Page 1

PAGINA 1

OKTOBER 2016

KIDS KRANT - EDITIE 3 WOENSDAG 19 OKTOBER 2016

krant

EDITIE 3 • Weekblad De Duinkoerier • Weekblad Waalwijk • Weekblad Drunen • Weekblad Vlijmen


KIDS KRANT - EDITIE 3 - WOENSDAG 19 OKTOBER 2016

PAGINA 2

mini Billund

Dé topattractie voor deze herfstvakantie Een bouwplaats, Expo, Panorama, Museum en winkel ineen! In de oude melkfabriek in het centrum van Wagenberg is het LEGO wat de klok slaat. Laat die herfstvakantie maar beginnen. Door Wiljan Broeders Het zal vermoedelijk niemand zijn ontgaan dat hier kortgeleden mini Billund en A-Tembo de deuren hebben geopend. Tijdens de feestelijke opening op zaterdag 1 oktober moesten verkeersregelaars er zelfs voor waken dat er chaos zou ontstaan. Vanuit alle windstreken in het land kwamen hele families een kijkje nemen. Dat LEGO zich mag verheugen in een grote mate van populariteit is algemeen bekend maar de bezoekersaantallen die hier deze dag werden behaald, gingen alle verwachtingen te boven. Speelplezier En met de herfstvakantie voor de boeg hebben ongetwijfeld heel wat ouders nu alvast plannen gemaakt de kinderen te trakteren op een bezoek aan mini Billund. Dé topattractie in deze regio die garant staat voor heel wat uren speelplezier. Laat je creativiteit de vrije

loop en bouw de meest fantastische creaties op de Bouwplaats. Kijk eventueel de kunst af, maar verbaas je vooral over alle technische hoogstandjes in de Expo. Kom ogen tekort in het Panorama. Hier staan zoveel LEGO bouwwerken opgesteld, bovendien rijden er ook nog eens verschillende treinen rond en is er veel wat beweegt, dat je niet snel uitgekeken raakt en steeds weer iets nieuws ontdekt. Meest favoriete speelgoed Last maar zeker niet least is de hele bovenverdieping van mini Billund omgetoverd tot een waanzinnig Museum. Zelfs de grootste fans zullen versteld staan van wat zij hier aantreffen. De hele geschiedenis van het merk LEGO trekt hier aan je voorbij. Laat je maar verrassen en sta oog in oog met alle successen en thema’s die sinds de start in 1932 het levenslicht zagen. Niet verwonderlijk dat LEGO zijn imago van meest favoriete speelgoed – voor jong én oud – nimmer bedreigd zag.

LEGO minded team De spreekwoordelijke kers op de taart na een gezellig dagje mini Billund bestaat dan natuurlijk uit iets leuks zoeken in de A-Tembo winkel die eveneens op dit adres gehuisvest is. Een groter assortiment aan LEGO zul je niet snel tegenkomen. En is iets toevallig niet voorradig dan kan het vrijwel altijd besteld worden. Een groot en enthousiast LEGO minded team dat hier werkzaam is, maakt je met alle plezier wegwijs. Kom je ook? De naderende herfstvakantie leent zich perfect voor een dagje LEGO plezier. Terwijl de temperatuur zienderogen naar beneden gaat en het voor buitenactiviteiten langzamerhand te koud wordt, zit je hier warm, droog… en omringd met het allerleukste speelgoed dat er is. Kom je ook?

mini Billund en A-Tembo zijn in de herfstvakantie – van dinsdag 18 oktober tot en met zondag 30 oktober – alle dagen (met uitzondering van de maandag) geopend van 10.00 tot 17.00 uur. De winkel is altijd vrij toegankelijk. Voor mini Billund wordt een kleine toegangsprijs gevraagd van € 3,- per persoon. Kinderen tot 4 jaar zijn gratis en tot en met 12 jaar mogen kinderen alleen naar binnen onder begeleiding van een volwassene.

Attractie over, en met LEGO® producten De geschiedenis van het bedrijf LEGO ontdekken in het Museum. Bouwen met bouwstenen op de Bouwplaats.

Houd jij van LEGO producten? Dan wil je deze attractie absoluut bezoeken!

uwe e i n e Grot o winkel! mb A-Te

Een wereld van LEGO bouwwerken bewonderen in het Panorama. Kijken, leren en die ene set vinden in de A-Tembo winkel: in mini Billund kan het allemaal. Voor alle LEGO-fans, jong en oud is er in mini Billund van alles te beleven. Plan je bezoek voor deze herfstvakantie op www.miniBillund.nl!

