Page 1

THUIS IN DE REGIO

MIDWEEKEDITIE

B E R G E N

O P

O P L AG E :

Z O O M S E

28 AUGUSTUS 2013 WEEK 35

Uitgeverij

29.800

TOTA L E O P L AG E Z E E L A N D EN WEST-BRABANT:

de

bode

ACTUALITEIT

bv

I

Postbus

22,

4880

ONROEREND GOED

MINDER ONTSLAGEN BIJ SABIC DAN VERWACHT

Volg ons via twitter: @BergseBode

AA

Zundert

AUTO’S

I SPORT

NIEUWE SAMENWERKING IN AEN DE FONTEYNE

Te l .

076

599

8 111

KERKELIJK NIEUWS

I

480.000

www.internetbode.nl VACATURES

LAND INZETTEN VOOR NATUUR

Brug naar Ravelijn drijft op water

Dorpen Derby in teken van sport

BERGEN OP ZOOM - De gemeente Bergen op Zoom krijgt er na de Mozesbrug bij Fort de Roovere opnieuw een bijzondere brug bij. De tweede verbinding tussen het Ravelijn en het vaste land wordt waarschijnlijk als drijvend exemplaar uitgevoerd. Dat meldt wethouder Ton Linssen. “We zijn met een Bergs ontwerpbureau bezig om de brug flexibel te maken, zodat hij niet alleen kan meebewegen met het waterpeil, maar in de winter ook gebruikt kan worden door schaatsers. En dat allemaal binnen ons budget van 315.000 euro”, verzekert de wethouder. Het project moet dit jaar nog opgestart worden om de provinciale cofinanciering veilig te stellen.

BERGEN OP ZOOM - De Brabantse Dorpen Derby is weer van start gegaan. Dit jaar heeft de Dorpen Derby voor het eerst een thema. Projecten moeten te maken hebben met sport en/of beweging. Deelnemers mogen individueel, maar ook in groepen meedoen. Dat kan bijvoorbeeld met een school of club. De negen beste ideeën krijgen elk 10.000 euro en ontvangen professioneel advies bij de uitvoering van de projecten. Ook worden ze gecoacht door een bekende sporter. De Dorpen Derby wordt gehouden door de provincie Brabant. Voor de top drie zijn er extra prijzen van 25.000, 12.500 en 7.500 euro. Opgeven kan via www.brabant.nl/dorpenderby.

Opening speeltuin Zilverschoonplein

Geen water pakken uit De Zoom

BERGEN OP ZOOM - 4 september is de opening van de speeltuin van het Zilverschoonplein. Deze speeltuin die vooruitlopend op de herstructurering in Gageldonk West is opgeknapt, is gerealiseerd in coproductie met bewoners en kinderen uit omliggende straten. Diverse organisaties, gemeentelijke afdelingen en bedrijven zijn betrokken geweest in dit project wat ooit begon met een vraag halverwege 2011. Wethouder Van der Weegen opent de speeltuin door het onthullen van de pleinregels, die bewoners en kinderen uit de buurt belangrijk vinden. Deze zorgen ervoor dat mensen elkaar op een normale manier aanspreken op elkaars gedrag.

BERGEN OP ZOOM - Waterschap Brabantse Delta stelt een onttrekkingsverbod in voor het stroomgebied van de Bleekvaart en De Zoom. Daardoor mogen boeren in de omgeving van Landgoed Zoomland, Wouwse Plantage en Huijbergen geen gebruikmaken van water uit sloten en beken. De maatregel is ingesteld om te voorkomen dat door de recente droogte het waterpeil nog verder daalt. Dat kan namelijk leiden tot sterfte van dieren en planten langs de waterlopen. Ook de oevers kunnen bij een laag waterpeil beschadigd raken. Het verbod geldt vanaf 23 augustus en zal weer worden ingetrokken zodra de omstandigheden dat weer toelaten.

VANDAAG IN DE BODE

BERGEN OP ZOOM - Gildeschutters richtten hun pijlen zondag op de spectaculaire jaarlijkse Zilveren Pijlverschieting op het Ravelijn. Een kleine vijftig schutters van verschillende gilden spanden de bogen voor het goede doel. Dit jaar heeft Schuttersgilde St. Sebastiaan Bergen op Zoom en Borgvliet de verschieting gekoppeld aan een donatie voor het goede doel Never Stop Walking van SamenLoop voor Hoop, een inzamelingsactie voor KWF-kankerbestrijding. FOTO SONJA WEGMEYER

Zeeverkenners aan de slag in ruil voor lidmaatschap

Aanpak van zwerfvuil op De Poort BERGEN OP ZOOM - Tijdens de schouwronde over industrieterrein De Poort in Bergen op Zoom bleek dat de bedrijven aldaar behoorlijk te kampen hebben met zwerfvuil. Peter van den Eijnden, voorzitter van industrievereniging Theodorushaven, Noordland, De Poort (TNP), kwam met een ludieke oplossing. De leden van de Zeeverkenners, die hun thuisbasis hebben in de haven op het industrieterrein, steken de handen uit de mouwen om De Poort weer schoon te maken. In ruil daarvoor mogen zij lid worden van TNP én hoeven zij geen contributie te betalen. DOOR VERA DE GEUS

in beeld

ten uit Inclusief een lijst met alle nieuwbouwprojec

uw regio.

INFORMATIE WAAROP U KUNT BOUWEN HYPOTHEEKRENTE FORS GEDAALD

Burgerparticipatie is waar de gemeente Bergen op Zoom op aanstuurt. Industrievereniging TNP en watersportvereniging de Zeeverkenners hebben dat als geen ander begrepen, want in ‘no-time’ is er een samenwerking op poten gezet waar beide partijen zeer gelukkig mee zijn. “Samen met de brandweer, politie, het bestuur van TNT en de bedrijven hebben we onlangs een schouwronde gemaakt. Opvallend is dat er echt ontzettend veel zwerfafval lag”, zegt Van den Eijnden. Dat zette hem aan het denken. “Je hebt natuurlijk de Bergen op Schoon-dag waarbij

leerlingen vuil door de hele gemeente opruimen. Zoiets wilde ik ook in werking stellen.” Contributie Een en ander was volgens de voorzitter zo in kannen en kruiken. “De Zeeverkenners wilden graag lid worden van TNP, omdat zij ook op het terrein gevestigd zijn. We hebben toen besloten dat zij als enige vereniging -de overige leden zijn natuurlijk allemaal bedrijven- lid mochten worden. In ruil daarvoor zouden zij schoonmaken tijdens de Schoon de Poortdag die we daarvoor in het leven hebben geroepen en dit weekend is gehouden”,

legt de voorzitter uit. De contributie zou anders zeker een paar honderd euro per jaar zijn en dat is vor de vereniging moeilijk op te brengen. Samenwerking Als het aan Van den Eijnden als voorzitter van TNP ligt, wordt de Schoon de Poortdag jaarlijks vaste prik. “Het lijkt me mooi om jaarlijks, of zo vaak als nodig, zoiets op poten te zetten. Voor de Zeeverkenners is het ook een leuke en vooral dankbare manier om hun bijdrage te leveren en het is een mooie samenwerking tussen het bedrijfsleven en het verenigingsleven!”

CDA wil debat over dierenasiel BERGEN OP ZOOM - Aan politieke debatten het komende najaar geen gebrek, als het aan het CDA ligt. De partij vroeg vorige week al een discussie aan over de tweede brug naar het Ravelijn en wil nu ook in de politieke arena opheldering krijgen over de keuze van het gemeentebestuur om met dierenasiel Arduin in Roosendaal in zee te gaan. Volgens de partij is de raad er altijd vanuit gegaan dat er na de sluiting van H’Onderdak een asiel op Bergs grondgebied zou blijven. Het CDA wijst erop dat een perceel aan de Ruytershoveweg in het verleden meermaals in beeld is geweest als locatie en wil weten waarom het college afziet van een asiel op die locatie.


Pedicure Jeanette Ook bij U thuis

PROFITEER TIJDENS ONZE ACTIEWEEK:

OPEN HUIS EN ACTIE WEEK

06 - 43084446

ELISE

DANSSCHOENEN

•Gratis 1 uur Personal Training •Geen inschrijfgeld •Gratis body analyse

25 - 8 T/M 1 - 9

2I¿FLHHOGHDOHUYDQ'LDPDQW GDQVVFKRHQHQ 8LWYRRUUDDGOHYHUEDDU

GRATIS PROEFLESSEN:

0167-522939 / 06-10807891

KOM LANGS EN SCHRIJF JE IN

GRAT

IS

Tijdens onze open huis en actieweek kan je gratis kennis maken met onze groepslessen, onze fitness en wellness! Kijk op onze website voor de tijden! GROTE KEUZE NIEUWE MEUBELEN

IS

Weet waar je staat! Deze gratis body analyse meet je vocht, vetmassa, viscerale vetten, spiermassa, BMI en je stofwisseling. Met deze gegevens kan er duidelijk een weg uitgestippeld worden om je doelstelling te behalen! Meet en weet waar je staat!

waaronder 60 bankstellen.Inruil mogelijk.

MEUBELZAAK BROOS MEUBELEN Burg. van Hasseltstr. 64 Bergen op Zoom 0164-234990 Vlakbij Media-Markt en Jumbo Super

TE KOOP

PUPS

Sport u bij Fitness Palace dan ontvangt u een korting op uw zorgverzekering van 5 tot 10 % op uw basis premie en maximaal 20% op uw aanvullende premie!

geb. 1-7-13 info

Lifestyle coach &

of robroks@home.nl 0165-342631

het BenFit programma staan voor je klaar!

Nieuwe & gebruikte meubelen tegen spotprijzen! 1000 m2

Fitness Palace Boulevard De Boulevard Noord 2 4617 HD Bergen op Zoom tel: 0164 - 27 06 88 e-mail: info@fitnesspalace.nl

Meubelhal Broos Meubelen Zuid-Oostsingel 23 - Bergen op Zoom - 0164-242097 naast ABN-Amro parking

®

NU SLECHTS VOOR NIET LEDEN

Kuur van 12 sessies € 60,00

Gratis APP: Al het fitness nieuws, trainingen en tips op je mobiel. Download hem nu gratis in de Appstore of Google play.

UNIE

FITNESS PALACE een club die meedenkt

Belly AC TIE Afvallen met behulp van de infrarood warmte band. 2 tot 4 kledingmaten minder in slechts 4 weken!

De afgelopen jaren hebben wij gezocht naar een mogelijkheid waar onze leden direct profijt van hebben. Nu is het eindelijk zover! Een groot aantal zorgverzekeraars belonen u wanneer u fit en gezond beweegt. Informeer naar uw korting!

[langhaarweimaraner]

www.weimaranersofcirasdream.nl

IS

Je doel bereiken onder begeleiding van jouw personal trainer! Bij aanvang van je lidmaatschap 1 uur gratis PT.

KORTING OP UW ZORGVERZEKERING

GRAT

BODY ANALYSE:

GRAT

PERSONAL TRAINING:

K

www.fitnesspalace.nl

MA AT WE RK K KE UK EN S

EUW! NIEUW!NIM

WOENSDAG

DONDERDAG

VRIJDAG

Z AT E R D A G

WOENSDAG

DONDERDAG

VRIJDAG

Z AT E R D A G

AUGUSTUS

AUGUSTUS

AUGUSTUS

AUGUSTUS

SEPTEMBER

SEPTEMBER

SEPTEMBER

SEPTEMBER

TOT 17:00 U

TOT 17:30 U

4

TOT 17:30 U

INTRO ACTIEPRIJS

7.390,-

5

6

KOOPAVOND KOOPAVOND

7 11 12 13 14

ARDI - KOOK ARDI - KOOK WORKSHOP WORKSHOP

KOOPAVOND KOOPAVOND

TOT 17:00 U

ARDI - KOOK ARDI - KOOK WORKSHOP WORKSHOP

TER INTRODUCTIE;

kokend-water-kraan van Quooker kado!

Met gepaste trots introduceren wij onze nieuwe Residentic maatwerkkeukens! Geen massaproductie, maar verfijnd en degelijk maatwerk. Al uw specifieke kleur- en maatwensen kunnen wij verwezenlijken met dit unieke keukenmerk.

Meer creatieve oplossingen door kasten op maat gemaakt!

Residentic is een degelijk Hollands product met nuchtere prijzen!

INTRO ACTIEPRIJS

7.440,-

Betaalb are maatwerkkeuken s! Degelijk maatwerk Alle kleuren en stijlen Hollandse prijzen

COMPLEET

5950,incl. vaatwasser!

1001 MAATWERK 1001KLEUREN KLEUREN MAATWERK

LUXE COMBI OVEN Verkoopprijs: € 1069

NU

590,-

VO OR DE EL WE KE N

G R AT I S : Quooker t.w.v. € 1195,-

Bij aankoop van

NU

GRATIS

Residentic keuken + (maat)werkblad.

Volop apparatuur acties, o.a.: VAATWASSER Verkoopprijs: € 949

NU

490,In onze showroom’s;

Uitg ekiend tot op de €uro! Geen fratsen Uitgekiend Vanaf € 2000,COMPLEET

3850,incl. vaatwasser!

+ volop acties! + grabbelton + kookworkshops bij Ardi 5,6 en 12,13 Sept. + gratis lunch of diner + gratis klompen


ACTUALITEIT

Vijfendertig medewerkers per 1 oktober eruit, de andere vijftig eind 2014

Vijfendertig minder ontslagen bij SABIC BERGEN OP ZOOM - In plaats van 120 gedwongen ontslagen bij SABIC, verliezen 85 vaste medewerkers hun baan. Het bedrijf heeft bekend gemaakt dat de eerste 35 personeelsleden al per 1 oktober moeten vertrekken, de rest laat SABICeind 2014 achter zich. Woordvoerder Peter van den Eijnden is blij dat zij in ieder geval gebruik kunnen maken van een ‘mooi, rechtvaardig sociaal plan’. Mede daarom hoopt hij dat er medewerkers zijn die vrijwillig willen vertrekken waar door het aantal gedwongen ontslagen verder af zal nemen. DOOR VERA DE GEUS In april werd bekend dat er flink gesneden ging worden in het personeelsbestand van SABIC. In totaal zouden 120 medewerkers gedwongen moeten vertrekken. Maandenlang werd er flink onderhandeld over het sociaal plan waar pas vorige week een akkoord over werd bereikt. Het blijkt echter dat minder mensen dan verwacht daar gebruik van hoeven te gaan maken. Van de 120 verwachte ontslagen zijn er namelijk nog 85 over. Dat verschil van 35 medewerkers zit hem volgens woordvoerder Van den Eijnden in een drietal zaken. “Alle voorstellen zijn met de Ondernemingsraad uitvoerig besproken en er is behoorlijk gediscussieerd. Na hun tegenargumenten is besloten dat er op bepaalde afdelingen meer mensen moeten blijven werken dan in het voorstel stond. Dat zorgt voor een aantal minder gedwongen ontslagen. Ook het natuurlijk verloop speelt een rol. Mensen hebben zelf ontslag genomen of

zijn bijvoorbeeld met pensioen gegaan. De laatste oorzaak is dat we een groot deel van openstaande vacatures in hebben kunnen vullen met mensen die werkzaam zijn binnen ons bedrijf”, legt hij uit. Moeilijk Desalniettemin moeten nog steeds 85 mensen het veld ruimen. Zeer recent is bekend gemaakt om welke medewerkers van SABIC het gaat. “Dat is nog steeds heel vervelend”, vindt Van den Eijnden die aangeeft dat er wisselend is gereageerd op de aankondiging. “De één ontvangt het bericht met een glimlach, omdat deze het al aan zag komen. De ander is heel verdrietig, die emoties zijn menselijk. Toch is opluchting vanwege de duidelijkheid het overheersende gevoel. In april is de reorganisatie al aangekondigd dus hoewel het nog steeds een koude douche is, komt het niet koud op hun dak vallen.” Meteen is bekend gemaakt welke 35 medewerkers het bedrijf per 1 oktober

In plaats van 120 gedwongen ontslagen bij SABIC, verliezen 85 vaste medewerkers hun baan.

moeten verlaten en welke voor 50 personeelsleden het SABIC-tijdperk eind volgend jaar ten einde is. “Die laatste is een moeilijke groep. Zij weten dat het eind 2014 ophoudt en dat is niet gemakkelijk. Daarom zullen wij er alles aan doen om hen gemotiveerd te houden, zeker met het oog op de veiligheid.” Doorpakken Van den Eijnden zegt goede hoop te hebben dat het aantal gedwongen ontslagen

ARCHIEFFOTO

de komende periode verder teruggebracht kan worden. “Dankzij het goede sociaal plan is de kans aanwezig dat mensen vrijwillig weg willen gaan. Bijvoorbeeld omdat ze een andere carrière willen of toch bijna zouden stoppen met werken en mogelijkheden tot overbrugging zien. Wie vrijwillig weggaat krijgt de opgebouwde rechten uit het sociaal plan en dan kan iemand die gedwongen weg moet, wellicht blijven. Wellicht, omdat je natuurlijk niet iemand zonder meer van

bijvoorbeeld een sales-positie over kunt zetten naar een werkplek op de automatiseringsafdeling en vice versa. Er moet een match zijn. Ik wil niet speculeren over aantallen, een ieder moet voor zichzelf de mogelijkheden voor vrijwillig vertrek bekijken, maar ik verwacht wel dat er het aantal van 85 lager zal worden”, aldus de SABIC-woordvoerder. “Dat zal de komende maand duidelijk worden. Daarna zullen we meteen doorpakken.”

ouderen van SWBOZ en de meer zorgbehoeftige cliënten van TanteLouise-Vivensis een ruimte en activiteiten gaan delen. Bovendien blijft er ook plaats voor inwoners uit de wijk om binnen te lopen en wordt de samenwerking gezocht met onder andere GGZWNB en SDW. “Van SDW nemen nu al vier personen deel aan de activiteiten”, benadrukt Jan de Koster van TanteLouiseVivensis. Het doel is dat bezoekers van de locatie op twee manieren deel kunnen nemen. “Mensen zijn welkom als deelnemer of hulp”, weet de Koster. Daarnaast is het ook mogelijk dat iemand enerzijds bezoeker is en anderzijds helpt bij activiteiten. Door de samenwerking kan het aanbod veel meer vraaggericht zijn. Tijdens een reguliere dag sluiten personen nu bij één groep aan, door het plan kunnen ze bij verschillende activiteiten aanhaken. Het initiatief moet leiden tot breder aanbod activiteiten dat betaalbaar blijft.”

zonnig in. “We zullen meer vrijwilligers nodig hebben als we gaan groeien naar vijf dagen aanbod per week”, lacht De Rooij. “We weten zeker dat we niet meer middelen gaan krijgen, eerder minder dan meer”, voegt de Koster toe.

Vervlechting doelgroepen SWOBOZ en TanteLouise-Vivensis

Samen sterker in ‘Aen de Fonteyne’ BERGEN OP ZOOM - Stichting Welzijn Ouderen Bergen op Zoom (SWOBOZ) en TanteLouise-Vivensis zijn een samenwerking aangegaan in Aen de Fonteyne. Deze locatie diende als soos, maar moet een samensmelting worden tussen de dagbesteding van zorgcentrum Stuijvenburgh en de huidige activiteiten. Daarbij sluiten diverse organisaties zich aan én is er ook ruimte voor andere geïnteresseerden.

