse te hebben om zich in Bergen op Zoom te vestigen, worden er een of twee mensen ingevlogen om meteen contact op te nemen. Zij vormen een tandem met mij, zodat we gelijk in kunnen springen op de belangstelling. We zijn makkelijk en snel benaderbaar. Geen weken wachten met het plannen van een afspraak, maar meteen bellen en desnoods

Wethouder Ton Linssen die de contacten met de lokale en potentiële ondernemers onderhoudt, is blij met de fikse stijging. ARCHIEFFOTO

dezelfde dag nog langs gaan. Zo voorkom je dat een ondernemer naar andere steden gaat kijken. De concurrente is moordend.” Volgens Linssen draagt het spreekuur voor ondernemers ook bij aan de waardering die nu blijkt uit de stijging in de MKB-lijst.

“Behoud is net zo belangrijk als binnenhalen dus als een ondernemer iets wil, gaan we in gesprek om de mogelijkheden te bekijken en mee te denken. Ook werken we middels verplaatsingen aan het compact maken van het winkelgebied. Allemaal

zaken die gewaardeerd worden, zie je wel”, zegt Linssen. Hoewel de wethouder blij is met de zestiende plaats in de ranglijst, zegt hij niet achterover te leunen: “Ik ben pas gerust als we op de eerste plaats staan.”

Burgemeesters Bergen op Zoom en Roosendaal sturen brandbrief aan staatssecretaris

Colleges hameren op snelle treinverbinding met Antwerpen BERGEN OP ZOOM – De collegebesturen van de gemeenten Roosendaal en Bergen op Zoom zijn teleurgesteld DOOR MONIQUE JANSEN over het feit dat eerder gemaakte toezeggingen over het internationaal treinverkeer tussen Roosendaal en België nog niet zijn nagekomen. Dat melden zij in een gezamenlijke brief aan staatssecretaris Wilma Mansveld van In- Onlangs maakte spoorwegvervoerder frastructuur en Milieu. In de plannen voor de vervanging van hogesnelheidslijn Fyra wordt niets vermeld over een NS bekend dat de Beneluxtrein opnieuw wordt geïntroduceerd. De trein gaat elk snelle treinverbinding tussen Roosendaal en Antwerpen. uur rijden en heeft de halteplaatsen Den Haag, Rotterdam, Breda, Antwerpen en Brussel. Daardoor verliest Roosendaal de snelle treinverbinding met Antwerpen en Brussel. In Roosendaal kan dan alleen nog de langzame stoptrein worden gepakt.

Teleurstelling over wijziging plannen Daardoor blijven er voor reizigers uit het uiterste westen van West-Brabant twee opties open: de langzame boemeltrein pakken naar Antwerpen of omreizen via Breda. In beide gevallen betekent dat een aanzienlijke toename van de reistijd.

Blijf op de hoogte van het

lokale nieuws www.internetbode.nl

www.internetbode.nl

In de plannen voor de vervanging van hogesnelheidslijn Fyra wordt niets vermeld over een snelle treinverbinding tussen Roosendaal en Antwerpen. ARCHIEFFOTO

Snelle stoptrein Burgemeesters Frank Petter van Bergen op Zoom en Jacques Niederer van Roosendaal snappen niet dat er ondanks eerder gemaakte toezeggingen in het alternatieve Fyraplan van de NS niets is te vinden over de komst van een snellere stoptrein tussen Roosendaal en Antwerpen naast de bestaande boemel. Ook blijft de belofte over het positioneren van station Roosendaal als Belgisch eindstation uit. Door Roosen-

daal aan te wijzen als ‘Belgisch’ treinstation zouden reizigers goedkoper kunnen reizen tussen Nederland en België. Forensen De twee gemeentebesturen vinden het noodzakelijk dat Roosendaal een snelle treinverbinding houdt met België. “Deze verbinding is voor Zuidwest-Nederland van groot belang voor de grote groep dagelijkse ‘grensforensen’ tussen Nederland en België”, melden Petter en Niederer in de brief. Zij zeggen gesteund te worden in hun mening door de gemeenten Den Haag, Dordrecht, de Drechtsteden en de provincies Zeeland en Noord-Brabant. De burgemeesters melden dat de alternatieve Fyraplannen niet tegemoet komen aan de belangen van al deze partijen die samen goed zijn voor 900.000 inwoners. Lage Landen Lijn De gemeente Den Haag werkt in samenwerking met vervoerder Arriva aan een internationale treinverbinding via Roosendaal naar Brussel, de zogenaamde Lage Landen Lijn. Van dit plan is niets terug te vinden in het alternatief voor de Fyra. Het is voor de burgemeesters niet duidelijk waarom erover dit plan waarvan de aanvraag wel bij het ministerie bekend is niet is vermeld. Zij vragen Mansveld om dit toe te lichten. Het is nog de vraag of de Lage Landen Lijn er ook daadwerkelijk komt.

Garagedeuren Leverbaar in hout - kunststof en staal. Volg ons op Twitter: @BergseBode.

PAGINA 3

WAAROM KIEZEN VOOR ROMASS? s De beste kwaliteit in de regio s Gratis professioneel advies s Persoonlijk contact s Professionele montage s Snelle service bij storingen s Onderhoud en service aan alle merken garagedeuren Showroom open op afspraak. Struikhei 29, Sprundel 0165-387335 s www.romass.nl s contact@romass.nl


Nieuwe NAJAARSCOLL ECTIE is binnen

Dames, heren en kinderkleding

Merken voor jong en oud

Nu EXTRA KORTING

Welkom in de wereld op alle haarden van sfeer en warmte en kachels

AANBIEDING: Bij alle pelletkachels

Morgen 15 april Koopzondag 500 kilo pelletkorrels GRATIS 11.00-17.00 uur

E 26/10 ACTIm za.

KOOPZONDAG GROOTSTE SHOWROOM SHOWROOM R BER BE 7O OGROOTSTE PTEM SEKT 29 UUR 11.00-17.00

0 t/ k r. 18/1 v Sbroeijs n a R v A C e pr der 2e kine helft van d d voor

ZUID NEDERLAND ZUID NEDERLAND

Houtkachels Pelletkachels Liftdeur houtkachels Design gashaarden Open haarden Afvoervrije gashaarden Bio haarden Electrische kachels Natuursteen schouwen Snelle levering Vakkundig geplaatst info@schouwenpaleis.nl www.schouwenpaleis.nl

Kom vrijblijvend binnenlopen

ZZ Haven 25 Bergen op Zoom 0164-234800 www.broekenpaleis.nl

l

GRATIS 5V .

D

WAARDEBON VAN €5 DE AANKOOP! O, IN TE LEVEREN BIJ JE VOLGEN EN IN DE WINKEL ARD BIJ BESTEDING VANAF 10 EUR RWA ZIE VOO

N MEEN SPECCIM

WAARDEBON

00

s'EISHA s9!9! s,4" s,EE s!NNA3COTT s%NJOY s"RAMS0ARIS s7RANGLER s)#() s,4"JEANS s)TS.OIZE s#ARSJEANS s3COTCH s3UZY 1 s!NGELS s4RAMONTANA s"YOUNG s$ODGERS s(ATTRIC s/OZOO

t/m Geldig mber e v o 10 N 13 20

MET ORIGINELE KASSABON.

N GELDIG IN COMBINATIE ALLEEN

BERGEN OP ZOOM WOUWSESTRAAT 14 | ROOSENDAAL (DE ROSELAAR) ROOSELAAR 1B | GOES LANGE KERKSTRAAT 8

BoekenVoordeel

MEER AANBIEDINGEN OP:

WWW.BOEKENVOORDEEL.NL

Verrast je met boek, hobby en cadeau

KEUKENS, BADKAMERS, TEGELS & SAUNA’S VOOR DE BESTE PRIJS! bij JAN VAN SUNDERT a.s. ZONDAG GEOPEND van 11.00 t/m 17.00 uur

Keuken 300 cm, in vanille compleet met apparatuur incl. vaatwasser. In meerdere kleuren leverbaar en op maat te maken. Laagste prijs GARANTIE Eilandkeuken, compleet met apparatuur incl. vaatwasser In meerdere kleuren leverbaar en op maat te maken.

1001 soorten tegels & natuursteen. Volop aanbiedingen! Designkeuken, compleet met apparatuur incl. vaatwasser In meerdere kleuren leverbaar en op maat te maken.

Kijk voor overige folderaanbiedingen op www.janvansundert.nl

Lokkerdreef 10, 4879 ND Etten-Leur. Tel 076-5048800 Openingstijden ma gesloten, di t/m do 9.30-17.30 uur, vrijdag 9.30-21.00 uur, za 9.30-17.00 uur www.janvansundert.nl

4500m2 showroom met 300 keuken en badkameropstellingen


ACTUALITEIT

‘In Bergen op Zoom zijn, voelt een beetje als thuiskomen’

Column

Paul Verbeek nieuwe pastoor voor de Lievevrouweparochie BERGEN OP ZOOM - De verhuisdozen zijn nog niet uitgepakt, maar het werk is inmiddels al wel begonnen. Paul Verbeek is net in Bergen op Zoom komen wonen, waar hij aan de slag gaat als pastoor voor de Lievevrouweparochie. Een leuke en nieuwe uitdaging, maar ook een pittige, er staan namelijk genoeg veranderingen te wachten.

Eugène de Kok

Purk en de Swedish Chef Nu we toch bezig zijn, moeten we doorpakken ook. Vind ik. Ik stoor me namelijk al jaren aan die dieren in Sesamstraat: Pino, Ieniemienie, Tommie en Purk. Vooral de laatste is me een doorn het oog. Ik weet dat kinderen het roze varkentje schattig vinden, maar de mening van de jonge televisiekijkertjes is in het geheel niet van belang. Varkens staan in de top tien van meest intelligente dieren. Kinderen denken door Purk eerder het tegenovergestelde. Hij - of is het zij? - blijft immers rondkruipen in een bloemetjesluier en na al die jaren komt er nog steeds geen fatsoenlijk woord uit zijn snuit. Daarbovenop is de naam Purk ‘infaam en abject’, zoals Bram Moszkowicz zou zeggen. In de spreektaal staat purk namelijk voor de viezigheid die iemand uit zijn neus haalt. Met zo’n naam zet je dus een hele diersoort weg als onhygiënisch. Wat ik wil? Eenvoudig. Ze moeten Purk verbannen uit Sesamstraat. Kinderen mogen het dan een lief bewonertje vinden, ik vind het beeld dat wij hen voorschotelen veel belangrijker. Dat moet correct - en ik zeg met nadruk correct - zijn. Zo heb ik meer noten op mijn zang. Wat te denken van de Swedish Chef, de kok uit The Muppet Show? Door het onhandige mannetje met wenkbrauwen tot over zijn ogen kunnen kinderen het idee krijgen dat alle Zweden dom zijn en niet kunnen koken. Hoewel de gehaktballetjes van een bepaalde meubelfabrikant niet in positieve zin bijdragen aan dat beeld, klopt het allerminst. Stockholm wordt in reisfolders niet voor niets omschreven als een gastronomische topbestemming. Dat de Swedish Chef al sinds mensenheugenis voorkomt in The Muppet Show en dat we alles maar bij het oude moeten laten, vind ik geen argument. Knip de kok uit de herhalingen, zeg ik. We willen toch niet dat onze kinderen later denken dat de Zweden een achterlijk volkje zijn? Ik moet hier stoppen. Jammer, want er zijn meer van dit soort voorbeelden. In mijn komende columns wil ik daar op ingaan. Ik heb tot begin december. Daarna luistert niemand meer.

Colofon Kantoor regio West-Brabant Sint Catharinaplein 12, 4611 TS Bergen op Zoom, Tel. 0164 251 411, Fax 0164 245 089 Hoofdkantoor Bredaseweg 26, 4881 DE Zundert, Postbus 22, 4880 AA Zundert Tel. 076 599 8111, Fax 076 599 8199 Bergse Bode Bergse Bode Redactie Vera de Geus, Ria van Meir Correspondenten Marjet Lubbers, Merijn Sitsen, Robby van der Zande Acquisitie Leo Elenbaas Druk Drukkerij Vorsselmans Sluittijden Advertenties maandag 09.00 uur Verenigingsnieuws en lezersfoto’s vrijdag 12.00 uur Weekendverslagen maandag 07.00 uur Aanleveren via www.internetbode.nl Bezorgklachten 076 599 8111

W E E K B L A D

Uitgeverij de Bode b.v. behoudt zich ten aanzien van de inhoud van deze uitgave en/of website zowel het auteursrecht voor conform artikel 15 lid 1 sub 4 van de Auteurswet als het databankrecht.

De deur van de pastorie staat volgens Paul Verbeek altijd open.

DOOR ROBBY VAN DER ZANDE Verbeek beschrijft zichzelf als geboren in Bergen op Zoom, getogen in Steenbergen en naar school gaande op het Molleryceum in zijn geboortestad. Terug in Bergen op Zoom zijn voelt dan ook vertrouwd. “Het voelt een beetje als thuiskomen, waar mijn wortels liggen, dat voelt goed.” Toch wil hij benadrukken dat hij het in Zeeland, waar hij voorheen voor een parochie met tien parochiekerken in verschillende plaatsen werkte, ook prima naar zijn zin had. “Daar heb ik mooie contacten aan over gehouden én het afscheid was indrukwekkend. Het Zeeuwse koester ik met hart en ziel. Ik wil alleen maar zeggen dat het hier goed voelt, maar dat het daar ook goed voelde.” Voor Zeeland is hij nog Bisschoppelijk vicaris, een functie die hij parttime combineert met het pastoorschap in Bergen op Zoom. “Priester is een levensvorm”, benadrukt hij: “En van daaruit kan je voor allerlei functies gevraagd worden.” Zodoende benaderde de Bisschop, waar hij als vicaris de vervanger van is, hem met de nieuwe opdracht in Bergen op Zoom. “En dan moet je met goede argumenten komen om het niet te doen”, lacht hij. Al pakte de pastoor

de nieuwe uitdaging met volle overgaaf aan. “Het is compacter dan op de eilanden, dat biedt andere uitdagingen”, weet Verbeek. In Bergen op Zoom gaat men in 2014 terug van vier naar twee kerken en dat is een gevoelige wijziging. “Het is een heel ingrijpend iets, mensen hebben veel beleefd in hun kerk. Als de deuren van een gebedshuis dichtgaan is dat heel aangrijpend.” En dat weet hij zelf ook, want in het verleden maakte Verbeek de sluiting van diverse kerken mee. “Die pijn deel je dan...” Wakker Hoe het proces er in Bergen op Zoom uit gaat zien kan hij nog niet zeggen. “Hoe doen we het op een goede manier zodat we geen mensen kwijtraken? Over het één en ander zijn we nog niet uit.” Toch biedt het volgens hem ook kansen voor de toekomst: “De sluiting in Zeeuws-Vlaanderen leidde tot meer kerkbezoek, omdat mensen in de gaten kregen dat ze nu in actie moesten komen, anders was het weg. Ik hoop dat het er hier toe leidt dat mensen wakker worden en zich afvragen wat er eigenlijk gebeurt.” In de enkele weken dat hij in Bergen op Zoom is, heeft hij al met velen

FOTO ROBBY VAN DER ZANDE

contact gehad. “Ik zie een diep geloof bij jong en oud, dat raakt me echt. Sommige mensen komen naar je toe en delen al bij het eerste contact een levensverhaal en daar gaat het om; échte contacten. Paus Franciscus wijst op het belang van echte ontmoetingen in de naam van Jezus.” Gastvrij Bergen op Zoom heeft volgens hem hartelijke en gastvrije mensen die dingen meteen oppakken. Bij het vormseldag van het Bisdom Breda ‘Lopend Vuurtje’ werd er voor en achter de schermen veel werk verzet en zo hoort het volgens hem: “De corebusiness van de kerk is fundamenteel omzien naar een ander.” Werk en privé lopen zodoende continue door elkaar. “Een praatje bij een bakker is net zo belangrijk als een vergadering oppakken.” Tussendoor vindt Verbeek nog tijd om te hardlopen, fietsen en zwemmen. “En als pastoor heb je ook recht op vakantie, dus reizen doe ik ook graag”, lacht hij. Een gitaar die in een hoek staat te wachten, zal daar nog even staan. “Dat moet ik nog een beetje oppakken als ik meer tijd heb.” Maar eerst dozen uitpakken en met vele energie voor de kerkgemeenschap aan de slag.

Weinig verandering ten opzichte van 2011

Puzzel week 43

Woonomgeving scoort een zeven

De oplossing van deze puzzel is in week 44 te vinden op www.internetbode.nl

BERGEN OP ZOOM - Bewoners van de gemeenten Bergen op Zoom, Steenbergen, Woensdrecht en Tholen geven hun woonomgeving een 7 tot een 7,7. Dit is de uitkomst van het tweede leefbaarheidsonderzoek van woningcorporatie Stadlander. Tienduizend huishoudens werd via een enquête om hun mening gevraagd over vier verschillende leefbaarheidaspecten. DOOR MERIJN SITSEN Het leefbaarheidsonderzoek is een herhaling van een eerder onderzoek wat werd uitgevoerd in 2011. De woningcorporatie is benieuwd naar de ontwikkeling die er in de afgelopen twee jaar heeft plaatsgevonden. In de enquête werd naar verschillende aspecten gevraagd. Deelnemers konden bijvoorbeeld invullen in hoeverre ze zich veilig voelen in hun woonomgeving en of er sprake is van overlast of andere ongenoegens. Mensen die de vragenlijst invulde konden ook een totaaloordeel geven over hun buurt en wat ze vonden van de ontwikkelingen die er mogelijk hebben plaatsgevonden. Resultaten Stadlander presenteert nu de resultaten van het onderzoek die best positief zijn. Het eindoordeel per gemeente verschilt wel iets want in Bergen op Zoom geven inwoners gemiddeld een 7 aan hun

© www.sudokusite.eu PAGINA 5

leefomgeving, in Tholen en Steenbergen scoort de leefomgeving een 7,5 en in Woensdrecht krijgt de eigen wijk het cijfer 7,7. Het landelijk gemiddelde is volgens Stadlander 7,5. Bert Jansen, woordvoerder van Stadlander, geeft aan dat het onderzoek niet alleen is gehouden onder mensen die een woning bij de woningcorporatie huren. “Het onderzoek is gehouden onder eigenaars van huizen en onder huurders”, legt hij desgevraagd uit. Hij vervolgt dat het hier dus niet om een cijfer voor de woningcorporatie is maar hoe tevreden de inwoners van de gemeenten zijn over de verschillende aspecten van hun leefomgeving. Kritiekpunten Er zijn in het onderzoek ook verschillende punten van kritiek naar voren gekomen. In plattelandsgemeenten Woensdrecht en Steenbergen scoort het openbaar vervoer erg slecht. In de gemeentes Woensdrecht en Bergen op Zoom laten de cijfers ook een

afname zijn als het gaat om de tevredenheid over het openbaar groen. De verschillen tussen een stad als Bergen op Zoom en een dorpsgemeente als Woensdrecht zijn ook duidelijk zichtbaar. Zo scoort Bergen beter als het gaat om winkelgelegenheid maar ligt het cijfer voor wijk- en dorpshuizen in het landelijk gebied weer hoger. Bewoners van sociale huurwoningen in Bergen op Zoom voelen zich minder betrokken, minder veilig, minder thuis en is men minder positief over de verwachte ontwikkelingen van de leefbaarheid dan in het landelijk gebied. Signalen Jansen legt uit dat de cijfers uitgebreid worden geanalyseerd en besproken met de vier gemeenten. “Als we merken dat de veiligheid in een bepaalde wijk erg slecht scoort, zullen we dit signaal doorgeven naar de betreffende instanties”, aldus de woordvoerder van Stadlander.


