Page 1

THUIS IN DE REGIO

MIDWEEKEDITIE

W O E N S D R E C H T S E

O P L AG E :

29 AUGUSTUS 2012 WEEK 35

Uitgeverij

EN WEST-BRABANT:

de

bode

ACTUALITEIT

9800

TOTA L E O P L AG E Z E E L A N D

bv

I

Postbus

22,

4880

ONROEREND GOED

AA

Zundert

AUTO’S

I

Te l .

599

SPORT

8 111

KERKELIJK NIEUWS

Volg ons via twitter: @WoensdrechtsBode

AANDACHT VOOR WEEK VAN ALFABETISERING

076

PAPIERCONTAINER DOET INTREDE IN GEMEENTE

I

480.000

www.internetbode.nl VACATURES

Gordijnspecialist BoZ

n nge edi i b n 96 98 Wouwsestraatweg 120 | 0164 aa25 n&w za. 9-15 uur d Open di. t/m vr. 9-17.30 luur j a ti Altijd meer dan 1000 soorten!

Inloopspreekuur voor ondernemers

Ondersteuning bij schuldhulpverlening

WOENSDRECHT - Wethouder Anton van der Wijst maakt iedere eerste dinsdag van de maand tussen 19.00 uur en 20.00 uur zijn agenda vrij om ondernemers te woord te staan over allerhande bedrijfsmatige zaken. Van der Wijst hoopt dat ondernemers van de gelegenheid gebruikmaken om persoonlijk met hem in contact te komen. “We willen graag dichtbij onze ondernemers blijven staan en de drempel zo laag mogelijk houden”, licht de wethouder toe. Volgens hem zijn er in diverse gemeenten in de regio ook dergelijke spreekuren, die vaak als erg succesvol worden ervaren. Het eerste inloopspreekuur is op 4 september op het gemeentehuis.

WOENSDRECHT - De Brede Welzijnsinstelling (BWI) heeft een speciaal programma ontwikkeld om mensen met schulden zoveel mogelijk te ondersteunen en het ontstaan van schulden te voorkomen. De organisatie speelt een belangrijke rol in de gemeentelijke aanpak om schulden terug te dringen, zowel bij de preventie als bij het doorverwijzen. Sinds 1 juli geldt er een nieuwe wet, die zegt dat schuldhulpverlening nog altijd vrijwillig gebeurt, maar niet meer vrijblijvend is. Om te voorkomen dat mensen schulden ontwikkelen, geeft de BWI voorlichting op scholen en aan risicogroepen. Ook biedt de BWI budgetcursussen aan en zijn er wekelijks spreekuren.

W E E K B L A D

World Ports Classic passeert gemeente

Nieuwe competitie bij hondenbiatlon

WOENSDRECHT - Met de Eneco Tour nog vers in het geheugen ontvangt de gemeente Woensdrecht opnieuw een internationale wielerwedstrijd. Op vrijdag 31 augustus passeert de World Ports Classic, een nieuwe tweedaagse etappekoers die de havensteden Rotterdam en Antwerpen met elkaar verbindt. De koers is ontstaan na de succesvol verlopen doorkomst van de Tour de France in 2010. De Wold Ports Classic volgt nagenoeg hetzelfde parcours. In Hoogerheide gaat het peloton echter over de randweg, in plaats van over de Scheldeweg. De renners passeren tussen 13.30 uur en 15.00 uur. De wedstrijd maakt deel uit van de UCI Europe Tour.

WOENSDRECHT - De internationale hondenbiatlon, die donderdag 30 augustus voor de 21e keer op de vliegbasis Woensdrecht wordt gehouden, is dit jaar uitgebreid met een nieuwe competitie. Op de vliegbasis is ook een parcours uitgezet voor explosievenspeurhonden en hun geleiders. “Daardoor zijn er dit jaar extra veel aanmeldingen”, zegt Wendy Ryan, woordvoerster van de vliegbasis. Aan de biatlon doen meer dan 130 hondengeleiders uit zes Europese landen mee. Naast de nieuwe competitie is er ook een hindernissenparcours over tien kilometer, waarbij het uithoudingsvermogen en de samenwerking van hond en baasje worden getest.

RWC brengt ruim zes mille op WOENSDRECHT - De Rijzendeweg Challenge (RWC) in Woensdrecht heeft ruim zesduizend euro opgeleverd voor KWF Kankerbestrijding. Dat melden De Boezemvrienden, die de challenge dit jaar voor het eerst organiseerden. Op zondag 19 augustus deden maar liefst 130 wielrenners uit de hele regio mee. Zij gingen de uitdaging aan om 25, 50 of 100 keer de Rijzendeweg op de fietsen om geld in te zamelen voor het goede doel. Het evenement was geen wedstrijd maar een persoonlijke uitdaging in de gedachte van Alpe d’HuZes. De Boezemvrienden zijn erg tevreden met het bedrag en sluiten niet uit dat de challenge een vervolg krijgt.

Politie waarschuwt voor babbeltrucs WOENSDRECHT – De politie Midden- en West-Brabant waarschuwt voor dieven die via een vlotte babbel een woning binnendringen om kostbaarheden te stelen. Volgens de politie komt het regelmatig voor dat onbekenden met schijnbaar goede bedoelingen bij mensen aanbellen, om vervolgens iets van ze te stelen of de bewoners op te lichten. Ze vragen bijvoorbeeld om een glaasje water of doen zich voor als monteur om de woning binnen te dringen. De politie adviseert daarom het legitimatiebewijs te controleren en mensen buiten te laten wachten. Ook raad de politie aan voorzichtig te zijn met aankopen en mobiel pinnen aan de deur.

HOOGERHEIDE - De Brabantse Wal beschikt nu ook over een eigen vervoersmiddel: de Brabantse Wal(lie) Express. Het treintje kan ingezet worden om bezoekers naar verschillende evenementen te brengen. Tijdens de onthulling werd ook de datum en plaats van de volgende Brabantse Wal Dag bekend gemaakt. Die wordt gehouden op 26 mei 2013 op landgoed Mattemburgh. FOTO HUMPHREY HEKHUIZEN

Werkgroep wil vraag en aanbod bij elkaar brengen

M I D D E L B U R G S E & V E E R S E Aandacht voor leegstand winkels WOENSDRECHT - Een speciale werkgroep tegen leegstaande winkelpanden gaat zich bezig houden met het op peil houden van het voorzieningenniveau in de kernen. Vooral in de dorpen Ossendrecht en Putte heeft de werkgroep, bestaande uit de gemeente Woensdrecht, de Stichting Ondernemend Woensdrecht, de Rabobank en Maes Makelaars, werk aan de winkel om de leegstand aan te pakken. Door vraag en aanbod bij elkaar te brengen hopen de partijen het tij te kunnen keren. DOOR RIA VAN MEIR De aanpak is afkomstig uit Tholen, waar de gemeente samen met plaatselijke ondernemersverenigingen actief op zoek is gegaan naar winkeltypen die het aanbod in een kern kunnen versterken. “Daar heeft deze methode echt zijn vruchten afgeworpen. Daarom zetten we ook in Woensdrecht een dergelijk project op”, kondigde wethouder Anton van der Wijst eerder al aan. In opdracht van de Kamer van Koophandel heeft het onderzoeksbureau BRO een inventarisatie gemaakt van het huidige winkelaanbod en de leegstand in de kernen Hoogerheide, Ossendrecht en Putte. Daaruit blijkt dat Hoogerheide en Putte een compleet boodschappenaanbod bie-

t

h

u

i

den. Vooral Hoogerheide geldt als aantrekkelijk winkelgebied door de komst van nieuwe winkels en het feit dat ouderen graag dichtbij hun boodschappen halen. Grens De kracht van Putte ligt nog steeds in de unieke ligging aan de grens en de zondagopenstelling, die vooral Belgische bezoekers trekt. Desondanks heeft het dorp wel de aandacht van de werkgroep Leegstand. Die houdt zich bezig met het zoeken WvanEeen E oplossing K B Lvoor A deDleegstaande panden, waarvan ruim een kwart om een verklaarbare reden niet in gebruik is. Ook de uitstraling en de clustering van de winkels is een van de thema’s die werkgroep wil oppakken.

s

i

n

d

e

r

Hotels Beduidend meer dan de winkelkernen Hoogerheide en Putte worstelt het dorp Ossendrecht met de leegstand. Het onderzoek spreekt van ‘een stijgende lijn’ in Ossendrecht. Tegelijkertijd ziet BRO kansen voor het dorp, dankzij de ontwikkeling van het centrum en de aanwezigheid van een actieve ondernemersvereniging. Ook toeristisch gezien, met twee grote hotels, biedt Ossendrecht goede kansen voor jonge ondernemers. “Een drogisterij en een verswinkel zouden het aanbod compleet maken”, aldus het onderzoek. De werkgroep gaat nu met de bevindingen aan de slag om acquisitie op maat te plegen, zodat het voorzieningenniveau en het winkelaanbod per kern versterkt kan worden.

e

g

i

o

Wees ons oog, fotografeer voor ons De Bode is thuis in de regio. Vóór u en dóór u. Beeld speelt in De Bode een prominente rol. Wij roepen onze lezers op ons te bestoken met foto’s van een actuele gebeurtenis in straat, wijk of woonplaats. Een politieactie, een bizar ongeval, een brand, een overweldigend natuurmoment, een uitermate grappige of ontroerende situatie. De foto voldoet aan twee belangrijke criteria: hij is haarscherp en wordt in origineel formaat opgestuurd. U geeft ons de gebruiksrechten, en wij zetten bij plaatsing uw naam eronder. Insturen kan via foto@internetbode.nl of www.internetbode.nl (button lezersfoto’s, de rest wijst zich vanzelf). Vermeld naam en telefoonnummer. Licht toe waar en wanneer de foto is genomen en wat we precies zien.

Excursie Namiro naar Markiezaatsmeer WOENSDRECHT - Natuur- en milieuvereniging neemt wandelaars op zondag 2 september mee naar het Verdronken Land nabij het Markiezaatsmeer. Het Markiezaat is na de Waddenzee en het IJsselmeer het grootste wetlandgebied van Nederland. Normaal gesproken is het gebied, dat beheerd wordt door Brabants Landschap, niet opengesteld voor publiek. Namiro heeft echter toestemming gekregen voor een bijzondere excursie langs de oevers en moerassen. De excursie staat onder leiding van Leo den Heijer, die als gids een groot kenner is van het gebied. Aanmelden kan via 0164-673443. Het is raadzaam om stevige schoeisel of laarzen aan te trekken.

HKZ-certificering voor Dialysecentrum WOENSDRECHT - Het Dialysecentrum van het Lievenberg ziekenhuis heeft het HKZ-certificaat ontvangen. Dit keurmerk bewijst en waarborgt de kwaliteit van de geleverde zorg aan hemodialysepatiënten. Een organisatie met een HKZ Keurmerk heeft intern de zaken goed op orde, stelt de patiënt principieel centraal en werkt voortdurend aan verbetering van de zorgen dienstverlening. Het Dialysecentrum in het Lievensberg ziekenhuis ging open in 2010. Vrijwel direct waren alle beschikbare hemodialyseplaatsen in gebruik genomen. Als onderdeel van de chronische zorg werd begin 2011 het aantal plaatsen uitgebreid naar 10.


supervoorDeel Profiteer de hele maand september van spectaculaire kortingen bij tuinhoutcentrum De oude Stee!

25%

10%

kortIng

Belgische gediplomeerde en erkende tandprotheticus

Luc GiLLemot Korte Bosstraat 11 4611 MA Bergen op Zoom Tel. 0164 - 23 00 10 info@tppgillemot.nl

* Reparaties, aanpassingen en vernieuwing van gebitsprothese * implantaatprothese (klikgebit) * Gratis advies * op reparaties kan gewacht worden * Vergoeding door alle ziektekostenverzekeraars Openingstijden

Bergen op Zoom:

Hoogerheide:

ma wo: 14.00 - 17.30 uur

ma wo vr 8.30-13.00 uur

di do: 8.30 - 13.00 uur

di-do: 14.00-17.30 uur

vr: 14.00 - 16.00 uur

Behandeling na afspraak

DHZ veran veranDa

Incl. polycarbonaat opaal platen. Verkrijgbaar in 8 maten.

Wouwbaan 2 4631 KM Hoogerheide Tel. 0164 - 66 08 78 www.tppgillemot.nl

Openingstijden

kortIng

HKZ gecertificeerd Lid ONT B103

Butterfly veranDa Incl. polycarbonaat platen, opaal of helder. Verkrijgbaar in diverse afmetingen.

10%

10%

kortIng

Douglas

kortIng

aluxe luxe veranDa

Buitenverblijven

alle tuinHuiZen en speeltoestellen

tuinmeuBelen

op alle showroommodellen

20%

10%

kortIng

kortIng

www.deoudestee.nl - info@tuinhoutcentrum.com - 0164 66 06 76

Zungu en zijn broertjes hebben van HomePlan een nieuw huis gekregen en vieren feest. HomePlan bouwt huizen voor aidswezen in Zuid-Afrika. Winnie viert geen feest, zij wacht nog op haar huis. Er wachten nog heel veel kinderen op een huis. Bouwt u mee? Meer weten? www.homeplan.nl

ZUNGU VIERT FEEST

www. fonnesmeulders .be Brasschaatsteenweg 268 - 2920 Kalmthout-Bosduin tel. 03-620 16 20 - Fax 03-666 91 02 Onze toonzaal is tevens geopend elke donderdagavond tot 20u

Wi

j geven

en steun HomePlan met 3 euro per maand

Profiteer aanstaande donderdag, vrijdag en zaterdag

Tussen het enorme aanbod van topmerken en eigen exclusiviteiten kunt U urenlang keuren en kiezen in onze sfeervolle toonzaal. Badkamers en cv naar iedere smaak en budget. Modern naast klassiek en design; van de meest eenvoudige badkamer tot de meest luxueuze massage en stoom-baden.

le

SMS HOME AAN naar 5757

iding aa

nu W Water

25% korting op alle verse biologische aardappelen, groenten en fruit

EkoPlaza Bergen op Zoom, Wassenaarstraat 32. Geldig van 30 augustus t/m 1 september 2012. Info en openingstijden: www.ekoplaza.nl Zetfouten, prijswijzigingen en uitverkochte artikelen voorbehouden.

BESPAAR DIRECT OP UW ENERGIEREKENING! ZONNEPANELEN

Door Vigar geïnstalleerd van het dak tot in NEDERLAND OR de meterkast! VO ST KIE DE ZON

CWklasse 3 t/m 6

De ecoTEC plus, het meest efficiënte toestel van VAILLANT

Samen voor duurzaam

ZONNEBOILER

TE HUUR BIJ VIGAR

HOUD

ONDER HUUR LEASE

60% lagere energiekosten voor warm water

KOOP

Nu met GRATIS klokthermostaat

• VERHUUR • FLEXLEASE

• VERKOOP • ONDERHOUD

VAN VERWARMINGS- EN WARMWATERTOESTELLEN

BEL VOOR EEN VRIJBLIJVENDE OFFERTE

DOMINÉSTRAAT 3 - 4701 JC ROOSENDAAL - TEL 0165 - 53 64 04

KIJK OOK OP: WWW.VIGAR.NL


actualiteit

Aandacht voor laaggeletterdheid in Week van Alfabetisering

‘Lezen en schrijven is voor mij geen opgave meer’ OSSENDRECHT - Een bankrekening openen, inschrijven voor een huurwoning, een vacature opzoeken of gewoonweg dit artikel lezen. Voor zo’n 26.000 mensen in West-Brabant is dat een hele opgave. Zij worstelen dagelijks met lezen en schrijven. In de week van de alfabetisering besteden de gemeente Woensdrecht en ROC West-Brabant extra aandacht aan laaggeletterden. Ook Jos van Hout (44) uit Ossendrecht liep jarenlang tegen de metershoge muren van zijn laaggeletterdheid aan. Tot hij vier jaar geleden de stap zette om een cursus basiseducatie bij het Kellebeek College te volgen. “Er gingen letterlijk deuren voor me open.” DOOR RIA VAN MEIR Lezen en schrijven is voor Jos altijd een drempel geweest. Hij kon wel wat woordjes lezen, maar echt vloeiend ging het niet. “Op de lagere school zagen ze al wel dat ik moeite had met lezen en schrijven, maar mijn ouders hadden daar weinig aandacht voor. Ze hadden liever dat ik ging werken. Na een paar jaar lts stopte ik met mijn school.” Omdat Jos met zijn handen aan de slag ging, was zijn laaggeletterdheid

Gewoon Doen! Naar schatting heeft één op de tien inwoners in West-Brabant moeite met lezen en schrijven. In de Week van de Alfabetisering van 3 t/m 9 september vestigen 13 gemeenten, waar onder Woensdrecht, de aandacht op de laaggeletterdheid. In samenwerking met ROC WestBrabant bieden zij onder de naam Gewoon Doen! een basiseducatie Nederlands en rekenen aan. Neem verblijvend contact op met Diana Vogelzang, tel 0165 -554990.

nooit een probleem voor hem. “Veel mensen denken dat je lomp bent als je niet kan lezen of schrijven. Maar ik heb allerlei werk gedaan en werd veel gevraagd. Het was voor mij nooit nodig om te schrijven.” Trucjes Dat veranderde toen Jos om gezondheidsredenen thuis kwam te zitten. Bij alle instanties waar hij aanklopte - van het UWV tot de gemeente of de woningstichting moest hij formulieren invullen. Op papier of digitaal. Jos: “Ik heb me nooit laten tegenhouden door mijn laaggeletterdheid. Ik heb altijd geprobeerd om zoveel mogelijk zelf uit te zoeken en te doen. Als ik ergens naartoe moest, stelde ik de navigatie bijvoorbeeld in op postcode en huisnummer, zodat ik het adres niet hoefde in te typen. Je leert daar bepaalde trucjes voor. Maar toen ik thuis kwam te zitten, liep ik overal tegen muren op. Iedereen gaat er maar vanuit dat je kan lezen en schrijven. Er is weinig begrip en men zei dat een kennis mij maar moest helpen.” Voorlezen Het laatste zetje om terug in de schoolbanken te stappen kwam vanuit zijn zoontje.