A-Tembo

mini Billund | Dorpsstraat 28 | 4548 CG Wagenberg | www.miniBillund.nl


PAGINA 3

KIDS KRANT - EDITIE 3 WOENSDAG 19 OKTOBER 2016

KidskRanT

VERVELING

(Veilig) fietsen is gezond! Ook in de herfst stappen we natuurlijk op de fiets. Laat die wangetjes maar rood worden… - Lagen je kids in de zomer al in hun bed voordat het donker werd, nu is het, wanneer ze bijvoorbeeld terugkomen van hun sportclub, al vroeg donker. Controleer of de fietsverlichting nog werkt. - Het wordt in de herfst ook een stukje natter. Misschien is het handig om toch dat spatbordje op het crossfietsje van je kind te monteren om modderspetters op de rug te voorkomen. - Let ook op gladheid. Niet alleen bij vorst: ook natte bladeren kunnen voor de nodige valpartijen zorgen. Attendeer uw kind op deze mogelijke slippertjes. - Fietst u zelf met kleine kinderen voor- en/of achterop? Zorg ervoor dat uw banden niet te hard staan. Banden met een grover profiel geven meer grip maar met rustig en oplettend fietsen komt u ook ver. - In Nederland kennen we veel onverwachte stevige regenbuien. Zorg ervoor dat u een regenjack bij de hand heeft. - Handschoenen zijn in het begin van de herfst vaak eerder nodig dan die dikke winterjassen. Kinderhandjes kunnen al snel pijnlijk worden van een gure ochtendwind. - Zorg ervoor dat kinderen hoe dan ook zichtbaar zijn in het verkeer. Denk aan fietsvlaggetjes, reflecterende neonhesjes of een felle jas met reflectie. - Houd er rekening mee dat wanneer het zicht voor een fietser redelijk te doen is (tijdens mist of regen) dit voor een automobilist niet het geval hoeft te zijn. - Fiets zoveel mogelijk op verlichte fietspaden. Een klein stukje omfietsen is minder vermoeiend dan over een weg met veel (auto)verkeer of een onverharde of onverlichte weg rijden. - Het lijken heel wat tips, maar laat u niet afschrikken. Van fietsen in de buitenlucht krijgt je hoofd lekker meer lucht. Fijn, want over het algemeen spenderen we in de herfst en wintermaanden toch al zo veel tijd binnen.

‘Je leven bestaat ook alleen maar uit vakantie!’ Bijtende woorden van mijn moeder als de eerste vakantie van het nieuwe schooljaar aanbrak. ‘Ik heb nooit vrij,’ tetterde ze door. Mijn schuldgevoel zwol langzaam op. Starend uit het raam zag ik de sporen van de herfst. Was ik maar net zo vrij als die vallende blaadjes. Ik mocht toch gewoon vakantie hebben, niets doen, net als iedereen? Het antwoord diende zich jaren later vanzelf aan. Als moeder van drie kinderen heb ik ontdekt, hoe zinvol vakantie is. Wat was mijn oudste moe na de eerste weken school toen hij vier was geworden. Wat genoot hij tijdens zijn eerste vakantie, toen hij weer met zijn anderhalf jaar jongere broertje kon spelen. Met mama erbij was het helemaal feest, gekke vrolijke dansjes op K3, pakkertje spelen in de kamer en ‘vrij’ zijn als je op de bank sprong.

Hank

2 Made

Helkant

De KIDSkrant is een uitgave van: Uitgeverij Em. de Jong bv Postbus 8, 5110 AA Baarle-Nassau Visweg 8, 5111 HJ Baarle-Nassau Tel: 013-5075534 I: www.uitgeverijemdejong.nl E: uitgeverij@emdejong.nl

Bezorgklachten: Ga naar www.uitgeverijemdejong.nl en kies voor bezorging om een bezorgklacht door te geven Gedrukt op 100% gerecycled papier.

© Niets uit deze uitgave mag zonder schriftelijke toestemming van de uitgever door derden gepubliceerd worden.

Wagenberg Terheijden

Dussen

Geertruidenberg Raamsdonksveer

Hooge Drimmelen Zwaluwe

MIDDEN in BRABANT

Welk kind heeft zich niet verveeld in de vakantie? Als opvoeder heb ik niet alleen gelezen, maar ook met mijn eigen ogen gezien, dat vervelen voor een kind heel gezond is. Wat een energie straalt een kind weer uit, als hij zelf iets ontdekt, waarmee hij zijn nare gevoel van verveling kwijtraakt. Hoe trots is hij dan op zichzelf. Oké, een puber moet wel wat harder werken om iets te vinden wat in zijn ogen zinvol is. Maar toch, ook hij kan het. Ik heb gesmuld in de herfstvakantie van zelfgemaakt Frans stokbrood en laagje voor laagje gebakken spekkoek.

Inmiddels heeft mijn oudste de brugklas doorlopen. Ik heb nog nooit iemand zo hard zien snakken naar de herfstvakantie. Nieuwe leraren, lokalen, lesstof, klasgenoten. En niet te vergeten: huiswerk, proefwerken, overhoringen. Hij moest echt even bijkomen, alleen op een heel andere manier… Uitslapen tot elf uur in de

Lage Zwaluwe

Er valt heel wat te beleven...

ochtend. Ontbijten, hangen op de bank en innig contact met het schermpje van zijn momo biel. Ondanks dat ik zijn vakantieplezier niet wilde bederven, kon ik me een dik uur later niet inhouden hem aan te zetten, iets te ondernemen. ‘Je kamer moet nog opgeruimd,’ hoorde ik mezelf zeggen. Oei, wat haatte ik die zin. Dat was bij ons thuis het standaard antwoord als je jezelf verveelde.

door: Margreet Kwaks

En? Bijt u door alle ergernis van verdeeld gedrag heen deze vakantie? Dan is een beloning op zijn plaats.

Veel leesplezier!

3

Haarsteeg Vlijmen

Waalwijk Waspik

Raamsdonk

COLOFON

Heusden Herpt Elshout

SprangCapelle

Drunen

Nieuwkuijk

1 35.000 ex.

Den Hout Oosteind

Haagse Beemden

‘s-Gravenmoer

Klein Dongen

Oosterhout

Dongen Teteringen Dorst

Ons Weekblad Weekblad Gilze en Rijen Weekblad Nieuw Ginneken

Kaatsheuvel Loon op Zand

Dongenvaart

De Moer

Udenhout Haaren

2 65.000 ex.

