Page 1

THUIS IN DE REGIO

MIDWEEKEDITIE

O P L AG E :

E T T E N - L E U R S E

18 SEPTEMBER 2013 WEEK 38

Uitgeverij

18 . 7 0 0

TOTA L E O P L AG E Z E E L A N D EN WEST-BRABANT:

de

bode

ACTUALITEIT

WETHOUDER VAES ONZORGVULDIG MET DECLARATIES

bv

I

Postbus

22,

4880

ONROEREND GOED

AA

Zundert

AUTO’S

HET NIEUWS VAN DE GEMEENTE ETTEN-LEUR

I

Te l .

076

599

SPORT

Volg ons via twitter: @EttenleurseBode

8 111

KERKELIJK NIEUWS

I

480.000

www.internetbode.nl VACATURES

SYMPOSIUM OP 45-JARIGE KSE

Serie over transitie AWBZ in de Bode

Gratis taxaties op verzamelbeurs

ETTEN-LEUR - De transitie van de AWBZ (langdurige zorg). Dat klinkt wellicht als een ver van mijn bed show. Toch is dit veel dichterbij dan u denkt. Alle gemeenten in Nederland krijgen vanaf 1 januari 2015 de verantwoordelijkheid over de AWBZ, de Jeugdzorg en de Participatiewet. De taken worden overgeheveld vanuit het Rijk. Achter de schermen wordt al hard gewerkt om dit vorm te geven. De gemeenten EttenLeur, Halderberge, Rucphen, Roosendaal, Moerdijk en Zundert werken samen voor wat betreft deze transitie. In een serie middels de soap ‘Goed voor elkaar’, wordt in deze Bode de komende twaalf weken uitgelegd wat er zoal verandert.

ETTEN-LEUR - Op zondag 22 september houdt de Munten- en PostzegelOrganisatie (MPO) weer een verzamelbeurs met gratis taxaties in Etten-Leur. Vele belangstellenden, liefhebbers en geïnteresseerden zullen van 10.00 tot 16.00 uur hun weg vinden naar Nieuwe Nobelaer aan de Anna van Berchemlaan 2. Hier worden die dag vele duizenden munten, postzegels en bankbiljetten uit binnen – en buitenland aangeboden. U vindt hier munten vanaf de Grieks/Romeinse periode t/m de nieuwste euro’s, postzegels vanaf de allereerste uit 1852 en bankbiljetten in alle soorten en maten. Heeft u al eens een munt van 2000 jaar oud in uw handen gehad? Dat kan ook.

Tentoonstelling in het Trouwkerkje

Duofiets voor bewoners van Rijserf

ETTEN-LEUR - Op zaterdag 21 en zondag 22 september wordt in het Trouwkerkje op het Van Bergenplein in Etten-Leur Noord een expositie gehouden van Elly Franken, Chris Bonjean en Sjoerdtje de Boer. F ranken toon hier haar sieraden, tassen en hoeden. Chris Bonjean en Sjoerdtje de Boer, beiden afgestudeerd aan de Kunstacademie Der Schoone Kunsten in Antwerpen, zullen zowel schilderijen (Chris) en afvalmateriaal verwerkt in werkstukken (Sjoerdtje) laten zien. De expositie is zowel op zaterdag als op zondag te bezoeken van 11.00 tot 18.00 uur. De toegang tot de tentoonstelling in het Trouwkerkje is beide dagen gratis.

ETTEN-LEUR - De locatie Rijserf in Rijsbergen van Avoord Zorg en Wonen is sinds maandagmiddag een duofiets rijker. Begin april diende Rijserf via het fonds Wereldidee van de Rabobank een aanvraag in voor een duofiets voor de bewoners van Rijserf. De commissie heeft deze aanvraag gehonoreerd. ‘De duofiets maakt de wereld dichtbij wat mooier en vooral groter. Zo’n fiets maakt leuke uitstapjes voor wat minder mobiele mensen met hun begeleider lichamelijk minder belastend en daardoor laagdrempeliger. En het vergroot het gebied wat ze samen kunnen bezoeken’, aldus de commissie. De fiets werd overhandigd in het grand café van Rijserf.

Projectkoor gaat weer van start ETTEN-LEUR - Op maandag 30 september vindt de eerste repetitie in het nieuwe seizoen plaats van het Projectkoor EttenLeur. Bedoeling is dat er weer een half jaar gestudeerd gaat worden voor het geven van een mooi Passieconcert in de Lambertuskerk in Etten-Leur. De datum van het Passieconcert is op 5 april volgend jaar. Het is de organiserende stichting opnieuw gelukt om een groot koor van 46 zangers te formeren. Er is enkel nog enkel plaats voor een tweetal tenoren. Inlichtingen te verkrijgen via telefoonnummer 076-503 42 32. Eventueel kan dat ook per per e-mail via het volgende adres: projectkoorettenleur@gmail.com

Meter bier wedstrijd in Etten-Leur Noord ETTEN-LEUR - Na een geslaagd jubileumfeest, vorig jaar, komt CV de Pannekoeken dit jaar terug met een Après Ski Party. Hieraan is ook een zogeheten ‘meter bier wedstrijd’ aan verbonden. Welke groep drinkt de meeste meters bier op deze avond en gaat er met de gouden meter vandoor? Dat is de insteek van deze wedstrijd. De Après Ski Party wordt gehouden op 5 oktober bij café-zaal Roeloffs (Hof van Holland) aan het Van Bergenplein 41 in Etten-Leur Noord. De muziek wordt verzorgd door DJ Melvin. De zaal is open vanaf 20.30 uur en de meter bier wedstrijd begint een uur later. De toegang tot de party is helemaal gratis.

ETTEN-LEUR - Vier dagen lang, van zaterdag tot en met dinsdag, was het weer kermis in Etten-Leur Noord. Het Van Bergenplein en omgeving moest het dit jaar doen zonder de cakewalk; die stond in Roosendaal. Door nogal wat bezoekers werd dit als een gemis ervaren. De jongste bezoekers hadden daar minder last van... FOTO HANS VAN BERKEL

Onregelmatigheden in declaratiegedrag van wethouder geconstateerd

Theo Vaes (PvdA) weg uit college ETTEN-LEUR - Theo Vaes (PvdA) is met onmiddellijke ingang teruggetreden uit het college van burgemeester en wethouders van Etten-Leur. In de declaraties van Vaes zijn onregelmatigheden aangetroffen. Hij is hiermee geconfronteerd, heeft toegegeven dat hij daar slordig mee is omgegaan en heeft daaruit zijn conclusies getrokken. DOOR PETER HOUTEPEN In een kort persbericht heeft de fractie van de PvdA laten weten dat het onregelmatige declaratiegedrag ‘kleine bedragen’ betreft, maar dat de wethouder zich tegelijkertijd realiseert dat hij een voorbeeldfunctie heeft en daarmee de schijn tegen. Tweede breuk Het vertrek van de wethouder betekent de tweede breuk in het college sinds het aantreden na de gemeenteraadsverkiezingen van 2010. Dat college trad zo’n drieënhalf jaar geleden aan met de

wethouders Jean-Pierre Schouw (APB), Jan van Hal (CDA) en Bernd Roks (VVD). Laatstgenoemde nam juist de plaats in van Theo Vaes, wiens partij PvdA bij de verkiezingen een gevoelige nederlaag had geleden. Vaes was al wethouder in de periode van 2006 tot 2010. Terug Na een jaar in het oppositiebankje te hebben gezeten, keerde Vaes in juni 2011 terug als wethouder in het college met de portefeuilles Sociale Zaken en Onderwijs. Aanleiding hiervoor was het feit dat Jean-Pierre Schouw en Jan van Hal het vertrouwen in hun collega-wethouder

...VOOR HET LAATSTE

Bernd Roks hadden opgezegd in verband met de Oosthoek-kwestie. Roks diende zijn ontslagbrief in, terwijl zijn partij VVD te kennen gaf niet meer terug te willen keren in de coalitie met een wethouder. Daarop zijn het APB van Schouw en het CDA van Jan van Hal samen met formateur Thom van der Weijden besprekingen begonnen om de opengevallen plek door een andere partij te laten invullen. De keuze viel daarbij op de PvdA met Theo Vaes. Hij bekleedde de functie tot begin deze week voor 0,75 fte; de andere twee wethouders fulltime. Zie ook pagina 3 van deze Bode.

VANDAAG IN DE BODE

Senioren

SPECIAL

ACTUELE LOKALE NIEUWS...

sterk &

VITAAL

Zo blijf je fit!

Fiets elektrisch

Oud goud

KIJK OP WWW.INTERNETBODE.NL

Hoe zit het nu met: Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten

EDITIE Bergen op Zoom Tholen Steenbergen Woensdrecht

Wooncafé Etten-Leur voor starters ETTEN-LEUR - Op donderdag 3 oktober, twee dagen voor de Open Huizen Route, vindt hét Wooncafé voor Etten-Leurse starters plaats. Vanaf 19.00 uur opent de gemeente Etten-Leur haar deuren (ingang Markt 1, via het bordes), voor iedereen die op zoek is naar zijn eerste huur- of koopwoning. Wie meer wil weten over de stappen die gezet moeten worden naar een eigen woning of huurwoning, is uitgenodigd. Wie meer wil weten over welke extra koopkansen je hebt door een starterslening, is tevens welkom. Verschillende partijen, zoals makelaars, de gemeente en de Woonstichting, verzorgen de informatie op deze avond.

15e genealogische dag Jan uten Houte ETTEN-LEUR - De heemkundekring Jan uten Houte uit Etten-Leur houdt op zaterdag 12 oktober voor de vijftiende keer haar jaarlijkse genealogische dag. Het thema dit jaar is ‘Waar woonden onze voorouders’. Op diverse manieren kan nagegaan worden waar uw voorouders gewoond hebben. Op deze dag kan tevens de collectie bidprentjes en overlijdensadvertenties van de heemkundekring geraadpleegd worden. De dag vindt plaats in het streekmuseum Jan uten Houte op de Markt 59 in Etten-Leur. De opening is om 13.00 uur en de genealogische dag duurt tot omstreeks 17.00 uur. Bezoekers en belangstellenden hebben gratis toegang.


Je eerste huis kopen

begint met je kosteloos oriënteren.

Zet de eerste stap met één van onze adviseurs. De adviseur van de Rabobank geeft je inzicht in de financiële mogelijkheden om je woonwensen te realiseren. Tijdens de oriëntatie bekijk je samen welk bedrag je kunt lenen en de maandlasten die bij jouw wensen horen. De adviseur licht toe hoe een hypotheekadvies bij de Rabobank eruit ziet en geeft je algemene informatie over onze hypotheektarieven en hypotheekvormen. Dit kost je niets.

Maak vandaag nog een afspraak voor een oriënterend gesprek via (076) 513 44 44 of huis&hypotheekadvies@wbn.rabobank.nl.

Samen sterker. Dat is het idee van coöperatief bankieren.

PLAY

Bekijk ’s o de vide e n li on

e d naar d Benieuw erste e e d n en va ervaring Aa? n rs van Pla bewone l .n a -a n pla Ga naar

Een zomeravondborrel: bewoners vertellen

Zonnige ontmoetingen in Geeren-Zuid Het is alsof ze elkaar al jaren kennen, de bewoners van Plan Aa in de Bredase wijk Geeren-Zuid. Gezellig met elkaar aan een gedekte tafel. Drankje erbij. Anekdotes ophalen en verhalen vertellen. Waarom ze naar GeerenZuid zijn gekomen. En waarom ze het er zo naar hun zin hebben. Want dat is hun ervaring. Te koop met starterslening Wil je ook in Plan Aa komen wonen? Er zijn nog 14 eengezinswoningen te koop vanaf €196.000 V.O.N. Alle woningen komen in aanmerking voor een starterslening. Kijk voor meer info op www.plan-aa.nl.

Contact

‘Je koopt een nieuwe woning in een opbloeiende wijk’

KOO

woningeP n V.O.N. vana f €196.000, -

Heb je belangstelling voor één van de 14 nieuwe woningen van Plan Aa? Neem dan contact op met AlleeWonen Makelaardij: telefoon 076 523 26 39 of makelaardij@alleewonenmakelaardij.nl.

www.plan-aa.nl

voor meer informatie.

wonen met perspectief

over Plan Aa

Nieuwe buren gezocht! Plan Aa is nog niet af. De huidige bewoners zijn naarstig op zoek naar nieuwe buren. Word jij of worden jullie de nieuwe bewoners van één van de leukste buurten in Breda?


ACTUALITEIT

‘Bij dit vak horen dit soort beslissingen die je moet nemen’

Wethouder Theo Vaes summier over vertrek ETTEN-LEUR - De omwille van zijn onjuiste declaratiegedrag begin deze week afgetreden wethouder Theo Vaes wil er zelf niet veel over kwijt. Volgens hem is het persbericht dat door de fractie van de PvdA is verstuurd helder en meer dan voldoende. “Het geeft aan wat er aan de hand is en wat de consequenties zijn”, zegt hij in een summiere reactie. “Ik vind het ook heel moeilijk om er iets over te zeggen. Bij dit vak horen dit soort beslissingen die je moet nemen.” DOOR PETER HOUTEPEN Volgens dat persbericht is de wethouder slordig omgegaan met zijn declaraties. “De gemeentesecretaris moet de declaraties van de wethouders en de burgemeester aftekenen. Die van de gemeentesecretaris zelf wordt door de burgemeester afgetekend”, legt fractievoorzitter Hans Wierema van de PvdA Etten-Leur uit. “De declaraties worden nagekeken naar aanleiding van de agenda’s. Op het moment dat hierin fouten worden geconstateerd, wordt om een verklaring gevraagd aan de betreffende persoon. Dat gebeurt wel eens vaker. In het geval van Theo Vaes was aanleiding om nog eens even verder te zoeken.” Te klein Hoeveel de wethouder te veel voor zijn autokilometers opgegeven heeft, wordt vanuit het persbericht ook niet duidelijk, net als het antwoord op de vraag of Theo Vaes bewust of onbewust slordig is geweest. Desgevraagd blijft de wethouder het antwoord zelf ook schuldig. Hans Wierema. “Ik denk dat er geen boze opzet is geweest. Daar is het bedrag gewoon te klein

voor.” Wierema verklaart dat Vaes zelf met het verhaal van zijn onjuiste declaraties bij de fractie is gekomen.

‘Denk dat er geen boze opzet is geweest’ “Hij heeft daaruit zijn conclusies getrokken. Vorige week woensdag zijn we geïnformeerd en donderdag hebben we er met de fractie over gesproken. Theo heeft toen zelf eerst de tijd genomen om mensen in zijn eigen kring te informeren, zodat die het nieuws tenminste niet vanuit de krant zouden lezen of op een andere manier.” Procedure Na het aftreden van Theo Vaes is de grote vraag hoe het college van Etten-Leur de resterende zes maanden tot aan de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2014 gaat uitzitten. Komt er nog een vervanger voor een half jaar of trekken burgemeester Heleen van Rijnbach-de Groot en de wethouders Jean-Pierre Schouw (APB) en Jan van Hal (CDA) de kar? De PvdA streeft er in

Theo Vaes (staand) bij de presentatie met betrekking tot zijn terugkeer in het college in juni 2011. Zittend van links naar rechts de fractieleiders Ronnie Buiks (CDA), Kees van Aert (APB) en Hans Wierema (PvdA). ARCHIEFFOTO PETER HOUTEPEN

elk geval naar in de raadsvergadering van 30 september een opvolger voor Vaes te presenteren. Pittig Fractievoorzitter Wierema: “De portefeuille die Theo had is een hele pittige. Er speelt heel veel op zijn gebied, ook met de transities vanuit het Rijk en de provincie naar de gemeente. Daarnaast zijn er heel veel samenwerkingsactiviteiten met

andere gemeenten.” Volgens hem ligt het dan ook voor de hand dat er een nieuwe wethouder komt. “Etten-Leur is een gemeente waar je qua inwonertal eigenlijk al vijf wethouders zou mogen hebben. En tot vorige week deden we het met 2,75 fte. We hebben als raad ook altijd gezegd dat we de burgemeester niet willen belasten met een politiek gevoelige agenda. Zo vlak voor de verkiezingen is dat ook niet verstandig.”

Het APB en het CDA zijn evenwel van mening dat niet vervangen ook tot de mogelijkheden behoort. De fractieleiders Kees van Aert (APB) en Ronnie Buiks (CDA) stellen onder andere dat op het moment dat deze nieuwe wethouder helemaal ingewerkt is, de verkiezingen alweer voor de deur staan. Bovendien heeft de eventueel nieuw aan te stellen wethouder na de verkiezingen ook weer recht op een ontslagvergoeding.

45-jarig bestaan van de Katholieke Scholengemeenschap Etten-Leur (KSE)

Oud-leerlingen geven symposium over talentontwikkeling ETTEN-LEUR - Maandag is op de Katholieke Scholengemeenschap Etten-Leur (KSE) het 45-jarig bestaan gevierd met een symposium. Bekende oud-leerlingen kwamen vertellen over hun persoonlijke ontwikkeling. Een paar honderd bezoekers luisterden naar de verhalen over de carrière van oud KSE-ers waarbij talentontwikkeling het trefwoord was. DOOR MART VAN LIESHOUT De wandelgangen van de KSE waren ge-

vuld met leerlingen, oud-leerlingen, docenten, oud-docenten en vele andere prominenten. Zo kon men oud-burgemeester

Hans van Agt en burgemeester Heleen van Rijnbach-de Groot tegenkomen, maar ook Jos Kok, directeur van Nieuwe Nobelaer.

Op de vraag of hij oud-leerling van de KSE was zei hij lachend: “Nee, ik ben uitgenodigd.” Tekendocent buiten dienst Sjaak Jansen was evenals diverse andere gepensioneerde docenten aanwezig op deze ‘meesterlijke’ bijeenkomst. Ontplooien In zijn openingswoord zei rector Peter van Heusden dat talentontwikkeling altijd een belangrijk thema is geweest op de KSE.

Een ‘meesterlijke’ middag op de KSE De laatste jaren is bewust gekozen voor taal, kunst, bèta en sport waarbij leerlingen hun talenten kunnen ontplooien. Het symposium was vooral gericht op relaties en (oud)- medewerkers van de school. Mammoetwet 45 jaar geleden is de KSE ontstaan uit een fusie van de middelbare meisjesschool (MMS) van de zusters Franciscanessen en een ULO- school van de Broeders van Liefde. Na de invoering van de Mammoetwet in het zelfde jaar breidde de KSE het onderwijsaanbod snel uit. Vanaf de jaren zeventig had de school een afdeling mavo, havo en vwo. Dat is tot op heden nog het geval.

Blijf op de hoogte van het

lokale nieuws www.internetbode.nl

FOTO MART VAN LIESHOUT

www.internetbode.nl

Zwemcoach Jacco Verhaeren is oud-leerling van de KSE.

Bovengemiddeld De spits werd afgebeten door Anton Franken, lid van het college van bestuur van de

U kunt uw advertentie opgeven via de button “Advertentie aanleveren”

Redactie kunt u aanleveren via de button “Redactie aanleveren”

PAGINA 3

Hogeschool Utrecht en de Radboud Universiteit in Nijmegen. Franken kwam van Zundert elke dag op zijn fiets naar school en werd na zijn opleiding onderzoeker van plantenziektekunde in Wageningen. Hij heeft voor het symposium een onderzoek gedaan naar de prestaties van KSE leerlingen op de universiteiten, waaruit bleek dat de prestaties van de KSE-leerlingen bovengemiddeld zijn. Passie Vervolgens was er een muzikale bijdrage van Jeroen Manuhutu, die onder andere werkt als zangdocent op het Koninklijk Conservatorium in Antwerpen. Hij begeleidde zichzelf met en eigen compositie op de piano om vervolgens met Sjoerd de Rooij een jazzy intermezzo ten gehore te brengen. Jeroen vertelde over zijn ontwikkeling op en na de KSE een had een duidelijke boodschap: “Talent is maar talent, doe vooral iets vanuit een passie.” Vlammend Tot slot volgde een vlammend betoog van de nu 44-jarige Jacco Verhaeren. Een oudleerling uit Rijsbergen, die regelmatig in het nieuws is als zwemcoach van onder andere Pieter van den Hoogenband, Inge de Bruijn en Ranomi Kromowidjojo. Zijn passie is de zwemsport. “Het is een eerlijke sport, je kunt je niet als een politicus verschuilen, als je aantikt weet je waar je aan toe bent”, verklaarde hij. Hij heeft tot nu toe vijf Olympische spelen meegemaakt en zwemtrainer worden was zijn droom.

Volg ons op Twitter: @EttenLeurseBode.


YENI RAKI TEKEL 70 cl

JOUKE DE JONGHE KORENMOUT JENEVER

Turkse anijsdrank, ijskoud het lekkerst!

Hele liter

99

7.

13.99

15.99

29

9.

ELDERS 14,79

ELDERS 2,55

ELDERS 0,69

1.79

33

PORSELEINEN BEKER

ABSOLUT BLUE VODKA Ook Citron 70 cl

Degelijke beker. Diverse mooie herfstkleuren! op=op!

WIJNGLAS Ballon ELDERS 17,49

ELDERS 0,79

ELDERS 1,49

8.99

11.99

50

75

CABERNET SAUVIGNON WESTERN CELLARS Ook Colombard Chardonnay

Ook merlot Topwijn uit Chili!

ELDERS 8,95

99

3 FLESSEN

10.-

ELDERS 15,27

CAPRI-SUN ORANGE

MENETOU SALON Pierre Archambault

Ook Multi-Vitamine 10 x 20 cl

ELDERS 13,99

2.99

8.99 CORBIE` RES CHATEAU AVALON

SCHWEPPES GINGER ALE 1,5 liter + Origineel Schweppes glas. op=op!

Onze favoriet uit de Loire!

ELDERS 4,09

MERLOT KLEIN KASTEELBERG Ook Chardonnay of Pinotage Zoek uit!

ELDERS 3,69

ELDERS 1,75

1.25

99

1. TOMATENSAP Hele liter

ENERGYDRINK 25 cl

De perfecte basis voor een Bloody Mary!

Maximale energie, minimale prijs!

ELDERS 6,29

ELDERS 0,89

ELDERS 0,39

ELDERS 0,39

3.99

69

27

29

Frans pareltje, ongekend voordelig!

*HQLHWPDDUGULQNPHWPDWH

ROOSENDAAL Laan Van Henegouwen 17 | ST. WILLEBRORD Dorpsstraat 10 + | ZUNDERT Molenstraat 4 + + Geopend op zondag. Acties geldig t/m maandag 23 september 2013, zolang de voorraad strekt.

WWW.DIRCKIII.NL

Horecakwaliteit!

NORMAAL 9,49

CHARDONNAY SANTA TIERRA

4.

24 x 30 cl

BIERFLUITJE

KRAT 24 FLESSEN ELDERS 22,49

Heerlijk zacht van smaak! 35% Alc.

GUINNESS DRAUGHT Blik 50 cl

ALFA EDELPILS

Win een reis naar Ierland!

ELDERS 19,49

ZONNEKLAAR VIEUX Hele liter

VERGELIJKBARE PRIJS 10,29

BALLANTINE'S WHISKY Hele liter

MINERAAL WATER 1,5 liter Nergens goedkoper!


ACTUALITEIT

‘Elke vrijwilliger die er bij komt is er eentje’

Column

Tweede vrijwilligersmarkt in centrum van Etten-Leur ETTEN-LEUR - De markt hoeft niet groot te zijn om een doel te bereiken. Iedere vrijwilliger die interesse toont om wat te doen voor een ander, is er één. Dat telt. De tweede vrijwilligersmarkt in Etten-Leur, zaterdagmiddag op het Raadhuisplein en de kop van de Markt, bereikte het doel: vrijwilligers en organisaties die elkaar zochten, vrijwilligerswerk krijgt bekendheid en publiciteit.

Addo Sprangers

Lippenstift In Londen presenteerde zangeres Rihanna afgelopen week haar nieuwe collectie voor River Island, zo las ik in de dagbladen. Lekker belangrijk, zult u denken, maar er was meer aan de hand. Ze had haar lippen namelijk opgesierd met blauwe lippenstift en dat, dames en heren, is in showbizzland meteen groot nieuws. Deed ze het om op te vallen? Mmmh, best mogelijk. Of schuilde er misschien een diepere gedachte achter deze toch niet alledaagse actie? Ik vermoed het laatste. In Nederland wordt de kleur blauw voornamelijk geassocieerd met puur en zuiver, heb ik me laten vertellen, en daarom wordt Maria ook altijd afgebeeld met een blauw gewaad. In Engelstalige landen echter wordt het blue vooral in verband gebracht met melancholie of droefheid, thema’s die ook van de blues afdruipen. Misschien zit Rihanna dus niet helemaal lekker in haar vel en kan ze wel een opkikkertje gebruiken. Aan een borrel zat ik in dit geval niet meteen te denken, want voor hetzelfde geld loopt het uit op een drankgelag en is de kater morgen nog veel groter. Neen, de echte oplossing ligt in rode lippenstift. Die blijkt namelijk een positieve uitwerking op het zelfvertrouwen van de vrouw te hebben, zo heeft onderzoek door de Universiteit van Manchester uitgewezen. Een en ander zou vooral te maken met de betekenis van de kleur rood. In de psychologische sfeer wordt rood geassocieerd met warmte, positieve energie en motivatie. Rood zou ook de kleur zijn die het meeste emoties losmaakt en krachtige en ambitieuze gevoelens opwekt. Daarnaast wordt rode lippenstift genoemd als de meest ‘sexy’ kleur. De wetenschappers van de Universiteit van Manchester ontdekten dat een rood gestifte mond de aandacht van het mannelijke geslacht direct naar de lippen leidt. Dat had ik ze ook kunnen vertellen. Volgens overlevering kreeg bijvoorbeeld Cleopatra haar lippen mooi rood met de vloeistof uit de kevers die ze plette. Koningin Elisabeth I gebruikte in de zestiende eeuw bijenwas gecombineerd met bijvoorbeeld henna of kersensap. Stuk voor stuk barstten ze van het zelfvertrouwen. Wat dat betreft had blauwe lippenstift beter gestaan bij Robert Smith. De depressieve zanger van The Cure besmeurde in de jaren ’80 zijn lippen vol overgave met rode lippenstift, maar grossierde daarbij in naargeestige teksten voor de nummers die hij schreef. Ik stel voor dat de Universiteit van Manchester daar eerst maar eens een onderzoekje op loslaat.

Vrijwilligers zijn overal nodig, zo bleek ook nu weer op de markt in Etten-Leur.

DOOR HUUB VERVEST

Colofon Hoofdkantoor Bredaseweg 26, 4881 DE Zundert Postbus 22, 4880 AA Zundert Tel. 076 599 8111, Fax 076 599 8199 Ettenleurse Bode Ettenleurse Bode Redactie Peter Houtepen Correspondenten Frans van der Bom, Mart van Lieshout, Huub Vervest Acquisitie Lauran Mol Druk Drukkerij Vorsselmans Sluittijden Advertenties dinsdag 10.00 uur Verenigingsnieuws en lezersfoto’s dinsdag 08.00 uur Aanleveren via www.internetbode.nl

W E E K B L A D

Bezorgklachten 076 599 8111 Uitgeverij de Bode b.v. behoudt zich ten aanzien van de inhoud van deze uitgave en/of website zowel het auteursrecht voor conform artikel 15 lid 1 sub 4 van de Auteurswet als het databankrecht.

Puzzel week 38

Dick Witte, man achter de vrijwilligersmarkt met op de badge het paraplu-logo van Surplus Welzijn, is tevreden over de markt waarbij organisatie en vrijwilliger elkaar hopen te vinden. “Duizenden bezoekers hoef je hier niet te verwachten. Muziek gebruiken we als lokmiddel. Realiseer je dat veertig van de bevolking in Nederland al vrijwilligerswerk doet. Dat is heel veel. Denk aan al die mensen die wat doen voor hun sportvereniging. Ik schat dat we twee jaar geleden op de vrijwilligersmarkt een twintigtal aanmeldingen gehad hebben. Niet veel misschien, maar elke vrijwilliger die er bij komt is er een.” Vrijwilligerscentrale Ruim twintig instanties kozen er zaterdag voor met een kraam vrijwilligers te lokken. Meest bekende namen: EHBO, scouting Paulus, HOOM, Nieuwe Nobelaer, Sovak,

Surplus Welzijn, het Drukkerijmuseum en de Vincent van Gogh stichting. Nieuwkomers dit jaar waren de Speeltuin Stichting Etten-Leur en Stichting IJgenwijs & Anders. De door de organisatie ingedeelde kraam voor Buurtpreventie bleef opvallend leeg. Vrijwilligersmarkt gemist? In het stadskantoor is de vrijwilligerscentrale dinsdag-, woensdag- en donderdagochtend geopend. Dick Witte meldt dat sprake is van een toename van het aantal vrijwilligers. “Het zijn iets meer vrouwen dan mannen die vrijwillig werkzaamheden doen. Jonge vrijwilligers vind je vooral bij sportclubs.” Schouder “Ja, ik ben zelf cliënt”, zegt Mia Elst als belangstellenden stil staan bij de kraam van IJgenwijs & Anders. “Klopt. Wij zoeken vrijwilligers en daarom staan we vandaag hier. Ik denk dat ik goed kan uitleggen wat een vrijwilliger voor mij betekent. Ik

FOTO HUUB VERVEST

wil iemand hebben die naar me luistert, iemand bij wie ik af en toe mijn hoofd op de schouder kan leggen. Kijk zó!” Mia zoekt de schouder van Marie-Louise Goedman van de dagactiviteitenboerderij aan de Zundertseweg. “Op 1 januari volgend jaar ga ik met pensioen. Dan wil ik wel wat vrijwilligerswerk doen”, zegt de mannelijke helft van een echtpaar bij de eerste kraam die ze op deze markt bezoeken. “Wij zijn bij IJgenwijs klein begonnen. Er is altijd wat te doen. Kom maar eens kijken of u het bij ons leuk vindt.”, nodigt Marie-Louise Goedman van IJgenwijs hen uit. Deze methode van contact leggen met potentiële kandidaten voor vrijwilligerswerk wordt bij alle kramen op de vrijwilligersmarkt gevolgd. Thuis kan men een selectie maken van de vele aanbiedingen van deze zaterdagmiddag. Vrijwilliger worden kan eigenlijk iedereen wel. Er is steeds meer vraag naar helpende handen.

Winkelhart beleeft modeweekend

De oplossing van deze puzzel is in week 39 te vinden op www.internetbode.nl

© www.sudokusite.eu

ETTEN-LEUR - Zaterdag stond het Winkelhart Etten-Leur in het teken van beauty & mode. Op twee catwalks werd door de plaatselijke ondernemers de nieuwste mode geshowd. Dat gebeurde in het overdekte deel van het winkelcentrum, omdat de weersomstandigheden buiten niet echt uitnodigend waren. Elders binnen kwamen ook de nieuwe make-up trends voor dit najaar aan bod, alsook verschillende demo’s omtrent de nieuwe haarmodelijnen en kleuringen. FOTO HANS VAN BERKEL PAGINA 5


Lionsclub Etten-Leur doneert 1000 euro

Gezellig vol Trivium bij opening jazzseizoen

Cheque voor software Taalbus

Stichting Oude Stijl Jazz

ETTEN-LEUR - Voor een inburgeringsexamen moet men aan bepaalde niveaus voldoen. Nederlands kunnen lezen en praten maakt daar deel van uit. Ooit de Taalbus gezien en afgevraagd wat daar achter schuilt? Het is een privé-initiatief van Mary en Henk Scherff uit Etten-Leur. Zij brengen toekomstige medelanders praktische kennis bij van de Nederlandse taal. Drie jaar rijdt de Taalbus nu. Vrijdag ontving het onderwijsechtpaar een cheque van Lionsclub Etten-Leur.

ETTEN-LEUR - Afgelopen zondag werd het jazzseizoen van de Stichting Oude Stijl Jazz Etten-Leur weer geopend. Zoals de laatste jaren gebruikelijk, gebeurde dit door het huisorkest van de Stichting The Old Limetree Jazzperados. De hal van het Trivium liep weer lekker vol en iedereen had er weer zin in en dat gold zowel voor het publiek als voor het orkest. The Old Limetree Jazzperados zette weer een goed en gezellig optreden neer, waarvan de aanwezigen zichtbaar genoten, zodat dit weer een waardige opening werd voor het seizoen. Helaas werd ook bekend gemaakt, dat er voortaan

een toegangsprijs gevraagd gaat worden, want de Stichting kreeg geen subsidie toegewezen en ook sponsors zijn in deze tijd niet te vinden. De Stichting hoopt dat dit geen beletsel zal zijn voor de vele belangstellenden om toch deze maandelijkse concerten te blijven bezoeken, want waar krijg je tegenwoordig voor dat bedrag nog een hele middag muziek voorgeschoteld. De Stichting wil op deze manier trachten de concerten en het festival overeind te houden, want het zou jammer zijn als deze activiteiten zouden gaan stoppen. Wilt u zien welke orkesten de komende maanden de concerten gaan verzorgen, bezoek dan de website van de Stichting www.jazzettenleur.nl

KORTE BERICHTEN Omgaan met Dementie: HOOM en Surplus organiseren een cursus met als thema: ‘Omgaan met dementie’, welke bedoeld is voor mantelzorgers en familieleden die nauw betrokken zijn bij de zorg voor een naaste die lijdt aan dementie. De cursus bestaat uit 6 bijeenkomsten (30 okt., 6, 13, 20 en 27 nov., 4 dec.) die steeds plaatsvinden op woensdag van 13.30-15.30 uur. Locatie: Gezondheidscentrum Kerkwerve, Kerkwerve 46, 4873 CJ Etten-Leur. Cursusleiding: Arjan Koreman (HOOM) en Leonora Udo (Surplus). Informatie of aanmelden (tot 23 okt.) bij Leonora Udo, Psycholoog Surplus Zorg, tel. 0168-350500 of e-mail: l.udo@surpluszorg.nl Lionsclub Etten-Leur e.o. overhandigde vrijdag een cheque van 1000 euro aan Mary en Henk Scherff, initiatiefnemers van de Taalbus. FOTO HUUB VERVEST

DOOR HUUB VERVEST Mary en Henk Scherff zijn docenten die na hun pensioen hun onderwijservaringen verder in de praktijk willen brengen. Met hun lessen in de Nederlandse taal helpen zij, rijdend van standplaats naar standplaats in Etten-Leur, Zevenbergen en Breda, nieuwe Nederlanders. Die cursisten vinden zelf dat ze de Nederlandse taal machtig moeten zijn om hier in de samenleving goed te kunnen functioneren. Henk Scherff: “Niet alleen die helpen wij. We ontvangen in onze Taalbus ook buitenlanders die al veel langer in Nederland wonen. Die oud-komers willen Nederlands communiceren met hun kinderen en kleinkinderen.”

gen. Wij rijden naar onze cursisten toe.” Bescheiden, maar duidelijk tevreden over hun succesrijke initiatief, toont het echtpaar Scherff het interieur van de Taalbus. Boven elke leerplaats prijkt de naam van de leerling en het land van herkomst: Somalië, Sri Lanka, Vietnam, China, Cambodja, Ecuador, Colombia, Venezuela en nog tal van landen op deze globe. De cursisten kunnen hier ook ervaringen uitwisselen in hun nieuwe vaderland. Momenteel volgen veertig mannen en vrouwen cursussen Nederlands in de Taalbus. “Er staan er nu vijf op de wachtlijst.” Er wordt gewerkt met een taalstrippenkaart; een lesuur van 90 minuten in de bus kost slechts enkele euro’s. Er wordt gewerkt met docent-vrijwilligers, vandaar de lage kosten.

Strippenkaart “Dit is een oude BBA bus”, vervolgt hij. “Die hebben we op eigen initiatief omgebouwd tot een rijdende klas waar we veertien leerlingen tegelijk kunnen ontvan-

Wereldwijd Wereldwijd hebben de Lionsclubs de alfabetisering opgepakt. “Wat is het erg als je een bijsluiter of een gebruiksaanwijzing niet kunt lezen. Alleen al in West-Brabant

Vakantiefoto

en op Tholen zijn 25 instanties te vinden die taalonderricht geven aan Nederlanders en niet-Nederlanders die onze taal niet machtig zijn. Allemaal privé-initiatieven. De Lions willen dit niet alleen hier maar wereldwijd ondersteunen”, licht Lions regionaal coördinator Huib Van Lent (‘De Vryeheydt Etten’) de komende acties toe. Op 26 oktober organiseert ‘de Vryeheydt Etten’ een Oktoberfest in Beierse stijl voor dit doel. De cheque van 1000 euro die vrijdagmorgen door Twan Robbeson en Vincent Wiegerinck van de Lionsclub Etten-Leur e.o. aan echtpaar Scherff werd uitgereikt dient voor de aanschaf van nieuwe software voor de Taalbus.

Schoolbezoek bij het Bijengilde

De Bij Hoort Er Bij Winkelcentrum 11 - Etten-Leur 076-5012941 www.juweliermekes.nl

WEDSTRIJD

FamDe fotowedstrijd 'Ik ga op vakantie en neem w achmee... De Bode!' was deze zomer een grandioos succes. Bode-lezers uit heel Zeeuland it deen West-Brabant namen hun favoriete huis-aan-huiskrant mee naar de mooiste plekjes in binnen- en buitenland. De redactie heeft genoten van alle mooie inzendingen, maar helaas kan er maar één de winnaar zijn.

1C

ETTEN-LEUR WIEGO: Wandelsportvereniging WIEGO neemt op zaterdag 21 september deel aan de Loetbos-wandeltocht te Krimpen a/d Lek. Daarvoor rijdt een bus. Er zijn vier opstappunten in Breda en één in Etten-Leur. De vertrektijd ligt tussen 8.00 en 8.40 uur (afhankelijk van het opstappunt). De terugkomst ligt rond 17.00 à 17.30 uur. De te lopen afstanden zijn 5, 10 ,15, 20 en 30 km. Geïnteresseerden (ook Nordic Walking-sporters) die mee willen en geen lid van WIEGO zijn, kunnen voor meer informatie terecht bij H. v.d. Bruggen, Amerongenstraat 130 te Breda (tel. no. 076-5657357, b.g.g. 06-36080869). Beugelclub ‘t Palet: Uitslag 13 september: Na een regenbuitje konden we toch nog beugelen. Naalden-Verhoeven 30 punten tegen Jaspers-Vermunt 26 punten. De JongVerhoeven 30 punten tegen Vermunt-Nuiten 22 punten. Verhoeven-Nuiten 30 punten tegen Jaspers-Naalden 26 punten. Vrijdag 20 september is het vanaf 13.30 uur weer beugelen. SV’81: Uitslagen 12 september: J. Wissel 1262; F. v. Schaik 1191; D. Jaspers 1178; N. v. Meer 1111; G. Dirven 1103; J. Rommers 1091. Bingo in de Vleer: Op zaterdag 21 september en 16 november vindt de bingomiddag plaats van 14.00-17.00 uur in wijkgebouw de Vleer (Kraanvogel 22). Er worden 6 rondes gespeeld, doe mee en maak kans op mooie prijzen. Voor meer informatie: Cees Wegman, 076-5020358.

Jullie hebben daarbij gekozen voor de inzending van het Woensdrechtse hondje Jack, die samen met zijn baasjes André de Meulder en Gerda Wijnings op vakantie was in de Duitse stad Prüm. Zij hebben een cadeaupakket ter waarde van 50 euro gewonnen.

ack in J e Ook voor Liesbeth Maas j d n Ho itsland u D , uit Zevenbergen ligt eenzelfde m rü Stadt P prijzenpakket klaar. Zij was een van de vele mensen die heeft gestemd op de foto van hondje Jack.

PAGINA 6

ETTEN-LEUR - Ook in september komen de basisscholen bij het bijengilde in Etten-Leur om kennis op te doen over honing bijen en andere insecten. Zo wordt uitgelegd over de bloemen en de bijen, het verschil van bijen en wespen zodat de vrees van een bij wordt weggenomen. Ook honing proeven is erg leuk deze zoete substantie gaat er in als koek. De kinderen krijgen een film te zien van een kleine jongen die een potje honing gaat vullen zodat alles van de honing bijen pas-

seert. Ze gaan samen met de imker in de tuin kijken naar de bijen op de bloemen. Ze kunnen de bijen van dichtbij bekijken door een glazen wand, door een glazen buis is te zien hoe de bij stuifmeel in de kast draagt. Zeer spannend voor de kleintjes, en de groten. Als cadeau krijgen ze allen een potje honing mee naar huis. Zeer voldaan gaan de leerlingen weer samen met de juf en de ouders naar school terug. De Bij Hoort Er Bij is tot stand gekomen samen met de koepel en het bijengilde Etten-Leur e.o.

Laatste viering pastor Lia Rijbroek ETTEN-LEUR - In een zonovergoten Lambertuskerk nam Lia Rijbroek op 15 september afscheid als pastoraal werker van de H. Mariaparochie. In de bijzondere viering sprak ze voor het laatst in functie een overweging uit. Pastor Rijbroek greep de gelegenheid aan om terug te blikken op 25 bijzondere jaren als pastoraal werker. Omlijst door kleurrijke zonnebloemen sprak ze over de zeven bouwstenen die zij in haar werk telkens was tegengekomen. Een loopbaan die vijfentwintig jaar geleden begon in, toen nog de nieuwbouwwijk, Breda Noord. Niet alleen de wijk werd opgebouwd, ook het pastorale werk moest worden neergezet. Geloofsvorming voor volwassenen was een van de taken. Een taak die Lia Rijbroek prima leek te passen. Ook in de Mariaparochie was pastor Lia hierin volop actief. De ene keer in groot verband; in geloofsgesprekken met volwassenen of

in de vele activiteiten van Stichting ZIEL. De andere keer in individuele gesprekken. Maar niet alleen volwassenen, ook vele kinderen hebben haar leren kennen. Jarenlang was Lia Rijbroek nauw betrokken bij de Eerste Communie en het Kerstspel voor kinderen. Nu is de tijd aangebroken om te genieten van de rust in het gezelschap van familie en vrienden. In de afgelopen periode hadden vele parochianen meegewerkt aan een gedenkboek voor Lia Rijbroek. Het prachtig gebonden boek, aangeboden aan het einde van de viering, bood een kleurrijke aanblik. Net als in de verschillende speeches werd in de verhalen stilgestaan bij de specifieke kwaliteiten en de bijzondere activiteiten in de afgelopen jaren. Na de viering was er gelegenheid om de vertrekkende pastor persoonlijk te bedanken. Onder het genot van een broodje en een kopje koffie waren wachtten velen geduldig om pastor Lia goedendag te zeggen. Een verzameling mooie verhalen, omlijst met passende muziek, maakte het plaatje compleet.


