Zomerkrant augustus 2022 - Ed. 1

Page 1

AUGUSTUS 2022

BEWAAREXEMPLAAR EDITIE 1: • Ons Weekblad • Weekblad Gilze & Rijen • Goirles Belang

Met de le ukste

zomertips

Boordevol verhalen, uitstapjes, vakantietips, bezienswaardigheden en aanbiedingen! Uitgeverij Em. de Jong • Baarle-Nassau • Tel.: 013 - 507 5534


ZOMERKRANT - EDITIE 1 - WOENSDAG 3 AUGUSTUS 2022

PAGINA 2

Uitstekend!

Winkel/showroom 2500m2 150.000m2 Diverse vloeren direct uit voorraad leverbaar

De enige écht onafhankelijke recensie site!

Eigen legservice

TAPIJTTEGELS | TAPIJT | LAMINAAT | PVC | KURK | PARKET | MARMOLEUM | PLINTEN & PROFIELEN | BINNENZONWERING | TRAPRENOVATIE

Parket dubbel gerookt wit geolied Klasse B/C 3mm eiken toplaag hardwax olie behandeld

€ 59,95 / per m

€ 39,95

2

PVC Click

ALU foam

Diverse kleuren, 5 mm dik met toplaag 0,55 mm

2 mm (rol 20m)

vanaf / per m

€ 19,95

2

ondervloer

€ 2,95 / per m

€ 1,-

2

VLOEREN

ACTIES AL MÉÉR DAN 40 JAAR

DÉ SPECIALIST OP HET GEBIED VAN WONING- EN PROJECTVLOEREN

Laminaat

XXL planken 8 mm met 4-zijdige v-groef

€ 25,99 / per m

€ 16,95

2

Takkebijsters 70 4817 BL Breda T: 076 522 06 86 info@devloerencentrale.nl

Tapijttegels

Rolgordijnen

Diverse kleuren

Extra korting op maatwerk Merk: Delight

Meer info: tapijttegeldiscount.nl

vanaf / per stuk

€ 0,75

Juni & Juli

-20%

Openingstijden

www.devloerencentrale.nl

ma-vrij za*

9.00 - 17.00 uur 9.00 - 16.00 uur

*Voor advies raden wij aan een afspraak in te plannen. Bezoek zonder afspraak is mogelijk maar afspraken gaan voor.


ZOMERKRANT - EDITIE 1 - WOENSDAG 3 AUGUSTUS 2022

PAGINA 3

Factor 80

n vlieg je natuur uig te pakken da gt ie vl t he om idMits het je lukt emming ooit. Zu st warme best ee m ode iti ar ad tr na r k lij d of minde en, Griekenlan hi sc r. is ve m te e ha nj w , pa -S Hongarije gen als Malta of in m em st be t. le jn ne nk schi s de zon maar fli Hoe dan ook: al alsché, maar neem een genoemd cli ’n zo of , ee Het is misschien m e èm n zonnebrandcr id hu ige jeblieft wel gewoo el vo e ge je een ietwat licht spray. En dan, als . Het is helemaal er ve ge on zo hebt: Factor 50, id te zonlicht op je hu niet erg om wat .00 en 14 en ss niet tu krijgen, maar ga al liggen ca ifi nt po n malle 16.30 uur als ee bad. Dat is op aatselijke zwem bakken bij het pl id. funest voor je hu Stel nu dat het de de lange termijn Factor ze zomer toch ec , smeren. Oké, ht veel te warm of II, dan zorg je er Smeren, smeren of is, denk aan een 40 r aa m , hopelijk wel voor en ev dr hittegolf I er ov n ie ch dat je af en toe de tuin of bij het zw 80 is miss er rd ve schaduw opzoek En em s. ba vie d. ad En st pa ee ge t in je n n go ee ed el e parasol is ook luxe hebt van ee 50 is toch w niet verkeerd. Al n zonnescherm zelf weten naer kk le l s je de aa , m da le n al zet je die uiteraar eronder, koud gl moet je het d lekker uit. Tuin as cola (Light? Ze et! ni ge r aa st m oel ro je ?) g erbij, standje ‘lig van jou. “Alleen tuurlijk. Zolan ’ en de middag of van jou,” zou Mar da g ib is el le zingen. Fijne zom nogmaals deze zo er! Oh: en vergee merkrant erbij te t ni et pa kk en. Staat boorde je luie stoel af w vol tips, mocht je illen na enkele da van gen… Je waait er niet vanzelf af!

De schaduw is je v r ie

nd

En dan denk ik aan Brabant…

Teenslippers e n b a d s l i p p er s Eerlijk gezegd: de schrijvende redactie van dit stukje is niet zo heel erg modebewust, of bezig met fashion en de laatste trends. Maar waar-ie in de zomer erg goed op gaat is het dragen van slippers. En of het nu “mag” of niet: ook badslippers draagt-ie gewoon als hij naar de winkel gaat, om een boodschapje voor tussen de middag te halen. Uiteraard zijn nette, lederen teenslippers een stuk chiquer, maar daar moet je op sommige momenten ook maling aan hebben. Draag ze vooral omdat ze lekker zitten, comfortabel, zodat je doorgaans afgesloten voeten lekker veel lucht krijgen. Frivoliteit alom. En een frissere geur bovendien, maar dat is een ander verhaal. Hoe dan ook: draag slippers, open schoenen, eventueel een sandaaltje, maar ga voor frisheid in optima forma. Keus genoeg!

Een veelgehoorde passage uit het lied Brabant van Guus Meeuwis. En of je nu fan bent van zijn liedjes of niet: iedere Brabander herkent de nostalgie in dít nummer. Of op zijn minst een stukje herkenbaarheid. Want in Brabant brandt altijd licht. In ieder geval in de steden, maar zeker ook in de dorpscafés van de kleine kernen rond diezelfde steden. Oké, we weten ook wel dat in de Randstad de lichten ’s nachts ook nooit uit-

gaan, denk maar eens aan Amsterdam, maar Guus bedoelt met zijn lied niet alleen het reguliere licht; ook het fijne nostalgische Brabantse gevoel dat erbij hoort. Na een avond dralen op de terrassen, of een avond spelen voor publiek, ver weg, is niets zo fijn om te verlangen naar het knusse, soms brutale, maar altijd schappelijke Brabant. Een beetje provinciaal, maar wel lekker! Daar kun je hele zomers in vertoeven. Kom dus maar op!

Als je toeval lig in Neder land vertoef deze zomer t , al is het alle en maar omdat Schiph ol enkele vl uchten hee geschrapt va ft nwege drukt e of andere redenen, d an kun je ge rust eens w vaker naar d at e lokale wee kmarkt gaan voor je vers e mandarijn tjes, aardbei en of Holla ndse Nieuw e . Een stukje kaas is ook niet verkee rd. In deze zomerkrant vind je een o ve rzicht van diverse wee kmarkten .

Markten


ZOMERKRANT - EDITIE 1 - WOENSDAG 3 AUGUSTUS 2022

PAGINA 4

ZOMERACTIE

20%

SA

LE

% 0 3

Onze showroom is ook op zaterdag doorlopend open in juli en augustus

Haneveer

bv

Wiekenweg 15 I Baarle-Hertog I T +32(0)14 - 69 00 00

www.haneveer.be

beste outdoor escape van nederland

Super spannende escape-game waarbij niet alleen je hersens gepijnigd gaan worden, maar ook je fysieke skills en teamwork belangrijk zijn.

Goirkestraat 32 5046GK, Tilburg tel: 013-5441484

De outdoor escape bevindt zich bij het prachtige Bos&Co en ligt gelegen in Oosterhout, aan de rand van het natuurgebied Boswachterij Dorst. Niet ver hier vandaan ligt de vliegbasis Gilze Rijen, de helikopterbasis van de Nederlandse luchtmacht. En daar is het nu vreselijk misgegaan……

een unieke beleving voor je vriendengroep of bedrijfsuitje. Lukt het jullie om Cool te blijven onder grote druk en de missie te volbrengen ???

SA

LE

UW TEVREDENHEID IS ONZE ZORG

www.martinelingerie.nl

St. Annaplein 16A 5111CA, Baarle-Nassau tel: 013-2077474

aantal deelnemers Escape : min 4 - max 8 Escape XL* : min 10 - max 16 * De escape XL speel je in 2 teams tegen elkaar

speciale actie!

Ben je met minimaal 6 deelnemers en vermeld je de actiecode: ZOMERKRANT dan krijg je 10% korting op je boeking.

Boekingen via de mail:

+31 624118860

info@bosenco.com

sales@bosenco.com

vijfeikenweg 56 4903 rk oosterhout

www.bosenco.com


ZOMERKRANT - EDITIE 1 - WOENSDAG 3 AUGUSTUS 2022

PAGINA 5

Zitten, liggen en hangen in je tuin!

Tuin of balkon

Wanneer het vakantie is kun je ervoor kiezen om op reis te gaan. Dat hoeft echter niet. Je vrije tijd doorbrengen in je eigen achtertuin kan ook. Zittend, liggend of hangend.

Door Brigitte Laurijsen Waarom zou je je (of u uw) zomervakantie in je eigen achtertuin door willen brengen? Daar kunnen verschillende redenen voor zijn. De afgelopen twee jaar was er een veel voorkomende reden: de pandemie. Hoewel veel mensen het nu weer aandurven om te reizen zijn er ook reisliefhebbers die die hobby nog even niet uitoefenen. Mensen die toch nog voorzichtig zijn. Andere redenen om niet te reizen zijn er ook. Geen financiële middelen (niet genoeg geld dus), het met elkaar niet eens kunnen worden over de vakantiebestemming of simpelweg geen zin hebben in inpakken, files en spoorzoeken. Al is dat laatste door de komst van navigatiehulpmiddelen wel gemakkelijker dan vroeger met een papieren routekaart.

Wie niet op vakantie wil gaan mag van geluk spreken dat hij een achtertuin heeft. Wie die niet heeft, mag de kop van dit artikel, de titel dus, vervangen door ‘Zitten, liggen en hangen op het balkon’. Hopelijk een balkon van enig formaat, want wanneer er alleen twee terrasstoeltjes op passen blijft het waarschijnlijk bij ‘zitten’. Voor een ligbed of een hangmat is de ruimte te beperkt. Ontspannen in een stoel kan echter ook. Misschien is het dan tijd om comfortabelere stoelen aan te schaffen, liefst met een stoelkussen erin. Wie wel een tuin heeft, of dat nu een achtertuin of een voortuin is, kan naar hartenlust zitten, liggen en hangen.

Tuin opknappen Zitten, liggen en hangen kan altijd. Of je van tevoren nog ‘even’ de tuin op wil knappen, dat mag iedereen zelf bepalen. Het is immers jouw tuin! Zonaanbidders die zich vanaf hun tuinstoel, ligbed of hangmat alleen maar ergeren aan het overtollige onkruid

en de uit de kluiten gewassen struiken kunnen de tuin waarschijnlijk het beste eerst een goede beurt geven. Anders komen ze niet aan ontspannen toe. Wie zich niet aan onkruid stoort kan zonder problemen gaan zitten, liggen en hangen. Overigens wel met wat versnaperingen in de buurt, om te voorkomen dat je weer op moet staan.

Eten en drinken Versnaperingen. Die zijn er ongetwijfeld in huis, maar van tevoren een grote hoeveelheid favoriete hapjes en drankjes inslaan is niet onverstandig. Alcoholische en niet-alcoholische drankjes kunnen in een koelbox (vergeet de koelelementen niet!) of in een emmer met ijsblokjes. Ook in de koelbox kunnen salades, fruit en koude hartige hapjes. Voor de warme hapjes is de barbecue binnen handbereik. Wie meer wil doen dan eten en drinken kan een stapel leesboeken op de tuintafel leggen. Of voor de moderne relaxers: een e-reader, om te lezen, en een ander mobiel apparaat voor het luisteren naar muziek en het checken van sociale media. Een fijne zomer toegewenst!


ZOMERKRANT - EDITIE 1 - WOENSDAG 3 AUGUSTUS 2022

E-Bikes snel leverbaar! Deze zomer nog genieten!

PAGINA 6

KRINGLOOP KRINGLOOP BAARLE BAK

LogoRiese-Muller Van Oirschot + Van Ginhoven [manual] Qwic IMN7+ Nevo

KOM NAAR RIEL, VOOR DE BETERE FIETSMERKEN!

Stromer ● Riese-Muller ● Flyer Butchers & Bicycles ● Giant ● Stevens ● Velo de Ville ● Qwic ● Gazelle ● Kalkhoff ●

Flyer Gotour 6

Industrieweg 3 in Baarle Nassau Wij zijn geopend elke dinsdag t/m zondag van 10.00 – 17.00 uur

KRINGLOOP BAARLE

Wij bezorgen en halen uw spullen GRATIS op.

Kerkstraat 15 ● 5133AJ Riel ● 013 - 518 1207 info@thuisinfietsen.nl www.thuisinfietsen.nl

IN DE ZOMER ELK WEEKEND OPEN

Geopend dinsdag t/m vrijdag 8.30u-17.30u Donderag koopavond 20u Zaterdag 9-17u

Bel 06 54 22 60 36 Kijk ook op onze webshop:

www.kringloopbaarle-nassau.nl

HIGH FIVE ART HIGH FIVE ART

Karin Hoogenboom is beeldend kunstenaar in realistisch schilderen met een graÞsche invloed. Ze maakt gebruik van verschillende schildertechnieken. Haar uitgangspunt is het Karin Hoogenboom is beeldend kunstenaar in realistisch schilderen met een graÞsche waarneembare uit de natuur, het interieur, mensen en dieren. Haar vertrekpunt zijn haar invloed. Ze maakt gebruik van verschillende schildertechnieken. Haar uitgangspunt is het eigengemaakte fotoÕs en schetsen. Met gevoel, luchtigheid en precisie is ze zoekend naar waarneembare uit de natuur, het interieur, mensen en dieren. Haar vertrekpunt zijn haar het bereiken van verstilling en vervreemding. eigengemaakte fotoÕs en schetsen. Met gevoel, luchtigheid en precisie is ze zoekend naar het bereiken van verstilling en vervreemding. Marthie Kemper is beeldend kunstenaar in beeldhouwen met steen. Ze laat zich leiden door het verhaal dat zich in iedere steen verschuild. Afhankelijk van deZe hardheid de steen Marthie Kemper is beeldend kunstenaar in beeldhouwen met steen. laat zichvan leiden door bepaalt ze dat haar techniek ensteen werktuig. In haarAfhankelijk tuinateliervan wordt ze ge•nspireerd tot het het verhaal zich in iedere verschuild. de hardheid van de steen maken ze vanhaar Þguratieve beelden. Ditwordt doet ze creativiteit bepaalt technieken ennon-Þguratieve werktuig. In haar tuinatelier ze met ge•nspireerd tot en hetpassie. maken van Þguratieve en non-Þguratieve beelden. Dit doet ze met creativiteit en passie. Deze twee kunstenaars zijn buurvrouwen die de Buufkoppen bij elkaar hebben gestoken. Dezetwee duo expositie gaat over alles wat Buuf kan betekenen. Deze kunstenaars zijn buurvrouwen die de Buufkoppen bij elkaar hebben gestoken. Deze duo expositie gaat over alles wat Buuf kan betekenen.

EXPOSITIE EXPOSITIE RUIMTE RUIMTE BAARLE BAARLE

2022: verwacht 2022: verwacht © 2016 Vriens Imagineering • Riel • www.edwinvriens.nl

SEPT/NOV QA-TRACES -WERK VAN PROFESSIONELE QUILT KUNSTENAARS UIT DIVERSE SEPT/NOV QA-TRACES -WERK VAN PROFESSIONELE QUILT KUNSTENAARS UIT DIVERSE LANDEN. ZIJ VORMEN SAMEN QUILT-ART INTERNATIONAL LANDEN. ZIJ VORMEN SAMEN QUILT-ART INTERNATIONAL DECEMBER KORALEN - VILTKUNST VAN LEDEN VAN VKG-NEDERLAND SAMEN MET: DECEMBER KORALEN - VILTKUNST VAN LEDEN VAN VKG-NEDERLAND SAMEN MET: MINSPILLEMAECKERS SPILLEMAECKERS (BE) - VLECHTKUNST ANDERE INSTALLATIES MIN (BE) - VLECHTKUNST EN EN ANDERE INSTALLATIES

2023 2023 JAN/FEBR METAMORFOSE METAMORFOSE -PRESENTATIE VAN HEDENDAAGSE WEEFKUNST DEZE JAN/FEBR -PRESENTATIE VAN HEDENDAAGSE WEEFKUNST VANVAN DEZE GROEP GROEP MRT/APR ET ETCETERA CETERA (BE)-TEXTIELKUNSTENAARS -TEXTIELKUNSTENAARS KEMPEN. MRT/APR (BE) UITUIT DE DE KEMPEN. MEI/JUNI MARIAN MARIANKASTELEIN KASTELEIN -VILT MEI/JUNI -VILT JULI/AUG (USA) -SOLO EXPOSITIE - SHIBORI JULI/AUG ELIN ELINNOBLE NOBLE (USA) -SOLO EXPOSITIE - SHIBORI

CONTACT: HIGHFIVEART@ICLOUD.COM CONTACT: HIGHFIVEART@ICLOUD.COM ADRES: HOOGBRAAK ADRES: HOOGBRAAK 5A 5A 5111 CS BAARLE-NASSAU 5111 CS BAARLE-NASSAU OPENINGSTIJDEN: 13.00-17.00 UUR OP OPENINGSTIJDEN: 13.00-17.00 UUR OP 3,9,10,16,17,23,24,30,31 JULI EN 3,9,10,16,17,23,24,30,31 JULI EN 6,7,13,14,20,21,27,28 AUGUSTUS 6,7,13,14,20,21,27,28 AUGUSTUS DAARNAAST DAARNAAST OP OP AFSPRAAK tel.0031(0)615150115 AFSPRAAK tel.0031(0)615150115 www.highÞveart.nl www.highÞveart.nl


ZOMERKRANT - EDITIE 1 - WOENSDAG 3 AUGUSTUS 2022

PAGINA 7

Door Ingrid Bothe Sydney Sunrise Sunshine Australiërs houden wel van een drankje, maar deze romige cocktail is non-alcoholisch. Heerlijk om de dag mee te beginnen… en naar men zegt ook goed tegen een kater. Ingrediënten 1 á 2 el honing 3 cl limoensap 1 á 2 dl sinaasappelsap 1 ei

• • • •

Bereiding: Meng de ingrediënten met een mixer en serveer het (ijs)koud.

Reis om de wereld in zeven cocktails Na twee jaar kunnen we eindelijk weer reizen. 80 dagen, zoals in het beroemde boek van Jules Verne, zijn daarvoor echter maar voor weinigen van ons weggelegd. Daarom een alternatieve wereldreis aan de hand van heerlijke cocktails: één voor elk continent.

Mojito

Singapore Sling

De Cubaanse klassieker.

Een reis door de tijd naar het beroemde Raffles Hotel in Singapore, waar een barman deze cocktail in 1915 bedacht, zodat dames in het openbaar stiekem alcohol konden drinken.

Ingrediënten: 2 tl (riet)suiker Sap van een halve limoen Blaadjes van twee takjes verse munt 90 ml bruisend mineraalwater 45 ml witte rum Crushed ice

• • • • • •

Garnering: Muntblaadjes en limoenpartjes Bereiding: Doe suiker, limoensap, muntblaadjes en bruiswater in een hoog glas (of cocktailshaker) en kneus het mengsel met een (cocktail)stamper. Voeg rum en crushed ice toe; schud het goed. Garneer met muntblaadjes en limoen.

Antarctic Freeze Een cocktail geïnspireerd op de Zuidpool. Ingrediënten witte laag: 30 ml wodka 30 ml kokos-rum 15 ml Island Punch Pucker 30 ml ananassap IJsblokjes

• • • • •

Ingrediënten: 30 ml gin 20 ml kersenbrandy Enkele druppels Cointreau Enkele druppels Bénédictine Het sap van een halve citroen 60 ml vers ananassap 1 tot twee druppels (Angostura) bitters 1 scheut grenadine (voor de kleur) IJsklontjes

• • • • • • • • •

Garnering: Stukjes ananas of sinaasappel Kersen Bereiding: Schud de ingrediënten ongeveer 10 seconden in een cocktailshaker. Het resultaat giet je in een glas met twee ijsklontjes. Garneer met stukjes fruit en kersen.

Ingrediënten blauwe laag: 30 ml kokos-rum 45 ml Blue Curaçao 15 ml 7-up of Sprite IJsblokjes

• • • •

Bereiding: Meng in een blender apart van elkaar de ingrediënten voor de witte en de blauwe laag met ijs tot gladde mengsels en vul hiermee om en om een glas.