Rijen

Molenschot Ginneken Breda

Bavel

Hulten Vliegveld Gilze en Rijen

Ulvenhout

Gilze

Galder Chaam

Oplage ruim 200.000 ! exemplaren

Heuke- Oisterwijk lom

Moergestel Riel

1

Goirle Hilvarenbeek

4

Diessen Ulicoten

Alphen BaarleNassau

Esbeek

BaarleHertog Lage Mierde Hooge Mierde

Oost-, Westen Middelbeers

Weekblad Oosterhout Weekblad 't Carillon Weekblad De Langstraat Weekblad Dongen

3 57.000 ex. Weekblad De Duinkoerier Weekblad Waalwijk Weekblad Drunen/Vlijmen

4 43.000 ex. Nieuwsklok Hilverbode Goirles Belang


KIDS KRANT - EDITIE 3 - WOENSDAG 19 OKTOBER 2016

PAGINA 4

KidskRanT

HET MEEST COMPLETE DAGJE UIT VOOR JONG & OUD

NATUURSPEELTUIN T 0168 48 13 41

Brugdam 17

www.de-belhamel.nl

4926 CS Lage Zwaluwe

/ recreatieparadijsdebelhamel

Graag tot ziens op ons recreatiepark of bij Haasje Over kids-indoor! Haasje Over is een unieke binnenspeeltuin waar kinderen (van 1 t/m 12 jaar) zich prima kunnen vermaken. Haasje Over is elke dag vanaf 09.00 uur geopend. Voor kinderfeestjes bieden wij diverse arrangementen. Nieuw in het assortiment is het Batlle Field lasergame arrangement!

Battle Field Lasergame Wil je een super stoer kinderfeestje? Boek nu je lasergame avontuur. De kinderen spelen een spannend spel op het Battle Field, een afgezet bosgebied, voorzien van allerlei obstakels. Het spel is voor maximaal 10 kinderen en duurt ongeveer een uur. Het lasergamen wordt gespeeld onder begeleiding. Het arrangement is uit te breiden met b.v. voetballen op een Cruijffcourt of sportveld, spelen bij Haasje Over en als afsluiting frietjes met een snack.

Vijf Eikenweg 45, Dorst Tel.: 0161 411 626 Info@haasjeoosterhout.nl

www.haasjeover.com

Op het recreatiepark kunt u terecht voor: kamperen, jaar- en seizoenplaatsen, bungalow- en chaletverhuur, stacaravans en chalets te koop. Wat vind je zoal op het park: • 3 Buitenzwembaden en 2 speeltuinen • Binnenspeeltuin van ruim 1000 m2 die 365 dagen per jaar open is. • Sport- en speelvelden voor voetbal, tennis en basketbal • 2 Visvijvers • Wellnessruimte met o.a. sauna en schoonheidssalon • Fitnessruimte • Mountainbike- en fietsverhuur • Campingwinkel hele jaar geopend • Snackbar met volledige maaltijden • Kantine met terras • Gratis Wifi bij het centrumgebouw • Lasergameveld en speelbos • Gedurende de vakanties uitvoerig animatieprogramma

www.haasjeoosterhout.nl

Wat veel bladeren dwarrelen er in het rond… Rode en bruine en gele, het wordt kleurrijk op de grond! Samen wandelen we het bos in, al dat kleurrijks is nog maar het begin! WANDELEN Wat een genot om door die knisperende bladeren een boswandeling te maken. Geef de kinderen een plastic tas, een verrekijker of een vergrootglas mee en geniet van alle kleuren die het bos je de komende periode te bieden heeft. Wie vindt de mooiste bladeren? Wie ziet de paddenstoel met de meeste stippen en welke dieren zijn er met behulp van de verrekijker te bewonderen? Uiteraard wordt een stevige boswandeling beloond met een kopje warme chocolademelk met daarop een heerlijke toef slagroom. KNUTSELEN Al die natuurschatten (blaadjes, takjes, eikels etc.) die je in het bos hebt verzameld komen uitstekend tot hun recht op een herfstschaal. Misschien vind je in tijdschriften diverse typische ‘herfstdieren’ zoals plaatjes van egeltjes, eekhoorntjes etc. Knip ze uit en plak ze op een cocktailprikker zodat je de dieren in je eigen herfstlandschap kunt prikken. Dit geldt natuurlijk ook voor paddenstoelen want deze mag je in het bos bewonderen maar niet meenemen naar huis. LEREN Hoe komt het eigenlijk dat paddenstoelen vooral in de herfst zichtbaar zijn? En waar komen toch al die spinnen opeens vandaan? Hoe zorgen de konijntjes in het bos ervoor dat ze hun verzamelde voorraad in de winter weer terugvinden? Allemaal vragen die tijdens zo’n wandeling zomaar gesteld worden. Ook papa en mama weten niet altijd precies het antwoord. Misschien is het leuk om in de bibliotheek samen wat informatieboeken te verzamelen. Op internet is natuurlijk voldoende informatie te vinden maar niets zo fijn om gezellig samen op de bank een boek door te bladeren. Heb je nu toch die iPad bij de hand? Kijk dan eens of er in de buurt speciale gezinsherfstwandelingen worden georganiseerd onder begeleiding van een boswachter.


