Page 1

THUIS IN DE REGIO

MIDWEEKEDITIE

O P L AG E :

B R E D A S E

4 SEPTEMBER 2013 WEEK 36

Uitgeverij

74 . 5 0 0

TOTA L E O P L AG E Z E E L A N D EN WEST-BRABANT:

de

bode

ACTUALITEIT

VVD STELT VRAGEN OVER WATERVERGUNNING

bv

I

Postbus

22,

4880

ONROEREND GOED

Volg ons via twitter: @BredaseBode

AA

Zundert

AUTO’S

I SPORT

Gemeente Breda OP PAGINA 5

Te l .

076

599

8 111

KERKELIJK NIEUWS

I

480.000

www.internetbode.nl VACATURES

GERARD FRANKEN ICOON BEEKSE PAARDENSPORT

KNVWS Breda viert 70-jarig bestaan

Zaterdag open dag rioolwaterzuivering

BREDA - Komende zaterdag 7 september 2013 viert de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde (KNVWS) afdeling Breda van 11.00 uur tot 17.00 uur haar 70-jarig bestaan bij bezoekerscentrum Wolfslaar aan de Wolfslaardreef 95 in Breda. Samen met de Bredase natuur- en milieugroepen houdt zij tal van activiteiten en een gezellige fair voor jong en oud. KNVWS stelt deze dag een aantal zeer speciale zonnekijkers op om de actieve zon te zien en bij helder weer de ‘zonnevlammen’ waar te nemen. Tevens is er een planetarium aanwezig waarin een aantal zeer interessante voordrachten over het zonnestelsel zullen plaatsvinden.

BREDA - Inwoners van West-Brabant spoelen dagelijks een grote hoeveelheid afvalwater door hun WC en gootsteen. Waar gaat dat water naar toe en hoe wordt het weer schoongemaakt? Op 7 september 2013 houdt het waterschap een open dag bij de rioolwaterzuivering (rwzi) Nieuwveer aan de Biezenstraat 7 in Breda. Tussen 9.30 uur en 16.30 uur zijn alle inwoners van Breda en omgeving welkom om te komen kijken hoe het waterschap afvalwater weer schoonmaakt. De open dag is gratis toegankelijk. Het thema van de open dag is leer, doe en ervaar. Naast rondleidingen zijn er ook allerlei andere activiteiten voor jong en oud.

Nieuwbouw Trip van Zoudtlandtkazerne

Artiesten in touw voor NAC Museum

BREDA - Het Ministerie van Defensie heeft plannen om het Instituut Defensie Leergangen (IDL) vanuit Rijswijk te verhuizen naar de Trip van Zoudtlandtkazerne aan de De La Reijweg 95. Daardoor gaat er op het kazernecomplex veel veranderen. Zo komt er onder meer een gebouw voor de huisvesting van medewerkers van Defensie. Inmiddels heeft het Ministerie bij de gemeente een omgevingsvergunning aangevraagd voor de nieuwbouw van het complex. Het gebouw waarin circa 150 medewerkers worden gehuisvest, bestaat uit tien bouwlagen en is circa 36 meter hoog. Momenteel staat er al een gebouw en dit wordt gesloopt.

BREDA - Om extra geld in te zamelen voor de verbouwing van het door waterschade getroffen NAC Museum houdt zanger Evert van Huygevoort, samen met zijn vader Frans, een artiestenavonden. Patrick van de Corput, Erwin Akkermans, Mike Angelo, Denans en natuurlijk Evert zelf brengen op 28 september a.s. hun repertoire ten gehore in Café Beatrix. Op deze zaterdagavond zal eerst de wedstrijd PEC Zwolle - NAC Breda op een groot scherm te zien zijn, waarna de artiesten het publiek zullen vermaken met voornamelijk Nederlandstalige muziek. De zaal is open vanaf 19.00 uur. Meer informatie via www. nacmuseum.nl of tel. 06-16286467.

Academisch jaar NLDA geopend BREDA - Donderdag startte het academische jaar van de Nederlandse Defensie Academie (NLDA). De NLDA verzorgt voor Defensie de militaire opleiding, persoonsvorming en academisch onderwijs. Met dit onderwijs levert de NLDA een belangrijke bijdrage aan professioneel leiderschap binnen de krijgsmacht. De Commandant der Strijdkrachten, generaal Tom Middendorp, hield tijdens de opening van het academisch jaar een betoog over de meerwaarde van de krijgsmacht door aandacht te besteden aan militaire leiderschap. Ook stipte hij een aantal ethische dilemma’s aan waar iedere militaire leidinggevende mee te maken kan krijgen.

Subsidieregeling voor vrijetijdseconomie BREDA - De provincie heeft van 1 juli tot en met 31 december een subsidieregeling van 750.000 euro beschikbaar gesteld voor nieuwe ontwikkelingen en kansen in de vrijetijdseconomie in Noord-Brabant. Deze tijdelijke subsidieregeling is bedoeld om een extra impuls te geven aan de vrijetijdseconomie in de provincie. Met name nieuwe verbindingen en vernieuwingen in de vrijetijdssector maken een kans. Maximaal 50 procent van de projectkosten wordt vergoed. De andere 50% moeten aanvragers zelf willen investeren. De subsidieregeling is bedoeld voor projecten met een subsidieaanvraag tussen 25.000 en 150.000 euro.

BREDA - Het Bredase smartlappen- en meezingfestival Tranen van Van Cooth wordt wel eens aangeduid als ‘het leukste feestje na de zomervakantie’.Daarmee is geen woord te veel gezegd, zo bleek zaterdag bij de twaalfde editie van het evenement. Het publiek kwam massaal naar het Van Coothplein om ‘De Tranen’ mee te maken. Lees ook het artikel elders in deze editie. FOTO ADDO SPRANGERS

Atletiekevenement Prinsenbeek viert eerste lustrum

Klaar voor jaarlijkse Overbosloop PRINSENBEEK - De Overbosloop, in het gelijknamige park in Prinsenbeek, wordt dit jaar voor de vijfde keer gehouden. Het sportieve spektakel beleeft dus zijn allereerste lustrum. Komende zondag is het zover. DOOR ADDO SPRANGERS Bij het bepalen van de nieuwe datum voor de Overbosloop dit jaar is rekening gehouden met andere loopevenementen en activiteiten in de regio en het dorp Prinsenbeek, zo meldt de organisatie. Voor de eerste afstand, met een wedstrijd over 6 kilometer waarbij in drie ronden door het park en over de HSL en A16 zal worden gelopen, klinkt het startschot om 12.15 uur. Voor de doorgewinterde hardloper is er een lange wedstrijd over 10 kilometer (vijf ronden). Dit onderdeel begint om exact 13.30 uur. Vervolgens is het om 15.00 uur tijd voor de trimloop door het park. De ervaring leert dat naast de beginnende recreatieve lopers er altijd

veel sportieve jeugd deel neemt aan dit onderdeel. Deelnemers lopen maximaal vier ronden van 1,3 km, waarbij elke ronde gefinisht mag worden. Inschrijving Het loopevenement wordt om 16.00 uur afgesloten met een gezellige familieloop waarbij wordt gemikt op deelname door de kleinere lopers en hun ouders. Eén ronde is precies 350 meter lang en er kan worden gekozen voor het lopen van één tot acht ronden. Deelname staat bij dit onderdeel voorop, winnen is leuk meegenomen. Alle deelnemers aan de dag ontvangen naast de verzorging een leuke herinnering aan hun sportieve prestatie. Voor de winnaars (man en vrouw) van de

ZONDAG 8 SEPTEMBER GEOPEND van 12.00 tot 16.00 uur

Diverse aanbiedingen vindt u op onze website: www.poppelaarstuincentrum.nl Rietdijk 1B Rietdijk 1B 4824ZB ZB -- Breda Breda 4824 Tel.:+31(0)76+31(0)76- 541 541 46 46 24 Tel.: 24 www.poppelaarstuincentrum.nl www.poppelaarstuincentrum.nl

6- en 10 km-wedstrijden worden kunstwerken gemaakt. Bij alle onderdelen zullen er via een loterij leuke prijsjes te winnen zijn. Voor deelname kan vanaf dit jaar gebruik worden gemaakt van voorinschrijving via www.overbosloop.nl Bij voorinschrijving is er bij alle onderdelen een korting van toepassing. Inschrijven op de dag zelf is ook mogelijk bij het secretariaat, dat staat opgesteld bij de ingang van het park aan de Valdijk. Na betaling ontvangt men direct startnummer en speldjes. Inschrijving is mogelijk tot vijftien minuten voor aanvang van de verschillende lopen. De carnavalsorkesten Ut Biks Kabaol en Qwitnix ten slotte zorgen voor de muzikale omlijsting van het evenement.

Gratis

waardebepaling!

Bel meteen 076 524 77 88

Méér makelaar.

...VOOR HET LAATSTE

HET AARDAPPELPAKHUIS Grootste assortiment aardappelen van Breda! Altijd de scherpste prijzen!

ACTUELE LOKALE NIEUWS...

Gewoon goed bereikbaar via de Terheydenseweg!

Past. Pottersplein 3, Breda Tel. 076-5719270

KIJK OP WWW.INTERNETBODE.NL

Geopend: di t/m vr van 8.30-17.30u., za 8.30-16.00u., maandag gesloten.

Ondernemers zijn minder somber BREDA - Ondernemers in Brabant zijn minder somber geworden. Dit beeld geven ondernemers in de provincie over het economisch klimaat in het derde kwartaal van dit jaar. Ondanks dat het sentiment volgens de Kamer van Koophandel (KvK) minder somber is, lijkt economisch herstel nog ver weg. Vooral de afzet op de binnenlandse markt staat nog steeds onder druk. Exporterende bedrijven doen het beter. 18 procent van de ondernemers geeft aan een stijging van de omzet te verwachten in het kwartaal. 24 procent voorziet een daling. West-Brabant laat een negatief groeisaldo zien van -6. De KvK voorziet in West-Brabant een krimpende export.

Wedstrijd voor amateurkunstenaars BREDA - Amateurkunstenaars kunnen zichzelf opgeven voor de Brabantse Beeldende Vrijetijdskunstverkiezing 2013. Inzenden kan tot 16 september. Iedereen uit Brabant die in de vrije uurtjes schilder, tekenaar, beeldhouwer, textielwerker, fotograaf, keramist en/of computerkunstenaar is, kan meedingen. ‘Licht’ is het thema van dit jaar. Deelnemers maken kans op expositie van het werk in gemeenten en in het Provinciehuis. Er zijn geldprijzen en waardebonnen te winnen. Stichting Beeldende Vrijetijdskunst, de Kunstbalie en Hoppenbrouwers Tekenen en Schilderen dragen de organisatie. Aanmelden via www.amateurkunstprijs.nl


LAMINAAT

EXTRA BREDE DELEN 8 MM DIK, AUTHENTIC TOPLAAG MET DOORLOPEND DECOR, VOOR INTENSIEF WOONGEBRUIK, LEVERBAAR IN 3 KLEUREN.

95

13,

VAN 23,95

per m2 incl. BTW

MULTIPLANK

RUSTIEK EIKEN LANDHUISDELEN 15 MM DIK, 18 CM BREED, 4 MM TOPLAAG, WERKINGSARM, WISSELENDE LENGTES. VAN 42,

95

95

29,

per m2 incl. BTW

Het

ScheidingscafĂŠ &FSGNJINSLJSFQQJJSLJQINLNSKNQNFFQ'WJIF5WNOX\NO_NLNSLJSJS_JYKTZYJS[TTWGJMTZIJS

MEGA STUNT

Een unieke mogelijkheid om vrijblijvend informatie in te winnen en vragen te stellen over (echt)scheiding en uit elkaar gaan. Alle deskundigen onder ÊÊn dak! Toegang is gratis en aanmelden is niet nodig. U kunt terecht op: • Dinsdag 10 september 2013 van 19.00 tot 21.00 uur bij Oncle Jean, Ginnekenweg 338, (4835 NM) Breda. • Donderdag 12 september 2013 van 19.00 tot 21.00 uur bij De Kring, Kerkstraat 1, (4701 HT) Roosendaal. Aanwezige deskundigen:

VLOER HET ZELF BREDA: Grenssteen 11, (Bedr. terrein Steenakker) naast Praxis nabij NAC stadion, tel.: 076-54 26 234. Gratis parkeren. www.vloerhetzelf.nl

www.ak-advocaten.eu

Ondernemingsrecht • Letselschader echt • Vas tgoedrecht • F amilierecht • Arbeidsr echt • Str afrecht

Nieuw in Breda Teteringsedijk 297 naast Hero hoofdkantoor

EN LIVE SS

â‚Ź 5,9 5

GRATIS N E V J I R H C INS & K E O D D N A H O D A K N O D I B

VOORDELEN BASIC-FIT SPORTPAS: ÉÉN SPORTPAS VOOR HET HELEINGEZIN HEEL ÉÉN SPORTPAS TE GEBRUIKEN S 

NEDERLAND BIJ 88 CLUB VIRTUELE INDOOR CYCLING LIVE EN/OF VIRTUELE GROEPSLESSEN

On beper

N

GROEPSL E VE

EPSLESS E RO G

LI

* AANBIEDING IS GELDIG TOT 1 OKTOBER 2013 EN NIET GELDIG IN COMBINATIE MET ANDERE ACTIES. GA NAAR WWW.BASIC-FIT.NL EN BEKIJK DE VOORWAARDEN. DRUK- EN ZETFOUTEN VOORBEHOUDEN.

&QRJQTˆ&QRJWJˆ&RXYJWIFRˆ&WSMJRˆ'WJIFˆ(FUJQQJFI./XXJQˆ*NSIMT[JSˆ,TWNSHMJRˆ-JQRTSIˆ1JNIJWITWUˆ3NJZ\JLJNS

PER 1 SEPTEMBER IS HEALTHCITY BREDA TETERINGSEDIJK EEN BASIC-FIT CLUB

kt sp orte n v. a .

â‚Ź15,9 5 pe r

maand


ACTUALITEIT

Gerard Franken spil van paardensport Prinsenbeek

Altijd in touw voor paard en vereniging PRINSENBEEK - Meer dan vijftig jaar is Gerard Franken (69) bestuurder bij de Prinsenbeekse Paardensportvereniging Ons Genoegen. De liefde voor de vereniging is even groot als die voor paarden. DOOR HENK KETELAAR Dat heeft de vereniging geen windeieren gelegd. Met groot verantwoordelijkheidsbesef is hij erg begaan met het wel en wee van de vereniging. Voor zijn tomeloze inzet kreeg hij dit jaar de Koninklijke Onderscheiding opgespeld als Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Eerder mocht hij vanwege zijn verdiensten de zilveren NKB-speld in ontvangst nemen. Gerard is geboren en getogen in Prinsenbeek. Zijn ouderlijke woning stond eens op de plek waar nu het station Breda-Prinsenbeek is. Als boerenzoon groeide hij op met paarden die het zware werk op de boerderij deden. De Paardensportvereniging Ons Genoegen Prinsenbeek was toen nog een rijvereniging. Die werd nu precies 90 jaar geleden opgericht als RK Landelijke Rijvereniging Ons Genoegen Prinsenbeek. ’s Zondags na kerktijd gingen de leden naar de oefenweide en fungeerden de trekpaarden als sportpaarden voor dressuur- en springconcoursen. Icoon “Ik ben er ooit wel eens vanaf gevallen. Je bent dan een zandruiter en dat is niet leuk. Maar ja, dat gebeurt iedereen wel

eens een keer,” geeft Gerard niet graag maar wel eerlijk toe. Al 51 jaar maakt Gerard onafgebroken deel uit van het bestuur van de Prinsenbeekse paardensportvereniging. Daar bovenop heeft hij als bestuurslid vanaf eind ’70 tot begin jaren ’80 een dubbelfunctie gehad bij het Kringbestuur Zevenbergen.

‘Ik ben er ooit wel eens vanaf gevallen’ Met al zijn kennis en ervaring is hij een icoon onder de Prinsenbeekse paardenliefhebbers, maar dan wel eentje van bescheiden aard en zonder fratsen. Verdiensten Vanaf 1993 tot nu toe is hij voorzitter van de club die meer doet dan dat alleen. Zo is hij een aantal jaren commandant (trainer) geweest en brengt hij al meer dan 25 jaar met de vrachtwagen de paarden en pony’s van en naar de wedstrijden. Is beheerder van de kantine die hij tot voor kort samen met zijn vrouw Tiny uitbaatte. In verband daarmee vertelt Gerard blij en vooral trots dat, toen Tiny om gezond-

Gerard met zijn zoon Jeroen tijdens een menwedstrijd.

heidsredenen uitviel, leden van de club spontaan opstonden om haar taak over te nemen. Net zo blij is hij met de mensen die hem helpen met het onderhoud van het

FOTO FAMILIE FRANKEN

clubgebouw en het terrein; bij wedstrijden alles klaarzetten, opruimen, afzetten enzovoorts. “Zonder hen zou de vereniging niet draaien,” zegt Gerard dankbaar. “Daarom:

als Bruin het kan trekken, houden we elk jaar een vrijwilligersavond,” laat Gerard ter compensatie voor hun inspanningen weten.

Wereldrecord roodharigen op één plek gebroken

Roodharigen veroveren Bredase binnenstad BREDA - Om zichzelf te trakteren kwamen ze vanuit alle hoeken van de wereld naar Breda voor de RedHead Days: mannen, vrouwen, jongens en meisjes ling liepen, werd het bestaande wereldreallemaal met rood haar. Eén weekend lang was hun haarkleur geen uitzondering in het straatbeeld, maar kleurbepalend. Trots liepen ze door de stad en cord, 1600 deelnemers, van Portland (USA) gebroken. In totaal verzamelden zich 1672 lieten zich voor iedereen die het wilde fotograferen en filmen. En opnieuw wisten zij het Guinness Book of Records te halen. DOOR HENK KETELAAR Vrijdagavond kwamen de eerste deelnemers al aan. De tijdelijke camping voor roodharige deelnemers, nabij het Belcrum Beach aan de Veillingkade, liep langzaam maar zeker vol. Zaterdags tijdens het smartlappenfestival bevonden zich al heel wat roodharigen onder het publiek. Zondag echter was het hun dag. Of zoals Bart Rouwenhorst, organisator en oprichter van het evenement, het in zijn welkomsttoespraak

zei: “Jullie zijn vandaag de hoofdattractie. Allemaal zijn ze voor jou gekomen,” liet hij wijzend op de vele mensen voor hem weten. Mondiale bekendheid Vanaf het bordes van het stadhuis aan de Grote Markt verwelkomde hij de grote schare roodharige bezoekers die, zo leek het, de Grote Markt in een rode gloed hadden gezet. Het evenement dat acht jaar geleden op plaatselijk en regionaal niveau

op bescheiden schaal begon, is intussen een mondiale bekendheid. Overal kwamen ze vandaan, uit alle werelddelen was er wel een roodharige bezoeker in de stad. Voor hen was Breda dit weekend even het centrum van de wereld. De toespraak van Bart en die van wethouder Cees Meuwis gebeurde daarom in de Engelse als in de Nederlandse taal.

gen of fotografen rond om de mooiste tafereeltjes en/of plaatjes vast te leggen. De roodharige zoon van Bob Bergkamp opende samen met ‘special guest’ Ronald McDonald het festival met een belsignaal. Direct na de opening verplaatste de menigte zich naar het stadspark ‘t Valkenberg voor een poging om het wereldrecord ‘roodharigen op één plek’ te verbeteren.

Wereldrecord Overal waar je keek liepen wel filmploe-

Niet geteld Hoewel niet alle roodharigen door de tel-

roodharigen in het afgezette deel van het park, voldoende om het wereldrecord opnieuw in handen te nemen. Veel mensen met rood haar stonden buiten het hek toe te zien.

‘Jullie zijn vandaag de hoofdattractie’ Een aantal onder hen had door de drukte de ingang waar de telling plaatsvond niet kunnen vinden. Was dat wel het geval geweest, dan was de score zeker hoger uitgevallen. Bij het horen dat het record gebroken was, kon de dag bij geen enkele roodharige meer stuk. Surf voor meer foto’s naar de website www.internetbode.nl

RedHead Days

Blijf op de hoogte van het

lokale nieuws www.internetbode.nl

FOTO HENK KETELAAR

www.internetbode.nl

De roodharigen drommen samen voor de groepsfoto in ‘t Valkenberg.

U kunt uw advertentie opgeven via de button “Advertentie aanleveren”

Redactie kunt u aanleveren via de button “Redactie aanleveren”

PAGINA 3

Kunstenaar Bart Rouwenhorst ging acht jaar geleden op zoek naar roodharige modellen en deed met succes een oproep aan alle roodharigen in Nederland om naar Breda te komen. Nu is het een internationaal bekend evenement met de van Roodharigendag in RedHead Days veranderde naam. Voor de deelnemers waren er meer dan vijftig activiteiten, variërend van bijzondere fotoshoots, lezingen, kunst, film en een kinderplein.

Volg ons op Twitter: @BredaseBode.


X x x x x

x x x

STUDIE WERK THUIS

Abonnement OP ALLE WASMACHINES, WASDROGERS, KOELKASTEN, VAATWASSERS, OVENS* *Kijk voor de voorwaarden op MediaMarkt.nl/bezorgen

per maand

â‚Ź 34,-

- 200 minuten/sms - 1500 MB databundel

Diamond drum

Starttijdvoorkeuze

PRIJS I.C.M. ABONNEMENT

7 kg inhoud

GALAXY S4 MINI Simlockvrije Smartphone i.c.m. 2-jarig abonnement Art.nr.: 1254994/1254995

Sim only 1 Jarig Telfort Sim Only

â‚Ź 7,50 - 150 belminuten - 100 smsjes

â‚Ź 14,-

-90 belminuten -250 MB internet* -Onbeperkt posten, whatsappen en sms'en

WF70F5E0Z4 Wasmachine Wasmachine voorlader met 1400 toeren, kort programma, wol/ handwasprogramma, kinderbeveiliging, makkelijk af te lezen display, grote vulopening, diamond drum ter bescherming van de vezels en aquastop. Art. nr.: 1234718

Openingstijden

BREDA Kruisvoort 14 Woonboulevard 4814 RZ Breda Tel. 076 - 5258100

per maand

1 Jarig T-Mobile Sim Only

maandag 10.00 - 22.00 uur dinsdag 10.00 - 22.00 uur woensdag 10.00 - 22.00 uur

donderdag 10.00 - 22.00 uur vrijdag 10.00 - 22.00 uur zaterdag 09.30 - 20.00 uur

"GIBOLFMJKLWBOVXBCPOOFNFOULBOVXTOFMIFJEOB.#UFSVHHFCSBDIUXPSEFO;JFWPPSXBBSEFO5NPCJMFOM

Vezelbescherming tijdens wassen

per maand

"BOCJFEJOHFONBYQFSLMBOUp(FFOWFSLPPQBBOIBOEFMBSFOp;FUGPVUFOFOQSJKTXJK[JHJOHFOWPPSCFIPVEFOp"BOCJFEJOHFO[JKO HFMEJHWBOUNp;PMBOHEFWPPSSBBETUSFLUp1SJK[FO[JKOFYDMUIVJTLPQJFWFSHPFEJOH XXXUIVJTLPQJFOM

i.c.m. 2-jarig Tele2 Smartmix abonnement 24 maanden lang

www.mediamarkt.nl zondag 12.00 - 17.00 uur (IEDERE ZONDAG OPEN)

Ruim 2500 gratis parkeerplaatsen

Ook cadeaukaarten verkrijgbaar


Woensdag 4 september 2013

De Bode l 1

Bekendmakingen Ga naar www.breda.nl/bekendmakingen voor de volledige informatie over alle bekendmakingen

Naam: Peutertuin de Giraffe Opvanglocatie: Bernhardsingel 51 te Breda Ten behoeve van: kinderdagverblijf Uniek nummer LRK: 223774650 Verwijdering per: 1 juli 2013 Reden: Op verzoek van houder

Besluit op een nader onderzoek en saneringsplan Wbb

Naam: ‘t Hogeschooltje Opvanglocatie: Beukenlaan 1 te Bavel Ten behoeve van: kinderdagverblijf Uniek nummer LRK: 457714682 Verwijdering per: 1 juli 2013 Reden: Op verzoek van houder

Gericht aan Dhr. Barendse Locatie Bavelselaan 277-279 te Breda Korte inhoud besluit Bepaald is dat er sprake is van een ernstige verontreiniging en dat er sprake is van spoed. Met de sanering dient gestart te worden tenminste in 2015. Ingestemd is met het ingediende saneringsplan. Datum besluit 3 september 2013

Naam: Kdv Het Noorderlicht Opvanglocatie: Cornelis Florisstraat 25 te Breda Ten behoeve van: Kinderdagverblijf Uniek nummer LRK: 236486445 Verwijdering per: 1 mei 2013 Reden: Op verzoek van houder

Wet bodembescherming

Het besluit en bijbehorende stukken liggen vanaf 5 september tot en met 16 oktober 2013 ter inzage bij de Infobalie in het Stadskantoor. Bezwaar Tegen het besluit kan iedere belanghebbende op grond van het bepaalde in artikel 8:1 en 7:1 van de Algemene wet bestuursrecht (Awb) bij ons bezwaar maken. Een eventueel bezwaar dient, schriftelijk en met redenen omkleed, binnen zes weken na datum van verzending van het besluit gestuurd te worden naar Burgemeester en wethouders van Breda, Postbus 90156, 4800 RH Breda. Voorlopige voorziening Het besluit treedt na aoop van de beroepstermijn in werking, tenzij er voor deze datum bezwaar is ingesteld en een verzoek tot het treffen van een voorlopige voorziening is gedaan. Een verzoek tot het treffen van een voorlopige voorziening kunt u indienen bij de Raad van State en richten aan de voorzitter van de afdeling bestuursrechtspraak, Postbus 20019, 2500 EA Den Haag. Het besluit treedt niet in werking voordat op dat verzoek is beslist.

