De Hilverbode 13-03-2019

Page 1

JURGEN REIJRINK ROEPT ALLE AUTOLIEFHEBBERS OP ä Pagina 7

Jaargang 87 - Week 11 woensdag 13 maart 2019

LOES GAAT VOOR HAAR ‘VEGA-DROOM’

STEM 20 MAART: KIES VOOR BRABANT

Traditionele telefonie (ISDN) verdwijnt Stap over op VoIP

KIES VOOR BRABAN

de Hilverbode ä Pagina 13

ä Pagina 16-17-18-19

Diessen - T 013 504 1888 - vanlaarhovenict.nl

Het nieuwsblad voor Gemeente Hilvarenbeek, Oost-, West-en Middelbeers, Hooge Mierde, Lage Mierde en Hulsel.

Bijzondere carnaval voor Afscheidstournee Burgemeester Palmen bewoonster Clossenborch in Haghorst De verdiende afscheidstournee van burgemeester Ryan Palmen gaat de komende week weer door. De burgemeester wil namelijk voor zijn officiële afscheid alle kernen van Hilvarenbeek voor het vertrek naar zijn nieuwe gemeente Horst aan de Maas in Limburg nog één keer bezoeken. In Haghorst zal dit op maandag 18 maart aanstaande zijn.

s Ryan Palmen bezoekt nog alle kernen voor zijn vertrek.

Er is een leuk divers programma in elkaar gezet. Om 13.30 uur start het programma met de ontvangst op zorgboerderij De Wederloop. Hierna gaat het gezelschap naar basisschool St. Jozef waar ze om 14.15 uur een activiteit samen met de kinderen bijwonen. Om 15.15 uur wordt de burgemeester daar opgehaald om naar zorgboerderij De Donkhorst te gaan. Hier zal ook een ludieke actieve verrassing plaatsvinden en wordt de afscheidstournee in Haghorst onder het genot van een lekker kopje koffie afgesloten. Iedereen is van harte welkom bij een van deze activiteiten aanwe-

zig te zijn, maar het is beslist niet bedoeld als afscheidsreceptie met handen schudden en cadeaus. FEESTELIJK AFSCHEID IN ELCKERLYC Voor alle inwoners wordt er namelijk een feestelijk afscheid georganiseerd met muziek en optredens in Elckerlyc op vrijdag 29 maart om 20.00 uur. U hoeft hiervoor geen kaartjes te reserveren. U doet de burgemeester vooral plezier door uw aanwezigheid en door het overmaken van een bedrag aan Stichting Benjamin Diessen, NL11RABO0173660703 o.v.v. Houdoe burgemeester.

EERSTE PAAL VOOR DE KEMPENTOREN

Esbeek bouwt een uitkijktoren in Tilburg Toegegeven, de Kempentoren komt in het nieuw aangelegde Spoorpark in Tilburg te staan, maar als je naar het zuiden kijkt, dan blik je in het prachtige groene Kempische landschap. Bovendien wordt de toren nagenoeg helemaal in Esbeek gemaakt, met behulp van aannemerskennis voor het fundament uit De Mierden. Op donderdag 7 maart werd de eerste paal geslagen door gedeputeerde Erik van Merrienboer. De Kempentoren is een replica van de befaamde Flaestoren in Esbeek, maar dan dubbel zo hoog. door Kees van Kemenade In een luttel aantal jaren is de Flaestoren een begrip geworden. Een high tech constructie van staal en van hout, gekapt in de bossen van De Utrecht. Met een prachtig uitzicht over de weidse natuur rondom Goorven en Flaes. Een schepping van een stichting, De Torenbouwers, die navolging verdiende. Dankzij Wiet van Meel en een groot aantal medewerkers uit bedrijfsleven en van de verenigingen, de Provincie Noord-Brabant en de gemeente Tilburg komt die navolging er nu. In het nieuw aangelegde Spoorpark op het oude Van Gent & Loos terrein, verrijst straks een 36 meter hoge toren. Maar eerst moesten de funderingspalen diep de bodem in, méér dan tien meter, om het gewicht van de constructie te

kunnen dragen. “Wij hadden, net als in Esbeek, graag voor lange stammen gegaan, maar zulke hoge bomen zijn nergens op het landgoed De Utrecht te vinden”, vertelt Wiet van Meel. “Daarom zijn wij uitgeweken naar gegalvaniseerd staal. Zeventien palen van elke een halve meter in diameter. Een halve ton staal op een fundament van betonnen palen en een vloer van een meter dik. Volgens de constructeur gaat hij een eeuwigheid mee. De hoogte heeft een reden: wij wilden van de bovenste verdieping over de hoogbouw heen kunnen kijken. Je hebt daar een prachtige blik over de stad en de Kempen.” Tilburg heeft tot nu toe geen echt landmark; de Kempentoren heeft alles in zich om zich in die richting te ontwikkelen.

Op vrijdagavond 1 maart stond mevrouw Van Geel -Smolders, bewoonster van de PG-afdeling in De Clossenborch een grote verrassing te wachten. Zij kreeg namelijk hoog bezoek uit haar oorspronkelijke woonplaats Esbeek, helemaal in carnavalssfeer. Om alvast in de stemming te komen, werd er veel plezier gemaakt en gedanst.

s Mevrouw van Geel-Smolders (r) en haar zus Toos Smolders. Prins Ruud van de Wouw en adjudant Rien van de Wouw uit Esbeek gingen daags voordat het carnaval losbarstte op visite bij de huiskamer van het Jachthuis, op de PG-afdeling. En wel voor één bewoonster in het bijzonder: mevrouw Van Geel. Zij hadden de dansmariekes, jeugdprins Pol Hesselmans en jeugdadjudant Siem Veron meegebracht. ZICHTBAAR GENOTEN De dansmariekes verzorgden een spetterend optreden en daarna werd ingezet op de polonaise, waarbij de dames

lef en van onconventioneel denken. Een innovatieve constructie die bewondering oproept, zoals onze provincie wel op meer plekken laat zien. In de tweede plaats is er de samenwerking van iedereen. Je komt hier met een goed idee, het wordt omarmd en de mouwen worden opgestroopt; het project wordt gewoon gerealiseerd. Ten derde lijkt het mij een manier om de mensen te verbinden en dat is ook typisch voor hier. Ik dek dat iedereen er gebruik van gaat maken. Mensen die hier al lang wonen, maar ook

en medebewoners aansloten. Bovendien kwam de prins niet met lege handen. Hij had namelijk een grote fruitmand bij voor mevrouw Van Geel en voor de andere bewoners van de PG-afdeling. Alsof dat nog niet genoeg was, liet hij tevens als extraatje een haaikneutervlag achter. Natuurlijk was het feest niet compleet zonder een lekker kopje koffie, soesjes en een advocaatje met slagroom. Niet alleen de lekkernijen, maar zeker ook het bezoek viel erg in de smaak. Mevrouw Van Geel is immers een echte Esbeekse en woonde aan de Esbeekseweg. Ook Toos Smolders, de zus van mevrouw, was getuige van deze heugelijke gebeurtenis. Na een middag vol plezier namen de prins en zijn gevolg afscheid van de bewoners en De Clossenborch met een ”Alaaf en tot volgend jaar”. Dan ziet het zorgcentrum hen graag weer terug.

