Page 1

Jaargang 60 - uitgave: januari 2020

De Cursuskrant Voorwoord

ONZE CURSUSRUBRIEKEN: • Algemeen

pag. 3

• Creatief

pag. 3

• Kunst

pag. 8

• Culinair

pag. 9

• Alternatief

pag. 9

• Talen

pag. 10

• Digitaal

pag. 11

• Lezingen

pag. 11

Het bestuur van Volksuniversiteit De Langstraat biedt je met veel plezier en gepaste trots de VU-De Langstraat cursuskrant voorjaar 2020 aan. Ook ditmaal zijn we er in geslaagd om een veelzijdige mix van cursussen, lezingen en workshops samen te stellen. Leren met plezier en een kwalitatief breed aanbod van activiteiten zijn al jaren het uitgangspunt voor ons VU programma. Je leert bij de VU niet voor een diploma, maar voor jouw genoegen. In jouw vrije tijd, in een prettige sfeer en samen met uw medecursisten. In de cursuskrant vind je het totale aanbod voor het komende seizoen. Wil je naast de VU cursuskrant meer informatie? De VU heeft een druk bezochte eigen website en een zeer actueel Facebook account en natuurlijk ben je van harte welkom op de informatieavond op maandag 27 januari 2020 van 19.00 tot 20.30 uur. Tijdens deze avond zijn veel bestuursleden en enkele docenten aanwezig voor uitleg en een persoonlijke kennismaking. De mogelijkheden zijn groot. De keus is aan jou. Het bestuur van VU-De Langstraat hoopt je op 27 januari te mogen begroeten en anders bij een van onze activiteiten aan te treffen. Namens het bestuur Henk van Komen, Voorzitter

Ontdek matrassen van 100% natuurlijke en pure materialen • • • • •

100% vrij van chemische en schadelijke stoffen Dé oplossing tegen rug-/nekklachten en nachtzweten Zeer goede vocht- en warmteregulatie Anti-allergeen Een natuurlijk product betekent een duurzaam product

Diverse showroom boxsprings, matrassen en topdekmatrassen afgeprijsd!

INFORMATIE AVOND Onze open avond met ons volledige voorjaarsprogramma wordt MAANDAG 27 JANUARI 2020 gehouden. Iedereen is van 19.00 - 20.30 uur van harte welkom in het Van Haestrechtcollege. Het Van Haestrechtcollege is gevestigd aan de Vossenbergselaan 8 te Kaatsheuvel.

Grotestraat 278 | 5151 BS Drunen | Tel. 0416 - 745 490 w w w . l a v i t a l . n l

Voor meer info en aanmeldingen kun je terecht op www.vudelangstraat.nl


januari 2020

Pagina 3

De Cursuskrant van VU de Langstraat 021 HAARVLECHTEN VERVOLG

Algemeen 010 FOTOGRAFEREN MET JE SMARTPHONE Maak jij ook graag foto’s met je smartphone en wil je leren hoe je dit beter kunt doen? In deze workshop gaat het om goed leren kijken en krijg je basisregels mee over hoe je het onderwerp goed kunt vastleggen. Wat wil je in beeld brengen en hoe doe je dat? (Het is van belang te weten dat je geen uitleg krijgt over de werking van je camera op je telefoon.) Docent: Lessen: Aanvang: Tijd: Plaats: Kosten:

Irma van Rijswijk 1 les van 3 uur donderdag 26 maart 19.00 – 22.00 uur SCC Den Bolder, Waspik € 25,-

Leer je camera kennen in vijf lessen. Verbeter de kwaliteit van jouw foto’s. Gebruik je camera creatief. Met handige tips en trucs worden je foto’s al snel bijzondere plaatjes. Docent: Lessen: Aanvang: Tijd: Plaats: Kosten:

Petran Liket 5 lessen van 2 uur donderdag 20 februari 19.30 – 21.30 uur Van Haestrechtcollege, Kaatsheuvel € 55,-, excl. materiaalkosten € 10,00

016 FOTOGRAFIE COMPOSITIE Geef jouw foto’s iets extra’s Verbeter de compositie van jouw foto’s. Maak foto’s met dieptewerking. Maak portretfoto’s met karakter. Speel met licht en schaduw. Docent: Lessen: Aanvang: Tijd: Plaats: Kosten:

Petran Liket 5 lessen van 2 uur donderdag 9 april 19.30 – 21.30 uur Van Haestrechtcollege, Kaatsheuvel € 61,-, excl. materiaalkosten € 10,00

020 HAARVLECHTEN VOOR BEGINNERS

NIEUW

Deze workshop is voor dames en/of heren die graag willen leren vlechten/invlechten. Je krijgt tips en trucs zodat je thuis zelf aan de slag kunt bij je kids. Graag zelf een haarborstel, haarelastiekjes en een goed model meebrengen (haren over de schouders). Vraag je vriendin of buurmeisje mee als model! Docent: Lessen: Aanvang: Tijd: Plaats: Kosten:

Kim Putters 1 les van 2 uur dinsdag 3 maart 19.00 – 21.00 uur SCC Den Bolder, Waspik € 15,-

Deze workshop is voor dames en/of heren die na de workshop voor beginners nog meer handigheid willen krijgen in vlechten/invlechten. Graag zelf een haarborstel, haarelastiekjes en een goed model meebrengen (haren over de schouders). Vraag je vriendin of buurmeisje mee als model! Docent: Lessen: Aanvang: Tijd: Plaats: Kosten:

Kim Putters 1 les van 2 uur dinsdag 31 maart 19.00 – 21.00 uur SCC Den Bolder, Waspik € 15,-

030 IN HET SPOOR VAN JEROEN BOSCH

015 FOTOGRAFIE BASISTECHNIEKEN Haal meer uit je camera

NIEUW

NIEUW

Anissa Foukalne 1 wandeling van 2 uur zaterdag 18 april 13.00 – 15.00 uur Stationsplein, ‘s-Hertogenbosch € 11,-

035 WANDELING OISTERWIJKSE NIEUW BOSSEN EN VENNEN (NIEUW) Nergens in Nederland liggen zoveel vennen zo dicht bij elkaar als in Oisterwijk. Tijdens deze wandeling neemt onze gids je mee door het hart van de Oisterwijkse Bossen en Vennen. De route voert langs een bijzondere combinatie van bos, heide en natuurlijk de vennen. Docent: Lessen: Aanvang: Tijd: Plaats: Kosten:

Docent: Lessen: Aanvang: Tijd: Plaats: Kosten:

Esther Kluiver 1 les van 3 uur donderdag 12 maart 19.00 – 22.00 uur SCC Den Bolder, Waspik € 25,-

045 TIJD VOOR JEZELF Ken je het gevoel dat de dag te weinig uren heeft? In deze workshop wordt aandacht besteed aan het vrij maken van tijd voor jezelf. We kijken naar jouw rollen en taken en wat je hierin zou kunnen veranderen.