Dutch Courage Oost West, thuis best! Een cocktail van eigen bodem. Ingrediënten: 30 ml Nederlandse gin 30 ml advocaat 23 ml citroensap 90 ml appelsap IJsschilfers

• • • • •

Garnering: Verse munt en partjes Granny Smith-appel Bereiding: Schud de ingrediënten in een cocktailshaker met ijs goed door elkaar. Schenk het uit in een mooi glas en garneer met blaadjes verse munt en appelpartjes.

Bloody Mary Twee continenten in één cocktail, die volgens de overlevering in de jaren ’20 van de vorige eeuw in Harry’s New York Bar in Parijs werd bedacht. Ingrediënten: 30 ml wodka 90 ml tomatensap 3 druppels Tabasco 2-4 druppels Worcestershiresauce Sap van een kwart citroen Snufje zout 2 snufjes zwarte peper IJsblokjes

• • • • • • • •

Garnering: Selderijstengel Bereiding: Vul een longdrinkglas met ijs. Voeg wodka en tomatensap toe, gevolgd door vers citroensap, Tabasco, Worcestershiresauce, zout en gemalen peper. Roer en garneer het geheel met een selderijstengel.

Pumulani De huiscocktail van de Pumulani Lodge aan Lake Malawi in Afrika. Neem een slokje, sluit je ogen en met een beetje fantasie zie je de blauwe maan die eens in de twee à drie jaar verschijnt. Ingrediënten: 2 ml Blue Curaçao 4 ml Malibu 20 ml ginger ale IJsblokjes

• • • •

Garnering: Kokosrasp; kersen of bessen Bereiding: Doop de rand van het cocktailglas in water en daarna in het kokosschaafsel. Schud Blue Curaçao en Malibu ongeveer 10 seconden krachtig in een cocktailshaker. Doe wat ijsblokjes in een glas en voeg de mix toe. Vul aan met ginger ale en garneer met kersen of bessen.


ZOMERKRANT - EDITIE 1 - WOENSDAG 3 AUGUSTUS 2022

PAGINA 8

TE KOOP: bosbessen

Tuin en Groen in Ulicoten

HOUD UW TUIN EN NIEUWE AANPLANTING ONKRUIDVRIJ! Met compost of molmmest (onkruidvrij), boomschors, houtsnippers, dolomiet of gronddoek

Wij verzorgen graag al uw gronden graafwerken, zoals omspitten van uw tuin, rooien van struiken en haagkanten, uitgraven opritten, kelders, bouwputten, vijvers en zwembaden...

on Wij zijn gewo bereikbaar!

AFHALING & LEVERING - Metselzand - Brekerszand - Vloerenzand - Straatzand - Spuitzand - Ophoogzand - Speelbakkenzand - Zwarte tuinaarde - Geel zand - Grind en Dolomiet *Alle materialen kunnen afgehaald of thuis gevelerd worden,los of in Bigbags* AANLEVEREN MOGELIJK VAN: - Bouw- en Sloopafval (BSA) - Puin - Hout - sloophout - Groenafval

U kunt bij ons terecht voor alle sloopwerken en het plaatsen van containers!

Ook zelf plukken!

AANLEVEREN EN OPHALEN op locatie:

Voorteindseweg 32 - Middelbeers 013-5141268

SPRANGERS BV

Van maandag t/m zaterdag van 8.00 tot 13.00 uur of na telefonische afspraak. ADRES: Heikantsestraat 4 - 5113 BS Ulicoten op de site van Loonbedrijf Sprangers BV

Tel: (0031) - 013 5199 413 - Mobiel: (0031) 06 - 2419 1739

Kom kanovaren, klimmen of lasergamen in de zomervakantie bij de Reuselhoeve en boek online!

KANOVAREN:

KLIMMEN:

LASERGAMEN:

Hilvertocht (1,5u): 14,50 p.p., t/m 12 jr. 7,25, t/m 5 jaar gratis Hondsbergtocht (4u): 18,50 p.p., t/m 12 jr. 9,25, t/m 5 jaar gratis Elke dag om 11.00, 13.00, 14.00 of 15.00 uur.

Klim-slim parcours: 14,50 p.p. (1,5 – 2u) Megatokkel: 8,00 p.p. Kinderklimbos: 9,50 p.p. (1u) Elke dag vanaf 11.00u

Indoor/outdoor: 14,50 p.p. (45 min.) Elke dag vanaf 11.00u.

De Reuselhoeve Heizenschedijk 1 - 5066 PL Moergestel Tel. 013 - 513 60 31 www.reuselhoeve.nl - info@reuselhoeve.nl


ZOMERKRANT - EDITIE 1 - WOENSDAG 3 AUGUSTUS 2022

PAGINA 9

t e m n e Tover

n e t a tom Recept Tomaten zijn een populair ingrediënt in keukens over de hele wereld. Ze dienen als basis voor talloze warme sauzen, soepen en andere gerechten. Koud toegepast bieden ze in de zomer juist verkoeling. Er zijn heel veel soorten tomaten. Bereiding en toepassing zijn dan ook afhankelijk van het type dat je gebruikt. Met bijvoorbeeld uien en komkommer vormen tomaten een fantastisch trio waarmee je heerlijke, verfrissende gerechten kunt maken om warme dagen door te komen.

Door Ingrid Bothe Salades Je kunt kookboeken vol schrijven over salades op basis van tomaten. Houd je van een eenvoudige, Hollandse salade? Meng dan (ijsberg)sla, tomaten, paprika, ui, komkommer en geraspte worteltjes, al dan niet met een dressing naar smaak. Om te decoreren gebruik je een in partjes gesneden gekookt ei. Voor de populaire Italiaanse salade caprese snijd je tomaten en (buffel)mozzarella in gelijke plakjes. Leg deze om en om op een bordje. Werk af met wat blaadjes verse basilicum, geroosterde pijnboompitjes, olijfolie, verse peper en eventueel balsamicoazijn. Een heerlijke Griekse salade, tenslotte, bereid je met tomaten, rode ui, olijven, feta, paprika, komkommer en eventueel verse peterselie. Ook deze maak je af met olijfolie en verse peper.

Soepen De bekendste koude soep met tomaten is ongetwijfeld gazpacho. Er zijn diverse varianten te vinden, maar het basisrecept bestaat uit tomaten, groene paprika, komkommer, brood, zout, peper en knoflook. Deze meng je met sherry- of rode wijnazijn en olijfolie in een blender tot een glad mengsel. Over het gebruik van ui zijn de meningen verdeeld… Salmorejo, een variatie op de traditionele gazpacho, wordt gemaakt van tomaten, knoflook, sherry- of rode wijnazijn, paprikapoeder, olijfolie, peper en zout, en brood. Salmorejo is dikker en romiger dan gazpacho. Beide soepen

zijn snel te bereiden, maar moeten wel goed gekoeld worden voor je ze serveert. Ze zijn namelijk ijskoud het lekkerst.

Snacks Goede tomaten zijn zonder enige toevoeging al een lekker fris hapje. Je kunt er echter ook gezonde koude snacks van bereiden in combinatie met andere producten. Maak bijvoorbeeld eens een spiesje van tomaat, mozzarella en basilicumblaadjes. Of wat denk je van een bruschetta met een topping van een mengsel van stukjes tomaat, witte wijnazijn, olijfolie, knoflook, peper en zout? Met een blokje kaas, cherrytomaatje, basilicumblaadje en olijf op een prikkertje creëer je in een handomdraai weer een ander lekker en feestelijk hapje. Zoek naar meer toepassingen op internet, in kookboeken of gebruik je eigen fantasie. De mogelijkheden om wat lekkers op tafel te toveren met tomaat zijn eindeloos.

Traditionele Andalusische gazpacho voor zes personen Ingrediënten 1 kg peervormige tomaten 1 groene paprika 1 komkommer 2 teentjes knoflook 50 ml extra vergine olijfolie 50 gr oud (wit) brood 250 ml koud water 5 gr zout 30 ml sherryazijn

Bereiding Snijd de tomaten, paprika, komkommer en knoflook klein. Het is niet nodig om de tomaten en de komkommer te schillen. Verwijder alvast de pitjes. Mix alles (inclusief het brood) met olijfolie, water (uit de koelkast), zout en sherryazijn in een blender tot een egale massa. Passeer het resultaat door een fijne zeef. Gebruik een pollepel om zoveel mogelijk van het mengsel door de zeef te drukken tot er een crème-achtige substantie zonder schil of zaden overblijft. Laat dit een paar uur goed afkoelen in de koelkast. Serveer het gerecht met als topping bijvoorbeeld wat kleine stukjes komkommer en tomaat.


ZOMERKRANT - EDITIE 1 - WOENSDAG 3 AUGUSTUS 2022

PAGINA 10

Zondag 14 augustus 2022

JAARMARKT CHAAM met o.a.: • groot aanbod aan verschillende artikelen • internationaal standwerkerconcours • leuke kindermarkt • oude ambachten • diverse terrassen en kinderattracties

GRATIS ENTREE

Wij maken desembrood, patisserie en viennoiserie in een open winkel bakkerij met pure en eerlijke grondstoffen. Kom dus gerust eens kijken en vooral ook proeven.

Op zaterdag van 7:30 tot 16:00 Op zondag van 7:30 tot 14:00 Oosteinde 2 2387 Baarle-Hertog België

www.beidebakkers.be

Molenstraat 98 Baarle-Hertog

Molenstraat 26 Baarle-Nassau


ZOMERKRANT - EDITIE 1 - WOENSDAG 3 AUGUSTUS 2022

PAGINA 11

Ronde e j n a p S va n

De bekendste wielerronde van de wereld (Tour de France) is nog maar net afgelopen en de volgende staat alweer op het programma. Iedere wielerliefhebber kent ook déze ronde, trouwens. Naast de Giro en de Tour hebben we het natuurlijk over de Vuelta, de Ronde van Spanje. Van de Grote Drie is de Spaanse wielerronde misschien de minst bekende, maar geloof maar dat het drie weken afzien is, voor de renners. Heel soms in de ijzige kou, bovenin, maar vaak in gortdroge en bloedhete omstandigheden. “Wè is het heet!” Dat zul je de profs overigens niet horen roepen, die stoempen vrolijk door.

Zaterdag en zondag overwegend in Brabant De strijd om de rode trui komt dit jaar naar Nederland. In de promotiecampagnes wordt de wielerkoers La Vuelta Holanda genoemd en richt zich op de data 19, 20 en 21 augustus. Vooral op zaterdag 20 augustus (2e etappe) en zondag 21 augustus (3e etappe) heb je kans dat je het complete peloton in vol ornaat kunt zien in… Brabant. Zaterdag start de rit in Den Bosch en eindigt de etappe in Utrecht. Zondag start de etappe in Breda, waar deze ook weer finisht. Belangrijk om te vernoemen is dat de profwielrenners niet alleen hard door de provincie koersen, maar dat ze ook (deels) langs de Zuiderwaterlinie fietsen, een van oorsprong militaire verdedigingslinie van wateren, die cultureel enorm in de belangstelling staat de laatste jaren. Meer info over die ‘linie’, zie zuiderwaterlinie.nl De zaterdagrit start vanuit de historische binnenstad van ’s-Hertogenbosch en doet vervolgens de volgende plaatsen aan: Vlijmen (wielerdorp bij uitstek), Haarsteeg, Herpt, Heusden, de gemeenten Altena, Zaltbommel, Maasdriel en West Maas en Waal, waarna het Vuelta-circus langzaam richting Utrecht koerst. De renners fietsen tussen 12.30 uur (start) en 14.00 uur tussen Den Bosch en gemeente Heusden, ter info en inschatting. De zondagrit vertrekt vanuit Breda (rond 12.10-12.30 uur), waarna de volgende gemeenten (deels) worden gepasseerd: Alphen-Chaam,

Baarle-Nassau, Gilze en Rijen, Dongen, Oosterhout, Drimmelen, Moerdijk, Halderberge, Steenbergen, Bergen op Zoom, Woensdrecht, Roosendaal, Rucphen en Etten-Leur, met als finish weer Breda. Kortom: er zijn genoeg plekken om langs de kant te staan. En in de aanloop naar of tijdens de passages is er in dat Brabants-Spaanse wielerweekend bovendien veel te doen in de doorkomstplaatsen. Zo zijn er eetarrangementen met een Spaans thema in diverse dorpen/steden, een toertocht voor recreanten/amateurrijders (die onder andere door/langs Baarle voert), een themadag bij een lokaal café (vol met tapas, flamenco en kindervertier), een speciaal Vuelta Café in Den Bosch, tentoonstellingen over de wielersport (onder andere in Oosterhout), een zomeravondcompetitie bij de grootste wielervereniging in de regio en meer. Maar vooral is er feest. Veel feest langs de route. Van georganiseerd tot particulier. Doe je oren en ogen open, zouden we willen zeggen. Geniet van de Vuelta!

Meer info: lavueltaholanda.com (klik maar eens op de agenda)

Prominente wielrenners en Nederlanders? Op het moment van schrijven is niet duidelijk of de titelverdediger meedoet (2021): Roglic, Sloveen in Nederlandse dienst. Hij herstelt nog van een blessure na een val in de recente Tour. Maar Roglic heeft iets met Spanje, omdat hij de ronde niet alleen in 2021 won, maar ook in 2020 en 2019. We gaan het zien. Dat geldt ook voor meervoudig Tourwinnaar Pogacar, de vaste concurrent van Roglic. Staat hij ook aan de start

in Utrecht? Zien we oudgediende Valverde nog een keer terug in de ronde van zijn vaderland? Let ook op namen als Landa en de Belg Evenepoel. Om Ángel López als outsider niet te vergeten voor het eindklassement. Volgens media (begin juli, red.) doen de Nederlandse renners Antwan Tolhoek en Mike Teunissen sowieso mee aan de Vuelta. Voor Fabio Jakobsen is dat niet duidelijk: hij heeft (als het goed is) net de Tour de France verreden. Maar toch is de Nederlandse sprinter de Spaanse sprintkoning van vorig jaar: hij won de groene trui, het puntenklassement, en maar liefst drie etappes. Kelderman dan? Kan hij het eindpodium halen, of meer?

e j d n a r s t n a b a r m et ee n B


ZOMERKRANT - EDITIE 1 - WOENSDAG 3 AUGUSTUS 2022

PAGINA 12

PROMO’S

bij in Baarle Hertog! EN VOLG ONS OOK OP FACEBOOK VOOR NÓG MEER ACTIES EN PROMOTIES!

Jupiler

Jupiler blue

25cl x 24

25cl x 24

11.

11.

50

Jupiler 0% 25cl x 24

10.

75

Hoegaarden wit 25cl x 24

13.

95

Kasteel rouge 33cl x 4

Stella 25cl x 24

50

Karmeliet

Hoegaarden rose 25cl x 24

33cl x 24

19.

16.

27.

95

50

Cornet

La Chouffe blond Grimbergen 33cl x 24 blond of dubbel

33cl x 24

33cl x 24

22.

Duvel

+2 GRATIS GLAZEN!

24.

17.

90

95

90

Duvel 666

Duvel tripel hop cashmere 33cl x 12

4.

8.

95

95

33cl x 24

30

25cl x 24

10.

50

Leffe blond of bruin 33cl x 24

Maes pils

28.

95

33cl x 12

+1 GRATIS GLAS!

17.

+1 GRATIS GLAS!

75

Promo’s zijn geldig van woensdag 3/8/22 lopende tot woensdag 24/8/22 Chaamseweg 31 2387 Baarle Hertog baarle-hertog@prikentik.com Telefoon: 0032 (0) 14/45.37.17

14.

40

OPENINGSUREN: Woensdag t/m vrijdag van 10u tot 18u Zaterdag 9u tot 17u • Zondag 10u tot 16u Maandag en dinsdag gesloten * Zolang de voorraad strekt, beperkt aanbod per klant.


ZOMERKRANT - EDITIE 1 - WOENSDAG 3 AUGUSTUS 2022

PAGINA 13

Fietsen door een spinnenweb van routes tijdens De Schakel

Welke route kies jij? Op zondag 28 augustus wordt voor de 32e maal De Schakel georganiseerd. In de Antwerpse Kempen zal er weer ge-schakel-d worden door een spinnenweb van routes. De deelnemers fietsen over duidelijk afgepijlde routes die in twee richtingen lopen. Er zijn 45 start- en controleplaatsen, die Kempenhutten genoemd worden. Elke hut heeft een naam die verwijst naar de volksnaam van de gemeente of naar de vereniging die de hut uitbaat. Zo hebben

we bijvoorbeeld de Pierenhut in Ravels, de Spetsershut in Merksplas, de Bonenpikkershut in Chaam, etc.. Deze hutten zijn verspreid over gans de provincie Antwerpen. Net zoals in de vorige edities doen dit jaar Alphen en Chaam opnieuw mee. Hierdoor kunnen er mooie routes gemaakt worden in combinatie met Baarle-Hertog en de Noorderkempen. In die hutten is altijd iets te beleven, maar ze zijn allemaal verschillend. Overal is de couleur locale te herkennen, is er anima-

tie, vaak voor groot en klein, en is er een ruime keuze om de inwendige mens te verstevigen. De routes zijn uitgezet op rustige, autoluwe wegen. Daardoor is De Schakel nog mooier. De deelnemer kiest zelf een route uit het grote aanbod. Om de 10 à 15 km is er een Kempenhut. Je kunt de routekaart en meer info vinden op www.schakel.be Er zijn Schakeltochten mogelijk van 25 km tot meer dan 100 km. In elke hut is een routecoördinator die je graag een woordje uitleg geeft over de verschillende routes die mogelijk zijn vanuit die hut. De deelnameprijs is voor volwassenen 5 euro. Voor kinderen tot 12 jaar slechts 1

euro. Hiervoor krijg je een appel, een wafel, een dagfolder met de routekaart, een deelnemerskaart en ben je verzekerd tegen gebeurlijke ongevallen. De kinderen krijgen daar bovenop nog een leuk hebbedingetje. Er zijn ook dit jaar weer waardevolle prijzen: gîtes en chambres d’hôtes in Frankrijk, B&B’s uit de Kempense regio, fietsvakanties, en nog heel wat andere verrassingen. Voor de kinderen tot 12 jaar zijn aparte prijzen voorzien. De hoofdprijs is een kinderfiets. Door deel te nemen aan de kleurwedstrijd kunnen ze ook nog eens extra prijzen winnen!

Ook in 2022 zal De Schakel weer de plezantste afsluiter van de zomervakantie zijn. Start: tussen 8.00 uur en 14.00 uur.


ZOMERKRANT - EDITIE 1 - WOENSDAG 3 AUGUSTUS 2022

PAGINA 14

-60%

TOT

SUMMER SALE HEREN

2 HALEN = 1 BETALEN Op de collectie Korting op de hele collectie, uitgezonderd basis collectie. Vraag naar de voorwaarden.

DAMES

STAPEL KORTING

2 artikelen = 60% 1 artikel = 50% Korting op de hele zomercollectie, uitgezonderd basis collectie. Vraag naar de voorwaarden in de zaak

HEREN SPECIAL

Meyer zomerbroeken 20% korting Deze actie is niet geldig in combinatie met andere acties, met uitzondering van basis collectie. Vraag naar de voorwaarden in de zaak

Hoge Ham 119, Dongen

www.dezaakvangeert.nl


ZOMERKRANT - EDITIE 1 - WOENSDAG 3 AUGUSTUS 2022

Baarle, hoofdstad van de enclaves

PAGINA 15

ZOMERWANDELINGEN 2022 dinsdag 2-9-16 AUGUSTUS, 14.00 uur Visit Baarle organiseert deze zomer diverse zomerwandelingen. Wandel mee met een gids en ervaar de bijzondere enclavesituatie in Baarle-Hertog-Nassau. Je komt langs alle bijzondere plekjes en steekt natuurlijk diverse keren de grens over. Startpunt: Kantoor Visit Baarle, Singel 1, Baarle-Nassau. De wandeling duurt ongeveer 1,5 uur, prijs: 3,50 p.p.. Aanmelden: 013-5079921. info@toerismebaarle.com

ESCAPE-WANDELING: BLIKKEN BUIK (tot 11 september) “De blikken buik” is een escape outdoor-activiteit. In een escaperoom moet je raadsels oplossen om te ontsnappen. Deze outdoor-activiteit is hierop gebaseerd. Je wordt niet opgesloten maar je lost tijdens een wandeling door Baarle alle raadsels en puzzels op. De route kost 10 euro en is te koop bij Visit Baarle en Cultuurcentrum Baarle.