de nieuwkomers in de stad.” De Kempentoren is een kostbaar project ondanks de steun van Provincie, gemeente en bedrijven, legt Wiet van Meel uit. “Ga maar uit van zeven ton. Daarom gaan wij een entree vragen van anderhalve euro, via een tourniquet. Bovendien kunnen bedrijven en gemeenten een traptrede sponsoren, gemaakt van hout van De Utrecht. Samen moet dat genoeg opbrengen voor deze unieke Kempentoren op een bijzondere plek in het hart van Midden Brabant.”

s Drijvende kracht achter het project Wiet van Meel vertelt hoeveel horden er genomen moesten worden voordat de werkzaamheden een aanvang konden nemen. Maar eerst moet hij gereed zijn. De bouwers verwachten de oplevering aan het einde van dit jaar. TYPISCH BRABANTS Gedeputeerde Erik van Merrienboer was uitgenodigd om de eerste bouwhandeling te verrichten. Omdat er ter plaatse niet geheid mag worden, dit vanwege de trillingen, had men gekozen voor een boorstelling.

Een enorme grondboor trekt het zand eruit en de betonpomp vult het ontstane gat. Dat geeft de stevigheid die het enorme gewicht behoeft. “Volgens mij is deze Kempentoren iconisch voor hoe wij in Brabant te werk gaan!” Erik van Merrienboer is bijzonder enthousiast over dit project van stad en ommeland, die erdoor dichter bijeen komen. “In de eerste plaats: het getuigt van

Help je ons groeien? Dan zoeken we jou!

Geldig van 14 t/m 19 maart 2019

Hilvermik

Nu 2 voor

5.75

DESEM LICHT EN CHOCONUT CAKE

Puntjes

6+2 GRATIS Kersenflap met slagroom 75 nu

GEHEURD ONDER DE LENDENBÔÔM ”Gòttie overal zunne Palmeres laote zien...?”

nu

s Gedeputeerde Erik van Merrienboer slaat vanuit de boorstelling de eerste paal voor de Kempentoren.

1.

Diessenseweg 22 - Hilvarenbeek - Tel.: 013-505 1264 - www.bakkerwillemse.nl


DE HILVERBODE - WOENSDAG 13 MAART 2019

PAGINA 2

‘We wisten niet dat er zóveel mogelijk is.’

Een mooi afscheid zorgt voor fijne herinneringen. Voor de een is dat intiem en bescheiden, voor de ander juist uitbundig. Bij DELA kunt u rekenen op een luisterend oor en een warm hart voor ieders verhaal. We helpen zo het afscheid altijd persoonlijk en bijzonder te maken. Op een bescheiden en waardige manier afscheid nemen, kan bij ons zonder verzekering al vanaf € 1.450. Samen met u geven we graag invulling aan alle wensen. In heel Nederland zijn onze teams beschikbaar om u te helpen. Voor leden en ieder ander. Want bij coöperatie DELA geloven we dat we er zijn voor elkaar.

WE HEBBEN ’N CHOCOLADE DIP

luchtige soezen gevuld met slagroom gedipt in de lekkerste chocolade

Chocoladebollen

3+1 gratis

Oma’s cake

4.

50

geldig van woensdag tot en met dinsdag

www.bakkerfloorvanlieshout.nl

Meer informatie of een persoonlijk gesprek? Onze ervaren teams helpen u graag. Ga naar dela.nl/hilvarenbeek of bel 013 205 57 31.


DE HILVERBODE - WOENSDAG 13 MAART 2019

PAGINA 3

29 MAART VAN 10.15-11.30 UUR IN BIBLIOTHEEK HILVARENBEEK

Het OpvoedCafé: Mediaopvoeding, best lastig! Opvoeden, ga er maar aan staan! Kinderen krijg je niet met een handleiding erbij. En dacht je het met de eerste geleerd te hebben, de tweede doet alles anders. Soms loopt alles op rolletjes, maar iedereen kent ook de momenten waarop je het even niet weet of geen tijd hebt om goed te reageren op wat er gebeurt. Vraag je je wel eens af of andere ouders tegen dezelfde dingen aanlopen? Schuif dan op vrijdag 29 maart aan bij het eerste OpvoedCafé. Het thema van deze ochtend is ‘´Mediaopvoeding´’, waar vragen aan de orde komen als; Hoe lang mag je kind eigenlijk op de tablet of tv-kijken? Of vrees je dat je kind verslaafd aan het raken is aan bijvoorbeeld Fortnite. Het OpvoedCafé vindt elke 6 weken plaats en is voor ouders en opvoeders met kinderen van 0

tot 12 jaar. Een gezellige ochtend om met elkaar te delen waar je met je kind regelmatig tegenaan

loopt en te leren van elkaar. Een ochtend door en voor ouders. Allerlei onderwerpen kunnen tijdens zo’n ochtend op tafel komen. Denk bijvoorbeeld aan je tweejarige die al tijden weigert om aardappelen te eten of een zevenjarige die van bedtijd elke avond een uitdaging maakt. Maar ook: hoe begeleid je je kind bij het vermoeden van dyslexie en hoe zorg je dat je als drukke ouder ook nog aan jezelf toekomt? Misschien komt er wel een tip van een andere ouder waar je nog niet aan gedacht had, maar het uitproberen waard is.

Eline Weijers. Zij woont met haar man en zoon (9 jaar) in Esbeek. Zij blogt regelmatig over haar passie: opvoeden zonder straffen en belonen (www.ouderschapvanuittjehart.nl). Zij ervaart als moeder wat een uitdaging dat soms kan zijn en ook hoeveel liefde en groei het haar gezin brengt. Ook geeft Jolanda (medewerker van de bibliotheek) iedere bijeenkomst boekentips: ze bespreekt steeds een interessant opvoedboek én laat je nieuwe (voorlees)boeken zien voor kinderen van verschillende leeftijdsgroepen. Zo ga je altijd geïnspireerd de deur weer uit.

ELKAAR HELPEN Het gaat er om elkaar te kunnen helpen met het opvoeden, want elke ouder loopt weleens tegen een muur op. Het delen van dit soort verhalen, de mooie én de lastige momenten van het ouderschap, daar draait het om in het OpvoedCafé. Een ochtend om ervaringen uit te wisselen, stoom af te blazen, te lachen, van elkaar te leren en inspiratie op te doen. Het OpvoedCafé wordt geleid door

MELD JE GRATIS AAN Ben je enthousiast geworden? Je bent welkom op vrijdagochtend 29 maart, 10 mei en 14 juni om 10.15 uur in de Bibliotheek Hilvarenbeek, gevestigd in CC Elckerlyc, Achter ´t Raadhuis 2 in Hilvarenbeek. Alle ouders en opvoeders met kinderen van 0 tot 12 jaar zijn welkom. Meedoen is gratis, graag wel even van tevoren aanmelden: hilvarenbeek@ bibliotheekmb.nl | 013-5051281.

