Page 1

THUIS IN DE REGIO

MIDWEEKEDITIE

O P L AG E :

T H O O L S E

11 SEPTEMBER 2013 WEEK 37

Uitgeverij

de

10 . 7 0 0

TOTA L E O P L AG E Z E E L A N D EN WEST-BRABANT:

bode

ACTUALITEIT

ZWEMJUF WILLIE NEEMT AFSCHEID

bv

I

Postbus

22,

4880

ONROEREND GOED

AA

Zundert

AUTO’S

Volg ons via twitter: @ThoolseBode

I SPORT

DE EEVLIET VIERT 50-JARIG JUBILEUM

Te l .

076

599

8 111

KERKELIJK NIEUWS

I

480.000

www.internetbode.nl VACATURES

POULA DE KLERCK NIET VERANDERD DOOR VRIJWILLIGERSPRIJS

Zomertoer 2040 in gemeentehuis Tholen

Nieuwe supermarkt eind oktober open

THOLEN - De Zomertoer Zeeland 2040 van de provincie komt woensdag naar de gemeente Tholen. Van 19.00 uur tot 21.00 uur gaan burgemeester en wethouders en gemeenteraadsleden met vertegenwoordigers van de provincie in discussie over het toekomstbeeld van Zeeland. Inwoners zijn van harte welkom deel te nemen aan de discussie, die plaatsvindt in de raadszaal van het gemeentehuis. De zomertoer is een rondreizende tentoonstelling over de scenario’s die zijn ontwikkeld voor Zeeland 2040. Meer informatie is te vinden op de speciale website www.zeeland2040.nl. De provincie maakt de gewenste ontwikkeling volgend jaar bekend.

SINT-ANNALAND - De plannen bestaan al lang en er is veel gesproken en gesteggeld, maar vrijdag 25 oktober opent de Jumbo-supermarkt haar deuren aan de Spuistraat 1 in Sint-Annaland. Hij komt in de plaats van de huidige C1000 en is twee keer zo groot dan die zaak van Bert Slingerland, die ook een Jumbo heeft in Krabbendijke. In de zaak komt onder meer een groot versplein met fruit, eten, brood en kaas. De C1000-winkel gaat straks tegen de grond en maakt ruimte voor een parkeerplaats met zo’n 85 plaatsen. Tot de oplevering kunnen mensen parkeren op tijdelijke plekken aan de voor- en zijkant van de supermarkt.

Van Halst en Langeler naar voetbalschool

Informatieavond over veranderingen in zorg

SINT PHILIPSLAND - Naast de voormalige Duitse sterspeler Michael Rummenigge, Rick van Hoeven van Winning Skills International, Robert Braber van RKC Waalwijk en Voetbal International-journalist Thijs Slegers komen analyticus Jan van Halst en Art Langeler, hoofd jeugdopleidingen van PSV, naar de voetbalweek van Noad’67 in Sint Philipsland. Langeler verzorgt maandag 14 oktober een clinic. Van Halst doet op woensdagochtend 16 oktober. De inschrijving is begonnen. De voetbalschool tussen 14 en 16 oktober is bedoeld voor kinderen tussen de zes en twaalf jaar. Meer informatie: www.stichtingvoetbalschool.nl.

Stavenisse centraal in Thools dictee OUD-VOSSEMEER - De vierde editie van het Groot dictee der Thoolse taal vindt dit jaar op 1 november plaats. Dit keer staat het wel en wee in Stavenisse centraal. In dorpshuis De Vossenkuil in Oud-Vossenmeer strijden de deelnemers weer om de bronzen wisseltrofee, die vorig jaar naar Es van der Vlies uit Sint Philipsland ging. Zij verdedigt haar titel. Er is muziek van het opleidingsorkest van OVM. De opbrengst gaat naar het informatiecentrum over de Watersnoodramp dat in Stavenisse wordt ingericht. Inschrijven kan via www.thoolsdictee.nl of een briefje naar Thools dictee, Kalisbuurt 1, 4698CN in Oud-Vossemeer. Inschrijven kan tot 20 september.

Nieuwe spitgebied voor sportvissers SINT-ANNALAND - Sportvisserij Zuidwest Nederland krijgt een nieuw spitgebied bij Sint-Annaland en een uitbreiding van het gebied bij de Oesterdam. De organisatie heeft daarover overeenstemming met Natuurmonumenten, Rijkswaterstaat en de provincie. Door de aanleg van een veiligheidsbuffer via zandsuppletie is een deel van het huidige spitgebied bij de Oesterdam, waar vissers hun pieren en zagers vinden, de komende jaren niet bruikbaar. Ter compensatie is het spitgebied verbreed met 200 meter in noordelijke richting. Ook kunnen ze hun aas steken op een stuk van 3,5 kilometer tussen Stavenisse en SintAnnaland. Het spitten was daar verboden.

OUD-VOSSEMEER - Het jeugdhonk Jongvosmaer in Oud-Vossemeer heeft een nieuwe geluid- en lichtinstallatie. Kinderen uit het dorp konden vrijdagavond van de apparatuur genieten tijdens een kinderdisco. Het jeugdhonk heeft de installatie kunnen kopen met hulp van de Rabobank en vereniging Van ‘t Hof-Quist. FOTO LEO ADRIAANSEN

Comité wil eindelijk boter bij de vis THOLEN - Liever vandaag dan morgen. Dat is de boodschap in het advies van comité Blijven Spetteren over de renovatie van zwembad De Spetter in Tholen. DOOR EUGÈNE DE KOK Als het aan de leden van het comité ligt, wordt het zwembad zo snel mogelijk in plaats van in 2017 gerenoveerd. ‘We verzoeken de gemeenteraad beleefd niet weer vier jaar te wachten, maar nu tot actie over te gaan’, schrijven ze in het advies. Ze brengen nogmaals in herinnering dat er al in 2006 plannen waren om de twee zwembaden in de gemeente voor 2,5 miljoen euro te moderniseren. ‘Het geld uit 2006 zal (misschien) elf jaar later werkelijk worden uitgegeven’. Het ‘misschien’ in de zin zegt veel over de gevoelens van de Thoolse zwemliefhebbers. Het comité is bang dat de renovatie de komende tijd toch weer ter discussie komt te staan. ‘Het is voor de bevolking onverkoopbaar. Gemeenteraad en college, doet u nu toch eens boter bij de vis’. Volgens Blijven Spetteren zou het gerenoveerde zwembad op Koningsdag 2015 open kunnen. Het programma van eisen moet dan deze herfst klaar zijn. Het is vooral het tijdstip waaraan het comité zich stoort. Met het budget van 1,25 miljoen euro is ze het eens. Ook zij wil dat

het zwembad sober wordt gerenoveerd. ‘Het is namelijk goed zoals het is’. In de visie zegt ze dat de energie-installatie moet worden vernieuwd, net zoals het wcblok en het winkeltje. Verder moeten de kleedhokjes en berging, de kleedkamers, het kantoor, het peuterbad, de badmeesterspost en de installatieruimte worden gerenoveerd. Aan de springplanken en glijbaan hoeft niets te worden gedaan. De nieuwe energievoorziening is een grote investering. Blijven Spetteren wil sowieso een duurzame oplossing, omdat ‘het niet verantwoord is op hetzelfde technische principe voort te borduren’. Ze heeft daarvoor geïnformeerd bij andere zwembaden en adviseert een combinatie van hoogrendementsketels, isolatiedekens voor het zwembad als het niet wordt gebruikt en de plaatsing van zonnecollectoren om het water op te warmen bij goed weer. Dat zou bij elkaar zo’n 70.000 euro kosten. Tegelijkertijd zou je er 14.000 euro per jaar mee besparen op de exploitatiekosten. Het comité heeft meer ideeen om het gebruik goedkoper te maken. Volgens haar kunnen de jaarlijkse kosten van 150.000 euro naar 100.000 euro. Zo

zouden de personeelskosten op een reële manier in de begroting moeten worden verwerkt. ‘Het zwembad is immers maar 4,5 maand open en de rest van het jaar doen de personeelsleden aantoonbaar ander werk’. Als de administratie verandert, bespaar je 30.000 euro. Vrijwilligers Hoewel de leden zeggen dat een zwembad betaald wordt uit belastingopbrengsten en de gemeente dus eerstverantwoordelijke is, denken ze door de inzet van vrijwilligers zo’n 6000 euro per jaar te besparen. Inwoners zouden eenvoudige horeca-, kassa- en onderhoudswerkzaamheden kunnen verrichten en op een jaarlijkse onderhoudsdag kunnen grote en kleine klussen worden geklaard. Verder kan er extra geld binnenkomen door onder meer efficiënter te werken, een geautomatiseerd kassasysteem, sponsoring en het badwater één graad kouder te maken. Het comité heeft het advies woensdag gepresenteerd tijdens de commissie bestuurszaken. Alle gemeenteraadsleden hebben een exemplaar ontvangen. Het is te lezen op ww.blijvenspetteren.nl.

ACTUELE LOKALE NIEUWS... KIJK OP WWW.INTERNETBODE.NL

Binnen-bereik heeft website vernieuwd THOLEN - Stichting Ontmoetingscentrum Binnen-Bereik heeft een nieuwe website, die is te bereiken via het adres www.binnen-bereik.com. Onder meer het beleidsplan en de laatste begroting zijn er op te vinden. Daarnaast meldt de stichting dat ze sinds 1 januari van dit jaar ANBI-erkend is. Sponsoren hebben daardoor belastingvoordelen als ze geld geven. Binnen-Bereik heeft een locatie aan de Hoogstraat in Tholen waar mensen een praatje kunnen komen maken en een luisterend oor vinden. Het is open van dinsdag tot en met zaterdag tussen 10.00 uur en 16.00 uur. Een keer per jaar is er een worship-avond en elke maand zijn er geloofsgesprekken.

Fietshelmen voor basisschoolkinderen

...VOOR HET LAATSTE

THOLEN - De regionale commissie Tholen van belangenvereniging Sien organiseert maandag 23 september een informatieavond over de veranderingen in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. De avond, die mede mogelijk wordt gemaakt door Sjaloom Zorg, vindt plaats in Du Bois aan de Stevinweg in Tholen en begint om 19.30 uur. Aanmelden kan door een mail met adres, telefoonnummer en het aantal personen waarmee u komt te sturen naar Rien Moerland: mmoeland@zeelandnet.nl. Bellen kan ook: 0166-692509. Tijdens de bijeenkomst worden veranderingen besproken, zoals de overgang van de AWBZ naar de Wmo.

: s Heel de maand september en ŽŬƚŽďĞƌŐƌĂƟƐƐƉŽƌƚĞŶ s Geen inschrijfgeld t.w.v. € 29,95 sĞŶŵŽŽŝĞ^ĂůƵƐ,ĞĂůƚŚĐůƵďƐƉŽƌƩĂƐ cadeau als welkomsgeschenk

Deze aanbieding is geldig op alle abonnementsvormen van Salus Healthclub

THOLEN - Veel kinderen uit de groepen één van basisscholen in de gemeente Tholen krijgen dit schooljaar in het kader van de campagne ‘Coole kop, helm op’ een gratis fietshelm van de provincie en het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Zeeland (ROVZ). Volgens de initiatiefnemers helpen fietshelmen bij het terugdringen van het aantal vermijdbare verkeersslachtoffers per jaar. In 2010 en 2011 deden kinderen uit de groepen één tot en met vier van alle Zeeuwse basisscholen al mee. Daardoor steeg het gebruik van tussen de nul en twee procent tot tussen de vijftien en zestien procent. Kinderen in andere gemeenten krijgen ook een helm.