PAGINA 5

KIDS KRANT - EDITIE 3 WOENSDAG 19 OKTOBER 2016

KidskRanT

Spooktaculaire Halloween Zin in een spooktaculaire Halloween dit jaar? Waar kan dat beter dan tussen de vogelspinnen, vliegende honden, krokodillen, doodshoofd(ap)en en uilen?!

In Dierenpark De Oliemeulen in Tilburg is het tijdens de herfstvakantie een duistere en drukke boel. De spoken worden van zolder gehaald, skeletten worden opgegraven en de spinnen draaien overuren om het park te vangen in hun web. Iedereen werkt hard en doet zijn “stinkende” best, zodat je tijdens de herfstvakantie lekker kan komen griezelen in ‘het vreemdste dierenpark van Nederland’. Dus waar wacht je nog op; kom van 15 t/m 31 oktober naar Dierenpark De Oliemeulen! Er valt van alles te beleven; neem een kijkje in een echte heksenkeu-

ken om te ‘smullen’ van een lekker hapje oorsmeer of stukje tenenkaas, en waan jezelf langs diverse dieren via een spannende speurtocht. Zorg alleen wel dat je niet van het pad afdwaalt, want voor je het weet ben je verdwaald tussen de slangen, spinnen en vliegende honden. Of misschien vindt het loslopende stinkdier je wel… Voor de creatieve griezelfanaten staat een knutseltafel

gedekt. Laat maar eens zien wat voor spannends jij allemaal in elkaar kan knutselen! Is De Oliemeulen in het daglicht nog niet eng genoeg, en durf jij het terrein van De Oliemeulen in het donker te betreden? Speciaal voor Halloween blijft het park op maandag 31 oktober geopend tot 20:00 uur! Een spannend verhaal leidt je dan door het park vol vreemde dieren en wezens. Een echte aanrader voor de iets oudere kinderen. Of wat dacht je van een griezeltastisch kinderfeestjes? Dierenpark De Oliemeulen is ook in de herfstvakantie elke dag geopend van 10:00 tot 18:00 uur (m.u.v. 31 oktober tot 20:00 uur). Dagelijks kunt u aansluiten bij de slangen en

spinnendemonstratie, en uiteraard ook bij de roofvogelshow. Benieuwd naar de kruikedillen, de baby breedvoorhoofdkrokodillen? Ook deze zijn tijdens de herfstvakantie te zien in de speciaal ingerichte kraamkamer. Ga voor meer informatie naar www.oliemeulen.nl of stuur een mail naar info@oliemeulen.nl.


KIDS KRANT - EDITIE 3 - WOENSDAG 19 OKTOBER 2016

PAGINA 6

*

*Gratis toegang voor 1 persoon mits vergezeld van 1 betalende. Betalend ticket kan online aangekocht worden op bobbejaanland.be met actiecode jongherfst016 of aan de kassa van Bobbejaanland aan het dagtarief. Goedkoopste ticket is gratis. Geldig t.e.m. 6 november 2016. Deze bon is niet geldig in combinatie met voorverkooptickets of schoolreizen en groepsuitstappen. De bon is niet terugbetaalbaar, noch cumuleerbaar met andere acties/promoties. Deze bon mag niet verkocht noch uitgedeeld worden. EM de Jong

PLU49105


PAGINA 7

KIDS KRANT - EDITIE 3 WOENSDAG 19 OKTOBER 2016

KidskRanT

Stoere babykamer voor jongens én meisjes De tijden van een roze of blauwe babykamer zijn voorbij. Tegenwoordig zijn stoere babykamers een trend. Zowel voor jongens als voor meisjes. Denk aan groen, zwarte en witte tinten, houten speelgoed en mooi decoratief behang.

kamer. Begin eens met een of twee wanden in een donkere tint als groen, paars of zelfs zwart. Iets gedurfder is om álle wanden te verven in een don-

Door Manouk Mak Als er een kleine op komst is, is er niets fijner dan de babykamer inrichten. Op internet neuzen ter inspiratie en de stad afstruinen, op zoek naar mooie spullen. Maar de tijd dat babykamers roze of blauw zijn, is voorbij. Wat geldt voor de kleding van je kleine geldt tegenwoordig ook voor de kinderkamer. Eigenlijk kan alles: purper, grasgroen, beige tinten, oranje, kobalt, wit en zwart. Alle kleuren kunnen momenteel voor zowel een jongen als een meisje. Experimenteer er dus lekker op los tijdens het inrichten van de babykamer. Deze trend is ook erg handig als je het geslacht van je kleine spruit nog niet weet. Houd trouwens altijd in het achterhoofd dat veiligheid en een praktische inrichting ook heel belangrijk zijn. Niets is vervelender dan een ruimte die wel mooi ingericht is, maar in de praktijk helemaal niet handig is in gebruik.

het plaatje compleet. Zorg er uiteraard wel voor dat het meubel helemaal splintervrij is. Met de kleuren wit en azuurblauw creëer je een rustige kamer in het thema strand. Fris en hip. Met een witte vloer heb je meteen het gevoel vakantiegevoel in huis. Gebruik gevlochten opbergmanden, houten meubels en versier ze met schelpen.