Benefiet Roparunteam 52

Onderduiker, oorlogsvrijwilliger, veteraan

Frans van der Meeren houdt oorlogsherinneringen levend

BERGEN OP ZOOM - Ook dit jaar zal Roparunteam Altijd ééntje te veel zich inzetten om zoveel mogelijk geld in te zamelen voor de Roparun.

BERGEN OP ZOOM - Oorlogen worden altijd groots besproken in het nieuws, maar de verhalen achter ‘de oorlog’ komen veel minder vaak aan bod. Voor zover er ‘de oorlog’ is, want voor iedere militair is zijn of haar uitzending anders. Door het gebied waar naartoe gegaan wordt, de situatie, de gebeurtenissen, maar vooral ook door de eigen persoonlijkheid en insteek. In deze serie belichten we iedere keer een veteraan en diens verhaal.

Hoe kunnen ze dit beter doen dan te starten met een knallend feest. Om dit jaar de feestvreugde er al vroeg in te brengen, houdt Roparunteam Altijd ééntje te veel op zaterdag 26 oktober een Benefietavond in café Friends, Grote Markt 31 in Bergen op

Zoom. De jaarlijks terugkerende benefietavond van team 52 begint om 21.00 uur. DJ Tim Logic zorgt voor de muziek en voor een kleine prijs kan men jouw favoriete plaatje bij hem aanvragen. Daarnaast maakt men kans op feestelijke prijzen tijdens de loterij. Gehele opbrengst van de avond gaat naar Stichting Roparun. Mis het niet en bestel nu kaarten. Kaarten zijn verkrijgbaar via activiteiten@altijdeentjeteveel.nl, de teamleden en aan de deur.

Stichting Cayena presenteert: Never Hide

Poppodium Gebouw-T BERGEN OP ZOOM - Never Hide is een culturele dag met diverse dj’s, artiesten en een infomarkt. DJ Biggi, Rappers PMG, dj Ferrentino, Hiphopgroep Creatif-fx & Triple, Rapper Kazadi, Dj Lapendo en hoofdact Reggae en Rock Crossover: Offshore. Infostand met o.a. GGD, JOC, CJG en COC. Interactieve theatervoorstellingen met o.a. Errol Struijk en theatergroep Helder. DJ Biggi Op dit moment is dj Biggi één van de grootste exportproducten van Nederland. Daarnaast heeft hij elk jaar meer dan 250 optredens en wordt hij op de meest populaire plaatsen geboekt. Ook heeft Biggi op alle grote festivals gestaan, zoals ‘Nope is Dope’ en Grazy Sexy Cool’. Afgelopen jaar had hij 30 optredens in het buitenland in 3 maanden. Nu staat hij in Gebouw-T Frans van der Meeren is nog actief bezig als veteraan.

DOOR ROBBY VAN DER ZANDE Bij Frans van der Meeren (88) kwam de oorlog naar hem toe, de Tweede Wereldoorlog wel te verstaan. Hij dook onder, werd oorlogsvrijwilligers bij de Prinses Irene Brigade en uiteindelijk onderofficier. Met zijn verleden pronken doet Frans niet graag, maar omdat hij het belangrijk vindt dat de oorlog nooit vergeten wordt, doet hij graag zijn verhaal. “Ze hebben er niks van geleerd en slachten elkaar aan de andere kant van de wereld nog steeds af”, klinkt zijn vrouw. Het echtpaar hoopt dat de (klein)kinderen nooit zoiets mee moeten maken. Toen de Tweede Wereldoorlog uitbrak, waren ze zelf tieners en die tijd is verpest. “Een ander maakte toen uit hoe we moesten leven”, beaamt Frans. Op zijn achttiende kon hij bovendien aan de slag in een Duits arbeiderskamp. Dat ontvluchtte hij zes dagen later waarna hij via diverse onderduikadressen bij een gezin met negen kinderen in het plaatje Keldonk belandde. Moeras Ze boden hem, ondanks het feit dat ze zelf

bijna niks hadden, onderdak en eten. Zelfs als er tijdelijk voor een Duitse inspectie in een moeras gescholen werd, vergat men hem niet. “Dan kwam moeders daarheen met boterhammekes, de Duitsers durfden het gebied niet in.” Met het gezin ontstond een vriendschap en zelfs nu is er nog contact met de kinderen van het stel, zo bracht de oorlog toch iets goeds voorts.

‘Oorlog bracht ook vriendschap’ Voor de bevrijding werd hij echter vanwege medische problemen terug naar Bergen op Zoom verplaatst. Na een blindedarmoperatie in Steenbergen, keerde hij de zaterdag voor Dolle Dinsdag huiswaarts. Tijdens Dolle Dinsdag ging hij net als de rest van de stad de straat op. Dat er daarna zes weken op de bevrijding gewacht moest worden en Frans niet verraden werd, is een klein wonder.

Programma Op 27 oktober wordt de bevrijding van Bergen op Zoom herdacht. Deze herdenking begint om 10.00 op de Canadese Begraafplaats aan de Ruytershoveweg. Het volledige programma ziet er als volgt uit: 10.00 Kranslegging Canadese Begraafplaats 10.20 Kranslegging Britse Begraafplaats 10.45 Kranslegging Bevrijdingsmonument Arnoldus Asselbergstraat 11.15 Kranslegging Verzets- en herdenkingsmonument Thaliaplein en toespraak.; Na de kranslegging op het Thaliaplein is er gelegenheid om onder het genot van koffie of thee in de Maagd een gesprek te voeren. Voor mensen die slecht ter been zijn rijdt er een bus tussen alle locaties. Deze vertrekt om 09.25 uur vanaf het Geertruidaplein. Het programma bevat ook een veteranenmiddag in het Zwijnshoofd. Deze begint om 12.30 en duurt tot 16.30. Het eerste gedeelte van de middag is besloten en alleen voor veteranen toegankelijk. Zij hebben inmiddels een uitnodiging gehad. Vanaf 15.00 is het Zwijnshoofd voor iedereen toegankelijk. Op dat moment komen de vrienden van Stichting Edmonton binnen, zij willen de vriendschapsband tussen Bergen op Zoom en Edmonton in Canada bevorderen. De zaal is op dat moment reeds ingericht met passende attributen en het programma wordt muzikaal aangekleed met de Ravelijn Girls. Bij zowel het ochtendprogramma als het gedeelte van de veteranenmiddag na 15.00 is iedereen welkom.

FOTO ROBBY VAN DER ZANDE

Bevrijding De daadwerkelijke bevrijding zag hij persoonlijk, al was deze minder euforisch dan in verhalen: “De Canadezen kwamen vanaf drie kanten de Grote Markt op, maar ergens ging er een mitrailleur af en er werden twee meisjes getroffen, dat drukte de feestvreugde wel.” Ook werden drie kerktorens opgeblazen en bleef de Peperbus net gespaard. Na de bevrijding meldde Frans zich als oorlogsvrijwilliger, hij werd ingedeeld bij de befaamde Prinses Irene Brigade. Hiermee belandde hij in diverse conflicten. “Ik heb zelfs gevochten met bajonet op het geweer én ik heb de laatste gevechten mee mogen maken bij Hedel in de Bommelwaard. Die waren behoorlijk heftig, daar zijn er twaalf van ons gesneuveld.” Liever praat hij niet over geweld, maar over de mooie herinneringen die hij overhield. Zo moest Paleis Noordeinde bewaakt worden. “En daar ben ik trots op, ik was een van de eerste Nederlanders die daar was.” Ook was Frans in Wageningen aanwezig tijdens de vredesonderhandeling. Na de bevrijding ging hij als sergeantinstructeur aan de slag. “Toen ben ik de Nederlands-Indië veteranen gaan trainen.” Door deze functie werd hij gelukkig niet uitzonden naar dit gebied. “Al bedacht ik me naderhand wel dat ik Indonesië nooit gezien heb...” Frans verliet op 1 april 1947 de dienst. Tradities Dat hij zich meer veteraan dan oorlogsslachtoffer of onderduiker voelt, blijkt uit de vele zaken die hij nog doet om de nagedachtenis van de Wereldoorlogen levend te houden. Vrijwel jaarlijks bezoekt hij Normandië en de dodenherdenkingen in Wolverhampton en Congleton in Engeland op Poppyday, met regelmaat speldt hij bovendien veteranen het veteranenlint op. Die tradities zet hij graag voort, maar toch groeit het besef dat zijn kennis overgedragen moet worden. Het wordt namelijk steeds moeilijker om medeveteranen te vinden voor ceremonies. Als straks de overlevenden van de Tweede Wereldoorlog er niet meer zijn, leven de verhalen hopelijk voort. PAGINA 6

Offshore Met verschillende culturele en achtergron-

den geven ze hun muziek ook net genoeg kruiden om er een erg leuke draai aan te geven. De band heeft op verschillende grote plaatsen gespeeld, zoals de Melkweg en Zwarte Cross. Daarnaast hebben ze getoerd door Aruba en Engeland. In 2009 slaagde ze erin om ‘Dunya on Tour’ te winnen. Hier versloegen ze 50 bands en speelde later op het Dunya Festival in Rotterdam. Op dit moment doet de zanger mee met The Voice of Holland, onder de naam Vince Irie. Never Hide is bedacht en uitgewerkt door de Bergs migrantenorganisatie Stichting Cayena; Surinaamse en Caribisch Activiteiten. Het wordt gehouden in poppodium Gebouw-T op zondag 27 oktober. Tickets te koop in gebouw-T, website,VVV Brabantse Wal, Waterput en Stichting Cayena. Meer info: https://www.gebouw-t.nl/ agenda/2013/500-never-hide, facebook: https://www.facebook.com/stichting. cayena, emai: jeanlupe@home.nl, tel. 0616090429

Circus Flanz: Komt dat zien! BERGEN OP ZOOM - Het publiek zal op woensdag 30 oktober in Zalencentrum De Raayberg een avond vol amusement, gecombineerd met een diner, voorgeschoteld krijgen. Circus Flanz ‘Komt dat zien’ is de titel van het programma, waarvan de bezoekers als vanouds zullen genieten. De formule van Cameleon heeft ook in 1996, 1998, 2001, 2006/2007, 2009/2010 en 2011 vele volle zalen getrokken, zowel in als (ver) buiten thuishaven Steenbergen. Ook deze keer schotelt het bonte gezelschap zijn gasten een keur aan optredens voor. Variatie dans, muziek, sketches, cabaret en zang, van (k) luchtig tot bloedserieus. In de productie, die geheel vanuit het niets, door de eigen spelers is geschreven, staat het verhaal van Circus Flanz centraal. De perikelen van het noodlijdende Circus Flanz en haar excentrieke artiesten vormen het decor voor een avond totaaltheater met een onafwendbare en bizarre ontknoping. Leden van de theatergroep komen uit West Bra-

bant, zoals Steenbergen, De Heen, Nieuw, Vossemeer, Halsteren, Roosendaal en Bergen op Zoom. Spelersgroep van Cameleon telt momenteel 12 spelers. Peter Hermans voert de algemene regie en Kees Thijssen neemt de groep zangnummers voor zijn rekening. Lieke Gladdines zorgt voor een gepaste choreografie. Cameleon gaat er prat op dat het nu al 23 jaar telkens lukt om met eigen werk voor het voetlicht te treden. Rick en Frank Spronck, Tommie Deurloo, Bart Adriaanse en Ad Jacobs verzorgen het licht en geluid, Cees Franken en Jack de Kock zijn de toneelmeesters. Ineke Herselman en Corrie Henning ontfermen zich over de kleding. Toon van Drunen tekent het ontwerp van de decorstukken. Groep begint de Camele(on) Tour in Zalencentrum De Raayberg Antwerpsestraatweg 267, Bergen op Zoom, www.raayberg.nl. Voorstelling begint om 19.00 uur en de zaal is open om 18.30 uur. Kaarten zijn telefonisch te bestellen via tel: 0164-233675. Meer over Totaaltheatergroep Cameleon: www.theatergroepcameleon.nl

Wie (her)kent dit katje?

Iedere dag op de schutting

Dit katje zit iedere dag op de schutting in de tuin. Het beestje is erg bang en schuw, heeft wel een vlooienbandje aan ze loopt

mank. Wie kent/herkent dit katje? Het zou prettig zijn als dit katje naar zijn eigen baasje kan. Tel.: 0164-857893


ND BL IJ VRE IJZEN! L AGE P

OPHEFFINGS UITVERKOOP

Pure chocolade

GEBREIDE WINTERMODE VOOR DAMES EN HEREN (óók voor dames en heren met een maatje meer)

HOGE KWALITEIT BODEMPRIJZEN VANAF € 7,50 VERKOOPDAGEN DONDERDAG VRIJDAG ZATERDAG ZONDAG

24 OKTOBER 25 OKTOBER 26 OKTOBER 27 OKTOBER

20%

goedkop er

v an 1.49

1.

19

VAN 13.00 TOT 16.00 UUR VAN 10.30 TOT 16.00 UUR VAN 10.30 TOT 16.00 UUR VAN 12.00 TOT 16.00 UUR

Ingang winkel: Sportschool Budget Fitness, dan direct rechts de trap op

van 9.99

Alameda wijn

8.99

3l

ALDI DE * E T S P O O K D E GO

ADRES INDUSTRIETERREIN 'VIJFHUIZENBERG' TE ROOSENDAAL: VANAF WILLEM DREESWEG, RICHTING INDUSTRIETERREIN, DIRECT LINKSAF VIA PARALLELWEG RIJDEN

ND

GD VERLAA

125 g

OPENINGSTIJDEN

VIJFHUIZENBERG 48A ROOSENDAAL

B L IJ V E

B L IJ V E

ND

GD VERLAA

VOLGENS

KASSA

Spätlese 0.75 l

v an 2.19

1.99

  v an 1.69

Walnoten

1.59

120 g

Oven roasted pinda’s of notenmix

Vin de Pays de l’Aude

125-225 g

1l

23%

goedkop er

v an 1.09

0.99

van 2.59

1.99

* Boodschappentasvergelijking supermarkten door Kassa, 28-09-2013.

Vers & voordelig!

Vanaf woensdag 23-10-2013

*

55%

goedkop er

Citroenen 500 g

Win een sjaal

v an 1.09

0.49

48%

goedkop er

Spruiten 750 g

Voor al uw dames-, heren- en kinderschoenen

v an 0.75

0.39

Dorpsstraat 188 - Halsteren

* Versaanbieding geldig vanaf woensdag 23-10-2013 t/m dinsdag 29-10-2013.

Zet- en drukfouten zijn voorbehouden.

HOGE KWALITEIT - LAGE PRIJS

www.aldi.nl


Lampionnenoptocht

Inloop- en demonstr atiedag voor iedereen

Knipkunst is in opmars ontvangen heet Knip-Pers. In Westerbork in Drenthe is al 25 jaar een museum van papierknipkunst gevestigd. Inmiddels staat deze kunst op de nationale erfgoedlijst. De laatste jaren is de knipkunst aan een flinke opmars bezig. Dat komt vooral omdat veel jongeren zich bij de vereniging hebben aangesloten. Zo werd er een lespakket ontwikkeld die de scholen gratis aan kunnen vragen. Het is volgens Yvonne Langbroek een goedkope hobby. “Je hebt alleen een schaartje en wat papier nodig.” Zelf is ze wel geïnteresseerd in de knipkunst, maar beoefent ze het zelf nog niet. “Maar ik ben inmiddels wel besmet met het knipvirus zodat ik er zeker mee ga beginnen.”

De dames van de organisatie druk aan het knippen.

BERGEN OP ZOOM - Met als titel Knip-In-Spiratie wordt op zaterdag 26 oktober in Fidel et Arti in Oudenbosch een knipkunst demonstratiedag gehouden. De dag wordt georganiseerd door de Nederlandse Vereniging voor Papierknipkunst. Yvonne Langbroek uit Fijnaart is voor die dag het aanspreekpunt. Vorige week waren een vijftal dames bijeen in de Shakerstore in Fijnaart. Zij kwamen samen om de dag in Oudenbosch voor te bereiden, maar natuurlijk ook om te knippen.

FOTO TIES STEEHOUWER

DOOR TIES STEEHOUWER

kunst. Echter, ook bekende moderne kunstenaars zoals Matisse hebben zich hiermee beziggehouden, vaak in de vorm van een silhouet. In Nederland hebben mensen zoals Anna Maria van Schurman zich beziggehouden met knipkunst. De waarde van een knipwerk was in de 17e eeuw aanzienlijk. Zo betaalde Keizer Leopold van Oostenrijk 4000 gulden voor een fijn knipwerk van Johanna Koerten. Een ongekend bedrag, vergeleken met de 1600 gulden die Rembrandt met moeite kreeg voor zijn schilderij de Nachtwacht. Ook Goethe en Schiller hebben meer dan eens een portret geknipt.