ZOMERZOEKTOCHT (tot 21 september)

Genieten van Baarle! Vaak wordt gedacht dat Baarle precies op de grens van Nederland en België ligt, waarbij de grens door één straat loopt. Dit is onjuist. In Baarle is er namelijk sprake van een enclavesituatie. Een enclave is een stuk grondgebied dat geheel omringd is door grondgebied van een ander land. Wat Baarle zo uniek maakt is dat er niet sprake is van één enclave; het zijn er dertig in totaal! 30 stukjes België en Nederland die in elkaar verweven zijn.

Baarle-Hertog

Baarle-Nassau

Het Belgische Baarle-Hertog bestaat uit 22 enclaves. Deze 22 stukken grond zijn geheel omgeven door Nederlands grondgebied. Net over de officiële rijksgrens, in België, ligt het kerkdorp Zondereigen, dat ook bij Baarle-Hertog hoort.

Het Nederlandse Baarle-Nassau heeft op haar beurt 8 enclaves, waarvan er 7 als sub-enclaves in de twee grootste Belgische enclaves liggen en één nabij het kerkdorp Zondereigen. Naast de kern Baarle-Nassau behoren het kerkdorp Ulicoten en het gehucht Castelré

De zomerzoektocht van het Davidsfonds, het grootste culturele zomerevent van Vlaanderen, is deze zomer in Baarle-Hertog, Baarle-Nassau, Hoogstraten en Merksplas neergestreken. Kom mee zoeken en wandelen. Er is een klassieke zoektocht en een familiezoektocht. Voor alle informatie en aankoop van de zoektochten, zie: www.dezomerzoektocht.be

tot de gemeente BaarleNassau. Castelré ligt als een schiereiland in België op 11 km van het centrum van Baarle-Nassau. Wereldwijd zijn er nog 64 enclaves. Baarle-Hertog-Nassau heeft 30 enclaves, bijna de helft van het wereldtotaal. Wij kunnen dus met trots zeggen dat we ‘Hoofdstad van de Enclaves’ zijn.

BEZOEKERSCENTRUM BAARLE In het bezoekerscentrum in het kantoor van Visit Baarle zie en lees je alles over de unieke enclavepuzzel van Baarle. De enclavetafel geeft een goed beeld van de situatie: bekijk hoe de grenzen kriskras door Baarle lopen. Op een tijdlijn lees je de geschiedenis van Baarle. Het bezoekerscentrum is gratis te bezoeken tijdens de openingstijden van het kantoor van Visit Baarle. T/m 21 september geopend van maandag t/m zondag van 9-17 uur.

Het bezoekerscentrum van Visit Baarle.

Visit Baarle Singel 1, 5111CC BAARLE-NASSAU Tel.: 013 - 507 9921 info@toerismebaarle.com www.visitbaarle.com

Typisch Baarle enclavegrenzen.

Openingstijden: maandag t/m zondag van 9-17 uur (t/m 21 september)


ZOMERKRANT - EDITIE 1 - WOENSDAG 3 AUGUSTUS 2022

PAGINA 16

“Vrijheid om te gaan en na de vakantie goed thuiskomen.”

Open dag dinsdag 13 september 14.30 -17.30 uur

Albert en Mieke van de Donk (beide 77), wonen sinds 2015 in Residentie Molenwijck in Loon op Zand. Sinds 10 jaar hebben ze een camper en trekken ze erop uit in Europa. Oók nu ze in Residentie Molenwijck wonen, genieten zij van de vrijheid. “Gemakkelijk hoor, camper inpakken, de hulp nog een instructie geven wat ze extra kan doen, de deur achter ons dicht trekken en we zijn weg. Als we terugkomen van de vakantie duren de laatste meters nog het langst…” grapt Albert. “Vóórdat we de sleutel van ons appartement omdraaien, komen wij alweer een heleboel buren tegen. Die zijn benieuwd hoe onze vakantie was. Dat is goed thuiskomen.”

Inschrijven

Wilt u zeker zijn van úw appartement en van zorg voor later? Schrijf u in op de wachtlijst en bel voor meer informatie.

Aanmelden Open dag

De vrijheid van weg kunnen gaan is voor Albert en Mieke belangrijk. Daarnaast is de beschikbaarheid van zorg in Molenwijck relevant. Mieke heeft dit aan den lijve ondervonden. Toen het nodig was, maakte ze gebruik van het zorgalarm. “De zorg was er binnen de kortste keren. Er werd snel gehandeld en de ambulance was zo in Loon op Zand. Wat ben ik blij dat wij hier ‘alarmknopjes’ hebben. Je voelt je zekerder.”

Bewoners nemen u mee op een rondleiding. Interesse? Laat ons even weten dat u komt.

Molenwijck 1, Loon op Zand | 0416 - 365600 | www.molenwijck.com

ZORGSTOELEN OP MAAT ALTIJD DE GOEDKOOPSTE Zorgstoel 2 motorig met STA-OP

Deze bekende

Zorgstoelen ook bij ons tegen de allerscherpste prijs!

- op maat gemaakt - echt leder - vele kleuren leder - uit voorraad leverbaar in 3 kleuren - vandaag besteld morgen in huis!! Nu voor maar

1445,-

Moderne relaxfauteuils • TWICE • PARIJS • CANNES • MADERO • NICE Nu met

25% KORTING

- volledig op maat te maken - van gasveer tot wel 4 motoren - sta op stand - ruim aanbod voeten - 3 verschillende rugleuningen - 3 verschillende armleuningen

GRANADA

bij ons vanaf

1450,BLAIZE

Kerkvaartsestr. 1, Waspik, Tel.: 0416-311945 (vanaf snelweg rotonde rechts, 2e straat rechts)

WWW.HORSTENMEUBELEN.NL


ZOMERKRANT - EDITIE 1 - WOENSDAG 3 AUGUSTUS 2022

PAGINA 17

Ontdek de G ôolse

Geheimen Wandelen over de Regte Heide. De mooiste plekjes in en rond Goirle en Riel ontdekt u op de fiets of te voet. Of u nu in de gemeente woont of hier vakantie viert, er zijn veel geheimen om te ontdekken. Dat noemen wij de Gôolse Geheimen. Geheimen maken nieuwsgierig. Het betekent dat er iets te ontdekken valt en dat u verrast gaat worden. Dat is in Goirle en Riel zeker zo. Ga op ontdekkingstocht! En vertel het gerust verder. Gôolse Geheimen zijn er om te verklappen.

Gôolse Geheimen De Vereniging Recreatie en Toerisme Goirle, De Heemkundige Kring, Het Brabants Landschap en de gemeente Goirle hebben de bijzondere plekken en verhalen uit de gemeente opgetekend. Uw ontdekkingsreis begint op www.goolsegeheimen.nl Er is ook een boekje met leuke routes om alle geheimen te gaan ontdekken.

Ireen Wüst bij haar eigen standbeeld.

Levendige en gemoedelijke dorpen Combineert u uw wandeling of fietstocht met een bezoekje aan een levendig Gôol? De ondernemers ontvangen u gastvrij in hun (speciaal)zaken en horeca. In en rond het centrum vindt u bijzondere plekken die historie en cultuur ademen. Of gaat u Riel ontdekken? Een typisch Brabants esdorp.

Fietsen over het Bels Lijntje. Langgerekt, daardoor is de natuur altijd dichtbij. Het Riels Laag, het Riels Hoefke en de Regte Heide liggen letterlijk op loopafstand van het dorp met winkels en horeca. U wordt er vriendelijk ontvangen, in een gemoedelijke sfeer.

Winkelen bij de Hovel.

Fluisterende bomen

Topnatuur Regte Heide

Kloosterlingen, smokkelaars en grenspalen. Als de bomen op de landgoederen konden praten, dan fluisterden ze verhalen over de katholieken die op Landgoed Nieuwkerk een schuurkerk bouwden op “Konincks Bodem”. Hun “Nieuwe Kerk”, omdat ze tijdens de Tachtigjarige Oorlog niet meer in de Sint Jan mochten. De bomen op Landgoed Gorp en Roovert hoort u misschien beweren dat de Nederlandse taal de enige taal is die van de oertaal afstamt. En dat Adam en Eva dus deze taal spraken in het paradijs. Dat was namelijk de theorie van Johannes Goropius Becanus. Behalve lijfarts aan het hof van Filips II was hij ook taalkundige. Op Landgoed Gorp en Roovert, op de grens tussen Goirle en Hilvarenbeek, zijn er veel verwijzingen naar deze theorie.

Op de Regte Heide beleeft u één van de meest waardevolle natuurgebieden van de Europese Natura 2000-lijst. Een prachtig heidegebied met veel reeën, roofvogels en zeldzame planten. Bezoek ook zeker de mysterieuze grafheuvels van bijna 4000 jaar oud. Over geschiedenis gesproken!

Op de landgoederen het Ooievaarsnest en de Hoevens vindt u prachtige oude beukenlanen en zeldzame moerascipressen. Zij herinneren zich vast nog de heer Van Hogendorp, die de bomen plantte in de 19e eeuw.

Perfecte uitvalsbasis Komt u niet uit Goirle of Riel maar wilt u wel onze geheimen ontdekken? En misschien ook Tilburg, de Efteling, de Beekse Bergen of Bobbejaanland aandoen? Boek dan een camping, B&B of groepsaccommodatie in Goirle of Riel. Een perfecte uitvalsbasis om te genieten van een verrassende vakantie dichtbij.

Routes Op www.goolsegeheimen.nl staan duidelijke wandel- en fietsroutes. Nieuw is de kunstroute langs onder andere het beeld van Ireen Wüst. Er zijn ook virtuele routes. Dat is een rondleiding door een gids, maar dan op uw mobiel. Met filmpjes en bijzondere verhalen. U kunt ook uw eigen route uitstippelen via het knooppuntennetwerk.


ZOMERKRANT - EDITIE 1 - WOENSDAG 3 AUGUSTUS 2022

De Baronie

PAGINA 18

Hier houden we van ’t goeie leven

Fietsen over de Fietsallee.

Het leven is goed in gemoedelijk en bourgondisch Brabant, zeker in het groene gebied dat ligt tussen de steden Breda, Tilburg en de Belgische grens. Hier houden we van ’t goeie leven, van op het gemakje genieten, jezelf verwonderen over al dat moois dat deze regio zo groots maakt: wandelen over eeuwenoude landgoederen, fietsen door kilometers aaneengesloten bos, genieten

van een drankje op één van de vele terrasjes onderweg, proeven van streekproducten… ‘Toerlezjoeren’ noemen we dat. En wil je actie, dan liggen de steden en attractieparken zoals de Efteling en de Beekse Bergen vlakbij. De Baronie is hierdoor niet alleen de perfecte uitvalsbasis voor een dagje weg, jong en oud vermaken zich hier rustig een hele week! Laat je verrassen en inspireren op de

website www.toerismedebaronie.nl waar je veel mooie routes, tips voor een dagje uit en gastvrije horeca en verblijfsaccommodaties vindt. Veel plezier en Toerlezjoeren maar!

Het Oranje-Nassau Pad Trek je wandelschoenen aan en treed in de voetsporen van de Oranje-Nassaus. De Oranje-Nassaus waren behalve invloedrijk

Wandelen over het Oranje-Nassau Pad, langs o.a. Kasteel Bouvigne. ook echte levensgenieters. Hun invloed en bourgondische levensstijl zijn nog altijd zichtbaar in onze streek. Denk aan militaire bolwerken, kastelen, kerken, landhuizen, parken, bossen, boerderijen en natuurlijk het goeie Brabantse leven.

De Vuelta komt door beide gemeenten!

Het Oranje-Nassau Pad is een meerdaagse wandelroute voor de sportieve wandelaar met interesse in cultuur, een mooie tocht die je meeneemt door gevarieerde en prachtige natuurlandschappen. De wandeltocht bestaat uit zeven wandeletappes van


ZOMERKRANT - EDITIE 1 - WOENSDAG 3 AUGUSTUS 2022

PAGINA 19

Evenementen i n a u g u stu s

Toeristische infopunten

Zaterdag 13 augustus

Fiets je eigen Vuelta! De Vuelta Holanda start dit jaar in Nederland. De derde etappe van de Vuelta start en finisht in Breda. Een week voordat de Vuelta gereden wordt kun jij de toertocht rijden en heb je de kans om een groot deel van het parcours alvast te verkennen.

Gemeente Alphen-Chaam

• Grand Café & Restaurant De Kloostertuin Heuvelstraat 3, 5131 AP Alphen • Café Zaal Terras Welkom Stationstraat 57, 5131 BM Alphen • Schoen- en Sporthandel N.J.G. van den Buys Dorpsstraat 32, 4861 AC Chaam • De Steengroeve Industriestraat 24, 4861 PR Chaam • Huis ten Bosch Bredaseweg 72, 4861 TD Chaam • Het Wapen van Galder Galderseweg 18, 4855 AH Galder • Het Smokkelaartje Goudbergseweg 8, 4856 AD Strijbeek

Gemeente Gilze en Rijen • Restaurant De Huyskamer Bisschop de Vetplein 9, 5126 CA Gilze • Eetcafé d’n Brooy Chaamseweg 21, 5126 NE Gilze • Lunchroom De Tussenstop Schoolstraat 3, 5124 RM Molenschot • Wilgenhart Bavelseweg 128, 5124 PZ Molenschot • Smaak Lokaal Winkelcentrum De Laverije, Wilhelminaplein 26, 5121 ES Rijen

Zondag 14 augustus

Jaarmarkt Chaam

Jaarmarkt Chaam.

Een gezellige markt met diverse kramen, oude ambachten, standwerkersconcours en een kindermarkt. Zondag 21 augustus

La Vuelta Holanda in totaal 143 km. Onderweg kom je van alles tegen: eeuwenoude bossen met deftige lanen, uitgestrekte natuurgebieden, leemkuilen, vennen, beekdalen, zandverstuivingen, weilanden met koeien, kerken, kloosters, pittoreske dorpen, de twee boeiende steden Breda en Tilburg, de Belgische grens en merkwaardige enclaves. En natuurlijk tal van gastvrije horecagelegenheden. Desgewenst zijn de etappes op te delen in twee delen. Begin- en eindpunten zijn met het OV of met de speciale taxi-shuttle bereikbaar. Combineer je wandeltocht met een verblijf

in één van de vele comfortabele overnachtingslocaties.

Meer informatie op: www.toerismedebaronie.nl

Welkom op de Fietsallee Deze fietsroute is een pareltje voor elke fietsen natuurliefhebber. De Fietsallee is breed, strak als een laken en grotendeels autovrij. Hij slingert langs en door de grootste aaneengesloten bosgebieden van Brabant en brengt je van Breda naar het Bels Lijntje in

Etappe Breda-Breda. Na de start vanuit het historische Kasteel van Breda trekt het peloton door de provincie en komen de renners o.a. door Alphen-Chaam en Gilze en Rijen. Zaterdag 27 augustus t/m zondag 28 augustus

Aangespannen Dag Gilze Een uniek tweedaags paardensportevenement, met aan de ene kant de spectaculaire mensport vol actie, spanning en sportiviteit; aan de andere kant een sfeervolle, veelzijdige en gezellige outdoor-fair met kinderdorp.

• Jacobushoeve Steenovensebaan 29, 4849 RD Dorst

Alphen. Je fietst over rustige landweggetjes of over vrij-liggende fietspaden. Die voeren je langs historische landgoederen, Brabants boerenland en door authentieke dorpjes. 45 kilometer lang genieten! En heb je zin in een kop koffie of lekkere lunch? Gastvrije horeca is altijd in de buurt.

Riel

Meer informatie vind je op

Dorst

• Van ‘t Zandeind Zandeind 32a - 34, 5133 AC Riel

Aangespannen Dag Gilze.

www.toerismedebaronie.nl (foto’s: Toerisme De Baronie)


ZOMERKRANT - EDITIE 1 - WOENSDAG 3 AUGUSTUS 2022

Heerlijke gegrilde kip | Nu ook spareribs | Frites | Saté pindasaus Diverse heerlijke kroketten | Lekkere verse salades Goede wijnen en Belgische biertjes Woensdag tot en met Zondag open. Afhalen kan natuurlijk ook! Welkom Marijke en Gerard

Voor alle acties en actuele info... volg ons op Facebook

PAGINA 20


MONSTERPUZZEL ZOMERKRANT - EDITIE 1 - WOENSDAG 3 AUGUSTUS 2022

PAGINA 21

ZOMERPUZZEL 1

2

3

4

20

24

25

2

47

32

63

25

48

102 92

102

37

74

45

80

58 67

75

103

103

106

121

108

125 116 117

122

110

131

126

136

123

132 133

127

141

136

158

150

163

137

164

158

171

163

178

185 177

186

185

192

197

192

152 159

151

170

96

97 101

112 113

105

142

143

144

152

153

165

159

172

164

179

171

160

172

146

155

166 173

180

181

180

188 181 188

161

166

156

167 167

182

173

189 182 194

189

194

198 193

161

130 134

124

195

196

135

128

139 149

135 139

157 149

162

162

174

157

168 168

183 183

196

120

130

190

195 190

115

114

128

174

169 175 175

169

184

176 176

191 184 191

199 199

198

197

124

113

156

148

147

154

160

193 187

186

© Persbelangen MR0610

112

138

155 145

165

187 179

178

154

153

115

114 120

134

148

145 146 147

142 143 144

141

177

107

138

133

151

140

105

95

127 119

122

132

150

123

137

131

90

89

119

118

129

97 101

107

111

126 129

121

104

110 111

90

76

82

100

118 109

96

104

94

62 70

89 95

62

76

84

88

93

19

70

82

61

88 94 81

87

106

109

53

69

80

79

39 46

81

74

73

31

69

68

18

61

38

60

59

17 46

53

75

52

16

30

29

60

44

51

15

14

23

68

50

79

13 45

52

59

36

19

39

100 84

116 117

170

28

12

99

108

140

27

22

18

31

38

99

98

125

51

67

66

93

78

50

17

30

29

11 44

16

23

37

10

73

87

72

9

35

66

57

15

14

28

43

56

13

36

58

49

78

8 43

57

65

86

85

7

12

22

26

65

72

86

83

11

27

42

64

98

10

21

34

83

92

6

56 33

55

91 77

9

35

49

55

47

85 71

91

5 42

48

41

54

8

34

4

64

77

63

3 41

20

40

71

7

26

33

1 40

54

6

21

32

24

MONSTERPUZZEL 5

© Persbelangen MR0610

Haal de letters De slagzin luidt: in een vakje met een gelijk getal naar het verzameldiagram en lees zo de oplossing. De 185 slagzin 93 58 luidt: 179 185 93

73

73

58

118 58

118 58

146 45

84

26

91

159 33

52

40

73

18

88

68

148 143 43

171 76

6

8

182 29

179 146 45

84

26

91

159 33

52

40

73

18

88

68

148 143 43

171 76

6

8

182 29

178 14

30

114

35

144 104 138 111 19

49

49

7

7

66

66

190

190

HORIZONTAAL: 1 verleiding, 6 bevooroordeeld, 15 causeur, 20 hond van Odysseus, 21 schaakstuk, 22 gebied, 23 geurstof, 24 spraakstoornis, 26 vroeger, 28 affiche, 30 scheidsrechter, 32 arrogantie, 33 geurwater, 35 toespijs, 37 onzin, 39 hulpzeil, 40 rijstgerecht, 42 doorkneed, 44 overkapping, 46 nijdig, 47 woonheuvel, 49 waarde, 50 zangstem, 52 stad in België, 53 arrondissement in

62

62

94

94

178 14

30

114

113 155

113 155

Frankrijk, 55 eiland bij Sumatra, 57 deel van de mond, 58 pin, 60 gestolde jus, 61 informant, 63 voorbijganger, 66 aanmatigend, 69 moeder, 70 persoonlijk voornaamwoord, 71 artikel (afk.), 72 schreeuw, 73 droogoven, 74 spijskaart, 75 hervomd (afk.), 76 wegenbelasting, 77 oude munt, 79 Engelsman, 80 berggeit, 81 bijdehand, 83 knuppel, 84 karpet, 86 Spaanse edelman, 89 aldaar, 91 vraagstuk, 94 knalpot,