“Ik las hem vaak ‘s avonds voor. Toen hij op een gegeven moment zei dat hij liever had dat mama voorlas, wist ik dat ik er iets aan moest doen”, vertelt Jos. Het was uiteindelijk zijn schoonmoeder die hem wees op een bijeenkomst over alfabetisering.

‘Nooit laten tegenhouden door laaggeletterdheid’ Het balletje ging rollen en Jos kwam terecht bij het Kellebeek College in Bergen op Zoom. Daar volgt hij één avond in de week Nederlands.bij de afdeling Basiseducatie In de lessen is er aandacht voor de individuele ontwikkeling, maar worden ook groepsopdrachten gedaan. Jos hecht veel waarde aan het groepsproces. “Toen ik een tijd ziek thuis zat, kreeg ik brieven en mailtjes van mijn klasgenoten. Dat zij de moeite namen om mij te schrijven heeft mij enorm geholpen.” Digitaal Ook Jos maakte stappen voorwaarts. Dankzij zijn basisvaardigheden heeft hij inmiddels een heftruckcertificaat, een VCA-

Jos van Hout heeft dankzij de basiscursus Nederlands meer zelfvertrouwen gekregen. FOTO RIA VAN MEIR

cursus en een EHBO-diploma gehaald. “Ik ben nu nog vrijwilliger bij voedselbank Goed Ontmoet, maar wil zo snel mogelijk aan het werk.” Maar terwijl de muur van de laaggeletterdheid langzaam afbrokkelde, doemde daarachter een nieuwe wand op. Steeds meer organisaties stappen over op digitale dienstverlening, wat voor veel laaggeletterden een extra drempel is. Daarom wordt er in de cursus ook aandacht besteed aan ondersteunende digitale vaardigheden. Aan de hand van opdrachten leren de cursisten digitaal een brief te schrijven en teksten te lezen. Nieuw in het

aanbod is de cursus Empowerment voor laagopgeleide volwassenen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt. In de cursus wordt gewerkt aan de opbouw van een digitaal portfolio waarvoor de deelnemer bewijzen verzamelt die hij nodig heeft bij zijn zoektocht naar werk. Jos heeft veel baat gehad bij zijn cursus. “Ik google nu alles en zit ook op Hyves en Facebook. Ik loop niet meer dagelijks tegen mijn problemen aan. Ik ben niet iemand om achter de geraniums te zitten. Op deze manier kan ik echt werken aan mijn ontwikkeling en mijn toekomst”, besluit hij trots.

Grijze bakken met blauwe deksel helpen papier nog beter te scheiden

Papiercontainers doen intrede in gemeente WOENSDRECHT - Alle huishoudens in de gemeente Woensdrecht worden deze week voorzien van een extra kliko voor de inzameling van oud papier en karton. Vanaf de eerste week van september mogen de eerste bakken aangeboden aan straat, waarna de ruim honderd vrijwilligers van de verenigingen ze zullen legen in de vrachtwagen van Saver. Daarnaast blijft het mogelijk om oude kranten en dozen te brengen naar een van de huidige inzamelcontainers. Zo blijven de verenigingen voor ten minste tien jaar verzekerd van hun inkomsten uit oud papier. DOOR RIA VAN MEIR De intrede van de containers moet de inzameling van oud papier voor zowel de burgers als de vrijwilligers makkelijker maken. “Hoewel Woensdrecht het al beter doet dan het Nederlandse gemiddelde, belandt

er nu nog teveel papier in de container voor restafval. Uit voorbeelden bij andere gemeenten blijkt dat er door een papiercontainer meer kilo’s worden opgehaald, omdat burgers het papier makkelijker apart kunnen houden”, weet wethouder Vic Huijgens.

Hij schat dat met de invoering van de papiercontainers zo’n tien tot vijftien procent meer papier kan worden opgehaald. Veiligheidsregels Dat klinkt bij de verenigingen als muziek in de oren. Zij hebben een grote sponsor

aan het oud papier en zullen ook de komende tien jaar nog verzekerd zijn van de opbrengsten. Toch vraagt de omschakeling van het oud papier vooral voor de vrijwilligers een andere manier van werken. De mannen - het aantal vrouwelijke vrijwilligers is bij de oudpapierploegen op één hand te tellen - zullen door de bakken minder hoeven te bukken. Daar staat tegenover dat ze te maken krijgen met meer veiligheidsregels, omdat de bakken nu via de achterlader van de vrachtwagen geleegd worden. Zo moeten vrijwilligers tijdens de ronde in het bezit zijn van een certificaat in de vorm van een pasje dat aantoont dat ze op de hoogte zijn van de regels.

‘Het zal voor iedereen even aanpassen zijn’ Ook moeten de vrijwilligers een veiligheidshesje en veiligheidsschoeisel dragen. Dat laatste stuit tijdens een informatiebijeenkomst voor de vrijwilligers vanwege de kosten op enig verzet. Derk Koole van Saver adviseert de clubs daarom een aantal gangbare maten aan te schaffen. “Dan kunnen de schoenen rouleren tussen de leden. Verenigingen kunnen de schoenen ook via ons aanschaffen, zodat we ze goedkoop kunnen inkopen”, biedt hij aan.

Vrijwilligers van de oudpapierploegen oefenen met het laden van de papierbakken

FOTO RIA VAN MEIR

Werk zoeken via je mobiel

Routes De ruim negenduizend containers wor-

den deze week huis-aan-huis afgeleverd. Vanaf donderdag 6 september kunnen de bakken op vooraf aangekondigde tijden aan straat aangeboden worden. De bakken worden straks één keer per vier weken geleegd, in plaats van eens in de maand. In Ossendrecht is dat de komende maanden nog op dezelfde dag als de container voor groen of restafval moet worden aangeboden, maar na 1 januari worden de routes mogelijk gewijzigd. Ook het feit dat het papier nu in de buitengebieden wordt opgehaald, kan nog wijzigingen met zich meebrengen. Daarnaast blijft het mogelijk om papier naar een van de brengcontainers te brengen. Huijgens ziet de komende maanden als een soort gewenningsperiode. “Het zal voor iedereen even aanpassen zijn, maar uiteindelijk verwachten we dat het makkelijker zal zijn om het papier te scheiden en in te zamelen.”

Appartementen

De bewoners van de appertementencomplexen mogen het oud papier voorlopig nog blijven verzamelen in kartonnen dozen. De gemeente zoekt nog naar een oplossing voor de inzameling bij appartementen. “We willen proberen om bij ieder complex een ondergrondse container te realiseren. Tot die tijd halen de verenigingen de dozen nog voor de stoep op”, aldus wethouder Vic Huijgens.

VACATURES in zowel krant, website en nu ook met je SMARTPHONE brabantwerkt.mobi PAGINA 3


naar d m o K e F aug. en zat it & 1 3 g a erda rijd V

g1

sep t.

Ge

in R o os

zon d dagen ! en daa l

en Bergen op Zoom

Met o.a.  Gratis bodycheck  Gratis beenmeting en voetscan  Gratis advies en controle door fysio en diverse consulenten.  Bekijk ons assortiment onder het genot van een gezond hapje en drankje, en ontvang de gratis goodybag!

De Medicura Zorgwinkel – ontzorgt! Locaties: Bergen op Zoom : Antwerpsestraat 101 / T: 088-0071100 Ma.t/m vr. 9.30-17.30 u. / Za. 10.00-13.00 u.

Roosendaal : Kade 51 / T: 0165-560609 / Ma.t/m vr. 8.30-17.30 u. / Za. 10.00-13.00 u.

www.medicura.nl / www.timmersmedizorg.nl BESTEL VIA INTERNET MET MOGELIJKHEID TOT BEZORGING: MAROS.NL

bbq all-in

80 . 1 1 kipkarbonade 3kg 5.-

serranovarkenslappen ½kg 1.75 ham fricandeau/rollade ½kg 1.99 100g 1.39 roomkipdrumsticks 1kg 2.99 pate 49 runderriblappen ½kg 3. 100g 0.99 magere

gemengd gehakt kg 2.98 shoarma/giros ½kg 1.75 ROOSENDAAL | VOLTASTRAAT 9 | KIJK OP MAROS.NL Het goedkoopst in container verhuur 6 m3 Container voor: - bouw en sloopafval € 220,- puin € 100,Prijzen zijn incl. BTW - A-B hout € 100,Struikhei 1 - 4714 VC Sprundel - Tel: 0165-387334

Glashandel P. v. Veldhoven en Zn.

Dubbele beglazing. Ook het adres voor nieuwe kozijnen. 10 jaar fabrieksgarantie Komokeur.

Glashandel

P. v. Veldhoven en Zn. OLV ter Duinenlaan 46 Tel. 0164-613873, Ossendrecht email: glashandel.van.veldhoven@hetnet.nl www.glashandel-vanveldhoven.nl

35

Meer dan een half miljoen Bodes elke week!

Roncalli Sg. Tuinderspad 6 ‫ ׀‬4613 CA ‫ ׀‬Bergen op Zoom ‫ ׀‬0164-241050

RONCALLI ALS BEGIN EN EINDE... Het klinkt vreemd, maar toch is het waar. Zo’n 325 brugklassers startten de afgelopen week hun “carrière” op Roncalli tijdens de eerste schoolweek, terwijl tegelijkertijd een aantal leerlingen hun eindexamen maakte. Daarmee bruiste de school gelijk de eerste week al van een diversiteit aan activiteiten. De eerste schooldag verzamelden de leerlingen zich in de voortuin, waar de voorzitter van de Daltonvereniging een bordje naast de voordeur monteerde, dat aangaf dat Roncalli nu officieel een Daltonschool is. Intussen zwoegden in de gymzaal andere leerlingen in de hitte boven hun eindexamen. Zij krijgen eind van de week uitslag van hun examen, zodat zij nog kunnen aansluiten op een vervolgstudie. Na twee jaar behelpen met noodlokalen werd ook een aantal nieuwe lokalen voor het eerst in gebruik genomen en daarnaast de uitgebreide kantine. Hiermee heeft de school weer een fris uiterlijk, aangepast aan de eisen van deze tijd.

GRATIS JURIDISCH ADVIES INLOOPSPREEKUUR: Iedere dinsdag 17.00 tot 19.00 uur Pasteurlaan 1 Bergen op Zoom (nabij Lievensberg Ziekenhuis)

Of maaK tELEfONISch EEN afSPRaaK: 0164-266600

VITAK Advocaten

Elke middag waren er kennismakingsactiviteiten met een ander karakter. Gelukkig waren de weergoden daarbij gunstig gezind en konden ook de buitenactiviteiten zoals “Mission Impossible” om de stad te leren kennen en de afsluitende sport- en spelmiddag op een plezierige manier verlopen.

De brugklassers werden deze week door klassendocent en mentorleerlingen op korte tijd bekend gemaakt met de gang van zaken op de school.

Het is duidelijk: “de scholen zijn weer begonnen!” www.roncalli-boz.nl


actualiteit

Column

Natuurorganisaties willen verdroging op kaart zetten

Aandacht voor aanpak Groote Meer OSSENDRECHT - Het Groote en Kleine Meer in Ossendrecht hebben al jaren te maken met een ernstige vorm van verdroging. Door falend natuurbeleid is er nooit een echte aanpak gekomen. Maar als er geen aanpak komt, zullen de gevolgen van deze verdroging onomkeerbaar zijn.

Addo Sprangers

Honingbier

Om de economie weer op gang te brengen, moeten kennisinstellingen, bedrijfsleven en overheid de krachten bundelen. Innovatie is het toverwoord dat tegelijkertijd voor nieuwe banen moet zorgen. Die oproep blijkt niet aan dovemansoren gericht. Overal in het land ontstaan prijzenswaardige initiatieven die het zelfde doel voor ogen hebben. Sommige plannen trekken veel aandacht. Neem nu het handeltje van oud-politieman Rendert Algra uit Friesland. Samen met een compagnon bestiert hij succesvol een verhuurbedrijf in nepboerderijdieren. In het televisieprogramma ‘Ik hou van Holland’ heeft het tweetal een gretig afnemer van de polyester beesten gevonden, want maar liefst zestig verhuurde exemplaren sieren elke keer weer het decor van het jolige spelprogramma. Sinds kort heeft Algra ook polyester agenten in de aanbieding. De wat statische gezagsdragers zijn echter niet in het leven geroepen om mogelijk opdringerige fans van Linda de Mol af te schrikken. Neen, de polyester dienders, voorzien van een even nep lasergun, moeten snelheidsduivels manen tot wat rustiger rijgedrag. Het idee is simpel: zet een nepagent zichtbaar weg op een plek waar hij niet wordt verwacht, bijvoorbeeld in een woonwijk, en de asociale automobilist trapt niet op het gaspedaal maar op de rem. Inspelen op het verrassingseffect, heet dat. De ex-collega’s van Algra zijn uiteraard niet zo blij met de introductie van plastic dubbelgangers. Ze zouden voor gevaarlijke situaties zorgen en bovendien geen uniformen mogen dragen. Ik begrijp de vrees van de ‘echte’ verkeersagenten. Blijken de polyester agenten een succes, dan worden hun banen wellicht ook wegbezuinigd. Zo ver zal het echter niet snel komen, verwacht ik. De polyester agenten kunnen immers geen bekeuringen uitdelen, niemand klemrijden of wegversperringen opzetten. Daar is toch ‘the real thing’ voor nodig. Neen, er zal dus uit een ander vaatje getapt worden. In de Verenigde Staten liggen wat dat betreft wellicht kansen. Sinds is uitgelekt dat het Witte Huis beschikt over een eigen huisbrouwerij, is de vraag naar het exclusieve White House Honey Ale namelijk explosief gestegen. Daarmee is ook ondernemend Amerika wakker geworden. Zo’n 4000 dorstige bierliefhebbers hebben inmiddels een petitie ondertekend om president Barack Obama te bewegen het recept van het honingbier prijs te geven. Misschien moet Algra zijn vizier ook op de Verenigde Staten richten. Polyester presidenten die honingbier tappen worden er ongetwijfeld met open armen ontvangen.

Een paar emmertjes water vullen het Groote en Kleine Meer niet, maar hebben wel een grote symbolische waarde. FOTO JOSÉ VAN DER WEGEN

DOOR JOSÉ VAN DER WEGEN

Colofon

Daarom nodigde de Noord-Brabantse tak van de Partij van de Dieren (PvdD) Tweede Kamerlid Esther Ouwehand van de PvdD uit om zelf een kijkje te komen nemen bij de Groote en Kleine Meer. Volgens Marco van der Wel, fractievoorzitter van de PvdD in Noord-Brabant, is het gebied nu nog een natuurgebied met zoveel potentieel en een enorme natuur.

Woensdrechtse Bode

‘Zonder maatregelen verliezen we soorten’

Kantoor regio West-Brabant Sint Catharinaplein 12, 4611 TS Bergen op Zoom, Tel. 0164 251 411, Fax 0164 245 089 Hoofdkantoor Bredaseweg 26, 4881 DE Zundert, Postbus 22, 4880 AA Zundert Tel. 076 599 8111, Fax 076 599 8199

Woensdrechtse Bode Redactie Ria van Meir Correspondent Mireille Tempelaars, José van der Wegen Acquisitie Monique van Bale Druk Drukkerij Vorsselmans Sluittijden Advertenties maandag 15.00 uur Verenigingsnieuws en lezersfoto’s vrijdag 12.00 uur Weekendverslagen maandag 13.00 uur Aanleveren via www.internetbode.nl Bezorgklachten 076 599 8111

W E E K B L A D

t

h

u

i

s

i

n

d

e

r

e

g

i

o

Uitgeverij de Bode b.v. behoudt zich ten aanzien van de inhoud van deze uitgave en/of website zowel het auteursrecht voor conform artikel 15 lid 1 sub 4 van de Auteurswet als het databankrecht.

