Page 1

SALERNO-REÜNIE 2018: THIS COULD BE THE LAST TIME

Carnaval

ä Pagina 3

IN DE REGIO

WOSTEROUT AKKEDEMIE WINT KKK

Van Rijckevorselstraat 53 Breda T: 085-4866214

ä Pagina 10 t/m 15

ä Pagina 17

WWW.GOUDEMANSGEVELPRODUKTEN.NL

Oosterhout Weekblad

Jaargang 24 - Week 7 woensdag 14 februari 2018

Gouden gemeentespeld Paul van der Westen

Paul van der Westen nam vorige week afscheid van de Stuurgroep Bruisende Binnenstad. Bij die gelegenheid werd hij door locoburgemeester Marcel Willemsen in het zonnetje gezet met de gouden gemeentespeld. Paul van der Westen vestigde zich in 1999 als bakker in de Tempelierstraat. Vanaf dat moment is hij erg betrokken geweest bij de middenstanders in onze gemeente. Hij gaf voorlichting aan MKBers over veilig ondernemen en was adviseur voor het Keurmerk Veilig Ondernemen. Hij is voorzitter van Winkelstad Oosterhout en MKB Oosterhout. Verder was/is hij adviseur van de Horeca Ondernemers Binnenstad (HOB) en lid van het alge-

meen bestuur van de Kamer van Koophandel. Hij was voorzitter van Gemeentebelangen en gedurende 10 jaar lid van de vrijwillige brandweer Oosterhout. In de periode 2015-2016 was hij actief als Stadsmanager en in de afgelopen drie jaar was hij zeer betrokken bij het programma Bruisende Binnenstad en actief in de stuurgroep. ( foto Wim Vermeeren)

Zuiderhout 19 • Oosterhout • 0162-455306

Betje Cornelissen overleden

‘Nieuwe’ liep ook mee…langs de optocht s (foto Wim Vermeeren)

Tja, een mooiere manier om zowat al je onderdanen te leren kennen is langs de optocht lopen en door Marcel Willemsen te worden voorgesteld. Marcel Fränzel is de komende tijd onze burgemeester. Ontspannen liet hij zich alles welgevallen en da’s al een dikke plus: Hij leerde carnaval kennen in 2002 en is het leuk gaan vinden, ook dat nog. Hij oogt fit, heeft een beetje het postuur van oud-gemeentesecretaris Andries van der Beek en drinkt cola … puur.

s (foto’s Wim Vermeeren)

Eind vorig jaar mocht ze nog haar honderdste verjaardag vieren. Vlak voor carnaval overleed de vrouw die zowat haar hele leven achter de toog doorbracht (van 1927-2002) en er scherp het oog in hield dat het de klant aan niks ontbrak. Vanuit de Koppelpaarden verhuisde ze naar Oosterheem waar ze haar laatste jaren doorbracht.

De een bekwam het wat beter dan de ander Zo, dawastwir. Vier(en dertig?) dagen dikke leut zit er weer op. De een bekwam het allemaal wat beter dan de ander, maar gemiddeld kunnen we toch terugzien op een fraai feest. Verderop in dit weekblad een uitgebreide terugblik met een heuleboel foto’s.


WEEKBLAD OOSTERHOUT - WOENSDAG 14 FEBRUARI 2018

PAGINA 2

OPHEFFINGSUITVERKOOP! OPENINGSTIJDEN: dinsdag, woensdag en vrijdag: 09.00 - 18.00 uur zaterdag: 10.00 - 16.00 uur

WWW.LAGEZWALUWEWITGOED.NL

Wasmachines vanaf € 249,=

Wasdrogers vanaf € 229,=

Vanaf 16 februari 2018 gaat alles weg voor INKOOPPRIJZEN met 2 jaar fabrieksgarantie!!!

Vaatwassers vanaf € 229,=

Koelkasten vanaf € 120,=

Vriezers vanaf € 139,=

Fornuizen vanaf € 199,=

En tevens uitverkoop van diverse inbouwapparatuur!!!

NU bij nieuwbouw volumekorting!* NU bij nieuwbouw volumekorting!*

Belisol uw nieuwbouw specialist! Belisol biedt u een uitgebreid assortiment in kunststof, aluminium en hout. Met Belisol kiest u voor zekerheid en vertrouwen. Met eigen opgeleide inmeters en monteurs garanderen we topkwaliteit.

NU bij nieuwbouw volumekorting!*

Graag nodigen wij u uit in onze showroom voor een advies op maat.

Al 40 jaar Belisol uw nieuwbouw specialist!Belisol. kozijnen en deuren

zonder Belisol biedt u eenuw uitgebreid assortimentspecialist! in kunststof, aluminium en zorgen. Belisol nieuwbouw hout. Met Belisol kiest u voor zekerheid en vertrouwen. Met eigen Belisol biedt u een uitgebreid assortiment in kunststof, aluminium en opgeleide en monteurs garanderen weMet topkwaliteit. hout. inmeters Met Belisol kiest u voor zekerheid en vertrouwen. eigen Graag nodigen wij u uit in onze showroom voor een advies op maat.

Belisol.Belisol. Al 40Aljaar kozijnen endeuren deuren zonder 40 jaar kozijnen en zonder zorgen.zorgen. Belisol Breda

Belisolspecialist! Breda Belisol uw nieuwbouw Neerloopweg 20, 4814 RS Breda Neerloopweg 20, 4814 RS Breda

T - 076 522 47 67 - breda@belisol.nl

Graag nodigen wij u uit in onze showroom voor een advies op maat.

m.

Belisol biedt u een uitgebreid assortiment in kunststof, en T - 076 522 47aluminium 67 - breda@belisol.nl hout. Met Belisol kiest u voor zekerheid en vertrouwen. Met eigen opgeleide inmeters en monteurs garanderen we topkwaliteit.

* voorwaarden in de showroom.

en monteurs we voor topkwaliteit. Graag opgeleide nodigeninmeters wij u uit in onzegaranderen showroom een advies op maat.


WEEKBLAD OOSTERHOUT - WOENSDAG 14 FEBRUARI 2018

PAGINA 3

Salerno-reünie 2018: This could be the last time

s Bron: Ton Linders. Sfeerimpressie 50 Jaar Salerno Net als twee jaar geleden komt er een reünie van de roemruchte Oosterhoutse Bar Salerno. Op 21 april zijn voormalige stamgasten welkom in het oude pand aan de Leysenhoek. “Het is zoals de Rolling Stones zongen: This could be the last time”, zegt organisator Rob Mulders. De Salerno bestond in 2016 vijftig jaar. Daarom nam een aantal Oosterhouters, onder wie oud-eigenaren Rinus Kuijpers, Cor Hooymaayers, Elske Tilburgs en Jan den Biggelaar, het initiatief om een reünie te houden. “Dat was een groot succes”, blikt Mulders terug. “Het was drie dagen feest. In totaal kwamen zeshonderd oude stamgasten van heinde en verre naar Oosterhout om hun vertrouwde kroeg weer te bezoeken. Het werd een groot feest van herkenning.” Ter gelegenheid van de reünie werd de historie van de Salerno vastgelegd in het boek ‘50 Jaar Bar Salerno’, waarvan ruim driehonderd exemplaren zijn verkocht. “Dat zegt iets over de betekenis van de Salerno. Vele huwelijken in Oosterhout en omgeving vinden hun oorsprong in de bar aan de Leysenhoek”, lacht hij. Maar het Salerno-pand staat al sinds april vorig jaar leeg na het

faillissement van de uitbater. “Dat is triest om te zien. We weten niet wat er met het pand gaat gebeuren. Of het weer een kroeg wordt, valt te betwijfelen. Het is

twee manieren mee omgaan. Je neerleggen bij het lot, of je eigen zingeving eraan geven. Dit aanvullen met kansen en mogelijkheden en na een jaar rijker zijn dan ooit.

Weekblad Oosterhout verschijnt wekelijks op woensdag in Oosterhout, Oosteind, Dorst en Den Hout in een oplage van 25.000 exemplaren.

Bezorger worden? Meld je aan via www.bezorgenvanfolders.nl

Aanleveren kopij www.uitgeverijemdejong.nl Kies voor aanleveren, redactioneel. Advertenties (zakelijk) Dirk Brouwers Tel.: 06 5381 9596 E-mail adres voor advertenties uitgeverij@emdejong.nl Particuliere advertenties en Zoekertjes opgeven via www.uitgeverijemdejong.nl, kies voor aanleveren. Druk

Bezorgklachten Ga naar www. uitgeverijemdejong.nl en kies voor bezorging om een bezorgklacht door te geven Correspondenten Emile van Rooij Tel.: 0162-430465 evrtekst@kpnmail.nl Hans van der Prijt hvdprijt@casema.nl Fotografie: Wim Vermeeren Fotografie Tel.: 0162-450 056

Misschien heeft u zelf ook nog wel eens zo’n uitvaart van vroeger meegemaakt. Een ingetogen en meestal sober afscheid, waarbij de uitvaartverzorger vooral een zakelijke en logistieke rol had en ervoor zorgde ervoor dat alles op tijd gebeurde. Ruimte voor eigen inbreng was er niet; we volgden allen strikt de rituelen van de religie die bij ons paste. Droefbier en leedbollen Hetzelfde gold voor het samenzijn na ons bezoek aan kerk en begraafplaats, wanneer we ons tegoed deden aan altijd hetzelfde opkikkertje. Meestal wat waterige koffie van de plaatselijke horeca uit grote potten, die nooit leken op te houden met schenken. En altijd weer die cake verdeeld in gelijke, droge plakken, zoals die al eeuwenlang werd gepresenteerd. Een paar honderd jaar geleden was er namelijk nog sprake van een echt rouwfeest na een begrafenis, waarbij de alcohol rijkelijk vloeide. Dit ‘droefbier’ werd genuttigd met grote cakes, die men ‘leedbollen’ noemde. Deze naam doet vermoeden dat cake dus al eeuwenlang gekoppeld is aan verdriet en troost. Eigentijds en ervaren Het bier is lange tijd geleden vervangen door de eerder genoemde koffie. Daarbij hoorde nog wel lange tijd een plakje cake. De zakelijke begeleider heeft allang plaats gemaakt voor de empathische en betrokken uitvaartverzorger van nu. Daarbij leven we nu gelukkig in een tijd waar u zelf kunt kiezen wat u wilt doen tijdens en na een uitvaart van een overleden dierbare. Als eigentijdse uitvaartverzorger helpen wij u graag bij uw keuze en denken met u mee wat het beste past bij uw overleden dierbare en bij uw wensen. Uiteraard wordt alles tot in de puntjes verzorgd, zoals wij dat nu al zoveel jaren doen bij Bruijns!

www.bruijns-uitvaart.nl | 0162 45 77 75 | info@bruijns-uitvaart.nl

s Bron: Ton Linders. Sfeerimpressie 50 Jaar Salerno

Colofon Weekblad Oosterhout

Verantwoordelijk bezorger AXENDER VERSPREIDINGEN www.axender.nl

Van droefbier en leedbollen naar de wensen van nu

Peter van Huijgevoort RU, uitvaartverzorger

In de lezingencyclus bij Poppy’s vertelt Samira Ezzaki op woensdag 28 februari hoe zij de regie wist terug te pakken over haar eigen leven. Zij nam het heft in eigen handen door een gezonde portie reflectie en persoonlijk leiderschap.

Uitgever Uitgeverij Em. de Jong bv Postbus 8 5110 AA Baarle-Nassau Visweg 8 5111 HJ Baarle-Nassau Tel.: 013-5075 534 I: www.uitgeverijemdejong.nl E: uitgeverij@emdejong.nl

naval worden ze nog steeds verkocht bij café Oud-Brabant en de VVV in de Bussel. Wie wat verder weg woont, kan zich aanmelden via hooymayer@telfort.nl of rob. mulders@gmail.com. Zij kunnen entreebewijzen reserveren die dan op de avond zelf aan de deur afgehaald en betaald kunnen worden. De entreebewijzen kosten 5 euro of 2 stapbonnen, maar daarvoor krijgt iedereen op de avond zelf onder meer een uniek toepasselijk aandenken aan de Salerno mee naar huis. Er zijn ook nog enkele exemplaren van het jubileumboek te koop. Hierover kan contact opgenomen worden met hooymayer@telfort.nl. Zie ook: https://www.facebook. com/Bar-Salerno-50jaar-774969805954980/ https://www.facebook.com/ events/309794412876110/

Kopje koffie? Wilt u meer weten over alle mogelijkheden? Kom dan gerust eens bij ons op de koffie. Koffie die smaakt zoals ù dat wenst en die u sterkt bij uw keuze. Met of zonder leedbol.

Lezing bij Poppy’s ”Overdonderd worden door de diagnose kanker is al heel wat. Maar een levensverwachting die wordt teruggeschroefd naar 2 à 3 maanden is een hele harde, medische vloek. Je kunt er op

natuurlijk een gewilde locatie in het centrum. Daarom hebben we besloten opnieuw een reünie te houden. Hier ligt immers een rijke geschiedenis voor velen.” Het thema van de bijeenkomst wordt dan ook de bekende hit ‘This could be the last time’ van de Rolling Stones uit 1965. “De plaat is een jaartje ouder dan de Salerno”, zegt Mulders. “Op zaterdag 21 april maken we er weer een mooi feest van. Alles wordt in oude stijl aangekleed. Deejays van weleer draaien muziek uit de tijd dat ze er werkzaam waren. Er hebben zich al meerdere mensen aangemeld. Een van de deejays komt zelfs over uit Portugal.” Kaarten voor de reünie gaan de komende week al in de voorverkoop. De kaarten zijn tijdens carnaval te koop bij café Oud Brabant aan de Leysenhoek 11 en bij herkenbaar uitgedoste leden van de reüniecommissie. Na car-

Janssen/Pers Rotatiedruk 100% dochteronderneming van

Gedrukt op 100% gerecycled papier. Een exemplaar van Weekblad Oosterhout kunt u ook op één van onderstaande adressen ophalen: Oosterhout: Boekhandel Verboden Rijk, VVV kantoor, The Readshop, EMTÉ, Business Post Oosterhout. Jumbo, Arkendonk 36 Jumbo, Zuiderhout 4-7A Albert Heijn, Zuiderhout 103

WWW.FACEBOOK.COM/WEEKBLADOOSTERHOUT

Rijk met kennis, ervaring en gezondheid.” Aan het woord is Samira, ooit kankerpatiënt. Volgens de artsen had haar levenspad al gelopen moeten zijn. Zij wist haar diagnose om te zetten naar een eerlijke kijk op zichzelf. Ze spaart zichzelf niet en vertelt de ruwe versie van de roofbouw die zij heeft gepleegd op haar lichaam. Ze vertelt over de diagnose, de ziekte, en hoe zij met mentale kracht en persoonlijk leiderschap haar ziekteproces heeft doorlopen. Ook zet ze je aan het denken over overtuiging, omgaan met verandering, reflectie en vooral: de confrontatie aangaan met jezelf. Samira had nog hooguit drie maanden te leven, maar is nu volledig hersteld. Woensdag 28 februari Mathildastraat 31. Welkom vanaf: 19.30 uur.

Geef nierpatiënten hun leven terug. Met de draagbare kunstnier.

Sms NIER naar 4333 of geef via nierstichting.nl Met 1 SMS doneert u eenmalig € 2,- (exclusief telefoonkosten). Meer informatie: www.nierstichting.nl/sms

Groots en meeslepend Afgelopen zondag keken 3.5 miljoen mensen naar De Luizenmoeder. De tv serie toont op hilarische wijze het wel en wee van een basisschool. Leerkrachten worden gepiepeld door zichzelf, elkaar, de directeur en de ouders. Ze slaan zich er niettemin menshaftig doorheen, de een met meer succes dan de ander. Het is zo leuk omdat het ons confronteert met de enorme vertrutting waaraan onze goede bedoelingen ten prooi vallen. De school schikt zich in haar lot van duizenddingendoekje met niet veel meer geld dan wat je voor zo’n dingetje bij Action moet neertellen. De vertrutting beperkt zich niet tot de school. Hoogstens is dit een omgeving waarin veel ervan samenkomt omdat het onze prinsjes en prinsesjes -zonder dat die schapen daar overigens zelf ooit op hebben aangedrongen- aan niets mag ontbreken. Elke veronderstelde bedreiging, hoe gering ook, van een rimpelloze groei naar levenslang welbevinden, wordt preventief geruimd. Waar dit onvoldoende soelaas biedt, wordt deze alsnog met wortel en tak uitgeroeid. Ook de super moet eraan geloven. Veel is tegenwoordig het nieuwe roken: zitten, zoet, zout enz. En dus moet de smartphone uitkomst bieden als we voor compleet ontplofte uitstallingen van levensmiddelen uit een megavoud aan opties de minst ongezonde artikelen uit de regelmatig wijzigende schijf van vijf moeten zien te vissen. Het roken zelf is intussen door de vasthoudendheid van een advocaat dusdanig geframed dat rokers slachtoffers en fabrikanten criminelen zijn. De overheid heeft moeite positie te kiezen omdat ze

jaarlijks 2.5 miljard euro tabaksaccijns opstrijkt. Dat ziet ze liever niet in rook opgaan. Straks is gas het nieuwen roken. Steeds meer gemeenten steunen de strijd van advocaat Ficq tegen de tabaksindustrie. Ook gemeenten die hebben bedongen dat er geëxperimenteerd moet worden met gereguleerde wietteelt. Onze overheid exploiteert immers ook casino’s om de gokverslaving tegen te gaan. Elders in de wereld stuurde mister Tesla een megaraket met een sportauto in de neus de ruimte in. Als ooit de verzuchting ‘het moet niet gekker worden’ opgeld deed, dan is het hier. Geef auto’s de ruimte zal Elon Musk hebben gedacht. De 27 motoren waarmee de raket dit avontuur volbracht, waren overigens vertrouwde verbrandingsmotoren. De auto’s die hieraan een einde moeten maken zijn al besteld maar de levering wil niet erg vlotten. Dan liever de lucht in. We zien beelden waarin de auto een groet lijkt te brengen aan alle auto’s die zich stapvoets aan de files waarin zij zich gevangen weten, proberen te ontworstelen. We horen geen Space Oddity maar zien het wel. Ons brein moet over een enorme spanwijdte beschikken. Hoe verklaar je anders het succes van De Luizenmoeder en het ontzag dat Musk inboezemt met zijn sportwagen rond de zon. Icarus vloog ook ooit naar de zon, maar stortte jammerlijk in zee. Hoogmoed of overdreven zelfvertrouwen wordt afgestraft, zo wil het verhaal. Groots en meeslepend willen we leven, met behoud van dertiende maand. Zo vatte een hoogleraar onze volksaard ooit kernachtig samen. Végé

Gaat jouw nieuwe huis er komen in 2018? 3 tips voor kopers! Ga jij voor een nieuw huis in 2018? Oriënteer je dan nog even goed: er zijn per 1 januari wat regels veranderd op de huizenmarkt. Dus ook als je vorig jaar al informatie hebt verzameld, kan het zijn dat je financiële positie net iets anders uitvalt als je in 2018 koopt. We geven je alvast drie handige tips. 1: Check je maximale hypotheekrenteaftrek De overheid wil de huizenmarkt stabiliseren. Ze verlaagt de maximale hypotheekrenteaftrek in de hoogste belastingschijf tot 49,5%. In 2019 gaat daar weer een half procent vanaf. Vanaf 2020 wordt de hypotheekrenteaftrek jaarlijks

met 3% verlaagd. Tot 2024, want dan is het laagste belastingtarief bereikt. Wat dat voor jou betekent hangt van je inkomen af. Ter compensatie verlaagt de overheid wel het eigenwoningforfait met een paar honderd euro. Dat is prettig voor iedere woningbezitter. Benieuwd wat deze regel voor jou betekent? Kom gerust langs op onze vestiging voor meer informatie. 2: Verdien je allebei? Dan kun je in 2018 meer hypotheek krijgen Vanaf dit jaar wordt van het laagste inkomen niet 60% maar 70% meegenomen in de hypotheekberekeningen. Dat kan nou nét het verschil

zijn tussen ‘laat maar zitten dat leuke huis’ en ‘yes, we kunnen het tóch kopen!’. 3: Ga na of je huidige woning ‘onder water’ staat Nu het beter gaat met de economie en de woningmarkt, zijn er gelukkig ook steeds minder huiseigenaren die hun woning met verlies verkopen en een nieuwe hypotheek afsluiten. Door een crisismaatregel uit 2013 mocht je in zo’n geval de rente over je restschuld aftrekken van de belasting. Die regel is nu ingetrokken, dus als jouw huis ‘onder water’ staat kan je financiële plaatje iets minder gunstig uitvallen. Goed om vooraf te weten!

Wat dat voor jou betekent? Dat hangt natuurlijk van veel factoren af. Maak een afspraak en kom langs! Dan gaan we er samen voor zitten om na te gaan hoe de maatregelen voor jou uitpakken. Zo kun jij in 2018 zonder kopzorgen je nieuwe huis kopen.

Jazeker. De Hypotheker. Oosterhout, T. 0162-450552 Raamsdonksveer, T. 0162-748192


WEEKBLAD OOSTERHOUT - WOENSDAG 14 FEBRUARI 2018

WWW.GLASVANBAS.NL

Alles op maat en door ons gemeten. Uw partner voor al uw glaswerk. Bel of mail voor een afspraak.

De specialist voor al uw maatwerk Hardglas toepassingen: • douchedeuren • spiegels • glazen wanden • ballustrades • isolatieglas Baarschot 22e - 4817 ZZ Breda 0161-434581 - www.glasvanbas.nl info@glasvanbas.nl

PAGINA 4

TUINMANSTRATENMAKER NODIG? Voor al uw

TUINWERKZAAMHEDEN

> Alle soorten bestratingen > Ophogen & schoonmaken > Voor- en najaarsbeurten > Onderhoud & snoeien > Wij kunnen ook voor

SUPER VLOOIENMARKT

ZONDAG 25 FEBRUARI

ZONDAG 18 FEBRUARI

www.deevenementenlijn.nl

www.deevenementenlijn.nl

TILBURG, Sporthal Dongewijk, Dongewijkdreef 40, 5045 NH Inl. 0416 530 502/ 09:00-16:30

DAGTOCHTEN 17 t/m 25 februari

Huishoudbeurs, Amsterdam

GRATIS PRIJSOPGAVE AAN HUIS

à contant of per bank! Jos Hommel Caravans Eikenlaan 30 Sprang-Capelle 0416-274672 06-23633117

KORTING

op de gehele najaars- en wintercollectie Gelegenheid in ‘t voorjaar? Vanaf nu komen onze nieuwe collecties binnen.

Molendijk 8 - 5109 RN ‘s-Gravenmoer - T 0162 312453 www.twinkeltje-sgravenmoer.nl

Let op autos en bussen tekoop gevraagd 175 tot 10000 euro voor uw loop sloop en schade autos.auto kan bij u thuis opgehaald worden met rdw vrijwaringbewijs terplekken.alle merken auto onderdelen te koop aangeboden.autodemontage k.prescher.ook savonds te bereiken. tel0765418353.30tal gebruikte autos tekoop aangeboden.prescherautos.nl. **Cursus** van uw Digitale FOTO‘S een papieren FOTOBOEK maken ~ Benodigheden -eigen laptop mee -foto‘s moeten digitaal op uw laptop ~ Cursus 4 weken dinsdags 11.30 v.a. di 20 feb Oosterhout € 65 (exc. kosten bedrukken fotoboek) ~ Info/aanmelden? Rina de Bruijn 06-18945012

Parket overschuren en behandelen. Uw oude vloer weer als nieuw. Gratis advies en prijsopgave. MHC Vloeren Julianastraat 103 - Rijen Tel. 06-43 08 79 30 www.mhcvloeren.nl

Ad Rutters Autobedrijf BV • APK-keuring • Onderhoud/reparatie • Storingsdiagnose • Airconditioning • Vervangend vervoer • Schadeherstel • Occasions met garantie • Verkoop nieuw en gebruikt • Autotransport • Verkoop/onderhoud van brommobielen

De Wetering 24 • 4906 CT Oosterhout Tel: 0162 428888 • Fax: 0162 435809

Incl. vervoer en entree ................... 31,50 Groepen min.10 personen ............. 29,50 Alleen het vervoer ......................... 18,50

Frans Klaver, 0162 - 820990

CARAVANS GEVRAAGD met SPOED & Campers

70%

Goirle,Sporthal de Haspel, Grobbendonckpark 42, 5051 KR Inl.0416530502 / 09.00-16.30u

alle materialen zorgen > Afvoer van het vuil > Duidelijke prijsopgave > Garantie op al onze werkzaamheden

0183-307286

NU

GRANDIOZE VLOOIENMARKT

info@adrutters.nl www.adrutters.nl

www.hollywoud.nl

Gun jezelf en je vriendinnen een geweldige avond uit en kom op 18 april 2018 naar de Ladies Night met de romantische komedie De Matchmaker. Kijk voor ons complete programma op www.hollywoud.nl

21 april

Holland zingt Hazes, Ziggo Dome Incl. vervoer, entree 1e rang zitplaatsen.............. 95,00 Alleen het vervoer ......................... 12,50 2 mei

TE HUUR

Keukenhof, Lisse

Incl. vervoer en entree ................... 37,25 Groepen min.10 personen .............35,25 22 t/m 26 mei

Libelle Zomerweek, Almere

Incl. vervoer en entree ...................35,50 Groepen min.10 personen ............. 33,00 Alleen het vervoer ......................... 20,50 19 juli

e 1.495,- per maand

Andre Rieu, Maastricht-Vrijthof

Incl. vervoer, entree Rang 4............ 95,00 Alleen het vervoer ......................... 20,00 Medio mei worden onze zomerdagtochten bekend gemaakt!

van Mook Touringcars Havenweg 130, 4905 AB Oosterhout Tel: 0162456592/ info@vanmooktouringcars.nl www.vanmooktouringcars.nl

Zeer riant penthouse in het centrum van Baarle Nassau. 3 slaapkamers, 2 badkamers, een ruime living van 80 m2 en een zeer ruim terras. Voorzien van lift. Voor info:

arno.van.loon@hinkefongers.nl Aan de plattegronden kunnen geen rechten worden ontleend.

TANDPROTHETIEK BRABANT.NL

TIJD VOOR EEN NIEUWE GLIMLACH Bel een van onze vestigingen voor een GRATIS en vrijblijvend adviesgesprek www.tandprothetiekbrabant.nl

Nieuw Studio Healthy Balance. U kunt hier terecht voor massage-, voetreflextherapie en voedingsadviezen. Voor klachten, zoals vermoeidheid, stress, slapeloosheid en hoofdpijn. Vergoeding via de meeste zorgverzekeringen. Kijk voor meer info op www.studiohealthybalance.nl

voegwerk vakbekwame voeger zoekt voegwerk

vrijblijvend inlichtingen:

06-55887266

TANDPROTHETIEK TUINZIGT Clematisstraat 57 4814 JX Breda (076) 78 511 50 TANDPROTHETIEK OOSTERHOUT Mathildastraat 69 4901 HC Oosterhout (0162) 76 90 67 DE GEBITTEN CENTRALE TILBURG Tongerlose Hoefstraat 77-01 5046 NE Tilburg (013) 54 499 61

Info@tandprothetiekbrabant.nl

KUSSENMAKERIJ KLASSIEK - MODERN - DESIGN VERKOOP VAN MEUBELSTOF LEER - KUNSTLEER POLYETHER - KOUDSCHUIM

DORPSSTRAAT 85 • 4271 AB DUSSEN • T. 0416-533781 M. 06-22388927 • E. INFO@RIAPRUISSEN.NL WWW.MEUBELSTOFFERDERIJRIAPRUISSEN.NL


De Heemkundekring de Heerlijkheid in Oosterhout roept uw hulp in bij het benoemen van foto’s.Vorige week plaatsen we een foto uit 1961 van de Koninklijke Harmonie. Van de afgebeelde muzikanten waren al 30 namen bij ons bekend. Waarschijnlijk heeft de matige kwaliteit van de foto ervoor gezorgd, dat er haast geen reactie op binnen kwam. Ook dat kan gebeuren. Deze week weer eens een klassenfoto. En echt eentje waar we haast niets van weten. De enige informatie die ons wél heeft bereikt, is de klas. Het betreft namelijk een 6e klas. Maar van welke school? En in welke schooljaar de foto is genomen? Niets van bekend. Genoeg uitzoekwerk dus.

Denkt u ons hierbij te kunnen helpen, meldt dat dan even door via e-mail contact op te nemen met Heemkundekring de Heerlijkheid (hkoosterhout@gmail.com). Wij zorgen er dan voor dat u een document krijgt toegestuurd, waarin u eenvoudig de ontbrekende gegevens kunt invullen. JvV

s 6e klas - onbekende school

Diverse cursussen Theek 5 Internet is steeds belangrijker in het dagelijks leven. Een baan zoeken, bankzaken regelen, reizen boeken, tweedehands koopjes, maar ook informatie van de gemeente en overheid. Ook interesse om meer uit internet en uw computer te halen? Bibliotheek Oosterhout Centrum helpt u graag digitaal op weg. Deze en volgende maand start de cursus Klik & Tik. Mogelijkheden van internet onder de knie! Tijdens de cursus leer je (beter) gebruik te maken van de (nieuwe) mogelijkheden van internet. De cursus volg je onder begeleiding van een ervaren mediacoach. Uitleg via filmpjes en direct aan

de slag met praktische oefeningen. Maar ook thuis kun je Klik & Tik oefenen. De maximale groepsgrootte is 8 personen en laptops zijn aanwezig. De cursus bestaat uit drie lessen en start op donderdag 22 februari en op dinsdag 27 maart. De kosten zijn € 15,00. Aanmelden kan via www. theek5.nl/activiteiten en in de bibliotheek.

