Page 1

THUIS IN DE REGIO

MIDWEEKEDITIE

S T E E N B E R G S E

O P L AG E :

29 AUGUSTUS 2012 WEEK 35

Uitgeverij

EN WEST-BRABANT:

de

bode

ACTUALITEIT

AANDACHT VOOR WEEK VAN ALFABETISERING

10 . 0 0 0

TOTA L E O P L AG E Z E E L A N D

bv

I

Postbus

22,

4880

ONROEREND GOED

EINDE AAN RONDJE PONTJE NAAR OUDE TONGE

AA

Zundert

AUTO’S

I

Te l .

076

SPORT

GEERT OERLEMANS (64) BELEEFT VEEL PLEZIER IN SPORT

599

8 111

KERKELIJK NIEUWS

DISPLAYS WIJZEN AUTOMOBILISTEN OP SNELHEID

I

480.000

www.internetbode.nl VACATURES

Volg ons via twitter: @SteenbergseBode

Hoogspanningslijn komt stap dichterbij

Geheimhouding op dossier Sunclass

DINTELOORD - Het inpassingsplan voor de 150 kV verbinding Dinteloord-Roosendaal is door de Gedeputeerde Staten van de provincie vrij gegeven voor publicatie en inspraak. Met dit plan wordt de mogelijkheid geboden om een ondergrondse 150 kV-hoogspanningsverbinding aan te leggen van het Agro & Food Cluster WestBrabant (verder AFC) bij Dinteloord naar Roosendaal. De 150 kV-verbinding is nodig voor de ontwikkeling van het AFC. Glastuinbouwbedrijven op het AFC die gebruik maken van eigen energieopweksystemen moeten energie terug kunnen leveren aan het elektriciteitsnet. Dit is voor deze bedrijven een belangrijke vestigingsvoorwaarde.

NIEUW-VOSSEMEER - Het Steenbergs college legt de leden van de gemeenteraad een geheimhoudingsplicht op in het dossier Sunclass. Het gemeentebestuur heeft de huisadvocaat om advies gevraagd. Dat advies wordt ter inzage gelegd aan de raadsleden, met de opmerking dat zij het niet in de openbaarheid mogen brengen totdat alle juridische procedures zijn afgewikkeld. Het college gaat opnieuw in gesprek met de belanghebbenden over de toekomst van het park. Daarnaast heeft het college de huisvesters op het park opdracht gegeven om een nachtregistratie bij te houden, die tweewekelijks gecontroleerd wordt door de gemeente.

W E E K B L A D

Suiker Unie bouwt tweede diksapsilo

Bergse zorgen over veiligheid A4

DINTELOORD - Suiker Unie is maandag begonnen aan de bouw van een tweede diksapsilo in Dinteloord. De silo krijgt met een inhoud van 60.000 kuub hetzelfde formaat als de opslagtank die rond deze tijd vorig jaar werd opgeleverd. De nieuwe tank wordt naast de eerste silo nabij de Noordzeedijk gebouwd. In de silo zal het diksap - een tussenproduct met een suikergehalte van zeventig procent dat je krijgt wanneer je suiker uit bieten wil vergaren - opgeslagen worden. Momenteel vinden de heiwerkzaamheden plaats, die volgens plantmanager Luc Kroes in totaal acht weken zullen duren. De oplevering staat gepland voor oktober 2013.

STEENBERGEN- Eugène van den Eijnden van CDA Bergen op Zoom wil dat zijn gemeente nogmaals kijkt naar de veiligheid op en nabij de A4. “Het aantal ongevallen geeft aan dat er nog wel het een en ander valt te verbeteren. Het onverwachte stoplicht ter hoogte van de Stierenweg is voor velen een verrassing. Ook de snelheid, waarmee men van de A4 terecht komt op de smalle weg leidt tot gevaarlijke situaties. Nu heeft zich weer een ongeval voorgedaan en eisen wij dat B&W Rijkswaterstaat dwingt tot maatregelen, waardoor ongevallen kunnen worden voorkomen. Wij hopen het college zich deze keer niet door Rijkswaterstaat laat afschepen.”

Weekendafsluiting A4 afrit Tholen STEENBERGEN - Van vrijdag 31 augustus 19.00 uur tot zaterdag 1 september 6.00 uur zijn de oostelijke A4-afrit Tholen en de parallelweg bij Halsteren afgesloten. Rijkswaterstaat voert dan werkzaamheden uit om de rijbaan vlakker te maken, zodat de afrit comfortabeler en veiliger wordt. Het asfalt wordt gefreesd en er komt een nieuwe laag overheen. De werkzaamheden kunnen geluidshinder met zich meebrengen. Het verkeer vanuit Bergen op Zoom wordt omgeleid over de N259 tot aan de rotonde met de Franseweg bij Steenbergen, waar men kan keren en via de westelijke afrit alsnog richting Tholen kan rijden.

Project Kids Go Fit op herhaling STEENBERGEN - Ook komend schooljaar besteden Thuiszorg West-Brabant, Fysiopraktijk Havermans en Praktijk de Sleutel via het programma Kids Go Fit weer aandacht aan kinderen met overgewicht. Het programma richt zich op kinderen tussen 8 en 12 jaar. Er is aandacht voor voeding, beweging en het zelfbeeld van het kind. Het Steenbergse college van heeft besloten om per persoon die het traject succesvol aflegt maximaal honderd euro beschikbaar te stellen. Daarnaast betalen ouders een eigen bijdrage voor het project. Donderdag 6 september is er om 19.30 uur een informatiebijeenkomst in het pand van de Rabobank in Steenbergen.

KRUISLAND - De kermis in Kruisland is misschien niet de grootste in de regio, maar als je de Kruislanders mag geloven wel een van de gezelligste! Drie dagen lang was de Markt gevuld met attracties, waar jong en oud kon ‘hengelen’ naar plezier. De traditionele familiedag viel zondag bijna in het water. Gelukkig maakte het zonnetje op Roze Maandag alles weer goed. FOTO ELNA HELLEMONS

Dorpsraad neemt initiatief voor herdenking

M I D D E L B U R G S E & V E E R S E Vosmeer herdenkt Watersnood NIEUW-VOSSEMEER - De dorpsraad van Nieuw-Vossemeer heeft het initiatief genomen om de Watersnoodramp op 1 februari 2013 te herdenken. Het is die dag precies zestig jaar geleden dat het meest westelijke dorp van Brabant zwaar getroffen werd door de rampspoed. Op landelijk en gemeentelijk niveau wordt de ramp echter al tien jaar niet meer herdacht. Omdat de Watersnood bij velen nog altijd in het geheugen gegrift staat, wil de dorpsraad daar komend jaar toch aandacht aan schenken. DOOR RIA VAN MEIR Volgens Jan Bosters, voorzitter van de dorpsraad, zijn de plannen nog erg prematuur. “We hebben alleen nog maar het idee gevat om iets rond de Watersnoodramp te doen. Daarbij willen we de verenigingen en maatschappelijke organisaties betrekken. Het zal in ieder geval een sobere bijeenkomst worden”, kondigt hij aan. Net als vele Vosmeerders heeft Bosters persoonlijke herinneringen aan de zondevloed van 1 februari 1953. “Ik was zelf nog maar een peuter, maar mijn familie heeft veel mensen verloren die dag”, vertelt hij. In totaal vonden zo’n vijftig dorpelingen de dood. Ook de hele veestapel overleefde de ramp niet. Symbolisch voor de ramp is molen de Assumburg t aanhde Veerweg. u i

De molenaarsfamilie werden met hun huis naast de molen compleet weggespoeld. De molen bleef wonderbaarlijk vrijwel ongedeerd. Door de ronde vorm kolkte het water er omheen. Bij de molen werd daarom een herdenkingsmonument geplaatst in de vorm van een kruis. Net als de graven van de slachtoffers op het kerkhof speelde het kruis altijd een grote rol bij de herdenkingen in NieuwVossemeer. “Ook dit jaar zullen we beide plaatsen waarschijnlijk aandoen”, vermoedt Bosters.

W E E K B L A D

Nagedachtenis De laatste keer dat er bij het kruis een officiële herdenking plaatsvond, was op 1 februari 2003, precies vijftig jaar na de Watersnoodramp. “De regering omd de eramp nietr sheeft toen i besloten n

meer dagelijks te herdenken. De gemeente Steenbergen volgde dat voorbeeld. Omdat er in het dorp echter nog steeds veel mensen wonen die een persoonlijke herinnering hebben aan de Watersnood, hebben we besloten om de herdenking rond de zestigste verjaardag van de ramp nieuw leven in te blazen.” De dorpsraad heeft haar initiatief inmiddels ook voorgelegd aan het gemeentebestuur, die positief reageerde op de plannen. Het college heeft ook aangegeven vertegenwoordigd te zullen zijn tijdens de herdenking. Bosters geeft aan dat de dorpsraad wellicht ook bij latere lustrum stil zal staan bij de slachtoffers aan de Watersnoodramp. “Zo lang de nabestaanden van de ramp nog in leven zijn, zullen we ook de gedachte aan de Watersnood e g ilevendig o houden.”

Botulisme in water aan Noorddonk STEENBERGEN - In het water achter de Noorddonk in Steenbergen is botulisme geconstateerd. Botulisme is een voedselvergiftiging die wordt veroorzaakt doordat de botulismebacterie gifstoffen afscheidt.

De bacteriën komen veel voor in grond en waterbodems, maar worden pas actief als ze gevoed worden, bijvoorbeeld door dode watervogels. Ze gedijen het best in ondiep, stilstaand water. Het water in de wijk Noord-Oost vormt

daarom een risico. De gemeente Steenbergen en het waterschap Brabantse Delta controleren het water regelmatig op dode vogels. Ze adviseren mensen en huisdieren contact met het water te vermijden.

BrabantWerkt.nl bereikt maandelijks 35.000 kandidaten

Zendtijd SLOS voor vijf jaar verlengd STEENBERGEN - De Stichting Lokale Omroep Steenbergen behoudt haar zendrecht in de gemeente Steenbergen voor de komende vijf jaar. Het college wil het Commissariaat voor de Media berichten dat de SLOS aan de eisen voor een lokale omroepinstelling voldoet. Lokale omroepen zijn verplicht om programma’s te maken die gericht zijn op de culturele en maatschappelijke behoeften in hun gemeente. De gemeente is op haar beurt weer verplicht om de lokale omroep te bekostigen. Als het aan het college ligt, mag de SLOS nog de komende vijf jaar vanuit Steenbergen uitzenden. Het advies wordt nog ter inzage gelegd aan de gemeenteraad.

Tributeband Michael Bublé in Cromwiel STEENBERGEN - De Steenbergse bigband, The Persi Swing Collection, bestaat tien jaar en viert dat met een groots jubileumconcert. The Persi Swing Collection werd in 2002 opgericht als een swingend onderdeel van de Steenbergse muziekverening De Volharding. Inmiddels is de band uitgegroeid tot een waar begrip in de WestBrabantse bigband-scene. De muziekgroep viert haar jubileum op 22 september met een optreden van de enige officiële Nederlandse The Michael Bublé Tribute Band in ‘t Cromwiel in Steenbergen. De band brengt alle bekende nummers van de Canadeze zanger ten gehore. Het concert begint om 20.00 uur in ‘t Cromwiel.


BESPAAR DIRECT OP UW ENERGIEREKENING! ZONNEPANELEN

CWklasse 3 t/m 6

Door Vigar geïnstalleerd van het dak tot in NEDERLAND OR de meterkast! VO KIEST DE ZON

De ecoTEC plus, het meest efficiënte toestel van VAILLANT

Samen voor duurzaam

ZONNEBOILER

TE HUUR BIJ VIGAR

HOUD

ONDER HUUR LEASE

60% lagere energiekosten voor warm water

KOOP

Nu met GRATIS klokthermostaat

• VERHUUR • FLEXLEASE

BEL VOOR EEN VRIJBLIJVENDE OFFERTE

• VERKOOP • ONDERHOUD

VAN VERWARMINGS- EN WARMWATERTOESTELLEN

DOMINÉSTRAAT 3 - 4701 JC ROOSENDAAL - TEL 0165 - 53 64 04

DEZE MAAND BETALEN WIJ VOOR U DE BTW!