LIEF EN LEED

Familieberichten

DANKBETUIGING Langs deze weg willen wij iedereen bedanken voor de vele blijken van medeleven na het overlijden van mijn man, onze vader en opa

Een bijeenkomst voor iedereen die een dierbare verloren heeft. Een moment om stil te staan, terug te kijken maar ook vooruit. Samen houden wij herinneringen levend.

Niet meer bij ons...

Gerrit van Steen

Maar voor altijd in onze herinnering.

A. van Steen-Rijken Kinderen en kleinkinderen

Locatie crematorium Zegestede Adres Ionweg 12 | Roosendaal Informatie 0165 30 30 53 of www.dela.nl/evenementen Aanmelden Vóór 28 september via een email naar ytonneman@dela.org

Herinneringsbijeenkomst Monuta Breda is 24 uur per dag, 7 dagen per week te bereiken op telefoonnummer 0800 - 023 05 50.

Zondag 6 oktober om 14.00 uur

,ZQMU]bQMS[\]SSMVMVLI\_I[PM\LIV -Z_MZLOMMV_WWZLOM[XZWSMVMVVI\QMV UQV]\MV[\WVLMV_MJ]Q\MV

Annelies Dirven woonachtig in Etten-Leur is namens Jack Mathijssen uw contactpersoon in Etten-Leur.

2IUUMZIT[JQRMMVJMOZINMVQ[WN KZMUI\QM MMVTII\[\M_WWZLIKP\MZ_MOMJTQRN\

het Afscheidshuis

0M\SIVIVLMZ[-ZbQRV_WWZLMV^WWZ -ZbQRVZQ\]MTMVWUIN[KPMQL^WZU\MOM^MV WWSIT[MZOMMVSMZSMTQRSMJQVLQVOUMMZQ[ 7UPMZQVVMZQVOMV\MLMTMV 7UIN[KPMQLWVLMZ_WWZLMV\MJZMVOMV WUZ]QU\M\MOM^MVIIV^MZLZQM\MVOMUQ[

Zij is te bereiken op: 06 48498248

EEN UNIEK LEVEN VERDIENT EEN UNIEK AFSCHEID. Afscheidshuis: Sint Bavostraat 18 Kantoor: Sint Bavostraat 36 4891 CJ Rijsbergen Telefoon: 076-5963698 Kijk op onze tarievenlijsten: www.jackmathijssen.nl

8M\MZ;\IU )N[KPMQL[JMOMTMQLQVO >ZIIO^ZQRJTQR^MVLLMJZWKP]ZMIIV" !!! MUIQT"IN[KPMQL[JMOMTMQLQVO(OUIQTKWU ___IN[KPMQL[JMOMTMQLQVOKWU

Weekenddiensten Bel voor levensbedreigende situaties 112. Huisarts Huisartsenpost Etten-Leur, tel. 076 50 40 444, Bredaseweg 171. Neem een identiteitsbewijs mee. Apotheek Dienstapotheek naast huisartsenpost, tel. 502 5650. Tandarts Het antwoordapparaat van de eigen tandarts meldt wie de waarneming verzorgt. Dierenartsgroep West-Brabant Gezelschapsdieren tel. 076 501 2928/501 6915. Landbouwhuisdieren en paarden tel. 076 501 3645/596 1333.

JM _IIZLMbMIL^MZ\MV\QMJQR]_XMZ[WWVTQRSMXIXQMZMV

Thebe Thuiszorg Etten-Leur Voor persoonlijke verzorging/verpleging. Kleine teams, vertrouwde gezichten. Uitleen- en verhuurartikelen. Bel: 088-117 67 44 of mail naar ettenleurcentrum@thebe.nl

GEZICHTSBEHANDELING? 2minutes2book.nl

2E ARTIKEL

50% KORTING

ISO-RENO * * * * * *

KOZIJNEN, RAMEN, DEUREN TIMMERWERKEN HOOGRENDEMENT ISOLATIEGLAS TERRASOVERKAPPINGEN ROLLUIKEN/SCREENS/MARKIEZEN SEKTIONAL GARAGEDEUREN

WWW.ISO-RENO.NL De Waterman 2 4891 TL Rijsbergen Openingstijden: di. t/m vr. 10.00-17.00 uur 076 - 596 25 49 zat. 10.00 - 14.00 uur ‘s avonds op afspraak aan de weg Rijsbergen/Etten-Leur Offerte vrijblijvend

M.U.V. BEDRIJFSKLEDING

KRAANVERHUUR MET/ZONDER MACHINIST TE HUUR: MINI SHOVEL OOK SLOTEN MAAIEN Jan van Bergen V.O.F. Hulsdonkstraat 20 4882 JM Zundert Tel: 076 - 5985324 Gsm: 06 - 55918911 Recreatiestalling Numansdorp en Occasion Center Numansdorp LET OP:

Caravan/Camper verkopen:

Van 18-09-2013 t/m 25-09-2013 Zie de voorwaarden in de winkels.

Voor bemiddeling verkoop vragen wij Caravans - Campers en Vouwwagens.

BOVAG onderhoudsbeurt Caravan

NU € 195,-

Ook voor casual dames- en herenmode, ondergoed & accessoires, klusen werkkleding ga je naar HaVeP! Goirle Bergstraat 50 T (013) 534 71 36

Of kijk op

Etten-Leur Winkelcentrum 51-52 T (076) 503 41 16

incl. BTW.

Voor alle voordelen zie:

www.adviesburocoremans.nl

w w w. h a v e p - w i n k e l . n l PAGINA 7

WWW.CARVA.NL

Tel: 076-5962336 Fax: 076-5964794 info@adviesburocoremans.nl

Contact 0186-652960 – carva@planet.nl NU Stallingplaats. Ook verkoop, reparatie, onderhoud en APK keuring.


Expositie Lisette de Rooy en Jan Muller pakt brons en PR op NK 100 km Rian Huybregts vd Beemd in Winschoten ARV Achilles

Faes als derde (senior) over de eindstreep snelde (36:08). Eerste bij de M45 was Kees Lazeroms in (34:29), José van der Linden stopte ermee na (45:09) en werd 5e bij de V45. Felix Warndorff won de 5 km (5,4) in 15:58 (17:21), tweede was Rick Lambregts in 17:30 (18:43) en Henk Buesink eindigde als nummer vijf in 17:34 (19:00). NB: de tijd tussen haakjes is de uitslag volgens organisatie, omdat volgens de deelnemers de 5 km eigenlijk 5,4 km lang was en de 10 km op 10,1 km uitkwam. De 15 km werd beheerst door de mannen van Tonio de Jong en Michel van Boxtel (Peter Gulden, Tonio de Jong).

GRATIS TAXATIE Jan Muller tijdens Rondje Sprundel 2012.

ETTEN-LEUR - Ultraloper Jan Muller uit Sprundel is zaterdag 14 september als derde gefinisht bij het NK 100 in Winschoten, waar de M45-er tevens tweede werd in zijn leeftijdsklasse. De Achilles atleet realiseerde in het Groningse een scherpere tijd dan vorig jaar (8.29.45) met zijn ruim 22 minuten snellere 8.07.27. Tot de 70 km liep Jan alle 10 km’s in zo’n 47 minuten per stuk, daarna 2 x 48, tussen 80 en 90 kilometer tien zware kilometers in ruim 53 minuten en de laat-

FOTO: NICOLINE FRANKEN.

ste tien kon de Sprundelaar zelfs nog een tandje harder en liep zijn slot-10 in 52:42 min. Op die gedenkwaardige 14e september liep hij uiteindelijk als derde Nederlander over de eindstreep en werd tweede in zijn leeftijdscategorie M45. Groene Sterloop In Zevenbergen liepen Felix en Wouter Warndorff het hardst op de Groene Sterloop. Wouter Warndorff was eerste op de 10 km (10,1) in 33:05 (33:24), terwijl Jeffrey

Munten Postzegels Bankbiljetten Ansichtkaarten Tijdens verzamelbeurs met mogelijkheid tot verkoop of veiling Zo.22 22sept. sept.10-16 10-16uur uurinin Zo. ‘De Nieuwe Nobelaer’ A. van Berchemlaan 2, Etten-Leur

ETTEN-LEUR - Van 19 september t/m 14 november kunt u een bezoek brengen aan de expositie op locatie Anbarg van Avoord zorg en wonen. De werken van onderstaande exposanten zijn daar te bezichtigen van 8.30 tot 19.00 uur. Lisette de Rooy is 3.5 jaar geleden begonnen met schilderen op het baanlozen centrum te Etten-Leur. Rian Huybregts geeft daar les en het is er super gezellig. Met olieverf ben ik begonnen, nu is dat ook vaak acrylverf, mijn

inspiratie is wel de natuur. Ook vindt ik natuurlijke kleuren en materiaal mooi om mee te werken. Verder hoop ik nog veel te leren en lang te kunnen genieten van het schilderen. Rian Huybregts vd Beemd is in 1993 begonnen met schilderen. In 1999 ben ik gevraagd om schilderles wilde geven bij het Activiteiten centrum, daarna ben ik naar de Kunstacademie IKO in Hoogstraten gegaan en met goed gevolg afgesloten. De kleuren waar ik mee werk zijn de primaire kleuren mijn werk bestaat uit figuratief Abstract op een groot doek.

Info: 030-6063944 / www.mpo.nl

Geslaagde donatiedag Stichting Foodstep ETTEN-LEUR - Op zaterdag 31 augustus was het zover de donatiedag voor de Stichting Foodstep aan de Bazuinlaan 16 in Etten-Leur. De ruim honderd aanwezigen genoten van het heerlijke indischebuffet, de zon en live-muziek. Na het eten was er een presentatie van de Stichting Foodstep deze organisatie bestaat sinds kort 5 jaar, onlangs in maart nog in het programma Nieuwsuur van de NOS. Het Belgische echtpaar Nathalie en Werner Steurbaut zet zich al 5 jaren volledig in voor de opvang van weeskinderen in de kindergevangenis Kampiringisa. Hiervoor hebben zij een weeskinderhuis opgericht. Kampiringisa is een kindergevangenis

waar onschuldige weeskinderen in geplaatst worden omdat ze niet mogen bedelen op straat. Zodra er verkiezingen zijn of hoogwaardig buitenlands bezoek komt, worden de straten ‘schoon “geveegd en alle bedelende kinderen worden opgepakt en afgevoerd naar deze gevangenis. Als ze niet door familie worden opgehaald blijven ze daar tot hun 18e jaar. Er zitten al kinderen van ½ jaar en ze verblijven daar onder zeer slechte omstandigheden. Foodstep zet zich in voor deze kinderen. Ze proberen zoveel mogelijk jongeren in hun kindertehuis op te nemen. Ze krijgen daar liefde, aandacht, gevarieerd eten en drinken, kleding en schoenen, volgen Engelstalig onderwijs, sportactiviteiten en medische en sociale hulp. Er zijn een aantal maat-

schappelijke werksters en er is pastorale zorg. De kinderen bevinden zich hier in een veilige omgeving welke van essentieel belang is voor de ontwikkeling van deze kinderen. De ruim honderd aanwezigen hebben een bedrag van € 1750,- bij elkaar gebracht op deze dag. De organisatie was in handen van Gerda Rompis. Ze vertrekt op 26 september naar Oeganda voor 8 weken om daar voor de Stichting Foodstep vrijwilligerswerk te gaan doen. Ze wil iedereen die op deze dag aanwezig waren bedanken voor hun komst en bijdrage. Donaties zijn nog steeds van harte welkom en kan gestort op rekeningnummer 509891926 t.n.v Gerda Rompis ten behoeve van de Stichting Foodstep.

BRIDGE BC DE GONG Uitslag 1e competitieavond 1e ronde, A lijn: 1. Nel v. Oirschot-Nel Zonligt 60.42%; 2. Monique Calon-Fons Calon 57.64%; 3. Piet Voesenek-Wim Willems 55.56%; 4. Evert Mulder-Kees Konings 54.17% B lijn: 1. Riet de Vries-Jos v/d Laars 58.75%; 2. Bets Willemse-Cees Willemse 57.64%; 3. Janny Verheyen-Jeanny Wols 56.60%; 4. Jenny de Roon-Mary v/d Vorst 55.83% C lijn: 1. Dimphy Blom-Piet Blom 70.14%; 2. Dicky Baan-Jeanne Evers 60.42%; 3. Greet Mol-Rick Nijman 59.72%; 4. Leny v/d Star-Jan Boers 55.21% Afmelden: Ook als men met een invaller gaat spelen bijvoorkeur per e-mail aan a3slagter@casema.nl of per tel. 0620353797. Info en standen staan op www. nbbclubsites.nl/club/28005 BRIDGECLUB FAIR PLAY Uitslag donderdagmiddag 12 september, Lijn A: 1. Olga de Korte en Anton v.d. Boer 67,50%; 2. Ans en Jan v. Oers

60,00%; 3. Jaan Broere en Mariolein Koevoets 59,17% Lijn B: 1. Riet Ansems en Adrie v.d. Broek 75,66%; 2. Leny en Henk Voets 66,06%; 3. Ank Bakker en Diny v. Dort 65,13% We kunnen we nog enkele nieuwe leden gebruiken. Info. 076-5033983. U bent van harte welkom. BRIDGECLUB ONS GENOEGEN Uitslag 11 september, A-lijn: 1. BruynsPaulissen 63,89%, 2. Van Haperen-dochter 60,42%, 3. Moerland-Braadbaart 57,99% B-Lijn: 1. Van Kuijk-Vergouwen 68,06%, 2. Roks-Vermunt 56,6% 3. Hofstede-Van Nuenen 56,25% BRIDGECLUB DOUBLE DUMMY Uitslag zitting 2, ronde 4, 9 sept. Alijn: 1. Ruud Oudenaarden-Tonny Binck 62.50%; 2. Ria Floor-Rini v. Gils 60.00%; 3. Jos v.d. Laars-Koos Witteman 53.33% B-lijn: 1. Toke Neelen-Cees Willemse 61.25%; 2. Jan Boers-John v. Zundert 57.92%; 3. Piet Voesenek-Wim Willems 57.50%

C-lijn: 1. Jeanne Koreman-Betty Roels 60.83%; 2. Ries Mol-Ad Toebak 59.17%; 3. Toon v. Dorst-Cees Schuurmans 57.08% Wij spelen op maandagavond in het Turfschip. Informatie over onze club kunt u inwinnen via 076-5012037/5014342 of 06-1-367851. GROTE BRIDGEDRIVE OP LEUR Zondag 3 november wordt voor de 14de keer gehouden de Adriaan van Bergendrive. In verschillende locaties worden 8 rondes van 4 spellen gespeeld. Aanvang 1ste ronde 10.00 uur, zaal open 9.00 uur. Halverwege is er een gezamenlijke lunch in het Turfschip. Inschrijven liefst via onze website: www.adriaanvanbergendrive. nl Uw betaling is de definitieve inschrijving. Het inschrijfbedrag is inclusief lunch en 2x een consumptie. Ook is er dit jaar de mogelijkheid om na afloop, tegen een speciale prijs, een 3 gangen keuzemenu te reserveren. Kosten voor het diner te voldoen bij inschrijving. Voor meer informatie of telefonisch inschrijven bellen naar: Joke v. Haaren 076-5013654. PAGINA 8

ELKV/Flynth korfbal Uitslagen Keep Fit 70 E1-ELKV/Flynth E1 2-3 Keep Fit 70 F2-ELKV/Flynth F 16-0 Springfield B1-ELKV/Flynth B 2-12 Keep Fit 70 D2-ELKV/Flynth D 3-1 Nieuwerkerk 8-ELKV/Flynth 2 14-5 ELKV/Flynth 3-Velox 3 9-10 ELKV/Flynth 1-De Boemerang 1 6-10. Programma Zaterdag 21 september ELKV/Flynth E1-DSO E3 av10.00u ELKV/Flynth F1-Keep Fit F av10.00u ELKV/Flynth C1-Springfield C av10.00u ELKV/Flynht E2-DVS E2 av11.00u ELKV/Flynth D1-Keep Fit D2 av11.00u ELKV/Flynth B1-Springfield B av12.00u ELKV/Flynth 2-KCR 8 av15.30u Zondag 22 september Velox 3-ELKV/Flynth 3 av11.00u ELKV/Flynth Dames 1-Nijnsel Dames 1 av11.15u Korfballen bij ELKV Bij ELKV/Flynth is een groep die nog niet aan wedstrijden deelneemt maar toch spelenderwijs vertrouwd gemaakt wordt met sport. Deze groep wordt de KangoeroeKlup genoemd en is bestemd voor kinderen van 4 tot 6 jaar. Op zaterdagmorgen van 10.00 uur tot 11.00 uur leren ze door middel van diverse spelletjes vooral op een ontspannen manier samen lekker bezig te zijn. Dat zijn zeker niet alleen spelletjes betrekking hebbende op korfbal maar op een breed

vlak. Mocht het op de zaterdagmorgen regenen, geen nood want dan worden er in het clubhuis diverse spelletjes met de kinderen gedaan. We hopen wel dat de kinderen besluiten om na hun 6e jaar te komen korfballen maar verplicht is het zeker niet. Heeft u nog kinderen van 4 t/m 6 jaar die nog niet weten wat ze willen, kom gerust eens langs op zaterdagmorgen en laat ze ervaren hoe leuk het kan zijn. Dan kunt u tevens meer informatie verkrijgen over de opzet van de KangoeroeKlup. Natuurlijk kan er vanaf het 6e jaar gekorfbald worden bij ELKV/Flynth. De teams in de competitie zijn ingedeeld in hun eigen leeftijdklasse en spelen wekelijks een wedstrijdje. Natuurlijk wordt er ook getraind en wel op dinsdag en sommige teams ook op donderdagavond. Vanaf 18.45 uur is het een drukte van belang op de velden en nadat de jeugd getraind heeft is het de beurt aan de senioren gemengd en de Dames. We kunnen in alle leeftijdklasse nog spelers gebruiken om de teams uit te breiden en op volle sterkte te houden. Voor meer info, kom eens langs op dinsdagavond of in het weekend tijdens een wedstrijd op ons terrein aan de Olympiade. De competitiewedstrijden worden elke week vermeld in de Bode zodat u gelijk kunt zien welk team een thuiswedstrijd speelt. Er is altijd iemand aanwezig voor het beantwoorden van vragen of suggesties. Of kijk eens op onze site www.elkv.nl


BEST GETEST

Turkse knoooksaus

ustus 2013 nd juli/aug sumentenbo Bron: Con

Sluit je aan bij B-Riders! In heel Brabant rijden binnenkort B-Riders naar hun werk. Als B-Rider laat je wat vaker de auto staan en neem je gewoon de e-bike. Je krijgt ondersteuning van een online Fietscoach en er is een aantrekkelijke E-Bike Bonus. B-Riders ondersteunt namelijk forenzen die met de ďŹ ets of elektrische ďŹ ets naar hun werk gaan. Met de belastingvrije E-Bike Bonus verdien je een deel van de aanschafkosten van een e-bike terug door op de ďŹ ets naar het werk te gaan.

Pesto alla Genovese

265 ml

190 g

0.89

1.39

Noorse zalm

Mager rundergehakt

200 g

500 g

De laatste modellen 2013

elektrische ďŹ etsen met aantrekkelijke korting. (Dubbel voordeel als B-Rider!) an der

BISSCHOPSMOLENSTRAAT 104 4876 AP ETTEN-LEUR 076-5020050 WWW.VANDERVEEKENFIETSEN.NL

2013

2.99

2.79

  

  â‚Ź  

 â‚Ź   â‚Ź

 " ! "    " ! " "    "! "! "  "  !  !   "  "  ! ! ! !    "  !  !   

   #!    

   #!    #!   

   #!   "     "   "     "  ! $  " " ! $  "  ! $  " " ! $  "    $ " "   $   $ "   " $  " 

  " EĂŠn mensen heeft

% op de drie  EĂŠn mensen heeft tegenwoordig last van %% ĂŠĂŠn van

% op de drie "  ! ! tegenwoordig last van %% ĂŠĂŠn ! van ! "  ! bovengenoemde pijnklachten. #  met   ! bovengenoemde pijnklachten. Deze kunnen chiropractie !  pijnloos " # snel  chiropractie  vaak en worden Deze kunnen met ! !   verholpen. vaak snel en pijnloos " worden ! verholpen.

Afspraak 

 

 Voor wie wil weten wat chiropractie is

 " " " "  Voor weten wat chiro-pracen hoewie de wil meest uiteenlopende klach tie is en hoe de meest uiteenlopende ten snel en pijnloos kunnen worden   klachten snel en " pijnloos kunnen worden t/m vrijdag verholpen, worden t/m ! vrijdag  worden wordenrugvanen maart verholpen, 2008 1415 oktober 2010 " oktober 2013vrijblijvende vrijblijvende rugen maandag 9aangeboden t/m vrijdag 20 oktober !!  nek-scans voor 15,- ter  enMocht   vrijblijvende nekscans aanwaarde van rug60,-. dit tot een " !    vervolgafspraak leiden, danwaarde worden geboden voor 15,- ter kosten !!  de hiervan ookdit zonder huisartsvan â‚Ź 60,-. Mocht tot een ver "  ! verwijzing geheel of gedeeltelijk vervolg-afspraak leiden, dan worden #  !"# goed door hiervan uw verzekering. de kosten ook zonder huis  ! De scans worden alleen gemaakt op artsverwijzing geheel of gedeeltelijk # afspraak. vergoed door uw verzekering. !#  g p Chiropractie Brabant is gevestigd De alleen gemaakt op scans worden Chiropractie Brabant is gevestigd ! !# 

 " afspraak. aan de Banakkerstraat 46a, Chiropractie Brabant is gevestigd ! !# afspraak. aan de Banakkerstraat 46a, " Hoek Banakkerstraat/Adamastraat aan de Oude Bredaseweg 36a, $"# "% Chiropractie Brabant is gevestigd 4873 AM Etten-Leur. 4873 AM Etten-Leur. Tel. 076-5023574 !" #

!% Etten-Leur, (t.o. Hotel/Restaurant Het Paard) ★   aan 076-5023574 de Oude BredasewegWitte36a, chiropractie_brabant@msn.com Tel.     Tel. 076-5023574 Etten-Leur, tel. 076-5023574. www.chiropractie-ettenleur.nl

chiropractie_brabant@msn.com

sumentenb

ond maart

2013

Vanaf woensdag 18-09-2013

Heren-donsjack

Koekenpannenset

Maten: L t/m XXL.

2 pannen van 20 en 24 cm diameter.

29.99

12.99

Touch tafellamp

Naaimachine

Lichtsterkte regelbaar door aanraking van de voet.

Originele Singer naaimachine. 800 steken per minuut. Diverse accessoires.

de fietsspecialist

bant   Bra ie ropract

 Chi Bij 

 2008 maar  15

 t/m  aarsa okt. 2013 ert2010 t/m 41oktob sept. t/m 13febr. ber ctie: septem mera 1620 Nazo CTIEctie MER-A NAZOVoorj

Bron: Con

13.99

99.99

Vers & voordelig! Witte druiven 500 g

52%

Vanaf woensdag 18-09-2013

Wortelen 1 kg

goedkop er

51%

goedkop er

v an 0.79

v an 1.45

0.69

*

* Versaanbieding geldig vanaf woensdag 18-09-13 t/m dinsdag 24-09-13.

0.39

Zet- en drukfouten zijn voorbehouden.

Als eerste op de hoogte van onze aanbiedingen? Abonneer u op onze nieuwsbrief via aldi.nl HOGE KWALITEIT - LAGE PRIJS

www.aldi.nl


GEMEENTE ETTEN-LEUR 18 SEPTEMBER 2013

Gemeente Etten-Leur

-HQQH

Bezoekadres stadskantoor: ■ Roosendaalseweg 4 4875 AA Etten-Leur Openingstijden van de publieksbalies: ■ Zonder en met afspraak: Maandag t/m vrijdag van 9.00 - 12.00 uur Maandag van 17.00 - 19.00 uur ■ Uitsluitend op afspraak: Maandag t/m vrijdag van 12.00 - 17.00 uur

2SD :RXW

Horeca-exploitatievergunning

7LHV (YL

%DUW

(YHQYRRUVWHOOHQ/LMQWMH 2PD

De burgemeester heeft op grond van artikel 2.28 van de Algemene plaatselijke verordening Etten-Leur 2013 een vergunning verleend aan ‘Bart’s Retail B.V.’ voor het exploiteren van Bakker Bart, in het pand plaatselijk bekend Hof van den Houte 160 te Etten-Leur alsmede voor het terras aan de voorzijde van het pand (verzonden 11 september 2013).

'H EXXUYURXZ

Openingstijden van het informatiecentrum: ■ Maandag van 9.00 - 19.00 uur ■ Dinsdag t/m vrijdag van 9.00 - 17.00 uur Postadres: ■ Postbus 10100, 4870 GA Etten-Leur ■ Roosendaalseweg 4, 4875 AA Etten-Leur ■ E-mail: info@etten-leur.nl (algemene informatie) ■ E-mail: info@afval3xbeter.nl (alleen afvalinformatie) Internet: ■ www.etten-leur.nl ■ www.afval3xbeter.nl ■ www.debanakker.nl ■ www.koepel-etten-leur.nl ■ www.brandweermwb.nl ■ www.politiemwb.nl Informatienummers: ■ Gemeente: 14 076 ■ Afvalinformatienummer: 0900 2020217 (€ 0.10/m) ■ Melden van milieuklachten: 14 076 ■ Elz startpunt voor welzijn, zorg en wonen: (076) 5024025 ■ Brandweer: 088 2250100 ■ Politie (niet spoedeisend): 0900 8844 ■ Als elke seconde telt: 112

Herinrichting Parklaan: Weekendafsluiting rotonde SchoonhoutCouperuslaan Van vrijdagavond 20 september 22.00 tot maandagochtend 23 september 06.00 uur is de rotonde Schoonhout-Couperuslaan afgesloten voor alle verkeer. In dit weekend wordt de bovenste deklaag van de rijbaan van deze rotonde en die van de rijbaan tussen de twee rotondes van de Parklaan aangelegd. De deklaag vormt het sluitstuk van de werkzaamheden aan de rotonde Schoonhout-Couperuslaan en de rijbaan naar de rontonde Anna van Berchemlaan – Rode Poort. Het verkeer wordt tijdens de afsluiting met borden omgeleid. Tijdens dit weekend kunt u de wijk Hoge Neer uit via de Hilsebaan, Hoge Vaartkant of via Achter de Molen, Bisschopmolenstraat en Beiaard. De huisartsenpost is te bereiken via de rotonde Rode Poort-Anna van Berchemlaan en vervolgens via de Oude Bredaseweg. U kunt de voortgang van de werkzaamheden aan de Parklaan volgen via de gemeentelijke pagina’s in de Etten-Leurse Bode, via www.etten-leur.nl (op de homepage de fotobanner ‘Parklaan’ aanklikken), via twitter (#parklaanettenleur) en facebook. Heeft u nog vragen over de werkzaamheden, dan kunt u contact opnemen met de heer E. Stolk en/of J. Lazeroms van de afdeling Techniek & Uitvoering via 14076. U kunt uw vraag ook per e-mail stellen via info@etten-leur.nl

'HQQLV 3DXOD

2SD *HUULW

Tegen dit besluit kunnen belanghebbenden binnen zes weken na het bekendmaken van het besluit aan de aanvrager bezwaar maken bij de burgemeester van Etten-Leur, postbus 10.100, 4870 GA Etten-Leur.

$QJHOD

‘Goed voor elkaar’ Soap over de overheveling van de langdurige zorg van rijk naar gemeenten Goed voor elkaar? Ja, ‘Goed voor elkaar’. Dat is de titel van de ‘soap’ die vanaf medio september verschijnt in de Bodes van de gemeenten Etten-Leur, Halderberge, Moerdijk, Roosendaal, Rucphen en Zundert. Deze zes gemeenten werken samen aan de komende veranderingen die te maken hebben met de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ) of wel de langdurige zorg. Veranderingen in de AWBZ De gemeenten krijgen per 1 januari 2015 de verantwoordelijkheid over een deel van de AWBZ. Dat betekent nogal wat. Grote veranderingen voor de gemeenten en voor de instellingen die zorg bieden. En niet te vergeten, grote veranderingen voor de personen om wie het daadwerkelijk gaat; mensen die afhankelijk zijn van langdurige zorg door bijvoorbeeld een lichamelijk of geestelijke handicap of een slepende ziekte. Hoe vertellen we hen over deze soms ingewikkelde materie en wat zij in hun situatie kunnen doen alvorens meteen aan te kloppen bij de diverse instanties? Hiervoor is een soap geschreven met de titel ‘Goed voor elkaar’. Want daar draait het uiteindelijk om.

In ‘Goed voor elkaar’ nemen we de lezer mee in het wel en wee van een familie en hun netwerk. Ze maken van alles mee. Dat kan op financieel gebied zijn, op medisch gebied, op het gebied van werk of door familieomstandigheden. Toch slaan ze zich keer op keer weer door alle situaties heen. Ze helpen elkaar zoveel als het kan. En ze wijzen elkaar op de mogelijkheden die er dichtbij in hun directe woonomgeving zijn. Deze familie gaat uit van wat er wel kan en welke preventieve maatregelen er soms genomen kunnen worden. Het doel is uiteindelijk dat de inwoners van de gemeenten Etten-Leur, Halderberge, Moerdijk, Roosendaal, Rucphen en Zundert ook de alternatieven zien dichtbij huis en anders, als het echt niet anders kan, de weg in de wereld van de maatschappelijke ondersteuning beter weten te vinden. Vanaf woensdag 18 september publiceren de gemeenten de ‘soap’ elke woensdag in de Bodes van de zes gemeenten en op de website. ‘Goed voor elkaar’ is een soap die bestaat uit 12 afleveringen.

Donderdag 3 oktober Wooncafé Etten-Leur

Wil jij ook een eigen huur- of eerste koopwoning in Etten-Leur, kom dan zeker naar het Wooncafé Etten-Leur voor starters. Ontdek zelf, dat door een starterslening ook voor jou een koopwoning mogelijk wordt?! Op donderdag 3 oktober 2013, twee dagen voor de Open Huizen Route, vindt hét Wooncafé voor Etten-Leurse starters plaats in het Oude Raadhuis van de gemeente Etten-Leur. Het programma in het kort 19.00 – 19.30 uur: ontvangst 19.30 – 19.40 uur: welkom en opening door wethouder 19.40 – 19.50 uur: Nú, is het ideale moment om te kopen! – door een NVM makelaar 19.50 – 20.00 uur: Wonen bij WEL, dat kan natuurlijk ook – door Woonstichting Etten-Leur 20.00 – 20.10 uur: Jouw eigen woning voor een haalbare maandlast – door de Rabobank, 20.10 – 20.20 uur: Ik wil ook een starterslening, wat moet ik dan doen? – Twee starters vertellen hun eigen verhaal. 20.20 – 20.30 uur: Vragen algemeen en planning. 20.30 – 21.30 uur: Bezoek aan alle standjes. 21.30 uur: Afsluiting. Iedereen is welkom op 3 oktober, kom langs en laat je informeren door verschillende partijen: NVM makelaars, Woonstichting Etten-Leur (WEL), notaris, gemeente Etten-Leur, starterscoach, hypotheekadviseurs en Etten-Leurse bedrijven. Zij nemen jou graag mee in de wereld van de woonmogelijkheden in Etten-Leur. Volg ons op Twitter via @wooncafeEL of bezoek onze Facebookpagina facebook.com/wooncafeettenleur om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws over het Wooncafé Etten-Leur. Kijk voor het volledige programma op de site en meld je aan: www.wooncafeettenleur.com. TIP: dit is een ideale voorbereiding op de Open Huizen Route van zaterdag 5 oktober.

Start onderzoek naar veiligheid en leefbaarheid in de gemeente Etten-Leur Hoe veilig voelt u zich in uw buurt? Bent u slachtoffer geweest van een misdrijf? Hoe tevreden bent u over de politie? Wat vindt u van de voorzieningen en het onderhoud in uw buurt? Dit zijn enkele van de vragen die vanaf half september in het kader van Veiligheidsmonitor worden gesteld aan 5800 bewoners van de gemeente EttenLeur. Met de uitkomsten van deze enquête krijgt de gemeente een goed beeld van de veiligheidssituatie en de leefbaarheid in uw woonomgeving en van de mogelijkheden tot verbetering. De Gemeentebeleidsmonitor is in samenwerking met de West-Brabantse gemeenten ontwikkeld om de sociale veiligheid en leefbaarheid eenduidig te kunnen meten. Het onderzoek wordt op verzoek van de meerdere gemeentebesturen in de regio uitgevoerd. De vragen hebben betrekking op de kwaliteit van de woonomgeving, de sociale cohesie, voorzieningen in de buurt, het onderhoud, maar ook over overlast en problemen, (on)veiligheid en delicten. De gemeenten gebruiken de uitkomsten van dit onderzoek onder andere bij het vormgeven en evalueren van hun veiligheidsbeleid. In Etten-Leur zijn nog enkele vragen toegevoegd over Local FM. Zowel de gemeente als Local FM zelf willen graag weten of en voor welke onderwerpen bewoners naar de zender luisteren. We vragen hoe vaak men luistert, welke programma, over welke onderwerpen men via de zender graag geïnformeerd wil worden, etc. Het geeft ons een beeld van de luisterdichtheid en van de voorkeuren van onze bewoners. Deelname belangrijk Alleen bij hoge deelname ontstaat een goed beeld van de leefbaarheids- en veiligheidssituatie in onze gemeente en de regio. Deelnemers aan het onderzoek krijgen van de burgemeester een brief waarin ze worden uitgenodigd een vragenlijst op het internet in te vullen. Wie liever een schriftelijke vragenlijst gebruikt, krijgt deze desgevraagd thuis gestuurd. Het onderzoek start half september en wordt uitgevoerd door bureau DIMENSUS uit Breda. De resultaten worden begin 2014 verwacht en verwerkt in een rapportage.


GEMEENTE ETTEN-LEUR 18 SEPTEMBER 2013

Ingediende aanvragen voor een omgevingsvergunning Burgemeester en wethouders van de gemeente Etten-Leur maken bekend dat zij in de periode van 9 september 2013 tot en met 13 september 2013 onderstaande aanvragen voor een omgevingsvergunning, waarbij de reguliere voorbereidingsprocedure van toepassing is, hebben ontvangen. De publicatie van de ingediende aanvragen heeft enkel een informatief karakter. Desgewenst kan de aanvraag worden ingezien na het maken van een afspraak. Hiervoor kan tijdens kantooruren telefonisch contact worden opgenomen op het nummer 14 076. Datum ingekomen

Intern kenmerk

Omschrijving project

Locatie

Postcode

10 10 11 13

2013OG0341-01 2013OG0342-01 2013OG0347-01 2013OG0348-01

het kappen van een wilg (Salix alba) het oprichten van een sporthal het uitbreiden van de lunchroom “de Hoge Hoet” met een bonbonnerie het kappen van alle houtopstanden langs de spoorlijn in verband met het verwijderen van de gastransportleiding

Sander 44 Trivium Bisschopsmolenstraat 58 Antwerpenlei, vanaf de Van Rooylaan tot en met het Lichttorenhoofd

4871 NB n.v.t. 4876 AP

september september september september

2013 2013 2013 2013

n.v.t.

Verleende omgevingsvergunningen Burgemeester en wethouders van de gemeente Etten-Leur maken bekend dat zij in het kader van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht in de periode van 9 september 2013 tot en met 13 september 2013 de volgende omgevingsvergunningen, waarbij de reguliere voorbereidingsprocedure van toepassing is, (deels) hebben verleend. Verzenddatum besluit

Intern kenmerk

Omschrijving project

Locatie

Postcode

12 12 12 12 11 12 13

2013 2013 2013 2013 2013 2013 2013

2013OG0227-01 2013OG0243-01 2013OG0258-01 2013OG0272-01 2013OG0275-01 2013OG0293-01 2013OG0297-01

het bouwen van een vrijstaande woning met garage het realiseren van een éénpersoons doorgang het oprichten van een woning detailhandel in volumineuze dierbenodigdheden het oprichten van een woonhuis het handelen in strijd met regels ruimtelijke ordening ten behoeve van het huisvesten van personen het kappen van 4 bomen

4876 4873 4871 4873 4874 4876 4874

12 september 2013

2013OG0321-01

het kappen van 11 dubbelbloemige paardenkastanjes

Bisschopsmolenstraat 237 Burchtplein 82 en 84 Lange Brugstraat 99 Trivium 150 Haansberg 92 Zundertseweg 6 Concordialaan ter hoogte van huisnummer 117 tot aan de kruising met de Veldweg Brabantpark

september september september september september september september

AM BN CN LP NL NK NS

n.v.t.

Belanghebbenden kunnen op grond van de Algemene wet bestuursrecht binnen zes weken (met ingang van de dag na de datum van verzending van het besluit aan de aanvrager) tegen dit besluit bezwaar maken. Het bezwaarschrift moet worden ondertekend en bevat tenminste naam en adres van de indiener, de dagtekening, een omschrijving van het besluit waartegen het bezwaar zich richt en de gronden van het bezwaar. Het bezwaarschrift dient te worden gericht aan het college van burgemeester en wethouders van Etten-Leur, Postbus 10.100, 4870 GA Etten-Leur. In dat geval kan op grond van het bepaalde in artikel 8:81 van de Algemene wet bestuursrecht aan de voorzieningenrechter van de Rechtbank Zeeland-West-Brabant, Team Bestuursecht, Postbus 90.006, 4800 PA Breda, ook worden verzocht een voorlopige voorziening te treffen, indien onverwijlde spoed, gelet op de betrokken belangen, dat vereist. Bij het indienen van het verzoek wordt griffierecht geheven.

Ingediende aanvragen voor een evenementenvergunning De burgemeester van de gemeente Etten-Leur maakt bekend dat zij in de periode van 9 september 2013 tot en met 13 september 2013 onderstaande aanvragen voor een evenementenvergunning heeft ontvangen. De publicatie van de ingediende aanvragen heeft enkel een informatief karakter. Desgewenst kan de aanvraag worden ingezien na het maken van een afspraak. Hiervoor kan tijdens kantooruren telefonisch contact worden opgenomen op het nummer 14 076. Datum ingekomen

Intern kenmerk

Evenement

Locatie

Periode

10-9-2013 13-9-2013

2013ET0079 2013ET0080

rommelmarkt van de Leurse leut een snuffelmarkt

Turfschip Anna van Berchemlaan (parkeerterrein bij Oderkerkpark)

12 oktober 2013 12 oktober 2013

Verleende evenementenvergunningen De burgemeester van de gemeente Etten-Leur maakt bekend dat zij in de periode van 9 september 2013 tot en met 13 september 2013 de volgende evenementenvergunningen heeft verleend. Verzenddatum besluit

Intern kenmerk

Evenement

Locatie

Periode

10-9-2013 11-9-2013

2013ET0070 2013ET0077

Trekker Trek Etten-Leur een jeugdreisje HV Internos 2013

Sander 13 Concordialaan 212

29 december 2013 13 t/m 15 september 2013

Belanghebbenden kunnen op grond van de Algemene wet bestuursrecht binnen zes weken (met ingang van de dag na de datum van verzending van het besluit aan de aanvrager) tegen dit besluit bezwaar maken. Het bezwaarschrift moet worden ondertekend en bevat tenminste naam en adres van de indiener, de dagtekening, een omschrijving van het besluit waartegen het bezwaar zich richt en de gronden van het bezwaar. Het bezwaarschrift dient te worden gericht aan de burgemeester van Etten-Leur, Postbus 10.100, 4870 GA Etten-Leur. In dat geval kan op grond van het bepaalde in artikel 8:81 van de Algemene wet bestuursrecht aan de voorzieningenrechter van de Rechtbank Zeeland-West-Brabant, Team Bestuursecht, Postbus 90.006, 4800 PA Breda, ook worden verzocht een voorlopige voorziening te treffen, indien onverwijlde spoed, gelet op de betrokken belangen, dat vereist. Bij het indienen van het verzoek wordt griffierecht geheven. Etten-Leur, 18 september 2013

Avond over afval op woensdag 25 september De gemeente bereidt op dit moment het Gemeentelijk Afvalbeleidsplan, kortweg GAP, voor. In dit beleidsplan staat hoe de gemeente de komende jaren wil omgaan met afval. Één van de onderwerpen die in het afvalplan uitgewerkt wordt is ‘zwerfafval’. Mooie initiatieven Er wordt al veel gedaan om zwerfafval tegen te gaan. Soms vanuit de gemeente, maar ook vaak vanuit inwoners zelf! Nu zijn wij op zoek naar de verhalen achter die mooie initiatieven die er nu al zijn in Etten-Leur. Ook ideeën om zwerfafval tegen te gaan horen wij graag. Ideeën waar ook u als inwoner uw schouders onder zou willen zetten. Meedenken Wilt u met ons meedenken en uw verhalen en ideeën over een mooie woonomgeving met ons delen, dan nodigen wij u graag uit op woensdag 25 september, vanaf 19.30 uur in Brede School De Vleer, Kraanvogel 22 (in het Vogelaarpark). ZAP speldje Buurtbewoners, die zich vrijwillig, soms zelfs dagelijks, inzetten om Etten-Leur zwerfafvalvrij te houden krijgen deze avond uit handen van wethouder Jan van Hal de zogenaamde ZAP-onderscheiding opgespeld. Heeft u iemand in gedachten die het verdient om ook in het zonnetje gezet te worden, dan kunt u zijn of haar gegevens nog tot vrijdag 20 september aanstaande doorgeven aan mevr. M. van Dueren den Hollander, per telefoon 076 5024282 of mail mariette.verhoef@ etten-leur.nl.

Etten-Leur heeft Antwoord © bel 14 076 of kijk op www.etten-leur.nl

Chauffeurs (m/v) voor buurtbus Etten-Leur – Zundert en vv gezocht Dit betreft een vacature voor vrijwilligerswerk Houd je van contact met mensen en vind je service bieden leuk? Lijkt het je leuk om samen met meerdere vrijwilligers openbaar vervoer te verzorgen voor inwoners uit je eigen woonomgeving? Word dan vrijwillig chauffeur op de buurtbus. In de gehele provincie worden buurtbusprojecten opgestart. Als buurtbus chauffeur verzorg je samen met meerdere vrijwilligers openbaar vervoer tussen Etten-Leur en Zundert. Zodra we 20 vrijwilligers hebben die hier hun steentje aan willen bijdragen, kan de buurtbus van start. Het vervoer wordt uitgevoerd met 8-persoons busjes. De buurtbus gaat op maandag tot en met vrijdag ieder uur rijden tussen 7.00 en 19.00 uur en op zaterdag tussen 9.30 en 17.30 uur. Ben jij ■ Sociaal vaardig ■ Een dagdeel per week beschikbaar ■ In het bezit van een geldig rijbewijs B ■ Niet jonger dan 21 jaar en niet ouder dan 72 jaar ■ Woonachtig in de gemeente Etten-Leur of de gemeente Zundert (Zundert, Rijsbergen, Wernhout, Achtmaal, Klein Zundert) Stuur dan een mailtje om je interesse kenbaar te maken naar Herman van Beijsterveld via herman. vanbeijsterveld@etten-leur.nl. Geef in een korte omschrijving aan wie je bent en op welke manier je hier een bijdrage aan kunt leveren. Heb je nog aanvullende vragen? Neem dan contact op met Herman van Beijsterveld via 076-5024538. Voor alle geïnteresseerden organiseren de gemeente Etten-Leur en Zundert binnenkort een informatiebijeenkomst zodat de chauffeurs nader kennis kunnen maken met elkaar en we meer informatie over de inhoud van de functie kunnen verstrekken.