Lachen, swingen en Opium Witteman genieten in de Bussel Aankomende week wordt er gelachen in de Bussel. In de kleine zaal vullen de jongens van Herman in een Bakje Geitenkwark de zaal met eigenzinnige humor, samenzang en hilarische bedenksels. In de grote zaal staat grande dame Karin Bloemen! Het belooft een heerlijke avond te worden met energie, humor en inspiratie. Bijzonder is dat een Oosterhouts talent haar deze avond zal vergezellen. Uiteraard is er ook deze week een film te zien. Dit keer gaan we genieten van de natuurpracht van de Veluwe tijdens de documentaire Wild. Ze zijn terug! Ook dit seizoen wordt het weer keihard lachen bij de jongens van Herman in een Bakje Geitenkwark. Hun voorstelling is een ervaring die je leven verandert: ze zijn muzikaal, heel erg geestig, eigenzinnig en hebben een fantastische energie. Van de kleine zaal gaan we naar de grote zaal, waar Karin Bloemen er voor gaat zorgen dat iedereen helemaal opgeladen de zaal uitloopt. Vol overgave zet ze al haar talenten in om dit doel te bereiken; zingend vanuit de grond van haar hart, grappen makend met haar vele gezichten… en misschien pakt ze zelfs haar dirigeerstokje er wel bij! Ja, wie houdt er nou niet van Bloemen in volle bloei? Oosterhouts talent Iris Wiegers vergezelt haar deze avond en zorgt er samen met Karin voor dat de hele zaal kippenvel krijgt. Beide voorstellingen zijn bijna uitverkocht, dus wees er snel bij! In de prachtige natuurdocumentaire Wild wordt het publiek getrakteerd op de meest spectaculaire beelden van de Nederlandse Veluwe. Gedurende de vier jaargetijden worden in de documentaire de avonturen van de vos, het edelhert en het wilde zwijn gevolgd. Kleinere rollen in

de documentaire zijn weggelegd voor de raaf, buizerd en ijsvogel. Zie hoe deze prachtige dieren opgroeien en zelf jongen krijgen. André van Duin vertolkt de voice-over voor deze mooie natuurfilm en is naar eigen zeggen trots dat hij zijn stem hiervoor heeft mogen verlenen. Al met al een bijzondere film over een van de mooiste Nederlandse natuurgebieden, vertoont in spectaculaire beelden die de mens normaal niet snel te zien krijgt. Herman in een Bakje Geitenkwark 17 februari | 20.30 uur | € 19,00 Karin Bloemen 22 februari | 20.15 uur € 27 / € 35 Film: Wild 14 en 16 februari 20.00 uur 15 en 22 februari 13.30 uur en 20.00 uur kleine zaal | € 7,50

KERMIS 2018 In november 2017 heeft het college besloten de kermis te revitaliseren in 2019 en hiervoor in 2018 al de eerste mogelijke stappen te zetten. In 2018 zal in samenwerking met lokale ondernemers een randprogramma worden uitgewerkt. Een aantal nieuwe attracties zal op sleutellocaties verschijnen. In het Slotpark is een beperkt aantal attracties met een beperkte belasting van de bodem en de bomen. De aankle-

ding van de kermis krijgt meer aandacht, zodat de verbinding tussen de Heuvel en de Markt wordt gelegd. In het Arendshof wordt in overleg met de winkeliers een activiteit rondom de kermis georganiseerd. Een deel van de kermis zal gelijk zijn aan 2017, omdat er nog circa twintig contracten doorlopen.

De scholen in Spanje en Frankrijk vonden het meteen ook een spannende uitdaging en grepen de kans aan om met hun derde klassers richting Nederland te komen. Het was een nieuw project binnen het al bestaande uitwisselingsprogramma van het Mgr. Frencken College. Want nu kreeg niet alleen 4 VWO de kans om in een buitenlands gezin mee te draaien, maar ook Havo 3. Vorige week bezochten 30 Spanjaarden en 30 Fransen onze gemeente. En ze bekeken ons land, door de miezerregen, per fiets,

ONTWERPBESTEMMINGSPLAN ‘ZWAAIKOM 2017’ TER INZAGE Het voorontwerp-bestemmingsplan ‘Zwaaikom 2017’ heeft in het kader van de inspraakprocedure tot en met 5 oktober 2017 voor een periode van vier weken ter inzage gelegen. Op dit plan zijn 19 inspraakreacties ontvangen en hebben ook de wettelijke overlegpartners een reactie gegeven. Alle reacties zijn samengevat en van een gemeentelijke standpunt voorzien in het ‘Eindverslag vooroverleg- en inspraakprocedure voorontwerpbestemmingsplan Zwaaikom 2017’. Het college heeft dit eindverslag vastgesteld en besloten het ontwerpbestemmingsplan zes weken ter inzage te leggen. Verder heeft het college besloten de tienjaarlijkse afspraken met de VvE Houtse Heuvel te actualiseren en jaarlijks (tot en met 2027) € 3.500,- te betalen voor het onderhoud van de Houtse Heuvel.

Dus Podium Witteman leek me wel wat. Niks elitairs. Er werd gelachen. Die meiden van Fuse in hun lekkere leggings konden swingend strijken, opvallend veel musici waren half zo jong als het publiek en tussen dat alles fladderde vrolijk krullenbol Floris. Vader Paul Witteman was de bedaagde vader. Hij leek vergeten dat ie ooit Bachelor Boy van Cliff had gespeeld op een harmonium in de aula van een Haarlemse HBS. Maar de afgelopen zondag ging het fout. Thema: achtergrondmuziek in een restaurant. Iedereen die zich ergerde aan muziek in een eetgelegenheid moest zijn hand opsteken. Vader Witteman vond het helemaal niks. Floris stak zijn hand op. En terwijl hij doorkakelde staken alle grootouders langs de kant ook hun hand op. Niemand wilde natuurlijk achterblijven. Iedereen wil bij de familie horen, dus moest je achtergrondmuziek in een restaurant vreselijk vinden. En opeens zag ik de familiefoto. Een zaal vol elitaire opa’s en oma’s die goedkeurend knikken als vader Paul, het muzikale geweten uithangt. Die spreek je niet tegen, die komt tenslotte uit een muzikale familie! Floris is de leuke kleinzoon, die nog vol grappen en grollen zit, zoals dat een kleinkind betaamt. Hij komt later wel tot de jaren van verstand. Oh, oh kijk hem nou toch weer eens leuk als konijn verkleed zijn. Dat is me d’r eentje. En die man aan de vleugel? Ach, die zit toch niemand in de weg, laat hem nou maar. Hij heeft het al zo moeilijk gehad! Als er een echte pianist komt, gaat ie ergens anders zitten. André Rieu op het Vrijthof kon wel eens belangrijker zijn om mensen over de drempel naar klassieke muziek te helpen dan de hele familie Witteman op het podium. HvdP

s Prins Mienus incognito

met de boot, auto en bus. Ze kregen onder meer een lezing door onze eigen Prins Carnaval en bezochten het Speelgoedmuseum. Op de fiets ontdekten ze de stad, aten ze een kaneelstok maar natuurlijk ontbrak ook een bezoek aan Amsterdam en Het Rijksmuseum niet. Op de laatste dag sprak Wethouder R. Van der Helm de jongeren toe in Theater de Bussel en hij wenste hen een veilige terugreis met een koffer vol ervaringen.Over enkele weken vertrekken 30 leerlingen van het Frencken richting Barcelona.

De Olympische Winterspelen in Pyeongchang zijn in volle gang. Wat een prestaties worden er neergezet. Prachtig om te zien. De sporters zijn echte winnaars. Ook u kan voor goud gaan. Word ook een Olympische winnaar met het Verbrugge verzekeringspakket! Laat nu uw verzekeringspakket controleren en profiteer van aantrekkelijk combinatievoordeel. Wij brengen uw verzekeringen alleen onder bij winnaars. Zo is ZLM Verzekeringen voor de achtste keer op rij de beste verzekeraar van Nederland. Klaverblad Verzekeringen is al 168 jaar actief

met gewoon goede verzekeringen. En verzekeraar NH1816 is al 12 x uitgeroepen tot de beste schadeverzekeraar van Nederland. Alle drie verzekeraars die op het hoogste trede van het podium staan. Een check van uw verzekeringspakket is zo geregeld. Uw fysieke inspanning is nihil. Vraag online (www.verbrugge.com) of telefonisch (0162-521297) een verzekeringscheck aan en onze adviseurs doen de rest. Tijdens de Olympische Spelen profiteert u van extra voordeel. Reageer nu, Ready, Set, Go.

Kom ook naar

TUINIDEE 2018

Brabanthallen Den Bosch van 22 t/m 25 februari a.s.

GRATIS

ONDERZOEK BEHEERSMAATREGELEN JEUGDHULP De korting van zo’n 25% op het oorspronkelijke budget, aangevuld met toegenomen administratieve lasten voor zorginstellingen en een toename van de zorgvragen leidt tot een forse overschrijding van het budget Jeugdzorg. Hierin is Oosterhout niet uniek, 90% van de Nederlandse gemeenten geeft aan niet uit te komen met de beschikbare middelen. Naast de reeds lopende inzet op preventie en nieuwe effectievere en efficientere vormen van jeugdzorg is het noodzakelijk te kijken welke beheersmaatregelen er nog zijn. Het college heeft, naast een reeds ingezette regionale analyse, besloten tot een aanvullend onderzoek naar mogelijke beheersmaatregelen.

In de jaren 50 schreef Brubeck Brandenburg Gate (niet te vinden op you tube of spottify. Daar vind je alleen maar Brandenburg revisited en da’s kitsch). Brandenburg Gate is zelfs voor een dove te herleiden tot Johann S. B. Toen ontwaakte ook het koorzangertje uit de Pre-Brubecktijd weer in me : O hoofd vol bloed en wonden. De Franse pianist Jacques Loussier speelde live op vinyl in Parijs met bassist en slagwerker: Play Bach aux Champs-Élysées. The Modern Jazz Quartet speelde samen met gitarist Laurindo Almeida. Nummer 4 van kant A: Fugue in A-minor (You Tube). Prachtig. Dus komt u binnen, meneer Bach! Meer dan welkom! Ik hou van klassieke muziek maar er zijn meer gasten. Nog steeds bewonder ik Cream en Sting die Dowland zingt.

Uitwisseling leerlingen Frenckencollege Gaat u ook voor Goud? Met de leerlingen uit 3 Havo van het Mgr. Frencken College bezochten scholieren uit Frankrijk en Spanje afgelopen week diverse plekken in Oosterhout. Daaronder ook het Speelgoedmuseum.

Kort nieuws

PAGINA 5

Rustig opbouwen. Beginnen met Theek 5 voordat ik uithaal. Nog steeds heb ik de associatie met Take Five van Dave Brubeck. Een jazzpianist die in de jaren 60 de tophit Take Five schreef. (Spottievaaien, dan hoor je het wel) Eigenlijk een doodzonde in jazzland. Jazz en een notering in een top 100-lijst was verraad. Als je van jazz hield kon je onmogelijk ook van Cliff Richard houden. Ja, of stiekem, in de kelder bij de onderduikers die niet wisten dat de oorlog voorbij was. Ik vond Take Five een lekker nummer, maar ik hield ook van de Everly Brothers. Dus ik dook af en toe onder.

KNIP UIT!

Wie is wie?

Standnummer 6.B.14

WEEKBLAD OOSTERHOUT - WOENSDAG 14 FEBRUARI 2018

TUINONTWERP

Indien Florissant Tuinen de tuinaanleg compleet uitvoert

Nieuwe tuin? Of renovatie bestaande tuin? ‘n Tuinontwerp passend bij u, laat u verrassen door creativiteit. T Florissant Tuinen info@florissanttuinen.nl www.florissanttuinen.nl Tel.: 0162-470091 Mob.: 06-52418109

Neem vrijblijvend contact op!

U I

N


WEEKBLAD OOSTERHOUT - WOENSDAG 14 FEBRUARI 2018

PAGINA 6

Oosterhout streeft naar dementievriendelijke leefomgeving Wat doet u als iemand vreemd gedrag vertoond of de weg kwijt is? Hoe gaat u om met iemand met (beginnende) dementie? De gemeente Oosterhout en Surplus streven naar een dementievriendelijke gemeenschap en doen dit onder andere door trainingen aan te bieden waar mensen leren hoe om te gaan met dementerenden. Vanuit angst sluiten dementerenden zich vaak buiten. Om dat te voorkomen is het belangrijk dat mensen zich bewust worden van manieren om met mensen met dementie om te gaan en weten op welke signalen ze moeten letten. Winkels, sportverenigingen en woonwijken zijn plekken waar mensen vroegtijdig in aanraking komen met mensen met dementie. Daarom gaat de gemeente samen met Surplus aan de slag om deze plekken dementievriendelijk te maken. Ondernemers, verenigingen, buurtpreventieteams en andere organisaties kunnen zich via communicatie@oosterhout. nl bij de gemeente aanmelden voor een

gratis training over hoe om te gaan met mensen met dementie. Consumptiebon mantelzorgers bij voorstelling ‘Ma’ in Theater de Bussel Op vrijdag 23 februari staat de (inmiddels uitverkochte) voorstelling ‘Ma ‘ -naar het boek van Hugo Borst- op de planken van Theater de Bussel. In dit boek vertelt Hugo over zijn dementerende moeder. Op vertoon van een consumptiebon ontvangen alle mantelzorgers een gratis kopje koffie of thee. Bent u mantelzorger en heeft u kaartjes voor de voorstelling Ma? Dan kunt u deze consumptiebon afhalen bij de receptie van Surplus, Klappeijstraat 44 Oosterhout, tussen 9.00 en 17.00 uur (vrijdag tot 15.00 uur). Op de avond van de voorstelling (23 februari) is de mantelzorgconsulent van Surplus Welzijn aanwezig. U kunt dan bij haar terecht voor meer informatie rondom mantelzorgtaken.

Open Huis activiteitencentra was groot succes Vrolijke noten galmden door Dommelbergen. De geur van huisgemaakte soep lokte de buurt naar De Slotjes. In De Bunthoef klonk vaak: ‘hey, ken ik jou niet ergens van?’. Het Open Huis van de activiteitencentra in Oosterhout op woensdag 31 januari was een groot succes. Fijne sfeer De bezoekers roemden vooral de fijne sfeer gekenmerkt door, voor én met elkaar. Meedoen met figuurzagen, spontaan invallen bij een echte meezinger, de liefde die afstraalde van al het bereidde lekkers voor deze dag, maakten het feest compleet. Alle verenigingen, clubs en groepen die leven brengen in onze activiteitencentra hadden hun beste beentje voor gezet. Elke dag Open Huis Terugkijkend op een dag vol saamhorigheid, trok het team van De Bunthoef de gezamenlijke conclusie: ‘Eigenlijk is het elke dag Open Huis.’ Kortom u bent altijd welkom in één van de activiteitencentra om te horen én zien waarmee wij u (en/ of de club, groep of vereniging waartoe u behoort) kunnen helpen. Elke werkdag zijn de activiteitencentra geopend van 9.00 – 17.00 uur. Meer informatie vindt op www.surpluswelzijn.nl/oosterhout of

u kunt hiervoor bellen naar Surplus Welzijn op telefoonnummer (0162) 74 86 00.

Surplus Welzijn: maatschappelijk spreekuur

COLOFON Bezoekadres stadhuis: Slotjesveld 1, Oosterhout. Telefoon: 14 0162

Website: www.oosterhout.nl Facebook: www.facebook.com/ OosterhoutFamiliestad Twitter: www.twitter.com/ Gem_Oosterhout

Instagram: www.instagram.com/ gemeenteoosterhout Instagram jongeren: www.instagram.com/ jonginoosterhout Openingstijden: Digitaal loket op www.oosterhout.nl 24 uur per dag, 7 dagen per week Op afspraak bij balie Burgerzaken: Maandag tot en met donderdag: van 12.00 tot 17.00 uur Zonder afspraak bij balie Burgerzaken: Maandag tot en met vrijdag: van 09.00 tot 12.00 uur Donderdagavond: van 17.00 tot 20.00 uur Zonder afspraak bij de Afhaalbalie (voor reisdocumenten en rijbewijzen) Maandag tot en met donderdag: van 09.00 tot 17.00 uur Donderdagavond: van 17.00 tot 20.00 uur Vrijdag: van 09.00 tot 12.00 uur Op afspraak bij balies Wmo, Werk en inkomen, Vergunning en handhaving: Maandag tot en met donderdag: van 09.00 tot 17.00 uur Vrijdag: van 09.00 tot 12.00 uur Burgers en bedrijven kunnen een afspraak maken via telefoonnummer 14 0162 of zelf inplannen via de website www.oosterhout.nl Budgetadvies: inloopspreekuur Budget Advies Centrum: maandag 10:00 - 13:00 uur (Theek 5, Torenstraat 8t) dinsdag en vrijdag van 09.00 12.00 uur (stadhuis) donderdag van 16.00 - 20.00 uur (stadhuis)

Heeft u vragen of problemen waar u eens met iemand over wilt praten? Maatschappelijke werkers luisteren en denken graag met u mee. Zonder afspraak kunt u binnenlopen bij één van onze gratis spreekuren. Op donderdag is een avondspreekuur van 16.00 – 20.00 uur in het gemeentehuis, Slotjesveld 1. De spreekuren overdag zijn op maandag in activiteitencentrum de Bunthoef, dinsdag in de Slotjes en woensdag in Dommelbergen van 9.30 - 10.30 uur.

in de hal van het gemeentehuis trekt u een volgnummer bij de automaat die naast de balie staat. Op het moment dat de maatschappelijk werker beschikbaar is, verschijnt op het scherm het nummer van de kamer waar u binnen kunt lopen.

Avondspreekuur Wilt u langskomen op het avondspreekuur? Het is niet nodig om van te voren een afspraak te maken. Bij binnenkomst

Meer informatie Heeft u nog vragen over onze spreekuren? Bel dan de receptie van Surplus Welzijn op telefoonnummer (0162) 74

86 00 of kijk op www.surpluswelzijn. nl/oosterhout

AANVRAGEN OMGEVINGSVERGUNNINGEN

Referentie: 20180205-OLO-3459245 Datum: 5 februari 2018

VERLENGING OMGEVINGSVERGUNNINGEN

Bij het college zijn aanvragen voor onderstaande omgevingsvergunningen ingediend:

Voor: Aanbouw erker met luifel Locatie: Tulpenlaan 79, 4904 CC Referentie: 20180208-OLO-3470545 Datum: 8 februari 2018

De beslistermijn voor onderstaande omgevingsvergunningen wordt met 6 weken verlengd in de periode van 2 t/m 9 februari 2018:

Voor:

Voor:

BEKENDMAKING Omgevingsvergunningen De burgemeester van Oosterhout maakt, (mede) namens het college, het volgende bekend.

ONTWERPBESLUIT OMGEVINGSVERGUNNING UITGEBREIDE VOORBEREIDINGSPROCEDURE Het college van Oosterhout heeft het voornemen om een omgevingsvergunning te verlenen: Voor:

Het brandveilig gebruik van een school Locatie: Trekbeemd 34, 4907 DP Referentie: 20180109-OLO-3330807 De aanvraag, de ontwerpbeschikking en de bijbehorende stukken liggen met ingang van 14 februari 2018 gedurende zes weken ter inzage. Indien u deze ontwerpbeschikking in wilt zien, kunt u het opvragen bij afdeling Vergunning en Handhaving, bereikbaar via het algemeen telefoonnummer 14 0162. Zienswijze Tijdens de periode van ter inzage legging heeft iedereen de mogelijkheid een schriftelijke zienswijze in te dienen. U kunt deze sturen aan: het college van burgemeester en wethouders, postbus 10150, 4900 GB te Oosterhout. U kunt ook mondeling een zienswijze inbrengen. Hiervoor kunt u een afspraak maken bij afdeling Vergunningen en Handhaving, bereikbaar via het algemeen telefoonnummer 14 0162. Voor het indienen van beroep tegen de uiteindelijke beschikking moet u een zienswijze hebben ingebracht tegen de ontwerpbeschikking én u moet daarbij belanghebbende zijn. Wilt u een inhoudelijke toelichting op plannen die ter inzage liggen dan dient u via ons klantcontactcentrum, telefoonnummer 14 0162, een afspraak te maken.

Voor: Het bouwen van een woning Locatie: Kavel B02 (Contreie) Referentie: 20180202-OLO-3456837 Datum: 2 februari 2018 Voor:

Het kappen van 5 essen en 3 schietwilgen i.v.m. aanpassen groenstructuur ivm veiligheidsaspecten en overlast (met herplanting) Locatie: Dommelbergenweg Referentie: 20180129-OLO-3443777 Datum: 29 januari 2018 Voor:

Het herstellen van een Vlaamse schuur Locatie: Hespelaar 24a, 4911 AE Den Hout Referentie: 20180208-OLO-3469441 Datum: 8 februari 2018 Voor: 3 constructieve doorbraken Locatie: Heuvel 8, 4901 KC Referentie: 20180205-OLO-3461505 Datum: 5 februari 2018 Voor:

Omgevingsvergunning brandveilig gebruik Locatie: Kruidenlaan 25, 4907 AA Referentie: 20180131-OLO-3450001 Datum: 31 januari 2018 Voor: Het verbreden van de inrit Locatie: Max Havelaardreef 109, 4906 HA Referentie: 20180130-OLO-3449471 Datum: 30 januari 2018 Voor: Bouwen aanbouw Locatie: Pottebakkerstraat 28, 4905 AK Referentie: 20170807-OLO-3137873 Datum: 30 januari 2018 Voor:

Het kappen van 1 linde t.b.v. een voetverbinding van het parkeerterrein naar het centrum Locatie: Slotjesveld 1, 4902 ZP Referentie: 20180202-OLO-3455635 Datum: 2 februari 2018 Voor: Het bouwen van een tuinhuis Locatie: Tijl Uilenspiegelstraat 11, 4906 JB

Strijdig gebruik voor het kunnen toestaan van een evenement motorcross Locatie: Kadastraal bekend gemeente Oosterhout, Sectie U met nrs. 141, 142, 144, 145, 146, 147 en 731 te Den Hout Referentie: 20180207-OLO-3466307 Datum: 7 februari 2018 Voor: Plaatsen dakopbouw Locatie: Vrijheidstraat 35, 4902 BC Referentie: 20180205-OLO-3458885 Datum: 5 februari 2018 Voor: Het aanleggen van een inrit Locatie: Vroenhoutstraat 29, 4901 ZN Referentie: 20180129-OLO-3444649 Datum: 29 januari 2018 Tegen de hierboven vermelde ingediende aanvragen kunt u in dit stadium geen zienswijzen of bezwaar indienen. Deze mogelijkheid bestaat pas op het moment dat het college van burgemeester en wethouders het voornemen heeft om medewerking te verlenen dan wel een beslissing op de aanvraag heeft genomen. Deze (ontwerp)besluiten zullen dan op de gebruikelijke wijze in dit blad worden gepubliceerd. Wilt u een inhoudelijke toelichting op plannen dan dient u via ons klantcontactcentrum, telefoonnummer 14 0162, een afspraak te maken.

RECTIFICATIE OMGEVINGSVERGUNNING De onderstaande omgevingsvergunning is in de periode van 2 t/m 9 februari 2018 gerectificeerd: Voor: Plaatsen reclame Locatie: Bouwlingplein 17, 4901 KZ i.p.v. Bouwlingstraat 17 Referentie: 20180123-OLO-3433883 Datum: 7 februari 2018

Plaatsen nieuwe pui, luifel en windscherm Locatie: Bouwlingplein omgnr. Referentie: 20171222-OLO-3385887 Datum: 7 februari 2018 Voor:

Het overkappen van een kraanbaan Locatie: Denariusstraat 33, 4903 RC Referentie: 20171220-OLO-3380911 Datum: 7 februari 2018 Tegen de hierboven vermelde ingediende aanvragen kunt u in dit stadium geen zienswijzen of bezwaar indienen. Deze mogelijkheid bestaat pas op het moment dat het college van burgemeester en wethouders het voornemen heeft om medewerking te verlenen dan wel een beslissing op de aanvraag heeft genomen. Deze (ontwerp)besluiten zullen dan op de gebruikelijke wijze in dit blad worden gepubliceerd. Wilt u een inhoudelijke toelichting op plannen dan dient u via ons klantcontactcentrum, telefoonnummer 14 0162, een afspraak te maken. VERLEENDE OMGEVINGSVERGUNNINGEN Door het college is in de periode van 2 t/m 9 februari 2018 de onderstaande omgevingsvergunningen verleend: Voor:

Het bouwen van een woning (kavel A18) Locatie: Dolium 2 Referentie: 20171218-OLO-3373255 Datum: 5 februari 2018 Voor:

Het kappen van 5 essen en 3 schietwilgen i.v.m. aanpassen groenstructuur ivm veiligheidsaspecten en overlast (met herplanting) Locatie: Dommelbergenweg Referentie: 20180129-OLO-3443777 Datum: 8 februari 2018


WEEKBLAD OOSTERHOUT - WOENSDAG 14 FEBRUARI 2018

PAGINA 7

Compostering De Hillen nu in Veilig tweerichtingenfietspad door de bossen van Dorst handen van Den Ouden Groep Aanleg fietspad Oosterhout - Dorst van start Familiebedrijf Den Ouden Groep uit Schijndel heeft compostering De Hillen aan de Statendamweg in Oosterhout overgenomen. De gemeente Oosterhout heeft ervoor gekozen om de exploitatie van de compostering over te laten aan een gespecialiseerde partij. De compostering wordt nu niet volledig benut. Een gespecialiseerd bedrijf heeft meer kennis in huis, weet precies wat de markt vraagt en kan daar daarom beter op inspelen. Met de exploitatie van de composteerinrichting geeft de gemeente Oosterhout bovendien invulling aan de doelstellingen die zijn gesteld in het kader van het lokale milieu- en grondstoffenbeleid. Bedrijven en particulieren Voor de exploitatie van de compostering heeft een Europees Openbaar aanbestedingstraject gelopen. Den Ouden Groenrecycling B. V. heeft de exploitatie gegund gekregen, vanwege de beste prijs-kwaliteitsscore. Bedrijven kunnen hun groenafval dus tegen betaling bij Den Ouden aanbieden. Voor particulieren verandert er niets: zij kunnen daarvoor kosteloos terecht bij de milieustraat in Oosterhout. Den Ouden blijft ook de jaarlijkse compostactie voor inwoners uit Geertruidenberg en Oosterhout organiseren. Inwoners kunnen dan gratis compost afhalen bij de compostering. Plannen Compostering De Hillen heeft een oppervlakte van ongeveer 1,70 ha. Den Ouden heeft een aantal plannen met de locatie.

Voor:

Het uitbreiden van de woning (nokhoogte), het plaatsen van dakkapel voorzijde, het ophogen achtergevel en het plaatsen van vaste trap Locatie: Nassaustraat 26, 4902 NA Referentie: 20171122-OLO-2827115 Datum: 6 februari 2018 Voor: Het bouwen van een woning Locatie: Provincialeweg ongnr. Sectie V nr 1249 Referentie: 20171207-OLO-3356951 Datum: 6 februari 2018 Voor: Het bouwen van een woning Locatie: Provincialeweg ongnr. Sectie V nrs 1468 & 1469 Referentie: 20171207-OLO-3235625 Datum: 6 februari 2018 Voor:

Het kappen van 1 linde t.b.v. een voetverbinding van het parkeerterrein naar het centrum Locatie: Slotjesveld 1, 4902 ZP Referentie: 20180202-OLO-3455635 Datum: 7 februari 2018 Voor:

Het plaatsen van een dakkapel voor- en achterzijde Locatie: Statenlaan 4, 4902AL Referentie: 20171115-OLO-3314901 Datum: 7 februari 2018 Voor: Het kappen van 2 bomen Locatie: Touwslagerijweg, 4906 CS Referentie: 20180126-OLO-3440981 Datum: 8 februari 2018 Voor:

Het uitbreiden van de woning en het bouwen van een carport Locatie: Vroenhoutstraat 29, 4901 ZN Referentie: 20180108-OLO-3401797 Datum: 5 februari 2018 Wilt u een inhoudelijke toelichting op plannen die ter inzage liggen dan dient u via ons klantcontactcentrum, telefoonnummer 14 0162, een afspraak te maken. Belanghebbenden die door deze beschikking rechtstreeks in hun belangen worden getroffen kunnen daartegen op grond van de Algemene wet bestuursrecht bezwaren indienen en wel binnen zes weken na verzending van het betrokken besluit aan de aanvrager/aanvraagster. Voor nadere informatie omtrent de

De benodigde energie zal bijvoorbeeld voor een groot deel uit groene energie gaan bestaan. In 2025 wil Den Ouden de locatie helemaal energie neuraal hebben. Den Ouden gaat bovendien de productieprocessen optimaliseren, om een zo hoog mogelijk rendement te halen uit de groene afvalstromen. Den Ouden Groep Den Ouden Groep is een internationaal en servicegericht familiebedrijf met ongeveer 200 medewerkers, waarbij duurzaamheid, biobased economy en cradle to cradle hoog in het vaandel staan. Het familiebedrijf heeft twaalf composteerinrichtingen in haar beheer waar jaarlijks ruim 450.000 ton groenafval wordt ingenomen, dat afkomstig is van gemeente, provincies, Rijkswaterstaat, bedrijven en particulieren. Wereldwijd ontzorgt Den Ouden in bodemverbeteraars, bodembemesting, bodemveiligheid, binnenstedelijke herinchting, betonaanleg en biobrandstoffen. Dagelijks werkt Den Ouden aan innovatieve oplossingen, maatschappelijk verantwoord ondernemen en CO2 Reductie.

In Dorst ligt er een jarenlange wens van een veilig fietspad naar Oosterhout. Op woensdag 7 februari maakten Mark Vissers (wethouder Verkeer, gemeente Oosterhout) en Jelka Both (gebiedsmanager Staatsbosbeheer) een start met de aanleg van dit langverwachte fietspad door de bossen van Dorst. Eind februari 2018 wordt gestart met het kappen van de bomen. Naar verwachting is het fietspad gereed na de zomer. Wethouder Mark Vissers: “Om voortgang te behouden moeten we op tijd beginnen. Bomen kappen moet voor het begin van het broedseizoen. Dan houden we het even rustig om de natuur z’n gang te laten gaan en vanaf april kunnen we beginnen met de daadwerkelijke aanleg van het fietspad.” Natuur Het fietspad krijgt een lengte van ongeveer 2,5 kilometer. Vanuit Oosterhout ligt het fietspad aan de rechterkant van de Hoevestraat en de Wethouder Van Dijklaan. Omdat er zo veel mogelijk bomen worden behouden, meandert het fietspad door het bos, langs deze wegen. Hoewel er getracht is om zo veel mogelijk natuur te sparen, is bomenkap helaas onvermijdelijk. De natuurcompensatie wordt gerealiseerd op twee hectare aan de Domeinweg in Oosterhout. Daarnaast wordt een extra stukje natuur aangelegd op een landbouwperceel langs de Hoevestraat. Over de natuurvriendelijke aanleg van het fietspad en de natuurcompensatie is goed

overleg gevoerd met de Milieuvereniging Oosterhout en IVN Mark en Donge. Staatsbosbeheer werkt mee aan de realisatie van het fietspad door het verkopen en in erfpacht uitgeven van een strook bos. Volgens Jelka Both van Staatsbosbeheer zijn de werkzaamheden door het bosgebied door de gemeente zorgvuldig voorbereid. “De zorg voor natuur en duurzaamheid stond hierbij centraal,” zegt ze.