KIJK OOK OP: WWW.VIGAR.NL

BESTEL VIA INTERNET MET MOGELIJKHEID TOT BEZORGING: MAROS.NL

bbq all-in

80 . 1 1 kipkarbonade 3kg 5.-

serranovarkenslappen ½kg 1.75 ham fricandeau/rollade ½kg 1.99 100g 1.39 roomkipdrumsticks 1kg 2.99 pate 49 runderriblappen ½kg 3. 100g 0.99 magere

gemengd gehakt kg 2.98 shoarma/giros ½kg 1.75 INFORMEER NAAR ONZE LAAGSTE PR IJSGARANTIE OP KOZIJNEN, SERR ES EN ZONWERINGE N

ROOSENDAAL | VOLTASTRAAT 9 | KIJK OP MAROS.NL

Wij heten u van harte welkom in onze showroom voor een ruime keuze in aluminium, kunststof en houten kozijnen, serres en tuinkamers, dakkapellen, carports, garagedeuren en zonwering.

ETTEN-LEUR: Industrieterrein Vosdonk • Ecustraat 1 • tel. 076 - 50 88 077 Openingstijden: maandag t/m zaterdag van 9.00 - 17.00 uur WWW.COMATHERM.NL

antiek | (streek)sieraden | design | kunst | verzamelingen | inboedels

Inbreng gevraagd, van één item tot complete inboedel, voor onze

Kunst & Antiek Veiling en VenduVeiling op dinsdag 2 en woensdag 3 oktober VenduHuis De Jager Goes BV Ringbaan West 2a | 4461 ED Goes 06 42 11 45 42 | www.venduhuisdejager.nl

Algemene Kennisgeving Agenda van de openbare vergadering van de Cliëntenraad SW op maandag 3 september 2012 (aanvang 15.30 uur) in het kantoor van WVS-groep, Bosstraat 81 (4704 RL) Roosendaal. 1. Opening / berichten van verhindering / vaststelling agenda. 2. Verslag van de vergadering van de Cliëntenraad SW op 18 juni 2012. Aard: ter vaststelling. 3. Bestuursopdracht herstructurering SW. Aard: ter bespreking / advisering. 4. Wijziging beleidsregels (her)indicatie Wsw en wachtlijstbeheer. Aard: ter informatie. 5. Rondvraag. 6. Sluiting.

Postbus 1130, 4700 BC Roosendaal, Tel. 0165 596500, Fax 0165 561263

Bisschopsmolenstraat 51 • Etten-Leur • Telefoon 076-503 41 50 E-mail: debeen@debeen.nl • www.debeen.nl

35


actualiteit

Aandacht voor laaggeletterdheid in Week van Alfabetisering

‘Lezen en schrijven was voor mij een hele opgave’ STEENBERGEN - Een bankrekening openen, inschrijven voor een huurwoning, een vacature opzoeken of gewoonweg dit artikel lezen. Voor naar schatting één op de tien Steenbergenaren is dat een hele opgave. Zij worstelen dagelijks met lezen en schrijven. Wethouder Cor van Geel wil daarom in de Week van de Alfabetisering extra aandacht richten op laaggeletterdheid. Ook Jos van Hout (44) liep jarenlang tegen de metershoge muren van zijn laaggeletterdheid aan. Tot hij vier jaar geleden de stap zette om een cursus basiseducatie bij het Kellebeek College te volgen. “Er gingen letterlijk deuren voor me open.” DOOR RIA VAN MEIR Lezen en schrijven is voor Jos altijd een drempel geweest. Hij kon wel wat woordjes lezen, maar echt vloeiend ging het niet.

Gewoon Doen! Van maandag 3 september tot en met zondag 9 september is het de Week van de Alfabetisering. In die week besteedt de gemeente Steenbergen samen met ROC West-Brabant, waar het Kellebeek College onder valt, extra aandacht aan laaggeletterdheid. Onder de naam Gewoon Doen! bieden zij cursussen Nederlands en rekenen aan. Nieuw in het aanbod is de cursus Empowerment, voor laagopgeleide volwassenen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt. In de cursus wordt gewerkt aan de opzet van een digitaal portfolio dat de cursist helpt bij zijn zoektocht naar werk. Neem vrijblijvend contact op met Diana Vogelzang tel 0165 -554990 of informeer via Vraagwijzer naar de mogelijkheden.

“Op de lagere school zagen ze al wel dat ik moeite had met lezen en schrijven, maar mijn ouders hadden daar weinig aandacht voor. Ze hadden liever dat ik ging werken. Na een paar jaar lts stopte ik met mijn school.” Omdat Jos met zijn handen aan de slag ging, was zijn laaggeletterdheid nooit een probleem voor hem. “Veel mensen denken dat je lomp bent als je niet kan lezen of schrijven. Maar ik heb allerlei werk gedaan en werd veel gevraagd. Het was voor mij nooit nodig om te schrijven.” Herkennen Dat veranderde toen Jos om gezondheidsredenen thuis kwam te zitten. Bij alle instanties waar hij aanklopte - van het UWV tot de gemeente of de woningstichting - moest hij formulieren invullen. Op papier of digitaal. Jos: “Iedereen gaat er maar vanuit dat je kan lezen en schrijven, maar voor mij is dat een hele opgave”, geeft hij toe. Ook wethouder Cor van Geel merkt dat laaggeletterdheid niet altijd wordt herkend. Daarom heeft de gemeente vorig jaar alle verenigingen en instanties die actief zijn in Steenbergen aangeschreven om hen een cursus aan te bieden om laaggeletterdheid bij mensen te herkennen. “Daar deden toen zestien mensen aan mee, variërend van

Jos van Hout heeft meer zelfvertrouwen gekregen sinds hij de basiscursus Nederlands heeft gevolgd.

sportinstructeurs tot een huisarts. Op die manier kan laaggeletterdheid beter gesignaleerd worden.” Voorlezen Want het is vaak de directe omgeving die de mensen aanspoort om een cursus basiseducatie te gaan volgen, aangezien zij zelf geen kranten of folders lezen. Bij Jos ging dat net zo. “Ik las mijn zoontje ‘s avonds vaak voor. Maar toen hij ouder werd, had hij liever dat mama dat deed. Op dat moment wist ik dat ik er iets aan moest doen. Mijn schoonmoeder wees mij op een bijeenkomst over alfabetisering. Zo is het balletje gaan rollen”, vertelt hij. Jos kwam terecht bij het Kellebeek College in. Daar volgt hij één avond

in de week de basiseducatie Nederlands. Tijdens de cursus wordt er gewerkt aan een digitaal portfolio. Aan de hand van opdrachten leren de cursisten bijvoorbeeld digitaal aangifte te doen, een formulier in te vullen, een online vacature te zoeken of een cv op te stellen. Werk Inmiddels heeft Jos dankzij zijn vaardigheden ook een heftruckcertificaat, een VCAcursus en een EHBO-diploma kunnen halen. “Ik ben nu nog vrijwilliger bij voedselbank Goed Ontmoet, maar wil zodra mijn gezondheid het toelaat weer aan het werk.” Om die reden vindt wethouder Van Geel het belangrijk dat laaggeletterdheid onder de

FOTO RIA VAN MEIR

aandacht gebracht wordt. “We zitten in een moeilijke tijd door de crisis. Wanneer mensen niet goed kunnen lezen en schrijven en ook nog eens hun baan kwijt raken, lopen ze vast. Iedereen die gezond is, moet de gelegenheid krijgen om voor zijn eigen inkomsten te zorgen. Daarom besteden we extra aandacht aan laaggeletterdheid en bieden we via het Kellebeek College cursussen lezen en schrijven aan.” Jos heeft in ieder geval veel geleerd tijdens de opleiding “Ik google nu alles en zit ook op Hyves en Facebook. Ik loop niet meer dagelijks tegen mijn problemen aan. Ik ben niet iemand om achter de geraniums te zitten. Op deze manier kan ik echt werken aan mijn ontwikkeling en mijn toekomst”, besluit hij trots.

Schippersechtpaar Voorthuyzen gaat met welverdiend pensioen

Einde aan ‘rondje pontje’ naar Oude Tonge en terug STEENBERGEN - Afgelopen weekend is aan een 15 jaar lange traditie een einde gekomen. Het pontje dat fietsers van en naar Oude Tonge vervoert, voer zondag voor de allerlaatste keer uit. Het echtpaar Voorthuyzen, dat deze fietsverbinding vele jaren lang verzorgde, heeft aangegeven vanwege de leeftijd te willen stoppen. Pensioengerechtigd zijn ze overigens al vele jaren, maar Jaap (72) en zijn vrouw Fran (68) hebben tot en met de laatste vaart veel plezier beleefd aan hun werk. DOOR ELNA HELLEMONS

“Nu wordt het tijd voor wat anders. Volgende week gaan we het koopcontract tekenen voor een boerderij in Portugal. Daar gaan we lekker van ons pensioen en van de zon genieten. We kijken er al tijden naar uit! Zolang je allebei nog gezond en vitaal bent, kun je dit soort dingen doen”, verklaart Jaap met een gulle lach het nieuwe avontuur van het sympathieke schippersechtpaar. Vraag Omdat het echtpaar geen opvolger heeft kunnen vinden, komt hun boot ‘Sun Bear’ te koop. En mocht hij inderdaad verkocht worden, dan is het de vraag wat de nieuwe eigenaar ermee gaat doen. “Mocht die interesse hebben om hem toch als fietspont in de vaart te houden, dan mag hij altijd contact met ons opnemen”, roept wethouder Cor van Geel op. Die kwam Jaap en Fran, als bedankje voor hun bewezen diensten, een bloemetje en enkele attenties aanbieden. Paplepel Het echtpaar Voorthuyzen heeft weliswaar twee kinderen, maar die varen ieder al op een eigen boot. “Onze kinderen hebben het varen inderdaad met de paplepel meegekregen. Ze gingen als baby al mee op de boot. In het begin, toen

Werk zoeken via je mobiel

we nog met een grote boot vanaf het Benedensas voeren, ging onze zoon ook nog mee. Die is toen zelf gaan varen en daarna hebben wij het met ons tweeën voortgezet op de ‘Sun Bear’ vanuit Steenbergen. Vorig jaar heeft onze kleindochter nog meegevaren, maar die kwam tot de conclusie dat dit niet echt iets voor haar is”, vertelt Fran.

‘Altijd genoten van prachtige tocht over de Vliet’ De twee nemen, ondanks het nieuwe avontuur dat hen te wachten staat, toch met pijn in het hart afscheid. “Ieder jaar werden we hier aan het begin van het seizoen heel hartelijk verwelkomd en aan het einde weer even hartelijk uitgezwaaid. We hebben altijd geweldige medewerking gekregen, vooral van de omwonenden hier, en hebben dat als zeer positief ervaren. Ons werk werd erg gewaardeerd. Mede daarom konden niet alleen onze passagiers, maar ook wijzelf enorm genieten van het varen op de Vliet met zijn prachtige oevers en ander natuurschoon. Die moeten dan ook beslist behouden blijven”, besluit het echtpaar eensgezind.

VACATURES in zowel krant, website en nu ook met je SMARTPHONE brabantwerkt.mobi PAGINA 3


Ga voor je geluk, bel nu Mens & Relatie Voor informatie: Lia van der Wel 0165-388816 Of 0800-0230595 (landelijk)

www.mens-en-relatie.nl erkend AVR / SinglesKeurmerk / Geschillencommissie

MOTORRIJBEWIJS v.a.

795 ,-

Van Dedemstraat 182, BERGEN OP ZOOM

0164 23 74 04

Pallets

Te koop gevraagd Alle soorten ook kapot 06-51549157 Minimaal 100 stuks.

AUTORIJBEWIJS Jan Jochems Handel

en

TransporT

Te koop:

Bestratingsmaterialen en sierkeien, speciaal gebakken, 5, 7 en 10 duimers.

Dit alles direct leverbaar tegen zeer concurrerende prijzen.

Verhuur:

Afvalcontainers

van 6 m3 tot 40 m3 Tel. 076 - 5976060 GSM 06 - 53937700

v.a.

595,-

Van Dedemstraat 182, BERGEN OP ZOOM

0164 23 74 04

’t Antiekparadijs

Steenbergseweg 45, Lepelstraat 0164 68 63 24

Caravans, campers en vouwwagens! Voor alle voordelen zie:

Huis en inboedel opruimservice Moet uw huis leeg vanwege verhuis of sterfgeval.

Stoffenmarkt

Aarzel niet en bel ons, wij nemen de complete taak van u over. Alles is mogelijk en de prijs is laag soms gratis. Vanallesennogwat, Kaaistraat 24, steenbergen tel. 06-41748174

Grote Markt in Bergen op Zoom

C v -p kofeletaesel koo

7,5an0d €3m a per

Tien jaar lang zorgeloos genieten (incl. garantie en onderhoud) van royaal warm water en een goed verwarmingssysteem, voor slechts € 37,50 per maand*!