DONKERE TINTEN, LICHTE ACCENTEN Misschien niet iets wat het eerste in je op komt, maar een donkere kleur kan heel mooi staan in een baby-

kere kleur. De kunst is om dan verder lichtere tinten of neonkleuren en speelse accenten te gebruiken. Voor een jongenskamer is het een leuk idee om bijvoorbeeld drie wanden in een donkergroene kleur te schilderen. De muur waar het ledikantje komt krijgt een stippenbehang. Speels en stoer tegelijk! Maak de kamer verder af met monochrome accessoires en hier en daar een prulletje in knalgeel. Voor een meisjeskamer werken zwart en wit ook heel goed. Zilveren en paarse accessoires maken het geheel net wat meisjesachtiger. WERK MET EEN THEMA Een leuk idee om tijdens het inrichten van de kamer mee te werken, is een thema. Sterren is zo’n voorbeeld, dat het altijd leuk doet in een babykamer. Plak ze op het plafond, verzamel stervormige accessoires of kies voor behang met een sterrenprintje. Een ander tof thema om mee te werken is safari. Illustraties van bijvoorbeeld zebra’s, een giraf of olifanten op de muren geven een leuk effect. Een meubelstuk van steigerhout maakt

ACCESSOIRES MAKEN HET AF Soms zijn het juist die kleine en simpele dingen die een kamertje tot een échte babykamer maken, maar niet speciaal voor de babykamer bedacht zijn. Denk aan vaasjes in de vensterbank, een oud vintage kastje of decoratieve huisjes boven het bed. Een vloerkleed, decoratieladder of stoere lamp maken de kamer helemaal af. Ben je niet zo’n kei in behangen? Muurstickers zijn dan een uitstekend alternatief. Ze zijn eenvoudig op te plakken en geven een groots effect. Voor een échte eyecatcher in de kamer is een muurschildering heel uniek. Wat dacht je van Nijntje of een lieve tekst op de muur? Wil je iets heel anders in de babykamer? Hang een aantal verschillende lijstjes aan de muur. Niet netjes naast elkaar, maar lekker rommelig. In deze lijstjes doe je leuke plaatjes uit tijdschriften of kinderboeken. Leuk als alle lijstjes een verschillende kleur en vorm hebben. Als laatste maken gordijnen de kamer helemaal af. Ze zorgen voor een knusse uitstraling, maar zijn ook functioneel! Wanneer je kindje een middagdutje doet, moet de kamer wel donker gemaakt kunnen worden.


KIDS KRANT - EDITIE 3 - WOENSDAG 19 OKTOBER 2016

HALLOWEEN

PAGINA 8

Feestkleding vanaf maatje 104 t/m een maatje meer!

N LIST IN KINDERFIETSE IA EC SP TE TS OO GR DE A. DE MERKEN: IN UW REGIO MET O. E. , BATAVUS EN GAZELL TA AR SP , IE EK LO , KY PU OPENINGSTIJDEN: ma. gesloten; di., wo., do. en vr. 10.00-17.30; zaterdag 10.00-16.00 uur.

Carnavalsshop ”De Kets” Industrieterrein“De Kets”

Jan de Rooystraat 47, 5171 DR Kaatsheuvel Telefoon: 0416 - 280346

GRATIS PARKEREN VOOR DE DEUR

Kijk ook op onze site WWW.CARNAVALDEKETS.NL

Esscheweg 12a, 5262 TX Vught, 073-6570296 Kreitenmolenstraat 43, 5071 BA Udenhout, 013-5115990

www.detweewieler.nl

KidskRanT Kinderen kunnen baat hebben bij een bezoek aan de kinderpsycholoog

Naar de kinderpsycholoog, moet dat nu echt? Sommige kinderen gedragen zich anders dan anderen. De drempel om hulp te zoeken wanneer een kind zich anders ontwikkelt, lijkt hoog te liggen. Op tijd hulp vragen van een jeugdpsycholoog is daarom belangrijk, aangezien de psycholoog toekomstige problemen uit de weg kan helpen. Door: Maarten Elst Soms gebeuren er dingen in het leven die niet voor elk kind even makkelijk te bevatten is. Zo kunnen de vader en moeder onverwachts scheiden, waar een kind het vervolgens moeilijk mee kan hebben. Ook heeft niet iedereen het even makkelijk met het maken van vriendjes en vriendinnetjes op de basisschool. Juist voor zulke zaken is het goed als een kind op bezoek gaat bij een jeugdpsycholoog, ook al zien veel kinderen op tegen zo’n bezoek.

“Dat is toch iets voor grote mensen?”, lijken veel kinderen te denken. Toch hoeft dat niet zo te zijn. Een jeugdpsycholoog is namelijk gewend om met kinderen in gesprek te gaan. Hij of zij heeft het niet alleen over de onderwerpen die misgaan in het leven, maar ook over zaken die wel goed gaan. Ieder mens heeft namelijk iets waar het goed in is.

of mevrouw je problemen vertellen, terwijl je zelf niet helemaal weet hoe je er mee om moet gaan. De ouders van het kind gaan daarom mee om het kind te begeleiden. De psycholoog vertelt niet aan vriendjes en vriendinnetjes dat het kind op gesprek komt. Wel wordt in sommige gevallen school ingelicht, zodat school rekening met het kind houdt. Soms is het namelijk net zo fijn dat school er eveneens van af weet. Samen met de psycholoog kan er een geschikte oplossing worden gevonden, waar anders helemaal niet aan wordt gedacht.

SCHOOL Het lijkt misschien ook heel spannend. Tegen een onbekende meneer

BETROUWBAAR Bij de keuze van een kinderpsycholoog is vooral de klik heel erg belang-

rijk. Niet alleen het kind moet zich vertrouwd voelen bij de psycholoog, ook de ouders. Controleer daarnaast ook de achtergrond van de therapeut. Psychologie is in Nederland geen beschermd beroep. Zodoende kan iedereen zich psycholoog noemen. (Bij)scholing, lidmaatschap van een beroepsvereniging en behaalde keurmerken geven vaak een goede indicatie van een betrouwbare psycholoog.