Ontvangen meldingsformulier van een nader onderzoek Wbb Melder Ministerie van Defensie Locatie De la Reijweg 120 Inhoud aanvraag Verzoek om te beschikken op een nader onderzoek Datum ontvangst 25 juli 2013

Landelijk Register Kinderopvang 04-09-2013 Kennisgeving van verwijdering uit het Landelijk Register Kinderopvang en peuterspeelzalen (LRKP) op grond van artikel 8 Besluit register kinderopvang en/of op grond van artikel 14 Besluit register peuterspeelzaalwerk. Naam: Mini-BSO De Giraffe Opvanglocatie: Bernhardsingel 51 te Breda Ten behoeve van: Buitenschoolse opvang Uniek nummer LRK: 170760364 Verwijdering per: 1 april 2013 Reden: Op verzoek van houder

GemeenteRaad Breda Overzicht openbare bijeenkomsten en vergaderingen 5 september commissie Ruimte 10 september commissie Maatschappij 11 september commissie Structuurvisie 12 september commissie Bestuur 26 september raadsvergadering Ongeveer 8 dagen voor de vergaderingen staan de volledige agenda’s met bijbehorende stukken op de website

Naam: Peutertuin Hobbelpaard Opvanglocatie: Dillenburgstraat 59 te Breda Ten behoeve van: kinderdagverblijf Uniek nummer LRK: 186294621 Verwijdering per: 12 augustus 2013 Reden: Op verzoek van houder Naam: SKB Krokofant Opvanglocatie: Dorstseweg 9 te Bavel Ten behoeve van: kinderdagverblijf Uniek nummer LRK: 774489297 Verwijdering per: 15 augustus 2013 Reden: Op verzoek van houder Naam: Fleks Steenakker Opvanglocatie: Huifakkerstraat 11 te Breda Ten behoeve van: kinderdagverblijf Uniek nummer LRK: 705445471 Verwijdering per: 15 mei 2013 Reden: failliet verklaard Naam: Baibini Opvanglocatie: Julie Claeysstraat 27a te Breda Ten behoeve van: kinderdagverblijf Uniek nummer LRK: 109533045 Verwijdering per: 1 maart 2013 Reden: Op verzoek van houder Naam: Top BSO Noord Opvanglocatie: Julie Claeysstraat 27a te Breda Ten behoeve van: buitenschoolse opvang Uniek nummer LRK: 197761276 Verwijdering per: 1 maart 2013 Reden: Op verzoek van houder Naam: De Tweesprong Dubbelwijs Opvanglocatie: Kapelstraat 15 te Breda Ten behoeve van: buitenschoolse opvang Uniek nummer LRK: 712987162 Verwijdering per: 31 juli 2013 Reden: Op verzoek van houder Naam: Rotsentuin Opvanglocatie: Kraanvogel 92 te Breda Ten behoeve van: buitenschoolse opvang

www.breda.nl/gemeenteraad. Ze kunnen tevens worden INGEZIENBIJDERAADSGRIFlEINHET3TADHUIS!LLEVERGADERINGEN worden gehouden in de raadzaal van het Stadhuis (Ingang Stadserf). Inspreken in commissies Tot 24 uur voor een vergadering kan men zich hiervoor AANMELDENBIJDERAADSGRIFlE Vergaderingen bekijken op internet U kunt commissie- en raadsvergaderingen rechtstreeks volgen of eventueel op een later tijdstip terugkijken: www.breda.nl/gemeenteraad > ‘uitzendingen’. In de komende vergaderingen worden o.a. de volgende onderwerpen behandeld:

Commissie Ruimte 5 september 19.00 uur s 0ARKEERVERORDENING"REDA s "ESTEMMINGSPLANNEN - Belcrum

Uniek nummer LRK: 194286964 Verwijdering per: 1 juli 2013 Reden: Op verzoek van houder Naam: Kleine Prins Opvanglocatie: Middellaan 62 te Breda Ten behoeve van: kinderdagverblijf Uniek nummer LRK: 852424541 Verwijdering per: 1 juli 2013 Reden: Op verzoek van houder Naam: Kdv en Peutertuin Tik Tak Opvanglocatie: Oosterzelestraat 4a te Breda Ten behoeve van: kinderdagverblijf Uniek nummer LRK: 231915548 Verwijdering per: 1 mei 2013 Reden: Op verzoek van houder Naam: Top Bso Kanjertuin Opvanglocatie: ’t Blok 175 te Breda Ten behoeve van: buitenschoolse opvang Uniek nummer LRK: 106132908 Verwijdering per: 1 mei 2013 Reden: Op verzoek van houder Naam: De Petteet Opvanglocatie: Viandenlaan 10 te Breda Ten behoeve van: buitenschoolse opvang Uniek nummer LRK: 201654866 Verwijdering per: 12 augustus 2013 Reden: Op verzoek van houder Naam: Bso Bikkeltuin Opvanglocatie: Weerijssingel 1 te Breda Ten behoeve van: buitenschoolse opvang Uniek nummer LRK: 800993226 Verwijdering per: 1 januari 2013 Reden: Op verzoek van houder Het Landelijk Register Kinderopvang en Peuterspeelzalen is digitaal te raadplegen op www.landelijkregisterkinderopvang.nl. Voor meer informatie kunt u contact op nemen met mevrouw F. Cinar-Bakirci, Directie Dienstverlening, telefoonnummer (076) 529 4218.

RectiďŹ catie ontwerpbestemmingsplan ‘Bavel, Pastoor DoensstraatKloosterstraat’ Burgemeester en wethouders van Breda maken bekend dat het ontwerpbestemmingsplan ‘Bavel, Pastoor DoensstraatKloosterstraat’ (NL.IMRO.0758.BP2013057003-0301) ter inzage ligt. Ter inzage Het ontwerp van het bestemmingsplan is te raadplegen via de website van de Gemeente Breda, www.breda.nl via ‘Wonen, Wijken en Vervoer’ > ‘Ruimtelijke Plannen’ > ‘Bestemmingsplannen ter inzage’. In tegenstelling tot wat in de publicatie van 28 augustus jl. staat vermeld, ligt het ontwerpbestemmingsplan van 5 september tot en met 16 oktober 2013 ter inzage bij de Infobalie in het Stadskantoor.

- Doornbos Oost - Slingerweg - Ulvenhout, Hertespoor - Herziening Waterdonken - Hoek Oranjeboomstraat – Havermansstraat - Biesdonkweg 31

Commissie Maatschappij 10 september 19.00 uur s #ONCEPT"ELEIDSPLAN.IEUWE6ESTE EN conceptuitvoeringsplan Bibliotheek van de Toekomst s 2EGIONAAL"UREAU,EERPLICHT7EST "RABANT BEGROTING 2014 s *AARREKENING3TICHTING-ARKANT/NDERWIJS s "OVENLOKALESAMENWERKINGVOORTRANSFORMATIE jeugdzorg

Commissie Structuurvisie 11 september 19.00 uur s /NTWERP3TRUCTUURVISIE"REDAEN-%2

Zienswijzen Tijdens bovengenoemde periode kunt u uw zienswijze op het ontwerpbestemmingsplan naar voren brengen. Uw schriftelijke zienswijze kunt u sturen naar de gemeenteraad van de Gemeente Breda, Postbus 90156, 4800 RH Breda. Voor het indienen van een mondelinge zienswijze kunt u tijdens werkdagen een afspraak maken met mw. Remijn via telefoonnummer (076) 529 4611. Informatie Voor meer informatie over de inhoud van dit plan kunt u tijdens kantooruren contact opnemen met mevrouw Dolmans van de Gemeente Breda, telefoon 076-529 3969, e-mail ljm.dolmans@breda.nl.

TE KOOP Gemeente Breda biedt via de Stadsmakelaar Breda onroerend goed te koop aan, bestaande uit woningen, bedrijfsruimten, gemeentelijk vastgoed, bouwgrond, bedrijfskavels en snippergroen. Ook voor de pacht van landbouwgrond kunt u er terecht. Wat betreft bouwkavels in Teteringen: de inschrijving op de kavels aan de Laanzichtweg, Schijfstraat en Moleneind wordt geopend op 4 september en loopt tot 24 september 17.00 uur. Ook zijn in het plan Hoge Gouw nog een aantal kavels te koop. In Prinsenbeek, De Neel West, Saval en Oude Molenweg zijn nog kavels beschikbaar, evenals in het plan Asterd in Breda en de Roosbergseweg in Bavel. U kunt alle gegevens over deze kavels, inclusief inschrijfformulier en tekening, terugvinden op de site Stadsmakelaar Breda. Maar de Stadsmakelaar biedt naast bouwkavels ook bedrijfsruimten, gemeentelijk vastgoed en bedrijfskavels te koop of te huur aan. Bezoek onze website www.breda.nl/stadsmakelaar en laat u verrassen door het aanbod en de mogelijkheden van de diverse panden en gronden binnen Breda. Bezoek onze stand van Stadsmakelaar Breda tijdens de Outdoor Brabant van 4 tot en met 8 september.

Gemeente Breda Stadskantoor Claudius Prinsenlaan 10 Postbus 90156, 4800 RH Breda E-mail: gemeentebreda@breda.nl Telefoon: 14 076

Openingstijden balies Stadskantoor Maak voor uw bezoek aan de balie een afspraak via www.breda.nl of telefoonnummer 14 076 van 08.00 - 17.00 uur, donderdag van 08.00 - 20.00 uur. Verdere informatie over openingstijden kunt u vinden op www.breda.nl Met afspraak Maandag, dinsdag, vrijdag: 12.00 uur - 16.00 uur. Woensdag: 12.00 - 20.00 uur Donderdag: 12.00 - 20.00 uur.

www.breda.nl Commissie Bestuur 12 september 20.00 uur s !ANVULLENDEAFSPRAKENPROTOCOLlNANCIÑLE verantwoording doordecentralisatie voortgezet onderwijs s !ANPASSINGGEMEENSCHAPPELIJKEREGELING@"ELASTINGSAmenwerking West-Brabant’ s %LECTRONISCHEBEKENDMAKINGGEMEENTELIJKEBESLUITEN s EWIJZIGING'EMEENSCHAPPELIJKE2EGELING/MGEVINGSdienst Midden –en West Brabant s $ERDESERIEBEGROTINGSWIJZIGINGEN

GemeenteRaad www.breda.nl > gemeenteraad Stadserf 1, Postbus 2009, 4800 CA Breda RAADSGRIFlE BREDANL 076-5293499


ACTUALITEIT

Fractie D66: ‘Voortdurende introductie nieuwe regels werkt niet mee aan deregulering’

Column

Vragen over watervergunning BREDA - Deregulering en het stimuleren van evenementen staan bij de Bredase VVD-fractie hoog in het vaandel. De fractie is dan ook niet blij met de watervergunning die sinds kort moet worden aangevraagd voor het gebruik van de Bredase singels tijdens evenementen als de op 21 september geplande Lichtsloepenparade. Raadslid Cees van der Horst vraagt het college om uitleg.

Addo Sprangers

Schandpaal ‘Boontje komt om zijn loontje’ en ‘Wie zijn billen brandt, moet op de blaren zitten’. Ik vind het prachtige spreekwoorden. Ze geven het gevoel dat er uiteindelijk toch rechtvaardigheid geschiedt. Tegenwoordig lijken die spreekwoorden in de vergetelheid geraakt. In ieder geval zeker bij de rechterlijke macht, want met het afgelopen week uitgesproken vonnis over de Eindhovense kopschoppers wordt de plank flink misgeslagen. Slechts een paar maanden brommen als straf voor het met een paar man gebruiken van iemands hoofd als voetbal kan ik met de beste wil van de wereld namelijk geen echte straf noemen. De rechtbank vond echter dat de plaatsing van het bewijsmateriaal op Internet - een filmpje waarop het gepleegde geweld tot in detail is waar te nemen - inbreuk heeft gemaakt op de persoonlijke levenssfeer van de verdachten. Gelukkig deden laatstgenoemden dat niet bij het slachtoffer. Nog gelukkiger is dat het slachtoffer het er levend van af heeft gebracht. En nog veel gelukkiger is het dat er inderdaad een filmpje met onomstotelijk bewijsmateriaal opdook waarmee de geweldplegers konden worden opgespoord. In vroeger tijden bestond dergelijk bewijsmateriaal niet. Dat was ook niet nodig. Een bekentenis werd toch wel afgedwongen, of dat nu gebeurde via het uittrekken van de nagels, geseling of uitrekking op de pijnbank. Ook de daarop volgende straffen waren veelal niet mals. Voor wie echt de fout in was gegaan, lonkte het weinig aanlokkelijke vooruitzicht te worden geradbraakt of gevierendeeld. Vastgebonden worden aan de schandpaal viel daarbij vergeleken eigenlijk nog mee. Gelukkig zijn we in de loop der eeuwen wat milder geworden, maar nu lijkt de balans toch naar de andere kant door te slaan. De man die het tijdens Prinsjesdag 2010 waagde om een waxinelichthoudertje naar de Gouden Koets te gooien, lijdt volgens de rechterlijke macht aan een waanstoornis en mag zich - als het even tegenzit - blijvend onder de behandeling van een psychiatrisch ziekenhuis laten stellen. Wie is hier nu eigenlijk gek, vraag ik me af? Nog even en we sluiten Prinses Beatrix op omdat het haar schuld is dat de privacy van die stoute man destijds is geschonden. Zouden de ouders van de kopschoppers kunnen instemmen met de nu opgelegde strafmaat als een van hun jongetjes slachtoffer was geweest? Ik betwijfel het. ‘If you can’t do the time, don’t do the crime’, zeggen ze in Amerika. Wie zijn billen brandt, moet op de blaren zitten.

Colofon

VVD-raadslid Cees van der Horst: ‘Welk gewichtig belang wordt er gediend met verlenen watervergunning’?

Hoofdkantoor Bredaseweg 26, 4881 DE Zundert Postbus 22, 4880 AA Zundert Tel. 076 599 8111, Fax 076 599 8199

DOOR ADDO SPRANGERS Doet dat hij via een brief aan burgemeester en wethouders. “Sinds kort is voor het gebruik van de Bredase singels tijdens evenementen een watervergunning vereist,” schrijft hij. “Deze moet bij het waterschap aangevraagd worden. Organisaties die soms al vijf jaar een zelfde evenement organiseren, zoals de sloepenparade, moeten nu buiten de gemeentelijke evenementenvergunning additioneel ook nog een watervergunning aanvragen. In het kader van deregulering en het stimuleren van evenementen past dit niet in de visie van de VVD.”

Bredase Bode Bredase Bode Redactie Addo Sprangers Correspondenten Henk Ketelaar, Joyce van Zijl Acquisitie Kurt Sonnemans Druk Drukkerij Vorsselmans Sluittijden Advertenties maandag 16.00 uur Verenigingsnieuws en lezersfoto’s vrijdag 12.00 uur Weekendverslagen maandag 14.00 uur Aanleveren via www.internetbode.nl

W E E K B L A D

Bezorgklachten 076 599 8111 Uitgeverij de Bode b.v. behoudt zich ten aanzien van de inhoud van deze uitgave en/of website zowel het auteursrecht voor conform artikel 15 lid 1 sub 4 van de Auteurswet als het databankrecht.

Puzzel week 36

Eén loketfunctie Hij wil nu weten of burgemeester en wethouders op de hoogte zijn van deze nieuwe vergunning. Daarnaast vraagt Van der Horst hen of zij het eens zijn met de VVD dat voortdurende introductie van nieuwe regels en vergunningen niet meewerkt aan

deregulering, en dat het meer gepast zou zijn om een bestaande vergunning uit te breiden met een artikel indien dit de veiligheid en of openbare orde ten goede komt. Ook wil hij van het college weten welk gewichtig belang er wordt gediend met het verlenen van deze watervergunning, die de bewuste organisatie nimmer hoefde aan te vragen in het verleden.

‘Extra vergunning naast gemeentelijke evenementenvergunning’ Daarnaast wil Van der Horst namens de VVD-fractie antwoord op de vraag of het college bereid is - mocht deze vergunning inderdaad vereist zijn- om organisaties in de kosten te compenseren en te streven naar een één loketfunctie voor de aanvraag van vergunningen zodat niet en bij

FOTO HENK STEVENS

gemeente en bij het waterschap vergunningen moet worden aangevraagd. Tot slot is hij benieuwd of de gemeente bereid is de organisatoren bij te staan om zorg te dragen voor doorgang van evenementen welke dit jaar zijn gepland. “Dit laatste gezien de korte tijdspanne en de problemen welke organisatoren nu ondervinden, doordat zij op korte termijn worden geconfronteerd met deze voor hen nieuwe regels,” aldus Cees van der Horst.

Watervergunning De watervergunning integreert alle vergunningstelsels van de verschillende waterwetten. Daarmee gaan zes vergunningen uit de eerdere waterbeheerwetten op in één watervergunning. Het gaat hierbij om een scala van handelingen in watersystemen die voorheen door de afzonderlijke wetten werd gereguleerd.

De oplossing van deze puzzel is in week 37 te vinden op www.internetbode.nl

Zes personenauto’s in beslag genomen

Grote handhavingsactie in Breda BREDA - Ongeveer 25 medewerkers van de gemeente Breda, politie, Voedsel- en Warenautoriteit en Belastingdienst hebben donderdag een integrale handhavingsactie gehouden in Breda. Onder andere zes personenauto’s werden in beslag genomen vanwege openstaande belastingschulden. DOOR ADDO SPRANGERS

© www.sudokusite.eu

Er zijn bij de handhavingsactie zeventien panden bezocht, waaronder zeven horecagelegenheden, vier bedrijfspanden, vier winkels en twee woonhuizen. De actie is rustig verlopen. In verband met een grote belastingschuld heeft de Belastingdienst beslag gelegd op de inboedel van een caférestaurant. Bij twee andere bedrijven stonden in totaal vier medewerkers niet op de loonlijst. Verder scande de Belastingdienst in het centrum van Breda autokentekens op openstaande belastingschulden. Op basis hiervan namen zij zes personenauto’s in beslag en werd in totaal zo’n 8.000 euro geïnd aan openstaande vorderingen. Bij twee horecagelegenheden en een autobedrijf bleken de milieumeldingen niet in orde. De gemeente verplicht de bedrijven PAGINA 6

om deze meldingen alsnog te maken. Een autobedrijf sloeg gevaarlijke stoffen onbeschermd op en kreeg hiervoor een waarschuwing. In een horecapand werd een kelder als kantoor gebruikt. De gemeente gaat nader onderzoeken of de kelder aan de eisen voor een kantoorruimte voldoet. Vergunningen Bij een vishandel en cateringbedrijf ontbraken goede vetafscheidingen. Ook bleek de administratie van de vishandel niet op orde. De Belastingdienst start een onderzoek naar de belastingaangiftes van het bedrijf. Verder werd in het pand koolmonoxide gemeten, waarop de geiser onklaar werd gemaakt. Bij twee horecagelegenheden ontbraken de juiste blusmiddelen en bleken de koelinstallaties niet in orde. Bovendien constateerde de voedsel- en

warenautoriteit in drie horecazaken overtredingen op het gebied van hygiëne, zoals het bewaren van voedingsmiddelen op een te hoge of lage temperatuur. Eén van de horecazaken krijgt hiervoor een boete, de andere twee een officiële waarschuwing. Een van de bezochte cafés kon geen geldige drank- en horecavergunning tonen. In een winkel werd alcoholhoudende drank aangetroffen, terwijl een vergunning hiervoor ontbrak. Verder werden twee woonhuizen bezocht. In de eerste woning bleek één van de ingeschreven bewoners niet in het pand te wonen. Een andere bewoner bleek nog een boete van 2.000 euro open te hebben staan, die de bewoner nu zo spoedig mogelijk moet voldoen. In het tweede woonhuis werd niet voldaan aan de eisen voor kamerverhuur. De gemeente gaat dit nader onderzoeken.


LIEF EN LEED

Familieberichten Weekenddiensten Bel voor levensbedreigende situaties 112. Huisarts Huisartsenpost Breda, tel. 076 525 8500, Molengracht 21, voor inwoners van Breda, Bavel, Prinsenbeek, Teteringen en Ulvenhout. Neem een identiteitsbewijs mee. Apotheek Dienstapotheek Amphiaziekenhuis, bij de spoedeisende hulp naast de huisartsenpost, tel. 0900 276 8335. Tandarts Inwoners van Breda, Bavel, Prinsenbeek, Teteringen en Ulvenhout worden via tel. 076 520 9070 doorverbonden met de dienstdoende tandarts. TWB, Thuiszorg met Aandacht Direct zorg nodig? 088 - 560 2000 of www.twb.nl

Monuta Breda is 24 uur per dag, 7 dagen per week te bereiken op telefoonnummer 0800 - 023 05 50. Tuinzigtlaan 11, Breda 076 521 68 77 www.zuylen.nl Oosterhout 0162 438 387

+iiiiÂżMQ

DE SCHANS TUINSCHERMEN betonsysteem | tel. 0164 686418 www.deschanstuinschermen.nl

DEALER VAN O.A. SKANTRAE EN AUSTRIA BINNENDEUREN EN DEURBESLAG VAN ENTRA

In onze ruime showroom vindt u alles op gebied van: s Binnendeuren s Buitendeuren s Hang- en Sluitwerk

GRASZODEN

De beste kwaliteit van West-Brabant!

%LQQHQORSHQYRRUJUDWLVLQIRUPDWLH RIDGYLHVZDQQHHUKHWXXLWNRPW Ma. t/m Do. van 9.00 tot 16.00 en Vr van 9.00-12.30 uur Na 16.00 uur en Zaterdagochtend alleen op afspraak

Sense-Dent

Kijk en vergelijk

SUPERACTIES! De showroom van Halderberge Deuren is open van dinsdag t/m zaterdag van 9.00 tot 16.00 uur. Ook op afspraak!

Halderberge Deuren | St. Antoinedijk 15A | 4751 SC Oud Gastel | wwww.halderbergedeuren.nl

Graszodenkwekerij Heidehoeve Vervul 1a - Rijsbergen tel: 076 - 596 27 36

tuincentrum

www.heidehoeve.com

Hart voor u en uw mond Kunstgebit / Implantaten en kunst(klik)gebit op implantaten Gedeeltelijke prothese / Frameprothese / Reparaties 076 - 515 06 13 Mastbosstraat 78a, 4813 GV Breda www.kunstgebitbreda.nl

Etten-Leur

Een overkapping met uitstraling en karakter vanaf 699,-euro Bel voor een afspraak in onze showroom of kijk op onze Website www.overkappingvanhout.nl

LAATSTE LAATSTE RONDE RONDE SALE! SALE! OP ALLE BUITENPOTTERIE * MET UITSCHIETERS TOT 60%

Bij ons bepaalt uzelf het tarief en de werkzaamheden !! Alle varianten zijn mogelijk, vrijblijvende informatie: WWW.ADVIESBUREAUDEBRUIJN.NL

20%

tot

*

40%

25% * OP ALLE TUINVERLICHTING

UW ACCOUNTANT / BOEKHOUDER TE DUUR ?

tot

70%* OP ALLE TUINMEUBELEN

OP ALLE BARBECUES Ook diverse Weber acties!

Argon 24B in Oud-Gastel. Tel. 06-30106383

oosendaal.nl www.tuinontwerpr , Ontwerp, Advies/Begeleiding Onderhoud n, ne Beplantingsplan

spraak Maak een gratis af

20%*

OP 1 ARTIKEL NAAR KEUZE

=RQGHUEXLNSLMQQDDUVFKRROWRHHQYUROLMN XLWVFKRRONRPHQ9RRUVRPPLJHNLQGHUHQLV GLWQLHWYDQ]HOIVSUHNHQG

Geldig van 5 t/m 8 september

* Zie de voorwaarden op de website www.lifeandgarden.comgenieten met groen

=LMYRHOHQ]LFKQLHW JHDFFHSWHHUGZRUGHQ JHSHVWRIKHEEHQODVWYDQ IDDODQJVW +HW]HOIYHUWURXZHQZRUGWKLHUQHJDWLHIGRRU EHwQYORHG

IEDERE ZONDAG GEOPEND VAN 12.00 TOT 17.00 UUR

 2SGLGDNWELHGWLQGLYLGXHOHKXOSLQGHYRUP YDQGUDPDWKHUDSLHRISV\FKRORJLVFKH EHJHOHLGLQJ0LGGHOVRD RQWVSDQQLQJV RHIHQLQJHQHQ JHVSUHNVWHFKQLHNHQNDQXZ]RRQGRFKWHU ZRUGHQJHKROSHQRP]LMQKDDU ]HOIYHUWURXZHQWHUXJWHNULMJHQ=RJDDWXZ ]RRQGRFKWHUZHHUYUROLMNHQRSJHZHNWQDDU VFKRRO

Lage Vaartkant 11, Etten-Leur, T 076-5034956

ISO-RENO * * * * * *

 /(..(5,1-(9(/ 

KOZIJNEN, RAMEN, DEUREN TIMMERWERKEN HOOGRENDEMENT ISOLATIEGLAS TERRASOVERKAPPINGEN ROLLUIKEN/SCREENS/MARKIEZEN SEKTIONAL GARAGEDEUREN

 9RRUPHHULQIRUPDWLHRIHHQLQWDNHJHVSUHN NXQWXFRQWDFWPHWRQVRSQHPHQ

WWW.ISO-RENO.NL De Waterman 2 4891 TL Rijsbergen Openingstijden: di. t/m vr. 10.00-17.00 uur 076 - 596 25 49 zat. 10.00 - 14.00 uur ‘s avonds op afspraak aan de weg Rijsbergen/Etten-Leur Offerte vrijblijvend

 ZZZRSGLGDNWQOHWWHQOHXU#RSGLGDNWQO 9HVWLJLQJ5DDPVGRQNVYHHU PAGINA 7


ontspannen ontspannen & & bewegen bewegen Cursussen cursussen mantelzorg mantelzorg Cursussen Geldzaken zorg zorg & hulp& hulp geldzaken vrijwilligerswerk Jong jong & & actief actief wonen vrijwilligerswerk wonen

Tel: (076) 525 15 00 Kopij: karinviets@begintbijjou.nl

WIJ-pagina vanaf nu wijkwijsbreda-pagina Vanaf deze week ziet deze pagina er anders uit: de WIJ-pagina is nu een wijkwijsbreda-pagina. In wijkwijsbreda werken veertien maatschappelijke organisaties samen. Zij gaan vaker informatie voor deze pagina aanleveren. Daardoor zal de inhoud van de pagina breder worden. De website wijkwijsbreda.nl geeft informatie over wonen, zorg, welzijn, (vrijwilligers)werk en inkomen. De site biedt een snel en actueel antwoord op allerlei vragen. Daarnaast vind je er advies wat je zelf kunt doen om problemen op te lossen via zelfhulptestjes en handige tips. Ook

vertelt de website waar je terecht kunt als je er zelf niet uitkomt. Op wijkwijsbreda.nl kun je terecht met vragen over wonen en zorg, maatschappelijk werk, bewegen, samen eten in je wijk, werk, cursussen en nog veel meer.

