Page 1

PAGINA 1

OKTOBER 2016

KIDS KRANT - EDITIE 1 WOENSDAG 19 OKTOBER 2016

krant

EDITIE 1 • Ons Weekblad • Weekblad Gilze en Rijen • Weekblad Nieuw Ginneken


KIDS KRANT - EDITIE 1 - WOENSDAG 19 OKTOBER 2016

Jong geleerd is oud gedaan

PAGINA 2

pen nu OOK TIJDENS DE ZOMERVAKANTIE!
 s het JongWij pakket

PER WEEK OPEN, 7 DAGENO

A D E R B N W O T Y E K N O M pen nu

Jong geleerd Leer uw kind stap voor O u stap met geld omgaanhet JongWijs Open ngedaan is oud akket gWijs

het Jon n nu geleerd Opevoor t Leer uw kind stap e k k a p et JongWijs h gedaan stap met geld omgaan pakket

p

nd stap voor geld omgaan

ommelen

mail.nl

Service buro A. Trommelen Goedentijd 4 5131 AS ALPHEN T (013) 508 29 14 E a.trommelen@kpnmail.nl

OUDERS 
 ALTIJD 


GRATIS ENTREE!

Service buro A. Trommelen Goedentijd 4 5131 AS ALPHEN T (013) 508 29 14 E a.trommelen@kpnmail.nl

Monkey Town Breda


Tramsingel 48 - Breda
 Tel. 0767660138 www.monkeytowbreda.nl


PAGINA 3

KIDS KRANT - EDITIE 1 WOENSDAG 19 OKTOBER 2016

KidskRanT

VERVELING

(Veilig) fietsen is gezond! Ook in de herfst stappen we natuurlijk op de fiets. Laat die wangetjes maar rood worden… - Lagen je kids in de zomer al in hun bed voordat het donker werd, nu is het, wanneer ze bijvoorbeeld terugkomen van hun sportclub, al vroeg donker. Controleer of de fietsverlichting nog werkt. - Het wordt in de herfst ook een stukje natter. Misschien is het handig om toch dat spatbordje op het crossfietsje van je kind te monteren om modderspetters op de rug te voorkomen. - Let ook op gladheid. Niet alleen bij vorst: ook natte bladeren kunnen voor de nodige valpartijen zorgen. Attendeer uw kind op deze mogelijke slippertjes. - Fietst u zelf met kleine kinderen voor- en/of achterop? Zorg ervoor dat uw banden niet te hard staan. Banden met een grover profiel geven meer grip maar met rustig en oplettend fietsen komt u ook ver. - In Nederland kennen we veel onverwachte stevige regenbuien. Zorg ervoor dat u een regenjack bij de hand heeft. - Handschoenen zijn in het begin van de herfst vaak eerder nodig dan die dikke winterjassen. Kinderhandjes kunnen al snel pijnlijk worden van een gure ochtendwind. - Zorg ervoor dat kinderen hoe dan ook zichtbaar zijn in het verkeer. Denk aan fietsvlaggetjes, reflecterende neonhesjes of een felle jas met reflectie. - Houd er rekening mee dat wanneer het zicht voor een fietser redelijk te doen is (tijdens mist of regen) dit voor een automobilist niet het geval hoeft te zijn. - Fiets zoveel mogelijk op verlichte fietspaden. Een klein stukje omfietsen is minder vermoeiend dan over een weg met veel (auto)verkeer of een onverharde of onverlichte weg rijden. - Het lijken heel wat tips, maar laat u niet afschrikken. Van fietsen in de buitenlucht krijgt je hoofd lekker meer lucht. Fijn, want over het algemeen spenderen we in de herfst en wintermaanden toch al zo veel tijd binnen.

‘Je leven bestaat ook alleen maar uit vakantie!’ Bijtende woorden van mijn moeder als de eerste vakantie van het nieuwe schooljaar aanbrak. ‘Ik heb nooit vrij,’ tetterde ze door. Mijn schuldgevoel zwol langzaam op. Starend uit het raam zag ik de sporen van de herfst. Was ik maar net zo vrij als die vallende blaadjes. Ik mocht toch gewoon vakantie hebben, niets doen, net als iedereen? Het antwoord diende zich jaren later vanzelf aan. Als moeder van drie kinderen heb ik ontdekt, hoe zinvol vakantie is. Wat was mijn oudste moe na de eerste weken school toen hij vier was geworden. Wat genoot hij tijdens zijn eerste vakantie, toen hij weer met zijn anderhalf jaar jongere broertje kon spelen. Met mama erbij was het helemaal feest, gekke vrolijke dansjes op K3, pakkertje spelen in de kamer en ‘vrij’ zijn als je op de bank sprong.

Hank

2 Made

Helkant

De KIDSkrant is een uitgave van: Uitgeverij Em. de Jong bv Postbus 8, 5110 AA Baarle-Nassau Visweg 8, 5111 HJ Baarle-Nassau Tel: 013-5075534 I: www.uitgeverijemdejong.nl E: uitgeverij@emdejong.nl

Bezorgklachten: Ga naar www.uitgeverijemdejong.nl en kies voor bezorging om een bezorgklacht door te geven Gedrukt op 100% gerecycled papier.

© Niets uit deze uitgave mag zonder schriftelijke toestemming van de uitgever door derden gepubliceerd worden.

Wagenberg Terheijden

Dussen

Geertruidenberg Raamsdonksveer

Hooge Drimmelen Zwaluwe

MIDDEN in BRABANT

Welk kind heeft zich niet verveeld in de vakantie? Als opvoeder heb ik niet alleen gelezen, maar ook met mijn eigen ogen gezien, dat vervelen voor een kind heel gezond is. Wat een energie straalt een kind weer uit, als hij zelf iets ontdekt, waarmee hij zijn nare gevoel van verveling kwijtraakt. Hoe trots is hij dan op zichzelf. Oké, een puber moet wel wat harder werken om iets te vinden wat in zijn ogen zinvol is. Maar toch, ook hij kan het. Ik heb gesmuld in de herfstvakantie van zelfgemaakt Frans stokbrood en laagje voor laagje gebakken spekkoek.