PAGINA 9

KIDS KRANT - EDITIE 3 WOENSDAG 19 OKTOBER 2016

KidskRanT

Applauscultuur

MAG IK EVEN DE AANDACHT? Je hebt afgesproken met je vriendin. Zit je net gezellig met een kop thee in de hand je verhaal te doen, word je abrupt onderbroken door dochterlief die charmant eist dat de krabbels op papier worden bekeken en geprezen. Ze neemt voor nu genoegen met een “oh, wat prachtig!” en vervolgt haar weg. Je pakt de draad weer even enthousiast op totdat jullie 5 minuten later gesommeerd worden op de ‘tribune’ plaats te nemen voor de ‘voorstelling’ van kruimel en kornuiten. Dat maffe langdradige optreden duurt meer dan een kwartier en tussentijds de ‘zaal’ verlaten is geen optie. Applaus is een must, ze hebben ontzettend hun best gedaan een mooie show in elkaar te flansen. Enfin, uiteindelijk pak je de draad wederom op tot de volgende onderbreking van de kroost (en de volgende… en de volgende…) waaraan vader en/of moeder even bereidwillig en enthousiast gehoor geeft. Je fronst. Is het bewondering of verontwaardiging wat je voelt? Einde van de middag heb je nog steeds niet bijgekletst, ben je doodop en heb jij je stellig voorgenomen zelf nooit zo’n dienaar van je kids te zijn.

SCHOONGEVEEGDE CURLINGBANEN Nergens op de wereld staan (kleine) kinderen zo in het middelpunt van de belangstelling als in deze tijd in onze westerse cultuur. Het lijkt goed om direct en vol overgave op elke roep, wens en situatie in te gaan. Om kinderen overal bij te betrekken en te helpen door alle hete hangijzers voor ze uit het vuur te halen. Ophalen en wegbrengen naar vriendjes, clubjes, feestjes en sport- en nevenactiviteiten. Ze te voorzien in al hun behoeftes van luisterend oor op onmogelijke tijdstippen via een zak Maltesers tot de nieuwste must haves van Apple of Michael Kors. Van op de bres springen tegen onrecht door pesterige klasgenoten of leraren, tot een luidruchtige over-stimulerende aanmoediging aan de zijlijn van het sportveld. Werkelijk niets is de goedbedoelende ‘curling-ouders’ te gek om hun dierbare kroost elk denkbaar ongemak(je) te besparen en hun gerief te waarborgen. Ach, je jeugd! Die is prachtig en zo voorbij. Daarom moet die zo glad mogelijk verlopen over geplaveide paden. Heb je als volwassene veel profijt van! Toch? Nee.

ONTREDDERD Side effect van deze ‘pampermethode’ is dat er hele volksstammen opgroeien tot fragiele watjes en zelfoverschattende egoïsten met de overtuiging dat de wereld enkel en alleen om hen draait. Zodra overbeschermde kinderen buiten hun ‘comfortzone’ komen, zijn ze compleet ontredderd, kwetsbaar en breekbaar. Laten als pubers een gebrek aan initiatief zien en zijn eerder geneigd tot comazuipen als zij gaan studeren en verdragen moeilijk autoriteit. Later in hun leven hebben ze een verhoogde kans op angst- en depressieklachten. Ze ondervinden problemen bij het nemen van verantwoordelijkheid en beslissingen. Zijn minder empatisch, communiceren lastiger en verwachten dat anderen hun problemen oplossen. Ze hebben minder financiële en sociale vaardigheden. Leggen vaak schuld en verantwoordelijkheid bij anderen en zijn gericht op externe, egocentrische behoeftes als rijk en beroemd worden, uniek zijn en er aantrekkelijk uitzien. WAAROM DIE NEED-TO-PLEASE? Je doet wat je kunt als mens en opvoeder. Uit pure liefde wil je alleen het beste voor je kind. Je doet wat in je vermogen ligt met de wetenschap, middelen en capaciteiten die je ter beschikking staan. Als ouder ben je voortdurend op zoek naar het juiste evenwicht tussen ingrijpen en zijn beloop laten, sturen of loslaten, vertrouwen geven of regels opleggen. Je bent van nature geneigd je kinderen te beschermen en ervoor te zorgen dat ze gezond en veilig opgroeien zonder al te veel kleerscheuren. Ondanks alle goede bedoelingen loopt het soms uit de hand, vind je het moeilijk om grenzen te stellen en ben

je toegeeflijker dan goed is voor jouzelf en je Mini-Me. Vanwege: Schuldgevoel Je vindt dat je te lang of teveel werkt en je kinderen altijd aan de oppas overlaat. Ter compensatie voor je afwezigheid geef je extra aandacht en gemakkelijk toe.

