Page 1

THUIS IN DE REGIO

MIDWEEKEDITIE

B E R G E N

O P

Z O O M S E

O P L AG E :

29 AUGUSTUS 2012 WEEK 35

Uitgeverij

EN WEST-BRABANT:

de

bode

ACTUALITEIT

BERGS NEE TEGEN UITBREIDING BIOVERGISTER

29.800

TOTA L E O P L AG E Z E E L A N D

bv

I

Postbus

22,

4880

ONROEREND GOED

AA

Zundert

AUTO’S

Volg ons via twitter: @BergseBode

I

Te l .

076

599

SPORT

8 111

KERKELIJK NIEUWS

AANDACHT VOOR WEEK VAN ALFABETISERING

BREDE SCHOOL IN DE RODE SCHOUW

I

480.000

www.internetbode.nl VACATURES

Gordijnspecialist BoZ

n nge edi i b n 96 98 Wouwsestraatweg 120 | 0164 aa25 n&w za. 9-15 uur d Open di. t/m vr. 9-17.30 luur j a ti Altijd meer dan 1000 soorten!

Zorgen over Prins Bernhardlaan

Minder strakke regels subsidie pleinenplan

BERGEN OP ZOOM - Lijst Linssen zegt zich zorgen te maken over de verkeerssituatie in de Prins Bernhardlaan, met name het gedeelte tussen de Antwerpsestraatweg en de Burg.de Roocklaan. “Er wordt vaak hard gereden door automobilisten waardoor met name de verkeersveiligheid van fietsers in het geding komt”, zegt Jack van Es. “Er wordt ook vaak geparkeerd op de hoek van de Borgvlietsedreef/Prins Bernhardlaan waardoor de overzichtelijkheid van dit kruispunt beperkt is”, zegt Van Es die stelt dat veel schoolkinderen gebruik maken van de weg. Lijst Linssen vraagt zich af of B&W van plan is iets aan de verkeersveiligheid te doen.

BERGEN OP ZOOM - Als de gemeente Bergen op Zoom ervoor zorgt dat ze het gesubsidieerde deel van het Bergse pleinenplan voor 1 december 2013 gereed heeft, komt de door de provincie verstrekte subsidie van 3,5 miljoen euro niet in gevaar. Hiermee krijgt de gemeente iets meer ademruimte. “Dit is gezien de ontwikkelingen in de markt iets anders dan volgens de beginafspraken”, legt wethouder Ad Coppens uit. “We zijn blij met de toestemming een en ander iets anders aan te pakken, maar natuurlijk is het eindresultaat hetzelfde.” Bergen op Zoom investeert zelf 7,5 miljoen euro in het plan om de Bergse pleinen op te waarderen.

W E E K B L A D

Wegafsluiting bij Halsteren HALSTEREN - Van vrijdag 31 augustus 19.00 uur tot zaterdag 1 september 6.00 uur zijn de A4-afrit Tholen (nummer 26) en de parallelweg bij Halsteren afgesloten voor auto’s vanwege werkzaamheden aan deze oostelijke afrit. Verkeer van de A4 wordt omgeleid. Tijdens de nachtafsluiting wordt het wegdek van de afrit aangepast. Er wordt asfalt gefreesd en nieuw asfalt aangebracht. Dit brengt mogelijk geluidhinder met zich mee. Omwonenden zijn op de hoogte gesteld. Verkeer op de A4 komend vanuit de richting Bergen op Zoom wordt omgeleid via de rotonde op de Franseweg. Hier kan men keren om de reis via de westelijke afrit voort te zetten.

Winkeldief deelt klappen uit BERGEN OP ZOOM - Een winkeldief die betrapt werd in een supermarkt aan de Burgemeester van Hasseltstraat in Bergen op Zoom heeft voor flink wat stampij gezorgd. Toen het personeel hem voor diefstal aan wilde houden, werd de 31-jarige verdachte plots zeer agressief. Hij sloeg daarbij twee personeelsleden. Een daarvan ging knockout en een tweede liep een bloedende hoofdwond op. De politie zag nog net hoe de verdachte wegrende uit de winkel en een van de agenten zette te voet de achtervolging in. Na een korte sprint kon hij de winkeldief achterhalen en inrekenen. De man zal zich moeten verantwoorden voor diefstal met geweld.

Op de vlucht voor alcoholcontrole BERGEN OP ZOOM - Een 37-jarige Bergenaar wilde er vrijdagavond als een haas vandaar gaan toen politieagenten hem een blaastest wilde afnemen. Op de Paulus Buysstraat toonde hij desgevraagd zijn rij- en kenteken bewijs. Daarbij roken de agenten dat de bestuurder gedronken had en zij wilden hem dan ook laten blazen. Daarop sprong de man terug in zijn auto, deed de deuren op slot en ging er vandoor. In de achtervolging pleegde hij verschillende verkeersovertredingen. De auto werd gevonden in de Schimmelpennicnkstraat teruggevonden. Omdat de politie het rijbewijs van de man nog heeft, kan hij procesverbaal verwachten.

HKZ-certificering voor Dialysecentrum

BERGEN OP ZOOM - De Rotaryclub kan terugkijken op een spectaculaire BOZ-Battle. De serviceclub wilde zo de onderlinge band tussen de inwoners en de samenhang binnen de wijken te versterken en dat is gelukt! Er werd fanatiek, maar sportief tegen elkaar gestreden tijdens de diverse onderdelen waaronder sumoworstelen. Team Lepelstraat werd uiteindelijk de winnaar van de eerste BOZ Battle.

‘Zo voorkomen we dat het gebouw wederom een ongewenste bestemming krijgt’

M I D D E L B U R G S E

&

V E E R S E

Gemeente koopt pand Sahara BERGEN OP ZOOM - De gemeente heeft het pand van de voormalige coffeeshop Sahara gekocht. Het gaat om Sint Catharinaplein 3. De aankoop van het overlastgevende pand past binnen het beleid van de gemeente Bergen op Zoom dat gevoerd wordt sinds de sluiting van alle coffeeshops in Bergen op Zoom in 2009. De kans is groot dat woningcorporatie Stadlander, die al meerdere panden op het plein bezit heeft, dit gebouw van de gemeente overneemt. DOOR VERA DE GEUS In 2009 besloten de gemeente Roosendaal en Bergen op Zoom een einde te maken aan het gedoogbeleid voor coffeeshops. Sindsdien wordt er geen verkoop van softdrugs meer toegestaan en moesten de coffeeshops hun deuren sluiten. De gemeente Bergen op Zoom stelde daarop voor de vier panden waarin een coffeeshop gevestigd was aan te kopen tegen marktwaarde. “Zo wilden we voorkomen dat in de gebouwen waarin voorheen een

coffeeshop zat, niet koosjere horeca zou komen. In de omgeving van de coffeeshops was er namelijk sprake van nogal wat overlast. Daar wilden we op deze manier een einde aan maken”, legt wethouder Ad Coppens desgevraagd uit. Stadlander De gemeente Bergen op Zoom heeft al meerdere panden om deze reden gekocht en kan nu ook Sint Catharinaplein 3 aan het lijstje toevoegen. “Hierin WzatEvoorheen E K coffeeshop B L A Sahara. D Ik ben blij dat we het op deze manier op

kunnen lossen, zeker als je bedenkt dat dit deel van het centrum een wezenlijk onderdeel vormt van het pleinenplan. Door zelf het gebouw te kopen, heb je immers controle over de volgende bestemming.” De gemeente Bergen op Zoom heeft niet de intentie om het gebouw in eigen beheer te houden: “We willen het op korte termijn doorverkopen. Woningcorporatie Stadlander is een potentiële kandidaat. Men ontwikkelt namelijk ook de naastgelegen panden, maar over de aankoop van nummer 3 zijn we nog in gesprek.”

Wees ons oog, fotografeer voor ons t

h

u

i

s

i

n

d

e

r

e

g

i

o

De Bode is thuis in de regio. Vóór u en dóór u. Beeld speelt in De Bode een prominente rol. Wij roepen onze lezers op ons te bestoken met foto’s van een actuele gebeurtenis in straat, wijk of woonplaats. Een politieactie, een bizar ongeval, een brand, een overweldigend natuurmoment, een uitermate grappige of ontroerende situatie. De foto voldoet aan twee belangrijke criteria: hij is haarscherp en wordt in origineel formaat opgestuurd. U geeft ons de gebruiksrechten, en wij zetten bij plaatsing uw naam eronder. Insturen kan via foto@internetbode.nl of www.internetbode.nl (button lezersfoto’s, de rest wijst zich vanzelf). Vermeld naam en telefoonnummer. Licht toe waar en wanneerde foto is genomen en wat we precies zien.

BERGEN OP ZOOM - Het Dialysecentrum van het Lievenberg ziekenhuis heeft het HKZ-certificaat ontvangen. Dit keurmerk bewijst en waarborgt de kwaliteit van de geleverde zorg aan hemodialysepatiënten. Een organisatie met een HKZ Keurmerk heeft intern de zaken goed op orde, stelt de patiënt principieel centraal en werkt voortdurend aan verbetering van de zorgen dienstverlening. Het Dialysecentrum in het Lievensberg ziekenhuis ging open in 2010. Vrijwel direct waren alle beschikbare hemodialyseplaatsen in gebruik genomen. Als onderdeel van de chronische zorg werd begin 2011 het aantal plaatsen uitgebreid naar 10.

Zorgen over veiligheid A4 BERGEN OP ZOOM - Eugène van den Eijnden van het CDA wil dat de gemeente nogmaals kijkt naar de veiligheid op en nabij de A4. “Het aantal ongevallen geeft aan dat er nog wel het een en ander valt te verbeteren. Het onverwachte stoplicht ter hoogte van de Stierenweg is voor velen een verrassing. Ook de snelheid, waarmee men van de A4 terecht komt op de smalle weg leidt tot gevaarlijke situaties. Nu heeft zich weer een ongeval voorgedaan en eisen wij dat B&W Rijkswaterstaat dwingt tot maatregelen, waardoor ongevallen kunnen worden voorkomen. Wij hopen het college zich deze keer niet door Rijkswaterstaat laat afschepen.”

Sociale vaardigheid voor schoolkinderen BERGEN OP ZOOM - In samenwerking met het Centrum voor Jeugd en Gezin geeft Traverse een sociale vaardigheidstraining voor kinderen van 9-12 jaar die in de gemeente Bergen op Zoom op de basisschool zitten. Deze kosteloze training start op woensdagmiddag 5 september van 13.3015.00 uur en vindt plaats bij het Centrum voor Jeugd en Gezin, Frans Halsstraat 25 in Bergen op Zoom. Soms lukt het uw kind niet zo goed om op een prettige manier met andere kinderen om te gaan en/of vriendschappen te sluiten. Samen met 7 andere kinderen van dezelfde leeftijd komt men negen keer bij elkaar om hieraan te werken. Aanmelden via 088-0200404.


ZO WERKT HET:

"| 40

Makkelijker kan het niet! U koopt een TV vanaf € 300,. U ontvangt een cadeaubon, waarvan de hoogte afhankelijk is van de hoogte van de prijs van uw aankoop. Uw cadeaukaart wordt meteen in mindering gebracht op het aankoopbedrag. Wij bezorgen uw aankoop graag bij u thuis!

1 10

100 Hertz Clear Motion Rate

cm

*Aanbiedingen max. 1 per klant • Geen verkoop aan handelaren • Zetfouten en prijswijzigingen voorbehouden • Aanbiedingen zijn geldig van 30.08.12 t/m 02.09.12 • Zolang de voorraad strekt • Prijzen excl. verwijderingsbijdrage

30 AUGUSTUS T/M 2 SEPTEMbER Voor vloeiende bewegende beelden

Ziggo gecertificeerd Full-HD

Voor 5x scherper beeld

Cadeaukaar t

t.w.v.

Direct inwisse

lbaar

UE 40 EH 5000 LED Televisie

40 inch / 101 cm beelddiagonaal, Full HD resolutie, LED beeldscherm, 100 Hz Clear Motion Rate, geschikt voor ziggo. Art. nr.: 1177668

U betaalt: Aftrek cadeaukaart:

396,30,-

Media Markt Prijs:

€ 300 - 399 € 400 - 499 € 500 - 599 € 600 - 699 € 700 - 799 € 800 - 899 € 900 - 999 € 1000 - 1099 € 1100 - 1199 € 1200 - 1299 € 1300 - 1399 € 1400 - 1499 € 1500 - 1599 € 1600 - 1699 € 1700 - 1799 € 1800 - 1899 € 1900 - 1999

€ 30 € 40 € 50 € 60 € 70 € 80 € 90 € 150 € 165 € 180 € 195 € 210 € 225 € 240 € 255 € 270 € 285

Vraag naar de voorwaarden in de winkel.

*De prijs van € 366,- is de prijs na €30,- aftrek van Cadeaukaart

KNALPRIJZEN op heel veel televisies! BERGEN OP ZOOM • Burg. van Hasseltstraat 3 • Tel. 0164 - 218 600 • www.mediamarkt.nl

ediamarkt.nl w.m wwnne er u nu op de mediamail!

Abo


actualiteit

‘Wij verwachten dat Roosendaal uitdrukkelijk rekening zal houden met ons standpunt’

Bergs nee tegen uitbreiding biovergistinginstallatie BERGEN OP ZOOM - Het gemeentebestuur van Bergen op Zoom heeft onvoorwaardelijk nee gezegd tegen de uitbreiding van de biovergistingsinstallatie Biomoer aan de Luienhoekweg in Roosendaal. Het college van B&W vindt dat de installatie niet past in het landschap, zowel om ecologische redenen als om verkeersveiligheidaspecten. Hoewel Roosendaak het laatste woord heeft in de kwestie, verwacht Bergen op Zoom dat haar nee zeker gevolgen zal hebben. DOOR VERA DE GEUS Onder de naam Biomoer werken een aantal bedrijven samen met de installatie die zij fors willen uitbreiden. De biovergister maakt van bioafval groene stroom en staat op Roosendaal grondgebied, maar als er zoals gewenst uitgebreid wordt kan dat alleen op grond van de gemeente Bergen op Zoom. En die is faliekant tegen. Uit de eerdere Berge commissievergadering bleek al dat men grote waardering heeft voor hetgeen de bedrijven doen, maar de politieke partijen vinden dat een dergelijke ontwikkeling thuishoort op bijvoorbeeld een industrieterrein en niet in een natuurgebied als het Halsters Laag. Ongeschikt Om die reden zei de commissie Stad en Ruimte al eerder duidelijk nee tegen de uitbreiding tot 50.000 ton. Dat onvoor-

waardelijk negatief advies heeft nu ook het college van Bergen op Zoom uitgesproken richting Roosendaal. Wethouder Ad Coppens licht het standpunt toe: “Voor ons was het niet meer dan logisch om het besluit van de commissie over te nemen”, zegt hij desgevraagd.

Zorgen over verkeersveiligheid’ “Wij vinden een dergelijke installatie niet passen in het gebied en ook qua verkeersveiligheid hoort zo’n bedrijf met een dergelijke capaciteit daar niet. Het zijn hele smalle weggetjes en die zijn niet geschikt voor transport dat er na de uitbreiding nog eens bovenop komt. Dat is niet goed voor de verkeersveiligheid. Zeker niet met het oog op de fietsers en wandelaars die het Halsters Laag opzoeken.”

De biovergistingsinstallatie wil uitbreiden van 25000 ton naar 50000 ton.

Buurgemeenten Wat betreft de uitbreiding van de biovergistingsinstallatie is het aan de gemeente Roosendaal om de besluiten te nemen, maar omdat het bedrijf deels op Bergs grondgebied ligt, mag de gemeente Ber-

gen op Zoom advies geven in de kwestie. Wethouder Ad Coppens gaat er echter wel vanuit dat de gemeente Roosendaal het standpunt van Bergen op Zoom niet zomaar naast zich neerlegt: “Theoretisch gezien zou dat kunnen, maar zo ga je als

ARCHIEFFOTO

buurgemeenten niet met elkaar om. Ik ga ervan uit dat men op de juiste manier omgaat met ons negatieve advies. Daarover hebben we binnenkort wederom gesprekken.”

Aandacht voor laaggeletterdheid in Week van Alfabetisering

‘Lezen en schrijven is voor mij geen opgave meer’ BERGEN OP ZOOM - Een bankrekening openen, inschrijven voor een huurwoning, een vacature opzoeken of gewoonweg dit artikel lezen. Voor zo’n 26.000 mensen in West-Brabant is dat een hele opgave. Zij worstelen dagelijks met lezen en schrijven. In de week van de alfabetisering besteden de gemeente Bergen op Zoom en ROC West-Brabant extra aandacht aan laaggeletterden. Ook Jos van Hout (44) uit Ossendrecht liep jarenlang tegen de metershoge muren van zijn laaggeletterdheid aan. Tot hij vier jaar geleden de stap zette om een cursus basiseducatie bij het Kellebeek College te volgen. “Er gingen letterlijk deuren voor me open.” DOOR RIA VAN MEIR Lezen en schrijven is voor Jos altijd een drempel geweest. Hij kon wel wat woordjes lezen, maar echt vloeiend ging het niet. “Op de lagere school zagen ze al wel dat ik moeite had met lezen en schrijven, maar mijn ouders hadden daar weinig aandacht voor. Ze hadden liever dat ik ging werken.

Na een paar jaar lts stopte ik met mijn school.” Omdat Jos met zijn handen aan de slag ging, was zijn laaggeletterdheid nooit een probleem voor hem. “Veel mensen denken dat je lomp bent als je niet kan lezen of schrijven. Maar ik heb allerlei werk gedaan en werd veel gevraagd. Het was voor mij nooit nodig om te schrijven.”

Trucjes Dat veranderde toen Jos om gezondheidsredenen thuis kwam te zitten. Bij alle instanties waar hij aanklopte - van het UWV tot de gemeente of de woningstichting moest hij formulieren invullen. Op papier of digitaal. Jos: “Ik heb me nooit laten tegenhouden door mijn laaggeletterdheid. Ik heb altijd geprobeerd om zoveel mogelijk

zelf uit te zoeken en te doen. Als ik ergens naartoe moest, stelde ik de navigatie bijvoorbeeld in op postcode en huisnummer, zodat ik het adres niet hoefde in te typen. Je leert daar bepaalde trucjes voor. Maar toen ik thuis kwam te zitten, liep ik overal tegen muren op. Iedereen gaat er maar vanuit dat je kan lezen en schrijven. Er is weinig begrip en men zei dat een kennis mij maar moest helpen.” Voorlezen Het laatste zetje om terug in de schoolbanken te stappen kwam vanuit zijn zoontje. “Ik las hem vaak ‘s avonds voor. Toen hij op een gegeven moment zei dat hij liever had dat mama voorlas, wist ik dat ik er iets aan moest doen”, vertelt Jos.