Patric WarmteService & Techniek Steenspil 12c 4661 TZ Halsteren T 06 - 55 10 07 47 I www.patricwarmteservice.nl

* Op basis van een Itho Daalderop Comfort Classic 24/50+

Persoonlijk Snel Vakkundig

15 x 5

tot 1.300 m2. (evt. met palletstellingen mogelijk.)

- aan op-afrit A4 te Halsteren / Bergen op Zoom en - nabij op-afrit A17/A58 Oud Gastel / Roosendaal

 KanTooRRUimTE op bovenstaande locaties ca. 25, 57, 104, 263m2. Evt. naar wens apart of in combinatie met div. opslag/bedrijfsruimte of showroom, werkplaats etc.

lage huur! Ook korte perioden! allen MultifunctiOnEEl en indien gewenst met kantoor/kantine of showroom. uitstekende ligging en uitstraling met zeer ruime parkeervoorzieningen.

Bel ons voor de laatste wijzigingen t.: 0165-518357 www.kantoor-opslag-bedrijfsruimte.nl

Meer dan een half miljoen Bodes elke week!

WESP IN DE NESTEN

Tegen elk aannemelijk bod!

Voor bemiddeling verkoop vragen wij:

Op zaterdag 22 september:

 opslag- / bEdRijfsRUimTE en showrooms diverse nieuwe mogelijkheden, in grootte variërend tussen ca. 100 m2 tot 390 m2 en van 645 m2

6000 m2 antieke meubelen en (alle) tuinaccessoires

Recreatiestalling Numansdorp OpeNt Occasion Center

                         

TE HUUR

www.carva.nl

Contact 0186-652960 - carva@planet.nl Stalling - Verkoop - Reparatie Onderhoud - APK Keuring

Duurzame oplossingen bij vliegen, houtworm, mollen, ratten, muizen, papiervisjes, vogeloverlast, wespen enz.

(0113) 57 38 81

www.ongediertespecialist.nl

WWW.HOBBYKAS.NL

Budget € 350,Alu-pro kas v.a. € 925,Combi-pro kas v.a. € 900,Victoriaanse kas v.a. €1400,Bel voor onze folder/prijslijst

Showterrein met 36 kassen

EmBrEgtS KASSEN gors 70 Hoeven 0165-502506

Stoppen ! met roken Lasertherapie

De behandeling wordt vergoed. www.praktijknatuurlijkbeter.nl tel. 0164-254602

Afslanken met succes! Lasertherapie

De behanDeling worDt vergoeD www.praktijknatuurlijkbeter.nl tel. 0164-254602

FA B R I E K S V E R K O O P Showroom modellen met enorme kortingen!

Ledikanten – Kasten – Kleinmeubelen De Wijper 6, 4726 TG Heerle Openingstijden: Vrijdag 09:00 – 16:00 u.

GRATIS JURIDISCH ADVIES INLOOPSPREEKUUR: Iedere dinsdag 17.00 tot 19.00 uur Pasteurlaan 1 Bergen op Zoom (nabij Lievensberg Ziekenhuis)

Of maaK tELEfONISch EEN afSPRaaK: 0164-266600

VITAK Advocaten

Glashandel P. v. Veldhoven en Zn.

Dubbele beglazing. Ook het adres voor nieuwe kozijnen. 10 jaar fabrieksgarantie Komokeur.

Glashandel

P. v. Veldhoven en Zn. OLV ter Duinenlaan 46 Tel. 0164-613873, Ossendrecht email: glashandel.van.veldhoven@hetnet.nl www.glashandel-vanveldhoven.nl


actualiteit

Column

In de ban van de sport: Geert Oerlemans, atletiek

‘Plezier en vriendschap in de sport’ STEENBERGEN - De zomer van 2012 staat bol van de sportevenementen. Na het EK voetbal is het tijd voor Wimbledon en de Tour de France, gevolgd door de Olympische Spelen. Maar ook de gemeente Steenbergen bruist van de sportactiviteiten. De Steenbergse Bode biedt sporters en sportfanaten deze zomer een podium waar zij hun zegje kunnen doen over hun eigen sport en hoe zij de sportzomer van 2012 beleven. Deze week is het de beurt aan Geert Oerlemans (64) uit Steenbergen.

Addo Sprangers

Honingbier

Om de economie weer op gang te brengen, moeten kennisinstellingen, bedrijfsleven en overheid de krachten bundelen. Innovatie is het toverwoord dat tegelijkertijd voor nieuwe banen moet zorgen. Die oproep blijkt niet aan dovemansoren gericht. Overal in het land ontstaan prijzenswaardige initiatieven die het zelfde doel voor ogen hebben. Sommige plannen trekken veel aandacht. Neem nu het handeltje van oud-politieman Rendert Algra uit Friesland. Samen met een compagnon bestiert hij succesvol een verhuurbedrijf in nepboerderijdieren. In het televisieprogramma ‘Ik hou van Holland’ heeft het tweetal een gretig afnemer van de polyester beesten gevonden, want maar liefst zestig verhuurde exemplaren sieren elke keer weer het decor van het jolige spelprogramma. Sinds kort heeft Algra ook polyester agenten in de aanbieding. De wat statische gezagsdragers zijn echter niet in het leven geroepen om mogelijk opdringerige fans van Linda de Mol af te schrikken. Neen, de polyester dienders, voorzien van een even nep lasergun, moeten snelheidsduivels manen tot wat rustiger rijgedrag. Het idee is simpel: zet een nepagent zichtbaar weg op een plek waar hij niet wordt verwacht, bijvoorbeeld in een woonwijk, en de asociale automobilist trapt niet op het gaspedaal maar op de rem. Inspelen op het verrassingseffect, heet dat. De ex-collega’s van Algra zijn uiteraard niet zo blij met de introductie van plastic dubbelgangers. Ze zouden voor gevaarlijke situaties zorgen en bovendien geen uniformen mogen dragen. Ik begrijp de vrees van de ‘echte’ verkeersagenten. Blijken de polyester agenten een succes, dan worden hun banen wellicht ook wegbezuinigd. Zo ver zal het echter niet snel komen, verwacht ik. De polyester agenten kunnen immers geen bekeuringen uitdelen, niemand klemrijden of wegversperringen opzetten. Daar is toch ‘the real thing’ voor nodig. Neen, er zal dus uit een ander vaatje getapt worden. In de Verenigde Staten liggen wat dat betreft wellicht kansen. Sinds is uitgelekt dat het Witte Huis beschikt over een eigen huisbrouwerij, is de vraag naar het exclusieve White House Honey Ale namelijk explosief gestegen. Daarmee is ook ondernemend Amerika wakker geworden. Zo’n 4000 dorstige bierliefhebbers hebben inmiddels een petitie ondertekend om president Barack Obama te bewegen het recept van het honingbier prijs te geven. Misschien moet Algra zijn vizier ook op de Verenigde Staten richten. Polyester presidenten die honingbier tappen worden er ongetwijfeld met open armen ontvangen.

Colofon

FOTO MARIAN OERLEMANS

Vriendschap Geert denkt er dan ook niet aan om op zijn 65e te stoppen met atletiek. “Ik moet er niet aan denken om achter de geraniums te gaan zitten of de hele avond voor de tv te hangen. Ik vind het heerlijk om in de buitenlucht bezig te zijn. Lekker je zelf zijn tijdens het sporten”, zegt hij. Per week besteedt Geert ongeveer tien tot twaalf uur aan het sporten. Zijn trainingen variëren van krachtoefeningen tot techniek, snelheid en het vergroten van zijn uithoudingsvermogen. Daarnaast geeft de atleet ook trainingen aan een trimloopgroep. “Het is het plezier en de vriendschap die ik vind in de sport, die het voor mij zo aantrekkelijk maken. Vooral bij de masters hebben we een leuke club, waarbij de leeftijd varieert van 35 tot 85 jaar.”

pische Spelen. Ook ga ik wel eens naar andere sporten kijken. Naar Ajax voor het voetbal en naar NAC voor de sfeer. Die is daar echt geweldig”, vindt Geert. In de regio kan Geert ook genieten van evenementen als de Draai van de Kaai en de Acht van Chaam. Ook in Steenbergen is hij regelmatig van de partij bij lokale evenementen. “Vooral de Kleine Tour vind ik fantastisch. Geweldig hoe die kleine kinderen genieten, bij goed en slecht weer. Zelf heb ik vroeger meegedaan met het volleybaltoernooi. Dat was altijd erg gezellig. Nu ga ik nog altijd kijken bij het basketbal en het volleybal op de Markt. Natuurlijk ook een beetje voor het feest. Dat hoort erbij.”

DOOR RIA VAN MEIR

Kantoor regio West-Brabant Sint Catharinaplein 12, 4611 TS Bergen op Zoom, Tel. 0164 251 411, Fax 0164 245 089 Hoofdkantoor Bredaseweg 26, 4881 DE Zundert, Postbus 22, 4880 AA Zundert Tel. 076 599 8111, Fax 076 599 8199 Steenbergse Bode Steenbergse Bode Redactie Ria van Meir Correspondent Elna Hellemons Acquisitie Jolanda den Haring Druk Drukkerij Vorsselmans Sluittijden Advertenties dinsdag 14.00 uur Verenigingsnieuws en lezersfoto’s dinsdag 12.00 uur Aanleveren via www.internetbode.nl Bezorgklachten 076 599 8111

W E E K B L A D

t

h

u

i

s

i

n

d

e

r

e

g

i

o

Uitgeverij de Bode b.v. behoudt zich ten aanzien van de inhoud van deze uitgave en/of website zowel het auteursrecht voor conform artikel 15 lid 1 sub 4 van de Auteurswet als het databankrecht.

Puzzel week 35

Ondanks zijn leeftijd werpt Geert Oerlemans zijn discus nog 44.35 meter ver.

De oplossing van deze puzzel is in week 36 te vinden op www.internetbode.nl

Wie denkt dat sport alleen voor jonge mensen is, heeft Geert Oerlemans uit Steenbergen nog niet ontmoet. Op 64-jarige leeftijd is hij nog altijd actief in de atletiek bij SV Diomedon in zijn woonplaats. En niet zonder succes, want onlangs won hij in het Belgische Lokeren nog een zilveren medaille bij het onderdeel discuswerpen voor mannen vanaf 35 jaar. In 2009 stond Geert ook drie maal op het podium voor de Senior Games voor 50+’ers. Hij haalde zilver en twee keer brons voor het discuswerpen, speerwerpen en kogelstoten. Op al zijn Nederlands Kampioenschappen heeft hij zevenmaal op het podium gestaan, eveneens voor kogelstoten, discuswerpen, speerwerpen en later ook de vijfkamp. Ondanks zijn leeftijd werpt de Steenbergse sporter zijn discus nog 44.35 meter ver, landt zijn speer op 35 meter, stoot hij de kogel over de 10 meter, krijgt hij hem bij het slingeren zelfs op 31.07 meter en werpt hij een gewicht 12.26 meter.

Volleybal Ook buiten zijn trainingsuren is Geert veel bezig met sport. “Ik ben altijd geïnteresseerd in wat andere sporters presteren. Deze zomer volg ik het voetbal, wielrennen, zwemmen en natuurlijk de Olym-

Wegens groot succes heeft de redactie van de Steenbergse Bode besloten ook na de sportzomer door te gaan met de reeks verhalen over sporters. Bent u of kent u iemand die bevlogen over sport kan vertellen, stuur dan een mail naar r.vanmeir@ internetbode.nl.

