Wielerweekend Gilze - juni 2024

Page 1


Kom ook naar het JRTD Wielerweekend in Gilze!

Ben jij er bij? Op 29 en 30 juni is het weer koers in Gilze tijdens de 14e editie van het JRTD Wielerweekend Gilze. Een feest waar door vele actieve en passieve wielerliefhebbers naar uitgekeken wordt.

Het programma is vertrouwd en staat garant voor spektakel met tal van wielerkoersen. Op zaterdag rijden zowel sterke amateurploegen als lokale recreanten de TeleIDEA Ploegentijdrit. Zondag gaat het verder met het Eltra Hart van Gilze met twee criteriumwedstrijden voor mannen en dames en het Vermetten Open Gils Kampioenschap, waarin recreanten strijden voor de eer. De finale van de internationale wegwedstrijd Midden-Brabant Poort Omloop is het slotstuk van een overvolle wielermiddag en wordt vanaf dit jaar mogelijk gemaakt door onze nieuwe sponsor MK Packaging Machines. Natuurlijk ontbreekt tussendoor de Regiobank Dikke Banden Race niet in het draaiboek!

Knallende afsluiting met feestorkest Drievoud Reden genoeg dus voor een bezoek aan het Bisschop de Vetplein. Wat ons betreft het mooiste wielerplein van Brabant. Met food-

ZATERDAG 29 EN ZONDAG 30 JUNI 2024 PROGRAMMA

trucks, een grote buitenbar en live muziek is het hier twee dagen goed toeven. Met deze editie ook nog eens een knallende afsluiter.

Direct na de finish van de laatste wedstrijd gaat het wielerfeest op de late zondagmiddag door. De band Drievoud, bekend van de Gilse carnavalsmaandag bij De Hooikar, staat garant voor een spetterend optreden. Vanaf een uurtje of 5 gaat het los…

Een groot evenement als het wielerweekend kan alleen een succes worden door de steun van trouwe sponsoren en hulp van vele vrijwilligers. Een woord van dank is hier dan ook zeker op zijn plaats.

Kom de koers van dichtbij meemaken! Wij kijken uit naar twee mooie wielerdagen op en rond het Bisschop de Vetplein in Gilze.

Organisatiecomité JRTD Wielerweekend Gilze

ZATERDAG 29 JUNI

13.00 uur Start TeleIDEA Jeugdploegentijdrit

14.00 uur Start Ploegentijdrit AGU Clubcompetitie (KNWU)

16.15 uur Start TeleIDEA Ploegentijdrit voor recreanten en wedstrijdteams

18.45 uur Start finaleblok

19.30 uur Prijsuitreiking TeleIDEA Ploegentijdrit

Direct na de prijsuitreiking afterparty met DJ FFM op het Bisschop de Vetplein!

ZONDAG 30 JUNI

Criterium Eltra Hart van Gilze en wegwedstrijd Midden-Brabant Poort Omloop, powered by MK Packaging Machines

11.00 uur Graaumans Criterium Elite, Belofte en Amateurs (M) – 60 km

11.30 uur Ploegenpresentatie Midden-Brabant Poort Omloop

13.00 uur Start Midden-Brabant Poort Omloop (Men Elite UCI 1.2) – 185 km

13.15 uur Regiobank Dikke Banden Race

14.00 uur Thinking Steel Criterium Elite, Belofte en Amateurs (V) – 50 km

15.30 uur Vermetten Open Gils Kampioenschap voor recreanten (M/V) – 40 km

16.45 uur Finale Midden-Brabant Poort Omloop (3 x 7 km)

17.30 uur Huldiging Midden-Brabant Poort Omloop

Direct na de huldiging afterparty met feestorkest DRIEVOUD op het Bisschop de Vetplein!

REGIOBANK DIKKE BANDEN RACE

Voor de allerjongste talenten wordt zondag direct na de start van de Midden-Brabant Poort Omloop het parcours speciaal vrijgemaakt voor de Dikke Banden Race. Als je het leuk vindt om in een echte wedstrijd te fietsen dan mag je dit zeker niet missen en doe je mee! Natuurlijk is er langs het parcours voldoende ruimte voor ouders, opa’s en oma’s die jou met spandoeken kunnen toejuichen!

Hoe kun je meedoen?

Meedoen kan op een normale (kinder-) fiets, mountainbike of crossfiets. Racefietsen zijn nadrukkelijk niet toegestaan. De banden moeten namelijk breder zijn dan 28 millimeter. Tijdens de wedstrijd is het dragen van een helm

verplicht, deze kan je gratis lenen.

Categorieën:

Er zijn 3 wedstrijden voor de volgende leeftijdscategorieën: Categorie 1: jongens en meisjes van 5 en 6 jaar Categorie 2: jongens en meisjes van 7 en 8 jaar Categorie 3: jongens en meisjes van 9 en 10 jaar

Inschrijven:

Inschrijven doe je samen met een van je ouders/verzorgers bij het inschrijfloket van de Regiobank op het Bisschop de Vetplein. Dit loket is geopend van 12:00 uur tot 13:00 uur en hier ligt het rugnummer op jou te wachten. De Dikke Banden Race start om 13:15 uur.

VAN DIKKE BANDEN RACE

NAAR MBPO

Dat de Dikke Banden Race het begin kan zijn van een mooie carrière bewijst Bas van Leijsen uit Molenschot dit jaar. In 2014 stond hij in Gilze als winnaar vol trots op de bovenste tree van het podium. Daar bleef het niet bij want een paar jaar later deed Bas als tiener al mee aan het Open Gils Kampioenschap en was hij vorig jaar de ‘motor’ van TTT Smits-JEGG in de ploegentijdrit. In 2024 is het dus tijd voor het ech te werk.

