Page 1

THUIS IN DE REGIO

MIDWEEKEDITIE

V L I S S I N G S E

O P L AG E :

8 AUGUSTUS 2012 WEEK 32

Uitgeverij

EN WEST-BRABANT:

de

bode

ACTUALITEIT

VEEL BIJZONDERE VLIEGTUIGEN OP LUCHTVAARTDAGEN

22.000

TOTA L E O P L AG E Z E E L A N D

bv

I

Postbus

22,

ONROEREND GOED

4880

AA

Zundert

AUTO’S

Volg ons via twitter: @VlissingseBode

I SPORT

IMPOSANTE EXPO DE SCHELDE

Te l .

076

599

8 111

KERKELIJK NIEUWS

I

480.000

www.internetbode.nl VACATURES

CONNY JANSSEN VOELT ZICH THUIS IN MACHINEFABRIEK

60.000 bezoekers verwacht op Rescue

Bijzondere tallships Vlissingen Maritiem

VLISSINGEN - Het Badstrand, de boulevards en het parkeerterrein aan de Kenau Hasselaarstraat staan vrijdag opnieuw in het teken van Rescue Vlissingen. Het is de 8e editie van het tweejaarlijkse reddingsevenement. Er zijn onder meer vliegtuigen, helikopters, schepen en hulpverleningsvoertuigen te zien. De organisatie verwacht zo’n 60.000 bezoekers. Wethouder Rob van Dooren van de gemeente Vlissingen opent het evenement om 12.00 uur. Meteen daarna geeft een Pitts Special dubbeldekker een luchtshow weg. Daarna volgen er nog vele demo’s. Het duurt tot 18.00 uur. Meer informatie: www.rescuevlissingen.nl.

VLISSINGEN - De Dokhaven en aanliggende kaden en terreinen vormen dit jaar het hart van het festival Vlissingen Maritiem dat plaatsvindt van vrijdag 24 tot en met zondag 26 augustus. Dit jaar is het thema ‘Schepen van alle tijden’. Er komen verschillende tallships naar de havenstad: de beroemde driemastschoener Oosterschelde, de Shtandart, een replica van het schip van tsaar Peter de Grote, en de Tres Hombres dat geen motor heeft en dus alles op zijn zeilen doet. Daarnaast is het stoomschip de Hydrograaf te bewonderen. Verder zijn er tal van activiteiten en wordt de gerestaureerde Scheldekraan ingewijd. Meer info: www.vlissingenmaritiem.nl.

Vragen over toezicht alcoholgebruik VLISSINGEN - Ton de Nooij van de GroenLinks-fractie in de gemeenteraad van Vlissingen heeft vragen gesteld aan het college van burgemeester en wethouders over het toezicht op het alcoholgebruik onder jongeren onder de achttien jaar. Dat is vanaf 1 januari een taak van de gemeenten. De Nooij wil weten of Vlissingen al maatregelen heeft getroffen, of er al controleurs zijn aangesteld, die de taken van de Voedsel- en Waren Autoriteit gaan overnemen en of Vlissingen op dit gebied gaat samenwerken met Middelburg en Veere. Volgens De Nooij kunnen gemeenten een voorbeeld nemen aan Den Helder dat zijn zaakjes keurig op orde heeft.

Bunker nog één keer open dit seizoen RITTHEM - De bunker aan de Louwerse’s Wegeling in Ritthem zet zaterdag voor de laatste keer dit seizoen zijn deuren open voor publiek. De Duitse bunker 502 uit de Tweede Wereldoorlog is 11 augustus voor iedereen te bezoeken van 10.00 uur tot 16.00 uur. Het publiek kan twee ruimtes betreden. De ene ruimte is door Johnny Forrer ingericht met materiaal van en over de Tweede Wereldoorlog en in de andere kamer zijn (oude) foto’s over Ritthem te zien en wordt een film vertoond over het dorp in de periode tussen 1920 en 1960. De toegang tot de bunker is gratis. Na zaterdag is de bunker pas weer in 2013 te bezichtigen.

Façade: Internationaal evenement VLISSINGEN - Façade 2012, het kunstevenement van CBK Zeeland (Centrum voor Beeldende Kunst) waaraan 14 internationaal vermaarde kunstenaars deelnemen, vindt plaats van 17 augustus tot 18 november in Middelburg. In een kunstroute door de stad zijn de veertien werken te bekijken van Tadashi Kawamata, Marinus Boezem, Thorsten Brinkmann, Karin van Dam, Tamara Dees, Filip Dujardin, Olaf Holzapfel, Krijn de Koning, Renato Nicolodi, Tobias Rehberger, Daan Roosegaarde, George Rousse, Sarah & Charles en Joost van den Toorn. Ook zijn er bijvoorbeeld lezingen en een educatief programma voor Zeeuwse scholen. Meer info: www.facade2012.nl.

W E E K B L A D

OOST-SOUBURG - Het zonnetje zette vrijdag en zaterdag de naam van het Moluks Midzomerfeest in Oost-Souburg kracht bij. De bezoekers van de dertigste editie genoten onder meer van swingende optredens, leuke kinderactiviteiten, een gezellige Pasar Maluku (Molukse Markt) en van het (bij)kletsen met elkaar. FOTO ANNET EEKMAN

Thermphos test ‘nieuwe’ grondstof VLISSINGEN-OOST - Fosforproducent Thermphos in Vlissingen-Oost onderzoekt of zij rioolslibas als alternatief kan gebruiken voor het schaarser wordende natuurlijke fosfaat. Voor deze proefperiode, die twee weken duurt, heeft de Provincie Zeeland vorige week de vergunning van Thermphos voor de dioxine-uitstoot versoepeld van maximaal 0,4 ng naar 2 ng TEQ/Nm3 (nanogram dioxine per kubieke meter lucht). DOOR BRITTA JANSSEN In een persbericht schreefM de provincie I D Dvo-E rig week dat het aanpassen van de vergunning ongevaarlijk is. ‘Onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft aangetoond dat er bij een tijdelijke verhoging van de uitstootnorm geen gevaar voor de volksgezondheid optreedt.’ Thermphos liet dinsdag weten dat ze een hogere dioxine-uitstoot tijdens de proef niet kan uitsluiten. ‘Maar we verwachten het niet’, aldus een woordvoerder in een persbericht. ‘Bij de proef gebruiken we ongeveer vijfduizend ton rioolslibas uit Frankfurt en Thermphos zet al langere tijd zonder problemen een vergelijkbare grondstof in; rioolslibas van Slibverwerking Noord-Brabant. Het gebruik van dat as leidt niet tot hogere uitstoot of overlast.’ De provincie gaf de fabriek vorige week

toestemming voor de test. Thermphos is hier blij mee, omdat rioolslibas volgens haar zeerU fosfaatrijk L B R G is.SNuEkan het & bedrijf V bekijken of dit een goed alternatief is voor haar productieproces. Dit groene licht is voor de fabriek een belangrijk stap voorwaarts om uiterlijk in 2020 voor honderd procent gebruik te maken van alternatieve fosfaatrijke grondstoffen die minder belastend zijn voor mensen en milieu, aldus de Thermphos-woordvoerder. ‘Natuurlijk fosfaat wordt schaarser, maar is tegelijkertijd ook de belangrijkste grondstof voor voeding.’ Voor de overige uitstoot en geurhinder van Thermphos staat de provincie geen veranderingen toe ten opzichte van de huidige vergunning. Wel controleert Zeeland Thermphos op meer stoffen. ‘Uit metingen blijkt dat er stoffen worden uitgestoten die niet in de vergunning zijn opgenomen.

Om te kunnen handhaven worden die nu aan de vergunning toegevoegd.’ Pas dan EkanEdeRprovincie S E optreden als de uitstoot de maxima overschrijdt. Het gaat om polychloorbifenylen (PCB), benzeen en polycyclische aromatische koolwaterstoffen (PAK). ‘De metingen tot nu toe geven aan dat de concentraties van de stoffen onder de grenswaarden uit de Nederlandse emissierichtlijn lucht blijven’, aldus de provincie. ‘Metingen in de buitenlucht en verspreidingsberekeningen hebben geen overschrijdingen van de gezondheidsnormen aangetoond.’ In de strijd tegen de uitstoot van schadelijke gassen werkt Thermphos aan een luchtzuiveringsinstallatie die uiterlijk op 1 januari 2015 operationeel is. ‘Dan behoort de uitstoot van dioxine en vele andere schadelijke stoffen tot het verleden’, stelt het bedrijf.

20e Internationale Volksdansfestival W E E K B L A D MIDDELBURG - Om Zeeuwen met behulp van muziek, dans en zang te laten kennismaken met andere culturen houdt Stichting Internationaal Volksdansfestival Borsele deze week voor de twintigste keer haar gelijknamige festival. DOOR BRITTA JANSSEN Tot zondag zijn drie groepen t huit Europa u ite zien en te horen op verschillende plaatsen in Zeeland. De stichting probeert voor iedere editie weer nieuwe gezelschappen uit te nodigen die voor de diversiteit ook onderling verschillen en dat is volgens voorzitter Judith Simonse ook voor deze jaargang gelukt. De stichting heeft de groepen Halay uit Turkije, Parangul uit Roemenië en Les Bitous uit Frankrijk te gast. “Halay zorgt voor spektakel met hun stoere mannen en sierlijke vrouwen”, belooft Simonse. “Met de sfeer waarvoor hun gezellige muziek zorgt, doet Les Bitous het ook altijd goed. En de kostuums, dans en muziek van deze drie groepen is niet met elkaar te vergelijken.” Donderdag rijden de drie mee met de Stoomtrein Goes-Borsele en treden tussen

15.00 uur en 16.00 uur op in Hoedekenskerke. “We hebben de groepen vaker laten het is altijdr soptreden ibij denstoomtrein d en e mooi om ze daar in hun kostuums te zien.” Op vrijdagmiddag trekken Halay, Parangul en Les Bitous door het centrum van Middelburg en treden tussen 14.00 uur en 16.00 uur op meerdere plaatsen op. Op zaterdagavond is er ter afsluiting een gala-avond in De Stenge. Hier zorgt Ons Boeregoed voor de Zeeuwse inbreng bij het festival. Terugblikkend op twintig jaar vertelt Simonse dat er vroeger meer Zeeuwse gezelschappen deelnamen aan het tweejaarlijkse festival. “In andere landen is volksdansen populairder, waarschijnlijk omdat ze het daar meer van jongs af aan mee krijgen. Bijvoorbeeld op school zingen ze meer volksliederen en dansen erbij. Zo blijft de cultuur levendig.” Het is dan ook niet moeilijk om internationale gezelschap-

pen aan te trekken voor het festival, aldus de voorzitter, zij melden zich vaak zelf aan. “Het e isgjuist isteeds o moeilijker om gastgezinnen in Borsele te vinden voor de groepen. Doordat er hier geen verenigingen meer meedoen, is de betrokkenheid minder. En doordat mensen meer werken, is hun vrije tijd kostbaar geworden.” De stichting betreurt dit. “We hebben het festival opgezet om mensen bij elkaar te brengen en daarbij zijn de gastgezinnen de basis. Als je een week je leven deelt met iemand uit een andere cultuur, verrijkt dit je kijk op de wereld. Maar nu het zo’n moeite kost om gezinnen te vinden, weten we niet of we het festival over twee jaar weer kunnen organiseren.” Kijk voor meer informatie op www.volksdansfestivalborsele.nl. Kaarten voor de gala-avond zijn vooraf te reserveren via 0113-351529.

Werk A58 tussen Rilland en Vlissingen VLISSINGEN - Rijkswaterstaat werkt aan de A58 tussen Rilland en Vlissingen. Ze plaatst geleiderail en past in- en uitvoegstroken en belijning aan. Daarvoor worden meerdere vluchtstroken, rechterrijstroken en afslagen afgesloten. Gele borden geven omleidingsroutes aan. De afsluitingen: afrit 37 Arnemuiden vanuit Goes elke nacht van 20 tot en met 23 augustus van 20.00– 6.00 uur, toerit A58 Arnemuiden richting Middelburg elke nacht van 27 tot en met 31 augustus van 20.00–6.00 uur. Afrit 37 Arnemuiden vanuit Goes van 29 augustus 20.00 uur tot 30 augustus 6.00 uur en afrit 38 A58 naar N57 vanuit Goes 30 augustus 20.00 uur tot 31 augustus 6.00 uur.

Boek Racoon komt in september uit GOES - Na vijf studioalbums verschijnt er nu een boek over Racoon. ‘Alles voor het liedje’ komt in september uit en beschrijft hoe de Goese band in 15 jaar uitgroeide tot een van de populairste bands van Nederland. ‘Ze scoren hit na hit en krijgen jaar na jaar Pinkpop aan hun voeten. Racoon is het succesverhaal over de eerste hit, eerste flop, ongeïnteresseerde platenmaatschappijen en de uiteindelijke definitieve doorbraak naar de top’, meldt Kick Uitgevers, die het boek samen met Uitgeverij Carrera op de markt brengt. ‘Alles voor het liedje’ is geschreven door de Goese journalist Eugène de Kok, die werkt voor Weekblad de Bode.

Innovatieprijs Toerisme VLISSINGEN - De Provincie Zeeland zoekt weer vernieuwende projecten uit de vrijetijdssector die in aanmerking komen voor de Innovatieprijs Toerisme. Geïnteresseerden die een innovatief project aan het ontwikkelen zijn of recent gerealiseerd hebben, kunnen dit nog tot 15 september aanmelden. Het publiek van de Toeristische Ontmoetingsdag kiest de winnaar en die krijgt uit handen van gedeputeerde Sjoerd Heijning de beloning van vijfduizend euro uitgereikt. Met de prijs wil de provincie nieuwe ontwikkelingen in het toerisme stimuleren. Kijk voor meer informatie op http://loket.zeeland.nl/innovatieprijs_toerisme/.


internetaankopen afleveren Laat al uw

bij

Bestevaer

Scheldestraat 60, 4381 RV Vlissingen bestevaer@zeelandnet.nl

Tel.: 0118-431985 en haal uw pakket(tje) op tijdens de winkeltijden: maandag 13.30 - 17.30 uur dinsdag 9.30 - 17.30 uur woensdag 9.30 - 17.30 uur donderdag 9.30 - 17.30 uur vrijdag 9.30 - 21.00 uur zaterdag 9.00 - 16.00 uur

VAKANTIETIP! 6000 m2 antieke meubelen en (alle) tuinaccessoires Tegen elk aannemelijk bod!

’t Antiekparadijs

Steenbergseweg 45, Lepelstraat 0164 68 63 24

Plus 40Relatie

Altijd de voordeligste keuze

Single maar, liever samen? Relatiebemiddeling voor singles vanaf 40 jaar. 0166-785000 www.40plusrelatie.nl

GOES | DBKEUKENS.NL

Direct de laagste gebr. timmermans b.v.

boekerman 4 (borchwerf 11) tegenover Saver milieustraat tegenover milieustraat 4751 Xk oudSaver gastel 47510165 Xk oud Tel.: - 31 gastel 77 46 tel.: 0165 - 31 77 46 info@krt.nl www.krt.nl of mobiel.krt.nl

VLIEG NAAR DE MAAN

Uw oUde kabel en metalen zijn geld waard!