Vonk de Bothstraat1 VAN Burg. WOERKOM 5037 NK Tilburg

Tandprothetische praktijk

TPP Van Woerkom

TPP Van Woerkom

Doelenstraat Doelenstraat 21 21 5081 CJ Hilvarenbeek 5081 CJ Hilvarenbeek l

l

l

(013) 23 67 (013)535535 23 06 20 04 30 78

67 • 06 20 04 30 78

Voor de allerbeste zorg aan uw kunstgebit

Voor de allerbeste zorg aan uw kunstgebit

www.tvanwoerkom.nl

www.tvanwoerkom.nl www.tvanwoerkom.nl

BEELDMATERIAAL VAN LEGENDARISCHE HILVARENBEEKSE BAND GEZOCHT

Veulpoepers in beeld

HUMAN LIBRARY HILVARENBEEK

Ontmoet levende boeken en luister naar hun levensverhaal Bij Human Library ‘leen’ je geen boeken, maar mensen. Mensen die in hun leven allemaal met een bepaald vooroordeel te maken hebben (gehad). Op dinsdag 19 maart van 19.30 tot 21.05 uur vind je deze levende boeken bij Human Library Hilvarenbeek, dat plaatsvindt in het Cultureel Centrum Elckerlyc. Ga met ze in gesprek en ontdek wat er schuilgaat achter de eerste indruk van een ex-verslaafde, een weeskind of iemand met een levensbedreigende ziekte. Hoe werkt Human Library? In de Human Library kies je al ruim van tevoren je boek. Er liggen intekenlijsten in de bibliotheek. Op de intekenlijst kies je maximaal drie levende boeken waar je graag naar wilt luisteren. En je kiest zelf voor een tijdstip. Zo ontdek je het bijzondere verhaal achter de eerste indruk. Daarna kun je met deze personen verder praten. Het voornaamste doel van Human Library? Vooroordelen wegnemen. Hoe kan ik meedoen? Human Library Hilvarenbeek vindt plaats op dinsdag 19 maart

in Cultureel Centrum Elckerlyc. Je kunt je vooraf aanmelden bij de Bibliotheek Hilvarenbeek. Daar liggen titellijsten klaar en kun je intekenen op de boeken van je keuze. Je kiest dan ook meteen voor een tijdstip. Tussen 19.45 en 21.05 uur zijn er drie leesrondes: om 19.45, 20.15 en om 20.45 uur. Op de avond zelf ga je voor 20 minuten in gesprek met een van de levende boeken. Je kunt in totaal drie verschillende boeken lezen en lenen. Vanaf 19.00 uur ben je welkom en kun je ook nog intekenen op de boeken waarop nog niet in-

getekend is. Samer Hatahet, een van de levende boeken, zorgt op de Human Library voor heerlijke Syrische hapjes.

De toegang is gratis. De Human Library is een samenwerking tussen de Bibliotheek Hilvarenbeek en Ongewoon Gewoon.

s RK Veulpoepers BV.

In de jaren ’70 ontstond in Hilvarenbeek de RK Veulpoepers BV. De band, met Zjef Naaijkens als frontman, speelde aanstekelijke folky muziek met kritische teksten. In no-time was de band razend populair in Brabant en zelfs ver daarbuiten.

s Een bezoeker gaat, een op een, in gesprek met een levend boek.

BAARSCHOT ZWAAIT ´DUN BURGUMISTUR UT´

Baarschot zegt ”Houdoe en bedankt!” tegen Palmen Baarschot was de eerste van de kernen van de Gemeente Hilvarenbeek met de aftrap van het afscheid van Ryan Palmen. Afgelopen maandag 11 maart nam de kern Baarschot afscheid

van Ryan Palmen. Zij deden dit op een ludieke manier en in het

s De burgemeester onthult de brievenbus en Prinses Lieke post de eerste brief.

Colofon DE HILVERBODE De Hilverbode verschijnt wekelijks op donderdag in de Gemeente Hilvarenbeek, Oost-, West-en Middelbeers, Hooge Mierde, Lage Mierde en Hulsel in een oplage van 11.500 exemplaren.

Uitgever Uitgeverij Em. de Jong bv Postbus 8 5110 AA Baarle-Nassau Visweg 8 5111 HJ Baarle-Nassau Tel: 013-5075534 www.uitgeverijemdejong.nl uitgeverij@emdejong.nl REDACTIE AANLEVEREN Het is belangrijk dat u uw redactionele kopij, met of zonder foto’s,aanlevert via onze aanleversite. Zonder correspondenten als tussenpersonen, maar via een directe verbinding. Via mail wordt redactionele kopij

(foto: Ben Hoendervangers)

bijzijn van de Koninklijke hoogheden van Baarschot; Prins Niek, Prinses Lieke, Adjudant Tom en bodyguard Gijs. Deze hoogheden hebben een speciale verlengde bevoegdheid gekregen ivm hun functie met carnaval die ze eigenlijk vorige week dinsdagavond hadden neergelegd. Om 15.00 uur nam Baarschot, Ryan Palmen en genodigden, mee in de huifkar naar Baarschot. Daar bezochten ze eerst het melkveebedrijf van de Familie Hendrikx. Vorig jaar tijdens de kernentocht van de burgemeester en de wethouders sprak Baarschot al haar trots uit over de bedrijvigheid in Baarschot en met name over de vele melkveebedrijven uit Baarschot. Maar nu moest Ryan Palmen zelf aan de bak; hij mocht bij het melkveebedrijf van de familie Hendrikx laten zien waar de melk vandaan kwam en dus zelf een koe melken. Pas dan kan hij eervol

afscheid nemen van Baarschot. Baarschot schonk hem de overall met daarop de tekst aan de achterkant; Uitgemolken! Deze werd uitgereikt door Prins Niek. Er was veel hilariteit bij de toeschouwers maar Ryan trok de laarzen en de overall aan en ging op zijn knieën bij de koe zitten. Ryan gaf aan zelfs voor zijn vrouw niet op de knieën te gaan dus dit was heel bijzonder. Daarna toog het gezelschap naar de wijk Brouwershof waar een brievenbus werd onthuld. Vorig jaar nam Post NL de beslissing om brievenbussen weg te halen op diverse plekken in Nederland, helaas ook in Baarschot. Voorheen werd de post verstuurd met de postduiven, dit liet Baarschot zien bij deze brievenbus. Er was een postduif aanwezig die alvast richting de nieuwe werkplek van de burgemeester, Horst aan de Maas, werd gestuurd met een boodschap; “ik kom eraan”. Daar-

helaas niet verwerkt. U komt op onze aanleversite via http://www.uitgeverijemdejong. nl/aanleveren/. Eén keer registreren is noodzakelijk, daarna kunt u inloggen en aanleveren.

ADVERTENTIES (ZAKELIJK) Stan Broeders Stan-Broeders@emdejong.nl +31(0)6 21499110

Deadlines Tenzij anders aangegeven is uw input welkom tot dinsdagochtend 10.00 uur.

PARTICULIERE ADVERTENTIES EN ZOEKERTJES opgeven via www.uitgeverijemdejong.nl, kies voor aanleveren.