Dé vraagbaak Deze pagina is een aanvulling op de website en blijft onder redactie van WIJ, in overleg met de partners. Leer wijkwijsbreda vast kennen en kijk op www.wijkwijsbreda.nl. Door: Ester Oudejans

Kom erbij!

Week tegen Eenzaamheid 2013 Van 26 september tot en met 5 oktober vindt in Nederland de ‘Week tegen Eenzaamheid’ plaats. Initiatiefnemer hiervan is ‘Coalitie Erbij’: www.eenzaam. nl. Breda is één van de dertien ‘koploperplaatsen’ met veel activiteiten. Waar denk je aan bij zo’n week? Mensen die ongewenst eenzaam zijn of dreigen te worden in contact brengen met (oude)buurtgenoten, met uit het zicht geraakte familieleden of oude kennissen: kortom mensen buiten de deur laten komen door ‘1 op 1’ contacten van mens tot mens. Ook (of juist!) wie zich niet eenzaam voelt, kan zulke contacten bij uitstek tot een succes maken. Inspirerende middag in Chassé Theater Op maandag 16 september organiseren de gezamenlijke ouderenbonden met WIJ en Coalitie Erbij een middag over eenzaamheid: wat kun je er tegen doen? Sprekers zijn Jenny Gierveld (emeritus-hoogleraar VU) en Arie Ouwerkerk (directeur Coalitie Erbij), met film en discussie. Aanvang 13.00 uur.

Je wilt eruit en wijkbewoners ontmoeten? Kijk op

wijkwijsbreda.nl

Het Nieuwe Veste Plus-orkest in Centrum Heksenwiel: voorbeeld van een wijkactiviteit op wijkwijsbreda.nl

Nieuwe locatie informatiecentrum wijkwijsbreda in Hoge Vucht

NB: In verband met verwachte belangstelling zo spoedig mogelijk aanmelden liefst per mail: ellybeek@begintbijjou.nl. Tel. (076) 525 15 00. Na aanmelding volgt een bevestiging per mail of post.

Naast een website heeft wijkwijsbreda twee informatiecentra voor persoonlijk contact. De medewerkers helpen mensen met vragen over wonen, werken, welzijn, zorg of activiteiten in de wijk.

Langste Eettafel van Nederland Samen eten is een gemakkelijke en leuke manier om nieuwe mensen te ontmoeten of elkaar beter te leren kennen. Alle eettafels samen tijdens de Week tegen Eenzaamheid vormen De Langste Eettafel van Nederland. In Breda zijn er op zeventien plaatsen (zorgcentra en wijklocaties) Eettafels. Deelname € 5, - . Hiervoor kan iedere deelnemer een genodigde meenemen om gratis mee te eten. WonenBreburg sponsort deze activiteit. Volgende week meer informatie.

Het informatiecentrum Hoge Vucht zit nu samen met het Haal- en Brengpunt van de Bibliotheek op een mooie multifunctionele locatie in Vuchterhage. Op donderdagochtend houden de formulierenbrigade en de wijkpolitie hier spreekuur. Ook is de redactie van de wijkkrant Koers er te vinden, evenals een computer en een stamtafel met kranten en tijdschriften in de brasserie.

En verder Actie 1 op 1: leden van ouderenbonden vragen mensen uit hun omgeving op de koffie, gaan op bezoek bij iemand of nodigen hen uit mee te gaan naar één van de bovengenoemde eettafels. Er zijn workshops voor vrijwilligers op 27 en 1 oktober over ‘Hoe maak je eenzaamheid bespreekbaar?’ Deze zijn al volgeboekt. In de Centrale Bibliotheek aan Molenstraat 6 vind je een tafel met informatieve boeken en romans met als thema eenzaamheid. Samenwerkende partijen: Gemeente Breda, Coalitie Erbij, de ouderenbonden KBO, PCOB en ANBO, GgzBreburg, Bibliotheek Breda, SMO, Stichting Elisabeth, Thebe Hagedonk, WonenBreburg, Raffy en WIJ (coördinator). Financiële bijdragen van Gemeente Breda, WonenBreburg, Coalitie Erbij en andere fondsen. Door: Liesbeth Smedinga

Informatiepunten ‡,QIRUPDWLHFHQWUXP ZLMNZLMVEUHGD Hoge Vucht, Antwerpenstraat 93, tel.: 06 51 50 24 25. E-mail: hogevucht@gmail.com De wijkwijsmedewerkers zijn aanwezig van 9.00 tot 17.00 uur van maandag tot en met vrijdag. Het Haal- en Brengpunt is dagelijks geopend van 9.00 tot 19.00 uur. ‡,QIRUPDWLHFHQWUXP ZLMNZLMVEUHGD Haagse Beemden, Heksenwiellaan 2, tel.: (076) 541 05 32. E-mail: haagsebeemden@wijkwijsbreda.nl De wijkwijsmedewerkers zijn aanwezig van 9.00 tot 17.00 uur. Door: Ester Oudejans

Ruim zeventig toehoorders uit Zorgcentrum Elisabeth en de wijk leefden mee met Bredase personages uit de mond van verhalenverteller Rinus Hoondert. Een mooie start van een reeks van culturele avonden onder de naam Salonbibliotheek: een initiatief van de ‘Bibliotheek van de toekomst’ met de vrijwilligers van Bibliotheek-aan-huis.

September: start met meer bewegen! Na de vakantie weer wat regelmatiger bewegen. Het Fit for Life programma van WIJ biedt vele mogelijkheden: gymnastiek in alle soorten en maten, T’ai chi, Nordic Walking. Of dagelijks een uurtje ‘Samen Fit’ bij het beeldscherm: dit kan vanaf 9 september ook in Centrum Heksenwiel, elke ochtend van 9.15 tot 9.45 uur. Je kunt kiezen voor één keer deelnemen per week (kosten € 4,60 per maand) of voor meerdere keren per week (kosten € 9,20 per maand). Vraag de brochure aan en maak je keus: bel (076) 525 15 32 of mail laimavanopdorp@begintbijjou.nl


Wijkactiviteiten Zaterdag 7 september ‘t Houwke XXU5LNFRQFRXUV.RVWHQÂź Zondag 8 september ’t Rietveldhuis XXU&RXQWU\OLQHGDQFHÂź Maandag 9 september Heksenwiel XXU0RGHVKRZ0RGHKXLV+ $ 9DQDIXXUYHUNRRSNOHGLQJ 'H/H\VWURRPHQÂľW+RXZNH XXU%LQJR=HVURQGHVÂź Dinsdag 10 september Balieweide XXU%LQJR.RVWHQÂź Hagedonk XXU)LOPRYHUFRQFHUWÂź ’t Houwke XXU%ULGJH Donderdag 12 september Hagehof XXU%LQJR.RVWHQÂź YLMI URQGHV 6XSHUURQGHÂź Boeimeer XXU5LNWRHUQRRL.RVWHQÂź Vrijdag 13 september Princenhof :DQGHOHQPDWFK Rhijnstede XXU%LQJR=HVURQGHVÂź Boeimeer XXU*RXUPHWWHQ9HUVFKLOOHQGH VRRUWHQYOHHVHQJURHQWHQVWRNEURRGHQ VDXVMHV.RVWHQÂź %UHGD3DV Âź $DQPHOGHQWPVHSWHPEHU Huis van de Heuvel XXU7KHPDPDDOWLMGPHW]DOPVDODGH PRVVHOHQVWRNEURRGGLYHUVHVDXVMHV HQDOVGHVVHUWHHQYODIOLSPHWVODJURRP .RVWHQÂź %UHGD3DVÂź $DQPHOGHQHQEHWDOHQYRRUVHSWHPEHU ELM1HOO\YDQ'XXUHQRIELMGHEDU Maandag 16 september ’t Rietveldhuis XXU/H]LQJRYHUHUIUHFKWGRRU /LQGHUV1RWDULVVHQ$DQPHOGHQWP ’t Houwke XXU7KHPDPDDOWLMGÂľ6HSWHPEHUÂś NHUULHVRHSYLVJHOHERRQWMHVIOHQVMHVHQ LMVPHWVLQDDVDSSHOVDXVÂź PHW%UHGD3DVÂź 2SJHYHQWPVHSWHPEHU Donderdag 19 september Boeimeer XXU0HWGH=RQQHEORHPQDDU 0DULDKRHYHWH/HHQGH.RVWHQÂź LQFOXVLHINRIILHPHWJHEDNHHQJRHG YHU]RUJGHOXQFKHQHHQDIVFKHLGVGUDQNMH $DQPHOGHQNDQWRWHQPHWVHSWHPEHU YLDWHO RIELM%RHLPHHU Vrijdag 20 september ’t Rietveldhuis XXU.RXGEXIIHW.RVWHQÂź 2SJHYHQWRWHQPHWVHSWHPEHU

ADVERTORIAL

Een nieuw plafond in ĂŠĂŠn dag! Is uw plafond al jaren een doorn in ’t oog maar ziet u op tegen alle rompslomp? Wij kunnen in 1 dag tijd een metamorfose realiseren terwijl de meubels blijven staan. Onze plafonds zijn geschikt in elke ruimte van uw woning, zijn superstrak, onderhoudsvrij en gaan minimaal 30 jaar mee. Kleur, verlichting, sierlijsten alles is naar uw smaak samen te stellen. Kom langs in onze showroom en laat u inspireren en informeren. Er is meer mogelijk dan u waarschijnlijk denkt‌ De kofďŹ e staat klaar! Natuurlijk is Plameco plafonds erkend door het CBW

Uitnodiging Plafondshow Kom kijken!

Noord Balieweide, BaliÍndijk 82, tel. 587 50 28 Heksenwiel, Heksenwiellaan2, tel. 549 41 97 ’t Rietveldhuis, Rietveldplein 24, tel. 581 62 90 Hagedonk, Middenweg 40, P’beek, tel. 541 31 51 Centrum/Zuidwest Boeimeer, Langendijk 25, tel. 543 64 61 Princenhof, Princentuin 1, tel. 530 97 91 Huis van de Heuvel, Mgr.Nolensplein 1, tel.514 28 55 Zuidoost ’t Houwke, Grote Houw 227, tel. 587 29 24 Rhijnstede, Rijnauwenstraat 1, tel. 564 94 52 De Leystroom, Brabantlaan 5, tel. 523 39 00

Vrijdag 6 september Zaterdag 7 september Zondag 8 september

10.00 tot 16.00 uur 10.00 tot 16.00 uur 11.00 tot 15.00 uur

Ik heb belangstelling voor Plameco Plafonds en wens kosteloos documentatie en prijsopgave.

Telefoon: ........................................Naam: ............................................... Adres: ......................................................................................................... Postcode: ........................................Woonplaats:..................................... Opsturen in gesloten enveloppe (postzegel niet nodig) naar PLAMECO PLAFONDS, antwoordnummer 436, 4800 VB Breda

           

    

*$-,"08'#/*'(01#,8#/*'!&1',%

Tijdens deze speciale show kunt u zich uitvoerig laten voorlichten over de vele mogelijkheden van dit unieke en beproefde plafondsysteem. De kofďŹ e staat klaar!

BEZOEK ONZE SHOWROOM: Weidehek 125 - 4824 AT Breda 076 - 762 00 00 - www.plamecoplafonds.nl Recreatiestalling Numansdorp en Occasion Center Numansdorp LET OP:

Caravan/Camper verkopen: Voor bemiddeling verkoop vragen wij Caravans - Campers en Vouwwagens.

BOVAG onderhoudsbeurt Caravan

NU â‚Ź 195,-

incl. BTW.

Voor alle voordelen zie:

WWW.CARVA.NL

Contact 0186-652960 – carva@planet.nl NU Stallingplaats. Ook verkoop, reparatie, onderhoud en APK keuring.

BEST BETALENDE GOUDINKOPER VAN BREDA - GRATIS TAXATIE !

INKOOP - VERPANDING GOUD - ZILVER - MUNTEN

076-587.29.10 NU OOK REPARATIEWERK

Adressen locaties

Uw plafondadviseur Katy Vermeulen

Kookboeken........................................................ â‚Ź 0,40 Pinkeltje ............................................................. â‚Ź 0,25 Puzzelboekjes ................................................... â‚Ź 0,25 Kinderboeken ..................................................... â‚Ź 0,10 Kinderpotje en WC brilletjes ............................... â‚Ź 0,50 Riemen ............................................................... â‚Ź 0,25 Breinaalden ........................................................ â‚Ź 0,25 Melkkannetjes..................................................... â‚Ź 0,20 Alle glazen artikelen .............................. HALVE PRIJS Grote sortering sierband ........................ HALVE PRIJS

Terre des Hommes ,,‘t Spiegeltje� Molenstraat 138, Zundert. Tel: 5961214. Openingstijden winkel (ook voor inleveren goederen): woensdag, donderdag en vrijdag van 13. tot 17.u.; zaterdag van 13. tot 16.u.

www.internetbode.nl voor het (gratis) aanleveren van al uw nieuws


Werk aan de winkel

KORT BEDRIJVIG

Breda is een aantrekkelijke werkstad. Net als veel andere gemeenten heeft Breda momenteel te maken met Shoe2Care-actie van Run2Day werkloosheid, maar op dat vlak gaat waarschijnlijk veel veranderen. Binnen afzienbare tijd zullen er forse tekorten aan personeel ontstaan. Babyboomers gaan namelijk massaal met pensioen. In bijvoorbeeld het onderwijs, de techniek en de zorg is het straks zoeken naar handjes om al het werk gedaan te krijgen. De verwachting is, dat BREDA - In de periode van 13 juni tot en met 30 juni kon iedereen zijn oude Breda op zoek zal moeten naar mensen uit andere regio’s en misschien zelfs andere landen. schoenen inruilen bij een Run2Day vestiging in de buurt. Zoals elk jaar was het

4.000 euro voor Right To Play

de aantrekkelijkheid van de stad. Ook het feit dat Breda tot de beste winkelsteden van Nederland behoort en in de jaarlijkse top 3 van meest gastvrije stad staat, haalt extra bedrijven en toeristen hierheen. De gemeente gaat in samenwerking met het bedrijfsleven verder inzetten op behoud van bestaande bedrijventerreinen en zorgt natuurlijk ook voor goede ontsluitingswegen bij bestaande bedrijventerreinen. Allemaal goed voor de werkgelegenheid en dus voor de economie van de stad.

In het document ‘Structuurvisie Breda 2030’, waarin de gemeente de toekomstplannen van de stad beschrijft, heeft zij het behoud van werkgelegenheid hoog op de agenda staan. Het is belangrijk om nu al keuzes te maken voor de tijd die voor ons ligt. Om de juiste mensen straks op de juiste plaatsen te krijgen, zet Breda onder meer in op de samenwerking met het bedrijfsleven en het onderwijs. In de hoop dat veel van de 20.000 Bredase studenten, in de stad kunnen blijven werken en wonen. De topsectoren maintenance, logistiek, biobased economy, chemie, (gezondheids)zorg en toerisme zijn de economische dragers van de stad. De creatieve industrie vormt ongeveer 3% van de Bredase werkgelegenheid. Er is Breda veel aan gelegen om deze werkgelegenheid in de toekomst te behouden en uit te breiden. Zo biedt Visual Design volop kansen. Bedrijven kunnen met Visual Design ingewikkelde processen door visualisaties begrijpelijker of gemakkelijker maken. Je kunt

dan denken aan een game voor vrachtwagenchauffeurs, waardoor zij zuiniger gaan rijden. In Breda zijn er momenteel drie opleidingsinstituten die zich bezig houden met Visual Design. En in september krijgen kinderen op 54 basisscholen in Breda les in beeldcultuur. Zo profileert Breda zich meer en meer als stad van beeldcultuur. Aantrekkelijk De gunstige ligging van Breda heeft de stad de afgelopen eeuwen geen windeieren gelegd. Zowel voor inwoners, bezoekers als werknemers en werkgevers is Breda goed bereikbaar. Met de Hogesnelheidslijn sta je binnen het uur van Amsterdam in Breda. En ook de gewenste rechtstreekse treinverbinding met Utrecht die Breda voor ogen heeft, zal mensen van buiten de stad aantrekken. Dit versterkt de regionale economie. Het op termijn doortrekken van het water in de binnenstad en de ontwikkeling van het evenemententerrein bij de Bavelse Berg, dragen bij aan

Úw wijk en úw straat Wat is er voor nodig om Breda in 2030 een leefbare stad te laten zijn? Wat kunnen we daar nu al aan doen? De Gemeente Breda heeft de stad gevraagd om hierover mee te denken. Het levert een rijkdom aan suggesties op én een nieuwe visie op de toekomst: de Structuurvisie Breda2030. De visie dient ondermeer als basis voor de concrete bestemmingsplannen, waarin op detailniveau staat wat er voor ontwikkelingen in uw wijk of straat mogelijk zijn. De visie van onze stad in 90 seconden, kunt u vinden op www.Facebook.com/ breda2030 en www.Pinterest.com/breda2030. De volledige Structuurvisie Breda2030 kunt u downloaden via www.breda.nl/breda2030

Verkeersstromen in goede banen leiden Breda heeft in de jaren 70-80 en begin deze eeuw fors geïnvesteerd in het wegennet. Sindsdien heeft de gemeente zich gericht op het beter benutten van de bestaande wegen. Maar als de economie van de stad straks weer op volle toeren draait, krijgen we de volgende uitdaging. Hoe gaan we om met die extra verkeersstroom die het gevolg is van nieuwe bedrijven, woningen, winkels en voorzieningen in de stad? De huidige wegen zijn daar niet meer op berekend. Het wegennet moet dus worden aangepast en er zullen ook nieuwe wegen bij komen. Maar er worden ook andere oplossingen bedacht : in Breda gaan we de verschillende verkeersstromen meer scheiden en gebruik van fiets en openbaar vervoer verder stimuleren. Autorijders kunnen straks in de stad wel overal komen, maar niet meer via elke route. Dit is nodig om de verkeersdrukte in bepaalde delen van de stad, zoals de Singelring en de binnenstad, te verminderen en te zorgen dat iedereen, automobilist, fietser of busreiziger snel en veilig op de plaats van bestemming kan komen. Het extra stimuleren van fiets en het openbaar vervoer is bovendien nodig omdat Breda in 2044 energieneutraal wil zijn. In dit blad belichten we periodiek een onderwerp uit de Structuurvisie 2030. Denk aan thema’s als Duurzaam Breda, wonen, onderwijs, werk en samenleving.

Winkelcentrum 11 - Etten-Leur 076-5012941 www.juweliermekes.nl

Wallebalken Muziek Festival BREDA - Op zondag 8 september wordt wederom het Wallebalken Muziek Festival georganiseerd. Ook deze keer met 2 podia, er komen vele muziekkapellen o.a. De Bimde Blaozers, Vorrut leutje, Daorheddezewir, Fiepers, Okal-

nix, Ok da nog, Noggus, FFF anders, Boskapelleke, Hoe is”t, Aggunmeskeband en helemaal uit Noord-Holland (Heemskerk) het dweilorkest Iaadoeje. Ook het rode draadspel zal niet ontbreken. Het festijn vindt plaats in de Texas Hoeve, Rietdijk 6 te Breda. Kinderen en volwassenen zijn vanaf 13.00 welkom. Toegang is gratis.

Twintig jaar vrijwilligster, eentje uit duizenden BREDA - Het is 1 augustus 1993 als Jo Lips-van Gurp voor het eerst begint met vrijwilligerswerk bij WIJ, toen nog SOB. Jo zocht vervanging voor het klantencontact wat ze had toen ze samen met haar man een bedrijf in bloemen en planten runde. Ze had zo wat te doen en afleiding. Bij de sociëteit vond ze op maandagen haar plekje: koffie schenken voor de deelnemers. Toen Princenhof er kwam, ging ze mee over en er kwamen twee dagen bij om mee te helpen met maaltijden verzorgen. In de loop der jaren is het uitgegroeid naar vijf dagen in de week en geregeld nog in de weekenden en invallen voor collega’s. Bij Huize Haga is ze ook een graag geziene vrijwilligster, waarvoor ze acht jaar geleden nog een lintje kreeg. Daarnaast is ze nog lid en bestuurslid van het Martinus

kerkkoor en in het bestuur van de Katholieke Vrouwen Organisatie (KVO). Doordat ze altijd met mensen is omgegaan, is het haar op het lijf geschreven om op een juiste manier om te gaan met ‘haar gasten’ en collega’s. Ze weet wat mensen nodig hebben, is altijd belangstellend en hulpvaardig. Het is vooral haar stille en rustige karakter wat maakt dat het niet opvalt wat ze allemaal doet voor Princenhof. Jo is van vele markten thuis en daar waar anderen gaan ‘zeuren’ omdat iets niet loopt, zoekt Jo naar gepaste oplossingen. Ze is bij vele extra activiteiten, zoals de themamaaltijden, Carnaval, Princen-/fancyfair en Sinterklaas betrokken. Zowel bij het organiseren als bij het uitvoeren kun je altijd op haar rekenen. Soms is ze er zo mee bezig dat ze thuis nog denkt of ze haar taken toch wel heeft afgewerkt, zoals de afwasmachine uitzetten of iets.

Jo doet ook als gast mee aan activiteiten. Zo zwiert ze met haar voeten over de vloer bij Dans-Fit en loopt mee met de Wandel en Match. Daarbij zijn rolstoelers weer in goede handen bij haar. Eén minpuntje heeft Jo wel. Het gemis van de beheerder van WIJ die helaas niet kon blijven. Zij vindt het niet altijd goed dat er nu zoveel verantwoordelijkheden op de schouders van de vrijwilligers komen. Deels wordt het nu mee opgevangen door haar collega Jan Peters, op wie zij weer kan rekenen. Samen weten ze alles over het reilen en zeilen en kunnen daarmee veel opvangen. Jo is een geweldige vrijwilligster, eentje uit duizenden. Collega’s en gasten hopen dat ze nog lang haar werkzaamheden bij Princenhof wil en kan blijven uitvoeren: “We kunnen deze spil in Princenhof niet missen”. PAGINA 10

ook bij Run2Day Breda ook weer een groot succes! Run2Day verzamelde de schoenen en liet ze door Stichting KICI ophalen. Deze Shoe2Care-actie bracht in totaal 4.000 euro op, wat volledig ten goede komt aan de sport- en spelprojecten van Right To Play. Right To Play is een internationale organisatie die zich inzet voor het recht van ieder kind om te sporten en te spelen. Voor een heleboel kinderen wereldwijd is dit niet vanzelfsprekend en Right To Play gelooft dat sport en spel onmisbaar is bij de ontwikkeling van kinderen. Door de kracht van sport en spel in te zetten in gebieden die door oorlog, armoede en ziekte zijn getroffen, leren kinderen belangrijke vaardigheden zoals samenwerken en fair play en wordt op spelenderwijs voorlichting gegeven over o.a. ziektes als HIV/Aids, malaria en tuberculose. Stichting KICI zamelt alle ingeleverde schoenen in en zorgt dat deze een nieuwe bestemming krijgen. Nog bruikbare schoenen worden verdeeld in ontwikkelingslanden waar men zich normaliter geen schoenen kan veroorloven. De onbruikbare schoenen worden gedemonteerd, de verschillende materialen worden gescheiden en zoveel mogelijk gerecycled. Een ieder die zijn schoenen kwam inruilen, ontving tevens een mooie korting op nieuwe hardloopschoenen. Daarnaast droeg iedereen bij aan de reductie van de afvalstroom en hielp men mensen in ontwikkelingslanden aan schoeisel. In 2012 werd op deze wijze 1.960 kilogram schoenen opgehaald, wat gelijk stond aan ruim 2.500 euro. Dit jaar is dit bedrag ruimschoots overtroffen. Een prachtig resultaat! Run2Day Breda, Nieuwstraat 33, 4811 WV Breda, tel. (076) 5204072, e-mail: breda@run2day.nl, http://breda.run2day.nl

Nieuwe Expositie Princenhaags Museum

‘t Kerkstraatje, de weg naar Heilaar

Kerkstraatje jaren 50.