Het idee is ontstaan door de op handen zijnde veranderingen in de zorg. In 2015 worden de gemeenten verantwoordelijk voor een groot deel van het aanbod voor de burgers. Daardoor verandert de werkwijze en de financiering. Gelden worden

dan vanuit de Wet Maatschappelijke Ondersteuning geregeld, met de gedachte dat gemeenten en lokale partijen dichter bij de burger staan en beter zicht hebben op de zorgvraag. “Niemand weet nog precies wat die verandering inhoudt”, vertelt Hans de Rooij namens SWOBOZ: “Maar wij gaan deze samenwerking aan als een

experiment, in de hoop dat we iets aan kunnen bieden waarvan de gemeente zegt dat het dé oplossing is.” Het experiment houdt in dat de doelgroepen meer samen gaan doen. Samenwerking Concreet wil dat zeggen dat de vitalere

Jan de Koster en Hans de Rooij zijn blij met de samenwerking.

Blijf op de hoogte van het

lokale nieuws www.internetbode.nl

FOTO ROBBY VAN DER ZANDE

www.internetbode.nl

DOOR ROBBY VAN DER ZANDE

Vervlechting “De nadrukkelijke reden is dat er steeds meer kwetsbare mensen zijn. Dit zijn bijvoorbeeld personen met lagere Zorgzwaartepakketten. Die hebben geen recht meer op een verblijf in een zorgtehuis’’, beaamt De Rooij. Zorg dient anders georganiseerd te worden en de samenwerking is hier een voorbeeld van. Daarnaast worden mensen steeds ouder en veranderen de wensen en behoeftes, met het initiatief wordt ook op hier ingespeeld. “Het is met recht een vervlechting tussen de mensen die zorg-geïndiceerd zijn en de activiteiten van Welzijn Ouderen”, vertelt de Koster trots. Ondanks de zekerheid dat het lastiger gaat worden, zien beide partijen de toekomst redelijk

U kunt uw advertentie opgeven via de button “Advertentie aanleveren”

Redactie kunt u aanleveren via de button “Redactie aanleveren”

PAGINA 3

Doedag Daarom is het ook zo belangrijk om samen te werken vindt Hans de Rooij: “Je vist allemaal in dezelfde vijver.” Bij dit initiatief houdt het dan ook niet op, want er zijn vele plannen. Eén is de Doe Dag op 2 september die SWBOZ organiseert met BAS (voormalig KBO) en CKB De Maagd. Hierbij is de Stoelemeijerflat locatie voor een gezellige lunch en de start van een fietstocht. Enkele deuren verderop vinden activiteiten bij CKB De Maagd plaats en in dit gebouw is een gratis toegankelijke informatiemarkt. De Rooij: “We willen een helder beeld geven wat er voor senioren te doen is zonder sturing te geven.” Voorwaarden scheppen voor recreatie vat hij het samen, want recreatie en sociaal contact zijn belangrijk om vitaal te blijven. Opgeven Op twee september is er een informatiemoment voor vrijwilligers van Aen de Fonteyne, waarbij ook geïnteresseerden in vrijwilligerswerk welkom zijn. Zij kunnen zich aanmelden bij Nancy Tunders op 0164-215984 of via SWOBOZ op 0164265946. Bij het laatste adres kan men tevens terecht om op te geven voor de Doe Dag op 2 september. Alle info via www. swoboz.nl en info over de samenwerking op www.tantelouisevivensis.nl

Volg ons op Twitter: @BergseBode.


Stoppen ! met roken

D.M.A. Pals

Lasertherapie

Voor uw zonnepanelen en de plaatsing ervan. Tevens voor klussen in en rondom huis.

Tel.: 06-20491817

De behandeling wordt vergoed. www.praktijknatuurlijkbeter.nl tel. 0164-254602

Afslanken met succes! Lasertherapie

DE BEHANDELING WORDT VERGOED www.praktijknatuurlijkbeter.nl tel. 0164-254602 Wat is jouw relatietalent? Nu

GRATIS unieke RELATIETALENTEN-TEST bij inschrijving.

Kleine bedragen maken grote verschillen.

Bel uw consulent voor meer info. Bel: Lia van der Wel 0165-388816 Of 0800-0230595 (landelijk) Hoogste slagingspercentage, erkend SinglesKeurmerk

www.mens-en-relatie.nl

SCHEEPSSTOFFEERDERIJ EN (SCHEEPS)MATRASSEN ‡ Grote collectie meubelstoffen ‡ Polyether in elke maat en dikte d g s maan

‘s maandags GESLOTEN

gratis plaatsing

Lentemenu! 3 gangen v.a. â‚Ź 9,95

Grand eetcafe De Kroon Boomstraat 2 Huijbergen, tel. 0164-642974, klijspost@hetnet.nl GRATIS PARKEERGELEGENHEID

Uw krant is bij uitgeverij De Bode in uitstekende handen Informeer vrijblijvend naar onze mogelijkheden: Tel. 076 599 81 11 | www.internetbode.nl Vanaf 4 september de hele maand woensdag-donderdag-vrijdag

5 Pizza’s, 5 Pasta’s

â‚Ź 5,00

Man 70+ zoekt volslanke vriendin voor reizen, gezelligheid etc. Andere nationaliteit ook welkom. Tel. 06 13 82 04 29 | Bergen op Zoom

Onze medewerkers staan voor u klaar!

p.st.

FamLa ilia

Wij zijn u graag van dienst.

Â˜Â”ČąÂŠÄ˘ČąÂŠÂŠÂ•Čą mogelijk. Reserveren gewenst.

La Familia

Oesterdam 3 | Speelmansplaten |4696 PV | Tholen | 0166-607452 | daisy@pizzerialafamilia.nl

KUSSENATELIER Kussenatelier

Provincialeweg 11 4695 RM Sint-Maartensdijk 7HO)D[‡0RE www.bootkussens.com

AUTOMONTAGEBEDRIJF

JOKO

‡6ORRSORRSVFKDGHDXWRÂśV PRWRUVWHNRRSJHYUDDJG ‡$OOHJHEUXLNWHRQGHUGHOHQ RQOLQH ‡9ULMZDULQJELMRSKDOHQ ‡5HSDUDWLHHQRQGHUKRXG Lid ARN-Stiba-RDW 0DDOEHUJHQVWUD:HUQKRXW 7HO LQIR#MRNR]XQGHUWQO ZZZMRNR]XQGHUWQO

VLOOIENMARKT zat. 31 aug. =LHULN]HH+DGÂżHOGSDUN +DULQJYOLHWVWUDDW Kraam â‚Ź20 2e â‚Ź15 donevents.nl 0294-237320

Đ’

Organisatie: OVT en Euromarkt o.v.tholen@kpnmail.nlVRIJDAG

NIEUW

KINDERBRADERIE ZATERDAG 31 AUGUSTUS

30 AUGUSTUS VAN 13.00 - 21.00 U.

ZATERDAG

31 AUGUSTUS VAN 9.00 - 19.00 U.

VAN 9.00 - 13.00 U. IN DE PAULINASTRAAT EN VENKELSTRAAT

Đ’Đ’ BRADERIE

DAKWERKEN vernieuwen reparatie pvc bitumen etcetera. Bel Zoomdak 06-18514726 www.zoomdak.nl

CENTRUM THOLEN Met vele koopjes en leuke attracties

Antiekrenovatie Hans Swanenberg s6ERWIJDERENVANVERF ENLAKLAGEN s/PNIEUWKLEURENENOFLAKKEN s/OKVOORALUWOVERIGEMEUBELEN s4EVENSSTRAAL ENSPUITWERK s+EUKENRENOVATIE s3TOELENMATTENENWEBBING :EVENBERGSCHEN(OEK 4EL&AX 

WWWANTIEKRENOVATIENL

´

De leden van de Ondernemers Vereniging Tholen wensen u een gezellige braderie!

Âś


ACTUALITEIT

Grondeigenaren laten Oude Beijmoersepolder opbloeien

Column

Land inzetten voor de natuur HALSTEREN - De Oude Beijmoersepolder werd honderden jaren geleden drooggemalen tot land. Land dat inmiddels onder vele eigenaren is verdeeld, die het ieder op eigen wijze benutten. Veel grondbezitters blijken bereid om een stukje van hun grond in te zetten om het landschap te verfraaien en voor meer biodiversiteit te zorgen. De subsidieregeling Groen Blauw Stimuleringskader is daarbij nodig, grondeigenaren krijgen een passende vergoeding voor hun inzet. Provincie en de gemeente Bergen op Zoom financieren ieder de helft van deze subsidieregeling.

Eugène de Kok

Voetjestap Volgens mij noemden we het voetjestap, omdat we niets beters konden verzinnen, maar precies weet ik het niet meer. Voetjestap was in ieder geval essentieel als je een partijtje wilde voetballen met jongens uit de straat. Meestal waren het de twee oudste jongens, die een paar meter van elkaar gingen staan en dan langzaam naar elkaar toe stapten, hun hak telkens tegen hun tenen plaatsend. Degene die met zijn voet op die van de andere eindigde won en mocht als eerste een speler kiezen. Ik was één van de jonkies in de straat en stond altijd braaf te wachten tot iemand mij uit het rijtje pikte. Overtuigd van mijn kwaliteiten, dacht ik dat ze me snel zouden kiezen, maar de realiteit was dat ik vaak als één van de laatsten overbleef. Trauma’s heb ik er niet aan overgehouden. Voor zover ik me herinner, vond ik het ook toen niet erg. Ik ging er altijd vol voor, rende me rot en maakte sliding na sliding, overigens zonder er ooit een bal van de tegenspeler mee af te pakken. Wat dat betreft lijk ik op Lilian Janse, de Vlissingse die hoogstwaarschijnlijk in maart tijdens de gemeenteraadsverkiezingen als eerste vrouw op een kieslijst van de SGP staat. Het meest opmerkelijke in de EO-reportage van woensdag vond ik de terloopse opmerking dat het bestuur eerst zes mannen had benaderd, voordat ze bij haar aanklopte. De keuze voor de mannen begrijp ik gezien het partijverleden, maar zes zijn er wel erg veel. Tussen het zestal zat ook ongetwijfeld iemand die vond dat het bestuur eerst naar hem had moeten komen en geen tweede of zesde keus wilden zijn. Janse had er geen moeite mee als zevende in de rij te staan. ‘Ik doe het’, zei ze. ‘Ik houd van politiek en de SGP. Waarom zou ik het dan niet doen?’ Hoewel ik slechts sporadisch van nut was, zorgde mijn onuitputtelijke inzet ervoor dat mijn buurjongens me nooit als laatste lieten staan na het voetjestap. Ze wilden me best bij hun team hebben. Zo zou de SGP er volgens mij ook over moeten denken.

Colofon Kantoor regio West-Brabant Sint Catharinaplein 12, 4611 TS Bergen op Zoom, Tel. 0164 251 411, Fax 0164 245 089 Hoofdkantoor Bredaseweg 26, 4881 DE Zundert, Postbus 22, 4880 AA Zundert Tel. 076 599 8111, Fax 076 599 8199 Bergse Bode Bergse Bode Redactie Vera de Geus, Ria van Meir Correspondenten Sonja Brand, Marjet Lubbers, Merijn Sitsen, Robby van der Zande Acquisitie Leo Elenbaas Druk Drukkerij Vorsselmans Sluittijden Advertenties maandag 09.00 uur Verenigingsnieuws en lezersfoto’s vrijdag 12.00 uur Weekendverslagen maandag 07.00 uur Aanleveren via www.internetbode.nl Bezorgklachten 076 599 8111 W E E K B L A D

Uitgeverij de Bode b.v. behoudt zich ten aanzien van de inhoud van deze uitgave en/of website zowel het auteursrecht voor conform artikel 15 lid 1 sub 4 van de Auteurswet als het databankrecht.

Puzzel week 35 De oplossing van deze puzzel is in week 36 te vinden op www.internetbode.nl

Bertus Kommers (l) en wethouder Arjan van der Weegen (r) onthullen een bordje bij het nieuwe natuurpareltje met een amfibieënpoel, knotwilgen en bloemrijke randen. FOTO MARJET LUBBERS

DOOR MARJET LUBBERS De subsidieregeling is in de gemeente Bergen op Zoom een succesverhaal, 53 boeren maar ook buitenlui maakten tot nu toe gebruik van de regeling. Voor ongeveer 3,2 ton werd voor ruim 380 are een beheervergoeding voor houtsingels en bosjes gegeven, 173 knotwilgen zijn aangeplant, 3 amfibieënpoelen gegraven en bijna 10 km aan fraaie bloemrijke randen is aangelegd, een groot deel daarvan in de Oude Beijmoersepolder. Vele landeigenaren in het gebied met het hart op de ‘groene’ plaats, leveren daarvoor zogenaamde groene en blauwe diensten. Zij versterken daarmee de natuur maar soms ook hun bedrijfsvoering. De Agrarische Natuur Vereniging Brabantse Wal (ANV) hield er de afgelopen week haar jaarlijkse excursie om boeren, burgers en buitenlui te laten zien en weten welke mogelijkheden er zijn. Prioriteit De natuur is prachtig maar als je boert is je eerste prioriteit toch dat het land voldoende oplevert. Grond afstaan aan een

rij knotwilgen of bloemrijke akkerrand doet een ondernemer niet zomaar. De subsidieregeling compenseert het inkomstenverlies en zorgt dat de boer zijn groene hart kan laten spreken. De afspraken binnen de subsidieregeling gelden voor 6 jaar. Het succes van de kwaliteitsverbetering in de gemeente Bergen op Zoom is voor een groot deel te danken aan de inzet van veldcoördinator Eric-Jan van Trijen, zelf boer, afkomstig uit het gebied, en één die veel ervaring had met de aanleg van natuurranden. Amfibieënpoel Eén van de deelnemers is Bertus Kommers, hij liet een natuurpareltje aanleggen op een hoek van zijn land waar eerst paarden graasden. Iedereen die erlangs komt kan genieten van knotwilgen die ruimte bieden aan broedende mezen en in de toekomst aan steenuilen; een rustgevende poel vol leven: salamanders, kikkers en libellen; inheemse bloemen met voedsel voor bijen en vlinders en die beschutting bieden aan patrijs gezinnetjes. Een vogelsoort waarvan de aantallen sinds de jaren

70 met 95% zijn gedaald. Dit jaar is het Jaar van de Patrijs, de leden van ANV Brabantse Wal voeren in september tellingen uit en een stagiair van de Universiteit Antwerpen zal het leefgebied en verspreiding van patrijzen in kaart brengen. Profijt De natuur profiteert van de groene en blauwe diensten van grondeigenaren, maar omgekeerd kan hetzelfde gelden. Een houtsingel langs de akker voorkomt het inwaaien van giftig Jacobskruiskruid vanuit wegbermen. Insecten in akkerranden zorgen voor natuurlijke plaagbeheersing- nuttige insecten zoals sluipwespen en loopkevers eten de luizen in de teeltgewassen op- dit vermindert de benodigde hoeveelheid pesticiden. Een bloemrijke rand langs een sloot zorgt voor betere waterkwaliteit. De excursie naar de Oude Beijmoersepolder leerde dat grond op meerdere manieren kan renderen. Door het slim inzetten van groene diensten kunnen meerdere doelen worden gerealiseerd, dat vergt een creatieve manier van denken,werken en kennisuitwisseling.

‘De huidige regels schieten tekort’

Snel debat over circusdieren BERGEN OP ZOOM - In de commissievergadering van september gaat er wederom gesproken worden over lokale regelgeving omtrent circusdieren. Nadat circus Belly Wien vorige week zijn tent had opgeslagen in Kiek in de Pot regende het wederom verontwaardigde reacties vanwege het gebruik van wilde dieren. De gemeente liet weten geen plaatselijk verbod in te stellen en zegt een eventueel landelijk verbod af te wachten. Yvonne Kammeijer van D66 vindt dit onacceptabel en wil volgende maand, net als in 2007, een debat over het onderwerp. DOOR VERA DE GEUS Er is nog geen landelijk verbod op het gebruik van wilde dieren in circussen en tot die tijd zij nog welkom in de gemeente Bergen op Zoom. Dat zei wethouder Ton Linssen nadat diverse politieke partijen en burgers geschokt hadden gereageerd op de dieren die circus Belly Wien vorige week bij zich had.

Discussie vond ook al in 2007 plaats

© www.sudokusite.eu

Onder meer GroenLinks en D66 roepen de gemeente op om net als bij kermissen geen vergunningen voor circussen met dieren meer te verlenen. Nu de gemeente PAGINA 5

heeft aangegeven dat niet van plan te zijn, wil D66-fractievoorzitter Yvonne Kammeijer een debat in de commissie.

heersende mening dat de landelijke overheid zelf wel voor passende wetgeving zou zorgen.

Snipperbeleid Hetzelfde debat werd al in 2007 in de Bergse gemeenteraad gevoerd, nadat D66 een initiatiefvoorstel had ingediend om ervoor te zorgen dat de gemeente Bergen op Zoom geen evenementenvergunning meer zou verstrekken aan een circus dat wilde dieren meebrengt. De gemeenteraad stemde hier echter niet mee in. Het voorkomen van snipperbeleid, was een van de argumenten. Ook werd gezegd: “Ik ben hier wel voorstander van, maar Bergen op Zoom moet niet op eigen houtje op basis van emoties gaan anticiperen.” Tot grote teleurstelling van Kammeijer was de

Onomwonden In 2009 had Kammeijer goede hoop dat de wetgeving aangepast zou worden, nadat minister Verburg had laten weten snel in actie te komen. Nu de wet nog steeds hetzelfde is, wil D66 dat Bergen op Zoom alsnog zelf een verbod in de APV opneemt. Ze wil weten hoe de andere politieke partijen daar nu instaan en wil een debat over het onderwerp. “Mede met het oog op het feit dat er inmiddels diverse onderzoeken hebben plaatsgevonden en dat er een aantal rapportages zijn verschenen waaruit onomwonden blijkt dat de huidige regelgeving tekort schiet”, besluit ze.


KORT BEDRIJVIG

Ruben en Joost fietsen voor Huis aan het Water

Ardi Keukens introduceert Residentic-lijn

Fietsers op helft van tocht lekke band. Toch blijft het enthousiasme van de mannen groeien. Ze genieten uit volle teugen van de prachtige omgeving. Behalve de uitzonderlijke mooie plaatjes ontmoeten ze onderweg ook veel behulpzame mensen, die voor het nodige vermaak en ondersteuning zorgen. Zo zijn ze bijvoorbeeld kosteloos een middagje wezen varen langs allemaal visserseilandjes langs de Noorse kust, dat ze beschrijven als Volendam in het kwadraat. Verder hebben ze een nachtelijke rondleiding gehad in Trondheim (Noorwegen). Ruben was onlangs jarig en kreeg van zijn nieuwe Noorse vrienden een bijzonder cadeau, namelijk een overnachting op een zacht bed. Na Noorwegen volgde een nat Denemarken en Duitsland.

