Page 1

MOOI SEIZOEN VOOR MAXIME & BAILEY ä Pagina 3

SAMIR SAMI DROOMT VAN SUCCESVOLLE CARRIÈRE

KAARSKENSPROCESSIE BAARLE-HERTOG/ NASSAU

NACHT VAN CHAAM

Ons Weekblad ä Pagina 3

ä Pagina 5

ä Pagina 10

113e jaargang

NR. 5646 - Week 32 Vrijdag 10 augustus 2018

BLIJVEND GEVAAR ONDANKS WEERSVERANDERING

Bos- en heidebrand in Alphen massaal bestreden

en alert te zijn. Een kleine brand kan door de droogte immers snel uitbreiden en onbeheersbaar worden.

s Heidebrand lastig te doven (foto: Jeroen Stuve) Op zondagavond 5 augustus brak ten noorden van Camping ’t Zand, dichtbij de Oude Gilzerbaan, een hevige bos- en heidebrand uit. Brandweerkorpsen uit o.a. Alphen, Breda en Tilburg rukten direct uit. 30 kinderen en hun begeleiders uit Leiden, die hun vakantieweek in het bosgebied doorbrachten, moesten veiligheidshalve hun plek verlaten; zij hebben de nacht van zondag op maandag gebruik gemaakt van de gastvrijheid van het scoutinggebouw aan de Zandstraat. Maandagmorgen konden ze terugkeren naar de camping om hun vakantie voort te zetten. De bosbrand geeft opnieuw aan dat het brandrisico op dit moment onveranderd hoog is en blijft, ook al is er een weersverandering aangekondigd. MASSALE INZET Kort voor 19.00 uur zondagavond werd de bosbrand gemeld in het Alphense bosgebied. Al snel was duidelijk dat het risico op uit-

breiding van de brand erg groot was. Daarom werd al snel de hulp ingeroepen van de brandweerkorpsen uit o.a. Gilze en Rijen, Breda, Tilburg en Oisterwijk.

Zo’n 20 brandweerwagens en ander groot materieel moest worden ingezet om de telkens oplaaiende brand meester te worden. Dat lukte dan ook pas na zo’n 2,5 uur bluswerk. Daarna werd het gebied nog de hele avond onder controle gehouden uit angst voor oplaaiend vuur. Inmiddels waren de ruim 1500 gasten op camping ’t Zand op de hoogte gesteld van de situatie, met het verzoek om weliswaar alert, maar rustig te blijven. Een campinggast: “wij zijn zeer te spreken over de informatie en actie vanuit de campingeigenaar en vanuit de brand-

DE KASSEI VAN ZONDEREIGEN

Zondereigen maakt zich op voor de 4de retrokoers Aanstaande zondag 12 augustus wordt in Zondereigen voor het vierde jaar in successie een retrokoers, de Kassei van Zondereigen, georganiseerd. De Kassei van Zondereigen heeft alles in zich om dé klassieker in de regio te worden. Het in 2015 voor het eerst georganiseerde wielerspektakel, toen met 50 vertrekkers aan de start, telde

elk jaar meer deelnemers. Vorig jaar schreven niet minder dan 79 deelnemers in. Een aantal waarop KLJ Zondereigen, de organisator van het spektakel, bijzonder trots is. Dit jaar hoopt men dit aantal te kunnen evenaren. MEEDOEN? Wil je meedoen, dan moet je voldoen aan een hele serie bepalingen, die het reglement vermeld.

Uiteraard moeten deelnemers zich kunnen identificeren. Voor de deelnemers is een valhelm verplicht een zgn. worstenhelm is ook toegestaan mits je beloofd bij het vallen zachtjes neer te komen. De retrokoers is een koers voor wielertoeristen en dus niet voor vergunninghouders. Ook mag men in het seizoen voorafgaand aan de retrokoers in Zondereigen niet hebben deel-

weer; dat was prima geregeld. Er is geen moment paniek geweest.” De brandweer had bij het bluswerk wel last van nieuwsgierige “ramptoeristen”, die door hun aanwezigheid de brandweerlieden hinderden bij hun werk. Een woordvoerder van de veiligheidsregio was hierin heel duidelijk: “wie bij het bluswerk niets te zoeken heeft: wegwezen!”

MAATREGELEN • In natuurgebieden mag u geen open vuur stoken. Ook vuurkorven, fakkels, wensballonnen en vuurwerk zijn niet toegestaan, net als in de natuur koken met open vuur op vaste brandstoffen, zoals hout of houtskool/briketten. • Ga ervan uit dat de eventueel verleende ontheffing voor stookverboden niet meer geldig is; zie de voorwaarden van de ontheffing of neem hierover contact op met de verlenende instantie (gemeente of provincie). • Wees alert op verdachte situaties en meldt die bij de terreineigenaar of een hulpdienst. Help mee door foto’s/film te maken en onthoud de locatie, persoonskenmerken en bijvoorbeeld een kenteken als u een situatie niet vertrouwt. • Houd op uw verblijfplaats altijd blusmiddelen bij de hand, bijvoorbeeld een blusdeken, tuinslang, brandblusser of desnoods een emmer water. • Denk eraan, dat u niet overal in de natuur goed bereik heeft met uw mobiele telefoon. • Veroorzaak niet per ongeluk een natuurbrand: gooi daarom sigaretten en glas altijd in een

bpost PB- PP 

BELGIE(N) - BELGIQUE

prullenbak of neem het mee. Denk ook aan kolen van de barbecue of opgehoopt tuinafval (broei), en parkeer uw auto (met hete katalysator) niet in hoog en droog gras • Neem eventueel een topografische kaart / GPS / wandel App mee als u op stap gaat. WAT TE DOEN BIJ EEN NATUURBRAND? • Wacht hulp niet af. Vlucht zo snel en ver mogelijk weg van de brand, indien mogelijk naar de openbare weg. • Loop niet voor de brand uit of in de richting waarin de brand zich verspreidt, maar haaks op de brand. Daarmee is de kans kleiner dat de brand u inhaalt. • Help andere mensen en kinderen om op een veilige plek te komen. • Bel 112 om de locatie van de brand zo precies mogelijk door te geven. (LvH)

VOORKOMEN IS BETER Burgemeester Minses van de Gemeente Alphen-Chaam roept namens de veiligheidsregio iedereen nogmaals op om voorzichtig genomen aan een koers waarvoor je een of andere wedstrijdvergunning voor nodig had. De fiets waarop men rijdt moet ook aan verschillende voorwaarden voldoen zoals het hebben van een koersstuur (dus geen recht stuur). Vitessen aan de baar is een volgende vereiste. Ook moet de fiets voorzien zijn van een stel degelijke remmen. Verder zijn o.a. klikpedalen verboden, beugels en riempjes aan de pedalen mag wel. Zowel mannen als vrouwen vanaf 16 jaar mogen starten en wanneer de ouders het goed vinden mogen ze starten vanaf 12 jaar. In deze koers wordt er door mannen en vrouwen gestreden om een prachtige kassei. Voorafgaand aan de koers is er een kinderkoers. Inschrijvingen worden genoteerd vanaf 13.00 uur. De kinderkoers start om 13.30 uur en de retrokoers gaat om 14.30 uur van start. Alle elementen (zoals competitie, eten en drinken, randanimatie voor jong en oud) voor een oergezellig wielertreffen zijn de hele dag aanwezig. Een authentieke retrosfeer die doet denken aan de tijd van Merckx en De Vlaeminck en co is gewaarborgd.

s Alertheid vereist bij droogte (foto: Andy Kleiren)

Extra geld nodig voor leuke dingen? Wij zoeken enthousiaste mensen voor de wekelijkse bezorging van Ons Weekblad in

Alphen

f.t.

s Een sfeerbeeld van vorig jaar

HOE KOM JE BIJ DE STARTLOCATIE ? Heel eenvoudig: gewoon op je GPS ingeven als locatie: Zondereigen 65B, 2387 BaarleHertog en je komt er vanzelf. Parkeerplaatsen zijn duidelijk aangegeven.

Om je aan te melden mail naar: onsweekblad@emdejong.nl


ONS WEEKBLAD - VRIJDAG 10 AUGUSTUS 2018

PAGINA 2

Ramen en deuren Overkappingen Rolluiken

HARMONIEZAAL in RIJSBERGEN Ingang Lagestraat 1 cq 3

Zonwering Sectionaal poorten

Zaterdag 18 augustus

SJERRIE DENZ

Zaal open 19.15 uur, start 20.30 uur

Telefoon: 06 22 41 43 07 www.bootrijsbergen.nl

Haneveer

bvba

Wiekenweg 15 I Baarle-Hertog I T +32(0)14 - 69 00 00

www.haneveer.be

Informatiebulletin

DANSEN-ONTMOETEN & SWINGEN

NIEUWE Trimsalon/ hondenkapsalon. Is uw buddy toe aan een nieuwe snit? Of verhaart hij/zij flink? Buddy‘s Salon verzorgt uw trouwe maatje graag. Gewoon lekker wassen kan natuurlijk ook. Buddy‘s Salon, Geeneinde te Weelde. +32-(0)494-173841 groetjes Jessica AFVOER VERSTOPT ? bel Het Rioolratje, Geen hak of breekwerk 06 51876887 24 uur service

Atelier ‚t Achterhuis Alphen heeft iedere dinsdagmiddag open atelier van half 2 tot 4.Gezellig samen tekenen en schilderen en veel leren. Voor slecht 10 euro per bijeenkomst (met materiaal 17,50) en een minimum van 5 bijeenkomsten. Je bent je van harte welkom. Stationstraat 43a. inl: 013 8228 276 Het bevalt goed bij Verloskundigenpraktijk Careforyou2. tel: 013-5082773. www. verloskundigenpraktijkcareforyou2.nl.

Heeft u iets te vieren? KEURSLAGERIJ DE JONG biedt u: diverse huzarenschotels, kant en klaar warm vlees met saus naar keuze en koud of warm buffet. Voor informatie ligt er een folder in de winkel of bel: 0161-451263.

voor de inwoners van Alphen, Chaam, Galder, Strijbeek, Ulvenhout AC en Bavel AC

Officiële Bekendmakingen - week 32 / 2018 • OMGEVINGSVERGUNNINGEN

deelname aan schoolactiviteiten, bezoek aan peuterzaal en dergelijke.

Ingediende aanvragen voor een omgevingsvergunning 30 juli 2018, Baarleseweg 43, 4861 BR rooien bomen Ingediende aanvragen liggen niet ter inzage.

Meer informatie Op de www.alphen-chaam.nl/laaginkomen vindt u meer informatie. Ook staan daar de aanvraagformulieren en een inkomenskaart. Op die kaart ziet u alle landelijke en lokale inkomensondersteunende regelingen en dienstverlening. U kunt voor vragen uiteraard ook contact opnemen met de afdeling Sociale zaken van de gemeente via 14 013.

Volledige meldingen 27 juli 2018, Dorpsstraat 30b en 30g, 4861 AC saneren asbesthoudende daken 31 juli 2018, Strijbeekseweg 39b, 4856 AA saneren asbesthoudende golfplaten Ontvangen kennisgeving incidentele festiviteit (artikel 4:3 Algemene Plaatselijke Verordening) van: Tennisvereniging Chaam, Gilzeweg 43b 4861 AS Chaam voor 31 augustus 2018 vanaf 18.30 uur (bedrijventennistoernooi) 10 augustus 2018

• Beschikking ambtshalve opneming van de adresgegevens als onbekend in de Basisregistratie Personen Het college van Alphen-Chaam heeft besloten met ingang 06 juli 2018 op grond van art 2.22 wet Basisregistratie Personen (BRP) de adresgegevens van onderstaande persoon naar een onbekend land op te nemen in de BRP. Uit onderzoek is gebleken dat de betrokkene niet meer woont op het adres waar hij/zij volgens de BRP staat ingeschreven. Geslachtsnaam en voorletters Krzyszton, P.

Geboortedatum 20-06-1984

De volledige bekendmaking met bezwaarmogelijkheden vindt u op www.alphen-chaam.nl/bekendmakingen

• Doe de Zonnescan Brabant! Samen met u als inwoner willen we de gemeente duurzamer maken. De Zonnescan is hier een goed voorbeeld van. Want wilt u weten of uw dak geschikt is voor zonnepanelen? En woont u in de provincie Noord-Brabant? Maak dan gebruik van de Zonnescan Brabant. Dit is een initiatief van de provincie Noord-Brabant. Ruim 41.000 Brabanders gingen u voor. Aan de slag Ga naar www.zonnescanbrabant.nl en zoek op de digitale kaart uw adres op. Als u op uw huis klikt krijgt u informatie over de hoeveelheid energie die zonnepanelen op uw dak kunnen opwekken. Ook de kosten van zonnepanelen en hoeveel geld u kunt besparen op de energierekening zijn meteen te zien.

! d w u e i n r e V Ga nu naar

brabantwerkt.nl

BrabantWerkt.nl vanaf slechts

€ 0.

10

per mm per krant

Oplage : . x e 0 0 .0 5 2 2 . x a m tot 11

Waalwijk

14 Breda Roosendaal Bergen op Zoom

Oss

Den Bosch

7

16

Uden Veghel

Boxmeer

Overal schijt aan?! Wij ontvangen de laatste tijd weer vaker klachten van inwoners over overlast van honden(poep) in woonwijken. In onze gemeente moet iedereen fijn kunnen wonen, werken en recreëren. Daar hebben we de hulp van onze inwoners natuurlijk bij nodig. Om ergernis en hinder te voorkomen zijn er regels opgesteld die gelden voor alle inwoners. Dit is vastgelegd in de Algemene plaatselijke verordening (APV). De APV is erg duidelijk over wat mag en wat niet mag. In de bebouwde kom moeten honden bijvoorbeeld altijd aangelijnd zijn. Op speelplaatsen en speelweiden e.d. mogen we geen honden uitlaten. Het is niet toegestaan dat de hond zijn of haar behoefte doet op of aan de openbare weg of op een speelplaats of -veld. Opgeruimd staat netjes Het is de verantwoordelijkheid van de hondenbezitter om zijn of haar hond uit te laten op plaatsen waar het wel is toegestaan. Doet een hond toch per ongeluk zijn behoefte op een plaats waar dat niet mag? Dat kan natuurlijk gebeuren. Ruim de uitwerpselen dan wel onmiddellijk op. In Chaam vindt u aan de Withagen en Roode Beek twee uitlaatplaatsen voor honden. In Alphen en in Galder staan enkele (hondenpoep)bakken waarin u de uitwerpselen van uw hond kunt achterlaten. Is er geen uitlaatplaats voor uw hond in uw buurt of staat er geen hondenpoepbak? Neem uit voorzorg dan altijd een schepje en plastic zakje mee. Opgeruimd staat netjes. ‘Overal schijt aan?!’ Samen met u wil de gemeente de overlast van hondenpoep tot een minimum beperken. De slogan: Óveral schijt aan?!’slaat op de overlast voor buurtbewoners, wandelaars en spelende kinderen, maar ook op de hondenbezitters die misschien even vergeten zijn welke regels we hanteren. Wij helpen u er graag aan herinneren. Helpt u ook mee om onze gemeente schoon te houden? Dan blijft het voor iedereen fijn wonen, werken en recreëren. Af te halen bij receptie gemeentekantoor De nieuwe hondenpoepvlaggetjes zijn gratis af te halen bij de receptie van het gemeentekantoor in Alphen. Kijkt u voor actuele openingstijden op www.alphen-chaam.nl of belt u met 14013.

voor lokale vacatures in jouw buurt Uw vacature in 5, 10 of 15 weekbladen en drie weken op

• Hondenpoepvlaggetjes ‘Overal schijt aan?!’ weer gratis af te halen

• Komt u ook naar de tentoonstelling “Zonder boer geen voer”? • Gemeente ondersteunt inwoners met een laag inkomen De gemeente Alphen-Chaam heeft verschillende regelingen die er speciaal zijn om mensen met een laag inkomen financieel te ondersteunen. Het hangt van uw persoonlijke situatie af welke kosten we vergoeden of welke financiële aanvulling we bieden. De belangrijkste regelingen zijn: Bijzondere bijstand Bijzondere bijstand is bedoeld voor noodzakelijke kosten door bijzondere omstandigheden. Er is bijvoorbeeld bijzondere bijstand mogelijk voor kosten voor zwemlessen voor A- en B-diploma, een fiets of computer voor kinderen die naar het voortgezet onderwijs gaan of medische kosten. Individuele inkomenstoeslag De individuele inkomenstoeslag is bedoeld voor mensen die langere tijd van een laag inkomen moeten rondkomen. U komt hiervoor eventueel in aanmerking als: • Als u drie jaar (36 maanden) een inkomen heeft dat niet uitkomt boven 110% van de bijstandsnorm die voor u geldt • en geen uitzicht op een verbetering van uw inkomen op de korte termijn.

Komt u ook naar de tentoonstelling “Zonder boer geen voer”? Tot en met 31 augustus kunt u op een leuke, interactieve manier zien hoe vroeger ons eten werd verbouwd en hoe we dat nu doen. U komt ook meer te weten over het boerenleven vroeger en nu. Dit thema past uitstekend in het “We are food”jaar van de gemeente Alphen-Chaam. De tentoonstelling is geschikt voor jong en oud; misschien is het een leuk idee om in deze vakantieperiode een kijkje te gaan nemen met uw (klein-) kinderen. Er zijn verschillende lees-, kijk- en doekisten die ons meenemen naar het boerenleven van vroeger. De tentoonstelling vertelt een lokaal verhaal en de archeologische stukken die te zien zijn, zijn allemaal afkomstig uit onze omgeving. Deze bijzondere tentoonstelling kunt u bekijken in CC Den Heuvel in Alphen. Wilt u meer informatie? Kijkt u dan op http://tgoeieleven.nl/zonder-boergeen-voer/

Tilburg

29

Mail uw advertentie naar uitgeverij@emdejong.nl o.v.v. BrabantWerkt.nl

Eindhoven

Sociaal Cultureel Fonds Via het sociaal cultureel fonds kunt u eventueel kosten vergoed krijgen voor bijvoorbeeld deelname aan sport- en ontspanningsactiviteiten, cursussen van culturele instellingen, abonnementen op tijdschriften, dagbladen, bibliotheek, internetaansluiting, een bezoek aan de schouwburg of bioscoop of

• Kijk voor meer informatie op

• Supporter worden van Cittaslow? Kijk op www.alphen-chaam.nl en vul het digitale formulier in. Er zijn géén kosten aan verbonden.

www.alphen-chaam.nl


ONS WEEKBLAD - VRIJDAG 10 AUGUSTUS 2018

PAGINA 3

Maxime van der Vlist & Bailey #1 FEI wereldranglijst Dressuur Grand Prix U25! Maxime & Bailey hebben dit seizoen mooie resultaten behaald en daardoor staan zij sinds een aantal maanden op #1 van de FEI wereldranglijst Dressuur Grand Prix U25.

Recent hebben ze een zilveren medaille behaald op de Nederlandse Kampioenschappen in

s Foto: Iris van Meijl

Ermelo en zijn komende week aangewezen door de Bondscoach Alex van Silfhout voor het trainingskamp, om zich met Jeanine Nieuwenhuis, Denise Nekeman, Carlijn Huberts voor te bereiden als team voor het Europees Kampioenschap te Exloo van 13 augustus t/m 17 augustus 2018 hier in Nederland. Maxime & Bailey kunnen zich geen betere afsluiting van dit jaar in de Grand Prix U25 dressuur wensen, omdat Maxime vanwege haar leeftijd de overstap zal gaan maken naar de Grand Prix bij de senioren. Maxime heeft haar droom waar kunnen maken door de steun van haar sponsoren, haar trainster Jeanine Fiechter en de begeleiding van het Talententeam van de KNHS. Maxime heeft de hoop uitgesproken om deze ingeslagen weg te kunnen voortzetten, aan de inzet van Maxime & Bailey zal het niet liggen! Indien je het laatste nieuws over Maxime & Bailey wilt zien kijk dan op www.maximevandervlist.nl

SAMIR SAMI UIT BAARLE-NASSAU

Een stoere 22 -jarige marinier is rapper en droomt van een succesvolle carrière Begin deze week belden we met de moeder van Samir Sami die zo trots als een pauw, als je dat al kunt horen…, vertelde over haar zoon Samir. Het was kort nadat dinsdag de uitzending van ‘The house of Talent’ op SBS 6 was afgelopen. We waren benieuwd naar haar reactie op het feit dat het haar zoon gelukt was om door te dringen tot de groep van 8 talentvolle en veelbelovende artiesten die een jaar lang in The House of Talent gaan wonen. En dat laatste hoopt ze want elke 6 weken is er wel een stevig meetpunt waar op basis van wegingspercentages een volgorde wordt bepaald en de artiest met de laagste score plaats maakt voor een nieuwe kandidaat. Moeder had er zich mee verzoend dat ze haar zoon, wanneer hij echt carrière maakt, een jaar lang niet zou spreken etc. Trots was ze op haar 22 jarige zoon die , marinier van beroep, dit mee kon gaan maken. En het was namelijk pas kort voor het begin van de opnames dat hij te horen had gekregen dat Colofon

hij 1 jaar buitengewoon verlof kon opnemen om deel uit te kunnen maken van een groep talentvolle artiesten die de gelegenheid krijgen om een carrière in de muziekwereld te starten.

Je moet je voorstellen dat je woont op een plek waar je als muzikaal talent alles krijgt wat je nodig hebt om succesvol te zijn in de muziekwereld. Zo’n plek heeft dan o.a. een studio, een theater met 400 zitplaatsen, repetitieruimtes, en managers die alles voor je regelen. Stel je voor dat je elke dag, de hele dag, bezig kunt zijn met jouw muziek. Een droom…. maar die plek is er echt en heet House of Talent. En daar mag Samir met 7 anderen hopelijk een jaar wonen. Het biedt hem de unieke kans om

uit te groeien tot een succesvolle artiest. De nieuwe dagelijkse realitysoap House of Talent begint waar alle talentshows stoppen, namelijk met de lancering van de professionele zangcarrière van acht talentvolle, veelbelovende artiesten. Van volkszanger tot rapper en van rocker tot DJ. Ze wonen samen en moeten keihard werken aan hun carrière. Iedere zes weken breng elke artiest een nieuwe single uit. Het doel is om zo populair mogelijk te worden, zodat je wordt geboekt voor optredens - in het hele land en in

Het geheim van de bakker... Column van Anke en Ronald

Brood bewaren Door het aanhoudende warme weer, het brood rees letterlijk de pan uit, en onze jaarlijkse zomersluiting in het vooruitzicht vonden we tijd om een aantal tips rondom het bewaren van brood nogmaals te delen. Er zit relatief veel water in brood. Met warm weer wordt brood niet sneller oud, maar het droogt sneller uit daarom is het belangrijk brood goed te bewaren: - Bewaar brood het liefst in een plastic zak, op een donkere plaats, bij kamertemperatuur. Normaal is dit ongeveer 20 graden. Leg het in een afgesloten broodtrommel. Ons brood blijft dan zeker 2-3 dagen lekker. - Bewaar brood nooit in de koelkast, want dan droogt het sneller uit. Het zetmeel laat dan namelijk water los. - Leg brood ook nooit in de zon bijvoorbeeld op het aanrecht of op de hoedenplank. Dit leidt tot condensvorming en uitdroging van het brood. - Wil je brood invriezen? Doe dit dan zo snel mogelijk en verdeel de sneden zodat je de juiste porties hebt. Het telkens open doen van de zak is niet bevorderlijk voor de kwaliteit van het brood. Leg het brood niet bij andere voedingswaren zoals groentes of vlees. Het brood zal ‘de smaak overnemen’ en wordt daardoor minder lekker. - Brood kun je ongeveer 2 weken in de vriezer bewaren. Na het ontdooien smaakt het dan nog steeds vers en is het lekker om meteen te eten of de volgende ochtend. Een vers of ontdooit brood heeft dezelfde samenstelling. Alle vezels, mineralen, vitamines en andere voedingsstoffen blijven dus gewoon aanwezig! - Brood dat al ontdooid is, kun je niet meer opnieuw invriezen. Of tenminste, het kan wel, maar het komt de smaak en kwaliteit zeker niet ten goede.