35

116

116

144 104 138 111 19

98 eerste vrouw, 99 leeuw (Lat.), 100 soort hert, 101 gevlekt visje, 102 percentage, 104 afkomst, 106 hondenras, 107 plekje, 109 borgmoer, 112 aardworm, 116 misère, 119 wateropspuiter, 121 touw, 122 reglement (afk.), 123 Europeaan, 124 Centrale Antenne Inrichting (afk.), 125 samenwerkingsverband, 127 vleessoort, 129 onderwijsvorm, 130 trip, 131 Bulgaars muziekinstrument, 134 dier, 136 fijne nevel, 138 afweercel, 140

redactie (afk.), 141 schrijfgips, 142 Pensioenovereenkomst voor zelfstandigen (afk.), 145 Regulerende Energie Belasting (afk.), 148 maaiwerktuig, 149 bloedwei, 150 internetprovider (afk.), 151 deel van de mond, 152 vermanende toespraak, 154 organische verbinding, 156 uitstalraam, 158 af en toe, 159 melkfabriek, 162 oud Nederlands bankbiljet, 163 kinderspeelgoed, 164 engerling, 165 bedorven ruikend, 166 bouwmateriaal, 168 vroegere Chinese munt, 170 bacardi cola, 171 onderwezen, 173 redevoering, 175 snavel, 177 bedachte taal, 178 verfsoort, 179 vistuig, 182 bevelschrift, 184 plant, 185 weinig afwisseling, 187 verrot hout, 188 meertouw, 190 winstuitkering, 192 duchtig, 193 vaartuig, 194 bazaar, 196 lang en smal schip, 197 rangtelwoord, 198 rijksbeambte, 199 Europese hoofdstad. VERTICAAL: 1 slingerplant, 2 kandelaar, 3 kunst (Lat.), 4 opgeld, 5 fijn leer, 7 verrichting, 8 iemands afstammeling in de rechte lijn, 9 kwaadsprekerij, 10 in elkaar, 11 kompasrichting, 12 kompasrichting, 13 maart (afk.), 14 sieradenmaker, 15 haardos, 16 Europese hoofdstad, 17 ampère (afk.), 18 hevige wervelstorm, 19 opklimming, 25 permissie, 26 onvolkomenheid, 27 regeringsstelsel (afk.), 28 per expresse (afk.), 29 klepper, 31 schietschijf, 34 vreselijk, 36 aframmeling, 38 stormaanval, 41 bloem, 43 degen, 45 dubbelzout, 46 rode wangkleur, 48 ar, 50 plaats in de Noordoostpolder, 51 bridgeterm, 53 te dragen hoeveelheid, 54 tablet-pc, 56 snuit, 58 broedplaats, 59 werpanker, 61 stijlperiode, 62 duingras, 64 rijstbrandewijn, 65 voorzetsel, 67 scheepstouw, 68 een zekere, 69 magneto-encefalogram (afk.), 70 juist, 76 behandelwijze, 78 metaal, 82 afgiftebewijs, 85 dun flensje, 87 intrige, 88 Japanse jongensnaam, 90 drukprocedé, 92 Romeinse groet, 93 ooit, 95 als de Ieren, 96 bastaarduitgang, 97 zoon van Poseidon, 103 haarlijn, 105 zwaarlijvig, 108 dataset, 109 olijkerd, 110 kruisopschift, 111 paradijs, 112 aanstellerij, 113 belangwekkend, 114 oprechtheid, 115 geboeidheid, 117 inlandse Afrikaanse taal, 118 zoogdier, 119 februari (afk.), 120 in afschrift aan (afk.), 126 vertegenwoordiger van een sportbond, 128 waardeloos lot, 131 strook, 132 Groenlander, 133 letterformaat, 134 verfsoort, 135 slok, 136 zangstuk, 137 windsteunzijde, 138 godendrank, 139 beminde, 142 persoonlijk, 143 onbegrensd, 144 groot wateroppervlak, 145 lichaamsdeel, 146 buiging, 147 kruisbes, 151 beeldmerk, 152 moes, 153 luchtvaartmaatschappij, 154 automerk, 155 schoon gewicht, 157 bundel papier, 158 oogwenk, 159 heilzaam, 160 feest, 161 streng, 163 schuifbak, 164 buigzaam, 167 wat men behoeft, 169 tijdelijk gebruik, 170 eerste melk, 171 geniaal persoon, 172 riviervertakking, 173 verschiet, 174 affaire, 176 waterkruikje, 178 deel van het gezicht, 180 emeritus (afk.), 181 deel van de Bijbel, 183 ringtone, 186 tangens (afk.), 187 drinkbeker, 189 muzieksoort, 191 boom, 193 insect, 195 onder andere (afk.).


ZOMERKRANT - EDITIE 1 - WOENSDAG 3 AUGUSTUS 2022

PAGINA 22

Van Bergen op Zoom naar Grave

De Zuiderwaterlinie: om te wandelen, Hou je van water? Van forten en vestingstadjes? Van natuur, cultuur en geschiedenis? Nog niet zo lang geleden is de Zuiderwaterlinie gepresenteerd, een bijzondere tocht langs water van Brabant en langs 11 Brabantse vestingsteden. Er is een wandelpad van 290 km dat al die plaatsen met elkaar verbindt, van Bergen op Zoom tot Grave. Er is ook een fietstocht die je naar alle mooie plekjes brengt en je kunt natuurlijk ook met de auto van stadje naar stadje rijden en daar de highlights bekijken…

Door Jeanny Wouters Tijdens een vakantie in Nederland kwamen we per toeval terecht in Willemstad; iemand wees ons op Fort Sabina en de mooie omgeving daar. Toevallig werd net in die tijd de nieuwe wandelroute de Zuiderwaterlinie gepresenteerd; en als water- en wandelliefhebber was dat een mooie bestemming voor de volgende vakantie. Dus we schaften het route-informatieboekje aan en maakten een plan. Uiteraard niet zoals in het boekje beschreven, met start- en eindpunten bij openbaar vervoerpunten, maar op geheel eigen wijze, van Grave naar Bergen op Zoom.

Langste ketting Water heeft ons altijd gefascineerd; het was Nederlands vijand en vriend. Duik je in de geschiedenis dan stuit je op verhalen over oorlogen, veroveringen en verdediging van

Een van de vele bruggen over de Maas (deze is in de buurt van Heesbeen), de Heusdense brug.

het eigen land. En daarvoor werd ooit de Zuiderwaterlinie ingezet. Het is het oudste, langste en meest gebruikte waterverdedigingswapen. Ontstaan in de Middeleeuwen, de techniek van inundatie. Men bouwde vestingen met dikke muren om zich te beschermen, maar de wapens van de vijand werden geavanceerder en schoten door en over muren heen. Slimme Nederlanders be-

dachten andere manieren om de vijand te stoppen en ze gebruikten het omringende water. 450 jaar geleden tijdens de Tachtigjarige Oorlog, maar ook in de Tweede Wereldoorlog nog, werd het gebruikt als militaire verdedigingslinie. Men gebruikte het water als verdedigingszone; met sluizen en beekjes zetten bewoners grote stukken land onder water om de vijand te stoppen, inundatie. Menno van Coehoorn ontwierp in de 17e eeuw de Zuiderwaterlinie als langste aaneenschakeling van vestingsteden, forten en inundatiegebieden van Nederland. Een ketting van 290 km langs de onderkant van de Maas, het water is nooit ver weg.

Grave Het eindpunt van de Zuiderwaterlinie is de vestingstad Grave: Unesco werelderfgoed! Overal vind je er sporen van de strijd met het water en de strijd met vijanden die het plaatsje wilden veroveren. Het ligt op een strategische plaats in het landschap en werd daarom het meest van alle vesting-

Het pontje bij Terheijden.

steden belegerd. De Heren van Cuijk kozen de monding van de Raam in de Maas uit als locatie voor hun kasteel; in Grave bleef een van de oude stadspoorten, de Hampoort uit 1688, bewaard. Via Reek wandel je langs de Maas naar het vestingstadje Ravenstein. Pas in 2012 werd daar een muurwerk met gewelven, dat deel uitmaakte van een vestingwerk uit 1509, opgegraven. En in de Maasuiterwaarden is een bijzonder uitkijkpunt.

Kunst is er veel te zien onderweg; dit koppel staat in de buurt van Oijen.


ZOMERKRANT - EDITIE 1 - WOENSDAG 3 AUGUSTUS 2022

PAGINA 23

fietsen of highlights te bezoeken

Bezoek in Halsteren Fort de Roovere, waar je door het water loopt.

Het Heusdens historische centrum is geliefd bij toeristen.

niet allemaal meer nat zijn. Natte voeten krijg je er wel… Een heel bijzonder stadje is Geertruidenberg; het Zuiderwaterlinie-pad leidt je langs Fort Lunet aan de Donge naar het historische stadscentrum. De stad zelf heeft de oudste stadsrechten van Holland (1213) en de vestingwerken verschenen er aan het begin van de Tachtigjarige Oorlog. Vestingbouwer Menno van Coehoorn zorgde voor steeds meer bastions en maakte het stadje tot ‘Sleutel van Holland’, een strategische plaats. Je wandelt over de vestingpeilers en ziet goed het patroon van de vesting.

Oosterhout Megen is het volgende vestingstadje waar ieder huis en gebouw in het dorp een schildje draagt met historische informatie. In de Hemelrijkse Waard, een natuurgebied dat grenst aan de Maas, kun je bijzondere vogels tegenkomen. Wij zagen er een rode ibis (ontsnapt uit een vogelcentrum) en een purperreiger. Als de Maas buiten haar oevers treedt zijn sommige wandelpaden wat moeilijk begaanbaar, maar wandelen langs het water is altijd prachtig. Via Lithoijen en Lith loop je naar Maren-Kessel. Onderweg passeer je een bijzonder stuw- en sluizencomplex. De Zuiderwaterliniewandeling brengt je ook naar Den Bosch, hoofdstad van Noord-Brabant, waar je de linie even kunt onderbreken om in de stad de vestingwerken te bewonderen. Of een Bossche bol te eten en de Sint Jan te bekijken… Fort Orthen en Fort Willem Maria vind je niet ver van de binnenstad en in het Bastionder is een bezoekerscentrum met uitleg over de Bossche vestingwerken.

De monumenten liggen op wandelafstand van elkaar en mooie verhalen worden onderweg gedeeld, zoals over de sortie, een geheime doorwaadbare plaats in de gracht, waar verdedigers bij een vijandelijke aanval de stad konden verlaten.

Waalwijk en Geertruidenberg Wandel je verder dan is het vooral natuurgebied dat je doorkruist richting Waalwijk. Met Waalwijkse wielen, waterpoelen die

Via Oosterhout gaat de route door stad en park, door prachtig bosgebied, langs de Linie van Den Hout en de Ruïne van Strijen. In het buitengebied van Breda gaat het langs het water naar de Spinola-schans waar je wederom de vestingpunten ontdekt, maar dan in een bosgebied. Dit voormalige vestingwerk werd door de Spaanse veldheer Ambrosius Spinola aangelegd om Breda af te sluiten in 1624. In Terheijden is nog een Kleine Schans zichtbaar. En door gaat het via Zevenbergen, ook een

heel leuke plaats, naar de volgende vestingstad Klundert met oude vestingwallen en twee forten: Fort Bovensluis en Fort Hollandia. Je ziet er stenen poppen die het onmogelijk maakten om de gracht over te steken. Willemstad is ook een toeristische trekpleister; buiten het stadje kun je de Volkeraksluizen bewonderen. Langs het Hollandsch Diep zijn vijf forten aan het water. Fort De Hel en Fort Sabina zijn te bezoeken net buiten Willemstad. In het Mauritshuis is een bijzondere tentoonstelling over de verdedigingswerken en op zolder heeft de heemkundekring haar uitstalling.

Naar Bergen op Zoom En verder wandel je langs de sluizen van Benedensas, Fort Henricus en de Dintelse Gorzen langs de vesting in Steenbergen en het Halsters Laag. Om dan uiteindelijk te eindigen in Bergen op Zoom, met een prachtig Middeleeuws centrum met vele monumentale bouwwerken. En vergeet zeker niet Fort de Roovere nabij Halsteren aan te doen, waar je ‘door het water’ kunt lopen zonder nat te worden!

Heusden Een van de bekendste vestingsteden van Brabant is Heusden: op zondag kun je er over de koppen lopen en geen onbezette terrasstoel vinden… Heusden kreeg als een van de eerste Hollandse steden een stadsmuur en lijkt op een openluchtmuseum. Op luchtfoto’s is het bijzondere vestingpatroon duidelijk zichtbaar en in de stadswandeling kom je veel informatie tegen.

Het begin- of eindpunt van de wandeling in het mooie stadje Grave.


ZOMERKRANT - EDITIE 1 - WOENSDAG 3 AUGUSTUS 2022

PAGINA 24

Deze zomer zit stampvol natuur!

Kapelstraat 7A, 5111 HK Baarle-Nassau

Woestenbergseweg 1, 4854 PP Bavel T. +31 (0) 161 433 225 info@traiteurcateringrommens.nl • www.traiteurcateringrommens.nl

Gezelligheid kent geen tijd

Vakantieactiviteiten in Natuurmuseum Brabant van 25 juli t/m 2 september Havenkade 25 Drimmelen T. 0162 68 23 97

BOTENVERHUUR www.watersport-botenverhuur.nl

natuurmuseumbrabant.nl Spoorlaan 434 | Tilburg


ZOMERKRANT - EDITIE 1 - WOENSDAG 3 AUGUSTUS 2022

PAGINA 25

6 & 7 AUGUSTUS

PARKING SALE ZATERDAG 6 AUGUSTUS 8:30 - 17:00 ZONDAG 7 AUGUSTUS 11:00 - 17:00

HEISTRAAT 47, OOSTEIND | GRENS DONGEN - OOSTERHOUT | TELEFOON: 0162-312913 | WWW. AVRI-TUINCENTRUM.NL

We zoeken nieuwe collega’s! Vind je rijden leuk, houd je van een praatje maken en zoek je een afwisselende (bij)baan bij een gemoedelijk familiebedrijf? Dan is werken bij Van Driel misschien wel wat voor jou. In jouw regio brengen we kinderen en jongeren die niet zelfstandig kunnen reizen, veilig en verantwoord naar school. Het betreft een parttime baan van zo’n 15 tot 25 uur per week en je krijgt een voertuig aan huis. In de taxibranche dien je in het bezit te zijn van een chauffeurskaart. Heb jij deze nog niet op zak? Geen probleem, dan verzorgen wij jouw opleiding.

Wie brengt mij naar school?

Meer weten? Kijk op www.vandrielgroep.nl/vacatures voor meer informatie. Of bel of mail voor een gesprek en dan kijken we samen naar jouw mogelijkheden bij Van Driel. We horen graag van je! Telefoon: 0412 676 933 Email: solliciteren@vandrielgroep.nl


ZOMERKRANT - EDITIE 1 - WOENSDAG 3 AUGUSTUS 2022

PAGINA 26

Zomerse uitgaanstips 5 & 6 AUGUSTUS TILBURG Koepelhal van 10.00 tot 17.00 uur SUMMERSPECIAL PAPERPASSION Feestje van papier; handlettering, journaling, stamping, kalligrafie, papiervouw, -knip of -snijkunst, scrapbooking etc 12 T/M 21 AUGUSTUS TILBURG Centrum van 09.00 tot 21.00 uur KAAPSTAD Van optredens tot straattheater, van prachtige kunstwerken in de openbare ruimte en veel meer ZONDAG 14 AUGUSTUS OOSTERHOUT Floralia Park van 10.00 tot 17.00 uur DE VAKANTIE PUZZELTOCHT Stichting Oosterhoutse Fietsdagen organiseert een leuke vakantie puzzeltocht, ter vervanging van de fietsvierdaagse. 1 T/M 14 AUGUSTUS RIJEN Atelier CS2, Stationsplen 2, Rijen van 13.00 tot 17.00 uur EXPOSITIE TIJDSBEELD Een tentoonstelling met kunstwerken van Jaap Hartman, Ludovicus van Eijnatte en Simon Woudwijk (open: za./zo.) 1 T/M 14 AUGUSTUS ALPHEN Georganiseerd door ABC Mosquito van 10.00 tot 16.00 uur FOTOZOEKTOCHT ALPHEN De jaarlijkse fotozoektocht van 40 km kan dagelijks (behalve maandagen) met de fiets of andere voertuigen gereden worden.

9 & 16 AUGUSTUS BAARLE-NASSAU Visit Baarle, Singel 1 vertrek 19.30 uur ZOMERAVONDWANDELING, OP DINSDAG Wandel mee met een gids en ervaar de bijzondere enclavesituatie in Baarle-Hertog-Nassau. 9 T/M 12 AUGUSTUS CHAAM Café Het Chaamsche Wapen van 12.30 tot 18.30 uur CHAAMSE FIETSVIERDAAGSE Vier dagen genieten van rust en ruimte in de prachtige natuur. Fiets op je gemak, ontmoet gezellige mensen en beweeg gezond. 11 & 18 AUGUSTUS GOIRLE Naturentuin, zijpad naast Nieuwkerk 2, Goirle van 13.00 tot 16.30 uur KABOUTERSPEURTOCHT IN DE NATURENTUIN Kabouterpad, -tentje, -museumpje en bosuil-opdrachten. Zelfstandig te doen. Ook leuk samen met het hele gezin. ZATERDAG 13 AUGUSTUS ALPHEN Dorpsplein van 10.00 tot 16.00 uur BOERENDAG & OLDTIMERSHOW ALPHEN Laat je verrassen op zaterdag 13 augustus tijden de Boerendag & Oldtimershow! Een leuk dagje uit voor jong en oud. ZONDAG 14 AUGUSTUS CHAAM Dorpsstraat van 10.00 tot 17.00 uur JAARMARKT CHAAM Op zondag 14 augustus is het jaarmarkt in Chaam! Een gezellige markt met vele kramen, oude ambachten en een kindermarkt (zie ook het marktenoverzicht!) 15 EN 22 AUGUSTUS CHAAM Natuurkampeerterrein ’t Beekdal van 18.30 tot 20.30 uur AVONDWANDELING STRIJBEEKSE HEIDE Beleef de natuur in de vroege avond! Een zomerwandeling van ongeveer twee uur. Wandel je mee op maandag 15 en/of 22 augustus?

VRIJDAG 19 AUGUSTUS BERKEL-ENSCHOT Arbie’s Beachhouse van 14.00 tot 23.59 uur BODEMDRIFT FESTIVAL Een groot terrein, een zomerse beachbar met strand én de aanwezigheid van een hoop gekoelde biertjes: de ideale locatie! 19 T/M 21 AUGUSTUS TILBURG Spoorpark van 15.00 tot 23.00 uur WIJN FESTIJN het Spoorpark wordt een weekend lang dé plek om te genieten van muziek en je bourgondisch te laten verwennen 19 T/M 24 AUGUSTUS OOSTERHOUT Slotjesveld van 16.30 tot einde OOSTERHOUTSE KERMIS 6 dagen lang ouderwets kermis vieren in het mooie Oosterhout. 20 & 21 AUGUSTUS DONGEN VV Dongen (tijden zijn richtlijnen) van 09.00 tot 20.00 uur DONGEN CUP 2022 (INTERNATIONAAL TOERNOOI) WO Sport Events organiseert een internationaal voetbaltoernooi U15. Met o.a. KV Mechelen, FB Esjberg en Helsingborgs. 20 T/M 27 AUGUSTUS ULICOTEN H. Bernarduskerk/kapel van 19.00 tot 20.00 uur BERNARDUSOCTAAF Diverse vieringen/activiteiten. Info www.sint-jan-de-doper.nl


ZOMERKRANT - EDITIE 1 - WOENSDAG 3 AUGUSTUS 2022

ZONDAG 21 AUGUSTUS CHAAM, BAARLE-NASSAU, GILZE-RIJEN, DONGEN, OOSTERHOUT EN MADE van 10.00 tot 17.00 uur (finish in Breda) 3E ETAPPE LA VUELTA HOLANDA DOORKOMST Met een divers nevenprogramma en prachtige etappes door Brabant wordt het een uniek event om mee te maken. 26 T/M 28 AUGUSTUS TILBURG Spoorpark van 10.00 tot 17.00 uur REDHEAD DAYS FESTIVAL Met dit 15-jarig jubileum zijn we van plan om het grootste en mooiste Roodharigenfestival ooit te organiseren. 27 & 28 AUGUSTUS GILZE Altenaweg 18 van 09.00 tot 17.00 uur AANGESPANNEN DAG GILZE Kom naar de Aangespannen Dag in Gilze het laatste weekend van augustus en moedig de menners met hun aanspanningen aan! ZONDAG 28 AUGUSTUS BAARLE-HERTOG E.O. Enclavehut op parking CCB te Baarle-Hertog van 8.00 tot 17.00 uur DE SCHAKEL Kom heerlijk fietsen in de Belgische Kempen, een ontspannen fietsdag waarbij je zelf de keuze maakt via welke hutten.

PAGINA 27

GOIRLE Nieuwe Rielseweg van 13.30 tot 17.00 uur GÔOLSE GEHEIMEN WANDELINGEN Al wandelend bezichtigen we belangrijke, mooie, uitzonderlijke, interessante bezienswaardigheden in Goirle e.o.