Papierknipkunst is een kunstvorm waarvan de geschiedenis teruggaat tot in de derde eeuw voor Christus en die zijn wortels heeft in het oude China. Veel landen, zoals China, hebben een eigen herkenbare stijl. De associatie die velen hebben met deze kunstvorm is die van knutselen en volks-

Vereniging Al sinds 1983 heeft Nederland een Vereniging voor Papierknipkunst met een stabiel aantal leden van rond de 600. Deze vereniging organiseert elk voorjaar een landelijke contactdag in een ander deel van het land. Het blad dat de leden viermaal per jaar

Knippakket De bezoekers kunnen zaterdag heel wat verwachten in Fidel et Arti. Tussen 10.00 en 16.00 uur kunnen volwassenen voor 5 euro binnen lopen. Kinderen die zich laten begeleiden mogen gratis naar binnen. Bij binnenkomst krijgt iedereen een knippakket. Wel zonder schaartje dus; die moet zelf worden meegebracht. Wel kunnen tijdens de negen workshops schaartjes worden geleend. Deze workshops worden geleid door bekende knipkunstenaars zoals Henk Kapitein en Joke Kool. Aspirant knippers of knipsters kunnen de kunst afkijken bij de tentoonstelling waar de mooiste producten van de knipkunst te zien zullen zijn. Niet alleen in de vroegere fijne stijl, maar ook in de moderne stijl uitgevoerd in gekleurd papier. Er is een enveloppenstand waarbij kant en klare knipkunstwerken gewonnen kunnen worden. Ook is er een papieren modeshow en komen de kinderen van basisschool De Schakel laten zien wat ze de laatste weken allemaal geknipt hebben. www.papierknipkunst.eu

Bergen op Zoom-Edmonton

Stichting Vriendschap organiseert Canadays BERGEN OP ZOOM - Sinds 29 juli van dit jaar is Bergen op Zoom in vriendschap verbonden met de Canadese stad Edmonton. Op die dag bood Edmonton aan Bergen op Zoom een proclamatie van vriendschap aan. Edmonton is de vestigingsplaats van het South Alberta Regiment, een van de regimenten die Bergen op Zoom op 27 oktober 1944 heeft bevrijd. De vriendschapsband met Edmonton kent haar oorsprong in een turbulent verleden. De tekst van de proclamatie blikt daar ook op terug. Maar wat de proclamatie extra bijzonder maakt is dat de tekst ook duidelijk op de toekomst is gericht. Ze biedt ruimte en nodigt uit om in de volle breedte van wat ons bindt de banden verder aan te halen. Op het gebied van cultuur, cultuurhistorie, educatie, sociaal maatschappelijk en mogelijk zelfs economie. De Proclamatie van Vriendschap is een fantastische en solide

basis om tot uitbouw van onze contacten te komen. De Stichting Vriendschap Bergen op Zoom-Edmonton (Stichting VBE) pakt deze kans met beide handen aan en zal invulling geven aan de vriendschapsband Bergen op Zoom-Edmonton. Piet van Dijk, voorzitter van de stichting: “Voor alle duidelijkheid: we doen dat vanuit Bergen op Zoom. Met de communicatiemiddelen van vandaag kan dat ook prima en reizen richting Edmonton zijn zeker niet onze eerste prioriteit. Wel zal het zo zijn dat Edmonton, via de mensen van het South Alberta Regiment, vaker vertegenwoordigd zal zijn in Bergen op Zoom”. Om haar doelstelling uit te kunnen voeren is de stichting op zoek naar partners. Ze nodigt bedrijven en particulieren uit om de VBE financieel te ondersteunen. Er zijn ook mogelijkheden voor wie een klein gebaar wil maken. De stichting speelt met het idee dat geïnteresseerden zich voor een bedrag kunnen aansluiten als Vriend van

de StichtingVBE. Om zich aan een groter publiek te presenteren, organiseert de Stichting VBE op 27 oktober 2013 het evenement Canadays. Ondanks de donkere periode van de Tweede Wereldoorlog staat deze middag vooral in het teken van gezelligheid en laat ze zien dat kort na de Bevrijding ook veel ruimte was voor leuke dingen. In zekere zin is dat ook symbolisch, want zo’n gezellige middag past binnen het idee van de proclamatie van vriendschap: iets negatiefs ombuigen in iets positiefs. Iedereen is van harte welkom. Canadays is een knipoog naar de bevrijdingsfeesten zoals die kort na de oorlog werden gevierd. Canadays is gratis toegankelijk, al probeert de stichting tijdens die middag wel om onder de aanwezigen al vast wat centjes te vergaren. Aan Canadays wordt medewerking verleend door: re-enactmentgroep Maple Leaf, bevrijdingsorkest Wachtpost 13 en The Ravelijn Girls.

Persoonlijk levenswerk ‘De lijnen van het leven’ BERGEN OP ZOOM - De bewoners van woonzorgcentrum Stuijvenburgh van tanteLouise-Vivensis, hebben onder toeziend oog van kunstenaar Frans de Weert geschilderd aan een persoonlijk levenswerk. De expositie ‘De lijnen van het leven’ wordt op zondag 27 oktober om 10.30 uur feestelijk geopend. Alle belangstellenden

zijn van harte welkom. De expositie ‘De lijnen van het leven’ vormt de afronding van het project ‘Schilderen met een verhaal’ in woonzorgcentrum Stuijvenburgh. Tijdens 4 bijeenkomsten hebben 7 bewoners van het woonzorgcentrum met hulp van kunstenaar Frans de Weert een stukje van hun leven gevisualiseerd in de vorm van een schilderij. Iedere schilder had tijdens de sessie de beschikking over een persoon-

lijke coach in de vorm van een familielid, vrijwilliger of medewerker. Het is de 17e keer dat er een expositie van het project ‘Schilderen met een verhaal’ in één van de huizen van tanteLouise-Vivensis wordt gehouden. Tijdens de opening van de expositie is er gelegenheid om setjes kaarten te kopen met daarop foto’s en het verhaal van de gemaakte kunstwerken. PAGINA 8

LEPELSTRAAT - De lampionnenoptocht om de bevrijding van Lepelstraat (Oranje Vereniging Lepelstraat) te vieren, wordt dit jaar gehouden op zaterdag 26 oktober. Net als vorig jaar, beginnen en eindigen ze ook deze keer in het Gemeenschapshuis (patronaat). De tocht begint om 19.00 uur. Ze hopen dat een ieder prachtige lampionnen meeneemt. Onder muzikale begeleiding van dweilband Nog Eentje Toe vertrekken ze voor de optocht door Lepelstraat. Als men geen lampionstokje (meer) heeft, kan men die vooraf in het Gemeen-

schapshuis kopen. Na de tocht verzamelt men in het Gemeenschapshuis. Hopelijk zijn alle kinderen hierbij aanwezig, want dan maakt de jury de prijswinnaars (2 per schoolgroep, 16 prijzen in totaal) bekend. Alleen de kinderen die op dat moment in het Gemeenschapshuis aanwezig zijn, ontvangen hun prijs. Voor ieder kind is er ook wat te drinken en een snoepzak. Als men er niet aan toekomt om de lampion thuis of op school (af) te maken, is men welkom in het Weike op woensdag 23 oktober. Tussen 13.30-14.30 uur kan men onder begeleiding van de Oranje Vereniging een uurtje knutselen aan de lampion.

Voorlezen op ZO en Koekeloere BERGEN OP ZOOM - In het kader van de kinderboekenweek, kregen de peuters van peuteropvang Koekeloere en kinderopvang ZO in de Moerkens, bezoek van een medewerkster van de bibliotheek. Om 13.30 uur zaten ze klaar voor het verhaal van De Wiebelbillenboogie: Als mama olifant weg moet, past papa olifant op. En dat is een feest. Samen op verken-

ning gaan als indianen, super veel schuim maken in bad en de wiebelbillenboogie (leren) dansen. Als mama weer thuis komt en de rommel ziet, zucht ze diep. Papa olifant en de kinderen proberen haar weer op te vrolijken. Er is niet alleen maar geluisterd, maar zelfs ook zeepbellen gevangen, lekker gedanst en gingen op zoek naar de grote bananenschat! Wat een leuke en leerzame middag!

Lievevrouweparochie Burgemeester Stulemeijerlaan 8, 4611 EE Bergen op Zoom, tel. 0164-233574, lievevrouweparochie@rkboz.nl, www.rkboz.nl Onder de Lievevrouweparochie vallen de vier geloofsgemeenschappen: H.Gertrudis, O.L.V.van Lourdes, Heilig Hart van Jezus en Goddelijke Voorzienigheid. Op deze pagina vindt u de berichtgeving van elk van hen.

Gertrudiskerk: 150 jaar Rogier-orgel

Orgelbespeling BERGEN OP ZOOM - Iedere belangstellende is om 16.00 uur welkom in de Gertrudiskerk op zondagmiddag 27 oktober bij de feestelijke samenkomst van Lutheranen van de kleine Evangelisch-Lutherse Gemeente van Bergen op Zoom, voor deze gelegenheid samen met Lutheranen uit heel ‘Luthers Brabant’. Dit alles om te gedenken dat het Rogierorgel 150 jaar geleden als ‘Luthers’ orgel in gebruik werd genomen. Omdat men sinds enkele jaren niet meer over een eigen kerkgebouw in Bergen op Zoom beschikt, bevindt zich het rijke ‘Bergse’ Lutherse erfgoed nu in de stadskerk van Gertrudis, zowel tentoongesteld als ook in gebruik, zoals met het monumentale Rogier-orgel het geval is. Op initiatief van het Nationaal Kerkmuziekcentrum (NKC) wordt deze middag rond hervormingsdag herdacht hoe het Rogier-orgel 150 jaar geleden, om precies te zijn op 14 juni 1863, werd ingespeeld door de organist P. Pouwels in het toenmalige kerkgebouw, de in 1952 afgebroken middeleeuwse Margrietenkapel aan de Geweldigersstraat. Het orgel was in ruwbouw gereed in 1857, en stond voor verkoop gereed in de werkplaats van de Bergen op Zoomse schrijnwerker, meubelmaker en orgelbouwer Cornelis J. Rogier (1804-1885). Na aanpassingen kochten de Lutheranen het instrument in 1863 om hun oude, versleten orgel te vervangen. Middag begint met een korte oecumenische

Vesper-viering waarin ds. Fia Tempelaar uit Eindhoven voorgaat en HMR Lutherse muziek zingt van Joh. Seb. Bach en van Felix Mendelssohn-Bartholdy. Rogier-orgel wordt tijdens de korte viering -en tijdens het aansluitende concert ook het Ibachorgel- bespeeld door Aart Bergwerff, organist Lutherse huize. Tijdens het aansluitende concert speelt Aart Bergwerff aan het Rogier-orgel muziek van Dieterich Buxtehude (1637-1707) en van J.S. Bach (1685-1750) van wie delen uit diens ‘Clavierübungen’, onder meer Kyrie en Vater Unser, ten gehore worden gebracht. Ook het grote Ibach-orgel (familie Ibach was Luthers) wordt door hem bespeeld, o.a. in het beroemde orgelwerk ‘Ein feste Burg ist unser Gott’ van Max Reger (1873-1916). De tekst van het lied ‘Ein feste Burg ist unser Gott’ is door Maarten Luther geschreven. Aart Bergwerff is een Nederlands toporganist met een grote nationale en internationale carrière en prijswinnaar bij diverse concoursen en festivals. Hij is hoofdvakdocent orgel aan het Rotterdams Conservatorium en sinds 1990 organist aan de Haagse Lutherse Kerk met een prachtig historische Bätz-orgel uit 1762 en sinds 2012 ook aan de Grote Kerk van Breda met het grote vierklaviers Flentroporgel. Entree voor de middag, die om 16.00 uur begint, is vrij. Gebruikte kerkingang is die aan de zijde van de Kerkstraat. Na afloop van het concert is er, onder het genot van een hapje en een drankje, gelegenheid elkaar te ontmoeten.

...VOOR HET LAATSTE ACTUELE LOKALE NIEUWS...

KIJK OP WWW.INTERNETBODE.NL


Herfst pakker

Algemene Kennisgeving Openbare vergadering Algemeen Bestuur maandag 28 oktober 2013, om 15.00 uur in het gebouw van WVS-groep aan de Bosstraat 81 (4704 RL) Roosendaal (vergaderzaal directie).

Agenda:

1. Opening. 2. ResumĂŠ van de openbare vergadering van het algemeen bestuur op 21 juni 2013. 3. ResumĂŠ van de openbare vergadering van het algemeen bestuur op 16 september 2013. 4. Lijst van ingekomen en uitgegane stukken/mededelingen. 5. Vacature plaatsvervangend voorzitter van het AB en het DB. 6. Rapportage 2e kwartaal 2013 WVS-groep. 7. Notitie optimaliseren van het verdienvermogen. 8. Voorstel tot het vaststellen van de uitgangspunten voor de (pro forma) berekening van de uittreding uit de GR. 9. Voorstel taakstelling Wsw 2014. 10. Rondvraag. 11. Sluiting.

Meisjes sweat-blazer met applicatie â‚Ź 19.99 Deze week

â‚Ź 12, 99

Meisjes shirt lange mouw met pailletten â‚Ź 9.99 Deze week

â‚Ź 7,99

Bosstraat 81, Postbus 1130, 4700 BC Roosendaal, Tel. 0165 596500, Fax 0165 561263, Email info@wvsgroep.nl, www.wvsgroep.nl

Meisjes sweat-rok 5-pocket â‚Ź 12.99 Deze week

Uw krant is bij uitgeverij De Bode in uitstekende handen Informeer vrijblijvend naar onze mogelijkheden: Tel. 076 599 81 11 | www.internetbode.nl

â‚Ź 9,99

Gevelreiniging

Jan van Mierlo

Oude voegen uithakken, hogedruk-reiniging, impregneren, zandstralen, reparatie-metselwerk, enz... NU MET EXTRA NAJAARSKORTING!

www.gevelreinigingjanvanmierlo.nl

Voor frisse en stralende gevels! Ontdek je huis opnieuw!

Meisjes legging met rimpels onder â‚Ź 7,99 Deze week

â‚Ź 5,99

Nieuwe website!

Tel.: 0162-429915 of 06-25095552

DE

MEUBELSHOP.EU

Nijverheidsweg 1 - 4731 CZ Oudenbosch - Email: info@demeubelshop.eu - www.demeubelshop.eu

Goede kwaliteitsmeubelen voor een scherpe prijs! OPENINGSTIJDEN

sMAANDAGTM DONDERDAG VANTOT sVRIJDAG VANTOT

Hoekbank DINA

â‚Ź 699,

00

sZATERDAG VANTOT

06-25568920

HALSTEREN - Dorpsstraat 112 - tel. 0164-686325 - STEENBERGEN - Kaaistraat 43 - tel. 0167-567440 HOOGERHEIDE - Raadhuisstraat 47 - tel. 0164-612654 - ZEVENBERGEN - Noordhaven 96 - tel. 0168-327638

Kijk ook op www.vandevenfashionshops.nl en like ons op facebook!

+HW%HUJVH9HLOLQJKXLV 

,QEUHQJJHYUDDJGYRRUQRYHPEHUYHLOLQJ 

.XQVWDQWLHNWRWFRPSOHWHLQERHGHOV 7HYHQVKXLVXLWUXLPVHUYLFH 

8NXQWRQVEHOOHQRIPDLOHQYRRUHHQDIVSUDDN ZZZKHWEHUJVHYHLOLQJKXLVQO LQIR#KHWEHUJVHYHLOLQJKXLVQO 7HO

Stoppen ! met roken Lasertherapie

De behandeling wordt vergoed. www.praktijknatuurlijkbeter.nl tel. 0164-254602

Afslanken met succes! Lasertherapie

DE BEHANDELING WORDT VERGOED www.praktijknatuurlijkbeter.nl tel. 0164-254602

- A D V ER T ORIAL -

‘Leer leeft!’

L&B Ledermode bestaat 35 jaar OUDENBOSCH - L&B Ledermode vond haar oorsprong 35 jaar geleden in een garage in Etten-Leur maar is in middels uitgegroeid tot een begrip in de regio. Het is een paradijs voor de ware liefhebber van lederen kleding en accessoires. Trouwe klanten zullen dat beamen maar wie nog geen kijkje heeft genomen in de ruime, sfeervolle showroom van Ad en Anny Braspenning, zal aangenaam verrast worden door de fraaie, uitgebreide collectie, die geschikt is voor jong en oud en voor ieder budget. DOOR ELS ROMMERS Je zou er hebberig van worden. Al die prachtige jassen, rokken, broeken, petten, riemen, tassen, handschoenen en portemonnees, uitgevoerd in het soepelste leer of suède. “We verkopen alleen maar kwaliteitsproductenâ€?, bevestigt Ad Braspenning, die het vak min of meer is

ingerold. Terwijl hij vertelt, toont hij met zichtbaar enthousiasme verschillende kledingstukken die inderdaad heerlijk zacht en weldadig aanvoelen. Ad heeft duidelijk het juiste beroep gekozen. Want na 35 jaar spreekt hij nog steeds met liefde en respect over het ambacht dat hem altijd veel voldoening heeft geschonken. Particuliere verkoop Het is dan ook niet verwonderlijk dat Ad en compagnon Ton de Laat zo’n succes wisten te maken van het bedrijf dat ooit begon als leverancier van lederen kleding aan de groothandel. Toen de heren steeds meer gingen verkopen aan winkels en particulieren, betrokken ze eerst een loods achter de basiliek in Oudenbosch. Toen die ruimte ook te klein bleek, werd er een groot pand neergezet aan de Bosschendijk. Daar besloot men zich alleen nog op particulieren te richten. Toen Ton ruim twee jaar geleden besloot te stoppen, zette Ad

de zaak voort, geholpen door echtgenote Anny die zich weliswaar liever op de achtergrond beweegt, maar onmisbaar is in de het bedrijf. Natuurlijk “In de loop der tijd werd de showroom steeds groter door onze groeiende klantenkringâ€?, blikt Ad terug. “Vroeger maakte we heel veel zelf, en hoewel die eigen productie wel minder is geworden en het aandeel ingekochte artikelen wat groter is geworden, ontwerp ik nog steeds unieke kledingstukken. Het is toch leuk als je de enige op de wereld bent die een bepaald kledingstuk draagtâ€?, lacht Ad. “Maar zelf ontworpen of niet, al onze leren of suède artikelen zijn uitstekend van kwaliteit. We staan vierkant achter onze collectie en geven hele goede service. Mocht iemand advies willen of als er wat gerepareerd moet worden, zorg ik altijd dat ik een oplossing aanreik. Voor reparaties hanteren we lage prijzen. Voor lederen kleding betaal je na-

Ambachtsman Ad Braspenning ontwerpt en maakt nog steeds zijn eigen lederen kleding. FOTO ELS ROMMERS

tuurlijk wel wat meer, maar daar staat tegenover dat leer een duurzaam materiaal is en je dus jaren plezier hebt van zo’n kledingstuk, mits goed onderhouden. Leer zit comfortabel en de mogelijkheden zijn on-

L&B Ledermode, Bosschendijk 205, 4731 DD Oudenbosch, 0165-313308

uitputtelijk. Leer word je nooit beu! Voor iedereen hebben we wel een passend kledingstuk. Kom vooral dus eens kijken in onze showroom.� Voor meer informatie en openingstijden, zie www.LENB.nl.