Bewaren moet zo zeker goedkomen! Dus bestel nog snel wat extra brood via www.bakkerijadams.be. want van 13 tot en met 22 augustus zijn we er niet. De broodautomaat in Zondereigen wordt gevuld door een collega en wij staan donderdag 23 augustus weer voor u klaar!

Molenstraat 63, Baarle-Hertog 0032 (0)14 699 070

Ons Weekblad

www.bakkerijadams.be

Ons Weekblad verschijnt wekelijks op vrijdag in Baarle-Nassau, Baarle-Hertog, Alphen, Chaam, Riel, Ulicoten en Castelré in een oplage van 6700 exemplaren. Uitgever Uitgeverij Em. de Jong bv Postbus 8, 5110 AA Baarle-Nassau Visweg 8, 5111 HJ Baarle-Nassau Tel: 013-5075534 I: www.uitgeverijemdejong.nl E: uitgeverij@emdejong.nl Abonnementen Aanmelden en wijzigen: onsweekblad@emdejong.nl Stopzetten: Abonnementen dienen schriftelijk te worden opgezegd rekeninghoudend met een opzegtermijn van 4 weken. Uitgeverij Em. de Jong, t.a.v. Abonnementenadministratie, Postbus 8, 5110 AA, Baarle-Nassau. Niet opgezegde abonnementen worden automatisch verlengd met één kalenderjaar. Abonnementsprijzen 2017: Bij vooruitbetaling te voldoen. Per kalenderjaar: € 22,95 Korting bij betaling middels automatische incasso € 1,00 Toeslag verzending buiten het bezorgingsgebied: € 16,00 Bezorgklachten (bebouwde kom): Uitgeverij, balie : 013 - 507 55 55 Bezorgklachten (buitengebied): Post & Mail, Breda Jan Cooremans: 076 - 572 91 06 Aanleveren kopij Ga naar www.uitgeverijemdejong.nl en kies voor aanleveren, redactioneel.

Correspondenten Voor Alphen Luc van Hoek: 013-8890046 lucvanhoek@ziggo.nl Voor Baarle-Nassau-Hertog Jeanny Wouters: 013-5072133 jeannywouters@gmail.com Frans Tuijtelaars: 013-5079390 frans-tuytelaars@xs4all.nl Voor Chaam Albert de Jong: 0161-491767 albert@wijnkoperijdejong.nl Fotografie: Hanne Dirven Hanne.dirven@telenet.be Advertenties (zakelijk) Debbie Eijskoot 06 - 53 96 48 14 E-mail adres voor advertenties uitgeverij@emdejong.nl Particuliere advertenties en Zoekertjes Opgeven via www.uitgeverijemdejong.nl, kies voor aanleveren. Of opgeven aan de balie van Drukkerij / Uitgeverij em de Jong , Visweg 8, 5111 HJ Baarle-Nassau www.facebook.com/ onsweekblad

Druk Janssen/Pers Rotatiedruk 100% dochteronderneming van

Gedrukt op 100% gerecycled papier.

s Samir Sami de stoere marinier die lonkt naar de showbussines

het eigen theater aan huis - en geld kunt gaan verdienen met je muziek. Geld verdienen met je singles en optredens en veel aandacht genereren op sociale media is belangrijk, want alleen dan is de kans op een lang verblijf in House of Talent het grootst! Maar ‘House of Talent’ is ook een gewoon huis met slaapkamers, een woonkamer en een keuken, waarin je als artiesten met zijn achten het huishouden regelt en samenleeft, boodschappen doet en de boel schoon houdt. En eigenlijk is er maar een ding belangrijk: de muziek! Je zult je als artiest continu moeten bewijzen, je zult moeten laten zien dat je kunt leven van je talent, dat je je staande kunt houden in een

keiharde business en dat je social media, zoals You Tube, Instagram en Facebook perfect kunt inzetten om je fanbase te blijven boeien. ELKE WERKDAG IN DE UITZENDING Elke werkdag van 19.00 uur tot 19.30 uur zul je de artiesten in spé kunnen volgen bij het programma op SBS : House of Talent. Namens Ons Weekblad wensen we Samir, die al 5 jaar in Baarle-Nassau woont, alle succes. Van zijn moeder begrepen we dat hij, nu hij het House of Talent in mocht, hoopt dat ook Baarle hem gaat helpen om carrière te maken. f.t.

Politienieuws team Markdal

Geef hulpverleners de ruimte ’Mevrouw, wilt u niet filmen dat wij iemand aan het reanimeren zijn? Mevrouw keek me arrogant aan en filmde door. Mijn tweede verzoek klonk, laten we zeggen, iets duidelijker en ze de droop af.’ Afgelopen weekend vochten hulpverleners tevergeefs voor iemands leven bij een zwaar verkeersongeval op de A58 bij Gilze. Omstanders deden de grootst mogelijke moeite om het voorval te kunnen filmen. Rode kruizen werden genegeerd, er werd gefilmd vanuit rijdende auto’s en er werd zelfs door sporen gelopen. In het begin van dit jaar maakten we via facebook een video openbaar waarin jeugdagent Remy vertelt over precies zulke ervaringen bij een ander incident. Het maken van een filmpje met spanning, sensatie en andermans ellende lijkt een soort trofee voor

op social media te zijn. De boodschap van Remy in het kort? Hoe zou je het zelf vinden als jouw vader, moeder of kind op zo’n manier in een filmpje voorbij zou komen?’ Geef hulpverleners de ruimte, laat hen hun werk doen en heb een bétje respect voor je medemens BIJSTAND AAN ANDERE EENHEDEN Tijdens de zomermaanden verlenen onder andere wij van Politieteam Markdal bijstand aan de eenheden in Zeeland. Door de toenemende drukte qua toerisme in deze periode, wordt er ook extra toezicht verlangt. Hierin ondersteunen wij onze collega’s in Zeeland. Wij worden gekoppeld aan een collega die kennis draagt van het gebied, zodat wij uiteraard niet verdwaald raken en ook geen

belangrijke informatie missen. Een leuke ervaring om kennis te maken met een ander werkgebied! BLIKSEM INSLAG. In de nacht dinsdag op woensdag werden een team rond de klok van 3.30 uur naar de Wouwerdries in Chaam gestuurd .Hier zou de blik-

sem in het dak van een woning geslagen zijn. Ter plaatse gekomen zagen wij dat de bewoners gelukkig allemaal buiten stonden en de brandweer al ter plaatste was. Brandweerwagens uit Ulvenhout, Chaam en Breda zijn ter plaatse gekomen om de brand in de dakisolatie te doven. Gelukkig kon de brand zonder al te veel schade geblust worden. f.t.


ONS WEEKBLAD - VRIJDAG 10 AUGUSTUS 2018

PAGINA 4

KerkKerk R. Remmen, R. Seuntjens, H. Smet, C. van der Veer, R. Vermeirssen F. Gulickx Kerkstraat 3 bus 5 Baarle-Hertog

T. 014 69 97 69 G. 0477 32 17 82

Rouwcentra te Oud-Turnhout en Ravels

014 46 29 20

SHL-GROEP

voor bloedafname of inleveren van humaan materiaal (vrije inloop tijdens openingstijden) t.b.v. laboratoriumonderzoek op verzoek van uw zorgverlener en trombosedienst SRTB (www.srtb.nl). De meest actuele informatie treft u aan op: www.shl-groep.nl Alphen: De Hoogt, Willibrordstraat 1, ma/wo/vr 08.30-10.00 uur Baarle-Nassau: De Croon, St.Janshof 1 ma t/m vr 08.15-10.15 uur Bavel: Huisartsenpraktijk Tolakker, Tolakker 5, ma t/m vr 08.30-10.00 uur Chaam: Huisartspraktijk Nugteren en Meijler, De Werf 1, ma/di/do/vr 08.00-09.30 uur Riel: Ontmoetingscentrum De Leybron, Dorpsplein 20, wo 08.30-09.30u Ulicoten: MFA Bremerpoort, Bernardusstraat 17, wo 09.00-10.00u Ulvenhout: Dienstencentrum, Dorpsplein 13, ma t/m vr 08.30-10.00u

Vrijwillige Bloedgevers Baarle Bloedafname: donderdag 19 april, 19 juli en 25 oktober 2018 in de aula van het Cultureel Centrum van 18.00 uur tot 20.30 uur. Voor informatie bel: Maria Verhoeven .............. 014-634203 Liesbeth Bruurs ................ 06-28866586 Carla Laurijsen-Noyen NL ................................... 013-5079079 Rianne Bruurs Gatzen ....... 014-699559 Bloedtransfusiecentrum .... 015-443999 (0800 777 01 - B) Volg ons ook op facebook vrijwillige bloedgevers baarle DIERENARTS GEZELSCHAPSDIEREN

Dierenarts Nysen PETER NYSEN & KAAT VAN GILS Tel.: 0032 473 52 50 50

Consultaties en huisbezoeken op afspraak.

7 dagen op 7 - 24/24u bereikbaar voor spoedinterventies! Niet spoedeisende consultaties bij voorkeur ‘s morgens voor 08.30u of ‘s namiddags na 17.00u melden aub!

Bibliotheek Alphen-Chaam

Openingstijden: maandag ............ 14.30-17.30 uur en 18.30-20.30 uur woensdag ........ 11.30-14.30 uur vrijdag ............. 14.30-17.30 uur Gilzeweg 12, 4861 AT Chaam tel: 06-42356153 www.bibliotheekalphenchaam.nl

Bibliotheek Baarle-Nassau/Hertog

Openingstijden: ma. en vrij. ...... 13.30 - 20.00 uur di., wo. + do. ... 13.30 - 17.00 uur Zaterdag .......... 10.00 - 12.00 uur Pastoor de Katerstraat 5-7 Tel: 085-7441052/014 699492 bibliotheek.baarle@theek5.nl

Wilt u ook een vermelding op deze memorandumpagina?

Informeer naar de advertentiemogelijkheden via Debbie Eijskoot Tel. 06-53964814

ALGEMENE KERKBERICHTEN

Pastoor van Herdegomstraat 17 2387 Baarle-Hertog B 014-699048 - NL 013-5078942 www.praktijkhuisbaarle.be

regio Alphen en omstreken NOODNUMMER PASTORAAL TEAM: 06.83 40 97 87 Pastoor J. Demmers, tel. 013-5081215, email: j.demmers@hotmail.com Parochie-vicaris J.van Velthoven, tel 0161-233743, email: kapelaanvanvelthoven@gmail.com Diaken G. Fennema, tel. 06.30948209, email: gfennema@kpnmail.nl Diaken J. Smies, tel. 013-5144174, email: diakenjsmies@home.nl Pastoraal-werkster P. Vermeulen-Dekker, tel. 06.51958259, email: p.vermeulendekker@gmail.com

Avond- en weekenddiensten: Woonachtig in België: Avonddienst: 014-699673 Weekenddienst: 014-410410 (Wachtpost Turnhout) Woonachtig in Nederland: 076-5258500 (Huisartsenpost Breda)

Drs. A.H.F.M. Schepens

Apotheekhoudend Huisarts Praktijkadres: Sligtmaan 2, 5131 GC Alphen Tel. 013-5081005 / Spoed: 013-5083132 Voor ANW diensten Huisartsenpost Tilburg, Tel. 0900-3322222 WWW.SCHEPENS.PRAKTIJKINFO.NL Openingstijden: maandag t/m vrijdag 08.00-12.30 / 13.30-17.00.

Inloopspreekuren maatschappelijk werk Alphen-Chaam en Baarle-Nassau Alphen, Den Heuvel, Heuvelstraat 5 (ingang Poolse straat) In de even weken: donderdag 13.30 - 14.30 uur tel. 013 - 508 26 80 / 06 – 43 14 62 67 Voor hulp bij financiële problemen: in de even weken: woensdag 09.00 – 10.00 uur tel. 013 - 508 26 80 Chaam, Gezondheidscentrum Chaam, De Werf 1 In de oneven weken: maandag 13.30 - 14.30 uur tel. 0161 - 49 32 37 / 06 - 81 80 80 34 Voor hulp bij financiële problemen: in de oneven weken: woensdag 09.00 – 10.00 uur tel. 0161 - 49 32 37 Baarle-Nassau, Sint Janshof 1 Elke maandag 11.00 - 12.00 uur tel. 013 - 507 53 12 / 06 – 18 23 51 42 Voor hulp bij financiële problemen: elke woensdag 13.30 – 14.30 uur tel. 013 - 507 53 12 Avondspreekuur maatschappelijk werk (voor inwoners van Breda, Alphen-Chaam en Baarle-Nassau) Instituut voor Maatschappelijk Welzijn, Willemstraat 20, 4811 AL Breda donderdag 17.30 - 19.00 uur

MEE West-Brabant, ondersteuning bij leven met een beperking. MEE Steunpunt Alphen-Chaam Gemeentehuis Alphen-Chaam, Willibrordplein 1, Alphen T. 013-5086666 of 076-5223090. Woensdagochtend 09.00-11.00 uur. MEE Steunpunt Baarle-Nassau Gemeentehuis Baarle-Nassau, Wmo loket, Singel 1, Baarle-Nassau. T. 013-5075200 of 076-5223090. Maandagochtend 9.00 - 11.00 uur www.meewestbrabant.nl

WIJ biedt in Alphen-Chaam en Baarle-Nassau: • advies en persoonlijke begeleiding aan ouderen • maaltijden aan huis i.s.m. Thebe Maaltijdservice • Fit for Life bewegingsactiviteiten

De Zonnebloem

Regio Telefoonnummer: Alphen ................... 013 - 508 38 20 Baarle-Hertog ................... 79 91 13 Baarle-Nassau ....... 013 - 507 91 13 Chaam .................... 0161 - 49 20 48 Riel ........................ 013 - 518 21 73 Ulicoten ................. 013 - 519 94 09

Slachtofferhulp Nederland Regio Midden- en WestBrabant / Zeeland Telefoonnummer servicelijn: 0900 - 0101 (lokaal tarief) Geopend op werkdagen

Moeders voor Moeders Urine inzameling van zwangere vrouwen om andere vrouwen te helpen óók zwanger te worden. Bel Mechthilde de Rooij tel.: 076-5038849 of 088-0228070 (gratis)

Informatie inzake Sociale Wetgeving Tijdens kantooruren: Reitseplein 15, Tilburg, Telefoon 013-4656206.

CULTUREEL CENTRUM DEN HEUVEL

Heuvelstraat 5, 5131 AP Alphen Telefoon: 013-5081608

Lokale Omroep Baarle, Radio De Stille Genieter Te beluisteren via: FM 87.8 MHz, kabel in Baarle FM 91.1 MHz, of via www.omroepbaarle.nl of via app Tune In. Verenigingsberichten, verzoekjes en informatie kunt u doorgeven aan: Lokale Omroep Baarle, Postbus 9, 5110 AA Baarle-Nassau of via mail: info@omroepbaarle.nl Telefoon studio Bedaf/voorzitter: 013-5081895.

HET FEEST VAN MARIA TENHEMELOPNEMING Maria was een sterke, lieve vrouw, Jodin in hart en nieren, en daarom zo gevoelig voor de Boodschap van haar Zoon. Zij kwam uit het volk, groot geworden met de Schrift, en daarom zo begerignaar elk woord dat Jezus sprak. Zij was opgegroeid in een simpel dorp, levend op straat en bij de bron, en daarom zo solidair met de kleinen en de armen. Zij was de lieve, sterke vrouw. Zij ging haar eigen weg van vermoeden naar geloof, van twijfel naar haar zekerheid. Maria licht ons voor als ’t donker wordt. Zij troost ons met haar stilte zonder woorden. Zij gaf haar ja-woord, en dat ja-woord duurt nog altijd voort. Nog altijd is zij met haar Zoon verbonden. Zolang Jezus’ Geest zichtbaar blijft in onze kerkgemeenschap, zolang zal ook zijn moeder onopvallend bij ons zijn. Manu Verhulst. Maria is een vrouw uit één stuk. Die moet met ziel en lichaam meteen in de hemel worden opgenomen. Maria heeft ons duidelijk voorgeleefd op aarde waar het over gaat. Zij roept ons vandaag op om haar zoon te volgen, om als wijze, verstandige mensen ons in te zetten voor liefde en goedheid om ons heen. Maria zegt ons: ‘Blijf niet naar de hemel staren, breng de hemel op aarde.’ Kijk om je heen, geef handen en voeten aan wat je in dankbaarheid hebt ontvangen! En probeer vervolgens voor elkaar zo goed te zijn als Maria, als Jezus, als God! Wie weet zeggen we dan: het lijkt hier wel een hemel op aarde! diaken Gerrit Fennema

PAROCHIE H. WILLIBRORDUS Alphen Zaterdag 11 augustus Viering Hoogfeest Maria Tenhemelopneming 19.00 uur: woord-communieviering m.m.v. het parochiekoor Intenties: pastoor Frans Janssen; Bert Pijnenburg; Wim de Roij; Bart Ritman Dinsdag 14 augustus 10.00 uur: woord-communieviering in de Hoogt Intentie: Miet Brock-Graafmans Parochiesecretariaat: Ons parochiesecretariaat, Raadhuisstraat 4, 5131 AM Alphen, is geopend dinsdag- en donderdagmorgen tussen 10.00 en 12.00 uur, telefoon 013-5081215. Misintenties kunt u ook schriftelijk opgeven: graag voor maandag 10.00 uur een enveloppe met 10,50 euro deponeren in de bruine brievenbus van het secretariaat. E-mail: secretariaat. regio.alphen@live.nl. Website: www.willibrorduskerkalphen.nl.

PAROCHIE SINT REMIGIUS Baarle-Hertog

Uitgeverij Em. de Jong bv

Pastoor Pater Jan Braspenning C.S.Sp. / Kerkstraat 5 / 2387 Baarle-Hertog. Telefoon: 014 699 105 en voor noodgevallen via de

berichten

gsm: 0494 918 926. j.braspenning@telenet.be Pastoraal werkster: Maria de Jong-Schellekens, telefoon 014 656 524. Spreekuur: u kunt pater Braspenning altijd spreken voor aanvang en na afloop van de H. mis. Bij afwezigheid van de pastoor kunt u contact opnemen met een van de volgende nummers: 014 699 416 of gsm 0031 653 380 203. Ziekenbezoek: zieken die het op prijs stellen dat pater Braspenning hen bezoekt, kunnen zich (laten) opgeven op de pastorie. EUCHARISTIEVIERINGEN Zaterdag 11 augustus 17.30 uur H. Mis Zondag 12 augustus 10.30 uur H. Mis met intentie voor Familie van Tilburg-van Gils. Woensdag 15 augustus Hoogfeest van Maria ten hemel opneming 10.30 uur H. Mis Donderdag 16 augustus GEEN H. Mis Zaterdag 18 augustus 17.30 uur H. Mis LECTOREN WEEKEND 11/12 AUGUSTUS 17.30 uur Ria Vinkx 10.30 uur Jef Jacobs MARIA TEN HEMEL OPNEMING Het hoogfeest van Maria ten hemelopneming wordt woensdag 15 augustus gevierd met een heilige mis die om 10.30 uur begint. GEEN MISVIERING Donderdag 9 augustus is er geen eucharistieviering. KAARSKENSPROCESSIE Volgende week zondag 19 augustus vertrekt de Kaarskensprocessie vanuit onze sint Remigiuskerk. De organisatie “De vrienden van Lourdes” is al lang bezig met de voorbereiding. Schoolkinderen van de Belgische en Hollandse lagere school krijgen mooie kostuums aan, het beeld van de heilige Maria ziet er weer tiptop uit, de flambouwen worden gepoetst en met olie gevuld, de boekjes die tijdens de misviering gebruikt worden krijgen een laatste controle. Straks zien we die indrukwekkende processie door onze straten trekken, veiligheid staat voorop. We verwelkomen honderden pelgrims uit alle delen van Nederland en België. Ik weet zeker dat u ook aanwezig wilt zijn. De Kaarskensprocessie wordt voorafgegaan door een plechtige Eucharistieviering die om 20.00 uur begint in de Belgische Sint Remigiuskerk. VAKANTIEGEBED Je kan een jaar naar vakantie verlangen, plannen maken, je buigen over landkaarten, dromen van de wijde wereld, nieuwe horizonnen willen verkennen. Maar heb tevens oog voor het gewone, kijk naar je medemensen, beleef stad en dorp, geniet van de natuur, rust, speel, werk, bid, sla nieuwe wegen in. Want vakantie is horen wat je anders niet hoort, zien wat je anders niet ziet, opnieuw de geur van aarde, de prikkeling van hooi en de zware avondlucht ervaren. Het is luisteren naar het gefluit van de leeuwerik boven je hoofd, het sjirpen van de krekels, het ruisen van de bomen. In een bezonken vakantie herontdek je het ritme van jezelf en van je medemens; herleer je wat eenvoud en levenskunst waren. Ik wens u een fijne vakantie toe, Pater Jan Braspenning, uw pastoor

PAROCHIE O.L.VROUW VAN BIJSTAND Baarle-Nassau Zaterdag 11 augustus 19.00 uur: Eucharistieviering. Met medewerking van het parochiekoor. Intenties: Jgt. Maria Pelkmans; Onbekend meisje, dood gevonden op 9 augustus 1998; Josephina Doesborg - Smeekens; Lien

Kerremans - Kennes; Jac Brouwers Maandag 13 augustus 15.00 uur: Janshove: Woord- en communiedienst. Intenties: Cisca Laurijssen - Michielsen (cliëntenraad); Ciska Schoenmakers - Meeuwesen Woensdag 15 augustus 19.00 uur: Kapel Nijhoven: Eucharistieviering b.g.v. het Hoogfeest van Maria-ten-hemel-opneming met aansluitend sacramentsprocessie door de bidtuin. Met medewerking van het parochiekoor. Intenties: Jgt. Fons en Liza Olieslagers - Kools en zonen Jan en Jos; Jgt. Meggy Adriaensen; Ouders van Tilborg - Hendriks; Anna Hendriks; Marinus Antens (ver) PAROCHIE INFORMATIE: Ons parochiesecretariaat is gevestigd op Nieuwstraat 14. Het secretariaat is elke dinsdagochtend geopend van 9.00 - 10.30 uur. Telefoon: 013-5079226. E-mail: info@parochiebaarle-nassau.nl. Misintenties kunt u ook schriftelijk opgeven: graag een envelop met € 10,50 in de brievenbus, Nieuwstraat 14. Om verzekerd te zijn van publicatie van de misintenties in “Ons Weekblad” verzoeken wij u deze uiterlijk de maandag voorafgaand aan de betreffende viering op te geven. De misintenties en ander nieuws van de parochie kunt u ook vinden op de website: www.parochiebaarle-nassau.nl

PAROCHIE H. ANTONIUS ABT Chaam Vrijdag 10 augustus 10.00 uur: Viering in de Geerhof Zaterdag 11 augustus 19.00 uur: Eucharistieviering; m.m.v. het Parochiekoor Intenties: Jgt. Fran Vermeulen; Jos en Elly van den Broek en Petricia Coremans Zondag 12 augustus: 19e zondag door het jaar Viering bij Mariakapel Aanstaande zaterdag 11 augustus 19.00 uur vindt een viering plaats bij Mariakapel ‘Onze Lieve Vrouw ter Sneeuw’ aan de Kapelweg. Dit jaar bestaat de kapel 75 jaar, een goede reden om deze viering een feestelijk tintje te geven. Het Parochieel Zangkoor zorgt voor de muzikale omlijsting. Het koor zal extra versterkt worden met leden van het Cambokoor. Aansluitend is er koffie en thee. Bij slecht weer zullen de klokken geluid worden en vindt de viering in de kerk plaats. De zondagviering van 12 augustus komt hiermee te vervallen. U komt toch ook? Graag tot zaterdag 11 augustus! RONDJE OPEN KERK In augustus bent u op de woensdagen van 13.30 tot 16.30 uur van harte welkom voor bezichtiging, stilte of gesprek in de kerken uit de regio. Voor meer informatie verwijzen wij u naar de website: www.rondjeopenkerk.nl BERNARDUSOCTAAF ULICOTEN De Bernardusoctaaf vindt dit jaar plaats van 20 augustus t/m 27 augustus. Voor onze Chaamse parochianen willen we vooral de volgende dagen onder de aandacht brengen: Maandag 20 augustus 19.00 uur: aanvang viering in de kerk van Ulicoten, gevolgd door voettocht naar de Bernarduskapel, waarna de Eucharistieviering plaatsvindt m.m.v. parochiekoor St. Bernardus Ulicoten; Zondag 26 augustus: Bedevaartsdag; Maandag 27 augustus 10.30 uur: Plechtige Hoogmis in de kerk van Ulicoten Website: www.parochie-chaam.nl PAROCHIESECRETARIAAT Het parochiesecretariaat, bereikbaar via het Antoniuspad links naast de kerk is geopend: Dinsdag van 9.00 tot 11.00 uur, telefoon (0161) 491201.