BERGEN OP ZOOM - Zondag 21 juli is het avontuur begonnen voor Joost (23 jaar) en Ruben (23 jaar). Samen fietsen ze voor Stichting Huis aan het Water ongeveer 6000 kilometer van Noordkaap (Noorwegen) naar Gibraltar (het meest zuidelijke plaatsje in Spanje). De twee mannen zijn geheel in stijl vertrokken naar Schiphol, namelijk op de fiets. Vanuit Schiphol zijn ze naar Noordkaap gevlogen. De tocht vervolgt zich via de Noorse kust naar Denemarken, om vervolgens Duitsland en Frankrijk te doorkruisen richting Middellandse Zee. Van daaruit fietsen ze langs de kust naar hun einddoel, Gibraltar. De reis begon al met een ‘kleine’ tegenslag. De fiets van Joost raakte tijdens de reis beschadigd, waardoor hij bij aankomst eerst de slag uit zijn wiel moest halen. Joost en Ruben proberen zichzelf met zo min mogelijk middelen te redden. Indien mogelijk, vangen en bereiden ze bijvoorbeeld hun eigen vis. Elke dag moeten

ze weer op zoek naar een geschikte overnachtingsplek. Zo mochten ze een nachtje verblijven in een gigantisch mooi huis bovenop een berg met uitzicht om van te snoepen over de gehele stad en fjord. Dit zijn leuke uitzonderingen, want over het algemeen slapen ze gewoon in een tent. Op hun blog vertellen de twee avonturiers dat het raar blijft voelen om kampement op te zetten terwijl het nog klaar licht is buiten (en blijft). Zwaar De inspanning en zelfredzaamheid van deze twee mannen is bijzonder als je nagaat dat ze alleen de eerste vijf dagen al 635 km hebben afgelegd, inclusief twee beklimmingen van de categorie Kilimanjaro en de bijbehorende gruwels lange en snelle afdalingen. Op hun blog zeggen ze soms te zweten als otters en ledematen als een gemiddeld waterijsje te hebben, waaruit blijkt dat de reis behoorlijk zwaar is. Daarbij kreeg Joost al snel een

Updates Momenteel zijn ze in Maastricht en hebben ze ongeveer de helft van de kilometers er op zitten, maar ze zijn er nog lang niet! Er staat hun nog veel avontuur en onverwacht vermaak te wachten, dus ‘Like’ de facebookpagina of surf naar www.sponsoractie-crossing-borders.nl. Hierop worden alle updates geplaatst over deze (in)spannende reis. De opbrengst van deze 6000 km lange tocht komt geheel ten goede aan stichting Huis aan het Water. Dat is een psychosociaal oncologisch centrum en inloophuis waar (ex)kankerpatiënten terecht kunnen voor herstel, zowel fysiek als mentaal. Joost en Ruben vinden dat deze mensen wel wat extra steun kunnen gebruiken. Beiden hebben in hun directe omgeving de gevolgen en impact van kanker ervaren. Donaties voor deze geweldige sponsoractie kunnen worden overgemaakt op rekeningnummer 162512953 t.n.v. MOC Huis a/h Water, onder de noemer “actie crossing borders”. Namens Joost en Ruben hartelijk dank voor uw bijdrage!!!

Toneelvereniging Premiere brengt ‘As It Is In Heaven’ BERGEN OP ZOOM - Dit jaar brengt Toneelvereniging Première een unieke voorstelling in de Franse Tuin van het Markiezenhof en wel op vrijdag 30 en zaterdag 31 augustus, donderdag 5, vrijdag 6 en zaterdag 7 september, aanvang 20.30 uur. Het stuk dat wordt gebracht heet As it is in Heaven’ (naar de gelijknamige film). Het verhaal gaat over Daniël Daréus een bekende dirigent van middelbare leeftijd, die tijdens zijn drukke carrière een

hartaanval krijgt. Omdat hij het rustig aan moet doen besluit hij terug te keren naar zijn geboortedorp in het noorden van Zweden. Doordat hij onder een artiestennaam terugkeert, herkent niemand hem als het veel gepeste jongetje van vroeger: iedereen kent hem slechts als de bekende topdirigent. In het dorp komt hij zijn oude klasgenoten weer tegen en ziet hoe de grootste pester, Conny, het dorp terroriseert en zijn vrouw, Gabriella, mishandelt. Conny blijkt bevriend te zijn met Stig, dorpsdominee.

Stig blijkt veel macht uit te oefenen en probeert het dorp zo veel mogelijk geisoleerd te houden van de buitenwereld. Daniel laat zich overhalen om dirigent te worden van het dorpskoor. Terwijl Daniel probeert iedereen een plek in het koor te laten vinden, maakt deze werkwijze veel los onder de dorpelingen: jaloezie, liefde en een zoektocht naar waar iedereen echt voor staat. Dit ontroerende en muzikale stuk zal veel bezoekers interesseren. Kaarten zijn te koop bij het Markiezenhof en via www.toneelpremiere.nl.

Maatwerkkeukens bij Ardi

SINT-ANNALAND - Ardi Keukens, onderdeel van DB KeukenGroep, breidt haar keukenassortiment uit met maatwerkkeukens. Consumenten die op zoek zijn naar een kwalitatieve maar betaalbare maatwerkkeuken kunnen daarvoor vanaf 4 september terecht bij de Zeeuwse keukenspecialisten. Henry Boogaard, bedrijfsleider bij Ardi: “Onze nieuwe lijn met maatwerkkeukens vormt een aanvulling op onze andere keukenlijnen. Alle kleuren, maten en stijlen zijn mogelijk. Daardoor is elke Residentic-keuken die we leveren uniek!” “Met de nieuwe Residentic-lijn met maatwerkkeukens wil DB KeukenGroep zich nadrukkelijk richten op consumenten die op zoek zijn naar een degelijke maar betaalbare maatwerkkeuken”, stelt Aart de Bruin, commercieel directeur van DB KeukenGroep. “We ontvangen in onze showrooms vaak klanten die denken dat maatwerkkeukens alleen door interieurbouwers worden geleverd en daardoor onbetaalbaar zijn. We kunnen die klanten nu echter een oer-Hollandse keuken op maat bieden voor ongeveer dezelfde prijs als een standaardkeuken uit onze showroom.” “Maatwerkkeukens bieden consumenten veel voordelen”, vertelt Boogaard enthousiast. “Consumenten kunnen bijvoorbeeld een keuken in hun eigen stijl kiezen. Daarbij kunnen alle keukenkasten volledig naar wens van de klant gemaakt worden. Bij standaardkeukens gelden vaste maten, maar als een klant een Residentic-keuken met kasten van 85,4 of 79,2 centimeter wil, is dat geen probleem. Elke Residentic-keuken die we leveren is anders. Klanten kunnen bovendien uit álle RAL-, Sikkens-, en NCS-kleuren kiezen. De mogelijkheden zijn dan ook ongekend. Maatwerk is bij ons ook écht maatwerk.” “De Residentic-keukens worden namens DB KeukenGroep in Nederland geproduceerd. De Bruin: “Doordat we de keukens in Nederland produceren, kunnen we snel leveren. Daarnaast zijn de keukens van oerdegelijke, Hollandse kwaliteit. Niet voor niets introduceren we de keukens als Hollandse, ambachtelijke kwaliteit voor Hollandse prijzen.” Tijdens de introductieweek, van woensdag 4 tot en met zaterdag 14 september, bieden Ardi en Pelma klanten bovendien nog meer voordeel op de maatwerkkeukens: wie in de actieperiode een Residentic-maatwerkkeuken koopt, kan zeer voordelig een maatwerkwerkblad van composiet aanschaffen. Daarnaast ontvangt men een kokend waterkraan van Quooker cadeau. Kijk voor meer info op: www.ardikeukens.nl.

Open dag natuur en jeugd

KORTE BERICHTEN Prinses Beatrix Spierfonds: De tweede week van september is door het Prinses Beatrix Spierfonds uitgeroepen tot spierweek. De week dat heel Nederland in actie komt tegen spierziekten! Zo gaan ruim 31.000 vrijwilligers van 8 t/m 14 september langs de deuren en starten mensen een actie om geld in te zamelen voor wetenschappelijk onderzoek naar spierziekten. Steun het Prinses Beatrix Spierfonds en geef aan de collectant, actievoerder of maak een bijdrage over via giro 969! Kijk voor meer informatie op prinsesbeatrixspierfonds.nl

iemand die een en ander kan vertellen over de geschiedenis van het voormalig bankgebouw, bouwstijl (Amsterdamse School) en desgewenst over de vrijmetselarij die al sinds 1767 in Bergen op Zoom te vinden is. Bevolkingsonderzoek naar borstkanker: Standplaats: Parkeerterrein Geertruidaplein, naast de woonboulevard en het park Kijk-in-de-Pot, 4615 Bergen op Zoom. Postcodes: 4611 t/m 4617, 4621 t/m 4625, 4661 en 4664. Geboortejaren: 1938 t/m 1963. Tijdvak: vanaf 4 september 2013 tot eind april 2014.

BERGEN OP ZOOM Boekenmarkt: Zondag 1 september is de maandelijkse boekenmarkt van Vrijmetselaarsloge L’Inséparable, Engelsestraat 30. Van 13.30-16.30 uur kan men terecht voor diverse boeken tegen een klein prijsje. Opbrengst gaat altijd naar plaatselijke goede doelen. Heeft men bruikbare boeken die men kwijt wilt? Bel of mail even: 0164-248739, boeken.vrijmetselaars.boz@ gmail.com. Tevens is het monumentale logegebouw te bezichtigen. Er is altijd wel

HALSTEREN Bingo: KBO afdeling Halsteren de actieve vereniging voor 50+senioren organiseert woensdag 28 augustus bingo in de Wittenhorst te Halsteren. Aanvang 13.30 uur. In de pauze traktatie. Iedereen is welkom. U mag vanaf 50+ lid worden van de KBO. Bel 684121 of 683140. Feestmiddag: Donderdag 29 augustus viert KBO Halsteren het 63ste verjaardagsbestaan in ontmoetingscentrum de Wittenhorst. Aanvang 14.00 uur. Gratis koffie,

taart en hapjes. Optredens van de Heikrekel Gerry van Houtert. Verloting van enkele cd’s. Deze uitnodiging is uitsluitend voor de Halsterse KBO leden. Lezing Heemkundekring Halcherth: op donderdagavond 29 augustus is er een themabijeenkomst rondom het schuttersgilde St. Sebastiaan Bergen op Zoom en Borgvliet. Thijs Mourik, lid van het Gilde en helemaal thuis in de historie daarvan, verzorgt een presentatie over het ontstaan en de ontwikkeling van het Gilde. Dit gebeurt als introductie op de activiteiten bij het heemhuis Hof van Ram op zondag 15 september tijdens open monumentendag. Er zal op die dag onder andere een mogelijkheid zijn om deel te nemen aan het laserschieten. Iedereen welkom om 20.30u. Beeklaan 29a. Gratis toegang. LEPELSTRAAT Bingo: HSV ‘t Garnaaltje uit Lepelstraat houdt een bingoavond op zaterdag 31 augustus in café zaal Leonita, Kerkstraat 32, zaal open 19.30 uur, aanvang 20.00 uur. Iedereen welkom. PAGINA 6

waterdiertjes zoeken bij het Markiezaatsmeer

BERGEN OP ZOOM - Zaterdag 7 september start weer het nieuwe seizoen van de jeugdafdeling van IVN Groene Zoom. Van 10.00 tot 14.00u kan men bij bezoekerscentrum de Kraaijenberg aan de Fianestraat kennis maken met de activiteiten. De jeugdafdeling komt iedere maand bij elkaar op de 1e zaterdag van de maand tussen 10.00 en 12.00u. Kinderen tussen 8 en 14 jaar oud kunnen samen met hun ouders genieten van diverse spannende opdrachten, zoals een rondleiding door de insectentuin, een zoektocht naar water-

diertjes, op zoek naar bijzondere dieren in het bos en nog veel meer. Voor de lunch is het mogelijk een hapje te nemen van een overheerlijke pannenkoek met meelwormen. Tussen 13.00 en 14.00u is Hans Nouwt van Raaf GPS aanwezig om allerlei bijzondere wetenswaardigheden te vertellen over een survival buiten in de natuur. Rond 13.00u wordt het bord met de nieuwe naam van de jeugdafdeling van IVN Groene Zoom onthuld. Meer informatie over IVN Groene Zoom is te vinden op onze website www.ivn.nl/ groenezoom Wij zijn ook te vinden op Facebook.


ONS COMPUTERS Al meer dan 10 jaar een begrip in Tholen

BRADERIE-AANBIEDING:

Democomputers, nu

BEBINO

VOORDEEL

met 3 jaar garantie!! Babyverzorgingsdoekjes

Luiers Maxi Plus

Ook kunt u bij ons terecht voor het oplossen van computer- en

Voor peuters van 9-20 kg. 76 stuks.

internetstoringen aan huis!

11.99

BOTERMARKT 4-6 | THOLEN | TEL. 0166 600 440

2x 80 stuks.

2.99

De lekkerste verse

Zeeuwse mosselen

Luiers Junior Active

Imperialen en Jumbo kwaliteit Verse mosselgroenten

Voor peuters en kleuters van 11-25 kg. 70 stuks.

Hollandse nieuwe Haring VWXNVYDQŸYRRU ₏ 5,95 Emmer Hollandse nieuwe Haring “NJYDQŸYRRU ₏ 10,00

Voor peuters van 7-18 kg. 80 stuks.

11.49

‡/HYHQGHSDOLQJ‡%HOHJGHEURRGMHV‡*HEDNNHQYLV ‡'LYHUVHVDODGHV‡*HURRNWHYLV‡9HUVHIULHWPHWYLVRIYOHHVVQDFNV

Braderie aanbieding:

Luiers Maxi Play

11.49

Vanaf zaterdag 31-08-2013

Tondeuse Knippen en trimmen van haar, bakkebaarden of nekharen.

Wolfgang AT-AS43D4

Mossel-, Zeevishandel en traiteur

- 4.3" scherm - Android 4.1 - simlockvrij - 512 MB werkgeheugen - 4 GB geheugen - 5.0 MP camera

Deurloo

Contr’ Escarpe 11, Tholen Tel.: (0166) 602799/Fax: 0166-602550

169.00

E-mail: zelandaise@zeelandnet.nl

9DRNWREHUZRHQVGDJJHVORWHQ

Uw krant is bij uitgeverij De Bode in uitstekende handen

24.99

Informeer vrijblijvend naar onze mogelijkheden: Tel. 076 599 81 11 | www.internetbode.nl

Rookmelders

www.COMPUTERHELP-garden.nl Heeft u problemen met uw computer of laptop? Werkt uw printer niet zoals uw wilt? Heeft u een virus? Wij helpen u met al uw computerproblemen! Snelle service, voor een vriendelijke prijs. Bel: 06-10419246 voor al uw vragen U kunt ook mailen: info@computerhelp-garden.nl

2 stuks.

iPad cover

Vers & voordelig! Appelen Fuji 1.5 kg

8.99

19.99 41%

Vanaf woensdag 28-08-2013

Smaaktrostomaten 500 g

goedkop er

hebben wij de gehele dag gereserveerd voor mensen met rug- en voetklachten. Een voetkundige komt naar onze zaak en maakt dan gratis een voetafdruk en demonstreert u tevens de Vibrion Veer, een Zweedse uitvinding. In tegenstelling tot de bekende harde, statische steunzolen is de Vibrion Veer verend. Deze activeert de spieren en bloedsomloop en zorgt er voor dat u weer dagelijks, zonder vermoeidheid en pijnlijke rug en voet op natuurlijke wijze kunt lopen. Een deskundig advies en dan ook nog gratis krijgt u niet elke dag. Maak daarom even een afspraak, tel. 0164-273143

Bovendeert Schoenen

Zuivelstraat 16 - Bergen op Zoom

www.fussgold.nl

1.89

49%

goedkop er

van 0.89

v an 3.19 Donderdag 5 september in onze zaak in Bergen op Zoom

*

* Versaanbieding geldig vanaf woensdag 28-08-13 t/m dinsdag 03-09-13.

0.45

Zet- en drukfouten zijn voorbehouden.

Als eerste op de hoogte van onze aanbiedingen? Abonneer u op onze nieuwsbrief via aldi.nl HOGE KWALITEIT - LAGE PRIJS

www.aldi.nl


KORT BEDRIJVIG

Mevrouw Franken 100 jaar

Jos Horst start nieuwe ochtendgroep

Hatha-Yoga in de Korenaere

Yoga is het tot rust brengen van de rimpelingen van de geest. BERGEN OP ZOOM - Mevrouw Franken-Suikerbuik werd vrijdag 23 augustus 100 jaar oud. Ze vierde dit samen met haar familie en vrienden in Woonzorgcentrum Stuijvenburgh in Bergen op Zoom. LEZERSFOTO REMCO VAN DER HEEFT

NAH-Cafe start seizoen BERGEN OP ZOOM - De werkgroep van het in 2010 opgerichte NAH-cafe Bergen op Zoom is na de zomervakantie zeer enthousiast om te starten met het samenzijn van mensen met NAH (niet aangeboren hersenletsel).

anderen iets te drinken, ontspannen, evt. afspraken te maken om iets leuks te ondernemen. Kortweg een plek waar je jezelf kunt zijn en waar je niet steeds hoeft uit te leggen wat niet aangeboren hersenletsel inhoud. Een groot feit is dat je aan 70% (misschien wel meer) van de mensen met NAH niet kunt afzien dat zij iets mankeren. Het café is bedoeld voor mensen die hebben moeten leren leven met NAH. Niet aangeboren hersenletsel kan het gevolg zijn van o.a. een CVA, hersentumor, ongeval, MS, Par-

Het NAH-Cafe is een gelegenheid waar mensen met niet aangeboren hersenletsel anderen kunnen ontmoeten in een rustige en gezellige omgeving. Gezelligheid,ontspanning en ontmoeting staan voorop. Het is een plaats om met

kinson Huntingtion, hersenvliesontsteking en andere aandoeningen aan de hersenen, welke na de geboorte zijn ontstaan. Het NAH-Cafe start donderdag 5 september en is geopend iedere veertien dagen op de even weken. De lokatie is gevestigd in het rolstoelvriedenlijke Sportcafe Tuinwijk, Florastraat 90, tel: 0164-263590. Meer info: H. Deusing, tel. 0164-612420, 06-36113983. De werkgroep heet een ieder van harte welkom, introducées geen probleem.

Vakantiefoto

BERGEN OP ZOOM - Op 6 september start er in de Korenaere aan de Korenmarkt 7 in Bergen op Zoom een nieuwe ochtendgroep Hatha-Yoga. De lessen zijn van 10.00 - 11.15 uur in de bewegingszaal. Hatha-Yoga is de meest bekende vorm van yoga en wordt daarom meestal gewoon yoga genoemd. Hatha betekent kracht en Yoga verbinding. Het is een uit India afkomstig systeem om lichaam en geest in evenwicht te brengen. Alle oefeningen worden met innerlijke aandacht gedaan. De oefeningen stimuleren alle organen en werken positief op de flexibiliteit en vitaliteit van het lichaam. De ontspanning loopt als een rode draad door heel de les, de ademhaling wordt verdiept en je geest komt helemaal tot rust. Een ieder doet de oefeningen naar eigen kunnen, zodat er niets geforceerd wordt. Een yogahouding (asana) is een houding die je gemakkelijk een tijdje kunt volhouden en waarin je innerlijke rust verkrijgt. Yoga is het tot rust brengen van de rimpelingen van de geest. De lessen worden gegeven door Jos Horst. Hij heeft zijn lerarenopleiding yoga in India gedaan en heeft daar veel privé- lessen gevolgd. Hij heeft voor twee yogaboeken van Rita Beintema geposeerd. Jos Horst, tel. 0166-652179, www.joshorst.nl

WEDSTRIJD

Wat heeft jouw lokale krant spannende avonturen beleefd deze zomer! Onze emailbox begaf het haast onder alle zinderende inzendingen. Wij hebben een selectie gemaakt van drie foto’s en jij mag stemmen wie er vandoor gaat met het Bode prijzenpakket t.w.v. 50 euro. Stem jij op de uiteindelijke winnaar - diegene met de meeste stemmen - dan ding je zelf ook nog eens mee naar dezelfde prijs.