De verkeersregelaar heeft altijd gelijk

CDA Etten-Leur vindt vrijwilligers goud waard ETTEN-LEUR - Onder het motto “je bent goud waard” heeft het CDA Etten-Leur zaterdag jl. op de vrijwilligersmarkt gouden medailles uitgedeeld aan de vrijwilligers, die daar met hun kraam stonden. Met deze actie wil de partij waardering uitspreken voor al het werk wat door vrijwilligers in Etten-Leur gedaan wordt. Vrijwilligers zijn het cement van de samenleving.

Zonder hun enthousiaste inzet zou de samenleving er heel anders uitzien, want heel wat organisaties en verenigingen kunnen niet goed functioneren zonder de inzet van vrijwilligers. De partij is er zich van bewust dat maar een klein gedeelte van alle Etten-Leurse vrijwilligers aanwezig was op de vrijwilligersmarkt, maar wil met deze gouden medaille actie alle vrijwilligers symbolisch bedanken voor hun inzet. Ook in de toekomst blijft hun inzet goud waard.

Toneelvereniging ‘Mag Het Licht Uit’

Een nieuw seizoen is begonnen ETTEN-LEUR - Na een succesvol toneeljaar waarin we een fantastisch stuk hebben weggezet en ons nieuwe leden heeft opgeleverd moesten we de afgelopen rustperiode wel op zoek naar een nieuwe regisseur en uiteraard een nieuw stuk.

Verkeersdeelnemers zijn verplicht om aanwijzingen van de Verkeersregelaar op te volgen!

ETTEN-LEUR - De rol van verkeersregelaars is niet voor iedereen even duidelijk. Veel mensen weten niet wat hun bevoegdheden zijn en of zij zich wel aan hun aanwijzingen moeten houden. Dit leidt regelmatig tot onbegrip en irritatie. Steeds vaker komt het tot verbaal en zelfs fysiek geweld, zoals mishandeling en opzettelijk inrijden op verkeersregelaars. Vroeger was het anders, toen regelde de politie het verkeer. Maar sinds het jaar 2000 mag de politie deze wettelijke taak ook door anderen laten doen. Tegenwoordig is de organisatie van evenementen zelfs verplicht om verkeersregelaars in te zetten. Als u weleens een evenement bezoekt, ziet u ze staan: mannen en vrouwen in oranje hesjes met ‘verkeersregelaar’ erop die u de weg wijzen naar een parkeerplaats, naar de ingang of die u in een andere richting sturen dan u van plan was. Niet alleen tijdens evenementen trouwens, maar ook langs de weg, tijdens wegwerkzaamheden, bij bouwprojecten en sportwedstrijden zijn ze er om de veiligheid van weg-

werkers en bezoekers te vergroten. Aanwijzingen gaan boven regels Elke verkeersregelaar heeft een instructie van de politie of een opleiding achter de rug. U bent wettelijk verplicht de aanwijzingen van een verkeersregelaar op te volgen. Bij niet opvolgen kunt u een proces-verbaal krijgen. Waarom? Omdat de wet zegt dat u de aanwijzingen van verkeersregelaars altijd moet opvolgen. Zo’n aanwijzing gaat boven verkeersregels en verkeersborden. Bijvoorbeeld, op aanwijzing van een verkeersregelaar kunt u opeens voorrang krijgen op verkeer dat op een voorrangsweg rijdt, of mag u door rood rijden. De verkeersregelaar mag dit doen en heeft dus altijd gelijk! Vrijwilliger De verkeersregelaar is er niet om u te pesten. Hij of zij regelt het verkeer als vrijwilliger, zodat deelnemers en bezoekers van evenementen veilig kunnen deelnemen of kijken. Voor meer informatie kunt u terecht bij uw gemeente of bij de politie (tel. 09008844).

Optreden Smartlappenkoor ‘Liesleut’ ETTEN-LEUR - Op zondagmiddag 22 september is er bij Café “Elsakker” te Prinsenbeek een optreden van Smartlappenkoor “Liesleut” uit Breda (Liesbos) vanaf 14.30 uur. De muzikale begeleiding is in handen van drie accordeonisten. Het word een gezellige middag, dus als u van muziek houdt, kom dan kijken, luisteren en meezingen. Gratis entree.

Jeugd golfclinic golfvereniging De Turfvaert ETTEN-LEUR - Golf is een te gekke sport om te spelen met je vrienden. De jeugdcommissie van de Rijsbergse golfvereniging De Turfvaert wil jullie daarom de mogelijkheid bieden om eens kennis te maken met deze sport. Golf is misschien niet meteen de eerste sport waaraan je denkt. Toch is golf een zeer leuke sport om te beoefenen. Lekker buiten met vrienden kijken wie het verst kan slaan of wie de minste slegen nodig heeft om het balletje in de hole te krijgen. Meld je aan als je zin hebt om deel te nemen. Onder leiding van de Nederlandse Golf Federatie en met ondersteuning van onze golfpro Styein Vugts en enkele jeugdcoaches maak je

kennis met de golfsport. Je ouders kunnen bij de jeugdcommissie informatie opdoen over het jeugdplan, de kosten die er aan verbonden zijn en hoe de lessen worden ingedeeld en gegeven. We verwelkomen jullie graag op zondag 29 september op Golfpark De Turfvaert, Zwart Moerken 12 te Rijsbergen. De eerste groep zal worden ontvangen om 10.30 uur. Aanmelden kan door een mail te sturen naar: jeugdcommissie@rijsbergsegolfclub. nl. Vermeld hierbij: voornaam en achternaam, jongen of meisje, geboortedatum, adres, postcode en woonplaats, e-mailadres en telefoonnummer. Er zijn drie groepsindelingen en wel op 11.00 uur, 12.00 uur en 13.00 uur (graag aangeven welke voorkeur).

FOTO POLITIE, BART VAN HATTEM

Meer zekerheid voor werknemers met contract voor bepaalde tijd? In het sociaal akkoord staat onder andere dat er wijzigingen in het arbeidsrecht zullen worden doorgevoerd. Elzemieke Schouten Wat toen is afes@ak-advocaten.eu gesproken, is Sectie: Arbeidsrecht nu uitgewerkt in een wetsontwerp Wet werk en zekerheid. Op basis daarvan zal de “ketenregeling” bij opvolgende arbeidscontracten voor bepaalde tijd worden aangepast. Dit met het doel RPGHUHFKWVSRVLWLHYDQGHÁH[ZHUker te versterken en deze werknemer eerder aanspraak te geven op een vast contract. Uit de wet blijkt dat een vierde of latere arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd in een reeks als aangegaan voor onbepaalde tijd geldt. Hetzelfde geldt wanneer de tijdelijke contracten een termijn van 36 maanden hebben overschreden. Dit wordt de “ketenregeling” genoemd. Van een reeks is sprake bij tussenpozen van niet meer dan 3 maanden. Bij cao kan van de wettelijke regeling zijn afgeweken. Minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid wil de “ketenregeling” aanpassen. Dat houdt in dat al naar 2 jaar in plaats van 3 jaar aanspraak kan worden gemaakt op een vast contract. In het sociaal akkoord is daarnaast opgenomen dat de keten wordt doorbroken na 6 maanden in plaats van 3 maanden. De minister wil dit vanaf 1 januari 2015 invoeren. Het is nog maar de vraag of dit het resultaat oplevert dat de minister voor ogen heeft. Naast deze aanpassing zijn ook de wijzigingen van het ontslagrecht en de Werkloosheidswet in het wetsontwerp Werk en Zekerheid opgenomen. Het wetsvoorstel is op het moment van schrijven van dit artikel nog niet openbaar. Wij houden u uiteraard op de hoogte van de verdere ontwikkelingen.

Tijd voor

Asselbergs & Klinkhamer Advocaten www.ak-advocaten.eu

PAGINA 12

076-502 20 80

Gelukkig zijn we er in geslaagd beide te vinden. Onder leiding van onze nieuwe regisseur Kees Wierickx zijn we dan ook

van start gegaan met de repetities van het kluchtig blijspel ‘Ikke, ikke en de rest....’. We hebben nog even te gaan maar in maart van aankomend jaar mag u het resultaat aanschouwen. Daarnaast zitten wij als vereniging niet stil en laten we ons gezicht graag zien tijdens andere festiviteiten in en om Etten-Leur. Wilt u meer van ons weten kijk dan eens op onze site: www. toneelverenigingmaghetlichtuit.nl of op facebook.

Gezinsviering in de Lambertuskerk ETTEN-LEUR - Op zondag 22 september is er om 11.00 uur weer een gezinsviering in de Lambertuskerk, op de markt. Wij nodigen alle kinderen van Etten-Leur hiervoor uit. Het verhaal wat we gaan horen gaat dit keer over Abraham en Sarah. Misschien ken je dit verhaal wel of heeft de juf of meester het voorgelezen uit Trefwoord.

Abraham gaat verhuizen, God zelf heeft gezegd dat hij dat moest doen. God heeft ook beloofd dat Sarah een baby zal krijgen, maar Sarah is eigenlijk al oud genoeg om oma te worden! Zou het uitkomen wat God belooft? Geloven Abraham en Sarah zelf dat het nog kan? Je hooft het op zondag 22 september. Het kinderkoor de Hartegalen zal ook van de partij zijn. Zij hebben weer een heleboel mooie liedjes ingestudeerd.

Lande lijke erkenning voor patiëntgerichte borstkankerzorg

Opnieuw roze lintje voor Franciscus Ziekenhuis ETTEN-LEUR - Het Franciscus Ziekenhuis heeft opnieuw het roze lintje ontvangen van de Borstkanker Vereniging Nederland (BVN). Hiermee geeft de BVN aan dat de zorg rondom borstkanker in het Roosendaalse ziekenhuis voldoet aan de eisen patiëntgerichte borstkankerzorg, die in samenwerking met ervaringsdeskundigen en samenwerkingspartners zijn opgesteld. Het ziekenhuis is zeer verheugd over deze landelijke erkenning. Ook in 2012, 2011 en 2010 werd het roze lintje verkregen. Borstkankervereniging Nederland heeft dit jaar twaalf basiseisen voor patiëntgerichte borstkankerzorg opgesteld. De criteria zijn opnieuw aangescherpt. Zo is de norm voor het aantal jaarlijks behandelde patiënten verhoogd naar 100 en zijn de antwoorden die patiënten hebben gegeven in de vragenlijsten voor ervaringsonderzoek (CQ-index) meegewogen. Het Franciscus Ziekenhuis voldoet aan de vijf belangrijkste voorwaarden (must haves) alsook aan vijf van de overige zeven eisen. Patiëntgerichte borstkankerzorg In het ziekenhuis zijn meer dan voldoende screenings- en diagnostiekvoorzieningen aanwezig. Het beschikt onder andere over een MRI mammascan en de mogelijkheid tot het verkrijgen van weefsel bij bepaalde specifieke afwijkingen in de borst. Tevens wordt op de afdeling Nucleaire Geneeskunde schildwachtklieronderzoek uitgevoerd. De patiënten worden besproken in een

zeer ervaren multidisciplinair mammateam. Hierin komen de behandeling en/of de vervolgzorg aan de orde. Alle betrokken specialisten beschikken over zeer ruime ervaring en de chirurgen behalen het aantal operaties wat minimaal per jaar wordt verwacht. Verder wordt de behoefte aan psychosociale zorg standaard in kaart gebracht met een gevalideerd signaleringsinstrument. Nieuwe ontwikkelingen Op het terrein van het Franciscus Ziekenhuis bouwt het Zeeuws Radiotherapeutisch Instituut (ZRTI) Vlissingen een dependance. Nu nog moeten patiënten voor de bestralingen naar Vlissingen reizen. Maar vanaf medio 2014 kunnen zij deze therapie ook in Roosendaal krijgen. De radiotherapeut van het ZRTI houdt momenteel al spreekuur in het Franciscus Ziekenhuis. De gesprekken voorafgaand aan de bestraling en de controles daarna vinden plaats in de polikliniek van het Franciscus Ziekenhuis. Monitor Borstkankerzorg De BVN heeft de Monitor Borstkankerzorg ontwikkeld om borstkankerpatiënten en hun naasten inzicht te geven in de kwaliteit van het zorgaanbod van ziekenhuizen. De Monitor laat zien hoe de borstkankerzorg in ziekenhuizen is georganiseerd en hoe patiënten deze zorg hebben ervaren. Tevens staat hierin vermeld in hoeverre het ziekenhuis voldoet aan de basiseisen van goede zorg. Meer informatie over de Monitor Borstkankerzorg kunt u vinden op: www.borstkanker.nl


All (A) round Hairstyling Alle kappersservice aan huis

OVERBEHARING

HOTSTONE MASSAGE?

Sandra:

2minutes2book.nl

0613812397 Elders al vaak laten behandelen en nog weinig resultaat? Bezoek dan de huidtherapeuten voor een behandeling met de nieuwste laserapparatuur Lasers voor o.a. licht gekleurde haren, gevoelige huid en voor een donkere huid.

Zomergemstraat 2a 4826 CW Breda 076 578 00 50

Meer dan een half miljoen Bodes elke week!

PEDICURE PATRICIA BROOS (ook ambulant en diabetische voet)

www.voetverzorgingbroos.nl 06-53711072

De warmste Bakker

www.dermcentrum.nl

vrijdag en zaterdag aanbiedingen

+++ )&$,#! 

  

!  ,  

&%$&(' '&& # $*& %%## EuroďŹ x (XURĂ€[

Industrieweg - 4731 Oudenbosch Klinkstraat 10 10c - 4731 DM SC Oudenbosch

VOOR AL UW DAKWERKEN!! Tel : 076-5019711 Gsm : 06-14794401 www.rds-dakbedekkingen.nl info@rds-dakbedekkingen.nl

Infra & verhuur

RIOOL VERSTOPT 24-UURS SERVICE ook aanleg/onderhoud Tel. 0165 303332

www.vanewouw.nl

Antiekrenovatie Hans Swanenberg s6ERWIJDERENVANVERF ENLAKLAGEN s/PNIEUWKLEURENENOFLAKKEN s/OKVOORALUWOVERIGEMEUBELEN s4EVENSSTRAAL ENSPUITWERK s+EUKENRENOVATIE s3TOELENMATTENENWEBBING :EVENBERGSCHEN(OEK 4EL&AX 

+ SLAGROOM

6 a 8 pers.

â‚Ź 6.50

TOSCAANS DONKER 400 gram

WORSTENBROOD

â‚Ź 1.00

5+1 GRATIS

Groeten Bakker Mark Elias Korte Brugstraat 4 (Van Bergenplein) Etten-Leur, tel. 076-5441160

WWWANTIEKRENOVATIENL

* Bitumen daken * Kunststof daken * Pannen daken * Zinkwerken

St. Willebrord Voor het vakkundig en degelijk herstofferen van al uw meubelen. O.a. Capitonneerwerk, antiek, klassiek en modern. Ook boten, caravans en auto’s. Met ruim 25 jaar stoffeer ervaring. Gegarandeerd een goed resultaat. Bel voor een vrijblijvende prijsopgave: tel. 0165-383958. www.meubelstoffeerderij-koevoets.nl

Levering van oude en nieuwe gebakken klinkers, kasseien en blauwe hardsteen tegels.

www.jvisser.nl 076 - 526 44 87

DƾůƚĹ?ͲÄ‚ĹŹĹ?Ć?Ä‚ĹŻĎŽĎąĹŠÄ‚Ä‚ĆŒĹ?ÄžĆ?ƉĞÄ?Ĺ?Ä‚ĹŻĹ?Ć?ÄžÄžĆŒÄšĹ?ĹśĚĞĆŒÄžĹśĹ˝Ç€Ä‚ĆšĹ?ÄžǀĂŜƉĂŜŜĞŜĚĂŏĞŜĞŜÄ?Ĺ?ƚƾžĹ?ĹśÄžĆľÇŒÄžÄšÄ‚ĹŹÄžĹśÍ˜

KĹśÇŒÄžÇ ÄžĆŒĹŹÇŒÄ‚Ä‚ĹľĹšÄžÄšÄžĹśÄ?ÄžĆ?ƚĂĂŜĆľĹ?ƚ͗ 

‡ ‡ ‡ ‡ ‡ 

RIJSTEVLAAI

ZĞŜŽǀĂƚĹ?ÄžǀĂŜĚĂŏĞŜÍžÇŒĹ˝Ç ÄžĹŻƉĂŜŜĞŜĚĂŏĞŜĞŜÄ?Ĺ?ƚƾžĹ?ĹśÄžĆľÇŒÄžĚĂŏĞŜͿ dĹ?ĹľĹľÄžĆŒÇ ÄžĆŒĹŹÇŒÄ‚Ä‚ĹľĹšÄžÄšÄžĹśÍžÇŒĹ˝Ä‚ĹŻĆ?ĚĂŏŏĂƉĞůůĞŜ͕Ĺ˝Ç€ÄžĆŒĆ?ƚĞŏŏĞŜ͕Ĺ?ŽŽƚÄ?ĂŏŏĞŜĞƚÄ?Í˜Íż sÄžĆŒÄ?Ĺ˝ĆľÇ Ĺ?ĹśĹ?ĞŜÍžÇŒĹ˝Ç ÄžĹŻÄ?Ĺ?ŜŜĞŜ͕ͲÄ‚ĹŻĆ?Ä?ĆľĹ?ƚĞŜĆ?ŚƾĹ?Ć?Íż Ĺ?ŜŏĞŜĹŻĹ˝Ĺ˝ÄšÇ ÄžĆŒĹŹÍžÇŒĹ˝Ä‚ĹŻĆ?Ĺ?ŽƚĞŜ͕Ć?Ä?ĹšĹ˝Ĺ˝ĆŒĆ?ƚĞĞŜůŽŽĚĞŜĹ˝Ç€ÄžĆŒĹ?Ĺ?ÇŒĹ?ŜŏĞŜĹŻĹ˝Ĺ˝ÄšÇ ÄžĆŒĹŹÍż /Ć?ŽůĂƚĹ?ÄžÇ ÄžĆŒĹŹÇŒÄ‚Ä‚ĹľĹšÄžÄšÄžĹśÍžÇŒĹ˝Ç ÄžĹŻĚĞĹ?Ć?ŽůĂƚĹ?ÄžǀĂŜƉĂŜŜĞŜĚĂŏĞŜÄ‚ĹŻĆ?Ä?Ĺ?ƚƾžĹ?ĹśÄžĆľÇŒÄžĚĂŏĞŜͿ

<Ĺ?ĹŠĹŹĹ˝Ć&#x2030;Ç Ç Ç Í&#x2DC;žƾůĆ&#x161;Ĺ?ͲÄ&#x161;Ä&#x201A;ĹŹÍ&#x2DC;ŜůÇ&#x20AC;ŽŽĆ&#x152;ĹľÄ&#x17E;Ä&#x17E;Ć&#x152;Ĺ?ŜĨŽĆ&#x152;ĹľÄ&#x201A;Ć&#x161;Ĺ?Ä&#x17E;ŽĨÇ&#x20AC;Ć&#x152;Ä&#x201A;Ä&#x201A;Ĺ?Ä&#x17E;Ä&#x17E;ĹśŽĨĨÄ&#x17E;Ć&#x152;Ć&#x161;Ä&#x17E;Ä&#x201A;Ä&#x201A;ĹśÍ&#x160;

- Havenkant 6 4781 AA Moerdijk 0168-416513 - -M:M: 06-53213154 - E-mail : info@multi-dak.nl Multi-DakMulti-Dak - Havenkant 6 4781 AA Moerdijk - T:- T:0168-416513 06-53213154 - E-mail : info@multi-dak.nl

VOOR GROEPSLESSEN ZONDER INSCHRIJVING

SLEEK Â&#x2122; SEXY Â&#x2122;POWERFUL

ÂŽ


Cabaret Onvermeidelijk gaat op een hilarische reis

Nieuwe website gelanceerd

Speeltuinstichting vol gas vooruit

Vrijwilligerster Monique Danker en voorzitter Danielle van Daal presenteerden tijdens de Vrijwilligersmarkt de compleet nieuwe website van Speeltuin Stichting Etten-Leur.

ETTEN-LEUR - In de wetenschap dat er nog ontzettend veel werk verzet moet worden om de toekomst van speeltuin De Hoge Neer te garanderen is het bestuur van Speeltuin Stichting Etten-Leur met een aantal vrijwilligers aan de slag gegaan om met groot elan de speeltuin nog meer onder de aandacht te brengen van bedrijfsleven en organisaties in EttenLeur en omgeving. Zo waren zij zaterdag present op de Vrijwilligersmarkt om uiteraard nog meer vrijwilligers te werven, maar meteen ook de

splinternieuwe website onder de aandacht te brengen van de bezoekers. Vanwege de verschillende regenbuien helaas niet overstelpend druk, maar het begin is gemaakt. De nieuwe website welke werd gelanceerd is te vinden op www.speeltuinettenleur.nl en hiermee is meteen de vorige website geheel verdwenen. Danielle van Daal, de nieuwe voorzitter van Speeltuin Stichting Etten-Leur, realiseert zich dat de nieuwe website nog verre van compleet is maar de komende tijd zal de site worden uitgebouwd om een totaal overzicht te presenteren van alle facetten van de speeltuin.

Blijven volgen dus in de nabije periode. In ieder geval zijn reeds een aantal mooie en nieuwe foto’s van speeltoestellen te vinden om een algemene indruk van deze grote speeltuin te krijgen. Daarnaast is de stichting ook actief op facebook. De laatste feiten en nieuwtjes worden gepresenteerd via www.facebook. nl/speeltuin-de-hoge-neer en in korte tijd mag deze facebookpagina zich reeds verheugen in 116 volgers. De speeltuinstichting is ook zeer ingenomen met de mooie bijdrage van de Junior Kamer Etten-Leur e.o. afkomstig van het recente culinaire festival “Lekker EttenLeur”. Als reactie hierop is van een andere vereniging het bericht ontvangen dat de opbrengst van een te houden sporttoernooi in 2014 ook ten goede zal komen van de Speeltuin Stichting Etten-Leur. Hopelijk is dit de eerste aanzet van het bekende sneeuwbaleffect. Er is nog een lange weg te gaan om in de toekomst speeltoestellen te kunnen vervangen, dan wel uit te breiden. Aan het enthousiasme van bestuur en vrijwilligers zal het niet liggen.

BREDA 076-5729568 HEIJNINGEN 0167-528558

Zwanentranenkoor op pad ETTEN-LEUR - Woensdag 11 september jongstleden zijn een aantal vrijwilligers van Het Zwanentranenkoor op pad geweest met bewoners van De Kloostergaard. Om ongeveer half tien werd verzameld in de grote hal van de Kloostergaard. Onder het genot van een koffie met ‘n koekje werd kennisgemaakt met de deelnemende bewoners en werden rolstoelen en bewoners ‘verdeeld’. Om stipt tien uur, na uitleg over het hoe, wat, wanneer en hoe laat, zijn zo’n twintig deelnemers op pad gegaan. In colonne ging het door de Bisschopsmolenstraat richting markt en naar het winkelcentrum. Dat was trouwens een heel mooi gezicht, die rolstoelers met begeleiders in die bekende rode

jasjes. De deelnemende bewoners konden zelf aangeven waar ze naar toe wilden, de Zwanentranenkoor vrijwilliger reed dan daarheen. Er werden enthousiast inkopen gedaan, gekeken, bekenden begroet en bijgekletst. Want ook dat is belangrijk bij zo’n trip: Lekker kletsen. Vertellen over het hoe en wat van het wonen in De Kloostergaard, maar ook weer eens fijn inkopen doen. Koopjes ‘jagen’, leuke spulletjes kopen voor zichzelf of voor de kleinkinderen die zo af en toe eens langs komen bij oma. Ja, want wat opviel, het waren alleen maar dames die zich gemeld hadden om mee te gaan. En dan, wat later, onder het genot van een lekker bakske met wat erbij, kwamen de gesprekken pas echt los. Hun hele ‘hebben en houwen’ kwam op tafel. Hoe ze

18 september 18 september 19 september 19 september 19 september 19 september 19 september 19 september 20 september 20 september 20 september 20 september 20 september 20 september 20 september 21 september 22 september

Banakkers gym 9.30 uur ut Praotuis Banakkers sjoelen 9.30 uur ut Praotuis ’t Hooghuis kindermiddag 14.00 uur de Vleer C-Oost jeu de boules 13.30 uur ’t Palet SanderBanken kindermiddag 14.00 uur Binnenhof 13 C-Oost power yoga 20.00 uur ’t Palet C-West bingo 20.00 uur den Drempel Grauwe Polder PC cursus 9.30 uur de Gong Banakkers computerbijeenkomst 9.30 uur ut Praotuis C-Oost inloop 9.30 uur ’t Palet Grauwe Polder bezige handjes 13.00 uur de Gong C-West ouderenmiddag 13.00 uur den Drempel Banakkers bridge 13.30 uur ut Praotuis Banakkers warme maaltijd 12.00 uur ut Praotuis ’t Hooghuis koersbal 13.30 uur de Vleer C-West inloopmiddag 13.00 uur den Drempel Grauwe Polder koersbal 13.30 uur de Gong C-Oost beugelen 14.00 uur ’t Palet Banakkers hobby 13.30 uur ut Praotuis Grauwe Polder disco 19.30 uur de Gong ’t Hooghuis bingo 14.00 uur de Vleer Grauwe Polder inloop 14.00 uur de Gong

23 september 23 september 23 september 23 september 23 september 23 september 23 september 23 september 23 september 24 september 24 september 24 september 24 september 24 september 24 september 24 september 25 september 25 september 25 september 25 september 25 september 25 september 25 september 25 september

ETTEN-LEUR - In augustus is Cabaret Onvermeidelijk weer gestart aan het nieuwe theaterseizoen. Schrijvers en schrijfsters waren al het hele jaar bezig geweest met het script. De tekst moest daar heen, waar Onvermeidelijk het graag hebben wil. Dus vol humor, dynamiek, meerstemmige muziek, met een boodschap, prikkelend en vol emotie. Nu is het dit jaar aan 11 vrouwen om uw te vermaken. Na een goede opkomst tijdens audities eerder dit jaar konden zich 3 vrouwen voegen bij het ‘overmeidelijke ‘. De meiden gaan in de show van 2013 op reis. En dit in de breedste zin van het woord. Verschillende continenten en gewoontes passeren in alle hilariteit de revue. Bejaarden op de Noordpool, taalkundige misverstanden op de camping, of begint het ‘gedoe’ niet al in het reisbureau? De humor ligt op straat; en straten kent de

hele wereld. Opnieuw heeft de groep een nieuwe regisseur; in de persoon van Bart Mathijssen. De jonge theatermaker brengt verfrissende ideeën met zich mee. Ook aan de chemie en het groepsgevoel wordt gewerkt. Bart heeft zelf al behoorlijk wat ervaring en werkt hard met de groep dames. Het enthousiasme zal aanstekelijk werken op u als ons publiek. Muzikaal tekent Frank Melisse, zoals hij al vele jaren erg verdienstelijk doet. “Neem de afslag” wordt een voorstelling die u geen seconde laat rusten. Met ons gaat u op een verkwikkende wereldreis die u zich zal blijven heugen. Laat de grenzen van humor en een serieuze noot vervagen en klim aan boord. Cabaret Onvermeidelijk is te zien op vrijdag 22 en zaterdag 23 november 2013, in theater De Nieuwe Nobelaer. Kaarten zijn al verkrijgbaar www. denieuwenobelaer.nl Kijk ook eens op www.cabaretonvermeidelijk.nl

WIJKEN genieten van hun oude dag in De Kloostergaard. Gaandeweg bleek hoe tevreden de bewoners daar zijn. Onderweg werden meerdere foto’s gemaakt die inmiddels naar hen toe zijn gezonden. En tot slot, om plm 11.45 uur werd weer verzameld voor een groepsfoto en werd de thuisreis weer aangevangen. Om het geluk te optimaliseren, net toen de laatste bewoner binnen reed in De Kloostergaard, barstte de hemel open, en viel er een massa regen neer. Bewoners en de vrijwilligers van Het Zwanentranenkoor namen binnen afscheid van elkaar, onder toezegging: Tot volgend jaar. Toen het buiten ook weer droog werd, vertrokken de Zwanentranenkoor eden en kon tevreden teruggezien worden op een mooie en gezellige ochtend.

Agenda wijkactiviteiten 18 september 18 september 18 september 18 september 18 september

De groep speelsters van dit seizoen.

Grauwe Polder koersbal 9.30 uur de Gong Banakkers galm 9.30 uur ut Praotuis Grauwe Polder samen eten 12.00 uur de Gong Grauwe Polder aerobic 13.30 uur de Gong C-Oost 3 D kaarten maken 13.30 uur ’t Palet ’t Hooghuis koersbal 13.30 uur de Vleer Grauwe Polder PC inloop 19.30 uur de Gong C-West buurtavond 19.00 uur den Drempel C-West kantklossen 19.00 uur den Drempel Banakkers sjoelen egelantiers 9.30 uur ut Praotuis Grauwe Polder speelgroep 9.30 uur de Gong Banakkers warme maaltijd 12.00 uur ut Praotuis Grauwe Polder hobby 13.00 uur de Gong C-Oost koersbal 13.30 uur ’t Palet Banakkers kaarten 13.30 uur ut Praotuis C-West ouderenavond 19.00 uur den Drempel Banakkers gym 9.30 uur ut Praotuis Banakkers sjoelen 13.30 uur ut Praotuis ’t Hooghuis kindermiddag 14.00 uur de Vleer C-Oost jeu de boules 13.30 uur ’t Palet SanderBanken speelgroep 14.00 uur Binnenhof C-Oost herfstknutselen 14.00 uur ’t Palet C-Oost power yoga 20.00 uur ’t Palet C-West cabaretgroep 20.00 uur den Drempel PAGINA 14

WIJKVERENIGING DE KEEN Feestelijke opening speelveld de Keen Zaterdag 21 september opent wijk de Keen een hernieuwd speelveld in de Karnsberg. De middag wordt een festijn voor jong en oud, voor alle bewoners van De Keen. Aanleiding is het plaatsen van kunstgras op het veld. De feestelijke middag is gratis te bezoeken en biedt voor iedereen vertier. De middag zal om 14.00 uur geopend worden door de betrokken wethouder en wijkvereniging de Keen. De eerste aftrap zal gebeuren door een G-team, symbool voor de integratie voor iedereen in de wijk. Ook het meisjesteam van Unitas 30 zal laten zien dat voetbalplezier voor iedereen is weggelegd. Aansluitend zal een voetbaltoernooi voor jong en oud plaatsvinden. Aan de zijlijn zijn er volop (gratis) spelletjes en ranja en chips voor de jonge bezoekers. Natuurlijk kan er ook geschminkt worden, en zijn er diverse stands waar u versnaperingen kunt kopen. Een springkussen en de muzikale geluiden van de DJ maken het feest compleet. Historie In september 2010 verloor de wijk een geliefd buurtbewoner en bekende trainer, Harold van Zundert. Vanuit particulier initiatief en in samenwerking met de gemeente werden twee doeltjes geplaatst op het veld aan de Karnsberg, om mensen sportief samen te brengen. Dit bleek zo’n succes dat het gras ondanks herhaaldelijk inzaaien, door het vele gebruik veranderde in een grote modderpoel. Vanaf september 2012 is Wijkvereniging de Keen actief geweest in het werven van sponsoren en middelen om kunstgras mogelijk te maken. De gemeente doneerde het budget van Speelplan 2013 en de wijkvereniging zelf betaald ook een deel. Verder maken diverse plaatselijke ondernemers en particulieren het kunstgras mogelijk en ondersteunt Surplus Welzijn bij de activiteiten. In de zomervakantie is het kunstgras geplaatst en zelfs al vóór de officiële opening blijkt het grote succes, voor de wijk én de kinderen van de Brede School. In oktober 2012 won de wijkvereniging Wijk en Idee, waarmee zij budget ontvangt van de gemeente om deze feestelijke opening te financieren. Graag zien wij alle wijkbewoners van De Keen zaterdag 21 september. De middag eindigt om 17.00 uur. Aanmelding voor het voetbaltoernooi (4x4) kan via belaid.nahari@surpluswelzijn.nl of Linda.deckers@surpluswelzijn.nl. WIJK ‘T HOOGHUIS Bingo in de Vleer Voor alle bingo geïnteresseerden, gelukvogels en alle anderen! Op zaterdag 21 september vindt de Bingomiddag plaats van 14.00-17.00 uur in wijkgebouw de Vleer (Kraanvogel 22). Er worden 6 rondes gespeeld, doe mee en maak kans op mooie prijzen. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Cees Wegman, 076-5020358. WIJKVERENIGING CENTRUM WEST Bingo 18 september Heeft u van een fijne vakantie genoten en weer de dagelijkse bezigheden opgepakt, dan is het ook tijd om weer eens een bingo te organiseren. Zoals u gewend bent met veel mooie prijzen. Woensdag 18 september dus bingoavond in Den Drempel Papenstraat 47 U komt toch ook? De zaal is om 19.30 uur open, om 20.00 uur gaat de bingo draaien.


Senioren

SPECIAL

sterk &

VITAAL Zo blijf je ďŹ t! Fiets elektrisch

Oud goud

Hoe zit het nu met: Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten

EDITIE Etten-Leur Halderberge Moerdijk Zundert


DE 3 MUSKETIERS BOWLING ARRANGEMENT

reisburo

Sombrero ...uw Oudenbossche vakantie expert

Fenkelstraat 1, 4731 JA Oudenbosch

BOWLEN + 3-GANGEN-KEUZE-MENU + 6 CONSUMPTIES

45,-

p.p.

Tel: 0165 - 333 333 www.sombrero.nl Volg ons op Facebook & Twitter

Al 35 jaar de reisspecialist, die volop voordeel biedt: WAAR U: s'EHOLPENWORDTDOOREXPERTSOPHETGEBIEDVANREIZEN s/PAFSPRAAKKUNTLANGSKOMENOMWACHTTIJDENTE VOORKOMEN s/.35520%2$!'+5.4"%2%)+%. s+WALITEITBOEKTVOOREENSCHERPEPRIJS s5WVLUCHTENONLINEKUNTLATENINCHECKENENUWSTOELKUNT LATENRESERVEREN s6AAKGOEDKOPERENBETERUITBENTDANOPINTERNET s#25)3%3%.2/.$2%):%.-%430%#)!,% 3/-"2%2/"%'%,%)$).'+5.42%3%26%2%. s/OKALLEENVLUCHTENTEGENCONCURRERENDEPRIJZENKUNT BOEKEN s:EKERWEET DATUWREISWORDTUITGEVOERDONDERDEBEST DENKBAREGARANTIES3'2ENCALAMITEITENFONDS

Restaurant bowling feesten

Meer info en reserveren via www.de3musketiers.nl Hazeldonksezandweg 28b Hazeldonksezandweg 28b 4762 AL Zevenbergen 0168 370 545 info@de3musketiers.nl 0168 - 370 545 4762 AL Zevenbergen

.EEMDEPROEFOPDESOMENOOKUZULTMERKEN DAT2EISBURO3OMBRERO ALJAARDEREISSPECIALISTIS DIEVOLOPVOORDEELBIEDT


Júist ouderen hebben succes met digitale ontmoetingen

Senioren singles fanatiek met online dating De eerste dingen die senioren die een computercursus gaan volgen willen leren, zijn internetbankieren en skypen met de kinderen en kleinkinderen. Leren daten via de digitale snelweg staat bij de meeste single senioren echter ook bijzonder hoog op het lijstje. Niet vreemd, want digitale ontmoetingen blijken met name voor oudere alleenstaanden die op zoek zijn naar een (nieuwe) partner bijzonder goed te werken. DOOR VERA DE GEUS

“Uit onderzoek blijkt dat het aantal 55-plussers dat aan internetdating doet, de afgelopen jaren is gestegen met maar liefst 39 procent. “

Weetje… Ontmoetingen via internet hebben voor ouderen veel voordelen, maar het blijkt dat huwelijken helaas ook sneller op de klippen lopen. Ouderen hebben met online datingsites namelijk meer mogelijkheden gekregen om een nieuwe partner te vinden en durven daarom sneller een punt achter hun relatie te zetten. Vergroot de kans op succes - Bedenk vooraf wat je wilt vinden op de datingsite. Een partner? Vriendschap? Welke eisen stel je? - Kies een betrouwbare datingsite. - Maak een beetje werk van je profiel, doe niet alleen het invulwerk. Wees origineel! - Gebruik leuke, maar realistische foto’s. Laat foto’s van zeven jaar geleden in de kast!

Veiligheid boven alles! - Spreek niet meteen af voor de volgende dag als je maar even hebt gechat. - Spreek af op een openbare plek en ga niet meteen met iemand mee naar huis. - Bel elkaar af en toe. Typen is makkelijker dan praten, dus misschien is er alleen ‘op papier’ en klik. - Maak geen afspraak als het niet goed voelt. - Als er geen klik is, merk je dat snel genoeg. Durf de afspraak na een drankje te beëindigen. De tijd dat de alleenstaande oudere de contactadvertenties doorspitte en een brief onder nummer verzond, is voorbij. De digitale snelweg is het middel waarmee singleNederland elkaar ontmoet. En dat geldt ook voor de senior die het alleen zijn zat is. Webmasters spelen daar handig op in. Een rondje Google levert legio datingsites voor ouderen op. Van seniorengeluk.nl en 55plusonline.nl tot datingsenioren.nl, allemaal internetpagina’s waar ouderen kennis maken met elkaar. Voor vriendschap of een relatie. Uit onderzoek blijkt dat het aantal 55-plussers dat aan internetdating doet, de afgelopen jaren is gestegen met maar liefst 39 procent. Velen vinden een fijne levensparter via internet en volgens onderzoekers zitten bij die succesverhalen juist veel oudere bezoekers. Dit omdat zij weten wat ze wel en niet zoeken in een partner en niet gefocust zijn op trouwen en kinderen krijgen. Zij nemen de tijd om iemand rustig te leren kennen en zoeken gerichter dan mensen tussen de twintig en dertig jaar. Een andere reden dat juist tussen senioren een mooie liefde opbloeit na een digitale ontmoeting, is dat ouderen eerlijker zijn op datingsites dan jongere online daters. Maar liefst tachtig procent van de mensen die lid zijn van een datingsite zet een leugentje in zijn of haar profiel. Met name over het gewicht, leeftijd en het al dan niet hebben van kinderen. Ouderen beginnen daar niet aan, die melden gewoon de waarheid. Zij hebben namelijk minder de behoefte om zichzelf te bewijzen en uiterlijk doet er in hun geval minder toe. Ook blijkt dat ouderen op internet vaak op zoek zijn naar vriendschap en dan speelt uiterlijk, geld en sociale status sowieso een ondergeschikte rol. Een mooie basis voor als de vriendschap later toch nog uitbloeit tot liefde…


Mode en comfort, dat gaat zeker samen!

Ben HoppenbrouwersKeukens, Aangepaste Keukens, Senioren Hulpmiddelen.

Wolky I Gabor I Durea I Footnotes I Ecco Piedi Nudi I Xsensible I Solidus Allen geschikt voor steunzolen!

Ben Hoppenbrouwers Keukens verkoopt al sinds ca. 10 jaar aangepaste keukens voor minder validen en ouderen in heel Nederland en Belgie. Vanwege de nieuwe situatie dat ouderen steeds meer op zichzelf worden aangewezen en het thuis blijven wonen door de overheid wordt gestimuleerd, heeft Ben Hoppenbrouwers besloten om het assortiment uit te breiden. Nieuw verkrijgbaar vanaf heden bij Ben Hoppenbrouwers Keukens te Zundert, allerlei handige hulpmiddelen voor senioren op het gebied van mobiliteit (rollators, wandelstokken, beschermkleding, autoaccessoires, etc.). Ook hulpmiddelen voor badkamer, keuken, huishouden, wonen en slapen, hobby en vrije tijd, gezondheid, moeder en kind, etc. zijn ruim aanwezig of op bestelling leverbaar. Keuze uit ca. 5000 artikelen. Gedurende de maanden september en oktober ontvangt iedere klant daarom bij aankoop 10 % introductiekorting op al deze artikelen. Kom dus vrijblijvend een kijkje nemen in onze showroom aan de Wildertsedijk 7 te Zundert (vlakbij de Aldi), en hopelijk kunnen wij wat voor U betekenen.

St. Janstraat 22 Sprundel Tel.: 0165-38 23 00

De schoenenspeciaalzaak en voor heel het gezin.

www.vanmeerschoenen.nl

Ben Hoppenbrouwers Keukens - Senioren Hulpmiddelen.

Hogestraat 3 Rijsbergen Tel.: 076-596 80 65

Wildertsedijk 7 4881 ET Zundert 076 597 3351 www.bhkeukens.nl info@bhkeukens.nl

Alles op gebied van mobiliteit en wooncomfort onder één dak. Nu ook in Zevenbergen!

Onze opening vieren we graag samen met u met veel voordeel tijdens onze openingsactieweken t/m 27 september! Gratis tas

Gratis scooterp—abicjk

Gratis 2 jaar wa verzekering

Bij aankoop van een Let’s Go Out rollator

t.w.v. € 189, n aankoop van ee scootmobiel*

Bij aankoop van een scootmobiel*

10 % korting Op wandsteunen uit de Cavere-lijn van Normbau

Kom vrijblijvend proefrijden met een scootmobiel of rollator op ons indoor oefenplein!

2ko0rtin%g

Op een accessoire bij aankoop van een relaxfauteuil

Campagneweg 1 Zevenbergen Telefoon 0168 330 331

Gratis 2e bedbodem

Bij aankoop van een Deron tweepersoonsbed**

Soms bent u met een beetje hulp al enorm geholpen. Zo zorgen we er met elkaar voor dat u zo comfortabel mogelijk kunt wonen en mobiel blijft. Bezoek onze 500m2 showroom en uniek indoor oefenplein of bel ons voor een persoonlijke afspraak. Stel gerust uw vraag. We helpen u graag! Openingstijden: ma t/m vr 09.30 - 18.00 uur. Zaterdag op afspraak.