Tussen Kalix Berna en het viaduct over de A27 is te weinig ruimte voor een vrij liggend fietspad. Hier komen rode fietsstroken. Langs de Wethouder van Dijklaan en de Hoevestraat komen snelheidsremmers voor het gemotoriseerd verkeer. De kruising van die wegen met de Ketenbaan wordt opnieuw ingericht zodat ook hier de verkeersveiligheid wordt verbeterd. Kosten In totaal (inclusief grondaankoop en natuurcompensatie) wordt er zo’n € 1,8 miljoen geïnvesteerd in de realisering van dit fietspad. De aanleg wordt mede mogelijk gemaakt door een subsidie van de provincie Noord-Brabant.

Veiligheid Het fietspad wordt voorzien van amberkleurige, vleermuisvriendelijke verlichting, die in de donkere uren gedimd wordt. Als er een fietser aan komt zal de lichtsterkte omhoog gaan.

Samen zorgen we voor verkeersveilige erven Woonerven zijn ontwikkeld om woonstraten voor bewoners leefbaar te houden. Er zijn ook erven op andere plekken waar rijdend verkeer te gast is, zoals winkelgebieden en schoolgebieden. Binnen erven staat de verblijfsfunctie boven de verkeersfunctie. Lopen, spelen, ontmoeten enzovoorts heeft de prioriteit boven gemotoriseerd verkeer. In een erf gelden speciale verkeersregels. Aan onderstaand bord kunt u zien dat u een erf inrijdt: Op het erf gelden de volgende regels:

• Binnen een erf mag alleen stapvoets worden gereden. De politie gaat uit van maximaal 15 km/uur. • In erven zijn alle kruispunten gelijkwaardig. Dit betekent dat ALLE bestuurders van rechts voorrang hebben. • Voetgangers (ook kinderen) mogen de hele breedte van de openbare weg gebruiken om te lopen of spelen. • Parkeren mag alleen op de daarvoor bestemde parkeervakken. Over het algemeen zijn deze voorzien van een

datum van verzending van het betrokken besluit kunt u terecht bij Vergunningen en Handhaving, bereikbaar via algemeen telefoonnummer 14 0162. Het bezwaarschrift dient te worden gericht aan het college van Oosterhout, postbus 10150, 4900 GB Oosterhout.

zieningenrechter van de rechtbank Zeeland-West-Brabant te Breda een voorlopige voorziening vragen, indien u van mening bent dat onverwijlde spoed, gelet op de betrokken belangen, dat vereist.

Tevens kunt u gelijktijdig bij de voorzieningenrechter van de rechtbank Zeeland-West-Brabant te Breda een voorlopige voorziening vragen, indien u van mening bent dat onverwijlde spoed, gelet op de betrokken belangen, dat vereist.

ONTHEFFING GELUIDSNORMEN BOUWBESLUIT PROJECT AMFORA 4 Op 7 februari 2018 heeft het college van burgemeester en wethouders op grond van artikel 8.3 lid 3 van het Bouwbesluit 2012 aan KBM Bouw B.V. ontheffing verleend van het gestelde in artikel 8.3 lid 1 en 2 van het Bouwbesluit 2012, voor het in gebruik hebben van lawaai producerend materiaal/materieel voor het project Amfora 4 te Oosterhout. De ontheffing is van 31 januari 2018 t/m 23 februari 2018. Voor:

Ontheffing geluidsnormen bouwbesluit Locatie: Amfora 4, 4906 LX Referentie: IO18008899 Datum: 7 februari 2018 Wilt u een inhoudelijke toelichting op dit besluit, dan dient u via ons klantcontactcentrum, telefoonnummer 14 0162, een afspraak te maken. Belanghebbenden die door deze beschikking rechtstreeks in hun belangen worden getroffen kunnen daartegen op grond van de Algemene wet bestuursrecht bezwaren indienen en wel binnen zes weken na verzending van het betrokken besluit aan de aanvrager/aanvraagster. Voor nadere informatie omtrent de datum van verzending van het betrokken besluit kunt u terecht bij afdeling Vergunningen en Handhaving, bereikbaar via telefoonnummer 14 0162. Het bezwaarschrift dient te worden gericht aan het college van Oosterhout, postbus 10150, 4900 GB Oosterhout. Tevens kunt u gelijktijdig bij de voor-

Wet milieubeheer Burgemeester en wethouders van Oosterhout; gelet op artikel 8.41 van de Wet milieubeheer; maken bekend, dat bij hen de volgende melding Activiteitenbesluit milieubeheer is ingekomen Gr8 Real Estate, Beneluxweg 1 Oosterhout. Bekendmaking 12-dagen regeling: Op 01-02-2018 hebben wij een brief verzonden aan Tennisvereniging Strijdo betreffende toepassing van de 12-dagenregeling op grond van artikel 2.21 (geluid) van het Activiteitenbesluit (APV). Dit voor het houden van een open wintertoernooi van 26-02 t/m 02-032018. Aanvraag voor baanverlichting van 23.00 – 01.00 uur. Dit verzoek houdt in dat de geluidsnormen zoals opgenomen in bovengenoemd besluit niet in werking zijn voor de duur van dit evenement. Toch moet er te allen tijde voor worden gezorgd dat overmatige geluidsoverlast wordt voorkomen. Een en ander zal ter plaatse worden beoordeeld door de politie die u in geval van vermeende overlast hieromtrent kunt bellen op telefoonnummer 0900 – 88 44.

“P-tegel”. • Bestuurders die het erf in- of uitrijden, moeten het overige verkeer (dus óók voetgangers) voorrang verlenen. Daarbij is de in-/uitgang van een erf vormgegeven als een uitrit met doorlopend trottoir. Werk mee aan een veilig erf Met de verkeersregels leggen we een basis voor het veilig gebruik van de openbare weg. Het rijdend verkeer mag voetgangers niet hinderen. Andersom mogen

voetgangers en spelende kinderen het rijdend verkeer niet onnodig belemmeren. Houdt u s.v.p. aan deze regels zodat we samen ongelukken zoveel mogelijk kunnen voorkomen.

Horst 8 en 21), met de hierbij behorende stukken, waaronder het ontwerpbestemmingsplan zelf (NL.IMRO.0826.BSPhz12BG2013-ON01). Dit bestemmingsplan voorziet in het planologisch loskoppelen van het agrarisch bouwvlak Ter Horst 8 te Oosteind, van het agrarisch bouwvlak Ter Horst 21 te Oosteind. En de sanering van het intensief veehouderijbedrijf op de locatie Ter Horst 21 te Oosteind. De stukken kunnen worden ingezien bij de informatiebalie in het stadhuis, Slotjesveld 1 te Oosterhout en kunnen ook geraadpleegd worden op www.oosterhout.nl of op www.ruimtelijkeplannen. nl.

van de gemeente Oosterhout, Slotjesveld 1. Het verkeersbesluit en de tekening waarnaar worden verwezen zijn ook te raadplegen via www.oosterhout.nl.

Vanaf de dag van ter inzage legging (dus vanaf donderdag 15 februari 2018) kan eenieder gedurende 6 weken (dus tot en met woensdag 28 maart 2018) ter zake van dit ontwerpbestemmingsplan en/of ontwerpbesluit een schriftelijke of mondelinge zienswijze naar voren brengen. Schriftelijke zienswijzen die betrekking hebben op het ontwerpbestemmingsplan dienen te worden gericht aan de gemeenteraad van Oosterhout, postbus 10150, 4900 GB Oosterhout onder vermelding van “Zienswijze ontwerpbestemmingsplan Buitengebied 2013 (incl. Lint Oosteind), herziening 12 (Ter Horst 8 en 21)”. Voor het kenbaar maken van mondelinge zienswijzen kan een afspraak worden gemaakt met de heer D.P.A.W. van Dongen van de afdeling Stadsontwikkeling, bereikbaar via algemeen telefoonnummer 14 0162.

Verkeersbesluiten Ruimtelijke ordening Ontwerpbestemmingsplan Buitengebied 2013 (incl. Lint Oosteind), herziening 12 (Ter Horst 8 en 21) Burgemeester en wethouders van Oosterhout maken ingevolge artikel 3.8, lid 1, van de Wet ruimtelijke ordening bekend, dat met ingang van donderdag 15 februari 2018 gedurende zes weken voor eenieder ter inzage ligt het ontwerpbesluit tot vaststelling van het bestemmingsplan Buitengebied 2013 (incl. Lint Oosteind), herziening 12 (Ter

Gereserveerde parkeerplaatsen opladen elektrische auto's Steentijd Burgemeester en wethouders van Oosterhout maken bekend dat zij op 5 februari 2018 hebben besloten tot het aanwijzen van twee parkeerplaatsen in de Steentijd aan de zijkant van de woning IJzertijd 38 als standplaats voor het opladen van elektrische auto's. De volledige tekst van dit besluit ligt van 14 februari 2018 tot en met 27 maart 2018 ter inzage bij de informatiebalie

Bezwaar Belanghebbenden kunnen tegen dit besluit bezwaar maken door binnen zes weken na publicatie van dit besluit een ondertekend bezwaarschrift in te dienen bij het college van burgemeester en wethouders van Oosterhout, postbus 10150, 4900 GB Oosterhout. Vermeld in deze brief de datum, uw naam en adres, het besluit waartegen u bezwaar maakt en de redenen van het bezwaar. Ten slotte is het belangrijk dat u de brief ondertekent. Een bezwaarschrift indienen kan ook via het Digitaal Loket op www.oosterhout.nl.

Invalidenparkeerplaatsen Toewijzing gehandicaptenparkeerplaats De Braak 210 Burgemeester en wethouders van Oosterhout maken bekend dat zij 13 februari 2018 hebben besloten tot het toewijzen van een gehandicaptenparkeerplaats nabij de woning De Braak 210 en deze ter beschikking te stellen aan de bewoner van deze woning. De volledige tekst van dit besluit ligt van 14 februari 2018 tot en met 27 maart 2018 ter inzage bij de informatiebalie van de gemeente Oosterhout, Slotjesveld 1. Het verkeersbesluit en de tekening waarnaar worden verwezen zijn ook te raadplegen via www.oosterhout.nl. Bezwaar Belanghebbenden kunnen tegen dit besluit bezwaar maken door binnen zes weken na publicatie van dit besluit een ondertekend bezwaarschrift in te dienen bij het college van burgemeester en wethouders van Oosterhout, postbus 10150, 4900 GB Oosterhout. Vermeld in deze brief de datum, uw naam en adres, het besluit waartegen u bezwaar maakt en de redenen van het bezwaar. Ten slotte is het belangrijk dat u de brief ondertekent. Een bezwaarschrift indienen kan ook via het Digitaal Loket op www.oosterhout.nl. Oosterhout, 14 februari 2018


WEEKBLAD OOSTERHOUT - WOENSDAG 14 FEBRUARI 2018

PAGINA 8

gemeenteraadsverkiezing verkiezing

Sporten is belangrijk, zeker voor kinderen

Tot de gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart zal een kandidaat van de VVD Oosterhout iedere week een thema uit ons verkiezingsprogramma presenteren. Het programma ‘Gewoon. Doen.’ is te vinden op onze website www.oosterhout.vvd.nl In de drie hoofdthema’s Wonen, Werken en Leven is te lezen waar we als lokale VVD voor staan en waar we de komende vier jaar naar toe willen met onze prachtige stad. Vandaag is het de beurt aan Gwen van Alphen, nummer 8 op onze kieslijst. Mijn naam is Gwen van Alphen. Ik ben geboren en getogen Oosterhoutse en ben 45 jaar. Na de basisschool heb ik op het Frencken mijn VWO diploma gehaald. Daarna ben ik in Tilburg gaan wonen en Bestuurlijke Informatiekunde gaan studeren. Na mijn studie ben ik een bedrijf gestart in de automatisering hier in Oosterhout. Ik ben getrouwd en moeder van twee tieners; we wonen alweer bijna 19 jaar in Oosterhout, waarvan het grootste deel in het mooie Oosterheide. Ik zit sinds september 2011 met veel plezier in de raad. Ik vind het de moeite waard om me in te zetten voor onze fijne Gemeente naast mijn werk als ondernemer en mijn gezin. De afgelopen jaren heb ik me onder andere beziggehouden met WMO, jeugdzorg, cultuur, sport en financiën. Sport heeft hierbij mijn bijzondere aandacht omdat dit een goed middel is om bijvoorbeeld het terrein van WMO en Jeugdzorg te ondersteunen. Mensen doen er contacten op, leren samenwerken, kunnen zich nuttig maken als vrijwilliger en bovenal werken aan hun gezondheid en conditie. Maar ook op het gebied van de Participatiewet (werk & inkomen) kan sport goede mogelijkheden bieden, door de punten zoals eerder genoemd. Ik ondersteun dan ook van harte het idee van de Nationale Denktank: ‘DoneerJeNetwerk. Een groep mensen die elkaar kent – een vriendengroep, afdeling van een bedrijf of sportteam – stelt zijn netwerk open voor een werkzoekende met een afstand tot de arbeidsmarkt. Het idee is dat een personeelsmanager die nu geneigd is om sollicitatiebrieven van gehandicapten opzij te leggen, wél in gesprek gaat als een team-

genoot van zijn sportclub een koffie-afspraak maakt met die gehandicapte sollicitant. In Apeldoorn gaat men hiermee starten en ik ben zeer benieuwd naar de ervaringen. Maar sport is ook vooral goed voor de Jeugd. We horen steeds vaker dat kinderen te dik zijn en meer last krijgen van bepaalde aandoeningen zoals suikerziekte. Sporten kan hiertegen helpen. Maar niet alleen is het goed voor de gezondheid. Ook leren kinderen dingen zoals samenwerken in een team, omgaan met winst en verlies

Pianoconcert Ruben Plazier in De Schelleboom 2018

en sportiviteit. In Oosterhout hebben een mooie organisatie als Moove, het vroegere OIB, die heel veel interessante dingen voor met name de basisschooljeugd organiseert. Wat mij betreft komt er de komende jaren meer aandacht voor de middelbare schooljeugd. Veel kinderen stoppen met sporten als ze naar de middelbare school gaan. Maar als je stopt met sporten op die leeftijd gebeurt er van alles met je lichaam. Al na een paar dagen nadat je stopt met sporten verslechteren je spieren. Je uithoudingsvermogen daalt en je voelt je vaker moe. Je concentratievermogen daalt. Je harten longfuncties verminderen en je spiermassa neemt af. Je loopt een groter risico op ziektes als hoge bloeddruk, hoog cholesterolgehalte, diabetes, slapeloosheid en depressie. Kortom veel redenen om aandacht te hebben voor sporten en met name bij kinderen. Ik maak me daar graag de komende vier jaar weer sterk voor.

In 2015 speelde deze wonderbaarlijke jongeman al eens in de Schelleboom. We konden het niet laten om Ruben nog eens uit te nodigen. Prachtige stukken, omlijst met mooie verhalen over de muziek, muziekstromingen en componisten. Ruben brengt u anekdotes over de klassieke grootmeesters die u vermoedelijk nog niet kende. De passie voor klassieke piano hoort u, voelt u en ziet u in zijn spel en zijn performance.

s Ruben Plazier

Nog net geen 20 jaar en nu al één van de meest talentvolle pianisten van ons land. Ruben Plazier (1998) studeert piano aan het conservatorium van Rotterdam bij pianist Stéphane De May. Ruben begon op 6-jarige leeftijd met het volgen van pianolessen in Dordrecht bij Mateja Tops. Al snel kreeg hij een tweede pianoleraar, zodat hij naast klassiek piano zich ook kon scholen in jazz piano. Op 13-jarige leeftijd al werd hij toegelaten tot de talentenklas van ToBe. Hier kreeg hij zijn eerste kamermuzieklessen van Casper van Nugteren en Arjan Kik. In 2013 ontving hij verschillende lessen van de Wereldberoemde pianist, Wibi Soerjadi. Zondag 18 februari. Aanvang 14:00u. Entree €13,50 inclusief koffie vooraf en een drankje in de pauze. Bestellen kan natuurlijk via www.deschelleboom.nl of telefonisch op 0162-437165.

Jos van Beek: ‘En God deed niets’ Onder de titel ’Oelbert on Tour’ presenteren wij u de inmiddels vertrouwde Oelbertlezingen. In 2018 hebben wij drie oud-leerlingen geengageerd die een boek publiceerden waarin op een of andere manier het Sint-Oelbertgymnasium een (hoofd)rol speelt. Het spits wordt afgebeten door Jos van Beek, oud-leerling en auteur van het boek ’En God deed niets’, over zijn belevenissen op het Sint-Oelbertgymnasium, toen nog kleinseminarie, in de jaren ’60. Hij doet een boekje open over het schoolleven van toen. Ruim vijftig jaar later keert hij terug naar zijn oude school, waar hij op 19 februari een lezing houdt over zijn roman. Hij vertelt iets over de school van vroeger, de inrichting van het gebouw, de paters-leraren en het leven in het internaat. Daarbij laat hij oude foto’s zien. De auteur leest voor uit eigen werk en gaat graag met u in discussie over zijn boek. Ook is er gelegenheid tot het stellen van vragen. ”Met dit verhaal wil ik laten zien hoe onwetendheid de geestelijk-

heid destijds vrij spel gaf en hoe daarvan subtiel gebruik werd gemaakt.” Zijn roman gaat ook over verboden puberliefdes, de venijnige strijd met zijn vader en de paters, over frustratie, pijn en onbegrip. En zijn afbrokkelend vertrouwen in God. U bent van harte uitgenodigd op deze ongetwijfeld boeiende avond. Datum: maandag 19 februari. Tijd: van 19.30-21.00 uur. Plaats: Sint-Oelbertgymnasium, Agora, Oosterhout. De toegang is gratis. Vragen en opmerkingen: dr. W.J. Pantus, coördinator (pa@oelbert.nl). Het Sint-Oelbertgymnasium is het beste te bereiken via het Paterserf en voormalig zwembad De Blikken.

s Boekomslag: uitgeverij aspekt (www.oelbert.nl). Het boek is te bestellen via de boekhandel, ISBN10 9461539177 en te koop in de zaal, waar de auteur ook signeert.

VUUR met een zachte G... s Gwen van Alphen #8 VVD Oosterhout

h19 organiseert op donderdag 17 mei om 19.30 uur het groot (on)beperkt familieconcert (Vuur met een zachte G) in De Bussel als Kick-off van het 50-jarig jubileumweekend. Samen met jou! Het concert zal bestaan uit een koor en een orkest dat samengesteld is uit mensen van verschillende leeftijden en ervaringen, met en zonder een beperking. Een prikkelende ontmoeting voor iedereen! Deelname is gratis.

Naam/ tel. - Leeftijd - Instrument dat je speelt - Zang (sopraan, alt, tenor, bas). De eerste repetitie is op 22 februari bij h19, Heuvel 19. We zien je graag!

IVN-wandeling Vrachelse Heide Op zondag 18 februari gaan de Natuurgidsen van IVN Mark & Donge dwalen over de Vrachelse Heide.

s Tom Reijnders

Schilderwerken

Commeren

Eerste Industrieweg 1, 4921 XJ Made, Tel.: 0162-685075, Mob.: 06-53630101

Uw adres voor al uw schilderwerk en beglazing AL JAREN EEN VERTROUWD ADRES VOOR VAKMANSCHAP. Bel ons voor een vrijblijvende offerte. Let op: Woningen ouder dan 2 jaar 6% BTW regeling WWW.COMMERENSCHILDERWERKEN.NL

Midden in de winter is de natuur in rust. Toch is er van alles te beleven en te ontdekken. Stuifzand en heuveltjes herinneren aan de hei die hier ooit bloeide, hier en daar vind je nog stukjes heidebegroeiing. Oude eiken en dennen zitten op hun uitgestoven wortels als stoelpoten. In het naaldbos vind je enorme kegels van zeedennen. De vele slingerende paadjes laten je gemakkelijk verdwalen. Hoe kun je je oriënteren als de zon zich niet laat zien of als het mistig is? Brengt dit bos ons op een dwaalspoor of bewandelen we het rechte pad? Genieten wordt het sowieso! Vertrek om 14.00 uur, vanaf Brasserie “Woods”, Veekestraat 19. De wandeling duurt anderhalf tot twee uur en is vrij toegankelijk. Een plattegrondje met het vertrekpunt én meer informatie kunt u vinden op www.ivn-markendonge.nl

Geef nierpatiënten hun leven terug. Sms NIER naar 4333 of geef via nierstichting.nl Met 1 SMS doneert u eenmalig € 2,- (exclusief telefoonkosten). Meer informatie: www.nierstichting.nl/sms

Bespeel je een instrument of hou je van zingen? Heb je altijd al eens willen proberen hoe het is om in een koor of orkest te zingen of spelen? En wil je hiermee optreden voor een groot publiek? DOE MEE! Speel je viool, piano, saxofoon, accordeon, drum, gitaar of een ander instrument; doe mee in het familieorkest. Natuurlijk moet je not en lezen en thuis lekker oefenen. In de wekelijkse repetities van 1 uur helpen we je en maken we er samen muziek van. Hou je van lekker samen zingen en ga je ook een vierstemmig stukje niet uit de weg kom dan meedoen in het koor. Noten lezen is hier geen vereiste. Plezier in zingen wel! Stuur dan een berichtje naar beadebekker@h19.nl waarin het volgende staat:

s GOFO 2017

DEZE WEEK FINAL SALE AG ALLÉÉN ZOND 18 FEB.

Bastiaansenmodestad.nl

Brigidastraat 2, 4854 CT Bavel

Op de originele prijs, niet geldig op accessoires en collectie van Van Arendonk Schoenmode


WEEKBLAD OOSTERHOUT - WOENSDAG 14 FEBRUARI 2018

PAGINA 9

Gratis meubelen hebben wij niet! Maar wel 1000 M2 nieuwe en gebruikte Meubelen

tevens zijn wij gespecialiseerd in het opkopen van complete inboedels en huisraad

Broere, Rozenbloemstraat 71, Made Tel: 06-51178676 Openingstijden:

di t/m do vrij en za

van 12.00 - 17.00 uur van 09.30 - 17.00 uur

Uw Keuken en Badkamer Speciaalzaak      

Wij onthalen u nog echt als klant. Wij nemen rustig alle tijd voor u. Wij begeleiden u persoonlijk bij uw keuken of badkamerplan. Wij dringen u geen keuken of badkamer op. Wij helpen deskundig behulpzaam en eerlijk. Wij geven vergaande service voor tijdens en lang na uw aankoop.

Ook verzorgen wij de complete installatie door eigen vakkundig personeel

Tot ziens in onze showroom

De wetering 125 - 4906 CT OOSTERHOUT Tel: 0162-322446

Geef voor je kerk

schilder kan nog binnen en buitenwerk gebruiken. gegarandeerd vakwerk en zeer voordelig. gratis prijsopgave. inl: 06-14925909. KAPSTER, profess. en ervaren, komt bij U aan huis. Overdag en Avond. Dames-HerenKids. Ook in Teteringen. Info: 06-21558173. Tot ziens!

www.vanmookkeukens-badkamers.nl info.vanmookkeukens-badkamers.nl TE KOOP Aardappelen & uien Gratis thuis bezorgd A van Dortmont Tel 06 12 16 78 92 SLAGBOOM Administraties en Belastingaangiften www.slagboom.org tel.: 076-5214282

STRIJKSERVICE ANNEMIEKE.geopend van BELASTINGAANGIFTE ma.t/m do.van 15.30A-GAVE Accountants, Bredaseweg 33, 4901 KN 18.30.jansteenl.93. vanaf 10euro 10% Oosterhout. Tel. 0162korting.tel.0162426595 454471 of 0683089362 www.a-gave.nl

Spuiten van keukendeurtjes, meubels, mdf, deuren, radiatoren, machines, bedrijfsvoertuigen etc. BPS-Rijen.nl, Stedenbaan 10, Rijen, Tel.0653624035

Vrouw uit Rijen vindt het leuk om met andere vrouw(en) massages uit te wisselen. Graag bellen tussen 18.00u en 19.00u. Tel.: 0161-234935

Verven kan iedereen , schilderen de schilder alleen , Gerrit Kooijman Schilderwerken ( sinds 1964 ) Binnen of buitenwerk met korting. Ook behangwerk Groot of klein . Tel. 0162684282 E-mail : ger. ko@ziggo.nl In 4 weken uw vaarbewijs halen Cursussen, Vaarbewijs 1 en Marifonie starten binnenkort weer in Raamsdonksveer. Voor groepen ook in iedere andere gewenste plaats. Info S.A.W. tel: 024-3581836 of 06-22525998, e-mail: info@vaarschoolsaw.nl

Modeshow Wanneer: maandag 26 februari & 19 maart

Zaal open: 19.00 uur

Waar:

19.30 uur

Made

Kaarten à e 7,- p.p. incl. koffie / gebak, Hotel Aanvang show: ‘De Korenbeurs’ een drankje / hapje en een presentje.

VACATURE: CHAUFFEUR voor autolaadkraan met Technisch inzicht KLUSJESMAN voor technisch werk (parttime) (hulp)MONTEUR voor onderhoud eigen wagen- en machinepark Bij interesse kunt u contact opnemen met Piet Vermeer 06-54727146 of via mail: info@gebrvermeertransport.nl Wilma‘s muziekschool PLUS Privéles: piano/keyboard/gitaar/zang Meer info: 0161-224224 of info@wilmasmuziekschool.nl

INKOOP GOUD Contante betaling, Hoogste koers Juwelier Pieter Jacobs Sinds 1982 Krullartstraat 9 centrum Den-bosch 073-6146161 www.juwelenplein.nl StoffeerderijvanHoorn Voor al uw meubelstoffeerwerk! Bel voor een vrijblijvend offerte 06-19748242 www.stoffeerderijvanhoorn.nl

MODESHOW 26 februari & 19 maart

BOETIEK ’92 HOEFKENSSTRAAT 10, MADE TELEFOON: 0162-685304

In samenwerking met Bakker van Dongen Wagenberg

CARLA CARON

Bel vrijblijvend voor een offerte. * * * * *

f InclusIe e g a T mon

voor al uw (renovatie) kozijnen schuifpuien oor parTIculIer v f ramen en bedrIj deuren bedrijf.nl r e m im -t trappen www.maas

Machinaal TiMMerbedrijf

Maas b.v.

Primula’s

De Leest 18, Dongen, Tel 0162-323497, Fax 0162-310784, info@maas-timmerbedrijf.nl

per stuk

0,99

5 stuks voor

Tulpen

AANLEVEREN

3 bossen voor

3,

99

Zoekertjes gTE HUUR: i.v.m lee20 stand. Garagebox. a m2. Water en elektr aanwezig. €150 p/ maand. Bel naar 06- r 987654321 of mail naa T.ester@mail.nl

Uit g Em ever i .d eJ j on g

TE KOOP: z. bankstel. 3+2g.a.n. combinatie. zitsitvoering leder in U grijs. Bel naarde kleur 12345678 of 06info@nepmaimail naar: l.nl

De zoekertjes zijn al sinds jaar en dag de aangewezen manier om als particulier iets aan de man te brengen! Via de aanleversite kunt u uw zoekertjes opgeven voor al onze weekbladen in de regio. Betaling geschiedt via een automatische incasso. De prijzen per zoekertje per weekblad per plaatsing zijn: ....................................€ 5,00 t/m 150 tekens: .................................... ....................................€ 6,50 t/m 250 tekens: .................................... ....................................€ 8,00 t/m 300 tekens: .................................... ....................................€ 9,50 t/m 350 tekens: .................................... ..................................€ 11,00 t/m 400 tekens: ..................................

Particuliere advertenties

2,

49

In onze proeftuin: Koffie met dyonaisegebak van Speekenbrink

Groenrijk Oosterhout GroenRijk Oosterhout

Damweg77(t.o. • t.o.de deGamma) Gamma Damweg www.groenrij k.nl • www.groenrijkoosterhout.nl Tel.: 0162 - 451852


WEEKBLAD OOSTERHOUT - WOENSDAG 14 FEBRUARI 2018

PAGINA 10

Carnaval 2018

CARNAVAL HET LEUKST VÓÓR CARNAVAL?

