Page 1

THUIS IN DE REGIO

MIDWEEKEDITIE

O P L AG E :

V L I S S I N G S E

18 SEPTEMBER 2013 WEEK 38

Uitgeverij

22.000

TOTA L E O P L AG E Z E E L A N D EN WEST-BRABANT:

de

bode

ACTUALITEIT

VLISSINGEN DECOR FBTS

bv

I

Postbus

22,

4880

ONROEREND GOED

AA

Zundert

AUTO’S

I SPORT

Volg ons via twitter: @VlissingseBode

Te l .

076

599

8 111

KERKELIJK NIEUWS

I

480.000

www.internetbode.nl VACATURES

FORT RAMMEKENS ZIT WEER IN RUSTIG VAARWATER

Juke Joints viert jubileum in de Piek

Presentatie plannen film Michiel de Ruyter

VLISSINGEN - In de Piek in Vlissingen viert de Zeeuwse bluesband The Juke Joints zaterdag zijn 30-jarig jubileum. De masters of rock rollin’ blues stonden in hun lange carrière op alle podia in de provincie, maar waren en zijn ook veelvuldig in het binnen- en buitenland te zien. In 2012 kregen ze de Dutch Blues Award voor de beste Nederlandse bluesband. Op hun laatste cd ‘Going to Chicago’ staan gastoptredens van zanger en gitarist Ronnie Baker Brooks, Eddy ‘The Chief’ Clearwater en Ana Popovic. The Juke Joints bestaat uit Peter Kempe, Michel Staat, Derk Korpershoek en Sonny Boy van der Broek. Het concert begint om 21.30 uur.

VLISSINGEN - Regisseur Roel Reiné presenteert vrijdag zijn plannen voor zijn film over Michiel de Ruyter. Scenarist Alex van Galen is ook aanwezig. De presentatie vindt plaats tijdens Film by the Sea in Vlissingen. De film over de zeeheld moet deels worden opgenomen in Vlissingen en Zeeland. ‘The Delivery’, het regisseursdebuut van Reiné, was de openingsfilm van de eerste editie van Film by the Sea in 1999. Tijdens deze 15e editie gaat zijn laatste film ‘Dead in Tombstone’ met onder meer Mickey Rourke en Danny Trejo in première. Het levensverhaal van Michiel de Ruyter moet in 2015 klaar zijn, als Vlissingen viert dat het 700 jaar stadsrechten heeft.

Tweede druk voor ‘Zondig in Zeeland’

Bert Vos gestopt als bestuurder ADRZ

VLISSINGEN - ‘Zondig in Zeeland’ van Kick Uitgevers in Rotterdam krijgt een tweede druk, omdat er bij de Zeeuwse boekhandels nog altijd grote belangstelling bestaat voor het boek. Binnen tien maanden waren alle exemplaren van de vorig jaar september verschenen bundel uitverkocht. ‘Zondig in Zeeland’ is samengesteld door Peter de Jonge. Er staan verhalen in van Zeeuwse schrijvers en publicisten als Franca Treur, Oek de Jong, Katinka Polderman, Freek de Jonge, Wim Hofman, Carolijn Visser en Rinus Ferdinandusse. Zaterdag zijn zes korte films naar aanleiding van de verhalen uit het boek in première gegaan tijdens Film by the Sea.

VLISSINGEN - Bert Vos is vorige week met onmiddellijke ingang gestopt als lid van de Raad van Bestuur van het Admiraal De Ruyter Ziekenhuis (ADRZ) in Goes en Vlissingen. ‘De persoonlijke situatie van de heer Vos, gecombineerd met de afstand tussen wonen in het oosten van het land en werken en de opgaven waarvoor het ADRZ zich gesteld ziet, is voor hem na ruim vier jaar te belastend’, stelde het ziekenhuis in een verklaring. Vos trad in mei 2009 aan. Hij hield zich voornamelijk bezig met de financiële situatie van de ziekenhuizen. Huybert van Eck blijft aan als hoofd van de Raad van Bestuur. Het ADRZ zei vorige week snel met een opvolger te komen.

VLISSINGEN - Het nieuwe loodsvaartuig Pollux is woensdag bij de Timmerfabriek in Vlissingen gedoopt door Ann De Smedt, echtgenote van Vlaams minister-president Kris Peeters. De Pollux is het tweede in een reeks van drie nieuwe loodsboten. De 81 meter lange Pollux heeft Vlissingen als thuishaven en komt te liggen op de kruisport Steenbank. Het kan zo’n vier weken op zee blijven dankzij een grote bunkercapaciteit. Ook heeft het schip zes dubbele hutten voor Nederlandse en Vlaamse loodsen. ‘Het nieuwe loodsvaartuig is speciaal ontworpen voor het grillige golfpatroon van de Noordzee. Het ontwerp zorgt ervoor dat het ook tijdens zware weersomstandigheden op zee kan blijven’, zegt het Loodswezen over de nieuwe aanwinst. FOTOCOLLAGE LEONARD PASSCHIER

College komt met voorstel voor ‘eenduidige en veilige manier van werken’

Beleid voor niet-ontplofte explosieven VLISSINGEN - De gemeente Vlissingen heeft een kaart gemaakt die laat zien in welke gebieden de kans groot is dat er niet-ontplofte explosieven uit de Tweede Wereldoorlog liggen. Voor elk deelgebied zijn aparte regels opgesteld. De commissie algemeen bestuur praat woensdag over het plan. DOOR EUGÈNE DE KOK

Aandacht voor ziekte van Alzheimer VLISSINGEN - Op Wereld Alzheimer Dag organiseert Film by the Sea in Vlissingen zaterdag een filmavond met een inleidend programma rondom de documentaire ‘Forget me not’, een verhaal van David Sieveking over zijn 73-jarige moeder Gretel die met de ziekte kampt. Onderzoeker Diana Nijholt van de Internationale Stichting Alzheimer Onderzoek vertelt tijdens de inleiding wat de ziekte met mensen kan doen. Na afloop van de documentaire kunnen vragen aan haar worden gesteld. De inleiding begint om 16.00 uur. De film om 16.15 uur. Deze duurt ongeveer anderhalf uur. Meer informatie en reserveren kan via de website www.filmbythesea.nl.

Rondetafelgesprek arbeidsparticipatie VLISSINGEN - De Zeeuwse Uitdaging organiseert tijdens Film by the Sea een rondetafelgesprek over ‘arbeidsparticipatie van mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt’. Het vindt plaats in het Care and Cure-paviljoen op donderdag vanaf 14.45 uur. Er schuiven acht gesprekspartners aan: werkgevers die open staan om de doelgroep een werkplek te bieden en maatschappelijke organisaties die cliënten hebben die op zoek zijn naar werk. Doel van het gesprek is om - samen met het publiek - ‘drempels weg te halen’. Belangstellenden zijn welkom om mee te praten. Na afloop is de première van de film ‘Henri’. Meer: www.filmbythesea.nl.

Het college van burgemeester en wethouders wil zo duidelijk maken hoe er in bepaalde wijken en gebieden moet worden omgegaan met bommen uit de Tweede Wereldoorlog, die niet zijn ontploft. Daarmee creëert ze naar eigen zeggen ‘een eenduidige en veilige manier van werken’ in het omgaan met de explosieven. De gemeente heeft samengewerkt met Middelburg en Veere, die inmiddels al zo´n kaart hebben laten maken. Vlissingen is zwaar getroffen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Door de strategische ligging, de havens en de nabijheid van de Atlantik Wall werden er enorm veel bommen op de stad gegooid. ‘Vlissingen werd bijna dagelijks aangevallen door geallieerde vliegtui-

ZEG ‘T MAAR NOG 5 DAGEN

gen’, omschrijft het college de noodzaak van het beleid. De kaart is samengesteld op basis van historische gegevens en gegevens over werkzaamheden die zijn verricht na de oorlogsjaren. Aan de hand van kleuren zijn de verschillen duidelijk gemaakt. In de rode gebieden is de kans het grootst dat er iets in de grond ligt. Daar zijn tussen 1940 en 1945 explosieven neergekomen en hebben na de Tweede Wereldoorlog geen grootschalige werkzaamheden plaatsgevonden. Door dat laatste zijn niet-ontplofte explosieven niet eerder ontdekt. Als in die gebieden werkzaamheden in de grond dieper dan 40 centimeter plaatsvinden ‘dient er onderzoek naar conventionele explosieven te worden uitgevoerd’. De kaart maakt duidelijk dat het gaat om de

VANDAAG IN DE BODE

Senioren

SPECIAL

OM TE STEMMEN VIA ONZE GOEDE DOELEN POLL

www.rolluikgigantzeeland.nl Bereken online uw prijs Geen aanbetaling Voordeligste van Nederland

www.marsaki.nl VOOR HET LAATSTE ACTUELE LOKALE NIEUWS KIJK OP WWW. INTERNETBODE.NL

binnenhavens, het Scheldekwartier, de boulevards, enkele onbebouwde percelen aan de noordrand van Vlissingen en een paar lege plukken in de stad. Naast de risicovolle rode gebieden zijn er ook oranje (gebieden waar oorlogshandelingen plaatsvonden en vooroorlogse bebouwing staat), gele (oorlogshandelingen, maar naoorlogse bebouwing) en groene gebieden, die al zijn onderzocht. De buitenhavens zijn grijs gebied. Daar is nog niets onderzocht en moet per project door de burgemeester worden bepaald of er maatregelen nodig zijn. De kosten die met de onderzoeken zijn gemoeid, moeten worden betaald door degenen die het gebied willen ontwikkelen. De commissie algemeen bestuur praat vanavond over het beleid. De vergadering begint om 19.30 uur.

Kloosterpoort 19 Kapelle 0113-330333

sterk &

VITAAL

Zo blijf je fit!

Fiets elektrisch

Oud goud Hoe zit het nu met: Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten

EDITIE Bergen op Zoom Tholen Steenbergen Woensdrecht

www.internetbode.nl voor het (gratis) aanleveren van al uw nieuws

Première film hospice Het Clarahofje VLISSINGEN - ‘Er mot helemaal niks’, een film over drie ernstig zieke mannen in hospice Het Clarahofje in Goes, gaat zaterdag in première tijdens Film by the Sea. De film is gemaakt door Joop Menting. ‘In deze tijd van bezuinigingen in de zorg benadrukt het Clarahofje het belang van goede en menswaardige zorg rondom ziekte en sterven’, zegt het hopsice. ‘Hoewel de drie hoofdpersonen zich in de laatste levensfase bevinden gaan ze daar verschillend mee om’. De film moet meer inzicht geven in het werk van Het Clarahofje. De documentaire wordt zaterdag twee keer vertoond: om 9.30 uur en 16.00 uur. Meer informatie op www.filmbythesea.nl.

Vierde roze lintje op rij voor het ADRZ VLISSINGEN - Voor het 4e jaar op rij heeft de Borstkanker Vereniging Nederland (BVN) de borstkankerzorg van het Admiraal De Ruyter Ziekenhuis (ADRZ) beloond met een roze lintje. Het wordt uitgereikt aan ziekenhuizen die aan strenge voorwaarden voldoen. De ervaring van borstkankerchirurgen, de snelheid van de diagnostiek en ervaringen van patiënten tellen mee. BVN heeft dit jaar 66 ziekenhuizen een lintje gegeven. Vorig jaar waren dat er 78. Bij het ADRZ zijn vier borstkankerchirurgen in dienst. Elk jaar voeren zij gezamenlijk zo’n 250 operaties uit, voornamelijk in Vlissingen. Volgende maand is er bij het ADRZ een borstkankersymposium.


(HQ K\SRWKHHN QRGLJ

HQPHWHHQ ZHWHQZDW PRJHOLMNLV

%HUHNHQKHW]HOILQKHW5DEREDQN+\SRWKHHNGRVVLHU 3ODQQHQRPHHQKXLVWHNRSHQRIWHYHUERXZHQ"'DQZLOWXJUDDJZHWHQZDW ILQDQFLHHOPRJHOLMNLV0HWKHW5DEREDQN+\SRWKHHNGRVVLHUNXQWXJHPDNNHOLMN EHUHNHQHQKRHYHHOXNXQWOHQHQHQZDWXGDDUYRRUSHUPDDQGEHWDDOW

*DPHWHHQQDDUUDEREDQNQOK\SRWKHHNGRVVLHU 6DPHQVWHUNHU'DWLVKHWLGHHYDQFR存SHUDWLHIEDQNLHUHQ


ACTUALITEIT

Vijftiende editie van Film by the Sea begonnen

Meer dan 130 films om uit te kiezen VLISSINGEN - Film by the Sea 2013 is van start gegaan. Traditiegetrouw begon het Vlissingse filmfestival met de galaopening op vrijdag. Over de rode loper paradeerden de mooiste creaties, Hummers en limousines reden af en aan. Welke bekendheid stapt uit? Wie is die dame ook alweer? Waar ken ik hem toch van? Het toegestroomde publiek genoot met volle teugen en keek de ogen uit. DOOR BO VAN SCHEYEN In de foyer is het een feest van herkenning. Veel genodigden die elkaar om de nek vallen, omdat ze blij zijn elkaar weer te zien of te herkennen van vorig jaar. Bezoekers Elk jaar ontstaan er nieuwe vriendschappen, nieuwe ontmoetingen en veel ontroerende gesprekken na het zien van een prachtige film. Ook de openingsfilm Gabrielle geeft genoeg stof tot nadenken. De film was voor sommigen zelfs oninvoelbaar, zij verlieten halverwege de voorstelling de zaal. De film vertelt het verhaal van een jonge vrouw met een verstandelijke beperking. Het koor waarin ze zingt betekent veel voor haar; daar leert ze ook Martin kennen. Ze wordt verliefd. Op subtiele wijze weet de Canadese regisseur Louise Archambault de moeilijkheden die er dan ontstaan met familie en begeleiding in beeld te brengen. Ze schroomt niet humor te gebruiken om een onderwerp waarbij velen zich ongemakkelijk voelen te belichten. Volgens veel bezoekers is het een mooie film. “Zeker de moeite waard om

te zien”, zeggen de meesten. En er is komende week nog veel meer te zien. Ruim honderddertig films zijn in het programma opgenomen. Hoofdmoot van het festival is en blijft de film- en literatuurcompetitie. Een vakjury kiest uit twaalf boekverfilmingen een winnaar.

‘Eerste winnaar bekend’ Verder zijn er tijdens het festival met als thema ‘Care & Cure allerlei neventhema’s, workshops en lezingen. Ook laat een jongerenjury van zich horen. Dankzij het thema Film and Food wordt de inwendige mens een beetje meer verwend dan anders. Diverse topkoks verrassen het publiek met culinaire hoogstandjes. Prijswinnaar Zaterdag is de eerste winnaar bij Film by the Sea bekendgemaakt: ‘Tot de dood ons scheidt’ van Fifi Visser won de Lions Club Vlissingen Film Award. Lions Club Vlissingen reikte deze award uit aan de beste

Enkele leden van de jongerenjury op de rode loper.

korte film van het project ‘Zondig in Zeeland’. Aan de award is een prijs van 1000 euro verbonden. Visser baseerde haar film op het korte verhaal ‘Abestose’ van Peter de Jonge. Er was een eervolle vermelding

voor Joël Duinkerke met zijn film ‘Roes van de Jeugd’. Deze en de andere vier Zondig in Zeeland films zijn deze week nog te zien op zaterdag 21 september (om 11.00 en 15.30 uur).

FOTO BO VAN SCHEYEN

Meer informatie Het volledige programma van Film by the Sea is te vinden op de website: www.fbts.nl

Monument uit 1547 heropend na restauratie, boekje verschenen over geschiedenis

Fort Rammekens zit na eeuwen eindelijk in rustig vaarwater RITTHEM - Na een grootschalige restauratie is Fort Rammekens in Ritthem sinds vorige week weer open voor Daarin richt schrijfster Jacoline Vlaander lijks gevochten. Als Napoleon in 1815 is publiek. De opknapbeurt was hoognodig, omdat ‘insijpelend water en ongebreidelde plantengroei het letterlijk zich vooral op het lange verleden van Fort verslagen, beginnen mensen uit de buurt Rammekens. Het is gebouwd in 1547 als het fort te strippen en gebruiken de mauit zijn voegen deed bartsen’. DOOR EUGÈNE DE KOK De werkzaamheden aan Fort Rammekens begonnen in november 2011. Doel was de schade die het water en de wortelgroei aanrichten in de toekomst te verminderen en de buitenmuren te herstellen en

opnieuw te voegen. Voor de enorme klus ontving Staatsbosbeheer, die het fort sinds 1972 beheert, onder meer een subsidie van bijna 1,5 miljoen euro van de landelijke overheid. Daarnaast waren er bijdragen van de gemeente, de provincie en Zeeland Seaports. ‘Nu is het weer voor jaren voor-

bereid op een veelbelovende toekomst en biedt het ruimte voor nieuwe initiatieven en goede samenwerkingsvormen’, schrijft regiodirecteur Harry Boeschoten van Staatsbosbeheer in het voorwoord van het boekje dat is geïllustreerd met vele foto’s van de restauratie.

Blijf op de hoogte van het

lokale nieuws www.internetbode.nl

www.internetbode.nl

Fort Rammekens is geconsolideerd en weer open publiek. ter gelegenheid van de heropening is het boekje ‘Fort Rammekens. Een poort naar de toekomst’ verschenen. FOTO ANNET EEKMAN

onderdeel van de verdegingslinie van Karel V, keizer van het Habsburgse Rijk. ‘Fort Rammekens is een van de pronkstukken uit zijn regeerperiode’, aldus Vlaander in het eerste hoofdstuk. Ze beschrijft daarin hoe het fort een militaire functie had en werd aangepast aan de ontwikkelingen in de oorlogsvoering van die tijd. In de 17e eeuw werd het militaire belang van het fort minder en kreeg het vooral een handelsfunctie. Dat verandert weer als Napoleon besluit het fort grondig te verbouwen. ‘Fort Rammekens verandert van een vesting met gracieuze lijnen, zichtbaar vanuit de wijde omgeving, in een bunker, die gekromd en gesloten, achter de dijken en de omwalling duikt. Het maakt een wat norse, afwerende indruk’. De veranderingen zijn duidelijk te zien op een aantal illustraties van Fort Rammekens die in het begin van het boekje onder elkaar staan. Wie daarnaar kijkt, ziet dat de contouren van het huidige fort toen zijn gevormd. Napoleon bezoekt Fort Rammekens in 1810 en beveelt dat alle bebouwing, zoals woonhuizen en een hospitaal, dienen te verdwijnen. Met het puin wordt de kelder volgestort. Vanwege de strategische ligging moet het weer een militair fort worden van waaruit de Fransen zich kunnen verdedigen tegen de vijanden, vindt de Franse leider, die zijn onderdanen aan het werk zet. De verbouwing is in 1812 klaar. Aanpassingen In de jaren erna wordt er echter nauwe-

U kunt uw advertentie opgeven via de button “Advertentie aanleveren”

Redactie kunt u aanleveren via de button “Redactie aanleveren”

PAGINA 3

terialen voor hun eigen huizen. Fort Rammekens raakt langzaam in de vergetelheid. De Duitsers besluiten het na de verovering van Nederland weer in gebruik te nemen als militaire locatie. Tijdens de oorlogsjaren passen de bezetters het fort voortdurend aan. ‘Er vinden aanpassingen en uitbreidingen plaats’, schrijft Vlaander die het schuttersputje van beton uit 1941 en de eenvoudige bunker uit 1942 als voorbeelden noemt. In datzelfde jaar begint de aanleg van de Atlantikwall. ‘De Napoleontische vesting met lommerrijke kroonwerk vormt de oostelijke hoeksteen tussen Land- en Seefront: Stützpunkt Rommel’. Ondanks alle investeringen speelt het fort net als in de Napoleontische tijd opnieuw geen grote rol in de gevechten. Na de oorlog breekt er weer een rustige tijd aan. In 1972 komt het fort dat inmiddels is omgeven door iepen, wilgen, eiken, essen, populieren, meidoorn- en bramenstruiken en brakke kreken in handen van Staatsbosbeheer. De pas afgeronde restauratie is voorlopig de laatste in een lange rij werken. ‘Fort Rammekens en het natuurgebied eromheen zijn nog niet ontdekt door het grote publiek. Via de consolidatie verwacht Staatsbosbeheer beide voor meer mensen aantrekkelijk te maken en zo te behouden voor de jaren die komen’. ‘Fort Rammekens. Een poort naar de toekomst’ van Jacoline Vlaander is uitgegeven door Den Boer de Ruiter. ISBN: 9789070174835.

Volg ons op Twitter: @VlissingseBode.


Gebr. Timmermans b.v.

J&B KASTEN

Boekerman 4 (Borchwerf 11) Tegenover Saver Milieustraat 4751 XK Oud Gastel Tel.: 0165 - 31 77 46 Info@krt.nl www.krt.nl of mobiel .krt.nl

Onderdeel van Timmer- en afwerkingsbedrijf Meulmeester

s s s s s s s

Schuifwandsystemen Inloopkasten Garderobekasten Boekenkasten Uittrekkasten Computermeubelen Massief hout of decor

UW OUDE KABEL EN METALEN ZIJN GELD WAARD!

op Showroom eopend! afspraak g

Dealer van

Uw partner voor: ramen, deuren, kozijnen, Velux DAKRAMEN

RENOVATIE tuinkamers...

Gebr. Timmermans is al bijna 60 jaar actief in de recycling van metalen. Wij beschikken over de vereiste vergunningen en zijn ISO gecertificeerd. U kunt dagelijks kabel en metalen, tegen contante betaling, aanleveren. Ook kunnen wij, bij voldoende volume, containers op uw locatie plaatsen.

0HWDDOSULM]HQJHOGLJZHHN38 plastic koper kabel plastic aluminium kabel loodkabel koper loodkabel aluminium ]XLYHUEODQNNRSHU RQ]XLYHUNRSHU gemengd rood geel koper aluminium roest vrij staal ]XLYHUORRG ]LQN electro motoren LM]HU accu’s wasmachines, drogers auto katalysator

vanaf

tot

â‚Ź 1,50

â‚Ź SNJ â‚Ź 0,65 p/kg â‚Ź 1,05 p/kg â‚Ź 0,50 p/kg â‚Ź 4,50 p/kg â‚Ź 4.00 p/kg â‚Ź 3,50 p/kg â‚Ź SNJ â‚Ź 0,75 p/kg â‚Ź 0,75 p/kg â‚Ź 0,90 p/kg â‚Ź 0,70 p/kg â‚Ź 0,30 p/kg â‚Ź 0,17 p/kg â‚Ź SNJ â‚Ź 0,13 p/kg â‚Ź

â‚Ź 0,85  â‚Ź 3,00

  per kg per stuk

3ULM]HQRQGHUYRRUEHKRXGYDQNZDOLWHLWHQPDUNWRQWZLNNHOLQJHQ

HELP

VAKMANNNEN GEZOCHT Start succesvol klusbedrijf! Klusopdrachten, reclame, inkoopkortingen, bedrijfsadvies aantrekkelijke voorwaarden. Betrouwbare organisatie Formule Partner BV. Kijk op:

www.devakman.info of www.keurmerkbedrijf.nl

TE KOOP GEVRAAGD OUDE MOTOREN BROMMERS en

SCOOTERS loop en sloop

Openingstijden:PDWPGRQGHUGDJXXU‡YULMGDJXXU‡]DWHUGDJXXU

telf 06-22332058

WESP IN DE NESTEN

Sterk in Maatwerk

Duurzame oplossingen bij vliegen, houtworm, mollen, ratten, muizen, papiervisjes, vogeloverlast, wespen enz.

-OLENWEGs"%!RNEMUIDEN TELsJENBKASTEN KLIKSAFENL

(0113) 57 38 81

www.ongediertespecialist.nl

Zo Annika, Erik en Julia Straks thuis, lekker warm Het middagje shoppen van Annika, Erik en Julia valt letterlijk in het water. Ze besluiten om snel naar huis te gaan. Annika zet met haar smartphone de verwarming alvast een graadje hoger. Dan is het thuis in ieder geval wĂŠl warm. Met DELTA Comfort Wijzer. Met de slimme thermostaat van DELTA Comfort Wijzer kunt u op afstand de temperatuur in huis regelen. De slimme thermostaat registreert ook uw aanwezigheid thuis en stelt automatisch de temperatuur naar beneden bij als u niet aanwezig bent. Zo verhoogt u uw wooncomfort en kunt u tegelijkertijd efficiĂŤnter met energie omgaan. Natuurlijk is het ook mogelijk om de slimme thermostaat voor te programmeren. DELTA Comfort Wijzer werkt eenvoudig via internet met een handige app voor smartphones en tablets. DELTA Comfort Wijzer: energiebewust en comfortabel wonen!

Kies net als Annika, Erik en Julia voor DELTA Comfort Wijzer •Thermostaat op afstand bedienen • Thermostaat online programmeren • Energiezuinig door bewegingssensor • Eenvoudig te installeren • Verschillende uitbreidbare pakketten Ontdek alle voordelen:

www.DELTA.nl/ComfortWijzer

Zo DELTA!


ACTUALITEIT

VLISSINGEN 700 JAAR STADSRECHTEN

Column

Ruzie met Middelburg VLISSINGEN - Op 2 april 2015 bestaat Vlissingen 700 jaar als stad. Dat wordt onder andere gevierd met de uitgave van een integrale stadsgeschiedenis, geschreven door de historicus Peter van Druenen. In de Vlissingse Bode krijgt u de komende drie jaar wekelijks een voorproefje. Deze week: hoe de twee Walcherse buursteden eerst samenwerkten, maar in 1441 elkaars grootste concurrenten werden.

Addo Sprangers

Lippenstift In Londen presenteerde zangeres Rihanna afgelopen week haar nieuwe collectie voor River Island, zo las ik in de dagbladen. Lekker belangrijk, zult u denken, maar er was meer aan de hand. Ze had haar lippen namelijk opgesierd met blauwe lippenstift en dat, dames en heren, is in showbizzland meteen groot nieuws. Deed ze het om op te vallen? Mmmh, best mogelijk. Of schuilde er misschien een diepere gedachte achter deze toch niet alledaagse actie? Ik vermoed het laatste. In Nederland wordt de kleur blauw voornamelijk geassocieerd met puur en zuiver, heb ik me laten vertellen, en daarom wordt Maria ook altijd afgebeeld met een blauw gewaad. In Engelstalige landen echter wordt het blue vooral in verband gebracht met melancholie of droefheid, thema’s die ook van de blues afdruipen. Misschien zit Rihanna dus niet helemaal lekker in haar vel en kan ze wel een opkikkertje gebruiken. Aan een borrel zat ik in dit geval niet meteen te denken, want voor hetzelfde geld loopt het uit op een drankgelag en is de kater morgen nog veel groter. Neen, de echte oplossing ligt in rode lippenstift. Die blijkt namelijk een positieve uitwerking op het zelfvertrouwen van de vrouw te hebben, zo heeft onderzoek door de Universiteit van Manchester uitgewezen. Een en ander zou vooral te maken met de betekenis van de kleur rood. In de psychologische sfeer wordt rood geassocieerd met warmte, positieve energie en motivatie. Rood zou ook de kleur zijn die het meeste emoties losmaakt en krachtige en ambitieuze gevoelens opwekt. Daarnaast wordt rode lippenstift genoemd als de meest ‘sexy’ kleur. De wetenschappers van de Universiteit van Manchester ontdekten dat een rood gestifte mond de aandacht van het mannelijke geslacht direct naar de lippen leidt. Dat had ik ze ook kunnen vertellen. Volgens overlevering kreeg bijvoorbeeld Cleopatra haar lippen mooi rood met de vloeistof uit de kevers die ze plette. Koningin Elisabeth I gebruikte in de zestiende eeuw bijenwas gecombineerd met bijvoorbeeld henna of kersensap. Stuk voor stuk barstten ze van het zelfvertrouwen. Wat dat betreft had blauwe lippenstift beter gestaan bij Robert Smith. De depressieve zanger van The Cure besmeurde in de jaren ’80 zijn lippen vol overgave met rode lippenstift, maar grossierde daarbij in naargeestige teksten voor de nummers die hij schreef. Ik stel voor dat de Universiteit van Manchester daar eerst maar eens een onderzoekje op loslaat.

was het voornemen van de toenmalige graaf Philips de Goede om Vlissingen een aantal rechten op de haringhandel te schenken. Vlissingen was al de grootste vissersstad in Zeeland en zou daardoor nog meer macht krijgen. Ook toen kostten dit soort procedures veel tijd en het zou nog drie jaar duren voordat alles was geformaliseerd. De Vlissingers echter eigenden zich al in 1441 de rechten toe en lieten tol betalen door alle vissers en handelaren van buiten de stad, waaronder ook de Middelburgers, die dat niet leuk vonden.

Het stadhuis van Middelburg, gebouwd in de 15e eeuw. FOTO UIT EIGEN COLLECTIE AUTEUR

DOOR PETER VAN DRUENEN In 1441 kregen Vlissingen en Middelburg voor het eerst echt ruzie. In de honderd jaar daarvoor hadden de twee steden nog volop samengewerkt. Er was wederzijdse hulp wanneer er dijkdoorbraken waren en als er grote werken moesten gebeuren aan

Colofon

de zeeweringen. Ook militair gezien was er vriendschap. Zo trok op 17 september 1404 een legertje Middelburgers naar de zeedijk ten oosten van Vlissingen om daar te helpen een grote groep vijandig gezinde Vlamingen te verjagen. Dat veranderde dus in 1441. Aanleiding

Altijd de voordeligste keuze

Kantoor regio Zeeland Damplein 1, 4331 GC Middelburg, Tel. 0118 617 661 Hoofdkantoor Bredaseweg 26, 4881 DE Zundert, Postbus 22, 4880 AA Zundert Tel. 076 599 8111, Fax 076 599 8199 Vlissingse Bode Vlissingse Bode Redactie Britta Janssen, Eugène de Kok Correspondenten Bo van Scheyen Acquisitie Bert Paauwe, Lennert Steketee Druk Drukkerij Vorsselmans Sluittijden Advertenties maandag 14.00 uur. Verenigingsnieuws en lezersfoto’s vrijdag 12.00 uur Weekendverslagen maandag 12.00 uur Aanleveren via www.internetbode.nl Bezorgklachten 076 599 8111

SINT ANNALAND

GOES

WWW.DBKEUKENS.NL

Brug sluit en opent straks sneller en biedt meer ruimte aan voetgangers en (brom)fietsers

W E E K B L A D

Uitgeverij de Bode b.v. behoudt zich ten aanzien van de inhoud van deze uitgave en/of website zowel het auteursrecht voor conform artikel 15 lid 1 sub 4 van de Auteurswet als het databankrecht.

