Page 1

PAGINA 1

OKTOBER 2016

KIDS KRANT - EDITIE 4 WOENSDAG 19 OKTOBER 2016

krant EDITIE 4

• NieuwsKlok • De Hilverbode • Goirles Belang


KIDS KRANT - EDITIE 4 - WOENSDAG 19 OKTOBER 2016

Losse entreeprijs E 7,50

PAGINA 2

Binnen- en buitenpret Tilburgsebaan 42, 5126 PH Gilze Telefoon 0161 45 66 86 www.devossenberg.net

Ouders en begeleiders

Gratis

De kleuren van deze proef kunnen afwijken van het uiteindelijke resultaat. Dit wordt mede veroorzaakt door de eventuele verlichting in de kast.

Kom ook eens schilderen en/of timmeren op onze knutselzolder

Klantnr.: Projectnr.: Formaat: Datum:

6209421 499001-49.1 670 x 570 mm 25-9-2014

PGK Haaren

Wil jij een te gek kinderfeestje? Diverse arrangementen zijn mogelijk.

Kom jij ook spelen?

Openingstijden herfstvakantie

Van 22 t/m 30 oktober zijn wij open van 10.00 tot 19.00 uur. Maandag gesloten.

Kerkstraat 23 - 23 Oisterwijk - 013-5285383 - www.ronzwart.nl Kerkstraat Oisterwijk 013-5285383 www.ronzwart.nl

De nieuwe collectie kinderschoenen is binnen, van klein tot groot bent u bij ons aan het juiste adres!

ADVERTENTIEPROEF GRAAG ZO SNEL MOGELIJK RETOURNEREN A.U.B. Akkoord

Akkoord na correctie

Opdrachtgever:

Datum:

Datum:

Naam:

Handtekening:

Handtekening:

Functie:

Postbus 1343, 5602 BH Eindhoven, T 040 264 23 05, F 040 246 90 70, verkoopadv@suurlandoutdoor.nl, www.suurlandoutdoor.nl

Smolders Schoenen Dorpsstraat 44 5061 HL Oisterwijk www.smoldersschoenen.com 013-5210049


PAGINA 3

KIDS KRANT - EDITIE 4 WOENSDAG 19 OKTOBER 2016

KidskRanT

VERVELING

(Veilig) fietsen is gezond! Ook in de herfst stappen we natuurlijk op de fiets. Laat die wangetjes maar rood worden… - Lagen je kids in de zomer al in hun bed voordat het donker werd, nu is het, wanneer ze bijvoorbeeld terugkomen van hun sportclub, al vroeg donker. Controleer of de fietsverlichting nog werkt. - Het wordt in de herfst ook een stukje natter. Misschien is het handig om toch dat spatbordje op het crossfietsje van je kind te monteren om modderspetters op de rug te voorkomen. - Let ook op gladheid. Niet alleen bij vorst: ook natte bladeren kunnen voor de nodige valpartijen zorgen. Attendeer uw kind op deze mogelijke slippertjes. - Fietst u zelf met kleine kinderen voor- en/of achterop? Zorg ervoor dat uw banden niet te hard staan. Banden met een grover profiel geven meer grip maar met rustig en oplettend fietsen komt u ook ver. - In Nederland kennen we veel onverwachte stevige regenbuien. Zorg ervoor dat u een regenjack bij de hand heeft. - Handschoenen zijn in het begin van de herfst vaak eerder nodig dan die dikke winterjassen. Kinderhandjes kunnen al snel pijnlijk worden van een gure ochtendwind. - Zorg ervoor dat kinderen hoe dan ook zichtbaar zijn in het verkeer. Denk aan fietsvlaggetjes, reflecterende neonhesjes of een felle jas met reflectie. - Houd er rekening mee dat wanneer het zicht voor een fietser redelijk te doen is (tijdens mist of regen) dit voor een automobilist niet het geval hoeft te zijn. - Fiets zoveel mogelijk op verlichte fietspaden. Een klein stukje omfietsen is minder vermoeiend dan over een weg met veel (auto)verkeer of een onverharde of onverlichte weg rijden. - Het lijken heel wat tips, maar laat u niet afschrikken. Van fietsen in de buitenlucht krijgt je hoofd lekker meer lucht. Fijn, want over het algemeen spenderen we in de herfst en wintermaanden toch al zo veel tijd binnen.

‘Je leven bestaat ook alleen maar uit vakantie!’ Bijtende woorden van mijn moeder als de eerste vakantie van het nieuwe schooljaar aanbrak. ‘Ik heb nooit vrij,’ tetterde ze door. Mijn schuldgevoel zwol langzaam op. Starend uit het raam zag ik de sporen van de herfst. Was ik maar net zo vrij als die vallende blaadjes. Ik mocht toch gewoon vakantie hebben, niets doen, net als iedereen? Het antwoord diende zich jaren later vanzelf aan. Als moeder van drie kinderen heb ik ontdekt, hoe zinvol vakantie is. Wat was mijn oudste moe na de eerste weken school toen hij vier was geworden. Wat genoot hij tijdens zijn eerste vakantie, toen hij weer met zijn anderhalf jaar jongere broertje kon spelen. Met mama erbij was het helemaal feest, gekke vrolijke dansjes op K3, pakkertje spelen in de kamer en ‘vrij’ zijn als je op de bank sprong.

Hank

2 Made

Helkant

De KIDSkrant is een uitgave van: Uitgeverij Em. de Jong bv Postbus 8, 5110 AA Baarle-Nassau Visweg 8, 5111 HJ Baarle-Nassau Tel: 013-5075534 I: www.uitgeverijemdejong.nl E: uitgeverij@emdejong.nl

Bezorgklachten: Ga naar www.uitgeverijemdejong.nl en kies voor bezorging om een bezorgklacht door te geven Gedrukt op 100% gerecycled papier.

© Niets uit deze uitgave mag zonder schriftelijke toestemming van de uitgever door derden gepubliceerd worden.

Wagenberg Terheijden

Dussen

Geertruidenberg Raamsdonksveer

Hooge Drimmelen Zwaluwe

MIDDEN in BRABANT

Welk kind heeft zich niet verveeld in de vakantie? Als opvoeder heb ik niet alleen gelezen, maar ook met mijn eigen ogen gezien, dat vervelen voor een kind heel gezond is. Wat een energie straalt een kind weer uit, als hij zelf iets ontdekt, waarmee hij zijn nare gevoel van verveling kwijtraakt. Hoe trots is hij dan op zichzelf. Oké, een puber moet wel wat harder werken om iets te vinden wat in zijn ogen zinvol is. Maar toch, ook hij kan het. Ik heb gesmuld in de herfstvakantie van zelfgemaakt Frans stokbrood en laagje voor laagje gebakken spekkoek.

Inmiddels heeft mijn oudste de brugklas doorlopen. Ik heb nog nooit iemand zo hard zien snakken naar de herfstvakantie. Nieuwe leraren, lokalen, lesstof, klasgenoten. En niet te vergeten: huiswerk, proefwerken, overhoringen. Hij moest echt even bijkomen, alleen op een heel andere manier… Uitslapen tot elf uur in de

Lage Zwaluwe

Er valt heel wat te beleven...

ochtend. Ontbijten, hangen op de bank en innig contact met het schermpje van zijn momo biel. Ondanks dat ik zijn vakantieplezier niet wilde bederven, kon ik me een dik uur later niet inhouden hem aan te zetten, iets te ondernemen. ‘Je kamer moet nog opgeruimd,’ hoorde ik mezelf zeggen. Oei, wat haatte ik die zin. Dat was bij ons thuis het standaard antwoord als je jezelf verveelde.

door: Margreet Kwaks

En? Bijt u door alle ergernis van verdeeld gedrag heen deze vakantie? Dan is een beloning op zijn plaats.