‘Nooit laten tegenhouden door laaggeletterdheid’ Het was uiteindelijk zijn schoonmoeder die hem wees op een bijeenkomst over alfabetisering. Het balletje ging rollen en Jos kwam terecht bij het Kellebeek College in Bergen op Zoom. Daar volgt hij één avond in de week Nederlands.bij de afdeling Basiseducatie In de lessen is er aandacht voor de individuele ontwikkeling, maar worden ook groepsopdrachten gedaan. Jos hecht veel waarde aan het groepsproces. “Toen ik een tijd ziek thuis zat, kreeg ik brieven en mailtjes van mijn klasgenoten. Dat zij de moeite namen om mij te schrijven heeft mij enorm geholpen.” Digitaal Ook Jos maakte stappen voorwaarts. Dankzij zijn basisvaardigheden heeft hij inmiddels een heftruckcertificaat, een VCAcursus en een EHBO-diploma gehaald. “Ik

Jos van Hout heeft dankzij de basiscursus Nederlands meer zelfvertrouwen gekregen. FOTO RIA VAN MEIR

Werk zoeken via je mobiel

ben nu nog vrijwilliger bij voedselbank Goed Ontmoet, maar wil zo snel mogelijk aan het werk.” Maar terwijl de muur van de laaggeletterdheid langzaam afbrokkelde, doemde daarachter een nieuwe wand op. Steeds meer organisaties stappen over op digitale dienstverlening, wat voor veel laaggeletterden een extra drempel is. Daarom wordt er in de cursus ook aandacht besteed aan ondersteunende digitale vaardigheden. Aan de hand van opdrachten leren de cursisten digitaal een brief te schrijven en teksten te lezen. Nieuw in het aanbod is de cursus Empowerment voor laagopgeleide volwassenen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt. In de cursus wordt gewerkt aan de opbouw van een digitaal portfolio waarvoor de deelnemer bewijzen verzamelt die hij nodig heeft bij zijn zoektocht naar werk. Jos heeft veel baat gehad bij zijn cursus. “Ik google nu alles en zit ook op Hyves en Facebook. Ik loop niet meer dagelijks tegen mijn problemen aan. Ik ben niet iemand om achter de geraniums te zitten. Op deze manier kan ik echt werken aan mijn ontwikkeling en mijn toekomst”, besluit hij trots.

Gewoon Doen! Naar schatting heeft één op de tien inwoners in West-Brabant moeite met lezen en schrijven. In de Week van de Alfabetisering van 3 t/m 9 september vestigen 13 gemeenten, waar onder Bergen op Zoom, de aandacht op de laaggeletterdheid. In samenwerking met ROC WestBrabant bieden zij onder de naam Gewoon Doen! een basiseducatie Nederlands en rekenen aan. Neem verblijvend contact op met Diana Vogelzang, tel 0165 -554990.

VACATURES in zowel krant, website en nu ook met je SMARTPHONE brabantwerkt.mobi PAGINA 3


”Die ene druppel. Die doet er toe.” - Liliane Brekelmans, oprichtster Liliane Fonds gratis plaatsing

BE RGSCHE NHOE K

NA A L DW I JK

M O O RD REC H T BLE ISWIJK

DE LIER

KNOOPPUNT

A20

TERBREGSEPLEIN

KNOOPPUNT

M AASDIJK

S TO LWIJ K

A13

S CHI P LU I DE N

N IEU WERK ERK A A N D EN IJ S S EL

KLEINPOLDERPLEIN

M A A S LA N D

S C H O O N H O VEN CAPE L L E A/D IJSSEL

A20

KNOOPPUNT

KETHELPLEIN

B ERG AMBACHT

‘Verkeershinder A17

MA A S S LUIS

A20

SCHIE DAM

V LA A R DI NGE N

A4

ROTTERDAM

PE RNIS

B E N E LU X TU N NE L

THOMA S S EN TUNNEL

A16

K RIM P EN A A N D E L EK

VAN BRIE NE NOORDBRUG

K RIM P EN A A N D EN IJ S S EL

KNOOPPUNT

L EK K ERK ERK

RID D ERK ERK

VAAN PLEIN

N IEU WL EK K ERK ERK

Tussen knooppunt De Stok en knooppunt Noordhoek richting Moerdijk. Weekendafsluiting.’ R O ZE N B U R G

A15

B OTLE KTU N N E L

KNOOPPUNT

A15

RHOON

KNOOPPUNT

G IES S EN B U RG

PA P EN D REC H T

A15

A29

OUD BE IJE RLAND

A L B L A S S ERD A M

RIDDERKERK

BARE NDRE CHT

BENELUX

KNOOPPUNT

GORINCHEM

N O O RD TU N N EL

P OORT UGAAL

Z UID LA N D

HE INE NOORDT UNNE L

A16

HE E RJANSDA M

S P I JKE NI S S E

M ERWED EB RU G

ZWIJ N D REC H T

N217

D REC H TTU N N EL

A29

A15

H A RD IN X VEL D G IES S EN D A M

S L IED REC H T

N3

WERK EN D A M

’S-G RAVEN D EEL M AASDAM K ILTU N N EL M IJNSHE E RE NLAND

D O RD RE CH T B IES B O S C H

ZU I D B E IJE RLAND

Rotterdam HAM

NUM ANSDORP

G EERTRU ID EN B ERG

Tussen het enorme aanbod van topmerken en eigen exclusiviteiten kunt U urenlang keuren en kiezen in onze sfeervolle toonzaal. Badkamers en cv naar iedere smaak en budget. Modern naast klassiek en design; van de meest eenvoudige badkamer tot de meest luxueuze massage en stoom-baden.

A16 M O ERD IJ K B RU G

HARINGVLIE T BRUG

KNOOPPUNT

KLAVERPOLDER

KNOOPPUNT

HELLEGATSPLEIN WILLE M STAD OUDETO N GE

LAGE Z WA L U WE

M O ERD IJ K

KNOOPPUNT

KNOOPPUNT

HOOIPOLDER

MADE

A16

A17

KLUNDE RT

SABINA

A59

KNOOPPUNT

Brasschaatsteenweg 268 - 2920 Kalmthout-Bosduin tel. 03-620 16 20 - Fax 03-666 91 02

ZONZEEL

F IJNAART

O O STE RH O U T

A59 DI NTE L OORD

A29

Z EVEN B ERG EN KNOOPPUNT

NOORDHOEK

A17 HOE VEN

OUD GAST E L OUDE NBOSCH

P RIN S EN B EEK

TETERIN G EN

A16

A27 KNOOPPUNT

E TTE N LE U R

PRINCEVILLE RO O S B ERG

A58

A16

SIN T WILLE BRO RD

DE STOK

RUCPHE N

B AVEL

ZOOMLAND

j geven

le

iding aa nu W Water

A58

A58

ST. ANNABOSCH

KNOOPPUNT

GALDER

ROOSENDAAL

Antwerpen

RIJ S B ERG EN

A58

B ERGE N OP ZO O M

U LVEN H O U T

Wi

KNOOPPUNT

S P RU N D EL

WOUW

VERKEERSPLEIN

N282

A27

Tilburg

BRE D A

N259

KNOOPPUNT

Onze toonzaal is tevens geopend elke donderdagavond tot 20u

TERH EIJ D EN

STANDDAARBUITEN

Bergen op Zoom

www. fonnesmeulders .be

RA A M S D O N K S VEER

A29

= wegwerkzaamheden

A16

= omleidingsroute

Z U N D ERT

Weekendafsluiting A17 tussen knooppunt De Stok en knooppunt Noordhoek richting Moerdijk A58

Vrijdag 31 augustus 20.00 uur tot maandag 3 september 06.00 uur

KNOOPPUNT

MARKIEZAAT

B A A RL EH ERTO G

HOOGE R HE I DE

A4 Rijkswaterstaat voert van vrijdag 31 augustus 20.00 uur tot maandag 3 september 06.00 uur onderhoudswerkzaamheden uit aan de A17. In verband met deze werkzaamheden is de A17 afgesloten tussen de knooppunten De Stok en Noordhoek, in de richting van Moerdijk. Houd rekening met omleidingsroutes, extra reistijd en onverwachte drukte. O S S E NDR E CHT

Afsluitingen • • • • • •

A17 tussen knooppunt De Stok en afrit 24 Standdaarbuiten richting Moerdijk Oprit 19 Roosendaal-West richting Moerdijk Oprit 20 Industrieterrein Borchwerf richting Moerdijk Oprit 21 Roosendaal-Noord richting Moerdijk Oprit 22 Oudenbosch richting Moerdijk Oprit 23 Stampersgat richting Moerdijk

Omleidingsroutes

Verkeer op de A58 vanuit Roosendaal richting Rotterdam/Moerdijk • Volg de A58 richting Breda tot knooppunt Princeville. Via de A16 en knooppunt Klaverpolder naar de A16 richting Rotterdam of naar de A17 richting Moerdijk. Verkeer op de A58 richting Roosendaal-West • Volg de A58 tot afrit 24 Roosendaal. Via de Antwerpseweg, Laan van België, Laan van Limburg, Laan van Brabant en Burgemeester Freijterslaan naar Roosendaal-West. Verkeer vanuit Roosendaal-West richting Rotterdam/Moerdijk • Via de Burgemeester Freijterslaan naar oprit 19 Roosendaal-West. Volg de A17 tot knooppunt De Stok. Via de A58 naar afrit 25 Wouwse Plantage. Via oprit 25 Wouwse Plantage verder op de A58 richting Breda tot knooppunt Princeville. Via de A16 en knooppunt Klaverpolder naar de A16 richting Rotterdam of naar de A17 richting Moerdijk. Verkeer Roosendaal-Noord richting Rotterdam/Moerdijk • Via de N268 naar oprit 21 Roosendaal-Noord. Volg de A17 tot knooppunt De Stok. Via de A58 naar afrit 25 Wouwse Plantage. Via oprit 25 Wouwse Plantage verder op de A58 richting Breda tot knooppunt Princeville. Via de A16 en knooppunt Klaverpolder naar de A16 richting Rotterdam of naar de A17 richting Moerdijk. Alternatief vervoer Rijkswaterstaat biedt alternatief vervoer aan in de vorm van het vanAnaarBeter-treinkaartje. Hiermee kunt u voordelig reizen. Het kaartje is alleen geldig op zaterdag 1 en zondag 2 september op het traject Dordrecht – Bergen op Zoom (in beide richtingen). Voor € 2,50 is het kaartje te koop bij de kaartautomaten op de NS-stations onder de knop ‘Acties/Evenementen’. Gele borden ter plaatse geven de omleidingsroutes aan. Bij ongunstige weersomstandigheden kunnen de werkzaamheden worden uitgesteld.

Kijk op www.vanAnaarBeter.nl of bel 0800-8002.

Door goed voorbereid op weg te gaan komen we verder

FABRIEKS FABRIEKS VERKOOP VERKOOP FABRIEKS VERKOOP KEUKENS KEUKENS KEUKENS VRIJDAG APRIL VRIJDAG 27 APRIL VRIJDAG 31 27 AuGustus van 17.00 tot 21.00 van 17.00 tot 21.00 uur VRIJDAG 27uur APRIL van 17.00 tot 21.00 uur

KEUKENS KEUKENS KEUKENS Compleet vanaf: Compleet vanaf: Compleet vanaf: 1.790,= 1.790,= 6 1.989,1.790,=

GRATIS APPARATUUR GRATIS APPARATUUR GRATISMONTAGE APPARATUUR & GRATIS & GRATIS MONTAGE & GRATIS MONTAGE Penningweg Penningweg 35 35 35Etten-Leur 4879 Penningweg AE Etten-Leur 4879 AE 4879 AE Etten-Leur

DE KEUKENFABRIEK DE KEUKENFABRIEK DE KEUKENFABRIEK


actualiteit

Column

ABBO school Rode Schouw en Mamaloe slaan handen ineen

Brede school in de Rode Schouw HALSTEREN - Kinderen leren het al op school: samenwerken is belangrijk. Dat is precies wat kinderopvang Mamaloe en basisschool de Rode Schouw, onderdeel van stichting ABBO, sinds 23 augustus officieel doen. Op deze datum lanceerde de partijen de samenwerking tijdens een feestelijke middag, waarbij er niet alleen voor de volwassenen iets te vieren viel.

Addo Sprangers

Honingbier

Om de economie weer op gang te brengen, moeten kennisinstellingen, bedrijfsleven en overheid de krachten bundelen. Innovatie is het toverwoord dat tegelijkertijd voor nieuwe banen moet zorgen. Die oproep blijkt niet aan dovemansoren gericht. Overal in het land ontstaan prijzenswaardige initiatieven die het zelfde doel voor ogen hebben. Sommige plannen trekken veel aandacht. Neem nu het handeltje van oud-politieman Rendert Algra uit Friesland. Samen met een compagnon bestiert hij succesvol een verhuurbedrijf in nepboerderijdieren. In het televisieprogramma ‘Ik hou van Holland’ heeft het tweetal een gretig afnemer van de polyester beesten gevonden, want maar liefst zestig verhuurde exemplaren sieren elke keer weer het decor van het jolige spelprogramma. Sinds kort heeft Algra ook polyester agenten in de aanbieding. De wat statische gezagsdragers zijn echter niet in het leven geroepen om mogelijk opdringerige fans van Linda de Mol af te schrikken. Neen, de polyester dienders, voorzien van een even nep lasergun, moeten snelheidsduivels manen tot wat rustiger rijgedrag. Het idee is simpel: zet een nepagent zichtbaar weg op een plek waar hij niet wordt verwacht, bijvoorbeeld in een woonwijk, en de asociale automobilist trapt niet op het gaspedaal maar op de rem. Inspelen op het verrassingseffect, heet dat. De ex-collega’s van Algra zijn uiteraard niet zo blij met de introductie van plastic dubbelgangers. Ze zouden voor gevaarlijke situaties zorgen en bovendien geen uniformen mogen dragen. Ik begrijp de vrees van de ‘echte’ verkeersagenten. Blijken de polyester agenten een succes, dan worden hun banen wellicht ook wegbezuinigd. Zo ver zal het echter niet snel komen, verwacht ik. De polyester agenten kunnen immers geen bekeuringen uitdelen, niemand klemrijden of wegversperringen opzetten. Daar is toch ‘the real thing’ voor nodig. Neen, er zal dus uit een ander vaatje getapt worden. In de Verenigde Staten liggen wat dat betreft wellicht kansen. Sinds is uitgelekt dat het Witte Huis beschikt over een eigen huisbrouwerij, is de vraag naar het exclusieve White House Honey Ale namelijk explosief gestegen. Daarmee is ook ondernemend Amerika wakker geworden. Zo’n 4000 dorstige bierliefhebbers hebben inmiddels een petitie ondertekend om president Barack Obama te bewegen het recept van het honingbier prijs te geven. Misschien moet Algra zijn vizier ook op de Verenigde Staten richten. Polyester presidenten die honingbier tappen worden er ongetwijfeld met open armen ontvangen.

Colofon

Het logo van Mamaloe wordt tevoorschijn gehaald van onder het doek.

DOOR ROBBY VAN DER ZANDE

Kantoor regio West-Brabant Sint Catharinaplein 12, 4611 TS Bergen op Zoom, Tel. 0164 251 411, Fax 0164 245 089 Hoofdkantoor Bredaseweg 26, 4881 DE Zundert, Postbus 22, 4880 AA Zundert Tel. 076 599 8111, Fax 076 599 8199 Bergse Bode Bergse Bode Redactie Vera de Geus Correspondenten Henk Snepvangers, Robby van der Zande Acquisitie Leo Elenbaas Druk Drukkerij Vorsselmans Sluittijden Advertenties maandag 13.00 uur Verenigingsnieuws en lezersfoto’s vrijdag 12.00 uur Weekendverslagen maandag 11.00 uur Aanleveren via www.internetbode.nl Bezorgklachten 076 599 8111

W E E K B L A D

t

h

u

i

s

i

n

d

e

r

e

g

i

o

Uitgeverij de Bode b.v. behoudt zich ten aanzien van de inhoud van deze uitgave en/of website zowel het auteursrecht voor conform artikel 15 lid 1 sub 4 van de Auteurswet als het databankrecht.

Puzzel week 35

De oplossing van deze puzzel is in week 36 te vinden op www.internetbode.nl

Met een flinke groep kinderen op het schoolplein, is het publiek tijdens de aftrap dan ook niet ‘speechproof.’ Leerlingen en ouders hoefden dus geen lange toespraak te verwachten, maar natuurlijk kan een woordje niet ontbreken. Een voor een vertellen de directeur van de school en die van ABBO en Mamaloe over hun samenwerking. Die ontstond kort voor de zomer. Na de nodige gesprekken waren de partijen er al snel uit en kon er gestart worden. Mamaloe verzorgde al een buitenschoolse opvang op school Oost, tevens onderdeel van de ABBO groep, en die beviel zo goed dat de basis voor de samenwerking reeds aanwezig was. Gedurende de zomer werd er stevig gewerkt en gezweet om alles voor het nieuwe schooljaar gereed te hebben. Direct bij de start van het nieuwe schooljaar, op 13 augustus, startte de samenwerking. Nu de locatie af is, kunnen ouders van zowel de Rode Schouw als de Biezenhof kiezen, waar hun kinderen naar de Buiten Schoolse Opvang (BSO) gaan. In de Rode Schouw is Mamaloe namelijk

aanbieder en bij de buren verzorgt Zo het aanbod. Kinderen kunnen allang de wens van de ouders op beide plekken terecht, ongeacht de school waarop ze zitten.

‘Met lol naar school staat voorop’ Het concept dat Mamaloe en de Rode Schouw bieden, biedt meer als alleen naschoolse opvang. Het principe dat gehanteerd wordt is dat van de Brede School, met voorschoolse opvang, tussentijdse opvang en naschoolse opvang. In principe kan een kind er van zeven uur in de ochtend tot diezelfde tijd in de avond verblijven. Danskunsten Dat geldt voor kinderen die reeds naar school gaan, maar ook de doelgroep 0 tot 4. Bij de opening was dus een zeer breed gezelschap aanwezig. Terwijl de sprekers hun woordje hielden, hadden met name de jongste kids het moeilijk om stil te blijven.