Duurzame oplossingen bij vliegen, houtworm, mollen, ratten, muizen, papiervisjes, vogeloverlast, wespen enz.

(0113) 57 38 81

www.ongediertespecialist.nl

en verwijderen

WESPEN

overlast?

nl

De Blauwe Reiger de Blauwe Reiger

Boerenlanddagen

Boerenlanddagen

Op het terrein van Theeschenkerij De Blauwe Reiger, worden een tweetal boerenlanddagen georganiseerd;

Vrijdag 17 augustus van 11.00 tot 18.00 u. en Zaterdag 18 augustus van 10.00 tot 17.00 u. Op het terrein van Theeschenkerij De Blauwe Reiger, worden een tweetal boerenlanddagen georganiseerd; Theeschenkerij de Blauwe Reiger, Zanddijkseweg 12a, Veere (tussen Middelburg en Veere)

Bel direct de specialist!

• Miniaturen, foto’s Op je werk MIDDELBURG: Woensdagmiddag niveaus A1, A2 en miniaturen, • Gereedschappen, werktuigen • Kantklossen, Spaans voor kinderen (nieuw) • Oude tractoren trakteren?glas in lood Infomiddag: Woensdag 29 augustus GOES: Presentatie workshops Dinsdagavond niveaus A2, B1 • Alpaca’s en kleine dieren • Bestel op Infoavond: Dinsdag 28 augustus en bijzondere producten • Bijen houden, wijn en bier maken • OrigineleDocent gediplomeerd ‘’native speaker’’

Wijebezorgen tra: rdag x cheepstuig, te a z p O S e rs e sten, de het uogop het Ve bij en en o ns van optrede mechanisch dors h c nsen. historis Volksda zaak!

Voorbereiding Staatsdiploma (ELE)

06-54752492 acrom@zeelandnet.nl www.academiaromero.com

Entree gratis

(tussen Middelburg en Veere)

€ 4,00 € 4,80

per kg per stuk

Bergen op Zoom Goes Bergen op Zoom Bergen op Zoom Bergen op Zoom Bergen op Zoom

Info: 0164-230209 info@bitbybit-nl.eu

cursus haarknippen sept in uw regio! Tel: 015-3618033 www.selfline.nl

Vandaag uw auto, jeep of bus v.a. ’96 verkopen. Bel HUGO Contant + RDW. Bergen op Zoom Vrijwaring! Goes

06 - 122 58 443 Ook ’s avonds.

Computeropleidingen Software op maat, ontwikkeling Coaching

TK gevraagd:

Oudijzer & metalen

aansluitend aan wandelgebied met Jaagpad langs het kanaal door Walcheren Theeschenkerij is goed per fiets te bereiken. Voor parkeren volg de aanwijzingen.

www.deblauwereiger-veere.nl - tel. 0118-593720

Wij zoeken voor onze vestiging in ‘s-Gravenpolder een

OFFICE MANAGER

Haamstede, Ring 15 • Middelburg, Lange Delft 64 drogisterij-parfumerie Rhoon, Julianstraat 49-51 • Rotterdam, Keizerswaard 45 Haamstede,Vlissingen, Ring 15 • Lange Middelburg, Lange Delft 64 Appelmarkt 24 Zelke 50 • Zierikzee, Rhoon, Julianstraat 49-51 • Rotterdam, Zwijndrecht,Keizerswaard Oudeland 9245 Vlissingen, Lange Zelke 50 • Zierikzee, Appelmarkt 24 Zwijndrecht, Oudeland 92

n• te

d

v

Innameen verkoop van boedels, oemeubelen, b g, etc. ken, kledin r. Gemeen Ge

drogisterij-parfumerie

b st

FULLTIME

r Zending oo

Welkom op...

Opbren g

Voltaweg 7, Middelburg Arnestein, Tel: 0615174118

Geopend: Di, Wo en Vrijdag van 9.30-17.00 Pauze 12.00- 13.00

Oude Veerseweg 1a - 4332 SH Middelbu rg ☎ 06 - 340 184 95 - info@ramsjburg.nl www.ramsjburg.nl

Wat er van u wordt verwacht • Overal inzetbaar • Invoeren van orders en contracten • Verwerken van inkomende telefoon vanuit binnenen buitenland • Het regelen van transport en het helpen van chauffeurs • Verzorgen van bijbehorende documenten • Assisteren van het sales team Eisen voor deze functie • Nauwgezet en accuraat • Minimaal enkele jaren ervaring • Zelfstandig en stressbestendig • Beheersing van vreemde talen • Minimaal MBO niveau Salaris en arbeidsvoorwaarden zijn overeenkomstig de CAO voor de Groente- en Fruitverwerkende Industrie. Sollicitatie met CV binnen 2 weken verzenden naar mieke@toponions.com. Meer info? Bel 0113-315050.

Tel. 016 URL. ww

Word, Excel, Ac PowerPoint, Ou MS Project, Vis AutoCAD, Inven Photoshop, Illu Dreamweaver,

The company that grows!

Locatie: Theeschenkerij de Blauwe Reiger Zanddijkseweg 12a, Veere

€ 0,80 € 0,95

tot € 2,75 € 2.90 p/kg € 0,75 € 0,70 p/kg € 1,00 € 1,15 p/kg € 0,50 € 0,50 p/kg € 5,25 € 5,80 p/kg € 4,75 € 5.30 p/kg € 4,50 € 5,05 p/kg € 3,00 € 2,95 p/kg € 0,85 € 0,95 p/kg € 1,10 € 1,30 p/kg € 0,90 € 1,20 p/kg € 0,85 € 0,80 p/kg € 0,45 € 0,50 p/kg € 0,19 € 0,21 p/kg € 0,40 € 0,45 p/kg € 0,17 € 0,21 p/kg € 20,00 € 15,00

Prijzen onder voorbehoud van kwaliteit en marktontwikkelingen.

AutoCAD basis 10 sept. avond 12 sept. avond 2 okt. dag AutoCAD vervolg 27 nov. avond 4 dec. dag Inventor basis 1 nov. dag

• Houtdraaien, zilversmeden,Academia Romero El español como puente entre culturas beeldhouwen

webshop.pietdaane.nl

vanaf € 1,75 € 1,90

plastic koper kabel plastic aluminium kabel loodkabel koper grondkabel koper loodkabel aluminium grondkabel aluminium zuiver blank koper onzuiver koper gemengd rood geel koper aluminium roest vrij staal zuiver lood zink electro motoren ijzer accu’s wasmachines, drogers auto katalysator

0113-639760 AutoCAD en Inventor

SPAANS LEREN

• Oogst- en dorsmachines

Metaalprijzen geldig week 32 metaalprijzen

openingstijden: ma t/m donderdag 07.30-17.45 uur • vrijdag 07.30-15.45 uur • zaterdag 07.30-12.15 uur openingstijden: ma t/m donderdag 07.30-18.00 uur • vrijdag 07.30-16.00 uur • zaterdag 07.30-12.30 uur

Vrijdag 17 augustus van 11.00 tot 18.00 uur

en Te Koop: AARDBEIENPLANTEN Meer dan een half miljoen Zaterdag 18 augustus tot elke 17.00 week!uur diverse soorten, gekeurd, virusvrij, van 10.00Bodes direct te leveren. Boomkwekerij U wordt van harte uitgenodigd om in een voor Theeschenkerij De Blauwereiger bekende, gezellige J.A. BERMAN, Noordhoeksewegeling 3 en ongedwongen sfeer kennis te komen maken met onderdelen van het Zeeuwse Boerenlandleven. Kapelle 0113-341170, www.fruitplanten.nl Met o.a.:

KRT al meer dan jaar gespecialiseerd in hetvanverwerken van krt is alismeer dan 50 jaar50 gespecialiseerd in het verwerken kabel en metalen. wijkabel zijn iSo en 9001: beschikken uiteraard over de vereiste en9001:2000 metalen.gecertificeerd Wij zijn ISO 2000 gecertificeerd en beschikken uiteraard(milieu)vergunningen. over de vereiste (milieu)vergunningen. kuntdagelijks dagelijkskabel kabel en en metalen, metalen, tegen UU kunt tegen contante contantebetaling, betaling,aanleveren. aanleveren. ook kunnenwij, wij,bij bijvoldoende voldoende volume, volume, containers plaatsen. ook kunnen containersop opuw uwlocatie locatie plaatsen.

Met productielocaties in ’s-Gravenpolder, Baarland, Kapelle, Bihucourt (FR) en Ontario (USA) is TOP Onions een van de grote uien verwerkers van Nederland. Wij sorteren en verpakken uien, produceren krokant gebakken uitjes en verduurzamen zilveruitjes en groenten. Dit hele pakket vindt zijn weg over de hele wereld. TOP Onions heeft een platte organisatie met gemotiveerde medewerkers. Om onze groei bij te houden, zoeken wij mensen die op een gedreven manier hun krachten en talenten bij ons willen inzetten.

> TOPONIONS.COM > TOP-TASTE.COM > CROPALLIANCE.COM


actualiteit

Bezoekers genieten van oude vliegtuigen op Zeeuwse luchtvaartdagen van Wings to Victory

‘Achter elke snipper zit een persoonlijk verhaal’ ARNEMUIDEN - Piloten in twee oude Harvards hebben vorige week donderdag de Victory Bell naar vliegveld Zeeland Airport gebracht en deze overhandigd aan wethouder en locoburgemeester Johan Aalberts van de gemeente Middelburg. Daarmee luidde hij de start van de Zeeuwse luchtvaartdagen van Wings to Victory in. Het evenement heeft drie dagen geduurd. DOOR ALLEGONDA JOPSE Oude vliegtuigen, informatie over de geschiedenis van de luchtvaart, optredens, braderie, demonstraties parachutespringen en zweefvliegen, rondvluchten, rondleidingen, verlotingen voor gratis rondvluchten en een flightsimulator. Jong en oud kon zich vermaken tijdens de Zeeuwse luchtvaartdagen. “Dit evenement heeft als doel meer informatie te geven over de luchtoorlog”, vertelde een woordvoerder van de stichting Wings to Victory. “Alleen al in Zeeland zijn er ruim 600 vliegtuigen neergestort tijdens de Tweede Wereldoorlog en er zijn er nog tientallen vermist. De stichting onderzoekt wat er precies is gebeurd. Via onze website kunnen nabestaanden te weten komen wat er met de overledenen is gebeurd. Wrakstukken zijn bewaard. Die laten zien dat achter elk snippertje een mensenleven en persoonlijk verhaal zit. De Victory Bell, die door de Harvards is gebracht, is gemaakt van aluminium van neergeschoten Duitse vliegtuigen.” Tijdens de Zeeuwse luchtvaartdagen was een bijzonder vliegtuig te bezichtigen: het Duitse jachtvliegtuig Messerschmitt

ME 109. Al vijftien jaar zijn mensen bezig met de reconstructie: van vijf vliegtuigen wordt er één gemaakt. Het hoofdbestanddeel is op 4 december 1943 neergestort. Het vliegtuig staat normaal gesproken op vliegveld Seppe en was voor de Zeeuwse luchtvaartdagen met een vrachtwagen naar Zeeland Airport vervoerd.

‘Informatie geven over luchtoorlog’ Piloot Hein Geurts (62) vloog de gele Harvard AT 16 van Gilze Rijen naar Zeeland Airport. “Dit toestel is 69 jaar oud. Er zijn ongeveer 20.000 van deze vliegtuigen gebouwd in de jaren ‘40 tot eind jaren ‘50. Het toestel is uitgerust met een 600 pk stermotor en kan een snelheid van ongeveer 220 mijl vliegen, ongeveer 360 kilometer per uur. Het is een toestel met plaats voor een leerling en de instructeur.” Geurts stopte afgelopen maart gestopt met beroepsvliegen. Sindsdien is hij actief voor de stichting Koninklijke Luchtmacht Historische Vlucht, die als doel heeft oude Nederlandse toestellen in de lucht te houden.

Piloot Hein Geurts voor zijn gele Harvard AT 16 waarmee hij de Victory Bell naar Zeeland bracht.

Transporthelikopter Bezoeker Anton van den Ende uit Borssele was voor de eerste keer aanwezig op de jaarlijkse Zeeuwse luchtvaartdagen. “Het mooiste is dat je de vliegtuigen van dichtbij kunt bekijken. Net vloog een grote trans-

porthelikopter over. Dat was mooi. Ik heb wel eens in kleine vliegtuigen gevlogen en een paar keer in een helikopter. Heel leuk.” Bezoeker Johan Koster uit Kamperland zei samen met zijn dochter Annabel een rondvlucht te willen maken. “We hebben nog

FOTO ALLEGONDA JOPSE

nooit gevlogen. Wie weet gaan we dat vandaag voor het eerst doen.” Volgend jaar worden de Zeeuwse luchtvaartdagen opnieuw gehouden. Meer informatie staat op: www.wingstovictory.nl

Expositie over scheepswerf De Schelde in Gemeentearchief Vlissingen nu te bezoeken

‘Vlissingse werf was belangrijk in de negentiende eeuw’ VLISSINGEN - In het Gemeentearchief Vlissingen is sinds maandag de tentoonstelling ‘Zeeuws Geweld - Marinescheepsbouw Koninklijke Maatschappij De Schelde’ te zien. De expositie brengt de (internationale) betekenis van het Schelde-archief in beeld in de periode van grofweg 1875 tot 1950. Aan de hand van foto’s, tekeningen en modellen kunnen de bezoekers zich een voorstelling maken van wat scheepswerf De Schelde bouwde. DOOR BRITTA JANSSEN

In 2010 bracht de opvolger van De Schelde, Damen Schelde Naval Shipbuilding,

het archief over de periode 1875-1970 in beheer onder bij het gemeentearchief.

Een beeld uit vroeger tijden van het Scheldeterrein.