Veel leesplezier!

3

Haarsteeg Vlijmen

Waalwijk Waspik

Raamsdonk

COLOFON

Heusden Herpt Elshout

SprangCapelle

Drunen

Nieuwkuijk

1 35.000 ex.

Den Hout Oosteind

Haagse Beemden

‘s-Gravenmoer

Klein Dongen

Oosterhout

Dongen Teteringen Dorst

Ons Weekblad Weekblad Gilze en Rijen Weekblad Nieuw Ginneken

Kaatsheuvel Loon op Zand

Dongenvaart

De Moer

Udenhout Haaren

2 65.000 ex.

Rijen

Molenschot Ginneken Breda

Bavel

Hulten Vliegveld Gilze en Rijen

Ulvenhout

Gilze

Galder Chaam

Oplage ruim 200.000 ! exemplaren

Heuke- Oisterwijk lom

Moergestel Riel

1

Goirle Hilvarenbeek

4

Diessen Ulicoten

Alphen BaarleNassau

Esbeek

BaarleHertog Lage Mierde Hooge Mierde

Oost-, Westen Middelbeers

Weekblad Oosterhout Weekblad 't Carillon Weekblad De Langstraat Weekblad Dongen

3 57.000 ex. Weekblad De Duinkoerier Weekblad Waalwijk Weekblad Drunen/Vlijmen

4 43.000 ex. Nieuwsklok Hilverbode Goirles Belang


KIDS KRANT - EDITIE 4 - WOENSDAG 19 OKTOBER 2016

PAGINA 4

Beste klant,

Wij hebben een wens... Omdat we inmiddels 25 jaar met veel passie Ligtvoet Shoes runnen, lijkt het ons leuk om te zien wat er de afgelopen jaren zo al de revue heeft gepasseerd op het gebied van schoenen. Heb je de eerste schoentjes die bij ons gekocht zijn nog liggen? Maak er een foto van en stuur deze via post, mail of Facebook naar ons op. Graag onder vermelding van je naam, mail en eventuele datum van aankoop.

Wij hebben ee

n wens...

We zijn benieuwd! Groetjes Maaike & Peter Ligtvoet

Raadhuisstraat 15 5066 AP Moergestel T 013 513 18 67 info@ligtvoetshoes.nl www.ligtvoetshoes.nl

Openingstijden: ma. - do. 09.00 - 18.00 uur vrij. 09.00 - 20.00 uur za. 09.00 - 17.00 uur Gratis parkeren voor de deur!

Pannenkoekenhuis De Ontdekking een ontdekkingsreis in pannenkoekenland

In de herfstvakantie dagelijks geopend vanaf 10u00

Oirschotsebaan 12, 5062 TE Oisterwijk Telefoon: (013) 521 32 80 E-mail: pannenkoekenhuis@de-ontdekking.com www.de-ontdekking.com


PAGINA 5

KIDS KRANT - EDITIE 4 WOENSDAG 19 OKTOBER 2016

KidskRanT

Applauscultuur

MAG IK EVEN DE AANDACHT? Je hebt afgesproken met je vriendin. Zit je net gezellig met een kop thee in de hand je verhaal te doen, word je abrupt onderbroken door dochterlief die charmant eist dat de krabbels op papier worden bekeken en geprezen. Ze neemt voor nu genoegen met een “oh, wat prachtig!” en vervolgt haar weg. Je pakt de draad weer even enthousiast op totdat jullie 5 minuten later gesommeerd worden op de ‘tribune’ plaats te nemen voor de ‘voorstelling’ van kruimel en kornuiten. Dat maffe langdradige optreden duurt meer dan een kwartier en tussentijds de ‘zaal’ verlaten is geen optie. Applaus is een must, ze hebben ontzettend hun best gedaan een mooie show in elkaar te flansen. Enfin, uiteindelijk pak je de draad wederom op tot de volgende onderbreking van de kroost (en de volgende… en de volgende…) waaraan vader en/of moeder even bereidwillig en enthousiast gehoor geeft. Je fronst. Is het bewondering of verontwaardiging wat je voelt? Einde van de middag heb je nog steeds niet bijgekletst, ben je doodop en heb jij je stellig voorgenomen zelf nooit zo’n dienaar van je kids te zijn.

SCHOONGEVEEGDE CURLINGBANEN Nergens op de wereld staan (kleine) kinderen zo in het middelpunt van de belangstelling als in deze tijd in onze westerse cultuur. Het lijkt goed om direct en vol overgave op elke roep, wens en situatie in te gaan. Om kinderen overal bij te betrekken en te helpen door alle hete hangijzers voor ze uit het vuur te halen. Ophalen en wegbrengen naar vriendjes, clubjes, feestjes en sport- en nevenactiviteiten. Ze te voorzien in al hun behoeftes van luisterend oor op onmogelijke tijdstippen via een zak Maltesers tot de nieuwste must haves van Apple of Michael Kors. Van op de bres springen tegen onrecht door pesterige klasgenoten of leraren, tot een luidruchtige over-stimulerende aanmoediging aan de zijlijn van het sportveld. Werkelijk niets is de goedbedoelende ‘curling-ouders’ te gek om hun dierbare kroost elk denkbaar ongemak(je) te besparen en hun gerief te waarborgen. Ach, je jeugd! Die is prachtig en zo voorbij. Daarom moet die zo glad mogelijk verlopen over geplaveide paden. Heb je als volwassene veel profijt van! Toch? Nee.

ONTREDDERD Side effect van deze ‘pampermethode’ is dat er hele volksstammen opgroeien tot fragiele watjes en zelfoverschattende egoïsten met de overtuiging dat de wereld enkel en alleen om hen draait. Zodra overbeschermde kinderen buiten hun ‘comfortzone’ komen, zijn ze compleet ontredderd, kwetsbaar en breekbaar. Laten als pubers een gebrek aan initiatief zien en zijn eerder geneigd tot comazuipen als zij gaan studeren en verdragen moeilijk autoriteit. Later in hun leven hebben ze een verhoogde kans op angst- en depressieklachten. Ze ondervinden problemen bij het nemen van verantwoordelijkheid en beslissingen. Zijn minder empatisch, communiceren lastiger en verwachten dat anderen hun problemen oplossen. Ze hebben minder financiële en sociale vaardigheden. Leggen vaak schuld en verantwoordelijkheid bij anderen en zijn gericht op externe, egocentrische behoeftes als rijk en beroemd worden, uniek zijn en er aantrekkelijk uitzien. WAAROM DIE NEED-TO-PLEASE? Je doet wat je kunt als mens en opvoeder. Uit pure liefde wil je alleen het beste voor je kind. Je doet wat in je vermogen ligt met de wetenschap, middelen en capaciteiten die je ter beschikking staan. Als ouder ben je voortdurend op zoek naar het juiste evenwicht tussen ingrijpen en zijn beloop laten, sturen of loslaten, vertrouwen geven of regels opleggen. Je bent van nature geneigd je kinderen te beschermen en ervoor te zorgen dat ze gezond en veilig opgroeien zonder al te veel kleerscheuren. Ondanks alle goede bedoelingen loopt het soms uit de hand, vind je het moeilijk om grenzen te stellen en ben

je toegeeflijker dan goed is voor jouzelf en je Mini-Me. Vanwege: Schuldgevoel Je vindt dat je te lang of teveel werkt en je kinderen altijd aan de oppas overlaat. Ter compensatie voor je afwezigheid geef je extra aandacht en gemakkelijk toe.

