Page 1

Muzikale maten voor ton

dorpsquiz Maerkrattenland

Bavel U13-1 kampioen

Pagina

Pagina

Pagina

3

5

design meubelen accessoires

9

Ginnekenweg 148 - Breda - www.hotspotinterior.nl Deze maand opent HotSpot Interior&Gifts haar deuren op de Ginnekenweg 148 in Breda. Bij HotSpot vindt u een inspirende mix van diverse stijlen meubelen, accessoires en cadeauartikelen.

Nieuw Ginneken HotSpot verkoopt o.a. de mooie en hippe banken van het merk Pode, leuke tafeltjes van Hay en Casamania en de bijzondere accessoires van Pols Potten. Zoekt u nog een mooi cadeau voor de feestdagen, ook dan bent u bij HotSpot aan het juiste adres.

Weekblad

Als openingsaktie ontvangt u tegen inlevering van deze advertentie De Dopper voor maar € 5,- ( i.p.v. € 12,50 )

Like ons op facebook en maak kans op de Ball Body Vase van Pols Potten t.w.v. € 179,-

Heropening Pekhoeve In het afgelopen jaar is Sociaal Cultureel Centrum de Pekhoeve onder handen genomen. Het heeft een ware metamorfose ondergaan. Ook is er een aanbouw gerealiseerd waardoor het pand nu beschikt over een vergaderruimte tot 30 personen. Na een kort welkomstwoord van Jan Rademakers werd het woord aan Toon Goos gegeven, voorzitter sociaal cultureel centrum de Pekhoeve (SCC de Pekhoeve). Onder de aanwezigen, het bestuur van SCC de Pekhoeve, huurders, onze (over)buren, pers, buurtbestuurders en wethouder Boelema met enkele medewerkers. Het pand van de Pekhoeve staat er alweer 20 jaar en door het intensieve gebruik (bezetting 80%) was het de hoogste tijd het pand onder handen te nemen. Het pand is veranderd en verbeterd. Naast het reguliere onderhoud is het pand van binnen gemoderniseerd en heeft het er een vergrote vergaderruimte er bijgekregen. Een project met een lange aanloop maar, het eindresultaat mag er zijn, aldus Toon die de de ambtenaren en zijn medebestuursleden complimenteerde.

Wat is er het afgelopen jaar gerealiseerd? - De gehele binnenkant is opnieuw geschilderd. - De verlichting is vernieuwd en uitgebreid met een centraal bedieningspaneel.

- De keuken is geheel vernieuwd en verplaatst. - Er is een nieuwe CV ketel geplaatst - De draaideur is vervangen door schuifdeuren, die met name voor rolstoelgebruikers makkelijker in gebruik zijn. - Het sleutelsysteem is vervangen door tags, waardoor een veel gemakkelijker afsluitsysteem voor het gehele gebouw is ontstaan, veel meer beveiligingsmogelijkheden zijn toe te passen en een centrale bediening vanachter je pc mogelijk is. - Het pand is voorzien van nieuwe gordijnen. - Het meubilair van de grote zaal is gereinigd. - De vergaderruimte is van 10 personen uitgebreid naar een locatie voor 25 á 30 personen en opnieuw ingericht Tijdens het komend voorjaar worden de zonweringen ook nog vervangen. Verder is er nog de wens om een beamer en scherm aan te schaffen en wordt er gekeken of het mogelijk is de vloer in de grote zaal te vervangen.

Ondanks het prachtige eindresultaat, plaatste Toon nog wat kritische noten. Tot op de dag van vandaag betreurt hij het feit dat SCC de Pekhoeve het niet voor elkaar heeft gekregen, toen zes jaar geleden het woonhuis en de stal leeg kwamen te staan, deze bij het centrum te betrekken. Het bestuur had het plan een kinderdagverblijf op het complex te vestigen en voor events zoals bijvoorbeeld Carnaval het gehele complex inzetbaar te maken. Rijksmonumentenzorg stond achter onze plannen en zag geen bezwaren, helaas liep het plan stuk bij de gemeente op de financiën. Omdat deze plannen niet doorgingen is gekozen voor aanpassing/uitbreiding van dit gebouw. Architect Lucas Ruijs is er naar onze mening in geslaagd om die ruimte goed in dit huidige gebouw in te passen, zonder het karakter van de oorspronkelijke graanschuur aan te tasten. Het blijft een gemiste kans dat nu zes jaar later het woonhuis en de stal nog steeds leegstaan.Verkoop van beide panden mag geen optie zijn of worden. Dit hoevecomplex komt al vanaf 1590 in de boeken voor. Het moet worden voorkomen dat deze historische hoeve wordt versnipperd. We moeten baas blijven op onze eigen hoeve, aldus de voorzitter.

B & W akkoord met ontwerpbestemmingsplan

Park de Bavelse Berg weer een stap dichterbij Nu het college van burgemeester en wethouders hebben ingestemd met het ontwerpbestemmingsplan voor 'Park de Bavelse Berg', komt de realisatie hiervan weer een stap dichterbij. Het ontwerp van het bestemmingsplan 'Park de Bavelse Berg' is nodig om de Evenementenzone Breda aan de voet van de voormalige afvalberging Bavel/Dorst mogelijk te maken. Ook de mogelijke ontwikkeling van de berg zelf wordt in dit bestemmingsplan geregeld. Als alles volgens plan verloopt maakt dat de weg vrij voor het consortium MaSys (Maver Holding en Aannemersbedrijf van Agtmaal), om aan de voet van de berg een vrijetijdspark te realiseren. De initiatiefnemer heeft hiervoor inmiddels vergevorderde plannen ontwikkeld. Op dinsdag 5 februari vindt er een inloopbijeenkomst plaats in Amrâth Hotel Brabant, waarbij de gemeente u informeert over de huidige stand van zaken. Door Henny van den Broek Naast het ontwerpbestemmingsplan stemt het college in met de Nota van Commentaar op het voorontwerpbestemmingsplan en de MER- actualisatienotitie. Hierin wordt antwoord gegeven op de 48 zienswijzen die belanghebbenden in 2008 indienden op de voormalige, grotere plannen op en rondom de Bavelse Berg. Dat betreft onder andere bereikbaarheid en parkeren, geluid en de angst voor opstoppingen, overlast en sluipverkeer. De huidige plannen

zijn inmiddels kleiner in omvang, maar qua aard en op hoofdlijnen vergelijkbaar. Daarom heeft het college besloten de zienswijzen in deze nota te beantwoorden, gerelateerd aan de huidige plannen. Het college stelt dat er een nieuwe ontsluitingsweg wordt gerealiseerd die aansluit op de afrit van de A27 (afslag 15, Hoogeind). Deze weg wordt door de initiatiefnemers van het evenementencomplex aangelegd en betaald. Voor het gros van de evenementen is er voldoende parkeergelegenheid, behalve voor grootschalige activi-

teiten die veel bezoekers trekken. Daarom stelt het college voorwaarden aan de initiatiefnemers voor een mobiliteitsplan voor grotere evenementen. De evenementenhal bestaat uit een 'doos in doos' constructie, waardoor een tweede, isolerende schil om de hal gebouwd wordt. Daardoor wordt een groot geluidsisolerend effect bereikt. De evenementen met een luidruchtig karakter op het evenemententerrein zijn volgens toezeggingen beperkt in aantal.

Huidige plannen op hoofdlijnen De huidige plannen van het consortium MaSys bestaan uit een evenementencomplex van 15.000 m2, met daarbinnen ondermeer een evenementenhal, kinderopvang en een thematisch educatief speel- en ontwikkelingscentrum van 4.500 m2 (Kids Palace en Kindercentrum). De hal, kan een podium voor groot- en kleinschalige evenementen bieden zoals vak- en publieksbeurzen, (pop)concerten, sport en culturele evenementen. Verder komt er circa 4 hectare evenemententerrein, detailhandel op het gebied van sportartikelen die ter plaatse kunnen worden uitgeprobeerd op een speciaal daartoe ingerichte sportvoorziening (Try&Buy), een fastfood restaurant en een jongerencentrum en leerbedrijf, in samenwerking met de NHTV en ROC West-Brabant. Grontmij wil de voormalige afvalberging ontwikkelen tot vrijetijds- en leisurelocatie. Zo wordt in het bestemmingsplan mogelijk gemaakt dat Grontmij 20.000m2 mag ontwikkelen, waarvan 1.500 m2 detailhandel op het gebied van sportartikelen gerelateerd aan het Try&Buy- principe.

Detailhandel Een impressie van bovenaf van het vrijetijdspark de Bavelse Berg

In de voormalige plannen was een

The perfect bottle for tapwater

www.hotspotinterior.nl

Autobedrijf G.v. Hooijdonk b.v. Dorpstraat 97 - Ulvenhout Tel. werkplaats: 076-5612300 showroom: 076-5613082 www.hooijdonk.nl

Deze week

extra bijlage Wethouder Boelema en Toon Goos openen de nieuwe vergaderruimte

Actief plus

JANUARI 2013

U BV BAARLE-NASSA EM. DE JONG VAN UITGEVERIJ EEN UITGAVE

Subsidie beleid “Hopelijk is door de halvering van het aantal SCC in Breda een aardige bezuiniging gerealiseerd. Immers de helft van de jaarlijkse subsidie wordt hierdoor behouden en zijn er voor de helft van de gebouwen geen eigenaarslasten meer voor de gemeente Breda. Bovendien is het toch een kerntaak van de gemeente om zeker in een stad met karakter voor een goed sociaal cultureel leven zorg te dragen.

totaal aantal van 25.000 m2 detailhandel opgenomen. Dit aantal is teruggebracht. Alle detailhandel op en rond de berg hebben te maken met de verkoop van sportartikelen met een Try&Buy formule. Dit houdt in dat artikelen kunnen worden uitgeprobeerd, voordat ze worden gekocht. Daarnaast worden er sportvoorzieningen aangelegd waar actief sport beoefend kan worden. Hierbij valt te denken aan een mountainbikeparcours, een trimparcours, een golf, tennisof basketbalveld en een schaatsvijver. In de huidige plannen is ook ruimte voor natuurontwikkeling. Totaal wordt een gebied van 11 hectare door de initiatiefnemers aangelegd. Het natuurgebied gaat deels functioneren als waterbergingsgebied en zorgt voor een gelijkmatige overgang naar het achterliggende agrarisch gebied.

Inloopbijeenkomst De gemeente heeft een reguliere informatieavond belegd waar alle belanghebbenden welkom zijn. Deze inloopbijeenkomst vindt plaats op dinsdag 5 februari van 17.00 tot 19.30 uur in Amrâth Hotel Brabant, Heerbaan 4. Tijdens deze avond informeert de gemeente u ondermeer over de huidige stand van zaken, de planning en de planologische procedure. De gemeente heeft de initiatiefnemers van de plannen uitgenodigd

Auto Oomen APK benzine APK diesel

e 19,95 e 49,95

5534 TEL.: 013-507

Als er nu nog verder bezuinigd gaat worden dan worden wij zelfs 2x getroffen. Ten eerste vanwege de vermindering van subsidie vanuit de gemeente naar ons toe en ten tweede vanwege de verlaging van subsidies van onze gebruikers/huurders. Zij hebben dan minder te besteden waardoor wij grote inkomsten verliezen. We worden dan aan de boven- en de onderkant getroffen. Lees verder op pagina 5

• Ons Weekblad • Weekblad Gilze en Rijen • Weekblad Nieuw Ginneken • Weekblad Oosterhout

om hun plannen kort toe te lichten. Uiteraard is er gelegenheid tot het stellen van vragen. Het ontwerpbestemmingsplan 'Park de Bavelse Berg', is te raadplegen via de website van de gemeente Breda, via 'Wonen Wijken en Vervoer' > 'Ruimtelijke Plannen' > 'Bestemmingsplannen ter inzage'. Tevens ligt dit ontwerpbestemmingsplan vanaf 7 februari tot en met 20 maart 2013 ter inzage bij de Infobalie in het Stadskantoor.

www.AutoOomen.nl

• Weekblad Waalwijk

Schadenet van GeStel

Met genoegen brengen wij u op de hoogte van ontwikkelingen bij Schadenet van Gestel. Reeds 36 jaar is Schadenet van Gestel actief in autoschadeherstel in de regio Breda en vanaf 1 maart 2012 bent u ook in Etten-Leur bij ons aan het goede adres. Met ingang van 1 maart hebben wij Schadenet Hermans te EttenLeur overgenomen. Door deze overname zijn wij in staat u nog beter van dienst te zijn in beide regio’s. Schadenet Hermans zal verder gaan onder de naam Schadenet van Gestel Etten-Leur. Wij verheugen ons erop u te mogen verwelkomen in onze nieuwe vestiging.

Schadenet van Gestel Etten-Leur Hagemuntweg 6 4879 NM Etten-Leur T: 076-7410002 F: 076-7410003 e-mail: van.gestel.ettenleur@schadenet.nl

Hagemuntweg 6 4879 NM Etten-Leur 076-7410002 van.gestel.ettenleur@schadenet.nl

0079803.pdf 1

20-3-2012 15:34:15

Oude Leijstraat 7 4817 ZR Breda 076-5990011 van.gestel@schadenet.nl

Elke zondag voordeel scoren?

www.vangestelautoschade.nl

C1000 De Burcht nu ook op zondag open! C1000 De Burcht De Burcht 20

4834 HE Breda C1000 De Burcht DeOpeningstijden: Burcht 20, 4834 HE Breda Maandag t/m zaterdag Zondag

08.00 - 20.00 10.00 - 17.00

Openingstijden: ma. t/m zat. 08.00-20.00 zondag 10.00-17.00

WIJ KIJKEN VERDER

Mathenessestraat 63A • 4834 EA Breda • t. 076-5870283 • info@bielars.com

Wekelijks stijgende kortingen op de totale najaarscollectie

50% 60% 70% *

Vanaf nu t/m za. 26 januari

*

Ma. 28 januari t/m za. 2 februari

*

Koopzondag 3 februari t/m za. 9 februari

vraag naar de voorwaarden

Ambachtsweg 1 • Bavel Telefoon: 0161-437437

• Weekblad ’t Carillon • Weekblad Dongen • Weekblad De Langstraat • Weekblad De Duinkoerier

Schadenet Hermans gaat verder als Schadenet van Gestel Etten-Leur!

OPTOMETRIE

25e Jaargang - Week 4 Woensdag 23 januari 2013

*Op de originele prijs. Geldig op alle SALE artikelen

Brigidastraat 2, Bavel

Bastiaansenmodestad.nl


WEEKBLAD NIEUW GINNEKEN - WOENSDAG 23 JANUARI 2013

PAGINA 2

4 Maanden na fatale brand weer als herboren terug op De Burcht

Ontdek de nieuwe wereld van DA bij DA Drogisterij & Luxe Parfumerie Jessica DA Drogisterij en Luxe Parfumerie Jessica opent op donderdag 31 januari weer haar deuren op winkelcentrum De Burcht in Breda. Ruim 4 maanden na de fatale brand is de geheel vernieuwde DA winkel, die tot de beste drogisterij en parfumerie van Nederland gerekend mag worden, weer terug op haar vertrouwde stek. Nu met de grootste keuze, het beste advies en de mooiste aanbiedingen, in een prachtige winkel waar van alles te beleven is. Op 31 januari en 1 en 2 februari is het feest in de nieuwe DA Drogisterij & Luxe Parfumerie Jessica. Na de heropening is het drie dagen feest in de fraai vernieuwde DA Drogisterij & Luxe Parfumerie Jessica aan de Burcht 13 in Breda. De eerste honderd betalende klanten ontvangen een prachtige goodiebag met cadeaus ter waarde van maar liefst vijftig euro. Maar ook voor wie later komt is er veel voordeel, namelijk een kennismakingskorting van 25% op het gehele assortiment! Eigenaren Jessica Verhoeven en Garry van der Heijden zijn, na alle ellende die de brand in september 2012 hen heeft gebracht, bijzonder verguld met hun vernieuwde zaak op De Burcht. Alles wat in de loop der jaren was opgebouwd ging toen letterlijk in rook op. Lange tijd om bij de

pakken neer te zitten namen zij echter niet. De jonge ondernemers raapten alle moed bijeen om weer vol energie aan de toekomst te werken en nog beter en sterker terug te komen dan voorheen. Zij voelden zich daarbij gesteund door de vele hartverwarmende reacties en bijval die zij na de brand ontvingen. Klanten, collega winkeliers, leveranciers en zelfs schoolkinderen die mooie tekeningen maakten, leefden met hun mee en staken hen een hart onder de riem. Daarvoor willen Jessica en Garry oprecht hun dank uitspreken. Met het vertrouwde team van adviseuses zijn zij blij om weer aan de slag te kunnen en kijken nu uit naar een weerzien op De Burcht.

SchOONheiD 2 BOuLevARD De uitstraling van de winkel heeft de laatste weken een ware metamorfose ondergaan en voldoet aan alle moderne eisen van deze tijd. Bovendien is de beschikbare ruimte aan de achterzijde nog vergoot met 20 m2. Het speciaal voor DA ontwikkelde ‘Schoonheid 2 Boulevard’ concept leidt je nu als een tijdschrift door de winkel. Op ooghoogte zijn de nieuwe trends, praktische informatie en tips aangebracht. De etalage in de passage van De Burcht vormt de cover van het magazine. Iedere acht weken worden zowel de etalage als boulevard vernieuwd en aangepast aan actuele thema’s. Je kunt vanaf 31 januari in de

ing rsverenig Winkelie t wil De Burch erie & parfum ij r e t is g o DA dr Jessica ren e felicite van hart g eropenin met de h inkel! van de w

nieuwe winkel terecht voor meer dan 1.400 merken en ruim 15.000 producten. ‘Schoonheid 2’ houdt in dat het assortiment een flinke uitbreiding heeft ondergaan. Er zijn nu nog meer merken en luxe artikelen op het gebied van huidverzorging en geuren bij DA Drogisterij & Luxe Parfumerie Jessica verkrijgbaar. De allerbeste merken staan ter beschikking om te verzorgen of te verwennen, en de vertrouwde produkten van Shiseido, Clarins, Lancaster en Collistar zijn nu uitgebreid met topmerken als Lancôme, Clinique, en Biotherm. Aan de geur- en parfumlijnen zijn befaamde merken als Jean Paul Gaultier, Ralph Lauren, DKNY, Armani, Tommy Hilfiger, Dolce&Gabbana en Gucci toegevoegd. In ‘de nieuwe wereld van DA’ mag de klant alles zelf ruiken, voelen, uittesten en ontdekken. Zo wordt winkelen een hele nieuwe beleving. HvdB

% 25 feestelijke korting op het hele assortiment* Niet geldig op actie artikelen, cadeaubonnen, geneesmiddelen en zuigelingenvoeding 0-6 maanden. * Vraag in de winkel naar de voorwaarden.

op 31 januari, 1 en 2 februari feestelijke opening van de beste drogisterij en parfumerie van nederland 31 januari is het vanaf 9.00 uur drie dagen feest en hebben we allerlei activiteiten georganiseerd voor groot en klein. DA en merken. Die twee horen bij elkaar. Bij DA vind je de meeste merken en het breedste assortiment. Je vindt er alles om te zorgen, verzorgen, verleiden of te verwennen. Deskundige en vriendelijke mensen geven antwoord op al je vragen. 48 UUR SERVICE* Uitverkocht? Vandaag besteld, binnen 48 uur in huis.