Bas rijdt als Belofte in het team van TWC De Kempen en start om 13.00 uur tussen de profs in de Midden-Brabant Poort Omloop. We wensen Bas onwijs veel succes!

ELTRA HART VAN GILZE

Sinds 2010 is het Hart van Gilze terug op de wielerkalender en onderdeel van het wielerweekend. Voor vele Gilzenaren heeft het ‘Hart’ grote betekenis. Het is een oude wielertraditie die weer leeft als in hoogtijdagen.

Graaumans criterium voor mannen

Terug van weg geweest! We starten de dag vol spektakel om 11.00 uur met een criterium voor mannen in de categorie Elite, Belofte en Amateurs. De mannen zullen ruim boven de 40 km per uur over het klinkerparcours denderen. Pakt een van de mannen behalve de winst en de premie, ook de Strava KOM van het uitdagende rondje?

Thinking Steel criterium voor vrouwen

Na de Regiobank Dikke Banden Race staat een bloedstollende vrouwenkoers op het programma. De dames uit de categorie Elite, Belofte en Amateurs strijden om de voetsporen van Lotte Kopecky, die vorig jaar na de winst in het Eltra Hart van Gilze de stenen uit de straat reed in de Tour de France en het Wereldkampioenschap. Wat zijn de kansen voor onze lokale alleskunner Yvonne de Vet, die dit jaar in de vorm van haar leven verkeerd? Of gaat Bente van de Nouweland uit Rijen er net als in 2022 met de overwinning van door? Om 14.00 uur klinkt het startschot van deze boeiende koers!

Vermetten Open Gils Kampioenschap

Het Eltra Hart van Gilze is een opeenvolging aan hoogtepunten! Vanaf 15:30 uur is het jouw kans om de lokale held te worden tijdens het Open Gils Kampioenschap. Een wedstrijd speciaal bedoeld voor recreanten en wielrenliefhebbers vanaf 16 jaar (m/v) uit Gilze en de regio. Altijd al een rugnummer willen opspelden en het gevoel van een echte wielerkoers ervaren, dan is dit je kans. Schrijf je in op de wedstrijddag

in Cultureel Centrum De Schakel (Kerkstraat 104). Naast de strijd om de winst, bekronen we de kampioen van Gilze! Wie wordt de opvolger van Jeroen van Beijsterveldt die zich een jaar lang de Gils kampioen mocht noemen?

Parcours: Het parcours waarop de wedstrijden van het Hart van Gilze worden verreden is als volgt: Bisschop de Vetplein, Nieuwstraat, Korte Wagenstraat, Kapittelstraat, Van Heinsbergstraat, Oranjestraat (ca. 1.300 meter).

MIDDEN-BRABANT POORT OMLOOP

Volgens traditie is komend weekend de Midden-Brabant Poort Omloop (UCI Men Elite 1.2) de afsluiting van het wielerevenement. Deze internationale wegwedstrijd wordt gelijktijdig met het criterium verreden. Om 13.00 uur klinkt het startschot en rond 17.30 zal bekend zijn wie de opvolger is van de sterke Belg Thimo Willems van het VolkerWessels CT, die in 2023 na een zinderende finale als winnaar over de streep kwam.

Het parcours van de Midden-Brabant Poort Omloop is gelijk aan vorig jaar en voert langs de drie ABG-gemeenten. De renners krijgen na het vertrek vanaf het Bisschop de Vetplein drie maal een grote ronde van ca. 55 km voor de kiezen met de kenmerken van de Vlaamse klassiekers, inclusief 2 kasseienstroken. Hierna volgen drie plaatselijke finalerondjes (ruim 7 km) die garant staan voor een spectaculaire ontknoping die vanaf half 5 live te volgen is op het grote LED-scherm op het horecaplein.

De wedstrijd is onderdeel van de Holland Cup. Een competitie van 6 gerenommeerde wegwedstrijden in Nederland met een sterk deelnemersveld. De namen van eerdere winnaars in Gilze spreken wat dat betreft voor zich. Julius van den Berg en Arvid de Kleijn hebben mede dankzij hun overwinningen in Gilze inmiddels een mooie profcarrière.

PARCOURS

TELEIDEA PLOEGENTIJDRIT GILZE

In de zomer van 2007 beleefde Gilze de primeur van de ploegentijdrit. Kleinschalig begonnen in het buitengebied met voornamelijk ploegen uit Gilze en de regio, is het evenement uitgegroeid tot de grootste ploegentijdrit van Nederland voor recreanten. Ook dit jaar kan spektakel verwacht worden van bijna 75 ploegen die het grote startpodium betreden. De jeugdploegen trappen als eerste af. Vervolgens rijden Nederlands beste amateurploegen hun wedstrijd als onderdeel van de AGU Clubcompetitie. Verdeeld over 4 startblokken zijn het de recreanten die van boe-

meltreintje tot TGV, het evenement afsluiten. Vorig jaar werd het parcoursrecord van 0:26:51 (51,0 km/u) niet verbroken, mede door het natte weer en gladde parcours. Wie verbreekt in 2024 het messcherpe record van het Allinq-Krush-IJsselstreek Continental Team uit 2022?

Volg de wedstrijd op het horecaplein van dichtbij en check op het grote scorebord alle rondetijden en onwaarschijnlijke snelheden.

Parcours: De ploegentijdrit wordt verreden op het

vertrouwde parcours door de kern en het buitengebied van Gilze met start en finish op het Bisschop de Vetplein.

Na vertrek vanaf het startpodium rijden de ploegen drie ronden van bijna 7,5 km via de Kerkstraat, Alphensebaan, Nieuwe Maastrichtsebaan, Besterd, Horst en Oranjestraat. De jeugdploegen (11-14 jarigen) klokken na 2 ronden hun eindtijd.

Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.