BREDA - Op zondag 8 september begint in het Princenhaags Museum, Haagweg 334bis, een tentoonstelling over ‘t Kerkstraatje, de weg naar Heilaar, maar je zou ook kunnen zeggen: de Heilaarstraat van Speek tot spoor. ’t Kerkstraatje, zoals de Heilaarstraat in de volksmond wordt genoemd, is een van de oudste straten van Princenhage. Het wordt al in geschriften uit 1440 genoemd als de ‘Kerkwech’. Bij de uitbreiding van Princenhage zijn vanaf ongeveer 1963 huizen de Heilaarstraat gesloopt. Als eerste de huizen die ‘De Tien Geboden’ werden genoemd, om plaats te maken voor de Ettensebaan. In november 1984 waren er nog restanten te zien van het gedeelte van de Heilaarstraat tegenover de Schuurkerkstraat. Het gedeelte vanaf de Ettensebaan tot de spoorwegovergang Breda-Roosendaal behield nagenoeg de oorspronkelijke route. Daar kwamen woningen en bedrijven bij. Het begin van de straat werd gekenmerkt door kleine huisjes waarin voornamelijk arbeiders woonden. De kwaliteit van die huizen was niet geweldig. Stuifsneeuw drong tussen de dakpannen door naar binnen en belandde op de bedden die onder het pannendak stonden. Ook de middenstand was goed vertegenwoordigd in de straat. Slager Schrauwen, bakker Kuiken, kruidenier Sweres, verfwinkel Oomen en niet te vergeten kolenhandelaar Van Ham. Bijzonderheden uit het Kerkstraatje Vliegtuig neergestort in 1937 Op 28 juni 1937 stortte in de boomgaard van Van Haperen een vliegtuigje neer, waarbij de piloot om het leven kwam. In het politierapport van politiechef Visser worden als getuigen gehoord: Hendrikus Goos, Elisabeth

van Haperen, Adrianus Rijnen en Antonius Bogers. Foto’s van het ongeluk en het politierapport zijn op de expositie te zien. V-1 ontploft in Heilaarstraat Het was even schrikken voor de familie Beekers aan het eind van de tweede Wereldoorlog. Een verdwaalde V-1 viel op korte afstand van hun huis. Het verhaal gaat dat de kinderen die boven lagen te slapen, wakker werden van de klap en meteen naar de sterren konden kijken, want het dak was door de explosie grotendeels verdwenen. Cees van Ham wint singelloop Al voor 1950 bestond er in Breda een wedstrijd langs de singels met een lengte van 5600 meter. In 1950 werd deze Singelloop oude stijl voor de laatste keer gelopen en de winnaar Cees van Ham met een tijd van 19.26 min. kwam uit Princenhage, uit de Heilaarstraat. Wielrenner Piet Cooremans Piet groeide op in het laatste huis van de Tien Geboden. In 1963 won hij de Omloop van de Baronie en in 1964 vertegenwoordigde hij Nederland tijdens de wereldkampioenschappen in de ploegentijdrit, samen met o.a. Bart Zoet. Piet woont nu nog steeds in Princenhage. Verhuizing houten huis In 1967 werd de kruising Heilaarstraat Leursebaan gerenoveerd. Het houten huis waarin de familie Visser woonde stond in de weg. Afbreken wilde men niet en onder grote belangstelling werd het huis op een grote truck geplaatst en ongeveer 100 meter naar het oosten op een nieuwe fundering neergezet. De tentoonstelling belooft een trefpunt te worden van oud-bewoners van de Heilaarstraat, die ongetwijfeld veel herinneringen aan deze gezellige straat zullen ophalen.


Kantoor Voordeel.com 1000m2 PROFESSIONELE MEUBELEN VOOR THUIS OF KANTOOR KORTING VAN STALEN DRAAIDEURKASTEN 50t/m80% Met 4 legborden

van de catalogusprijzen

NIEUW IN VERPAKKING

Let op: afhaalprijzen! (... maar wij hebben ook aflevermogelijkheden) Alle prijzen exclusief BTW.

van 125.- voor 80b x 38d x 178h

95.-

IDJEESL! R P VOOR

bureaus - kasten - stoelen - tafels

restantpartijen - showroommodellen - retourgoederen

IEDERE VRIJDAG 9-17 u. EN ZATERDAG 9-13 u. Atoomweg 1 Roosendaal - Tel. 06 27 18 58 63

Uitsluitend verkoop à contant. Pinnen mogelijk.

v an 1.29

v an 1.39 Mints

Kinderkoekjes

1.

29

In uitdeelzakjes.

1.19

2 blikjes.

B LI JV E N D

VERLAAGD

showroom advies ontwerp installatie

Halfvolle kwark 450 g

10%

goedkop er

van 0.95

0.

85 Vrije uitloopeieren Klasse M/L. 6 stuks.

Vanaf woensdag 04-09-2013

van 0.99

0.89

Notebook 15.6" - Intel® Pentium® 2020M processor - Windows 8 - 40 cm beeldscherm met HD-resolutie - 1 TB harde schijf - 4 GB RAM

399.00

Geef uw persoonlijkheid de ruimte Als geen ander weet Sanidrõme van den Buijs design, comfort en techniek met elkaar te combineren. Tot in het kleinste detail spelen wij in op uw wensen en behoeften. Onze ervaring en ons vakmanschap staan bovendien garant voor een gedegen advies, creatief ontwerp en vakkundige installatie van uw nieuwe badkamer. www.sanidrome.nl/vandenbuijs Wernhoutseweg 72, Wernhout (Zundert), (076) 597 22 29

2.99

Kauwstaven

KLEUR JE HUIS MET WERU KUNSTSTOF KOZIJNEN

100% buffelhuid. Diverse formaten.

Vlooiendruppels kat of hond 6 pipetten van 0.4 ml.

Harddisk 2.5" - 1 TB harde schijf - USB 3.0 - zwart of zilver

TIJDELIJK GRATIS KLEUR OPEN ÉN MAAR DAGEN 6% BTW* VRIJDAG 6 EN

Vers & voordelig!

ZATERDAG 7 SEPT.

Galia meloen *VRAAG NAAR DE VOORWAARDEN

Vestiging Etten Leur Vosdonk 4 4879 NC Etten-Leur Tel. 076-5032800

Vestiging Yerseke Kreeft 6a 4401 NZ Yerseke Tel. 0113-574173

Per stuk

51%

Vanaf woensdag 04-09-2013

250 g

van 0.99

Argon 29, 4751 XC Oud Gastel, Borchwerf 2, 0165 530540

Nieuwe collectie

HOUTTEGELS actie €37.50 incl. btw

HOOGWAARDIGE KWALITEIT

HOEZO DUUR? BIJ ONS VASTE LAGE PRIJZEN!!! Heeft u al een offerte? Breng deze gerust mee, wij zijn gegarandeerd goedkoper.

Ma. t/m vrij. van 8.00-12.30 u. en van 13.00-17.30u. Zat. van 8.00-16.00 u. www.tegel-discount.nl

4 6%

goedkop er

v an 1.09

* Versaanbieding geldig vanaf woensdag 04-09-13 t/m dinsdag 10-09-13.

TEGEL DISCOUNT

*

Snoeptomaatjes

goedkop er

0.49

www.kumasol.nl

5.99

74.99

0.59

Zet- en drukfouten zijn voorbehouden.

Als eerste op de hoogte van onze aanbiedingen? Abonneer u op onze nieuwsbrief via aldi.nl HOGE KWALITEIT - LAGE PRIJS

www.aldi.nl


KORTE BERICHTEN

Terrassen lopen vol bij Tranen van Van Cooth

Optimale beleving levenslied in Breda BREDA - De Bredase binnenstad stond zaterdagweer in het teken van het levenslied. Dit jaar helaas zonder de betreurde Generaal van Cooth tot Ham, wiens vertolker Vincent van Wegen begin dit jaar overleed. Het verlies van dierbaren, verdriet, eenzaamheid, drank, de liefde, allemaal onderwerpen die volop aan bod komen tijdens dit festival en waarbij het publiek volop mee zingt dankzij de teksten in het programmaboekje.

Terrasbezoekers genieten van aan de Haven vertolkte smartlappen.

DOOR JOYCE VAN ZIJL Het festival bestaat uit de korentocht rond de Grote Markt en het grote podium voor de individuele artiesten op het Van Coothplein. In het zonnetje liepen de terras-

‘De Tranen’ Onder meer Marlane, Fox en de Strotjes, Arjan Hilbers, Erwin Akkermans, Brabantse Leen, Tony Anderson en Frank Verkooyen gaven zaterdag acte de presence tijdens de twaalfde editie van het smartlappenfestival Tranen van Van Cooth. Als publiekstrekkers stonden Jacques Herb (bekend van hits als ‘Manuela’, ‘De Toreador’ en ‘Een man mag niet huilen’) en Dennie Christian (de vertolker van hits als ‘Rosamunde’, ‘Besame Mucho’ en ‘Wij zijn twee vrienden’) op het programma. Surf voor meer informatie naar www.detranen.nl

sen al snel vol. Op acht podia in de nabije omgeving van de Grote Markt traden de vijftien deelnemende koren op. Onderweg van het ene podium naar het andere trokken ze veel bekijks, want de meeste koren besteden erg veel aandacht aan hun verschijning. Veel roodzwart, veel turquoise, hoedjes, boa’s en andere fraaie accessoires. In de nieuwe locatie de Waalse galmde het door het anders zo ingetogen kerkje. Mannenkoor Ut GAK kreeg iedereen daar aan het zingen en ook ‘In de maneschijn’, waarbij een meisje uit het publiek de bewegingen voordeed, sloeg aan. Alleen een piepklein meisje van nog geen vier weken sliep gewoon door het optreden van haar opa heen… Op alle locaties werd volop meegezongen, volop sfeer dus, met op het programma vooral ook wat men in het Engels zo mooi ‘traditionals’ noemt. Inhaken Op het Van Coothplein was de sfeer volledig anders. Veel uitbundiger, ook heel erg druk in de tent, met veel bier en ijsjes, en

FOTO JOYCE VAN ZIJL

met artiesten die tot ver in de omstreken te horen waren. Het Nederlandstalige levenslied, gebracht door wat onze zuiderburen zo mooi ‘charmezangers’ noemen, werd luidkeels meegezongen en natuurlijk werd er ingehaakt, kwam er af en toe een polonaise voorbij en was het vooral ook één groot feest. Tot in de late uurtjes, met uithuilfeesten en al… Surf voor meer foto’s naar www.internetbode.nl

BREDA 076-5729568 HEIJNINGEN 0167-528558

BREDA Rouwen sterft nooit: Vrijdag 6 september houdt AIC Breda in samenwerking met MEE West Brabant een interactieve bijeenkomst over autisme en rouw. Bijeenkomst wordt gehouden bij MEE West-Brabant, Heerbaan 100 in Breda. Er zijn geen kosten aan verbonden, koffie en thee zijn gratis. Aanmelden verplicht (max. 30 personen): aic-breda@nva-nb.nl o.v.v. Thema 6 september. Fietsgilde: 6 september, Suikerroute, vertrek 10.00 uur Intratuin. Wiego: Wandelsportvereniging Wiego, zaterdag 7 september. Airborne-wandeltocht te Oosterbeek (bij Arnhem). Vier opstappunten in Breda en één in Etten-Leur, tussen 7.30 en 8.10 uur (afhankelijk van het opstappunt). Rond 18.30 à 19.00u terug. Afstanden zijn 10, 15 en 25 km. Meer informatie: dhr. H. van der Bruggen, Amerongenstraat 130, Breda, 076-5657357, bgg 06-36080869. Rondleidingen Gilde de Baronie: Donderdag 5 september: Torenbeklimming Grote Kerk 13.00u (vanaf 12 jaar); Rondleiding Grote Kerk 14.00u; Stadswandeling 14.00u vanaf ingang Grote Kerk. Zaterdag 7 september: Torenbeklimming Grote Kerk 13.00u (vanaf 12 jaar); Rondleiding Grote Kerk 14.00u; Stadswandeling 14.00u vanaf ingang Grote Kerk; Rondleiding Ginneken 14.00u vanaf bushalte Schoolakkerplein. Lezing: Op uitnodiging van de Vrije Boekhandel houdt Patricia Stoop een lezing over haar boek (Schrijven in commissie; De zusters van het Brusselse klooster Jericho en de preken van hun biechtvaders (ca. 1456-1510)) in de Waalse Kerk (Catharinastraat, Breda) onder de titel “Met de bijen honing of ten minste was verzamelen”. De lezing is op vrijdagavond 6 september, aanvang 20.15u. Toegang gratis. www.vrijeboekhandel.nl Kleutergym bij BredaGym: Op zaterdag van 9.30-10.15 biedt BredaGym uw kind de mogelijkheid om in de zaal Noordelicht aan de Cornelis Florisstraat lekker te komen gymmen. Niet alleen plezier, maar ook een goede ontwikkeling van de motoriek (bijvoorbeeld het evenwichtsgevoel) kunnen wij uw kind bieden. Kom eens langs voor een gratis vrijblijvende proefles. Meer informatie: www.breda-gym.nl Cultuur tijdens het Middaguur: Op vrijdag 6 september begint de werkgroep Cultuur tijdens het Middaguur met het nieuwe concertseizoen 2013-2014. Het openingsconcert wordt verzorgd door Noota Saxofoon Duo bestaande uit Marijke Schröer en David Cristobál Litago (Spanje). Aanvang 12.00 uur. Toegang gratis. Plaatjes bingo: Op zaterdag 7 september houdt de Jeugd Centrale Biesdonk een plaatjesbingo voor kinderen uit groep 1 tot en met groep 8, in gemeenschapshuis “de Biesdonk”, Belgieplein 8, Breda Noord. Aanvang 14.00 uur. Geldbingo: Op donderdag 5 september houdt o.c. de Vlieren een geldbingo in de Vlieren, Mgr Nolensplein 1 te Breda. Aanvang 20.00 uur. Kledingwinkel Leger des Heils: De vakantieperiode is afgelopen; de kledingwinkel van het Leger des Heils in Breda is zaterdag 7 september weer extra geopend van 10.00-12.00 uur. Thomas Vincidorstraat 2 (hoek Hendrik Berlagestraat). Militariabeurs: Zaterdag 7 september Militariabeurs van 9.30-12.00 uur in Zaal Vianden, Viandenlaan 3-5, Breda. Deze beurs is elke eerste zaterdag van de maand. Kledinginzameling Doskonale: Zaterdag 7 september zamelt Doskonale gebruikte kleding en schoenen in voor hergebruik in Polen, Roemenie, voormalige Oostbloklanden, derde wereldlanden in Afrika. Kleding kan tussen 9.00 en 12.00 uur worden aangeboden bij garage van Campenhout, Dreef 83 te Princenhage. Wie de kleding onmogelijk zelf kan afleveren, kan vóór vrijdagavond 19.00 uur bellen naar Tanja v.d. Vorst, zodat de kleding op zaterdagmorgen aan huis (minimaal 2 zakken of dozen) opgehaald kan worden. Inlichtingen 076-5229330. ULVENHOUT Caritascollecte voor HWG-Afrika: Ulvenhoutse stichting HWG-Afrika, die zich inzet voor hulp aan veertien gemeenschappen in de Kasayi in Congo, is enthousiast over de bouw van de nieuwe kraamkliniek in Kakenge. De opbrengst van de Caristascollecte in het weekend van 7 september is bestemd is voor hun stichting. Meer info: www.hwg-afrika.nl TETERINGEN Single Soos: Zaterdag 7 september dansen voor alleenstaanden met live-orkest in de Dorpsherberg, W.Alexanderplein 4, Teteringen. Aanvang 21.00 uur. www.singlesoosbreda.nl

BREDA VAN WELEER Hyronymes van Alphen en de lezers van de Bode over een verdwenen en edel beroep

‘Ik wil graag klepperman zijn maar met knuppel erbij’ Brand! Een bericht dat acuut verkondigd moet worden. Dieven die in de nacht aan een slot morrelen? Op die momenten tot na 1870 laat in Breda de Klepperman zich horen. DOOR RINIE MAAS “Dat baantje is wat voor mij,” schrijft een lezer. “Ik heb altijd weerzin gehad tegen mensen die aan andersom eigendom zitten en dat is heden geen uitzondering meer maar regel. Ik heb altijd gebokst maar ik zal nooit slaan. Mocht ik echter als klepperman zo’n onverlaat in de kraag grijpen, dan klepperde ik pas als ik hem met een knuppel aan de grond had genageld.” Brief Met een glimlach lees ik het briefje uit mijn archief. Oude beroepen nuttig en edel, waarvan staat en stad het nut niet meer zien uit efficiëntie kunnen rekenen op de support van zeer velen. De sympathie aangaande de klepperman komt niet uit de lucht vallen. Ik blader in mijn brievenmap en vindt er een lezer die stamboomonderzoek doet. Hij heeft ontdekt dat de overover-grootvader van zijn vader Gregoor Ruigrok klepperman is geweest. Was deze man van niet katholiek huize niet geliefd? Er wordt over hem geklaagd. En hij moet zich verdedigen. Vigileren “ 21 juni 1713 sijn klagten uitgebracht over klepperman Gegroor Ruigrok. Zijne gemeenlijcke wijze van klepperen is velen,

die den slaap betragten, een doorn in het oor. Echter nog meer de absentie hiervan tijdens rooverijen in de nagt in herberghen en huyzen.” Het is duidelijk. Drie eeuwen geleden worden klachten geuit over het ongedisciplineerd geklepper van deze klepperman en erger nog van het gebrek aan gebruik van zijn klepper. Hij moet voor het gerecht verschijnen waar hij een berisping krijgt. “8 augustus 1713 is voor den Geregte ontbooden de klepperman Gegroor Ruigrok. Het geregt heeft hem geconterfeitelt, gezien de klachten, met gebrek aan vigilantie en hem met omkleeding van redenaties verordonneerd beter te vigileren, op straffe van bedanken als hij de veiligheid der stadt niet borgt op uur en tijd dat zulks door klepperen mag worden verlangt.” Vigileren betekent: opletten. Ruigrok kan het van het gerecht voor gezien houden als hij niet bedachtzamer te werk gaat doch vooral het klepperen verzaakt als dit veiligheidshalve zeer noodzakelijk is. Er is helaas geen verbetering op te merken. We lezen op 24 augustus 1713 ‘dat ten geregte is geresolveerd (besloten) den klepperman Gegroor Ruigrok uit zijn post te demitteren’ (d.w.z te ontslaan). Dieven Hoeveel lieflijker is dichter Hieronymes van Alphen voor de klepperman in het al-

gemeen: Zou ik voor een klepper vreezen, O! die lieve brave man. Maakt, dat ik gerust kan wezen. En ook veilig slapen kan. Moederlief ‘k geloof het vast. Dat hij op de dieven past. Schoon hij loopt door wind en regen. ’t Zingen wordt hij nimmer moe: Goede God! Geef hem Uw zegen. Maar mijne oogjens vallen toe. Lieve klepper! Hou de wagt. Ik ga slapen: goede nagt! Hoeveel sympathieker wordt er anderhalve eeuw later door het gemeentebestuur van Breda over de Bredase kleppermannen gedacht. In de Boschstraat wordt tussen de nummers 154-162 een Kleppermansgang naar hen vernoemd. Het leven van de Bredase kleppermannen wordt in 1872 gekenmerkt door fel realisme. De vesting is gesloopt. Geklepperd wordt er nog door de Touwdraak, de Tijger, de klepperman zonder naam èn Lut, de laatste beroepslawaaimaker. Knuppel In Marktzicht op de kop van de Haagdijk voor het duivenpleintje, de Bredase vogeltjesmarkt, beramen zij een fraai plan dat het inkomen van hun gezin ten goede zal komen. Hun schamele vier gulden per week voor twaalf uur vigileren, vaak zonder iets te beleven, vormt de aanleiding. PAGINA 12

De Klepperman.

De Tijger zal de Touwdraak overdag in de Haven duwen en redden, Lut zal om ‘Hullep’ roepen en zo zullen ze in één klap 25 guldens opstrijken, een groot bedrag verbonden aan de reddingsmedaille. Maar in het vuur van hun bespreking onder het genot van een Bosch Popke vergeten zij alles om hen heen. Veel te laat hebben ze in de gaten dat er rook uit de dakpannen van hun stamkroeg slaat. Van schrik vergeten ze ook nog te klepperen. Burgers die ijve-

FOTO RINIE MAAS

rig ‘brand, brand’ roepen lopen met leren emmers vol grachtwater naar het pand dat in lichterlaaie staat terwijl de kleppermannen beteuterd toekijken. Marktzicht brandt tot de grond toe af waardoor zij hun ontslag krijgen door grove nalatigheid. Gelukkig zijn er, zo blijkt, eerzame burgers die de klepperman als een geboren stadsheld beschouwen en het stokje van hem zelfs weer willen overnemen maar vandaag de dag dan graag met een knuppel erbij.


EEN JONGER UITERLIJK? U stoort zich aan rimpels, slappe huid op gezicht, hals of lichaam, acne, littekens, zonnevlekken, couperose, striae of cellulite? GEZICHT:

y minder lijntjes en rimpels y strakkere gezichtscontoureny stevigere huid LICHAAM:

y vermindert vetophoping y stevigere huid y strakkere lichaamscontouren

GRATIS proefbehandeling t.w.v. â‚Ź 62,50

(enkel op afspraak en tegen inlevering van deze bon)

Molenstraat 180 t: 076 597 72 56 4881 GG Zundert www.boisdouce.nl

MEUBELSTOFFEERBEDRIJF

LEON PLUYM

‡3RRUWHQ RRNDXWRPDWLVFK

‡,QGXVWULsOHKHNZHUNHQ ‡*DDVKHNZHUNHQ ‡6LHUKHNZHUNHQ ‡%DONRQKHNNHQ

VERHUUR AFVALCONTAINERS Voor bouw en sloopafval-puin-groen-bedrijfsafval enz. Verhuur van 7mÂł 20mÂł 40mÂł afvalcontainers. KŽŏÇ€Ĺ˝Ĺ˝ĆŒÄ‚ĹŻĆľÇ Ä?ÄžĆ?ĆšĆŒÄ‚Ć&#x;ĹśĹ?Ć?ĹľÄ‚ĆšÄžĆŒĹ?ĂůĞŜ͕ŽƉŚŽŽĹ?ÇŒÄ‚ĹśÄšÍ•Ĺ?ĆŒĹ?ĹśÄšÇŒÄ‚ĹśÄšÍ•ÄžĹśÇŒ

Rucphensebaan 58, 4714 RE Sprundel Tel. 0165 - 383817, Fax. 0165 - 388656 www.verstijlenhekwerken.nl

WONING ONTRUIMEN Wij ontruimen uw woning volledig van inboedel, stoffering en (grof)vuil. Maken twee offertes: ĂŠĂŠn inkoopboedel ĂŠĂŠn werkzaamheden. Voor vrijblijvende afspraak kunt U contact opnemen met de beheerder van Gemeenschapshuis de Blaker Tel. 06-19379911 Breda

Tel. 0622523365 / 0765971547

All (A) round Hairstyling Alle kappersservice aan huis

Sandra:

0613812397 Van Os uurwerken Etten-Leur

Feestje? Voor verhuur van: TAFELSsSTOELEN toilet- en frituurwagens partytenten springkussen v.a. 45,-

snijdersverhuur.nlBel: 0165-386105 0165-386613

Scheiden is ook een nieuw begin!  ! !  

" !  " % !! 

www.vanosuurwerken.nl

 # % $  #   # ! #  " !

juridisch advies & mediation familierecht * arbeidsrecht * sociaal zekerheidsrecht * huurrecht * strafrecht

Gratis spreekuur maandagavond van 17.00 tot 18.00 uur Baronielaan 161, Breda. Tel.: 076-522 23 46 www.baronie-advocaten.nl

 

!   Meer informatie? Bel of mail voor ons gratis adviesgesprek. Ruud Serraarens, 5028 12 33 Sander Kroezen, 06 0654 1139 33 serraarens@scheidingsmakelaar.nl kroezen@scheidingsmakelaar.nl Of surf naar onze website: www.scheidingsmakelaar.nl

Nieuw gezicht voor QNP Op vrijdag 23 augustus hebben de medewerkers van de Zundertse ICT-onderneming QNP en hun partners tijdens een spectaculaire kick-off kennis gemaakt met het nieuwe QNPgezicht. Het daarop volgende weekend is er met man en macht gewerkt aan een totale metamorfose: gevelreclame, vlaggen, briefpapier, elektronische documenten, kleding, auto s, reclameborden, 250 voetbalshirts... De klanten van QNP zijn op maandag 26 augustus op ludieke wijze geĂŻnformeerd. QNP-luchtballon Naast het nieuwe logo met bijbehorende huisstijl springt vooral de QNP-luchtballon in het oog. De openingsvlucht werd afgelopen zondag 25 augustus gemaakt door de QNPdirectie, bestaande uit Henry de Bruijn en Theo van Rijen. De ballon zal de komende tijd regelmatig in het Brabantse luchtruim te zien zijn en moet gaan bijdragen aan het vergroten van

dien vraagt een neergaande economie om een onderscheidende en creatieve aanpak. Die lijkt gevonden met de nieuwe, frisse look & feel en de inzet van de QNP-luchtballon.

de naamsbekendheid van het succesvolle ICT-bedrijf dat in 1990 werd opgericht.

Creatief en onderscheidend De belangrijkste reden om (juist nu) te kiezen voor een nieuwe, eenduidige uitstraling heeft te maken met de wijze waarop de markt benaderd wordt. Voorheen gebruikte QNP drie verschillende logo’s om de drie productgroepen Automatisering, Telecom en Zorg ICT in de markt te zetten. Nu deze disciplines sterk met elkaar verweven zijn, is een gedifferentieerde positionering niet meer nodig. Vandaar de nieuwe naam met ondertitel: QNP ICT & Telecom Professionals. Boven-

QNP, www.qnp.nl, info@qnp.nl, Hofdreef 4, 4881DR Zundert, 076-5975000

QNP. Dat spreekt voor zich Het nieuwe logo van QNP bestaat uit 3 geĂŻntegreerde tekstballonnen. EĂŠn ballon voor elke discipline; Automatisering, Telecom en Zorg ICT. Het beeldmerk staat voor het teamwork van QNP overkoepelend aan deze vakgebieden. Maar ook voor communicatie en vertrouwen. Tenslotte hebben tekstballonnen iets herkenbaars en vanzelfsprekends in zich. Zoals het ook herkenbaar en vanzelfsprekend moet zijn dat bedrijven die voor QNP kiezen, de keuze maken voor vertrouwde kwaliteit. Ons motto is dan ook; QNP. Dat spreekt voor zich.