ONS WEEKBLAD - VRIJDAG 10 AUGUSTUS 2018

KerkKerk

MISINTENTIES Uw misintenties kunt u dinsdagmorgen afgeven op het parochiesecretariaat of schriftelijk in een enveloppe met vermelding van de intentie(s) in de brievenbus aan de Dorpsstraat 48, 4861 AD Chaam. De brievenbus vindt u naast de zijdeur van de kerk aan de kant van het pad naar het kerkhof. Voor vermelding bij de kerkberichten in ‘Ons Weekblad’ dient u dit wel twee weken voorafgaand aan de betreffende viering te doen. Kosten per misintentie: € 10,50.

PAROCHIE H. ANTONIUS ABT RIEL ZONDAG 12 AUGUSTUS MARIA HEMELVAART 9:30 uur Eucharistieviering m.m.v. Gemengd koor St. Cecilia Collectanten: Mw. v d Brand; Mw. Voichyshyna; Intenties: Overleden ouders Schellekens- van Beek; Jos Schellekens; DONDERDAG 16 AUGUSTUS 9:30 uur Eucharistieviering Misintenties:(10,50 euro) kunt u opgeven bij Jeannette Wouters, Oude Tilburgsebaan 36, 5133 BE Riel, of per mail: misintentie. riel@gmail.com Als u de misintentie in de weekbladen vermeld wilt hebben dan graag 2 weken van te voren opgeven.

PAROCHIE HEILIGE BERNARDUS Ulicoten Zondag 12 augustus: 9.30 uur Eucharistieviering Intenties: Fons van Vugt (KBO); Sjan Verheijen; Riet Laurijssen; Cisca Laurijssen Zaterdag 18 augustus: 13.00 uur Huwelijksviering van Vera Geerts en Adrie van Bavel. Zondag 19 augustus: 9.30 Woord en Communieviering Intenties: Riet Laurijssen; Cisca Laurijssen Ons parochiesecretariaat in de “Sacristie” is elke maandagochtend geopend van 9.15 tot 10.30 telefoon 5199220. Misintentie € 10,50 kunt u ook opgeven bij Marja Kusters, Beekdal 1, telefoon 5199409. WEBSITE: De kerkberichten die in Ons Weekblad staan en allerlei nieuws vanuit de parochie kunt u ook op de website vinden. www.parochie-ulicoten.nl.

EVANGELISCHE GEMEENTE Baarle-Nassau Maar wat hen betreft, die in zeker aanzien waren - wat zij vroeger geweest mogen zijn, doet er voor mij niets toe: God ziet de persoon niet aan - mij immers hebben zij, die in aanzien waren, verder niets opgelegd. Maar integendeel: toen zij zagen, dat mij de prediking van het evangelie aan de onbesnedenen toevertrouwd was, gelijk aan Petrus die aan de besnedenen, - immers Hij, die Petrus kracht gaf om apostel te zijn voor de besnedenen, gaf die kracht ook aan mij voor de heidenen, - en toen zij de genade, die mij geschonken was, opmerkten, reikten Jakobus, Kefas en Johannes, die voor steunpilaren golden, mij en Barnabas de broederhand: wij zouden naar de heidenen, zij naar de besnedenen gaan. Alleen moesten wij de armen blijven gedenken, en ik heb mij dan ook beijverd dat vooral te doen. Maar toen Kefas te Antiochië gekomen was, heb ik mij openlijk tegen hem verzet, omdat het ongelijk aan mijn kant was. Want voordat sommigen

berichten

uit de kring van Jakobus gekomen waren, at hij met de heidenen aan één tafel, maar toen zij kwamen, trok hij zich terug en zonderde zich af uit vrees voor de besnedenen. En ook de overige Joden huichelden met hem mede, zodat zelfs Barnabas zich liet medeslepen door hun huichelarij.’’ [Galaten 2: 6:13]... Uit het bovenstaande Schriftgedeelte is te lezen, dat zowel Petrus, welke Paulus enkele keren met zijn Aramese naam; Kefas noemt, en hij zelve, kracht des Heren hebben ontvangen, apostel te zijn met gerichte opdracht, namelijk; Petrus, de Joden het evangelie te brengen, en Paulus zijn evangelie aan de heidenen. Beiden ontvingen hiervoor kracht des Heren als bijzondere genade. Deze ontvangen kracht stond gelijk aan de kracht des Heren, gelijk welke de Here Jezus ontving, zodat Hij genezingen kon doen [Lucas 5:17], bemerkte wanneer er kracht van Hem uitging [Marcus 5:30], en de kracht beperkt bleef wanneer de Here Jezus op ongeloof stuitte, zodat Hij niet niet vele krachten kon doen. [Matteüs 13:58].. De kracht des Heren betekende ook macht uitoefenen, gezaghebbend zijn, bevoegdheid bezitten. Dat geldt ook voor het Goddelijk Woord, gelijk staat geschreven: ’’Deze (Christus), de afstraling van Gods heerlijkheid en de afdruk van Zijner wezen, die alle dingen draagt door het Woord Zijner kracht.’’[Hebreeën 1:3].. Als dienaren van het Woord hadden Petrus en Paulus, door hun, in genade geschonken kracht des Heren, het apostolisch recht, bevoegd op te treden, om van gelovigen gehoorzaamheid en navolging te eisen. Petrus doet de Joodse gelovigen er op wijzen, dat zij geen vernuftig gevonden verdichtsels nagevolgd hebben, toen wij de kracht en de komst van onze Here Jezus Christus hebben verkondigd. [II Petrus 1:16].. Paulus op zijn beurt roept de gelovigen uit de heidenen op, zijn navolgers te zijn, gelijk ook ik Christus navolg. [I Korinte 11:1].. Zoals God kracht werkte in de Here Jezus, in Petrus, in Paulus, zo werkt de kracht des Heren ook in gelovigen, zowel uit de Joden als uit de heidenen: ’’Want er is geen onderscheid. [Romeinen 3:22, 10:12].. ’’Hoe overweldigend groot is zijn kracht aan ons, die geloven naar de werking van de sterkte zijner macht, die Hij gewrocht heeft in Christus, door Hem uit de doden op te wekken en Hem te zetten aan zijn rechterhand in de hemelse gewesten.’’ [Efeze 1:19-20].. Ev. Gem. p/a Klokkenstraat 10, 5111 HL Baarle-Nassau.

LEDEVAERTKERK Chaam c.a. Bezoekadres: Dorpsstraat 1, Chaam Postadres: Postbus 20, 4860 AA Chaam Website: www.ledevaertkerk.nl Indien u contact wilt opnemen met de Protestantse Gemeente Chaam, bel of mail naar de scriba (secretaris) mevrouw Anneke Bogaard-de Jong. Zij is bereikbaar via telefoonnummer 0161 785188. Of via de mail scriba@ ledevaertkerk.nl Actuele informatie vindt u altijd op de website. Rondje Open Kerk Op alle woensdagmiddagen vanaf 11 juli tot en met 15 augustus is onze kerk geopend voor bezichtiging. In de kerk is een folder aanwezig met daarin vermeld alle deelnemende kerken in de regio. Kijk ook op www. rondjeopenkerk.nl ZONDAG 12 AUGUSTUS Elke zondag staan de deuren open voor de dienst die aanvangt om 10.00 uur. De koster heet u van harte welkom. Deze zondag gaat voor de heer Watze Flach uit Gorinchem; oud godsdienstleraar. Organist is de heer

PAGINA 5

Peter van der Stoel uit Gilze. De diaconie collecteert voor de school van dove en verstandelijk beperkte kinderen in Kameroen. Er is nachtopvang voor de kinderen die van ver komen. Van harte aanbevolen. Na de dienst is er een gezellig samenzijn in de tuinzaal of in de tuin met goed weer. Er is koffie, thee of limonade en tijd voor een gesprek of ontmoeting van gasten en gemeenteleden. Komt u per fiets; zet die dan binnen het hek van de kerk en op slot.

Kaarskensprocessie Baarle-Hertog/Nassau

Ook dit jaar organiseert Baarle weer haar traditionele Kaarskensprocessie. Dit evenement vindt altijd plaats in de vakantietijd, nu op 19 augustus en is voor de hele grensstreek uniek te noemen.

ZONDAG 19 AUGUSTUS Is er een dienst op ‘de Flaasbloem’ en is de kerk gesloten. DONDERDAG 23 AUGUSTUS Chaamerconcerten Plus om 20.00 uur met Jan Sjoerd van der Vaart – orgel en Gerianne Wigboldus – viool. Toegang gratis.

PROJECTKOOR BERNARDUSOCTAAF ULICOTEN

Zangers en zangeressen: Doe mee 21 augustus

Zingt u graag en bent u dinsdag 21 augustus in de gelegenheid naar de kerk in Ulicoten te komen, meld u dan aan voor 10 augustus 2018. Men wil die avond tijdens het Bernardusoctaaf, zoals men al enkele jaren doet, op dinsdag 21 augustus om 19.00 uur de viering in onze Bernarduskerk in Ulicoten opluisteren met een projectkoor. De repetitie zal plaatsvinden diezelfde dag van 17.30 uur tot 18.15 uur à 18.30 uur. In de pauze krijgt men koffie/thee met een versnapering aangeboden. Het repertoire wordt eenvoudig gehouden. Danny Pals begeleidt het gelegenheidskoor en Corné Pijnenburg is de dirigent voor deze gelegenheid. Belangstellenden kunnen zich via e-mail aanmelden bij Jacqueline van der Kaa: Jvanderkaa.swolfs@ gmail.com of via de telefoon: 0135199522 /06-20849621. Na afloop is er gelegenheid tot ontmoeting onder het genot van een kop koffie/thee voor alle aanwezigen. Ook uw supporters zijn welkom, zo laten de initiatiefnemers weten. Men hoopt vele muzikale pelgrims met hun medepelgrims te mogen begroeten om samen te zingen. Dus:Save the date 21 augustus 2018! f.t.

De stichting “De Vrienden van Lourdes” organiseert elk jaar deze prachtige, feeërieke processie in het Belgisch/Nederlandse tweelingdorp Baarle-Hertog-Nassau, genaamd “De Kaarskensprocessie”. Deze omgang vindt al sinds jaar en dag de eerste zondag na 15 augustus plaats, dit jaar dus op zondag 19 augustus. De schooljeugd van de beide Baarles, zorgen voor het klassieke deel van de processie én voor de uitbeelding van het leven van Bernadette Soubirou. Met 7 evocaties wordt

in stappen het leven van Bernadette uitgebeeld, waarvan er drie op wagens tot uitvoer worden gebracht. Traditiegetrouw trekt de processie in het duister door het centrum van Baarle, waarbij Flambouwen de evocaties verlichten en de honderden kaarsjes van de pelgrims een feeëriek schouwspel geven. In de processie zijn het de schoolkinderen die de uitvoering voor hun rekening nemen, gevolgd door het schrijn met Maria, voorafgegaan door een groep bruidjes die bloemen op de weg strooien.

Daaraan aansluitend lopen de priesters uit de omgeving, waarna de pelgrims en belangstellenden kunnen aansluiten. Vanaf 18.30 uur hoort u door het centrum van het dorp stemmige muziek via luidsprekers die langs de gehele route hangen. U kunt dan bovendien bij de Belgische kerk een kaars met een kapje kopen, waarmee u het werk van de Vrienden Van Lourdes steunt. (Meer info over de stichting vindt u op http:// www.vrienden-van-lourdes.org ) De kapjes rond de kaarsen die de pelgrims meedragen, zijn afkomstig uit Lourdes, wat op zich al voor een speciale sfeer zorgt. Verder wordt langs de route de straatverlichting gedoofd, waardoor de processie een intiem karakter heeft, want naarmate de processie vordert, valt de avond. U mag een stukje mee oplopen of rustig langs de weg alles gade slaan; er zijn geen kosten aan verbonden. Rond 21.45 u, bij het zingen van het Salvé Regina, wordt het plein rond de kerk verlicht door honderden kaarsen. De Kaarskensprocessie wordt voorafgegaan door een plechtige eucharistieviering die precies om 20.00 uur begint in de St. Remigiuskerk. Tot slot nog een overzicht van de te volgen route: het beginpunt is de Sint Remigiuskerk te Baarle-Hertog en verder door de Kerkstraat - Stationsstraat - Nieuwstraat - Singel - Molenstraat - Amalia van Solmsstraat (BH) - Hertog Hendrik 1 plein (BH) - Pastoor van Herdegomstraat (BH) - Kerkstraat (BN) - Désiree Geeraertstraat (BN) - Singel (BN/BH). Het eindpunt is aan de noordzijde van de Sint Remigiuskerk. Aanvullende informatie kan U krijgen bij: Cilia Theeuwes en Wil Moonen, cilia.vvl@gmail.com

15 AUGUSTUS:

Feest van Maria Hemelvaart Op woensdag 15 augustus vieren we het feest van Maria Hemelvaart aan de Sint Salvatorkapel te Nijhoven. Bij goed weer is er ’s avonds om 19.00 uur een plechtige Eucharistieviering buiten bij de Lourdesgrot. Aansluitend volgt dan een sacramentsprocessie door de bidtuin. Bij slecht weer vindt de Eucharistieviering plaats in de kapel en blijft de processie mogelijk achterwege. U bent hierbij allen van harte uitgenodigd.

s De Lourdesgrot bij de kapel

SPECIALE AANDENKENS TE KOOP VAN DE 75-JARIGE KAPEL.

Openluchtmis bij jubilerende Mariakapel

Op 15 augustus wordt in de katholieke kerk het feest van Maria Tenhemelopneming gevierd. Augustus is dus ook zeker een Mariamaand. Om die reden wordt er op zaterdag 11 augustus om 19.00 uur een openluchtmis gehouden bij de Mariakapel te Chaam. En omdat de Mariakapel dit jaar 75 jaar bestaat wordt het een extra feestelijke dienst. Wat is er mooier en sfeervoller dan een openluchtmis bij de kapel op een heerlijke zomeravond. Zo’n dienst heeft toch wat meer allure doordat je niet omgeven wordt door muren maar midden in de natuur zit. De dienst, welke voorgegaan wordt door de kapelaan zal muzikaal verzorgd worden door het Parochieel zangkoor aangesterkt door leden van het Cambo koor. Er zijn genoeg zitplaatsen. Natuurlijk mag u ook uw eigen klapstoeltje meebrengen. Na de dienst is er nog een gezellig samenzijn waarbij koffie/thee wordt geschonken met natuurlijk iets lekkers erbij. Omdat de kapel 75 jaar bestaat zijn er speciale aandenkens gemaakt. Dit zijn sleutelhangers en kaarsen, welke na afloop te koop worden aangeboden. De sleutelhangers kosten € 3,00 en de kaarsen € 2,50. De opbrengst hiervan komt geheel ten goede aan het onderhoud van de Mariakapel. Deze aandenkens zijn na 11 augustus ook te koop bij het

Bureau voor Toerisme te Chaam. Mocht het weer omslaan zodat er geen openluchtdienst kan plaatsvinden dan wordt de dienst gehouden in de kerk van de H. Antonius Abt. Als dit het geval is worden ruim een kwartier van te voren de kerkklokken

geluid ten teken dat de dienst in de kerk plaatsvindt. Ook kunt u, bij twijfelachtig weer, kijken op de website: www.parochie-chaam.nl waar de dienst wordt gehouden. Mocht u graag naar deze speciale dienst gaan en weet u niet goed hoe u er moet komen dan mag u altijd bellen naar Opstapbus ABC, telefoonnummer: 06 533 035 75. Zij brengen u graag naar de kapel. Tevens willen wij u erop wijzen dat de inleverda-

tum van de fotowedstrijd van de Mariakapel is verschoven naar 31 augustus. Dus maak die leuke foto en lever hem digitaal in bij Mariakapel. chaam@hotmail.com. Ook mag u ze inleveren op een stick of CD bij Mw. Ine Ultee, Hoefakker 28 te Chaam. De winnaar wordt op de speciale tentoonstelling over het 75-jarig bestaan van de Mariakapel bekend gemaakt. Deze tentoonstelling vindt plaats op 23 september.


ONS WEEKBLAD - VRIJDAG 10 AUGUSTUS 2018

PAGINA 6

VLOOIENMARKT

40 jaar lief en leed gedeeld. Dag vriend …

VLIEGVELD GILZE EN RIJEN

Geschokt ben ik, nu ik onverwachts afscheid heb moeten nemen van

ZONDAG 19 AUGUSTUS

Vliegveld Gilze en Rijen gelegen aan de Oude Rijksweg Tilburg-Breda. Rijksweg 25 - 5125 NB Gilze en Rijen

Riool verstopt!!! Camera inspektie, stank detectie. Bel naar Herman van Beek. 06-53364696 of 013-5078118.

r Nog steeds blond haa us maar vanaf 12 august jaar! wel

50

Elektro-Service Keustermans, Reth 3, Baarle-Nassau. Voor al uw elektrowerk in huis, tuin, bedrijf en renovatie. Tel. 06 30391571

CV Ketels, reparatie en onderdelen. Electrische installaties en materialen bij: T.S.C. Gosens B.V. Biestraat 1B te Gilze Tel. 0161-451812 www. tscgosens.com info@ tscgosens.com

GEMEENTE & OCMW

BAARLE-HERTOG

Contact met de gemeente Parallelweg 1 2387 Baarle-Hertog tel. (014) 69 80 70 e-mail: gemeente@baarle-hertog.be website: www.baarle-hertog.be Spreekuur burgemeester en schepenen Voor een afspraak bel (014) 69 80 70 of stuur een mail naar gemeente@ baarle-hertog.be. Openingsuren gemeentehuis Administratie maandag: .................... 8.30-12.30 en 17.30-19.30 u dinsdag t.e.m. vrijdag: .......................... 8.30-12.30 u Sociale dienst maandag en donderdag: ................... 9.00-12.00 u Politiepost Baarle-Hertog maandag: .................... 9.00-12.00 en 18.00-20.00 u dinsdag t.e.m. vrijdag: .......................... 9.00-12.00 u Noodnummer hulpdiensten 112: internationaal noodnummer voor politie, brandweer en ambulance Storingen nutsvoorzieningen Elektriciteit Eandis: tel. (078) 35 35 00

Dagelijks open van 7.00 uur tot 21.00 uur

TK: Nieuwe oogst James Grieve Delbare: Bergenstraat 5 - Minderhout; ma t/m vrij: 13-19 u; za 9-17u; zon- en feestdagen gesloten

René van den Hoven

landelijkhoutwerk.nl

OPEN 10.00-17.00 UUR - 0161-456291

Johan Hermans Timmerwerken Loveren 35B | 5111 TA | Baarle-Nassau www.landelijkhoutwerk.nl | tel.: 06 22206989

levensvriend van

(Exclusieve) tuinhuizen, overkappingen, schuren, carport’s en garages, erfafscheiding, binnen- en buitenmeubels. Dit alles met een landelijke uitstraling op maat gemaakt.

Kees de Boer op 69 jarige leeftijd.

CARAVANS GEVRAAGD met SPOED & Campers

Kees de Boer Tilburg, 3 augustus 2018 Corr. adres: Familie van den Hoven p.a. Nieuwstraat 20 5111 CA Baarle-Nassau

Doe méér voor

MOLENS

à contant of per bank! Jos Hommel Caravans Eikenlaan 30 Sprang-Capelle 0416-274672 06-23633117

Er is gelegenheid om René nog een keer gedag te zeggen op vrijdag 10 augustus 2018 van 19.00 tot 20.00 uur in het uitvaartcentrum Creemers, Nieuwstraat 20 te Baarle-Nassau.

molenfonds.nl

De crematie zal in stilte plaatsvinden.

NIEUWS

Schriftelijk condoleren in het uitvaartcentrum.

Gas Baarle-Hertog centrum Enexis: tel. (0031) 88 857 27 27 Gas Zondereigen Eandis: tel. (078) 35 35 34 Water Baarle-Hertog centrum Brabant Water: tel. (0031) 73 683 80 00 Water Zondereigen Pidpa: tel. (0800) 90 300 Defecte straatverlichting Eandis: tel. (0800) 6 35 35 Drukriolering Gemeente Baarle-Hertog: tel. (014) 69 80 70 Gemeentelijke voorzieningen Milieustraat openingsuren: woensdag t.e.m. vrijdag: 10-16u en zaterdag: 9-16u Bibliotheek tel. (014) 699 492 of www.theek5.nl / www.benebib.be Cultureel centrum tel. (014) 699 326 of www.ccbaarle.org Academie voor Muziek en Woord De Noorderkempen tel. (014) 699 539 of www.amwdenoorderkempen.be Buitenschoolse kinderopvang Stekelbees tel. (014) 690 364 of www.landelijkekinderopvang.be

nieuwbouw / renovatie douchedeuren / -wanden hardglazen deuren balustrades

Indien u geen rouwbrief heeft ontvangen, gelieve dan deze kennisgeving als zodanig te beschouwen.

www.glashandelspitters.com • 013-507 8853

Voor elke klus, verbouwing, renovatie of schilderwerk in deze regio, bel LOODS22. 0624899490. Kwaliteit voor een betaalbare prijs. www.loods22.eu

NASSAU GRASS GRASZODEN Bij ons kunt u terecht voor alles omtrent uw gazon! Tel.: 013-5079954

Zoekertjes

Auto’s te ko met RDW vriop gevraagd jwaring, oo k bussen verklus, Voor elke vrachtwagen, skleine en sloopbouwing, renovatie of auto’ schilderwerk in deze tel. 06s. Ook ‘s avonds, -54294952, regio, bel LOODS22. 06www.trommele nautos.nl 24899490. Kwaliteit voor een betaalbare prijs. www.loods22.eu

De zoekertjes zijn al sinds jaar en dag de aangewezen manier om als particulier iets aan de man te brengen! Via de aanleversite kunt u uw zoekertjes opgeven voor al onze weekbladen in de regio. Betaling geschiedt via een automatische incasso.