Puzzel week 35

De oplossing van deze puzzel is in week 36 te vinden op www.internetbode.nl

“We wilden ons Tweede Kamerlid graag laten zien wat de mogelijkheden zijn die hier liggen, mits er een aanpak komt voor de lange termijn en niet steeds voor de korte termijn.” Volgens Esther Ouwehand is de aanpak van het probleem bij Groote en Kleine Meer van groot belang voor heel Nederland en niet alleen voor de gemeente of de provincie Noord-Brabant. “Hier zie je nog welke kansen er liggen. Hier is er nog

Evenwicht De woorden van het Tweede Kamerlid klonken Frans van Zijderveld, gebiedsmanager voor Natuurmonumenten, als muziek in de oren. “Als er nu geen echte maatregelen worden getroffen, zullen we soorten gaan verliezen aan dieren en planten die echt uniek zijn voor deze regio. Een aanpak is dan ook in het belang van de hele wereld. Daarbij vergeten we niet dat het gebied ook belangrijk is voor de waterwinning. Alleen moet er een beter evenwicht komen. Het streven is om zowel natuur te behouden als drinkwater te winnen tot op een bepaald niveau. Het zal echter jaren duren voordat met technische maatregelen een dergelijk evenwicht wordt behaald.” Een lichtpuntje daarbij is wel dat vanuit Europa subsidie is verleend om de problemen te verhelpen, maar dan moet er ook wel een echte aanpak komen.

Evides De problemen rond de verdroging van het Groote en Kleine Meer zijn immers geen problemen die pas recent zijn gaan spelen. Een en ander draait vooral om de eeuwigdurende concessie die waterbedrijf Evides heeft gekregen om water te mogen winnen in het gebied. Voor het water dat uit het gebied wordt gehaald komt echter te weinig water terug, met verdroging als gevolg. Al jaren proberen diverse groeperingen en personen in de omgeving van de gemeente Woensdrecht de kwestie echt op de kaart te krijgen. Een van die personen is Nora van de Berg uit Putte. Al meer dan 30 jaar lang strijdt zij voor het Groote en Kleine Meer. “Het is toch van de zotte dat Evides door de concessie water mag weghalen en ook nog eens geld toekrijgt?” Esther Ouwehand zei het inspirerend te vinden hoe mensen in de regio opstaan en een grens stellen rond de problematiek. “Het is zoals de dichter Lucebert zei: ‘Alles van waarde is weerloos’, maar wij kunnen daarbij helpen.” Als symbolische actie vormden de aanwezigen dan ook een lint, compleet met emmertjes water, om het water terug te geven aan de natuur.

Gebruikers gemeentehuis en kleuterschool halen fel uit naar gemeente

‘Blaas herhuisvestingsplan af’ HUIJBERGEN - De spanningen zijn terug op scherp in Huijbergen. Precies een maand nadat de gemeente en de gebruikers van het voormalige gemeentehuis overeen waren gekomen dat de extra tijd voor het integraal dorpsontwikkelingsplan (iDOP) wordt ingezet om de partijen in Huijbergen te huisvesten, komen de gebruikers van het gemeentehuis met een kritische nieuwsbrief, waarin zij het handelen van de gemeente veroordelen. Volgens Adri Damen is er nog maar één oplossing: het hele herhuisvestingsplan afschaffen. DOOR RIA VAN MEIR

© www.sudokusite.eu

natuur, terwijl in Zuid-Holland, waar ik vandaan kom, het enige groen een boom of een parkje is. We moeten de natuur die er nog is dan ook koesteren. Nu kunnen we de problemen nog aanpakken, straks wellicht niet meer.”

In de nieuwsbrief die deze week verspreid wordt onder alle negenhonderd adressen van Huijbergen halen de bibliotheek, heemkundekring de Wilhelmiet, het wielercomité, het oranjecomité, het Sint-Nicolaascomité en de stichting vakantiewerk Huijbergen hard uit naar de gemeente. In zes pagina’s geven zij hun visie op de discussie omtrent de herontwikkeling van het voormalige gemeentehuis en de kleuterschool. De brief wordt ondersteund door de Huijbergse KBO en de vrouwenvereniging. De partijen noemen het plan voor nieuwbouw op het Canadaplein ‘onrealistisch’. Het financiële risico bedraagt volgens hen rond de 1,5 miljoen euro. Uit de overeenkomst tussen de gemeente en projectontwikkelaar blijkt bovendien dat de laatste partij pas begint met investeren wanneer het gemeentehuis gesloopt is, alle nutsvoorzieningen aanwezig zijn, alle PAGINA 5

vergunningen verstrekt zijn en minimaal 70 procent van de ruimte is verhuurd. Spar In het lijstje potentiële huurders duikt steevast de naam van de Spar op. Navraag bij Marcel Heijboer leert echter dat er nog geen concrete plannen voor zijn verhuizing zijn. “Ik hoef hier niet weg”, geeft hij aan. “De gemeente heeft mij eens gepolst of ik het zou zitten om te verhuizen naar het Canadaplein. Als het project ontwikkeld wordt, wil ik daar wel bij betrokken worden, maar ik heb ook aangegeven dat het voor mij betaalbaar moet zijn. Ik heb daarna nooit meer iets gehoord”, zegt Heijboer. Units Een maand geleden leek er eindelijk een doorbraak te zijn in het moeizame dossier. De gemeente en de hoofdgebruiker van het gemeentehuis, de bibliotheek, waren overeengekomen dat de bibliotheek zou verhui-

zen naar tijdelijke units nabij mfc De Kloek. Volgens Damen zou de gemeente voor 22 augustus een uitgewerkt voorstel aanleveren, zodat het bestuur zich daarover kon buigen. “Helaas kwam de gemeente deze afspraak niet na. Daarom hebben wij deze nieuwsbrief verstuurd”, zegt hij. Aanvaardbaar Gemeentewoordvoerder Jan Prop geeft aan dat de gemeente wél de juiste informatie heeft aangeleverd. “Vlak voor de vakantie zijn beide partijen overeengekomen over wat de bibliotheek toen nog een aanvaardbaar voorstel noemde. Op verzoek van de bibliotheek is de sluiting afgeblazen, omdat het bestuur het voorstel wilde behandelen. Het college heeft daarop de extra tijd uit het idop ingezet, om de bieb tot 1 januari 2013 de tijd te geven. Ook de heemkundekring hebben we een alternatief voorstel gedaan, waarover nu nog overlegd wordt.”


Wandeling voor mantelzorg

Weer zorgt voor lagere kraambezetting

Huijbergse braderie klein maar fijn

HOOGERHEIDE - Op woensdag 19 september organiseert HOOM een wandeling voor mantelzorgers.

HUIJBERGEN - De braderie van Huijbergen is niet de grootste in de gemeente Woensdrecht, maar het is wel altijd een gezellige braderie. Alleen zorgde dit jaar het weer voor wat roet in het eten: door de regen kwamen veel Mantelzorgers zorgen langdurig voor anstandhouders hun bestelde kraam niet bezetten.

deren en zetten zich volledig voor hen in. Er wordt weinig tijd genomen voor de eigen ontspanning en hierdoor raken mantelzorgers vaak overbelast. HOOM, biedt ondersteuning aan mantelzorgers en organiseert daarom een wandeling voor mantelzorgers. Wandelen (bewegen) is goed voor lijf en leden en heeft een positieve invloed op de gemoedstoestand. Men komt in rustige beweging, ademt frisse lucht in, krijgt nieuwe energie! De natuur kan ook als spiegel en inspiratiebron dienen; we blijven tijdens de wandeling ook even ‘stil staan’ bij....

De wandeling is ongeveer 7 km. lang met tussendoor een koffie pauze met iets lekkers erbij. Alleen bij extreem slecht weer gaat de wandeling niet door. In verband met het reserveren van koffie is vooraf aanmelden noodzakelijk; HOOM, Kitty Kiezenberg, 06-51978812 of kkiezenberg@ hoomondersteuning.nl. Aanmelden kan t/m 12 september Woensdag 19 september, 12.30-15.30 uur, verzamelen bij vertrekpunt Vuurdoorn 16, Hoogerheide. Denkt u aan regenkleding/ paraplu en passende wandelschoenen? De route is niet geschikt voor rolstoelgebruikers. Hebt u iemand nodig voor de opvang? Neemt u dan zo spoedig mogelijk contact op met HOOM.

KORTE BERICHTEN Whiplash info: Informatie op woensdag 5 september in ziekenhuis Lievensberg, Bergen op Zoom ((via ingang en vragen aan receptie) van 10.00-12.00 uur. Ervaringsdeskundigen W-I-E (zelf whiplashpatiënten) geven antwoord op vragen over whiplash, whiplash vriendelijke behandelaars, uw persoonlijke vragen en over de juridische afhandeling van (letsel)schade, toegang gratis. Info Bob Klip: 0167-567860, 06-81575995, webmaster@ whiplash-info.nl, www.whiplash-info.nl

Tussen de buien door was het toch goed toeven in Huijbergen.

DOOR JOSÉ VAN DER WEGEN Volgens Wil de Jong van de organisatie van de braderie hadden oorspronkelijk zo’n 80 standhouders zich aangemeld voor de braderie van Huijbergen. “Daarvan vielen er een aantal af, nadat zij de weersverwachting voor dit weekend hadden gezien. Er bleven toen nog zo’n 60 kramen over, maar een aantal ondernemers zijn uiteindelijk toch niet naar Huijbergen gekomen, waardoor we helaas een aantal lege kramen zien.” Toch mocht dat de pret niet drukken.

‘Standhouders haken af na weerberichten’

Muziek Deze mensen konden op de terrassen genieten van de live-muziek bij de cafés en restaurants van Huijbergen, zoals amusementsband Sjerrie Denz bij Café de Kroon en zanggroep De Baloren bij restaurant Fleurian. Ook de twee Huijbergse blaaskapellen, Boerenkapel de Sanegeit en de Geitebreiers, zorgden voor het nodige muzikale vermaak. Bij café Hof van Holland trad bovendien De Zuidwestband op. Er was ook nog ruimte voor andere activiteiten. Zo kwam een vriendenclub die oude militaire voertuigen onderhoudt en verzamelt naar Huijbergen om mensen een ritje te gunnen in een van de oude voertuigen naar het militaire oefenterrein in Ossendrecht. Ook was er een kermis en een springdorp met springkussens. De vereniging BOMB gaf een demonstratie met radiografisch bestuurbare autootjes. Belangstellenden kregen de mogelijkheid zelf de autootjes te besturen op een speciaal parcours.

PV VLUG EN EERLIJK Uitslag Pommeroeul: 1-4. R. de Weert; 2. H. Goossens; 3-5. L. Soffers; 6-8-9. Gebr. v. Loon; 7. J. Schrauwen; 10. J. v. Turnhout.

2 september t/m 30 december 2012 Overzichtstentoonstelling

Clary Mastenbroek "Passionato..."

HOOGERHEIDE Bingo: KBO Hoogerheide/Woensdrecht houdt vrijdag 31 augustus om 13.30 uur een bingo in café/zaal De Boulevard, Raadhuisstraat 119, Hoogerheide. Ook niet leden vanaf 50 jaar zijn van harte welkom. Tijdens de pauze is er een loterij met mooie prijzen. PUTTE Nazomerbazaar: Huisvrouwenvereniging Uit en Thuis organiseert op woensdag 19 september alweer voor het vierde jaar een gezellige nazomerbazaar in MFC de Biezen te Putte. De zaal is open van 19.00-22.00u.

Winnaar ballonnenwedstrijd CDA

"Zoals beloofd..."

Uitslag Sezanne: 1-2-5-7-8. Gebr. v. Loon; 3. J. v. Turnhout; 4-10. A. Paassens; 6-9. B. Martens. DE PELIKAAN Uitslag 25 aug. Pommeroeul: 1-2-4. Fr. de Brie; 3-5-7-8-9-10. J. Traets; 6. N. Overbeeke. Uitslag 25 aug. Sezanne: 1-2-5-6. D. Adriaansen; 3. J. Traets; 4-9-10. Fr. de Brie; 7-8. J. v. Stel. SAMENSPEL DE KLEINE WESTHOEK Uitslag Pommeroeul 759 duiven: 1. J.R. v. Genegen; 2. Comb. Verresen; 3. J.C. Verbraeken; 4. R. de Weert; 5-6. Comb. de Dooij; 7. L. v. Tilburg; 8. Gebr. Clarijs; 9. F. v. Linden en Zn; 10. Jac Prop. Uitslag Sezanne 506 duiven: 1-9-10. Comb. de Dooij; 2. F. v. Linden en Zn; 3-4. Gebr. v. Loon; 5. Fr. de Nijs en Zn; 6. D. Adriaansen; 7. SJ. Prop en Zn; 8. L. Verboven.

Jasper van Putten

PV LUCHTKLIEVERS Pommeroeul 354 duiven: 1. Comb. Verresen; 2-3. Comb. de Dooij; 4-9. L. v. Tilburg; 5. Jac. Prop; 6. Koevoets-de Nijs; 7. Adr. Dingemans; 8. Comb. Huijgens; 10. L.A.J. Pijnen. Sezanne 199 duiven: 1-4-5. Comb. de Dooij; 2. Fr. de Nijs & Zn.; 3-7. Sj. Prop & Zn.; 6. Comb. Huijgens; 8. C. de Rooij; 9. C. Konings; 10. L. v. Tilburg.

Van Lien

Jasper van Putten

Duivensport WELKOMSVRIENDEN OSSENDRECHT Uitslag Sezanne: 1-9. Alf Hendrickx; 2-67-8. Comb. Vriens; 3. Fr. Hugens; 5. J. v. Oosterbosch; 10. Jac Ansems. Uitslag Pommeroeul: 1-5-6-7. J.c. Verbraeken; 2-3-4-9-10. Gebr. Clarijs; 8. Jac Ansems.

museum

Clary Mastenbroek

Tussen de regenbuien en de stralen zonneschijn door kwamen toch genoeg mensen van heinde en verre op Huijbergen af. Dit jaar was gekozen voor een wat andere opzet, waarbij de kramen alleen door standhouders met nieuwe koopwaar gevuld zouden worden. Verder waren er kramen waar oude ambachten tot leven werden

gebracht. Voor de Huijbergse jeugd was een vrijmarkt ingericht.

FOTO JOSÉ VAN DER WEGEN

OSSENDRECHT Inloophuis Het Getij: Donderdag 30 augustus: Workshop o.l.v. Egina Oirbans van 09.30-12.30 uur Volksabdij in Ossendrecht. Vrije inloop. Maandag 3 september: Yoga & gezamelijk high tea maken van 13.00-15.30 uur Inloophuis in Bergen op Zoom. Aanmelden via www.inloophuishetgetij.nl of tel. 06-22823504, 06-22823531. Dinsdag 4 september: Yoga van 09.30-12.30 uur Volksabdij in Ossendrecht. Vrije inloop. Woensdag 5 september: Creatieve activiteit van 09.30-12.30 uur Inloophuis in Bergen op Zoom. Vrije inloop. Stiltewandeling Volksabdij: Zondag 2 september is iedereen weer van harte welkom en starten wij om 9.00u. De stiltewandelingen beginnen, zoals gebruikelijk, met een korte inleiding over het thema van de dag, waarna gezamenlijk wordt gewandeld in alle rust en stilte in de bossen rondom de Volksabdij. Onderwijl kan men de gedachten laten gaan over het opgegeven thema. Deze keer is het thema: ‘Wees gelukkig!’ De wandeling duurt, afhankelijk van de weersomstandigheden, ongeveer een uur. Teruggekeerd bij de Volksabdij is er gelegenheid tot ongedwongen napraten over de gedachten en ideeën rond dit thema in het Flor van Putte museum, uiteraard onder het genot van een kop koffie of thee. Iedereen die wil deelnemen, kan zich die dag rond 9.00 uur melden bij de receptie van de Volksabdij (in de Blauwe Pauw). Vooraf aanmelden is niet nodig. Voor meer informatie: tel. 0164-672546 Deelname aan de wandelingen is gratis, koffie en thee zijn voor eigen rekening.

Bezoek tevens de aangrenzende galerie waar tot en met 30 december 2012 diverse werken van beide kunstenaars te zien zijn. Kadedijk 2 - FIJNAART Tel. 0168-464 888 www.museumvanlien.nl Openingstijden: vrijdag, zaterdag en zondag 13.00 - 18.00 uur. Speciale openstelling gepland op 2e kerstdag.

PAGINA 6

vlnr: Jeffrey van Agtmaal, Rieky Oerlemans en prijswinnaar Tim Nieuwlaat.

HOOGERHEIDE - Het CDA afdeling Woensdrecht heeft tijdens de Lentefeesten in Hoogerheide ballonnen uitgedeeld aan de jeugd. Een derde deel van de ballonnen is teruggevonden en de vinders hebben de kaartjes teruggestuurd naar het secretariaat van het CDA in Hoogerheide. De verste ballon werd gevonden in het plaatsje Hinte in Duitsland, net over de grens bij Groningen, zo’n 394 km hier vandaan. Donder-

dagavond 23 augustus heeft het CDA de winnaar, Tim Nieuwlaat uit Hoogerheide, in het zonnetje gezet. Jeffrey van Agtmaal, lid van Provinciale Staten, reikte samen met Rieky Oerlemans, coördinator van de werkgroep Lentefeesten, de prijs, een cadeaubon van € 30,00, uit aan de gelukkige winnaar Tim Nieuwlaat. De 2e en 3e prijswinnaars waren afkomstig uit Tholen en Bergen op Zoom en hun ballonnen zijn gevonden in de buurt van Nijmegen en in Drenthe.


lief en leed

Familieberichten

Weekenddiensten Bel voor levensbedreigende situaties 112. Huisarts Huisartsenpost Bergen op Zoom, tel. 0164 27 38 55, voor inwoners van Woensdrecht, Hoogerheide, Huijbergen, Ossendrecht en Putte. Neem een identiteitsbewijs mee. Apotheek Dienstapotheek Bergen op Zoom, naast de polikliniek van het Lievensberg Ziekenhuis, Boerhaaveplein 1, tel. 0164 246 939. Dierenarts Via telefoonnummer tel. 0164 235 112 wordt met de dienstdoende dierenarts doorverbonden.