Eigen opvoeding/verleden Je wil het graag beter en anders doen. Vervelende situaties of omstandigheden uit je eigen verleden wil jij je kinderen besparen. Concurrentie Je bent gescheiden en gaat onbewust de concurrentie aan met de ex-partner als ouder. Je wilt graag de betere, leukere, liefdevollere ouder zijn en de ander overtroeven om zo een stuk pijn van verlies bij je kind weg te nemen. Tijd Je hebt geen tijd voor gezeur en discussie en gaat voor de lieve vrede. Als je die kamer zelf schoonmaakt ben je én eerder klaar én het is grondiger gedaan. Daarom neem je taken en verantwoordelijkheden uit handen. FLINKE DOSIS GBV De perfecte opvoeding bestaat niet. Evenmin als de perfecte ouder en het perfecte kind. Geef kinderen in toenemende mate verantwoordelijkheid voor hun eigen leven en geluk. Laten we met vallen en opstaan zorgen dat ze fijne, veerkrachtige en weerbare mensen worden met een flinke dosis Gezond Boeren Verstand. Dat ze met de nodige humor, zelfspot en relativeringsvermogen in staat zijn tot zelfreflectie en aanpassing. De kinderen van nu zijn de volwassenen van later.


KIDS KRANT - EDITIE 4 - WOENSDAG 19 OKTOBER 2016

PAGINA 6

KidskRanT

Spooktaculaire Halloween Zin in een spooktaculaire Halloween dit jaar? Waar kan dat beter dan tussen de vogelspinnen, vliegende honden, krokodillen, doodshoofd(ap)en en uilen?!

In Dierenpark De Oliemeulen in Tilburg is het tijdens de herfstvakantie een duistere en drukke boel. De spoken worden van zolder gehaald, skeletten worden opgegraven en de spinnen draaien overuren om het park te vangen in hun web. Iedereen werkt hard en doet zijn “stinkende” best, zodat je tijdens de herfstvakantie lekker kan komen griezelen in ‘het vreemdste dierenpark van Nederland’. Dus waar wacht je nog op; kom van 15 t/m 31 oktober naar Dierenpark De Oliemeulen! Er valt van alles te beleven; neem een kijkje in een echte heksenkeu-

ken om te ‘smullen’ van een lekker hapje oorsmeer of stukje tenenkaas, en waan jezelf langs diverse dieren via een spannende speurtocht. Zorg alleen wel dat je niet van het pad afdwaalt, want voor je het weet ben je verdwaald tussen de slangen, spinnen en vliegende honden. Of misschien vindt het loslopende stinkdier je wel… Voor de creatieve griezelfanaten staat een knutseltafel

gedekt. Laat maar eens zien wat voor spannends jij allemaal in elkaar kan knutselen! Is De Oliemeulen in het daglicht nog niet eng genoeg, en durf jij het terrein van De Oliemeulen in het donker te betreden? Speciaal voor Halloween blijft het park op maandag 31 oktober geopend tot 20:00 uur! Een spannend verhaal leidt je dan door het park vol vreemde dieren en wezens. Een echte aanrader voor de iets oudere kinderen. Of wat dacht je van een griezeltastisch kinderfeestjes? Dierenpark De Oliemeulen is ook in de herfstvakantie elke dag geopend van 10:00 tot 18:00 uur (m.u.v. 31 oktober tot 20:00 uur). Dagelijks kunt u aansluiten bij de slangen en

spinnendemonstratie, en uiteraard ook bij de roofvogelshow. Benieuwd naar de kruikedillen, de baby breedvoorhoofdkrokodillen? Ook deze zijn tijdens de herfstvakantie te zien in de speciaal ingerichte kraamkamer. Ga voor meer informatie naar www.oliemeulen.nl of stuur een mail naar info@oliemeulen.nl.


PAGINA 7

KIDS KRANT - EDITIE 4 WOENSDAG 19 OKTOBER 2016

KidskRanT Ben je het herfstweer beu?

Ga met het hele gezin naar de bioscoop! Herfstvakantie! Dé periode om op druilerige dagen in de plassen rond het huis te springen, herfstbladeren in alle kleuren te verzamelen en warme chocolademelk te drinken. Heb je dat allemaal al gedaan? Geniet dan met een grote bak popcorn van je favoriete avontuur op het grote witte doek. Op dit moment draaien veel leuke nieuwe familiefilms, voor ieder wat wils! Kijk voor de filmlocaties en -tijden op www.biosagenda.nl. door: Saskia Meijs STORKS Storks (ooievaars) bezorgen baby’s…, of tenminste: dat deden ze. Nu bezorgen ze pakketjes voor wereldwijde internet gigant Cornerstore.com. Junior, de topbezorger onder de ooievaars, staat op het punt promotie te maken. Juist op het moment dat hij per

ongeluk de Baby Maak Machine activeert. Een super schattig, maar volstrekt onwettig klein meisje is het gevolg. Om te voorkomen dat zijn baas hierachter komt, haast Junior zich om dit probleempakketje (zijn eerste bezorgbaby) af te leveren. Een onthullend avontuur waarin meer dan één familie het ware geluk vindt en het bestaansrecht van de ooievaar weer tot leven wordt geroepen. - Vanaf 28 september in de bioscoop. Genre: Animatie, komedie. PETER EN DE DRAAK Al jaren maakt houtsnijder meneer Meacham kinderen blij met zijn verhalen over een woeste draak die diep in de donkere bossen van de Pacific North-West woont. Zijn dochter Grace, die werkt als boswachter, vindt die verhalen maar ongeloofwaardig. Totdat zij Pete ontmoet. Pete is een mysterieuze jongen zonder huis en familie die samen beweert te leven met een gigantische, groene draak genaamd Elliott. De beschrijvingen die Pete over de

draak vertelt, lijken verdacht veel op de draak uit de verhalen van meneer Meacham. Daarom gaat Grace samen met haar vriendin Natalie op zoek naar de waarheid. Een zoektocht die resulteert in wonderlijke vriendschappen. - Vanaf 5 oktober in de bioscoop. Genre: Avontuur. MEESTERSPION De makers van Mees Kees en Dummie de Mummie komen met de nieuwe spannende familiefilm MeesterSpion. MeesterSpion vertelt het verhaal van de 10-jarige Tim die samen met zijn ouders en zusje naar een hotel aan de kust verhuist. In het begin voelt Tim zich niet helemaal thuis, tot hij Simon ontmoet. Simon is net ontwaakt uit het jaar 1973 en moet erg wennen aan de nieuwe tijd. Daarnaast moet hij als oud-spion nog een oude misdaadzaak oplossen. Tim besluit Simon te helpen, wat het begin is van een zeer spannend avontuur… - Vanaf 5 oktober in de bioscoop. Genre: Familie. MENEER PLUIZENBOL Tom Brand is een succesvol miljardair en bijna de eigenaar van de hoogste wolkenkrabber van het noordelijk halfrond. Door zijn drukke baan heeft hij niet veel tijd voor zijn vrouw Lara en zijn dochter Rebecca. Voor haar elfde verjaardag wil Rebecca hetzelfde cadeau als ieder jaar: een kat. Tom heeft een hekel aan katten, maar niet genoeg tijd om een ander cadeau te bedenken. In een mysterieuze dierenwinkel vol vreemde en exotische katten laat hij zich door de excentrieke eigenaar een bijzondere kater aansmeren: Meneer Pluizenbol. Onderweg naar huis krijgt Tom een vreselijk ongeluk en wanneer hij bijkomt bevindt hij zich… in het lichaam van Meneer Pluizenbol! In de gedaante van Meneer Pluizenbol ervaart Tom hoe het