LAAgStE PRIjSgARANtIE* Een DA LAAG product elders goedkoper? Wij betalen het verschil terug.

RECLAMECOUPON* Een actieproduct uitverkocht? Je ontvangt een reclamecoupon.

Of het nu gaat om schoonheid of om gezondheid. We hebben onze merken uitgenodigd om demonstraties te geven. Dus als je wilt weten hoe je er nog beter en mooier uit kunt zien, bezoek dan één van de demonstraties. Voor de eerste 100 klanten hebben we bovendien een cadeau klaarstaan ter waarde van € 50,-.

DA Drogisterij & Parfumerie Jessica De Burcht 13, 4834 HE Breda


WEEKBLAD NIEUW GINNEKEN - WOENSDAG 23 JANUARI 2013

PAGINA 3

Archeologen staan voor raadsel.

Vertraging bouw dorpshuis Galder?

Fashion & Lifestyle

Zoals bekend zal dit jaar in Galder een splinternieuwe multifunctionele accommodatie verrijzen op de plaats waar tot voor kort gemeenschapshuis De Leeuwerik stond. De bouw van het nieuwe dorpshuis in het Maerkrattenland leek voorspoedig van start te zijn gegaan. Nadat het bestaande gebouw was gesloopt is men vrijwel direct begonnen met de graafwerkzaamheden voor de nieuwbouw. Voordat de echte bouw kan beginnen is er de afgelopen weken archeologisch onderzoek gedaan in de bouwput. Dat is gebruikelijk bij nieuwbouw van gebouwen op plaatsen met hoge archeologische waarde zoals deze locatie in Galder. De onderzoekers waren met de carnaval in het vooruitzicht voortvarend begonnen maar toen troffen ze een wel zeer bijzondere vondst aan onder de oude fundamenten van De Leeuwerik! Hoewel de onderzoekers wel hadden verwacht iets te zullen vinden op deze plek, was de verbazing groot, toen men in de bovenste zandlagen direct al een aantal beenderen aantrof. Oude munten, roestige consumptie-

Verbaasde archeoloog wijst naar de aangetroffen beenderen.

penningen, oud glaswerk en aardewerk bierpullen had men uiteraard wel verwacht onder de oude Leeuwerik, maar de vondst van deze beenderen deed de geoefende archeologen perplex staan. Een van de medewerkers, ir. Jan van de Mark, was zo verbouwereerd dat hij er even bij moest gaan zitten .(zie foto). Nog groter werd de verbazing bij nadere bestudering van de oude botten. Op het eerste gezicht was men er zeker van met menselijke overblijfselen te maken te hebben. Maar de vorm van het skelet, de kromme ruggenwervel, de lange vingerkoten en de wat spitse schedel brachten de onderzoekers aan het twijfelen. Was dit een mens geweest of toch een dier?

Tijdelijke vervanging Barbara Brugman In verband met de zwanger s c h a p v a n B a r b a r a Brugman, correspondent Ulvenhout, zal Ingrid Bothe tijdelijk haar werkzaamheden waarnemen. Heeft u een event of een andere leuke gebeurtenis die u graag in de krant zou willen plaatsen? Dan kunt u Ingrid bereiken via ingrid.bothe@ziggo.nl of telefonisch: 06-39 427 888.

Colofon Weekblad

Correspondenten Voor Ulvenhout / Breda-Zuid: Barbara Brugman 06-25030276 commpleet@ziggo.nl Correspondenten Voor Bavel / Breda-Zuid : Henny v.d. Broek 0161 432717 hennyvdbroek@ziggo.nl Fotografie: Fotosjop Jan Roovers Prins Hendrikstraat 192, Breda 076-565424 Aanleveren kopij www.uitgeverijemdejong.nl Kies voor aanleveren, redactioneel. Advertenties (zakelijk) Jan Roks: 06-10038650 Particuliere advertenties en Zoekertjes opgeven via www.uitgeverijemdejong.nl kies voor aanleveren. E-mail adres voor advertenties uitgeverij@emdejong.nl

1e artikel = -50% 2e artikel = -60%

3e artikel = -70% Hoogste korting op het duurste artikel! Dorpstraat 73 - Ulvenhout - www.gypset.nl

17 maart 2013 een bijzondere muzikale ontmoeting

Overzicht archeologisch onderzoek. In de nabijheid van de vindplek van de beenderen werd nog een andere merkwaardige vondst gedaan: twee rechte stokken met duidelijke resten van nog redelijk goed geconserveerde rechthoekige lappen waarop ietwat onduidelijk verschillend gekleurde banen waren aangebracht. Aan elke zijde van het skelet werd zo'n exemplaar gevonden. Waren dit overblijfselen van een primitieve tent? Een stagiaire van de archeologen dacht er duidelijk twee vlaggen in te herkennen. Door deze raadselachtige vondsten in de bouwput van het nieuwe dorpshuis heeft de gemeente zich genoodzaakt gezien om de bouw voorlopig stil te leggen totdat er meer duidelijkheid is omtrent de herkomst van de beenderen. Men hoopt omstreeks Carnaval de werkzaamheden weer te kunnen hervatten. De projectleider van de aannemer

Muzikale Maten voor Ton Overzicht van de gevonden beenderen. van het nieuwe gebouw, dhr. Will Hossen, ziet de noodzaak van deze vertraging niet in en verzuchtte tegen onze verslaggever: “Motta nou echt zo?”. Op het moment van het verschijnen van deze editie van het weekblad van Nieuw-Ginneken worden het skelet en de overige vondsten nader onderzocht in het wetenschappelijk laboratorium van de Archeologische Dienst in Amsterdam.

IVN–natuurwandeling Landgoed Valkenberg Zondag 27 januari 2013 verzorgen gidsen van IVN Mark & Donge een winterse natuurwandeling.

Ingrid Bothe

Nieuw Ginneken

Weekblad Nieuw Ginneken verschijnt wekelijks op woensdag in Bavel, Ulvenhout, Galder, Strijbeek en in Breda zuid (Ruitersbos, Ginneken, Blauwe Kei, Overakker, Nieuw Wolfslaar en IJpelaar) in een oplage van 16.000 exemplaren. Uitgever Uitgeverij Em. de Jong bv Postbus 8 5110 AA Baarle-Nassau Visweg 8 5111 HJ Baarle-Nassau Tel: 013-5075534 Fax: 013-5078929 I: www.uitgeverijemdejong.nl E: uitgeverij@emdejong.nl Bezorgklachten Ga naar www.uitgeverijemdejong.nl en kies voor bezorging om een bezorgklacht door te geven

STAPELKORTING

Landgoed Valkenberg bestaat uit loof- en naaldbos en gedeeltelijk uit akkers en weilanden. Een prachtig gebied met mooie winterse doorkijkjes en vergezichten vanaf de monumentale lanen omzoomd door dubbele rijen beuken en eiken. Het landgoed wordt doorsneden door enkele beken en heeft mede daardoor een grote verscheidenheid aan flora en fauna. Ook is er nog een grafkelder te vinden. Of

de “bewoners” hiervan nog over het landgoed dwalen moet u zelf maar ontdekken! Trek stevig schoeisel aan en ga met ons een lekkere frisse neus halen. Vertrek om 14.00 uur: einde verharding Valkenburgseweg, nabij ingang landgoed, 4858 RD Ulvenhout. De wandeling duurt circa 2 uur en is vrij toegankelijk. Zie ook www.ivn-markendonge.nl

Het is alweer bijna anderhalf jaar geleden dat een zeer gewaardeerd muzikant uit Ulvenhout van ons is heengegaan. Ton Snepvangers was muzikaal zeer betrokken bij menig kapel. Op zondagmiddag 17 maart vindt er een optreden van alle Ulvenhoutse kapellen samen plaats waarbij Ton betrokken was. Anderhalf jaar na het overlijden van Ton Snepvangers is het idee geopperd om een gezamenlijk optreden te verzorgen met de verenigingen waarbij Ton betrokken was. De Ulvenhoutse kapellen zullen gezamenlijk muziek maken. Deze kapellen hebben elkaar in het verleden ook al twee keer gevonden. Harmonie “Constantia”, de Bosuilen, Ulvolume, de Zoagurs en MakZat zullen hier hun steentje aan bijdragen. Dit bijzondere optreden zal plaatsvinden op zondagmiddag 17 maart 2013 in Sport & Party Centrum Jeugdland te Ulvenhout, om 14:00 uur. Zet het alvast in je agenda, want het belooft een waar muzikaal spektakel te worden! BBB

Ton Snepvangers

De Zonnebloem Bavel Voor de gasten en vrijwilligers van 'De Zonnebloem' die zich hebben opgegeven voor 'het Crocusfeest' op woensdag 30 januari a.s. bij 'De Tussenpauz' is hier een kleine herinnering. Deze middag zullen 'de Elkerlyc-speel-

lieden' uit Oisterwijk voor ons optreden. We beginnen de middag om 14.00 uur en deze eindigt om ca. 16.00 uur. 

Het bestuur

Druk Janssen/Pers Rotatiedruk

Voor gezonde, stralende voeten 100% dochteronderneming van

Gedrukt op 100% gerecycled papier.

Een extra exemplaar van weekblad Nieuw Ginneken kunt u op een van de volgende adressen afhalen: Bavel: • Tabakspeciaalzaak Immenga, Kerkstraat 4 • Albert Heijn, Past. Doenstraat 8 Ulvenhout: • Albert Heijn, Dorpstraat 48 • Jumbo, Chaamseweg 1 • Kaatje Jans, Dorpstraat 68 • Tankstation v. Hooijdonk, Dorpstraat • De Pekhoeve, Dorpsstraat 94

MedEllens Pedicure Vanaf 1 januari jl. is pedicure Ellens Bolt uit Ulvenhout met haar salon aan huis gestart. U kunt bij haar terecht voor een totale voetbehandeling, nagelreparatie of wellness behandeling. Ook voor een deelbehandeling, zoals het verwijderen van bijvoorbeeld een likdoorn, bent u van harte welkom. Ook alle andere afwijkingen aan voeten zijn bij Ellens in goede handen. Ellens verdiende haar sporen in de verpleging, hierna is zij met haar eigen bedrijf op gebied van wondverzorging gestart en met succes. Toch was het in 2011 tijd om het over een andere boeg te gooien, niet om stil te zitten, maar om te bekijken wat het leven nog meer te bieden heeft. Na de verkoop van haar bedrijf, begin dat jaar, is zij, na wat om-

zwervingen, in oktober met de opleiding Pedicure gestart. Haar medische achtergrond en de omgang met mensen bleef haar trekken. In oktober 2012 behaalde zij haar benodigde certificaten en nu twee maanden later is MedEllens Pedicure een feit, een salon van alle faciliteiten voorzien. Haar sfeervolle salon is aan huis gevestigd op de begane

grond, ideaal voor oudere mensen, want traplopen is voor hen vaak niet goed mogelijk. Ellens heeft haar werkzaamheden in een drietal behandelingen onderverdeeld: 1. Voetbehandeling (nagel- en voetverzorging zoals het verwijderen van eelt en kloven) 2. Nagelreparatie op basis van geltechniek & French Pedicure (nagelbeschildering zowel natuurlijk als kleurrijk) 3. Wellness behandeling (scrub, masker en massage) U heeft al een totale voetbehandeling van 45 minuten voor € 25,00 maar ook deelbehandelingen zijn mogelijk.

Galder/Strijbeek: • De Leeuwerik, St. Jacobsstraat 1B, Galder Breda: • Winkelcentrum De Burcht: Albert Heijn, C1000, Decorette • Valkeniersplein: Plaza, Albert Heijn De salon

Ellens Bolt

De salon is geopend van maandag tot en met vrijdag van 1016 uur. In overleg is een avondbehandeling of op zaterdag ook mogelijk. Voor meer informatie: Ellens Bolt, Tel. 06 24957809. bolt@ medellens.nl www.medellens.nl (binnenkort beschikbaar) MedEllens Pedicure, Craenlaer 16, 4851 TK Ulvenhout.


WEEKBLAD NIEUW GINNEKEN - WOENSDAG 23 JANUARI 2013

PAGINA 4

Bungalowpark Libra Ommen

Te huur: nog enige moderne bungalows in het hoogseizoen. Zwembaden en recr. team aanwezig. e350,- p.w. all-in, excl. toer.belasting. Milieuheff. e25,- p.w. Mei, juni, sept. okt., e175,- p.w.

Folders? Tel. 0529-457224

10% korTIng op Demo / voorrAAD moDellen Prijsdoorbraak Nu rijlessen brommobielen! in Ligier! Dué First voor maar

€ 8500 Dué by Ligier

Ligier Ixo vanaf

€ 9995

45 km

Elegant en luxueus !

Gezocht: lieve, creatieve, ervaren oppas di-do middag. 14.3017.30 uur Ulvenhout tel. 076-5603881

drukkerij frijters

IN- & VERKOOP GEBRUIKTE BOEKEN LP‘s CD‘s PLATENSPELERS vr 18-21u za 10-16u Gebruikte Boeken&LP‘s Kerkdijk 41 Hooge Zwaluwe 076-5932814

Heeft u iets te vieren? KEURSLAGERIJ DE JONG biedt u: diverse huzarenschotels, kant en klaar warm vlees met saus naar keuze en koud of warm buffet. Voor informatie ligt er een folder in de winkel of bel: 0161-451263.

trouwkaarten

ginnekenweg 144, 076-521.22.23

Te huur aangeboden: Div. chalets voor de langere termijn. (vanaf 3 mnd!). Geheel geisoleerd, gemeubileerd en gestoffeerd. Met cv, dubbel glas, douche en toilet. Ook Internet mogelijk. vrijblijvend inlichtingen: Voor info: zie www. meysberg.nl, of bel 0653388715.

voegwerk vakbekwame voeger zoekt voegwerk

06-55887266

Voor al uw schilder en stucwerk bel Gijsberts schilderwerken voor een vrijblijvende prijsopgave en advies tevens kleine verbouwingen telefoon 06 39130366

StoffeerderijvanHoorn Voor al uw meubelstoffeerwerk! Bel voor een vrijblijvende offerte 06-19748242 www.stoffeerderijvanhoorn.nl

Ervaren binnenschilder werkt in regio groot Breda. Neem vrijblijvend contact op: mail naar info@froger.nl of bel Schilderwerk ENZO: SCHILDERLESSEN Pien Heppener, 06.53.25.18.32. kunstschilder uit Bavel (Breda) geeft op schilRioolservice Peeters derachtige locatie schilMolenschot.Voor het derlessen. Op dinsdag ontstoppen van uw morgen start er een riolering, camera-innieuwe schildergroep. spectie en opsporing Schrijf nu in. Info: www. van buitenriolering. pienheppener.nl / 0161Tel. 0161-413740/ 06433687 Ook het adres 48404076 voor uw workshop. schilder kan nog binnen en buitenwerk Loodgietersbedrijf gebruiken. Peeters Molenschot. gegarandeerd vakwerk Voor uw cv, sanitair, en zeer voordelig. waterleiding, zink, dak gratis prijsopgave. inl: en voor vervanging van 06-14925909. de cv ketel.Tel. 0161413740 / 06-48404076 RUST & ONTSPANNING? AFSLANKEN en toch Het beste verwencadeau gewoon eten, kan dat? voor uzelf! Ja, is een voorwaarde Bel: 06 20276874 of voor blijvend resultaat. mail: info@massagedon- Wilt u weten hoe? Bel gen.nl mij voor informatie. Claire Seelen 06 - 55 13 69 71 . is (I.s.m. Herbalife Int.) oed

Bijles scheikunde (vmbo,havo,vwo) van een ervaren docent nodig? Ik ben dagelijks na 16.00 uur bereikbaar op: 06-13449451. Informeer vrijblijvend naar onze gebruikte brommobielen

VERHUUR *Hoogwerkers, div. Ook onderhoud en schade reparatie van uw Ligier modellen *Heftrucks w w w. b e v e r a u t o a a n p a s s i n g e n . n l *Bouwdrogers *Heteluchtkachels Uw vrijheid zonder autorijbewijs *Betonzaag de brommobiel specialist in uw buurt: *Rolsteigers Voor ons compleet verhuurprogramma www.jespersmachineHekven 17, 4824 AD Breda handel.n Tel. 076-5414944, Fax 076-5412088 MACHINEHANDEL JESPERS Te koop Baarleseweg 16 Curs. filosofie in Dorst geboortekaarten woe.av; do.ocht; 6 less. droog eiken haardhout Ulicoten voor een lekkere warme 013-5199501 Wat is geluk ? winter 0161 411378 ginnekenweg 144, 076-521.22.23 tel. 0651367057 tlansdaal@xs4all.nl Geef uw zoekertje online op via: www.uitgeverijemdejong.nl

Bever Breda B.v.

drukkerij frijters

Slijterij tg t he r da e k Wijnhandel weet je ze ss.com o Verhuuruiventros, dan r t tro ij ap b

en t

ur e

Hu

De

De

n ive

Dr

Dru

w or u

e

tieg

rela

sch

ew

. Zi

en enk

en uivVerhuur:

.dr ww

Biertaps Bars Stoelen Tafels Sta-tafels Enz. enz.

Voor al uw klus en Timmerwerken Hang en sluitwerk Deuren meubelen U zelf buiten gesloten Bel Ton Vermeeren 0648918049 www. klusenhoutbewerking.nl

Krachtvoer duur? Het alternatief: voerwortelen. Winkelcentrum Epelenberg - 5210026 3 € per kist. Ongeveer Heksenwiel - 5425000 20 kilo. Ook kratten van Thuisbezorgen op afspraak 450 kilo mogelijk. Eventueel thuisbezorgd. St. Jacobsstraat 6, Galder. Tel 0650 50 27026079 Liter Bacardi e / Liter Smirnoff e o

kv

Oo

Breda

VASTE LAGE PRIJS 17.