In het historische hart van Den Bosch vind je op nog heel veel plaatsen herinneringen aan het leven en het werk van Jeroen Bosch, een van de grootste en origineelste kunstenaars uit de Middeleeuwen.. Kunsthistoricus Anissa Foukalne gidst je langs de plaatsen waar hij gewoond en gewerkt heeft. Zo krijg je een nieuwe kijk op het werk van deze fascinerende kunstenaar en op de spannende tijd waarin hij leefde. De wandeling, die begint bij het station van Den Bosch, eindigt na twee uur bij het Jeroen Bosch Art Center. Het Art Center, met reproducties van de werken van Jeroen Bosch, kan daarna nog op eigen gelegenheid bezocht worden. Docent: Lessen: Aanvang: Tijd: Plaats: Kosten:

Tel. 0416 - 283104

Olav Donders 1 wandeling van 2 uur zondag 14 juni 09.30 – 11.30 uur Oisterwijk, Bossen en Vennen € 7,-

040 OPRUIMEN EN ONTSPULLEN Heb je het gevoel dat je huis te vol staat maar heb je geen idee waar je moet beginnen? Heb je allerlei spullen waar je nooit iets mee doet? Een opgeruimde leefomgeving zorgt voor rust in je hoofd. Gun jezelf die opgeruimde leefomgeving en geef jezelf rust en ruimte.

Docent:: Lessen: Aanvang: Tijd: Plaats: Kosten:

Esther Kluiver 1 les van 3 uur donderdag 9 april 19.00 – 22.00 uur SCC Den Bolder, Waspik € 25,-

050 GA NU ZELF JOUW TUIN ONTWERPEN Tijdens de cursus word je meegenomen in het proces van verkennen van wensen en mogelijkheden. Daarbij zal de docent je voorzien van informatie en je helpen en prikkelen met zijn creativiteit. Met behulp van de traditionele hulpmiddelen zoals potlood en papier ga je lekker zelf aan de slag. Aan het einde van de cursus heb je zelf een ontwerp gemaakt voor jouw eigen tuin. Voor deze cursus moet je ter voorbereiding wel wat huiswerk maken. Zonder dit huiswerk is de cursus niet effectief. Bij huiswerk moet je denken aan het maken van foto’s en het inmeten van jouw tuin. Zeker ook van belang is het maken van een sfeerbord waarin je op basis van voorbeelden uit tijdschriften of internet een beeld schetst van jouw wensen. De docent werkt traditioneel met potlood en papier. Als cursist dien je zelf te zorgen voor potlood, kleurpotloden, liniaal, passer, gum, tekendriehoeken enz. Docent: Lessen: Aanvang: Tijd: Plaats: Kosten:

Christ-Jan van Herpen 4 lessen van 2,5 uur maandag 10 februari 19.00 – 21.30 uur Van Haestrechtcollege, Kaatsheuvel € 76,-, excl. materiaalkosten € 7,50

Creatief 110 BELEEF MET ZILVER Maak tijdens deze cursus je eigen unieke zilveren sieraad. Je gebruikt Art Clay Silver, een fijn zilver waaraan water en bindmiddel is toegevoegd. Je leert tijdens deze gezellige cursus de technieken en het omgaan met de gereedschappen. Zelf maken is natuurlijk leuker dan kopen. Docent: Lessen: Aanvang: Tijd: Plaats: Kosten:

Daniëlla de Bont 2 lessen van 3 uur maandag 2 maart 19.00 – 22.00 uur Atelier creatief op locatie, Kaatsheuvel € 44,-, excl. materiaalkosten € 70,00

Voor meer info en aanmeldingen kun je terecht op www.vudelangstraat.nl


Hypnotherapie Verander jouw Brein dat verandert jouw leven

“Afvallen met jouw Brein” De meeste diëten hou je niet heel je leven vol. Afvallen begint tussen de oren. Met hypnotherapie en diverse afslank strategieën naar een blijvend en gezond gewicht.

De eerste 10 rijlessen € 399,+ Gratis Tussentijdse Toets -

Weg met jouw Angst of Fobie Door middel van hypnotherapie kun je in 1 tot 3 sessies verlost worden van jouw angst of fobie. De sleutel tot verandering zit in het onderbewuste brein.

Altijd 100% privé les, dus niemand ophalen of thuis brengen In 2019 hadden we een slagingspercentage van 75% Speciaal theorieprogramma voor mensen met dyslexie

Stoppen met Roken Waarom is stoppen met roken zo moeilijk? Omdat de meeste therapieen gebaseerd zijn op lichamelijke klachten. Terwijl het stoppen tussen de oren zit. Als je 100% wilt stoppen met roken is slechts 1 hypnotherapie sessie nodig.

rijlesspecialist.nl // 06 29278092 info@rijlesspecialist.nl

mindrelease.nl

Wij lessen in Kaatsheuvel, Loon op Zand, Waalwijk, Tilburg, Waspik en Dongen

Kortevaert 7 – Kaatsheuvel – info@mindrelease.nl

In een gastvrije, exotische, Oosterse sfeer, met keuze uit vele verrukkelijke Oosterse en Westerse specialiteiten, door u zelf samengesteld, staan wij garant voor een onvergetelijke culinaire belevenis.

Speciale aanbieding in de maand januari (Geldig van 10 t/m 31 januari 2020 voor alle klanten)

Maandag t/m donderdag of 2 uur onbeperkt eten incl. dranken (excl. sterke dranken)

e18,00 p.p. €15,50 p.p. e24,50 p.p. e22,00 p.p.

Vrijdag t/m zondag en feestdagen of 2 uur onbeperkt eten incl. dranken (excl. sterke dranken)

e20,50 p.p. e18,00 p.p. e27,00 p.p. e 24,50 p.p.

Kinderen van 4 t/m 11 jaar dagelijks of 2 uur onbeperkt eten incl. dranken

e 9,50 p.p. e 8,00 p.p. e13,50 p.p. e 12,00 p.p.

Incl. dranken = Frisdrank, wijn, bier en koffie. Geen likeur en sterke drank.

Vanwege de verwachte drukte graag tijdig reserveren

Open van 16.30 tot 22.00 uur Voor meer informatie en reservering bel: 0416-361946

Wok of King Hoge Steenweg 101, Loon op Zand info@wokofking.nl

bestaat 14 jaar Dagelijks kunt u onbeperkt genieten van onze traditionele en Westerse gerechten. • • • • • •

Koud buffet Warm buffet Wokbuffet Japans Teppanyakibuffet Vruchtenbuffet Dessertbuffet

* Kinderspeelhoek aanwezig * GRATIS PARKEREN


januari 2020

Pagina 5

De Cursuskrant van VU de Langstraat Plaats: Kosten:

111 BELEEF MET ZILVER MEER Deze cursus bestaat uit zes avonden. Je gaat zelf meerdere sieraden ontwerpen en maken, je gaat uiteindelijk naar huis met je eigen unieke set sieraden. Docent: Lessen: Aanvang: Tijd: Plaats: Kosten:

Daniëlla de Bont 6 lessen van 3 uur maandag 16 maart 19.00 – 22.00 uur Atelier creatief op locatie, Kaatsheuvel € 130,-, excl. materiaalkosten € 105,00

De Kuip, Loon op Zand € 14,-, excl. materiaalkosten € 17,50

117 TAFELDECORATIE PASEN

Maikel van der Velden 1 les van 2 uur woensdag 1 april 19.30 – 21.30 uur Van Haestrechtcollege, Kaatsheuvel € 14,-, excl. materiaalkosten € 17,50