14, 15 & 16 september 2013

Hoogstraten in Groenten & Bloemen Op zaterdag 14, zondag 15 en maandag 16 september wordt Hoogstraten opnieuw het decor voor een indrukwekkende openluchttentoonstelling. Hoogstraten in Groenten & Bloemen is reeds aan haar vijftiende editie toe en na het succes van vorig jaar neemt floraal vormgever Tom De Houwer opnieuw de creatieve uitwerking voor zijn rekening. Hij zal er ongetwijfeld voor zorgen dat de vernieuwende lijn wordt voortgezet. Tom creëert losstaande stukken die ieder op zich hun eigen verhaal vertellen en gevoel oproepen. De combinatie van het creatieve, het tactiele, de geur van bloemen en het contact met mensen gaven hem vanaf het begin een fantastisch gevoel. Met Hoogstraten in Groenten & Bloemen viert zijn passie hoogtij en kan hij dit gevoel delen met de vele vrijwilligers die meewerken aan het project, maar ook met iedereen die het evenement bezoekt. Tom stelt als hoofddoel de bezoeker te enthousiasmeren ‘mét, via & door’ bloemen! Vanzelfsprekend zal zijn persoonlijke stijl als overkoepelend bindmiddel fungeren over het geheel, maar niets weerhoudt u ervan om uw eigen fantasie de vrije loop te laten. Uiteraard blijven de vaste waarden ook deze editie weer behouden: zondag kunt u zelf actief deelnemen aan Parasollekesdag en uw eigen florale parasol tonen aan het grote publiek. Doe zeker mee, want er zijn er mooie prijzen te winnen. Verder is er het kinderdorp op het begijnhof, de opendeurdagen van de Hoogstraatse winkeliers, een heuse fotowedstrijd, heel wat muzikale animatie en ‘s avonds worden de creaties feeëriek verlicht.

Hoogstraten in Groenten & Bloemen is reeds aan haar vijftiende editie toe. FOTO TOERISME HOOGSTRATEN

Informatie Benieuwd? Kom dan tijdens het derde weekend van september naar Hoogstraten en geniet mee van het vernieuwde ‘Hoogstraten in Groenten & Bloemen’. Meer info: Toerisme Hoogstraten, tel. 0031 3 340 19 55, e-mail toerisme@hoogstraten.be, www.groentenenbloemen.be

POLITIEBERICHTEN Politie pakt amokmakers op BREDA - In de Vondelstraat zijn donderdag rond 23.15 uur twee mannen aangehouden. Een 42-jarige man uit Breda wordt ervan verdacht een deur ingetrapt te hebben van een familielid op de Vondelstraat. Hij was onder invloed en agressief. Een bekende van de verdachte bemoeide zich met de arrestatie en schold en duwde de agenten. Deze 45-jarige Bredanaar is vervolgens ook aangehouden en meegenomen naar het politiebureau. Ontsnapte gedetineerde weer opgepakt BREDA - Een 20-jarige gedetineerde die zondagmiddag ontsnapte, zit weer in de cel. De man zag zondag kans om te ontkomen tijdens een medische behandeling in het ziekenhuis. De 20-jarige Bredanaar werd een paar uur later (rond 19.50 uur) op de vierde verdieping van het ziekenhuis gesignaleerd. Het personeel waarschuwde meteen de beveiligingsdienst, waarna de voortvluchtige werd overmeesterd. De man is overgedragen aan de politie en zit inmiddels weer in de cel. Man met gestolen snorfiets opgepakt BREDA - Een 17-jarige inwoner van Breda is vrijdagavond (30 augustus 2013) aan de Kesterenlaan aangehouden. Hij wordt verdacht van diefstal van een snorfiets. Rond 20.00 uur zagen agenten de jongen over de Lunetstraat rijden op een snorfiets zonder kentekenplaat. De Bredanaar werd gesommeerd om te stoppen, maar daar gaf hij in eerste instantie geen gehoor aan. Nadat voor hem met de politieauto de weg werd versperd, stopte hij. De snorfiets bleek eerder op de dag te zijn gestolen nabij het winkelcentrum De Berg in Breda. De verdachte is ingesloten en door een hulpofficier van justitie in verzekering gesteld. Man opgepakt wegens bedreiging agent BREDA - Een 48-jarige man uit Teteringen is opgepakt wegens bedreiging van een politieagent. Zijn arrestatie vond vrijdagavond plaats rond 21.30 bij een muziekevenement in Breda. De agent hield met samen met zijn

collega’s toezicht bij een muziekevenement in het centrum van Breda. Een passerende dronken man maakte beledigende opmerkingen tegen de agenten. De man werd verzocht om het vooral gezellig te houden en gevraagd om door te lopen. De man uitte vervolgens ernstige bedreigingen. Zo riep hij diverse keren dat hij de kinderen van de agent wel kapot zo maken en meerdere zeer persoonlijke gerichte bedreigingen. De 48-jarige man werd gearresteerd en overgebracht naar het politiebureau. Daar is proces-verbaal tegen hem opgemaakt. Bredanaar verdacht van hennepteelt BREDA - Aan het Belgiëplein is vrijdagavond een 37-jarige inwoner van Breda aangehouden. In zijn auto werden rond 19.30 uur drie vuilniszakken met henneptoppen gevonden. Later vond een onderzoek in zijn woning plaats. In diverse ruimtes werden restanten, apparatuur en grondstoffen voor de teelt van hennep aangetroffen. De goederen zijn in beslag genomen. De Bredanaar is overgebracht naar het cellencomplex, waar hij is ingesloten. Fietsendieven in kraag gevat BREDA - Dankzij een tip van een getuige heeft de politie donderdagochtend twee mannen aangehouden op verdenking van fietsendiefstal. Een 37-jarige en een 30-jarige man, allebei uit Breda, zouden drie fietsen achterin een aanhangwagen hebben gezet en mee hebben genomen. De mannen beweerden dat het om oud ijzer ging maar de fietsen waren afgesloten met een fietsslot. Naar aanleiding van de tip is de politie op onderzoek uit gegaan. Op de Dr. Struyckenstraat kwamen ze de verdachte in de auto plus aanhanger tegen. Daar hielden ze hem staande. De 37-jarige zat als bijrijder in de auto, de bestuurder was een 30-jarige man uit Breda. In de aanhanger stonden geen fietsen meer. De 37-jarige man gaf toe wel fietsen te hebben opgehaald, maar zei dat het om oud ijzer ging. De agenten zijn vervolgens met de twee mannen naar het huis van de 37-jarige verdachte gereden om de fietsen te bekijken. Daar troffen ze in de tuin van de woning vijf fietsen aan. De

verdachte wees drie fietsen aan die hij donderdagochtend zou hebben meegenomen. Deze fietsen waren alle drie afgesloten middels een fietsslot. De twee mannen zijn vervolgens aangehouden en voor nader onderzoek en verhoor meegenomen naar het politiebureau. Vrouw steelt fiets op Speelhuislaan BREDA - Op de Speelhuislaan is donderdag omstreeks 22.00 uur een 17-jarige Bredase aangehouden. Agenten van het Veelplegersteam zagen eerder dat zij opvallend veel belangstelling had voor geparkeerde fietsen en ze wordt ervan verdacht een fiets gestolen te hebben. De jonge vrouw bestudeerde de tweewielers en van een van de fietsen opende ze het slot en reed er vervolgens op weg. Ze liet de fiets, waar ze mee was aangekomen, staan en de dienders zijn achter haar aan gegaan. Ze is aangehouden en meegenomen naar het politiebureau. Dronken studenten zorgen voor overlast BREDA - De politie nam in de nacht van zaterdag op zondag geluidsapparatuur in beslag. De agenten gingen over tot de inbeslagname omdat herhaalde waarschuwingen aan het adres van de overlastgevers in de wind werden geslagen. Het ging om een studentenfeest aan de Zandbergweg. Hier zijn twee woningen omgebouwd tot een soort studentenhuis. In de tuin was een feest aan de gang. Omwonenden en agenten hadden in de loop van de avond al gevraagd of de volumeknop omlaag kon. Daar werd slechts even aan voldaan. Om 01.40 uur moest de politie opnieuw in actie om de feestgangers tot rust te manen. Het ging daarbij zowel om het geluidsniveau van de muziek, als om luidruchtig dronken gedrag op straat. Om 03.30 uur was de maat vol. De ambulancedienst moest naar het adres vanwege een onwel geworden meisje. De agenten die de ambulancedienst ondersteunden, hoorden dat er opnieuw sprake was van veel lawaai. De apparatuur werd in beslaggenomen. De overlastgevers kunnen rekenen op een bekeuring vanwege geluidsoverlast. PAGINA 14

EHBO vereniging Ginneken BREDA - Op 3 oktober start EHBO ver. Ginneken weer met een nieuwe cursus voor eerste helper met reanimatie, AED en verbandleer. De cursus wordt gehouden in Gemeenschapshuis De Zandberg, Zandberglaan 54 bis, Breda op donderdagavonden van 20.00-22.00 uur. Er wordt les gegeven door gediplomeerde kaderinstructrice met hulp

van Lotus slachtoffers en mentoren en het examen wordt afgenomen voor het diploma van het Oranje Kruis. U leert er te helpen bij ongevallen in huis, op het werk en onderweg. Het geeft altijd een goed gevoel iemand te kunnen helpen die een ongeluk(je) gehad heeft. Heeft u interesse? Meld u aan of vraag inlichtingen: per e-mail: ehbo.ginneken@casema.nl of tel. 076-5218038.

Opening kleedkamers Groen-Wit BREDA - Op zaterdag 31 augustus zijn de nieuwe kleedkamers officieel geopend. Na een lange voorbereidingstijd van ruim 4,5 jaar was het vorige week zaterdag dan eindelijk zover. De deuren werden door 2 Princenhagers van het slot gedaan. Marian Verheij de voorzitter van de Dorpsraad en Henk de Kroon hadden de eer om de deuren te openen.

Groen-Wit kan de uitbreiding keihard gebruiken. Op dit moment telt de vereniging 25 jeugdteams. Dat is elke zaterdag weer passen en meten. Ook voor de meisjes is er nu ruimte om zich om te kleden. Daarnaast kunnen de sporters van Fit bij Groen-Wit (bewegen voor 30 plussers) er ook meteen gebruik van maken. De bouw heeft wat tegenslagen gehad t.g.v. de weersomstandigheden. Maar het eindresultaat mag er zijn.

50+ Zomertoernooi Bowlen BREDA - 29 Augustus, de afsluiting van het zomertoernooi. De prijzen zijn verdeeld, gezellig onder elkaar met een hapje en een drankje en iedereen was zeer te spreken over het zomertoernooi. Op 5 september start onze nieuwe competitie, 50 plussers die interesse hebben om te bowlen er is nog plaats voor 2 nieuwe leden en dan is onze competitie vol en komt u eventueel op een reservelijst tot er iemand uitvalt. Voor informatie kunt u

terecht in het Bowling & Party Centrum, te Breda aan de Nassausingel 28, of kom op donderdagmorgen kijken naar het zomertoernooi van 9.30 uur tot 12.00 uur. Nieuw is onze website: bowlingverenig ingvijftigplus.123website.nl Bij het piramide bowlen waren twee teams de in aanmerking kwamen voor een prijs, team 1 bestaande uit Marcel Kamsteeg, Marijke Noordegraaf en Mary Schuurman, team 2 Piet Graumans, Wim Schmeits, Dymphi Aarts en Diny Huijsmans, alle teamleden kregen een fles wijn.

Muziekquiz BREDA - Ben je een muziekliefhebber en dol op spelletjes en quizzen. Vrijdagavond 6 september staat er weer één op het programma. Het thema deze keer is ‘Terug van weggeweest’. Heel veel muzikale hits zijn diverse malen teruggekeerd in de top en lukte het opnieuw hoog in de hitlijsten te belanden. Terug in de tijd met deze quizavond in Spelletjescafé De Zandloper (Zandbergweg 67). We starten rond de klok van 21.00 uur. Test je muziekkennis! Ook deze avond met DJ Jeroen die de geluidsfragmenten

verzorgt. Het belooft weer een gezellige avond te worden met volop leuke, soms lastige, grappige vragen, opdrachten en geluidsfragmenten. Naast de geweldige klassiekers van de roerige sixties en de succesvolle seventies ontbreken ook de latere jaren en moderne hits van nu niet. Hoe goed ken je ze? Ga de strijd aan en wie het spel goed beheerst lukt het de winnaar van deze avond te worden door de andere teams de baas te zijn. . Geef je op als team of individueel in het café of via e-mail (info@cafedezandloper.nl). Toegang is gratis.


DAGTOCHTEN BUSREIZEN DAGTOCHTEN

Dre Wit (‘t) goed reparaties witgoed producten Etten-Leur Voorrijkosten in Etten-Leur â‚Ź 15.00 buiten Etten-Leur â‚Ź 20.00

Tel.: 06-50905037

DAGREIS LONDEN VHSHQRNW

â‚Ź 52,50

9HUYRHURYHUWRFKWSODWWHJURQG

ZONDAGMIDDAG CRUISE VHS

â‚Ź 29,50

MA T/M VRIJ OPEN VAN 12-18 UUR

BOEKHOUDER

9HUYRHUURQGYDDUWRSWUHGHQVGLYDUWLHVWHQ

SCHALKE 04 – W. BREMEN QRY

Voor in- en verkoop gebruikte meubelen. J.J. DE BOM de Meubelvriend Marijke Meustraat 32, BREDA 076-5141601

â‚Ź 99,00

voor administraties en aangiftebiljetten.

9HUYRHUWLFNHWFRQVXPSWLHVVQDFN MUSICAL SISTER ACT â‚Ź 65,00 RNWQRYHQGHF 9HUYRHUHUDQJWLFNHW 4-DGSE MOEZEL-REIS v.a.â‚Ź 235,00 WPVHS

Marijke Meustr. 100, Breda 076-5214282

9HUYRHUH[FXUVLHVHQRYHUQDFKWLQJHQREY KDOISHQVLRQ

tot 1 december 2013

3-DGSE MUZIEKREIS OP DE VELUWE VHSWPRNW vanafâ‚Ź 239,00 8-DGSE MUZIEKREIS BLOEMENRIVIĂˆRA BUSREIS â‚Ź 695,00 VLIEGREIS â‚Ź 975,00 WPRNW

0HWRSWUHGHQVYDQRD-DQQHV5HQH 6FKXXUPDQV-RKDQ+HXVHUHQ<DQQLFN%RY\

SLAGBOOM

10-DAAGSE 20 MEGA jaar MAGAZIJN UITVERKOOP

OPEN N U DAG O O 23 K MAART B U I TVAN E 09.00 N P TOT O T17.00 T EUUR. N Ă&#x17D;Bezoek onze geheel vernieuwde showtuin!

s6ERKOOPVANSIERBESTRATINGENENNATUURSTEEN stt7FSLPPQWBOTJFSCFTUSBUJOHFOFOOBUVVSTUFFO Verkoop van en en natuursteen. Verkoop vansierbestratingen sierbestratingen natuursteen. s6ERKOOPVANZAND SPLITENGRIND Verkoop vanzand, zand,split splitenengrind. grind. stt7FSLPPQWBO[BOE TQMJUFOHSJOE Verkoop van s6ERKOOPVANSCHUTTINGDELENENBLOKHUTTEN 7FSLPPQWBOTDIVUUJOHEFMFO UVJOIPVUFO Verkoop vanschuttingdelen schuttingdelen, tuinhout en sttVerkoop van en blokhutten. CMPLIVUUFO blokhutten. s'RATISADVIESENOFOFFERTE s'ratis advies en/of offerte. t(SBUJTBEWJFTFOPGPGGFSUF t(ratis advies en/of offerte. s!ANLEGVOORPARTICULIERENENBEDRIJVEN s Aanleg voor particulieren en bedrijven. t"BOMFHWPPSQBSUJDVMJFSFOFOCFESJKWFO t Aanleg voor particulieren en bedrijven. Kleine Kleine Bezoek onze showtuin! prijzen, Bezoek onze showtuin! prijzen, ven. Groot Bezoek onze Bezoek onzeshowtuin! showtuin! Groot assortiment! assortiment! assortiment! assortiment!

VELE ARTIKELEN

HALVE PRIJS :VMNHEKXQ^SRHEK 15 september

A-MERKEN

Grootste tenten en voortentenshow van de Randstad e.o.

Schoenmakerij 5 - 4762 AS Zevenbergen Schoenmakerij 5 - 4762 AS Zevenbergen Tel.:0168/452730 0168/452730 - b.g.g 06/53164602 Tel.: - b.g.g tel.: tel.: 06/53164602 www.boelenstuininrichting.nl www.boelenstuininrichting.nl Schoenmakerij 5 - 4762 AS Zevenbergen

Fabrieks-partij luxe DOREMA VOORTENTEN NU HALVE PRIJS Megastar 240/270XL model 2013 bijv. 270XL maat 5 van 1099,- voor 549,-

GRATIS STALLING

Nu voor 50%

OP=OP

van boot - caravan camper - auto Bij buitenstalling gratis stroomvoorziening.

Travellife Bergen standenstoel Nu

Jaarcontract vanaf â&#x201A;Ź 175 p/jr

2 stuks

89,NON STOP

www.bootencaravan stallingzeeland.nl

www.brabantexpres.nl 

49,-

OP ZOEK NAAR EEN LEUKE LOCATIE VOOR UW FAMILIE-UITJE? Recreatieparadijs

Alpina OSJ½I^IXXIV 6 kops

DE BELHAMEL (Lage Zwaluwe)

www.internetbode.nl voor het (gratis) aanleveren van al uw nieuws

Nu

biedt diverse mogelijkheden voor jong en oud!

KIJK OP www.de-belhamel.nl of bel 0168-481341

RENA is reeds meer dan 30 jaar een betrouwbare partner voor productontwikkeling en -realisatie, met specialisatie in LED technologie en besturingselektronica. Innovatie staat hoog in het vaandel. De klanten van RENA bevinden zich wereldwijd, waarbij de focus ligt op bediening van de Europese markt. Hu

ur

ee

p n ta

Gezocht :

Electronisch en Fijnmechanisch Assemblagekracht Behoor jij ook tot de groep die ooit in de printpanelen of elektronica assemblage hebben gewerkt HQGDDUHUYDULQJKHEEHQRSJHGDDQPHWPRQWHUHQVROGHUHQRIWHVWHQ"+HEMHÂżMQPRQWDJHHUYDring en vind je afwisseling aangenaam? We zijn ons bedrijf aan het uitbreiden en bouwen zowel een tweede productie ploeg als mede een Flexpool om in de groeiend behoefte van onze klanten te kunnen voorzien. We zoeken collegaâ&#x20AC;&#x2122;s GLH QDXZJH]HW NXQQHQ ZHUNHQ HQ DIÂżQLWHLW KHEEHQ PHW WHFKQLVFKH SURGXFWHQ :H ELHGHQ HHQ 0-uurs contract voor oproepwerkzaamheden met de mogelijkheid van een tijdelijk contract met een vast schema. Eventuele bijscholing zal indien nodig worden verzorgd worden.

Productie-engineer Ben jij die gedreven engineer die verantwoordelijk wordt voor kennis en inzicht in de relevante productieprocessen in ons bedrijf? Heb je ervaring met invoeren van nieuwe processen en tot stand brengen van procesverbeteringen in een technische productie bedrijf? Vereisten: proces gerichte aanpak, getraind in het verbeteren, aantoonbare resultaten in een productieomgeving. Technische opleiding op HBO niveau, bij voorkeur mechatronica. Ervaring in elektronica productie en assemblage is een pre, evenals goede mondelinge en schriftelijke uitdrukkingsvaardigheid in het Engels. Wij bieden een innovatieve, afwisselende werkomgeving met een hoge diversiteit aan producten en processen.

(Junior) hardware engineer Ter uitbreiding van onze ontwikkelteam zoeken we een kandidaat, welke printplaten gaat ontwerpen en tekenen met behulp van Altium. 7RW KHW WDNHQSDNNHW EHKRRUW VSHFLÂżFDWLHV DIVWHPPHQ PHW RSGUDFKWJHYHU HQ WHDPOHGHQ prototypes zelfstandig verzorgen, proefseries in productie begeleiden, uitvoeren van relevante metingen en technische documentatie. Vereisten : Minimaal MBO opleiding. Schoolverlater geen bezwaar, je kunt bij ons verder opgeleid worden in het vak. Kennis van de Engelse taal is noodzakelijk. Rena biedt uitstekende primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden binnen een solide organisatie Enthousiast geraakt ? Je kunt je reactie sturen naar HR@rena.nl Voor toelichting op de functies kunt u contact opnemen met Liz Zwerver, 076-599.599.5 RENA Electronica BV, de Ambachten 12, 4885 JJ Zundert. www.rena.nl

k Oo

bij

De

i Dru

tr ven

os

da

e nw

et j

ez

ek

er d

et at h

goe

d is

9, OP=OP 99

.

om s.c tro n e uiv .dr ww w Zie

Verhuur: Biertaps Bars Stoelen Tafels Sta-tafels Enz. Enz.

n. nke che s e tieg rela Winkelcentrum Epelenberg 5210026 uw r Heksenwiel 5425000 voo

Coleman familie tunneltent Riverside 6 lx van 399,Nu

199,-

Nu voor 50%

thuisbezorgen op afspraak

NON STOP

Hoeder Kunststofvloeren

Thetford toiletvloeistof PMXIVžIWWIR Activ blue, green, rinse per stuk 7,99 2 stuks voor

(siergrindvloeren - mortelvloeren - coatingvloeren - gietvloeren)

VOOR EEN VLOER DIE BIJ U PAST !

ZOMER AANBIEDING

Gietvloer . . . . . . . . . . . . . . . . . . . â&#x201A;Ź 60,Siergrindvloer . . . . . . . . . . . . . . . â&#x201A;Ź 32,50 Coatingvloer . . . . . . . . . . . . . . . . â&#x201A;Ź 20,Voor alle vloeren geldt prijs p.m2, vanaf 40 m2

Belt u gerust voor een afspraak in onze showroom! Tel. 06-25273058 Showroom: Generaal Allenweg 14, Zevenbergen

OP=OP

15,-

Universele GEVEZERPYMJIPžSVIW incl stokkenset 240 cm diep bijv maat 200 van 98,- voor 49,-

info@hoederkunststofvloeren.nl www.hoederkunststofvloeren.nl

Brasserie De Turfvaert Je bent van harte welkom!

Maandmenu September BombĂŠ van gerookte zalm gevuld met huisgemaakte aardappelsalade en een dressing van kreeft of Licht gebonden spinaziesoep met geitenkaas en pijnboompitten *** Kalfsoester met een jus van tomaat of Roodbaarsfilet op een bedje van risotto *** Mousse van advocaat en een tulpje boerenjongens â&#x201A;Ź 26,75 Graag vooraf reserveren Meer informatie? Kijk even op www.deturfvaert.nl Brasserie de Turfvaert - Zwart Moerken 12 - Rijsbergen - 076-5968354

Nu voor 50%

NON STOP Eurotrail camping kastje Pierry van 80,-

40,Nu voor 50% KOOPZONTDEAMGBEENR 8 & 15 SEP voor

VERVAT.NL Stadionweg 31 3077 AP Rotterdam vlak bij de kuip 010-4970832


Boomkwekers werken dagelijks met en in de natuur. De boomteeltsector is dan ook een duurzame branche, er worden immers bomen en planten gekweekt welke bijdragen aan een groene, gezonde leefomgeving. Maar niet alleen daarom is de boomkwekerij een duurzame branche. Ook in het productieproces gaat een doorsnee boomkweker zorgvuldig om met zijn of haar omgeving. Leden van Treeport besteden aandacht aan een schonere omgeving, een duurzamere bedrijfsvoering en meer biodiversiteit met projecten als ‘Schoon Water in de Boomteelt’,

‘DE BOOM IN MET TREEPORT’ Rubriek bomen over bomen

het ‘Nestkastenproject’, Planty Pot en een beter georganiseerde logistiek. De inspanningen die de leden van Treeport doen op het gebied van duurzaamheid kunnen zichtbaar worden gemaakt aan de buitenwereld met NL Greenlabel. Treeport en NL Greenlabel hebben enige tijd geleden een partnerschap afgesloten. NL Greenlabel, een initiatief van TV-tuinman Lodewijk Hoekstra en tuin- en landschapsarchitect Nico Wissing, maakt duurzaamheidsinspanningen zichtbaar voor de buitenwereld, denk hierbij aan de consument, hoveniers of overheden. Met enkele leden van Treeport is de inhoud van het label vormgegeven. Alle leden kunnen aansluiten bij NL Greenlabel als ze daar interesse in hebben. Inmiddels zijn de eerste vier bedrijven gelabeld, dit zijn Lodders Boomkwekerijen en Jan Mouws uit Wernhout, Mulders Rosa & Acers uit Zundert en Gebr. Jonkers uit Elshout. Er staan op korte termijn diverse momenten gepland waarbij leden van Treeport en NL Greenlabel elkaar kunnen ontmoeten. Zo is bijvoorbeeld NL Greenlabel

aanwezig op de demodag Duurzame Onkruidbestrijding op 5 september a.s. op het bedrijf van Lodders Boomkwekerijen. Tijdens deze demodag staat de duurzame aanpak van onkruidbestrijding in de teelt van bos- en haagplantsoen en heesters en coniferen centraal. Aan de kweker worden diverse demonstraties en innovaties getoond. NL Greenlabel geeft deze dag enkele malen een presentatie over de mogelijkheden om duurzaam geproduceerde bomen en planten ook in de markt richting consument en bedrijfsleven herkenbaar af te zetten. Op vrijdag 4 oktober is NL Greenlabel in de persoon van Lodewijk Hoekstra vertegenwoordigd op vakbeurs GrootGroenPlus. Hij is die dag aanwezig in de stand van Treeport. Kwekers kunnen hem vragen over het label stellen en daarnaast zal Lodewijk ook hier presentaties en/of workshops geven. Kortom: de boomkwekerij is al jaren een heel duurzame branche. Nu is de tijd aangebroken om dit meer naar de markt te brengen en één van de mogelijkheden daarin is NL Greenlabel.