SPORT

Snelschaakkampioen BSV

Krabben zwemmen BERGEN OP ZOOM - Een deel van de wedstrijdploeg van de Krabben was zondag 20 oktober present tijdens de 2e ronde van de Open West Brabantse Klassements Wedstrijden in EttenLeur. Op een aantal afstanden streden de Krabben-zwemmers een onderlinge strijd. Dit leverde een aantal spannende races op. Zo streden Sanne van Poelje en Justine Brummel tegen elkaar op de 50m. schoolslag. Ze tikten bijna tegelijk aan, in een tijd van resp. 44.47 sec. en 44.44 sec. Bij de

heren won Timothy Giebels het van Koen de Weert en Rick de Schutter op de 100m. vrije slag. Drie banen lang gaven de heren elkaar nauwelijks een centimeter cadeau. De jongste van de 3 Timothy Giebels ging er tenslotte met de eer vandoor. Hij tikte aan in een tijd van 1.03.94. Femke Heimerikx zwom een door haar felbegeerde limiet op de 50m. schoolslag in een tijd van: 45.99 sec. Sven ten Hove zwom een knappe 100m. wisselslag met zijn zwembrilletje over half over zijn mond en kin. Hij gaf niet op en tikte in 1.57.92 sec. aan. Dit leverde hem een 3e tijd op bij de minioren.

Leeftijdsgenoot Saad Danjaoui verbeterde op deze afstand zijn tijd met maar ruim 11 seconden (1.59.21). Soms heb je ook wel eens pech en maak je een foutje. Dit overkwam Steijn Louter en Bibi de Jong. Ze zwommen beiden een prima race en een mooie tijd op de 100m. wisselslag. Helaas werd hun tijd niet genoteerd wegens een diskwalificatie. Aassim Ayari was de enige zwemmer met 3 persoonlijke records: op de 100m. vlinderslag , 50m. schoolslag en de 100m. borstcrawl. Interesse in de zwemsport, ga eens langs in de Schelp of bezoek www.dekrabben.nl

BRIDGE BC A LA CARTE/STEELBRIGE Kroevendrive: Op zondag 27 oktober wordt voor de 38e keer de Bergse Kroegendrive gehouden door A la Carte/Steelbridge. Er worden 7 rondes van 4 spellen gespeeld in een aantal cafés in de Bergse binnenstad. Er wordt om 12.30 gestart en de uitslag zal zijn rond de klok van 18.30. Voor meer info: Harry van Wijnen, tel. 0164-254883. Bridgedrive: Zondag 27 oktober wordt er in zaal Burgerhout een bridgedrive gehouden t.b.v. de St. Josephkerk. Aanvang Bridgedrive 13.30 uur, welkom vanaf 13.00 uur (liefst voor 13.15 uur aanwezig). Wilt men een gezellige bridgemiddag meemaken? Een Roosendaals monument behouden? Veel bridgers uit West-Brabant ontmoeten? Schrijf in voor deze drive, middels e-mail aan tajjgieles@gmail.com of tel. 0165550268 en overmaken op rek 1172049 van Th. Gieles met vermelding van namen en speelsterkte. Geen inschrijving zonder betaling vooraf. Ook enkelingen kunnen zich inschrijven, voor een partner wordt gezorgd. BRIDGECLUB BERGEN TROEF Uitslag 16 oktober, A-Lijn: 1. Lien van Kuik-Peter Bakker 59,29%, 2. Nellij Huijbrechts-Jan Huijbrechts 57,80%, 3. Frans Klaassen-Jac van Velthoven 55,62%, 4. Lenie van Sprundel-Jacques Potters 55,39%, 5. Tineke Crusio-Gerard Crusio 54,23%. B-lijn: 1. Maria Ubink-Gerard Ubink 63,47%. 2. Nellie van Gaans-Ton Schutte 61,88%, 3. Nanny Geers-Wim Geers 58,40%, 4. Jan Hommel-Arie Seip 58,16%, 5. Jo Niedeler-Johan Niederer 51,09%. Bij deze avond waren 2 lijnen bezet. Er kunnen nog nieuwe leden bij de vereniging. Info: Rieky Constiaanse, tel. 0164-234656. BC NEVER DOWN Uitslag woensdag 16 oktober, A-lijn: 1. Anneke Hertogs-Frans Hertogs 63,96%, 2. Jan van Huffel-Jenny Sebregts 57,92%, 3. Els Willemsen-Ingrid Ligteringen 57,81%, 4. Jan Deusing-Kees Jongejan 57,19%, 5. Ludo Haagdorens-Jeff Haagdorens 56,77%. B-lijn: 1. Toos de Caluwé-Adrienne Hiemstra 63,75%, 2. Herman Koekkoek-Nell

Koekkoek 60,83%, 3. Toos de Klerk-Stef Luijks 58,75%, 4. Gerrit van der Meer-Job van der Meer 56,67%, 5. Tini de Haan-Anja Jansen 55,00%. C-lijn: 1. Louise van HoogenhuizenAnnelies Tempelaars 56,77%, 2. Mia Bernaards-Corry de Groot 53,65%, 3. Diana Brooymans-Sjef Brooymans 52,60%, 4. Nel van Oorschot-Kees Franken 52,08%, 5/6 Riet Weijdt-Bert Weijdt en Will Joosen-Cor Joosen 50,52%. BC DE MOERKENS Uitslagen 17 oktober, middagzitting A-Lijn: 1.Wim van Hoof en Johan Buys 61,81%; 2.Lau van Geel en Henk van der Velden 55,21%; 3.Bob van Daele en Rien Eversen 52,78%; 4.Annemarie v.d.Beemt en Lieke v.d.Linden 52,08%; 4.Paula Suijkerbuijk en Rosa Kil 52,08% Middagzitting B-Lijn: 1.Miep en Clemens Gatersleben 70,83%; 2.Ad vab Rijkom en Riet Lambrechts 57,92%; 3.Lucy Disco en Maddy van Mechelen 57,50%; 4.Jan Peijs en Jan van der Hoeden 54,17%; 5.Ria en Wim Karman 53,75%; 5.Marlijn en Jan Kappers 53,75% Middagzitting C-Lijn: 1.May Boits en Joke de Kort 64,49%; 2.Bep Nelissen en Chris Blankers 58,13%; 3.Dian Bergmans en Dora Bloemen 52,78%; 4.Toos Bruijs en Roelien van den Tol 52,08%; 5.Nel van Steenwijk en Marianne Gijsbertsen 51,18% Avondzitting A-Lijn: 1.Cor Bruijs en Rien Markusse 63,54%; 2.Cris Blankers en Hans Graafmans 55,21%; 3.Thera en Pim Goldsmann 54,17%; 4.Adrie de Wit en Rosa Kil 51,39%; 5.Nol Jansen en Frans van Haperen 51,04%. Voor de competitie in de middagzitting kunnen zich nog enkele paren aanmelden. De avondzitting is vrije inloop met een entreegeld. Aanmelden v.a. 19.00u, aanvang 19.30u in Wijkcentrum de Moerkens, Kapittelstraat 21 te Bergen op Zoom. Info bij Jac Kil 06/51157770. BC BERGEN OP ZOOM. Uitslag 15 oktober, A-lijn: 1. Tom Hagenaars-John Custers 58,33%, 2 Henk Hertogs-Sjaan Withagen 57,50%, 3. Wilma Dekkers-Theo Groenewoudt 57,08%, 4 Monique den Heijer-Tom Drijver 55,00%, 5 Kenneth Clements-Jacqueline Traats

54,58%. B-lijn: 1. Joke Hazen-Adrie Nuijten 60,63%, 2. Cor Bruijs-Joke Goossens 53,65%, 3. Meis Suijkerbuijk-Els Willemsen 52,60%, 4. Ted Blom-Christ van Nieuwburg 52,08%, 5. Jacqueline MaasMarleen Mouwen 51,88%. C-lijn: 1. Jan Timmermans-Wim Spierings 70,42%, 2 Jan Hazen-Joop Schot 60,42%, 3. Ingrid Ligteringen-Magda Rentmeester 56,25%, 4. Mariëtte Thijssen-Willeke van der Zande 54,17%, 5. Anja Bosmans-Yvonne Tymes 51,25%. BC A LA CARTE Uitslag 17 oktober, A-lijn: 1. Winfried Peil-René de Heer 58,33%, 2. Wilma Dekkers-Theo Groenewoudt en Jan Deusing-Jan Goossens 52,50%, 4. Anneke Mies-Harry van Wijnen 52,08%, 5 Tom Hagenaars-Ton Suijkerbuijk 51,39%. B-lijn: 1. Marian Kools-Adrie van Kaam en Hans Keitz-Luuk Hertogs 64,06%, 3. Roos Bril-Bert Ravensbergen 53,65%, 4. Mieke Hertogs-Piet Heemskerk 53,13%.

A-Teams: 1. Welberg 2 485,577 11, 2. Steenbergen 1 475,172 11, 3. Halsteren 3 473,676 11, 4. Steenbergen 2 459,487 11, 5. Lepelstraat 1 454,482 11, 6. Hoeven 1 454,098 11, 7. Welberg 3 448,455 11, 8. Keijenburg-1 433,720 11, 9. Welberg 1 433,279 11, 10. Halsteren 1 430,541 11, 11. Halsteren 2 427,080 11, 12. S.B.Ponderosa 2 425,146 11, 13. Hal-

steren 5 424,910 11, 14. S.B.Ponderosa 1 423,430 11, 15. Oud Gastel 1 414,691 11, 16. de Heen 1 411,838 11, 17. Lepelstraat 2 408,794 11, 18. Halsteren 4 408,465 11, 19. Oud Gastel 2 403,257 11, 20. Vossemeer 1 389,129 11. B-Teams: 1. de Duiventoren 1 461,544 11, 2. de Duiventoren 2 454,359 11, 3. Oud Gastel 3 453,977 11, 4. Halsteren 10 443,315 11, 5. S.B.Ponderosa 3 437,996 11, 6. Stampersgat 2 431,893 11, 7. Halsteren 6 430,876 10, 8. Steenbergen 5

BERGEN OP ZOOM - Bij de Bergen op Zoomse Schaakvereniging BSV is vrijdag 18 oktober gespeeld om het intern kampioenschap Snelschaken. Bij snelschaken heeft iedere speler een veel kortere bedenktijd dan in een reguliere schaakpartij. In dit geval werd gespeeld met maar 5 minuten bedenktijd per persoon voor de hele partij. Bas van de Putte, die vorig jaar het kampioenschap snelschaken op zijn naam schreef, ging ook ditmaal goed van start, door zijn eerste 3 partijen te winnen. Ook na een verlies in de 4e ronde tegen Robert Kunst kwam de koppositie van Bas niet in gevaar, doordat hij de volgende partijen won. In de laatste ronden sloeg de vermoeidheid echter toe. In de 8e ronde kwam Bas niet verder dan remise tegen André van der Graaf en in de voorlaatste ronde verloor Bas van Piet Bruys. Hierdoor werd Bas ineens ingehaald door Oliver de Hert, die onderweg 2 verliespunten had geïncasseerd tegen (alweer) Piet Bruys en Ton Hertogs. Toevallig was er zo ingedeeld, dat Bas en Oliver in de slotronde tegen elkaar moesten spelen. Dat werd een

Jeugdtoernooi Op zondag 27 oktober houdt BSV haar jaarlijkse jeugdtoernooi. Dit toernooi zal worden gespeeld in Gymnasium Juvenaat in Bergen op Zoom. Er wordt gespeeld in groepen op speelsterkte. Inschrijving aan de zaal is mogelijk tussen 09.00-10.00 uur. Zie voor verdere gegevens over dit toernooi de website van de BSV-jeugd: jeugd. bozschaak.nl Schaakstelling De stelling van vorige week kwam uit de partij Gutt-Wieferig, gespeeld tijdens het Kampioenschap van Bergisch Gladbach in 2005. Zwart wint met het offer 1. ... Txg2+. Op 2. Kh1 volgt 2. ... Dxh2 mat, na 2. Kf1 komt 2. ... Txf2+ 3. Dxf2 Dxf2 mat of 3. Kg1 Dxh2 mat. Na 2. Kxg2 volgt opnieuw een offer: 2. ... Lxg2+. Op 3. Kg1 volgt nu 3. ... Dg4+, 4. Kh1 Dg2 mat, na 3. Kh1 volgt 3. ... Df3+, 4. Kg1 Dg2 mat, en als wit het 2e offer aanneemt met 3. Kxh3 zet zwart hem mat met 3. ... Df3+, 4. Kh4 g5 mat. In de nieuwe stelling geeft wit mat in maximaal 6 zetten.

LTC Olympia verhuist en opent nieuwe tennisbanen BRIDGECLUB T MARKIEZAAT Maandag 14 oktober, groep A: 1. Els Heel-Jan Kengen 59,25%, 2. Joep Matthijssen-Koos Weijdt 58,50%, 3. Wim v. Hoof-Louis Maas 55,22%, 4. Lau v. GeelPeter Sanders 54,58%, 5. Joke HarthoornJohn Ketting 54,00% Groep B: 1. Wil Hagenaars-Christina Koek 65,42%, 2. Klaske Heezemans-Jac v. Velthoven 56,25%, 3. Corrie v. Leeuwen-Truus Verbraak 55,43%, 4. Helmi Beets-Rina Buckens 52,92%, 5. Marian en Mart Heijnemans 52,08% Groep C: 1. Nel v. Egmond-Nell de Jong 64,24%, 2. Adrie Huijben-Clem Vermeulen 63,89%, 3. Trees Baartman-Rina Haest 60,07%, 4. Karin en Kim Israëls 59,72%, 5. Loed Weys-Johan Moonen 57,29% BELLEVUE BRIDGE Woensdag 16 oktober, groep A: 1. Riet v. Rooy-Jan de Rooij 67,60%, 2. Lisbeth en Cees Luijks 56,77%, 3. Elly Pijnen-Willem Frasl 56,32%, 4. Frans v.d. Reijt-Marius Wierckx 55,28%, 5. Marloes Serre-Franka Stoutjesdijk 50,63% Groep B: 1. Ine Jansen-Jose Matteusens 63,02%, 2. Corrie v. Leeuwen-Jopie Vale 60,00%, 3. Nell de Jong-Ella Uitdewilligen 59,38%, 5. Jan v. Es-Ad Schouw 54,17%

Biljarten Regio Competitie BERGEN OP ZOOM - Biljarten Regio Competitie 2013-2014, na ronde 10.

Wit geeft mat in maximaal 6 zetten

strijd om het kampioenschap snelschaken. Hoewel Oliver in deze partij de overhand kreeg, werd het toch nog spannend, omdat Oliver bijna miste dat hij schaak stond. Hij voerde hierdoor bijna een onreglementaire matzet uit, waarmee hij het kampioenschap nog vergooid zou hebben. Oliver had het echter op tijd in de gaten en onttrok alsnog zijn koning aan het schaak. Hierna was Olivers matdreiging niet meer te weerleggen en gaf Bas op. Hiermee werd Oliver de Hert de intern kampioen snelschaken van BSV voor het seizoen 2013-2014. Bas van de Putte eindigde op de 2e plaats, die hij deelde met André van der Graaf.

428,537 11, 9. de Heen 2 424,833 11, 10. Halsteren 7 423,268 10, 11. Welberg 4 422,967 11, 12. Welberg 5 422,422 11, 13. Oud Gastel 5 421,807 11, 14. Oud Gastel 4 420,523 11, 15. Steenbergen 3 420,174 11, 16. ‘t Fort 1 416,617 11, 17. Halsteren 9 413,571 11, 18. Steenbergen 4 405,913 11, 19. de Heen 3 400,440 10, 20. Halsteren 8 386,681 10. Uitgesteld in de B-poule: Halsteren-7-De Heen-3. Wedstrijdleiders: Henk Vrijhoef en Dinnus Frijters.

Meer dan een half miljoen Bodes Elke week! PAGINA 10

Het duurde even maar...

Klaar voor de verhuizing. ‘Poetsploeg’ van Olympia rust uit op het zelf getimmerde meubilair, na gedane arbeid. V.l.n.r. Hans Stolk, Jaap Dekker, Riek Stolk, Yvonne de Vos en Marielle Simonetti.

BERGEN OP ZOOM - Eindelijk is het zover: tennisvereniging Olympia (Bergen op Zoom) verhuist. Op zaterdag 26 oktober nemen de leden de laatste spullen mee en neemt de club afscheid van het Coehoornpark. Via een ‘rondje stad’ komt de verhuiskaravaan ’s middags aan op het nieuwe park. Daar verrichten wethouder Arjan van der Weegen van o.a. sport en de voorzitter John Geerdink om 16.00 uur de officiële openingshandeling en volgt er een feestelijke borrel voor leden en genodigden. Op zondag 3 november van 12.00-17.00 uur is er een open dag, waarop buurtbewoners, bewoners van de Bergse Plaat en andere belangstellenden een kijkje kunnen nemen op het park. De nieuwe locatie aan De Markiezaten lonkt. Er staat een mooi, nieuw clubhuis klaar en er liggen 2 all-weatherbanen en een minibaan te wachten. Veel leden heb-

ben de laatste weken hard gewerkt om alles af te krijgen. Het resultaat mag er zijn: functioneel en gezellig clubhuis, klaar voor de toekomst. “We hebben hier een mooi sportpark. Alles is er klaar voor om met nieuw elan nog eens 125 jaar te plakken aan het al 125-jarige bestaan dat we hier volgend jaar vieren”, aldus voorzitter John Geerdink. De club werkt momenteel hard aan het werven van nieuwe leden. In de komende week trekt een promotieteam door de binnenstad met o.a. een facebookactie om de verhuizing van LTC Olympia en de opening van het nieuwe park bekend te maken. Als het aantal leden vergroot, legt de gemeente nog 2 of 3 banen aan en beschikt de club uiteindelijk over 4 of 5 banen en een minibaan. Wie meer wil weten over LTC Olympia kijkt op de vernieuwde website www.ltcolympia1889.nl of op facebook.com/ltcolympia1889. ‘Live’ is iedereen welkom op de open dag op zondag 3 november.