118 VOORJAARSKRANS

NIEUW

Haal het voorjaar in huis. Bloemen horen daarbij. Een Biedermeier is een klassiek bloemwerk. Door dit bolvormige werkstuk anders te benaderen met moderne elementen, bogen grassen en gevouwen blad krijgt deze alzijdige schikking een bijzondere uitstraling. Tijdens de workshop leer je verschillende technieken die je kunt gaan gebruiken voor als je met bloemen aan de slag gaat. De docent zorgt voor de plantaardige materialen en hulpmiddelen. Docent: Lessen: Aanvang: Tijd: Plaats: Kosten:

Maikel van der Velden 1 les van 2 uur zaterdag 4 april 9.30 – 11.30 uur De Kuip, Loon op Zand € 14,-, excl. materiaalkosten € 17,50

116 MODERNE VAAS

NIEUW

Haal het voorjaar in huis. Zet bloemen op tafel. Veel mensen vinden het moeilijk om een boeket fraai te schikken. In deze workshop ga je in een neutrale vaas een basis van takken maken en binden. Dit frame kan meerdere malen dienen om jouw boeket in te schikken. Een creatieve les met verrassend resultaat. Je leer meer te doen met minder bloemen. Tijdens de workshop leer je verschillende technieken die je kunt gaan gebruiken voor als je met bloemen aan de slag gaat. De docent zorgt voor de plantaardige materialen en hulpmiddelen. Docent: Lessen: Aanvang: Tijd:

Maikel van der Velden 1 les van 2 uur zaterdag 28 maart 9.30 – 11.30 uur

NIEUW

Met Pasen zorgen we dat de huiskamer en op z’n best uitziet. Er wordt veel aandacht besteed aan lekker eten en drinken en vaak wordt de tafel extra mooi versierd. Bloemen en groene materialen kunnen je daarbij op een fantastische manier helpen. Tijdens de workshop leer je verschillende technieken die je kunt gaan gebruiken voor als je met bloemen aan de slag gaat. De docent zorgt voor de plantaardige materialen en hulpmiddelen. Docent: Lessen: Aanvang: Tijd: Plaats: Kosten:

115 BIEDERMEIER MAAR DAN ANDERS

Tel. 0416 - 283104

NIEUW

Haal het voorjaar in huis met bloemen. Wat is er nu leuker dan om zelf een werkstuk te maken. In deze les maak je een sfeervolle voorjaarskrans die je op een tafel of dressoir kunt leggen. Tijdens de workshop leer je verschillende technieken die je kunt gaan gebruiken voor als je met bloemen aan de slag gaat. De docent zorgt voor de plantaardige materialen en hulpmiddelen. Docent: Lessen: Aanvang: Tijd: Plaats: Kosten:

Maikel van der Velden 1 les van 2 uur woensdag 25 maart 19.30 – 21.30 uur Van Haestrechtcollege, Kaatsheuvel € 14,-, excl. materiaalkosten € 17,50

120 BREIKRANSJE VAN DE DAMES KIP Met het voorjaar in aantocht maak je dit werkstuk in vrolijke kleuren, of juist in de zachte bruine tinten. De breiwerkjes zijn ‘echt’ en worden erop gelijmd. Een leuke blikvanger in je huis of op je terras.

Docent: Lessen: Aanvang: Tijd: Plaats: Kosten:

Ria van den Heuvel 1 les van 2,5 uur maandag 3 februari 19.00 – 21.30 uur Thuislocatie mw. van den Heuvel, Waalwijk € 19,-, excl. materiaalkosten € 27,50

130 PRINTS & HANDLETTERING OP HOUT Vind je het leuk je foto’s op een originele manier op hout te verwerken? In deze workshop leer ik je hoe je papieren prints kreukelvrij met speciale lijm op hout kunt bevestigen. Buiten een 5-tal zelfgekozen foto’s kun je ook bijvoorbeeld een afbeelding van het land waar je geweest bent of een tekst die aansluit bij je vakantiebeleving uitprinten en verlijmen. DEZE WORKSHOP IS EEN SPECIALE EDITIE MOEDER/DOCHTER, OMA/KLEINKIND ENZ.. Docent: Lessen: Aanvang: Tijd: Plaats: Kosten:

Geertje Naalden 1 les van 3 uur woensdag 20 mei 14.00 – 17.00 uur SCC Den Bolder, Waspik € 20,-, excl. materiaalkosten € 15,00

135 GLAZEN SCHAAL VERSIEREN NIEUW

125 DIKKE DAMES

In deze workshop gaan we een glazen schaal pimpen. We gebruiken hiervoor een afbeelding van een servet en gaan hem verder helemaal verven. Met een speciale techniek en meerdere laagjes. Aan het einde van de avond gaat je met een uniek zelfgemaakt kunstwerk naar huis.

Een unieke kans om zelf tuinbeelden te maken. Gekozen is voor een ‘dikke dame’. Wanneer je deze techniek beheerst, zijn de mogelijkheden voor het maken van tuinbeelden onbegrensd. Je kiest de kleuren zelf, zilver, brons of juist heel kleurig. Tijdens deze creatieve en leerzame avond ga je technieken aanleren om zelf een tuinbeeld te maken.

Docent: Lessen: Aanvang: Tijd: Plaats: Kosten:

Docent: Lessen: Aanvang: Tijd: Plaats: Kosten:

Elly Raamstijn 1 les van 2,5 uur dinsdag 31 maart 19.30 – 22.00 uur Thuislocatie mw. Raamstijn, Sprang-Capelle € 19,-, excl. materiaalkosten € 10,00

Lizet Kastelijns 1 les van 2,5 uur donderdag 26 maart 19.00 – 21.30 uur Thuislocatie mw. Kastelijns, Kaatsheuvel € 16,-, excl. materiaalkosten € 15,00

Voor meer info en aanmeldingen kun je terecht op www.vudelangstraat.nl


SUPERS

SUPERSALE! Enkelvoudige SUPERSALE! brillen

(complete bril, glazen en montuur.)

Enkelvoudige Multifocale Enkelvoudigebrillen brillen

brillen

€99,-

(complete bril, glazen en montuur.)

(complete bril, glazen en montuur.)

(complete bril, glazen en montuur.)

€99,- * e249,-

e99,Multifocale brillen BRILLEN Multifocale€199,LENZEN *

* Vraag naar de voorwaarden

(complete bril, glazen en montuur.)

brillen

(complete bril, glazen en montuur.)

€199,-

OOGZORG OOGLASEREN

Vraag naar de voorwaarden

Hoofdstraat 101a 5171 DK Kaatsheuvel 0416 272 360 info@mustersoogzorg.nl www.mustersoogzorg.nl Vraag naar de voorwaarden


januari 2020

Pagina 7

De Cursuskrant van VU de Langstraat 140 HANDLETTERING Met handlettering; het tekenen en schetsen van verschillende lettertypes, maak je de mooiste en meest persoonlijke kaartjes en cadeautjes. De mogelijkheden zijn eindeloos na deze workshop. Je legt een handletterbasis waar je nog heel lang plezier van hebt. Docent: Lessen: Aanvang: Tijd: Plaats: Kosten:

Ilse Verhoef 1 les van 2 uur dinsdag 10 maart 19.30 – 21.30 uur SCC Den Bolder, Waspik € 17,-, excl. materiaalkosten € 5,00

Docent: Lessen: Aanvang: Tijd: Plaats: Kosten:

Hélène Lemmens 2 lessen van 2 uur maandag 16 maart 19.30 – 21.30 uur Van Haestrechtcollege, Kaatsheuvel € 36,-

