Page 1

*Gel

VANESSA EN SABINE WANDELEN VOOR ALPE D´HUZES ä Pagina 3

Jaargang 102 - Week 20 woensdag 16 mei 2018

gratis een nieuw boeket. Kijk voor de spelregels op jumbo.com/7zekerheden.

SMARTLAPPENFESTIVAL KLEURT 2e PINKSTERDAG

31 MEI, 1 EN 2 JUNI: KANO DRIEDAAGSE IN OISTERWIJK

Denissen

Nieuwsklok Nieuws & ä Pagina 17

Moergestel, Rootven 38 Berkel-Enschot, Eikenbosch 17 Oisterwijk, Fabriekspad 1

ä Pagina 23

Het nieuwsblad voor Oisterwijk, Moergestel, Heukelom en Haaren

Flessenactie Scouting Oisterwijk groot succes! Aartsbisschop Odama De flessenactie van Scouting Oisterwijk is weer terug van weggeweest, en wat was het een succes! Heel de Pannenschuur heeft geweten dat zij er waren en dat leverde een prachtige opbrengst op.

De fanatieke leden zamelden de afgelopen weken al flessen in, en als klap op de vuurpijl gingen zij zaterdag ook nog eens de Pannenschuur in. Gewapend met bolderkarren, winkelkarretjes en boodschappentassen gingen de scouts van alle speltakken de deuren af onder het motto: ’Iedere statie is 1 donatie’. En dat vele beetjes veel op kunnen leveren, kwamen zij dan ook snel achter! De vereniging zamelde een ongekende opbrengst in van meer dan €600 euro! Daarmee kan weer nieuw spelmateriaal aangeschaft worden voor toffe activiteiten en de leden zullen getrakteerd worden op een onvergetelijke afsluitdag. Scouting zamelde niet alleen in voor zichzelf, maar steunde daarmee ook nog eens een goed doel. Met de doppen van de flessen konden ze ook nog eens de Blinde geleide honden van het KNGF steunen! Scouting Oisterwijk bedankt iedereen die flessen af heeft gestaan en de supermarkt voor de medewerking.

in Oisterwijk Afgelopen week bezocht de Ugandese aartsbisschop John Baptist Odama Nederland. Hij was ook te gast in de Sint-Jozefparochie. Zondag 13 mei was de aartsbisschop hoofdcelebrant in

de Eucharistieviering van 11.00 uur in de Joanneskerk in Oisterwijk. Afgevaardigden van verschillende gilden uit de parochie luisterden de viering op en brachten na afloop een vendelgroet.

CUBS MOETEN IN DE FINALE HET HOOFD BUIGEN VOOR AMSTERDAM

Colts Oysters Nederlands Kampioen De Cubs gaven om 13.00 uur vol gas om het sterke, grote team van Amsterdam tegenstand te geven. De wedstrijd ging lang gelijk op en even leek het alsof de snellere en fittere Oysters aan het langste eind zouden trekken.

KAMPIOEN De Colts speelden om 15.00 uur tegen Rugby Club Delft. Doordat het centraal en landelijk examen van het voortgezet onderwijs afgelopen maandag is aangevangen was Delft niet geheel compleet.

Helaas had het team wat pech met het uitspelen van de kansen en Amsterdam (A.A.C.) wist de spannende wedstrijd uiteindelijk met 28-45 te winnen.

De Oysters, waarvan de examenkandidaten niet alleen voorbeeldige rugbyers zijn maar ook studenten die het niet op het laatste weekend laten aankomen, zetten meteen de toon en na 3 minuten viel de eerste try. Vanaf dat moment speelde Delft een verloren wedstrijd. Het Oyster-team bleef gedisciplineerd spelen en de teller op het scorebord eindigde uiteindelijk op 87-5.

s Ondanks het verlies toch een trotse captain en staf

Niettemin waren de trainer en de teammanager ontzettend trots op de jongens. Een prestatie van jewelste met veel nieuwe spelers dit resultaat behalen!

Afgelopen zaterdag kwamen vele toeschouwers kijken naar een, voor de clubgeschiedenis, unicum bij de Oysters. Zowel de Cubs (11-13 jaar) als de Colts (16-19 jaar) hadden hun competitiepoule gewonnen en mochten daarom als gastheer optreden voor de landelijke plate-en bowlcompetitie-finale!

Na de wedstrijd ontvingen alle spelers van de Oysters een mooi herinnerings/kampioens-shirt en een lekkere Pizza van de hoofdsponsor van het team.

Captain Syb Kelders nam daarna met graagte de kampioensschaal en het feest kon losbarsten

s Een allerhartelijkst ’Thank you for the tribute with the waving-banners!’

Fijne Pinksterdagen! De keuken van een vakman. Een échte Bourgonje. bourgonjekeukens.nl

s De champagne kan los! Oysters Colts Kampioen! (Foto: Ingrid Reiders - Boom fotografie)


NIEUWSKLOK - WOENSDAG 16 MEI 2018

PAGINA 2

KKNVOORDEEL KEUKENFABRIEK OISTERWIJK

Uw naai- of lockmachine stuk!? Dan naar

Verkoop, reparatie, service en instructie van alle merken! Gratis halen/brengen, vooraf altijd prijsopgave. Thomas van Kempenstraat 4, 5025 PJ, Tilburg dagelijks geopend!

Info: tel. 013-5113996 of www.habotex.com

Wij zijn op zoek naar iemand voor: Diverse Schoonmaak werkzaamheden en poetsen/onderhouden van bedrijfsauto‘s /bedrijfsmaterieel PARTTIME. Bij interesse Piet Vermeer Tel. 06-54727146 GEBR. VERMEER INDUSTRIAL MOVEMENTS TE TILBURG

GRATIS FLOWW KOKENDWATERKRAAN DEZE MAAND BIJ AANKOOP VAN UW KEUKEN*

BROCANTE IN DE KERK Op 20 mei gaan de deuren van de kerk in Biest Houtakker weer open voor een mooie brocantefair met brocanteurs uit heel NL. Bent u opzoek naar een speciaal item voor in huis of tuin dan kunt u hier kiezen uit ,brocante,antiek,vintage of curiosa De kerk is open van 10.00 tot 16.00 uur Entree € 2,00

Wij werken aan het spoor Om het spoor in goede conditie te houden en stiller te maken, slijpen wij de rails. Daarom rijdt in de nacht van 30 op 31 mei op het traject Tilburg - Boxtel een slijptrein. Woont u in Heukelom, Oisterwijk of Haaren in de buurt van dit spoor, dan kunt u hinder ondervinden van het slijpgeluid. Wij hopen op uw begrip.

DANSEN-ONTMOET & SWINGEN

HARMONIEZAAL in RIJSBERGEN

Na het slijpen kan het treinverkeer een ander geluid maken. Dit zal na enkele weken weer verdwijnen.

Ingang Lagestraat 1 cq 3

*Niet in combinatie met andere acties

Sprendlingenpark 36 5061 JV Oisterwijk 013 590 87 91 www.keukenfabriekoisterwijk.nl

SJERRIE DENZ

Zaal open 19.15 uur - start 20.30 uur

Telefoon: 06 22 41 43 07 www.bootrijsbergen.nl

foto: Peter Honig

Zaterdag 26 mei

‘Wij wisten niet dat wij op deze bijzondere locatie terecht konden.’ ‘Geregeld naar wens’, Eelco van DELA

Wil je weten wat de talloze mogelijkheden zijn rondom een uitvaart, ook wanneer je niet of elders verzekerd bent? Bel voor een persoonlijk gesprek 013 529 96 70. Wij helpen je graag.

Meer inhoudelijke informatie kunt u vinden op www.prorail.nl/slijptrein. Voor vragen verwijzen wij u graag naar de afdeling Publiekscontacten: www.prorail.nl/contact of tijdens kantoortijden 0800-7767 245 (gratis).


NIEUWSKLOK - WOENSDAG 16 MEI 2018

PAGINA 3

BEST FRIENDS ON A MISSION

Vanessa en Sabine wandelen voor Alpe d’HuZes wandelen, met een stijgingspercentage van gemiddeld 8%. Als we het één keer gehaald hebben, beslissen we ter plekke of we nog

door Ans Vekemans De Oisterwijkse Vanessa en de Udenhoutse Sabine, die al vriendinnen zijn vanaf de tijd dat ze op Durendael zaten, zeggen over hun motivatie om mee te doen: ‘We hebben de afgelopen jaren meegemaakt dat een aantal familieleden van ons overleden is aan kanker en beseffen eens te meer dat veel onderzoek nodig is om deze ziekte afdoende te bestrijden, naar nieuwe behandelmethoden die sneller beschikbaar komen. Onderzoek dat veel geld kost. Daarom willen we naar de top van de Alpe d’Huez wandelen en zo veel mogelijk sponsorgeld verzamelen. Ook is onze deelname een eerbetoon aan onze overleden familieleden. We gaan de uitdaging met liefde aan en lopen vol vertrouwen op 7 juni fluitend de berg op.’ Ze hebben de keuze gemaakt om zich niet aan te sluiten bij een groter team, maar als beste vriendinnen samen de top te bedwingen. ‘We gaan ervoor dat we minstens één keer de top moeten halen. Dat is bijna 14 kilometer

s Best friends Vanessa Timmer en Sabine Maes hopen op een goede opbrengst voor KWF (Foto: Ans Vekemans).

een keer naar boven gaan.’ Tot nu toe hebben ze met allerlei acties 2005 euro opgehaald. ‘Gelukkig hebben al veel mensen ons goede doel gesteund. Verder gaat er in mei bij Brownies & downieS 1 euro van het Broodje van de maand naar de sponsoring van onze deelname aan Alpe d’HuZes.’ En op 21 mei, tweede pinksterdag, staat Sabine met haar spullen op de rommelmarkt van Asterius en gaat de helft van de opbrengst naar Alpe d’HuZes. Zo hopen ze zo veel mogelijk geld op te halen. En verder is iedere rechtstreekse gift zeer welkom. De vriendinnen benadrukken dat al het geld dat ze ophalen, regelrecht naar KWF gaat voor onderzoek. Zij verzekeren dat er geen euro aan de strijkstok blijft hangen. Voor meer informatie over Alpe d’HuZes en de actiepagina van Vanessa en Sabine, zie https:// deelnemers.opgevenisgeenoptie. nl/genietenbeleefbestfriendsonamission U komt dan rechtstreeks op de pagina van het team van Vanessa en Sabine: geniet en beLEEF – best friends on a mission. Via de STEUN ONS-knop kunt u aan het team van beide dames en daarmee aan hun goede doel KWF doneren.

1000-Soorten weekend IVN Oisterwijk Is het mogelijk om in één weekend 1000 verschillende soorten planten en dieren waar te nemen in het natuurgebied De Kampina? Die vraag stelden Ton Willems en Rob Wolfs zich het afgelopen najaar. Samen met de leden van IVN Oisterwijk gaan ze die vraag tijdens het weekend van 26 en 27 mei aanstaande beantwoorden. Op beide dagen zullen IVN-ers aan de slag gaan om zoveel mogelijk dier- en plantensoorten te tellen. Vogels, zoogdieren, bomen, kruiden, paddenstoelen, insecten en ga zo maar door - alles wordt in kaart gebracht. Ze blijven daarbij gewoon op de paden en zien dus wat iedereen kan zien.

100% dochteronderneming van

Bezorger worden? Meld je aan via www.bezorgenvanfolders.nl Bezorgklachten: ga naar www.uitgeverijemdejong.nl en kies voor bezorging om een bezorgklacht door te geven of bel naar Uitgeverij Em de Jong via 013-507 5540 Correspondenten: Joris van der Pijll, joris-van-der-pijll@emdejong.nl Ans Vekemans, j.vekemans@telfort.nl Haaren: Michelle Bosmans michellebosmans@home.nl Aanleveren kopij: www.uitgeverijemdejong.nl Kies voor aanleveren redactioneel. Advertenties: Con Van Beckhoven, Con-van-Beckhoven@emdejong.nl +31(0)6 5115 2892

Druk: Janssen/Pers Rotatiedruk,

Gedrukt op 100% gerecycled papier.

Een extra exemplaar van Nieuwsklok kunt u op één van de volgende adressen afhalen: Afgiftepunten Nieuwsklok Oisterwijk: Gemeentekantoor, Restaria Pannenschuur, VVV, Attent Supermarkt, KVL Receptie, Tabakspeciaalzaak Paymans Moergestel: Sociaal Cultureel Centrum Den Boogaard, Novy van Wezel Heukelom: Tuincentrum Coppelmans Haaren: Bakkerij Gillis, Dierenspeciaalzaak Angela, Gemeentehuis Haaren

www.facebook.com/ Nieuwsklok

Maar om nog even terug te komen op mijn reis naar Suriname: de komende drie weken dus geen column van mij. Ik zou naar Nederland kunnen bellen zodat Pirjo mijn tekst kan optekenen, maar ik durf niet te beloven dat dat lukt met het tijdverschil. Daarom heb ik Pirjo gevraagd tijdens mijn afwezigheid columns te schrijven vanuit haar rol in het bedrijf. Achter de schermen gebeurt namelijk bijna net zoveel als ervoor. Het lijkt niet altijd even spannend, maar het is onmisbaar voor ‘de voorkant’. En met de groei van ons bedrijf is het zeker leuk om ook die verhalen eens te horen, of lezen in dit geval. In het kader hiervan heb ik al eerder genoemd dat we een blog zijn gestart met verhalen van collega’s en bezoekers. Inmiddels staat er al een aantal van die verhalen op, dus neem gerust eens een kijkje op www.robertvanbeckhoven.nl als u dat leuk vindt.

Ton Willems vult aan: “Van alle groepen dieren zijn de insecten de groep met veruit de meeste soorten. Het aantal waargenomen insecten zal dus bepalend zijn of we al dan niet 1000 soorten zullen vinden. Helaas weten we inmiddels dat het niet zo goed gaat met de insectenstand. In Duitsland is een afname van wel 75% waargenomen. Behalve van de insectenstand zijn we ook nog eens afhankelijk van het weer. Ook insecten houden namelijk van goed weer en laten zich dan

Nieuwsklok verschijnt wekelijks op donderdag in Oisterwijk, Moergestel, Heukelom en Haaren in oplage van 14.700 exemplaren.

Verantwoordelijk bezorger AXENDER VERSPREIDINGEN www.axender.nl

De afgelopen weken reageerden veel mensen met dezelfde vraag als ik vertelde dat ik op reis zou gaan: of er een vervolg komt op mijn programma Brood? Helaas kreeg ik vorige week te horen dat Brood II er niet komt. Dat is bij de NPO een heel beslissingstraject. Niet dat ik het altijd snap, maar het kwam erop neer dat mijn programma te goed bekeken was voor NPO 1 – tja, dat kan schijnbaar ook – en voor NPO 2 had het een te laag entertainment- en te hoog informatiegehalte. Laat dat nu juist zijn wat we er zo leuk aan vonden om het programma te maken… Jan Slagter, de directeur van Omroep MAX, heeft wel aangegeven samen na te gaan denken over een geheel nieuw format. Als er meer bekend is, leest u dat uiteraard hier!

Fijne dagen!

Colofon NIEUWSKLOK

Particuliere advertenties en zoekertjes: opgeven via www.uitgeverijemdejong.nl, kies voor aanleveren.

De komende drie weken ben ik op reis! Ik ga naar Suriname om een broodbakker te ondersteunen. Daar droom ik al lang van: mijn vak uitoefenen om er anderen mee te helpen!

Voor nu wens ik iedereen een fijne tijd en over een week of drie ben ik weer terug op mijn plek hier.

Beide heren zijn reuze benieuwd hoeveel soorten ze zullen aantreffen. Rob Wolfs: “Van het aantal planten, vogels en zoogdieren kunnen we wel een goede schatting maken. Van het aantal soorten insecten die we zullen vinden hebben we echter geen flauw idee”.

Uitgever: Uitgeverij Em. de Jong bv, PB 8, 5110 AA Baarle-Nassau Visweg 8, 5111 HJ BaarleNassau, tel: 013-507 5534 I www.uitgeverijemdejong.nl E uitgeverij@emdejong.nl

Kortdurend afscheid

gemakkelijker waarnemen.” Op beide dagen is er op de Parkeerplaats de Roond van 11.00 tot 13.00 uur een informatiestand van het IVN ingericht. Hier kunt u meer informatie krijgen over de natuurvereniging IVN en deze bijzondere inventarisatie. Wellicht ontmoet u hier of elders op de Kampina IVN-ers die aan het tellen zijn. Spreek ze gerust aan of loop een stukje met ze mee. Ze vertellen u graag wat ze zoal zien.

SAMEN DANSEN VOOR HET GOEDE DOEL

sALSa team blijft in beweging met Let’s Dance Binnenkort is het zover, Frank en Jos van Team sALSa gaan op 31 mei de Mont Ventoux gaan beklimmen. Het doel is om aandacht te vragen en geld in te zamelen voor onderzoek tegen de ziekte ALS. Dat doel lijkt al bereikt, maar zoals ze met (inmiddels overleden) Jolanda van der Avoird afgesproken hadden: ze gaan door. Dat doen ze door nog twee activiteiten te organiseren. Het eerste is op woensdag 16 mei, de fietsclinic bij FitExpert. De tweede is zaterdag 19 mei in Tiliander: de sALSa dansavond voor iedereen in Oisterwijk en omstreken die graag dansen of dansen willen leren. Het Tiliander opent om 19.00 uur de deuren. De tribune wordt aan de kant geschoven. Op de grote dansvloer kan er, onder professionele begeleiding van Dansschool Mecaro uit Haaren, naar hartenlust gedanst worden. Of het nu de Foxtrot, Tango, Cha cha cha of een walsje voor de liefhebbers is, of toch vrij dansen naar eigen inzicht, het mag allemaal. Tevens zal er een Salsa clinic te zien zijn. De zaal wordt toepasselijk ingericht en aangekleed door Tom

van de Nouweland, de zoon van fietser en teamlid Frank. De kok van Lenartz, Dirk Bullens, heeft die avond vrij gekregen om de avond als DJ te begeleiden. Voor de mensen die graag even willen uitrusten of onder het genot van een muziekje van het duo Jee en Vee rustig bij willen kletsen, is de mogelijkheid in een andere zaal van Tiliander. Uiteraard zal er die avond aandacht zijn voor ALS en de tour-du-ALS. De toegang is gratis. Een vrijwillige bijdrage als donatie aan team sALSa wordt op prijs gesteld. En dan is op 31 mei het avontuur daar. Jos Denissen en Frans van den Nouwelaar gaan naar de Mont Ventoux waar de tour-duALS plaats heeft. Jos heeft zich voorgenomen om de berg drie

keer te beklimmen en Frank houdt het –nog herstellende van een sleutelbeen breuk- op twee keer. Frank en Jos willen iedereen die zijn of haar bijdrage geleverd heeft aan alles wat tot op dit moment bereikt is met dit bijzondere avontuur enorm bedanken.

2uu4rs

se rv ic e

! Bi j ru itb re uk

HET ADRES VOOR: • Alle soorten dubbelglas • Alle soorten enkelglas en spiegels • Veiligheidsglas • Glas in lood benodigdheden • Afhalen Doe-het-zelver

Dag en nacht bereikbaar tel.: 013 - 5442926 Veldhovenring 80A - 5041 BD Tilburg - E-mail: post@deglascentrale.nl

www.deglascentrale.nl

Vanessa Timmer en Sabine Maes zijn niet bijzonder sportief en toch zijn ze in training voor het wandelen naar de top van de Alpe d’Huez op 7 juni 218. De drijfveer van de twee beste vriendinnen is zo veel mogelijk geld verzamelen voor KWF Kankerbestrijding.

COLUMN


NIEUWSKLOK - WOENSDAG 16 MEI 2018

PAGINA 4

Past.Van Heesbeenstraat 2 - Oisterwijk Tel.: 0135283227 - www.vbslagerij.nl Elke week een leuke SPECIAL in de winkel. Regelmatig extra actie op onze FACEBOOK pagina

Kippedijen Ook lekker op de BBQ - 100 gram

Runder ribeye 100 gram

Varkenshaasreepjes 100 gram

Aanbiedingen geldig van donderdag 17 mei t/m woensdag 30 mei 2018

VLEESWAREN

0,75 2,30 0,90

LET OP!! DINSDAG 22 MEI DE GEHELE DAG GESLOTEN!

Gebraden rosbief

2,00 2,00 1,80

100 gram

Seranno ham 100 gram

Slagers achterham 100 gram

Diverse grillspecialiteiten, kwaliteits-snacks en kant-en-klaar producten Openingstijden: ma, wo, do, vrij: 08.00 - 17.00; di: 08.00 - 13.00; za: 08.00 - 15.00

OMDAT NIETS ZO PERSOONLIJK IS ALS EEN RELATIE 0132-032016 Caroline van Eijk Of 088-0221900 (overige regio’s)

www.mens-en-relatie.nl

VERHOEVEN

BOUWBEDRIJF

industrieweg 23b • moergestel 013 528 23 73 T

nieuwbouw en verbouwingen

website www.verhoeven-bouw.nl

VLOOIENMARKT 1e PINKSTERDAG ZONDAG 20 MEI

BREDA INTRATUIN

Terheijdenseweg 294, 4826 AA Breda Noord 10:00 - 17:00 uur. Info: 0161-456291

VLOOIENMARKT

WILLEM II-STADION ZONDAG 27 MEI - TILBURG -

Van 10 tot 17 uur. Kraamhuur: 0161-456291 Adres: Goirleseweg te 5026 PC Tilburg

Uitnodiging voor onze leden van de FNV

Ik ben tussen de 18 en de 27 jaar.

De besturen van Lokaal FNV ’s Hertogenbosch en Midden-Brabant waren van mening dat de leden in de gemeente Oisterwijk beter af zijn onder de hoede van Lokaal FNV Midden Brabant. Niet alleen wat betreft afstand, maar ook m.b.t. de samenwerkingsverbanden die deze gemeenten hebben in de arbeidsmarktregio Midden Brabant. Wij als bestuur willen graag nader met jullie kennis maken, onder het genot van een drankje. Wij nodigen jullie uit op donderdag 24 mei 2018 om 19:30 uur bij de Leerfabriek “Kafé van Leer” in Oisterwijk. Inloop vanaf 19:00 uur, einde avond 22:30 uur. In verband met catering wordt aanmelden op prijs gesteld, dit kan via lokaalfnvmiddenbrabant@gmail.com of 0620481373. (Niet verplicht, wel fijn)

Ik woon in de gemeente Oisterwijk. Ik weet nog niet zo goed wat ik in de toekomst wil.

(voormalig) Contactlensdragers gezocht Voor testen nieuwe lenzen Hebt u problemen (gehad) met uw contactlenzen, zoals: • comfortklachten, vooral aan het einde van de dag • rode ogen • onscherp en instabiel zicht • droge en geïrriteerde ogen • irritatie in airco, verwarming, achter een beeldscherm, etc De laatste tijd zijn er veel ontwikkelingen geweest op het gebied van contactlenzen. Wij zijn daarom bezig met een pilot voor een nieuwe lens. We zoeken proefpersonen om deze nieuwe contactlenzen met ons te testen. Dit kan ook voor multifocale lenzen of lenzen met cilinder. Bent u benieuwd of de nieuwe lenzen iets voor u zijn? Maak dan een afspraak via 013 – 52 848 99.

Weet jij nog niet zo goed wat je wilt? Dan kan Marlie jou helpen.

De Lind 35a | Oisterwijk | www.ruudpanis.nl

Bel, app of mail Marlie: 06 15 13 72 36 www.jongerenpuntmiddenbrabant.nl

marlie@jpmb.nl

2e PINKSTERDAG OPEN

VAN 11.00 - 17.00 UUR BOREK • MAX&LUUK • SUNWOOD • RIZZ • DOME • THE BASTARD OUTDOORCHEF • DOMANI • ATELIER VIERKANT • LUCA LIFESTYLE • KYMO

+OUTDOORCHEF

BBQ DEMO

Bedrijfsweg 7

Oisterwijk

T. 013 521 64 64

www.bogarden.nl


NIEUWSKLOK - WOENSDAG 16 MEI 2018

PAGINA 5

Voorjaarsconcert Zang & Vriendschap en XingNu mei zingt het koor twee werkjes van zijn hand. De muziek die XingNu brengt is zowel lichte pop als klassiek, zowel a capella als met pianobegeleiding. Met plezier muziek maken en tegelijk kwaliteit leveren is waar het koor voor staat.

ss Zang en Vriendschap Diessen Op zondag 27 mei voeren Zang en Vriendschap uit Diessen en Kleinkoor XingNu uit Tilburg gezamenlijk een concert uit. De uitvoering is in Partycentrum Hercules in Diessen, begint om 16.00 uur en de toegang is gratis. De verbindende factor tussen de twee koren is Jeannie Wijnen - van Bragt. Zij is ruim zes jaar de dirigent van Zang en Vriendschap, maar zingt ook in Kleinkoor XingNu in Tilburg. Jeannie Wijnen - van Bragt zong jarenlang in verschillende koren, richtte haar eigen vocaal ensemble op en was/is al tientallen ja-

ren dirigent van verschillende koren uit de omgeving. Zang en Vriendschap bestaat al bijna 70 jaar en zingt werken uit alle perioden van de muziekgeschiedenis, a capella of met begeleiding van orkest of klein ensemble. De

leden komen uit de omgeving van Diessen. XINGNU Kleinkoor XingNu bestaat sinds 2014 en zingt met veel enthousiasme onder leiding van Evert van Merode. Behalve dirigent begeleidt Evert van Merode XingNu ook op de piano. XingNu zingt regelmatig werken die Evert heeft gecomponeerd. Ook op 27

PROGRAMMA Het programma van 27 mei is erg gevarieerd. Van Hallelujah van Leonard Cohen tot het Bloemenduet; het beroemde duet uit de opera Lakmé van Léo Delibes. En van Wherever you are van Paul Mealor tot Richtung Nacht van Maierhofer. De koren zingen afwisselend, begeleid door hun eigen dirigent, maar sluiten af met het gezamenlijk werk: Zigeunerleben van Schumann, onder leiding van Jeannie Wijnen - van Bragt. Tijdens het nummer Hallelujah begeleidt Bas van Dal Zang en Vriendschap op de marimba, net zoals hij vorig jaar deed, samen met zijn collega-slagwerkers, tijdens het spectaculaire Drumotions 2.0 van de slagwerkgroep van Harmonie Sint Willibrordus in Diessen. Wie op 27 mei naar het voorjaarsconcert komt, kan luisteren naar- en genieten van een gevarieerd en luchtig concert.

Frisse wind in de makelaardij van Oisterwijk en omgeving Vanaf december 2016 start Marleen de Bekker haar eigen NVM makelaarskantoor, onder de naam Finesse Makelaardij in Oisterwijk. Na het voltooien van de NVM opleiding en in mei 2016 te zijn beëdigd als gecertificeerd register makelaar-taxateur Wonen, heeft zij de échte kneepjes van het vak bij diverse gerenommeerde makelaarskantoren in ’s-Hertogenbosch en Oisterwijk geleerd.

Prikbord

Finesse Makelaardij zoekt woningen! Bent u toe aan iets anders? Heeft u misschien al een andere woning gekocht, maar heeft u uw eigen woning nog niet verkocht? Neem contact op met Marleen de Bekker van Finesse Makelaardij! Zij komt graag bij u langs om de mogelijkheden met u te bespreken.