Gratis adapter

Bij aankoop van een Omro n bloeddrukmet er

Stel uw wens voorop.

Vermelde aanbiedingen zijn geldig tijdens de openingsactieweken van t/m 27 september 2013. * Niet geldig in combinatie. ** Uitgezonderd hooglaag-carrier, geldt voor de laagst geprijsde bodem.


Zo lang mogelijk in je eigen huis wonen

Woonvoorzieningen bieden ouderen hulp bij dagelijkse dingen Woonboot Niet alleen â&#x20AC;&#x2DC;normaleâ&#x20AC;&#x2122; huur- of koopwoningen kunnen in aanmerking komen voor een woonvoorziening. Dat geldt ook voor ouderen die wonen in een stacaravan of woonboot, allebei met erkende stand- of ligplaats.

â&#x20AC;&#x2DC;Ouderdom komt met de gebrekenâ&#x20AC;&#x2122; is een gevleugelde uitspraak, maar ouder worden doen we allemaal het liefst gezond. Veel ouderen krijgen echter met het verstrijken der jaren lichamelijke problemen. Thuis blijven wonen is niet altijd makkelijk, maar wel zo fijn. Ook de overheid en zorginstanties propageren het langer thuis blijven wonen, vooral door mogelijkheden te bieden om dat te bewerkstelligen. DOOR PETER HOUTEPEN

Ouderen die ondanks hun beperking toch thuis willen blijven wonen, zullen dat huis moeten laten aanpassen. Je moet je bijvoorbeeld in een rolstoel kunnen blijven bewegen in huis en eventueel met rolstoel zelf naar het toilet kunnen of onder de douche. Om aanpassingen te laten maken in de woning vraag je bij de gemeente een zogenoemde woonvoorziening aan. Of dat een huur- of koopwoning is, maakt voor de toekenning niet uit.

Compenseren De woning waarin de oudere met een beperking wil blijven wonen moet bewoonbaar voor die persoon zijn. Gemeenten beschrijven dat als: â&#x20AC;&#x2DC;Een woonvoorziening wordt verstrekt om beperkingen bij het normale gebruik van de woning te compenserenâ&#x20AC;&#x2122;. Alle normale dingen, zoals bijvoorbeeld koken, slapen, douchen en naar het toilet gaan, moet de oudere zelf kunnen uitvoeren. Obstakels die dat verhinderen moeten door de woonvoorziening van de gemeente worden opgelost.

Kwaliteit De uitvoerenden van de woonvoorzieningen, de gemeenten, stellen als voorwaarde dat zij de â&#x20AC;&#x2DC;goedkoopst adequate oplossingâ&#x20AC;&#x2122; bieden. De aanpassing moet dus geschikt zijn voor het doel dat ermee moet worden bereikt - zoals zelfstandig naar het toilet kunnen gaan - maar ook willen ze de goedkoopste oplossing. Daarmee krijgt iemand niet per se de goedkoopste oplossing, want de gemeenten stellen ook eisen aan kwaliteit en moeten zich houden aan het bouwbesluit. Als het zo is dat duurdere voorziening op termijn goedkoper is omdat hij langer meegaat, zal daarvoor worden gekozen. Voor meer informatie over woonvoorzieningen kun je terecht bij je eigen gemeente.

Veel vraag naar goud

Goud verkopen kan mooi bedrag opleveren Veel mensen hebben thuis gouden sieraden liggen die ze niet meer dragen of waar ze zelfs niet meer naar omkijken. Dan is het wellicht een optie om uw gouden sieraden te verkopen. Dat kan afhankelijk van de hoeveelheid karaat en het gewicht een behoorlijk bedrag opleveren. DOOR MONIQUE JANSEN

De goudprijs verandert per dag. Wel is de goudprijs op dit moment wel vier keer zo hoog als tien jaar geleden. â&#x20AC;&#x153;De prijs is flink doorgeschotenâ&#x20AC;?, vertelt juwelier Frits van Leeuwen van Van Leeuwen Juweliers met verschillende vestigingen in onder meer Zeeland en West-Brabant. â&#x20AC;&#x153;Je weet niet of die ooit nog zo hoog komt te staan. We zien ook dat steeds meer mensen hun goud inleverenâ&#x20AC;?, vertelt Van Leeuwen. Voorwerpen die met name worden aangeboden zijn kettingen, armbanden, ringen, oorbellen, horloges, maar ook munten, gouden tanden, pennen en bestek komen voorbij.

Checken Momenteel zijn veel goudopkopers op de markt. Frits van Leeuwen raadt mensen aan die hun goud willen verkopen om de betreffende partij eerst te checken. Dat kan bijvoorbeeld door de website te bekijken. â&#x20AC;&#x153;Het is ook belangrijk dat mensen zich niet laten verleiden door de goudprijzen. Soms zijn ze gehecht aan een sieraad, dan raden wij aan om er nog eens over na te denken. Het kan ook zijn dat ze een erfstuk â&#x20AC;&#x201C;bijvoorbeeld een ouderwets sieraad van oma- niet meer dragen. Dan kun je het sieraad ook verkopen en er iets anders voor terugkopen wat je wel draagtâ&#x20AC;?, vertelt Van Leeuwen. Een nieuw juweel kan dan toch speciaal worden.

Mooi zakcentje Wie zeker weet dat hij zijn of haar goud wil verkopen kan daar een mooi zakcentje aan overhouden. Het is nu een goede tijd om te verkopen. â&#x20AC;&#x153;Een gemiddeld bedrag ligt al snel op vier- tot vijfhonderd euroâ&#x20AC;?, vertelt Van Leeuwen. Dit bedrag is natuurlijk wel afhankelijk van de hoeveelheid karaat en het gewicht. Een beschadiging is niet van invloed op de uiteindelijke prijs die iemand voor zijn of haar goud krijgt. Juist kapotte sieraden en voorwerpen zijn interessant om in te leveren â&#x20AC;&#x153;Goud kan zo een leuk appeltje voor de dorst opleverenâ&#x20AC;?, vindt Van Leeuwen.

 

 

5HYLHZV

,QNRRS 9HUSDQGLQJ

*28'=,/9(50817(1 *HGLSORPHHUGHGHOVPLGYRRUDOXZUHSDUDWLHZHUN *UDWLVWD[DWLH 

 (GLVRQSOHLQWH%UHGD&KU+X\JHQVVWUDDW

Edelmetaal Goud is een glimmend en geelkleurig edelmetaal. Het bijzondere aan goud is dat het edelmetaal nooit de glans kwijtraakt. Zo hebben veel gouden munten uit de Romeinse tijd nog steeds hun glans. De dichtheid van goud is 19,3 keer zo groot als water en drie maal zo groot als ijzer.

Goudgehaltes De hoeveelheid karaat in goud geeft de zuiverheid van het goud aan. In Nederland zijn er drie goudgehaltes: 14 karaats, 18 karaats, 20 karaats en 22 karaats. Goud is helemaal zuiver als het 24-karaats is. Goud wordt gedolven in speciale mijnen en op de bodem van rivieren. Dat gebeurt vooral in Zuid-Afrika, in de landen die ooit tot de Sovjet-Unie behoorden, Canada en in de Verenigde Staten.


Relaxfauteuils met opstahulp nu in 3 maten

Uitgevoerd in kwaliteitsleder met 3 jaar garantie. Tegen een aantrekkelijke prijs. De verscheidene maten zijn in zithoogte en zitbreedte oplopend. Dus voor ieder de juiste maat. Onze elektrisch verstelbare fauteuils in leder en gedeelte kunstleder zijn al leverbaar vanaf € 895,00 incl. opstahulp.

SENIORENLEDIKANTEN UIT VOORRAAD LEVERBAAR! De zit & slaapcomfort specialist voor senioren

Molenstraat 48 | Zevenbergen | Tel: 0168-324313

R A A J 45 leum ! jubi

Karpetten op maat : veel keus , niet duur !

www.vreugdemeubelen.nl

wilt u ook zo’n prachtige PVC-vloer ? kom kijken naar onze brede collecties ! een greep uit onze

Speciale acties: 15 % korting op alle dekbedovertrekken

compleet slaapcomfort !

wij hebben de tafel die u zoekt ! elke kleur, maat en afwerking die u wenst ! van klein keukentafeltje tot mega-kloostertafel evt. met schuifsysteem of aanlegblad(en)

opruiming diverse showmodellen tot 70 % korting !

2,5 + 2 zits LEDER van € 2345

nú € 1995

relaxfauteuil in lederlook

van € 499 nú € 398

WONEN SLAPEN VLOEREN

bij aankoop van een bankstel of eethoek een karpet kado !

vraag ook naar ons

maatwerkprogramma !

* INRUIL MOGELIJK * TAPIJT VINYL LAMINAAT PVC MATRASSEN * BESTE SERVICE * SNELLE LEVERING * TRAP STOFFEREN NERGENS GOEDKOPER ! * MAATWERK MEUBELEN , ALLES KAN ! * FYSIOTHERAPEUT AANWEZIG VOOR DESKUNDIG ZIT- / LIGADVIES

Bosschendijk 189 , 4731 DD Oudenbosch telefoon: 0165 - 312615 Zon- en feestdagen gesloten Maandag gesloten Dinsdag t/m Donderdag 8.00 - 18.00 uur Vrijdag 8.00 - 21.00 uur Zaterdag 8.30 - 17.00 uur


Zelf kracht uitoefenen onnodig

Makkelijker opstaan met de sta-op-stoel Iedereen wil graag oud worden, maar soms brengt oud zijn ook beperkingen met zich mee. Het lopen kan minder soepel gaan, terwijl ook opstaan een groot probleem kan zijn. De sta-op-stoel ondersteunt veel senioren bij het opstaan en geeft hen net dat zetje wat ze nodig hebben om overeind te komen. DOOR PETER HOUTEPEN

voorkomt het in de stoel ‘ploffen’. De persoon gaat, met de stoel in de hoogste stand, zitten en laat door middel van de elektromotor de stoel weer zakken naar de grond. Zelf kracht uitoefenen is niet nodig en op die manier wordt het lichaam ontzien.

Indicatie Je kunt het natuurlijk jezelf zo moeilijk maken als je zelf wilt, maar een sta-op-stoel maakt het leven voor veel senioren vaak makkelijker. De aanschaf van de stoel is voor veel senioren een drempel, ze schamen zich er soms een beetje voor, maar eenmaal die schaamte voorbij blijkt de sta-op-stoel een handig hulpmiddel.

Elektromotor Een sta-op-stoel komt middels het gebruik van een elektromotor omhoog en kantelt de persoon als het ware voorover, zodat opstaan eenvoudig is. Behalve opstaan kan de persoon zo ook geholpen worden met gaan zitten; het

Veel gebruikers van een sta-op-stoel vallen onder de noemer ‘veelzitter’. Zij brengen door fysieke klachten noodgedwongen een steeds groter deel van de dag zittend door. Deze groep gebruikers bestaat overigens niet alleen uit senioren, maar ook uit gehandicapten. Tot bijna vier jaar geleden viel de sta-op-stoel in binnen het verzekerd pakket van de zorgverzekering, hetgeen inhield dat iedereen met een sta-op-probleem vanuit geldende wet- en regelgeving een sta-op stoel in bruikleen of eigendom verstrekt kon krijgen door zijn of haar zorgverzekeraar. Toenmalig minister Ab Klink besloot echter de wet zodanig te veranderen dat nog slechts ‘aan functiebeperking aangepaste’ stoelen verstrekt worden. Uitsluitend

Colofon

een opstaprobleem is onvoldoende indicatie voor verstrekking. Indien er sprake is van een sta-op probleem gecombineerd met andere zitproblemen die niet in een standaardstoel op te vangen zijn, zoals decubitus (een aandoening die het gevolg is van doorliggen) of beperkte rompbalans, dan valt de sta-op stoel met extra aanpassingen wél onder de regeling hulpmiddelen.

Oplage 58.000 exemplaren

Opmaak en vormgeving

Senioren special is een uitgave van

Redactie en foto’s Peter Houtepen; Addo Sprangers;

Ilona Broos; Jan Bastiaenen

Uitgeverij de Bode

Monique Jansen; Ria van Meir; Vera de Geus

Druk

Bredaseweg 26, 4881 DE Zundert, Nederland.

Acquisitie

Drukkerij Vorsselmans Zundert, tel. 076 5998111

Tel. +31 (0) 76 599 81 11. Fax +31 (0) 76 599 81 99

Lauran Mol; John van Aert; Jolanda den Haring;

Verspreiding

www.internetbode.nl

Bart van Bergen

Axender Roosendaal, Vaartveld 14 Roosendaal

Steeds vaker budgetuitvaarten De laatste jaren kiezen nabestaanden steeds vaker voor een eenvoudige, goedkopere uitvaart. Soms gebeurt dat vanwege financiële redenen, maar vaak ook omdat de overledene dat zelf vooraf heeft aangegeven in zijn of haar wilsbeschikking. Een goedkope budgetuitvaart is een eenvoudige uitvaart zonder algemeen afscheid en condoleance. De crematie of begrafenis vindt plaats zonder aanwezigheid van familie of bekenden. De uitvaartverzorger zal

u vragen het afgesproken bedrag af te rekenen voor de dag van de uitvaart plaatsvindt. Een uitgebreide budgetuitvaart is de ‘uitvaart in besloten kring’. U bent dan wel in de gelegenheid om een korte afscheidsdienst te houden, eventueel met een kopje koffie. Zo’n afscheid kan dan ook plaatsvinden in de avonduren. Uitvaartverzorging Jack Mathijssen in Rijsbergen verzorgt budgetuitvaarten in de regio West-Brabant, vanuit

‘Het Afscheidshuis’ in Rijsbergen. (voormalig Gemeentehuis). Ook als u elders bent verzekerd is het mogelijk te kiezen voor een budgetuitvaart. Het verzekerd bedrag kunt u namelijk zelf opvragen bij de verzekeraar.

Uitvaartverzorging Jack Mathijssen St. Bavostraat 36, 4891 CJ Rijsbergen. Telefoon: 076-5963698 / 06-13185863. www.jackmathijssen.nl

Goedkoop meubelen in voormalige campingzaak

‘Wooncenter Roosendaal’ opent Outlet in Zegge

Het nieuwe onderkomen van Meubel OUTLET Roosendaal.

FOTO ROEL DE HAAN

ZEGGE – Als je komend vanuit de richting Breda via de A58 Roosendaal binnenrijdt, vormen de net buiten de bebouwde kom aan de rechterkant gelegen hallen waarin voorheen Campingzaak V&S onderdak vond, een markant herkenningspunt. Sinds kort is in één van de hallen ‘Meubel OUTLET Roosendaal’ gevestigd. ‘Ons officiële adres is Rijksweg-Noord 28 in Zegge”, vertelt Outlet-eigenaar Geert Harmsen, “maar als je dat intikt weten veel navigatiesystemen zich geen raad met dat adres.”

aan de Gastelseweg gevestigde bedrijf ‘Wooncenter Roosendaal’. “We merken de laatste jaren dat er steeds meer belangstelling is voor kwalitatief goede en goedkope meubels,” zegt Harmsen. “Dat zal te maken hebben met de moeilijke economische tijden, maar het hergebruiken van tweedehands spullen is ook een vorm van duurzaamheid en dus milieuvriendelijk. Komt nog bij dat er bij ons heel leuke spullen zijn te vinden. Daarom hebben we onze activiteiten uitgebreid naar deze hal. Van hieruit verkopen we voortaan zowel nieuwe als tweedehands meubels.”

DOOR ROEL DE HAAN

Nieuw De nieuwe meubels, variërend van bankstellen, tafels en kasten tot slaapkamerameublementen, bestaan uit eenmalige fabriekspartijen. ‘Eenmalig’ betekent dat de klant koopt wat er in de hal voorradig is. “Dat betekent een snelle levering en het scheelt ook nog eens zo’n veer-

Samen met zijn compagnon Fred van der Pennen begon Harmsen 31 jaar geleden met de verkoop van tweedehands meubels. In de loop van de jaren gingen ze steeds meer nieuwe meubels te verkopen. Dat gebeurt vanuit hun

Meubel OUTLET Roosendaal, Rijksweg-Noord 28, Zegge, 0626744845, www. meubeloutletroosendaal.nl

tig tot zestig procent op de oorspronkelijke verkoopprijs”, stelt Harmsen. “Wie een keuze wil in de uitvoering van een meubel, bijvoorbeeld een andere kleur bekleding op een bank, kan in onze zaak op de Gastelseweg terecht, maar je bent dan uiteraard wel wat duurder uit.” Tweedehands De uitbreiding naar de hal werd ook ingegeven door de wens de tweedehands meubels beter te kunnen etaleren. “We hebben daar op de Gastelseweg wat te weinig ruimte voor. In de korte tijd dat we hier actief zijn, hebben we gemerkt dat er veel belangstelling is voor tweedehands spullen. Mensen kunnen hier heel goedkoop meubelen kopen. We verkopen alleen kwalitatief goede spullen, die er netjes uitzien. Dus voor heel veel mensen is hier iets van hun gading te vinden.” Daarvoor kunt u terecht tijdens de openingsuren van dinsdag tot en met zaterdag van 10:00 - 17:00 uur.


R AG BE ND TEM ND ZOSEP PE O 29 GE

GRATIS testen op een Kom

elektrische fiets Voor een ruime keuze elektrische fietsen en goede service Fietsen, Bromfietsen, Scooters Molenstraat 123 Fijnaart T 462638 www.sweererijwielen.nl

Gratis kennismaken met Golfpark De Turfvaert, u bent van harte welkom!

Bisschopsmolenstraat 104, 4876 AP Etten-Leur, T. 076 5020050, www.vanderveekenfietsen.nl VOOR MEER INFORMATIE OVER DE KENNISMAKING EN OM IN TE SCHRIJVEN, KIJK OP ONZE WEBSITE: www.deturfvaert.nl/gratiskennismaken-senioren

Golfpark De Turfvaert Goed, grillig, gezellig, genieten!

Golfpark De Turfvaert heeft ook de beschikking over vergader- en presentatieruimtes en is gelegen op korte afstand van zowel Breda, Etten-Leur, Roosendaal als Antwerpen www.deturfvaert.nl - info@deturfvaert.nl

Zwart Moerken 12 - Rijsbergen - 076-5968354

DEMO MODELLEN VAN: BATAVUS FLYER GAZELLE GIANT RIH SPARTA


Lange afstanden makkelijk overbruggen met e-bike

Nooit meer tegenwind op de elektrische fiets De elektrische fiets blijft onverminderd populair. Tegenwoordig rijden mensen in alle leeftijdsklassen op de e-bike. De elektrische fiets vormt steeds vaker een goed alternatief voor de snorfiets. Dankzij de trapondersteuning hebben fietsers op dit vervoermiddel nooit meer last van tegenwind. DOOR MONIQUE JANSEN

Lange afstanden kunnen op de e-bike veel makkelijker worden overbrugd. De motor in de fiets zorgt voor een trapondersteuning tot maximaal 25 kilometer per uur. De elektrische fiets is geschikt voor woon-werkverkeer en zorgt ervoor dat u zonder veel inspanning snel op de plaats van bestemming bent. Daarnaast is de e-bike ook een heel milieuvriendelijk vervoermiddel.

Kentekenbewijs Berijders van een snorfiets zijn verplicht om een rijbewijs te halen, maar dat is voor de elektrische fiets overbodig. De e-bike heeft ook geen kentekenbewijs nodig. Elektrische fietsen zijn te koop in de prijsklasse van 800 tot 3.000 euro. De prijs is afhankelijk van onder meer het merk, de accu en de accessoires. Er zijn ook e-bikes te koop met een gps-systeem, waardoor verdwalen nooit meer voorkomt.

Fietskeuze Hoe om te gaan met de accu De accu vormt het belangrijkste onderdeel van de fiets. Door de accu goed te gebruiken, zorgt u ervoor dat de accu langer meegaat. De allereerste oplaadbeurten zijn het meest cruciaal. De batterijen komen op hun maximale kracht na een ongeveer vijf keer opladen. Het is dan ook belangrijk de accu de eerste keren helemaal op te laden. Na een rit met de fietstocht is het beter de accu eerst even te laten afkoelen, voordat u hem weer in stopcontact stopt. Opladen gebeurt het beste op kamertemperatuur. Als de elektrische fiets een paar maanden stilstaat, is het aan te bevelen de accu op een droge en koele plaats op te bergen en hem ongeveer één keer in de twee maanden op te laden.

Het uitzoeken van de juiste fiets begint met het maken van een proefrit. De Fietsersbond adviseert een e-bike te kopen bij een goede rijwielhandel of dealer. Het is aan te raden om op te letten wanneer de trapondersteuning begint. Bij sommige fietsen start de ondersteuning pas als u een paar keer de pedalen heeft rondgetrapt. Net als bij het kopen van een gewone tweewieler is het belangrijk om te bepalen welk frame het beste is voor zithouding en comfort. Dat geldt ook voor het zadel en de materiaalkeuze van de fiets. E-bikes zijn te koop in lichtere en zwaardere varianten. Ook bestaan er elektrische fietsen met een afneembare accu en vastzittende accu’s. Een rijwiel met een afneembare accu is handig op vakantie. De accu kan dan bijvoorbeeld in de hotelkamer worden opgeladen.

Goed voor de portemonnee Een elektrische fiets is ook goed voor de portemonnee. Wie de fiets vaak gebruikt in plaats van de auto, bespaart jaarlijks ongeveer 200 euro op brandstofkosten. Met de meeste e-bikes kunt u gemakkelijk veertig tot vijftig kilometer fietsen, zonder dat de accu tussentijds moet worden opgeladen. Veel fietsen halen inmiddels makkelijk honderd kilometer zonder tussentijds op te laden. Daarnaast kent Nederland een groot netwerk van openbare netwerken waar u de fiets ‘aan het infuus kunt leggen’. Veel fabrikanten verkopen ook snelladers waardoor een fiets binnen een paar uur weer helemaal is opgeladen.


WONEN SLAPEN VLOEREN

Handelsweg 5 (076) 5015967 & Bosschendijk 189 | Oudenbosch | tel 0165-312615 | www.vreugdemeubelen.nl

Het is weer tijd voor extra VREUGDE bij Vreugde Meubelen Oudenbosch: Zij bestaan alweer 45 jaar!

Niet te vergeten: de vloeren van Vreugde Meubelen, duizelingwekkend veel keus in tapijt, vinyl, laminaat en PVC! Alles vakkundig gestoffeerd door eigen stoffeerders!

Kia 20 jaar in Nederland. Kia Venga 20th Anniversary

Nu met gratis af-fabriek full map navigatiesysteem met achteruitrijcamera

1.4 CVVT

Nu tijdelijk 䪦 18.995,-

Uw klantvoordeel 䪦 1.595,-

B | netto bijtelling v.a. 䪦 149,- /mnd* | Kia Venga v.a. 䪦 16.995,-

Autobedrijf Romme B.V. Etten-Leur Autobedrijf Romme B.V. Hoeven Autobedrijf Romme B.V. Roosendaal Autobedrijf van Dueren den Hollander B.V. Autobedrijf Bogers

Vosdonk 43 Brede Molenweg 6 Belder 41 Steenpad 9 Steenspil 36

Etten-leur Hoeven Roosendaal Willemstad (nb) Halsteren

www.kia-ettenleur.nl www.kia-hoeven.nl www.kia-roosendaal.nl www.kia-willemstad.nl www.kia-halsteren.nl

Gem. verbruik: 4,3 – 6,5 l/100km, 23,3 - 15,4 km/l. CO2-uitstoot: 114 – 154 g/km. Actievoorwaarden: Deze actie is geldig voor een Kia Venga 20th Anniversary met aankoopdatum t/m 14 oktober 2013 en uiterste registratiedatum van 31 oktober 2013. Genoemde actie geldt, tenzij anders vermeld, niet in combinatie met andere acties en zolang de voorraad strekt. Genoemde verkoopprijs is inclusief BTW/BPM, exclusief kosten rijklaarmaken, afleverpakket, brandstof, leges en recyclingbijdrage, metallic lak en optionele lakbescherming. Getoond model kan afwijken van de beschreven uitvoering. *Genoemd bijtellingsbedrag is afhankelijk van datum van registratie. Genoemd energielabel en vanaf netto bijtellingsbedrag (per maand) zijn per model gebaseerd op de uitvoering met het laagste bijtellingspercentage en altijd gebaseerd op 42% inkomstenbelasting. Voor een compleet overzicht met de bijtellingspercentages per model en welke modellen vrijgesteld zijn van wegenbelasting zie kia.com. Wijzigingen en drukfouten voorbehouden. Informeer voor de complete actievoorwaarden bij uw Kia-dealer.

Verschillende klantvriendelijke acties zullen de revue passeren tijdens dit jubileum, met name leuke kortingen op een scala aan artikelen. Omdat Vreugde Meubelen altijd bezig is met het vernieuwen en actualiseren van het assortiment zijn verschillende showroommodellen nu extra scherp geprijsd. Het huidige Vreugde Meubelen is een bedrijf dat met een enthousiast team flink aan de weg timmert. Vele klanten komen altijd weer terug bij Vreugde Meubelen. Omdat men weet dat kwalitatief de beste meubelen van uw huis een thuis maakt. Dat het dan niet duur hoeft te zijn bewijst Vreugde Meubelen met prijzen die een stuk lager zijn dan elders. Het assortiment van Vreugde Meubelen omvat heel veel verschillende woonprogramma’s, (hoek-)bankstellen, relaxfauteuils, tafels en stoelen. Dit alles in uiteenlopende stijlen! Ook voor een goede nachtrust bent u bij Vreugde Meubelen aan het goede adres. Het belang van een goed matras wordt nog wel eens onderschat, daarom is het zeker de moeite om wat verschillende uit te komen proberen.

Bij inlevering van deze bon en geldig t/m 31 dec. 2013


Veilig en vertrouwd uw schoonheid in goede handen

Goedgekeurd

*HFHUWLȴFHHUG

PERMANENTE MAKE UP (PMU) Al meer dan 10 jaar de mooiste resultaten, altijd naar uw wens! (Blijft 2 - 3 jaar zitten, alle gewenste kleuren en vormen mogelijk) WEGENS GROOT SUCCES IS ONZE ACTIE VERLENGD! Wilt u meer informatie of voor en na foto’s zien? Neem dan vrijblijvend contact met ons op of bezoek onze website (www.nawodcreations.nl)!

dinsdag t/m zaterdag 12.00 - 14.00 uur KORTING TOT WEL 60%

ONGEWENSTE TATOEAGE EN PMU VERWIJDEREN (NA INTAKEGESPREK)

Tekent u nog steeds zelf dagelijks uw wenkbrauwen?!3 gangen voor € 9,75 diëten mogelijk (op aanvraag)

Eyeliners: Strak aangebracht. Fijn tot dik mogelijk.

Verdere informatie: 076 - 596 80 30

www.detijdrijsbergen.nl

Hair strokes. Haartje voor haartje aangebracht met een mooi en natuurlijk resultaat

Voor

senior maaltijden

Bovenkant tot binnenkant ooghoek mogelijk Eyeliner onder dun van € 150 voor € 50 Boven en onder dun van € 300 voor € 125 Voor meer maten, kortingen en prijs of informatie. Bezoek onze website

Na

van € 225 voor € 100

Priyamalie Ramkisoensing (Priya) *HGLSORPHHUGHHQJHNZDOLȴFHHUGHVFKRRQKHLGVVSHFLDOVWH met tien jaar ervaring. Permanente make up specialiste. Onze adressen (alleen op afspraak)

Bergen op Zoom

Korenbeursstraat 36 4611 PW Bergen op Zoom

Breda

Keizerstraat 44 4811 HL Breda

 

0164 26 55 90 06 12 84 68 33 priyanawod@hotmail.com www.nawodcreations.nl

Zoekt u een gezondheidspraktijk in Etten-Leur of Breda? www.danergia.nl 06 52 27 30 13

Nieuwe trend: hulpmiddelen mogen gezien worden Een rollator in roze of felblauw, een scootmobiel met de looks van een stoere motor of antracietkleurige wandbeugels . Het zijn slechts enkele voorbeelden van de nieuwe kijk op hulpmiddelen. Waar in het verleden de keuze beperkt was, heeft de consument vandaag de dag de keuze uit een rijk assortiment hulpmiddelen die ook nog eens gezien mogen worden. Er is dan ook een trend waarneembaar dat mensen kiezen voor mooie spullen, waarmee hun huis een leven lang mooi en comfortabel blijft. De tijd dat hulpmiddelen alleen functioneel waren, ligt gelukkig achter ons. Steeds meer hulpmiddelen hebben een uiterlijk dat gezien mag worden. Goede voorbeelStelComfort Campagneweg 1 Zevenbergen, 0168-331302,

www.stelcomfort.nl

den daarvan zijn bijvoorbeeld te vinden bij StelComfort in Zevenbergen. Wandsteunen en accessoires die passen bij een fraai ingerichte badkamer. Bijvoorbeeld in RVS, modern grijs of stijlvol antraciet.

Investeer in een gezond leven Hetzelfde geldt bij de aanschaf van een heerlijke fauteuil. Gemiddeld kijken we in Nederland ruim 3 uur per dag televisie. Helaas niet altijd op de beste manier voor ons lichaam. Een goede stoel is dan eigenlijk ook een logische keuze. En al helemaal een stoel die op uw maat is gemaakt. Van modern tot klassiek, in leer of stof. De mogelijkheden zijn legio. En met de ingebouwde sta-opfunctie bent u al klaar voor de toekomst. Ook al duurt dat misschien nog lang.

Droog oefenen Aan de Campagneweg 1 in Zevenbergen vind je in de 500 m2 grote showroom van StelComfort niet alleen

Testrijden op oefenparcours moderne en stijlvolle producten die het leven aangenaam maken. Er is ook een heus indoor oefenplein van meer dan 100 m2 beschikbaar voor het testrijden met scootmobielen en rollators. En ook daarvoor geldt: ze zijn alles, behalve saai.

De juiste diagnostiek is de eerste stap in het succesvol verhelpen van klachten Het gebruik van echografie van het bewegingsapparaat, oftewel musculoskeletal ultrasound (MSU), binnen de fysiotherapie wint de laatste jaren steeds meer aan populariteit. Dit is niet vreemd, want de fysiotherapeut is in staat om de juiste diagnose te stellen en daar de behandeling op af te stemmen. Bij Axis, de fysiospecialisten zagen ze als een van de eerste fysiotherapeuten de meerwaarde van echobeelden bij het stellen van de juiste diagnose. Al jarenlang is het maken van een echo onderdeel van de fysiotherapie bij Axis. In alle 3 de hoofdlocaties van de praktijk zijn er specialisten, die speciale opleiding hebben afgerond en als die er niet uitkomen kunnen ze gebruik maken van MSU diagnostiek en advies, een bedrijf gespecialiseerd in het maken van echobeelden, het verzamelen van data en opleiden van fysiotherapeuten tot MSU specialist. MSU wordt gebruikt om de kwaliteit van spieren, pezen, kapsel, banden en soms ook zenuwen en bloedvaten in met name armen en benen in beeld te brengen en te beoordelen op bijv. kwaliteit, vorm en functie. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat de testen, die voorhanden zijn om regio’s in het lichaam te onderzoeken, van matige tot onvoldoende kwaliteit zijn om een juiste diagnose te formuleren. Vals positieve bevindingen komen veel voor en het is daarom van groot belang deze ruis, in zoverre dat mogelijk is, te onderdrukken. MSU blijkt hiervoor een zeer valide onderzoeksinstrument te zijn. Door de combinatie van klinisch onderzoek, het (dynamisch) gebruik van MSU en de kennis van de functionele bewegingsleer is MSU een domein dat bij voorkeur binnen de fysiotherapie uitgevoerd wordt. Het

juist bedrijven van MSU is een belangrijke stap naar “evidence based physiotherapy” Het gebruik van MSU binnen fysiotherapeutisch handelen biedt zeer veel voordelen: Het onderzoek is voor de patiënt niet belastend, snel, de patiënt krijgt een beter beeld van de klacht, een nauwkeurigere diagnose en prognose kan worden gesteld, de vooruitgang kan gemeten worden en de behandeling kan beter op de klacht afgestemd worden. Een ander belangrijk voordeel van MSU is de mogelijkheid tot het verrichten van dynamisch onderzoek; onderzoek terwijl de patiënt een beweging in een gewricht maakt, dit in tegenstelling tot röntgenopnames en MRI welke slechts statische beelden opleveren. Tijdens een ultrasound onderzoek kan de patiënt actief participeren door aan te geven wanneer en bij welke beweging de klachten toe of afnemen. De behandelaar kan dan direct een relatie leggen tussen de klacht en de beelden welke hij ziet. Welke diagnose kan o.a. gesteld worden? Rupturen; Ontsteking; Vochtophopingen; Cysten; Verkalkingen; Hielspoor; Slijmbeursontsteking

Axis - Organisatie voor Vitaliteit en Welzijn | Vitaliteit begint bij Axis! www.axissport.nl Nassaulaan 2 Etten-Leur, 076-5041300 | Hertenlaan 4 Hoeven, 0165-502852 Dr. Schaepmanlaan 9 Roosendaal, 0165-399800


M EN COODE MFOR

T

PMC Halderberge brengt u in beweging Donderdag 17 oktober: My Walker-Dag in Zundert. Uitleg over de comfort-schoen van stretch-leder. Aanmelden voor deze dag via info@dubbeldmodeschoenen.nl

PMC Halderberge heeft speciale beweegprogrammaâ&#x20AC;&#x2122;s voor mensen met: UĂ&#x160;Ă&#x20AC;Ă&#x152;Ă&#x20AC;Â&#x153;Ă&#x192;iĂ&#x160;­}iĂ&#x153;Ă&#x20AC;Â&#x2C6;VÂ&#x2026;Ă&#x152;Ă&#x192;Ă&#x192;Â?Â&#x2C6;Â?Ă&#x152;>}iÂŽ UĂ&#x160; "* Ă&#x160;­Â?Â&#x153;Â&#x2DC;}>>Â&#x2DC;`Â&#x153;iÂ&#x2DC;Â&#x2C6;Â&#x2DC;}iÂ&#x2DC;ÂŽ UĂ&#x160; Â&#x2C6;>LiĂ&#x152;iĂ&#x192;Ă&#x160;­Ă&#x192;Ă&#x2022;Â&#x2C6;Â&#x17D;iĂ&#x20AC;âÂ&#x2C6;iÂ&#x17D;Ă&#x152;iÂŽ UĂ&#x160;>Ă&#x20AC;Ă&#x152;>>Â&#x2DC;`Â&#x153;iÂ&#x2DC;Â&#x2C6;Â&#x2DC;}iÂ&#x2DC; "Â&#x2DC;âiĂ&#x160;LiĂ&#x153;ii}ÂŤĂ&#x20AC;Â&#x153;}Ă&#x20AC;>Â&#x201C;Â&#x201C;>½Ă&#x192;Ă&#x160;âÂ&#x2C6;Â?Â&#x2DC;Ă&#x160;}Â&#x153;i`}iÂ&#x17D;iĂ&#x2022;Ă&#x20AC;`Ă&#x160;`Â&#x153;Â&#x153;Ă&#x20AC;Ă&#x160;Â&#x2026;iĂ&#x152;Ă&#x160;Â&#x153;Â&#x2DC;Â&#x2C6;Â&#x2DC;Â&#x17D;Â?Â&#x2C6;Â?Â&#x17D;Ă&#x160; i`iĂ&#x20AC;Â?>Â&#x2DC;`Ă&#x192;Ă&#x160; iÂ&#x2DC;Â&#x153;Â&#x153;Ă&#x152;Ă&#x192;VÂ&#x2026;>ÂŤĂ&#x160;Ă&#x203A;Â&#x153;Â&#x153;Ă&#x20AC;Ă&#x160;Ă&#x17E;Ă&#x192;Â&#x2C6;Â&#x153;Ă&#x152;Â&#x2026;iĂ&#x20AC;>ÂŤÂ&#x2C6;iĂ&#x160;­ ÂŽĂ&#x160;iÂ&#x2DC;Ă&#x160;Ă&#x153;Â&#x153;Ă&#x20AC;`iÂ&#x2DC;Ă&#x160;Â&#x153;Â&#x2DC;`iĂ&#x20AC;Ă&#x160;LiÂŤ>>Â?`iĂ&#x160;Ă&#x203A;Â&#x153;Â&#x153;Ă&#x20AC;Ă&#x153;>>Ă&#x20AC;`iÂ&#x2DC;Ă&#x160; Ă&#x203A;iĂ&#x20AC;}Â&#x153;i`Ă&#x160;`Â&#x153;Â&#x153;Ă&#x20AC;Ă&#x160;Ă&#x2022;Ă&#x153;Ă&#x160;âÂ&#x153;Ă&#x20AC;}Ă&#x203A;iĂ&#x20AC;âiÂ&#x17D;iĂ&#x20AC;>>Ă&#x20AC;° Voor meer informatie: kijk op de website of neem gerust contact op via telefoon of e-mail.

www.pmc-halderberge.nl

info@pmc-halderberge.nl fysiotherapie (0165) 313 166 Bosschendijk 165b | 4731 DD Oudenbosch

Gezond ouder worden met Axis, de fysiospecialist! Natuurlijk sta je liever niet stil bij de ziekten en kwalen die je op latere leeftijd zou kunnen krijgen â&#x20AC;&#x201C; logisch! Maar ouder worden betekent helaas ook geconfronteerd worden met een minder goed functionerend lichaam. Veel klachten zijn echter te voorkomen of zijn door vroegtijdig te signaleren makkelijk op te lossen. Axis, de fysiospecialist heeft therapeuten met jarenlange ervaring in huis om u daarbij te helpen.

Last van uw achillespezen, knieĂŤn of heupen? Laat een gratis digitale scan van uw voeten maken door onze podoloog. Hij heeft tijd voor u vrijgemaakt op: sMAANDAGSEPTEMBER UURIN(OEVEN sVRIJDAGSEPTEMBER UURIN%TTEN ,EUR sMAANDAGSEPTEMBER UURIN(OEVEN sWOENSDAGOKTOBER UURIN2OOSENDAAL

Loopt u al langer met klachten en komt u er maar niet vanaf? Onze fysiospecialisten staan voor u klaar voor een gratis fysiocheck op: sDINSDAGSEPTEMBER UURIN%TTEN ,EUR sDONDERDAGSEPTEMBER UURIN2OOSENDAAL sDINSDAGOKTOBER UURIN2OOSENDAAL sDONDERDAGOKTOBER UURIN%TTEN ,EUR

Heeft u: Knie problemen? Schouderklachten? Pijn aan gewrichten? Speciaal voor u huurt Axis de specialisten van MSU Diagnostiek & Advies in. $OORMIDDELVANECHOGRAlESTELLENZEDEJUISTEDIAGNOSE%RVAARWAAROMWIJAL JARENLANGMETSUCCESBEHANDELENENKOMOPONDERSTAANDETIJDENNAARONZEPRAKTIJK voor een gratis echoconsult: sMAANDAGSEPTEMBER UURIN%TTEN ,EUR sDONDERDAGSEPTEMBER UURIN(OEVEN sVRIJDAGSEPTEMBER UURIN(OEVEN sWOENSDAGOKTOBER UURIN(OEVEN

(_PZKLM`ZPVZWLJPHSPZ[LU www.fysiospecialisten.nl

Axis Etten-Leur .ASSAULAAN 

Axis Hoeven (ERTENLAAN 

Axis Roosendaal $R3CHAEPMANLAAN 

Bent u slecht ter been, of niet in de gelegenheid naar onze praktijk te komen? "ELGERUST WIJBEHANDELENOOKAANHUISENBIEDENEEN HAAL ENBRENGSERVICE%RISALTIJDEENPASSENDEOPLOSSING


Fit boven de vijftig Als bewegen voor één doelgroep van belang is, dan is het wel voor senioren. Juist wanneer u wat ouder wordt, profiteert uw lichaam van extra beweging. Een goede conditie houdt u stevig te been en aandoeningen zoals een hartinfarct, suikerziekte en rugklachten op afstand. Bovendien werkt u op een ontspannen manier aan uw sociale contacten. Dus trek de wandelschoenen aan of stap op de fiets en kom in beweging! DOOR RIA VAN MEIR

Beweegtips - Sport op een vast moment en plan dat in in uw agenda. - Neem altijd de trap in plaats van de lift - Pak eens wat vaker de fiets of ga te voet. - Zet uw auto een eindje van de bestemming af, zodat u het laatste eindje moet lopen - Dol eens een middagje met uw kleinkinderen - Klussen in huis is ook bewegen. Lap bijvoorbeeld de ramen of ruim de zolder op. Een opgeruimd huis, betekent een opgeruimd hoofd. - Met tweeën sporten is altijd leuker dan alleen. Sluit u aan bij een vereniging of neem uw partner, beste vriend of buurman mee. - Een stappenteller motiveert u om net dat extra ommetje te maken.

Ook ouderen gevoelig voor brillenmode

Senior wordt steeds moderner

Een stoere of hippe bril is allang niet meer alleen voor de jeugd weggelegd. Ook senioren wagen zich in toenemende mate aan gewaagde en opvallende modellen. DOOR ADDO SPRANGERS Dat de tijd van het karakterloze ‘ziekenfondsbrilletje’ alweer enkele decennia achter ons ligt is een understatement. De brildragers van vandaag gaan voor hip, cool en vet, hoe je dat ook het liefst zou willen omschrijven. De senioren vormen hierop beslist geen uitzondering, zo leert navraag in de wereld van de opticiens. Droegen senioren vroeger bijna standaard een goud- of zilverkleurig metalen montuur, tegenwoordig hebben de opticiens deze modellen al bijna niet meer in de collectie. Senioren gedragen zich steeds moderner en actiever en die houding is terug te zien in de keuze van de bril.

Stromingen De eigen persoonlijkheid van de brildrager speelt daarbij natuurlijk een belangrijke rol, maar feit is dat opvallend vaak voor een opvallend montuur wordt gegaan. In zo’n zeventig procent van de gevallen is dit een wat forser montuur van kunststof. Qua aanzicht is een dergelijk montuur wat zwaarder, maar het oogt meteen ook iets stoerder. Momenteel is er een trend waarneembaar naar de jaren ’50 en ’60, waarbij modellen uit die tijd in een nieuw jasje zijn gestoken. Geen pure retro dus, maar modellen als het vlinderbrilletje met een modern karakter. Warme tinten, zoals bruin en roodbruin, genieten een hoge populariteit, al doen deze kleuren het eigenlijk altijd al goed. De laatste jaren vinden rechthoekige monturen gretig aftrek. Op dit moment echter lijkt er een verschuiving naar de wat rondere vormen gaande, al is daarbij dan weer geen rol weggelegd voor het ovale montuur. Was twintig jaren geleden een bepaalde trend bepalend voor het gehele modebeeld, tegenwoordig bestaan meerdere stromingen naast elkaar en volgen ze elkaar ook veel sneller op. Die wisselingen treffen ook de jaarlijkse zomer- en wintercollecties. Op het einde van de zomer verdwijnen de echte felle kleuren naar de achtergrond en blijken veel brildragers over te gaan op rustiger kleuren.