leven als huisdier is en leert hij zijn familie op een hele andere manier kennen. Om terug te keren naar zijn familie als de man en vader die ze verdienen, moet Tom begrijpen waarom hij in deze rare situatie is beland en wat hij moet veranderen om zijn menselijke bestaan terug te verdienen. - Vanaf 5 oktober in de bioscoop. Genre: Fantasie, komedie. TROLLS Trolls is een hilarische en muzikale animatiefilm van de makers van Shrek. De film brengt de geliefde trollen met het zwaartekracht tartende en kleurrijke haar naar het witte doek. Poppy is een trol met het talent om in een oogwenk uit te barsten in muzikale mash-ups. Ze onderneemt samen met de altijd sombere trol Knoest een reddingsmissie om haar vrienden te redden uit de handen van de duistere Bergens en hun leider, Koning Gristle. Poppy zal alles op alles moeten zetten en kleur moeten bekennen om de reddingsmissie tot een goed einde te brengen. - Vanaf 12 oktober in de bioscoop. Genre: Animatie, avontuur, fantasie, musical. UILENBAL Uilenbal gaat over de 8-jarige Meral. Ze is net verhuisd en wil graag nieuwe vrienden maken op school, wat moeilijker blijkt dan gedacht. Op haar nieuwe kamer ontdekt ze de muis Piepiep en neemt hem mee op schoolkamp. Dankzij Piepiep sluit Meral onverwachts vriendschap met Jason, Vito en Desi. Wanneer Piepiep echter in een onbewaakt moment door een uil gegrepen wordt, lijkt Meral ontroostbaar en geeft ze haar nieuwe vrienden de schuld. Tijdens een spannende tocht om de uilenbal met Piepiep’s botjes te zoeken, ontdekt Meral hoe belangrijk vriendschap is. - Vanaf 12 oktober in de bioscoop. Genre: Familie.


KIDS KRANT - EDITIE 4 - WOENSDAG 19 OKTOBER 2016

Wij stimuleren kinderen in de ontwikkeling van gedrag, motoriek en het leren. U kunt bij praktijk Stimulans terecht voor

Tevens kunt u bij ons terecht

de volgende trainingen en behandelingen:

voor de volgende onderzoeken:

— Sociale vaardigheidstraining

— Intelligentieonderzoek

— Zelfredzaamheidstraining

— Persoonlijkheidsonderzoek

— Motorische training

— Leeronderzoek

— Begeleiding bij planning

— Motorisch onderzoek

en organisatie

PAGINA 8

‘Hoe was het vandaag?’

— Observatie

— Faalangstbegeleiding

Kom gerust eens langs!

— Ouderbegeleiding

Praktijk Stimulans | 013–5113236 | www.praktijkstimulans.nl José van de Plas: 06–14596092 | Janneke van de Plas: 06–53584620

Praktijk voor Orthopedagogiek en Motoriek

Nu ook BSO

Buitenschoolse opvang (BSO) bij Kindergarden begint altijd met persoonlijke aandacht. Na school is er eerst een rustmoment. We stellen vragen, luisteren naar de verhalen, besteden aandacht aan belevenissen en drinken samen iets. Daarna is er ruimte voor ontspanning en zijn er activiteiten. We nodigen uit: kinderen leren te doen wat ze leuk vinden en eigen keuzes te maken. Net zoals bij onze dagopvang.

ZWEMLES EN RECREATIEF ZWEMMEN IN DE LEYE

Wilt u meer weten? Vestigingsmanager Sabine van de Zanden vertelt u graag over onze aanpak, onze visie en ons pedagogisch programma. Kom eens vrijblijvend een kijkje nemen.

De leukste zwemles! Zwemles op maat Reguliere ABC zwemles Turbocursus Direct starten Uniek Zed & Sop zwemles concept

De Leye

50% korting op recreatief zwemmen Geldig voor één persoon t/m 31 december 2016

Baerdijk 43 5061 GG Oisterwijk T 013-5210506 E leye@optisport.nl I www.optisport.nl/leye

Kindergarden Oisterwijk Burgemeester Verwielstraat 59-63 Oisterwijk, 013 521 28 60 info@kindergarden.nl

www.kindergarden.nl


PAGINA 9

KIDS KRANT - EDITIE 4 WOENSDAG 19 OKTOBER 2016

KidskRanT

‘Geen dag is hetzelfde’ ‘Mam, ze zijn aan het tellen,’ fluistert haar dochter. Als Sandra Broeders met haar gezin, bestaande uit partner Jeroen en zeven kinderen, op pad is, merken haar kinderen dit regelmatig op. Hoe is het om in deze tijd, waarin het gemiddeld aantal kinderen per gezin 1,7 bedraagt, zo’n groot gezin te runnen? door: Margreet Kwaks Een gewoon rijtjeshuis, dat je overal tegenkomt in Oosterhout. Aan de buitenkant verraadt hooguit het blauwe busje voor de deur dat hier een groot gezin woont. Dat is ook eigenlijk het eerste dat opvalt in het gesprek met Broeders. Voor haar en partner Jeroen voelt het gewoon als een gezin. ‘Ook de kinderen hebben het eigenlijk niet in de gaten,’ realiseert Broeders zich. ‘Ze merken op dat we met veel zijn als ze foto’s zien. We hebben drie jongens en vier meiden. De oudste is vijftien, de jongste is een.’

tend samen thuis. Dat betekent dat hij wel ’s avonds aan het werk kan zijn. Als ik dan even weg moet, dan letten de oudsten op, maar ik zorg dat de jongsten in bed liggen. We zijn als ouders verantwoordelijk.’ TREIN ‘Ik ben wel meer bezig met plannen en organiseren. Hoofdzaken van bijzaken onderscheiden. We laten elk jaar een grote kalender maken. Ieder kind heeft daar een eigen invulvakje op, per dag van de week. Door de foto’s op de kalender ziet iedereen welk vakje die heeft. Een groot gezin is net een trein die nooit stilstaat.

dochter toen we een keer bij de Ikea waren.’ Glimlachend ontdekt Broeders een kenmerk van haar gezin. Grote kookpannen. Haar dochter wees naar een normaal formaat pan in de rekken. ‘De taal van kinderen is altijd zo mooi. Onze jongste van één noemt al haar broers en zussen Mimie. Als ze dat zegt, komt er altijd wel iemand. Laatst riep ze Mimie. Toen haar zus kwam, wees ze naar haar broer: ‘Die Mimie’, zei ze.’ VAKANTIE ‘We gaan altijd met ons busje op vakantie. Daar past echt alles in. We kamperen basis, twee trekkerstentjes, we zitten op de grond. Italië, Zweden, Frankrijk, Duitsland, Denemarken; we gaan overal naartoe. Op sommige campings doen ze moeilijk als je met meer dan zes mensen op

TAKEN ‘Jeroen en ik kennen elkaar al vanaf ons zestiende. We wilden allebei veel kinderen. Daar maakten we grapjes over. We begonnen bij vier, toen gekscherend vijf, zes. Ja, nu hebben we er zeven. We komen zelf niet uit een groot gezin. Wij waren thuis met drie kinderen en Jeroen met twee. Ik ervaar het ook niet anders. De ouderen helpen met tafeldekken, afruimen en de afwas. Ook zorgen ze zelf dat hun kleren in de wasmand komen. Meer taken hebben ze niet. Die doen Jeroen en ik. Doordat hij onregelmatig werkt, zijn we wat vaker in de och-

een plaats staat. Dan willen ze dat je twee plaatsen huurt. Terwijl onze twee tentjes minder plaats innemen dan een caravan met een voortent. Mensen vragen ook wel of alle kinderen van ons samen zijn. Je hebt tegenwoordig natuurlijk veel samengestelde gezinnen.’ GEWELDIG ‘We komen rond van een salaris. Ik werk sinds kort een halve dag per week. Meestal is Jeroen dan thuis en anders komt oma. Uit eten gaan, terrasje pakken, dat doen we bijna nooit. We zijn voor ons trouwen met de kinderen bij de Chinees gaan eten, daar genieten ze dan echt van. Een groot gezin is echt niet veel anders. Het draait vooral om het leven met elkaar. Ik wist al van jongs af aan dat ik moeder wilde worden. Geweldig!’