HERFST IN MIJN HOOFD De boom verliest zijn blad De bloesemen verwaaien De vorst vernietigt beestjes Om straks te kunnen zaaien Dementie is als herfst Groen en bloem verdwijnt Zonder zicht op lente Waarin de vrucht verschijnt De zon die schijnt nog wel Maar doet ons niet meer groeien ’t Is puur herinnering Waarin de bloemen bloeien Tot ook die bloem verwelkt De kleur zachtjes verbleekt Een regenbui van tranen Die nieuwe zaden kweekt Zaden van begrip Zaad van mee bewegen Zaad van warm contact Ontkiemt tot nog wat leven Ontkiemt dat kleine bloempje Van blijheid en van rust En wordt in alle fases Tot het laatst gekust Karin van den Heuvel

Wat kunt u van haar verwachten? Perry van den Biggelaar Bij Finesse Makelaardij kunnen en mogen aspirant kopers kijken met hun hart. Marleen is er om hen met raad en daad bij te staan. Dat doet zij vanuit haar jarenlange ervaring in de makelaardij. Finesse Makelaardij staat als klein bedrijf garant voor 100% persoonlijke aandacht, korte communicatielijnen, een informele en betrokken samenwerking en een enorme dosis slagvaardigheid.

Nieuwbouw – Aanbouw – Renovatie T.: 06  –  51  18  66  88    

Persoonlijk en betrokken Info@Biggelbouw.nl          www.Biggelbouw.nl   Overweegt u uw huis te verkopen? Maak gerust een afspraak zodat zij vrijblijvend kennis met u én uw huis kan maken. Verkoop, aankoop of taxatieopdracht tot in de puntjes verzorgd Met een topnotering op Funda, de grootste zoekmachine van Nederland, een professionele begeleiding van fotografie, styling tot bezichtiging, verkoopt Marleen uw woning met succes!

FINESSE MAKELAARDIJ MARLEEN DE BEKKER

013-5285539 www.finesse-makelaardij.nl verkoop – aankoop – taxaties 06-55757171 info@finesse-makelaardij.nl

Groenstraat 31 5062 NA Oisterwijk

Groenstraat 31 5062 NA Oisterwijk Mobiel: 06-55 75 71 71 Telefoon: 013 – 528 55 39

Lente? of Herfst in mijn hoofd? In het kader van de vergrijzing komt de ziekte dementie steeds vaker voor, ook bij jonge mensen. Onlangs was ik op een congres over Dementie Vriendelijke Gemeenten in Den Bosch op een regenachtige lentedag waar ik geïnspireerd werd tot het volgende gedicht. Hiermee wil ik dementie nog eens onder de aandacht brengen, want uiteindelijk krijgen we er allemaal mee te maken; of als patiënt of als mantelzorger.

www.finesse-makelaardij.nl info@finesse-makelaardij.nl

dé Yoga & Boxte 5061 VD www.isabella www.isabellavandermeule 06-30019032 06-3

dé Yoga & Pilates studio dé Yoga Boxtelsebaan 10 & Pilates studi 5061 VD – Oisterwijk Boxtelsebaan 10 www.isabellavandermeulen.nl 5061 VD – Oisterwijk 06-30019032

ss XingNu uit Tilburg

Lions Oisterwijk steunen goede doelen Onder het motto “Miles for Charity” werd op 15 april door Lions Club Oisterwijk (LCO) voor de eerste keer een auto-toertocht door Midden-Brabant georganiseerd. Ruim 50 equipes namen deel en behalve een sportieve en gezellige middag beleven, kon er Euro 4000 aan Dreams4Kids worden geschonken. Eerder dit jaar werd de opbrengst van de inzameling van Oud en Vreemd geld van vorig jaar geteld en kon een kleine Euro 1000 worden gedoneerd, goed voor ca. 100 oogoperaties in Nepal. Voorjaar 2018 organiseerde Lions Club Oisterwijk voor de eerste maal de toertocht “Miles for Charity”. Vanuit Classic Park in Boxtel startten 52 equipes aan een tocht van ruim 3,5 uur door Midden-Brabant, met daarbij een rustpunt en controlepunten. Door middel van bolletje-pijltje voor, en je route op kaart zoeken na de pauze kon iedereen uiteindelijk het eindpunt bij de Rosep in Oisterwijk bereiken. Daar volgde de klassementsbepaling, de prijsuitreiking, de overhandiging van een cheque van Euro 4000 aan het goede doel Dream4Kids en een diner.

Dream4Kids is een organisatie die voor kinderen met een trauma een droom in vervulling laten gaan om ze weer vertrouwen in de toekomst te geven. Dream4Kids opereert landelijk maar helpt ook kinderen in Oisterwijk, bijvoorbeeld woonachtig in De Hondsberg. De eerste prijs in de autotoertocht is - naast een diner bon voor vier personen - een wisselbeker. LCO heeft zich, mede gezien de enthousiaste deelnemers, voorgenomen om met regelmaat een dergelijke toertocht te gaan organiseren. Oisterwijk heeft er weer een evenement bij.

OUD GELD De bekende inzamelactie van Oud en Vreemd Geld, stond vorig jaar van 15 mei tot 30 juli bij AH in Haaren (opbrengst ca. € 450) en van 30 juli tot 15 november bij AH in Oisterwijk (opbrengt ca. € 550). Het papiergeld kende dit jaar meer dan 60 verschillende nationaliteiten, en er werd een kleine 32 kilo aan munten ingeleverd. Papieren geld of munten die nog geldig zijn worden door het internationale netwerk ingeleverd in het land van herkomst en omgeruild tegen Euro’s. Indien niet meer geldig wordt een en ander of aan verzamelaars verkocht of als oud metaal te gelde gemaakt. Stichting Wilde Ganzen schenkt in relatie tot de opbrengst een financiële bijdrage en zo kon met de totale opbrengst van 2017 ca. 100 personen in Nepal met een oogoperatie aan een goed zichtvermogen worden geholpen.

VERKOOP TAXATIE GRATIS WAARDEBEPALING

WOONZINNIG

Sprendlingenstraat 54 OISTERWIJK

makelaars & taxateurs

T. 013 - 211 47 07 E. info@appeldoornvanerven.nl WWW.APPELDOORNVANERVEN.NL

Frans en Drik van Vught Zwaanstraat 36 5056 EP Berkel-Enschot service@vu-rio.nl

T 013 533 38 64 M 06 5376 1787 www.vu-rio.nl

Oisterwijk - Vught - Oirschot Stationsplein 1 - Tel.: 013 - 521 0222 www.lelieveldmakelaardij.com


NIEUWSKLOK - WOENSDAG 16 MEI 2018

PAGINA 6

Gemeentenieuws

Dit is een publicatie van het gemeentebestuur van Oisterwijk

Contact

Uitnodiging: bijeenkomst Privacy bij verenigingen en stichtingen Ben jij vrijwilliger bij een vereniging of stichting in de gemeente Oisterwijk? Dan nodigen we je uit voor een bijeenkomst over privacy. De bijeenkomst is op 22 mei van 19.30u tot maximaal 21.30u in het Raadhuis (De Lind 56, Oisterwijk). Aanmelden is noodzakelijk.

Gemeente Oisterwijk De Lind 44 5061 HX Oisterwijk Telefoon: (013) 529 13 11 E-mail: gemeente@oisterwijk.nl Website: www.oisterwijk.nl AFSPRAAK De gemeente Oisterwijk werkt op afspraak. Een afspraak maakt u via de website of telefonisch. Maandag t/m woensdag: 8.30 uur - 17.00 uur Donderdag: 8.30 uur - 19.00 uur Vrijdag 8.30 uur - 13.00 uur

Waarom een bijeenkomst Per 25 mei 2018 is de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) van toepassing. Vanaf die datum geldt dezelfde privacywetgeving in de hele Europese Unie, dus ook voor jouw vereniging of stichting. De gemeente Oisterwijk en ContourdeTwern praten je graag bij over wat de AVG inhoudt en welke 7 stappen je als vereniging of stichting kunt zetten, zodat ook jouw organisatie aan de wet voldoet.

Voor wie is deze bijeenkomst De bijeenkomst is bedoeld voor vrijwilligersorganisaties, verenigingen en stichtingen uit de gemeente Oisterwijk. Omdat we veel interesse verwachten, vragen we je met maximaal 1 of 2 personen per stichting of vereniging aanwezig te zijn. Aanmelden De bijeenkomst is gratis, maar vergeet je niet aan te melden. Dit kan via www.vrijwilligersacademieoisterwijk.nl/privacy. We zien je graag op 22 mei!

Buxus naar de milieustraat? Verpakken in plastic Helaas heeft de buxusrups flink om zich heen gegrepen in onze gemeente. Veel inwoners willen daarom ook af van hun aangevreten buxussen. Wilt u uw buxus inleveren bij de Milieustraat? Zorg dan dat u deze verpakt in plastic om verdere verspreiding van de buxusrups zoveel mogelijk te voorkomen. Dit mogen gewoon vuilniszakken of containerzakken zijn. U gooit de buxussen in plastic bij het restafval, niet bij het groenafval. Foto: Hendrien Dercksen.

Gemeentelijke belastingen nog niet betaald?

WMO-CONSULENT Dagelijks telefonisch spreekuur van 9.00 - 10.00 uur Telefoon: (013) 529 13 11 TEAM INKOMEN (PW) Dagelijks telefonisch spreekuur van 9.00 - 10.00 uur en van 15.00 - 16.00 uur behalve op vrijdagmiddag Telefoon: (013) 529 13 11 SPREEKUUR COLLEGE Wilt u één van de collegeleden spreken en heeft u niet veel tijd nodig? Maak dan een afspraak voor het spreekuur. Dat is op dinsdag tussen 09.00 en 10.00 uur in het gemeentekantoor, De Lind 44 in Oisterwijk. Het spreekuur is bedoeld voor gesprekken van maximaal 15 minuten. U kunt een afspraak maken via tel. (013) 529 13 11. Geef duidelijk door dat het gaat om een afspraak voor het spreekuur en wat het onderwerp van gesprek is. MELD EN HERSTEL Zwerfvuil? Verstopte riolering? Losse tegels? Illegale storting? Een gevaarlijke tak in een boom? Kapotte speeltoestellen? Maak een melding via www.oisterwijk.nl! MILIEUSTRAAT Hier kunt u afval inleveren dat door omvang of gewicht niet in de minicontainer past. Sommige afvalsoorten kunt u gratis inleveren, voor andere soorten moet u betalen. Openingstijden: Woensdag en vrijdag 13.30 uur tot 16.30 uur Zaterdag 10.00 uur tot 16.00 uur Adres: Veldweg 8, Oisterwijk Telefoon: (0900) 821 22 48 De gemeentepagina is een wekelijkse uitgave van de gemeente Oisterwijk

Hoe ga jij om met de gegevens van een ander?

Betaal je jouw gemeentelijke belastingen niet via automatische incasso? Zorg dan dat de volledige betaling binnen is voor eind mei 2018. Vragen over je aanslagbiljet gemeentelijke belastingen? Kijk op oisterwijk.nl/belastingen of neem contact op met de gemeente via (013) 529 13 11.

Dat verdient een lintje! Kent u iemand in uw omgeving die voor de samenleving iets bijzonders doet? Vindt u dat diegene wel wat waardering verdient? Vraag dan een Koninklijke onderscheiding (lintje) aan. Op de laatste werkdag voor Koningsdag worden tijdens de Lintjesregen onderscheidingen uitgereikt aan personen die aantoonbare bijzondere verdiensten hebben voor de samenleving. Zonder deze mensen kunnen veel instellingen en verenigingen niet bestaan en zou de Oisterwijkse samenleving er heel wat schraler uitzien. Om deze (meestal anonieme) mensen de erkenning te geven die ze verdienen, bestaan er Koninklijke onderscheidingen. Op tijd aanvragen Voor de Lintjesregen van 2019 kunt u nog een lintje aanvragen. De Lintjesregen is dan op vrijdag 26 april 2019. Die datum lijkt ver weg, maar toch heeft u maar even de tijd om uw aanvraag te doen. Dit kan tot uiterlijk 15 juni 2018. Uitreiking op een ander moment Wilt u een onderscheiding op een ander moment laten uitreiken, bijvoorbeeld tijdens een bijzondere gelegenheid? Vraag dit minstens 6 maanden van tevoren aan. Het uitreikingsmoment moet wel ‘passend’ zijn. Dat betekent dat er een link moet zijn met de verdiensten van de persoon die de onderscheiding krijgt.

Informatie Neem voor u de aanvraag doet contact op met de gemeente via (013) 529 13 11. De medewerker kabinetszaken vertelt u graag in grote lijnen of de verdiensten inderdaad bijzonder genoeg zijn voor een Koninklijke onderscheiding. Zo voorkomt u teleurstellingen. Kijk ook eens op www. lintjes.nl. Hier staat ook het aanvraagformulier. Of kijk op www.oisterwijk.nl/onderscheidingen.

TEL S E G R E O M I M 3 JUL 29 JUNI T/

IJK OISTERW LI M 18 JU 13 JULI T/

VUURWERKSHOW WOENSDAG 18 JULI 23.00 UUR LINDEPARK OISTERWIJK


NIEUWSKLOK - WOENSDAG 16 MEI 2018

PAGINA 7

Gemeentenieuws De gemeente Oisterwijk publiceert de volledige en rechtsgeldige officiële bekendmakingen en kennisgevingen op www.officielebekendmakingen.nl. Daar leest u ook per publicatie wat de mogelijkheden zijn voor bezwaar en beroep. Heeft u thuis geen internet? Dan kunt u de bekendmakingen via de computer in de hal van het gemeentekantoor raadplegen. Meer informatie: www.oisterwijk.nl/bekendmakingen

Bekendmakingen Hieronder ziet u een samenvatting wat de gemeente Oisterwijk deze week bekend heeft gemaakt Onderwerpen college 8 mei • Raadsvoorstel voor het ongewijzigd vaststellen van het bestemmingsplan ‘Vinkenberg 10’ Moergestel • Raadsvoorstellen voor vaststelling van de aansluitverordening riolering 2018 en verordening afvoer hemelwater en grondwater 2018 • Samenwerkingsovereenkomst Toegangspartners Sociaal domein gemeente Oisterwijk

Omgevingsvergunningen Aangevraagd • Stokeind 13 Moergestel, het bouwen van een opslagruimte • Joannes Lenartzstraat 15 Oisterwijk, het plaatsen van een carport boven parkeerplaats en het vervangen van een schutting • Pannenschuurlaan 33 Oisterwijk, het plaatsen van een dakkapel aan de achterzijde

Goed om te weten Verloren of gevonden? Kijk op www. verlorenofgevonden.nl

Iets kwijt of juist iets gevonden? Voortaan meldt u dit heel eenvoudig zelf via www.verlorenofgevonden.nl

Verleend • Sportlaan 20 Oisterwijk, het verplaatsen van 3 lichtmasten en het plaatsen van 3 nieuwe lichtmasten

TOON JE ID!

Tijdelijke verkeersmaatregelen • 21 mei: vanwege de Asterius rommelmarkt is de Balbian Versterlaan in Oisterwijk dicht voor al het verkeer behalve voetgangers

De rijksoverheid houdt van 17 mei tot 1 juni de campagne ‘NIX zonder ID’. Oftewel: niet roken en niet drinken onder de 18 én je ID laten zien in de winkel als je alcohol en/of tabak wilt kopen. Ook de gemeente Oisterwijk steunt deze campagne en vraagt in deze week op verschillende manieren aandacht voor het onderwerp.

zelf later ook vaker rookt en/of drinkt? Want dat is dan ‘normaal’. Goede afspraken maken met kinderen helpt, ook bij pubers. Daarnaast moeten jongeren hun ID laten zien als zij alcohol of tabak willen kopen. Supermarkten hebben zelfs de regel dat iedereen jonger dan 25 jaar een ID moet laten zien bij de aankoop van alcohol en/of tabak. Meer weten over NIX18? Kijk op www.nix18.nl.

Stichting Taxus Taxi gaat weer taxus inzamelen

Onafhankelijke vertrouwenspersoon

Krijgt u hulp vanuit de gemeente in het kader van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo)? Maar bent u van mening dat de gemeente niet goed met u omgaat of heeft u een klacht? Dan kunt u terecht bij Wmovertrouwenspersoon Ria de Die. Ria is telefonisch bereikbaar via (06) 199 75 205 of per mail via r.dedie@hetlsr.nl.

De lente is begonnen en dus ook de voorbereidingen bij Stichting Taxus Taxi voor de inzameling van dit jaar. Vorig jaar zamelde de stichting genoeg snoeisel in voor de productie van 2200 chemotherapieën. Dit jaar is het doel 2700. In 2017 speelde het weer een belangrijke rol voor de stichting. Door een paar nachten vorst eind april en daarna een periode van droogte, had de natuur het zwaar. Hierdoor bleef de groei van de taxus achter. Dit heeft ook effect gehad op de ingezamelde hoeveelheid. Tot nu toe zijn de weersomstandigheden in 2018 gunstig en is het hopen op een beter seizoen.

Koopzondag

Winkelen op zondag? Kijk op www. oisterwijk.nl/koopzondag voor alle koopzondagen in Oisterwijk, Moergestel en het buitengebied.

Start inzameling afhankelijk van weer Normaal gesproken begint Taxus Taxi de inzameling in de eerste helft van juni. Wanneer de stichting dit jaar precies start met de taxusinzameling is nog niet bekend. Dit is namelijk afhankelijk van de hoeveelheid werkzame stof die op dat

Werk aan weg

Kijk voor actuele wegwerkzaamheden in de gemeente op www.oisterwijk.nl/ wegwerkzaamheden.

Maak je buurt veiliger

U wilt geen ongeadresseerde reclame en/of huis aan huis bladen in uw brievenbus. Haal dan gratis de NEENEE-sticker, NEE-JA-sticker of WEL Nieuwsklok-sticker op bij het gemeentekantoor.

• Aan Stichting De Kloontjes voor het houden van Intents Festival 2018 op 1, 2 en 3 juni bij de Sportlaan in Oisterwijk. Ook is er vergunning verleend voor het inrichten van een transferium aan de Blankemansweg/Scheerman in Moergestel

Iedereen weet dat roken en alcohol schadelijk zijn. Maar wist je bijvoorbeeld ook dat hoe jonger een kind begint met drinken, hoe groter de kans op problematisch alcoholgebruik? En wist je ook dat als een kind zijn ouders ziet roken of drinken, het

Vraagt u een paspoort, identiteitskaart of rijbewijs aan bij de gemeente? Dan kunt u voortaan uw telefoonnummer doorgeven. Ligt uw document klaar, dan stuurt de gemeente een sms. Hoeft u er zelf niet meer aan te denken.

NEE-NEE-sticker en NEE-JA-sticker

Vergunning evenementen en horeca

Campagne NIX zonder ID

Paspoort of rijbewijs klaar? De gemeente stuurt een sms

Je kunt zelf veel doen om jouw buurt veiliger te maken. Kijk voor meer informatie op www.oisterwijk.nl/buurtpreventie.

Verlengd • Oirschotseweg 43a Moergestel, het uitbreiden van de woning met een kelder • Laag Heukelomseweg Heukelom, het aanleggen van een parkeerterrein • Industrielaan 2 Oisterwijk, het uitbreiden/koppelen van bestaande hallen en het aanleggen van loading docks

Bekendmakingen gemeente Oisterwijk online op

www.officielebekendmakingen.nl Meld u zich alvast aan via zoek.overheid.nl voor de handige e-mailservice en ontvang alle bekendmakingen waar u interesse in heeft, automatisch in uw mailbox.

moment in de plant aanwezig is. Voor meer informatie Kijk voor de meest actuele informatie en de start van het seizoen op www.taxustaxi.nl. Ook staat hier tijdens het seizoen het aanmeldformulier om uw snoeisel gratis op te laten halen.


NIEUWSKLOK - WOENSDAG 16 MEI 2018

PAGINA 8

Gemeentenieuws Trouwen of partnerschap? Geef het online door!

Gaat u trouwen of een geregistreerd partnerschap aan? Geef dit dan online door aan de gemeente via www. oisterwijk.nl/trouwen. Hier staat ook meer informatie over de kosten, trouwlocaties en trouwambtenaren.

Vraagpunt Oisterwijk

Heeft u vragen over bijvoorbeeld bijzondere bijstand, hulp bij schulden? Of heeft u hulp nodig bij het invullen van formulieren? Misschien bent u op zoek naar een maatje of juist naar vrijwilligerswerk. Voor deze en nog veel meer onderwerpen is er nu het inloopspreekuur van Vraagpunt Oisterwijk. Iedere donderdagochtend van 09.00 tot 10.30 uur in Blokshekken 3.

Drie tips om inbraak in je woning te voorkomen Groot, klein, mooi, lelijk, vrijstaand of op een rijtje. Het maakt inbrekers niet uit hoe je woont. Ze kijken namelijk niet naar wát er te halen valt, maar hoe makkelijk ze binnen kunnen komen. Maak het ze niet te makkelijk, dan kunnen ze ook niet bij je waardevolle spullen. Een paar simpele handelingen kunnen een inbraak al voorkomen.

Tip 1 Doe altijd ramen dicht en deur op slot als je weggaat Trek je de voordeur alleen dicht? Dan kan iemand die zo openmaken met een creditkaart of hard stuk plastic. Draai ’m dus altijd op slot en doe alle ramen dicht, ook als je maar even weggaat. Want als een inbreker makkelijk binnen kan komen, heeft hij aan een paar minuten genoeg om je spullen mee te nemen.

Sportaccommodatie huren

Wist je dat eten weggooien bijdraagt aan klimaatverandering? Want al dat weggegooide eten is wel verbouwd, vervoerd, verpakt en gekoeld. En dat heeft rechtstreeks invloed op het milieu. Even wat cijfers: • Een gemiddeld huishouden gooit per jaar zo’n 40 kilo goed voedsel weg • Van alle huishoudens in Nederland samen, is dat 700 miljoen kilo per jaar • Ieder jaar wordt per persoon 57 liter drank als koffie, thee en melk door de gootsteen gespoeld • Dit alles kost iedere Nederlander ruim 140 euro per jaar We hebben het hier bijvoorbeeld over eten en drinken dat nog goed was en dus gewoon gebruikt kon worden. Of eten dat teveel gekocht was en over de datum is.

Tip 2

Wilt u een sportaccommodatie zoals een sportveld of gymzaal huren? Dan kunt u dit regelen bij de gemeente. Bel naar (013) 529 13 11 of stuur een e-mail naar verhuursportoisterwijk@ oisterwijk.nl.

Eten weggooien en klimaatverandering

Klimaatverandering Als voedingsmiddelen die nog prima te eten zijn in de vuilnisbak belanden, dan

Zorg dat je huis er altijd bewoond uitziet

gaan ook alle energie en grondstoffen verloren die nodig waren om die etenswaren te telen, vervoeren, koelen en eventueel te bewerken en verpakken. De energie die daarvoor nodig is, komt vooral van fossiele brandstoffen die klimaatverandering veroorzaken. Bovendien wordt de afvalberg groter van al dat weggegooide eten. Broeikasgassen Voedselverspilling in huishoudens en restaurants samen is verantwoordelijk voor ongeveer 3,5 procent van de totale jaarlijkse uitstoot van broeikasgassen van de gemiddelde consument. Wil jij minder eten weggooien? Bekijk de tips tegen voedselverspilling op www.milieucentraal.nl.

Leg geen dure spullen in het zicht. Zorg voor een lichtschakelaar die je lamp af en toe aanzet of laat gewoon een lichtje branden. Maak bij langere afwezigheid afspraken met je buren, zodat je post zich bijvoorbeeld niet dagenlang blijft opstapelen in je brievenbus.

Tip 3 Bewaar niet te veel contant geld in huis Contant geld is een aantrekkelijke buit voor een inbreker. De noodzaak om contant geld in huis te hebben wordt steeds minder. Tegenwoordig kun je bijna overal betalen met je pinpas en soms zelfs al met je smartphone.

Meer tips staan op op www.maakhetzeniettemakkelijk.nl

CABARET

MUZIEK

JEUGD

SPORTCOLLEGE

TONEEL


NIEUWSKLOK - WOENSDAG 16 MEI 2018

PAGINA 9

slaap lekker...

2e PINKSTERDAG GEOPEND VAN 12.00 - 17.00 UUR

tot

Bezoek onze outletafdeling op de 1e etage met diverse extra afgeprijsde boxsprings en matrassen. Hoge kortingen op showroommodellen.

7O%

korting

Raw collection

Vanaf 3495,- voor 2995,-

City collection Kirsten

City collection Atlanta

2e matras Silver GRATIS

d’Arte Nancy

Creation500

City collection Dallas

Vanaf 2295,- voor 1795,-

Vanaf 3590,- voor 2795,-

Vanaf 2199,- voor 1699,-

Vanaf 1295,- voor 899,-

Vanaf 279,-

Vanaf 2099,- voor 1599,-

Nu alle maten 140 /160 /180 x 200 Leverbaar in antraciet – grijs en beige

PLUSPUNTEN

+ Nederlands fabrikaat. + Gratis bezorgen en montage. + Boxsprings en matrassen uit eigen fabriek in Oisterwijk. + Deskundig advies van de beddenmakers zelf. + Omruilgarantie op de matraskernen + Geen aanbetaling. Betaling bij levering. (vraag naar de voorwaarden).

Luxemburgstraat 9 5061JW Oisterwijk Tel. 013 522 0309 www.dreamplaza.nl

+ Korte, snelle levertijden. + Maatwerk mogelijk op vele boxsprings en matrassen. + Gratis parkeren.

IEDERE ZONDAG GEOPEND 12.00 - 17.00 UUR

De Beddenmakers uit Oisterwijk

Openingstijden showroom : Vrijdag 10.00 tot 21.00 uur Zaterdag 10.00 tot 17.00 uur Zondag 12.00 tot 17.00 uur Andere dagen op afspraak.


NIEUWSKLOK - WOENSDAG 16 MEI 2018

PAGINA 10

DURF TE ZORGEN OISTERWIJK IS SAMEN ZORGZAAM EN LEEFBAAR

IJsjes eten voor het goede doel Met de actie Coupe Tijn, de nagellak held, kan je ijs eten voor het goede doel! ‘Deze actie heb ik landelijk opgezet en is natuurlijk ook verkrijgbaar bij mij in de ijssalon,’ aldus Joost, de ijsmaker van

Matteo in Oisterwijk. Van iedere verkochte coupe gaat 1 euro naar stichting Semmy voor onderzoek naar hersenstamkanker bij kinderen. Kom even langs bij Matteo, geniet er van, en help mee! DURF TE ZORGEN Durf te Zorgen Oisterwijk stimuleert de informele zorgverlening en burenhulp binnen de gemeente Oisterwijk. Durf te Zorgen Oisterwijk staat voor veilig, prettig, zorgzaam en leefbaar! Lees op Oisterwijknieuws.nl/durftezorgen meer over inwoners die durven zorgen.

ss De ijscoupe zoals die ter ondersteuning aan Stichting Semmy wordt aangeboden.

PARTIJ PRO OVER ’HET NIEUWE WERKEN’

De boom klimmende vis Ik hoor de woorden van mijn moeder nog galmen: “Gebruik de spullen waar ze voor zijn”. Dat is wat ze me leerde als ik weer eens op de leuning van een stoel zat of een toren bouwde van servies. Herhaling is de moeder van de studie blijkt weer. Deze les is blijkbaar nogal diepgeworteld, want nu ineens komt ‘ie weer boven. En met nu bedoel ik het moment waarop een breed gedragen raadsakkoord wordt gepresenteerd aan de inwoners van de gemeente. Tot nu toe was een coalitieakkoord de standaard. Een raadsakkoord is iets fundamenteel anders. Het is als appels met peren vergelijken. In een coalitieakkoord ga je direct op zoek naar de mogelijkheden om je partij-idealen te verwezenlijken. Het is een beetje als koehandel. Jij krijgt deze kaart, dan krijg ik die kaart. We ruilen twee kippen en een varken van jou tegen een paard van mij. Na wat over en weer handelen ligt daar dan als resultaat een akkoord tussen twee of meer coalitiepartijen. En daarmee ook een nagenoeg volledig uitgestippeld tijdspad voor alle te realiseren doelen nog vóórdat de raadsperiode daadwerkelijk begint. Het is een concreet plan om als politieke partij mee terug te gaan naar je achterban om

te kunnen laten zien wat de onderhandelingen hebben opgeleverd. Je kunt je voorstellen dat dit behoorlijk wat zekerheid biedt. En zekerheid vinden mensen fijn. TEGENHANGER En dan is daar de tegenhanger, de durfal: het raadsakkoord. Een raadsakkoord betekent dat álle partijen samen in een kamer gaan zitten om te bespreken welke dieren we in onze koehandel hebben. En dat blijkt een behoorlijke dierentuin vol te zijn. Er wordt niks geruild, alleen in kaart gebracht wat en hoeveel er is. Er worden geen beslissingen genomen, niemand geeft zijn varkens op voor een paard van de ander. Dat gebeurt pas in een later stadium, namelijk in de raadszaal tijdens een debat.