MEGA XL VLOOIENMARKT ZONDAG 12 AUGUSTUS TILBURG; Terrein van het Laar, Laarveld-west/ 5025 Inl. 0651 217 920 / 09.00 - 16.30 uur

www.deevenementenlijn.nl

** 2 kramen voor € 40,- **

VLOOIENMARKT

WILLEM II-STADION

De prijzen per zoekertje per weekblad per plaatsing zijn: ....................................€ 5,00 t/m 150 tekens: .................................... ....................................€ 6,50 t/m 250 tekens: .................................... ....................................€ 8,00 t/m 300 tekens: .................................... ....................................€ 9,50 t/m 350 tekens: .................................... ..................................€ 11,00 t/m 400 tekens: ..................................

+ + + + +

Hondenpension www. tpoppelshof.eu met grote speelweide ook voor dagopvang probleemhonden en katten 003214650360 0032476940454

Maïs te koop. Ulicoten. Prijs op aanvraag, 0611142242

AANLEVEREN

ZONDAG 12 AUGUSTUS - TILBURG Van 10 tot 17 uur. Kraamhuur: 0161-456291 Adres: Goirleseweg te 5026 PC Tilburg

Particuliere advertenties

LA EE LA AT K B ATS ST O U T E E W KA VA N K S!

ar le- he rto g.b e + + + + + ww w. ba

■ ■ ■ ■

In plaats van bloemen, zou u kunnen denken aan een donatie voor KWF Kankerbestrijding in de collectebus in het uitvaartcentrum.

NU tot

W

€3500,-

KORTING op kozijnen en deuren!*

BELISOL ZOMERACTIE!

Bent u op zoek naar nieuwe kozijnen en deuren? Al 40 jaar biedt Belisol een uitgebreid assortiment in kunststof, aluminium en hout. Met Belisol kiest u voor zekerheid en vertrouwen. Met eigen opgeleide inmeters en monteurs garanderen we topkwaliteit. Contacteer ons via www.belisol.nl of bel 013-513.62.02 voor een vrijblijvende afspraak bij u thuis. Of bezoek onze showroom en profiteer direct.

Belisol. Al meer dan 40 jaar kozijnen en deuren zonder zorgen.

Belisol Tilburg

Jules Verneweg 21-14 5015 BE Tilburg T 013-513.62.02 tilburg@belisol.nl * Voorwaarden in de showroom.


ONS WEEKBLAD - VRIJDAG 10 AUGUSTUS 2018

PAGINA 7

20 T/M 27 AUGUSTUS 2018

Kom op bedevaart naar de H. Bernardus in Ulicoten

Op zondag 20 augustus start traditiegetrouw weer het Bernardusoctaaf in de parochie Ulicoten. De patroon van deze parochie staat acht dagen centraal tijdens de vieringen. Dit jaar is: “Wat Hij zegt, zal u troosten” het thema bij de vieringen.De H. Bernardus wordt aangeroepen voor jicht en reuma, veeziektes en in geestelijke nood.Hij leefde in een tijd van veranderingen en wist als geen ander mensen te inspireren door zijn preken en visie op het geloof. Ieder mens is uniek met zijn eigen talenten en mogelijkheden en samen vormen we een gemeenschap. Een gastvrije gemeenschap, die er naar streeft zoveel mogelijk mensen te raken met de blijde boodschap van ons geloof en uitnodigt tot ontmoeting met elkaar. 20 augustus, de feestdag van de H. Bernardus, De feestdag van de H. Bernardus

valt dit jaar op een maandag en dat betekent dat de eerste Eucharistieviering van het octaaf op die dag om 19.00 uur in de parochiekerk begint. Bij goed weer gaat men na de opening van de viering vanuit de kerk in processie naar de Bernarduskapel in de Bosstraat. Daar wordt de viering vervolgt met als voorgangers pastoor J. Demmers, pater F. Geerts en diaken G. Fennema. Het parochiekoor uit Ulicoten o.l.v. Danny Pals zal deze viering opluisteren. Gebruikelijk is dat heel wat pelgrims op die dag te voet, op de fiets of met de auto naar Ulicoten komen om hier-

ss Dit beeld zal worden meegedragen in de processie

Te voet naar Bernardus in Ulicoten Om de traditie van de bedevaart naar Ulicoten uit vroegere tijd in ere te houden trekken de Heemkundekringen vanuit de omliggende dorpen op 20 augustus te voet naar Ulicoten. In vroeger tijden liep men van veel verder en in grote getale naar St. Bernardus in Ulicoten, later kwam men met volle bussen naar Ulicoten. Nu doen wij het allemaal wat kleiner en wandelen vanuit Alphen, Baarle, Chaam en Meerle naar Ulicoten. We volgen wel de oude bedevaartspaden en lopen niet de makkelijkste wegen. We willen toch echt het gevoel hebben dat we op bedevaart gaan. St. Bernardus van Clairvaux, 20 aug 1153, was een Bourgondisch edelman die met 30 andere edellieden intrad in het klooster van Citeaux. Dankzij St. Bernardus ontstonden er ook kloosters in heel Europa. Bernardus leefde sober en streng, dreef duivels uit en verrichte veel wonderen. Wij gaan maandagavond 20 augustus wandelend op bedevaart naar St. Bernardus in Ulicoten vanuit Alphen, Baarle en Chaam. Alphen vertrekt vanaf het Binckplein uiterlijk om 17.00 uur, de fietsers om 18.00 uur, aanmelden hoeft niet. Ook kan u als u niet al te goed ter been bent mee op de wagen van Wim Seegers, Wim rijdt achter de wandelaars van Alphen aan. We zijn terug in Alphen om 22.30 uur. Knapzak moet mee omdat Alphen onder etenstijd loopt, is er een korte pauze onderweg. Vanuit Baarle (6 km) vertrekt men vanaf het Heemhuis uiterlijk om 17.30 uur, terug in Baarle om 22.00 uur, fietsers vertrekken om 18.30, aanmelden hoeft niet. Chaam (6 km) vertrekt men bij het Oude Raadhuis om 17.30 uur, hier even aanmelden bij A. Cornelissen, 0161491608 of dassemusb6@kpnplanet.nl, terug in Chaam 22.00 uur. Chaam laat je eens van de goede kant zien en ga op 20 augustus massaal mee naar St. Bernardus. De wandelaars wachten elkaar op de Maaikant op om gezamenlijk naar Ulicoten te lopen waar Meerle aansluit. Na een korte introductie in de kerk van Ulicoten gaat men te voet naar de Bernarduskapel om de bedevaartsviering verder te zetten .Na afloop wordt er een bakkie Ulicotense Bernarduskoffie geschonken. De wandelaars vertrekken uiterlijk om 21.00 uur vanaf de kerk in Ulicoten huiswaarts. Gezellig wandelen en onderweg wat bij praten? Kom dan op 20 augustus naar de aangegeven vertrekpunten. Namens de Heem van Alphen, Baarle en Chaam, H. Cornelissen.

aan deel te nemen. Iedereen is van harte welkom om op deze bijzondere feestdag met de Ulicotense gemeenschap mee te vieren. Na afloop is er bij de kapel gelegenheid, onder het genot van een kopje koffie of thee, elkaar te ontmoeten. Op 20 augustus kan men zich ook aansluiten bij diverse wandeltochten die via oude bedevaartpaden vanuit Alphen, Chaam, Baarle-Hertog/Nassau of Meerle vertrekken om zo te voet op bedevaart naar Bernardus te gaan. Meer informatie hierover is er bij de heemkundekringen en voor Meerle bij Ann Heestermans-Verheijen via mail: annverheijen@hotmail.com ELKE DAG VAN HET OCTAAF Elke dag van het octaaf wordt er in de Ulicotense parochie aandacht besteed aan zijn patroonheilige. Zo is er dinsdag 21 augustus om 10.00 uur de viering van de kruisweg bij de kapel tot intentie van de Indiëgangers en broeder Jan Boeren. Voorganger is diaken G. Fennema. En ook is er op dinsdag 21 augustus om 19.00 uur in de kerk een eucharistieviering met als voorganger

plebaan St. de Koning. Het projectkoor van die dag zal zingen o.l.v. dirigent Corné Pijnenburg en organist Danny Pals. De organisatie wijst er op dat zangers en zangeressen welkom zijn om mee te komen zingen in de viering op 21 augustus. We starten de repetitie om 17.30 uur. Er is een pauze voorzien met koffie en thee en iets lekkers alvorens men de viering op zal luisteren. Voor alle informatie en aanmelden kan men terecht bij Jacqueline van der Kaa, 0135199522 of 06-20849621 of Email: Jvanderkaa.swolfs@gmail.com Op woensdag 22 augustus om 19.00 uur is pastoor H. van Geel de voorganger en zullen George van Dijk en Jacqueline van der Kaa zingen met begeleiding van organist Danny Pals. Donderdag 23 augustus om 19.00 uur komt pastoor Maickel Prasing als voorganger naar Ulicoten en zal het Gregoriaans en Laurentiuskoor uit Dongen o.l.v. Frans Bullens voor de muzikale opluistering zorgen. Op vrijdag 24 augustus vertrekken om 8.30 uur alle kinderen en leerkrachten van de Bernardus-

school naar de Bernarduskapel om er het Bernardusfeest te vieren. De leerkrachten gaan ook mee en vanzelfsprekend zijn de ouders zijn van harte welkom. ’s Avonds om 19.00 uur komt pr. Th. Nguyen naar Ulicoten en tekent het St. Ceciliakoor uit Baarle-Nassau o.l.v. Frank van Nimwegen voor de gezangen tijdens de viering. Op zaterdag 25 augustus om 19.00 uur zal Mgr. H. Lommers voorgaan in de eucharistieviering die opgeluisterd wordt door het Agerakoor uit Rijsbergen o.l.v. Piet Koeken. ZONDAG 26 AUGUSTUS: DE BEDEVAARTSDAG Op die dag is er om 10.30 uur een plechtige hoogmis met als voorgangers Vicaris W. Wiertz en diaken J. Smies. Muzikale opluistering zal verzorgd worden door de parochiekoren van Chaam en Ulicoten o.l.v. Danny Pals en brassband Ulicoten o.l.v. Wim Sas. Zij zullen o.a. de missa Brevis van Jacob de Haan ten gehore brengen en “Great is thy faithfulness.” Maandag 27 augustus zal er bij woonzorgcentrum Thebe Janshove in Baarle-Nas-

sau om 15.00 uur een viering zijn met aandacht voor de H. Bernardus. Voorganger is dan pastoor J. Demmers. Het parochiekoor van Ulicoten o.l.v. Danny Pals zal de gezangen verzorgen. Tenslotte is er op die dag om 19.00 uur de laatste viering van het octaaf in de Ulicotense parochiekerk. Voorgangers zijn dan pastoor J. Demmers en diaken J. Smies. Het Fioretti koor uit Alphen o.l.v. Jan Dekkers verzorgt de muzikale opluistering. De organisatie van het Bernardusoctaaf is bijzonder blij en dankbaar met de vele vrijwilligers die voor en achter de schermen hun beste beentje voorzetten om dit octaaf weer tot een succes te maken. Men hoopt ook dit jaar pelgrims en (oud) dorpsgenoten te ontmoeten bij de diverse vieringen. Ouderen uit de gemeentes Alphen-Chaam en Baarle-Nassau die geen vervoer hebben en toch willen komen kunnen ook weer gebruik maken van de ABC-bus, reserveer tijdig. Voor extra informatie kan men terecht op de website: www.parochie-ulicoten.nl  f.t.


ONS WEEKBLAD - VRIJDAG 10 AUGUSTUS 2018

COLOFON Contactgegevens gemeentehuis Gemeente Baarle-Nassau Postbus 105, 5110 AC Baarle-Nassau Bezoekadres: Singel 1, Baarle-Nassau Telefoon: 14 013 Website: www.baarle-nassau.nl Facebook: www.facebook.com/ gembaarlenassau WhatsApp: 06-30794364 Email: info@baarle-nassau.nl Openbare Werken: 06-10220947 Openingstijden Maandag tot en met vrijdag van 09.00 uur tot 12.30 uur Woensdag ook van 13.30 uur tot 17.00 uur. Afdeling Burgerzaken tot 19.30 uur. Telefonische bereikbaarheid: Tijdens openingstijden en maandag tot en met donderdag van 13.30 uur tot 17.00 uur Afspraak met burgemeester of wethouder Als u de burgemeester of een wethouder wenst te spreken, kunt u contact opnemen met mevrouw M. Verboven via 088-3821494 of mirandaverboven@abg.nl Milieustraat Smederijstraat 6, 5111 PT Baarle-Nassau Openingstijden: woensdag tot en met vrijdag van 10.00 tot 16.00 uur Op zaterdag van 09.00 tot 16.00 uur Storingsnummers Voor storingen in de openbare ruimte die directe actie vragen, buiten openingstijden: 06 - 53327933. Tijdens openingstijden kunt u voor dringende zaken bellen naar 014 013 of +31 (0)13-5075200.

Melden problemen in de buitenruimte Overige meldingen, over bijvoorbeeld defecte straatverlichting, losse stoeptegels of andere klachten, kunt u doorgeven via onze website www. baarle-nassau.nl/meldingdoorgeven of de Buitenbeterapp. Politie Alarmnummer 1 1 2 • Politie Team Zuid-Oost Breda. Het politiebureau is 24 uur per dag bereikbaar via 0900-8844 voor andere meldingen (ook bijvoorbeeld voor algemene meldingen van overlast in uw woonomgeving). • De wijkagent, Ad van Boxel is ook te bereiken via 0900-8844, ad.van.boxel@politie.nl of vul een contactformulier in via www.mijnpolitie.nl . • Meld Misdaad Anoniem: 088-7000 • Steunpunt huiselijk geweld: 0900 126 26 26 Centrum Jeugd en Gezin Voor vragen en informatie over opvoeden www.cjgbreda.nl 0800 - 444 000 3 (gratis) info@cjgbreda.nl

PAGINA 8

INFORMATIEPAGINA GEMEENTE BAARLE-NASSAU Vanaf 1 januari 2019

Gemeente gaat metalen afvalverpakkingen inzamelen voor hergebruik Metalen verpakkingsafval gaat vanaf 1 januari 2019 samen in één zak met plastic verpakkingsafval en lege drankkartons. Dit zogenaamde PMD-afval gaat de gemeente als extra service dan 1x per twee weken ophalen. Nu haalt de gemeente het PD afval nog 1x per vier weken op. De centrale inzamelcontainers in Ulicoten en aan de milieustraat verdwijnen vanaf 1 januari 2019. De gemeente gebruikt de rest van 2018 om deze wijziging voor te bereiden.

2019 met het metalen verpakkingsafval uit Baarle-Nassau.” De gemeente zet in op meer afvalscheiding. “Hoe minder restafval, hoe beter het is. Veel afval is opnieuw te gebruiken. Restafval gaat letterlijk in rook op in de verbrandingsoven. Dat moet niemand willen.” aldus de wethouder.

Op dit moment gaat al het metalen verpakkingsafval nog bij het restafval. “En dat is jammer”, zegt wethouder Nico Sommen, “want metalen verpakkingsafval is ook te gebruiken om bijvoorbeeld nieuw verpakkingsmateriaal van het maken. Dat gebeurt vanaf 1 januari Wat is metalen verpakkingsafval? Metalen verpakkingen die straks mee mogen in de PMD zak, zijn: - Blikjes van bijv. frisdrank en alcoholhoudende dranken - Blikken waarin bijv. groente, fruit, vleesproducten, soep, aanmaaklimonade of tomatenpuree heeft gezeten Metalen die straks niet mee mogen in de PMD zak: - Metalen gebruiksproducten - Blikken waarin restanten verf in zitten (KGA), of verf in heeft gezeten - Spuitbussen van voedingsmiddelen (bijv. slagroom) en cosmetica (bijv. haarlak, deodorant)

61ste Brabantsedag Heeze:

Baarle-Nassau in de grootste theaterparade van het jaar Op zondag 26 augustus 2018 is de rollende theaterparade wederom het hoogtepunt van Brabantsedag Heeze. Binnen het thema voor deze 61ste editie, ‘Van Ravenstein tot Roosendaal’, is BaarleNassau één van de onderwerpen. Baarle-Nassau is door Vriendenkring Haisjô gekozen als thema voor hun wagen. Ze kozen Baarle-Nassau uit een lijst van alle 296 vroegere en huidige plaatsen in het Brabantse. “Waar ligt de grens? Het merkwaardigste dorp ter wereld” is het onderwerp dat Vriendenkring Haisjô tot leven gaat brengen. Het bouwen en vormgeven van de wagen, de styling, aan-

kleding en de acteursrepetities gebeuren deze zomermaanden. Over Vriendenkring Haisjô Vriendenkring Haisjô doet al 25 jaar mee aan de optocht, een echte mijlpaal voor deze ‘jonge’ groep De bedoeling bij de oprichting was namelijk om, waar mogelijk, de allerjongste dorpsgenoten daadwerkelijk mee te laten bouwen aan een Brabantsedag-wagen. Bij de samenstelling van de groep werd daarom uitgegaan van een jongerengroep. Ook vandaag de dag nog bestaat het overgrote deel van de vriendenkring uit jongeren in de leeftijd van 5 tot 30 jaar.

Openbare besluitenlijst College van B & W 31 juli 2018 Omruilen van minicontainers voor huishoudelijk afval Begin 2018 besloot het college om verzoeken tot omruiling van minicontainers voor huishoudelijk afval (GFT en REST) niet meer in behandeling te nemen. Dit besluit nam het college omdat het de bedoeling was om per juni 2018 een nieuwe manier van afval inzamelen te introduceren. Na de gemeenteraadsverkiezingen is dit project gestopt. Er verandert in 2019 niets in de wijze van afval inzamelen. Daarom is het voorstel om het omruilen van containers weer mogelijk te maken. Het college besluit de beleidsregels over verzoeken tot omruiling van minicontainers voor huishoudelijk afval (GFT en REST) te herstellen Aangepaste regelgeving voor combinatieluchtwassers Op 19 juni 2018 besloot het college om de “Notitie rendement combinatieluchtwassers” vast te stellen. Dit vooruitlopend op de wijziging en het in werking treden van de Regeling ammoniak en veehouderij en de Regeling geurhinder en veehouderij. Op 19 juli 2018 zijn genoemde regelingen gepu-

bliceerd en op 20 juli 2018 zijn beide regelingen in werking getreden. Het college besluit • Het besluit van 19 juni 2018: ”Aanvragen voor een omgevingsvergunning met toepassing van combinatieluchtwassers worden afgehandeld met gebruikmaking van de Notitie Rendement Combinatieluchtwassers” in te trekken. • Kennis te nemen van de aangepaste ”Regeling ammoniak en veehouderij” en de aangepaste ”Regeling geurhinder en veehouderij”. Zichtbaar- en vindbaarheid toerisme Baarle Toerisme Baarle is sinds kort gevestigd in het gemeentehuis van Baarle-Nassau. Door de bomen op de Singel is het zicht op het kantoor beperkt. Het voorstel is de vindbaar- en zichtbaarheid van het kantoor te verbeteren door een spandoek te bevestigen aan de vlaggenmasten die op de Singel staan. Het college besluit akkoord te gaan met het tijdelijk aanbrengen van een spandoek aan de vlaggenmasten bij het gemeentehuis om de zichtbaar- en vindbaarheid van het bezoekerscentrum van Toerisme Baarle te verbeteren.

Officiële bekendmakingen OMGEVINGSVERGUNNINGEN Beslistermijn aanvraag omgevingsvergunning verlengd

Volledige meldingen 27 juli 2018, Heimolen 6, 5111 EH saneren asbest

27 juli 2018, Kievit 12, sectie F nrs. 1536 en 1537 (18ZK01255) bouwen twee houten vakantiewoningen 27 juli 2018, Postel 2, 5113 BV verbouwen woonboerderij

Melding akkoord 30 juli 2018, Hoogstratensebaan 48, 5111 ER wijzigen stalsysteem Het indienen van bezwaar of beroep is niet mogelijk.

Beschikking ambtshalve opneming van de adresgegevens als onbekend in de Basisregistratie Personen Het college van Baarle-Nassau heeft besloten met ingang van 06 juli 2018 op grond van art 2.22 wet Basisregistratie Personen (BRP) de adresgegevens van onderstaande persoon naar een onbekend land op te nemen in de BRP. Uit onderzoek is gebleken dat de betrokkene niet meer woont op het adres waar hij/zij volgens de BRP staat ingeschreven.

Geslachtsnaam en voorletters Rakik, A.

Geboortedatum 29-10-1996

De volledige bekendmaking met bezwaarmogelijkheden vindt u op www. baarle-nassau.nl/bekendmakingen

Milieustraat op woensdag 15 augustus gesloten In België is 15 augustus (Maria Hemelvaart) een nationale feestdag. Dat heeft gevolgen voor de milieustraat, die we samen delen met Baarle-Hertog. De milieustraat is op 15 augustus de gehele dag gesloten.

Gemeente bereikbaar via WhatsApp Online op de hoogte blijven via www.overuwbuurt.overheid.nl Regelmatig krijgen we de vraag of het mogelijk is om via de mail of een app op de hoogte te blijven van belangrijke ontwikkelingen in uw buurt. Dat is mogelijk via de www.overuwbuurt.overheid.nl. De site biedt informatie inclusief een emailservice of app van ‘Over uw buurt’ om continu op de hoogte blijven van berichten van de overheid. Wanneer u zich aanmeldt, ontvangt u in-

formatie over besluiten die direct invloed hebben op de omgeving, zoals vergunningen, plannen en plaatselijke regelgeving. Via de app op smartphone of tablet of rechtstreeks via de mail. U kunt zelf instellen welke berichten u wilt ontvangen. Informatie van gemeente, provincie en waterschap komt via ‘Over uw buurt’ op één plek samen. Met ‘Over uw buurt’blijft u snel en eenvoudig op de hoogte.

Inwoners van onze gemeente kunnen ons als gemeente ook via de populaire digitale berichtendienst WhatsApp vragen stellen. Het nummer dat we uitsluitend voor WhatsApp hebben ingesteld is 06-30794364.

tot 17.00 uur en iedere vrijdag van 8.30 tot 12.30 uur. We versturen geen privacygevoelige informatie via WhatsApp.