De was draait altijd door, bezigheden van de kinderen waar je bij betrokken bent, geen dag is hetzelfde. In de ochtend heb ik vooral tijd voor de kleintjes en in de avond voor de groten. Daarbij let ik goed op dat ik zelf mijn rust pak. Als ik tussendoor vijf minuten mijn ogen dicht doe, kan ik er weer tegenaan. Verder ga ik bijtijds naar bed en drink ik geen koffie of alcohol.’ TAAL ‘Mama, kijk eens wat een schattige pannetjes.’ ‘Dat zei mijn vierjarige

(Foto: Mirjam van den Berg, www.milkmade.nl)


KIDS KRANT - EDITIE 4 - WOENSDAG 19 OKTOBER 2016

PAGINA 10

*

*Gratis toegang voor 1 persoon mits vergezeld van 1 betalende. Betalend ticket kan online aangekocht worden op bobbejaanland.be met actiecode jongherfst016 of aan de kassa van Bobbejaanland aan het dagtarief. Goedkoopste ticket is gratis. Geldig t.e.m. 6 november 2016. Deze bon is niet geldig in combinatie met voorverkooptickets of schoolreizen en groepsuitstappen. De bon is niet terugbetaalbaar, noch cumuleerbaar met andere acties/promoties. Deze bon mag niet verkocht noch uitgedeeld worden. EM de Jong

PLU49105


PAGINA 11

KIDS KRANT - EDITIE 4 WOENSDAG 19 OKTOBER 2016

KidskRanT

‘Geweldig om met pubers te werken’ Zou je als ouder weleens willen vragen aan jouw puber wat er in zijn hoofd speelt? Alleen hoe doe je dat? Kinderpsycholoog Maria Bezem aan het woord over een goed gesprek en over wat er nu precies in de puberteit gebeurt. door: Margreet Kwaks ‘De basis voor een goed gesprek tussen ouder en kind is respect voor elkaar. Niemand zit elkaar expres dwars, de bedoelingen zijn goed. Ik maak in mijn werk als pubercoach wel mee dat de sfeer in een gezin zodanig is verziekt dat de zoon of dochter denkt: ze haten mij. Dat kind hoort dan echt de goede intentie niet meer.

Zoiets kan geleidelijk ontstaan. Stel, een moeder heeft twee kinderen. Ze vindt haar ene kind druk en haar andere rustig. Als ze regelmatig zegt dat ze met het rustige kind wel wat leuks kan doen en met het drukke kind nooit, dan voelt zo’n kind die negativiteit. Hij gaat er uiteindelijk ook naar handelen. Overigens gebeurt het andersom ook, dat een ouder denkt, dat zijn kind hem alleen maar negatief ziet.’ BASIS ‘Als je in gesprek bent met je kind is de manier waarop je communiceert ook heel belangrijk. Begin je de dialoog met: ‘Jij zit altijd te gamen, je bent verslaafd,’ dan is de communicatie gelijk dood. Als je begint vanuit

jouw ik en jouw gevoel: ‘Ik ben bang dat je gameverslaafd raakt, daar voel ik me heel ongerust over,’ dan maak je ruimte voor een gesprek. Dan kunnen jullie tijdens het gesprek besluiten om samen uit te zoeken wat gameverslaafd nu echt betekent. Daarbij leg je de basis voor een goed gesprek al bij de geboorte van jouw kind. Verzorgen, blokjes spelen, samen naar de speeltuin. Je bouwt door de hele jeugd heen vertrouwen op.’

PUBER ‘Een puber ziet overal tegenwerking van de wereld. Hij schopt tegen van alles aan om zich los te maken tijdens de weg van kind naar volwassenheid. Voor veel ouders is het lastig om er niet te veel poespas over te maken als er met een deur gesmeten wordt. Een puber is aan het rijpen en dat geeft chaos in zijn hoofd. Hij zet zichzelf in ‘the centre of the universe’. Sommige ouders gaan in dit gedrag een kwade wil zien. Een puber heeft echt energie nodig voor zijn lichaam, daarom zie je ook dat veel pubers stoppen met sporten in de puberteit. Ze hebben het gewoon nodig om soms lui te zijn. Voor een puber lijkt alles zinloos. Spelen is stom,

maar een goed boek lezen over de politiek is te hoog gegrepen. Pubers kennen nog geen wederkerigheid; ze zeggen niet: ‘Goh mam, wat werk je hard voor ons.’ Dat komt pas als ze een jaar of twintig zijn.’

TI P

De tip voor beroud ers? Dat is een mpu oe ili jk e vr aag. Het gaat vo om he t goed luisteren naar wat jouworkial nd zijn vrijheid wil. Ga wzegt en snap dat hij elkaar, maar wel echt at leuks doen met Kijk zonder oordeel wwat hij leuk vindt. Je zult ontdekken daie jouw kind is. al een leuk eigen karat veel pubers Ik kan niet anders ze kter hebben. dan het is geweldigggen om met pubers te werken!

SPIEGEL ‘Een puber kan ontzettend goed het gedrag van zijn ouders spiegelen. Een ouder die tegen zijn kind zegt dat hij altijd maar overal over discussieert en niet kan stoppen, zal dit dikwijls zelf doen. Voor veel ouders is het moeilijk om het spiegelende gedrag van hun kind te erkennen en te waarderen. In mijn werk als pubercoach is het zo mooi om te ervaren dat een puber veel vaker en makkelijker kan zeggen: ‘Ja, daar heb je gelijk in,’ in tegenstelling tot een volwassene. Een volwassene heeft veel meer weerstand, doordat die al regelmatig met van alles is geconfronteerd. Die weerstand kan een weerwoord zijn of een muur waarachter ze zich terugtrekken.

Bij een puber kan ik bij een muur of een weerwoord makkelijk een paar stenen of steekwoorden eruit halen en dan kijkt hij echt naar zichzelf. Dan hoor ik vaak: ‘Ja, dat is eigenlijk wel zo.’ Voor een ouder is het heel moeilijk om tegen zijn vijftien jarige puber te zeggen: ’Je bent pas vijftien, maar je hebt wel gelijk.’


KIDS KRANT - EDITIE 4 - WOENSDAG 19 OKTOBER 2016

PAGINA 12

KidskRanT

Wat veel bladeren dwarrelen er in het rond… Rode en bruine en gele, het wordt kleurrijk op de grond! Samen wandelen we het bos in, al dat kleurrijks is nog maar het begin!