Zomerbloeiende Magnolia

BEDRIJF UITGELICHT:

Binnen de grote groep Magnolia-soorten is de wintergroene Magnolia grandiflora het bekendste buitenbeentje. Veel mensen hebben deze Magnolia wel eens zien groeien en bloeien tijdens een vakantie in een van de mediterrane landen. Vrij onbekend is dat deze bladhoudende boom winterhard genoeg is voor het Nederlandse klimaat en koude periodes goed kan doorstaan. Een mooi voorbeeld daarvan is te zien bij een kwekerijtuin in Boskoop waar een exemplaar staat van circa 45 jaar oud. Van nature groeit Magnolia grandiflora in het zuiden en zuidoosten van de Verenigde Staten. Daar ontwikkelt hij zich tot een grote boom, er komen zelfs exemplaren voor die de 50 meter ruim hebben gepasseerd. Ook in Europa kan de boom een behoorlijke hoogte halen maar zelden komt hij hier boven 20 meter. De kroonvorm van de boom is breed piramidaal en het glanzend groene loof tot 25 centimeter lang. Opvallend is dat sommige cultivars een roestbruine beharing aan de onderzijde van het blad hebben. Van juni tot in september is er bloei maar elke bloem is al na één dag uitgebloeid. De opvallend grote bekervormige bloemen halen 25 cm breedte, zijn roomwit, bevatten veel grote meeldraden en geuren sterk, vooral in de avonduren. De uitbundigheid van de bloei is afhankelijk van het aantal zonne-uren waardoor de bloei-intensiteit in Nederland jaarlijks kan wisselen. Na de bloei verschijnen rode kegelvormige vruchten. In verdroogde toestand blijven deze lang aan de boom hangen en zijn ze geliefd bij bloemschikkers. Planten in de handel worden meestal onder de naam Magnolia grandiflora aangeboden. Het gaat hier dan vrijwel altijd om zaailingen die er wel mooi en gezond uitzien maar vaak pas na 10 tot 15 jaar bloeien. De winterhardheid van deze planten is twijfelachtig. Beter is te kiezen voor de verschillende cultivars waarvan een handjevol geschikt is voor het Nederlandse klimaat. Belangrijk selectiecriterium bij al die cultivars is hoe de bloemknoppen zich ontwikkelen. Deze worden vóór de winter gevormd en moeten dus bestand zijn tegen het weerbarstige Nederlandse klimaat. De meeste cultivars komen uit de Verenigde Staten en zijn daar zeer winterhard gebleken. Sommige verdragen tot -32ºC. Daarnaast bloeien deze cultivars ook veel makkelijker en rijker. ‘Tréyvei’ is een van de beste en vormt een struikvorm. ‘Alta’ is een gepatenteerde vorm die al vanaf het jeugdstadium mooi piramidaal uitgroeit. Verder zijn ‘Goliath’, ‘Saint George’, ‘Samuel Sommer’ en ‘Exmouth’ – die al op jonge leeftijd bloeit – zeer goed. De verschillen zitten behalve in de habitus ook in de bloemgrootte – ‘Goliath’ heeft de grootste – en de kleur van de onderkant van het blad. De bekende ‘Galissonnière’ is duidelijk herkenbaar aan de roodbruine onderzijde van het blad en bij ‘Bracken Brown Beauty’ is die onderzijde prachtig bruinrood.

Boomkwekerij Robert de Ruytter Bedrijfstype: Pottenteelt en volle grond Plaats: Achtmaal Assortiment: Diverse bodembedekkers, Ilex, Prunus en Spiraea in soorten en een grassen assortiment. Waarom neemt u deel aan GrootGroenPlus 2013: Om onze vaste klanten te ontmoeten en er komen veel potentiele klanten zodat we onze klantenkring evt. kunnen vergroten.

Striemend fluitconcert na 1-1 gelijkspel tegen NEC

NAC stelt teleur voor eigen publiek

Wat vind u de meerwaarde van deelname via Treeport: Samen kunnen we de boomkwekerijteelt van Zundert goed op de kaart zetten en een breed assortiment aanbieden. Waar bent u het meest trots op wat betreft uw bedrijf: Dat ik er naar streef om ieder jaar mijn assortiment uit te breiden en daarmee een mooi product op de markt kan zetten voor mijn klanten.

Programma 15-9: Roda JC-NAC (14.30 uur) 22-9: NAC-AZ (14.30 uur) 25-9: vv Smitshoek-NAC (17.00 uur,

BREDA - NAC Breda zit wederom in zwaar weer. Financieel is dat eigenlijk allang geen nieuws meer, maar dit keer blijven ook de prestaties op de grasmat ver onder de maat. De seizoensstart is beneden peil en voorlopig wijst niets er op dat dit snel zal veranderen. DOOR PETER HOUTEPEN

In wat eigenlijk al tot een heus degradatieduel mocht worden gerekend, kwam het op de voorlaatste plaats gerangschikte NAC vrijdagavond bij de start van de vijfde competitieronde tegen het op de laatste plaats staande NEC niet verder dan een 1-1 gelijkspel. Een teleurstellend resultaat voor eigen publiek en een uitslag waar beide clubs ook niet bijster veel mee opschoten. Spandoeken Het kwam de ploeg van trainer Nebojsa Gudelj na afloop op een striemend fluitconcert te staan, nadat de aanhang eerder middels spandoeken in het stadion al zijn afkeur had laten blijken over de (nieuwe) financiële tegenvallers. ‘Dit beleid haalt de kerst niet’, liet vak G weten. Directeur Stefan Eskes kreeg elders in het stadion ook nog een veeg uit de pan: ‘Van iemand die voor de grap solliciteert, weet je dat hij nooit de cultuur leert’.

Kees Kwakman in een luchtduel in het doelgebied van NEC.

FOTO WWW.HETFOTOBEDRIJF.NL PAGINA 16

Deksel Nochtans leek er aan het begin van de avond geen vuiltje aan de lucht, toen Rydell Poepon al na vier minuten de score opende voor NAC. Een bevrijdende treffer zou je denken, maar niets was minder

KNVB-beker) 28-9: PEC Zwolle-NAC (19.45 uur) 5-10: NAC-Heracles (20.45 uur) waar. De thuisploeg kreeg vlak voor rust het deksel op de neus voor het feit dat het niet echt doordrukte op zoek naar meer goals. De IJslander in Nijmeegse dienst, Viktor Pálsson, mocht in de 43e minuut vrij aanleggen vanaf 20 meter en verschalkte keeper Jelle ten Rouwelaar met een op het oog houdbare bal: 1-1. In de tweede helft, die heel wat meer spektakel bood dan de eerste, waren er kansen over en weer, maar de beste daarvan waren toch echt voor NEC. Ten Rouwelaar maakte zijn fout uit de eerste 45 minuten nog enigszins goed door bij inzetten van Navarone Foor en Michael Higdon handelend op te treden en erger te voorkomen. Finale Niettemin baart de 17e plaats met slechts 2 punten uit vijf wedstrijden zorgen, niet in de laatste plaats omdat NAC ook pas drie keer tot scoren kwam. Daarbij opgeteld dat bij de eerste vijf duels - op Feyenoord na - niet de meest moeilijke tegenstanders moesten worden bestreden. “Teleurstellend”, zo oordeelde Nebojsa Gudelj na afloop. “Het doel was om vanavond drie punten te pakken. Maar het is niet makkelijk, we spelen met een nieuw team. We moeten keihard blijven werken. Elke wedstrijd wordt een finale voor ons.”


OP

S R E KAM

KIJK OP ACTION.NL V VOOR DE FOLDER!!

KABEL

TWISTED OF

ANTI-

maten S-XL

najaarskleuren 7x9 cm of bolkaars Ă&#x2DC; 9 cm

zeer decoratief ca. 90 cm

RUSTIEK KAARS trendy

DAMES ROK zwart of grijs

TOCHT DIER hoogwaardig pluche

7x14 cm

6.99

LED

4.59

E-READER LAMP ook geschikt voor laptop of tablet met verstelbare clip 2-LED's

1.29

3-lonts 10x9 cm

1.69

DECOMIX OF

KAARS PLATEAU decomix: basic of trend kaarsplateau: diverse kleuren en maten

UITZOE K E N touchscreen STYLUS PEN 2-in-1

0.59

DAMES

NEON SINGLET diverse kleuren

1.49

maten S-XL

meisjes/ dames NEON SOKKEN maten 23-42 3 PAAR

1.79

ESPRESSO

KOFFIE BONEN Villa Santa

1.59

Elders 1.99 2.49

TRENDY

RING BAND diverse designs

CUPCAKE- OF

2.95

POPCAKE MAKER cupcakemaker: voor 7 cupcakes popcakemaker: voor 12 popcakes

!

0.99

fun baking KINDER KOOKBOEK

1.49

MEISJES

9.29

BALLERINA PANTOFFELS diverse prints anti-slip maten 28-35

A4-formaat 2-rings

ook verkrijgbaar: 4-rings 1.19 23-rings 1.49

2.99

500 gram

trendy DUBBELWANDIG GLAS inhoud 200 ml

0.85

Elders 5.99 7.95

zoek uit A5 SCHOOL SCHRIFTEN set/5

0.79

ECHEVERIA

FOAM BLOEM diverse kleuren

0.95

28 cm

2.99

yucca FOAM BLOEM 13 cm set/2

0.78

Disney MEISJES PYJAMA maten 92-128

4.69

SUBLIEM

WAS MIDDEL ultra of color

1.69

42 wasbeurten 3 liter

1.19

Sendil WAS VERZACHTER diverse soorten 1 liter

0.79

3.19

.LMNYRRUZLQNHODGUHVVHQHQRYHULJHLQIRUPDWLHRSRQ]HZHEVLWHZZZDFWLRQQO

Zet- en drukfouten voorbehouden. Aanbiedingen gelden van zo. 1-09-2013 t/m za. 7-09-2013 in Nederlandse filialen.

kabel DAMES TUNIEK maten S-XL


SPORT

Seizoen start met uitreiking zwarte band

Goede start van een nieuw Aikido seizoen

Frank (links) met vlnr Reinier, Rudy en Ton.

BREDA - Het nieuwe seizoen bij Aikido Centrum Breda is donderdag 14 augustus weer vast start gegaan. En

het seizoen begon meteen goed met de uitreiking van 3 zwarte banden.

NAC teams in eerste bekerronde BREDA - De eerste ronde in de beker zit er op voor de teams van NAC opleidingen. Het A1 team speelde in de poule uit bij Ajax en dat werd een kansloze missie: 6-1. Makkelijker had de B1 van trainer Sedat Siner het. Tegenstander ADO Den Haag trok zich terug wegens een blessuregolf. De strijd tussen de B2 en Roosendaal is

verplaatst naar een latere datum. De C1 van Rob Penders was goed op schot en verpletterde het Tilburgse Sarto met liefst 15-1. Drie doelpunten waren er voor Skender Loshi en Amin Aouladadi in deze ‘walk over’. Ook de D2 van Martin Reuser deed het goed: 5-0 winst tegen Beek Vooruit. RBC moest de meerdere erkennen aan de C2. Het werd 0-7 in een vriendschappelijk duel.

Bij AV Sprint in Brabantpark

Begin met hardlopen BREDA - Maandag 9 september om 19.30 uur is het weer zover. Dan zal er in het Brabantpark vanaf gemeenschapshuis de Poelewei weer een nieuwe opstartgroep beginnen. Met als doel binnen 9 weken een half uur kunnen hardlopen. Heb je zin om met een gezellige groep mensen op jouw eigen nivo te ontdekken hoe fijn het is om te bewegen? Sluit dan zeker aan! Elke maandag- en donderdagavond kun je mee onder de deskundige leiding van een trainer van Sprint. Als je de 9 weken hebt afgesloten kun je doorstromen naar 1 van de gevorderde groepen die aansluiten bij jouw persoonlijke nivo. Er is voor ieder wat wils. De groepen zijn allemaal samengesteld uit enthousiaste men-

sen van 18 tot 68 jaar die op een prettige manier willen bewegen. Van wedstrijdlopers maar vooral ook recreanten. Je kunt het eerst eens 2 weken komen proberen en als je enthousiast bent geworden en graag door gaat word je lid van AV Sprint met alle voordelen die daarbij horen! Getraind worden door professionele trainers, looptraining en je krijgt voorlichting over loopschoenen. Dus mocht je sportieve ambitie’s hebben of wil je gewoon lekker gaan bewegen in een veilige en vooral ook gezellige omgeving? Dan ben je van harte welkom. Ben je nieuwsgierig geworden of heb je nog vragen: sprinteninbrabantpark@gmail.com, 06-28429376. Neem ook eens een kijkje op onze facebookpagina #Sprinteninbrabantpark.

Barça-Advendo BREDA - Op zondag 8 september begint de amateurcompetitie direct met de stadsderby tussen Barça en Advendo in de vierde klasse. Advendo heeft zich in vergelijking met vorig seizoen aanzienlijk versterkt. Het moest toen nog nacompetitie spelen om niet te degraderen. Barça was het vorig jaar een goede middenmoter maar heeft met het aantrekken van Crea Zimmerman een goede aanvaller erbij gekregen. Het belooft in ieder geval een boeiend spektakel te worden op sportpark de Wisselaar aan de Terheijdenseweg. De wedstrijd begint om 14.30 uur. Barça 1 speelde afgelopen zondag de bekerwedstrijd in Tilburg tegen TSV Gudok en won gemakkelijk met 6-2. Barça stond na 20 minuten al met 3-0 voor na een eigen doelpunt van TSV Gudok en een penalty van Sander Crist en een mooie goal van Crea Zimmerman.

Na twee uitstekende reddingen van doelman Glenn van Peer werd het vóór rust nog 3-1. Na rust kwam de doelpuntenmachine van Barça weer op gang via Crea Zimmerman en Sidney Raphaela. Na een blunder van keeper van Peer kon TSV Gudok nog terugkomen, maar uiteindelijk scoorde Jesper Söntjens nog voor Barça en was de eindstand 2-6. Barça was over het geheel de betere ploeg tegen de uit de derde klasse gedregadeerde TSV Gudok. De goed leidende jonge scheidsrechter Tom van der Pluijm uit Oosterhout gaf één gele kaart aan Barça en twee keer geel (dus rood) aan een speler van TSV Gudok in een sportieve wedstrijd. Uitslagen Barça (za)-RSV (Rucphen) 5-7 Programma zaterdag 7 september 14.30u Barça (za)-DVO Roosendaal Zondag 8 september 14.30u Barça- Advendo

Voor de vakantie zijn Rudy van Gool, Ton van der Doelen en Reinier Dickhout in de hoofddojo van de Dutch Aikikai Foundation opgegaan voor Shodan (zwarte band) Aikido. Alle drie hebben ze een zeer goed examen neergezet, en de jury meer dan overtuigd van hun vaardigheden. Het was een pittig examen, en de jury vroeg dan ook flink wat technieken zowel staand als in suwari waza (grondwerk). Maar ondanks de warmte en de vermoeidheid wisten alle Bredase Aikidoka’s, de technieken goed te demonstreren aan de jury, met als gevolg een geslaagd examen! Na het examen begon de zomervakantie direct, waardoor de uitreiking van de zwarte banden moest wachten tot het nieuwe seizoen, maar het was het wachten waard. En donderdag konden de heren dan voor het eerst als Yundasha (dragers van een dan graag) de mat op om weer lekker te gaan trainen. De eerste lessen zijn weer geweest, en de leden van Aikido Centrum Breda zijn weer opgewarmd voor een nieuw Aikido seizoen. Wilt u meer weten over Aikido of wilt u een keer komen kijken/meedoen kijk op www.aikidocentrumbreda.nl

Scheidingscafé in Breda en Roosendaal Overweegt u om uit elkaar te gaan? Bent u betrokken bij een scheidingsproces? Of bent u al enige tijd gescheiden, maar zijn er zaken nog niet afgewikkeld? Bezoek dan het scheiSanne Odekerken so@ak-advocaten.nl d i n g s c a f é Sectie Familierecht in Breda of Roosendaal! Gedurende alle stadia van een scheiding moet u belangrijke beslissingen nemen en kunnen er bij u vele vragen rijzen. Zo moeten er bijvoorbeeld beslissingen worden genomen over de kinderen, de alimentatie, de procedure en de woning. Maar ook aan andere aspecten zoals de verzekeringen, testamenten, pensioenen, de onderneming van een of beide partners zal de nodige aandacht moeten worden besteed. Een goede beslissing kunt u alleen maken met behulp van de juiste informatie en waar nodig een gedegen advies. En om grip te houden op de situatie, is het belangrijk dat de vele vragen beantwoord worden. Het scheidingscafé biedt u de unieke mogelijkheid om vrijblijvend informatie in te winnen of vragen te stellen aan scheidingsdeskundigen. U vindt onder één dak alle deskundigen die in beeld kunnen komen bij een scheiding. Hierdoor kunt u op één avond alle benodigde informatie inwinnen. De toegang is gratis en iedereen is welkom. Het scheidingscafé vindt plaats op dinsdagavond 10 september 2013, van 19.00 uur tot 21.00 uur in Oncle Jean te Breda en op donderdagavond 12 september 2013, van 19.00 uur tot 21.00 uur in Schouwburg De Kring te Roosendaal. Vooraf aanmelden is niet nodig. Het scheidingscafé is een initiatief van Asselbergs & Klinkhamer Advocaten. Van dit kantoor zullen Sanne Odekerken en Anoeska van Ginderen aanwezig zijn, beiden gespecialiseerd echtscheidingsadvocaat en -mediators. De overige aanwezige deskundigen zijn Tomesen Makelaardij, H&L Accountants & Belastingadviseurs, De Partners Notariaat & Estate Planning, Veldsink-Schuijt Adviesgroep en KindercoachBreda.

Tijd voor

Asselbergs & Klinkhamer Advocaten www.ak-advocaten.eu

PAGINA 18

076-502 20 80

Nieuw bestuur

Hockeyclub Zwart-Wit

Nieuwe bestuur van hockeyclub Zwart-Wit.

BREDA - Hockeyclub Zwart-Wit heeft haar Algemene Ledenvergadering gehouden en daarmee ook een nieuw bestuur geïnstalleerd. De samenstelling van het bestuur is nu als volgt (foto van links naar rechts): Arno van Bijnen President; Jaap Christiaansen Bestuurslid Senioren; Jean-Paul van Gurp Bestuurslid Commerciële Zaken; MarieCécile van Willigen Secretaris; Norbert Verbeek Bestuurslid Exploitatie; Fred Wel-

ler Bestuurslid Jeugd; Jan-Willem van den Bremen Vice-President; Marcel Bulle Penningmeester. Ten opzichte van vorig seizoen is het bestuur met een Vice-President en een Bestuurslid voor Commerciële zaken uitgebreid. De vereniging telt inmiddels ruim 1.600 leden en door uitbreiding van het aantal bestuursleden worden organisatie en verantwoordelijkheid voor de diverse verenigingsonderdelen en daarmee werkdruk op de bestuursleden beter verdeeld.

Alle NAC teams bekeren verder BREDA - De teams van NAC opleidingen zijn goed door de bekerronde gekomen. De A1 speelde een goede wedstrijd en tegenstander Argon kwam er met een 2-0 nederlaag goed van af. De Bredanaars heersten in deze wedstrijd en lieten veel mogelijkheden op een hoge score liggen. FC Twente is de volgende tegenstander van de ploeg van Geert Brusselers. De B1 won nipt bij Dongen met 0-1. NAC C1 had het makkelijker bij TSC. Het werd 0-6. VVV/Helmond Sport kwam op bezoek bij de D1. Met een 2-1 score bleven de punten in Breda. Komend weekend begint de competitie. Programma zaterdag 7 september

PEC Zwolle-NAC A1 NAC B1-AFC (15.15u terrein WDS’19) Nieuwenhoorn-NAC B2 De Meern-NAC C1 NAC C2-Roda JC (13.00u terrein WDS’19) NAC D1-FC Den Bosch (11.15u terrein WDS’19) JEKA D1-NAC D2 (12.00u) Gastgezinnen Binnen de opleidingen van NAC moeten nog enkele spelers op doordeweekse avonden bij gastgezinnen worden ondergebracht. Vandaar de zoektocht naar sportieve gezinnen die nog woonruimte over hebben om een talent tijdens het seizoen op te vangen. Meer info bij het hoofd opleidingen Geert Brusselers: gbrusselers@ nac.nl

Programma sv SAB BREDA - Op zaterdag 7 september trainen onze kabouters weer op ons sportcomplex aan de Ruitersboslaan. Aanwezig 10.15 uur. Aanvang 10.30 uur. Programma jeugd Zaterdag 7 september SAB B1-Irene’58 B1 14.30 SAB C1-UVV’40 C1 13.00 Wernhout C1-SAB C2 11.00 SAB D1-Riel D1 11.15 Beek Vooruit D5-SAB D2 10.00

TSC D7-SAB D3 10.30 Programma senioren Zaterdag 7 september SAB 2-Advendo 2 14.30 Terheijden 2-SAB 3 14.30 Zondag 8 september Gloria UC 1-SAB 1 14.30 SAB 2-Groen Wit 2 14.30 Oosterhout 4-SAB 3 11.00 SAB VR1-Roosendaal VR2 11.00 Meer informatie over voetballen bij SAB is te verkrijgen via voetbalsab@hetnet.nl

UVV’40 Bekerprogramma jeugd Woensdag 4 september UVV’40 E5-VVR E4 aw.18 Zaterdag 7 september Beek Vooruit A4 - UVV’40 A1 aw.13.45 UVV’40 A3 - Waspik A2 aw.14 UVV’40 B1- DIA B1 aw.14 SAB C1- UVV’40 C1 aw.12 UVV’40 D1-TSV Gudok D5 aw.11.30 Bavel D5- UVV’40 D2 aw.9 Irene’58 E1- UVV’40 E1 aw.8.30 Achtmaal E2- UVV’40 E5 aw.9.30 Neerlandia’31 F1- UVV’40 F1 aw.8 Vriendschappelijk UVV’40 A2-Boeimeer A3 aw.14 UVV’40 C2-Gloria UC C2 aw.11.30 Ulicoten E1-UVV’40 E2 aw.10

UVV’40 E3-Ulicoten E2 aw.9 Molenschot E2-UVV’40 E4 aw.10.15 UVV’40 E6-Gloria UC E5 aw.9 Gloria UC E3-UVV’40 E7 aw.8.30 Gloria UC E4-UVV’40 E8 aw.8.30 Wernhout F1-UVV’40 F2 aw.9 UVV’40 F3-Moerse Boys F3G aw.9 UVV’40 F4-Wernhout F2G aw.9 Ulicoten F1-UVV’40 F5 aw.10 Bekerprogramma senioren Zondag 8 september The White Boys 1-UVV’40 1 aw.12.30 UVV’40 2-WDS’19 2 aw.10.30 UVV’40 3 vrij UVV’40 4-Advendo 2 aw.9.30 UVV’40 5 vrij UVV’40 6-JEKA 9 aw.12


CURSUS & OPLEIDING

,QIRUPDWLHDYRQG%HURHSVRSOHLGLQJWRW =ZHPRQGHUZLM]HU HV RSVHSWHPEHU 5RRVHQGDDO - +HW ZHU NHQ LQ HHQ ]ZHPEDG LVYHHO]LMGLJHQDIZLV VHOHQG 9RRU GHJH QHQ GLH JHw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

0HW GH]H RSOHLGLQJHQ NXQ MH GDDURP VQHO DDQ GH VODJ LQ KHW ]ZHPEDG 'H RSOHLGLQJHQ ]LMQ SDUW WLPH GXV JRHG WH FRPEL QHUHQ PHW HHQ JH]LQ VWXGLH RI EDDQ 9RRU

DANSCENTRUM GOETJAER DANSCENTRUM GOETJAER DANSCENTRUM GOETJAER Lange Brugstraat 63a sEtten-Leur VAN"ERGENPLEINs%TTEN ,EUR VAN"ERGENPLEINs%TTEN ,EUR tel. 076-5034836 TEL tel.: 076 - 5034836 www.goetjaer.nl WWWGOETJAERNL www.goetjaer.nl

KHULQWUHGHUV RI PHQVHQ GLH HHQ FDUULqUHVZLWFK ZLOOHQ PDNHQ LV GLW HHQ ELM]RQGHUH NDQV 0HHU LQIRUPDWLH EH]RHN ZZZQE]QO RI EHO PHW 

K op om +OMOP Kom op dansles!dansles! '/%$%.'%:%,,)' GOED EN GEZELLIG:

9ROJGHRSOHLGLQJWRW =ZHPRQGHUZLM]HU HV LQ5RRVHQGDDO

+WALITEIT SERVICEENGEZELLIGHEIDSTAAN Kwaliteit, service en gezelligheid staan OPDEEPLAATSINEENDANSSCHOOLOP op de 1e plaats in een dansschool op ALLES ONDER EEN DAK: EEN! LOCATIEMETZALEN een A-locatie met 2 zalen. )NGERICHTOPEENBIJZONDERSFEERVOLLE Begin 2006 verhuizen wij naar het van BergenIngericht op een bijzonder sfeervolle plein te Etten-Leur. We komen op een A-locaWIJZEWAARIEDEREENZICHTHUISZAL wijze waar iedereen zich thuis zal brastie waarin naast de dansschool ook een VOELEN%RWORDTDAGENPERWEEK voelen. Ergeopend. wordt 7Dansschool: dagen per7 week serie wordt dagen per DANSLESVERZORGDAANAPARTEGROEPEN week dansles. Aparteaan groepen voor kinderen, dansles verzorgd aparte groepen VOORVOLWASSENEN JEUGDENKINDEREN jeugd en volwassenen. Brasserie: Begin 2006

voor volwassenen, jeugd en kinderen.

wordt een sfeervolle brasserie geopend. Ook voor uw bruiloft, partij en kinderfeestjes

d

.)%57%#523)34%. "IJNADAGELIJKSZIJNERNIEUWE LESROOSTER BEGINNERS NIEUWE CURSISTEN: BEGINNERSGROEPEN(IERDOORZIJN VOLWASSENEN: Bijna dagelijks

,QIRUPDWLHDYRQG 'LQVGDJVHSWHPEHUDDQYDQJXXU =ZHPEDGGH6WRNGH6WRNWH5RRVHQGDDO 2SHQYRRUDOOHJHwQWHUHVVHHUGHQ

34)*,$!.3%.s3(/7$!.3%. s:5-"!s()0(/0s2/#+2/,, s+).$%2$!.3s3%.)/2%.$!.3 s/0,%)$).'$!.3,%2!!2

3DUWWLPHRSOHLGLQJ*RHGWH FRPELQHUHQPHWJH]LQEDDQRIVWXGLH

Meer weten? www.homeplan.nl

ZUNGU VIERT FEEST

Een ĂŠcht vak leren... Binnen 2 jaar je eerste diploma halen en meteen ook al een salaris verdienen, is dat wat voor jou? Grijp dan nu je kans en kies voor een baan met spierballen!