Stoppen ! met roken Lasertherapie

De behandeling wordt vergoed. www.praktijknatuurlijkbeter.nl tel. 0164-254602

Afslanken met succes! Lasertherapie

DE BEHANDELING WORDT VERGOED www.praktijknatuurlijkbeter.nl tel. 0164-254602

Het is tijd voor:

ne a r r dite feest e M

het

Kom naar de Mediterrane dag van Visgilde Oosterschelde

s Heel de maand september en oktober GRATIS SPORTEN s Geen inschrijfgeld t.w.v. € 29,95 sĞŶŵŽŽŝĞ^ĂůƵƐ,ĞĂůƚŚĐůƵďƐƉŽƌƩĂƐĐĂĚĞĂƵĂůƐǁĞůŬŽŵƐƚŐĞƐĐŚĞŶŬ Deze aanbieding is geldig op alle abonnementsvormen van Salus Healthclub

zaterdag

14 september 2013 ef en koop!

ro Kom, kijk, p

Uw visspecialist van Bergen op Zoom en Omstreken Lombardenstraat 2 4611 VZ Bergen op Zoom 0164 255524 info@visgildeoosterschelde.nl www.visliefhebber.nl

ĞŚĞůĞŵĂĂŶĚƐĞƉƚĞŵďĞƌĂĐƟĞŵĂĂŶĚďŝũ^ĂůƵƐ,ĞĂůƚŚĐůƵď͗ sĞǀĂŬĂŶƟĞŬŝůŽŽƚũĞƐĞƌĂĨƚƌĂŝŶĞŶ͍ s,ĞƚŚŽŽĨĚ͞ůĞĞŐŵĂŬĞŶ͟ŶĂĞĞŶĚƌƵŬŬĞĚĂŐ͍ s'ĞnjĞůůŝŐƐŽĐŝĂůŝnjĞŶƟũĚĞŶƐŚĞƚƐƉŽƌƚĞŶ͍ stĞƌŬĞŶĂĂŶĞĞŶŵŽŽŝĞŶŐĞnjŽŶĚůŝĐŚĂĂŵ͍ Succes is een keuze. ,ĞƚŝƐŶŽŽŝƚƚĞůĂĂƚŽŵũĞůĞǀĞŶƐƐƟũůƚĞǀĞƌĂŶĚĞƌĞŶ͊

Visgilde Oosterschelde

Star Trek FirsTo boldly go whe

e i t c e l l o c najaars

re no one’s gone

verdiepen in het

t Contact

before? Dan durf jij je vast wel te dagelijks leven va n Carla (45, ka

O N TVAN GT U AR SC H O EN EN PA N EE N VA P BI J AA N KO O N SC H A A LTJE EN EE N BO N BO AG SD UI H N PE O TI JD EN S D E BO N S! EE RL IJ KE BO N GE V UL D M ET H

s i u h n e op

n e g a d

 EMBER -

- 11 TOT 18 SEPT

V IE RT U H E T NIEUW

EN MET ONS N IE U W E S E IZO

webshop! Kijk el nu ook via onze

Best

enen.nl op www.quistscho

602321 aat 21 / T 0166 THOLEN Brugstr Stomerij , Schoenreparatie ie, Orthopedie / og lod Po e, ur dic ds / Pe Heren, Dames, Ki 2167 10 / T 0166 66 Ds. de Bresstraat IJK SD EN RT AA ST. M Schoenreparatie Heren, Dames /

MEE?

 nker)?!


ACTUALITEIT

Zwemlerares Willie van Leeuwen neemt afscheid van De Spetter

‘Het ochtendzwemmen met al die oudjes is het leukste’ THOLEN - Zwembad De Spetter. Willie van Leeuwen gaf er zwemles aan kinderen en genoot van de gezelligheid van de ochtendgroep. De Halsterse zwemlerares zet er na 27 jaar een punt achter. DOOR JOSIEN MATHLENER “Ik stop ermee”, zegt Willie tegen de degenen die vrijdagochtend de ochtendgroep vroeger verlaten. Die bezoekers krijgen een afscheidszakje met chocolaatjes. “Echt waar?”, vragen ze verrast en bedanken Willie voor haar werk. Voor de 63-jarige zwemlerares zelf is het geen verrassing. “Al een paar jaar ben ik ermee bezig, dat ik wil stoppen. Nu is het echt zover dat ik het doorzet. Ik ga meer tijd doorbrengen met mijn man, kinderen en kleinkinderen.” Naast de tien uur die ze gewoonlijk in De Spetter te vinden was, was ze ook present bij het diplomazwemmen en in de zomervakantie. Niet alleen in het Thoolse zwembad gaf ze zwemles, ook bij De Stok in Roosendaal was ze tien jaar lang actief. “Ik hou van het lesgeven en zal dat best gaan missen. Maar het ochtendzwemmen in De Spetter is nog het leukste van allemaal. De oudjes die hier ook al 27 jaar rondhuppelen, daar geniet ik zo van. Ik ken ze allemaal en we maken graag een praatje. Als er wat is, dan wordt dat gewoon besproken. En dan het koffie drinken. Zo gezellig.” Plezier Aanvankelijk werkte Willie samen met Jaap Jansen, die zwembad De Spetter

opende. “We kenden elkaar al uit het zwembadleven. Een fijne man om mee samen te werken. We werkten lange tijd met een team van vier personen. We hadden veel plezier. Tegenwoordig is het team veel groter. Daardoor is het minder makkelijk een heel hechte band te onderhouden. Vroeger werkte je tien dagen en was dan vier dagen vrij. Dat is nu ook allemaal heel anders. Ook de eisen zijn vandaag de dag veel strenger. Waar ik voorheen alleen het zwembad opende, moet je nu met zijn tweeën zijn. Dat is dan weer wel goed voor de veiligheid.” Naast alle trouwe bezoekers van De Spetter, zag Willie de laatste jaren ook steeds meer gezichten van buitenaf verschijnen. “En met minder goed weer komt het zelfs voor dat er meer mensen zijn die het ochtendzwemmen bijwonen dan kinderen ‘s middags voor het recreatief zwemmen.” Emotioneel Gedurende 12 jaar werkte Willie namens de gemeente Tholen in De Spetter. Daarna als flexwerker. Alle toestanden rondom het voortbestaan van het zwembad maken de zwemlerares emotioneel. “Ik heb geen goed woord over voor de gang van zaken. Met dit zwembad kun je zoveel. Hier valt zoveel uit te halen. Dat gebeurt niet en dat is jammer.”

Na 27 jaar gaat Willie van Leeuwen meer tijd doorbrengen met haar man, kinderen en kleinkinderen.

FOTO JOSIEN MATHLENER

Openbare basisschool De Eevliet viert gouden jubileum

‘Naar buiten treden met dingen die school bijzonder maken’ POORTVLIET - De Eevliet wil meer met de positieve accenten die hem zo bijzonder maken naar buiten treden. Dat heeft de openbare basisschool in Poortvliet voor ogen. Vrijdag viert de school zijn 50e verjaardag. DOOR JOSIEN MATHLENER De Eevliet kende tijden met zo’n 100

leerlingen, maar die tijdens liggen al een tijdje achter ons. Nu telt de basisschool 47 leerlingen en dat is in lijn met de laatste

jaren. Directeur Ewan van Meer noemt De Eevliet een leuke, gezellige school met een dorps karakter. Hij volgde begin dit school-

Blijf op de hoogte van het

lokale nieuws www.internetbode.nl

www.internetbode.nl

Directeur Ewan van Meer vindt het fijn dat hij makkelijk een praatje kan maken met de kinderen en ouders. FOTO JOSIEN MATHLENER

jaar Peter Tange op. Fons Neele, Henk Kers, Joop de Boe en ‘meester Visser’, het eerste schoolhoofd, gingen hem ook voor. Van Meer is ook directeur van Ter Tolne in Tholen. Hoewel beide scholen deel uitmaken van de stichting Openbaar Primair Onderwijs Tholen ziet Van Meer wel een cultuurverschil. “Bij De Eevliet kent iedereen elkaar. Dat geldt voor het schoolteam dat heel nauw samenwerkt, maar ook voor de leerlingen en hun ouders.” De kleinschaligheid en rust bevallen de voormalige leerkracht van een EttenLeurse basisschool met 480 leerlingen. “De verbondenheid is hier groter dan daar. Je maakt makkelijker een praatje met de kinderen en de ouders. We nemen gezamenlijk de verantwoordelijkheid voor de kinderen.” Voor het tweede jaar werkt De Eevliet met het driejaargroepensysteem. Groep één en twee en drie, vier en vijf en zes, zeven en acht zitten samen in één lokaal. “Met de huidige financiële middelen kunnen we niet anders. Vraag je het na bij de leerlingen, dan geven ze aan meer samen te werken. Daarnaast zijn ze zelfstandiger. Daar ligt ook de kracht van De Eevliet. Die elementen, samenwerken en zelfstandigheid, geven we ze mee naar het voorgezet onderwijs”, aldus Van Meer. “Edux Onderwijs Advies in Bergen op Zoom stelt dat het onderwijs bij ons goed in elkaar steekt. We willen De Eevliet in de toekomst duidelijker profileren. Naar buiten treden met de nadruk op de accenten die deze school zo bijzonder maken.”

U kunt uw advertentie opgeven via de button “Advertentie aanleveren”

Redactie kunt u aanleveren via de button “Redactie aanleveren”

PAGINA 3

Dat hoopt Van Meer onder meer te realiseren via het geven van info, een aantrekkelijke website, maar vooral ook door mond-tot-mondreclame. Verder ziet hij graag ouders van de leerlingen meedenken over hoe ze verder moeten gaan. Het vrijstaande schoollokaal wil Van Meer in ieder geval dienst gaan laten doen als mediatheek met computers, een bibliotheek, een leeshoek en een aantal werkplekken aangezien er een digibord is. Pimpen De leerlingen gaan in het licht van het gouden jubileum vrijdagochtend met verf aan de slag om het fietsenhok op het schoolterrein te pimpen. Wat Van Meer betreft moet op termijn ook het interieur eraan geloven. IncredEvent gaat vrijdagochtend met de kinderen aan de slag om te oefenen op een lipdub, een videoclip waarin de kinderen het liedje ‘Leef’ playbacken. Ze nemen het in de middag op. Om 19.30 uur start het avondprogramma. Directeur Jan Berends van de stichting Openbaar Primair Onderwijs Tholen en wethouder Peter Hoek van de gemeente Tholen zijn daarbij aanwezig. Oud-leerlingen en oud-leerkrachten kunnen dan herinneringen ophalen met het huidige team. Het activiteitencomité is druk bezig met de voorbereidingen en het samenstellen van een foto-expositie. Wie groepsfoto’s heeft, wordt verzocht die via de Facebook-pagina van de school aan te leveren. https:// www.facebook.com/obsdeeevliet.

Volg ons op Twitter: @ThoolseBode.


Op zoek naar echte rust?? Chaletparc de Uitwijk heeft het!!! Hier worden luxe vrijstaande Top Totaal chalets geplaatst, nu tot wel 70 m2 vloeroppervlak, welke het gehele jaar door voor recreatieve doeleinden gebruikt mogen worden. Het parc gelegen nabij jachthaven “de Schapenput� beschikt over ruime landelijk gelegen kavels voorzien van alle comfort (nog enkele kavels bij vijvers beschikbaar). 20 minuten van Rotterdam en 10 min v.a. ‘t Grevelingenstrand.

15 SEPT. HOOGERHEIDE ROMMELMARKT M.F.C. KLOOSTERHOF 21 SEPT. YERSEKE CENTRUM HERFSTBRADERIE 22 SEPT. ETTEN-LEUR BRABANTPARK ROMMELMARKT 29 SEPT. RIJSBERGEN BOEDHA-VRIJMARKT 29 SEPT. ZUNDERT SPORTHAL ONDER DE MAST ROMMELMARKT INL/RESERV. 0165-302682 OF WWW.DEMARKTEN-WOUW.NL OF WWW.DEMARKTEN.COM

Financiering mogelijk.

Bezoekadres: Heensedijk 77A

Meer info: Fam. v. Nieuwenhuyzen +31167-560000 www.de-uitwijk.nl of neem contact op met onze Top Totaal-vertegenwoordiger J.K. Bekius GSM +31658977991.

Dorpsweg 136, 4655 AH de Heen (Steenbergen)

HA RM O NIE Z AA L te R I J S BE R GE N Ingang lagestraat 1 cq 3 naast rabobank Zaal open 19.30 uur start 20.30 uur

E nt re e â‚Ź 5 , 0 0 p er p e r s o o n i nl i c ht i ng e n: 0 6 2 2 4 1 4 3 0 7 www. bo o t r ijs b er g en . n l

ALLROUND

MET

LIVE

GOEDE

PARTY

DANS MUZIEK

BAND KNIP UIT EN BEWAAR DEZE ADVERTENTIE!!