ARCHIEFFOTO LINDA RAAPHORST

‘Naast het directiearchief ging het om de rijke en grote (glas)negatievencollectie: ongeveer 100.000 stuks’, aldus de gemeente Vlissingen in een persbericht. ‘Het in bruikleen geven van het omvangrijke bestand scheepsbouwtekeningen, meer dan 200.000, is onderwerp van gesprek.’ Aan de hand van dit materiaal is de expositie vormgegeven. ‘Gezien de reikwijdte en impact van het archief, ligt het voor de hand dat er in de toekomst nog meer aandacht voor dit thema zal zijn.’ Bij de expositie komt ook het beheren van archieven en wat daarbij komt kijken voor een archiefdienst aan de orde. Geschiedenis Al eeuwen lang worden in Vlissingen oorlogsschepen - schepen van geweld -gebouwd. Tot aan de opheffing van de marinewerf in 1868 gebeurde dit op een werf in eigendom van en geëxploiteerd door de overheid. ‘De Vlissingse werf was in de negentiende eeuw door haar moderne uitrusting, beschikbare kennis en de locatie van groot belang, maar werd in 1868 toch opgedoekt ten gunste van de Rijkswerven in Amsterdam en Willemsoord (Den Helder).’ Toch kwam hiermee geen einde aan de marinescheepsbouw in Vlissingen. ‘Zeven jaar later, in 1875, gingen de bedrijfspoorten van De Schelde open, dankzij een initiatief van Arie Smit en Bruno Joannes Tideman. De eerste opdracht was de bouw van de vissloep De Zeeuw datzelfde jaar. Bovendien kreeg men dat jaar ook het predicaat Koninklijk.’ De Koninklijke

De ideale reclame voor uw bedrijf Drukkerij Vorsselmans levert vele producten die uw zaak opvallend promoten.

Maatschappij De Schelde was een feit. ‘In 1877 verstrekte de Koninklijke Marine de eerste order: de bouw van de stoomloodsschoener Schelde, gevolgd door een reeks van kleine vaartuigen zoals torpedoboten.’ Het eerste grote oorlogsschip dat de werf bouwde was het pantserdekschip Evertsen uit 1893. Later bouwde men ook de kruiser Java en diverse fregatten. Onder de huidige naam Damen Schelde Naval Shipbuilding worden nog steeds diverse schepen gebouwd, zowel voor de Nederlandse als buitenlandse marines.

‘Meer dan 200.000 tekeningen’ ‘Naast personeel is ook de walinrichting van het grootste belang. De gestage uitbreiding van de werf trok een wissel op de geografische inrichting van de stad.’ Beeldbepalende gebouwen zoals het Van Dishoeckhuis en het Groot Arsenaal moesten plaatsmaken. Grote kranen bepaalden tientallen jaren lang al van veraf het aanzicht van Vlissingen. Meer informatie De tentoonstelling Zeeuws Geweld - Marinescheepsbouw Koninklijke Maatschappij De Schelde is gratis te bezichtigen in het gemeentearchief in de Hellebardierstraat. De openingstijden zijn van maandag tot en met donderdag van 9.00 tot 16.30 uur. De tentoonstelling is te zien tot 2 november 2012.

Een greep uit de mogelijkheden: displays, plafondhangers, banners, vlaggenlijnen, loterijacties, kraskaarten, ballonnen, stickers, wobblers, schapkaarten en -stroken, flyers, folders,

Professionele reclame-uitingen zijn nog succesvoller in combinatie met een advertentie in de Bode. Informeer vrijblijvend naar onze mogelijkheden:

mailings, krantenspecials.

Drukkerij Vorsselmans BV | Bredaseweg 26 | 4881 DE Zundert | Tel. 076 599 81 11 | drukkerij@vorsselmans.nl | www.internetbode.nl PaGiNa PAGINA 3


SPEELLAND ZEELAND IN GOES WORDT GOED BEZOCHT Goes, dinsdag 7 augustus 2012 – Op vrijdag 20 juli zijn de deuren van Speelland Zeeland opengegaan en het publiek is enthousiast over de indoor speeltuin. Ruim 1.500 bezoekers hebben hun hart al opgehaald bij de indoor speeltuin. Weer of geen weer De indoor speeltuin was goed en wel geopend en toen werd het schitterend weer. “Ik hield mijn hart vast”, bekende René van Donschot, vestigingsmanager van Zeelandhallen Goes. “Maar gelukkig zien we ook op dagen met mooi weer genoeg bezoekers. Dan zijn het vooral de gezinnen met jonge kinderen. Zij zoeken dan vaak schaduw en verkoeling.” Na de echte zomerse periode kwam wat minder weer. “Van mij hoeft het echt geen hele zomer te regenen, ik zit zelf ook graag in de zon. Je weet vooraf alleen dat in Nederland de zomers wisselvallig zijn. Ik ben blij dat voor die dagen iets extra’s aan Zeeland kunnen bieden”, aldus René. Indoor speelparadijs De kinderen kunnen zich uitleven met springkussens, glijhellingen, typisch Hollandse spellen, boerengolf, een stormbaan van 10 meter hoog, een pannaveld, speedmeter en enorm verkeersplein. Ouders hebben op het horecaplein een uitstekend zicht op hun spelende kroost. Meer informatie en tickets Van 20 juli tot en met 19 augustus is Speelland Zeeland dagelijks geopend van 12.00 tot 20.00 uur. Kijk op www. zeelandhallen.nl voor meer informatie. Tickets zijn verkrijgbaar aan de deur. Kinderen van 2 tot en met 15 jaar betalen € 7,50 en vanaf 16 jaar is de entreeprijs € 2,00.

Schoon genoeg van vuil tapijt?

chem-Dry Droger, schoner, gezonder • • • • •

Voor particulieren en bedrijven Snel droog en langer schoon Vuilafstotende behandeling Specialist in moeilijke vlekken Speciale behandeling voor Berbers, Perzen etc.

Ook voor meubelreiniging

Da Vinciplein 1 4462 GX Goes

Renohome is specialist in renovatie, vernieuwing of in aanschaf van: kozijnen • voordeuren • schuifpuien • dakkapellen • gevelbekleding • rolluiken • garagedeuren • veranda’s SPEELLAND ZEELAND IN GOES• laminaat WORDT GOED BEZOCHT terrasoverkapping • parket • vloertegels • binnen en buitenzonwering • raamdecoratie • horren

open tijdens de–bouwvak Goes, dinsdag 7 augustus 2012 Op vrijdag 20 juli zijn de deuren van Speelland Zeeland opengegaan en het publiek is enthousiast over de indoor speeltuin. 1.500 bezoekers hebbe voor Ruim elk budget, hun hart al opgehaald bij de indoor speeltuin. Profiteer* nu van Bel voor gratis

een passende aanbieding!

20% vakantieDe indoor speeltuin was goed en wel geopend en toen werd het schitterend weer. “Ik hield mijn ha voordeel

advies en prijsopgave. Weer of geen weer

Dé tapijt- en meubelreinigers www.chemdry.nl brooymans@planet.nl

vast”, bekende vanProducten! Donschot, vestigingsmanager van Zeelandhallen Goes. “Maar gelukkig zie oP René alle *vraag naar de weer voorwaarden we ook op dagen met mooi genoeg bezoekers. Dan zijn het vooral de gezinnen met jonge Bergen op Zoom Goes Middelburg Roosendaal 0800 - 4477999 (gratis) Roosendaal Goeskinderen. Zij zoeken dan vaak schaduw en verkoeling.” Na de echte zomerse periode kwam wat 0164-245005 0113-229020 0118-639623 0165-529955 minder weer. “Van mij hoeft het echt geen hele zomer te regenen, ik zit zelf ook graag in de zon. Je weet vooraf alleen dat in Nederland de zomers wisselvallig zijn. Ik ben blij dat voor die dagen iets www.internetbode.nl voor het (gratis)extra’s aan Zeeland kunnen bieden”, aldus René.

aanleveren van al uw nieuws

Kloosterweg 4 Kapelle • info@renohome.nl 0113 - 610977 (maandag alleen op afspraak)

Indoor speelparadijs De kinderen kunnen zich uitleven met springkussens, glijhellingen, typisch Hollandse spellen, boerengolf, een stormbaan van 10 meter hoog, een pannaveld, speedmeter en enorm verkeersplei Ouders hebben op het horecaplein een uitstekend zicht op hun spelende kroost.

Meer informatie en tickets Van 20 juli tot en met 19 augustus is Speelland Zeeland dagelijks geopend van 12.00 tot 20.00 uur. Kijk op www.zeelandhallen.nl voor meer informatie. Tickets zijn verkrijgbaar aan de deur. Kinderen van 2 tot en met 15 jaar betalen € 7,50 en vanaf 16 jaar is de entreeprijs € 2,00.

Straks weer (én wind) op de fiets naar school? Haal je regenkleding bij Piet Voskamp!

Bolster regenjack

Wind- en waterdicht kwaliteitsjack. Warm met ademende stof. Nu voor:

39,95

*

Knip je voordeel uit en krijg een leuke

attentie!

Movex regenjack Wind- en waterdicht kwaliteitsjack. Met ademende stof. van 89.95 voor:

25,00

*

Korte Geere 11 I Middelburg I 0118-615860 info@ vandereebrilmode.nl I www.vandereebrilmode.nl

Stationsstraat 52, M’burg [t] 0118 - 61 31 87 [e] info@pietvoskamp.nl www.pietvoskamp.nl

* bij inlevering van deze adverentie.


actualiteit

Column

ZNF-voorstelling ‘How long is now’ van Conny Janssen Danst

Janssen voelt zich thuis op locatie VLISSINGEN - Choreografe Conny Janssen is geen onbekende met locatietheater. Ze maakte al voorstellingen op het dak van het verlaten treinstation Hofplein en in de oude Van Nelle-fabriek in Rotterdam en in een huisvuilcentrale in Alkmaar. Tijdens het Zeeland Nazomerfestival (ZNF) vindt ze met haar voorstelling ‘How long is now’ onderdak in de Machinefabriek in Vlissingen.

Eugène de Kok

Voor de zoveelste keer

Als het goed is, krijgt u deze krant op woensdag 8 augustus. Misschien gaat er bij mensen van rond de 60 jaar een belletje rinkelen als ze die datum horen. Voor de zekerheid nog een keer: 8 augustus. Als bij u een lichtje is gaan branden, bent u wellicht één van die Nederlandse Rolling Stones-fans, die op 8 augustus 1964 aanwezig is geweest bij het concert van de band in het Kurhaus. Het verhaal is bekend. Ze speelden slechts vier nummers en een paar akkoorden van een vijfde, omdat fans uit enthousiasme het interieur van de chique zaal begonnen te slopen. Het Kurhaus bood destijds plek aan 1500 man. Als je de verhalen van de mensen, die later hebben gezegd er op die 8e augustus bij te zijn geweest, moeten ze daar echter met zijn tienduizenden hebben gestaan. Als je een Rolling Stones-fan bent, moet je ‘Scheveningen’ hebben mee gemaakt en een stoeltje of ander onderdeel van het interieur naar het podium en politie hebben gegooid. Je kunt De Rolling Stones in de jaren erna drie keer in de Kuip hebben bezocht, een paar keer naar hun concerten in de Arena zijn geweest en ook van ze hebben genoten in het Zuiderpark in Den Haag en Stadspark in Groningen, maar niets, geen enkel concert, haalt het bij die ene legendarische minishow in het Kurhaus. Ik schrijf deze column net voor ik op vakantie ga en het zijn nu nog alleen geruchten, maar de Stones-leden hebben gezegd dat ze ter gelegenheid van hun 50-jarige bestaan weer gaan optreden. Waar, wanneer en hoe weten ze nog niet, maar ze hebben al een paar keer gerepeteerd. ‘Er zit nog leven in deze oude honden’, spotte gitarist Keith Richards tegen de BBC. Als ze straks een nieuwe tour - volgens de pers voor de zoveelste keer voor het laatst - zal het ongetwijfeld storm lopen bij de ticketbureaus. Alle Rolling Stones-fans zullen erbij willen zijn. Ik wens ze alle succes een kaartje te bemachtigen. Eén waarschuwing: legendarisch wordt het niet. Met een gemiddelde leeftijd van 68 jaar van de vier overgebleven muzikanten wel uniek.

DOOR EUGÈNE DE KOK

Colofon

Kantoor regio Zeeland Damplein 1, 4331 GC Middelburg, Tel. 0118 617 661 Hoofdkantoor Bredaseweg 26, 4881 DE Zundert, Postbus 22, 4880 AA Zundert Tel. 076 599 8111, Fax 076 599 8199 Middelburgse Vlissingse BodeBode M_burgse Vlissingse Bode Redactie Britta Janssen, Eugène de Kok Correspondenten Marielja de Geus, Sjoukje van der Zee Bo van Scheyen Acquisitie Lennert Steketee Bert Paauwe, Lennert Steketee Druk Drukkerij Vorsselmans Sluittijden Advertenties maandag 08.00 09.00 uur uur. Verenigingsnieuws en lezersfoto’s vrijdag 12.00 uur Weekendverslagen maandag 06.00 07.00 uur Aanleveren via www.internetbode.nl Bezorgklachten 076 599 8111

W E E K B L A D

t

h

u

i

s

i

n

d

e

r

e

g

i

o

Uitgeverij de Bode b.v. behoudt zich ten aanzien van de inhoud van deze uitgave en/of website zowel het auteursrecht voor conform artikel 15 lid 1 sub 4 van de Auteurswet als het databankrecht.

Puzzel week 32

Een beeld uit ‘Zout’, een van de voorstellingen die choreografe in haar 20-jarige carrière heeft gemaakt. FOTO WWW.CONNYJANSSENDANST.NL

De oplossing van deze puzzel is in week 33 te vinden op www.internetbode.nl

Een speelplek is bepalend voor haar werk, zegt Conny Janssen in de brochure van het ZNF. ‘Elke locatie heeft zijn eigen sfeer en geschiedenis, die een stempel zullen drukken op de voorstelling’. In een persbericht naar aanleiding van het 20-jarige jubileum van haar gezelschap Conny Janssen Danst in 2011 wordt ze omschreven als specialist ‘in het creëren van voorstellingen op locatie: van schouwburg tot fabriekshal, van kerk tot parkeergarage.’ Tijdens het festival doet ze het in de Machinefabriek. In de gigantische hal op het Scheldekwartier brengt Janssen de voorstelling ‘How long is now’. Het is een verhaal over tien dansers die ‘in een vluchtige en rauwe wereld hun eigen vrijplaats hebben gebouwd. Gaandeweg herkent de kijker de rituelen en ingesleten patronen die de vijf vrouwen en mannen in de loop der tijd hebben ontwikkeld. Zo proberen ze als groep iets in stand te houden,

waarvan ze weten dat het niet meer bestaat’. Daarmee past ‘How long is now’ goed in de thema’s die telkens terugkeren in Janssens werk. ‘Hoe staan wij als mens in de samenleving, waar lopen wij tegenaan en hoe gaan we daarmee om’, zei ze vorig jaar zelf in een interview. Alamo Race Track De dansers in de Machinefabriek worden begeleid door livemuziek van Alamo Race Track. Janssen werkt vaker met andere disciplines. ‘Door verbindingen aan te gaan met kunstenaars en instellingen uit de wereld van fotografie, film, architectuur, theater en muziek plaatst Janssen dans in een breder perspectief’, prees de pers haar in haar jubileumjaar. Janssen werkte voor haar voorstelling ‘Zout’ bijvoorbeeld samen met Anne Soldaat, die vorig jaar nog als gitarist van Tim Knol was te zien op het ZNF. Alamo Race Track verwierf landelijke bekendheid met het album Unicorn loves deer. Voor de

voorstelling van Janssen heeft de band bestaande nummers bewerkt en nieuw materiaal geschreven. Janssen rondde in 1982 haar opleiding af aan de Rotterdamse dansacademie. Daarna ontwikkelde ze zich snel als choreografe. Ze brak in 1991 door met haar choreografie ‘Eloï, Eloï’. In haar 20-jarige carrière is ze overladen met prijzen, zoals de Aanmoedigingsprijs Choreografie van Stichting Danserfonds (1994) en de Philip Morris Kunstprijs Dans (1998). Ze werd ook bekend dankzij haar werk als choreografe voor moderne dans bij het televisieprogramma ‘So you think can dance’. De speciaal voor het ZNF geschreven voorstelling ‘How long is now’ is op dinsdag 21 augustus de opening van het festival. Het is één van de vier locatievoorstellingen tijdens het ZNF dat duurt van dinsdag 21 augustus tot en met zaterdag 1 september. Meer informatie over de voorstelling en kaartverkoop: www.theaterzeelandia.nl.