Open en toegankelijk. U kunt altijd bij ons terecht voor een goed georganiseerde uitvaart die past bij uw wensen.

Surplus de Markenlanden thuiszorg: passende zorg en ondersteuning altijd dichtbij.Voor al uw thuiszorgvragen: 0168 331826 en ksbthuiszorg@surplusdemarkenlanden.nl

Christian Zorge is 24 uur per dag bereikbaar op 0164-616077. Ook als u niet bij Monuta of ergens anders verzekerd bent. U kunt ons ook op afspraak bezoeken op de Putseweg 147 te Hoogerheide of op www.monutazorge.nl.

Onze zorg - dichtbij en altijd - is er voor ú! Zeven dagen per week staan wij 24 uur p/dag met raad en daad voor u klaar via 0900 - 900 4444.

Zorge

TWB, Thuiszorg met Aandacht Direct zorg nodig? 088 - 560 2000 of www.twb.nl

Ga voor je geluk, bel nu Mens & Relatie

FRISIA RONDVAARTEN PROGRAMMA 2012     

Voor informatie: Lia van der Wel 0165-388816 Of 0800-0230595 (landelijk)

IEDERE DINSDAG van 5 juni t/m 18 september vaartocht St-Annaland – Zierikzee € 17,50 Zondag 1 juli; 12 augustus en 26 augustus vaartocht Bergen op Zoom – Antwerpen € 40,-Zondag 15 juli vaartocht Hansweert – Antwerpen € 45,-Zondag 5 augustus vaartocht St-Annaland – Middelburg € 40,--

IEDERE DINSDAG t/m 18 september vaartocht St-Annaland – Zierikzee

www.mens-en-relatie.nl erkend AVR / SinglesKeurmerk / Geschillencommissie

www.internetbode.nl voor het (gratis) aanleveren van al uw nieuws

Stoppen ! met roken

IEDERE DINSDAG van 5 juni t/m 18 september vaartocht St-Annaland – Zierikzee € 17,50

WWW.FRISIARONDVAARTEN.NL INFO@FRISIARONDVAARTEN.NL

Lasertherapie

Afslanken met succes! De behanDeling worDt vergoeD www.praktijknatuurlijkbeter.nl tel. 0164-254602

• Radiatoren • Vloerverwarming • CV-ketels • Warmtepompen • Zink- en dakwerk

IEDERE DINSDAG van 5 juni t/m 18 september vaartocht St-Annaland – Zierikzee € 17,50  Zondag 1 juli; 12 augustus en 26 augustus vaartocht Bergen op Zoom – Antwerpen € 40,-Zondag 1 juli; 12 augustus 26 augustus vaartocht  Zondag 15 juli vaartochten Hansweert – Antwerpen € 45,--Bergen op Zoom – Antwerpen € 40,-Zondag 15 juli5vaartocht Hansweert – Antwerpen € 45,- Zondag augustus vaartocht St-Annaland – Middelburg € 40,- 5 augustus vaartocht St-Annaland – Middelburg € 40,-Zondag

Zondag vaartocht incl maaltijd

De behandeling wordt vergoed. www.praktijknatuurlijkbeter.nl tel. 0164-254602

Lasertherapie

€ 17,50

FRISIA RONDVAARTEN PROGRAMMA 20122012 FRISIA RONDVAARTEN PROGRAMMA     

TEL 0166.654321 TEL 06.53470330

Bronsgeestweg 16 4697 RT St-Annaland Zondag-

Zondag vaartocht

incl.PERSONEN OOK VOOR FEESTEN EN PARTIJEN VAN 30 – maaltijd 250 vaartocht incl maaltijd

WWW.FRISIARONDVAARTEN.NL INFO@FRISIARONDVAARTEN.NL

TEL 0166.654321 TEL 06.53470330

Zondag vaartocht incl

Bronsgeestweg 16 4697 RT St-Annaland

maaltijd WWW.FRISIARONDVAARTEN.NL INFO@FRISIARONDVAARTEN.NL OOK VOOR FEESTEN EN PARTIJEN VAN 30 – 250 PERSONEN TEL 0166.654321 TEL 06.53470330 WWW.FRISIARONDVAARTEN.NL TEL 0166.654321 Bronsgeestweg 16 Bronsgeestweg 16, 4697 RT St-Annaland INFO@FRISIARONDVAARTEN.NL TEL 06.53470330 4697 RT St-Annaland

OOK VOOR FEESTEN EN PARTIJEN VAN 30 – 250 PERSONEN

Chaletpark Wouwse Plantage Prachtig Top chalet op ruime koopkavels.

oPen dag

Financiering mogelijk !

Voor informatie belt u: 06-51988579 of 0165-379349

Dealer van bekende merken Ook voor al uw lucht verwarming!

Chaletpark Wouwse Plantage Schouwenbaan 6, 4725 SV Wouwse Plantage, www.toptotaal.nl

ACTIE

EIKEN PLANK 19 CM BREED Diverse kleuren leverbaar o.a. White Wash inclusief legkosten:

€ 59,95/m2

Munnikenheiweg 26 - Etten-Leur - Tel. 076 - 5012496

Classico Parket

• Technisch Installatiebedrijf • Centrale Verwarming • Airconditioning • Loodgieterij • Onderhoud

www.classicoparket.nl

www.peeterstenkley.nl

Grand eetcafe De Kroon Boomstraat 2 Huijbergen, tel. 0164-642974, klijspost@hetnet.nl GRATIS PARKEERGELEGENHEID

Algemene Kennisgeving

Zaterdag 1 sePtember + ZONdag 2 sePtember

van 14.00 uur tot 16.00 uur

Als kwaliteit en service er toe doen!

Zomermenu! 3 gangen menu €9,95

Energieweg 11L, 4691 SE Tholen, 0166-605008 Geopend: zaterdag van 10.00-14.00 uur (ma. t/m vrij. op afspraak)

PAGINA 7

Agenda van de openbare vergadering van de Cliëntenraad SW op maandag 3 september 2012 (aanvang 15.30 uur) in het kantoor van WVS-groep, Bosstraat 81 (4704 RL) Roosendaal. 1. Opening / berichten van verhindering / vaststelling agenda. 2. Verslag van de vergadering van de Cliëntenraad SW op 18 juni 2012. Aard: ter vaststelling. 3. Bestuursopdracht herstructurering SW. Aard: ter bespreking / advisering. 4. Wijziging beleidsregels (her)indicatie Wsw en wachtlijstbeheer. Aard: ter informatie. 5. Rondvraag. 6. Sluiting.

Postbus 1130, 4700 BC Roosendaal, Tel. 0165 596500, Fax 0165 561263


Woensdrechtse Bode 29 augustus 2012 - week 35

Informatie

pagina’s Kernen

Hoogerheide, Huijbergen, Ossendrecht, Putte en Woensdrecht

Gemeentehuis Huijbergseweg 3, 4631 GC Hoogerheide

Postadres Postbus 24, 4630 AA Hoogerheide Telefoon 14 0164 Fax (0164) — 616331 Servicelijn (0164) — 611190 (08.30 - 12.30 uur)

DIGITALE DIENSTVERLENING UITGEBREID Gemakkelijk vanuit huis te regelen via www.woensdrecht.nl: ■ afspraak maken voor het aanvragen van een paspoort, identiteitskaart of rijbewijs ■ automatische incasso regelen ■ gegevens hondenbelasting aanpassen ■ en meer… Ook de servicelijn staat 24 uur per dag, 7 dagen per week tot uw beschikking via www.woensdrecht.nl.

GEMEENTEHUIS GESLOTEN In verband met een personele aangelegenheid is het gemeentehuis op donderdagmiddag 6 september gesloten. Kijk op www.woensdrecht.nl voor reguliere openingstijden en afspraakmogelijkheden.

ONBEKENDEN AAN DE DEUR?

Communicatie (0164) - 611333 Postbank: 10.72.375 Rabobank 12.29.02.688 Tnv gemeente Woensdrecht

Internet

<<aub afbeelding aanbellen>>

www.woensdrecht.nl E-mail: gemeente@woensdrecht.nl @GemWoensdrecht

Openingstijden Vrije inloop: Ma t/m vrij van 08.30-12.30 uur Dinsdagavond van 17.30-20.00 uur Op afspraak: Ma t/m do van 12.30-17.00 uur

Spreekuren Burgemeester en wethouders volgens afspraak via bestuurssecretariaat, telefoon (0164) 611103 Spreekuur voor ondernemers: Iedere eerste dinsdag van de maand van 19.00-20.00 uur

Alarmnummer Politie, brandweer, ongevallen 1-1-2 Niet spoedeisende zaken en evt. maken van afspraken 0900-8844

Milieuklachten Provinciaal klachtennummer (073) 6812821 Regionale Milieudienst klachtenlijn (0165) 559850

Meldpunt Drugsoverlast 0800-2255888

Calamiteiten-info-lijn 0800-0202010 (gratis)

Helaas heeft niet iedereen die bij u aanbelt goede bedoelingen. Sommige mensen proberen u bijvoorbeeld aan de deur op te lichten of uw huis binnen te komen om iets van u te stelen. Soms vragen ze u om een glaasje water of om pen en papier en glipt een handlanger uw huis binnen, terwijl u hiermee bezig bent. Ook doen dieven zich wel voor als collectant, meteropnemer of reparateur. Het kunnen mannen, vrouwen of kinderen zijn. Vertrouw nooit zomaar een vreemde. Om te voorkomen dat u hier slachtoffer van wordt, volgen hier een aantal preventietips: ■ Laat nooit zomaar een onbekende binnen. Wilt u iemand ergens mee helpen, laat ze dan buiten staan en sluit de buitendeur terwijl u haalt wat u wilt geven (een pen of een glas water bijvoorbeeld); ■ Dieven en oplichters komen in alle vormen en maten. Ook schattig ogende kinderen of moeders met kinderen zijn niet per definitie te vertrouwen; ■ Laat vreemden geen gebruik maken van uw toilet, verwijs ze liever naar een openbaar toilet; ■ Vraag meteropnemers en reparateurs naar hun legitimatie en controleer deze goed. Vertel direct dat u met het bedrijf of de instelling zult bellen en doe dit ook echt. Kijk in het telefoonboek voor het nummer. Sluit de deur terwijl u belt; ■ Laat mensen geen gebruik maken van uw (mobiele) telefoon. Laat ook geen mensen binnen die een telefoontje willen plegen. Eventueel kunt u voor ze bellen terwijl zij buiten wachten; ■ Betaal geen (porto)kosten voor pakjes die u niet heeft besteld. Er zijn gevallen bekend waarbij een nepkoerier mensen vraagt te pinnen via een mobiel pinapparaat. Het verkeerde pasje wordt dan teruggegeven en er wordt geld van de rekening gestolen; ■ Collectanten zijn verplicht een legitimatiebewijs

en een vergunning van de gemeente bij zich te dragen. Vraag daar gerust naar. Doe de deur even dicht terwijl u uw portemonnee gaat halen, of leg een klein geldbedrag vlakbij de voordeur neer in bijvoorbeeld de meterkast; Als mensen u een dienst aanbieden, zoals messen/ scharen slijpen of schoorsteenvegen, leg dan van tevoren (schriftelijk) de prijs vast. Anders kunnen achteraf enorme rekeningen worden gepresenteerd. Weet met wie u zaken doet, zodat u als dat nodig is altijd achteraf kunt reclameren; Pas op met kopen aan de deur, want dit betekent in principe dat u overhaast moet beslissen. Boven de €34,- moet de verkoper u wettelijk 8 dagen bedenktijd geven, zodat u nog kunt annuleren. U kunt de verkoper gerust vragen op een ander tijdstip terug te komen, zodat u nog met iemand kunt overleggen.

Contact met de politie Als elke seconde telt, kunt u 112 bellen, maar als het ook zonder zwaailicht kan, belt u 0900-8844 (24 uur per dag). Als u aangifte wilt doen, bel s.v.p. eerst met 0900-8844. U krijgt dan advies op maat: voor de veelvoorkomende, minder ingrijpende, misdrijven kunt u via internet of soms ook telefonisch, aangifte doen. U hoeft daarvoor niet meer naar het politiebureau. Voor de zwaardere aangiftes maken we telefonisch een afspraak met u op het politiebureau. U hoeft dan niet lang te wachten en de politie kan u tijdens de aangifte de aandacht geven die u verdient.

SPREEKUUR VOOR ONDERNEMERS Wethouder Anton van der Wijst zal iedere eerste dinsdag van de maand tussen 19.00 en 20.00 uur tijd vrijmaken om ondernemers te woord te staan die graag langs willen komen om bedrijfsmatige zaken te bespreken. Het eerste inloopspreekuur vindt 4 september plaats. Het idee om een inloopspreekuur te organiseren is ontstaan in de regio. Verschillende gemeenten passen het ondernemers inloopspreekuur al met succes toe. Wethouder Van der Wijst licht toe: “We willen graag dichtbij onze lokale ondernemers blijven staan en de drempel om langs te komen zo laag mogelijk houden. Ik hoop dat ondernemers de gelegenheid waarnemen om met vragen of opmerkingen bij mij persoonlijk langs te komen. Op de eerste dinsdag van de maand kan dat voortaan zonder afspraak of zonder verdere aankondiging. De rest van de maand kunnen ondernemers vanzelfsprekend ook met vragen, complimenten of klachten bij ons terecht. De bedrijfscontactfunctionaris, Kim Hendrikx, is het eerste aanspreekpunt. Zij helpt graag bij het beantwoorden van vragen en maken van afspraken en is bereikbaar via e-mail: k.hendrikx@woensdrecht.nl of tel. (0164) 61 13 45.” Wilt u als (startende) ondernemer uit de gemeente Woensdrecht wethouder Anton van der Wijst persoonlijk spreken? Kom dan op de eerste dinsdagavond van de maand tussen 19 en 20 uur naar het gemeentehuis, Huijbergseweg 3 te Hoogerheide.


Woensdrechtse Bode 29 augustus 2012 - week 35

PAPIERCONTAINER: WAT MAG ER WEL EN NIET IN? Vanaf 1 januari 2013 gaat u betalen voor het aantal keer dat u uw containers aan de straat zet. Scheidt u uw afval goed, dan hoeft u uw container minder vaak aan te bieden. En dat loont niet alleen voor het milieu maar ook voor uw portemonnee! In deze rubriek tips en achtergronden over afval.

van de burgeme ster Werkbezoek college... mensen met liefde voor het verleden! Voor het college van burgemeester en wethouders van Woensdrecht is het van groot belang dat we regelmatig ons gezicht laten zien en belangstelling tonen voor bedrijven, instellingen of organisaties in onze gemeente. Op deze manier komen we goed op de hoogte van allerhande wetenswaardigheden en problemen in onze gemeente door ons te laten informeren door betrokkenen en er zelf te gaan kijken.

Papiercontainer In week 35, lopend van maandag 27 augustus tot en met 2 september 2012 wordt uw container voor oud papier voor uw woning geplaatst. U hoeft hiervoor niet thuis te zijn. De papiercontainer is dan voorzien van een identificatiechip en een adressticker en klaar voor gebruik. Het aannemen van een papiercontainer kan niet geweigerd worden.

Afgelopen keer lag onze aandacht bij de historie: de heemkunde. We hebben allereerst een bezoek gebracht aan het ‘heemhuisje’ op de Binnenweg 33 in Hoogerheide. Een Rijksmonument gebouwd in 1879. Het betreft hier een klein woonhuis met erf en haag dat één van de laatste voorbeelden in westelijk Noord Brabant is van het boerenleven (‘keuterij’) op het platteland. Het huisje is in particuliere handen maar is sinds 1982 gehuurd door de Heemkundekring Zuidwestkwartier. Wij kregen een toelichting en rondleiding van de heemkundekring en de daarmee verbonden Stichting behoud cultuurhistorisch erfgoed Zuidwesthoek. Het kleine huisje evenals de tuin wordt met veel liefde onderhouden door vrijwilligers en dient ook als ontmoetingsplek voor veel werkgroepen van de heemkundekring. Ook wordt er ‘heemkundige geschiedenisles’ gegeven voor de basisschoolkinderen. We mogen blij zijn dat ondanks de vernietiging van veel oude panden door de oorlog dit unieke pareltje behouden is gebleven en dat men er als heemkundekring goed voor zorgt en het goed benut. Loopt u er eens langs of neem contact op met de heemkundekring voor een bezoek.