Renovatie draaibrug van start OOST-SOUBURG - Deze week is de grootscheepse renovatie begonnen van de draaibrug tussen Oost- en WestSouburg. Zeven weken duurt de klus aan de verouderde en in slechte staat verkerende brug over het Kanaal door Walcheren. De brug wordt voor het werk weggehaald - naar verwachting op 23 september - en voetgangers en (brom)fietsers kunnen zolang gebruik maken van een noodbrug.

Puzzel week 38

DOOR BRITTA JANSSEN

De oplossing van deze puzzel is in week 39 te vinden op www.internetbode.nl

Volgens de Provincie Zeeland, eigenaar van het Kanaal door Walcheren en de bijbehorende bruggen, is het ruim twintig jaar geleden dat de Souburgse brug zo’n flinke opknapbeurt heeft gehad. De draaibrug wordt schoongemaakt, waar nodig gerepareerd en aangepast aan de eisen van deze tijd. “Er is een nieuwe techniek om de bomen te bedienen”, licht een woordvoerder van de Provincie Zeeland toe. Het aantal bomen stijgt van twee naar vier. Elke richting krijgt een aan- en afrijboom. Na het rode licht en de bel daalt eerst de aanrijboom en als het verkeer van de brug af is daalt de afrijboom. ‘Van opsluiten is geen sprake meer, tenzij je links rijdt of loopt’, aldus de provincie. ‘Zo is er minder tijd nodig om na de bel de brug te verlaten en kan de brug vlotter gaan draaien.’ Dankzij nieuwe technieken gaat het openen en sluiten van de brug straks ook sneller, aldus Zeeland. ‘Van 117 naar 87 seconden.’

© www.sudokusite.eu

Incidenten Dit werd nog versterkt door een aantal incidenten. Zo lukte het de Vlissingers in november 1441 om een groep Schotse kooplieden zover te krijgen dat ze naar hun haven kwamen om te lossen. De Middelburgers pikten dit niet en stuurden twee afgevaardigden en tien stevige begeleiders naar Vlissingen. Hoe deze ruzie werd opgelost is niet bekend, maar vanaf dat jaar ondernamen de Middelburgers nog een aantal pogingen om Philips de Goede over te halen Vlissingen niet de haringrechten te geven. In 1441 probeerden ze zelfs om Vlissingen te kopen. Ook in 1443 waren er incidenten. Zo moest de baljuw van Vlissingen naar Middelburg komen om daar ten overstaan van de burgemeesters en de schepenen, tekst en uitleg te geven over het heffen van onwettige tol. Korte tijd later reisde een zware delegatie van het Middelburgse stadsbestuur naar Brugge om Philips de Goede over te halen de Vlissingers aan banden te leggen. Het begin van de veertiger jaren van de 15e eeuw markeerden met deze kleinschalige handelsoorlog het begin van een lange periode van vijandschap tussen de twee steden, zowel commercieel als militair, die tot in de 17e eeuw zou duren. Voor meer artikelen, zie www.vlissingen700.nl.

Verbreed Het brugdek wordt verbreed met een uitbouw. ‘Zo krijgt het verkeer meer ruimte. Dat is veiliger en zorgt voor een betere doorstroming.’ PAGINA 5

Met de nieuwe indeling krijgen voetgangers ‘heen’ en ‘terug’ gescheiden stroken van een meter met daartussenin een strook van drie meter voor (brom)fietsers in beide richtingen. Daarnaast moet duidelijkere belijning de toegangswegen verbeteren. Overlast Volgens planning wordt de draaibrug op 6 november teruggeplaatst. Het werk wordt eind die maand afgerond. De brug wordt vanwege de nodige milieumaatregelen niet ter plekke onder handen genomen, aldus de provincie. De overlast van de renovatie voor fietsers en voetgangers is volgens Zeeland gering. ‘De pontonbrug is minder makkelijk te bereiken en er zijn minder brugopeningen die iets langer duren.’ De pontonbrug gaat van 16 september tot en met 29 november alleen open voor de scheepvaart om 9.47 uur, 14.47 uur en 19.47 uur. Omwonenden kunnen overlast hebben van bouwverkeer dat via het Edisonpark rijdt en het geluid van de werkzaamheden. Na de draaibrug worden in de loop van dit en volgend jaar de Middelburgse Stationsbrug en Vlissingse Keersluisbrug gerenoveerd. “De andere bruggen liggen er nog goed bij.”Oorspronkelijk zou dit werk

tegelijkertijd gebeuren, omdat dit makkelijker is voor de aannemer, maar dit plan leidde tot verzet, omdat de scheepvaart, het wegverkeer en bedrijfsleven zo meer overlast vreesden. Blauwe Golf Omdat de aannemer eerder kon beginnen met de renovatie van de draaibrug stopte de proef met de ‘Blauwe Golf’ in het Kanaal door Walcheren een week eerder, afgelopen zondag. “Dat maakt voor het project niet uit”, aldus de provinciewoordvoerder. Met de Blauwe Golf wilde Zeeland de waterrecreatie beter door het kanaal geleiden door de brugtijden aan te passen. “Voor de proef gingen de bruggen vaak open voor één boot.” Dat was op vaste tijden en er was voor plezierjachten tussendoor geen gelegenheid om door te varen. “Nu konden de boten van Middelburg tot Vlissingen doorvaren zonder stil te liggen. Daarbij is het de bedoeling dat het wegverkeer hiervan alleen zeer beperkt in hinder heeft.” De proef wordt geanalyseerd en de conclusies verwacht de provincie eind dit jaar. “Het is al wel duidelijk dat de Blauwe Golf regelmatig wordt gebruikt.” Bij een positieve analyse geldt de Blauwe Golf volgend jaar weer.


3000 euro opgehaald met Drift Challenge by the Sea

Cheque drifters voor Make-A-Wish

Kunstwerkplaats KipVis VLISSINGEN - Kunstwerkplaats KipVis presenteert een programma met kunst, muziek, dichter en workshop op zaterdag 21 september van 14.0017.00 uur, hoek Sloeweg-Gerbrandystraat te Vlissingen. Veertien kunstenaars willen, onder de bezielende leiding van Ko de Jonge, een bijzonder kunstproject realiseren rondom de watergang aan de Willem Klooslaan in Paauwenburg. De bedoeling is hier een beeldenroute te realiseren met veertien opmerkelijke kunstwerken die de wandelaar verwondert en tot nadenken stemt. Het project krijgt de naam Ik ben een God naar de beroemdste dichtregel van Willem Kloos.

Wij nodigen iedereen van harte uit om 21 september van 14.00-17.00 uur een kijkje te komen nemen op locatie en de ontwerpen te bewonderen. In het aangrenzende gebouw van KipVis belichten wij de achtergrond en totstandkoming van het project. Er is gelegenheid kennis te maken met deelnemende kunstenaars. Tevens vindt er in en rond kunstwerkplaats KipVis een programma plaats met o.a. dichter Jan Kuipers, muziek van Dj Denz en Dj Rhino en een creatieve workshop voor kinderen. In gebouw het Majoraat kunt u met een keuzeformulier uw stem uitbrengen op een favoriet ontwerp. Gratis vervoer per TukTuk tussen KipVis en het Majoraat wordt verzorgd door jongeren uit de wijk i.s.m. Stichting ROAT.

PETER BLOM

Album met photographieën

VLISSINGEN - John van Baalen van Drift Team Zeeland heeft vorige week een cheque van 3000 euro overhandigd aan Marisca Valk van de stichting Make-a-Wish. Drift Team Zeeland haalde het bedrag op met de derde editie van Drift Challenge by the Sea op 10 en 11 augustus. Traditiegetrouw was er een goed doel gekoppeld aan Drift Challenge by the Sea. Dit jaar was dat Make-A-Wish, een organisatie die de wensen van kinderen met een levensbedreigende ziekte laat uitkomen. Tijdens de challenge reden een paar wenskinderen mee met een driftauto en werden ze rondgeleid op de paddock. ‘Een ervaring waar zowel zij als Drift Team Zeeland met veel plezier aan terugdenken’, aldus het team. ‘We vermoeden dan ook dat de poster van Drift Challenge by the Sea die de kinderen mee kregen een mooie plaats heeft gekregen’. FOTO DRIFT TEAM ZEELAND

Ondernemers In Zeeland viert 5-jarig bestaan

Opzet netwerkclub schot in de roos KRUININGEN - In het enorme pand van Techno West Services op de Weihoek in Kruiningen hebben zo’n 100 vrijdag het 5-jarig bestaan van netwerkclub Ondernemers In Zeeland gevierd. “Wij willen effectief netwerken”, zegt één van de drie oprichters Ronald van der Hart. DOOR EUGÈNE DE KOK Op het jubileumfeestjee was er een buffet, een presentatie van Wim Beelen, oprichter van Beelen Waste Innovators, genoteerd in de Quote 500 en iemand die binnenkort een vestiging wil starten in Zeeland, en gaf Govert Henk Mijnders van Insituut Degaat een inspiratiesessie. Volgens oprichter van Ondernemers In Zeeland Ronald van der Hart week de bijeenkomst daarmee af van alle andere in de voorgaande vijf jaar. “Samen met Jan van Keulen en Wieland Zwemer kregen wij vijf jaar geleden het idee een nieuw soort netwerkclub op te richten”, vertelt hij. Volgens het drietal kon je als ondernemer veel netwerken in Zeeland, maar waren die ontmoetingen vaak ‘vooral een gezellig samenzijn waarna iedereen zijns weegs ging’. “Het ontbrak aan effectiviteit.” De drie wilden dat hun bijeenkomsten meer zouden opleveren dan alleen het schudden van elkaars handen en uitwisselen van

visitekaartjes. Ze besloten zich daarom op één doelgroep te richten: de bouwsector, weliswaar in de breedste zin van het woord. “De mensen weten dan van elkaar wat er speelt. Daarnaast: als een keukenhandelaar een vloer nodig heeft, denkt hij al snel aan de parketteur waarmee hij heeft staan praten. Andersom is dat ook het geval. Zo kun je vele malen effectiever netwerken.” Het is niet dat er tijdens de bijeenkomsten van Ondernemers In Zeeland deals worden gesloten, maar Van der Hart weet dat ze lonen. “Daar zijn tal van voorbeelden van. De onderlinge gunfactor is hoog, maar je moet wel zelf voor het succes zorgen. De opdrachten komen niet naar je toe. Netwerken is geven en krijgen, niet geven en nemen.” Pakkencultuur Vijf jaar geleden kwamen er 35 mensen af op de eerste editie. Ondernemers In Zeeland heeft nu zo’n 250 leden.

De insteek is dus een schot in de roos gebleken. Volgens Van der Hart is het succes ook te danken aan de laagdrempeligheid. “We hebben geen pakkencultuur. Het maakt niet uit of je in je spijkerbroek komt, maar om wat je voor een ander kunt betekenen.” Daarnaast is het volgens hem belangrijk dat leden geen contributie moeten betalen. Elke bijeenkomst, er zijn er ongeveer zes per jaar, vindt plaats bij één van de leden. Van der Hart, Zwemer, Leendert Geelhoed of Ruben Elenbaas, die momenteel met zijn vieren het huidige bestuur vormen, heet de aanwezigen welkom waarna een presentatie van de gastheer volgt. “Bij elkaar duurt dat maximaal een halfuur. Daarna is het tijd om te netwerken.” Van der Hart zegt dat Ondernemers In Zeeland over vijf jaar zeker zijn 10-jarig jubileum viert. “Dit blijft bestaan. Je steekt er veel tijd in, maar het wordt gewaardeerd en het is nuttig. Netwerken zal alleen maar belangrijker worden.”

Anderhalve eeuw geleden kon men op Walcheren naar een glazen atelier als men zichzelf op de foto wilde laten zetten. Bekende en productieve fotografen waren Hendrik Hermanus Roelse (Vrouwenpolder 1832-Middelburg 1872) en Jacob Korsten (Zierikzee 1841- Middelburg 1878). Veel Walchenaren hebben voor hun lens geposeerd. Vanaf 1860 werd de carte de visite populair. Van dit fotografisch portret kreeg de klant er gemiddeld een dozijn mee. Goedkoop was het niet, de kosten stonden gelijk aan een dagloon van een arbeider. Meestal deelde men de portetten uit aan familie en bekenden en kwam het terecht in een insteek-fotoalbum. Helaas zijn oude foto’s zelden voorzien van namen van de geportretteerden. Een vroege uitzondering is het album van de familie Kuiler dat in het Zeeuws Archief wordt bewaard. Het album bevat 41 carte-de-visite foto’s uit de periode 1860-1870 gemaakt door de Middelburgse fotografen Roelse en Korsten. Omstreeks 1908 heeft Johannes Marinus Kuiler (Middelburg 1853-Groningen 1941) de afbeeldingen van persoonlijke onderschriften voorzien waardoor een mooi beeld ontstaat van een Veers-Middelburgse middenstandsfamilie omstreeks 1870. Het album opent met een portret van zijn grootvader Johannes Marinus Kuiler (Veere 1797-Veere 1867), kruidenier en koopman in Veere. Daarna volgt de rest van de familie. Bij de foto van tante Jansje van Boven staat: Deze tante kookte ééns per jaar een bijzondere pudding voor moeder, dat was een feest! Over de aangetrouwde familie Sterk werd geschreven: getrouwd met moeders zuster Cornelia Goudswaard, was een teringachtige man. Zonde van zoo’n gezonde vrouw. Of deze kinderen nog leven mij onbekend. Het laatste zag ik haar in 1887 te Amsterdam. De kinderen kwamen na het overlijden der ouders in het Gereformeerde Weeshuis. Tot de vrienden behoorden een aantal Veerse en Middelburgse middenstanders. Bij een foto van Isaäk Boasson staat het bijschrift: Bankier te Middelburg. Vriend van vader en éérste klant in zijn zaak toen hij zich in 1851 te Middelburg als timmerman vestigde. In de door vader gemaakte loofhut maakte ik de inwijding daarvan mee. Bijzonder is de foto van de fotograaf Roelse zelf. Kuiler omschreef hem als: 1e photograaf te Middelburg, vriend uit vaders jeugd, berucht om zijn grappen welke hij tot zijn dood vervolgde. Foto’s van gewaardeerde dominees en een bevriende Middelburgse pastoor completeren het album. Het verzamelen van ‘photographieën’ was in die tijd een grote hobby, Middelburgse boekhandelaren adverteerden in de krant wanneer een nieuw fotoportret van een bekende predikant te koop was. Peter Blom

Turnschool Zeeland is op zoek naar jong talent

Instaptest op 21 september VLISSINGEN - Voor meisjes uit heel Zeeland die graag op hoog niveau willen (leren) turnen houdt Turnschool Zeeland uit Vlissingen op zaterdag 21 september een instaptest. De test is van 10.00 tot 11.30 uur in de turnzaal aan de Dreesstraat 2 in Vlissingen en is bedoeld voor meisjes die geboren zijn in 2006 of 2007. De Turnschool leidt turnsters op voor de 2e divisie en hoger zodat de

meisjes deel kunnen nemen aan wedstrijden op landelijk niveau. De startersgroep traint een keer per week op dinsdagmiddag van 16.00 tot 18.30 uur. Belangstellenden kunnen tijdens de test op 21 september direct meeturnen, voor de ouders staat koffie klaar. Ook is er de mogelijkheid om vragen te stellen. Aanmelden kan via 0651372470, 06-51900315 en turnschool@ zeelandnet.nl. Meer informatie: www. turnschoolzeeland.nl

BEDRIJVIG NIEUWS Verf en behangspecialist opent zaak in Vlissingen

Elenbaas Noom: nu ook thuis in Walcheren! VLISSINGEN - Verf en behangspecialist Elenbaas Noom heeft een nieuwe zaak geopend aan de Gildeweg in Vlissingen.

producten van het bedrijf: tapijt, gordijnen, laminaat en pvc vloeren, binnen en buitenzonwering, shutters, garagedeuren en overkappingen.

Wat voorheen Decor Special van Boxtel was, is sinds 26 augustus overgegaan in handen van Elenbaas Noom. Elenbaas Noom is al bekend in Tholen en Kapelle en zag de stap naar Vlissingen als een uitdaging. Daar waar in de winkel aan de Gildeweg nabij de Albert Heijn XL de huidige beginselen liggen met verf en behang wordt dit in de toekomst uitgebreid met alle andere

Specialist In ruime mate vindt u in de winkel de professionele merken; de glimmende potten Sigma, Sikkens, Wijzonol en Nelf stralen u tegemoet. Daarbij komt dat zowel schilder als particulier met een goed advies op zak de deur uit gaat. Het persoonlijk adviseren in verf en behang staat bij Elenbaas Noom hoog in het vaandel. Dit neemt alleen maar toe doordat de andere productgroepen

toegevoegd worden. Op het gebied van behang is er een ruime voorraadcollectie op de eerste verdieping. Direct meenemen is dus mogelijk. Wie daar zijn keus niet kan maken, kan kijken in de maar liefst 350 behangboeken. “Onze woonspecialisten adviseren u bij het maken van de keuze”, vertelt eigenaar Jan Elenbaas. “Wij weten immers als geen ander waar we het persoonlijke behang voor u weten te vinden. Ervaar het zelf en kom langs!” Compleet Dat bij Elenbaas Noom de mooiste plaatjes worden gecreëerd op het gebied van

woning inrichting is logisch. De woonspecialisten hebben alle facetten aan boord om de juiste kleur af te stemmen. “Bij het gordijn of tapijt zoeken wij de mooiste combinaties. Onze collecties zijn onuitputtelijk en vormen zeker de basis voor ieder interieur. Pvc vloeren zijn de laatste tijd ook een hot item, het geluidsarme product is uitermate geschikt voor vloerverwarming. Ook is het ideaal in onderhoud.” Doordat Elenbaas Noom beschikt over een eigen meet- en montageservice wordt de consument alle zorg uit handen genomen. “Dat leidt tot een schitterend eindresultaat.”

Verf en behangspecialist Elenbaas Noom, Gildeweg 17, Vlissingen. PAGINA 6

Korting Of u nu een rolgordijn, vouwgordijn of een ander raamdecoratieproduct aanschaft, deze week nog profiteert u van hoge kortingen op de raamdecoratie. Voor kunststof draaikiepramen zijn er unieke systemen in de winkel te zien. Geadviseerd door de woonspecialist wordt snel duidelijk dat bij Elenbaas Noom alles te vinden is, ook voor uw raam. “Met onze jarenlange ervaring en enthousiasme over de producten nodigen wij u graag uit voor een bezoek aan de winkel, want ook u willen we persoonlijk verrassen!”


BLAUW GERUITE KIEL

NIEUWS- EN INFORMATIEPAGINA VOOR DE INWONERS VAN GEMEENTE VLISSINGEN EN OMSTREKEN

Woensdag 18 september 2013 Redactie: afdeling Communicatie postbus 3000, 4380 GV Vlissingen telefoon: (0118) 487000 communicatie@vlissingen.nl www.vlissingen.nl Fotografie: gemeente Vlissingen, tenzij anders vermeld

VLISSINGEN, STAD AAN ZEE

WINNAARS INZENDINGEN #FANVANVLISSINGEN BEKEND

VERGADERINGEN Stadhuis Vlissingen Aanvang: 19.30 uur

Commissie Maatschappelijke Zaken Donderdag 19 september 2013

Presentatiecommissie Donderdag 26 september 2013

Gemeenteraad Donderdag 3 oktober 2013 Zie voor de agenda’s

www.vlissingen.nl/ gemeenteraad

WIJKDAG PAAUWENBURG

Vlissingen stond van 22 tot en met 25 augustus 2013 in het teken van Sail de Ruyter. Tijdens deze dagen konden alle bezoekers zich op de foto laten zetten als Michiel de Ruyter, de Vlissingse Zeeheld, en met deze foto deelnemen aan de fotowedstrijd. Honderden mensen hebben dit gedaan en zijn fan van Vlissingen geworden. Een ludieke actie die helemaal bij het DNA van Vlissingen past. Veel bezoekers hebben de foto met Michiel de Ruyter op facebook geplaatst en gelinkt aan #fanvanvlissingen om deel te nemen aan

de wedstrijd. De inzendingen met de meeste likes maakten kans op verschillende prijzen. Dit heeft heel wat fans van Vlissingen opge-

VLISSINGEN DOBBERT, MAAR POPELT OM DOOR TE VAREN!

leverd en ook de volgende winnaars. De winnaars van de wedstrijd ontvangen deze week bericht van het VVV. Tijdens Sail de Ruyter werden kleine Michieltjes uitgedeeld. Met deze Michieltjes konden bezoekers op iedere willekeurige locatie in Vlissingen met Michiel op de foto. Ook bij de tent van gemeente Vlissingen en provincie Zeeland stonden vier

KAREL V & DE KAZEMATTEN mensen mee. Reserveren is niet verplicht maar geeft u wel met zekerheid een plaatsje. Op de volgende data worden rondleidingen gegeven:

De PvdA heeft ook aangestuurd op vertrek van burgemeester Roep. Allerlei signalen en onderzoeken brachten ons meteen tot de conclusie dat zijn positie onhoudbaar was. Ik kijk uit naar een burgemeester die op een respectvolle manier sturing kan geven en die oog heeft voor wat Vlissingen nodig heeft.

18 september: 14.00 uur 21 september: 13.30 en 15.30 uur 22 september: 13.30 en 15.30 uur 25 september: 14.00 uur 28 september: 13.30 en 15.30 uur 29 september: 13.30 en 15.30 uur 2 oktober: 14.00 uur 5 oktober: 13.30 en 15.30 uur 6 oktober: 13.30 en 15.30 uur 9 oktober: 14.00 uur

Als PvdA-raadslid ben ik ook bezig met de zorg. De gemeente bepaalt binnenkort bij welke zorginstelling ze zorgtaken inkoopt en wie ‘nog’ zorg krijgt. Om goed in de gaten te houden waarvoor we staan, heb ik me laten informeren door professionals. Zo heb ik stages gelopen bij Jeugdzorg en gesprekken gevoerd met het bestuur van zorginstellingen. Wat betreft kansen voor de nieuwe wijk Scheldekwartier hoor ik volop ideeën van zowel binnen als buiten het stadhuis. Ik pleit ervoor dat er wordt gekeken naar de mogelijkheden en een studie wordt gemaakt van de haalbaarheid van wijk, jachthaven en verplaatsing van de brug over het Dok.

grote, kartonnen Michiel de Ruyter poppen. Honderden mensen, jong en oud, zijn erachter gaan staan om op de foto te gaan. Dit zorgde voor veel hilariteit. Gemeente Vlissingen en provincie Zeeland willen alle fans van Vlissingen bedanken voor de leuke, grappige en originele foto’s. En zien iedereen graag gauw terug in Vlissingen, stad aan zee.

Wilt u weten wat Karel V deed in de Kazematten in Vlissingen? Er zijn begeleide bezoeken tot eind oktober. Per bezoek kunnen 15

Aanmelden en start bij het muZEEum, tel. 0118-412498 en e-mail:info@muzeeum.nl. www.muzeeum.nl

Raadslid Maryska Nastaly, PvdA E-mail maryska.pvda@zeelandnet.nl

BEKENDMAKINGEN Ingediende aanvragen voor een omgevingsvergunning: Burgemeester en wethouders van Vlissingen maken bekend dat zij de volgende aanvragen voor een omgevingsvergunning hebben ontvangen: 1. vernieuwen spoor en verwijderen wissels Stationsplein (04-09-2013) 2. vervangen tweetal havenlichten Oranjedijk 40 (06-09-2013) 3. plaatsen boogkassen Zandweg 42A (09-09-2013) 4. brandveilig gebruik pand Boulevard Bankert 156 (09-09-2013) 5. bouwen schuur Jacoba van Beierenweg 23c (10-09-2013) 6. vervangen balkonafscheiding apparte-

mentencomplex Verlengde Kanaalstraat (12-09-2013) 7. realiseren appartement begane grond Badhuisstraat 109B (11-09-2013) De publicatie van de ingediende aanvragen heeft een informatief karakter. Tegen deze aanvragen kunnen geen bezwaarschriften worden ingediend. Het is mogelijk dat de tekeningen, waarop de vergunning wordt verleend, afwijken van de ingediende aanvraag. Kennisgeving beschikking Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo) Reguliere procedure: Verleende omgevingsvergunningen Burgemeester en wethouders van Vlis-

singen maken bekend dat zij de volgende omgevingsvergunningen hebben verleend: 1. plaatsen overkapping Buteuxstraat 45 (05-09-2013) 2. splitsen woning Van der Manderestraat 4 (11-09-2013) 3. plaatsen erfafscheiding Rubenslaan 7 (11-09-2013) 4. plaatsen tuinhuisje Vlissingsestraat (K)27 nr. 159 (11-09-2013) 5. plaatsen tuinhuisje Vlissingsestraat (K27) nr. 57 (11-09-2013) Bezwaar Bij de hierboven genoemde besluiten kunnen belangen van derden betrokken zijn. (Derden) belanghebbenden kunnen binnen zes weken na de tussen haakjes staande datum een gemotiveerd bezwaarschrift indienen bij burgemeester en wethouders van Vlissingen, Postbus

3000, 4380 GV Vlissingen. Het maken van bezwaar schorst de werking van het besluit niet. Wel kan een belanghebbende, die bezwaar heeft gemaakt, de Voorzieningenrechter van de Rechtbank Zeeland-West-Brabant, Team Bestuursrecht, Postbus 90006, 4800 PA Breda verzoeken een voorlopige voorziening te treffen, indien onverwijlde spoed, gelet op de betrokken belangen, dat vereist. Voor een dergelijk verzoek is griffierecht verschuldigd. Kennisgeving beschikking Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo) Uitgebreide procedure: Burgemeester en wethouders van Vlissingen maken bekend dat zij in het kader van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht vergunning hebben verleend:

Zaterdag 21 september 2013 organiseert Stichting Wijkraad Paauwenburg, in het kader van de Landelijke Burendag, een wijkdag voor de bewoners van Paauwenburg. Wethouder Marin de Zwarte zal om 12.00 uur deze dag openen. De activiteiten vinden plaats van 12.00 tot 17.00 uur rondom het Marjoraat, Van Hogendorpweg 58a. Om 17.30 uur wordt de dag afgesloten met een barbecue. 1. voor het bouwen (2e fase) van een horecapaviljoen met bijbehorend terras aan de Boulevard Evertsen 9 (zeezijde) en het verplaatsen (bouwen) van het kunstwerk “de Koopvaardij” van Wessel Couzijn (11-09-2013) Inzage De beschikking en de bijbehorende stukken liggen met ingang van 19 september 2013 gedurende zes weken ter inzage in het stadhuis in Vlissingen. U kunt de stukken elke werkdag tijdens openingstijden inzien. Op afspraak kunnen de stukken ook op donderdagavond tussen 16.00 uur en 19.00 uur worden ingezien (Dhr. W. Huige, tel. 0118-487339 of e-mail whe@vlissingen.nl). Beroep en voorlopige voorziening Tijdens de periode van terinzagelegging kunnen belanghebbenden een gemotiveerd beroepschrift tegen het besluit indienen bij de Rechtbank Zeeland-WestBrabant, Team Bestuursrecht, Postbus 90006, 4800 PA Breda. Beroep kan alleen worden ingesteld door degene die tijdig zienswijzen heeft ingebracht tegen het ontwerpbesluit. Op deze regel bestaan 2 uitzonderingen: a. Het beroep beperkt zich tot de eventuele wijzigingen in de beschikking die afwijken van het gepubliceerde ontwerp. b. Belanghebbende kan redelijkerwijs niet worden verweten geen zienswijze over de ontwerpbeschikking te hebben ingediend. Tegelijk met het beroep kunnen belanghebbenden een verzoek indienen tot het treffen van een voorlopige voorziening bij de Rechtbank Zeeland-West-Brabant, Team Bestuursrecht, Postbus 90006, 4800 PA Breda. Onze beschikking wordt niet van kracht voordat op een dergelijk verzoek is beslist. Voor het indienen van een beroepschrift of een verzoek om een voorlopige voorziening is griffierecht verschuldigd. Welstandscommissie De welstandscommissie vergadert in het openbaar op donderdag 26 september 2013, aanvang 9.00 uur. Lees verder op de volgende pagina


VERVOLG BEKENDMAKINGEN U kunt de te behandelen plannen vanaf dinsdag, voorafgaand aan de vergadering, raadplegen op www.vlissingen.nl/ welstands-commissie. De agenda is dan ook in te zien in het stadhuis, Paul Krugerstraat 1. Wet milieubeheer Besluit algemene regels voor inrichtingen milieubeheer Burgemeester en wethouders van Vlissingen maken bekend dat zij de volgende meldingen in het kader van het Besluit algemene regels voor inrichtingen milieubeheer (Barim) als bedoeld in artikel 8.40 Wet milieubeheer hebben ontvangen: s VAN $ON 'IOVANNI VOOR VERANDEREN van inrichting. De inrichting is gelegen op het perceel Boulevard Bankert 282 te Vlissingen. s VAN!BCO-OTORS6/&VOORVERANDEREN van inrichting. De inrichting is gelegen op het perceel Productweg 6 te Vlissingen s VAN 3TICHTING :ORGSTROOM VOOR VERANderen van inrichting. De inrichting is gelegen op het perceel van HogendorpWEG!TE6LISSINGEN Bekendmaking APV Vlissingen 2013 Burgemeester en wethouders van Vlis-

singen maken bekend dat de raad in zijn vergadering van 5 september 2013 heeft BESLOTEN TOT HET VASTSTELLEN VAN DE !LGEmene plaatselijke verordening Vlissingen 2013. Deze verordening ligt met ingang van heden voor een ieder tijdens kantooruren kosteloos ter inzage in de publiekshal van het stadhuis, Paul Krugerstraat 1 te Vlissingen. Een ieder kan op zijn verzoek daarvan - tegen betaling van de kosten een afschrift krijgen. Ontwerp-wijzigingsplan Buitengebied, 2e planwijziging, Landbouwweg 7 Burgemeester en wethouders van Vlissingen maken, op grond van artikel 3.9a, lid 1, van de Wet ruimtelijke ordening bekend dat het ontwerp van het wijzigingsplan Buitengebied, 2e planwijziging ter inzage wordt gelegd. Het ontwerp-wijzigingsplan bestaat uit een verbeelding en planregels en is voorzien van een toelichting met bijlagen. Het ontwerp-wijzigingsplan voorziet in het vergroten van het agrarisch bouwvlak van het perceel Landbouwweg 7 te Ritthem. Tevens voorziet het ontwerp-wijzigingsplan in het doen vervallen van de DUBBELBESTEMMING7AARDEn!RCHEOLOGIE 1 ter plaatse van het plangebied.