Er lijkt een einde te zijn gekomen aan de vrije val Het Klapperen, het avondje Staamp, de Pondarosabingo van d’Askruizen, de Kaaiendonkse Kerrenevals Kwis … Allemaal voorpret met ook nog enige inhoud. Het echte slempen begint op donderdagavond al wel (het was retedruk in town) en houdt aan tot en met zondag. Daarna kakt het een beetje in en is het aan de mensen die op dat moment amper nog weten wie of waar ze zijn. Da’s één manier om carnaval te omschrijven. De andere is dat er gedurende de oorspronkelijke vier dagen (zaterdag, zondag, maandag en dinsdag) op straat zo ontzettend veel dingen gebeuren waar een mens enorm plezier aan kan beleven dat het bepaald geen straf is om daar tussen te moeten hangen, lopen of zitten. Als je niet te veel drinkt en je zintuigen het dus nog een klein beetje doen valt er ongelooflijk veel te genieten. Alleen al de energie die honderden mensen steken in de optochten, de fietsraces, de ontbijten en de aangeklede kroegentochten is jaloersmakend. Tel daarbij op de duizenden die echt werk hebben gemaakt van hun outfit en je weet het in één klap: Dit is ons carnaval. Niks geen blote billen en schuddende tieten; daar moeten ze op Jamaica maar van genieten. Nou vooruit dan, of in Rotterdam. PLEBS Vrijdagavond was het ook al hartstikke druk overal. De Taotewaolers vierden hun feestje ver weg van het plebs in Perron aan de Heuvel, in de Bussel gingen 700 kids (tot 18 jaar) op een geweldige manier tekeer op Nederlandstalige raps, enkele kapellen dweilden langs de kroegen en dat deed ook Mienus XIV met zijn nasleep. RTL 4 maakte opnamen en wat opviel was dat er veel carnavalsmuziek te horen was. Ergens, heel ver weg, krijgt carnaval weer wat vastere grond onder de voeten. De mis schijnt erg leuk te zijn geweest, maar mijn allergie voor de kerk won het daarvan, net als mijn behoefte aan acht uur slaap. VOORUITZIENDE BLIK Maar officieel begint het allemaal om 13.11 uur zaterdagmiddag, wanneer Mienus de sleutel krijgt. Dit keer kreeg hij die uit handen van loco Robin van der Helm. Daaraan vooraf werd natuurlijk de ambtelijke bijdrage aan de Kaaikwèk gerapt. De tekst vindt u elders in deze krant. Aan Van der Helm (derde keeper van het elftal) is niet direct een klapperaar verloren gegaan, zoveel kun je wel zeggen. Aan Mienus overigens ook niet. Hij onderscheidde Sjef Kock nog wel in de Orde van de Hofleveranciers.

Dus was het aan het Genootschap der Oud-Narren om de sleuteloverdracht van een enigszins komische noot te voorzien. “Ze hebben mij gevraagd om hier het woord te voeren omdat ik de meest betrouwbare van hen allen ben en omdat ik het meest van vrouwen hou”, aldus Peer Stoop. Hij liet een schilderij zien van CV De Doke, die vorig jaar puntenaftrek van de jury kregen omdat hun act ‘Cup-ido’ aanstootgevend zou zijn geweest. “Carnaval is niet van de borsten en de billen, maar De Doke hebben wel een erg vooruitziende blik gehad.” De volledige jury van de optocht kreeg daarom ‘Ut Manneke van Welles’ in de hoop dat zij een klein beetje zouden leren begrijpen wat carnaval nou eigenlijk echt is. Mienus XIV werd benoemd tot hun coach. En toen verplaatste het hele gezelschap zich (deels in een zijspan) naar de zonovergoten en bomvolle Markt, waar het carnaval officieel geopend werd. Daar liep ook het echtpaar Van Bijnen. “Dit is de eerste keer dat wij echt carnaval meemaken”, aldus het koppel. Intussen stond Ed Kriek voor Hoor-akel te spelen en waren er andermaal fantastische kostuums te zien. Overigens bestaat de hoop dat er aan de oproep van de OCS om meer kapellekes geen gehoor wordt gegeven. Wat we nu hebben is prima en genoeg. Tel uw zegeningen. OPTOCHT Tja, als je zelf meeloopt met de optocht zie je van de rest natuurlijk niks. Dat deed dus collega Prijt. Wel kon je zien dat er echt de mooiste kostuums langs de route stonden, hele groepen ook die even goed aan de mini-optocht mee hadden kunnen doen, zoals die dragqueens aan de Kloosterstraat.

Prijt: ‘De stoet moest zich nog in beweging zetten, maar de Raamsdonkse maakte me al lekker met nummertje 34 . ‘Die zijn zo goed! Die winnen elk jaar’. Dus de afloop van de spannende thriller vertellen, nog voordat de titel in beeld is. Boeide me niks want er was genoeg te zien. Op de Prinsenwagen zat de Krasse Kieboom 94 jaar in weer en wind oud te zijn. En ff kijken of ie zich aan zijn woord gehouden had: Liep Jaap Oomen als stemmingmaker niet voorop bij Kaaiendonks Kepelleke d’Askruizen? Nee, ingeruild voor evr en Ad Burger in de kopgroep (Lijn 11). Altijd beweren dat ie niks met carnaval heeft. Zo luidkeels, dat ie hoopt dat iemand hem vraagt. En ja hoor, vanwege zijn grote navel werd ie uitgenodigd het vaandel te dragen. Prachtig Noord-Koreaans kapsel aangemeten dus geen oogverblindende schedel. Heel leutig Oosterhout achter hen aan. Meteen zijn al zijn bezwaren verdwenen. Op ne goeie bojem! De Raamsdonkse vertrouwde me terecht niet als een oprechte carnavaller, dus vertaalde ze alle woordspelingen. “Aarde is ook een goede bodem. En ze hebben er blikjes Jupiler ingezet. Dan bedoelen ze dat er bier uit groeit, dat is dus een goeie bojem. Die Buurvrouw en Buurvrouw hebben een dikke buik want ze ‘zèn goed aongekomme’. Aangekomen, dik geworden. Snapte? Nee, ze zijn niet zwanger!” Gelukkig weinig burgemeestergrappen. Een middeleeuwse waag waarbij de burgemeester door Ut ies wè onder het motto “Ut Kaais Gurecht” gewogen werd tegen een bacootje. Met een knipoog naar de Biënnale: De Theemutsen. Waor kommen ze nou wir meej aon? Mee ‘Kaaise kunst en route’. Als nonnen met bloed besmeurde habijten. ‘Witte gij iets beters dan’ verstrekte Kaaise Kirrewiet (van een goeie bojum). Als het doek gevallen was, kwam de wietplantage op de kar tevoorschijn. Prachtig uitgewerkt en veul werruk!! De bollenstreek en Zundert hebben hun bloemencorso, maar misschien wordt het wel eens tijd voor een Brabants Wietcorso! Compleet met een Wietkwien. De Raamsdonkse legde helder de


WEEKBLAD OOSTERHOUT - WOENSDAG 14 FEBRUARI 2018

PAGINA 11

Carnaval 2018

grap van het ‘bojummonsterkarretje’ uit. Heel goed: wurrumen! Makkeluk zat! Meer moeite had ze met de uitleg van het arbeidsintensieve kaartspel van ’T Zooike Kids. Schitterende parodie op André Rieu: Jan Platzak alias Jan Vieux en de valse viooltjes. Peppi Lam liet wel zien hoe de wereld in elkaar zit: Ge ziet wel wie de touwkes in handen hèd! Mooi uitgewerkte act met menselijke marionetten. Je hebt natuurlijk de ‘meelopers’ die gezien willen worden en een week van tevoren een simpel ideetje uitwerkten. Daarnaast de solisten en de kleine groepen die er eens ff echt voor zijn gaan zitten. Verrassende woordspelingen. ASO met de Schrobbel-Air stewardessen in Schrobbelèrkleur geklede mantelpakjes plus glaasjes kruidenbitter. Op ne goeie bojem geland! En dan de grote wagens. Van indrukwekkend tot indrukwekkendst. Onbeschrijfelijk goed. Gelukkig net te weinig wind, ook in de tochtgaten om ze te doen omwaaien. Torenhoog, kleurrijk, draaiend en de beste tot in details uitgewerkt. De pinda op de Knabbel en Babbelwagen van de Loltrappers bijvoorbeeld.

te bewonderen en thuis alle foto’s te bekijken die ze met haar mobieltje had gemaakt! Veul meer dan 34.

Het heeft geen zin om ze te beschrijven. Gewoon op je gemak de foto’s bekijken. En zorgen dat je volgend jaar een plekkie zoekt vanwaar je die wagens zoveel mogelijk kunt bekijken. Hoeveel menskracht, tijd en samenwerking daar in gaat zitten is indrukwekkend. Steek af! En dan eindelijk nummer 34 De Pierewaaiers met Wai bewaoke dn goeie bojem. We gaven elkaar een hand en de Raamsdonkse ging de stad weer in. Nee, ze zou nooit meelopen, want ze vond het veel te leuk om het allemaal

LAATSTE OCHTENDMAAL Hoe de avonden verder verlopen zullen we u besparen. Als je weet dat je al op zaterdagavond een hoop lui tegenkomt die niet tegen drank kunnen, ik noem geen namen maar de een noemde zich ooit wethouder en de ander doet iets met tuinen, dan kunt u zich best voorstellen hoe zich dat verder heeft ontwikkeld. Voor hen was zaterdag al de dag waarop het geluk en het ongeluk zich ernstig in elkaar begonnen te vergissen. Dat zal thuis een enorm feest geven, maar daar zijn we nooit bij. Nee, beter is het om overdag te gaan kijken, zoals bij het KCI-ontbijt in de voortuin van mijnheer pastoor. Voor het laatst dit jaar. “Daarom hebben we gekozen voor een gemberneutraal ontbijt”, aldus voorzitter Hans van Vugt, die als Jezus met zijn apostelen aan het laatste ochtendmaal zat, het brood brak, de vis deelde en de wijn rond liet gaan. Waarna enkele geestige optredens volgden zoals een rap van Van Bijnen, de doop van Petrus door Dirk en het slaailied door Kruispunt. Dat er volgend jaar vast iets nieuws zal komen lijkt wel zeker, maar iets verklappen deed niemand. Het is nog te vroeg om te zeggen dat er een kentering gaande is, daarvoor heb je meerdere jaren nodig. Dat er veel meer carnavalsmuziek werd gespeeld en veel minder house-achtige dingen is wel zeker; dat het druk was ook. Alles en iedereen heeft te maken met ups en downs, golfbewegingen. Dat kun je allemaal proberen te maskeren, maar maskers werken slechts tijdelijk. Het is de carnaval gegund dat er

een einde is gekomen aan – wat leek op – een vrije val en dat de weg naar boven weer kan worden ingezet. evr/hvdp ( foto’s Wim Vermeeren)


WEEKBLAD OOSTERHOUT - WOENSDAG 14 FEBRUARI 2018

PAGINA 12

Carnaval 2018


WEEKBLAD OOSTERHOUT - WOENSDAG 14 FEBRUARI 2018

PAGINA 13

Carnaval 2018

Effe Lekker lachen in het Zonneke

Inmiddels een evenement in Kaaiendonk dat is uitgegroeid tot een traditie. Deze keer was ’t Zonneke omgebouwd tot ’t Salooneke. Cowboys en Indianen was het motto. Complimenten voor de organisatie deze stond als een huis en de aankleding van ’t Salooneke was met wandtekeningen van Cowboys, Girls and Strobalen zo realistisch dat sommige mensen met rode ogen van de hooikoorts in de zaal zaten. Het kan ook zijn dat het van het lachen kwam trouwens. Cor Broeke omgetoverd tot Buffalo Bill Cody kletste het programma aan elkaar. Dat was werken want er stonden maar liefst 12 acts in de ton. Uit de regio wa-

ren daar Twan van Oers, inmiddels kind aan huis in het Zonneke en dat kun je zien. Hij straalde uit dat hij zich thuis voelde en had met zijn smakelijke manier van vertellen en lachen de zaal in zijn macht. De routinier Hans Eijkemans kwam als hulp Burgemeester. Dit was echt toeval maar uiteraard maakte ook hij gebruik van de actualiteit die de gemiddelde Kaaiendonker nu bezig houdt. René van den Heuvel uit Helmond kwam op als Heaven Devils. René maakte op een geweldige manier gebruik van de kracht van herhaling waar het publiek volop in mee ging. René zijn sauwel zat vol met woordspelingen en voor de goede luisteraar een aaneenschakeling van grappen. Nick Fleischman

uit Geertruidenberg een jonge gast die voor dit werk gemaakt is. Geweldig zoals die jongen kan vertellen. Waren er dan geen echte Kaaiendonkers in de Ton. Jazeker waren er die. Miranda van Rijthoven met Patricia van Dongen als de gezusters. Zij zijn natuurlijk binnen Oosterhout zo thuis dat zij een kwartier aan elkaar konden praten over bekende en minder bekende Oosterhouters. Rini de Ronde, de Sunnyflowers, Hennie Roovers en Cor Proosten met een imitatie van Dolly Parton en Kenny Rogers en natuurlijk Arnoud Kastelijns zelf als Sheriff. Wederom lag zijn kracht in zelfspot en uitspreken waar iedereen in Oosterhout een mening over heeft aangaande

zijn persoon of ondernemingen. Het toeval wil dat vrijdag de ouders van Arnoud 57 jaar getrouwd waren. Jan en Annie Kastelijns die met hard werken het Zonneke eind jaren 70 weer op de kaart hebben gezet en uitgebouwd tot de zaak die het nu is. Inmiddels zijn beiden aan de sukkel de een wat meer dan de ander. Arnoud en zijn zus Karin hebben dit met een ludiek stukje samengevat in een korte sketch waarbij een fragment werd nagespeeld van een willekeurig moment van de dag zoals die er nu uitziet voor Jan en Annie. Voor een buitenstaander mogelijk confronterend en hilarisch voor de insiders sprak hier trots waardering en liefde uit voor hun ouders.

Tot slot brachten de Sunnboys nog hun nieuwe carnavalskraker “Waar is dat feestbeest” ten gehore en werd de avond in stijl

en polonaise afgesloten. Kortom het was een mooie avond en zijn benieuwd naar 2019. ( foto’s: Ad Looijmans)


WEEKBLAD OOSTERHOUT - WOENSDAG 14 FEBRUARI 2018

PAGINA 14

Carnaval 2018 Optocht Den Hout weer heel bijzonder

Zeker, de Huisman-perikelen bereikten ook Den Hout en ook daar moest de hoofdpersoon het behoorlijk ontgelden. (foto’s Wim Vermeeren)


WEEKBLAD OOSTERHOUT - WOENSDAG 14 FEBRUARI 2018

PAGINA 15

Carnaval 2018 Geslaagd kluivenduikerscarnaval Het Kluivenduikerscarnaval begon op vrijdag meteen goed.

Het mooist versierde café van Kaaiendonk De commissie ’mooist versierde café’ heeft op vrijdag avond alle Kaaiendonkse leuttempeltjes bezocht. Haar taak wordt elk jaar moeilijker aangezien er weer een goede competitie bestaat om deze fel begeerde titel. De top drie lag dan ook bijzonder dicht bij elkaar dit jaar.

s CS de Kluivenduikers

s winnaars paren

s winnaars B-wagens

De leerlingen van de Achthoek trokken, met Prins Kluif XII en zijn gevolg, in optocht naar Hoftempel Den Brink om daar met z’n allen te gaan carnavallen. Alle groepen hadden een act ingestudeerd en natuurlijk werd er ook gehost op de muziek van de DJ en hofkapel de Rose Panters. Wie na deze aftrap de smaak te pakken had gekregen kon bij het verlaten van d’n Hoftempel kiezen: links afslaan naar café de Vier Linden voor 3-uurkes vooraf, of rechtsaf naar Herberg ’t Klosterke voor bier met bitterballen. En waar beter dan in ’t Klosterke kan een carnavalsdienst plaatsvinden? Zo geschiedde dus op zaterdagavond, na de officiële opening en sleuteloverdracht door loco-burgemeester van der Helm. En deze keer hoefden de kerkgangers niet voor het zingen de kerk uit, integendeel… En terwijl ouders, opa’s en oma’s napraatten en zongen in de herberg waren hun kinderen en kleinkinderen aan het feesten in d’n Hoftempel op de Kraokeparty. Al met al een gezegende avond dus! Op zondagavond was het podium in de Hoftempel voor de acts van de Bonte Avond en het Jeugdsauwelen. Winnaar hierbij was Phine Bezemer; die gaan we dus terugzien bij het grote Sauwelen in 2019! De winnaars van de bonte avond waren Aniek, Pien en Inge. Maandag is traditiegetrouw de dag van de grote optocht in het Kluivenduikersrijk. Individuelen, loopgroepen en A- en B-wagens deden in een kleurrijke stoet een rondje Den Hout om het publiek te vermaken. Daarna werd het heel gezellig in de Hoftempel en plaatselijke horeca met bier, ranja en

schrobbelèr. Bij de prijsuitreiking ’s avonds gingen de eerste prijzen naar Dieje ene bij de individuelen, De Familie bij de paren, De Leuttappers bij de loopgroepen, Nie Maauwe bij de B-wagens en BP ZOG jr. bij de A-wagens.

drukbezocht Kraokebeentjesbal. Dit alles onder aanvoering van jeugdprinses Pien, die samen met haar gevolg de spannende prijsuitreiking deed. Op dinsdagavond werd carnaval in het Kluivenduikersrijk officieel afgesloten met een lampionnenoptocht en het verbranden van Oos Jaas. Daarna volgde, voor hen die er geen genoeg van kunnen krijgen, een afkickparty in het Klosterke met afsluitende loterij. Met als hoofdprijs een fiets, om veilig thuis te komen…

Dinsdag werd een drukke dag: ’s morgens vroeg het Katerontbijt met de inmiddels vermaarde Kwisnieda’kdawiskwis, ’s middags de altijd geweldige Karaokebeentjesoptocht met aansluitend een

COLUMN

Schande!

Nee, de kop hierboven gaat niet over dé affaire, die beerput zal door GBV worden opengetrokken. Althans, dat zei een strijdvaardige Henk van Ginneken zondag tegen ons. Henk en de zijnen zijn daar beroepsmatig ook veel beter in en het is uiteindelijk ook de taak van de gemeenteraad. Ze zijn er alleen wat laat mee, net als met dat station. Te druk met belangrijk doen natuurlijk. ‘Jij moet eens leren kijken naar de kwaliteit, naar de goeie kanten en niet altijd zo liggen zeiken.’ Dat zeggen de mensen nogal eens tegen mij. Nou vooruit dan: Onze gemeenteraad is heel erg goed in het achter de feiten aan hollen. Zo goed? Nee, wat ik een schande vind is dat het IOC geen enkele rekening lijkt (of lijkt te willen) houden met het feit dat het hier carnaval is. En dat, terwijl minstens de helft van de schaatsers toch van beneden de rivieren is èn dat schaatsen zo ongeveer de helft van de spelen omvat. Kortom , een kwart van de Olympische Spelen draait op brabo’s en limbo’s. Tel daarbij op dat zowat al hun fans nu niet (of moeilijk) naar hun idolen kunnen kijken en je bent de helft van je reclame-inkomsten ook nog kwijt. Zie je de Jumbo nou op televisie? Mooi niet, die zijn zelf ook carnavallen, de Van Eerdjes. Schande is het, dat de helft van Nederland nog z’n roes ligt uit te slapen terwijl Sven Kramer voor de derde keer goud schaatst op de dubbele afstand die onze optocht lang is. Iedere rechtgeaarde deelnemer aan de optocht had dat record wel willen verbreken, een minuut of drie over de hele route doen, maar niks hoor, Sven gemist. Mijn voorstel is daarom, dat het IOC als onderdeel van de Winterspelen ook het onderdeel ‘optochtlopen’ opneemt. Dat zou een heleboel goedmaken. Ik stel dan ook voor dat Maxima er met haar Argentijnse temperament aan meedoet, niet haar man. Sjonge, een paar veren eromheen en ik weet zeker dat de Jumbo dan weer gaat adverteren. evr

Maar na ampel beraad heeft de commissie een winnaar benoemd. Dit jaar is het mooist versierde café van Kaaiendonk: Brasserie MIX. Hier is duidelijk zichtbaar waar de Goeie Bojem vandaan komt want Adrie Kersten presenteert hier de Mienussen van de afgelopen decennia. Ook is er aandacht besteed aan de historie van Kaaiendonk en

presteert MIX zich als een waar Kaaiendonks mini-museum. Tevens is de aankleding van Brasserie MIX perfect in balans met de doelgroep. De commissie heeft bepaald dat

UITSLAG KAAIENDONKSE Grote Optocht IN DE CATEGORIE GROTE GROEPEN

Brasserie MIX zich hiermee duidelijk onderscheidt van de andere leuttempeltjes en benoemde daarom dit leuttempeltje tot mooist versierde café 2018.

Al eeuwen lang (Lied sleuteloverdracht 2018, melodie Grote Beer.

Tekst Ad Burger) 4. HOEZO? Veel eeuwen t’rug (…), 5. kaaikrakers best lang geleje (…) 6. Ut Kaaiendonks Kepelleke Leefde hier (…) een woeste stam (…) Bij Moerdijk (…) iets naar beneje (…) d’Askruizen En die namen het er van (…) Een broertje dood (…) aan oorlog voeren (…) IN DE CATEGORIE KLEINE GROEPEN Potje vechten (…) Laat toch gaan (…) Graag in de kroeg (…) 1. CV Makkeluk Zat 5. De Theemutsen wat ouwehoeren (…) 2. CV Ketel 6. dievaneendraadjelos En verder gaan met die banaan 3. Jan platzak 7. CV C.V.C.V 4. A.S.O 8. CV De Truffelkus Al eeuwen lang, al eeuwen lang, vieren wij hier carnaval Al eeuwen lang, al eeuwen lang, IN DE CATEGORIE PAREN/INDIVIDUELE het allermooiste feest van al 1. ZotteBoerenVastenaovondBedoening 8. pluizig en blauw 2. guido en ge 9. buurvrouw en buurvrouw Dus eens per jaar (…) 3. cv de dooke 10. Dutch originals de bloemen buiten (…) 4. C.V. De Kaaimannen 11. cv de twee Hatsiekedee (…) paard in de gang (…) 5. cv kaais kollege 12. C.V. Ikke en Hij Oké het kost (…) misschien wat 6. CV Pastapakoe 13. CV met zun 2 duiten (…) 7. CARNAVAL GO Want de nachten hier zijn lang En agge lacht (…), IN DE CATEGORIE WAGENS dan bende prachtig (…) 1. CV De Pierewaaiers Vogeltje (…) wat zing je vroeg (…) 2. CV Nie Mááuwe Dus sta ik (…), Godallemachtig (…) 3. cv de Moatjes Tot ’s ochtends vier uur in de kroeg 4. CV De Loltrappers 5. CV VanVeulBierWordeZat Al eeuwen lang, al eeuwen lang, 6. waor komme ze nou wir meej aon vieren wij hier carnaval 7. CV de Tobbers Al eeuwen lang, al eeuwen lang, 8. ’T Zooike Kids het allermooiste feest van al 9. VVBE Lijn 11 10. CV De Jonkies 11. Oudgedienden 12. cv de zwaaikommerkus

1. K.C.K. Peppi Lam 2. CV witte gij iets beters dan...? 3. ut ies wè

Carnaval Zonnebloem was geslaagd De organisatie van dit feest was in handen van de afdeling Oosterhout-Stad. Maar ook de gasten en vrijwilligers van de afdeling Oosterhout-Rondom waren uitgenodigd en enkele vrijwilligers hielpen ook mee. De gasten van de Zonnebloem die vrijwel steeds aanwezig zijn houden van Carnaval. De gasten en vrijwilligers van de afdelingen mengen zich steeds meer door elkaar heen. De voorzitter van de afdeling Oosterhout Stad, Henk Braat, heette ieder-

een van harte welkom en wenste iedereen een hele fijne middag. Het feest werd gevierd op donderdagmiddag 8 februari 2018 in de Slotjes. Het was jammer dat door de heersende griep zelfs een aantal vrijwilligers verstek moesten laten gaan. We begonnen zoals gebruikelijk met een heerlijk kopje koffie of thee. Daarna kwam het feest op gang. De middag werd muzikaal omlijst door De Grensmuzikanten. De uit Reusel afkomstige Grensmuzikanten is een muziekgroep

s Aan de polonaise doet zelfs een gast in een rolstoel mee

die ontstaan is uit muzikanten die zich in hun jeugdjaren veel met de muziek bezig hielden en zich weer aangetrokken voelden tot het vormen van een bandje met accordeon, zang, gitaar, banjo en drums. Hoofdzakelijk spelen zij Nederlandstalige muziek en meezingers, ook wordt dansmuziek gespeeld, de optredens zijn daardoor variabel van aard. Helaas was de zangeres ook door de griep geveld. Haar vervanger was van wat mindere kwaliteit. Maar ze deden hun uiterste best. Ze hadden ook voor de aanwezigen een tekstboek meegebracht met ruim honderd Nederlandse liedjes. De gasten kozen voor vrijwilliger Jan Brouwers: “Jan zoekt een meisje” en dat vond Jan wel leuk. Door het meezingen werd het optreden toch een succes. Tussendoor werden we voorzien van een heerlijk drankje. Een bijna 93-jarige had niets te drinken en daarom werd voor haar een lekker zoet wit wijntje opgehaald. Daarna kwam de echte bestelling door en had zij twee wijntjes voor zich staan. Wij dachten: “kan ze dat allemaal wel op ?” en boden haar aan om mee te helpen. Maar dat was echt niet nodig want binnen de kortste keren was het eerste glas al leeg.

Rond half vijf was het tijd om de inwendige mens te versterken. We kregen erwtensoep met roggebrood met spek of echte zult erbij en heerlijke verse broodjes met allerlei beleg. Dat was smullen geblazen. Onder het eten was het tamelijk rustig want iedereen genoot er intens van. Hiermee hebben we als Zonnebloem voldaan aan het Motto voor 2018 in Oosterhout: “ Op ne goeie bojem”. De Grensmuzikanten namen afscheid en maakten plaats voor de Oosterhoutse Jeugdkapel. De Jeugdkapel werd vergezeld door de Jeugdprinses Kaaike XV en haar gevolg. Deze jonge mensen maakten indruk met hun muzikale optreden en de gasten genoten zichtbaar. Nu ging het carnavalsfeest pas echt van start. De polonaises vulden onmiddellijk de vloer voorafgegaan door de Jeugdprinses Kaaike XV. Als klap op de vuurpijl kwam daarna Prins Mienus XIV met de complete Raad van Elf binnen met daarbij de Dansmariekes. Sommige gasten hadden al gevraagd: “Waar blijven de Dansmariekes ?” Een van de begeleidsters van de Jeugdkapel en Dansmariekes vertelde mij dat zij trots was op deze jeugdige mensen. Ze was op zoek geweest naar nieuwe Dansmariekes en had er

gelukkig zes bereid gevonden om mee te gaan doen. Haar motto is: “Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst”. Zeer opvallend was dit jaar dat de Prins samen met de Jeugdprinses alle mensen een hand gaf en ze in de gelegenheid stelde om samen met hen op de foto te gaan. Daar werd veelvuldig gebruik van gemaakt. Op deze manier leerde de Prins de Jeugdprinses hoe ze het beste met de mensen kan omgaan. En de jeugd leert snel. Het optreden van de Prins met zijn

complete gevolg zorgde voor een constant volle vloer. Het was erg gezellig. Er werden wel “duizend” foto’s gemaakt. De reacties van de aanwezige gasten waren zeer positief en daar zijn we uiteraard heel blij mee. We kunnen terugzien op een geslaagde “Zonnebloemmiddag” met dank aan “alle artiesten”, zeker ook de medewerkers van de Slotjes en de vrijwilligers van de Zonnebloem die hun beste beentje hebben voorgezet.

s De Prins en de Prinses geven alle gasten een hand


WEEKBLAD OOSTERHOUT - WOENSDAG 14 FEBRUARI 2018

PAGINA 16

E D R A A J 50

E T S P O O K D E GO Katharos Griekse Yoghurt emmer 1000 gram

1

S J I R P T S FEE

EURO

Een greep uit onze folder ‘50 jaar de goedkoopste’.

PER STUK

PER KILO

489

Rundergehakt

F E E S T P R IJ S

verbeterde receptuur

Grote Mango

069

F E E S T P R IJ S

2 STUKS Johma Salade

tonijn of pittige kip-samba 2 x 175 gram

12 STUKS

10% RA incl. EXT KORTING

200

100

Witte of Volkoren S Puntjes IJ R P FEEST

Unox Rookworst

F E E S T P R IJ S

2 x 6 stuks

Benieuwd naar meer feestprijzen? Kijk in onze folder

magere/Gelderse 2 x 275/285 gr.

2 STUKS

10% RA incl. EXT KORTING

299

F E E S T P R IJ S

3 STUKS Cup a Soup

div. smaken 3 x 3 zakjes

PER STUK

10% RA incl. EXT KORTING

199

F E E S T P R IJ S

Pampers

alle maten bijv. 27 st. 4+

500

50 JAARODPESTE GOEDKO

Katharos Griekse Yoghurt emmer 1000 gram

F E E S T P R IJ S

Patrijslaan/ St. Antoniushof Oosterhout Geldig t/m 18 februari 2018. Max. 6 stuks per artikel per klant.

FEESTPRIJS

1EURO PER BAKJE

PER STUK

Grote Mango

069

FEE STP RIJ S

Blauwe Bessen

1

FEE STP RIJ S

Geen folder ontvangen? Ga naar www.nettorama.nl of www.alle folders.nl


WEEKBLAD OOSTERHOUT - WOENSDAG 14 FEBRUARI 2018

PAGINA 17

Oosterhout Katern 2

Weekblad

RAMEN DEUREN l SERRES l POLYESTERRAMEN l DEUREN l SERRES l POLYESTER RAMEN ll DEUREN l SERRES l POLYESTER DAKKAPELLEN l BALKONBEGLAZING DAKKAPELLEN l BALKONBEGLAZING DAKKAPELLEN l BALKONBEGLAZING TUINKAMERS l ZONWERING TUINKAMERS l ZONWERING TUINKAMERS l ZONWERING

www.wijsterd.nl • Tel. 0162-490220

In Zak En Askruis voor Philip van Opstal Afgelopen zaterdagochtend werd om iets over zeven het In Zak En Askruis uitgereikt aan een compleet verraste Philip van Opstal. Ut Kaaiendonks Kepelleke d’Askruizen reikt de onderscheiding jaarlijks uit aan iemand die een steuntje in de rug nodig heeft. Dit jaar dus

aan Van Opstal, nog even de uitbater van Café De Beurs, die zijn plan om het café van de hand te doen voortijdig zag uitlekken en zich pas daarna besefte, dat Kapelleke d’Askruizen nooit meer zijn huisorkest zal zijn. ( foto: Hans Keur)

Wosterout Akkedemie wint KKK

Hoeveel frikandellen eet een Nederlander gemiddeld per jaar? Dat bleken er 37 te zijn, echt waar. Wat hebben ‘Alie van de Wegenwacht’ en prins Mienus VII met elkaar gemeen? Juist ja, Van Gorp. En wanneer werd er in Oosterhout voor het laatst een bok geschoten? Nou, dat gebeurt dagelijks, dus alle antwoorden daarop waren goed. Voor de vijfde keer werd de KKK (Kaaiendonkse Kerrenevals Kwis) georganiseerd. In Oud Brabant waren maar liefst veertien vijfkoppige teams aanwezig die allemaal meenden een heleboel van kerreneval te weten. Peter van Gils, Ad Huijsmans, Ludwig Willart en René van Bijnen tekenden voor de 66 vragen (niet te verwarren met de partij van Van Bijnen, D6,6) verdeeld over zes ronden.