Als blijkt dat de meerderheid vindt dat we dat paard moeten kopen in plaats van die varkens. Een raadsakkoord líjkt niet alleen maar ís ook veel minder concreet dan een coalitieakkoord. Eigenlijk is het niet meer dan een inventarisatie, een gespreksrapport van een vele uren tellend dialoog tussen alle partijen. Vaagheid is onzekerheid. En onzekerheid vinden mensen niet fijn. Maar onzekerheid en niet-weten zorgt wel voor creativiteit en aanpassingsvermogen. Het leidt zelfs vaak tot nieuwe ideeën en revolutionaire inzichten. Het zorgt ervoor dat we niet krampachtig vasthouden aan wat er al is, maar alert zijn op wat er kan zijn. EINSTEIN We kunnen het een niet beoordelen als het ander. Einstein zei ooit: “Iedereen is een genie, maar als je een vis beoordeelt op basis van zijn vermogen een boom te beklimmen, zal het zijn hele leven lijden. Denkend dat hij dom is.”

INGEZONDEN MENING VAN DE LEZER Elke inzender is verantwoordelijk voor de inhoud van zijn eigen stuk. Opname van ingezonden stukken betekent niet dat de redactie het met de strekking van deze stukken eens is. Verder behoudt de redaktie zich het recht voor ingezonden stukken verkort weer te geven. Anonieme stukken worden niet geplaatst.

Een raadsakkoord is geen coalitieakkoord en we kunnen het dus ook niet vergelijken. Dat zou niet eerlijk zijn. Dan zouden we over vier jaar alleen maar concluderen dat de vis niet in bomen kan klimmen. Laten we de spullen gebruiken waar ze voor zijn, zodat we over een tijd realiseren dat we ons met een raadsakkoord als een vis in het water voelen.

Stefanie Vulders PrO Oisterwijk

Politiek VVD OISTERWIJK NIET MEE MET NIEUWE WERKEN

Nieuwe regering begint vorm te krijgen De nieuwe regering begint vorm te krijgen: PGB, PrO, AB en CDA gaan voor een coalitieloze raad met een (bijna) raadsbreed programma, zonder vooraf vastgesteld akkoord. VVD Oisterwijk tekende niet voor dit raadsprogramma, en noemt zich sinds kort ‘Oppositie’. Ook heeft de partij bedankt voor de afgelopen maandag georganiseerde publieksbijeenkomst in de raad. Voormalig VVD raadslid Anton van Tuyl was maandag wel aanwezig op de inwonersavond. Op 26 april waren de uitgangspunten nog anders. Toen er een raadsprogramma werd gepresenteerd, en de VVD niet mede ondertekende, schreef de partij: ‘Ook al tekent de VVD niet voor de inhoud van het raadsakkoord, de constructieve houding blijft onveranderd en gehandhaafd. Het was een experiment om tot een raadsakkoord te komen, waaraan ook de VVD een constructieve bijdrage heeft geleverd. De VVD zal zich blijvend inzetten om vanuit onderling vertrouwen en met respect voor

elkaar het debat te voeren in de Oisterwijkse gemeenteraad.’ Dat debat ging de VVD afgelopen maandag niet aan. De bijeenkomst die gepland stond voor inwoners, waarbij ze hun mening konden geven over het raadsprogramma en de nieuwe manier van regeren die de raad voor staat, was bedoeld om samen met de inwoners in debat te gaan. VVD bedankte voor die bijeenkomst, en kiest er voor op een ander moment met haar achterban in gesprek te gaan. ‘Onze

kiezers hebben recht op een partij die zich sterk maakt voor dátgene wat hen is voorgehouden,’ aldus de partij, die aangeeft dat niet terug te vinden in het raadsprogramma. De VVD-achterban in Oisterwijk heeft haar partij gevraagd om krachtig oppositie te voeren. OPPOSITIE Ondanks dat er geen coalitie is gevormd, en informateur Piet de Kroon bevestigde dat afgelopen maandag nog eens, noemt de VVD zichzelf sinds vorige week ‘de oppositie’. Oppositie wordt gevormd door politieke partijen die tegen de uitvoerende macht zijn gekant; die macht noemen we de coalitie. Vorige regeerperiode vormde de VVD samen met AB een dergelijke coalitie. In de nieuwe situatie die de partijen

voor staan, is er volgens hen geen sprake van een coalitie. Fractievoorzitter Carlo van Esch (PGB), met de verkiezingen de grootste partij en duidelijk voorstander van ‘het nieuwe werken’, is verbaasd over de nieuwe houding van de VVD: ‘Het gaat niet zo zeer om coalitie of oppositie. Het gaat erom hoe je als partij tegen een voorstel aankijkt. Soms ben je voor en soms ben je tegen. Blijkbaar kijkt de VVD daar inmiddels anders tegenaan.’ COALITIE Hoe werkt dat, zo’n coalitie loze raad? ‘Als partijen niet meer gebonden zijn aan coalitie-afspraken, komt dat de sfeer in de gemeenteraad en de kwaliteit van het bestuur ten goede.’ Daarmee begint voormalig raadslid Ton

Oisterwijkse politiek over nieuwe wegen Oisterwijkse politici kiezen voor een nieuwe ‘omgangsnorm’ in de gemeenteraad. Komende week behandelt de (nieuwe) gemeenteraad het raadsprogramma ‘Samen Werken aan de Parel in ’t Groen’. Het kwam tot stand na een intensieve zoektocht. Bij het samenstellen zaten van álle partijen een aantal van de op 21 maart gekozen volksvertegenwoordigers aan tafel. Alleen de VVD heeft uiteindelijk een andere keuze gemaakt. Hoe kijken de direct betrokkenen aan tegen het traject en de nieuwe manier van samenwerken? PIET DE KROON (INFORMATEUR) ‘Als informateur kan ik beamen dat het een intensieve zoektocht is geweest. Zelf ben ik een voorstander van zoveel mogelijk openbaarheid, maar ik denk dat dit ten koste zou zijn gegaan van de openheid van de partijen. Dat blijft natuurlijk een keuze. Wat me opgevallen is in het hele traject, is dat bij alle vertegenwoordigers de wens aanwezig is om op een andere manier met elkaar en met de inwoners om te gaan. Jammer dan ook dat de VVD uiteindelijk is afgehaakt. Ik denk in ieder geval dat het raadsprogramma voldoende ruimte geeft om in de nieuwe raadsperiode op een andere manier te gaan werken. Ik wens iedereen daar veel succes mee!’ CARLO VAN ESCH (FRACTIEVOORZITTER PGB) ‘Het simpelste voor mijn partij was om na de verkiezingen een bondje te sluiten met PrO.

Samen hebben we immers de meerderheid. Maar dat wilde ik nu juist niet, omdat ik vind dat we op een andere manier met elkaar om moeten gaan. Vandaar de keuze om samen op zoek te gaan naar een andere manier van samenwerken, met het raadsprogramma als resultaat. Geen een-tweetjes met een coalitiepartner, maar meer luisteren en draagvlak zoeken. Dat is in mijn ogen ook democratischer dan het oude ‘wij-zij-denken’ zoals dat bij coalitie/oppositie vaak het geval is. Het is aan onszelf om het nu in de praktijk te laten zien. Ik heb er goede hoop op dat dit gaat lukken. Waar een wil is, is een weg!’ CHRISTEL HEUS (RAADSLID PRO) ‘Als partij hebben wij min of meer aan de wieg gestaan van dit raadsprogramma. Wij hebben voor de verkiezingen al geopperd om met elkaar een raadsbrede samenwerking te

verkennen. Dat dit niet zonder slag of stoot zou gaan, had ik wel verwacht. Maar dat het zoveel kritiek zou opleveren, ook binnen onze eigen achterban, had ik niet verwacht. Desondanks sta ik vierkant achter de nieuwe werkwijze. En natuurlijk gaan we als PrO onze uiterste best doen om onze idealen te verwezenlijken. Daar kunnen onze kiezers van op aan.’ JAN JONKERS (FRACTIEVOORZITTER AB) ‘Mijn partij heeft bij de verkiezingen natuurlijk een flinke tik gekregen. Gelukkig zijn we wel de 3e partij van Oisterwijk geworden. Ik sta helemaal achter de nieuwe manier van samenwerken die we nu voor ogen hebben. En dat geldt ook voor onze kersverse raadsleden. Jammer dat de VVD uiteindelijk niet meedoet, maar wat mij betreft zijn ze nog steeds van harte welkom om mee te doen.’ GEERTJE MINK (RAADSLID CDA) ‘Voor mij is de politiek natuurlijk nog helemaal nieuw. Daardoor kan ik er nog fris tegenaan kijken. Ik zie zeker de meerwaarde in van het op een andere manier met elkaar omgaan. Dat is in mijn beleving de enige manier

om ook de jeugd weer meer te betrekken bij de gemeente. Met mijn 24 jaar zie ik zeker een rol voor mezelf weggelegd om die kloof te overbruggen.’ DION DANKERS (WETHOUDERSKANDIDAAT PGB) ‘Ik vind het belangrijk dat we ons realiseren dat de politiek er is voor onze inwoners. Dat betekent dus ook dat je goed naar ze moet luisteren en ze serieus moet noemen. Ik denk dat het raadsprogramma daarbij een prima hulpmiddel kan zijn, maar we moeten het wel zelf doen. Als wethouder ga ik daar mijn uiterste best voor doen. Daar kan je op rekenen! JAN DE LAAT (WETHOUDERSKANDIDAAT PRO) ‘De nieuwe werkwijze betekent niet alleen iets voor de raad, maar zeker ook voor het college en het ambtelijk apparaat. Als wethouders moeten we ook op een andere manier gaan samen werken, met de nadruk op samen. Daarom ben ik blij dat we ook hierover goede afspraken hebben kunnen maken. Enerzijds omdat we de taken evenwichtiger willen verdelen en anderzijds omdat we bij de belangrijke thema’s collegiaal

Dijkmans, bestuurslid van de Nederlandse Vereniging van Raadsleden, voorzitter Raadstafel21 van de MRE en commissielid VNG een artikel over een coalitie loze raad, welke volgens Carlo goed de bedoeling verwoord. En juist in deze manier van werken, zou een oppositie partij niet voorkomen, zo omschrijft Ton Dijkmans, en dus ook niet vier jaar ’buiten spel’ staan. Per onderwerp zijn er steeds andere meerderheden, en minderheden, die per onderwerp, passende bij hun partijstandpunten, voor of tegen stemmen. Het is ook om die reden, zo liet De Kroon maandag weten, dat er in het raadsprogramma nauwelijks vastgestelde onderwerpen zijn, maar die nog uitgebreid en in een open debat in de raad aan bod komen.

ongeveer twee handen vol vertegenwoordigers van belangenverenigingen en inwonersorganisaties aanwezig om hun mening te geven. Dat deden ze allen in persoonlijke gesprekken. De sfeer was goed en onderling werd van gedachte gewisseld. Echt nieuwe dingen kwamen daar zover bekend niet uit voort; duidelijk werd dat de meningen van deze betrokken inwoners later, als de onderwerpen in de raad worden besproken, alsnog aan bod mogen komen.

INWONERSAVOND Op de informatie avond, waar inwoners in gesprek konden met raadsleden, waren maandag naast raads- en commissieleden,

WENNEN Het ’nieuwe werken’ is wennen, vooral omdat met deze methode pas bij de raadsvergaderingen bekend zal worden of en hoe de nieuwe raadsleden zich houden aan eerdere verkiezingsbeloftes. Waar normaal gesproken in grote lijnen al bekend is bij de coalitie onderhandelingen of de kiezer ’waar voor zijn stem’ krijgt, zal dat nu veel meer moeten blijken na de behandeling van onderwerpen in de raad.

willen meekijken als projectwethouder, zoals bijvoorbeeld bij de veehouderij en volkshuisvesting. Een gezamenlijke verantwoordelijkheid dus voor de B&W-besluiten’.

Dat we de kleinste partij zijn in de raad en geen wethouder leveren, doet daaraan niets af. Onze kiezers kunnen er van op aan dat het CDA haar geluid weer laat horen in de politieke arena’.

PETER SMIT (WETHOUDERSKANDIDAAT AB) ‘Uiteraard heb ik ook de geluiden gehoord over mij als wethouderskandidaat. Ik was immers de afgelopen periode al wethouder namens AB, maar dan binnen het sociale domein. Ruimtelijke zaken is dan toch een andere tak van sport. Net zoals 4 jaar geleden sta ik te popelen om in de praktijk te bewijzen dat ik het kan. Ook de nieuwe werkwijze zie ik volledig zitten. Achteraf gezien is het dan ook niet verstandig geweest dat ik heb ingestemd met de startnotitie voor de verplaatsing van de Reebok. Dit is juist een dossier dat ik op de nieuwe manier wil aanvliegen, samen met de raad en samen met de inwoners.’

ANNE CRISTIEN SPEKLE (FRACTIEVOORZITTER VVD) ’Kiezers hebben recht op een partij die zich sterk maakt voor dátgene wat hen is voorgehouden. Zeker in Oisterwijk waar de VVD 25% meer stemmen kreeg dan 4 jaar geleden. Het huidige concept-raadsprogramma komt echter nog niet in de buurt van onze opvattingen en visie voor Oisterwijk. Om over de financiële onderbouwing nog maar te zwijgen. De opdracht aan ons 4-koppige VVD-fractie luidt dan ook om de komende 2,5 jaar met open vizier oppositie te voeren en het nieuwe college alternatieve oplossingen te presenteren. De Oisterwijkse VVD-achterban vond het verder opmerkelijk dat de beoogde wethouders al met naam en foto in de krant stonden, nog voordat het raadsprogramma was vastgesteld. Een wethouder draagt immers volledige verantwoordelijkheid voor het beleid dat hij of zij moet uitvoeren. Ook werd gevraagd waarom er geen neutrale kandidaten van buitenaf zijn aangetrokken en waarom de huidige kandidaten niet op kennis en kwaliteiten zijn getoetst.’

GUUS MULDERS (FRACTIEVOORZITTER CDA) ‘Ik ben blij dat we als CDA weer terug zijn in de raad. We kunnen nu weer echt vooruit kijken met een nieuwe club enthousiaste mensen. De nieuwe manier van politiek bedrijven spreekt mij zeker aan. Daarom hebben we er ook bewust voor gekozen om het raadsprogramma te steunen.


NIEUWSKLOK - WOENSDAG 16 MEI 2018

PAGINA 11

MUZIKALE AVOND IN SPAANSE SFEER

Eviva Espana Zaterdagavond 26 mei om 20.00 uur treden de De Parelmuzikanten op in het theater Jan Besouw in Goirle. Met een nieuw repertoir neemt het orkest het publiek mee op muzikale reis door Spanje. U kunt nog terecht voor een ticket, waarmee u voor € 7,50 kunt genieten van dit gezellig avondje uit. De enthousiaste en bekwame muzikanten brengen het publiek in de Spaanse sfeer. Het gevarieerde repertoir en de aanstekelijke presentatie en bovendien enkele verrassingen zorgen voor een gezellige avond genieten. De voorstelling staat onder leiding van de bekende all round dirigent/trompettist/

presentator Peter van Esch. Het accent van deze muzikale avond ligt op populaire Spaanse volksmuziek. Francis de Vries verzorgt de zang samen met Ad Lommers en Peter

DOELENSTRAAT 76 HILVARENBEEK

van Esch. De sologitarist Henk Vroon zal temperamentvolle Spaanse klanken uit zijn snaren toveren. Na het concert is er in de foyer nog een gezellige afterparty met muziek van o.a. Back in Time.

De beste kwaliteit, de hoogste service en een persoonlijk advies

Toegangskaarten zijn verkrijgbaar via www.janvanbesouw.nl; info@parelmuzikanten.nl; Theo v.d.Broek, Goirle 06-3012 9896; Foto Vlaminkcx in Oisterwijk; Primera in Berkel-Enschot.

staan hier centraal. In onze winkel vind je een uitgebreid assortiment voor bijna alle dieren.

De JonGhesellen spelen Spookie De JonGhesellen van den Spele spelen Spookie in de Tiliander in Oisterwijk op 26 en 27 mei 14.30 uur. ss De Parelmuzikanten

Cirkel van aanzet tot criminaliteit: In december stond na 10 jaar mijn schoonzoon aan de deur, voor de erfenis van € 10.000,00, uit de nalatenschap van mijn overleden vader. Aangezien ik een bijstandsuitkering (25 jaar) had, moet ik daar nu de huur van betalen, wat ik ook netjes doe, en dus leef van mijn eigen geld. Schoonzoon is bevoegd opsporingsambtenaar, en hij vertelde dat hij vanuit die functie contact had gelegd met de gemeente Oisterwijk, inzake mijn erfenis. Hij wilde mijn dochter kunnen uitleggen, waarom ik dit geld liever aan de gemeente gaf, dan aan mijn kinderen. Het antwoord van de gemeente ambtenaar aan hem was: dat ik het geld wel aan mijn kinderen had mogen geven, maar niet per rekening. Ongezien dus! Ik wist even niet waar ik het had, en vroeg met wie hij contact had gehad… met <naam amb-

tenaar> van Gemeente Oisterwijk, zei hij. Mijn schoonzoon kende zelfs nog meer details uit mijn dossier! Dit is gewoon aanzet geven tot criminaliteit, door een ambtenaar. Het ontkennen van heel veel ongewenste emoties binnen de relationele sfeer. Misbruik maken van informatie en positie in werk- en relationele sfeer. Zoiets kan uitlopen op een familiedrama. Zou ik de erfenis moeten verzwijgen op advies van deze ambtenaar? Om vervolgens, teruggekomen in de uitkering, voor crimineel uitgemaakt te worden? En ik rechtszaken tegen mijn kinderen aan zou moeten spannen om het geld terug te vorderen!? Waar zijn wij mee bezig!? Er zijn volgens mij ambtenaren die erop kicken je het mes op de keel te zetten. Ik heb in januari het college, raadsleden en burgemeester op

INGEZONDEN MENING VAN DE LEZER Elke inzender is verantwoordelijk voor de inhoud van zijn eigen stuk. Opname van ingezonden stukken betekent niet dat de redactie het met de strekking van deze stukken eens is. Verder behoudt de redaktie zich het recht voor ingezonden stukken verkort weer te geven. Anonieme stukken worden niet geplaatst.

de hoogte gebracht, zonder resultaat. Crimineel gedrag aangegeven, dit is aanzet geven tot criminaliteit om er vervolgens bovenop te kunnen springen…. Ohhhhh wat erg, ik heb een “crimineel” gescoord! Zo doe je dat! (Vanwege privacy, naam afzender en ambtenaar bij redactie bekend)

DEZE WEEK OP TV Vele vrijwilligers maken in de gemeente Oisterwijk films; soms individueel, soms in georganiseerd verband zoals bij de lokale omroepen. Altijd met veel plezier en inzet. Hieronder leest u welke films deze week te zien zijn op TV en internet:

LOVO De TV-uitzendingen van komende zondag overdag, maandagavond en dinsdagavond bevatten de volgende onderwerpen: Lovo kort; Aan tafel met Claudy; Dodenherdenking; Windmolens; Vakantieschool en Shantykoor. Meer informatie: Lovo.tv MOERGESTEL TV/ RADIO De TV-uitzendingen van komende donderdagavond, vrijdagavond en zaterdagmiddag bevatten de volgende onderwerpen: Nie Te Missen en Moergestel Fietsdorp. Zondag is er van 10.00 tot 12.00 uur weer een radio-uitzending. Meer informatie: Moergesteltv.nl

ss Een vrolijk wapperende vlag, als welkom op de Oisterwijkse molen (Foto: Oisterwijk in Beeld).

INTERNET Oisterwijk in Beeld (Oisterwijkinbeeld.nl) brengt deze week: Kerkhovense Molen Oisterwijk. Alle films en radio-uitzendingen, ook die van MTV en Lovo, zijn digitaal te bekijken op www.oisterwijknieuws. nl/category/films

De familie De Brui erft een landhuis in de Provence. Het huis blijkt vervallen, maar niet getreurd, de familie besluit griezelovernachtingen te organiseren in hun Spokotel. En dan blijkt er een nietsvermoedend gezelschap vakantiegangers hun Spokotel aan te doen. Een lekker spannende, griezelige musical voor het hele gezin. Kaartjes aan de kassa van Tiliander bedragen 6 euro; vooraf tot 20 mei te reserveren via www. toneeloisterwijk.nl voor 5 euro.

ss De Cast van Spookie

Oud en Nieuw in Oisterwijk deel 72 In een serie foto’s van oude en nieuwe straatbeelden, tonen we de historische en hedendaagse gebruiken en sferen. Hoe zag die straathoek er vroe-

ger uit, en wat is daar nog van te zien? Oisterwijker Marnix Versteegh laat het u zien in een wekelijks fotovergelijk. Alle eerdere afbeeldingen ziet u op

Oisterwijknieuws.nl/oud-ennieuw Deze week deel 72, met kasteel Nemerlaer tussen Oisterwijk en Haaren:


NIEUWSKLOK - WOENSDAG 16 MEI 2018

GD

PAGINA 12

CaravanCentrum TREFFERS: paradijs voor caravanliefhebbers….

SHOWDAGEN Donderdag 17 mei

van 10.00 tot 18.00 uur

Vrijdag 18 mei

van 10.00 tot 18.00 uur

Zaterdag 19 mei

van 10.00 tot 17.00 uur

Tijdens onze Pinkstershow bij aankoop van een nieuwe Sprite of Sterckeman een

bij aankoop van een occasion een MOVER INCLUSIEF ACCU, LADER EN MONTAGE

naar keuze t.w.v. € 2.000,00*

Normaal 1.599,NU VOOR

ACCESSOIRES PAKKET

CADEAU !!! Bovag werkplaats en schadeherstel

TEVENS CARAVANS GEVRAAGD

Tijdens onze Pinkstershow

DAK-AIRCO Inclusief montage normaal € 1.750,Nu als Pinksteractie € 1.250,-

2E PINKSTERDAG 21 MEI

van 10.00 tot 17.00 uur

€ 999,00*

(* bij alle acties geldt, vraag naar de voorwaarden in onze showroom)

Uw vakantie begint bij Caravancentrum Treffers; • • • •

BOVAG werkplaats • Dealer van 2 topmerken; Sterckeman en Sprite Ruime showroom • Groot assortiment gebruikte caravans Schade afdeling • Computergestuurde remmentestbank Campingshop voor al uw accessoires • Ruime parkeergelegenheid

e

De Wetering 8 - 4906 CT Oosterhout - Tel. 0162-693 187 / 06-558 36 618

E: info@caravancentrumtreffers.nl www.caravancentrumtreffers.nl

GEZELLIGE BUITEN VLOOIENMARKT ZONDAG 27 MEI TILBURG; Voetbalver. WSJ, Centaurusweg 80, 5015 TA. Inl. 06 - 51 217 920. Open 09.00-16.30 uur. www.deevenementenlijn.nl 2 kramen voor € 40,-

87/06-55836618

s.nl 17-02-16 16:25

Op zoek naar een baantje? Voor de mawo-vrij ochtend (steeds +/- 2 uur) zoeken wij een schoonmaakhulp bij De Waterput. Voor meer info bel 013 5282658.

Stof tot nadenken O i s t E x c l u s i e f s t o f fe e r t m e u b e l s e n k u s s e n s helemaal naar uw wens. Modern of klassiek, in stof of leer en voor particulieren en bedrijven.

Kijk op OI ST.N L voor meer ideeën

Sprendlingenpark 19 • Oisterwijk • T 013 - 528 86 51 • www.Oist.nl B ez oek ons v an maandag t/m v rijdag tussen 9 . 0 0 - 1 7. 0 0 uur of op afspraak.

ONZE PRIJS IS HET BEWIJS DALIA

(305 x 246 cm)

Keuken compleet zoals afgebeeld, inclusief apparatuur

2e PINKSTERDAG ALLE VESTIGINGEN GEOPEND ACTIEWEKEN BIJ KEUKENHAL NETTO PRIJS:

€ 2.999,LEVERBAAR IN DIVERSE KLEUREN EN IN ALLE DENKBARE AFMETINGEN

BEZOEK EEN VAN ONZE VESTIGINGEN

IN ROERMOND, HELMOND, HEERLEN, SITTARD EN TILBURG

ONZE PRIJS IS HET BEWIJS.

W W W. K E U K E N H A L . N L


NIEUWSKLOK - WOENSDAG 16 MEI 2018

PAGINA 13

DE GROOTSTE JAARMARKT IN BRABANT

Bonte slinger van kramen door Haaren

WEKELIJKS OP DINSDAG

OISTERWIJK

Stadhuis van Oisterwijk van 09.00 tot 10.00 uur SPREEKUUR BURGEMEESTER EN WETHOUDERS Graag vooraf afspraak maken via 013 5291311. WEKELIJKS OP WOENSDAG

OISTERWIJK

Natuurtheater, Gemullehoekenweg Oisterwijk van 15.00 tot 16.00 uur POPPENTHEATER Entree € 5,-. Voor kinderen van 4 tot 104. www.natuurtheater.nl WEKELIJKS OP DONDERDAG

OISTERWIJK

De Lind Oisterwijk van 13.30 tot 17.00 uur WEEKMARKT Met diverse kramen rondom het Trouwlaantje. WEKELIJKS OP VRIJDAG

OISTERWIJK

DINSDAG 22 MEI

Gerard Horvers Huis, Kerkstraat 48a van 12.00 tot 14.00 uur SAMEN LUNCHEN Met andere gasten de lunch gebruiken voor € 2,50. Aanmelden bij I. Oosterling, tel: 013-5284080 Inlooppunt, Kerkstraat 48 van 13.00 tot 16.00 uur OUDERWETSGEZELLIGE SJOELMIDDAG Meedoen is belangrijker dan winnen. Gezelligheid en ontmoeting met een kopje koffie of thee. De Rode Lelie, Adervendreef 4a, Oisterwijk van 14.00 tot 16.00 uur OISTERWIJK WANDELT We wandelen op elke dinsdag, genietend van de natuur, door de bossen en langs de vele vennen in Oisterwijk. OISTERWIJK

WOENSDAG 23 MEI

St. Jansplein Moergestel van 13.30 tot 17.00 uur WEEKMARKT

Gerard Horvers Huis, Kerkstraat 48a van 10.00 tot 12.00 uur EEN GEZELLIGE OCHTEND

met enkele kramen op het plein.