Het ontwerp-wijzigingsplan en het ontwerp-besluit tot vaststelling van dit wijzigingsplan liggen vanaf 19 september 2013 gedurende zes weken (t/m 30 oktober 2013) voor een ieder ter inzage in de hal van het stadhuis, Paul Krugerstraat -!6LISSINGEN$AARNAASTZIJNDE bovengenoemde stukken te raadplegen op de gemeentelijke website www.vlissingen.nl/bestemmingsplannen (onder ‘plannen in procedure’, rubriek ‘ontwerpbestemmingsplannen’).

Landbouwweg 7 te Ritthem. Wij zijn van plan medewerking te verlenen aan het afwijken van het bestemmingsplan ten behoeve van deze aanvraag. De aanvraag ligt vanaf 19 september 2013 t/m 30 oktober 2013 ter inzage in het stadhuis van de gemeente Vlissingen. In deze periode kunnen belanghebbenden een reactie INDIENENBIJHETCOLLEGE!LSUMONDELING een reactie wilt indienen, kunt u hiervoor contact opnemen met de heer R. Bakker, tel. 0118-487165.

'EDURENDE BOVENVERMELDE TERMIJN KUNnen belanghebbenden hun zienswijze ten aanzien van dit ontwerp-wijzigingsplan schriftelijk of mondeling kenbaar maken bij het college van burgemeester en wetHOUDERS 3CHRIFTELIJKE ZIENSWIJZEN MOEten worden gericht aan burgemeester en WETHOUDERSVAN6LISSINGEN TAV!FDELING 3"0 0OSTBUS  '6 6LISSINGEN Voor het indienen van een mondelinge zienswijze dient u vooraf een afspraak te MAKENMETDHR7(UIGEVANDE!FDELING Publiekszaken (tel. 0118 - 487339).

Vertrokken naar onbekende bestemming Uit onderzoek van de afdeling Publiekszaken is gebleken dat onderstaande personen niet meer wonen op het adres waar zij volgens de gemeentelijke basisadministratie staan ingeschreven. Het college heeft besloten de bijhouding van de persoonlijsten van deze personen op te schorten. Dit betekent dat zij daardoor formeel niet meer op dat adres staan ingeschreven.

Voornemen afwijken bestemmingsplan inzake weidegang Wij hebben een aanvraag omgevingsvergunning ontvangen voor het afwijken van het bestemmingsplan Buitengebied, inzake weidegang als criterium voor grondgebonden agrarische bedrijven, t.b.v. het melkveebedrijf op het adres

Verkamman en Borst trekken bod op Voetbal Experience in

Toekomst museum nog onduidelijk MIDDELBURG - Een voetbalmuseum in Roosendaal? De plannen van journalist Matty Verkamman en zijn collega Hugo Borst logen er niet om. Logen, want zaterdag trok het tweetal het een dag eerder uitgebrachte bod op voetbalmuseum VoetbalExperience op het ZEP in Middelburg in omdat eigenaar Edgar Angelini niet voor de op zaterdag 12.00 uur vastgestelde deadline reageerde.

!AGJE$EKENSTRAATA G. Zournatzis, geb. 13-01-1977 !AGJE$EKENSTRAAT Ahmed Nabil Mohamed, geb. 17-12-1993 !AGJE$EKENSTRAAT S. Mateva, geb. 11-11-1993 !AGJE$EKENSTRAAT E.L.J.P.F. Ugo, geb. 26-07-1992 !AGJE$EKENSTRAAT D. Schroder, geb. 07-07-1990

!AGJE$EKENSTRAAT G.K. Sommerville, geb. 10-10-1990 !DRIAEN#OORTELAANA J.J. Mariana, geb. 27-03-1970 C.B. Romano, geb. 28-11-1991 J.A. Schroder, geb. 08-03-1991 Boulevard de Ruijter 284 E.J.M. de Leeuw, geb. 09-05-1962 3TADHUISPLEIN W. van Breugel, geb. 03-04-1973 /PGRONDVANDE!LGEMENEWETBESTUURSrecht kan een belanghebbende tegen dit besluit bezwaar maken bij het college. De termijn voor het indienen van een bezwaarschrift is zes weken en vangt aan 1 dag na de datum van deze publicatie. Het ondertekende bezwaarschrift moet bevatten de naam en het adres van de indiener, de datum en een omschrijving van het besluit waartegen het bezwaarSCHRIFT ZICH RICHT /OK MOET DE BEZWAARmaker gemotiveerd aangeven waarom hij of zij het niet eens is met het besluit. Het bezwaarschrift moet worden gericht aan burgemeester en wethouders van VlissinGEN 0OSTBUS '66LISSINGEN Vlissingen, 18 september 2013 B&W Vlissingen Postbus 3000 4380 GV Vlissingen

Bijeenkomst Organistenvereniging VLISSINGEN - De KVOK, de vereniging van organisten en kerkmusici, afdeling Zeeland, organiseert op zaterdag 21 september van 10.00 tot 12.30 uur een bijeenkomst voor iedereen die in welke functie dan ook te maken krijgt met het nieuwe liedboek. De bijeenkomst is in kerkgebouw De Hoogte, Populierenstraat 29 in Goes. Deelnemers kunnen kennismaken met de verschillende typen liederen uit het liedboek. Elk type zal met een voorbeeld aan de orde komen. Dat wordt gedaan door dat lied met elkaar te oefenen. Medewerking verlenen de cantorij van de Nieuwe Kerk Middelburg o.l.v. Aleida Post en ds. Philippe Beukenhorst uit Oostkapelle als cantor. Jos Vogel, organist van de Jacobskerk in Vlissingen, zal de liederen toelichten en op diverse aspecten en mogelijkheden voor gebruik ingaan

Deze voorlichting is gratis; van de deelnemers wordt een vrijwillige bijdrage gevraagd. Vooraf opgeven is niet nodig. Daarnaast wordt een workshop georganiseerd die bedoeld is voor organisten. Onder de vakkundige leiding van Jos Vogel kunnen zij zelf aan de slag. Deze workshop is toegankelijk voor maximaal acht personen voor actieve deelname en een niet gelimiteerd aantal toehoorders. De eerste workshop is op zaterdag 28 september van 10.00 tot 12.30 uur in kerkgebouw De Hoeksteen, Roozenburglaan 22 in Middelburg. Zijn er meer dan acht deelnemers, dan volgen er zoveel meer workshops als nodig is, data en plaats nader te regelen. Als er veel deelnemers zijn uit een bepaalde regio dan kan in principe de workshop in die buurt gehouden worden. Vragen of opmerkingen over de bijeenkomst en aanmelden voor de workshop bij de secretaris Bert Alderliesten, balder@zeelandnet.nl.

Waterschap weerlegt bewering dat zeeweringen Zeeland verwaarloosd zijn

‘Zeeuwse dijken zijn veilig’ VLISSINGEN - De dijken in Zeeland zijn veilig. Dat stelt Waterschap Scheldestromen naar aanleiding van berichten in landelijke media vorige week dat de Zeeuwse zeeweringen jarenlang verwaarloosd zijn. ‘Waterschap Scheldestromen neemt nadrukkelijk afstand van deze bewering’, schrijft het schap in een persbericht. VAN ONZE REDACTIE

Verkamman (l) en Borst over het bod op Voetbal Experience: ‘Take it or leave it’

DOOR ADDO SPRANGERS Verkamman en Borst hadden een bedrag van 225.000 euro over voor het museum. Eigenaar Edgar Angelini van het voetbalmuseum in Middelburg echter stelde dat het bod eerst schriftelijk moest worden ingediend wilde er Ăźberhaupt serieus onderhandeld kunnen worden. Dit vanwege het gegeven dat ook andere kandidaten hun interesse in het museum op deze manier zouden hebben kenbaar gemaakt. Voor Borst en Verkamman echter was het een geval van ‘Take it or leave it’, zo liet laatstgenoemde aan Omroep Zeeland weten. Het duo trok na het verstrijken van de deadline zaterdag zijn bod dan ook weer

terug. Wel gaat Verkamman op korte termijn met het bestuur van Voetbal Totaal om de tafel dat wil bemiddelen. Etalage Het voetbalmuseum staat sinds november in de etalage, nadat het in ďŹ nanciĂŤle problemen raakte als gevolg van tegenvallende bezoekersaantallen. Het afgelopen jaar trok het museum 50.000 belangstellenden. Verkamman en Borst waren samen met collega Johan Derksen nauw betrokken bij de totstandkoming van het voetbalmuseum dat zij als hun ‘geesteskind’ zien. Zij vrezen dat met het mogelijk verdwijnen van het museum de collectie zal versnipperen en wellicht zelfs het hele idee in de

FOTO ARCHIEF DE BODE

prullenbak verdwijnt. Verkamman en Borst richtten hun pijlen daarom op het stadion van RBC. Het museum zou daar kunnen worden ondergebracht in een bredere opzet. Zo zou er ook ruimte zijn om buiten met voetbal aan de slag te geen. Naast voetbal zou het museum in Roosendaal bovendien aandacht moeten besteden aan de wielersport. Het is nu dus afwachten in hoeverre die plannen nog daadwerkelijk kunnen worden gerealiseerd. Ook het stadion van PEC Zwolle wordt nu genoemd als een van de locaties waarin het museum gestalte zou kunnen krijgen. In februari van dit jaar was er ook al sprake van dar het voetbalmuseum een nieuwe plek zou moeten krijgen op de pier van Scheveningen. PAGINA 8

‘Dagelijks werken we aan het beheren en onderhouden van de waterkeringen in Zeeland en het versterken van dijken en duinen’, laat het waterschap weten. ‘We houden de veiligheid van dijken en duinen nauwlettend in de gaten door middel van peilingen en periodieke visuele inspecties, zodat er continu een actueel beeld is van de staat van de vooroevers en waterkeringen.’ Zodra er iets aan de hand is, treft het waterschap maatregelen, verklaart ze. ‘Daarnaast toetsen we de kwaliteit van de primaire waterkeringen om de zes jaar. De zorg voor veilige dijken en duinen is bij het waterschap in goede handen en de veiligheid van de Zeeuwen is niet in het geding.’ Jaarlijks De vooroevers van de primaire waterkeringen in Zeeland peilt Scheldestromen jaarlijks. ‘Als hieruit blijkt dat er iets moet gebeuren, bespreken we dit onmiddellijk met het Rijk. Zij is verantwoordelijk voor de uit-

voering van de vooroeverbestortingen.’ Op basis van de jaarlijkse rapportages houdt het waterschap de ontwikkelingen van de vooroevers in de gaten. V olgens dijkgraaf Toine Poppelaars was en is de veiligheid van de dijken in Zeeland niet in het geding. Om de zes jaar moet de kwaliteit van de waterkeringen worden getoetst. ‘Hierna leggen we verantwoording af aan het Rijk over de kwaliteit van de dijken. Op basis van de uitkomsten worden nieuwe plannen gemaakt en maatregelen genomen.’ In het kader van het Hoogwater Beschermingsprogramma zijn en worden een aantal dijk- en duinversterkingen gerealiseerd in Zeeland, zoals de versterking bij Nolle-Westduin in Vlissingen, Westkapelle en het Noorderstand op SchouwenDuiveland. ‘Ook zijn er werken in voorbereiding. In het kader van het project Zeeweringen is de afgelopen jaren al 275 kilometer dijk versterkt langs de Ooster- en Westerschelde. In 2014 en 2015 worden de resterende vijftig kilometer aangepakt.


BEST GETEST

Turkse knoflooksaus

ustus 2013 nd juli/aug sumentenbo Bron: Con

Pesto alla Genovese

265 ml

190 g

0.89

1.39

Noorse zalm

Mager rundergehakt

200 g

500 g

2013

2.99

2.79

Bron: Con

sumentenb

ond maart

2013

Vanaf woensdag 18-09-2013

Voor onze wasstraat in Middelburg zijn wij op zoek naar een

TECHNISCH / COMMERCIEEL TEAMLEIDER WASSTRAAT Wij zoeken een zelfstandig werkende teamleider op minimaal MBO 3 niveau, met enkele jaren ervaring in een zelfstandige, technische functie. Je bent verantwoordelijk voor het onderhouden, repareren en schoonhouden van de wasstraat, de hogedruk boxen de stofzuigerautomaten, het tankstation en het terrein. Verder ben je in staat zelfstandig de wasstraat te leiden en geef je leiding aan de aanwezige carwashmedewerkers. Je begroet, helpt en geeft aandacht aan elke klant en bezoeker. Je zorgt voor actieve verkoop en het actief onder de aandacht brengen van de promotieacties en zorgt ervoor dat alle medewerkers dit doen. Verder zorg je voor (het inroosteren van) de juiste personele bezettingsgraad. Je beschikt over technisch inzicht, waardoor je zelfstandig in staat bent waar nodig gepaste actie te ondernemen ten aanzien van de continuïteit van de wasstraat. Je hebt zeer goede contactuele en leidinggevende eigenschappen, waardoor je klantgericht bent en collega’s kunt motiveren en corrigeren. Wij bieden een prettige, nieuwe werkomgeving, een zeer afwisselende baan, een salaris conform de CAO Tankstations en Wasbedrijven en goede secundaire arbeidsvoorwaarden. Heb je interesse in deze afwisselende baan, e-mail dan je sollicitatiebrief met CV ter attentie van dhr. E de Ruijter naar middelburg@automurre.nl Voor meer informatie kun je bellen met 0118-464644

Althoornweg 10 4337 WW Middelburg Tel: 0118-464644

Heren-donsjack

Koekenpannenset

Maten: L t/m XXL.

2 pannen van 20 en 24 cm diameter.

29.99

12.99

Touch tafellamp

Naaimachine

Lichtsterkte regelbaar door aanraking van de voet.

Originele Singer naaimachine. 800 steken per minuut. Diverse accessoires.

13.99

99.99

Vers & voordelig! Witte druiven 500 g

52%

Vanaf woensdag 18-09-2013

Wortelen 1 kg

goedkop er

51%

goedkop er

v an 0.79

v an 1.45

0.69

*

* Versaanbieding geldig vanaf woensdag 18-09-13 t/m dinsdag 24-09-13.

0.39

Zet- en drukfouten zijn voorbehouden.

Als eerste op de hoogte van onze aanbiedingen? Abonneer u op onze nieuwsbrief via aldi.nl HOGE KWALITEIT - LAGE PRIJS

www.aldi.nl


‘Dit is cultureel erfgoed. Dat moet behouden blijven’

Instituut op gebied van klederdracht De Troije sluit de deuren ARNEMUIDEN - De Troije in Arnemuiden is tientallen jaren een begrip geweest voor mensen in klederdracht. Als je stoffen, een nieuwe muts nodig had of een boerenpak wilde laten maken, moest je bij de winkel in de Noordstraat zijn. Jan Maljers hielp de klanten in de zaak, zijn zus Corrie van de Ketterij maakte de dracht. Ze zijn er onlangs echter mee gestopt. “Het was onvermijdelijk.”

Wijkdag Paauwenburg VLISSINGEN - Zaterdag 21 september is de Landelijke Burendag en de Stichting Wijkraad Paauwenburg organiseert op deze dag een Wijkdag waar de bewoners van Paauwenburg elkaar kunnen ontmoeten. De manifestatie vindt plaats in en rond het Majoraat van Hogendorpweg 58a, Vlissingen en wordt geopend door wethouder Marin de Zwarte. Keurmerk Veilig Wonen: Duvekot Bouw – Vrouwenpolder Buurtbemiddeling: Oplossen van problemen met buren Servicebus Gemeente Vlissingen: WMO voorlichting Brandpreventie: Demo en bluswagen van de Brandweer Vlissingen Werkt voor Ouderen: Huisvesting ouderen en Thuiszorg Paramedisch Centrum Paauwenburg: Fysiotherapeutisch zorg, Revalidatie Advocaten Vlasmarkt 28: Juridische Adviezen

Zorgstroom: Thuiszorg KipVis: presentie kunstproject en kunstroute per gratis tuk-tuk KOW De Tuimelaar: De Tuimelaar houdt in haar gebouw Open Huis en organiseert een kindervrijmarkt. Om ouders in de gelegenheid te stellen om ongestoord de Wijkdag te bezoeken kunnen zij hun kinderen gratis in de professionele kinderopvang De Tuimelaar onderbrengen. Stichting ROAT: Jeugdzaken Wijkraad Paauwenburg: Leden van de Wijkraad zullen aanwezig zijn. U kunt bij hen terecht met alle vragen over de wijk. Omdat de Wijkraad Paauwenburg graag hoort welke problemen er zijn en welke wensen de buurtbewoners hebben zal op deze dag een inspiratiewand staan waarop men met briefjes die klaar liggen zijn wensen of klachten kenbaar kan maken. De Wijkraad zal dan zo nodig samen met de gemeente zorgen voor verdere actie. Aan het einde van de Wijkdag zal vanaf 17.30 uur een barbecue plaatsvinden.

KORTE BERICHTEN OOST-SOUBURG RestoRank begint weer: RestoRank is de plek waar je de mogelijkheid hebt, als je alleen bent of als het financieel moeilijk is, om samen met anderen van een warme maaltijd te genieten en wordt elke 3e vrijdag van de maand georganiseerd in De Rank; de zaal achter De Wijngaard-kerk in de Kanaalstraat. De maaltijden beginnen om 18.00 uur. De eerstvolgende keer is op vrijdag 20 september. Opgave vooraf is noodzakelijk: 0118-470860 of restorank@gmail.com. RestoRank wordt georganiseerd door Evangeliegemeente De Wijngaard.

Jan Maljers van De Troije en Wilma de Groot.

DOOR EUGÈNE DE KOK Mensen die nu iets nodig hebben op het gebied van klederdracht kunnen voortaan terecht bij Rijk-Jan Koppejan van La Vaca Kreatief in Middelburg, die de speciale stoffen en het kant en band heeft overgenomen, en bij Wilma de Groot van Wilma Mode in Koudekerke, die de klederdracht kan verstellen en naaien. “We vinden het sowieso belangrijk dat dit blijft bestaan”, zegt de laatste. “Het is afwachten hoe het zal gaan, maar het gaat in ieder geval niet verloren.” Koppejan zegt dat er weer volop belangstelling is voor de klederdrachtstoffen. “Niet zozeer voor de dracht, maar juist voor andere doeleinden als keukenschorten, tafellinnen, theedoeken, kussenovertrekken en andere zaken”, zegt hij. Jan Maljers van De Troije is blij dat de twee ondenemers zijn inboedel en het werk overnemen. “Ik was het niet beu, maar de leeftijd ging meespelen. Ik ben 76 en mijn zus is 81. Voor haar werd het zwaar. Het maken van zo’n zwaar boerenpak met zilveren broekknopen lukte bijvoorbeeld al bijna niet meer. Bovendien zou er opeens

FOTO EUGÈNE DE KOK

iets kunnen gebeuren en dan zou er niets geregeld zijn. Daarom wilde ik de zaak graag goed overdragen, het liefste aan iemand die het ook kan maken. Nu is het in goede handen. Dat maakt het voor mij makkelijker te stoppen”, zegt de inwoner van Arnemuiden. Ondermutsen Maljers’ moeder zette De Troije kort na de Watersnoodramp in 1953 op. Het was in die tijd meer dan een winkel voor mensen in klederdracht, maar in de hoogtijdagen liepen de boerinnetjes af en aan.

‘De leeftijd ging meespelen’ De laatste jaren werd het echter minder en minder. De Troije was op zijn gebied de laatste der Mohikanen. Vroeger waren er winkeltjes op alle Zeeuwse eilanden, die gespecialiseerd waren in de dracht van die streek. De laatste tijd bedienden Maljers en zijn zus de hele provincie. Ook dan waren de vrouwen in klederdracht echter bij wijze van spreken op één hand te tellen.

“En degenen die het nog dagelijks dragen, hebben meestal niets nieuws nodig. Ze hebben al zo veel spullen. Gisteren heb ik toevallig nog wel een paar ondermutsen gebracht naar een boerinnetje in het dorp, maar dat gebeurde niet meer vaak.” De Troije werkte de laatste jaren vooral voor folkloregroepen en de ringrijderij. “Daar zat nog wel werk in, al is het zo dat iemand die iets koopt voor een vereniging het niet verslijt. Ze dragen het immers niet elke dag. Het was eigenlijk onvermijdelijk dat het een keer zou stoppen”, zegt Maljers, die met zijn vrouw rustig gaat genieten van zijn welverdiende pensioen. “We fietsen graag en ik ben gisteren begonnen met puzzelen”, lacht hij in zijn zo goed als lege winkel. Koppejan en De Groot zorgen ervoor dat de stoffen verkrijgbaar blijven en er mensen zijn, die de specifieke dracht kunnen naaien. “Ik zal nog wel in de leer moeten bij Corrie, maar dat doe ik graag”, lacht de laatste. “Dit is cultureel erfgoed. Dat moet behouden blijven.” Een (ander) deel van De Troije staat in het Historisch Museum Arnemuiden. Zie daarvoor www.museumarnemuiden.nl.

VLISSINGEN Ronde Tafelgesprek: Donderdag 19 september van 14.45 tot 15.45 uur organiseert de Zeeuwse Uitdaging een Ronde Tafelgesprek, op het Film by the Sea terrein, bioscoopcomplex CineCity, Spuikomweg 5 4381 LZ Vlissingen, 14.30-16.15u om na te praten/ te netwerken. Gesprek vindt plaats tijdens Film by the Sea in Vlissingen plaatsvindt. Thema: arbeidsparticipatie van mensen met een grotere afstand tot de arbeidsmarkt. Aanmelden/informatie: Resy van Loon, info@zeeuwseuitdaging.nl, 06-49906065; www. zeeuwseuitdaging.nl Vredesloop: In het kader van de Vredesweek wordt op woensdag, 25 september een vredesloop (wandeling) gehouden. Inschrijving vanaf 13.15 uur, start is om 14.00 uur bij de kerk van het Apostolisch Genootschap, Rosenburglaan 310 te Vlissingen. De afstanden zijn 5 en 10 km. De wandelsportvereniging Willen is Kunnen uit Vlissingen verleent haar medewerking. Bingo: De Stichting Majoraat aan de van Hogendorpweg 58a, te Vlissingen houdt op zondag 22 september een bingomiddag voor senioren van 13.30 tot 16.00u. Toegang gratis. Voor meer informatie, kunt u bellen met Stichting Majoraat tel: 0118-471103 of mailen naar majoraat@zeelandnet.nl

Vragen LPV over Trekdijk VLISSINGEN - De Lokale Partij Vlissingen (LPV) heeft vragen aan het college van burgemeester en wethouders gesteld over het voornemen van de gemeente Middelburg om een nieuw bedrijventerrein aan de Trekdijk bij Nieuw- en Sint Joosland aan te leggen. Hoewel de stemmen daarover in de laatste Middelburgse raadsvergadering staakten en het onderwerp dus opnieuw wordt behandeld, mengt de LPV zich nu in de discussie. Fractievoorzitter Pim Kraan

vraagt of ‘het niet zo is dat planologische ontwikkelingen op Walcheren door de drie gemeenten met respect voor het belang van elkaar worden uitgevoerd?’ Kraan wil verder weten of er contact is geweest over de plannen en of het college het met hem eens is dat er voldoende ruimte is voor bedrijven, ook zonder de ontwikkeling van de Trekdijk. Tot slot vraagt hij of het college ook vindt dat de drie Walcherse gemeenten plannen met elkaar moeten afstemmen, zodat ‘onrendabele ontwikkelingen’ kunnen worden voorkomen.

Turnschool Zeeland gaat samenwerking aan Start kleine-wensen-campagne in Zeeland

KNGU wil turnen op

Zonnebloem maakt wensen mogelijk topniveau in Zuid Nederland

VLISSINGEN - Filmfestival ‘Film by the Sea’ is in aantocht en voor velen is het heel gewoon om naar de bioscoop te gaan. Maar voor mensen met een fysieke beperking is dit vaak niet het geval en zijn dit soort alledaagse vrijetijds- VLISSINGEN - Turnschool Zeeland technisch kader, maar dat veel talent verlobestedingen vaak verbazingwekkend lastig te regelen. Daarom voert Zonnebloem Zeeland een ‘kleine-wensen- uit Vlissingen is als enige Zeeuwse ren gaat doordat de individuele clubs niet vereniging uitverkoren om deel te de gewenste faciliteiten en mogelijkheden campagne’ waarbij zij wensen mogelijk wil maken van mensen met een beperking. Centraal bij de campagne staan de wensen van Conny (53) en Marc (43). Conny zou het geweldig vinden een avondje naar de bioscoop te gaan. Maar zonder begeleiding kan zij dit uitstapje niet maken. Daarom zoekt de Zonnebloem iemand die haar wil vergezellen. De start van deze provinciale campagne valt samen met de start van Film by the Sea, dat van 13 tot en met 22 september plaatsvindt in Vlissingen. Marcs kleine wens is al in vervulling gegaan met de Zonnebloem. Het strand beleven bij de branding is voor hem zonder

hulp niet mogelijk. Met behulp van de off road-rolstoel kon hij wel dichtbij de zee komen. “Zelf toeren op het strand met de off road-rolstoel is een onvergetelijke belevenis. Fantastisch!”

beperking vanaf achttien jaar. Marc wil anderen wijzen op de mogelijkheden die de Zonnebloem biedt. Daarom roept hij iedereen met een fysieke beperking op hun kleine wensen kenbaar te maken.

Vakantie De wensen van Conny en Marc illustreren dat mensen met en zonder handicap, jong en oud, elkaar nodig hebben. ‘Want zonder elkaar is iedereen alleen’, vindt de Zonnebloem. De organisatie zet zich in om onder andere uitjes en vakanties mogelijk te maken voor mensen met een fysieke

Meedoen Iedereen die een ‘kleine wens’ als die van Conny mogelijk wil maken, kan zich aanmelden via www.zonnebloem.nl/ikgamee. Iedereen die net als Marc een fysieke beperking heeft en ook een ´kleine´ wens heeft, kan zich aanmelden via www.zonnebloem.nl/watwiljij. PAGINA 10

nemen aan een nieuw KNGU samenwerkingsverband binnen de topsport. Aanleiding hiervoor zijn de goede resultaten tijdens de landelijke halve finales en finales in 2013.

Om jonge talenten in Zuid Nederland voldoende mogelijkheden te bieden om op topniveau te turnen, hebben zeven verenigingen uit Zuid Nederland waaronder Turnschool Zeeland op initiatief van de KNGU talentencoördinator de krachten gebundeld. Uit een analyse van de KNGU blijkt dat er veel potentie zit in het zuiden van ons land, zowel wat betreft turnsters als

kunnen bieden. Om talentvolle turnsters te behouden voor de topsport, zullen komend seizoen de beste turnsters en trainers van de aangesloten clubs gezamenlijk acht trainingen volgen onder leiding van KNGUtrainers. Ook van Turnschool Zeeland worden turnsters hiervoor uitgenodigd.

Instaptest Zaterdag 21 september houdt Turnschool Zeeland een instaptest voor jonge talenten die geboren zijn in 2006 of 2007. De test is van 10.00 tot 11.30 uur aan de Dreesstraat 2 in Vlissingen. Meer informatie op www. turnschoolzeeland.nl


Senioren

SPECIAL

sterk &

VITAAL Zo blijf je ďŹ t! Fiets elektrisch

Oud goud

Hoe zit het nu met: Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten

EDITIE ZEELAND Middelburg Veere Vlissingen Goes Borsele Kapelle Noord-Beveland


Regelzorg

rijbewijskeuringen

HERFSTNUMMER Vijftig, Fit en Vitaal

‡WLSV WULFV‡LQWHUHVVDQWHDUWLNHOHQ‡LQIRUPDWLHHQFROXPQV

,QZHHNELMXLQGHEXV Nog nooit was er zovee l keuze , er is er beslis t ook ĂŠĂŠn voor u bij!

Al vanaf

Ruim 230 locaties in heel

0 _K   

â‚Ź25.-

Nederland waaronder:

Burgh Haamstede, Goes, Hulst, Kapelle, Kruiningen, Middelburg, Nisse, Oud Vossemeer, Vlissingen, Zierikzee Bel voor informatie of een afspraak naar landelijk afsprakenbureau Regelzorg 088 23 23 300 of maak uw afspraak online: www.regelzorg.nl

OCCASION Ligier X-TOO PACK PLUS

bij uw Ligier dealer:

45

Íť04-2006 Íť9.900 km Íťblauw metallic

Ligier X-TOO RS Optium DCI Íť02-2010 Íť9.500 km Íťzilver grijs metallic

Ligier X-TOO S DESIGN PROGRESS ͝02-2011 ͝ϭ9.800 km ͝groen metallic

- zuinig - ruim - comfortabel - eigenwijs - trendy

(allemaal van 1e eigenaar)

Meliskerke - Tel. 0118-561748

Rapenburgweg 1 - Meliskerke 0118-561748 / 06-13591348 Meer info en foto’s: www.garagefrancke.nl

WOONGEMAK IN GOES

wij ren e s pre nte e w de nieu

& NAJAARS R T IN W E e! ollecti c

Plein 1940 nr. 20 Middelburg

zdgnh

E uromunt G oes

Schuttershof 11a, Goes 0113-233676 Di t/m Zat van 10.00 tot 16.00 uur

44

Oud GOUD = GELD

APPARTEMENTEN

KOOPSOM: â‚Ź 175.000,- V.O.N. - â‚Ź 407.500,- V.O.N.