Het is niet mogelijk om naar dit nummer te bellen of een sms te sturen. We proberen de WhatsApp-berichten zo snel mogelijk, uiterlijk binnen 24 uur, te beantwoorden. WhatsAppberichten worden behandeld tijdens de uren waarop we als gemeente telefonisch bereikbaar zijn, van maandag t/m donderdag van 8.30

Straatnamenwedstrijd randweg Baarle Doe mee aan de straatnamenwedstrijd voor de randweg Baarle. Wie verzint een passende naam voor de noordelijke tak (N639) en de zuid/oostelijke tak (N260) van de randweg Baarle? De winnaars ontvangen eeuwige roem én een

Enclavecadeaubon van € 50,-. Inzendingen kunnen tot zondag 9 september 2018 met een korte onderbouwing gemaild worden naar communicatie@ abg.nl of naar gemeente@baarlehertog.be.


ONS WEEKBLAD - VRIJDAG 10 AUGUSTUS 2018

CHAAM wie zijn dit?

s 6e klas St. Jozefschool Chaam in 1961

PAGINA 9

Zondag is het concept van het nieuwe boek ”Kijk op Chaam” in te zien op de jaarmarkt in Chaam. Hier kunt u tevens u bestelformulier inleveren en intekenen voor het boek met de speciale voorintekenprijs van € 37,50. Besteld en betaald u later dan 16 augustus dan kost het boek € 42,50. Dus maak gebruik van het voorintekenen en wij kunnen dan ook hierdoor de oplage van het boek bepalen. We gaan geen boeken laten drukken die niet besteld zijn en kunnen dan ook niet garanderen of er dan een boek te koop is. Op de valreep hebben we nog een laatste oproep. Wie kan helpen bij de ontbrekende namen van de 6e klas van de Sint Jozefschool in 1961? Graag uw reactie naar George Valckx tel.0161-491927 of mail gjvalckx@kpnmail.nl. Bij voorbaat dank voor uw reactie en het meedenken.

de helpende hand LOODS22

HEEMKUNDEVERENIGING CAREL DE ROY ALPHEN-RIEL

Wie zijn (is) dit ?

Ruim 60 jaar geleden werd in Alphen Jonkheer Mr. Johannus Jacobus Maria Smits van Oyen geïnstalleerd als Burgemeester van de toenmalige Gemeente Alphen en Riel. Wij hadden in deze rubriek een foto geplaatst onder de ereboog voor de ingang van het gemeentehuis nadat de installatie had plaats gevonden.

van de gemeente Nuenen. Op 5 februari 1977 is hij overleden. Deze week plaatsen wij weer een nieuwe foto in deze rubriek. Deze keer is het een foto van twee rasechte Alphenaren die toen nog geen familie van elkaar waren, maar dit later wel zijn geworden. Wij denken ondanks dat deze prent al ruim 50 jaar geleden is gemaakt dat het geen probleem zal zijn om te weten wie deze twee jonge mannen zijn. Graag weer jullie reacties en bevindingen aan: pmcdeleeuw@home.nl of aan: ad.blous2@kpnmail.nl Tel: 013 5081265. Wij danken weer iedereen voor jullie belangstelling en graag tot volgende week.

latie plaats. Een statie-foto van het voltallige gemeentebestuur waarop de Jonkheer met zijn pas ontvangen ambtsketen en samen met zijn vrouw staan afgebeeld heeft 5 à 6 jaar geleden ook al eens in deze foto-rubriek gestaan. Burgemeester Smits van Oyen is burgemeester van Alphen en Riel geweest van januari 1956 tot 1963. In 1963 is hij benoemd tot burgemeester

Verbouwingen & Renovaties

l

Schilderwerken

l

Designs

Dennis Eijskoot +31 (0)6 24 899 490 dennis@loods22.eu

www.loods22.eu

Voor verschillende stukadoors technieken: • Glad pleisterwerk • Schuurwerk & Sierpleister • Buitenstucwerk • Lijsten & ornamenten • Latex afwerking • Betonlook & marmerlook Ruben Cornelissen, Bredaseweg 3, 4861 AE Chaam

s Jonkheer Mr. J. Smits van Oyen geïnstalleerd als Burgemeester Jonkheer Smits van Oyen werd samen met zijn echtgenote bij de Barbarakapel aan de Goedentijd in Alphen opgewacht en vanaf daar werd het echtpaar in een feestelijke optocht begeleid naar het toenmalige gemeentehuis waar een ereboog voor de ingang was aangebracht. In de raadzaal van het gemeentehuis werden de officiële plichtplegingen verricht en vond de instal-

l

+31 (0)6 155 307 850

e-mail: ruben@stukadoorsbedrijfrcornelissen.nl

s Wie zijn (is) dit ?

NIEUWE MUSICAL PRODUCTIE NIEUW ALPHENS THEATER

Wil jij ook mee spelen met de musical Alice in Wonderland? Afgelopen half jaar zijn een aantal jongeren elke dinsdag bezig geweest met theater maken. Dit onder leiding van de musical productie groep van NAT uit Alphen. We zijn bezig geweest met de musical KOOKPUNT, wat eigenlijk te hoog gegrepen leek. Door organisatorische omstandigheden is het helaas niet tot een uitvoering gekomen. We gaan het dit jaar anders aanpakken. We gaan mogelijk de productie Alice in Wonderland doen. Een musical met een raar verhaal en rare personages. Het verhaal begint waar Alice in een konijnenhol valt en terecht komt in Wondeland waar de Harten Koningin de scepter zwaait. Iedereen is bang voor haar. Met behulp van het Witte Konijn, de Witte en Zwarte

Dame, de gekke Hoedemaker en de tweeling tweedeliedee & tweedeliedom komt Alice toch aan de andere kant van het schaakbord terecht waar ze mogelijk de weg naar huis kan vinden. Een volle voorstelling met meerdere gekke personages en gebeurtenissen. Wil je ook meedoen met deze voorstelling en ben je 12 jaar of

ouder, dan zijn wij opzoek naar jou en schrijf je dan in voor deze musical op www.nieuwalphenstheater.nl/meedoen of stuur een mail naar musical@ nieuwalphenstheater.nl We gaan op dinsdag repeteren van 18.30 tot 20.30 uur. Op dinsdag 4 en 11 september hebben we de kennismakingsavonden en als we dan genoeg spelers hebben gaan we op 2 oktober starten met de repetities. Als je zin hebt om mee te doen, reageer dan snel. Tot snel. NAT Musical Groep.

Politienieuws regio Turnhout

Onze flitsauto houdt her en der even halt Wie had niet het gevoel dat de eerste vakantieweken voorbij zijn gevlogen? Misschien een idee om het in de maand augustus wat rustiger aan te doen. Men kan er vanaf nu al mee beginnen door je snelheid te matigen. Onze flitsauto verschijnt ook de komende weken zo maar uit ‘het niets’ om ook uw snel-

heid te controleren. IETS VERDACHTS GEZIEN, GEHOORD? Kan jij helpen, heb jij iets verdachts gezien of gehoord ? Vorige week woensdagnacht omstreeks 03.30 uur werd in Gierle in Oude Baan en in de S.Daneelsstraat getracht in te breken, deels

met succes. Omstreeks 04.30 uur werden de vermoedelijke daders opgemerkt in de buurt. Wij vragen je bij verdachte gedragingen steeds onmiddellijk 101 of 0800/25 101 te contacteren. Inbraken voorkomen of verdachten vatten gebeurt ook op basis van jouw tips en inlichtingen. f.t.

BEL ONS VOOR: • Afval- en puincontainers plaatsen • Sloop- en graafwerken • Leveren van o.a. zwarte grond, zavel, spuitzand • Storten van alle soorten afval, isolatie en plastic

Openingsuren stortdepot: ma t/m vrij 08.00 -17.00, za: 8.00-13.00 en op afspraak

Uw loonwerk, ons vak! Loon-, Grond- en Sloopwerken

DIRK GEERTS

BV

Heikantsestraat 4 - Ulicoten - Telefoonnummer +31(0)13 519 9413

W W W. D I R K G E E R T S . N L

Voor al uw maatwerk • houten kozijnen • deuren • ramen • poorten Bel 0031 (0) 6 41041636 of mail uw bouwtekening naar geertskozijnen@gmail.com

KOZIJNEN

Ulicoten www.geertstimmerwerken.nl


ONS WEEKBLAD - VRIJDAG 10 AUGUSTUS 2018

PAGINA 10

Het was een nacht die je alleen nog maar in Chaam ziet. Dinsdagavond, de avond voor de “Acht”, was het vanaf ongeveer 22.00 uur al aardig volgelopen in de Dorpsstraat, die was afgesloten voor het verkeer. Na 23.00 uur kon je over

de hoofden lopen. Ter hoogte van de Locobar, Bellevue en Het Chaamsche Wapen had zich een grote menigte verzameld die van de muziek, met een drankje in de hand ,genoten van de typische “Acht”sfeer. In de straat diver-

se discjockeys, bij de kerk was een podium geplaatst waar later in de nacht door een band werd opgetreden. Een onvergetelijke avond, onlosmakelijk verbonden met de Acht. Enkele sfeerbeelden van Frank van der Teems.


ONS WEEKBLAD - VRIJDAG 10 AUGUSTUS 2018

Zon, bloemen en gasten Drie ingrediënten die nodig zijn om een picknick in ieder geval te laten slagen. Over zon en mooi weer valt absoluut niet te klagen tijdens de picknick die dit jaar voor de derde keer door Zonnebloem afdeling Alphen werd georganiseerd.

PAGINA 11

ZATERDAG 11 AUGUSTUS IN ALPHEN

35e Boerendag en Oldtimershow

Beste bezoeker, Van harte welkom op onze 35e Boerendag en Oldtimershow in Alphen N.B. Elk jaar werken wij met een thema. Het Boerendag-thema in 2018 is: ‘Erpel, wè kunde’r ammol meej‘. Bij de oldtimers staan de Deutz-Fahr-tractoren in de picture en daarnaast ook de VW-busjes, Unimogs, (brom) fietsen e.a. 10.00 uur: aanvang nostalgische Boerendag en Oldtimershow 2018. 10.30 uur: officiële opening door voorzitter Boerendag, pastoor Joop en zijn huishoudster. Aansluitend graan dorsen met de vlegel. Maar de gehele dag kunt u uw nostalgisch ‘boeren-hart’ ophalen op het Dorpsplein, de akkers en het weiland, in de demo-wei-

de, bij de werkplaats, de Dorpsstraat en de grote tent. U treft hier de vaste demonstraties aan en kunt u ook nog kijken naar, meedoen met, proeven van: lekkere honing, melkmachientjes, boedelveiling t.b.v. KIKA, schapenkaas, het tingieten, honden-agility, touwslagerij; wijn proeven, manden vlechten, kantklossen, spinnen, quilten en vilten; oude gereedschappen, mosterd maken, leer bewerken, maïs pellen, P.R. ‘Groei en Bloei’, sportgroep, op grootmoederwijze wassen, mini-kermis attracties, thema-miniaturen, het malen met div. maalmachientjes, op de boerenkar, geiten en konijnen, hoefsmid, keientrekkers, de Lakevelder-koeien,houtsculptuur,de kastanjehouten omheining, boekdrukkunst, handboogschieten, berkentwijgen werkstukken, vendeliers en

Bijenpraat ss De Zonnebloem op stap naar Molenschot In deze derde editie was de locatie gevonden bij de familie Groot in Molenschot. Na Meeuwsen in Alphen en van Hooijdonk in Baarle Nassau weer eens heel wat anders. Grote tuin, veel stoelen en veel schaduwrijke plekjes en voor zover nodig zelfs een grote gezellig ingerichte ruimte waar je ook binnen kon zitten. De vrijwilligers van de Zonnebloem Alphen hadden het weer goed voor elkaar. Feestelijk gedekte tafels met een bloemetje uit “eigen” er op. Lekkere zelfgemaakte soepen door Harm en Marian, sandwiches, krentenbollen, eierkoeken, verse koffie en fruit in de vorm van meloenen en druiven, het ging er in als de bekende koek. Nee, dan kan zo’n dag niet meer stuk als ook het dessert nog eens bijzonder en lekker smakelijk was. De gasten van de Zonnebloem waren vol lof en hebben weer eens gezellig bij kunnen buurten. Nu is Molenschot ook bekend om sint Anneke. Dus togen een aantal gasten

met begeleiders naar de kapel. Mag aannemen dat ondanks de namen van sommige gasten het gezegde “”Met sint Anneke gaat ieder Anneke om een manneke en ieder manneke om een Anneke” hier geen rol heeft gespeeld. Mede dankzij de medewerking en sponsoring van Plus van Eekelen en bakker Vermeer, de inzet van veel vrijwilligers die voorbereiding inkoop en realisatie voor hun rekening namen, de ABC bus met chauffeur Peter die voor een deel voor het vervoer zorgde en de gastvrije ontvangst door de familie Groot was ook de derde editie geslaagd. Voorzitster van de Heijning liet zich zelfs ontvallen dat ook in 2019 weer een picknick georganiseerd gaat worden. Een traditie is weer geboren in Alphen. Rond de klok van vijf uur was iedereen weer op weg naar huis, de rommel opgeruimd en de vaat gedaan en schoon in de kast. Wim Pijnacker gelegenheidsschrijver.

NATUURPUNT MARKVALLEI

Vleermuizengevlerk in Baarlese straten Natuurpunt Markvallei organiseert op vrijdag 24 augustus een happening in het kader van de Nacht van de Vleermuis in Baarle. In ons land leven momenteel 17 verschillende soorten vleermuizen, maar een groot aantal daarvan is ernstig bedreigd. Dat laatste komt vooral doordat veel mensen de diertjes eng vinden, omdat de dieren vaak in griezelige verhalen als negatief afgeschilderd worden.

ss Vale vleermuizen

RECTIFICATIE

Zeer gevaarlijke situaties

betegelde f ietspad via knooppunt 66-65-61-60, zijn de knooppunten niet correct vermeld. Op deze fietsroute liggen op tientallen plaatsen, honderden tegels los.

In het artikel over de internationale fietsroute 13 Schelde Rijn Route door de Chaamse bossen tussen Alphen en de Chaamseweg, met betrekking tot het

De Fietsclub seniorenvereniging Baarle wil graag dat er op korte termijn door de verantwoordelijke instanties maatregelingen worden genomen, zodat de

Noodkreet!

Het blijft maar warm weer met temp. boven de 30C, de planten weten niet meer waar ze hun vocht moeten halen en dat betekend dat er weinig nectar wordt geproduceerd. Het beetje dat er nog bloeit, daar vliegen de insecten op om nog wat nectar en stuifmeel op te halen. In de dorpskernen zal men in de eigen tuintje nog wel sproeien en daar halen de bijen wel wat. In het buitengebied zie je dat vooral de bomen het loodje gaan leggen, tenminste ze laten hun blad vallen. Als het weer gaat regenen hopen we dat de bomen en struiken weer in blad komen en dat ze niet zijn afgestorven. De heide zal dit jaar geen honing geven, de heidestruiken zijn verdroogd met dit weer. Onze bijenvolken hebben het nu zwaar, de bijen die nu geboren worden moeten de volgende generatie gaan verzorgen die een hele winter mee kunnen tot in het voorjaar aan toe. Dat betekend dat de imker zijn bijenvolken goed in de gaten moet houden of er wel voldoende voer aanwezig is. Met dit droge en warme weer zoals eerder geschreven moet er wel voldoende nectar en stuifmeel gehaald worden. Voor de nectar kan men suikerwater geven, maar voor het stuifmeel is er geen vervanger en zal het bijenvolk toch zelf voldoende moeten binnen halen. Immers zonder stuifmeel geen gezonde en sterke winterbijen. Ook moet de imker goed kijken

Toch zou onze wereld er een pak anders uitzien zonder deze nachtelijke jagers. Zo zouden we bijvoorbeeld veel meer last hebben van muggen en motten… En heel wat spookverhalen kunnen we ontkrachten of toch op zijn minst nuanceren. Dus als je meer te weten wilt komen over deze gevleugelde zoogdieren, ben je vrijdag 24 augustus meer dan van harte welkom. Een ervaren gids van Natuurpunt Markvallei geeft vanaf 20 uur in de aula in het Cultureel Centrum van Baarle uitleg over het leven van de vleermuis. Hij staat ook stil bij de bedreigingen en licht een tip van de sluier van het geheimzinnige leven van de vleermuis. Na een uurtje uitleg is de duisternis gevallen en staat een twee tot drie kilometer lange wandeling op het programma. Langs straten, stegen, perken en tuinen gaan de deelnemers samen met de gids op zoek. De gids maakt daarbij dankbaar gebruik van bat-detectoren en ook een stevige zaklantaarn is hierbij een handig hulpmiddel. Voor meer informatie kunt u terecht bij: dimitri.vanpelt@uantwerpen.be of frans.ghil@gmail.com (0031 135079609) https://www.natuurpunt. be/agenda/vleermuizengevlerk-baarlese-straten  f.t.

hoe het gesteld is met de Varroamijt, deze brengt meestal enkele virussen met zich mee waar de bijen behoorlijk last van kunnen hebben. Daarvoor worden er biologische middelen gebruikt die de Varroamijt doet sterven. Deze middelen worden alleen toegepast na de laatste keer honingslingeren, zodat deze stoffen of geuren niet in de honing terecht kunnen komen. Dus de komende maand staat vooral in het teken van voeren en de volken in gaten houden. Wintervoer wordt gegeven tot half september en dan moet het bijenvolk gereed zijn voor de winterzit van 6 maanden. De koningin legt nog tot november eitjes en als het echt koud wordt stopt dit

tamboer, koe melken, glas graveren, boerenschilderkunst, graan vlegelen,; oldtimer tractoren, auto’s, werktuigen, (brom)fietsen, solexen, stationaire motoren, micro-pulling, de marktlui met brocante en antiek, gereedschappen, smidse, boerenspul, miniaturen, klompen, kinderkleding, speelgoed. En de kinderen kunnen volop genieten met o.a. het koe melken, vuile kleren wassen, schilderen/ knutselen, schminken, schooltje spelen, koekjes versieren en in de draaimolen, op het springkussen of vliegend tapijt. Kijk eens bij de paarden-manege, de dwarsdorser, de kleine en de grote dorskas. De diverse maalmachines malen daarna bij de molen het pas gedorste graan. Kijk op de klok bij de grote dorskas wanneer de boeren weer gaan dorsen of vraag het aan

helemaal tot in januari de temp weer warmer worden. De ”Bijenhal Alphen”is 10 jaar en krijgt dit jaar een grote schilderbeurt, schuren en verven van de buitenkant. Op 26 augustus houden de imkers weer een opendag waar men kan komen kijken, beleven, proeven en voelen over alles wat met de bijen te maken heeft. U bent dan welkom van 10.00 uur tot 16.00 uur in de ”Bijenhal Alphen” aan de Zandstraat. De Bijenhal is geopend iedere

ss aardappel-sorteermachine boer Wim. In de grote tent muzikaal optreden van: • Mondharmonica-groep ‘Oirschot’: 13.00, 14.00 en 15.00 uur • Johan Daamen met Nederlands-talige muziek: 13.30, 14.30 en 15.30 uur Geniet en wellicht tot zaterdag 10 augustus 2019 bij onze 36e editie.

maandagavond tussen 18.30 en 21.00 uur en donderdagmiddag van 13.30 tot 16.00 uur, of als de poort openstaat bent u ook van harte welkom. ook voor een bezoek met groep of school bent u van harte welkom, u doet daarvoor even een mail naar bijenalphen@xs4all.nl. Wilt u ook bijen gaan houden? Kom dan dit jaar nog kennis maken om in 2019 te starten met de bijen. Namens alle imkers uit de omgeving, H. Cornelissen

ss F H. Cornelissen 2014 Bijen op de Regte Heide

Plukrand in Alphen opengesteld De Agrarische Natuurvereniging Baarle Nassau e.o. (ANV) heeft o.a. tot doelstelling om de burger meer bij het buitengebied en de agrarische bedrijvigheid te betrekken. Een van de manieren is om bloemenranden aan te leggen en deze open te stellen om deze bloemen te laten plukken. Vorig jaar is er al een succesvolle rand aangelegd in Chaam, hetgeen vele complimenten richting ANV opgeleverd heeft. Dit jaar had de ANV de bedoeling om niet alleen in Chaam, maar ook in Baarle Nassau, Alphen en Gilze en Rijen plukranden aan te leggen. De drie betrokken gemeentes waren ook enthousiast en stelden voor elke rand 250 euro beschikbaar.

De ANV is na het zeer natte koude voorjaar meteen aan de gang gegaan met inzaaien in de volle verwachting er opnieuw een succes van te maken. Helaas is, door de snelle overgang van een te nat en koud voorjaar naar hoog zomer, op 3 van de 4 ingezaaide percelen het gewas helemaal mislukt door slechte opkomst en hoge onkruiddruk. Dit probleem is in heel Zuid Nederland het geval geweest. Gelukkig is, door intensieve beregening en de goede zorgen van Tonnie Hoefnagels en zijn moeder An Hoefnagels - de Swart, de rand achter hun huis aan Boshoven 6 langs het Bels Lijntje wel redelijk opgekomen. De variatie in bloe-

men is wel een stuk minder dan de bedoeling was, maar ziet er alleszins goed uit. Vorige week is door ANV-voorzitter Jos Rijvers de rand opengesteld om te komen plukken. Zie bijgaande foto. Iedereen kan, mits voorzichtig te werk gegaan wordt, komen plukken/snijden. Er wordt wel een kleine vrijwillige financiële bijdrage gevraagd om volgend jaar opnieuw plukranden in al de drie gemeentes aan te kunnen leggen. De rand kun je vinden bij het aangebrachte info bord langs het Bels Lijntje. Hier staan ook meer gegevens op. De ANV hoopt door dit initiatief vele mensen hiermee gelukkig te kunnen maken.

INGEZONDEN MENINGEN VAN DE LEZER recreatiefietsers weer zonder problemen van deze mooie omgeving kunnen genieten. Cor Neelen 06-10389684 of Joan de Haas 06-46220581.

ss Eigenaar Tonnie Hoefnagels en ANV-voorzitter Jos Rijvers bij het infobord. Links zie je de plukrand en rechts het Bels Lijntje. Foto Guust van der Steen


ONS WEEKBLAD - VRIJDAG 10 AUGUSTUS 2018

PAGINA 12

KOMENDE ZATERDAGAVOND 11 AUGUSTUS MUD RACE IN ALPHEN.

Mud Mania en een Spetterend optreden van Meuk

WOENSDAG 8 AUGUSTUS

ALPHEN

Heuvelstraat 5, Alphen van 09.00 tot 12.00 EFFE BUURTEN IN CC DEN HEUVEL Een plek voor jong en oud. Kom gezellig langs voor een praatje, activiteit of luisterend oor. Gratis koffie,thee,ranja.

ZONDAG 12 AUGUSTUS

CHAAM

Centrum van 10.00 tot 17.00 JAARMARKT CHAAM Snuffel gezellig rond op de jaarmarkt en wie weet wat voor moois je vindt GILZE

Skac, Chaam van 09.00 tot 12.00 EFFE BUURTEN BIJ HET SKAC

Siertuin Den Overkaent, Strijp 31, Gilze van 12.00 tot 18.00 SIXTIES IN THE GARDEN - BIJ SIERTUIN D’N OVERKAENT

Ook tijdens de zomervakantie staan de vrijwilligers van het SKAC en Effe Buurten weer voor u klaar.

