Page 1

PAGINA 1

OKTOBER 2016

KIDS KRANT - EDITIE 2 WOENSDAG 19 OKTOBER 2016

krant

EDITIE 2 • Weekblad Oosterhout • Weekblad ‘t Carillon • Weekblad Dongen • De Langstraat


KIDS KRANT - EDITIE 2 - WOENSDAG 19 OKTOBER 2016

PAGINA 2

mini Billund

Dé topattractie voor deze herfstvakantie Een bouwplaats, Expo, Panorama, Museum en winkel ineen! In de oude melkfabriek in het centrum van Wagenberg is het LEGO wat de klok slaat. Laat die herfstvakantie maar beginnen. Door Wiljan Broeders Het zal vermoedelijk niemand zijn ontgaan dat hier kortgeleden mini Billund en A-Tembo de deuren hebben geopend. Tijdens de feestelijke opening op zaterdag 1 oktober moesten verkeersregelaars er zelfs voor waken dat er chaos zou ontstaan. Vanuit alle windstreken in het land kwamen hele families een kijkje nemen. Dat LEGO zich mag verheugen in een grote mate van populariteit is algemeen bekend maar de bezoekersaantallen die hier deze dag werden behaald, gingen alle verwachtingen te boven. Speelplezier En met de herfstvakantie voor de boeg hebben ongetwijfeld heel wat ouders nu alvast plannen gemaakt de kinderen te trakteren op een bezoek aan mini Billund. Dé topattractie in deze regio die garant staat voor heel wat uren speelplezier. Laat je creativiteit de vrije

loop en bouw de meest fantastische creaties op de Bouwplaats. Kijk eventueel de kunst af, maar verbaas je vooral over alle technische hoogstandjes in de Expo. Kom ogen tekort in het Panorama. Hier staan zoveel LEGO bouwwerken opgesteld, bovendien rijden er ook nog eens verschillende treinen rond en is er veel wat beweegt, dat je niet snel uitgekeken raakt en steeds weer iets nieuws ontdekt. Meest favoriete speelgoed Last maar zeker niet least is de hele bovenverdieping van mini Billund omgetoverd tot een waanzinnig Museum. Zelfs de grootste fans zullen versteld staan van wat zij hier aantreffen. De hele geschiedenis van het merk LEGO trekt hier aan je voorbij. Laat je maar verrassen en sta oog in oog met alle successen en thema’s die sinds de start in 1932 het levenslicht zagen. Niet verwonderlijk dat LEGO zijn imago van meest favoriete speelgoed – voor jong én oud – nimmer bedreigd zag.

LEGO minded team De spreekwoordelijke kers op de taart na een gezellig dagje mini Billund bestaat dan natuurlijk uit iets leuks zoeken in de A-Tembo winkel die eveneens op dit adres gehuisvest is. Een groter assortiment aan LEGO zul je niet snel tegenkomen. En is iets toevallig niet voorradig dan kan het vrijwel altijd besteld worden. Een groot en enthousiast LEGO minded team dat hier werkzaam is, maakt je met alle plezier wegwijs. Kom je ook? De naderende herfstvakantie leent zich perfect voor een dagje LEGO plezier. Terwijl de temperatuur zienderogen naar beneden gaat en het voor buitenactiviteiten langzamerhand te koud wordt, zit je hier warm, droog… en omringd met het allerleukste speelgoed dat er is. Kom je ook?

mini Billund en A-Tembo zijn in de herfstvakantie – van dinsdag 18 oktober tot en met zondag 30 oktober – alle dagen (met uitzondering van de maandag) geopend van 10.00 tot 17.00 uur. De winkel is altijd vrij toegankelijk. Voor mini Billund wordt een kleine toegangsprijs gevraagd van € 3,- per persoon. Kinderen tot 4 jaar zijn gratis en tot en met 12 jaar mogen kinderen alleen naar binnen onder begeleiding van een volwassene.

Attractie over, en met LEGO® producten De geschiedenis van het bedrijf LEGO ontdekken in het Museum. Bouwen met bouwstenen op de Bouwplaats.

Houd jij van LEGO producten? Dan wil je deze attractie absoluut bezoeken!

uwe e i n e Grot o winkel! mb A-Te

Een wereld van LEGO bouwwerken bewonderen in het Panorama. Kijken, leren en die ene set vinden in de A-Tembo winkel: in mini Billund kan het allemaal. Voor alle LEGO-fans, jong en oud is er in mini Billund van alles te beleven. Plan je bezoek voor deze herfstvakantie op www.miniBillund.nl!