(INCLUSIEF PARKEERPLAATS IN AFGESLOTEN PARKEERKELDER) Centraal in de Goes Polder zijn 4 markante woontorens gebouwd; met elkaar verbonden door een prachtig groen park. Schitterende koopappartementen In de vierde woontoren, die recent is opgeleverd, zijn 44 schitterende zeer diverse koopappartementen gerealiseerd. Deze koopappartementen bieden voor ieder wat wils; zeer divers qua indeling, vanaf ca. 70 m2 tot ca.132 m2, verdeeld over 9 verdiepingen en voorzien van een eigen berging en eigen vaste parkeerplaats. Door het gebruik van hoogwaardig bouwmateriaal en het plaatsen van een WKO-installatie (verwarming middels bodemwarmte)

komt het luxe en duurzame karakter van het project tot uiting. Zorg Bewoners van Erasmuspark kunnen zelfstandig wonen met de vrijheid om gebruik te maken van diverse voorzieningen zoals een grand-cafĂŠ, pedicure, fysiotherapeut en een kapper. Met als uitgangspunt; zelfstandig zolang het kan en verzorgd zodra gewenst. Van huishoudelijke hulp tot 24 uurs zorg. Modelappartement Kom gerust eens kijken naar ons modelappartement en maak een afspraak met de makelaar.

Contant geld voor Goud, Zilver en andere Edelmetalen ‡0XQWHQ ‡3HQQLQJHQ ‡6LHUDGHQ NDSRWRILQWDFW

‡7DIHO]LOYHU

W W W.ER ASMUSPARK-GOES.NL VERKOOP & INFOR MATIE

t: 0113 22 33 20 info@makelaardijwesteinde.nl

t: 0113 27 30 55 info@marsaki.nl

Bij grotere objecten bezoek aan huis of in de bankkluis mogelijk. Minimum leeftijd 18 jaar en legitimatie verplicht.


JĂşist ouderen hebben succes met digitale ontmoetingen

Senioren singles fanatiek met online dating De eerste dingen die senioren die een computercursus gaan volgen willen leren, zijn internetbankieren en skypen met de kinderen en kleinkinderen. Leren daten via de digitale snelweg staat bij de meeste single senioren echter ook bijzonder hoog op het lijstje. Niet vreemd, want digitale ontmoetingen blijken met name voor oudere alleenstaanden die op zoek zijn naar een (nieuwe) partner bijzonder goed te werken. DOOR VERA DE GEUS

“Uit onderzoek blijkt dat het aantal 55-plussers dat aan internetdating doet, de afgelopen jaren is gestegen met maar liefst 39 procent. “

Weetje‌ Ontmoetingen via internet hebben voor ouderen veel voordelen, maar het blijkt dat huwelijken helaas ook sneller op de klippen lopen. Ouderen hebben met online datingsites namelijk meer mogelijkheden gekregen om een nieuwe partner te vinden en durven daarom sneller een punt achter hun relatie te zetten. Vergroot de kans op succes - Bedenk vooraf wat je wilt vinden op de datingsite. Een partner? Vriendschap? Welke eisen stel je? - Kies een betrouwbare datingsite. - Maak een beetje werk van je proďŹ el, doe niet alleen het invulwerk. Wees origineel! - Gebruik leuke, maar realistische foto’s. Laat foto’s van zeven jaar geleden in de kast!

De tijd dat de alleenstaande oudere de contactadvertenties doorspitte en een brief onder nummer verzond, is voorbij. De digitale snelweg is het middel waarmee single-Nederland elkaar ontmoet. En dat geldt ook voor de senior die het alleen zijn zat is. Webmasters spelen daar handig op in. Een rondje Google levert legio datingsites voor ouderen op. Van seniorengeluk.nl en 55plusonline.nl tot datingsenioren.nl, allemaal internetpagina’s waar ouderen kennis maken met elkaar. Voor vriendschap of een relatie. Uit onderzoek blijkt dat het aantal 55-plussers dat aan internetdating doet, de afgelopen jaren is gestegen met maar liefst 39 procent. Velen vinden een fijne levensparter via internet en volgens onderzoekers zitten bij die succesverhalen juist veel oudere bezoekers. Dit omdat zij weten wat ze wel en niet zoeken in een partner en niet gefocust zijn op trouwen en kinderen krijgen. Zij nemen de tijd om iemand rustig te leren kennen en zoeken gerichter dan mensen tussen de twintig en dertig jaar. Een andere reden dat juist tussen senioren een mooie liefde opbloeit na een digitale ontmoeting, is dat ouderen eerlijker zijn op datingsites dan jongere online daters. Maar liefst tachtig procent van de mensen die lid zijn van een datingsite zet een leugentje in zijn of haar profiel. Met name over het gewicht, leeftijd en het al dan niet hebben van kinderen. Ouderen beginnen daar niet aan, die melden gewoon de waarheid. Zij hebben namelijk minder de behoefte om zichzelf te bewijzen en uiterlijk doet er in hun geval minder toe. Ook blijkt dat ouderen op internet vaak op zoek zijn naar vriendschap en dan speelt uiterlijk, geld en sociale status sowieso een ondergeschikte rol. Een mooie basis voor als de vriendschap later toch nog uitbloeit tot liefde‌

Veiligheid boven alles! ‡6SUHHNQLHWPHWHHQDI YRRUGHYROJHQGHGDJDOVMHPDDUHYHQKHEWJHFKDW ‡6SUHHNDI RSHHQRSHQEDUHSOHNHQJDQLHWPHWHHQPHWLHPDQGPHHQDDUKXLV ‡%HOHONDDUDI HQWRH7\SHQLVPDNNHOLMNHUGDQSUDWHQGXVPLVVFKLHQLVHUDO leen ‘op papier’ een klik. ‡0DDNJHHQDIVSUDDNDOVKHWQLHWJRHGYRHOW ‡$OVHUJHHQNOLNLVPHUNMHGDWVQHOJHQRHJ'XUI GHDIVSUDDNQDHHQGUDQNMH te beĂŤindigen.

Een woninginbraak kan voorkomen worden!

De enige slotenmaker van Walcheren! Hubo Westkapelle ;VJETUSBBUt westkapelle@hubo.nl XXXIVCPXFTULBQFMMFOM

HOE?


Nu heel voordelig elektrisch fietsen op de scherp geprijsde ĂŠn beste Kalkhoff e-bike 

Zodra u op de pedalen van de comfortabele Kalkhoff Impact XXL trapt, ondersteunen krachtige HOHNWURPRWRUHQXZYRRUZDDUWVHEHZHJLQJ*HQLHWYDQKHWOLFKWHÀHWVHQRSGH]H]HHUOX[HHELNHHQ ga voor een milieuvriendelijke manier van voortbewegen. Dit paradapaard van Duitse degelijkheid ELHGWYRRULHGHUHHQGHSHUIHFWHÀHWVEHOHYLQJHQLVQXH[WUDVFKHUSJHSULMVGELMDe Kromme Spaak in Kapelle en Piet Voskamp in Middelburg. Kom vrijblijvend een SURHIULW PDNHQ RS GH]H SUDFKWLJH ÀHWV ZLM DGYLVHUHQ X JUDDJ LQ RQ]HZLQNHO

kering! Met GRATIS een 5-jarige fietsverze Continental banden

.U

 )NCLUSIE FE ½ETSVER EN JARIGE ZEKERIN G ₏ VAN

Sterke Li-Ion 36V / 540Wh accu

HOGE KORTING

LED verlichting

Shimano onderdelen

door een gezamenlijke inkoop!

Dichte kettingkast

Dijkwelsestraat 22 4421 AH Kapelle 7 E: info@dekrommespaak.nl www.dekrommespaak.nl

Stationsstraat 52 4331 JB Middelburg 7 E: info@pietvoskamp.nl www.pietvoskamp.nl

Duitse media beoordeelt de Kalkhoff Impulse met het cijfer “zeer goed�

Nu extra scherp geprijsd bij De Kromme Spaak en Piet Voskamp Onder begeleiding van een deskundige kunt u op een verantwoorde wijze sporten en aan uw lichamelijke conditie en spierkracht werken.

Zorggroep Ter Weel houdt u ďŹ t! SeniorenďŹ tness (Locaties Goes, Krabbendijke en Yerseke) Bent u 65 jaar of ouder en vindt u gezond en actief blijven belangrijk? Kom dan naar de seniorenďŹ tness en sport onder begeleiding in de modern uitgeruste ďŹ tnessruimten van Zorggroep Ter Weel!

Fit met Diabetes Ben u diabeet, behoort u tot de risicogroep of heeft u overgewicht en vindt u het moeilijk om de stap te zetten meer te gaan bewegen? Dan is Fit met Diabetes van Zorggroep Ter Weel iets voor u!

Meer informatie Neem contact op met de afdeling fysiotherapie van Ter Weel Goes, telefoonnummer 0113- 654026.

Kijk op onze website www.terweel.nl Goes - Hansweert - Krabbendijke - Kruiningen - Yerseke

130856

U bent op zoek naar een E-bike met een geweldig rijcomfort? Probeer dan eens de Kalkhoff Impulse. Deze comfortabele Kalkhoff, verkrijgbaar bij De Kromme Spaak in Kapelle en Piet Voskamp in Middelburg, overtuigt door de goede accuprestaties, de krachtige ondersteuning en een veilig rijgedrag. Al met al een zeer goede prestatie. Zo luidt de testconclusie over de Kalkhoff Impulse. Deze E-bike scoort met name wat betreft de comfortabele zitpositie, de integratie van de accu, de actieradius en het overzichtelijk, eenvoudig te bedienen display. En er is meer: omdat een E-bike een waardevol bezit is, geven de twee fietsdealers GRATIS een 5-jarige fietsverzekering met pechhulp bij deze nieuwe E-bike! Wilt u een vrijblijvende proefrit op de Kalkhoff Impulse? Kom dan naar De Kromme Spaak in Kapelle of Piet Voskamp in Middelburg, daar is de degelijke Duitser nu extra voordelig geprijsd! Reden genoeg voor een bezoekje...


Open dagen voor stomadragers 26 september, 22 oktober en 28 november in Roosendaal

Hebt u een stoma en wilt u een leuk en leerzaam dagje uit, alleen of met uw partner? Bent u ook benieuwd hoe uw stomahulpmiddelen worden gemaakt? Kom dan eens een kijkje nemen op één van de ‘Open Dagen’ bij EuroTec in Roosendaal, de enige fabrikant van stomahulpmiddelen in Nederland. Ontmoet andere stomadragers in een ontspannen sfeer op het inpandige dorpsplein van EuroTec. Velen gingen u voor en kwamen enthousiast weer thuis.

Voor iedereen met een stoma Of u nu al 20 jaar een stoma hebt of net uit het ziekenhuis bent ontslagen, u en uw eventuele partner zullen tijdens de bijeenkomst talloze nuttige tips en nieuwigheden horen. Uw bezoek is geheel vrijblijvend en gratis.

Programma ‡ ‡ ‡ ‡ ‡

‡ ‡

10.30 u. Opening. 10.45 u. Film, EuroTec in beweging. 11.15 u. Rondleiding door de fabriek. 12.00 u. Warm buffet op het overdekte marktplein. 13.30 u. Informatie over de nieuwste producten en alles wat ter sprake komt over leven met een stoma. 15.00 u. Discussie. 15.30 u. Sluiting.

Het overdekte dorpsplein bij EuroTec

Problemen?

Hoe en waar? EuroTec is gemakkelijk per auto en trein te bereiken. U krijgt van ons een duidelijke routebeschrijving en voor treinreizigers wordt het vervoer van en naar het station door ons geregeld.

Bent u verhinderd? Mochten deze dagen u niet uitkomen meldt u zich dan aan voor open dagen op een latere datum. Bent u doordeweeks te druk en bezoekt u ons liever op een zaterdag tijdens een vrije inloopdag? Laat het ons weten en wij zullen u bij voldoende belangstelling op een zaterdag uitnodigen.

EuroTec BV Schotsbossenstraat 8 4705 AG, Roosendaal Tel.: 0165 - 551226 Fax: 0165 - 541656 Email: info@eurotec.nl

EuroTec levert niet direct aan stomadragers, maar uitsluitend via hun vertrouwde leverancier. Hebt u problemen met uw stoma en u komt er niet uit? Bel dan gerust met EuroTec voor hulp en advies. Of kijk op onze vernieuwde website www.eurotec.nl

EuroTec geeft ook een kleurrijk stomazakboekje uit met talloze tips en adviezen voor een probleemloos leven met een stoma. U kunt dit boekje gratis aanvragen bij EuroTec.

Om u goed te kunnen ontvangen graag vooraf aanmelden! Bel EuroTec 0165 - 55 12 26 of email naar info@eurotec.nl.

Lange afstanden makkelijk overbruggen met e-bike

Nooit meer tegenwind op de elektrische fiets De elektrische fiets blijft onverminderd populair. Tegenwoordig rijden mensen in alle leeftijdsklassen op de e-bike. De elektrische fiets vormt steeds vaker een goed alternatief voor de snorfiets. Dankzij de trapondersteuning hebben fietsers op dit vervoermiddel nooit meer last van tegenwind.

Lange afstanden kunnen op de e-bike veel makkelijker worden overbrugd. De motor in de fiets zorgt voor een trapondersteuning tot maximaal 25 kilometer per uur. De elektrische fiets is geschikt voor woon-werkverkeer en zorgt ervoor dat u zonder veel inspanning snel op de plaats van bestemming bent. Daarnaast is de e-bike ook een heel milieuvriendelijk vervoermiddel.

DOOR MONIQUE JANSEN

Kentekenbewijs Berijders van een snorfiets zijn verplicht om een rijbewijs te halen, maar dat is voor de elektrische fiets overbodig. De e-bike heeft ook geen kentekenbewijs nodig. Elektrische fietsen zijn te koop in de prijsklasse van 800 tot 3.000 euro. De prijs is afhankelijk van onder meer het merk, de accu en de accessoires. Er zijn ook e-bikes te koop met een gps-systeem, waardoor verdwalen nooit meer voorkomt.

Fietskeuze Het uitzoeken van de juiste fiets begint met het maken van een proefrit. De Fietsersbond adviseert een e-bike te kopen bij een goede rijwielhandel of dealer. Het is aan te raden om op te letten wanneer de trapondersteuning begint. Bij sommige fietsen start de ondersteuning pas als u een paar keer de pedalen heeft rondgetrapt. Net als bij het kopen van een gewone tweewieler is het belangrijk om te bepalen welk frame het beste is voor zithouding en comfort. Dat geldt ook voor het zadel en de materiaalkeuze van de fiets. E-bikes zijn te koop in lichtere en zwaardere varianten. Ook bestaan er elektrische fietsen met een afneembare accu en vastzittende accu’s. Een rijwiel met een afneembare accu is handig op vakantie. De accu kan dan bijvoorbeeld in de hotelkamer worden opgeladen.

Hoe om te gaan met de accu De accu vormt het belangrijkste onderdeel van de fiets. Door de accu goed te gebruiken, zorgt u ervoor dat de accu langer meegaat. De allereerste oplaadbeurten zijn het meest cruciaal. De batterijen komen op hun maximale kracht na een ongeveer vijf keer opladen. Het is dan ook belangrijk de accu de eerste keren helemaal op te laden. Na een rit met de fietstocht is het beter de accu eerst even te laten afkoelen, voordat u hem weer in stopcontact stopt. Opladen gebeurt het beste op kamertemperatuur. Als de elektrische fiets een paar maanden stilstaat, is het aan te bevelen de accu op een droge en koele plaats op te bergen en hem ongeveer één keer in de twee maanden op te laden.

Goed voor de portemonnee Een elektrische fiets is ook goed voor de portemonnee. Wie de fiets vaak gebruikt in plaats van de auto, bespaart jaarlijks ongeveer 200 euro op brandstofkosten. Met de meeste e-bikes kunt u gemakkelijk veertig tot vijftig kilometer fietsen, zonder dat de accu tussentijds moet worden opgeladen. Veel fietsen halen inmiddels makkelijk honderd kilometer zonder tussentijds op te laden. Daarnaast kent Nederland een groot netwerk van openbare netwerken waar u de fiets ‘aan het infuus kunt leggen’. Veel fabrikanten verkopen ook snelladers waardoor een fiets binnen een paar uur weer helemaal is opgeladen.


‹†Š‘�‰‡� 

Last van snurken of slaap apneu? Wij helpen u er vanaf. Meld u aan op www.velumount.nl of bel vrijblijvend naar : Fysiotherapie NieuwSande Pastoor Fransestraat 4, 4441 AX Ovezande 0113-655008 // 06-14418224

info@nieuwsande.nl

www.nieuwsande.nl

Daarnaast zijn wij o.a. gespecialiseerd in de behandeling van hoofd- en nekpijn, kaakklachten, aangezichtspijn, facialis parese, slikklachten, duizeligheid en oorsuizen.

PRAKTIJK VOOR CHINESE GENEESWIJZE

www.vaessenacupunctuur.nl 0118-851676 Serooskerke

Acupunctuur is bewezen effectief bij vele klachten!

ĹŻĹ?ŊĨŽŽŏŽƉĹ˝ĆľÄšÄžĆŒÄžůĞĞĨƚĹ?ĹŠÄšĨĹ?ĆšĞŜÄ‚Ä?ĆšĹ?ĞĨ͊ Ouder worden kan in meer of mindere mate gepaard gaan met het optreden van klachten. Voorbeelden zijn o.a. gewrichtsklachten, vermoeidheid, hoge bloeddruk en hartkloppingen, slaapproblemen, incontinentie, oedeem, vergeetachtigheid, depressiviteit en stemmingswisselingen. Bewezen is dat behandeling met acupunctuur en/of Chinese of Westerse kruiden tot verbetering kan leiden. Ook kan preventieve behandeling plaats vinden, om de kans op klachten te verkleinen. Blijf dus ook op oudere leeftijd fit en actief! Bel of mail vrijblijvend voor meer informatie. Vergoeding door de meeste zorgverzekeraars!

Ook Chinese en Westerse kruidentherapie.

Na de zomer (weer) actief gaan bewegen Regelmatig bewegen helpt om u fitter te voelen en gezonder te zijn. En samen bewegen is ook gezellig! Er zijn zoveel mogelijkheden om sportief te bewegen, ook als u gezondheidsklachten heeft. Raadpleeg onze folder Actief 55-PLUS of neem contact op met onze beweegcoach. Ze denkt graag met u mee.

0113-277 111 www.smwo.nl Fysiotherapie Els Baas, Ben Neve, Anne Meeuwsen, Frank Smit en Carla van Usen en Fitness Willy de Nooijer, Lianne de Nooijer, Eli de Bruin en Mirjam van Belzen Ook voor sportfysiotherapie, manuele therapie, dry needling, spinning, striding en sportmassage kunt u bij ons terecht.

Noordweg 125 - 4353 AV Serooskerke T.: 0118 591334 - www.fysioďŹ tnessdedriehoek.nl

Wordt uw nieuwe prothese in 2014 nog vergoed? Zit uw prothese los? Gebruikt u kleefmiddelen? meer informatie over een klikgebit? Zituuw prothese los? sWilt Is uw prothese meer dan 5 jaar oud? Gebruikt kleefmiddelen? u moeuvan uw prothese? sWordt

s Wilt u meer informatie over een klikgebit? 

     

s Is uw prothese meer dan 5 jaar oud? s Wordt u moe van uw prothese? Heeft u op ĂŠĂŠn van bovenstaande vragen ‘ja’ geantwoord? Dan is de volgende

"     !

informatie belangrijk voor u! In de gezondheidszorg gaat vanaf 2014 ink worden bezuinigd. Bij Tandprothetische praktijk Reuvers wordt uw nieuwe

-%2+"2),,%.s$%3)'.%2"2),,%.s-/$%2.%"2),,%.',!:%.s56).$4:%")*TILROE OPTIEK

prothese nu nog tussen de 75% en 100% vergoed, afhankelijk van uw

50%

polisvoorwaarden. Een gemiddeld behandeltraject neemt minimaal 6 tot 8

KORTING OP DE COMPLETE BRIL

weken in beslag.

ONGEACHT DE PRIJS

Wilt u ook weer lachen? Maak dan snel een afspraak voor controle van uw

UW BRIL IS MAATWERK DAAROM KIEST U VOOR TILROE OPTIEK

huidige prothese via telefoonnummer 0900 - 738 83 77 (0900 - REUVERS).

Wij kunnen declareren bij vele zorgverzekeraars

Walstraat 81 Vlissingen 0118 412370 www.tilroe.nl

Tandprothetische praktijk Reuvers, Handelsweg 3, 4387 PC Vlissingen, Tel.: 0118-627307 Website: www.tandprotheticusreuvers.nl, E-mail: info@tandprotheticusReuvers.nl

tilroeopticien

de specialist in multifocale brillenglazen


Fit boven de vijftig Als bewegen voor één doelgroep van belang is, dan is het wel voor senioren. Juist wanneer u wat ouder wordt, profiteert uw lichaam van extra beweging. Een goede conditie houdt u stevig te been en aandoeningen zoals een hartinfarct, suikerziekte en rugklachten op afstand. Bovendien werkt u op een ontspannen manier aan uw sociale contacten. Dus trek de wandelschoenen aan of stap op de fiets en kom in beweging! DOOR RIA VAN MEIR

Beweegtips - Sport op een vast moment en plan dat in in uw agenda. - Neem altijd de trap in plaats van de lift - Pak eens wat vaker de fiets of ga te voet. - Zet uw auto een eindje van de bestemming af, zodat u het laatste eindje moet lopen - Dol eens een middagje met uw kleinkinderen - Klussen in huis is ook bewegen. Lap bijvoorbeeld de ramen of ruim de zolder op. Een opgeruimd huis, betekent een opgeruimd hoofd. - Met tweeën sporten is altijd leuker dan alleen. Sluit u aan bij een vereniging of neem uw partner, beste vriend of buurman mee. - Een stappenteller motiveert u om net dat extra ommetje te maken.

Dansen, yoga, golf, zwemmen, wandelen, tafeltennis, turnen, fitness. Ook wanneer u de vijftig ruimschoots gepasseerd bent, liggen er tal van mogelijke sporten voor u klaar. Belangrijk is dat u zich goed realiseert wat u lichaam nog wel en niet aankan. Naarmate u ouder wordt, neemt uw spiermassa af. Dat maakt de kans op een blessure groter. Laat die wetenschap u echter niet tegenhouden om een sportschool binnen te stappen. De meeste fitnesscentra bieden aparte programma’s voor ouderen. Door uw spieren juist te trainen, krijgen zij hun kracht weer terug, waardoor u langer fit en vitaal blijft. Goede warming-up en cooling-down zijn dan ook onmisbaar om blessures te voorkomen. Luister ook goed naar de signalen van u lichaam en neem wat vaker een rustpauze. Stop direct wanneer u pijn voelt in de hartstreek of buiten adem raakt en vraag uw sportcoach om advies.

In balans Doet u het liever wat rustiger aan, verdiep u dan eens in de Oosterse sporten, zoals tai chi en yoga. Tai Chi is ideaal voor mensen die slecht te been zijn. De sport bestaat uit langzame en regelmatige bewegingen, die als doel hebben lichaam en geest met elkaar in balans te brengen. Daardoor komt de bloedcirculatie op gang en maakt u uw gewrichten los. Ook yoga brengt u lichaam en geest met elkaar in evenwicht door u in totale ontspanning te brengen. Er zijn speciale lesprogramma’s voor ouderen, waarbij u een aantal oefeningen vanaf een stoel kunt doen. Bij yoga ligt de nadruk op uw ademhaling. U zult zien dat u na een tijdje meer energie in uw lichaam krijgt en met een ontspannen en vitaal gevoel door het leven zal gaan.

Nordic Walking Sport u liever in de buitenlucht, ga dan eens lekker wandelen. U haalt niet alleen een frisse neus, maar geniet ook van het landschap om u heen. Via het wandelknooppuntennetwerk komt u op bijzondere plaatsen terecht. De laatste jaren is Nordic Walking ook enorm in opkomst. Daarbij worden twee skistokken gebruikt tijdens het wandelen. Doordat u ook actief uw armen in beweging brengt, profiteert uw hele lichaam van een blokje om. Zo ontlast u uw heupen en knieën, terwijl de spanning in uw nek en schouders vermindert. Deze vorm van bewegen biedt bovendien meer stabiliteit en verbetert uw coördinatie. Sluit u daarom aan bij een wandelclubje bij u in de buurt voor deze bijzondere wandelsport.

Ook ouderen steeds actiever op sociale media

Leven in technische tijden Tablets, smartphones, Twitter; slechts een greep uit de termen die tegenwoordig veel voorbij komen. Misschien klinkt het meer als iets voor jongeren, maar niets is minder waar. Volgens onderzoeksbureau GfK blijkt bijvoorbeeld dat inmiddels een derde van de 65-plussers een smartphone heeft. Ongeveer eenzelfde percentage bezit een smartphone. Nog niet zo bekend met al die termen? We zetten ze hier op een rijtje. DOOR PETER HOUTEPEN

App-weetjes * Een app is een kleine applicatie (programmaatje) die kan worden geïnstalleerd op een smartphone of tablet. * Er zijn apps met spelletjes, maar ook Buienradar.nl en Nu.nl hebben een app voor het weer of het laatste nieuws en er zijn apps waarmee bankzaken kunnen worden gedaan. * Behalve gratis apps, zijn er ook waarvoor moet worden betaald. De betaalversie laat dan bijvoorbeeld geen reclame zien en/of heeft de volledige functionaliteit.

Tablet als seniorenhulp Er lopen proeven met ouderen om tablets in te zetten om hen langer zelfstandig te laten wonen. Hoewel de spreekwoordelijke ‘handen aan het bed’ niet zullen verdwijnen, kunnen ouderen die aan huis zijn gebonden in de toekomst wel de huisarts, specialist of thuiszorg door middel van een tablet makkelijk benaderen. ‘Waar ben je?’, is vast een van de meest gestelde vragen aan de telefoon. Waar we vroeger de telefoon slechts thuis konden gebruiken, met de mobiele telefoon zijn gebruikers overal en altijd bereikbaar. Met een smartphone kan worden gebeld, maar gebruikers kunnen er ook foto’s mee maken, e-mailen en internetten en het apparaat bevat een gps-functie zodat navigatie voor in de auto mogelijk wordt. Behalve hippe modellen bestaan er ook speciale smartphones voor senioren; net iets makkelijker in gebruik en voorzien van een extra groot (aanraak)scherm.

Tablet In feite is een tablet een grote smartphone. Of een kleine laptop, zo u wilt. De eerste tablets verschenen begin jaren negentig op de markt, maar pas sinds een paar jaar zijn ze voor het grote publiek betaalbaar. De bediening van de tablet gaat via een toetsenbord op het (aanraak)scherm. Behalve internetten kunnen gebruikers op de tablet ook een puzzel doen, kijken hoe laat de trein of bus gaat, muziek luisteren en kranten of boeken lezen.

Online Dat senioren wel degelijk veel online zijn blijkt uit onderzoek van Seniorweb uit 2011. 84 procent van de Nederlandse vijftigplussers besteedt wekelijks de meeste vrije tijd aan computeren. Ook zijn senioren veel te vinden op sociale media als Twitter en Facebook. Twitter is een sociaal netwerk waarop de gebruikers (ook wel ‘tweeps’) genoemd berichtjes kunnen plaatsen. De berichtjes (tweets) zijn kort; er is een beperking van 140 tekens per berichtje. De bedoeling van Twitter is dat mensen zich als het ware abonneren (‘volgen’) op berichtjes van anderen, waardoor op elkaar kan worden gereageerd. Iedereen kan zich registreren bij Twitter, maar ook veel nieuwsdiensten en grote bedrijven gebruiken tegenwoordig Twitter, waardoor het makkelijk wordt op die manier het nieuws of aanbiedingen te volgen. Facebook is een sociaalnetwerksite om online contact te maken of houden. Gebruikers kunnen er een persoonlijk profiel samenstellen en online vrienden worden met (on)bekenden om informatie en interesses te delen.


Altijd en overal veilig!

INBREKERS? Houd ze buiten de deur!

NOOIT MEER SCHILDEREN!

GAYKO ESP = EXTRA STERK!

MAXIMAAL INBRAAKWEREND Met GAYKOSafeGA maakt u het inbrekers wel héél moeilijk. Met deze veiligheidsvoorzieningen van GAYKO realiseert u veiligheid op het hoogste niveau.

GAYKO GVS = INBRAAKPREVENTIE!

Dankzij innovaties als GAYKOESP en GAYKOGVS wordt bijvoorbeeld het lichten van de kozijnvleugels (de meest voor-komende inbraakmethode) onmogelijk. Met extra sluitpunten, veiligheidsbeglazing en afsluitbare grepen zijn uw deuren en kozijnen maximaal inbraakwerend. VEILIGHEID OP MAAT Gaat u een nieuwe woning bouwen en kiest u voor optimale inbraakbeveiliging? Gaat u uw kozijnen vervangen of uw woning verbouwen? Met GAYKOSafeGA realiseert u veiligheid op maat.

Uw TOP GAYKO dealer

GECERTIFICEERDE VEILIGHEID!

Maximale service begint bij een goed advies.