ZONDAG 11 SEPTEMBER BAARLE-NASSAU Sint-Annaplein van 13.00 tot 19.00 uur BIERFESTIVAL HOP OVER DE GRENS VOOR HET GOEDE DOEL Familiebierfestival voor jong en oud met 7 lokale brouwerijen. De opbrengst gaat naar het goede doel.

2 T/M 4 SEPTEMBER HILVARENBEEK De Vrijthof van 09.00 tot 23.59 uur BEACHBEEK Zand, zweet en tranen… Kom naar het gezelligste strand van Brabant vele terrassen en sluit de avond af met een feestje!

ZONDAG 18 SEPTEMBER ALPHEN C.C. Den Heuvel, Heuvelstraat 5, Alphen van 09.30 tot 16.00 uur VLOOIEN- EN BOEKENMARKT VLIJT EN VOLHARDING ALPHEN Traditionele vlooien- en boekenmarkt van de muziekvereniging. Alom bekend in de regio. Goede, gesorteerde artikelen.

2 EN 3 SEPTEMBER BIEZENMORTEL Biezenmortelsestraat/Capucijnenstraat van 17.00 tot 21.00 uur BIEZENMORTEL BRUIST Dit jaar alweer de 10e editie. Om dat te vieren hebben we een extra dag aan ons evenement toegevoegd.

Van Gaverenlaan van 10.00 tot 21.00 uur ALPHENSE ZEEPKISTENRACE Dit jaar staat de zeepkistenrace in het teken van thema JUNGLE! Het belooft dus een avontuurlijke editie te worden.

ZATERDAG 3 SEPTEMBER RAVELS Kerkstraat van 14.00 tot 18.00 PIERENLOOP Eén van de vijf Ravelse joggings. Diverse afstanden voor kinderen en volwassenen. Ook een afstand om te wandelen.

De markt, van álle markten thuis! Altijd leuk, even naar de (week)markt lopen, op zoek naar die lekkere verse groenten en fruit, of om een lekker kaasje te scoren. De redactie heeft getracht álle weekmarkten in kaart te brengen, in deze regio. Dan is er dus altijd een markt bij jou om de hoek. Daarbovenop hebben ‘we’ ook specifieke jaarmarkten, zomermarkten en braderieën vernoemd, mochten deze hier plaatsvinden. Die horen immers ook bij de (lokale) zomer! Let op: tijden kunnen ietwat afwijken per plaats. ALPHEN Woensdag 10.00-13.00 uur Van Leuvenlaan BAARLE-NASSAU Dinsdag 9.00-12.00 uur Sint Annaplein CHAAM Woensdag 9.00-12.00 uur Wouwerdries

JAARMARKT CHAAM (diverse kramen, ook voor kinderen) Zondag 14 augustus 10.00-17.00 uur Dorpsstraat GALDER Woensdag 14.00-17.30 uur Op de hoek St. Jacobsstraat – Galderseweg GILZE Vrijdag (8.30) 9.00-12.00 uur Bisschop de Vetplein

VLOOIENMARKT MET VEEL VARIATIE Zondag 28 augustus 10.00-17.00 uur Vliegbasis Gilze en Rijen, Rijksweg

BRADERIE GILZE Zondag 11 september 11.00-17.00 uur Bisschop de Vetplein / Nieuwstraat GOIRLE Donderdag 9.00-12.00 uur Kloosterplein RIJEN Donderdag 12.30-17.00 uur Wilhelminaplein

Aan deze evenementenagenda kunnen geen rechten worden ontleend; mogelijk is deze niet volledig...


ZOMERKRANT - EDITIE 1 - WOENSDAG 3 AUGUSTUS 2022

PAGINA 28

JUWELIER & GOUDSMID IN BREDA E.O. Sieraden, Juwelen, Horloges & Service!

◆ Eigen ervaren horlogemakers ◆ Eigen goudsmid Joop voor reparatie en inkoop ◆ Wij hoeven dus niets op te sturen! ◆ Verkoop van vele kwalitatieve merken NIEUW: TOUCHÉ JEWELS ◆ Horloge Bandjes Service - Direct in de winkel ◆ Batterijservice: vervanging & waterdicht testen ◆ Goud & Zilver ◆ Reparatie & Inkoop van oud goud en de betere merken horloges. • Horloges • Mondaine • 1915 watches • Prisma • Boccia • Seiko • Danish Design • Tommy Hilfiger • Davis MERKEN • Sieraden • Alliance ringen • Angeli di Bosca • Bernstein • Boccia

• • • • • •

Eclat Excellent Jewelry Fjory Joy and Julia Rosa di Luca Touché Jewels

• See You gedenksieraden • Zilverstad geboorte-artikelen • Zinzi

Keuze uit meer dan 230 Pannenkoeken! Altijd een Feest

Juwelier Goudsmid Rijken Winkelcentrum De Burcht 38a - Breda Telefoon: 076-5657157

Zomervoordeel Aanbiedingen geldig van 1 augustus t/m 6 augustus

Kip-Baconschnitzels

850 75 €8 50 €6 95 €1

4 stuks €

Shoarma-pakket (500 gram vlees, broodjes en saus) samen Gilzenaartjes

4 stuks

SPECIAL:

Kipburger ‘Caesar’

100 gram

Salade-duo

Vleeswarenduo

Gekookte Achterham Bouillie-salade Ham-prei salade Boterhamworst 2 x 100 gram €

De Pannekoekenbakker Baarle Nassau Singel 16 5111 CD Baarle Nassau Tel.: 013-5079272 www.pannekoekenbakker.nl

Voor jong en Oud! U vindt ons midden in het centrum van Baarle-Nassau. Naast pannenkoeken serveren we ook diverse maaltijdsalades. U bent ook welkom op ons terras voor een kopje koffie met gebak of een Brusselse wafel. In de maanden Juli en Augustus ook op maandag geopend.

399

399 49 €6 69 €1

2 x125 gram €

Maaltijd van de week:

Kip Pekingschotel

500 gram

Grillspecial van de week:

Grillworstschijfjes

100 gram

Johan de Jong , Keurslager Raadhuisstraat 25 • Gilze • Telefoon: 0161 - 45 12 63 • www. dejonggilze.keurslager.nl Prijswijzigingen en uitverkocht voorbehouden.


ZOMERKRANT - EDITIE 1 - WOENSDAG 3 AUGUSTUS 2022

PAGINA 29

Laat de boel eens een keer de boel! Je vakantie begint als je de deur uitgaat

De boel de boel laten, wie kent dat gevoel niet? Die deadline voor de bijlage van de weekbladen? Laat maar even liggen. De hondenharen die bijna een kleed vormen over de houten vloer? Die liggen er morgen ook nog wel. De strepen op de ramen, die je goed ziet omdat de zon schijnt? Die zitten er morgen ook nog, kijk maar even niet naar buiten.

Door Lia van Gool Luie stoel Soms is het heerlijk om even de boel de boel te laten. Geen verplichtingen, geen deadlines, geen afspraken voor interviews. Bekijk het maar, vandaag doe ik helemaal niks. En terwijl ik dat denk komen langzaam toch deze woorden op het scherm tevoorschijn. Opschieten dus, want over een half uurtje laat ik echt de boel de boel.

Het boek dat bijna uit is ligt, bij wijze van spreken, naar mij te lachen op het tafeltje. De ‘leesstoel’ staat uitnodigend klaar. Opschieten! Iedereen heeft weleens zo’n moment, toch? Vandaag doe ik helemaal niets. O ja, wat eten we vandaag? Gelukkig is er een cafetaria aan de overkant, best wel gemakkelijk. Laat die groente maar in de koelkast tot morgen. Gelukkig heb ik nog geen aardappels geschild (daar heb ik trouwenstoch een gruwelijke hekel aan).

Dit ligt er morgen nog wel zo bij.

Zonnestralen Vooral als de eerste zonnestralen van het jaar te zien zijn is het gevoel van de boel de boel te laten heel aanlokkelijk. Bijvoorbeeld die ene dag in maart dat het 20 graden is. Dan ga je toch zeker de keuken niet poetsen? Nee, dan laat je alles liggen, je roept de hond en je loopt naar het dichtstbijzijnde terrasje. Heerlijk, jij genieten, de hond ook blij dat hij weer eens mee mag naar een terrasje.

Regen Of, omgekeerd, juist die dag dat de regen met bakken uit de lucht valt. Jij wilde net die dag de stad in om eens te gaan winkelen. Zie jij het zitten, om met die regen de stad in te gaan? Nee toch? Gelukkig kun je tegenwoordig ook winkelen vanuit je luie stoel. Dus, vandaag geen regendruppels

die steeds maar op je hoofd blijven vallen en waar je, in tegenstelling tot het liedje met de tekst ‘raindrops keep falling on my head’, helemaal niet blij van wordt. Vandaag laat je, wat dat winkelen betreft, de boel maar de boel.

Reis een paar dagen De vakantie komt eraan. Lekker genieten van je vrije dagen. Geen deadlines, geen dwang, niks moet, alles mag. Laat de boel lekker de boel. Neem tijd voor jezelf. Maak het jezelf gemakkelijk. Rijd niet in één keer die duizenden kilometers, doe een paar dagen over de reis. Je vakantie begint als je de deur uitgaat. De blauwe zee en de witte stranden zijn overmorgen nog net zo blauw en wit. Geniet, maak er een leuke vakantie van. Of, als je thuisblijft, laat dan de boel de boel. Fijne vakantie!


ZOMERKRANT - EDITIE 1 - WOENSDAG 3 AUGUSTUS 2022

PAGINA 30

Musea in De kans is deze zomer groot dat je lekker even naar een lokaal museum wilt, om je te verdiepen in prachtige kunst, lokale geschiedenis of unieke objecten. Voor jong en oud. Hieronder volgt een selectie van diverse musea (en soms andere uitjes) uit het verspreidingsgebied van Uitgeverij Em. de Jong. Maar het had net zo goed een prachtig overzicht kunnen zijn van diverse bezienswaardigheden, pretparken of andere eropuit-items. Ter inspiratie, in ieder geval. Zie het als vertrekpunt van je lokale ontdekkingsreis. Een eerste voorzet. Fijne vakantie!

ALPHEN

Oudheidkundig Streekmuseum Baarleseweg 1 streekmuseumalphen.nl

BAARLE-NASSAU-HERTOG

Kaarsenmuseum

Kerkplein 1-3 kaarsenmuseum.nl

........................................................................

Bezoekerscentrum

(met informatie over de enclavesituatie) Singel 1 visitbaarle.com

BEST

Bevrijdende Vleugels Sonseweg 39 bevrijdendevleugels.nl

...........................................................

Best ZOO

DONGEN

Museum De Looierij Kerkstraat 33 delooierij.nl

...........................................................

IJzertijdboerderij

Oude Oosterhoutsebaan 15 ijzertijdboerderij.nl

DRIMMELEN

Biesboschcentrum Drimmelen Biesboschweg 4 biesboschcentrum.nl

EERSEL

Broekdijk 15 bestzoo.nl

Kempenmuseum De Acht Zaligheden

...........................................................

Klompenmuseum Sint Oedenrodeseweg 23 klompenmuseumbest.nl

CHAAM

Het Acht van Chaam Museum Dorpsstraat 44-46 8vanchaam.nl

Kapelweg 2 achtzaligheden.nl/kempen

ESBEEK

Andreas Schotel Museum Dorpsstraat 2 andreasschotel.nl

GEERTRUIDENBERG

Museum De Roos

Markt 46 museumderoos.nl

GILZE EN RIJEN

Dè Wascht en Strèkt – Gilze Nieuwstraat 96, Gilze waschtenstrekt.nl

...........................................................

Het Gils Museum Oranjestraat 31 0161 451 755 (geen website)

...........................................................

Traditiekamer Vliegbasis Gilze - Rijen

Rijksweg 121, Rijen traditiekamer.gilzerijen@mindef.nl

GOIRLE

Heemerf De Schutsboom

Nieuwe Rielseweg 41-43 heemkundekring-goirle.nl

HILVARENBEEK

Museum De Dorpsdokter

Doelenstraat 51 museumdedorpsdokter.nl

...........................................................

Museum Dansant + Soet & Vermaeck

(op één adres) Beerten 17a museumdansant.nl

...........................................................

Museum Bierbrouwerij De Roos St. Sebastiaanstraat 4 bierbrouwerijderoos.nl

...........................................................

Molen de Doornboom Doelenstraat 53 doornboom.nl

...........................................................

De Beekse toren en torenzolder Vrijthof 33 beeksetoren.nl/nl

...........................................................

Monumentenroute

Vrijthof 11 bezoekhilvarenbeek.nl

HEUSDEN

Het Gouverneurshuis Putterstraat 14 gouverneurshuis.nl


ZOMERKRANT - EDITIE 1 - WOENSDAG 3 AUGUSTUS 2022

PAGINA 31

Midden-Brabant LOON OP ZAND

Oorlogsmuseum 1940-1945

Doctor van Kesselstraat 47 Contact: dejaren1940-1945@hotmail.com

NIEUWKUIJK

Museum Mariënkroon Abdijlaan 12 marienkroon.nl

OIRSCHOT

Museum de Vier Quartieren

St. Odulphusstraat 11 museumdevierquartieren.nl

...........................................................

Museum Kruysenhuis Heistraat 28 kruysenhuis.nl

...........................................................

Museum Zusters Franciscanessen

van Oirschot

Koestraat 37 franciscanessenvanoirschot.nl/ pagina/14-museum

........................................................

Museum Brigade

en Garde Prinses Irene Eindhovensedijk 42 (geen website)

OISTERWIJK

Leerfabriek KVL

Almystraat 14 leerfabriekkvl.nl (voor rondleidingen etc.)

OOSTERHOUT

Bakkerij Museum

Klappeijstraat 47-49 bakkerijmuseumoosterhout.nl

...........................................................

Brabants Museum Oud-Oosterhout

Bredaseweg 129 brabantsmuseumoudoosterhout.nl

...........................................................

Museum MOYA

(hedendaagse kunst / jonge kunstenaars) Wilhelminakanaal Zuid 104 moya.museum

...........................................................

Speelgoed- en Carnavalsmuseum

“Op Stelten”

Zandheuvel 51 speelgoedmuseum.nl

TILBURG

Natuurmuseum Brabant

Spoorlaan 434 natuurmuseumbrabant.nl

...........................................................

De Pont

(hedendaagse kunst) Wilhelminapark 1 depont.nl/te-zien

...........................................................

Textielmuseum

Goirkestraat 96 textielmuseum.nl

Dierenpark De Oliemeulen Reitse Hoevenstraat 30 oliemeulen.nl

ULVENHOUT

Heemkundemuseum Pauls van Daesdonck

Pennendijk 1 paulusvandaesdonck.nl

VUGHT

Collectie Regiment Wielrijders

Reutsedijk 7 fortisabellakazerne.nl (correspondentieadres: Vlijmen, zie website)

WAALWIJK

Nieuwe SchoenenMuseum (open vanaf eind juni 2022) Het Schoenenkwartier Raadhuisplein 1 schoenenkwartier.nl DISCLAIMER: De redactie is zich bewust van het feit dat dit overzicht (mogelijk) niet compleet is. De lijst is samengesteld op basis van kennis, Google en mondelinge informatieoverdracht. Er kunnen geen rechten aan worden ontleend. (onder voorbehoud van spel- en naamfouten)


ZOMERKRANT - EDITIE 1 - WOENSDAG 3 AUGUSTUS 2022

Ulicoten 013-5199501

Machinehandel Tuin en park Div. machines

PAGINA 32

SUDOKU

© Persbelangen

4

1 3 5 5 7

Verhuur Div. machines Evenementen

2

Kijk voor meer op onze websites

www.spapenshandel.nl www.spapensverhuur.nl

3 9 7 3 4

6 1

4 1 5 9 7

2 5 6 9 BAARLE-NASSAU

ULLEN SCHOOLeuSwePsc hooljaar voor het ni

meenn JJuulllliiee kkoom ? n e l e p s n k e o l o e p h s c o k ttoch o o en, springen ? en, glijd Klimm en enmaar. ... ballllen etba en en vvooet mer-talenten

- en tim Ook knutsel-, bouw r. op onze speelzolde en lev uit h zic kunnen

Binnen- en buitenpret

Plezier gegarandeerd!

Tilburgsebaan 42 Gilze, t 0161 45 66 86, www.devossenberg.net

Uw (vakantie) winkel/adres in Baarle voor... • Boeken • Tijdschriften • Kantoorartikelen • Schoolspullen • Speelgoed • Cadeaus www. bruna.nl Nieuwstraat 15-17 Baarle-Nassau T.: 013 - 507 7771


ZOMERKRANT - EDITIE 1 - WOENSDAG 3 AUGUSTUS 2022

PAGINA 33

De vrijheid in de buurt Zwerven op de fiets door Brabant Wat is er heerlijker dan het onbekende op te zoeken in eigen land. Om voor een aantal dagen te vertrekken bij je eigen huis en te gaan rondfietsen. In Nederland is het echt onmogelijk te verdwalen. Voor fietsers hebben we het land opgedeeld in fijnmazige fietsroutenetwerken, waardoor je op de bonnefooi je richting kunt kiezen. Dat laatste heeft als voordeel dat je weer eens ergens komt waar je nog niet was. Neerstrijken op een toevallig terrasje in de zon met uitzicht, wachten aan de rivier tot het pontje komt en tegelijkertijd genieten van het kabbelende water, of aan het einde van de middag een biertje drinken van het plaatselijke merk. Het kan in Brabant! Ook zijn er genoeg plekken waar je ’s avonds lekker kunt eten.

Door Ruth Wilmans Altijd plaats Wat heb je nodig? Een (elektrische) fiets, een paar goeie fietstassen, een fietsbroek en twee T-shirts. En neem een warme trui en een waterdichte jas mee voor als het moet. Het is heerlijk om je eigen lichtgewichttentje te gebruiken, een matje en een slaapzak, dat maakt je heel vrij. Want overal is in onze provincie wel een camping; en voor een trekkerstentje is altijd wel plaats. Je hebt mooie natuurkampeerterreinen. Desnoods vraag je een boer of je voor een nacht in de boomgaard mag kamperen. Als je het helemaal goed wil doen, neem je ook een pitje en een pannetje mee, dan kun je je eigen maaltijd maken op een plek die je mooi vindt. Neem een goede kaart mee, zoals de basiskaart LF fietsroutes, dan fiets je straks langs de mooiste routes.

Een leuk gesprek Je kunt ook overnachten bij ‘Vrienden op de Fiets’. Een sympathiek initiatief. Je wordt lid van de vrienden voor een klein bedragje. Je zoekt in het boekje of online adressen die voldoen aan je eindpunt voor de volgende dag. Je belt of er plaats is en reserveert in principe voor 1 nacht, want de volgende dag trek je weer verder. Logeeradressen zijn vriendelijke

Voor een trekkerstentje is altijd wel plaats.

Rust en tijd

Een pitje en een pannetje voor je eigen maaltijd. particulieren die hun huis graag delen met gelijkgestemden. In Noord-Brabant zijn er zo’n 500 adressen waar je te gast kunt zijn. Verwacht hier geen hotel, maar voor de vaste prijs van € 22,50 krijg je een leuk gesprek, een comfortabel bed, een lekkere douche en een stevig ontbijt.

Weet hoeveel kilometer je op een dag wilt maken en reserveer een dag van tevoren je logeeradres als je niet in je tent slaapt. Er zijn leuke hotelletjes, maar ook de mevrouw van Vrienden op de Fiets wil dat wel even op voorhand weten, maar plan je route niet te lang, dat geeft je de rust en de tijd om te stoppen waar je wilt en rond te kijken. In een de vele natuurgebieden gebruik je de app ObsIdentify om even te weten wat dat plantje of beestje is. Je hebt in Nederland overal bereik dus de app geeft meteen antwoord. Neem je een lichtgewicht stoeltje of hangmat mee, dan kun je heerlijk in het bos zonder mieren in je shirt een dutje doen na je lunch. Je kunt dit ook allemaal alleen doen, dat is spannend voor sommigen maar heerlijk als je eraan gewend bent! Je hebt de leukste ontmoetingen!

Gebruik de app ObsIdentify om even te weten wat dat plantje is!


ZOMERKRANT - EDITIE 1 - WOENSDAG 3 AUGUSTUS 2022

PAGINA 34

Beleef het mee bij Haasje Over kids-indoor & ’t Haasje recreatiepark!