A-Tembo

mini Billund | Dorpsstraat 28 | 4548 CG Wagenberg | www.miniBillund.nl


PAGINA 3

KIDS KRANT - EDITIE 2 WOENSDAG 19 OKTOBER 2016

KidskRanT

VERVELING

(Veilig) fietsen is gezond! Ook in de herfst stappen we natuurlijk op de fiets. Laat die wangetjes maar rood worden… - Lagen je kids in de zomer al in hun bed voordat het donker werd, nu is het, wanneer ze bijvoorbeeld terugkomen van hun sportclub, al vroeg donker. Controleer of de fietsverlichting nog werkt. - Het wordt in de herfst ook een stukje natter. Misschien is het handig om toch dat spatbordje op het crossfietsje van je kind te monteren om modderspetters op de rug te voorkomen. - Let ook op gladheid. Niet alleen bij vorst: ook natte bladeren kunnen voor de nodige valpartijen zorgen. Attendeer uw kind op deze mogelijke slippertjes. - Fietst u zelf met kleine kinderen voor- en/of achterop? Zorg ervoor dat uw banden niet te hard staan. Banden met een grover profiel geven meer grip maar met rustig en oplettend fietsen komt u ook ver. - In Nederland kennen we veel onverwachte stevige regenbuien. Zorg ervoor dat u een regenjack bij de hand heeft. - Handschoenen zijn in het begin van de herfst vaak eerder nodig dan die dikke winterjassen. Kinderhandjes kunnen al snel pijnlijk worden van een gure ochtendwind. - Zorg ervoor dat kinderen hoe dan ook zichtbaar zijn in het verkeer. Denk aan fietsvlaggetjes, reflecterende neonhesjes of een felle jas met reflectie. - Houd er rekening mee dat wanneer het zicht voor een fietser redelijk te doen is (tijdens mist of regen) dit voor een automobilist niet het geval hoeft te zijn. - Fiets zoveel mogelijk op verlichte fietspaden. Een klein stukje omfietsen is minder vermoeiend dan over een weg met veel (auto)verkeer of een onverharde of onverlichte weg rijden. - Het lijken heel wat tips, maar laat u niet afschrikken. Van fietsen in de buitenlucht krijgt je hoofd lekker meer lucht. Fijn, want over het algemeen spenderen we in de herfst en wintermaanden toch al zo veel tijd binnen.

‘Je leven bestaat ook alleen maar uit vakantie!’ Bijtende woorden van mijn moeder als de eerste vakantie van het nieuwe schooljaar aanbrak. ‘Ik heb nooit vrij,’ tetterde ze door. Mijn schuldgevoel zwol langzaam op. Starend uit het raam zag ik de sporen van de herfst. Was ik maar net zo vrij als die vallende blaadjes. Ik mocht toch gewoon vakantie hebben, niets doen, net als iedereen? Het antwoord diende zich jaren later vanzelf aan. Als moeder van drie kinderen heb ik ontdekt, hoe zinvol vakantie is. Wat was mijn oudste moe na de eerste weken school toen hij vier was geworden. Wat genoot hij tijdens zijn eerste vakantie, toen hij weer met zijn anderhalf jaar jongere broertje kon spelen. Met mama erbij was het helemaal feest, gekke vrolijke dansjes op K3, pakkertje spelen in de kamer en ‘vrij’ zijn als je op de bank sprong.

Hank

2 Made

Helkant

De KIDSkrant is een uitgave van: Uitgeverij Em. de Jong bv Postbus 8, 5110 AA Baarle-Nassau Visweg 8, 5111 HJ Baarle-Nassau Tel: 013-5075534 I: www.uitgeverijemdejong.nl E: uitgeverij@emdejong.nl

Bezorgklachten: Ga naar www.uitgeverijemdejong.nl en kies voor bezorging om een bezorgklacht door te geven Gedrukt op 100% gerecycled papier.

© Niets uit deze uitgave mag zonder schriftelijke toestemming van de uitgever door derden gepubliceerd worden.