Dansen, yoga, golf, zwemmen, wandelen, tafeltennis, turnen, fitness. Ook wanneer u de vijftig ruimschoots gepasseerd bent, liggen er tal van mogelijke sporten voor u klaar. Belangrijk is dat u zich goed realiseert wat u lichaam nog wel en niet aankan. Naarmate u ouder wordt, neemt uw spiermassa af. Dat maakt de kans op een blessure groter. Laat die wetenschap u echter niet tegenhouden om een sportschool binnen te stappen. De meeste fitnesscentra bieden aparte programma’s voor ouderen. Door uw spieren juist te trainen, krijgen zij hun kracht weer terug, waardoor u langer fit en vitaal blijft. Goede warming-up en cooling-down zijn dan ook onmisbaar om blessures te voorkomen. Luister ook goed naar de signalen van u lichaam en neem wat vaker een rustpauze. Stop direct wanneer u pijn voelt in de hartstreek of buiten adem raakt en vraag uw sportcoach om advies.

Nordic Walking Sport u liever in de buitenlucht, ga dan eens lekker wandelen. U haalt niet alleen een frisse neus, maar geniet ook van het landschap om u heen. Via het wandelknooppuntennetwerk komt u op bijzondere plaatsen terecht. De laatste jaren is Nordic Walking ook enorm in opkomst. Daarbij worden twee skistokken gebruikt tijdens het wandelen. Doordat u ook actief uw armen in beweging brengt, profiteert uw hele lichaam van een blokje om. Zo ontlast u uw heupen en knieën, terwijl de spanning in uw nek en schouders vermindert. Deze vorm van bewegen biedt bovendien meer stabiliteit en verbetert uw coördinatie. Sluit u daarom aan bij een wandelclubje bij u in de buurt voor deze bijzondere wandelsport.

In balans Doet u het liever wat rustiger aan, verdiep u dan eens in de Oosterse sporten, zoals tai chi en yoga. Tai Chi is ideaal voor mensen die slecht te been zijn. De sport bestaat uit langzame en regelmatige bewegingen, die als doel hebben lichaam en geest met elkaar in balans te brengen. Daardoor komt de bloedcirculatie op gang en maakt u uw gewrichten los. Ook yoga brengt u lichaam en geest met elkaar in evenwicht door u in totale ontspanning te brengen. Er zijn speciale lesprogramma’s voor ouderen, waarbij u een aantal oefeningen vanaf een stoel kunt doen. Bij yoga ligt de nadruk op uw ademhaling. U zult zien dat u na een tijdje meer energie in uw lichaam krijgt en met een ontspannen en vitaal gevoel door het leven zal gaan.


Kantoor: Sint Bavostraat 36 Afscheidshuis: Sint Bavostraat 18 4891 CJ Rijsbergen

In ons afscheidshuis is plaats voor 100 personen. Ook als u elders bent verzekerd kunt u ons de uitvaart laten

www.fysiobalinkhuijsmans.nl

Een uniek leven verdient een uniek afscheid

regelen. Budgetuitvaarten zijn mogelijk vanaf â&#x201A;Ź 1875,- (zie www.buwb.nl)

- ALGEMENE FYSIOTHERAPIE - MANUELE THERAPIE - KINDERFYSIOTHERAPIE - BEKKENFYSIOTHERAPIE - LONGREVALIDATIE - MEDICAL TAPING - CLAUDICATIO REVALIDATIE - ONCOLOGISCHE FYSIOTHERAPIE - PSYCHOSOMATISCHE FYSIOTHERAPIE - FYSIOTRAINING - OSTEOPATHIE

076 5963698 www.jackmathijssen.nl

Wie behartigt mijn zaken als ik het niet meer kan? Hoe kan ik mijn vermogen veilig stellen voor mijn kinderen? Wie besluit over mijn medische behandeling als ik het niet meer kan? Herkent u deze vragen? Neem dan contact met ons op voor een advies op maat. Wij nemen graag de tijd voor u!

(HQWHDPYDQGHVNXQGLJHJHFHUWLĂ&#x20AC;FHHUGHPHGHZHUNHUVVWDDWYRRUXNODDU RPXWHKHOSHQHQWHEHJHOHLGHQELMGHPHHVWXLWHHQORSHQGHNODFKWHQ(ULV HHQJRHGFRQWDFWPHWGHSODDWVHOLMNHKXLVDUWVHQHQZLMZHUNHQVDPHQPHWGH RPOLJJHQGH]LHNHQKXL]HQHQZHUNHQYROJHQVKXQULFKWOLMQHQ:HSDUWLFLSHUHQLQ GLYHUVHRYHUOHJRUJDQHQRPGH]RUJ]RHIĂ&#x20AC;FLsQWPRJHOLMNDDQWHNXQQHQELHGHQ 2SRQ]HZHEVLWHZRUGWXNRUWHQGXLGHOLMNXLWJHOHJGZDWGHGLYHUVHVSHFLDOLVDWLHVLQKRXGHQ )\VLRWKHUDSLHZRUGWLQGHmeeste gevallen YHUJRHGDOVXHHQDDQYXOOHQGHYHU]HNHULQJKHHIW%LMHHQDDQWDOFKURQLVFKHDDQGRHQLQJHQJHOGWGDWGHYHUJRHGLQJYDQXLWGHKRRIGYHU]HNHULQJZRUGWEHWDDOG'LW]LMQDDQGRHQLQJHQGLHRS HHQOLMVWVWDDQGLHGRRUKHW0LQLVWHULHYDQ9:6LVVDPHQJHVWHOG :LMKHOSHQXJUDDJPHWKHWXLW]RHNHQRIXHQKRHYDDNXRQ]HSUDNWLMNNXQW EH]RHNHQ 'HSUDNWLMNLVVLQGV+.=JHFHUWLĂ&#x20AC;FHHUG:LMVWDDQJDUDQWYRRUNZDOLWDWLHI JRHGH]RUJ-DDUOLMNVZRUGHQZLMJHWRHWVWRIZHRS]RZHOYDNLQKRXGHOLMNDOV RUJDQLVDWRULVFKYODNYROGRHQDDQGHODDWVWHQRUPHQYDQKHWNZDOLWHLWVEHOHLG +HHIWXYUDJHQRIDGYLHVQRGLJGDQNXQWXELMRQVWHUHFKW :DOGKRRUQODDQ%+(WWHQ/HXUEDOLQNKXLMVPDQV#KHWQHWQO

De winkel waar service en kwaliteit hoog in het vaandel staat!

Jan Reedijk Uitvaartverzorging Jagershof 10, 4871 KG Etten-Leur, tel.: 076 - 5022887 www.janreedijkuitvaartverzorging.nl Wij zijn 24 uur p/dag voor u bereikbaar.

Inwoners van de gemeente Halderberge kunnen na een overlijden contact opnemen met Ismel van Weeghel, tel.: 06 - 12936831, b.g.g.: 076 - 5022887. Ook voor een uitvaart met een klein budget. Advies: Bewaar deze publicatie bij uw polissen.

Laat uw nabestaanden niet achter met vragen

Alles onder 1 dak PODOLOGIE - KINDERPODOLOGIE - STEUNKOUSEN - ORTHOPEDISCHE SCHOENTECHNIEK - ORTHESES - SCHOENREPARATIES Praktijken in Prinsenbeek en Hoeven Vergoed door alle verzekeraars schoenen / podologie / steunzolen / reparaties

Kapelstraat 11 Prinsenbeek Tel: 076-5414268

www.molschoenen.nl info@molschoenen.nl

Steeds vaker willen mensen alles in het leven geregeld hebben. Zo ook met de dood. Zo laat u uw nabestaanden niet achter met vragen. Al deze vragen kunnen door ons worden beantwoord in een persoonlijk gesprek zonder verdere verplichtingen. Steeds vaker worden we door een familie gevraagd, om langs te komen voor een informatief gesprek. Alle afspraken worden door ons vastgelegd in een Wilsbeschikking, daardoor heeft u als familie de zekerheid dat, als zich een overlijden aandient, de details geregeld zijn. Een goed en objectief advies, geeft een stuk rust binnen een gezin of familie. Of u nu een levensverzekering heeft of een naturaverzekering, wij kunnen ieder verzoek honoreren door de uitvaart te verzorgen. Grote naturaverzekeraars vertellen wat graag dat een particuliere ondernemer veel duurder is, dit is beslist een onjuiste weergave van feiten! Bij ons bent u niet ĂŠĂŠn van de velen, wij nemen alle tijd voor u en proberen alle wensen in te vullen en uit te voeren. Wij leveren maatwerk, zonder dure kisten, etc.. Voor de vervaardiging van het rouwdrukwerk maken we gebruik van een professionele drukkerij. Een uitvaart kost ĂŠcht geen tienduizend euro, een eenvoudige crematie kost zoâ&#x20AC;&#x2122;n â&#x201A;Ź 3500,00 (informeer naar onze voorwaarden). Maar ook voor een uitvaart met een klein budget bent u bij ons aan het goede adres. Onze persoonlijke aandacht staat bij ons centraal. Dus overlijdt iemand in uw familie, in de regio of ver daarbuiten, wij kunnen de uitvaart voor u verzorgen.

Jan Reedijk Uitvaartverzorging, tel.: 076 - 5022887 of kijk op onze website: www.janreedijkuitvaartverzorging.nl


Opname in verzorgingshuis kan grote financiële gevolgen hebben

Eigen vermogen beïnvloedt eigen bijdrage Het bleek een grap ... In de Telegraaf en alle andere denkbare media kondigde de Bredase ondernemer Aad Ouborg onlangs zijn plannen aan voor een budgetbejaardenhuis. Met de voorziening in het gebouw van gevangenis De Koepel zei Ouborg in een behoefte te voorzien. VAN ONZE REDACTIE Volgens Aad Ouborg is er namelijk ‘een groeiende groep senioren die er financieel niet goed voor staat’ en geen gewoon bejaardenhuis meer kan betalen. Zijn goedkope alternatief zou daarom een gat in de markt zijn. Een paar dagen na alle berichtgeving zei de Brabantse ondernemers dat het een stunt van hem en verzekeraar Delta Lloyd was. Ze wilden er aandacht mee vragen voor de penibele financiële situatie van veel ouderen. En als je alle serieuze berichten mag geloven, wordt de groep senioren met financiële problemen alleen maar groter in de toekomst. Bron van vele zorgen is het besluit van het kabinet om de eigen bijdrage voor de AWBZ te verhogen. Mensen die veel geld op hun spaarrekening hebben staan, moeten nu veel meer betalen dan voorheen als ze in een verzorgingshuis worden opgenomen. Sinds 1 januari wordt namelijk ook acht procent van het vermogen in box drie - waarin opbrengsten uit sparen en beleggingen en zaken als contant geld of een tweede huis zitten - opgeteld bij het inkomen. De gevolgen zijn voor iedereen verschillend. Op de website van het Centraal Admi-

Niet makkelijk Sinds de maatregel is ingevoerd, breken financiële specialisten hun hoofd over de vraag of er iets aan dat vermogen in box drie is te doen. Makkelijk is dat niet, is hun eenduidige antwoord. U kunt uw vermogen natuurlijk verkleinen door reizen naar exotische oorden te maken, dure auto’s te kopen of antiek te gaan verzamelen, maar niet elke oudere wilt of doet dat. Stel dat u weduwnaar of weduwe bent, kunt u ook (deels belastingvrij) vermogen schenken aan uw kinderen of kleinkinderen. Daardoor slinkt box drie en daarmee uw eigen bijdrage. Als het geld bijvoorbeeld in een

(tweede) huis of polis zit, kunt u een zogenoemde papieren schenking doen. U geeft dan geld aan uw kinderen en zij lenen het meteen aan u terug. Voorwaarde is wel dat u daar zes procent rente over betaalt. Nog een manier is om uw testament aan te passen aan de huidige regelgeving. Daarmee kan het vermogen in box drie ook worden verkleind.

Addertje onder het gras Addertje onder het gras is dat de eigen bijdrage wordt bepaald op basis van de belastingaangifte van twee jaar eerder. Nu zijn de bedragen dus berekend aan de hand van de

Ook ouderen steeds actiever op sociale media

Leven in technische tijden Tablets, smartphones, Twitter; slechts een greep uit de termen die tegenwoordig veel voorbij komen. Misschien klinkt het meer als iets voor jongeren, maar niets is minder waar. Volgens onderzoeksbureau GfK blijkt bijvoorbeeld dat inmiddels een derde van de 65-plussers een smartphone heeft. Ongeveer eenzelfde percentage bezit een smartphone. Nog niet zo bekend met al die termen? We zetten ze hier op een rijtje. DOOR PETER HOUTEPEN

App-weetjes * Een app is een kleine applicatie (programmaatje) die kan worden geïnstalleerd op een smartphone of tablet. * Er zijn apps met spelletjes, maar ook Buienradar.nl en Nu.nl hebben een app voor het weer of het laatste nieuws en er zijn apps waarmee bankzaken kunnen worden gedaan. * Behalve gratis apps, zijn er ook waarvoor moet worden betaald. De betaalversie laat dan bijvoorbeeld geen reclame zien en/of heeft de volledige functionaliteit.

nistratie Kantoor (CAK) staat wel dat de ‘lage’ eigen bijdrage maximaal 797,80 euro per maand bedraagt en de ‘hoge’ eigen bijdrage kan oplopen tot maximaal 2189,20 euro per maand. Wat u ongeveer moet betalen, kunt u berekenen op de website van het CAK: www.hetcak.nl.

aanslagen in 2011. Als u dus van plan bent flink te gaan interen op uw vermogen moet u er rekening mee houden dat het pas twee jaar later gevolgen heeft voor de hoogte van de eigen bijdrage. Ook daar is echter weer een oplossing voor, omdat er op de web-

site van het CAK een formulier staat waarmee u om aanpassing van uw eigen bijdrage kunt vragen. Overigens geldt voor vrijwel alle maatregelen dat u ze moet regelen via een notaris. Een notaris bij u in de buurt zoekt u het makkelijkste via www.notaris.nl.

Tablet als seniorenhulp Er lopen proeven met ouderen om tablets in te zetten om hen langer zelfstandig te laten wonen. Hoewel de spreekwoordelijke ‘handen aan het bed’ niet zullen verdwijnen, kunnen ouderen die aan huis zijn gebonden in de toekomst wel de huisarts, specialist of thuiszorg door middel van een tablet makkelijk benaderen. ‘Waar ben je?’, is vast een van de meest gestelde vragen aan de telefoon. Waar we vroeger de telefoon slechts thuis konden gebruiken, met de mobiele telefoon zijn gebruikers overal en altijd bereikbaar. Met een smartphone kan worden gebeld, maar gebruikers kunnen er ook foto’s mee maken, e-mailen en internetten en het apparaat bevat een gps-functie zodat navigatie voor in de auto mogelijk wordt. Behalve hippe modellen bestaan er ook speciale smartphones voor senioren; net iets makkelijker in gebruik en voorzien van een extra groot (aanraak)scherm.

Tablet In feite is een tablet een grote smartphone. Of een kleine laptop, zo u wilt. De eerste tablets verschenen begin jaren negentig op de markt, maar pas sinds een paar jaar zijn ze voor het grote publiek betaalbaar. De bediening van de tablet gaat via een toetsenbord op het (aanraak)scherm. Behalve internetten kunnen gebruikers op de tablet ook een puzzel doen, kijken hoe laat de trein of bus gaat, muziek luisteren en kranten of boeken lezen.

Online Dat senioren wel degelijk veel online zijn blijkt uit onderzoek van Seniorweb uit 2011. 84 procent van de Nederlandse vijftigplussers besteedt wekelijks de meeste vrije tijd aan computeren. Ook zijn senioren veel te vinden op sociale media als Twitter en Facebook. Twitter is een sociaal netwerk waarop de gebruikers (ook wel ‘tweeps’) genoemd berichtjes kunnen plaatsen. De berichtjes (tweets) zijn kort; er is een beperking van 140 tekens per berichtje. De bedoeling van Twitter is dat mensen zich als het ware abonneren (‘volgen’) op berichtjes van anderen, waardoor op elkaar kan worden gereageerd. Iedereen kan zich registreren bij Twitter, maar ook veel nieuwsdiensten en grote bedrijven gebruiken tegenwoordig Twitter, waardoor het makkelijk wordt op die manier het nieuws of aanbiedingen te volgen. Facebook is een sociaalnetwerksite om online contact te maken of houden. Gebruikers kunnen er een persoonlijk profiel samenstellen en online vrienden worden met (on)bekenden om informatie en interesses te delen.


Nazomervoordeel 20% NIEUW

S+ MATRA BED + NBODEM LATTE

Bloeddrukmeter

Bed, eenpersoons

Lattenbodem

<'5'%5''35103')'./#5+)'*#354.#) <'/+&&'.&'7#0 /'5+0)'0 <)'*'6)'02.##54'07113)' $36+-'34/'5&#56/'05+,&+0&+%#5+'

7#0=

<(/'5+0)'0 9%/ <6+5'0/##5 9 %/ <+7'34'-.'63'0

<.'-53+4%* 7'345'.$##3*11(& '071'5'0'+0&' <(:10&'3.+,- +045'.$#3'.#55'0

voor â&#x201A;Ź

â&#x201A;Ź

â&#x201A;Ź

89.95

359

<!1137#45''0;'9+$'.' .#55'0$1&'/4 <+7'34'/#5'0'0 51'2#44+0)'0

â&#x201A;Ź

320

3+4#.5+,&''0"'.:13)"+0-'.$+,6+0&'$6635 +,-11-''04+010:'8'$8+0-'.8888'.:13)8+0-'.0.

Matras, 90 x 200 cm GRATIS 14 DAGEN PROEFLIGGEN

Scootmobiel Go-Go Ultra X <'/105#$'. <#--'.+,-/''5'0'/'0 <0%.#%%64.#&'3'0/#0&

7#0=

voor â&#x201A;Ź

599

599

"'.:13)"+0-'.114'0&##. Kade 69, tel: 0165 - 580 011

Open dagen voor stomadragers 26 september, 22 oktober en 28 november in Roosendaal

Hebt u een stoma en wilt u een leuk en leerzaam dagje uit, alleen of met uw partner? Bent u ook benieuwd hoe uw stomahulpmiddelen worden gemaakt? Kom dan eens een kijkje nemen op ĂŠĂŠn van de â&#x20AC;&#x2DC;Open Dagenâ&#x20AC;&#x2122; bij EuroTec in Roosendaal, de enige fabrikant van stomahulpmiddelen in Nederland. Ontmoet andere stomadragers in een ontspannen sfeer op het inpandige dorpsplein van EuroTec. Velen gingen u voor en kwamen enthousiast weer thuis.

Voor iedereen met een stoma Of u nu al 20 jaar een stoma hebt of net uit het ziekenhuis bent ontslagen, u en uw eventuele partner zullen tijdens de bijeenkomst talloze nuttige tips en nieuwigheden horen. Uw bezoek is geheel vrijblijvend en gratis.

Programma Â&#x2021; Â&#x2021; Â&#x2021; Â&#x2021; Â&#x2021;

Â&#x2021; Â&#x2021;

10.30 u. Opening. 10.45 u. Film, EuroTec in beweging. 11.15 u. Rondleiding door de fabriek. 12.00 u. Warm buffet op het overdekte marktplein. 13.30 u. Informatie over de nieuwste producten en alles wat ter sprake komt over leven met een stoma. 15.00 u. Discussie. 15.30 u. Sluiting.

Het overdekte dorpsplein bij EuroTec

Hoe en waar? EuroTec is gemakkelijk per auto en trein te bereiken. U krijgt van ons een duidelijke routebeschrijving en voor treinreizigers wordt het vervoer van en naar het station door ons geregeld.

Bent u verhinderd? Mochten deze dagen u niet uitkomen meldt u zich dan aan voor open dagen op een latere datum. Bent u doordeweeks te druk en bezoekt u ons liever op een zaterdag tijdens een vrije inloopdag? Laat het ons weten en wij zullen u bij voldoende belangstelling op een zaterdag uitnodigen.

Problemen?

EuroTec BV Schotsbossenstraat 8 4705 AG, Roosendaal Tel.: 0165 - 551226 Fax: 0165 - 541656 Email: info@eurotec.nl

EuroTec levert niet direct aan stomadragers, maar uitsluitend via hun vertrouwde leverancier. Hebt u problemen met uw stoma en u komt er niet uit? Bel dan gerust met EuroTec voor hulp en advies. Of kijk op onze vernieuwde website www.eurotec.nl

EuroTec geeft ook een kleurrijk stomazakboekje uit met talloze tips en adviezen voor een probleemloos leven met een stoma. U kunt dit boekje gratis aanvragen bij EuroTec.

Om u goed te kunnen ontvangen graag vooraf aanmelden! Bel EuroTec 0165 - 55 12 26 of email naar info@eurotec.nl.

Aanbiedingen gelden van 1 september t/m 31 oktober 2013 en zolang de voorraad strekt. Niet geldig in combinatie met andere acties. Welzorg kan niet verantwoordelijk worden gesteld voor onjuiste prijzen, druk- of zetfouten. Afbeeldingen kunnen afwijken.

LENEN HUREN KOPEN


Expositie kunstwerken van Anton Michielse India Project

â&#x20AC;&#x153;Vlakkenâ&#x20AC;?.

ETTEN-LEUR - Expositie bij Avoord Zorg en Wonen, locatie Kloostergaard. Schilderijen van de kunstschilder Anton Michielse. Titel van deze expositie is â&#x20AC;&#x153;Alchemie van verf, materie en elementen.â&#x20AC;? In de expositieruimte van de Kloostergaard te Etten-Leur is van 20 september tot en met 14 november werk te bezichtigen van de Oosterhoutse kunstschilder Anton Michielse (1936 â&#x20AC;&#x201C; 2010). Hij is vooral bekend geworden door zijn werk in de materieschilderkunst. Hij ontwikkelde hiertoe een heel eigen techniek voor het vervaardigen van reliĂŤfs. Zijn werk kenmerkt zich door het gebruik van veel natuurlijke stoffen. Denk hierbij aan bijvoorbeeld steenslag, zandsteen en verschillende kleuren zand. Maar ook grovere elementen zoals glas,

kiezels en stukken gesteente. Voor een goede hechting is het geheel wel gebonden met een neutrale synthetische emulsie. Anton Michielse heeft destijds veel geĂŤxposeerd. Hij was mede oprichter van galerie Micro (Oosterhout); de verenigde beeldend kunstenaars VOBK; de artotheken Breda en Oosterhout, alsmede cultureel centrum de Bussel. Terwijl hij zich op legio gebieden van de beeldende kunst begaf als een voorvechter van het vak, had ook zijn eigen werk een duidelijke boodschap. De verbinding tussen de mens en de natuur. En deze verbinding kon worden uitgedrukt in tal van vormen. Stedelijke vormen in landschappen, abstracte werken en geometrische patronen. In sommige werken zijn gemengde technieken toegepast met zowel natuurlijke materialen als ook

verf voor kleuraccenten en contrasten. Doordat hij zelf veel exposeerde, is zijn werk door de jaren heen verspreid door heel Nederland. Er zijn er nog te vinden in diverse artotheken. Maar het heeft zich niet beperkt tot Nederland alleen. Enkele exemplaren zijn reeds opgedoken in particulier bezit van mensen uit o.a. AustraliĂŤ en Amerika. Er was in zijn ďŹ&#x201A;orerende jaren regelmatig grote belangstelling voor zijn werk, maar ook later toen hij zelf niet meer schilderde, was er nog steeds belangstelling wanneer hij besloot te exposeren. Door zijn kunst opnieuw onder de aandacht te brengen hoop ik, Nino Michielse â&#x20AC;&#x201C; de zoon van deze kunstenaar - meer terug te zien van zijn eerder verkochte schilderijen en het tevens ook bereikbaar te maken voor liefhebbers. De werken in mijn collectie zijn dus ook beschikbaar voor verkoop of uitleen. Op een website is een deel van deze collectie te zien. Deze website is een facebook pagina genaamd â&#x20AC;&#x153;Alchemy of Paint, Matter and Elementsâ&#x20AC;?. De link naar deze pagina: https://www.facebook.com/ pages/Alchemy-of-Paint-Matter-andElements-Artwork-by-Anton-Michielse/460414780694872. Een eenvoudige methode om op deze pagina te komen is door gewoon â&#x20AC;&#x153;Anton Michielseâ&#x20AC;? op google in te tikken. De website komt dan meteen als eerste resultaat tevoorschijn. Bezoekersinformatie Kloostergaard: Bisschopsmolenstraat 272, 4876 AS EttenLeur. Van 20 september t/m 14 november openingstijden van 10.00 tot 17.30 uur, Atrium A en de verbindingsgang. Wilt u zelf eens exposeren kom dan de ruimte bekijken en neem contact op met Tonnie v.d. Bos, tel. 06-23406624, e-mail: t.van.de.bos@avoord.nl

Goed voor elkaar!

â&#x20AC;&#x153;Pas op!â&#x20AC;?, roept Lijntje verschrikt, helaas is het al te laat. Gerrit probeert het theekopje nog op te vangen maar het klettert op de plavuizen vloer en spat in stukjes uiteen. â&#x20AC;&#x153;Achâ&#x20AC;?, reageert Lijntje schouderophalend, â&#x20AC;&#x153;Het was een oud kopje met overal stukjes eraf, we zijn toch toe aan een nieuw theeserviesâ&#x20AC;?. Gerrit bukt en raapt mopperend de stukjes van de grond. Dat valt niet mee want op zijn 75e is hij niet meer zo lenig. Vroeger was dat wel anders. Gerrit en Lijntje wonen sinds hun trouwen in de woning die hun eigendom is en waar de twee kinderen Ties en Paula zijn opgegroeid. Het is een ruime eengezinswoning, een hoekwoning met een prachtige grote tuin. Gerrit heeft de tuin met veel plezier aangelegd en een schuurtje gebouwd met een volière. Het kweken van kanaries was zijn lust en zijn leven en daarmee heeft hij vaak prijzen gewonnen op tentoonstellingen. Maar sinds Lijntje gewrichtsklachten heeft, steekt hij steeds minder tijd en energie in zijn tuin en inmiddels staan alle vogelhokken er leeg bij. De tuin wordt af en toe nog een beetje bijgewerkt door zoon Ties. Lekker weg gaan ze eigenlijk nooit meer, bij mooi weer komen ze zelfs nog nauwelijks in de tuin en ze zitten het grootste deel van de dag in de keuken of de woonkamer. Gerrit met zijn krant en puzzelboekjes, Lijntje met haar handwerkjes. â&#x20AC;&#x153;Nieuw servies?â&#x20AC;?, mokt Gerrit, â&#x20AC;&#x153;Waar is dat goed voor? Zonde van het geld en op onze leeftijd niet meer de moeite waard!â&#x20AC;?. Hij gooit de laatste scherven in de prullenbak. â&#x20AC;&#x153;Je moet dadelijk maar even met de stofzuiger die kleine stukjes opzuigen Lijnâ&#x20AC;?, instrueert hij zijn vrouw en gaat zonder opkijken weer verder met zijn kruiswoordpuzzel. Dan zwaait de keukendeur open: â&#x20AC;&#x153;Goedemorgen samen, volgens mij hangt hier een uitbundige feeststemming, of vergis ik me?â&#x20AC;?. Ties kijkt ]LMQRXGHUVJULMQ]HQGDDQÂł$KGHNRIÂżHVWDDWRSPHWHZDFKWHQ]LHLN´HQKLM loopt naar het aanrecht. Er knarst iets onder zijn schoenen en als Ties naar de grond kijkt, ziet hij gruis liggen van het kapotte theekopje. â&#x20AC;&#x153;Ja, dat moet je moeder zo nog even stofzuigenâ&#x20AC;?, knort Gerrit, â&#x20AC;&#x153;Ze heeft weer eens een kopje laten vallenâ&#x20AC;?. $OV7LHVHUELMJDDW]LWWHQDDQGHNHXNHQWDIHOPHUNWKLMGDWKHWWDIHOWMHĂ&#x20AC;LQNZLHEHOW â&#x20AC;&#x153;Jeetjeâ&#x20AC;?, reageert hij verschrikt, â&#x20AC;&#x153;Met die gammele tafel vrĂĄĂĄg je ook om ongelukken, het wordt zo langzamerhand wel eens tijd voor een nieuwe. Als dat tafeltje door zâ&#x20AC;&#x2122;n hoeven zakt, ben je in een klap je hele servies kwijtâ&#x20AC;?. Heel even komt er een twinkeling in de ogen van Lijntje.

Overhandiging aan Pater Luuk.

ETTEN-LEUR - Ter gelegenheid van de Luikse Markt zondag 22 september heeft Rinus Flevet namens Jac. van Dongen, een drie meter lange gerookte worst aangeboden aan Pater Luuk van de Kapucijner orde te Meersel Dreef. De pater en zijn broeder gemeenschap zal door dit offer voorspraak vragen aan de Heilige Klara van Assisi voor een succesvolle inzameling actie t.b.v. het India Project. Afgelopen woensdag zijn er al een

Dieren Centrale Nederland Gevonden Kat, cypers, zonder wit, Rijsdijk Etten-Leur. Informatie Gratis registratie en informatie 0161-433437 of www.dierencentrale.nl

DĂ&#x20AC;HYHULQJ(HQQLHXZHNHXNHQWDIHO

Als â&#x20AC;&#x2DC;s avonds de kinderen naar bed zijn en Ties en Jenne nog even napraten over het voorval en de onbuigzame houding van Gerrit, gaat de telefoon. Het is Paula, de zus van Ties. Jenne hoort haar een tijdje aan, trekt een scheef gezicht en tuit haar lippen naar Ties.â&#x20AC;&#x153;Je hebt gelijk Paula, het moet er nu maar eens van komen......Ja, ja, je hebt gelijk.......goed.... spreken we af.....zie je zaterdag.â&#x20AC;? Met een zucht legt ze de telefoon neer. â&#x20AC;&#x153;Dat was Paulaâ&#x20AC;?, verduidelijkt Jenne, â&#x20AC;&#x153;Ze is even puin wezen ruimen bij je ouders want de keukentafel is omgevallen en het hele theeservies lag in gruzelementen. Je moeder moest alles in haar eentje opruimen want je vader was weer eens niet uit zijn stoel te branden. Paula neemt morgen je ouders mee om te kijken voor een nieuwe keukentafel en een servies. We hebben meteen afgesproken dat we zaterdag met zâ&#x20AC;&#x2122;n allen eens goed met je ouders gaan praten, want zo kan het niet langer.â&#x20AC;? Ties knikt, bijna opgelucht: â&#x20AC;&#x153;Ja, dat wordt wel tijdâ&#x20AC;?. Die zaterdag zitten Ties en Jenne met Paula om tafel bij Gerrit en Lijntje. â&#x20AC;&#x153;Mooie tafelâ&#x20AC;?, vindt Ties. â&#x20AC;&#x153;Tsja, kost een paar duiten maar dan heb je ook watâ&#x20AC;?, gromt Gerrit. â&#x20AC;&#x153;Kom zegâ&#x20AC;?, mengt Lijntje zich in het gesprek, â&#x20AC;&#x153;Die vorige tafel was zo oud dat â&#x20AC;&#x2DC;ie uit zichzelf is ingestort, er hadden wel ongelukken kunnen gebeuren, we hebben nog geluk gehadâ&#x20AC;?. Ties en zijn moeder wisselen een snelle blik. Ziet hij een stiekem lachje? Als ze hem een knipoog geeft weet hij het zeker, zo kent hij zijn moeder, ze heeft de tafel een handje geholpen met instorten. â&#x20AC;&#x153;Maar daar komen we natuurlijk niet voorâ&#x20AC;?, begint Jenne het gesprek. Jullie lopen al een tijdje bij de huisarts voor allerlei kwaaltjes en je weet nog wat ze gezegd heeft?â&#x20AC;? Gerrit kijkt ongeĂŻnteresseerd naar het plafond maar Paula valt haar schoonzus bij. â&#x20AC;&#x153;Volgens de huisarts zijn jullie voor je leeftijd nog behoorlijk gezond. Dat pap zo stram en stijf is, komt omdat je gewoon veel te weinig beweegt. Je zit de hele dag in je stoel te puzzelen terwijl mam in haar eentje het hele huishouden doet. Je doet nota bene nog geen boodschap! Jullie gaan nooit meer eens weg, je komt bijna niet buiten en het is dat Ties af en toe de tuin doet, anders was het nu een grote wildernis.â&#x20AC;? Na deze duidelijke woorden valt er een ongemakkelijke stilte. Dan oppert Gerrit: â&#x20AC;&#x153;We kunnen toch hulp in de huishouding aanvragen bij de gemeente? Koken en huishouden is vrouwenwerk, daar hebben ze bij de overheid subsidie voor. Met de hulp van zoâ&#x20AC;&#x2122;n vrouwtje voor een dag of twee drie per week zijn we uit de brandâ&#x20AC;?. Het is of er een bom ontploft. 7LHV-HQQHHQ3DXODEHJLQQHQYHURQWZDDUGLJGHQPHWVWHPYHUKHIÂżQJWHJHOLMN

PAGINA 31

heleboel waardevolle goederen bij CafĂŠ De Klomp door enthousiaste particulieren en bedrijven aangeboden, deze zullen op de kramen in het Brabantpark te koop worden aangeboden de opbrengst daarvan zal gebruikt worden om een ziekenhuis in India te ďŹ nancieren als onderdeel in het eerder genoemde India Project waarin al een schooltje is gerealiseerd. Voor mensen die alsnog bereid zijn hiervoor goederen ter beschikking te stellen is er de mogelijkheid deze te bezorgen bij CafĂŠ de Klomp woensdag 18 september van 19.00 tot 21.00 uur.

tegen Gerrit uit te varen tot Lijntje er een een einde aan maakt door met een NRIÂżHOHSHOWMHRSWDIHOWHVODDQÂł1RX´PHUNW]HJULMQ]HQGRSULFKWLQJKDDUPDQ â&#x20AC;&#x153;Ik geloof dat de reactie op jouw mooie idee wel duidelijk is. Paula, wil jij nog een NHHUNRIÂżHLQVFKHQNHQOLHYHUG"´2PGDW/LMQWMHQXYRHOWGDW]HJHVWHXQGZRUGW door haar kinderen, neemt ze dapper het voortouw en gaat verder. â&#x20AC;&#x153;Laten we eerlijk zijn Gerritâ&#x20AC;?, richt ze zich tot haar man, â&#x20AC;&#x153;We zijn wel 75 en 72, maar op onze eigen manier kunnen we nog heel veel zelf.â&#x20AC;? Ties valt haar als eerste bij: â&#x20AC;&#x153;Ja pap, ik vind het echt niet erg om af en toe de tuin te doen, ik doe het graag voor jullie. Maar mam heeft wel gelijk dat jullie zelf ook nog dingen kunnen doen. Je kan best vinden dat stofzuigen vrouwenwerk is, maar als mam het niet meer goed kan GDQLVHUWRFKQLHWVPLVPHHGDWMLMKHWGRHW"´2RN3DXODQHHPWJHHQEODGYRRUGH PRQGWHUZLMO]HGHNRIÂżHNRSMHVYXOWÂł9RRUDOOHGXLGHOLMNKHLGSDSZLMKHEEHQ]HOI met ons gezin en een baan ook een druk leven. Natuurlijk willen we een handje bijsteken waar dat nodig is, je hoeft voor mij ook echt niet meer bovenop een ladder de ramen te zemen, maar ik vertik het nog langer om te stofzuigen of een boodschap te doen als je dat makkelijk zelf kunt. Jullie willen toch graag zo lang mogelijk zelfstandig blijven wonen? Dat is geweldig en daar staan we helemaal achter, maar betekent wel dat je zoveel mogelijk je normale leven moet blijven leiden, en daar hoort het huishouden ook bij!â&#x20AC;? Deze duidelijke woorden van zijn dochter maken indruk op Gerrit. Hij kijkt een beetje bedrukt de kring rond. â&#x20AC;&#x153;Maar hoe weet ik wat ik moet doen dan?â&#x20AC;?, vraagt hij bijna hulpeloos. Maar dan komt Jenne met een oplossing: â&#x20AC;&#x153;Gewoon, mam heeft haar hele leven het huishouden gedaan en daarin had ze een eigen werkwijze en volgorde. Als we de regie nu eens gewoon bij mam neerleggen? We gaan samen een lijst maken met wat er elke dag, elke week of eens per maand moet gebeuren en de volgende keer spreken we hier af wie wat kan doen. Dat schrijven we op, dan weet iedereen waar hij of zij aan toe is, houdt mam het overzicht en als er vragen zijn dan help ik haar daarbij. Is dat een goed idee?â&#x20AC;?

-HQQH

2SD :RXW

7LHV (YL

%DUW

2PD (YHQYRRUVWHOOHQ/LMQWM H

'HQQLV 3DXOD

2SD *HUULW

'H EXXUYURXZ

$QJHOD

Dit is een rubriek van zes West-Brabantse gemeenten over veranderingen in de AWBZ (langdurige zorg) . Per 1 januari 2015 gaat de verantwoordelijkheid hiervoor over van het rijk naar de gemeenten. Wat er voor u verandert, leggen we u twaalf weken uit via de soap â&#x20AC;&#x2DC;Goed voor elkaarâ&#x20AC;&#x2122;.


KBO ETTEN-LEUR CZ Kofferbridgen Bel dan eerst naar Ton Hartman tel. 0768884385. Bridge Dinsdag 10 september, A lijn: 1. Henk de Voigt & Kees v. Elteren 60,83%; 2. Koosje Broos & Naantje Rokx 59,17%; 3. Nel v. Leeuwen & Ed v. Leeuwen 57,50% B lijn: 1. Toos v. Eekelen & Antoon Weterings 59,00%; 2. Piet v.d. Wijngaard & Jan Rasenberg 56,00%; 3. Dirry de Voigt & Jan Aarts 55,50% C lijn: 1. Willy v. Rossum & Thea Swaanen 71,26%; 2. Wil de Weert & Jan de Vulder 56,50%; 3. Jean Rovers & Kees Rovers 56,11% Woensdag 11 september: 1. Dieuwertje Vroom & Joan Nuijten 62,50%; 2. Adrie v.d. Broek & Piet v.d. Wijngaard 58,13%; 3. Nellie Schuurmans & Annie Lauwerijssen 55,63% Donderdagmorgen 12 september: Nellly Monden-Cita Martens 58,7%; Joan NuytenDieuwertje Vroom 56,2%; Ciska Blom-Piet Voesenek 55,6% Donderdag A lijn: 1. Nelly Rasenberg & Willy Theunis 69,10%; 2. Naantje Roxs & Koosje Vermunt 67,60%; 3. Jan v. Bedaf & Jac v. Bergen 55.40% B lijn: 1. Cisca Blom & Corrie Hermans 59,38%; 2. Nelly Nooren & Jac Brooijmans 56,25%; 3. Stien & Frans Fleuren 53,75% Koersbal De leden van Koersbalclub â&#x20AC;&#x2DC;Centrum-Zuidâ&#x20AC;&#x2122; spelen gezellig elke maandagmorgen en vrijdagmiddag hun onderling partijtje koersbal in de Gong aan de Trompetlaan. Info Annie Suijkerbuijk tel. 5020520. Uitslagen Mat 1: 1. Annie Suijkerbuijk 37; 2. Annie de Zwart 28; 3. Jack Swaanen 27; 4/5. Koosje v. Gils 15; 4/5. Jaantje Nooijens 15. Mat 2: 1. Jo Snepvangers 26; 2. Jan Vermunt 24; 3. Jan Jochems 21; 4. Rinus Wijnings 19; 5/6. Aad Willemse 16; 5/6. Harrie Evers 16. Mat 3: 1. Netty v/d Beemt 24; 2. Giel Hellemons 23; 3/4. Cor v.d. Steen 21; 3/4. Teun Voetee 21; 5. Ricard Jacobse 16. Sjoelen Uitslag 11 september, A-klasse: 1. Jeanne Aarts 1048 pnt; 2. Corrie Reijnaars 1035 pnt; 3. Zus v. Aert 1031 pnt. B-klasse: 1. Teun Voetee 1041 pnt; 2. Naan Baremans 1004 pnt; 3. Koosje v. Gils 991 pnt C-klasse: 1. Jaantje Nooijens 1047 pnt; 2. Zus Buis 805 pnt; 3. Cor Buijnsters 799 pnt Belangstelling? Bel gerust even voor informatie (Rien v. Halteren tel. 5269812 of Mien Oomen tel. 5017453) of kom even vrijblijvend kijken in de Appelgaarde op donderdagmiddag. Op de site www.kbo-ettenleurcz.nl vindt U al het nieuws van de KBO. KBO LEUR Bridge Uitslag 5 september, A-lijn: 1. Cees Schuurmans-Toon v. Dorst 61,67%; 2. Riet Smit-Ria Luijten 53,33%; 3. Frans VerheijdenKees Maas 52,50% B-lijn: 1. Riet Meys-Rieneke Theunis 60,00%; 2. Ankie Daenen-Heleen lâ&#x20AC;&#x2122;Amie 52,50%; 3. Tonnie de Leeuw-Daatje Kleijn 51,25% Uitslag 12 september, A-lijn: 1. Toon v. Dorst-Kees Maas 66,67%; 2. Ineke StevensJean-Pierre Ven 58,35%; 3. Ans de LeeuwJoke Veldman 56,25% B-lijn: 1. Cor Verhoeff-Wil Verkooijen

70,00%; 2. Jopie v.d. Klundert-Lenie Piket 68,33%; 3. Ankie Daenen-Heleen lâ&#x20AC;&#x2122;Amie 63,33% Er wordt elke donderdagmiddag gebridged in het Turfschip en er is nog plaats voor nieuwe leden. Voor meer informatie kunt u bellen naar Lenie Piket tel. 5032305. U kunt ook een mailtje sturen: kboleur@casema.nl Bingo Op zondag 22 september is het weer bingo. Aanvang 14.00 uur. De zaal in het Turfschip is wederom open vanaf 13.00 uur. Vergeet u niet uw stift en spaarkaart mee te nemen. Gespreksochtend De gespreksochtend begint om 10.00 uur in het Turfschip en het thema is deze keer: Opening van het nieuwe seizoen, spel met vraag en antwoord. Viswedstrijden beginnen weer De viswedstrijden worden georganiseerd door John Mathijssen. De wedstrijden beginnen 25 september en daarna de eerstvolgende 6 woensdagen. Er wordt gevist van 13.30 tot 16.00 uur. Inschrijven, voor aanvang van de wedstrijd, tot 12.30 uur in de Molen de Lelie aan de Geerkade. Gezamenlijk eten U kunt zich opgeven voor de gezamenlijke maaltijd op donderdag 26 september om 17.30 uur in het Turfschip. Het menu is deze keer Tomaten- of groentesoep, 1/2 gegrilde haan, frietjes, tomatensalade en appel compote en als nagerecht dame blanche. U krijgt ook een kopje kofďŹ e/thee. Tijdens deze maaltijd kunt u ook consumpties gebruiken tegen de voor de KBO geldende prijzen. Zowel leden, als niet leden zijn welkom. Dansmiddag U bent van harte welkom om te komen dansen in het Turfschip op vrijdag 27 september. Er wordt muziek gedraaid om te kunnen stijldansen, als linedansen. De zaal gaat open om 13.00 uur en de middag duurt tot 16.30 uur. RENDEZ-VOUS ORGANISEERT LEZING OVER WMO Rendez-vous nodigt u uit om te komen luisteren naar de lezing van Claudi van Dongen. Deze lezing over de â&#x20AC;&#x2DC;Wet maatschappelijke ondersteuningâ&#x20AC;&#x2122;, vindt plaats op donderdagmiddag 26 september van 14.00 tot 15.30 uur in het Grand CafĂŠ van Het Anbarg, Nassaulaan 1 in Etten-Leur. De toegang is gratis. Alle cliĂŤnten en wijkbewoners in en om woonzorglocatie Het Anbarg, zijn van harte welkom! Deze middag komt Claudi van Dongen, werkzaam bij de gemeente Etten-Leur, als gastspreker. De Wet maatschappelijke ondersteuning heeft als doel om iedereen zo lang mogelijk mee te laten doen in de samenleving en zo lang mogelijk zelfredzaam te zijn. De komende jaren staan er veel veranderingen op stapel. Van hulp bij huishouden, gebruik van vervoer en hulpmiddelen tot verzorging en verpleging. Centraal onderwerp in de lezing van Claudi is dan ook: wat betekent de Wmo voor u? Heeft u naar aanleiding van deze informatie al vragen, schrijf ze alvast op. We willen graag zoveel mogelijk vragen beantwoorden. Het wordt een interessante bijeenkomst die u niet mag missen! Op elke locatie van Avoord ontmoeten mensen elkaar. Niet alleen cliĂŤnten, vrijwilligers en medewerkers maar ook bezoekers en wijkbewoners. Om samen te eten, te kaarten en ook om samen te praten. Zo ontstond in 2012 het idee voor een maandelijkse discussietafel onder de naam â&#x20AC;&#x2DC;rendez-vousâ&#x20AC;&#x2122;. Het vindt 1x per maand plaats op donderdagmiddag van 14.00 uur tot 15.30 uur in het Grand CafĂŠ van Het Anbarg. Elke maand is er een ander thema. Deelnemers krijgen ĂŠĂŠn kopje kofďŹ e of thee aangeboden door Avoord. Andere drankjes zijn voor eigen rekening. Het doel is dat oud en jong, cliĂŤnt en wijkbewoners met elkaar kennis maken, ervaringen uitwisselen, gesprekken voeren, elkaar een luisterend oor bieden en dat ze in contact komen met gastsprekers, creatieve of muzikale mensen.