Vanaf zaterdag 5 juni mocht Haasje Over gelukkig de deuren weer openen. Haasje Over kids-indoor is DE plek voor een dagje uit met de (klein) kinderen. Ook voor een zorgeloos kinderfeestje en een uitdagend partijtje outdoor Battlefield lasergame kunt u bij ons terecht. HAASJE OVER KIDS-INDOOR Haasje Over kids-indoor is een grote binnenspeeltuin met het thema boerderij. Kinderen t/m 12 jaar kunnen heerlijk klauteren, klimmen en spelen en voor de allerkleinste is er een speciale peuterzone waar zij rustig en veilig kunnen spelen. De binnenspeeltuin is o.a. voorzien van een ballenbak, een trampo-

eworden Nieuwsgierig g lijkheden naar alle moge op ’t Haasje? Kom spelen r bij Haasje Ove vend of neem vrijblij s park! een kijkje op on

line, 5 glijbanen, rodelbaan, spinnenwebtoren en nog veel meer. Terwijl de kinderen zich vermaken kunt u genieten van een heerlijke kop verse bonen koffie op het binnen- of buitenterras. Haasje Over is dagelijks vanaf 9.00 uur geopend. Onlangs is de ingang aan de Vijf Eikenweg komen te vervallen. De parkeerplaats van Haasje Over is nu te bereiken via de Ketenbaan en de rechter slagboom. Hier neemt u een ticket, waarna u door kunt rijden. De parkeerkosten kunt u bij binnenkomst in Haasje Over voldoen.

Afgelopen jaar hebben veel Nederlanders vakantie vieren in eigen land ontdekt. Ook ‘t Haasje recreatiepark biedt vele mogelijkheden voor een mooie vakantie in eigen land. Voor een luxe kampeerplaats, mooi huurchalet of ruime jaarplaats bent u bij ons aan het goede adres. VAKANTIE BIJ ’T HAASJE Of je nu houdt van kamperen of liever een luxe chalet boekt, het kan allemaal. De laatste jaren hebben we veel nieu-

KINDERFEESTJES Een compleet kinderfeest zonder de troep en organisatie thuis, dat kan bij Haasje Over. Bij aankomst krijgen jullie je eigen tafel toegewezen, daarop staan de ranja en de donuts al op jullie te wachten. Daarna kan het klimmen en klauteren beginnen. Tussendoor kunnen de kinderen even bijkomen met een waterijsje of zakje chips. Bij vertrek krijgen alle kinderen een grote snoepzak voor thuis mee en mag de jarige een cadeautje uitzoeken. Dit alles is uit te breiden met friet met een snack, ook is het mogelijk om in de speciale partyroom cakejes te versieren.

OUTDOOR BATTLEFIELD LASERGAME Op het Battle Field gaan kinderen met elkaar de strijd aan, gewapend met professionele laserguns die speciaal ontwikkeld zijn vo o r o u td o o r omstandigheden. Het lasergame arrangement is geschikt voor maximaal 10 kinderen. Het lasergamen duurt circa 1 uur (incl. ranja tijdens de pauze) en is uit te breiden met voetballen op het multisportveld, spelen en/of eten bij Haasje Over.

Een kinderfeest arrangement is al te boeken vanaf € 8,50 per kind.

we luxe chalets geplaatst, waardoor we iedereen een comfortabele vakantie kunnen bieden. De afgelopen jaren is het aantal kampeerders op ons park flink toegenomen. Een van de voornaamste redenen hiervan is het luxe 5-sterren sanitair gebouw wat een paar jaar geleden in gebruik genomen is. Veel gasten komen jaarlijks terug om te genieten van de mooie bosrijke omgeving en voor de vele activiteiten die op ons park georganiseerd worden.

VIJF EIKENWEG 45 • DORST • 0161 411626 INFO@HAASJEOOSTERHOUT.NL • WWW.HAASJEOVER.COM


ZOMERKRANT - EDITIE 1 - WOENSDAG 3 AUGUSTUS 2022

PAGINA 35

De zon staat stralend aan de hemel, de sfeer is uitgelaten. Feromonen maken overuren. De eerste tonen klinken… zachtjes nog, maar al gauw zwelt de muziek aan en stijgt het volume naar ongekende hoogte. En net als je denkt dat het niet harder meer kan wordt er toch nog een extra tandje bijgezet. Het is net of het publiek massaal loskomt van de grond, terwijl tegelijkertijd uit duizenden kelen in fonetisch Latin het refrein van die populaire zomer-hit klinkt. Deze festivalzomer gaat de geschiedenisboeken in!

Door Wiljan Broeders En terecht… er is dan ook reikhalzend naar uitgekeken. Twee jaar lang domineerde het c-woord halsstarrig de samenleving. Cultuur werd hierbij – volgens velen – onevenredig hard getroffen. De festivalagenda bleef akelig leeg. Een bittere teleurstelling voor al die festivalgangers, een regelrechte aderlating voor de sector en de vele ZZP’ers – van de podiumopbouwers tot licht en geluid, die daarvan afhankelijk zijn. Het luide applaus dat als een warme golf over de verschillende festivalterreinen trekt deze zomer is dan ook zeker voor hen.

Verfestivalliseren Op marktpleinen, in tenten, op grote weilanden, in de buitenlucht, in steden en dorpen, van noord naar oost en zuid naar west, voor volwassenen en kinderen… Hang die gouden medaille maar om en speel het Wilhelmus. Ons land draagt de titel ‘Wereldkampioen festivals vieren’ met verve. De aantallen zijn zó indrukwekkend dat in 2019 zelfs de term ‘verfestivalliseren’ werd gelanceerd. In dat jaar trok een ongekende hoeveelheid van 1115 festivals maar liefst 19,5 miljoen bezoekers.

Jantje bedankt Traditiegetrouw luidde ook dit jaar Pinkpop de festivalzomer in. Met inmiddels 33 edities op de teller spreken we hier van het langstlopende jaarlijkse popfestival ter wereld. Sinds de start in 1970 stonden er ruim 500 verschillende artiesten (en bands) op het podium, gadegeslagen door meer dan anderhalf miljoen bezoekers. Met onder meer Metallica, Pearl Jam, Imagine Dragons en Måneskin had de editie van 2022 (17, 18 en 19 juni, Landgraaf) een line-up om je vingers bij af te likken. Maar ook heel wat vaderlandse artiesten speelden de muzikale sterren van de hemel. Maar ook menig vaderlands artiesten wist de menigte in extase te brengen. Zo speelden De Staat, Chef’Special, Eefje de Visser en vooral Floor Jansen – zowel solo als met de band Nightwish – de muzikale sterren van de hemel. Toch was het hardste applaus dit keer niet voor een van hen, maar voor Mr. Pinkpop Jan Smeets. Zijn afscheid ging niet ongemerkt voorbij. Voorafgaand aan het optreden van Pearl Jam zongen 70 duizend uitzinnige fans ‘Jantje bedankt’, wat oprichter Smeets zichtbaar emotioneerde.

Tomorrow is a Mystery Deze maand – waarin velen hun vakantie inluiden en het grote genieten kan beginnen – staat er ook weer heel wat op het programma. Zo zullen liefhebbers van het Nederlands product op zondag 14 augustus massaal naar recreatiegebied Spaarnwoude trekken om te genieten van de vaderlandse finefleur in al haar facetten. Van Anouk tot Snollebollekes en Snelle tot Rolf Sanchez; de hoeveelheid artiesten die op Dutch Valley staat is duizelingwekkend. De week erop komt cultuur-minnend Nederland samen in Biddinghuizen voor ‘A Campingflight to Lowlands Paradise’ – kortweg Lowlands – voor een weekend literatuur, film, cabaret, ballet en theater maar vooral muziek… veel muziek. Weliswaar niet de doorsnee Top 40-acts, maar met Arctic Monkeys, Stromae, Balthazar, James Blake, Lewis Capaldi en Oscar and the Wolf is kwaliteit alvast gewaarborgd. Het laatste weekend van augustus tenslotte is Haarlemmermeer het decor voor het dancefestival dat zijn weerga niet kent. ‘Yesterday is history. Today is a gift. Tomorrow is a Mystery!’ Het is de slogan van Mysteryland, dat in 2019 meer dan 100 duizend bezoekers van ruim honderd verschillende nationaliteiten trok.

Rockstars Hopelijk liggen de kaartjes hiervoor al in je digitale brievenbus, want er nu nog

eentje zien te bemachtigen zal een hele uitdaging worden. Maar gelukkig staat er nog veel en veel meer op stapel. Weliswaar niet zo massaal maar zeker zo gezellig. Deze zomer bruist het namelijk in iedere stad en elk dorp. Overal worden kleine festivalletjes op touw gezet. Nee, in die feesttent of op dat openluchtpodium midden op het marktplein zal straks niet de grote internationale popsensatie zijn opwachting maken. Maar wel die drie knullen die sinds een paar jaar oefenen in de garage van een van de ouders en zich al echte rockstars wanen. Of het meisje dat pas geleden nog een eervolle vermelding kreeg op de street dance-kampioenschappen en van plan is de menigte hier met haar moves te betoveren.

Broodjes beenham Bovendien wordt het lokale karakter van dergelijke festivals vaak nog veel verder doorgetrokken. Het adagium ‘Koop Lokaal’ draagt de organisatie meestal hoog in het vaandel. Zo worden licht en geluid niet zelden verzorgd door enkele technische kanjers uit de buurt, krijgen de speciaalbiertjes van de dorpsbrouwer een smakelijk podium en wordt er zonder enige twijfel culinair genoten van de broodjes beenham die uit de keuken komen van de bakker en slager uit de winkelstraat. Dit is nu optimaal genieten voor iedereen. Nu nog een stralend zonnetje en we dansen door deze festivalzomer.


ZOMERKRANT - EDITIE 1 - WOENSDAG 3 AUGUSTUS 2022

PAGINA 36

36 Jaarmarkt Chaam n e e h m o k ij il e o m e j n u k r a a D e

Organisatie aan het woord - Eindelijk kunnen wij op 14 augustus 2022 de gezelligste jaarmarkt weer organiseren. De markt bevat verschillende soorten kramen, standwerkers, oude ambachten en de kinderrommelmarkt.

Tevens kunnen de verenigingen en middenstand van Chaam een kraam huren op de jaarmarkt. De Ledevaert Heemkundekring is weer van de partij en ook De Bonenpikkers; wat zij gaan doen is een

Zo is er natuurlijk de gewone (stille) kramer, die zijn waren uitstalt en aanbiedt. Maar in de afgelopen twee jaar is er op marktgebied veel gebeurd. Zo moesten wij op zoek naar nieuwe marktkooplieden; en wel voor 120 meter. Dit zijn 30 kramen van 4 meter. Maar het is toch gelukt om deze gaten in de markt op te vullen. Zo hebben wij een nieuwe kramer voor fietsonderdelen en lederwaren. Ook dit jaar houden wij ons aan de formule dat er niet meer dan drie kramen zijn met dezelfde producten.

geheim, maar loop zeker even langs hun kraam! En als je dan toch bent op de Brouwerij, loop dan even over de kinderrommelmarkt.

(uit het archief)

De kinderrommelmarkt staat al jaren op de Brouwerij. Op deze rommelmarkt staan kinderen van 4 t/m 12 jaar die hun oude speelgoed en allerlei tweedehandsspulletjes verkopen. Zij huren een kraam of zitten op een dekentje. Deze markt is uitsluitend voor kinderen. Het advies is om er zeker eens te gaan kijken. Er zijn ook oude ambachten te bewonderen uit vroegere tijden, u kunt daar allerlei herinneringen ophalen. Bij de standwerkers is een heleboel gebeurd afgelopen tijd; hier zijn er tijdens de coronaperiode ook veel gestopt. Standwerker van het eerste uur Rob Dirkzwager is helaas in september 2021 komen te overlijden. Dit is een groot gemis. Dit jaar hebben we toch een aantal standwerkers bereid gevonden om mee te doen aan het standwerkersconcours en probeert u maar eens de verleiding te weerstaan bij al die mooie praatjes. Bent u moe van al dat geslenter, dan hebben wij op de jaarmarkt natuurlijk een aantal terrassen waar het goed toeven is met een hapje en een drankje. Wij hopen u te ontmoeten op de jaarmarkt. De jaarmarkt, waar u maar moeilijk omheen kunt!

Marktagenda augustus

SUPER VLOOIENMARKT WAALWIJK ZONDAG 7 AUGUSTUS

50% KORTING op de gehele voorjaarsen zomercollectie

Parkeerterrein langs Piet Klerkx, Prof.v.d. Waalsweg, 5144 NH

GIGA VLOOIENMARKT ZONDAG 14 AUG TILBURG Evenemententerrein ’t Laar, Laarveld-west, 5025

MEGA VLOOIENMARKT ZONDAG 21 AUG BREDA BREDA; Parkeerterrein MAKRO, Konijnenberg 92, 4825 BE

SUPER VLOOIENMARKT ZONDAG 28 AUG TILBURG Wielerbaan Pijnenburg, Bijsterveldenlaan 3, 5045 ZR

www.twinkeltje-sgravenmoer.nl

09.00 t/m 16.30u / Inl. 06 - 512 17 920 www.deevenementenlijn.nl


ZOMERKRANT - EDITIE 1 - WOENSDAG 3 AUGUSTUS 2022

Tilburg. De stad waar mensen gemakkelijk samenwerken en oog hebben voor elkaar en waar verfrissende nieuwe ideeën ontstaan. Tilburg is door de wol geverfd en bezig met een ongekende transformatie. Een verrassende stad, ongeacht wanneer je op bezoek komt. Een stad die barst van de creativiteit, waar je altijd weer verrassende ontdekkingen doet. Hier leerde Vincent van Gogh tekenen en groeide Guus Meeuwis uit van student tot volksheld. Tilburg heeft vele verborgen pareltjes, maar ook spraakmakende musea, zoals De Pont en het TextielMuseum.

PAGINA 37

r o o d t h c o t s g n i k k e d t n o Op

g r u b l i T

Tilburg is een stad waar je echt op ontdekkingstocht kunt gaan. Hier zijn de highlights niet alleen in de buurt van de grote kerk te vinden, maar juist in de sfeergebieden en daar zijn er maar liefst 9 van! Winkelen wordt ontdekken in het Dwaalgebied, een van de meest karakteristieke stukjes Tilburg, tjokvol hippe zaken van creatieve en eigenwijze lokale ondernemers. Veel van de statige herenhuizen zijn omgetoverd tot kledingwinkels, cadeaushops en speciaalzaken waar meer dan zomaar spullen worden verkocht. Koop je iets in het Dwaalgebied dan koop je iets met een verhaal. Ook de inwendige mens komt hier niets tekort. In de koffietentjes, cafés en restaurants, die gepassioneerd gerund worden door gastvrije Tilburgers, is het meer dan goed toeven. En wat te denken van de hippe Spoorzone, met de LocHal, die in 2019 werd uitgeroepen tot World Building of the Year en het jaar daarop tot beste bibliotheek van Nederland. Ooit werd op dit voormalige NS-terrein aan treinen gesleuteld. Nu is de Spoorzone een speeltuin voor stadsverkenners, terrastij-

De LocHal – Fotograaf Ossip Architectuurfotografie gers, skaters, pioniers, creatievelingen en feestbeesten. Een creatieve hub en hotspot aan de rand van het centrum waar Tilburg zich van zijn rauwste, meest innovatieve kant laat zien. Het heeft veel weg van de stad Berlijn, met trendy restaurants, street-art, skatepark en gezellige evenementen. Of bezoek de Piushaven, voor ontspanning op en aan het water. Nergens bruist, bubbelt en golft Tilburg harder dan aan de Piushaven, de grootste stadshaven van Brabant. Een plek waar borrelen, winkelen en dineren nét zo lekker samengaan als suppen, hardlopen en waterfietsen. Meer aan bij een terrasje, huur een bootje, neem een frisse duik in een van de evenemenFestival Circolo – Fotograaf Jean Philipse ten, strijk neer voor een picknick of wandel een rondje met je hondje. Wat je ook gaat doen, dit sfeergebied hangt aan elkaar van spontane ontmoetingen, spannende horeca, toffe winkels en heel veel Instagrammable-momenten.

De Piushaven – Fotograaf Ben Smit

En aan de rand van de stad staat de Tilburgse natuur te popelen om bezocht te worden! Tilburg zet de schoonheid van de natuur tegenover het rauwe karakter van de stad; van betonnen jungle tot groene oase. Binnen no-time bevind je je in alle rust in bosrijk of landelijk gebied. Een gebied waar de vogels net zo eigenwijs zijn als de Tilburgers

zelf, waar de ANWB-koppels je om de oren vliegen en maffe hardlooppakjes een hot item zijn. De kans dat er iets te doen is in de stad wanneer je toch besluit om er een kijkje te nemen is bijna 100%. Tilburg is een echte evenementenstad, met bijvoorbeeld de Tilburgse Kermis, Festival Circolo, Carnaval, de MeiMarkt, Kaapstad, Illustrada, Tilburg Ten Miles, Roadburn en het Draaimolen Festival. Met de Efteling en Beekse Bergen om de hoek is Tilburg dé bestemming voor jouw vakantie of weekendje weg! (bron: Marketing Tilburg)


ZOMERKRANT - EDITIE 1 - WOENSDAG 3 AUGUSTUS 2022

PAGINA 38

Beleef de zomer Oisterwijk is een van de mooiste dorpen van Nederland. Met een sfeervol, historisch centrum, veel natuur en een mooi buitengebied is het een geliefde bestemming voor een bezoekje. In Oisterwijk is altijd wat te zien en te beleven, maar in de zomer bruist het nog meer. Volle terrassen, zomerse evenementen, uitjes en de zon zorgen voor de perfecte sfeer. Het is dé plek om te shoppen en de Brabantse bourgondische gezelligheid te ervaren. Oisterwijk barst van de terrasjes en goede restaurants. Maar het is ook dé plek om te genieten van de prachtige natuur. Het ligt jaloersmakend mooi in het uitge-

strekte gebied van bossen en vennen. Oisterwijk heeft een treinstation. Je kunt de auto dus thuislaten en te voet, met de fiets of e-chopper op pad gaan. In de zomer rijdt daarnaast de toeristentrein ‘PAREL Express’.

Eindeloos fietsen en wandelen Ven Brouwkuip. (foto: Evelien Oerlemans)

Tips om te doen in Oisterwijk:

Gezellig shoppen Er is geen dorp in Brabant waar je zo goed kunt shoppen als in Oisterwijk. Loop De Lind op en neer, steek door naar de Dorpsstraat en maak een rondje over het Lindeplein. Je vindt er bekende ketens, maar vooral ook veel lokale winkels, boetiekjes en delicatessenzaken. En dat

is veel leuker shoppen. Elke donderdagmiddag kun je in het centrum van Oisterwijk terecht voor de weekmarkt. Op 11 september presenteren de modezaken uit het centrum de nieuwste trends tijdens de Modedag.

In Oisterwijk móét je gewoon de natuur in. Je vindt er de mooiste natuurgebieden van Nederland: de Oisterwijkse Bossen en Vennen en de Kampina. Maar ook in de natuur van het Moergestels Broek, Landgoed Nemerlaer en op het weidse platteland kun je eindeloos fietsen en wandelen. In de zomer is de natuur hier vol leven! Ervaar de vele vogelgeluiden, bloeiende bomen, struiken en natuurlijk de paarse pracht van de heide op de Kampina in de nazomer.

Extra genieten doe je tijdens de zonsopkomst of juist aan het einde van de dag bij de zonsondergang. Uitgewandeld of gefietst, of na al dat natuurschoon toe aan een tussenstop? Onderweg kom je voldoende cafeetjes en restaurants tegen om je accu weer op te laden. De Heide- en Hertogenroute, de Verrassende Vennenroute en de Terrassenroute zijn echt aanraders om te doen. Net als de thematochten en activiteiten van Natuurmonumenten en IVN.

Lekker eropuit met kinderen Fietsen door de Oisterwijkse Bossen en Vennen. (withkidsontheroad)

Shoppen in het centrum van Oisterwijk. (foto: Evelien Oerlemans)

Een dagje uit met je gezin deze zomer? In Oisterwijk ben je op de juiste plek. Of het nu gaat om klimmen en klauteren in een van de speeltuinen, een theater- of circusvoorstelling, zwemmen in natuurwater, kanovaren of op avontuur in de

vrije natuur. Het kan allemaal. Bezoek deze zomer een voorstelling in Poppentheater ‘De Witte Lelie’, van Jeugdcircus Il Grigio of ontdek de natuur met een speurtocht of een ezelwandeling.