A

un

ij h inze b R n e Bjarne oma in n opa e al. a m t h Ac

Pak je telefoon en SMS, Foto <spatie> A, B of C en stuur je bericht naar 3553 (€ 0,60 per ontvangen bericht) Stemmen kan t/m 4 september.

B Famili e wacht Verhaart in end op Parijs uit de d Tour d e renners e Fran ce

SMS

FOTO <SPATIE> A, B OF C NAAR

3553

C

Jack in Hondje m, Duitsland rü Stadt P

PAGINA 8


in beeld Editie Bergen op Zoom | Tholen | Woensdrecht | Steenbergen Inclusief een lijst met alle nieuwbouwprojecten uit uw regio.

INFORMATIE WAAROP U KUNT BOUWEN HYPOTHEEKRENTE FORS GEDAALD


- 02 NIEUWBOUW IN BEELD 2013 -

Het Groene Gordijn 50 sociale huurappartementen

Kom thuis in het groen, dicht bij alle voorzieningen

NZE O R A A KOM N

N E G A D OPENg 20 sept Vrijda

0 uur

9.0 16.00 - 1

1 sept 2 g a d r Zate ur - 14.0 0 u 10.0 0

Locatie: Van Heelulaan, Bergen op Zoom op het voormalig terrein Cort Heijligers Kazerne

Wilt u meer informatie? Kijk op www.stadlander.nl/groenegordijn of neem contact op met Stadlander, telefoon: 088 562 62 00

daar zijn we thuis

WOON 34 luxe huurappartementen aan de Pastoor van Kessellaan nrs. 200 tot 808 in het centrum van Zevenbergen 1974

1974

1971

3

3

5

1970 4

125m2

131m2

140m2

167m2

300m3

325m3

340m3

330m3

1958

1970

1967

1974

De appartementen hebben een woonoppervlak van gemiddeld 96 m2 tot 122 m2 en beschikken over een ruim zonneterrras, moderne keuken met inbouwapde Meeren 61, 4761 SC Zevenbergen Hoogmade 8, 4761 LJ Zevenbergen Zeestraat 96, 4761HN Zevenbergen Arkelhof 119, 4761 MH Zevenbergen Vraagprijs: 174.000,k.k. een parkeerplaats. Vraagprijs: 179.000,- k.k. Indien gewenst Vraagprijs: 174.000,k.k. Vraagprijs: 184.000,- k.k. paratuur en kunt u gebruikmaken van tal van extra faciliteiten van woonzorgcentrum de Zeven Schakels.

De kwaliteit van bestaande koop- en huurwoningen zijn een risico voor woningeigenaren Decennia lang was investeren in nieuwbouw of een bestaande woning een verstandige belegging. Huizenprijzen stegen altijd en woningen werden snel verkocht. Helaas is aan die ontwikkeling in onze regio voorgoed een einde gekomen. Niet alleen door de crisis, want die trekt ook weer voorbij. Van grotere invloed zijn de krimp en vergrijzing in de komende twintig jaar; minder inwoners, in verhouding meer ouderen die ook steeds ouder worden. Zorg aan huis zal een vlucht nemen. Veel bestaande woningen zijn daarvoor helemaal niet geschikt. Komt nog bij dat ook op het gebied van energiezuinigheid flinke stappen gezet moeten worden, willen de woonlasten betaalbaar blijven. Zonder ingrijpen worden bestaande woningen dan ook steeds slechter verkoopbaar, met dalende prijzen tot gevolg. Daarom is het nu tijd voor actie. Stadlander heeft samen met de andere woningcorporaties in de regio een visie ontwikkeld op de woningmarkt van de toekomst. Daarin ligt het accent op kwaliteitsverbetering van de huidige woningen en versterking van bestaande wijken en buurten.

voor bezichtiging op afspraak

Daar waar mogelijk renoveren we ingrijpend, zodat duizenden bestaande woningen de komende jaren energiezuinig en levensloopbestendig worden. En als nieuwbouw wenselijk is, doen we dat vooral in al bebouwd gebied. Met als resultaat woningen die

Bezoek ons wekelijks tijdens het openhuis op donderdagochtend van 11:00 - 12:00 uur in onze volledig ingerichte modelwoning.

klaar zijn voor de toekomst.

Momenteel bouwt Stadlander in de gemeenten Tholen, Steenbergen,

WOON telefoonnummer 0168 33 66 98 www.woonschuijt.nl

Bergen op Zoom zo’n 260 woningen die voldoen aan die eisen. Meer weten? Kijk op www.stadlander.nl bij ‘Projecten in uw omgeving’.


- 03 NIEUWBOUW IN BEELD 2013 -

Informatie waarop u kunt bouwen Een goed begin is het halve werk bij het bouwen van je droomhuis. Want wie goed geïnformeerd is, voorkomt tegenslag bij de bouw. Dat maakt het hele bouwproject stukken plezieriger. Pim Nusselder van Bouwend Nederland deelde zijn expertise en vertelde ons alles voor de aankomende bouwer.

Zoals een aanbouw bij de woonkeuken zodat

Vraag het bestemmingsplan op en voorkom

er meer licht invalt. Hou desondanks altijd

onverwachte verrassingen”, zegt Nusselder.

vast aan eigen ideeën want het blijft een

Ook zijn er gemeentes die grond uitgeven

kwestie van smaak.

zonder tussenkomst van een projectontwikkelaar. Nusselder oppert de mogelijkheid

Of een bouwbedrijf goede prestaties levert

om het heft in eigen handen te nemen. Met

kan een sprong in het diepe zijn. Het is aan

een groep vrienden of kennissen die ook een

te raden om de referenties van het bedrijf te

nieuw huis willen bouwen is het mogelijk om

checken. De aannemer is immers niet altijd

gezamenlijk een Collectief Particulier Op-

op zijn blauwe ogen te geloven. Op www.

drachtgeverschap (zie kader) te starten. Heeft

bouwprestaties.nl krijgt u een indruk van de

u al ondernemingszin gekregen? De initiatie-

kwaliteit die het bedrijf levert. “Het is niet

ven liggen er, het is helemaal aan u.

verstandig om alleen voor de laagste prijs te gaan”, raadt Nusselder aan. Omdat de bouw

Bouwgarant

momenteel in een lastige tijd zit, zijn veel

Het keurmerk BouwGarant kan zorgen voor

De eerstvolgende verjaardag vanuit uw vrien-

bedrijven bereid om een stapje harder te lo-

minder slapeloze nachten. Een aannemer via

denkring of familie is de perfecte gelegenheid

pen. Vaak zullen ze er veel aan doen om hun

BouwGarant is altijd voorzien van een label

om eens te vragen wat de ervaringen uit uw

dienstverlening te optimaliseren. Dat werkt in

wat kwaliteitsgarantie geeft. Ook verzorgt

omgeving zijn. Vaak werkt het uitwisselen

uw voordeel.

BouwGarant de Nieuwbouwgarantie. Dat

DOOR SIMONE VAN IPEREN

van ondervindingen om kennis op te doen.

zorgt ervoor dat uw huis toch wordt afge-

Via internet kan alles geverifieerd worden,

bouwd mocht de aannemer failliet gaan.

er zijn daar talloze sites te vinden die kennis en kunde delen, zoals de site van Vereniging Eigen Huis www.eigenhuis.nl. Met de vrijheid om alles zelf te bepalen gaat u heldere woonwensen en ideeën schetsen.

‘Ga niet voor de laagste prijs, maar voor kwaliteit’

CPO Met Collectief Particulier Opdrachtgeverschap staat u er niet alleen voor en gaat het maken van voordelige afspraken met onder andere leveranciers gemakkelijker. CPO groeit steeds

Een grote slaapkamer of eindelijk een gezel-

meer op de huidige woningmarkt. Momenteel

lige woonkeuken, het behoort allemaal tot

vindt tien procent van de bouwopdrachten

de mogelijkheden. Met die goede concepten

Flink besparen bij de aanschaf van een stukje

zijn oorsprong in een collectief. Door CPO

moet een bouwbedrijf in de arm genomen

grond wil iedereen, let daarom goed op bij

heeft u meer vrijheid, bijvoorbeeld in de ver-

worden om ze uit te werken. Om te beslis-

de aanschaf. Vooral als u niet gebonden bent

deling van de kavels en de uitvoering. Door

sen welk bouwbedrijf uw nieuwe thuis gaat

aan een bepaald gebied. Per gemeente zijn

zelf de keuzes en afwegingen te maken is het

bouwen is het verstandig na te gaan wie het

er grote verschillen te zien in de prijs van de

meer werk maar u krijgt er een woning voor

beste bij u past. “Ga bijvoorbeeld bij verschil-

bouwgrond voor vergelijkbare kavels. Bij de

terug die u zelf gerealiseerd heeft.

lende aannemers langs en vergelijk de oplos-

buurgemeente een kavel kopen kan al snel

singen en offertes die ze aandragen”, advi-

een grote besparing opleveren. “Daarnaast

seert Nusselder. Soms hebben bouwbedrijven

is het verstandig te checken welke plannen

nog creatieve aanvullingen op uw ontwerp.

er voor de toekomst liggen bij uw woning.


- 04 NIEUWBOUW IN BEELD 2013 -

Bouw zelf uw droomhuis in Halsteren

IN LOOPDAGEN

zat. 31 augustus, 10.00 - 12.00u woe. 4 september, 19.00 - 21.00u adres: Dorpsstraat 107,

Royale bouwkavels in Halsteren vanaf 420 m2, gelegen op het zonnige zuiden. Zelf bouwen of via Brummelhuis. Koopsom vanaf â&#x201A;Ź 147.500 v.o.n.

verkoop & info:

Halsteren (kantoor Helmig)

Wij vertellen u graag alles over deze bouwkavels.

t. 0164 - 68 59 25

www.halsterendeschans.nl Nu extra lage rente op een SNS Hypotheek met NHG Ga je een huis kopen of wil je je hypotheek oversluiten? Kies dan voor een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Daarmee heb je extra zekerheid en krijg je een aantrekkelijke, lagere rente. En als je voor 1Â oktober 2013 een SNS Hypotheek met NHG aanvraagt, krijg je ook nog eens extra korting. De korting geldt voor alle rentevaste periodes. Een SNS Adviseur

berekent graag je voordeel en adviseert je uitgebreid welke hypotheek het beste bij je past. Wil je weten of je in aanmerking komt voor een hypotheek met NHG? En wil jij ook profiteren van de extra lage rente op een SNS Hypotheek met NHG? Maak dan nu een afspraak met een SNS Adviseur. Het eerste gesprek is gratis! Bel 0900 - 18 50 of ga naar een SNS Winkel bij jou in de buurt.

â&#x20AC;?Bouw zelf uw droomhuis!â&#x20AC;? Altijd al uw eigen woning willen bouwen, maar u zoekt nog een mooi bouwkavel? Wat komt er allemaal kijken bij het zelf (laten) bouwen van uw droomwoning? En hoe zit dat met de ďŹ nanciering? Op zaterdagochtend 31 augustus vanaf 10.00 tot 12.00 uur en woensdagavond 4

*RXYHUQHPHQWVSOHLQ 3;%HUJHQRS=RRP

september vanaf 19.00 tot 21.00 uur kun-

Gratis rek 1e gesp

nen al deze vragen ĂŠn meer beantwoord worden. Loop op ĂŠĂŠn van deze 2 dagen vrijblijvend binnen bij Helmig Makelaardij. U komt dan alles te weten over het traject vanaf het kopen van de grond tot aan de sleuteloverdracht van uw woning, zelf bouwen Ăłf de mogelijkheid tot begeleid particulier opdrachtgeverschap via Brummelhuis en al wat meer komt kijken bij het bouwen van uw â&#x20AC;&#x153;droomhuisâ&#x20AC;? in Halsteren. Aan de Kapitein Lentingsingel in de nieuwe wijk De Schans zijn nu 5 bouwkavels te koop. Stuk voor stuk zonnige kavels gelegen op het zuiden vanaf 420 m2 voor â&#x201A;Ź 147.500 v.o.n. Wij hopen u de 31e augustus of 4e september te mogen begroeten bij Helmig. Datum: zaterdagochtend 31 augustus Ăłf woensdagavond 4 september. Tijdstip: 10.00 tot 12.00 uur Ăłf 19.00 â&#x20AC;&#x201C; 21.00 uur. Locatie: Dorpsstraat 107 Halsteren (kantoor van Helmig makelaardij).


- 05 NIEUWBOUW IN BEELD 2013 -

Maak uw droomhuis compleet! Ontvang nu gratis het ontwerp van een interieur- tuinarchitect plus gratis luxe binnendeuren Nieuwsgierig? bezoek de website voor de actie & voorwaarden

www.janssen-bouw.nl/20jaar 076 - 50 40 944

Janssen-Bouw al 20 jaar J GEHEID GOED GEBOUWD MET GJM BOUWADVISEURS uw villabouwer in de regio GJM bouwadviseurs is als bouwkundig adviesbureau al meer dan 30 jaar een gevestigde naam in Zuidwest Nederland. Door goede coĂśrdinatie en projectleiding bij het proces van ontwerp tot uitvoering worden projecten gerealiseerd met een maximaal gunstige prijs-kwaliteit-verhouding.

20 jaar geleden hebben Toon en Leon Janssen de stap gemaakt naar de specialisatie Villabouwer. Toon met zijn jarenlange ervaring in de bouw en Leon met zijn grenzeloze ambitie. We vertelden destijds onze

klanten dat we hun droomhuis in 4 maanden tijd konden bouwen, dit tot ongeloof bij veel mensen. Nu weet wel men wel beter! Dat we dit al 20 jaar doen hebben we te danken aan J Villa Bergen op Zoom

J Residentie Moermont Bergen op Zoom

onze klanten, de inzet van de Janssen-Bouwers, betrouwbare onderaannemers en leveranciers. Vanaf de start hebben we gekozen om niet met standaard ontwerpen te werken, maar met

J DE ONMISBARE SCHAKEL IN HET BOUWPROCES GJM Bouwadviseurs draait om mensen: Primair onze klanten, secundair ons professionele team. In een (bouw)wereld van complexe regelgeving is kennis van zaken een absoluut vereiste en is een goed en hoog opgeleid team noodzakelijk. Zoveel mag u van ons verwachten.

J VAN PLAN TOT UITVOERING

op maat getekende woningen. Onze brochure is vaak een inspiratiebron van waaruit u samen met onze architect uw droomhuis realiseert tot op de gewenste millimeter. Indien u in het bezit bent van een bouwkavel maakt de architect altijd een gratis schetsontwerp.

Vanaf het eerste contact tot de oplevering staat GJM Bouwadviseurs naast de opdrachtgever. Ons team werkt aan uw plannen en is medeverantwoordelijk voor een feilloze uitvoering. Dat is onze doelstelling en uw zekerheid.

Wie jarig is trakteert! Om uw droomhuis nog completer te maken ontvangt u tijdens ons jubileumjaar een gratis interieurontwerp van Jolanda Knook Interieurvormgeving en een ontwerp van uw tuin van Jansen Hoveniers plus luxe binnendeuren voor de begane grond. Vloerverwarming als hoofdverwarming op de begane grond is al opgenomen in uw woning. En om alle onzekerheden weg te nemen in de huidige tijd, betaalt u pas bij de oplevering

Meer weten over onze veelzijdige dienstverlening? Neem dan contact met ons op.

van uw droomhuis. Benieuwd naar onze unieke werkwijze? Kom dan eens lang in onze showroom. Hier kunnen we u diverse maquettes, fotoâ&#x20AC;&#x2122;s, tekeningen en materialen laten zien. U kunt dan ook gelijk

GJM Bouwadviseurs J Markgravenlaan 3 4624 KK Bergen op Zoom

J Telefoon: 0164 251 818 Fax: 0164 258 634 E-mail: info@gjm.nl Internet: www.gjm.nl

een kijkje nemen in onze fabriek en zien hoe wij onze hoogwaardige woningen bouwen. Vraag nu onze brochure aan op www.janssen-bouw.nl/20jaar of maak een afspraak. We zien u graag in Etten-Leur. Groeten van de Janssen-Bouwers


- 06 NIEUWBOUW IN BEELD 2013 Plaats

project-locatie

Type woningen

Bergen op Zoom

De Huiskamer van Markiezenstad (St. Catharinaplein) Het Groene Gordijk Escarp, Bastion Orange Markiezaten de Wal ‘De Avenue’ Markiezaten de Wal Dorpsweg De Heen Helena Hoeve De Schans deelplan 2 De Meander De Schans deelplan 2 De Meander fase 1a+b Fort Prinsenweg Kap. Lentingsingel Kapitein Lentingsingel Kapitein Lentingsingel Kapitein de Haasstraat Raadhuisplein deelplan D De Groenling De Hoef Dr. de Bruijnlaan Ouwe Raadhuysplein Molenstraat De Bongerd Kaaistaete Couveringe Park De Landerije De Lindetuin De Vrijheid Hof van Steenbergen fase 1 Kavels Welberg Oudlandsestraat (woonwijk Zuid) Hoeve del Campo Sluisweg Klipper Klipper Slikkenburg Stadszicht II Stadszicht Welgelegen VesteTuin Schelde Rijnweg 80-94 Stadszicht II Stadszicht II (locatie Spin)

monumentale woonhuizen

Bergen op Zoom Bergen op Zoom Bergen op Zoom Bergen op Zoom De Heen De Heen Halsteren Halsteren Halsteren Halsteren Halsteren Halsteren Halsteren Halsteren Halsteren Hoogerheide Hoogerheide Hoogerheide Hoogerheide Hoogerheide Scherpenisse Steenbergen Steenbergen Steenbergen Steenbergen Steenbergen Steenbergen Steenbergen Steenbergen Steenbergen St. Philipsland Sint-Annaland Sint-Annaland Tholen Tholen Tholen Tholen Tholen Tholen Tholen Tholen

75 huurappartementen Appartementen 9 vrijstaande woningen 2-onder-1-kap woning Diversen 9 woningen diverse types Verandawoningen kavels Bouwkavels Hoek-rijwoningen + Herenhuizen Royale landhuizen diverse type woonhuizen 5 bouwkavels 5 bouwkavels nog 1 bouwkavel appartementen woonhuizen Divers types Nultredenwoningen appartementen 2-onder-1-kap woning 34-nulredenwoningen 6 appartementwoningen Diversen Vrijstaand Appartementen 8 eengezinswoningen / 5 appartementen Diversen Kavels Vrijstaand diversen Vrijstaande 2-onder-1-kap woning 2-onder-1-kap woning 2-onder-1-kap woning 14 herenhuizen Bouwkavels Bedrijfsverzamelgebouw/Units Karakteristieke Witte woningen Villa Bouwkavels Bouwkavels

Prijs vanaf...