FOTO ROBBY VAN DER ZANDE

Op een rustige plek van het plein kon ondertussen een baby van zijn flesje genieten. Niet veel later stonden leerlingen van groep 6, 7 en 8 op het spreekwoordelijke podium om hun danskunsten te vertonen. Daarna kon er richting de onthulling worden afgeteld. Aftellen Nadat de verschillende groepen rondom een wit doek geplaatst waren, hoefde Directeur Erik te Loo alleen nog af te tellen, waarna het logo van Mamaloe door medewerkers tevoorschijn gehaald werd vanonder het doek. Vervolgens kon er binnen gekeken worden. In de school zijn er twee aparte ruimtes ingericht. Een daarvan dient als BSO en is op een oudere doelgroep ingericht. De andere is de dagopvang die speciaal voor de jongsten is. Deze biedt zélfs ruimte om te slapen. Volgens ABBO directeur Judith van Biemen staat met lol naar school gaan voorop en is het belangrijk op speelse manier schoolse vaardigheden te leren. Het is het plan dat de overige ABBO scholen nog dit schooljaar een zelfde samenwerking aangaan.

‘Dit scheelt voor de gemeente aanzienlijk in onderhoudskosten’

Meer openbaar groen in de verkoop BERGEN OP ZOOM - Wanneer iemand een stukje gemeentegrond nabij zijn woning wil kopen, zal de gemeente Bergen op Zoom daar in principe altijd aan meewerken. Voorheen was het devies wat betreft verkoop van openbaar groen ‘nee, mits...’. Nu wordt dat omgezet naar ‘Ja, tenzij...’ Volgens wethouder Ad Coppens snijdt het mes aan twee kanten: “Bewoners willen graag een stukje extra grond kopen en voor ons scheelt het in onderhoudskosten”, zegt hij. DOOR VERA DE GEUS

© www.sudokusite.eu

Het college van burgemeester en wethouders is de laatste maanden opvallend veel ingegaan op verzoeken van inwoners om een stukje grond van de gemeente te kopen. Het gaat in de meeste gevallen om groenstroken die in bezit zijn van de gemeente, maar grenzen aan tuinen. Het lijkt alsof het college van B&W wat anders in het beleid staat en wethouder Ad Coppens beaamt dit. “Als gemeente willen we tegenwoordig graag ruimte maken voor dergelijke verzoeken. Voorheen gebeurde dat vanwege ‘beeldbepalend groen’ wat PAGINA 5

minder, alleen in bepaalde gevallen. Nu is dat anders en dat vind ik persoonlijk wel een goede zaak.”

‘Woongenot voor burger neemt toe’ Financieel De wethouder doelt daarmee op op het feit dat zowel inwoners als de gemeente baat hebben bij de verkoop van de stukjes grond. “Voor velen neemt het woongenot

toe”, zegt Coppens. “En voor de gemeente is het goed in financieel opzicht. Niet zozeer qua verkoop, wel qua onderhoudskosten. Grond dat wij niet meer in bezit hebben, hoeven wij natuurlijk niet meer te onderhouden en dat drukt de kosten.” Volgens Coppens wil de gemeente haar inwoners ook stimuleren om zelf bijvoorbeeld een groenstrookje in de buurt te onderhouden. “Dit kunnen we doen door bijvoorbeeld aan te bieden het snoeiafval op te halen. Ik denk dat mensen daardoor sneller even een stukje gemeentegrond meepakken als ze toch in de tuin bezig zijn. Die houding willen we stimuleren.”


Meespelen en meezingen in een echte popband

KORT BEDRIJVIG Haar, mode en autoshows

Lifestyle zondag in de Bosstraat BERGEN OP ZOOM - Zondag 2 september zal de Bosstraat omgetoverd worden in de PC Bosstraat. Op de catwalk zal men verschillende mode- en hairshows kunnen aanschouwen. Onder het genot van een hapje en een drankje zal om 13.00 uur de aftrap worden gegeven van een spectaculaire hair- en modeshow waaraan onder andere Plugro, Patachou, Nul tot 16 en Taylors Hairshop hun medewerking verlenen. Verder zullen er in de Korte Bosstraat en in de Bosstraat zelf verschillende terrasjes staan. Muziek wordt verzorgd door de Waterput en een dj. Bij slecht weer gaan de mode en hairshows gewoon door in Tapperij de Kroon.

Einde beker avontuur VV Vrederust CKB Popband bij ProefMei.

BERGEN OP ZOOM - Iedereen (jong en oud) is welkom op de Open Lesavond van de CKB Popschool. Kijken, luisteren, meespelen of zingen: het kan allemaal op maandag 10 september van 19.00-21.00 uur in Gebouw-T, waar de bandlessen plaatsvinden. Gitaristen en bassisten moeten hun eigen instrument meenemen, de rest is aanwezig. Meer info op www.ckboz.nl De Popschool van het CKB heeft een geheel eigen sfeer en daarom ook een aparte Open Lesavond. Deze vindt op maandag 10 september van 19.00 tot 21.00 uur plaats in Gebouw-T, het poppodium waar de ban-

dlessen gegeven worden. Jong en oud zijn welkom om de sfeer te proeven en een keer mee te zingen en spelen in een popband. Aanmelden voor de Open Lesavond hoeft niet. Repertoire en instrumenten (behalve bas en gitaar) zijn aanwezig. De CKB popdocenten geven graag uitleg en advies. CKB Popschool De CKB Popschool bestaat inmiddels 1 jaar. Iedereen vanaf 10 jaar kan er allerlei soorten popmuziek leren maken of zingen. Sommige cursisten spelen al langer, anderen beginnen hier hun eerste muziek- of zanglessen. Ook bestaande bandjes kunnen er terecht voor bandcoaching door

Nieuw seizoen NAH-café BERGEN OP ZOOM - De werkgroep van het in 2010 opgerichte NAH-Café Bergen op Zoom is na de zomervakantie wederom zeer enthousiast om te starten met het samenzijn van mensen met NAH (niet aangeboren hersenletsel).

Vrijwilligersorganisaties krijgen professionele hulp BERGEN OP ZOOM - Vrijwilligersorganisaties hebben het niet altijd makkelijk. Vaak is er behoefte aan nieuwe (bestuurs)leden en vrijwilligers. Om maar niet te spreken over financiën.

Van Lien 2 september t/m 30 december 2012 Overzichtstentoonstelling

Clary Mastenbroek "Passionato..."

In de poule met NSV, FC Bergen en Val aan is het niet gelukt om de volgende ronde te bereiken. De eerste wedstrijd tegen NSV begon hoopvol. Vrederust was overwegend in bal bezit, maar wist dit niet om te zetten in doelpunten. Eindstand 2-4. De tweede wedstrijd was tegen FC Bergen. Al snel was duidelijk dat FC Bergen er geen doekjes om wilde winden en nam vanaf de aftrap het initiatief. Vrederust bleef rustig vanuit de eigen posities spelen wat het voor FC Bergen moeilijk maakte om goede kansen te creëren. Eindstand 2-2, maar gezien de wedstrijd wel een verdiende uitslag. In deze laatste poule wedstrijd was men erop gebrand om een goed resultaat neer te zetten, zeker voor de jongens van het tweede welke nu de kans kregen om aan Trainer Hans Derwort te laten zien wat ze in hun mars hebben. Vrederust start voortvarend tegen val Aan en goed positie spel resulteert in de 0-1 na 20 minuten. Een schitterende combinatie zorgt ervoor dat Jouad Allaouchi alleen op de keeper door kan gaan hij ziet deze te ver voor zijn goals staan en lift de bal prachtig over de keeper. Vrederust blijft het beste van het spel houden maar uit een verdwaald shot welke niet goed door de doelman beoordeelt

wordt is het zomaar 1-1. Deze domper komt schijnbaar hard aan, want Vrederust gaat nu meer tegen zichzelf voetballen. Passes komen niet meer aan spelers begrijpen elkaar niet en Val-aan weet hiervan te profiteren. Uit een counter scoort het zomaar 2-1 wat gezien het spelbeeld onterecht is, echter kort na rust wordt het zelfs 3-1 door slordig uitverdedigen. Naarmate de wedstrijd zijn einde nadert weet Vrederust toch enigszins het tij te keren en uit een mooie combinatie tussen Hugo van Leeuwen en Jouad Allaouchi weet Hugo de bal beheerst achter de doelman te plaatsen 3-2. Met nog 15 minuten op de klok gaat vrederust op jacht naar de gelijkmaker Dave schuift meer naar voren om nog meer gevaar in de zestien meter te veroorzaken en dit heeft effect Val-aan komt steeds meer onder druk te staan en een kopbal van Dave gaat rakelings naast. Kort voor tijd krijgt Hugo de bal en plaatst de bal zo lijkt het in de boven hoek buiten bereik van de keeper. Helaas spat deze bal op de paal en blijft de eindstand 3-2. Ondanks we in deze poule maar 1 punt behaald hebben is er gezien het voetbal wat men heeft laten zien alle vertrouwen voor de toekomst. Uiteindelijk is Rome ook niet in 1 dag gebouwd. Komende zaterdag 1 september start de competitie met een thuis wedstrijd tegen Alliance uit Roosendaal, aanvang wedstrijd 14.30 uur.

KORTE BERICHTEN

Jasper van Putten "Zoals beloofd..."

Jasper van Putten

Overigens moet je dan ook ‘aan de weg timmeren’ en hoe doe je dat? Een patiëntenvereniging, buurtbewonerscommissie, sportclub, muziek- of toneelvereniging, of welke vereniging of stichting dan ook die met vrijwilligers werkt, kan samen met de SESAM Adviseur in kaart brengen wat beter kan en waar kansen liggen. Dan vooral hoe die kansen te realiseren. Want daar gaat het om. Zoals een voorzitter van een middelgrote vrijwilligersorganisatie zelf na een SESAM advies zei: “Ik wist wat er nodig was om onze organisatie meer florerend te maken. Maar er was iemand van buitenaf nodig om iedereen bij dat proces te betrekken. “Vreemde ogen dwingen: , zeggen ze wel. “Nu, een jaar later, hebben we beter zicht op onze doelen en hoe dat aan te pakken. De taken en verantwoorde-

lijkheden binnen onze organisatie zijn verduidelijkt en door nieuwe mensen opgepakt. Iedereen beseft bovendien dat goed met elkaar communiceren essentieel is om met plezier je vrijwilligerswerk te doen. En als een wonder trekt dat ook weer nieuwe mensen aan”. De SESAM Adviseurs hebben sinds de oprichting in 2003 door het hele land al meer dan 700 vrijwilligersorganisaties op weg geholpen. De vragen die gesteld worden zijn heel divers.Altijd is er een SESAM Adviseur - er zijn er meer dan 80 verspreid over het land, waarvan een 20-tal in Brabant alleen al - die met zijn of haar kennis en ervaring samen met de vragende organisatie tot een goede en zinnige oplossing komt. Overigens zijn die SESAM Adviseurs zelf ook vrijwilliger. Dat maakt het contact zo makkelijk en ontspannen. Wie eens kennis wil maken, wordt uitgenodigd om de website te bezoeken, een e-mail te sturen naar info@ sesamacademie.nl of te bellen naar Monique Schoonen, tel.: 055-3602916; iedere werkdag tussen 09.00-12.00 uur)

museum

Clary Mastenbroek

Het NAH-Café is een gelegenheid waar mensen met niet aangeboren hersenletsel anderen kunnen ontmoeten in een rustige en gezellige omgeving. Gezelligheid, ontspanning en ontmoeting staan voorop. Het is een plaats om met anderen iets te drinken, te ontspannen, eventuele afspraken te maken om iets leuks te ondernemen. Kortweg een plek waar je jezelf kunt zijn en waar je niet steeds hoeft uit te leggen wat niet aangeboren hersenletsel is. Een

groot feit is ook dat je aan 70% (misschien wel meer) van de mensen met NAH niet kunt afzien dat zij iets mankeren. Het café is bedoeld voor mensen die hebben moeten leren leven met NAH. Niet-aangeboren hersenletsel kan het gevolg zijn van o.a. een CVA, hersentumor, een ongeval, MS, Parkinson, Huntington, hersenvliesontsteking en andere aandoeningen aan de hersenen welke na de geboorte zijn ontstaan. Het NAH-Café start 6 september en is voor U geopend iedere veertien dagen op de even weken. De locatie is gevestigd in het rolstoelvriendelijke Sportcafé Tuinwijk, aan de Florastraat 90 4613 CT tel.nr.0164263590. Voor eventueel meer informatie kunt U terecht bij H.Deusing tel.nr.0164612420 GSM : 0636113983. introducés zijn geen probleem.

de ervaren popdocenten. De eerste CKB popbandjes traden al diverse malen voor het voetlicht en maakten een cd die ze presenteerden tijdens een concert. Voor de Popschool werkt het CKB samen met Gebouw-T (waar de lessen, cd-opnames en de cd-presentatie plaatsvinden) en met ROC Zoomvliet Studio (die de techniek verzorgt). De Open Lesdag CKB Popschool is gratis toegankelijk. Iedereen kan komen kijken/ luisteren en meedoen. Je hoeft nog geen voorkennis te hebben en ook als je nog geen instrumentkeuze hebt gemaakt ben je welkom. Meer info op www.ckboz.nl

HALSTEREN - Het beker avontuur voor de VV Vrederust is na drie wedstrijden weer voorbij.

Bezoek tevens de aangrenzende galerie waar tot en met 30 december 2012 diverse werken van beide kunstenaars te zien zijn. Kadedijk 2 - FIJNAART Tel. 0168-464 888 www.museumvanlien.nl Openingstijden: vrijdag, zaterdag en zondag 13.00 - 18.00 uur. Speciale openstelling gepland op 2e kerstdag.

PAGINA 6

BERGEN OP ZOOM Meditatieve stilte wandeling: Iedere zondagmorgen t/m 30 september om 08.30 vertrekt Marcel van Zuuren voor een prachtige wandeling door de Bergse bossen. Gedurende ongeveer 2 uur kun je ontstressen en terugkomen bij jezelf. Verzamelen en vertrek vanaf ‘De Nieuwe Drenck’, Zuidgeest 17 midden in de bossen van Bergen op Zoom. Inloophuis Het Getij: Maandag 3 september: Yoga & gezamelijk high tea maken van 13.00-15.30 uur Inloophuis in Bergen op Zoom. Aanmelden via www.inloophuishetgetij.nl of tel.: 06-22823504, 06-22823531. Dinsdag 4 september: Yoga van 09.30-12.30 uur Volksabdij in Ossendrecht. Vrije inloop. Woensdag 5 september: Creatieve activiteit van 09.30-12.30 uur Inloophuis in Bergen op Zoom. Vrije inloop. Fit & Gezond-dagen: Vrijdag 31 augustus van 09.30-1730 uur en zaterdag 1 september van 10.00-13.00 uur in de Medicura Zorgwinkel in Bergen op Zoom. Tijdens de Fit & Gezond-dagen krijgen bezoekers info over zorgproducten en diensten uit eigen omgeving. Op deze dagen zijn er veel gratis activiteiten voor bezoekers, allemaal in het teken van een fit & gezond leven, i.s.m. tanteLouise en enkele onafhankelijke specialisten in gezondheidszorg. Ga langs voor een gratis bodyscan of advies. Boekenmarkt Vrijmetselaars: Zondag 2 september is weer de maandelijkse boekenmarkt van Vrijmetselaarsloge L’Inséparable in de Engelsestraat 30 te Bergen op Zoom. Van 13.30 tot 16.30 uur kunt u terecht voor diverse boeken tegen een klein prijsje. De opbrengst gaat altijd naar plaatselijke goede doelen. Hebt nog u oude, bruikbare boeken? Bel of mail even: 0164-248739 of boeken.vrijmetselaars.boz@gmail.com Boekenmarkt: Zaterdag 1 september van 11.00-16.00 uur is er een boekenmarkt in het Kerkelijk Centrum, Williamstraat. Duizenden boeken staan klaar. Regelmatig worden de boeken aangevuld, elke maand is er wat nieuws te vinden. De opbrengst van de boekenmarkt komt ten goede aan het onderhoudsfonds van de Ontmoetingskerk. Info: Ank van der Kallen, tel.: 0164-265158. Indonesisch koken: In wijkcentrum Oost aan de Kometenlaan 38 begint in september weer de cursus Indonesisch koken. Deze vinden plaats op maandag en donderdag om de twee weken van 19.30 tot 21.30 uur. Er zijn nog enkele plaatsen vrij. Meer informatie: mevr. Rademaker, tel. 0164-265233. Bingo en rommelmarkt Hoofdkwartier: Zaterdagavond 1 september kunt u weer bingo spelen in het Hoofdkwartier (SVW) aan de Rembrandtstraat 52a. Deur open om 19.00u en start van de bingo om 20.00u. Zondag 2 september is er een rommelmarkt in het Hoofdkwartier aan de Rembrandtstraat 52a van 10.00 tot 15.00u.


antiek | (streek)sieraden | design | kunst | verzamelingen | inboedels

Inbreng gevraagd, van één item tot complete inboedel, voor onze

Kunst & Antiek Veiling en VenduVeiling op dinsdag 2 en woensdag 3 oktober VenduHuis De Jager Goes BV Ringbaan West 2a | 4461 ED Goes 06 42 11 45 42 | www.venduhuisdejager.nl

Algemene Kennisgeving Agenda van de openbare vergadering van de Cliëntenraad SW op maandag 3 september 2012 (aanvang 15.30 uur) in het kantoor van WVS-groep, Bosstraat 81 (4704 RL) Roosendaal. 1. Opening / berichten van verhindering / vaststelling agenda. 2. Verslag van de vergadering van de Cliëntenraad SW op 18 juni 2012. Aard: ter vaststelling. 3. Bestuursopdracht herstructurering SW. Aard: ter bespreking / advisering. 4. Wijziging beleidsregels (her)indicatie Wsw en wachtlijstbeheer. Aard: ter informatie.

Profiteer aanstaande donderdag, vrijdag en zaterdag

25% korting op alle verse biologische aardappelen, groenten en fruit

5. Rondvraag. 6. Sluiting.

EkoPlaza Bergen op Zoom, Wassenaarstraat 32. Geldig van 30 augustus t/m 1 september 2012. Info en openingstijden: www.ekoplaza.nl Zetfouten, prijswijzigingen en uitverkochte artikelen voorbehouden. Postbus 1130, 4700 BC Roosendaal, Tel. 0165 596500, Fax 0165 561263

Graszoden

De beste kwaliteit van West-Brabant! Kijk en vergelijk Graszodenkwekerij Heidehoeve Roncalli Sg. Tuinderspad 6 ‫ ׀‬4613 CA ‫ ׀‬Bergen op Zoom ‫ ׀‬0164-241050

RONCALLI ALS BEGIN EN EINDE...