ZOMERKRANT - EDITIE 1 - WOENSDAG 3 AUGUSTUS 2022

PAGINA 39

Cultuur snuiven

O Oisterwijk bestaat meer dan 800 jaar en heeft je op het gebied van cultuur veel te bieden. Neem ‘De Lind’ met de monumentale panden, de eeuwenoude Lindeboom en het Trouwlaantje. Andere bijzondere plekken die je niet mag missen zijn Landgoed en Kasteel Nemerlaer, het Natuurtheater en het terrein van de voormalige

Leerfabriek KVL. De beroemde Meester Patissier en Meester Boulanger Robèrt van Beckhoven heeft hier zijn bakkerij. Ga daar zeker eens een taartje eten! Het historisch centrum, het terrein van de leerfabriek en het EKWC kun je ook met rondleiding ontdekken. Het is de moeite waard om je in de rijke geschiedenis van Oisterwijk te verdiepen.

Kunst kijken Galerie Kunst op 12. In Oisterwijk vind je veel galerieën en ateliers met unieke en wisselende collecties en exposities met werken van nationale en internationale kunstenaars.

Terrassen aan De Lind en het Oude Raadhuis. (foto: Evelien Oerlemans)

Terras De Reuselhoeve. (foto: Evelien Oerlemans)

Genieten op ‘Het Grootste Terras’

Met bijna honderd verschillende horecagelegenheden met sfeervolle terrassen kun je Oisterwijk met recht ‘Het Grootste Terras van Nederland’ noemen. De gezellige cafeetjes en unieke restaurants zijn samen met een middagje shoppen, een tocht in de schitterende natuur, kunst kijken of cultuur snuiven hét

Kom eens een kijkje nemen! Bijzonder is ook een bezoek aan het wereldberoemde Europees Keramisch Werkcentrum (EKWC). Hier kun je zien waar klei kunst wordt.

EKWC, Leerfabriek KVL.

recept voor een ontspannen dagje uit.

Je hebt de keuze uit een mooi plekje in het bos, aan een ven, in het bruisende centrum of in het buitengebied. En van gemakkelijk en ongedwongen tot lekker luxe. Die lekkere koffie, dat speciale biertje of diner is nooit ver weg!

Zomeruitjes Oisterwijk (zie bezoekoisterwijk.nl/uitagenda) 1. 30 juli t/m 14 augustus Jeugdcircus Il Grigio - FIESTA Hooggeëerd publiek! Van 30 juli t/m 14 augustus presenteren ruim 50 jeugdige acrobaten, jongleurs, balkunstenaars en andere artiesten iedere dag een spectaculaire circusshow. Extra leuk is dat Il Grigio dit jaar 60 bestaat, het belooft een toffe jubileumshow te worden, FIESTA! De voorstellingen zijn vaak snel uitverkocht, dus ben er op tijd bij! 2. 3, 10, 17 en 24 augustus Filmplein Oisterwijk Bij deze gezellige openluchtbioscoop draait op woensdag 3, 10, 17 en 24 augustus steeds een andere film op het Lindeplein in Oisterwijk: • 3 augustus: West Side Story • 10 augustus: House of Gucci • 17 augustus: King Richard • 24 augustus: Alles op Tafel De filmavonden zijn gratis toegankelijk en starten bij zonsondergang. De films zijn geschikt voor 12 jaar en ouder.

Wil je meer informatie of op hoogte blijven van mooie plekken, leuke activiteiten en evenementen, kijk dan op bezoekoisterwijk.nl en volg facebook.com/bezoekowijk en instagram.com/bezoekoisterwijk Of ga langs bij Tourist Information Oisterwijk (in Tiliander) of Moergestel (bij Johan Heeft Het!).

3. Juli – begin september: Poppen- en kindertheater bij De Witte Lelie Midden in het Oisterwijkse bos ligt een klein theatertje verscholen, genaamd De Witte Lelie. Je kunt hier de hele zomer terecht voor poppen- en kindertheater en bijvoorbeeld De avonturen van Tijl Uilenspiegel of Jan Klaassen beleven. De data, tijden en prijzen variëren per voorstelling. 4. 3 september: Oisterwijk in Concert Dit grote en gezellige live concert vindt plaats op het Lindeplein in Oisterwijk. Het concert begint om 20.15 uur en wordt gezongen en gespeeld door lokale toppers, regionale talenten en nationale beroemdheden. Je kunt genieten van het concert tijdens een heerlijk diner bij een van jouw favoriete restaurants op het Lindeplein of aan de Lind. Na afloop van het concert is er nog een afterparty om het vijfjarig bestaan te vieren! 5. 4 september: Wielertocht Brabants Mooiste Op deze mooiste zondag van het jaar kun je deelnemen aan een graveltocht of een toertocht over de weg.

De tochten gaan door het mooie Brabantse landschap, afstanden zijn 70, 105 of 115 km. De start / finish van de wielertocht is op De Lind in Oisterwijk. Brabants Mooiste biedt de mooiste fietsroutes, een feestelijk finish met muziek en een 5-sterren verzorging met Oisterwijkse gastvrijheid! 6. 9, 10 en 11 september: Oisterwijkse Zomer In het weekend van 9, 10 en 11 september wordt het centrum van Oisterwijk omgetoverd tot een groot feestdecor. Oisterwijk viert dan de zomer. • 9 september: VRIJMIBO. Meezingen mét en op de liedjes van nationale artiesten. Het swingen kan beginnen. • 10 september: ZOMERKARNAVAL. Dat belooft een en al gezelligheid. • 11 september: DRIEDE HELFT FESTIVAL. Alle muziekstijlen komen voorbij, dus er is voor iedereen wat wils tijdens de 3e Helft.

in oisterwijk


ZOMERKRANT - EDITIE 1 - WOENSDAG 3 AUGUSTUS 2022

PAGINA 40

geeft meer

“Vakantieboodschappen doe je natuurlijk bij” Gebroed. Van Eekelen Vakantieboodschappen doe je natuurlijk bij Plus van Eekelen in Alphen. Heerlijk op vakantie en toch makkelijk je boodschappen doen? Of je nu het lekkerste vlees zoekt voor de barbecue of ingrediënten voor een makkelijke salade, bij ons ben je aan het juiste adres. Parkeren doe je bij ons voor de deur op het plein en dat is nog gratis ook!

Fijne vakantie, Alle medewerkers van Plus van Eekelen.

Ook eenvoudig je boodschappen online bestellen? We bezorgen je bestelling tot in de keuken. Op het moment wanneer het jou uitkomt. Goed eten, thuisbezorgd. Dat is wel zo makkelijk. • Ben je iets vergeten? Je kunt je bestelling eenvoudig aanpassen • Versproducten (brood en fruit) worden met zorg verzameld • Speciale wensen altijd mogelijk door persoonlijk contact • Thuisbezorgd al vanaf 25 euro • Met PLUS Express heb je je boodschappen over 2 uur op jouw adres

Stap 1: Log in of maak een account aan via plus.nl of de PLUS app

Like ons op Facebook facebook.com/ plusvaneekelenalphen

Stap 2: Bestel je boodschappen via je pc of mobiel

Stap 3: Wij bezorgen je boodschappen thuis

GEBR. VAN EEKELEN

WILLIBRORDPLEIN 3 | 5131 AV ALPHEN | TEL. 013-508 1261 Openingstijden: ma. - do. 08.00-20.00 | vr. 08.00-21.00 | za. 08.00-18.00 | zo. 09.00-17.00 uur


ZOMERKRANT - EDITIE 1 - WOENSDAG 3 AUGUSTUS 2022 L A ATS PAR TIJTE !

PECH!

WEG = PECH!

EXPERT

T M I U R OP!

OP = OP !

PAGINA 41

WEG = PECH!

L A ATS PAR TIJTE !

WEG = PECH!

OP = OP !

WEG = PECH!

L A ATS PAR TIJTE !

RDEEL O O V L E E V

Bestel ook makkelijk op expert.nl

RT.NL EL OP EXPE L OF BEST DE WINKE KOM NAAR

OOK VERKRIJG IN 65” VOOR 15BAAR 19.05

55”0 cm

OP = OP !

OP=OP!

Bestel ook makkelijk op expert.nl

SMART 4K UHD WEG = NEO PQLED ECH!

WEG = PECH!

TE L A ATTSIJ! PAR

WEG = PECH!

OP = OP !

1149.-

G! 5% KORTIN

TE L A ATTSIJ! PAR

59.WEG = PECH!

1091.

55

OP = OP !

WEG = PECH!

Bestel ook makkelijk op expert.nl

73.95

14

WEG = PECH!

OP = OP !

TE L A ATTSIJ! PAR

WEG = PECH!

WEG = PECH!

OP = OP !

WEG = PECH!

L A ATS PAR TIJTE !

TE L A ATTSIJ! PAR

WEG = PECH!

WEG = PECH!

OP = OP !

OP = OP !

S NU SLECHT

444.-

HETELUCHT FRITEUSE | GF254HLD

WASMACHINE | PISA

• Frituurmand van 2,5 liter, voor 800 g friet • Incl. frituurmandverdeler • Regelbare temp. tot 200°C • Digitaal display

• 8 kg vulgewicht en 1400 toeren • Snelle programma’s: een schone was binnen 60 minuten • Cleanboost: hygiënische reiniging met stoom • Energieklasse B

NEO QLED 4K TV | QE55QN95AAT

WIJ ZIJN OOK OFFICIEEL QUOOKER DEALER EN INSTALLATIEBEDRIJF

• 55” (140 cm) 4K Neo QLED Smart-tv • Neo QLED: nog meer contrast en een sublieme helderheid • Vernieuwde One Connect Box - 1 kabel voor stroom en data • Antireflectiescherm - Overal in huis ongestoord genieten

Vakkundig inmeten, bezorgen én installeren Kies voor het gemak én de zekerheid van Expert! Prijs- en modelwijzigingen en eventuele druk- en zetfouten voorbehouden. Aanbiedingen gelden t/m 7 augustus 2022.

Expert [Plaatsnaam] Expert Oomen Looiersplein Dongen | 0162-322044 [Adres] 23A, | [Telefoonnummer] expert.nl/dongen | dongen@expert.nl expert.nl/[Plaatsnaam] | [Plaatsnaam]@expert.nl Al jaren een begrip in het mooie plaatsje Baarle-Nassau tussen de Belgische Enclaves. We staan bekend om ons ruime assortiment aan Wijn, Whisky en Gin. Loop eens binnen in een wereld aan lekkers!

De Drie Dennen

Chaamseweg 6 • Baarle Nassau • T 013-5079220 E info@dedriedennen.nl • www.dedriedennen.uwtopslijter.nl

Jura 10 years Single Malt Scotch Whisky 70 cl

Boomsma

Ballantine’s

• Bramen • Vlierbessen 50 cl

Blended Scotch Whisky 100 cl

• Limoen • Koffie 50 cl

Dujardin

Goblet

Vieux 100 cl

Jonge Graanjenever 100 cl

Poliakov Vodka

KNGF opent werelden

Absolut Vodka 70 cl

100% Pure Graanvodka 100 cl

Open ook een wereld. Steun ons met uw

HUISMERK nalatenschap.

HONDENVOER HONDENV OER geleidehond.nl/erfenis

31.99

21.99

Tanqueray • London Dry Gin

16.

99

• Flor de Sevilla Gin • Blackcurrant Royale per fles • Gin no. 10 70 cl

per fles

23.99 28.99

7.49

13.49

17.99

15.49

EXCLUSIEF BIJ

EXCLUSIEF BIJ

úw topSlijter

úw topSlijter

Mar da Palha

Lisboa, Portugal • Syrah • Sauvignon Blanc 75 cl per fles

14.49

7.

99

Les 4 Pierres

Côtes de Gascogne, Frankrijk Sauvignon Blanc Aude, Frankrijk Cabernet Sauvignon Veneto, Italië Pinot Grigio 75 cl per fles 6.99

Croc 12,5 KG : HUISMERK HONDENVOER 14 Diner Croc 1012,5 KGKG: : €€19,50 , Croc KG:: Lam rijst 1012,5 KG 152,951 €€ 14 Diner 10 KG : € 14 Diner 10 KG : € 22,95 €21 Lam rijst KG::: € € Geperste brok 141010KG 21 Lam rijst KG ,

,

50 Geperste 14KG KG: : €23, Geperstebrok brok 14 Vraag in onze winkel naar de GRATIS proefverpakking Vraag in onze winkelnaar naar de proefverpakking Vraag in onze winkel deGRATIS GRATIS proefverpakking

doos á 6 flessen

copa glas cadeau

32.99 (= 5.50 per fles)

OP=OP

Geniet, maar drink met mate. Geen 18? Geen alcohol

Wiekenweg 10 | Baarle-Hertog | WWW.THEEUWESDIERENSPECIAALZAAK.NL

Wiekenweg 10 | Baarle-Hertog | WWW.THEEUWESDIERENSPECIAALZAAK.NL

Zet- en/of drukfouten voorbehouden Aanbiedingen zijn geldig van 03-08-2022 t/m 23-08-2022

Wiekenweg 10 | Baarle-Hertog | WWW.THEEUWESDIERENSPECIAALZAAK.NL


ZOMERKRANT - EDITIE 1 - WOENSDAG 3 AUGUSTUS 2022

PAGINA 42

Regio De Langstraat: Van schoenen ‘Fiets & Leder route’

Enkele parels langs deze routes: Schoenenkwartier

Een rondleiding door Dongen, met LEDER als thema. Al eeuwenlang is regio De Langstraat de verzamelplaats voor alles op het gebied van schoen en leder. Ontdek de verhalen van de leerindustrie in De Langstraat, leertuin van Brabant! Stap op de fiets en trap de LEDER routes door het leer- en schoenengebied van De Langstraat. Er is een westelijke en een oostelijke route. De westelijke route loopt door Dongen, Loon op Zand en Kaatsheuvel, terwijl de oostelijke route door Waalwijk en Drunen gaat. Ze leiden de bezoeker langs schoenfabrieken, tassenmakers, leerreparateurs, leerlooiers en het nieuwe museum Schoenenkwartier.

Informatie over de routes: www.bezoekdelangstraat.nl (RBT De Langstraat stelt bovendien diverse QR-codes beschikbaar, van alle routes die in dit artikel worden genoemd)

Check hier de Fiets & LEDER route(s)!

De Langstraat is sinds juni 2022 een nieuw schoen- en leermuseum rijker. Ontdek de geschiedenis en de toekomst van schoenen en leer in het Schoenenkwartier. Gevestigd in de westvleugel van het gerestaureerde Krophollercomplex in Waalwijk. Een dynamisch museum dat het verleden verbindt met het hedendaagse ontwerpen en maken. Je kunt hier materialen – oud én nieuw – voelen, door tijdschriften en boeken bladeren, beelden ophalen en lezingen bijwonen. In het museum zijn op een vloeroppervlak van meer dan 3000 m² honderden schoenen (uit een collectie van meer dan 20.000 objecten), materialen en apparatuur te bewonderen. En met wisselende exposities is er bij ieder bezoek iets nieuws te zien. Een must voor liefhebbers van schoenen, design, architectuur, kunst en cultuur.

Museum De Looierij Regio De Langstraat speelde een grote rol in de Nederlandse schoen- en lederindustrie. Eikenbomen in de omgeving zorgden voor de looistof. Het water van de Donge was een essentieel onderdeel in het looiproces. Al duizenden bezoekers hebben het museum De Looierij aan de Kerkstraat in Dongen bezocht en de geschiedenis van het (kuip)looien in de Brabantse gemeente tot zich kunnen nemen. Het museum is gehuisvest in een oude looierij uit 1890, een industrieel erfgoed. Na een bezoek aan het museum weet je precies hoe de werkzaamheden in een nathuis, een touwerij en een drooghuis ervoor zorgen dat het eindproduct, leer, zo verschrikkelijk mooi, duurzaam en veelzijdig is. Museum De Looierij beschikt over een audiotour. Op 14 plekken in het museum kun je door middel van een QR-code de verhalen ophalen over het leerlooien, het leven van looiers en de geschiedenis van het looien in Dongen. De audiotour is te beluisteren in zowel het Nederlands als het Engels. Regelmatig organiseert museum De Looierij instaprondleidingen voor individuele bezoekers. Een enthousiaste gids neemt je mee door het museum. Je krijgt alles te horen over de tijd van het ambachtelijk looien, ooit een wezenlijk onderdeel van de Dongense samenleving.

Schoenenkwartier, Schoenenmuseum Waalwijk. (beeld: DarcStudio / bron: Civic Architects)

Belevingsroute ‘Bende van de Witte Veer’ Noord-Brabant omstreeks 1720. Een groep ‘heydens’, ‘landtloopers’ en deserteurs vormt een losgeslagen bende en ontpopt zich tot de schrik van de streek. De beruchtste en sluwste van hen allemaal is de leider, Swarte Johannes. Niemand weet hoe hij er werkelijk uitziet, want Swarte Johannes is een meester in vermommingen. Alleen de witte veer op zijn hoed is een teken dat hij lid is van de Bende van de Witte Veer. Zijn zandstenen kop siert tegenwoordig de gevel van de Ravensbosch Hoeve in ‘s Gravenmoer. Hoe die daar terechtgekomen is ontdek je tijdens een spannende fietstocht door Loon op Zand, De Moer, Kaatsheuvel, ’s Gravenmoer en Dongen. Diverse gastvrijheidslocaties langs de route hebben speciale producten en activiteiten ontwikkeld die gerelateerd zijn aan de avon-

turen van deze roversbende. Wat dacht je van een mooi plankje met vijf verschillende biertjes, gewijd aan vijf verschillende bendeleden, of een heerlijke droplikeur? Voor meer informatie over deze streekproducten zie www.bendevandewitteveer.nl

Check hier de route gelinkt aan de Bende van de Witte Veer!

Het Witte Kasteel in Loon op Zand.


ZOMERKRANT - EDITIE 1 - WOENSDAG 3 AUGUSTUS 2022

PAGINA 43

tot leder, van beleving tot parels Enkele parels langs deze routes De Zwammenberg (De Moer) Geniet van een maaltijd van paddenstoelen tijdens of na je fietstocht!

palen onder andere op de Lagedijk, Hogedijk, Brouwersdijk, Kerkdijk en Dongedijk.

De Oude Kerk (Dongen) De Annahoeve (De Moer) De Annahoeve bestaat al meer dan 100 jaar en wordt gerund door Ingrid en Paul, inmiddels de derde generatie boeren in De Hoeve.

Midden in het historisch deel van Dongen ligt de prachtige Oude Kerk (uit 1330). Het kerkgebouw, de geconserveerde ruïne en het park rondom de kerk vormen een karakteristiek geheel, een sfeervolle en unieke plek!

De Donge (Dongen) Tot halverwege de 20e eeuw bestond de rivier de Donge uit twee takken. Het Noordergat en het Zuidergat. Het deel tussen het begin van de Amertak en het centrum van Geertruidenberg en Raamsdonksveer heet Noordergat. Het Zuidergat is afgedamd en gedempt. De rivier heeft een belangrijke rol gespeeld bij de schoen- en leerindustrie in De Langstraat.

Grenspaaltjes (Dongen) In ‘s Gravenmoer liggen nog altijd dijkjes die eeuwenlang de grens tussen het Graafschap Holland en het Hertogdom Brabant gevormd hebben. Om deze oude grens zichtbaar te maken staan er eikenhouten grenspalen, met daarop het wapen van Holland en Brabant. Je vindt de

De Kiosk (Loon op Zand) Gastvrijheid staat voorop, niet gek dus dat De Kiosk de huiskamer van Loon op Zand genoemd wordt.

Het Witte Kasteel (Loon op Zand) Laat je eens verrassen door Het Witte Kasteel. Het is uniek, bijzonder, historisch en veelzijdig. Gedurende het jaar worden er diverse evenementen voor het publiek georganiseerd. Denk bijvoorbeeld aan een zondagsconcert in het kasteel, livemuziek op het terras, theatervoorstellingen in de tuin en open dagen op het landgoed. Een rondleiding in het kasteel of een wandeling op en rond het landgoed staat ook regelmatig op de planning.

De Loonse en Drunense Duinen Enorme zandvlaktes, waterpartijen, paarse heidevelden, bossen en het unieke Landgoed Plantloon. Van hutten bouwen tot kilometerslange fietstochten. Van struinen door het eeuwenoude stuifzand tot paardrijden over de ruiterpaden en zandheuvels. In De Loonse en Drunense Duinen is voor iedereen wat te doen. Het gebied is ruim 7.000 voetbalvelden

groot. Geniet met het hele gezin in de zandtuin van Brabant.

De prachtige heide. Van half augustus tot half september is het Nationaal Park volgens velen op zijn mooist. Je geniet dan namelijk van de meest prachtige, uitgestrekte heidevelden. De afwisseling van de groene naaldbossen, het gele zand van de immense zandverstuivingen en de paarse heidevelden maken een wandel- of fietstocht door De Loonse en Drunense Duinen tot een feestje. Met een beetje geluk kom je tijdens je tocht ook de schaapsherder tegen. Hij zorgt er met zijn kudde voor dat de stuifzandvlaktes niet worden overwoekerd door grassen en opkomende boompjes.