Heerlijk genieten van muziek uit de jaren ’50 en ’60. in een van de mooiste particuliere tuinen van Nederland

CHAAM

BAARLE-NASSAU

Oordeel Heikant 6 van 10.30 tot 12.30 RONDLEIDING MELKHUISJE Kom kennismaken met de koeien en de kalfjes en ga mee met de leuke rondleiding. DONDERDAG 9 AUGUSTUS

ALPHEN

Streekmuseum Alphen, Baarleseweg 1 van 13.30 tot 16.30 VAN KRIJTJE NAAR DIGIBORD Tijdelijke expositie over het basisonderwijs in Alphen van 1945 tot nu. Bezoek ook de permanente tentoonstelling. ULVENHOUT

Grimhuijsen Park Ulvenhout van 20.00 tot 23.00 GRIMHUIJSEN PARK CONCERTEN The Crying Carlala’s - Zingend gitaarduo met prachtige liedjes uit de sixties ZATERDAG 11 AUGUSTUS

ALPHEN

terrein aan de Oude Rielsebaan, Alphen van 10.00 tot 19.00 BOERENDAG ALPHEN oude ambachten, kinderactiviteiten, demonstraties, etc. oldtimertractoren te bewonderen en andere klassieke voertuigen. ALPHEN

DINSDAG 14 AUGUSTUS

CHAAM

Chaamsche Wapen, Dorpsstraat 44 van 13.30 tot 17 augustus 18.30 uur CHAAMSE FIETSVIERDAAGSE Fiets dagelijks 25 of 35 km en ontdek de mooiste plekjes in de omgeving van Chaam VRIJDAG 17 AUGUSTUS

GOIRLE

wijkcentrum De Wildacker v. Hogendorpplein 73 van 10.30 tot 12.00 ZINGENENZO Vandaag starten we weer na de vakantie met liedjes zingen. Je bent van harte welkom en kunt zo aansluiten! ZONDAG 19 AUGUSTUS

CHAAM

Vertrek: Plein Wouwerdries van 10.00 tot 12.00 WANDELING HONDSDONK

Wilt u uw evenement ook aankondigen? Lever dan naar hartenlust een evenement aan via onze portal! - Ga naar https://www. uitgeverijemdejong.nl/aanleveren - Kies naast Redactioneel op ‘hier’ om verder te gaan - Kies na inloggen en/of registratie voor Evenementen

Zondag 19 augustus wordt de jaarlijkse kaarskensprocessie gehouden te Baarle Hertog op de wijze zoals in Lourdes.

MAANDAG 20 AUG., 20.00 U., BELLEVUE.

Gluck-lezing

de eerste koorrepetitie van het nieuwe seizoen zal de dirigent van Euterpe, Piet van den Boomen, een lezing geven waarin de componist Gluck en het verhaal van Orpheus en Eurydice centraal staan. Belangstellenden zijn van harte welkom. Toegang 3€. (Koorleden Euterpe gratis).

VLOOIEN MARKT A.S. ZONDAG

12 AUGUSTUS VAN 10 TOT 17 UUR

PARKEERTERREIN

WILLEM II STADION TILBURG

Adres: GOIRLESEWEG 4 5026 PC TILBURG AAN RINGBAAN ZUID s Het 60 jarig gemengd koor Euterpe

Fotozoektocht

Bringing people together is waar Dancetour 2018 voor staat. Dit jaar komt Dancetour weer terug. Start vanaf de St Remigiuskerk om 20.00 uur van 20.00 tot 21.45 JAARLIJKSE KAARSKENSPROCESSIE OP ZONDAG 19 AUGUSTUS

Info:

0161-456291

een jaar lang de roem heeft en zich zelf tevens brabants kampioen mag noemen. En omdat in Alphen dit jaar de enige wedstrijd is beneden de grote rivieren komen een aantal noordelijke Mud Racers de Alphense modder bestormen. Mud Race een combinatie van lef, stuurmanskunst en natuurlijk motorvermogen want daar houden wij bij de STTA wel van. Net als voorgaande jaren

ABC MOSQUITO NIEUWS

Afgelopen zaterdag heeft de prijsuitreiking plaats gevonden en ondanks het warme, zeg maar hete weer, hadden we 93 deelnemers waarvan 57 foutloos

‘T Leijpark van 12.00 tot 23.00 DANCETOUR TILBURG

BAARLE-HERTOG

Samen met drie zangsolisten en begeleid door strijkkwartet met harp heeft de gemengde zangvereniging Euterpe op 17 november haar jubileumconcert. Daarbij wordt de opera Orpheus van Christoph Willibald Gluck in concertvorm uitgevoerd. Op maandag 20 augustus, tijdens

Rond de klok van 17.00 uur direct na afloop van de boerendag gaan we weer Mud Racen wat wil zeggen dat we na een aanloop van 50 meter waarin we zoveel als mogelijk snelheid proberen te maken, we een eveneens 50 meter lange modderbak in duiken. Een modderbak die na elke manch verzwaard wordt en diegene die na 3 manches de meeste meters in de modderbak afgelegd heeft,

TILBURG

BAARLE-HERTOG

Amalia gaat op de fiets naar Ulvenhout voor een bezoekje aan de tentoonstelling ’Landsgrenzen bepaald’.

s een grande 4x4 ploeterend door de modderbak !

De fotozoektocht van 2018 zit er al weer op. De tocht ging dit jaar naar Gilze, Tilburg en Riel. Aan de reacties te horen was het dit jaar vrij makkelijk.

Wandel mee onder leiding van Piet van Riel. Meer info: www.markenleij.nl

terrein aan de Oude Rielsebaan, Alphen vanaf 17.00 MUD MANIA EN EEN SPETTEREND OPTREDEN VAN MEUK Spetterende Mud Race. En om het feestje dan helemaal af te maken is Meuk ook weer terug op de bühne.. vertrek vanaf het Heemhuis, Kerkstraat 4 van 12.45 tot 17.00 BEZOEK AAN ’LANDSGRENZEN BEPAALD’

Het klinkt misschien ongeloofwaardig maar komende zaterdag wordt het weer volop spetteren na afloop van de boerendag. Voor de 4de maal wordt de Mud Race verreden, en dat deze een succes is blijkt wel uit het aantal inschrijvingen dat we hebben mogen ontvangen. En om het feestje dan helemaal af te maken is Meuk ook weer terug op de bühne voor een spetterend optreden na afloop in de tent waar we dan nog een tijd namodderen.

met alle foto’s, die allemaal in de prijzen zijn gevallen. Al met al dachten wij dat het een mooie fietstocht was. SCHIFTINGSVRAAG Er moest geraden worden hoeveel paperclips er in de pot zaten. Het juiste aantal was 791. Frank Jacobs wist het precieze aantal te raden.

wordt er weer gestreden in 4 klassen te weten de standaard 2 wiel aangedreven auto’s, de standaard 4 wiel aangedreven auto’s, de grande 4 wiel aangedreven auto’s dwz de 4X4’s die al een heel stuk meer vermogen maken als origineel en als laatste klasse de special 4X4, voertuigen die speciaal gebouwd zijn voor Mud Racen en niet door maar letterlijk over de bak heen vliegen. Veel deelnemers die er allemaal zin in hebben om hun bolides door de modder te jagen, een goed stuk muziek op de achtergrond staat garant voor spektakel, zeker wanneer de schemer invalt en we in het kunstlicht nog volop door modderen. Een spektakel dat ook net als vorig jaar in een korte samenvatting te zien zal zijn in het tv programma zinderend zuiden op Omroep Brabant. Wanneer de strijd buiten gestreden is, is het tijd voor het spektakel in, en net als voorgaande jaren, rond de feesttent. Na een paar jaar afwezigheid staan de mannen van MEUK weer op het podium en gaat het feest door met deze Rock en Cover band. Alles bij elkaar een programma waar alles inzit voor een avond leut, spektakel en Rock en Roll. Zoals gezegd starten we om 17.00 uur, de entree is € 5,00 en voor iedereen onder de 12 jaar is het zelfs gratis. U vindt ons terrein net als alle STTA evenementen aan de Oude Rielseweg in Alphen. Tot zaterdag! STTA DE 1E 10 PRIJSWINNAARS ZIJN: Frank Jacobs Piet Geerts Johan Oomen Monique Jacobs Marian Oomen Carin v. Beek Bep Entius Marie-Louise Entius Lizzy Brock Lucia v.d Wouw DANKWOORDJE Wij bedanken iedereen die heeft deelgenomen. Tot volgend jaar, de uitzetters

ADVERTEREN IN ONS WEEKBLAD? Neem dan contact op met: Debbie Eijskoot, tel.: 06 - 53 96 48 14

Bonenpikkers verloten een plaatsje in de ballon Tijdens de komende Jaarmarkt in Chaam zullen de Bonenpikkers weer acte de presence geven. De Carnavalsvereniging staat op de bekende plek op het Brouwerijplein bij de Violier met wederom een ludieke stand. Het is inmiddels een traditie dat SCC de Bonenpikkers een ballonvaart verloot. Tijdens een aantal evenementen door het jaar heen kan iedereen een lotje kopen om een

felbegeerde plaats te winnen. Ook tijdens de Jaarmarkt zijn lotjes te verkrijgen voor €1 per stuk, maar ze zijn ook te winnen! Met een beetje behendigheid en een dosis geluk heb je zo een lotje verdiend en maak je kans op om 9 september bij het ponyterrein mee op te stijgen. In onze stand zijn verder nog allerlei spulletjes te koop rondom Carnaval en de Bonenpikkers, dus we zien

jullie graag! Vergeet niet alvast in de agenda de Boontjeswandeling te noteren, ook op 9 september dus voorafgaand aan de ballonvaart. Dat wordt weer een gezellige wandeling door en rondom Chaam. Nog wat verder in het jaar op 6 oktober volgt de grote vernieuwde dorpsquiz Chaomervragen. Kijk op onze Facebookpagina voor de laatste informatie!

Rijwielbedevaart Tilburg-Kevelaer Op 8 september vertrekken de fietspelgrims weer naar Kevelaer. Vertrek in Alphen is om 05:00uur. Zorg ervoor goed op tijd aanwezig te zijn en dat uw fiets goed in orde is. Als u met de fiets mee gaat, geef dat dan zo spoedig mogelijk door. Opgeven kan tot uiterlijk 20 augustus in verband met het verzorgen van een slaapplaats.

OPGAVE BIJ: Mw. A. vd Ackerverkenvan Gorp, 013-5082151 Mw. P. Pluijm- van Esch, 013-5081203 Mw. E van Gestel- Hermans, 0161-452827 In Kevelaer zijn de pelgrims te bereiken via Jac van Oudheusden (+31640172388) of Peter

Smulders (+31653786434). Slaapplaats met diner en ontbijt is ca. € 60,-. Mochten er pelgrims met eigen auto gaan en bereid zijn passagiers mee te nemen tegen € 10,- vergoeding p.p., geef dit dan door aan de Dhr. P Smulders 013-5400043. Alvast een goede fietsbedevaart toegewenst.

KBO AFD. ALPHEN

Vierde zomeravondwandeling Op maandagavond 13 augustus om 18.15 uur gaan we weer een zomeravondwandeling doen. We vertrekken vanaf Martens & Dochters, Schellestraat 11, Alphen. Deze keer kunnen scootmobielen ook mee, want het zijn geheel verharde paden met een

lengte van 3,5 km. We komen langs een 15-tal plaatsen, waar geschiedenis aan vast zit. Dus er zal weer veel verteld worden onderweg, o.a. over de bevrijding van dit stukje Alphen en de gevolgen daarvan. Terug aangekomen bij ons vertrekadres zorgt

Corrie en dochters dat we, zoals gebruikelijk, koffie kunnen drinken die we zelf afrekenen en hebben we de gelegenheid om hun bedrijf te bekijken. We hopen, zoals bij de vorige wandelingen, weer op een grote opkomst en goed wandelweer.


ONS WEEKBLAD - VRIJDAG 10 AUGUSTUS 2018

PAGINA 13

POMPOENEN VOOR HET GOEDE DOEL

Volkstuinenvereniging Alphen De volkstuinenvereniging Alphen beschikt jaarlijks over enkele tuintjes die niet verhuurd worden. Leden mogen zo’n lege tuin na 1 april voor de rest van het jaar gratis gebruiken.Dit jaar heeft een lid van de vereniging zo’n tuin vol geplant met pompoenen, met het doel: het goede doel!

Op het volkstuinencomplex De Wouwers lag dit jaar een tuin vrij. Eén van onze leden heeft in samenspraak met het bestuur, in navolging van afgelopen jaar, wederom het plan opgevat een lege tuin vol te zetten met pompoenen voor een goed doel. Begin augustus zijn de eerste pompoenen geoogst en worden nu te koop aangeboden. De opbrengst van de verkoop van deze eetbare pompoenen gaat naar Artsen zonder Grenzen en het Rode Kruis. WAAR KUN JE VOOR DEZE ACTIE TERECHT? De pompoenen liggen bij het volkstuinencomplex De Wouwers aan het Walkvat. De prijs bedraagt een euro voor een kleine pompoen en twee euro voor een grote. Het gepaste geld kun je in een daarvoor speciaal opgesteld busje stoppen.

ss Pompoenen voor het goede doel!

RECTIFICATIE ARTIKEL VAN 3 AUGUSTUS

Zeepkistenrace Scouting Alphen In het artikel van 3 augustus is een foutje geslopen. Daarin staat: “Op zondag 18 september a.s. organiseert Scouting Alphen voor de 5e keer een spectaculaire zeepkistenrace”. Dit is niet juist. We organiseren het evenement voor de 6e keer en wel op zondag 16 september a.s. Met muziek van coverband the Manatees in plaats van Larry Cook zoals genoemd in het artikel van 3 augustus. WAT IS EEN ZEEPKISTENRACE EIGENLIJK? Een zeepkistenrace is een race tussen zelfgemaakte, niet (motor) aangedreven, voertuigen. Op het voertuig mag geen aandrijfmechanisme zitten. De deelnemers zijn vrij om een

eigen, creatieve zeepkist te maken, maar een versierde skelter – zonder ketting – mag ook al. In een zeepkistenrace is het de bedoeling dat je verschillende vaardigheden combineert: techniek, snelheid, behendigheid en creativiteit.

Het doel is om zo snel mogelijk het parcours af te leggen. De start begint op een steile helling die voor de vereiste beginsnelheid zorgt. Vervolgens mogen duwers de zeepkist voortduwen en moet de stuurman de zeepkist door het parcours loodsen. In het parcours zijn meerdere ludieke hindernissen te nemen. Er zijn verschillende leeftijdscategorieën. Daarnaast krijgt ieder team meer dan één poging om hun

Een ingezonden vakantieverhaal Vakantie is een fantastische tijd waar iedereen naar toe leeft. Als het dan zover is verschijnen de mooiste foto’s op Facebook van ideale gezinnen met het mooiste weer, de prachtigste plekken en het lekkerste eten. Waar je nooit wat over leest of iets van ziet is de ellende. Nou, hou je vast, hier komt het. Om te beginnen werden mijn 3 weken gehalveerd door omstandigheden op het werk. Eigenlijk nog een geluk, we hadden er helemaal niet meer op gerekend. Dus ook niets geboekt. Toen bleek dat we toch nog 1,5 week weg konden, gingen we zoeken. Op het tijdstip van boeken gaven alle weerberichten aan, dat het in heel Europa slecht weer zou worden die 1,5 week, behalve in midden Italië. Op zich is dat boeken al een stress, want je wil niet te veel betalen, maar we hebben wel noten op onze zang. We willen met de caravan bij een meer of rivier in verband met de (zee)hond. Deze kan nou eenmaal niet in het zoute water van de zee zwemmen, omdat ie dan de halve zee leeg zuipt. Op zich maakt niemand zich daar druk over, maar als er 5 minuten later aan de andere kant van de hond net zoveel water in diaree-vorm uitkomt, krijg je toch gezeik van andere badgasten. Maar om even terug te komen op het boeken, als je op reserveren klikt, komt er toch altijd weer wat bij in de vorm van reserveringskosten, toeslagen, belastingen, e.d. Sowieso is de v.a. €xxx,- prijs bij ons nooit van toepassing. Ik denk bij niemand, tenzij je ergens half januari naar toe wilt, waar niemand wil zijn op dat moment. Uiteindelijk iets gevonden wat

ons wel goed zou passen qua alles. Prima weer en aan een meer, we hadden er zin in. REIS Maar ja, je kunt niet zomaar weg! Nee, eerst je dochter organiseren voor het verzorgen van de vogeltjes, vissen en planten. Geregeld, we kunnen gaan. 1500 km rijden met files en onderweg slapen met kans op overval, waar tegenwoordig zoveel voor gewaarschuwd wordt. Ik ben niet bang aangelegd, maar je slaapt toch anders. In ieder geval met een koevoet naast m’n bed. Dan kom je in Zwitserland waar ze autovignetten uitgevonden hebben. In principe vind ik dat een prima systeem, Nederland zou er ook aan moeten beginnen. Het is in ieder geval een stuk beter geregeld dan die achterlijke tolpoorten in Frankrijk, waar eindeloze files staan tijdens de vakantieperiode. En waar je als buitenlander gediscrimineerd wordt en dus andere prijzen betaalt dan de Fransen. In principe kunnen ze dat in Zwitserland ook, voor een caravan heb je namelijk nog een extra vignet nodig. Geweldig, hoe bedenken ze het. Ik vraag me af hoeveel vignetten die vrachtwagens betalen die met een stuk of 10 auto’s over de Zwitserse wegen rijden. Zwitserland voorbij en Flitsmeister doet

zijn werk weer. Mooi, gas op die lollie….uhh…een paar kilometer. Daarna één en al trajectcontroles, honderden kilometers lang. Zucht, die cruisecontrole maar weer terug op 85 km/h tussen het vrachtverkeer. Het laatste stukje toch nog even naar de 110 km/h waar Flitsmeister aangaf dat het weer kon. Eenmaal bijna op plaats van bestemming, nou ja bijna, nog een schamele 200 km, gingen we van de tolwegen af. Het leek wel of we ook van de weg af gingen. Die gasten hebben daar nog wegen uit de Romeinse tijd. Niet te geloven dat die caravan nog uit één stuk bestond bij aankomst. OP DE CAMPING Aangekomen op de camping zijn we te voet naar “onze” staanplaats gaan kijken. Hmmm, op zich niks mis mee, maar wel ver van het meer. En die joekel van ons moet nou eenmaal een uurtje of 6 per dag in het water liggen, anders denkt ie dat ie uitdroogt. Dus naar de receptie voor andere staanplaats, liefst direct aan het meer. Extra betalen? Ja, best, ik ben er inmiddels aan gewend om extra te betalen zodra ik op de “reserveren”-knop gedrukt heb. Die caravan neergezet, gesteld en de voortent als luifel neergezet. Het is hier immers bloedheet, windstil en we zitten aan het eind van een doodlopend straatje. Wie doet ons wat? Vakantie! Even zitten, biertje, wijntje. “Verdomd, wat hebben we het goed hè schat?” “Nou, mensen die het beter hebben dan wij, die hebben het pas ECHT goed”. De avond valt. En als je eroverheen gelezen hebt, we zitten recht aan het meer, dus vanaf de eerste schemering miljoenen muggen. En dit lijken van die gemuteerde muggen die ook nog eens dol zijn op alles wat bij ons tegen muggen helpt. Volgende dag, fantastisch weer. Om even op te scheppen, de koelkasten konden het niet bijhouden, zo warm was het. Die caravandingen zijn gemaakt om 20 graden te koelen ten opzichte van de buitentemperatuur. Dat de kaas en boter wat liggen te zweten, daar heb ik geen medelijden mee, ik zweet ook. Maar

WAAR KUN JE EEN POMPOEN VOOR GEBRUIKEN? De pompoenen kun je heel goed gebruiken voor sier in je tuin, maar vele mensen gebruiken de pompoen voor het bereiden van een heerlijke soep. Een heerlijke soep die ook nog eens heel gezond is. WIST JE DAT: - pompoenen veel caroteen bevatten dat goed is voor je ogen; - pompoenen boordevol vitaminen, mineralen zitten en ook ijzer bevatten; - de zaden van de pompoenen een cholesterolverlangende werking hebben; - het vruchtvlees van de pompoen bètacaroteen bevat, een krachtig antioxidant die het risico op verschillende vormen van kanker vermindert.

EEKELAAR

Gaan ze de kerk ook verplaatsen? Ze zijn volop bezig met de bouw van het nieuwe dorps aanzicht de EEKELAAR bv. Maar gaan ze nu ook al de kerk verplaatsen?

Daarom: steun onze actie en koop een pompoen. Artsen zonder Grenzen en het Rode Kruis zullen je dankbaar zijn.  Tuingroet, bestuur V.V.A.

beste tijd te behalen. Natuurlijk is er ook een prijs voor de meest creatieve zeepkist. Doe jij mee? Doe jij mee met deze unieke wedstrijd? Verzamel 2 teamgenoten, maak een zeepkist en schrijf je in via de website www.zeepkistenrace-scoutingalphen.nl. Volg ons via facebook, instragram of snapchat. Een leuk, uniek en gezellig evenement voor alle inwoners van Alphen en omgeving op een locatie waarvoor deze bedoeld is, namelijk het evenemententerrein aan de van Gaverenlaan in Alphen.  Scouting Alphen

””

Maar goed, alles gedaan voor mooie foto’s, zodat iedereen op Facebook kan zien hoe goed we het hebben.

15 graden bier is niet te zuipen. Terug naar de receptie, extra koelkast bijhuren (en bijbetalen natuurlijk, maar dat spreekt voor zich). Op de camping moeten we wc’s en douches delen met anderen. Op zich is dat niet iets waar ik wakker van lig, maar helemaal fris vind ik het niet. Ook had ik niet het idee dat het sanitair op deze camping overdreven goed gepoetst werd. Maar ik moet me niet aanstellen, ik heb het vast mis. Italianen zijn immers een heel schoon volk, daarom moet je ook met een badmuts in het zwembad. Overigens krijgen we ook nog eens Italianen naast ons met klein krijsend jong wat voortdurend voor onze ogen op het potje moet. Even de billetjes afvegen. “Doe maar even richting die Hollanders met die vieze natte hond” lijken ze te denken. Fijn dat beeld op je netvlies als je zit te eten. LEKKER ETEN Over eten gesproken, wat zullen we morgen eens eten? Lijstje maken en op naar de supermarkt. Niet naar de campingwinkel, die is niet te betalen. Nee, we gaan 20 km verderop. “Laten we goed inslaan, de supermarkt is een eind weg.” Voor €100,- boodschappen halen voor de hele week om vervolgens 2 dagen later weer in de supermarkt te lopen. Veel gerechten zijn geschikt voor de Skottelbraai. Ideaal, je flikkert de hele zooi in die uit de kluiten gewassen wokpan, vuurtje eronder en bakken maar. Nou ben ik wat zuinig geweest met betrekking tot het gasreduceerventiel wat je tussen de gasfles en de slang van de Skottelbraai zet. Nee, nee, nee, het is niet wat je denkt. Ik heb niet de slang rechtstreeks aan de fles gezet. Wel heb ik het reduceerventiel gepakt van de

ss Verplaatsing kerk Chaam ?