Goed voor het milieu De praktijk heeft geleerd dat met de papiercontainer meer papier wordt ingezameld. Hergebruik van papier is beter voor het milieu. Ook komt het extra ingezamelde papier ten goede aan de inzamelende instanties. Tevens is het voor de inzamelende instanties eenvoudiger om het papier op te halen. Oud papier en karton vormen de grondstof voor nieuwe papier- en kartonproducten. De papiervezel kan tot zevenmaal worden hergebruikt. Recycling en hergebruik spaart grondstoffen (o.a. bomen) en energie, draagt bij aan het verminderen van de afvalberg en de hoeveelheid te verbranden (rest)afval. Om oud papier en karton goed te kunnen hergebruiken, moet het gescheiden worden van het restafval, zodat het schoon en droog blijft. Door het goed scheiden van uw afval draagt u een steentje bij aan een goed milieu en daarnaast merkt u het in uw portemonnee.

Het tweede deel van ons werkbezoek was deze keer, bij uitzondering, eens niet in onze gemeente maar in Oud Gastel alwaar we de Meeshoeve hebben bezocht. In 2002 is de familie Antens hier een zorgboerderij gestart op een fraai boerderijcomplex uit de 19e eeuw. Het mooiste onderdeel van dit complex is het fraaie woonhuis (ook een Rijksmonument) alwaar sinds 1900 de familie Mees heeft gewoond met 5 zoons (de meesten zijn in opleiding geweest bij de broeders van Huijbergen) en 3 dochters. Op één na is men ongetrouwd gebleven en heeft men samen, nogal afgezonderd van de buitenwereld, op de boerderij gewoond en gewerkt. Het woonhuis bevat nog de originele inrichting en inventaris van de familie Mees waarvan in 2001 de laatste is overleden. Ook hier kregen we een rondleiding en werden enthousiast bijgepraat over de eigenaardigheden en wetenswaardigheden van de familie Mees. Al met al een goede bestemming van een boerderijcomplex door de combinatie van zorgboerderij voor verstandelijk/meervoudig gehandicapten en ouderen en het museum in de oude boerderij waarin de heemkunde van West Brabant fraai zichtbaar is.

Papier en karton mogen bij het oud papier als het materiaal schoon is en geen ijzer of plastic bevat. Meer informatie Meer informatie over de invoering van de papiercontainer treft u aan op de gemeentelijke website: wonen&leven > milieu en landschap > afvalinzameling. Wel bij het oud papier ■ Oude kranten, tijdschriften en reclamedrukwerk; ■ Kartonnen dozen; ■ Kleine kartonnen verpakkingen van bijvoorbeeld thee, macaroni en waspoeder; ■ Pizza-, gebaksdozen zonder etensresten; ■ Drankverpakkingen, schoongespoeld; ■ Vla- en Yoghurtverpakkingen, schoongespoeld; ■ Golfkarton; ■ Oude (telefoon)boeken; ■ Computervellen en ander kantoorpapier; ■ Kopieer- en faxpapier ■ Wc-rolletjes; ■ (Venster)enveloppen; ■ Papieren zakken; ■ Eierdozen; ■ Cadeaupapier. Niet bij het oud papier ■ Kartonnen bekertjes en borden; ■ Vuil papier (bv. koffiefilters, wcpapier, bonnetjes, treinkaartjes keukenpapier en tissues); ■ Behangpapier; ■ Foto’s; ■ Waterafstotend, vetvrij, gelamineerd; (met laagjes), geparaffineerd papier;

Met veel genoegen kijken we als college terug op ons ‘heemkundige’ werkbezoek en op de mensen die zoveel liefde hebben voor het verleden. Marcel Fränzel Burgemeester Reacties op deze column zal ik met interesse lezen: burgemeester@woensdrecht.nl

■ ■ ■ ■ ■ ■

Gebitumineerd papier (isolatie van leidingen); Carbonpapier, doordrukpapier; Plastic folie rond folders en tijdschriften; Piepschuim; Kunststof binders en omslagen; Metalen binders van ordners en snelbinders

Tips ■ Kunststof binders en omslagen verwijderen; ■ Metalen binders van ordners en snelbinders verwijderen (nietjes zijn geen probleem); ■ Plastic folie van papier verwijderen voor het oud papier wordt weggegooid.

GENOMEN BESLUITEN Omgevingsvergunning Kennisgeving beschikking Wet algemene bepalingen omgevingsrecht reguliere voorbereidingsprocedure. Burgemeester en wethouders van de gemeente

Woensdrecht maken bekend dat zij de volgende omgevingsvergunning, hebben verleend: ■ Plaatsen van lichtreclame Boomstraat 20, 4635 CX Huijbergen Verzonden 21 augustus 2012 De bovenstaande beschikking en de bijbehorende stukken liggen gedurende zes weken ter inzage bij de centrale balie tijdens openstellingsuren van het gemeentehuis, Huijbergseweg 3 te Hoogerheide. Belanghebbenden kunnen op grond van de Algemene wet bestuursrecht binnen 6 weken na bovengenoemde datum tegen dit besluit bezwaar maken. Het bezwaarschrift moet uw naam, adres bevatten, duidelijk maken tegen welk besluit u bezwaar maakt en gemotiveerd, gedateerd en ondertekend zijn. Het bezwaarschrift moet worden gericht aan het college van burgemeester en wethouders, Postbus 24, 4630 AA Hoogerheide. Hoogerheide, 29 augustus 2012


Woensdrechtse Bode 29 augustus 2012 - week 35

GRATIS HULP EN ADVIES VOORZIENINGENTEAM

BINNENGEKOMEN AANVRAGEN/MELDINGEN

Het voorzieningenteam van de Brede Welzijnsinstelling (BWI) helpt u gratis bij het aanvragen van toeslagen, bijzondere bijstand, kwijtschelding van gemeentelijke heffingen en aanvragen voor schuldhulpverlening. Het voorzieningenteam helpt u bij de aanvragen, maar beslist niet over de toekenning.

Omgevingsvergunningen Burgemeester en wethouders van Woensdrecht maken bekend dat zij de volgende aanvragen voor een omgevingsvergunning, waarbij de reguliere voorbereidingsprocedure van toepassing is, hebben ontvangen: n Permanent bewonen van een recreatiewoning 1e Verdelingsweg 6 – 931, 4645 RT Putte Ontvangen 6 augustus 2012 n Plaatsen van 3 vlaggenmasten Olv Vrouw ter Duinenlaan 199, 4641 RM Ossendrecht Ontvangen 16 augustus 2012 n Vergroten van een dakkapel aan de achterzijde Calfven 22, 4641 RB Ossendrecht Ontvangen 16 augustus 2012 n Bouwen van een observatiehut / replica verkeerstoren Kooiweg (Kooibos) te Hoogerheide Ontvangen 16 augustus 2012 n Het vestigen van een kapsalon in een garage Karmelietenstraat 3, 4641 KL Ossendrecht Ontvangen 17 augustus 2012 n Permanent bewonen van een recreatiewoning 1e Verdelingsweg 6 j 12, 4645 RT Putte Ontvangen 20 augustus 2012

Twee keer per week houdt het voorzieningenteam een open spreekuur. Dat is op dinsdagmorgen van 10.00 tot 11.00 uur en op donderdagmiddag van 13.00 tot 14.00 uur. Het voorzieningenteam vindt u in het Welzijnscentrum K4 aan de Kromstraat 4 in Hoogerheide. Heeft u een vraag of wilt u een afspraak maken, dan kunt u ook bellen naar 0164 67 20 49 of een e-mail sturen naar: voorzieningenteam@bwiwoensdrecht.nl.

OP ZOEK NAAR EEN VERGADERRUIMTE?

Op zoek naar een vergaderruimte, een zaal voor binnensport, een feestje of iets dergelijks? U kunt hiervoor bij de gemeente Woensdrecht een ruimte online huren. Kijk voor reserveringen en uitleg hierover op http://accommodatieverhuur.woensdrecht.nl Mocht u problemen ondervinden bij dit webreserveren, dan mag u uiteraard telefonisch contact opnemen via tel. 14 0164 of uw vraag per e-mail stellen: accommodatieverhuur@woensdrecht.nl. Let op: annuleren van een inmiddels gereserveerde ruimte kan helaas niet via het systeem, maar dient wél schriftelijk of per e-mail te gebeuren.

Ingekomen sloopmeldingen Burgemeester en wethouders van Woensdrecht maken bekend dat zij op grond van het bouwbesluit de volgende melding(en) hebben ontvangen voor: n Het verwijderen van een asbestbuis Siardus Bogaertslaan 4, 4635 CM Huijbergen Ontvangen16 augustus 2012 n Verwijderen van asbesthoudende dakbedekking van een schuur Binnenweg 15, 4631 LN Hoogerheide Ontvangen 21 augustus 2012 Hoogerheide, 29 augustus 2012

ONTWERP BESTEMMINGSPLAN Natuurontwikkeling Jagersrust Burgemeester en wethouders van Woensdrecht maken, overeenkomstig artikel 3.8 van de Wet ruimtelijke ordening, bekend dat het ontwerp van het

bestemmingsplan ‘Natuurontwikkeling Jagersrust’ voor een ieder ter inzage ligt. Inhoud Het bestemmingsplan maakt natuurontwikkeling mogelijk in het gebied plaatselijk bekend als Jagersrust. Het betreft de kadastrale percelen (deel bij Abdijlaan/Putseweg) OSD00.C.606, OSD00.C.447, OSD00.C.446, OSD00.C.444, OSD00.C.604, OSD00.C.534, OSD00.C.533, OSD00.C.555, OSD00.C.612, OSD00.C.608, OSD00.C.554, OSD00.C.607, OSD00.C.447, OSD00.C.448, OSD00.C.445, OSD00.C.606, OSD00.C.444 en (deel bij grens) HBG03.C.1476, HBG03.C.1480, HBG03.C.1182, HBG03.C.1478, HBG03.C.1482. Deze gronden zijn nu nog grotendeels bestemd met een agrarische of agrarisch verwante bestemming. Inzien Het ontwerp bestemmingsplan ligt voor een ieder ter inzage vanaf 30 augustus 2012 gedurende een periode van zes weken, bij de centrale balie van het gemeentehuis te Hoogerheide tijdens openingstijden. Na afspraak via het algemene telefoonnummer 14 0164 kan het ontwerp ook worden ingezien op maandag tot en met donderdag van 12.30 uur tot 17.00 uur. Ook is het ontwerp bestemmingsplan langs de elektronische weg te raadplegen. U vindt de documenten op ‘www.woensdrecht.nl’ onder de ‘Wonen & leven‘ vervolgens ‘Ruimtelijke plannen‘ en ‘Ruimtelijke plannen in procedure‘. Tevens is het plan te raadplegen via de landelijke voorziening RO-online via “www.ruimtelijkeplannen.nl/web-roo/?planidn=NL. IMRO.0873. BUITxBP071xHERZx02-ON01” Reageren Binnen de genoemde termijn van zes weken kan eenieder omtrent het ontwerp zienswijzen inbrengen bij de Gemeenteraad van Woensdrecht, Postbus 24, 4630 AA Hoogerheide of via het e-mailadres ‘gemeente@ woensdrecht.nl‘ onder vermelding van ‘zienswijze ontwerp bestemmingsplan Jagersrust‘ en uw adresgegevens. Voor mondelinge reacties kunt u een afspraak maken met de heer K. Kegel. Zijn directe telefoonnummer is (0164) 61 13 54. Verkrijging Desgewenst kan tegen vergoeding van de kosten een afschrift van genoemd ontwerp bestemmingsplan op het gemeentehuis bij de centrale balie worden verkregen. Hoogerheide, 29 augustus 2012

Jouw paardenspullen een tweede leven ODIO Ossendrecht-Oud NAC HUIJBERGEN - Iedereen kent het wel, een veel te volle kast met spullen die je niet of nauwelijks meer gebruikt, maar die nog te goed zijn om weg te gooien. Soms zelfs nog nieuwe spullen ongebruikt, wat natuurlijk helemaal zonde is om weg te doen. Dus blijft het maar in de kast liggen met het gevolg dat dat leuke nieuwe setje voor je paard er niet meer bij kan. Ergernissen stapelen zich op, want eigenlijk weet je best dat die kast leeg moet om je andere spullen weer netjes te kunnen opbergen. Wij hebben de oplossing! Op woensdag 29 augustus staan er weer een aantal dames van het manegepaardenpensioenfonds klaar op het parkeerterrein van de Bibliotheek van Huijbergen om paardenspullen in ontvangst te nemen. Vanaf 19.00 tot 20.30 kunt u terecht om uw paardendekens, rijkleding, tuigage, zadels, rijlaarzen, maar bijvoorbeeld ook paardenpuzzels, boeken, bekers etc af te geven. Kortom alles wat nog bruikbaar is (dus niet kapot, vuil, of

incompleet) en wat ook maar enigszins te maken heeft met de paardenhobby is van harte welkom. Deze spullen zullen tijdens de paarden3daagse op 28 en 29 september op het start/finish terrein worden uitgestald in een grote tent, en verkocht voor het goede doel. De organisatie van de paarden3daagse draagt de Bergse stichting het manegepaardenpensioenfonds nl een warm hart toe, door het organiseren van de paarden3daagse, en daarnaast ook de 2ehands paardenspullen markt proberen ze een extra bijdrage aan het manegepaardenpensioenfonds te kunnen overhandigen voor de opvang van uitgewerkte manegepaarden en pony’s vanuit heel Nederland. Hen je dus ook zo’n kast waar het nodige instaat, zoveel dat u bijna bang bent deze open te trekken? dan is dit misschien het moment om toch maar even diep adem te halen, en de kast in de duiken, Wij en dus ook de paarden in de opvang zijn geweldig blij met alles! Dus woensdag 29 augustus van 19.00 tot 20.30 uur bij de Bibliotheek van Huijbergen. PAGINA 10

OSSENDRECHT - Op vrijdag 31 augustus wordt het voetbalseizoen 2012/2013 geopend bij VV ODIO in Ossendrecht.

Voor deze gelegenheid komt het elftal van Oud NAC een wedstrijd spelen tegen een speciaal samengesteld elftal van ODIO. Bij Oud NAC spe-

len (onder voorbehoudt) o.a. mee: John Karelse, Pierre van Hooijdonk, Martijn Reuser, Peter Remie, Ton Lokhof, Geert Brusselers, Hans van den Dungen, Jack Sweres en anderen die in het 1e van NAC Breda gespeeld hebben. Aanvang voor dit spektakel op Sportpark de Heiloop in Ossendrecht is 19:15 uur. Toegang is gratis.

Start kaartverk oop Societyshow

Rolschaatsverenging SEO HOOGERHEIDE - Op 19 en 20 oktober is het weer zo ver, Rolschaatsvereniging SEO zal dan in het MFC Kloosterhof haar nieuwe show op de bühne brengen. Dit jaar staat de show geheel in het teken van de hedendaagse society. De diverse groepen zullen tijdens de show allerlei aspecten van onze maatschappij op een verrassende manier belichten. In

de afgelopen twee jaar hebben onze leden nieuwe figuren en sprongen ingestudeerd. Samen met de uitgekozen muziek, speciaal ontworpen kostuums, belichting en decors zullen zij een show op de planken brengen die u zeker niet wilt missen. Kaarten voor deze spetterende uitvoering zijn vanaf 3 september te koop bij Primera Niels van Elzakker en MFC Kloosterhof.


St. Sportschool

SANKAKU

Roselina

De sportschool voor U!!! Vanaf heden aanmelden nieuwe cursisten:

JUDO vanaf 4 jaar

Woensdag

HOOgerHeiDe

Sporthal “Kloosterhof”

Wilt u op een leuke manier wijzer worden?

Wilt u opbedrijven een leuke manier wijzer Bij ons kunnen en particulieren terecht voor erkendeworden? opleidingen, trainingen en workshops die leuk en leerzaam zijn om te volgen o.a.:

Bij ons kunnen bedrijven en particulieren terecht voor erkende opleidingen, trainingen en workshops die leuk en Kantooropleidingen leerzaamTelefoniste/Receptioniste zijn om te volgen o.a.: start 17 september Administratief Medewerker start 17 september Communicatie: Secretaresseopleiding start 18 en 19 september Een goed Terminologie gesprek met Medische start lastige 5 februaritypes 2013 (start 2 juni) Om de tafel met de (start mei) Anatomie, Pathologie enmedewerker Fysiologie start 10 januari23 2013 Praktijkdiploma Boekhouden start 237oktober Als de telefoon gaat….(start mei) Management Management: Managementassistente start 5 november Middle Management 12 notendop september (start 19 mei) Personele Zaken instart een Financieel management voor de niet-financiële manager

v.a. 13.45 uur

Coaching & Officemanagement

Voor info zie onze site www.sankaku.nl

BEL OF SCHRIJF:

076-5034900

Postbus 442, 4870 AK ETTEN-LEUR E-mail: sankaku@ziggo.nl Aangesloten bij J.B.N.