N LIST IN KINDERFIETSE IA EC SP TE TS OO GR DE A. DE MERKEN: IN UW REGIO MET O. E. , BATAVUS EN GAZELL TA AR SP , IE EK LO , KY PU

Esscheweg 12a, 5262 TX Vught, 073-6570296 Kreitenmolenstraat 43, 5071 BA Udenhout, 013-5115990

www.detweewieler.nl

HET MEEST COMPLETE DAGJE UIT VOOR JONG & OUD

NATUURSPEELTUIN T 0168 48 13 41

Brugdam 17

www.de-belhamel.nl

4926 CS Lage Zwaluwe

/ recreatieparadijsdebelhamel

WANDELEN Wat een genot om door die knisperende bladeren een boswandeling te maken. Geef de kinderen een plastic tas, een verrekijker of een vergrootglas mee en geniet van alle kleuren die het bos je de komende periode te bieden heeft. Wie vindt de mooiste bladeren? Wie ziet de paddenstoel met de meeste stippen en welke dieren zijn er met behulp van de verrekijker te bewonderen? Uiteraard wordt een stevige boswandeling beloond met een kopje warme chocolademelk met daarop een heerlijke toef slagroom. KNUTSELEN Al die natuurschatten (blaadjes, takjes, eikels etc.) die je in het bos hebt verzameld komen uitstekend tot hun recht op een herfstschaal. Misschien vind je in tijdschriften diverse typische ‘herfstdieren’ zoals plaatjes van egeltjes, eekhoorntjes etc. Knip ze uit en plak ze op een cocktailprikker zodat je de dieren in je eigen herfstlandschap kunt prikken. Dit geldt natuurlijk ook voor paddenstoelen want deze mag je in het bos bewonderen maar niet meenemen naar huis. LEREN Hoe komt het eigenlijk dat paddenstoelen vooral in de herfst zichtbaar zijn? En waar komen toch al die spinnen opeens vandaan? Hoe zorgen de konijntjes in het bos ervoor dat ze hun verzamelde voorraad in de winter weer terugvinden? Allemaal vragen die tijdens zo’n wandeling zomaar gesteld worden. Ook papa en mama weten niet altijd precies het antwoord. Misschien is het leuk om in de bibliotheek samen wat informatieboeken te verzamelen. Op internet is natuurlijk voldoende informatie te vinden maar niets zo fijn om gezellig samen op de bank een boek door te bladeren. Heb je nu toch die iPad bij de hand? Kijk dan eens of er in de buurt speciale gezinsherfstwandelingen worden georganiseerd onder begeleiding van een boswachter.


PAGINA 13

KIDS KRANT - EDITIE 4 WOENSDAG 19 OKTOBER 2016

KidskRanT Extra ruimte is makkelijk te creëren met een hoogslaper

Kinderkamer is veel meer dan slaapkamer Het inrichten van een kinderkamer is een flinke klus. Het is niet alleen een plekje om te slapen, maar ook om te spelen, huiswerk te maken en te knutselen. Natuurlijk wil je ook dat de kamer er leuk uitziet, zodat je kind zich prettig voelt. Kiezen hoe je de ruimte inricht is nog niet zo makkelijk, omdat er ontzettend veel mogelijkheden zijn. door: Monique Jansen Om te beginnen is het handig de kamer te verdelen in verschillende plekjes om te slapen, te spelen, te studeren of lekker te spelen. Daardoor bewaar je orde en is het makkelijker om de kamer op te ruimen. Een relatief klein vertrek kan ook opgedeeld worden door gebruik te maken van multifunctionele meubels.

Dat kan door bijvoorbeeld een hoogslaper te plaatsen. Onder het bed is dan ruimte voor een bureau, bergruimte of zelfs een zithoek. BERGRUIMTE Kinderen beschikken over veel spullen. Het is dan ook handig om veel bergruimte te hebben in de slaapkamer. Die creëer je eenvoudig met een inbouwkast, rieten mandjes, kleurrijke opbergboxen of met een rek met een vrolijk gordijn. Kindermeubels komen in alle soorten en maten voor. Belangrijk is om in ieder geval te kiezen voor stevige meubels met stompe hoeken. Tegenwoordig zijn er ook al afwasbare bedden, bureaus en kasten te koop, zodat eventuele creatieve uitspattingen van kinderen makkelijk zijn weg te poetsen. KNALLENDE MUREN De muren in de kinderkamer mogen er gerust ‘uitknallen.’ Er zijn mogelijkheden genoeg om de muur prachtig te versieren. Dat kan met speciale muurstickers, behangpapier, grote foto’s of muurtekeningen. Met bordverf kan je kind zijn of haar eigen kamer een unieke touch geven. Een mooi alternatief voor whiteboardverf is magneetverf. Je dochter of zoon speelt dan met magnetische letters en kan zelf tekeningen op de muur maken. Leuk om aan de muur te hangen zijn verschillende kaders waar je regelmatig tekeningen en foto’s in kunt wisselen. VERLICHTING Houd bij de inrichting van de ruimte ook rekening met verlichting. Naast een lamp die de kamer compleet verricht is het ook aan te bevelen bijvoorbeeld een spotje op te hangen

bij een zithoek. Een nachtlampje mag niet ontbreken, zodat een kind zich in het donker veilig voelt. ‘Enge beesten’ onder het bed kunnen zo ook weggejaagd. Bij de keuze van gordijnen kun je het beste gaan voor gordijnen van een afwasbare materiaal zoals pvc. Ook stof is goed mogelijk. Houd de gordijnen kort en niet slepend, zodat er geen ongelukken kunnen gebeuren.

Babykamer Voor een babykamer zijn de volgende babyspullen noodzakelijk: een wieg of ledikant met matras en hoeslaken, een commode met aankleedkussen, een stoel om bij de baby te zitten, opbergboxen en planken en een kledingkast. De kleuren in de babykamer hoeven niet standaard roze of blauw te zijn. Geel, oranje en groen zijn zowel leuk voor een jongen als een meisje. Lichte kleuren werken rustgevend voor een baby. Met accessoires als muurstickers, een grote knuffel, lampjes, schilderijtjes en naamletters geef je de babykamer een eigen karakter.


KIDS KRANT - EDITIE 4 - WOENSDAG 19 OKTOBER 2016

PAGINA 14

KidskRanT

Dyslexie: Als lezen niet vanzelf gaat! Is je kind intelligent genoeg, maar heeft het moeite met lezen? Dan kan dyslexie een oorzaak zijn. Letters die lijken te verspringen, rondjes draaien of op z’n kop staan. Als je zo moet lezen, valt het niet mee om je door een tekst of schriftelijke vraag heen te bijten. Het lezen van toetsvragen op zich is al een uitdaging, laat staan deze binnen de gegeven tijd goed te kunnen beantwoorden. Want staat er wel wat je denkt dat er staat? Niet goed kunnen lezen en schrijven heeft invloed op de algehele ontwikkeling van een kind en daarom is het goed dat dyslexie niet langer wordt afgedaan als mode-verschijnsel. Met de juiste begeleiding en heel veel training zijn zelfs hele goede resultaten te behalen! Door: Vera de Geus Als je kind in de kleuterklas niet direct uitblinkt in het leren lezen, hoeft dat absoluut niet te wijzen op dyslexie. Wel is het raadzaam om kinderen die een wat zwakker taalniveau hebben goed in de gaten te houden, want zoals altijd, kan de juiste begeleiding op jonge leeftijd een groot verschil maken. Heeft je kleuter moeite om versjes te onthouden? Kan hij begrippen als rechts en links niet goed uit elkaar houden? Dan is het belangrijk om te kijken hoe de taalontwikkeling in groep 3 verloopt. Als een kind in die leeftijdscategorie vaak raadt wat er staat, moeite heeft om het verschil te horen en het verschil vaak niet ziet tussen bijvoorbeeld p en q, b en d, dan kan dit duiden op dyslexie. Ook woorden bij het lezen omkeren of weglaten, is vaak een teken. Gedurende de basisschooltijd zal dan misschien steeds vaker naar voren komen dat lezen een struikelblok vormt. HULP Opvallend is dat dyslexie, dat zo’n vier procent van de kinderen heeft, op geen enkele manier iets zegt over de intelligentie van een kind. Vaak komt het juist pas laat aan het licht, juist omdát een kind zo intelligent is dat het zijn dyslexie kan verbergen. Als je het vermoeden hebt dat jouw kind een vorm van dyslexie heeft, kun je dat, op wat basistestjes op internet na, niet zomaar even laten testen. Eerst moet het kind intensieve begeleiding krijgen op school.