(Koper, zink, ijzer, lood, RVS etc.) Wij hanteren aantrekkelijke inkoopprijzen gebaseerd op de dagkoers, deze onder voorbehoud; ze kunnen ondertussen gewijzigd zijn.

â‚Ź 1,50 â‚Ź 0,65 â‚Ź 0,80 â‚Ź 0,50 â‚Ź 4,70 â‚Ź 4,15 â‚Ź 3,15 â‚Ź 2,65

Aluminium RVS Lood Zink Electro motoren IJzer Accu’s Katalysators (p.st vanaf)

â‚Ź 0,75 â‚Ź 0,72 â‚Ź 1,00 â‚Ź 0,75 â‚Ź 0,35 â‚Ź 0,17 â‚Ź 0,35 â‚Ź 10,00

Handelsweg 53 4421 SH Kapelle info@metaalhuiskes.nl 0113-340170 - 06-53832505

Tevens heeft onze camping nog enkele seizoensplaatsen beschikbaar!

DANSEN VOOR SINGLES & PAREN: ZAT E R D A G 2 1 SE P T E MB E R

Voor bedrijven en particulieren

Koper kabel Aluminium kabel Koper lood kabel Aluminium lood kabel Zuiver koper Onzuiver koper Gemengd rood koper Geel koper / messing

***** Let op: NIEUW SHOWMODEL *****

dewitevenementen.nl / 0251-31 90 90

INKOOP VAN METAAL

ACTUELE PRIJZEN PER KILOGRAM:

OPEN DAG 22 september vanaf 13 uur

ZEELANDHALLEN * 9-16.30 uur

Ruim 70 jaar ervaring!

MA VRIJ sZAVAN UUR 

www.metaalhuiskes.nl Aannemersbedrijf van Haaften B.V. Sierbestrating van Haaften

Wij zijn leverancier van o.a.: ^Ĺ?ÄžĆŒÄ?ÄžĆ?ĆšĆŒÄ‚Ć&#x;ĹśĹ? ůŽŏŚƾƊĞŜ ^Ä?Śƾƍ ĹśĹ?ĞŜ dĆľĹ?ĹśÇ€ÄžĆŒĹŻĹ?Ä?ĹšĆ&#x;ĹśĹ? ^ƉĞĞůƚŽĞĆ?ƚĞůůĞŜ dĆľĹ?ĹśÄ?ĞĞůĚĞŜ dĆŒÄ‚ĹľĆ‰Ĺ˝ĹŻĹ?ŜĞĆ?ÍŹ^ĹŹÄžĹŻĆšÄžĆŒĆ? KÇ€ÄžĆŒĹŹÄ‚Ć‰Ć‰Ĺ?ĹśĹ?ĞŜ

FIETSBOERKE.NL

erk, Aanleg, grondw tsen riolering, plaa ǀĂŜÄ?ůŽŏŚƾƊĞŜ

Paasdijkweg 19A, 4693 RE POORTVLIET Tel.: 0166 61 92 00 Pilootweg 5, 4696 RJ STAVENISSE Tel.: 0166 69 29 77

Zoekt oude ďŹ etsen en sloopďŹ etsen Fietsen die je normaal bij de kragge dumpt, bel mij

06 33 88 21 34 En ik haal ze bij u op, u hoef ze niet weg te brengen. (Geen kinderďŹ etsen!)

www.internetbode.nl voor het (gratis) aanleveren van al uw nieuws

WWW.VANHAAFTENPOORTVLIET.NL 

UHVWDXUDQW ´GHEORHPNRRO¾ zemenu Roosjes np.azp. o₏m2er4,5k0eu

wer

Meubel en Rijtuig Stoffeerderij Brou

AUTOCAD Bergen op Zoom en Goes Ĺ?ŜĨŽ͗ϏϭϲϰͲώϯϏĎŽĎŹĎľ Ĺ?ŜĨŽΛÄ?Ĺ?ĆšÄ?LJÄ?Ĺ?ĆšÍ˜ĹśĹŻ

Roosjes Nazomer keuzemenu Voorgerechten ’t Is misschien wat vroeg maar wij hebben weer bloedworst van Maurice vos! Lekker met spek en appel of Zalm uit Toon’s rookoven, geserveerd met een vers gesnipperd uitje en kappertjes of Bourgondische wijngaardslakken met pittige kruidenboter of Heerlijk fris slaatje met scampi en geroosterde paprika, afgemaakt met een lekkere knoflookdressing of Dè carpaccio van “De Bloemkoolâ€? tomaat-basilicum dressing, kappertjes en grana padano kaas of Kikkerbilletjes in roomlooksaus met verse kruiden of Soepje van paddestoelen met salie en selderij of Heerlijke terrine van varkensvlees en z’n lever, geserveerd met een heerlijke piccalilly

GRATIS STALLING

Zaterdag 14 september

van 10.00-17.00 uur

**********

Hoofdgerechten Tournedos van Braziliaans hereford rund, geserveerd met naar keuze, gebakken champignons, champignonroomsaus, pepersaus of stroganoffsaus of Filets van Noordzee schol met mosseltjes in kerrie saus of Biefstukjes van Hollands lam, lams eigen jus met rozemarijn en licht look of MaĂŻs tortilla gevuld met groentjes van het seizoen en een pikante yoghurt dip of Ouderwets lekkere kalfslever, garnituur van spek, ui en appel, saus met calvados of Op de plancha gebakken sliptong met salade en remoulade of Dè zomersalade van “De Bloemkoolâ€? kan ook lekker zijn in de nazomer of “New OrlĂŠansâ€? pittig gemarineerde steak, rood gebakken en op salade met olijf, kappertjes, pikante Italiaanse kaas of Harder filet met een lichte vleesjus waarin “La Trappe tripelâ€? en shiitake

**********

Nagerechten Ouderwets, maar oh zo lekker, dame blanche, het vanille-ijs dessert met slagroom en warme chocoladesaus of Bij kaasmeester ‘van Tricht’ geselecteerde kaassoorten of Heerlijke soesjes, met huisgemaakt vanilleroomijs gevuld en overgoten met karamelsaus waarin zoute boter‌ of “Tarte tatinâ€? Ook bieden wij onze gasten vanaf heden gratis WI-FI De gerechten van Roosjes nazomer keuzemenu zijn natuurlijk ook los te verkrijgen: voorgerechten â‚Ź 8,50; hoofdgerechten â‚Ź 18,50; dessert â‚Ź 6,50 Elke vrijdag visdag! Goedgevulde vissoep met knoflookbrood en rouille *** Vis van de dag met een passend garnituur *** Dame blanche â‚Ź 20,- per persoon!

Wouwsestraatweg 146, 4623 as Bergen op Zoom www.debloemkool.nl 0164 233045

Start nieuwe cursussen

tot 1 december 2013

van boot - caravan camper - auto Bij buitenstalling gratis stroomvoorziening.

Jaarcontract vanaf â‚Ź 175 p/jr

www.bootencaravan stallingzeeland.nl

! & " & " !"! &  & ! & ! &"!$ !"! &! ! 

Locatie: Nieuwe Rijksweg 8 ’s-Heer Hendrikskinderen tel.: 0113 - 213 642

&"$ &" & !# &"! ! & "!% & & !

 

www.stoffeerderijbrouwer.nl

Poffertjes, pendeldien st en rondritten met antieke ko etsen!

keren!

Rolstoel vriendelijk, gratis par

Bedrijfsruimte voor starters www.starters-bedrijfsruimte.nl


ACTUALITEIT

Poula de Klerck, vrijwilliger van het jaar 2012

Column

‘Je blijft bij de tijd en onder mensen’ THOLEN - Hoe nuchter Poula de Klerck ook is, de benoeming tot vrijwilliger van het jaar 2012 zag ze als een schouderklopje. ‘Wat beweegt ons?...’ is het thema van de vrijwilligersavond op 22 november. Volgens De Klerck kun je daar alle kanten mee op.

Eugène de Kok

Keurmerken Dus nu zit er ook nog poep in de tot een homp geknede mix van rund-, varkens- en paardenvlees die we schijnen te eten. Ik ben benieuwd of de journalist van Zembla, die de misstanden in de vleesector vorige week aan het licht bracht, nog met een gerust hart twee boterhammetjes met een kroketje bestelt in de Vara-kantine. Ik denk van niet. Toch was de uitzending niet zo schokkend. Mensen die het nieuws volgen, wisten al dat de vleesverwerkingssector niet de meest betrouwbare is. En dat een keurmerk niet altijd betekent wat het zegt te betekenen is ook geen verrassing. Duurzaam hout met een FSC-keurmerk dat vrolijk in oerbossen wordt gekapt, goede doelen met een CBF-keurmerk waarvan de directie het ingezamelde geld het liefste in eigen zak stopt, boeren in ontwikkelingslanden die geen cent meer krijgen als ze koffie verbouwen voor Max Havelaar in plaats van voor een multinational en taxichauffeurs in Utrecht die met een taxikeurmerk rondrijden, maar aan geen enkele voorwaarde voldoen … het zijn slechts een paar voorbeelden. Nederland houdt van keurmerken. Ik weet niet hoe het met u is, maar ik denk ‘het zal wel’ als ik er een zie. Er zijn er simpelweg te veel. Als er ergens misstanden zijn, is een keurmerk negen van de tien keer de oplossing om die te beëindigen. Er komt een kleurrijk logo en een gelikte campagne, maar daarna stopt het vaak. Het zijn daarom panacees, lege hulzen, doekjes voor het bloeden. Misstanden voorkom je door vaak te controleren, maar dat kost geld en niemand heeft zin het daaraan uit te geven. De landelijke overheid voorop. Neem de Voedsel- en Warenautoriteit. Die is de laatste jaren met zo veel miljoenen euro’s gekort dat werknemers die er 40 jaar werken in die 40 jaar niet eens twee keer hetzelfde bedrijf kunnen bezoeken. Je moet investeren als je geen poep in paardenvlees wilt, maar de dat doet niemand. Ik denk er eerder een andere oplossing komt: een soort keurmerk voor keurmerken. Benieuwd welk flitsend logootje ze daarvoor verzinnen. Het beeld dat bij de erevermelding hoort, heeft geen invloed op het vrijwilligerswerk van Poula de Klerck.

Colofon

DOOR JOSIEN MATHLENER

Kantoor regio West-Brabant Sint Catharinaplein 12, 4611 TS Bergen op Zoom, Tel. 0164 251 411, Fax 0164 245 089 Hoofdkantoor Bredaseweg 26, 4881 DE Zundert, Postbus 22, 4880 AA Zundert Tel. 076 599 8111, Fax 076 599 8199 Thoolse Bode Thoolse Bode Redactie Britta Janssen, Eugène de Kok Correspondent Josien Mathlener Acquisitie Leo Elenbaas Druk Drukkerij Vorsselmans Sluittijden Advertenties maandag 08.00 uur Verenigingsnieuws en lezersfoto’s vrijdag 12.00 uur Weekendverslagen maandag 06.00 uur Aanleveren via www.internetbode.nl Bezorgklachten 076 599 8111

W E E K B L A D

Uitgeverij de Bode b.v. behoudt zich ten aanzien van de inhoud van deze uitgave en/of website zowel het auteursrecht voor conform artikel 15 lid 1 sub 4 van de Auteurswet als het databankrecht.

Puzzel week 37

Het verrichten van vrijwilligerswerk heeft Poula de Klerck van huis uit meegekregen. “Mijn vader was een echte vakbondsman. Mijn moeder deed mantelzorg. Mijn broers doen vrijwilligerswerk. Je kunt wel stellen dat het in de genen zit”, zegt ze lachend. De Klerck maakt sinds 1996 deel uit van Stichting Werkgroep Gehandicaptenbeleid Tholen. Ze behartigt de belangen van een groep die door beperkingen daar zelf niet altijd toe in staat is. “Ze hebben toentertijd aan me gevraagd of ik het wilde doen. Ik had namelijk een administratieve achtergrond en had gewerkt in de zorg. Eerst werd ik secretaris van stichting Werkgroep Gehandicaptenbeleid Tholen en later voorzitter.” De Klerck ziet de werkgroep als een basis voor het verwerven van kennis. “Je leert steeds meer bij. Daardoor kun je steeds een stapje verder gaan.” Zichzelf strijdvaardig noemen, vindt ze net wat te ver gaan, maar kritisch is ze zeker. “Het is niet dat ik ergens met een botte bijl op af ga.