Mortiereboulevard 40 | Middelburg | T 0118 - 441 944 | info@ascozeeland.nl | www.ascozeeland.nl

Veel vraag naar goud

Goud verkopen kan mooi bedrag opleveren Veel mensen hebben thuis gouden sieraden liggen die niet ze meer dragen of waar ze zelfs niet meer naar omkijken. Dan is het wellicht een optie om uw gouden sieraden te verkopen. Dat kan afhankelijk van de hoeveelheid karaat en het gewicht een behoorlijk bedrag opleveren. DOOR MONIQUE JANSEN

De goudprijs verandert per dag. Wel is de goudprijs op dit moment wel vier keer zo hoog als tien jaar geleden. “De prijs is flink doorgeschoten”, vertelt juwelier Frits van Leeuwen van Van Leeuwen Juweliers met verschillende vestigingen in onder meer Zeeland en West-Brabant. “Je weet niet of die ooit nog zo hoog komt te staan. We zien ook dat steeds meer mensen hun goud inleveren”, vertelt Van Leeuwen. Voorwerpen die met name worden aangeboden zijn kettingen, armbanden, ringen, oorbellen, horloges, maar ook munten, gouden tanden, pennen en bestek komen voorbij.

Checken Momenteel zijn veel goudopkopers op de markt. Frits van Leeuwen raadt mensen aan die hun goud willen verkopen om de betreffende partij eerst te checken. Dat kan bijvoorbeeld door de website te bekijken. “Het is ook belangrijk dat mensen zich niet laten verleiden door de goudprijzen. Soms zijn ze gehecht aan een sieraad, dan raden wij aan om er nog eens over na te denken. Het kan ook zijn dat ze een erfstuk –bijvoorbeeld een ouderwets sieraad van oma- niet meer dragen. Dan kun je het sieraad ook verkopen en er iets anders voor terugkopen wat je wel draagt”, vertelt Van Leeuwen. Een nieuw juweel kan dan toch speciaal worden.

Mooi zakcentje Wie zeker weet dat hij zijn of haar goud wil verkopen kan daar een mooi zakcentje aan overhouden. Het is nu een goede tijd om te verkopen. “Een gemiddeld bedrag ligt al snel op vier- tot vijfhonderd euro”, vertelt Van Leeuwen. Dit bedrag is natuurlijk wel afhankelijk van de hoeveelheid karaat en het gewicht. Een beschadiging is niet van invloed op de uiteindelijke prijs die iemand voor zijn of haar goud krijgt. Juist kapotte sieraden en voorwerpen zijn interessant om in te leveren “Goud kan zo een leuk appeltje voor de dorst opleveren”, vindt Van Leeuwen.

Goudgehaltes

Edelmetaal

De hoeveelheid karaat in goud geeft de zuiverheid van het goud aan. In

Goud is een glimmend en geelkleurig edelmetaal. Het

Nederland zijn er drie goudgehaltes: 14 karaats, 18 karaats, 20 karaats en 22

bijzondere aan goud is dat het edelmetaal nooit de glans

karaats. Goud is helemaal zuiver als het 24-karaats is. Goud wordt gedolven in

kwijtraakt. Zo hebben veel gouden munten uit de Romeinse

speciale mijnen en op de bodem van rivieren. Dat gebeurt vooral in Zuid-Afrika,

tijd nog steeds hun glans. De dichtheid van goud is 19,3

in de landen die ooit tot de Sovjet-Unie behoorden, Canada en in de Verenigde

keer zo groot als water en drie maal zo groot als ijzer.

Staten.


VERKOOP UW OUD GOUD EN ZILVER. D

e goud- en zilverprijs zijn vandaag historisch hoog.

Hierdoor zijn uw oude gouden en zilveren sieraden veel geld waard. U kunt deze nu verkopen tegen de hoge koersen. Maar doe dit dan wel bij een vertrouwd adres! Van Leeuwen Juweliers is al decennia lang een vertrouwd begrip in Nederland. Tegenwoordig kunt u niet alleen juwelen bij ons kopen, maar u kunt ook uw oude sieraden verkopen in onze goud en zilver inkoop punten bij u in de buurt. Oud goud is momenteel veel geld waard. Verkoop daarom uw gouden sieraden, beschadigd of heel, voor de hoge goudprijs nu het nog kan. Kom vrijblijvend langs voor een taxatie.

van u: Wij kopen (% / #,(%) 1 &+%& +%*% / #,(%$ 1 &+%& )*" 1 #,( #,(&&+ 1 ,( /

Daarnaast kunt u bij ons ook tweedehands sieraden kopen tegen erg gereduceerde prijzen! Kom langs en sla uw slag.

Bij u in de buurt: Antwerpsestraat 5

Korte Geere 9

Spuistraat 2

Bergen op Zoom

Middelburg

Vlissingen

Openingstijden: di-vr 11:00 – 17:00 uur, za 11:00-16:00 uur

Openingstijden: di-vr 11:00 – 17:00 uur, za 11:00-16:00 uur

Openingstijden: di-vr 11:00 – 17:00 uur, za 11:00-16:00 uur

www.goudinkooppunt.nl

Veilig en vertrouwd uw schoonheid in goede handen

HGZ

ÂŽ

geveltechniek

Van Cittersweg 2a 4341 RC Arnemuiden T 0118 75 02 07

Goedgekeurd

www.hgzgeveltechniek.nl

Kies voor veiligheid... Kies voor rolluiken en kunststof kozijnen

*HFHUWLČ´FHHUG

PERMANENTE MAKE UP (PMU) Al meer dan 10 jaar de mooiste resultaten, altijd naar uw wens! (Blijft 2 - 3 jaar zitten, alle gewenste kleuren en vormen mogelijk) WEGENS GROOT SUCCES IS ONZE ACTIE VERLENGD! Wilt u meer informatie of voor en na foto’s zien? Neem dan vrijblijvend contact met ons op of bezoek onze website (www.nawodcreations.nl)!

KORTING TOT WEL 60%

ONGEWENSTE TATOEAGE EN PMU VERWIJDEREN (NA INTAKEGESPREK)

Tekent u nog steeds zelf dagelijks uw wenkbrauwen?!Eyeliners: Strak aangebracht. Fijn tot dik mogelijk.

Hair strokes. Haartje voor haartje aangebracht met een mooi en natuurlijk resultaat

Voor

Boven en onder dun van â‚Ź 300 voor â‚Ź 125 Voor meer maten, kortingen en prijs of informatie. Bezoek onze website

Na

van â‚Ź 225 voor â‚Ź 100

=VVYOL[SL]LYLU]HUHSSLZVT\^^VUPUNLU ÂŽ(S\TPUP\TLUR\UZ[Z[VMRVaPQULU ÂŽ.L]LSILRSLKPUNLUNV[LU ÂŽAVU^LYPUN

ÂŽ9VSS\PRLU ÂŽ/VYYLU ÂŽ=LYHUKHÂťZ

Bovenkant tot binnenkant ooghoek mogelijk Eyeliner onder dun van â‚Ź 150 voor â‚Ź 50

Priyamalie Ramkisoensing (Priya) *HGLSORPHHUGHHQJHNZDOLČ´FHHUGHVFKRRQKHLGVVSHFLDOVWH met tien jaar ervaring. Permanente make up specialiste. Onze adressen (alleen op afspraak)

Bergen op Zoom

Korenbeursstraat 36 4611 PW Bergen op Zoom

Breda

Keizerstraat 44 4811 HL Breda

 

0164 26 55 90 06 12 84 68 33 priyanawod@hotmail.com www.nawodcreations.nl

Zoekt u een gezondheidspraktijk in Etten-Leur of Breda? www.danergia.nl 06 52 27 30 13


‘Voo rko prob m gezon lem dh faute en met eidsuil o e p ma en at’

Gezond relaxen deze winter! DAGELIJKSE HULPMIDDELEN

De hele Oktober Woonmaand

tweede Fitform-fauteuil voor de helft van de prijs!

ontvangt u bij ons de

Bij aankoop van één fauteuil

COMFORT

GEZONDHEID

accessoire t.w.v. €400,-

helemaal gratis.

Jufferswegje 12, 4421 JB Kapelle, 0113 34 10 49 www.combicomfort.nl - info@combicomfort.nl

ontvangt u een luxe

MOBILITEIT

UšÏÏ£Œ@@¾Ée´ˆ Ue´x““Œ‚¶VÈe´@¾É““´] U%e]e´‰@]¶ˆÉ@‰‚¾e‚¾¶Ÿ´“]ÂV¾ Uee´‰‚‡ˆ΂¾¾eZ´e‰@ÊeZ´Â¶¾e UxeŒ@ˆˆe‰‚‡ˆ“Ÿ¶¾@@

Openingstijden: maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur en op zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur

CombiComfort in Kapelle De koude winterdagen komen er weer aan en dan doen wij niks liever dan thuis relaxen op de bank met een dekentje en een warme kop chocomel terwijl het buiten regent. Hoe comfortabel dit ook mag lijken, in de praktijk is op de bank hangen vaak niet zo prettig. We nemen dan meestal een verkeerde zithouding aan, waardoor gezondheidsproblemen kunnen ontstaan. Kees Rovers van CombiComfort in Kapelle weet alles van gezond ‘relaxen’, zodat u deze wintermaanden geen last krijgt van gezondheidsproblemen door een verkeerde zithouding. Het lijkt een beetje haaks te staan op deze Senioren Special uitgave, maar Kees Rovers van CombiComfort

in Kapelle weet als geen ander hoe belangrijk het voor de gezondheid is om goed te zitten. “Lichaamsbeweging is erg belangrijk, maar dat geldt ook zeker voor ontspanning. Pas met een uitgerust en gezond lichaam ben je in staat om fit en actief te zijn. Je lichaam ontspant pas écht wanneer je een goede zithouding aanneemt waardoor de spieren worden ontlast. Je lichaam moet een natuurlijke houding aannemen en dat kan alleen in een fauteuil die bij u past”. Kees kocht jaren geleden zelf ook een relaxfauteuil. “Voordat ik in deze branche belandde dacht ik altijd dat een relaxfauteuil een luxe-artikel was, maar ik ervaarde zelf al snel wat een goede stoel echt voor je lichaam doet: je komt helemaal tot rust. ’s Avonds kruip ik dan

ook niet meer op de bank waar ik ongemakkelijk zit te draaien, maar relax ik in mijn fauteuil op maat.” CombiComfort aan het Jufferswegje in Kapelle heeft een breed assortiment: relaxfauteuils en sta-op-stoelen in allerlei verschillende vormgevingen en bekledingen, zoals stof, leder en alcantara. Voor elk interieur staat er wel een fauteuil in de showroom, van klassiek tot modern. Voor de professionele ontspanners kunnen diverse opties en accessoires aan de fauteuils worden toegevoegd, zoals elektrische verstellingen, verstelbaar hoofd- of nekkussen, een draaischijf onder uw fauteuil, infrarood handbediening, memory functie en stoelverwarming. Kees en verkoopadviseur Cathrien Eversdijk geven u graag een vrijblijvend advies. “Kom gerust eens bij ons comfortabel proefzitten. U weet pas wat wij bedoelen met lekker zitten indien u het zelf ervaart. Wij zorgen voor de warme kop chocomel, want dat hoort er in het najaar toch een beetje bij.” Kees heeft de deuren van CombiComfort in april 2012 geopend en verkoopt artikelen op het gebied van comfort, mobiliteit, gezondheid en dagelijkse hulpmiddelen.

Jufferswegje 12 in Kapelle 4421 JB Kapelle Telefoon: 0113-341049


Wildebrand Gezond Medische Fitness Fysiotherapie Psychologie Heeft u beperkingen aan het bewegingsapparaat, een kapotte knie, een knieprothese, artrose, lage rugklachten, een hernia, suikerziekte, hoge bloeddruk, obesitas, een sportblessure et cetFra? Of, bent u helemaal gezond en wilt u in een gezellige sfeer aan uw conditie werken? Dan bent u van harte welkom de Auvergnestraat 27, waar u onder professionele begeleiding kunt sporten. Specialisten Wildebrand heeft een compleet team specialisten op het gebied van bewegen zoals fysiotherapeuten, sportarts, voedingsconsulent en psycholoog. Voor wie? Voor iedereen van 0 tot 90 jaar! Door op een verantwoorde wijze te sporten zult u al snel ervaren dat uw vitaliteit zal toenemen.

Hoe werkt het? Bij aanmelding krijgt u onze vragenlijst opgestuurd waarin gezondheidsklachten, medicijnen e.d. ingevuld kunnen worden. Aan de hand van de vragenlijst wordt er een afspraak gemaakt voor een intake-gesprek en een zogenoemde ‘0-meting’ met fysiotherapeut, sportarts of bewegingsleider. Tijdens het intake-geprek bespreken we uw klachten en kijken we welke trainbare compo OFOUen er mogelijk zijn. Natuurlijk worden hier uw wensen ook in meegenomen. Het kan zijn, indien u veel beperkingen heeft dat u door onze arts of fysiotherapeut eerst onderzocht wordU om zodoende meer inzicht te krijgen in uw beperking(en). Onderdeel van de de 0-meting is een conditie- en fysieke test. In de trainingszaal wordt getest hoe Dit houdt in dat u een wordt gemeten. Aan de hand van deze gegevens wordt een trainingsschema gemaakt. U kunt vervolgens op iedere gewenste dag komen trainen waarbij u constant wordt begeleid. Vanzelfsprekend kunt u ook terecht voor behandeling in onze psychologie, fysiotherapie en voedingsdeskundige praktijk. Wij hebben met vrijwel alle verzekeraars contracten. Inmiddels hebben wij diverse oefengroepen met deskundige begeleiding, zoals: t$01%FO"TUNBt3VHCFUFSQSPHSBNNB t"GWBMQSPHSBNNBt'JCSPNZBMHJF en Hypermobiliteitssyndroom (HMS) En periodiek hebben wij speciale bijeenkomsten, [PBMTPQTFQUFNCFSFFOBWPOEPWFSHF[POE eten en toch afvallen, 22 oktober avond over DISPOJTDIFSVHLMBDIUFO OPWFNCFSMPOH QSPCMFNFO[PBMT$01% BTUNB CSPODIJUJT EFDFNCFSQTZDIJTDIFLMBDIUFOFOTQPSU

NA JAARSAANBI EDING: Als u in septembe r 2013 start krijg tu een gratis fysiek e 0 meting ter w aa rde van â‚Ź 75,00 cade au of een gratis intake bij de voedingsco nsulent twv â‚Ź 50 ,00 Over Wildebrand... Wildebrand is een multidisciplinair centrum op gebied van o.a advies, training en opleiding. Tevens kunt u in onze fysiotherapie en psychologie praktijk terecht voor een multidisciplinaire aanpak van allerhande klachten. 0PLIFFGU8JMEFCSBOEBMTTQFDJBMJTNFSFJOUFHSBUJFTUF en 2de spoor. 0OTHFESFWFOUFBNNFUGZTJPUIFSBQFVUFO NBOVFFM therapeut, psycholoog, sportarts en diĂŤtist staat voor VLMBBS#FMUVWPPSFFOBGTQSBBL "MUJKEFFOJOUBLFNPHFMJKLCJOOFOFFOEBH ook ‘s avonds of op zaterdag. Zonder verwijsbrief. Meerdere vestigingen in ZW-Nederland, zoals Goes, 3PPTFOEBBM 8PFOTESFDIU 5JMCVSHFONFFSEFSF spreekuur- en sportlocaties!!

Auvergnestraat 27 Bergen op Zoom info@wildebrand.nl www.wildebrand.nl

Zelf kracht uitoefenen onnodig

Makkelijker opstaan met de sta-op-stoel Iedereen wil graag oud worden, maar soms brengt oud zijn ook beperkingen met zich mee. Het lopen kan minder soepel gaan, terwijl ook opstaan een groot probleem kan zijn. De sta-op-stoel ondersteunt veel senioren bij het opstaan en geeft hen net dat zetje wat ze nodig hebben om overeind te komen. DOOR PETER HOUTEPEN voorkomt het in de stoel ‘ploffen’. De persoon gaat, met de stoel in de hoogste stand, zitten en laat door middel van de elektromotor de stoel weer zakken naar de grond. Zelf kracht uitoefenen is niet nodig en op die manier wordt het lichaam ontzien.

Indicatie

Je kunt het natuurlijk jezelf zo moeilijk maken als je zelf wilt, maar een sta-op-stoel maakt het leven voor veel senioren vaak makkelijker. De aanschaf van de stoel is voor veel senioren een drempel, ze schamen zich er soms een beetje voor, maar eenmaal die schaamte voorbij blijkt de sta-op-stoel een handig hulpmiddel.

Elektromotor Een sta-op-stoel komt middels het gebruik van een elektromotor omhoog en kantelt de persoon als het ware voorover, zodat opstaan eenvoudig is. Behalve opstaan kan de persoon zo ook geholpen worden met gaan zitten; het

Veel gebruikers van een sta-op-stoel vallen onder de noemer ‘veelzitter’. Zij brengen door fysieke klachten noodgedwongen een steeds groter deel van de dag zittend door. Deze groep gebruikers bestaat overigens niet alleen uit senioren, maar ook uit gehandicapten. Tot bijna vier jaar geleden viel de sta-op-stoel in binnen het verzekerd pakket van de zorgverzekering, hetgeen inhield dat iedereen met een sta-op-probleem vanuit geldende wet- en regelgeving een sta-op stoel in bruikleen of eigendom verstrekt kon krijgen door zijn of haar zorgverzekeraar. Toenmalig minister Ab Klink besloot echter de wet zodanig te veranderen dat nog slechts ‘aan functiebeperking aangepaste’ stoelen verstrekt worden. Uitsluitend een opstaprobleem is onvoldoende indicatie voor verstrekking. Indien er sprake is van een sta-op probleem gecombineerd met andere zitproblemen die niet in een standaardstoel op te

vangen zijn, zoals decubitus (een aandoening die het gevolg is van doorliggen) of beperkte rompbalans, dan valt de sta-op stoel met extra aanpassingen wĂŠl onder de regeling hulpmiddelen.


VOOR UW

GEZONDHEID

& GEMAK

OP=OP

OUDERENWINKEL MIDDELBURG

OP=OP

WANDELSTOK OPVOUWBAAR Van € 21,99 voor

€ 14,95 LET’S GO INDOOR ROLLATOR SPECIAAL VOOR IN HUIS Van € 169,00 voor

€ 149,00

Kalverstraat 1a 4331 LZ Middelburg T 0118 - 774 798 E middelburg@ouderenwinkel.nl

FYSIC FM-8600 COMFORT GSM BIG BUTTON COMFORT GSM Van € 99,00 voor

OPENINGSTIJDEN Di t/m vrij: 09.30 tot 17.30 uur Zaterdag: 09.30 tot 17.00 uur Zondag en maandag gesloten

€ 69,95

MEDISANA BLOEDDRUKMETER VOLAUTOMATISCH, GROOT DISPLAY Van € 69,90 voor

OP=OP

OP=OP

€ 34,95

WWW.OUDERENWINKEL.NL/MIDDELBURG

Ouderenwinkel in Zeeland Op 14 augustus 2013 is de eerste Ouderenwinkel in Zeeland geopend aan de Kalverstraat 1a te Middelburg, het pand van de voormalige supermarkt. Eigenaren Ton en Yvonne Lagas hebben de afgelopen tien jaar met veel succes Oil & Vinegar in het centrum van Middelburg geëxploiteerd en besloten een nieuwe uitdaging aan te gaan. De Ouderenwinkel draagt bij aan het comfort, de vrijheid en zelfstandigheid van senioren. Dit doen ze door producten, diensten en informatie op een aangename wijze toegankelijk en bereikbaar te maken. De Ouderenwinkel heeft een uitgebreid assortiment dat varieërt van gezondheidsproducten tot producten in de hobby- en vrijetijdssfeer. U kunt hierbij onder meer denken aan: rolstoelen, rollators, doucheen toiletstoelen, hulpmiddelen, seniorenbedden, scootmobielen, wandelstokken, sta-op stoelen, telefonie, hometrainers en braces. Een mini catalogus ligt voor u klaar in de winkel. Ook voor gratis uitleen van hulpmiddelen kunt u terecht bij de Ouderenwinkel. Hiervoor hoeft u geen lid te zijn van een thuiszorgorganisatie. U heeft slechts een geldig identiteitsbewijs en de pas van uw zorgverzekeraar nodig. Nieuwsgierig geworden? Meer informatie vindt u op www.ouderenwinkel.nl/middelburg of neem contact op via het telefoonnummer 0118-774798. Kom voor persoonlijke aandacht en advies naar de Ouderenwinkel Middelburg. De winkel is geopend van dinsdag tot en met vrijdag van 9.30 tot 17.30 uur en op zaterdag van 09.30 tot 17.00 uur. De koffie staat voor u klaar!

INTUITIV, een nieuw multifocaal brillenglas Met het nieuwe multifocale glas wordt er rekening gehouden met de individuele lichaamshouding en het visuele gedrag van links- en rechtshandigen. Er is geen enkel multifocaal brillenglas dat hier tot op heden rekening mee houdt. Maar nu wel. Zo is uit onderzoek duidelijk geworden dat linkshandigen het blad waarop zij schrijven of de houding van het lichaam bij het gebruik van een tablet, smartphones en dergelijke in een andere hoek houden dan rechtshandigen. Eén simpele extra vraag aan u, als brildrager volstaat. Bent u links of rechtshandig? Het is natuurlijk belangrijk om een goed beeld te krijgen hoe en waar u de bril voor gebruikt. Zo zal de ene brildrager veel meer lezen dan een ander. Samen met deze gegevens en het gekozen montuur beschikt u over een moderne bril met de nieuwste generatie multifocale glazen. De gewenning van deze nieuwste generatie multifocale glazen is snel, bijna directe gewenning merken wij in de winkel.

Tilroe Optiek Walstraat 81 Vlissingen | Tel: 0118 412370 | www.tilroe.nl


Opname in verzorgingshuis kan grote financiële gevolgen hebben

Eigen vermogen beïnvloedt eigen bijdrage Het bleek een grap ... In de Telegraaf en alle andere denkbare media kondigde de Bredase ondernemer Aad Ouborg onlangs zijn plannen aan voor een budgetbejaardenhuis. Met de voorziening in het gebouw van gevangenis De Koepel zei Ouborg in een behoefte te voorzien. VAN ONZE REDACTIE

Het is NÚ tijd voor nieuwe kozijnen! Houten kozijnen zijn de meest voorkomende kozijnen. Ze geven uw huis een natuurlijke uitstraling, maar vergen ook veel onderhoud. Er zijn ook veel huizen met PVC kozijnen (let op: nog steeds te koop!) Ze zijn vaak voordeliger maar bieden bijna nooit de kwaliteit die u wenst. Al tientallen jaar bouwt GAYKO ramen en deuren van hoge kwaliteit. Door de uitstekende eigenschappen en gepatenteerde technologie (KOMO en SKG gecertificieerd) beschikt elk GAYKO product over het Politiekeurmerk Veilig Wonen. I.c.m. de NR 1 van Zeeland in Gayko kunststof kozijnen en met eigen vakpersoneel, ontzorgt ASCO Zeeland U. Enkele andere voordelen:

Betere isolatie

of u nu dichtbij een drukke weg woont of juist in de een buurt met veel kinderen, wij hebben altijd een passend kozijn dat de juiste geluidsisolatie biedt.

Betere Veiligheid

Met traditionele ramen is het voor inbrekers eenvoudig om hun slag te slaan. Wilt u het inbrekers echt moeilijk maken, dan kiest u voor ons.

Meer onderhoudsgemak

Zonlicht, regen, nachtvorst…. een kozijn staat bloot aan weer en wind met alle gevolgen van dien. Gelukkig zijn onze kozijnen gebouwd op een lange levensduur zonder onderhoud. Geen aanbetaling Kom snel langs voor een vrijblijvend gesprek in onze showroom:

Niet makkelijk Sinds de maatregel is ingevoerd, breken financiële specialisten hun hoofd over de vraag of er iets aan dat vermogen in box drie is te doen. Makkelijk is dat niet, is hun eenduidige antwoord. U kunt uw vermogen natuurlijk verkleinen door reizen naar exotische oorden te maken, dure auto’s te kopen of antiek te gaan verzamelen, maar niet elke oudere wilt of doet dat. Stel dat u weduwnaar of weduwe bent, kunt u ook (deels belastingvrij) vermogen schenken aan uw kinderen of kleinkinderen. Daardoor slinkt box drie en daarmee uw eigen bijdrage. Als het geld bijvoorbeeld in een (tweede) huis of polis zit, kunt u een zogenoemde papieren schenking doen. U geeft dan geld aan uw kinderen en zij lenen het meteen aan u terug. Voorwaarde is wel dat u daar zes procent rente over betaalt. Nog een manier is om uw testament aan te passen aan de huidige regelgeving. Daarmee

kan het vermogen in box drie ook worden verkleind.

Addertje onder het gras Addertje onder het gras is dat de eigen bijdrage wordt bepaald op basis van de belastingaangifte van twee jaar eerder. Nu zijn de bedragen dus berekend aan de hand van de aanslagen in 2011. Als u dus van plan bent flink te gaan interen op uw vermogen moet u er rekening mee houden dat het pas twee jaar later gevolgen heeft voor de hoogte van de eigen bijdrage. Ook daar is echter weer een oplossing voor, omdat er op de website van het CAK een formulier staat waarmee u om aanpassing van uw eigen bijdrage kunt vragen. Overigens geldt voor vrijwel alle maatregelen dat u ze moet regelen via een notaris. Een notaris bij u in de buurt zoekt u het makkelijkste via www.notaris.nl.

Een BEELDSCHERMBRIL bevordert goed zicht op de korte afstand. Ontspannen bezig zijn op verschillende COMPUTERBRIL afstanden MET

BEELDSCHERMGLA ZEN INCLUSIEF MON TUUR GLAZEN

€ 210,-

Wij kunnen declareren bij vele zorgverzekeraars

Walstraat 81 Vlissingen 0118 412370 www.tilroe.nl tilroeopticien

de specialist in multifocale brillenglazen

Ook ouderen gevoelig voor brillenmode

Senior wordt steeds moderner

Een stoere of hippe bril is allang niet meer alleen voor de jeugd weggelegd. Ook senioren wagen zich in toenemende mate aan gewaagde en opvallende modellen. DOOR ADDO SPRANGERS Dat de tijd van het karakterloze ‘ziekenfondsbrilletje’ alweer enkele decennia achter ons ligt is een understatement. De brildragers van vandaag gaan voor hip, cool en vet, hoe je dat ook het liefst zou willen omschrijven. De senioren vormen hierop beslist geen uitzondering, zo leert navraag in de wereld van de opticiens. Droegen senioren vroeger bijna standaard een goud- of zilverkleurig metalen montuur, tegenwoordig hebben de opticiens deze modellen al bijna niet meer in de collectie. Senioren gedragen zich steeds moderner en actiever en die houding is terug te zien in de keuze van de bril.

Stromingen De eigen persoonlijkheid van de brildrager speelt daarbij natuurlijk een belangrijke rol, maar feit is dat opvallend vaak voor een opvallend montuur wordt gegaan. In zo’n zeventig procent van de gevallen is dit een wat forser montuur van kunststof. Qua aanzicht is een dergelijk montuur wat zwaarder, maar het oogt meteen ook iets stoerder. Momenteel is er een trend waarneembaar naar de jaren ’50 en ’60, waarbij modellen uit die tijd in een nieuw jasje zijn gestoken. Geen pure retro dus, maar modellen als het vlinderbrilletje met een modern karakter. Warme tinten, zoals bruin en roodbruin, genieten een hoge populariteit, al doen deze kleuren het eigenlijk altijd al goed. De laatste jaren vinden rechthoekige monturen gretig aftrek. Op dit moment echter lijkt er een verschuiving naar de wat rondere vormen gaande, al is daarbij dan weer geen rol weggelegd voor het ovale montuur. Was twintig jaren geleden een bepaalde trend bepalend voor het gehele modebeeld, tegenwoordig bestaan meerdere stromingen naast elkaar en volgen ze elkaar ook veel sneller op. Die wisselingen treffen ook de jaarlijkse zomer- en wintercollecties. Op het einde van de zomer verdwijnen de echte felle kleuren naar de achtergrond en blijken veel brildragers over te gaan op rustiger kleuren.


Budget Vervoer Zeeland Budget Vervoer Zeeland is een relatief nieuw taxi bedrijf maar wel met vele jaren ervaring. Eigenaar Henk Ketting is al ruim 20 jaar werkzaam in de taxi branche. Mijn bedrijf is opgezet om te voldoen aan de vraag van goedkoop vervoer naar verre bestemmingen vooral buiten de provincie Zeeland. Door zo efficient mogelijk te werken druk ik de prijzen en kan dit ook door berekenen aan de klant. Of u nu op familie bezoek gaat in bijvoorbeeld Zwolle of u gaat op bezoek bij iemand in het ziekenhuis Goes. Onze specialiteit is het vervoer naar luchthavens in binnen en buitenland. Wij weten precies waar u moet wezen en indien nodig helpen we u naar de balie of naar de hulp van bijvoorbeeld Schiphol. U wordt op tijd gehaald en gebracht in ruime auto’s met voldoende ruimte voor bv een rollator of kleine rolstoel. Eigenlijk kunt u al uw vervoers vragen aan ons stellen, hebben wij niet de middelen dan kijken we graag naar een passende oplossing. Wij rijden 7 dagen per week 24 uur per dag ook op feestdagen. Door onze ervaring en service hebben wij naast de vele particulieren ook grote bedrijven en een groot aantal reisbureaus waarvoor wij rijden. Deze kiezen niet alleen voor onze scherpe prijzen maar ook voor onze service en duidelijke afspraken.

Voor meer informatie verwijs ik de mensen graag naar onze website www.budgetvervoerzeeland.nl of bel 0118 - 436 337

Zeelandcare.com: zorg met aandacht Zorg van hoge kwaliteit die de patiënt ontvangt in een kleinschalige omgeving, daar staat Zeelandcare.com voor. De zorginstellingen van Zeelandcare.com bieden een groot aantal verschillende specialismen en behandelingen, maar met een overeenkomst: “Kwaliteit, veiligheid en persoonlijke aandacht staan iedere minuut voorop”. De zorginstellingen die vallen onder Zeelandcare.com zijn het Medisch Wellness Centrum Zeeland in Goes, de Dialyse Zorg Zeeland en de Victoriakliniek in Zierikzee.