De frisdseoor wind zen! de prij

X X X X

WOENSDAG

DONDERDAG

VRIJDAG

ZATERDAG

WOENSDAG

DONDERDAG

VRIJDAG

ZATERDAG

OKTOBER

OKTOBER

OKTOBER

OKTOBER

OKTOBER

OKTOBER

OKTOBER

OKTOBER

16 17 18 19 23 24 25 26

. WOONMAAND ACTIEWEKEN . . . . . . . .

.......

GROHE ‘TOUCH’ KRAAN

+ CUPCAK ES bakken en versiere n + Diverse KOOKWORKSHO PS!

590,-

>> zie website voor data en tijden

+ GEBAK bij de koffie voor iedere bezoeke r!

Welkom!

490,LUXE A+ VAATWASSER

LUXE COMBI-OVEN met 8 jaar garantie*

met 8 jaar garantie*

Verkoopprijs 1069,-

Verkoopprijs 1049,-

In 4 eigentijdse kleuren!

voor 159,- per meter

1180,WERKBLAD COMPLEET

d

Compleet inclusief: Âť GeĂŻntegreerde spoelbak Âť 65 cm bladdiepte Âť kookplaatuitsparing Âť kraangat

NU 2 CLUBS IN BERGEN OP ZOOM BASTIONWEG 30

NIEUW! Over het spoor, voorbij de Philip Morris fabriek en tegenover voetbalvereniging Dosko.

GOUVERNEMENTSPLEIN 1 in het stadscentrum tegenover Bakker Bart, op de 1e etage

INSCHRIJVE N T.W.V. â‚Ź 25, EN LIVE SS

â‚Ź 5,9 5

N

GROEPSL E VE

EPSLESS E RO G

LI

* AANBIEDING IS GELDIG TOT 1 DECEMBER 2013 OP DE NIEUWE CLUB EN NIET GELDIG IN COMBINATIE MET ANDERE ACTIES. GA NAAR WWW.BASIC-FIT.NL EN BEKIJK DE VOORWAARDEN. FACILITEITEN KUNNEN PER VESTIGING VERSCHILLEN. DRUK- EN ZETFOUTEN VOORBEHOUDEN.

an pe r ma

Werkblad prijsvoorbeeld 205 x 235 cm.

PER 1 NOVEMBER IS HEALTHCITY BERGEN OP ZOOM EEN BASIC-FIT CLUB

*8 jaar garantie bij aankoop van 5 Pelgrim of Atag apparaten.

4 620, -

PARTIJ VOORDEEL KLEUREN COMPOSIET

5 9 â‚Ź15,

585,-

5950, -

4

v. a .

4

Ter waarde van:

679 0, -

en sport t k r epe On b

GRATIS BIJ AANKOOP VAN ATAG APPARATEN


Volkerak-Zoommeer: De grootste waterberging van Nederland Tussen nu en 2016 wordt het Volkerak-Zoommeer geschikt gemaakt voor de

Deze maatregelen voert Rijkswaterstaat uit in samenwerking met de waterschappen

tijdelijke opslag van rivierwater. Een uniek project, want het wordt de grootste

Hollandse Delta, Scheldestromen en vooral Brabantse Delta. Dijken, kades en

waterberging van Nederland.

sluizen in de wijde omgeving zullen geschikt worden gemaakt voor het tegenhouden van extra rivierwater. Ook worden maatregelen getroffen om het water

Waterberging Volkerak-Zoommeer is één van de 34 projecten en de enige water-

van gestremde gemalen, watergangen en rioleringen af te kunnen voeren,

berging binnen het programma Ruimte voor de Rivier. De andere projecten

bijvoorbeeld door gebruik van extra mobiele pompen en mobiele keringen.

maken het mogelijk dat het water van de Rijn, IJssel, Waal, Nederrijn en Lek vrijer

Mocht er toch schade optreden, dan kunnen gedupeerden een beroep doen op

kan stromen. In de waterberging Volkerak-Zoommeer kan als het nodig is, tijdelijk

wettelijke schaderegelingen.

zo’n 200 miljoen kubieke meter rivierwater worden geborgen. Dit is vergelijkbaar met 80.000 Olympische zwembaden. In dat geval stijgt het waterpeil tot circa

Besluiten vastgesteld

2,30 meter boven Normaal Amsterdams Peil (NAP).

Op 20 september 2013 heeft minister Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu de verschillende besluiten - gewijzigd - vastgesteld, na een periode begin

Eens in de 1400 jaar

dit jaar waarin zienswijzen konden worden ingediend op de ontwerpbesluiten.

Het Volkerak-Zoommeer zal dienst doen als tijdelijke waterberging bij de uitzon-

Het is nu mogelijk beroep in te stellen tegen de gewijzigde vastgestelde besluiten

derlijke combinatie van gesloten stormvloedkeringen én zeer hoge rivierafvoeren.

voor de waterberging Volkerak-Zoommeer. Dit kan van 5 oktober tot en met

Volgens de huidige modelberekeningen gebeurt dit gemiddeld eens in de 1400 jaar.

15 november 2013 bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.

Elk jaar is er dus 1/1400ste kans dat deze situatie zich voordoet. Dat kan nog eeuwen duren, maar het kan ook volgend jaar al zo ver zijn. Door klimaat-

Meer informatie

veranderingen stijgt deze kans.

Kijk voor meer informatie over de Waterberging Volkerak-Zoommeer op de website www.ruimtevoorderivier.nl bij ‘Projecten/Naar de projectsite’. Hier staat

Uitgebreid pakket maatregelen mede omdat het meer al is omringd door hoge, zeewerende dijken. Wel is een uitgebreid pakket maatregelen nodig om onveilige situaties en wateroverlast in de regio te voorkomen in het geval dat de waterberging daadwerkelijk wordt ingezet.

RR1013TP081B

In 2006 heeft het kabinet gekozen voor het Volkerak-Zoommeer als waterberging,

ook een uitgebreide nieuwsbrief.


n wij

$ 0„2//(&7 voor al uw incassozaken

Margriet Winterfair Aken Oberhausen Dusseldorf Keulen Brugge Maastricht Valkenburg 2 dgn Londen l.o. 2 dgn Disney/Parijs

Voor vrijblijvende informatie: adrienne.jonckheere@voormolen.nl marion.ketelaars@voormolen.nl

15 t/m 21 nov.excl. entrée € 17,00 14-19-21 dec.

€ 27,00

14-19-21 dec.

€ 27,00

14-19-21 dec.

€ 27,00

14-19-21 dec.

€ 27,00

Voormolen Advocaten / $ 0„2//(&7

17-19 dec.

€ 27,00

12-21 dec.

€ 27,00

Boerenverdriet 2a, 4613 AK Bergen op Zoom Tel: 0164 212721 ͻ Fax: 0164 212727 www.voormolen.nl

12-21 dec.

€ 27,00

14 t/m 15 dec.

€ 99,50

27 t/m 28 dec.

€ 109,00

Prijzen incl.vervoer, overnachting met ontbijt, entrée Disney Voor Londen en Disney/Parijs € 15,- boekingskosten per boeking

ǁǁǁ͘ŐĂƌĂŐĞďŽdžĞŶƚĞŚƵƵƌ͘Eh

Voor meer informatie en boekingen kunt u contact met ons opnemen: Muys Reizen Rucphen Tel: 0165-342351 info@muysreizen.nl

ĞƌŐĞŶŽƉŽŽŵͬĞǀĞŶďĞƌŐƐĐŚĞŶ,ŽĞŬͬ ƌĞĚĂ

0164 ± 687235

Nieuwe & gebruikte meubelen tegen spotprijzen! 1000 m2

Te Koop

BUXUS TAXUS BUXUS BUXUS

BLIJF NIET LANGER ALLEEN

2 jarig-20/30 cm

Mens & Relatie vindt jouw liefdespartner voor je

€ 0.40

30/50 cm

€ 0.60

BOL

PYRAMIDE

ø30 cm

50-70 cm

Meubelhal Broos Meubelen Zuid-Oostsingel 23 - Bergen op Zoom - 0164-242097 naast ABN-Amro parking

€ 5.00 € 7.50 Zundert, 076-5973377

per stuk

Lia van der Wel 0165-388816

per stuk

Of 088-0221900 (landelijk) Persoonlijke bemiddeling met de hoogste slagingskans Of kijk op

www.mens-en-relatie.nl

sŽŽƌĂůƵǁŚŽƵƚĞŶǀůŽĞƌĞŶŬƵŶƚƵǀĂŶĂĨŚĞĚĞŶƚĞƌĞĐŚƚ ďŝũtŽŽĚŇŽŽƌŝŶŐ͘ tŝũnjŝũŶĞĞŶũŽŶŐĞŶĚLJŶĂŵŝƐĐŚďĞĚƌŝũĨĚĂƚnjŝĐŚ ŐĞƐƉĞĐŝĂůŝƐĞĞƌĚŚĞĞŌŝŶWĂƌŬĞƚ͕>ĂŵŝŶĂĂƚ͕WsΘ <ĞƌĂŵŝƐĐŚ,ŽƵƚ;ƚĞŐĞůƐŵĞƚĞĞŶŚŽƵƚůŽŽŬͿ͘

Serredaken | Carports Overkappingen

KŽŬŬƵŶŶĞŶǁŝũƵŚĞůƉĞŶŵĞƚŚĞƚƌĞŶŽǀĞƌĞŶĞŶůĂƚĞŶ ůĞŐŐĞŶǀĂŶƵǁŚŽƵƚĞŶǀůŽĞƌ͊ <ŝũŬŽƉŽŶnjĞǁĞďƐŝƚĞǁǁǁ͘ǁŽŽĚŇŽŽƌŝŶŐ͘ŶůǀŽŽƌŵĞĞƌ ŝŶĨŽƌŵĂƟĞĞŶŽŶnjĞŶŝĞƵǁƐƚĞd/^ŽĨŵĂĂŬ ĞĞŶĂĨƐƉƌĂĂŬ͊ d/^͗

Ook voor zelfbouw

>ĂŵĞůƉĂƌŬĞƚϲǀĞƌƐĐŚŝůůĞŶĚĞŬůĞƵƌĞŶ ϭϰŵŵĚŝŬΘϭϵĐŵďƌĞĞĚ 'ĞŵĞŶĚĞƐŽƌƚĞƌŝŶŐΦϯϵ͕ϵϱŵϮŝŶĐů͘ďƚǁ

BEL 0165-313539 WWW.EUROFIX.NL<ĞƌĂŵŝƐĐŚ,ŽƵƚ

INFO@EUROFIX.NL | INDUSTRIEWEG 10 | OUDENBOSCH C

tŽŽĚŇŽŽƌŝŶŐ  ƌŐŽŶϰϯ   ϰϳϱϭy   KƵĚ'ĂƐƚĞů   dĞů͗͘нϯϭ;ϬͿϲͲϴϯϲϵϱϴϵϱ  DĂŝů͗ŝŶĨŽΛǁŽŽĚŇŽŽƌŝŶŐ͘Ŷů tĞďƐŝƚĞ͗ǁǁǁ͘ǁŽŽĚŇŽŽƌŝŶŐ͘Ŷů

DƵůƚŝͲĂŬŝƐĂůϮϱũĂĂƌŐĞƐƉĞĐŝĂůŝƐĞĞƌĚŝŶĚĞƌĞŶŽǀĂƚŝĞǀĂŶƉĂŶŶĞŶĚĂŬĞŶĞŶďŝƚƵŵŝŶĞƵnjĞĚĂŬĞŶ͘

KŶnjĞǁĞƌŬnjĂĂŵŚĞĚĞŶďĞƐƚĂĂŶƵŝƚ͗ 

‡ ‡ ‡ ‡ ‡ 

ZĞŶŽǀĂƚŝĞǀĂŶĚĂŬĞŶ;njŽǁĞůƉĂŶŶĞŶĚĂŬĞŶĞŶďŝƚƵŵŝŶĞƵnjĞĚĂŬĞŶͿ dŝŵŵĞƌǁĞƌŬnjĂĂŵŚĞĚĞŶ;njŽĂůƐĚĂŬŬĂƉĞůůĞŶ͕ŽǀĞƌƐƚĞŬŬĞŶ͕ŐŽŽƚďĂŬŬĞŶĞƚĐ͘Ϳ sĞƌďŽƵǁŝŶŐĞŶ;njŽǁĞůďŝŶŶĞŶ͕ͲĂůƐďƵŝƚĞŶƐŚƵŝƐͿ ŝŶŬĞŶůŽŽĚǁĞƌŬ;njŽĂůƐŐŽƚĞŶ͕ƐĐŚŽŽƌƐƚĞĞŶůŽŽĚĞŶŽǀĞƌŝŐnjŝŶŬĞŶůŽŽĚǁĞƌŬͿ /ƐŽůĂƚŝĞǁĞƌŬnjĂĂŵŚĞĚĞŶ;njŽǁĞůĚĞŝƐŽůĂƚŝĞǀĂŶƉĂŶŶĞŶĚĂŬĞŶĂůƐďŝƚƵŵŝŶĞƵnjĞĚĂŬĞŶͿ

<ŝũŬŽƉǁǁǁ͘ŵƵůƚŝͲĚĂŬ͘ŶůǀŽŽƌŵĞĞƌŝŶĨŽƌŵĂƚŝĞŽĨǀƌĂĂŐĞĞŶŽĨĨĞƌƚĞĂĂŶ͊

ϯϬdžϭϮϬ͗ΦϱϬ͕ϬϬŵϮŝŶĐů͘ďƚǁ ϮϬdžϭϮϬ͗Φϱϱ͕ϬϬŵϮŝŶĐů͘ďƚǁ

- Havenkant 6 4781 AA Moerdijk 0168-416513 - -M:M: 06-53213154 - E-mail : info@multi-dak.nl Multi-DakMulti-Dak - Havenkant 6 4781 AA Moerdijk - T:- T:0168-416513 06-53213154 - E-mail : info@multi-dak.nlŽƌĐŚǁĞƌĨ//ZŽŽƐĞŶĚĂĂů

Herfstmenu! 3 gangen v.a. € 9,95

G.NL

WWW.DENENGELSMANSIERBESTRATIN

Boomkwekerij / Hoveniers Hoogerheide LEILINDE MET REK € 29.95 DAKPLATAAN € 31.75 DAKMOERBEI € 29.95 BEUKEN 60 à 80 cm € 0.70

Kies voor Den Engelsman Tuinmaterialen

Veilingweg 9, 4697 RB Sint-Annaland T; 0166-653190 F: 0165-653740

www.denengelsmansierbestrating.nl

Grand eetcafe De Kroon Boomstraat 2 Huijbergen, tel. 0164-642974, klijspost@hetnet.nl GRATIS PARKEERGELEGENHEID

Tel.: 0164-616707 of 06-30429026 0113-552255 vofakkermans@hotmail.com Valkestraat 15, Hoogerheide Openingstijden: zaterdag van 09.00 tot 16.00 of op afspraak.

ZEELANDHALLEN * 9-16.30 uur

TUINRENOVATIE, TUINAANLEG, SNOEIBEURT. TUINAFVAL NEMEN WIJ GRATIS MEE.

dewitevenementen.nl / 0251-31 90 90

Maak vrijblijvend een afspraak met ons. LICHTINSTALLATIES PROCESBESTURINGEN KRACHTINSTALLATIES PANEELBOUW BEVEILIGINGSINSTALLATIES REGELINSTALLATIES BRANDMELDINSTALLATIES DATA- /GLASVEZELNETWERKEN TELEFOONINSTALLATIES SPECIAL PROJECTS LUCHTBEHANDELING MEET & REGELTECHNIEK ENERGIEBEHEER WATERINSTALLATIES KOELTECHNIEK GASTECHNIEK

WWW.HOVENIERS-HOOGERHEIDE.NLBen jij op zoek naar een uitdagende, zelfstandige en afwisselende baan in de techniek dan is onderstaande functie wellicht iets voor jou. Wij zijn op zoek naar m/v voor de functie van:

- Allround Elektromonteur utiliteit en industrie - Leerling (hulp) Elektromonteur utiliteit en industrie Voor beide functies geldt: in het bezit van een geldig rijbewijs. Uw reactie zien we graag z.s.m. tegemoet. JEFKO Techniek, t.a.v. Annemieke Boesveld Postbus 397, 4600 AJ BERGEN OP ZOOM Of per mail: a.boesveld@jefko.nl, www.jefko.nl

,ŽŽŐƚĞϭϱ ϰϲϴϭEŝĞƵǁͲsŽƐƐĞŵĞĞƌ ϬϭϲϳͲϱϬϮϰϳϱǁǁǁ͘ǁĂŐĞŶŚƵŝƐ͘Ŷů

Aannemersbedrijf van Haaften B.V. Sierbestrating van Haaften

^ƉŝĚĞƌŐƌŝůůͬďŝůũĂƌƚŐŽůĨϮϮ͕ϱϬƉ͘Ɖ͘ ĞdžĐůƵƐŝĞĨĚƌĂŶŬũĞƐ;ǀĂŶĂĨϮƉĞƌƐŽŶĞŶͿ

YͬďŝůũĂƌƚŐŽůĨϯϱ͕ϬϬƉ͘Ɖ͘ŝŶĐůƵƐŝĞĨ ĚƌĂŶŬĂƌƌĂŶŐĞŵĞŶƚ;ǀĂŶĂĨϮϬƉĞƌƐŽŶĞŶͿ

ŝůũĂƌƚŐŽůĨϰ͕ϳϱƉ͘Ɖ͘ ůƵŶĐŚͬĂůĂĐĂƌƚĞͬŬĞƵnjĞŵĞŶƵͬďƵĨĨĞƚƚĞŶ ƚĂƉĂƐͬŚŝŐŚƚĞĂͬĐĂƚĞƌŝŶŐ KŽŬǀŽŽƌďŝũƵƚŚƵŝƐ