De doelen behaal ik liever door met betrokken partijen in gesprek te gaan en ervaringen te delen. Daar bereik je naar mijn mening veel meer mee.”

‘Veel kaartjes gekregen’ Niet voor niets werd De Klerck afgelopen jaar benoemt tot Vrijwilliger van het jaar. Ze maakt ook deel uit van de stuurgroep Wonen en Welzijn, de Gehandicapten Raad en de cliëntenraad van Wonen, Werk en Bijstand (WWB), provinciaal actief te zijn voor de doelgroep, contacten te onderhouden met De Nederlandse Patiënten Vereniging (NPV), Algemene Nederlandse Gehandicapten Organisatie (ANGO), Algemene Nederlandse Bond voor Ouderen ( ANBO) en de Zonnebloem. Maar vooral door vanuit het perspectief van de cliënt zaken te bekijken, waardeerden anderen zo in haar dat in haar de perfecte kandidaat voor de erevermelding zagen. Na de benoeming is er voor De Klerck niets

FOTO JOSIEN MATHLENER

veranderd. “Alles is bij hetzelfde gebleven, behalve dat er in de periode erna veel kaartjes binnenkwamen en het beeld in huis is komen te staan.” De Klerck stelt dat het in het leven roepen van de titels leuk is, maar er zelf nuchter over denkt: “De benoeming en het beeld zullen nooit invloed hebben of krijgen op mijn manier van vrijwilligerswerk verrichten. Het is echter wel een leuk schouderklopje.” Aanleunen Vrijwilligerswerk is iets wat zij iedereen kan aanraden. “Je blijft bij de tijd en onder de mensen. De een doet dat met het verstrekken van een kopje koffie, de ander met administratieve taken. Ieder vult het op zijn of haar manier in. We moeten er alleen wel voor waken dat vrijwilligerswerk niet betaald werk gaat vervangen. Vrijwilligerswerk kan tegen professioneel werk aanleunen. Ik kijk dan ook heel kritisch aan tegen thuiszorg en mantelzorg.” Minder kritisch is ze over het bijwonen van de vrijwilligersavond: “Daar zal ik waarschijnlijk weer gezellig bij aanwezig zijn.”

De oplossing van deze puzzel is in week 38 te vinden op www.internetbode.nl

Fractie wil dat er ‘een passende inv ulling’ komt voor motie uit 2011

Brief CDA over anti-hagelkanonnen THOLEN - Het CDA in de gemeente Borsele heeft een brief gestuurd aan de leden van de Tweede Kamer over de wetgeving rondom anti-hagelkanonnen. DOOR EUGÈNE DE KOK

© www.sudokusite.eu

Gemeenteraadslid Marga van de PlasseNagelkerke zegt in de brief zich de laatste weken te hebben verbaasd over de berichten in de kranten over anti-hagelkanonnen. ‘De Stichting Behoud de Zak van Zuid Beveland, die het in haar hoofd haalt zelfs over grenzen heen de gemeente Kapelle aan te spreken over haar beleid en dat staatssecretaris Wilma Mansveld niet van plan is iets te veranderen aan de wetgeving rondom anti-hagelkanonnen’, zegt ze. De hoop op goede regelgeving is bij haar verdwenen door alle berichten. ‘Het CDA Borsele heeft in het verleden meerdere malen aan de bel getrokken in Den Haag en twee enquêtes gehouden om de mening van de inwoners te peilen over anti-hagelkanonnen’. Daaruit blijkt volgens haar dat inwoners van Borsele geen problemen PAGINA 5

hebben met de apparaten. Dat de werking van de kanonnen niet wetenschappelijk is aangetoond, is voor Van de Plasse geen reden om niet voor andere regelgeving te strijden. ‘Ik vertrouw op onze fruittelers. Zij investeren forse bedragen om hun oogst te behoeden en te beschermen. Een ondernemer geeft geen geld uit als er geen winst valt te behalen’. Ze vindt dat de knallen van de kanonnen niet te vergelijken zijn met andere vormen van geluidsoverlast. Van de PlasseNagelkerke vindt het onbegrijpelijk dat industrielawaai het uitgangspunt is. ‘Het zijn appels en peren ... De CDA-fractie is van mening dat staatssecretaris Mansveld volstrekt onvoldoende invulling geeft aan de door de Tweede Kamer aangenomen motie van 30 juni 2011 om met maatwerk te komen voor de legalisering van antihagelkanonnen’.

Ook zegt ze bezorgd te zijn over de houdbaarheid van de regeling, die er is gekomen na de motie van Ger Koopmans en Janneke Snijder-Hazelhoff in 2011. Door de nieuwe regelgeving zijn de antihagelkanonnen vergunningsplichtig. Voordat ze de vergunning krijgen, moeten echter alle lokale belangen goed worden afgewogen, omdat de knallen de geluidsnormen overstijgen. ‘De kans op beroep in de procedure is prominent aanwezig. De rechter moet uitmaken hoe sterk de beleidsbrief van het ministerie is en hoe de gemeente de belangen heeft afgewogen … Daarmee zijn we terug bij af: na zeven jaar zijn we nog steeds in juridische steekspelletjes verwikkeld met de fruitteler als speelbal’. CDA Borsele wil dat de Tweede Kamer ‘een passende invulling’ geeft aan de motie uit 2011.


Licht op Papua leidt jongeren op tot vaklui die eigen volk dienen

Opbrengst verkoopdag tuincentrum Heijboer naar lokaal onderwijs POORTVLIET - Grote drukte bleef zaterdag door de vele gelijktijdige activiteiten op Tholen uit tijdens de verkoopdag bij tuincentrum Heijboer in Poortvliet. Dat neemt niet weg dat de gehele opbrengst zeker zijn weg vindt naar het goede doel: onderwijs op Papua. zijn aardig wat kosten verbonden. Wanneer de studenten werk hebben, betalen ze gedeeltelijk de opleiding weer terug aan Lentera Papua-Licht op Papua”, aldus Klaasse. Bijzondere Noden draagt hieraan bij om zo de kerk op Papua te ondersteunen. Leden van de zelfstandige kerk nemen de uitvoering van het werk op zich. Daarmee ondersteunen ze de voortgang van het zendingswerk en de uitbreiding van de kerk op Papua.

Bezoekers van de verkoopdag steunen dit keer met een aankoop onderwijs op Papua. FOTO JOSIEN MATHLENER

DOOR JOSIEN MATHLENER Indonesië is een prachtig, maar niet bepaald toegankelijk land. Zo is Papua nauwelijks bereikbaar zonder vliegtuig. In de regenperiode kun je bijna geen kant op. Medische zorg en onderwijs zijn beperkt in de geïsoleerde bergdorpen. Zonder piloten, verpleegkundigen en onderwijs is zending en evangelisatie daar amper mogelijk. De zending van de gereformeerde gemeenten steunen daarom niet alleen zendingswerkers op Papua, maar ook piloten en verpleegkundigen. De zendingskerk is inmiddels zelfstandig, maar christenen die een goede opleiding hebben genoten zie je er niet veel. Piloot Geerten Vreugdehil heeft jarenlang ervaring met vliegen in Indonesië en stichtte in 2011 de Stichting Lentera Papua-Licht op Papua op. “Deze jonge stichting houdt zich bezig met het opleiden van jonge Papua’s tot piloot en is

ook gestart met opleidingen tot verpleegkundigen”, licht Jannemieke Klaasse van Bijzondere Noden toe. Vakmensen Bijzondere Noden van de gereformeerde gemeenten steunt Lentera Papua-Licht op Papua. De stichting leidt de jonge Papua’s op tot vakmensen en helpt ze om als christenen te leven. De jongeren starten intern met een praktijkopleiding. De piloten maken daarna in het buitenland de nodige vlieguren bij een erkende vliegschool. Na afronding van de hele opleiding, keren de studenten terug naar Papua om hun eigen volk te dienen. Ze zorgen dan onder andere voor bevoorrading, het brengen van medicijnen en het vervoeren van ernstig zieken mensen. Studenten die in de medische richting afstuderen, worden onder meer ingezet als EHBO-trainer of verpleegkundige in een van de dorpen. “Aan de opleiding

Kleinigheidjes Met een snuffelmarkt met tweedehands boeken en andere spullen, de verkoop van onder andere streekproducten, kleding, woonaccessoires, bloemen en planten, speelgoed, stoffen, cadeauartikelen en lekkernijen voor de inwendige mens is geprobeerd tijdens de verkoopdag bij tuincentrum Heijboer een zo hoog mogelijk bedrag in te zamelen voor Lentera PapuaLicht op Papua. Verschillende bezoekers lieten hun haar knippen voor een zelf te kiezen bedrag. De jeugd kon kleinigheidjes uit de grabbelton grabbelen en creatief bezig zijn in de knutselclub. “Heel druk is het niet, maar er zijn ook zoveel andere activiteiten op Tholen. In Stavenisse heb je een grote verkoop in Scheldeoord, in Sint-Annaland de activiteitenmarkt van de hersteld hervormde gemeente en ook is er de Molendag. Dan is de keuze voor het publiek groot”, aldus twee verkoopmedewerksters. Dat neemt niet weg dat er toch de nodige belangstellenden naar Poortvliet kwamen om het goede doel te steunen. Kijk voor meer informatie over Bijzondere Noden op de website: www. bijzonderenoden.nl. Bron: Bijzondere Noden van de gereformeerde gemeenten

De bal rolt weer THOLEN - De eerste bal van het seizoen heeft gerold in sporthal Meulvliet op maandag 2 september. + De competitie heeft een aanvang genomen met 1 wedstrijden in de B-poule. In de 1e wedstrijd speelde nieuwkomer ZVV 2 tegen Van der Kleijn schilders. De première viel voor de spelers van ZVV 2 flink tegen. Zij moesten duidelijk nog wennen aan het voetbal in de zaal. Niet alleen moet er geleerd worden om vanuit een systeem te voetballen, maar ook de bal het werk laten doen en minder lopen was nog niet aanwezig. Van der Kleijn schilders maakte daar goed gebruik van en kon met een 4-0 voorsprong gaan rusten. De 2e helft ontstond er meer en meer ruimte en speelde de schilders het spel goed uit naar een 13-0 overwinning. De 2e wedstrijd in de B-poule was tussen A-poule degradant Gebr.

Roggeveen en Pladijsvogels. Een wedstrijd met veel inzet en een gelijk goed opererend Pladijsvogels. De wedstrijd ging op en neer met een zeer doeltreffend Pladijsvogels. Gevolg was een 0-4 voorsprong bij rust. Tweede helft kregen de gebroeders wel geregeld kansen, maar lieten die vaak onbenut, waardoor Pladijsvogels de overwinning met 2-6 naar zich toe kon trekken.In de A-poule werd de 1e wedstrijd afgelast omdat Hotel Kom onvoldoende spelers op de been kon brengen. Hierdoor won de Sixties reglementair met 5-0.De wedstrijd tussen Hart van Tholen en Zebra’s was er één met veel spanning en goed voetbal. De teams speelden beiden gecontroleerd en scherp voetbal, waardoor er weinig aan elkaar werd toegegeven. De rust werd bereikt met een 3-3 stand. De 2e helft was tot het einde toe spannend. Uiteindelijk wist Hart van Tholen met 4-3 de overwinning naar zich toe te trekken.

Voetbaloverzicht

Verdienstelijke entree Tholense Boys

18e Zomerconcert THOLEN - Jan van Luik (1975) tekent zaterdag 14 september van 14.30-15.00 uur voor het 18e Zomerconcert met een orgelconcert van Franse Duitse en Nederlandse koralen op het Van Dam orgel in de Grote of Onze Lieve Vrouwekerk. Het beroemde Van Dam orgel uit 1832 leent zich niet alleen voor de begeleiding van de samenzang, maar is ook een prachtig instrument voor orgelmuziek uit de Franse en Duitse Romantiek. Het concert begint met het bekende Troisième Choral van César Franck (1822-1890). Vervolgens worden enkele schitterende

koraalbewerkingen van de Duitse componist Johannes Brahms (1833-1897) vertolkt. Juist voor deze orgelmuziek leent zich het Van Dam orgel. Het geheel wordt afgesloten door het Premier Choral van Hendrik Andriessen (1892-1981). Dit is het eerste orgelwerk van deze veelzijdige componist. Jan van Luik is als organist verbonden aan de PKN gemeente van de Grote Kerk van Tholen. Orgellessen ontving hij van Bram Beekman en Jan de Viet. In het dagelijks leven is hij als docent godsdienst verbonden aan de CSG Prins Maurits in Middelharnis. De toegang tot het concert is zoals altijd gratis.