Inmiddels heeft mijn oudste de brugklas doorlopen. Ik heb nog nooit iemand zo hard zien snakken naar de herfstvakantie. Nieuwe leraren, lokalen, lesstof, klasgenoten. En niet te vergeten: huiswerk, proefwerken, overhoringen. Hij moest echt even bijkomen, alleen op een heel andere manier… Uitslapen tot elf uur in de

Lage Zwaluwe

Er valt heel wat te beleven...

ochtend. Ontbijten, hangen op de bank en innig contact met het schermpje van zijn momo biel. Ondanks dat ik zijn vakantieplezier niet wilde bederven, kon ik me een dik uur later niet inhouden hem aan te zetten, iets te ondernemen. ‘Je kamer moet nog opgeruimd,’ hoorde ik mezelf zeggen. Oei, wat haatte ik die zin. Dat was bij ons thuis het standaard antwoord als je jezelf verveelde.

door: Margreet Kwaks

En? Bijt u door alle ergernis van verdeeld gedrag heen deze vakantie? Dan is een beloning op zijn plaats.

Veel leesplezier!

3

Haarsteeg Vlijmen

Waalwijk Waspik

Raamsdonk

COLOFON

Heusden Herpt Elshout

SprangCapelle

Drunen

Nieuwkuijk

1 35.000 ex.

Den Hout Oosteind

Haagse Beemden

‘s-Gravenmoer

Klein Dongen

Oosterhout

Dongen Teteringen Dorst

Ons Weekblad Weekblad Gilze en Rijen Weekblad Nieuw Ginneken

Kaatsheuvel Loon op Zand

Dongenvaart

De Moer

Udenhout Haaren

2 65.000 ex.

Rijen

Molenschot Ginneken Breda

Bavel

Hulten Vliegveld Gilze en Rijen

Ulvenhout

Gilze

Galder Chaam

Oplage ruim 200.000 ! exemplaren

Heuke- Oisterwijk lom

Moergestel Riel

1

Goirle Hilvarenbeek

4

Diessen Ulicoten

Alphen BaarleNassau

Esbeek

BaarleHertog Lage Mierde Hooge Mierde

Oost-, Westen Middelbeers

Weekblad Oosterhout Weekblad 't Carillon Weekblad De Langstraat Weekblad Dongen

3 57.000 ex. Weekblad De Duinkoerier Weekblad Waalwijk Weekblad Drunen/Vlijmen

4 43.000 ex. Nieuwsklok Hilverbode Goirles Belang


KIDS KRANT - EDITIE 1 - WOENSDAG 19 OKTOBER 2016

PAGINA 4

an Boxel TweewielerspecialisT Losse entreeprijs E 7,50

e demodagen

Binnen- en buitenpret Tilburgsebaan 42, 5126 PH Gilze Telefoon 0161 45 66 86 www.devossenberg.net

Ouders en begeleiders

Gratis

Kom ook eens schilderen en/of timmeren op onze knutselzolder

dag

mei

Win

e-Bikes

Diverse arrangementen zijn mogelijk.

een fietsdrager van MovaNext Lu x t.w.v. â‚Ź409,-

Kom jij ook spelen?

gratis

Kom in beweging, van jong tot

Wil jij een te gek kinderfeestje?

(slechts 12 kilo)

Openingstijden herfstvakantie

Van 22 t/m 30 oktober zijn wij open van 10.00 tot 19.00 uur. Maandag gesloten.

Bij aankoop van een nieuwe fiets ontvang je een cadeaubon voor een Kinderpannenkoek bij Het Smokkelaartje

Wist je dat met een fietsto maar een half uurtje je co gewicht en gezondheid a lijk verbeterd.

Bij ons kunt u kinderracefi leasen voor een jaar, zoda deren op een goedkopere de racefiets leren kennen vinden om te gaan fi GALDERSEWEG 92 - 4855 AJ GALDER - TEL. 076-5613391 -leuk WWW.VANBOXEL.EU

Kwaliteitsfietsen, met de b zorg voor u klaargemaak manschap),


PAGINA 5

KIDS KRANT - EDITIE 1 WOENSDAG 19 OKTOBER 2016

KidskRanT

Speuren in de natuur Buiten zijn is voor iedereen goed, vooral ook voor kinderen. In een tijd van smartphones, tablets, computers en digitale televisie is het belangrijk dat kinderen ook lekker buiten spelen. Dat kan thuis in de achtertuin, in een speeltuin in de buurt of in het bos. Bij het bezoekerscentrum van de Oisterwijkse bossen en vennen hebben ze zelfs iets heel leuks voor kinderen: heuse speurtochten om de natuur op een bijzondere en leuke manier te ontdekken. denstoelensafari. Wandel door de bossen, zoek naar paddenstoelen en kijk welke soort het is. Hoeveel verschillende soorten paddenstoelen heb jij aan het einde van de wandeling gevonden?

door: Kim de Bruijn BZZZZPEURTOCHT Overal in het bos hoor en zie je kleine beestjes. Ze zijn in de lucht, in het water en op de grond. Denk hierbij aan vliegen, bijen, kikkers en muggen. Tijdens de bzzzzpeurtocht ga je met behulp van je ogen, je oren en je handen de verschillende insecten in de natuur ontdekken. Samen met Bikkel ’t Bijtje en zijn vriendjes ga je op pad. Verkleed je als een echte bij, pak je loep en ga op onderzoek uit. Tijdens de speurtocht door het bos doe je allerlei opdrachten en spelletjes die op de opdrachtkaartjes staan. Aan het einde van de tocht weet jij alles over de insecten in de natuur. En nog veel meer! DIERENMANIEREN In het bos leven heel veel verschillende dieren, zowel grote als kleine. Elk dier heeft zijn eigen manier om te overleven. Weet jij hoe de dieren dat doen? Tijdens deze speurtocht ontdek je allerlei dierenmanieren. Ook mag je zelf verschillende opdrachten uitvoeren om de trucjes te leren. Balanceer als een eekhoorn, sluip rond als een vos, camoufleer jezelf net zoals een ree en luister naar alle geluiden om je heen zoals een vleermuis.