PAGINA 32

ELBC Meisjes basketbal weer van start ETTEN-LEUR - Bij basketbalvereniging ELBC zijn de trainingen al weer een paar weken opgestart om volgende week weer goed aan de competitie te kunnen beginnen. Ook dit jaar is er aandacht voor het meisjes basketbal. Op de dinsdag wordt er van 20.00 uur tot 22.00 uur getraind in sportzaal de Gong. Ieder meisje boven de 16 jaar is daar welkom om eens mee te trainen. Zo kun je ontdekken dat basketbal een mooie teamsport is, waarbij naast conditie en balvaardigheid, de gezelligheid een belangrijke rol speelt. Ook de jongens lijn is weer van start. De eerste wedstrijd van ELBC U16 was afgelopen zaterdag op het openingstoernooi van de Barons uit Breda. Met slechts twee spelers uit het oude U16 team is het altijd spannend hoe zoâ&#x20AC;&#x2122;n eerste wedstrijd verloopt. Zeker tegen een team als de Barons dat uitkomt in de hoofdklasse. Wat al snel opviel is dat veel spelers wedstrijdritme missen. Daardoor werden er veel loopfouten gemaakt en werd er slecht gepassed. De coaches zagen echter ook goede dingen. Aanvallend werden er goede breaks gelopen en verdedigend vormde ELBC ĂŠĂŠn team. Het fysiek sterkere Barons had hier moeite mee. Via 4-7 werd naar een 13-21 ruststand gewerkt in het voordeel van ELBC.

VOOR HET LAATSTE ACTUELE LOKALE NIEUWS KIJK OP WWW. INTERNETBODE.NL

70m2 LOODS / OPSLAGRUIMTE CENTRUM ETTEN-LEUR â&#x201A;Ź 290,- PMND INF: 06-28768155

TENNISLESSEN en TENNISBAAN TE HUUR

Tel: 06-20289463

www.tennisschoolpatrick-nooijens.nl

SENIOREN

Dre Wit (â&#x20AC;&#x2DC;t) goed reparaties witgoed producten Etten-Leur Voorrijkosten in Etten-Leur â&#x201A;Ź 15.00 buiten Etten-Leur â&#x201A;Ź 20.00

Tel.: 06-50905037

ONTHAREN? 2minutes2book.nl WIJ HELPEN JE SNEL AAN DE PARTNER DIE BIJ JE PAST Drie goede redenen voor een inschrijving bij Mens & Relatie. Meer weten? Bel: Lia van der Wel 0165-388816 Of 088-0221900 (landelijk)

Of kijk op

www.mens-en-relatie.nl

In de 2de helft liep ELBC in het begin verder uit naar 19-32. Het team de Barons ging fysieker spelen wat veel balverlies voor het gemiddeld jongere ELBC betekende. Met slechts 6 punten verschil werd aan het laatste kwart begonnen. De Barons miste in deze fase erg veel schotpogingen. Hierdoor kreeg ELBC de kans zich te herpakken en boekte een knappe overwinning. Eindstand 30-45. Komende zaterdag speelt ELBC zijn eerste competitie wedstrijd in de 4de klasse . Trainingen Meetrainen? Bezoek eens de volgende trainingen om te zien of basketbal iets voor jou is: Dinsdag: De Gong 17.00-18.30u U14; De Gong 20.00-22.00u DS/MU18; Beukenlaan 20.30-22.00u U20; Lambertusstraat 21.00-22.30u HS. Woensdag: De Gong 16.00-17.15u U10; De Gong 17.1518.30 uur U12; De Gong 18.30-19.45u U16/U18; De Gong 19.45-21.00u U20; De Gong 21.00-22.15u H. Rec. Donderdag: De Gong18.30-20.00u U14; De Gong 21.0022.15u HS. Vrijdag: van Genkstraat 17.00-18.15u U10; van Genkstraat18.15-19.30 uur U12; De Gong 18.00-20.00u U16/U18.

AUTOMONTAGEBEDRIJF

JOKO

Â&#x2021;6ORRSORRSVFKDGHDXWRÂśV PRWRUVWHNRRSJHYUDDJG Â&#x2021;$OOHJHEUXLNWHRQGHUGHOHQ RQOLQH Â&#x2021;9ULMZDULQJELMRSKDOHQ Â&#x2021;5HSDUDWLHHQRQGHUKRXG Lid ARN-Stiba-RDW 0DDOEHUJHQVWUD:HUQKRXW 7HO LQIR#MRNR]XQGHUWQO ZZZMRNR]XQGHUWQO

HELP

VAKMANNNEN GEZOCHT Start succesvol klusbedrijf! Klusopdrachten, reclame, inkoopkortingen, bedrijfsadvies aantrekkelijke voorwaarden. Betrouwbare organisatie Formule Partner BV. Kijk op:

www.devakman.info of www.keurmerkbedrijf.nl

ANTI AGING? 2minutes2book.nl

GRATIS

ONTWERP EN DESKUNDIG ADVIES BIJ U THUIS

KEUKENS

kiezen keuken thuis uw

GRATIS OFFERTE CHECK, ALTIJD VOORDELIGER TEL. 076-5033971 s WWW.ADHELLEMONSKEUKENS.NL

VERHUUR AFVALCONTAINERS Voor bouw en sloopafval-puin-groen-bedrijfsafval enz. Verhuur van 7mÂł 20mÂł 40mÂł afvalcontainers. KŽŏÇ&#x20AC;ŽŽĆ&#x152;Ä&#x201A;ĹŻĆľÇ Ä?Ä&#x17E;Ć?Ć&#x161;Ć&#x152;Ä&#x201A;Ć&#x;ĹśĹ?Ć?ĹľÄ&#x201A;Ć&#x161;Ä&#x17E;Ć&#x152;Ĺ?Ä&#x201A;ĹŻÄ&#x17E;ĹśÍ&#x2022;Ĺ˝Ć&#x2030;Ĺ&#x161;ŽŽĹ?Ç&#x152;Ä&#x201A;ĹśÄ&#x161;Í&#x2022;Ĺ?Ć&#x152;Ĺ?ĹśÄ&#x161;Ç&#x152;Ä&#x201A;ĹśÄ&#x161;Í&#x2022;Ä&#x17E;ĹśÇ&#x152;

Tel. 0622523365 / 0765971547


Violen

uit eigen kwekerij!

Geldig van 18 t/m 24 september 2013. OP=OP!

Grootbloemig en mini bosviooltjes. Diverse kleuren. Potmaat 9 cm. Per stuk 0,35

10 voor Prijskraker

2,99

en en, fruit sierbom Plant nu ende heesters. v groenbÄł

GRASZODEN

ONTSPANNINGSMASSAGE?

Kijk en vergelijk

2minutes2book.nl

De beste kwaliteit van West-Brabant! Graszodenkwekerij Heidehoeve Vervul 1a - Rijsbergen tel: 076 - 596 27 36

www.heidehoeve.com DE SCHANS TUINSCHERMEN betonsysteem | tel. 0164 686418 www.deschanstuinschermen.nl

Zundert Voor inlichtingen kunt u vrijblijvend contact opnemen via: T: 06-53323792 E: bergengraafwerkzaamheden@hotmail.com

GroenRÄłk Schalk Prinsenbeek Mastlanddreef 9 Ĺ&#x2DC; 076-5439332 Ĺ&#x2DC; www.groenrÄłk.nl Terrasoverkappingen, Carports, Buitenverblijven, Tuinhuizen enzâ&#x20AC;Ś Van standaard tot maatwerk uw idee is onze uitdaging. Bel voor een afspraak in onze showroom of kijk op onze website.

s3!.%2).'2%0!2!4)%7%2+ (/542/4

s2!-%.$%52%.!&(!.'%. s(!.' %.3,5)47%2+ s',!3:%44%. s3#(),$%27%2+%. s!,,%2,%)4)--%27%2+%. s//+6//2(%4(%234%,,%. 6!.)."2!!+3#(!$%

Beleef de wereld der Zomerkoninkjes! Gepensioneerde glazenier b.z.a voor al uw glas-in-lood nieuw, restauratie en tussen dubbelglasplaatsen.

Inl. 06 346 43 055 Voor in- en verkoop gebruikte meubelen. J.J. DE BOM de Meubelvriend Marijke Meustraat 32, BREDA 076-5141601

Cafetaria Chantal :LOKHOPLQDODDQÂ&#x2021;(WWHQ/HXUÂ&#x2021;7HO

Heeft u een (Kinder)feest, dan is onze familiezak friet een goede oplossing voor u. U bent van harte welkom bij ons!

DAGELIJKS GEOPEND Openingstijden: Ma.-Di.: 16.00-22.00 | Wo., Do, Vr. Za. en Zo.: 12.00-22.00

A.S ZONDAG

www.hetaardbeienterras.net

DANS EN ONTMOET

MA T/M VRIJ OPEN VAN 12-18 UUR

XXL VLOOIEN MARKT

Van zelf plukken tot chocoladefondue Verwarmd binnenterras/speeltunnel

***********

ZATERDAG 21 SEPTEMBER VOOR SINGLES & PAREN:

PRESENTEERT

Zaterdag 21 sept

21.30 uur

Emy Perez Oude Bredaseweg 4, 4872 AE Etten-Leur www.cafedeklomp.nl

Harmoniezaal Rijsbergen LIVE BAND AMICI MET ZANGERES MIA (NAAST DE RABO) ENTREE â&#x201A;Ź 5,00 P.P.

BREDA GROOTSTE MARKT OOIT GEHOUDEN IN BREDA!!

â&#x2DC;&#x17D;

0161-456291

9HUYRHURYHUWRFKWSODWWHJURQG

VELUWE & PALEIS HET LOO RNWHQQRY

â&#x201A;Ź 37,50

9HUYRHUNRIILHJHEDNURQGULW9HOXZHHQ HQWUHH3DOHLVKHW/RR

KREADOE BEURS UTRECHT RNWHQQRY

â&#x201A;Ź 27,50

9HUYRHUHQWUHH.UHD'RH

AMSTERDAM & RIJKSMUSEUM â&#x201A;Ź 32,50 QRYHQGHF

Vervoer, entr Rijksmuseum + vrij bezoek Aâ&#x20AC;&#x2122;dam 

SCHALKE 04 â&#x20AC;&#x201C; W. BREMEN QRY

â&#x201A;Ź 99,00

MARGRIET WINTER FAIR HQQRY

â&#x201A;Ź 31,50

9HUYRHUWLFNHWFRQVXPSWLHVVQDFN

9HUYRHUHQWUHH0DUJULHW:LQWHU)DLU Op 21 nov betaalt u slechts â&#x201A;Ź 29,50 p.p. 

MUSICAL SISTER ACT â&#x201A;Ź 65,00 QRYHQGHF 9HUYRHUHUDQJWLFNHW DIVERSE KERSTMARKTEN v.a. â&#x201A;Ź 25,00 RD'Â VVHOGRUI2EHUKDXVHQ.HXOHQ 9HUYRHUYULMEH]RHN.HUVWPDUNWHQ

3-DGSE MUZIEKREIS OP DE VELUWE VHSWPRNW vanafâ&#x201A;Ź 239,00 8-DGSE MUZIEKREIS BLOEMENRIVIĂ&#x2C6;RA BUSREIS â&#x201A;Ź 695,00 VLIEGREIS â&#x201A;Ź 975,00 WPRNW 0HWRSWUHGHQVYDQRD-DQQHV5HQH 6FKXXUPDQV-RKDQ+HXVHUHQ<DQQLFN%RY\

&

www.brabantexpres.nl

VOOR PAREN & KOPPELS:Koutershof Rijsbergen (NAAST DE KERK) ENTREE â&#x201A;Ź 3,00 P.P. Zalen open 19.30 uur Start 20.15 UUR INLICHTINGEN: 06 22 41 43 07 www.bootrijsbergen.nl kopje dansen

DINSDAG

VAN 10 TOT 17 UUR

Terheijdenseweg 506 4826 AB

DAGREIS LONDEN â&#x201A;Ź 52,50 RNWQRYGHF

IEDERE ZATERDAG

22 SEPT. KUNSTIJSBAAN

DAGTOCHTEN BUSREIZEN DAGTOCHTEN

Corrie Kriesels Etten-Leur T. 06 19497862 E. concor@live.nl

WWW.ONDERHOUDSBEDRIJFKRIESELS.NL

www.overkappingvanhout.nl Argon 24B in Oud-Gastel. Tel: 06-30106383

â&#x201A;Ź 13,95 p.p.

Onbeperkt Spare-ribs

WOENSDAG ÍťNU:STEMPELKAARTACTIE Ä&#x201A;ĹŻĹŻÄ&#x17E;Ä&#x17E;ĹśÄ?Ĺ?ĹŠĹ&#x161;Ä&#x17E;Ć&#x161;Ä&#x201A;ÄŹÄ&#x201A;ĹŻÄ&#x17E;ĹśĹ?Ä&#x17E;ĹŻÄ&#x161;Ĺ?Ĺ?Í&#x2DC;

ÍťNIEUW:Surinaamse broodjes ÍžÇ&#x152;Ĺ˝Ä&#x17E;Ć&#x161;Ç&#x20AC;Ä&#x201A;Ć&#x152;ĹŹÄ&#x17E;ĹśĆ?Ç&#x20AC;ĹŻÄ&#x17E;Ä&#x17E;Ć?Í&#x2022;Ĺ?Ä&#x201A;Ć&#x152;ĹśÄ&#x201A;ĹŻÄ&#x17E;ĹśÍ&#x2022;Ć&#x152;ƾŜÄ&#x161;Ç&#x20AC;ĹŻÄ&#x17E;Ä&#x17E;Ć?Í&#x2022; ĨŽÄ&#x17E;Ç&#x2021;ŽŜĹ?Ĺ&#x161;Ä&#x201A;Ĺ?ĹŹĹ?Ć&#x2030;Í&#x2022;ĹŹĹ?Ć&#x2030;ĹŹÄ&#x17E;Ć&#x152;Ć&#x152;Ç&#x2021;Íż

ÍťACTIE MENU:(Hamburger/KipsatĂŠ, patat met, blikje frisdrank) ,Ä&#x201A;ĹľÄ?ĆľĆ&#x152;Ĺ?Ä&#x17E;Ć&#x152;DÄ&#x17E;ŜƾÍ&#x2014;NUâ&#x201A;Ź 6,00 <Ĺ?Ć&#x2030;Ć?Ä&#x201A;Ć&#x161;Ä DÄ&#x17E;ŜƾÍ&#x2014;NUâ&#x201A;Ź 6,50

ÍťCHINEES BUFFET (vanaf 10 pers.) â&#x201A;Ź 13,50 Ć&#x2030;Í&#x2DC;Ć&#x2030;Í&#x2DC;ÍžÄ&#x17E;Ç&#x2020;Ä?ĹŻÍ&#x2DC;Ä&#x161;Ć&#x152;Ä&#x201A;ŜŏÄ&#x17E;ŜͿ <Ĺ?ĹśÄ&#x161;Ä&#x17E;Ć&#x152;Ä&#x17E;Ĺśâ&#x201A;Ź 9,50 Ć&#x2030;Í&#x2DC;Ć&#x2030;Í&#x2DC;ÍžÄ&#x17E;Ç&#x2020;Ä?ĹŻÍ&#x2DC;Ä&#x161;Ć&#x152;Ä&#x201A;ŜŏÄ&#x17E;ŜͿ Sint Janstraat 10 | 4741 AP Hoeven | Tel.: 0165-506581 info@dekeienpomp.com | www.dekeienpomp.com

Kipspiesjes van de grill met een zoete tomatensaus

â&#x201A;Ź 10,95 p.p.

DONDERDAG gegratineerde tongscharfilet met kruidenrijst en dilleboter

â&#x201A;Ź 10,95 p.p.

VRIJDAG

â&#x201A;Ź 10,95 p.p. Alle gerechten zijn voorzien van frietjes

Biefstuk

Ook voor de lunch kunt u bij ons terecht (â&#x20AC;&#x2122;s maandags gesloten) MARKT 18

ETTEN-LEUR

BEL VOOR RESERVERING 076 - 5016037


SPORT

Meisjes karate team SKEL tweede plaats

Het meisjes team in actie.

ETTEN-LEUR - Afgelopen zaterdag 14 september waren er karate wedstrijden in Waspik onder auspiciën van de Karate-do Bond Nederland.

Het meisjesteam van Shotokan Karateclub Etten-Leur, bestaande uit Annelot van Zijl (11), Nadia Idlaafou (12), Yasmine Harmiche (13) en Laura van Lit (10), deden

mee aan de team competitie kata. Dit is een soort schijngevecht tegen meerdere tegenstanders. De poule bestond uit 7 teams. De meisjes gingen voortvarend van start en in wisselende samenstelling (een team bestaat uit 3 leden en de Etten-Leurse delegatie bestond uit 4 meisjes) en dit resulteerde in een finale plaats. In de finale werd verloren van het team Karateschool Youkoo uit Breda, die uit oudere (14-15) en ervaren karateka’s bestond. Al met al een prima resultaat wat tot stand is gekomen door veel trainen. Daarnaast waren er ook nog individuele wedstrijden, waaraan ook de meisjes aan deelnamen, maar ook nog andere SKEL leden, zoals Ward Dijkman en Indy en Swaray Bhaghat. Ook hier werden goede resultaten behaald. In november zijn de volgende wedstrijden. Meer info www. skel.nl, Facebook of 06-53846144.

Feestelijke opening

Nieuw seizoen Hockeyclub Etten-Leur ETTEN-LEUR - In het weekend van 24 en 25 augustus heeft Hockeyclub Etten-Leur met de opening van het nieuwe vierde veld ook het nieuwe hockeyseizoen op een feestelijke wijze geopend. Deze zomer is er hard gewerkt aan de aanleg van een vierde veld voor de hockeyclub. Hier heeft de club dan ook lang op moeten wachten, de aanvraag bij de gemeente gaat al terug van 2005. Nadat de gemeente groen licht gaf heeft de club gelijk de mogelijkheid aangegrepen om ook de bestaande velden aan te pakken waardoor de hockeyclub nu beschikt over maar liefst vier semi-watervelden. Dit was ook nodig want Hockeyclub EttenLeur is een groeiende club met maar liefst

1100 leden. De aanleg van het vierde veld heeft de club kunnen realiseren doordat honkbalclub The Stags is verhuisd naar de nieuwe locatie aan De Streek. Tevens zijn er zeventig extra parkeerplaatsen gecreëerd om de overlast voor de wijk te verminderen. Bij hockeyclub Etten-Leur gaan sportieve prestaties samen met gezelligheid. Het is een echte familieclub, maar bovenal een club van en voor haar leden. Dat heeft het feestweekend van 24 en 25 augustus dan ook bewezen. Op zaterdag 24 augustus waren er voor de jongste jeugd diverse clinics georganiseerd door Bovenlander & Bovenlander waar Olympisch kampioen Maartje Goderie ook bij aanwezig was. Na de offici-

ele opening door wethouder Jean-Pierre Schouw en een ballonnenwedstrijd werd de zaterdag afgesloten met een wedstrijd en reünie tussen oud-Heren 1 spelers. Op zondag 25 augustus werd het feestweekend compleet gemaakt met een semi-watertoernooi voor alle leden vanaf 16 jaar. Het mooie weer, de goed verzorgde lunch en BBQ en alle aanwezige leden zorgden voor veel sfeer en gezelligheid. Voorzitter Mario Vugts is dan ook met recht trots op zijn club , haar leden en alle vrijwilligers . Een club waar sportief gedrag en respectvol omgaan met elkaar en elkaars eigendommen hoog in het vaandel staan geschreven. Zondag 15 september hebben Dames 1 en Heren 1 hun eerste officiële thuiswedstrijd op het nieuwe hoofdveld gespeeld.

Eventingwedstrijd te Theux

Vierde plaats voor Hans van Bedaf op NK Dressuur

Hans van Bedaf met Bond’s Painting in actie tijdens het NK.

ETTEN-LEUR - Afgelopen weekend werden in Ermelo de Nederlandse Kampioenschappen paardensport verreden. Hans van Bedaf had zich met twee paarden geselecteerd voor deze kampioenschappen. Met Bond’s Painting in de klasse Z2 en met Heesterbos Zycarlos in de klasse ZZ-licht dressuur. Op vrijdagochtend startte het kampioenschap voor de klasse Z2, vijftig combinaties verdeeld over twee ringen reden eerst een selectieproef, de beste acht per ring werden geplaatst voor de halve finale op vrijdagavond. Hans reed met Bond’s Painting een hele goede proef en wist de selectie wedstrijd zelfs te winnen met een score van 68,75%. Op vrijdagmiddag waren de selectiewedstrijden voor de klasse ZZ-licht, hierin kwam Hans met Heesterbos Zycarlos aan de start. Ze begonnen erg goed aan de proef maar Zycarlos had voordat ze aan de

proef begonnen op z’n tong gebeten waardoor er een klein beetje bloed op zijn mond zichtbaar was. Hierdoor werden ze jammer genoeg uitgesloten voor de wedstrijd. Op vrijdagavond werden de halve finales verreden. Hans reed met Bond’s Painting wederom een hele goede proef. Bond’s Painting was erg onder de indruk van de entourage en het vele publiek, daardoor had hij nog meer uitstraling en Hans wist de rust en controle te bewaren waardoor het beeld heel harmonieus bleef. Ze eindigden in deze halve finale op een hele mooie 4e plaats met 65,69%. Hiermee waren ze geplaatst voor de finale die op zaterdagmiddag verreden werd in de vorm van een kür op muziek. Ook in deze kür op muziek reed Hans weer heel sterk, Bond’s Painting danste perfect op het ritme van de muziek door de baan. Na deze bijna foutloze kür eindigde Hans met 70,33% op een hele mooie 4e plaats. Hans kan dus terug kijken op een super geslaagd Nederlands Kampioenschap.

Meggy van den Akker en Troy gaan voor goud Unitas’30 ETTEN-LEUR - Meggy van den Akker nam op zaterdag 14 september deel aan de eventingwedstrijd in Theux (België). Het regende al vanaf ‘s nachts dus al diverse veewagens reden zich reeds vast bij aankomst. Meggy moest al om 9 uur in de dressuurring verschijnen met Dancing Jewel. De ring lag op een helling, wat nog lastig was voor de pas vijfjarige merrie. Het re-

sulteerde in een dressuurproef die redelijk was. Tijdens het springen viel er een balk en in de cross hadden ze door de natte bodem een langsglijder voor de B-sprong van hindernis 11. Dit alles resulteerde toch nog in een elfde plaats in de B-reeks (= Nederlandse klasse M). Ook Troy was mee naar België. Toen Meggy met hem in de dressuurring binnenreed ging het steeds harder regenen. Ze reden een keurige proef met een paar mindere onderdelen doordat Troy zich

wat tegen de regen keerde. Desondanks wisten ze zich naar de eerste plaats te rijden. Later op de dag volgde het springparcours. Dit werd foutloos afgelegd. Als afsluiting volgde de de cross reeks L (= Nederlandse klasse M). Meggy was vastberaden te winnen en ze kwamen keurig binnen de tijd samen foutloos over de finish. Hiermee wist zij dus haar eerste plaats te behouden! Een zeer knappe prestatie van deze nog jonge amazone.

Internos 45+ team gaat eerste wedstrijd spelen

Internos D3 delft onderspit tegen Rood Wit ETTEN-LEUR - Gelijk aan het begin van de wedstrijd was het duidelijk dat we aan Rood-Wit een moeilijke tegenstander hadden. Maar Internos valt ook goed aan en er volgt een mooi schot op het goal van Koert. Djamil weet zelfs de bal in de goal te plaatsen, helaas is het hands dus doelpunt afgekeurd. De teams zijn beide sterk en gaan gelijk op. Er volgt een prachtig schot van Nick op goal maar deze wordt niet beloond met een doelpunt. Dan schiet Djamil richting de goal, de keeper kaatst hem weg en gelukkig komt de bal bij Koert en deze maakt dan het 1e doelpunt voor Internos. Max Rogiers weet samen met Dave, Lars en keeper Pascal te voorkomen dat Rood-Wit scoort. Damian en Jesse, die de D3 deze zaterdag kwamen versterken, zijn ook goed bezig in de aanval. Rood Wit is erg snel in de aanval, Pascal duikt naar de bal maar helaas er volgt een doelpunt voor Rood Wit en de ruststand is 1-1. De 2e helft begint met een mooie redding van Pascal. Rood Wit blijft aanvallen en 1-2 te maken. Damian speelt de bal naar Milan er volgt een mooie actie op goal, maar het lukt Internos niet om te scoren. Rood Wit heeft minder moeite met scoren

en maken razendsnel 1-3 en1-4. Mees maakt het nog spannend en speelt de bal naar Max. Die schiet prachtig op goal maar de keeper van Rood Wit weet een doelpunt te voorkomen. Rood Wit scoort nog een 5e doelpunt vanuit een corner. Aan het einde van de wedstrijd is daar dan een prachtig schot van Max naar Willem. Willem geeft de assist en Djamil maakt deze mooie actie af met een doelpunt. Hier blijft het bij en de uitslag 2-5 staat. Rood Wit juicht maar Internos was vooral in de 1e helft een waardige tegenstander Harold van Zundert Stichting Aan alle Vrienden van de Harold van Zundert Stichting en iedereen die deze Stichting een goed hart toedraagt. Website www.haroldvanzundert.nl weer online sinds 13-09-2013. We gaan stap voor stap bouwen aan een website met alle informatie en documentatie over de Harold van Zundert Stichting. Iedereen kan daar zijn bijdrage aan leveren via het Gastenboek of kopij sturen naar stichtingharoldvanzundert@gmail.com. Het bestuur van de Harold van Zundert Stichting bedankt Stichting De Waarden, Ester Pellis en Timon Bos zeer hartelijk voor hun spontane medewerking om onze website weer ‘on-

line’ te krijgen. Sportiviteitsactie bij Roosendaal Met als titel ‘Bedankt voor de wedstrijd’ zal voetbalvereniging RKVV Roosendaal alle tegenstanders en scheidsrechters het komend seizoen op een unieke wijze bedanken. Na iedere thuiswedstrijd, vanaf de 6-jarige F-jes tot en met de senioren van het 1e elftal, wordt er een foto gemaakt van iedereen die de wedstrijd mogelijk maakte. Zowel scheidsrechters als leiders, maar ook alle spelers zullen op een speciaal podium samen op de foto gaan. Internos 45+ gaat eerste wedstrijd spelen Ze waren al weer een paar keer wezen “trainen” en dan gaat het toch kriebel. Ze willen toch een wedstrijdje spelen. Vrijdag 20 september om 20.00 uur gaat dat gebeuren. Internos 45+ gaat een eerste wedstrijd spelen tegen de leeftijdgenoten bij DSE. Kijk voor de meeste actuele informatie over de wedstrijden altijd nog op de site www.vvinternos.nl Oproep aan alle leiders en trainers a.u.b. uitslagen doorgeven. Ook van oefenwedstrijden. PAGINA 34

Programma zaterdag 21 september 16.30 Unitas’30 Zat.1-Rillandia 1 14.30 Unitas’30 Zat.3-Oosterhout 2 15.00 Zundert 2-Unitas’30 Zat.4 14.30 Unitas’30 Zat.5-Bavel 5 11.30 Baronie A2-Unitas’30 A1 14.00 HSC’28 A1-Unitas’30 A2 14.30 RCS B1-Unitas’30 B1 14.30 DEVO B1-Unitas’30 B2 14.30 Unitas’30 B3-JEKA B5 15.00 Roosendaal B6-Unitas’30 B4 11.30 Bavel C1-Unitas’30 C1 12.30 Unitas’30 C2-Grenswachters C1 12.30 Unitas’30 C3-Moerse Boys C4 12.30 Unitas’30 C4-Steenbergen C4 13.15 JEKA C9-Unitas’30 C5 14.30 Unitas’30 MA1-Gilze MA1 12.45 Chaam MB1-Unitas’30 MB1 13.00 Molenschot MC1-Unitas’30 MC1 12.30 Bavel MD1-Unitas’30 MD1 9.30 Unitas’30 MD2-Terheijden MD1 9.30 Unitas’30 ME1-Ulicoten ME1 10.00 Tholense Boys F3-Unitas’30 F13 11.00 Unitas’30 D1-Roosendaal D2 11.00 Unitas’30 D2-Beek Vooruit D2 8.45 Bavel D3-Unitas’30 D3 8.30 Beek Vooruit D4-Unitas’30 D4 11.00 Unitas’30 D5-Hoeven D2 11.00 Unitas’30 D6-Rood Wit W D3 10.00 Virtus D4-Unitas’30 D7 8.45 Seolto E1-Unitas’30 E2 9.00 Alliance E3-Unitas’30 E3 9.30 Unitas’30 E4-SVC E1 11.00 Rood Wit W E2-Unitas’30 E5 10.00 Virtus E3-Unitas’30 E6 9.30 Unitas’30 E7-DSE E4 9.30 Unitas’30 E8-Hoeven E3G 8.45 Internos E6-Unitas’30 E9 10.15 Hoeven E4-Unitas’30 E10 9.30 Unitas’30 E11-Internos E7 9.30 Unitas’30 E12-De Fendert E4 9.30 Unitas’30 E13-Virtus E7 10.00 Terheijden E4-Unitas’30 E14 9.30 TSC F1-Unitas’30 F1 8.30 Unitas’30 F3-MOC’17 F4 9.00 Virtus F2-Unitas’30 F5

8.30 Unitas’30 F6-Roosendaal F6 8.30 Unitas’30 F7-Rijen F5 9.00 Roosendaal F9-Unitas’30 F8 9.00 Baronie F12-Unitas’30 F9 8.30 JEKA F16G-Unitas’30 F10 9.30 SVC F2-Unitas’30 F11 8.30 Unitas’30 F12-JEKA F18 9.00 Unitas’30 MP1-Roosendaal MP2 9.00 Unitas’30 MP2-Sprundel MP1 10.00 Unitas’30 MP3-SVC MP1 10.00 Baronie MP7-Unitas’30 MP4 10.00 Unitas’30 MP5-Viola MP2 11.00 Unitas’30 MP6-Unitas’30 MP7 11.00 Unitas’30 MP6-Unitas’30 MP7 11.00 Baronie MP8-Unitas’30 MP8 11.00 Unitas’30 MP11-Unitas’30 MP9M 12.00 Groen Wit MP3-Unitas’30 MP10 11.00 Unitas’30 MP11-Unitas’30 MP9 Zondag 22 september 14.30 Unitas’30 Zon.1-Philippine 1 12.00 Unitas’30 Zon.2-Roosendaal 2 12.00 Cluzona 2-Unitas’30 Zon.3 12.00 Victoria’03 7-Unitas’30 Zon.4 10.00 Unitas’30 Zon.5-RBC 2 10.00 Unitas’30 Zon.6-De Fendert 3 Cursus TC III jeugd door KNVB Vanaf vrijdag 20 september wordt wekelijks de cursus TC III Jeugd door de KNVB op onze locatie gegeven. Cursist van onze club is Patrick Cranenburg. Tijdens de cursus zullen er diverse oefengroepen benodigd zijn. Het zal dus zeker voorkomen, dat hiervoor verschillende teams vanuit onze club zullen worden gevraagd. Uiteraard spreken wij de wens en hoop dat uit zoveel mogelijk teams hieraan hun medewerking kunnen verlenen. Disco avond voor C- en D-jeugd Op 4 oktober houdt Unitas’30 een disco avond voor alle leden uit de C en D categorie (geboren tussen 01-01-1999 en 3112-2002). Deze avond wordt verzorgd door DJ-Joey, aanvang 19.30 uur. De entree is gratis.


MEUBELSTOFFEERBEDRIJF

LEON PLUYM

S.P.S. SALES

voor al uw witgoed, bruingoed en inbouwapparaten, SCHERPE PRIJZEN. Tuin van Gerlagh 3A 4741 AR Hoeven 0165-631522 www.spshoeven.nl Openingstijden: ma t/m za 9.00-17.00 uur

Voor al uw administratieve en fiscale zaken voor zowel de Agro- als de MKB-sector. Bezoek onze website en maak vrijblijvend een afspraak.

Henny de Groen Gastelseweg 208 4704 RT Roosendaal 06 5703 5772 Vraag gratis en vrijblijvend een offerte aan!

Klokkenmakerij

DE

MEUBELSHOP.EU

Nijverheidsweg 1 - 4731 CZ Oudenbosch - Email: info@demeubelshop.eu - www.demeubelshop.eu

Goede kwaliteitsmeubelen voor een scherpe prijs! OPENINGSTIJDEN

sMAANDAGTM DONDERDAG VANTOT sVRIJDAG VANTOT

Hoekbank DINA

â&#x201A;Ź 699,00

sZATERDAG VANTOT

Vakkundige restauratie: Â&#x2021;DQWLHNHXXUZHUNHQ Â&#x2021;PRGHUQHXXUZHUNHQ Â&#x2021;ZLM]HUSODWHQ :LOJHQVWUDDW2XGHQERVFK 7HO ZZZNORNNHQPDNHULMGHWLMGQO

Reinigingsservice

JOHN Riool of afvoer verstopt?

John Dictus 06 - 55933753 076 - 5985501

06-25568920 Mondzorgcentrum Touwen

KLEUR JE HUIS MET WERU KUNSTSTOF KOZIJNEN

Voor al uw Mondzorg Vanaf heden tandarts en mondhygiĂŤniste aanwezig Raadhuisplein 4 te Hoeven 0165-505510 www.mzctouwen.nl info@mzctouwen.nl

TIJDELIJK GRATIS KLEUR Ă&#x2030;N MAAR 6% BTW* *VRAAG NAAR DE VOORWAARDEN

Vestiging Etten Leur Vosdonk 4 4879 NC Etten-Leur Tel. 076-5032800

Vestiging Yerseke Kreeft 6a 4401 NZ Yerseke Tel. 0113-574173

www.kumasol.nl

SPATADEREN ALLE BEHANDELINGEN ZIJN MOGELIJK

Het dermatologisch centrum is een door het ministerie van VWS erkend gespecialiseerd medisch centrum voor

/("'%('$,(&*)$ /#'%'*'()$!$ /$%+(*"'"('+'+$)%&'( /%#("'%('$+%%''%)'+)$ /%&') /"('+%%'!"$+) (

dermatologie en flebologie.

9HU]HNHUGELM9*=" 'DQNXQWX]RQGHUZDFKWOLMVWWHUHFKW

De behandelingen worden door de verzeke ring +'%.%"($.!$*.$'*!" !(

Zomergemstraat 2a 4826 CW Breda 076 578 00 50

www.dermcentrum.nl

Oude Bredaseweg 7A - 4872 AB Etten-Leur Telefoon: 076-5040456 - Fax: 076-5040457 info@peetersfiscaal.nl - www.peetersfiscaal.nl lid van Register Belastingadviseurs


Tekst: Bart van den Acker

Ik reed echt 1 op 20 met deze eTECHNIEK:

Citroën C4 Picasso

‘Lekker eigenwijs’, dat is de benaming die me destijds, bij de eerste kennismaking met de nieuwe Citroën C4 Picasso te binnen schoot. Dat is niet zo gek. Deze Picasso ìs eigenwijs en anders dan wat er zoal op de weg rondrijdt en dit hoort gewoon bij het merk Citroën. Een aantal jaren was die eigenzinnigheid een beetje weg, maar gelukkig voor alle liefhebbers van het merk is die eigenschap weer helemaal terug. Dat zou je er bijna van afleiden dat er ook de nodige vooruitgang en nieuwe techniek in dit model zit. Heel belangrijk: deze nieuwe is duidelijk korter, lager en lichter dan zijn gelijknamige voorganger. Deze Picasso is de eerste auto op een nieuw platform van PSA, dat we al heel snel in allerhande nieuwe Peugeots en Citroëns gaan tegenkomen. Met name dat ‘lichter’ heeft hiermee veel te maken. Maar er is meer…

e-HDI 115 Business: € 29.990

TEST

LEVERINGSPROGRAMMA: In ons land kennen we de C4 Picasso met een keuze uit twee benzineen twee dieselmotoren. In de basis zijn ze allemaal al bekend. De beide benzinemotoren meten 1,6 liter, de VTi heeft 88 kW/120 pk, de THP heeft dankzij een turbo 115 kW/156 pk. De VTi heeft een vijfbak, de THP een zesbak. De diesels meten eveneens 1,6 liter. De e-HDI 90 heeft 68 kW/92 pk, de e-HDI 115 (=testauto) 82 kW/112 pk. De ‘90’ heeft standaard een elektronisch gestuurde halfautomatische transmissie (‘ETG’), die op de 115 als optie leverbaar is in plaats van de zesbak. Later dit jaar wordt het aanbod nog uitgebreid met een 2,0 liter ‘BlueHDi’ met 110 kW/150 pk, die voldoet aan emissienorm Euro 6 en het wachten is nog even op de zevenpersoons ‘Grand Picasso’. Opmerkelijk is dat de benzinemotoren geen stop-/startsysteem hebben, de diesels hebben dat wel. Daaraan danken die de ‘e’ in de typeaanduiding, in combinatie met energieterugwinning tijdens afremmen. Citroën spreekt ook wel van een micro-hybride, maar dat is reclametaal, want het heeft met hybride niks te maken. Er zijn vijf uitrustingsniveaus: Attraction, Tendance, Intensive en Exclusive, met daarnaast nog een paar Business-versies, specifiek gericht op zakelijke rijders. De Attraction heeft al een aantal zaken die je op een basisversie niet meteen verwacht. Voorbeelden daarvan zijn handbediende airco, maar wel met twee klimaatzones, cruise control/ snelheidsbegrenzer, rondom elektrisch bediende zijruiten, idem buitenspiegels, in hoogte verstelbare bestuurdersstoelen een radio met MP3-speler. De versie Tendance voegt daaraan nuttige zaken toe, zoals automatisch inschakelende ruitenwissers en verlichting, automatische airco met luchtverfrisser en uitstroomopeningen voor de achterpassagiers, mistlampen, lichtmetalen wielen, opbergladen onder de voorstoelen en in de vloer voor de tweede zitrij, armsteunen op de voorstoelen, neerklapbare en in hoogte verstelbare passagiersstoel en uitklaptafeltjes aan de rugleuningen van de voorstoelen. De Business-uitvoering komt overeen met de Tendance, maar met enkele toevoegingen,

Zoals het eigenlijk hóórt bij een echte Citroën is de vormgeving van de C4 Picasso tamelijk eigenzinnig. Let op de dagrijlampen die niet zijn samengebouwd met de koplampen en de hoog in het dak doorlopende voorruit.

zoals de aluminiumlijst rond de zijruiten, opbergvak tussen de voorstoelen, achteruitrijcamera, sleutelloze bediening en nog wat details. De Intensive onderscheidt zich door alles wat de Business ook al heeft, plus bijvoorbeeld het navigatiesysteem, de extra binnenspiegel voor de tweede zitrij, automatisch inklappende spiegels en in bochten meedraaiende verlichting. De Exclusive heeft tenslotte half-lederen bekleding, elektrisch bediende achterklep, extra donker getinte zijruiten plus achterruit, LED-achterlichten, ‘actieve veiligheidsgordels’, ‘actieve cruise control’ en ‘relax’ passagiersstoel. Uiteraard zijn er nog de nodige pakketten met opties plus individuele accessoires. Alle benzineversies hebben voor zakelijke rijders gewoon 25% bijtelling, alle diesels ook volgend jaar 20%.