DAKWERKEN vernieuwen reparatie pvc bitumen etcetera. Bel Zoomdak 06-18514726 www.zoomdak.nl

Voor meer informatie... Bezoek website, www.vakopleidinginfra.nl en bel, schrijf of mail met Jack Speijers, tel. 06 520 858 82, jackvib@zeelandnet.nl Doe het vandaag nog!

HELP

VAKMANNNEN GEZOCHT

Postbus 152 4460 AD Goes Tel. 0113 - 23 00 89

www.mantrashakti.nl 0620229318 Laxman

ENGELSE LES

Start succesvol klusbedrijf! Klusopdrachten, reclame, inkoopkortingen, bedrijfsadvies aantrekkelijke voorwaarden. Betrouwbare organisatie Formule Partner BV. Kijk op:

www.devakman.info of www.keurmerkbedrijf.nl

UW EIGEN

KRANT ADVIES GRAFISCH ONTWERP

Jetske Burgers, tel. 076-5962131

ENGLISH FOR ADULTS WWW.JETSKEBURGERSENGELS.NL

MEUBELSTOFFEERDER

met pensioen vraagt stoffeerwerk o.a. stoelen, fauteuils en banken. Ook reparatie. 06-20304266

ZUNDERT TEL 076 599 8111 UWKRANT@VORSSELMANS.NL

ABC

Uw rekenvaardigheden verbeteren? Dat kan!

123

t 6MFFSUEFSFLFOWBBSEJHIFEFOUPFUFQBTTFOJOEBHFMJKLTFTJUVBUJFT [PBMTIPPGESFLFOFO SFLFOFONFUHFME PNHBBONFUEF SFLFONBDIJOF t 6MFFSUUFSFLFOFOPN[FMGTUBOEJHFSUFXPSEFO UIVJTPGPQIFUXFSL Voor wie? 7PMXBTTFOFONFUXFJOJHTDIPPMFSWBSJOHEJFNPFJUFIFCCFO NFUSFLFOFO CJKWPPSCFFMECJKIFUCPPETDIBQQFOEPFO

FOEJFIVOLFOOJTPQIFUHFCJFEWBOSFLFOFOXJMMFO PQGSJTTFOPGVJUCSFJEFO Duur, lesdagen en leslocaties %FDVSTVTEVVSUTDIPPMKBBS EBHEFFMQFSXFFL FOWJOEUQMBBUTPQ EPOEFSEBHPDIUFOEJO3PPTFOEBBMFO EPOEFSEBHNJEEBHJO#SFEB Kosten %F[FDVSTVTLPTUĂŠ JODMVTJFGMFTNBUFSJBBM 

De cursus start in september.

KRANTEN OP MAAT

Voor volwassenen in BREDA, ETTEN-LEUR, ULVENHOUT en RIJSBERGEN. Alle niveaus. Veel spreekvaardigheid. Goed voorbereide lessen met veel gratis materiaal. Gezellig en leerzaam. Bevoegd docente MO met 20 jaar ervaring. Inl.:

en steun HomePlan met 3 euro per maand

www.schminkcursus.nl

*grondverzet of wegenbouw

Cursussen in 2014: Meditation & Self Realization, Touch to Healing (1 & 2), Shamanism (1 & 2)

SMS HOME AAN naar 5757

Fantastisch en snel leren schminken?

vakman infra, straatmaker, machinist* of machinemonteur

Helpt u graag met de volgende problemen: Allergie | Spier-Gewrichtspijn | Slapen | Emoties | Communicatie |ADHD bij kinderen | Angsten | Hoog gevoeligheid |Huis en Business Enrichment Persoonlijke energie bescherming

JEUGD: gedanst zijn er veel instroommogelijkZondag 14.15 uur DANCE4FANS: heden bij18.00 gevorderde groepen. Vrijdag uur Zaterdag 15.30-16.30 u

Zungu en zijn broertjes hebben van HomePlan een nieuw huis gekregen en vieren feest. HomePlan bouwt huizen voor aidswezen in Zuid-Afrika. Winnie viert geen feest, zij wacht nog op haar huis. Er wachten nog heel veel kinderen op een huis. Bouwt u mee?

0HHULQIRZZZQE]QO 7HO0DLOLQIR#QE]QO

Traditioneel Genezer en Sjamaan uit Nepal

zijn erDANS-41: nieuwe

Zondag 19.15 u Dinsdag 09.30-10.30 u INHAALLESSENGEENENKELPROBLEEM beginnersgroepen. Hierdoor zijn Zondag 20.30 u Dinsdag 13.30-14.30 u 6OORDIEGENEDIEALEERDERHEBBEN Dinsdag 21.45 u inhaallessen geen enkel probleem. GEDANSTZIJNERVEELINSTROOM Woensdag 20.30 u KINDERDANSLES: Voor diegene die al eerder hebben Vrijdag 16.00-16.45 u MOGELIJKHEDENBIJGEVORDERDEGROEPEN

Start 11 Sept: FITCLUB BREDA!! GRATIS bewegen met een hoop FUN, max 12x in een 30 dagen-Challenge!! GA JIJ DE UITDAGING AAN!? (Wo-vr-za van 9.30-10.30) Kom zondag 8 sept langs voor INFO/AANMELDEN van 12-14u, beperkt aantal plaatsen. >Ĺ˝Ä?Ä&#x201A;Ć&#x;Ä&#x17E;Í&#x2014;WĆ&#x152;Ĺ?ĹśĆ?Ä&#x17E;ĹśĹ&#x161;Ĺ?ĹŻĎŽĎľÍ&#x2022;Ć&#x152;Ä&#x17E;Ä&#x161;Ä&#x201A;Í&#x2DC; (Tegenover MAKRO) of bel met Helma Cornelissen 06-10415154

Bij voorkeur aanmelden via e-mail:MDPSFU!SPDXCOM #FMMFOWSBBHOBBS-JB$PSFU

Pak uw tweede kans! Find your destination


KERKELIJK

VOLLE EVANGELIE GEM. IMMANUEL Wekelijkse samenkomsten op zondag om 10.00u en woensdag om 20.00u. Tweewekelijkse bijeenkomst voor de jeugd op zaterdag om 19.30u. Zie de agenda op www. veg-immanuel-breda.nl. Alle bijeenkomsten zijn aan de Academiesingel 27-27. Voorganger: C. Visser, tel. 0161-227671. PROTESTANTSE GEMEENTE BREDA www.protestantsegemeentebreda.nl Zondag 8 september Wijkgemeente Noorder Beemden Lucaskerk Tweeschaar 125. Voorganger ds.W. Bisschop 10.45u. Startzondag winterwerk na de morgendienst. Ontmoeting bij de koffie. Na de lunch vertrek voor een fietstocht bestemming St Anthonius Abtkerk of Spinolaschans. Op beide plaatsen vertellen gidsen over cultuur en historie. Bereikbaarheid wijkpredikant Ds. W. Bisschop 5419603. Wijkgemeente Midden-Zuid Markuskerk Hooghout 98 zie Johanneskerk. Johanneskerk Dreef 5 Princenhage. Vanaf 9.00u tijd voor ontmoeting met koffie 10.00u morgendienst. Voorganger ds. T. van Prooijen. Muzikale medewerking: Zanggroep Ark organist Graham Kennett. Kinderkerk/nevendienst Ellen v. Hooijdonk Hannie Brouwer. 11.30u samen zingen uit het Nieuwste liedboek. 12.30u lunch en afsluiting startzondag. Bereikbaarheid wijkpredikant ds. T. van Prooijen 076-5423334. Oecumenische vieringen Amphia Molengracht: 10.30u dienst van Schrift en tafel. Voorganger ds. K van Huisstede. De Breedonk, locatie Mastbos: vrijdag 6 september 15.00u Oecumenische viering Pastoor P. van Gorp. Verpleeghuis Aeneas: zaterdag 7 september 18.15u voorganger pastor E. Bouwmans. Grote kerk: dinsdag 10 september 12.3012.50u Oecumenisch middaggebed ds. T. van Prooijen. GEREFORMEERDE GEMEENTE EBENHAËZERKERK Vriesdongen 1. Zondag: 10.00u leesdienst; 17.00u leesdienst. KERK VAN DE NAZARENER Evangelische gemeente. Predikant: Pastor P. Brouwer. Aanvang dienst: 10.30u. Locatie: Dorpshuis ‘t Web, Zuringveld 1, 4847 KS Teteringen, tel. 076-5713579.

LEGER DES HEILS Hendrik Berlagestraat 102, tel.0765870344. Iedere zondag 10.30u samenkomst, enthousiaste samenzang en bijbeloverdenking. Kindernevendienst en event. kinderoppas. Zondag 10.30u Majoor Bakker. PAROCHIE BREDA CENTRUM St. Janstraat 8, 4811 ZL Breda, tel. 0765215764, info@parbc.nl; www.kathedraalbreda.nl Eucharistievieringen: H. Antoniuskathedraal; zondag 10.30u, maandag t/m vrijdag 12.00u, donderdag na de viering tot 13.00u Aanbidding. Begijnhof; zaterdag 17.00u Gebedsvieringen Begijnhof: maandag t/m vrijdag: 7.45u morgengebed woensdag: 18.00u jongerengebedsdienst DOOPSGEZINDE GEMEENTE BREDA Cimburgalaan 98 Breda. Zondag: 10.30u. CHR. GEREF. KERK MATTHEÜS www.cgkbreda.nl. Steendorpstraat 4; hoek Petegemstraat. Zondag 8 september 10.00u ds. J. Westerink, Urk. Startzondag. 15.00u ds. J. Westerink, Urk GEREF. KERK (VRIJGEMAAKT) Terheijdenstraat 9. Diensten: zondag 09.30u en 16.30u REMONSTR. GEM. BREDA E.O. Doopsgezind Centrum, Cimburgalaan 98. JERUZALEM PAROCHIE www.jeruzalemparochie.nl Vrijdag 16.00u Huize Ruitersbos, Ruitersboslaan 19.00u Huize Overakker, Brigidastraat Zaterdag 19.00u Mariakerk, Mariaplein 19.00u Vredenbergh, Lovensdijkstraat Zondag 9.30u Mariakerk, Mariaplein 9.30u Petrus en Pauluskerk, Graaf Hendrik III plein 11.00u Laurentiuskerk, Ginnekenweg 11.00u Sacramentkerk, Zandbergweg 1e Donderdag van de maand 9.00u Petrus en Paulusdagkapel, Graaf Hendrik III plein 1e Vrijdag van de maand 10.00u Sacramentskerk, Zandberglaan 15.00u Huize Breedonk, Willem van Oranjelaan

ZEVENDE-DAGS ADVENTISTEN BREDA EN OMSTREKEN Het Kruispunt, Harmonielaan 24 te Prinsenbeek. Contact: Dhr. L. Belder, tel. 0624554240. www.breda-adventist.nl. Alle Bijbelstudies gaan over het thema: Opwekking en hervorming. Download de studies via www.breda-adventist.nl ga naar sabbatschool en selecteer onder volwassenen ‘Opwekking en hervorming’. Zaterdag 7 september 10.00u Bijbelstudie, thema: Hervorming: bereidheid te groeien en te veranderen 11.00u Eredienst, prediking: Dhr. H. van Dijk

THE BLESSING BREDA Christus Triumfatorkerk, Zandberglaan 31, www.maasbach.com. Samenkomsten: Zondag 10.30u; Woensdag 20.00u (gebedsdienst); Vrijdag 20.00u; Zaterdag 19.00u POiNT! Youth. Kinderopvang aanwezig. Info: 070-3635929.

VOLLE EVANGELIE GEM. BREDA Elke zondag samenkomst in buurthuis Geeren-Noord, Philips Lammekensstraat 30, Breda-N., 10.00u., wisselende voorg. Crèche en kindernevendiensten. Secretariaat: J. den Hollander, tel.076-5870898.

PAROCHIE BREDA-NOORD Parochiecentrum Belgieplein 6, 4826 KT Breda.Open op werkdagen van 9.00 tot 12.00u. 076-5873482 (in noodgevallen 0619825402) www parochiebredanoord. nl, info@parochiebredanoord.nl. Kerkgebouw Belgieplein 4. Vieringen: woensdag en 1e vrijdag 09.30u, zaterdag 19.00u, zondag 10.00u. Inloopochtend Voor Elkaar elke woensdag 10.00 tot 12.00u in Gemeenschapshuis De Biesdonk, Belgieplein 8. Meer info 076-5871820.

KERK VAN JEZUS CHRISTUS VAN DE HEILIGEN DER LAATSTE DAGEN Mgr. de Vetstraat 112, 4817 JP Breda, tel. kerk 076-5213141, tel. zendelingen 0652338961. Diensten: 10.00u. jeugdwerk: 3-11 jr; kinderkamer tot 3 jr. Priesterschapvergadering: mannen va. 12 jr.; Zusterhulpvereniging: vrouwen va. 18 jr.; jonge vrouwen: meisjes 12-18 jr. 11.00u Vervolg jeugdwerk. Zondagsschool: leden va.12 jr; onderricht naar leeftijd; aparte onderzoekersklas. 11.40u Avondmaalsvergadering. Eredienst alle leeftijden. 13.00u einde.

EVANGELIE GEMEENTE DE DEUR Teteringsedijk 89k, Breda. Telefoon 0651193738. Diensten: zondag om 11.00 en 18.00u.; woensdag om 19.30u. Zondagsschool 4 t/m 12 jr. Kinderoppas. Zaterdagavond jongerenavond: muziek, drama, film.

EVANGELISCHE KERK JEFTA Kantoor: Voorerf 7, 4824 GM Breda, tel. 076-5717575. De diensten van Jefta worden elke zondag om 11.00u gehouden in Anna Rozenkranskerk, Meidoornstraat 111, Breda. Kinderopvang. Kinderdiensten. Om de 14 dagen speciale tienerdienst. Zondag 8 september: Dienst. Spreker: Marco de Bruin

RAAD VAN KERKEN Iedere dinsdag om 12.30u is er in de Stiltekapel van de Grote Kerk een middaggebed. EVANG. BAPTISTENGEM. BREDA Groene Woud 2 (schoolgebouw Prisma De Rotonde). Zondag: 10.30u. Tel. info: 0765138105. www.ebgbreda.nl PROT. GEM. PRINSENBEEK - HET KRUISPUNT Secretariaat: Harmonielaan 24, 4841 VL Prinsenbeek, tel. 076-5614852; www.hetkruispunt.org. Zondag 10.00u. EVANG. LUTHERSE GEM. BREDA E.O. Kerkgebouw: Stadserf 3/Veemarktstraat 11, Breda. Predikante: mw. ds. M. Schulz 040-2417664; Diaken: mw. H. KlaaysenSiebrand 076-6712425. Kosteres: W. v.d. Bruggen 076-5220877; evangelisch-luthers-breda.nl. Zondag 10.30u. RK PAROCHIE PRINSENBEEK Secretariaat Markt 34, 4841 AC Prinsenbeek. Open op werkdagen van 9.00 tot 12.00 uur, tel 5412231 e-mail: secretariaat@parochieprinsenbeek.nl. Contactpastor mw. G. v.d. Korput (pastoraal werkster). Vieringen: zaterdag 19.00 uur; zondag 10.00 uur; dinsdag 9.00 uur. NAZARETHPAROCHIE BREDA WEST Secretariaat: Haagsemarkt 4, Breda, tel: 076-5213873, www.nazarethparochie.nl. Open op werkdagen van 9.00-12.00u/13.30-15.00u (m.u.v. woensdagmiddag). Voor dringende gevallen (ziekenzegen, ziekenzalving of overlijden): 0614962111. Zondag 8 september: H. Martinus: 11u Eucharistieviering. H. Martinus: 14u Engelse viering. ORTHODOXE KERK BREDA De Parochie van de Heilige Myrondraagsters is een Orthodoxe kerk. De kerk wordt zowel bezocht door Nederlanders als door mensen uit traditioneel orthodoxe landen. De liturgische taal is Nederlands. De diensten worden gecelebreerd door parochiepriester Vader Josef Sikora. Diensten: Elke 1e en 3e Zondag van de maand 10.00u 3e en 6e uur, 10.30u Goddelijke Liturgie. Adres: Kerkhofkapel, Vogelenzanglaan 21, Breda-Ginneken. Meer informatie: www. orthodoxekerkbreda.nl. AUGUSTINUSPAROCHIE BREDA Parochiekern Bethlehem Lucaskerk, Tweeschaar 125, 4822 AS Breda; open op werkdagen van 9.00-12.00u; tel. 076-5410194 (in noodgevallen teamtelefoon 06-10292794); e-mailadres: bethlehem@augustinusparochiebreda.nl. Viering: zondag 9.15u. Pastor: Frans Verkleij, bereikbaar via het secretariaat. Zondag 8 september: 23e zondag door het jaar. Ziekenzondag/gezamenlijke ziekenzalving. 9.15u Lucaskerk eucharistie. Voorgangers: K. Luijkx en F. Verkleij m.m.v. cantor A. v/d Pool. Parochiekern Franciscus Belgiëplein 6, 4825 KT Breda; open op werkdagen van 9.00-12.00u; tel. 0765873482 (in noodgevallen teamtelefoon 06-10292794); e-mailadres: franciscus@ augustinusparochiebreda.nl. Vieringen: zaterdag 19.00u, zondag 10.00u. Parochiekern Michael Hooghout 67, 4817 EA Breda; open op werkdagen van 9.00-12.00u; tel. 076-

5219087 (in noodgevallen teamtelefoon 06-10292794); e-mailadres: michael@augustinusparochiebreda.nl. Vieringen: Michaelkerk, Hooghout 67: 1e en 4e zaterdag 19.00u en zondag 11.30 u. Annakapel, Heusdenhoutseweg 34, Breda: maandag 09.00u, woensdag19.00u, vrijdag 09.00u en zondag 08.45 u; stilte en aanbidding: donderdag 14.00u. Kinderviering elke tweede zondag van de maand 10.30u in de Annakapel. Parochiekern Willibrordus Kerkstraat 1, 4847 RM Teteringen; open op werkdagen van 9.00-12.00u; tel. 0765713203 (in dringende gevallen: teamtelefoon 06-10292794); e-mail: willibrordus@ augustinusparochiebreda.nl. Vieringen: zondag 10.00u, dinsdag 19.00u en donderdag 9.00u. De website is: www.augustinusparochiebreda.nl Aanmelden gratis abonnement op de Nieuwsbrief: via de website bij “Aanmelden” of via e-mail: teamassistente@augustinusparochiebreda.nl ASSEMBLIES OF GOD PINKSTER GEMEENTE BREDA Dienst Engels. Cimburgalaan 98, tel. 0651150835; 013-4551487; 076-5418994. Zondag 13.00 tot 16.30u. VOLLE EVANGELIE GEMEENTE DE LEVENDE STEEN Dinsdags 19.30u bijbelstudie/bidstondavond. Gemeenschapshuis de Biesdonk, Belgiëplein 8, Breda Noord. VICTORY BIBLE CHURCH INT. Lucaskerk, Tweeschaar 125, Breda. Samenkomsten: zondag 13.00-16.00u. Vertaling en kinderopvang aanwezig. Bijbelstudie: vrijdag 19.00-21.00u. Info: 076-5879857 of 06-45084992. NIEUW-APOSTOLISCHE KERK Balfortstraat 63 Breda. Diensten met wisselende priesters. Zondag: 10.00u, woensdag: 20.00u. www.nak-nl.org WAALSE KERK Catharinastraat 83b. Kerkdiensten in het Frans. Iedere tweede en vierde zondag vd maand 11.00u. Een Franstalige samenvatting van de preek wordt uitgedeeld. Informatie: www.waalsekerken.nl, ds. R.L. Dewandeler: 06-38771850. CAPITOL WORSHIP CENTRE Capitol Worship Centre, o.l.v. Apostle Alex en Ingeborg Stekelenburg iedere woensdagavond om 20.00u. in de Poelwei, Mgr. de Vetstraat 2 te Breda. Informatie Hannah Kroeze, 076-5994927. Diensten elke zondag om 15.00u in Nederlands & Engels, Zandberglaan 54, 4818 GL Breda, 06-40061346; www.capitolbreda.nl PROT. GEM. GINNEKEN Laurentiuskerk: Duivelsbruglaan 1 (Ginnekenmarkt) Breda. Predikant: Vacant, Duivelsbruglaan 21, 4853 JD Breda, 0765653460. Koster: Mevr. J.R. van Wijk-Versteeg, Duivelsbruglaan 3, 4853 JD Breda, 076-5651807. Postadres: Protestantse Gemeente Ginneken, Postbus 4648, 4803 EP Breda; kbginneken@zonnet.nl; www. protestantsegemeenteginneken.nl. Kerkelijk bureau: Romenyhuis (achter de kerk). Geopend: 1e dinsdagavond van de maand van 19.00-20.00 uur. Zondag 8 september: 16e zondag na Pink-

steren. 10.00u Dienst van Schrift en Tafel. Voorganger: Ds. E.V.E. Wijnands, Dalmsholte. Diensten in Huize ‘De Werve’: Vrijdag 6 sept. 15.30u Eucharistieviering Pastor Kortmann. Vrijdag 20 sept. 15.30u Kerkdienst Ds. P. Siderius. Vrijdag 4 okt. 15.30u Eucharistieviering Pastor Kortmann. Koffie-inloopochtenden in Huize Mariendal: Koffieochtenden vinden plaats op iedere 2e woensdag van de maand. De eerstvolgende is op 11 september. U bent van 10.00 tot 12.00 uur van harte welkom. WINNERS CHURCH INTERNATIONAL Gemeenschapshuis De Wegwijzer, Steendorpstraat 2, Breda-Noord (wisselaar). Pastors Ferdinand & Elmy Igbeche. Diensten in Engels en Nederlands vertaald. Zondag 11.00-13.00u. Kinderopvang aanw. Info: 076-5712237/06-15483563. WORLDWIDE PROPHETIC EVANGELICAL MINISTRIES Zondag’s 14.00 uur. Ned./English. Hooghout 96 (Markuskerk) te Breda. Info: www. wpem.nl, tel. 06-12274947. H.H. MARIA/DYMPHNA Kapel van de H.H. Maria/Dymphna (Haagse Beemden), Moerenpad 10: 1e zondag vd maand 18.00u Vesperviering. JONGE, KRACHTIGE PROFETISCHE MINISTRY Iedere donderdagavond 20.00-22.00u komen we als jonge, krachtige profetische ministry bij elkaar in ‘Centre Court’ boven treinstation Breda, Stationsplein 16. We zijn bereikbaar op 06-15370709 of per mail naar nathancivile@hotmail.com HET APOSTOLISCH GENOOTSCHAP Heusdenhoutsestraat 15, 4817 WB Breda. Voorganger hr. J. Harten, tel. 078-6175115. Contact: breda@apgen.nl. Eredienst: 09.30u. ANNAHUIS Diaconaal Centrum Breda, geopend van 9.30-16.00u (vrijdag tot 15.00u). De middagen alleen op afspraak. Op dinsdag en donderdag inloop van 9.30-11.30u, Haagweg 3, 4814 GA Breda, tel. 076-5217964, info@annahuis.nl CHRISTENGEMEENSCHAP De Christengemeenschap, beweging voor religieuze vernieuwing. Mensenwijdingsdienst op zaterdag een keer in de maand. Voor informatie: 076-5422983, www. christengemeenschap.nl. CHRIST IN ACTION MINISTRIES ‘Biesdonk’, Belgiëplein 8, 4826 KT Breda. Samenkomsten: zondag 10.00-12.30u. Vertaling en kinderopvang aanwezig. Bijbelstudie: vrijdag 20.30-22.00u. Info: 0765204106; 076-5427839; 06-30559431. POOLSE RK PAROCHIE H. MAXIMILIAAN KOLBE Laurentius kerk, Ginnekenweg 333, Breda. Zondag 9.15u, Pastoor S. Klim 076-5321438 06-14243225. SERV.ORTHODOXE KERK Parochie “Heilige Nektarios van Egina”. Priester Vader Dusan Erdelj. www.svetinektarijeeginski.com. Steendorpstraat 4, 4826 EP Breda.