TAI CHI & CHI KUNG  In Bergen op Zoom en Hoogerheide

Energieweg 11B 4691 SE THOLEN

Lorentzweg 20 Telefoon: 0166-603036 4691 SR Tholen GSM: 06-20626810 Telefoon: 0166-603036 E-mail: roselina.langius@tiscali.nl Internet:info@roselina.nl www.roselina.nl E-mail: Internet: www.roselina.nl

Alleen een hond heeft een baas (23 mei) Even op de stoel van de werkgever (5 mei) Managementsupport

Workshop ‘Telefoneren in een vreemde taal’ 11 januari 2013

PR -bedrijfscommunicatie start 5 november Managementsuppport: Zakelijk Nederlands start 18 en 19 september EnNotuleren zo is het afgesproken (notuleren) (start 7 mei) voor gevorderden start 8 januari 2013 Van factureren tot incasseren (start 9 mei en 25 juni) Persoonlijke effectiviteit/van workshops Het mysterie financiën (start 2 juni en 29 ‘Timemanagement’ 12 oktober augustus) ‘Stoppen met piekeren’ 25 november Engels voor de secretaresse (start 6 mei en 27 ‘Relaxter omgaan met spanningen’ 30 november augustus) Computertrainingen en workshops

Wij zijn erkend opleider voor Nemas Associatie. Workshop Functies enLSSO, formules in Excelen 29de september Workshop OutlookWij 28 sturen september Nieuwsgierig geworden? u graag informatie toe. Word 8, 26 november Ook kunt uTraining een afspraak maken voor een (gratis) intakegesprek. Wij zijn erkend opleider voor LSSO, Nemas en de Associatie. Wij sturen u graag informatie toe, ook is een (kosteloos) intakegesprek mogelijk.

www.internetbode.nl voor het (gratis) aanleveren van al uw nieuws

Verkiezingen

Beginnersgroep Tai Chi start in sept. in Bergen op Zoom. Lestijden:

Beginners op maandag van 19.00 - 20.00 uur Gevorderden op maandag van 20.00 - 21.15 uur Hoogerheide, instroomgroep op maandag van 10.00 - 11.00 uur

Tai Chi is een Chinese bewegingsleer. De bewegingen worden op een rustige en meditatieve manier vloeiend aaneengeregen. We beoefenen de oude Yang stijl van Yang Lu Ch’an. Deze stijl is dynamischer dan de meer bekende moderne Yang stijl. Tai Chi kan de geestelijke en lichamelijke gezondheid positief beïnvloeden. Aan bod komen: chi kung, ontspanning, houding, balans en ademhaling.

In september starten weer de Chi Kung groepen. Lestijden:

Bergen op Zoom op maandag van 19.00 - 20.00 uur Hoogerheide op maandag van 11.00 - 12.00 uur

Chi Kung (Qi Gong) is een verzamelnaam voor Chinese oefeningen, die gunstig werken op de gezondheid en vitaliteit. De oefeningen zijn fijn om te doen en helpen je te ontspannen. Ze zijn gemakkelijk aan te leren.

Voor informatie: Jos Horst  0166-652179 Website: www.joshorst.nl

ITALIAANSE LES in Roosendaal. MOTORRIJBEWIJS Start 18 september, alle niveau’s. 25 lessen van 60 min. kleine groepen.

Slechts 185 euro! Kijk op www.talencentrumitalie.nl

v.a.

795 ,-

Van Dedemstraat 182, BERGEN OP ZOOM

0164 23 74 04

Uw krant is bij uitgeverij De Bode in uitstekende handen Informeer vrijblijvend naar onze mogelijkheden: Tel. 076 599 81 11 | www.internetbode.nl

                         

Verkiezingen... altijd spannend! Op 12 september is het weer zover. Nederland mag het zeggen: Welke partij wordt de grootste? Wie mag gaan onderhandelen over een nieuwe regering? De actualiteit maakt het deze keer wel extra spannend. Belangrijke onderwerpen zoals Europa en de aanpak van de economische crisis beheersen de agenda’s en de partijprogramma’s. Ook de woningmarkt is een echt verkiezingsthema en dat is ook wel logisch. De woningmarkt kwakkelt al een hele tijd. De economische crisis zorgt ervoor dat mensen hun verhuisplannen uitstellen en er is grote onzekerheid over wat er gaat gebeuren met de hypotheekrenteaftrek. Daarnaast is er ook in de huursector van alles aan de hand. Veel politici willen iets doen aan het “scheefwonen”: mensen die met een te hoog inkomen in een te goedkope huurwoning blijven wonen. Alle partijen besteden in hun verkiezingsprogramma dan ook aandacht aan de woningmarkt. Niet alleen aan de hypotheekrenteaftrek, maar ook aan starters op de woningmarkt en aan huurders. En de meningen lopen behoorlijk uiteen! Het is best lastig om een goed beeld te krijgen van alle politieke meningen. Daarom hebben wij op onze website

een overzicht gemaakt van de plannen van de politieke partijen. Je vindt in dit overzicht de standpunten over de hypotheekrenteaftrek, de huurmarkt en de ondersteuning van starters op de woningmarkt. Zo kun je gemakkelijk de verschillen en overeenkomsten van de diverse partijen zien. Natuurlijk houden wij dit overzicht zo actueel mogelijk. Op deze manier kunnen we je helpen om op 12 september te stemmen op een partij die het beste jouw mening vertegenwoordigt. Ook kun je een enquête invullen met vraagstukken over bovenstaande onderwerpen. De uitkomsten worden aan de verschillende politieke partijen gepresenteerd. Kijk snel op www.hypotheker.nl!

Toon Verdoolaege, franchisenemer De Hypotheker Bergen op Zoom

Bergen op Zoom Burg. van Hasseltstraat 78 (0164) 25 98 00 www.hypotheker.nl


Achthonderd kilometer aan routes in kaart gebracht

Wandelen langs knooppunten WOENSDRECHT - Fervente wandelaars hebben ze vast al zien staan. Kleine, zwarte paaltjes wijzen wandelaars sinds kort de weg over de mooiste paadjes van de Brabantse Wal. De Regio West-Brabant is na de zomervakantie gestart met het uitzetten van een wandelknooppuntennetwerk in de gemeenten Steenbergen, Bergen op Zoom en Woensdrecht. Het netwerk van meer dan achthonderd wandelkilometers zal in oktober helemaal gereed zijn. DOOR RIA VAN MEIR Het nieuwe netwerk leidt wandelaars aan de hand van knooppunten over de honderden wandelpaden die de Brabantse Wal rijk is. Het concept is uitgevonden in Belgisch-Limburg en overgewaaid naar Nederland. In 2005 startte de Regio WestBrabant, een samenwerkingsverband van achttien West-Brabantse gemeenten en de gemeente Tholen, met het uitrollen van een fietsknooppuntennetwerk.

‘Wandelnetwerk fijnmaziger dan fietsknooppunten’ Nu volgen de wandelknooppunten. Volgens Joeri Verheijen van Regio West-Brabant is het wandelnetwerk veel gedetailleerder dan het fietsnetwerk. “Wanneer je als fietser de weg kwijt raakt en zo een paar kilometer omfietst, is dat vaak nog te overzien. Wandelaars kan je echter niet zomaar een grote lus extra laten lopen. Daarom is het wandelnetwerk veel fijnmaziger en zijn er ook meer knooppunten in aangebracht”, legt hij uit. Startlocaties Net als bij het fietsnetwerk komt er ook bij de wandelknooppunten steeds een overzichtskaart te staan met de mogelijke routes. “Zo kunnen de wandelaars zelf hun

Het paarden programma is dit jaar weer zeer uitgebreid en bestaat uit schitterende shows en deelname van ruiters en amazones uit onze eigen gemeente. De opening van de dag zal gedaan worden door een van onze eigen amazones.

deze manier kunnen de kinderen ervaren hoe leuk het is om op een pony te zitten. Bij manege de Molen zijn er allerlei mogelijkheden voor de kinderen die hiermee verder willen gaan. Daarnaast komt er een team van de Molen een voltige demonstratie geven op de Boerendag waarbij getoond wordt hoe veelzijdig deze tak van paardensport is. Manege de Molen is de plaats in onze gemeente waar men voltigelessen kan volgen. De wedstrijdteams van de Molen presteren tot op WK niveau.

Brabantse Wal Springparcours Voor het eerst is er voor alle ruiters en amazones die dat willen de mogelijkheid om twee parcoursen te springen waar bij men zelf de hoogte kan bepalen. Een mooie kans voor ruiters die nog niet kunnen of willen deelnemen aan officiële wedstrijden. Degene die zich nog op willen geven kunne zich melden bij Ad van Loon (ad.vanloon@online.nl).

“Droomvlucht” Na het succes van vorig jaar zal er weer een heuse paarden musical opgevoerd worden door kinderen uit onze eigen gemeente onderleiding van Ingrid Kuijlen. Dit jaar is gekozen voor een eigen verhaal gebaseerd op de Musical Droomvlucht uit de Efteling. Na maanden van repetitie zult U op 9 september een unieke uitvoering zien door onze eigen ruiters en amazones.

Friese Paarden carrousel Na het succes van vorig jaar komen de Friese Paarden weer terug om twee demonstraties te geven in mooie klederdracht en zullen ze jong en oud weer weten te vermaken. Liefhebbers van het Friese Paarden ras moeten dit niet missen.

Aanspanningen Dit jaar kunnen alle aangespannen ruiters deelnemen aan een presentatie op het hoofdterrein. Daarnaast wordt er een synchroon wedstrijd verreden in de vorm van kegeltjesproef en ringsteken. Ook het publiek zal hierbij betrokken worden. Degenen die nog in willen schrijven kunnen zich melden bij Ad van Loon (ad.vanloon@ online.nl).

Voltige demonstratie Dit jaar komt manege de Molen ook naar de Boerendag. Als eerste kunnen alle kinderen gratis ponyrijden op een pony van de molen waarbij ze begeleid worden. Op

MOC’17 E3-METO E4 6-0 WHS E2-METO E5 10-1 De Fendert D1-METO D1 2-2 MOC’17 D5-METO D2 5-4 Rood Wit W F1-METO F1 7-0 Programma jeugd Woensdag 29 augustus 18:30 METO E2-Rillandia E1 Donderdag 30 augustus 18:30 WVV’67 D1-METO D4 Zaterdag 1 september 08:45 METO F1-SVC F1 09:30 METO M1-ODIO M1 10:00 METO E4-DVO’60 E2 10:00 METO E5-NVS E2G 11:30 METO D2-Roosendaal D6 13:00 METO D1-RBC D2 14:45 METO A1-HVV’24 A1 08:45 DVO’60 D3-METO D3 08:45 MOC’17 E7-METO E3 09:00 Victoria’03 E3-METO E1 09:30 METO M1-ODIO M1 09:30 VVC’68 F2-METO F3 09:45 ODIO D2-METO D4 10:00 NOAD’67 E1-METO E2 10:15 Halsteren F6-METO F2 12:15 BSC C4-METO C2 13:00 ODIO C1-METO C1 13:30 ODIO B1-METO B1

FAMILIEBEURS

Familiedagen

7

september 10.00-22.00 u.

Woensdrechtse Boerendag

Spectaculaire show The Blackriders Het is de organisatie dit jaar gelukt om de Blackriders naar Woensdrecht te halen. Zij geven al jaren in binnen- en buitenland diverse shows. Hierbij komen vuur en actie naar voren en zal getoond worden hoe gehoorzaam paarden kunnen zijn. Het publiek zal ook mee mogen doen.

Uitslagen senioren Donderdag 23 augustus Internos 2-METO 2 2-0 Zaterdag 25 augustus METO 1-Yerseke 1 2-5 Zondag 26 augustus METO 6-DEVO 3 1-9 RSV dames-METO dames 19-9 Alliance 2-METO 2 2-1

Programma senioren Zondag 2 september 10:00 METO dames-Halsteren dames 1 14:30 METO 1-Unitas’30 1 10:00 Roosendaal 9-METO 6 14:00 Virtus 2-METO 2 Uitslagen jeugd Woensdag 22 augustus METO C1-Vivoo C1 5-1 Zaterdag 25 augustus METO F2-MOC’17 F13 5-1 METO F3-Halsteren F8 14-0 METO E3-WVV’67 E2 0-17 METO E1-BSC E2 4-4 METO D3-Cluzona D2 0-7 METO D4-FC Bergen D2 8-1 De wandelknooppunten zijn herkenbaar aan de zwarte paaltjes met groengele bordjes. METO C1-Unitas’30 C2 8-0 ARCHIEFFOTO METO C2-Roosendaal C6 5-2 METO A1-SC Gastel A1 2-7 route uitstippelen. De afstand tussen twee plaatst. “Samen met vrijwilligers worden METO B1-Sprundel B1 1-4 knooppunten staat steeds aangegeven, de komende weken de laatste paaltjes in zodat de wandelaars weten hoe groot het het buitengebied geplaatst. Dat zijn vaak Alle dagen van 10.00 tot 17.00 uur GROTE ommetje wordt.” Vanaf ieder knooppunt paadjes die voor de aannemer niet zo bekan gestart worden met de wandeling. kend zijn”, verklaart hij. De regio werkt op Daarnaast zijn er per gemeente drie start- de Brabantse Wal met zo’n zestig vrijwillocaties aangewezen. Voor de gemeente ligers samen. Woensdrecht zijn dat de drie recreatieve “Zij zullen straks ook eens stukje beheer toegangspoorten bij de Volksabdij (Os- op zich nemen en controleren of de paalBij Sneeuwattractiepark Skidôme sendrecht), kasteel Ravenhof (Putte) en tjes er nog allemaal netjes bij staan. Dat Mattemburgh (Hoogerheide). scheelt weer in de kosten.” Verheijen verwacht dat de laatste knooppunten en paalVrijwilligers tjes in september op hun plek zullen staan. Volgens Verheijen zijn in de Woensdrecht- De officiële opening zal dan medio oktober se kernen inmiddels alle routepaaltjes ge- plaatsvinden.

Spetter end pony- en paardenprogramma

WOENSDRECHT - Op zondag 9 september is zoals elk jaar weer de Woensdrechtse boerendag. Dit jaar zal het zijn op prachtige terreinen bij de rotonde van Korteven.

VV METO

Rassendefile en shows Ook dit jaar kan ieder een die een paard of een pony heeft deelnemen aan het rassendefile waarbij iedere combinatie aan het publiek getoond zal worden. Daarnaast hebben een aantal leden van ponyclub de Duinruitertjes een show ingestuurd die ze op 9 september laten zien. Viertal de Duinruitertjes Het viertal van ponyclub de Duinruitertjes

8

september 10.00-22.00 u.

9

september 10.00-22.00 u.

uit Ossendrecht zal op het hoofdterrein een demonstratie laten zien. Brabantse Wal Stoelendans Dit jaar kan er in twee rubrieken gestreden worden om de Brabantse Wal stoelendans overwinning. Hieraan kan iedereen meedoen die een pony of een paard heeft. Degenen die nog in willen schrijven kunnen zich melden bij Ad van Loon (ad.vanloon@online.nl). Al met een geweldig programma waar de organisatie erg trots op is. Iedereen die iets met paarden of pony’s heeft mag deze dag niet missen. Voor verdere inlichtingen of opgaven kan men terecht bij Ad van Loon (ad.vanloon@online.nl) of Ingrid Kuijlen (ik-haflinger@hotmail.nl). Programma 10.00 Openingsshow door Sanne van Loon met Senorita May 10.05 Brabantse Wal springparcours eerste ronde 11.00 Presentatie 1 oude tractoren 11.30 Friese paarden carrousel Show 1 12.00 Aanspanningen presentatie en kegeltjesproef, ringsteken 12.15 Pas de deux Sofia en Rosemarijn 12.20 Demonstratie Charis en Sofie 12.30 Brabantse Wal springparcours tweede ronde 13.00 Woensdrechtse paarden- en ponyshow “DROOMVLUCHT” 13.30 Show 1 Blackriders 14.00 Friese paarden carrousel Show 2 14.30 Presentatie 2 oude tractoren 14.45 Viertal Duinruitertjes 15.00 Voltige demonstratie de Molen 15.30 Show 2 Blackriders 16.30 Rassendefile 17.00 Brabantse Wal Stoelendans groep 1 17.15 Brabantse Wal Stoelendans groep 2 17.30 Sluiting Vanaf 11.00 Gratis ponyrijden PAGINA 12

Speciale lezers aanbieding Normaal tarief:

GlowGolf 4 t/m 12 jaar GlowGolf v.a. 13 jaar 2 uur vrij skiën/snowboarden 4 t/m 12 jaar 2 uur vrij skiën/snowboarden v.a. 13 jaar 1,5 uur proefles + 0,5 uur vrij alle leeftijden 2 uur sleeën/snowtuben 4 t/m 12 jaar 2 uur sleeën/snowtuben v.a. 13 jaar 1 heat IceKarten (v.a. 1,40 meter)

6,50 7,95 27,50 32,50 39,75 15,00 19,00 19,50

Tarief

Bode-lezer:

5,50 6,95 12,50* 15,00* 15,00* 12,50 15,00 17,00

*incl. materiaal

SPECIAAL MILIEDAGEN!!