KOMPASTOCHT Met een kompas kun je de weg vinden als je bijvoorbeeld verdwaald bent. Weet jij hoe een kompas werkt? Tijdens de kompastocht leer je wat dit apparaat kan en hoe je deze het beste kunt gebruiken. Ook krijg je verschillende opdrachten die je onderweg uitvoert en ontdek je hoe vogels en andere dieren hun weg door de bossen vinden. Hoe verplaatst jouw favoriete dier zich in het bos? PADDENSTOELENSAFARI In de herfst vind je in het bos overal prachtige paddenstoelen. Niet alleen de paddenstoel uit het liedje van Kabouter Spillebeen, maar veel meer soorten zoals de berkenzwam, het breeksteeltje en de kastanjeboleet. Met een opdrachtenboekje, opdrachtbladen en een spiegelkaart ga je op pad tijdens de pad-

WATERSAFARI In de Oisterwijkse bossen en vennen is veel water te vinden. Dat worden de vennen genoemd. Water is heel belangrijk, zowel voor de planten als voor de dieren. Waarom? Dat ontdek je tijdens de watersafari. Met behulp van een schepnet ga je in het ven vissen en ontdek je welke waterdieren er allemaal leven. Denk hierbij bijvoorbeeld aan kikkers, vissen en waterschorpioenen. Als je een diertje gevangen hebt, kun je met de zoekkaart ontdekken welke het is. Wie vangt de meeste verschillende soorten? Voor de allerkleinsten (4 tot en met 6 jaar) is de bzzzzpeurtocht het leukste. Deze tocht duurt ongeveer 1,5 uur en is van april tot en met oktober beschikbaar. De speurtochten Dierenmanieren en Kompastocht kun je het hele jaar door doen. Ze duren elk ongeveer twee uur. Dierenmanieren is geschikt voor kinderen van 6 tot en met 8 jaar; de Kompastocht voor kinderen van 8 tot en met 12 jaar. Zowel de paddenstoelensafari als de watersafari is leuk als je tussen de 6 en 10 jaar oud bent. De paddenstoelen kun je van september tot en met november gaan zoeken; de waterdiertjes

van maart tot en met augustus. Beide speurtochten duren ongeveer één uur. Kijk in welke leeftijdscategorie je (klein)kind valt, kies een beschikbare speurtocht en ga met z’n allen op onderzoek uit in de natuur. Succes en plezier gegarandeerd!


KIDS KRANT - EDITIE 1 - WOENSDAG 19 OKTOBER 2016

PAGINA 6

Natuurlijke kinderopvang, net buiten Rijen Samen spelen in een vertrouwde omgeving waar rust, aandacht en kleinschaligheid de ideale plek vormen voor uw kind . Kinderdagverblijf Luchtkasteel heeft een unieke locatie bij vliegbasis Gilze-Rijen . Aan de rand van het bos en dichtbij de doorgaande weg van Tilburg naar Breda . Een ideale locatie voor veel gezinnen uit de omliggende dorpen en voor mensen die via de Rijksweg naar hun werk rijden . We hebben een enorme ontdektuin , waar de kinderen zich naar hartenlust kunnen uitleven met zand en water, fietsen over de slingerende paadjes, rennen over de heuvels en verstoppertje spelen tussen de bomen en struiken . Ook de baby’tjes gaan vaak mee naar buiten . Heerlijk genieten van de frisse boslucht en als het weer mee zit, kunnen ze ook slapen in ons buitenbedje . Binnen heerst er een gezellige en huiselijke sfeer. In de groepen zijn verschillende speelhoekjes en er is uitdagend spelmateriaal . Kinderen kunnen samen spelen en er worden vele leuke activiteiten ondernomen .

We laten u graag onze prachtige locatie zien! Komt u ook kijken?

Rijksweg 121 Rijen, tel. 0161 22 00 05 - www.sterrekinderopvang.nl/luchtkasteel www.facebook.com/kinderdagverblijfluchtkasteel


PAGINA 7

KIDS KRANT - EDITIE 1 WOENSDAG 19 OKTOBER 2016

KidskRanT

‘Geweldig om met pubers te werken’ Zou je als ouder weleens willen vragen aan jouw puber wat er in zijn hoofd speelt? Alleen hoe doe je dat? Kinderpsycholoog Maria Bezem aan het woord over een goed gesprek en over wat er nu precies in de puberteit gebeurt. door: Margreet Kwaks ‘De basis voor een goed gesprek tussen ouder en kind is respect voor elkaar. Niemand zit elkaar expres dwars, de bedoelingen zijn goed. Ik maak in mijn werk als pubercoach wel mee dat de sfeer in een gezin zodanig is verziekt dat de zoon of dochter denkt: ze haten mij. Dat kind hoort dan echt de goede intentie niet meer.

Zoiets kan geleidelijk ontstaan. Stel, een moeder heeft twee kinderen. Ze vindt haar ene kind druk en haar andere rustig. Als ze regelmatig zegt dat ze met het rustige kind wel wat leuks kan doen en met het drukke kind nooit, dan voelt zo’n kind die negativiteit. Hij gaat er uiteindelijk ook naar handelen. Overigens gebeurt het andersom ook, dat een ouder denkt, dat zijn kind hem alleen maar negatief ziet.’ BASIS ‘Als je in gesprek bent met je kind is de manier waarop je communiceert ook heel belangrijk. Begin je de dialoog met: ‘Jij zit altijd te gamen, je bent verslaafd,’ dan is de communicatie gelijk dood. Als je begint vanuit

jouw ik en jouw gevoel: ‘Ik ben bang dat je gameverslaafd raakt, daar voel ik me heel ongerust over,’ dan maak je ruimte voor een gesprek. Dan kunnen jullie tijdens het gesprek besluiten om samen uit te zoeken wat gameverslaafd nu echt betekent. Daarbij leg je de basis voor een goed gesprek al bij de geboorte van jouw kind. Verzorgen, blokjes spelen, samen naar de speeltuin. Je bouwt door de hele jeugd heen vertrouwen op.’

PUBER ‘Een puber ziet overal tegenwerking van de wereld. Hij schopt tegen van alles aan om zich los te maken tijdens de weg van kind naar volwassenheid. Voor veel ouders is het lastig om er niet te veel poespas over te maken als er met een deur gesmeten wordt. Een puber is aan het rijpen en dat geeft chaos in zijn hoofd. Hij zet zichzelf in ‘the centre of the universe’. Sommige ouders gaan in dit gedrag een kwade wil zien. Een puber heeft echt energie nodig voor zijn lichaam, daarom zie je ook dat veel pubers stoppen met sporten in de puberteit. Ze hebben het gewoon nodig om soms lui te zijn. Voor een puber lijkt alles zinloos. Spelen is stom,

maar een goed boek lezen over de politiek is te hoog gegrepen. Pubers kennen nog geen wederkerigheid; ze zeggen niet: ‘Goh mam, wat werk je hard voor ons.’ Dat komt pas als ze een jaar of twintig zijn.’

TI P

De tip voor beroud ers? Dat is een mpu oe ili jk e vr aag. Het gaat vo om he t goed luisteren naar wat jouworkial nd zijn vrijheid wil. Ga wzegt en snap dat hij elkaar, maar wel echt at leuks doen met Kijk zonder oordeel wwat hij leuk vindt. Je zult ontdekken daie jouw kind is. al een leuk eigen karat veel pubers Ik kan niet anders ze kter hebben. dan het is geweldigggen om met pubers te werken!