Correspondenten Heeft u een verzoek aan een correspondent, stuur deze dan naar Maria van de Ven: Maria-van-de-Ven@emdejong.nl +31(0)6 40947921

Verantwoordelijk bezorger AXENDER VERSPREIDINGEN www.axender.nl

E-mail adres voor advertenties uitgeverij@emdejong.nl

www.facebook.com/ Hilverbode

Maar de Veulpoepers gaan verder dan de muziek. Met onder andere de Bikse Fiste, de Fanfare van de Eeuwigdurende Bijstand, een eigen drukkerij en Noorderligt laten de Poepers een blijvende indruk achter op niet alleen de regio, maar op heel het land. Liedjes als ‘Den Egelantier’ en ‘Telegraafgelul’ staan in het collectieve geheugen gegrift. Nog steeds. Om dit mooie stukje Bikse geschiedenis te vereeuwigen, werkt Van Osch Films uit Den Bosch aan een documentaire over de muzikanten van de Poepers en de maatschappelijke betekenis van de band. Om

na werd de brievenbus, gemaakt door een inwoner van Baarschot en straks ook geleegd door diverse vrijwilligers in Baarschot, officieel in gebruik genomen en de eerste brief werd gepost door Prinses Lieke. Als laatste bezocht de burgemeester de brug bij de Reusel, gelegen aan het begin van de Baarschotsestraat. Door het initiatief van de inwoners uit Baarschot en de goede samenwerking met de Gemeente Hilvarenbeek, Werkgroep Leefbaar Baarschot en een lokaal constructiebedrijf kwam de nieuwe brugleuning tot stand. Op de brug is aan de ene zijde te zien waar ze als Baarschot zo trots op zijn; het melkvee en aan de andere kant is de Bezorger worden? Meld je aan via www.bezorgenvanfolders.nl Bezorgklachten ga naar www.uitgeverijemdejong.nl en kies voor bezorging om een bezorgklacht door te geven of bel naar Uitgeverij Em. de Jong via 013-507 5540 Een extra exemplaar van de Hilverbode kunt u op één van de volgende adressen afhalen: Biest-Houtakker: Ome Toon Diessen: Emté Esbeek: Café Schuttershof Haghorst: Bij Verhoeven Hilvarenbeek: VVV Hilvarenbeek, Gemeentehuis, Stomerij de Lux,

de film te realiseren, verzamelen de makers zo veel mogelijk oud beeldmateriaal. Super-8films, foto’s, geluidsopnames, posters, alles is welkom. OPROEP Heeft u optredens of bijeenkomsten van de Veulpoepers gefotografeerd, gefilmd of op een andere manier vastgelegd? Dan komen de makers van de documentaire graag met u in contact. Stuur een mail naar info@vanoschfilms.nl of bel naar 073-6414181 en vraag naar Joris Hendrix. Naar verwachting gaat de documentaire dit najaar in première in Hilvarenbeek.

oude watermolen te zien van Baarschot. Daarnaast zijn er diverse details in de brug verwerkt; dus u bent bij deze uitgenodigd om te gaan kijken naar dit mooie staaltje werk. Tot slot boden de Koninklijke hoogheden nog een cadeautje aan de burgemeester. Dit omdat de burgemeester alle jaren bij de onthulling van de Knopspeldjes is geweest. De Knopspeldjes dragen Ryan Palmen dan ook een warm hart toe, net als de inwoners van Baarschot! Met de duidelijke vermelding van Adjudant Tom dat het niet de bedoeling is dat hij de paaseitjes alleen opeet maar deelt met zijn vrouw en zijn drie dochters…. Houdoe en bedankt Palmen! Albert Heijn en de Jumbo, Kantoorboekhandel Peter Swaanen Hooge Mierde: Gemeenschapshuis de Schakel Middelbeers: Jumbo Driessen

Druk Janssen/Pers Rotatiedruk 100% dochteronderneming van

Gedrukt op 100% gerecycled papier.


DE HILVERBODE - WOENSDAG 13 MAART 2019 Slibbroek 20 5081 NS Hilvarenbeek Telefoon 013 - 505 3085

Merk: Bouwjaar: Audi 80 1991 Audi TT 2007 Citroën C1 2010-2011 Citroën DS3 Cabriolet 2013 Fiat Ducato Diesel 2007 Fiat Idea Automaat 2006 Ford Ka 2014 Ford Fiesta 2005-2011 Ford Focus 2009 Ford Focus Wagon 2009-2013 Honda CRX 1995 Hyundai I10 2010 Hyundai IX20 2012 Kia Picanto Automaat 2012 Mazda 3 Diesel 2007 Mercedes 200 Diesel 1976 Mini Cooper 1.6 2006 Mini Cooper Mayfair 2010 Mitsubishi Space star 1.2 2016 Nissan Micra 1995 Nissan Almera Tino 2005 Nissan Pixo 2010 Opel Agila 2009 Opel Zafira 2009 Peugeot 107 2007-2009 Peugeot 1007 2007 Peugeot 206 2000 Peugeot 206+ 2010 Peugeot 207 1.4 2011 Peugeot 207 SW 2008 Peugeot 308 SW Diesel 2010 Peugeot 407 SW 2.0 2005 Renault Clio 2014 Seat Mii 2013 Seat Altea XL 2007 Seat Alhambra 2012 Suzuki Alto Automaat 2014 Suzuki Ignis 2003-2006 Suzuki Splash Automaat 2012-2013 Suzuki Swift 2006-2007-2009-2010 Suzuki SX4 S-Cross 2013 Toyota Auris 1.6 2008 Toyota Auris Hybride 2011 Toyota Avensis Wagon Diesel 2009 Toyota Aygo 2009 Toyota Corolla Automaat 2004 Toyota Corolla Verso 1.8 5-persoons 2007 Toyota Corolla Verso 1.8 7-persoons 2006 Toyota Verso 1.8 7-persoons 2009-2012 Toyota Verso 1.8 5-persoons Automaat 2011 Toyota Verso 1.8 7-persoons Automaat 2012 Toyota Verso S 2013 Toyota Verso S Automaat 2013 Toyota Yaris 1.3 2005-2008 Toyota Yaris 1.3 Automaat 2004-2005 Toyota Yaris Hybride 2014-2015-2016-2018 Toyota Yaris Verso 2001 Toyota Yaris Verso Automaat 2003-2004-2005 Volkswagen Polo 2005 Volkswagen Golf Cabriolet 1999-2000 Volkswagen Transporter Bestel Diesel 2012 Volvo V50 2008 MOTOR: Yamaha FZR 600R MOTOR: Yamaha XJ600S

1995 1995

www.garageverburg.nl

PAGINA 4

TE HUUR

plusminus 1 hectare weiland

013- 518 1397

goed afgemaakt met hekwerk Gelegen te Diessen

info op nr.06-57038645 GIGA VLOOIENMARKT Vlooienmarkt in MoerZONDAG 17 MAART

OOSTERHOUT, Sporthal Arkendonk, Zwanendonk 44 15, 4907 ZJ inl. 0651 217 920 / 09.00 - 16.30u / www.deevenementenlijn.nl *** 2 kramen voor € 40,- ***

gestel, 22 april (tweede Paasdag). Kraamhuur € 17,50 Info: T. Moorman, tel. 06-20802389, Email: a.j.m.moorman@home. nl

cleijsenschadeherstel.nl

Volop Violen

Stemder derdieren dieren Stem Gespecialiseerdin: in: Gespecialiseerd

Lymfedrainage bij bij paarden Lymfedrainage paarden

o.a. oedeem(CPL), stalbenen, mok, einschuss, verzuring

o.a. oedeem(CPL), stalbenen, mok, einschuss, verzuring Voedingsadvies voor uw (sport)paard