Gezinsfietstocht voor school in Cambodja BREDA - Op zondag 29 september wordt een sponsor fietstocht georganiseerd t.b.v. de Stepping Stones Cambodia school te Kok Thnot Village nabij Siem Reap in Cambodja (www. steppingstonescambodia.org). Een van de organisatoren van dit evenement is al enkele jaren actief in Cambodja met vrijwilligerswerk. Vanaf de oprichting in 2011 is hij al nauw bij de school betrokken. Inmiddels heeft Stepping Stones 600 PAGINA 20

leerlingen. Zij krijgen hier gratis Engels, computerles, handenarbeid, hygiëne/ehbo, sport en spel. Deelnemende kinderen aan de fietstocht kunnen zich laten sponsoren door familie en bekenden. Een formulier hiervoor is te downloaden via onderstaande website. De kinderen doen gratis mee. Inschrijven en vertrek tussen 12.00u en 14.00u. De locatie is Rithsestraat 122 te Breda. Afstand 10 of 20 km. Na afloop is er een gezellig muziekje en voor alle kinderen

een snoepzak. Indien je een donatie aan Stepping Stones wilt doen, dan kan dat via stichting Homico: NL 38 RABO 0376518936 tnv Homico inzake Stepping Stones. Homico is een ANBI instelling (Algemeen Nut Beogende Instelling). Dat geeft personen en bedrijven de mogelijkheid om fiscaal gunstig te schenken. ANBI-registratienummer 19807. Voor meer info: Contact: meervanmarco@ hotmail.com. Website: www.meervanmarco.waarbenjij.nu


AUTOâ&#x20AC;&#x2122;S

(>7!7 AM 5(S'N$A %!T N

(1/(85

ALLEEN VAN 2 T/M 7 SEPTEMBER

DE INRUILSENSATIE VAN EUROPA. U bent van harte welkom in onze showroom.

Vriens Opel Breda Minervum 7001A, 4817 ZL Breda. Tel. 076-587 79 50 Vriens Opel Etten-Leur Ecustraat 25, 4879 NP Etten-Leur. Tel.076-50 20 652 *HPLGGHOGEUDQGVWRIYHUEUXLNHQ&2XLWVWRRWOLWHUNPNPVOLWHU&2JUNP =LHDFWLHHQYHUNRRSYRRUZDDUGHQRSZZZRSHOQO:LM]LJLQJHQYRRUEHKRXGHQ

k ew

niu NUie

iinn

!!!!! aa !

edd

B Br

Vandaag uw auto, jeep of bus v.a. â&#x20AC;&#x2122;98 verkopen. Bel HUGO Contant + RDW. Vrijwaring!

Betaal niet langer teveel voor kleine schadegevallen ! Waarom kiezen voor de smart repair oplossing?

3+*., +$, s3POT REPAIR

(,., +$,$ . )#**"1,$"'. ,).$ !. ) *+2$#. 0) *)0 ).$*) ' ()$ ,0)-# # ,-. ' 0)&' $) -# -. " ) )!,.$ 0) +,$%-

s53$. ITDEUKENZONDER /& )2*) ,-+/$. )

AUTOMONTAGEBEDRIJF

JOKO

s$ASHBOARDREPARATIE 3 &' $)", +,.$

s"EKLEDINGREPARATIE 3/)-.-.*!, +,.$

Neem voor een vrijblijvende offerte contact met ons op. (,. +$, )., *))$ -.$)-- ) ,/"-. ) , T   M   

s+UNSTSTOFREPARATIE 3&0 ,2 " '$)"

Smart Repair Centre Ronnie Bastiaanssen Brugsteen 7 4815 PL Breda T +31(0)76 542 10 10 M +31(0)6 51 57 21 89

Ook â&#x20AC;&#x2122;s avonds.

spuiten 3-#*,, +,.$ **,-(,., +$,( .#* 

Belangstelling?

06 - 122 58 443

s,AKVERZEGELING 3/$., +,.$

s2UITREPARATIE -(,., +$,( .#* 

Â&#x2021;6ORRSORRSVFKDGHDXWRÂśV PRWRUVWHNRRSJHYUDDJG Â&#x2021;$OOHJHEUXLNWHRQGHUGHOHQ RQOLQH Â&#x2021;9ULMZDULQJELMRSKDOHQ Â&#x2021;5HSDUDWLHHQRQGHUKRXG Lid ARN-Stiba-RDW 0DDOEHUJHQVWUD:HUQKRXW 7HO LQIR#MRNR]XQGHUWQO ZZZMRNR]XQGHUWQO

3 '", +,.$

s6ELGREPARATIE

HĂŠt kostenbesparende alternatief..!

Let op!!! APK keuring vanaf â&#x201A;Ź21,50

Bij eventuele afkeur kunnen wij nieuwe en eventuele goede geselecteerde gebruikte auto onderdelen monteren.

Verkoop van nieuwe en gebruikte banden tegen zeer voordelige prijzen, ook winterbanden APK Keuringstation Prescher Bel voor een afspraak: Nu GRATIS wintercheck bij APK 076 541 83 53 Openingstijden: 8.30 tot 17.00 uur. Weidehek 90, Breda Kijk op www.prescherautos.nl

Kleine bedragen maken grote verschillen.

Bellier Jade

JDM XHEOS

Van Gils Autoâ&#x20AC;&#x2122;s - Doornbos Brommobielen Doornboslaan 104 4816 EA Breda Tel.: 076-5720494 www.vangils-autos.nl

gratis plaatsing

Let op!!! â&#x201A;Ź150 tot â&#x201A;Ź10000 voor uw loop-, sloop- of schadeauto, compleet met katalysator. Tevens alle auto onderdelen te koop aangeboden. Tevens reparaties aan alle merken autoâ&#x20AC;&#x2122;s. Tegen zeer voordelige prijs!

Tel. 076 541 83 53 / www.prescherautos.nl Tevens een 20-tal autoâ&#x20AC;&#x2122;s te koop aangeboden

Nieuw en Gebruikt Mega 400 Van

www.vriensopel.nl


NLMNRSZZZNREHUQORIEHO 

advertorial

'RORSZHUNHQPHWNLQGHUHQ" 'DQLVJDVWRXGHUZRUGHQpFKWLHWVYRRUX

Â&#x2021;:HUNHQYDQXLWWKXLV Â&#x2021;=HOIXZWLMGHQLQGHOHQ Â&#x2021;(HQSULPDYHUJRHGLQJ 0HWQDPHLQGHRPJHYLQJYDQÂľW*LQQHNHQ6SRUWSDUNHQ&HQWUXP Â&#x2021;3HUVRRQOLMNHRQGHUVWHXQLQJHQDGYLHV ]RHNHQZLMHQWKRXVLDVWHJDVWRXGHUV 

â&#x20AC;&#x2DC;Ik werk fulltime in de zorg en parttime bij de politie.â&#x20AC;&#x2122; Siegrit (24) is verpleegkundige en zorgcoĂśrdinator in een ziekenhuis. EĂŠn avond in de week gaat ze naar de Politieacademie om opgeleid te worden tot politievrijwilliger. De afwisseling tussen haar witte en blauwe uniform bevalt haar tot nu toe erg goed.

.REHUNLQGDDQKXLVELHGWSURIHVVLRQHOHJDVWRXGHURSYDQJLQGHUHJLR:HVW %UDEDQWHQEHJHOHLGWYUDDJHQJDVWRXGHU2Q]HHQWKRXVLDVWHHQHUYDUHQ JDVWRXGHUVYHU]RUJHQGDJHOLMNVPHWOLHIGHGHRSYDQJYDQNLQGHUHQLQKXQ HLJHQKXLV%LM.REHUNLQGDDQKXLVEHVWHGHQZHYHHOWLMGHQDDQGDFKWDDQGH SURIHVVLRQDOLWHLWHQRQWZLNNHOLQJYDQGHJDVWRXGHUV:HEHJHOHLGHQKHQ ELHGHQVFKROLQJRQGHUVWHXQLQJHQDGYLVHUHQKHQRSSHGDJRJLVFKJHELHG=R ERUJHQZHGHNZDOLWHLWGHYHLOLJKHLGHQGHFRQWLQXwWHLWYDQGHRSYDQJ %HOYRRULQIRQDDU RIHPDLOLQIR#NREHUNLQGDDQKXLVQO

â&#x20AC;&#x153;Na de middelbare school ben ik verpleegkunde gaan studeren. Toen ik mijn vriend ontmoette, die al bij de politie werkte, raakte ik enthousiast door de

Wilt u als vrijwilliger een middelbare scholier een steuntje in de rug geven? Wij zoeken thuismentoren die als maatje een kwetsbare leerling voor een langere periode willen begeleiden voor onze programmaâ&#x20AC;&#x2122;s

Schoolâ&#x20AC;&#x2122;s

Cool

en

Future

Click

Onderwijservaring is niet nodig. Mail of bel voor meer informatie. info@schoolscoolbreda.nl of 06-38216317 Website: www.schoolscoolbreda.nl

verhalen die hij vertelde. Ik had een goede baan die ik zeker niet kwijt wilde, maar had het gevoel dat de politie mij iets extraâ&#x20AC;&#x2122;s kon bieden. Dat blijkt zeker zo te zijn. De opleiding tot politievrijwilliger is heel interessant. Theorie wordt afgewisseld met praktijkperioden, waarin je die theorie meteen kunt toepassen. Denk aan reanimatie, aanhoudingstechnieken, het uitvoeren van een verkeerscontrole of gesprekstechnieken. De achtergrond van mijn klasgenoten is heel divers: mannen en vrouwen van verschillende leeftijden, van mensen zonder baan tot ondernemers. De motivatie is echter bij iedereen hetzelfde; we vinden het belangrijk om mensen te kunnen helpen en onze eigen omgeving veiliger te maken. Het contact met de mensen op straat vind ik het leukste van dit vak. Gemiddeld werk ik zoâ&#x20AC;&#x2122;n twee avonden per maand bij de politie. Het wijkteam stuurt ons een lijst met activiteiten waarop je kunt intekenen, zoals regionale evenementen of verkeerscontroles. Tijdens zoâ&#x20AC;&#x2122;n controle heb ik een keer een dronken automobilist achter het stuur vandaan gehaald. Je kunt met dit werk dus niet alleen problemen oplossen, maar ook helpen ze te voorkomen. Mijn werk in het ziekenhuis is net zo afwisselend als het politievak. Voor beide moet je je ďŹ&#x201A;exibel opstellen en in kunnen spelen op onverwachte situaties. Doordat de politie met brieďŹ ngs werkt, waarin heel duidelijk wordt aangegeven wie wat wanneer gaat doen, weet ik

BrabantWerkt.nl bereikt maandelijks 35.000 kandidaten

mijn teamleden in het ziekenhuis ook steeds beter te â&#x20AC;&#x2DC;briefenâ&#x20AC;&#x2122;. Daarnaast merk ik dat ik nu steviger in mijn schoenen sta als een patiĂŤnt bijvoorbeeld agressief wordt. Dankzij de politieopleiding weet ik hoe ik overwicht kan uitstralen om te voorkomen dat situaties escaleren. Door het politiewerk kan ik mezelf dus ook in mijn dagelijkse baan als verpleegkundige verder ontwikkelen.â&#x20AC;? Ben jij net als Siegrit maatschappelijk betrokken, werk je graag met mensen en wil je je vrije tijd nuttig besteden? Word dan ook politievrijwilliger. Kijk op kombijdepolitie.nl/vrijwilliger.

Receptioniste / Telefoniste (6 mnd) Administratief Medewerker (9 mnd) Financieel Administratief Medewerker (12 mnd) Commercieel Administratief Medewerker (12 mnd) Medewerker Projectadministratie (12 mnd) Secretaresse (12 mnd) Bezoek BKB / BKC / PDB

â&#x153;&#x201D; â&#x153;&#x201D; â&#x153;&#x201D; â&#x153;&#x201D;

Geen speciďŹ eke vooropleiding nodig Fabius is een CRKBO erkende opleider

onze info-avond

1 ochtend of 1 avond p/w les in meer dan 50 locaties meer dan 90% van onze cursisten beveelt onze opleidingen aan

Bezoek onze infoavond! Breda: ma. 9 september (aanvang 19.30 uur) Teteringenstraat 42 (Fabius) Oosterhout: wo. 11 september (aanvang 19.30 uur) Dillehof 1 (Fabius) Bergen Op Zoom: do 12 september (aanvang 19.30 uur) Ooitas 3 (Bergse Plaat) Roosendaal: wo. 11 september (aanvang 19.30 uur) Philipslaan 82 (Kalsdonk) Goes: ma 9 september (aanvang 19.30 uur) Bergweg 12 (Wijkcentrum Ligthart)

Vraag nu onze brochure aan! 0800-4464464 (gratis) www.fabiusopleidingen.nl o.a. Breda, Oosterhout, Roosendaal, Bergen op Zoom, Middelburg, Goes


ROUFS CLEANING VOF ZOEKT nette

=RHNMLMHHQEDDQDOVFKDXIIHXUELMHHQPRGHUQH ORJLVWLHNHGLHQVWYHUOHQHUHQZDDUELMMHRRNQRJ UHJHOPDWLJWKXLVEHQW"

schoonmaakster

voor school in Breda werktijden van 15.30 tot 17.00 uur bel voor info 06.28829548

Hotel Merlinde te Breda is op zoek naar: Parttime

afwas medewerker (m/v) Studenten, tussen 18 en 20 jaar Dagen in overleg Interesse: stuur dan een e-mail met je cv naar: c.opgenoort@hotelmerlinde.nl of bel 076 751 3000

HUIS TE HUUR

rustig gelegen Terbeeksestraat 2a, 2321 Meer vlakbij E19 afrit Hoogstraten-Meer. Beneden: inkomhal met wc, bureau, living, keuken, koeleberging, wasplaats met douche en garage. Boven: 4 slaapkamers, badkamer en apart toilet, tuin met tuinhuis.

'DQLVZHUNHQELM0RR\/RJLVWLFVLHWVYRRUMRX 2UJDQLVDWLH 0RR\ /RJLVWLFV LV HHQ ORJLVWLHN GLHQVWYHUOHQHU JHVSHFLDOLVHHUG LQ WUDQVSRUWHQZDUHKRXVLQJYDQYRRUQDPHOLMNIUXLWJURHQWHQEORHPHQHQ SODQWHQ +HW JURRWVWH GHHO YDQ RQ]H DFWLYLWHLWHQ EHVWDDW XLW JURXSDJH GHHOODGLQJHQ WUDQVSRUWHQ WXVVHQ 1HGHUODQG %HOJLs 'XLWVODQG HQ )UDQNULMN 2QV SHUVRQHHOVEHVWDQG FD PHGHZHUNHUV LV GDQ RRN LQWHUQDWLRQDDO JHRULsQWHHUG +HW ZDJHQSDUN HHQKHGHQ YROGRHW DDQDOOHHLVHQHQLVXLWJHUXVWPHWYHUVFKLOOHQGHHHQYRXGLJWHEHGLHQHQ FRPPXQLFDWLHPLGGHOHQ GLH GH FKDXIIHXU RQGHUVWHXQHQ LQ ]LMQ ZHUN]DDPKHGHQ :HJHQVJURHLYDQRQVEHGULMI]LMQZLMRS]RHNQDDUNDQGLGDWHQYRRUGH IXQFWLHYDQ&KDXIIHXUPHWVWDQGSODDWV%UHGD+D]HOGRQN 

&KDXIIHXU%LQQHQODQG 'H &KDXIIHXU %LQQHQODQG YHU]RUJW KHW WUDQVSRUW YDQ JRHGHUHQ YDQ HQ QDDU GH YHUVFKLOOHQGH ODDGORV DGUHVVHQ LQ 1HGHUODQG HQ %HOJLs YDQDI HQQDDURQ]HYHVWLJLQJHQLQ%UHGDHQ:DGGLQ[YHHQ'HZHUNWLMGHQ]LMQ YDVWJHOHJG LQ HHQ URRVWHU ZDDUELM GH HQH ZHHN JHZHUNW ZRUGW WXVVHQ FDHQXXUHQLQGHDQGHUHZHHNYRRUQDPHOLMNWXVVHQ FD HQ XXU 'H IXQFWLH LV HHQ FRPELQDWLH YDQ KHW DIKDOHQ YDQJRHGHUHQELMRQ]HNODQWHQHQKHWULMGHQPHWFRQWDLQHUV 

&KDXIIHXU([SRUW 'H &KDXIIHXU ([SRUW YHU]RUJW KHW WUDQVSRUW YDQ JRHGHUHQ QDDU KHW EXLWHQODQG YRRUQDPHOLMN)UDQNULMN YDQDIGHVWDQGSODDWV%UHGD

(UZRUGWLQHHQV\VWHHPJHUHGHQYDQFKDXIIHXUVHQZDJHQV'LWEHWHNHQW GDWHUYROJHQVHHQYDVWFRQWLQXHURRVWHUZRUGWJHUHGHQ 

/DDGORV&KDXIIHXU 'H /DDGORV FKDXIIHXU YHU]RUJW KHW WUDQVSRUW YDQ JRHGHUHQ YDQ HQ QDDU GH YHUVFKLOOHQGH ODDGORV DGUHVVHQ LQ 1HGHUODQG HQ %HOJLs YDQDI HQ QDDU RQ]H YHVWLJLQJHQ LQ %UHGD HQ :DGGLQ[YHHQ 'H DXWR ZRUGW RS GH VWDQGSODDWV RI RQGHUZHJRYHUJHQRPHQYDQGHH[SRUWFKDXIIHXU-HULMGWPHWHHQEXVMHYDQGH ]DDNRPGHDXWRÂśVDIWHORVVHQ'HZHUNWLMGHQOLJJHQYRRUQDPHOLMNWXVVHQ FDHQXXU )XQFWLHHLVHQ ,Q KHW EH]LW YDQ ULMEHZLMV &( &KDXIIHXUVGLSORPD RI &RGH FRPPXQLFDWLHI YDDUGLJ JHYRHO YRRU KXPRU (UYDULQJ PHW KHW JHFRQGLWLRQHHUG WUDQVSRUW YDQ JURHQWHIUXLWHQEORHPHQLVHHQSUp -HEHQWEHUHLGSHULRGLHNLQKHWZHHNHQGWHZHUNHQHQEHQWZRRQDFKWLJELQQHQ HHQUHLVDIVWDQGYDQPD[LPDDOPLQXWHQYDQ%UHGD +D]HOGRQN  :LMELHGHQ (HQ OHXNH DIZLVVHOHQGH EDDQ PHW HHQ PDUNWFRQIRUP VDODULV %HQ MLM WRH DDQ HHQQLHXZHXLWGDJLQJ"5HDJHHUGDQYDQGDDJQRJ ,QIRUPDWLH 9RRU PHHU LQIRUPDWLH RYHU GH]H IXQFWLH NDQ MH FRQWDFW RSQHPHQ PHW ppQ YDQ RQ]HFKDXIIHXUVEHJHOHLGHUV0DUFHOGH%UXLMQRI+HQN*UDQQHPDQWHOQU 6ROOLFLWDWLHVJUDDJQDDUKUP#PRR\QO 9RRUPHHULQIRUPDWLHRYHURQVEHGULMIEH]RHNRQ]HZHEVLWHZZZPRR\QO

â&#x201A;Ź1250 per maand Tel. 0032.4.73.805323

Aalten Schildersbedrijf Direct te aanvaarden

BREDA

plafonds & wanden witten Ook binnen- en buitenschilderwerk Vraag een vrijblijvende offerte tel. 06 - 43220390 / 076 - 5991675

Nattestraat 1, OUDENBOSCH OPEN HUIS Zaterdag 7 sept van 10.00 â&#x20AC;&#x201C; 14.00 uur. Vrijstaande uitgebouwde karakteristieke woning met vrijstaande garage en eigen oprit voor 2 autoâ&#x20AC;&#x2122;s. De woning is gelegen in het buitengebied.

DONKER EIKEN MEUBELS MAKEN WIJ BLANK OF EEN ANDERE KLEUR. Gratis Transport. Info: 073-6417807 b.g.g. 06-52691413 www.sunny-meubel.nl

Houtrotreparatie

Woonopp. 107m2. Inhoud 365m3. Perceelopp. 315m2. Scherpe vanafprijs van â&#x201A;Ź 295.000,- v.o.n. Bisschopsmolenstraat 101, 4876 AJ Etten-Leur - Tel.: (076) 503 60 06

www.frankluyten.nl

06-28148148 cherabi.uw-vakschilder.nl

Paranormaal Beurs Stichting Parawings

Ç Ç Ç Í&#x2DC;Ĺ?Ä&#x201A;Ć&#x152;Ä&#x201A;Ĺ?Ä&#x17E;Ä?Ĺ˝Ç&#x2020;Ä&#x17E;ĹśĆ&#x161;Ä&#x17E;Ĺ&#x161;ƾƾĆ&#x152;Í&#x2DC;Eh

Locatie: Huis van de Heuvel (voormalige kerk), Mgr. Nolensplein 1, Breda Entree â&#x201A;Ź 4,50 p.p.

Ä&#x17E;Ć&#x152;Ĺ?Ä&#x17E;ŜŽĆ&#x2030;ŽŽžÍŹÄ&#x17E;Ç&#x20AC;Ä&#x17E;ĹśÄ?Ä&#x17E;Ć&#x152;Ĺ?Ć?Ä?Ĺ&#x161;Ä&#x17E;Ĺś,Ĺ˝Ä&#x17E;ĹŹÍŹ Ć&#x152;Ä&#x17E;Ä&#x161;Ä&#x201A;

Tegen inlevering van deze advertentie: â&#x201A;Ź 1,00 korting op de entree (max. 2 personen)

Zondag 8 september 2013 van 11.00 - 17.00 uur

0164 Âą 687235

PARIJSEMARKT ZONDAG 8 SEPTEMBER RIJEN Terrein t.o. Wilhelminaplein, Hoofdstraat 0416 530502/10.00-17.00u. /www.deevenementenlijn.nl

GRATIS ENTREE!!!

Gratis lezingen en demonstraties

Afgeprijsde kavels in Brabant Reeds 1.200 bouwkavels verkocht! Kijk op www.ruimtevoorruimte.com of bel voor directe onderhandeling op 06 â&#x20AC;&#x201C; 53 19 15 15


'H]HDDQELHGLQJHQ]LMQJHOGLJYDQ ZRHQVGDJWPGLQVGDJVHSW

3$&. 5RELMQZDVYHU]DFKWHU PO

0DUV6QLFNHUV 7ZL[RI%RXQW\LMVUHSHQ

DOOHYDULDQWHQ SHUIODFRQ 9RRUGH]HDDQELHGLQJJHOGW PD[LPDDO SHUNODQW23 23

XLWKHWYULHVYDN SDNVWXNV

 

5HPLDVQDFNVDXVPO

/D\sVFKLSVJUDP

DOOHYDULDQWHQ SHUWXEH

DOOHYDULDQWHQ SHU]DN

 

 

5RRVYLFHHPXOWLYLW RIIUXLWLJGUDQNMHOLWHU DOOHYDULDQWHQ SHUSDN

 

 

PHWH[WUDNURNDQWHNRUVW

YHUVXLWHLJHQRYHQ

678.6 .QRUUFKLFNHQWRQLJKW DOOHYDULDQWHQ SRWJUDP

&KRFRPHOFKRFRODGHPHON OLWHU

8Z(LJHQ%DNNHUEURRG EUXLQYRONRUHQRIZLW

DOOHYDULDQWHQ SHUSDN

KHHO 

8QLHNDDVSODNNHQ

8Z(LJHQ%DNNHUFURLVVDQWV

MRQJMRQJEHOHJHQRIEHOHJHQ SDNMHJUDP

FKRFRODGHKDPNDDV NDDVRIURRPERWHU 

 

.,/2 $QG\DOOHVUHLQLJHURI &LIVFKXXUPLGGHO DOOHYDULDQWHQ IODFRQRIPO

&1HFWDULQHVRI SHU]LNHQ

 &0LHJLHOVHQ 3ULQVHQEHHN 0DUNW $&3ULQVHQEHHN 7HO

&%URFFROL

ORV JUDP

$OOH'DQLR

4XHHQVSDQJDOLFLRXV

EHNHUJUDPRI VHWEDNMHVยกJUDP

DOOHYDULDQWHQ XLWKHWYULHVYDN ]DNJUDP

 

&0LHJLHOVHQ

&+RRJNDPHU

&5LFKDUG/DXULMVVHQ

2SHQLQJVWLMGHQ

'RQN &6%UHGD 7HO

'H%XUFKW +(%UHGD 7HO

6FKHSHULM (=7HWHULQJHQ 7HO

0DDQGDJWP]DWHUGDJ XXU =RQGDJ  XXU

:HHN 'H]HDDQELHGLQJHQ]LMQJHOGLJYDQZRHQVGDJWPGLQVGDJVHSWHPEHU$FWLHVJHOGHQXLWVOXLWHQGYRRUGHLQGHZLQNHODDQZH]LJHYDULDQWHQ $DQELHGLQJHQ]LMQQLHWEHVWHPGYRRUJURRWYHUEUXLNHUVHQRIZHGHUYHUNRSHUV9RRUDOOHSURGXFWHQLQGH]HDGYHUWHQWLHJHOGWPD[LPDDO GH]HOIGHDDQELHGLQJHQSHUNODQW23 233ULMVZLM]LJLQJHQGUXNIRXWHQHQXLWYHUNRFKWYRRUEHKRXGHQ

*5$7,6 3$5.(5(1

 

6OLPEH]LJ

Dbn 20130904  
Dbn 20130904