Laaienhoekers’. Maar wat veel belangrijker is is wie er won. Het werd een close finish tussen de ASO (met o.a. Sjef Kock en Mattie Broekmans in de gelederen) en de nieuwkomers van de Wosterout Akkedemie. Met drie punten verschil won die laatste club, bestaande uit Ad Burger, Hans van Vugt, Gijs van Buitenen, Frank Lambregts en ondergetekende. Een draaginsigne, een wissellijst en een of ander idioot ding vormden de buit. En natuurlijk de eeuwige roem.

Wat is een marot? En cryptisch: ‘Hee maatje, tis weer voorbij met de leut. Gewoon een kwestie van doorbijten.’ (haringhappen). Waar hangen nog borden met SKOL erop? (Willemstraat). Dat soort vragen dus. Als allerlaatsten eindigde ‘De

Zo zie je maar wat de Wosterout Akkedemie (zie www. Oosterhout-academie.nl ) allemaal in korte tijd heeft bereikt en ook voor u nog aan perspectief te bieden heeft. evr

BOLT BOEIDE

’Een had er paus willen worden’ Zuinig zijn op Juan Khalaf! Derk Bolt (62) had zijn tocht naar Oosterhout bijna afgezegd, maar Juan van Theek 5 haalde hem over. De presentator en zoektochtorganisator van Spoorloos landde ’s morgens om 11.00 uur op Schiphol na een vlucht uit Sao Paolo. En ’s avonds was hij weer in Oosterhout. Maar geen spoor van vermoeidheid. Ruim tien minuten voor de opening zat hij al relaxt met zijn fans te kouten. Zo werd het dankzij Juan een gezellige avond in de kleine zaal van de Bussel. Gevuld tot de nok. Bolt vertelde boeiend en reageerde heel openhartig op kritische meningen. Signeersessie, interview met de ORTS, op de foto met Oosterhouters. Het gebeurde allemaal even opgewekt en informeel. En na afloop een uitgebreid gesprek met een pleegmoeder die samen met haar zoon in Colombia ook met succes op zoek was gegaan naar diens familie. OPGELUCHT Voor de pauze vertelde hij over zijn ontvoering en die van cameraman Eus (Eugenio) Follender

door de Colombiaanse guerrillastrijders van de ELN. Boeiend, niet sentimenteel. Over de angst en de pijn na de zoveelste smak tijdens de nachtelijke tocht door de jungle. Meegevoerd door de rebellen op de vlucht voor het leger. De groei van het Stockholmsyndroom, het verschijnsel dat de gegijzelde sympathie voor de gijzelnemer krijgt. De openhartige gesprekken die de guerrilla’s met hem voerden over hun persoonlijke achtergronden. (Een ervan had paus willen worden!) Hun zorgen over de familie in Nederland. Het verblijf bij een gezin dat gedwongen werd hen gevangen te houden, maar waar ze ook op de tv het journaal over

hun eigen nieuws konden volgen. Bolts beheersing van het Spaans speelde een belangrijke rol. Na de bevrijding kon hij de euforische interviews aan de Colombiaanse pers geven. Ja, hij was tomeloos opgelucht. En de cameraman dan? Natuurlijk was die ook opgelucht, maar hij spreekt geen Spaans. Overigens delen ze de opbrengst van de verkoop van het boek samen. TOEGESCHOVEN BANKBILJETJES Na de pauze het vragenrondje. Bolt is geen wandelend geweten. Hij maakt duidelijk dat hij zonder achteloos toegeschoven bankbiljetjes nooit kinderen met hun biologische moeders had kunnen verenigen. Hij toont evenmin begrip voor de ‘naïviteit’ van rebellen die nog steeds Cubaanse idealen nastreven, terwijl die volgens hem, tot niets geleid hebben. Hij denkt

ook niet dat na een opheffing of uitschakeling van de ELN er politieke rust over Colombia zal neerdalen. Er duiken gewoon weer nieuwe groepen op. Maar hij zou wel eens terug willen gaan om de ontvoerders in hun huiselijke omstandigheden te zien. De nieuwsgierigheid van de journalist. TEARJERKER Nee, Bolt vindt zichzelf geen tearjerker. Hij leidt de speurtocht, maar bij de hereniging van de familieleden en daarna blijft hij buiten beeld. Geen gesprekken als ‘helpende Max’ Jan Slagter die na afloop van de hulp op een infantiel toontje de bejaarde Roemeen vraagt of hij blij is met zijn nieuwe dakbedekking. Kijkers naar Spoorloos kunnen ontroerd zijn bij de hereniging, maar de makers ervan passen geen trucs toe om tranen op te wekken. Dat hij er na de bevrijding een mediashow van gemaakt zou hebben, ontkent hij. Natuurlijk was hij enorm opgelucht. Bij de enorme val had hij vijf ribben gebroken. Een ervan had het longvlies bijna doorboord. Dat zou hem fataal geworden zijn. Nee hoor, hij is absoluut geen held of durfal. En in enkele tv-praatprogramma’s praten over de ontvoering kun je moeilijk een mediashow noemen. Een avond vertellen zoals in Oosterhout, doet ie echt niet zo vaak. Hij is niet zo gek op het geven van een one-manshow. De vragensteller die zich afvraagt wat de meerwaarde van Jetske van den Elsen is, krijgt bijval. Tja , grinnikt Bolt, de programmamakers vinden dat een programma wel eens een andere formule mag krijgen en zij zijn de baas. Als de kijkers dat niet vinden, moeten ze dat de KRO laten weten. Hans van der Prijt Foto: Wim Vermeeren

s (foto: Wim Vermeeren)

Visspeciaalzaak van Reenen Gezinszak kibbeling 500 gram met gratis saus

alzaak van R peciaArkendonk 46 eenen Viss

Zalmlasagne

8,75

250 gram

3,45

Aanbiedingen zijn geldig t/m 25 februari 2018

Visspeciaalzaak Van Reenen Arkendonk 46 - Oosterhout - Telefoon: 0162 - 42 37 11

ww

el: 0162 - 423711 t.nl w.visTh andeloosterhou

www.vishandeloosterhout.nl

Weekaanbiedingen Geldig van donderdag t/m woensdag

Ovenverse worstenbroodjes 5 stuks van

8.25 nu

voor

5.95

10.95

10 stuks van 16.50 nu voor

Leijsenhoek 18 4901 ET Oosterhout Tel: 0162-453802 www.patisseriespeekenbrink.nl


WEEKBLAD OOSTERHOUT - WOENSDAG 14 FEBRUARI 2018

PAGINA 18

Gilde der Gulnarren 2018 Bedanken:

ELS

HOUD

ce

0 cm.

0)

ES

WWW.OOSTERHOUTSEFEESTWINKEL.NL

WWW.OOSTERHOUTSEFEESTWINKEL.NL

06-20409417 WWW.OOSTERHOUTSEFEESTWINKEL.NL

Assembleren installeren


WEEKBLAD OOSTERHOUT - WOENSDAG 14 FEBRUARI 2018

PAGINA 19

Repair Café

Repair Cafés kijken terug op een goed jaar. In 2017 hebben wederom vele tienduizenden vrijwilligers wereldwijd zich ingezet voor ons gezamenlijke doel: een duurzame wereld met minder afval, waar plaats is voor iedereen. Repair Cafe netwerk is het afgelopen jaar verder gegroeid. Eind 2017 zijn er ca. 1.450 Repair Café-locaties geteld; bijna 300 meer dan een jaar eerder! Vooral in de Angelsaksische wereld nam het enthousiasme voor samen repareren flink toe. Veel handige Amerikanen, Australiërs en Britten haakten aan. Maar ook in andere landen blijft de repareer-community groeien. Dat geeft hoop! Zaterdag 24 februari is er weer Repair Cafe in Oosterhout. Zoals gewoonlijk kunt u ons vinden tussen 10.00 en 14.00 uur in De Bunthoef, bij Zuiderhout. Doe mee, samen stapje voor stapje naar een circulaire economie. Het Repair Cafe Oosterhout heeft verschillende reparatiehoeken. U kunt met kapotte spullen terecht voor reparaties aan kleding, textiel, computers en randapparatuur, meubels, fietsen en andere zaken met wielen denk aan een rollator, kinderwagen, buggy of rolstoel, elektrische apparaten, serviesgoed, speelgoed, sieraden, naaimachines, mechanische klokken enz. Ook kunt u terecht voor het slijpen van uw botte messen, scharen en klein gereedschap. Toegang, reparatie en parkeren is gratis. Eventueel benodigde nieuwe materialen of onderdelen zijn voor eigen rekening. Wij helpen u graag, altijd de laatste zaterdag van de maand. Eerstvolgende keer op zaterdag 24 febru-

ari. U bent van harte welkom! www.repaircafe-oosterhout.nl

ss Sieraden reparatie

• Bovag werkplaats • RDW erkend • 70 caravans op voorraad! • Campingshop De Wetering 8, 4906 CT Oosterhout Tel.: 0162-693187 - 06-55836618

www.caravancentrumtreffers.nl

Interesse voor een prikbord-advertentie? Bel Paul Dooreleijers: 06-23 21 59 82

ss fietsen reparatie

Warande Slam voor Anniek en Guusje

Terzake VAN GAS LOS Van gas los wordt op voorhand omarmd zonder inzicht in de gevolgen of doelmatigheid. In vergelijking met een woning met een gasaansluiting is een woning zonder gas, dus met een helemaal elektrische aansluiting 2 maal zo duur in gebruik. Het van gas los en het helemaal elektrisch maken van een woning voor plusminus 25.000,- euro is voor heel wat huishoudens niet te betalen. In de groene logica is verder niet duidelijk waarom Oosterhout van het huishoudgas af zou moeten.

ss De Warande Slam schaaltjes 2017 Anniek Fens en Guusje Vial zetten in tennisseizoen 2017 een zeer bijzondere prestatie neer, die door weinig senioren of junioren tennissers wordt geëvenaard. Deze sportieve Warande dames werden zowel in het voorjaar, het najaar als ook in de winter van hetzelfde jaar kampioen tijdens de tenniscompetitie. Om dit zeer speciale feit onder de aandacht

CARAVANS GEVRAAGD

te brengen ontvingen zij daarom een speciale onderscheiding: het Warande Slam schaaltje. OTC de Warande feliciteert beide dames met dit bijzonder resultaat!

Groen Brabant weet dat we met het gas gebruik, de enorme natuur aantasting van zeldzame moerasbossen en oerwouden voor elektriciteit, kunnen voorkomen. Het vervangen van gas door elektra heeft verder nauwelijks invloed op de vermindering van de CO2 uitstoot. Sterker nog ombouw naar gas vrij, en volledig elektrisch zoals nu wordt aanbevolen, verhoogd nog vele jaren de CO2 uitstoot. En minder gas oppompen gaat de aardbevingen in Groningen niet stoppen, aldus wetenschappers. Zonder gas alle huizen en gebouwen bij 10 graden vorst verwarmen, is ook onmogelijk, vanwege de stroomvraag tussen 17.00 uur en 23.00 uur.

ss Guusje Vial en Anniek Fens met hun bijzondere prijs

INGEZONDEN MENINGEN VAN DE LEZER Elke inzender is verantwoordelijk voor de inhoud van zijn eigen stuk. Opname van ingezonden stukken betekent niet dat de redaktie het met de strekking van deze stukken eens is. Verder behoudt de redactie zich het recht voor ingezonden stukken verkort weer te geven. Anonieme stukken worden niet geplaatst.

Een stad zoals Oosterhout waar men roept van gas los te willen kijkt dan meestal in de richting van aardwarmte. Door aardwarmte te gaan gebruiken kan men wachten op grootschalige problemen, net als bij het winnen van schaliegas De risico’s van de winning van aardwarmte per put zijn weliswaar niet veel groter. Maar je moet veel meer putten boren om een beetje energie te winnen. Daarbij blijf je zout water rond pompen. Zout water dat inclusief aardolie en gasresten naar boven komt. Resumé van gas los is veel te duur vooral voor de gewone man. Groen Brabant vindt dat we naar maatregelen moeten met de hoogste opbrengst tegen de laagste kosten. Cees Noltee Groen Brabant

Omgaan met geld is een vak apart Omgaan met geld moeten we allemaal. Elke maand, of vierwekelijks, komt er geld binnen en het meeste daarvan sluizen we gelijk door om onze vaste lasten van te betalen. Dat valt niet altijd mee. Er blijft soms minder over dan verwacht, door die extra rekening, het eigen risico of de jaarafrekening van de energie die tegenvalt. Ook de blauwe envelop is weer op de mat gevallen. Aangifte doen is verplicht en weet u waar u recht op hebt? Klopt uw huuren zorgtoeslag nog wel en krijgt u waar u recht op hebt, ook bij andere instanties? Kortom, over al deze zaken gaan we het hebben tijdens de vijf bijeenkomsten van de training. Ook

helpen we met het opzetten van een administratie en geven we (be)spaartips. DOET U MEE? De cursus is geheel gratis voor inwoners van Oosterhout. Sterker nog, deelname wordt beloond! Aanmelden of meer info: bel naar Surplus: 0162-748600 of stuur een mail naar burgeradviseur@surplus.nl. Wilt u een trainer spreken bel dan 0620390873.


WEEKBLAD OOSTERHOUT - WOENSDAG 14 FEBRUARI 2018

PAGINA 20

OP ZOEK NAAR EEN (NIEUWE) BAAN? Onderstaande bedrijven zijn op zoek naar JOU!

Perfect Montage Service vraagt

Op zoek naar een leuke baan? Gedurende 5 weken vakantie per jaar en bij ziekte van onze assistent zijn wij op zoek naar vervanging. De taken bestaat uit o.a.: telefoon beantwoorden, inplannen van afspraken en uitslagen invoeren. Het gaat om 2,5 dag per week. Er zijn al een aantal dagen bekend: 23 en 25 mei. De maandag, woensdag en vrijdagochtend in de weken 30, 31 en 32. Graag reacties met foto naar info@verloskundigenluna.nl Verloskundigenpraktijk Luna 0162-312834 - www.verloskundigenluna.nl OOK AVONDSPREEKUUR

Montage medewerkers Functie Ophogen van galerij en balkon vloeren door heel Nederland Wij vragen - Klantvriendelijke houding - Bezit van rijbewijs is een pre - Ervaring met epdm rubber en/of kit werk geniet een voorkeur Wij bieden - Werken in een gezellig team - Afwisselende functie - Interne opleiding - Uitzicht op vast contract Sollicitaties graag per mail pms.hvopdorp@live.nl Maar u kunt natuurlijk ook bellen Harry van Opdorp tel. 06 54 98 31 97

MAAK JIJ VAN ONS NIEUWE HOTEL EEN ECHT THUIS? Dan zijn we op zoek naar jou! GUESTHOUSE HOTEL KAATSHEUVEL opent in juni 2018 en zoekt medewerkers met een gastvrij hart! Hou je van een leuke en informele werksfeer? Ben jij net als wij gek van hotels, lekker eten, heerlijke drankjes en dienstverlening? Wil jij werken bij hét nieuwste en gaafste hotel van Brabant? Ga dan het avontuur met ons aan en solliciteer op één van onze functies; SUPERVISORS BEDIENING Zonder jou zijn we nergens. Want wie stuurt anders die leuke club bedieningsmedewerkers aan? Jij bent het voorbeeld van gastvrijheid en hebt passie voor eten en drinken! MEDEWERKERS BEDIENING We herkennen je aan die stralende glimlach. Coole gympen, mooie spijkerbroek, IPadje op de arm…. En dat terwijl je werkt.

ZELFSTANDIG WERKEND KOK Wat eten we vandaag? Elke dag wat anders, jij kunt je creativiteit wel kwijt. In onze open keuken ben jij de eyecatcher! KEUKENMEDEWERKERS In GuestHouse Kitchen zijn jullie het cement tussen de stenen, de topping op de Flammkuchen, de slagroom op de taart. Echte foody? Dan is dit de job voor jou.

ZOEKT ENTHOUSIASTE POSTBEZORGERS: Wij zijn op zoek naar gedreven postbezorgers. Van dinsdag tot en met zaterdag. Niet alle dagen tijd? Is bespreekbaar. 16+ tot 65+, betrouwbaarheid is een must!!

SUPERVISOR RECEPTIE Niet alleen de gasten maar ook onze medewerkers stel jij op hun gemak. Jij stuurt het receptieteam aan, bent representatief en een organisatietalent. MEDEWERKERS RECEPTIE Gasten komen al blij binnen en worden van jou nog blijer. We noemen je ook wel “director of first impressions” NACHTRECEPTIONIST Nachtvlinders gezocht. Leef jij op als anderen slapen? Dan zou dit wel eens jouw nieuwe job kunnen zijn!

AFWASSERS Belangrijke bijbaan! Want jij bent de ogen en oren van onze keuken. We gaan voor schone lege borden!

Wil je samen met ons dit avontuur aangaan? Solliciteer dan nu! Stuur ons je CV en motivatiebrief via jobs@guesthousehotels.nl Voor meer informatie zoals een uitgebreidere profielomschrijving zie www.jobs.guesthousehotels.nl Reageer voor 27-2

EEN HOTEL WAAR JE JEZELF KUNT ZIJN, NET ZOALS THUIS!

We zoeken bezorgers in: Raamsdonksveer - Raamsdonk - Oosterhout - Den Hout Wagenberg Heb je zin en tijd om een paar uurtjes per dag wat bij te verdienen neem dan contact op via e-mail: sollicitant@d-post.eu of bel: 06-28422052 Meer informatie is te vinden op www.d-post.eu/vacatures

VERKOPER GEZOCHT!

Geweldig klimaat, heerlijk eten en drinken, mooie omgeving en behulpzame mensen ... in één woord: Balie. Misschien nog wel het allermooist? Er is plek voor jou! Wij zijn namelijk op zoek naar iemand die bij ons de centrale balie komt bemannen. Niet zomaar iemand, een technisch mirakel, geboren om anderen te helpen. We hebben 40 uur per week plek voor je, en de vacature loopt tot deze vervuld is. Reageer dus snel!

Nieuwsgierig? Bekijk de vacature dan op bjctools.nl

BJC TOOLS BV Brieltjenspolder 36 4921 PJ MADE (0162) 69 0000 www.bjctools.nl


WEEKBLAD OOSTERHOUT - WOENSDAG 14 FEBRUARI 2018

PAGINA 21

Aanleg fietspad Oosterhout-Dorst Gemeente wil huurcontract van start Speelgoedmuseum ontbinden In Dorst ligt er een jarenlange wens van een veilig fietspad naar Oosterhout. Op woensdag 7 februari maakten Mark Vissers (wethouder Verkeer, gemeente Oosterhout) en Jelka Both (gebiedsmanager Staatsbosbeheer) een start met de aanleg van dit langverwachte fietspad door de bossen van Dorst. Eind februari 2018 wordt gestart met het kappen van de bomen. Naar verwachting is het fietspad gereed na de zomer. Wethouder Mark Vissers: “Om voortgang te behouden moeten we op tijd beginnen. Bomen kappen moet voor het begin van het broedseizoen. Dan houden we het even rustig om de natuur z’n gang te laten gaan en vanaf april kunnen we beginnen met de daadwerkelijke aanleg van het fietspad.” NATUUR Het fietspad krijgt een lengte van ongeveer 2,5 kilometer. Vanuit Oosterhout ligt het fietspad aan de rechterkant van de Hoevestraat en de Wethouder Van Dijklaan. Omdat er zo veel mogelijk bomen worden behouden, meandert het fietspad door het bos, langs deze wegen.

Hoewel er getracht is om zo veel mogelijk natuur te sparen, is bomenkap helaas onvermijdelijk. De natuurcompensatie wordt gerealiseerd op twee hectare aan de Domeinweg in Oosterhout. Daarnaast wordt een extra stukje natuur aangelegd op een landbouwperceel langs de Hoevestraat. Over de natuurvriendelijke aanleg van het fietspad en de natuurcompensatie is goed overleg gevoerd met de Milieuvereniging Oosterhout en IVN Mark en Donge. Staatsbosbeheer werkt mee aan de realisatie van het fietspad door het verkopen en in erfpacht uitgeven van een strook bos. Volgens Jelka Both van Staatsbosbeheer zijn de werkzaamheden door het bosgebied door de gemeente zorgvuldig voorbereid. “De zorg voor natuur

en duurzaamheid stond hierbij centraal,” zegt ze. VEILIGHEID Het fietspad wordt voorzien van amberkleurige, vleermuisvriendelijke verlichting, die in de donkere uren gedimd wordt. Als er een fietser aan komt zal de lichtsterkte omhoog gaan. Tussen Kalix Berna en het viaduct over de A27 is te weinig ruimte voor een vrij liggend fietspad. Hier komen rode fietsstroken. Langs de Wethouder van Dijklaan en de Hoevestraat komen snelheidsremmers voor het gemotoriseerd verkeer. De kruising van die wegen met de Ketenbaan wordt opnieuw ingericht zodat ook hier de verkeersveiligheid wordt verbeterd. In totaal (inclusief grondaankoop en natuurcompensatie) wordt er zo’n € 1,8 miljoen geïnvesteerd in de realisering van dit fietspad. De aanleg wordt mede mogelijk gemaakt door een subsidie van de provincie Noord-Brabant.

Na ruim anderhalf jaar praten over de plannen en bezuinigingen, is het bestuur van het Speelgoedmuseum totaal overvallen door het besluit van het college om per eind april 2018 het huurcontract van het pand aan de Zandheuvel op te zeggen. Hiermee wil de gemeente de deur openzetten om over twee jaar de koppeling tussen de huur en de even hoge subsidie los te laten. Daarnaast wil de gemeente fors hakken in de exploitatiesubsidie; de huidige exploitatiesubsidie van ruim € 14.500 wil men in 2 jaar geheel afbouwen en daarnaast ligt het in de bedoeling dat het museum ruim € 7.000 van de huur zelf gaat ophoesten. Daarnaast wil de gemeente de komende twee jaar elk half jaar gaan evalueren en pas over twee jaar een echt besluit nemen hoe men verder wil gaan met het museum. Als klap op de vuurpijl dient het museum aan allerlei nieuwe, door de gemeente gestelde voorwaarden te voldoen die in het hele voortraject nooit eerder aan de orde zijn geweest. Het bestuur en managementteam vinden dit een onwerkbare situatie. In een eigen voorstel opteren zij voor afspraken voor minimaal vijf jaar, ingaande per 2018 om de plannen en ambities te kunnen waarmaken en niet terug te vallen in een periode van langdurende onzekerheid. Het museum zet grote vraagte-

kens bij dit onverwacht en ongekend harde pakket aan maatregelen, terwijl het museum het bijzonder goed doet in de afgelopen jaren. Met ruim 13.000 bezoekers werd afgelopen jaar wederom een bezoekersrecord gevestigd, de financiële dekkingsgraad is ongekend hoog en het museum wordt bij de bezoeker bijzonder goed gewaardeerd. Daarnaast speelt het museum een belangrijke educatieve rol en blijkt meer dan de helft van het bezoek afkomstig te zijn van toeristen van (ver) buiten de regio. En dat alles met een organisatie die 100% op vrijwilligers draait en dus geen enkele medewerker op de loonlijst heeft staan. Een unieke situatie waar Oosterhout

heel trots op zou moeten zijn. Het museum snapt dat er bezuinigd moet worden en heeft aangegeven dat met hulp van de gemeente het verlies van de huidige exploitatiesubsidie van € 14.500 opgevangen kan worden in 2 jaar. Ook wil men best duidelijke en heldere afspraken maken over doelstellingen en criteria waaraan men moet voldoen, zolang deze aansluiten bij de functies van een museum. Maar het draconische maatregelenpakket zoals het er nu ligt betekent in feite dat de gemeente af wil van het museum. De reden hiervoor blijft in nevelen gehuld: moet de weg wellicht vrijgemaakt worden voor sloop van het pand en de realisering van een ‘fraai modern appartementenblok’ midden in deze gezellige historische buurt? De gemeenteraad moet in haar vergadering van dinsdag 27 februari een besluit nemen over het voorliggende collegebesluit. De museummedewerkers buigen zich intussen over acties die ze nog kunnen ondernemen.

Jaarverslag 2017 Fietsersbond Oosterhout We hebben een druk jubileumjaar achter de rug waarin we weer een groot aantal activiteiten hebben verricht als bestuur van de Fietsersbond-afdeling Oosterhout. Via dit jaaroverzicht stellen we onze leden en alle geïnteresseerden in de gemeente Oosterhout op de hoogte van onze activiteiten gedurende het kalenderjaar 2017. We kunnen niet al onze activiteiten hier vermelden, maar we stellen de lezer graag op de hoogte van de belangrijkste ontwikkelingen in het afgelopen jaar. Voor meer informatie, vragen, opmerkingen en/of het aanmelden als actief lid, nodigen we iedereen uit om contact met ons op te nemen. Onze contactgegevens staan vermeld aan het einde van dit jaaroverzicht. Veel leesplezier ! 10-JARIG JUBILEUM Op 10 oktober 2017 heeft de jubileumviering van onze afdeling plaatsgevonden in wijkcentrum Slotjes. Naast meerdere leden van onze afdeling waren ook een afvaardiging van de gemeenteraad, wethouder Mark Vissers, de provinciale vertegenwoordiger van de Fietsersbond en iemand van de plaatselijke pers aanwezig. Het was een informa-

te groot zal zijn. Inmiddels heeft de milieuvereniging met succes bezwaar aangetekend tegen het nieuwe ontwerp, omdat de milieutechnische gevolgen niet voldoende zijn meegewogen in het ontwerp. Begin 2018 wordt een nieuw ontwerp gemaakt en zullen we ook dan weer kritisch meedenken over de gevolgen van het aangepaste ontwerp voor de fietser.

ss Weg naar Dorst tieve avond, waar vooral de banden met de verschillende leden en belanghebbenden zijn aangehaald. Tijdens de avond is ook het Klavertje 4 uitgedeeld met 4 mooie fietsroutes in de omgeving van Oosterhout, dat door Wim Karels is ontworpen. In totaal waren er ongeveer 20 personen aanwezig en is in verschillende media hierover bericht. We kunnen in ieder geval terugkijken op een zeer geslaagde avond. BERGSEBAAN We hebben als Fietsersbond inzicht gekregen in het nieuwe ontwerp van de Bergsebaan. Ook al is het ontwerp niet optimaal, toch kan er geconcludeerd worden dat het voor de fietser een vooruitgang is. Het ontwerp is er op gericht om de snelheid van de motorvoertuigen terug te brengen, waardoor het voor fietsers een stuk minder onveilig is. Natuurlijk is een, van de rijbaan volledig gescheiden, fietspad een mooiere en betere oplossing. We hebben er echter begrip voor dat de ingreep in het natuurgebied van de Vrachelse Heide daarvoor