Wagenberg Terheijden

Dussen

Geertruidenberg Raamsdonksveer

Hooge Drimmelen Zwaluwe

MIDDEN in BRABANT

Welk kind heeft zich niet verveeld in de vakantie? Als opvoeder heb ik niet alleen gelezen, maar ook met mijn eigen ogen gezien, dat vervelen voor een kind heel gezond is. Wat een energie straalt een kind weer uit, als hij zelf iets ontdekt, waarmee hij zijn nare gevoel van verveling kwijtraakt. Hoe trots is hij dan op zichzelf. Oké, een puber moet wel wat harder werken om iets te vinden wat in zijn ogen zinvol is. Maar toch, ook hij kan het. Ik heb gesmuld in de herfstvakantie van zelfgemaakt Frans stokbrood en laagje voor laagje gebakken spekkoek.

Inmiddels heeft mijn oudste de brugklas doorlopen. Ik heb nog nooit iemand zo hard zien snakken naar de herfstvakantie. Nieuwe leraren, lokalen, lesstof, klasgenoten. En niet te vergeten: huiswerk, proefwerken, overhoringen. Hij moest echt even bijkomen, alleen op een heel andere manier… Uitslapen tot elf uur in de

Lage Zwaluwe

Er valt heel wat te beleven...

ochtend. Ontbijten, hangen op de bank en innig contact met het schermpje van zijn momo biel. Ondanks dat ik zijn vakantieplezier niet wilde bederven, kon ik me een dik uur later niet inhouden hem aan te zetten, iets te ondernemen. ‘Je kamer moet nog opgeruimd,’ hoorde ik mezelf zeggen. Oei, wat haatte ik die zin. Dat was bij ons thuis het standaard antwoord als je jezelf verveelde.

door: Margreet Kwaks

En? Bijt u door alle ergernis van verdeeld gedrag heen deze vakantie? Dan is een beloning op zijn plaats.

Veel leesplezier!

3

Haarsteeg Vlijmen

Waalwijk Waspik

Raamsdonk

COLOFON

Heusden Herpt Elshout

SprangCapelle

Drunen

Nieuwkuijk

1 35.000 ex.

Den Hout Oosteind

Haagse Beemden

‘s-Gravenmoer

Klein Dongen

Oosterhout

Dongen Teteringen Dorst

Ons Weekblad Weekblad Gilze en Rijen Weekblad Nieuw Ginneken

Kaatsheuvel Loon op Zand

Dongenvaart

De Moer

Udenhout Haaren

2 65.000 ex.

Rijen

Molenschot Ginneken Breda

Bavel

Hulten Vliegveld Gilze en Rijen

Ulvenhout

Gilze

Galder Chaam

Oplage ruim 200.000 ! exemplaren

Heuke- Oisterwijk lom

Moergestel Riel

1

Goirle Hilvarenbeek

4

Diessen Ulicoten

Alphen BaarleNassau

Esbeek

BaarleHertog Lage Mierde Hooge Mierde

Oost-, Westen Middelbeers

Weekblad Oosterhout Weekblad 't Carillon Weekblad De Langstraat Weekblad Dongen

3 57.000 ex. Weekblad De Duinkoerier Weekblad Waalwijk Weekblad Drunen/Vlijmen

4 43.000 ex. Nieuwsklok Hilverbode Goirles Belang


KIDS KRANT - EDITIE 2 - WOENSDAG 19 OKTOBER 2016

PAGINA 4

Graag tot ziens op ons recreatiepark of bij Haasje Over kids-indoor! Haasje Over is een unieke binnenspeeltuin waar kinderen (van 1 t/m 12 jaar) zich prima kunnen vermaken. Haasje Over is elke dag vanaf 09.00 uur geopend. Voor kinderfeestjes bieden wij diverse arrangementen. Nieuw in het assortiment is het Batlle Field lasergame arrangement!