Wij zijn leverancier van o.a.: ^ŝĞƌďĞƐƚƌĂƟŶŐ ůŽŬŚƵƩĞŶ ^ĐŚƵƫ ŶŐĞŶ dƵŝŶǀĞƌůŝĐŚƟŶŐ ^ƉĞĞůƚŽĞƐƚĞůůĞŶ dƵŝŶďĞĞůĚĞŶ dƌĂŵƉŽůŝŶĞƐͬ^ŬĞůƚĞƌƐ KǀĞƌŬĂƉƉŝŶŐĞŶ

erk, Aanleg, grondw tsen riolering, plaa Ğ ǀĂŶďůŽŬŚƵƩ Ŷ

Paasdijkweg 19A, 4693 RE POORTVLIET Tel.: 0166 61 92 00 Pilootweg 5, 4696 RJ STAVENISSE Tel.: 0166 69 29 77

WWW.VANHAAFTENPOORTVLIET.NL


AUTOâ&#x20AC;&#x2122;S

Dag van de Arbeidsmobiliteit op 31 oktober

Werknemers veranderen voor een dag van baan en werkgever BERGEN OP ZOOM - Op donderdag 31 oktober wordt de Dag van de Arbeidsmobiliteit gehouden. Op die dag wisselen in de gehele provincie Noord-Brabant honderden werknemers voor een dag van baan en werkgever. In West-Brabant wordt de dag georganiseerd door ArbeidsmobiliteitsCentrum West-Brabant (ACE), gevestigd op de Markt in Etten-Leur. Voor Midden- en Oost-Brabant neemt PUUR Netwerken de organisatie op zich. DOOR PETER HOUTEPEN

Verlagen Doel van de dag is om drempels te verlagen bij het maken van een overstap van werk naar ander werk in de regio. Een goede doorstroom op de arbeidsmarkt is onmisbaar om kansen voor zo veel mogelijk mensen te creĂŤren en ze aan het werk te houden. Werkgevers en werknemers kunnen 31 oktober zelf ervaren wat een overstap naar ander werk kan opleveren. Zorgvuldige begeleiding en samenwerking zijn hierbij belangrijke voorwaarden voor succes. Burgemeester Er doen werknemers en werkgevers mee uit allerlei sectoren en uit alle gelederen. In Etten-Leur bijvoorbeeld stelt burgemeester Heleen van Rijnbach-de Groot haar functie een dag lang beschikbaar; aan wie is nog niet bekend. Van Rijnbach wacht zelf ook op de bevestiging van haar deďŹ nitieve stageadres. Zij heeft zich onder meer opgegeven voor de functie van receptioniste bij

Andreas van den Goorbergh (rechts) met minister Lodewijk Asscher (links) tijdens de opening van het Transfercentrum in Etten-Leur in juni van dit jaar. ARCHIEFFOTO MART VAN LIESHOUT

een makelaarskantoor. Andere populaire werkplekken zijn â&#x20AC;&#x2DC;loopbaancoach voor een dagâ&#x20AC;&#x2122; en ook een shift als hulpje van een sterrenchef-kok is zeer in trek onder de deelnemers. Dik tevreden Andreas van den Goorbergh: â&#x20AC;&#x153;De deadline voor aanmelding is voorbij. Voor een eerste editie van deze Dag van de Arbeidsmobiliteit zijn we dik tevreden over het aantal aanmeldingen. Er is voor ieder wat wils. Van chauffeur/bezorger tot MBO-docent. We hopen natuurlijk op aandacht voor onze zaak, maar vooral op een fantastische leerervaring voor alle deelnemers.â&#x20AC;? Meer aandacht voor arbeidsmobiliteit geeft volgens hem beweging, groei, ontwikkeling en verbinding van mensen en organisaties. â&#x20AC;&#x153;Het is de sleutel voor een structurele, vloeiende arbeidsmarkt. Waar vraag en aanbod maximaal op elkaar aansluiten en waar mensen een arbeidsleven lang, verantwoord aan het werk kunnen blijven.â&#x20AC;? De Dag van de Arbeidsmobiliteit wordt

na werktijd afgesloten met een feestelijke borrel. Alle deelnemers, werkgevers en werknemers, zijn hiervoor uitgenodigd. Ook wordt het vijfjarig jubileum van stichting ACE op deze avond bescheiden gevierd.

Pedicure Jeanette Ook bij U thuis 06 - 43084446

ELISE

DANSSCHOENEN

DAIHATSU GRAND MOVE 1.6-16V CX 2002 140949 groen CHEVROLET AVEO 1.2 5DRS LS B-CLEVER 2010 30.428 grijs FORD KA 1.2 51KW TITANIUM 2010 70.784 grijs MAZDA 6 1.8I SEDAN EXLUSIVE 2008 34.505 grijs OPEL ASTRA 1.6-16V 3DRS SPORT 1999 211.329 rood OPEL ZAFIRA 1.8-16V TEMPTATION 2007 67.482 metro OPEL CORSA 1.2-16V 5DRS ENJOY 2006 93.903 rood SEAT IBIZA 1.9D CONGO 1997 op aanvraag blauw Stuurbekrachtiging, Apk t/m 18-10 2014, prijs is zo meenemen

â&#x201A;Ź â&#x201A;Ź â&#x201A;Ź â&#x201A;Ź â&#x201A;Ź â&#x201A;Ź â&#x201A;Ź â&#x201A;Ź

2.750 7.950 8.250 14.950 1.800 11.750 6.950 750

2IÂżFLHHOGHDOHUYDQ'LDPDQW GDQVVFKRHQHQ 8LWYRRUUDDGOHYHUEDDU

VOOR MEER INFORMATIE EN VOORWAARDEN OVER DEZE AUTOâ&#x20AC;&#x2122;S ZIE

0167-522939 / 06-10807891

Sint-Annaland tel. 0166 657100

WWW.AUTOBEDRIJFVANVOSSEN.NL

AUTOBEDRIJF

TE HUUR aangeboden

KAMER In Bergen op Zoom m.g.v. keuken en douche. Tel. 0164-252469

Voegwerk! vakbekwame

VOEGER

ONDERHOUDSBEURTEN

REPARATIE/STORINGEN REMMENSERVICE AUTORUITEN TREKHAKEN

zoekt voegwerk

WIELEN

06-55887266

ACCUâ&#x20AC;&#x2122;S

GROTE KEUZE NIEUWE MEUBELEN

Burg. van Hasseltstr. 64 Bergen op Zoom 0164-234990 Vlakbij Media-Markt en Jumbo Super

+287'( :250

'XXU]DPHRSORVVLQJHQELMYOLHJHQ KRXWZRUPPROOHQUDWWHQPXL]HQ SDSLHUYLVMHVYRJHORYHUODVWZHVSHQHQ]

 ZZZRQJHGLHUWHVSHFLDOLVWQO PAGINA 14

BANDENSERVICE

AIRCO

-Opslag -Verhuur -Verkoop alle merken -Monteren van uw eigen banden -Monteren van uw eigen wielen

APK

waaronder 60 bankstellen.Inruil mogelijk.

MEUBELZAAK BROOS MEUBELEN

AUTOSERVICE

SCHADE

Iedere maand actie, zie desnep.nl

ACE bestaat in 2013 vijf jaar. â&#x20AC;&#x153;Daar wilden we graag bij stilstaanâ&#x20AC;?, aldus Andreas van den Goorbergh, kwartiermaker bij ACE. â&#x20AC;&#x153;Nou ja, stilstaan, we willen juist op 31 oktober heel erg veel arbeidsmobiliteit bewerkstelligen. Laten zien dat het ACE-netwerk mensen op alle fronten in beweging brengt. We willen dat arbeidsmobiliteit op de bedrijfsagenda staat en daar blijft staan.â&#x20AC;?

Wij werken voor alle leasemaatschappijen Maximale planning 1 week Voorkeur via desnep.nl Zundert Rucphenseweg 13a T.076-5973375

Etten-Leur Mon Plaisir 91 T.076-5015853

Bergen op Zoom Poortweg 2 T.0164-233676

DESNEP.NL


! U N R E E PROFIT P OP=O

NÚ UIT VOORRAAD LEVERBAAR!

PEUGEOT 107 ACCESS PEUGEOT 107 ACCESS PACK PACK ACCENT ACCENT UÊ,>`ˆœ‡

ʮ5DGLR&' 3-DRS 3-DRS

PEUGEOT 107 ENVY PEUGEOT 107 ACTIVE ʮ5DGLR&'%OXHWRRWK86% UÊ,>`ˆœ‡

5-DRS 5-DRS

ʮ/('GDJULMYHUOLFKWLQJ ÊUÊ ‡`>}ÀˆÛiÀˆV…̈˜} ʮ/HGHUHQVWXXUZLHOHQSRRNNQRS ÊÊÊÊÊUÊ6iÀ˜ˆÃ“iÌ>>>Ž ʮ9HUQLVPHWDDOODN ÊÊÊÊÊÊÊÊÊÊUˆÀVœ ʮDLUFR ÊÊÊÊÊÊÊÊÊÊÊÊÊÊÊUÊ ° °ÊÛiÀ}Ài˜`iˆ˜} ÊÊÊÊÊÊÊÊÊÊÊÊÊÊÊÊÊÊÊUÊ iŽÌÀˆÃV…iÊÀ>“i˜

ÊÊÊÊÊUÊ-ÌÕÕÀLiŽÀ>V…̈}ˆ˜} ʮ6WXXUEHNUDFKWLJLQJ ÊÊÊÊÊÊÊÊÊÊUˆÀVœ ʮDLUFR ÊÊÊÊÊÊÊÊÊÊÊÊÊÊÊ

€210 Tot wel 0

,- KO RTIN ereg i s treer G nieu de we a uto’s

op g

VAN VAN€€12.650,12.500,-

VAN VAN€€10.850,10.450,-

Nu Nu rijklaar rijklaar voor voor

Nu rijklaar rijklaar voor voor Nu

€ 10.650,€ 10.750,-

€ 8.750,€ 8.700,Autobedrijf

BASTIANS j

Franseweg Wouwsestraatweg 17 153, 4651 4622 PV AE Steenbergen Bergen op Zoom Tel. Tel. 0167 0164 56 21 67 12 21 01

Wouwsestraatweg Franseweg 17 153, 4622 4651 AE PV Bergen Steenbergen op Zoom Tel. 0164 0167 21 56 12 67 01 21

www.bastians.peugeot.nl

CITROËN BEDRIJFSWAGENSHOW BIJ VAN BEEK AUTOBEDRIJVEN ROOSENDAAL EN OUDENBOSCH IE: T A C O L SHOW EDRIJF UTOB A K E E B VAN aat 194 r t s e s t u o Burgerh oosendaal R 4702 BJ ) 552 688 5 Tel. (016 k.nl e e b n a v n e www.citro

24 T/M 26 OKTOBER

SPECIALE AANBIEDINGEN TIJDENS DE SHOW:

0% FINANCIAL LEASE

25% KORTING

*CITROËN Nemo 20% korting. Genoemde bedragen zijn exclusief BTW. Aanbiedingen alleen geldig tijdens de showdagen. Financial Lease op basis van 36 maanden via CITROËN Leasing. Afbeeldingen kunnen afwijken van standaard specificaties. Drukfouten voorbehouden. © 10/13


SPORT

In Rusland

Mohammed Medhar zegeviert op glorieuze wijze

Mohammed Medhar.

BERGEN OP ZOOM - Zaterdag 12 oktober was Mohammed Medhar uitgenodigd om deel te nemen aan het World Championship Kick-Boxing Gala te Rusland. Mohammed heeft inmiddels in Rusland met zijn aanvallende stijl een hoge status opgebouwd en is daar inmiddels een vechter die graag gezien wordt op hun KickBoxing Gala’s. Dit keer zou hij aantreden in het grote Tatneft Arena in Kazan tegen de wereldkampioen Ercan Varol uit Turkije. Mohammed zelf Europees kampioen 76 kg had hier maanden naar toegeleefd, mede

omdat hij deze partij zou moeten vechten op 70 kg. Met de professionele begeleiding van Dennis Krauweel en door de hulp van team Superpro stond Mo messcherp en in de vorm van zijn leven tegenover deze sterke Turk. Beide vechters begonnen fel maar het was vooral Mo die met zijn lowkicks extra punten wist te maken en daarmee ook zijn tegenstander langzaam maar zeker begon te slopen. Ercan is echter een zeer ervaren vechter en heeft daarmee ook vele titels weten te bemachtigen, hij staat bekent om zijn harde stoten en zijn atletische bewegingen. Mo die om zijn onverzettelijke

vechtstijl de naam ‘The Rock’ gekregen heeft zou ook tegen Ercan laten zien dat hij niet voor niets als een van de grootste beloftes van dit moment wordt gezien. Aan alles was te zien dat Mo ondanks zijn nog jonge leeftijd van 22 jaar enorm gegroeid is als kick boxer. Waar eerst alles nog op brute kracht ging zie je nu een veel meer completere vechter die nu niet alleen maar voor die ene knock out gaat. Mo weet goed zijn punten te scoren en weet daarbij ook nog te heersen in de ring. Ercan kwam vanaf het begin overal op te kort en Mo had in elke ronde het betere van het spel. Omdat er op dit Gala alleen maar een winnaar kon zijn wanneer er in de eerste 3 rondes 8 tellen werd afgedwongen, omdat dit niet gebeurde zou deze partij in 4 rondes beslist gaan worden. En juist in deze 4de ronde zou het slimme spel van Mo zijn vruchten af gaan werpen, Erkan was 3 rondes lang gesloopt door de vele lowkicks en de vele harde stootcombinaties van Mo. Mo begon deze extra ronde dan ook met veel vertrouwen waarin hij zijn tegenstander op alle gebied wist te overklassen. Na de bel was het dan ook Mohammed Medhar die unaniem als winnaar uitgeroepen werd. Opnieuw heeft hij met zijn geweldige vechtstijl in Rusland veel indruk achter gelaten. Met een grote beker en alvast een uitnodiging voor het eerstvolgende grote Kick-Boxing Gala kon Mo met een goed gevoel naar huis keren.

MOC’17 Programma Maandag 21 oktober 19.30 MOC C2-Halsteren C2 18.30 Alliance E1-MOC E1 Dinsdag 22 oktober 20.00 Patrijzen-MOC’17 19.00 MOC C1-Victoria’03 C1 (Omroep Brabant Cup) Woensdag 23 oktober 19.00 Steenbergen D1-MOC D1 (Omroep Brabant Cup) 18.30 Steenbergen C2-MOC C4 Donderdag 24 oktober 20.00 MOC VE3-MOC VE2 19.30 Beek Vooruit MC1-MOC MC1 Zaterdag 26 oktober 14.30 Klundert 3(zat)-MOC 2(zat) 14.30 Madese Boys A1-MOC A1 15.00 Steenbergen A2-MOC A2 15.00 MOC B1-TSC B1 14.45 Terneuzen B1-MOC B2 14.00 De Fendert B2-MOC B3 15.00 MOC B5-RSV B1 12.45 Sprundel B2-MOC B6 13.15 MOC C1-Internos C1

13.15 Meto C1-MOC C2 13.15 MOC C3-Steenbergen C2 13.15 MOC C5-Achtmaal C1 10.15 MOC C6-WHS C2 12.30 Steenbergen C4-MOC C7 09.30 Vivoo C2-MOC C8 10.15 MOC D1-Steenbergen D1 11.45 MOC D2-DFS D1 11.45 MOC D3-Cluzona D1 09.45 BSC D2-MOC D4 11.00 FC Moerstraten D1-MOC D5 10.15 MOC D6-FC Bergen D2 10.15 MOC E1-Roosendaal E1 10.15 MOC E2-Kogelvangers E1 08.30 Steenbergen E3-MOC E3 10.15 MOC E4-Lepelstr.Boys E1 10.15 MOC E6-BSC E3 10.30 Cluzona E3-MOC E8 11.00 BSC E6-MOC E9 08.45 MOC E10-SC Welberg E2 09.00 Alliance E6-MOC E12 10.30 Baronie F1-MOC F1 08.45 MOC F2-BSC F1 09.00 Dosko F1-MOC F3 10.00 SPS F1-MOC F4

08.45 MOC F5-WVV’67 F1 08.45 MOC F6-BSC F3 08.45 MOC F7-SC Stavenisse F1 09.30 Grenswachters F2-MOC F8 09.30 Cluzona F3-MOC F9 08.45 MOC F10-Alliance F5 08.45 MOC F11-SC Gastel F4 12.45 Internos G1-MOC G1 13.00 MOC G2-SC Olympus G2 10.15 Roosendaal JG1-MOC JG1 11.45 MOC MB1-Kapelle MB1 11.45 MOC MC1-Virtus MC1 09.30 Odio MD1-MOC MD1 08.45 MOC ME1-Noordhoek ME1 14.30 De Fendert VE1-MOC VE1 Zondag 27 oktober 12.30 Goes 3-MOC 2 12.00 MOC 3-FC Bergen 3 12.00 MOC 4-Halsteren 3 09.45 MOC 5-Lepelstr.Boys 4 09.45 MOC 6-Halsteren 4 10.00 WVV’67 VR1-MOC VR1 12.00 Vivoo VR2-MOC VR2 Voor veranderingen en uitslagen: www. MOC17.nl

Lepelstraatse Boys Uitslagen senioren Zondag 20 oktober Lepelstraatse Boys 2-Nw. Borgvliet 2 1-4 HZ’75 3-Lepelstraatse Boys 3 1-1 Lepelstraatse Boys 4-Sc Gastel 6 0-5 Uitslagen jeugd Zaterdag 19 oktober Internos E4-Lepelstraatse Boys E2 3-14 Programma senioren

Zondag 27 oktober 14.30 Lepelstraatse Boys 1-Nw. Borgvliet 1 11.30 Lepelstraatse Boys 2-Grenswachters 2 10.00 HSC’28 4-Lepelstraatse Boys 3 11.00 MOC’17 5-Lepelstraatse Boys 4 Bekerprogramma jeugd Zaterdag 26 oktober

11.00 SPS B1G-Lepelstraatse Boys B1 11.00 Lepelstraatse Boys C1-NOAD’67 C1 09.30 Lepelstraatse Boys D1-Vivoo D1 10.15 MOC’17 E4-Lepelstraatse Boys E1 10.00 Vosmeer E2-Lepelstraatse Boys E2 09.15 Sc Kruisland E2-Lepelstraatse Boys E3 Voor wijzigingen en/of aanvullingen: www.lepelstraatseboys.nl