15.

± 80 m magazijnc.q. kantoorruimte te huur 2

Caravans/campers Caravans/Campers gevraagd! gevraagd Altijd 70 caravans op voorraad!

• Fiets / Wandelcafé • Terras • Feesten en partijen De Castelhoeve - Groeske 2 - 5114 AE Castelre T.: 0031(0)13 503 9731 - info@decastelhoeve.nl www.decastelhoeve.nl Kledingproblemen ? www.gijsbrechts-kledingservice.nl tel. 0765216910. ( sinds 1965 ) Vakkundig advies, & prijsindicatie.

T.K.: appels en peren. Bergenstr. 5 - Minderhout. Ma t/m vrij 13u-19u. Zat 9u-17u. Zon- en feestd. gesl. +32(0)33157337.

Vlooienmarkt Breda

e 300,- per maand, ex. energie.

Info: 06-51217410

In bosrijke omgeving tussen Baarle-Nassau en Hoogstraten

Tilburgseweg 43, Oosterhout Tel: 0162-693187/06-55836618 www.caravancentrumtreffers.nl Zondag open!

racket-centrum Zondag 27 januari nu 2 bomvolle hallen!

Terheijdenseweg 500 - 4826 AB Breda-Noord Bij schaatsbaan richting Terheijden. 0161-456291


WEEKBLAD NIEUW GINNEKEN - WOENSDAG 23 JANUARI 2013

PAGINA 5

De Zes winnen dorpsquiz Maerkrattenland Er was een extra vragenronde voor nodig, maar toen viel het niet meer te ontkennen: De Zes zijn de winnaars van de derde dorpsquiz van Maerkrattenland.

De Zes Er was een extra vragenronde voor nodig, maar toen viel het niet meer te ontkennen: De Zes zijn de winnaars van de derde dorpsquiz van Maerkrattenland. Vooraf was er een hoop gedoe geweest rond de inschrijving. Al sinds de eerste editie willen er meer Maerkratten meedoen dan mogelijkerwijs in een zaal past. Daarom moet de organisatie elk jaar nieuwe manieren verzinnen om de inschrijving op eerlijke wijze te laten verlopen. Ditmaal was de online inschrijving overboord gegooid en vervangen door een opgave in real life. De deelnemers die op zondag 11 november op tijd aanwezig waren voor de inschrijfkraam, waren verzekerd van een tafeltje tijdens de quiz. Die oproep was niet aan dovemansoren gericht, want ruim voor de opening om 11.11 stond er al een lange rij geduldig te wachten, met vooraan Charles van Kuijck die al om 06.11 (!) aanwezig was. Duo Onbekend leek zelfs de nacht te gaan doorbrengen in een tentje op de stoep. Maar toen 's ochtends puntje bij paaltje kwam, lag er alleen een pop in hun tent en was Duo Onbekend nergens te bekennen. Op het moment dat de slimmeriken hun poppenkast wilden gaan vervangen, stonden er echter al tientallen Maerkratten op hun plek te wachten. Helaas pindakaas. Om acht uur zou de eerste vraag gesteld worden, dus zaten alle deelnemers ruim op tijd aan hun

tafels. Ditmaal aan de tafels van De Paters in Meersel-Dreef. Vanwege de verbouwing van De Leeuwerik in Galder moest er uitgeweken worden naar een nieuwe locatie, maar de Belgische taverne bleek een uitstekend alternatief. De zaal was gevuld met een mooie samensmelting van de bewoners van Maerkrattenland. Deelnemers van zestien tot zesenzeventig jaar uit Galder, Strijbeek en MeerselDreef. Nergens in het jaar zit zo'n diverse groep gevuld in één zaal, of het moet op zondag na de carnavalsoptocht zijn. Iedere deelnemer hoopte stiekem dat hij via een Slumdog Millionaire-scenario plots alle antwoorden zou weten, alsof de quiz speciaal voor hem geschreven was. Maar die hoop was ijdele hoop, want niemand heeft zo'n brede kennis. Van de Vlaamse vertaling voor stinkvoeten tot de reizen van André Kuijpers, en van de lengte van een Strijbeekse looproute tot de laatste woorden van Sweet Caroline. Dat past nu eenmaal niet in één hersenpan. In 2012 was de ronde Natuur iets te hoog gegrepen voor veel Maerkratten, dus deze werd dit jaar vervangen door Taal. Ook niet makkelijk, want wat was een contaminatie ook alweer? En hoe is het met je Noord-Kempisch gesteld? En dan moest er tussendoor ook nog een tafelopdracht gemaakt worden, waar niet iedereen de insteek van begreep. Maar hé, als het allemaal te makkelijk zou zijn, zouden alle dertig teams

na vier rondes gedeeld eerst staan met tachtig punten, en daar schiet ook niemand iets mee op. Na de eerste twee rondes stonden de Dreefse Trappers op de eerste plek, met een geruststellende voorsprong van vier punten op de eerste concurrenten. Maar toen moesten de rondes Dit was het nieuws en Wie Wat Waar nog komen. Dan kan een gebrek aan actuele kennis en richtingsgevoel je lelijk opbreken. Bovendien stond er nog een tweede doe-opdracht op de deelnemers te wachten. Die opdracht bestond uit een tiental drankjes waar de juiste naam bij geschreven moest worden. Je zou verwachten dat dit een opdracht is die aan de meeste Maerkratten wel besteed is, maar dat viel tegen. Het is dan ook lastig om wafeljenever te herkennen als je nog nooit van het bestaan van deze drank hebt gehoord. De ontknoping was bloedspannend, want twee teams hadden hetzelfde puntentotaal. De Zes stonden plots op de eerste plek naast de Dreefse Trappers. In Hollywood hadden ze het niet kunnen verzinnen. Vier laatste vragen moesten het verschil maken tussen de Belgen en de Nederlanders. De Bud van de Dreefse Trappers wist dat het een taai verhaal toen hem gevraagd werd om een hashtag te tekenen. Dat ziet er zo uit #, maar onze Vlaamse vrienden bleven het antwoord schuldig. Van de vier extra vragen wisten ze maar één goed antwoord te noteren, terwijl De Zes drie correcte antwoorden konden presenteren. En daarmee was de kogel door de kerk en mochten De Zes zich de winnaars van de derde dorpsquiz noemen, in navolging van Loopgroep Galder en Henkiepenkie. Deden de andere 28 groepen dan voor spek en bonen mee? Nee, want er waren meer oorlogen te winnen. Boven je buurman of je zusje eindigen bijvoorbeeld. Of niet laatste worden. Maar ook degenen die weinig oorlogjes wisten te winnen, hebben een mooie avond gehad. Ze mochten genieten van drie serenades van Jos Moelands, ze mochten het acteertalent van de organisatie aanschouwen en ze hebben toch maar mooi tien shotjes gedronken. En boven alles hebben ze een ontzettend gezellige avond gehad. Wij bedanken alle deelnemers en vrijwilligers en zien jullie graag terug tijdens carnaval in het wonderschone Maerkrattenland!

GouDprijs hooG

Lever nu in!

inkoop ouD GouD en ziLver

Vervolg van voorpagina Terwijl het verenigingsleven in Ulvenhout nu bruist en dat willen wij graag zo houden. Wij gaan er dan ook van uit, dat na de evaluatie van het subsidiebeleid in de commissie Maatschappij in september jl. het gezonde verstand in de raad zal zegevieren en dat er geen cultuurmoord in Breda zal plaatsvinden.De crisisjaren gaan zeker een keer voorbij en het zou jammer zijn als je ná een dergelijke periode tot de conclusie moet komen, dat het mes te diep in de subsidies heeft gesneden. Verdwenen verenigingen krijg je dan niet meer terug. Wij blijven dus hopen op een goede afloop, aldus Toon Goos. Tot slot bedankte de voorzitter mensen en ondernemers uit Ulvenhout die de Pekhoeve en de Ulvenhoutse gemeenschap een warm hart toedragen: Marie Jose Oomen van Adviesbureau Mooi van Binnen. Zij heeft SCC de Pekhoeve geheel belangeloos geadviseerd omtrent de inrichting. Alvero meubelverhuur, zij hebben de nieuwe ruimte gratis van nieuw meubilair voorzien en tegen zeer lage kosten de stoelen uit de zaal gecleand. De Keukenkampioen heeft met een hoge korting een keuken geleverd. Ed Ott hielp belangeloos mee aan de elektrische voorzieningen (een terechte platte buiswinnaar). Siegried Oomen hielp mee een keuze te maken voor het interieur door

o.a. kettingen, armbanden en sieraden, zilveren en gouden munten (mag stuk zijn)

Juwelier Goudsmid Rijken Winkelcentrum De Burcht 38a - Breda

Telefoon: 076-5657157

MEMORANDUM

‘s avonds, ‘s nachts, in het weekend of op een feestdag met spoed een huisarts nodig? Hiervoor kunt u bellen naar de Huisartsenpost Breda, tel. 076-5258500. Adres: Molengracht 21-4818 CK Breda (bij het Amphia Ziekenhuis). Let op: * Bel alleen voor dringende klachten * zorg dat u altijd uw actuele verzekeringsgegevens bij de hand heeft * binnenlopen zonder afspraak is niet mogelijk * op werkdagen van 08.00-17.00 uur is de Huisartsenpost gesloten, u kunt dan terecht bij uw eigen huisarts of waarnemend huisarts * ieder advies (ook telefonisch) wordt in rekening gebracht.

arts nodig s”nachts-in het weekend of op een van de feestdagen bel dan voor een telefonische afspraak Tel.: 076-5658707. Dierenkliniek ‘t Leijdal Ulicotenseweg 32 Chaam. Tel. 0161-496016. Consult volgens afspraak. kapelstraat 7 Baarle-nassau. Tel. 0161-496016 Consult volgens afspraak. www.dierenkliniekhetleijdal.nl Dierenartsenpraktijk Bavel, Christ Vincenten Koolpad 14a, Bavel, tel. 076-5617222. Consult volgens afspraak. www.dierenkliniekhetleijdal.nl

De roosberg, dierenartsenpraktijk Bavel. Dierenarts Janneke de Ruijter Gedurende het weekend voor spoedgevallen bereikbaar onder Weekenddienst dierenartsen De Dierenartsenpraktijk Breda nummer 0161-437777. e.o. van de heren van Ierland en a&Bt advies & Bemiddeling Pellenaars is voor de avond- en thuiszorg. Voor zorg bij u weekenddienst en voor consulten thuis. Specialisten in: verzoren afspraken bereikbaar onder ging, verpleging, ouderenzorg, het nummer: 076-57 22 999. terminale zorg, volledige nachtdiensten. Voor cliënten met een indicatie P.G.B. en particulieren Dierenkliniek rijen Heeft u dringend een dieren- en zorg in natura. Tel. 076-5610290 of Cees Gorter 06-18394563.

De Pekhoeve heeft een ware metamorfose ondergaan het te visualiseren en hiervan een PowerPoint presentatie te maken. De gebroeders van Rijen hebben het timmerwerk verzorgd. Ad de Swart nam de schilderswerkzaamheden voor zijn rekening. Ook de bestuursleden Ad Oomen, Johan Snepvangers en Jos van Etten werden bedankt voor hun inzet, zij vormden de bouwcommissie. Jan Rademakers en Anja de Koning, hebben tijdens dit project veel moeten opruimen, sturen en regelen. Wethouder Boelema en ook haar medewerkers werden bedankt voor de medewerking die zij verleenden tijdens de werkzaamheden. Tot slot werden de huurders/gebruikers bedankt voor hun begrip tijdens de verbouwing en de ongemakken die deze werkzaamheden met zich meebrach-

ten. Hierna nam wethouder Boelema nog kort het woord. Zij benadrukte nogmaals de noodzaak van bezuinigingen voor het maken van een sluitende begroting. Zij was trots op de zelfredzaamheid die binnen dit project tot uiting kwam. Een schoolvoorbeeld van 'het met elkaar realiseren van bepaalde doelen en idealen'. Ulvenhout kan trots zijn op het prachtige, opgeknapte en verbeterde sociaal cultureel centrum. Een centrum dat inmiddels ook door verenigingen buiten Ulvenhout wordt gevonden. Met een applaus voor alle mensen die aan dit project hebben meegewerkt sloot ze haar woorden af om vervolgens samen met Ton Goos de nieuw gerealiseerde ruimte officieel te openen.  BBB

Het Begijnhof, de kruidentuin van Breda Op maandagavond 28 januari 2013 om 20.00 uur organiseren de natuurverenigingen KNNV afdeling Breda en IVN Mark & Donge een lezing over de kruidentuin in het Begijnhof. Deze prachtige tuin bevindt zich op een serene plek in het centrum van Breda. In 1970 werd deze tuin door de gemeente Breda ingericht en sindsdien keurig onderhouden. De perken zijn voorzien van naambordjes; ideaal voor een beginnende plantenlief-

hebber. Mooie namen kom je er tegen: huttentut, slaapbol, doornappel, monnikskap, zoethout, bloedwortel, monnikspeper (ook wel kuisheidsstruik genoemd), vuurwerkplant, en nog veel meer. Amanda van Schöll-Baars (lid INV Mark & Donge) zal voor

Gezellige middag voor alle ouderen in Ulvenhout Vrijdagmiddag 25 januari om 13.30 uur is het weer zover. Traditiegetrouw organiseert het bestuur van de Oranjevereniging Ulvenhout, rond de “echte” verjaardag van onze koningin, weer de jaarlijkse feestmiddag in de Pekhoeve, speciaal voor de ULVENHOUTSE ouderen. U hoeft géén lid te zijn van de Bond van Ouderen. Dankzij de financiële bijdrage van de Ulvenhoutse inwoners is het weer mogelijk deze middag gratis aan te bieden. De gratis toegangskaarten zijn al weer vanaf 9 januari verkrijgbaar bij: de receptie van Huize de Donk. En in de Pekhoeve bij de Bond voor Ouderen van maandag tot en met vrijdag tussen 13.00 en 17.00 uur. De zaal gaat open om 13.15 uur! Uiteraard staat de koffie of thee al voor u klaar met iets lekkers erbij. Dit jaar hebben wij voor u gereserveerd: Cees Prinsen, hij bezoekt ons met zijn programma genaamd: DE MEI-

Legitimatie verplicht

Weekenddienst apotheken Breda Op ma t/m vr zijn alle apotheken in Breda geopend van 08.00 t/m 18.00 uur. Buiten de normale openingstijden (werkdagen) is een dienstregeling uitsluitend voor spoedgevallen en in het weekend: waarneming voor alle apotheken in Breda, Teteringen, Prinsenbeek, Ulvenhout, Bavel en BaarleNassau wordt verzorgd door: Dienstapotheek BreDa, bij de spoedeisende hulp van het Amphia ziekenhuis, locatie Molengracht, naast de Huisartsenpost in Breda, tel. 0900-2768335.

Heropening Pekhoeve

DENKIST. Cees is een uitmuntende verteller uit Hilvarenbeek. Schrijver van heemkundige artikelen en bovenal specialist in historie en volksleven waarvoor hij onlangs nog geridderd is. Als rasechte Brabander kent hij het land erg goed en wordt in heel Nederland uitgenodigd. Om te beginnen is er een klein tentoonstellinkje waar alles naar hartenlust vastgepakt mag worden. Het onbetwiste hoogtepunt van de middag is zijn meidenkist boordevol spullen uit de tijd van toen. Van antieke kleding tot blokval, primitieve voorbehoedsmiddelen, dodenlan-

Zaal Vianden

Nieuwjaarsparty Kumpulan 'Luar Biasa' Op zondagmiddag 27 januari 2013 organiseert Kumpulan “Luar Biasa” een gezellige Nieuwjaarsparty Voor Jong & Oud in Gemeenschapshuis Vianden. De muzikale LIVE klanken zullen deze middag komen van de band “4 Once” en een grandioos optreden van de dansgroep “Aneka Warna”. De dansjes die u mag verwachten zijn o.a. country line dance, poco poco, Indo-rock, jive, rock en roll, soul, reggae en disco. Aanvang van de dansmiddag is 14.00 uur, terwijl het eind gepland is rond de klok van 18.30 uur, de zaal is open vanaf 13.30 uur. Voor de lekkere Indonesische hap is de keuken aanwezig van Warung “Semarang” van Rob Joling, tevens vindt er s'middags

een tombola plaats met diverse leuke prijzen. De entree voor deze middag bedraagt € 10,= en aan de zaal € 12,=. Zaal Vianden vind u aan de Viandenlaan 3 te Breda in de wijk Ginneken tegenover het oude postkantoor en wij bieden u volop GRATIS. Parkeergelegenheid op eigen terrein of op het nabij gelegen Schoolakkerplein (telefoon Zaal Vianden 076–5652902) en www.vianden.nl vianden@kpnmail.nl Ook met het openbaar vervoer zijn wij goed bereikbaar, bushalte op 100 meter. Kaartreservering kan via; Audy 076-5427966, Linda 0612608776, André 06 -54792388, Rob 06-54216108, Buddy & Ivonne 06-24558420. Om teleurstelling te voorkomen raden wij u aan kaarten tijdig te bestellen.

ons een lezing houden waarin de kruiden van het Begijnhof centraal staan, maar waarin ook aandacht zal worden besteed aan de rol die kruidentuinen hebben gespeeld in de ontwikkeling van de geneeskunde en in de vooruitgang van de botanische wetenschap. Plaats: Sociaal Cultureel Centrum 't Klooster, Jack van Gilsplein 1, 4854 CB Bavel. De toegang is gratis.

taarn tot legendarische snelzeiker. Cees doorspekt zijn spullen met anekdotes en wetenswaardigheden. De meidenkist is een spiegel uit het verleden. Na de ontvangst met koffie of thee begint het optreden om 13.30 uur. In de pauze serveren wij een hapje en een drankje. Voor mensen zonder eigen vervoer of die slecht ter been zijn, bestaat de mogelijkheid om gehaald en thuisgebracht te worden. Hiervoor kunt u bellen naar 076-5612718. Zorg dat u snel de gratis toegangskaart gaat halen. Oranjevereniging Ulvenhout probeert er ook dit jaar weer een gezellige middag van te maken. Hij wordt een optreden dat tot de laatste minuut boeit. Genieten, ontspannen, lekker lachen en tussendoor ook nog gezellig wat bijkletsen, We zien u graag vrijdag 25 januari vanaf 13.15 uur in de Pekhoeve te Ulvenhout. Tot dan, Oranjevereniging Ulvenhout

Vlooien markt

Nu 2 halleN! Zondag 27 januari

RacketceNtRum

terheijdenseweg 500 4826 aB

BReda

Volg Breda-Noord/Terheijden bij schaatsbaan Breda!!! OPEN: 10.00 - 17.00 uur

Info: 0161-456291


WEEKBLAD NIEUW GINNEKEN - WOENSDAG 23 JANUARI 2013

PAGINA 6

Informatiebulletin

voor de inwoners van Alphen, Chaam, Galder, Strijbeek, Ulvenhout AC en Bavel AC

• Kijk voor meer informatie op www.alphen-chaam.nl Ruimtelijke ordening

Officiële Bekendmakingen - week 03 Bouwen

• Aanvragen omgevingsvergunning Burgemeester en wethouders van Alphen-Chaam geven ingevolge artikel 3.8 Wabo kennis van de ontvangst van de onderstaande aanvraag voor een omgevingsvergunning: Ontvangstdatum: 9 januari 2013

Locatie / adres: Ginderdoorstraat 4, 4861 CC Chaam

Activiteit(en): Het renoveren/veranderen van het stalgedeelte van een boerderij

Aanvragen voor een omgevingsvergunning kunnen op openingstijden worden ingezien op het gemeentekantoor te Alphen. Geadviseerd wordt om van tevoren telefonisch een afspraak over een inzage te maken met de front-office van de afdeling Publiekszaken.