Iedere school heeft een protocol op dat gebied en heeft vier niveaus van ondersteuning. Pas als de ondersteuning op niveau 1, 2 en 3 niet tot goede resultaten leidt, mag externe hulp worden ingeschakeld. DE PAS De insteek van zo’n onafhankelijk dyslexieonderzoek is om te bepalen of er dyslexieverklaring, die onbeperkt geldig is, afgegeven moet worden. Dit kan alleen een psycholoog of orthopedagoog doen, een remedial teacher of logopedist is niet bevoegd om een dyslexieverklaring af te geven. Voor kinderen die een dyslexiepas hebben, kan de school verschillende specifieke hulpmiddelen en faciliteiten toestaan. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat je kind dan een half uur langer de tijd krijgt voor een toets, een computer tot zijn beschikking krijgt of de papierenversie in een groter lettertype. FAALANGST Of je kind nu wel of niet een dyslexiepas, en dus zware dyslexie heeft, met de juiste begeleiding kunnen er mooie resulaten geboekt worden. Verschillende zorgaanbieders bieden trainingen en workshops aan waardoor kinderen beter met dyslexie om kunnen gaan. Ze halen het meest haalbare eruit en zien in dat oefening toch echt kunst baart. Vaak zijn deze behandelingen ook gekoppeld aan een stukje faalangsttraining, communicatie met anderen en een gesprek met een ervaringsdeskundige. In veel gevallen wordt de behandeling zelfs vergoed!

Met een bezoek aan de orthodontist ligt een mooi gebit binnen handbereik

Een stralende glimlach voor iedereen

Een stralende glimlach, wie wil die nu niet? Helaas is die niet altijd meteen voor iedereen weggelegd, want je hebt er natuurlijk wél een mooi gebit voor nodig. Staan je tanden scheef, naar voren of naar achter? Hebben je tanden teveel ruimte of juist te weinig? Met een beugel helpt de orthodontist je uit de brand. Door: Addo Sprangers Orthodontie is een duur woord voor beugelbehandeling. Het is een behandeling die de stand van je tanden of kiezen corrigeert. Of die de groei van je kaak beïnvloedt. Een beugel neem je namelijk niet voor de lol. Wel omdat je tanden en kiezen niet goed op elkaar passen. Of omdat je tanden naar voren staan. Door een beugelbehandeling komen je tanden en kiezen weer recht te staan. Dat heeft zo zijn voordelen. Niet alleen krijg je er een mooier gebit door, ook het poetsen is een stuk gemakkelijker. Je gebit blijft hierdoor fris en gezond. Tanden en kiezen die goed op elkaar passen hebben nog een ander voordeel: je kunt veel beter kauwen. Dat laatste heeft weer een positief effect op je spijsvertering. Argumenten genoeg dus om voor orthodontie te kiezen. En dat is helemaal niet gek: één op

‘Beugel zorgt voor mooi en gezond gebit’

de drie kinderen heeft tegenwoordig namelijk een beugel. MAATWERK Een beugelbehandeling kan worden uitgevoerd door orthodontisten, maar ook door tandartsen met orthodontie als aandachtsgebied. Zij hebben hiervoor dan een aanvullende opleiding of cursus gevolgd en hebben ervaring met orthodontie. Beugels zijn er in alle soorten en maten. Welke beugel je krijgt, hangt af van wat er precies moet gebeuren. Datzelfde geldt voor de duur van de beugelbehandeling. Wat dat betreft mag je gerust spreken van echt maatwerk.


PAGINA 15

KIDS KRANT - EDITIE 4 WOENSDAG 19 OKTOBER 2016

KidskRanT

Speuren in de natuur Buiten zijn is voor iedereen goed, vooral ook voor kinderen. In een tijd van smartphones, tablets, computers en digitale televisie is het belangrijk dat kinderen ook lekker buiten spelen. Dat kan thuis in de achtertuin, in een speeltuin in de buurt of in het bos. Bij het bezoekerscentrum van de Oisterwijkse bossen en vennen hebben ze zelfs iets heel leuks voor kinderen: heuse speurtochten om de natuur op een bijzondere en leuke manier te ontdekken. denstoelensafari. Wandel door de bossen, zoek naar paddenstoelen en kijk welke soort het is. Hoeveel verschillende soorten paddenstoelen heb jij aan het einde van de wandeling gevonden?

door: Kim de Bruijn BZZZZPEURTOCHT Overal in het bos hoor en zie je kleine beestjes. Ze zijn in de lucht, in het water en op de grond. Denk hierbij aan vliegen, bijen, kikkers en muggen. Tijdens de bzzzzpeurtocht ga je met behulp van je ogen, je oren en je handen de verschillende insecten in de natuur ontdekken. Samen met Bikkel ’t Bijtje en zijn vriendjes ga je op pad. Verkleed je als een echte bij, pak je loep en ga op onderzoek uit. Tijdens de speurtocht door het bos doe je allerlei opdrachten en spelletjes die op de opdrachtkaartjes staan. Aan het einde van de tocht weet jij alles over de insecten in de natuur. En nog veel meer! DIERENMANIEREN In het bos leven heel veel verschillende dieren, zowel grote als kleine. Elk dier heeft zijn eigen manier om te overleven. Weet jij hoe de dieren dat doen? Tijdens deze speurtocht ontdek je allerlei dierenmanieren. Ook mag je zelf verschillende opdrachten uitvoeren om de trucjes te leren. Balanceer als een eekhoorn, sluip rond als een vos, camoufleer jezelf net zoals een ree en luister naar alle geluiden om je heen zoals een vleermuis.

KOMPASTOCHT Met een kompas kun je de weg vinden als je bijvoorbeeld verdwaald bent. Weet jij hoe een kompas werkt? Tijdens de kompastocht leer je wat dit apparaat kan en hoe je deze het beste kunt gebruiken. Ook krijg je verschillende opdrachten die je onderweg uitvoert en ontdek je hoe vogels en andere dieren hun weg door de bossen vinden. Hoe verplaatst jouw favoriete dier zich in het bos? PADDENSTOELENSAFARI In de herfst vind je in het bos overal prachtige paddenstoelen. Niet alleen de paddenstoel uit het liedje van Kabouter Spillebeen, maar veel meer soorten zoals de berkenzwam, het breeksteeltje en de kastanjeboleet. Met een opdrachtenboekje, opdrachtbladen en een spiegelkaart ga je op pad tijdens de pad-

WATERSAFARI In de Oisterwijkse bossen en vennen is veel water te vinden. Dat worden de vennen genoemd. Water is heel belangrijk, zowel voor de planten als voor de dieren. Waarom? Dat ontdek je tijdens de watersafari. Met behulp van een schepnet ga je in het ven vissen en ontdek je welke waterdieren er allemaal leven. Denk hierbij bijvoorbeeld aan kikkers, vissen en waterschorpioenen. Als je een diertje gevangen hebt, kun je met de zoekkaart ontdekken welke het is. Wie vangt de meeste verschillende soorten? Voor de allerkleinsten (4 tot en met 6 jaar) is de bzzzzpeurtocht het leukste. Deze tocht duurt ongeveer 1,5 uur en is van april tot en met oktober beschikbaar. De speurtochten Dierenmanieren en Kompastocht kun je het hele jaar door doen. Ze duren elk ongeveer twee uur. Dierenmanieren is geschikt voor kinderen van 6 tot en met 8 jaar; de Kompastocht voor kinderen van 8 tot en met 12 jaar. Zowel de paddenstoelensafari als de watersafari is leuk als je tussen de 6 en 10 jaar oud bent. De paddenstoelen kun je van september tot en met november gaan zoeken; de waterdiertjes

van maart tot en met augustus. Beide speurtochten duren ongeveer één uur. Kijk in welke leeftijdscategorie je (klein)kind valt, kies een beschikbare speurtocht en ga met z’n allen op onderzoek uit in de natuur. Succes en plezier gegarandeerd!