Geen best begin voor jeugdteams Emergo THOLEN - De veldcompetitie is zeer matig begonnen voor de jeugdteams van Emergo. De B- en C-jeugd verloren vrij ruim, terwijl de E2 als enige ploeg een puntje wist te bemachtigen. Emergo B1-Swift B1 Emergo speelde een behoorlijke wedstrijd tegen Swift, maar de ploeg uit Middelburg was gewoon te goed. De gasten speelden goed rond in een hoog tempo en kregen op die manier vele kansen. De rood-zwarten lieten zich niet onbetuigd, maar keek vanaf het begin tegen een achterstand aan. Toch bleef de thuisploeg met veel inzet proberen om het Swift moeilijk te maken en zo konden er een aantal doelpunten worden genoteerd voor de Tholenaren. Uiteindelijk werd het 5-11, waarbij Jasmijn v.d Hoek (4x) en Stephanie Langeland de Thoolse productie verzorgden. Seolto C1-Emergo C1 Emergo speelde zijn eerste wedstrijd in de C-jeugd in Vlissingen tegen Seolto.

De thuisploeg bleek al snel een maatje te groot en wist snel de score te openen, waarna de voorsprong alleen maar groter werd. Emergo probeerde wel bij te blijven, maar kon het de thuisploeg niet moeilijk genoeg maken. Desondanks scoorden de Tholenaren nog wel een aantal keer, maar de eindstand werd bepaald op een ruime 12-5 zege voor Seolto. Voor Emergo wisten Baukje Broeren (3x), Chloë Anthonisse en Bas Crezee de korf te vinden. Emergo E2-TOP E4 Emergo speelde een zeer leuke wedstrijd tegen TOP. De ploegen waren zeer aan elkaar gewaagd en in de eerste helft bleef de marge dan ook beperkt tot één doelpunt verschil. In de met 1-0 gestarte tweede helft bleef het gelijk opgaan en bleef het tot de allerlaatste minuut spannend. Het laatste fluitsignaal werd bereikt met een 3-3 stand, zodat beide ploegen genoegen moesten nemen met een punt. Voor de ploeg uit Sint-Maartensdijk scoorden Jara Gijzen (2x) en Nienke Crezee.

KORTE BERICHTEN SINT-MAARTENSDIJK Rommelmarkt/Fancy-fair: Zaterdag 14 september is er van 1 tot 4 uur weer een gezellige Rommelmarkt/Fancy-fair bij de Juliana van Stolbergschool aan de Oosterscheldestraat. Er zijn veel tweedehandsspullen en kinderkleding, een groente-en fruitkraam, een kraam met koffie en frisdrank en allerlei lekkernijen, envelop trekken en spelletjes voor jong en oud. ‘s Morgens vanaf 10 uur zijn er oliebollen te koop. Goede spullen voor de rommelmarkt en kinderkleding kunnen nog op school worden ingeleverd. Gezelligheid Vóór Alles: Uitslag maandag 2 september: deze week 13 beurten gespeeld 1. dhr. F. d. Jong-dhr. J. Bijnagte 22 punten, 2. mevr. W. Kloet-dhr. A. Wielaard 20, 3. mevr. A. Poot-dhr. C. Breure 19, 4. mevr. A. Bocxe-dhr. W. Bijl 16, 5. mevr. M. v.d. Hoek-mevr. B. Bijnagte 15, 6. mevr. L. Wielaard-dhr. G. v.d. Padt 13, 7. mevr . M. Dane-dhr. C. v. Gorsel 12, 8. mevr. T. Breure-mevr. C. v. Mierlo 11. Optreden Osiveo: Donderdag 12 september is er in de recreatiezaal van Maartenshof te Sint-Maartensdijk een optreden van het accordeonorkest OSIVEO uit Steenbergen. Ook belangstellenden van buiten Maartenshof zijn van harte welkom. Het optreden begint 19.30 uur. STAVENISSE EHBO/reanimatiecursus: Op 5 november hoopt EHBO vereniging Stavenisse bij voldoende aanmeldingen te starten met een nieuwe cursus EHBO en reanimatie /AED training. De cursus bestaat uit 10 lessen van 3 uur per avond. Aanvang 19.00 uur in dorpshuis De Stove te Stavenisse. U kunt zich aanmelden bij T. de Rijke 0166-692870 of Lianne Guequierre 0166-692705.

THOLEN - De voetbalcompetitie is dit weekeinde begonnen. Vanaf dit seizoen staan er elke week korte wedstrijd- THOLEN Koersbalvereniging De Meulvliet: Uitslag 4 september: 1. Mevr.N.Deurlooverslagen in de Bode van de Thoolse clubs. DOOR FRITS SIMONS GPC Vlissingen-Tholense Boys 1-1. In zijn eerste wedstrijd in de tweede klasse heeft Tholense Boys knap gelijk gespeeld tegen GPC Vlissingen: 1-1. De ploegen gingen voor rust gelijk op, maar scoorden niet. Direct na rust maakte aanvoerder Auke Bovenberg een overtreding in het strafschopgebied. De penalty werd benut door Jesper de Vlieger. Tholense Boys was daarna de betere ploeg. In de 60e minuut leek de gelijkmaker te komen, maar Matthijs van Stee miste toen hij alleen voor de keeper kwam. In de 86e minuut maakte Niels Hopmans alsnog de gelijkmaker uit een vrije trap. WHS-Internos 4-1. De thuisploeg speel-

de de eerste tien minuten prima. Na een onverwachte tegengoal werd het spel echter slordig en paniekerig. Vlak voor rust kwam WHS op gelijke hoogte door een benutte strafschop van Arvin de Witte. In de tweede helft was WHS veel beter en via doelpunten van Tom Vroegop, De Witte en Andreas Vroegop werd het 4-1. Oosterhout-Noad’67 0-2. Noad’67 is de competitie goed begonnen door in en van Oosterhout te winnen met 2-0. In de eerste helft hadden de Fliplanders het overwicht wat in de 36e minuut tot uitdrukking kwam door een doelpunt van Frank den Engelsman uit een voorzet van William Lisseveld. In de 40e minuut moest de keeper van Oosterhout van het veld met rood vanwege hands buiten het strafschopgebied. Edwin

Braat bepaalde vijf minuten voor tijd de eindstand op 2-0. Smerdiek-Beek Vooruit 3-4. In de eerste fase kwam Smerdiek duidelijk te kort. In de 30e minuut kwam de ploeg op een 1-0-achterstand door een vrije trap. Iets later werd het 2-0 door een strafschop. Smerdiek bleef echter strijdvaardig en kwam nog voor rust op 2-1 door een goal van Sander van ´t Hof. Tegen de verhouding in werd het na rust 3-1. Smerdiek bleef knokken en kwam opnieuw terug door Van ‘t Hof. De druk op het doel van Beek Vooruit werd groter, maar via een counter kwam de thuisploeg op 4-2. Het was opnieuw Van `t Hof die de thuisploeg dichterbij bracht, maar de verdiende gelijkmaker bleef uit. PAGINA 6

Mevr.C.Sprenkels 34 p; 2. Mevr.J.Bos-Dhr.W.Deurloo 23 p; 3. Dhr.G.Bolier-Dhr.W.Bijl 21 p; 4. Dhr.J.Sprenkels 18 p; 5. Mevr.H.Schot-Mevr.D.Lindenberg 16 p; 6. Mevr.R.BolierDhr.G.v.d.Padt 14 p. Kringloopwinkel: Woensdagmorgen van 09.00-11.30 uur en vrijdagavond van 18.0020.00 uur is Kringloopwinkel OverThollig, Postweg 3c open. Deze maand alle zomerartikelen in de aanbieding. Er kunnen spullen ingeleverd worden tijdens de openingstijden. Voor grotere meubelstukken of inboedels graag bellen met Colinda de Heer, tel. 604107. 2e hands Winterkleding: Woensdag 25 september start de verkoop van winterkleding in Kringloopwinkel OverThollig. Deze week kan de kleding ingeleverd worden. Bij deelname (50% voor degene die kleding inlevert) graag vooraf contact opnemen via www. kringloopwinkeltholen.nl, in de winkel of telefonisch met Ina de Vos, tel. 603924. Autopuzzelrit: Zaterdag 14 september houdt Motor- en auto club ‘Tholen’ de Van ‘t Hof Aluminiumrit. Iedereen mag meedoen. Beginners rijden apart klassement. Uitzetters Willem en Arda Olie hebben een mooie route uitgezet over het oostelijk deel van het eiland Tholen. Aan de hand van een eenvoudige routebeschrijving is het voor iedereen mogelijk om de finish te bereiken. Na afloop wordt een klassement opgemaakt en iedereen heeft prijs. In afwachting van de uitslag wordt een bingo gehouden. Inschrijven in Sport- en Gemeenschapscentrum De Meulvliet, Zoekweg 8 van 19.00-19.30 uur. Start 19.30 uur. Info: 0113-576900 of www.mactholen.nl


DINSDAG 10 SEPTEMBER T/M ZATERDAG 14 SEPTEMBER

VOLLERKOREN VAN â‚Ź 2.70 VOOR â‚Ź 2.20

NIEUW!

DONDERDAG 12 SEPTEMBER

ROOMHOORNS

2 STUKS VAN â‚Ź 2.80 VOOR â‚Ź

2.30

VRIJDAG 13 SEPTEMBER EN ZATERDAG 14 SEPTEMBER

ARNHEMSE JONGENS 5 HALEN 4 betalen ROND ROZIJNENBROOD VAN â‚Ź 1.95 VOOR â‚Ź 1.45

Kant-en-klaar maaltijden

Steenovenbaguette

Diverse soorten. 400 g

Rustique of meergranen. 250 g

ZATERDAG 14 SEPTEMBER

HAPPY HOURS VAN 07.30 UUR TOT 11.00 UUR

KAMPIOENTJES 4 HALEN 2 BETALEN %RWHUPDUNW‡&=7KROHQ 7HO ‡)D[  OPENINGSTIJDEN: 0DWPYUXXU‡=DWHUGDJXXU

LET OP !!!

1.69

0.99

7XVVHQGHPLGGDJ]LMQZLMRRNRSHQ

%HVWHOOLQJHQNXQQHQGDJHOLMNVYHUVYDQDIXXU RSYULMGDJDOYDQDIXXU ZRUGHQDIJHKDDOG

Wijnen 1 L Halfzoete witte, droge witte, rosĂŠ of rode wijn.

3.29 Vanaf woensdag 11-09-2013

Ultralight jack

Fietsshirt Dames of heren. Lange mouw. Maten: 38 t/m 42 en 50 t/m 54.

Dames- of herenjack Maten: S t/m XL.

9.99

14.99 Fietshandschoenen Maten: 7 t/m 10.

Fietsschoenen Race- en spinningschoenen. Maten: 40 t/m 45.

Vers & voordelig! Minneola’s 1 kg

7.99

29.99 50%

Vanaf woensdag 11-09-2013

Spitskool Per stuk

goedkop er

45%

goedkop er

van 0.89

v an 1.59

0.79

*

* Versaanbieding geldig vanaf woensdag 11-09-13 t/m dinsdag 17-09-13.

0.49

Zet- en drukfouten zijn voorbehouden.