Achthonderd kilometer aan routes in kaart gebracht

Wandelen langs knooppunten STEENBERGEN - Fervente wandelaars hebben ze vast al zien staan. Kleine, zwarte paaltjes wijzen wandelaars sinds kort de weg over de mooiste paadjes van de Brabantse Wal. De Regio West-Brabant is na de zomervakantie gestart met het uitzetten van een wandelknooppuntennetwerk in de gemeenten Steenbergen, Bergen op Zoom en Woensdrecht. Het netwerk van meer dan achthonderd wandelkilometers zal in oktober helemaal gereed zijn. DOOR RIA VAN MEIR

© www.sudokusite.eu

Het nieuwe netwerk leidt wandelaars aan de hand van knooppunten over de honderden wandelpaden die de Brabantse Wal rijk is. Het concept is uitgevonden in Belgisch-Limburg en overgewaaid naar Nederland. In 2005 startte de Regio WestBrabant, een samenwerkingsverband van achttien West-Brabantse gemeenten en de gemeente Tholen, met het uitrollen van een fietsknooppuntennetwerk. Nu volgen de wandelknooppunten. Volgens Joeri Verheijen van Regio West-Brabant is het wandelnetwerk veel gedetailleerder dan het fietsnetwerk. “Wanneer je als fietser de weg kwijt raakt en zo een paar kilometer omfietst, is dat vaak nog te overzien. Wandelaars kan je echter niet zomaar een PAGINA 5

grote lus extra laten lopen. Daarom is het wandelnetwerk veel fijnmaziger en zijn er ook meer knooppunten in aangebracht”, legt hij uit. Ommetjes Net als bij het fietsnetwerk komt er ook bij de wandelknooppunten steeds een overzichtskaart te staan met de mogelijke routes. “Zo kunnen de wandelaars zelf hun route uitstippelen. De afstand tussen twee knooppunten staat steeds aangegeven, zodat de wandelaars weten hoe groot het ommetje wordt.” Vanaf ieder knooppunt kan gestart worden met de wandeling. Daarnaast zijn er per gemeente drie startlocaties aangewezen. In de gemeente Steenbergen komt er in iedere kern een startpunt. De welbekende ommetjes zijn

ook opgenomen in het netwerk. Vrijwilligers Volgens Verheijen is de gemeente Steenbergen inmiddels voorzien van alle routepaaltjes. “Samen met vrijwilligers zijn vorige week de laatste paaltjes in het buitengebied geplaatst. Dat zijn vaak paadjes die voor de aannemer niet zo bekend zijn”, verklaart hij. De regio werkt op de Brabantse Wal met zo’n zestig vrijwilligers samen. “Zij zullen straks ook eens stukje beheer op zich nemen en controleren of de paaltjes er nog allemaal netjes bij staan. Dat scheelt weer in de kosten.” Verheijen verwacht dat de laatste knooppunten en paaltjes in september op hun plek zullen staan. De officiële opening zal dan medio oktober plaatsvinden.


KORTE BERICHTEN

Bloeiende akkerranden en ander opmerkelijk natuurschoon in de polders van Steenbergen

Agrariërs bevorderen biodiversiteit STEENBERGEN - De oplettende voorbijganger kan het niet ontgaan zijn dat er de laatste paar jaren steeds meer natuur te zien valt langs de randen van akkers in en rondom Steenbergen. Dat is het resultaat van een initiatief dat in 2010 door de provincie genomen is om budget beschikbaar te stellen voor het inzaaien van bloemrijke akkerranden. Daarmee wordt met name het leefgebied voor akkervogels vergroot en versterkt. Veel akkerbouwers in de gemeente Steenbergen hebben sindsdien dergelijke akkerranden ingezaaid.

Whiplash info: Informatie op woensdag 5 september in ziekenhuis Lievensberg, Bergen op Zoom ((via ingang en vragen aan receptie) van 10.00-12.00 uur. Ervaringsdeskundigen W-I-E (zelf whiplashpatiënten) geven antwoord op vragen over whiplash, whiplash vriendelijke behandelaars, uw persoonlijke vragen en over de juridische afhandeling van (letsel)schade, toegang gratis. Info Bob Klip: 0167-567860, 06-81575995, webmaster@ whiplash-info.nl, www.whiplash-info.nl Vrij bridgen op zondagmiddag: Met ingang van zondag 7 oktober kunt u elke zondagmiddag vanaf half twee vrij bridgen in Café Zaal De Potter in Wouw. Info: tel. 0165857338 of 06-28239725.

Dynamische displays registeren snelheid en intensiteit verkeer

Boze gezichtjes tegen hardrijders STEENBERGEN - De gemeente Steenbergen heeft vier dynamische displays aangeschaft om op drukke wegen de snelheid en intensiteit van het verkeer te meten. De zogenaamde smiley’s zijn donderdag geplaatst in de omgeving van de scholen, maar wethouder Leo Heijmans wil de mobiele displays straks ook elders inzetten. Op die manier krijgen zowel de gemeente als de politie een goed beeld van het verkeersgedrag op de Steenbergse wegen. DOOR RIA VAN MEIR Volgens wethouder Heijmans leeft de verkeersveiligheid erg onder de inwoners van de gemeente. “Op iedere inloopavond of informatiebijeenkomst komt het wel ter sprake. Ook tijdens onze overleggen met de dorpsraden krijgen wij regelmatig signalen dat er te hard gereden wordt. Daarom hebben we gekozen voor de aanschaf van vier smiley’s, waarbij automobilisten en andere weggebruikers op een positieve manier op hun snelheid worden gewezen”, legt Heijmans uit. Carlo Braat (l.) bij een van de bloeiende akkerranden.

DOOR ELNA HELLEMONS Vorige week konden belangstellenden een kijkje nemen bij een van de deelnemende agrariërs, de familie Van der Spelt. De avond was georganiseerd door de Agrarische Natuur Vereniging (ANV) Brabantse Wal en het Coördinatiepunt Landschapsbeheer van het Brabants Landschap. De twintig bezoekers op deze avond konden genieten van de fraaie akkerranden, de al even fraaie zonsondergang onder ideale weersomstandigheden en de deskundige uitleg van diverse betrokkenen.

Cursus Reanimatie en AED KRUISLAND - Op steeds meer plaatsen in Nederland worden AED apparaten geplaatst. Deze helpen ten tijde van hartfalen om de overlevingskansen van slachtoffers te vergroten. Om dit tot een succes te maken is het de bedoeling dat er ook voldoende mensen zijn die weten hoe een reanimatie gedaan

moet worden en hoe een AED werkt. In dorpshuis Siemburg wordt op donderdagavond 30 augustus en 6 september een cursus reanimatie en bediener AED gegeven. De cursus wordt georganiseerd door EHBO vereniging Kruisland in samenwerking met de hartstichting. De cursus is voor iedereen toegankelijk. Meer informatie: info@ehbokruisland.nl.

Van Lien 2 september t/m 30 december 2012 Overzichtstentoonstelling

Clary Mastenbroek "Passionato..."

Groen of rood De gemeente heeft daarbij met een cofinanciering van de provincie gekozen voor extra dynamische displays. De schermen geven niet alleen de snelheid van de naderende voertuigen weer, maar laat via een lachende of boze smiley ook zien of de chauffeur zich aan de snelheid houdt. Bij het lachende gezichtje kleurt de mond groen, rijdt de chauffeur te hard dan krijgt hij een rode mond te zien. De weergegeven snelheden worden ook opgeslagen door de displays. Zo registreren de smiley’s het aantal voertuigen dat passeert, hoeveel van hen er te hard reden, op welke tijdstippen dat vooral gebeurt en wat de minimale, maximale en gemiddelde snelheid is. Signalen Die gegevens zijn volgens Heijmans erg belangrijk voor de gemeente. “Als uit de registratie blijkt dat er op een bepaald tijdstip structureel te hard wordt gereden, dan

Effect Heijmans heeft donderdagmiddag de displays onthuld. Dat de schermen een positief effect hebben op het verkeer, was direct merkbaar. De smiley’s springen al aan wanneer de auto’s op honderd meter afstand staan. “Zag je dat”, roept Heijmans enthousiast uit. “Die auto kwam met 58 kilometer per uur aanrijden, maar remde af tot de 48 kilometer per uur. Ze staan er nog maar net, maar het effect is er nu al”, glundert hij.

Locaties De vier smiley’s staan nu op de volgende locaties: - Molendijk, Dinteloord - Kapelaan Kockstraat, Welberg - Molenstraat Kruisland - Molenweg, Steenbergen

Jasper van Putten "Zoals beloofd..."

Jasper van Putten

Biodiversiteit Zeer regelmatig worden de akkerranden geïnventariseerd, waarvan vervolgens verslag wordt gedaan. Daaruit blijkt dat de akkerranden vele soorten insecten en

Boomdijken Behalve qua akkerranden is het ons omringende landschap ook in een ander opzicht aan het veranderen. Carlo Braat, coördinator landschapsbeheer bij het Brabants Landschap legt tijdens de excursie uit: “We zijn met nog een ander project bezig, het zogenaamde Groen Blauw Stimuleringskader. Met deze regeling stimuleren we het landschapsbeheer door boeren en buitenlui. Steenbergen is één van de eerste gemeenten in de provincie waar dit project operationeel was. Eigenaren van boomdijken kunnen een vergoeding krijgen voor het snoeien van bomen of het knotten van wilgen. En het slaat goed aan, want hier in Steenbergen krijgt intussen al negentig projcent van de dijkeigenaren met boomdijken een jaarlijkse vergoeding.” Meer info: www.anvbrabantsewal.nl , www.brabantslandschap.nl

museum

Clary Mastenbroek

Karakteristiek Zo vertelt Eric-Jan van Trijen over de resultaten die er tot nu toe geboekt zijn in het Collectief akkervogelbeheer. Hij is gebiedscoördinator bij de eind vorig jaar opgerichte ANV Brabantse Wal, die zich inzet om het karakteristieke landschap van het gebied waar de vier Brabantse Walgemeenten in liggen te behouden en te bevorderen. Hij heeft in en rondom Steenbergen 73 hectare akkerranden kunnen werven, verdeeld over 26 deelnemende agrarische bedrijven. Deze deelnemers krijgen een vergoeding van de Provincie om de akkerranden in te zaaien en te onderhouden. In heel Noord-Brabant beslaan de akkerranden een gebied van 240 hectare.

vogels aantrekken, wat de biodiversiteit in het hele leefgebied bevordert. De diverse aanwezige agrariërs kunnen enthousiast beamen dat de akkerranden in meerdere opzichten waardevol zijn. Zo trekken ze bijvoorbeeld leeuweriken aan, een vogelsoort die tot enkele jaren geleden bijna niet meer voorkwam in onze omgeving. Ook is gebleken dat er vanwege de vele nuttige insecten in de akkerranden soms minder bestrijdingsmiddelen hoeven te worden ingezet op de gewassen in het aanliggende perceel, vooral op percelen met aardappelen. Maar ook de voorbijgangers genieten van de kleurige randen, zo weten zij uit de vele positieve reacties die ze regelmatig krijgen.

FOTO ELNA HELLEMONS

kunnen we de politie vragen om strenger te controleren en meer bekeuringen uit te delen.” De smiley’s zijn nu nog in de omgeving van de scholen geplaatst, maar de wethouder wil ze na een tijd ook op andere plekken inzetten. “Die locaties willen overleggen met de dorpsraden. Daarnaast luisteren we ook goed naar de signalen die we via de inloopavonden en andere bijeenkomsten binnenkrijgen.” De gemeente heeft daarom ook gekozen voor displays die hun energie ophalen via zonnecollectoren. “Dat is niet alleen goed voor het milieu, maar maakt de displays ook handig om te verplaatsen.”

Bezoek tevens de aangrenzende galerie waar tot en met 30 december 2012 diverse werken van beide kunstenaars te zien zijn. Kadedijk 2 - FIJNAART Tel. 0168-464 888 www.museumvanlien.nl Openingstijden: vrijdag, zaterdag en zondag 13.00 - 18.00 uur. Speciale openstelling gepland op 2e kerstdag.

PAGINA 6

Sinds donderdag staan er vier displays in de gemeente Steenbergen. FOTO RIA VAN MEIR


lief en leed

Familieberichten

Weekenddiensten

Ik wil iedereen bedanken voor de hartverwarmende belangstelling bij het overlijden van mijn zoon

Bel voor levensbedreigende situaties 112. Huisarts Huisartsenpost Bergen op Zoom, tel. 0164 273 855, voor inwoners van Nieuw-Vossemeer en Steenbergen. Huisartsenpost Roosendaal, tel. 0165 530 200 in het Poortgebouw van het Franciscusziekenhuis, Boerhaavelaan 21, voor inwoners van Kruisland en Dinteloord. Neem een identiteitsbewijs mee. Apotheek Dienstapotheek Bergen op Zoom naast de polikliniek van het Lievensberg Ziekenhuis, Boerhaaveplein 1, tel. 0164 246 939. Dienstapotheek Roosendaal naast de huisartsenpost bij het Franciscus Ziekenhuis, Boerhaavelaan 21, tel. 0165 591 400. Tandarts Het antwoordapparaat van de eigen tandarts meldt wie de waarneming verzorgt.

Marco van Meer Ook supporters van NAC Breda Vak G. Bestuur van NAC Breda. Ook supporters van Lokeren België. Dit was een waardig afscheid. H. van Meer

uitvaartverzorging

G. LEEUW

Zorg aan huis vanuit uw eigen wijk of buurt? Bel 0165 - 57 40 00, 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar.