Ruimtelijke ordening

• Ontwerpbestemmingsplan Stationstraat 12 – 18 Burgemeester en wethouders van de gemeente Alphen-Chaam maken ter voldoening aan het bepaalde in artikel 3.8 van de Wet ruimtelijke ordening bekend, dat met ingang van dinsdag 22 januari 2013 tot en met maandag 4 maart 2013, voor eenieder ter inzage ligt het ontwerp van het bestemmingsplan “Stationstraat 12-18”, bestaande uit de geometrisch bepaalde planobjecten als vervat in het GML-bestand NL.IMRO.1723.BPStationstraat12-OP01 met de bijbehorende bestanden. Dit ontwerp bestemmingsplan heeft betrekking op de realisatie van woningen op de percelen Stationstraat 12, 16 en 18. Stationstraat 14 is vanwege de gevolgen van een kleine grondtransactie voor de bestemming eveneens in het plan opgenomen. Het ontwerp bestemmingsplan ligt gedurende

• Ontwerpbesluit bestemmingsplan ‘buitengebied Alphen-Chaam 2010, partiële wijziging Venweg 4’ Burgemeester en wethouders van de gemeente Alphen-Chaam maken ter voldoening aan het bepaalde in artikel 3.6 lid 5 van de Wet ruimtelijke ordening bekend, dat zij voornemens zijn op grond van artikel 3.6 lid 1 sub a van de Wet ruimtelijke ordening en artikel 4.6.5. van het bestemmingsplan ‘Buitengebied Alphen-Chaam 2010’ de bestemming van het perceel aan de Venweg 4 te 5131 NA Alphen, kadastraal bekend gemeente Alphen, sectie M, nummer 1042, te wijzingen in ‘Wonen’. De planwijziging heeft ten doel om de bestemming Agrarisch Agrarisch Bedrijf te wijzigen in de bestemming Wonen. Het ontwerpbesluit en andere relevante stukken liggen met ingang van dinsdag 22 januari 2013 tot en met maandag 4 maart 2013 voor eenieder tijdens werkdagen ter inzage bij de frontoffice in het

COLOFON Gemeentekantoor Postadres: Postbus 3, 5130 AA ALPHEN, N.Br. Tele foon: (013) 508 66 66 Fax: (013) 508 66 54 Internet: www.alphen-chaam.nl E-mail : info@alphen-chaam.nl Openingstijden gemeentekantoor Burgerzaken Maandag: 13.30-19.30 uur Dinsdag t/m vrijdag 09.00-12.00 uur Front-office vergunningen Maandag 13.30-16.00 uur Dinsdag t/m vrijdag 09.00-12.00 uur WMO/WWB op afspraak 013-5083070 Dinsdag t/m vrijdag 09.00-12.00 uur Overige afdelingen Dinsdag t/m vrijdag

09.00-12.00 uur

Milieustraat Woensdag, donderdag en vrijdag van 10.00 tot 16.00 uur en zaterdag van 09.00 tot 16.00 uur. Melding storing en calamiteit Buiten kantooruren: (06) 53 745 844 Spoedeisende milieumelding Buiten kantooruren: 073-6812821 Spreekuur B&W * Burgemeester drs. H.W.S.M. Nuijten Op afspraak (013) 508 66 05 E-mail: m.lame@alphen-chaam.nl * Wethouder A.P.C.M. van de Heijning * Wethouder A.L.J. Braspenning Op afspraak: (013) 508 66 06 E-mail: p.derooij@alphen-chaam.nl Politie: Algemeen: 0900-8844 Wijkagenten Frie van Rijsbergen, wijkagent Alphen-Chaam, Paul Sintnicolaas, wijkagent Baarle-Nassau, Jelle van Abeelen, wijkagent Ulvenhout, vervangen elkaar bij afwezigheid: 0900-8844 Noodsituatie: 112

gemeentekantoor te Alphen, op maandag tussen 13.30 en 16.00 uur. Op dinsdag t/m vrijdag tussen 09.00 en 12.00 uur en op afspraak. Tevens zijn de stukken raadpleegbaar via de gemeentelijke website www.alphen-chaam.nl en op www.ruimtelijkeplannen.nl Gedurende bovengenoemde termijn van 6 weken kunnen belanghebbenden schriftelijk of mondeling een zienswijze kenbaar maken aan het college van de gemeente Alphen-Chaam, postbus 3, 5130 AA te Alphen. Voor algemene vragen kunt u tijdens openingstijden zonder afspraak terecht bij de frontoffice vergunningverlening, voor specifieke vragen of het indienen van een mondelinge zienswijze dient een afspraak te worden gemaakt met de behandelend medewerker, mevr. De Roij, tel.: 013-5086691.

Overige informatie

• Carnavalsmaandag 11 februari gemeentekantoor beperkt open Op Carnavalsmaandag 11 februari is het gemeentekantoor ‘beperkt’ open. Dat wil zeggen dat Receptie, Vergunningen en Burgerzaken geopend zijn van 13.30 tot 16.00 uur. Er is die maandag dus géén avondopenstelling. Ook Carnavalsdinsdagmiddag is het gemeentekantoor gesloten voor publiek. Deze informatie en de overige Sluitingsdagen 2013 vindt u ook op www.alphen-chaam.nl

bovengenoemde periode voor eenieder tijdens werkdagen ter inzage bij de frontoffice in het gemeentekantoor te Alphen. Het gemeentekantoor is geopend op maandagen van 13.30 tot 16.00, op de overige werkdagen van 9.00 tot 12.00 uur en op afspraak. Tevens is het plan raadpleegbaar via www. ruimtelijkeplannen.nl. Gedurende bovengenoemde termijn van 6 weken kan eenieder schriftelijk of mondeling een zienswijze kenbaar maken aan de gemeenteraad van de gemeente Alphen-Chaam, postbus 3, 5130 AA te Alphen. Voor algemene vragen kunt u zonder afspraak terecht bij de frontoffice vergunningverlening, voor specifieke vragen of het indienen van een mondelinge zienswijze dient een afspraak gemaakt te worden met de behandelend medewerker, mevrouw M. Korst tel.: 013 - 5086697.

Bijzondere wetten

• Vraag uw evenement op tijd aan om extra kosten te voorkomen Vanaf 1 januari 2013 loont het in Alphen-Chaam om tijdig een vergunning aan te vragen voor een evenement. Als de vergunning minder dan 6 weken voordat het evenement plaatsvindt wordt aangevraagd, zijn vanaf komend jaar dubbele leges verschuldigd. Het liefst ziet de gemeente dat een vergunning 14 weken van tevoren wordt aangevraagd. Als u een evenement aanvraagt, moet een aantal

zaken geregeld worden om voor u alles in goede banen te leiden. Aan verschillende instanties (o.a. politie, brandweer) wordt advies gevraagd en het evenement wordt op de evenementenkalender geplaatst. Dit alles kost tijd. Vandaar dat wij graag willen dat u op tijd, bij voorkeur tenminste 14 weken van tevoren, uw evenement aanvraagt. Als u op tijd uw evenement aanvraagt kunnen wij u beter van dienst zijn en betaalt u niet teveel.

Milieu

• Gladheidsbestrijding De gemeente Alphen-Chaam doet ook deze winter - samen met de omliggende gemeenten en de provinciale waterstaat - haar uiterste best om de wegen weer zoveel mogelijk sneeuw- en ijsvrij te houden. Kijk voor meer informatie op www.alphen-chaam.nl

• Tips ter voorkoming van vastgevroren gft-afval • leg grof droog gft-afval op de bodem van de gftcontainer (bijvoorbeeld takjes, snijbloemen); • laat het gft-afval eerst uitlekken of drogen voordat u het in de gft-container doet; • stamp het gft-afval in de container niet aan; • zet, indien mogelijk, de gft-container de avond vóór de ledigingsdag binnen (garage/berging) en pas op de ledigingsdag buiten, vanaf 07.30 uur; • steek op de ledigingsdag met een schop of schep langs de wanden om het gft-afval los te

maken • gebruik géén plastic containerzakken om bevriezing tegen te gaan maar eventueel papieren containerzakken. Voor nadere inlichtingen kunt u contact opnemen met de Afdeling Publiekszaken van het gemeentekantoor te Alphen, tel. 013-5086666 maandag van 13.30 tot 16.00 uur, dinsdag t/m vrijdag van 09.00 tot 12.00 uur. Ook tips en aanbevelingen zijn hier van harte welkom.

Overige informatie

• Expositie Frederik Zoon in het gemeentekantoor Alphen-Chaam Vrijdag 25 januari 2013 om 16.00 uur opent burgemeester Nuijten in de hal van het gemeentekantoor de expositie van Frederik Zoon. De expositie is te bezichtigen tot 17 mei 2013 tijdens openingstijden van het gemeentekantoor en op afspraak. Frederik Zoon, geboren te Breda, tekent en schildert al vanaf jonge leeftijd. Niet alleen doeken en prenten maar ook decorstukken en boekillustraties. Niet beperkt door een genre of stijl beweegt hij zich tussen alle creatieve mogelijkheden door. Persoonlijke ervaringen De ideeën voor zijn werk haalt hij uit zijn persoonlijke ervaringen en zijn directe omgeving. Zijn werk leest dan ook als een soort dagboek van emoties. Ogenschijnlijk eenvoudige composities zijn vaak psychisch geladen en verwijzen naar innerlijke spanningen en conflicten. Zijn eigenzinnige persoonlijkheid wordt weerspiegeld in een door hem geconstrueerde werkelijkheid die soms ontmoedigt maar ook verwondert. Ogenschijnlijk rustgevend In deze expositie van recent werk toont hij ons ogenschijnlijk rustgevende portretten van onbekende en bekende mensen waarin herkenning en kwetsbaarheid een dialoog aangaan. Je vraagt je constant af wat hij nou eigenlijk laat zien en je wil doen geloven. Iets wat als een rode draad door zijn werk loopt.

• Wilt u niets missen? Kijk voor méér informatie op

www.alphen-chaam.nl Wilt u niets missen? Abonneer u op de gratis e-mailservice Bekendmakingen en ontvang wekelijks de door u gewenste bekendmakingen in uw e-mailbox.

Informatiebulletin

voor de inwoners van Alphen, Chaam, Galder, Strijbeek, Ulvenhout AC en Bavel AC


WEEKBLAD NIEUW GINNEKEN - WOENSDAG 23 JANUARI 2013

PAGINA 7

Natuur rond het Markdal KVO GalderInfo: 06-40007219

Sjarel, d'r zit 'n pinguïn in m'n tuin!

Gewonde Kerkuil wordt opgevangen. Sjarel d'r zit 'n pinguïn in m'n tuin, wa mot ik ermee? Zomaar een reactie van iemand die een vogel in zijn tuin vond, zag dat het een bijzonder beestje was en iets wilde doen. Iemand waar iedereen tegen liep te zeuren dat je zuinig moest zijn op de natuur. Iemand die zich van zijn beste kant liet zien in de hoop dat het de pinguïn (die later een kleine alk bleek te zijn) zou helpen. De kleine alk werd bij Charles Brosens afgeleverd en stierf een dag later in een oude schoenendoos. Een gevoel van machteloosheid bleef achter bij de vinder en bij Charles. Was de kleine alk een natuurZieke Knobbelzwaan wordt binnengebracht. lijke dood gestorven? Nee. Er zat duidelijk een olievlek op zijn borst. Menselijke rotzooi was de oorzaak. Er had misschien wel iets gedaan kunnen worden. Het idee en de gedachten voor het starten van een vogelrevalidatiecentrum begon vorm te krijgen. Een centrum waar met voldoende kennis en accommodatie een oplossing kan worden geboden voor vogels die slachtoffer zijn van menselijk handelen. Een centrum waar de schoonheid van de natuur centraal staat en waar de realiteit nooit uit het oog zal worden verloren. Een vogelrevalidatiecentrum dat een stukje van het machteloze gevoel weg kan nemen. Het startschot klonk. Bouwen zonder geld was het motto. Inzet het kapitaal. Nu 33 jaar later zijn er zelfs opvangfaciliteiten voor zoogdieren. Je kunt in principe alles binnenbrengen wat in de natuur leeft en in de problemen zit. Als er voor een bepaalde diersoort een opvangcentrum is waar beter voor het dier gezorgd kan worden dan wordt het daar naar overgeplaatst. In 2010 werd het centrum met een landelijke prijs beloond. In het lovende juryrapport bleek de hoge kwaliteit in opvang, de aandacht voor natuureducatie en internationale uitstraling van doorslaggevende waarde. In de afgelopen 33 jaar ontving het centrum geen subsidie voor de exploitatie en zijn wat betreft de kosten afhankelijk van sponsors en donateurs. Jaarlijks worden er 4500 dieren met de nadruk op vogels in het vogelrevalidatiecentrum opgenomen met als doel ze weer gezond te krijgen zodat ze teruggezet kunnen worden in de vrije natuur. Veel bezoekers vragen of er nog bijzonderheden zitten maar wat voor de een bijzonder of zeldzaam is, is voor een ander heel gewoon. Als een spreeuw zijn prachtkleed heeft is dat een lust voor het oog. Als je nog nooit een uil van dichtbij hebt gezien dan gaat er de eerste keer een wereld voor je open. Uilen blijven boeien, het is de enige vogelsoort die je met 2 ogen tegelijk aankijkt. Als jonge vogel zien uilen er hulpeloos uit. Ze zijn kwetsbaar en hebben geen prachtkleed. Adult zijn ze een en al schoonheid. De eerste bosuil die in Zundert werd binnengebracht was een hele taaie. Nadat hij een botsing met een politieauto overleefde en 6 weken moest revalideren werd hij 2 weken na zijn vrijlating opnieuw binnengebracht. Wederom was een aanrijding de oorzaak. Er volgde een nieuwe opnameperiode die ongeveer 6 weken in beslag nam vervolgens werd hij vrijgelaten in natuurgebied 'De Moeren'. Het jaar daarop was het eerste broedgeval van bosuil in 'De Moeren' een feit. Zou dit de zondagsvlieger geweest zijn? Sem Mallée Vrijwilliger bij Vogelrevalidatiecentrum

Markandalletjes * Bezoek eens Vogelrevalidatiecentrum Zundert. (Luitertweg 36, Zundert). Zie de website www.vrczundert.com Koffie staat klaar met vogels dichtbij. Ook opvang van Markdal vogels. ** Zondag 27 januari 14u Natuurwandeling Landgoed Valkenberg. (IVN Mark&Donge). Einde Valkenburgseweg, 4858 RD. *** Besneeuwde tuin. Lag ineens vol met zwarte vlekjes. Waren veertjes. Ornitologisch patholoog zag aan twee snaveldelen dat het een spreeuw was, geweest. Sperwer had maaltijd veroverd. **** Nieuwe Mastbosvennen (Galderse Landweer) zijn dichtgevroren. Hobbelig maar stevig ijs. Koude wind. ***** Maandag 28 jan 20u, IVN Mark&Donge Natuur lezing 'Bredase Kruidentuin'. 't Klooster, Bavel. ****** Uilen-excursie met Martin van Leest, Start19u30 vrijdagavond 25 januari, Wolfslaar Kinderboerderij. ******* Zelfs nu geen huismussen in tuin. Paar straten verder wel. Raadsel van de natuur, of de huismus? Nooit gedacht dat huismus zeldzame vogel kon worden.  Joop van Riet. Info: 06-40007219.

Strijbeek Beste dame's, het jaar is weer begonnen met onze JAARVERGADERING. We willen allen dame's bedanken voor hun aanwezigheid en belangstelling. Tijdens onze jaarvergadering konden jullie je opgeven voor enkele activiteiten die wij in FEBRUARI en MAART voor jullie weer gaan organiseren. Voor degene die deze avond niet aanwezig waren en degene die zich nog niet opgeven hebben, kunnen dit alsnog doen bij een van onze bestuursleden. Belangrijk is wel voor ons” DOE DIT OPTIJD “ Dit bespaart ons een heleboel werk. En heb je nog leuke ideeën deze zijn altijd van harte welkom. Zeker, omdat in het afgelopen jaar de deelname/opkomst van verschillende activiteiten erg tegengevallen is! Zodat deze

niet door konden gaan. Dit vinden wij erg jammer, niet alleen voor de energie die wij hier ingestoken hebben, maar ook voor degene die zich hier wel voor opgeven hadden. De vraag is: waar ligt dit dan aan? Hebben we te véél van het goede soms; te weinig tijd; geen interesse; door omstandigheden die te samen lopen misschien? Het is niet altijd gemakkelijk! Maar we proberen als bestuur gewoon dit jaar weer ons best te doen voor iedereen en we zien wel, wat het dit jaar allemaal brengt. Groetjes Ine.