Vijf Eikenweg 45, Dorst Tel.: 0161 411 626 Info@haasjeoosterhout.nl

Battle Field Lasergame Wil je een super stoer kinderfeestje? Boek nu je lasergame avontuur. De kinderen spelen een spannend spel op het Battle Field, een afgezet bosgebied, voorzien van allerlei obstakels. Het spel is voor maximaal 10 kinderen en duurt ongeveer een uur. Het lasergamen wordt gespeeld onder begeleiding. Het arrangement is uit te breiden met b.v. voetballen op een Cruijffcourt of sportveld, spelen bij Haasje Over en als afsluiting frietjes met een snack.

www.haasjeover.com

Op het recreatiepark kunt u terecht voor: kamperen, jaar- en seizoenplaatsen, bungalow- en chaletverhuur, stacaravans en chalets te koop. Wat vind je zoal op het park: • 3 Buitenzwembaden en 2 speeltuinen • Binnenspeeltuin van ruim 1000 m2 die 365 dagen per jaar open is. • Sport- en speelvelden voor voetbal, tennis en basketbal • 2 Visvijvers • Wellnessruimte met o.a. sauna en schoonheidssalon • Fitnessruimte • Mountainbike- en fietsverhuur • Campingwinkel hele jaar geopend • Snackbar met volledige maaltijden • Kantine met terras • Gratis Wifi bij het centrumgebouw • Lasergameveld en speelbos • Gedurende de vakanties uitvoerig animatieprogramma

www.haasjeoosterhout.nl

SPORTEN EN SPELEN BIJ OPTISPORT BREDA! Recreatief zwemmen (binnen en buiten) • Aquasporten • Zwemles • Tennis • Squash • Indoor Soccer • Semi-overdekte speeltuin

SPORTEN EN SPELEN BIJ OPTISPORT BREDA! Recreatief zwemmen (binnen en buiten) • Aquasporten • Zwemles • Tennis • Kinderfeestje? Squash • Indoor Soccer • Semi-overdekte speeltuin

Dat kan!

www.optisport.nl/breda

Kinderfeestje? Dat kan! www.optisport.nl/breda

Wolfslaardreef 105 4834 SN Breda T 076-5653710 I www.optisport.nl/wolfslaar

Pieter-Christiaanstraat 2 4811 PS Breda T 076-5246507 I optisport.nl/sonsbeeck

Terheijdenseweg 494 4826 AB Breda T 076-5874597 I www.optisport.nl/wisselaar

Terheijdenseweg 500 4826 AB Breda T 076-5723020 I www.optisport.nl/bredaindoorsoccer

Terheijdenseweg 500 4826 AB Breda T 076-5723020 I www.optisport.nl/racketcentrumbreda

Terheijdenseweg 506 4826 AB Breda T 076-5723010 I www.avontura.nl/breda

Wolfslaardreef 105 4834 SN Breda T 076-5653710 I www.optisport.nl/wolfslaar

Pieter-Christiaanstraat 2 4811 PS Breda T 076-5246507 I optisport.nl/sonsbeeck

Terheijdenseweg 494 4826 AB Breda T 076-5874597 I www.optisport.nl/wisselaar

Terheijdenseweg 500 4826 AB Breda T 076-5723020 I www.optisport.nl/bredaindoorsoccer

Terheijdenseweg 500 4826 AB Breda T 076-5723020 I www.optisport.nl/racketcentrumbreda

Terheijdenseweg 506 4826 AB Breda T 076-5723010 I www.avontura.nl/breda


PAGINA 5

KIDS KRANT - EDITIE 2 WOENSDAG 19 OKTOBER 2016

KidskRanT

‘Geweldig om met pubers te werken’ Zou je als ouder weleens willen vragen aan jouw puber wat er in zijn hoofd speelt? Alleen hoe doe je dat? Kinderpsycholoog Maria Bezem aan het woord over een goed gesprek en over wat er nu precies in de puberteit gebeurt. door: Margreet Kwaks ‘De basis voor een goed gesprek tussen ouder en kind is respect voor elkaar. Niemand zit elkaar expres dwars, de bedoelingen zijn goed. Ik maak in mijn werk als pubercoach wel mee dat de sfeer in een gezin zodanig is verziekt dat de zoon of dochter denkt: ze haten mij. Dat kind hoort dan echt de goede intentie niet meer.

Zoiets kan geleidelijk ontstaan. Stel, een moeder heeft twee kinderen. Ze vindt haar ene kind druk en haar andere rustig. Als ze regelmatig zegt dat ze met het rustige kind wel wat leuks kan doen en met het drukke kind nooit, dan voelt zo’n kind die negativiteit. Hij gaat er uiteindelijk ook naar handelen. Overigens gebeurt het andersom ook, dat een ouder denkt, dat zijn kind hem alleen maar negatief ziet.’ BASIS ‘Als je in gesprek bent met je kind is de manier waarop je communiceert ook heel belangrijk. Begin je de dialoog met: ‘Jij zit altijd te gamen, je bent verslaafd,’ dan is de communicatie gelijk dood. Als je begint vanuit

jouw ik en jouw gevoel: ‘Ik ben bang dat je gameverslaafd raakt, daar voel ik me heel ongerust over,’ dan maak je ruimte voor een gesprek. Dan kunnen jullie tijdens het gesprek besluiten om samen uit te zoeken wat gameverslaafd nu echt betekent. Daarbij leg je de basis voor een goed gesprek al bij de geboorte van jouw kind. Verzorgen, blokjes spelen, samen naar de speeltuin. Je bouwt door de hele jeugd heen vertrouwen op.’