OUDE VEERSEWEG We hebben bij de gemeente er op aangedrongen dat de Oude Veerseweg naar Raamsdonksveer een stuk veiliger moet worden gemaakt. Vooral in het voorjaar en de zomer zorgt de begroeiing er voor dat de fietsstroken aan de zijkanten te smal worden om daar nog veilig te kunnen fietsen. Omdat dit ook een recht stuk weg is, nodigt deze uit tot hard rijden door automobilisten. We hebben hierover contact gehad met het landelijk bureau van de Fietsersbond en dat leverde meerdere oplossingen op om de weg veiliger te maken. Inmiddels zijn er een aantal zaken verbeterd aan deze weg, waaronder een betere witte belijning en het instellen van een inhaalverbod. Samen met het in toom houden van de begroeiing hopen we dat deze weg nu wat minder onveilig is geworden. We blijven echter pleiten voor het verlengen van het fietspad langs de Statendamweg in noordelijke richting naar Raamsdonksveer/Sandoel via de Kartuizerpolder. Een vrijliggend fietspad langs de nieuw aan te

leggen weg zal namelijk een veel beter en veiliger alternatief zijn voor de Oude Veerseweg. Hierdoor zou dan ook een fietsverbinding kunnen komen met de reeds aanwezige carpoolplaats bij de aansluiting op de A59. VERKIEZINGEN EN NIEUW MOBILITEITSPLAN Woensdag 21 maart 2018 vinden de verkiezingen voor de gemeenteraad plaats. Wij hebben een wensenoverzicht opgesteld voor verbeteringen aan de fietsvoorzieningen. Deze hebben we verzonden naar de verschillende raadsfracties, als input voor hun verkiezingsprogramma. Het betreft hier wensen die vooral betrekking hebben op het algemeen beleid, zoals • Toegankelijkheid fietsenstallingen en openstelling met name tijdens evenementen. • Onderhoud fietspaden in het algemeen, w.o. wortelopdruk, snoeien van bermbegroeiing, onderhoud wegbewijzeringsborden. • Fietsvriendelijkere afstelling van verkeerslichten. Verder zijn we actief betrokken bij verschillende werksessies rond het nieuw op te stellen Mobiliteitsplan. Deze sessies worden per thema georganiseerd en bij de relevante thema’s zijn wij er ook bij ! FIETSPAD DORST Het definitief ontwerp van het fietspad langs de Hoevestraat en de Wethouder van Dijklaan ziet er goed uit. Het twee richtingen fietspad zal volledig vrij komen te liggen van de genoemde wegen. We hebben er bij de gemeente wel op aangedrongen dat voor de splitsing Hoevestraat/Ketenbaan/Wethouder van Dijklaan, gekozen wordt voor een zo veilig mogelijke inrichting. Zoals het er nu naar uitziet zal dit jaar nog de schop in de grond gaan voor de aanleg van het fietspad. FIETSVERLICHTINGSACTIE Ook vorig jaar hebben we weer op de Markt gestaan in het kader van de Fietsverlichtingsactie. Samen met Tonnie Raemaekers (fietsreparatieaanhuis.nl) hebben we op zaterdag 4 november 2017 weer een aantal fietsers blij gemaakt met het repareren van kapotte fietsverlichting. Er waren dit jaar beduidend minder fietsers die onze kraam op de Markt wisten te vinden. Dit had waarschijnlijk te maken met de stevige regen die in de middag kwam opzetten, maar we zien ook over de jaren heen een dalende tendens. We willen voor dit kalenderjaar dan ook gaan nadenken over het nut en de noodzaak van deze actie en welke mogelijke alternatieven

er zijn om iets te kunnen betekenen voor fietsend Oosterhout. N629 Voor de tweede fase van de nieuwe weg tussen Oosterhout en Dongen (N629) heeft de provincie een zogenaamd Provinciaal Inpassingsplan ter inzage gelegd. Dat betekent dat het ontwerp van deze weg reeds tot in een ver gevorderd (detail)stadium is gevorderd. Tot nu toe zijn we bij alle informatiebijeenkomsten over dit project geweest in het Oostquartier te Oosteind en ook op dinsdag 20 februari 2018 zullen we nauwgezet de plannen van de provincie aan horen. We hebben inmiddels een aantal zienswijzen ingediend op het voorontwerp en deze hebben vooral betrekking op de fietsinfrastructuur langs het kanaal en in en om de Westerlaan in Dongen. De nieuwe weg zal dicht tegen het Wihelminakanaal aan de noordzijde komen te liggen. Daar loopt nu ook het mooie tweerichtingenfietspad naar/van Dongen. We hebben inmiddels de toezegging gekregen dat er gezorgd zal worden voor voldoende natuurlijke afscheiding tussen de nieuwe weg en het fietspad. Verder hebben we een voorstel ingediend om, na aanleg van de nieuwe weg, de turborotonde aan het begin van Dongen aan te passen. We willen deze namelijk laten omvormen in een gewone rotonde met fietsers in de voorrang. Wat betreft de bestaande wegen en fietspaden, zijn de gemeenten Dongen en Oosterhout aan zet. Zij zullen gezamenlijk plannen uitwerken voor verbeteringen aan het bestaande wegennet en daarbij zal expliciet

ss Suggestie Fietsbrug

ss Weergave Oude Veerseweg aandacht worden besteed aan de fietsinfrastructuur. PROJECT DE ZWAAIKOM EN KANAALFIETSBRUG Het ontwerp van de nieuw te bouwen wijk De Zwaaikom krijgt steeds meer vorm. Deze wijk zal in zijn geheel een 30 km-gebied worden met een ontsluiting via een nieuwe brug op de Koningsdijk. Wij zijn echter voorstander van een goede bereikbaarheid van deze wijk per fiets. Dit betekent dat we de gemeente houden aan hun gedane belofte om een fietsbrug aan te leggen tussen De Zwaaikom en Vrachelen II. Het college van B&W heeft een extern bureau ingehuurd om haar te adviseren over kosten versus nut en noodzaak van deze verbinding en, niet geheel verrassend, daar komt een negatief advies uit. Wij zijn echter van mening dat met slimme oplossingen een kostenverantwoorde verbinding over het kanaal kan worden gerealiseerd. Gelukkig is de gemeenteraad deze mening ook toegedaan, want ze heeft het college opdracht gegeven om nader onderzoek te doen naar de mogelijkheden van deze fietsbrug. In ieder geval wordt bij het ontwerp van de nieuw te bouwen

wijk, rekening gehouden met de mogelijkheid dat in de (nabije) toekomst een fietsbrug over het kanaal zal komen. Meer informatie over onze activiteiten en de status daarvan kan gevonden worden op de website van de Fietsersbond-afdeling Breda. Dankzij onze goede relatie met deze afdeling, hebben we een eigen “hoekje” op hun website: www.fietsersbondbreda. nl/pages/page-23.html Je komt er ook via de homepage van de afdeling Breda en door linksboven op FB Oosterhout te klikken. Natuurlijk zijn we ook per mail bereikbaar via oosterhout@ fietsersbond.nl en/of telefoon via de secretaris Jan ter Haar op 0162-427178. Verder willen we alle leden uitnodigen om ons te helpen/ondersteunen bij onze activiteiten. Daarnaast willen we graag het bestuur aanvullen met leden die mee willen denken over betere voorzieningen voor de fietser in Oosterhout. Ter afsluiting spreken we de ambitie uit, dat de fietser in onze gemeente ooit mag meemaken dat Oosterhout wordt uitverkozen tot Fietsstad van het jaar ! Bestuur Fietsersbond afd. Oosterhout


WEEKBLAD OOSTERHOUT - WOENSDAG 14 FEBRUARI 2018

PAGINA 22

AUTONIEUWS

na verdraai je ‘m zelden. Die versie van de airco is alleen niet standaard op de basisversie en hetzelfde geldt voor de cruise control met instelbare snelheidslimiet. De meerprijs van de tweede uitvoering (Trend Ultimate) is alleen hierom al een verstandige uitgave. Het centrale display is vanaf die tweede uitvoering ook voorzien van het systeem SYNC 3. Dat is Ford-taal voor een systeem met onder meer een navigatiesysteem, twee USB-aansluitingen en zeven speakers voor de audio-installatie. Een belangrijke verbetering ten opzichte van de vorige versie is ook de toepassing van nieuwe/andere voorstoelen. Het staat nergens, maar waarschijnlijk zijn dit de stoelen uit de Fiesta, ze staan alleen wat hoger. In elk geval zitten ze uitstekend. De wat hogere zitpositie en daarmee een hogere instap zijn inherent aan het soort auto. De EcoSport is ruim genoeg om met een lichaamslengte van 175 cm ‘achter mezelf’ te zitten. Opvallend is trouwens ook dat de voorstoelen heel ver naar achteren kunnen schuiven voor de langbenigen onder ons, maar dan wordt het achterin uiteraard wel krap. De vloer van de bagageruimte kan gemakkelijk worden uitgenomen en is zo op twee niveaus te gebruiken. Met de vloerplaat onderin bedraagt de bagageruimte 356 liter, wat voor deze klasse een alleszins redelijke waarde is.

Ford EcoSport vanaf: €

21.855,-

Het compleet nieuwe front en tal van detailwijzigingen maken de EcoSport niet alleen helemaal ‘up-to-date’, maar brengen hem ook in lijn met andere recente Fords.

Nee, strikt genomen is de Ford EcoSport geen totaal nieuwe auto. Maar, deze nieuwe versie is veel meer dan zo maar een facelift. Tegelijk met deze wijziging is de productie van dit model overgebracht van India naar Europa, naar de Ford-fabriek in Roemenië. Er is wel zoveel anders aan de EcoSport dan voorheen, dat we het beste kunnen spreken van een ‘herintroductie’. Nu kan Ford zich met dit model serieus mengen in de felle concurrentiestrijd in de klasse van de compacte SUV’s.

CARROSSERIE: Lekker stoer De EcoSport is er uiterlijk inderdaad een stuk op vooruit gegaan. Tot aan de voorruit is het front compleet gewijzigd. Dit is nu in vormgeving in lijn gebracht met de populaire, grotere Kuga en de Edge, Fords ‘top-SUV’. Het is prachtig om te zien hoe deze ingreep de EcoSport heeft veranderd in een echte, stoere SUV. Niet alleen de grille is veranderd en naar boven geschoven, ook de koplampen, mistlampen en bumpers zijn helemaal nieuw vormgegeven. De dorpels en onderkanten van de deuren en de achterbumper zijn eveneens nieuw. In dit segment is het ook heel belangrijk dat klanten hun auto naar eigen smaak kunnen aankleden. Om te beginnen zijn er voortaan vier verschillende versies van de EcoSport, inclusief een extra sportief getinte ST-Line. Daarnaast

zijn er twaalf fraaie kleuren en mogelijkheden voor onder meer een afwijkende kleur voor het dak, inclusief alle ruitstijlen. Dat staat ‘m erg goed. Nu is het wachten op kopers die de durf tonen om niet weer een grijze, witte of zwarte te nemen, maar kiezen voor dat frisse metallic oranje, of heel stemmig vrij donkerblauw (zie foto!). Kleren maken de man, wielen maken de auto: een mooie set lichtmetalen wielen hoort er natuurlijk ook bij. Ford biedt afhankelijk van de uitvoering keuze uit negen verschillende modellen, in de diameters van 16-, 17- en 18-inch. Een punt waarmee de EcoSport zich onderscheidt van vrijwel alle concurrenten is de achterdeur. Dit is letterlijk een deur, die scharniert aan de linkerkant van de auto, dus voor ons naar de goede kant opengaat. Dat laatste is wel een vereiste, andersom is erg onhandig, maar in dit geval is hier veel voor te

TECHNIEK: Heerlijke 1,0 driecilinder

Keurig dashboard, met alles wat je in een moderne auto mag verwachten, inclusief een per uitvoering wat verschillend centraal display voor diverse functies. zeggen. De deur biedt met minder inspanning een grote opening naar de bagageruimte en ook wie wat kleiner van stuk is (kinderen!) heeft geen moeite met openen en sluiten.

INTERIEUR: Helemaal van deze tijd De vernieuwing gaat aan de binnenkant gewoon verder. Ford luistert goed naar opmerkingen van klanten

(en autojournalisten…). Dat wordt bewezen door om te beginnen het compleet nieuwe dashboard. Dit heeft zo ongeveer de stijl van het dashboard in de huidige Fiesta, maar het is niet identiek. Voor Ford-rijders zal het niettemin wel vertrouwd overkomen. De instrumenten zijn prima afleesbaar, de hele bediening laat aan duidelijkheid niets te wensen over. De temperatuur van de airco is digitaal instelbaar. De draaiknop hiervoor zit wat laag en rechts van de middenconsole, maar ach, die zet je één keer zoals je ‘m wilt hebben en daar-

De EcoSport is nu alleen nog leverbaar met één benzinemotor. Dat is de overbekende 1,0 liter driecilinder met turbo. Die wordt niet alleen gebruikt in tal van verschillende Ford-modellen en zit dus in vele duizenden Fords op de weg, het is tevens een motor die al veelvuldig is bekroond (‘Engine of the Year’, zes jaar op rij). In de EcoSport levert deze 92 kW/125 pk. In vrijwel alle exemplaren is deze gekoppeld aan een lekker schakelende zesbak, met een mooi soepel werkende koppeling. We kennen dit exact zo ook uit andere Fords. Alleen de Titanium-uitvoering is ook beschikbaar met automatische transmissie, eveneens zestraps, maar helaas hangt daar een stevig prijskaartje aan, onder invloed van de CO2-belastingmaatregelen. De driecilinder is echt een plezier om mee onderweg te zijn. Er zijn nog steeds mensen die sceptisch staan tegenover dergelijke ‘downsizing’-motoren. Begrijpelijk, maar juist voor die personen kan ik alleen de raad geven: ga er eens mee rijden. De 1,0 liter Ford-motor is sterk genoeg en mooi soepel en zeker in de zesde versnelling ook op kruissnelheid aangenaam stil. Helaas was het niet mogelijk voor deze impressie een degelijke brandstofverbruiksmeting uit te voeren. Theoretisch rijdt de EcoSport volgens fabrieksopgave ruim 1 op 19. In de dagelijkse praktijk zal die uitkomen rond 1 op 15.

CONCLUSIE De Ford EcoSport heeft als het ware een ‘aanloopje’ genomen, maar nu staat-ie er ècht. Ford mengt zich definitief in de klasse met compacte SUV-modellen en de nog altijd een tikkeltje eigenwijze EcoSport – dat kunnen we wel waarderen! – staat hierin zijn mannetje. Naast de diverse al zeer goed verkopende concurrenten is het zaak ook de EcoSport tenminste te bekijken èn berijden, voordat een aankoopbeslissing wordt genomen.

Prijslijst belangrijkste versies:

Beknopte technische gegevens testauto: Rijklaar gewicht: .............................................1.280 kg

Ford EcoSport Trend Essential 1.0 Ecoboost: € 21.855 Ford EcoSport Trend Ultimate 1.0 Ecoboost: € 23.055 Ford EcoSport Titanium 1.0 Ecoboost: ........€ 24.255 Ford EcoSport Titanium 1.0 Ecoboost Automaat: ....................................€ 28.755

Zoals het hoort, voor een compacte SUV, ziet de EcoSport er van alle kanten lekker stoer uit. Opmerkelijk is dat Ford kiest voor een zijdelings scharnierende achterdeur.

Ford EcoSport ST-Line 1.0 Ecoboost: ..........€ 26.055

Motor: .................................1,0 liter turbo, driecilinder, ................................benzinemotor, 92 kW/125 pk Gemiddeld brandstofverbruik volgens fabrieksopgave: ................................1 op 19,2 CO2-uitstoot in g/km: .............................................119 Energielabel: ..............................................................D


WEEKBLAD OOSTERHOUT - WOENSDAG 14 FEBRUARI 2018

rt SpoSport

PAGINA 23

verslagen, sportberichten en sportnieuws uit de regio

Pakt TSC zondag de laatste strohalm bij Jeka? Inderdaad klinkt dat bijna fataal, maar het is wel de waarheid. TSC staat momenteel 9 punten achter de koploper. Bij winst van TSC worden er dat 6 en is de spanning weer terug en alles

mogelijk. Gaat TSC verliezen in Breda dan wordt het verschil 12 punten en kun je de strijd om een kampioenschap wel vergeten. Dus een ding mag duidelijk zijn , de TSC spelers hoeven niet

s Veel TSC supporters reizen zondag naar Breda

extra gemotiveerd te worden. Langs de andere kant weten die Bredanaars ook wel dat TSC een van de grote concurrenten is en ook hun zullen alles geven om de winst in eigen huis te houden. Jeka heeft dit seizoen nog geen enkele competitiewedstrijd verloren. Dikwijls wel net op het nippertje gewonnen en een paar gelijke spelen. Het is al weer enkele jaren geleden dat JEKA en TSC elkaar troffen in competitie verband . Spannend waren die ontmoetingen altijd wel. Nu de carnaval achter de rug is en de laatste spelers na wat trainingen weer fit zijn kunnen alle ogen gericht worden op zondag. Vanuit

TSC is er in ieder geval de nodige belangstelling en gaan er weer veel Oosterhoutse supporters mee om hun club te steunen. Zeker ook in Breda staat deze derby allang op nummer 1 wat betreft spanning en sensatie. Ga op tijd om niet al te ver te hoeven te lopen gezien de geringe parkeergelegenheid bij JEKA. Er vanuit gaand dat de technische staf van TSC haar hele selectie fit heeft voor zondag kan dat alle hoop alleen maar vergroten. Vanaf deze plaats wens ik TSC heel veel succes en gaan we uit kijken naar een spannende, sportieve partij waarbij we natuurlijk stiekum hopen op de 3 punten. HJ

s Zelfs de TSC veteranen kijken uit naar de derby

Medinova Kliniek Breda

Kies voor kwaliteit van bewegen Blijf niet rondlopen met bewegingsklachten of sportblessures. Maar kom naar het orthopedisch expertisecentrum in Breda. Onze specialisten staan voor u klaar.

Orthopedisch chirurg R.M. Burgert

Orthopedisch chirurg J.J.J. van der List

Neurochirurg Dr. P.R.A.M. Depauw

Orthopedisch chirurg J.C.M. Schrier

Daarom Medinova

Orthopedisch chirurg R.A.H.E. van Dijck

Orthopedisch chirurg P. Werner

Orthopedisch chirurg S.A.F. Heijnen

Wilt u meer weten of een afspraak maken? Neemt u dan gerust contact met ons op of kijk op onze website.

• 100% verzekerde zorg

en nog veel meer!

• Geen wachttijden • Altijd dezelfde specialist • Onze patiënten waarderen ons met een 9,1 op Zorgkaart Nederland

Takkebijsters 5a 4817 BL Breda www.medinova.com

Uw verhuizer uit Breda!

TWEEDE RONDE VERBOUWINGS OPRUIMING

TOT 60% KORTING Basiscollectie u

itgesloten

Dé senioren verhuizer!

Bel voor een gratis offerte

076-7002037

Heistraat 2, 4847 NN Teteringen T 076 - 57 13 444 www.snoerenvoetspecialist.nl


WEEKBLAD OOSTERHOUT - WOENSDAG 14 FEBRUARI 2018

PAGINA 24

Zondag 18 februari 2018: 9e Cross For The Crocus in Oosterhout

Op zondag 18 februari 2018 wordt de 9e Cross For The Crocus gereden. Een zeer speciale mountainbike toertocht, waarbij het inschrijfgeld voor 100% naar de lokale goede doelen gaan. Zoals o.a. KWF Oosterhout, Inloophuis Poppys en Stichting Op Den Alpe-Rijen. “Dat we nog steeds volop moeten strijden tegen kanker is helaas een feit.”aldus Jan-Willem Cornelisse. Hij is 9 jaar geleden met het organiseren van de Cross For The Crocus begonnen en sindsdien voorzitter en drijvende kracht achter deze bijzondere mountainbike toertocht. “Ik hoop dat we dit jaar ook weer heel veel mountainbikers mogen verwelkomen. Vorig jaar haalden we net de 1.000 deelnemers niet. Voor dit jaar hopen we uiteraard dat we die mijlpaal wel mogen bereiken.” Deze toertocht is inderdaad wel bijzonder. Behalve een fraai parcours met drie afstanden waaruit gekozen kan worden, wordt er voor de bikers goed gezorgd. Er zijn bijvoorbeeld volop verzorgingsposten, verkeersregelaars, een goede start- en finishlokatie en ruime parkeergelegenheid. “De 3 routes maken voor een deel gebruik van de bestaande MTB Tracks in deze regio.

Deze staan als zeer goed bekend bij de mountainbikers.” Ook dit jaar werken velen mee aan de gehele organisatie van de Cross For The Crocus. Er kan gerekend worden op zo’n 80 vrijwilligers en op de inzet van maatschappelijke organisaties zoals de EHBO, Defensie, Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer. Met de bijdragen van de sponsoren kunnen alle organisatorische kosten worden gedekt. Zo gaat het deelnemersgeld van alle bikers voor de volle 100% naar lokale goede doelen. Afgelopen editie, 2017, hebben de mountainbikers en sponsoren er voor gezorgd dat er een recordbedrag van € 15.000 kon worden gegeven aan de goede doelen.

Start, Finish en Parkeren Dit jaar hebben we een andere start-/finishlocatie. Daarom even opletten dat u niet automatisch naar Kamphuis Ahoy rijdt, maar nu naar het clubhuis van De Jonge Renner gaat. Dat is overigens vlakbij het parkeerterrein. Op 18 februari is het clubhuis van De Jonge Renner even voor de Cross For The Crocus. Het adres is: Clubhuis De Jonge Renner Bredaseweg 119 Oosterhout (NB) U kunt parkeren op het parkeerterrein van: Recreatieoord De Warande Wilhelminakanaal Zuid 66 4903 RA Oosterhout

start 75 km tussen 08.15 – 09.30 uur start 45 km tussen 08.30 – 10.00 uur start 25 km tussen 09.00 – 10.30 uur

In verband met veiligheid van de rijders en afspraken met de gemeente vindt de start van de 45 km vanaf 08.30 uur en 75 km vanaf 08:15 uur plaats. De inschrijfbalie is vanaf 08:15 uur geopend. Vanaf 08:00 uur bent u welkom in het clubhuis van De Jonge Renner voor ontvangst en koffie o.i.d.

(Op de website vindt u een deze kaartjes)

25 km route

Er zijn 3 uitgepijlde routes

45 km route

75 km route

Vanzelfsprekend dat de mensen van de Coss For The Crocus hopen dat ook op 18 februari a.s. weer velen naar Oosterhout komen en daarmee een bijdrage leveren in de strijd tegen kanker.

Geweldige routes met nieuwe uitdagingen Voor de 9e Cross For The Crocus hebben de vrijwilligers die het parcours verzorgen weer een aantal fraaie uitdagingen opgenomen. “We wilden weer eens iets nieuws en ook iets anders toevoegen aan het parcours en denken dat we daar wel in geslaagd zijn.”zo legt Dave Harting uit. Dave heeft samen met een aantal andere vrijwilligers de organisatie op zich genomen om de 3 routes uit te stippelen. Daarbij zijn weer een aantal nieuwe gedeeltes opgenomen. “We zijn ook heel blij dat we Camiel van den Bergh bereid hebben gevonden om zijn bekende carrousel op te nemen in het parcours. Dat is voor velen toch wel een unieke ervaring en er zal ongetwij-

feld over worden nagepraat.” Wanneer we een kijkje nemen op YouTube (Camiels carrousel), dan zijn we inderdaad zeer aangenaam verrast. Dit is vast en zeker een mooie nieuwe beproeving voor de bikers. “Behalve de 3 routes van 25, 45 en 75 km gaan we dit jaar voor het eerst een zogenaamde Kids Bike Clinic aanbieden. Zodat kinderen op een speelse manier kennis kunnen maken met mountainbiken.” Een leuk initiatief waarover we in een ander artikel meer vertellen. Dat je er met het uitzetten van 3 routes nog niet bent blijkt wel wanneer we een vergadering bijwonen. Er moet van

alles worden geregeld. Vergunningen, toestemmingen om van iemands terrein gebruik te mogen maken, verkeersregelaars, routeborden, verzorgingsposten, routekaartjes en nog veel meer komt er bij kijken. “Ja, het is inderdaad best wel veel werk. Maar we doen het allemaal heel erg graag. We willen gewoon een mooie toertocht neerzetten waar veel bikers aan willen deelnemen. Op die manier dragen we met elkaar bij om de goede doelen te kunnen ondersteunen.”, zo sluit Dave af. En dat ze het met plezier en passie doen, dat is goed merkbaar. Het belooft weer een zeer fraaie Cross For The Crocus te worden.

Meer informatie: www.crossforthecrocus.nl


WEEKBLAD OOSTERHOUT - WOENSDAG 14 FEBRUARI 2018

PAGINA 25

Cross for the crocus Oosterhoutse sponsors steunen de Cross

Een groeiend aantal maatschappelijk betrokken bedrijven helpen de Cross for the Crocus met sponsorbijdragen.

Nieuws: gratis Kids Bike Clinics Direct bij de start-/finishlocatie van de Cross For The Crocus wordt dit jaar iets nieuws georganiseerd: de Kids Bike Clinic. Dave Harting heeft hiervoor OpDieFiets bereid gevonden om dit te verzorgen. Mark van Boekel en Ilona Rullens van OpDieFits.nu organiseren normaliter al mountainbikeclinics en werken graag mee aan deze speciale Kids Bike Clinics. “Het is natuulijk ontzettend leuk om kinderen op een speelse manier kennis te laten maken met allerlei facetten van het mountainbiken.”, zo vertelt Mark. En inderdaad, speels wordt het zeker. Vlakbij de start-/finishlocatie is een speciaal Kidsparcours uitgezet, met echte obstakels. Via allerlei oefeningen en spelletjes zullen de kids een uur lang van alles leren. Remmen, sturen, bochtjes maken...spelenderwijs komt het allemaal aan bod. “Natuurlijk allemaal heel veilig. Maar vooral met veel plezier en volop lachen leren we de kleine bikers om behendiger te worden en zich ook zekerder te voelen.” Voor de 2 gratis Kids Bike Clinics, 08:30 uur tot 09:30 uur en 09:30 uur tot 10:30 uur, kunnen kinderen deelnemen van 6 tot 14 jaar. Inschrijven gaat via de

website (www.crossforthecrocus.nl/kidsclinic). De kinderen worden 15 minuten voor aanvang van de clinic verwacht. Achteraf krijgen ze wat te drinken en lekker gezond fruit. Niet voor niets zijn deze aanvangstijden gekozen overigens. Wanneer ouders aan de Cross willen deelnemen, dan kunnen ze hun kids gelijktijdig een clinic laten volgen. Maar ook kinderen waarvan de ouders niet aan de Cross deelnemen zijn van harte welkom. “Zeker, alle kids mogen meedoen. We hebben er heel veel zin in en we hopen dat er volop belangstelling is voor beide Kids Bike Clinics. Want het is een leuk initiatief dat hopelijk goed aanslaat.” De kids moeten wel over een - sportieve fiets beschikken en een helm is verplicht.

Als hoofdsponsor heeft financiële dienstverlener Geerts zich voor meerdere jaren verbonden aan de Cross for the Crocus. “Helaas zijn we ook in onze eigen omgeving te vaak geconfronteerd met deze vreselijke ziekte. Daarom ondersteunen we dit goede initiatief graag!”, zo verklaart Jack Geerts de keuze om met de Cross For The Cross een samenwerking aan te gaan. “Geerts wilde zich al enige tijd verbinden aan een organisatie die op een positieve en sportieve manier steun biedt aan mensen die de strijd met kanker aangaan. Cross For The Crocus blijkt hierin een goede keuze. Dankzij een goede voorbereiding door vele vrijwilligers is

de organisatie van de Cross For The Crocus al jaren in goede handen.” “Loonen Brillenmakers heeft een groeiende groep fietsers die ons weet te vinden voor een sportbril op sterkte kon het eigenlijk niet uitblijven dat we benaderd zouden worden of we Cross for the Crocus zouden willen sponsoren.”, aldus Arjan van den Beukel. “Als Loonen Brillenmakers vinden we het fantastisch om lokale evenementen met een sociaal of sportief karakter te ondersteunen. Van dichtbij zien we familie, vrienden of kennissen strijden tegen de meest verschrikkelijke ziekte; het raakt ons allemaal! Uiteraard zullen we niet alleen als sponsor, maar ook als deelnemer aan de start verschijnen. Dit willen we DOEN!”

Diverse vestigingen van Albert Heijn helpen de Cross uitgebreid. Zowel in natura, met eten en drinken voor de verzorgingsposten, maar ook financieel. Via zogenaamde emballageacties wordt een aanzienlijke bijdrage verzameld voor het goede doel. En zo zijn en vele lokale sponsors die het mogelijk maken dat met de Cross For The crocus een aantal goede doelen in de strijd tegen kanker worden ondersteund. We willen natuurlijk graag alle sponsors hartelijk danken voor hun financiële en materiële ondersteuning. Op onze website kunt u zien welke sponsors de Cross for the Crocus mogelijk maken.

Meld uw kids aan voor de Kids Bike Clinic op 18 februari a.s. en kom ook zelf gezellig kijken en foto’s maken.

Kom ook meerijden met de Cross For The Crocus Hou je van een lekkere mountainbike toertocht, een mooi én uitdagend parcours, volop Brabantse gezelligheid en 100% van je inschrijfgeld naar het goede doel? Dan moet je gewoon deelnemen aan de 9e Cross For The Crocus die op 18 februari a.s. wordt gereden. Er zijn 3 routes (25, 45 en 75 km), alles is weer pico bello georganiseerd en achteraf kun je napraten en genieten van lekkere broodjes, soep, een kop koffie en hebben we enkele aangename welverdiende biertjes.

Goede doelen zijn de drijfveer Het gaat niet alleen om het fietsen. De Cross For The Crocus is niet zo maar een mountainbiketour. Deze cross is net even anders dan andere. Want het draait hier vooral om het goede doel. 100% van het inschrijfgeld van de bikers gaat naar de verschillende lokale goede doelen, die allen een rol spelen in de strijd tegen kanker. Zoals KWF Oosterhout, Inloophuis Poppysen Stichting Op den Alpe - Rijen.

In totaliteit heeft de Cross For The Crocus nu al € 71.000,– kunnen geven. Donaties die mogelijk worden gemaakt dankzij de vele deelnemers en sponsors aan deze bijzondere cross. We rekenen op 18 februari a.s. weer op een groot aantal deelnemers, zodat we ook in 2018 wederom de goede doelen kunnen steunen in hun strijd tegen kanker.

Fiets mee ten bate van:

Het inschrijfgeld is slechts € 10,= p.p. en gaat volledig naar de strijd tegen kanker. Uiteraard kun je je ook op de dag zelf inschrijven. Voorinschrijven kan op de website www.crossforthecrocus.nl.