Als eerste op de hoogte van onze aanbiedingen? Abonneer u op onze nieuwsbrief via aldi.nl HOGE KWALITEIT - LAGE PRIJS

www.aldi.nl


WOENSDAG 500 gram stroganoff gehakt .......................â‚Ź 2,98 1 kilo runder gehakt ....................................â‚Ź 5,98 1 kilo nasi of bami .......................................â‚Ź 4,98 300 gram babi pangang ..............................â‚Ź 2,25 DONDERDAG, VRIJDAG EN ZATERDAG 100 gram PDOVHELHĂ€DSSHQ ........................â‚Ź 1,39 100 gram kip cordon bleu...........................â‚Ź 0,92 100 gram kip krokant snitsels of tomaat...â‚Ź 0,97 100 gram IUDQVHÂżOHWVWHDN .........................â‚Ź 1,15 300 gram kip blokjes naturel of gekruid ......â‚Ź 2,78 100 gram JHYXOGHYDUNHQVÂżOHW ...................â‚Ź 0,95 shoarma of hamburger ...........5 halen 4 betalen 100 gram gevulde zeeuwsspek ..................â‚Ź 1,18 100 gram gebraden fricando ......................â‚Ź 1,39 100 gram gekookte worst ...........................â‚Ź 0,90 of alle drie samen voor ................................â‚Ź 3,39

KWALITEITSSLAGERIJ J. BEVELANDER Langestraat 1, Poortvliet Telefoon 0166-612467

HEEFT U OF IEMAND UIT UW OMGEVING BRANDWONDEN? De Vereniging van Mensen met Brandwonden is het ervaringscentrum dat de leden met elkaar in contact brengt en hun belangen behartigt.

Kijk voor meer informatie op www.brandwondenvereniging.nl

Gevelreiniging

WIJ HELPEN JE SNEL AAN DE PARTNER DIE BIJ JE PAST Drie goede redenen voor een inschrijving bij Mens & Relatie. Meer weten? Bel:

impregneren, zandstralen, reparatie-metselwerk, enz...

www.gevelreinigingjanvanmierlo.nl

Lia van der Wel 0165-388816 Of 088-0221900 (landelijk)

Of kijk op

Jan van Mierlo Oude voegen uithakken, hogedruk-reiniging,

www.mens-en-relatie.nl

SUPER BUITEN VLOOIENMARKT

Voor frisse en stralende gevels! Ontdek je huis opnieuw!

Nieuwe website!

Tel.: 0162-429915 of 06-25095552

ZONDAG 15 SEPT. OOSTERHOUT Verhard parkeerterrein van Slotjesveld Slotlaan 0416 530502/9.00-16.30u. /www.deevenementenlijn.nl

2e kraam â‚Ź 10,-

VAN ALTEN Juridisch Advies

De beste dermatologen van Nederland (weekblad Elsevier)

huid- en laserklinieken ‡SROLNOLQLHNHQGHUPDWRORJLH‡KXLGWKHUDSLH %HUJHQRS=RRP0LGGHOEXUJ Bij ons kunt u terecht voor veilige en effectieve anti-rimpelbehandelingen en huidverjonging: 5LPSHOÀOOLQJPHW5HVW\ODQH %RWR[EHKDQGHOLQJHQ )UDFWLRQDO/DVHUHQ&2IUDFWLRQDOODVHU HQGHQLHXZH8OWKHUDSLHWHJHQKXLGYHUVODSSLQJ Verder alle laserbehandelingen tegen overbeharing, couperose, pigmentvlekken, huidoneffenheden, kleine spatadertjes en nog veel meer...

Er weer jonger uitzien... zonder plastische chirurgie > Huid- en laserkliniek Bergen op Zoom • In Zorgcentrum Lievensberg Boerhaaveplein 3d • 4624VT Bergen op Zoom • 0164-263822 • w www.huidlaser.nl > Huid- en laserkliniek Middelburg • In Barcode gebouw Park Veldzigt 67 • 4336DR Middelburg • 0118-673050 • www.dermateam.nl

Specialisten in ondernemings- en arbeidsrecht

Weekend reclame do-vr-za 12-13-14 september: Magere Runderlappen ...................... 500 gram â‚Ź 6,60 kilo â‚Ź 12,50 Bij 4 Hamburgers .................................................. de 5e GRATIS Bij 4 Zelfgemaakte Knakworsten ......................... de 5e GRATIS Bij aankoop van 1 kilo Nasi of Bami ........ zak Kroepoek GRATIS Voor de boterham met 25% korting: Uit eigen keuken: Zelf Gekookte Ham - Zeeuws Spek - Bacon Lekker stuk Gekookte Worst................................ 300 gram halen, ................................................................. 200 GRAM BETALEN

Betrokken, betrouwbaar en deskundig

Salade van de week met 25% korting: Romige Kip-Kerrie Maandag 16 en dinsdag 17 september: 0DOVH6WRRĂ€DSSHQ ......................................................... kilo â‚Ź 8,10 Bij 4 Kipschnitzels ................................................ de 5e GRATIS

THOLEN en ROTTERDAM THOLEN en SCHIEDAM

T: (Ϗϭϲϲ) 36 36 60 60 www.vanaltenjuridischadvies.nl T: (0166)6060 www.vanaltenjuridischadvies.nl info@vanaltenjuridischadvies.nl info@vanaltenjuridischadvies.nl

Woensdag 18 september: Gehakt ............................................................................ kilo â‚Ź 5,85 Bakje Zult ..............................................................................â‚Ź 0,89

Er is weer verse Zuurkool uit het vat!!

SLAGERIJ

OP DEN BROUW Markt 10, 4695 CE Sint-Maartensdijk Telefoon 0166-662539

�Die ene druppel. Die doet er toe.� - Liliane Brekelmans, oprichtster Liliane Fonds

gratis plaatsing

Kinderen! NAJAARSCOLLECTIE

VLIEG NAAR DE MAAN

'XXU]DPHRSORVVLQJHQELMvliegen KRXWZRUPPROOHQUDWWHQPXL]HQ SDSLHUYLVMHVYRJHORYHUODVWZHVSHQHQ]

Wij hebben weer mooie schoenen voor jullie.

Deze staan op de nieuwe kinderwand in de winkel. Komen je snel kijken? VANAF

8995 VANAF

11995

Jullie mogen bij aa van een paar scho nkoop CADEAUTJE uitzenen een oeken!

(0113) 57 38 81

www.ongediertespecialist.nl

VANAF

7495 DAKWERKEN

VANAF

8995

VANAF

vernieuwen reparatie pvc bitumen etcetera. Bel Zoomdak 06-18514726 www.zoomdak.nl

9495 WWW.HOBBYKAS.NL

VANAF

7495 VANAF VANAF

9995

9995

Kindervoeten worden vakkundig opgemeten met onze digitale scanner in zowel de lengte als de breedte.

amcreatie.nl

Ook voor uw steunzolen!

Dorpsstraat 100 - Tel (0113) 50

Bezoek ook eens onze webshop:

www.onlinemerkschoenen.nl PAGINA 8

â‚Ź 350,-

Alu-pro kas

v.a. â‚Ź 925,-

Combi-pro kas

v.a. â‚Ź 950,-

Victoriaanse kas v.a. â‚Ź1400,Bel voor onze folder/prijslijst

DAMES | HEREN | JONGENS | MEISJES K R A B B E N100 D I J -KKrabbendijke E Dorpsstraat - Tel. 0113 - 50 15 89

Budget kas

FACEBOOK

Showterrein met 36 kassen

EMBREGTS KASSEN Gors 70 Hoeven 0165-502506


GRATIS JURIDISCH ADVIES INLOOPSPREEKUUR: Iedere dinsdag 17.00 tot 19.00 uur Pasteurlaan 1 Bergen op Zoom (nabij Lievensberg Ziekenhuis)

OF MAAK TELEFONISCH EEN AFSPRAAK: 0164-266600

VITAK Advocaten Het plaatsen is vakwerk. dat staat er voor jaren. Kwaliteit en degelijkheid, daar komt het op aan. Betonpaal in combinatie met betonplaat. Houtdelen vrij van de grond, kan niet rotten.

G.NL

WWW.DENENGELSMANSIERBESTRATIN

- 130 soorten pannenkoeken - Grill specialiteiten (niet op zondag) - Overdekt en verwarmd terras - Speeltuin en kinderboerderij - Minigolf en kanoverhuur Informeer naar de mogelijkheden GEOPEND: voor feesten en partijen. Dagelijks van 12.00-21.00 uur Maandag gesloten www.de-uitwijk.nl info@de-uitwijk.nl Dorpsweg 136, De Heen Tel: 0167 560000

Evt. gratis thuisbezorging. Kies voor Den Engelsman Tuinmaterialen

Veilingweg 9, 4697 RB Sint-Annaland T; 0166-653190 F: 0165-653740

www.denengelsmansierbestrating.nl

DE SCHANS, Steenbergseweg 6 HALSTEREN Telefoon 0164-686418 www.deschanstuinschermen.nl

Ook voor rooien en verwijderen van uw oude erfafscheding!!!

Verwarming & Sanitair shop bv Belgische gediplomeerde en erkende tandprotheticus

Argon 29, 4751 XC Oud-Gastel (Borchwerf 2) T. 0165 530232, F. 0165 369344, info@verwarmingensanitairshop.nl

LUC GILLEMOT Korte Bosstraat 11 4611 MA Bergen op Zoom Tel. 0164 - 23 00 10 info@tppgillemot.nl

Wouwbaan 2 4631 KM Hoogerheide Tel. 0164 - 66 08 78 www.tppgillemot.nl

* Reparaties, aanpassingen en vernieuwing van gebitsprothese * Implantaatprothese (klikgebit) * Gratis advies * Op reparaties kan gewacht worden * Vergoeding door alle ziektekostenverzekeraars Openingstijden

Openingstijden

Bergen op Zoom:

Hoogerheide:

ma wo: 14.00 - 17.00 uur

ma wo vr 8.30-13.00 uur

di do: 8.30 - 13.00 uur vvr: 14.00 - 16.00 uur

di-do: 14.00-17.00 uur

HKZ gecertificeerd Lid ONT B103

nergens goedkoper

TOPMERKEN BADKAMERS VILLEROY & BOCH SPHINX GROHE DURAVIT LAUFEN

Laat u inspireren

RIHO

Behandeling na afspraak

Breng een bezoek aan onze showroom.

TOPMERKEN VERWARMING NEFIT VAILLANT THERMIC BOSCH

In onze ruime showroom vindt u alles op gebied van: s Binnendeuren s Buitendeuren s Hang- en Sluitwerk

DEALER VAN O.A. SKANTRAE EN AUSTRIA BINNENDEUREN EN DEURBESLAG VAN ENTRA

VASCO REMEHA

www.verwarmingensanitairshop.nl

Rondo regendoucheset

SUPERACTIES! De showroom van Halderberge Deuren is open van dinsdag t/m zaterdag van 9.00 tot 16.00 uur. Ook op afspraak!

met 5 jaar garantie.

Wandcloset aanbiedingset

van €510.-

Complete set, in wit

DE VOORDELEN: ‡ geen makelaarskosten ‡ geen verkoop-stress ‡ geen dubbele woonlasten ‡ snelle afwikkeling ‡ geen ontbindende voorwaarden ‡ ook als uw woning al te koop staat

Bagro Vastgoed Oostvoorstraat 25 Dinteloord info@bagrovastgoed.nl

0167 522622

voor

€275.-

www.bagrov

astgoed.nl

voor

€265.-

Voor de nieuwste najaarskleuren Kom naar:

UW WONING DIRECT EN ZONDER Z ORGEN VERKOPEN? Bagro Vastgo ed koopt uw hu is!

Diverse maten

van €550.-

Halderberge Deuren | St. Antoinedijk 15A | 4751 SC Oud Gastel | wwww.halderbergedeuren.nl

Bel geheel vrijblijvend voor het hoogste bod met...

Inloopdouchewand

Graag tot ziens! Miranda en Nancy Schoolstraat 1 - Poortvliet Tel. 0166-617272

voor

€225.-


‘Sommige dorpen zijn niet meer om dood te gaan’

Weekenddiensten

Anticiperen op krimp in regio

Bel voor levensbedreigende situaties 112.

THOLEN - In 2009 gaven vijf woningcorporaties in de regio hun visie over de te verwachte krimp op de woningmarkt. Bernardus Wonen, de Brabantse Waard, Stadlander, Woningstichting Woensdrecht en Woningstichting Dinteloord brachten gezamenlijk een visierapport uit onder de naam: Visie op wonen en leven in West Brabant en Tholen in 2025. Amper vier jaar later is echter niets meer hetzelfde. Reden voor de corporaties om deze regionale visie te actualiseren en uit te breiden. In cultureel centrum Fidei et Arti te Oudenbosch gingen aannemers, wethouders, besturen van instellingen en overige belanghebbenden over dit onderwerp in discussie met de corporaties én met elkaar. slim” en daarom stond het jarenlang niet op de politieke agenda. Maar daar komt verandering in. Vertrekkend vanuit een gezamenlijke kijk op de woningmarkt zorgen gemeenten en woningcorporaties met hun gezamenlijke inbreng voor een passende woningvoorraad nu en in 2030.