Voedingsadvies uw (sport)paard o.a. spieropbouw, te dunvoor of te dik, insulineresistentie, eczeem o.a. spieropbouw, te dun of te dik, insulineresistentie, eczeem Info: www.stemderdieren.nl telefoon: 06-36512159 Email: info@stemderdieren.nl

Info: www.stemderdieren.nl Email: info@stemderdieren.nl

telefoon: 06-36512159

Kwekerij van Dommelen

Openingstijden: ma. t/m wo. 13.00-17.00 u. do. + vr. 09.00-17.00 u. Groenstraat 20 - 5085 EE Esbeek zaterdag Tel: 013 5169658 9.00 tot 16.00 u.

www.vandommelenbloemen.nl Brocante in de kerk van Biest-Houtakker Donderdag gaan de deuren om 13.00 uur open , om te struinen tussen brocante,antiek ,vintage ,medische en industrielle spullen Ook vrijdag ,zaterdag en zondag om 10,00 uur kunt u weer in de kerk terecht .Op 1ste paasdag 21 april is het ook weer koopzondag met een markt voor de kerk hiervoor kunnen brocanteurs zich nog opgeven via jrvandenhoven7@gmail.com

schilder kan nog binnen en buitenwerk gebruiken. gegarandeerd vakwerk en zeer voordelig. gratis prijsopgave. inl: 06-14925909.

VLOOIENMARKT:17 Mrt Roosendaal, (10-16u) Sph in de Roos (voorheen de Leysdream) commandobaan INFO 06-53.777.967

WIJ KOPEN U OUDE TOURCARAVAN ALLE MERKEN EN BOUWJAREN TEGEN CONTANTE BETALING MET VRIJWARING 0653 14 80 53

Spuiten van keukendeurtjes, meubels, mdf, deuren, radiatoren, machines, bedrijfsvoertuigen etc. BPS-Rijen.nl, Stedenbaan 10, Rijen, Tel.0653624035

De Reuselhoeve zoekt enthousiaste horeca-, activiteiten en keukenmedewerkers, vooral weekenden, 013-5136031, info@ reuselhoeve.nl.

Mechelseherder pups, geboren 01-01-2019. Beide ouders aanwezig. Gechipt, ingeënt en ontwormd. Mogen direct het nest verlaten. Alphen. 0622172142

Gewicht verliezen, conditie verbeteren, kracht opbouwen of gezond ouder worden?

BIOCIRCUIT WERKT OOK VOOR JOU! Gegarandeerd resultaat in slechts 2x per week 30 minuten trainen! Al 245 tevreden klanten gingen je voor. Wanneer kom jij in beweging?

Henk, 54 jaar Vanaf het begin zeer enthousiast en de eerste resultaten zijn snel merkbaar.

Merle, 23 jaar Ik doe mijn training wanneer het mij uitkomt en heb echt het gevoel dat ik gesport heb.

Bert, 60 jaar Betere conditie en vernieuwde energie om regelmatig te komen sporten.

Monica, 57 jaar Het is leuk om te doen, kost weinig tijd en apparaten stellen automatisch in op mijn niveau.

Wilma, 58 jaar In korte tijd worden al je spieren gebruikt en het werkt zeer motiverend.

Gerard, 58 jaar Een zeer prettige manier van trainen en je traint direct al je spieren in korte tijd.

Jo, 76 jaar Sinds ik dit doe voel ik me heel goed. Voor iedereen aan te raden.

Lies, 22 jaar Prettig trainen als het mij uitkomt, aangepast aan mijn niveau en dat slechts in 30 minuten.

Wij stunten met het RESULTAAT, niet met de prijs! Na 90 dagen geen resultaat, geld-terug-garantie. Oftewel voor jou geen enkel risico!

Slibbroek 8, Hilvarenbeek Tel: 013-5054423 www.multifit.nl


DE HILVERBODE - WOENSDAG 13 MAART 2019

PAGINA 5

Buurtondersteuners in een betrokken wijk Ongeveer een maand geleden werden Patricia Mul (46) en Margot Lavrijsen (44) de buurtondersteuners van de wijk De Drie Eilanden en vier huizen aan de Gelderstraat. Beiden hebben beroepshalve een zorgachtergrond en willen graag klaar staan voor hun buurtgenoten. Ze hopen dat uiteindelijk heel Hilvarenbeek ‘buurtondersteuner-proof’ wordt. Patricia werd door een andere buurtondersteuner gevraagd om buurtondersteuner te worden in haar wijk. “Ik vond het leuk, maar dan wel samen met iemand anders. Margot gaf aan hier ook wel wat voor te voelen. Onze buurtvereniging is er voor het sociale gebeuren, terwijl wij als buurtondersteuners proberen om de wijk nog wat hechter te maken. We richten ons op mensen die wat extra hulp een aandacht kunnen gebruiken. Natuurlijk kunnen buurtbewoners ook elkaar ondersteunen”, zegt Patricia.

gelegen: je zit op loopafstand van de boerderijen en de velden en je kunt lekker even wandelen naar de Vrijthof. Er komt hier bijna geen verkeer. In Hilvarenbeek zijn er weinig wijken zo rustig en betrokken als die van ons”, denkt Patricia, die 12 jaar geleden vanuit Tilburg samen met haar man naar hier verhuisde. “We waren op zoek naar een dorp voor onze kinderen van toen 1 en 2, om op te kunnen groeien. Voorheen woonde mijn man hier ook al een tijdje. Er is altijd gezelligheid en bedrijvigheid en onze voorkeur ging uit naar De Drie Eilanden

met basisschool De Driehoek op loopafstand.” Margot woont al bijna 19 jaar in ons dorp en haar man woont hier al van kleins af aan. “Hij wilde niet naar Amersfoort verhuizen, waar ik vandaan kom en dus kwam ik naar Hilvarenbeek, waar ik geen spijt van heb”, laat ze weten. HUISBEZOEKEN Voor beiden heeft het buurtondersteunerschap een link met hun beroep. Patricia werkt nu 21 jaar als persoonlijk begeleider bij Amarant, afdeling ´wonen in de wijk´. Ze biedt 24-uurszorg aan mensen met een verstandelijke beperking. Als verpleegkundige staat Margot op de afdeling chirurgie van het Elisabeth TweeSteden Ziekenhuis, én ze is daar kwaliteitsfunctionaris. “Binnenkort gaan we onze