Damesvoetbal verdient meer aandac ht volgens Zeeuws Elftal

‘Er loopt in Zeeland veel talent rond’ OOSTKAPELLE - Om het damesvoetbal in Zeeland naar een hoger plan te tillen, heeft het Zeeuws Elftal een nieuwe aanpak: werken met regioteams. Ook wil het bestuur het Zeeuws Dameselftal met meer wedstrijden tegen grote namen aantrekkelijker maken. Zo speelden de Zeeuwen zaterdag tegen Zultse Waregem uit België, waarvan ze met 1-6 verloren. “We moeten weer trots worden op het Zeeuws Elftal”, aldus trainer Adri Franke. DOOR BRITTA JANSSEN

© www.sudokusite.eu

Vroeger belde het Zeeuws Elftal-bestuur talenten op om hen uit te nodigen, in het nieuwe beleid lopen contacten via de voetbalclubs. Voortaan selecteert het bestuur speelsters via de regioteams Walcheren, Noord-Zuid-Beveland, Tholen, ZeeuwsVlaanderen en Schouwen-Duiveland. Alle Zeeuwse verenigingen kunnen hiervoor hun een of twee beste speelsters naar voren schuiven. De regioteams spelen tegen elkaar en zo wordt voor het Zeeuws Elftal duidelijk wie de grootste talenten zijn. “De beste speelsters zijn altijd wel bekend, maar met de regioteams willen we ook te weten komen welke talenten er in de derde en vierde klasse rondlopen”, legt Franke de nieuwe aanpak uit. “En door meiden uit de lagere klassen uit te nodigen, willen we het dameselftal ook promoten.” PaGiNa PAGINA 5

Aandacht Om het niveau in het Zeeuws Dameselftal en daarmee in het hele voetbal op te krikken, hebben Franke en de zijnen de clubs nodig. Die samenwerking verloopt soms moeizaam, omdat voetbalverenigingen hun talenten meestal niet graag zien vertrekken en het programma van het Zeeuws Elftal moet passen bij de wedstrijden en trainingen van de clubs. Daarbij komt dat het damesvoetbal nog steeds een ondergeschoven kindje is. “De heren mogen dan veertig jaar voorsprong hebben, het damesvoetbal is goed, dat kun je nu zien bij de Olympische Spelen. Dames verdienen meer aandacht, in Zeeland zeker, want elders in het land zijn er profclubs, maar in Zeeland niet. Dat komt doordat het financieel niet rond te krijgen is en niemand zijn nek ervoor wil uitsteken. Maar er loopt hier veel talent rond.” Door de Zeeuwse toppers tegen teams als FC Twente, ADO Den Haag en het Nederlands

en Belgisch dameselftal te laten aantreden, kunnen ze zich in de kijker spelen van de topclubs. “Zo worden speelsters er trots op om in het Zeeuws Elftal te staan en verbetert de kwaliteit van het Zeeuwse voetbal.” International Bij het Zeeuws Dameselftal wordt Franke geassisteerd door viervoudig international Ilona Stouthamer. “Zij weet als geen ander wat het is om op hoog niveau te spelen en kan de speelsters veel meegeven.” De twee selecteerden voor de wedstrijd van zaterdag in IJzendijke dames van Oostkapelle, MZC ‘11, IJzendijke, Wolfaartsdijk, Goes en Nieuwdorp. “Een nieuwe start gaat niet altijd over rozen, maar het is gelukt een goed team op de been te brengen.” Meer informatie Kijk voor meer informatie op www.zeeuws-elftal.nl.


Vlissingen Zingt uit volle borst

KORTE BERICHTEN

OOST SOUBURG Instrumentaal Zomerconcert: Op dinsdag 14 augustus is er een instrumentaal concert in de ‘De Open Haven’, Oude Dorpskerk, Oost Souburg. Dit concert wordt verzorgd door Wilbert Magré op de prachtige vleugel van de kerk, Wim Magré op orgel en Carina Bossenbroek op panfluit, aanvang 20.00u. RITTHEM Dansavond: Zaterdag 11 augustus is er na het ringrijden een gezellige dansavond in het dorpshuis Ons Dorpsleven in Ritthem. De nieuwe beheerders willen met deze gezellige avond weer een oude traditie terug brengen. De avond wordt verzorgd door entertainer en zanger Richard. Aanvang 20.00u. Einde avond 00.30u. Entree gratis. KOUDEKERKE Concert harmonieorkest: Het Harmonieorkest van de Koninklijke Harmonie Ons Genoegen uit Vlissingen houdt op dinsdagavond 14 augustus een populair concert bij Parkeerplaats Hotel De Wijde Landen, Verlengde Dishoekseweg 13 te Koudekerke. Het concert is gratis toegankelijk en begint om 20.00u. Op het programma staan ook werken opgenomen die de harmonie op zaterdag 25 augustus op Vlissingen Maritiem 2012 ten gehore zal brengen (zie www.vlissingenmaritiem.nl). Het orkest staat onder de bezielende leiding van de jonge dirigent Ward de Ketelaere. Op de site van Ons Genoegen (www.khog.nl) wordt mededeling gedaan of het concert vanwege de weersomstandigheden doorgang kan vinden. VLISSINGEN Orgelconcert: Vrijdag 10 augustus wordt het wekelijkse middagpauzeconcert in de Sint Jacobskerk, aanvang 12.00 uur (duur half uur), door Matthias Havinga (orgel) en Hester Groenleer (blokfluit). Zij spelen muziek van Matthew Locke, Johann Sebastian Bach en Dieterich Buxtehude. Zij presenteren zich d.m.v. improvisatie. Matthias Havinga en Hester Groenleer komen uit Amsterdam en hebben daar gestudeerd aan het conservatorium. Matthias is organist van de Ronde Lutherse Kerk en de Augustanakerk. Zijn 2e cd kwam uit, opgenomen in Finland. Toegang gratis, wel een collecte bij uitgang t.b.v. onkosten.

VLISSINGEN - Het Vlissingse Bellamypark was zaterdagavond gevuld met muziekliefhebbers die gezellig meezongen met de gangmakers op het podium van Vlissingen Zingt. Dit gratis toegankelijke meezingevenement vond voor de vijfde keer plaats. Het toegestroomde publiek, jong en oud, zong als één groot koor mee met de bekende Nederlandstalige en Engelstalige liedjes. Niet de kwaliteit van de afzonderlijke zangers staat centraal, maar het feit dat iedereen de gêne overboord zet en gezamenlijk meezingt. Het publiek kon de teksten lezen van een groot led-scherm. FOTO ANNET EEKMAN

Alle dagen van 10.00 tot 17.00 uur GROTE FAMILIEBEURS

Familiedagen

Een Zeedag langs kreken WESTKAPELLE - Er start een wandeltocht met IVN langs de Westkappelse kreken op woensdag 8 augustus om 10.30 uur: Zeedag. Vertrek vanaf parkeerplaats Vliedberg, Grindweg-Boudewijnskerke. De wandeling duurt ca. 1½ uur. Er is een demonstratie van 10.00-16.00 uur: technisch vissen, locatie strand bij KNRM-station Westkapelle. Op badstrand ’t Gat: Wedstrijd zandfiguren. Opgave bij het museum het Polderhuis, Zuidstraat 154-156. Vertrek vanuit het museum om 11.00 uur. Prijsuitreiking 12.00 uur. Op de Markt diverse waterspelen voor kinderen van 13.00- 16.00 uur. Vanaf 13.00 uur verzorgt de Koninklijke Nederlandse Reddingsmaatschappij (KNRM) diverse

demonstraties op de dijk en het strand bij Erica. Ook in het KNMR station met o.a een modelbouwvereniging, die allerlei schepen tonen, ook in het water. Om 14.00 uur wandeling langs de Westkappelse Kreek. Vertrek vanaf de voorzijde van museum het Polderhuis, Zuidstraat 154-156. De wandeling duurt ca 1½ uur. 10.30 uur: Wandelen langs de Westkappelse kreek (vertrek parkeerplaats Vliedberg) 10.00-16.00 uur: Demonstratie technieken vissen (o.a. met een garnalenkor, viskano, krabvissen, kreeftenfuik en diverse hengels). Als dit niet doorgaat: Wedstrijd krabben vissen vanaf het grôôtôôd (Golfbreker bij KNRM station bij Erika). 11.00 uur: Wedstrijd Zandfiguren (bad-

Bij Sneeuwattractiepark Skidôme

strand). 12.00 uur: Prijsuitreiking wedstrijd Zandfiguren (Polderhuis). 13.00-17.00 uur: Braderie van de KRNM met verschillende demonstraties, om 13.00 en 15.00 schot met wipperkanon (loods KNRM bij Erika). 13.00-16.00 uur: Oud Hollandse Spelletjes en een Botenquiz (Tuin Polderhuis). 13.00-16.00 uur: Waterspelen met gymnastiekvereniging Hygiëa, Markt. 14.00 uur: Wandelen langs de Westkappelse kreek (vertrek vanuit het Polderhuis). 16.30-17.30 uur: Spuitvoetbal met voetbalvereniging De Noormannen en de brandweer (Markt). 20.00-22.00 uur: Zing maar mee (Tuin Polderhuis).

7

september 10.00-22.00 u.

8

september 10.00-22.00 u.

9

september 10.00-22.00 u.

Water uitjes in agenda MIDDELBURG - In het Zeeuws Jaar van het Water vinden honderden activiteiten plaats op, langs, met of over het water.

Foto uit DNA beeldbank op www.laatzeelandzien.nl

Op www.zeeuwsjaarvanhetwater.nl zijn ze allemaal gebundeld in één agenda. Op die website is er ook iedere week een nieuw recept van een Zeeuwse chef kok te vinden met één van de Zeeuwse Zilte Zaligheden. Daarnaast is er dagelijks nieuws te vinden op de website en de rubriek ‘Spetters’, waarin Zeeuwen vertellen over hun band met water. Van een medewerker van Rijkswaterstaat tot een deelnemer aan de wereldkampioenschappen kitesurfen. Op de website is ook beeldmateriaal te vinden. Naast het bekijken van honderden (onder)water foto’s kunnen bezoekers ook hun eigen foto’s uploaden.

Miniconcert met blokfluit en kistorgel MIDDELBURG - In het wekelijkse miniconcert op de donderdagmiddag musiceren op 9 augustus de blokfluitist Bert Alderliesten en de organist Bert Geleijnse, die in dit concert zijn kistorgel zal bespelen. In de sfeervolle gothische ruimte van de Koorkerk brengen zij een programma met

barokmuziek. Zij spelen werken van o.a. Benedetto Marcello en Georg Philipp Telemann. Bert Geleijnse zal solistisch te horen zijn in de Canzona in F van Johann Jakob Froberger. Bert Alderliesten kreeg les van Chris Maasland, Dick Boon en Annemarie de Beer. Hij is oprichter en leider van het kamermuziekensemble Padovana te Lewedorp. Bert Geleijnse is leerling bij Jos

Vogel, continuospeler bij Padovana en organist van de Doopsgezinde Gemeente te Middelburg. Zij maken ook deel uit van het ensemble Trequartone. Het miniconcert is één van de aktiviteiten van het Lange Jan Project, een initiatief van de Raad van Kerken Middelburg. Het concert in de Koorkerk begint om 15.00u, de toegang is vrij. PAGINA 6

Speciale lezers aanbieding Normaal tarief:

GlowGolf 4 t/m 12 jaar 6,50 GlowGolf v.a. 13 jaar 7,95 2 uur vrij skiën/snowboarden 4 t/m 12 jaar 27,50 2 uur vrij skiën/snowboarden v.a. 13 jaar 32,50 1,5 uur proefles + 0,5 uur vrij alle leeftijden 39,75 2 uur sleeën/snowtuben 4 t/m 12 jaar 15,00 2 uur sleeën/snowtuben v.a. 13 jaar 19,00 1 heat IceKarten (v.a. 1,40 meter) 19,50 Tokkelen en abseilen vanaf brandtrap (ca. 25mtr.)

Tarief

Bode-lezer:

5,50 6,95 12,50* 15,00* 15,00* 12,50 15,00 17,00 15,00

*incl. materiaal

SPECIAAL MILIEDAGEN!!

TIJDENS DE FA

Inschrijven? Ga snel naar www.internetbode.nl


lief en leed

Vervoersbedrijf P.A. Blanker VOF Familieberichten Begrafenisverzorging Tollenaar Klein Vlaanderen 70 Middelburg T. 0118-635871

Wij verzorgen goed georganiseerde begrafenissen met eerbied, meeleven, en… met oog voor detail.

De laatste wensen brochure “Bevel aan uw huis” is gratis verkrijgbaar. John Tollenaar Voltastraat 21, 4532 LG Terneuzen.

www.vervoersbedrijfblanker.nl

(Wij berekenen uiteraard geen km en tunnelkosten)

0115 61 25 54 of 06 18 14 80 08 www.bvtollenaar.nl

Uitvaartverzorging Overtoom Groen Van Dishoeckstraat 620 4382 XW Vlissingen www.UZN-Nederland.nl tel: 0118-413 417

Joke Duivenvoorde

Nettie Hollemans

Hugo de Grootlaan 53 4334 AT Middelburg Tel. 0118-616012 Internet: www.begrafenisverzorging-poppe.nl Email: info@begrafenisverzorging-poppe.nl

Zorg... Respect... Wij zorgen voor een Aandacht... persoonlijke invulling van de begrafenis.

Uitvaartverzorging Janneke en Ditsy den Besten Londensekaai 9 Middelburg (0118) 62 33 59 - dag en nacht bereikbaar

Gedenktekens Grote variatie en korte levertijd, tevens onderhoud.