In een klein groepje een kaartje leggen, spelletje doen. Vervoer is mogelijk. Aanmelden: I. Oosterling, tel: 0135284080

MOERGESTEL

OISTERWIJK

DONDERDAG 17 MEI

Inlooppunt, Kerkstraat 48 van 14.00 tot 16.00 uur KOFFIE, KAART EN HANDWERKMIDDAG Voor een babbeltje, een kaartje leggen of handwerken bent U van harte welkom. De koffie of thee staat klaar. OISTERWIJK

VRIJDAG 18 MEI

Hondsbergselaan Oisterwijk van 10.00 tot 16.00 uur OPENSTELLING JOODSE BEGRAAFPLAATS Iedere vrijdag is de Joodse begraafplaats opengesteld voor het publiek van 10.00 tot 16.00 uur. Toegang vrij. Inlooppunt, Kerkstraat 48 van 10.00 tot 12.00 uur KOFFIEOCHTEND BIJ HET INLOOPPUNT Vanaf 10.00 uur is het weer KOFFIETIJD. Iedereen is van harte welkom voor een kopje koffie of thee met een praatje. OISTERWIJK

ZATERDAG 19 MEI

De Lind 39-41 in Oisterwijk van 12.00 uur tot 10 juni 21.00 uur VAN DUN SCULPTUUR - OISTERWIJK’S KUNSTEVENEMENT De beeldentuin van Gallery van Dun in Oisterwijk, is tijdens ‘Van Dun Sculptuur’ the place to be voor kunstliefhebbers. HAAREN

ZONDAG 20 MEI

Centrum Haaren van 10.00 tot 16.30 uur JAARMARKT

Tiliander van 20.00 tot 22.00 uur FILM - WONDER ‘In hartverwarmend ‘Wonder’ loont goedheid uiteindelijk.’ – NRC. Met o.a. Julia Roberts €7,50 OISTERWIJK

DONDERDAG 24 MEI

Gerard Horvers Huis, Kerkstraat 48a van 14.00 tot 16.00 uur EEN GEZELLIGE MIDDAG In een klein groepje een spelletje doen en wat bijkletsen. Vervoer is mogelijk. Aanmelden: I. Oosterling, tel: 013528408 Cafe zaal ’t Molentje van 20.00 tot 22.30 uur WHISKY PROEVERIJ, WHISKY SOCIETY OISTERWIJK AMRUT, The journey of Indian Single Malts Aanmelden via info@whiskysocietyoisterwijk.nl Kosten €25, leden Gratis OISTERWIJK

VRIJDAG 25 MEI

Inlooppunt, Kerkstraat 48 van 10.00 tot 12.00 uur KOFFIEOCHTEND BIJ HET INLOOPPUNT Vanaf 10.00 uur is het weer KOFFIETIJD. Iedereen is van harte welkom voor een kopje koffie of thee met een praatje. Hondsbergselaan Oisterwijk van 10.00 tot 16.00 uur OPENSTELLING JOODSE BEGRAAFPLAATS

OISTERWIJK

Zie www.natuurmonumenten.nl/agenda van 20.00 tot 22.00 uur SCHEMERTOCHT OP DE KAMPINA

Inlooppunt, Kerkstraat 48 van 12.00 tot 14.00 uur ZONDAGMIDDAGBRUNCH Geniet van een heerlijke lunch voor € 2,50. Aanmelden bij: T. v. Dal, tel: 06-28349782. Tiliander van 15.00 tot 17.00 SWINGJAZZ - THE TWO TONES Een heerlijke swingjazz middag met The Two Tones. Gratis entree. OISTERWIJK

MAANDAG 21 MEI

De Balbian Versterlaan van 10.00 tot 17.00 uur ROMMELMARKT Tweede Pinksterdag organiseert Asterius voor de 28e keer haar welbekende rommelmarkt in hartje Oisterwijk

Voor één euro entree vanaf 12 jaar, waant de bezoeker zich in één groot warenhuis waar wer-

kelijk van alles te koop is én men volop kan slenteren over de gezellige Haarense markt. Ook de Haarense middenstanders openen deuren en terrassen. Op het Mgr. Bekkersplein kunnen de jongste bezoekers een rondje in de kindermolen draaien en naast Den Domp zijn er verschillende line dance optredens van ‘The Rodeo Dancers’ uit Gemonde. De organisatie heeft volop parkeerplaatsen, maar kom gerust met de fiets!

Voor € 6,80 kunt u genieten van een warme maaltijd. Aanmelden bij: L. Gordebeke, tel: 06-20721948.

Iedere vrijdag tot 1 oktober is de Joodse begraafplaats van 10.00 uur tot 16.00 uur open gesteld voor het publiek. Toega

Thema: vurig verlangen. M.m.v. de Worship Band Den Bosch en spiritueel schilderes Sanne van Grinsven. Ook voor jeugd!!

De Haarens Jaarmarkt is bekend vanwege de eerste klas artikelen: fruit, vis, bloemen en vele, vele goede standwerkers met de allernieuwste snufjes! Fietsonderdelen, schoenen, make-up, lekkere hapjes, een tafelkleed of een heel mooi jurkje of jasje voor dochter of zoon. Een visje of ijsje maar zeker ook, handdoeken, sokken, bijouterieën, tassen, riemen en... de gegrilde kip!

(foto’s: Michelle Bosmans)

Inlooppunt, Kerkstraat 48 van 12.00 tot 14.00 uur WARME MAALTIJD OP WOENSDAG

De Haarens Jaarmarkt -de grootste in Brabant- is bekend vanwege de eerste klas artikelen, entree va. 12 jaar één euro. Natuurtheater, Gemullenhoekenweg 147 van 11.00 tot 12.15 uur OECUMENISCHE PINKSTERDIENST NATUURTHEATER

s De beste pannen die nooit aanbranden.

Ontdek de avondgeluiden van de Kampina en verwonder je over de ontstaansgeschiedenis van het gebied! OISTERWIJK

ZATERDAG 26 MEI

Zie www.natuurmonumenten.nl/agenda van 09.00 tot 12.00 uur FIETSTOCHT DOOR DE KAMPINA EN OISTERWIJKSE BOSSEN EN VENNEN Wil jij de mooiste hoogtepunten van de beroemde natuurgebieden in één ochtend ontdekken? Stap dan op de fiets. Tiliander Oisterwijk van 14.29 uur tot 27 mei 16.32 uur SPOOKIE De JonGhesellen spelen Spookie.De Fam.Brui organiseert griezelovernachtingen vakantiegangers komen nietsvermoedend dan.. OISTERWIJK

ZONDAG 27 MEI

Pannenschuur Oisterwijk van 10.00 tot 16.00 uur GARAGESALE PANNENSCHUUR OISTERWIJK

Locatie: Lindeplein Oisterwijk van 13.30 tot 16.30 uur SMARTLAPPENFESTIVAL KLEURT OISTERWIJK

Inlooppunt, Kerkstraat 48 van 12.00 tot 16.00 uur KENNISMAKING MET VERSCHILLENDE CULTUREN

Het Oisterwijks Smartlappenkoor Jeremiade organiseert voor de derde keer een smartlappenfestival

Vrouwen van verschillende culturen ontmoeten elkaar. Aanmelden bij: kahadija_korch@hotmail.com of 06-25046452.

s Vroege bezoekers hadden nog aan ruimte om op hun gemak alle kramen te bekijken.

Gezondheidsmarkt in Oisterwijk

Op vrijdag 18 mei organiseert Manon van Sijll, geriatrie fysiotherapeut vanuit Medifit fysiotherapie een gezondheidsmarkt voor ouderen. De markt heeft als thema gezond ouder worden. Als ouderen gezond blijven, kunnen zij zelfstandig blijven wonen met relatief weinig zorg. Preventieve zorg en de samenwerking tussen meerdere disciplines is hierin erg belangrijk. De markt vind plaats in het recent geopende medisch centrum Oisterwijk, waarin Manon en haar collega’s binnen de geriatrie samenwerken met verschillende disciplines. Waaronder Oefentherapie Oisterwijk, Scheepens en Klijsen Podotherapie, Dieet team Brabant en Kelly’s salon medisch pedicure. Al deze specialisten zijn deze dag aanwezig om u mee te nemen in de mogelijkheden betreft de ouderenzorg op het gebied van; beweging, voeding, houding, valpreventie etc. Aan de hand van verschillende testen krijgt u gezondheidsadvies op maat, die u in een rapport mee naar huis kunt nemen. U kunt die middag vragen stellen, de prikpost is aanwezig en is er een workshop valpreventie. Verder staan er op de markt leuke en interessante kraampjes op het gebied van gezondheid. Voor een hapje en een drankje wordt gezorgd en u krijgt een goodiebag mee naar huis gesponsord door lokale bedrijven in Oisterwijk. TAXI Bent u ook zo benieuwd hoe uw gezondheid ervoor staat? U kunt de gezondheidsmarkt gratis bezoeken. Het is zelfs mogelijk kosteloos gebruik te maken van de pareltaxi op deze dag. Wanneer u gehaald en gebracht wilt worden kunt u contact opnemen met de Pareltaxi: 0800 4002020. Het beloofd een gezellige en informatieve middag te worden. Manon en haar collega’s staan tussen 14:00 en 17:00 uur voor u klaar met een kop koffie! Mocht u nog vragen hebben, kunt u contact opnemen met Medifit fysiotherapie: 013-7115125. Zij zien u graag op vrijdag 18 mei bij

Medifit fysiotherapie, Medisch centrum Oisterwijk, Moergestelseweg 34, Oisterwijk.

VLOOIEN MARKT A.S. ZONDAG

1e PINKSTERDAG VAN 10 TOT 17 UUR info: 0161-456291

Intratuin 4826 AA Terheijdenseweg 294

BREDA

Volg Breda Noord/Terheijden en de pijlen naar de markt

WINKEL IS GESLOTEN

MEGA!


NIEUWSKLOK - WOENSDAG 16 MEI 2018

1e en 2e g rda Pinkste n open va r u 10 - 17 u

PAGINA 14

Pinkster Plantjes Markt!

! kwekerij

VAN DE VEN tu i n - e n p e r k p l ante n

Geraniums, petunia’s, begonia’s en nog heel veel meer soorten perkplanten in pot, hangpot of tray. Maar ook voor kuipplanten en eerste kwaliteit potgrond.

kwekerij

VAN DE VEN tu i n - e n p e r k p l ante n

Heusdensebaan 93a Oisterwijk T 06 - 511 09 744 Open: Maandag t/m Zaterdag 09.00 - 17.00 uur

www.kwekerijvandeven.nl

2e Pinksterdag alle vestigingen geopend

JUBILEUMAC TIE Het hele jubileumjaar en i.c.m. alle andere acties

KitchenAid cadeau* + extra cadeau: tijdelijk een GRATIS vaatwasser**

*bij aankoop van een keuken. ** vraag naar de voorwaarden.

nuvakeukens.nl Bezoek onze inspirerende keukenshowrooms in Bergeijk | Deurne | Heerlen | Someren | Tilburg


NIEUWSKLOK - WOENSDAG 16 MEI 2018

Stichting Senioren Platform Oisterwijk

PAGINA 15

Senioren Platform

Door de bomen het bos niet meer zien… Maar is er wel een bos? Op de Facebookpagina van Oisterwijk in Beeld las ik dat het Raadsprogramma 2018 - 2021 in conceptvorm gereed is en dat dit tijdens een informatiebijeenkomst op maandag 14 mei aanstaande voor belangstellenden wordt toegelicht. Als nieuwbakken redacteur en auteur van artikelen op de Seniorenpagina van de Nieuwsklok ben ik benieuwd wat dit Raadsprogramma de senioren in Oisterwijk te bieden heeft. Bij mijn beoordeling van de verkiezingsprogramma’s van de politieke partijen voorafgaand aan de gemeenteraadsverkiezingen was daarover heel weinig concreets te vinden. Op zichzelf vreemd dat hiervoor nauwelijks aandacht is in een sterk vergrijzende gemeente als Oisterwijk.

uit de mouwen maar praten, praten en nog eens praten. Dit kan toch niet het resultaat zijn van al die verkiezingsbeloften?

Maandag 14 mei zal het raadsprogramma worden toegelicht en is er gelegenheid tot het stellen van vragen. Toch maar even gaan kijken!

Op zichzelf is er niets tegen inbreng van burgers voorafgaand aan besluitvorming. Prima om draagvlak te creëren voor de uitvoering van beleidsbeslissingen. Dat levert een belangrijke bijdrage aan de kwaliteit van de uitvoering en de bereidheid van burgers om mee te denken en mee te doen. Maar “inspraak zonder inzicht leidt tot uitspraken zonder uitzicht”. Gemeente, leg de verantwoordelijkheid neer op de plaats waar die hoort, namelijk bij jezelf.

Wellicht is er enige jonge aanplant, waarmee duidelijk wordt wat we de komende tijd aan concrete plannen en voornemens mogen verwachten. Daarmee is er een begin van vertrouwen in een slagvaardige coalitie. Uiteraard ben ik vanuit mijn perceptie benieuwd naar hetgeen er voor onze senioren gaat bloeien en groeien. Henk van de Rijke henkr3@gmail.com

Met enige zorg en bange vermoedens heb ik de website van de gemeente Oisterwijk geopend en ben naar het Raadsprogramma op zoek gegaan. Inderdaad, geen enkele verwijzing laat staan een concreet voornemen gericht op beleid voor senioren. Het is überhaupt onmogelijk een richtinggevend kader te ontdekken los van platitudes, zoals die meestal zijn opgenomen in een slechte scriptie van een matige afstudeerder. Het lijkt wel of het wiel opnieuw moet worden uitgevonden, waarbij een “Bottom up strategie” de motor wordt waarmee de koers van de gemeente Oisterwijk aan de praat moet worden gehouden. Geen slagvaardigheid, geen handen

Telemonitoring, een digitale zorgdienst Ik speur geregeld op internet naar innovatieve toepassingen van technologie ter ondersteuning van zelfstandig wonen, zorg en welzijn. Een hele mond vol voor oplossingen met techniek waarmee je als oudere op een slimme en efficiënte manier wordt geholpen. Dat kan in het geval je zorg nodig hebt, maar ook kan techniek het leven aangenamer en leuker maken. Op de Digitale Zorggids, een website van de Patiëntenfederatie Nederland, vond ik een artikel over telemonitoring. De meeste patiënten met een chronische aandoening moeten regelmatig op controle bij het ziekenhuis of bij de huisarts. Bij de controles worden onder andere bloeddruk, hartslag, gewicht en/of glucose gemeten. In plaats van zelf de huisarts of de medisch specialist te bezoeken kan de patiënt thuis worden uitgerust met meetapparatuur. Deze meetapparatuur kan worden gekoppeld aan een app of aan een softwareprogramma op internet. De gemeten waarden worden automatisch naar dit programma gestuurd of de patiënt vult online de waarden in en stuurt deze door. De gemeten waarden worden doorgestuurd naar een zorgverlener, bijvoorbeeld een verpleegkundige, of naar een zorgcentrale. Daar worden

de gemeten waarden geanalyseerd en krijgt de verantwoordelijk arts bij een verhoogd gezondheidsrisico direct een bericht. De arts kan dan tijdig maatregelen (laten) nemen. Telemonitoring (“tele” is afstand en “monitoring” betekent in de gaten houden) biedt de dokter de mogelijkheid de patiënt intensief te volgen, zonder dat deze telkenmale het ziekenhuis of de huisarts moet bezoeken. Slimme technologie die de patiënt reis- en wachttijd bespaart, en wellicht ergernis als regelmatig onnodig veel tijd in de wachtkamer moet worden doorgebracht. De arts op zijn beurt kan op een efficiënte en doelmatige wijze de zorg voor zijn patiënt organiseren. Daarmee is er minder werkdruk voor de arts zonder afbreuk te doen aan de kwaliteit van de zorg. Telemonitoring wordt nog niet in alle gevallen vergoed vanuit de basisverzekering. Dat is op zichzelf vreemd, omdat met deze technologie zorgkosten worden bespaard. Zeker omdat het hier patiënten betreft met een chronische aandoening, die aanzienlijk minder frequent de dokter hoeven te bezoeken. Kwaliteit en doelmatigheid kunnen best samen gaan. Een steuntje in de rug, door vergoeding van (een deel) van de kosten, zou het gebruik van zo’n innovatieve ontwikkeling on-

dersteunen. En wellicht draagt dat indirect bij aan een positief imago van technologie ter ondersteuning van zorg en welzijn. Henk van de Rijke henkr3@gmail.com

OVERPEINZING Senioren verontrust over het milieu

De achteruitgang van de insectenstand is een ramp in wording, zegt de Britse hoogleraar biologie en milieuproblematiek professor Dave Goulson van de universiteit van Sussex in Engeland, zo las ik in wetenschapsbijlage van Trouw van 28 april. In een recent Duits onderzoek wordt geconstateerd dat 75 % van de vliegende insecten is verdwenen door het gespuit met pesticiden door de intensieve landbouw. In de Europese Unie is inmiddels besloten dat deze stoffen, die een hele plant van de wortels tot en met de nectar dodelijk giftig maken voor insecten, verboden zijn. We krijgen een bestuivingscrisis, want de vliegende insecten sterven doordat ze de vergiftigde nectar nuttigen. Dat betekent dat appels, peren, kersen, aardbeien en bonen, voornamelijk afhankelijk van hommels, het eerst het loodje leggen. Ook groenten en fruit zullen schaars worden, zegt deze hoogleraar biologie. We krijgen ook een bodemcrisis, zegt Goulson. Wormen, pissebedden, miljoenpoten, mieren en wat er nog meer door de bodem kruipt, sterven af door het gif. En hier draagt de intensieve veeteelt met zijn mestoverschot en ammoniakproductie volop aan bij. Daardoor krijg je onvruchtbare dode grond met daarin opgesloten voedselresten, een slechte grondstructuur en weinig zuurstof erin. De kunstmest die er nu op gegooid wordt, maakt het geheel nog erger. Als er geen vliegenlarven en aaskevers zijn, blijven dode resten van dieren in de grond liggen, waardoor ziektekiemen kunnen gedijen, waarschuwt Goulson. We verliezen zo’n 100 miljard ton vruchtbare grond per jaar, zo is berekend door zijn collega’s. We krijgen uiteindelijk ook een humanitaire crisis, zegt Goulson, omdat door voedseltekorten bevolkingsgroepen gaan migreren naar andere leefgebieden. Dat gaat zeker ook leiden tot allerlei narigheid Ook de wilde planten dreigen uit te sterven door het tekort aan bestuivende insecten. Dat zal resulteren in een biologische leegte, omdat er ook geen vogels meer kunnen bestaan door gebrek aan vliegjes en mugjes als voedsel. Het verdwijnen van insecten en bodemdiertjes zet een ecologische kettingreactie in gang die nu al merkbaar is, zegt hij.

sons conclusie en niet alleen hij vindt dit. Enorme stukken land zijn inmiddels omgevormd tot een monocultuur van vergiftigde gewassen, een vijandig gebied voor al het andere leven. De intensieve landbouw is een verkwistend onwerkelijk systeem geworden. We moeten naar een kleinschaliger systeem dat landbouw en bosbouw combineert. En daarmee kunnen we de mensheid goed voeden. Een intensief bebouwde hectare grond levert jaarlijks 8 ton tarwe op. Maar een goede tuinier kan uit diezelfde hectare jaarlijks 35 tot 40 ton fruit en groente krijgen. Tot zover deze professor Goulson. Tenslotte leven we al een hele tijd in een ernstige fijnstofcrisis, zegt de Wereld Gezondheids Organisatie. (NRC 2 mei jl.). De toegenomen luchtverontreiniging is onzichtbaar maar wel dodelijk! Deze levert namelijk jaarlijks wereldwijd 7 miljoen doden op door hartziekten, longziekten en hersenziekten, waaronder de zich stiekem uitbreidende stille moordenaar dementie. In onze regio draagt de intensieve veeteelt daar dapper aan bij. Slapen onze politici? We leven inmiddels dus in een gigantische voedsel-, gezondheidsen klimaatcrisis. Daarom sta ik des te meer verbaasd dat onze Oisterwijkse gemeentepolitiek het nauwelijks over dit probleem heeft in het toekomstplan van de nieuwe gemeenteraad. We leven hier de afgelopen vier jaar met een ondernemersregering die kennelijk van deze dingen geen weet heeft en maar door rommelt, terwijl de meerderheid van onze politici kennelijk zit te slapen. Waar zijn die mensen mee bezig? Kunnen ze de verantwoordelijkheid eigenlijk wel aan? Kunnen ze ons burgers nog wel vertegenwoordigen? Hans Pijnaker

Ons hele systeem van voedselproductie moet op de schop is Goul-

Colofon Senioren Platform verschijnt de tweede en vierde donderdag van de maand. Correspondentieadres: Jos Fianen Vincent van Goghstraat 11 5062 LT Oisterwijk 06 499 80 119 jos.fianen@gmail.com Website Senioren Platform: www.sspo.nl

Deze pagina is mede mogelijk door bijdragen van: Rabobank Hart van Brabant, Gemeente Oisterwijk, Thebe, Weekblad Nieuwsklok, Amaliazorg


PAGINA 16

Aanbiedingen zijn geldig van 16 t/m 27 mei 2018 en zolang de voorraad strekt.

NIEUWSKLOK - WOENSDAG 16 MEI 2018

Reuze vlijtige lies Of Balsemien. In diverse kleuren. 2.25 p.st.

1.

49

2 PinkSterDag opeN! e

Perkplanten

O.a. Begonia’s, Vlijtige liesjes, Verbena’s, Petunia’s en Afrikaantjes. In tray à 12 stuks, in 9cm-potten. 4.95

Petunia ‘Million Bells’

Deze plant heeft prachtige gekleurde bloemetjes en bloeit de hele zomer. 1.75

Perkplanten confetti

Ballonklokje

0.

1.

1.

Knolbegonia

99

van 10 tot 17 uur Diverse soorten perkplanten in één pot, in 13cm-pot. 2.95

89

Tray à 12 stuks

4.

49

Dahlia XXL

Heeft prachtige grote bloemen. Diverse kleuren, in 5 liter pot. 8.99

6.

99

Of Platycodon is winterhard. Verkrijgbaar in roze, wit en blauw. 1.95

29

Gemakkelijke tuinplant, bloeit de hele zomer. In diverse kleuren. 1.49

0.

99

Lavendel

Of Lavandula ‘Hidcote’ heeft een prachtige blauwe bloei in de zomer, is geurend en winterhard. In 17cm-pot. 3.99

2.

99

Ilex crenata ‘Caroline Upright’ Deze Japanse hulst leent zich goed voor een wintergroene haag. Is niet gevoelig voor buxusmot.

Vervanger voor de buxus. Is niet gevoelig voor buxusmot.

Per stUk

Portulaca in schaal

Heeft felgekleurde bloemetjes die zich overdag openen. Houdt van een zonnige plaats en heeft weinig water nodig. In grote 27cm-pot. 9.95

1.

99

7.

49

Oisterwijk Heukelomseweg 26 Voor extra openingstijden kijk op www.coppelmans.nl

Openingstijden: Maandag t/m donderdag 9:30-18:00 uur, Vrijdag 9:30-21:00 uur, Zaterdag 9:00-17:00 uur, Zondag 12:00-17:00 uur.


NIEUWSKLOK - WOENSDAG 16 MEI 2018

PAGINA 17

Nieuwsklok Katern2

KWETSBARE OUDEREN KUNNEN ELKAAR ONTMOETEN

Stichting Met je hart Oisterwijk zoekt een verbinder Als je ouder bent en wat minder mobiel, als je op jezelf woont en veel mensen om je heen vallen weg en als je weinig financiële mogelijkheden hebt, dan worden de mogelijkheden om anderen te ontmoeten wel erg beperkt. Gelukkig zijn er Oisterwijk meerdere initiatieven die erop gericht zijn kwetsbare ouderen uit hun isolement te halen. Met je hart is zo’n initiatief, de stichting is al weer vier jaar in Oisterwijk actief.

door Ans Vekemans Een team van vrijwilligers zorgt ervoor dat kwetsbare ouderen elkaar kunnen ontmoeten. Ze worden thuis opgehaald om sa-

men koffie te drinken of gezellig te lunchen, na afloop worden ze ook weer thuisgebracht. Hans van der Sanden en Femke Lagerweij van stichting Met je hart vertellen hoe het komt dat ook

Oisterwijk dit mooie initiatief heeft omarmd. Ook in Oisterwijk is er een groep ouderen die weinig sociale contacten heeft, om allerlei redenen weinig de deur uitkomt en die zich eenzaam voelt. De belangrijkste partner bij het bereiken van de doelgroep is de lokale zorg. Stichting Met je hart werkt samen met huisartsen, ouderenverpleegkundigen, thuiszorgmedewerkers, wijkverpleegkundigen en buurtbewoners.

Dit is een intensief proces maar zorgt ervoor dat we juist ook die onzichtbare groep ouderen kunnen laten deelnemen in de samenleving. Door de inzet van de vrijwilligers van Met je hart en met hulp van de Oisterwijkse horeca, kunnen ze iedere maand wel eens opgehaald worden voor een kop koffie in het dorp of een gezellige lunch. De deelnemende ouderen reageren altijd verheugd als ze elkaar kunnen ontmoeten, het is altijd een heel fijn samenzijn.

Momenteel zijn er twintig horecabedrijven bij Met je hart Oisterwijk aangesloten. Hans en Femke vertellen over de jaarlijkse restaurantcampagne die van 1 november tot half december loopt. Als je dan bij de deel-

nemende restaurants gaat eten wordt er een vrijwillige bijdrage van 1 euro per tafel gevraagd. Van de euro’s die de campagne opbrengt, worden de ontmoetingen voor de ouderen betaald. En daarnaast is er nog andere fondsenwerving. ‘Het mooie is dat het geld dat opgehaald wordt, ook weer in Oisterwijk wordt besteed.’ Binnenkort staat er weer een waardevolle ontmoeting voor de groep van zestig kwetsbare, Oisterwijkse ouderen op het programma. Op 5 juni gaan ze samen lunchen bij De Ontdekking. COÖRDINATOR Om alles goed te laten verlopen is er een kernteam bestaande uit zes leden in Oisterwijk actief. Dit

kernteam zet onder leiding van een coördinator de lijntjes uit en rolt de plannen uit. Daarnaast zijn er ongeveer twintig vrijwilligers die de ouderen thuis ophalen en weer naar huis brengen. Daar waar nodig helpen zij de ouderen om de ontmoeting tot een succes te maken. Momenteel is de functie van coördinator vacant. Met je hart zoekt naar een verbinder, die thuis is in Oisterwijk en die zich, op vrijwillige basis, ongeveer een dagdeel per week voor de organisatie in Oisterwijk wil inzetten. Als u denkt ‘dat is iets voor mij’, neem dan contact op met Femke Lagerweij via femke@metjehart. nl. Voor meer informatie kun je terecht op www.metjehart.nl

MET DRIE KOREN EN SAMENZANG

Smartlappenfestival kleurt 2e Pinksterdag s Een gezellige ontmoeting in Oisterwijk (Foto Babs van Geel).

Repelsteel trotseert de regen Binnen de 50 jaar dat Theatergroep Trappaf bestaat is de groep voor de 30ste maal met een productie onder eigen naam te vinden in het prachtig gelegen Oisterwijkse Natuurtheater. Met Hemelvaart vond in een goed gevuld Natuurtheater de première plaats van de nieuwe muzikale theaterproductie “Repelsteel”. Als onder de ouverture het amfitheater langzaam volstroomt laat het publiek zich maar al te graag onderdompelen in de sfeerrijke klanken. Achter de schermen gonst gezonde spanning; zodadelijk moet er ’n prestatie worden geleverd! Alle teksten, melodieën, danspassen, vechtscènes, emoties, decorstukken, rekwisieten, changementen, geluidstechnische zaken; alles moet op z’n plaats vallen zoals afgesproken, zoals gerepeteerd. Ondanks dat de groep al 5 decennia haar aandeel levert aan Oisterwijkse podiumkunst oogt de groep nog altijd jong en fris. Niet in de laatste plaats is dat de danken aan het besef dat investering in jonge mensen de toekomst van de groep waarborgt. Begon de groep destijds met twintigers, nu - vijftig jaar later - zijn het opnieuw twinti-

gers en vroege dertigers die aan de touwtjes trekken. Schrijvers, regisseuse, componist, productieleiding, grime, affiche, teaser, decorontwerp, geluidstechniek, cast; overwegend jonge mensen! REPELSTEEL Wat Trappaf uit de doeken doet is het werkelijke verhaal van Repelsteeltje. Van het oorspronkelijk stevige verhaal bleef uiteindelijk in de sprookjesboeken ’n verfraaide, afgezwakte versie over. Tere kinderzieltjes zouden niet opgewassen zijn tegen teveel heftigheid. Nou, daar gelooft Trappaf niks van en haalt stinkende trollen, stoere prinsessen, ’n gemene koning, stijve lakeien, ’n ondernemende koningin, ’n moedige ridder, massale vechtscènes, mooie kostuums, prachtige melodieën, ontluikende liefde, ’n gemixte kloosterorde, ’n enthousiaste kinderploeg en nog veel, veel meer uit de kast om u

Het Oisterwijks Smartlappenkoor Jeremiade organiseert voor de derde keer op maandag 21 mei 2018, tweede Pinksterdag, een smartlappenfestival met drie koren.

is er een samenzang met de drie koren en het aanwezige publiek.