Voor een uitvaart overeenkomstig uw wens Dag en nacht bereikbaar

Surplus de Markenlanden thuiszorg: passende zorg en ondersteuning altijd dichtbij.Voor al uw thuiszorgvragen: 0168 331826 en ksbthuiszorg@surplusdemarkenlanden.nl

Steenbergen: 0167-566104 Moerdijk: 0168-462230 www.uitvaartleeuw.nl

Onze zorg - dichtbij en altijd - is er voor ú! Zeven dagen per week staan wij 24 uur p/dag met raad en daad voor u klaar via 0900 - 900 4444.

Voor een uitvaart voor elk budget. In 2012 geven wij 50% korting op ons rouwdrukwerk Zie onze website (nieuwsbrief)

TWB, Thuiszorg met Aandacht Direct zorg nodig? 088 - 560 2000 of www.twb.nl

Roncalli Sg. Tuinderspad 6 ‫ ׀‬4613 CA ‫ ׀‬Bergen op Zoom ‫ ׀‬0164-241050

RONCALLI ALS BEGIN EN EINDE... Het klinkt vreemd, maar toch is het waar. Zo’n 325 brugklassers startten de afgelopen week hun “carrière” op Roncalli tijdens de eerste schoolweek, terwijl tegelijkertijd een aantal leerlingen hun eindexamen maakte. Daarmee bruiste de school gelijk de eerste week al van een diversiteit aan activiteiten. De eerste schooldag verzamelden de leerlingen zich in de voortuin, waar de voorzitter van de Daltonvereniging een bordje naast de voordeur monteerde, dat aangaf dat Roncalli nu officieel een Daltonschool is. Intussen zwoegden in de gymzaal andere leerlingen in de hitte boven hun eindexamen. Zij krijgen eind van de week uitslag van hun examen, zodat zij nog kunnen aansluiten op een vervolgstudie. Na twee jaar behelpen met noodlokalen werd ook een aantal nieuwe lokalen voor het eerst in gebruik genomen en daarnaast de uitgebreide kantine. Hiermee heeft de school weer een fris uiterlijk, aangepast aan de eisen van deze tijd.

Elke middag waren er kennismakingsactiviteiten met een ander karakter. Gelukkig waren de weergoden daarbij gunstig gezind en konden ook de buitenactiviteiten zoals “Mission Impossible” om de stad te leren kennen en de afsluitende sport- en spelmiddag op een plezierige manier verlopen.

De brugklassers werden deze week door klassendocent en mentorleerlingen op korte tijd bekend gemaakt met de gang van zaken op de school.

na Kom ar de F it & g 31 aug. en zater da rijda V

g1

sep t.

Ge

in R o os

zon d dagen ! en daa l

en Bergen op Zoom

Met o.a.  Gratis bodycheck  Gratis beenmeting en voetscan  Gratis advies en controle door fysio en diverse consulenten.  Bekijk ons assortiment onder het genot van een gezond hapje en drankje, en ontvang de gratis goodybag!

De Medicura Zorgwinkel – ontzorgt! Locaties: Bergen op Zoom : Antwerpsestraat 101 / T: 088-0071100

Het is duidelijk: “de scholen zijn weer begonnen!” www.roncalli-boz.nl

Ma.t/m vr. 9.30-17.30 u. / Za. 10.00-13.00 u. Roosendaal : Kade 51 / T: 0165-560609 / Ma.t/m vr. 8.30-17.30 u. / Za. 10.00-13.00 u.

www.medicura.nl / www.timmersmedizorg.nl


W e s t- P o i n t v o o r d e m u z i e k l i e f h e b b e r We s t - Po i n t ge e ft g ra a g a a n e e n i e d e r d e ru i m te o m z i ch te p re s e n te re n . H e b j e w a t t e m e l d e n ? L a a t v a n j e h o r e n v i a w w w. w e s t - p o i n t . n l “Ik zou nog graag een Grammy winnen”

Eddie Clearwater & The Juke Joints in Gebouw-T Muziek brengt niet alleen plezier voor het publiek, maar ook voor de muzikant. Befaamd bluesmuzikant Eddy ‘The Chief’ Clearwater heeft zelfs een hoop muzikale vrienden overgehouden aan zijn vele optredens. Daarom komt hij graag naar Europa én speelt hij 31 augustus in Gebouw-T met The Juke Joints. En er is nog een andere reden om Europa te spelen…

Agenda

DOOR ROBBY VAN DER ZANDE Eddy windt er geen doekjes om. Hij is fan van én bevriend met de Zeeuwse Bluesrockers. “They are a very good band. When together we are like kids in a playground”. De Amerikaan kwam in contact met de Zeeuwen toen ze in Chicago speelden en er was meteen klik. Hij vindt het Europese publiek behoorlijk ‘anders’ dan het Amerikaanse. “They don’t take blues music for granted” , vertelt Eddy. Omdat er in The States veel blues is, wordt het niet altijd als bijzonder ervaren. “Just like the flowers in the garden, nobody pays attention to them because they are used to it” , legt hij uit. Al vanaf 1967 brengt hij regelmatig een bezoek aan het Europese vasteland. De 77 jarige bluesgitarist steekt veel tijd in het reizen. “Being on the road is a lot of work. You have to love music, otherwise you can’t stand traveling. Cause traveling time isn’t what you get payed for” weet hij al te goed: “But I go wherever people wanna hear my music.” Hij voegt er nog snel aan toe dat reizen zelf ook leuk is en dat hij het niet als werk ziet. Tegen een lange trip kijkt hij dan ook nooit op, hij ziet er eerder naar uit. “I look forward to it, it’s like seeing a movie” , klinkt het over zijn eerst volgende vlucht richting Europa. Op zijn leeftijd heeft hij het druk genoeg. Eddy is iedere dag met muziek bezig, zo vertelt hij zelf: “I like music, my whole life is music. This is what I

Eddy Clearwater & The Juke Joints Gebouw-T Bergen op Zoom vrijdag 31 augustus Eva Auad Mezz Breda zaterdag 1 september 21.00 Club Maison Gebouw-T Bergen op Zoom zaterdag 1 september 21.30 Eva Livina Mezz Breda zondag 2 september 16.00 De Dijk Mezz Breda donderdag 6 september 21.00 De Dijk Mezz Breda vrijdag 7 september 21.00 Kicks!nPolska Gebouw-T Bergen op Zoom vrijdag 7 september 21.00 Peter Pan Speedrock Gebouw-T Bergen op Zoom zaterdag 8 september 20.30 Revenge Of The Rock N Roll Monsters Gebouw-T Bergen op Zoom zaterdag 8 september 90’s Now Mezz Breda zaterdag 8 september 23.00 Love Like Birds Mezz Breda zondag 9 september 16.30

Racoon in De kring 19 oktober

Eddy Clearwater.

do, this is what I’ve been doing my whole life.” Zo wordt er gewerkt aan een nieuwe album. Veel wil hij er niet over prijsgeven. “I am always looking for something different. I may have a couple of surprises” lacht hij. Muziek schrijven doet hij niet iedere dag. Er aan denken des te meer. “I might not be writing or playing the guitar, but I am always thinking about a (new) song. I have to get it in my head first, before I can play it, record it by DVD or write it down.” Er is volgens hem genoeg werk aan

de winkel. De blueszanger werd genomineerd voor een Grammy, maar haalde het net niet. “I’d like to win a Grammy”, vertelt hij over één van zijn doelen: “Somewhere in my life. But if I don’t receive a Grammy I don’t think I’ve failed. You have different levels of success you see.“ Eddy ‘The Chief’ Clearwater staat 31 augustus met The Juke Joints in Gebouw-T en heeft nog diverse andere optredens in Europa. Meer info: www.eddyclearwater.com

Nu Online Op de website van West-Point tref je steevast actuele achtergrondinformatie aan. Zoals de laatste muzikale nieuwtjes, de evenementenagenda, videoreportages, bandnieuws en uitgebreide fotoseries. Dit aanbod wordt steeds verder uitgebreid.

Scott McKenzie was hét symbool voor de ‘Summer Of Love’ Op 18 augustus jongstleden overleed op 73 jarige leeftijd in Los Angeles de Amerikaanse zanger Scott McKenzie. In 1967 verwierf hij wereldfaam met zijn hit San Francisco (be sure to wear flowers in your hair). Hét volkslied van de bloemenkinderen en hippies voerde in 1967 zes weken de Veronica Top 40 aan. McKenzie werd op 10 januari 1939 in Jacksonville, Florida geboren als Philip Blondheim. Begin jaren zestig was hij lid van het folktrio The Journeymen, waarvan ook John Phillips lid was. De groep ging al snel uit elkaar wegens gebrek aan succes. Phillips richtte een nieuwe groep op: de Mama’s & Papa’s. Deze band werd één van de topbands van de jaren zestig. Met Scott ging het intussen minder goed. Hij nam tussen 1964 en 1966 een paar solosingles op, maar die bleven onopgemerkt. In het voorjaar van 1967 ontmoette hij zijn oude vriend John weer, die inmiddels een grote ster was geworden. John

bood Scott San Francisco aan. Een ode aan de flower power hoofdstad in die dagen. Mc Kenzie nam het nummer direct op. Het resultaat was een enorme hit die in vele landen de eerste plaats van de hitlijsten haalde. Scott kon echter het succes van zijn hit nooit uitbuiten, want hij heeft nooit meer een Top-40 hit gehad. Midden jaren tachtig vroeg John Phillips hem of hij zanger wilde worden in de opnieuw opgerichtte Mama’s & Papa’s. Scott ging op dat verzoek in. In 1989 kwam hij weer in de belangstelling toen hij een van de schrijvers was van Kokomo, de combeback hit van de Beach Boys. San Francisco stond in Nederland zes weken nummer 1 en twintig weken in de Top 40. In de meeste andere jaren zou dat resultaat voldoende zijn voor het predikaat ‘hit van het jaar’. Maar die titel werd voor Scott’s neus weggekaapt door een Nederlandse groep. De Heikrekels hadden de meest succesvolle single van het jaar 1967 met ‘Waarom Heb Jij Me Laten Staan’, een plaat die overigens in de

Racoon op 19 oktober in De Kring.

Racoon toonde zich de afgelopen jaren meester in het schrijven van pakkende, akoestische popliedjes zonder tierelantijnen. De band scoorde grote hits, waarvan Love You More waarschijnlijk het bekendst is. Vorig jaar verscheen de cd Liverpool Rain, opvolger van het met platina bekroonde

FOTO PETER UYTDEHAGE

Before You Leave uit 2008. Het nieuwe album, waarop Racoon samenwerkt met het London Chamber Orchestra, is opgenomen in de befaamde Abbey Road Studio’s. Bewapend met een ijzersterke mix van nieuw materiaal en klassiekers duikt de groep het theater in en hoort u de mooiste akoestische liedjes in hun pure eenvoud. Less is more. Laat dat maar aan Zeeuwen over.

De Kring: het nieuwe Roosendaalse poppodium?

Scott McKenzie had mega hit met ‘San Francisco’.

Top 40 nooit hoger kwam dan nummer 6. Het jaar 1967 mag dan de geschiedenis in zijn gegaan als het jaar van de flower power, maar in Nederland was het het jaar van de Heikrekels. Naast ‘Waarom Heb Jij Me Laten Staan’ hadden ze nog twee hits. Ze stonden in 1967 meer weken in de Top 40 genoteerd dan The Beatles, Rolling Stones of Kinks…

De discussie over een poppodium in Roosendaal wordt al langere tijd gevoerd. In 2007 overhandigden Roosendaalse jongeren aan wethouder Kees Jongmans duizenden handtekeningen. Inmiddels zijn in Breda (Mezz) en Bergen op Zoom (Gebouw-T) wel ‘echte’ poppodia aanwezig. Beide poppodia bieden naast een podium, ook oefenruimtes aan voor lokale bands. Roosendaal beschikt niet over een volwaardig poppodium. Wel is in het voormalige RBC stadion, een uitstekend uitgeruste oefenruimte aanwezig. Als je kijkt naar het programma dat Schouwburg De Kring dit jaar aanbiedt dan valt op dat er (meer dan ooit?) van veel, heel veel pop-rock gerelateerde muziek te genieten valt: Guus Meeuwis 13 en 14 september, Pink Floyd Sound 15 september, Guido Belcanto 11 oktober, Yevgueni 11 oktober, Slagerij Van Kampen 16 oktober, Omnia 17 oktober,

Racoon 19 oktober, The Fabulous Wannabeatles 26 oktober, Micheline van Hautem 26 oktober, Stevie Ann 31 oktober, Erwin Nijhoff 1 november, Van Velzen 7 november, Esther Groenenberg 16 november, Jan Rot 22 november, Acda en De Munnik 6 december, The Tenors 7 december, Alex Roeka & Band 7 december, Zazi 15 december. De Kring biedt met het programma ‘Cultuur uit de regio’ ook specifiek aandacht aan regionaal talent. Het zou mooi zijn als De Kring en jonge organisatoren zoals die achter ‘Kill The DJ’ en ‘Mosh Meeting’ staan, elkaar weten te vinden. Wie weet wat voor moois daar verder uit kan groeien. Zet Roosendaal misschien, zonder dat daar in deze moeilijke economische tijden investeringen voor hoeven te worden gedaan, in een keer een grote stap richting een volwaardig poppodium! Meer info over het muziekprogramma: dekringroosendaal.nl

w w w. W e s t - P o in t. n l - In fo @W est- Point.nl - www.West- Point.nl - I nf o @ We st - Po int . nl - w w w .We st - Po int . nl PAGINA 8


Chaletpark Wouwse Plantage

NISSAN QASHQAI

Prachtig Top chalet op ruime koopkavels.