€ 218.000 € 419.000 € 349.500 € 175.000 € 174.000 € 375.000 € 202.345 € 1475.000 € 190.000 + € 274.500 € 689.000 € 412.000 € 1475.000 vanaf € 147.500 v.o.n. € 236.900 v.o.n. € 175.000 € 384.000 € 278.000 nnb huur € 179.500 huurpr. v.a. € 680.00 € 185.000 € 290.000 € 144.000 Eengezinswoningen vanaf € 182.000 € 275.000 € 276.000 € 274.500 € 230.000 € 302.000 € 269.500 € 290.000 € 279.800 € 199.000 € 260.000 € 178.750 € 845.000 € 181.700 € 164.856 v.o.n.

Projectontwikkelaar/aannemer

Verkopende makelaar

Stadlander

Baas Makelaardij

Stadlander

Somnium Real Estate Bouwfonds Ontwikkeling

Stadlander V. Opstal Grosveld Helmig Makelaardij Helmig Makelaardij Koetsenruyter Makelaardij Koetsenruyter Makelaardij Helmig Makelaardij Helmig Makelaardij Helmig Makelaardij Helmig Makelaardij Helmig Makelaardij V.Opstal Grosveld Helmig Makelaardij

Bouwfonds Ontwikkeling Bouwfonds Ontwikkeling

div. ontwikkelaars WS Woensdrecht Vastgoed BV Zeebrabouw Everaers Vastgoedbeheer & Ontwikkeling Aan de Stegge Roosendaal Teammakelaar

Danilith Delmulle bv Brummelhuis Brummelhuis

V.Opstal Grosveld V.Opstal Grosveld V.Opstal Grosveld Woningstichting Woensdrecht Stadlander Helmig Makelaardij Stadlander Helmig Makelaardij en Taxatieburo O/z Helmig Makelaardij en Taxatieburo O/z Baas Makelaars Baas Makelaars Baas Makelaars Luijks Makelaardij Koetsenruyter Makelaardij VOF Leunis Makelaar VOF Leunis Makelaar vd Ouden Makelaardij VOF Leunis Makelaar

Aan de Stegge Roosendaal

Selekthuis Bouwbedrijf Rijnberg

Helmig Makelaardij Helmig Makelaardij Helmig Makelaardij VOF Leunis Makelaar vd Ouden Makelaardij vd Ouden Makelaardij

Nieuwbouwprojecten in de regio... zetfouten voorbehouden

Hypotheekrente sinds dit voorjaar fors gedaald

Zekerheid met een goede financiering

Nog meer dan bij de aankoop van een bestaand huis komt bij de keuze voor een nieuwbouwwoning heel wat vragen op uw af. Hoeveel geld kunt u lenen, hoe zit het met de aannemerskosten en wat is een bouwrente? Allemaal zaken om rekening mee te houden. Om u alvast op de goede weg te helpen, geven we u uitleg over de meest voorkomende zaken.

Annuïteiten of lineair?

ning. Het betalen van uw nieuwe woning gaat in stappen.

Sinds 1 januari 2013 komen alleen een annuïteitenhypo-

Die stappen staan omschreven in uw hypotheek en worden

theek of lineaire hypotheek in aanmerking voor hypo-

ook vanuit uw lening betaald. Over de delen die nog niet

theekrenteaftrek. Voor wie niet dagelijks bezig is met zijn

zijn uitbetaald aan de aannemer ontvangt u een depot-

geldzaken, lijken het moeilijke termen. Bij een annuïteiten-

rente. Die is in veel gevallen gelijk aan de hypotheekrente

hypotheek betaalt u maandelijks hetzelfde bruto bedrag.

die u aan uw bank of hypotheekverstrekker moet betalen.

De samenstelling verandert echter in de loop van de jaren,

Zo betaalt u dus gedurende de bouw alleen rente over het

omdat het renteaandeel na verloop van tijd steeds kleiner

bedrag dat al aan de aannemer is overgemaakt.

wordt, terwijl de aflossing toeneemt. Deze vorm is ideaal voor starters. Bij een lineaire hypotheek werkt het precies

Bouwrente en rente tijdens de bouw

andersom. U betaalt een vast bedrag aan aflossing, met

Nog een rentevorm waarmee u te maken krijgt bij een

daar bovenop de rente. Die bedraagt in het begin meer

nieuwbouwwoning is de bouwrente. Daarbij moet u on-

geld, waardoor uw maandlasten na enkele jaren afnemen.

derscheid maken tussen de rente voor en na de aankoop

Voor deze vorm moet u dus vooral in de beginjaren kapi-

van het huis. Vaak is in het koopcontract opgenomen dat

taalkrachtig zijn. Bij een hypotheek tot 290.000 euro kunt u

u een rentebedrag moet betalen aan de aannemer, als hij

bovendien gebruikmaken van de Nationale Hypotheek Ga-

op dat moment al begonnen is aan de bouw. Zo kan hij zijn

rantie. Mocht u onverhoopt niet meer aan de maandelijke

bouwkosten financieren. Deze rente is echter niet fiscaal

lasten kunnen voldoen, dan zorgt deze garantie ervoor dat

aftrekbaar. De tweede vorm van bouwrente, wanneer u de

u niet met een restschuld achterblijft. Een financieel zekere

woning heeft aangekocht, is dat wel. De bouwrente geldt

stok achter de deur dus!

dan voor de periode tussen het moment dat u uw huis koopt en de dag waarop de hypotheekakte passeert. Tot

Onafhankelijk adviseur

slot is er nog de ‘rente tijdens de bouw’. Bij deze rentevorm

Kiest u voor een nieuwbouwwoning als onderdeel van een

betaalt u de rente aan uw hypotheekverstrekker in plaats

Om maar bij het begin te beginnen: de hypo-

groot project, dan heeft u wellicht een aanbieding van een

van aan de aannemer. Ook deze vorm is fiscaal aftrekbaar.

theek. Er zijn maar weinig mensen die de

hypotheekverstrekker ontvangen. Dat kan een interessant

DOOR RIA VAN MEIR

aanbod zijn, maar let goed op de termijn van de rente, want

Voorzichtig met machtiging

kunnen financieren. Een gang naar de bank of

zodra die afloopt, betaalt u de dan geldende marktrente.

Wees tot slot voorzichtig met het uitschrijven van een

een onafhankelijke hypotheekadviseur is dus de

Vraag daarom advies aan uw onafhankelijk hypotheekadvi-

machtiging. De aannemer kan het geld laten afschrijven op

eerste stap om te zien wat er financieel mogelijk

seur. Die kunt u herkennen aan het keurmerk Erkend Hypo-

het moment dat het hem uitkomt, ook al is de desbetref-

theekadviseur, of aan zijn vermelding op www.seh.nl.

fende bouwfase nog niet afgerond. Dat kost u niet alleen

aankoop van een woning uit geheel eigen zak

is. Wat dat betreft heeft u momenteel een goede

rente, u loopt ook het risico dat bij een faillissement van de

tijd uitgekozen. Sinds dit voorjaar is de hypotheekrente fors gedaald, soms wel tot een half procent

Depotrente

aannemer u kunt fluiten naar het geld. Neem daarom vooral

voor een rentevaste periode van twintig jaar. Dat

Bent u er aan uit welke hypotheek en welke woning het

de tijd om u goed te verdiepen in alle financieringsmogelijk-

wordt? Dan begint nu de spannende periode van de bouw.

heden en –vormen. Keulen en Aken zijn immers ook niet in

Bij een nieuwbouw heeft u immers gekocht vanaf een teke-

één dag gebouwd!

pakt voor u gunstig uit, omdat u voor lange tijd verzekerd bent van een goedkope rente.


A4-A58 en opritten Gedichtenbundel en kunst geïnspireerd Bergen op Zoom dicht Boekpresentatie als alternatieve vijftigste ve rjaardag

door zwart verleden het gedicht “Haagse politiek” van haar voorlas. Of dit alles een boodschap is, hét lot of dat ze er plots voor open staat, valt lastig te bepalen. Vast staat dat haar leven positiever is geworden.

Mandy Disco kan trots op zichzelf zijn en weer in de spiegel kijken FOTO ROBBY VAN DER ZANDE

BERGEN OP ZOOM - Wie het verhaal van Mandy Disco (50) hoort zonder haar te kennen, stelt zich een beschadigde en gekwetste vrouw voor, een hoopje ellende. Woorden die haar leven labelen zijn angst, wantrouwen, mishandeling, chronische pijnen, borstkanker, maar ook hoop en geluk. Al is dat laatste iets dat ze zich pas realiseert. Het deed haar besluiten om op 1 september met gedichten en kunstwerken naar buiten te komen en daarmee een belangrijk signaal af te geven. DOOR ROBBY VAN DER ZANDE “Wat je ook aan ellende meemaakt, je kan altijd gelukkig worden” , is de boodschap volgens Mandy. En dat is iets wat ze pas in de loop der jaren heeft leren beseffen, want het leven lachte haar lang niet altijd toe. “Ik wenste elke ochtend dat ik niet meer wakker zou worden, maar ik heb toch ook altijd hoop gehouden.” Mandy groeide als enig kind op in een voor haar kille en eenzame omgeving. “Ik had geen broers, geen zussen, geen referentiekader. Ik vroeg me altijd af of wat er gebeurde aan mezelf lag.” Dat patroon

zette zich voort in haar relatie, die ze nu negen half jaar terug verbrak. “Ik vluchtte” , is volgens haar een meer passende beschrijving. Bloempjes Al die tijd had ze het idee niets te kunnen, geen talent te hebben en vooral niets te zijn. Van dat idee komt ze langzaam en stapje bij beetje terug. Begin dit jaar geraakte het echter in een stroomversnelling. “Met oud en nieuw was de overgang. Ik word dit jaar vijftig en moest het gewoon omkeren. En gek genoeg werkt het.”

‘Ik had het gevoel dat ik niets voorstelde’ Het zijn de kleine dingen die haar zelfvertrouwen voeden. Dankzij haar vriend belandde ze bijvoorbeeld in een undercover auto van de politie., wat altijd een stille wens was. “Voor mij zijn het kleine bloempjes. Mensen die zo in elkaar zitten als ik hebben succeservaringen nodig.” Het bovenstaande verhaal vormt slechts één moment in de afgelopen periode dat ze als lichtpuntjes ervaart, maar er is bijvoorbeeld ook een ontmoeting met Roemer die

Vriend Iemand die daar een grote bijdrage aan heeft geleverd is haar vriend. “Hij oordeelt niet en kan onvoorwaardelijk van iemand houden. Hij stimuleert me continu. In alles.” Want de inspiratie voor gedichten en ander werk is er altijd al geweest, maar het is iets dat gewoon nooit tot ontplooiing kwam bij haar. “Ik deed dit de laatste negen jaar al wel, maar ik had toch altijd het gevoel dat het niets voorstelde.” Uiteindelijk besloot ze met haar gedichten naar buiten te treden en een uitgever te benaderen. Op aandringen van een vriendin stuurde ze een document naar Boekscout in juli dit jaar. “In augustus belde ze me over het manuscript. Manuscript vroeg ik?” Het resulteerde in een gesprek met als het resultaat dat het boek gedrukt zou worden. “Dat ik dit nog mee mag maken” , vertelt Mandy trots. Zelfvertrouwen Met haar verhaal naar buiten treden is een grote stap die ze pas enkele weken durft te zetten. “Zonder een heftige aanvaring met mijn vader, was ik nu niet zover geweest” , refereert ze aan haar recente ruzie met hem. Het bevestigt het beeld dat hij van haar heeft en maakt haar sterker. Terwijl een zeer recent gesprek met een oom haar juist enorm sterkt in zelfvertrouwen. “Ik verwachtte helemaal niets maar werd warm onthaald en had een diepgaand gesprek met hem.” Op zondag 1 september is er een boekpresentatie van de gedichtenbundel DoornRoosjes en een expositie. Dit vindt tussen 15.00 en 18.00 plaats in De Drieschaar in Ossendrecht waarbij iedereen welkom is om te kijken, in gesprek te gaan en inspiratie en zelfvertrouwen op te doen. “Iedereen kan gelukkig worden” , luidt de voornaamste boodschap.

SamenLoop voor Hoop: daar moet je bij zijn!

Laatste kans: inschrijven De SamenLoop voor Hoop steunt iedereen die met kanker te maken krijgt. Bergen op Zoom: 24 uur tegen kanker.

Iedereen kan meedoen aan de SamenLoop voor Hoop

BERGEN OP ZOOM - Meer dan 40 teams staan op zaterdag14 september aan de start van de SamenLoop voor Hoop. Een uniek, 24 uur durend wandelevenement, waarmee aandacht wordt gevraagd voor de ziekte kanker en geld wordt ingezameld voor KWF Kankerbestrijding. Behalve een wandelevenement is het vooral een weekend vol amusement ontroering en plezier. Wie mee wil doen, kan zich nu nog inschrijven. Leny Hage, één

van de initiatiefneemsters vertelt: “Wat zo mooi is aan de SamenLoop voor Hoop is dat iedereen, jong of oud, fit of niet fit, echt kan bijdragen aan de strijd tegen kanker. Of dat nu is door met een wandelteam mee te doen, kaarsenzak te kopen voor de ontroerende kaarsenceremonie, als vrijwilliger mee te helpen tijdens het weekend van 14 en 15 september of een actie te organiseren. Alle beetjes helpen.” Eén op de 3 mensen krijgt kanker, 6 van de 10 mensen geneest, maar nog veel te veel mensen kunnen de zware strijd niet winnen.

Meedoen Teams van familie, vrienden, buren, verenigingsleden of collega’s wandelen mee met SamenLoop voor Hoop Bergen op Zoom. Er wandelt altijd minstens 1 teamlid: als symbool voor de voortdurende strijd tegen kanker. De SamenLoop is géén wedstrijd, maar een continue wandelestafette waar iedereen aan mee kan doen. De opbrengst komt volledig ten goede aan KWF Kankerbestrijding voor wetenschappelijk kankeronderzoek. Ondanks het serieuze thema is de SamenLoop voor Hoop een feestelijk evenement met heel veel gezelligheid. Zet alvast 14 en 15 september in uw agenda en ga langs. Er treden allerlei leuke bands op, demonstraties en heel veel kraampjes waar men leuke spullen en lekkers kunt kopen. De eregasten bij de SamenLoop voor Hoop zijn (ex-)kankerpatiënten, ook wel survivors genoemd. Zij openen het evenement door de 1e ronde te wandelen en geven daarmee het startsein voor alle teams. Meer informatie en inschrijven: www.bergenopzoom.samenloopvoorhoop.nl, email naar samenloopvoorhoopbergenopzoom@ gmail.com, www.facebook.com/samenloopvoorhoopbergenopzoom. PAGINA 15

BERGEN OP ZOOM - Rijkswaterstaat voert in de nachten van maandag 2 op dinsdag 3 september en woensdag 18 op donderdag 19 september onderhoudswerkzaamheden uit aan de A4/A58. Tijdens deze werkzaamheden zijn de verbindingsweg tussen de A4 en de A58 in knooppunt Zoomland, de oprit naar de A4 aan de Ruytershoveweg in Bergen op Zoom en oprit 27 Bergen op Zoom-Noord richting Roosendaal afgesloten voor al het verkeer. Rijkswaterstaat verwacht hierbij nauwelijks verkeershinder. Het verkeer wordtter plaatse omgeleid. Bij slecht weer kunnen de werkzaamheden niet doorgaan en worden ze opnieuw ingepland. mogelijk geen doorgang vinden en worden ze opnieuw ingepland.

Geen geld gemeente voor Burendag BERGEN OP ZOOM - De gemeente juicht de Burendag van harte toe, maar benadrukt dat inwoners van de gemeente er wel rekening mee moeten houden dat er vanuit het gemeentebestuur geen financiële bijdrage geleverd zal worden. De Burendag is dit jaar op zaterdag 21 september en heeft als doel om om buurten socialer te maken en mensen met elkaar in contact te brengen en wordt dit jaar voor de achtste keer gehouden. Bergen op Zoom benadrukt dat er voor een financiële bijdrage wel aangeklopt kan worden bij het Oranjefonds dat buurtorganisaties met goede plannen voor de Burendag een bijdrage tot maximaal 500 euro biedt.

Wandelvierdaagse Halsteren Op maandag 2 september gaat de 24e wandelvierdaagse van Halsteren weer van start. U kunt zich nog inschrijven 2 september vanaf 18.00 uur in de Kannebuis. De 10 km vertrekt om 18.30 uur en de 5 km wandelt vanaf 18.45 uur door de straten van Halsteren en Lepelstraat. De deelnemers krijgen een routeboekje mee en er staan er borden langs de wegen. Onderweg krijgen

de wandelaars nog een traktatie aangeboden door de Stichting Wandelvierdaagse en worden de kaartjes geknipt. We hopen weer op een groot aantal deelnemers en gezellige wandeldagen, net als de vorige jaren! We hopen ook weer op de fantastische steun van de middenstand en van een flink aantal vrijwilligers. Zonder deze mensen is dit evenement niet te realiseren. Kijk ook eens op onze website: www.wandelvierdaagse-halsteren.nl

BRIDGE WIJKCENTRUM Bridgecursus: Vanaf september op maandagmiddag in wijkcentrum de Korenaere een beginnerscursus: na 12 lessen kan men thuis gezellig bridge of in een vereniging (gevorderde clubbridgers) op maandagmorgen van 10.00-12.30 uur. In 6 twee wekelijkse lessen alles wat men wilde weten over conventies als multi en muidenberg; vijfkaart hoog ; het (on)verantwoorde volgbod, etc. Nog enkele vrije plaatsen: individueel of als paar. Info Jan Kalker, tel. 0164-234231, jakalker@freeler. nl BC NEVERDOWN Zomercompetitie woensdag 21 augustus, A-lijn: 1. Lia Edelman-Ingrid Ligteringen 65,89%, 2. Jan van Huffel-Jenny Sebregts 61,98%, 3. Ludo HaagdorensJeff Haagdorens 61,46%, 4. Els Willemsen-Henny Ehrencron 55,21%, 5/6. Jan Megens-George Muskens en Cor BruijsPiet Tax 52,60%. BC BERGEN OP ZOOM Uitslag 20 augustus, A-lijn: 1. Tom Hagenaars-John Custers 61,46%, 2. Cor van Huffel-Mieke Hertogs 56,25%, 3. Plony en Jan Goossens 53,13%, 4. Sylvia Schlosser-Jannie Custers 51,04%, 5. Desirée en Harry van Wijnen 50,52%. B-lijn: 1. Ans en Cor van Dijk 67,29%, 2. Marianne Vermaat-Kees Jongejan 64,76%, 3. Meis Suijkerbuijk-Els Willemsen 57,25%, 4. Adrie de Wit-Jan de Jonge 53,19%, 5. Ingrid Ligteringen-Marijke Schijven 53,08%. BC A LA CARTE Uitslag 22 augustus: 1. Marian KoolsAdrie van Kaam 62,50%, 2. Frits Hobbelen-Theo Groenewoudt 59,38%, 3. Hans Keitz-Luuk Hertogs 57,61%, 4. Annie Salvenmoser-Carlos Bruijs 52,78%, 5. John Custers-Tom Hagenaars 52,67%, 6. Ed Drijver-René de Heer 52,26%, 7. Roos Bril-Bert Ravensbergen 50,72%. Op 4 september start de wintercompetitie. Nieuwe leden zijn welkom. Info: 0164250998. BC DE MOERKENS Uitslag 22 augustus, middagzitting A-