Tijdens de bouw vak: showroom open van 10-14 uur

Showroom: Stanleyweg 16, Goes. Wij zijn 6 dagen geopend! Bel voor een afspraak: 0113-216555. Bezoek ook: www.natuursteenhuis.nl

Uitvaartzorg Memoriam Walcheren Een stijlvolle uitvaart tegen een eerlijke prijs

 06 49357632 (Dag en nacht bereikbaar) • Eigen sfeervolle rouwkamer te Middelburg • Zorgvuldig samengestelde uitvaartpakketten tegen een vaste prijs • Gespecialiseerd in thuisopbaring en verzorging • Depositofonds en gratis lidmaatschap • Ongeacht waar u verzekerd bent • Tevens uitvaartverzekeringen • Ook uitvaarten via Orionis Walcheren

Warm, informeel en laagdrempelig. Wij geven u alle ruimte om uw eigen wensen te bespreken. Wij denken graag met u mee.

Fagotweg 2A 4337 RC Middelburg www.uitvaartzorgmemoriam.nl Uitvaartverzorging PIETER-JOHAN MEERVELD PJ.MEERVELD@GMAIL.COM

Stijlvol en zorgzaam! Overlijden en begraven zijn momenten waarop emoties een

Kriekenhofstraat 38

06-53993828

4337 KJ Middelburg

06-44131638

belangrijke plaats innemen. Begrijpelijk dat u zich op een respectvolle en professionele wijze wilt laten ondersteunen. Wij zullen u een respectvolle en professionele ondersteuning bieden!

Wij staan dag en nacht voor u klaar

Begrafenisverzorging Roubos

Pieter Louwersestraat 37 4388 EJ Oost Souburg Tel. 0615528040 – 0118 415183 – Fax.0118 415183

0118 - 58 22 98 / b.g.g. 06 - 14 58 48 78 www.begrafenisverzorgingroubos.nl

Reigersberg 15, 4363 BN Aagtekerke info@begrafenisverzorgingroubos.nl

www.blomenderidderuitvaartverzorging.nl PAGinA PAGINA 7

Monuta Goes en Monuta De Voorzorg. We zijn 24 uur per dag bereikbaar op 0113-21 63 63 en 0118-41 27 60. Ook als u niet bij ons verzekerd bent. U kunt ons bezoeken aan de Fluitekruidstraat 8 te Goes of aan de Industrieweg 20 te Vlissingen. Kijk ook op www.monuta.nl.


KORTE BERICHTEN

Rectificatie foto

Oostkapelle - Jong Ajax

OOSTKAPELLE - Zo’n zestienhonderd toeschouwers zagen vv Oostkapelle het twee weken opnemen tegen Jong Ajax. De thuisploeg verloor met 0-7. De Walcherse club was in de voorbereiding op het nieuwe voetbalseizoen opnieuw gastheer voor Jong Ajax. De reserves van Ajax 1 verbleven van maandag tot en met vrijdag in Oostkapelle en trainden op sportpark Duinhelm. Bij het bericht hierover in Weekblad de Bode van vorige week stond abusievelijk een verkeerde foto. FOTO ANNET EEKMAN

Dorp eert Jos van der Vleuten met wielerrond e

Zomerfeest Nieuwland is terug NIEUW- EN SINT JOOSLAND - Na een onderbreking van een jaar keert het Zomerfeest op zaterdag 11 augustus terug in Nieuw- en Sint Joosland. Dat gaat gepaard met Dikke Banden Races, ringrijden, een kraampjesmarkt en als afsluiting een feest. De wielerronde heeft de naam Jos van der Vleuten Memorial gekregen. Dit ter ere van de vorige jaar overleden ex-profwielrenner die acht jaar lang de grote animator was van de wielerwedstrijden in zijn dorp.

tot 12 jaar kunnen deelnemen van 18.3020.00 uur. De bingo voor jeugd en volwassenen is van 20.30-22.00 uur. De festiviteiten op zaterdag beginnen om 8.00 uur met het ringrijden, waarvan de prijsuitreiking om 17.00 uur is bepaald. Van 10.00-16.00 is er kraampjesmarkt op het Kerkplein. Voor de kinderen is voorzien in springkussens, een ballenbad, een draaimolen, schminken en een ballongoochelaar. Bovendien kunnen zij meedoen aan de kleedjesmarkt. ’s Morgens zijn er optredens van de dansgroep van Ons Boerengoed.

Het dorpsfeest wordt op vrijdag 10 augustus ingeluid met een mega-bingofestijn in de feesttent aan Achter de kerk. Kinderen

Bezichtigingen Te bezichtigen zijn molen Buiten Verwachting, het atelier van boekrestaurateur Valk

aan Achter de Kerk en atelier Wobby’s Werkplaats aan de Oude Rijksweg 7 (kunstexpositie). In de kerk is de fotopresentatie ’Kerk in de polder’ te zien. Daar begint om 15.15 een samenzang onder het motto ‘Vrolijk onderweg’. Dorp afgesloten Vanaf 14.00 worden de wielerwedstrijden verreden. In verband hiermee is het dorp vanaf 14.30 tot 18.00 uur per auto niet bereikbaar vanaf Middelburg en is omrijden geboden via Arnemuiden. Het evenement wordt afgesloten met een feestavond, van 19.00 tot 23.30 uur, in de tent aan Achter de Kerk. Vanaf 20.30 uur is een optreden voorzien van de coverband Copy Cat.

Zwemmen langs Walcheren

Oostkapelle-Domburg groot succes OOSTKAPELLE - Aan de start van de 11e editie van de tocht OostkapelleDomburg ging veel twijfel vooraf. De Buienradar gaf woensdag namelijk regen-en onweerskansen in de avonduren aan. De schade bleef beperkt tot een hoosbui

bij de inschrijving op P. Duinweg. Toch moet dit wegblijvers hebben veroorzaakt want het record van 82 in 2004 bleef overeind. Een kalme zee met een temperatuur van 18 graden, een sterke ebstroom en veel deelnemers met een wetsuit leverde geen uitvallers, wel snelle tijden. Het talrijke publiek genoot zichtbaar van de

finishers in hun gevarieerde outfit die als herinnering een doos bonbons en een fles water kregen als compensatie voor hun zilte avontuur! De volgende tocht is Dishoek- Zoutelande op woensdag 8 augustus, 19.00u. Uitslagen, foto’s en info: www.zwemmenlangswalcheren.nl

Façade 2012-installatie Marinus Boezem bij Koepoort gereed MIDDELBURG - Zaterdag 11 augustus om 17.00 uur geeft de Middelburgse kunstenaar Marinus Boezem uitleg over zijn tijdelijke installatie, die in het kader van Façade 2012 is aangebracht bij de Koepoort te Middelburg. De vereniging Stadspark Molenwater organiseert aldaar daarvoor een openbare aanschuifborrel. Van 17 augustus tot en met 18 november vindt in Middelburg de kunst- en architectuur-manifestatie Façade 2012 plaats. Tijdens die manifestatie zijn op diverse plaatsen in de binnenstad14 tijdelijke installaties van internationaal gerenom-

meerde kunstenaars te zien. Die 14 spectaculaire ingrepen in het stadsgezicht van Middelburg vormen het hart van Façade 2012. Façade 2012 wordt georganiseerd door CBK Zeeland in opdracht van de gemeente Middelburg. Een van de 14 kunstenaars is de Middelburgse kunstenaar Marinus Boezem. Voor Façade 2012 realiseert hij zijn installatie ‘Passage 2012’, bestaande uit 25 arduinen stenen met daarin de namen van evenzoveel personen die in de periode 1735 tot heden hun geestelijke voetafdruk hebben achtergelaten in Middelburg. Op dinsdag 7 augustus zijn de stenen in

de bestaande bestrating onder en voor de Koepoort in Middelburg aangebracht. De vereniging Stadspark Molenwater organiseert op verzoek van CBK Zeeland op zaterdag 11 augustus om 17.00 uur bij de Koepoort, op het pleintje ter hoogte van Molenwater 105, voor omwonenden en alle overige geïnteresseerden een aanschuifborrel. Marinus Boezem zal dan onder meer uitleg geven over zijn installatie, wat hem daartoe inspireerde en vragen beantwoorden. De aanschuifborrel is openbaar en voor iedereen toegankelijk. Neem zelf iets te drinken mee; voor stoelen en zo nodig een droge zitplaats wordt gezorgd. PAGINA 8

OOSTKAPELLE Bingo: Activiteitencommissie van Voetbalvereniging Oostkapelle houdt in de zomermaanden een serie bingo-avonden. De Zomerbingo is steeds op een maandagvond in ontmoetingscentrum De Halve Maan, begint om 19.30u, maandag 13 augustus. Zomeravondconcert: Op woensdag 8 augustus is er in de Dorpskerk te Oostkapelle, aanvang 20.00u, een concert van Four Fun: Close Harmony Kwartet. Van Toinot Arbeau tot Duke Ellington, van Bach tot Bacharach. Toegang: vrijwillige bijdrage. www.zomeravondconcertenoostkapelle.nl Spelen en spijzen: Terra Maris houdt op dinsdag 7 en 14 augustus het middeleeuws festijn Spelen en Spijzen. Dit vindt plaats rondom de verdedigingstoren Mottekasteel en duurt van 16.30-19.30u. Demonstratie schapen drijven van 16.30-17.00u en van 18.00-18.30u. Zeeuwse schelpen: Zondag 12 augustus houdt Terra Maris een natuurspreekuur Zeeuwse schelpen. Het begint om 11.00u in de ontvangsthal van het museum aan de Duinvlietweg 6 in Oostkapelle en duurt tot 13.00u. In het museum zijn Zeeuwse schelpen te zien in de tentoonstelling ‘Naar ’t strand’ en in één van de expositiezalen. Nachtwandeling: Terra Maris houdt op zaterdag 11 augustus i.s.m. Staatsbosbeheer een nachtwandeling in het natuurgebied de Manteling van Walcheren. De wandeling start om 22.30u vanaf Terra Maris, Duinvlietweg 6 te Oostkapelle en duurt tot 24.00u. Aanmelden is noodzakelijk en kan bij voorkeur via reserveringen@terramaris.nl, ovv uw naam en het aantal personen, tot uiterlijk 12 uur voor de start van de wandeling of telefonisch via 0118582620. DOMBURG Tennis by the Sea: Voor het 2e seizoen houdt tennisvereniging LTC Domburg i.s.m. de Domburgse Ondernemersvereniging en Apparthotel Bommelje het Tennis by the Sea op Tennispark De Kikkerpit, J.W. Schuurmanstraat 129a, Domburg. Dit zijn recreatieve avondtoernooien op de dinsdagavonden 14, 21 en 28 augustus. De avonden zijn bedoeld voor toeristen en leden van tennisverenigingen in de regio. Aanvang 20.00u. MIDDELBURG Middagpauzeconcert: Donderdag 9 augustus vindt in de Oostkerk te Middelburg weer het wekelijks pauzeconcert plaats door Albert Clement (Middelburg). Elke donderdag tussen 12.30 en 13.00u zal het beroemde “De Rijckere”-orgel uit 1783 worden bespeeld. Het concert is gratis toegankelijk. Openstelling Hofpleinkerk: Ook dit jaar is de Hofpleinkerk de maanden augustus iedere zaterdagmiddag open. Wij willen zo als Kerkelijke Gemeente naar buiten treden. Op deze manier willen wij iets laten zien en vertellen wat ons als Kerkelijke Gemeente bezighoud. Ook is er een stiltehoek aanwezig, waar men zich even kan terug trekken uit de hectiek van alledag. De openingstijden zijn van 13.00-16.30u. Orgelconcert Bram Beekman: Op 14 augustus concerteert Bram Beekman op het Van Leeuwen-orgel in de Nieuwe Kerk in Middelburg. In de zomerserie orgelconcerten speelt hij een programma met werken van Anton Heiller, Johann Sebastian Bach en Louis Vierne. Van de laatste componist zal hij Symphonie V integraal uitvoeren. Bram Beekman studeerde bij Louis Toebosch en Anton Heiller. Hij is hoofdvakdocent orgel aan het Brabants Conservatorium en organist van de Oostkerk. Het concert begint om 20.00u. Kinderen tot 12 jaar gratis. KOUDEKERKE Inloopmorgen PKN: De Protestantse Gemeente in Koudekerke houdt op woensdag 15 augustus een inloopmorgen in de Klimop, Kerkstraat 2 van 10.00-11.30u. Het doel is gezellig even samenzijn. Er zullen demonstraties zijn van o.a. zelfgemaakte kaarten, u kunt een stukje muziek luisteren of maken, dvd kijken, het kan allemaal. Er zal een leestafel staan met diverse lectuur en informatie. MELISKERKE Demonstratie Ikebana: Zaterdag 11 augustus kunt u in World of Silk tijdens de Kimonoexpositie “From Japan with Love-2” genieten van de bijzondere bloemenpracht en kunst van Ikebana, het Japanse bloemschikken. Els van Vlimmeren, Master van de Ohara School en haar leerlinge Huigje Janse zullen van 13.00-17.00u een doorlopende demonstratie van deze Japanse cultuuruiting. World of Silk, Dorpsstraat 3, 4365 AL Meliskerke, tel. 0118 593305, www.worldofsilk.nl, info@worldofsilk.nl Samen zingen t.b.v. de MAF: In de Odulphuskerk te Meliskerke wordt zaterdag 11 augustus de laatste zomerzang avond van dit seizoen gehouden. Tijdens deze avond kunnen de bezoekers zelf een verzoeknummer indienen vanuit de bundel die samen is gesteld door de organisatie Omnis Cantare. Aanvang 20.00u. De toegang is vrij, wel zal er bij de uitgang een collecte zijn t.b.v. de 4 Zeeuwse Gezinnen die namens de MAF werkzaam zijn. SEROOSKERKE Wandeling Park welgelegen: Zaterdag 11 augustus 14.00u start: Parkingang met de pilaren aan de Oostkapelseweg. IVN Walcheren heeft excursies ontwikkeld om belangstellenden een wandeling te bieden door het mooie Park Welgelegen. Dit in combinatie met een deel van het “Ommetje Serooskerke” en via de monumentale Johanneskerk en brandweerkazerne terug naar de Park-ingang aan de Oostkapelseweg. Aanmelding vooraf niet nodig. WESTKAPELLE Wandelingen IVN: Op woensdag 8 augustus (Zeedag) kunt u mee op wandeling langs de Westkappelse Kreek. Vertrek vanaf de parkeerplaats Vliedberg (Grindweg-Boudewijnskerke) om 10.30u; de wandeling duurt ca 1½ uur. Vertrek vanaf de voorzijde van het Polderhuis (Zuidstraat 154/156) om 14.00u; de wandeling duurt ca 1½ uur. Vooraf aanmelden is niet nodig. Kaartjes verkrijgbaar bij de Natuurgids. Fietstocht: Woensdag 8 augustus kunt u meefietsen met een IVN gids op de fietsroute “Rondje Veere”. Vertrek vanaf de Campveerse Toren in Veere om 13.30u; duur 2½ tot 3 uur. Om veiligheidsredenen is deelname mogelijk vanaf de leeftijd van 12 jaar. Vooraf aanmelden is niet nodig.