Vervul 1a - Rijsbergen tel: 076 - 596 27 36

www.heidehoeve.com

Het klinkt vreemd, maar toch is het waar. Zo’n 325 brugklassers startten de afgelopen week hun “carrière” op Roncalli tijdens de eerste schoolweek, terwijl tegelijkertijd een aantal leerlingen hun eindexamen maakte. Daarmee bruiste de school gelijk de eerste week al van een diversiteit aan activiteiten. De eerste schooldag verzamelden de leerlingen zich in de voortuin, waar de voorzitter van de Daltonvereniging een bordje naast de voordeur monteerde, dat aangaf dat Roncalli nu officieel een Daltonschool is. Intussen zwoegden in de gymzaal andere leerlingen in de hitte boven hun eindexamen. Zij krijgen eind van de week uitslag van hun examen, zodat zij nog kunnen aansluiten op een vervolgstudie. Na twee jaar behelpen met noodlokalen werd ook een aantal nieuwe lokalen voor het eerst in gebruik genomen en daarnaast de uitgebreide kantine. Hiermee heeft de school weer een fris uiterlijk, aangepast aan de eisen van deze tijd.

Elke middag waren er kennismakingsactiviteiten met een ander karakter. Gelukkig waren de weergoden daarbij gunstig gezind en konden ook de buitenactiviteiten zoals “Mission Impossible” om de stad te leren kennen en de afsluitende sport- en spelmiddag op een plezierige manier verlopen.

De brugklassers werden deze week door klassendocent en mentorleerlingen op korte tijd bekend gemaakt met de gang van zaken op de school.

  

Het is duidelijk: “de scholen zijn weer begonnen!” www.roncalli-boz.nl


Verhuizing Scoutingroep

Scoutinggroep Kizito

BERGEN OP ZOOM - Op een mooie zaterdag ergens in oktober 2002 is het gebouw De Bosuil geopend met veel confetti, ballonnen en nog veel meer muziek. Na tien jaar zoeken naar een andere locatie voor Scoutinggroep Kizito waren ze er eindelijk in geslaagd een nieuw onderkomen te betrekken in wijk Meilust. Al in de begin jaren’90 maakte de toenmalige scoutingwethouder Dekkers aan hen bekend dat er in het toekomstige wijkcentrum (thans: de Korenaere) geen plaats meer zou zijn voor een scoutinggroep. Enerzijds vonden ze dit niet zo erg gezien

de miserabele toestand van wijkcentrum ’t Swaentje, waar ze destijds gehuisvest waren, anderzijds wisten ze toen ook dat het niet eenvoudig zou zijn elders onderdak te komen. Na vele jaren zoeken, rekenen, wikken en wegen en natuurlijk de nodige besprekingen zijn ze uiteindelijk terechtgekomen op het terrein van S&L Zorg op het Lambertijnenhof. Al inmiddels bijna 10 jaar maken ze samen gebruik van het gebouw; S&L Zorg op de begane grond en de scouting op de eerste etage. In deze periode hebben ze er heel wat keren overnacht, gekampeerd en kampvuurtjes gestoken. De Scoutinggroep heeft er vele vergaderingen en groepsra-

den gehouden en hebben diverse keren meegedaan aan de Dag van het Park in het aangrenzende Oscar van Hemelpark. Ze hebben er heel wat broodjes, worstjes en ijsjes verorberd en er zijn honderden pannenkoeken en oliebollen gebakken. Aan dit alles komt binnenkort een einde: ze gaan het pand verlaten. Door een teruglopend ledenaantal en de welbekende bezuinigingen wordt het pand voor hen te duur. Tevens loopt binnenkort het huurcontract af en omdat S&L Zorg als hoofdhuurder het contract niet wenst te verlengen komt er aan hun huisvesting daardoor ook een einde. Het gehele gebouw gaan huren van de eigenaar, woningcorporatie Stadlander, is voor de scoutingschatkist geen haalbare optie. Al in 2011 zijn ze daarom gaan zoeken naar een collega-scoutinggroep waar ze mee zouden kunnen gaan samenwerken en … uiteindelijk ook mee samen zouden kunnen gaan wonen. Ze hebben de groep gevonden: vanaf september dit jaar zijn ze gehuisvest bij de Markiezaatsgroep aan de Bergsebaan. Op bestuurlijk gebied zijn ze inmiddels samen een fusie aangegaan. Als groepen blijven ze voorlopig zelfstandig, maar wel onder eenzelfde dak. Scoutingroep Kizito iserg blij met deze nieuwe huisvesting: het is een schitterend terrein met alle mogelijkheden die een scoutinggroep zich maar wensen kan. Ze gaan het er zeker naar hun zin hebben. Nog even de handen uit de mouwen steken voor de noodzakelijke verhuizing en dan komt er een definitief einde aan 10 jaar De Bosuil.

Klassieke muziek in de Gertrudiskerk BERGEN OP ZOOM - De tweede zaterdag waarop er ‘s middags in het koor van de Gertrudiskerk gemakkelijk toegankelijke klassieke muziek te beluisteren zal zijn is op zaterdag 1 september. De gebruikte ingang op 1 september is die aan de zijde van de Kerkstraat. ‘Zaterdagmiddagmuziek’ duurt van 16.00-16.45 uur en is vrij toegankelijk. Naar believen kan men ook een deel van deze tijd het musiceren bijwonen. Bij de uitgang is er collecte ter bestrijding van de onkosten. Was er een week tevoren orgel- en saxofoonmuziek, deze zaterdag staat orgelgecombineerd met klarinetmuziek op het programma. De organist is Marcel van Westen en klarinettist is niemand minder dan Maarten Stalpers.

De naam Bach komt enkele malen in het programma voor, Mozart eveneens, maar ook minder “klassieke’ muziek voor de ongewone combinatie van klarinet en orgel zal te beluisteren zijn. Afwisselend worden de monumentale koororgels gebruikt, het Rogier-orgel uit 1857 en Vlaamse orgel uit +1740, maar ook het majestueuze juist gerestaureerde Ibach-orgel uit 1864 zal klinken. Het NKC (Nationaal Kerkmuziekcentrum Bergen op Zoom) dat deze muziekmiddagen houdt wil laten horen dat de orgelcultuur een diversiteit aan invalshoeken heeft. De klarinettist Maarten Stalpers studeerde aan het Brabants Conservatorium hoofdvak klarinet klassiek, zowel als docerendals uitvoerend musicus, en erna klarinet en saxofoon lichte muziek. Maarten Stalpers is directeur/eigenaar van Muziekstudio

Stalpers. Van zijn spel zijn een aantal cdopnames verschenen. Hij maakt deel uit van meerdere kamermuziekensembles, waarbij het klarinetkwartet Clarté Noire in het bijzonder genoemd moet worden. Marcel van Westen studeerde orgel en kerkmuziek aan het Utrechts Conservatorium bij Reitze Smits en Bernard Winsemius. Daarnaast volgde hij masterclasses op het gebied van orgel en koorzang. Marcel is sinds eind 2009 kerkmusicus van de Lievevrouweparochie in het algemeen en daarbij dirigent van HMR en cantor-organist van de Gertrudiskerk in het bijzonder. Voorts is hij dirigent van het ZeeuwsVlaams Kamerkoor en actief als orgelsolist en continuospeler. Als project-koorzanger is hij o.a. verbonden aan Studium Chorale uit Maastricht.

De monumenten van Halsteren HALSTEREN - Op 8 en 9 september zijn de open monumentendagen. De heemkundekring Halchterth wil iedereen daarbij nadrukkelijk wijzen op de monumenten die ook Halsteren rijk is. Om die reden organiseert de kring op donderdag 30 augustus een digitale presentatie over deze monumenten welke u zal stimuleren om ook daadwerkelijk een kijkje te gaan nemen in deze monumenten

op 8 en 9 september. De bedoeling van deze presentatie is dan ook om de aanwezigen “warm” te maken voor de activiteiten welke op 8 en 9 september in Halsteren plaatsvinden. Het landelijk thema van de open monumentendag is “groen van toen”. In Bergen op Zoom spreekt men van kunsten in de monumenten omdat er in vele monumenten diverse activiteiten worden gehouden welke uiteraard bij deze presentatie de revue zullen passeren. In de digitale presentatie worden de vol-

Zilveren Pijlverschieting BERGEN OP ZOOM - Alles stond klaar op het Ravelijn voor een spannende Zilveren Pijlverschieting zondag 26 augustus. Was het weer de dag ervoor nog redelijk, zondag maakten de met regelmaat terugkerende hoosbuien het onmogelijk voor het Gilde om deze verschieting daar door te laten gaan.

Hoe de Gildebroeders erin slaagden alles in zeer korte tijd te verplaatsen naar Eigen Haard getuigde van grote slagvaardigheid en creativiteit. De uitgenodigde Gilden werden verwittigd en waren dan snel ook in Eigen Haard

aanwezig. De geplande tijd van aanvang, 13.00 uur, werd met niet meer dan een half uur overschreden. Om 13.15 spraken de Hoofdman Sjaan Verbogt en de Overdeken, burgemeester Polman, een woord van welkom, en, na het schieten van de eerste pijl door Overdeken Polman, kon om 13.30 uur begonnen worden met de verschieting. Voor de bijna 50 schutters werd een aangepast schietschema gemaakt, dat prima verliep. Iedereen kreeg volop de kans zijn/haar pijlen te richten, ook al was het aantal schietbanen minder dan er buiten waren geweest. In de slotronde schoten de vier beste schutters van elk Gilde nog

gende monumenten van Halsteren voor het voerlicht gebracht: 1. St. Antoniusmolen; 2. St. Quirnuskerk; 3. Oude Raadhuis; 4. Martinuskerk; 5. Oude kerkhof; 6. De Beeklaan 1; 7. Het Hof van Ram; 8. Fort de Roovere. Van ieder monument wordt een korte geschiedenis verteld en worden de bijzonderheden in beeld gebracht. De presentatie vindt plaats om 21.00 uur in de Hof van Ram, Beeklaan 29a in Halsteren. Iedereen is welkom, de entree is gratis.

5 pijlen om de eindstand te bepalen. Tegen 18.00 uur was na heel veel rekenwerk die uitslag bekend. Het Gilde van Essen won met een topprestatie: 186 punten van de maximaal haalbare 200; tweede werd Raamsdonk; derde Alphen; vierde het eigen Sebastiaangilde; vijfde Hoogerheide en de Gildecombinatie van de Hoge Raad van Brabant werd zesde. Bij de jeugd was Michel de Bont van het Gilde van Raamsdonk de winnaar. Al met al een zeer geslaagde dag, met ondanks de verplaatsing, een grote publiek belangstelling. Het Schuttersgilde Sint Sebastiaan Bergen op Zoom verdient een groot compliment voor dit huzarenstukje. PAGINA 8

KWF kankerbestrijding steunt Hospice en het Getij

Bestuur KWF heeft zojuist de beide cheques overhandigd

BERGEN OP ZOOM - Onlangs heeft de Bergse afdeling van KWF Kankerbestrijding twee cheques van ieder € 1000,- uitgereikt aan Hospice de Markies en inloophuis het Getij. Het geld was eerder door het KWF ontvangen van de Lion’s als opbrengst van het Vastenavendconcert. Omdat de wens bestond om ook lokale organisatie die zich inzetten voor kankerpatiënten te laten meedelen, viel de keuze al snel op deze twee organisaties. De overige opbrengst van € 18.000,- is overgemaakt aan het KWF om te worden besteed aan onderzoek. Collectanten gevraagd Van maandag 3 tot en met zaterdag 8

september is de collecteweek voor KWF Kankerbestrijding. In deze week staan vrijwilligers op tegen kanker om zoveel mogelijk geld op te halen. Een enorme operatie die van levensbelang is. Immers hoe meer collectanten geld inzamelen, hoe groter de opbrengst is en hoe meer geld er beschikbaar is voor onderzoek en meer genezing. Collecteer je mee? Met slechts een paar uur per jaar draag je al bij aan de strijd tegen kanker. Sta vandaag nog op tegen kanker en collecteer in jouw buurt. Ze hebben voor de collecte 2012 nog nieuwe vrijwilligers nodig om alle huishoudens in Bergen op Zoom te bereiken. Dat kunnen ze natuurlijk niet alleen. Jouw hulp is hard nodig. Opgeven kan via: gjhuis@planet.nl of tel.: 0164-254663.

Biljarten Regio Competitie BERGEN OP ZOOM - Biljarten Regio Competitie 2012-2013 Na Ronde 2. A-Teams: 1. Halsteren 1 83,068 2, 2. Halsteren 4 82,508 2, 3. Oud Gastel 2 80,387 2, 4. Keijenburg-1 79,130 2, 5. de Heen 1 78,517 2, 6. Halsteren 2 77,796 2, 7. Hoeven 1 77,580 2, 8. S.B.Ponderosa 1 77,156 2, 9. Halsteren 5 75,426 2, 10. Halsteren 3 74,972 2, 11. Welberg 3 74,872 2, 12. Steenbergen 2 74,823 2, 13. Lepelstraat 1 72,775 2, 14. Welberg 2 68,234 2, 15. Steenbergen 1 67,638 2, 16. S.B.Ponderosa 2 67,470 2, 17. Lepelstraat 2 66,901 2, 18. Oud Gastel 1 66,475 2, 19. Vossemeer 1 62,630 2, 20. Welberg 1 59,879 2.

B-Teams: 1. de Duiventoren 2 96,561 2, 2. Halsteren 7 92,255 2, 3. de Heen 2 89,997 2, 4. Halsteren 6 86,917 2, 5. Steenbergen 5 85,064 2, 6. Halsteren 10 84,326 2, 7. Halsteren 9 83,792 2, 8. Oud Gastel 3 82,805 2, 9. de Hofstee 1 82,248 2, 10. de Duiventoren 1 81,391 2, 11. Oud Gastel 5 78,532 2, 12. S.B.Ponderosa 3 77,870 2, 13. Welberg 4 75,895 2, 14. Oud Gastel 4 75,266 2, 15. Steenbergen 3 73,669 2, 16. Stampersgat 2 68,936 2, 17. Halsteren 8 66,890 2, 18. de Duiventoren 3 66,557 2, 19. Steenbergen 4 66,402 2, 20. de Hofstee 2 62,596 2. Wedstrijdleiders: Henk Vrijhoef en Dinnus Frijters.

Open repetitie van het Halsterens Gemengd Koor

Halsterens Gemend Koor

HALSTEREN - Na een welverdiende vakantie is het Halsterens Gemengd Koor aan een nieuw zangjaar, met een paar optredens in het vooruitzicht, begonnen. Ze zijn met hun repetities gestart op maandag 20 augustus van 19.30-21.30 uur in hun repetitielokaal in De Wittenhorst. Ze hebben geen ledenstop en kunnen best nog een aantal enthousiaste leden die

over een tenor-, bas-, alt- of sopraanstem beschikken, gebruiken. Ze repeteren onder leiding van een enthousiaste en deskundige dirigent en zingen meestal zonder muzikale begeleiding, profaan- en kerstliederen. Ga vrijblijvend eens langs op één van de repetitieavonden op maandag 3 of maandag 10 september. Voor info over het koor kan men contact opnemen met de voorzitster Nelly Kuilder, tel.: 0164-680519, www.halsterensgemengdkoor.nl.


Chaletpark Wouwse Plantage

NISSAN QASHQAI

Prachtig Top chalet op ruime koopkavels.

NU MET € 3.000,- ACTIEKORTING

Zaterdag 1 sePtember + ZONdag 2 sePtember

VAN € 23.490,-* VOOR

oPen dag

€ 20.490,-

van 14.00 uur tot 16.00 uur

Voor informatie belt u: 06-51988579 of 0165-379349

INCL. DEALERKORTING**

Financiering mogelijk !

NISSAN

QASHQAI

Chaletpark Wouwse Plantage

www.garageboxentehuur.NU

1.6L benzine 117 pk / 86 kW

Schouwenbaan 6, 4725 SV Wouwse Plantage, www.toptotaal.nl

Bergen op Zoom / Kapelle (Zld.)

Stop/start Systeem

www.garageboxentehuur.NU www.garageboxentehuur.NU 0164 – 687235 Bergen Zoom / (Zld.) Kapelle (Zld.) Bergen op Zoomop/ Kapelle

– 687235 0164 –0164 687235

ROMMELMARKTEN en bRAdERiEËN

SEpTEMbER

2 SEPT. STAMPERSGAT (Weelfeesten) Braderie met Luikse-Markt 9 SEPT. WOENSDRECHT Woensdrechtse Boerendag Braderie met Luikse-Markt 16 SEPT. OUDENBOSCH Rommelmarkt (Grasveld De Brink) 23 SEPT. ETTEN-LEUR Luikse-Markt (Brabantpark) 30 SEPT. ZUNDERT Rommelmarkt Sp.Hal Onder De Mast Inlichtingen/Reserveren 0165-302682 of WWW.DEMARKTEN-WOUW.NL

Heeft u of ieManD uit uW oMgeVing BranDWonDen?

Autobedrijf BOGERS Steenspil 36, 4661 TZ HALSTEREN, 0164-267010 info@autobedrijfbogers.nl, www.autobedrijfbogers.nl

Nissan. Innovation that excites.

*Consumentenadviesprijs Nissan QASHQAI (1.6L 117 pk Stop/Start Visia) v.a. € 23.490,- (prijslijst 1 juli 2012) is incl. BTW en BPM, excl. verwijderingsbijdrage en kosten rijklaar maken. Uitrusting en opties zijn afhankelijk van de uitvoering. **Het klantvoordeel van € 3.000,- is opgebouwd uit € 1.500,- Nissan korting en € 1.500,- inruilpremie en is uitsluitend geldig voor de aanschaf van een nieuwe Nissan QASHQAI met een klantorder datum tussen 01/07/2012 en 31/08/2012. (N.B. Niet geldig voor fl eet- en leaseorders). Aanbod is geldig op alle beschikbare uitvoeringen van de QASHQAI. Het bedrag van € 3.000,- is het klantvoordeel incl. BTW, is niet inwisselbaar tegen contanten en is tevens het maximum bedrag. Alle wijzigingen voorbehouden aan Nissan Nederland.

Overeenkomstig 715/2007.EG. Brandstofverbruik gecombineerd QASHQAI gamma: 4,5-8,2 l/100 km, resp. 22,2-12,2 km/l. CO2 -uitstoot 119-194 gr/km. Wijzigingen voorbehouden aan Nissan Nederland.

gevraagd Tevens uw adres voor gebruikte auto-onderdelen.