155 LEREN HAKEN BEGINNERS Heb je altijd al willen leren haken? In twee bijeenkomsten leer je de eerste beginselen van het haken, zoals het maken van lossen, vasten, halve vasten en stokjes. Aan het eind gaan we patronen lezen. De docent zorgt voor leuke voorbeelden, het benodigde materiaal kun je op de lesavonden aanschaffen. Docent: Lilian de Beer Lessen: 2 lessen van 2 uur Aanvang: maandag 2 maart, 2e avond maandag 16 maart Tijd: 19.30 – 21.30 uur Plaats: Van Haestrechtcollege, Kaatsheuvel € 40-, excl. materiaalkosten € 10,00 Kosten: 156 LEREN HAKEN GEVORDERDEN

145 HOUTBRANDEN: PYROGRAFIE Met behulp van een brandschilderbout maak je de mooiste creaties. Je leert de basisprincipes van het houtbranden. Je gaat met een super leuke plank naar huis, waar je zelf een tekst of afbeelding op hebt gebrand. Verschillende patronen zijn aanwezig, dus je hoeft niet te kunnen tekenen. Docent: Lessen: Aanvang: Tijd: Plaats: Kosten:

Lizet Kastelijns 1 les van 2,5 uur dinsdag 10 maart 19.00 – 21.30 uur Thuislocatie mw. Kastelijns, Kaatsheuvel € 16,-, excl. materiaalkosten € 5,00

150 JOUW MOOISTE KLEDINGSTUK, KLEURANALYSE In deze twee lessen gaan we kijken wat kleur in kleding betekent en hoe je voor jou de beste kleuren kiest. Welke kleurcombinaties kun je maken en hoe pas je kleur toe in je kleding. Verder worden behandeld: de soorten stijlen die er zijn en hoe je ziet welke stijl bij jouw figuur en je gezicht past. Verder komen o.a. de volgende onderdelen nog aan bod: combinaties maken, garderobe samenstellen, kleurlijnen, kledinglijnen en nog veel meer.

Tel. 0416 - 283104

Als vervolg op de cursus leren haken voor beginners bieden we nu een vervolgcursus aan. In de vervolgcursus gaan we dieper in op speciale technieken o.a. Mochilla haken en Fair Isle haken. Het benodigde materiaal kun je op de lesavonden aanschaffen. Docent: Lilian de Beer Lessen: 2 lessen van 2 uur Aanvang: maandag 23 maart, 2e avond maandag 6 april Tijd: 19.30 – 21.30 uur Plaats: Van Haestrechtcollege, Kaatsheuvel € 40,-, excl. materiaalkosten € 10,00 Kosten: 160 MACRAMÉ WANDHANGER Een mooie blikvanger voor aan de wand of voor het raam. De ‘veren’ worden eerst apart geknoopt en daarna verwerkt in de hanger. Er is keuze uit diverse kleuren draad, zodat het altijd in je interieur past. Docent: Lessen: Aanvang: Tijd: Plaats: Kosten:

Elly Raamstijn 1 les van 3 uur dinsdag 18 februari 19.00 – 22.00 uur Thuislocatie mw. Raamstijn, Sprang-Capelle € 19,-, excl. materiaalkosten € 10,00

165 MONOPRINT, OP PAPIER EN/OF STOF Met deze druktechniek ga je afdrukken maken op papier of lapjes stof. Met behulp van verf en allerlei materialen ontstaan er unieke en verrassende afdrukken. Je gaat experimenteren met kleur, kwasten, sjablonen etc. om zo

een mooi resultaat te krijgen. De afdrukken kunnen voor allerlei doeleinden gebruikt worden. Leuk is om er kaarten van te maken of in te lijsten als wanddecoratie, als kaftje om een schrift, op een doosje plakken, enz. Bij de afdrukken op stof is het een idee om erbij te borduren en ze in een borduurring te spannen. Erg leuk aan de muur. Docent: Lessen: Aanvang: Tijd: Plaats: Kosten:

Silvia Emmen 1 les van 2 uur woensdag 11 maart 19.30 – 21.30 uur SCC Den Bolder, Waspik € 17,-, excl. materiaalkosten € 10,00

170 NATUURLIJK VERVEN EN STOF BEDRUKKEN

NIEUW

Laat je tijdens deze workshop verrassen door de kracht van kleur. Je krijgt eerst een presentatie over plantaardig verven oftewel ‘eco dyeing’. Bij plantaardig verven maak je gebruik van bloemen, planten of voedsel om bijvoorbeeld stof en garen te verven. De docent neemt veel voorbeelden mee en legt stap voor stap uit hoe je hier thuis mee kunt gaan experimenteren. Je krijgt een hand-out van de presentatie uitgereikt. Docent: Lessen: Aanvang: Tijd: Plaats: Kosten:

Marielle Philippi 1 les van 2,5 uur maandag 4 mei 19.00 – 21.30 uur SCC Den Bolder, Waspik € 21,-, excl. materiaalkosten € 5,00

175 PUNCHEN

NIEUW

Punchen (ook wel punch needling genoemd) is een verrassende techniek waarbij je als het ware schildert met wol. Het is geen nieuwe uitvinding, maar vanuit Amerika is deze techniek weer nieuw leven ingeblazen en op Instagram en Pinterest duiken er, ook in Nederland, steeds meer leuke werkjes op die gemaakt zijn met deze naald. Je kunt er bijvoorbeeld schilderijen mee maken maar ook kussens en tasjes. De mogelijkheden zijn eindeloos. Maar pas op: het is verslavend om te doen! Docent: Lessen: Aanvang: Tijd: Plaats: Kosten:

Marielle Philippi 1 les van 3 uur dinsdag 10 maart 19.00 – 22.00 uur SCC Den Bolder, Waspik € 25,-, excl. materiaalkosten € 7,50

Voor meer info en aanmeldingen kun je terecht op www.vudelangstraat.nl


januari 2020

Pagina 8

De Cursuskrant van VU de Langstraat 180 STIPPEN MET PORSELEINVERF

195 WANDKLEEDJE WEVEN VOOR BEGINNERS

Creatief Nederland is al weer een paar jaar bezig met deze techniek. Het leuke is dat je iets maakt wat uniek is en helemaal in de kleuren die je mooi vindt. Na het afbakken kun je het gewoon gebruiken en afwassen. Er zijn twee variaties: stippen in cirkels en silhouetten stippen. Je leert de techniek van het stippen en de diverse mogelijkheden.

Maak tijd voor jezelf en maak je hoofd leeg door met je handen en hart een persoonlijk wandkleedje te creëren. Tijdens deze workshop leer je het weefraam opspannen, verschillende weeftechnieken en het afwerken van je wandkleedje. Ook wordt gedemonstreerd hoe je zelf met weinig materialen een weefraam kunt maken. Na de workshop beschik je over de basisvaardigheden van het weven en je neemt uiteraard een uniek kunstwerkje voor aan de muur mee naar huis.