Deelnemende koren zijn het Oisterwijks Smartlappenkoor Jeremiade uit Oisterwijk, de Kruikenzangers uit Tilburg en RatjetoeKoor uit Tilburg. Samen zingen ze op het bordes van het Cultuurcentrum Tiliander aan het Lindeplein te

De winkels zijn die dag weliswaar gesloten maar de terrassen op het Lindeplein zijn open. Het belooft bij mooi weer zeker een druk bezocht festival te worden met volle terrassen. Let op: het is die dag betaald parkeren in Oisterwijk!

Oisterwijk op maandag 21 mei van 13.30 tot 16.30 uur. De toegang is gratis, en bij regen bent u binnen welkom. Elk koor zingt bij toerbeurt 2x 20 minuten, waarna 10 minuten wisseltijd. Om 16.30 uur

’n heerlijk theatermoment te bieden in de meest ontspannen theateromgeving die vinden kunt. Dat gaat me zeker ’n lieve duit kosten? Nee hoor, voor slechts 5 Euro per persoon kunt u komen genieten van een enthousiaste ploeg die u graag verwent met hun jongste voorstelling: “Repelsteel”! Afgelopen zondag heeft de spelersgroep, ondanks de aanhoudende regen, de productie tot en met het slotlied uitgespeeld. Alle bezoekers die het slechte weer trotseerde mochten een vrijkaart ontvangen om een van de andere voorstellingen te bezoeken. Zij en u hebben nog 4 kansen om van “Repelsteel” te gaan genieten. 20, 21, 26 en 27 mei zetten de Trappafspelers het sprankelende spel opnieuw op de grote speelvloer van het midden in de Oisterwijkse en bossen en vennen gelegen Natuurtheater. Op alle speeldata start de voorstelling op 14.30 uur, behalve op zaterdag 26 mei, dat is een avondvoorstelling die aanvangt om 19.00 uur.

s Fotografie: Michelle Bosmans

UW VACATURE LOKAAL IN BEELD?

Vacature -a

ctie

WEEK 21 21 t/m 27

mei

Bent u op zoek naar personeel en heeft u een vacature die u onder de aandacht wil brengen? Kies voor lokaal en plaats uw vacature met onze vacature-aanbieding volgende week. Uw vacature komt zeer voordelig in 1 tot 15 weekbladen - naar keuze - in uw regio en u profiteert daarnaast ook van gratis online doorplaatsing op rabantWerkt.nl s In het midden Repelsteel (Willem Deen) die de kinderen komt opeisen.

Voor meer info of reserveringen uitgeverij@emdejong.nl of bel 013-5075540


kan et meer

NIEUWSKLOK - WOENSDAG 16 MEI 2018

PAGINA 18

PRÉ-SUMMER

SALE! Op geselecteerde items

10,20 en 30% korting! Wij maken plaats voor onze zomercollectie!

CarProf, dealerkwaliteit voor een betere prijs STAP NU OVER EN ONTVANG EEN GRATIS OVERSTAP PAKKET t.w.v. € 75,-

www.twinkeltje-sgravenmoer.nl Molendijk 8 - 5109 RN ’s Gravenmoer

CARPROF PRICAR OISTERWIJK

IS UW METERKAST OOK EEN WIRWAR VAN KABELS EN BEDRADING?

Honda Miimo aanbod

SPRENDLINGENSTRAAT 35, OISTERWIJK, T 013-5720428

WWW.CARPROF.NL/OVERSTAPPEN

Bel dan naar: Brekelmans Electro-Techniek

Maar Maar ook ook voor: voor:Sterk/zwakstroominstallaties Sterk/zwakstroominstallaties Data/Telefonie en internetbekabeling Data/Telefonie en internetbekabeling

Honda Honda Miimo Miimo aanbod aanbod Miimo zorgt

Spreeuwenburgerweg 6 - 5061 PH Oisterwijk Spreeuwenburgerweg 6 - 5061 PH Oisterwijk Telefoon: 013-5213432 013-5213432 - E-mail: brekelet@xs4all.nl E-mail: info@brekelmanselectrotechniek.nl

HRM 310/520/3000

HRM 310/520/3000

Miimo zorgt Honda voor uw gazon

Miimo aanbod

HRM 310/520/3000

voor uw gazon

Miimo zorgt voor uw gazon

HRM 310/520/3000

Miimo zorgt voor uw gazon

Het Honda robotmaaier assortiment. Miimo is onze slimme robotmaaier die helemaal zelfstandig voor uw gazon zorgt. Dankzij de batterij-aangedreven motor kan Miimo zichzelf opladen en kan hij maaien wanneer u wenst. Van eenvoudige tuinen tot complexe gazons met hellingen, obstakels en oneffenheden: Miimo onderhoudt uw gazon zodat u meer tijd heeft om te doen wat u graag doet.

HRM 310 tot 1.500 m2

HRM 520 tot 3.000 m2

Het Honda robotmaaier assortiment. Miimo is onze slimme robotmaaier die helemaal zelfstandig voor uw gazon ENGINEERING FOR zorgt. Dankzij de batterij-aangedreven motor kan Miimo zichzelf opladen en kan hij maaien wanneer u wenst. Van eenvoudige tuinen tot complexe gazons met hellingen, obstakels en oneffenheden: Miimo onderhoudt uw gazon zodat u meer www.honda.nl HRM 310 tijd heeft om te doen wat u graag tot 1.500 m tot 4.000 m2 doet.

HRM 310 tot 1.500 m2

HRM 520 tot 3.000 m2

HRM 3000 tot 4.000 m2

Life

HRM 3000

2

HRM 520 tot 3.000 m2

HRM 3000 tot 4.000 m2

Life

ENGINEERING FOR

Honda robotmaaier assortiment. HetHet Honda robotmaaier assortiment. Miimo_Ad210x297NED0117.indd 1 Miimo is onze slimme robotmaaier die helemaal zelfstandig voor uw gazon www.honda.nl zorgt.is Dankzij de batterij-aangedreven motor kan Miimo opladenzelfstandig en kan Miimo onze slimme robotmaaier die zichzelf helemaal voor uw gazon hij maaien wanneer u wenst. Van eenvoudige tuinen tot complexe gazons met zorgt. Dankzij deenbatterij-aangedreven zichzelf opladen en kan HRM 3000 hellingen, obstakels oneffenheden: Miimo onderhoudtmotor uw gazonkan zodat Miimo u meer HRM 310 HRM 520 tijd heeft omwanneer te doen wat uu graag doet. Van eenvoudige tuinen tot complexe tot 1.500 m tot 3.000met m tot 4.000 m hij maaien wenst. gazons hellingen, obstakels en oneffenheden: Miimo onderhoudt uw gazon zodat u meer Miimo_Ad210x297NED0117.indd 1 HRM 310 ENGINEERING tijd heeft om te doen wat u graag FOR doet. tot 1.500 m 2

2

2

Life

www.honda.nl

2

Life

12/06/17 11:35

HRM 520 tot 3.000 m2

HRM 300012/06/17

11:35

tot 4.000 m2

ENGINEERING FOR Miimo_Ad210x297NED0117.indd 1

www.honda.nl

12/06/17 11:35

12/06/17 11:35 Miimo_Ad210x297NED0117.indd 1

12/06/17 11:35


NIEUWSKLOK - WOENSDAG 16 MEI 2018

Schoffelen met de buur(t) bij ‘t Trefpunt Burgtakkerdreef Met het project “Groen voor Grijs” was het samen heerlijk schoffelen bij ‘t Trefpunt Burgtakkerdreef, en zoals u ziet, ook de kinderen hielpen mee! Een geweldige leuke middag, samen met de buur(t) aan het werk. Willy en Linda van der Linden trakteerden op koffie, cake, water en ijsjes. Met velen om te helpen was de klus zo geklaard. Het volgende schoffelmoment is op zaterdag 23 juni, met het thema Suiker/ Zomerfeest, binnenkort meer hierover.

Voorbereidingen van Ciske de Rat de musical De voorbereidingen voor de nieuwe productie van de Vereniging van Oisterwijkse Spelers zijn in volle gang. Op vrijdag 15 juni start de V.O.S. met een 8-tal uitvoeringen van de mooie, ontroerende musical Ciske de Rat, in het Natuurtheater van Oisterwijk. Groot en klein is druk in de weer met het repeteren van alle scènes. Want natuurlijk spelen er ook kinderen mee. Zang, dans en spel, alles komt aan bod in deze voorstelling. De decorploeg heeft al hard gewerkt aan de decorstukken, naar het ontwerp van Angelique Mols. Voor de kleding maakt de V.O.S. dankbaar gebruik van het aanbod van een vereniging

uit Tilburg. Indien nodig worden er nog stukken bijgemaakt door onze nijvere naaisters. Uit alle hoeken en gaten worden de rekwisieten bij elkaar verzameld.

PAGINA 19

De dames van de grime die de spelers elk jaar weer met verf en kwast bewerken, staan in de startblokken. Het orkest zet zijn beste beentje voor met het oefenen van de prachtige arrangementen. Het belooft zoals elk jaar weer een spektakel te worden. Noteer alvast de data in uw agenda: 15-16-17-22-23-24-29-30 juni a.s. Voor meer informatie: www. vos-oisterwijk.nl

Expositie in het Inlooppunt Er is weer een nieuwe expositie in het Inlooppunt. Deze keer hangen er hele bijzondere foto’s, gemaakt door Marc van Amelsvoort, de “buurman” van het Inlooppunt. Sinds enkele jaren fotografeert Marc met veel plezier grote machines. Het Inlooppunt biedt Marc graag de gelegenheid om te exposeren. De expositie is te bezichtigen vanaf 2 mei tot begin augustus. U bent van harte welkom op de openingstijden op dinsdag en

donderdag van 14.00 – 16.00 uur en vrijdagochtend van 10.00 – 12.00 uur. De koffie/thee staan klaar. GEVOEL “Ik was al jong in het bezit van een camera. In 2016 heb ik een digitale camera gekocht met veel

meer mogelijkheden. Ik fotografeer graag in de natuur. Maar het liefste bezoek ik op open dagen bedrijven met grote machines, waar ik dan foto’s van maak. De foto’s, die hier hangen zijn gemaakt bij het Textielmuseum in Tilburg en bij KVL in Oisterwijk. Ze hebben op mij een diepe indruk gemaakt en ik hoop dit over te kunnen brengen op u als kijker,” aldus Marc van Amelsfoort.

ss Shrek, voorstelling 2017

Nieuwe expositie in De Vloet Op maandag 14 mei heeft kunstenaar Karin van den Elzen een aantal werken opgehangen in het Binnenplein van de Vloet. Zij exposeert tot 18 juni 2018.

Tweede Pinksterdag rommelmarkt in centrum Oisterwijk Harmonie Asterius organiseert op tweede pinksterdag, 21 mei a.s. voor de 28e keer haar bekende rommelmarkt in het sfeervolle centrum van Oisterwijk. Ben je op zoek naar dat ene object dat je verzameling compleet maakt, of wil je gewoon lekker rondsnuffelen? Dan is de rommelmarkt de juiste plek! De welbekende rommelmarkt heeft veel kramen en duizenden artikelen, allemaal met hun eigen verhaal. Voor je het weet ben je aan het onderhandelen met de verkoper

en koop je iets waar je nog jarenlang plezier van zult hebben. De markt vindt plaats op 21 mei, tweede pinksterdag, van 10.00 tot 17.00 uur in de Balbian Versterlaan in Oisterwijk. Door de ligging in het centrum van Oisterwijk kun je er een echt dagje uit van maken. Lekker snuffelen op de markt en dan even lekker bijkomen op een terrasje, genie-

Wat zij over zichzelf schrijft: ’Mijn naam is Karin van den Elzen. Ik ben kunstenares en schilder al vele jaren. Ik ben afgestudeerd aan academi Filarski. Creativiteit, vindingrijkheid en originaliteit horen bij mij. Subtiliteit is iets wat erg bij me past, ik hou ervan om subtiele lijnen te gebruiken en daar een prettige sfeer mee te creëren. Kunstwerken met een subtiele sfeer, kleurgebruik of lijnenspel spreken mij erg aan. Als kunstenaar kom ik een aantal van deze punten ook tegen. In mijn werk en mijn onderwerp blijf ik trouw aan mezelf en mijn onderwerp. De schildertechniek, met name

het werken met dunne verf maakt in lagen opbouwen van mijn werken mogelijk. Dan krijg je transparante gelaagdheid en zachte lijnen. Dit is mijn kleur en beeld taal. Deze keuze komt voort uit mijn voorzichtigheid en subtiele manier van het creëren van mijn beelden.’ De dunne verf, de laagjes, samen met de subtiele lijnen en kleurgebruik vormen een beeld. Bij de uitdrukking van de portretten creëert Karin vaak een serene of verstilde blik die mensen lijkt te beroeren. ’Dat ik dat, als kunstenaar, kan bewerkstelligen maakt mij erg trots. Daar gaat het om, dat mijn kunst mensen kan aan-

tend van een drankje en de mensen die voorbijkomen. De entree bedraagt € 2,--. De opbrengst van de rommelmarkt is voor Koninklijke Vereniging Sociëteit Harmonie Asterius. Met dit geld financiert de harmonie een deel van haar activiteiten, waaronder het enthousiasmeren van jongeren voor muziekinstrumenten. De organisatie en de deelnemers hopen dan ook op veel bezoekers.

zetten tot beroering en gesprek en emoties. Dat zij zien wat zij willen zien, dat er bij hen iets los gemaakt wordt. Mijn onderwerp tot nu toe is het schilderen van ”Innerlijke Portretten”. De weergave van mijn ziel en alles wat mij beroerd. Deze manier van werken geeft mij de mogelijkheid om mijn gevoelens en emoties ( letterlijk) een gezicht te geven, en zo te verwerken. Het kan gebeuren dat ik dat pas weet als ik met een werk klaar ben. Hoe dan ook, het is heerlijk om te doen en ik ben content als ik hoor of zie, dat andere mensen zich ook geroerd voelen. Dat is mijn wens.’ Kom kijken tussen 10.00 en 20.30 uur. Het binnenplein is dagelijks open bij zorgcentrum de Vloet.

Paula Vogelzang van Toekomst Relatie, De specialist voor persoonlijke relatiebemiddeling in Brabant

MEER INFORMATIE: www.asterius.nl.

Een partner die echt bij je past! Ben je lang genoeg alleen geweest en wil je weer een leuke partner? Heeft internet daten niets opgeleverd? Wij hebben een groot bestand aan singles tussen 40 en 75 jaar, en ook allemaal op zoek naar een nieuwe relatie. Wij komen bij U thuis voor een intake, nemen hierbij de tijd voor jouw verhaal en zoeken de liefde voor jou. Geen openbaar internet profiel, maar wel persoonlijk en efficiënt.

Een speciale oproep:

Gezocht: hoger opgeleide man, 59-65 jaar Voor onze cliënte, een vrolijke, charmante, levenslustige vrouw, zoeken we een intelligente, actieve en communicatieve man. Wil je deze vrouw ontmoeten? (speciaal gunstige voorwaarden) Gun jezelf wat je toekomt, of aan iemand die je kent? Blijf niet aan de zij lijn staan. Schroom niet, velen gingen jou voor, en met succes! Bel Paula en maak het verschil…

www.toekomstrelatie.nl - 040 2180554 ss De markt wordt al jaren drukbezocht.

(Foto: Judith Wientjens)


NIEUWSKLOK - WOENSDAG 16 MEI 2018

PAGINA 20

3ODQQHQRSGHZRQLQJPDUNW"

Schijndelsedijk 3 - 5283 VD Boxtel Tel 0411-677647 www.kwekerijhansvandersteen.nl

Kom nu perkplanten kijken in onze kwekerij (7.000 m²)

'URRPMHYDQHHQHLJHQZRQLQJ"'LWMDDU]LMQGH Droom je van een eerste eigen woning? PRJHOLMNKHGHQYRRUVWDUWHUVRSHHQHLJHQZRQLQJ Heb je verhuis- of verbouwingsplannen? JURWHUGDQRRLW

/RRSWMHKXLGLJHUHQWHFRQWUDFWDIHQZLOMHHHQ REMHFWLHIYHUJHOLMN"

â&#x20AC;¢ Bloeiende geraniums â&#x201A;¬ 1,- per stuk â&#x20AC;¢ Veel soorten hangplanten in een 25 cm Ã&#x2DC; pot â&#x201A;¬ 10,â&#x20AC;¢ Een uitgebreide sortering planten op stam â&#x20AC;¢ Een groot assortiment perkplanten

+HEMHDQGHUHYUDJHQ" 0DDNGDQHHQYULMEOLMYHQGHDIVSUDDNPHW +\SRWKHHN9LVLH7LOEXUJ'LWNDQVQHOHQRSHON JHZHQVWWLMGVWLS

1E EN 2E PINKSTERDAG OPEN VAN 10.00 TOT 17.00 UUR

PAUL PAULKUIJPERS KUIJPERSB.V B

7LHVYDQGHQ%HUJHQ%DUWYDQGHQ2RUG]LMQMH JUDDJYDQGLHQVW %HO+\SRWKHHN9LVLH7LOEXUJ  RIPDLO WLOEXUJEHVWHUGULQJ#K\SRWKHHNYLVLHQO

Openingstijden: ma. t/m vr. van 8.30 tot 17.30 uur Gasthuisstraat Gasthuisstraat 1a |1a5061 | 5061 PB Oisterwijk PB Oisterwijk | T (013) | T (013) 521 521 56 24 56 |24E info@paulkuijpers.nl | E info@paulkuijpers| en za. van 8.30 tot 17.00 uur. $DQHHQHHUVWHJHVSUHN]LMQQRRLWNRVWHQ Alleen in de maand mei koopavond op vrijdag tot 20.00 uur. YHUERQGHQ

Onderhoud Onderhoud & reparatie & reparatie

PAUL KUIJPERS B.V.

Bandenservice Bandenservice & opslag & opslag

PAUL KUIJPERS B.V. 54268778

.LMNRRNHHQVRSK\SRWKHHNYLVLHQO

52952628

+.7LOEXUJWHO   5061 PB Oisterwijk |%HVWHUGULQJ T (013) 521 56 24 | E info@paulkuijpers.nl | WWW.PAULKUIJPERS.NL

Onderhoud & reparatie Gasthuisstraat 1a | 5061 PB Oisterwijk | T (013) 521 56 24 | E info@paulkuijpers.nl | WWW.PAULKUIJPERS.NL Verzekering Verzekering & Financiering & Financiering Bandenservice & opslag

PAUL KUIJPERS B.V.

APK APK Keuringsstation Keuringsstation door u gewenste Onderhoud Verzekering & Financiering PAUL KUIJPERS B.V. & reparatie oppervlakte te huur. Lindeparklaan10 in het Onderhoud & reparatie centrum van OisterAPK Keuringsstation Bandenservice & opslag Ook voor voor uwuw Peugeot Peugeot wijk. Vanaf â&#x201A;¬ 300,00 Ook Onderhoud & reparatie

AANLEVEREN 54268778

Kantoorruimte in de

Gasthuisstraat 1a | 5061 PB Oisterwijk | T (013) 521 56 24 | E info@paulkuijpers.nl | WWW.PAULKUIJPERS.NL

Bandenservice & opslag

54268778

54268778

Gasthuisstraat 1a | 5061 PB Oisterwijk | T (013) 521 56 24 | E info@paulkuijpers.nl | WWW.PAULKUIJPERS.NL

per maand. info 06-

Bandenservice & opslag Verzekering & Financiering 55151545 Ook voor uw Peugeot Verzekering & Financiering

Zoekertjes

TE KOOP: z.g bankstel. 3+2 .a.n. zitscombinatie. Ui TE HUUR:: i.v.m leeg ring leder in detvoe20 . box kleur age Gar stand. grijs. Bel na m2. Water en elektra 12345678 ofar 06ma p/ 0 â&#x201A;¬15 ig. aanwez info@nepmail il naar: .nl maand. Bel naar 06- r naa l mai of 321 987654 T.ester@mail.nl

Al meer Al meer dandan 20 20 jaarjaar ervaring ervaring Al meer dan 20 jaar ervaring APK Keuringsstation APK KeuringsstationTe huur: garagebox Ook voor uw Peugeot in Oisterwijk Tel. 013Ook voor uw Peugeot in de autobranche in de in de autobranche autobranche 521.65.26 Verzekering & Financiering APK Keuringsstation

Ook Al meer dan 20 jaar ervaring Uitstekende occasions in de autobranche Al meer dan 20 jaar ervaring in de autobranche

Uitstekende Uitstekende occasions occasions

De prijzen per zoekertje per weekblad per plaatsing zijn: ....................................â&#x201A;¬ 5,00 t/m 150 tekens: .................................... ....................................â&#x201A;¬ 6,50 t/m 250 tekens: .................................... ....................................â&#x201A;¬ 8,00 t/m 300 tekens: .................................... ....................................â&#x201A;¬ 9,50 t/m 350 tekens: .................................... ..................................â&#x201A;¬ 11,00 t/m 400 tekens: ..................................

Al meer dan 20 jaarB.V. ervaring PAUL KUIJPERS Leasing Leasing & Service & Service Center Center in de autobranche

Leasing & Service CenterCenter Leasing & Service

Airco Service Airco traat 1a | 5061 PB Oisterwijk | T Service (013) 521 56 24 | E

Copal Aanhangwagens Goirle: Verkoop van nieuwe aanhangwagens. Ook Uit voor onderhoud, repage info@paulkuijpers.nl | WWW.PAULKUIJPERS.NL v E m raties en onderdelen! . d erij eJ 06-30054006 / www. on g copal-aanhangwagens. nl

Uitstekende occasions

Airco Airco Service Service 54268778

Uitstekende occasions Uitstekende occasions Leasing & Service Center

Airco Service

voor uw Peugeot

De zoekertjes zijn al sinds jaar en dag de aangewezen manier om als particulier iets aan de man te brengen! Via de aanleversite kunt u uw zoekertjes opgeven voor al onze weekbladen in de regio. Betaling geschiedt via een automatische incasso.

Onderhoud & reparatie Leasing & Service Center Bandenservice & opslag Airco Service Verzekering & Financiering

Particuliere advertenties

Alle kinderen naar buiten tijdens de Buitenspeeldag

Kom van je bank en organiseer iets

APK Keuringsstation

Jantje Beton en Nickelodeon roepen jou op om van de bank te komen en in jouw buurt iets te organiseren voor kinderen tijdens de Buitenspeeldag op woensdag 13 juni!

Ook voor voor uw uw Ford Peugeot Ook Al meer dan 20 jaar ervaring in de autobranche Uitstekende occasions Leasing & Service Center Airco Service

INKOOP GOUD Contante betaling, Hoogste koers Juwelier Pieter Jacobs Sinds 1982 Krullartstraat 9 centrum Den-bosch 073-6146161 www.juwelenplein.nl

Doe méér voor

MOLENS e PAASDAG OPEN 2E 2PINKSTERDAG OPEN VAN 10.00 TOT 17.00 UUR VAN 10.00 TOT 17.00 UUR

Tuincentrum Princenbosch â&#x20AC;¢ Bavelseweg 143, 5124 PX Gilze tel. 0161 43 19 23 â&#x20AC;¢ www.tuincentrumprincenbosch.nl

molenfonds.nl

Foto: Gerard Til

Hét adres voor binnen en buiten

Spuiten van keukendeurtjes, meubels, mdf, deuren, radiatoren, machines, bedrijfsvoertuigen etc. BPS-Rijen.nl, Stedenbaan 10, Rijen, Tel.0653624035

Tover je straat om tot een hindernisbaan

Op woensdag 13 juni maken we van Nederland één grote speelplek tijdens de Buitenspeeldag. De Buitenspeeldag is voor veel kinderen dé kans om in hun buurt gewoon buiten te spelen! Zet je straat af en organiseer samen met kinderen een knikkertoernooi, tover de straat om tot een hindernisbaan, bouw hutten of ga stoepranden. Van grote tot kleine spelletjes en van knutselen tot hinkelen. Op de Buitenspeeldag is alles mogelijk! Doe jij ook mee?

Meld je aan en krijg een gratis spandoek

Jantje Beton zegt: Stop nooit met spelen

Meld nu je Buitenspeeldag aan op www.buitenspeeldag.nl en ontvang een gratis â&#x20AC;&#x2DC;Stop nooit met spelen' spandoek!

Jantje Beton is hét goede doel dat zich samen met kinderen inzet voor meer en uitdagender speelruimte en meer speeltijd.

Meer weten over de Buitenspeeldag? Kijk op www.buitenspeeldag.nl

Jaarlijks doen ruim 350.000 kinderen mee aan de activiteiten en projecten van Jantje Beton. Kwetsbare kinderen krijgen hierbij onze speciale aandacht. Wij willen bereiken dat álle kinderen dagelijks kunnen spelen en bewegen. Kinderen moeten steeds meer en spelen steeds minder, terwijl spelen het belangrijkste én het leukste onderdeel is van een gezond leven. Daarom zegt Jantje Beton â&#x20AC;¦ stop nooit met spelen!


NIEUWSKLOK - WOENSDAG 16 MEI 2018

Open dag volkstuinen Volkstuindersvereniging de Molenhof houdt op zaterdag 2 juni a.s. van 11:00 tot 15:00 uur een open dag op het complex aan het Burghtweidepad in Wijk de Waterhoef. De toegang is gratis. Het doel van deze dag is om belangstellende voor het tuinieren de gelegenheid te bieden om bij de open tuinen rond te kijken en – als ze dat willen – zich in te schrijven voor een van de vrije tuinen. Een aantal tuinders vertellen deze dag over zijn of haar unieke manier van tuinieren. Je kunt o.a. zien dat het kweken van groente, fruit, kruiden en bloemen een geweldige hobby is. Er zijn rondleidingen en informatie over verschillende manieren van tuinieren. Het eten uit eigen tuin is veel smakelijker. En hoe leuk

is het als je eigen gezin maar ook een deel van je familie, vrienden of buren van jou zelf gekweekte groenten en fruit kunnen eten? Voor kinderen is een moestuin een leerzame plek om zien hoe alles groeit en bloeit. Maar ook het gewoon aanwezig zijn op de prachtige plek van het complex is heel uniek en uitermate geschikt om tot rust te komen. Dus wilt u meer wilt weten over (biologisch) tuinieren? Kom dan langs wij gaan u er alles over vertellen onder het genot van een hapje en een drankje.

PAGINA 21

IN HARTVERWARMEND ‘WONDER’ LOONT GOEDHEID UITEINDELIJK

Film Wonder te zien in Tiliander Oisterwijk

‘s-Hertogenbosch • Breda • Udenhout • Eindhoven Bezoek één van onze showrooms of kijk op:

Met Charitas Oisterwijk naar Duinoord s Wonder, 23 mei, Tiliander ’Wonder’ vertelt het verhaal over een 10-jarig jongetje, August Pullman genaamd, met een zeldzame, aangeboren aangezichtsafwijking. Doordat August vele operaties heeft doorstaan, krijgt hij thuisonderwijs van zijn moeder. Zijn ouders besluiten hem echter naar een privéschool te sturen, maar niet iedereen is blij met mismaaktheid in hun midden.

s De volkstuinen in de wijk Waterhoef (Foto: Joris van der Pijll)

Eindelijk een boek over Kamp Haaren Over Kamp Vught, Kamp Amersfoort, Kamp Westerbork en het Scheveningse ´Oranjehotel´ zijn al diverse boeken verschenen, maar een boek over ‘Polizei- und Untersuchungsgefängnis Lager Haaren’ ontbrak nog steeds! Historicus dr. Peter Bak besloot in mei 2015 dat daar verandering in moest komen! Hij begon een intensief onderzoek in talrijke bekende archieven én in het archief van de Gedenkplaats Haaren, gehuisvest in de vroegere verhoorkamer van ‘Kamp Haaren’. Nu is het zover, na drie jaar onderzoek en schrijven wordt het boek ´Een oord van bang wachten´ officieel gepresenteerd tijdens de jaarlijkse openingsen herdenkingsbijeenkomst op zaterdag 26 mei a.s. om 14.00 uur in de grote kapel van ‘Kamp Haaren’! SYMPOSIUM Voorafgaand hieraan wordt van 10.00 tot 12.30 uur het symposium ´Oorden van bang wachten´ georganiseerd door o.a. Prof. Dr. Arnoud-Jan van Bijsterveldt (Tilburg University) en Mr. Jo M.