PUBER ‘Een puber ziet overal tegenwerking van de wereld. Hij schopt tegen van alles aan om zich los te maken tijdens de weg van kind naar volwassenheid. Voor veel ouders is het lastig om er niet te veel poespas over te maken als er met een deur gesmeten wordt. Een puber is aan het rijpen en dat geeft chaos in zijn hoofd. Hij zet zichzelf in ‘the centre of the universe’. Sommige ouders gaan in dit gedrag een kwade wil zien. Een puber heeft echt energie nodig voor zijn lichaam, daarom zie je ook dat veel pubers stoppen met sporten in de puberteit. Ze hebben het gewoon nodig om soms lui te zijn. Voor een puber lijkt alles zinloos. Spelen is stom,

maar een goed boek lezen over de politiek is te hoog gegrepen. Pubers kennen nog geen wederkerigheid; ze zeggen niet: ‘Goh mam, wat werk je hard voor ons.’ Dat komt pas als ze een jaar of twintig zijn.’

TI P

De tip voor beroud ers? Dat is een mpu oe ili jk e vr aag. Het gaat vo om he t goed luisteren naar wat jouworkial nd zijn vrijheid wil. Ga wzegt en snap dat hij elkaar, maar wel echt at leuks doen met Kijk zonder oordeel wwat hij leuk vindt. Je zult ontdekken daie jouw kind is. al een leuk eigen karat veel pubers Ik kan niet anders ze kter hebben. dan het is geweldigggen om met pubers te werken!

SPIEGEL ‘Een puber kan ontzettend goed het gedrag van zijn ouders spiegelen. Een ouder die tegen zijn kind zegt dat hij altijd maar overal over discussieert en niet kan stoppen, zal dit dikwijls zelf doen. Voor veel ouders is het moeilijk om het spiegelende gedrag van hun kind te erkennen en te waarderen. In mijn werk als pubercoach is het zo mooi om te ervaren dat een puber veel vaker en makkelijker kan zeggen: ‘Ja, daar heb je gelijk in,’ in tegenstelling tot een volwassene. Een volwassene heeft veel meer weerstand, doordat die al regelmatig met van alles is geconfronteerd. Die weerstand kan een weerwoord zijn of een muur waarachter ze zich terugtrekken.

Bij een puber kan ik bij een muur of een weerwoord makkelijk een paar stenen of steekwoorden eruit halen en dan kijkt hij echt naar zichzelf. Dan hoor ik vaak: ‘Ja, dat is eigenlijk wel zo.’ Voor een ouder is het heel moeilijk om tegen zijn vijftien jarige puber te zeggen: ’Je bent pas vijftien, maar je hebt wel gelijk.’


KIDS KRANT - EDITIE 2 - WOENSDAG 19 OKTOBER 2016

kinder en eit activit

Herfstvakantie 2016

s

KidskRanT workshops voor kinderen

en nog veel meer..

feestje

kinder

PAGINA 6

Wagenstraat 74 | 4845 CX Wagenberg | Telefoon 076-5934503 info@johanencaroline.nl - www.johanencaroline.nl Maandag 24 oktober: 10.30-12.00: Herfstkoekjes bakken 14.30-16.00: Uil maken van drinkpak. Dinsdag 25 oktober: 10.30-12.00: Halloween pompoen maken 14.30-16.00: Pompoensoep maken Woensdag 26 oktober: 10.30-12.00: Appelflappen en mini appeltaartjes bakken 14.30-16.00: Lampion maken

Vrijdag 28 oktober: 10.30-12.00: Worstenbrood bakken 14.30-16.00: Vogelhuisje schilderen Zaterdag 29 oktober: 14.00-16.00: Maar je eigen Halloween masker 16.00-18.00: We bereiden een heerlijk heksenmaal en eten dit gezamenlijk 18.00-19.00: Griezeltocht over de camping met als afsluiting een kampvuur met marshmallows Arrangementsprijs gehele zaterdag programma