ENKELE MEDEDELINGEN

KBO Ulicoten

Nu de vakantie weer het einde nadert, en de hitte ook voorbij lijkt te gaan vragen wij weer uw aandacht voor de komende activiteiten. Deze week heeft iedereen drie nieuwsbrieven ontvangen samen met de ONS. Hoewel de brieven duidelijk zijn, vragen wij toch speciaal aandacht om ze goed te lezen. De verkorte privacy verklaring is u toegestuurd om te voldoen aan de nieuwe wet AVG (algemene verordening persoonsgegevens). Hiermee wordt duidelijk hoe wij met de door u verstrekte gegevens om zullen gaan. Wanneer u het daar niet mee eens bent kunt u contact opnemen met Ben van den Ackerveken. Er staan weer veel

activiteiten gepland de komende maanden. Wij zullen u tijdig informeren. Let op de datum van aanmelden voor de “opfriscursus rijvaardigheid” en de Bedevaart naar Meersel-Dreef. De wekelijkse activiteiten gaan natuurlijk gewoon door. Het koersballen kan niet meer op maandagmiddag plaats vinden i.v.m. het gym onderwijs voor de school. Wij hadden geen andere mogelijkheid dan de maandagmorgen. Ook hierover hoor je meer in de komende nieuwsbrief. Al onze activiteiten staan ook vermeld op onze website. Bezoek een keer onze website: KBO-Ulicoten.nl en u bent weer op de hoogte.  Het KBO bestuur.

gasbrander waar je bitumen daken mee kunt branden, of waarmee je, zoals ik laatst, onkruid tussen de stenen mee verbrand. Dat is namelijk een reduceerventiel waarbij je de druk kunt instellen, supermakkelijk, maar je moet het natuurlijk niet vergeten. Dat was ik wel dus. Fles open en aan de knop van de Skottelbraai draaien, waarna de automatische ontsteking komt. In één klap (let op de woordspeling) bekend op de camping. “Oh, dat zijn die mensen met die ontplofte Skottelbraai. Kijk, hij heeft ook geen wenkbrauwen, zie je dat?”

lijk ik zelf wel een bal met brandende lava, ik ben ze rood als een kreeft. Volgende dag maar niet in de zon liggen dan. Naar Firenza (Florence) gereden. 2 uur heen over die klote wegen, 3 uur rondlopen in de snikhete zon om vervolgens weer 2 uur terug te rijden.Maar goed, alles gedaan voor mooie foto’s, zodat iedereen op Facebook kan zien hoe goed we het hebben. Eenmaal teruggekomen het weggewaaide wasgoed terugzoeken op de hele camping, want het had wat gewaaid, geen storm hoor, maar ja, wind had ik hier nog niet gevoeld. De voortent stond daarom ook nog los op de grond. Tenminste, toen we weggingen. Nu stond hij te dansen in de wind. Het is dat die gehuurde koelkast met 24 liter bier op de grondflap van de tent stond, anders was ie over de caravan heen gewaaid. Nu zat er alleen een scheur in de tent van de scherpe rand van de koelkast. Vloekend, scheldend en tierend extra haringen en touwen aan de tent maken om de boel op de grond te houden. Ik denk dat we alles nu wel zo’n beetje gehad hebben. Eindelijk vakantie, ik ben er aan toe. Of ik depressief of ondankbaar ben? Absoluut niet, ik heb wat dingen aangedikt en overdreven en de hond heeft een fantastische vakantie gehad.

HEERLIJK WEER Na het eten, “verdraaid, wat voel ik nu?” Regen? Even de buienradar checken, ik bedoel, als het HIER al regent, dan moet de rest van de wereld toch zeker verzuipen nu. Nee hoor, hier blijkt het te regenen terwijl in Nederland de mussen van het dak smelten. Nou ja, laten we het beste ervan maken, gaat vast over. En inderdaad, de zon ging weer schijnen. Hatsieflatsie, dat shirt uit en met dat Goddelijke lichaam in het felle licht van die bal met brandende lava. Hopend dat andere campinggasten niet plotseling emmers water over me heen gooien, om die aangespoelde witte walvis nat te houden. Goh, eindelijk vakantie, ik ben er aan toe. Een uurtje later

Groeten Elwin de Kort, Dongen.


ONS WEEKBLAD - VRIJDAG 10 AUGUSTUS 2018

PAGINA 14

TRICOLORES - UPDATE WILLEM II - VVV-VENLO

ZATERDAG 11 AUGUSTUS 18.30 UUR

AMBITIEUS WILLEM II ONTVANGT VVV-VENLO Zaterdag speelt Willem II, in een flink veranderde samenstelling, zijn eerste competitiewedstrijd. In het Koning Willem II stadion is VVV-Venlo de tegenstander. De wedstrijd tegen de ploeg van Maurice Steijn begint om 18.30 uur. Het zal wennen zijn voor de Tilburgse fans. Willem II heeft een flinke metamorfose ondergaan. Joris Mathijsen, technisch directeur bij de Tricolores, sprak voor het seizoen zijn ambities uit en geeft die steeds meer vorm. De selectie van de Tricolores bevat tien nieuwelingen. Twee van die nieuwelingen zijn huurlingen die Willem II na het seizoen verlaten. Met maar twee huurlingen breekt Willem II een tendens. Met eigen spelers én een trainer die 4-3-3 wil spelen moet Willem II dit seizoen de weg omhoog vinden. Adrie Koster moet samen met zijn technische staf de vormgever zijn van deze ambities. De ervaren Zeeuwse trainer keerde terug op het oude nest en heeft een duidelijke doelstelling. ‘Naast het boeken van resultaten willen we ook het publiek op de banken krijgen en stappen maken richting het linkerrijtje’, aldus de trainer. Niet alleen Willem II, ook VVV is flink veranderd in samenstelling. Onder meer sterkhouders Vito van Crooij en Clint Leemans zijn vertrokken (beiden PEC Zwolle). Daar werden onder meer de talentvolle Jay Grot (ex-NEC) en Damian van der Bruggen (ex-PSV) voor teruggehaald. De eerste stappen op weg naar een mooi seizoen kunnen zaterdag gezet worden. Iedere Willem II’er zou op voorhand tekenen voor een herhaling van de vorige editie van Willem II – VVV. Op een doordeweekse dag won Willem II dik verdiend met 3-0. De wedstrijd st aat onder leiding van scheidsrechter Rob Dieperink. Kaarten zijn te verkrijgen via www.besteljekaartje en op wedstrijddagen aan de kassa’s (vanaf 17.00 uur) aan de Ringbaan Zuid.

Nieuw-Zeelander James McGarry is een van de vele nieuwe gezichten bij Willem II.

(foto: Geert van Erven)

KAARTVERKOOP Wil jij naar deze Willem II – VVV toe? Kaarten zijn online te bestellen via www.besteljekaartje. nl tot zaterdag 11 augustus 18.30 uur. De kaartverkoop bij de receptie loopt tot en met zaterdag 11 augustus, elke werkdag van 09.00 tot 17.00 uur, en op zaterdag 11 augustus van 13.00 tot 15.00 uur. De stadionkassa’s zijn van 17.00 uur tot de aftrap geopend. Bij de stadiokassa’s is het niet mogelijk om een SeizoenClubCard aan te schaffen. Vrije verkoop op basis van registratie Voor de wedstrijd tegen VVV Venlo geldt een vrije verkoop. Geregistreerde Willem II supporters kunnen kaarten bestellen. Registreren gebeurt automatisch na het aanmaken van een account op www.besteljekaartje.nl of bij de receptie van het Koning Willem II stadion. SeizoenClubCard Uiteraard is het nog steeds mogelijk om een SeizoenClubCard te bestellen! Kijk voor de vele voordelen en informatie over een SCC op www.TricoloresForever.nl


ONS WEEKBLAD - VRIJDAG 10 AUGUSTUS 2018

PAGINA 15

WANDELEN DOOR HET MERKSKE

Natuur rond het Markdal WANDELEN DOOR HET MERKSKE Op de fiets naar Castelré om deel te nemen aan de wandeling van Natuurvereniging Mark en Leij in Het Merkske op zondagochtend 22 juli. In Vlaanderen rijd ik over het spiksplinternieuwe, geasfalteerde fietspad met scherpe kanten. Jacques Govaers van de Belgische tegenhanger Natuurpunt begeleidt de wandeling. Hij komt uit deze streek, ziet en vertelt heel veel; hij is een begenadigd en plezierig verteller en ook een bescheiden man. Ik ben niet zo’n natuurkenster; ook had ik geen schrijfgerei bij me, dit is wat ik nog weet! We lopen achter Café De Castelhoeve langs (helaas niet meer open) naar het natuurgebied, het Merkske, eigendom van Staatsbosbeheer. Het Merkske zelf is een 16 km lang (!) riviertje dat in Weelde begint en uitmondt in de Mark bij Zondereigen, gemeente Baarle-Hertog. Jacques noemt het gebied hier ‘een vergeten stukje Nederland’. Castelré hoort bij de gemeente Baarle-Nassau en is helemaal door Vlaams grondgebied omgeven (enclave). Kanalisatie van dit grensriviertje zou nl. geen optie zijn, omdat België en Nederland het hierover nooit eens geworden zouden zijn. Gelukkig maar! Het Merkske (‘Kleine Mark’) heeft daardoor altijd kunnen blijven meanderen; heggen, bosjes en bomenrijen markeren de weilandjes. Ook het kleinschalige beemdenlandschap is behouden en ongeschonden gebleven: zompig gebied, hoewel we van dit laatste totaal niks zien en merken, zo droog is het! Een

laarzenpad een stuk verderop doet nu ook zijn naam geen eer aan! We zien heel wat soorten gele bloemen die tot de composietenfamilie behoren. Jacques geeft mij een kleine, gele bloem en zegt daarbij: “Hier heb je een bos bloemen!” Hiermee geeft hij aan dat uit één zo’n bloem door zaadvorming het volgende jaar weer vele bloemen komen. We zien koninginnen- of leverkruid dat ook tot deze familie behoort. Wat komen we nog meer tegen onderweg? Veel pijlkruid, grote kattenstaart, reuzenbalsemien: een invasieve exoot. Je kunt deze plant zo oppakken, zonder te trekken. En kijk eens hoe recht hij toch staat! Het moeras-vergeet-mij-nietje staat in het Merkske zelf in een prachtige compositie met nog andere planten. Heel bijzonder! Braamstruiken met her en der al rijpe bramen (yamyam!), enkele sleedoorns met bessen. Op verzoek van Jacques proef ik zwarte peper dat midden op een pad staat: behoorlijk straf! De grote pimpernel, een beschermde, donkerrode plant in België en Nederland en behorend tot de rozenfamilie, is hier volop aanwezig wat een van de zeldzame gebieden in Nederland is. Her en der lijden bomen onder de hitte. Qua dieren zien we o.a. vlinders (bruin zandoogje, citroentje) en sprinkhanen, zoals de sabelsprinkhaan; ook nog even een ree, altijd leuk! Na afloop van de wandeling fiets ik naar de nabijgelegen Theeschenkerij Natuurlijk! waar ik op het terras een ‘smoske’ met een

ss Grote Pimpernel, indicatie voor goede natuur. Foto Erik van der Hoeven. lekkere thee verorber. Absoluut een aanrader! EEN KLEINSCHALIGE WANDELING IN EEN GROOTS GEBIED! Jeanne-Marie Nollen, natuurliefhebster GROOT VOGELNIEUWS Op Hondsdonk twee jonge ooievaartjes uitgevlogen! Trotse ‘bonus’ouders zijn Martin Bos en Elvira Lesman. Net deze winter een nestpaal neergezet, gelijk een broedgeval met twee jonge ‘uivers’. Een primeur voor het Chaamse! Pas het tweede broedgeval ooit in Brabant, zuid van Breda! Hun huis heet ‘ons Honk’, dat beviel het koppeltje ooievaars wel. Liefde kent geen grenzen blijkt, want het is weer een Vlaamse man, uit het Brusselse! Ellen Rijken zag bij Bieberg hoe tiental ooievaars de drie

MAANDAG 13 AUGUSTUS

Oud papieractie Harmonie Chaam

Inzameling oud papier in Chaam. bos, Eendendonk, Ganzenbeemd, Zwanendries, Boterfabriekweg, Maandag 13 augustus a.s., tweede Dorpsstraat, Antoniushof, Florijnmaandag van de maand, halen wij straat, Wouwerdries, Wolfsdonk, het oud papier vanaf 18.30 uur Meijsberg, Blokkenweide, Hoefakals volgt op: Bredaseweg, Roode ker en Kinderbeemd. Beek, Prinsenhof, Horst, Raven- U gelieve het oud papier goed

rt SpoSport

verpakt aan de straat te zetten. Bewoners die niet aan een van de ophaalroutes woonachtig zijn kunnen het oud papier in de container deponeren die bereikbaar is vanaf de Schootakkerstraat inrit tussen nrs 26 en 28. Let op: de openings-

MARKANDALLETJES * Drukbezochte zomerexpositie ‘Mark, stroom door de tijd’, Verenging Markdal open op zaterdag- en zondagmiddagen 13-17u. Zondagmiddagen extra sfeer met muzikale omlijsting. Muziekgroepen Abderra (12 aug) en Mülerheide (19 aug) in oude Laurentiuskerk. Duivelsbruglaan 1- Breda. * Heide met een kleurtje, natuurwandeling Strijbeekse Heide. Verdroogde heide wordt weer nat. Paarse heide komt terug. Zondagmiddag 12 augustus. Start 14u. P-plaats Erikaweg, naast Strijbeekseweg 47, Strijbeek. Natuurgidsen IVN Mark&Donge. * Grote Zwavelzwam aan voet eik Ulvenhoutselaan. Door hittegolf en zonnesteek nog geen gele flappen. Nu al verbleekt en verkalkt. ‘Is in de knop gebroken’, meldt Coby Stapel van der Zalm van IVN Mark&Donge. * Wielewalen blijven baltsend zingen bij Merkske getuigen JohanCoertjens en JoeyBraat. Die ook Zwarte Ooievaar meldt. Ted Overmeer doet er twintig (!) Lepelaars bij. Bij Bieberg 20 Boerenzwaluwen en 120 Kokmeeuwen telde Harry vanVugt. Reuring genoeg!

van Alphen vóór 30 augustus via e-mail: dirk.diels@skynet.be. We hopen er een gezellige dag van te maken!

leden die de vorige keer de workshop niet konden volgen. Deze avond zal doorgaan op dinsdag 4 september.

DINSDAG 4 SEPTEMBER: EXTRA RUITERTRAINING MET FLEXCHAIR In juni hebben wij een workshop met de flexchair georganiseerd voor onze leden. Bij deze training (zonder paard!) wordt de invloed van de houding en zit gemeten d.m.v. een zogenaamde flexchair. Op deze manier wordt men zich bewuster van de houding en de manier waarop we bewegen. Vanwege het grote succes organiseren we dit nogmaals voor de

Wil je meedoen en ben je nog niet ingeschreven voor deze interessante avond, meld je dan z.s.m. aan bij Lidewij Voeten, e-mail: lidewijvoeten@gmail.com. NIEUWS LANDELIJKE RUITERS Dressuurwedstrijd Hulten, zondag 5 augustus Lore Willems nam deel aan een dressuurwedstrijd in Hulten. Met Elexi W wist ze de klasse L1/L2 te winnen (203 punten) en een 2e prijs te behalen (188

tijden bij de container zijn tussen 08.00 uur en 19.00 uur, na 19.00 uur is de container gesloten (op zondag de gehele dag gesloten). Uitsluitend papier in de container deponeren, geen plastic, ook geen drankkartons, tempex of andere afvalstoffen. Voor eventuele vragen kunt u bellen met Theo van der Westerlaken, tel. 491245. Hartelijke dank, harmonie St Cecilia Chaam.

punten). Met haar andere paard Étoile werd ze twee maal 5e (187 punten en 184 punten). DRESSUURWEDSTRIJD MOERGESTEL, MAANDAG 6 AUGUSTUS In Moergestel wordt er tijdens de zomerperiode op maandagavond regelmatig een dressuurwedstrijd georganiseerd. Zo ook afgelopen maandag. Marylène Voeten reed twee goede proeven met Gazelle in de klasse B en behaalde de 1e prijs met 193,5 punten en de 2e prijs 194 punten. Lidewij Voeten deed mee met Willpower in de klasse L2. Willpower had last van de warmte en kwam niet verder dan twee keer de 4e plaats met 167,5 punten en 169 punten.

Buks- of Kruisboogschieten is zeker geen seniorensport Om antwoord te geven op al uw vragen over de 1ste Chaamse

Fietsvierdaagse zijn we komende zondag aanwezig op de Chaam-

ss U fietst toch ook mee! Uw fiets staat al klaar.

sche Jaarmarkt. Ook is het dan mogelijk om alvast een starbewijs te kopen. Bijna is het zover. Vanuit Café Het Chaamsche Wapen kunt u vanaf dinsdag na de jaarmarkt vier dagen lang prachtige fietstochten maken. Fietst u graag in het begin van de middag dan kunt u al vanaf 13:30 uur starten. Komt de vroege avond u beter uit, ook dat is geen probleem. Het startburo is tot 18:30 uur open. Onderweg beslist u zelf welke route u fietst. Er is een basisroute van ongeveer vijf en twintig kilometer en onderweg kunt u deze route verlengen met nog eens tien kilometer. U volgt de routepijlen door de bossen, over veldwegen, fietspaden en door de omliggende dorpen. Makkelijker kunnen wij het u niet maken. Kruisboogvereniging Oefening Kweekt Kunst

Prikbord

VERKOOP - VERHUUR: • • • • •

Onkruidborstel • Hoogwerkers Houtkliefmachines • Tuinfrezen Minigravers • Stronkenfrees Grondsleuvenfrees • Toiletwagens Motorkruiwagen • Aanhangwagens Voor ons compleet verhuurprogramma: www.jespersmachinehandel.nl VERKOOP - VERHUUR REPARATIE - KEUREN

Baarleseweg 16, Ulicoten • Tel.: 013-519 95 01

Joop van Riet - natuurgids IVN info: 06-40007219

verslagen, sportberichten en sportnieuws uit de regio

Enclaveruiter Nieuwsflitsen ALGEMEEN Zondag 9 september: Onderlinge wedstrijd Zondag 9 september houden we de jaarlijkse onderlinge wedstrijddag voor alle leden (landelijke ruiters, ponyruiters, menners, rustende leden) op het oefenterrein. Er kan worden ingeschreven voor dressuur en springen. De menners kunnen ook een proef rijden. De dag wordt afgesloten met de prijsuitreiking en eten. Het is ook mogelijk om aan één van de twee onderdelen (wedstrijd of eten) deel te nemen. Aanmelden kan bij Paula Diels-

jongen bewonderden. Nu zijn ze ook vliegvlug uitgevlogen! Dat maakt dat de Boswachters daar in zes jaar al 16 jonge ooievaars groot hebben zien worden. Het dak verwittigt dat! Nog meer wits zagen Willemien Scheffers en Ria Voermans landen in de Roosbergse plas in Bavel, twee Lepelaars. Ook in het Markdal zijn ze weer gezien op verkenning.

staat niet alleen voor de fietsvierdaagse op komende jaarmarkt. Samen met buksclub ’t Trefpunt hebben wij voor de komende drie maanden een digitaal schiet (trainings)programma op proef staan. Zo kan er ook gedurende de maanden dat er buiten op de baan niet geschoten kan worden, binnen worden gewerkt aan het verbeteren van persoonlijke schietvaardigheden. Op de jaarmarkt laten we al zien hoe dit werkt.Buks- of Kruisboogschieten is zeker niet alleen een seniorensport! Integendeel, landelijk doen steeds meer jongeren mee. Ben je twaalf jaar of ouder, kom zondag eens kennis maken met dit nieuwe schietprogramma of loop gewoon op donderdagavond eens binnen bij Het Chaamsche Wapen.

Boshoven 35 Alphen Tel: 013-5078118 06-53364696

RIOOLONTSTOPPING STANKDETECTIE CAMERA INSPECTIE MARKGEERTS.NL • INFO@MARKGEERTS.NL • T. 0135906659

Interesse voor een prikbord-advertentie? Bel Debbie Eijskoot: 06-53964814

STIJGENDE KORTING OP DE VOORJAARSCOLLECTIE

korting 50% vaste

v.a. 5 stuks 7 aug. - 19 aug. Bastiaansenmodestad.nl

Brigidastraat 2, 4854 CT Bavel


ONS WEEKBLAD - VRIJDAG 10 AUGUSTUS 2018

PAGINA 16

12 AUGUSTUS

Snuffelspektakel WillemII stadion Tilburg

VACATURES

Het supergroot Snuffel-spektakel zal worden gehouden op zondag 12 Augustus a.s. bij het Willem II Stadion te Tilburg. Adres : Goirleseweg 34 - 5026PC - Tilburg. Er zullen honderden particuliere standhouders op deze markt aanwezig zijn, die hun overtollige huisraad willen verkopen. Deze particuliere standhouders hebben thuis een grote schoonmaak gehouden. Zij hebben hun schuurtjes en hun zolders leeggehaald, en

zullen al deze overtollige goederen tegen scherpe prijzen aanbieden op deze vlooienmarkt. Zij willen niets meer mee terug naar huis nemen, dus zij zullen alles aanbieden tegen DUMP-PRIJZEN! Profiteer hier dus ook van en kom koopjes jagen op deze gigantisch grote markt ! De markt zal plaats vinden in de buitenring van het stadion en op het parkeerterrein voor de hoofdingang van het stadion. Het gehele terrein zal wer-

kelijk bomvol staan met duizenden en duizenden tweedehands goederen. Mocht u binnenkort zelfstandig gaan wonen, dan kunt u hier voor ‘n paar centen behoorlijk wat inkopen doen,om een goede start te maken met uw uitzet. Er zal een stand aanwezig zijn met gebruikte stofzuigers, gasfornuizen en keukenmachines. Tevens zal er voldoende aanbod zijn van kleinmeubelen en servieswerk. Ook voor de verzamelaar valt er

Drukkerij de Jong Afd. personeelsadvertenties Wij zijn met spoed op zoek naar:

MONTEUR TECHNISCHE DIENST BUITENDIENST Tilburg, 11 december 2017

genoeg te zien : telefoonkaarten, postzegels, singels, munten, cd’s, etc. Bent u meer geïnteresseerd in decoratieve spulletjes, dan zult u ook zeker niet teleurgesteld worden : Ikonen, schoolprenten, spiegels, klokken, schilderijen, antieke poppen, kandelaars en tal van andere nostalgische goederen kunt u tegen komen op deze markt. De openingstijden zijn van 10.00-17.00 uur. Nadere info: 0161-456291.

s Lekker snuffelen...

Uw gebit stuk? Dat is geen probleem! Wij repareren het voor u in 2 uurtjes. Wouters Chantal Ploegstraat 16, 2330 Merksplas 014-634298 ma.-do. 09.00--17.00; vrij. 09.00-12.00 uur en op afspraak.