Latijnhouwers (secreataris Gedenkplaats Haaren). Sprekers op dit symposium zijn dr. Albert Oosthoek (Het Nederlandse Rode Kruis l Nationaal Archief ) met een nieuwe blik op de gevangenen van het ’Oranjehotel’, Remco Reiding over ‘Fusilleringen rond Kamp Amersfoort’, ‘dr. Peter Bak over ‘Haaren: een oord van bang wachten, Tessa Free MA (Oorlogsbronnen) over Kamp Vught met een reactie van drs. Jeroen van den Eijnde en als laatste zal Frank van Doorn (BHIC) spreken over de ‘Eregalerij ‘Brabantse gesneuvelde militairen’. Dit symposium vindt plaats in de zaal waar tijdens de oorlog 120 gijzelaars sliepen, de aula van hetzelfde gebouw, nu bekend als Landgoed Haarendael. Aanmelden voor deelname is nog mogelijk tot 19 mei a.s. via info@ erfgoedbrabant.nl

WAT DOE

JIJ

BIJ BRAND?

Daar moet je nu over nadenken!

De pers over Wonder: ‘In hartverwarmend ‘Wonder’ loont goedheid uiteindelijk.’ - NRC en ‘Een overtuigend en ontroerend pleidooi voor meer begrip en liefde in de wereld..’ - Het Parool. Wonder is te zien op woensdag 23 mei om 20.00 uur in Tiliander te Oisterwijk. Entree €7,50. Voor meer informatie kunt u kijken op tiliander.com of bellen naar 013-2073333

Jazz door The Two Tones

In de jaren ’40 en ’50 van de vorige eeuw was de Jump-muziek of Rhythm & Blues, zoals het genre ook wel wordt aangeduid, de populaire muziek bij uitstek van ”zwart” Amerika. The Two Tones Swing & Boogie Band houdt deze traditie levend. Met dit orkest waant de luisteraar zich het ene moment in een uitgelaten ’DAN-

CE HALL’ uit de jaren vijftiger, dan weer in een kleine Jazz Club waar de sfeer sober en zwoel is. Swingjazz door The Two Tones is te zien op zondag 20 mei om 15.00 uur in Tiliander te Oisterwijk. Entree gratis. Voor meer informatie kunt u kijken op tiliander.com of bellen naar 013-207 3333.

Charitas Oisterwijk komt dit jaar met een zomeractie voor gezinnen met kinderen tot en met 15 jaar die om financiële redenen niet of nauwelijks met vakantie kunnen. In samenwerking met Duinoord in Helvoirt biedt Charitas Oisterwijk gezinnen met een inkomen tot 120 % van het minimuminkomen de mogelijkheid om met het gezin te genieten van een compleet verzorgd dagje uit in het park van Duinoord in Helvoirt. Na inschrijving ontvangt u een tegoedbon waarmee u op internet op de door u gewenste dag een dagje uit kunt boeken. De tegoedbon is geldig voor ouders

www.kozion.nl

Zomeravond

en kinderen tot en met 15 jaar en is geldig voor de zomervakantie tot en met augustus 2018. Inschrijven voor deze actie is mogelijk tot en met 6 juni 2018 op www.charitasoisterwijk.nl. Voor vragen kunt u bellen met 06 101 83 652.

Het leed dat buxusrups heet Vorig jaar hadden ze hier en daar al toegeslagen, maar deze lente is het echt bar en boos. Buxushagen barstensvol en buxusbollen bezaaid met de bevreesde beestjes. De buxusrups maakt je radeloos, je tuin is hopeloos en verdelgen kansloos. De vraatzucht van de rupsen is enorm. Waarschuwing: er volgen geen fraaie feiten. In één etmaal is je meterslange mooie haag door de buxusrupsen leeggevroten. Dan groeien ze uit tot buxusmotten, die maar 8 dagen oud worden, maar wel zo’n 800 eitjes leggen. Die worden dan in een volgend slachtoffer gelegd. En ja hoor, dan gaat er weer een tuin naar de kl…! Aniek Beemer - Verbraak, 14 mei 2018

s The Two Tones, 20 mei, Tiliander

Avondvierdaagse Oisterwijk 2018 Van 12 t/m 15 juni organiseert ontmoetingscentrum De Waterhoef alweer haar 38 e editie van de wandelvierdaagse. De routes lopen ook dit jaar weer door de mooie natuur van de parel van Brabant Oisterwijk. Op de laatste kilometers (slotdag) wordt u begeleid met muziek door het dorp vanaf de speelplaats van de 2 College in de v Kemenadelaan. Daar vetrekken ze om ongeveer 19.30 uur. Vele papa’s, mama’s, grote broers en zusjes, opa en oma’s en misschien wel oom en tantes zullen weer met de bloemen klaar staan, en voor de kleintjes misschien wel met een snoepketting. Het rode kruis staat alle avonden klaar om jullie te begeleiden tot de laatste meters en naar afloop draait de disco van de Waterhoef nog een gezellig stukje muziek tot in de kleine uurtjes.

s Haarendael vanuit de lucht

De nummer 1 van Brabant in kunststof kozijnen

INSCHRIJVEN Wilt u deze gezellige en sportieve sfeer ook eens een keertje ondergaan, aarzel dan niet en schrijf in. De afstanden waarvoor u zich kunt opgeven zijn 5 of 10 km. Bij voorinschrijving betaalt u € 4,en op de startavond zelf € 5,-. Er zal telkens gestart worden vanaf Ontmoetingscentrum De Waterhoef gelegen aan de Terburghtweg in Oisterwijk om 18.30 uur. Op de Slotavond start de 10 km om 18.00 uur. Basisschoolkinderen kunnen zich het beste opgeven via de school. Overigen kunnen vanaf 24 mei terecht bij Ontmoetingscentrum De Waterhoef, VVV Oisterwijk, Piet de Bakker Reli 34 Oisterwijk of bel 013-5215668 of 06-40037270.

vrijwilligers gezocht Vrijwillige rouwbegeleider Wil je deel uitmaken van een sfeervolle werkgroep die zich inzet voor mensen die hun geliefde zijn verloren? Na een gedegen opleiding van meerdere dagdelen ga je aan de slag. Naast individuele rouwbegeleiding, gaat het ook om het organiseren van vier jaarlijks terugkerende bijeenkomsten. Iets voor jou? Neem gerust vrijblijvend contact op voor meer informatie. Medewerker kinderopvang Is activiteiten ondernemen met peuters iets wat jij graag doet? Dan maakt de speelzaal van het AZC graag gebruik van jouw kwaliteiten. Vrijwilligerswerk op een speelse plek, waar je contact hebt met veel andere culturen! Wij vertellen je graag meer, dus neem gerust vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie.

watdoejijbijbrand.nl adres telefoon mail internet

Blokshekken 3 5061 HA Oisterwijk 013 528 40 80 info.oisterwijk@contourdetwern.nl www.contourdetwern.nl

Bereikbaar maandag t/m donderdag van 09.00 tot 17.00 uur


NIEUWSKLOK - WOENSDAG 16 MEI 2018

PAGINA 22

VERHOEVEN 2 e PINKSTERDAG GEOPEND 11.00 - 16.00 uur

Wist u dat... ...wij ook uw bestrating aanleggen en uw veranda of schutting kunnen plaatsen?

Wilt u uw schutting door ons laten plaatsen? Vraag naar een vrijblijvende offerte!

VERANDA’S

KERAMISCHE BUITENTEGELS

Maatwerk is onze specialisatie

Meer dan 150 soorten, al vanaf € 29,95 m2

UW SPECIALIST VOOR: SIERBESTRATING - SCHUTTING - TUINVERLICHTING VERANDA’S - KERAMISCHE TEGELS - TUINHOUT - EN NOG VEEL MEER...

WWW.SCHUTTING.NL

ADJUST TO NOTHING Burg. Verwielstraat 7

HAARENSEWEG 44 OISTERWIJK • 013 - 521 22 13 WE HEBBEN OOK VESTIGINGEN IN HELMOND EN VENRAY 5061 JA

WWW.CHRISTSMULDERS.NL

Oisterwijk

T. 013 - 528 21 25 E. info@christsmulders.nl

FACEBOOK.COM/CHRISTSMULDERSOISTERWIJK

WÉL ALLEEN A-MERKEN, ÉCHT DE GOEDKOOPSTE!

HET IS FEEST!

Profiteer nu van eenmali

g BTW voordeel!

R OOK VOO S EL G E AL UW T MER A K N EN WOO EN VLOER *

2e PINKSTE RD GEOPEN AG D (1e Pin kste geslote rdag n)

*Actie geldt niet op de netto aanbiedingen en lopende acties. Vraag naar de voorwaarden.

Koopzondag? Kijk voor alle 37 vestigingen en openingstijden op www.sanidump.nl

SANIDUMP NUENEN De Pinckart 2-4

SANIDUMP TILBURG Bosscheweg 253a


NIEUWSKLOK - WOENSDAG 16 MEI 2018

rt SpoSport

PAGINA 23

verslagen, sportberichten en sportnieuws uit de regio

Oisterwijker doet mee aan Roparun

Open West Brabantse Karate kampioenschappen

Aankomend weekend is het Roparun weekend. Een fysieke uitdaging en de inzet voor het goede doel! Eibert de Koning is een van de deelnemers: ’Voor de eerste keer doe ik mee met de Roparun. Met team 297, Roparunteam ForThem, lopen we vanaf Parijs (start zaterdag 18:05uur) naar Rotterdam (finish maandagmiddag) om aandacht te krijgen voor de goede doelen die Roparun steunt. De afgelopen tijd is er veel geld opgehaald door verschillende sponsoracties, zoals de kerststollen actie, sponsorloop op Zuiderbos, Mini-Roparuns, eindejaarstrail en nog veel meer.

Op de Open West Brabantse kampioenschappen heeft Femke van den Brekel de derde plaats behaald. Dit sterke toernooi, met deelnemers uit diverse landen, vond plaats in Roosendaal. In de partij om de finale plaats verloor zij van de latere kampioene waardoor zij moest strijden om een 3e plaats.

Wil je nog graag een bijdragen sponsoren? Dat kan en graag: https://donaties.roparun.nl/ doneren en kies dan team 297! Bedankt!’

Deze partij won zij met glans en met haar 3e plaats een plek op het erepodium.

Nieuws PCO

UITSLAG HEMELVAART TOERNOOI 1. Wil van Gestel en Ben van Diessen ..... 5 winst +46 2. Henk Zeitzen en Cas Schellekens ....... 5 winst +34 3. Dennis Pol en Jerrill Bang-Afoe .......... 4 winst +33 4. Xander Steijns en Corrie van Mil ........ 4 winst +27 5. Harrie de Brouwer en Ad v Helvoort ...3 winst +12

s a

s Eibert de Koning is een van de deelnemers aan de Roparun.

s f

s Femke van den Brekel

Roef! Honk- en Softbal 4. Louis Klomp Oisterwijk.......... 2 gewonnen + 13 5. Hubert vd Horst Tilburg .......... 2 gewonnen +12 UITSLAG LEDENMIX 9 MEI 1. Geert Mathijssen ..................... 3 gewonnen +26 2. Louis Klomp ............................ 3 gewonnen +23 3. Bonnie Strik ............................ 3 gewonnen +23 4. Willy Bul.................................. 3 gewonnen + 19 5. Bert van Vught ..........................2 gewonnen +17

Hieronder een overzicht van de uitslagen en de wedstrijden voor komende week.

Kijk op svroef.nl voor het actuele schema en nog meer nieuws over HSB Roef!

Zie meer op www.petanquecluboisterwijk.nl

DE UITSLAGEN DONDERDAG 10 MEI Roef! Jun. Softbal 2 - Red Lions Jun. Softbal 1 ...10 - 32 Birds Dames 2 - Roef! Dames 2 ............................ 3 - 14 Roef! Jun. Softbal 2 - Red Lions Jun. Softbal 1 ..... 7 - 12 Birds Dames 2 - Roef! Dames 2 .............................. 1 - 7

Kano driedaagse in Oisterwijk

ZATERDAG 12 MEI Roef! Pup. Honkbal 1 - Stags Pup. Honkbal 1 ........7 - 11 Roef! Jun. Softbal 1 - Blue Birds Jun. Softbal 1 ..... 5 - 19 Roef! Jun. Softbal 1 - Blue Birds Jun. Softbal 1 .....2 - 27 Stags Asp. Softbal 1 - Roef! Asp. Softbal 1 ............15 - 12 Roef! Dames 1 - Tex Town Tigers ........................... 5 - 1

UITSLAG REGIOMIX 8 MEI 1. Walter Broos Oisterwijk .......... 3 gewonnen +22 2. Henk Duijts Tilburg ................. 3 gewonnen +16 3. Marinus vd Zanden Esch ......... 2 gewonnen +18

Kanovereniging Oisterwijk organiseert ook dit jaar weer de kano driedaagse. De kano driedaagse vindt plaats op 31 mei, 1 en 2 juni. Op deze avonden kan iedereen laagdrempelig kennis maken met de kanosport. We starten met een workshop waarna twee mooie tochten in de gemeente volgen. Deze tochten zullen gevaren worden op de beken in Oisterwijk. De gemeente Oisterwijk is een mooie plek, dat weet iedereen. Maar het perspectief vanuit een kajak is voor veel mensen nieuw. Nadat alle deelnemers op 31 mei de nodige instructies hebben gekregen op openluchtzwembad het Staalbergven zullen in de dagen daarna twee tochten worden gevaren. De exacte route is afhankelijk van de waterstanden. Na de laatste tocht zal worden afgesloten met een hapje en een drankje bij het vereni-

gingsgebouw van kanovereniging Oisterwijk bij openluchtzwembad Het Staalbergven. Er is plek voor maximaal 25 deelnemers. Om je in te schrijven en voor meer informatie kijk op www. kvoisterwijk.nl. Na inschrijving ontvangt u uitgebreide informatie over het programma. Voor meer informatie kunt u als volgt contact met ons opnemen: k3d@ kvoisterwijk.nl De leden van kanovereniging Oisterwijk zijn iedere week ac-

tief met de kanosport. Dat is wat anders dan tijdens de vakantie in een lompe huur kano met de stroom mee een stukje varen. In de trainingen voor volwassenen maar ook in de jeugdgroep worden verschillende technieken aangeleerd. Regelmatig gaan leden van de vereniging er op uit naar het wilde water in bijvoorbeeld Frankrijk maar ook genieten van de natuur op de wateren dichter bij huis. Met de Kano drie daagse heeft iedereen de mogelijkheid om kennis te maken met de sport en de vereniging. Meedoen met een proef training is ook mogelijk, neem daarvoor contact met ons op.

Roef! Jun. Honkbal 1 - HCAW Jun. Honkbal 1......0 - 14 Cardinals Jun. Honkbal 2 - Roef! Jun. Honkbal 2 14 - 7 Roef! Dames 1 - Tex Town Tigers ...........................1 - 8 Roef! Heren 2 - Cardinals Heren 2 ....................... 13 - 7

ZONDAG 13 MEI 0 - 20 Roef! Dames 2 - BA Gophers Dames 1 11 - 10 Roef! Dames 2 - BA Gophers Dames 1 DE WEDSTRIJDEN ZATERDAG 19 MEI 10.30 Gryphons Pup. Softbal 1 - Roef! Pup. Softbal 1 11.00 Royals Jun. Honkbal 1 - Roef! Jun. Honkbal 1 12.30 Stags Pup. Honkbal 1 - Roef! Pup. Honkbal 1 14.00 FysioExpert Olympia Haarlem - Roef! Dames 1 16.10 FysioExpert Olympia Haarlem - Roef! Dames 1 ZONDAG 20 MEI 10.30 Roef! Heren 2 - Starlights Heren 2

Unieke ervaring voor recreatieve mountainbiker Zondag 17 juni 2018 zijn er aan de Zandstraat in Moergestel weer Mountainbike wedstrijden. Stichting Wielerronde Moergestel/Oisterwijk organiseert deze ATB cross als onderdeel van een cyclus wedstrijden, die tijdens de zomermaanden gereden worden in de Nederlands - Belgische grensstreek. Gezien de enthousiaste reacties van van vorig jaar besluit de Stichting om ook dit jaar de recreatieve mountainbiker de ruimte te bieden. Speciaal voor de fietsrecreant zonder licentie of wedstrijd ervaring stelt men het parkoers open voor een “fun klasse”. Op deze manier kan iedereen de sensatie ervaren van een volledig aangekleed wedstrijdparkoers. Je kan je eigen rit rijden of de strijd aangaan met anderen voor het “Open Moergestels Kampioenschap”. Deze zogenaamde “fun klasse” wordt die dag gehouden om 14.30 uur en de finish is rond 15.00 uur. Deelname bedraagt 8 euro en is inclusief een verplichte verzekering. De route is inmiddels grotendeels uitgepijld. Aanmelden kan door een bericht te sturen aan info@wielrennen-moergestel. nl onder vermelding van naam, adres en geboorte datum (deelname vanaf 16 jaar). De locatie is het parcours ‘de Heiberg’ aan de Zandstraat in Moergestel (tussen nr. 12 en nr. 14). Parkeren kan in de directe omgeving. Toegang is geheel gratis. De overige wedstrijden starten om 09.00 uur. Meer informatie is te vinden op: www.wielrennen-moergestel.nl.

s Kanodriedaagse

Audacia haalt punten op in zinderend drieluik De trouwe lezers van deze oefening moeten node worden bijgepraat: door de grillen in zowel competitieverloop als in menig jaarkalender zijn er in 10 dagen 3 wedstrijden doorgedraaid. De wedstrijden tegen Riel (uit: 1-3) en Jong Brabant (thuis: 2-3) en Blauw Wit ’81 (thuis: 2-1) stonden bol van de spanning. Bij de laatstgenoemde twee wedstrij-

den eindigde de tegenstander met 10 voetballers vanwege terechte veldverwijzingen die de bij beide partijen aanwezige inzet en felheid overschreden. Kon daar tegen Jong Brabant niet van geprofiteerd worden, tegen Blauw Wit was ons tactisch concept goed afgestemd: in de laatste minuut scoorde Tim zijn tweede en beslissende treffer. De

wedstrijd tegen het ondertussen gedegradeerde Riel leverde een hattrick op van onze topper Alex, die tegen Jong Brabant door een onhandige manoeuvre zijn arm brak. Wel had hij zijn doelpuntentotaal nog met 1 kunnen ophogen en daarnaast scoorde verdediger Sjosh nog op fraaie wijze, maar een voetballend beter Jong Brabant ging uiteindelijk toch nog met de winst terug naar Berkel Enschot. Met nog twee wedstrijden en 6 punten boven de nacompetitiestreep lijkt er afgelopen zondag wel een hele grote stap gezet naar lijfsbehoud.

s Gezelligheid staat voorop bij de bikers

s Bikers in actie


NIEUWSKLOK - WOENSDAG 16 MEI 2018

PAGINA 24

Politie berichten Bijzondere gebeurtenissen van de afgelopen week in Haaren, Heukelom, Moergestel en Oisterwijk: FIETSENDIEVEN Maandagmiddag 7 mei rond 13.30 uur heeft de Politie twee fietsendieven van 15 en 17 jaar aangehouden bij het station in Oisterwijk. De jeugdigen werden op heterdaad betrapt toen ze aan een fiets stonden te morrelen. Ze zijn na verhoor met een proces-verbaal op zak in vrijheid gesteld. VERKEERSRUZIE Een 17-jarige jongen is dinsdagmiddag 8 mei aangehouden omdat hij na een verkeersruzie een 49-jarige automobilist zou hebben geslagen. Het conflict ontstond toen de jongen op een scooter rond 15.30 uur op De Lind reed. De automobilist vertelde dat hij overstak naar de Dorpstraat en daarbij over de fiets-suggestiestrook reed. De scooterrijder claxonneerde en ging achter de auto aanrijden. De automobilist stopte en stapte uit. De scooterrijder geeft de man een paar klappen en daarna gaat hij er op de scooter vandoor. Omstanders herkennen de jon-

geman. Agenten hebben hem korte tijd later aangehouden. Hij is op een politiebureau verhoord en mocht daarna weer naar huis. ASIELZOEKERS In Tilburg zijn zaterdag vijf personen aangehouden, waarvan er afkomstig zijn uit het AZC in

U i t va a r t b e g e l e i d i n g

Harriet van der Vleuten

Oisterwijk. Rond 10.30 uur meldde een chauffeur van een lijnbus dat hij problemen had met een groep mannen in zijn bus. Hij vermoedde onder meer dat de groep aan het zwartrijden was. Toen de politie arriveerde stond de bus stil op de Bosscheweg in Tilburg, nabij een spoorwegviaduct. De mannen waren echter niet van plan zich door de politie te laten controleren en vluchtten

s Vijf personen worden aangehouden op de Bosscheweg tussen Oisterwijk en Tilburg (Foto: Toby de Kort/ De Kort Media)

de bus uit. Daarbij renden zij het spoor op, waarbij een van hen gewond raakte. Agenten die hen wilden benaderen werden met stenen bekogeld. Uiteindelijk wist de politie hen er toch van te overtuigen dat de gewonde persoon hulp nodig had. Hij werd door ambulancepersoneel verzorgd en naar het ziekenhuis gebracht. Daarna gaven de andere vier zich ook over aan de politie. Het vijftal is aangehouden en er wordt onderzocht waarom zij zo nadrukkelijk uit handen van de politie wilde blijven. HENNEPKWEKERIJ In Haaren is afgelopen weekend bij een brand een hennepkwekerij aangetroffen. Bewijs dat dergelijke kwekerijen een gevaar opleveren, en melding van oplettende buren zeer gewenst is. In dit geval kon door het snel melden en ingrijpen door een oplettende buurman, voorkomen worden dat een woning verloren ging. De brand bleef beperkt tot een schuur. Politie roept inwoners op verdachte situaties te melden, juist om bijvoorbeeld brand te voorkomen.

OPBRENGST VOOR DE LOURDESREIS

Van pedicuresalon naar Het Hemeltje Joke Hoekman heeft 42 jaar een pedicuresalon gehad. Heel veel mensen heeft ze van zere voeten afgeholpen. Ze heeft dit met heel veel plezier gedaan, maar nu was het toch tijd om te stoppen als pedicure. En als u nu denkt dat ze veel tijd over houdt… niets is minder waar. Vanaf 1991 is Joke verbonden aan het Huis voor de pelgrim, een bedevaartorganisatie. Ze is als vrijwilligster, reisleidster en ambassadrice voor de regio Brabant. Ze gaat tweemaal per jaar als reisleidster naar Lourdes en ze besteedt de meeste tijd aan voorlichting over de reizen, het bezoeken van pelgrims, brochures versturen en nog veel meer dingen die verband houden met de reizen naar Lourdes. Lourdes is haar grote passie.

s Cadeauwinkel Het Hemeltje

Een beetje verbeelding Een beetje doet wonderen. verbeelding op doetKijk wonderen. cliniclowns.nl Kijk op hoe. cliniclowns.nl

LOURDES Maar…de pedicuresalon staat en nu stond - leeg, want Joke had een pedicuresalon aan huis. Wat zullen we daar mee doen? Daar

hoefde ze niet lang over na te denken. Joke maakt samen met nog andere vrijwilligers allerlei leuke cadeautjes. De opbrengst hiervan gaat in de Lourdespot. Uit deze pot wordt er aan pelgrims die naar Lourdes willen – en die deze reis heel hard nodig hebben - en de reis niet geheel zelf kunnen betalen een bijdrage geschonken. Ook gaan er met iedere reis vrijwilligers mee die een tegemoetkoming krijgen in de kosten van de reis. U begrijpt het al… de pedicuresalon is omgetoverd tot een opslag/ winkeltje dat de naam heeft gekregen Het Hemeltje.

Voor een passend afscheid www.harrietvandervleuten.nl T 013 592 00 48

ook als u elders verzekerd bent

Een groot gemis, een groot verdriet, maar herinneringen, vergeten wij niet. Verdrietig, maar met een onuitwisbare herinnering aan zijn leven, hebben wij afscheid moeten nemen van mijn lieve broer, onze oom en oud-oom

Jo Potters Hij overleed in de leeftijd van 85 jaar. Ans Potters Neven en nichten 12 mei 2018 Correspondentieadres: Coöperatie DELA – o.v.v. de heer J. Potters Moergestelseweg 28, 5062 JW Oisterwijk U kunt afscheid nemen van Jo in uitvaartcentrum ’t Seuverick van coöperatie DELA, Moergestelseweg 28 te Oisterwijk, op woensdag 16 mei van 18.30 tot 19.15 uur. De afscheidsdienst wordt gehouden op donderdag 17 mei om 10.30 uur in de aula van crematorium Hilvarenbeek, Beekseweg 22b te Diessen. Geen bloemen, maar liever een bijdrage aan de Hartstichting. Er staat een collectebus in het crematorium.

HET HEMELTJE Waarom Het Hemeltje… een verwijzing naar Lourdes want Lourdes is de Hemel op Aarde. Een mooie ruimte waar alle spullen mooi uitgestald staan. Joke is daar erg blij mee en zij hoopt u ook. Wilt u een leuk cadeautje... of wilt u gewoon eens een kijkje komen nemen in Het Hemeltje, dan bent u altijd van harte welkom. Het Hemeltje is altijd open als Joke thuis is. Het is fijn als u

van te voren even aangeeft dat u komt. U kunt Het Hemeltje ook vinden op de Facebookpagina Het hemeltje. Daar staan veel foto’s op van alle cadeautjes die u in de winkel kunt vinden. Joke Hoekman is bereikbaar via 013-5216701 of 06-42347729 of contact@lourdes-groep.nl De eerstvolgende reis is van 11 t/m 16 september. Veel informatie over de Lourdesreizen kunt u ook vinden op de website www.lourdes-groep.nl

Communicanten Oisterwijk

hoe.

s Wij deden op Hemelvaartsdag 10 mei onze Eerste Heilige Communie in de St. Petruskerk!