Donderdag 27 oktober: 10.30-12.00: Herfststamppot met appel, wortel en gehaktbal maken Alle activiteiten zijn incl. drinken voor 14.30-16.00: Filmmiddag; heksen de kinderen gedurende de activiteit. bestaan niet Opgeven via contact@johanencaroline.nl. - www.johanencaroline.nl

HET MEEST COMPLETE DAGJE UIT VOOR JONG & OUD

NATUURSPEELTUIN T 0168 48 13 41

Brugdam 17

www.de-belhamel.nl

4926 CS Lage Zwaluwe

/ recreatieparadijsdebelhamel

Wat veel bladeren dwarrelen er in het rond… Rode en bruine en gele, het wordt kleurrijk op de grond! Samen wandelen we het bos in, al dat kleurrijks is nog maar het begin! WANDELEN Wat een genot om door die knisperende bladeren een boswandeling te maken. Geef de kinderen een plastic tas, een verrekijker of een vergrootglas mee en geniet van alle kleuren die het bos je de komende periode te bieden heeft. Wie vindt de mooiste bladeren? Wie ziet de paddenstoel met de meeste stippen en welke dieren zijn er met behulp van de verrekijker te bewonderen? Uiteraard wordt een stevige boswandeling beloond met een kopje warme chocolademelk met daarop een heerlijke toef slagroom. KNUTSELEN Al die natuurschatten (blaadjes, takjes, eikels etc.) die je in het bos hebt verzameld komen uitstekend tot hun recht op een herfstschaal. Misschien vind je in tijdschriften diverse typische ‘herfstdieren’ zoals plaatjes van egeltjes, eekhoorntjes etc. Knip ze uit en plak ze op een cocktailprikker zodat je de dieren in je eigen herfstlandschap kunt prikken. Dit geldt natuurlijk ook voor paddenstoelen want deze mag je in het bos bewonderen maar niet meenemen naar huis. LEREN Hoe komt het eigenlijk dat paddenstoelen vooral in de herfst zichtbaar zijn? En waar komen toch al die spinnen opeens vandaan? Hoe zorgen de konijntjes in het bos ervoor dat ze hun verzamelde voorraad in de winter weer terugvinden? Allemaal vragen die tijdens zo’n wandeling zomaar gesteld worden. Ook papa en mama weten niet altijd precies het antwoord. Misschien is het leuk om in de bibliotheek samen wat informatieboeken te verzamelen. Op internet is natuurlijk voldoende informatie te vinden maar niets zo fijn om gezellig samen op de bank een boek door te bladeren. Heb je nu toch die iPad bij de hand? Kijk dan eens of er in de buurt speciale gezinsherfstwandelingen worden georganiseerd onder begeleiding van een boswachter.


PAGINA 7

KIDS KRANT - EDITIE 2 WOENSDAG 19 OKTOBER 2016

KidskRanT

‘Geen dag is hetzelfde’ ‘Mam, ze zijn aan het tellen,’ fluistert haar dochter. Als Sandra Broeders met haar gezin, bestaande uit partner Jeroen en zeven kinderen, op pad is, merken haar kinderen dit regelmatig op. Hoe is het om in deze tijd, waarin het gemiddeld aantal kinderen per gezin 1,7 bedraagt, zo’n groot gezin te runnen? door: Margreet Kwaks Een gewoon rijtjeshuis, dat je overal tegenkomt in Oosterhout. Aan de buitenkant verraadt hooguit het blauwe busje voor de deur dat hier een groot gezin woont. Dat is ook eigenlijk het eerste dat opvalt in het gesprek met Broeders. Voor haar en partner Jeroen voelt het gewoon als een gezin. ‘Ook de kinderen hebben het eigenlijk niet in de gaten,’ realiseert Broeders zich. ‘Ze merken op dat we met veel zijn als ze foto’s zien. We hebben drie jongens en vier meiden. De oudste is vijftien, de jongste is een.’