Aannemers, wethouders en corporatiebestuurders met elkaar in discussie over de woonvisie in de regio. FOTO JOHAN WAGENMAKERS

DOOR JOHAN WAGENMAKERS In de nieuwe woonvisie wordt de bevolkingskrimp, zeker ook in onze regio, als vaststaand beschouwd. Er is niet alleen sprake van krimp, maar tevens van een andere bevolkingssamenstelling. Ouderen blijven bovendien langer zelfstandig wonen en het aantal eenpersoonshuishoudens neemt toe. Woningcorporaties leggen daarom meer het accent op verbouwen en aanpassen van bestaande woningen en minder op nieuwbouw. Het renoveren van deze huizen voor de nieuwe doelgroepen komt centraal te staan. Er zullen ook keuzes gemaakt moeten worden voor wat betreft voorzieningen in de kleinere kernen en wijken om de leefbaarheid in stand te houden. Voor particuliere huiseigenaren voorzien de corporaties nog bijkomende problemen. Een groot aantal

mensen hebben nu al onvoldoende (woon) technische kwaliteit en dreigen op termijn ‘gegijzeld’ te worden in hun eigen woning. Samen met de gemeenten en andere betrokkenen is het goed om met toekomstige bouwplannen daar rekening mee te houden. Een belangrijke taak is bewustwording te creëren bij de particuliere sector. Voorstellen Aan de gemeenten wordt door de corporaties gevraagd om uitbreidingsplannen stop te zetten en te kiezen voor ‘bestaand bebouwd gebied’ en de grondpolitiek daar op af te stemmen. Bovendien is het verstandiger om het woningbeleid regionaal op elkaar af te stemmen en met voorstellen te komen om te kijken op welke wijze de particuliere eigenaar op deze ontwikkelingen in kan spelen. Volgens dagvoorzitster Carla van Loon is “krimp niet sexy” bij de gemeenten en “politiek gezien niet erg

Dood Na het aanhoren en het stemmen op diverse stellingen kwam er in de zaal een levendige discussie op gang. Enkele geluiden daarbij: “Je kunt niet alles meer overeind houden.” “Focus op kwaliteit.” “Het gaat niet over wel of geen voorzieningen, maar de bereikbaarheid daarvan.” “Gebruik scholen, sportcomplexen en andere gebouwen ook voor andere doeleinden.” “Belangrijk is een sociaal hart en een sociale ontmoetingsplaats in de kernen.” De fractievoorzitter van de PvdA uit de gemeente Moerdijk, de heer Henk Schouwenaars, was erg duidelijk in zijn standpunt: “Sommige dorpen zijn niet meer om dood te gaan. Elk dorp heeft zijn eigen kracht en karakter, maar zal ook moeten inspelen op veranderingen. De laatste levensfase wordt vaak al elders doorgebracht.” Regie Ruud van den Boom van woningstichting de Brabantse Waard vat op het eind van de middag een en ander samen. “Regie is nodig om op deze veranderende marktomstandigheden goed in te kunnen spelen. We leven momenteel in een virtuele wereld met veel mobiliteit. We moeten stoppen met het oude denken voor nieuwe vraagstukken. Het creëren van sociale verbindingen is meer dan ooit noodzakelijk. Voor sommigen is krimp frustrerend, voor andere mensen kan het juist een uitdaging zijn.” Het volledige visierapport is te vinden op: www.visiewoningmarkt2030.nl

Vosmeerse jeugd geniet van feestelijke opening

Nieuw jaar ‘Jongvosmaer’ OUD-VOSSEMEER - Het nieuwe schooljaar is begonnen en daarmee ook de tweewekelijkse discoavond voor de basisschoolgroepen 7 en 8 bij jeugdhonk ‘Jongvosmaer’. Deze keer een bijzondere avond, omdat met de opening van het nieuwe schooljaar ook een nieuwe muziek- en lichtinstallatie

in gebruik is genomen. Dit project is tot stand gekomen door sponsors. Beide partijen waren op deze feestelijke avond vertegenwoordigd om met eigen ogen te kunnen zien hoe de jeugd zich vermaakt op de muziek die door de nieuwe installatie klinkt. Alle vrijwilligers en alle jeugd bedanken de partijen die er met hun bijdrage voor

gezorgd hebben dat de jeugd nu en in de toekomst volop kan genieten van de activiteiten die door ‘Jongvosmaer’ worden georganiseerd. Naast de activiteit op vrijdagavond vinden er ook diverse andere activiteiten plaats. Meer informatie is te vinden op de website van ‘Jongvosmaer’: http://jongvosmaer.jongerensite.nl

KERKELIJK NIEUWS EREDIENSTEN ZONDAG 15 SEPTEMBER THOLEN: CHR GER KERK: 10.00 en 18.30u ds. H.J.Th. Velema HERV GEM: 9.30u dhr. T. Rietveld; 18.30u dr. C.A. van der Sluijs HERSTELD HERV GEM: 9.30 en 15.30u ds CJP vd Bas CHRISTENGEM: 10.00u D. Lemmens HERV GEM IMMANUEL: 10.00u Ichthuskerk, Ds. P. Broere. Startzondag GER ICHTHUSKERK: 10.00u Ds. P.A. Broere, Startzondag RK KERK: 11.00u Woord Gebed Communieviering POORTVLIET: HERSTELD HERV GEM: 10.00u kand. G. K. Terreehorst; 18.00u ds. L. W. Ch. Ruijgrok GER KERK: 10.00u Ds. H.P. de Goede, Werkendam SCHERPENISSE: GER GEM: 9.30, 14.00 en 18.30u leesdienst. HERV GEM: 9.30u Heilig Avondmaal ds. J. Lohuis Scherpenisse; 14.30u nabetrachting Heilig Avondmaal ds. J. Lohuis Scherpenisse SINT-MAARTENSDIJK: HERSTELD HERV GEM: 9.30u ds. N. den Ouden 14.30u ds. N.

den Ouden HERV GEM REHOBOTH: 110.00u ds. J.W. Meeuwissen, St.Maartensdijk; 19.00u ds. D. Westerneng, ‘s-Gravenpolder STAVENISSE: HERV GEM: 10.00u ds. P. Zeedijk, Rijnsburg; 18.00u kand. J. van Rumpt, Alblasserdam SINT-ANNALAND: HERV GEM: 10.00u ds. E. Versluis; 18.00u ds. W. Meijer, Tholen OUD-VOSSEMEER: CHR GER KERK: 10.00u ds. A.den Boer; 15.30u ds. A.den Boer GER KERK: 10.00u Mevr.H.Smeulers, Zwijndrecht RK KERK: 09.30u WGC. ANNA JACOBAPOLDER: GER KERK: 10.00u Ds. Mevr. C. Inkelaar-de Mos, Oudenbosch SINT PHILIPSLAND: HERVORMDE GEM: 9.30u kand. J. van Rumpt, Alblasserdam; 17.00u ds. E. Versluis, Sint-Annaland Wijzigingen en/of aanvullingen kunt u via de website www.internetbode.nl (klikken op Redactie) aanleveren. PAGINA 10

Huisarts Huisartsenpost Bergen op Zoom, tel. 0164 27 38 55, voor inwoners van Tholen, Anna Jacobapolder, Oud-Vossemeer, Poortvliet, Scherpenisse, St. Annaland, St. Maartensdijk, St. Philipsland en Stavenisse. Neem een identiteitsbewijs mee. Apotheek Dienstapotheek naast de polikliniek van het Lievensberg Ziekenhuis, Boerhaaveplein 1, tel. 0164 246 939. Tandarts Het antwoordapparaat van de eigen tandarts meldt wie de waarneming verzorgt. Dierenarts Voor Tholen: W. Brons, Kalfdamseweg 2 in Poortvliet, tel. 0166 66 25 96. Voor Sint Philipsland: dierenkliniek Steenbergen, tel. 0167 56 59 45. Allévo zorg en dienstverlening Tel: 0113 - 249 111; www.allevo.nl thuiszorg, hulp bij het huishouden en tafeltje-dek-je Onze zorg - dichtbij en altijd - is er voor ú! Zeven dagen per week staan wij 24 uur p/dag met raad en daad voor u klaar via 0900 - 900 4444. TWB, Thuiszorg met Aandacht Direct zorg nodig? 088 - 560 2000 of www.twb.nl

Jeugddienst OUD-VOSSEMEER - De liturgiecommissie en de leiding van de startdag van de Hervormde- en Gereformeerde Kerk van Oud-Vossemeer nodigt iedereen van harte uit om op zondagmiddag 15 september naar de jeugddienst te komen. Deze jeugddienst staat in het teken van

de start van het winterwerk en heeft als thema: ‘Wonderlijk!!!’ De kinderen die de dag ervoor bij de ‘startdag’ waren, mogen dan samen een lied zingen: het zgn. Startdaglied. Wim Bevelander zal spreken over het thema van de startdag: ‘Wonderlijk’. Kinderkoor Mátthànja komt zingen. De jeugddienst begint om 16.00 uur in de Hervormde Kerk. Iedereen welkom.

Woord en Daad houdt stadswandeling THOLEN - Woord en Daad comité Tholen houdt in het kader van het 40-jarig bestaan van Woord en Daad op zaterdag 14 september enkele stadswandelingen in Tholen. Zowel in de ochtend als in de middag wordt een stadswandeling georganiseerd. De duur van de stadswandeling is ca. 2,5 uur en er kunnen maximaal 20 personen per groep deelnemen. De stadswandeling ’s morgens duurt van 10.30 tot 13.00 uur en ’s middags van 13.30 tot 16.00 uur. De deelnemers kunnen zich om 10.15 en om 13.15 verzamelen op de Markt te Tholen, waar de stadswandeling zal starten. De stadswandeling vindt plaats onder leiding van een deskundige

gids en voert langs diverse monumenten. De Grote Kerk te Tholen en het Stadhuis zullen worden bezocht. De stadswandeling is incl. koffie of frisdrank met cake en ook is een broodje haring of een bakje kibbeling inbegrepen. De opbrengst is bestemd voor een project van Woord en Daad, nl. voor Medische zorg Bon Berger Kliniek Haïti. Aanmelding voor deze stadswandeling is noodzakelijk en kan tot 7 september, tel. 0166-603996 of per mail wendwinkel@ gmail.com. Bij uw opgave dient u aan te geven of u in de morgen of in de middag wilt deelnemen én of u kiest voor een broodje haring of kibbelingen. Zie ook de website van het comité: www.woordendaadtholen.nl

26 monumenten open voor publiek

Gilde bij afschieten kanonnen Open Monumentendag THOLEN - Leden van het Cloveniersgilde Scherpenisse zetten zaterdagmorgen 14 september het startsein voor de Open Monumentendag in Tholen luister bij. Wethouder Hommel zal dat sein geven door het afvuren van de kanonnen in de Molenvlietsestraat. Bezoekers kunnen in 26 monumenten een kijkje nemen. Bijzonder is het optreden van een Thoolse klederdrachtgroep, ’s morgens om 10.30 uur (en ’s middags na 16.00 uur) in hotel Kom in Sint-Maartensdijk en ’s middags (tot een uur of 15.00 uur) op de Kettinghoeve in Tholen. Ook is er vanaf 14.00 uur een uilenshow aan het Bos in Stavenisse (bij de kasteelrestanten). In verschillende kerken is orgelspel te beluisteren. Hofstee Den Roosentuyll in Stavenisse exposeert oude foto’s en olieverfschilderijen, in de molen van Sint Philipsland zijn oude timmermansgereedschappen te zien. De Open Monumentendag duurt van 10.00-17.00 uur. Het biedt de kans om monumentale gebouwen te bekijken waar je anders niet

zo gemakkelijk binnen komt. In de kerk in Stavenisse wordt de dag om 16.30 uur besloten met samenzang. De provincie Zeeland maakt het busvervoer op deze zaterdag gratis, op vertoon van een speciale vervoerbon. Deze is te vinden in een aantal huis-aan-huis bladen of op www. degoedekantop.nl. Een overzicht van de opengestelde monumenten: Tholen: voormalig stadhuis, Grote Kerk, R.K. kerk, molens De Hoop en De Verwachting, Huis Lichtenberg en de Kettinghoeve. Oud-Vossemeer: Ambachtsherenhuis, Hervormde kerk, R.K. kerk en molen De Jager. Sint-Annaland: standerdmolen (10-16 u.), molen De Vier Winden, Hervormde kerk (13-17 u.) en streekmuseum De Meestoof Stavenisse: Hervormde kerk, korenmolen, hofstee Den Roosentuyll en restanten slot (Bos). Sint-Maartensdijk: Maartenskerk, hotel Kom en molen De Nijverheid. Scherpenisse: molen De Korenbloem (1317 u.) en Hervormde kerk. Poortvliet: Hersteld hervormde kerk. Sint Philipsland: molen De Hoop.