St. Petruskerk Oisterwijk NIEUWSKLOK - WOENSDAG 16 MEI 2018

PAGINA 25

H. Joanneskerk Oisterwijk

KERKBERICHTEN

Kerk St. Jans Onthoofding Moergestel

JOZEFPAROCHIE PAROCHIE ST.ST.JOZEF Kerkstraat 95 A 5061 EH Oisterwijk

St St Jozef

Jozef parochie

parochie

Algemeen secretariaat Sandra Hoefnagels Kerkstraat 95 A 5061 EH Oisterwijk T: (013) 521 33 76 E: secretariaat@jozef-parochie.nl www.jozef-parochie.nl IBAN: NL 03 RABO 0308 6351 83 Openingstijden: werkdagen van 9:00-13:00 u. Op vrijdag 11 mei is het secretariaat niet geopend. St. Jozef Centrum (Pastoraal Dienstencentrum)

Pastorale team Pastoor Francis De Meyer T: (06) 27 53 36 78 E: pastoor@jozef-parochie.nl Pastor Ad Verest T: (06) 20 68 05 41 E: ad.verest@jozef-parochie.nl Pastor Ad Kennes T: (013) 528 78 18 E: ad.kennes@jozef-parochie.nl Pastor Christof van Buijtenen T: (06) 29 03 27 67 E: christof.vanbuijtenen@jozef-parochie.nl Diaken Vincent te Plate T: (06) 51 20 10 85 E: vincent.teplate@jozef-parochie.nl Diaken Kees Schrama T: (013) 528 20 60 E: kees.schrama@jozef-parochie.nl Pastoraal assistente Dorris Rijnen T: (06) 23 10 15 15 E: dorris.rijnen@jozef-parochie.nl

St. Petruskerk Oisterwijk

H. Joanneskerk Oisterwijk De Lind 52, Misintentie: Ulrich Muller 5061 HX Oisterwijk Jabusch Kerk St.den Jans Onthoofding Openingstij pastorie: Donderdag 24 mei ma,Moergestel di, wo en vr. 9:30-12:00u 9.15 uur: Rozenkransgebed T: (013) 528 20 60 in de dagkapel E: h.joannes@jozef-parochie.nl 18.00 uur: Aanbidding van het Allerheiligste H. Lambertuskerk 19.00 uur: EucharistievieVIERINGEN ring Haaren Zondag 20 mei Vrijdag 25 mei 1e PINKSTERDAG 18.00 uur: Aanbidding van 11.00 uur: Eucharistieviehet Allerheiligste ring met familiekoor JOIZZ Levenskerk Celebrant: pastor A. Kennes 19.00 uur: EucharistievieOisterwijk Tijdens de H. Mis is er alleen ring St. Petruskerk Misintentie: uit dankbaarKinderkerk. heid bij een verjaardag Oisterwijk Dinsdag 22 mei 12.00 uur: EucharistievieProtestantse gemeente 20 minuten voorafgaand aan ring de doordeweekse vieringen Woensdag 23 mei Oisterwijk H.uur: Joanneskerk wordt het rozenhoedje gebe12.00 Eucharistievieden vanwege de Meimaand. ringOisterwijk

Kerk St. Jans Onthoofding Moergestel

Kerkstraat 95A, 5061 EH Oisterwijk

Bonenkamp; Corry Coppens-Vugs (1e jgt.); Adrianus H. Joanneskerk van der Staak; de overleden Oisterwijk Openingstij den familieleden Snoeren-Emsecretariaat: men; tevens t.g.v. een 60-jawerkdagen 9:00-13:00 uur rig huwelijk. T: (013) 521 33 76 Maandag 21 mei Kerk St. Jans Onthoofding E: st.petrus@jozef-parochie.nl 2e PINKSTERDAG Moergestel 11.00 uur: EucharistievieVIERINGEN ring met samenzang en Zaterdag 19 mei orgel 9.00 uur: Eucharistieviering Celebrant: pastor A. Kennes H.uur: Lambertuskerk 19.00 EucharistievieDinsdag 22 mei ringHaaren op de vooravond van 9.00 uur: Eucharistieviering het Hoogfeest van PinksteWoensdag 23 mei ren met samenzang 9.00 uur: Eucharistieviering Celebrant: pastor Chr. van Donderdag 24 mei BuijLevenskerk tenen 9.00 uur: Eucharistieviering Zondag 20 mei Vrijdag 25 mei Oisterwijk 1e PINKSTERDAG 9.00 uur: Eucharistieviering 11.00 uur: Eucharistieviering met zang van het CeciKOFFIE DRINKEN Protestantse gemeente liakoor en het Gregoriaans Na afloop van de H. Mis op koor. Eerste Pinksterdag is er geOisterwijk Celebrant: pastor Chr. van legenheid om elkaar te ontBuijtenen moeten onder het genot van Misintenties: Herman een kopje koffie of thee.

Oecumenische Pinksterviering in Natuurtheater Ook dit jaar is er weer een speciale viering in het natuurtheater. Voorgangers zijn pastor Ad Verest en dominee Winanda de Vroe. Dit jaar doet de Worship Band Den Bosch mee en spiritueel schilderes Sanne van Grinsven. Het schilderij dat zij tijdens de viering maakt, kan gekocht worden tijdens de koffie achteraf. Het thema is vurig verlangen, dat de 4 personen van de Band goed tot uitdrukking kunnen brengen. De opbrengst van de collecte is voor de Stichting Ois-

St. Petruskerk Zaterdag 19 t/m vrijdag 25 mei: Oisterwijk Hoogfeest van Pinksteren

terwijk Centraal. Met hun hulp hopen zij vurig dat de Oisterwijkse samenleving inclusiever wordt! Dus geef gul!! Kinderen en jongeren worden ook van harte uitgenodigd. 20 mei om 11:00 uur in het natuurtheater, Gemullenhoekenweg 147 te Oisterwijk. Van harte welkom aan iedereen!! OPROEP: We hebben nog enkele mensen nodig die vóór de viering willen helpen. Graag mailen naar Angelique Maas, E: gerttoinemaas@ziggo.nl

Kerkstraat 9, de Nederlandse Missiona5066 AR Moergestel rissen. H. Lambertuskerk Celebrant: pastor A. Verest Parochiecentrum: SintHaaren Jansplein 9 Misintenties: Josephus en 5066 AR Moergestel Christianus van de Wouw en T: (013) 5132774 Cornelia van Haaren (jgt.); E: st.jansonthoofding@ Jan en Jans van den BoschLevenskerk jozef-parochie.nl van Esch en overleden Oisterwijk Openingstij den familieleden (jgt.); uit dankparochiecentrum: baarheid voor het 60-jarig di, do en vr. 10:00-12:00 u. huwelijk van Rien en Corrie Noodgevallen via pastor Ceulemans. Protestantse gemeente A. Verest: Maandag 21 mei T: (06) 20 68 05 41 2e PINKSTERDAG Oisterwijk Aanvraag ziekenbezoek: 9.30 uur: Kerk St. Jans OntE: ad.verest@jozef-parochie.nl hoofding: Eucharistieviering Celebrant: pastor A. Verest VIERINGEN Zaterdag 19 mei Dinsdag 22 mei 19.00 uur: Kapel Park Sta9.00 uur: Kerk St. Jans nislaus: Eucharistieviering Onthoofding: Eucharistieop de vooravond van Pinkviering steren met samenzang. 9.30 uur: Aanbidding van Celebrant: pastor A. Verest het Allerheiligste Misintenties: Sisca van Woensdag 23 mei Haaren van den Biggelaar 19.00 uur: Kapel Park Sta(verj.); Sjan Swinkels e.v. nislaus: Eucharistieviering Kees Jansen. met aansluitend rozenhoedZondag 20 mei je vanwege de Meimaand. 1e PINKSTERDAG Donderdag 24 mei 9.30 uur: Kerk St. Jans Ont9.00 uur: Kerk St. Jans hoofding: EucharistievieOnthoofding: Eucharistiering m.m.v. gemengd koor viering Cantate Domino. Week van

Vurig verlangen

Pinksterdienst

in het Natuurtheater

H. Lambertuskerk Haaren Mgr. Bekkersplein 4, Heesters; overleden ouders 5076 AV Haaren Johan van Tuyl en Lien van Levenskerk Parochiehuis: Tuyl-Vugts en zoon Frans; Driehoeven 1A, Cornelis Brock vanwege zijn Oisterwijk 5076 BA Haaren verjaardag; overleden moeT: (0411) 62 37 49 der; overleden ouders van E: h.lambertus@ den Braak-van Goch; Bert en Protestantse gemeente jozef-parochie.nl Joris van de Spank; overlePastorie: den ouders van de Mee-de Oisterwijk Driehoeven 1 Groot. 5076 BA Haaren Maandag 21 mei T: (0411)62 19 15 2e PINKSTERDAG Openingstijden 9.30 uur: Eucharistieviering parochiehuis: met samenzang ma. 8:30-11.30 uur; Celebrant: pastor Chr. van wo. 10:00-13:00 uur; Buijtenen vr. 8:30-12:00 uur Misintenties: voor priesterAanvraag ziekenbezoek: roepingen; Jo de Bever. Via pastoor De Meyer: T: (0411) 62 19 59 Dinsdag 22 mei 18.30 uur: Rozenhoedje verVIERINGEN valt Zaterdag 19 mei 19.00 uur: Eucharistievie19.00 uur: Eucharistieviering vervalt ring op de vooravond van Woensdag 23 mei het Hoogfeest van Pinkste9.00 uur: Rozenhoedje ren met samenzang. 9.30 uur: Eucharistieviering Celebrant: pastoor F. De Donderdag 24 mei Meyer 17.30 uur: Aanbidding van Misintenties: voor moeder; het Allerheiligste een bijzondere intentie; 18.00 uur: Rozenhoedje overleden ouders van den 18.30 uur: EucharistievieBosch-van de Meyden. ring Zondag 20 mei Vrijdag 25 mei 1e PINKSTERDAG 9.00 uur: Rozenhoedje 9.30 uur: Eucharistieviering 9.30 uur: Eucharistieviering m.m.v. het Kerkkoor Celebrant: pastoor F. De Woensdag 23 mei is het paMeyer rochiehuis gesloten. We zijn Misintenties: Adrianus wel telefonisch bereikbaar.

Kerkgebouw: Kerkstraat 64 Oisterwijk Predikant: Ds. Winanda de Vroe E: wdevroe@pkn-oisterwijk.nl T: 013 - 5282175 (niet bereikbaar op woensdag) Scriba: Marjan van Wijngaarden Lijsterbeslaan 54 5056 XK Berkel-Enschot T: 013-5332129 E: scriba@pkn-oisterwijk.nl www.pkn-oisterwijk.nl Ontmoetingscentrum: De Voorhof, Kerkstraat 62. Voor gebruik: Jan van Ekris, le Sage ten Broekstraat 12 5062 CT Oisterwijk T: 013-5211057 E: janvanekris@home.nl ZONDAG 20 MEI: Pinksterviering in Natuurtheater Oisterwijk, 11.00 uur We vieren Pinksteren op een bijzondere locatie: buiten! Het is een viering die

samen met de RK-parochie is voorbereid. Voorgangers zijn pastor Ad Verest en ds. Winanda de Vroe. Het thema is ’Vurig Verlangen’. Er is ook veel muziek, begeleid en geleid door het Worship Team Den Bosch. Een viering voor jong en oud, waar kinderen actief aan mee kunnen doen. Kom dus vooral met het hele gezin! Deze ochtend is er in de kerk in de Kerkstraat geen dienst. Pinkstervesper, 17.00 uur Op zondagmiddag is er een korte Pinksterviering voor iedereen die er ’s morgens in het Natuurtheater niet bij kon zijn, en voor iedereen die nog een keer stil wil staan bij het bijzondere feest van Pinksteren. Iedereen is van harte welkom! AGENDA Donderdag 24 mei 19.30: Gemeenteavond over het Avondmaal

Agenda St. Jozef Iedereen is welkom! Pinksterzondag, 20 mei om 11:00 uur Door de Protestantse Gemeente Oisterwijk en de St. Jozefparochie m.m.v. Worship team Den Bosch en geïnspireerd schilderes S. van Grinsven

Natuurtheater Oisterwijk, Gemullehoekenweg 147

DINSDAG 22 MEI 19.30 uur: huiskring in Moergestel 19.00-20.30 uur: foto’s bestellen communicanten Oisterwijk (St. Jozef centrum)

VRIJDAG 25 MEI 17.30-20.00 uur: Barbecue met alle vormelingen in Haaren Jozef Parochie Kerkstraat 95a • 5061 EH OISTERWIJK • T 013 - 521 33 7 St. Jozef ParochieSt. • Kerkstraat 95a • 5061 EH OISTERWIJK • • T 013 - 521 33 76 • www.jozef-parochie.nl


NIEUWSKLOK - WOENSDAG 16 MEI 2018

PAGINA 26

OP ZOEK NAAR EEN (NIEUWE) BAAN? Deze bedrijven zijn op zoek naar JOU!

Thebe | Guldenakker Verzorgende IG nachtdienst - Goirle - TZO.18.073 Werken in de nacht is afwisselend en uitdagend! Ben jij de verzorgende IG die graag in de nacht werkt? Top, dan zijn we op zoek naar jou!

+31(0)134685971 +31(0)134685971 info@kermad.nl info@kermad.nl www.kermad.nl www.kermad.nl

Liever doortete gaan werken Lievereen eenvak vak leren leren door gaan werken ? ?

Wij zoeken voorvoor Tilburg Wij zoeken Tilburg (leerling) constructiebankwerkers (leerling) constructiebankwerkers

Die intern opgeleid willen worden. intern opgeleid worden. Indien Die gewenst kan eenwillen leerovereenkomst Indien gewenst kan een leerovereenkomst worden afgesloten. afgesloten. Ook mensenworden met ervaring zijn welkom te Ook mensen met ervaring zijn welkom te solliciteren. solliciteren

Aan de slag bij Thebe? Als verzorgende IG ben je in het bezit van het diploma verzorgende IG of gelijkwaardig. Bij Thebe bieden wij samen dagelijks de beste zorg. Je volgt een inwerkprogramma en een persoonlijk ontwikkelpad ondersteund door een gezamenlijk ontwikkelprogramma binnen Thebe. Je ziet het unieke in elke mens en weet een omgeving te creëren die past bij de behoefte, aansluitend op de “Bedoeling” van Thebe. Ons aanbod Thebe werkt met zelfstandig functionerende teams met een manager op afstand. Dat betekent vrijheid in de invulling van je functie als verzorgende IG en nauwe samenwerking binnen je team. Je doet het samen!  De arbeidsduur ligt in overleg tussen de 12 en 28 uur per week;  De werktijden liggen tussen 23:00 uur en 07:00 uur;

Plukkers gevraagd ! Voor de maanden juni t/m augustus

 De functie van verzorgende IG is ingeschaald in functiegroep FWG 35 van de CAO VVT, dit is maximaal € 2.566,28 bruto per maand op fulltime basis (36 uur).  Je krijgt een contract voor onbepaalde tijd!  Naast een goed salaris hebben we goede arbeidsvoorwaarden zoals het meerkeuzesysteem (fietsplan, bedrijfsfitness etc.), collectieve ziektekostenverzekering, eindejaarsuitkering van 7,4% en pensioenregeling.  Het overleggen van een VOG is verplicht.

Aanmelden via de website

Meer weten? Neem dan contact op met Coise op ‘t Hoog, manager Thebe | Guldenakker, via het secretariaat op telefoonnummer 013 – 531 08 00. Ben je enthousiast over de functie van verzorgende IG? Stuur dan je motivatie met CV naar solliciterentzo@thebe.nl of solliciteer via www.werkenbijthebe.nl. Locatie Guldenakker Thebe | Guldenakker ondersteunt cliënten op het gebied van verzorging en verpleging. Zij hoeven daarvoor niet naar Tilburg of Breda, maar kunnen in de vertrouwde omgeving blijven wonen. Werken in Guldenakker is kiezen voor werken in een woonzorgcentrum waar de typische Brabantse gemoedelijkheid nog troef is. Dit is merkbaar aan de sfeer tussen cliënten en mantelzorgers, maar ook in die tussen medewerkers en vrijwilligers.

Gezocht!

PLOEGLEIDER LOGISTIEK WIE ZIJN WIJ? Reinders is een toonaangevende leverancier binnen het basisonderwijs en de kinderopvang. Als totaalleverancier voorzien wij basisscholen en kinderopvangorganisaties van een breed scala aan educatieve producten en diensten. Denk hierbij aan methoden, creatieve materialen, spel- en ontwikkelingsmaterialen en meubilair. Om onze klanten snel, tijdig en correct te voorzien van hun bestelling beschikken wij over een geavanceerd en geautomatiseerd logistiek centrum waar het logistieke team het bruisende hart van is.

WIE BEN JIJ? Een geboren leider die het een uitdaging vindt om er elke dag, samen met zijn team, voor te zorgen dat elke bestelling op tijd en correct verzonden is, tot en met het laatste pakketje.

! d w u e i n Ver Ga nu naar

brabantwerkt.nl

voor lokale vacatures in jouw buurt

REINDERS ZOEKT.. een energieke collega die, in een prettige werksfeer, mede verantwoordelijk is voor het coördineren en begeleiden van het logistieke team. Samen zijn we verantwoordelijk voor goederenontvangst, opslag, aanvullen, picken en verzendklaar maken tot en met het leveren bij de klant. Jij haalt alles uit je team, onder andere door: -

je voert controles uit op het gebied van kwaliteit en kwantiteit je introduceert, verbetert en optimaliseert nieuwe en bestaande processen je brengt je enthousiasme over op je collega’s voor het verbeteren van processen je zorgt ervoor dat aan het einde van de dag alle orders verwerkt zijn je geeft vorm aan en ziet toe op een schone, opgeruimde en veilige werkomgeving

JIJ BENT… -

communicatief vaardig en in staat het beste uit ons team te halen analytisch aangelegd en in staat dit om te zetten in oplossingen en acties iemand die goed tot zijn recht komt met een gevarieerd takenpakket resultaatgericht en streeft naar optimale dienstverlening voor onze klant gemotiveerd, proactief, flexibel en zeker ook een gezellige collega die graag werkt in een informele omgeving.

WIJ BIEDEN.. -

een plekje binnen ons enthousiast en gedreven team uitdagend werk, waar je helemaal in op kunt gaan 26 vakantiedagen, als je ons een vakantiefoto stuurt reiskostenvergoeding en pensioenregeling super goede werksfeer

Uw vacature in 5, 10 of 15 weekbladen en drie weken op

BrabantWerkt.nl vanaf slechts

€ 0.

10

per mm per krant

Oplage : . x e 0 0 .0 5 2 2 . x a m t to Waalwijk

14 Breda

INTERESSE in deze gevarieerde functie en heb je er zin in? Stuur dan jouw motivatiebrief en CV uiterlijk 25 mei aan Marieke van den Anker (afdeling P&O) via emailadres: pz@reinders-oisterwijk.nl. Voor meer informatie over de functie kun je contact opnemen met Marjolijn Bertens op tel.nr.: 013–528 84 35 Reinders Oisterwijk bv Sprendlingenstraat 33 5061 KM Oisterwijk

Roosendaal

11

Os s

Den Bosch

7

16

Uden Veghel

Tilburg

Bergen op Zoom

29

Mail uw advertentie naar uitgeverij@emdejong.nl o.v.v. BrabantWerkt.nl

Eindhoven

Bo xmeer


NIEUWSKLOK - WOENSDAG 16 MEI 2018

PAGINA 27

WE KOMEN NAAR U TOE DEZE ZOMER!

Puzzel mee ...

Het doel Poiltie, Leysytromen en ContourdeTwern samen de wijk in Van Loes Op 22 mei staat er een buurttent opgesteld op het schoolplein van Basisschool De Coppele. Alle inwoners uit de wijk Westend kunnen in gesprek met medewerkers van de politie, Leystromen of ContourdeTwern. Kom gerust eens een kijkje nemen tussen 15:00-17:00 uur. Jong en oud is welkom! Uit een behoefte-onderzoek van de deelnemers van WestendTalent was een van de wensen van de deelnemers dat er meer behoefte was aan voorlichting in de wijk door een aantal maatschappelijke organisaties. Zowel Leystromen als de wijkagenten werden genoemd als partijen waar behoefte aan is. De eerste stappen zijn gezet en in maart. Jose Botermans van Leystromen kwam vragen ophalen van de deelnemers en heeft de deel-

nemers geholpen bij verdere ondersteuning. Dat werd goed ontvangen. Tijd voor de volgende stap. Op 22 mei staan politie, Leystromen en WestendTalent van ContourdeTwern gezamenlijk in een tent op het schoolplein. Alle inwoners uit de wijk kunnen op dat moment kennismaken met Leystromen, de wijkagenten en ContourdeTwern en eventueel hun vragen aan de organisaties stellen. Voor zowel de wijkagen-

ten, Leystromen als WestendTalent is het doel om kennis te maken met de bewoners van Westend. Zij willen weten wie zij zijn en tegen welke eventuele knelpunten bewoners aan lopen. Schroom dus niet om even langs te komen. Zij staan u graag te woord. Geen ruimte om op 22 mei langs te komen? Kom dan naar de koffie-ochtenden van WestendTalent op woensdag in de oneven weken. De koffie-ochtend vindt plaats in OC De Coppele tussen 10:00 uur en 11:30 uur. Van daar uit kunnen contacten worden gelegd met andere organisaties als dit nodig mocht zijn.

Ik dicht niet Ik open ogen ... voor hetgeen men wellicht niet ziet Een rijm ... een vers bij een foto van de natuur verruimt ieders blik op den duur Wat ik wil bereiken is dat u intenser beleeft wat de natuur ons geeft en er anders naar gaat kijken Mijn doel . . . Met gevoel probeer ik op rijm een ”blikopener” voor u te zijn

Doe mee met onze wekelijkse Puzzelactie en maak kans op 10 worstenbroodjes van Puzzelservice / Persbelangen / P0363

BAKKERIJ GILLIS

1

2

4

3

12

5

6 14

13 18

17 21

33

Loes Westgeest

38 42 46 51 58

70

62

41

50 57 64

63

68

69 73

74

77

76 79

78

37

56

72

71

75

55

61 67

66

36

30

45 49

48 54

60

59 65

35

44

47 53

52

29

40

43

11

24 28

34

39

10

16

23 27

32

9

20

19

26

31

8

15

22

25

7

81

80

© Persbelangen P0363

77

49

38

80

18

36

75

51

15

5

45

13

Kruiswoordpuzzel Week 20 Welk winwoord komt er in het balkje? HORIZONTAAL: 1 insect, 4 heidemeertje, 6 Algemene Bijstandswet (afk.), 9 thermoplast kunststof, 12 mirakel, 15 staat in de VS, 17 langere weg, 18 deel van het lichaam, 20 studenteneetzaal, 21 steengruis, 22 schielijkheid, 24 muil, 25 vijfde toon, 26 zouteloos, 27 kloosteroverste, 29 locomotief (afk.), 31 paardenkracht (afk.), 32 Bolivia (internetadres), 33 poreuze steen, 35 jaargang (afk.), 37 titel, 38 Europeaan, 40 muziekinstrument, 42 bergplaats, 43 intelligentiequotient, 44 bijwoord, 45 staat in de VS, 46 professie, 49 zoogdier, 51 Naamloze Vennootschap (afk.), 53 Deo Volente (afk.), 54 schuim, 56 voor elkaar!, 57 vervroegde invriijheidsstelling (afk.), 58 risico, 60 breinloos, 62 eenheid van elektrische weerstand, 64 boerderijdieren, 65 gewaagdheid, 67 neerslag, 69 uitwas, 70 blaasinstrument, 72 zonder twijfel, 73 nomadenvolk, 75 braking, 77 vroegere Nederlandse munt, 78 schil, 79 christelijk (afk.), 80 plaats in Nrd.-Brabant, 81 voormalig eiland in het IJsselmeer.

STORINGSNUMMERS Gas en elektriciteit: tel. 0800-9009. Water: 073-6838000 Centrale antenne: 0900-1884 (Ziggo) POLITIE ECHT ALARM: 1-1-2 POLITIE gewoon: 0900-8844 Via telefoon 0900-8844 krijgt men 24 uur per dag persoonlijk advies bij alle vragen, meldingen of voor het doen van aangifte. In veel gevallen kan aangifte via internet of telefonisch. Voor complexere zaken wordt een afspraak gemaakt om aangifte te doen op een politiebureau. Aangifte op afspraak voor politiebureau Oisterwijk, Blokshekken 5, is mogelijk; dit bureau is niet geopend voor vrije inloop. Het politiebureau Tilburg Noord, Brucknerlaan 18, 5011 DM Tilburg. Postbus 8050, 5004 GB Tilburg Afspraken en meldingen Dit politiebureau is geopend van maandag t/m vrijdag van 07.00 uur - 22.00 uur. U kunt op dit bureau alleen terecht voor meldingen en vragen. Om onnodige wachttijden te voorkomen raden wij u aan om vooraf een afspraak te maken via 0900-8844 (24 uur per dag). Buiten de openingstijden kunt u gebruik maken van de intercom. Als u op de knop drukt, krijgt u contact met de politie. De medewerkers helpen u graag verder. Aangiften Van een aantal zaken kunt u via internet aangifte doen op www. politie.nl. Er bestaat ook de mogelijkheid om telefonisch of op

WEGWIJZER het burea aangifte te doen. Wij adviseren u een afspraak te maken. Hiervoor belt u 0900-8844 (24 uur per dag). SOS-TELEFONISCHE HULPDIENST 0900-0767, 5 ct/min. Postbus 598, 5000 AN Tilburg. HUISARTSEN: Weekenddiensten Huisartsenpost Lage Witsiebaan 2a Tilburg Tel.: 0900-33 22 22 2 Bereikbaarheid: werkdagen na 17.00 uur Tijdens weekenden en feestdagen. Nadere informatie bel uw huisarts. VROUWEN TEGEN SEKSUEELGEWELD Nieuwlandstraat 37, Tilburg, 0135437501. SLACHTOFFERHULP Maandag t/m vrijdag van 9.0017.00 uur, Spoorlaan 21b, Tilburg, tel. 0900-0101. NEDERLANDSE RODE KRUIS AFD. OISTERWIJK-HAAREN Secr Dhr. J. Zijp, tel 5220457; bijzondere vakanties: mw. T. van der Sande, tel. 5133442 / 0612541956; dorpscoördinator Oisterwijk: mw. M. Corstiaans, tel. 5285257; bankrekening NL77 RABO 0153 1849 49 ; website: www.rodekruis.nl KRINGLOOPBEDRIJF OISTERWIJK

Veldweg 8 Oisterwijk. Winkel: di t/m vr van 9.30-17.00 en za van 9.30-16.00 u. Milieustraat: woensdag en vrijdag 13.30-16.30 en za 10.00-16.00 u. Afgeven herbruikbare spullen van 9.30-12.00 u. en tijdens openingstijden milieustraat. Ophalen herbruikbare goederen: bel kringlooplijn: 09008212248. www.kringloopbedrijfoisterwijk.nl THEBE WIJKVERPLEGING MIDDEN-BRABANT Uitleenservicepunt (ma-zat 9.00 17.00 uur) Thebe De Vloet, Vloeiweg 85 in Oisterwijk. E-mail: info@thebe.nl. Internet: www.thebe. nl, telefoon 0900 - 8122 (24 uur per dag bereikbaar; 10 cent p.m.). Voor verpleging en verzorging: buurtteam Oisterwijk Oost 088 117 6761, buurtteam Oisterwijk West 088 117 6762 en buurtteam Moergestel 088 117 6763. CHARITAS OISTERWIJK Postbus 394 - 5060 AJ Oisterwijk, tel. 06-20087292. www.charitasoisterwijk.nl. info@charitasoisterwijk.nl TANDPROTHETISCHE PRAKTIJK VAN WERKHOVEN Kunstgebitten, reparatie en vervaardiging. Moergestelseweg 18, 5062 JW, Oisterwijk, tel. 0135230085, www.tppvanwerkhoven.nl INLOOPPUNT OISTERWIJK Kerkstraat 48, tel. 013-5286440; dinsdag en donderdag 14.00-

16.00 u.; woensdag warme maaltijd 12.00-14.00 u.; vrijdag 10.00-12.00 u.; 3e zondag van de maand brunch 12.00-14.00 u. FYSIOTHERAPIE VAN EEKELEN Lavendel 11, 5061 WB Oisterwijk, tel. 013-5215464, e-mail: info@fysiovaneekelen.nl www.fysiotherapievaneekelen.nl BONNE CHANCE PRAKTIJK VOOR PSYCHOTHERAPIE Berkel-Enschot, mw. drs. M. v.d. Wouw, psycholoog NIP, psychotherapeut BIG; tel. 06-23025741; www.bonnechance.nl MASSAGEPRAKTIJK PREVENTE Therapeutische massage: Shiatsu/ cranio sacraal. Onderhoud u zelf met massage. Team van masseurs: zeven dagen per week. 013-5219178/06-51235677. www.massage-praktijk-prevente.nl

VERTICAAL: 1 voortgezet wetenschappelijk onderwijs (afk.), 2 Indonesisch eiland, 3 tegenzin, 4 vegetatie (afk.), 5 bijwoord, 7 Bahrein (internetadres), 8 halskwab, 9 forum, 10 aquarium, 11 inlichtingendienst, 13 deel van een schip, 14 wat betreft, 16 weduwe (afk.), 18 rubberboot, 19 crypte, 22 volgens anderen (afk.), 23 terrabyte (afk.), 25 nuk, 26 pret, 28 tussenwerpsel, 30 maaksel, 32 weiland, 34 ultraviolet (afk.), 36 Europeaan, 38 Bibliotheek- en Documentatieacademie (afk.), 39 zwarte kraal, 40 op welke wijze, 41 aardkluit, 47 Binnenlandse Veiligheidsdienst (afk.), 48 compagnon (afk.), 50 kleverige vloeistof, 52 geluidsniveau, 54 kwak, 55 kruk, 57 colporteur, 59 meetkundig figuur, 61 uitroep, 63 hectoliter (afk.), 64 openbare verkoping, 66 vijfde toon, 68 takel, 69 begeerte, 70 bepaald (afk.), 71 licenciaat (afk.), 73 kalm!, 74 inkoop (afk.), 76 salvo honore (afk.), 77 Gedeputeerde Staten (afk.). OPLOSSING WK 19 HORIZONTAAL: 1 AKN, 4 enk, 6 nuk, 9 acc., 12 laatst, 15 windei, 17 griep, 18 fez, 20 terra, 21 wem, 22 Medoc, 24 bei, 25 oef, 26 dar, 27 ach, 29 mus, 31 mi, 32 RO, 33 mol, 35 al, 37 MP, 38 Iers, 40 omen, 42 inca, 43 UN, 44 AZ, 45 laan, 46 taal, 49 olijf, 51 ll., 53 lp, 54 ork, 56 uk, 57 p.e., 58 eed, 60 kip, 62 www, 64 nor, 65 gil, 67 curie, 69 aal, 70 talud, 72 sik, 73 graan, 75 aalbes, 77 moslim, 78 fte, 79 cue, 80 kgm, 81 dra.