Eigen opvoeding/verleden Je wil het graag beter en anders doen. Vervelende situaties of omstandigheden uit je eigen verleden wil jij je kinderen besparen. Concurrentie Je bent gescheiden en gaat onbewust de concurrentie aan met de ex-partner als ouder. Je wilt graag de betere, leukere, liefdevollere ouder zijn en de ander overtroeven om zo een stuk pijn van verlies bij je kind weg te nemen. Tijd Je hebt geen tijd voor gezeur en discussie en gaat voor de lieve vrede. Als je die kamer zelf schoonmaakt ben je én eerder klaar én het is grondiger gedaan. Daarom neem je taken en verantwoordelijkheden uit handen. FLINKE DOSIS GBV De perfecte opvoeding bestaat niet. Evenmin als de perfecte ouder en het perfecte kind. Geef kinderen in toenemende mate verantwoordelijkheid voor hun eigen leven en geluk. Laten we met vallen en opstaan zorgen dat ze fijne, veerkrachtige en weerbare mensen worden met een flinke dosis Gezond Boeren Verstand. Dat ze met de nodige humor, zelfspot en relativeringsvermogen in staat zijn tot zelfreflectie en aanpassing. De kinderen van nu zijn de volwassenen van later.


KIDS KRANT - EDITIE 3 - WOENSDAG 19 OKTOBER 2016

PAGINA 10

KidskRanT Hoe ouder het kind, hoe groter de wil het feest zelf in te richten

Met verjaardags- of kinderpartijtjes kun je alle kanten uit Een verjaardagspartijtje of kinderfeestje? Voor kinderen in de leeftijd van 4 tot en met 12 jaar? Dat kan op velerlei manieren. Echter, daarbij dient door de ouders/verzorgers wel enige rekening gehouden te worden met de belevingswereld van het kind. Die ziet er bij een 4-jarige namelijk wat anders uit dan bij bijvoorbeeld een 9- of 12-jarige. Door: Peter Houtepen

Enkele suggesties voor kinderfeestjes: 4 tot 7 jaar: -Kabouterfeest -Prinsessenfeest -Sprookjesfeest -Elfen- en trollenfeest -Beren- en poppenfeest

6 tot 9 jaar: -Boevenfeest -Cowboyfeest -Indianenfeest -Knutselfeest -Piratenfeest

8 tot 12 jaar: -Discofeest -Griezelfeest -Harry Potterfeest -Speurtocht -Tropisch muziekfeest

Een kind dat vier of vijf jaar wordt, maakt waarschijnlijk zo’n beetje voor de eerste keer bewust mee dat hij of zij een jaartje ouder wordt. Is dit ook nog eens het eerste kind uit het gezin, dan is het organiseren van een feestje niet alleen voor de jarige job zelf, maar ook voor de ouders/verzorgers best wel spannend. SIMPEL Zaak is om dat feest dan niet te lang te laten duren. Meestal is twee tot tweeënhalf uur lang genoeg om te voorkomen dat de vermoeidheid toeslaat bij het kind en de andere jonge gasten. Vaak wordt een deel van die vermoeidheid al veroorzaakt door alle spanning voorafgaand aan zo’n eerste feestje (al dan niet met vriendjes en vriendinnetjes van de basis-

school). Andere tips: nodig niet te veel kinderen uit (bij een kind van vier jaar is vijf wel het maximum) en houdt het simpel. Speel een spelletje met elkaar, schenk wat drinken en zet wat lekkers op tafel, maar verbindt nog geen thema aan het partijtje. Dat kan één of twee jaar later ook nog. DECORATIES Zo’n themafeestje op iets latere leeftijd met bijvoorbeeld decoraties als slingers, bordjes, bekers en uitdeelcadeaus (van prinsessen tot Hello Kitty en Cars verjaardagsspullen) kan thuis gehouden worden, maar ook buitenshuis. Het grote voordeel van viering thuis is dat ruim de tijd aanwezig is om alle decoraties aan te brengen. UITSTAPJES Hoe ouder het kind, hoe groter de eigen wil om het feest zelf in te richten

en met eigen ideeën te komen. Een slaapfeest bijvoorbeeld, bij voorkeur te beginnen (op vrijdagmiddag) direct na schooltijd, maar ook uitstapjes. En daar zijn er vandaag de dag heel wat van te verzinnen. Een bezoek aan een speelparadijs is erg populair, maar ook de speeltuin, de dierentuin, de kinderboerderij of de bioscoop doen het altijd heel erg goed. VOORBEREIDINGEN Bedenk dat kinderen vanaf een jaar of negen net zo veel plezier beleven aan de voorbereidingen als aan het feest zelf. Is dit binnenshuis dan is het voor de ouders/verzorgers raadzaam ze te betrekken bij het maken van de uitnodigingen, de decoraties en de planning van de activiteiten. Een themafeest voor deze leeftijdsgroep kan heel goed thuis gehouden worden, maar is dit een heel groot feest dan is het wellicht beter om een zaaltje te regelen of af te huren.


PAGINA 11

KIDS KRANT - EDITIE 3 WOENSDAG 19 OKTOBER 2016

KidskRanT Ben je het herfstweer beu?

Ga met het hele gezin naar de bioscoop! Herfstvakantie! Dé periode om op druilerige dagen in de plassen rond het huis te springen, herfstbladeren in alle kleuren te verzamelen en warme chocolademelk te drinken. Heb je dat allemaal al gedaan? Geniet dan met een grote bak popcorn van je favoriete avontuur op het grote witte doek. Op dit moment draaien veel leuke nieuwe familiefilms, voor ieder wat wils! Kijk voor de filmlocaties en -tijden op www.biosagenda.nl. door: Saskia Meijs STORKS Storks (ooievaars) bezorgen baby’s…, of tenminste: dat deden ze. Nu bezorgen ze pakketjes voor wereldwijde internet gigant Cornerstore.com. Junior, de topbezorger onder de ooievaars, staat op het punt promotie te maken. Juist op het moment dat hij per