CARROSSERIE: nig, dus

Eigenzin-

De C4 Picasso heeft een eigenzinnig uiterlijk. Hij oogt groter dan hij werkelijk is. Direct opvallend detail is de ver in het dak doorlopende voorruit. De zin hiervan ontgaat me, even afgezien van –somshooggeplaatste verkeerslichten. Het glasoppervlak is mede door die voorruit enorm. Daarmee is er wel veel uitzicht, maar dan is iets anders dan een overzichtelijke carrosserie, want dat is zeker niet het geval. Opvallend is ook dat de LED-dagrijverlichting hoger zit, in een aparte behuizing, ten opzichte van de normale koplampen. De aluminium strip rond de zijruiten belangrijk is in de totale verschijning. Dat valt vooral op bij donker gekleurde exemplaren waarop het niet zit! Die strip loopt bij de achterzijruiten ook om een stukje

HDiis115. Dat is al met heel netjes Het prachtig om te al merken hoe voor die zo’n‘slechts’ auto en1,6 hetliter komt tengoed diesel minste redelijk in C4 de Picasso, buurt vanwat de raad weet met de 1 op echt 25 die de kleine folder auto belooft. Dat toch geen is. Hij zie ikmooi vaak slechter. heb loopt rustig, is Natuurlijk sterk genoeg ik wel zoveel gebruik mogelijkinop de cruise voor normaal Nederland control gereden, en hij maakt een schakeladviezen heel eind waar gevolgd enverbruik het stop/start-systeem wat er qua wordt beloofd. werk laten Daarbij Ikzijn reed echt 1 opdoen. 20 met dezelaat ede handbediende zesbak ook HDi 115. Dat is al met al heelzich netjes heel zo’n prettig en en licht en voor auto hetbedienen komt tenvooral redelijk op kruissnelheid de de Piminste in de buurtisvan stil. Toch is 1casso op 25aangenaam die de folder belooft. Dater ookik hier dat me irriteert.heb Dat zie vaakiets slechter. Natuurlijk de zoveel ‘actieve’ cruiseop control. Anikiswel mogelijk de cruise dere merken noemen het adaptief control gereden, schakeladviezen en dit houdt dat de auto vanzelf gevolgd en hetinstop/start-systeem eenwerk veilige afstand opzichte zijn laten doen. ten Daarbij laat van de voorganger aanneemt en de handbediende zesbak zich ook dus prettig ook de en snelheid van de auto heel licht bedienen en aanpast. andere merken vooral op Bij kruissnelheid is deblijkt Pidat ook ideaal in de file,Toch maarishier casso aangenaam stil. er laathier Citroën JuistDat als ook iets het dat afweten. me irriteert. comfort echt Ankan isditdesysteem ‘actieve’het cruise control. verhogen, het adaptief zichzelf dere merkenschakelt noemen het uitdit enhoudt mag in je dat het de weer zelf doen. en auto vanzelf Dat is al nietafstand fijn, maar kan ook een veilige tenhetopzichte tot kritieke situatiesaanneemt leiden, omdat van de voorganger en de Picasso iets van vertraagd en dus ook de eerst snelheid de auto dan ineens de cruise control eraf aanpast. Bij andere merken blijkt gooit er echt moet gedat ookals ideaal in de file,worden maar hier remd. Dan bestaat de kans laat Citroën het afweten. Juistdat alsje zelfsysteem te laat bent met remmen. Het dit het comfort echt kan systeem reageert ook verhogen, schakelt trouwens het zichzelf onaanvaardbaar auto uit en mag je het traag weer als zelfde doen. voor je niet naarfijn, de maar rechterbaan gaat Dat is al het kan ook enkritieke de Picasso de ingestelde sneltot situaties leiden, omdat heid weereerst magiets aannemen. de Picasso vertraagd Dat en brengt mensen in hetcontrol verkeereraf aan dan ineens de cruise het twijfelen watmoet je nou wilt. Niet gooit als er echt worden gegoed.Dan De bestaat afstemming van dat vering remd. de kans je en schokdemping heeft een duidezelf te laat bent met remmen. Het lijk accent op comfort en dat ook vind systeem reageert trouwens ik prima zo. Vooral onaanvaardbaar traagvoor als kinderen de auto die niet echtdenaar buiten kijken voor je naar rechterbaan gaat is de te Picasso harde vering niet fijn, snelmaar en de ingestelde daarvan in deze Picasheid weerhebben mag ze aannemen. Dat so geen last. in het verkeer aan brengt mensen het twijfelen wat je nou wilt. Niet goed. De afstemming van vering en schokdemping heeft een duidelijk accent op comfort en dat vind Citroën C4 Picasso is een ik De prima zo. Vooral voor kinderen metkijken hediezéér nietmoderne echt naarauto, buiten techniek en maar hij is dendaagse te harde vering niet fijn, zit bomvol elektronica. Dat daarvan hebben ze in deze Picasmag, maar niet alle systemen sowerken geen last. even fijn, dus kies bij

detail: de verlichting in de bagagewordt het er daar niet van. Je kunt ruimte is uitneembaar en fungeert zelfs als een foto naar keuze dan zaklamp. Voorinopladen staan op hetflinke dashboard, vanmet de kinderen twee stoelen, meestal bijvoorbeeld, maarindaar dan ook armsteunen hethoort midden, wel een tekst ‘denk aanvergroot. ons’ in wat het comfort verder te komen… Sommige elektronica De C4 Picasso staat bòl van de stoort me ook. Zo het trekthele de instruveiligelektronica. Vrijwel heidsgordelzitdirect het wegrijmentarium in eennatouchscreen, den onaangenaam strak aan. De plus een groot Lcd-scherm. Vooral ‘actieve gordel’ geeft is ook kleine dat bovenste scherm door z’n rukjesfuncties aan mijnniet linkerschouder vele echt ideaal als afik met de wielen auto maar leesbaar. Je kuntvan de de indeling ook in de búúrt kom witte strepen veranderen, maarvan echt veel beter op de weg. Irritant! De testauto had wordt het er daar niet van. Je kunt weer aan opties en zelfs ‘de eenhele fotowinkel’ naar keuze opladen ik zeggen dat op moet het dashboard, vanbijvoorbeeld de kinderen de ik bediening van de hoort navigatie bijvoorbeeld, maar daar dan ook wel tekst eens ‘denk logischer wel een aan heb ons’gein zien. Gek: alsSommige ik de motor uitzet en te komen… elektronica wil uitstappen, verschijnt het stoort me ook. Zo trekt deop veiligdashboard tekst dat heidsgordeleen direct nadie hetzegt wegrijserieuze aankoopoverweging ik deonaangenaam koppeling moetstrak intrappen. den aan. De liever een Attraction of Ten‘actieve gordel’ geeft ook kleine dance met wat opties, dan TECHNIEK: rukjes aan mijn linkerschouder als De eenCitroën complete topversie. De C4 Picasso is een Het is prachtig merken hoe Picasso is lekker ik met de wielenom vantede auto maar zéér moderne auto,ruim, met comhefortabel en techniek zuinig en dat goed die ‘slechts’ literstrepen diesel in de búúrt kom van1,6witte dendaagse en zijn hij welbomvol weer eigenschappen die raad de C4 wat op deweet weg. met Irritant! De Picasso, testauto had zit elektronica. Dat er tegenwoordig sterk toe toch echthele geen kleineaan auto is. Hij maar niet alle systemen weer ‘de winkel’ opties en mag, doen, net alsfijn, de ‘kindvriendewerken even dus kies bij loopt mooi rustig,dat is sterk genoeg ik moet zeggen bijvoorbeeld lijkheid’, die in een gezinsauvoor gebruik de iknormaal bediening van in deNederland navigatie serieuze aankoopoverweging to ook serieus van belang is. en maakt heel eind ookhijwel eenseen logischer hebwaar ge- liever een Attraction of Tendance met wat opties, dan wat quaals verbruik wordt uitzet beloofd. zien.erGek: ik de motor en een complete topversie. De wil uitstappen, verschijnt op het Picasso is lekker ruim, comdashboard een tekst die zegt dat fortabel en zuinig en dat zijn ik de koppeling intrappen. wel weer Beknopttmoet e tech hnische gegevens s: eigenschappen die er tegenwoordig sterk toe Lengte x breedte x hoogte: ...................................442 x 161 cm doen, net als dex 182 ‘kindvriendeKentekengewicht: ............................................................... 1.237 kg lijkheid’, die in een gezinsauMotorinhoud/aantal cilinders: ........................................... 1.560 / is. 4 to ook serieus van belang

CONCLUSIE

Alle instrumenten zitten in het midden van het dashboard, verdeeld over twee beeldschermen, met daarin de meeste functies.

zwart plastic, waarbij het lijkt alsof de ontwerpers hier niet goed uitkwamen. Dat is een beetje vergezocht. Minstens zo belangrijk is de enorme achterklep, die wel gemakkelijk is te bedienen. Uiteraard valt over smaak niet te twisten, er zullen mensen zijn die de C4 Picasso geweldig vinden, maar ik kan me ook voorstellen dat er mensen ‘m minder waarderen en uitwijken naar een wat conventioneler model.

INTERIEUR: lijk

Kindvriende-

Dáár gaat het om, bij een gezinsMPV! De C4 Picasso is lekker ruim, met bijvoorbeeld 537 liter bagageruimte en drie even grote stoelen op de tweede zitrij. Dit zijn belangrijke plekken, hier zit ‘het kroost’ en ook die mogen eisen stellen. De stoelen zijn gemakkelijk voor/ achter te verschuiven, ook de rugleuning is verstelbaar. Bijna alle versies hebben klaptafeltjes aan de rugleuningen van de voorstoelen, met, heel handig,

De Picasso oogt massaler dan hij is, want deze is compacter dan zijn voorganger. De aluminiumkleurige strip rond de zijruiten is vooral bij donkere kleuren ‘onmisbaar’.

een soort elastische band om kleine spullen vast te zetten, zelfs een iPad kan daar zitten. Of gewoon, ouderwets, een aantal kleurpotloden. In de opbergvakken onder de vloer kan ook het nodige aan kleinere spullen en uiteraard zijn de twee buitenste stoelen voorzien van ISOFIX-bevestigingen voor kinderzitjes. De losse stoelen zijn ook gemakkelijk om te klappen, omklapbare stevige platen kunnen dan zorgen voor een volledig vlakke laadvloer. Nog een handig detail: de verlichting in de bagageruimte is uitneembaar en fungeert dan als zaklamp. Voorin staan twee flinke stoelen, met meestal ook armsteunen in het midden, wat het comfort verder vergroot. De C4 Picasso staat bòl van de elektronica. Vrijwel het hele instrumentarium zit in een touchscreen, plus een groot Lcd-scherm. Vooral dat bovenste scherm is door z’n vele functies niet echt ideaal afleesbaar. Je kunt de indeling ook veranderen, maar echt veel beter

CONCLUSIE

vermogen: ................................82 kW (112 pk) bij 3.600 t/min Maak een proefritMax. Max.bij: koppel: ................................................ 270 Nm bij 1.750 t/min Aandrijving: ................................................................... voorwielen Gemiddeld brandstofverbruik volgens ECE-normen in l/100 km: ..4,0 Gemiddeld brandstofverbruik tijdens de test: .......................1 op 20 CO2-uitstoot in g/km: .................................................................105 Energielabel: .................................................................................A Topsnelheid: .................................................................... 189 km/u Acceleratie 0 – 100 km/u: ...................................................11,8 sec.

Jac Ossenblok b.v. Mon Plaisir 100 Etten-Leur Tel. 076 - 5022399 Fax 076 - 5019044 Prijslijst belangrijkste versies: Concurrentie

Ford C-Max 1.6 TDCI 115 pk Lease Titanium: ...........€ 27.830 Renault Scénic dCi Energy Expression: ..................€ 29.490 Peugeot 3008 Blue Lease 1.6 e-HDi 115: ................€ 30.200 Opel Zafira 1.6 CDTi 136 pk Business+: ................. € 30.495 Volkswagen Touran 1.6 TDI 105 pk BMT Trendline: . € 32.150

Citroën C4 Picasso VTi 120 Attraction: ................... € 25.790 Citroën C4 Picasso VTi 120 Business: ....................€ 26.790 Citroën C4 Picasso VTi 120 Tendance: ...................€ 27.290 Citroën C4 Picasso THP 155 Business: ...................€ 28.240 Citroën C4 Picasso THP 155 Tendance: ..................€ 28.740

Citroën C4 Picasso THP 155 Intensive: ...................€ 30.740 Citroën C4 Picasso THP 155 Exclusive: ................... € 33.240 Citroën C4 Picasso e-HDi 90 ETG Attraction: ..........€ 28.590 Citroën C4 Picasso e-HDi 90 ETG Tendance: ..........€ 30.090 ➤ Citroën C4 Picasso e-HDI 115 Business: ......... € 29.990 Citroën C4 Picasso e-HDi 115 Tendance: .............. € 30.490* Citroën C4 Picasso e-HDi 115 Intensive: € 32.490* Citroën C4 Picasso e-HDi 115 Exclusive: € 34.990*

www.autobedrijfossenblok.nl * = meerprijs ETG: € 700 ➤ = testauto


DE ELEKTRISCHE

AMPERA

Nu alleen bij

VRIENS

DIRECT UIT VOORRAAD LEVERBAAR. 0% bijtelling, 5 jaar vrijheid. *HHQZHJHQEHODVWLQJHQGHNRPHQGHMDDUJHHQùVFDOHELMWHOOLQJ:HOHHQHOHNWULVFKDDQJHGUHYHQDXWRGLHULMGW als een gewone auto. Met een onbeperkt rijbereik dankzij de innovatieve Range-extender en tijdelijk inclusief een laadpunt thuis én op het werk*. Kijk, dat is vrijheid. Kom snel naar onze showroom voor een proefrit.

Vriens Opel Breda Minervum 7001A, 4817 ZL Breda. Tel. 076-587 79 50 Vriens Opel Etten-Leur Ecustraat 25, 4879 NP Etten-Leur. Tel.076-50 20 652

www.vriensopel.nl

Gemiddeld brandstofverbruik en CO2-uitstoot: liter/100 km: 1,2; kms/liter: 83,33; en/of kwh/100 16,9; CO2 gr/km 27.

Er is een Opel Ampera vanaf € 48.295,- of lease vanaf € 749,- per maand. Prijs incl. BTW/BPM, excl. kosten rijklaar maken.*De Ampera Love to Load actie is geldig op nieuwe orders t/m 30 juni 2013 met een uiterlijke kentekenregistratiedatum van 30 september 2013. Kijk voor de complete actie- en verkoopvoorwaarden op www.opel.nl.

www.indumij.nl

volg ons ook op facebook.indumij.nl + twitter.indumij.nl

SALON DE PROMOTION T/M 29 SEPTEMBER

RENAULT TWINGO PARISIENNE AIRCONDITIONING RADIO USB/ BLUETOOTH ELEKTRISCHE RAMEN VANAF €8.990,INCL. €1.000,- INRUILPREMIE EXCL. KOSTEN RIJKLAAR MAKEN À €800,-

SALON DE PROMOTION T/M 29 SEPTEMBER

RENAULT CAPTUR 20% BIJTELLING & GÉÉN WEGENBELASTING TOT 2014** VANAF €15.990,BIJTELLING VANAF €112,EXCL. KOSTEN RIJKLAAR MAKEN À €935,-

MAAK KENNIS MET DE NIEUWSTE RENAULT MODELLEN IN ONZE SHOWROOM EN ONTVANG GRATIS EEN 1/5 STAATSLOT!*

RENAULT EXPERIENCE CENTER OOSTERHOUT RENAULT EXPERIENCE CENTER ETTEN-LEUR

VESTIGING DORDRECHT ZONDAG 22 SEPTEMBER GEOPEND VAN 11.00 TOT 16.00 UUR

DE BOEDINGEN 19 ECUSTRAAT 5

TEL. (0162) 43 14 50 TEL. (076) 503 93 00

*Actieperiode Salon de Promotion loopt van 19 september tot en met 29 september 2013. Alle personenautoprijzen en diensten zijn inclusief BTW en BPM en exclusief kosten rijklaar maken. U ontvangt een 1/5 Staatslot zonder Jackpot voor de trekking van 10 oktober 2013 bij bezoek aan de officiële Renault showroom tijdens de actieperiode. Zolang de voorraad strekt en bij het scannen van een geldige QR-code verkregen vanuit de Renault actiepagina of Renault huis-aan-huis krant van september 2013. Maximaal één 1/5 staatslot per QR-code. Er worden geen staatsloten verstrekt aan personen onder de 18 jaar. **20% bijtelling niet op TCe 120 EDC. Geen wegenbelasting tot 2014 en alleen op ENERGY dCi 90 S&S. Bedragen zijn afgerond op hele euro’s. Rentewijzigingen en drukfouten voorbehouden. Kijk voor de prospectus en algemene voorwaarden van Renault financiering en voor de exacte actievoorwaarden van deze en andere aanbiedingen op www.renault.nl of vraag uw Renault-dealer. Renault behoudt zich het recht voor de actie op elk moment te wijzigen of te beëindigen. Voor meer informatie bel gratis 0800-0303 of kijk op www.renault.nl. Min./max. verbruik: 3,4-6,6 l/100 km. Resp. 29,4-15,2 km /l. CO2 95-125 g/km.


Tekst: Bart van den Acker

Tesla’s uit Tilburg Het is in zeer korte tijd gerealiseerd. De Amerikaanse fabrikant van elektrische auto’s Tesla, ‘de Apple van de autoindustrie’ had dringend behoefte aan een plek in Europa waar de laatste hand aan de Tesla Model S (en in de toekomst Model X) wordt gelegd. De keuze voor die plek is gevallen op Tilburg, vanwege de goede infrastructuur en de snelle beschikbaarheid van technisch hoogwaardig personeel. Er komen voorlopig 50 banen bij Tesla. Wat hier gebeurt, is de montage van de accu-

pakketten en de hele aandrijving onder de auto, plus een totale eindcontrole. De simpele reden hiervoor is dat de auto nu als onderdelen wordt ingevoerd en dat scheelt een flinke duit aan belastingen, vergeleken met de invoer van complete auto’s. Voorlopig is het prachtig dat we dit in Nederland en zelfs in Brabant hebben. Tegelijk met de opening zijn ook de eerste exemplaren in Europa afgeleverd. Binnenkort gaan we een keer uitgebreid met een Tesla Model S op pad!

De allerslechtste

Autoliefhebbers: naar Frankfurt?

Primeur: de nieuwe

Concreet is er nog niet veel over bekend, maar Kia komt met een geheel nieuwe versie van haar misschien wel meest opvallende model: de Soul. De huidige Soul heeft een heel specifieke doelgroep aangesproken en die is groot genoeg om een tweede generatie te lanceren. Deze nieuweling wordt op de IAA in Frankfurt voor het eerst getoond, maar het wordt wel voorjaar 2014 voordat de auto echt hier in de showroom staat. Qua vormgeving is hij sterk geënt op zijn voorganger, maar hij is echt nieuw, met nieuw en efficiënte motoren en er komt zelfs een elektrische versie. Dat kan een handige elektrische taxi worden! Ongetwijfeld komen we nog uitgebreid op deze Kia terug.

Traditioneel vindt in de oneven jaren in september in Frankfurt de Internationale Automobil Ausstellung plaats, de IAA. Dit is één van de belangrijkste autoshows ter wereld, met enorm veel nieuws en gerichte blikken in de nabije toekomst. Het aardige van Frankfurt is: het is vanuit Nederland nog eens te doen. Breda-Frankfurt is 400 kilometer. Het is handig, vooraf via internet een betaalbaar hotel te boeken en er dan ’s avonds heen te rijden. Het is er loeidruk, dus probeer een hotel te vinden in een buitenwijk, of net buiten de stad en dan met de trein of tram naar de Frankfurter Messe. Via www.iaa.de zijn vooraf kaartjes (€ 15 voor volwassenen in het weekend) te bestellen, dat scheelt wachtrijen bij de kassa. Het complex is werkelijk gigantisch, dus zorg voor goede loopschoenen en als het warm is, flesjes water. Het is ook slim niet als een kip zonder kop rond te lopen, maar je eerst even te oriënteren op wat je wilt zien en waar dat dan staat. Vrijwel elk merk heeft wel een grotere of kleinere primeur. Dan kun je in een dag véél zien, zonder veel te missen. ’s Avonds terug naar je auto, eerst rustig eten en bijkomen, en dan rij je weer naar huis. Op de genoemde site is veel meer praktische informatie te vinden.

Elektrocutie van Volkswagen en Ford Het was al aangekondigd, maar nu gaat het er echt op lijken dat meer grote autofabrikanten komen met elektrische uitvoeringen van bestaande personenauto’s. Volkswagen doet dat meteen met twee modellen: de e-up! en de e-Golf. De elektrische vijfdeurs up! verschijnt nog dit jaar en kan met een volle accu in principe 160 kilometer rijden. Omgerekend kost het energieverbruik van de e-up! ongeveer € 2,60 per 100 km. De e-Golf heeft eveneens vijf deuren en verschijnt komend voorjaar. Die is natuurlijk iets groter en zwaarder, de totale actieradius bedraagt 190 kilometer en dat kost dan nog steeds minder dan € 3 per 100 kilometer. Ford kiest voor de elektrische uitvoering van de Focus, dat is meteen een mooie concurrent voor die e-Golf (foto rechts). De Focus heeft als bijzonderheid een vloeistof gekoeld en verwarmd accupakket, dat daarmee nauwkeuriger op de ideale bedrijfstemperatuur blijft. Met volle accu’s komt de Focus 162 kilometer ver. De Focus Electric is al te bestellen en de levering start nog dit jaar. De prijs ligt vast op € 39.990. Zakelijke rijders kunnen ‘m leasen voor € 689 per maand en uiteraard zijn alle elektrische auto’s vrijgesteld van bijtelling. Ford kondigt tevens een hybride-versie aan van de Mondeo en de C-Max komt ook als plug-in Hybrid.

Ongelooflijk zuinige Mercedes-Benz S-klasse

Bijzondere logé: Golden Arrow Dit enorme monster is de Golden Arrow. Hiermee vestigde Sir Henry Segrave in 1929 een nieuw wereldsnelheidsrecord met een gemiddelde van 327,46 km/u. De auto is voorzien van een twaalfcilinder Napier ‘Lion’ vliegtuigmotor. Na de recordpoging is er nooit meer mee gereden. Het unieke exemplaar maakt al sinds 1958 deel uit van de collectie van het Britse National Motor Museum, maar is nu even te logeren in ons land. Tot 27 oktober is het monster te bewonderen in het Louwman Museum in Den Haag (waar anders?). Voor veel autoliefhebbers is dit een unieke gelegenheid de Golden Arrow echt te zien. Voor meer informatie: www.louwmanmuseum.nl.

Dit is ongehoord! De nieuwe MercedesBenz S-klasse, nog maar net gelanceerd, komt er ook als S500 Plug-In. Met de 80 kW sterke elektromotor komt deze S-klasse op een volle accu zo’n 30 kilometer verder, daarna neemt de benzinemotor het over. Daarmee bereikt de S500 Hybrid een theoretisch brandstofverbruik van 3,0 l/100 km, wat overeenkomt met een CO2-uitstoot van 69 g/km, wat grote fiscale consequenties heeft, in het voordeel van de eigenaar. Deze versie verschijnt komend jaar, in het programma van de S-klasse waren al twee andere Hybrides aangekondigd.

Zoiets heb je wel eens… eigenlijk verafschuw je iets en toch ‘moet’ je er naar blijven kijken. Ik heb dat met het BNN-programma ‘De allerslechtste chauffeur van Nederland’. Dat is nu op de dinsdagavonden net weer begonnen. Het is gruwelijk. Hoe het kan weet ik niet, maar het lijkt alsof ze nu nog grotere ‘kneuzen’ hebben weten te vinden dan in de twee voorgaande jaren. Eigenlijk zijn er drie soorten kandidaten: mensen die zodra ze achter het stuur zitten in totale paniek raken, mensen die geen enkel begrip of gevoel hebben voor hoe een auto reageert en de categorie die lijdt aan totale zelfoverschatting. Vanuit die laatste soort is er in de tweede uitzending al eentje vrijwillig opgestapt. Dat was een moeder van kleinere kinderen, die zelf volkomen onverantwoord en veel te hard reed, met name in de bebouwde kom. Inderdaad, hoe is het mogelijk!? Ze stortte compleet in bij de confrontatie met een echtpaar die in één klap hun beide dochters hebben verloren door de schuld van een andere automobilist, die even roekeloos reed als die moeder/kandidate. Die is genezen, zullen we maar zeggen. Die confrontatie is trouwens een nieuw element, dat is wel heel schokkend. Van de overgebleven kandidaten is er één, hooguit twee, die met gedegen bijscholing nog in enigszins verantwoorde automobilisten zijn om te vormen. De rest…? Dat raakt tevens mijn grootste bezwaar tegen het programma, waarbij ik af en toe ook wel moet lachen om de overdosis klunzigheid. Met zes van de acht wordt het nooit meer wat. Ik vind het stuitend dat er na elke uitzending telkens toch eentje het rijbewijs terugkrijgt en de weg weer op mag. Je zult zo’n malloot tegenkomen! Tom Coronel zit in de jury en die vertelde in de krant dat hij de afspraak heeft met de kandidaten dat ze hem een SMSje sturen als ze gaan rijden, want dan blijft hij thuis. Mooi gevonden, maar dat is wel de omgekeerde wereld, Tom! Opnieuw –en dat is op zichzelf positief- maakt dit programma twee dingen duidelijk, die allebei behoren tot mijn favoriete stokpaardjes. Hoe is het in vredesnaam mogelijk dat deze mensen ooit geslaagd zijn voor een rijexamen? Dit betekent alleen maar dat de minimale rijvaardigheidseisen flink omhoog moeten. Ten tweede is het uit het oogpunt van verkeersveiligheid te gek voor woorden dat je op de 18e je rijbewijs kunt halen en tot je 75e (!) wordt er nooit meer gekeken of je wel verantwoord aan het verkeer deelneemt? Kennis van verkeersregels en -borden wordt nooit meer getoetst, zelfs de basis van voertuigbeheersing wordt nooit meer gecontroleerd en nieuwe vaardigheden worden nooit aangeleerd. Hoeveel automobilisten rijden er rond in een auto met ABS, maar hebben nog nooit gevoeld hoe dat in een noodsituatie werkt en begrijpen (dus) ook niet waarvoor het dient? Dat bedoel ik. Ik ben een roepende in de woestijn (al ben ik niet de enige!), maar ik wil pleiten voor een vijfjaarlijkse controle, eventueel aangevuld met een bijscholingscursus. Op eigen kosten van de automobilist, uiteraard, hiervoor hoeft de gemeenschap niet op te draaien! Bart van den Acker


HĂ&#x201C;GE SEPTEMBER REGISTRATIE BONUS VAN ¤ 3000,- TOT ¤ 7000,-!

BUSSEN TE HUUR v.a. â&#x201A;Ź 48,- p/dag SEPTEMBER AKTIE!!! Gehele maand september km vrij op al onze huurbussen

OP AUTOâ&#x20AC;&#x2122;S UIT VOORRAAD, OP=OP! P!

www.QualityCarRent.nl 076-5022267

Opel Mokka

Opel Astra 4 deurs sedan

Opel Astra Sports Tourer

Opel Zafira Tourer

Opel Insignia 5 deurs

1,4i Turbo 4x4 Edition Zwart metallic, ergonomische comfort stoelen, Edition plus pakket, Navigatie, Bluetooth voorbereiding, Parkeersensoren voor en achter, Donker getint glas enz.

1.4i Turbo 140pk Edition Zwart metallic, ergonomische comfort stoelen, Chromen omlijsting zijramenarmsteun, electrische handrem, chromen sierstrip rond de ramen, Edition plus pakket enz.

1.4i Turbo 120pk Rhythm Zwart metallic, ergonomische comfort stoelen, armsteun, elektrische handrem, edition plus pakket, Chromen omlijsting zijramen, donker getint glas, Navigatie, Bluetooth voorbereiding, Parkeersensoren achterenz.

1,4i Turbo Cosmo 7-zitter, Bi-xenon verlichting, Navigatie Europa, Bluetooth voorbereiding, Panoramadak, 19â&#x20AC;? lichtmetalen velgen, Actief onderstel, parkeersensoren voor en achter, zeer complete uitvoering.

1,6i Turbo Cosmo Executive 2 pakket: Ergonomische comfortstoelen, DVD Navigatie, Bluetoothvoorbereiding, parkeersensoren voor en achter, 18â&#x20AC;?lichtmetalen velgen, Verwarmde voorstoelen, zeer complete uitvoering.

Normale prijs â&#x201A;Ź 33.515,-

Normale prijs â&#x201A;Ź 27.176,-

Normale prijs â&#x201A;Ź 39.198,-

Normale prijs â&#x201A;Ź 41.603,-

September voordeel â&#x201A;Ź 4.000,NU VOOR*

â&#x201A;Ź 29.515,-

September voordeel â&#x201A;Ź 3.000,-

â&#x201A;Ź 24.176,-

NU VOOR*

Normale prijs â&#x201A;Ź 25.105,-

September voordeel â&#x201A;Ź 2.000,NU VOOR*

â&#x201A;Ź 23.105,-

September voordeel â&#x201A;Ź 5.000,-

â&#x201A;Ź 34.198,-

NU VOOR*

September voordeel â&#x201A;Ź 7.000,NU VOOR*

â&#x201A;Ź 34.603,-

* 3ULM]HQ 3ULM]HQRQGHUYRRUEHKRXGLQFOXVLHIEWZHQESP5HJLVWUDWLHYDQGHDXWRRSRIYyyUVHSWHPEHU3ULM]HQH[FOXVLHIDĂşHYHULQJVNRVWHQ1LHWLQFRPELQDWLHPHWDQGHUHDFWLHV RQGHU YRRUEHKRXG LQFOXVLHI EWZ HQ ESP E 5HJLVWUDWLH 5 L W WL YDQ GH G DXW I yy W E 3 LM O L I Ăş L N W 1L W L ELQDWLH EL E WL PHW DQGHUH DFWLHV

Kijk voor al onze aanbiedingen op www.vriensopel.nl i l l Minervum i 7001A, Breda d - (076) ( ) 5877 950 www.vriensopel.nl Ecustraat 25, Etten-Leur - (076) 5020 652 KUNSTGEBITTEN TOMSON

REPARATIES & NIEUWE MET GARANTIE

076-5976183

afspraak 8-22 uur (ook za & zo)

Te Koop

BUXUS TAXUS BUXUS BUXUS 2 jarig-20/30 cm

â&#x201A;Ź 0.40

â&#x201A;Ź 0.60

BOL

PYRAMIDE

ø30 cm

50-70 cm

â&#x201A;Ź 5.00 â&#x201A;Ź 7.50 Zundert, 076-5973377

per stuk

Vagevuurstraat 5 Zundert

30/50 cm

per stuk

Kozijnen Serres Schuifpuien Overkappingen Nieuwbouw Renovatie Â&#x2021;=RQZHULQJHQ Â&#x2021;5ROOXLNHQ Â&#x2021;+RUGHXUHQ Â&#x2021;6FUHHQV Â&#x2021;,VRODWLHJODV Â&#x2021;*DUDJHGHXUHQ

Onze kwaliteit staat voor jarenlang plezier!

Kleur Bouwjaar Verkoopprijs blauw met. jul-11 7.250 zwart met. nov-05 4.500 zilver met. nov-09 8.250 zwart met. mrt-08 6.750 zwart met. jan-06 6.750 wit jan-05 5.650 zilver met. mei-03 3.250 rood met. mei-03 4.250 rood met. okt-08 8.950 zwart met. nov-04 4.250 zwart met. jan-06 4.500 rood jun-03 3.250 grijs met. jul-11 18.250 zilver met. jan-07 9.950 zwart met. sep-05 7.950 grijs met. mrt-02 2.950 zwart met. feb-10 18.950 zilver met. jul-08 12.250 zilver met. jun-01 2.750 zilver met. okt-98 4.950 zilver met. nov-04 4.750

GOEDKOPE INRUILERS MET APK & DIVERSE BEDRIJFSWAGENS

Kinderboeken ..................................... â&#x201A;Ź 0,10 Sprookjesboeken ................................ â&#x201A;Ź 0,50 Naslagwerken ..................................... â&#x201A;Ź 1,00 Rollen behang .................................... â&#x201A;Ź 0,50 Kop en schotels en mokken ............... â&#x201A;Ź 0,10 Koffers ....................................HALVE PRIJS Alle kinder-, dames-, en herenkleding ......... 2 HALEN 1 BETALEN

Â&#x2021; Â&#x2021; Â&#x2021; Â&#x2021;

Nieuwe autoâ&#x20AC;&#x2122;s Occasions APK-keuringen Inbouw SCM-alarm

Â&#x2021; Reparaties

Kroonstraat 42 Tel.: 076-5011371

Â&#x2021; Â&#x2021; Â&#x2021; Â&#x2021;

Schadeherstel Leasing Inbouw Airco Inbouw Audio-app.

Â&#x2021; Inbouw LPG

Etten-Leur Fax: 076-5011372

www.bramtangeman.nl

Terre des Hommes ,,â&#x20AC;&#x2DC;t Spiegeltjeâ&#x20AC;? Molenstraat 138, Zundert. Tel: 5961214. Openingstijden winkel (ook voor inleveren goederen): woensdag, donderdag en vrijdag van 13. tot 17.u.; zaterdag van 13. tot 16.u.

Modestoffen Kinderstoffen Fournituren De nieuwe collectie is binnen !! Ruime keus in winterstoffen ! Hapje, Drankje, Stofje ? Liever exclusief shoppen met vriendinnen ? Boek een stoffenparty ! Vraag naar de mogelijkheden:

BOLLEBOOM V.O.F. Haansberg 80 Etten-Leur

WWW.TRICOTSANDMORE.NL

Tel: 076 5016046 Fax: 076 5016146 www.bolleboom.nl

Vincent van Goghplein 2 Etten-Leur tel. 06-52667287

NU BIJ COMATHERM GRATIS HR++ GLAS

Merk Type Renault Twingo 1.2 16V radio cd airco Renault Twingo 1.2 16V Automaat radio cd airco Renault Clio Tce 3 drs airco nav radio cd lmv Renault Clio 1.2 16V 3 drs airco radio cd lmv Renault Clio 1.2 16V 5 drs airco radio cd lmv Renault Clio 1.2 16V 5 drs airco ecc radio cd Renault Clio 1.4 16V 3 drs airco radio cd lmv Renault Kangoo 1.6 16V airco radio cd schuifdeuren Renault Grand Modus 1.2 Tce airco lmv Renault Megane II Gr.Tr. 1.4 16V LPG airco radio cd Renault Megane II Gr.Tr. 1.5 dCi diesel airco Renault Megane II 1.4 16V radio cd Renault Grand Scenic III 1.4 Tce nav parkeer v/a Renault Scenic 2.0 16V Automaat nav radio cd parkeer Renault Scenic 2.0 16V Automaat radio cd pan dak Renault Scenic 2.0 16V airco radio cd Renault Laguna Estate 2.0 GT 205 PK nav 18â&#x20AC;? lmv Renault Laguna 2.0 16V T 5 drs Automaat ecc nav Renault Laguna 1.8 16V airco radio cd Audi TT 1.8 Turbo airco radio cd lmv Peugeot 407 2.0 16V airco ecc nav leder lmv

WEEKAANBIEDINGEN -AANDAG $INSDAG 7OENSDAG $ONDERDAG

Worstenbrood â&#x201A;Ź 1,00 Appelflap â&#x201A;Ź 1,00 Rozijnenbollen VOORâ&#x201A;Ź 1,00 Eierkoeken VOORâ&#x201A;Ź 1,00

BROODJE VAN DE MAAND Oogstbrood

GRAM â&#x201A;Ź 1,10

St. Janstraat 147 - 4714 EE Sprundel - Tel: 0165-382830 Het adres voor al uw auto-onderhoud, schadereparaties, ruitreparaties, APK en, als enige in de regio, spoelen/ verversen (automatische) versnellingsbak!

OCCASIONS

BJ

Autoâ&#x20AC;&#x2122;s boven de â&#x201A;Ź 4.500 worden geleverd met afl. beurt, APK en Bovaggarantie

Fiat 500 1.2 Lounge airco 2009 Fiat Panda 1.2 Celebration airco 2011 Fiat Punto 1.2 Classic airco lm velgen 2009 Fiat Punto 1.4 16V Sport lm velgen airco ECC 2006 Hyundai i20 1.2 airco 2012 Mercedes Benz 500 SL 1992 Mercedes CLK 230 komp Automaat Cabrio airco 1998 Mini Cooper 1.6 Cooper Pepper airco 2009 Opel Combo 1.3 Cdti airco 2007 2SHO=DÂżUD&RVPR$XWDLUFR 2SHO=DÂżUD9(OHJDLUFR Skoda Octavia 1.6 Elgance airco lm velgen 2006 Suzuki Swift 1.3 Shogun airco 2007 Volkswagen Polo 1.2 airco 2011 Volkswagen Polo 1.2 TDI BI.M. Comf.line airco 2011 Diverse inruilautoâ&#x20AC;&#x2122;s tot â&#x201A;Ź 1.500,-

VOOR ACTUELE PRIJZEN ZIE:

WWW.CAOOMEN.NL

Tevens kunt u sparen voor GRATIS artikelen (zie info in winkel)

VRIJDAG - ZATERDAG Ramen en deuren

Rolluiken

Dakkapellen

Zonweringen

Serres

Garagedeuren

Appelkruimelvlaaipunt

Â&#x2021;3RRUWHQ RRNDXWRPDWLVFK

Â&#x2021;,QGXVWULsOHKHNZHUNHQ Â&#x2021;*DDVKHNZHUNHQ Â&#x2021;6LHUKHNZHUNHQ Â&#x2021;%DONRQKHNNHQ

â&#x201A;Ź1,10 Rucphensebaan 58, 4714 RE Sprundel Tel. 0165 - 383817, Fax. 0165 - 388656 www.verstijlenhekwerken.nl

&!'(!$&)" !"!*%")$"" (""$!$' '* !' !' '!%&%&"!"'&!"*!!%$$%!&'! $% #!$#"$&%$'$!!*"!)$!

ETTEN-LEUR: !'%&$&$$!"%"!+ '%&$&+& 

 Openingstijden: maandag t/m zaterdag van 9.00 - 17.00 uur WWW.COMATHERM.NL

BIORESORANTIE? 3T*ANSTRAATs(OEVENs ).(/%6%.()'(4%!

/UDE"REDASEWEGs%TTEN ,EURs 

2minutes2book.nl


SPORT

Frans Damen haalt uit op laatste Orleans hij op deze Orléans een geweldige uitslag. De 13-3315009, 13-3315009 en de 133314995 melden zich binnen 18 seconden op het hok van Frans, goed voor de plaatsen 1-2-4 in de vereniging tegen 144 duiven en in het samenspel tegen 374 duiven ook in de hogere samenspelen maakt hij een geweldige uitslag. In het rayon tegen 1267 duiven 1-2-4-6-12-13-14-16 en 22 van de 27 in de prijzen. Op de afdeling tegen 4232 duiven 3-4-6-11 en 13 duiven in de top 100. Frans formidabel proficiat.

Z&PC Dio

Olympisch zwemmer Joeri Verlinden geeft clinic

Pv de Eendracht In concours 144 duiven. Snelste duif 14:35:12. Snelheid 1367.854 m/m. Laatste prijs 14:52:02. Snelheid 1302.447 m/m. 1-2-4-6-10-12-14-15-17-23-25. F. Damen, 3-5-13-19-24. Reniers-vd Muijssenberg, 7-9-16-18-20-21-22. Comb. Heeren, 8. C. Hellemons.

Geweldige afsluiting seizoen 2013 door Frans en Jordi Damen.

ETTEN-LEUR - Ook het laatste weekend van dit seizoen ging niet van een leien dakje. De zaterdag viel letterlijk en figuurlijk in het water door de regen waar Frankrijk, België en Nederland door geteisterd werden, waardoor de vluchten voor de zoveelste keer uitgesteld moesten worden naar zondag. DOOR JAN ROBBESON

Gelukkig was het op zondag het tegenovergestelde van zaterdag en konden de jonge duiven in het op 450 km gelegen Orléans om 9:00 uur aan hun laatste krachtmeting van 2013 beginnen. Frans Damen had in het begin van het jonge duiven seizoen de nodige problemen op de hokken om de jonge duiven gezond en in vorm te krijgen. Gelukkig slaagde hij er in om ze de laatste weken van het seizoen nog in topvorm te krijgen en maakt

Pv de Snelpost In concours 28 duiven. Eerste duif 14:55:18. Snelheid 1265,700 m/m. Laatste prijs 15:28:54. Snelheid 1161,134 m/m. 1-4-8. C. v. Beek, 2-6. J. Nouws, 3-5-9. C. Bulkmans, 7-10. J. Dirven. Seizoen 2013 zit er weer op. Qua weer en afgelaste en uitgestelde vluchten een van de slechtste seizoenen van de laatste decennia. Hopelijk zijn de weergoden ons en de duiven volgend jaar beter gezind. Alle kampioenen en eerste prijs winnaars van dit seizoen gefeliciteerd.

HSV De Kleine Voorn ETTEN-LEUR - Afgelopen zaterdag zijn in café zaal Roelofs de prijzen van de verschillende competities van onze vereniging uitgereikt. Tevens werd gevist om de Koningstitel 2013. Hieronder de verslagen van de laatste drie wedstrijden. Zomercompetitie 2013 Wim Termohlen is de winnaar geworden van de zomercompetitie die dit jaar voor het eerst op zaterdag is gevist. Wim won met maar liefst vijf punten voorsprong op Cees Melisse (2) en zes op Peter Mathijssen (3). Dat het zo’n afgetekende overwinning zou worden werd, na de voorlaatste wedstrijd, niet verwacht. Echter door afwezigheid van Cees en een tegenvallende zesde plaats van Peter tijdens de laatste wedstrijd, volstond voor Wim een tweede plaats in zijn vak. Wim behaalde drie eerste en drie tweede plaatsen, in totaal scoorde hij 1327 punten, bijna 400 punten meer dan de volgende in rij en was ook nog eens driemaal dagwinnaar. Kortom niemand kan ontkennen dat de kleine Voorn met Wim een terechte winnaar heeft gekregen. Tijdens de laatste wedstrijd behaalde Joop Huyben de eerste plaats in vak A met 161 punten voor Cees Damen en Arend Lammerse. In vak B ging de overwinning naar Cees Maas met maar liefst 554 punten. Cees ving met 21 vissen de meeste van alle deelnemers. Op de tweede plaats in dit vak zien we Wim Termohlen die op zijn beurt Rene Verhoef achter zicht liet. Wim Termohlen ving de grootste vis van de dag, een exemplaar met een waarde van 44 punten. Arend Lammerse behaalde deze week de dagprijs omdat Wim deze al eerder won deze competitie.