SPIEGEL ‘Een puber kan ontzettend goed het gedrag van zijn ouders spiegelen. Een ouder die tegen zijn kind zegt dat hij altijd maar overal over discussieert en niet kan stoppen, zal dit dikwijls zelf doen. Voor veel ouders is het moeilijk om het spiegelende gedrag van hun kind te erkennen en te waarderen. In mijn werk als pubercoach is het zo mooi om te ervaren dat een puber veel vaker en makkelijker kan zeggen: ‘Ja, daar heb je gelijk in,’ in tegenstelling tot een volwassene. Een volwassene heeft veel meer weerstand, doordat die al regelmatig met van alles is geconfronteerd. Die weerstand kan een weerwoord zijn of een muur waarachter ze zich terugtrekken.

Bij een puber kan ik bij een muur of een weerwoord makkelijk een paar stenen of steekwoorden eruit halen en dan kijkt hij echt naar zichzelf. Dan hoor ik vaak: ‘Ja, dat is eigenlijk wel zo.’ Voor een ouder is het heel moeilijk om tegen zijn vijftien jarige puber te zeggen: ’Je bent pas vijftien, maar je hebt wel gelijk.’


KIDS KRANT - EDITIE 1 - WOENSDAG 19 OKTOBER 2016

PAGINA 8

Graag tot ziens op ons recreatiepark of bij Haasje Over kids-indoor! Haasje Over is een unieke binnenspeeltuin waar kinderen (van 1 t/m 12 jaar) zich prima kunnen vermaken. Haasje Over is elke dag vanaf 09.00 uur geopend. Voor kinderfeestjes bieden wij diverse arrangementen. Nieuw in het assortiment is het Batlle Field lasergame arrangement!

Vijf Eikenweg 45, Dorst Tel.: 0161 411 626 Info@haasjeoosterhout.nl

Battle Field Lasergame Wil je een super stoer kinderfeestje? Boek nu je lasergame avontuur. De kinderen spelen een spannend spel op het Battle Field, een afgezet bosgebied, voorzien van allerlei obstakels. Het spel is voor maximaal 10 kinderen en duurt ongeveer een uur. Het lasergamen wordt gespeeld onder begeleiding. Het arrangement is uit te breiden met b.v. voetballen op een Cruijffcourt of sportveld, spelen bij Haasje Over en als afsluiting frietjes met een snack.

In Chaam nu ook lijf kinderdagverb

www.haasjeover.com

Op het recreatiepark kunt u terecht voor: kamperen, jaar- en seizoenplaatsen, bungalow- en chaletverhuur, stacaravans en chalets te koop. Wat vind je zoal op het park: • 3 Buitenzwembaden en 2 speeltuinen • Binnenspeeltuin van ruim 1000 m2 die 365 dagen per jaar open is. • Sport- en speelvelden voor voetbal, tennis en basketbal • 2 Visvijvers • Wellnessruimte met o.a. sauna en schoonheidssalon • Fitnessruimte • Mountainbike- en fietsverhuur • Campingwinkel hele jaar geopend • Snackbar met volledige maaltijden • Kantine met terras • Gratis Wifi bij het centrumgebouw • Lasergameveld en speelbos • Gedurende de vakanties uitvoerig animatieprogramma

www.haasjeoosterhout.nl

t

W ij z ij n h e

H E LE JA A

” HERFSTVAKANTIE

ACTIE BIJ PONDEROSA ” rtentie krijgt u

Bij inlevering van deze adve Vrijda g 21

o kt.

D ISCOZ W EM

MEN!

m et DJ du o J W. 19.00u – entree €7,22.00u inclusief

OOR 1 TOEGANGSKAARTJE V ! HET ZWEMBAD GRATIS

R OPE N !

N ie u we k a

a rt!

H e e rl ij k o n b ep e rkt e n g e n iete n vo o r

€ 24.75 p.p.

x 1 vrijkaartje per 4 pers. Geldig t/m 31 oktober – ma

pakje drinken & chips

Het restaurant is geopend op vrijdag, zaterdag en zondag. Het zwembad is 7 dagen per week geopend! Vrijdagavond disco zwemmen. Voor de actuele openingstijden van het zwembad: www.ponderosa.nl

VRIJ ZWEMMEN € 4,50 | DISCO ZWEMMEN € 7,00 (incl. drankje en chips) MAAIJKANT 23-26 ULICOTEN T. +31 (0)13 - 519 93 91 E. INFO@PONDEROSA.NL WWW.PONDEROSA.NL


PAGINA 9

KIDS KRANT - EDITIE 1 WOENSDAG 19 OKTOBER 2016

KidskRanT

Stoere babykamer voor jongens én meisjes De tijden van een roze of blauwe babykamer zijn voorbij. Tegenwoordig zijn stoere babykamers een trend. Zowel voor jongens als voor meisjes. Denk aan groen, zwarte en witte tinten, houten speelgoed en mooi decoratief behang.

kamer. Begin eens met een of twee wanden in een donkere tint als groen, paars of zelfs zwart. Iets gedurfder is om álle wanden te verven in een don-

Door Manouk Mak Als er een kleine op komst is, is er niets fijner dan de babykamer inrichten. Op internet neuzen ter inspiratie en de stad afstruinen, op zoek naar mooie spullen. Maar de tijd dat babykamers roze of blauw zijn, is voorbij. Wat geldt voor de kleding van je kleine geldt tegenwoordig ook voor de kinderkamer. Eigenlijk kan alles: purper, grasgroen, beige tinten, oranje, kobalt, wit en zwart. Alle kleuren kunnen momenteel voor zowel een jongen als een meisje. Experimenteer er dus lekker op los tijdens het inrichten van de babykamer. Deze trend is ook erg handig als je het geslacht van je kleine spruit nog niet weet. Houd trouwens altijd in het achterhoofd dat veiligheid en een praktische inrichting ook heel belangrijk zijn. Niets is vervelender dan een ruimte die wel mooi ingericht is, maar in de praktijk helemaal niet handig is in gebruik.

het plaatje compleet. Zorg er uiteraard wel voor dat het meubel helemaal splintervrij is. Met de kleuren wit en azuurblauw creëer je een rustige kamer in het thema strand. Fris en hip. Met een witte vloer heb je meteen het gevoel vakantiegevoel in huis. Gebruik gevlochten opbergmanden, houten meubels en versier ze met schelpen.