tend samen thuis. Dat betekent dat hij wel ’s avonds aan het werk kan zijn. Als ik dan even weg moet, dan letten de oudsten op, maar ik zorg dat de jongsten in bed liggen. We zijn als ouders verantwoordelijk.’ TREIN ‘Ik ben wel meer bezig met plannen en organiseren. Hoofdzaken van bijzaken onderscheiden. We laten elk jaar een grote kalender maken. Ieder kind heeft daar een eigen invulvakje op, per dag van de week. Door de foto’s op de kalender ziet iedereen welk vakje die heeft. Een groot gezin is net een trein die nooit stilstaat.

dochter toen we een keer bij de Ikea waren.’ Glimlachend ontdekt Broeders een kenmerk van haar gezin. Grote kookpannen. Haar dochter wees naar een normaal formaat pan in de rekken. ‘De taal van kinderen is altijd zo mooi. Onze jongste van één noemt al haar broers en zussen Mimie. Als ze dat zegt, komt er altijd wel iemand. Laatst riep ze Mimie. Toen haar zus kwam, wees ze naar haar broer: ‘Die Mimie’, zei ze.’ VAKANTIE ‘We gaan altijd met ons busje op vakantie. Daar past echt alles in. We kamperen basis, twee trekkerstentjes, we zitten op de grond. Italië, Zweden, Frankrijk, Duitsland, Denemarken; we gaan overal naartoe. Op sommige campings doen ze moeilijk als je met meer dan zes mensen op

TAKEN ‘Jeroen en ik kennen elkaar al vanaf ons zestiende. We wilden allebei veel kinderen. Daar maakten we grapjes over. We begonnen bij vier, toen gekscherend vijf, zes. Ja, nu hebben we er zeven. We komen zelf niet uit een groot gezin. Wij waren thuis met drie kinderen en Jeroen met twee. Ik ervaar het ook niet anders. De ouderen helpen met tafeldekken, afruimen en de afwas. Ook zorgen ze zelf dat hun kleren in de wasmand komen. Meer taken hebben ze niet. Die doen Jeroen en ik. Doordat hij onregelmatig werkt, zijn we wat vaker in de och-

een plaats staat. Dan willen ze dat je twee plaatsen huurt. Terwijl onze twee tentjes minder plaats innemen dan een caravan met een voortent. Mensen vragen ook wel of alle kinderen van ons samen zijn. Je hebt tegenwoordig natuurlijk veel samengestelde gezinnen.’ GEWELDIG ‘We komen rond van een salaris. Ik werk sinds kort een halve dag per week. Meestal is Jeroen dan thuis en anders komt oma. Uit eten gaan, terrasje pakken, dat doen we bijna nooit. We zijn voor ons trouwen met de kinderen bij de Chinees gaan eten, daar genieten ze dan echt van. Een groot gezin is echt niet veel anders. Het draait vooral om het leven met elkaar. Ik wist al van jongs af aan dat ik moeder wilde worden. Geweldig!’

De was draait altijd door, bezigheden van de kinderen waar je bij betrokken bent, geen dag is hetzelfde. In de ochtend heb ik vooral tijd voor de kleintjes en in de avond voor de groten. Daarbij let ik goed op dat ik zelf mijn rust pak. Als ik tussendoor vijf minuten mijn ogen dicht doe, kan ik er weer tegenaan. Verder ga ik bijtijds naar bed en drink ik geen koffie of alcohol.’ TAAL ‘Mama, kijk eens wat een schattige pannetjes.’ ‘Dat zei mijn vierjarige

(Foto: Mirjam van den Berg, www.milkmade.nl)


KIDS KRANT - EDITIE 2 - WOENSDAG 19 OKTOBER 2016

PAGINA 8

*

*Gratis toegang voor 1 persoon mits vergezeld van 1 betalende. Betalend ticket kan online aangekocht worden op bobbejaanland.be met actiecode jongherfst016 of aan de kassa van Bobbejaanland aan het dagtarief. Goedkoopste ticket is gratis. Geldig t.e.m. 6 november 2016. Deze bon is niet geldig in combinatie met voorverkooptickets of schoolreizen en groepsuitstappen. De bon is niet terugbetaalbaar, noch cumuleerbaar met andere acties/promoties. Deze bon mag niet verkocht noch uitgedeeld worden. EM de Jong

PLU49105

Kidskrant Ed. 2 19-10-2016  

Ze zijn grappig, lief, aandoenlijk, slim. En van tijd tot tijd solliciteren ze naar een plaats achter het behang. Maar het blijft hoe dan oo...

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you