Nationaal concours Het Nationaal concours 2013 is met overmacht gewonnen door Piet van Nijnatten. In alle opzichten was Piet zijn tegenstanders de baas. Piet ving veruit de meeste bovenmaatse vissen, negen stuks waar hij nog 30 ondermaatse aan toevoegde. Een aantal dat door niemand kon worden benaderd. Deze prestatie resulteerde in een puntentotaal van 384. Vermeldenswaardig is dat Piet, in tegenstelling tot de nummers twee en drie, geen kopplaats had geloot maar zijn prestatie realiseerde in het midden van het parcours. Tweede met 266 punten, behaald door 6 maatvissen en 10 ondermaatse te vangen, werd Sjef Mathijssen. Samen met de twee eerder genoemde lukte het Toon van Oers als enige om de 200 punten grens te bereiken. Toon behaalde exact dit aantal door 6 vissen boven en zes vissen onder de maat te vangen, goed voor de derde stek. Koningsvissen Piet van Nijnatten slaagde zaterdag om binnen twee weken de twee meest prestigieuze wedstrijden van de Kleine Voorn te winnen. Eerst won hij met overmacht het Nationaal concours en afgelopen zaterdag deed hij het nog een dunnetjes over door met ruime voorsprong het Koningsvissen te winnen. Piet ving 16 vissen boven en 33 onder de maat, samen goed voor 557 punten en de Koningstitel. Op plaats twee eindigde Gerrit Lambregts die 39 vissen ving waarvan zeven aan de maat. Joop Huyben moest moedeloos toezien hoe zijn buurman Piet van Nijnatten op plaats 94 de ene na de andere vis haakte. Toch kan hij achteraf terugzien op een geslaagde wedstrijd met een derde plaats in het eindklassement. Joop ving 18 vissen waarvan zeven aan de maat.

Joeri Verlinden en Team Dio 1.

ETTEN-LEUR - Op zaterdag 14 september was een clinic georganiseerd voor de zwemmers van Dio 1 van Z&PC Dio. Deze clinic werd gegeven door Olympisch Topzwemmer Joeri Verlinden. Joeri Verlinden is gespecialiseerd in de vlinderslag. Op het NK van 2012 won hij alle vlinderslagafstanden en werd 6e op de 100m vlinder op de Olympische Spelen. Joeri is herstellende van een polsbreuk maar hoopt over een paar maanden weer wedstrijdklaar te zijn. Nadruk van de clinic

lag op de onderwater fase van de vlinderslag. Een goede beheersing van de onderwater fase bepaald een belangrijk deel van de race van een zwemmer. Joeri wist dit inspirerend over te brengen met leuke anekdotes en technische oefeningen. De clinic is een mooie motivatie aan het begin van een nieuw zwemseizoen. Team Dio 1 wenst Joeri veel succes in zijn verdere zwemcarrière en is weer volop in training voor de 1e competitiewedstrijd van het seizoen. Meer informatie over onze vereniging kunt u vinden op: www.dioweb.nl

Road Runners ETTEN-LEUR - Afgelopen weekend waren er twee wedstrijden in de regio. Afgelopen zaterdag in Galder werd de Ganzenvenloop gelopen. Deze loop is terug van weggeweest. Dinie Megens was de enigste op de 6,6 km zij liep de afstand in 34.35. Guust van Mieghem was daar de snelste van de Road Runners op de 10 km hij liep 42.45. Daarna liep Edwin Hendrikx

binnen in 44.34. Guus Kint eindigde net boven de 50 minuten nml in 50.33. Michel Bego liep alweer een wedstrijd hij eindigde in 52.59. In Zevenbergen hadden we twee deelnemers afgelopen weekend. Op de 10 km eindigde Ad van Beek op de 3e plaats in 36.58. Corne Luykx toonde weer zijn vorm, hij haalde maar liefst 3 minuten van zijn p.r. af op de 15 km. Hij eindigde ook als 3e in een tijd van 1.04.58.

Rene van Poppel wint Creil

ZV Heerle/FC EL 1 wint lastige uitwedstrijd ETTEN-LEUR - Zonder de twee sterkhouders Achmed Ajjaji en Bunyamin Karahan reisde de ploeg van trainer/ coach Bedel Karahan afgelopen vrijdag af naar de Randstad. Tegenstander DZS/SFL 1 is sinds dit seizoen een nieuwe weg ingeslagen, met een aantal nieuwe talentvolle spelers. ZV Heerle/FC EL kwam ook deze wedstrijd weer goed uit de startblokken. De thuisploeg kwam maar moeilijk onder de druk uit van ZV Heerle/FC EL, dat deze wedstrijd begon met keeper Geoffrey Verschuren onder de lat. De verdiende voorsprong volgde dan ook na zo’n vier minuten spelen, een mooie aanval werd via Tim van Noord bij de tweede paal, door Ruben Maas tot doelpunt verwerkt, 0-1. Echter kon ZV Heerle/FC EL niet lang genieten van deze voorsprong, nog geen 20 seconden later, maakte de Dordtenaren gelijk door een dekkingsfout in de defensie. Jamal Chouiter stelde echter snel

orde op zaken, en met een bekeken schot zorgde hij voor de 1-2. Diezelfde Chouiter was hierna ook verantwoordelijk voor de 1-3, een mooie steekbal van Jeroen van Linden zette Chouiter oog in oog met de keeper. Met een fraaie lichaamsbeweging passeerde hij de doelman en maakte zijn tweede van de avond. Hierna volgde een legio aan kansen voor onder andere Yunus Karafkili en Ruben Maas, welke niet benut werden. Zoals een eeuwenoude voetbalwet ons leert, valt hij dan aan de andere kant, zo ook in dit geval. Uit een snelle counter schoot DZS/SFL hoog in de korte hoek de aansluitingstreffer binnen. Na rust, een gretig ZV Heerle/FC EL, die koste wat het kost de stijgende lijn wilde voortzetten. Dit werd uiteindelijk uitgedrukt in doelpunten door wederom Ruben Maas. Het Wouwse talent draaide knap weg en schoot de 2-4 binnen. ZV Heerle/ FC EL bleef drukzetten en speelde de tweede helft rustiger in balbezit. Man of the Match Jamal Chouiter kon een mooie

een-twee met Ruben Maas afronden bij de tweede paal, 2-5. Hakan Aksoy bracht zijn ploeg drie minuten voor tijd nog in moeilijkheden, toen hij met zijn tweede gele kaart naar de kant werd gestuurd. DZS/SFL wist van deze overtal-situatie te profiteren en maakte met nog één minuut spelen op de klok de 3-5. Het slotakkoord was echter weer voor Ruben Maas, uit een snel genomen corner liet hij nogmaals zien dat hij terecht gevreesd word door menig tegenstander in deze klasse, 3-6. Aanstaande vrijdag speelt het eerste team van ZV Heerle/FC EL haar derde competitiewedstrijd. In de eigen sporthal de Omganck ontvangen zij om 20.45 uur VV Prinsland uit Dinteloord. In de aanloop op deze wedstrijd speelt het vrouwenteam tegen FC Lattentrappers. DZS/SFL 1-ZV Heerle/FC EL 1 0-1 Ruben Maas, 1-1 DZS/SFL, 1-2 + 1-3 Jamal Chouiter, 2-3 DZS/SFL, 2-4 Ruben Maas, 2-5 Jamal Chouiter, 3-5 DZS/SFL, 3-6 Ruben Maas. PAGINA 40

Ook Rene kan terugkijken op een goed seizoen.

ETTEN-LEUR - Net als Orléans werd ook de vlucht vanuit het op 300 km gelegen Creil uitgesteld naar zondag. DOOR JAN ROBBESON Op zondag stralend weer en een draaiende wind van NW naar WZW zorgden er voor dat het een vlotte vlucht werd en de prijzen in een normaal tijdsbestek verdiend werden. De 13-1323880 van Rene van Poppel weet alle 324 Etten-Leurse concurrenten voor te blijven en bezorgt Rene hiermee de 4e overwinning van seizoen 2013. In het samenspel zijn er van de 561 gekorfde duiven ook geen sneller. In het rayon moet hij er 1 voor laten gaan maar heeft daar wel 3 duiven bij de eerste 8 tegen 1657 duiven op de afdeling tegen 4903 duiven de plaatsen 5-10-12, dus ook voor Rene een geslaagde afsluiting van seizoen 2013. Rene proficiat.

FOTO P. V. BEERS.

Pv de Eendracht In concours 201 duiven. Snelste duif 12:34:41. Snelheid 1405,351 m/m. Laatste prijs 12:52:08. Snelheid 1296.150 m/m. 1-4-5-7-8-10-22. R. v. Poppel, 2-9-14-1516-18-19-23-24-25. A.C. Wevers, 3-6-1112-20. C. Hellemons, 13. Comb. Heeren, 17. M. v. Zundert, 21. C. Dekkers & Zn. Pv de Snelpost In concours 124 duiven. Eerste duif 12:48:11. Snelheid 1314,827 m/m. Laatste prijs 13:16:31. Snelheid 1180,413 m/m. 1-3-4-8-14-16. B. v. Elteren, 2-6-9-10-1112-13-15-19-21. J. Nouws, 5. C. Bulkmans, 7. C. Stallen, 17-18-22. P. v. Nijnatten, 20. A. Christianen, 23. P. v. Rijen, 24-25. C. v. Beek. Seizoen 2013 zit er weer op, dus voorlopig geen verslagen meer. In november en december kom ik nog een paar keer terug met uitslagen van de kampioenschappen, Marathon en Tentoonstelling.


Nu lessen = deze zomer al motor rijden!

DANSCENTRUM GOETJAER DANSCENTRUM GOETJAER DANSCENTRUM GOETJAER Lange Brugstraat 63a sEtten-Leur VAN"ERGENPLEINs%TTEN ,EUR VAN"ERGENPLEINs%TTEN ,EUR tel. 076-5034836 TEL tel.: 076 - 5034836 www.goetjaer.nl WWWGOETJAERNL www.goetjaer.nl

Haal nu snel je motorrijbewijs!

K op om +OMOP Kom op dansles!

Zomeraanbieding: Winteraanbieding; 15 lessen incl. 1x AVD en AVB examen, 1x theorieles, theorieboek en theorie-examen, normaal 1.125,Zomerkorting voor slechts 900,Nu minus 225,- winterkorting Bel ons vandaag nog: 0165 â&#x20AC;&#x201C; 34 35 76.

dansles! '/%$%.'%:%,,)' GOED EN GEZELLIG:

+WALITEIT SERVICEENGEZELLIGHEIDSTAAN Kwaliteit, service en gezelligheid staan OPDEEPLAATSINEENDANSSCHOOLOP op de 1e plaats in een dansschool op ALLES ONDER EEN DAK: EEN! LOCATIEMETZALEN een A-locatie met 2 zalen. )NGERICHTOPEENBIJZONDERSFEERVOLLE Begin 2006 verhuizen wij naar het van BergenIngericht op een bijzonder sfeervolle plein te Etten-Leur. We komen op een A-locaWIJZEWAARIEDEREENZICHTHUISZAL wijze waar iedereen zich thuis zal brastie waarin naast de dansschool ook een VOELEN%RWORDTDAGENPERWEEK voelen. Ergeopend. wordt 7Dansschool: dagen per7 week serie wordt dagen per DANSLESVERZORGDAANAPARTEGROEPEN week dansles. Aparteaan groepen voor kinderen, dansles verzorgd aparte groepen VOORVOLWASSENEN JEUGDENKINDEREN jeugd en volwassenen. Brasserie: Begin 2006

voor volwassenen, jeugd en kinderen.

wordt een sfeervolle brasserie geopend. Ook voor uw bruiloft, partij en kinderfeestjes

d

.)%57%#523)34%. "IJNADAGELIJKSZIJNERNIEUWE LESROOSTER BEGINNERS NIEUWE CURSISTEN: BEGINNERSGROEPEN(IERDOORZIJN VOLWASSENEN: Bijna dagelijks

zijn erDANS-41: nieuwe

Zondag 19.15 u Dinsdag 09.30-10.30 u INHAALLESSENGEENENKELPROBLEEM beginnersgroepen. Hierdoor zijn Zondag 20.30 u Dinsdag 13.30-14.30 u 6OORDIEGENEDIEALEERDERHEBBEN Dinsdag 21.45 u inhaallessen geen enkel probleem. GEDANSTZIJNERVEELINSTROOM Woensdag 20.30 u KINDERDANSLES: Voor diegene die al eerder hebben Vrijdag 16.00-16.45 u MOGELIJKHEDENBIJGEVORDERDEGROEPEN

34)*,$!.3%.s3(/7$!.3%. s:5-"!s()0(/0s2/#+2/,, s+).$%2$!.3s3%.)/2%.$!.3 s/0,%)$).'$!.3,%2!!2

JEUGD: gedanst zijn er veel instroommogelijkZondag 14.15 uur DANCE4FANS: heden bij18.00 gevorderde groepen. Vrijdag uur Zaterdag 15.30-16.30 u

- opleidingen tot NMI registermediator - in-company trainingen - zakelijke en particuliere mediations

ERKEND MEDIATOR WORDEN?

ZWANGERSCHAPSMASSAGE?

Jan Jochems

2minutes2book.nl

Bestratingsmaterialen en sierkeien,

HANDEL

EN

TRANSPORT

TE KOOP:

speciaal gebakken, 5, 7 en 10 duimers. Dit alles direct leverbaar tegen zeer concurrerende prijzen.

ZOEKT U EEN BETAALBARE TERRASOVERKAPPING?

VERHUUR:

Afvalcontainers

van 6 m3 tot 40 m3 Tel. 076 - 5976060 GSM 06 - 53937700

Eventueel met terrasverwarming

â&#x153;&#x201E; Ervaren â&#x153;&#x201E;

Bel of mail

KAPSTER aan huis

Volgende informatiebijeenkomst (start 19.30 uur) : Do 17 okt., WestCord Hotel Delft (naast IKEA) Woe 13 nov., Hotel Trivium Etten-Leur Tel: 015 â&#x20AC;&#x201C; 36 112 36

info@mediationeducatie.nl

Traditioneel Genezer en Sjamaan uit Nepal Helpt u graag met de volgende problemen: Allergie | Spier-Gewrichtspijn | Slapen | Emoties | Communicatie |ADHD bij kinderen | Angsten | Hoog gevoeligheid |Huis en Business Enrichment Persoonlijke energie bescherming

Cursussen in 2014: Meditation & Self Realization, Touch to Healing (1 & 2), Shamanism (1 & 2)

Zorgenco

TE HUUR â&#x2013; ETTEN-LEUR

Het bureau voor huishoudelijke hulp en/of verpleegkundige zorg bij u thuis.

Van 100 m2 tot 225 m2 Industriegebied â&#x20AC;&#x2DC;Vosdonkâ&#x20AC;&#x2122; te Etten-Leur

Ieder mens heeft het liefst een lang en zorgeloos leven. Toch kan er een moment komen waarop u zelf of iemand in uw familie een steuntje in de rug nodig heeft.

Flexibel huurcontract www.drvm.nl/vosdonk

SCHIMMELNAGELS

Bij Zorgenco staat de cliĂŤnt centraal en vinden we het belangrijk dat men zo lang mogelijk thuis kan blijven wonen. Onze medewerkers zijn deskundig en hebben oog voor persoonlijke aandacht. De verleende hulp/zorg kan lopen via een Persoons Gebonden Budget (PGB) of voor particulieren.

FOTOCURSUSSEN Edwin Brosens Â&#x192;Â&#x2022;Â&#x2039;Â&#x2022;Â&#x2026;Â&#x2014;Â&#x201D;Â&#x2022;Â&#x2014;Â&#x2022;Â&#x2039;Â&#x2030;Â&#x2039;Â&#x2013;Â&#x192;Â&#x17D;Â&#x2021; Â&#x2018;Â&#x2013;Â&#x2018;Â&#x2030;Â&#x201D;Â&#x192;ƤÂ&#x2021;

Â&#x2021;Â&#x2DC;Â&#x2018;Â&#x201D;Â&#x2020;Â&#x2021;Â&#x201D;Â&#x2020;Â&#x2021;Â?Â&#x2039;Â&#x2030;Â&#x2039;Â&#x2013;Â&#x192;Â&#x17D;Â&#x2021; Â&#x2018;Â&#x2013;Â&#x2018;Â&#x2030;Â&#x201D;Â&#x192;ƤÂ&#x2021; Masterclass Voor uitgebreide informatie: www.eb-fotocursussen.nl

Tel. 06-14127643

ENGELSE LES

Voor volwassenen in BREDA, ETTEN-LEUR, ULVENHOUT en RIJSBERGEN. Alle niveaus. Veel spreekvaardigheid. Goed voorbereide lessen met veel gratis materiaal. Gezellig en leerzaam. Bevoegd docente MO met 20 jaar ervaring. Inl.:

Zomergemstraat 2a 4826 CW Breda 076 578 00 50

www.dermcentrum.nl

Jetske Burgers, tel. 076-5962131

ENGLISH FOR ADULTS WWW.JETSKEBURGERSENGELS.NL

Onze helpenden, verpleegkundigen en tuin en klusjesmannen zijn ook in te huren door instellingen.

Laat ze nu behandelen met de PinPoint laser. Na de laserbehandeling worden de nagels geleidelijk weer normaal in de daarop volgende maanden.

www.mediationeducatie.nl

www.mantrashakti.nl 0620229318 Laxman

tel. 06-83450976

BEDRIJFSRUIMTES Rudi Saman, 076-5015176 / 06-51145525 info@verandabouwsaman.nl

Het Mediation Educatie Centrum (NMI erkend) leidt op voor het examen tot NMI registermediator. Meld u aan voor een gratis informatiebijeenkomst via onze website of bel 015 - 36 112 36.

Binnenkort starten de cursussen:

Ons team is uitgebreid met een masseuse die u helpt uw lichaam en spieren te ontspannen en uw bloedsomloop te verbeteren.

Â&#x2021;,QWXwWLHYHRQWZLNNHOLQJ Â&#x2021;6SLULWXHOHRQWZLNNHOLQJ Â&#x2021;.HQQLVPDNHQPHWPHGLWDWLH

Voor vrijblijvende informatie staan wij u graag te woord,tel 06 - 55511145 / 0165 - 383043

Zorgenco Bremstraat 178 4711 RP St.Willebrord

 

9RRUEHZXVWZRUGLQJHQWUDQVIRUPDWLH 0HGLDPLHNHVHVVLHVFRDFKLQJWKHUDSLH Stationsstraat 30 Etten-Leur www.zilverboom.nl 076-5018528


In Nieuwe Nobelaer Theater

Win vrijkaarten voor voorstelling ‘Haar naam was Sarah’

Kinderen op bezoek in de Moestuin

ETTEN-LEUR - Regisseur Ursul de Geer en bewerker Léon van der Sanden brengen vanaf september het toneelstuk Haar naam was Sarah naar het theater. Het stuk, gebaseerd op de gelijknamige aangrijpende roman van Tatiana de Rosnay, is op woensdag 25 september te zien in Nieuwe Nobelaer. Sophie van Winden (Tirza, Overspel), Tom Jansen (Penoza, Ramses), Anne Prakke (De Avonden, Win/Win) en Chris Tates (Liefde Levenslang, De Eetclub). Gratis voorbespreking Voorafgaand aan de voorstelling kunnen bezoekers een gratis voorbespreking bijwonen die wordt verzorgd door Ursul de Geer. Hij heeft het stuk geregisseerd en spreekt vol passie over het verhaal, de achtergronden en de acteurs van dit stuk. De entree is gratis op vertoon van het entreeticket. (Reserveren is echter verplicht)

Haar naam was Sarah gaat over een zoektocht naar het verleden, waarbij herkenbare thema’s als liefde en loslaten aan bod komen. De Amerikaanse journaliste Julia doet onderzoek naar de razzia van 16 juli 1942 in Parijs, een zwarte bladzijde uit de Franse geschiedenis. In haar zoektocht stuit Julia op het verhaal van Sarah, een 10-jarig meisje dat aan de razzia is ontsnapt. Hierdoor ontdekt zij per toeval een verschrikkelijk geheim dat haar schoonfamilie voor haar verborgen wilde houden. Door haar vastberadenheid dreigt

Julia echter de grip op haar eigen leven te verliezen, met grote gevolgen voor haar huwelijk. Cast & Crew Ursul de Geer en Léon van der Sanden maakten eerder al, ook in samenwerking met Bos Theaterproducties, het geprezen stuk De Aanslag van Harry Mulisch (finalist Toneel Publieksprijs 2011) en Napoleon op St. Helena (met Huub Stapel). De cast voor dit toneelstuk bestaat uit: Lotje van Lunteren (Bernhard, Vastgoedfraude),

Win theaterkaarten Nieuwe Nobelaer Theater geeft de lezers van De Bode de kans om vrijkaarten te winnen voor deze voorstelling. Beantwoord hiertoe de volgende vraag: welk castlid speelde ooit in het toneelstuk De Eetclub? Mail ons het antwoord en maak kans op twee vrijkaarten. Je kunt je antwoord t/m zaterdag 21 september sturen naar marketing@nieuwenobelaer.nl. Onder alle inzendingen worden twee winnaars getrokken, zij krijgen dan zo spoedig mogelijk bericht. Behoor je niet tot de winnaars? Kaarten zijn nog te reserveren via www. nieuwenobelaer.nl

Kinderen in het moestuinencomplex.

ETTEN-LEUR - De zon brak door, woensdag 11 september, toen de kinderen aankwamen bij het moestuinencomplex aan de Kokkestraat. Na een warm welkom gingen de kinderen op speurtocht: Wat groeit er op de moestuin? Waar dient alles voor? Ondertussen mochten ze ook proeven van de lekkere bramen, frambozen en bessen in de tuin. Rein, de imker, vertelde de kinderen alles over bijen: Hoe maken ze honing? Wat zijn werkbijen? Hij vertelde ook over de bijenkoningin en toonde uitgebreid de raten.

Aan het einde van de speurtocht mochten de kinderen honing en andere lekkernijen proeven. Linda Koenraadt en Kees Naalden (beheerder moestuinencomplex) zijn zeer enthousiast over deze eerste middag en de perfecte samenwerking met actieve wijkbewoners. Deze middag krijgt zeker een vervolg in het najaar bij Zuid Springt Eruit. Een moeder reageerde enthousiast, ‘ik heb thuis zo’n moeilijke eter, ik hoop dat hij nu anders naar zijn eten kijkt’. Haar zoontje strooide ondertussen enthousiast tuinkers over een bedje aarde. Dat gaat dus vast wel goed komen.

KERKELIJK NIEUWS H. MARIAPAROCHIE Pastores: Ton v. Balveren, Lia Rijbroek-v.d. Heijkant, Wim v. Reen, Ad Rouwendal. Pastor van dienst: 06-50561813. Postadres: Postbus 412, 4870 AK EttenLeur, bestuur@hmaria.nl; www.hmaria.nl Lambertuskerk: Pastorie: Markt 60, 4875CG Etten-Leur. Tel: 076-5012281, pastorie.lambertus@ hmaria.nl. De pastorie is bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 10.00-12.00 uur. De Lambertuskerk is geopend voor een persoonlijk gebed op woensdag van 9.0010.30 uur. Petruskerk: Pastorie: Lange Brugstraat 32, 4871CP Etten-Leur. Tel: 076-5012385, pastorie.petruskerk@hmaria.nl. De pastorie is bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 10.0012.00 uur. De kapel van de Petruskerk is alle dagen geopend voor een persoonlijk gebed. PAROCHIEBREED Caritascollecte: Vredesweek 2013: De Vredesweek, dit jaar van 21 tot en met 29 september, is hét moment om aandacht te vragen voor conflicthaarden in de wereld. In 2013 vraagt het Ministerie van Vrede onder het motto Act for Peace aandacht voor creatieve vredesactivisten in binnenen buitenland. Hoe kan iedereen als een activist bijdragen aan een stukje vrede. We hoeven het niet altijd ver weg te zoeken. Ook dichtbij zijn er gelegenheden om op basis van vreedzaamheid en respect voor anderen een bijdrage te leveren aan vrede. Soms betekent dit een stukje inleveren ten gunste van een ander. Zijn we hiertoe bereid? Het past binnen de richting die wordt aangegeven binnen de sociale leer van onze kerk. Juist in de nabijheid van elke dag kunnen we daar inhoud aan geven. Veel moeilijker is het om iets bij te dragen aan het bereiken van Vrede ver af. Vaak zijn het grotere organisaties die zich daar sterk voor kunnen maken. Deze organisaties zijn afhankelijk van onze financiële steun. Via de Caritas collecte kunnen we deze organisaties een steuntje geven. Caritas stelt haar bankrekening, 114826196, open voor bijdragen onder vermelding van

vredesweek 2013. Laten we hen steunen onder het motto: ACT for Peace! In de vieringen in onze parochie is er komend weekend een extra Caritascollecte voor de vredesweek. Deze wordt van harte bij u aanbevolen! Themavieringen Vredesweek: In het weekend van 21 en 22 september zijn er in onze parochie twee themavieringen rondom de Vredesweek. Op zaterdag 21 september om 17.00 uur in de Lambertuskerk en op zondag 22 september om 9.30 uur in de Petruskerk. Voorganger is pastor Wim van Reen. Diaken Fred van Iersel is uitgenodigd om de overweging te houden. Diaken Van Iersel heeft zijn sporen verdiend als aalmoezenier, was werkzaam bij IKV/Pax Christi en het gevangenenpastoraat. Gevraagd en ongevraagd adviseert hij politieke partijen inzake vredevraagstukken. Het thema van deze vieringen zal zijn: ‘Hoopvol samenleven – weg naar vrede’. Na de vieringen, bij koffie en thee (en zaterdagavond met broodjes), zal hij ingaan op het door het kabinet aangekondigde beleid rond Ontwikkelingssamenwerking, Buitenlandse Zaken, Vreemdelingenbeleid en Defensie. Bij deze vieringen en bij de nagesprekken bent u van harte welkom! VIERINGEN 25ste zondag door het jaar. Lezingen: Amos 8,4-7. Lucas 16,1-13. Lambertuskerk Zaterdag 21 september 17.00u: Woord- en communieviering voorganger pastor Wim v. Reen. Samenzang. Intenties: Jan Verwijmeren, Edith Olthof-Beinbrecht, Wim Verschueren, Gerrit v. Steen, Toke Antonissen v.d. Broek. Zondag 22 september 11.00u: Woord- en communieviering voorganger pastor Wim v. Reen. Gezinsviering zang van de Hartegalen. Intenties: Jan Verwijmeren, Edith Olthof-Beinbrecht, Wim Verschueren, Gerrit v. Steen, Toke Antonissen v.d. Broek, Toon Dirven. Petruskerk: Zondag 22 september 9.30u: Viering van Woord en Communie. Voorganger pastor Wim v. Reen en zang van het Gemengd Petruskoor. Intenties: To Verhofstad-Jansen;

Henk Dirven; Marie-Louise Goossens; Jo Oomen (verj.); Gerdrudis Otte; Toke Voermans-Buynsters (verj. en jgt.); Bets v. Gils; Kees en Elisabeth Nooijens-Klep. Zondag 29 september 9.30u: Byzantijnse Viering met het Roosendaals Byzantijns Koor. Elke week om 9.00u ochtendgebed Op dinsdag in de Petruskerk in de sacristie. Op dinsdag 24 september in de Petruskerk met eucharistieviering in de sacristie. Voorganger pastor Ton v. Balveren. Op woensdag in de Lambertuskerk in de apostelzaal. Op donderdag 19 september in de Lambertuskerk met eucharistieviering in de apostelzaal. Voorganger pastor Ton v. Balveren. BERICHTEN Doopvieringen Lambertuskerk: Op de volgende data zijn er doopvieringen: 24 november, 23 februari, 9 maart. De voorgesprekken voor de doopvieringen zijn: 22 oktober en 14 november, 10 en 17 februari, 26 februari en 5 maart. Gedoopt: Tycho Mol, Wessel v. Zomeren, Thijs v. Gorkum en Sofie Touw. Doopvieringen Petruskerk: De data van de doopvieringen met tussen de haakjes de voorafgaande gespreksavonden: 29 september om 11.30 uur (18 en 25 september), 27 oktober (16 en 23 oktober), 15 december (4 en 11 december). De voorafgaande doopgesprekken zijn om 20.00 uur in de pastorie van de Petruskerk, Lange Brugstraat 32. AGENDA Lambertuskerk Maandag 23 september: Markt 19.30u Werkgroep vormsel. Dinsdag 24 september: Ut Praothuis 20.00u repetitie kerkzwervers; Apostelzaal 18.15u Kinderkoor; Markt 19.30u gezamenlijke locatiecommissies. Woensdag 25 september: Apostelzaal 10.00u repetitie dameskoor; Apostelzaal 19.30u repetitie Vrouwenkoor. Donderdag 26 september: Markt 13.30u Pastoresoverleg; Apostelzaal 19.30u repetitie Lambertuskoor. Vrijdag 27 september: Markt 14.00u Locatie commissie. PAGINA 42

Petruskerk Maandag 23 september: 20.00u informatieavond Byzantijnse Viering en uitleg Iconen; 20.00u klussengroep. Dinsdag 24 september: 9.30u inventarisatiecommissie. Zaterdag 28 september: 11.00-16.00u in kerk Iconententoonstelling. EVANGELISCHE GEMEENTE ICHTHUS Dreef 52-54, 4875 AC Etten-Leur, 0765021516; www.ichthusgemeente.nl Samenkomst zondag 22 september Dit wordt voor ons een bijzondere dag, want in de samenkomst, die om 10 uur begint in het Ichthus Ontmoetingscentrum, dragen Arie en Marrie Ruitenberg vanwege pensionering de eindverantwoording van de Ichthusgemeente over aan Arthur en Corinne de Groot. Een toepasselijk woord zal worden uitgesproken door Piet van Walsem, een goede vriend van het afscheidnemend echtpaar. Weekactiviteiten: In deze week vinden huisgroepen plaats, waarin nadruk wordt gelegd op discipelschap. Samenkomsten in een andere taal: Iedere zondagmiddag om 14 uur vinden er samenkomsten in ons gebouw plaats in andere talen, t.w.: in het Frans(francais). Information Joshua Muimba(tel.06/42285041) Soyez le bienvenue; voor Sri Lankezen in de Tamiltaal. Information Jabez Siva (tel.06/45619613) Be welcome. PROTESTANTSE GEMEENTE DE BAAI Protestantse Gemeente te Etten-Leur, Lukaserf 2, 4871 ZM Etten-Leur, t. 0765013794, www.protestantsettenleur.nl Volgende kerkdienst Op zondag 22 september zal voorgaan ds. Pieter ter Veen uit Almere. Er is kindernevendienst voor gr. 1-5 van de basisschool in één groep. Voor de kinderen vaan gr. 6-8 is er BasiX. De kinderen verlaten de kerkzaal na aankondiging van de voorganger. Aanvangsuur kerkdiensten: Iedere zondag om 10.00u (tenzij anders aangegeven). Kinderoppas aanwezig (0-4 jaar). Predikant: Mevr. ds. E.J.S. van Sluijs, Lukaserf 4, 4871 ZM Etten-Leur, t. 0765013793 (b.g.g., alleen voor pastorale zaken, 06-47597120).

Medewerker Gemeentewerk: Mevr. A.M van Oost-Reiber, Berlage-erf 170, 3315 JM Dordrecht, tel. 078-6314867/0634906745. Coördinatie activiteiten De Baai: Mevr. G.C. van Silfhout, Kruisberg 57, 4871 BK Etten-Leur, t. 076-5013794. Kerkelijk Bureau: Dhr. A.J. van Wel, Lukaserf 2, 4871 ZM Etten-Leur, t. 0765963400. Gezinsmutaties (geboorte, huwelijk, overlijden enz.) en verhuizingen s.v.p. doorgeven aan het Kerkelijk Bureau. Oecumenisch Inloophuis: dinsdag van 9.30 tot 12.00 uur wijkgebouw De Vogelaar, Kraanvogel 22; donderdag van 9.30 tot 12.00 uur in ‘t Palet, Vincent van Goghplein 37. CHRISTENGEMEENTE DE HOEKSTEEN Iedere zondagmorgen om 10.00u dienst in De Nieuwe Nobelaer (ingang Vincent van Goghplein). Zondag 22 september spreekt Gerard Lock. Voor elke leeftijdsgroep is er een aparte kinderdienst. De tienergroep, 12-16 jaar, heeft om de twee weken een eigen Bijbelstudie. Weekactiviteiten: Woensdagavond 25 september 20.00u huisgroepen Etten-Leur en omgeving. Meer info over de Hoeksteen: Kijk op onze website: www.dehoeksteen.com Alle preken van de voorgaande zondag te beluisteren via onze website. De Hoeksteen is aangesloten bij de VPE, zie www. VPE.nl NEDERLANDS GEREFORMEERDE KERK RIJSBERGEN Zondag 22 september wordt de dienst geleid door ds. Reinier Drop. De dienst zal zoals altijd worden gehouden in het gebouw Diakonia, Gommersstraat 87 te Rijsbergen. De aanvang is 10.00 uur. Er is kinderoppas en de kindernevendienst is geopend voor kinderen van de basisschoolleeftijd. Als u meer wilt weten over geloof of over activiteiten van onze gemeente, neem dan contact op met onze predikant, ds. Reinier Drop (Rijsbergen), tel. 06-19021077.


VACATURES

ACHTTIEN BODES, ALLEMAAL ANDERS

BrabantWerkt.nl bereikt maandelijks 35. 000 kandidaten bofrost* verovert met zijn vriesverse kwaliteitsproducten de Nederlandse markt in snel tempo. Want bofrost* bezorgt zijn lekkernijen aan huis en dat vinden steeds meer mensen praktisch. Dus zijn er ook steeds meer verkopers nodig om al die bofrost* klanten te bedienen en de bofrost* producten te promoten.

Wij ZOEKEN een

BETROUWBARE HULP om ons mooie pand schoon te maken en te verzorgen! Reactie via telefoonnummer 076 50 33422

 M.I.P. nv te Rijkevorsel (BelgiĂŤ) zoekt per direct een fulltime;

Projectleider/werkvoorbereider (ingenieur) Voor meer informatie betreffende deze vacature, zie www.mip-nv.com Uw sollicitatie kunt u richten aan; M.I.P. NV T.a.v. Pascalle Elst Vaart 20 B-2310 Rijkevorsel Of via pe@mip-nv.com

Tuinman â&#x20AC;&#x201C; Stratenmaker nodig! Voor al uw TUINWERKZAAMHEDEN. Íť>>^KKZdE^dZd/E'E ÍťKW,K'EÍť^,KKED<E ÍťsKKZÍłEE:Z^hZdE ÍťKEZ,KhÍť^EK/E Íťt/:<hEEEKK<sKKZ>> DdZ/>EKZ'E Íť&sKZsE,dsh/> Íťh/>/:<WZ/:^KW's Íť'ZEd/KW>KE^tZ< ÍťKEZ,Kh>sE& ÎŚĎŻĎŹÍ&#x2022;ͲWZDE

Wil je graag je eigen klantenkring uitbouwen? Altijd onderweg naar tevreden klanten? Met de zekerheid van een goed betaalde, vaste baan? Je krijgt bovendien korting op eigen producten.

TELEFONIST (deeltijds - 16 Ă 20u) Vlotte en vriendelijke omgang met de klanten, een aangename telefoonstem - dat spreekt - ĂŠn woonachtig in de omgeving van het filiaal. Je werkt in overleg 4 of 5 dagen per week na 16u. Je beheerst de Nederlandse taal goed (mondeling en schriftelijk). Iets voor jou? Bel Michael Van Vugt op het nummer 06 205 34 543, Weidehek 28, 4824 AS Breda, breda@bofrost.nl

Wij zoe KLANT ken ook ENWER VERS

GRATIS PRIJSOPGAVE AAN HUIS

Frans Klaver, 076â&#x20AC;&#x201C;7660080 Acquisitie naar aanleiding van deze advertentie wordt niet op prijs gesteld.

www.met-bofrost.nl

De Wit Plastic B.V. te Rucphen, producent van kunststof spuitgietproducten, heeft per direct een vacature voor:

Spuitgiettechnicus

Werkzaamheden: De spuitgiettechnicus is o.a. verantwoordelijk voor: Het proefspuiten en begeleiden van nieuwe producten Optimaliseren van bestaande productieprocessen InitiĂŤren en begeleiden van verbeterprojecten Het oplossen van productieproblemen Het archiveren van de geoptimaliseerde processen Functie-eisen: Â&#x2021; 0%2ULFKWLQJZHUNWXLJERXZ Â&#x2021; ,QYHQWLYLWHLWHQWHFKQLVFKLQ]LFKW Â&#x2021; $FFXUDDWNXQQHQZHUNHQ Â&#x2021; %HVFKLNNHQRYHUHHQRSORVVLQJVJHULFKWHZHUNZLM]H Â&#x2021; (QJHOVHQ'XLWVLQZRRUGHQJHVFKULIWLVHHQSUH Â&#x2021; *RHGHFRQWDFWXHOHHLJHQVFKDSSHQ Wij bieden: Â&#x2021; (HQIXQFWLHLQGDJGLHQVW Â&#x2021; (HQXLWGDJHQGHZHUNRPJHYLQJ Â&#x2021; 2SOHLGLQJHQRQWZLNNHOLQJPRJHOLMNKHGHQ Â&#x2021; (HQJRHGSDNNHWPHWDUEHLGVYRRUZDDUGHQ Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de heer Chris Luitwieler Tel: 0165-349135 of via cl@dewitplastic.nl Uw sollicitatiebrief, voorzien van een curriculum vitae, kunt u richten aan 'H:LW3ODVWLF%97DYGHKHHU-:RXWHUV3RVWEXV=*5XFSKHQRIQDDU info@dewitplastic.nl

bit.ly/BR-VK

VERKOPER

scan & solliciteer

De vestiging bofrost*BREDA is op zoek naar m/v:

.

En of we thuis zijn in de regio â&#x20AC;Ś De Bode valt op een half miljoen adressen gratis in de bus. Liefst achttien edities vliegen er wekelijks uit bij uitgeverij De Bode. Heel WestBrabant, Tholen, Sint Philipsland, de Bevelanden en Walcheren worden gecoverd. Een topdekking. Alle Bodes hebben hun eigen, zeer lokale karakter. Het grondgebied van een gemeente is doorgaans het verspreidingsgebied. De lezers worden zeer op maat en ďŹ jnmazig bediend met vooral nieuws uit hun eigen leefomgeving. Dat is onze corebusiness. Dat is de kurk waarop we drijven. Ook onze adverteerders beseffen dat ze hun klanten via De Bode uitermate gericht kunnen benaderen, of juist een uitgebreid marktgebied kunnen aanboren door tegen een zeer aantrekkelijk tarief in meerdere kranten tegelijk te adverteren.

Gespecialiseerd in een 24-uurs distributie over de gehele Benelux, zoekt:

Distributiechauffeurs Benelux Wegens uitbreiding van de werkzaamheden zijn wij voor de vestiging in Hazeldonk op zoek naar ervaren distributiechauffeurs Benelux. U dient in het bezit te zijn van een rijbewijs C en indien u ook beschikt RYHUHHQ$'5FHUWLÂżFDDWLVGLWHHQSUH%HQWXIXOOWLPHEHVFKLNEDDUHQKHHIWXJppQWRWPHQWDOLWHLW dan ontvangen wij graag uw sollicitatiebrief.

Zaterdaghulp Tevens zijn wij op zoek naar een handige zaterdaghulp die zaterdag van 07:00 tot 12:00 uur beschikbaar is voor het wassen van vrachtwagens. Ben jij op zoek naar een leuke bijbaan? Stuur dan nu je sollicitatie!

Solliciteren %HQWXJHwQWHUHVVHHUGLQppQYDQGH]HIXQFWLHV"%HQWXĂ&#x20AC;H[LEHOLQJHVWHOGHQEHVFKLNEDDURSERYHQstaande tijden, dan ontvangen wij graag uw sollicitatiebrief. U kunt deze sollicitatie richten aan: Hereijgers Transport B.V. t.a.v. afdeling Human Resources Hazeldonk 6801, 4836 LK te Breda Of via vacature@hereijgers.eu. Bekijk ook onze website www.hereijgers.eu.


X x x x x

x x

OP ALLE TELEVISIES EN HIFI APPARATUUR*

Besturing via spraak en handgebaren

*Kijk voor de voorwaarden op MediaMarkt.nl/bezorgen

SMART TV

i.c.m. 2-jarig Tele2 Smartmix â&#x201A;¬20,- per maand

cm 13 9

â&#x201A;¬ 20,-

per maand

- 100 belminuten/sms - 500 MB Databundel

55 "|

"BOCJFEJOHFONBYQFSLMBOUp(FFOWFSLPPQBBOIBOEFMBSFOp;FUGPVUFOFOQSJKTXJK[JHJOHFOWPPSCFIPVEFOp"BOCJFEJOHFO[JKOHFMEJHWBOUNp;PMBOHEFWPPSSBBETUSFLUp1SJK[FO[JKOFYDMUIVJTLPQJFWFSHPFEJOH XXXUIVJTLPQJFOM

x

8 Megapixel camera

U betaalt: Retour via Samsung:

2399,400,-

Android 4.1.2.

Media Markt Prijs:

1999,-

4,3" scherm

UE55F7000 Full HD LED TV

PRIJS I.C.M. ABONNEMENT LG Electronics Optimus L7 II Simlockvrije smartphone i.c.m. 2-jarig abonnement 7FSLSJKHCBBSJOXJUFO[JMWFS "SUOS 

DN'VMM)%%-&% )[ 4NBSUUW Y)%.* Y64# TDBSU DPNQPOFOU -"/ 8JGJ JODM%CSJMMFO&OFSHJFLMBTTF" "SUOS

Openingstijden

BREDA Kruisvoort 14 Woonboulevard 4814 RZ Breda Tel. 076 - 5258100

maandag 10.00 - 22.00 uur dinsdag 10.00 - 22.00 uur woensdag 10.00 - 22.00 uur

donderdag 10.00 - 22.00 uur vrijdag 10.00 - 22.00 uur zaterdag 09.30 - 20.00 uur

www.mediamarkt.nl zondag 12.00 - 17.00 uur (IEDERE ZONDAG OPEN)

Ruim 2500 gratis parkeerplaatsen

Ook cadeaukaarten verkrijgbaar

Del 20130918  
Del 20130918