Telefoon 0165 - 341913 Autodemontagebedrijf Franken Heimolendreef 36a - Rucphen

AUTOMONTAGEBEDRIJF

JOKO

• Sloop-loop-schade auto’s motors te koop gevraagd. • Alle gebruikte onderdelen online. • Vrijwaring bij ophalen. • Reparatie en onderhoud. Lid ARN-Stiba-RDW

nazomerkorting! al dan meer

100

Maalbergenstr. 24a Wernhout Tel. 076-5971739 / 06-54278822 info@jokozundert.nl www.jokozundert.nl

De Vereniging van Mensen met Brandwonden is het ervaringscentrum dat de leden met elkaar in contact brengt en hun belangen behartigt. Wij helpen bij: · Lotgenotencontact · Voorlichting · Belangenbehartiging · Juridische zaken

s t at i o

ns!

Vandaag uw auto, jeep of bus v.a. ’96 verkopen. Bel HUGO Contant + RDW. Vrijwaring!

06 - 122 58 443 Ook ’s avonds.

Te Huur Opslagruimte 18,4 m2 € 4,10 p/m2 per maand

Kijk voor meer informatie op

www.brandwondenvereniging.nl

Tel. 06-22519948 Oud Gastel

Zomermenu! 3 gangen menu €9,95

Grand eetcafe De Kroon Boomstraat 2 Huijbergen, tel. 0164-642974, klijspost@hetnet.nl GRATIS PARKEERGELEGENHEID

                         

d u r e t i j d e n ? g o e d ko p e r ta n k e n ! komend weekend

12

komend weekend

cent per liter

cent per liter

(op de actuele landelijke adviesprijs)

(op de actuele landelijke adviesprijs)

10

korting op benzine

korting op diesel

op diverse locaties kan deze korting al langer van toepassing zijn!

www.firezone.nl


Lezing Mirjam Mous voor Roncalli in de bibliotheek BERGEN OP ZOOM - Schrijfster Mirjam Mous geeft maandag 3 en 10 september een lezing voor de 3e klassen van het Roncalli in Bibliotheek Bergen op Zoom.

Mirjam Mous Mirjam Mous is in Made geboren en woont nu in Breda. Als kind was ze een echte boekenwurm en vanaf het moment dat ze kon lezen en schrijven was het haar droom om schrijfster te worden. Maar toch is ze eerst leerkracht geworden en dit heeft ze 20 jaar met plezier gedaan. Het is haar schrijfdoel om jongeren aan het lezen te krijgen. Daarom probeert ze

toegankelijk en met veel vaart te schrijven. Ze vindt het vooral bijzonder dat ze in haar eentje zit te ploeteren tijdens het schrijven, maar dat haar boek daarna de wijde wereld intrekt. Niet alleen in Nederland, maar ook in bv. Korea en Polen wordt Boy 7 gelezen. Over haar boeken De serie De Strandtent heeft ze speciaal voor meiden gemaakt die graag naar soaps op tv kijken. Boy 7 is ontstaan n.a.v. een opmerking tijdens een schrijversbezoek: wanneer ga je nou eens een heel spannend boek schrijven met een jongen in de hoofdrol? Ze vindt het bijzonder dat ze

Nee! (over groepsverkrachting) en Doorgeschoten (gebaseerd op de schietpartij op de Columbine Highschool in Amerika) heeft geschreven. Het zijn heftige, moeilijke onderwerpen, die zelden in jeugdboeken voorkomen. Haar nieuwste thriller Password gaat over Mick, die vindt dat zijn beste en steenrijke vriend Jerro zich de laatste tijd nogal vreemd gedraagt, maar het valt alleen hem op en verder niemand. Hij besluit Jerro stiekem in de gaten te houden en raakt al snel overtuigd. Er is echt iets met Jerro, maar wat én waardoor? Mick gaat op onderzoek uit en doet een vreselijke ontdekking. Kijk voor meer info: www.mirjammous.nl

DOSKO Programma zaterdag 1 september 14:30 DOSKO A1-RCS A1 12:30 DOSKO B1-SC Gastel B1 11:30 DVO’60 C1-DOSKO C1 12:30 DOSKO C2-Oudemolen/Chrislandia C1 9:15 BSC D1-DOSKO D1 10:30 DOSKO D2-Halsteren D3 10:30 DOSKO D3-BSC D4 10:30 SVC E1-DOSKO E1 9:00 Alliance E3-DOSKO E2 8:30 Steenbergen E5-DOSKO E3 9:00 DOSKO E4-MOC’17 E5 9:00 DOSKO F1-Seolto F1 9:00 DOSKO F2-Unitas’30 F13 10:30 DOSKO F3-DOSKO M1 Zondag 2 september 14:30 DOSKO 1-Geldrop/Houta Bouw 1 12:00 Ria W 2-DOSKO 2

13:00 DOSKO 3-SVC 2 13:00 Hoeven 4-DOSKO 4 12:00 DOSKO 5-Internos 5 10:00 DEVO 4-DOSKO 7 10:00 DOSKO 9-Roosendaal 7 10:00 Borgvliet DA1-DOSKO DA1 Pupil van de week De pupil van de week op zondag 2 september tijdens de wedstrijd Dosko 1-Geldrop/ Houta Bouw 1 is Johan Otten. Johan wordt op 30 september 9 jaar. Hij woont in Bergen op Zoom. Hij zit op De Krabbekooi in groep 6. Voetballen is dan ook z’n lust en zijn leven en dat doet hij in het elftal de F1 dat onder professionele leiding staat van trainers Martijn Boschman en Pierre Boschman, assistent trainer Durmus en leidster Muriëlle Postma. In het elftal staat hij opgesteld als verdediger en hij

is rechtsbenig, is natuurlijk altijd handig om te weten met welk been je een knaller moet geven wanneer de spits van de tegenpartij op je af komt gevlogen. Ook heeft hij thuis nog een broertje van 5 jaar, Toon. Zijn favoriete Nederlandse voetbalclub is Ajax. Zijn favoriete Nederlandse voetballer is de tweebenige middenvelder Wesley Sneijder. Zijn favoriete buitenlandse voetbalclub is FC Barcalona. Daar speelt ook zijn favoriete buitenlandse voetballer, Lionel Messi. Johan wilt later profvoetballer worden en kermisexploitant net als zijn ouders die met de spectaculaire attractie XLR 8 op de kermis staan. Zondag 2 september Openingsfeest vanaf 17.00 georganiseerd door Dames 1 & 2.

Lepelstraatse Boys 1verder LEPELSTRAAT - Het eerste van voetbalvereniging Lepelstraatse Boys heeft de bekerwedstrijd van Chrislandia gewonnen met 9-0 en bekert verder. Uitslag beker senioren Zondag 26 augustus Lepelstraatse Boys 1-Chrislandia 1 9-0 Moerstraten 1-Lepelstraatse Boys 1 0-1 TPO 1-Lepelstraatse Boys 1 0-2 Internos 5-Lepelstraatse Boys 2 1-2 Uitslag jeugd

Zaterdag 25 augustus Lepelstraatse Boys A1-Nw. Borgvliet A1 0-3 Lepelstraatse Boys C1-Kogelvangers C1 3-1 DEVO C1-Lepelstraatse Boys C2 8-6 Lepelstraatse Boys D1-Virtus D2 0-15 Smerdiek E1-Lepelstraatse Boys E1 2-1 Lepelstraatse Boys F1-Alliance F2 4-4 Lepelstraatse Boys F2-Halsteren F5 6-2 Programma senioren Zondag 2 september 14.30 Lepelstraatse Boys 1-BVV’63 1 (comp.) 11.30 Lepelstraatse Boys 2-NVS 2 (beker)

10.30 Lepelstraatse Boys 3-Divo 3 (vr.) Programma beker jeugd Zaterdag 1 september 15.00 MOC’17 A3-Lepelstr Boys A1 11.15 Hoeven C1-Lepelstr Boys C1 10.00 Lepelstr Boys C2-HZ’75 C1G 11.45 MOC’17 D4-Lepelstr Boys D1 09.30 Lepelstr Boys E1-Noordhoek E1 08.45 MOC’17 F3-Lepelstr Boys F1 10.15 MOC’17 F8-Lepelstr Boys F2 Wijzigingen en/of aanvullingen: www.lepelstraatseboys.nl

BRIDGE BRIDGECLUB FOUR ACES Uitslag 21 augustus: 1. epr. Miep-Clemens Gatersleben 61.25%, 2. dhrn. Pim Matthijssen-Miel Petie 58.33%, 3. dhrn. Christ Blankers-Jac Kil 55.00%, 4. dhrn. Ben Estor-Piet v.d. Lienden 54.17%, ged. 5e plaats dms. Hilda van Dorsselaer-Jo Rekkers, dms. Truus Jansen-Christien Roelse 53.75%. BC DE WITTENHORST De competitie van 2012-2013 begint woensdagmiddag 29 september in de Wittenhorst om 13.15 uur. Nieuwe leden zijn welkom. Men kan contact opnemen met dhr. Chris Suijkerbuijk, tel: 0164-682086. BRIDGECLUB BRIDGE BETER Uitslag 20 augustus (laatste zitting zomercompetitie): 1. Jo Brouwers-Adje v. Loon 67,36%; 2. Ad en Lieske Havermans

59,58%; 3. Jopie Draaijers-Toos Poppelaars 59,38%. Uitslag zomercompetitie: 1. Jopie Draaijers 55,89%; 2. Toos Poppelaars 55,65%; 3. Conny Hertogs en Jaap Dekker 54,99%. Bridge Beter speelt op maandagavond in d’Honneur. 27 augustus begint de wintercompetitie. Nieuwe leden zijn welkom. Info bij Sjaan van Tongeren, tel. 0164243080. B.C .BERGEN TROEF Uitslag 22 augustus, A-lijn (24 paren): 1. Joke Bastiaanse-Joke van Bragt 60,39%, 2. Cobie Verdult-Piet Verdult 59,93%%, 3. Maria Ubink-Gerard Ubink 59,42%, 4. Toke Dons-Frans Dons 58,43%, 5. Bozenna Voorhans-Gerrit Voorhans 57,08%, 6. Gerard Crusio-Wim Hopmans

55,69%, 7. Lenie van Sprundel-Jacques Potters 53,22%, 8. Lien van Kuik-Peter Bakker 53,15%, 9. Jopie Karman-Henny Karelse 51,76%, 10. Lies Steevens-Cor Satter 51,18%. Ze spelen op woensdagavond, aanvang 19.30 uur. Tijdens zomercompetitie gratis deelname. Nieuwe ledenwelkom aan Ooitas 3 (Bergse Plaat), ook voor kofferbridge. info: Rieky Corstiaensen, tel.: 0164-234656. BC NEVER DOWN Uitslag zomercompetitie 22 augustus, A-lijn: 1. Laura Dekkers-Denis Bigot 58,33%, 2. Jan Deusing-Frans Hertogs 55,56%, 3. Jos-Jorrit Middeldorp 54,86. B-lijn: 1. Adje van Loon-Annelies Tempelaars 60,16%, 1. Will Hagenaars-Hans Graafmans 59,11%, 3. Cris-Riet Appels 56,51%.

SV DOSKO 1 speelt thuis BERGEN OP ZOOM - Na 21 jaar afwezigheid is DOSKO terug in de 1e klasse en begint het zondag met een thuiswedstrijd tegen Geldrop Houta Bouw. Een gerenommeerde tegenstander waar DOSKO in haar 104-jarig bestaan nog nooit tegen gespeeld heeft. Geldrop heeft een roemrijk verleden. Het speelde 25 jaar onafgebroken in de hoofdklasse en werd in 1984, 1987 en 1990 algemeen amateur kampioen van Nederland. Afgelopen seizoen speelden de Groenwitten in 1e klasse en eindigden ze op de 7e plaats, achter Goes. Opvallend was wel dat de laatste wedstrijd in de 1e klasse met 3-2 werd verloren van WSC, de tegenstander waar DOSKO in de promotie/degradatiecompetitie van won. Als DOSKO met dezelfde inzet speelt als de laatste wedstrijden van vorig seizoen dan kan het een mooie competitiestart worden. De wedstrijd op sportpark Meilust begint om 14.30 uur. De pupil van de week op zondag 2 september tijdens de wedstrijd DOSKO 1-Geldrop/Houta Bouw 1 is Johan Otten. Johan is 8 jaar en over ruim 3 weken wordt hij 9. Hij is namelijk jarig op 30 september. Hij woont in Bergen op Zoom.

Hij zit op De Krabbekooi in groep 6 bij Juf Brechje en meester Jack, maar het kan ook meester John zijn. Hij wist het niet meer de scholen zijn pas begonnen en natuurlijk raken zulke kleinigheidjes die geen naam mogen hebben, wanneer je fanatiek aan het voetballen bent op de achtergrond. Voetballen is ook z’n lust en zijn leven en dat doet hij in het elftal de F1 dat onder professionele leiding staat . In het elftal staat hij opgesteld als verdediger en hij is rechtsbenig, is natuurlijk altijd handig om te weten met welk been je een knaller moet geven, wanneer de spits van de tegenpartij op je af komt gevlogen. Zijn favoriete Nederlandse voetbalclub is Ajax. Zijn favoriete Nederlandse voetballer is de tweebenige middenvelder Wesley Sneijder, die ook zijn carrière als profvoetballer bij Ajax begon en speelde daar van 2002/2007. Naast voetbal speelt hij het liefst buiten. Op zondag 2 september speelt DOSKO F1 ook voor de favoriete Penalty Bokaal tijdens de rust van de wedstrijd DOSKO 1-Geldrop/ Houta Bouw 1. Oud papier Oud papier kan blijvend worden gebracht bij DOSKO. De container blijft staan,ook in de toekomst. De opbrengst is voor de DOSKO-jeugd. Indelingen en tijden voor de trainingen en wedstrijden: www.svDOSKO.nl

FC Bergen

Programma zaterdag 1 september 8:45 Tholense Boys E1-FC Bergen E1 9:00 Alliance F4-FC Bergen F2 9:45 FC Bergen E2-WHS E2 9:45 FC Bergen E3-WHS E3 9:45 FC Bergen F1-Steenbergen F3 10:30 Klundert D1-FC Bergen D1 11:00 FC Bergen D2-Halsteren D4 12:00 Victoria’03 C4-FC Bergen C2 12:30 FC Bergen A2-BVV’63 A1 12:30 WVV’67 C1-FC Bergen C1

13:00 DVO’60 A1-FC Bergen A1 14:00 SPS 2-FC Bergen 2 14:30 FC Bergen 3-Sprundel 2 14:30 FC Bergen B1-SVC B1 Zondag 2 september 11:45 FC Bergen 3-Nieuw Borgvliet 2 12:00 FC Bergen 2-Terneuzen 3 12:00 Victoria’03 4-FC Bergen 4 14:30 FC Bergen 1-SC Kruisland 1 Je kan ook onze web site bezoeken.

Competitie BV ‘t Dobbertje BERGEN OP ZOOM - De competitie van het district West-Brabant is gestart voor het seizoen 2012-2013 afgelopen weekend. BV ‘t Dobbertje is dit seizoen gestart met 11 teams, verdeeld in de verschillende klassen van Libre tot driebanden. Uitslagen alle teams BV ‘t Dobbertje De Kannebuis 1-Dobbertje 1 27,68-28,69 Dobbertje 2-Z.B.G.G 4 28,70-30,00

De Kastanje 6-Dobbertje 3 27,71-30,00 Dobbertje 5-De Stelle 1 29,69-29,03 Dobbertje 6-De Stelle 2 25,71-26,80 Dobbertje 7-Smerdiek 30,00-23,43 Dobbertje 8-Bergse Hoek 2 36,84-32,00 Molenzicht-Dobbertje 9 28,59-24,85 Dobbertje 11-Wellse Vaert 15 31,41-37,00 De Ram 6-Dobbertje 12 38,45-25,92 Dobbertje 14-KDS/Hof v Holland 4 37,5033,49

Met bus met korting naar corso Zundert

Tien jaar stichting Vuist tegen Spierziekten BERGEN OP ZOOM - De stichting Vuist tegen Spierziekten viert donderdag 30 augustus haar tien jarig jubileum. De organisatie kijkt terug op 10 mooie jaren, we begonnen in Wijk Oost met het open van het trapveldje dat veel jeugdspelers, ook was er elk jaar een muzikale rommelmarkt in Distelstraat e.o. Het waren allemaal kleine opbrengsten voor het goede doel. De stichting heeft 9 grote shows in de Stoelemat georganiseerd met Nick en Simon, Jan Keizer, Marianne Weber, Carola Smid en nog tal van grote toppers. Er waren ook veel regionale artiesten die de aandacht trokken, dit is uitgegroeid tot een

grote kennissenkring waar we nu contact mee hebben,van de bezoekers waren er veel gehandicapt tot zelfs bedliggende. 3 keer heeft de stichting een muzikale show georganiseerd op de Grote Markt met Koos Alberts en Johan Heuser, Frank Galan uit Belgie en vele andere artiesten. Toen werd er in 2009 besloten om een scootmobiel3daagse te gaan organiseren voor mensen met een handicap omdat er een wandel4daagse en een fiets4daagse was in heel Nederland ‘Maar geen” scootmobiel3daagse “ en dit heeft tot een groot succes geleid want door veel plaatsen is dit nu overgenomen. Dit jaar heeft de stichting voor de 10e keer deelgenomen

aan het Jeugdtoernooi bij FC Bergen, nu staan we voor de laatste keer op de Grote Markt om het 10 jarig bestaan te vieren en gelijk daaraan vast gekoppeld de finale van de scootmobiel3daagse met een muziekaal onthaal van de deelnemers. Adrie Stander die om gezondheidsreden was gestopt kon het niet over zijn hart krijgen dit geweldige project te ontzien, want het was voor Adrie toch moeilijk om zijn kindje over te dragen aan het de nieuwe organisatie waar hij toch trots opgaat. Daarom hoopt het bestuur Donderdag 30 augustus op veel publiek om de deelnemers warm en muzikaal te onthalen op de Grote Markt in Bergen op Zoom. PAGINA 10

De bus is goed bezig. Op corsozondag rijden vanaf Breda centraal station naar Zundert (lijn 115) extra bussen waarmee je met korting naar het corso kunt. Een retourticket kost vijf euro en is verkrijgbaar in de bus of op het station van Breda. De bus rijdt in Zundert tot aan de rotonde, vlakbij de route van het corso. Op corsomaandag staat er in Zundert een speciale OV-chipkaart service-bus waar je terecht kunt met al je vragen over de chipkaart en over Veolia. Ook kun je daar je chipkaart opwaarderen. Kijk voor meer informatie op www.goedbezigbus.nl of op de website van het corso (www.corsozundert.nl).