LETS informatie avond MIDDELBURG - Ieder mens heeft bepaalde talenten, vaardigheden en of overbodige spullen, waarmee hij of zij een ander kan helpen of van dienst kan zijn. LETS kan een positieve rol spelen in de veranderende samenleving, waarin de menselijke maat weer een belangrijker rol gaat spelen. Maandagavond 13 augustus om 19.30 uur houdt LETS-Walcheren een informatieavond in het wijkcentrum Palet in de Johan van Reigersbergstraat 2 in Middelburg

Zuid. LETS is de afkorting van Lokaal Economisch Transactie Systeem en bestaat al sinds 1993 in Nederland. Lets Walcheren is zo’n lokale ruilhandelkring. Onderling worden door leden goederen en diensten uitgewisseld, zonder dat daar euro’s aan te pas komen. Wij betalen elkaar in “kokkels”, een fictief betalingssysteem. Onze leus is dan ook: “Geen centen, wel talenten.” Het sociale aspect staat bij Letskringen voorop. Uiteraard is deze avond geheel gratis. E-mail: letswalcheren@gmail. com tel: 06-29227548


POLITIEBERICHTEN

Open dag bij het Proefbedrijf Zeeuwse Tong

Vis op land wordt gekweekt MIDDELBURG - Stichting Zeeuwse Tong opent haar deuren op zaterdag 11 augustus tijdens de Colijnsplaatse dagen. Op zaterdag kunnen bezoekers terecht bij het proefbedrijf om daar met eigen ogen te zien hoe vis op land wordt gekweekt in een gesloten kringloop. Het proefbedrijf is open vanaf 10.00-16.00 uur. Diverse medewerkers zijn aanwezig om tekst en uitleg te geven. Stichting Zeeuwse Tong Zeeuwse Tong is de benaming van een grootschalige proef om binnendijks vis en schelpdieren te kweken in een gesloten kringloop. De Stichting hoopt een geheel nieuwe economische sector in Nederland te ontwikkelen, die van binnendijkse Aquacultuur: kweken van vis en schelpdieren op zilte landbouwgrond. Op het proefbedrijf wordt tong gekweekt, in combinatie met zagers en schelpdieren. Met als beoogd resultaat: een blauwdruk voor de inrichting van een rendabel bedrijf, inclusief opleidingsprogramma.

Kijkdag Proefbedrijf Zeeuwse Tong

Naast inzamelingen in de eigen regio worden er wekelijks voedingsmiddelen opgehaald bij her regionaal distributiecentrum van de Stichting Voedselbanken Nederland, Regio Brabant-Zeeland in Til-

burg.Hiervoor wordt gebruik gemaakt van de trekker met koelwagen.De in Tilburg opgehaalde goederen worden daarna verspreid over de Zeeuwse voedselbanken. Ook wordt het transportmiddel ingezet bij het ophalen van grotere partijen goederen bij leveranciers in de regio. Al dit transport is nodig om wekelijks een verantwoord voedselpakket te kunnen uitreiken. De huidige trekker is dringend aan vervanging toe, maar de voedselbanken hebben daarvoor zelf geen geld beschikbaar. Nadat door enkele bedrijven steun was toegezegd tot in totaal ca. 30.000 euro is voor het nog ontbrekende bedrag een be-

Lezersfoto

Polo in Aagtekerke

Voedselbank ontvangt 20.000 euro van Oranje Fonds MIDDELBURG - Voedselbank Walcheren (VBW) krijgt bijdrage van maximaal 20.000 euro van Oranje Fonds voor aanschaf nieuwe trekker voor de koelwagenoplegger die de VBW namens 4 Zeeuwse voedselbanken exploiteert. Die 4 banken zijn: De Bevelanden, Schouwen-D., ZeeuwsVlaand. en VBW.

VLISSINGEN Winkeldieven aangehouden: Donderdagavond 2 augustus rond 20.45 uur zijn in de AH aan de Gildeweg in Vlissingen twee personen aangehouden voor winkeldiefstal. Ze waren in het bezit van levensmiddelen die ze niet hadden afgerekend. Beiden, een 26-jarige Vlissingse en een 35-jarige Tilburger zijn ingesloten. Resten hennepkwekerij in woning aangetroffen: In een woning op de Singel in Vlissingen heeft de politie vrijdag 3 augustus rond het middaguur, na een melding van een buurtbewoner, de resten van een hennepkwekerij aangetroffen. De kwekerij was gevestigd op de eerste verdieping. Alles was in de woning achtergebleven op de planten en de afzuiging na. De stroom werd afgenomen buiten de meter om. In de woning was niemand aanwezig. Aanhouding na verkeersruzie: Vrijdag 3 augustus rond 12.00 uur vond op de Nieuwe Vlissingseweg een verkeersruzie plaats tussen twee bestuurders die enige tijd achter elkaar hadden gereden. Bij het verkeerslicht was de bestuurster van de voorste auto, een 39-jarige Middelburgse vrouw, uit haar auto gestapt en naar de auto achter haar gelopen. Deze auto, met aanhanger, werd bestuurd door een 20-jarige Vlissinger. De Vlissinger reed daarop eerst met zijn auto achteruit en daarna dicht langs de vrouw, waarbij hij haar net niet raakte. Wel reed hij het portier van haar auto kapot, waardoor dit niet meer gesloten kan worden. De auto moest worden weggesleept. De 20-jarige Vlissinger is later aangehouden. Aangehouden wegens bedreiging: In de nacht van vrijdag 3 op zaterdag 4 augustus is een 37-jarige Vlissingse aangehouden op verdenking van bedreiging. De vrouw was een woning in de Scheldestraat ingelopen en bedreigde daar een 47-jarige Vlissinger met een mes. De 47-jarige man belde snel de politie en ook de dienstdoende agenten waren snel ter plaatse. De vrouw is aangehouden en overgebracht naar een politiecel in Torentijd. De aanleiding voor de bedreiging betreft vermoedelijk een conflict dat ook al eerder is geëscaleerd. De 37-jarige vrouw wordt vandaag verder gehoord door agenten van de Zeeuwse politie.

roep gedaan op het Oranje Fonds. Dankzij de bijdrage van dit fonds is nu voldoende geld beschikbaar voor een nieuwe trekker. Naar verwachting zal de aflevering van de trekker eind oktober/begin november plaatsvinden. Het Oranje Fonds steunt sociale initiatieven met geld, kennis en contacten. Afgelopen jaar besteedde het € 32 miljoen aan organisaties die een betrokken samenleving bevorderen. De Prins van Oranje en Prinses Maxima zijn al sinds de oprichting het beschermingspaar van het Oranjefonds.

Wie het hoogste bood, helpt medemens in nood

Aankoop Elokike gaf wind mee op Aagtekerkse markt

Engeland? Australië? Argentinië? Nee, deze polo’ers kwamen ‘gewoon’ in Aagtekerke in actie. Hier werden in het laatste weekend van juli polowedstrijden gehouden. LEZERSFOTO JOVATO

AAGTEKERKE - Onlangs werd in Aagtekerke de jaarlijkse verkoping gehouden door de plaatselijke PKNGemeente. Om de opbrengst extra te stimuleren was een Sparta elektrische fiets gratis beschikbaar gesteld door een sponsor.

Yun-Che en Thunyanun zoeken Nederlands gastgezin

Iedereen kon er op inschrijven, de hoogste inschrijver zou de nieuwe eigenaar worden. Uit de inschrijvingen kwam dhr. P. Lievense met een bedrag van ruim boven de duizend euro als beste uit de bus. Hij is de gelukkige eigenaar van deze prachtige fiets. De totale opbrengst van deze actiemarkt kwam op € 9687.90. De opbrengst van de jaarlijkse actiedag/rommelmarkt komt ten goede van: 10% Voedselbank Walcheren, 40% Stichting Steun en Opbouw Gambia, 50% Onderhoudsfonds van de Dorpskerk. De Stichting Steun en Opbouw Gambia houdt zich bezig met twee projecten: 1. De bouw van een kraamkliniek in Banjuluding. De kosten zijn begroot op € 43.000,-; het werk gebeurt door plaatselijke aannemer. 2. Het ondersteunen van diverse scholen d.m.v. lesmateriaal, warme maaltijden en renoveren van lokalen. Onderwijs op jonge leeftijd is erg belangrijk.

MIDDELBURG - Travel Active, Nederlands grootste uitwisselingsorganisatie, is dringend, met spoed, op zoek naar gastgezinnen die buitenlandse studenten een warm thuis willen bieden. Yun-Che uit Taiwan en Thunyanun uit Thailand komen in de derde week van augustus samen met tientallen studenten tussen de 15 en 18 jaar uit o.a. Thailand, Brazilië en Franstalig-België als uitwisselingsstudent naar Nederland. Deze jongeren blijven hier voor 5 of 10 maanden om onze cultuur, gewoontes en taal beter te leren kennen. Waar kan dit beter dan binnen een Nederlands gastgezin?

Gezocht: trotse Vlissingers Vlissingen Maritiem zoekt nog een aantal Vlissingse mannen en vrouwen die zo trots zijn op hun stad dat ze als vrijwilliger willen meewerken aan dit prachtige evenement! Dit jaar is het motto ‘Schepen van alle tijden’. Datum: vrijdag 24 t/m 26 augustus a.s. Er is van alles te doen: opbouwen van allerlei materiaal, zorgen dat alles goed verloopt op de dagen zelf, informeren van publiek enz. enz. Inlichtingen bij John Meijboom, tel. 0118 430306; vrijwilligers@vlissingenmaritiem.nl en www.vlissingenmaritiem.nl

Gelukkige eigenaar Sparta E-Bike Piet Lievense achter stuur, Rinus Moens (voorzitter ZWO commissie plaatselijke PKN Gemeente), sponsor. PAGINA 9

De jongeren gaan hier naar school en door deel uit te maken van een Nederlands gezin, leren zij hoe het is om te leven en wonen in Nederland. Als gastgezin neemt men wat extra cultuur in huis en draagt menu tevens bij aan een onvergetelijke ervaring voor de buitenlandse uitwisselingsstudent. Sommige studenten vieren voor het eerst Sinterklaas, proeven drop en hagelslag en gaan op de fiets naar school.

Tijdens het verblijf in Nederland staan de studenten en gastgezinnen onder begeleiding van een regiocoördinator. Yun-Che: “ik woon in Taiwan samen met tien familieleden: mijn ouders, grootouders, oom en tante, broertje en twee neefjes. Ik hou van skaten en speel piano. Dit vind ik erg leuk om te doen!” Thunyanun: “ik hou erg van dieren! Bij mij thuis in Thailand hebben we drie honden, kippen en vissen. In mijn vrije tijd hou ik van vioolspelen, zwemmen en badmintonnen. Ik ben erg benieuwd hoe Nederlanders hun dagelijks leven invullen!” Informatie Vindt men het leuk om kennis te maken met een andere cultuur en wilt men meewerken aan een leuke internationale ervaring voor zowel u als een buitenlandse student? Neem dan contact op met het High School Holland-team van Travel Active, tel.: 0478-551900, e-mail: highschoolholland@travelactive.nl. Op de website www.travelactive.nl/high-school-holland is meer informatie te vinden en stellen de buitenlandse studenten zich alvast voor.


sport

Dit weekend op voormalig Olau-terrein Oosterhavenweg in Vlissingen

Spektakel bij Drift Challenge by Sea VLISSINGEN - Drift Team Zeeland houdt zaterdag 11 en zondag 12 augustus voor de tweede keer Drift Challenge by Sea. Beide dagen halen behendige bestuurders van 10.00 tot 17.00 uur met scheurende auto’s spectaculaire capriolen uit op het voormalige Olau-terrein aan de Oosterhavenweg.

Driften is vorm van autobeheersing waarbij de bestuurder de auto in een vloeiende beweging dwars door een bocht stuurt. De bestuurder probeert deze ‘gecontroleerde slip’ zo lang mogelijk vol te houden. In de driftsport is het de kunst om in een wedstrijd tussen twee auto’s de voorganger zo exact mogelijk te volgen over een uitgezet parcours. Zo dicht mogelijk bij elkaar. ‘En zo spectaculair mogelijk’, aldus Drift Team Zeeland. Deze stichting voert de sport niet alleen uit, maar promoot het ook actief, binnen en buiten Zeeland. ‘Veel rook en dwars rijden, maken het voor zowel de jury als het publiek extra aantrekkelijk.’ De organisatie is blij dat ze voor de jury Andy Jaenen heeft weten te strikken. ‘Hij heeft

jarenlange internationale ervaring in het organiseren van evenementen en het professioneel jureren ervan. Andy verzorgt ook de kwalificaties en op zondag jureert hij de wedstrijden samen met Vernon, die er vorig jaar ook was.’ Programma Drift Challenge by Sea begint zaterdag voor het publiek om 10.00 uur, met tot 12.00 uur een training op een natte en later opdrogende baan. Na de pauze is er vanaf 13.00 uur weer een training en van ongeveer 14.00 tot 16.00 uur kunnen deelnemers zich kwalificeren voor de wedstrijd op zondag. Op zondag is de training ook van 10.00 tot 12.00 uur en vanaf 13.00 uur. Van 14.00 tot 15.30 uur vinden de PRO/top 32-wedstrijden plaats. De top 32 is een afvalrace

waarbij uiteindelijk de finalisten overblijven. In de top 32 rijden de deelnemers tegen elkaar en per battle gaat er iemand door. Een battle bestaat uit twee ritten, waarbij de auto’s om en om voorop rijden. De jury vergeeft per rit tien punten. ‘Niet zelden zijn de finalisten dusdanig gelijkwaardig dat de jury besluit een re-run te houden en dat maakt de strijd extra spannend.’ Een re-run zijn weer twee ritten, totdat er een winnaar is. Van 15.30 tot 17.00 uur is het vrij rijden en van 17.00 tot 17.30 uur vindt de prijsuitreiking plaats. Drift Challenge by Sea steunt ook een goed doel en dat is dit jaar KiKa (Kinderen Kankervrij). Meer informatie Kijk voor meer informatie op www.driftteamzeeland.nl.

Start voorverkoop Oostkapelle-Lucky Ajax OOSTKAPELLE - De voorverkoop van toegangskaarten voor de wedstrijd Oostkapelle-Lucky Ajax is begonnen. De partij wordt gespeeld op sportpark Duinhelm in Oostkapelle op zaterdag 18 augustus, aanvang 19.00 uur. Met deze

wedstrijd wordt op feestelijke wijze het 60-jarig jubileum van Voetbalvereniging Oostkapelle afgesloten. Kaarten zijn verkrijgbaar bij de VVV’s in Oostkapelle en Domburg. Ook is er een voorverkoop in de kantine van Voetbalvereniging Oostkapelle op woensdag 15 en donderdag 16

augustus van 18.30-21.30 uur. Lucky Ajax is een enthousiaste en fanatieke groep ex-Ajacieden, die nog steeds actief zijn op de velden. Ze spelen ongeveer twintig wedstrijden per jaar. Welke spelers van Lucky Ajax naar Oostkapelle komen, is omstreeks woensdag 15 augustus bekend.