DONKERE TINTEN, LICHTE ACCENTEN Misschien niet iets wat het eerste in je op komt, maar een donkere kleur kan heel mooi staan in een baby-

kere kleur. De kunst is om dan verder lichtere tinten of neonkleuren en speelse accenten te gebruiken. Voor een jongenskamer is het een leuk idee om bijvoorbeeld drie wanden in een donkergroene kleur te schilderen. De muur waar het ledikantje komt krijgt een stippenbehang. Speels en stoer tegelijk! Maak de kamer verder af met monochrome accessoires en hier en daar een prulletje in knalgeel. Voor een meisjeskamer werken zwart en wit ook heel goed. Zilveren en paarse accessoires maken het geheel net wat meisjesachtiger. WERK MET EEN THEMA Een leuk idee om tijdens het inrichten van de kamer mee te werken, is een thema. Sterren is zo’n voorbeeld, dat het altijd leuk doet in een babykamer. Plak ze op het plafond, verzamel stervormige accessoires of kies voor behang met een sterrenprintje. Een ander tof thema om mee te werken is safari. Illustraties van bijvoorbeeld zebra’s, een giraf of olifanten op de muren geven een leuk effect. Een meubelstuk van steigerhout maakt

ACCESSOIRES MAKEN HET AF Soms zijn het juist die kleine en simpele dingen die een kamertje tot een échte babykamer maken, maar niet speciaal voor de babykamer bedacht zijn. Denk aan vaasjes in de vensterbank, een oud vintage kastje of decoratieve huisjes boven het bed. Een vloerkleed, decoratieladder of stoere lamp maken de kamer helemaal af. Ben je niet zo’n kei in behangen? Muurstickers zijn dan een uitstekend alternatief. Ze zijn eenvoudig op te plakken en geven een groots effect. Voor een échte eyecatcher in de kamer is een muurschildering heel uniek. Wat dacht je van Nijntje of een lieve tekst op de muur? Wil je iets heel anders in de babykamer? Hang een aantal verschillende lijstjes aan de muur. Niet netjes naast elkaar, maar lekker rommelig. In deze lijstjes doe je leuke plaatjes uit tijdschriften of kinderboeken. Leuk als alle lijstjes een verschillende kleur en vorm hebben. Als laatste maken gordijnen de kamer helemaal af. Ze zorgen voor een knusse uitstraling, maar zijn ook functioneel! Wanneer je kindje een middagdutje doet, moet de kamer wel donker gemaakt kunnen worden.


KIDS KRANT - EDITIE 1 - WOENSDAG 19 OKTOBER 2016

PAGINA 10

KidskRanT

HET MEEST COMPLETE DAGJE UIT VOOR JONG & OUD

NATUURSPEELTUIN T 0168 48 13 41

Brugdam 17

www.de-belhamel.nl

4926 CS Lage Zwaluwe

/ recreatieparadijsdebelhamel

Wat veel bladeren dwarrelen er in het rond… Rode en bruine en gele, het wordt kleurrijk op de grond! Samen wandelen we het bos in, al dat kleurrijks is nog maar het begin! WANDELEN Wat een genot om door die knisperende bladeren een boswandeling te maken. Geef de kinderen een plastic tas, een verrekijker of een vergrootglas mee en geniet van alle kleuren die het bos je de komende periode te bieden heeft. Wie vindt de mooiste bladeren? Wie ziet de paddenstoel met de meeste stippen en welke dieren zijn er met behulp van de verrekijker te bewonderen? Uiteraard wordt een stevige boswandeling beloond met een kopje warme chocolademelk met daarop een heerlijke toef slagroom. KNUTSELEN Al die natuurschatten (blaadjes, takjes, eikels etc.) die je in het bos hebt verzameld komen uitstekend tot hun recht op een herfstschaal. Misschien vind je in tijdschriften diverse typische ‘herfstdieren’ zoals plaatjes van egeltjes, eekhoorntjes etc. Knip ze uit en plak ze op een cocktailprikker zodat je de dieren in je eigen herfstlandschap kunt prikken. Dit geldt natuurlijk ook voor paddenstoelen want deze mag je in het bos bewonderen maar niet meenemen naar huis. LEREN Hoe komt het eigenlijk dat paddenstoelen vooral in de herfst zichtbaar zijn? En waar komen toch al die spinnen opeens vandaan? Hoe zorgen de konijntjes in het bos ervoor dat ze hun verzamelde voorraad in de winter weer terugvinden? Allemaal vragen die tijdens zo’n wandeling zomaar gesteld worden. Ook papa en mama weten niet altijd precies het antwoord. Misschien is het leuk om in de bibliotheek samen wat informatieboeken te verzamelen. Op internet is natuurlijk voldoende informatie te vinden maar niets zo fijn om gezellig samen op de bank een boek door te bladeren. Heb je nu toch die iPad bij de hand? Kijk dan eens of er in de buurt speciale gezinsherfstwandelingen worden georganiseerd onder begeleiding van een boswachter.

Dennenlucht Breda 
 7 dagen per week open | Heistraat 15
 Tel. 076 204 2000 |www.dennenlucht.nl


PAGINA 11

KIDS KRANT - EDITIE 1 WOENSDAG 19 OKTOBER 2016

KidskRanT

Applauscultuur

MAG IK EVEN DE AANDACHT? Je hebt afgesproken met je vriendin. Zit je net gezellig met een kop thee in de hand je verhaal te doen, word je abrupt onderbroken door dochterlief die charmant eist dat de krabbels op papier worden bekeken en geprezen. Ze neemt voor nu genoegen met een “oh, wat prachtig!” en vervolgt haar weg. Je pakt de draad weer even enthousiast op totdat jullie 5 minuten later gesommeerd worden op de ‘tribune’ plaats te nemen voor de ‘voorstelling’ van kruimel en kornuiten. Dat maffe langdradige optreden duurt meer dan een kwartier en tussentijds de ‘zaal’ verlaten is geen optie. Applaus is een must, ze hebben ontzettend hun best gedaan een mooie show in elkaar te flansen. Enfin, uiteindelijk pak je de draad wederom op tot de volgende onderbreking van de kroost (en de volgende… en de volgende…) waaraan vader en/of moeder even bereidwillig en enthousiast gehoor geeft. Je fronst. Is het bewondering of verontwaardiging wat je voelt? Einde van de middag heb je nog steeds niet bijgekletst, ben je doodop en heb jij je stellig voorgenomen zelf nooit zo’n dienaar van je kids te zijn.