BELANGRIJKE DATUMS: om op te geven (deze staan ook in de Nieuwsbrief) 14 februari Valentijns High Tea bij de Bosrand in Rijsbergen. Tijd: 's middags 12 uur vertrek

Interpolis • Autoschadeherstel (voor alle verzekeringsmaatschappijen) • 4 Jaar garantie op reparatie • Gratis leenauto tijdens reparatie www.alpha-tech.nl Bielzenspoor 1, Alphen Telefoon: 013-5086868

vanaf de Leeuwerik. Kosten: €12,50 p.p. Tot 8 februari opgeven/ook gelegenheid om rond te kijken. 20 Maart: Culturele dag. Wie wil zich hier voor opgeven om mee te doen? Opgeven tot uiterlijk 24 januari bij ons bestuur! We gaan dit keer trommelen/muziek maken op huis/tuin/en keukengerei! Dus er moet van tevoren wel geoefend worden!!Als je wilt deelnemen MOET je wel alle datums kunnen! Drie donder-

dagavonden: 7 februari, 7 en 14 maart en woensdag 20 maart om 4 uur de generale repetitie en deze avond natuurlijk sluiten we af met een echt optreden in de Nobelaar. Wil je alleen op de avond van 20 maart komen kijken kun uw zich ook opgeven maar wel voor 10 maart. Kijk voor verder informatie in het kringboekje. We hopen dan ook op veel belangstelling! Tot ziens, Ine, Marjes, Liza, Anne en Thea.

Jaarvergadering en agenda februari Zondag 27 januari

KVO Ulvenhout MAANDAG 28 JANUARI JAARVERGADERING met lezing rechtbank. 'Meet the Judge'. Plaats: Pekhoeve: aanvang 20.00 uur inloop vanaf 19.45 uur. Officiële uitnodiging/ agenda komt in januari. Na de jaarvergadering komen er 2 rechters vertellen over hun vak. Zoals: Hoe word je rechter en wat moet je daarvoor doen. Uitleg over allerlei voorvallen, zoals we die in de krant lezen of op radio en tv horen. Verder kun je iedere vraag die je hebt nu stellen waar je dan ook antwoord uit de eerste hand op krijgt. Het is een zeer interessante avond. Ik wil deze bijeenkomst dan ook van harte bij u aanbevelen. Ook introducées zijn welkom.

WOENSDAG 6 FEBRUARI EXCURSIE SPEELGOED/ CARNAVALSMUSEUM OOSTERHOUT

Beleef de kindertijd van Oma en Opa in dit museum. Stap binnen door de geheimzinnige speelgoedkast en maak een spannende reis door de magische wereld van toen. Er zijn 6 themazalen, erg mooi om te bezoeken, onder leiding van een gids. Ook gebruiken we een kop koffie met iets lekkers erbij. Entree 65+ € 4.50 p.p. Koffie met gebak € 4.50 p.p. Het speelgoed/carnavalsmuseum 'OP STELTEN' bevind zich aan de Zandheuvel 51 in Oosterhout. Parkeren bij het museum of bij de kerk in de St. Vincentiusstraat ( 2 min. lopen). Auto wel/niet/ beschikbaar?

DONDERDAG 21 FEBRUARI EXCURSIE naar de Medinova Kliniek Breda van orthopeed Fiévez. Deze kliniek is bedoeld voor hoogwaardige orthopedische behandelingen aan knie/schouder/rug of

derde zondag door het jaar

Gregoriaans koor Bavel Tijdens de Hoogmis viering in Bavel van 09.30 uur verzorgt het herenkoor de liturgische Gregoriaanse gezangen. Adorate Deum omnes ángelis; “Brengt God hulde al zijn Engelen.” Zo luid de tekst van de introïtus – openingszang - van deze zondag. Zelfs nu nog klinkt de feestelijke en dankbare herinnering aan het kerstfeest door in de gezangen. Ook het Alleluia; Dominus regnávit' “De Heer is Koning, laat heel de aarde juichen!” Maar het offertorium; Dextera Domini; wijst er fijntjes op dat we goed moeten weten

wat de rechterhand van God heeft laten gebeuren. We moeten leven naar de werken van de geboren Heer.! Het hele gezang laat duidelijk horen wat de bedoeling is. Als communie zang; Venite post me “Komt en volg mij en Ik zal mensen visser van jullie maken. Met die gezongen opdracht besluiten we de viering. Echt afsluiten doet het groot orgel! Met altijd een groots slotspel na de viering.  Jan Monden.

heup. Er werken 4 orthopedische specialisten. Het gebouw is zo ingericht dat het een positieve werking heeft op de cliënten. Er is ook een zorghotel aanwezig op de 2e verdieping. De moeite waard om te bezoeken. Aanvang

15.30 uur. Vertrek per auto* vanaf de Pekhoeve 14.45 uur. Auto wel/niet/ beschikbaar? Voor beide excursies kunt u zich opgeven op de jaarvergadering of via de mail: kvoulvenhout@live.nl  Het bestuur.

Samen gezonde keuzes maken

Maatschappelijk programma voor kinderen met overgewicht of obesitas Marleen Vrijdag, vitaalcoach in Breda, keek met lede ogen aan hoe steeds vaker ouders met een kluitje in het riet werden gestuurd wanneer werd geconstateerd, dat hun kind overgewicht of obesitas had. Vervolgens moesten er diverse loketjes worden afgelopen om de benodigde zorg/hulp te krijgen en werden deze programma's niet op elkaar afgestemd. Om over de bijkomende kosten maar te zwijgen. Door Barbara Brugman. Sinds begin 2012 is Marleen Vrijdag gestart met een programma om fit te worden, gericht op volwassenen. Vanaf heden biedt zij ook een totaalprogramma aan, Fit Coaching Junior, voor kinderen met obesitas en overgewicht, een vier maanden durend programma gericht op voeding, beweging en coaching. Vaak gaat het om dure programma's waardoor de noodzakelijke hulp niet voor iedereen toegankelijk is. Ron Mol (personal trainer in Breda), Miriam van Campen (kinderfysiotherapeut) en Marleen hebben de handen ineen geslagen en willen nu hulp voor iedereen bieden. Een programma dat absoluut noodzakelijk is aangezien maar liefst 14% van de kinderen (2-20 jaar) overgewicht heeft, waarvan 3% met obesitas. In de afgelopen 30 jaar kent obesitas een toename van maar liefst 40%! Ook kinderartsen uit de regio hebben al positief gereageerd op de plannen van Marleen. Tevens werken ze nauw samen met kinderpsycholoog en huisartsen.

Junior Programma De kinderen gaan met leeftijdgenootjes het overgewicht te lijf. Hierdoor kunnen ze met elkaar ervaringen delen. Er wordt in teams van acht kinderen gewerkt en er worden twee leeftijdsgroepen onderscheiden, van 9-12 jaar en van 13-17 jaar. Voordat de kinderen starten vindt er een intakegesprek met Marleen

plaats. Hierna volgt een afspraak met Miriam van Campen. Zij observeert en beoordeeld de kinderen en geeft een bewegingsadvies aan Ron Mol om eventuele overbelasting of blessures te voorkomen. Vervolgens gaan de kinderen 16 weken intensief met elkaar sporten en bewegen. Niet trainen met apparaten maar trainen met een trainer, die de kinderen motiveert en begeleid om fitter te worden en te blijven. Zo mag ieder kind 1x een les invullen voor zijn teamleden, wat wordt uitgewerkt door de trainers. Ook mag ieder kind een wens uitspreken die met de hele groep wordt vervuld aan het einde van de rit. Tijdens de 16 weken vinden er nog 2 wekelijks groepsgesprekken met Marleen plaats over voeding en hoe het kind zich ontwikkelt. De ouders worden gedurende het traject betrokken bij het programma en de voortgang van zoon of dochter wordt regelmatig besproken. Ook krijgen de kinderen en ouders smakelijke gezonde tips mee, want een bordje “konijnenvoer” valt niet onder genieten en met plezier eten!Vooralsnog komen de kosten op het bordje van Marleen, op dit moment voert zij diverse gesprekken met het bedrijfsleven en gemeentelijke instellingen in de hoop dat zij haar met dit mooie initiatief willen steunen. “Stoppen is voor mij geen optie”, aldus Marleen Vrijdag. Wilt u

v.l.n.r. Miriam van Campen, Ron Mol en Marleen Vrijdag Marleen en haar mede-initiatiefVoor meer informatie over het nemers ook financieel steunen programma www.fitcoachingjuof heeft u tips? Neemt u dan connior.nl In maart starten de eerste tact op met Marleen Vrijdag telegroepen. Wilt u ook aansluiten, foon 06 551 117 88 of marleen@ neemt u dan contact op met Marfitcoachingbreda.nl leen Vrijdag. Advertentie Game ”NIEUW”_Opmaak 1 19-11-12 11:24 Pagina 1

NIEUW !!! NIEUW !!!

Gietvloeren

introductiedagen 8 & 9 december Introductiedag 26 januari

demo’s gietvloeren demo’sapplicatie applicatie gietvloeren Game kunststofvloeren

GAME De HakKUNSTSTOFVLOEREN 16H - 5107 rG Dongen De Hak 16h 5107 RG Dongen

Wij zorgen ook voor een hapje en een drankje. wij zorgen ook voor een hapje en een drankje

u bent van welkom! U bent vanharte harte welkom!


r a C n av al 20 13

WEEKBLAD NIEUW GINNEKEN - WOENSDAG 23 JANUARI 2013

Baronie TV in heel het land

In het Bosuilendorp

Carnavalsmarathon Baronie TV in het hele land te ontvangen

Op dinsdagmiddag 12 februari 2013 wordt door de SUC en KBO Ulvenhout in De Pekhoeve een carnavalsmiddag georganiseerd voor ALLE senioren (50 plussers) maar jeugd is ook van harte welkom! Uit het bosuilendorp. De Pekhoeve is open vanaf 13.30 uur; het spektakel begint om ca 13.45 uur. Natuurlijk geeft Prins KeesKËnze 15e met zijn hofdame Mandy acte de presénce evenals de jeugdraad onder leiding van de Jeugdprinses Benthe. Tussendoor gaan de beentjes van de vloer op de

Op vrijdag 8 februari 2013 om 17.11 uur precies gaat voor de zeventiende achtereenvolgende keer de Baronie TV Carnavalsmarathon van start. 104 uren onafgebroken muziek, carnaval en optochten uit de Baronie van Breda. Tot en met carnavalsdinsdag 12 februari 23.11 uur! Dit jaar wordt de carnavalsmarathon ook live uitgezonden via het landelijk te ontvangen ZIGGO promokanaal (Ziggokanaal 11). 2,2 miljoen huishoudens in heel Nederland kunnen op deze manier kennis maken met de West Brabantse carnavalscultuur. Daarnaast is kanaal 11 ook via Tablets en Smartphones (android en Ios) te zien middels de Ziggo TV app. Kijkers in de gemeenten Etten-Leur, Alphen-Chaam, Geertruidenberg, Drimmelen, Oosterhout en Breda kunnen digitaal via Ziggokanaal 40 (StadsTV Breda) de marathon volgen (in de gemeente Breda ook nog analoog te ontvangen). De kijkers in de gemeenten Zundert, Rucphen, Halderberge, Moerdijk, Steenbergen, Roosendaal, Bergen op Zoom en Woensdrecht worden bediend door ROStv Zundert via Ziggokanaal 43 (in de gemeente Zundert ook nog analoog te ontvangen). Ook de Ziggokanalen 41 en 42 (ORTS en Omroep Drimmelen) kunnen de Baronie TV Carnavalsmarathon uitzenden.

Tot slot kan ook de hele wereld via Internet (www.baronie.tv) meegenieten van het carnaval in de Baronie van Breda.

Wa zulle ze zegge? Uniek is dat op carnavalszaterdag om 13.30 uur live in de studio van Baronie TV aan de Archimedestraat in Breda (NHTV) het Kielegatse bruidspaar Hugo Suijkerbuijk en Silvie Metselaar ten overstaan van hun familie, vrienden en favoriete blaoskapel, officieel in de echt wordt verbonden. De gemeente Breda en de NHTV verlenen daaraan hun volledige medewerking. Iedereen wordt uitgenodigd om daarbij aanwezig te zijn. Elke live uitzending van Baronie TV kan worden bijgewoond. Ze beginnen iedere dag om 10.30 uur en zijn gratis toegankelijk. Er is een café.

Muziek In het programma van de Baronie TV carnavalsmarathon is dit jaar meer ruimte voor de West Brabantse carnavalsmuziek ingeruimd. Naast de 22 lokale barnavalsliedjes van 2013 die op vrijdagavond allemaal worden voorgesteld en waar alle kijkers het beste, leukste of mooiste liedje uit mogen kiezen, is ook in het Barnavalsliedarchief gedoken. Daaruit worden dagelijks voor ongeveer twee uur in de diverse programma's de leukste West Brabantse carnavalsliedjes gekozen.

Jubilarissen Extra aandacht zal dit jaar worden besteed aan de jubilarissen. 77 jaar BCV in het Kielegat, 55 jaar Baviaonen in Bavel en Bonenpikkers in Chaam, 44 jaar Aopelaanders in Rijsbergen en 11 jaar Maonblaozers in Zundert. In een programma van één uur zal op vrijdagavond de 77 jarige BCV in het historisch zonnetje worden gezet. De andere jubilarissen krijgen via hun hoogheden in het programma Van de Prins gin Kwaod de nodige confetti over zich heen. Alle jubilarissen is gevraagd om één van hun vrijwilligers te nomineren voor 'de Gouwe Kegel”. Deze onderscheiding is speciaal ingesteld om een 'stille' vrijwilliger eens extra in het zonnetje te zetten.

Vrienden van Baronie TV Ook Baronie TV ondervindt last van de crisis. Adverteerders en sponsoren draaien hun dubbeltjes nog eens extra om. Vandaar dat Baronie TV een beroep doet op haar kijkers om het voortbestaan van de carnavalsmarathon na 2013 te garanderen zodat iedereen ook de komende jaren van carnaval kan genieten. Al voor € 5,55 (twee pilskus) kun je vriend worden van Baronie Tv. Op de website van Baronie TV (www.baronie.tv/vrienden) staat een formulier dat kan worden ingevuld. Er kan ook worden gebeld tijdens de carnaval met 0633861557 of 06-47364435.

Deez jaor gaat alles anders

Beperkt aantal kaarten beschikbaar voor het sauwelen Vrijdag 1 en zaterdag 2 zijn weer de sauwelavonden in het Bosuilendorp. Vanaf 20.00 strijden vijf sauwelaars voor de titel Bosuilse oppersauwelaar. De vraag is wie de opvolger is van oppersauwelaar 2012 Jos Schetters.

Jos Schetters kan voor de derde keer op rij oppersauwelaar worden Jos kan voor de derde keer op rij oppersauwelaar worden. Hij heeft concurrentie van Remco

Raats, oppersauwelaar in 2010, oppersauwelaar van 2003 3n 2004 Jordi van Gils en oppersauwelaar van 1996 en 2001 Willy van den Wijngaard. Daarnaast staat de mulder Eric van der Westerlaken voor de vierde keer in de ton. Hij laat zien dat wat snel komt niet altijd duurzaam is, om maar een modern woord te gebruiken. Eric verbeterd ieder jaar en kan wel eens aan de bel gaan trekken als het om de titel gaat. De sauwelavonden worden weer in de vernieuwde Pekhoeve

gehouden. De SUC heeft de zaal dan al omgebouwd voor de carnavalsfeesten. Naast de carnavaleske aankleding zal JG Sound weer zorgen voor veelkleurig en bewegend licht en voor een mooi geluid zodat iedereen de sauwels en de acts goed kan volgen. De Zaogurs en de Bosuilen zorgen voor de live muziek. Wilt u erbij zijn en heeft u nog geen kaartjes? Spoed u dan snel naar Reisbureau Toerkoop die de laatste te verkopen kaartjes verhandeld. Afgelopen vrijdag waren voor de zaterdag nog minder dan 10 kaartjes beschikbaar en voor de vrijdag minder dan 20. Op=op. Vol = vol. Tot Sauwels - JE

Stichting De 'Baviaonen'

Tentoonstelling 55 jaar de 'Baviaonen' Op 11-11-2012, is door onze eigen prins Juttemus d'n Tweede

de tentoonstelling 55 jaar stichting de “Baviaonen” geopend. In

Beter leren fotograferen? Na carnaval start ik namens Carv Fotografie weer met diverse fotocursussen! De basiscursus geef ik in Rijen op dinsdagavond en in Gilze op maandagavond en op woensdagochtend.

het museum Paulus van Deasdonck aan de Pennendijk 1 te Ulvenhout staat de prachtige historie van de stichting tentoon gespreid. Door middel van foto's, attributen, kledij en nog veel meer cultuurgoed krijgt men een goed beeld wat er zich de afgelopen 55 jaar heeft afgespeeld tijdens het carnaval in Baviaonenland. Het museum is zondag 3 februari geopend van 14.00 uur tot 16.00 uur. Uw gehele Raad van 11 zal op deze dag een kijkje gaan nemen in het museum. We vertrekken om 13.11 uur op de fiets vanaf de Tussenpauz. Iedere Baviaon die met ons mee wil fietsen is van harte uitgenodigd. Stichting de “Baviaonen”.

De vervolgcursus gaat ook weer van start. Kijk voor uitgebreide informatie op www.carv.nl Aanmelden kan tot 13 februari. Voor lesdata en aanmeldingen kun je me mailen: cinthie@carv.nl

iedereen iedereen verdient een verdient een morgen morgen

carnavalsklanken van de diverse carnavalsorkesten uit Ulvenhout. Een spektakel dus! De sisters ontbreken ook dit jaar niet! Altijd een verrassing én een groot succes. Ook onze vaste accordeonist Rinie zorgt ervoor dat we niet stil vallen! Ik zou zeggen trek iets makkelijks aan en kom genieten..... Een pracht programma toegankelijk voor elke jonge bosuil vanaf 50 jaar en nog jonger. De SUC en de KBO zien iedereen maar dan ook iedereen graag komen.Dees jaor gaot alles anders, bij de senioren ok.

HÉÉT van de Naold...

S.U.C: 'Dees jaor gaot alles anders' Ja, Dees jaor gaot alles anders, iets wat CV 5x2 al maanden bezighoudt. Een Carnavalsvereniging die al meer dan 50 jaar bestaat en zich elk jaar netjes aan het motto houdt. En dat CV 5x2 het motto ook dit jaar zal volgen, dat is een feit.