De KBO, één van de grootste aanbieders van cursussen in de regio, met het breedste pakket, houdt voor haar leden en andere geïnteresseerden op

scheepsstoffeerderij en (scheeps)matrassen • SCHEEPSSTOFFEERDERIJ, KUSSENEN (SCHEEPS)MATRASSEN • ATELIER Grote collectie meubelstoffen

• grote collectie meubelstoffen •• polyether: elke maat maat en en dikte dikte Polyether in in elke

donderdag 30 augustus

“OPEN HUIS”

n

slote ags ge

nd ‘s maa

van 14.00 – 16.00 uur

Het Open Huis vindt in samenwerking met “ATELIER 48” plaats in de Steenbergsestraat 48. Aanwezig in het atelier: naast Hendrik Boot – kunstschilder en Lies Vooght – edelsmid geeft Monique Oostvogels uitleg over de cursussen ontspannen zijn en chakra fit. Voorts is er een presentatie van Wil Koldenhof over de cursus sieraden maken en de basiscursus tekenen en schilderen. Het spreekt voor zich dat de leden van de KBO cursuscommissie die middag ook aanwezig zullen zijn om al uw vragen, niet alleen over eerdergenoemde maar ook de overige cursussen te beantwoorden. U kunt ter plaatse nog inschrijven voor vrijwel alle cursussen die eind september / begin oktober starten. Voor informatie: www.kboboz.nl.

‘s maandags gesloten

KBO cursussen voor 50+

Kussenatelier

Matrassen, lattenbodems, Provincialeweg 11 dekbedden, hoofdkussens 4695 RM Sint-Maartensdijk en bedtextiel. Tel./Fax 016615A - 697155 Tel.: • Mob. 06 -- 53788035 Grote Kerkstraat 0167 561214 www.bootkussens.com 4651 BA Steenbergen Fax: 0167 - 562969

Ga voor je geluk, bel nu Mens & Relatie Voor informatie: Lia van der Wel 0165-388816 Of 0800-0230595 (landelijk)

van Haaften

www.mens-en-relatie.nl erkend AVR / SinglesKeurmerk / Geschillencommissie

Sierbestrating

www.scan-werk.nl

Wij digitaliseren uw dia’s en negatieven

Altijd al geïnteresseerd geweest in nagels en de opleidingen hierin? Kom dan naar de open dag op zaterdag 1 en zondag 2 september bij

Le Beauty Boutique

Nagelopleidingen & Groothandel in nagelproducten Er zullen demonstraties plaats vinden op beide dagen van acryl, gel en Nailart. Ook zal er een presentatie zijn van het opleidingsprogramma en een gratis proefnagel. Aktie tijdens open dagen: 5 Kleuren Lacquerel (soak off ) of 3 kleuren + base en top coat Gratis wOrKshOp ! op alle producten 4 halen-3 betalen* * laagste prijs geldt * Met uitzondering van soak off tot ziens op één van de open dagen? Openingstijden 10.00 uur t/m 17.00 Kastanjelaan 185-187 4621 hL Bergen op Zoom www.lebeautyboutique@home.nl

RolSTEIGERS NergeNs goedkoper Huur verkoop

Bijv. rolsteiger 135x250 cm werkhoogte 6 meter € 1.398,incl. BTW en bezorgd (regio) en 100x200 cm werkhoogte 8 meter nu € 1.398,- met gratis 7” tablet t.w.v. € 149,- cadeau Bel 0165-561424 • Vjifhuizenberg 121, Roosendaal

www.ladderensteigerkoning.nl

Meer dan een half miljoen Bodes elke week! Wij zijn leverancier van o.a.: • Sierbestrating • Blokhutten Paasdijkweg 19A in Poortvliet • Speeltoestellen (bereikbaar via parkeerterrein van de woonboulevard) • Tuinverlichting Pilootweg 5 in Stavenisse • Tuinbeelden Tel. 0166-619200 b.g.g. 0166-692977

Standaard resolutie (9 MegaPixel) - € 0.20 Hoge resolutie (25 MegaPixel) - € 0.25

Ook voor het verzorgen van uw grondwerk, riolering en aanleg kunt u bij ons terecht. info@sierbestratingvanhaaften.nl

Rolsteigers - Gevelsteigers Stalen steigers - huur & verkoop montage & demontage - Rolsteigers Huur bv: 6 meter werkhoogte

Voor meer informatie: 0118-639399 / bestelling@scan-werk.nl

www.vanhaaftenpoortvliet.nl

Ladder-steigerkoning € 9,- per dag

(bij minimaal 7 dagen huur)

Maak gebruik van onze aanHangwagenservice!

Bel 0165-561424 • Roosendaal

www.ladderensteigerkoning.nl

Dakraam specialist Nieuwe en gebruikte VELUX dakramen.

OOk vervaNgiNg vaN uw kapOtte Of cONdeNs ruit.

U bent -na tel. afspraak- van harte welkom in onze werkplaats. Graafhendrikstraat 5e, Steenbergen (Pr. Reinierpolder 1) Bel 06 53337784, ook montage mogelijk!

FA B R I E K S V E R K O O P Showroom modellen met enorme kortingen!

Ledikanten – Kasten – Kleinmeubelen De Wijper 6, 4726 TG Heerle Openingstijden: Vrijdag 09:00 – 16:00 u.

Nieuwe & gebruikte meubelen tegen spotprijzen! 1000 m2 Meubelhal Broos Meubelen Zuid-Oostsingel 23 - Bergen op Zoom - 0164-242097 naast ABN-Amro parking BELANGRIJK! Wie kan mijn Nederl. vriendin (dame 59j) een tijdelijk postadres geven, zodat zij weer een eigen woning kan vinden in Ndl, na veel verdriet in België. Tegen vergoeding en zonder overlast! tel: 0032.489.409.120

Professionele kwaliteit scans, tegen een zeer lage prijs!

Pallets

Te koop gevraagd Alle soorten ook kapot 06-51549157 Minimaal 100 stuks.

Voor al uw defecte

Stoppen ! met roken Lasertherapie

De behandeling wordt vergoed. www.praktijknatuurlijkbeter.nl tel. 0164-254602

Afslanken met succes! Lasertherapie

De behanDeling worDt vergoeD www.praktijknatuurlijkbeter.nl tel. 0164-254602

supervoorDeel Profiteer de hele maand september van spectaculaire kortingen bij tuinhoutcentrum De oude Stee!

elektrische apparaten en oude metalen (geen koel- en vrieskasten)

Bel 0164 26 56 02 1

Star T

25%

10%

kortIng rek Fir

s

To bold t Conta ly go w ct he Dan d urf jij re no one’s gone be je vast fore? wel te agelijk verdie s leven pen van C (45, k arl

in het d

anker)

kortIng

?!

a

DHZ veran veranDa

Incl. polycarbonaat opaal platen. Verkrijgbaar in 8 maten.

Butterfly veranDa Incl. polycarbonaat platen, opaal of helder. Verkrijgbaar in diverse afmetingen.

6000 m2 antieke meubelen en (alle) tuinaccessoires Tegen elk aannemelijk bod!

’t Antiekparadijs

Steenbergseweg 45, Lepelstraat 0164 68 63 24

WESP IN DE NESTEN

10%

10%

kortIng

Douglas

kortIng

Buitenverblijven

alle tuinHuiZen en speeltoestellen Duurzame oplossingen bij vliegen, houtworm, mollen, ratten, muizen, papiervisjes, vogeloverlast, wespen enz.

(0113) 57 38 81

www.ongediertespecialist.nl

10% kortIng

aluxe luxe veranDa tuinmeuBelen

op alle showroommodellen

20%

kortIng

www.deoudestee.nl - info@tuinhoutcentrum.com - 0164 66 06 76


sport

Jeugdwielerronde Bergen op Zoom regen, maar het was om te doen. Pas toen de categorie 5 aan het rijden was, plensde het en het parkoer werd daardoor gladder, met de nodige valpartijtjes. Dankzij de deskundige EHBO ers, bleef de schade binnen de perken. Rond de klok van 5 uur werd het weer rustig in het Havenkwartier en begon de organisatie met opruimen van het parkoers. Om 18:00 uur was een kort Samenzijn. Dank zij al onze sponsoren die in deze crisistijd toch weer de nodige middelen gaven om dit grote evenement op te bouwen was de 17e ronde van de Gedemptehaven geslaagd en het hoopt dat al onze sponsoren ons volgende keer niet in de steek zullen laten. Want zonder hen was dit nooit gebeurt. JWC de gedemptehaven dankt dan ook ieder die een steentje hebben bijgedragen.

Cat 1 wordt door Maarten van Eekelen weggeschoten.

BERGEN OP ZOOM - Regen, bliksem, windstoten en gladde wegen; het weerhield de jeugdrenners niet om aan de start te verschijnen. Oei oei oei, wat een slecht weer zaterdagnacht. Zou het wielrennen toch wel doorgaan, kan je dit die jeugdige renners wel aandoen, hoeveel mensen zouden afhaken, allemaal vragen voor het jeugdwielercomité degedemptehaven die het hele jaar heel hard gewerkt hebben om de 17e jeugdwielerronde in Bergen op Zoom te laten plaatsvinden. Maar gelukkig is de wielersport hard, hard voor zichzelf en slechts 6 afmeldingen kregen we verwerken. Met de nodige bijschrijvingen waren er dan toch weer 194 renners met een KNWU licentie die zich meldde aan de start, tel daarbij nog 20 renners welke deelnamen aan de Rabo dikkebandenrace dan kom je toch aan het respectabele aantal van ruim 214 renners die de weersomstandigheden trotseerde. Geweldig is het dan om te zien, hoe die jonge mensen zich inzette om met een hoge snelheid in ons havenkwartier met

de smalle straten en de scherpe bochten de scherpste tijden reden. De allerkleinste licentiehouders met een leeftijd van 8 jaar bereikte een gemiddelde snelheid van maar liefst meer dan 27 km per uur gemiddeld en de renners in categorie 7 met een leeftijd van 14 jaar reden een gemiddelde snelheid van meer dan 35 km per uur gemiddeld op dit technisch parkoers. Als je ze dan zie rijden in het tenue met de helm op zien ze er uit als profs, maar als ze dan op het podium staan met hun smalle bekkies en dunne beentjes, dan denk je hoe kan het bestaan dat deze mensen zo’n snelheid kunnen ontwikkelen. Om precies 12:00 uur gaf oud wethouder Maarten van Eekelen het startschot. Vooraf niets dan hulde aan het adres van de organisatie die tijdens Maartens voorwoord bijna net zo groot werden als de oude spiritus schoorsteen op zo’n 200 meter afstand van het dobbertje. Dat deze mensen heel gedreven zijn zie je wel aan het gedrag van de jarige voorzitter. De ronde was precies op hem zijn verjaardag, maar thuisblijven, nee dat nooit. De eerste rondjes gingen goed, het weer zat niet echt tegen, wel af en toe

Uitslag categorie 1: 1. Contijn Oomens Puttershoek; 2. Daan v.d. Eijnden Prinsenbeek; 3. Denise Mertens Breda. Categorie 2: 1. Shirin v. Anrooij Kapelle; 2. Mike Bronswijk Honselersdijk; 3. Fleur v.d. Peet Den Haag Categorie 3: 1. Daniel Taki Oosterhout; 2. Stijn Hanegraaf Heeswijk Dinther; 3. Mathijs de Kok Cat 4: 1. Martijn Rasenberg Terheijden; 2. Robbert Rasenberg Terheijden; 3. Teun v. Dijk Made Cat 5: 1. Julia Boschker Woerden; 2. Maikel Stam Sprang Capelle; 3. Mauro Spapen Rijen Cat 6: 1. Bart Sitters Zegge; 2. Robin Blummel; 3. Polle v. Rijsbergen Cat 7: 1. Daan Zebel Tilburg; 2. Ramon v. Bokhoven; 3. Jorn Volkers Al de renners werden door 2 geweldige Rondemissen voorzien van bloemen en de winnaar in de hoogste categorie mocht beide rondemissen de bloemen voor deze dag overhandigen. Naomi en Femke hadden hun uiterste best gedaan om als volwaardig rondemis de renners in de bloemen te zetten.

Robin Swagemakers in de Rotterdam City racing

Robin tijdens een van z’n races

BERGEN OP ZOOM - Aanstaande zondag is het zover. Robin Swagemakers mag zijn kunsten laten zien aan een publiek van 600.000 man. Hij is door de organisatie, samen met nog een aantal rijders in de Cadet klasse,

gevraagd om deel te nemen aan de Rotterdam City Racing. Vol gas scheuren door de straten van Rotterdam voor een uitzinnig publiek. In de paddock staan naast het Mercedes Formule 1 team, misschien samen met Nico Rosberg op de foto. Dit moet een geweldige ervaring worden!

Alle dagen van 10.00 tot 17.00 uur GROTE FAMILIEBEURS

Familiedagen Bij Sneeuwattractiepark Skidôme

7

september 10.00-22.00 u.

8

september 10.00-22.00 u.

9

september 10.00-22.00 u.

Marjola Girls winnen eerste bekerwedstrijd BERGEN OP ZOOM - Afgelopen zondag speelde Marjola Girls thuis tegen de dames van Oud Vosmeer. Het werd al snel duidelijk dat Marjola Girls de punten in eigen huis wilde houden. Marjola Girls begon sterk en het spel was vooral te vinden op de helft van Oud Vosmeer. Nadat er een aantal kansen niet benut werden, was het Debby van de Zande die met een mooi schot de score opende. Na dit doelpunt was er even een mindere fase, maar na een prima aanval opgezet door Brenda van Schilt kon Lieke van Dongen voorgeven. Zo kon Ilse Schuurbiers de 2-0 aantekenen. Er kwamen nog meer kansen maar die werden niet benut. In de tweede helft moest Oud Vosmeer noodgedwongen met 10

speelsters aantreden door blessures. Dit deed de spanning in de wedstrijd niet goed en de gehele tweede helft was het dan ook eenrichtingsverkeer naar het doel van Oud Vosmeer. Ilse Schuurbiers kon al snel de 3-0 maken op aangeven van Debby van der Zande. De volgende doelpunten volgde op rap tempo. De einduitslag was uiteindelijk 9-0, waarbij Loes Timmermans 2x vanaf de 16 meter kon scoren, Debby van de Zande nog 2 mooie doelpunten voor haar rekening nam en Ilse Schuurbiers na prima aanvallen er ook 2 wist binnen te tikken. Programma De volgende wedstrijd is zondag 2 september uit tegen Kruisland. Aftrap is 11.00 uur.

Thuiswedstrijd MOC’17 1 BERGEN OP ZOOM - Het eerste van voetbalvereniging MOC’17 speelt zondag 2 september een thuiswedstrijd tegen Rood Wit 1, aanvang 14.30 uur. Programma Zondag 2 september 14.30 MOC 1-Rood-Wit 1 12.00 MOC 2-Halsteren 2 12.45 Luctor’88 2-MOC 3 10.30 Noordhoek DA1-MOC DA1 12.00 MOC DA2-SC Welberg DA1 Zaterdag 1 september 15.00 MOC 2(zat)-Seolto 2(zat) 15.00 MOC A1-FC Dauwendaele A1 14.30 De Fendert A1-MOC A2 15.00 MOC A3-Lepelstraatse Boys A1 14.45 Zeelandia Middelb.B1-MOC B1 13.15 MOC B2-Boeimeer B3 13.00 Vivoo B1-MOC B3 14.30 BSC B4-MOC B4 12.30 Madese Boys C1-MOC C1 10.15 MOC C2-Cluzona C1 13.15 MOC C3-Internos C2 12.15 BSC C5-MOC C4

12.15 DSE C2-MOC C6 10.15 MOC C7-Cluzona C3 10.00 Internos D1-MOC D1 11.45 MOC D2-Odio D1 11.30 Cluzona D2-MOC D3 11.45 MOC D4-Lepelstr.Boys D1 10.30 Victoria’02 D2-MOC D5 11.00 Rood-Wit D3-MOC D6 10.15 MOC D7-VVC’68 D2 08.45 Internos D4-MOC D8 10.15 MOC D9-Unitas’30 D4 08.45 MOC E1-BSC E1 09.30 Unitas’30 E1-MOC E2 10.30 Vivoo E1-MOC E3 08.45 MOC E4-Smerdiek E1 09.00 Dosko E4-MOC E5 09.00 Halsteren E6-MOC E6 08.45 MOC E7-Meto E3 08.45 MOC E8-Halsteren E8 08.45 MOC E9-Cluzona E3 11.00 BSC E5-MOC E10 08.45 MOC E11-Vosmeer E2 10.30 Alliance F1-MOC F1 10.30 Steenbergen F1-MOC F2 08.45 MOC F3-Lepelstr.Boys F1

09.30 VVC’68 F1-MOC F4 10.30 Steenbergen F2-MOC F5 10.15 Halsteren F8-MOC F6 08.45 MOC F7-Vivoo F2 10.15 MOC F8-Lepelstr.Boys F2 11.45 MOC F9-Steenbergen F4 11.00 BSC F4-MOC F10 10.30 SC Gastel F3-MOC F11 08.45 MOC F12-BSC F3 08.45 MOC F13-NVS F2 11.45 MOC F14-Internos F6 13.15 MOC MB1-BVV’63 MB1 12.30 Cluzona MC1-MOC MC1 10.15 MOC MD1-Veere MD1 Programma donderdag 30 augustus 20.30 Halsteren 5(zat)-MOC 3(zat) Programma maandag 3 september 18.30 MOC F10-Alliance F5 18.30 MOC B3-Halsteren B3 19.00 Dioz A1-MOC A3 Voor veranderingen en uitslagen zie www. MOC17.nl PAGINA 12

Speciale lezers aanbieding Normaal tarief:

GlowGolf 4 t/m 12 jaar 6,50 GlowGolf v.a. 13 jaar 7,95 2 uur vrij skiën/snowboarden 4 t/m 12 jaar 27,50 2 uur vrij skiën/snowboarden v.a. 13 jaar 32,50 1,5 uur proefles + 0,5 uur vrij alle leeftijden 39,75 2 uur sleeën/snowtuben 4 t/m 12 jaar 15,00 2 uur sleeën/snowtuben v.a. 13 jaar 19,00 1 heat IceKarten (v.a. 1,40 meter) 19,50 Tokkelen en abseilen vanaf brandtrap (ca. 25mtr.)

Tarief

Bode-lezer:

5,50 6,95 12,50* 15,00* 15,00* 12,50 15,00 17,00 15,00

*incl. materiaal

SPECIAAL MILIEDAGEN!!