Docent: Lessen: Aanvang: Tijd: Plaats: Kosten:

Elly Raamstijn 1 les van 3 uur woensdag 12 februari 19.00 – 22.00 uur Thuislocatie mw. Raamstijn, Sprang-Capelle € 19,-, excl. materiaalkosten € 9,00

185 TEKENEN EN SCHILDEREN VOOR KIDS

Docent: Lessen: Aanvang: Tijd: Plaats: Kosten:

Marielle Philippi 1 les van 3 uur woensdag 4 maart 19.00 – 22.00 uur SCC Den Bolder, Waspik € 25,-, excl. materiaalkosten € 5,00

Vind je het leuk om te tekenen en schilderen, zou je graag iets meer willen leren over mengen, aquarellen, 3d objecten schilderen, enz. Doe dan mee met de 5 creatieve lessen. Je zult zien dat iedereen iets moois kan maken. Deze cursus wordt niet wekelijks gegeven. Docent: Lessen: Aanvang: Tijd: Plaats: Kosten:

Kosten:

Ria van den Heuvel 1 les van 2,5 uur maandag 9 maart 19.00 – 21.30 uur Thuislocatie mw. van den Heuvel, Waalwijk € 19,-, excl. materiaalkosten € 30,00

Docent: Lessen: Aanvang: Tijd: Plaats: Kosten:

Marielle Philippi 1 les van 3 uur dinsdag 17 maart 19.00 – 22.00 uur SCC Den Bolder, Waspik € 25,-, excl. materiaalkosten € 5,00

Kunst 210 KIJK MEE NAAR KUNST Voor een verrassende kijk op kunstuitingen zorgt kunstenaar en kunsthistoricus Bert van der Linden, dat hebben zijn cursisten de afgelopen jaren in de gaten gekregen. Of het nu gaat over de Griekse oudheid, de renaissance of modernere kunst, er was altijd een originele visie op de betekenis van de werken. Dit voorjaar geeft Bert twee lezingen, een aanrader voor iedereen die meer wil weten over de fascinerende wereld van de kunst. Deze cursus is niet wekelijks. Bert van der Linden 2 lessen van 2,5 uur dinsdag 10 maart 19.30 – 22.00 uur Van Haestrechtcollege, Kaatsheuvel € 38,-

215 - 217 SCHILDEREN, TEKENEN, AQUAREL

190 VRIENDSCHAP

Docent: Lessen: Aanvang: Tijd: Plaats:

en aanleren als binnen de tijd haalbaar is. Je krijgt een instructie op papier en uiteraard neem je je zelfgemaakte unieke wandkleedje mee naar huis!

Docent: Lessen: Aanvang: Tijd: Plaats: Kosten:

Geertje Naalden 5 lessen van 1,5 uur woensdag 4 maart 14.00 – 15.30 uur SCC Den Bolder, Waspik € 52,-, excl. materiaalkosten € 15,00

Een unieke kans om zelf tuinbeelden te maken. Gekozen is voor een abstract beeld van een man en vrouw in een ringvorm, die elkaar vasthouden, wat ‘vriendschap’ symboliseert. Je kiest de kleuren zelf; zilver, brons of juist heel kleurig. Tijdens deze creatieve en leerzame avond ga je technieken aanleren om zelf een tuinbeeld te maken.

Tel. 0416 - 283104

196 WANDKLEEDJE WEVEN VOOR GEVORDERDEN

NIEUW

Heb je al eerder een workshop weven gevolgd en/of beschik je al over de basisvaardigheden? Dan is deze workshop wellicht iets voor jou! Je leert het weefraam dubbel opspannen, vormen weven zoals een driehoek en andere nieuwe weeftechnieken zoals Twijnen, ‘Pick and pick en Pibione. Je kunt zoveel mogelijk technieken uitproberen

Echt leren schilderen en tekenen. Eerst wordt er een solide basis gelegd, waarna je zelf kunt kiezen hoe jouw vaardigheden verder te ontwikkelen. In de beginnerscursussen wordt er gewerkt aan de hand van stillevens en soms ook een model of natuur. De lesstof en stillevens zijn aanvankelijk eenvoudig en worden gaandeweg steeds moeilijker. 215 MIDDAG CURSUS Docent: Ragnar Madlener Lessen: 15 lessen van 3 uur Aanvang: maandag 3 februari Tijd: 13.15 – 16.15 uur Plaats: De Kuip, Loon op Zand Kosten: € 206,-, excl. materiaal naar gebruik

Bouw aan je toekomst op het Van Haestrechtcollege Vier avonden in de week lopen er cursisten van de VU door het schoolgebouw van het Van Haestrechtcollege. Als zij dan om zich heen kijken, zien en voelen zij waarschijnlijk de fijne sfeer die de leerlingen zo waarderen. Het Van Haestrechtcollege heeft 320 leerlingen, waardoor alle leerlingen en docenten elkaar goed kennen. Hierdoor voelt het veilig en vertrouwd. Iedere klas heeft

haar eigen mentor die, indien nodig samen met het zorgteam, altijd klaar staat voor onze leerlingen. We zijn een school van kansen. Met ons Onderwijs op Maat werken de leerlingen op hun eigen niveau in kleine groepen. Hierdoor heeft de docent in de klas veel aandacht voor iedere leerling en sturen de leerlingen op de werkpleinen hun eigen leerproces door verantwoor-

delijkheden te nemen en keuzes te leren maken. Leerlingen kunnen bij ons hun creativiteit uiten in de Artclass en hun sportieve talenten in de Sportklas. Is een leerling geïnteresseerd in techniek, dan staat Lego Mindstorms op het programma. Daarnaast organiseren we ook nog regelmatig excursies, culturele uitjes en schoolfeesten. Zo werken we samen aan de toekomst.

Voor meer info en aanmeldingen kun je terecht op www.vudelangstraat.nl


januari 2020

Pagina 9

De Cursuskrant van VU de Langstraat

Docent: Lessen: Aanvang: Tijd: Plaats: Kosten:

216 MIDDAG CURSUS Docent: Ragnar Madlener Lessen: 15 lessen van 3 uur Aanvang: dinsdag 4 februari Tijd: 13.15 – 16.15 uur Plaats: De Kuip, Loon op Zand Kosten: € 206,-, excl. materiaal naar gebruik 217 AVOND CURSUS Docent: Ragnar Madlener Lessen: 15 lessen van 2,5 uur Aanvang: maandag 3 februari Tijd: 19.45 – 22.15 uur Plaats: De Kuip, Loon op Zand Kosten: € 180,-, excl. materiaal naar gebruik

Culinair 310 BIERPROEVERIJ De Nederlandse biercultuur kent steeds meer speciaal bieren. Geen grote brouwerijen maar iedere regio zijn eigen bierbrouwerij met een keur aan regioproducten. Bier staat voor gezelligheid en gastvrijheid en is ook te combineren met eten. Deze proeverij wordt gegeven door een bierspecialist. Docent: Lessen: Aanvang: Tijd: Plaats: Kosten:

Olav Donders 1 les van 3 uur vrijdag 3 april 19.00 – 22.00 uur De Kiosk, Loon op Zand € 22,- incl. € 5,00 ingrediënten

315 DE SNELLE MAALTIJDEN

NIEUW

In ons drukke dagelijkse leven schiet het koken van een gezonde maaltijd er door tijdsgebrek wel eens bij in. Een afhaal- of kant-en-klaarmaaltijd is dan het alternatief. Toch kun je met enkele eenvoudige ingrediënten een gezonde maaltijd maken. In deze workshop krijgt u veel praktische informatie over gezonde maaltijden en hoe je deze makkelijk in de dagelijkse routine en het gezin kunt inpassen. We gaan een aantal snelle, lekkere en gezonde maaltijden maken die we aansluitend samen gaan proeven. Docent: Lessen: Aanvang: Tijd: Plaats: Kosten:

Lieke Waarts - van Iersel 1 les van 3,5 uur donderdag 12 maart 18.30 – 22.00 uur MET Praktijkschool, Waalwijk € 52,-, incl. € 16,00 ingrediënten en stencils

320 INDISCH KOKEN BEGINNERS “Mijn ogen zijn altijd groter dan mijn maag” De Indische keuken is een bron van inspiratie voor iedere avonturier en fijnproever die belangstelling heeft voor Indisch koken en gezellig tafelen. De Indische keuken, niet te verwarren met de Chinees-Indische en Indonesische keuken, is één van de oudste fusion keukens ter wereld, die op authentieke wijze haar gerechten bereidt. De kruiden zijn de belangrijkste ingrediënten in de oosterse keuken,

den en na afloop samen proeven. We koken in groepjes van 2 of 3 personen, iedereen bereidt een onderdeel van het menu. Natuurlijk krijg je alle recepten mee naar huis! Lieke Waarts – van Iersel 1 les van 3 uur donderdag 26 maart 19.00 – 22.00 uur MET Praktijkschool, Waalwijk € 47,-, incl. € 16,00 ingrediënten en stencils

Alternatief omdat geur en smaak bepalend zijn voor een gerecht en met elkaar in balans moeten zijn. Tijdens de gehele cursus ga je die ervaring krijgen, door het zelf te doen. Dat wordt een feest en je scoort daar hoge ogen mee óf misschien wel grote ogen. De Indische keuken bij jou thuis. Docent: Lessen: Aanvang: Tijd: Plaats: Kosten:

Ron Lontho 3 lessen van 2,5 uur dinsdag 3 maart 19.30 – 22.00 uur MET Praktijkschool, Waalwijk € 117,-, incl. € 36,00 ingrediënten en stencils

321 INDISCH KOKEN VOOR GEVORDERDEN Door het enthousiasme van de cursisten kon een vervolgcursus (voor gevorderden) niet uitblijven. We gaan nog meer spelen met kruiden en specerijen. Uiteraard zullen we weer andere gerechten gaan uitproberen. Tot ziens, achter het fornuis! Docent: Lessen: Aanvang: Tijd: Plaats: Kosten:

Ron Lontho 3 lessen van 2,5 uur dinsdag 12 mei 19.30 – 22.00 uur MET Praktijkschool, Waalwijk € 117,-, incl. € 36,00 ingrediënten en stencils

325 SURINAAMS KOKEN De Surinaamse keuken is de enige keuken in de wereld met zo’n grote diversiteit. In deze diversiteit word je wegwijs gemaakt door heerlijke gerechten op Surinaamse manier te leren bereiden. Jouw keuken wordt een stuk internationaler! Docent: Lessen: Aanvang: Tijd: Plaats: Kosten:

Jules Pelhan 3 lessen van 2,5 uur donderdag 6 februari 19.30 – 22.00 uur MET Praktijkschool, Waalwijk € 117,-, incl. € 36,- ingrediënten en stencils

330 VERRASSINGSKOKEN Wil je graag een avond gezellig koken en ideeën opdoen voor uw etentjes thuis? Dan is deze workshop echt iets voor jou. Laat je verrassen met duidelijke, bruikbare recepten om lekkere en feestelijke seizoensgerechten te maken. Lekker en ontspannen een feestelijk menu berei-

410 BUTEYKOTRAINING; ADEMTRAINING VOOR EEN GEZOND LEVEN Adem rustig, leef gezond! De Buteykotraining is een wetenschappelijk bewezen ademtherapie. Het is een zorgvuldig opgesteld programma, waarbij je vanuit ontspanning leert rustiger te ademen. In deze introductieworkshop krijg je tips hoe je jouw gezondheid kunt verbeteren. Docent: Lessen: Aanvang: Tijd: Plaats: Kosten:

Hilke Vrensen 1 les van 2 uur donderdag 16 april 19.00 – 21.00 uur SCC Den Bolder, Waspik € 17,-

415 INFORMATIEAVOND ‘ERVAAR DE KRACHT VAN EDELSTENEN’ Wil je meer weten over wat stenen voor jou (en je kinderen) kunnen betekenen of zoek je aanvulling in je praktijk zodat je mensen nog beter kunt ondersteunen? De docent wil je deze avond graag meer vertellen over de oerkracht van stenen. Edelstenen/mineralen worden al sinds het begin van de mens gebruikt voor genezing. Door de werking kunnen allerlei klachten, lichamelijk maar ook psychisch verbeteren of zelfs verdwijnen. Docent: Lessen: Aanvang: Tijd: Plaats: Kosten:

Diana Kanters 1 les van 2,5 uur donderdag 19 maart 19.00 – 21.30 uur Quality Living, Loon op Zand € 22,-

NIEUW 420 ESSENTIËLE OLIE ALS NATUURLIJK MEDICIJNKASTJE

In deze verdiepingscursus leer je aan de hand van voorbeelden hoe essentiële olie ingezet kan worden. Onderwerpen die uitgebreid behandeld worden zijn: emoties, hormonen, depressie, spijsvertering, gewichtsbeheersing, sporten, koken, tuinieren en schoonmaken. Je leert hoe je deze ongemakken of situaties op een natuurlijke manier kunt aanpakken. Aan het eind van elke avond ga je met een geurig presentje naar huis. Docent: Lessen: Aanvang: Tijd: Plaats: Kosten :

Carin Bruggeman 3 lessen van 2,5 uur woensdag 4 maart 19.00 – 21.30 uur Van Haestrechtcollege, Kaatsheuvel € 56,-, excl. materiaalkosten € 2,50

Voor meer info en aanmeldingen kun je terecht op www.vudelangstraat.nl


januari 2020

Pagina 10

De Cursuskrant van VU de Langstraat

Docent: Lessen: Aanvang: Tijd: Plaats:

425 LICHAAMSTAAL EN NON VERBALE COMMUNICATIE “Wie met zijn lippen zwijgt, schreeuwt het uit met zijn vingertoppen”, zei Freud. Meer dan de helft van onze communicatie verloopt via lichaamstaal. Wat we via ons lichaam uitdrukken is vaak eerlijker dan wat we zeggen met woorden, zeker omdat je je gevoelens niet altijd kunt vertalen naar woorden. In de cursus krijgen deelnemers inzicht in zichzelf en anderen. De theorie wordt direct in de praktijk getoetst, het is een doe- en ontdekkingscursus. Docent: Lessen: Aanvang: Tijd: Plaats: Kosten : 430

Jules Faber 3 lessen van 2 uur dinsdag 3 maart 19.30 – 21.30 uur SCC Den Bolder, Waspik € 68,-, excl. materiaalkosten € 8,00

MINDFULNESS

Mindfulness betekent simpelweg: volledig bewust zijn van de huidige ervaring Je kunt het woord ‘mindfulness’ vertalen met ‘opmerkzaamheid’ of ‘aandachtigheid’. Uit deze woorden spreekt openheid. Aandachtigheid richt zich vooral op opmerken. Dit is iets anders dan ‘aandacht’ en 'concentratie’, waarbij je je richt op één onderwerp. Docent: Lessen: Aanvang: Tijd: Plaats: Kosten:

Joop van der Velden 6 lessen van 2 uur woensdag 3 juni 19.30 – 21.30 uur Thuislocatie hr. van der Velden, Waalwijk € 82,-, excl. syllabus € 5,00

435 PILATES

NIEUW

Pilates is een trainingsmethode die gericht is op het creëren van een evenwichtig spiersysteem. Pilates training activeert verzwakte spieren en ontlast overbelaste, pijnlijke spieren en gewrichten. De houding, stabiliteit, coördinatie, ademhaling en focus op lichaam en geest is het uitgangspunt bij Pilates. Het is een effectieve workout die spiergroepen versterkt en tegelijkertijd werken we aan een soepel lichaam. Pilates is voor iedereen geschikt, ook zeker voor mensen met rugklachten, door het versterken van je Core zal je op langer termijn gaan merken dat je minder last hebt van je rug. Docent: Lessen: Aanvang: Tijd: Plaats: Kosten:

Marijke van Wagenberg 5 lessen van 5 kwartier donderdag 12 maart 17.00 – 18.15 uur Gemeenschapshuis "de ouwe toren", Waalwijk € 60,-

440 QIGONG Goed voor lichaam en geest Wil je op een plezierige en actieve manier ontspannen?

Tel. 0416 - 283104

Kosten:

Wil je bewuster met je lichaam omgaan, bewegen en in beweging komen? Dan is Qigong iets voor jou. Door langzame, vloeiende bewegingen uit te voeren, leer je beter te ontspannen en ervaar je meer innerlijke rust. Bewegen is als voedsel dat je nodig hebt om lichamelijk,emotioneel en mentaal gezond te blijven. Iedereen kan meedoen aan de cursus Qigong. Docent: Lessen: Aanvang: Tijd: Plaats: Kosten:

Mirjam Meeuwissen 12 lessen 1 uur maandag 2 maart 19.00 – 20.00 uur Kinderboom, Kaatsheuvel € 106,-, excl. materiaalkosten € 5,00

445 REFLEXOLOGIE Reflexologie is een therapie waarbij druk wordt uitgeoefend op voeten, handen of oren. De keuze om te behandelen komt vaak neer op de voeten. Reflex staat in het woordenboek beschreven als “ een onwillekeurige samentrekking van de spieren, veroorzaakt door een externe prikkel”. Echter binnen de reflexologie wordt de term reflex gebruikt in de zin van “reflectie of spiegelbeeld”. De reflecties of spiegels van het lichaam bevinden zich op de voeten, handen en oren. Door deze reflexzones te prikkelen wordt ook het desbetreffende orgaan of orgaanstructuur geprikkeld. Met behulp van verschillende druktechnieken en/of te werken met een electro-acupunctuurpen is het mogelijk om pijn te bestrijden, energieblokkades op te heffen of de werking van hormonen en organen te stimuleren of te deactiveren waardoor de gezondheid en het welzijn in positieve zin wordt beïnvloed. Docent: Lessen: Aanvang: Tijd: Plaats: Kosten:

Joop van der Velden 6 lessen van 2 uur dinsdag 3 maart 19.30 – 21.30 uur Thuislocatie hr. van der Velden, Waalwijk € 82,-, excl. syllabus € 5,00

450 REIKI Reiki helpt je om geestelijk te ontwaken. Precies zoals we iedere ochtend wakker worden uit onze fysieke slaap, moeten we steeds wakkerder worden uit onze geestelijke slaap. Het leven bestaat uit dagelijkse mogelijkheden en moeilijkheden. Elke tegenslag geeft ons een dieper inzicht in het pad dat we bewandelen. Wanneer we hiervoor open staan en willen leren komen we tot een ontwakend inzicht en zal ons steeds duidelijker worden waarvoor we op aarde zijn.

Joop van der Velden 6 lessen van 2 uur woensdag 5 februari 19.30 – 21.30 uur Thuislocatie hr. van der Velden, Waalwijk € 82,-, excl. syllabus € 5,00

455 LEVENSLUST EN SCHAAMTE NIEUW Waarom zou je je schamen? Wie kent het niet, dat nare gevoel dat je wel door de grond zou willen zakken? Dat je de ander niet mee aan durft te kijken, dat je het liefst zou willen verdwijnen. Voor iedereen die erachter wil komen waar dit gevoel vandaan komt, wat het (sociale) nut ervan is en hoe je er in je eigen leven mee omgaat is deze lezing/workshop een goede start. Docent: Cursus: Aanvang: Tijd: Plaats: Kosten:

Hester de Vries 1 les van 2,5 uur woensdag 20 mei 14.00 – 16.30 uur De Gildenbond, Kaatsheuvel € 19,-

460 INFORMATIEAVOND ZELFHYPNOSE Veel mensen denken bij hypnose aan showavonden waarbij mensen allerlei rare dingen moeten doen. Hypnose wordt gebruikt om een veranderingsproces in gang te zetten en om mensen van hun klacht en/of pijn af te helpen. Hypnose is heel veelzijdig en geeft je de mogelijkheid om te communiceren met het onderbewuste brein. Docent: Lessen: Aanvang: Tijd: Plaats: Kosten:

Diana Kanters 1 les van 2,5 uur dinsdag 24 maart 19.00 – 21.30 uur Van Haestrechtcollege, Kaatsheuvel € 19,-

Talen TAAL VOOR TOERISTEN Je vakantie wordt nog leuker als je in de taal van het land kunt communiceren. De VU biedt speciaal voor toeristen taalcursussen aan. Tijdens de cursussen van acht keer twee uur leer je de taal beter gebruiken doordat je belangrijke woorden en zinnen krijgt aangereikt die met vakantie te maken hebben. Je leert er hoe je een eenvoudig gesprek kunt voeren, een reis kunt plannen, een restaurant kunt boeken en nog meer praktische zaken. Er wordt geoefend met korte gesprekjes. 510 DUITS VOOR TOERISTEN Docent: Lessen: Aanvang: Tijd: Plaats: Kosten:

Ans Schapendonk 8 lessen van 2 uur donderdag 5 maart 19.30 – 21.30 uur Van Haestrechtcollege, Kaatsheuvel € 122,-, excl. cursusboeken ± € 28,00

Voor meer info en aanmeldingen kun je terecht op www.vudelangstraat.nl


januari 2019

Pagina 11

De Cursuskrant van VU de Langstraat 520 ENGELS VOOR TOERISTEN Docent: Lessen: Aanvang: Tijd: Locatie: Kosten:

Anette Coppens 8 lessen van 2 uur dinsdag 3 maart 19.30 – 21.30 uur Van Haestrechtcollege, Kaatsheuvel € 122,-, excl. cursusboeken ± € 12,50

530 FRANS VOOR TOERISTEN Docent: Lessen: Aanvang: Tijd: Locatie: Kosten:

Peter Paul van der Schoot 8 lessen van 2 uur dinsdag 17 maart 19.30 – 21.30 uur Van Haestrechtcollege, Kaatsheuvel € 122,-, excl. cursusboeken ± € 27,00

540 ITALIAANS VOOR TOERISTEN Docent: Lessen: Aanvang: Tijd: Plaats: Kosten:

Enza Boscarino 8 lessen van 2 uur woensdag 19 februari 19.30 – 21.30 uur Van Haestrechtcollege, Kaatsheuvel € 122,-, excl. cursusboek ± € 10,00