LIEF EN LEED Als buurtondersteuner zijn Patricia en Margot de verbindende factor en houden zij hun oren en ogen open. “We hebben al een buurt die vrij betrokken is. Bij een buurtondersteuner komen ook de minder leuke verhalen terecht. Hopelijk kunnen wij ons steentje bijdragen in het bieden van een oplossing. Onze interesse ligt in het zorgen voor een ander. Iedereen heeft tegenwoordig een druk bestaan en de maatschappij is aan het verharden. Het is fijn dat je dan in je eigen wijk nog zorgzaam kunt zijn”, vindt Margot. “Tijdens de nieuwjaarsreceptie van de buurt kondigden we aan dat wij de buurtondersteuners in onze wijk zijn geworden. Buurtgenoten reageerden enthousiast en we hebben veel positieve reacties mogen ontvangen, nadat wij onze kennismakingsbrief hadden verspreid, wat ons nog meer stimuleert. Het zou mooi zijn als mensen ons weten te vinden, niet alleen met hulpvragen, maar ook voor het aanbieden van ondersteuning, dus tweeledig.” OVERAL DICHTBIJ De Drie Eilanden is een mix van jong en oud, met een grote saamhorigheid en aandacht voor elkaar. “Verder is het hier altijd rustig en de locatie is erg prettig

buurtgenoten bezoeken. Van sommigen hoorden we al wie er om hulp verlegen zit en aan de hand daarvan gaan we bij mensen op gesprek. Onze gegevens hebben ze al per brief gekregen en we lopen regelmatig met onze honden door de straten, dus we zijn erg zichtbaar en benaderbaar”, aldus Margot. “Mogelijk kunnen wij iemand regelen die een keer de boodschappen gaat doen of de hond gaat uitlaten, als een buurgenoot dat even niet zelf kan doen. We kunnen ervoor zorgen dat iemand die veel alleen is wat meer aanspraak krijgt en we kunnen doorverwijzen als men bijvoorbeeld vragen heeft over aanpassingen of met een andere zorghulpvraag komt. Zo maken we onzichtbare problemen zichtbaar en ondersteunen wij de dorpsondersteuner.” UITWISSELEN Buurtondersteuner zijn geeft het tweetal energie. “Je doet ideeën op, deelt ervaringen en brainstormt met andere buurtondersteuners tijdens vergaderingen om op die manier ons werk nog beter te kunnen doen. Zo nodig schakelen wij andere instanties in. Het voordeel is dat wij met z’n tweeën kunnen overleggen”, legt Patricia uit. “Mensen kunnen ook anoniem iets bij ons melden door een briefje in de bus te doen en uiteraard hebben wij geheimhoudplicht.” De komende maanden kunt u in de Hilverbode artikelen lezen, waarin een buurtondersteuner en een zorgvrager hun verhaal doen. Schroom niet om zelf ook uw buurtondersteuner in te schakelen als u een hulpvraag heeft of graag anderen wilt helpen. WILT U OOK VRIJWILLIGERSWERK GAAN DOEN? Ze zoeken nog buurtondersteuners voor diverse buurten en straten (zeker in de Doelakkers). Bel 06-10329369 of mail naar de dorpsondersteuner: karlijnverschuren@contourdetwern.nl.

ss Patricia Mul en Margot Lavrijsen. (foto: Karlijn Verschuren, ContourdeTwern Hilvarenbeek)

U kunt ook langskomen op Vrijthof 11, tijdens de inloopochtenden op dinsdag en donderdag, van 9.00 tot 12.00 uur.

LEZING VNMH:

Permacultuur, onze toekomstige leefwijze? Woensdag 20 maart organiseert de Vereniging Natuur en Milieu Hilvarenbeek een lezing over permacultuur. De lezing in De Flierefluiter, Groot Loo 8 in Hilvarenbeek, begint om 20.00 uur. De lezing wordt verzorgd door Martijn Ballemans. Hij is eigenaar van het trainingsbedrijf

Azijnpissen in de gemeenteraad

Enkele weken terug ben weer eens gaan luisteren bij de gemeenteraad (commissie ‘Ruimte’). Het was al weer een geruime tijd terug dat ik was geweest en er stond een interessant onderwerp op de agenda: de plannen voor De Hoge Zij. Ik was zeer benieuwd hoe alle partijen hierover dachten. En dit bezoek viel me niet mee! De discussie werd gevoerd aan de hand van een ‘initiatiefvoorstel’ van één van de partijen in de gemeenteraad. Ik heb het zelf ervaren, het maken van zo’n initiatiefvoorstel kost ontzettend veel tijd en moeite. Je zou dus denken, complimenten voor de initiatiefnemers! Maar die vlag gaat niet op bij deze commissieleden. Zij hadden maar één doel: het volledig tot de grond toe afbranden van het initiatiefvoorstel, in zo vijandig mogelijke termen! Niets geen complimenten richting initiatiefnemers. En ondanks nadrukkelijke uitnodiging van de initiatiefnemers, ook op geen enkele manier meedenken over (andere) oplossingen

Puur Permacultuur. Na 10 jaar onderwijservaring en een aantal jaren reizen besloot Martijn zijn

INGEZONDEN MENING VAN DE LEZER

Elke inzender is verantwoordelijk voor de inhoud van zijn eigen stuk. Opname van ingezonden stukken betekent niet dat de redactie het met de strekking van deze stukken eens is. Verder behoudt de redaktie zich het recht voor ingezonden stukken verkort weer te geven. Anonieme stukken worden niet geplaatst.

voor de problematiek. Ik was echt stomverbaasd over met name de bijzonder onprettige sfeer in deze commissie. Duidelijk is dat de ‘gunfactor’ tussen de partijen onderling volledig ontbreekt. Wat een stelletje kinderachtige, onprofessionele azijnpissers bij elkaar, ik kan het helaas niet anders verwoorden.

Ontstoppen van rioleringen Leegzuigen van slib- en vetafscheiders Camera rioolinspectie vlg. NEN 3399-2 Leveren van vetafscheiders Stankdetectie m.b.v. rookmachine Reinigen van hoofdriolen en putten

Direct een afspraak, bel:

013-45515 69

of kijk eens op: www.vanvughtrioleringen.nl

• Minigraver-verhuur • Grondwerken • Tuinen • Bestratingen Moergestel • 06 23367702 www.waynemullens.nl - Info@waynemullens.nl

CARAVANS GEVRAAGD • Bovag werkplaats • RDW erkend • Ruim occasion aanbod! • Campingshop De Wetering 8, 4906 CT Oosterhout Tel.: 0162-693187 - 06-55836618

www.caravancentrumtreffers.nl

Wilt u ook wekelijks uw potentiële klanten prikkelen? Bel Stan Broeders: 06 - 2149 9110

eigen trainingsbedrijf te beginnen. Hij heeft zich ontwikkeld tot inspirator en transitiedenker. Hij zal uitleggen dat permacultuur niet alleen een vorm van tuinieren is, maar ook een ontwerpmethode waarmee wij onze leefomgeving duurzaam vorm kunnen geven.

generaties na ons hebben ook recht op een waardevolle aarde. Wij zullen nieuwe systemen moeten opzetten, die gericht zijn op lokale veerkracht, denken in kringlopen en meebewegen met de natuur om een samenleving te scheppen die kantelt naar een nieuwe toekomst.