TIJDENS DE FA

Inschrijven? Ga snel naar www.internetbode.nl


cursus & opleiding

TAI CHI & CHI KUNG 

Roselina

In Bergen op Zoom en Hoogerheide Beginnersgroep Tai Chi start in sept. in Bergen op Zoom. Lestijden:

trainingen en workshops die leuk en leerzaam zijn om te volgen o.a.:

Bij ons kunnen bedrijven en particulieren terecht voor erkende opleidingen, trainingen en workshops die leuk en Kantooropleidingen leerzaamTelefoniste/Receptioniste zijn om te volgen o.a.: start 17 september Administratief Medewerker start 17 september Communicatie: Secretaresseopleiding start 18 en 19 september Een goed Terminologie gesprek met Medische start lastige 5 februaritypes 2013 (start 2 juni) Om de tafel met de (start mei) Anatomie, Pathologie enmedewerker Fysiologie start 10 januari23 2013 Praktijkdiploma Boekhouden start 237oktober Als de telefoon gaat….(start mei) Management Management: Managementassistente start 5 november Middle Management 12 notendop september (start 19 mei) Personele Zaken instart een Financieel management voor de niet-financiële manager

Beginners op maandag van 19.00 - 20.00 uur Gevorderden op maandag van 20.00 - 21.15 uur Hoogerheide, instroomgroep op maandag van 10.00 - 11.00 uur

Tai Chi is een Chinese bewegingsleer. De bewegingen worden op een rustige en meditatieve manier vloeiend aaneengeregen. We beoefenen de oude Yang stijl van Yang Lu Ch’an. Deze stijl is dynamischer dan de meer bekende moderne Yang stijl. Tai Chi kan de geestelijke en lichamelijke gezondheid positief beïnvloeden. Aan bod komen: chi kung, ontspanning, houding, balans en ademhaling.

Coaching & Officemanagement

Energieweg 11B 4691 SE THOLEN

In september starten weer de Chi Kung groepen. Lestijden:

Wilt u op een leuke manier wijzer worden?

Wilt u opbedrijven een leuke manier wijzer Bij ons kunnen en particulieren terecht voor erkendeworden? opleidingen,

Lorentzweg 20 Telefoon: 0166-603036 4691 SR Tholen GSM: 06-20626810

Bergen op Zoom op maandag van 19.00 - 20.00 uur Hoogerheide op maandag van 11.00 - 12.00 uur

Chi Kung (Qi Gong) is een verzamelnaam voor Chinese oefeningen, die gunstig werken op de gezondheid en vitaliteit. De oefeningen zijn fijn om te doen en helpen je te ontspannen. Ze zijn gemakkelijk aan te leren.

Telefoon: 0166-603036 E-mail: roselina.langius@tiscali.nl Internet:info@roselina.nl www.roselina.nl E-mail: Internet: www.roselina.nl

Voor informatie: Jos Horst  0166-652179

Alleen een hond heeft een baas (23 mei) Even op de stoel van de werkgever (5 mei) Managementsupport

Workshop ‘Telefoneren in een vreemde taal’ 11 januari 2013

PR -bedrijfscommunicatie start 5 november Managementsuppport: Zakelijk Nederlands start 18 en 19 september EnNotuleren zo is het afgesproken (notuleren) (start 7 mei) voor gevorderden start 8 januari 2013 Van factureren tot incasseren (start 9 mei en 25 juni) Persoonlijke effectiviteit/van workshops Het mysterie financiën (start 2 juni en 29 ‘Timemanagement’ 12 oktober augustus) ‘Stoppen met piekeren’ 25 november Engels voor de secretaresse (start 6 mei en 27 ‘Relaxter omgaan met spanningen’ 30 november augustus) Computertrainingen en workshops

Wij zijn erkend opleider voor Nemas Associatie. Workshop Functies enLSSO, formules in Excelen 29de september Workshop OutlookWij 28 sturen september Nieuwsgierig geworden? u graag informatie toe. Word 8, 26 november Ook kunt uTraining een afspraak maken voor een (gratis) intakegesprek. Wij zijn erkend opleider voor LSSO, Nemas en de Associatie. Wij sturen u graag informatie toe, ook is een (kosteloos) intakegesprek mogelijk.

Website: www.joshorst.nl

Workshop

Geef om kinderen. redeenkind.nl | Giro 1599333

Windows Verkenner

5 september van 19.00-22.00 uur, € 25,00 p.p. Aanmelden: info@kleinecomputerschool.nl 0165-546632

BrabantWerkt.nl bereikt maandelijks 35.000 kandidaten ‘Egelechtpaar’ Dré en Conny Scheeres kan opgelucht ademhalen

Egelopvang voldoet aan eisen Natuurbeschermingswet ROOSENDAAL – De egelopvang in Roosendaal voldoet aan alle eisen zoals die door de Natuurbeschermingswet worden gesteld. Quarantaineruimtes zijn gerealiseerd, evenals extra opvangkooien voor kleine ‘wilde’ zoogdieren. De daadwerkelijke vergunning laat vanuit het ministerie nog even op zich wachten maar dat staat een feestelijke opening van de nieuwe faciliteiten niet in de weg. DOOR ELS ADAMS Sinds het jaar 2007 staat er al ‘druk op de ketel’ want toen werd bekendgemaakt dat voor het behoud van de speciale vergun-

ning een aantal aanpassingen werden vereist. De financiële middelen daarvoor waren echter niet voorhanden en de egelopvang werd met sluiting bedreigd. Jarenlange onderhandelingen met de regionale

West Brabantse afdeling van de Dierenbescherming liepen op niets uit. Begin 2011 zaten Dré en Conny Scheeres nog steeds met de handen in het haar! Naar aanleiding van een artikel in de Roosendaalse

Bode maakte de fractie van GroenLinks de zaak aanhangig binnen de Roosendaalse gemeenteraad, die erkende het belang van continuering maar vond het klaarblijkelijk geen ‘gemeentelijke zaak’. Opvangcapaciteit Dré: “Na jaren van onzekerheid is het benodigde geld uiteindelijk bijeen gebracht door stichting DierenLot, de fractie van GroenLinks vanuit het noodfonds van de Landelijke Dierenbescherming. Alles bij elkaar bleek het buiten het financiële plaatje nog geen sinecure om aan alle vereisten te voldoen.

‘Het was geen sinecure’ De tuin moest worden aangepast, bestrating gelegd, een nieuw tuinhuis moest worden gebouwd en worden voorzien van water en elektra. Gespecialiseerd interieur werd aangekocht en we beschikken nu ook over twee buiten-opvanghuisjes. Onze opvangcapaciteit bedraagt nu zo’n 40 stuks. Alle nieuwe faciliteiten zijn al volop in gebruik. Een aantal jaren geleden bedroeg ons jaarlijks gemiddelde de opvang van ongeveer 200 egels. Dit jaar hebben we er echter al 170 opgevangen en de drukke egeltijd moet nog beginnen.” Stressfactor Conny: “Het gevoel van opluchting overheerst. In de praktijk zijn wij gespecialiseerd in egelopvang. We moeten echter

Conny Scheeres met blinde egel Fred voor één van de nieuwste aanpassingen ten behoeve van de opvang. PAGINA 13

ook dag en nacht beschikbaar zijn voor de opvang van kleine zoogdieren. Maar uitsluitend in uiterste noodgevallen bieden wij gedurende 24 uur onderdak aan konijntjes, haasjes en eekhoorns waarna doorplaatsing naar andere opvangcentra plaatsvindt. Om de stressfactor voor de dieren in kwestie te minimaliseren prefereren wij directe opvang in de daartoe gespecialiseerde centra. Buiten onze opvang aan huis beschikken wij over een aantal zogenoemde ‘gesloten tuinen’ waar egels die gezond zijn, maar nog enigszins beschermd moeten aansterken, mogen verblijven. Zodoende hebben wij weer plaats voor de intensieve hulpbehoevenden”, vertelt Conny. Slakkengif Treft u een egel die in het donker op een relatief veilige plaats rondscharrelt dan kunt u die het beste laten lopen. Conny: “Realiseert u zich alstublieft dat moeders nu jonkies te verzorgen hebben, na het wegnemen van de moeder verkommeren de jonkies. Ziet u overdag een egel rondscharrelen dan moet u onmiddellijk contact met ons opnemen. Geef een egel nooit melk! Wel water en kattenvoer.” Dré: “Egels eten slakken, plaats daarom nooit slakkenvergif!” Blinde egel Fred benadrukt met zijn aanwezigheid nog even het belang van de egelopvang. Hij heeft een educatieve functie en mag permanent in de opvang verblijven. Omdat hij geen dag en nacht kent scharrelt hij ook overdag vrolijk rond! Voor meer informatie www. egelopvangroosendaal.nl


kerkelijk

GERTRUDISKERK Burg. Stulemeijerlaan 8, 4611 EE Bergen op Zoom; tel. 233574; gertrudis@ rkboz.nl. Bereikbaarheid parochiecentrum: elke werkdag tussen 9.00 en 12.00u: tel. 233574. Contactpastor: pastor Rud Smit, tel. 233574 of 06-30727945 Zondag 2 sept. 10.00u: Eucharistieviering. Voorganger: pastor Rud Smit. Zang: HMR Cantorij. Intenties: Ma en oma Schuurbiers en Tante Jo, Arnold v. Mil, Ismaël v.d. Smissen, jgt. Peter Priem, Mathilde Luycks-Kleijn, Jeanne Vonk-de Koning. Doopviering 13.15u: Lopke Stumpel Markiezenhofkapel. Middaggebed: Van maandag t/m vrijdag om 12.15u in de Dagkerk van de Gertrudiskerk. Agenda Parochie: Do 30 aug. 14.00u. Dagelijks Bestuur; za 1 sept.16.00u: Muziek op zaterdagmiddag NKC Janno den Engelsman; ma 3 sept. 19.30u: Caritas; di 4 sept. 19.30u: Kostersvergadering; wo 5 sept. 13.30u: Kidskerk, 19.30u: Stuurgroep Parochie-School. Doop: De (gezamenlijke) doopdiensten vinden eens in de maand plaats. Opgave op het parochiecentrum. Eerstvolgende data: 9 sept., 14 okt. en 11 nov.

Meilust: Zondag 2 sept.10.15u: Woorden communieviering. Voorganger: Margit Kaspers. Huize St. Catharina: Zondag 2 sept. 9.30u: Woord- en communieviering. Voorganger:pastor Lenie Pepels. Op iedere weekdag is er ‘s morgens om 9.15 uur een dienst in de tijdelijke gebedsruimte: maandag, dinsdag en vrijdag: Eucharistie; woensdag en donderdag: Woord- en gebedsdienst. O.L.VROUW VAN LOURDES Pr. Bernhardlaan 66, 4615 BD, tel. 234867, tel praathuis/kerk tel. 235106, fax 251530; olvlourdes@rkboz.nl. De administratie is bereikbaar elke werkdag van 9.30 tot 11.30u, tel. 234867. Contactpastor: diaken Co v. Bekkum, spreekuur dinsdagmorgen van 10.30-11.30u (uitgezonderd de tweede dinsdag van de maand) tel. 233574 of via de administratie. Vrijdag 31 augustus 18.30u. Scheldeflat. Woord-/communieviering. Voorganger: dhr. G. Leenders. Int: Geen. Zaterdag 1 september 19.00u. Eucharistieviering in de grot. Voorganger: pastor A. Willemsen. Int: Cecilia Suijkerbuijk-Bruijs. Zondag 2 september 09.30u. Woord-/ communieviering. Voorganger: diaken C.

Prikbord Orgelconcert in Gertrudiskerk Zaterdag 1 september orgelconcert om 16.00 uur in de Gertrudiskerk met Marcel van Westen achter het orgel en Maarten Stalpers op klarinet. Toegang gratis. Start nieuw werkjaar De zomervakantie is weer voorbij. De scholen zijn weer geopend voor kinderen en jongeren. De werkgroepen starten weer met hun werkzaamheden en de eerste activiteiten vinden weer plaats. Het Jaarboekje voor het nieuwe werkjaar verschijnt binnenkort. Voor het eerste nummer van InZoomen in dit werkjaar dient de copy ingeleverd te zijn op vrijdag 7 september (inzoomen@rkboz.nl). Daar is ook uw stukje van harte welkom! Hortus Novus Naast de bestaande deelkoren en het gemengd koor van HMR, is er behoefte aan een koor met stemmen tussen de 15 en de 45 jaar. Dit koor gaat onder de vakkundige leiding van Marcel van Westen en Janno den Engelsman aan de slag. De eerste repetitie is op zondag 2 september om 12.00u in het cantatorium van de Gertrudiskerk. De repetities zullen niet wekelijks zijn, maar er komt wel een rooster. Als eerste activiteit staat de Kerstviering van 21.00u op 24 december in de planning. De intro van het nieuw te vormen koor Hortus Novus is dus op zondag 2 september om 12.00u. Dit is een openbare repetitie, waarbij geïnteresseerden van harte zijn uitgenodigd. Catechese ‘Kom en zie’ Dinsdag 4 september van 19.30-21.30 uur in het parochiecentrum (Burg. Stulemeijerlaan). Laagdrempelige catechese iedere eerste dinsdag van de maand. Dit keer met als thema ‘als een vuur dat ons verwarmt: eenzelfde Geest werkt in ieder van ons’. Bijbelavond Woensdag 5 september start van de maandelijkse Bijbelgroep. Van 19.30-21.30 uur in het Parochiecentrum (Burg.Stulemeijerlaan) zal het evangelie van Lucas centraal staan onder leiding van pastor Rud Smit. Kidskerk De volgende Kidskerkbijeenkomst zal zijn op woensdag 5 september en zal deze keer gaan over de kerkelijke feesten. We beginnen om 13.30 uur en het duurt tot 15.00 uur. Deze keer zal de bijeenkomst zijn in het Parochiecentrum aan de Burg. Stulemeijerlaan 8. Alle kinderen van groep 3 tot en met 8 zijn van harte welkom. Ziekenzondag Zondag 9 september is het Nationale Ziekendag. In de Lourdeskerk is er in dit kader om 9.30 uur een speciale viering. Iedereen is van harte welkom bij deze jaarlijkse viering, maar speciaal de zieken en mensen met een lichamelijke beperking, die daartoe in staat zijn. Na de viering is er tijd voor ontmoeting in de koffiehoek.

v. Bekkum. Int: Jona Limberger, Pastor Ben Riesewijk, Thijs v. Rijsewijk, Marietje Theuns-Jetten, o.e. Musters-Klaassen, Cecilia Suijkerbuijk-Bruijs. Dinsdag 4 september 9.00u. Woord-/ communieviering in de grot. Voorganger: dhr. T. Segers. Kindernevendienst: Zondag 2 september is er weer een kindernevendienst tijdens de viering van 09.30 uur in het praathuis. Ziekenzondag: Zondag 9 september is het Nationale Ziekendag. In onze kerk is er dan een viering Iedereen is van harte welkom, maar speciaal de zieken en mensen met een lichamelijke beperking, die daartoe in staat zijn. Wij nodigen U uit, om deel te nemen aan deze bijzondere jaarlijkse viering. Na de viering is er tijd voor ontmoeting in de koffiehoek. Verhuizing. Het secretariaat is verhuisd naar de kerk (Prins Bernhardlaan 66), ingang linker portaal. Doopvieringen: Wanneer ouders hun kind(eren) willen laten dopen, vragen wij om contact op te nemen met het parochiesecretariaat (liefst 2 à 3 maanden van tevoren). De gemeenschappelijke doopvieringen vinden plaats op de zondagen 2 september, 7 oktober, 4 november en 2 december om 12.00 uur. Overleden: Wij hebben deze week afscheid genomen van Leonardus Withagen. Agenda: Donderdag 6 september om 19.30 uur vergadering van de lectoren op het secretariaat. HEILIG HART VAN JEZUS Kastanjelaan 160, 4621 HK Bergen op Zoom. Tel. pastorie: tel. 0164-234069. Spreekuur: maandag, dinsdag en donderdag van 9.30-11.30u; heilighart@rkboz.nl. Zaterdag 1 september 19.00u: Woord en Communieviering: voorganger Pastor. C. v. Bekkum. Intenties: Cornelis Demmers, Johanna Camphens-Peeters, Dimphna Moerkens-Krens, o.o. Frankevijle-Toorop. Zondag 2 september 11.00u: Eucharistieviering: voorganger pastor A. Willemsen. Intenties: Cornelis Demmers, Johanna Camphens-Peeters, Dimphna MoerkensKrens, Estella Roest-Glasmacher, o.o. Bruijs-v. Loon en overl. familieleden, Jacobus Rijk, Pieternella Rijk-Vermue, Daniëlle en Leo Boudewijn, Antonius Becht, jgt. Ton Goossens, o.o. Diederen-Habets.

Lievevrouweparochie Burgemeester Stulemeijerlaan 8, 4611 EE Bergen op Zoom, tel. 0164-233574, lievevrouweparochie@rkboz.nl, www.rkboz.nl Doopvieringen: gemeenschappelijke doopvieringen vinden plaats op iedere 3e zondag van de maand. Wij verzoeken u hiervoor tijdig contact op te nemen met de pastorie (tel. 234069). Kinderwoorddienst: Tijdens de dienst van 11.00 uur, jongens en meisjes jullie zijn dan van harte welkom. GODDELIJKE VOORZIENIGHEID Van Heelulaan 73, 4624 BL, tel. 236371; voorzienigheid@rkboz.nl. De administratie is bereikbaar elke werkdag van 9.3011.30u: tel. 236371. Contactpastor: pastor Rud Smit, tel. 233574 of via de administratie. Zaterdag 1 september 17.00u: Woorden communieviering, voorganger: N. Boere; intenties: Annie v. Eggermond v.d. Klundert, Christien Blom-Samuelsz, Anna Leijdekkers, Jacobus Verweij. Zondag 2 september 9.30u: Eucharistieviering, voorganger: pastor A. Willemsen. Intenties; Annie v. Eggermond v.d. Klundert, Christien Blom-Samuelsz, Frie Koevoets en o.o. en fam., Cas Looman.

Woensdag 5 september 9.00u: H. Antonius Abt (Eigen Haard); Woord- en communieviering, voorganger: Wies Graven; intenties: o.o. Vriens-Bergs: Pieter Deurling: Oma en Opa Bergs: Wim Hamelink. Bereikbaarheid administratie: vanaf 1 augustus is de administratie elke dag bereikbaar van 9.30-11.30u. Overleden: Kees Demmers. Hij woonde in Geerveld en werd 79 jaar. Kidskerkbijeenkomst: Wanneer: woensdag 5 september 13.30-15.00 uur; Voor wie: kinderen van groep 3 t/m 8; Waar: parochiecentrum Burg. Stulemeijerlaan 8. Doop: De doopvieringen vinden plaats op de laatste zondag van de maand. U kunt hiervoor bellen met de administratie, tel. 236371. Lezingen: 1 en 2 september: Deut.4, 1-2.6-8; Jak.1,17-18.21b-22.27;Mc. 7, 1-8.14-15.21-23. ’t Zaaltje: voor het reserveren en huren van ’t Zaaltje onder de kerk kunt u aldaar terecht op dinsdagavond van 18.15-19.15u. Telefonisch kunt u de beheerder bereiken onder nr. 06- 45640680 (’t Zaaltje).