STEIGERKONING Voor werk op hoog niveau! GEVELSTEIGER - RENOVATIESTEIGER STALEN STEIGERS - ROLSTEIGERS Tegen de laagste prijs! Wij monteren en demonteren

Moniek Medisch Pedicure

06-49113717 www.moniekpedicure.nl

Bel 0165-561424

Vijfhuizenberg 121, Roosendaal

www.ladderensteigerkoning.nl Voor al uw voetklachten kunt u terecht bij Registerpodoloog en Pedicure

Wij zoeken ter versterking van ons team een

Jenny Koopman

enthousiaste verkoopmedewerker m/v

Anna van Burenplein 12 , 4694EK Scherpenisse, 06-29047707 Inschrijving: Stichting LOOP Provoet Kwaliteitsregister diabetici en reuma

voor het verkopen van vis op diverse standplaatsen, Liefst in het bezit van rijbewijs B, C.

Vergoeding van steunzolen mogelijk via zorgverzekeraar.

Zeevishandel de Eendracht is een veelzijdig bedrijf gericht op de verkoop van vis op diverse standplaatsen in Nederland en BelgiĂŤ. Als u belangstelling heeft voor bovengenoemde functie, dan kunt u uw sollicitatiebrief zenden aan:

DAVE VAN HAAFTEN

SPECTACULAIRE OPENINGSAANBIEDINGEN

Zeevishandel de Eendracht Windsingel 50 4691 DA Tholen

DE KERN boz

Motor Rijbewijs â‚Ź 1250,-

Centrum voor biodynamische osteopathie, bewustwording, ontplooiing en spiritualiteit

LOOP- OF RUGPROBLEMEN

(*)

Zoek jij jouw KERN?

Vaste prijs! All-in!

Startpakket Autorijbewijs 20 rijlessen + (*) examen â‚Ź 875,-

(*) Acties geldig van 1 september 2013 t/m 1 maart 2014, vraag naar de voorwaarden)

Voor inlichtingen, bel 0164 25 41 17 of 06 53 48 75 40

vanaf 1 oktober a.s.: ž

CURSUSSEN (bewustwording) ƒ VAN JOUW KERN NAAR ZIJN! ƒ Reiki 1e graad (Shoden)

ž

MUZIEK WORKSHOP ƒ Ganesh Lier

ž

INDIVIDUEEL ƒ Biodynamische osteopathie* ƒ 3HUVRRQOLMNFRQVXOWÂŤPHWÂŤ ƒ Aquarius Angels healing ƒ Reiki behandeling*

*Vergoeding via zorgverzekeraar mogelijk.

www.ANWB.nl

Voor meer informatie: Maureen Wetzel & Helma Grimminck Telefoon: 0164 Âą 210700 Website: www.dekernboz.nl

Wilt u op een leuke manier wijzer worden?

Roselina

Voor meer informatie kunt u bellen met Johan v.d. Velde, tel. 06-51433966 (te bereiken na 18.00 uur), e-mail: eendrachttholen@zeelandnet.nl

Bij ons kunnen bedrijven en particulieren terecht voor erkende opleidingen, trainingen en workshops die leuk en leerzaam zijn om te volgen o.a.: Kantooropleidingen Medewerker Personeelszaken start 23 oktober Financieel/Administratief Medewerker start 14 november (medisch) Secretaresse start 10 en 11 september Anatomie en Fysiologie start 10 september Medische Terminologie start 12 september CommerciĂŤle administratie start 2 oktober

06-55887266 06-20542263

www.goudverf.com

voor binnen en buiten huis.

STRUCTUURVERVEN EN SIERPLEISTERS

TE HUUR

structuurverf WIT en voorstrijk WIT uit voorraad leverbaar! Gratis advies en bezorging binnen de regio

Telefoon: 0166-603036 Telefoon: 0166-603036 GSM: info@roselina.nl 06-20626810 E-mail: Internet: www.roselina.nl

E-mail: roselina.langius@tisca I li l

Managementsupport Plannen en organiseren in Outlook 1 oktober Zakelijke brieven schrijven 3 oktober Assertiviteit (workshop) 15 oktober Resultaatgericht werken (workshop) 25 oktober

Kijk voor de actuele prijzen op onze website of bel ons!

tel. 06-31002999

WOONHUIS 2 slpkmrs centrum Tholen per 1 oktober volledig gerenoveerd

â‚Ź 720 p/m 06-22212637

" ,‡ t iĂ›iĂ€ÂˆÂ˜}ĂŠiÂ˜ĂŠÂ“ÂœÂ˜ĂŒ>}iĂŠĂ›>˜\ L*iĂ€ĂƒÂœÂ˜iÂ˜Ăœ>}i˜L>˜`i˜ L6Ă€>VÂ…ĂŒĂœ>}i˜L>˜`i˜ L/Ă€>VĂŒÂœĂ€L>˜`i˜ LivĂŒĂ€Ă•VÂŽL>˜`i˜

Coaching & OfďŹ cemanagement

Lorentzweg 20 Energieweg 11B 4691 SR Tholen 4691 SE THOLEN

SCHILDER EN OOK KLUS EN BOUWWERKER zoekt per direct werk

0113 - 57 41 82 / 06 40 - 64 92 39

Boekhouden Basiskennis Boekhouden start 23 oktober Basiskennis Calculatie start 23 oktober Basiskennis Loonadministratie start 23 oktober Praktijkdiploma Boekhouden (PDB) start 20 november Moderne Bedrijfsadministratie (MBA) start 21 oktober Managementopleidingen Voortgezet Management start 5 oktober Vaardigheden voor de manager van vandaag (workshop) 4 oktober Omgaan met feedback (workshop) 18 oktober Functionerings- en beoordelingsgesprekken (workshop) 11 oktober

GEZOCHT ZZP’ER VOEGER

L/Ă•ÂˆÂ˜LÂœĂ•ĂœL>˜`i˜

Ă“{‡ÕÕÀ \ VÂ…ĂŠĂƒiĂ€Ă›ÂˆVi L>˜`iÂ˜ÂŤi ÓÊΙ ĂŠĂŽ Ă¤ÂŁĂˆnʇÊ{ä i˜ ˆÂ?Ă› Ă›ÂœÂœĂ€ĂŠLi`Ă€

LĂ€ÂœÂ˜`Ă›iÀâiĂŒL>˜`i˜ LÂœĂŒÂœĂ€L>˜`iÂ˜Ă‰>VVĂ•Â˝Ăƒ LVVĂ•Â˝Ăƒ L-ÂŤÂœĂ€ĂŒĂ›iÂ?}i˜

Wij zijn erkend opleider voor LSSO, Nemas en de Associatie. Wij sturen u graag informatie toe, ook is een (kosteloos) intakegesprek mogelijk.

In- en verkoop van nieuwe & gebruikte auto’s en bestelwagens - Autoverhuur - Onderhoud, reparatie, APK - Div. bestel- & bedrijfsauto’s - Koelauto’s te koop/te huur

Paasdijkweg 2 4693 RE Poortvliet Tel. 0166-612680 Fax. 0166-612622 paasdijkauto@hetnet.nl

www.niemantsverdrietauto.nl

Ă&#x17E;Â&#x2DC;>Â&#x201C;Â&#x153;Ă&#x153;i}Ă&#x160;Ă&#x2C6;]Ă&#x160;Â?Ă&#x2022;Â&#x2DC;`iĂ&#x20AC;Ă&#x152;Ă&#x160;Ă&#x160;/iÂ?°Ă&#x160;ä£Ă&#x2C6;nÂ&#x2021;{äĂ&#x17D;Ă&#x201C;Ă&#x17D;Â&#x2122; Â&#x2C6;Â&#x2DC;vÂ&#x153;J}Ă&#x20AC;Â&#x153;iÂ&#x2DC;iÂ&#x2DC;LiĂ&#x20AC;}L>Â&#x2DC;`iÂ&#x2DC;°Â&#x2DC;Â?Ă&#x160;Ă&#x160;Ă&#x153;Ă&#x153;Ă&#x153;°}Ă&#x20AC;Â&#x153;iÂ&#x2DC;iÂ&#x2DC;LiĂ&#x20AC;}L>Â&#x2DC;`iÂ&#x2DC;°Â&#x2DC;Â? "ÂŤiÂ&#x2DC;Â&#x2C6;Â&#x2DC;}Ă&#x192;Ă&#x152;Â&#x2C6;Â?`iÂ&#x2DC;\Ă&#x160;>°Ă&#x160;Ă&#x152;Ă&#x2030;Â&#x201C;Ă&#x160;6Ă&#x20AC;°Ă&#x160;n°Ă&#x17D;äÂ&#x2021;ÂŁĂ&#x2021;°Ă&#x17D;äĂ&#x160;Ă&#x160;<>Ă&#x152;°Ă&#x160;n°Ă&#x17D;äÂ&#x2021;ÂŁĂ&#x201C;°Ă&#x17D;ä


ACTION CADEAU

KAART UITZOEKEN

KATOEN

DRAADLOOS

uni doorgestikt royaal formaat 240x220 cm

ronde hals zwart of wit maten S-XXL

ingebouwd in de spiegel draadloze zender start automatisch bij achteruitrijden

ACTIONFIT

15.95

MULTI VITAMINES multi AZ 90 tabletten, glucosamine 60 tabletten, omega-3 90 capsules of calcium/magnesium/zink/D3 90 tabletten

DE M A A N D! D E 'R ' Z IT IN

KRANSMAND OF

HERFST KRANS Ă&#x2DC; 40 cm

COCONUT CARE

2.49 5.49

conditioner 400 ml of bodylotion 200 ml

0.65

heren JOGGING BROEK maten S-XXL

3.99

MET STRASS

MEISJES SOKKEN diverse kleuren

ACHTERUITRIJ CAMERA met 3,5'' LCD kleurenscherm

1.99

maten 23-38

met strass DAMES SOKKEN zwart maten 36-41 3 PAAR

2.29

TRENDY

DAMES TAS diverse kleuren

10 vakken HANDTAS ORGANIZER 27x9x15 cm H[FOLQKRXG

1.59

KUNSTSTOF

SNIJ PLANK diverse kleuren

auto ACHTERUITRIJ LAMP met waarschuwingssignaal

1.69

64.95

ZWARE KWALITEIT

VERHUIS DOOS eenvoudig opzetten door autolock bodem 48x32x33 cm

3 PA A R

1.99

transparant/bruin VERPAKKINGS TAPE 50 mm x 66 m

0.59

DECORATIE

0.89

HOTFIX APPLICATOR voor het trendy customizen van kleding en accessoires incl. 7 opzetstukjes en decostenen starterset

met schouderriem

VERZORGINGS PRODUCTEN shampoo 400 ml,

gezichts REINIGINGS DOEKJES 25 stuks

HEREN T-SHIRT korte mouw

7.95

36x24 cm

bijbehorende DECOSTENEN of STUDS diverse varianten

1.49

DIVERSE KLEUREN

DAMES SJAAL met elastiek

5.95

SNIJ PLANK 27x16,5 cm

0.99

0.49 -

RVS KEUKEN MESJES 5 stuks

0.49 -

1.42

85-95 cm DAMES RIEM diverse kleuren

0.69

2.39

.LMNYRRUZLQNHODGUHVVHQHQRYHULJHLQIRUPDWLHRSRQ]HZHEVLWHZZZDFWLRQQO

Zet- en drukfouten voorbehouden. Aanbiedingen gelden van zo. 08-09-2013 t/m za. 14-09-2013 in Nederlandse filialen.

QUILT BEDSPREI patchwork of

Dt 20130911  
Dt 20130911