Lijn: 1. Marlijn-Jan Kappers 61,11%, 2. Joke Buuron-Bob van Daele 57,99%, 2. Adje Geers-Corine Withagen 57,99%, 4. Paula Suijkerbuijk-Linda Voorn 55,56%, 5. Bea-Ton Mouwen 54,17%, 6. Koos WeijdtLau van Geel 52,78%, Middagzitting B-Lijn: 1. Mieke de GrootAnne-Marie Roeten 59,03%, 2. GerardaAdrianus Luijks 56,60%, 3. Miep-Clemens Gatersleben 55,56%, 4. Riet LambrechtsLoeki Hehewerth 53,13%, 5. An-Plony Kees 52,43%, 6. Bep Nelissen-Bep Jansen 51,74%. Avondzitting A-Lijn: 1. Janny CustersWilma Dekkers 81,81%, 2. Nol JansenFrans van Haperen 58,68%, 3. Joke Goossens-Hennie Vermeulen 57,99%, 4. Mariette ten Dam-Pierre Voeten 56,60%, 5. Christien Roelse-Nel van Gorsel 56,25%, 6. Marloes Serre-Henk Jansen 52,78%. Zomercompetitie t/m 5 september, elke donderdagmiddag-avond vrije inloopbridge in Wijkcentrum de Moerkens, Kapittelstraat 21, Bergen op Zoom. Aanmelden v.a 13.00-19.00 uur. Info Jac Kil, tel. 06-51157770. BRIDGECLUB T MARKIEZAAT Maandag 19 augustus, groep A: 1. Toine Buckens-Kenneth Clements 65,83%, 2. Karel Bartelen-Jan de Rooij 59,58%, 3. Riet Keij-Jan v. Huffel 59,17%, 4. Wil Hagenaars-Elly v. Aken 54,58%, 4. Miep Andringa-Tineke Knoop 54,58% Groep B: 1. Elly Pijnen-Jenny Weijdt 60,83%, 2. Mia en Cees Petersen 58,26%, 3. Annie Aertsen-Elly Kalker 57,92%, 4. Jose v.d. Maegdenbergh-Jeanne Oele 54,50%, 5. Bob v. Daele-Cor v. Wijngaarden 53,75% BELLEVUE BRIDGE Woensdag 21 augustus, groep A: 1. Jenny en Koos Weijdt 61,90%, 2. Elly v. Aken-Joke Jacobs 56,55%, 3. Trudy en Jan v. Eekelen 55,95%, 4. Jeannette v. Hooijdonk-Loed Weys 55,65%, 5. Hans Keitz-John Ketting 55,36% Groep B: 1. Irene en Jan v.d. Broek 65,28%, 2. Els Roelvink-Nelly v.d. Bergh 62,15%, 3. Anneke Diks-Gerdadien Kuijlen 59,38%, 4. Paula Krooswijk-Marijke Wanrooij 54,86%, 5. Annie Aertsen-Herman Maessen 53,82%


SPORT

Ruud Poppelaars loopt Nederlands record 5000 meter

Ruud Poppelaars loopt op sportpark Rozenoord Nederlands record 5000m.

BERGEN OP ZOOM - Ruud Poppelaars heeft in een tijd van 31.29,49 het Nederlands record gelopen op de 5000m. op zaterdag 24 augustus Ruud is spastisch en zit in de categorie ‘36’. Dat betekent ‘spastisch in de onderste ledematen, met ongecontroleerde

bewegingen’. De 40-jarige Bergenaar is sinds 1999 lid van atletiekvereniging Spado en traint wekelijks bij de G-groep. Tevens zwemt Ruud wekelijks in de Schelp bij zwem- en poloverenging De Krabben. Ruud is doordeweeks werkzaam bij de WVS-Groep. Tijdens de 5000m. liepen Ruud Peeters en Jeroen Jonkers samen

met Ruud om hem te ondersteunen. Ook andere atleten van de G-groep van Spado kwamen op 24 augustus in actie. Zo presteerde Joyce van Bavel zeer goed op de 200m. en met verspringen. Op beide onderdelen haalde ze een clubrecord. Bij het discuswerpen liet Joyce zien dat ze redelijk constant draait en met 17,62 ruim boven de limiet zit voor mogelijke deelname aan het EK atletiek voor mensen met een verstandelijke beperking. Deze kampioenschappen vinden plaats van 12 t/m 15 juni 2014 in Bergen op Zoom. Zowel Joyce van Bavel als Jeffrey Lodewijkx hebben hierbij voldaan aan een aantal limieten. Omdat Ruud Poppelaars niet verstandelijk beperkt is, maar lichamelijk, kan Ruud niet deelnemen aan het EK. Wel zal tijdens het EK ook een competitiewedstrijd plaatsvinden op sportpark Rozenoord, waarbij alle G-atleten uit de regio deel kunnen nemen in de entourage van het EK. Ook Ewout Heijbroek, Sascha Brugman, Anne van den Kieboom, Jeffrey de Schipper en JanPieter Karman presteerden goed tijdens de wedstrijd. De eerstvolgende wedstrijd van de G-groep van Spado is op zondag 8 september in Terneuzen.

Beachvolleyballen voor de Samenloop voor Hoop BERGEN OP ZOOM - Team 1 hield een beachvolleybaltoernooi op zaterdag 24 augustus. Het was een ochtend met veel water, veel zand, veel sportiviteit, veel talent en veel plezier. Er waren deelnemers die al weken van te voren aan het oefenen waren en dit was te zien. Vrienden- of vriendinnenteam, familieteam, collega’s, dweilbandteam, in verschillende samenstellingen stonden zij om 10.00 uur te trappelen om de strijd met het zand aan te gaan. Helaas zat het weer niet helemaal mee, maar dit mocht de pret niet drukken. Alle teams streden voor de eeuwige roem met in gedachten de strijd die vele mensen moeten aangaan met de ziekte kanker. Ook tijdens dit evenement heeft iedere deelnemer helaas in directe omgeving te maken met deze verschrikkelijke ziekte. Zij speelden een toernooi met een winnaar; maar, iedereen met kanker moet absoluut ook een winnaar zijn: winnaar in de strijd tegen kanker. Alle teams

Interne competities BSV kent meerdere interne competities. Enkele hoogtepunten: In het Rapidkampioenschap deed zich een unieke omstandigheid voor: René Punt won elk van de 3

Zondag 1 september Nieuw Borgvliet-IJzendijke 14.30u Nieuw Borgvliet 2-Halsteren 3 12.00u Nieuw Borgvliet 3-HVV’24 4 10.00u Dosko 8-Nieuw Borgvliet 4 10.00u Alliance 5-Nieuw Borgvliet 5 10.00u Vogelwaarde vrouwen-Nieuw Borgvliet 10.30u

Nieuw Borgvliet 6-Nieuw Borgvliet 7 vr. ovb 10.30u Zaterdag 31 augustus Arnemuiden A1-Nieuw Borgvliet A1 12.45u Nieuw Borgvliet B1-SVC B1 14.30u Nieuw Borgvliet C1-DSE C1 12.30u DVO’60 C3-Nieuw Borgvliet C2 11.30u Nieuw Borgvliet D1-Noad’67 D1 09.30u NSV E1-Nieuw Borgvliet E1 10.00u Rood Wit F2-Nieuw Borgvliet F1 09.45u

Nieuws SV DOSKO BERGEN OP ZOOM - Voetballen bij DOSKO? Ze hebben bij DOSKO nog plaats voor spelers geboren in 2007, 2008 en 2009, de zogenaamde mini’s. Deze mannen trainen op zaterdagochtend van 10.30-11.30 uur en de bedoeling is dat zij na de winterstop gaan deelnamen aan een speciale mini-competitie. Nieuwsgierig, bel 06-41504241 voor alle informatie. Bij DOSKO kan men nog altijd uw (bedrijfs) oud papier en karton inleveren in de grote containers. De opbrengst is voor de jeugd. Programma Woensdag 28 augustus 19.00 Moerse Boys A1-DOSKO A1 Donderdag 29 augustus 19.30 DOSKO 2-FC Bergen 2 Zaterdag 30 augustus 12.30 DOSKO B1-Victoria’03 B1 11.45 Boeimeer C1-DOSKO C1 11.45 MOC’17 C2-DOSKO C2 10.15 Roosendaal C8-DOSKO C3

BERGEN OP ZOOM - Het programma van voetbalvereniging MOC’17.

Beachvolleybalteams.

hebben 4x een wedstrijd van 10 minuten gespeeld. Het was een spannende strijd waarbij de finale werd gespeeld door team De Bie en team de Treuzelèèrs. De welver-

diende 1e plaats was voor team de Bie. De totale opbrengst voor de Samenloop voor Hoop was € 125,-, een mooi bedrag voor dit goede doel.

Start nieuw schaakseizoen

Open Bergs Schaakkampioenschap De jaarlijkse grote krachtmeting van BSV is het Open Bergs Schaakkampioenschap, waarbij ook om het Clubkampioenschap wordt gestreden. Freek Schouten toonde zich tijdens de 9 speelronden de sterkste van het 23-koppige deelnemersveld. Door de overwinning is Freek ook meteen clubkampioen 2012-2013. Sterke jeugdspeler Alik Tikranian legde beslag op de 2e plaats, René Punt werd 3e.

BERGEN OP ZOOM - Programma bekerwedstrijden:

09.30 SJO Prinsenland D1-DOSKO D1 10.30 DOSKO D2-Rillandia D1 10.15 Seolto D2-DOSKO D3 09.00 DOSKO E1-Odio E1 10.30 SC Gastel E2-DOSKO E2 09.00 DOSKO E3-Unitas’30 E6 09.00 DOSKO E4-Roosendaal E7 09.00 DOSKO F1-WHS F1 09.00 DOSKO F2-MOC’17 F6 09.00 DOSKO F3-Hoeven F4 10.30 Mini’s trainen Zaterdag 31 augustus 17.00 VVGZ 1-DOSKO 1 Zondag 1 september 12.00 DOSKO 2-HVV’24 2 13.00 DOSKO 3-Rood Wit W 3 12.00 Hulsterloo 2-DOSKO 4 12.00 Hoeven 5-DOSKO 5 13.00 Alliance 3-DOSKO 6 10.00 Rood Wit W 5-DOSKO 7 10.00 DOSKO 8-Nw. Borgvliet 4 10.00 DOSKO 9-Rood Wit W 6 10.00 DOSKO DA 1-BVV’63 DA 1 10.00 RSV DA 1-DOSKO DA 2

MOC’17 nieuws

Bergen op Zoomse Schaakvereniging

BERGEN OP ZOOM - Bij de Bergen op Zoomse Schaakvereniging BSV het nieuwe schaakseizoen begint op vrijdag 30 augustus met de jaarlijkse Algemene Ledenvergadering. Naast een vooruitblik op het komende seizoen zullen tijdens deze vergadering ook de diverse kampioenen van het voorbije seizoen worden gehuldigd.

RK vv Nieuw Borgvliet

voorronden ongedeeld en werd zo Rapidkampioen zonder dat de finale gespeeld hoefde te worden. Bas van de Putte won het Snelschaakkampioenschap met 10 punten uit 12 wedstrijden. Het Kerstgongtoernooi werd gewonnen door Freek Schouten. In mei werd het Voorjaarstoernooi gespeeld. In 5 avonden werden 10 wedstrijden gespeeld door 14 deelnemers. Martin de Smit toonde zich in dit veld de sterkste. Externe competities BSV richt de blik ook naar buiten en speelt in de competities van zowel de landelijke schaakbond als de Noord-Brabantse Schaakbond tegen teams van andere verenigingen. In de zaterdagcompetitie wist het 1e team zich afgelopen seizoen met moeite te handhaven in de 3e klasse van de landelijke competitie. BSV 1 eindigde, mede door winst in de laatste ronde, op de 8e plaats en ontliep daarmee net de degradatie. BSV 2 eindigde op een gedeelde 2e plaats in de 1e klasse A van de NBSB. Ook BSV 3 behaalde een keurige 2e plaats, waarbij dit team ongeslagen bleef

en remise speelde tegen de uiteindelijke kampioen. BSV 4 tenslotte eindigde op een gedeelde 3e plaats. Ook in de Brabantse avondcompetitie speelde BSV met 2 teams. BSV A eindigde op de 2e plaats, terwijl het B-team in de zelfde klasse verdienstelijk 5e werd. In de Brabantse Beker werd BSV al in de 2e voorronde uitgeschakeld. Marcel van Herck, al jaren een vaste kracht van het 1e team, haalde het hoogste percentage in de externe competities en is daarmee de kampioen Extern van het afgelopen seizoen. Jeugd Bij de Jeugdafdeling van BSV was Alexander Bruschke soeverein in de interne jeugdcompetitie, door in de 3 perioden steeds de Koningsgroep te winnen. Ook was Alexander de beste van de Jeugd-KO-competitie, waar hij een fraaie totaalscore behaalde van 18.5 uit 19. Alleen Lauran van Ekeren wist Alexander te stuiten, in een mooie remisepartij. Bij de meisjes werd Elaine de Bie kampioen van Bergen op Zoom. Zij wist in een tweekamp haar oudere rivale, Larissa Boogaart, te verslaan. PAGINA 16

Dinsdag 27 augustus 20.00 MOC’17-Internos Donderdag 29 augustus 19.00 Victoria’03 2-MOC 2 Zaterdag 31 augustus 17.00 Wemeldinge-MOC’17 14.30 Alliance A1-MOC A1 13.00 JVOZ B2-MOC B1 14.30 Sprundel B1-MOC B2 11.30 Roosendaal B2-MOC B3 13.30 MOC B4-Victoria’03 B4 14.30 De Fendert B3-MOC B5 13.15 Halsteren B4-MOC B6 11.15 Internos C1-MOC C1 11.45 MOC C2-Dosko C2 13.15 MOC C3-Halsteren C3 12.45 Virtus C3-MOC C6 10.45 Smerdiek C1-MOC C7 13.15 MOC C8-BSC C3 11.30 Baronie D1-MOC D1 10.00 Internos D2-MOC D2 10.30 WHS 1-MOC D3 10.15 MOC D4-Halsteren D4 10.15 MOC D5-NVS D2 08.45 DVO’60 D4-MOC D6 10.00 Virtus D4-MOC D7 10.15 MOC E1-Internos E1 08.45 MOC E2-HSC’28 E1 08.45 MOC E3-Halsteren E4 09.30 VVC’68 E1-MOC E4 08.45 MOC E5-DVO’60 E2 08.45 MOC E6-Hoeven E2 08.00 SC Welberg E2-MOC E7 09.00 Meto E4-MOC E8 09.30 Chrislandia/Oudemolen E1-MOC E9 08.45 MOC E10-Meto E3

10.15 Roosendaal E10-MOC E11 08.45 MOC E12-DSE E4 08.45 MOC F1-Steenbergen F1 08.45 MOC F2-Alliance F1 09.00 Victoria’03 F2-MOC F3 10.15 MOC F4-Sprundel F1 08.45 MOC F5-FC Moerstraten F1 09.00 Dosko F2-MOC F6 09.00 Roosendaal F11-MOC F7 08.45 MOC F8-Halsteren F5 09.00 Roosendaal F8-MOC F9 10.15 Halsteren F7-MOC F10 09.30 Cluzona F4-MOC F11 11.45 MOC MC1-NVS MC1 10.00 Kloetinge MD1-MOC MD1 Zondag 1 september 09.45 MOC VR1-NVS VR1 11.30 Halsteren VR1-MOC VR2 12.30 Steen 2-MOC 2 Woensdag 4 september 18.30 Schijf C1-MOC C4 Voor veranderingen en uitslagen: www. MOC17.nl Negenklapper MOC’17 MOC’17 1 speelde zaterdag 24 augustus haar 1e bekerwedstrijd tegen zaterdag 3e klasser Nieuwland uit het Zeeuwse Nieuw en St. Joosland. MOC was duidelijk een maatje te groot en behaalde een ruime 9-1 zege. Al na een paar minuten maakte Ricky Willigers de 1-0. Daarna ging het hard. Na 45 minuten was het 6-0. Na de rust nam MOC’17 gas terug en kon Nieuwland de eer redden. De MOC’17 doelpunten werden gescoord door: John van Loenhout (direct uit een corner), Tommy van Elsakker (1x), Ricky Willigers (2x), A-junior Ilias el Hajoui en Brian Kruf (4x).

Lepelstraatse Boys LEPELSTRAAT - Uitslag bekerwedstrijden en programma van voetbalvereniging Lepelstraatse Boys. Zondag 25 augustus Lepelstraatse Boys 1-SVC 1 1-1 Lepelstraatse Boys 2-01SVC 2 1-4 Roosendaal 13-Lepelstraatse Boys 4 afg. Bekerprogramma senioren Zondag 1 september 14.30 DIVO 1-Lepelstraatse Boys 1 12.00 Victoria’03 4-Lepelstraatse Boys 2

11.00 Lepelstraatse Boys 4-Halsteren 4 Bekerprogramma jeugd Zaterdag 31 augustus 13.00 Lepelstraatse Boys B1-Hoeven B1 12.30 DIOZ C1-Lepelstraatse Boys C1 09.30 Lepelstraatse Boys D1- Tholense Boys D2 08.30 Steenbergen E3-Lepelstraatse Boys E1 10.00 Lepelstraatse Boys E3-Smerdiek E2 Voor wijzigingen en/of aanvullingen: www.lepelstraatseboys.nl
Aannemersbedrijf van Haaften B.V. Sierbestrating van Haaften

Wij zijn leverancier van o.a.: ^ŝĞƌďĞƐƚƌĂƟŶŐ ůŽŬŚƵƩĞŶ ^ĐŚƵƫ ŶŐĞŶ dƵŝŶǀĞƌůŝĐŚƟŶŐ ^ƉĞĞůƚŽĞƐƚĞůůĞŶ dƵŝŶďĞĞůĚĞŶ dƌĂŵƉŽůŝŶĞƐͬ^ŬĞůƚĞƌƐ KǀĞƌŬĂƉƉŝŶŐĞŶ

erk, Aanleg, grondw tsen riolering, plaa Ğ Ʃ ǀĂŶďůŽŬŚƵ Ŷ

Paasdijkweg 19A, 4693 RE POORTVLIET Tel.: 0166 61 92 00 Pilootweg 5, 4696 RJ STAVENISSE Tel.: 0166 69 29 77

WWW.VANHAAFTENPOORTVLIET.NL

Een overkapping met uitstraling en karakter vanaf 699,-euro Bel voor een afspraak in onze showroom of kijk op onze Website www.overkappingvanhout.nl

Braderie in Tholen: ervaar op vrijdag:

De ‘hoor-experience’

Hoe klinkt een hoorapparaat? Samen met je partner, ouders, kinderen.

Vandaag uw auto, jeep of bus v.a. ’98 verkopen. Bel HUGO Contant + RDW. Vrijwaring!

06 - 122 58 443 Ook ’s avonds.

Kom tijdens de braderie onze nieuwe najaarscollectie bekijken!

HEEFT U OF IEMAND UIT UW OMGEVING BRANDWONDEN?