Meer informatie: www.crossforthecrocus.nl


WEEKBLAD OOSTERHOUT - WOENSDAG 14 FEBRUARI 2018

PAGINA 26

| FOTOGRAFIE: MAURICE VAN STEEN

| FOTOGRAFIE: MAURIC

RICHELOR SPRANGERS HELOR SPRANGERS ELECTEERDGESELECTEERD VOOR20 HAÏTI ONDER 20 R HAÏTI ONDER

BREDA BIJ P

Foto: Maurice van Steen

Foto: Peter Audenaerde

HET AVONDJE VAN... SJOERD DE JONGE

Sjoerd de Jonge hing als vijfjarig dig. Eerst thuis een broodje kroket ventje al in ‘het gaas’ achter het doel eten en dan naar de wedstrijd. Maar Hetdan is een in de Beatrixstraat. Sindsdien heeft het mooiste kwam daarna, zatzonnige oktober en dertie NAC hem nooit meer losgelaten. mijn oma aan de Epelenberg te wachjes van het Iedere thuiswedstrijd is hij te vinden ten met bier en bitterballen. De ka-Breda zijn bezig met Het Rat Verlegh Stadion is op ook F7, dit seizoen het zesde Het Rat Verlegh Stadion is ook dit seizoen het zesde alle scholen die deelnemen aan destond NAC-Junior Street alle te scholen die deelnemen aan met vader, ooms, vrienden en chel altijd veel hoog, was een hun stadion. Playing seizoen - dé leeromgeving(sinds voor leerlingen van het seizoen dé leeromgeving voor leerlingen van het League. Uiteindelijk brachten ruim 700 kinderen in League. Uiteindelijk brachten kort) dochter. klap in je gezicht als je binnen kwam. rufo FOTO: © MAURICE VAN STEEN een aantal weken primair-, voortgezet-, en middelbaar beroeps onder- primair-, voortgezet-, envan middelbaar onderde leeftijdscategorie 10Zat tot enikberoeps met 16 jaar eenmijn de broertje leeftijdscategorie van 10 tot e daar met in zo’n nieuwe seizoen en wijs die deelnemen aan het project Playing for Sucwijs die deelnemen aan het project Playing for Sucbezoek aan de RB-Media Kick-Off. Ook dit jaar was bezoek aan de RB-Media Kick-Off “NAC in één woord? Onvoorwaardegrote Oorstoel, pot snoep op schoot, Breda College nem cess. Sinds begin september zijn de deuren van de cess. Sinds begin september zijn de deuren van de P5, de parkeerplaats grenzend aan het Rat Verlegh P5, de parkeerplaats grenzend lijk. Als ik niet meer naar NAC zou te luisteren naar de verhalen van mijn a deel aan hete NACADEMY weer geopendgaan, en gaanzou onderwijsprofesNACADEMY weer geopend en gaan onderwijsprofesStadion, de uitvalbasis van het evenement. InmidStadion, de uitvalbasis van het dat voelen als verraad naar opa, vader en ooms. En eerst maar probeHet Breda College dinternational uit onze eigen jeugd- Een nieuwe meedoen jeugdinternational met selectiewedstrijden uit onze eigen voor jeugdNederland onder meedoen met selectiewedstrijden voor Nederland onder sionals met leerlingen aan de slag om door middel sionals met leerlingen aan de slag om door middel dels hebben alle teams en basisscholen hun eerste dels hebben alle teams en basiss mijn vader, opa, opvoeding, alles. Ik ren om wakker te blijven…” voortgezet specia or Sprangers is opgeroepen voor Haïtiopleiding. Richelor Sprangers is opgeroepen 15. Een debuut bleef destijds uit en nu voor krijgtHaïti hij dus 15. Een debuut bleef destijds uit en nu krijgt hij hun dus van op maat gemaakte programma’s intrinsieke vanwedstrijden op maat gemaakte hun intrinsieke gespeeldprogramma’s op verschillende trapveldjes in wedstrijden gespeeld op verschi heb nog nooit een seizoen overgeslaverzorgt een hoog aarmee in de selectie voor de wedstrijonder de 20 en zitom daarmee de selectie deRichelor wedstrij-werd de kans ommotivatie kans zich tein bewijzen voorvoor Haïti. zich te bewijzen voor Haïti. Richelor werd en zelfvertrouwen te verbeteren. Het motivatie en zelfvertrouwen te verbeteren. Het de gemeente Breda. de gemeente Breda. gen. Mijn eerste keer was toen ik vijf “Ons Avondje NAC begint door de van onderwijs in d ad & Tobago, St. Lucia en Cuba. Deze den tegen Trinidad & Tobago, St. Lucia en Cuba. Dezeleeftijd geboren inproject geboren in Port-Au-Prince en kwam op jonge Port-Au-Prince enSuccess kwam op jonge leeftijd Playing for bestaat ook dit seizoen project Playing for Success bestaat ook dit seizoen jaar oud was, hing ik aan de Beatrixweek. Dan zijn we elkaar al aan het leerlingen met onderdeel van de laatste kwalificatieronwedstrijden zijn onderdeel de maakt laatstehij kwalificatieronnaar Nederland. Sindsvan 2008 deel uit van de naar Nederland. Sinds maaktvan hijstraat deelweken. uit links vanElke de achter weer uit drie2008 trajecten tien dag is weer uit drie trajecten van tien weken. Elke dag is Meer informatie over het programma, de tussenMeer informatie over het progra het doel met mijn appen waar en hoelaat we afspreken ee of lichamelijke be he regio. de in de Caribische regio. jeugdopleiding en hij doorliep daarin alle jeugdelftallen. jeugdopleiding en hij doorliep alle jeugdelftallen. het stadion de uniekedaarin leeromgeving waar leerlingen het stadion de unieke leeromgeving stand en/of speler van de week? Gawaar naarleerlingen www. stand en/of speler van de week? voeten in het gaas. Omdat ik anders op de wedstrijddag. Meestal is dat tijd van 12 tot 20 hun talenten ontwikkelen nauwelijks maar bovenal het plezier hun talenten ontwikkelen maar bovenal het plezier nacstreetleague.nl! nacstreetleague.nl! boven de boarding uit rond 17:00 uur in de Bommel, daarna Breda College 13 oktober op pad voor de start van Richelor gaat op 13heeft oktober op pad voor start van Richelor zelf er natuurlijk zin de in. “Ik heb er heel veel Richelor zelf er natuurlijkNaast zin in.de “Ikfysieke heb eraanwezigheid heel veel in heeft leren hervinden. in leren hervinden. Naast de fysieke kwam.” dooraanwezigheid naar Dok 19 en vervolgens nog is o start bekwaam te p. De wedstrijden staan gepland van het 22 trainingskamp. De wedstrijden staan gepland vanwordt. 22 zin in en verwacht dat het een mooie ervaring zin in en verwacht dat het een mooiebrengen ervaringook wordt. in en rondom het stadion spelers en in en rondom het stadion brengen ook spelers en een korte stop bij ’t Hoekske. Op de gen leven in de ktober: oktober Ik tot wil 26 zo oktober: veel als mogelijk genieten.” Wat betreft zijn Ik wil zo veel als mogelijk genieten.”staf Wat betreft zijn leden van de technische regelmatig een bezoek leden van de technische staf regelmatig een bezoek “Bij mijn opa draaide alles om NAC. terugweg doen we het in omgekeerde sa ober: Haïti – St. Lucia Zaterdag 22 oktober:inHaïti St. Luciavoetbalelftal is het nog teamgenoten teamgenoten het –Haϊtiaans Haϊtiaans voetbalelftal is het nog aan in dehet NACADEMY. aan de NACADEMY. Hij leefde van wedstrijd naar wedvolgorde.” ober: Haïti – Cuba Maandag 24 oktober: Haïti – Cubavan gissen voor aanvoerder onder 19. “Ik kenperiode de gissen voor de aanvoerder 19.Tot “Ik ken de 74e heeft hij op de Het derde Avondje NAC van ditdekalenNaNAC een mindere werd het van NAC onder strijd. zijn tober: Trinidad & Tobagois– Haïti Woensdag 26 Trinidad & Tobago – Haïti jongens niet en weet eigenlijk ook niet zoveel vannieuw ze. Ik jongens niet weetvoor eigenlijk ook niet zoveel van ze. Ik Déen straatvoetbalcompetitie van Breda Dé straatvoetbalcompetitie van Breda derjaar er een om rood teoktober: omcirkelen begin van een millenium tribune gezeten en hij is uiteindelijk “Mijn mooiste Avondje NAC is de keer denk wel dat ze fysiek heel sterk zijn en heel snel. ” denk wel dat ze fysiek heel sterk zijn en heel snel. ” De seizoensouverture van de NAC Street Leagues is De seizoensouverture van de NAC is Juul (8) voor het in de agenda. De Bredanaars nemen AZ in de boeken gezet als fijne herinbegraven met twee NAC-sjaals. In de dat Street mijnLeagues dochter ste keer dat Sprangers wordt opgeroeHet is niet de eerste keer dat Sprangers wordt opgeroeUiteraard volgen we Richelor tijdens dit mooie avontuur. Uiteraard volgen we Richelor tijdens dit mooie avontuur. een feit. Op zondag 25 september kwamen de teams een feit. Op zondag 25 september kwamen de teams het dan op tegen AZ. nering. Met Co Adriaans aan het roer woonkamer heb ik in een kast acheerst meeging. Ik heb meteen een ionaal jeugdelftal. In 2013 mocht hij pen voor een nationaal Inveel 2013 mochten hijsucces! NAC wenst hem injeugdelftal. ieder geval plezier wenst hem ieder gevalLeague veel plezier enLadies succes! van deinNAC Street en NAC Le- van de NAC Street League en NAC Ladies Street Le- haar gekocht. Wat belandde de club NAC uit de Zaanstreek ter glas zijnStreet sigarettendoosje liggen, NAC-sjaal voor ague in actie en een dag later was het de beurt aan ague in actie en een dag later was het de beurt aan Voor de oorsprong van de AIkmaarse weer waar het thuishoort, namelijk de met ‘NAC’ erin gegraveerd. Dat ik nu denk je? NAC scoorde, voor Juul het voetbalclub gaan we terug naar 1967. subtop. De Alkmaarders waren weer nog steeds naar NAC ga zie ik ook als eerste doelpunt, stond ik te plassen. In dit jaar zag Alkmaar ‘54 evenals FC stabiel en werden in 2009 zelfs de een ode aan hem. Mijn eerste NACBaal er nu nog steeds van!” een NACZaanstreek geen toekomst meer wat verrassing van de Eredivsie. Voor de sjaal kreeg ik van hem, die heb ik nog sjaal voor haar gekocht. Wat denk je? leidde tot een fusie van beide clubs: tweede keer in de clubgeschiedenis steeds.” NAC scoorde, voor Juul het eerste AZ ‘67. Na vijf jaar worstelen met grote pakte AZ de landstitel. doelpunt, stond ik te plassen. Baal er schuldenlasten zorgden de broers “NAC is vooral het gedoe er omheen. nu nog steeds van!” Klaas en Kees Molenaar voor een bloei De Noord-Hollanders komen zaterdag Dat was het voor mij als klein ventje van de Alkmaarse club. 17 februari naar Breda om het tegen al. Zo’n wedstrijddag vond ik gewelNAC op te nemen. De laatste thuisDe steenrijke Molenaars brachten wedstrijd lieten de geel-zwarten zien financiële injecties toe waardoor de waartoe zij in staat zijn in eigen huis club eindelijk flinke stappen kon gaan en ook tegen AZ gaat NAC voor de maken. Dit kreeg eindjaren zeventig volle buit. gestalte. Waar AZ in 1978 de beker in ontvangst nam, veroverde de club drie Kaarten kopen? Dat kan via NACticjaar later diezelfde prijs en kon het kets.nl en de S&I-desk! zich voor het eerst in de geschiedenis kronen tot landskampioen. Dit ‘gouden jaar’ van AZ kreeg nog een kers op de taart door ook de finale van de UEFA Cup te bereiken. FOTO’S: MAURICE VAN STEEN FOTO’S: MAURICE VAN STEEN

Foto: Maurice van Steen

PROJECTEN TEAMPLAY@NAC PROJECTEN IN VOLLE TEAMPLAY@NAC GANG IN VOLL

RA

EEN

AV

ON

DV

OL

VER

‘‘ALS IK NIET MEER NAAR NAC ZOU GAAN ZOU DAT ALS VERRAAD VOELEN NAAR MIJN VADER, OPA, OPVOEDING, ALLES.’’

SS

AZ KOMT RICHTING BREDA

Deze pagina’s worden mede mogelijk Deze pagina’s gemaakt worden door:mede mogelijk gemaakt door: Deze pagina’s worden mede mogelijk gemaakt door:

www.emdejong.nl

www.trustverh www.medinova.nl www.snoerenvoetspecialist.nl www.tigchelaar.nl www.snoerenvoets www.rijwielspecialist.nl www.snoerenvoetspecialist.nl www.snoerenvoetspecialist.nl www.tigchelaar.nl www.foodmarkt.nlwww.emdejong.nl www.belisol.breda.nl www.foodmarkt.nl www.belisol.breda.nl www.tigchelaar.nl


WEEKBLAD OOSTERHOUT - WOENSDAG 14 FEBRUARI 2018

PAGINA 27

17 FEB 21 OKT 20162018 21 OKT 201

RATSTADION VERLEGH/ STADION / 19:45 UUR STADION / 20.00 RAT VERLEGH 20.00 UUR RAT VERLEGH KIJK VOOR KAARTEN OP NACTICKETS.NL

CE VAN STEEN

NAC STREET LEAGUES BEGIINNEN AAN TWEEDE SEIZOENSHELFT A COLLEGEBREDA AANGESLOTEN COLLEGE AANGESLOTEN PLAYING FOR BIJSUCCESS PLAYING FOR SUCCESS

Foto: NAC Media

Foto: Teamplay@NAC

In dé straatvoetbalcompetitie van de deelnemers ook nog eens freessportiviteitspunten dat ze behaalplayground Frans Bouwmeester – Breda is het einde van de wintertyleclinics van Nelson de Kok zodat den. Op slechts twee punten volgt de Keislagen 175 in Breda) stop in zicht. Komende week gaat zij nog meer geoefend de strijd aan Rotonde. De Rotonde wordt op haar de bal weer rollen op verschillende kunnen gaan met elkaar. Kortom; alle beurt weer op de voet gevolgd door -De Horizon – de Eerste Rith (NAC | FOTOGRAFIE: NAC PR | FOTOGRAFIE: NAC PR trapveldjes in de gemeente Breda. randvoorwaarden zijn aanwezig voor Graaf Engelbrecht en het NewmanBreda Playground - Prinsenboschlaan Tijdens de tweede seizoenshelft strij- een spannende tweede seizoenshelft! college. Zij staan beiden op slechts 6 in Prinsenbeek) den de teams nogmaals tegen elkaar, Op dit moment gaan de Driezwing en drie punten van de koploper. Bij de gaan ze aan de slag met buurtbijdrade Liniedoorn nog aan kop in beide dames moet Tessenderlandt op dit DO. 22 februari 16.00 uur - NAC gen en nemen ze deel aan workshops poules. Binnen twee maanden weten moment haar meerdere erkennen in Street League e dinsdagmiddag inHetvorm is een tezonnige geven. bezig te geven. met keuzeopdrachten in de Maar bezig Stadion methier keuzeopdrachten enzijn met elkaar hebben in de mee- Stadion en met elkaar hebben over maatschappelijke thema’s zoalsdinsdagmiddag we of één vaninhenvorm deze koppositie het Newmancolle. ook en jongens en meisoktober Leerlingen en dertien van de jongens 2e klas en van meishet Leerlingen NACademy. van de Bij 2e dit klas onderdeel van het kunnen NACademy. gemaakt. Bij dit onderdeel kunnen – Tessenderlandt gemaakt. gezonde voeding, social media en om kan zetten in een kampioenschap! de verschillen minimaal. Kortom; alle - Newmancollege College uit Breda jes van Breda het College Breda College komen tien uit Breda weken Breda de College leerlingen komen kiezen tien uit weken verschillende de leerlingen De inspirerende kiezen omgeving uit verschillende van NAC, inspirerende4 omgeving van omgaan met groepsdruk. Tijdens de Daarnaast verdient ook de Griffioen deelnemende scholen strijden nog (Newman Stadium – De Verviersstraat ndeopdrachten in het zijn lang bezig elke met dinsdag hun opdrachten naar de NACademy, in het lang opdrachten, elke dinsdag zoals naar een de filmpje NACademy, maken opdrachten, de verschillende zoals een op filmpje maat gemaakte maken de verschillende op maat gema NAC Junior Street finaledag in april worden de nieuwe extra aandacht: zij gaan momenteel mee op de titel. De NAC Street Leain Breda) or 700 Success is alweer stadion. het leercentrum Playing for Success in het Rat is Verlegh alweer het over leercentrum zichzelf of in over het Rat NAC, Verlegh een fotoover opdrachten zichzelf of en over de NAC, persoonlijke een fotoaanopdrachten en de persoonlijke uim kinderen in kampioenen officieel bekend gefier aan kop in het Bonus/Malusklasgue en NAC Ladies Street League zijn nenbezig met het een Stadion, aantal weken voor een bezig naschools met het traject. Stadion, rapportage voor een maken, naschools een spandoek traject. rapportage dacht voor maken, de deelnemers een spandoek zorgt erdacht voor de deelnemers zorg met 16 jaar een maakt. Onderstaand alvast een korte sement. Een klassement wat hoog in dus nog zeker niet beslist! - Rotonde – Graaf Engelbrecht (Ron leerlingen van het nieuwe Playing seizoen for Success en leerlingen biedt voor van deze het Playing maken, for et Success cetera. biedt De tweede voor deze groep maken, voor et dat cetera. de leerlingen De tweede net groep dat stukje voor dat de leerlingen net dat s ff. Ook dit jaar was update over de competities! het vaandel staat bij de NAC Junior tonde Dome - Rijnauwenstraat 40 in men jaar voor hetBreda doelgroep College veel nemen kansen dit jaar om voor een het aantal doelgroep loopt in veel de gracht kansen voor om de een speurtocht. aantal loopt bagage in de mee gracht terugnemen voor de speurtocht. naar school bagage mee terugnemen naar aan het dit Rat Verlegh Street League! Breda t project. eerst vaardigheden deel aan hetextra project. te ontwikkelen, vaardigheden Bij deze opdracht extra teisSpeelschema ontwikkelen, het belangrijk datBij deze wat 6: hen opdracht helpt bij is het eenbelangrijk vervolgstap datin wat hen helpt bij een vervolgst evenement. NAC InmidJunior Street League speelronde escholen is een Bredasamenwerken College is eenenschool creatief voor den- zoals desamenwerken kinderen goedensamen creatief werken den- en de kinderen hun maatschappelijke goed samen werken loopbaan. en hun maatschappelijke loopbaa hunschool eerste voor Hetzoals Benieuwd naar alle wedstrijden in de aal onderwijs en voortgezet ken en het speciaal vergroten onderwijs van zelfveren ken gebruik en het vergroten maken van van elkaars zelfverkwaliteigebruik maken van elkaars kwaliteiillende trapveldjes in De leerlingen van de deelnemende NAC Street League & NAC Ladies DI. 20 februari 16.00 uur - NAC Junitweede seizoenshelft? Kijk op www. gwaardig aanbodstaan verzorgt trouwen. een hoogwaardig het kader van aanbod grenzeloos ten opIngebied het kader van or van taal, grenzeloos rekenen en ten op gebied van taal, rekenen en basisscholen al sinds deIn kerstStreet League trouwen. Street League nacstreetleague.nl de regio Breda aan van leren onderwijs wordt in hen de meer regio bagage Breda aan meegeleren algemene wordt hen kennis. meer De bagage derde meegeopdracht, algemene kennis. De derde opdracht, vakantie weer te trappelen om te en verstandelijke en/ leerlingen geven waardoor met een verstandelijke het onderwijs en/ integeven genaamd waardoor Fotohunt, het onderwijs draait ook inteom genaamd Fotohunt, draait ook om amma, de tussenbeginnen. De deelnemende scholen Ook in de NAC Street League zijn - Helder Camara – de Weerijs (Akkereperking in de leefof lichamelijke ressanter voor beperking hen wordt in de gemaakt. leefressanter samenwerken voor hen en wordt overleggen. gemaakt. Bij deze samenwerken en overleggen. Bij deze ? Ga naar www. doen vaak weinig van elkaar onder en de verschillen op de ranglijst minipark – Platte Akker 34 in Teteringen) jaar.dat Doel van het tijd Vandaag van 12 tot is 20 de jaar. groep Doel van van 13 leerlinhet Vandaag opdracht is de gaan groep de van leerlingen 13 leerlindoor opdracht gaan de leerlingen door zorgt voor een spannende tusmaal. Tessenderlandt voert op dit om hun leerlingen Breda gen College onderverdeeld is om inleerlingen drie groepen. genaan middel onderverdeeld foto’sinop zoek groepen. naar– wat middel van foto’s senstand, De huidige stand maakt dathun moment de ranglijst in devan NAC -drie Liniedoor ons SBO (Balie Nello – op zoek naar wat maken om hun eistart Elke bekwaam groep houdt te maken zich om bezig hun met eieen Elke ze groep eerder houdt tijdens zich kennismaking bezig met een met ze eerder tijdens kennismaking met het merendeel van de scholen nog Street League. De ploeg van coaches De Beemd 10 in Breda) amenleving passend gen ander leven soort in de opdracht. samenleving Eén passend groep is ander de soort NACademy, opdracht. met Eén het groep Rat Verlegh is de NACademy, met het Rat Verlegh volop kans heeft op het kampioenDikmann en Luijckx danken de kopschap. In februari en maart krijgen positie mede aan het groot aantal - De Driezwing – de Parel (NAC Breda

LE GANG

SCOOR EEN BAAN VIA NAC

T HO EUN UTDE , HO OUEN UDTE , HO OUEN UD , OE !

ING

DV

ON

AV

EEN

EEN

AV

ON

DV

OL

OL

VER

VER

RA

RA

SS

SS

ING

GE

EN

EN

!

N!

NAC BREDA

SIN

21 OKT 2016 21 OKT 20 NAC BREDA FORTUNA

In 2015 werd Niemand Buitenspel Ben je minimaal 18 jaar oud, heb in het leven geroepen als re-inte- je moeite om een baan te vinden gratie programma binnen Teamen wil je graag ritme opdoen bij RATHetVERLEGH STADION / NAC 20.00Breda? UUR Meld RAT jeVERLEGH /2 play@NAC. doel: werklozen dan aan STADION voor die een bijstandsuitkering ontNiemand Buitenspel via svdanvangen van de gemeente Breda ker@nac.nl t.a.v. Sander van den begeleiden naar betaald werk. De Anker. Ons streven is om jou Vrijdagavond komt de derde Limburgse tegenstander Vrijdagavond gestraft door komt de licentiecommissie de derde de KNVB en gestraft de licentiecommissie van de jongeren die deelnemen aanLimburgse het vantegenstander binnen drie tot vijf door maanden te van dit seizoen op bezoek. Na de nederlagen tegen van gingen dit seizoen er drie op punten bezoek. van Na het de totaal nederlagen af. tegen gingen er drie punten van het totaal af. project zijn gedurende het traject begeleiden naar betaald werk of MVV Maastricht (1-2) en VVV-Venlo (0-2, KNVB beker) MVV Maastricht (1-2) en VVV-Venlo (0-2, KNVB beker) werkzaam op de facilitaire afdeeen vervolgopleiding! is het voor NAC hopelijk driemaal scheepsrecht tegen het Hetvoor laatste NAC Avondje hopelijk NAC driemaal is bijna scheepsrecht een maand geleden tegen en Het laatste Avondje NAC is bijna een maan ling, deis receptie van het Rat VerFortuna Sittard. Het duel tegen de ploeg van Benlegh van Stadion Fortuna het volgende Sittard. Het Avondje duel tegen NAC pas de weer ploeg over van een Ben maand! van het volgende Avondje NAC pas weer over of verrichten elders Dael wordt echter geen makkelijke, want de Limburgers Dael Kom wordt dus echter vrijdag geen zeker makkelijke, naar het Rat want Verlegh de Limburgers Stadion om Kom dus vrijdag zeker naar het Rat Verleg in het stadion werkzaamheden. kennen tot dusver een prima jaargang. kennen NAC te tot steunen dusver tijdens een prima dit belangrijke jaargang. duel. Kaarten NAC te steunen tijdens dit belangrijke due In een informele setting kunnen zijn beschikbaar via NACtickets.nl of de Service& zijn beschikbaar via NACtickets.nl of de Se deelnemers hun persoonlijke Fortuna bivakkeert na 10 speelrondes op een elfde Fortuna Informatiedesk! bivakkeert na 10 speelrondes op een elfde Informatiedesk! vaardigheden ontwikkelen maar plaats, maar die plek doet de vorm geen eer aan.bovenal Achter plaats, maar die plek doet de vorm geen eer aan. Achter werken aan arbeidsritde naam staat namelijk 14 punten, maar in feite hebben naamonder staat namelijk 14 punten, maar in feite hebben me, ditdealles professionele de Limburgers er al 17 behaald. Onlangs werd dewerkbegeleiding. club de Limburgers er al 17 behaald. Onlangs werd de club

FORTUNA

KAARTEN VIA

Foto: NAC PR

www.nactickets.nl

KAARTEN VIA

Deze pagina’s worden mede mogelijk Deze pagina’s gemaakt worden door:mede mogelijk gemaakt door: Deze pagina’s worden mede mogelijk gemaakt door: VAN RIEL AUTOBEDRIJVEN VAN VAN RIEL RIELAUTOBEDRIJVEN AUTOBEDRIJVEN

VAN RIEL AUTOBEDRIJVEN VAN VAN RIEL RIELAUTOBEDRIJVEN AUTOBEDRIJVEN

‘James ‘James past past bijbij ons ons idee idee over over service’ service’

Patisserie

Patisserie

JAMES JAMES AutoAuto Service Service Breda Breda

Speekenbrink

Speekenbrink

Onderdeel Onderdeel van van Van Riel Van Riel Autobedrijven Autobedrijven BV BV

Charles Charles Petitweg Petitweg 1, 1, 4827HJ 4827HJ Breda Breda Tel.: Tel.: 088 088 - 575- 575 52555255 AUTO AUTO SERVICE SERVICE

Oosterhout

Tel. 0162-453802 www.patisseriespeekenbrink.nl

www.vanriel.nl www.vanriel.nl

Oosterhout

Tel. 0162-453802 www.patisseriespeekenbrink.nl

Uitgeverij Em. de Jong bv

1-10-2015 13:24:16

Speekenbrink_etiket.indd 1

1-10-2015 13:24:16

JAMES JAMES AutoAuto Service Service Breda Breda Onderdeel Onderdeel van van Van Riel Van Riel Autobedrijven Autobedrijven BV BV

Charles Charles Petitweg Petitweg 1, 1, 4827HJ 4827HJ Breda Breda Tel.: Tel.: 088 088 - 575- 575 52555255 AUTO AUTO SERVICE SERVICE

Uitgeverij Em. de Jong bv

www.vanriel.nl www.vanriel.nl

huizingen.nl www.tigchelaar.nl www.uitgeverijemdejong.nl www.rijwielspecialist.nl www.rijwielspecialist.nl www.vanriel.nl specialist.nl www.tigchelaar.nl www.rijwielspecialist.nl www.patisseriespeekenbrink.nl www.patisseriespeekenbrink.nl www.vanriel.nl Speekenbrink_etiket.indd 1

‘James ‘James past past bijbij ons ons idee idee over over service’ service’

www.internetbode.nl www.uitgeverijemdejong.nl

www.internetbode.nl

www.nacti


WEEKBLAD OOSTERHOUT - WOENSDAG 14 FEBRUARI 2018

PAGINA 28

Ga ook voor olympisch goud met Verbrugge! Laat nu je verzekeringspakket controleren en profiteer van aantrekkelijk combinatievoordeel!

0162 - 521 297 Wij jouw huidige auto. Jij de beste deal! Profiteer direct. Kom langs bij Hyundai Van Riel €

1.000

extra inruilvoordeel

+ €

1.000

voorraadvoordeel

De Hyundai i10 nu vanaf € 9.995 Het is INverkoop UITverkoop bij Hyundai Van Riel! Je krijgt nu niet alleen € 1.000 extra INruilvoordeel voor je huidige auto, maar rijdt ook met nog eens € 1.000 voorraadvoordeel de showroom UIT! De actie is nog tot en met 17 februari geldig op geselecteerde voorraadmodellen. OP = OP! De Hyundai i10 is o.a. leverbaar met: • Navigatiesysteem met gratis kaartupdates* • Lane Departure Warning System (LDWS) • Smart Navigation (met Apple CarPlay) • Cruise control • Volautomatische airconditioning

Ziet u ook zoveel Hyundai’s de laatste tijd?

Ontdek meer op riel.hyundai.nl Hyundai Van Riel B.V. Charles Petitweg 1, Breda, tel. 076 - 572 5555 Gecombineerd brandstofverbruik: 4,0 (l/100 km) / 25,0 (km/l); CO2 - emissie: 93 (g/km). Uitstoot is afhankelijk van gebruik. Uitstoot- en brandstofverbruikgegevens zijn gebaseerd op tests die zijn uitgevoerd volgens Europese Verordening 715/2007/EEG. Actie geldig bij aanschaf van één van de geselecteerde voorraadmodellen van de Hyundai i10 van 01-01-2018 t/m 17-02-2018 met een uiterste kentekenregistratiedatum 28-02-2018 en zolang de voorraad strekt. Op=op. Genoemde actieprijs van het model is een adviesprijs en excl. metallic lak. Afgebeeld model kan afwijken van standaard uitvoering. Extra inruilvoordeel is bovenop de Autotelex handelswaarde. Inruilprijs is een richtprijs, op basis van een rook- en schadevrije, dealer onderhouden, in technische goede staat verkerende auto met metallic lak, airco en kilometrage van max. 15.000 km p.j. De dealer beoordeelt of je huidige auto in aanmerking komt. *Gratis navigatiekaartupdates alleen op Hyundai-/LG-fabrieksnavigatiesystemen en alleen i.c.m. onderhoud bij uw Hyundai Erkend Reparateur. Zie voor kosten en voorwaarden www.hyundai.nl of vraag ernaar in de showroom. Druk-en zetfouten voorbehouden. De Hyundai 5 jaar garantie zonder kilometerbeperking is alleen van toepassing op Hyundai voertuigen die initieel aan een eindgebruiker zijn verkocht door een Erkend Hyundai Dealer. De gedetailleerde garantievoorwaarden zijn per 1/1/2017 beschreven in het service & garantieboekje.


WEEKBLAD OOSTERHOUT - WOENSDAG 14 FEBRUARI 2018

PAGINA 29

Ford upgrade bonus bij aanschaf van een nieuwe ford

KORTINGEN TOT RUIM � 2.000,Breda Minervum 7001c T: 076-5281400 Verkoop & Service

Etten-Leur Ecustraat 23 T: 076-5034450 Verkoop & Service

Roosendaal Belder 34 T: 0165-548161 Verkoop & Service

Voor meer informatie verwijzen we u graag door naar onze website: www.tigchelaar.nl Advertentie_DeJong_week7.indd 1

 @AutomotionsTigchelaar

 @automotionstigchelaar

06/02/2018 16:25


WEEKBLAD OOSTERHOUT - WOENSDAG 14 FEBRUARI 2018

rt SpoSport

PAGINA 30

verslagen, sportberichten en sportnieuws uit de regio

Strijdo 1 JD t/m 17 jaar kampioen

Een nieuw samengesteld jongensteam, 4 jongens van tennisvereniging Strijdo (Ties, Robin, Caspar en Wout) aangevuld met 2

jongens van L.T.V. Raamsdonksveer (Jasper en Bas) heeft zondag 28 januari gestreden voor het kampioenschap. De laatste alles

Sjoelnieuws O.S.V. Op vrijdag 9 februari werd in Prisma ’t Heem de 13e ronde om het kampioenschap van de Oosterhoutse Sjoelvereniging O.S.V. gespeeld. Er werd iets minder goed gegooid deze avond want slechts acht van de achttien aanwezige spelers wist zijn/haar gemiddelde score te behalen. Beste speler van de avond was deze keer Ben van de Leemput. Met een score van 121.1 behaalde hij 90.6 punten voor het

klassement. Tweede werd Cor van Tilborg met een score van 127.5 en 52.8 punten. De derde plaats was voor Els Hendrikx. Zij behaalde 41.9 punten voor het klassement met een score van 120.2. De eerste plaats bij de dames was deze keer weer voor Els Hendrikx met een goede score van 120.2; 2. Gemma van Tilborg 119.1; 3. Joyce Oostendorp 117.3; De stand bij de dames is: 1. Gemma

beslissende wedstrijden werden gespeeld van de eerder afgelaste competitiedag tegen T.V. Ulvenhout. Spannend, want ook T.V. Ulvenhout en T.V. Bergenshuizen uit Vught hadden nog kans op het kampioenschap. Voor Strijdo waren slechts 2 wedstrijden nodig om zich te verzekeren van de overwinning. Na het spelen van de singels waren de 2 punten al binnen, maar er werd hevig verder gestreden in de dubbels. Met een welverdiend resultaat van 3 overwinningen, gingen de jongens voldaan van de baan. Jongens gefeliciteerd! We hebben weer enorm genoten van een spannende en sportieve competitie. Begeleiders en supporter. van Tilborg 122.5; 2. Joyce Oostendorp 118.5; 3. Jeanne Kops 118.1; De eerste plaats bij de heren was voor Ad van der Linden met een erg goede score van 129.8; 2. Cor van Tilborg 127.5; 3. Fred Willems 122.8; De stand bij de heren is: 1. Ad van der Linden 127.7; 2. Fred Willems 123.4; 3. Cor van Tilborg 118.9; De eerste plaats van het punten klassement is nu in handen van Cor van Tilborg. Hij staat op + 316.2. 2. Ronneke Vogt met + 112.3; 3. Jeannette Marijnissen + 75.9.