Al sinds de bekendmaking van het motto wordt er binnen CV 5x2 nagedacht over de invulling van dit motto. In de gigantische bouwloods 'de Avondstond' zou dit jaar alles in het diepste ge-

heim worden ontwikkeld. Materialen inkopen, techniek uitproberen en ga zo maar door, maar ja, gezien het korte tijdspad, bleek alles toch een lastige opgave. Maar omdat het dit jaar anders moet, schakelt CV 5x2 dit jaar over op 1x2. Dit jaar nemen zij niet deel aan de groepen, maar sluiten zij zich aan bij de paren. Wat ook anders is, is het opschuiven naar een andere dag en locatie. Hiervoor zijn de eerste try-outs in het diepste geheim bij –15 graden ten uitvoer gebracht. 'Dat wordt toch wel wat', aldus

PAGINA 8

Kom dan naor de Pekhoeve diee middag. Tot dinsdagmiddag 21 februari. Namens allemaal, Jan Rademakers. de leden Jos en José, Diana en Jack, Marianne en Michael, Nel en André, en Harrie en Ingrid. Met Carnaval zult u de leden van de Carnavalsvereniging gaan ontmoeten tijdens de natte dinsdagmiddag. Ook bij de gouwe ouwe van de blauwe zijn ze altijd present, en met wat HaJé achter de kiezen, ontstaat dan zomaar het idee om iets anders te gaan doen. Let op: op 10 maart in Taveerne op Jeugdland: de eerste Zwarte Zondagmiddag! De namen van de DJ en de Sir zijn inmiddels bekend en het gereedschap voor die middag is: VINYL. Dus denk je, dat wordt leuk, dan ben je van harte welkom die dag. Zelf een stukje VINYL meenemen is toegestaan. Zo ziet u maar, dees jaor gaat het echt anders bij CV 5x2. Namens CV vijf maal twee en 1x2 veel carnavalsleut toegewenst en tot 10 maart! Ze willen dan ook graag eindigen met: Zien we elkaar dan deez joar allemaal anders? www.bosuilendorp.nl twitter.com/bosuilendorp

Activiteiten in De Voore Welzijns steunpunt voor ouderen van stichting Elisabeth, Jack van Gilsplein 2, Bavel. Zaterdagmiddag 9 februari Carnavalsmiddag in het Klooster, Jack van Gilsplein 1. Een

gezellige carnavalsmiddag met koffie/thee inclusief een traktatie. Gezellige carnavalsmuziek, bezoek van Prins Carnaval en

een verrassend carnavalsoptreden. Aanvang 13.30 uur. De kosten zijn 7.50 euro per persoon. U kunt zich opgeven en betalen tot 7 februari a.s. in De Voore, Jack van Gilsplein 2, of bij mv. J van Engelen.

S.U.C: Dees jaor gaot alles anders!

Uilenroep en embleemverkoop 2013 Traditiegetrouw wordt ook dit jaar één week voor het Sauwelen de Uilenroep, de carnavalskrant van Bosuilendorp, verspreid. Tussen donderdag 24 en zondag 27 januari kunnen inwoners van Ulvenhout één van de vele vrijwilligers aan de deur verwachten. Het verspreiden van de Uilenroep is geen kwestie van 'folderen'. De Uilenroep wordt bij zoveel mogelijk huizen in Ulvenhout persoonlijk, gratis, aangeboden. U kunt dan ook meteen

het embleem van dit carnavalsjaar kopen. Hiermee steunt u het Carnaval in Ulvenhout. En u houdt uw collectie emblemen compleet! Vanaf donderdag de 24e t/m

zondag de 27e zullen vrijwilligers zich door Ulvenhout begeven om de krant en de emblemen te bezorgen. Dit kan ook 's avonds gebeuren, misschien iets later dan u gewend bent. Doet u de deur tóch open! Het is goed volk met een missie: u op de hoogte brengen van wat er allemaal speelt in het dorp tijdens Carnaval. Lees de artikelen van de vele verenigingen die ons dorp rijk is. Ook vindt u het volledige programma voor Carnaval in Bosuilendorp. Kortom: veel leesplezier! (IB)

Sport t r o Sp

Gesta Nieuws

Zondag 27-01 14:30 Gesta 1 - Achtmaal 1

11:00 Gesta VR1 - Achtmaal VR1

Programma Zaterdag 26-01

11:00 Gesta MD1 - Noordhoek

12:00 SAB 4 - Gesta 2

MD1

10:00 Zundert 4 - Gesta 3

14:30 Gesta A1 - SC Gastel A2

11:00 Wernhout D2 - Gesta D2

14:30 Achtmaal B1 - Gesta B1

10:00 Barça E1 - Gesta E1

11:00 Gesta MB1 - SVC MB1

09:00 Gesta F1 - Zundert F3

11:30 VCW D1 - Gesta D1

08:30 Gesta MP1 - OVV'67 MP1

Programma onder voorbehoud wijzigingen. Laatste informatie op www.rkvvgesta.nl

Bridgen en Canasta in 't Houwke Op dinsdag, zaterdag en zondag van 13.30 tot 16.30 uur zijn er nog plaatsen vrij om te bridgen.

Speel je liever Canasta? Hiervoor kun je terecht op woensdag en donderdag van 13.30

tot16.30 uur. Kom eens kijken! Centrum 't Houwke, Grote Houw 227, tel. (076) 587 29 24.


Sport t r o p S

WEEKBLAD NIEUW GINNEKEN - WOENSDAG 23 JANUARI 2013

PAGINA 9

Doe mee met de wekelijkse

Bakkerij ‘t Lekkerbekje

Bavel U13-1 kampioen Na speelronde 13 kan ik u meedelen dat er een eerste kampioensteam is van BC Bavel. Bavel U13-1 heeft dit weekend met 7-1 gewonnen van de Zwaluwen. Door deze uitslag zijn zij niet meer in te halen voor de concurrentie en kan het kampioensfeest gevierd worden. Volgende week moeten ze nog een laatste wedstrijd spelen, maar voor nu: Gefeliciteerd Indy, Myrna, Zhen, Jan en Niels! Naast een kampioen, heeft er dit weekend een team een flinke stap gezet in dezelfde richting. Bavel 3 speelde tegen de directe concurrent voor het kampioenschap, de Zwaluwen. Deze stonden voor de wedstrijd 2 punten voor op Bavel. In Prinsenbeek was het enorm spannend. Bavel had de zenuwen het beste onder controle en wisten 5 wedstrijden te winnen. Hierdoor werd de eindstand 5-3 en zijn ze gelijk gekomen met de Zwaluwen voor het kampioenschap. Bavel 1 speelde ook tegen de Zwaluwen. Het team kon Bavel 3 niet nadoen en wist slechts 2 partijen te winnen waardoor ze 6-2 verloren. Bavel 4 speelde thuis tegen Smash. Zij wonnen

beide dubbels en verdeelde daarna de enkels en mixen. Hierdoor wonnen ze met 5-3. Dezelfde uitslag was er voor het mannenteam. Zij speelden tegen Scarabee en wonnen hier met 5-3. Bij de jeugd heeft het meisjesteam onder 15 een zwaar weekend gehad. Vanwege een ander competitiestelsel speelden zij dit weekend 2 keer. De meiden hebben het uitstekend gedaan! De eerste wedstrijd tegen High Speed werd gewonnen met 6-2. Daarna pakte het team nog een keer uit en wonnen ze met 5-3 van de Drieschaar. Bavel U17 speelde tegen Geldrop. Heel lang keek het team van Bavel naar een nul op het scorebord, maar op het laatste moment wisten ze toch

nog een wedstrijdje te winnen. Hierdoor werd de einduitslag 7-1 voor het team uit Geldrop. Bavel U15-1 speelde dit weekend thuis tegen BVC '74. Het Bavelse team won keurig met 6-2. Bavel U11 speelde een spannende wedstrijd tegen Slamis. Veel sets eindigden heel dicht bij elkaar en er 4 driesetters gespeeld. Het resultaat was een 4-4 gelijkspel. De wedstrijden van Bavel 2, Bavel 5 en Bavel U13-2 zijn niet gespeeld vanwege de sneeuwval. Hieronder vindt u weer alle uitslagen bij elkaar en het programma voor het laatste officiële speelweekend van het badmintonseizoen 20122013. Graag zien we u in de Huif om onze teams voor de laatste keer dit seizoen te supporteren.

VROMANS

PRIJSPUZZEL EN MAAK KANS OP EEN OVERHEERLIJKE SLAGROOMSNIT

De kampioenen: Bavel U13-1 SCARABEE M1 - BAVEL M1..............................................3-5 BAVEL U17-1 - GELDROP U17-1......................................1-7 BAVEL U15-1 - BVC '74 U15-1.........................................6-2 HIGH SPEED MU15-1 - BAVEL MU15-1...........................2-6 BAVEL MU15 - DRIESCHAAR MU15...............................5-3 BAVEL U13-1 - ZWALUWEN U13-1.................................7-1 SLAMIS '67 U11-1 - BAVEL U11-1...................................4-4

27-1-2013 14.00....................................... BAVEL 1 - BARENDRECHT 5 9.30...................................................... DRUNEN 1 - BAVEL 2 14.00..................................................BAVEL 3 - GELDROP 6 9.30...................................................OIRSCHOT 1 - BAVEL 4 13.00............................................................BCH 6 - BAVEL 5

1 11 15

Maike van den Wijngaard CCP BC Bavel

10.00.................................GELDROP U15-1 - BAVEL U15-1 14.00...........................................BAVEL U15-2 - BCH U15-1 11.15.....................................BAVEL MU15-1 - RBB MU15-1

ZWALUWEN 2 - BAVEL 1..................................................6-2

10.00..........................DRIESCHAAR U13-1 - BAVEL U13-1

ZWALUWEN 3 - BAVEL 3..................................................3-5

11.15........................................... BAVEL U13-2 - RBB U13-1

BAVEL 4 - SMASH 1...........................................................5-3

11.15.................................BAVEL U11-1 - GELDROP U11-2

vormen de basis. Wie regelmatig beweegt verbrandt ook de nodige calorieën en gaat zich na verloop van tijd aanmerkelijk fitter voelen. Iedere zaterdagmiddag vertrekt een loopgroep vanaf Gasterij De

16

21

Seterse Hoeve (15.30 uur) om te lopen in de boswachterij van Dorst (op een steenworp afstand gelegen van Bavel/Ulvenhout). Het plezier in het lopen staat voor ons bovenaan. Uw interesse gewekt? Kom dan geheel vrijblijvend langs voor een proefles! Info/aanmelding: Adriaan Schram: 06-12942432.

7. Baarle 2............................................................ 96 - 833,75 8. Alphen 1........................................................... 96 - 831,00

Riel 2 – Riel 1................................................... 49,45 – 49,80

9. Kot 2................................................................. 96 - 825,03

Alphen 2 – Rijen 1

Uitslagen 15 januari

Rijen 2 – Rijen 1.............................................. 56,93 – 55,44

10. Riel 1............................................................... 96 - 824,13

Baarle 2 – Alphen 1

Alphen 2 – Alphen 1...................................... 51,37 – 56,27

Stand per 15 januari

11. Kot 1............................................................... 96 - 823,60

Bavel 2 – Baarle 1

Baarle 2 – Baarle 1.......................................... 51,23 – 56,66

1. Gilze 1.............................................................. 96 - 880,43

12. Bavel 1............................................................ 96 - 817,10

Chaam 2 – Bavel 1

Bavel 2 – Bavel 1............................................. 52,59 – 41,57

2. Bavel 2.............................................................. 96 - 864,51

13. Baarle 1.......................................................... 96 - 814,34

Gilze 2 – Chaam 1

Chaam 2 – Chaam 1....................................... 52,05 – 51,90

3. Chaam 1........................................................... 96 - 851,99

14. Riel 2............................................................... 96 - 813,34

Kot 2 – Gilze 1

Gilze 2 – Gilze 1.............................................. 48,39 – 58,89

4. Rijen 1.............................................................. 96 - 842,38

15. Alphen 2....................................................... 96 - 805,97

Riel 2 – Kot 1

Kot 2 – Kot 1.................................................... 54,39 – 52,06

5. Chaam 2........................................................... 96 - 835,99

16. Gilze 2............................................................ 96 - 805,69

Roel van Gool 3e op Open Nederlandse Kampioenschap! Zaterdag en zondag 12-13 januari Eindhoven. Voor de 37e keer het Espoirtoernooi met bijna 900 judoka's uit 18 landen, strijden op 12 matten om de Open Nederlandse titel, daarnaast is er, voor velen, ook nog een strijd om de kwalificatie voor de grote kampioenschappen, want veel landen gebruiken deze wedstrijd als meetmoment. Bliemer Arashi Sport deed mee met verschillende deelnemers. Roel van Gool behaalde de grootste prijs ooit behaald door een Arashi-leerling in de afgelopen 20 jaar! Met winst op de Luxemburger Andrea Fritsch pakte van Gool een 3e plaats op het Open Nederlandse kampioenschap in tot 15 jaar en -60 kg klasse! De sfeer is de beide dagen in Eindhoven geweldig. Veel spannende partijen, veel topjudo. Opvallend is dat het nivo ieder jaar een beetje hoger wordt. De medailles worden keurig verdeeld. De helft blijft in Nederland en de andere helft gaat mee naar het buitenland. Voor Bliemer Arashi Sport wist Roel van Gool in 2012 al een 7e plaats te behalen in een poule van 60 deelnemers. Dit jaar was Van Gool zeer scherp tot de halve finale. In de eerste ronde een fantastische ippon tegen de Amsterdamse kampioen, in de 2e partij een winst met beslissing tegen de kampioen van Yushi NoordHolland. In de kwartfinale ging de Roosendaalse Peys met ippon tegen de mat. In de halve finale geeft hij de winst aan een judoka uit Dordrecht en voor de glanzende 3e plaats moet er afgerekend worden met de Luxemburger Fritsch. In die wedstrijd trok hij Fritsch over de mat met haken, vegen en andere combinaties. Eerst een wazari, waarna de beslissende Ippon volgde. De champagne kon open! Eerder werd al gezien dat er een nationale medaille in het verschiet lag voor van Gool, maar verder dan brons in Venray en meerdere Zuid-Nederlandse medailles wilde het maar niet komen. Afgelopen 2

jaren de Nederlandse kampioenschappen afgewerkt, waarvan die van 2012 een beetje teleurstellend. 2013 brengt nieuwe kansen in zijn laatste jaar -15. In de -60 kg bewijst hij opnieuw een judoka te zijn waar voor opgepast dient te worden! Kijken of er maximaal rendement uitkomt in de komende maanden. Freek Grens won op zondag 2 wedstrijden, maar werd door Oekraïner Kruk naar de repencharge gestuurd. Hier won Grens opnieuw, maar was niet slim genoeg tegen een sterke jongen uit Zuid-Holland. Een 10e plaats in een veld van 61 deelnemers, klasse! Ennio Mertens, Remie van Gaans, Sem van Dun, Yentel Boot, Dominique Hopmans en de Zweedse vrienden uit Stockholm kwamen niet verder door de voorronden. Ook in Turnhout op de Antwerpse Cup konden Jim Swanen en Robbin van Eeden geen grote wonderen verrichten. Met de Zweden werd in Breda een gezellig hapje gegeten aan de Haagdijk. en verschillende activiteiten ondernomen. Volgende week de zware wedstrijden in Gemert en het 500 puntentoernooi in Terheijden. Ook start na de carnavalsvakantie de weerbaarheidscursus PSD (Practical Self Defense). Info budokwaiarashi.nl

6

18 23

27

8

9

10

13

v 17

7

14

19

20

24

25

28

29

26 30

31

32

35

36

37

40 44

33

45

41 46

54

59

48

55 60

49

56

64 68

39

43 50

51

57

52

58

61

63 67

38

42

47

34

62 65

66

69

70

73

72

74

v

76

71 75

77

© Persbelangen P0837

2

56

62

24

21

66

9

53

13

38

69

46

6. Rijen 2.............................................................. 96 - 835,96

Rijen 2 – Riel 1

Grootste prijs voor Bliemer Arashi Sport!

5

22

51

Regionale biljartcompetitie Programma 29 januari

4

19.30..............................SCHIJNDEL U17-1 - BAVEL U17-1

Hardlopen Bavel/Ulvenhout e.o. stand te overbruggen. Beiden zijn natuurlijk ook mogelijk. Het doel waarvoor u loopt bepaalt u natuurlijk zelf. Voor lopen is niet veel nodig: Makkelijk zittende kleding en een paar goede loopschoenen

3

12

53

De hardloopsport trekt steeds meer belangstellenden. Logisch:steeds meer mensen ervaren de goede resultaten van regelmatig lopen. Of u nu loopt voor uw conditie of om een bepaalde af-

2

Enclave veldtoertocht Baarle-Nassau/Hertog Op zondag 27 januari aanstaande organiseert wielervereniging Tourmalet uit Baarle-Nassau/Hertog wederom een prachtige veldtoertocht. Er kan gekozen worden uit twee afstanden, namelijk 30 of 45 kilometer. Halverwege deze ritten is er een rustplaats voorzien alwaar men kan genieten van een heerlijke kop soep of andere versnapering. Inschrijven voor de veldtoertocht kan die dag van 8.30 uur tot 10.00 uur bij Camping Ponderosa (www.ponderosa.nl) Maaykant 23-26, Ulicoten (gemeente Baarle-Nassau). De kosten voor

deelname bedragen 4,00 euro. Kinderen tot en met 12 jaar onder begeleiding fietsen gratis mee! Achteraf is er de mogelijkheid om te douchen en de fiets af te spuiten. Voor de liefhebbers is er daarna nog tijd om een lekker afzakkertje in de ouderwets gezellige Schuur van Camping Ponderosa (www. ponderosa.nl). Deze veldtoertocht wordt mede mogelijk gemaakt door de Rabobank De Zuidelijke Baronie en Koninklijke Drukkerij Em. de Jong. Voor meer info kijk op onze site; www.wvtourmalet.nl

Kruiswoordpuzzel Welk winwoord komt er in het balkje? HORIZONTAAL: 1 vrucht; 6 door water omgeven land; 12 Europese taal; 13 ginder; 15 voor de middag; 17 tik; 19 rijstgerecht; 20 Latijns voorvoegsel; 21 neerslag; 23 uitroep; 25 uniform; 27 part; 28 werkelijk; 30 bars; 31 rivier in Duitsland; 32 kledinghanger; 34 watering; 35 Greenwichtijd; 36 spinsel; 37 woud; 39 namelijk; 40 dierengeluid; 41 en andere; 42 lidwoord; 43 oude plaats; 44 van af; 46 kwab; 49 verbinding; 51 briefopschrift; 53 arbeidstijdverkorting; 55 beroep. 58 bijwoord; 59 middag; 61 lijn; 62 schakering; 63 hoogte in Klein-Azië; 65 plaats in Gelderland; 66 projectiel; 67 emeritus; 68 koud; 70 slaapplaats; 72 neon; 73 edelgas; 74 borsteldier; 76 kledingstuk; 77 schimpen. VERTICAAL: 2 kiem; 3 bestek; 4 handvatten; 5 Europeaan; 7 berg op Kreta; 8 hinder; 9 strelen; 10 nummer; 11 vriendelijk; 14 brandstof; 16 gemeenteweide; 18 voorgerecht; 19 klinknageltje; 20 omwoners; 22 erfelijkheidsdrager; 24 droogoven; 26 zandheuvel; 28 soort borstel; 29 sierplant; 32 vogel; 33 uitgeteld; 36 opstootje; 38 sluis; 44 grijpen; 45 klein deeltje; 47 niet even; 48 muur; 50 spil; 51 vergelden; 52 jachthond; 54 huid; 56 plaats in de Betuwe; 57 hooivork; 58 keelgeluid; 60 dichterbij komen; 62 lijst; 64 aantekening; 66 Oostzeehaven; 69 een zekere; 71 belemmering; 73 achter; 75 Frans lidwoord. OPLOSSING WK 03

Scheiden..... en dan? Dan komen de vragen: Waar te beginnen? Wat moeten wij regelen voor de kinderen en hoe te vertellen? Moeten wij een advocaat nemen? Of kan het anders? Hoe alles te verdelen? Hoe hoog is de alimentatie? Wat mogen wij zelf beslissen? Wie kan ons helpen orde in de chaos te krijgen? DSC-ScheidingsAdvies

werkt • met beide partners • in het belang van u alletwee • en met name van uw kinderen • tegen een vooraf afgesproken, vaste en betaalbare prijs.