Avondvierdaagse Westkapelle WESTKAPELLE - De avondvierdaagse in Westkapelle vindt plaats van dinsdag 21 t/m vrijdag 24 augustus. Voorinschrijving: Dinsdag 14 augustus en donderdag 16 augustus van 18.30 tot 19.30 uur in de kantine van KV Stormvogels op sportpark de Prelaat in Westka-

pelle. Inschrijving op startavond: Dinsdag 21 augustus van 17.30 tot 18.30 uur in de kantine van KV Stormvogels op sportpark de Prelaat in Westkapelle. Inschrijven per avond is ook mogelijk. Start vanuit de kantine van KV Stormvogels op sportpark de Prelaat in Westkapelle; dinsdag t/m donderdag tussen

18.00 en 18.30 uur; vrijdag start de 10 km om 18.00 uur en de 5 km om 18.30 uur. Dinsdag 21 augustus geeft burgemeester Van der Zwaag het startschot om 18.00 uur. Op vrijdag worden de lopers feestelijk ingehaald en na afloop live muziek in de kantine.

Renners ZRTC Theo Middelkamp

European Junior Cycling Tour in Assen MIDDELBURG - Maandag 30 juli is deze gestart met een proloog, dinsdag is een Omloop verreden met daarin een kasseienstrook, woensdag reden de renners een klassieker, donderdag een criterium op het TT circuit, vrijdag een tijdrit op het defensieterrein en zaterdag een criterium. Na 6 dagen wedstrijden hebben de renners de volgende eindklassering behaald, op de website www.theomiddelkamp.nl staan alle dag uitslagen. In categorie 1 reed Myrthe Greijdanus naar de 17e plek in het algemeen klassement. Vera de Munnik is 20e geworden in het

algemeen klassement. Shirin van Anrooij behaalde de 4e plaats in categorie 2 in het algemeen klassement geworden. Lisanne de Munnik bezette de 21e plaats in het algemeen klassement. In categorie 3 werd Jurgen Mesu in het algemeen klassement 6e. Zoë Mulder werd in het algemeen klassement 28e. Daphne Mesu volgde in het algemeen klassement op de 29e plaats. Hidde Greijdanus is 41e geworden in het algemeen klassement. Alle 3 rijden ze in categorie 4. In categorie 5 startte Jarmo Visser, hij is 38e geworden in algemeen klassement Timo de Jong is in het algemeen klasse-

MIDDELBURG - De postduiven van de afdeling Zeeland stonden afgelopen weekend in Bergerac en Mantes la Jolie. Bij goed duivenweer met een zuidzuidwesten wind werden de duiven op de beide lossingplaatsen op tijd gelost voor de laatste fondvlucht. De blauwe doffer 06-1156051 van Gijs Baan was op de laatste fondvlucht van dit seizoen, Bergerac, de snelste van PV de Combinatie. Ondanks dat deze vlucht meetelt voor de meerdaagse fond, was deze vlucht een echte dagfond vlucht. Ook als je keek op de uitslagen naar de namen van de deelnemende duivenliefhebbers, dan kwamen er namen op voor die normaal alleen op de dagfond mee doen. Dat neemt niets weg van de prestatie van de Middelburger Gijs Baan, die de laatste weken wisselend successen kent, maar toch hoge ogen gooit naar het generaalkampioenschap binnen de afdeling Zeeland. Deze 6-jarige doffer overbrugde de 775 km. in iets maar dan 9 uur en 45 minuten. Dat deze duif als 2e getekende de mand in ging was min of meer voorspelbaar daar deze doffer eerder heeft laten zien op vluchten met wind mee

Bij driften wordt de behendigheid van de bestuurder op de proef gesteld.

DOOR BRITTA JANSSEN

Gijs Baan wint fondvlucht

ment 37e geworden en Nick de Munnik 61e algemeen in categorie 6. In categorie 7 werd Nick Janssen in het algemeen klassement 46e en Jarno Zuidweg. 50e. Bij de nwl meisjes werd Lindy van Anrooij 11e in het algemeen klassement. Jamie de Jong bij de juniorvrouwen 28e in het algemeen klassement Roel Koens en Tim Janssen reden bij de nwl jongens naar de 50e en 59e plaats in het algemeen klassement De renners hebben 6 dagen wedstrijden achter de rug en kunnen terugkijken op een geslaagde European Junior Cycling Tour. Zondag 5 augustus reed Arjan Poleij naar de Zege in Moerzeke- Hamme in België. pAGINA PAGINA 10

een hoge snelheid (126 km. p/u op Breuil le Vert dit voorjaar) kan halen, maar ook al heeft bewezen bij noordoosten wind op de fond zijn mannetje te staan. Hans Daane liet zich afgelopen weekend eens van zich horen. Op de jonge duivenvlucht vanuit Mantes la Jolie pakte zijn 2012-1679505 de 1e prijs van de 447 ingekorfde duiven. Met een snelheid van bijna 1612 meter p.m. overbrugde deze jonge duif een afstand van ruim 305 km. Deze ‘505’ had op de voorgaande twee vluchten ook al prijs gevlogen en mocht daarom als eerst getekende de mand in. Bergerac (140 d.): 1, 8 Gijs Baan, 2, 7 Combinatie Hoek-Nijsen, 3. Peter Borremans, 4. Leen van Wallenburg (mb), 5. Leo Daane, 9. Jan Kees Hoek, 10. Anne Ridderbos. Mantes la Jolie (447 d.): Klasse A: 1. Hans Daane, 2. Comb. Wielemaker, 3, 8, 10 Peter Borremans, 4. Fred Slager, 5, 6 Koen Minderhoud, 7, 9 Leo de Nooijer. Klasse B: 1, 6, 9 Piet Adriaanse, 2, 3, 7, 8 Piet Offers, 4. Piet Doolaar, 5 Hans de Ridder en Zn. 10. Jan Roest.

Vier spektakeldagen op zand in de Langstraat ZOUTELANDE - Op een kunstmatig strandje in de Langstraat in Zoutelande zijn van woensdag 8 augustus tot en met 11 augustus allerlei (sportieve) activiteiten te beleven. Woensdag is er van 17.00-18.00 uur schatgraven. De activiteit is bedoeld voor kinderen tot en met 12 jaar. Vanaf 18.45-23.00 is er touwtrekken voor mannen. Donderdag is er van 13.00-20.30 uur beach-voetvolley-toernooi op 2 velden. Vanaf 20.45-23.00 uur is er touwtrekken

voor vrouwen. Om 22.00 uur is er een demonstratie trekpaarden. Vrijdag wordt van 13.00-19.30 uur het beach-voetvolley-toernooi voortgezet, gevolgd door een grote finale. De avond wordt afgesloten met livemuziek. Zaterdag worden er van 10.00-18.00 uur jeu de boules wedstrijden gespeeld. Om 19.00 uur vindt er nog een volleybaldemonstratie plaats. Vanaf 20.30 uur worden de evenementen afgesloten met live muziek en vuurwerk.

Oefenwedstrijden KV Fortis OOST-SOUBURG - In de voorbereiding op de najaarscompetitie speelt KV Fortis een aantal oefenwedstrijden in Oost-Souburg: op zaterdag 11 augustus tegen Tjoba uit ‘s Heer Hendrikskinderen en op zaterdag 18 augustus tegen Albatros uit Zwijndrecht. Op zaterdag 25 augustus is er een driekamp met IJsselvogels uit Moordrecht en DeetosSnel/Volhuis.Deze laatste ploeg speelt op het hoogste niveau van Nederland, de Ereklasse. Oefenprogramma zaterdag 11 augustus 14.15u Fortis 2-Tjoba 2

16.00u Fortis 1-Tjoba 1 Zaterdag 18 augustus 13.00u Fortis 4-KVK 2 14.15u Fortis 2-Albatros 2 14.30u Fortis 3-KVK 1 16.00u Fortis 1-Albatros 1 Zaterdag 25 augustus Oefendriekamp 11.30u Fortis 2-IJsselvogels 2 12.30u IJsselvogels 1-Fortis 1 13.30u IJsselvogels 2-DeetosSnel/Volhuis 2 14.30u DeetosSnel/Volhuis 1-IJsselvogels 1 15.30u DeetosSnel/Volhuis 1-Fortis 2 16.30u Fortis 1-DeetosSnel/Volhuis 1

Start FC Dauwendaele MIDDELBURG - Na twee weken intensieve training stond voor FC Dauwendaele 1 zaterdag 4 augustus de 1e oefenwedstrijd op het programma. Tegenstander aan De Kruitmolen was Hontenisse 1 uit Kloosterzande. In deze vriendschappelijke wedstrijd kon hoofdtrainer Marcel Lourens nieuwe spelers de gelegenheid geven zich te laten zien, andere posities uitproberen en zijn spelers weer te laten wennen aan elkaar op een voetbalveld. Vooral de 1e helft wisten de spelers van FC Dauwendaele elkaar goed te vinden en was het spel van een goed niveau. Al gaat het in zo’n oefenperiode natuurlijk eerder om het vertoonde spel, bij de rust stond FC Dauwendaele al op een riante voorsprong: 3-0. Alle doelpunten kwamen van ‘nieuwelingen’. De score werd geopend door de van Veere overgekomen René-Michel Gerritsen, die

daarna ook het 2e doelpunt voor zijn rekening nam en de van RCS teruggekeerde Khalid Kaldoon zorgde voor de 3-0. Na rust scoorde Hontenisse 1 keer en Mart de Kroo zorgde voor de 4-1 en 5-1. Al met al een wedstrijd waar iedereen tevreden mee was en vertrouwen geeft voor het komende seizoen. Programma Dinsdag 7 augustus 19.30: FCD 1-Wemeldinge 1 Donderdag 9 augustus 19.30: MZC’11 A1-FCD A1 Zaterdag 11 augustus 11.15: Serooskerke C1-FCD C1 14.30: MZVC 1-FCD 1 14.30: Yerseke 2-CD 2 FCD A1 speelt deze dag in Nieuwdorp om de BSC-cup. Voor meer info: www.fcdauwendaele.nl


kerkelijk

KERKELIJK LEVEN MIDDELBURG Gereformeerde Gemeente in Nederland Westerkerk - Armeniaans Schuitvlot 22, Middelburg. Erediensten op zondag om 9.30 en 18.00u. Christelijke Gereformeerde Kerk Gasthuiskerk - Lange Delft 94, Middelburg. Erediensten op zondag om 9.30 en 16.30u. Gereformeerde Kerk (vrijgemaakt) Klein Vlaanderen 75, Middelburg. Zondag 12 augustus: 9.30u ds. E.J. Sytsma; 16.30u ds. D.W.L. Krol, Terneuzen Gereformeerde Gemeente Ter Hoogekerk, W. Teellinckstraat 3, Middelburg. Erediensten op zondag voor gemeente centrum: 9.00 en 16.00u en voor gemeente zuid: 11.30 en 18.30u. Gereformeerde Gemeente Zuiderkerk, Schoutstraat 1, Middelburg. De kerk is wegens verbouwing tijdelijk gesloten. Erediensten in de Ter Hoogekerk. Waalse Hervormde Gemeente (Eglise Wallonne) Engelse Kerk - Simpelhuisstraat 12, Middelburg. Eredienst eens in de 14 dagen op zondag om 10.45 of 16.30u Koorkerkgemeenschap (Vereniging van Vrijzinnig Protestanten & Remonstrantse Gemeente Midden Zeeland) Koorkerk, Koorkerkhof 2, Middelburg. Diensten op zondag om 10.00u. Wijkgemeente de Ontmoeting Ontmoetingskerk - Oosterscheldestraat 1, Middelburg. Oostkerkwijk Oostkerk - Oostkerkplein 1, Middelburg. Eredienst op zondag om 10.00u. Predikant: Ds.J.B. Beijer. Organist: Bram Beekman. Zondag 12 augustus: Ds. J.B. Beijer Hofpleinkerk Hofplein 13, Middelburg. Diensten 09.30u. Predikant: S.N.D. Francke. Scriba: M.A. v.d. Hooft-Bimmel. Coördinator kosters: C.P. Alewijnse. Jeugdgebouw Achter het Hofplein 43, Middelburg. Zondag 12 augustus: Ds. S.N.D. Francke De Morgenster De Morgenster - Adr. Lauwereyszstraat 6, Middelburg. Zondag 12 augustus: 9.30u voorganger Ds. C. Bakker te Middelburg Nieuwe kerk, Protestantse gemeente Middelburg Wijkgemeente Centrum, Groenmarkt 12, Middelburg Wijkgemeente de Hoeksteen De Hoeksteen-Roozenburglaan 22, Middelburg. Stiltecentrum Hoeksteen. Openingstijden: donderdag t/m zaterdag van 12.00 tot 13.30u. Eredienst op zondag om 09.30u. Zondag 12 augustus: Voorganger ds A. Moolenaar. Baptistengemeente De Fontein Gebouw De Fontein - Kruitmolenlaan 70, Middelburg. Eredienst op zondag om 10.00u. Volle Evangelie Gemeente Sion In de Thomaskapel - Vrijlandstraat 98, Middelburg. Eredienst op zondag om 10.00u. Joodse Gemeente Zeeland Postbus 402, Middelburg. Erediensten op vrijdag en zaterdag. Informatie over tijden, tel. 651099. Doopsgezinde Gemeente Walcheren L. Noordstraat 62, Middelburg. Op 12 augustus hoopt voor te gaan Ds. Graddy Meijer uit Heerenveen. De dienst begint om 10.00 uur. De Christengemeenschap Gemeente Zeeland Gebouw: Lange Noordstraat 62 te Middelburg. Eenmaal per vier weken Mensenwijdingsdienst en Zondagsdienst voor de kinderen. Zie aankondiging aan kerkgebouw. Evangelisch-Lutherse Gemeente Zuidsingel 70, Middelburg. Eredienst op zondag om 10.00u. Jehovah’s Getuigen Gem. MiddelburgCentrum Dauwendaelselaan 35, Middelburg. Openbare lezing op zaterdag om 18.30u. Gemeentebijbelstudie op dinsdag om 19.15u. Jehovah’s Getuigen Gemeente Middelburg-Reyershove Dauwendaelselaan 35, Middelburg. Openbare lezing op zondag om 10.00u. Gemeentebijbelstudie op woensdag om 19.15u.