NU MET € 3.000,- ACTIEKORTING

Zaterdag 1 sePtember + ZONdag 2 sePtember

VAN € 23.490,-* VOOR

oPen dag

€ 20.490,-

van 14.00 uur tot 16.00 uur

INCL. DEALERKORTING**

Voor informatie belt u: 06-51988579 of 0165-379349

NISSAN

QASHQAI

Financiering mogelijk !

Chaletpark Wouwse Plantage

1.6L benzine 117 pk / 86 kW

Schouwenbaan 6, 4725 SV Wouwse Plantage, www.toptotaal.nl

Stop/start Systeem

BrabantWerkt.nl bereikt maandelijks 35.000 kandidaten FRISIA RONDVAARTEN PROGRAMMA 2012     

Autobedrijf BOGERS Steenspil 36, 4661 TZ HALSTEREN, 0164-267010 info@autobedrijfbogers.nl, www.autobedrijfbogers.nl

Overeenkomstig 715/2007.EG. Brandstofverbruik gecombineerd QASHQAI gamma: 4,5-8,2 l/100 km, resp. 22,2-12,2 km/l. CO2 -uitstoot 119-194 gr/km. Wijzigingen voorbehouden aan Nissan Nederland.

WEEK 35

ER IS WEER EEN GEZONDHEIDSMARKT IN HET DORPSHUIS TE DINTELOORD. KRUISVERENIGING DINTELOORD / DE HEEN

IEDERE DINSDAG t/m 18 september vaartocht St-Annaland – Zierikzee

Nissan. Innovation that excites.

*Consumentenadviesprijs Nissan QASHQAI (1.6L 117 pk Stop/Start Visia) v.a. € 23.490,- (prijslijst 1 juli 2012) is incl. BTW en BPM, excl. verwijderingsbijdrage en kosten rijklaar maken. Uitrusting en opties zijn afhankelijk van de uitvoering. **Het klantvoordeel van € 3.000,- is opgebouwd uit € 1.500,- Nissan korting en € 1.500,- inruilpremie en is uitsluitend geldig voor de aanschaf van een nieuwe Nissan QASHQAI met een klantorder datum tussen 01/07/2012 en 31/08/2012. (N.B. Niet geldig voor fl eet- en leaseorders). Aanbod is geldig op alle beschikbare uitvoeringen van de QASHQAI. Het bedrag van € 3.000,- is het klantvoordeel incl. BTW, is niet inwisselbaar tegen contanten en is tevens het maximum bedrag. Alle wijzigingen voorbehouden aan Nissan Nederland.

ADVERTENTIE

IEDERE DINSDAG van 5 juni t/m 18 september vaartocht St-Annaland – Zierikzee € 17,50 Zondag 1 juli; 12 augustus en 26 augustus vaartocht Bergen op Zoom – Antwerpen € 40,-Zondag 15 juli vaartocht Hansweert – Antwerpen € 45,-Zondag 5 augustus vaartocht St-Annaland – Middelburg € 40,--

€ 17,50

FRISIA RONDVAARTEN PROGRAMMA 20122012 FRISIA RONDVAARTEN PROGRAMMA     

IEDERE DINSDAG van 5 juni t/m 18 september vaartocht St-Annaland – Zierikzee € 17,50

IEDERE DINSDAG van 5 juni t/m 18 september vaartocht St-Annaland – Zierikzee € 17,50  Zondag 1 juli; 12 augustus en 26 augustus vaartocht Bergen op Zoom – Antwerpen € 40,-Zondag 1 juli; 12 augustus 26 augustus vaartocht  Zondag 15 juli vaartochten Hansweert – Antwerpen € 45,--Bergen op Zoom – Antwerpen € 40,-Zondag 15 juli5vaartocht Hansweert – Antwerpen € 45,- Zondag augustus vaartocht St-Annaland – Middelburg € 40,- 5 augustus vaartocht St-Annaland – Middelburg € 40,-Zondag

Zondag vaartocht incl maaltijd

2012

VV Dinteloord

WWW.FRISIARONDVAARTEN.NL INFO@FRISIARONDVAARTEN.NL

gevraagd Tevens uw adres voor gebruikte auto-onderdelen.

UW LIDMAATSCHAP DE MOEITE WAARD:

TEL 0166.654321 TEL 06.53470330

Bronsgeestweg 16 4697 RT St-Annaland Zondag-

Zondag vaartocht

incl.PERSONEN OOK VOOR FEESTEN EN PARTIJEN VAN 30 – maaltijd 250 vaartocht incl maaltijd

WWW.FRISIARONDVAARTEN.NL INFO@FRISIARONDVAARTEN.NL

TEL 0166.654321 TEL 06.53470330

Bronsgeestweg 16 4697 RT St-Annaland

Zondag vaartocht incl

maaltijd WWW.FRISIARONDVAARTEN.NL INFO@FRISIARONDVAARTEN.NL OOK VOOR FEESTEN EN PARTIJEN VAN 30 – 250 PERSONEN TEL 0166.654321 TEL 06.53470330 WWW.FRISIARONDVAARTEN.NL TEL 0166.654321 Bronsgeestweg 16 Bronsgeestweg 16, 4697 RT St-Annaland INFO@FRISIARONDVAARTEN.NL TEL 06.53470330 4697 RT St-Annaland

Uitslagen Telefoon 0165 - 341913 bekerwedstrijden Autodemontagebedrijf Franken De Alblas-Dinteloord 3-3 Heimolendreef 36a - Rucphen Dinteloord 2-Kruiningen 2 4-1 OOK VOOR FEESTEN EN PARTIJEN VAN 30 – 250 PERSONEN wat kunt u zoal verwachten: Terheijden-Dinteloord 2-1 Diverse testen oa. Diabetes door Surplus/Markelande en TWB, Long, Vet, Dinteloord 2-Internos 2 2-3 Voor de Kids: Schmink, Grabbelen, Sjoelen Programma zaterdag Info o.a. hartstichting, schoenen, mondzorg, aangepaste reizen, copd 1 september DE WIJKZUSTER!!! ++ ALTERNATIEF KINDEROPVANG!! Uitslagen maandag 20 augustus Aanvang van de competitie. Prinsenland F3-Noordhoek F1 0-11 DEMONSTRATIE VAN O.A. EHBO VERENIGING Prinsenland E1-Klundert E1 4-4 Klundert-Dinteloord v.12.45u Oefenwedstrijd LET OP HUIS AAN HUIS FLYER IN 2E HELF SEPTEMBER MET NOG MEER INFO!! Prinsenland E3-Klundert E3 1-3 Dinteloord 2-Serooskerke 2 Prinseland MP1-Seolto MP1 1-18 Wordt nu lid, T/M EIND 2015 € 48,75 = 6 MAANDEN GRATIS. Klundert E4-Prinsenland E4 1-4 a.14.30u VOOR INFORMATIE / LID WORDEN BEL R. BLOK 06-22914343 of K. de BRUIJN 06-53330281 Prinsenland F1-Klundert F1 4-1 Programma zaterdag 1 september INDIEN U LID BENT / WORDT = TOEGANG GRATIS Klundert F2-Prinsenland F2 1-10 2e bekerronde voor de jeugd. OP VERTOON VAN UW RABOBANKPAS = TOEGANG GRATIS Prinsenland F3-Klundert F3 3-5 Prinsenland A1-Roosendaal A3 a.12.00u Woensdag 22 augustus Prinsenland B1-NVS B1 a.14.30u Programma zaterdag 1 september Prinsenland MD1-Tholense Boys MD1 0-8 Vosmeer C1-Prinsenland C1 v.12.15u SC.Welberg/NVS MB1-SC.Gastel MB1 Zaterdag 25 augustus Jeka MC1-Prinsenland MC1 v.12.00u 12:30u Uitslagen bekerwedstrijden Prinsenland D1-Smerdiek D1 a.9.30u Internos C3-SC.Welberg C1 11:15u Internos A4-Prinsenland A1 5-1 Hoeven D2-Prinsenland D2 v.10.00u Zondag 2 september Halsteren B2-Prinsenland B1 8-0 s.c. Gastel MD1-Prinsenland MD1 v.9.15u De bus is goed bezig. Op corsozondag rijden Val Aan 1-SC.Welberg 1 14:30u Prinsenland C1-De Fendert C1 0-3 Hoeven E1-Prinsenland E1 v.8.30u vanaf Breda centraal station naar Zundert MOC’17 VR2-SC.Welberg VR1 12:00u Prinsenland MC1-Klundert MC1 1-2 Prinsenland E2-DSE E3 a.9.00u (lijn 115) extra bussen waarmee je met korUitslagen zaterdag 25 augustus Steenbergen D2-Prinsenland D1 1-3 Unitas ’30 E15-Prinsenland E3 De wedting naar het corso kunt. Een retourticket Kogelvangers B1-SC.Welberg B1 1-1 Prinsenland D2-Seolto D2 0-6 strijd is vervallen kost vijf euro en is verkrijgbaar in de bus of op het station van Breda. De bus rijdt in ZunUnitas’30 MB1-SC.Welberg/NVS MB1 5-2 Prinsenland MD1-Unitas’30 MD1 3-8 Prinsenland E4-De Fendert E3 a.10.30u dert tot aan de rotonde, vlakbij de route van SC.Welberg C1-Zwaluwe C2G 9-0 Prinsenland E1-MOC’17 E1 0-2 Prinsenland F1-D.V.O’60 F2 a.9.00u het corso. Op corsomaandag staat er in ZunSC.Welberg MC1-Virtus MC1 0-12 Seolto E3-Prinsenland E2 0-11 Oudemolen/Chrislandia F2-Prinsenland F2 dert een speciale OV-chipkaart service-bus Zondag 26 augustus Prinsenland E3-VCW E2 5-7 wordt woensdag 5 sept. 18.30u waar je terecht kunt met al je vragen over de SC.Welberg 1-NVS 1 2-3 Unitas’30 E13-Prinsenland E4 1-7 Cluzona F2-Prinsenland F3 v. 8.30u chipkaart en over Veolia. Ook kun je daar je Oefenwedstrijd chipkaart opwaarderen. Kijk voor meer informatie op www.goedbezigbus.nl of op de website SC.Welberg VR1-NW. Borgvliet VR1 afge- WVV F1-Prinsenland F1 6-1 van het corso (www.corsozundert.nl). last. Prinsenland F2-Unitas’30 F12 14-1 Prinsenland MP1-SVC MP1 a.10.30u **** UW GEZONDHEID IS EEN BEZOEK WAARD **** U KOMT TOCH OOK OP 6 OKTOBER VAN 9:30 TOT 16:15 UUR