Veiligheid, kwaliteit en efficiëntie Meest recent geopend is de Victoriakliniek. Hier kunnen patiënten terecht voor zorg op het gebied van liesbreuken, spataderen, kaakchirurgie, KNO-heelkunde, orthopedie, pijnbehandelingen, plastische chirurgie en proctologie. Het idee achter de Victoriakliniek is dat door de kleinschaligheid patiënten snel en adequaat geholpen kunnen worden. Door de lage complexiteit van de behandelingen

Colofon

die de Victoriakliniek biedt, kunt u als patiënt direct terecht voor een behandeling, wordt het zorgtraject efficiënter georganiseerd en verbetert de kwaliteit van de geleverde zorg.

Verzekerde zorg De welbekende ziekenhuissfeer is in dit behandelcentrum niet aanwezig. U wordt ontvangen in een aangename omgeving en het team van medewerkers volgt de patiënt nauwkeurig van binnenkomst tot nazorg. De Victoriakliniek is een zelfstandig behandelcentrum en is daarmee erkend door de overheid, voldoet aan de kwaliteitseisen gesteld door de Inspectie voor de Gezondheidszorg en biedt verzekerde zorg volgens de Ziekenfondswet.

Adres Victoriakliniek Koning Gustaafweg 2 4301 NP Zierikzee telefoon: 0111 – 41 87 00 mailadres: info@victoriakliniek.nl website: www.victoriakliniek.nl

Opmaak en vormgeving

Senioren special is een uitgave van

Oplage 99.000 exemplaren

Ilona Broos; Jan Bastiaenen

Uitgeverij de Bode

Redactie en foto’s Peter Houtepen; Addo Sprangers;

Druk

Bredaseweg 26, 4881 DE Zundert, Nederland.

Monique Jansen; Ria van Meir; Vera de Geus

Drukkerij Vorsselmans Zundert, tel. 076 5998111

Tel. +31 (0) 76 599 81 11. Fax +31 (0) 76 599 81 99.

Acquisitie

Verspreiding

www.internetbode.nl

Lennert Steketee; Bert Paauwe

Axender Roosendaal, Vaartveld 14 Roosendaal


Nazomervoordeel 20% NIEUW

S+ MATRA BED + NBODEM LATTE

Bloeddrukmeter

Bed, eenpersoons

Lattenbodem

<'5'%5''35103')'./#5+)'*#354.#) <'/+&&'.&'7#0 /'5+0)'0 <)'*'6)'02.##54'07113)' $36+-'34/'5&#56/'05+,&+0&+%#5+'

7#0=

<(/'5+0)'0 9%/ <6+5'0/##5 9 %/ <+7'34'-.'63'0

<.'-53+4%* 7'345'.$##3*11(& '071'5'0'+0&' <(:10&'3.+,- +045'.$#3'.#55'0

voor â&#x201A;Ź

â&#x201A;Ź

â&#x201A;Ź

89.95

359

320

3+4#.5+,&''0"'.:13)"+0-'.$+,6+0&'$6635 +,-11-''04+010:'8'$8+0-'.8888'.:13)8+0-'.0.

Matras, 90 x 200 cm GRATIS 14 DAGEN PROEFLIGGEN <!1137#45''0;'9+$'.' .#55'0$1&'/4 <+7'34'/#5'0'0 51'2#44+0)'0

â&#x201A;Ź

Scootmobiel Go-Go Ultra X <'/105#$'. <#--'.+,-/''5'0'/'0 <0%.#%%64.#&'3'0/#0&

7#0=

voor â&#x201A;Ź

599 "

"'.:13)"+0-'.1'4 Westwal 31-33, tel: 0113 â&#x20AC;&#x201C; 753 193

599

Aanbiedingen gelden van 1 september t/m 31 oktober 2013 en zolang de voorraad strekt. Niet geldig in combinatie met andere acties. Welzorg kan niet verantwoordelijk worden gesteld voor onjuiste prijzen, druk- of zetfouten. Afbeeldingen kunnen afwijken.

LENEN HUREN KOPEN


VOOR DE KERSTDAGEN GEGARANDEERD AFSLANKEN

‘DE IDEALE LIJN IS DE FINISHLIJN’ Bij sport zijn het vaak de laatste meters die bepalen of het een overwinning wordt. De prikkel van een uitdaging zet de sporter aan tot nieuwe prestaties. Een sterke wil en uithoudingsvermogen effenen het pad naar de overwinning De Zwitserse afslankmethode van gediplomeerd afslank- en voedingsdeskundige Patricia O’Halloran is uniek omdat zij als enige in Zeeland deze methode vakkundig beheerst en op de juiste manier beoefent. Gecombineerd met 30 jaar vakkennis en een kleinschalige en zeer persoonlijke begeleiding is Patricia een echte vakvrouw binnen de branche. Patricia traint dagelijks mannen en vrouwen die ten einde raad waren voordat zij bij haar begonnen. Als geen ander weet zij na al die jaren hoe afvallen en je gewicht je leven 24 uur per dag kunnen beheersen. En hoe frustrerend het kan zijn als het niet lukt om het resultaat te behalen dat je voor ogen hebt. “Mijn afslankprogramma heeft inmiddels zijn sporen uitgebreid verdiend. Het is een super manier om af te vallen en zelfs een gerichte correctie van probleemgebieden zoals de maag, taille, buik, heupen, dijen, knieën, kuiten en armen is mogelijk.”

Wat is nou precies het geheim van Patricia’s afslankprogramma? Volgens Patricia is haar manier van afslanken een totaalconcept van bewegen en een uitgebalanceerd eetpatroon. “Ik bied geen standaardbegeleiding maar maatwerk. Ik coach mensen die af willen vallen met mijn kennis van 30 jaar en begeleid hen met een persoonlijk trainingsschema en voedingsadvies. Goed voor jezelf zorgen moet leuk zijn, daarom werk ik ook niet met contracten. Een cliënt kan stoppen wanneer zij wil. Ik begin met een analyse. Ik noteer de gezondheid, conditie en eetgewoonten. Daarna bekijk ik met de cliënt op welke probleemzones zij willen afvallen. Ik stel een persoonlijk bewegings- en voedingsprogramma samen en dan gaan we aan de slag. Doordat alle spiergroepen liggend in de verwarmde cabine van 40 graden worden getraind is er geen sprake van overbelasting. De warmte in de cabines voorkomt spierpijn en versnelt het vetverbrandingsproces. De training is twee keer per week een half uur onder mijn persoonlijke supervisie! Via mijn methode kunnen vrouwen in één maand minimaal vijf kilo afvallen en mannen minimaal acht kilo. Honger lijden en voedingssupplementen zijn niet nodig. Ik leer mijn cliënten vooral lekker te blijven eten, maar dan wel verantwoord. Het toverwoord is ‘min-

Gediplomeerd Afslank- en voedingsdeskundige

Martine Poppe (links) is 12,5 kilo afgevallen in 3 maanden deren’, we eten veel te veel. Door je dagelijkse maaltijden te halveren en te sporten hoeft op gewicht blijven geen worsteling te zijn. Mensen die goed in hun vel zitten, kunnen zowel geestelijk als lichamelijk meer hebben. En dat is mijn streven: een levenspatroon waar gezondheid en heel belangrijk rol speelt.

Voldoende gratis parkeerruimte direct voor de deur. Voor meer informatie gelieve na 12.00 uur te bellen.

Patricia (links) Claudine Kalle (midden) traint al en paar jaar om slank te blijven en haar conditie op peil te houden. Hannie Vos is in 7 mnd 30 kilo afgevallen en is heel blij met 4 maten kleiner.

Grote Sternstraat 84, 4332 DT Middelburg | Telefoon: 0118 638777 www.patriciaohalloran.nl Middelburg - Intensieve begeleiding en een professionele aanpak zijn de uitgangspunten van de werkwijze van Patrica O’Halloran, gediplomeerd afslank- en voedingsdeskundige. In het traject naar een gezondere levensstijl en een fit en strak lichaam maakt zij gebruik van de Thermo Fysische Methode. Ze heeft haar sporen als afslankdeskundige ruimschoots verdiend bijna 30 jaar geleden volgende zijn een intensieve opleiding bij artsen in een Londens trainingscentrum. De kern van de opleiding was de Zwitserse TFM methode, die bestaat uit bewegingstherapie in een cabine. Deze cabine, waarin oefeningen worden gedaan, wordt verwarm tot circa 40 C. De warmte voorkomt spierpijn en activeert de afbraak van vetreserves. Een doeltreffende methode, daar is Patricia van overtuigd: klanten moeten oppassen waar ze terrecht komen. Cabines op basis van infrarood passen niet in de orginele TFM methode uit Zwitserland. Wees kritisch op waar je heen gaat als je wilt afslanken. Niet iedereen die een cabine met een 10 rittenkaart zonder streng toezicht biedt, is in staat je langdurig en goed te begeleiden. Ik wil vooral benadrukken dat ik geen voorstander van ingewikkelde dieeten ben maar van het aanpassen van bestaande eetgewoontes zodat de nieuwe levensstijl goed vol te houden is.” www.patriciaohalloran.nl Patricia O’Halloran volgde de Zwitserse opleiding TFM en is de enige in Zeeland met dit vakdiploma. Clienten worden door haar intensief begeleid en volgen een persoonlijk trainings- en voedingsschema. Regelematig ontvangt Patricia clienten die zijn doorverwezen door specialisten. Een traject duurt circa 6 maanden.

Patricia O’Halloran

Gediplomeerd Afslank- en voedingsdeskundige

De praktijk is open van maandag t/m vrijdag van 9:00 tot 12:00 en op maandag-, woensdag en donderdag avond.

Moeder Helmi en dochter Emely Ruisaard zijn samen al 15 kilo afgevallen in 3 maanden tijd!


Ook adverteren op deze pagina? Neem contact op met Lennert Steketee Telefoon 0118 617661

F›—›Ùƒã®› òƒÄOė›ÙěÛÙÝò›Ù›Ä®¦®Ä¦›Ä ®Ä—›¦›Ã››Äã›V››Ù›

FOV

Creatief in advies Flexibel in dienstverlening Actief in samenwerking

Uw partner in zakelijke dienstverlening

Geniet van... Aagtekerke Op deze maandelijkse FOV-pagina staat steeds één van de plaatsen in de gemeente Veere centraal. Deze vierde keer is dat Aagtekerke.

Rijkse & & Zwemer Zwemeraccountants accountants Torenstraat Torenstraat 15 15 || 4353 4353AA AASerooskerke Serooskerke Postbus Postbus 66 || 4353 4353ZG ZGSerooskerke Serooskerke Goes Middelburg T| (0118) 678900 T| (0113) 242628

Serooskerke T| (0118) 592610

Vlissingen Terneuzen Zierikzee T| (0115) 683449 T| (0118) 419192 T| (0111) 420344

info@aar.nl

Op zaterdag 21 september

Zeeuws Kampioenschap sjezen rijden in Aagtekerke

www.aar.nl

ROEMENIËSCHUUR Inname en verkoop van goederen en kleding ook inboedels

Openingstijden: maandag: gesloten dinsdag

9.00 - 12.00 14.00 - 17.00

woensdag 14.00 - 17.00

Hondegemsweg 27 GRIJPSKERKE Tel. 0118-592153 www.diakonos.nl

donderdag 14.00 - 17.00 vrijdag

14.00 - 17.00

zaterdag

9.30 - 12.00

Hét adres voor onderhoud aan caravans

Bij het sjezen rijden herleven vroeger tijden.

LEZERSFOTO MONIQUE DUSEBOUT

www.zeilenwiel.nl | Tel.: 06 - 149 82 033

AAGTEKERKE - Wie mag zich Zeeuws kampioen sjezen rijden noemen? We weten het zaterdag. Dan vindt van 9.30 tot 17.00 uur het Zeeuws Kampioenschap sjezen rijden plaats in hartje Aagtekerke. Slepen Patty en Helm Brouwer de titel voor de derde keer op rij in de wacht?

Noordweg 76 Serooskerke (W)

Het sjezen rijden biedt niet alleen spektakel vanwege de sportieve strijd. De tweewielige, meestal antieke wagens, de mooi verzorgde paarden en in klederdracht gehulde deelnemers zijn namelijk het bekijken meer dan waard. Deze folkloristische activiteit kan dan ook vaak op veel publiek rekenen. En dat is fijn voor de deelnemers, want zij zijn op de wedstrijddagen al vroeg in de weer om zichzelf, de paarden - Zeeuwse trekpaarden maken het folkloristische plaatje helemaal af - en de sjees zo mooi mogelijk uit te dossen. De meeste deelnemers zijn van Walcherse afkomst, weet de Zeeuwse Ringrijders Vereniging. Maar er is bijvoorbeeld ook dracht uit Zuid-Beveland te bewonderen. Winnaar Bij het sjezen rijden zijn paard en sjees versierd. De deelnemers doen altijd mee in paren. Volgens de traditie ment de man het paard en de vrouw probeert met een lans de ring te steken. Bij de Boerenronde zijn de rollen omgekeerd. Dat leidt volgens de Zeeuwse Ringrijders Vereniging nog wel eens tot verrassende resultaten. De man stuurt het paard in draf over het parcours waarbij onderweg drie tot vier ringen boven de weg in een ijzeren bus hangen. Het gaat erom zoveel mogelijk ringen te steken. Het paard moet draven, maar de snelheid is verder niet van belang. Winnen doet het paar dat aan het einde van de dag de meeste ringen heeft gestoken. Wanneer meerdere sjezenparen hetzelfde aantal ringen hebben, wordt met een steeds kleiner wordende ring de winnaars bepaald. Meer informatie Kijk voor meer informatie op de website van de Zeeuwse Ringrijders Vereniging: www.ringrijden.nl.

Het workshop programma Tuinfair bij: voor het najaar staat op deopsite! Bloemen 54 15 sept. Graag verwelkom ik u 2012 van 10.00 tot 16.oo uur

tijdens een van de workshops.

Diverse standhouders toegang gratis Noordweg 54, Serooskerke, Walcheren. Graag tot ziens, Beppie 0118 851529 - 0610633207

Noordweg 54, Serooskerke, Walcheren. Graag tot ziens, Beppie 0118 851529 - 0610633207

www.bloemenop54.nl


Ook adverteren op deze pagina? Neem contact op met Lennert Steketee Telefoon 0118 617661

FÂ&#x203A;Â&#x2014;Â&#x203A;Ă&#x2122;Â&#x192;ĂŁÂŽÂ&#x203A; òÂ&#x192;Ă&#x201E;OĂ&#x201E;Â&#x2014;Â&#x203A;Ă&#x2122;Ă&#x201E;Â&#x203A;Ă&#x192;Â&#x203A;Ă&#x2122;Ă?òÂ&#x203A;Ă&#x2122;Â&#x203A;Ă&#x201E;ÂŽÂŚÂŽĂ&#x201E;ÂŚÂ&#x203A;Ă&#x201E; ÂŽĂ&#x201E;Â&#x2014;Â&#x203A;ÂŚÂ&#x203A;Ă&#x192;Â&#x203A;Â&#x203A;Ă&#x201E;ĂŁÂ&#x203A;VÂ&#x203A;Â&#x203A;Ă&#x2122;Â&#x203A;

FOV

Agrarisch handelsbedrijf P.Cevaal

Precies zeventig jaar na neerstorten Frans vliegtuig

Onthulling herdenkingsmonument Kalfhoeksepad op 22 oktober AAGTEKERKE - Op de plek bij het Kalfhoeksepad in Aagtekerke waar op 22 oktober 1943 een geallieerd vliegtuig neerstortte vindt precies zeventig jaar later de onthulling plaats van een herdenkingsmonument ter nagedachtenis aan de drie omgekomen Fransen. Door de aanwezigheid van nabestaanden van over de hele wereld en hoogwaardigheidsbekleders van de Franse luchtmacht belooft het een indrukwekkende bijeenkomst te worden.

Middelburgseweg 18 4364 TC Grijpskerke 0653178202 x Tuinbenodigdheden x Tuingereedschap x Tuingaas tot 2 m hoogte x Zaaizaden/pootgoed x Afrasteringsmaterialen x Paarden benodigdheden x Landbouwspeelgoed Graszaad vanaf â&#x201A;Ź 6,50 p/kg Vogelnet vanaf â&#x201A;Ź 4,00 p/m 1000 ltr watervat â&#x201A;Ź 40,00 volledig assortiment tot wel 40% korting!

www.Cevaal.nl

Feest De maquette van het monument dat op 22 oktober onthuld wordt. FOTO PIETER HORST

in stijl!

Bruiloft Â&#x2021; Receptie Â&#x2021; Diner Â&#x2021; Hotel Ruime, gratis parkeergelegenheid

DOOR BRITTA JANSSEN De voorbereidingen voor de ceremonie zijn in volle gang. De afgelopen tijd heeft het comitĂŠ van het herdenkingsmonument intensief gezocht naar familie van de drie oorlogsslachtoffers. â&#x20AC;&#x153;Van alle gevallenen hebben we nabestaanden kunnen vindenâ&#x20AC;?, vertelt penningmeester Pieter Horst van Dorpsraad Aagtekerke. â&#x20AC;&#x153;Dat heeft veel speurwerk over de hele aardkloot gekost.â&#x20AC;? Het heeft erin geresulteerd dat de dochter van de omgekomen navigator de inauguratie verzorgt. â&#x20AC;&#x153;Zij komt uit Texas. En ze heeft haar hele familie uitgenodigd. Dat zijn zoâ&#x20AC;&#x2122;n twintig mensen uit onder meer Nieuw-Zeeland.â&#x20AC;? Het protocol voor de ceremonie is klaar, laat Horst weten, maar nog niet alles is geregeld. â&#x20AC;&#x153;We zijn nog in contact met een Franse generaal, omdat we willen regelen dat de Franse luchtmacht overvliegt tijdens de onthulling.â&#x20AC;? Hek Tijdens de Tweede Wereldoorlog verongelukte in de middag van 22 oktober 1943 de Boston BZ393 van de Franse luchtmacht. Hierbij kwamen de sergeanten Georges Steinberg en Julien Allain en luitenant Charles Lang om het leven. Zij zijn begraven op de Franse begraafplaats in Kapelle. Pieter Horst maakte het ontwerp voor monument. Daarmee bezocht hij onder meer basisscholen en ambassades. Ook verzorgde het comitĂŠ lezingen op scholen en het monument is geadopteerd door schoolkinderen. Hoewel de komst van het herdenkingsmonument vaststaat, heeft het comitĂŠ haar twijfels gehad over het voortzetten van het project. In de afgelopen maanden is het in ontwikkeling zijnde monument vier keer vernield. â&#x20AC;&#x153;Dat is verschrikkelijk droevigâ&#x20AC;?, vindt Horst. â&#x20AC;&#x153;Je schaamt je dat je Nederlander bent.â&#x20AC;? Het comitĂŠ heeft contact met de politie en gemeente over het vandalisme. â&#x20AC;&#x153;We doen er alles aan om vernieling te voorkomen.â&#x20AC;? Daarom komt er een hek te staan bij het monument.

Meulmeester sanitair, centrale verwarming, gas, water, dakbedekking, loodgieters- en zinkwerk, houtgestookte cv-ketels en zonnecollectoren

Â&#x2021;Â&#x2013;Â&#x192;Â&#x2020;Â&#x201D;Â&#x2021;Â&#x2022;Â&#x2DC;Â&#x2018;Â&#x2018;Â&#x201D; Â&#x2021;Â&#x2021;Â?Â?Â&#x2039;Â&#x2021;Â&#x2014;Â&#x2122;Â&#x2021;Â&#x2018;Â&#x2C6; Â&#x2030;Â&#x2021;Â&#x201E;Â&#x201D;Â&#x2014;Â&#x2039;Â?Â&#x2013;Â&#x2021; Č&#x2039;Â&#x2021;Â&#x17D;Â&#x2021;Â?Â&#x2013;Â&#x201D;Â&#x2039;Â&#x2022;Â&#x2026;Â&#x160;Â&#x2021;Č&#x152;ƤÂ&#x2021;Â&#x2013;Â&#x2022; Â&#x2021;Â&#x201D;Â?Â&#x2018;Â&#x2018;Â&#x2019;Â&#x2DC;Â&#x192;Â?Â&#x2DC;Â&#x2021;Â&#x201D;Â&#x160;Â&#x2014;Â&#x2014;Â&#x201D;ƤÂ&#x2021;Â&#x2013;Â&#x2022;Â&#x2021;Â?

Rijwielhandel Kluijfhout

Â&#x192;Â&#x192;Â&#x2019;Â&#x2020;Â&#x2014;Â&#x2039;Â?Â&#x2022;Â&#x2021;Â&#x2122;Â&#x2021;Â&#x2030;Í&#x2022;Í&#x2DC;Â&#x192; Â&#x2039;Â&#x2022;Â&#x160;Â&#x2018;Â&#x2021;Â?Í&#x201D;Í&#x2022;Í&#x2022;Í&#x153;ÇŚÍ&#x2122;Í&#x2122;Í&#x2013;Í&#x161;Í&#x2122;Í&#x2014;

Â&#x2122;Â&#x2122;Â&#x2122;ǤÂ?Â&#x17D;Â&#x2014;Â&#x2039;Â&#x152;ƢÂ&#x2018;Â&#x2014;Â&#x2013;ǤÂ?Â&#x17D;Â&#x2DC;Â&#x2018;Â&#x2018;Â&#x201D;Â&#x2020;Â&#x2039;Â&#x2DC;Â&#x2021;Â&#x201D;Â&#x2022;Â&#x2021;Â&#x192;Â&#x192;Â?Â&#x201E;Â&#x2039;Â&#x2021;Â&#x2020;Â&#x2039;Â?Â&#x2030;Â&#x2021;Â?Ǩ

KINDERBOEKENWEEK

WOENSDAGMIDDAG 25 SEPTEMBER OM 13.30 u. start het jaarlijkse boekenfeest bij DE BOEKENMOLEN, en dit jaar komt als verrassing voor jullie de schrijfster Corien Oranje. Om half 2 EERST VOOR DE JONGERE KINDEREN OVER HAAR JUF-BOEKEN EN KOM JE MET ME SPELEN? EN OM 15.00 U. VOOR IEDEREEN OVER â&#x20AC;&#x2DC;KAMPIOENâ&#x20AC;&#x2122; + MANN OF THE MATCH EN HAAR NIEUWSTE BOEK â&#x20AC;&#x2DC;LOVE YOU, MISS YOUâ&#x20AC;&#x2122;. DAT IS DAN NET UIT! KOM ALLEMAAL, HET WORDT HEEL GEZELLIG! ENTREE: â&#x201A;Ź 1,-. ER IS OOK VAN ALLES TE KOOP EN VOORAL BOEKEN EN NATUURLIJK KRIJG JIJ DAN HET BOEKENWEEKGESCHENK!

Erkend Installatiebedrijf

Jan Vaderstraat 7, 4365 BH Meliskerke Telefoon 0118 - 56 13 98 Fax 0118 - 56 62 14 info@installatiebedrijfmeulmeester.nl www.installatiebedrijfmeulmeester.nl

Vlissingsestraat 38-40, Vlissingsestraat 38-40, Koudekerke Koudekerke (0118)553003 553003 (0118) info@huysterschelde.nl info@huysterschelde.nl www.huysterschelde.nl www.huysterschelde.nl

â&#x2122;Ľ

De molen in Aagtekerke. FOTO BEELDENBANK LAAT ZEELAND ZIEN/BEN BIONDINA

Boekhandel De Boekenmolen Molenweg 1 Meliskerke T (0118) 56 23 41 www.de-boekenmolen.nl / info@de-boekenmolen.nl Dinsdagmiddag gesloten. Donderdagavond koopavond

C. Rotte Handel in tuinhout

 Complete tuinverbouwing Realisatie tuinhuizen, blokhutten, prieelen en tuinschermen Bestrating Tot maart 2014 maar 6% BTW! (op de arbeid) Torenstraat 33-35 - 4365 AD Meliskerke

www.rottetuinhout.nl

 YHUMDDUGDJ²UHFHSWLH² KXZHOLMNV MXELOHXP² IDPLOLHELMHHQNRPVWYHUORYLQJ tĹ?ĹŠÇ&#x20AC;Ä&#x17E;Ć&#x152;Ç&#x152;Ĺ˝Ć&#x152;Ĺ?Ä&#x17E;ŜŏůÄ&#x17E;Ĺ?ĹśÄ&#x17E;Ä?Ĺ?ĹŠÄ&#x17E;Ä&#x17E;ŜŏŽžĆ?Ć&#x161;Ä&#x17E;ĹśĆ&#x161;Ĺ˝Ć&#x161;Ä?ŽžĆ&#x2030;ĹŻÄ&#x17E;Ć&#x161;Ä&#x17E;Ć&#x152;Ä&#x17E;Ä?Ä&#x17E;Ć&#x2030;Ć&#x161;Ĺ?Ä&#x17E;Ć? ĹľÄ&#x17E;Ć&#x161;Ä&#x161;Ĺ?ĹśÄ&#x17E;Ć&#x152;Ä?ƾĨĨÄ&#x17E;Ć&#x161;Í&#x2DC;KĆ&#x2030;Ä?Ä&#x201A;Ć?Ĺ?Ć?Ç&#x20AC;Ä&#x201A;ĹśĆľÇ Ć&#x2030;Ä&#x17E;Ć&#x152;Ć?ŽŽŜůĹ?ĹŠĹŹÄ&#x17E;Ç Ä&#x17E;ĹśĆ?Ä&#x17E;Ĺś Ç&#x152;Ĺ˝Ć&#x152;Ĺ?Ä&#x17E;ĹśÇ Ĺ?ĹŠÇ&#x20AC;ŽŽĆ&#x152;Ä&#x17E;Ä&#x17E;ĹśŽŜÇ&#x20AC;Ä&#x17E;Ć&#x152;Ĺ?Ä&#x17E;Ć&#x161;Ä&#x17E;ĹŻĹ?ĹŠĹŹžŽžÄ&#x17E;ĹśĆ&#x161;Í&#x2DC; Ä&#x17E;ĹŻÇ&#x20AC;ŽŽĆ&#x152;ĹľÄ&#x17E;Ä&#x17E;Ć&#x152;Ĺ?ŜĨŽĆ&#x152;ĹľÄ&#x201A;Ć&#x161;Ĺ?Ä&#x17E;Í&#x2014;ϏϭϭϴͲϹϹϭϯϾϳ Ä&#x17E;ĹŻÇ&#x20AC;ŽŽĆ&#x152;ĹľÄ&#x17E;Ä&#x17E;Ć&#x152;Ĺ?ŜĨŽĆ&#x152;ĹľÄ&#x201A;Ć&#x161;Ĺ?Ä&#x17E;Í&#x2014;ϏϭϭϴͲϹϹϭϯϾϳ ZÄ&#x17E;Ć?Ć&#x161;Ä&#x201A;ĆľĆ&#x152;Ä&#x201A;ĹśĆ&#x161;ĆľĹ?ĹśÇ&#x152;Ĺ?Ä?Ĺ&#x161;Ć&#x161;Í´^Ć&#x161;Ć&#x152;Ä&#x201A;ĹśÄ&#x161;Ç Ä&#x17E;Ĺ?ĎłͲϰϯϳϭW<<ŽƾÄ&#x161;Ä&#x17E;ĹŹÄ&#x17E;Ć&#x152;ĹŹÄ&#x17E; Ç Ç Ç Í&#x2DC;Ć&#x152;Ä&#x17E;Ć?Ć&#x161;Ä&#x201A;ĆľĆ&#x152;Ä&#x201A;ĹśĆ&#x161;Ä&#x161;ĆľĹ?ĹśÇ&#x152;Ĺ?Ä?Ĺ&#x161;Ć&#x161;Í&#x2DC;Ä?Žž ZÄ&#x17E;Ć?Ć&#x161;Ä&#x201A;ĆľĆ&#x152;Ä&#x201A;ĹśĆ&#x161;ĆľĹ?ĹśÇ&#x152;Ĺ?Ä?Ĺ&#x161;Ć&#x161;Í´^Ć&#x161;Ć&#x152;Ä&#x201A;ĹśÄ&#x161;Ç Ä&#x17E;Ĺ?ĎłͲϰϯϳϭW<<ŽƾÄ&#x161;Ä&#x17E;ĹŹÄ&#x17E;Ć&#x152;ĹŹÄ&#x17E;


Ook adverteren op deze pagina? Neem contact op met Lennert Steketee Telefoon 0118 617661

FÂ&#x203A;Â&#x2014;Â&#x203A;Ă&#x2122;Â&#x192;ĂŁÂŽÂ&#x203A; òÂ&#x192;Ă&#x201E;OĂ&#x201E;Â&#x2014;Â&#x203A;Ă&#x2122;Ă&#x201E;Â&#x203A;Ă&#x192;Â&#x203A;Ă&#x2122;Ă?òÂ&#x203A;Ă&#x2122;Â&#x203A;Ă&#x201E;ÂŽÂŚÂŽĂ&#x201E;ÂŚÂ&#x203A;Ă&#x201E; ÂŽĂ&#x201E;Â&#x2014;Â&#x203A;ÂŚÂ&#x203A;Ă&#x192;Â&#x203A;Â&#x203A;Ă&#x201E;ĂŁÂ&#x203A;VÂ&#x203A;Â&#x203A;Ă&#x2122;Â&#x203A;

FOV PMC IN BALANS start nieuwe beweeggroepen in Souburg, Koudekerke en Arnemuiden Vanaf 23 september diabetes: verantwoord in beweging Vanaf 30 september geroďŹ t: beter bewegen en beter in balans U kunt bij ons terecht voor: s&YSIOTHERAPIE s-ANUELETHERAPIE s3PORTFYSIOTHERAPIE s+INDERFYSIOTHERAPIE s%CHOGRAlE s0SYCHOSOMATISCHEFYSIOTHERAPIE s'ERIATRIEFYSIOTHERAPIE s#ESAR s"EKKENFYSIOTHERAPIE "EKIJKONSTOTALEAANBODOPDEWEBSITE

6OORINFORMATIE 0-#)."!,!.3 !MBACHTSVELD !6/OST 3OUBURG 4EL INFO PMCINBALANSNL WWWFACEBOOKCOM0-#)N"ALANS WWWPMCINBALANSNL

Fotoboek over dorpen op Noord-Beveland

Christelijk Samengesteld Mannenkoor Zeeland

Kortgene en Geersdijk in spotlights

Zingt u mee?