Wij kopen u Tourcaravan alle merken en bouwjaren tegen contante betaling snel en correct bel 0653 148053 of mail verinkopenvanucaravan@ ONS WEEKBLAD, gmail.com

F. Baijens & Zn B.V. is een familiebedrijf wat zich bezig houdt met de handel in, en het mesten van, (witvlees)kalveren. Dit gebeurt op een aantal eigen locaties Iemand met ervaring in soortgelijke functie en op verschillende locaties bij derden. Wilt u onderstaandeofadvertentie deze week plaatsen WEEKBLAD iemand uit de “bouw” Bij F. BaijensGILZE& Zn B.V. zijn circa 15 mensen werkzaam. WijFormaat zijn perca. direct op zoek naar een: RIJEN, GOIRLES BELANG, WEEKBLAD DONGEN en de DUINKOERIER. 12x14 bijvoorbeeld een allround timmerman is een goede optie voor deze zeer cm. Camfferman RTV Serafwisselende functie vanuit locatie Breda. vice. Reparatie Consu(Voor 32 - 40 uren per week)

Administratief medewerker(ster)

Graag op deVoor pagina vacatures. meervan info:dewww.biermans.nl Stucadoor Henri voor al uw schuur- pleister en spachtelwerk. Snel en goedkoop. Tel: 06-48642362

Maïs te koop. Ulicoten. Prijs op aanvraag. 0611142242

mentenelektronica TV- LCD- PC-Audio en Video systemen. Tevens Digitenne en Schotelinstallaties. Tel. B. 014 715294. N. 0031 6 29180104. rtvservice@planet.nl

Wij zijn op zoek naar een:

Vrachtwagenchauffeur Je werkzaamheden zullen bestaan uit: • Kiptrailer, mestoplegger en containerauto. Waarbij je de vracht zelf moet kunnen laden met de kraan en loader. • Onze voorkeur gaat uit naar iemand die ruim inzetbaar is en bereid is om ook andere werkzaamheden te verrichten. • Geen 8 tot 5 mentaliteit.

Heb je vragen over deze functie of wil je solliciteren: Ben je geïnteresseerd in mail deze of functie: mail of schrijf naar bel, schrijfbel, naar Corné Keizersakker 12, 12, 5032 PM Tilburg Cornévan vanBroekhoven, Broekhoven, Keizersakker 5032 PM Tilburg corne@vanbroekhoventilburg.nl corne@vanbroekhoventilburg.nl Voor informatie: 06-53432620 / 0161-222775 Voor informatie: 06-53432620 / 0161-222775 www.vanbroekhoventilburg.nl

Zijn/haar taken bestaan hoofdzakelijk uit: 1 Het coderen en inboeken van de financiële administraties 2 Opstellen van facturen; 3 Verwerking van gegevens ten behoeve van de technische administratie; 4 Administratieve ondersteuning; 5 Receptiewerk, zoals de telefoon aannemen en klanten ontvangen. Functievereisten: 1 MBO denk/werkniveau; 2 Relevante werkervaring; 3 Flexibel en in een (klein) teamverband kunnen werken; 4 Affiniteit met de agrarische sector strekt tot de aanbeveling 5 Goede communicatieve en sociale vaardigheden in woord en geschrift; 6 Klantvriendelijk.

Chauffeur veetransport (fulltime)

Zijn/haar taken bestaan hoofdzakelijk uit: 1 Transport van het eigen vee, met name nuchtere kalveren en vleeskalveren, van en naar eigen stallen en slachterijen, hoofdzakelijk binnen Nederland en België; 2 Laden en lossen van de dieren. Functievereisten: 1 In het bezit van CE-rijbewijs, code 95 en digitale bestuurderspas; 2 Affiniteit met dieren en/of ervaring met veevervoer; 3 Is stressbestendig en flexibel inzetbaar. Voor beide functies bieden wij: 1 Een prettige ongedwongen werksfeer; 2 Arbeidsvoorwaarden en beloning conform de functie en in overeenstemming met de cao voor de dierhouderij. Indien u belangstelling heeft voor deze functie kunt u voor 20 augustus 2018 schriftelijk of per e-mail solliciteren, met uitgebreide c.v., te richten aan ons kantoor: F. Baijens & Zn B.V., t.a.v. dhr. J. Baijens, Groot Bedaf 10a, 5111 PG Baarle-Nassau. E-mail: administratie@veehandelbaijens.nl

Gezocht

Kijk op emdejong.nl/ vacatures en solliciteer!

Assistent Machine Operator Fulltime 4 ploegen

Scan de QR-code en bekijk onze bedrijfsfilm!


ONS WEEKBLAD - VRIJDAG 10 AUGUSTUS 2018

rt SpoSport

PAGINA 17

verslagen, sportberichten en sportnieuws uit de regio

Donderdagmiddag bridge P.V.de Luchtbode Gilze, Baarle-Nassau, Ulicoten, Chaam

Doe mee met de wekelijkse

UITSLAG VAN DONDERDAG 2 AUGUSTUS A12 A4 A8 A3 A7 A1 A2 A11 A5 A6 A10 A9 A13

A12 A4 A8 A3 A7 A1 A2 A11 A5 A6 A10 A9 A13

Marja Vermunt & Cees de Swart .................................................. 154 Tinie Tebrunsvelt & Margreet van Wijnen...................................116 Ria Huijben & Annelies Leijten ................................................... 138 Annie Duyvestijn & Bep van Sas .................................................. 129 Christ Kokx & Marianne Kokx ..................................................... 105 Joke Martina & Marijke Vuisting................................................. 102 Jos Backx & Corien Backx121 ....................................................50,42 Jet Schuurbiers & Mieke Verberne................................................95 Wil de Wit & Rita de Leeuw .......................................................... 111 Marja Joosen & Lies van Moorsel .................................................. 91 Johan Riemersma & Jeannette Riemersma ................................ 107 Hans Arends & Jeanne Arends ...................................................... 97 Harrie Geerts & Ad Adriaansen .......................................................4

64,17 58 57,5 53,75 52,5 51

47,5 46,25 45,5 44,58 40,42 37

Aanmelden tot donderdag 11u via donderinstuif@gmail.com òf vrije inloop van 13u-13.15u.

Bridgeclub BBC Enclave MAANDAG 6 AUGUSTUS LIJN A 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14

Gerda van Stee & Michel Broekman ................................................................................63,19 Francine van der Aa & Riet Lauwerijssen ...................................................................... 57,64 Ria Laurijssen & Peter Laurijssen ...................................................................................54,17 Mieneke Hofman & Peter Hofman ................................................................................. 53,82 Joep de Jong & Cor Denis ................................................................................................ 53,47 Margreet van Rijn & Hanneke Schiphorst Preuper ........................................................53,13 Mieke Geerts & Jos Geerts ............................................................................................... 51,74 May van Leuven & Ann Dries .......................................................................................... 49,31 Agnes van der Helm & Kees den Heijer ...........................................................................47,57 Ron Scheffer & Leon van Rijn ......................................................................................... 47,22 Amélie Hermus & Tinie Tebrunsvelt.............................................................................. 46,18 Willy Roos & Hugo Roos ...................................................................................................41,67 Jeanne Arends & Hans Arends .......................................................................................40,63 Julia van Loon & Sam Crommelin ..................................................................................40,28

LIJN B 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14

Ria de Swart & Margreet van Wijnen ............................................................................... 69,1 Martine Zeckendorf & Gina van Gorp ............................................................................58,68 Ad Adriaansen & Hans Krijnen ...................................................................................... 58,33 Adje van Beckhoven & Jeanne Ansems ............................................................................ 55,9 Ceciel Gulickx & Toon Laurijssen................................................................................... 55,56 Riet Ermes & Joke Martina ............................................................................................. 53,82 Maria Verheyen & René Swaans ..................................................................................... 51,04 Maria Vermunt & Ria Struijs ..........................................................................................48,26 Marijke Vuisting & Resie Mols........................................................................................ 47,92 Staf van Aelst & Ben van der Walle ................................................................................. 45,14 Wil Jongebloeds & Jaap Jongebloeds .............................................................................43,06 Anneke van der Walle & Els Backx .................................................................................40,97 Dane Dokman & Desly Dokman .....................................................................................39,24 Maria Adams-Antens & Henriëtte Valckx ...................................................................... 32,99

LIJN C 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11

PRIJSVLUCHT PERONNE 225 KM. 179 DUIVEN. V.v. Dongen 1, 7, 16, 18; A. Adams 2, 9, 22; Comb. Aarts 3, 6, 11, 21; J. Hamels 4, 5; J.v. Dun 8, 10, 12, 14, 17, 24; F.v. Engelen 13, 20; W. Ligtenberg 15, 19, 25; J. Henderson 23. PERONNE 225 KM. 188 DUIVEN. J.v. Dun 1, 3, 4, 5, 6, 8, 10, 11, 14, 16, 22; J. Hamels 2, 7, 13, 24; V.v.

Dongen 9, 12, 21; F.v. Engelen 15, 17, 25; A. Adams 18, 20, 23; J. Leuris 19. BERGERAC 820 KM. Comb. Aarts 1, 2, 3, 4; J. Hamels 5. PERIGUEUX 770 KM. J. Henderson 1, 3, 8, 11; Comb. Aarts 2, 5, 6, 7, 13; A.v.d. Ouweland 4, 9; J. Hamels 10; C.v. Bijsterveldt 12.

STRIJD JIJ MEE TEGEN KINDERUITBUITING?

1

3

2

5

16

20 25

21 26

43

Postduiven- P.V. Alphen vereniging Vooruit De Valk WEDVLUCHT CHATEAUROUX: Jan v.d. Berg 1; Ronny van Tilburg 2, 3, 4, 5, 6; J. Rijnberg 7 WEDVLUCHT PERONNE: Ronny van Tilburg 1, 5, 6, 7, 9, 10, 15; J. Schaerlaeckens 2, 3, 8, 13, 14, 18; J. Gillis 4, 11; J. Smeekens 12, 16; Dave Janse 17, 19; Ivo van Loon 20

Goed weer afgelopen zaterdag met zeer goed zicht met een overwegend Noordenwind. Alle duiven om 07.30 uur gelost en een prima vertrek gemeld. UITSLAG PERONNE 04-08-2018 H. Wildhagen 1, 4, 5, 6, 11 en 12; W. Vermetten 2 en 7; A. Abrahams 3, 8, 9 en 10.

ook vrijblijvend een paar keer komen proberen! Graag zien wij u dan op woensdag 15 augustus vanaf 18.30 uur op het Doskoveld aan de Molenbaan in BaarleHertog. GRAAG TOT DAN!

NIEUW: CURSUS WEERBAARHEID/ZELFVERDEDIGING

Karateclub Noritsu start nieuw seizoen tevens de geestelijke ontwikkeling; karaktertraining / training in zelfdiscipline. Karate betekent dus ook trainen met je geest: je lichaam beter leren kennen, je zelfbeheersing verbeteren, het opbouwen van doorzettingsvermogen en het verbeteren van het concentratievermogen. Algemeen gezegd: het uiteindelijke doel van Kyokushin Karate is de verbetering van de lichamelijke en geestelijke conditie van de beoefenaar. Kyokushin karate is voor ieder wat wils. Je kunt het recreatief beoefenen, maar het ook fanatiek en/of als wedstrijdsport beoefenen. Qua wedstrijden kan men aan Kata-wedstrijden (verplichte vormen) of aan Kumite-wedstrijden (vechten) deelnemen. Deelname aan wedstrijden is geen vereiste binnen onze club; daar kiest men zelf voor. Noritsu zal ook altijd oner-

67 73

63

85

86

59 65

66 72

77

76

78

82 87

91

90

54

71

81

80

53

64

75

42 48

58

70

74

79

47

57

69

68

35

83 88

84 89 93

92

© Persbelangen P0662

4

67

21

78

63

24

26

56

73

65

42

69

Kruiswoordpuzzel Week 32

DOSKO jeugd begint weer met trainen Is uw zoon of dochter 4,5 jaar of ouder, dan mag zij/hij natuurlijk

62

61

29

41

52

12

24

40

51

11 18

34

46

56

10

28

39

50

9

23

33

45

44

60

22

32 38

37

8 17

27

31

30

7

6

15

14

19

4

55

Zomercompetitie BBC Enclave aanmelden via bbcenclave@gmail. com of in zaal De Lindeboom tot 19.15 u. Kosten 1 euro per persoon.

nen behalen, kampen, uitstapjes en Clubkampioenschappen. Redenen om Kyokushin karate te gaan beoefenen Karate is een gezonde lichaamsoefening voor mannen en vrouwen, jong en oud. De minimumleeftijd bij Noritsu is 7 jaar; er is geen maximumleeftijd. Kyokushin karate is een dynamische sport waarbij praktisch alle spiergroepen van het lichaam worden gebruikt. Zo worden onder meer kracht, lenigheid, lichaamscoördinatie, uithoudingsvermogen en snelheid verbeterd, maar ook het zelfvertrouwen groeit. Kyokushin karate beoefening bevordert

EN MAAK KANS OP EEN OVERHEERLIJKE TAART

49

Op woensdag 15 augustus begint ook de jeugd van Kvv Dosko weer met trainen voor het nieuwe seizoen.

Karateclub Noritsu traint twee maal per week in sporthal de Uilenpoort te Baarle-Nassau. Omdat het een gemeentelijke sporthal betreft, is deze gedurende de zomerperiode - net als de basisschool - 6 weken gesloten. Enkele karateka’s hebben de zomer doorgetraind in de buitenlucht, maar maandag 20 augustus gaan de lessen in de sporthal weer van start. En het seizoen 2018 / 2019 belooft weer erg spectaculair te worden, deze is namelijk gevuld met o.a. nationale en internationale wedstrijden (waaronder onze eigen Noritsu Cup), examens waar de leden een hogere gradatie kun-

VROMANS PRIJSPUZZEL

36

Help mee via tdh.nl

´t Lekkerbekje

Puzzelservice / Persbelangen / P0662

13

Anny de Laat & Sjef de Laat.............................................................................................69,38 Lies van Moorsel & Marja Joosen ....................................................................................63,13 Rita de Leeuw & Wil de Wit .............................................................................................. 62,5 Betsie Gulickx & Ria Loots ...............................................................................................53,75 Nelly Wolfs & Annet van Loon ........................................................................................50,52 Wim van Bilsen & Claude Halloy ....................................................................................49,48 Aleida Wijkenga & Jacqueline van der Flaas .................................................................... 47,5 Marianne Kokx & Christ Kokx ........................................................................................46,25 Elly te Braake & Rie Kustermans ....................................................................................44,38 Jo Jansen & Ann Peeters ................................................................................................. 34,38 Lia Baijens & José van der Werf .......................................................................................32,81

Nu de zomervakantie zit er weer bijna op, start pp maandag 20 augustus het nieuwe seizoen. Voor veel mensen is dit erg jammer, behalve voor de karateka’s van Karateclub Noritsu. Voor hen begint er namelijk een nieuw seizoen vol intensieve lessen Kyokushin karate en er staan weer veel interessante evenementen op de agenda. En dit seizoen worden de lessen uitgebreid met cursussen weerbaarheid!

Bakkerij

varen leerlingen tegen zichzelf beschermen en nooit aan toernooien laten deelnemen voordat zij daar aan toe zijn.

VERTICAAL: 1 ampère (afk.), 2 gewaagdheid, 4 universiteitsbibliotheek (afk.), 5 smalle plank, 6 snavel, 8 teken van aarzeling, 9 Centraal Antenne Systeem (afk.), 10 Griekse letter, 12 wapen, 14 colonne, 16 kneepje, 18 februari (afk.), 20 uiting van vrolijkheid, 22 zachtaardig, 24 paradijs, 26 status, 28 katoen in olielamp, 30 vrieskist, 32 aspotje, 34 ontsnapping, 37 naamvalsvorm, 39 vod, 41 mythologische oerslang, 44 vluchtige stof, 46 fout in een computerprogramma, 48 netwerk, 50 Japanse vliegmaatschappij, 52 gewogen hoeveelheid, 54 boerderijgrond, 56 indianentent, 58 loot, 61 dringend verzoek, 63 landstreek, 65 vochtig door zweet, 68 dierlijk orgaan, 70 papje, 72 goed gekookt, 74 automodel, 76 voor elkaar, 78 advies, 80 tangens (afk.), 82 gemiddeld (afk.), 84 standaard voor mobiele digitale telefonie, 86 bergplaats, 88 middelbaar onderwijs (afk.). OPLOSSING WK 30 HORIZONTAAL: 1 km., 3 kwel, 7 VERTICAAL: 1 kat, 2 mars, 4 wij, geld, 11 US, 13 aai, 15 ijdel, 17 5 Ede, 6 lens, 8 er, 9 lom, 10 doop, rood, 19 tred, 21 enig, 23 morph, 12 schrijfteken, 14 iets, 16 lies, 18 25 stag, 27 sela, 29 paar, 31 star, drab, 20 data, 22 glos, 24 para, 33 soap, 35 brij, 36 NK, 38 aria, 26 garantie, 28 aalt, 30 ontvanke40 slap, 42 af, 43 tri, 45 abri, 47 lijk, 32 rib, 34 parcours, 37 KRO, trog, 49 voorn, 51 ABN, 53 crêpe, 39 ara, 41 por, 44 ion, 46 i.b.d., 55 nota, 57 demo, 59 luk, 60 n.b., 62 Dirk, 64 keus, 66 te, 67 kim, 69 48 gel, 50 rod, 52 nek, 54 put, 56 emir, 71 gras, 73 ezel, 75 elan, 77 arme, 58 meg, 61 BiZa, 63 kilo, 65 saki, 79 lager, 81 oker, 83 IATA, saai, 68 mega, 70 raki, 72 skai, 74 85 agon, 87 Iran, 89 Ier, 90 ko, 91 lego, 76 nerf, 78 item, 80 rob, 82 ober, 92 flox, 93 mm. ral, 84 arm, 86 Ne, 88 no. Winwoord: GEESTVERWANT

Oplossing Prijspuzzel wk 31:

GEESTVERWANT Prijspuzzelwinnaar wk 31:

J. van Leest

Baarleseweg 21, Chaam

#

NIEUW: CURSUS WEERBAARHEID/ ZELFVERDEDIGING Karateclub Noritsu is voornemens om seizoen 2018/2019 cursussen weerbaarheid/zelfverdediging aan te bieden voor mannen en vrouwen die ouder zijn dan 14 jaar en geen ervaring hebben met een vecht- of verdedigingssport. Deze cursussen zijn op maandagavond tijdens de lessen van het 2e uur (20.05 - 20.55 uur) en bestaan uit 6 lessen. Voordat we hiermee gaan starten, voeren we eerst een pilot uit van 2 lessen met een klein groepje om een goed programma samen te stellen. We zoeken hiervoor nog personen vanaf 14 jaar die geen ervaring hebben met een vecht- of zelfverdedigingssport. Heb je interesse, meld je dan aan via info@karateclubnoritsu.nl Kom een keer langs! Iedere maandag- en vrijdagavond trainen we in sporthal de Uilenpoort te Baarle-Nassau. Maandag trainen de jeugdleden van 19.00 tot 20.00 uur en de volwassenen van 20.00 tot 21.00 uur. Op vrijdag trainen de jeugd en de volwassenen samen van 19.00 tot 20.30 uur. Voor meer informatie kun je terecht op www.karateclubnoritsu.nl Ook staan hier de contactgegevens van de leraren vermeld zodat je contact op kunt nemen bij vragen.

Welk winwoord komt er in het balkje? HORIZONTAAL: 1 Anno Domini (afk.), 3 omhulsel, 7 sierplant, 11 boom, 13 bedorven ruikend, 15 plaats in de Noordoostpolder, 17 voor de helft, 19 nauwelijks ontloken, 21 naam, 23 ambiance, 25 bankbiljet, 27 lichaamsdeel, 29 klooster, 31 ongebleekt, 33 het wezenlijke, 35 redactie (afk.), 36 idem (afk.), 38 zoogdier, 40 sprong, 42 namiddag (afk.), 43 elektro-encefalogram (afk.), 45 ijdeltuit, 47 dam, 49 gesprek, 51 stoot, 53 niet smal, 55 coupe, 57 mest, 59 Bundesrepublik Deutschland (afk.), 60 rubidium (afk.), 62 gunstig koersverschil, 64 breuk, 66 ijzer (afk.), 67 boom, 69 heldendicht, 71 smeer, 73 hoogstaand, 75 land in Azië, 77 korf, 79 piek, 81 deel van een houten vat, 83 orgaan, 85 van geringe breedte, 87 keelgeluid, 89 spoedig, 90 ruthenium (afk.), 91 niet klaar, 92 snoepgoed, 93 decimeter (afk.).

#

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13

Mail uw oplossing naar PUZZELOW@EMDEJONG.NL Oplossing + Naam + Adres. Volgende week maken wij de gelukkige winnaar of winnares bekend.

De gewonnen prijs kan worden afgehaald tot vier weken na bekendmaking, tegen inlevering van deze bon bij:

BAKKERIJ VROMANS Kerkstraat - Baarle-Nassau


ONS WEEKBLAD - VRIJDAG 10 AUGUSTUS 2018

PAGINA 18

Het is hier schitterend ALKU geopend tijdens de bouwvak Tijdens de zomervakantie pakken wij gewoon door. Dus ben je op zoek naar kunststof kozijnen, deuren, schuifpuien, terrasoverkappingen en dakkapellen om over naar huis te schrijven? Kom dan voor een minivakantie langs in het ALKU® Ontdekkingscentrum. ALKU Ontdekkingscentrum Tilburg Zevenheuvelenweg 70 www.alku.nl Openingstijden: ma t/m vr 9.30 - 18.00 uur | za 9.30 - 16.00 uur

ONDERNEMERS OPGELET!!!

TE KOOP!

LASTMINUTE aanbieding Door omstandigheden zijn de laatste plaatsen vrijgekomen in onze SKYBOX Geniet van alle thuiswedstrijden in luxe met toegang tot het grootste zakelijke netwerk van Midden-Brabant * Speciaal tarief per business seat * Geweldige ambiance en wedstrijdervaring * Inclusief hapjes/dranken van 1,5 uur voor de wedstrijd tot 3 uur na afloop

‘Combineer nu het nuttige met het aangename’ Neem nu een basisplaats in deze Skybox bij Willem II waarin u samen met een divers aantal andere ondernemers het nuttige en het aangename kunt delen….en nu nog eens voordelig ook!

HOOGSTRATENSEBAAN 16, BAARLE-NASSAU Geïnteresseerden kunnen contact opnemen met Eric van Dijk op 06 53249208 of stuur een mail naar: eric-van-dijk@emdejong.nl

Dit voormalig agrarisch bedrijf is prachtig gelegen op een perceel van 0.70.00 ha in het buitengebied van Baarle-Nassau. Het behoort tot de mogelijkheden om extra grond, circa 3.31.75 ha, aan te kopen. Tevens is het mogelijk deze locatie te gebruiken voor verschillende doeleinden zoals Bed & Breakfast, paardenhouderij, bedrijf– en woondoeleinden. Voor wat betreft de voorwaarden, kunt u contact opnemen met ons kantoor. Bouwjaar: 1932 | Perceeloppervlakte: 7.000 m² | Inhoud: 785 m³ | Woonoppervlakte: 232 m²

Vraagprijs 599.000,= k.k. Schalk Makelaardij B.V. | Sint Bavostraat 39a | 4891 CG | Rijsbergen | Tel: 076-5937000 | info@schalkmakelaardij.nl

Vraagprijs € 409.000,= k.k.

Ons Weekblad 10-08-2018  

Nieuws en advertentieblad voor Baarle-Nassau, Baarle-Hertog, Alphen, Chaam, Riel en Ulicoten

Ons Weekblad 10-08-2018  

Nieuws en advertentieblad voor Baarle-Nassau, Baarle-Hertog, Alphen, Chaam, Riel en Ulicoten