SJO Prinsenland

SC Welberg

Met bus met korting naar corso Zundert

KERKELIJK NIEUWS DINTELOORD Nederlands Hervormde Gemeente Zondag 2 september: 10.00u Ds. F.J.M. van Veldhuizen; 18.30u Ds. D. Hoolwerf, Stellendam Parochie H. Petrus en Paulus Zaterdag 1 september: 19.00u Eucharistieviering m.m.v. R.K. kerkkoor. Intenties voor: Jannie v. Opdorp e.v. Kees Sebrechts; overl. ouders Vriens Verhagen; overl. ouders vd Riet vd Weijgaert; overl. ouders de Jongh-Aanraad; overl. ouders v. Ginneke v. Oosterhout. Voorgangers: Pater B v Schaik / Corry de Jongh. 30 augustus rondbrengen thuiscommunie door vrijwilligers. NIEUW-VOSSEMEER H. Joannes de Doper Vrijdag 31 augustus: 19.00u H. Mis in De Vossemeren, misintentie: Cor Plasmans-v. Sittert. Zaterdag 1 september: gelegenheid tot privébiecht in de kapel van 14.00 tot 15.00

uur. Caritascollecte: Ontmoetingsdag voor ouderen. Eenmaal per jaar organiseert Caritas een dag voor ouderen uit onze parochie: Eucharistie, maaltijd, ontspanning en ontmoeting. Caritas doet dit uit haar eigen middelen. Wij bevelen de collecte van harte bij u aan. Zondag 2 september: 9.00u H. Mis, voorganger pastor Nieuwlaat. Misintenties: Janus Bosters; Wim v. Will; Jan Verdonk; Leonardus de Jong en Maria Baselier; Cor Plasmans-v. Sittert; Frans Beens, Fons v. Hoek e.v. To v.d. Wegen. Maandag 3 september: 18.00u H. Mis, misintenties: Jan en Jo v. Bavel-Koevoets en overl. ouders. Woensdag 5 september: 19.00u H. Mis Donderdag 6 september: 19.00u Medjugorjeviering en Rozenkransgebed. Vrijdag 7 september: 19.00u H. Mis in De Vossemeren. Misintentie: Cor Plasmans-v. Sittert. Protestantse kerk

De predikantsplaats in de gemeente Halsteren/Nieuw Vossemeer is momenteel vacant. Zondag 2 september: 9.00u eredienst in de Protestantse Kerk te Nieuw-Vossemeer. Ds. A. ten Kate uit Bergen op Zoom/ STEENBERGEN Christengemeente Open Deur Iedere zondag 10.30u samenkomst in Open Deur; zondagavond 19.00u gebedsbijeenkomst in de Gebedswinkel, Geert Vinckestraat 2. Iedere maandag 20.00u, Bijbelstudie in de Lepelaar, Kerkstraat 57 te Lepelstraat. Elke woensdag koffieochtend 10.00-13.00u in de gebedswinkel, Geert Vinckestraat 2 te Steenbergen. Meer info: Ad van der Wiel, Oud-Vossemeer, 0166-603598, aml.wiel@filternet.nl; www.opendeursteenbergen.nl Hervormde Gemeente Zondag 2 september: Jeugdkerk Ds. C. Inkelaar-de Mos, Oudenbosch St. Gummaruskerk PAGINA 9

Kerkdiensten: 22e zondag, jaarcyclus b. Zaterdag 1 sept. 19.00u eucharistie met pastoor Ed. Nieuwlaat. Joke Luijks en haar broer Piet; jgt. Jan v. Oorschot; Toon v. Loon; Toon en Annie v. Kaam-de Waal; overl. ouders A. v. Loenhout-Weterings en overl. familie; Adrie Koopmans en fam. Zondag 2 sept. 10.00u eucharistie met pastoor B. v. Schaik. Het welzijn van onze parochie; Comelia Tak; Anthonetta Peeters; Fam. v.d. Riet-Looyen; Fam. Nagelkerken-v.d. Riet; Jan Traets; jgt. Kees v. Vugt. Maandag: h. Gregorius de Grote, 19.00u Maria van Etten en fam. Dinsdag 4 sept. 8.30u om heilige priesterroepingen. Woensdag 5 sept. 8.30u jgt. Jan Maas v. Eekeren. Donderdag 6 sept. 19.00u pastoor Christ de Graauw. Eerste vrijdag: 8.30u vervalt; 19.00u ter ere van het H. Hart van Jezus (offerschaal); jgt. Adrie v. Trier. Openingstijden Parochiesecretariaat: van maandag t/m vrijdag van 9:15-11:30 uur.

Deze tijden gelden niet tijdens de schoolvakanties en op feestdagen, dan is het secretariaat alleen op donderdagochtend geopend. Vanaf 22 augustus gelden weer de reguliere openingstijden. Spreekuur: Op dinsdag- en vrijdagochtend van 9:30-10:30 uur in het Parochiesecretariaat in de Gummaruskerk, Westdam 83 (ingang marktzijde) Zondag is er geen kindernevendienst in de Vincentiuszaal. U bent hier wel van harte welkom voor koffie of thee na de mis. Misintenties: Wilt u een misintentie aanvragen? Gelieve dit minstens een week van tevoren (ivm tijdige plaatsing in de krant) door te geven bij het secretariaat op maandag t/m vrijdag van 9.15-11.30 uur of via de website. Personalia: de overledene die wij gedenken is Piet Luijks. Caritas: wij vragen uw maandelijkse gift in de caritascollecte. Hiermee zijn wij anderen tot hulp. Deze keer gaat onze aandacht speciaal uit naar de ouderen.


Brugklassers R@velijn brengen bezoek aan gemeentehuis

‘Op leuke manier aandacht voor zaken die belangrijk zijn voor jeugd’

Alle dagen van 10.00 tot 17.00 uur GROTE FAMILIEBEURS

Familiedagen Bij Sneeuwattractiepark Skidôme

STEENBERGEN - Het schooljaar was nog maar nauwelijks begonnen, of de brugklassers van het R@velijn kregen al een uitstapje voorgeschoteld. Een dergelijk uitstapje hoeft niet perse ver weg te zijn om toch wat leerzaams te bieden; dat bewees deze activiteit maar weer eens. De ruim 130 brugklassers waren namelijk, verdeeld over twee dagdelen, te gast op het gemeentehuis waar hen allerlei leuke activiteiten stonden te wachten.

7

september 10.00-22.00 u.

De overstap van basisschool naar middelbare school houdt bijna automatisch in, dat het wereldje van deze jongeren groter wordt. Ze krijgen met allerlei dingen te maken die voorheen niet voor hen speelden. Om de nieuwkomers op school daar op voor te bereiden, werden op het gemeentehuis een aantal van die zaken gepresenteerd. Zo kregen de in groepjes verdeelde brugklassers voorlichting vanuit leerplicht, jongerenwerk en Novadickentron. Om het geheel enigszins luchtig te houden was er aan ieder onderdeel een kleine quiz verbonden, waarbij op het eind per groep een winnaar uit de bus kwam. Bovendien kregen de brugklassers er nog een leuk spelonderdeel bij, het bal parachutespel, waarbij het aan-

kwam op samenwerking en behendigheid. Luchtig Leerplichtambtenaar Bianca Schillemans: “Voorheen ging ik zelf op bezoek bij de school om voorlichting te geven over leerplicht, maar sinds vorig jaar hebben we de rollen omgedraaid en komen de leerlingen naar ons toe. Daarom hebben we het programma dit jaar uitgebreid met de onderdelen Jongerenwerk en verslavingszorg Novadic-kentron. Leuke, maar ook minder leuke dingen, waar we toch de aandacht op willen vestigen omdat ze belangrijk zijn voor de jeugd. We doen er wel een luchtige verpakking omheen met de quizjes. Zo brengen we het speels en pikken ze toch de boodschap op. Ze vinden het ook heel leuk en interessant om eens op de stoelen te zitten van de gemeenteraadsleden.”

Klas 1 B/C heeft het bal parachutespel gedaan en is ook al bij de leerplichtambtenaar geweest. In het derde onderdeel komt het groepje bij jongerenwerker Raymond Been terecht. Hij vertelt wat het Jongerenwerk zoal doet en welke activiteiten er georganiseerd worden op het gebied van muziek en dans, sport en spel, kunst en cultuur. Zo krijgen de kinderen een filmpje te zien over de nieuwste trend ‘slackline’, waarbij je ‘kunstjes’ doet op een spanband. Dit zou bijna iedereen wel eens willen proberen: “Gááf!”, wordt er geroepen. Na afloop vertelt Raymond: “We willen op een leuke manier aandacht vragen voor zaken die belangrijk zijn voor de jeugd, waarbij ook de minder leuke dingen aan bod komen. Aan de enthousiaste en positieve reacties die we na afloop krijgen, merken we dat dit goed aanslaat.”

Donateuractie Stichting Ontspanning WELBERG - In de week van 27 augustus tot en met 1 september houdt de stichting Ontspanning voor Welberg weer haar jaarlijkse donateuractie. De bestuursleden zullen bij ieder huis in

Welberg aanbellen met de vraag om de activiteiten die OVW voor de Welberg organiseert, te steunen met een kleine financiële bijdrage. De activiteiten die zij jaarlijks organiseren zijn: een ouderenmiddag, de intocht van Sinterklaas,

9

september 10.00-22.00 u.

Speciale lezers aanbieding

Klas 1 B/C fanatiek bezig bij het bal parachutespel. FOTO ELNA HELLEMONS

DOOR ELNA HELLEMONS

8

september 10.00-22.00 u.

de carnavalsviering, paasactiviteit, Koninginnedag, braderie en een zomeractiviteit. De leden van OVW zijn herkenbaar aan hun kleding met daarop het OVW logo.

Normaal tarief:

GlowGolf 4 t/m 12 jaar GlowGolf v.a. 13 jaar 2 uur vrij skiën/snowboarden 4 t/m 12 jaar 2 uur vrij skiën/snowboarden v.a. 13 jaar 1,5 uur proefles + 0,5 uur vrij alle leeftijden 2 uur sleeën/snowtuben 4 t/m 12 jaar 2 uur sleeën/snowtuben v.a. 13 jaar 1 heat IceKarten (v.a. 1,40 meter)

6,50 7,95 27,50 32,50 39,75 15,00 19,00 19,50

Tarief

Bode-lezer:

5,50 6,95 12,50* 15,00* 15,00* 12,50 15,00 17,00

*incl. materiaal

SPECIAAL MILIEDAGEN!!

TIJDENS DE FA

Inschrijven? Ga snel naar www.internetbode.nl

Wethouder waardeert inzet Ravelijners

Scholieren maken verkiezingsborden

Door de wildernis van de Dintelse Gorzen STEENBERGEN - Vrijdag 7 september kunnen wandelliefhebbers weer mee met een gids van Natuurmonumenten om het weelderige buitendijks gebied van de Dintelse Gorzen te beleven. Het staat er rond deze tijd van het jaar vol ruigtekruiden en er leven allerlei soorten vogels, zoals kluut, kievit, roodborsttapuit en de bergeend. Er lopen ook grote grazers rond, Shetland

pony’s en Schotse Hooglanders, die de vegetatie laag houden. De gids vertelt u onderweg van alles over deze en andere planten en dieren die hier leven, maar ook over de historie van het gebied. Als u in de omgeving woont mag een bezoek aan de Dintelse Gorzen niet ontbreken. U geniet er ook van uitzichten over het Krammer Volkerak. Trek goede wandelschoenen of laarzen aan en vergeet de verrekijker niet!

Wilt u mee? Op 7 september wordt u om uiterlijk 09:30 uur verwacht bij de parkeerplaats bij De Dintelse Gorzen (Vlietdijk in Dinteloord, postcode 4671 PX). De excursie duurt tot ongeveer 12:00 uur. Vooraf aanmelden voor deze excursie is noodzakelijk en kan via de website van Natuurmonumenten, www.natuurmonumenten.nl/agenda, of bij VVV Brabantse Wal, telefoonnummer (0164) 27 74 82.

Fietstocht 125 jaar H. Georgiuskerk Kruisland KRUISLAND - In 1887 is de H. Georgiuskerk in gebruik genomen. Omdat dat dit jaar 125 jaar geleden is wordt er op zondag 2 september een fiets/

puzzeltocht georganiseerd. De lengte van deze tocht is 28 km zodat het hele gezin mee kan doen. Inschrijving en vertrek tussen 13.00 en 14.00 uur vanuit de kerk. Onderweg is er een stopplaats waar de

deelnemers een consumptie wordt aangeboden. Van de opbrengst zal een bankje geplaatst worden op de begraafplaats. Voor verder inlichtingen: A. Huijsmans tel: 0167-532728. PAGINA 10

STEENBERGEN - Op verzoek van de gemeente Steenbergen hebben de leerlingen techniek van ‘t Ravelijn nieuwe verkiezingsborden gemaakt, waarop ruimte is voor acht posters van politieke partijen. Bij de laatste gemeenteraadsverkiezingen was het voor de partijen vechten voor een plekje op het bord, waardoor de posters over elkaar heen werden geplakt. De raad nam daarom een motie aan om nieuwe borden aan te schaffen. De gemeente schakelde daarvoor de hulp ‘t Ravelijn in. Het laatste bord werd maandag geplaatst ter hoogte van de school. De leerlingen deden dit samen met wethouder Bert van Kesteren, die de leerlingen na afloop nog persoonlijk bedankte voor hun inzet. FOTO LEO ADRIAANSEN


Advertentie Denhoed_bode_editie29_8_012.pdf

C

M

Y

CM

MY

CY

1

09:19

Ter versterking van ons team zoeken wij: Een ervaren

Logistiek medewerker m/v Jouw missie is het uitvoeren van de planning, orderpicking en het georganiseerd houden van ons warehouse. Daarbij houd je je hoofd koel in de dynamiek van in- en uitgaande goederen. Je begrijpt dat het belang van onze klanten voorop staat en dat je deel uitmaakt van een team met een gezamelijk doel.