Natuurpoorten Rondom de duinen vind je gezellige horecagelegenheden, zoals Herberg De Drie Linden in Giersbergen en Manege Van Loon in Loon op Zand. Hier bevinden zich natuurpoorten, herkenbaar aan de vier meter hoge sleutel; een mooi startpunt om de natuur te ontdekken, te ontspannen of om lekker actief buiten te zijn. Meer info over alle natuurpoorten: natuurpoorten.nl

Het water op Zeeën van paars Aan het einde van de zomer kleurt de heide paars. Een fenomeen dat je niet mag missen. Dit is hét moment om een bezoek te brengen aan De Loonse en Drunense Duinen.

Voor de watersporter én de genieter! De populaire Bergsche Maas is niet alleen goed bereikbaar en begaanbaar, ook de aanlegfaciliteiten voldoen in ruime mate. Jaarlijks leggen vele duizenden gasten aan in de havens van Waspik, Sprang-Capelle en Heusden. Stap aan boord voor een vaartocht met een rondvaartboot, ga suppen, kanoen, vlotbouwen, of huur een sloep en laat je leiden langs de mooiste plekjes aan het water. Wat is er nu fijner dan op een warme zomerdag of zwoele zomeravond lekker te genieten op het kabbelende water?

Kanoën

De Loonse en Drunense Duinen.

Bij Waleuk in de Waalwijkse polder kun je kano’s huren, zodat je vanaf het water kunt genieten van de schitterende omgeving van Waalwijk. Peddel met een één- of tweepersoonskano over het Drongelens Kanaal.

De Bergsche Maas en Heusdense Brug.

SUPpen Wil je lekker bezig zijn maar ook echt tot rust komen? Ga dan eens SUPpen. SUP staat voor Stand Up Paddling, oftewel staand peddelen. Een uit Hawaï overgewaaide trend. Het is helemaal niet moeilijk en een erg rustgevende bezigheid voor jong en oud. Bij BOEI35 in Heusden weten ze er alles over.

La Vuelta Holanda Ook de organisatie van La Vuelta weet dat het goed toeven is in onze mooie regio. In augustus mogen we de top van de wielerwereld maar liefst twee keer in De Langstraat verwelkomen. De tweede etappe (van Utrecht naar Den Bosch) komt op zaterdag 20 augustus namelijk dwars door de gemeente Heusden heen. Een dag later – op zondag 21 augustus - raast het peloton door Dongen tijdens de derde etappe, die in Breda begint en eindigt. We hebben al vernomen dat diverse ondernemers in gemeente Heusden en Dongen dit niet onopgemerkt voorbij laten gaan. Waan je in Spaanse sferen en kom de wielrenners aanmoedigen! Je hoeft je deze zomer dus niet te vervelen in De Langstraat. Kijk ook eens op www.bezoekdelangstraat.nl voor nog veel meer inspiratie en extra’s. (bron: RBT De Langstraat)


ZOMERKRANT - EDITIE 1 - WOENSDAG 3 AUGUSTUS 2022

PAGINA 44

DAGTOCHTEN DAGTOCHTEN 9 september 2020

9 september 2020

Linge vaartocht, Linge vaartocht, bezoek glasblazerij bezoek glasblazerij

Vegetarisch gestremd en lactosevrij

Incl. vervoer, koffie met gebak, Incl. vervoer, vaartocht, koffie met gebak, vaartocht, lunch, bezoek glasblazerijlunch, bezoek glasblazerij en een diner .......................... en een€diner 77,00.......................... p.p. € 77,00 p.p.

ZOMER-DAGTOCHTEN 2022

24 september en 8Broodshow oktober242020 september en 8 oktober 2020 Dinsdag 9 augustus en bakkerijmuseum en rondrit

Kroondomein Het Loo met gids ....................................................€ 90,00 p.p. Verrassingstocht Verrassingstocht incl.vervoer,koffie-gebak,broodshow,entree,lunch,rondrit met gids, 3-gangen diner

Donderdag 11 augustus per datum een andereVerrassingstocht, reisper ! datum een andere reis ! andere tocht als 18 en 25 augustus ................................................... € 90,00 p.p. Incl.vervoer, koffie met gebak, Incl.vervoer, koffietafel, koffie meten/of gebak, incl.vervoer, koffie-gebak,lunch,entree en/of vaarkosten gids,koffietafel, 3-gangen diner Dinsdag 16 augustus Floriade, Almere ...........................................€ 54,00 p.p. evt.gidskosten/entree evt.gidskosten/entree 4 t/m 12 jaar..................................................................... € 44,50 p.p. enkinderen een diner en een€diner 83,00.......................... p.p. € 83,00 p.p. Groepen min........................... 10 ............................................ € 52,00 p.p. incl.vervoer en entree

Donderdag 18 augustus Verrassingstocht, andere tocht als 11 en 25 augustus ...................................................€ 90,00 p.p. 22 oktober 2020 22 oktober 2020 incl. vervoer, koffie-gebak, lunch, entree en/of vaarkosten en/of gids, 3-gangen diner Dinsdag 23 augustus Streekmuseum met veiling streekproducten, Incl.vervoer, koffie met koffietafel, koffie met gebak, koffietafel, rondrit Walcheren met gebak, gidsIncl.vervoer, ...........................................................€ 82,50 p.p. incl.vervoer, koffie-bolus,bezoek museum met veiling, rondrit en 3-gangen diner evt.gidskosten/entree evt.gidskosten/entree Donderdag 25 augustus Verrassingstocht, Wat vindt u in enandere een diner .......................... en een €diner 83,00.......................... p.p. € 83,00 tocht als 11 en 18 augustus ...................................................€ 90,00p.p. p.p. incl.vervoer,koffie-gebak,lunch,entree en/of vaarkosten en/of gids, 3-gangen diner Donderdag 27 oktober Herfstverrassingstocht ...............................€ 90,00 p.p. incl. vervoer,koffie-gebak,lunch, entree en/of vaarkosten en/of gids, 3-gangen diner

Herfstverrassingstocht Herfstverrassingstocht

van Mook Touringcars van Mook Touringcars Havenweg 130, 4905 AB Oosterhout Havenweg 130, 4905 AB Oosterhout Tel: 0162456592/ Tel: 0162456592/ info@vanmooktouringcars.nl info@vanmooktouringcars.nl Havenweg 130, 4905 AB Oosterhout Tel: 0162456592/ www.vanmooktouringcars.nl info@vanmooktouringcars.nl www.vanmooktouringcars.nl www.vanmooktouringcars.nl Geachte,

van Mook Touringcars welkom

Fijn dat u interesse toont in Residentie De Veiling, een groep van assistentiewoningen te Hoogstraten. In deze brochure kunt u algemene informatie terugvinden. Hiernaast vindt u de thema’s die in onze brochure aan bod komen.

Glashandel Spitters onze brochure?

DeVeiling p.4 1 wResidentie w w. glashandelspit ters.co m • 0 1 3 -5 0 7 8 8 5 3 p.5 2 Wat is een assistentiewoning?

3

De beheersinstantie AW Pro

p.6

4

De Woonassistent

p.7

5

Digitale Woonassistent

p.8

6

Één en al zorg

p.9

7

Diensten binnen een assistentiewoning

8

AW Pro – beheer van verhuur

p.11

9

Toelichting dagprijs

p.12

AW Pro – dienstverlening

p.13

11

Sfeerbeelden

p.14

12

Locatie

p.18

10 HOOGSTRATEN, BELGIË HOOGSTRATEN, BELGIË

Erkende assistentiewoningen/

Erkende assistentiewoningen aanleunwoningen / serviceflat /serviceflat

s piege ls deuren en wanden glas in de keuken balustrades

p.10

Direct beschikbaar !

PER DIRECT BESCHIKBAAR! Voor meer info Info@awpro.be OF bel 0032 (0) 14 49 5921

KERNWAARDEN RESIDENTIE DE VEILING

Wekelijkse activiteiten

Woonassistentie

Veiligheid

Aangepaste woningen

Ruime Gemene delen

Sociaal contact

Betaalbaar

Zorg op maat

< 1km van centrum Foto Residentie De Veiling hoogstraten

3 | Informatiebrochure RESIDENTIE DE VEILING

Kernwaarden Residentie de Veiling • Wekelijkse activiteiten • Aangepaste woningen • Betaalbaar • Woonassistentie • Grote gemeenschappelijke ruimten • Zorg op maat • Veiligheid • Sociaal contact • < 1 km van centrum


ZOMERKRANT - EDITIE 1 - WOENSDAG 3 AUGUSTUS 2022

PAGINA 45


ZOMERKRANT - EDITIE 1 - WOENSDAG 3 AUGUSTUS 2022

PAGINA 46

Fotografie: Toon Sanders

Fotografie: Withkidsontheroad

bezoekoisterwijk.nl

Oplossing

MONSTERPUZZEL ZOMER PUZZEL Oplossing

SUDOKU 8 1 9 7 4 5 6 3 2

4 7 6 2 1 3 9 5 8

2 3 5 8 6 9 7 4 1

6 5 7 4 2 1 8 9 3

1 9 2 3 5 8 4 7 6

3 8 4 6 9 7 2 1 5

9 2 3 1 7 6 5 8 4

7 6 1 5 8 4 3 2 9

1

L

24

I

A

O

5 4 8 9 3 2 1 6 7

54

A

4

A

5

G

U

F

A

S

I

E

I

R

A

S

T

E

47

55

41

33

O

I

R

D

42

E

48

P

6

S

R

56

E

U

R

D

E

R

V

A

R

E

N

G

E

T

A

L

I

P

E

I

34

49

T

R

O

E

D

A

A

D

E

R

T

83

K

N

O

E

D

O

N

A

A

D

S

E

V

A

P

E

R

91

R

92

98

102

E F

E

106

D

108 116

86

109 117

L

121

U

I M

129

131

R

136

I

P

170

E

G

N

E

E

133

C

P

S

O

M

S

E

G

O

O

C

E

E

151

141

B

N

A

A

L

E

N

G

E

E

E

S

T

R

I

T

67

74

M

14

E

D

O

S

T

E

R

T

44

E

52

N

59

D

37

29

R

171

R

I

E

K

U

L

U

G

E

M

H

S

G

O

O

K

E

O

R

I

152

P

159

143

O E

E E

Z

U

I

V

A

R

V

E

E

E

I

E

T

O

N

I

G

D

A

N

I

G

E

N

D

E

198

R

Z

R

L

L

144

R

172

179

D

L

E

M

O

L

B

O

O

T

IJ

K

S

A

187

193

145 153

K L

165

M

180

E

154

D

I

F

A

B

U

F

160

I F

M M

R

181

N

188

T

B

T

146

E

E

147

B E

148

Z

155

N

P

E

E

A

I M

S

T

S

E

T

A

E

R

T

O

O

O

R

D

E

R

O

I

V

T

O

K

E

N

A

196

G

G

N

168

T

183

R I

E U

I

A

G

E

P E

L

F

169

L

176

N

E

H

E

I

E

N

D

184

D

A

L

E

I

L

O

N

D

199

139

C

I

191

T

H

A S

O

135

149

L

175

N

A

I S

I

C

E

174

A

120

H

E

162

N 115

124

M

N

R

R

T

T

A

E 114

S

E

O

E

I

V

D

S

N

E

157

T

I

E

167

190

N

E

O

R

O

195

128

90

A

P

B

134

T

S

E

T

E

189

G

E

D 97

101

105

S

I

194

M

A

E

E

182

E

L

B

B

173

L

H E

T

130

O

R

E

E

T

E

I

H

G

E

Z

62

70

76

89

N

R

166

K

T 113

C

O

156

161

S

112

82

F

138

P

T

E

R

142

L 96

R

107

S

N

V

I

K

S

R

95

O O

E

84

E

F

39

E

S

J

E

O

O

R

R

L

R

19

31

B

M

81

E

A

53

A

127

T

61

46

B

123

L

30

M

69

119

137

164

I

N

L

IJ

P

E

N

T

M

T

E

18

U

38

75

A

A

S I

17

M

M D

R

O

K

60

16

R

A I

80

P

A

A

L

68

15

23

L

45

E

R

N

104

E

© Persbelangen MR0610

S

M R

D

51

13

O

100

N

186

A

E

O

U

E

N

S

12

O

94

G

192

36

L

50

B

58

P

N

22

88

M

178

S

28

G

73

79

R

11

E

I 132

P

66

27

E

118

R

I

158

I

122

L

O

S

B

E

D

R

A

T

126

I

N

O

D

197

111

S

I

185

110

K

B

177

S

O

R D

L

E

B

E

163

O

O

E

A

T

E

R

150

N

M

A

140

E

P

O

H

C

E

T

93

O

L

L

G

P

E

U

57

35

43

N

87

L

103

26

T

L

S

C

125

65

E

99

I

E

R

C

10

D

A

85

R

R

N

L

9

E

A

78

O

E

A

77

8

N

I

72

O

21

O

S

71

7

I

S

64

V

P

N

P

S

S

A

63

I

3

A

A

40

K

20

25

32

N

2

B

O E

N

Oplossing: Een lekker zonnetje zorgt voor een goed humeur in de zomer

De slagzin luidt: 185 93 73

58

118 58

179 146 45

84

26

49

66

190

7

91

159 33

62

94

52

40

73

178 14

30

114

18

88

68

113 155

EEN LEKKER ZONNETJE EEN GOED HUMEUR IN

148 143 43

171 76

35

144 104 138 111 19

116

6

8

182 29

ZORGT VOOR DE ZOMER


ZOMERKRANT - EDITIE 1 - WOENSDAG 3 AUGUSTUS 2022

PAGINA 47

Een zomers verhaal

Het halve werk

COLOFON

Tom komt met zijn zware rugzak en een kratje bier de supermarkt uit. Mollie, die aan een haak in de winkelpui vastzit, kijkt hem strak aan. Ze wringt haar snuit zo wild tussen de flesjes, dat het lijkt alsof ze ook zin in een pilsje heeft. Samen slenteren ze naar het vakantiehuisje, hij zacht mopperend op de zware last, zij keurig naast hem, zo nu en dan naar hem opkijkend. Gretta heeft haar goed opgevoed. Eind van de week komt ze naar Vlieland. Vijf dagen lang kan hij zich helemaal op zijn reeks artikelen voor de krant storten. Ze denkt dat hij al een eind op dreef is, de waarheid is dat hij nog geen letter op papier heeft. In het vakantiehuisje trekt hij de rolluiken omhoog en zet het bier in de koelkast. Hij vult een bak met water voor Mollie, spreidt haar deken uit en start zijn laptop op. Hier, in alle rust, gaat het lukken. Voor het lege scherm bedenkt hij dat hij beter eerst kan uitpakken. Als alles op zijn plaats staat en hij zijn

schoenen heeft uitgeschopt, blijft de cursor knipperen. Dan maar een pilsje. Dat zal nu wel koud zijn. Hij proeft het verfrissende vocht al op zijn tong als Mollie hem met haar zachte lijf de weg verspert. “Ga eens opzij,” zegt hij vriendelijk, en als ze blijft staan, hem aankijkend, herhaalt hij op harde toon: “Opzij.” Ze gaat zitten. Wil ze hem beletten een pilsje te pakken? Hij schudt zijn hoofd om die dwaze gedachte. Het is een hónd. Een slimme hond, een welopgevoede hond, maar het blijft een hond. Hij reikt om haar heen. Ze duwt tegen zijn hand. Een verrassingsaanval pareert ze met speels gehap naar zijn vingers. Hij laat zijn hand een duikvlucht uitvoeren. Weer is daar haar snuit. Nou is het genoeg. Als hij met zijn been uithaalt, zet ze haar tanden in zijn sok. Sakkerju, ze heeft zijn kleine teen beet. Woest zwaait hij zijn voet heen en weer. Mollie vliegt door de lucht. Ze landt, blaft kort, laat de sok voor wat hij is en spurt terug.

Heeft Gretta haar dit kunstje geleerd? Al een half jaar proberen ze zwanger te raken. Volgens Gretta zijn zijn zaadcellen meestal te dronken om de weg te vinden. Als hij met een kurkdroge keel weer voor zijn laptop zit, bedenkt hij dat hij terug kan gaan naar de supermarkt. Alleen. Onderweg terug drinkt hij dan het bier op. Of, nog beter: hier voor het raam waar Mollie het kan zien. Hij lijkt wel gek. Dan maar een kop sterke koffie. Als hij weer zit, dwaalt zijn blik rond. Stel je voor dat hier volgend jaar een baby in het zijkamertje ligt te pruttelen. Eerst even met Mollie naar de vuurtoren. Naast het pad omhoog bloeit de duinroos en verspreidt een zachte geur. Halverwege begint hij te hijgen. Mollie zakt langs het plaveisel door haar achterpoten, een penetrante stank stijgt op. Hij moet de knoop van zijn broek losmaken, om het plastic zakje uit zijn kontzak te trekken. Zijn knieën protesteren als hij hurkt. Geen gezicht, een man van een meter negentig met een zak hondenpoep in de hand.

“Weet je wat geen gezicht is?” Gretta had op zijn buik geklopt. Ze overdrijft graag. ’s Middags bewaakt Mollie de koelkast nog steeds als Cerberus de onderwereld. Ze denkt zeker dat hij niet zonder bier kan. Net als Gretta. Hij zal ze eens wat laten zien. Als hij zijn vingers over het toetsenbord laat gaan drentelt Mollie terug naar haar deken. De eerste woorden verschijnen op het scherm. Een slecht begin is het halve werk, zegt zijn redacteur altijd. “Heeft Mollie je niet te veel afgeleid?” vraagt Gretta als hij haar op vrijdag van de middagboot haalt. Ze streelt de uitzinnig blije hond over haar kop. Hij drukt Gretta tegen zich aan en snuift haar vertrouwde geur op. De eerste versie van zijn artikelenreeks is klaar. Goed is het nog lang niet, maar het is wel het halve werk. Overdag heeft hij geen druppel alcohol gedronken. “Mag ik het al lezen?” vraagt ze als ze bij het huisje komen. Natuurlijk. Maar hij heeft eerst andere plannen.

Lith

Heusden

Er valt heel wat te beleven...

Lage Zwaluwe

Made Wagenberg

MIDDEN in BRABANT VAKANTIEKRANT IS EEN UITGAVE VAN: Uitgeverij Em. de Jong bv Postbus 8, 5110 AA Baarle-Nassau Visweg 8, 5111 HJ Baarle-Nassau Tel.: 013 - 507 5534 I: www.uitgeverijemdejong.nl E: uitgeverij@emdejong.nl

Bezorgklachten Ga naar www.uitgeverijemdejong.nl en kies voor bezorging om een bezorgklacht door te geven Gedrukt op 100% gerecycled papier.

Terheijden

Waalwijk

Raamsdonksveer Waspik

2

Sprang-Capelle

Oosterhout

Kaatsheuvel

• Ons Weekblad • Weekblad Gilze en Rijen • Goirles Belang

Vlijmen

Drunen

3

2 60.500 ex. • Weekblad Oosterhout • Weekblad ‘t Carillon • Weekblad De Langstraat • Weekblad Dongen

Biezenmortel

Dongen

Udenhout

Tilburg

ST

Gilze

Haaren

BerkelEnschot

Reeshof

Rijen

3 53.000 ex.

Oisterwijk Moergestel

Galder Chaam

1

Riel

Ulicoten BaarleHertog

4

Goirle Hilvarenbeek

Best Oirschot

Esbeek

BaarleNassau

Oost-, Westen Middelbeers

Poppel Lage Mierde Weelde

BB

• Nieuwsklok • Hilverbode • Groeiend Best • Oirschots Weekjournaal

Reusel-De Mierden

ST

90.000 ex.

• Gemeente Tilburg

Ravels Oosthoven

• Weekblad De Duinkoerier • Weekblad Waalwijk • Weekblad Heusden

4 50.000 ex.

Diessen

Alphen

Oud-Turnhout

© Niets uit deze uitgave mag zonder schriftelijke toestemming van de uitgever door derden gepubliceerd worden.

1 30.000 ex.

Geertruidenberg Drimmelen

Oplage: ruim 300.000 exemplaren!

BB

12.000 ex.

• Ravels, Weelde, Poppel, Oud-Turnhout & Oosthoven

én duizenden exemplaren naar vakantieparken, campings, VVV's, supermarkten etc..!


ZOMERKRANT - EDITIE 1 - WOENSDAG 3 AUGUSTUS 2022

PAGINA 48

e

2

HALVE PRIJS

e

2

HALVE PRIJS

Alphen

e

2

Baarle

HALVE PRIJS

nd rla ië lg Be

de

Ne

Weelde/Ravels