Geredja Indjili Maluku - Moluks Evangelische Kerk Djemaat ‘Geredja Bethlehem’, Rijnstraat 40, Middelburg. Nieuw Leven Gemeente Voorganger: D. van der Meer. Ravensteijnweg 1a, Middelburg. Aanvangstijd zondagdienst 10.00u. Pinkstergemeente Baarsjesstraat 42, Middelburg. Eredienst op zondag om 11.30u. Rooms Katholieke Kerk H.H. Petrus- en Pauluskerk - Lombardstraat 1, Middelburg. Erediensten op zondag om 10.00u, ‘s woensdags om 19.00u. Huize St. Willibrord, Bachtensteene 1: 2e, 3e, 4e, 5e zaterdag om 17.00u. LEGER DES HEILS KORPS WALCHEREN ‘t Zwin 1 (naast de brandweerkazerne), Middelburg. Samenkomst zondag 10.00u. Opening kledingwinkels informatie aan het gebouw. KERKELIJK LEVEN ARNEMUIDEN Hersteld Hervormde Kerk Van Cittersweg 2R, Arnemuiden. Zondag 12 augustus: 10.00u Ds J G van Tilburg, Waddinxveen; 17.00u Ds J G van Tilburg Gereformeerde Gemeente in Nederland Burg. Langebeekestraat 16, Arnemuiden. Eredienst op zondag om 09.30, 14.30 en 18.30u. Gereformeerde Kerk Kerklaan 4, Arnemuiden. Zondag 12 augustus: 9.30u ds. C. Bijman; 19.00u ds. C. Bijman Hervormde Gemeente Markt 10, Arnemuiden. Zondag 12 augustus: 10.30u Ds. D. Jongeneel; 17.00u Ds. A. ten Brinke, Giessendam-Nederhardinxveld KERKELIJK LEVEN NIEUW- EN SINT JOOSLAND Protestantse Gemeente Eben-Haëzerkerk aan het Kerkplein. Zondag 12 augustus: Dienst te Ritthem 10.00u mevr. G. Broeder-Schaap KERKELIJK LEVEN KLEVERSKERKE Protestantse Gemeente Dorpsstraat 25, Kleverskerke. Eredienst op zondag om 09.30u. KERKELIJK LEVEN SINT LAURENS Gereformeerde Kerk Noordweg 372, Sint Laurens. Zondag 12 augustus: 10.00u ds. Den Hertog. Hervormde Gemeente Van Cittersstraat 69, Sint Laurens. Zondag 12 augustus: 10.00u Ds.S.Dijkhuizen uit Loosdrecht. KERKELIJK LEVEN VEERE Protestantse Gemeente Veere Kapellestraat 27, Veere. Zondag 12 augustus: 10.00u ds R. Poesiat (Koudekerk); 14.30u dienst in NS dhr. H. Soeting KERKELIJK LEVEN WESTKAPELLE Vrije Evangelische Gemeente Maranatha Koestraat 27, Westkapelle. Eredienst op zondag om 09.30u. Gereformeerde Gemeente Rookstraat 1, Westkapelle. Erediensten op zondag om 09.30u, 14.00u en 18.30u. Protestantse Gemeente Westkapelle Moria, Markt 67, Westkapelle. Eredienst op zondag om 09.30u en 19.00u in Moriakerk. KERKELIJK LEVEN AAGTEKERKE Gereformeerde Gemeente Prelaatweg 17, Aagtekerke. Zondag 12 augustus: 8.45u eigen gemeente; 11.00u vakantiegasten; 14.30 en 19.00u. Protestantse Gemeente Dorpsplein 4, Aagtekerke. Zondag 12 augustus: 10.00u Ds. J. Reehorst, Stavenisse. KERKELIJK LEVEN MELISKERKE Gereformeerde Gemeente Valkenburgstraat 25, Meliskerke. Erediensten op zondag om 9.30u en 14.30u (juni t/m aug ook 19.00u).

KERKELIJK LEVEN OOSTKAPELLE Gereformeerde Gemeente Noordweg 34, Oostkapelle, tel. (0118) 592223. Erediensten op zondag om 09.30u en 15.00u. Protestantse Gemeente Dorpskerk, Waterstraat 2, Oostkapelle. Zionskerk, Duinweg 36a, Oostkapelle. Zondag 12 augustus: 10.00u Zionskerk ds. W.L. de Koeijer uit Heerewaarde; 10.00u Dorpskerk ds. A.C. den Hollander; 11.15u Dorpskerk - Duitse dienst - Pfarrer H. Lauterbach uit Hirschegg; 19.00u Dorpskerk ds. W.L. de Koeijer uit Heerewaarde. Tijdens de ochtenddiensten is er crèche en kindernevendienst. KERKELIJK LEVEN VROUWENPOLDER Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt Schoolstraat 9, Vrouwenpolder. Zondag 12 augustus: 8.45u Ds.A.Hakvoort (C.G.K.); 10.30u Ds.A.Hakvoort (C.G.K.); 16.30u Ds.P.Baas. Protestantse Gemeente Pelgrimskerk. Fort den Haakweg 2, Vrouwenpolder. Zondag 12 augustus: 10.00u ds. P. Melse KERKELIJK LEVEN BIGGEKERKE/MELISKERKE Protestantse Gemeente Biggekerke/ Meliskerke Odulphuskerk, Torenstraat, Meliskerke. Dorpskerk, Kerkplein, Biggekerke. Eredienst op zondag 12 augustus, Odulphuskerk, Meliskerke, 10.00u ds.G.J.van Pijkeren, Eindhoven. Kindernevendienst voor de basisschoolgroepen 1 t/m 8, crèche. KERKELIJK LEVEN GAPINGE Protestantse Gemeente Torenkerk, hoek Dorpsstraat/Schotsehoek. Zondag 12 augustus: 10.00u mw. M.S. Maris Veere KERKELIJK LEVEN KOUDEKERKE Protestantse Gemeente Michaëlskerk, Dorpsplein 1. Zondag 12 augustus: 9.30u ds.M.Knevel. KERKELIJK LEVEN SEROOSKERKE Protestantse Gemeente Petruskerk, Dominee van Wouwestraat 41, Serooskerke. Johanneskerk, Noordweg 1, Serooskerke. Eredienst op zondag om 10.00u in een der kerken. Zondag 12 augustus: 10.00u Petruskerk Ds. W. Dekker

Jeugdwerk 11.20-13.00u; Zondagsschool 11.20-12.00u; ZHV, Priesterschap, JM/JV 12.10-13.00u. Gemeente Zuidpoort Ontmoeting- en celebrationdienst op zondagmorgen om 10.30u. Voltaweg 3, Vlissingen. www.zuidpoort.nl Jehovah’s Getuigen, gemeente Vlissingen-Bosenburgh en Vlissingen-Centrum Koninkrijkszaal van Jehovah’s Getuigen, v.Dishoeckstraat 534, Vlissingen. Tijden: Zondagmorgen 10.00u. Dinsdagavond 19.15u. Gereformeerde Kerk (Vrijgemaakt) Lannoystraat 2, Vlissingen. Erediensten op zondag. Zondag 12 augustus: 9.30u ds.P.R.Baas; 16.30u ds.Griffioen. Gereformeerde gemeente Marnixkerk, Marnixplein 41, Vlissingen, www.marnixkerk.nl. Zondag 12 augustus: 9.30u leesdienst; 16.00u ds R. Kattenberg Nieuw Apostolische Kerk Westerbaan 20, Vlissingen. Erediensten op zondag om 10.00u en op woensdag om 20.00u. Volle Evangelie Gemeente Bérea Gildeweg 29, Vlissingen. Eredienst op zondag om 10.00u, deuren open om 9.00u. R.K. Onze Lieve Vrouwekerk Bij stadhuis. H. Maria Parochie, Singel 106, Vlissingen. Erediensten op zondag om 10u en op woensdag om 9u in de zijkapel aan de Brouwenaarstraat. Volle Evangelie Gemeente Filadelfia Vrouwestraat 5, Vlissingen. Eredienst op zondag om 10.00u. Bidstond: woensdag om 19.00u. Evangeliegemeente de blinkende Morgenster Dr. Stavermanstraat 61-63. Zondag 10.00u dienst Protestantse Gemeente Vlissingen Weeksluiting Scheldehof: vrijdag 10 augustus Mevr. E. Allemekinders 19.00u. Admiraal de Ruyter ziekenhuis Goes: Zondag 12 augustus 10.00u Mevr. M. v. Roekel. Zondag 12 augustus: Sint Jacobskerk 9.30u Ds. D. Westerneng; Open Hof 9.30u Ds. A.G. Baas; Schaapskooi 9.30u Mevr. A. Datema-Boonstra; Ter Reede 19.00u Ds. A. Hakvoort.

KERKELIJK LEVEN DOMBURG Protestantse Kerk Markt 8, Domburg. Zondag 12 augustus: 10.00u ds. A.S. de Winter St. Willibrordkapel Badhuisweg 4, Domburg. Erediensten iedere zondag om 10.00 uur.

KERKELIJK LEVEN VLISSINGEN Christelijke Gereformeerde Kerk Kasteelstraat 109-111, Vlissingen. Zondag 12 aug. 9.30 en 16.30u Ds.K.Groeneveld Het Apostolisch Genootschap Rosenburglaan 310, Vlissingen. Eredienst op zondag: 09.30u. Pinkstergemeente Vrijdomweg 1, Vlissingen. Eredienst op zondag vanaf 15.00u. Tevens elke eerste dinsdag van de maand vanaf 19.00u. De Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen Badhuisstraat 161, Vlissingen. Eredienst op zondag: Avondmaalsdienst 10.00-11.10u; PAGiNA PAGINA 11

KERKELIJK LEVEN OOST-SOUBURG Evangeliegemeente De Wijngaard Kanaalstraat 8, Oost-Souburg. Zondag 12 augustus: 10.00u dhr. H. van Sluijs. Gereja Kristen Protestan Maluku Stemerdinglaan 123a, Oost-Souburg. Zondag 12 augustus: 17.00u Da. I.A.R. Pattinama Protestantse Gemeente Oost-Souburg Zondag 12 augustus: Open Haven 9.30u Ds A.R. van der Deijl. De Zoute Viever 19.00u mevrouw Reijnhoudt. Vergadering van Gelovigen Rehobothstraat 9, Oost-Souburg. Erediensten op zondag vanaf 10.00u. Bidstond: elke donderdag om 19.45u. KERKELIJK LEVEN WEST-SOUBURG Leger des Heils Walcheren Het Zwin 1 in Middelburg (naast de brandweerkazerne aan de Stromenweg). Diensten zondag 10.00u. Kerkgenootschap der Zevende-dags Adventisten Adventkerk, Kerklaan 17-19, West-Souburg. Eredienst op zaterdag van 10.0012.00u. Pinkstergemeente Shalom Locatie: Gebouw Adventkerk, Kerklaan 17-19, West-Souburg. Eredienst: zondag 14.30u. Zondag 12 augustus: pred. W. Wongsosemito Gereja Kristen Hermon Zeeland Alamat: Adventkerk, Kerklaan 17-19 in West Souburg. Jadwal Kebaktian: Setiap Minggu. Jam: 10.30u KERKELIJK LEVEN RITTHEM Protestante Gemeente Ritthem Adres kerk: Dorpstraat 1. Postadres: Zuidwateringstraat 3a, Ritthem. Zondag 12 augustus: 10.00u mw G. Broeder (Wijzigingen en/of aanvullingen via www. internetbode.nl - klikken op Aanleveren redactie).

Instrumentaal Zomerconcert

KERKELIJK LEVEN ZOUTELANDE Protestantse Gemeente Catharinakerk, Willibrordusplein 3, Zoutelande. Zondag 12 augustus: 9.30u ds. Ruitenburg

KERKELIJK LEVEN GRIJPSKERKE Protestantse Gemeente Opstandingskerk, Jacob Catsstraat 7, Grijpskerke, tel. (0118) 591723. Michaëlskerk, Kerkring 26, Grijpskerke, tel. (0118) 592477. Eredienst op zondag om 10.00u, afwisselend in beide kerkgebouwen. Zondag 12 augustus: Dienst in de Michaëlskerk. Voorganger: Ds. F.van Slooten.

The Mission to Seafarers Engelstalige kerkdienst, zondagavond, 20.00u, Ritthemsestraat 498, (Haven 1010, bij Scheldepoort), Vlissingen-Oost.

Wilbert Magré, Wim Magré en Carina Bossenbroek.

OOST SOUBURG - Er is een instrumentaal concert op D.V. dinsdag 14 augustus in de ‘De Open Haven; (Oude Dorpskerk) in Oost Souburg. Dit concert wordt verzorgd door Wilbert Magré op de prachtige vleugel van deze kerk, Wim Magré op het orgel en Carina Bossenbroek op de panfluit, aanvang 20.00 uur. Het programma bestaat o.a. uit geestelijke maar ook licht klassieke muziek. Ook zal de pianist een eigen improvisatie geven op de vleugel van bekende melodieën. Vader en zoon spelen deze avond ook diverse stukken vierhandig piano. Tevens is op deze avond de cd van dit muzikale trio verkrijgbaar aan de kerk.

Wilbert Magré (www.wilbertmagre.nl) werd in 1992 geboren te Zwolle. Op 8-jarige leeftijd begon hij met muzieklessen op de muziekschool te Nunspeet. Daarna ging verder bij de bekende pianist Herman Riphagen uit Heerde met pianolessen waar hij tot op heden nog steeds bij studeert. Inmiddels hebben de heren Magré al een drietal cd’s samen gemaakt. Regelmatig is hij als solist te horen tijdens concerten en zangdiensten of als begeleider bij koren. Wim Magré (www.wimmagre.nl) studeerde aan het Zwols Conservatorium en bij de bekende organist Willem Hendrik Zwart. Hij geeft vele orgelconcerten in het land en maakte vele orgel cd’s, waarvan de laatste in de Grote Kerk te Hasselt. Ook werkte hij mee aan een aantal dvd’s. Verder is hij dirigent van verschillende koren op de Veluwe. Als organist is hij verbonden aan de Gereformeerde kerk in Doornspijk, Hervormde kerk in Elburg en de Alle-DagKerk (Engelse kerk aan het Begijnenhof) in Amsterdam. Carina Bossenbroek (www.carinabossenbroek.nl)(1993) begon op 9-jarige leeftijd met panfluitlessen op de muziekschool in Nunspeet bij Gerard Rijken van Olst. Vervolgens kreeg ze les van Gerlinda van den Berg, en tegenwoordig volgt ze lessen bij de bekende panfluitiste Liselotte Rokyta. Ook krijgt ze zo nu en dan een les van de Roemeense panfluitist Vasile Raducu. Haar voorkeur gaat uit naar gevoelvolle romantische muziek. Maar ook in alle andere soorten muziek kan zij zich goed vinden. Toegangskaarten zijn deze avond aan de kerk te verkrijgen. De kaarten zijn te reserveren met korting via www.wimmagre. nl.


WWW.MEGABED.NL Paspoortstraat 32-34 Oost-Souburg 0118-469670 Kloosterpoort 5-21 Kapelle 0113-330888

DV_20120808  
DV_20120808