DE VRIENDSCHAP PRESENTEERT:

De bijeenkomsten in Elckerlyc met Jan Rotmans en recent met energiecommissaris Ruud Koornstra hebben duidelijk gemaakt dat we voor een grote verandering (transitie) staan. We zien steeds helderder dat we op een andere manier naar onze omgeving en ons leven moeten kijken. De grondstoffen blijken niet onuitputtelijk te zijn. De wereldbevolking blijft flink groeien. De

Permacultuur helpt om vorm te geven aan deze kanteling door middel van de gebruikte ontwerpprincipes, de ethiek en de eenvoudige toepassingen.

Muziekvereniging De Vriendschap uit Oost-, West- en Middelbeers voert op 17 maart, aanvang 11.00 uur, het concert ’Het Tinnen Soldaatje´ op.

Ons denken en handelen moeten een omslag maken. Martijn Ballemans zal met zijn lezing hieraan zeker een bijdrage leveren. Iedereen is welkom. Voor leden is het gratis. Van niet-leden is een vrijwillige bijdrage welkom.

Het verhaal gaat over één van de 25 tinnen soldaatjes, die uit één lepel zijn gesmolten. Dit soldaa tje mist een been, omdat de tin op was toen hij gesmolten werd. het orkest zal laten zien en horen hoe het verhaal van ’Het Tinnen

Het Tinnen Soldaatje

Soldaatje’ verder gaat. Ook zal het schoolorkest deze ochtend optreden. Het concert vindt plaats op de basisschool De Beerze in Middelbeers. De entree is gratis en iedereen is van harte welkom.

Pension Pensioen - Uitzicht

Zeg Karel, als ik mijn bril afzet, vindt mijn vrouw dat ik er niet uitzie.

Man, wat is het probleem? Dan hou je hem toch op.

Echt niet! Dan zie ik elke keer hoe oud ze is geworden...

Als dit de houding van onze gemeenteraadsleden blijft, dan zal er weinig voortgang worden geboekt in deze raadsperiode. De raadsbrede coalitie in Hilvarenbeek staat -zo lijkt het- niet voor een vruchtbare samenwerking, maar voor een gedwongen, slecht huwelijk. Jeroen van Bremen jvbremen@gmail.com

140-2016


DE HILVERBODE - WOENSDAG 13 MAART 2019

PAGINA 6

GEMEENTE NIEUWS gemeente Hilvarenbeek

Oefenen voor het verkeersexamen kan voortaan het hele jaar

Afgelopen week werden de eerste bewegwijzeringsborden voor het verkeersexamen in Diessen en Hilvarenbeek aangebracht. Vanaf komende week zijn de routes compleet. Dankzij een samenwerking tussen basisscholen en gemeente krijgen de bordjes een permanente plek en kunnen leerlingen het hele jaar oefenen. Brabants VerkeersveiligheidsLabel De basisscholen in onze gemeente

beschikken over een Brabants VerkeersveiligheidsLabel (BVL). Een onderdeel hiervan is het geven van verkeerseducatie aan de leerlingen. Eén van de activiteiten die elke school jaarlijks organiseert is het verkeersexamen. De leerlingen leggen hiervoor zowel een theorie- als een praktijkexamen op de fiets af. Dit jaar is dit op 4 en 5 april. Wij wensen alle leerlingen veel plezier en succes met het oefenen van het verkeersexamen!

Week 11 - 2019

Tuinman met een luisterend oor Ties Grootjans raakte ongeveer acht jaar geleden op een jaarmarkt in gesprek met medewerkers van ContourdeTwern. Hij ging eens langs op kantoor en sinds dien houdt hij als vrijwilliger kleine en middelgrote tuinen bij en is hij voor de mensen een luisterend oor. Voorheen maakte Ties deel uit van de werkgroep luisterend oor (ook vanuit ContourdeTwern) dat inmiddels is opgeheven. “Het aantal vrijwilligers dat dit wilde doen, nam steeds af. Nu doe ik eigenlijk hetzelfde werk, alleen gecombineerd met tuinieren. Mensen vertellen soms verdrietige verhalen. Mijn adviezen komen recht uit het hart. Als ik iets bijzonders signaleer, ga ik ermee naar ContourdeTwern en dan handelen ze daar verder”, legt hij uit.

Misschien heeft u de bewegwijzeringsborden voor het verkeersexamen afgelopen week al zien hangen. Op 5 april is het voor de hoogste groepen van de basisscholen weer tijd voor het jaarlijkse praktijkexamen. De leerlingen kunnen dus binnenkort gaan oefenen.

Advertenties

Vrijwilliger Ties Grootjans

Bijkomende klusjes Voor Ties is ook even een tuinslang aansluiten of een nieuwe lamp indraaien geen probleem. “Als vrijwilliger ben ik in Beekse tuintjes te vinden en heb één vast adres in Diessen. Inwoners mogen gepast misbruik van mij maken”, vindt hij. “Afgelopen jaar had ik het van april tot eind oktober met wekelijks drie tuintjes erg druk. Gelukkig zijn er wat meer vrijwillige tuinmannen bij gekomen en heb ik ’s winters even een adempauze.” Voldaan Sinds oktober verricht Ties hand- en spandiensten voor het appartementencomplex van De Koopman, aan de Papenstraat. “Eens per maand haal ik er het plastic en het oud papier op, en houd ik er de balkons schoon. Met de bewoners heb ik echt

een band opgebouwd en ik ga altijd met een prettig gevoel weer naar huis”, zegt hij. “Verder was ik vroeger jeugdtrainer en jeugdleider bij de Biestse voetbalclub en tot een paar maanden geleden zeven jaar lang begeleider bij ’t Kleine Verschil voor kinderen met een verstandelijke beperking.” Ties geniet van het contact met mensen en van hun dankbaarheid: “Zolang ik fit blijf, ga ik ermee door. Zonder vrijwilligers ging Nederland compleet failliet.” Als vrijwilliger maakt u het verschil voor een ander. Wilt u meer weten over de mogelijkheden om ook als vrijwilliger aan de slag te gaan? Neem contact op met ContourdeTwern: 013-5058319 of 06 83168873, mariejeannezuidervaart@ contourdetwern.nl of infohilvarenbeek@contourdetwern.nl.

Woensdag 20 maart: verkiezingen Provinciale Staten en waterschap

Gebruik gedurende de dag een bakje op het aanrecht voor uw GFT-resten. Dan voorkomt u dat het huis gaat stinken en u komt minder snel in de verleiding om het toch bij het restafval te gooien. Bovendien hoeft u niet voor iedere bananenschil naar buiten in de kou. Zo wordt GFT scheiden makkelijker.

Op woensdag 20 maart 2019 kunt als u 18 jaar of ouder bent stemmen voor Provinciale Staten van Noord-Brabant én het algemeen bestuur van Waterschap De Dommel. Met uw stem bepaalt u mee wie de nieuwe bestuurders worden van zowel de provincie als het waterschap. Zo heeft u invloed op de keuzes die zij ook in uw woon- en leefomgeving maken. Kijk voor meer informatie op de website hilvarenbeek.nl/verkiezingen. Op deze website vindt u ook informatie over de stembureaus, kiezerspas en volmacht. Let op: het stembureau in Haghorst is van locatie gewijzigd.