SCHOONGEVEEGDE CURLINGBANEN Nergens op de wereld staan (kleine) kinderen zo in het middelpunt van de belangstelling als in deze tijd in onze westerse cultuur. Het lijkt goed om direct en vol overgave op elke roep, wens en situatie in te gaan. Om kinderen overal bij te betrekken en te helpen door alle hete hangijzers voor ze uit het vuur te halen. Ophalen en wegbrengen naar vriendjes, clubjes, feestjes en sport- en nevenactiviteiten. Ze te voorzien in al hun behoeftes van luisterend oor op onmogelijke tijdstippen via een zak Maltesers tot de nieuwste must haves van Apple of Michael Kors. Van op de bres springen tegen onrecht door pesterige klasgenoten of leraren, tot een luidruchtige over-stimulerende aanmoediging aan de zijlijn van het sportveld. Werkelijk niets is de goedbedoelende ‘curling-ouders’ te gek om hun dierbare kroost elk denkbaar ongemak(je) te besparen en hun gerief te waarborgen. Ach, je jeugd! Die is prachtig en zo voorbij. Daarom moet die zo glad mogelijk verlopen over geplaveide paden. Heb je als volwassene veel profijt van! Toch? Nee.

ONTREDDERD Side effect van deze ‘pampermethode’ is dat er hele volksstammen opgroeien tot fragiele watjes en zelfoverschattende egoïsten met de overtuiging dat de wereld enkel en alleen om hen draait. Zodra overbeschermde kinderen buiten hun ‘comfortzone’ komen, zijn ze compleet ontredderd, kwetsbaar en breekbaar. Laten als pubers een gebrek aan initiatief zien en zijn eerder geneigd tot comazuipen als zij gaan studeren en verdragen moeilijk autoriteit. Later in hun leven hebben ze een verhoogde kans op angst- en depressieklachten. Ze ondervinden problemen bij het nemen van verantwoordelijkheid en beslissingen. Zijn minder empatisch, communiceren lastiger en verwachten dat anderen hun problemen oplossen. Ze hebben minder financiële en sociale vaardigheden. Leggen vaak schuld en verantwoordelijkheid bij anderen en zijn gericht op externe, egocentrische behoeftes als rijk en beroemd worden, uniek zijn en er aantrekkelijk uitzien. WAAROM DIE NEED-TO-PLEASE? Je doet wat je kunt als mens en opvoeder. Uit pure liefde wil je alleen het beste voor je kind. Je doet wat in je vermogen ligt met de wetenschap, middelen en capaciteiten die je ter beschikking staan. Als ouder ben je voortdurend op zoek naar het juiste evenwicht tussen ingrijpen en zijn beloop laten, sturen of loslaten, vertrouwen geven of regels opleggen. Je bent van nature geneigd je kinderen te beschermen en ervoor te zorgen dat ze gezond en veilig opgroeien zonder al te veel kleerscheuren. Ondanks alle goede bedoelingen loopt het soms uit de hand, vind je het moeilijk om grenzen te stellen en ben

je toegeeflijker dan goed is voor jouzelf en je Mini-Me. Vanwege: Schuldgevoel Je vindt dat je te lang of teveel werkt en je kinderen altijd aan de oppas overlaat. Ter compensatie voor je afwezigheid geef je extra aandacht en gemakkelijk toe.

Eigen opvoeding/verleden Je wil het graag beter en anders doen. Vervelende situaties of omstandigheden uit je eigen verleden wil jij je kinderen besparen. Concurrentie Je bent gescheiden en gaat onbewust de concurrentie aan met de ex-partner als ouder. Je wilt graag de betere, leukere, liefdevollere ouder zijn en de ander overtroeven om zo een stuk pijn van verlies bij je kind weg te nemen. Tijd Je hebt geen tijd voor gezeur en discussie en gaat voor de lieve vrede. Als je die kamer zelf schoonmaakt ben je én eerder klaar én het is grondiger gedaan. Daarom neem je taken en verantwoordelijkheden uit handen. FLINKE DOSIS GBV De perfecte opvoeding bestaat niet. Evenmin als de perfecte ouder en het perfecte kind. Geef kinderen in toenemende mate verantwoordelijkheid voor hun eigen leven en geluk. Laten we met vallen en opstaan zorgen dat ze fijne, veerkrachtige en weerbare mensen worden met een flinke dosis Gezond Boeren Verstand. Dat ze met de nodige humor, zelfspot en relativeringsvermogen in staat zijn tot zelfreflectie en aanpassing. De kinderen van nu zijn de volwassenen van later.


KIDS KRANT - EDITIE 1 - WOENSDAG 19 OKTOBER 2016

PAGINA 12

Beleef het bij Kober! Bij ons is iedere dag anders. Samen met vriendjes ontdekt je kind de wereld om zich heen. Kober biedt de kinderopvang die bij jou en je kind past. Ervaar het zelf en kom een keer sfeer proeven. Met trots laten we zien waar Kober voor staat. Je bent van harte welkom!

Onze voordelen 9 Kies het opvangpakket dat bij je past (52, 47 of 40 weken opvang); 9 Wil je liever opvang onder schooltijd? Ook dat kan! 9 Wil je een keer een dag ruilen? Geen probleem, dat mag het hele jaar; 9 Onze locaties organiseren iedere dag leuke en sportieve activiteiten.!

(076) 504 56 05

serviceteam@kober.nl

www.kober.nl

SPORTEN EN SPELEN BIJ OPTISPORT BREDA! Recreatief zwemmen (binnen en buiten) • Aquasporten • Zwemles • Tennis • Squash • Indoor Soccer • Semi-overdekte speeltuin

SPORTEN EN SPELEN BIJ OPTISPORT BREDA! Recreatief zwemmen (binnen en buiten) • Aquasporten • Zwemles • Tennis • Kinderfeestje? Squash • Indoor Soccer • Semi-overdekte speeltuin

Dat kan!

www.optisport.nl/breda

Kinderfeestje? Dat kan! www.optisport.nl/breda

Wolfslaardreef 105 4834 SN Breda T 076-5653710 I www.optisport.nl/wolfslaar

Pieter-Christiaanstraat 2 4811 PS Breda T 076-5246507 I optisport.nl/sonsbeeck

Terheijdenseweg 494 4826 AB Breda T 076-5874597 I www.optisport.nl/wisselaar

Terheijdenseweg 500 4826 AB Breda T 076-5723020 I www.optisport.nl/bredaindoorsoccer

Terheijdenseweg 500 4826 AB Breda T 076-5723020 I www.optisport.nl/racketcentrumbreda

Terheijdenseweg 506 4826 AB Breda T 076-5723010 I www.avontura.nl/breda

Wolfslaardreef 105 4834 SN Breda T 076-5653710 I www.optisport.nl/wolfslaar

Pieter-Christiaanstraat 2 4811 PS Breda T 076-5246507 I optisport.nl/sonsbeeck

Terheijdenseweg 494 4826 AB Breda T 076-5874597 I www.optisport.nl/wisselaar

Terheijdenseweg 500 4826 AB Breda T 076-5723020 I www.optisport.nl/bredaindoorsoccer

Terheijdenseweg 500 4826 AB Breda T 076-5723020 I www.optisport.nl/racketcentrumbreda

Terheijdenseweg 506 4826 AB Breda T 076-5723010 I www.avontura.nl/breda


PAGINA 13

KIDS KRANT - EDITIE 1 - WOENSDAG 19 OKTOBER 2016

KidskRanT

Spooktaculaire Halloween Zin in een spooktaculaire Halloween dit jaar? Waar kan dat beter dan tussen de vogelspinnen, vliegende honden, krokodillen, doodshoofd(ap)en en uilen?!