Nieuw Borgvliet uit naar Lepelstraatse Boys

RK vv Nieuw Borgvliet Programma 27 oktober Lepelstraatse Boys-Nieuw Borgvliet 14.30u De Fendert 2-Nieuw Borgvliet 2 11.00u Nieuw Borgvliet 3-HSC’28 3 10.00u Nieuw Borgvliet 4-ODIO 4 12.00u Nieuw Borgvliet 5 -NSV 5 12.00u Schijf 3-Nieuw Borgvliet 6 10.30u Nieuw Borgvliet 7-ODIO 5 10.00u

Hulsterloo vrouwen-Nieuw Borgvliet vrouwen 10.30u Programma 22 oktober Nieuw Borgvliet F1-FC Moerstraten F1G 18.00u Programma 26 oktober Kapelle A1-Nieuw Borgvliet A1 12.45u Nieuw Borgvliet B1-FC Bergen B1 14.30u Kloetinge C2-Nieuw Borgvliet C1 11.15u

Heinkenszand C2-Nieuw Borgvliet C2 11.15u Dosko D2-Nieuw Borgvliet D1 10.30u Vivoo E1G-Nieuw Borgvliet E1 11.15u Nieuw Borgvliet F1-HSC’28 F1 11.00u Grenswachters F3-Nieuw Borgvliet F2 09.30u Nieuw Borgvliet MP1-Roosendaal MP1 11.00u PAGINA 16

Programma MHC Tempo BERGEN OP ZOOM - Na een korte stop in verband met de herfstvakantie wordt er vanaf komend weekend stevig gehockeyd bij MHC Tempo. Op zaterdag traint het LG team en spelen de jeugd en de jongste jeugd hun wedstrijden. Senioren binden op zondag 27 oktober de sportieve strijd met elkaar aan. Er is volop wat te beleven bij M.H.C. Tempo. Iedereen welkom op Sportpark Rozenoord. Meer info. www.mhctempo.nl Programma 26 oktober 08.45 Training F-jeugd 09.00 Tempo MF1 09.00 Tempo JD1 09.00 Tempo MD4 10.00 Tempo JA2 10.00 Training LG 10.00 Tempo ME2

10.45 Tempo JD3 10.45 Tempo MC1 11.15 Tempo ME4 11.30 Tempo JB2 11.30 Tempo M8E4 12.15 Tempo MA3 12.15 Tempo MD1 13.00 Tempo M8E2 13.15 Tempo MD6 14.00 Tempo MB1 14.00 Tempo MC2 14.30 Tempo J8E1 14.45 Tempo MB5 15.30 Tempo JC1 16.15 Tempo MA2 Programma 27 oktober Tempo D3 Tempo DA Tempo H2 Tempo HA

Danicia Colin 2e en 3e plaats Nederlands Kampioenschap BERGEN OP ZOOM - Danicia Colin was zondag 6 oktober in Kerkdriel waar zij heeft meegedaan aan de Nederlandse Kampioenschappen Kunstrolschaatsen, N.R.B.Cup. Tijdens de discipline verplichte figuren wist Danicia een 3e plaats te behalen met haar goed gereden figuren. Met haar kür schaatste ze zich in de discipline Vrijrijden

naar een 7e plaats. In de Combinatie was er een mooie 2e plaats voor Danicia. Trots nam ze dan ook de medailles in ontvangst op het erepodium: brons en zilver. Tijdens een eerdere wedstrijd in Deurne (België) schaatste Danicia met een mooie kür en goed verdiende punten naar een 1e plaats in de klasse Jeugd. Stralend nam ze dan ook daar de beker in ontvangst op het erepodium.

SV DOSKO BERGEN OP ZOOM - Bij SV DOSKO kan men nog altijd (bedrijfs) oud papier en karton inleveren in de grote containers. De opbrengst is voor de jeugd. Er kunnen nog altijd spelers aanmelden voor de leeftijdscategorie 2007/2008: Mini. Info bij Ruud Brugmans, tel.: 0641504241. Op zondag 27 oktober houdt SV DOSKO een oktoberfest. Tijdens de wedstrijd DOSKO 1-de Zouaven 1, aanvang 14.00 uur. Bierpullen, lederhosen, braadworsten, Duitse meezingers en natuurlijk veel bier. Programma Woensdag 23 oktober 18.30 DOSKO E1-Lepelstraatse Boys E1 Donderdag 24 oktober 20.00 DOSKO VE 2-Halsteren VE 1 20.30 Halsteren VE 2-DOSKO VE 1 Zaterdag 26 oktober 14.30 RCS A1-DOSKO A1 14.30 DOSKO B1-SSV’65 B1 12.30 DOSKO C1-SJO Lebo/SVN C1

12.45 Internos C3-DOSKO C2 12.30 DOSKO C3-Tholense Boys C2 12.30 RCS D1-DOSKO D1 10.30 DOSKO D2-Nw. Borgvliet D1 12.30 Steenbergen D4-DOSKO D3 09.00 DOSKO E1-Smerdiek E1 10.15 Victoria’03 E2-DOSKO E2 09.00 DOSKO E3-WVV’67 E2 09.00 DOSKO E4-Meto E3 09.00 DOSKO F1-MOC’17 F3 10.15 Halsteren F3-DOSKO F2 09.00 DOSKO F3-SC Kruisland F1 11.00 NVS M1-DOSKO M1 Zondag 27 oktober 14.30 DOSKO 1-De Zouaven 1 11.30 DOSKO 2-DIA 2 13.00 DOSKO 3-Vlissingen 2 11.30 Zeelandia Middelburg 4-DOSKO 4 12.00 SC Kruisland 3-DOSKO 5 10.00 SC Emina 4-DOSKO 6 12.00 Victoria’03 4-DOSKO 7 10.00 DOSKO 8-Rimboe 5 10.00 DOSKO 9-Cluzona 4 10.00 NSV DA 1-DOSKO DA 1 13.00 DOSKO DA 2-Meto DA 1

Halsteren wint overtuigend de topper tegen Unitas HALSTEREN - Halsteren heeft zondag 20 oktober op overtuigende wijze de topper in de 2e klasse tegen de koploper Unitas gewonnen met 5-2. Vooral in de 1e helft speelde Halsteren een dwingende wedstrijd, waarbij de snelle scores natuurlijk wel voor een steun in de rug zorgde. Al in de 3e minuut zorgde Antoine van Mechelen er voor dat het talrijke publiek kon juichen voor een mooie goal. Een kwartiertje later was een goed genomen vrij trap van Danny van Nijnatten wederom een reden om te juichen. Prima ingeschoten en 2-0 op het scorebord. Dit was tevens het sein voor Unitas om toch wat sterker aan te gaan dringen. Dat gaf dan het team van Halsteren de mogelijkheid om met snelle uitbraken gevaar te stichten. Zo ook in de 35e minuut toen Antoine van Mechelen een geweldige rush vanaf de middenlijn naar het doel afrondde met een schitterend doelpunt. Met de 3-0 stand kon Halsteren met een goed gevoel

gaan rusten. Dit betekende overigens niet dat hiermee de wedstrijd gespeeld was. In de 2e helft kwam Halsteren goed uit de startblokken. Doordat het spel heen en weer ging, bleven de kansen ook wat achter. Weer was het Antoine van Mechelen, die een overigens een prima wedstrijd speelde, die het 4e doelpunt voor zijn rekening nam en daarmee toch min of meer de wedstrijd definitief op slot gooide. Unitas trachtte nog wel enige druk uit te oefenen, maar zonder resultaat. Halsteren maakte er zelfs 5-0 van door Danni Gladdines wiens 1e balcontact gelijk een doelpunt was. Daarna zakte de concentratie bij Halsteren enigszins weg en veroorzaakte helaas toch nog tot 2 tegendoelpunten, waarvan de laatste uit een penalty werd gemaakt. Al met al een geweldige wedstrijd met een mooi resultaat. Dit gevoel moet het team voorlopig maar enige tijd vasthouden. Ook als er volgende week uit gespeeld moet worden tegen Groen Wit uit Breda.


AUTOâ&#x20AC;&#x2122;S

ONDERHOUDSBEURTEN

REPARATIE/STORINGEN REMMENSERVICE AUTORUITEN TREKHAKEN

AUTOSERVICE

SCHADE WIELEN ACCUâ&#x20AC;&#x2122;S

BANDENSERVICE

Waar andere stoppen, wij >40 jaar gasgeven

AIRCO APK

Iedere maand actie, zie desnep.nl

-Wij uitleesapparatuur hebben voor alle type

Mercedes, Ford, of Kia -Wij werken met â&#x20AC;&#x153;binnen zonder afspraakâ&#x20AC;? -Wij ook voor deze merken storingen oplossen -Wij voor alle merken onderhoud en reparatieâ&#x20AC;&#x2122;s doen -Wij zoals bij alle merken stukken goedkoper zijn dan dealers. Goedkoper dan Bovag of universeel garageâ&#x20AC;&#x2122;s met behoud van service en kwaliteit -Wij werken voor alle leasemaatschappijen -Wij uw banden en wielen gratis ophalen -Wij altijd zorgen voor opslag van banden en wielen Bergen op Zoom, Poortweg 2, T.0164-233676 DESNEP.NL Uw krant is bij uitgeverij De Bode in uitstekende handen Informeer vrijblijvend naar onze mogelijkheden: Tel. 076 599 81 11 | www.internetbode.nl

ntal e n i t n Co R14T 5 6 / 5 15

50 , â&#x201A;Ź 62

9,â&#x20AC;&#x201C; â&#x201A;Ź 49 velgen n le a t incl. s te set Comple

trol n o c w Sno Pirelli 5/55R 15T 20 0

5 , â&#x201A;Ź 112

ental n i t n o C R15T 5 6 / 5 19 50

GEVRAAGD Tevens uw adres voor gebruikte auto-onderdelen.

Telefoon 0165 - 341913 Autodemontagebedrijf Franken Heimolendreef 36a - Rucphen

AUTOMONTAGEBEDRIJF

Belder 100 4704 RK Roosendaal Tel.: 0165 - 39 80 20 Fax: 0165 - 39 57 07 E-mail: info@autoschadeteamroosendaal www.autoschadeteam.nl

Koperslagerij 2 4651 SK Steenbergen Tel.: 0167 - 563178 Fax: 0167 567878 E-mail: info@vangilsautoschade.nl www.autoschadeteam.nl

Marconilaan-Noord 63 4614 HB Bergen op Zoom Tel.: 0164 - 23 47 79 Fax: 0164 - 23 37 77 E-mail: info@autoschadeteamtouw.nl www.autoschadeteam.nl

Openingstijden: ma. - vr. van 08.00 uur - 18.00 uur za. van 09.00 uur - 12.00 uur

Openingstijden: ma. - vr. van 08.00 uur - 18.00 uur

Openingstijden: ma. - vr. van 08.00 uur - 18.00 uur za. van 09.00 uur - 12.00 uur

JOKO

Â&#x2021;6ORRSORRSVFKDGHDXWRÂśV PRWRUVWHNRRSJHYUDDJG Â&#x2021;$OOHJHEUXLNWHRQGHUGHOHQ RQOLQH Â&#x2021;9ULMZDULQJELMRSKDOHQ Â&#x2021;5HSDUDWLHHQRQGHUKRXG Lid ARN-Stiba-RDW

Jammer dat ons werk onzichtbaar is... VESTIGINGEN IN: Bergen op Zoom - Borssele - Goes - Middelburg - Nieuwe-Tonge - Oostburg Roosendaal - Steenbergen - Terneuzen - Vlissingen - Yerseke - IJzendijke - Zierikzee

0DDOEHUJHQVWUD:HUQKRXW 7HO LQIR#MRNR]XQGHUWQO ZZZMRNR]XQGHUWQO

WINTERWIELEN WISSELWEKEN OOK â&#x20AC;&#x2DC;S AVONDS* OPEN OP: DONDERDAG

7 NOV.

DONDERDAG

14 NOV.

DONDERDAG

21 NOV.

DONDERDAG

28 NOV.

PLAN NU ONLINE EEN AFSPRAAK IN VIA DE WEBSITE

WWW.AUTOMOTIONS.NL/WISSELWEKEN * KIJK OP WWW.AUTOMOTIONS.NL/WISSELWEKEN VOOR DE AVONDOPENINGSTIJDEN PER VESTIGING.

â&#x201A;Ź 62,

,â&#x201A;Ź 579 vanaf n e lg e talen v incl. s te set le p m Co

lin MicheR17V 5 225/4

, 5 8 1 â&#x201A;Ź Prijzen per band, exclusief â&#x201A;Ź 17,50 voor montage, lood, ventiel en verwijderingsbijdrage, inclusief BTW. Exclusief uitlijnen.

ALLE VESTIGINGEN ZIJN VOOR U OPEN!

MEER INFORMATIE OF DIRECT EEN AFSPRAAK MAKEN?

WWW.AUTOMOTIONS.NL/WISSELWEKEN Onderdeel van de Automotions Groep. Uw partner in (auto)mobiliteit in Zuidwest Nederland. www.automotions.nl


KERKELIJK

GERTRUDISKERK Burg. Stulemeijerlaan 8, 4611 EE Bergen op Zoom; tel. 0164-233574; gertrudis@ rkboz.nl; Bereikbaarheid parochiecentrum: elke werkdag tussen 9.00 en 12.00u: tel. 233574. Contactpersoon: pastoor Paul Verbeek, tel. 06-83215322, paulverbeek@ rkboz.nl. Zondag 27 okt. 9.30u: Feest van de Kerkwijding. Eucharistieviering. Voorganger: Pastoor Paul Verbeek. Zang: HMR Gemengd Koor. Intenties: Antoinette Augustijn-v. Turnhout, o.families Beuken en v. Mechelen, Fransje Kemme-Röttger, Marja Touw de Groot, Piet Bruijs. 16.00u: Vesperdienst met aansluitend concert. Middaggebed: Van maandag t/m vrijdag om 12.15u in de Dagkerk van de Gertrudiskerk. Agenda parochie: wo 23 okt. 19.30u Meditatiegroep, 20.00u Gez. Bijeenkomst PKC; ma 28 okt. 14.00u Zonnebloem binnenstad, 20.30u NKC; di 29 okt. 9.30u Teamoverleg; wo 30 okt. 19.30u Meditatiegroep. Doop: De (gezamenlijke) doopdiensten vin-

den eens in de maand plaats. Opgave op het parochiecentrum. Eerstvolgende data: 10 nov., 8 dec. en 13 jan. Meilust: Zondag 27 okt. 10.15u: Woorden Communieviering. Voorganger: Pastor Jo Staps. Huize St. Catharina: Zondag 27 okt. 9.30u: Eucharistieviering. Voorganger: Pastor Ton Willemsen. Op iedere weekdag is er ‘s morgens om 9.15u een dienst in de Kapel: maandag, dinsdag en vrijdag: Eucharistie; woensdag geen viering en donderdag: Woord- en gebedsdienst. O.L.VROUW VAN LOURDES Pr. Bernhardlaan 66, 4615 BD, tel 234867, tel. praathuis/kerk 235106, fax 251530, olvlourdes@rkboz.nl. De administratie is bereikbaar elke werkdag van 9.30 tot 11.30u, tel. 234867. Contactpastor: diaken Co v. Bekkum, tel. 233574 of via de administratie. Vrijdag 25 oktober 18.30u: Scheldeflat. Woord-/communieviering. Voorganger: zuster P. Friskes. Int: Geen. Zondag 27 oktober 9.30u: Woord-/com-

munieviering. Voorganger: Pastoraal werkster M. Zopfi. Int: o.e. Musters-Klaassen, Joseph Hopstaken, o.o. Gieles-de Groot, Corrie v. Wijnen-Bogers, Wies v. Dijk-de Crom, t.e.v. Onze Lieve Vrouw van Lourdes, Gerard v.d. Aarsen. Dinsdag 29 oktober 9.00u: Woord-/communieviering in de grot. Voorganger: Dhr. M. Kuipers. Woensdag 30 oktober 19.00u: Rozenkrans in de grot. Rozenkrans. In de oktobermaand bidden wij weer iedere woensdagavond om 19.00u de rozenkrans in de grot. Intenties kunt u opgeven via het schrift achter in de kerk of via de administratie. Vreemd muntgeld. De vakantie is weer voorbij en als u muntgeld uit het buitenland mee terug heeft gebracht en niet meer weet wat u er mee moet doen dan zijn wij daar erg blij mee. U kunt het inleveren op het secretariaat maar mag het ook in een envelop in de brievenbus stoppen. De Stichting Vrienden van de Lourdeskerk is er blij mee. Alle beetjes helpen. Boekenkast. De vakanties zijn weer