TIJDENS DE FA

Inschrijven? Ga snel naar www.internetbode.nl


Graszoden

De beste kwaliteit van West-Brabant! Kijk en vergelijk Graszodenkwekerij Heidehoeve

NISSAN QASHQAI

NU MET € 3.000,- ACTIEKORTING VAN € 23.490,-* VOOR

€ 20.490,-

Vervul 1a - Rijsbergen tel: 076 - 596 27 36

INCL. DEALERKORTING**

www.heidehoeve.com

NISSAN

QASHQAI 1.6L benzine 117 pk / 86 kW Stop/start Systeem

ROMMELMARKTEN en bRAdERiEËN

SEpTEMbER

2 SEPT. STAMPERSGAT (Weelfeesten) Braderie met Luikse-Markt 9 SEPT. WOENSDRECHT Woensdrechtse Boerendag Braderie met Luikse-Markt 16 SEPT. OUDENBOSCH Rommelmarkt (Grasveld De Brink) 23 SEPT. ETTEN-LEUR Luikse-Markt (Brabantpark) 30 SEPT. ZUNDERT Rommelmarkt Sp.Hal Onder De Mast Inlichtingen/Reserveren 0165-302682 of WWW.DEMARKTEN-WOUW.NL

Antieke klokken Verkoop, reparatie van oude paardjesklokken e.a. Div. klokken op voorraad. Reparatie, bezichtiging alleen op tel. afspraak. Bellen, alle dagen, svp tussen 18.00h-21.00h. 0164-672977 Ossendrecht

WWW.HOBBYKAS.NL

WESP IN DE NESTEN

Showterrein met 36 kassen

EmBrEgtS KASSEN gors 70 Hoeven 0165-502506

Nissan. Innovation that excites.

*Consumentenadviesprijs Nissan QASHQAI (1.6L 117 pk Stop/Start Visia) v.a. € 23.490,- (prijslijst 1 juli 2012) is incl. BTW en BPM, excl. verwijderingsbijdrage en kosten rijklaar maken. Uitrusting en opties zijn afhankelijk van de uitvoering. **Het klantvoordeel van € 3.000,- is opgebouwd uit € 1.500,- Nissan korting en € 1.500,- inruilpremie en is uitsluitend geldig voor de aanschaf van een nieuwe Nissan QASHQAI met een klantorder datum tussen 01/07/2012 en 31/08/2012. (N.B. Niet geldig voor fl eet- en leaseorders). Aanbod is geldig op alle beschikbare uitvoeringen van de QASHQAI. Het bedrag van € 3.000,- is het klantvoordeel incl. BTW, is niet inwisselbaar tegen contanten en is tevens het maximum bedrag. Alle wijzigingen voorbehouden aan Nissan Nederland.

Overeenkomstig 715/2007.EG. Brandstofverbruik gecombineerd QASHQAI gamma: 4,5-8,2 l/100 km, resp. 22,2-12,2 km/l. CO2 -uitstoot 119-194 gr/km. Wijzigingen voorbehouden aan Nissan Nederland.

gevraagd Tevens uw adres voor gebruikte auto-onderdelen.

Duurzame oplossingen bij vliegen, houtworm, mollen, ratten, muizen, papiervisjes, vogeloverlast, wespen enz.

(0113) 57 38 81

www.ongediertespecialist.nl

Jan Jochems Handel

Budget € 350,Alu-pro kas v.a. € 925,Combi-pro kas v.a. € 900,Victoriaanse kas v.a. €1400,Bel voor onze folder/prijslijst

Autobedrijf BOGERS Steenspil 36, 4661 TZ HALSTEREN, 0164-267010 info@autobedrijfbogers.nl, www.autobedrijfbogers.nl

en

TransporT

Te koop:

Bestratingsmaterialen en sierkeien, speciaal gebakken, 5, 7 en 10 duimers.

Dit alles direct leverbaar tegen zeer concurrerende prijzen.

Verhuur:

Wij letten op prijs én kwaliteit! Middenweg 2 4631 ST Hoogerheide Tel. 0164-613000 www.garagevisman.nl

Onderhoud - Reparatie APK keuringen v.a. € 29,Carwash - Tankstation ***OCCASIONS***

antiek | (streek)sieraden | design | kunst | verzamelingen | inboedels

Inbreng gevraagd, van één item tot complete inboedel, voor onze

Kunst & Antiek Veiling en VenduVeiling op dinsdag 2 en woensdag 3 oktober

Afvalcontainers

VenduHuis De Jager Goes BV Ringbaan West 2a | 4461 ED Goes 06 42 11 45 42 | www.venduhuisdejager.nl

van 6 m3 tot 40 m3 Tel. 076 - 5976060 GSM 06 - 53937700

Telefoon 0165 - 341913 Autodemontagebedrijf Franken

Afgelopen jaar stond TDC vier maal in een uitverkochte Maagd met een eigen supershow. The MusiCompany stond afgelopen juni nog met Footloose in schouwburg ‘De Kring’ te Roosendaal. Volgend jaar komen ze met een Nederlandse première in stads-

’t Antiekparadijs

Steenbergseweg 45, Lepelstraat 0164 68 63 24

1

Star T

rek

First C To bold ontact ly go w here n Dan d o one’s urf jij gone be je vast fore? in het wel te dageli verdie jks lev pen en van (45, k Carl anker)

a

?!

Te Huur Opslagruimte 18,4 m2 € 4,10 p/m2 per maand

Tel. 06-22519948 Oud Gastel

Vandaag uw auto, jeep of bus v.a. ’96 verkopen. Bel HUGO Contant + RDW. Vrijwaring!

06 - 122 58 443 Ook ’s avonds.

AUTORIJBEWIJS v.a.

595,-

Van Dedemstraat 182, BERGEN OP ZOOM

0164 23 74 04 BRIDGE

TDC en TMC will do it Together schouwburg ‘De Maagd’ en spelen ze The Wedding Singer. Voor The Wedding Singer wordt het huidige artistiek team aangevuld met een nieuwe choreografe: Annely Bogaers, eigenaresse en docente bij TDC. Annely Bogaers is als dansdocente gespecialiseerd in de Jazzdance en geeft al sinds 1984 les. Inmiddels heeft zij veel docenten binnen haar dansschool opgeleid om les te kunnen geven in verschillende dansvormen met speciale aandacht voor de danstechnieken, houding en ritmes. De lessen bij TDC zijn daarom heel erg populair bij jong en oud en de lessen swingen altijd de pan uit!

Tegen elk aannemelijk bod!

Heimolendreef 36a - Rucphen

Totally Dance Company en The MusiCompany gaan samenwerken

HOOGERHEIDE - The MusiCompany kennen we als musicalvereniging met succesvolle musicalproducties als SisterAct en Footloose. Totally Dance Company kennen we als een dansschool in Hoogerheide met een zeer divers lesaanbod en 600 leden, opgericht door Annely Bogaers.

6000 m2 antieke meubelen en (alle) tuinaccessoires

Hier zit duidelijk de link met The MusiCompany. De bekendste voorstellingen van The MusiCompany, SisterAct en Footloose, knalden wat enthousiasme en energie betreft van het podium af. Samenwerking met choreografe Annely kan daar alleen maar een schepje bovenop doen. Dit schept dus hoge verwachtingen voor The Wedding Singer. De liefhebbers van theater, muziek en dans kunnen uitkijken naar wederom een heel bijzondere productie van The MusiCompany. De première is ‘pas’ in juni 2013, laten we dus maar hopen op een eerder voorproefje of optreden.

Met bus met korting naar corso Zundert De bus is goed bezig. Op corsozondag rijden vanaf Breda centraal station naar Zundert (lijn 115) extra bussen waarmee je met korting naar het corso kunt. Een retourticket kost vijf euro en is verkrijgbaar in de bus of op het station van Breda. De bus rijdt in Zundert tot aan de rotonde, vlakbij de route van het corso. Op corsomaandag staat er in Zundert een speciale OVchipkaart service-bus waar je terecht kunt met al je vragen over de chipkaart en over Veolia. Ook kun je daar je chipkaart opwaarderen. Kijk voor meer informatie op www.goedbezigbus.nl of op de website van het corso (www.corsozundert.nl). PAGINA 13

S : - H: 10 9 8 7 6 2 R: 9 K: 9 8 7 6 5 3 S : H V B 10 8 7 5 2 S: -H: B 5 4 H: A H V R: -- R: A H V B 10 7 6 K: B 10 K: A H V S : A 9 6 4 3 H: 3 R: 8 5 4 3 2 K: 4 2 Zuid speelt 7 Ruiten. Uitkomst schoppenaas Noord moet schoppenaas nemen met ruiten 9. Hij moet als volgt redeneren:,, Heeft oost een schoppen ,dan is het spel toch down. Heeft oost geen schoppen bereik ik misschien met ruiten 9 dat bij zuid een troef promoveerd en een slag kan worden gemaakt. Inderdaad moet oost met ruiten 10 overtroeven, waardoor het spel 1 down gaat. BRIGECLUB T MARKIEZAAT Maandag 20 augustus, groep A: 1. Lau v. Geel-Peter Sanders 59,50%, 2. Tom Hagenaars-Partner 55,50%, 3. Wil Hagenaars-Paula Suykerbuyk 55,00%, 4. Trudy

en Jan v. Eekelen 53,33%, 5. Koos WeijdtJoep Matthijssen 50,52% Groep B: 1. Christina Koek-Leny Bartelen 62,50%, 2. Elly Pijnen-Jenny Weijdt 57,99%, 3. Nel v. Egmond-Nell de Jong 54,86%, 4. Ineke Jansen-Leo Kuipers 54,17%, 5. Jan v. Es-Ad Schouw 53,82% BELLEVUE BRIDGE Woensdag 22 augustus, groep A: 1. Riet v. Rooy-Jan de Rooij 57,64%, 2. Trudy en Jan v. Eekelen 56,94%, 3. Jenny en Koos Weijdt 55,90%, 4. Jan PigmansPartner 55,21%, 5. Maria v. Beveren-Rolly Rogge 54,17% Groep B: 1. Marit Frasl-Gerdadien Kuijlen 67,01%, 2. Nellie v.d. Begh-Nellie Schrauwen 63,89%, 3. Elly Pijnen-Willem Frasl 61,11%, 4. Marlijn en Jan Kappers 56,60%, 5. Jeanette v. Hooydonk-Loed Weys 53,82% BRIDGECLUB WBM Familyland uitslag 20 augustus, A-lijn: 1. R. Bos en T. de Candia 60,42%; 2. Echtp. Hagenaars 55,73%; 3. C. v. Trijen en J. Jacobs 54,69% B-lijn: 1. M. Frals en H. de Vries 61,11%; 2. W. den Uil en B. Dekkers 56,25%; 3. N. Middag en B. Veenman 52,78%


Iedere inwoner in aanleggebied krijgt kosteloze schouw en aanleg

Reggefiber geeft uitleg over aanleg

Maurice Uitdewilgen Sterkste Man van Woensdrecht

WOENSDRECHT - De inwoners van de gemeente Woensdrecht hebben bij een speciale informatiebijeenkomst bij WOENSDRECHT - In een verzengende boomstam te verzwaren tot 105 kg en dit Non Plus Ultra in Woensdrecht informatie en uitleg gekregen over de aanleg van het glasvezelnetwerk van Reg- hitte moesten de krachtatleten van dan ook nog boven zijn hoofd te tillen. Het Daddy’s Gym, onder toeziend oog van juk met zijn 160 kg werd versjouwd door gefiber, de aannemer en de betrokken providers. Nederlands Kampioen Speerwerpen Bjorn Blommerde, een loodzwaar parcours afleggen.

Besloten werd door de organisatie, KS de Snoeken, om de wedstrijd te beperken tot alleen het parcours eenmaal afleggen en geen finale op zondag te houden. 2 Dagen in die hitte was niet menselijk voor deze atleten. 4 Krachtpatsers stonden aan de start, Maurice Uitdewilgen, Michiel van Doorn, Steven van Doorn en Michiel Poecke. De onderdelen Boomstam tillen, Timberwalk, Juklopen, Snoekentandem heffen en de Snoeken sidelift, bezorgden de mannen de nodige zweetdruppels. Maurice Uitdewilgen ging tot het uiterste door de

de mannen alsof het geen moeite kostte. Grote winnaar werd Maurice Uitdewilgen, die zich Sterkste man van Woensdrecht 2012 mag noemen. Tweede plaats en vice kampioen werd Michiel Poecke, derde plaats was voor Michiel van Doorn en de vierde plaats werd ingenomen door Steven van Doorn. Tevens was er nog het raden van de knikkerpot. Het aantal knikkers dat er precies in zat was een aantal van 1439 knikkers. De prijs hiervoor is inmiddels uitgereikt. Ondanks de hitte en de hierdoor beperkte deelname van Sterke Mannen, kunnen we toch spreken van een geslaagd weekend, wat voor herhaling weer vatbaar is.

Verkeershinder wielerweekend Calfven De aannemer en providers van het Woensdrechtse glasvezelnetwerk kregen heel wat vragen te verwerken tijdens de informatiebijeenkomst. FOTO JOSÉ VAN DER WEGEN

DOOR JOSÉ VAN DER WEGEN Volgens Faiza Eaisaouiyen van de Salesafdeling van Reggefiber wordt de aanleg van glasvezel in stappen opgeknipt. “De aannemer, Van Gelder Telecom, begint eerst met het schouwen van de woningen, waarna de aanleg van het glasvezelnetwerk volgt.” Van Gelder Telecom is gespecialiseerd in het aanleggen van glasvezelnetwerk. Het bedrijf legt niet alleen het netwerk aan, maar heeft het netwerk ook voor de gemeente Woensdrecht ontworpen. Zoals het er nu naar uitziet zullen de werkzaamheden vanaf week 36 (week van maandag 3 september) echt zichtbaar van start gaan. Vooraf zullen medewerkers van Van Gelder Telecom, met legitimatie, de woningen in Woensdrecht komen schouwen. Schouwen Dat schouwen is volgens Marloes Jacobs, marketingmedewerker bij Reggefiber, groot belang. “Geen enkele woning is hetzelfde en juist daarom is het voor de aannemer belangrijk om iedere woning te bezoeken. Door het schouwen wordt voor de aannemer duidelijk wat de meest logische plaats is om de glasvezelkabel het huis in te brengen. In de meeste gevallen zal dit bij de meterkast zijn, maar bij met name

oudere woningen kan de kabel straks binnen komen bij de huidige kabel voor televisie.” Als bij het schouwen straks blijkt dat de aansluiting het beste in de meterkast kan worden gerealiseerd, dan zal hier een oranje kastje worden geïnstalleerd.

‘Overlast voor inwoners zoveel mogelijk beperkt’ “Er is expres gekozen voor een oranje uitvoering, omdat het kastje dan goed opvalt tussen alle andere meters in de meterkast. Uiteraard wordt gekozen voor een andere, minder opvallende, uitvoering in wit als de aansluiting niet in de meterkast kan worden gerealiseerd.” Kosteloos Volgens Marloes Jacobs hoeven mensen niet bang te zijn dat ze moeten betalen voor het schouwen en de aanleg van het kastje. “We hebben ervaren dat veel mensen in de gemeente bang zijn dat ze alsnog een abonnement moeten afsluiten bij een van de providers als het kastje wordt geïnstalleerd. Dit is met nadruk niet het geval. De aanleg is echt kosteloos. Reggefiber vraagt alleen om toestemming de kabel

het huis in te brengen en het kastje aan te sluiten. Op die manier is iedere woning binnen het aansluitgebied in de gemeente straks klaar voor de toekomst.” Wie straks gebruik wil maken van het glasvezelnetwerk, moet uiteraard wel een abonnement afsluiten bij een van de providers. De precieze aanleg van het glasvezelnetwerk leidt ook nog tot de nodige vragen bij inwoners. “Het zit in dat opzicht ook niet mee dat we namen gebruiken als tuinboring en raket om de glasvezelkabel te plaatsen. Maar mensen hoeven zich echt geen zorgen te maken. Zo worden er niet meer stoepen opengelegd dan in één dag weer kan worden dicht gegooid. Op die manier wordt de overlast voor de inwoners zoveel mogelijk beperkt.”

OSSENDRECHT - Op zaterdag 1 september worden wielerwedstrijden voor vrije renners van Trimbelangen Midden Zeeland (TMZ) gehouden te Calfven.

Het parcours loopt door Trambaan, Bergstraat, Calfven, Trambaan. De wedstrijden vangen aan om 12.30 uur en zijn ongeveer 16.30 uur klaar. Aansluitend zijn er dikke banden wedstrijden voor de jeugd. Dit jaar staat deze wedstrijd in het kader van de “Delta Dikke Banden Race”. Door deze wielerwedstrijden zijn de straten van dit parcours op deze dag afgesloten voor alle verkeer, behalve voetgangers, van 11.30 tot 18.00 uur. Het doorgaande verkeer van en naar Ossendrecht zal met borden worden omgeleid. Zondag 2 september

Op zondag worden op hetzelfde parcours te Calfven wielerwedstrijden verreden voor de KNWU-jeugd. De jeugdwedstrijden worden in een 7-tal categorieën gereden vanaf 11.00 tot ongeveer 16.00 uur. Rond de middag is er een wedstrijd voor ID-renners. Het parcours Trambaan, Bergstraat, Calfven, Trambaan is deze dag voor alle verkeer, behalve voetgangers, afgesloten voor alle verkeer van 10.00 tot 17.00 uur. Fietsverkeer Hoogerheide-Ossendrecht Dit jaar zal het fietsverkeer van Hoogerheide naar Ossendrecht worden omgeleid via de Zandstraat -PeerenbergsewegMaareberg. Dit is het nieuw aangelegde toeristische fietspad over de Brabantse Wal. Ook deze omleiding wordt met verkeersborden aangegeven.