In Dierenpark De Oliemeulen in Tilburg is het tijdens de herfstvakantie een duistere en drukke boel. De spoken worden van zolder gehaald, skeletten worden opgegraven en de spinnen draaien overuren om het park te vangen in hun web. Iedereen werkt hard en doet zijn “stinkende” best, zodat je tijdens de herfstvakantie lekker kan komen griezelen in ‘het vreemdste dierenpark van Nederland’. Dus waar wacht je nog op; kom van 15 t/m 31 oktober naar Dierenpark De Oliemeulen! Er valt van alles te beleven; neem een kijkje in een echte heksenkeu-

ken om te ‘smullen’ van een lekker hapje oorsmeer of stukje tenenkaas, en waan jezelf langs diverse dieren via een spannende speurtocht. Zorg alleen wel dat je niet van het pad afdwaalt, want voor je het weet ben je verdwaald tussen de slangen, spinnen en vliegende honden. Of misschien vindt het loslopende stinkdier je wel… Voor de creatieve griezelfanaten staat een knutseltafel

gedekt. Laat maar eens zien wat voor spannends jij allemaal in elkaar kan knutselen! Is De Oliemeulen in het daglicht nog niet eng genoeg, en durf jij het terrein van De Oliemeulen in het donker te betreden? Speciaal voor Halloween blijft het park op maandag 31 oktober geopend tot 20:00 uur! Een spannend verhaal leidt je dan door het park vol vreemde dieren en wezens. Een echte aanrader voor de iets oudere kinderen. Of wat dacht je van een griezeltastisch kinderfeestjes? Dierenpark De Oliemeulen is ook in de herfstvakantie elke dag geopend van 10:00 tot 18:00 uur (m.u.v. 31 oktober tot 20:00 uur). Dagelijks kunt u aansluiten bij de slangen en

spinnendemonstratie, en uiteraard ook bij de roofvogelshow. Benieuwd naar de kruikedillen, de baby breedvoorhoofdkrokodillen? Ook deze zijn tijdens de herfstvakantie te zien in de speciaal ingerichte kraamkamer. Ga voor meer informatie naar www.oliemeulen.nl of stuur een mail naar info@oliemeulen.nl.


KIDS KRANT - EDITIE 1 WOENSDAG 19 OKTOBER 2016

PAGINA 14

KidskRanT

Dat klinkt als muziek in de oren Muziek maken is niet alleen leuk, maar ook belangrijk. Muziek leren spelen stimuleert bij kinderen de ontwikkeling van de cognitieve, sociale en emotionele vaardigheden. Kinderen leren om te luisteren en zich te concentreren. Een voordeel is dat vrijwel alle kinderen ervan houden om muziek te maken.

Dennis, 11 jaar

Voor Dennis was het meteen duidelijk, wanneer hij op muziekles zou mogen, welk instrument hij wilde spelen. ‘Gitaar spelen leek me altijd heel leuk. Ik vind dat wanneer je muziek luistert, het vooral de gitaar is die je hoort.’ Hij krijgt iedere week een half uur privéles van Hans Bervoets en oefent zelf dagelijks. Dat moet gezellig zijn in huize Jacobs want Dennis is net zoals zijn zus Femke een vroege vogel! ‘Wie het eerst beneden is mag het eerst spelen. Femke maakt met haar piano meer geluid dan ik met mijn akoestische gitaar. Dus ik kan al eventjes hebben gespeeld voordat het huis wakker is!’ Dennis laat me een aantal muziekstukken horen van Adele tot U2. Superknap en tof dat hij die bekende top 40-nummers al (gedeeltelijk) kan spelen. Dennis legt me geduldig en duidelijk een paar principes van het gitaarspel uit terwijl hij ter illustratie zijn gitaar laat zien. ‘Kijk zoals je ziet heeft een piano 6 snaren van dun naar dik. De dunste snaar geeft een hoge toon en de dikste een zware.’ Hij laat me het verschil horen. ‘Op de hals van de gitaar -hij wijst me netjes het besproken deel aan- heb je meerdere vakjes, wanneer je er eentje indrukt heb je een noot, wil je een akkoord dan druk je meerdere vakjes in.’ En opnieuw laat Dennis me het verschil horen. Goh, er schuilt misschien ook wel een goede muziekleraar in hem. Maar Dennis zijn ambitie is om elektrisch gitaar te spelen. ‘Maar ik stap pas over wanneer ik de akoestische gitaar onder de knie heb.’ Nog even rust in huis dus!

Maar vanaf welke leeftijd kun je bijvoorbeeld leren om een instrument te spelen? Over het algemeen zijn de jongste liefhebbers zo’n vijf jaar oud. We hebben het dan nog niet over blaasinstrumenten. Die kun je pas spelen wanneer je tanden gewisseld zijn. Maar vergeet niet: muziekles is best een serieuze aangelegenheid voor een kind. Er moet geleerd worden om noten te lezen en het instrument juist vast te houden. Uiteraard dient er geoefend te worden. Zorg ervoor dat een instrument voor het grijpen ligt en dat je een vast oefenmoment hebt. Toch best een verantwoordelijkheid. Maar oefening baart kunst. Hoe beter de kinderen hun instrument beheersen, hoe meer lol ze erin hebben.