KIDS KRANT - EDITIE 4 - WOENSDAG 19 OKTOBER 2016

PAGINA 16

restaurant

restaurant

*LET PUR MenFIuk aart

SOEPEN

Franse Uiensoep “gratinee” Pommodorisoep

de Lekkerste

5,50 4,50

SOEP VAN ‘T SEIZOEN Rijk gevulde soep van het seizoen, geserve erd in grootmoeders pannetje. Vraag de bediening naar het lekkers! 6,50

restaur RAGOUT PANN ENKOEK

4,50

BOERENLAND PANNENKOEK

CARPACCIO VAN RUNDERHAAS Met truffelcreme, rucola en geroosterde pijnboompitten 9,50

menu

rechten Specialiteit vanv o oder g echef !

SATÉ PANNENKO

Pasteitje met huisgemaakte ragout v o ognons r g e7,95 rechten van rundvlees en champi

salades ( in het wildseizoen van haas en hert) schri jfteks t in het menu

ZOETE PANNENKOEKEN

Kaas pannenkoek Kaas pannenkoek met ananas Kaas pannenkoek met ham Kaas pannenkoek met ham en ananas Kaas pannenkoek met spek en uienrin gen Kaas pannenkoek met gember en rozijnen Kaas pannenkoek met salami Kaas pannenkoek met salami en champi gnons Kaas pannenkoek met prei, tomaat en Provincaalse kruiden

6,95 7,95 8,95 8,95 8,95 8,95 9,50 2,00 8,95 10,00 10,50 11,50 11,95 11,95 10,50 11,25 11,50

HARTIG MET SPEK

Spek pannenkoek Spek pannenkoek met uien Spek pannenkoek met kaas Spek pannenkoek met appel Spek pannenkoek met ui en champignons

HARTIG MET GROENTEN

8,95 9,50 11,50 9,50 11,50

Pannenkoek met champignons, uienrin gen en 8,95 kruidenboter (apart geserveerd) Pannenkoek: ‘Kruidentuintje’ met prei, paprika, 11,50 champignon, uienringen, kaas en Provinc aalse kruiden

HEERLIJK EERLIJK UIT DE STREEK!

Onze koks werken met ingrediënten van “Kempen goed streekprodukte n” en natuurlijk het meel van molenaar Piet en zijn collega’s van de molen in Hilvarenbeek.

EK Kipsate van slagerij van Hest! met pindasaus, atjar, kroepoek en gedroo r e sgde t auitjes uran 14,50

Kipsaté met pindasaus, atjar, kroepoek, gedroogde uitjes en Franse frietjes 14,50 De winnende

Gehaktbal!

VAN ‘VAN HEST’ Een pannetje gevuld met een overhe erlijke gehaktbal in jus, met uitjes, champignons en rustiek brood 12,50

“de Eksterhoeve” gebakken spek, ui, ham, prei en champi gnons 13,50

voorgerechten

HARTIG MET KAAS

ant

FILET PUR

huisgemaakte ragout van rundsvlees en champignons ( in het wildseizoen van haas en hert) 14,50

Rustiek brood met kruidenboter

Voor de smulpapen: Extra portie vanille ijs of slagroom

KIP AAN ‘N STOKJE

CULINAIRE PANNENKOEKEN

restaurant

Pannenkoek naturel (poedersuiker & stroop op tafel!) Pannenkoek met appel en kaneelsuiker Pannenkoek met appel, rozijnen en kaneelsu iker Pannenkoek met gember Pannenkoek met ananas Pannenkoek met banaan Pannenkoek met warme kersen

ander lekkers uit de keuk en!

t

SALADE EKSTERHOEVE Maaltijdsalade met gemengde sla, zonged roogde tomaatjes, olijven, walnoten, spekjes, crouto ns en geitenkaas 13,50

FILET PUR

SCHOTSE PANNENKOEK gerookte zalm met rucola, citroenmayonaise en uienringen 15,50

FRANSE PANNENKOEK (vegetarisch) “Chèvre chaud”; geitenkaas met truffelhoning en walnoot 15,50

FILET PUR FILET PUR

CARPACCIO PANN

EK dun gesneden carpaccio van ‘t ENKO rund met rucola, truffelcreme en geroosterde pijnboo mpitten 14,50 “FLAMMKUCHEN” PANNENKO EK Onze

pannenkoekenvariant op de lekkernij uit de Elzas met spekjes, ui, knoflook en crème fraiche 11,50

PANNENKOEK VAN

CHEF! In de pan meegebakken vijgen, DE brie, Seranoham, rucola en walnoten 15,50

DESSERTS

Vanille ijs met boerenjongens en slagroo m 6,50 Dame Blanche met warme chocoladesaus 6,50 Vanille ijs met warme kersen en slagroo m 6,50 Vanille ijs met advocaat, warme chocola desaus en slagroom 7,50 Warme wafel met kersen en slagroo m 5,95 Chocolademousse met slagroom 6,50 Hangop met zomerfruit 6,50 Huisbereide bitterkoekjespudding. 6,50

TOURNEDOS

VAN de mooiste runderen

uit de streek

Het malste van het malste, 30 dagen gerijpt en saignant het lekkerste! ✳ Onze tournedos wordt speciaal voor de Eksterhoeve geselecteerd door onze huisslager van Hest. Topkwaliteit vlees van de koeien van boer Huijbregts uit Riel. De tournedos (+/-180gr) wordt geserveerd met Franse frietjes, gemengde salade en een heerlijke pepersaus of kruide nboter. Om de beste smaak te garanderen bakken wij de tournedos ‘saignant’... heerlijk!

* SAIGNANT *

Kort aan beide zijden dichtge schroeid. Bakwijze tussen rood en medium in.

24,50

Voor de snoepers!

Lekkere zoete toet! LEKKER ZOET TRIO!

Chocolademouse, bitterkoekjespudding en een verrassing van de chef. 7,50

Heeft u een allergie, laat het ons weten!

WWW

“KAISERSCHMARRN” met rum en rozijnen. Laat u verrassen, heerlijk!

Volgens het huisrecept van café Val D’ Anna, misschien wel het lekkerste en gezellig ste bergrestaurant in Tirol. Laat u verrass en!

Lekker samen eten uit de pan! vanaf 2 personen 8,50 p.p.

.EKSTERHOEVE.NL Wij verzorgen graag de lekke rste koffietafels! (vanaf 40 perso nen) Vraag naar de mogelijkhe den… 013-5052067

KLEIN WESTERWIJKSESTRAAT 11 BIEST HOUTAKKER

WWW.EKSTERHOEVE.NL

Kidskrant Ed. 4 19-10-2016  

Ze zijn grappig, lief, aandoenlijk, slim. En van tijd tot tijd solliciteren ze naar een plaats achter het behang. Maar het blijft hoe dan oo...

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you