Wij zijn een no-nonsense horecagroothandel gespecialiseerd in het voorzien van authentieke food- en drankproducten aan Pizzaria’s, Grillrooms, Cafetaria’s en Take-away eetgelegenheden. Het leveren van kwaliteitsproducten en het verlenen van een uitmuntende service naar onze klanten is de basis van ons bedrijf. Als jij ons kunt overtuigen waarom jij één van deze functies perfect kan invullen, dan bieden wij jou een baan in een bedrijfstak die volop in ontwikkeling is. Stuur jouw motivatie en CV naar: pz@denhoedhorecagroothandel.nl

CMY

Een beginnend

K

28-08-12

Chauffeur m/v Je bent de kersverse eigenaar van het groot rijbewijs en je wilt niets liever dan de weg op met een van onze grote koelwagens. Je bent een direct aanspreekpunt voor onze mondige klanten. Jouw contact met de klant is een belangrijke schakel in ons bedrijf.

ALLES VOOR UW

BUITENLEVEN

(Aquistitie naar aanleiding van deze advertentie wordt niet op prijs gesteld.)

KOM & KIJK!

www.brabantwerkt.nl vacatures bij jou in de buurt

SUPER ZOMER DEALS

DenHoed Horecagroothandel

INTERESSE IN EEN LEUKE BIJVERDIENSTE? Vanuit huis? Zonder investering?! Gratis Training, Begeleiding en Coaching! Directe betaling van commissies! Kom vrijblijvend naar een informatieavond!

Bel: 06 8377 0923

Du Bois Sierbestrating & T uintechniek Rucphenseweg 49a Zundert (t.o. A bd ij) T. 076 - 597 3201 w w w.du-bois.nl

kijk op de site

tuinaanleg sierbestrating tuinaccessoires waterpartijen veranda’s buitenkeukens

Wij zijn per direct op zoek naar een gemotiveerde

schoonmaakster(s) voor onze praktijk in Steenbergen. Wij hebben een vacature voor 6 uren per week. Werktijden voor 09.00 uur of na 17.00 uur. Heb je kwaliteit en hygiëne hoog in het vaandel staan, stuur dan een mail naar: arjan@fysio-havermans.nl. Schrijven kan ook: A. Otten, Kromme Elleboog 19, 4651 BG Steenbergen.

Dakraam specialist Nieuwe en gebruikte VELUX dakramen.

van Haaften

is op zoek naar parttimers voor in de

bediening

leeftijd vanaf 16 jaar. Telefoon 0164-258800

Sierbestrating BrabantWerkt.nl bereikt maandelijks 35.000 kandidaten

OOk vervaNgiNg vaN uw kapOtte Of cONdeNs ruit.

Alliance Française Roosendaal

U bent -na tel. afspraak- van harte welkom in onze werkplaats. Graafhendrikstraat 5e, Steenbergen (Pr. Reinierpolder 1) Bel 06 53337784, ook montage mogelijk!

cursussen Frans:

start op donderdag 20 september 2012

• beginners • gevorderden • lectuurcursus

Wij zijn leverancier van o.a.: • Sierbestrating • Blokhutten Paasdijkweg 19A in Poortvliet • Speeltoestellen (bereikbaar via parkeerterrein van de woonboulevard) • Tuinverlichting Pilootweg 5 in Stavenisse • Tuinbeelden Tel. 0166-619200 b.g.g. 0166-692977 Ook voor het verzorgen van uw grondwerk, riolering en aanleg kunt u bij ons terecht. info@sierbestratingvanhaaften.nl

www.vanhaaftenpoortvliet.nl

Informatie-/inschrijfavond:

donderdag 6 september 2012, 19.00-21.00 uur:

Lessen v.a. e 32,50 p.u. (60 min.)

Voor aanbiedingen en Lespakketten zie

www.verkeersschool4u.nl

Roselina

Gertrudiscollege, Bovendonk 115, 4707 ZH Roosendaal

Inlichtingen en inschrijvingen: Lisette Konings tel. : 06 24 88 35 44 (bij voorkeur ’s avonds) e-mail: cursus.roosendaal@alliance-francaise.nl www.alliance-francaise.nl

Wilt u op een leuke manier wijzer worden?

Wilt u opbedrijven een leuke manier wijzer Bij ons kunnen en particulieren terecht voor erkendeworden? opleidingen, trainingen en workshops die leuk en leerzaam zijn om te volgen o.a.:

Bij ons kunnen bedrijven en particulieren terecht voor erkende opleidingen, trainingen en workshops die leuk en Kantooropleidingen leerzaamTelefoniste/Receptioniste zijn om te volgen o.a.: start 17 september Administratief Medewerker start 17 september Communicatie: Secretaresseopleiding start 18 en 19 september Een goed Terminologie gesprek met Medische start lastige 5 februaritypes 2013 (start 2 juni) Om de tafel met de (start mei) Anatomie, Pathologie enmedewerker Fysiologie start 10 januari23 2013 Praktijkdiploma Boekhouden start 237oktober Als de telefoon gaat….(start mei) Management Management: Managementassistente start 5 november Middle Management 12 notendop september (start 19 mei) Personele Zaken instart een Financieel management voor de niet-financiële manager

Coaching & Officemanagement

Energieweg 11B 4691 SE THOLEN

Lorentzweg 20 Telefoon: 0166-603036 4691 SR Tholen GSM: 06-20626810 Telefoon: 0166-603036 E-mail: roselina.langius@tiscali.nl Internet:info@roselina.nl www.roselina.nl E-mail: Internet: www.roselina.nl

Alleen een hond heeft een baas (23 mei) Even op de stoel van de werkgever (5 mei) Managementsupport

Workshop ‘Telefoneren in een vreemde taal’ 11 januari 2013

PR -bedrijfscommunicatie start 5 november Managementsuppport: Zakelijk Nederlands start 18 en 19 september EnNotuleren zo is het afgesproken (notuleren) (start 7 mei) voor gevorderden start 8 januari 2013 Van factureren tot incasseren (start 9 mei en 25 juni) Persoonlijke effectiviteit/van workshops Het mysterie financiën (start 2 juni en 29 ‘Timemanagement’ 12 oktober augustus) ‘Stoppen met piekeren’ 25 november Engels voor de secretaresse (start 6 mei en 27 ‘Relaxter omgaan met spanningen’ 30 november augustus) Computertrainingen en workshops

Wij zijn erkend opleider voor Nemas Associatie. Workshop Functies enLSSO, formules in Excelen 29de september Workshop OutlookWij 28 sturen september Nieuwsgierig geworden? u graag informatie toe. Word 8, 26 november Ook kunt uTraining een afspraak maken voor een (gratis) intakegesprek. Wij zijn erkend opleider voor LSSO, Nemas en de Associatie. Wij sturen u graag informatie toe, ook is een (kosteloos) intakegesprek mogelijk.

STRO KORRELS Ideaal stalbed voor dieren 100% natuurlijk, voordelig, ruimte- en arbeidbesparend

€4.50 per zak van 15 kg

06-24887585 Te Huur Opslagruimte 18,4 m2 € 4,10 p/m per maand 2

Tel. 06-22519948 Oud Gastel

Vandaag uw auto, jeep of bus v.a. ’96 verkopen. Bel HUGO Contant + RDW. Vrijwaring!

06 - 122 58 443 Ook ’s avonds.

AUTOMONTAGEBEDRIJF

JOKO

• Sloop-loop-schade auto’s motors te koop gevraagd. • Alle gebruikte onderdelen online. • Vrijwaring bij ophalen. • Reparatie en onderhoud. Lid ARN-Stiba-RDW

Maalbergenstr. 24a Wernhout Tel. 076-5971739 / 06-54278822 info@jokozundert.nl www.jokozundert.nl

www.de-uitwijk.nl info@de-uitwijk.nl

Dorpsweg 136, De Heen 0167 560000 Dagelijks geopend vanaf v.a. 12.00 u. maandag gesloten

- 130 soorten pannenkoeken - Grill specialiteiten (niet op zondag) - Overdekt en verwarmd terras - Speeltuin en kinderboerderij - Minigolf en kanoverhuur Informeer naar de mogelijkheden voor feesten en partijen

medewerk(ST)er bediening gevraagd v.a. 17 jaar

Graszoden

De beste kwaliteit van West-Brabant! Kijk en vergelijk Graszodenkwekerij Heidehoeve Vervul 1a - Rijsbergen tel: 076 - 596 27 36

www.heidehoeve.com

ROMMELMARKTEN en bRAdERiEËN

SEpTEMbER

2 SEPT. STAMPERSGAT (Weelfeesten) Braderie met Luikse-Markt 9 SEPT. WOENSDRECHT Woensdrechtse Boerendag Braderie met Luikse-Markt 16 SEPT. OUDENBOSCH Rommelmarkt (Grasveld De Brink) 23 SEPT. ETTEN-LEUR Luikse-Markt (Brabantpark) 30 SEPT. ZUNDERT Rommelmarkt Sp.Hal Onder De Mast Inlichtingen/Reserveren 0165-302682 of WWW.DEMARKTEN-WOUW.NL


d v er r assen vo lledig v er b az en d vo o r d elig

op Kijk dagelijks de action.nl voor

100 NIEUWSTE A R TI K E L E N VERRIJDBAAR

60 DENIER

TCP

met klemdeksel stapelbaar opbergbox: 58x38x31 cm of onderbedbox: 78x36x17 cm

diverse kleuren maten S-XXL

spiraal E27 700 lumen, 11 W 10.000 branduren

LEGGING of SPAAR PANTY LAMP

4.79

Elders 7.95 8.95

Elders 2.99 3.99

EXTRA GROOT

DVD

anti-slip 60x80x5 cm heerlijk zacht!

diverse titels o.a. Thomas, Het Zandkasteel, Sprookjesboom, Pippi Langkous, Asterix & Obelix, Elias, Fifi, Otje, Snuf de Hond, Kameleon 2 en Timboektoe

HONDEN KUSSEN

Elders 12.95 14.95

ARTICO

ACRYL VERF

7.29

diverse kleuren tube 6x75 ml

Van Eyck PENSELEN SET 10-delig

1.59

KABOUTER PLOP

KINDER FILM

Elders 3.49 4.99

ACTIONFIT

1.99

MULTI VITAMINE - Calc/magn/zink/vit. D3 90 stk. - Glucosamine 60 stk. - Multi A-Z 90 stk. - Omega 3 90 stk.

2.29

MINI KOEKEN 8 uitdeelzakjes 240 gram

Elders 2.29 2.49

1.69

Elders 3.99 4.99

ESSELTE

2.49

BRIEVEN BAK kunststof stapelbaar roze, wit, zwart of transparant

1.25

Elders 1.99 2.49

0.89

3 VO O R Elders 3.29 3.99

1.98

SUBLIEM PREMIUM

WAS MIDDEL vloeibaar wit, zwart of wol & fijne was 1,5 liter URTE N! 2 0 WA S B E

AQUAFRESH

1.69

TAND PASTA whitening of triple protection 100 ml

Colgate TANDEN BORSTEL

0.49

ZIKI

DAMES SLIP

1.39

diverse kleuren en prints met kant katoen/elastan maten S-L

S E T/2 Elders 3.99 4.99

2.19

Kijk op onze website voor meer informatie, openingstijden, onze nieuwsbrief en onze productfolder: WWW.ACTION.NL BERGEN OP ZOOM • Kastanjelaan 61-65 BREDA • Tramsingel 74 CHAAM • Baarleseweg 44 DINTELOORD • Raadhuisplein 25a

ETTEN LEUR • Markt 33 GILZE • Steenakkerplein 20 KAATSHEUVEL • Hoofdstraat 47 OOSTERHOUT • Arendshof 34

OSSENDRECHT • De Brouwerij 16 RIEL • Dorpstraat 25a RIJSBERGEN • St. Bavostraat 22 ROOSENDAAL • Boulevard 118f

TILBURG • Trouwlaan 19-27 TILBURG • D.J. Jittastraat 8 WAALWIJK • Irenestraat 2a ZEVENBERGEN • Zuidhaven 45a

Zet- en drukfouten voorbehouden. Aanbiedingen gelden van zo. 26-08 t/m za. 01-09 in Nederlandse filialen.

OPBERG BOX

DSB_20120829