Pastoraal hoekje Dit ‘Hoekje’ schrijf ik in bloedheet Siena (Toscane). Om me tegen de zon te beschermen loop ik rond met de rode pet van de Eneco Tour, en die verbindt mij met Bergen. Gisteren verspeelde ik de pet in het grootste bouwwerk van de stad: de imposante Dom. Met zijn witte stenen met bruine banden heeft de kerk iets van een zebra. Je kunt er zes aparte eenheden bezoeken waar je afzonderlijk voor moet betalen. Of je koopt een pasje waarmee je drie dagen voorruit kunt. De crypte en doopkapel liggen diep tegen de heuvel aan en hebben bekoorlijke fresco’s. De hoofdkerk ligt hoog over alles heen met een marmeren vloer vol afbeeldingen waar tussen een parcours is uitgezet. Tegen de wanden een overvloed aan kunst. Meer museum dan kerk. Maar toch moeten de te bloot geklede dames bij het binnentreden een witte doek omslaan zodat ze op fladderende engelen lijken. Om de tien minuten roept een oude heer SSST…, om iedereen tot eerbied te bewegen. Maar mijn eerbied was al weg toen ik in een hoekje een snack-point ontdekte en honderden toeristen met audio guide en tablets zag zigzaggen. Van de portier mag ik geen tweede keer naar binnen, omdat het kaartje maar voor één keer geldig is. Het lukt mij toch en de pet heb ik bij de preekstoel van Nicola Pisano teruggevonden. Rud Smit

VMBO-scholen ROC West-Brabant

Keurmerk Veilige School BERGEN OP ZOOM - Het Keurmerk Veilige School betekent dat aan alle wettelijke verplichtingen is voldaan op het gebied van veiligheid voor het gebouw. Hierbij is gekeken naar de brandveiligheid op onder andere de onderdelen: jaarlijkse controle van de brandblussers, ontruimingsplattegronden, maandelijkse controle brandmeldcentrale, noodverlichting en de veiligheid van de vluchtroutes bij een calamiteit. Naast de brandveiligheid is tevens gecontroleerd op inbraak en alarmeringssystemen. Ook het jaarlijks onderhoud van alle installaties wordt meegenomen. Deze jaarlijkse controle wordt uitgevoerd door een externe organisatie die hiervoor het Keurmerk Veilige School mag uitreiken. Naast de veiligheid voor het gebouw is ook de inrichting gecontroleerd door deze externe organisatie. Hierbij is voldaan aan alle verplichte en gewenste controles zoals gymzalen, klimrekken, keukens, gereedschap, machines, liftkeuring en legionella beheer. Dit leverde het certificaat Keurmerk Veilige school Extra op voor ’t Bergse VMBO die onder het bestuur van ROC West-Brabant valt.

KERKELIJK NIEUWS HALSTEREN Protestantse kerkgemeenschap elke zondag 10.30u in de St. Martinuskerk, Dorpsstraat 20. Scriba vakant, info B. van Weesp, tel.: 0164-683941. Zondag 2 september: eredienst: Ds. A. ten Kate (Bergen op Zoom). H. Quirinuskerk, Lindenlaantje 13, tel: 0164-682310, secretariaat@quirinuskerk. nl. Secretariaat parochiekern open op maandag en donderdag van 10.00-12.00u. Pastores Han Akkermans en Lenie Robijn bereikbaar via tel.: 0164-680381.In dringende gevallen te bereiken via tel.: 06-10688964. Parochiebijdrage Rabo: 11.88.00.647 t.n.v. RK Parochiekern H. Quirinus Halsteren. Zondag 2 september 9.30u: W.G.C.viering; voorganger pastoor Lenie Robijn mmv. de SinteKrijnscantorij. Int: jgt. Jo Klaassen-Schetters, overl. echtpaar Scheepers v.d. Enden, Adrianus Wagenaar, Bella Verburgt-Vriens, Beppie

Loos-Stouthart, Riet Huijbregts-Ooms. Donderdag 6 september 9.00u: Eucharistieviering; Int: Toos Oerlemans. Uw gebed wordt gevraagd voor hen die onlangs zijn overleden: Toon de Jong; Miel v.d. Eijnden. Zorgcentrum St. Elisabeth: Kerkdienst elke donderdag 14.00u in de kapel. Evangelische Gemeente Het Anker: Samenkomst: iedere zondag om 10.00u in basisschool De Biezenhof (ingang pad naar het Hazenbos). Zondagsschool en crèche tijdens dienst. Na samenkomst: koffie en onderling contact = omzien naar elkaar. Geloven willen we doen. Info: 0164-249650. LEPELSTRAAT H. Antonius van Padua - St.Christoffel parochie. Pastores Han Akkermans en Lenie Robijn. Zaterdag 1 september 19.00 uur: Euch.: In deze viering wordt gebed

gevraagd voor: Jan van Meer e.v. Ria Crijnen,; Cor Rockx-De Krom en Mariëlla, o. fam. Bernaards-Van Schilt, Antonius Verdult en Goverdina Verdult-Coppens, Geert Valkenburg e.v. Jaan Kijzers en dochter Rina, John Huijsmans e.v. Conny de Kock, Jo Mertens, o. echtp. Van Geel-Gabriëls; Heilige Antonius uw gebed wordt gevraagd voor hulp in moeilijke zaken en uit dankbaarheid. Voorganger: Pastoor H. Akkermans, lector: F. Gabriëls, misdienaars: Lorena en Belana, zang: dameskoor. Dinsdag 4 september 19.00 uur: Euch.: Ter ere van de Heilige Antonius voor onze gezinnen. Mededelingen: Dit 1e weekend van de maand vindt de Caritascollecte plaats. BERGEN OP ZOOM Evangelische kerk de Schuilplaats Elke zondag 10.00u in Markiezaatscollege, Nobellaan 50. Zondag 2 september: PAGINA 14

Henk de Ronde. Info: www.schuilplaats. com. Gereformeerde kerk (vrijgemaakt) - Elke zondag om 09.30 en 16.00u. in de Emmaüskerk, Korenberg 90. Info: www. bergen-op-zoom.gkv.nl Protestantse Gemeente - Ontmoetingskerk zondag 10.00u Bolwerk Zuid 134. Lievensberg ziekenhuis - Elke zondag 10.00u in de aula. Cel-Kerk Levend Woord Brabant-Zeeland - Pastors: Jorden & Debora Spijker, Plantagelaan 8, 4631 CS Hoogerheide, 0164-612927, www.lwgbz.nl. Zondag 2 september 10.30 uur: Celebration, kerkdienst, met Henk Hempenius in Het Roncalli, Tuinderspad 6, (ingang via Noordzijde Zoom), Bergen op Zoom. Evangelische Baptisten Gemeente Elke zondag 10.00u in de Stichting Welzijn Ouderen, Keldermanslaan 5, Bergen op Zoom.

Nieuw Apostolische Kerk - Elke zondag 10.00u en woensdag 20.00u, Marslaan 5. Voorganger dhr. Fr. Rijnders, Priester dhr. R. Voll. Kapel zorgcentrum Catharina - Viering, Catharinaplein 25, 09.30u, via hoofdingang van het zorgcentrum. Chr. Gemeenschap De Schakel - Zondag 10.00-11.30u in het Kwadrant, Oberonstraat 2, Bergen op Zoom. Info: J. Vega Sanchez, 0166-60587. Jehova’s Getuigen Koninkrijkszaal: Glimesstraat 10, Bergen op Zoom, tel.: 0164-256965. Diensten: dinsdag t/m donderdag 19.30-21.15u., zaterdag 10.00-11.45; 17.30-19.15u., zondag 10.0011.45u. Verpleeghuis Moermont: Elke zondag 11.00u in Evenementenzaal. Zondag 2 september: Pastor L. Pepels: Woord- en Communieviering.


vacatures

Om vandaag te kunnen inspelen op de vraag van morgen, investeren wij voortdurend in ons bedrijf. In nieuwe machines, maar ook in goede medewerkers. Vanzelfsprekend, want alleen met gemotiveerde collega ‘s kan Schut Flexible Packaging werken aan kwaliteitsproducten voor haar klanten. Schut Flexible Packaging B.V. is een bekend bedrijf op de markt van flexibele verpakkingen en opereert op de markt als zelfstandige onderneming binnen de FPH groep. Ongeveer zestig gemotiveerde mensen zijn dagelijks in teamverband bezig met het vervaardigen van hoogwaardige verpakkingen voor bekende merkfabrikanten in de voedings- en genotsmiddelen industrie. In de supermarkt komt u vaak producten tegen die voorzien zijn van een verpakking die ontwikkeld en bedrukt is bij Schut Flexible Packaging. Ter uitbreiding van ons team zijn wij op zoek naar de kandidaat die beschikt over een goed ontwikkeld gevoel voor kwaliteit, enthousiasme, doorzettingsvermogen, collegialiteit en verantwoordelijkheidsgevoel voor de volgende functie:

Rotatie Flexo- en/of Diepdrukker m/v 36 uur per week Functieomschrijving Het bedrukken van rollen papier, kunststof of laminaten met behulp van flexo- en/of diepdruk technieken. De geschikte kandidaat heeft reeds enige jaren grafische ervaring en is bekwaam om het proces zelfstandig uit te kunnen voeren. De werkzaamheden worden verricht in 3-ploegendienst Functie-eisen Wij zijn voor deze functie op zoek naar een enthousiaste man / vrouw op minimaal MBO niveau. Je werkt efficiënt, doorziet zaken snel en bent probleemoplossend ingesteld. Kwaliteitsbewustzijn alsmede een uitstekende beheersing van de Nederlandse taal zijn belangrijk. Je hebt een hoge mate van zelfstandigheid maar bent ook een teamplayer. Je bent geduldig, stressbestendig en staat stevig in je schoenen. Schut Flexible Packaging biedt: • Een verantwoordelijke baan in een dynamische werkomgeving • Goede begeleiding op de werkvloer • Doorgroeimogelijkheden • Een passend salaris en goede secundaire arbeidsvoorwaarden (volgens Kartoflex CAO) • Een collegiale werksfeer

Vacature: Tekenaar-Constructeur 3D AVT b.v. is één van de weinige toeleveranciers en/of producenten van snij- en verpakkingsmachines voor de brood- en banketbakkerij in Nederland. De snijmachines en verpakkingssystemen die binnen AVT b.v. worden geconstrueerd vinden voornamelijk hun weg binnen de Benelux maar ook regelmatig over de wereld. Om onze positie te kunnen versterken en te verbeteren zijn wij op zoek naar een Tekenaar-Constructeur die kan werken met het 3D tekenprogramma Inventor. Wat verwachten wij van onze kandidaat: • Beheersing van het tekenpakket Inventor. • Minimaal MBO 4 niveau. • Zelfstandig kunnen werken maar ook in klein teamverband. • Voldoende technische basiskennis. • Analytisch kunnen denken. • Indien gewenst uitwerking mondeling aan monteur(s) toelichten. • Contact onderhouden met toeleveranciers en onze inkoop. • Het ondersteunen bij het maken van machine handleidingen. Wat mag u van AVT b.v. verwachten: • Het mogen werken met up-to date software. • De ruimte om u verder te kunnen ontwikkelen binnen uw vakgebied. • Werken binnen een klein team van technici die gedreven zijn. • Werken met ruimte voor een eigen mening. • Mogelijkheid tot bijscholing op uw vakgebied. • Starten met een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd, bij gebleken geschiktheid een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd. • Salariëring markt conform, waarbij uw kennis en kunde mede bepalend is. AVT b.v. is lid van de Koninklijke Metaalunie, hierdoor wordt het CAO van de kleinmetaal gevolgd. De vacature is voor 40 uur per week. De werktijden kunnen in overleg worden aangepast. Bent u geïnteresseerd?, mail uw CV met begeleidend schrijven naar: info@avt.nu t.a.v. de heer M. Waterlander. Mocht u vragen hebben over deze vacature dan kunt u bellen naar 076 5415260, vragen naar de heer M. Waterlander. Acquisitie naar aanleiding van deze advertentie wordt niet op prijs gesteld.

Informatie en sollicitatie Heb je interesse in deze functie, dan kun je je schriftelijke sollicitatie richten aan: Schut Flexible Packaging BV, t.a.v. Claudia Gelens, afdeling P&O, Postbus 16, 4870 AA, Etten-Leur. Indien u nadere informatie wenst kunt U contact opnemen met Claudia Gelens, Telefoon: 076-5047000, Fax: 076-5033234 of E-mail: c.gelens@schutflexiblepackaging.nl Acquisitie naar aanleiding van deze advertentie wordt niet op prijs gesteld.

Schelderit

Espressobar My place te Bergen op Zoom Zoekt

serveerster / horecamedewerkster

• flexibel inzetbaar • openingstijden tussen 10.00 uur – 17.30 uur van ma tot en met zondag • min. 20 uur- max. 30 uur • minimale leeftijd 25 jaar • affiniteit met het bereiden van belegde broodjes • kandidaten met Sociale Hygiene en / of certificaat BHV genieten de voorkeur. • Sollicitatie brieven e-mailen naar rene.roks@kpnplanet.nl

INTERESSE IN EEN LEUKE BIJVERDIENSTE? Vanuit huis? Zonder investering?! Gratis Training, Begeleiding en Coaching! Directe betaling van commissies! Kom vrijblijvend naar een informatieavond!

is op zoek naar parttimers voor in de

bediening

leeftijd vanaf 16 jaar. Telefoon 0164-258800

www.internetbode.nl voor het (gratis) aanleveren van al uw nieuws

Partycentrum

‘t Appeltje

is ter versterking van het team op zoek naar een: enthousiaste en flexibele

horecamedewer(st)ker

Bel: 06 8377 0923

voor de weekenden.

Persoonlijk aanmelden. Inlichtingen: r. oerlemans Balsedreef 5, 4623 RA Bergen op Zoom Tel. 0164 - 25 79 49

BERGEN OP ZOOM - Evenals voorgaande jaren organiseert de Lions club Bergen op Zoom Scaldis de Schelderit voor (jong) volwassenen met een verstandelijke beperking in de regio Bergen op Zoom. Vele bezitters van een old-timer bezorgen hun medemensen, en zichzelf, een onvergetelijke dag. De Schelderit 2012 vindt plaats op zondag 16 september. Deze autorit, in de vorm van een tourtocht met zoveel mogelijk classic- of anderszins bijzondere auto’s, gaat

door West-Brabant en gedeeltelijk Zeeland. De totale lengte van de tocht is circa 60 km. Rijders en gasten komen samen om 9.30 uur in Zalencentrum De Raayberg te Bergen op Zoom. Rond 12.00 uur wordt een voortreffelijke lunch door sponsoren en door Lions leden verzorgd aan het Lucasplein in Hoogerheide. De stoet is dan voor het publiek te bewonderen. Ook wordt in de middag onderweg een traditionele, culturele verrassing break georganiseerd. Rond 16.00 uur kunt u de stoet verwelkomen in De Raayberg.

Groen Dichterbij zoekt beste groene buurtproject in iedere provincie

Deze Icoonprojecten komen in aanmerking voor €20.000,IVN, het Oranje Fonds, Buurtlink.nl en SME Advies zijn op zoek naar de beste groene buurtprojecten van Nederland. Samen startten zij Groen Dichterbij, voor buren die zich samen inzetten voor een groenere buurt. Per provincie zoeken zij vanaf vandaag naar één Groen Dichterbij Icoonproject. De winnaars komen in aanmerking voor een financiële bijdrage van maximaal €20.000,-. Aanmelden kan tot 24 september op www.groendichterbij.nl. Groen Dichterbij stimuleert mensen om als buurt, straat of wijk gezamenlijk aan de slag te gaan met het ‘vergroenen’ van de omgeving, waarbij groen als middel dient om de betrokkenheid en samenhang in de buurt te versterken. Bijvoorbeeld met een gezamenlijke moestuin of het onderhoud van parkjes, boomspiegels en historische bomenrijen. Het project Groen Dichterbij is mogelijk gemaakt door de Nationale Postcode Loterij.

Ambitie Groen Dichterbij is op zoek naar buurtbewoners met uitbreidingsplannen voor hun bestaande groene buurtprojecten of ver ontwikkelde plannen voor nieuwe projecten. Zij komen in aanmerking om het Groen Dichterbij Icoonproject van hun provincie te worden. De winnaars krijgen voor de uitvoer van hun plannen ondersteuning van experts en een financiële bijdrage van maximaal €20.000,-. Met hun ervaring en uitstraling zijn zij een voorbeeld voor andere buurten. Aanmelden kan tot 24 september op www.groendichterbij.nl. Groen verbetert de buurt Gezamenlijk bezig zijn met groen in de buurt zorgt voor meer betrokkenheid en bijzonder en structureel contact tussen buren. Daarnaast toont onderzoek aan dat er minder conflicten en spanningen zijn in groenere PAGINA 15

wijken en nemen de speel- en ontwikkelingsmogelijkheden van kinderen toe. Ook kan vergroening van de wijk leiden tot een stijging van de gemiddelde prijs van onroerend goed. Meer groen in de buurt heeft dus een duurzaam effect op natuur, mens en economie. IVN, het Oranje Fonds, Buurtlink.nl en SME Advies zorgen met Groen Dichterbij voor een platform waar kennis, inspiratie en diensten bij elkaar komen. Om dit mogelijk te maken gaf de Nationale Postcode Loterij ruim 2,2 miljoen euro aan Groen Dichterbij. De helft van ieder lot van de Nationale Postcode Loterij gaat naar goede doelen op het gebied van mens en natuur in binnen- en buitenland. Meer informatie op de site Voor aanmelding, meer informatie en de voorwaarden kunnen geïnteresseerden terecht op www.groendichterbij.nl




 





   

   

 



  



    



     













  





  





 

  



 

 

 

  



 

 

   









    





 

 



 

 











 





  

 



 

   

 





   

 

  



  





 





  



   

 





   

 

 Bergen op Zoom, De Vey, Vogelaar 29 • Bergen op Zoom, Piusplein, Piusplein 20-25 • Roosendaal, Laureijsen, Lindenburg 2 • Halsteren, Diepeveen, Vogelenzang 95 

   



DBOZ_20120829  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you