Argon 24B in Oud-Gastel. Tel. 06-30106383

BrabantWerkt.nl bereikt maandelijks 35.000 kandidaten

start sale zonnebrillen tot

70%

korting

Doe mee op zaterdag:

Ren & klim voor het goede doel! De snelste wint een mooie zonnebril

G.NL

WWW.DENENGELSMANSIERBESTRATIN

Ben jij de snelste in jouw leeftijdscategorie?

e deelnam

50 cent

Kies voor Den Engelsman Tuinmaterialen

Veilingweg 9, 4697 RB Sint-Annaland T; 0166-653190 F: 0165-653740

www.denengelsmansierbestrating.nl

Botermarkt 16 - 4691 CZ Tholen Tel. 0166 602924 - www.inemamode.nl

ght t voor Li opbrengs orld for the W

Tholen!č!Nbslu!9.21!č!u;!1277.715:58!č!www.benvdheiden.nl

Dé biologische supermarkt van Bergen op Zoom Wassenaarstraat 32

Wij helpen bij: Lotgenotencontact Voorlichting Belangenbehartiging Juridische zaken

Kijk voor meer informatie op www.brandwondenvereniging.nl

ZEEUWSE MOSSELEN! Zeeuwse Mosselen Classic

4 kilo........................................ € 9,95 Alleen verkrijgbaar tijdens

Thoolse Braderie op 30 en 31 augustus

OP=OP GEVRAAGD Tevens uw adres voor gebruikte auto-onderdelen.

Telefoon 0165 - 341913 Autodemontagebedrijf Franken Heimolendreef 36a - Rucphen

We hopen u te begroeten, Kees en Marjo

Van de Velde VIS

Het bekende adres voor al uw visschotels

di-wo-do 9.00-17.00 u. Openingstijden: vr 9.009.00-18.00 - 17.00 u.u. Stevinweg 6 I Tholen I T: 06 - 40 21 87 06 wo-do vr - 18.00 u.u. za 9.00 9.00-16.00 za 9.00 - 16.00 u. tegenover Melse/Multimate


KERKELIJK

GERTRUDISKERK Burg. Stulemeijerlaan 8, 4611 EE Bergen op Zoom; tel. 233574; gertrudis@ rkboz.nl. Bereikbaarheid parochiecentrum: elke werkdag tussen 9.00 en 12.00u, tel. 233574. Contactpastor: pastor Rud Smit, tel. 233574 of 06-30727945. Zaterdag 31 aug. 16.00u: Zaterdagmiddagmuziek. Janno den Engelsman orgel, Sacha Mommerts blokfluit. Collecte na afloop. Zondag 1 sept. 9.30u: Woord- en Communieviering. Voorganger: Pastor Co v. Bekkum. Zang: HMR Gemengd Koor. Intenties: Antoinette Augustijn-v. Turnhout, Arnold v. Mil, Ismel v.d. Smissen, Wout v. Tilburg. Middaggebed: Van maandag t/m vrijdag om 12.15u in de Dagkerk van de Gertrudiskerk. Agenda parochie: wo 28 aug.14.00u: Lopend Vuurtje, 19.30u: PKC en facilitair

bedrijf, 20.00u: Stedelijk overleg Eerste Communie; do 29 aug.14.00u: Dagelijks Bestuur; wo 4 sept. 16.00u: Oecumenisch kernoverleg. Doop: De (gezamenlijke) doopdiensten vinden eens in de maand plaats. Opgave op het parochiecentrum. Eerstvolgende data: 8 sept.,13 okt. en 10 nov. Meilust: Zondag 1 sept.10.15u: Woorden Communieviering. Voorganger: Mevr. Margit Kaspers. Huize St. Catharina: Zondag 1 sept. 9.30u: Woord- en Communieviering. Voorganger: Pastor Jo Staps. Op iedere weekdag is er ‘s morgens om 9.15 uur een dienst in de tijdelijke gebedsruimte: maandag, dinsdag en vrijdag: Eucharistie; woensdag geen viering en donderdag: Woord- en gebedsdienst. O.L.VROUW VAN LOURDES Pr. Bernhardlaan 66, 4615 BD, tel. 234867,

tel praathuis/kerk 235106, fax 251530; olvlourdes@rkboz.nl. De administratie is bereikbaar elke werkdag van 9.30 tot 11.30u, tel. 234867. Contactpastor: diaken Co v. Bekkum, spreekuur dinsdagmorgen van 10.30-11.30u (uitgezonderd de tweede dinsdag van de maand) tel. 233574 of via de administratie. Vrijdag 30 augustus 18.30u: Scheldeflat. Woord-/communieviering. Voorganger: Zuster P. Friskes. Int: Geen. Zondag 1 september 9.30u: Eucharistieviering. Voorganger: Pastor A. Willemsen. Int: Jona Limberger, Thijs v. Rijsewijk, pastor Ben Riesewijk, Marietje Theuns-Jetten, Wim Adriaansen, o.e. Musters-Klaassen, Tinie Krijntjes-Vos, Ria de Neijs-Sarlemijn, Wim de Waal, Cornelia Kools-Goossens. Dinsdag 3 september 9.00u: Woord-/ communieviering in de grot. Voorganger: pastoraal werkster M. Zopfi. Vreemd muntgeld. Het is weer vakantie

Pastoraal hoekje Ik wilde naar het eiland Tholen. Een dag wat anders dan anders, tien dagen voor mijn emeritaat. Ik schreef erover in een vorig Pastoraal Hoekje en ik stuurde wat mailtjes rond en wist dat zich goede organisatoren in mijn onmiddellijke omgeving bevinden. En toen werd het een heel mooie dag. Het was op woensdag 21 augustus prachtig weer. Om 9.30 uur stonden we met 25 wandelaars op de dijk tussen Oud-Vossemeer en St. Annaland. Een gevarieerde groep uit familie en vrienden, en uit diverse vrijwilligers- en catechesegroepen. Een gids van Staatsbosbeheer leidde ons twee en een half uur door het schor en slik van het buitendijksgebied bij de Krabbenkreek. Dat was voor mij werkelijk een ontdekkingstocht in de oernatuur bij de zee. De gids toonde de kleine flora en fauna op iedere vierkante meter. En gidste de groep over sommige diepe kre-

ken in de glibberige modder. Ieders handen kwamen van pas. Om 12.00 waren we weer op het uitgangspunt. Toen op naar St.Maartensdijk, voor lunch en kerkbezoek. De oude St.Maartenskerk is maar zelden te bezichtigen, maar ds. Den Ouden liet ons deze bijzondere kerk (100 jaar ouder dan de Gertrudiskerk) graag zien. Met een theologische gedachtewisseling met collega Willem Vermeulen en vrijdenkenden katholieken. Daarna trok het gezelschap (met aanhakers en afvallers) naar het maïsdoolhof van Stavenisse. Daar raakte ik de weg kwijt, maar tochtgenoten zorgden ervoor dat ik even later toch op een terrasje in Tholen zat. En wat later mee at in de pastorietuin. Wat een mooie ouverture. Rud Smit

en als u muntgeld uit het buitenland mee terug brengt en niet meer weet wat u er mee moet doen dan zijn wij daar erg blij mee. U kunt het inleveren op het secretariaat maar mag het ook in een envelop in de brievenbus stoppen. De Stichting Vrienden van de Lourdeskerk is er blij mee. Alle beetjes helpen. Boekenkast. De vakanties zijn weer voorbij. Misschien tijd om eens een kijkje te nemen in de boekenkast achter in de kerk. Voor een klein bedrag kunt u een boek meenemen en u steunt daarmee het restauratiefonds van de kerk. Er is voor elk wat wils te vinden. Kledingdepot Mensen in Nood. De kerk van Onze Lieve Vrouw van Lourdes is kledingdepot voor Mensen in Nood. U kunt hier op werkdagen tussen 9.30 en 11.30 uur kleding afgeven, verpakt in gesloten plastic zakken. Doopvieringen: Wanneer ouders hun kind(eren) willen laten dopen, vragen wij om contact op te nemen met het parochiesecretariaat (liefst 2 à 3 maanden van tevoren). De gemeenschappelijke doopvieringen vinden plaats op de zondagen 3 november en 1 december om 12.00 uur. Huwelijk: Hans Withagen en Inge Hermans. HEILIG HART VAN JEZUS Kastanjelaan 160, 4621 HK Bergen op Zoom. Tel. pastorie: 0164-234069. Spreekuur: maandag, dinsdag en donderdagochtend van 9.30-11.30u; e-mail: heilighart@ rkboz.nl. Contactpastor: pastor M. Zopfi, maryzopfi@rkboz.nl Zondag 1 september 11.00u: Eucharistieviering: Voorganger Pastor A. Willemsen. Intenties: Nicolaas Otto, Daniëlle en Leo Boudewijn, o.o. Frankevijlle-Toorop, Jacobus Rijk en Pieternella Rijk-Vermue,

Antonius Becht, Karel v. Gestel. Iedere donderdag om 9.30u Woord- en Communieviering: in de Dagkerk, iedereen is welkom en kan aansluiten, ingang Pastorie Kastanjelaan 160 of ingang Dagkerk. Doopvieringen: Gemeenschappelijke doopvieringen vinden plaats op iedere 3e zondag van de maand. Wij verzoeken u hiervoor tijdig contact op te nemen met de pastorie (tel. 234069). Kinderwoorddienst: Tijdens de dienst van 11.00u is er weer een kinderwoorddienst, de jongens en meisjes zijn van harte welkom. GODDELIJKE VOORZIENIGHEID Van Heelulaan 73, 4624 BL, tel. 0164236371, voorzienigheid@rkboz.nl. De administratie is bereikbaar elke werkdag van 9.30-11.30u (0164-236371). Contactpastor: pastor R. Smit. tel. 0164-233574 of 0630727945 of via de administratie. Zaterdag 31 augustus 17.00u: Eucharistieviering. Voorganger: pastor A. Willemsen. Intenties: Godefrida v.d. Berg, Harry Weyts, Anna leydekkers, Cas Looman. Woensdag 4 september 9.00u: H. Antonius Abt (Eigen Haard); Woord- en Communieviering, voorganger: diaken Co v. Bekkum. Intenties: Maria v.d. Berg-Hoeks. Doop: De doopvieringen vinden plaats op de laatste zondag van de maand. U kunt u hiervoor bellen met de administratie, tel. 236371. Lezingen: 31 aug. en 1 sept.: Sir. 3, 1718+ 20, 28-29; Heb. 12, 18-19+22-22ª; Lc. 14, 1+ 7-14. ‘t Zaaltje: voor het reserveren en huren van ’t Zaaltje onder de kerk kunt u aldaar terecht op dinsdagavond van 18.15-19.15u. Telefonisch kunt u de beheerder bereiken onder nr. 06- 45640680 (’t Zaaltje).

Lievevrouweparochie

Prikbord Uit de Bergse Bode geknipt Zo luidt de titel van een klein boekje dat werd samengesteld uit de 450 Pastorale Hoekjes die Rud Smit schreef op deze bladzijde van de Bergse Bode. Uit alle Hoekjes werd een levendige kroniek van tien jaar parochieleven samengesteld. Het eerste exemplaar werd hem aan het einde van de afscheidsdienst van afgelopen zondag aangeboden. Alle aanwezigen mochten een exemplaar meenemen. Het komend weekend zal het boekje ook in de andere kerken beschikbaar zijn. Daarna is het nog te krijgen op de parochiesecretariaten en in de boekhandel. Afscheid Marcel van Westen Met ingang van 1 september is Marcel van Westen kerkmusicus en dirigent in Aken, zijn woonplaats. Daarom heeft hij op zaterdagavond 24 augustus afscheid moeten nemen van HMR en was de feestelijke eucharistieviering wegens het emeritaat van pastor Rud Smit op zondag 25 augustus zijn laatste dienst in de parochie. Parochie en koor zijn hem dankbaar wegens zijn kundige en enthousiaste leiding. Met spijt in het hart namen we afscheid. We zullen hem terugzien bij het Kerstconcert van HMR, want dan is hij gastdirigent. Het overleg over zijn opvolging is gaande. Zaterdagmiddagmuziek Zaterdag 31 augustus vindt de laatste “zaterdagmiddagmuziek” van dit seizoen in de Gertrudiskerk plaats. Om 16.00 uur

musiceren de blokfluitist Sascha Mommertz en organist Janno den Engelsman. Tijdens het eerste deel van het programma wordt gemusiceerd in het koor van de kerk, het tweede deel is het balkon van het Ibach-orgel de plaats van musiceren. Er is veel muziek voor sopraan- en altblokfluit met orgelbegeleiding, maar er is ook muziek voor blokfluit-solo en voor orgel-solo. De toegang is gratis, collecte achteraf ter bestrijding van de onkosten. Nationale Ziekendag Zondag 8 september is het Nationale Ziekendag. In de kerk van Onze Lieve Vrouw van Lourdes is er om 9.30 uur een plechtige viering, met Ziekenzegen. Iedereen is welkom, maar speciaal de zieken en mensen met een lichamelijke beperking, die daartoe in staat zijn. Boeken bij Hortus Musicus Religiosus Op zaterdag 14 september van 10.00-17.00 uur zoeken boeken een nieuwe lezer op het kerkplein van de Gertrudis, ingang Kerkstraat. U kunt gelijk uw vondst(en) bekijken bij een kopje koffie of thee in de kerktuin. De opbrengst is voor het jubileum van het koor in 2014. Bij slecht weer vindt u de boeken in de kerk. Wilt u nog boeken kwijt, neem dan contact op met: Conny Loeff, tel. 0164-236662 / 06-15861600, cloeff@home. nl of Marc Ambagts tel. 0164-652242 / 06-53462307, marc@ ambagts.eu

Burgemeester Stulemeijerlaan 8, 4611 EE Bergen op Zoom, tel. 0164-233574, lievevrouweparochie@rkboz.nl, www.rkboz.nl Onder de Lievevrouweparochie vallen de vier geloofsgemeenschappen: H.Gertrudis, O.L.V.van Lourdes, Heilig Hart van Jezus en Goddelijke Voorzienigheid. Op deze pagina vindt u de berichtgeving van elk van hen.

Open atelierdagen Willemien van Trijffel BERGEN OP ZOOM - Op zaterdag 31 augustus en zondag 1 september toont Atelier Willemien van Trijffel met trots beeldhouwwerk van cursisten, evenals eigen werk in steen, aquarellen, tekeningen en dergelijke. Open van 11.00 tot 16.00 uur op het adres ZuidOostsingel 10, Bergen op Zoom. De opening, zaterdag om 11.00 uur, wordt omlijst met luisterliedjes van troubadour Rob de Klerk uit ’s Hertogenbosch. Later

die middag zal hij opnieuw van zich laten horen. De expositie toont werk van de cursisten, die zich in de afgelopen jaren op de workshops van Willemien bekwaamd hebben in de beeldhouwkunst. De resultaten zijn de moeite van een bezoek meer dan waard. De cursisten kunnen er trots op zijn. Willemien toont ook haar eigen werk, beelden, aquarellen, tekeningen en schilderijen. De toegang, evenals de koffie en de thee, is gratis.

KERKELIJK NIEUWS HALSTEREN Protestantse Gemeente te Halsteren en Nieuw Vossemeer: Elke zondag 10.30u. dienst in de St. Martinuskerk, Dorpsstraat 20 te Halsteren. Predikant: Ds. H. van het Maalpad, Zwartewaal 46, 4717 NS Bergen op Zoom, tel.: 0164-231992, email: hcvhmaalpad@home.nl. Voor info: B. van Weesep tel.: 0164-683941. Zondag 1 september 10.30 uur: eredienst Ds. H. van het Maalpad. H. Quirinuskerk, Lindenlaantje 13, tel: 0164-682310, secretariaat@quirinuskerk. nl. Secretariaat parochiekern open op maandag en donderdag van 10.00-12.00u. Pastores Han Akkermans en Lenie Robijn bereikbaar via tel.: 0164-680381. In dringende gevallen te bereiken via tel.: 06-10688964. Parochiebijdrage Rabo: 11.88.00.647 t.n.v. RK Parochiekern H. Quirinus Halsteren. Parochieberichten 1 t/m 5 september: Dienst van Woord Ge-

bed Communie, voorganger pastor Lenie Robijn m.m.v. het Gemengd Koor. Int: Adri de Keijzer; overleden echtpaar ScheepersVan den Enden, overleden ouders Van den Aarsen-Rampart; Catherina Slokkers-de Wit; Henk van Schilt, Anna Laanen-Sebregts, Adrie de Keijzer-echtgenoot van Nelda Kerstens, Gerard de Krom, Riet Huijbregts-Ooms. Donderdag 5 september 09.00 uur: Eucharistieviering. Zorgcentrum St. Elisabeth: Kerkdienst elke donderdag 14.00u in de kapel. Donderdag 29 augustus: Woord, gebed en communie, Pastor B. Simons. Evangelische Gemeente Het Anker: Samenkomst: iedere zondag om 10.00u in basisschool De Biezenhof (ingang pad naar het Hazenbos). Zondagsschool en crèche tijdens dienst. Na samenkomst: koffie en onderling contact = omzien naar elkaar. Geloven willen we doen. Info: 0164-249650.