VERTICAAL: 1 alg, 2 karwei, 3 naief, 4 esp, 5 NT, 7 uw, 8 kit, 9 adrem, 10 cerium, 11 CIA, 13 tem, 14 led, 16 neb, 18 ferm, 19 zoal, 22 ma, 23 cc, 25 omwille, 26 dor, 28 ham, 30 spinner, 32 reaal, 34 om, 36 lelijk, 38 ict, 39 sul, 40 OZO, 41 naf, 47 APK, 48 sr., 50 luw, 52 legaat, 54 opus, 55 kwik, 57 polair, 59 dille, 61 i.c., 63 we, 64 naald, 66 lub, 68 rif, 69 ars, 70 taf, 71 dec, 73 gom, 74 NMa, 76 SU, 77 mg.

Winwoord: SLAGROOMPUNT

Oplossing Prijspuzzel wk 19:

SLAGROOMPUNT Prijspuzzelwinnaar wk 19:

Joop van Ingen Toe aan een nieuwe tandprothese? Bij ons is advies gratis.

Tuinweg 47 - Oisterwijk

Stuuruwoplossingnaarpuzzelnk@emdejong.nl Inzenden kan tot volgende week maandag 15.00 uur. De winnaar kan op vertoon van een identiteitsbewijs tien worstenbroodjes afhalen bij Bakkerij Gillis, Boxtelsebaan 31, Oisterwijk, 013-5284471.

Bel voor een afspraak:

013 - 523 00 85 Moergestelseweg 18, Oisterwijk

www.mzco.nl

BENT U DE WINNAAR?

Knip dan bovenstaande oplossing met daarop uw naam uit en u kunt 10 worstenbroodjes deze week op vrijdag of zaterdag ophalen! (Vergeet uw legitimatie niet)


Moergestel nieuws

NIEUWSKLOK - WOENSDAG 16 MEI 2018

PAGINA 28

42e JAARGANG

Nieuws voor Moergestel en omgeving

Inleveren kopij via www.uitgeverijemdejong.nl - De deadline kopij: dinsdag 10.00 uur Adverteren? Bel met Con van Beckhoven 06 - 51152892 of mail: Con-van-Beckhoven@emdejong.nl of uitgeverij@emdejong.nl

ROUTE: DE KERKEINDSCHE HEIDE IN MOERGESTEL

Samen wandelen, ja gezellig!

Moergestel Fietsdorp In een ander jasje, en met weer nieuwe mooie fietsroutes, werd afgelopen week het Moergestel Fiets- en Wandeldorp georganiseerd. En hoe kan je beter de omgeving van Moergestel en Oisterwijk ontdekken, dan met de routes van Moergestel Fietsdorp!? Het werd de deelnemers in ieder geval duidelijk. Want wat was het een heerlijk weekend, en wat krijgt u op de pagina’s in deze krant een mooi overzicht van de omgeving, vele locaties en activiteiten, het landschap, de natuur, het boeren leven, molens en nog veel meer! Met

voor de liefhebbers via Oisterwijknieuws.nl nog een 140 foto’s meer, brachten Leny van Schijndel en Rick Denissen het voor u in beeld. Een mooi overzicht van fietsen wandelweekend van Moergestel Fietsdorp, met de Tandemtocht, het St Joris gilde,

de ZLTO Familie fietstocht, de Retro tourtocht, de Knapzakentocht, de sfeer op het Sint Jansplein en bij de molen. Zo alles bij elkaar ‘bladerden’ de deelnemers en u ook als lezer door een hele mooie omgeving, met een goede indruk van wat Moergestel en Oisterwijk en hun omgeving zoal te bieden hebben. Geniet van het voorjaar, pak de fiets!

s De onderhoudsploeg van het wandelnetwerk: Piet,Leon,Thieu,Piet,Ton,Jan en Ludo. Met veel vrije dagen en mooi weer in het verschiet hierbij een wandeling door het natuurgebied, dat ingeklemd ligt tussen de A58, Abdij Koningshoeve en het Wilhelmina kanaal. Een prachtige wandeling met de keuze tussen 5 en 8 km. Start en parkeren op de Bakvenscheweg, parallel aan de A58 vanaf de Tilburgseweg, Moergestel. Je volgt de volgende wandelknooppunten (knp) van De Hilver: De 5 km route: 94, 24, 21, 10, 22, 92, 24, 94. Voor de 8 km route volg je vanaf knp 22, de knp 6, 5, 8, 91 en dan verder bij 92. CAFÉ HALFWEG Direct na de start bij knp 94 bestijg je de trappen die de Mannenwandelgroep Moergestel heeft aangelegd om op een veilige manier de A58 over te steken. Aan de andere kant van de A58 daal je ook weer de trappen af en kom je bij knp 24. Vanaf hier wandel je eerst parallel aan de Tilburgseweg en daarna, helaas, een 50 meter in de berm van de Eindhovenseweg. Vlak voor de Rendierhoeve ga je links de Pijnendijk in tot knp 21. De Rendierhoeve was het voormalige café Halfweg nabij de al lang verlaten wielerbaan van Berkel-Enschot, voorbij het trappistenklooster. Dit café Halfweg was onder leiding van broeder Dorrotheus de Vries zodanig verbouwd dat hier van 1904 tot 1914 een twintigtal trappistinnen van O.L. Vrouw van Voortdurenden Bijstand uit de Vogezen konden worden gehuisvest. Deze trappistinnen uit Frankrijk waren, sinds de anti-klerikale wetgeving in dat land van 1901, op zoek naar tijdelijke toevluchtsoorden. De route hierna loopt achter het tuinencomplex van de Abdij Koningshoeve door. Helaas is hier geen tussendoor verbinding naar de Abdij toegestaan.

Via knp 22 kom je door het speelbos van de verkennerij weer op De Pijnendijk, waar je om de omheining van de schapenweide heen komt bij knp 92. KERKEINDSCHE HEIDE Allerlei kleinschalige overgangen van bos naar hei: dat is de Kerkeindsche Heide. Er valt hier meer te ontdekken dan je zou verwachten voor een gebied dat opgesloten ligt tussen een snelweg, een kanaal en een klooster. Weinig gebieden in Brabant zijn zo geschikt voor de levendbarende hagedis. Dat komt door de kleinschalige overgang van heide naar bos. En door de grillige grenzen daartussen. Daar houdt dit reptiel juist van. Bij ons beheer houden we hier rekening mee door steeds weer (piep)kleine stukjes bos open te kappen. Het lijkt alsof de jonge hagedisjes ‘levend’ geboren worden, maar dat is slechts schijn. De jongen komen uit direct na het leggen van de eieren. ‘Eierlevendbarend’ zou als naam dus beter op zijn plaats zijn. Een andere opvallende heidebewoner is heideblauwtje. Verderop herkennen oudere sportievelingen misschien nog de omgeving van het vroegere en nu verdwenen gemeentelijke trimparcours van Moergestel. Met een korte wandeling parallel aan de A58 en zicht op een wat verscholen liggend landgoed Jonkersbosch kom je weer uit bij knp 24 en via de trappen omhoog en aan de overkant omlaag terug bij het startpunt bij knp 94. DE KLUIZENAAR Neem je de wandeling van 8 km,

DE SONMAN 22 - Tel. 013 - 513 1611 www.ambm.nl

Onderhoud en reparatie van alle merken. Verkoop van nieuwe en gebruikte auto’s ZATERDAG NA 12.00 UUR GESLOTEN!

dan bereik je voorbij knp 22 het Wilhelminakanaal. We staan nu recht tegenover de recreatieplas van de Beekse Bergen, die rechtstreeks toegang heeft op het Wilhelminakanaal middels een ophaalbrug. Duidelijk is hier te zien dat het kanaal is verbreed waardoor het bruikbaar is geworden als roeibaan voor de Tilburgse Studenten Roeivereniging Vidar. In dit bosgebied wandelen we om het door prikkeldraad omgeven gebied De Kluizenaar. Het is privéterrein. Hier woonde eens na thuiskomst in 1946 als oorlogsvrijwilliger en kamermeester van Churchill, Montgomery, Eisenhower en Prins Bernhard de uit Moergestel komende ”Dutchie” Piet Hermans. Rechts van ons hebben we zicht op de ontgonnen landbouwgebieden van de Kerkeindsche Heide, waar het riviertje De Braakloop ontstaat dat onder de A58 door naar de Pierenberg en het kapelletje aan de Oisterwijkseweg stroomt.

s Start en opstap traditioneel vanaf het plein in Moergestel.

(Foto: Rick Denissen)

Vier generaties in Moergestel

Komend op De Pijnendijk gaan we eerst rechts om daarna links af te slaan naar knp 91. MEE DOEN? Wij wensen je een fijne wandeling. De Mannenwandelgroep Moergestel gaat de komende weken weer op stap om het wandelnetwerk van Moergestel en directe omgeving te controleren en waar nodig te herstellen. Wil je hier ook aan meewerken of elke dinsdagmorgen mee gaan wandelen, neem dan contact op met Piet Gelden. Mail: pgelden@home.nl of bel 013 513 1609. Wil je foto’s bekijken van de wandelingen van deze groep kijk dan op de site van MannenWandelgroepMoergestel.nl.

Openingstijden: ma. en di. alleen op afspraak wo. t/m vr. 10.00-12.00 en 15.00-18.00 uur za. 10.00-14.00 uur Industrieweg 21a, Moergestel Tel. (013) 511 1177 / 06 12963617

s Vier generaties van Moergestelse bodem, samen op de foto: Oma Maria van de Wouw-van der Poll (83), met haar dochter Maria Evers-van de Wouw (57), kleindochter Brit Evers (25) en haar kersverse achterkleindochter Loa van 3 weken oud, woont ook in Moergestel. Van harte gefeliciteerd!


NIEUWSKLOK - WOENSDAG 16 MEI 2018

PAGINA 29

NA 9 JAAR IS HET TIJD VOOR NIEUWE, 60-jarig Priesterfeest FRISSE IDEEËN EN ONTWIKKELINGEN... voor Pastor van den Broek Voorzitter van de

al 30 jaar uw verzekeringsadviseur om de hoek ...

Zonnebloem, afdeling Moergestel, iets voor jou?!

Nationale Vereniging de Zonnebloem is de landelijke vrijwilligersorganisatie die zich inzet voor het welzijn van mensen met een fysieke beperking door leeftijd, ziekte of handicap. Door huisbezoek en het organiseren van aangepaste activiteiten en vakanties wil de Zonnebloem het sociaal isolement van mensen voorkomen en bijdragen aan de kwaliteit van het leven. Provinciaal zijn de besturen onderverdeeld in regio’s en afdelingen. Éen ervan is Moergestel, dat ook een eigen bestuur heeft. Elke afdeling kan, binnen de visie van het nationaal bureau, zelf vorm geven aan de afdeling, passend bij de plaatselijke bevolking.

ss Pastor van den Broek 60 jaar priester.

(Foto: Martien Oerlemans)

Op zondag 3 juni a.s. gaat pastor Herman van den Broek (85) gedenken dat hij 60 jaar geleden tot priester werd gewijd. Op uitdrukkelijk verzoek van de emeritus-pastor wordt het feest op bescheiden wijze gevierd. Om 10.30 uur is die zondag de jubileum-eucharistieviering in de kerk van Moergestel; De dienst van 9.30 uur komt daardoor die dag te vervallen. Na de viering in de parochiekerk nodigt de pastor alle aanwezigen uit ‘op de koffie’ in het Parochiecentrum. Daar staat de koffie - of ’n ander drankje - met iets lekkers klaar. Het is geen ‘officiële’ receptie waarbij de jubilaris in het middelpunt staat. Het is ’n

ongedwongen samenzijn waarbij de pastor zich tussen de gasten begeeft om ’n praatje te maken. Volgende week komen we in een artikel op dit bijzondere feit nog uitvoeriger terug, maar dan kunt u zondag 3 juni vanaf 10.30 uur alvast noteren.

Rondje met een blondje Iedereen in Moergestel en omstreken die van een speciaal biertje houdt of gewoon met vrienden een zondagmiddag wil gaan stappen, kent het concept van het Bockspringen. In de huifkar met je strippenkaart langs kroegen alwaar je deze keer telkens een ander blond speciaal biertje drinkt met een bijpassend hapje. Vereniging Bierproeven Moergestel rolt op 1e pinksterdag, zondag 20 mei, het concept van het Bockspringen opnieuw uit in samenwerking met de horeca Moergestel. Vanaf 14.00 uur openen 6 horecazaken in Moergestel hun deuren en zijn en er 12 verschillende Blonde Speciaal Bieren te proeven. In vergelijking met de 9 kroegen die vorig jaar deelnamen, zijn er bij deze 2e jaargang 6 deelnemende horecazaken in het centrum van Moergestel (De Klaore, De Brouwer, ’t Centrum, Den Boogaard , Hierneffe en De Veerkes), die elk 2 blondjes op tap hebben. De proevers kopen, zoals bekend, een strippenkaart bij een van de horecazaken voor 6 speciale blondjes. In elke horeca gelegenheid kan men dan 1 van de 2 blondjes kiezen. Wil je ze allebei proeven dan koop je gewoon 2 strippenkaarten. De organiserende vereniging gaat er van uit dat er ook dit jaar weer groeiende belangstelling zal zijn voor dit gezellige rondje langs de Moergestelse kroegen. De verschillende biertjes zullen zeker in de smaak vallen. Ze kennen elk hun eigen aroma, smaak en nasmaak, zijn niet te zwaar van alcohol, kennen een frisse

afdronk die past bij de tijd van het voorjaar. PINKSTEREN Het feit dat het evenement op 1e pinksterdag georganiseerd wordt, kent zo zijn voordelen. Meestal zijn de weergoden ons goed gezind zijn en de volgende dag zijn er voor alle liefhebbers geen verplichtingen qua werk. Vorig jaar waren alle terrassen behoorlijk vol en zijn er een paar honderd deelnemers geteld. We verwachten dit aantal in deze 2e jaargang zeker te evenaren, dan wel te overtreffen, en vooral als de dames eveneens willen aansluiten. Immers ook voor hen is een lekker blondje niet te versmaden. Wel nog even opletten om de strippenkaart af te laten stempelen en bij de laatste kroeg in te leveren. Deelnemers kunnen namelijk uitgeloot worden en dan wacht

Binnen de Zonnebloem afdeling Moergestel werk je als voorzitter nauw samen met 4 andere bestuursleden. Daarnaast heeft de afdeling een groot enthousiast team vrijwilligers die betrokken zijn. Ze ondersteunen en dragen elkaar. Dit heeft een positieve invloed op het uitoefenen van de voorzitters taak, die onder andere bestaat uit het zorgen voor onderlinge binding, motivatie en communicatie binnen de afdeling, met als doel het vergroten van de onderlinge betrokkenheid van de vrijwilligers. Hierdoor blijft men actief meedenken en mee vorm geven aan nieuwe ontwikkelingen en aan het uitvoeren van taken die daaruit voortvloeien. Ook het ontwikkelen van nieuwe lokale

activiteiten die aansluiten bij de wensen en mogelijkheden van de doelgroep in Moergestel, samen met het bestuur en de vrijwilligers, en uiteraard een aantal bestuurlijke taken, behoren daar bij. VOORZITTER De Zonnebloem in Moergestel zoekt een nieuwe voorzitter die samen met de positieve en enthousiast betrokken vrijwilligers hier een zinvolle vrijetijdsbesteding aan heeft en die er zogezegd “toe doet “. Vraag vrijblijvend meer informatie en/of bel voor een oriënterend gesprek met Sya Linssen, tel. 06-33219451 of e-mail: syalinssen@ziggo.nl

Silver Sounds of Joy

assurantiën

Met SVM naar de Heilige Eik Op dinsdag 29 mei gaat Seniorenvereniging Moergestel, zoals afgelopen jaren, voor een Mariaviering naar de Heilige Eik in Oirschot. De viering begint om 14.30 uur en Pastor Herman van den Broek gaat voor. U gaat op ei-

gen gelegenheid of als u dat verkiest met een groepje per auto of fiets. Na de dienst drinken allen samen in een café in de nabijheid een kop koffie of thee, u aangeboden door SVM. U bent welkom en u hoeft zich niet aan te melden.

Verlies was er al voor het einde, de rouw, voordat het afscheid kwam, toen die onzekere verwarring bezit van zijn gedachten nam. De mooie herinneringen zitten in ons hart en zullen we bewaren nu we afscheid moeten nemen van onze geliefde man, vader en opa

Alphons Frans Joannes Maria Smits - Fons Lid in de Orde van Oranje-Nassau

Op zondagmiddag 10 juni om 14:30 uur, inloop vanaf 14:00 uur, is Den Boogaard ’The Place to be’. Zanggroep Joy viert op die dag het 25 jarig jubileum in samenwerking met The BekkersBand. Iedereen is van harte welkom om te komen kijken en luisteren naar hun uiteenlopend repertoire van zowel Nederlandstalige als buitenlandse songs. Ze halen letterlijk alles uit de kast om van

er na enige tijd nog een aangename verrassing. Vereniging Bierproeven Moergestel ontmoet graag zondag 20 mei alle liefhebbers van een blond biertje. En als vrienden, familie, kennissen, verenigingen, bedrijven etc. net als bij het Bockspringen, met zijn allen op stap gaan, dan wordt ook dit evenement een vaste waarde op de Moergestelse jaarkalender.

Onze bezorgbakker is gestopt. Maar gelukkig gaat het bezorgen gewoon door.

Mark vanErp

Kloosterlaan 2b 5066 AN Moergestel 013 - 513 22 18 info@kwinten.com www.kwinten.com

Helaas kunnen wij onze klanten niet persoonlijk bereiken. Maar als u gebruik wilt maken van onze bezorgdienst kunt u naar de bakkerij bellen voor verdere informatie.

Hoevenseweg 55 5017 AD Tilburg 013-5424177 info@bakkerijkouwenberg.nl

Wij hopen dat wij u van dienst kunnen blijven met de bezorging van ons ambachtelijk brood.

bakkerijkouwenberg.nl

Team Kouwenberg

* Tilburg, 12 november 1931

echtgenoot van

Gina Smits - Laarakkers

deze middag een muzikaal spektakel te maken. Toegangskaarten à € 3,- zijn verkrijgbaar bij de leden en ook aan de kassa bij Den Boogaard. Zorg dat je erbij bent om mee te genieten.

Van Spaandonk Onderwerkmakerij: voor alle schoenreparaties! Open: ma t/m vrij. 18.0020.30 u. za. 09.00-15.00 u. Pr. Irenestraat 20, Moergestel, Tel 513 3489

† Goirle, 11 mei 2018

Hans en Henny Kim, Tessa Bernadet en Ruud Jop, Floor, Daan, Stijn Dion en Celia Eysenbrand 3, 5066 GC Moergestel Wij nodigen u uit voor de afscheidsviering op vrijdag 18 mei om 13.00 uur in het Crematorium Hilvarenbeek, Beekseweg 22b, 5087 KB Diessen. Fons is thuis. U kunt hem daar een laatste groet brengen op woensdag 16 mei tussen 19.00 uur en 21.00 uur.

Elke week ’n Weekmenu + de ’Snack van de week’!

Geldig van donderdag t/m woensdag; zowel afgehaald als bij ons te gebruiken.

NIEUWS! Vanaf heden bezorgen wij ook aan huis! Bestellen kan via de website www.epi-cafetaria.nl

of via de te downloaden App Cafetaria Epi of telefonisch.

DEZE WEEK:

Schnitzelschotel

met schnitzel, sausje naar keuze, gem. sla en frietjes

9.00

7.50

Snack:

Van Basstick

2.00

1.75

ELKE DINSDAG IN ONS RESTAURANT (incl. friet, salade en sausjes):

Onbeperkt spareribs eten voor maar 12.50 Oisterwijkseweg 9, Moergestel, Tel. 5132465


NIEUWSKLOK - WOENSDAG 16 MEI 2018

PAGINA 30

MOERGESTEL


NIEUWSKLOK - WOENSDAG 16 MEI 2018

PAGINA 31

FIETSDORP

Expositie Beeldkracht in Park Stanislaus De Zonnebloemloterij 2018 is van start! Cursisten van Beeldkracht exposeren hun werken in Park Stanislaus. Atelier Beeldkracht Oisterwijk is in 2015 opgericht en richt zich met name op mensen met dementie of geheugenproblemen die thuis wonen. Actieve kunstbeoefening blijkt bij te dragen aan hun welzijn en dat van hun omgeving. Deelnemers aan het atelier ontdekken dat het heerlijk is om te schilderen en te tekenen. Zelf de regie houden over je schilderij of tekening, zelf keuzes maken en niet te hoeven voldoen aan verwachtingen. Het geeft een enorme voldoening om iets met je handen te maken. Iets dat er toe doet, in een eigen beeldtaal. De lessen worden gegeven door de professioneel beeldend kunstenaar Ellen Geerts, die het creatieve en beeldend proces van de deelnemers kan begeleiden, zodanig dat het verder gaat dan alleen het fijn bezig zijn, al is dat zeker ook heel belangrijk.

Beeldkracht. Door presentaties, exposities en publicaties. Het beeld ten aanzien van dementie wordt genuanceerd, er kan nog zoveel bereikt worden!

Beeldkracht zet in op kracht, groei en ontwikkeling, op een andere innovatieve benadering van dementie. Beeldkracht richt zich niet op de ziekte maar op de mens met al zijn mogelijkheden! TENTOONSTELLING In deze tentoonstelling exposeren de cursisten van Beeldkracht een keuze uit hun recente werk. Verschillende technieken en uitgangspunten worden getoond.

WAT WÉL KAN Beeldkracht Oisterwijk is een atelier voor een specifieke doelgroep, maar legt niet de nadruk op de beperkingen. De mensen zijn bezig vanuit de kunst, gericht op ieders persoonlijke creatieve proces en vooral op wat er wél kan. Daarom is het atelier ook uitermate geschikt voor mensen die nog nooit hebben getekend of geschilderd. Er valt ook in deze fase van het leven en ondanks geheugenproblemen nog heel veel te ontdekken en te ontwikkelen! Daarnaast worden verbindingen gelegd met de samenleving door naar buiten te treden met Atelier

Er wordt gewerkt naar de waarneming, maar ook vanuit experiment met materialen en technieken. Een van de cursisten is een bewoonster van Park Stanislaus. Mevrouw Riet Rijnen is al vanaf de oprichting cursist van Beeldkracht. Beeldkracht hoopt de bewoners en de bezoekers van Park Stanislaus te verrassen en te inspireren met expressief, kleurrijk, ingetogen en ontroerend werk! De expositie is te bezichtigen van 17 mei tot 26 juni aan de Kloosterdreef 3 in Moergestel, maandag tot en met vrijdag van 10.00 uur tot 17.00 uur en zaterdag en zondag van 10.00 uur tot 16.00 uur.

De jaarlijkse loterij is weer van start gegaan en zoals u gewend bent komen de vrijwilligers van De Zonnebloem bij u aan de deur met loten. U kunt ze de komende weken nog verwachten. Houdt u er alvast rekening mee dat u wat muntgeld heeft, de loten zijn 2 euro per stuk. Alvast hartelijk dank! Een groot deel van de opbrengst gaat naar de eigen Moergestelse afdeling die sinds kort een eigen website heeft! Kijk eens op: www.zonnebloem.nl/moergestel en zie wat we zoal doen binnen voor hun gasten. Mede dankzij de loten is dit mogelijk. Weet u overigens dat De Zonnebloem iedereen met een lichamelijke beperking de mogelijkheid biedt gebruik te maken van een rolstoelauto, u hoeft hiervoor geen gast te zijn! Kijk ook eens op de landelijke site: www.zonnebloem.nl, De Zonnebloem denkt in oplossingen en doet er alles aan om mensen met een lichamelijke beperking een leuke dag of middag te bezorgen. Hopelijk draagt u deze lokale actie weer een warm hart toe; koop de loten; u helpt de vrijwilligers en daarmee hun gasten. En u maakt kans op een leuke prijs.

ss Werk van Riet Rijnen

Alvast hartelijk dank namens De Zonnebloem, Moergestel!

Doktoren Moergestel: W. de Lenne, Raadhuisstraat 32B ................. 513 1424 Blessing & Helmers, Raadhuisstr.32 .............. 513 1204 Apotheek De Stroom, Raadhuisstr. 32 ......... 513 1008 ma - vrij: 08.00 - 17.30 uur HUISARTSENPOST

0900 332 22 22 Politie alarm:

1-1-2

Rode Kruis afdeling Oisterwijk-Haaren: Dorpscoördinator Moergestel: Els Gelden, 513 1609; vakantiecoördinator Toos van der Sande, 513 3442 Bankrek.NL85RABO011.81.28.035 www.rodekruis.nl De Zonnebloem afd. Moergestel: voorzitter Mevr. Sya Linssen, tel.: 06.33219451 Metgezel in Zingeving: Rouwverwerking Jan Daem, Tel. 06-13416942 Thebe wijkverpleging Moergestel 24 uur per dag bereikbaar: tel.: 088-1176763 E-mail: buurtteam.moergestel@thebe.nl VRIJWARING VAN AANSPRAKELIJKHEID ‘Moergestel-Nieuws’ kan op geen enkele wijze aansprakelijk gesteld worden voor publicatie van teksten en afbeeldingen. Deze worden geplaatst onder volledige verantwoording van de inzender(s) daarvan. Wij kunnen ook niet de bron van toegestuurde afbeeldingen achterhalen. Die verantwoording ligt daarom te allen tijde bij de inzender(s). Vermelding van naam van de fotograaf wordt gaarne toegestaan.


NIEUWSKLOK - WOENSDAG 16 MEI 2018

PAGINA 32

KIES & MIX BARBECUE 4 bakjes vlees, vis of vega met kies & mix sticker

4 VOOR

10

00

Geldig t/m di 2 oktober 2018

Denissen Moergestel, Rootven 38, Berkel-Enschot, Eikenbosch 17 Oisterwijk, Fabriekspad 1

Nieuwsklok 16-05-2018  

Het nieuwsblad van Oisterwijk, Moergestel, Heukelom en Haaren

Nieuwsklok 16-05-2018  

Het nieuwsblad van Oisterwijk, Moergestel, Heukelom en Haaren