Eén adviseur voor de gehele scheiding! Voor een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek.

Hans Meulemans T. 0162-386617 of 06-12556459 Mail: scheiding@dsc-advies.nl www.scheding.dsc-advies.nl

HORIZONTAAL: 1 klaver; 6 verder; 12 idee; 14 haar; 16 of; 18 en; 19 als; 21 nr.; 22 WC; 23 eer; 24 ukkepuk; 27 bah; 28 dl; 29 Oslo; 30 aren; 32 sr.; 33 gr.; 35 e.o.; 37 links; 40 enk; 42 denim; 44 de; 45 ons; 46 Inn; 47 zo; 48 rails; 50 tol; 52 azing; 55 si; 58 on; 59 mm; 61 kaak; 64 aalt; 66 uw; 67 ooi; 68 slechte; 70 pro; 71 em.; 72 et; 73 AOW; 74 ve; 76 e.o.; 77 step; 79 mens; 81 micron; 82 purser.

VERTICAAL: 2 li; 3 adé; 4 Venus; 5 Ee; 7 eh; 8 ranke; 9 dar; 10 er; 11 poedel; 13 ale; 15 schram; 17 fel; 19 ako; 20 Spa; 22 was; 25 KLM; 26 urn; 29 ork; 31 nee; 33 gneis; 34 dn; 36 onzin; 38 Ida; 39 S.O.S.; 40 Est; 41 kil; 42 DNA; 43 ion; 48 rumoer; 49 lik; 51 OR; 53 zot; 54 gewoon; 56 hal; 57 vat; 60 mom; 62 aster; 63 kea; 64 a.h.w.; 65 lever; 66 ure; 69 col; 72 etc.; 75 Ens; 77 si; 78 Po; 79 mu; 80 Se.

Winwoord: MELKVEEHOUDER

Lever uw oplossing vóór maandag 10.00 uur in via e-mailadres: puzzelng@emdejong.nl Oplossing + Naam + Adres. Volgende week maken wij de gelukkige winnaar of winnares bekend. Oplossing Prijspuzzel wk 03:

melkveehouder Prijspuzzelwinnaar wk 03:

Kees de Jong

Neubourgstraat 7, Breda De gewonnen prijs kan worden afgehaald bij:

BAKKERIJ ’t LEKKERBEKJE

Jorisstraat 24 - BREDA - 076-5653682 Graag de prijs één dag van te voren bestellen.


97307.indd 1

WEEKBLAD NIEUW GINNEKEN - WOENSDAG 23 JANUARI 2013

PAGINA 10

handelsdrukwerk

Wij zijn op zoek naar

drukkerij frijters

ICT specialisten & systeembeheerders

ginnekenweg 144, 076-521.22.23

Bij AD VAN DER STEEN koopt u zorgeloos uw NiEuwE KEuKEN

Tribion levert het succesvolle Virtual Private Office (VPO). Vanuit ons datacenter bieden wij bedrijven een volledige kantoorautomatisering. Samen met je collega’s ben je verantwoordelijk voor het verlenen van een excellente dienstverlening rondom het Virtual Private Office. We verwachten van je:

• topmerken • hoge kwaliteit • scherpe prijzen • gratis advies/ontwerp • uitstekende service Gebruiksklaar gemonteerd AD VAN DER STEEN keukens Julianastraat 103 – Rijen Tel 0161-227069 www.advandersteen.nl

minimaal MBO denk- en werkniveau kennis van Windows server edities, remote desktop services, exchange goede communicatieve vaardigheden dat je een positieve instelling hebt dat je ideeën durft aan te dragen om het Virtual Private Office nog verder te verbeteren

In verband met de groei van onze organisatie zijn wij voor de afdeling Service & Onderhoud per direct op zoek naar

SERVICEMONTEURS ELEKTROTECHNIEK De functie: Het uitvoeren van onderhoud aan, het opheffen van storingen alsmede het installeren, inbedrijfstellen, reparatie, aanpassingen en uitbreiden van elektrotechnische installaties en/of middelen

dat je jezelf verder wilt ontwikkelen

Wil je meer weten over wat we doen, kijk dan op www.vpo.nl. We zien je sollicitatie met CV graag schriftelijk of per e-mail (personeel@vpo.nl) tegemoet.

De kandidaat: • Afgeronde opleiding op nivo MBO Elektrotechniek • Aanvullende vakgerichte opleidingen MSI, EMSI en TSI • Minimaal 2 jaar ervaring in deze functie en branche • Flexibele en klantgerichte instelling en stressbestendig • Woonachtig in de omgeving Breda

Voor meer informatie bel naar 088 8760000 en vraag naar Ben Lankhaar. Tribion bv.. Lissenveld 47c.. 4941 VL Raamsdonksveer..

OLISLAEGERS KLEDING

back to basic ...

Van Dijnsen Installatiewerken B.V. staat al ruim 47 jaar voor allround vakmanschap. Door een veelzijdige en klantgerichte benadering is ons bedrijf in staat totaaloplossingen te bieden op het gebied van verwarmings-, koeltechnische-, sanitaire- en elektrotechnische installaties.

Goorweg 7 • Baarle-Nassau • Tel. 013-5079860

Bij ons kunt u terecht voor bijna al uw

WINTERKLEDING

Heb je interesse: Voor meer informatie over de functie kun je contact opnemen met dhr. W. v. Steenoven, telefoon: 076-5728127. Je sollicitatie kun je richten aan: Van Dijnsen Installatiewerken B.V., afdeling P&O, Postbus 2243, 4800 CE te Breda of e-mail naar pz@vandijnsen.nl KIJK VOOR MEER INFORMATIE OP WWW.VANDIJNSEN.NL

Spuiten van keukendeurtjes, meubels, mdf, deuren, radiatoren etc. BPS- Rijen, Stedenbaan 10, Rijen, Tel.0653624035

BOEKHOUDER, voor administratie en aangiftebiljet Slagboom, Marijke Meustraat 100, Breda tel.076-5214282

van werkjas tot pyjama

kleding van bontlaarzen tot petten

Stucadoor Henri voor al uw schuur- pleister en spachtelwerk. Snel en goedkoop. Tel: 06-48642362 VERHUUR *Houtkliefmachine *Stronkenfrees *Houtversnipperaar *Tuinfrees *Kettingzaag Zie ons compleet verhuurprogramma www.jespersmachinehandel.nl MACHINEHANDEL JESPERS Baarleseweg 16 Ulicoten 013-5199501 Te koop: balen gras Tel: 06-51512137

Bredaseweg 35a, 4844 CK Terheijden Telefoon: 076-5934139

www.spijCK.nl

ABC - GOUD INKOOP VERPANDING Goud-Zilver-Munten Juwelen HOOGSTE GOUDPRIJS LAAGSTE RENTE

076 - 587.29.10

Wij hebben constant 3000 kuub kurkdroog KACHELHOUT en TE HUUR in Breda e.o. HAARDHOUT in voorGun uzelf een ontraad. Keurige kamers en spannende massage studio’s. Voor particulier Tegen een kleine verbij Ronald Havermans vanHavermansMassa- of bedrijf. Gemeubileerd goeding leveren wij ook bij u af. met schoonmaak. ges te Zundert. 19-9-2011 16:57:57 Kijk op www.marceldeInfo 06-24504183 zie Praktijk voor massage biehouthandel.nl www.bures.nl voor ontspanningsHouthandel Marcel de massage, diepweefsel Bie, massage en stoelmassreclamedrukwerk Chaam. age, ook op locatie. 06 20005518 Website : www.haverdebiehout@hotmail. mans-massages.nl com ginnekenweg 144, 076-521.22.23 Telefoon 076 5974200.

drukkerij frijters

PARKET OVERSCHUREN Uw oude vloer weer als nieuw

MHC VLOEREN Tel 06 - 4308 7930 www.mhcvloeren.nl

Constant 3000 kuub kurkdroog HAARD- en KACHELHOUT in voorraad voor een goudeerlijke prijs. Tegen een kleine vergoeding leveren wij bij u af. Kijk op www.marceldebiehouthandel.nl Houthandel Marcel de Bie, Chaam. 06 20005518

ginnekenweg 144, 076-521.22.23

www.glasvanbas.nl De specialist voor uw hardglasdeuren in uw nieuwe of bestaande woning. Ook door ons op maat geleverde hardglas douchedeuren en panelen. Hardglas schuifdeuren in diverse uitvoeringen, b.v. R.V.S. Tevens leverancier van isolatieglas en spiegels. Alles op maat en Wikkeveld 7 - 4854 MH Bavel door ons gemeten. 06-54656061 Uw partner voor al uw glaswerk. e-mail: Bastimmers@hetnet.nl Bel of mail voor een afspraak.

Is uw stoep -terras-of oprit verzakt wij halen hem weer voor u op 076 8886691 INVULLEN AANGIFTE INKOMSTENBELASTING Bel 076-514 74 44 of kom langs aan de Esserstraat 79 te Breda. Bel 0161- 49 25 08 of kom langs aan de Bredaseweg 4 te Chaam. A.C. Koijen & Partners Administratie- en Belastingadviseurs.

drukkerij frijters

v.o.f.

van sokken tot thermo

Open: di. t/m vr. 9.00- 18.00 u; zaterdag 9.00-17.00 u; zondag 9.00-13.00 u; maandag gesloten.

reclamedrukwerk

Govet zoekt:

3 (leerling)Monteurs Transportkoeling GOVET B.V. is al ruim 30 jaar gespecialiseerd in de ontwikkeling, productie, installatie en onderhoud van koelinstallaties voor geconditioneerd transport en de bijbehorende aandrijfsystemen. Wij leveren koelinstallaties voor kleine bestelwagens, lichte en zware vrachtwagens en opleggers, maar ook voor tankcontainers, boxcontainers en zelfs treinwagons.

Ter uitbreiding van ons team zijn wij op zoek naar:

3 (LEERLING) MONTEURS TRANSPORTKOELING Functiebeschrijving: Service- en onderhoudswerkzaamheden volgens geldende instructies Uitvoeren van voorkomende werkzaamheden, zoals bijvoorbeeld nieuwbouw en service Op verzoek assisteren en/of adviseren van collega-monteurs

Functie-eisen:

Groots opgezette fashionwinkel voor dames- en herenkleding

Lagere of middelbare technische opleiding (metaal-, mechanische, installatie-, electro- of wtb-techniek, mechatronica) Bereidheid tot het volgen van cursussen voor de koeltechniek In onze vestiging in Chaam beschikken wij over een eigen ontwikkelingsafdeling, een productieafdeling, een uitgebreid onderdelenmagazijn en een goed geoutilleerde werkplaats waardoor wij snel, accuraat en slim kunnen inspelen op klantspecifieke behoeften en wensen. Met een eigen mobiele servicedienst wordt service en onderhoud uitgevoerd op locatie door het hele land.

Wij bieden: Een afwisselende veelzijdige baan in een klein team met prima doorgroeimogelijkheden Goede opleidingsmogelijkheden (Govet is een erkend leerbedrijf) Goede arbeidsvoorwaarden, in overeenstemming met het opleidingsniveau en ervaring

Heb je nog vragen?

Wil je direct solliciteren?

Neem dan contact op met de heer Pierre van Beerendonk op 0161 492 251

E-mail dan je gemotiveerde sollicitatiebrief en CV naar hr@govet.nl Govet. In Cool Control.

Industriestraat 26 NL- 4861 PR Chaam t +31 (0) 161 49 22 51

f +31 (0) 161 49 24 54 info@govet.nl www.govet.nl


WEEKBLAD NIEUW GINNEKEN - WOENSDAG 23 JANUARI 2013

KerkKerk Regio informatie voor de geloofsgemeenschappen Bavel Ulvenhout Galder Strijbeek Regionale bereikbaarheidsdienst: Voor dringende omstandigheden (bijv. overlijden, begrafenissen en crisissituaties) kunt u terecht op telefoonnummer 0618189323. Voor algemene informatie over de parochies kunt u terecht voor Ulvenhout op: www. parochieulvenhout.nl en voor Bavel op www.parochiebavel.nl Weekberichten voor Nieuw-Ginneken weekblad kunt u mailen naar: laurentius.week@hetnet.nl Voor overige zaken (bijv. doop, huwelijk, misintenties, communie thuis, ziekenhuisbezoek e.d.) verwijzen wij u naar het parochiesecretariaat., via email : parsecr@hetnet.nl of telefonisch op maandagochtend tussen 10.30 en 12.00 uur: 0161.431204. De bank- en gironummers van de parochie zijn: * uitsluitend voor Kerkbalans en parochiefonds voor Ulvenhout: bank 11.67.03.857 – of postgiro 10.66.233, t.n.v. Parochiebijdragen voor Galder / Strijbeek, bank 11.67.02.095 t.n.v. Comité Kerkbalans Galder/Strijbeek * voor alle overige zaken, waaronder H. Missen, bank 10.46.07.696

Parochiesecretariaat: Dorpsstraat 42, 4851 CM te Ulvenhout, tel. 076-5612308 Email: laurentius.sec@hetnet.nl Het parochiesecretariaat is geopend op alle werkdagen van 10.00 – 12.00 uur. Pastor Wim Klein tel. 0620607332

Pastorale notitie Het leven is maar een merkwaardige zaak en we gaan er ook nog eens merkwaardig mee om. Dat realiseerde ik me de afgelopen weken tussen vele uitvaarten door. We zijn druk bezig met van alles en nog wat, gaan met elkaar om alsof dat de gewoonste zaak op aarde is, maar vergeten in al dat gedoe vaak dat we met elkaar leven, dat we elkaar gegeven zijn, dat we allemaal stuk voor stuk heel bijzonder zijn. We staan er niet bij stil dat dit leven ons enige leven is en dat we het met elkaar moeten doen. Als iemand overleden is, dan zijn we meestal verdrietig en praten we over wie die mens is geweest, wat ie gedaan heeft en voor ons betekent. Opeens kunnen we over die ander praten en staan we stil bij zijn of haar kwaliteiten. Iedereen vertelt zijn verhaal en bij elkaar geeft dat een mooi beeld. En dan krijg ik niet zelden de gedachte dat ik weer een mooi mens gemist heb of niet goed genoeg gekend, want de overledene blijkt allerlei mooie kanten te hebben, bijzondere dingen gedaan te hebben, kortom een gaaf mens geweest te zijn. En dat wist ik niet of had ik niet gezien. Ik had slechts een deel van de overledene gekend en gezien. Was ik maar eerder met deze mens in contact gekomen of had ik maar meer gemaakt van de momenten die we samen hadden. Of zoals iemand dat ooit zo mooi heeft gezegd een paar maanden na het overlijden van zijn vrouw: ik wist niet dat we samen zo rijk waren en nu heb ik spijt dat ik dat nooit tegen haar heb gezegd. Kennelijk doen we met zijn allen iets niet goed: we zijn wel heel druk en bezig en we ontmoeten elkaar wel, bespreken de hele wereld, maar op de een of andere manier ontgaat ons iets van het mooie, het bijzondere van dat samenleven, van al die ontmoetingen, van elkaar en van onszelf. Pas als iemand dood is, durven we daarover iets te zeggen. Is dat niet vreemd? Doen we elkaar daarin dan niet ontzettend tekort? Want ieder van ons wil gezien worden, gekend en bemind, maar we houden ons in en laten dat niet zien. Pas als het niet meer kan, dan ' Bijna zou ik nu 'durven we het niet' schrijven, maar ik weet niet of het

berichten

met durven te maken heeft; we doen het gewoon niet. Misschien vinden we het wat klef om zo direct tegen iemand te zeggen dat we hem of haar waarderen, mooi vinden, blij zijn dat ie er is, of denken we dat het wat saai wordt om wat vaker tegen je vrouw of man te zeggen dat je zo blij bent met haar of hem. Ik weet het niet, maar ik heb voor mezelf besloten het wat vaker te gaan zeggen, want om het pas naast de kist te zeggen, is wat laat, niet? Laten we dit merkwaardige leven van ons mooier en gaver maken door er bij leven van te genieten en dat met elkaar te delen. Kwaad kan het niet, het wordt er alleen maar mooier van. Veel succes,  pastor Wim Klein

PAGINA 11

Overleden:

10.00 uur

Leonardus Brouwers.

Dienst van Woord en Gebed. Voorganger: Ds. T. van Prooyen, Breda. Na de kerkdienst staat er een kopje koffie of thee voor u klaar in Mariëndal, wij ontmoeten u daar graag.

Zondag 27 jan. 9:30 uur in de kerk. Thema: Septuagesima zondag. Voorganger: John Mersel. Muzikale verzorging: Gregoriaans Koor o.l.v. Jan Monden, organist Drik Hoogstede. Intenties: Toon van Gestel, overleden ouders Ermens - v d Boer, Overleden familie Oomen Backx, Sjaan van de Hoever- Dam (jaargetijde) en Kees Bastiaansen.