550 SPAANS VOOR TOERISTEN Docent: Lessen: Aanvang: Tijd: Plaats: Kosten:

Andzia van Veldhoven 8 lessen van 2 uur woensdag 1 april 19.30 – 21.30 uur Van Haestrechtcollege, Kaatsheuvel € 122,-, excl. cursusboeken ± € 27,00

Digitaal 610 BOUW JE EIGEN WEBSITE MET WORDPRESS Laat je online zien met jouw eigen site. Een eigen website bouwen is niet moeilijk. Leer nu één van de populairste websitescripts kennen. Bouw je site en kies jouw favoriete layout. Na zes lessen al jouw eigen complete website online. Docent: Lessen: Aanvang: Tijd: Plaats: Kosten:

Petran Liket 6 lessen van 2 uur dinsdag 12 mei 19.30 – 21.30 uur Van Haestrechtcollege, Kaatsheuvel € 95,-, incl. materiaalkosten € 15,00

620 WERKEN MET PHOTOSHOP BASISTECHNIEKEN Maak kennis met de ongekende mogelijkheden van Photoshop. Bewerk en verbeter jouw foto's. Ontwikkel jouw creativiteit in beeldbewerking. Verras jouw omgeving met de leukste bewerkingen. Tijdens deze cursus worden de ba-

sistechnieken van digitale beeldbewerking met Photoshop behandeld. Iedere cursist werkt achter een eigen computer. Door het zelf uitvoeren van oefeningen en opdrachten raak je sneller vertrouwd met de verschillende mogelijkheden. Docent: Lessen: Aanvang: Tijd: Plaats: Kosten:

Petran Liket 5 lessen van 2 uur dinsdag 3 maart 19.30 – 21.30 uur Van Haestrechtcollege, Kaatsheuvel € 84,-, incl. materiaalkosten € 10,00

Lezingen NIEUW 710 GIAN LORENZO BERNINI, BEWEGING BEVROREN IN MARMER

Gian Lorenzo Bernini, de Barok ten top. Maar lange tijd volslagen vergeten. Verdrongen door het neo-classicisme van Antonio Canova en de zuinige puriteinse Victoriaanse periode. Eens zei paus Urbanus VIII tegen hem: "Rome is voor jou gemaakt en jij voor Rome". Bernini was de ultieme beeldhouwer. Nog geen 25 jaar oud had hij al vier beeldengroepen op zijn naam staan. Met - bijna letterlijk - beweging in marmer bevroren. Deze lezing laat u zien hoe Bernini dat deed. En hoe de paus als diens grote opdrachtgever hem dwong lessen in architectuur te nemen. En Bernini tot architect van de Sint Pieter maakte. Zelfs voor hem na een roerige affaire op zoek ging voor een echtgenote. Hoe een andere paus hem - valselijk ingefluisterd - de gescheurde klokkentorens van de Sint Pieter liet afbreken. Maar ook hoe hij samen met weer een opvolgende paus een echt "dream team" vormde. Uit de handen van Bernini komt de halve Sint Pieter: het merendeel van de decoraties, de beelden van de koepelzuilen, het baldakijn, de stoel van St. Petrus en het St. Pietersplein. Zonnekoning Lodewijk XIV liet Bernini zelfs het nieuwe Louvre paleis ontwerpen, maar dat was toch teveel Barok voor hem. We nemen u mee langs de pieken en dalen van Bernini's lange en veelbewogen leven. Rome is Bernini en Bernini is Rome! Docent: Lessen: Aanvang: Tijd: Plaats: Kosten:

Martin Bertels 1 lezing van 2,5 uur dinsdag 7 april 19.30 – 22.00 uur SCC Den Bolder, Waspik € 8,-

Tel. 0416 - 283104 Sprekers: Lessen: Aanvang: Tijd: Plaats: Kosten:

Guus Wesselink en Riet van Laake 1 lezing van 2 uur donderdag 5 maart 19.30 – 21.30 uur SCC Den Bolder, Waspik € 10,-

730 ROME, DE EEUWIGE STAD Keizers, kerk en kunst in vogelvlucht. Deze lezing is bestemd voor ieder die in Rome is geweest om mooie herinneringen op te halen. Maar ook voor ieder die plannen heeft om naar Rome te gaan. Kortom, voor iedereen met belangstelling voor een grootse historie en prachtige kunst. Docent: Lessen: Aanvang: Tijd: Plaats: Kosten:

Martin Bertels 1 lezing van 2 uur dinsdag 24 maart 19.30 – 21.30 uur SCC Den Bolder, Waspik €7,-

740 WIM DANIELS GEEFT EEN LEZING BIJ VU DE LANGSTRAAT In 2020 bestaat Volksuniversiteit de Langstraat 60 jaar! Om dit te vieren organiseert de VU dit speciale evenement; een lezing van taalkunstenaar Wim Daniels. Onderhoudend en vermakelijk vertelt Wim Daniels via mooie anekdotes over dialecten en de Brabantse afscheidsgroet ‘houdoe’. In oktober verscheen zijn nieuwste boek ‘Het dorp’, hierover zal het ook gaan in deze lezing. De Brabantse taalkundige Wim Daniels staat nu in het theater met ´De wondere wereld van taal”, hij is regelmatig te gast bij o.a. ‘De wereld draait door’ en ‘Pauw’ en hij schuift ook geregeld aan bij diverse radioprogramma’s. U kunt zich nu al inschrijven voor deze lezing! Verteller: Datum: Aanvang: Plaats: Kosten:

Wim Daniels vrijdag 13 maart 20.00 uur SCC Den Bolder, Waspik € 10,00 per kaartje

NIEUW 720 LANGS HET PIETERPAD VAN PIETERBUREN NAAR MAASTRICHT

Guus Wesselink en Riet van Laake vertellen over hun prachtige voettocht van 500 kilometer van de Waddenzee in Groningen tot de Pietersberg bij Maastricht in Limburg. Zij liepen het hele pad in iets meer dan drie weken tijd. Ze zwerven door alle oostelijke provincies van Nederland en genieten van alle verschillende landschappen en inwoners. Van de stugge Groningers, die helemaal niet zo stug zijn in gezellige gesprekjes. Van de indrukwekkende Sallandse heuvelrug en de gastvrije natuurcafeetjes bij boerderijen in Gelderland tot en met het bourgondische Brabant en de prachtige heuvels in Limburg.

Voor meer info en aanmeldingen kun je terecht op www.vudelangstraat.nl


GAAT U NIEUW BOUWEN OF VERBOUWEN?

UW BOUWPLAN BEGINT BIJ JAC KLIJN!

Maakt een nieuwe badkamer onderdeel uit van uw bouwplannen? Stap binnen in de schitterende showroom van Jac Klijn in Kaatsheuvel. Hier vindt u een inspirerende collectie sanitair, tegels en badmeubels. Tientallen compleet ingerichte badkamers die u zeker op ideeën brengen. Bovendien heeft Jac Klijn meer dan 10.000 verschillende bouwmaterialen!

Amerikastraat 18 | 5171 PL Kaatsheuvel T 0416 280 055 | F 0416 278 645 | info@jac-klijn.nl WWW.JAC-KLIJN.NL

Profile for Uitgeverij Em de Jong

De Cursuskrant 15-01-2020  

Tekst

De Cursuskrant 15-01-2020  

Tekst