KORTGENE - Er zijn al vele uitgaven verschenen in de Uitgebeeld verleden-reeks van Cees van de Bovenkamp, VLISSINGEN - Mannen gezocht om college te Goes of in het kerkgebouw van maar het is de eerste keer dat dorpen op Noord-Beveland in de spotlights staan. Kortgene en Geersdijk zijn in zijn mee te zingen met het Christelijk Sa- de PKN te Nw- en St. Joosland. Inmiddels mengesteld Mannenkoor Zeeland. staan er 3 uitvoeringen in de kerstperiode nieuwste boek van Van den Bovenkamp met tientallen historische fotoâ&#x20AC;&#x2122;s geportretteerd. Evenals voorgaande jaren zal ook dit jaar het Christelijk Samengesteld Mannenkoor Zeeland, tijdens de jaarlijkse Oud-Hollandse Kerstavond in de Nieuwe Kerk van Middelburg zingen. Het koor wat sinds januari van dit jaar een regulier koor is bestaat uit 56 mannen. Uniek is de gelegenheid die nu wordt geboden om enkel tijdens de kerstrepetities en de aansluitende optredens lid te worden van het mannenkoor. Kortom, u wordt tijdelijk lid, zingt mee tijdens de repetities en uitvoeringen en bent daarna weer lid af. Dit is zeker voor hen, die weinig tijd heeft om lid te zijn van een vast koor met hun vaste verplichtingen een unieke kans. Er is gekozen voor een achttal repetities waarin het Nederlandse repertoire zal worden ingestudeerd onder leiding van de dirigent Ron van Ommen. Deze repetities worden gehouden in de aula van het Hoornbeeck-

gepland, te weten in Kapelle, Waarde en Middelburg alsmede een cd opname in het voorjaar 2014. Tijdens de traditionele kerstuitvoering op 2e kerstdag in de Nieuwe Kerk van Middelburg zal naast het mannenkoor medewerking worden verleend door de organist Martin Weststrate, de pianist Mark Brandwijk en een kwintet koperblazers uit Middelburg. Daarnaast zal het koor ook optreden op een speciale kerstavond met en voor onze gehandicapte vrienden. Deze avond zal er medewerking worden verleend door het Sebanja koor, bestaande uit bewoners van SILOAH. Het koor repeteert op vrijdag van 19.30 tot 22.00 uur en zaterdag van 09.30 tot 12.00 uur, tussentijds wordt er ruim de gelegenheid geboden elkaar te ontmoeten. Meer informatie bij een van de bestuursleden: 0118-465117; 464123 of via onze website: www.csmz.nl

Projectkoor Arnemuiden Karla Peijs neemt het eerste exemplaar van â&#x20AC;&#x2DC;Uitgebeeld verleden van Kortgene en Geersdijkâ&#x20AC;&#x2122; in ontvangst. Ze wordt geflankeerd door auteur Cees van den Bovenkamp en Lydia Klop. FOTO BENNIE KRAJENBRINK

DOOR EUGĂ&#x2C6;NE DE KOK Het eerste exemplaar van â&#x20AC;&#x2DC;Uitgebeeld verleden van Kortgene en Geersdijkâ&#x20AC;&#x2122; is onlangs uitgereikt aan oud-commissaris van de koning Karla Peijs, die in Kortgene woont. Haar woonplaats is met tientallen fotoâ&#x20AC;&#x2122;s vertegenwoordigd in het boek, net als buurdorp Geersdijk. Voor het samenstellen riep Cees van den Bovenkamp zoals altijd de hulp in van dorpelingen. Dit keer werd hij bijgestaan door Lydia en Michiel Klop-Steendijk, Janny en Kees van Damme, Adri van der Maas en Adri de Looff. Zij droegen veel informatie aan over de mensen en gebouwen op de afbeeldingen, die afkomstig zijn uit het begin van de vorige eeuw tot aan de jaren â&#x20AC;&#x2DC;80. Uniek zijn volgens Van den Bovenkamp de fotoâ&#x20AC;&#x2122;s die Kortgeense notaris Klop maakte tijdens de Watersnoodramp van 1953.

â&#x20AC;&#x2DC;Deze zijn nooit eerder gepubliceerdâ&#x20AC;&#x2122;, aldus de auteur. Ze brengen de verwoestingen van het water goed in beeld. Zo zie je het water tot ver in de tuin van de notaris zelf staan en zijn dorpsomroeper Aort Kramer en zijn vrouw Mientje Korsuize afgebeeld terwijl ze een pand aan de Torendijk opruimen. Olympische Spelen Van de notaris zijn veel meer fotoâ&#x20AC;&#x2122;s opgenomen, ook van voor de ramp. â&#x20AC;&#x2DC;Hij maakte deze in een tijdperk waarin nog vrijwel niemand een fototoestel hadâ&#x20AC;&#x2122;. Ook bijzonder zijn de afbeeldingen van Nel Karelse uit Kortgene. De atlete was actief op de Olympische Spelen in 1948, het evenement waarop Fanny Blankers-Koen geschiedenis schreef met vier gouden medailles. â&#x20AC;&#x2DC; Nel won weliswaar geen prijzen, maar

sloeg toch een kranig ďŹ guurâ&#x20AC;&#x2122;, aldus de schrijver. Het tweede deel van het fotoboek is gereserveerd voor Geersdijk. Het dorp is met 47 afbeeldingen vertegenwoordigd. Smid Kabboord, veldwachter Verton, groenteboer Kastelein en wagenmaker Lansen zijn enkele van de geportretteerden. Daarnaast zijn er, net als dat in alle uitgaven in de Uitgebeeld Verledenreeks is gebeurd, veel fotoâ&#x20AC;&#x2122;s uit beide dorpen opgenomen van opeenvolgende gemeentebesturen, schoolklassen en verenigingen. â&#x20AC;&#x2DC;Uitgebeeld verleden van Kortgene en Geersdijkâ&#x20AC;&#x2122; van Cees van den Bovenkamp is te koop bij warenhuis Le Grand Bazar aan de Hoofdstraat in Kortgene en thee- en kofďŹ ezaak Le Bonheur aan de Westkruisstraat in Geersdijk. Ook ligt het bij boekhandels Paard van Troje in Goes en Van Velzen in Krabbendijke.

VLISSINGEN - Zangvereniging â&#x20AC;&#x2DC;de Lofstemâ&#x20AC;&#x2122; hoopt op de Kerstzangavond van 21 december het Kerstoratorium â&#x20AC;&#x2DC;Een nieuw beginâ&#x20AC;&#x2122; van Johan Bredewout uit te voeren, o.l.v. Marien Stouten en uitgebreide muzikale begeleiding.

We zoeken nog mensen die hieraan mee willen doen. De repetities zijn op maandag van 20.00-22.00 uur in zaal 1 van de Hervormde Kerk aan Markt 12 te Arnemuiden. De regel is dat men +/- 8 repetities moet bijwonen. Iedereen, jong en oud, vanaf ongeveer 15 jaar is van harte welkom!

Doe- en praatgroep voor kinderen van gescheiden ouders

Praatpaal Souburg OOST-SOUBURG - Praatpaal Souburg start in de maand oktober weer met een groep voor kinderen van wie de ouders gescheiden zijn. In deze groep kunnen kinderen praten met andere kinderen die dit ook hebben meegemaakt. Samen kom je soms op goede ideeĂŤn. En er wordt niet alleen gepraat: er worden vooral ook leuke dingen gedaan zoals knutselen, luisteren naar liedjes, samen een verhaal lezen, een spelletje doen en als afsluiting gezellig samen eten. De groep is voor kinderen van groep 3 t/m 5 of 6 t/m 8.

De groep komt 6 keer bij elkaar, 1x per week. Welke middag het wordt gebeurt in overleg met ouders en kinderen. We starten na de herfstvakantie. Tijdstip: van 15.45 tot 17.15 uur. Plaats: Het Guusuus, Kanaalstraat 10, Oost-Souburg (ingang aan de zijkant). Praatpaal gaat uit van een aantal kerken op Oost- en West-Souburg, maar staat open voor iedereen - of je nu gelovig bent of niet. Opgeven kan bij Rianne Steenbeek, tel. 0118-470031 of via het mobiele nummer van Praatpaal: 06-81083003. Opgave vóór 1 oktober. Kijk ook op www.praatpaalsouburg.nl


Tekst: Bart van den Acker

Tesla’s uit Tilburg Het is in zeer korte tijd gerealiseerd. De Amerikaanse fabrikant van elektrische auto’s Tesla, ‘de Apple van de autoindustrie’ had dringend behoefte aan een plek in Europa waar de laatste hand aan de Tesla Model S (en in de toekomst Model X) wordt gelegd. De keuze voor die plek is gevallen op Tilburg, vanwege de goede infrastructuur en de snelle beschikbaarheid van technisch hoogwaardig personeel. Er komen voorlopig 50 banen bij Tesla. Wat hier gebeurt, is de montage van de accu-

pakketten en de hele aandrijving onder de auto, plus een totale eindcontrole. De simpele reden hiervoor is dat de auto nu als onderdelen wordt ingevoerd en dat scheelt een flinke duit aan belastingen, vergeleken met de invoer van complete auto’s. Voorlopig is het prachtig dat we dit in Nederland en zelfs in Brabant hebben. Tegelijk met de opening zijn ook de eerste exemplaren in Europa afgeleverd. Binnenkort gaan we een keer uitgebreid met een Tesla Model S op pad!

De allerslechtste

Autoliefhebbers: naar Frankfurt?

Primeur: de nieuwe

Concreet is er nog niet veel over bekend, maar Kia komt met een geheel nieuwe versie van haar misschien wel meest opvallende model: de Soul. De huidige Soul heeft een heel specifieke doelgroep aangesproken en die is groot genoeg om een tweede generatie te lanceren. Deze nieuweling wordt op de IAA in Frankfurt voor het eerst getoond, maar het wordt wel voorjaar 2014 voordat de auto echt hier in de showroom staat. Qua vormgeving is hij sterk geënt op zijn voorganger, maar hij is echt nieuw, met nieuw en efficiënte motoren en er komt zelfs een elektrische versie. Dat kan een handige elektrische taxi worden! Ongetwijfeld komen we nog uitgebreid op deze Kia terug.

Traditioneel vindt in de oneven jaren in september in Frankfurt de Internationale Automobil Ausstellung plaats, de IAA. Dit is één van de belangrijkste autoshows ter wereld, met enorm veel nieuws en gerichte blikken in de nabije toekomst. Het aardige van Frankfurt is: het is vanuit Nederland nog eens te doen. Breda-Frankfurt is 400 kilometer. Het is handig, vooraf via internet een betaalbaar hotel te boeken en er dan ’s avonds heen te rijden. Het is er loeidruk, dus probeer een hotel te vinden in een buitenwijk, of net buiten de stad en dan met de trein of tram naar de Frankfurter Messe. Via www.iaa.de zijn vooraf kaartjes (€ 15 voor volwassenen in het weekend) te bestellen, dat scheelt wachtrijen bij de kassa. Het complex is werkelijk gigantisch, dus zorg voor goede loopschoenen en als het warm is, flesjes water. Het is ook slim niet als een kip zonder kop rond te lopen, maar je eerst even te oriënteren op wat je wilt zien en waar dat dan staat. Vrijwel elk merk heeft wel een grotere of kleinere primeur. Dan kun je in een dag véél zien, zonder veel te missen. ’s Avonds terug naar je auto, eerst rustig eten en bijkomen, en dan rij je weer naar huis. Op de genoemde site is veel meer praktische informatie te vinden.

Elektrocutie van Volkswagen en Ford Het was al aangekondigd, maar nu gaat het er echt op lijken dat meer grote autofabrikanten komen met elektrische uitvoeringen van bestaande personenauto’s. Volkswagen doet dat meteen met twee modellen: de e-up! en de e-Golf. De elektrische vijfdeurs up! verschijnt nog dit jaar en kan met een volle accu in principe 160 kilometer rijden. Omgerekend kost het energieverbruik van de e-up! ongeveer € 2,60 per 100 km. De e-Golf heeft eveneens vijf deuren en verschijnt komend voorjaar. Die is natuurlijk iets groter en zwaarder, de totale actieradius bedraagt 190 kilometer en dat kost dan nog steeds minder dan € 3 per 100 kilometer. Ford kiest voor de elektrische uitvoering van de Focus, dat is meteen een mooie concurrent voor die e-Golf (foto rechts). De Focus heeft als bijzonderheid een vloeistof gekoeld en verwarmd accupakket, dat daarmee nauwkeuriger op de ideale bedrijfstemperatuur blijft. Met volle accu’s komt de Focus 162 kilometer ver. De Focus Electric is al te bestellen en de levering start nog dit jaar. De prijs ligt vast op € 39.990. Zakelijke rijders kunnen ‘m leasen voor € 689 per maand en uiteraard zijn alle elektrische auto’s vrijgesteld van bijtelling. Ford kondigt tevens een hybride-versie aan van de Mondeo en de C-Max komt ook als plug-in Hybrid.

Ongelooflijk zuinige Mercedes-Benz S-klasse

Bijzondere logé: Golden Arrow Dit enorme monster is de Golden Arrow. Hiermee vestigde Sir Henry Segrave in 1929 een nieuw wereldsnelheidsrecord met een gemiddelde van 327,46 km/u. De auto is voorzien van een twaalfcilinder Napier ‘Lion’ vliegtuigmotor. Na de recordpoging is er nooit meer mee gereden. Het unieke exemplaar maakt al sinds 1958 deel uit van de collectie van het Britse National Motor Museum, maar is nu even te logeren in ons land. Tot 27 oktober is het monster te bewonderen in het Louwman Museum in Den Haag (waar anders?). Voor veel autoliefhebbers is dit een unieke gelegenheid de Golden Arrow echt te zien. Voor meer informatie: www.louwmanmuseum.nl.

Dit is ongehoord! De nieuwe MercedesBenz S-klasse, nog maar net gelanceerd, komt er ook als S500 Plug-In. Met de 80 kW sterke elektromotor komt deze S-klasse op een volle accu zo’n 30 kilometer verder, daarna neemt de benzinemotor het over. Daarmee bereikt de S500 Hybrid een theoretisch brandstofverbruik van 3,0 l/100 km, wat overeenkomt met een CO2-uitstoot van 69 g/km, wat grote fiscale consequenties heeft, in het voordeel van de eigenaar. Deze versie verschijnt komend jaar, in het programma van de S-klasse waren al twee andere Hybrides aangekondigd.

Zoiets heb je wel eens… eigenlijk verafschuw je iets en toch ‘moet’ je er naar blijven kijken. Ik heb dat met het BNN-programma ‘De allerslechtste chauffeur van Nederland’. Dat is nu op de dinsdagavonden net weer begonnen. Het is gruwelijk. Hoe het kan weet ik niet, maar het lijkt alsof ze nu nog grotere ‘kneuzen’ hebben weten te vinden dan in de twee voorgaande jaren. Eigenlijk zijn er drie soorten kandidaten: mensen die zodra ze achter het stuur zitten in totale paniek raken, mensen die geen enkel begrip of gevoel hebben voor hoe een auto reageert en de categorie die lijdt aan totale zelfoverschatting. Vanuit die laatste soort is er in de tweede uitzending al eentje vrijwillig opgestapt. Dat was een moeder van kleinere kinderen, die zelf volkomen onverantwoord en veel te hard reed, met name in de bebouwde kom. Inderdaad, hoe is het mogelijk!? Ze stortte compleet in bij de confrontatie met een echtpaar die in één klap hun beide dochters hebben verloren door de schuld van een andere automobilist, die even roekeloos reed als die moeder/kandidate. Die is genezen, zullen we maar zeggen. Die confrontatie is trouwens een nieuw element, dat is wel heel schokkend. Van de overgebleven kandidaten is er één, hooguit twee, die met gedegen bijscholing nog in enigszins verantwoorde automobilisten zijn om te vormen. De rest…? Dat raakt tevens mijn grootste bezwaar tegen het programma, waarbij ik af en toe ook wel moet lachen om de overdosis klunzigheid. Met zes van de acht wordt het nooit meer wat. Ik vind het stuitend dat er na elke uitzending telkens toch eentje het rijbewijs terugkrijgt en de weg weer op mag. Je zult zo’n malloot tegenkomen! Tom Coronel zit in de jury en die vertelde in de krant dat hij de afspraak heeft met de kandidaten dat ze hem een SMSje sturen als ze gaan rijden, want dan blijft hij thuis. Mooi gevonden, maar dat is wel de omgekeerde wereld, Tom! Opnieuw –en dat is op zichzelf positief- maakt dit programma twee dingen duidelijk, die allebei behoren tot mijn favoriete stokpaardjes. Hoe is het in vredesnaam mogelijk dat deze mensen ooit geslaagd zijn voor een rijexamen? Dit betekent alleen maar dat de minimale rijvaardigheidseisen flink omhoog moeten. Ten tweede is het uit het oogpunt van verkeersveiligheid te gek voor woorden dat je op de 18e je rijbewijs kunt halen en tot je 75e (!) wordt er nooit meer gekeken of je wel verantwoord aan het verkeer deelneemt? Kennis van verkeersregels en -borden wordt nooit meer getoetst, zelfs de basis van voertuigbeheersing wordt nooit meer gecontroleerd en nieuwe vaardigheden worden nooit aangeleerd. Hoeveel automobilisten rijden er rond in een auto met ABS, maar hebben nog nooit gevoeld hoe dat in een noodsituatie werkt en begrijpen (dus) ook niet waarvoor het dient? Dat bedoel ik. Ik ben een roepende in de woestijn (al ben ik niet de enige!), maar ik wil pleiten voor een vijfjaarlijkse controle, eventueel aangevuld met een bijscholingscursus. Op eigen kosten van de automobilist, uiteraard, hiervoor hoeft de gemeenschap niet op te draaien! Bart van den Acker


ettafels, z ij b , ls fe a t n lo a Op alle s tafels en r e m a k t e e , ls fe wandta schrijftafels...

G N I T R O K 50% modellen!

Alleen showroom

Langstraat 2 4341 EE Arnemuiden T 0118 - 60 12 73

www.joosseinterieurs.nl Recreatiestalling Numansdorp en Occasion Center Numansdorp LET OP:

PROFITEER NUU!!

G N I T R O K

TOT 25% RATIE O C E D M A OP RA EN K R E M E S R VAN DIVE

Voor bemiddeling verkoop vragen wij Caravans - Campers en Vouwwagens.

BOVAG onderhoudsbeurt Caravan

NU â&#x201A;Ź 195,-

Geopend: & Vrijdag Donderdag .00 uur van 10.00-18 Zaterdag .00 uur. van 10.00-17

incl. BTW.

kachels haarden schouwen

Voor alle voordelen zie:

WWW.CARVA.NL

Contact 0186-652960 â&#x20AC;&#x201C; carva@planet.nl NU Stallingplaats. Ook verkoop, reparatie, onderhoud en APK keuring.

* Schitterende showroom

Deze prijzen zijn incl. btw

G N I D E I AANB

Caravan/Camper verkopen:

Meer dan een half miljoen Bodes elke week!

met enorme keuze natuurstenen schouwen, hout- en gaskachels.

Te Koop

* Interessante kortingen

BUXUS TAXUS BUXUS BUXUS 2 jarig-20/30 cm

â&#x201A;Ź 0.40

30/50 cm

â&#x201A;Ź 0.60

BOL

PYRAMIDE

ø30 cm

50-70 cm

â&#x201A;Ź 5.00 â&#x201A;Ź 7.50 Zundert, 076-5973377

per stuk

per stuk

voor zelfplaatsers

Franco Belge Savoie Supra Lytham

â&#x201A;Ź 1395,-

â&#x201A;Ź 1095,-

Reny Retro

â&#x201A;Ź 1095,-

OpenHaardCentrum Klarinetweg 2c, Industrieterrein Mortiere, Middelburg Tel. 0118-674955 www.ohcwalcheren.nl

Praktijk Riedijk

voor natuurgerichte therapieĂŤn

Geldig t/m 21 september 2013. Vraag in de winkel naar de actievoorwaarden. Welgelegen 2c, 4691 SJ Tholen, T. 0166 662880 Biezelingsestraat 51, 4421 BN Kapelle, T. 0113 342101 NIEUW: Gildeweg 17, 4383 NH Vlissingen, T. 0118 441904 Welgelegen 2c, 4691 SJ(voorheen Tholen, Tel.: 0166 - 66 28 80 decor special Van Boxtel) Biezelingsestraat 51, 4421 BN Bezoek onzeKapelle, website: Tel.: 0113 - 34 21 01 Bezoek onze website:www.decohomelenbaasnoom.nl www.decohomeelenbaasnoom.nl

Last van slaapproblemen, vermoeidheid, hormoonstoringen, darmklachten, spieren gewrichtsklachten, huidproblemen of andere chronische klachten?

Werkvormen Vegacheck EAV volgens Voll thodiek Fotonmethodiek

Steeds meer mensen hebben duidelijke klachten terwijl er geen klinische diagnose kan worden gesteld. Deze zogenoemde functionele stoornissen zijn een verschijnsel van onze tijd. Ze leiden ertoe dat de lichaamseigen afweerkrachten het laten afweten, waardoor het lichaam uit balans raakt. Er ontstaan klachten zoals slaapproblemen, vermoeidheid, hormoonstoringen, darmklachten, spier- en gewrichts klachten, huidproblemen of andere chronische klachten.

Baunscheidmethodiek methodi eling Laserbehandeling or ing Dornbehandeling hro e Schropfmassage ntlast erzoeken Ontlastingsonderzoeken Urinete Urinetesten

Praktijk Riedijk staat voor een resultaatgerichte methodiek door meer de achter-liggende oorzaken op te sporen en te behandelen, dan alleen de symptomen te bestrijden. Het doel van de methodiek is het lichaam te stimuleren het eigen regel- en reactievermogen te herstellen.

Diverse kantooropleidingen, o.a.: sReceptioniste / Telefoniste s&INANCIEEL !DMINISTRATIEF-EDEWERKER s3ECRETARESSE s#OMMERCIEEL!DMINISTRATIEF-EDEWERKER s-EDEWERKER0ROJECTADMINISTRATIE s"+""+#0$"

Voeding ing Voedingsscreening Allergie en Intolerantieonderzoeken le derzoeke reli screening Borrelia Algemene bloedonderzoeken

Wij zijn aangesloten bij de beroepsorganisatie BATC, welke zowel uw als onze belangen behartigt.

Tablet-actie!

â&#x153;&#x201D; Geen speciďŹ eke vooropleiding nodig â&#x153;&#x201D; &ABIUSISEEN#2+"/ERKENDEOPLEIDER â&#x153;&#x201D; OCHTENDOFAVONDPWLESINMEERDANLOCATIES â&#x153;&#x201D; MEERDANVANONZECURSISTENBEVEELTONZEOPLEIDINGENAAN

Opleidingen starten in de week van 30 sept. - 4 okt. Schrijf je nu in! 0800-4464464 (gratis) www.fabiusopleidingen.nl o.a. Breda, Oosterhout, Roosendaal, Bergen op Zoom, Middelburg, Goes

Wij conformeren ons aan de vijf natuurgerichte principes: 1. Energie 2. Prikkeloverdracht 3. Drainage 4. Voeding/Voedingssuppletie op maat 5. Psyche Praktijk Riedijk Julianastraat Postbus 38 14 4388 JD Oost-Souburg NL 4493 ZG Kamperland Voor het maken van afspraken bel 0118-210122

of 06-13665319 Voor het maken van afspraken bel 0113-370170 of 06-57128776

Doordat wij aangesloten zijn bij de BATC krijgt u (meestal een gedeelte van) het consult en de therapie vergoed.


Broers uit Wemeldinge organiseren benefietavonden voor Nederlandse Transplantatie Stichting

Schoolkorfbaltoernooi

Albert en Martin Gunst willen dat iedereen ‘ja’ of ‘nee’ zegt

OOST-SOUBURG - Woensdag 25 september organiseert korfbalvereniging Fortis uit Oost-Souburg voor de 20ste keer het Jumbo-Fortis schoolkorfbaltoernooi. Zoals elk jaar zijn de basisscholen uit OostSouburg en Middelburg zuid uitgenodigd. Dat levert elk jaar tussen de 150 en 200 enthousiaste deelnemers op. Op het toernooi wordt er mono-korfbal gespeeld in 2 poules: groep 3-4 en groep 5-6. Mono-korfbal zijn wedstrijdjes in 1 vak waarbij iedereen zowel moet aanvallen als verdedigen. Zo komen de kinderen volledig aan hun trekken tijdens de wedstrijdjes. Naast de wedstrijden wordt er ook gestreden welk team het beste korf kan schieten. Het winnende team mag zich een heel jaar “schoolkorfbal schutterskampioen” noemen. Overigens gaan alle kinderen na afloop van het toernooi naar huis met een mooie medaille! Om de jongste kinderen (groep 3-4) niet onvoorbereid aan dit leuke evenement te laten beginnen wordt er

voor deze kinderen op vrijdagmiddag 20 september van 17.00 uur tot 18.00 uur een training gegeven, waarin ze de beginselen van het korfbal bijgebracht worden. Na afloop van de training wordt er traditiegetrouw gezamenlijk pannenkoeken gegeten in het clubhuis. Fortis is al een aantal jaar actief op de Souburgse scholen. Zo geeft zij korfbaltraining op het Kompas tijdens de reguliere gymlessen. Daarbij wordt door ervaren trainers spelenderwijs korfbaltraining gegeven. Ook start Fortis binnenkort met korfballessen voor de groepen 1 en 2 van Het Kompas en De Burcht- Rietheim. Fortis heeft via de landelijke Sport impuls regeling daarvoor een subsidie gekregen om deze kinderen voor 2 jaar te begeleiden. Het schoolkorfbaltoernooi wordt op het sportcomplex aan het Koopmansvoetpad gehouden op 25 september van 13.00 tot 17.00 uur. Alle kinderen (groep 3 t/m 6) zijn inmiddels via de school op de hoogte gesteld. Voor info: www.kvfortis.nl

Zeeland Sport VLISSINGEN - Afgelopen weekend waren de resultaten wisselend. Albert (links) en Martin Gunst willen dat zo veel mogelijk mensen zich als donor laten registeren.

FOTO COBY WEIJERS

WEMELDINGE - ‘Zeg ja tegen donorregistratie’. Dat is het doel van de landelijke Donorweek van 14 tot en met 20 oktober. De broers Albert en Martin Gunst uit Wemeldinge willen zich hiervoor inzetten en organiseren daarom een benefietdiner op 15 oktober en een grote feestavond op 19 oktober in partycentrum Schoudee in Wemeldinge. De opbrengst gaat naar de Nederlandse Transplantatie Stichting (NTS). DOOR JENINE HOOGLANDER In 1999 was daar dan de diagnose kanker voor Albert Gunst. “Het was uitgezaaid en ik kreeg meerdere keren chemotherapie”, vertelt Albert Gunst, medeorganisator van ‘Wemeldinge zegt ja’. “Sinds 2005 ben ik gelukkig kankervrij. Daar waren we natuurlijk heel blij mee. Al snel bleek echter dat er niets meer over was van mijn nieren. In 2008 kreeg ik daarom een donornier van mijn moeder. Na vijf jaar werd deze nier helaas geleidelijk afgestoten. Nu wil mijn broer een nier afstaan aan mij.” Albert zegt zich ‘gezegend’ te voelen ‘met zulke lieve mensen om mij heen, die zo veel voor me over hebben’. “Helaas kreeg ik trombose. Omdat de aderen in mijn buik niet voldoende bloed laten doorstromen naar

mijn nier heb ik niet alleen een nieuwe nier nodig, maar ook een donorader. Dit is niet mogelijk van een levende donor. Mij rest nu dus een weg van dialyse en een lange wachtlijst totdat er een donorader komt van een overledene.” Slechts 43 procent van de Nederlanders staat momenteel geregistreerd als donor. Dat percentage geldt ook voor Wemeldinge, de woonplaats van de broers. “Hierin willen wij verandering brengen. Of je nu ja of nee zegt, het is gewoon van belang dat iedereen een keuze maakt”, benadrukt Martin Gunst. Hij wil graag dat mensen zich laten registreren en daarom zijn partycentrum Schoudee in Wemeldinge beschikbaar stelt voor de benefietavonden. “Zo voorkom je dat nabestaanden hierover moeten beslissen. We snappen dat veel mensen er niet over

Vakantiefoto

willen nadenken, maar het moet. Het is van levensbelang voor anderen.” Koksgilde Zeeland De twee broers hopen naast veel donorregistraties ook een mooi bedrag op te halen voor de NTS. Tijdens het benefietdiner op dinsdag 15 oktober wordt er geheel op vrijwillige basis gekookt door koks van Koksgilde Zeeland en is er livemuziek van Inge Music, Philip Stobbelaar en Fluty Ron met dj Sandstorm. Op zaterdag 19 oktober wordt de benefietavond verzorgd door Villa Groove. Mensen die meer informatie willen over de benefietavonden of zich nu al willen registeren, kunnen kijken op de speciale website www.wemeldingezegtja.nl of de algemene website www.jaofnee.nl

WEDSTRIJD

FamDe fotowedstrijd 'Ik ga op vakantie en neem w achmee... De Bode!' was deze zomer een grandioos succes. Bode-lezers uit heel Zeeuland it deen West-Brabant namen hun favoriete huis-aan-huiskrant mee naar de mooiste plekjes in binnen- en buitenland. De redactie heeft genoten van alle mooie inzendingen, maar helaas kan er maar één de winnaar zijn.