Inloopdagen Reggefiber zal tijdens het, naar schatting, negen maanden durende aanlegtraject ook nog diverse inloopdagen houden voor inwoners. Op 18 september is dit in Ossendrecht en op 27 september in Hoogerheide. Bij de inloopdag in Hoogerheide is er ook de mogelijkheid een bezoek aan het Pophuisje, het wijkdistributiehuisje of wijkcentrale voor het netwerk, te brengen. Voor Putte en Huijbergen staan de inloopdagen voorlopig gepland voor 20 november en 5 februari.

KERKELIJK NIEUWS PAROCHIE DE BRON Pastoor Hans de Kort, 0164-672400, 06-12866859. Pastor Bert Grotaers 0164-852375, 06-12778986. O.L.VROUW HEMELVAART HUIJBERGEN Adres: Boomstraat 1 (in de kerk) 4635 CX Huijbergen, 0164-642330, locatie.huijbergen@hetnet.nl Voor parochie-aangelegenheden: Br. Marcus 0164642650; Mevr. Phielix 0164-653565. Misintenties kunnen worden opgegeven bij de receptie van Ste. Marie 0164-642650. Zondag 2 september 9.30u Woord- en Communieviering. Voorganger: L. Sep. Lectrice: Gerda v. Dijke. Intenties: Frans en Cor BroosusGoense; o.o. v. Agtmaal-Goris; jgt. Pastoor A. v. Wezel; Mien v. Wezel-v. Overveld, v.w. verj.; Janus v. Wezel; jgt. o.o. Goris-Backx; jgt. Franciscus Machielsen; voor alle zieken in onze parochie. ST. GERTRUDISKERK OSSENDRECHT Adres: Dorpsstraat 7, 4641 HV, t. 672400; locatie.ossendrecht@hetnet.nl. Parochie De Bron inz. Ossendrecht. Zondag 2 september 11.00u Eucharistieviering. Voorganger: pastor B. Grotaers. De zang wordt verzorgd door het dameskoor o.l.v. T. Leenders. Intentie(s): overl. leden R.K. Bond voor Ouderen; Jac Koolen; Frans Koolen. Dinsdag 4 september 19.00u Eucharistieviering in de Adolphinekapel.

Vrijdag 7 september: Eerste vrijdag van de maand: 14.00u aanbidding in de Adolphinekapel. Zaterdag 8 september: Berendrechtse Begankenis. 8.00u vertrek vanaf de kerk en om 11.00u eucharistieviering in de kerk van Berendrecht. Overleden: Nelly v.d. Bergh-Hopmans; Marlies v. Eekeren-Verdult; Toon Cleeren; Annie de Wit-Kienhuis. Opgeven intenties: U schrijft de intentie op, doet 10,50 euro in een envelop en bezorgt deze bij Ria Prop (tel. 673221) of in de brievenbus van de pastorie, naast de voordeur. Het is wel prettig wanneer u op de envelop aangeeft dat het om een intentie gaat en ook ergens uw eigen naam en telefoonnummer vermeldt. Indien u het uiterlijk twee weken van te voren inlevert, wordt de intentie vermeld bij de kerkberichten in de Woensdrechtse Bode en in de Zuidwestkrant. O.L. VROUW HEMELVAART HOOGERHEIDE Parochiecentrum; Raadhuisstraat 134, 4631 NJ, Hoogerheide, 0164-612521; locatie.hoogerheide@hetnet. nl. Openingstijden parochiekantoor: dinsdag, woensdag en vrijdag van 9.00-11.30u. Zondag 2 september 9.30u Eucharistieviering met als voorganger Bert Grotaers en met zang van het seniorenkoor. Intenties: Cornelis v. Schaik e.v. Anna Verlee; Louis Overbeeke e.v. Nelly Koevoets; jgt. Bernard Buurstee e.v. Mien Bartels; Rinus Moerkens e.v. Tonia Goossens; Severinus Bolders

w.v. Petronella Goossens; Cornelis Schrauwen e.v. Louisa Wils; Mariette Weijn w.v. Theodorus Poppelaars; Leny Simons e.v. Jan Wils. Dinsdag 4 september 8.30u Eucharistieviering. Intenties: Voor alle zieke en overleden parochianen. Overleden: Cornelis Schrauwen e.v. Louisa Wils; Mil Verrest w.v. Jan v.d. Veeken; Johanna v. Tilburg w.v. Petrus de Brie; Louisa Groffen w.v. Josephus v.d. Zande. Gedoopt in augustus: Noud Nuijten. H. JOSEPH WOENSDRECHT Parochiecentrum: Raadhuisstraat 134, 4631 NJ, Hoogerheide, 0164-612521; locatie.hoogerheide@hetnet.nl. Zaterdag 1 september 17.00u Eucharistieviering met als voorganger pastoor Hans de Kort en diaken E. Bonhijm; Intenties: Johannes v. As e.v. Anna v. Meel; Louisa Dirkx w.v. Karel Nuijtemans. Gedoopt in augustus: Thomas en Mathijs Michielsens. ST. DIONYSIUSKERK PUTTE Intenties en/of mededelingen, indien parochiekantoor is gesloten, graag in een gesloten enveloppe (met daarbij het verschuldigde bedrag) in de brievenbus op het kerkplein (de groene zijdeur). Postadres: Antwerpsestraat 35, 4645 BB Putte, 0164-602491;

PAGINA 14

locatie.putte@hetnet.nl. Zaterdag 1 september 19.00u Eucharistieviering. Voorganger Pastoor J. de Kort. Intenties Frans Huijgen, t.e.v. O.L.Vrouw van Altijddurende Bijstand. Tijdens deze viering wordt diaken E. Bornhijm gepresenteerd aan de gelovigen van geloofsgemeenschap St. Dionysius. SAINTE MARIE HUIJBERGEN Pastoor Leo Testers, Klooster Broeders, 0164-642650. Eucharistie: Zondag 09.30u. Weekdagen 08.00u.: Behalve op zaterdag. Ingang kapel via Staartsestraat 2a. PROTESTANTSE GEMEENTE WOENSDRECHT Kerkgebouw: Dorpstraat 10, 4631 HW, Ossendrecht, 0164-672991, info@pkgw.nl, www.pkgw.nl Zondag 2 september 9.45u: voorganger ds. K. Vos CEL-KERK ‘Levend Woord Brabant-Zeeland’ Pastors: Jorden & Debora Spijker, Plantagelaan 8, 4631 CS Hoogerheide, 0164-612927, jordenspijker@ home.nl, www.lwgbz.nl. Iedere week zijn er Open Celgroepen, kleine groepen, in Hoogerheide en Bergen op Zoom. Heb jij (u) belangstelling, informeer bij ons. Zondag 2 september 10.30u: Celebration, kerkdienst, met Henk Hempenius. Locatie is “Het Roncalli”, Tuinderspad 6 (ingang via Noordzijde Zoom), Bergen op Zoom.


9k8 % l

anttevrede n heid! -

Hendrickx Constructie Ossendrecht BV Hendrickx Constructie Ossendrecht BV

WERU, AL 40 JAAR DE NUMMER 1 IN KUNSTSTOF KOZIJNEN WERU.NL Vestiging Etten-Leur: Vestiging Yerseke: Vosdonk 4 Kreeft 6a 4879 NC Etten-Leur 4401 NZ Yerseke Tel: 076-5032800 Tel: 0113-574173 www.kumasol.nl

SUPER ZOMER DEALS

ALLES VOOR UW

BUITENLEVEN KOM & KIJK!

Du Bois Sierbestrating & T uintechniek Rucphenseweg 49a Zundert (t.o. A bd ij) T. 076 - 597 3201 w w w.du-bois.nl

kijk op de site

Wij zoeken collega’s:

Wij zoeken collega’s: (leerling) MontageMedewerker Medewerker (leerling)Constructie ConstructieBankwerker/ Bankwerker/ Montage (Leeftijd: ± 16 tot 30 jaar / evt. in het bezit van Rijbewijs B (& evt. E bij B)) (Leeftijd: ± 16 tot 30 jaar / evt. in het bezit van Rijbewijs B (& evt. E bij B)) voor monterenvan: van: voorhet hetmaken maken en en monteren

tuinaanleg sierbestrating tuinaccessoires waterpartijen veranda’s buitenkeukens

Staalconstructie & wandbeplating wandbeplatingetc. etc. Staalconstructie // dakdak- & t.b.v. loodsenbouw bouw t.b.v.utiliteitsbouw utiliteitsbouw / loodsen

baanbijbijeen eenbedrijf bedrijf met met afwisselende afwisselende projecten? je interesse in in eeneenbaan projecten? HebHeb je interesse

van Haaften

Sierbestrating

Wij zijn leverancier van o.a.: • Sierbestrating • Blokhutten Paasdijkweg 19A in Poortvliet • Speeltoestellen (bereikbaar via parkeerterrein van de woonboulevard) • Tuinverlichting Pilootweg 5 in Stavenisse • Tuinbeelden Tel. 0166-619200 b.g.g. 0166-692977 Ook voor het verzorgen van uw grondwerk, riolering en aanleg kunt u bij ons terecht. info@sierbestratingvanhaaften.nl

www.vanhaaftenpoortvliet.nl

je schrijven mailennaar naar DanDan kunkun je schrijven ofofmailen Hendrickx Constructie Ossendrecht Hendrickx Constructie OssendrechtBV BV Tav. Dhr. F. Hendrickx Tav. Dhr. F. Hendrickx Postbus 57 / 4640 AB Ossendrecht Postbus 57 / 4640 AB Ossendrecht email: info@hendrickxconstructie.nl email: info@hendrickxconstructie.nl www.hendrickxconstructie.nl www.hendrickxconstructie.nl

Op zaterdag 22 september:

Stoffenmarkt Grote Markt in Bergen op Zoom

Zungu en zijn broertjes hebben van HomePlan een nieuw huis gekregen en vieren feest. HomePlan bouwt huizen voor aidswezen in Zuid-Afrika. Winnie viert geen feest, zij wacht nog op haar huis. Er wachten nog heel veel kinderen op een huis. Bouwt u mee? Meer weten? www.homeplan.nl

ZUNGU VIERT FEEST

SMS HOME AAN naar 5757

en steun HomePlan met 3 euro per maand

Partycentrum

‘t Appeltje

is ter versterking van het team op zoek naar een: enthousiaste en flexibele

horecamedewer(st)ker Inlichtingen: r. oerlemans Balsedreef 5, 4623 RA Bergen op Zoom Tel. 0164 - 25 79 49

br bezoek onze uitge

industriepark - rijkmakerlaan 13 - 2910 essen (B) - tel. 00323-677.31.98

www.keukenskonings.be

Star T

rek

First C To bold ontac ly go w h t e r Dan d urf jij e no one’s gone before je vas in het t wel ? dageli jks le te verdiepe (45, k ven van Car n anker

)?!

la

BELANGRIJK! Wie kan mijn Nederl. vriendin (dame 59j) een tijdelijk postadres geven, zodat zij weer een eigen woning kan vinden in Ndl, na veel verdriet in België. Tegen vergoeding en zonder overlast! tel: 0032.489.409.120

Voor zijn wij op Voor voestalpine voestalpineininPutte Roosendaal zijn zoek naar flexibele aanpakkers (minimaal wij op zoek naar flexibele aanpakkers 18 jaar): 18 jaar): (minimaal

Studenten voor bijbaan in de productie

voor de weekenden.

Persoonlijk aanmelden.

* eigen fabricage en toonzaal * alle stijlen en modellen op maat gemaakt * totale renovatie eide toonzaal * klein bedrijf met grote mogelijkheden

1

Pallets

Te koop gevraagd Alle soorten ook kapot 06-51549157 Minimaal 100 stuks.

Klokkenmakerij

Vakkundige restauratie: • antieke uurwerken • moderne uurwerken • wijzerplaten Wilgenstraat 81 Oudenbosch Tel. 0165 - 320948 www.klokkenmakerijdetijd.nl AUTOMONTAGEBEDRIJF

JOKO

• Sloop-loop-schade auto’s motors te koop gevraagd. • Alle gebruikte onderdelen online. • Vrijwaring bij ophalen. • Reparatie en onderhoud. Lid ARN-Stiba-RDW

Maalbergenstr. 24a Wernhout Tel. 076-5971739 / 06-54278822 info@jokozundert.nl www.jokozundert.nl

Je functie functie bestaat bestaato.a. o.a. uit het Je het inleggen, controleren, afwerken, verwerken en inpakken afwerken, verwerken en stansen van kunststof auto-onderdelen onderdelen van bekende van kunststof van merken van de Duitse, Engelse en en Nederbekende merken van het Duitse landse markt. Engelse A-segment. Interessante alsals jejeminimaal 1616 uur Interessantebaan baan minimaal per kunt kunt werken. Heb jeHeb eenjeflexiuurmaand per maand werken. een bele instelling, ben jeben minimaal 18 jaar18 en flexibele instelling, je minimaal wil graag flink bijverdienen? jaarjeen wil je graag flink bijverdienen? Wij bieden de demogelijkheden mogelijkheden voor vooreen een Wij bieden bij-baan zaterdag, zondag bijbaan opopzaterdag, zondag en/ofen/of doordeweeks. dus direct! doordeweeks.Reageer Reageer dus direct! Sollicitaties kun je je sturen naar Sollicitaties kun sturen naar Inhouse Services, e-mail Inhouse Services, e-mail 0980@startpeople.nl 0930@startpeople.nl Of bel ons Of bel ons op op 06-81 06-81 15 27 12 65 04 34. Voor kijk opop Voor fulltime fulltimevacatures: vacatures: kijk www.startpeople.nl www.startpeople.nl


d v er r assen vo lledig v er b az en d vo o r d elig

op Kijk dagelijks de action.nl voor

100 NIEUWSTE A R TI K E L E N VERRIJDBAAR

60 DENIER

TCP

met klemdeksel stapelbaar opbergbox: 58x38x31 cm of onderbedbox: 78x36x17 cm

diverse kleuren maten S-XXL

spiraal E27 700 lumen, 11 W 10.000 branduren

LEGGING of SPAAR PANTY LAMP

4.79

Elders 7.95 8.95

Elders 2.99 3.99

EXTRA GROOT

DVD

anti-slip 60x80x5 cm heerlijk zacht!

diverse titels o.a. Thomas, Het Zandkasteel, Sprookjesboom, Pippi Langkous, Asterix & Obelix, Elias, Fifi, Otje, Snuf de Hond, Kameleon 2 en Timboektoe

HONDEN KUSSEN

Elders 12.95 14.95

ARTICO

ACRYL VERF

7.29

diverse kleuren tube 6x75 ml

Van Eyck PENSELEN SET 10-delig

1.59

KABOUTER PLOP

KINDER FILM

Elders 3.49 4.99

ACTIONFIT

1.99

MULTI VITAMINE - Calc/magn/zink/vit. D3 90 stk. - Glucosamine 60 stk. - Multi A-Z 90 stk. - Omega 3 90 stk.

2.29

MINI KOEKEN 8 uitdeelzakjes 240 gram

Elders 2.29 2.49

1.69

Elders 3.99 4.99

ESSELTE

2.49

BRIEVEN BAK kunststof stapelbaar roze, wit, zwart of transparant

1.25

Elders 1.99 2.49

0.89

3 VO O R Elders 3.29 3.99

1.98

SUBLIEM PREMIUM

WAS MIDDEL vloeibaar wit, zwart of wol & fijne was 1,5 liter URTE N! 2 0 WA S B E

AQUAFRESH

1.69

TAND PASTA whitening of triple protection 100 ml

Colgate TANDEN BORSTEL

0.49

ZIKI

DAMES SLIP

1.39

diverse kleuren en prints met kant katoen/elastan maten S-L

S E T/2 Elders 3.99 4.99

2.19

Kijk op onze website voor meer informatie, openingstijden, onze nieuwsbrief en onze productfolder: WWW.ACTION.NL BERGEN OP ZOOM • Kastanjelaan 61-65 BREDA • Tramsingel 74 CHAAM • Baarleseweg 44 DINTELOORD • Raadhuisplein 25a

ETTEN LEUR • Markt 33 GILZE • Steenakkerplein 20 KAATSHEUVEL • Hoofdstraat 47 OOSTERHOUT • Arendshof 34

OSSENDRECHT • De Brouwerij 16 RIEL • Dorpstraat 25a RIJSBERGEN • St. Bavostraat 22 ROOSENDAAL • Boulevard 118f

TILBURG • Trouwlaan 19-27 TILBURG • D.J. Jittastraat 8 WAALWIJK • Irenestraat 2a ZEVENBERGEN • Zuidhaven 45a

Zet- en drukfouten voorbehouden. Aanbiedingen gelden van zo. 26-08 t/m za. 01-09 in Nederlandse filialen.

OPBERG BOX

DW_20120829  
DW_20120829