Woensdag 30 jan. 9:30 u. in het parochiecentrum. Voorganger: John Mersel. Intentie: voor de ouderen.

19:00 uur in de kerk. Thema: avondgebed. Voorganger: Sjaak van der Veeken.

H. DRIEVULDIGHEID MEERSEL-DREEF

Oproep Parochiekoor Het parochiekoor van Ulvenhout is dringend opzoek naar sopranen. Het koor repeteert op maandagmiddag van 13.30 tot 15.30 uur in de Baetenzaal in de Laurentiuskerk. Dus dames, zingt u graag en heeft u wat tijd over, meldt u aan bij mevr. J. Baaijens, tel. 561.21.13. U bent van harte welkom!

Bavel Parochiesecretariaat: Kloosterstraat 1, 4854 CL te Bavel, tel. 0161-431204 Email: parsecr@hetnet.nl Het parochiesecretariaat is geopend op alle werkdagen van 10.30 – 12.00 uur. Pastor John Mersel tel. 0651785018. Uw bijdrage aan de voortgang van onze parochie is zeer welkom op rekening 10.46.02.260 of 28.27.985 t.n.v. parochiefonds Bavel. Voor misintenties en andere zaken rekening 10.46.02.163 t.n.v. parochiebestuur Bavel.

Overleden: Simon Gommers, echtgenoot van Dixie Piek, Jan Jorissen, echtgenoot van Riet Veens, Leonardus Brouwers.

Gedoopt: Femm Lily, dochter van Thomas van Meenen en Dagmar Drijver, Eline, dochter van A. Pelkmans en I. Zwets.

WZC De Donk ULVENHOUT Laurentiusparochie WZC DE Donk Zaterdag 26 jan 18.30 u.: Thema: derde Zondag door het jaar. Voorganger: Pastor J.Mersel. Muzikale Verzorging: Parochiekoor. Lector: mevr. H.de Feber Intenties: Helma Melcherts – Lubbers; Marianne Akkermans; Marion Bressers – Jongenelen; Cor Vastiaansen –van Haperen; Mien van Riel Voermans; Mathieu Jeurissen; Piet van Poppel

Dinsdag 29 jan. 10.15 u.: Voorganger: pastor G.Baeten

NAAMOPGAVE VAN DE VORMELINGEN Zaterdag 26 januari In de H.Mis van 17.30 u. zullen de vormelingen hun aanvraag doen en tevens hun naam opgeven om dit jaar te mogen gevormd worden. Ze zijn al enkele maanden bezig met de voorbereiding op het vormsel en deze naamopgave is weer een grote stap naar het Vormsel toe. Wij wensen hen nu reeds van harte proficiat voor deze inzet.

Zaterdag 26 januari 17.30 u. T.e.v. P.Pio voor een bijzindere intentie. 18.45 u. Marie Janssens en Jef Stoffels en Jaan Janssens. Vader en moeder Janssen en Tante Julia. Amelia Goossens. 20.00 u. T.e.v. O.L.Vrouw van Meersel-Dreef

Zondag 27 januari 07.00 u. T.e.v. H.Antonius om gunst te bekomen. 08.30 u. Mit Vermonden. 09.30 u. T.e.v. H.P. Pio uit dank. 10.30 u. Overl. ouders Duivestijn-Van Holstein. Overl. fam. Hendrickx-Timmermans.

Maandag 28 januari

Zondag 27 jan. 11.00 uur Thema: Derde Zondag door het jaar. Voorganger: pastor J.Mersel. Muzikale verzorging: Parochiekoor. Lector Mevr. R. K nipscheer Intenties: Helma Melcherts – Lubbers; Marianne Akkermans; Marion Bressers – Jongenelen

Jacobuskapel Galder Zaterdag 26 jan. 17.00 u. Thema: Derde Zondag door het jaar. Voorganger: pastor J. Mersel. Muzikale verzorging: St. Jacobskoor. Lector Mevr. A.Huijben Intentie: geen opgave

Parochie H. Maria Ten Hemelopneming BAVEL Zondag 20 januari

Vrijdag 1 feb. 15.30 uur Eucharistieviering. Pastor Kortmann

Er gaat een dominee voorbij Er gaat een dominee voorbij Een man van weinig woorden In wezen maar één Woord Dat hij soms In een onbegrepen bos De wilde zwijnen laat En als hij al dat Woord probeert Zijn hoorders toe te voegen Moet hij maar gissen Hoe het landt En daarom weet hij zich In deze stad soms Amper nog profeet Zijn Woord doet hij Dan aan de kleinsten horen Zo zaait hij ongemerkt En bidt om kiem en kracht Want, ja, zijn pinksterhart Weet waarvan hij De oogst verwacht Er gaat een dominee voorbij Bij het afscheid van Ds. Pieter Masmeijer 11-11-12 Bauke van Halem

Remonstrantse gemeente Breda e.o. zondag 27 januari Geen dienst.

maandag 28 januari 19:30 uur de film “The Help”. Plaats: Doopsgezind Centrum, Cimburgalaan 98, 4811 BD Breda. Toegang gratis. De avond wordt geleid door dr. C.M.G. BerkvensStevelinck.

Protestantse gemeente Breda

19.00 u. Helène de Roover Goos.

Dinsdag 29 januari 19.90 u. Toke Martens vwg. St. Luciacomité

Remonstrantse gemeente Breda e.o. zondag 27 januari Geen dienst.

maandag 28 januari 19:30 uur Cimburgalaan 98, 4811 BD Breda, de film “The Help”. De avond wordt ingeleid door dr. C.M.G. Berkvens-Stevelinck.

Protestantse Gemeente Ginneken

Laurentiuskerk Ulvenhout

DIENSTEN IN HUIZE DE WERVE

Laurentiuskerk: Duivelsbruglaan 1 (Ginnekenmarkt) Breda Predikant: Vacant. Voor melding pastoraal bezoek: zie ouderlingen te vinden op de website

Koster: Mevr. J.R. van Wijk - Versteeg Duivelsbruglaan 3, 4853 JD Breda Tel. 0765651807 Postadres: Protestantse Gemeente Ginneken Postbus 4648, 4803 EP Breda. Email: kbginneken@ zonnet.nl Website: www.protestantsegemeenteginneken.nl Kerkelijk bureau: Romenyhuis (achter de kerk) Geopend: 1e Dinsdagavond van de maand van 19.00-20.00u.

www.protestantsegemeentebreda.nl

Zondag 27 januari Wijkgemeente Noorder Beemden

Lucaskerk aanvangstijd: 10.30 uur Voorganger: ds. T van Prooijen Maaltijd van de Heer Kindernevendienst en crèche. Bereikbaarheid wijkpredikant. Ds. W. Bisschop 5419603. Wijkgemeente Midden-Zuid

Markuskerk

Zondag 03 februari: Vierde zondag van Epifanie Sexagesima

10.00 uur Dienst van Woord en Gebed. Voorganger: Ds. T. van Prooyen, Breda

Zondag 10 februari: Vijfde zondag van Epifanie Quinquagesima

10.00 uur

Dienst van Schrift en Tafel. Voorganger: Ds. M.P.C.F. Lanooy, Den Haag

Zondag 17 februari: Eerste zondag van de 40 dagen – Invocabit. Dienst van Schrift en Tafel. Voorganger Ds. K. Blei, Haarlem Na de kerkdienst staat er een kopje koffie of thee voor u klaar in Mariëndal, wij ontmoeten u daar graag.

DIENSTEN IN HUIZE DE WERVE Vrijdag 1 feb. 15.30 uur Eucharistieviering. Pastor Kortmann

Protestantse gemeente Chaam c.a. Bezoekadres: Ledevaertkerk, Dorpsstraat 1, Chaam. Postadres: Postbus 20, 4860 AA Chaam. e-mail: info@ledevaertkerk.nl Indien u contact wilt opnemen met de PKN gemeente Chaam, bel of schrijf naar de Scriba van de Ledevaertkerk: mevrouw J. van Oord-de Zeeuw, telefoon: 076.560.21.55 of 06.21.591.112, e-mail: jokevanoord@ziggo.nl Voor actuele informatie : www. ledevaertkerk.nl Voor reacties op de inhoud van dit artikel: Ds. M. Staudt, telefoon 0161.233723

ds. Staudt.

Dreef Princenhage Oecumenische dienst met de Martinusparochie Aanvang 10.00 uur Voorganger ds. M. Wagenvoorde Bereikbaarheid wijkpredikant ds. M. Wagenvoorde 5217402

Oecumenische vieringen Amphia Langendijk Voorganger ds. K. van Huisstede aanvang 10.15 uur

Amphia Molengracht 10.30 uur dienst van Schrift en tafel. Voorganger pastor P. Galama

De Breedonk:

locatie Mastbos 15.00 uur

Vrijdag 25 januari

Dienst van Schrift en Gebed,

10.00 uur,

ds. J.A.H. Timmers

Zondag 3 februari Dienst van Schrift en Tafel,

10.00 uur,

“Vragen staat vrij” open spreekuur voor gelovige en ongelovige vragen over de kerk, geloof, christendom: elke vrijdag van 19.00-19.45 uur (in de consistoriekamer van de Ledevaertkerk). Tijdens de zondagochtenddiensten is er crèche voor de allerkleinsten en kindernevendienst voor de kinderen van 4 t/m 11/12 jaar. Vanaf 11 jaar is er maandelijks jongerenkerk op de derde zondag van de maand om 10.00 uur. Aansluitend op de diensten is er gelegenheid om elkaar te ontmoeten onder het genot van een kopje koffie.

Primitief en modern Ds. M. Staudt Het zal zo'n 33 jaar geleden zijn geweest. In een college was aan de orde de vertaling van het eerste hoofdstuk van het bijbelboek Joël, over een sprinkhanenplaag. Troosteloze beelden: wijnstokken en vijgenbomen kaalgevreten, de velden verwoest, het koren vernield. Ik mocht vertellen wat ik van vers 11 had gebrouwen: “De boeren zijn beschaamd'” Als onwillekeurig commentaar voegde ik toe: “terwijl die er toch ook niets aan konden doen.” Begrijpend gelach, ook van de docent. “Maar, zei hij meteen, dat is natuurlijk wel typisch modern gereageerd.” Weer wat geleerd. Het heeft diepe indruk op mij gemaakt. Inderdaad, wij onderscheiden tegenwoordig scherp: dít heb ik zelf gedaan, dát heeft een ander gedaan, dat daar is gewoon een natuurgebeuren. Maar voor mensen van twee en een half, drieduizend jaar geleden waren de grenzen niet zo scherp. Mislukte de oogst, dan had de boer gefaald, zo beleefde hij het. Dat was meer dan alleen teleurstelling en 'Ik had mijn kinderen iets beters beloofd'. Schaamte en schuld. Misschien had de hele gemeenschap wel iets misdaan tegen de godheid. Die geestesgesteldheid noemen we 'primitief' of 'archaïsch'. Als moderne mensen proberen we het in te voelen, maar dat lukt maar ten dele. Geleerden zeggen dat wij de oude Griekse tragedies – uit dezelfde periode als sommige bijbelboeken – nooit meer zó kunnen ondergaan als de mensen van die tijd. We kunnen ze opvoeren en er een mooie avond mee beleven. Maar een schrijver als de oude Aeschylus zou zich verbazen over onze misverstanden: voor hem hingen schuld, lot, godheid, daad, enkeling, gemeenschap, toneel, religie samen op een manier die ons vreemd is. Hoe hinderlijk is die kloof tussen toen en nu? Verstaan wij het echt, wat er bijvoorbeeld in het boek Joël gezegd wordt? Of denken wij alleen dat wij het begrijpen? Zijn die boeren, met hun schaamte, ons voorgoed vreemd geworden? Soms echter wordt de kloof tussen 'primitief' en 'modern' verrassend gedicht. Denk aan die Amerikaanse extreme can-do mentaliteit, waarvan de wielrenner Lance Armstrong tot voor kort een symbool was. Stel je voor: eerst de kanker verslaan, daarna zeven keer de Tour winnen – wat kan een mens niet allemaal bereiken! Ook jij dus! Typisch modern: hoe hoog iemand ook stijgt, hij blijft een realistisch voorbeeld, een 'rolmodel'. Trouwens, elk hoogterecord is er om gebroken te worden. En vooral: wat je wilt, kun je bereiken, jijzelf hebt het helemaal in eigen hand. Zelfs kanker kun je overwinnen: spiegel je maar aan Lance Armstrong! Maar dat moderne is tegelijk archaïsch-magisch. De grens vervaagt tussen wat jij zelf doet en datgene waar jij geen enkele macht over hebt. Gevolg: als je géén succes hebt, geen baan vindt, je ziekte niet 'overwint', is die grens er ook niet meer. Dan is opeens alles jouw eigen schuld: het had gekund, maar jij hebt het niet gekund. Herkent u die zelfverwerping van de zogenaamde loser? Ik wel. Iemand in die situatie is mij sympathiek, nabij. En naderbij komt mij daarmee ook de boer uit het boek Joël. Of zijn schaamte 'rationeel' is of niet, wat doet het ertoe? Hij zit er maar mee, hij zit er middenin, in zak en as. Bij alle verschil tussen toen en nu: dit kun je navoelen. Er zijn enorme verschillen tussen de bijbelse tijden en de onze. Maar voor wie niet hoog te paard zit, zijn ze soms opeens miniem.

Voorganger ds. M. Wagenvoorde

Verpleeghuis Aeneas zaterdag 26 januari

Grote kerk

Vierde zondag van Epifanie Sexagesima

Duivelsbruglaan 1 (Ginnekenmarkt) Breda Predikant: Vacant. Voor melding pastoraal bezoek: zie ouderlingen te vinden op de website Koster: Mevr. J.R. van Wijk - Versteeg Duivelsbruglaan 3, 4853 JD Breda Tel. 0765651807 Postadres: Protestantse Gemeente Ginneken Postbus 4648, 4803 EP Breda Email: kbginneken@zonnet.nl Website: www.protestantsegemeenteginneken.nl Kerkelijk bureau: Romenyhuis (achter de kerk) Geopend: 1e Dinsdagavond van de maand van 19.00 – 20.00 uur

Johanneskerk

Derde zondag van Epifanie - Septuagesima

Zondag 03 februari

Laurentiuskerk:

Zondag 27 januari

voorganger pastor W. Franken aanvang 18.15 uur

Dienst van Schrift en Tafel. Voorganger: Ds. G.H. ten Thije, Breda

Ginneken

Brabantpark Hooghout 98 aanvang 10.00 uur. Voorganger: ds. W. Bisschop Bereikbaarheid wijkpredikant 076-5423334. Kindernevendienst en crèche Na afloop koffie in de Voorhof

Zondag 27 januari 10.00 uur

Protestantse Gemeente

12.30-12.50 uur Oecumenisch Middaggebed

Dinsdag 29 januari pastor E. van Ommering. Organist op het grote orgel Kick Schaart

Zorg mag u zelf kiezen Kleine teams voor zorg ● in natura ● voor P.G.B. ● voor particulieren Teams die rekening houden met uw wensen. De teams van het Brabantse land bekend om hun ervaring en liefde van het vak

Voor meer informatie Thuiszorgorganisatie:

’t Brabantse land

24 uurs bereikbaarheid: 076-5610290 - E-mail: infobreda@aenbt.nl


ing! tijdens je opleid en n ie rd ve n ee et ●M ● Ontmoet je werkgever uke ● Volop kansen op een lejob! en veelzijdige

s l e v a B VERSHOEK eigen gemest vee sinds 1932

Kalkoenmedallion 1.40 100 gram

Reclame geldig t/m 25 februari 2008

Bavel

vleeswarenTrio

eigen gemest vee sinds 1932

Coburger

Hachée

Boterhamworst

100 gram

kant en klaar

100 gram +

O P E N AV Vrijdag

van 18.

1 Febru

00 tot 2

Zaterda

g 2 Feb

00 tot 1

ari

OND

0.30 uu

OPEN D

van 10.

100 gram +

ruari

r

AG

3.00 uu

r

Leverkaas

eigen gemest vee sinds 1932

100 gram

samen voor

3.50

lekker en makkelijk

Varkensschnitzel

5.20

500 gram

eigen gemest vee sinds 1932

Hamburgers deze week

0.75

Varkensoester

5 HALEN = 4 BETALEN

5.20

500 gram

Aanbiedingen geldig t/m 28 januari 2013 * Drukfouten en prijswijzigingen voorbehouden

t s m o k e o t Ontdek je ! l a a t e m e in d

PAGINA 12

Brigidastraat 8 * 4854 CT Bavel * Tel.: 0161-431208 www.slagerijvankuijk.nl * info@slagerijvankuijk.nl

WEEKBLAD NIEUW GINNEKEN - WOENSDAG 23 JANUARI 2013

DEZE WEEK:

Gesorteerde harde broodjes

5 voor ...

1.95 95 3.

WEEKEnDaanbiEDing:

www.vakopleidingmetaal.nl

Vloerbroden

Munnikenheiweg 37 Etten-Leur

Te l . : 0 7 6 - 5 7 2 6 5 0 1 E - m a i l : i n f o @ v a k o p l e i d i n g m e t a a l . n l

2 voor...

Bakker

van Kuyk Brigidastraat 8, Bavel, Tel. 0161-431207

StiCkerS Sparen Bij C1000!

Mona Gezinspudding Alle varianten Beker van 450 ml of 500 gram (m.u.v. XL-pudding)

1.

00

voor

UnOX Soep-in-zak Alle varianten 2 zakken à 570 ml. (m.u.v. Biologische varianten)

1+1 GratiS

Onverwacht bezoek?

Dove Alle varianten

1+1 GratiS

C1000 De Burcht nu ook op zondag open!

C1000 De Burcht De Burcht 20 4834 HE Breda

C1000 De Burcht Openingstijden:

Maandag t/m zaterdag Zondag

De Burcht 20 - 4834 HE Breda

08.00 - 20.00 10.00 - 17.00

Openingstijden: Maandag t/m zaterdag: 08.00 - 20.00 u. Zondag: 10.00 - 18.00 u.

Weekblad Nieuw Ginneken 23-01-2013  
Weekblad Nieuw Ginneken 23-01-2013  

Gratis nieuws en advertentieblad voor Bavel, Ulvenhout, Galder, Strijbeek en Breda-zuid