LEPELSTRAAT H. Antonius van Padua - St.Christoffel parochie: Pastores Han Akkermans en Lenie Robijn. Regiosecretariaat: 01646830381. Zaterdag 31 augustus 19.00 uur: Dienst van W.G.C. : Uw gebed wordt gevraagd voor Cor Rockx-De Krom en Mariëlla, Piet Bogers, o.o.Veraart-Van Schilt, Jos Princen e.v. Cor van Oevelen, jrgt. Kees Oostvogels. Voorganger: Past. L. Robijn, lector: H. Wouts, misdienaar: Lorena, zang: Dameskoor. Dinsdag 3 september 19.00 uur: Euch.: Ter ere van de H. Antonius voor onze gezinnen. BERGEN OP ZOOM Evangelische kerk de Schuilplaats: Elke zondag 10.00u in Markiezaatscollege, Nobellaan 50. Info: www.schuilplaats. com. Gereformeerde kerk (vrijgemaakt): Elke zondag om 09.30 en 16.00u. in de PAGINA 18

Emmaüskerk, Korenberg 90. Info: www. bergen-op-zoom.gkv.nl Protestantse Gemeente: Ontmoetingskerk zondag 10.00u Bolwerk Zuid 134. Lievensberg ziekenhuis: Elke zondag 10.00u in de aula. Zondag 1 september: M. v. Dijke, W en G. Cel-Kerk Levend Woord Brabant-Zeeland: Pastors: Jorden & Debora Spijker, Plantagelaan 8, 4631 CS Hoogerheide, 0164-612927, www.lwgbz.nl, jordenspijker@home.nl. - Cursus budgetteren in de privé situatie ‘Jouw geld telt’ vanuit SHM Bergen op Zoom. Vijf avonden in september en oktober. Aanmelden via schuldhulpmaatjeboz@gmail.com. Zondag 1 september 10.30 uur: Celebration, kerkdienst, met Jorden & Debora, een bijzondere dienst. Locatie: Kastanjelaan 53A, Bergen op Zoom. Evangelische Baptisten Gemeente: Elke zondag 10.00u in de Stichting Welzijn

Ouderen, Keldermanslaan 5, Bergen op Zoom. Nieuw Apostolische Kerk: Elke zondag 10.00u en woensdag 20.00u, Marslaan 5. Voorganger dhr. Fr. Rijnders, Priester dhr. R. Voll. Kapel zorgcentrum Catharina: Viering, Catharinaplein 25, 09.30u, via hoofdingang van het zorgcentrum. Chr. Gemeenschap De Schakel: Zondag 10.00-11.30u in het Kwadrant, Oberonstraat 2, Bergen op Zoom. Info: J. Vega Sanchez, 0166-60587. Jehova’s Getuigen Koninkrijkszaal: Glimesstraat 10, Bergen op Zoom, tel.: 0164-256965. Diensten: dinsdag t/m donderdag 19.30-21.15u., zaterdag 10.0011.45; 17.30-19.15u., zondag 10.00-11.45u. Verpleeghuis Moermont: Elke zondag 11.00u in Evenementenzaal. Zondag 1 september: Pastor B. Simons, Woord- en Communieviering.
TAI CHI, CHI KUNG en YOGA Tai Chi is een Chinese bewegingsleer. De bewegingen worden op een rustige en meditatieve manier vloeiend aaneengeregen. We beoefenen de oude Yang stijl van Yang Lu Ch’an. Deze stijl is dynamischer dan de meer bekende moderne Yang stijl. Tai Chi kan de geestelijke en lichamelijke gezondheid positief beïnvloeden. Aan bod komen: ontspanning, houding, balans en ademhaling. Bergen op Zoom: Hoogerheide:

beginnersgroep op maandag van 19.15 – 20.15 uur gevorderden van 20.20 – 21.35 uur beginners op maandag van 9.30 – 10.30 uur gevorderden van 10.00 – 11.15 uur

Chi Kung (Qi Gong) is een verzamelnaam voor Chinese oefeningen, die gunstig werken op de gezondheid en vitaliteit. De oefeningen zijn fijn om te doen en helpen je te ontspannen. Alle oefeningen worden gedaan met een diepe, rustige ademhaling en met visualisaties. Ze zijn gemakkelijk aan te leren. Bergen op Zoom: Hoogerheide:

Bergen op Zoom: woensdagavond en vrijdagochtend Sint-Annaland: dinsdag- en woensdag-ochtend en dinsdagavond Poortvliet en Sint-Maartensdijk: donderdagavond

Jos Horst 0166-652179

Start nieuwe cursussen

AUTOCAD deschoolvanmiekepetiet vakopleiding voor visagisten 4-daagse cursus gruppo select

DAG O P E N burg Middel ber 2013

vestiging Amsterdam Prinsengracht 657 1016 hv Amsterdam telefoon/fax020 625 61 44

vestiging Amsterdam Prinsengracht 657 1016 hv Amsterdam telefoon/fax020 625 61 44

Bergen op Zoom en Goes ŝŶĨŽ͗ϬϭϲϰͲϮϯϬϮϬϵ ŝŶĨŽΛďŝƚďLJďŝƚ͘Ŷů

van 10-14 uur Campagneweg 11S Zevenbergen www.rocas-opleidingen.nl tel. 0591-645154

vestiging Middelburg

vestiging Middelburg lange geere 20 lange geere 20 4331 lx Middelburg 4331 lx Middelburg telefoon0118 61 3 649 telefoon0118 61 3 649 fax0118 643 900 fax0118 643 900 make-upschool@miekepetiet.nl

ptem woensdag 4 se tot 13.00 uur r van 10.30 uu

make-upschool@miekepetiet.nl

TE HUUR

HALSTEREN GAGELWEG Ook geschikt voor tijdelijke opslag

Yoga is een uit India afkomstig systeem om lichaam en geest in balans te brengen. Door het te beoefenen breng je de wervelingen van de geest tot rust. Aan bod komen: oefeningen voor heel het lichaam, ademhaling en ontspanning. Er start een nieuwe vrijdagochtend groep in Bergen op Zoom.

Voor informatie:

Start sept.2013 OPEN DAG: 31-08-2013

GARAGEBOX

maandag van 19.15 – 20.15 uur maandag van 11.15 – 12.15 uur

PEDICURE OPLEIDING

Info GSM 06-14360536

BrabantWerkt.nl bereikt maandelijks 35.000 kandidaten

Bent u als kind geopereerd aan een hartafwijking en niet meer onder controle?

h

l

www.joshorst.nl

Gezocht: volwassenen met een aangeboren hartafwijking Bent u tussen de 20 en 50 jaar? Bent u in uw jeugd behandeld voor een aangeboren hartafwijking?

ENGLISH JUST 4 YOU CURSUS ENGELS VOOR ALLE LEEFTIJDEN 3-99…..!

Iemand met passie voor de Engelse taal, dat is Mandy Hattink ten voeten uit. Ze werd geboren in Engeland en kwam in 1987 naar Nederland. Mandy begon in 2009 vol overtuiging en passie ‘English Just 4 Kids’. Met ‘English Just 4 You’ is Mandy bezig om mensen van alle leeftijden Engels bij te brengen.

Nieuw in 2013 Blooming Late een gezellige cursus Engels voor de 50+ generatie INFORMATIEBIJEENKOMST VOOR NIEUWE CURSUS BLOOMING LATE 2013-2014

Waar: Wijkgebouw Bergse Plaat, Ooitas 3, Bergen op Zoom Wanneer: 3 september om 13.30. Iedereen is van harte welkom. Wij hebben cursussen voor 3 leerniveaus: A1 – Beginners, A2 – Beginners plus en B1 – Opfris- en Conversatiecursus. Als u verhinderd bent neem contact op met Mandy. Wij hebben nog 3 hele nieuwe reeks cursussen voor volwassenen en kinderen vanaf september 2013. Kijk op onze website voor informatie www.englishjust4you.nl

En bent u niet meer onder controle van de cardioloog? Dan behoort u tot de mensen naar wie cardiologen zoeken via www.8000vermisten.nl. Registreren belangrijk In Nederland hebben ongeveer 24.000 volwassenen een aangeboren hartafwijking. Hiervan staan zo’n 8.000 mensen niet onder controle van een cardioloog. Dit komt doordat in de jaren ’70, toen de hartchirurgie z’n intrede deed, een kind na een geslaagde hartoperatie niet onder controle bleef van de cardioloog. Sinds die tijd zijn de kennis en de behandelmogelijkheden enorm toegenomen. Het blijkt dat het juist verstandig is regelmatig terug te keren naar de cardioloog om vroegtijdig veranderingen op te sporen. Cardiologen

hebben daarom CONCOR opgericht. Dit is een databank om alle mensen in Nederland met een aangeboren hartafwijking te registreren. Het doel is hen optimale zorg te bieden en onderzoek te doen naar aangeboren hartafwijkingen. De Nederlandse Hartstichting steunt het project. Cardioloog Barbara Mulder nam het initiatief voor Concor. “Mensen die als kind tientallen jaren geleden een hartoperatie hebben gehad, weten vaak niet dat de hartafwijking van toen ook nu klachten kan geven. Ze hebben bijvoor-

beeld hartritmestoornissen of hartfalen, maar worden hiervoor niet of niet goed behandeld. Na een bezoek aan de cardioloog krijgen ze de juiste medicijnen of extra zorg. We weten en kunnen steeds meer. Daarom is het voor deze mensen een must om onder controle te staan van een cardioloog.” Herkent u zich? De meest voorkomende aangeboren hartafwijkingen zijn gaatjes in het hartkamerof boezemtussenschot, vernauwde of lekkende hartkleppen en verkeerd aangesloten vaten. Maar ook aandoeningen net buiten het hart horen erbij, zoals een vernauwing van de aorta. Herkent u zich in deze informatie? Meld u dan via www.8000vermisten.nl. Verpleegkundigen van CONCOR nemen dan contact met u op. Zelf bellen kan ook: 020-5667644.

De zoektocht van cardiologen naar mensen die als kind behandeld zijn voor een hartafwijking, wordt gesteund door:

The Great Gatsby & Co De modern klassieke Boekenclub Bent u geïnteresseerd in de Engelse literatuur? Leest u graag en vaak boeken in het Engels? Wilt u uw Engels verbeteren en tegelijkertijd met anderen over uw favoriete boeken praten? Doe gezellig mee! Voor de Kinderen! Naast de groepslessen voor kinderen van 6-9 jaar (tot nu toe gehouden in Bergen op Zoom) hebben wij ook nieuwe cursussen voor 2 andere leeftijdsgroepen. Pau-Wow! Deze nieuwe, verfrissende en creatieve cursus Engels is speciaal ontwikkeld om tegemoet te komen aan de leerbehoeftes van jonge tieners in de leeftijdsgroep van 10 tot 14 jaar. Little Paper Stars Is een geweldige nieuwe cursus voor kinderen van 3 tot 5 jaar oud. Het is een leuke en actieve cursus, die handenarbeid, liedjes met gebaren en natuurlijk een paar eenvoudige Engelse woorden met elkaar combineert.

Nu extra lage rente op een SNS Hypotheek met NHG

Kijk op onze website voor meer informatie en ons volledige aanbod van lessen en cursussen www.englishjust4you.nl Wilt u zich aanmelden voor een cursus of heeft u vragen, contact: Mandy Hattink, tel: 0164-299048 email: mj.hattink@home.nl

Ga je een huis kopen of wil je je hypotheek oversluiten? Kies dan voor een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Daarmee heb je extra zekerheid en krijg je een aantrekkelijke, lagere rente. En als je voor 1 oktober 2013 een SNS Hypotheek met NHG aanvraagt, krijg je ook nog eens extra korting. De korting geldt voor alle rentevaste periodes. Een SNS Adviseur

Gouvernementsplein 28 4611 PX Bergen op Zoom

LOODS TE HUUR IN OSSENDRECHT Ons bedrijf ligt aan de doorgaande weg op het, Industrie terrein het driehoeven, te Ossendrecht. Nabij de Putse weg tussen Bergen op Zoom en Antwerpen bij de afstanden zijn +/- 18 km. Kenmerken loods: ‡ 1300m2 groot ‡ Stapelhoogte van 6m. ‡ Drie grote inrijdeuren van 6.5m breed en 4.20m hoog en drie vlucht deurtjes. ‡ Vloeistofdichte vloer en is vorst bestendig tot 20 graden. ‡ Laden en lossen kan zowel binnen als buiten. ‡ Er zijn twee vorkheftrucks aanwezig van 2,5 en 12 ton hefvermogen. ‡ Laadbrug aanwezig. De loods is voorzien van verlichting en heeft aansluiting op gas en water. Ook is het mogelijk dat wij voor u werkzaamheden verrichten, bijv. Lossen en laden, selecteren, klaarzetten enz.

Meer info? Neem vrijblijvend contact via 06 - 537 05991 1

berekent graag je voordeel en adviseert je uitgebreid welke hypotheek het beste bij je past. Wil je weten of je in aanmerking komt voor een hypotheek met NHG? En wil jij ook profiteren van de extra lage rente op een SNS Hypotheek met NHG? Maak dan nu een afspraak met een SNS Adviseur. Het eerste gesprek is gratis! Bel 0900 - 18 50 of ga naar een SNS Winkel bij jou in de buurt.

Gratis rek 1e gesp


0$;,0$$/'(=(/)'($$1%,(',1*(13(5./$1723 23

$QGUรƒORQVKDPSRR LHGHUHGDJJODQV LQIULVHQPLOGRI LHGHUHGDJIRUPHQ IODFRQPO

727.257,1*

 

&*HUDVSWHNDDV*UDQGs,WDOLDVSDJKHWWL IXVLOOLRISHQQHULJDWH

DOOHYDULDQWHQ ]DNRIJUDP

 

]DNJUDP%/,. -(6 DOOHYDULDQWHQ DOOHFRPELQDWLHV PRJHOLMN

)/(6 -(0%RQGXHOOHJURHQWHQFRQVHUYHQ PO

 0DJJLURHUEDNQRHGHOV

+HEURVDWรƒ

&.URHSRHN

&2RVWHUVHPL[HQ

DOOHYDULDQWHQ ]DNMHJUDP

DOOHYDULDQWHQ XLWKHWYULHVYDN ]DNVWRNMHV

QDWXUHO%DOLHQ-DYD ]DNNHQยกRIJUDP DOOHFRPELQDWLHV PRJHOLMN

QDVLHQEDPLVSHFLDDOQDVLHQEDPL JRUHQJHQEDELSDQJDQJ SDNNHQRI]DNNHQ JUDP DOOHFRPELQDWLHV PRJHOLMN

 

 

ERVYUXFKWHQDDUGEHLHQRIIUDPER]HQ SDNJUDP

URRGRIZLW

DOOHYDULDQWHQ IOHVMHPO&9ULHVYHUVIUXLW&0DJHUH YUXFKWHQ\RJKXUW YHW DOOHYDULDQWHQ SDNOLWHUDOOHYDULDQWHQ ]DNMHJUDP

DOOHYDULDQWHQSDNNHQยกOLWHU DOOHFRPELQDWLHVPRJHOLMN

 

9RRUGH]HDDQELHGLQJ JHOGWPD[LPDDO SHUNODQW23 236OLPSLHZDWHULMVMHVRI YUXFKWHQVLURRS

 

DOOHYDULDQWHQ ]DNRIVWXNV

 

 3$&.7DNVLIUXLWGUDQN

&DVD)LHVWDWRUWLOODV RIVRIWWDFRsV3$..(1

0DJJLEUDDGVWRPHQ

 

678.6

<LOsGUL]VDXV/RQJXH'RJ )UDQVHZLMQ

DOOHYDULDQWHQ VHWEHNHUVยกJUDP

NUXLGLJFDUERQDUDRI NDDV EDVLOLFXP SHU]DN

/$FWLYLDVWDQG\RJKXUW

=$..(1%HUWROOLSDVWDVDXV LQ]DNJUDP

DOOHYDULDQWHQ SDNVWXNVRI IOHVPO

 

YDQRQ]HEDNNHULMDIGHOLQJ&9ORHUNDGHWWHQ EROOHQZLWVHVDP RINLGVZLW ]DNVWXNV

'XR3HQRWWLKD]HOQRRWSDVWD

&<RJKXUWGULQNPLQLSDNMHV

SRWJUDP

DOOHYDULDQWHQ VHWSDNMHVยกPO 'H]HDFWLHLVDOOHHQ JHOGLJRSVHWYHUSDNNLQJ

 

%ROOHWMHRHUNQยฉFNRI ERHUHQEHVFKXLW DOOHYDULDQWHQ SDNJUDP

 

YHUVYDQยถWPHV

&2QWELMWRI RXGHZLMYHQNRHN SHUVWXN6QHOOH-HOOHNRHNUHSHQ DOOHYDULDQWHQ VHWRIVWXNV 

&0HHUJUDQHQEROOHQ FLDEDWWDRINDPSLRHQWMHV

&%RHUHQPHWZRUVW RIVDODPL

YHUVDIWHEDNNHQ SHUVWXNRI SDNRIVWXNV

SHUJUDP

 

 

YHUVXLWHLJHQRYHQ

 &)LOHWDPHULFDLQ

6ODQNLHRINDDV

*HOGHUVHZRUVWJHNRRNWYDUNHQVOHYHU RIJHEUDGHQJHKDNW SDNMHRI JUDP

DOOHYDULDQWHQEDNMHJUDP PXYVODJHUVYHUVWULRHQ YRRUGHHOYHUSDNNLQJ JUDP

VWXNSODNNHQUDVSRIVPHHUNDDV DOOHYDULDQWHQ SHUVWXN PXYYRRUGHHO YHUSDNNLQJHQ

 

8Z(LJHQ%DNNHUSHWLWSDLQV

&9HUVHURRPNDDV

&5R]LMQHQEURRG

NQLSWDUZHNQLSZLWRIJURIYRONRUHQ KHHO

ZLWWDUZHHQPHHUJUDQHQ DOOHFRPELQDWLHVPRJHOLMN

DOOHYDULDQWHQ EDNMHJUDP

SHUVWXN  5(3(1

678.6

&%URRG 

YDQRQ]HEDNNHULMDIGHOLQJ 678.6

&)LMQHYOHHVZDUHQ

 8Z(LJHQ%DNNHU FKRFRODWHFRRNLHV

 

&&KRFRODGHUHSHQ

ZKLWHHQWULSOH DOOHFRPELQDWLHVPRJHOLMN

 

SXXUPHONPHONKD]HOQRRWHQZLW UHSHQยกJUDP DOOHFRPELQDWLHVPRJHOLMN

 

3LFNZLFNรƒรƒQNRSV JURHQHRIYUXFKWHQWKHH DOOHYDULDQWHQ SDN]DNMHV

 

678.6

8Z(LJHQ%DNNHU WRPSRXFHQ$OOH/RQND ]DNJUDP

 

 

=$. .

 DOOHYDULDQWHQ SHUIOHV

 

&0LQLDSSHONRHNHQ PLQLJHYXOGHNRHNHQ RIPLQLNDQRsV EHUHLGPHWHFKWH ERWHUSDNVWXNV

 

GLYHUVHVRRUWHQ SHUVWXN 

,WDOLDQR1DSROLWDDQVH GURSVWDDIMHVRI9HQHWLDDQVH GURSIUXLW  WRIIHH ]DNRIJUDP&$QGLMYLHILMQSUHL URGHELHWHQJHNRRNW VSLWVNRRORI ZRUWHOWMHV EDNRI]DNJUDP

&*HURRNWHNLSILOHWSDNJUDP

9HUNDGHGLJHVWLYHRI 6DQ)UDQFLVFRELVFXLW

 

&.LSILOHWEORNMHV

8EHWDDOWYRRUHHQNLORb9DQ'LMNDPEDFKWHOLMNH VSHFXODDVPROHQV

DOOHYDULDQWHQ UROJUDP

 

 *5$ 0

*5$ 0&9DVWNRNHQGH DDUGDSSHOHQ

&.RNRVNUDQVHQRI PLQL

URRPERWHUVWURRSZDIHOV

,/2&DOYรƒVODVDXVRI GUHVVLQJPO8EHWDDOWYRRUHHQNLORb

+HURIUXLWRQWELMW RIIUXLW FR DOOHYDULDQWHQ IOHVPORIOLWHU

 

0RQDSXGGLQJ DOOHYDULDQWHQ EHNHURIPO RIRIJUDP PXY;/SXGGLQJ

 

Bergen op Zoom'H9H\9RJHODDUย‡Bergen op3ODDWVKLHUGHDGUHVJHJHYHQV ELMYRRUNHXULQWKHVDQVEROG

Zoom3LXVSOHLQ3LXVSOHLQย‡RoosendaaO/DXUHLMVHQ/LQGHQEXUJย‡Halsteren, Diepeveen, Vogelenzang 95 :HHN

$DQELHGLQJHQ]LMQJHOGLJYDQZRHQVGDJDXJXVWXVWPGLQVGDJVHSWHPEHU$FWLHVJHOGHQXLWVOXLWHQGYRRUGHLQGHZLQNHODDQZH]LJHYDULDQWHQ $DQELHGLQJHQ]LMQQLHWEHVWHPGYRRUJURRWYHUEUXLNHUVHQRIZHGHUYHUNRSHUV9RRUDOOHSURGXFWHQLQGH]HDGYHUWHQWLHJHOGWPD[LPDDOGH]HOIGHDDQELHGLQJHQ SHUNODQW23 233ULMVZLM]LJLQJHQGUXNIRXWHQHQXLWYHUNRFKWYRRUEHKRXGHQ&%9'DWDEDQNZHJ$/$PHUVIRRUW .LMNYRRURQ]HDDQELHGLQJHQRRNRSZZZFQO

6OLPEH]LJ

Dboz 20130828  
Dboz 20130828