ongeluk de Baby Maak Machine activeert. Een super schattig, maar volstrekt onwettig klein meisje is het gevolg. Om te voorkomen dat zijn baas hierachter komt, haast Junior zich om dit probleempakketje (zijn eerste bezorgbaby) af te leveren. Een onthullend avontuur waarin meer dan één familie het ware geluk vindt en het bestaansrecht van de ooievaar weer tot leven wordt geroepen. - Vanaf 28 september in de bioscoop. Genre: Animatie, komedie. PETER EN DE DRAAK Al jaren maakt houtsnijder meneer Meacham kinderen blij met zijn verhalen over een woeste draak die diep in de donkere bossen van de Pacific North-West woont. Zijn dochter Grace, die werkt als boswachter, vindt die verhalen maar ongeloofwaardig. Totdat zij Pete ontmoet. Pete is een mysterieuze jongen zonder huis en familie die samen beweert te leven met een gigantische, groene draak genaamd Elliott. De beschrijvingen die Pete over de

draak vertelt, lijken verdacht veel op de draak uit de verhalen van meneer Meacham. Daarom gaat Grace samen met haar vriendin Natalie op zoek naar de waarheid. Een zoektocht die resulteert in wonderlijke vriendschappen. - Vanaf 5 oktober in de bioscoop. Genre: Avontuur. MEESTERSPION De makers van Mees Kees en Dummie de Mummie komen met de nieuwe spannende familiefilm MeesterSpion. MeesterSpion vertelt het verhaal van de 10-jarige Tim die samen met zijn ouders en zusje naar een hotel aan de kust verhuist. In het begin voelt Tim zich niet helemaal thuis, tot hij Simon ontmoet. Simon is net ontwaakt uit het jaar 1973 en moet erg wennen aan de nieuwe tijd. Daarnaast moet hij als oud-spion nog een oude misdaadzaak oplossen. Tim besluit Simon te helpen, wat het begin is van een zeer spannend avontuur… - Vanaf 5 oktober in de bioscoop. Genre: Familie. MENEER PLUIZENBOL Tom Brand is een succesvol miljardair en bijna de eigenaar van de hoogste wolkenkrabber van het noordelijk halfrond. Door zijn drukke baan heeft hij niet veel tijd voor zijn vrouw Lara en zijn dochter Rebecca. Voor haar elfde verjaardag wil Rebecca hetzelfde cadeau als ieder jaar: een kat. Tom heeft een hekel aan katten, maar niet genoeg tijd om een ander cadeau te bedenken. In een mysterieuze dierenwinkel vol vreemde en exotische katten laat hij zich door de excentrieke eigenaar een bijzondere kater aansmeren: Meneer Pluizenbol. Onderweg naar huis krijgt Tom een vreselijk ongeluk en wanneer hij bijkomt bevindt hij zich… in het lichaam van Meneer Pluizenbol! In de gedaante van Meneer Pluizenbol ervaart Tom hoe het

leven als huisdier is en leert hij zijn familie op een hele andere manier kennen. Om terug te keren naar zijn familie als de man en vader die ze verdienen, moet Tom begrijpen waarom hij in deze rare situatie is beland en wat hij moet veranderen om zijn menselijke bestaan terug te verdienen. - Vanaf 5 oktober in de bioscoop. Genre: Fantasie, komedie. TROLLS Trolls is een hilarische en muzikale animatiefilm van de makers van Shrek. De film brengt de geliefde trollen met het zwaartekracht tartende en kleurrijke haar naar het witte doek. Poppy is een trol met het talent om in een oogwenk uit te barsten in muzikale mash-ups. Ze onderneemt samen met de altijd sombere trol Knoest een reddingsmissie om haar vrienden te redden uit de handen van de duistere Bergens en hun leider, Koning Gristle. Poppy zal alles op alles moeten zetten en kleur moeten bekennen om de reddingsmissie tot een goed einde te brengen. - Vanaf 12 oktober in de bioscoop. Genre: Animatie, avontuur, fantasie, musical. UILENBAL Uilenbal gaat over de 8-jarige Meral. Ze is net verhuisd en wil graag nieuwe vrienden maken op school, wat moeilijker blijkt dan gedacht. Op haar nieuwe kamer ontdekt ze de muis Piepiep en neemt hem mee op schoolkamp. Dankzij Piepiep sluit Meral onverwachts vriendschap met Jason, Vito en Desi. Wanneer Piepiep echter in een onbewaakt moment door een uil gegrepen wordt, lijkt Meral ontroostbaar en geeft ze haar nieuwe vrienden de schuld. Tijdens een spannende tocht om de uilenbal met Piepiep’s botjes te zoeken, ontdekt Meral hoe belangrijk vriendschap is. - Vanaf 12 oktober in de bioscoop. Genre: Familie.


KIDS KRANT - EDITIE 3 - WOENSDAG 19 OKTOBER 2016

PAGINA 12

Gratis buiten spelen!

Café - Terras - speeltuin

5

9 , 4 € r a a m r o en spelen vo

Binn

Het leukste èn voordeligste dagje uit en de vetste feestjes!

Rechtvaart 3c Kaatsheuvel tel: 0416 54 31 06 email: speeltuin@hetganzenest.nl

www.hetganzenest.nl

Kidskrant Ed. 3 19-10-2016  

Ze zijn grappig, lief, aandoenlijk, slim. En van tijd tot tijd solliciteren ze naar een plaats achter het behang. Maar het blijft hoe dan oo...

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you