Femke, 9 jaar

De meeste meiden uit haar klas vroegen voor hun eerste communie een fiets maar Femke had een hele andere wens: ze vroeg een piano! ‘Ik zat een half jaar op les en mama en papa geloofden inmiddels wel dat ik pianospelen echt heel erg leuk vond.’ Vol trots wijst ze naar haar piano die de woonkamer siert. Iedere donderdag na school krijgt Femke een half uur privéles van Wilma Timmermans. Op de vraag of ze notenleer niet verschrikkelijk moeilijk vindt, antwoordt ze dat haar lerares meteen met het maken van muziek gestart is. ‘Ze leert je op gehoor en gevoel af te gaan en liedjes op deze manier toe te eigenen. Toen ik nog geen piano had leende ik een keyboard van haar om thuis dagelijks te oefenen.’ Nog steeds is Femke fanatiek. Ze is een vroege vogel dus meestal is ze al rond half acht, voordat school begint, achter haar piano te vinden. Haar familie hoort haar dan niet alleen spelen maar ook zingen. Een andere passie van Femke, want naast pianoles is deze bezige tante ook lid van een kinderkoor. ‘Het leuke bij Wilma is dat zodra mijn pianospel van een lied goed gaat, ik er zangles bij krijg! Een lied wat ik nu heel leuk vind om te zingen is “Ik zou het zo weer overdoen”, van Marco Borsato en Trijntje Oosterhuis. Maar tot nu toe is hierbij het pianospel van mijn lerares en zing ik!’


PAGINA 15

KIDS KRANT - EDITIE 1 WOENSDAG 19 OKTOBER 2016

KidskRanT

Dat klinkt als muziek in de oren Muziek maken is niet alleen leuk, maar ook belangrijk. Muziek leren spelen stimuleert bij kinderen de ontwikkeling van de cognitieve, sociale en emotionele vaardigheden. Kinderen leren om te luisteren en zich te concentreren. Een voordeel is dat vrijwel alle kinderen ervan houden om muziek te maken.

Maar vanaf welke leeftijd kun je bijvoorbeeld leren om een instrument te spelen? Over het algemeen zijn de jongste liefhebbers zo’n vijf jaar oud. We hebben het dan nog niet over blaasinstrumenten. Die kun je pas spelen wanneer je tanden gewisseld zijn. Maar vergeet niet: muziekles is best een serieuze aangelegenheid voor een kind. Er moet geleerd worden om noten te lezen en het instrument juist vast te houden. Uiteraard dient er geoefend te worden. Zorg ervoor dat een instrument voor het grijpen ligt en dat je een vast oefenmoment hebt. Toch best een verantwoordelijkheid. Maar oefening baart kunst. Hoe beter de kinderen hun instrument beheersen, hoe meer lol ze erin hebben.

Lieke, 11 jaar

Isabel, 9 jaar Isabel speelt dwarsfluit. Ze hoorde van een paar vriendinnen over de muziekschool in de buurt; de Academie voor Muziek en Woord, De Noorderkempen, om precies te zijn. Na een kijkje te hebben genomen besloot Isabel ervoor te gaan. Niet iets wat je er zomaar bij doet. Isabel heeft namelijk 2,5 uur muziekles per week en dan rekent ze het huiswerk wat ze krijgt nog niet mee. Dat maakt ze zonder ophef helemaal alleen. ‘Voor mama is het echt abracadabra; zij en papa kunnen me er niet bij helpen!’ Op maandag en donderdag krijgt ze 1 uur notenleer en samenzang van meneer Philipp Baeken en op vrijdag leert ze dwarsfluit spelen van Alice Konink. Ze is de enige die dwarsfluit speelt. Waarom juist dit instrument? ‘Dat komt omdat ik het meteen een mooi instrument vond, ook om te zien,’ verklaart Isabel. En lukt het spelen al een beetje? ‘Twee jaar geleden trouwden mijn ouders, ik had toen nog maar een paar maanden les gehad en heb toen voor 140 mensen in de zaal gespeeld. Het was een soort rijm wat ik zelf bedacht had en stiekem heb geoefend bij oma.’ Na het spelen ontving ze een megagroot applaus. ‘Superleuk, maar intussen speel ik al complete liedjes.’ Op de foto speelt Isabel dwarsfluit voor het schilderij wat het huwelijk van haar ouders symboliseert.

Lieke is de trotse eigenaresse van een zwarte gitaar. Ze wilde al heel lang iets met muziek doen en op haar verjaardag kreeg ze dan eindelijk dit glanzende exemplaar. Ze heeft nog geen les, die start ongeveer wanneer deze Kidskrant bij haar op de deurmat ligt. Momenteel oefent ze nog online. Hoe ze dat doet? ‘Mama heeft een programma gedownload en dan krijg je les via de computer. Op beeld zie je dan hoe je je vingers over de snaren moet bewegen en dat doe ik dan na.’ Het is natuurlijk heel anders leren dan de lessen die ze in september gaat krijgen van Hans Bervoets maar een begin is gemaakt en haar enthousiasme stijgt nog steeds. Een ezelsbruggetje wat ze op het online programma heeft geleerd is ‘Een Aap Die Geen Bananen Eet’. Iedere beginletter van deze zin staat voor een snaar. De E van het woord Een is dan een lage toon en de E van Eet is de hoogste. ‘Wanneer ik een nummer mooi vind, zoals bijvoorbeeld Zombie van de The Cranberries, google ik net zolang totdat ik een instructiefilmpje tegenkom. Het nadeel is dat je het echt van kopiëren moet hebben; er is niemand die je corrigeert en noten lezen leer ik er nog niet mee.’ Er is nog een reden waarom Lieke niet kan wachten om te starten met muziekles. Ze vindt het moeilijk om haar gitaar te stemmen. ‘Ik heb een speciaal stemapparaatje maar ook deze moet je leren gebruiken. Zelfs een vriendin van mij die al een tijdje op les zit laat het stemmen nog graag aan haar muziekleraar over.’ Inmiddels is Lieke gestart met haar laatste schooljaar van het basisonderwijs en haar eerste jaar muziekles!


KIDS KRANT - EDITIE 1 - WOENSDAG 19 OKTOBER 2016

PAGINA 16

*

*Gratis toegang voor 1 persoon mits vergezeld van 1 betalende. Betalend ticket kan online aangekocht worden op bobbejaanland.be met actiecode jongherfst016 of aan de kassa van Bobbejaanland aan het dagtarief. Goedkoopste ticket is gratis. Geldig t.e.m. 6 november 2016. Deze bon is niet geldig in combinatie met voorverkooptickets of schoolreizen en groepsuitstappen. De bon is niet terugbetaalbaar, noch cumuleerbaar met andere acties/promoties. Deze bon mag niet verkocht noch uitgedeeld worden. EM de Jong

PLU49105

Kidskrant Ed. 1 19-10-2016  

Ze zijn grappig, lief, aandoenlijk, slim. En van tijd tot tijd solliciteren ze naar een plaats achter het behang. Maar het blijft hoe dan oo...

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you