1C

Jullie hebben daarbij gekozen voor de inzending van het Woensdrechtse hondje Jack, die samen met zijn baasjes André de Meulder en Gerda Wijnings op vakantie was in de Duitse stad Prüm. Zij hebben een cadeaupakket ter waarde van 50 euro gewonnen.

ack in J e Ook voor Liesbeth Maas j d n Ho itsland u D , uit Zevenbergen ligt eenzelfde m rü Stadt P prijzenpakket klaar. Zij was een van de vele mensen die heeft gestemd op de foto van hondje Jack.

PAGINA 32

De F-jes begonnen de competitie goed met een uitoverwinning op RCS F3 (3-6), de E-tjes moesten nog even wennen aan de fysieke tegenstand en verloren uit van Serooskerke E2 (3-0), Zeeland Sport za 2 wacht nog steeds op zijn eerste overwinning als 3de klasser en verloor thuis van Zeelandia M’burg 2 met 0-3. Zeeland Sport 1 speelde voor de 2de keer gelijk, nu bij Clinge uit werd het 1-1 Zeeland Sport 2

wint ook in de competitie, na in de beker ook al overtuigend te hebben gewonnen, wonnen ze nu met 3-5 bij RCS 4 uit. en Zeeland Sport 3 begon met een verlies partij tegen Vlissingen 3, 7-1. Programma zaterdag 21 september 09.00u Zeeland Sport E1-Zeelandia M’burg E4 14.30u Spui 2-Zeeland Sport za 2 Zondag 22 september 14.30u Zeeland Sport 1-Jong Ambon 1 12.30u Zeeland Sport 2-Vlissingen 2 10.30u Zeeland Sport 3-RCS 6

Paardentram door Souburgse wijk

Burendag OOST-SOUBURG - Ook in Oost-Souburg vinden activiteiten plaats in het kader van Nationale Burendag zaterdag. Die dag organiseren diverse locaties een activiteiten waarbij buren elkaar kunnen ontmoeten. Ook aan het Ambachtsveld in Oost-Souburg verwelkomen ze de buren met open armen op 21 september. Het thema is nostalgie. Tussen 11.00 en 17.00 uur is iedereen welkom in de nieuwe Belevingstuin voor een kopje koffie of thee met een

smouter of appelflap. Er zijn kinderspelen waarbij de cliënten zullen begeleiden. Verder krijgt iedereen van 13.30 tot 16.30 uur de gelegenheid om een ritje te maken met een paardentram. Burendag is een jaarlijks terugkerend feest dat buren onderling vieren op de 3e zaterdag van september. Het is een dag waarop iedereen gezellig samen komt en waarbij veel mensen iets goeds doen voor elkaar en de buurt. Want buurten worden leuker, socialer en veiliger als buren elkaar ontmoeten en zich samen inzetten voor hun buurt.

Voor het goede doel

Toertocht Bike 4 Kids VLISSINGEN - De Kiwanis Club Vlissingen organiseert op 22 september, in samenwerking met de Stichting Zeeuwse Wielerevenementen, de fietstoertocht Bike 4 Kids. Afstanden van 40 of 100 km. De opbrengst gaat naar de Stichting Hoogvliegers, die gehandicapte en ernstig zieke kinderen een onvergetelijk avontuur laten

beleven door ze te laten vliegen. De start is vanaf 9.00 uur op het Bellamypark in Vlissingen. De finish is op de Boulevard Bankert. Voorinschrijving is tot 20 september mogelijk via de website www.kiwanis. nl/vlissingen. De daginschrijving is vanaf 8.00 tot 10.30 uur op het Bellamypark te Vlissingen. Kinderen tot 12 jaar gratis. Ook bedrijventeams zijn van harte welkom en kunnen zich inschrijven via de website.

Exposities Tentoonstelling Wim Hofman: Expositieruimte Willem3 tentoonstelling Onbegrensd’ van Wim Hofman. Wim Hofman, een zeer veelzijdige Vlissinger, winnaar van de Max Velthuijs prijs 2013 en diverse andere prijzen toont in deze tentoonstelling vrij werk uit zijn grote oeuvre. Voor de tentoonstelling ‘Onbegrensd’ heeft hij als gastexposant Jeroen Blok uitgenodigd. Jeroen toont reacties in gemengde techniek op zijn gedichten en teksten. Meer informatie over deze tentoonstelling en de kunstenaars kunt u vinden op www.cultuurwerf.nl. De tentoonstelling is te zien t/m 13 oktober. Cultuurwerf/Expositieruimte Willem3, Oranjestraat 4, Vlissingen. Openingstijden: donderdag t/m zondag 13.0017.00 uur. Expositie schilderijen Ton v.d. Ket-

terij: Tijdens de maanden september en oktober worden in kunstgalerie Zeeuws -genieten schilderijen tentoongesteld van Ton van de Ketterij. Het werk dat hij op het ogenblik maakt is gesimplificeerd of abstract. De onderwerpen zijn divers maar altijd kleurrijk en toegankelijk. Zijn schilderijen worden op verschillende kunstmanifestaties tentoongesteld (recentelijk o.a. in de Kapel van Hoogelande en tijdens de Kunstroute van Koudekerke). In de galerie is verder nog keramisch werk te bewonderen van Ank van der Wel en Liesbeth Mullemeister. De galerie is geopend op donderdag, vrijdag en zaterdag (indien aanwezig) van 11.00-17.00u. Verder iedere laatste zondag van de maand Open Atelier van 11.00-17.00u. Middelburgsestraat 40, 4371 EL Koudekerke.


. INCLEFI PASS IS HU EIT! LIT KWA

WONEN MET ZON, ZEE EN RUIMTE! Wonen in Wissenkerke op Noord-Beveland: te midden van zee, strand, dijken, water en veel ruimte, in een rustige omgeving niet ver van de randstad, BelgiĂŤ en de grote Zeeuwse steden. Beslis zelf in overleg met de architect over de indeling en de uitvoering van uw woning. ZES MULTIFUNCTIONELE ZEER ENERGIEZUINIGE ZONNEWONINGEN met veel indelingsvarianten en even zoveel gebruiksmogelijkheden. ZONNEWONINGEN met DIVERSE OPTIES: zelfs aanpasbaar tot

energieneutraal. ProďŹ teer van de lage hypotheekrente en van een zeer LAGE- OF NULOPDEMETER ENERGIEREKENING: Bespaar aanzienlijk op uw maandelijkse woonlasten met dit gecertiďŹ ceerde all-electric passiefhuis. Huizen met en zonder bovenbouw, tot zeven kamers mogelijk, op ruim 205 m² eigen grond, parkeren op eigen erf.

OOK TE KOOP ALS DEELTIJDWONING

PRIJZEN V.A. â&#x201A;Ź 168.500,-

Ruim 70 jaar ervaring! INKOOP VAN METAAL Voor bedrijven en particulieren

VON

(Koper, zink, ijzer, lood, RVS etc.) Wij hanteren aantrekkelijke inkoopprijzen gebaseerd op de dagkoers, deze onder voorbehoud; ze kunnen ondertussen gewijzigd zijn.

Realisatie: Stout, Franke Architekten. INFORMATIE EN VERKOOP: DELTA MAKELAARDIJ 0113 â&#x20AC;&#x201C; 700 209 DELTAMAKELAARDIJ.NL

DE SCHANS TUINSCHERMEN betonsysteem | tel. 0164 686418 www.deschanstuinschermen.nl

ACTUELE PRIJZEN PER KILOGRAM: Koper kabel Aluminium kabel Koper lood kabel Aluminium lood kabel Zuiver koper Onzuiver koper Gemengd rood koper Geel koper / messing

â&#x201A;Ź 1,50 â&#x201A;Ź 0,65 â&#x201A;Ź 0,80 â&#x201A;Ź 0,50 â&#x201A;Ź 4,65 â&#x201A;Ź 4,15 â&#x201A;Ź 3,15 â&#x201A;Ź 2,65

Aluminium RVS Lood Zink Electro motoren IJzer Accuâ&#x20AC;&#x2122;s Katalysators (p.st vanaf)

â&#x201A;Ź 0,75 â&#x201A;Ź 0,75 â&#x201A;Ź 1,00 â&#x201A;Ź 0,75 â&#x201A;Ź 0,35 â&#x201A;Ź 0,17 â&#x201A;Ź 0,35 â&#x201A;Ź 10,00

Handelsweg 53 4421 SH Kapelle info@metaalhuiskes.nl 0113-340170 - 06-53832505 MA VRIJ sZAVAN UUR

www.metaalhuiskes.nl leer nu

Slimmer, sneller, beter gebruik maken van de software programmaÂśs op uw pc. In Bergen op Zoom en Goes

Zondag 22 en 29 september vanaf 17:00 uur

&RPSXWHUFXUVXV tel. 0164 230 209

e-mail: info@bitbybit.nl

Boulevard Bankert 58, Vlissingen Reserveren: 0118 - 417 350

Bambini en Arsena al verkocht, Mini Mundi in Voetbalmuseum nog in etalage

Deel Zeeland Attracties is verkocht VLISSINGEN - Zeeland Attracties is opgesplitst in twee delen. Vorige week hebben eigenaren Edgar Angelini en Sven van Rijswijk de attractieparken Het Arsenaal en Speelcircus Bambini in Vlissingen verkocht aan ondernemer Corne Seijner uit Meliskerke. DOOR EUGĂ&#x2C6;NE DE KOK

Conny wil naar de bioscoop Ga jij met haar mee?

De Lange Jan, Mini Mundi en de Voetbal Experience in Middelburg vallen nog steeds onder Zeeland Attracties. â&#x20AC;&#x2DC;Het bedrijfsresultaat van Zeeland Attracties stond onder druk door tegenvallende bezoekersaantallen op ZEP Middelburgâ&#x20AC;&#x2122;, voert het bedrijf aan als reden voor de verkoop. Het voetbalmuseum werd in december 2009 onder grote belangstelling geopend door Guus Hiddink. De hooggespannen verwachtingen werden nooit waargemaakt. Van de verwachte 200.000 bezoekers per jaar kwamen er zoâ&#x20AC;&#x2122;n 50.000. Eind vorig jaar besloten Edgar Angelini en zijn Zeeland Attracties-compagnon Sven van Rijswijk het daarom in de etalage te zetten. â&#x20AC;&#x153;Over de verkoop van het museum voeren we nog steeds gesprekkenâ&#x20AC;?, zegt Angelini. Omroep Zeeland meldde dit weekeinde dat Matty Verkamman en Hugo Borst, de twee journalisten die met hun collegaâ&#x20AC;&#x2122;s Jaap de Groot en Johan Derksen het initiatief namen voor het voetbalmuseum, een bod hadden uitgebracht. Zaterdag trokken ze dat echter weer in, omdat Angelini er niet op was ingegaan. Volgens hem zijn er meer belangstellenden. Hij en Van Rijswijk praten tevens met verschillende partijen over de verkoop van het pretpark Mini Mundi, dat ook op het ZEP-terrein is gevestigd. Angelini blijft als manager voor CornĂŠ Seijner verbonden aan Het Arsenaal en Speelcircus Bambini. â&#x20AC;&#x153;Het was geen makkelijke beslissing om ze te verkopen, maar sommige beslissingen moet je nemen om de attracties en de werkgelegenheid te behouden.â&#x20AC;? Angelini kende Seijner al een tijdje en benaderde hem zelf met vraag of hij interesse had. In de twee Vlissingse parken wordt voor het begin van volgend seizoen ďŹ&#x201A;ink geĂŻnvesteerd. â&#x20AC;&#x2DC;Daardoor blijft een gezonde bedrijfsvoering gewaarborgdâ&#x20AC;&#x2122;, schrijft Angelini in het persbericht. ZA-pas Hij benadrukt dat de Zeeland Attractie-passen geldig blijven, ook voor Het Arsenaal en Speelcircus Bambini. â&#x20AC;&#x153;Mensen met zoâ&#x20AC;&#x2122;n pas kunnen gewoon tot de op de pas vermelde einddatum overal naar binnen.â&#x20AC;? Bezitters van zoâ&#x20AC;&#x2122;n ZA-pas kunnen de drie overgebleven onderdelen van Zeeland Attracties in Middelburg en de twee parken in Vlissingen onbeperkt bezoeken. Er worden dit jaar geen nieuwe abonnementen meer aangeboden, staat op de website vermeld.

zonnebloem.nl/ikgamee

Zonder elkaar is iedereen alleen. PAGINA 33


Gemeente Noord-Beveland houdt vrijdag 27 september jaarlijks symposium

Walcheren Mozaiek

Professor Oomen spreekt over Zeeuwse onderwijsexcellentie

Kinderen knutselen voor vrede VLISSINGEN - Dit jaar vinden in het kader van de Vredesweek in de week van 21 tot en met 28 september overal in Nederland activiteiten plaats. Ook in Vlissingen.

KORTGENE - Voor haar jaarlijkse symposium heeft de gemeente Noord-Beveland dit keer professor Barbara Oomen, dean aan het University College Roosevelt in Middelburg, gestrikt. Zij spreekt op 27 september in Kortgene over onderwijsexcellentie. Hierbij is iedereen welkom. De bijeenkomst is gratis toegankelijk, maar aanmelding is wenselijk. Vrede, een belangrijk onderwerp, vaaral in deze tijd. Vrede in je eigen straat en buurt, stad, land of wereldwijd. Helaas is er nog teveel onvrede. Walcheren Mozaiek organiseert samen met Loacal Board op

woensdag 18 en woensdag 25 september een teken- en knutselmiddag voor kinderen van 7 tot 12 jaar in het gebouw van Local Board, Ridderspoorlaan 2 te Vlissingen. De kunstwerken, die op deze middagen ontstaan worden op donderdagmiddag 26 september in de Mbekizaal van het stadhuis tentoongesteld van 13.30 tot 15.30 uur. Deelname is gratis. Meer informatie bij: mevr. H.de Pooter, 0626832562; bluelagoon@zeelandnet.nl.

Home-Start zoekt vrijwilligers MIDDELBURG - Het project Home- bieden ondersteuning, praktische hulp en Start van Humanitas Zeeland start 7 oktober met een opleiding voor vrijwillige gezinsondersteuners. Hierdoor kunnen jonge gezinnen die nu op de wachtlijst staan voor ondersteuning bij de opvoeding van hun kind(eren) nog dit jaar worden geholpen. HomeStart is een landelijk project dat al jaren succesvol op Walcheren loopt. Momenteel zijn er zestien vrijwilligers actief. Om de wachtende gezinnen snel te kunnen helpen is het project op zoek naar nieuwe vrijwilligers. Vrijwilligers van Home-Start zijn zelf ouder en/of hebben opvoedervaring. Zij

Professor Barbara Oomen (l) sprak in juni met het koningspaar tijdens het koninklijk bezoek aan Middelburg.

DOOR BRITTA JANSSEN Noord-Beveland kiest voor het symposium altijd een actueel thema. Dit keer is dat ‘In Zeeland valt wat te leren: Excellent onderwijs voor iedere Zeeuw als economische motor.’ Over het onderwijs in onze provincie is veel te doen, mede door de ontgroening en vergrijzing. “Maar krimp kan een kracht zijn, ook binnen het onderwijs”, loopt professor Oomen vooruit op haar boodschap tijdens het symposium. De dean van het University College Roosevelt pleit voor een nadruk op excellent onderwijs in heel Zeeland. “Er gebeurt hier op dit gebied al zo veel: kleine scholen, nieuwe samenwerkingsvormen, ruimte voor individuele aandacht. Zeeland zou juist dit onderwerp op de economische agenda moeten zetten.” Excellent onderwijs kan in de ogen van Oomen voor een economische impuls zor-

gen. “Je ziet al studenten uit Nepal op het vliegtuig stappen om naar de Roosevelt te komen en ouders die hun kinderen in Rotterdam op de trein zetten naar de Isaac Beeckman (academie voor voortgezet onderwijs in Kapelle, red.). Waarom zou je niet inzetten op ouders in vrije beroepen die zich vanwege het onderwijs voor hun kinderen in Zeeland vestigen?” Tijdens de lezing gaat Oomen in op het begrip onderwijsexcellentie, voorbeelden hiervan in Zeeland vandaag, en op wat Zeeland moet doen om zich in de markt te zetten als provincie waar wat te leren valt. De lezing is bedoeld voor iedereen die geïnteresseerd is in dit onderwerp, van bestuurders en ambtenaren tot studenten, ouders van schoolgaande kinderen en ‘gewone burgers’. Zevende Het is de zevende keer dat Noord-Beve-

land het symposium organiseert. Professor Oomen is de eerste vrouwelijke spreker. De gemeente zoekt ieder jaar personen die een aansprekend thema op duidelijke en prikkelende wijze kunnen toelichten, vertelt griffier Kees Poortvliet die het symposium organiseert. “De sprekers kunnen iedereen boeien, niet alleen mensen die veel van het onderwerp afweten.” Oomen doceert onder meer recht en heeft ook veel onderzoek op haar naam staan, bijvoorbeeld naar de relatie tussen recht, cultuur en maatschappij. Aanmelden Het symposium vindt vrijdag 27 september vanaf 14.00 uur plaats in dorpshuis de Pompweie in Kortgene. Aanmelden kan via griffier Kees Poortvliet; e-mail: k.poortvliet@noord-beveland.nl of telefonisch: 0113-377312.

N288 op de schop VLISSINGEN - Aan de N288 van Vlissingen naar Westkapelle vinden werkzaamheden plaats. Het kruispunt van de N288 met de Blauwpoortseweg wordt een rotonde. Daarnaast worden de hoofdrijbaan en het fietspad vanaf de Werendijkseweg tot Zoutelande gerenoveerd. Daarnaast ko-

men er landbouwpasseerstroken langs de rondweg Koudekerke en de rotondes op de N288 bij Lammerenburgweg en de Middelburgsestraat worden gerenoveerd. Als alles meezit, zijn de werkzaamheden op 11 oktober klaar. In het weekeinde van de Kustmarathon van 4 tot en met 6 oktober kan iedereen gewoon gebruikmaken van de weg. De omleidingsroutes zijn aangegeven.

vriendschap aan gezinnen met kinderen tot zeven jaar. Voordat zij aan de slag gaan, krijgen zij een gedegen training. Als ze eenmaal aan een gezin zijn gekoppeld, dan worden zij begeleid door de professionele coördinatoren van HomeStart, die bovendien regelmatig interessante themabijeenkomsten organiseren. Daarnaast zijn er ook bijeenkomsten met de andere vrijwilligers waarin ervaringen worden uitgewisseld. Wie interesse heeft en meer informatie wenst kan bellen met 0118-639311. Mailen mag ook: home-start.walcheren@ humanitas.nl. Meer informatie: www. humanitaszeeland.nl.

GPC Vlissingen wint van Zwaluwe VLISSINGEN - Na het gelijke spel vorige week tegen Tholense Boys heeft GPC Vlissingen 1 zaterdag de eerste winst geboekt in de tweede klas E tegen Zwaluwe. In een goede wedstrijd waarin GPC Vlissingen technisch en tactisch de sterkste ploeg was werd een ruime overwinning behaald. Het tweede elftal pakte haar eerste punt in de hoofdklasse tegen Stedoco 2. Voor de meeste jeugdteams begon na twee bekerronden nu ook de competitie en waren winst voor en groot aantal teams, soms met ruim verschil. Uitslagen zaterdag 14 september Zwaluwe 1-GPC Vlissingen 1 0- 4 GPC Vlissingen 2-Stedoco 2 1-1 GPC Vlissingen 4-MZVC 2 2-0 GPC Vlissingen 5-Domburg 3 8-3 GPC Vlissingen 6-’s Heer Arendskerke 4 1-3 Serooskerke Da1-GPC Vlissingen DA1 0-4 GPC Vlissingen A1-Bruse Boys A1 5-4 GPC Vlissingen C1-Walcheren C2 10-3 Zeelandia Middelburg D3-GPC Vlissingen D1 4-1

GPC Vlissingen E1-Serooskerke E1 3-3 GPC Vlissingen E2-FC Dauwendaele E3 2- 5 GPC Vlissingen F1-Walcheren F2 5-2 RCS F5-GPC Vlissingen F2 0-20 Kloetinge F8-GPC Vlissingen F3 0-14 GPC Vlissingen MP1-De Noormannen MP1 11-5 Programma zaterdag 21 september 8.45u GPC Vlissingen F2G-Vlissingen F2 8.45u GPC Vlissingen MP1-Domburg MP1G 9.00u Domburg E1-GPC Vlissingen E1 9.00u Vlissingen F3-GPC Vlissingen F3 9.30u VCK E3-GPC Vlissingen E3 9.45u GPC Vlissingen D1G-RCS D3 9.45u GPC Vlissingen E2G-RCS E5 10.30u RCS F2-GPC Vlissingen F1 11.00u GPC Vlissingen C1-Luctor’88 C1 12.15u Pelikaan 2-GPC Vlissingen 2 12.45u GPC Vlissingen VR1-Zeelandia Middelb. VR1 12.45u Heinkenszand 5-GPC Vlissingen 5 12.45u Zeelandia Middelb. A2-GPC Vlissingen A1 14.30u Arnemuiden 4-GPC Vlissingen 4 14.30u GPC Vlissingen 1-Bruse Boys 1 14.30u Hoedekenskerke 2-GPC Vlissingen 6

KERKELIJK NIEUWS KERKELIJK LEVEN VLISSINGEN Christelijke Gereformeerde Kerk Kasteelstraat 109-111, Vlissingen. Zondag 22 september: 9.30 en 16.30u Ds. A.K.Wallet Het Apostolisch Genootschap Rosenburglaan 310, Vlissingen. Eredienst op zondag: 09.30u. Pinkstergemeente Vrijdomweg 1, Vlissingen. Eredienst op zondag vanaf 15.00u. Tevens elke eerste dinsdag van de maand vanaf 19.00u. De Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen Badhuisstraat 161, Vlissingen. Eredienst op zondag: Avondmaalsdienst 10.0011.10u; Jeugdwerk 11.20-13.00u; Zondagsschool 11.20-12.00u; ZHV, Priesterschap, JM/JV 12.10-13.00u. Zuidpoort Christen Gemeente Samenkomsten zondagmorgen 10.30u. Go(o)d Times Centrum, Voltaweg 3, www. zuidpoort.nl

Jehovah’s Getuigen, gem. VlissingenBosenburgh en Vlissingen-Centrum Koninkrijkszaal van Jehovah’s Getuigen, v.Dishoeckstraat 534, Vlissingen. Tijden: Zondagmorgen 10.00u. Dinsdagavond 19.15u. Gereformeerde Kerk (Vrijgemaakt) Lannoystraat 2, Vlissingen. Zondag 22 september: 9.30u ds.Baas; 16.30u ds.Schaaij Gereformeerde gemeente Marnixkerk, Marnixplein 41, Vlissingen, www.marnixkerk.nl. Zondag 22 september: 9.30 en 16.00u leesdienst. Nieuw Apostolische Kerk Westerbaan 20, Vlissingen. Erediensten op zondag om 10.00u en op woensdag om 20.00u. Volle Evangelie Gemeente Bérea Gildeweg 29, Vlissingen. Eredienst op zondag om 10.00u, deuren open om 9.00u. R.K. Onze Lieve Vrouwekerk Bij stadhuis. H. Maria Parochie, Singel 106, Vlissingen. Erediensten op zondag om

10u en op woensdag om 9u in de zijkapel aan de Brouwenaarstraat. Volle Evangelie Gemeente Filadelfia Vrouwestraat 5, Vlissingen. Eredienst op zondag om 10.00u. Bidstond: woensdag om 19.00u. Evangeliegem. blinkende Morgenster Dr. Stavermanstraat 61-63. Zondag 10.00u dienst Protestantse Gemeente Vlissingen Zondag 22 september: Sint Jacobskerk: 09.30u ds. D.Westerneng Geref.Bond; 11.00u Jazzdienst m.m.v.Blue Rhythm Tree. Ter Reede: 19.00u ds. A.Hakvoort. Weeksluiting Scheldehof: 19.00u Vrijdag 20 september Ds.J.W.Steenbergen. Admiraal de Ruyterziekenhuis Goes: 10.00u Zondag 22 september Ds M.J.Wisse. The Mission to Seafarers Engelstalige kerkdienst, zondagavond, 20.00u, Ritthemsestraat 498, (Haven 1010, bij Scheldepoort), Vlissingen-Oost. PAGINA 34

KERKELIJK LEVEN OOST-SOUBURG Evangeliegemeente De Wijngaard Kanaalstraat 8, Oost-Souburg. Samenkomst 10.00u. Zondag 22 september: dhr. J. Wouters Gereja Kristen Protestan Maluku Stemerdinglaan 123a, Oost-Souburg. Zondag 22 september: 13.00u ds. O.J. Ruff Protestantse Gemeente Oost-Souburg Zondag 22 september: 9.30u Gastvoorganger. De Zoute Viever: 19.00u Mevr. A. Datema. Vergadering van Gelovigen Rehobothstraat 9, Oost-Souburg. Dienst op zondag om 10.00u. Bidstond: donderdag om 20.00u. KERKELIJK LEVEN WEST-SOUBURG Leger des Heils Walcheren Het Zwin 1 in Middelburg (naast de brandweerkazerne aan de Stromenweg). Diensten zondag 10.00u. Kerkgenootschap der Zevende-dags

Adventisten Adventkerk, Kerklaan 17-19, West-Souburg. Eredienst op zaterdag van 10.0012.00u. Pinkstergemeente Shalom Locatie: Gebouw Adventkerk, Kerklaan 17-19, West-Souburg. Eredienst: zondag 14.30u. Zondag 22 september: pred. A. Jong Sang Gereja Kristen Hermon Zeeland Alamat: Adventkerk, Kerklaan 17-19 in West Souburg. Jadwal Kebaktian: Setiap Minggu. Jam: 10.30u KERKELIJK LEVEN RITTHEM Protestante Gemeente Ritthem Adres kerk: Dorpstraat 1. Postadres: Dorpsstraat 9, Ritthem. Zondag 22 september: 10.00u Dhr. J. Bimmel. Middelburg (Wijzigingen en/of aanvullingen via www. internetbode.nl - klikken op Aanleveren redactie).


LIEF EN LEED

Familieberichten uitvaartverzorging Pieter-Johan Meerveld

Niet meer bij ons... Maar voor altijd in onze herinnering.

Een bijeenkomst voor iedereen die een dierbare verloren heeft. Een moment om stil te staan, terug te kijken maar ook vooruit. Samen houden wij herinneringen levend.

.ULHNHQKRIVWUDDWÂ&#x2021;.-0LGGHOEXUJÂ&#x2021;SMPHHUYHOG#JPDLOFRP 7HO

Locatie crematorium Zegestede Adres Ionweg 12 | Roosendaal Informatie 0165 30 30 53 of www.dela.nl/evenementen Aanmelden Vóór 28 september via een email naar ytonneman@dela.org

Herinneringsbijeenkomst

UITVAARTVERZORGING

Janneke den Besten Ditsy den Besten

Zondag 6 oktober om 14.00 uur

Dag & nacht bereikbaar Telefoon (0118) 62 33 59 www.uitvaartverzorgingdenbesten.nl Zusterstraat 12, 4331 KJ Middelburg

Uitvaartzorg Memoriam Walcheren Een stijlvolle uitvaart tegen een eerlijke prijs

Warm, informeel en laagdrempelig. Wij geven u alle ruimte om uw eigen wensen te bespreken. Wij denken graag met u mee.

Telefoon 0118 - 41 27 60 (24 uur per dag, ook in het weekend)

0118 - 644 550 Middelburg

Monuta De Voorzorg Industrieweg 20, Vlissingen www.monuta.nl

www.uitvaartmemoriam.nl

Ook als u niet bij ons verzekerd bent.

Begrafenisverzorging Begrafenisverzorging

CornĂŠ Vader CornĂŠ Vader Tarweakker Tarweakker 23 23 Arnemuiden 43414341 MD MD Arnemuiden Al jaren een vertrouwd gezicht! Al jaren een vertrouwd gezicht!

0118 60 00 25 00 Tel.Tel. 0118 - 60- 25 Wij verzorgen begrafenissen. Wij verzorgen allĂŠĂŠnallĂŠĂŠn begrafenissen.

Begrafenisverzorging

Wij staan dag en nacht voor u klaar

CornĂŠ Vader

Pieter Louwersestraat 37 4388 EJ Oost Souburg Tel. 0615528040 â&#x20AC;&#x201C; 0118 415183 â&#x20AC;&#x201C; Fax.0118 415183

Tarweakker 23, 4341 MD Arnemuiden

www.blomenderidderuitvaartverzorging.nl

Tel. 0118 Âą 60 25 00 Een nette begrafenis voor een eerlijk tarief. Levering en onderhoud gedenkstenen. Voor meer informatie en onze tarieven, zie onze website.

www.cornevader.nl

:,-=,-1(52087(+(/3(1

/$-.){{{ -XLVWELMHHQRYHUOLMGHQKHHIWXHHQXLWYDDUWYHU]RU JHUQRGLJGLHPHWHHQHQNHOZRRUGEHJULMSWZDWGH ZHQVHQ]LMQ'LHNDQERJHQRSHHQMDUHQODQJHHUYD ULQJ'LHZHHWGDWMXLVWGHNOHLQVWHGHWDLOV]REHODQJULMN ]LMQ2Q]HPHQVHQVWDDQNODDUDOVKHWQRGLJLV

Dag en nacht bereikbaar Rouwcentrum â&#x20AC;&#x2DC;Middelburgâ&#x20AC;&#x2122;

2 9(57220 8==/ * 52(1

Tel. 0118-612868

8LWYDDUW=RUJFHQWUXP=HHODQG 9DQ'LVKRHFNVWUDDW ;:9OLVVLQJHQ WHOHIRRQ  ZZZX]]OQO

Buitenhovelaan 1, 4337 HJ Middelburg www.degrootdekam.nl - info@degrootdekam.nl

PAGINA 35

 ..$ 8 :& 8 , 7 9$ $ 5 7 9 ( 5 =2 5 * 6 7 ( 5 6


Dv 20130918  
Dv 20130918