Prikbord Oktober: Mariamaand Wekelijks is er gedurende de oktobermaand weer de gelegenheid tot het samen bidden van de Rozenkrans. Dinsdag 16.00u in de kapel van het Markiezenhof, woensdag 19.00u in de grot van de Lourdeskerk en in de Heilig Hartkerk. Oktober: Wereldmissiemaand Missio richt dit jaar in de wereldmissiemaand haar aandacht op een Afrikaans land, Tanzania. Het thema dit jaar is ‘Gods Woord’. In kleine christelijke gemeenschappen in Tanzania leest men wekelijks het Woord van God en bespreekt met elkaar hoe dit betrekking heeft op het dagelijks leven. Beiden met elkaar en delen elkaars zorgen. Helpen waar mogelijk. Op ons wordt de komende maand een beroep gedaan hen met ons gebed en materieel in hun leefomstandigheden te ondersteunen. Kijk voor info op www.missio.nl U kunt uw bijdrage storten op rekeningnummer 1566 t.n.v. Missio Wereldmissiemaand te Den Haag. Kledinginzameling Uw aandacht wordt gevraagd voor de najaars kledinginzameling “Mensen in nood”. Deze inzameling wordt gehouden op zaterdag 2 november van 10 tot 12 uur in alle kerken van Bergen op Zoom. U mag inleveren bruikbare kleding, schoeisel en huishoudtextiel, verpakt in plastic zak. Na sortering wordt de kleding verkocht en gaat de opbrengst naar projecten van “Mensen in nood” en verder wordt de kleding verkocht tegen een betaalbare prijs in Afrika en Oost-Europa, daar is grote behoefte aan betaalbare kleding. Namens Sam’s kledingactie, bij voorbaat dank voor uw ondersteuning. Allerheiligen Op vrijdag 1 november is er een stedelijke Eucharistieviering in de Gertrudiskerk om 19.00u. Voorganger: Pastor Ton Willemsen Zang: HMR Cantorij. Allerzielen Op zaterdag 2 november zullen de overledenen van wie we afgelopen jaar in een van de kerken afscheid hebben genomen met name herdacht en genoemd worden in de vieringen om 19.00u (kerk Goddelijke Voorzienigheid 17.00u). Het gedachteniskruisje zal aan de nabestaanden worden uitgereikt. Tot en met het laatste weekend van oktober ligt een ‘boek van herdenken’ in de gedachtenishoek van iedere kerk. Daarin kunnen de namen geschreven worden van hen die deze dag in het bij-

zonder, misschien in stilte, in gedachte zijn maar veelal reeds langer geleden zijn overleden. Tijdens de Allerzielenviering zullen deze dierbare overledenen ook met name genoemd en herdacht worden. Rogier orgel 150 jaar Zondag 27 oktober, ’s middags om 16.00 uur, verzamelen Lutheranen van de Evangelisch-Lutherse Gemeente van Bergen op Zoom en van heel Luthers Brabant zich in de Gertrudiskerk. Het is de kerk waarin hun erfgoed wordt bewaard én gebruikt. Herdacht wordt deze middag hoe hun Rogier-orgel dit jaar 150 jaar geleden werd ingespeeld. Een ieder is van harte uitgenodigd voor een korte oecumenische vesperviering waarin ds. Fia Tempelaar uit Eindhoven voorgaat en HMR Lutherse muziek (Bach. Mendelssohn) zingt. Het Rogier-orgel (en voor het concert ook het Ibach-orgel) wordt tijdens de korte viering en het aansluitende orgelconcert bespeeld door de gerenommeerde Lutherse organist Aart Bergwerff. De middag wordt besloten met gelegenheid tot elkaar ontmoeten onder het genot van aan hapje en een drankje. De korte viering en het aansluitende concert is voor eenieder vrij toegankelijk. Feest van de kerkwijding Zondag 27 oktober wordt tijdens de Viering van 9.30u in de Gertrudiskerk het feest van Kerkwijding feestelijk gevierd. Het is de zondag die het dichtst gelegen is bij 25 oktober, de eigenlijke dag om dat feest te vieren voor kerken waarvan de wijdingsdatum onbekend is. Voor de Gertrudiskerk is dat in de middeleeuwen, “ergens” rond of na 1200 al gebeurd, maar zeker nog enkele keren in de 15e eeuw! De gedachtenis aan de heilige Gertrudis neemt een bijzondere plaats in tijdens deze viering die feestelijk verzorgd wordt door HMR-gemengd koor o.l.v. Hans Smout. Nieuw Borgvliet Zondag 3 november om 12.00u is er een korte plechtigheid op de begraafplaats te Nieuw Borgvliet. Zr.Paula Friskes zal dan de graven en urnen zegenen en voorgaan in gebed. Tot slot wordt de Last Post geblazen. 4e Week van het boek Van 3 t/m 10 november is de 4e week van het boek. Dit is georganiseerd door de kerken ”rond de Brabantse Wal”. Er vinden activiteiten plaats op diverse locaties op de Brabantse Wal. Informatie en boekjes kunt U vinden bij de verschillende kerken.

voorbij. Misschien tijd om eens een kijkje te nemen in de boekenkast achter in de kerk. Voor een klein bedrag kunt u een boek meenemen en u steunt daarmee het restauratiefonds van de kerk. Er is voor elk wat wils te vinden. Kledingdepot Mensen in Nood. De kerk van Onze Lieve Vrouw van Lourdes is kledingdepot voor Mensen in Nood. U kunt hier op werkdagen tussen 9.30 en 11.30u kleding afgeven, verpakt in gesloten plastic zakken. Doopvieringen: Wanneer ouders hun kind(eren) willen laten dopen, vragen wij om contact op te nemen met het parochiesecretariaat (liefst 2 à 3 maanden van tevoren). De gemeenschappelijke doopvieringen vinden plaats op de zondagen 3 november en 1 december om 12.00u. Agenda: Vrijdag 25 oktober is er van 19.00 tot 22.00u weer een tieneravond “on the move” in het praathuis. Maandag 28 oktober om 20.00u vergadering van de deelraad in het praathuis. HEILIG HART VAN JEZUS Kastanjelaan 160, 4621 HK Bergen op Zoom. Tel. pastorie 0164-234069. Spreekuur: maandag-, dinsdag- en donderdagochtend van 9.30 tot 11.30u. Contactpastor: pastor M. Zopfi, heilighart@rkboz.nl. Zondag 27 oktober 11.00u: Woord- en Communieviering. Voorganger Pastor M. Zopfi. Intenties: Voor al de overleden parochianen, en voor spoedige genezing van een ernstig ziek meisje. Iedere donderdag om 9.30u Woord- en Communieviering: in de Dagkerk, iedereen is welkom en kan aansluiten, ingang Pastorie Kastanjelaan 160 of ingang Dagkerk. Rozenhoedje: Iedere woensdagavond in de oktobermaand om 19.00u wordt het rozenhoedje gebeden in de Dagkerk met medewerking van zuster Paula, iedereen kan aansluiten.

Doopvieringen: Gemeenschappelijke doopvieringen vinden plaats op iedere 3e zondag van de maand. Wij verzoeken u hiervoor tijdig contact op te nemen met de pastorie (tel. 234069). Kinderwoorddienst: Zondag 27 oktober is er tijdens de dienst van 11.00u weer een Kinderwoorddienst, de jongens en meisjes zijn weer van harte welkom. GODDELIJKE VOORZIENIGHEID Van Heelulaan 73, 4624 BL, tel. 0164236371, voorzienigheid@rkboz.nl De administratie is bereikbaar elke werkdag van 9.30 tot 11.30u (0164-236371). Contactpastor: diaken Co v. Bekkum tel. 0164-233574 of via de administratie. Zaterdag 26 oktober 17.00u: Eucharistieviering. Voorganger: pastoor P. Verbeek. Intenties: Anna Leydekkers. Woensdag 30 oktober 9.00u: H. Antonius Abt (Eigen Haard); Woord- en Communieviering. Voorganger: pastor M. Zopfi. Kledinginzameling: Op zaterdag 2 nov. is er een kledinginzameling voor Mensen in Nood. U kunt kleding, schoenen en huishoudtextiel in gesloten zakken inleveren tussen 10.00 en 12.00u bij de pastorie van de Goddelijke Voorzienigheid. Doop: De doopvieringen vinden plaats op de laatste zondag van de maand. U kunt u hiervoor bellen met de administratie, tel. 236371. Lezingen: 26 en 27 oktober: Sir. 35, 12-14 + 16-18; 2Tim. 4, 6-8 + 16-18; Lc. 18, 9-14. ’t Zaaltje: voor het reserveren en huren van ’t Zaaltje onder de kerk kunt u aldaar terecht op dinsdagavond van 18.15-19.15u. Telefonisch kunt u de beheerder bereiken onder nr. 06-45640680 (’t Zaaltje). Eigen Haard: Woensdag 30 oktober om 9.00u een Woord-en Communieviering in Eigen Haard. Voorganger: Pastor Mary Zopfi-de Bruin. Intenties: Frans Verraes en overl. familie; o.o. Vriens-Bergs en familie, Pieter Deurlingk, de heer Hamelink.

Pastoraal hoekje Als iemand sterft, is het moeilijk om woorden te vinden om iemand te troosten. Als iemand gestorven is, is het bijna nog moeilijker om woorden van troost uit te spreken. Ieder ervaart het gemis van een vader, dochter, broer, vriendin of partner op zijn of haar eigen manier. Rouwen is een proces waar we zelf doorheen moeten, ieder volgt daarin zijn eigen weg. Mensen daaromheen kunnen daarbij ondersteunen, daarvoor ruimte bieden, maar het rouwen zelf kan niemand van je overnemen. Dat moet je zelf doen. Regelmatig ervaren we als pastores dat we juist in de tijd na de uitvaart te kort schieten in die ondersteuning. Terwijl onze traditie juist een grote schat aan liederen en rituelen heeft. Ik ben

daarom blij dat we als parochie vanaf november van dit jaar regelmatig ‘stilstaan bij het verlies van een dierbare’. Door om de drie maanden een moment van bezinning en ontmoeting te organiseren. De eerste bijeenkomst vindt plaats op zondagmiddag 24 november. Kort daarvoor, met Allerzielen, herdenken we volgens onze traditie onze dierbare overledenen van het afgelopen jaar. Voor de laatste keer in de vier verschillende geloofsgemeenschappen. Een goede aanleiding om juist dit jaar naast de overledenen van het afgelopen jaar alle gestorven mensen die wij nog dagelijks missen met name te noemen. U kunt gedurende de gehele maand hun namen optekenen in het boek wat u kunt vinden in de gedachtenishoek van iedere kerk. Mary Zopfi-de Bruijn

KERKELIJK NIEUWS HALSTEREN Protestantse Gemeente te Halsteren en Nieuw Vossemeer: Elke zondag 10.30u. dienst in de St. Martinuskerk, Dorpsstraat 20 te Halsteren. Predikant: Ds. H. van het Maalpad, Zwartewaal 46, 4717 NS Bergen op Zoom, tel.: 0164-231992, email: hcvhmaalpad@home.nl. Voor info: B. van Weesep tel.: 0164-683941. Zondag 27 oktober: eredienst in de St. Martinuskerk; Ds. T. Bouw uit Gouda. H. Quirinuskerk, Lindenlaantje 13, tel: 0164-682310, secretariaat@quirinuskerk. nl. Secretariaat parochiekern open op maandag en donderdag van 10.00-12.00u. Pastores Han Akkermans en Lenie Robijn bereikbaar via tel.: 0164-680381. In dringende gevallen te bereiken via tel.: 06-10688964. Parochiebijdrage Rabo: 11.88.00.647 t.n.v. RK Parochiekern H. Quirinus Halsteren. Zondag 27 oktober 09.30 uur: Gezinsviering, Woord, Gebed en Communieviering, voorganger pastor Hein Paulissen m.m.v. het Dameskoor, Int:

Ria van Maldegem-Mulders, overl. fam. Luijks-Adriaansen, Anna Laanen-Sebregts, Jan van Aert, overl. leden van de KBO, Paul Goossens, jgt. Kees Roks en Dianneke, jgt. Broer Verswijveren, Margaretha Akkermans-Meesters. Donderdag 31 oktober 09.00 uur: Eucharistieviering, doop: Myrna de Jong en Sophie Smeets. Zorgcentrum St. Elisabeth: Kerkdienst elke donderdag 14.00u in de kapel. Donderdag 24 oktober: Eucharistie, Pastor H. van Geel. Evangelische Gemeente Het Anker: Samenkomst: iedere zondag om 10.00u in basisschool De Biezenhof (ingang pad naar het Hazenbos). Zondagsschool en crèche tijdens dienst. Na samenkomst: koffie en onderling contact = omzien naar elkaar. Geloven willen we doen. Info: 0164-249650. LEPELSTRAAT H. Antonius van Padua - St.Christoffel parochie: Pastores Han Akkermans en

Lenie Robijn. Regiosecretariaat: 01646830381. Zaterdag 26 oktober 19.00 uur: Euch.: Uw gebed wordt gevraagd voor: o.o. Mertens-De Krom, Piet Bogers, o.o. Veraart-Van Schilt, Gerardus Oostvogels e.v. Jacoba van Tillo, Jos Princen e.v. Cor van Oevelen, o.o. Van Loon-Keijsers en zoon Rinus, o. fam. Helmons, o.o. Huijsmans-Schetters en zoon John, Thomas de Kock e.v. Betsie Minnaard, o. echtp. Van Geel-Gabriëls. Voorganger : Past. H. van Geel, lector: L. Beijaerts, misdienaars: Rens en Michaëla, zang: Dameskoor. Dinsdag 29 oktober 19.00 uur: Euch.: Ter ere van de H. Antonius voor onze gezinnen. Voorganger: Past. N. Blaauwhof. BERGEN OP ZOOM Evangelische kerk de Schuilplaats: Elke zondag 10.00u in Markiezaatscollege, Nobellaan 50. Info: www.schuilplaats. com. Gereformeerde kerk (vrijgemaakt): Elke zondag om 09.30 en 16.00u. in de PAGINA 18

Emmaüskerk, Korenberg 90. Info: www. bergen-op-zoom.gkv.nl Protestantse Gemeente: Ontmoetingskerk zondag 10.00u Bolwerk Zuid 134. Lievensberg ziekenhuis: Elke zondag 10.00u in de aula. Zondag 27 oktober: H. Stallaert , W en C. Cel-Kerk Levend Woord Brabant-Zeeland: Pastors: Jorden & Debora Spijker, Plantagelaan 8, 4631 CS Hoogerheide, 0164-612927, www.lwgbz.nl, jordenspijker@home.nl. Cursus budgetteren in de privé situatie ‘Jouw geld telt’ vanuit SHM Bergen op Zoom, vijf avonden in september en oktober. Aanmelden via schuldhulpmaatjeboz@ gmail.com. Iedere week zijn er Open Celgroepen, kleine groepen, in Hoogerheide en Bergen op Zoom. Zondag 27 oktober 10.30u: Celebration, kerkdienst, met ‘Ieder heeft iets’ zoals een gedicht, een lied, een.... Locatie: Kastanjelaan 53A, Bergen op Zoom. Evangelische Baptisten Gemeente:

Elke zondag 10.00u in de Stichting Welzijn Ouderen, Keldermanslaan 5, Bergen op Zoom. Nieuw Apostolische Kerk: Elke zondag 10.00u en woensdag 20.00u, Marslaan 5. Voorganger dhr. Fr. Rijnders, Priester dhr. R. Voll. Kapel zorgcentrum Catharina: Viering, Catharinaplein 25, 09.30u, via hoofdingang van het zorgcentrum. Chr. Gemeenschap De Schakel: Zondag 10.00-11.30u in het Kwadrant, Oberonstraat 2, Bergen op Zoom. Info: J. Vega Sanchez, 0166-60587. Jehova’s Getuigen Koninkrijkszaal: Glimesstraat 10, Bergen op Zoom, tel.: 0164-256965. Diensten: dinsdag t/m donderdag 19.30-21.15u., zaterdag 10.00-11.45; 17.30-19.15u., zondag 10.0011.45u. Verpleeghuis Moermont: Elke zondag 11.00u in Evenementenzaal. Zondag 27 oktober: Pastor T. Willemsen, Eucharistieviering.


Omdat je graag vooruit wilt AB Werkt helpt mensen aan werk, en werkgevers aan mensen. Wij hebben werk voor aanpakkers in o.a. agro, food en industrie. Ook hebben wij mogelijkheden in bijvoorbeeld grond-, weg- en waterbouw en groenvoorziening. Wij werken voor jóu! Wij zijn een coöperatie, wat betekent dat we niet primair uit zijn op winst. Voor jou als werknemer willen wij vooral een goede werkgever zijn. We proberen je méér te bieden dan een baan en een salaris. Wij gaan in je investeren, denken mee over loopbaanontwikkeling en bieden je gerichte coaching en opleidingen. Al onze vacatures online Ga naar onze site www.ab-werkt.nl voor een overzicht van al onze vacatures. Je kunt via de site ook meteen solliciteren. Zit jouw functie er niet bij? Schrijf je dan online in en wij nemen snel contact met jou op om te bekijken wat de mogelijkheden zijn.

Volg ons op:

www.ab-werkt.nl

Werk voor aanpakkers! Livingstoneweg 42, 4462 GL Goes. T 0113 - 23 36 66


ZZZFQO

PXY&%DVLV'HDFWLHJHOGWDOOHHQYRRUGHLQGHZLQNHODDQZH]LJHYDULDQWHQ

.FK7}JH NUXLG $ + ( * 1 ( / $ 9(56*(0 NDOIV}ELRORJLVFK}YHJHWDULV

&DJHU UXQGHU}JHPHQJG}WDUWDDU}NLS}

RD P&9DUNHQV ILOHWODSMHV

JUDP

&:LWORI ORV

NLOR

$PVWHOELHU NUDWWHQยกIOHVMHV ยกPO+HURIUXLW FR

+RPHPDGH HQDPEDFKW SDNNHWWHQ

DOOHYDULDQWHQ IOHVVHQยกOLWHU DOOHFRPELQDWLHVPRJHOLMN

DOOHYDULDQWHQ SDNNHQ DOOHFRPELQDWLHVPRJHOLMN

.5$77(1

%LMGHNDVVDNULMJWXNRUWLQJ RSGHWRWDDOSULMV

&RFD&ROD)DQWDHQ6SULWHOLWHU DOOHYDULDQWHQ DOOHFRPELQDWLHVPRJHOLMN

 

&RQLPH[ERHPERHVNHWMDS NURHSRHNPL[HQHQZRNVDX]HQ DOOHYDULDQWHQ VWXNV DOOHFRPELQDWLHVPRJHOLMN

OLWHU

)/(66(1

 OLWHU

%LMGHNDVVDNULMJWXNRUWLQJ RSGHWRWDDOSULMV

Bergen op Zoom'H9H\9RJHODDUย‡Bergen 3ODDWVKLHUGHDGUHVJHJHYHQV ELMYRRUNHXULQWKHVDQVEROG

op Zoom3LXVSOHLQ3LXVSOHLQย‡RoosendaaO/DXUHLMVHQ/LQGHQEXUJย‡Halsteren, Diepeveen, Vogelenzang 95 :HHN $DQELHGLQJHQ]LMQJHOGLJYDQZRHQVGDJWPGLQVGDJRNW$FWLHVJHOGHQXLWVOXLWHQGYRRUGHLQGHZLQNHODDQZH]LJHYDULDQWHQ$DQELHGLQJHQ]LMQQLHWEHVWHPGYRRU JURRWYHUEUXLNHUVHQRIZHGHUYHUNRSHUV9RRUDOOHSURGXFWHQLQGH]HDGYHUWHQWLHJHOGWPD[LPDDOGH]HOIGHDDQELHGLQJHQSHUNODQW23 23'H]H]LMQXLWVOXLWHQGJHOGLJ]RODQJ GHYRRUUDDGVWUHNW3ULMVZLM]LJLQJHQGUXNIRXWHQHQXLWYHUNRFKWYRRUEHKRXGHQ&%9'DWDEDQNZHJ$/$PHUVIRRUW

.LMNYRRURQ]HDDQELHGLQJHQRRNRSZZZFQO

6OLPEH]LJ

Dboz 20131023  
Dboz 20131023