E1 van OHC blij met trainingspakken

De jongens en meiden van OHC E1 hebben sinds het nieuwe jaar nieuwe trainingspakken en zijn hier heel erg blij mee. Het team staat onder leiding van Rachel Loonen.

s E1 van OHC met hun nieuwe trainingspakken

nen, Martin Stoop behaalde de winst in partij tegen Cor de Been. Voor Theo Keulemans in zijn partij tegen Ben Stadhouders ( 36 brt. ) en Pauli Berkhof met als tegenstander G. Snoeren ( 32 brt. ) lukten dan niet maar haalden wel extra punt 5-4 N.G.D.2. Ook N.G.D.3 ging op bezoek bij Zonneke 3 en wisten met 7-2 te winnen. Peter Stoop, Peter de Laat en Thijn van Eijl haalden de punten, voor Stef van Gils blijft de maandag niet zijn dag. Libre waren i.v.m. carnaval vrij. Programma : 15 febr. Sluisje 1 - N.G.D. 1 en N.G.D. 2 - ‘t

PLAATS/NAAM PNT. PITTEN 1 Anny Küchler ............................30197 12 2 José Krijnen ..............................29316 11 3 Ger Dröge ................................ 27849 6 4 Toon van Hooydonk ................. 26847 9 5 Ton van der Velden .................. 26583 7

Uitslag 8 februari, zitting 2 Sprokkelmaandcomp.

2 Greet & Mich van Wasbeek.................. 55,90 3 Beno Dallinga & Wil Gresnigt ...............53,82

A-lijn

C-lijn

B-lijn

Voor informatie kunt u zich wenden tot 0162- 695186

1 Joke & Toon v.d. Aart ........................... 62,80 2 Peter & Miep van Leeuwen .................. 62,50 3 Martin Belterman & Piet Stokman ......59,52

Oplossing volgende week! U kunt uw oplossing ook insturen: Puzzel@esvRodeLopers.eu (Sluiting: dinsdagochtend 09:00) Een deskundige jury staat klaar. Bouw uw BPI-Rating op en wordt Winterkoning. WIT GEEFT MAT IN DRIE ZETTEN !?

1 Mariëtte van Tilburg & Bets Botman ....57,29

1 Carla Bernhart & Jeltje Folgerts ...........69,27 2 Tonny Koning & Diny Vermeulen ........ 64,58 3 Loes Tijdeman & Corrie Meurs ............ 51,56

Bridgeclub Paulusveste UITSLAGEN 5-2-2018 GROEP A

TUSSENSTAND NA DE 2E RONDE

1. Albertien Rutgrink en Krystina Sobolewska ..........................68,23 2. Willem Janssen en Joop Narings ........61,46 3. Lia Muis en Jan Westenborg............... 58,86

GROEP A

GROEP B

GROEP B

1. José en Carel Luijten ............................ 66,15 2. Toos Ansems en Ad v.d. Schoof ...........61,98 3. Jopie Huijbregts en Corry v.d. Boezem 53,13

1. José en Carel Luijten ............................61,46 1. Toos Ansems en Ad v.d. Schoof ............55,99 3. Jack Jenster en Herman Agterberg .....53,39

1. Lia Muis en Jan Westenborg ................58,59 2. Echtpaar Pelders ................................ 54,43 3. Willem Janssen en Joop Narings......... 53,91

Hartje 1. 19 Febr. Arena Lindberg Vakantiegevoel 3 Libre : N.G.D.1 - DSMK 1 dames N.G.D. zijn vrij. N.G.D. 75 jaar, leden, oud - leden, sponsoren, besturen en biljartliefhebbers, zijn van harte welkom op onze feestreceptie op zaterdag 24 febr. a.s. van 15.30 uur - 17.30 uur. Begin start onze kennismaking met de biljartsport, in de leeftijd van 10 - 16 jaar, deelname gratis, inschrijven en informatie Sjef van Delft mail : info@vandelftverhuur. nl en Peter de Laat Peter.delaat@ ziggo.nl Namens bestuur N.G.D. succes in uw wedstrijden, PdL.

1. ----, Kd7 2. e6# mat Wij geven schaakles aan kinderen en ouders, jongeren en volwassenen, iedere vrijdagavond van 7–8, bij PRISMA, aan de Esdoornlaan 45 in Oosterhout. Vóórkennis is niet vereist, wij leren u het spelletje wel. Na de Meneer-Jordi-Competitie is het tot twaalf uur weer de beurt aan onze senioren. Wilt u de puzzel weleens nakluiven !? Wip dan na achten even binnen en vraag naar Bas of Rens. Deze wekelijkse schaakpuzzel is één van de rode lopers, die wij samen met het Weekblad Oosterhout graag voor u uitrollen. Meer informatie vindt u op onze website: http://www.esvRodeLopers.eu

Uitslagen donderdag 8 februari 2018 A-lijn.

1. Anneke Dijkstra en Joke Hamers .... 59,72% 2. Henny Damen en Els Stergiou .........59,03% 3 en 4 ex aequo: Elly van Irsen en Arie van Irsen .......56,94% Hein Kanters en Mathy van de Laar .56,94%

B-lijn.

1. Henny Gommers en Ria Koning ...... 65,67% 2. Andrea Odijk en Rinie Onstenk ..... 63,00% 3. Marja van Zuilen en Henk van Zuilen ......59,90% 4. Hanneke Bruininckx en Jaap van der Heiden ........................... 57,40%.

www.nbbclubsites.nl/ club/28015.

Bridgeclub Doublet Uitslag 7 februari, zitting 1 Wintercomp. A-lijn 1. Joop & Anneke .....................................65,10 2. Ans & Mieke .........................................59,38 3. John & Emmy ....................................... 57,81 4. Miny & Wil ........................................... 55,73

B-lijn 1. Karel & John .........................................62,01 2. Henri & Ria ..........................................60,21 3. Carla & Cees .........................................52,57 4. Riet & Aad .......................................... 50,00.

Kijk voor de volledige uitslag nbbclubsites/club/28075

Bridge Club Oosterhout Topintegraal 1e ronde. Er wordt gespeeld in één lijn met 32 paren.

3e - Henk Onstenk

UITSLAG 30-01-2018

4e - Anja van Balveren & Ine Poort .........58,19

1e - Toon van der Aart & Henk Veldman 66,53 2e - Anky Gooijers & Janine Kruithof ..... 61,81

& Hans van Ditzhuijzen .......................... 59,31

Ex equo Ger de Jong - Thea de Jong .......57,22 5e. Ko Cornelissen & Mikel Geerts. ........57,22

berichten van Oosterhout, Oosteind, 's Gravenmoer, Teteringen, Den Hout en Dorst

Het verhaal centraal Het eerste verhaal wordt verteld op dinsdagavond 20 februari. Silvi Hurkmans, campagnemede-

JAARSTAND PER 8 FEBRUARI

Bridgeclub De Hartenslag

OPLOSSING PUZZEL 395: Dxf8+ Weggaan of slaan !? 1. ----, Lxf8 2. Txf8+, Kd7 3. e6# mat of

KerkKerk De afgelopen drie jaargangen leverden prachtige verhalen op.

WIT GEEFT MAT IN DRIE ZETTEN !?

UITSLAG 8 FEBRUARI

PLAATS/NAAM PNT. PITTEN 1 Toon van Hooydonk ....................5193 3 2 Frank Salomon ........................... 5149 2 3 Ton van der Velden .................... 4918 2 4 John Krijnen ..............................4870 1 5 Anny Küchler ..............................4781 2

Bridgeclub de ridders

Uitslagen biljartvereniging NGD In de biljartcompetitie speelde N.G.D. 1 met een verkouden Bart Hultermans, hij moest ondanks zijn inzet de punten afstaan, zo ook John van Vugt, dit ondanks zijn goede spel 0,876 gem. hs. 6 car. verloor op 1 carambole. Invaller Wilfried Tempelaars kwam ook niet tot winst met 0,750 gem. hs. 4 car.. Alleen Sjef van Delft kwam tot een overwinning einduitslag 7-2 voordeel Cortini Automotive/ WWW Uw Lease.nl In de ontmoeting Zonneke 1 - N.G.D. 2 werden de punten verdeeld, Peter Smans wist van Antoon Krijnen te win-

Rode Lopers UITSLAG EN JAARSTAND 8 FEBRUARI Klaverjassen Ons Genoegen Schaakpuzzel 396

werker Vastenaktie, vertelt over haar bezoek aan het vastenactie campagneproject in Zambia. Zij neemt ons mee in het project van zusters van ‘de Heilige Harten van Jezus en Maria’ in Mbala.

s De uiteenlopende lezingen kennen een gevarieerd publiek

Voorafgaand aan dit eerste verhaal is er een vastenmaaltijd; een eenvoudige maaltijd met een korte overweging. De vastenmaaltijd en het verhaal vinden plaats in de Verrijzeniskerk. Het programma deze avond is als volgt: om 18:00 u vastenmaaltijd: aanmelden bij secretariaat (via e-mail: info@verrijzeniskerkoosterhout.nl of telefonisch 0162453502). Vanaf 19:15 u is er koffie/ thee en om 19:30 uur start Silvi Hurkmans met haar verhaal. De overige verhalen worden verteld op 27 maart door Kees Maas, 24 april door Leo Ligthart, 15 mei door Stefan Lange en op 19 juni door zuster Irene. Het complete programma is te lezen op onze website: http://bit.ly/2srYgqM. Jong en oud zijn van harte welkom. Indien vervoer een probleem is, dan kunnen wij u ophalen en thuisbrengen. Bel of mail daarvoor de Verrijzeniskerk (T 0162-453502 / info@verrijzeniskerkoosterhout.nl). Voor nadere informatie neem contact op met Jos Bleijlevens 06-22418816 / jos@verrijzeniskerkoosterhout.nl.

IONA-viering in de Vredeskerk Op zondag 18 februari is in de Vredeskerk (Rulstraat/Oosterhout) een Iona-viering. De viering zal worden geleid door mevr. ds. Ingrid de Zwart uit Deventer en ds. André Vlie-

ger. De muzikale begeleiding is in handen van zanggroep Multiple Voice o.l.v. René Dentro m.m.v. Jan-Sjoerd van der Vaart (orgel)en Gerianne Wigboldus (viool) Iona is een klein eiland aan de

westkust van Schotland. Het is een van de oudste broedplaatsen van het christendom in Europa. Men vertelt dat de monnik Columba op Pinksteren in het jaar 563 op het eiland aankwam met 12 volgelingen. Het klooster dat zij daar bouwden groeide al snel uit tot een belangrijk religieus centrum. In de 20e eeuw stichtte ds. George MacLeod (1895-1991) vanuit Glasgow een nieuwe christelijke gemeenschap op Iona. Nu is Iona een oecumenische gemeenschap van mannen en vrouwen die nieuwe wegen zoeken om te leven volgens de regels van het Evangelie. Iona kent een heel eigen spiritualiteit met een open oog voor de wonderen van de kwetsbare natuur, maar ook voor de noden van mens en wereld. Grote aandacht is er voor het milieu en voor sociale gerechtigheid. Iedereen is welkom voor een hapje en een drankje vanaf 15.15/30 uur. De viering in de Vredeskerk begint rond 16.15 uur.


WEEKBLAD OOSTERHOUT - WOENSDAG 14 FEBRUARI 2018

KerkKerk CATHARINA PAROCHIE Oosterhout Pastoresteam: Han Akkermans, S. Lange, E. Bornhijm. Secr. Markt 17, Oosterhout 0162-432339 info@catharina-parochie.nl www.catharina-parochie.nl

BASILIEK ST. JAN OOSTERHOUT CATHARINAPAROCHIE Secr. Markt 17, Oosterhout 0162-453574 Openingstijden ma t/m vrij 9.00-12.00. bgg 0162-432339. Inloop pastorie: iedere 3e donderdag van de maand van 14.00-16.00u

Zondag 18 februari 10u - Hoogmis. Voorganger: pastoor H. Akkermans. M.m.v. gregoriaanskoor. Intenties: Annie van den Heijkant en overleden familie van den Heijkant; Allegonda Evers; Quirina van de Put, verjaardag; Jan Willemse; Annie Kuijpers; Sjef Mertens. Woensdag 21 februari 9u - Eucharistieviering. Voorganger: pastoor H. Akkermans. Intenties: Overleden ouders Ceril de Kever en Diny de Kever - van Boxtel Vrijdag 23 februari 9u - Eucharistieviering. Voorganger: pastoor H. Akkermans. Intenties: Gerard Wensing; Kees Luijbregts.

Gros Natuursteen BV Het Goorke 53 4906 CZ Oosterhout 0162-423595 www.grosnatuursteen.nl

“Voor als iets goeds, écht goed moet zijn”

PAGINA 31

berichten van Oosterhout, Oosteind, 's Gravenmoer, Teteringen, Den Hout en Dorst

SINT ANTONIUSKERN OOSTERHOUT CATHARINAPAROCHIE St. Vincentiusstraat 113A, 0162-470954 Email: st-antonius@zonnet.nl www.st-antoniusoosterhout.nl Secr. De Vinder: ma t/m vrij 9.00-12.00 uur en di en do van 13.30-16.00 uur Inloophuis De Vinder mawo-vrij van 10.00 tot 12.00 uur en iedere 3e zondag v.d. maand van 14.00 tot 16.30 uur De dagkapel is geopend tijdens de openingstijden van Antonius “De Vinder” en zaterdag van 9.0016.00 uur.

Zaterdag 17 februari: 17.00 uur Eucharistieviering: H. Akkermans. Koor: Gemengd Antoniuskoor. Intenties: Johanna Keulemans e.e. Adrianus v/d Kieboom en Antonia Keulemans. André Soeters vanwege zijn verjaardag e.e. Truus Nieuwenhuizen.

SINT MARCOEN KERK DORST CATHARINAPAROCHIE Baarschotsestraat 87, Dorst Secr. dinsdag 9.30-11.00 uur Email: marcoenkerkdorst@gmail.com 0161-412900 of 0161-411858

Zondag 18 Februari 11.00 uur Woord en Communieviering. Voorganger: Mvr G. van Bree. Samenzang. Misintenties: Jaargetijde Toon van Gool. Adriana Johanna Maria van Es-Basemans. Wim Verhagen. Jolanda Geerts-Verbunt vanwege haar verjaardag.

H. JOHANNES DE DOPERKERK OOSTEIND CATHARINAPAROCHIE Provincialeweg 84, Oosteind Inloop pastorie dinsdag 10.0015.30u en vrijdag 10.00-15.30u Opgeven misintenties M. Leltz 0162-429124 b.g.g. J. Simons 0162-454741 of in speciale brievenbus die in de kerk/kapel staat.

Zaterdag 17 februari 19.00 uur Viering van Woord en Communie met voorganger G.van Bree. samenzang. Intenties: Anneke Haarbosch-Ligtvoet.

CORNELIUSKERN DEN HOUT CATHARINAPAROCHIE Opgeven misintenties T.Halters 0162-455070 of e-mail: amhalters@casema.nl Zieken die graag bezoek willen ontvangen vanuit de parochie, worden vriendelijk verzocht dit kenbaar te (laten) maken. U kunt hiervoor contact opnemen met Mevr. Anne Heitling 0162684841 of email: jmheitling@hetnet.nl De vieringen van de Cornelius Geloofs-gemeenschap vinden plaats in Dorpshuis Den Brink , Houtse Heuvel 24 te Den Hout

Zaterdag 17 februari GEEN VIERING Donderdag 22 februari 9.00 uur: Woord- en Gebed viering.

VERRIJZENISKERK OOSTERHOUT CATHARINAPAROCHIE Bereikbaarheid parochiecentrum Vondellaan 43 ma t/m vrij 9.00-12.00 uur 0162-453502. Email: info@ver-

MEMORANDUM

WEEKEND-DIENSTEN Huisartsen Oosterhout

Patienten kunnen buiten kantooruren opgevangen door de huisartsenpost. Huisartsenpost Oosterhout Pasteurlaan 9a, 4901 DH Oosterhout T. 0162 - 43 50 00. Naast het Amphia ziekenhuis op de grote parkeerplaats Huisartsengroep Dorst, Breda en Teteringen Dorst: Dr. van Beijsterveldt, Taxusstraat 49, tel. 0161-412100. Dorst: Dr. J. de Koning uit Rijen praktijk, tel. 0161-222658. Patienten kunnen buiten kantooruren opgevangen door de huisartsenpost. Huisartsenpost Breda en Teteringen Molengracht 21, 4818 CK Breda tel. nr. 076 - 52 58 500 Stichting Huisartsen Laboratorium / Regionale Trombosedienst Breda e.o. Bloedafname voor huisartsen, verloskundigen en specialisten Bredaseweg 165, Etten-Leur, 076-5029100. Ma. t/m vrij. 08.00-16.00 u. Huisartsenpraktijk Dorst Taxusstraat 49, 4849 AC Dorst Open: ma en do 09.00 - 10.00 uur Amphia Ziekenhuis, locatie Pasteur Pasteurlaan 9, 4901 DH Oosterhout NB. Open: ma t/m vr 07.30-17.00 uur Dependance De Volckaert Buurstede 15, 4904 PX Oosterhout. ma. t/m vr. 08.30-09.30 uur. Fysiotherapeutisch centrum Arkendonk 3, 4907 XT Oosterhout. Ma., wo. & do. 08.30-09.30 u. Steunpunt Oudenhove Oudenhove 156, 4901 CD Oosterhout NB, Open: di 09.00-10.00 uur Zorgcentrum de Doelen Keiweg 52, 4901 JA Oosterhout NB Open: ma en do 09.00-10.00 uur Wijkgebouw Kruisvereniging Willebrordstr. 3, 4847 RJ Teteringen Open: ma t/m vrij 08.30 - 10.00.

Gezondheidscentrum Vrachelen Merijntje Gijzenstraat 3a, 4906 EA Oosterhout, N.Br. Open: wo. en vrij.: 08.00-09.00. Tandartsen Regio Oosterhout

Voor avond- en weekenddiensten van de tandartsen is het centrale telefoonnummer: 0162-424024. U wordt automatisch doorgeschakeld naar de dienstdoende arts. Spoedeisende kunstgebitreparaties: 06-22671867. Dierenartsen Regio Oosterhout Zaterdag 17 februari en zondag 18 februari: DK Rijen, Hoofdstraat 16, 5121 JE Rijen, 0161-220600. Dierenkliniek de Beemd/ Dierenartsenpraktijk TMA 24/7 bereikbaar via 0162-429551 en/of 0162-690010 Dierenartsenpraktijk Breda e.o. Oosterhoutseweg 73 te Breda. Wij zijn 24 uur per dag bereikbaar onder telefoonnummer 0765722999. Zie voor meer info: www.dierenartsbreda.nl. Apotheken Dienstapotheek regio Oosterhout, locatie Pasteurlaan 9A. Uitsluitend voor spoedgevallen. GEZONDHEIDSZORG Ambulance Centrale meldpost: 1-1-2 b.g.g. 076-5224488. APOTHEKEN OOSTERHOUT Apotheek Dommelbergen: medisch centrum Dommelbergen, Arkendonk 5, 4907 XT, t. 455211. Apotheek Oosterheide: Zuiderhout 8, 4904 AS, t. 454212. Apotheek Slotjesveld (voorheen de Heuvel en Wouters) Van Oldeneellaan 32 4902 ZC Oosterhout, T. 453606 Apotheek de Beiaard: Marinus de Jongstraat 3, 4904 PK Oosterhout, T. 455350 Apotheek Pasteurlaan: Pasteurlaan 9b, 4901 DH, T. 760 007. Openingstijden: Apotheek Slotjesveld + Pasteurlaan: maandag t/m vrijdag van 8.00 tot 17.30 uur Overige apotheken: maandag t/m

vrijdag van 8.30 tot 17.30 u Buiten deze tijden wordt de dienst voor spoedeisende receptuur waargenomen door de Dienstapotheek Regio Oosterhout, Pasteurlaan 9A, 4901 DH Oosterhout, Tel.: 0162490544. Apotheek Teteringen, Willebrordstraat 5, is op werkdagen geopend van 8.00 uur tot 17.30 uur. Buiten deze uren is geopend de Dienstenapotheek Breda. Amphia Locatie Pasteurlaan Pasteurlaan 9, 4901 DH Oosterhout Algemeen tel.nr.: 076-5959000 Algemene bezoektijden: 13.30-14.30 / 18.30-20.00 uur. Spreekuur op ma. t/m vr. 08.30-16.30 Bloedafname: ma. t/m vr. 07.3017.00; patiënten voor de trombosedienst van 08.30-11.00 uur. Bloedprikposten: Steunpunt Oudenhove, Oudenhove 156, di. 9.00-10.00; Prisma ‘t Heem, Lodewijk Napoleonlaan 71a, 4909 LG Oosterhout, open op maandag, dinsdag en donderdag van07.30 tot 08.30 uur; ’s Gravenhoven, 2 t/m 32, 5109 AK ’s Gravenmoer, maandag en donderdag van 7.30 tot 8.00 uur. Zorgcentrum de Doelen, Keiweg 52, ma. en do. 9.00-10.00; Gezondheidscentrum Vrachelen, Merijntje Gijzenstraat 3a, wo. en vr. 07.30-08.30; Fysiotherapeutisch centrum, Arkendonk 3, ma., wo. & do. 09.00-10.00; Dorpshuis Den Brink, Houtse Heuvel 24a, Den Hout, vr. 09.00-09.30 uur. Kijk voor meer informatie op www.amphia.nl Adresgegevens centraal kantoor (niet voor zorgvragen) Stichting Huisartsenposten West-Brabant Bredaseweg 169, 4872 LA EttenLeur, Tel.: (088) 776 33 90

Als u dringend een huisarts nodig heeft, neemt u telefonisch contact op met de Huisartsenpost Oosterhout in het Amphia Ziekenhuis aan de Pasteurlaan in Oosterhout: tel. 0162-435000. Dit geldt van ma. t/m vr. van 17.00 tot 08.00 uur en in weekend en op feestdagen. Bezoek aan de huisartsen-post is alleen mogelijk na een telefonische afspraak.

rijzeniskerkoosterhout.nl. Inloophuis ”De Herberg” Vondellaan 43 Elke dinsdagmorgen van 10.00-12.00 uur en elke donderdagmiddag van 14.00-16.00 uur. Een punt van rust,een luisterend oor,een kop koffie of thee,er moet niets,er is tijd voor u... Adres: ”t Trefpunt”van de Verrijzeniskerk aan de Vondellaan 43 Oosterhout informatie 0162-458636

Zondag 18 februari 9.30 uur. Eucharistieviering. Voorganger: Dhr. C.Maas svd. Zang: Dameskoor. Intenties: alle overledenen van onze geloofsgemeenschap. Woensdag 21 februari 9.30 uur. Woord- en Communieviering: Voorganger: Mevr. Lia Rijbroek.

CHRISTELIJKE |GEREFORMEERDE KERK ’s Gravenmoer

W. Peemen

Peemen Uitvaartverzorging

Een vertrouwde naam voor een stijlvol afscheid

0162 - 424000 info@peemenuitvaartverzorging.nl www.peemenuitvaartverzorging.nl Uitvaartinformatiecentrum: Vuurdoornlaan 2 4902 SE Oosterhout

J. Voskuil

Afscheid nemen begint bij vasthouden wat je lief is. Afscheid nemen is de enige zekerheid die het leven ons biedt. Als het eenmaal zo ver is, wilt u dat het een persoonlijk afscheid wordt, dat recht doet aan uw overleden dierbare. Maatwerk dus! Een afscheid dat u bijblijft en houvast biedt voor de tijd daarna.

Kerkdiensten: zondag 18 februari: 10.00 uur: ds. W.J.A. Ester 17.00 uur: ds. W.J.A. Ester de kerkdiensten zijn te beluisteren op www.cgk-sgravenmoer.nl Activiteiten: dinsdag 20 februari: 10.00-11.30 uur: koffie-inloop-ochtend

Antoine Bruijns

Florijnstraat 60 | 4903 RM Oosterhout T 0162 457 775 | www.bruijns-uitvaart.nl

VOLLE EVANGELIE GEMEENTE JUBILEE

Dag en nacht bereikbaar

Tel. 0162-741230

Oosterhout Zondag 18 februari 10:00 uur Wekelijkse samenkomst. Gastspreker: John Engel. Kinderopvang (0 tot en met 3 jaar) & Diverse kinder- en jeugddiensten.

& Uitvaartverzorging Uitvaartcentrum Bredaseweg 24 4901KL Oosterhout

Klein bedrijf Betrokken/Persoonlijk Zorgzame begeleiding Wel of niet verzekerd

EVANGELIE GEMEENTE DE WERKPLAATS Oosterhout Zondag 18 februari 10.00 u Spreker J. van Doorn. Kinderdienst tot 12 jaar Dinsdag 20 februari Bidden voor Oosterhout e.a. 13.00u, aansluitend Bijbelstudie.

ONZE LIEVE VROUWE ABDIJ

Zondag 18 februari 09.30 uur Eucharistieviering. Eucharistievieringen elke zondag en elke weekdag: 09.30 uur Middagdienst: zondag en elke weekdag: 14.00 uur Vespers: zondag en elke weekdag: 17.00 uur.

NORBERTINESSENPRIORIJ SINT-CATHARINADAL Oosterhout Eucharistieviering: zondag en weekdagen: 09.00 uur Morgendienst: zondag en weekdagen: 07.15 uur Middagdienst: zondag en weekdagen: 14.00 uur Avonddienst: zondag en weekdagen: 19.00 uur

Geef voor je kerk

www.beenakkersuitvaart.nl info@beenakkersuitvaart.nl

Hans

Thecla

CORRECTIE

De praktijk van dokter Steltenpool en dokter Pijpers is wegens vakantie gesloten van 12 t/m 23 februari 2018 Waarneming voor spoedgevallen tijdens kantooruren: van 12 tot en met 16 februari: A t/m G dr de Lange en dr van Dongen tel: 471800 / spoed: keuze 1 H t/m O dr van Teeffelen en dr Lutken tel: 428382 / spoed: keuze 1 P t/m Z dr Haverkamp en dr Bastick tel: 457772 / spoed: keuze 1 A t/m E F t/m K L t/m R S t/m Z

van 19 tot en met 23 februari: dr de Lange en dr van Dongen tel: 471800 / spoed: keuze 1 dr van Teeffelen en dr Lutken tel: 428382 / spoed: keuze 1 dr Kerklaan en dr Peeters tel: 471999 / spoed: keuze 1 dr Haverkamp en dr Bastick tel: 457772 / spoed: keuze 1

Voor SPOEDgevallen in avond, nacht en weekend belt u de huisartsenpost, tel.: 435000

Hoge kwaliteit tandzorg met een vorstelijke benadering voor het hele gezin

Preventieve controle Mondhygiëne Protheses Klikgebitten Implantaten Kroon- en brugwerk Arkendonk 15 4907 XT Oosterhout

0162-454044 info@tandartspraktijkarkendonk.nl

Weekeinddienst voor spoedreparaties: 06 22 67 18 67

WWW.TANDARTSPRAKTIJKARKENDONK.NL


WEEKBLAD OOSTERHOUT - WOENSDAG 14 FEBRUARI 2018

PAGINA 32

WE HOUDEN DE PRIJZEN LAAG VLEES OF VIS

Mager rundergehakt, kipdijbraadsticks, kipkrokantschnitzels, braadworst fijn, grillburgers, rookworst XXL, shoarma, haring of pangasiusfilets 3 schalen à 2-5 stuks of à 375-600 gram

GROENTE

3 zakken spruiten à 750 gram, bekers Tommies snack tomaatjes à 250 gram of stuks bloemkolen of witlof verpakt à 500 gram

3 VOOR

4

3 VOOR

7

00

50

FRUIT

GESNEDEN GROENTEN

3 VOOR

3 VOOR

3 bakken pitloze rode druiven à 500 gram, bakjes frambozen à 125 gram, netten Jumbo mandarijnen à 1 kilo of tassen Kanzi appels à 1 kilo

3 zakken mini worteltjes of verse zuurkool à 500 gram, andijvie fijn of roerbakmixen à 250 gram of aardappelblokjes of aardappelwokpartjes Texas BBQ à 600 gram

3

4

00

00

Geldig t/m di 27 februari 2018

Geldig bij alle Jumbo winkels in de buurt.

Openingstijden Maandag Dinsdag Woensdag Donderdag

08:00-22:00 08:00-22:00 08:00-22:00 08:00-22:00

Vrijdag Zaterdag Zondag

08:00-22:00 08:00-22:00 09:00-17:00

foodmarkt.nl • Rat Verleghstraat 4 (naast het NAC stadion) • Breda

Weekblad Oosterhout 14-02-2018  

Gratis nieuws en advertentieblad voor Oosterhout, Dorst, Den Hout, Oosteind en Teteringen

Weekblad Oosterhout 14-02-2018  

Gratis nieuws en advertentieblad voor Oosterhout, Dorst, Den Hout, Oosteind en Teteringen