Werk in uitvoering De Elst: Marsstraat + Jupiterstraat Advertentie 2 2019: Aanleg Vanaf 7 januari Werk in uitvoering gescheiden riolering en herinrichting

beek De DeBaarschotsestraat Elst: Marsstraat (tussen + Jupiterstraat Reusel en kruising Heikant) Vanaf 7 januari 2019: Aanleg gescheiden riolering e Werkzaamheden aan de riolering en bestrating, 7 januari t/mbeek eindDe Reusel en kruis Baarschotsestraat (tussen maart 2019 Werkzaamheden aan de riolering en bestrating, 7 j

Johanna van Brabantlaan (“gedeelte” Johanna van Brabantlaan (“gedeelte” tussen Diess tussen Diessenseweg en Gelderstraat) Vervangen waterleiding, beperkte Vervangen waterleiding, beperkte verkeersbelemm verkeersbelemmering 17 januari Meer infoapril op 2019 t/m 26 hilvarenbeek.nl/werkzaamheden Meer info op hilvarenbeek.nl/werkzaamheden Advertentie 3

Advertentie 4

Heeft u een concreet idee voor een sociale onderneming met een innovatieve dienst of product waarbij maatschappelijke impact voorop staat? Als startende sociaal ondernemer uit de gemeente Hilvarenbeek kunt u zich nu aanmelden voor Move2Social Hart van Brabant. Move2Social helpt sociaal ondernemers om hun bedrijf te starten en te ontwikkelen door hen in drie maanden tijd te begeleiden via diverse workshops, expertmeetings en persoonlijke businesscoaching. Deelname is gratis, de organisatie vraagt alleen uw inzet en betrokkenheid tijdens het programma.

Bekendmakingen

Deze publicatie is bedoeld om u te attenderen op de aanvraag of verlening van een vergunning en de mogelijkheden van bezwaar en beroep daartegen. De volledige publicatie inclusief de datum van verzending en informatie over een eventuele bezwaar- of beroepsmogelijkheid vindt u op hilvarenbeek.nl/bekendmakingen. Een dossier inzien kan online via hilvarenbeek.nl/terinzage. Ingekomen aanvragen omgevingsvergunning - Biestsestraat 2, Biest-Houtakker afwijken bestemmingsplan t.b.v. oprichten theetuin en kleinschalig terras - Goordijk 6, Hilvarenbeek kappen bomen - Akkerstraat 10, Biest-Houtakker uitbreiden woonhuis - Tilburgseweg/Roodloop perceel HVB P 399, Hilvarenbeek bouwen vrijstaande woning - Julianastraat 32, Diessen verbouwen winkelpand - Jan Wolfspad 48, Hilvarenbeek aanleggen uitrit

in verband met het afscheid van burgemeester Palmen

Move2Social Hart van Brabant

Deel uw tips! Dit jaar delen wij iedere maand een praktische tip om GFT te scheiden en afval te voorkomen. Wat doet u om GFT scheiden makkelijker te maken? Volg onze facebookpagina en deel uw tips! Wilt u weten wat er wel en niet in de GFT-bak mag? Kijk dan op mijnafvalwijzer.nl of gebruik de app.

Omgevingsvergunning

Gewijzigde openingstijden

donderdag 28 maart geopend van 9.00 tot 15.00 uur vrijdag 29 maart geopend van 9.00 tot 11.00 uur telefonisch tot 13.30 uur bereikbaar

Tip voor terugdringen hoeveelheid restafval: gebruik een GFT-bakje op uw aanrecht

Minder afval Nog teveel etensresten, groente- en fruitresten zitten in ons restafval. Dat is jammer, want dit zijn waardevolle grondstoffen. Restafval gaat namelijk in de verbrandingsoven, terwijl van GFT juist biogas en compost wordt gemaakt. En als u minder restafval aanbiedt, hoeft u ook minder te betalen.

Advertentie 1

Verleende omgevingsvergunning reguliere procedure - Petershemstraat 30, Hilvarenbeek bouwen erker - Hoplaan 30, Diessen bouwen berging met overkapping - Gelderstraat 91, Hilvarenbeek vervangen dakconstructie - Achter de Kerk, Hilvarenbeek gedeeltelijk vervangen hoofdgebouw

slopen schuur en realiseren nieuwe schuur met carport - Lage Haghorst 19, Haghorst bouwen loods

Meldingen

Geen omgevingsvergunning benodigd - Hilverhof ongenummerd, Hilvarenbeek aanbrengen gevelreclame

Activiteitenbesluit - Meiraap 31, Diessen aanleggen gesloten energiesysteem - Meiraap 2B, Diessen realiseren gesloten bodemenergiesysteem - Lage Haghorst 1, Diessen melding activiteitenbesluit veranderen bedrijf

Verdaging beslissing omgevingsvergunning - Wouwerstraat 12, Hilvarenbeek

Slopen - Hoekje 10, Diessen verwijderen asbest

Meer informatie en aanmelden Aanmelden voor Move2Social kan tot 1 april 2019. Meer informatie en het aanmeldformulier vindt u op move2social.nl/hart-van-brabant. Lees hier ook de voorwaarden voor deelname.   - Beerseweg 30, Diessen slopen opslagruimte

Bestemmingsplannen

- Bestemmingsplan “De Opslag 5, Haghorst” onherroepelijk - Vooraankondiging voorbereiden bestemmingsplan “Groot Loo 26, Hilvarenbeek”

Stookverbod

Verleende ontheffingen Van deze ontheffing(en) kan eenmalig gebruik gemaakt worden in de periode 1 september 2018-1 mei 2019. - Voerdijk 4, Haghorst - Hoekje 9, Diessen - Tuldensedijk 8, Esbeek - Moergestelseweg 15, Haghorst - Waterstraat 18A, Diessen - Moergestelseweg 10, Haghorst

Agenda

Agenda

Maandag 18 maart 2019 Maadnag 18 maart Presidium 19.30 uur, Presidium Ontmoetingsruimte gem 19.30 uur, Ontmoetingsruimte gemeentehuis

Advertentie 5 – colofon gemeente Gemeentehuis Adres: Vrijthof 10, 5081 CA Hilvarenbeek Telefoon: (013) 505 83 00 Internet: www.hilvarenbeek.nl E-mail: gemeente@hilvarenbeek.nl Twitter: @gemeenteHbeek Facebook: facebook.com/gemeentehilvarenbeek


DE HILVERBODE - WOENSDAG 13 MAART 2019

PAGINA 7

HEEFT DE UITROL VAN 5G RISICO’S IN ZICH?

Wim van den Assum strijdt voor stralingsvrije omgeving Een slagboom langs een boerderij in het buitengebied van Hooge Mierde. Na een betonnen plateau, dat ooit dienst deed als voederopslag voor de koeien, komen enkele ronde koepels in zicht. Je waant je even in het verre Mongolië, maar het is toch echt de Hoogstraat in Hooge Mierde, waar Wim en Marianne van den Assum enkele jaren terug een huis en grond kochten om er een camping te beginnen. door Harrie Wenting

“Over enkele jaren kunnen we allemaal ziek zijn, zonder te weten

waar het van komt. Vijftig jaar terug was men zich ook niet bewust van de risico’s van asbest en nu, zoveel asbestdoden later, moet het allemaal opgeruimd worden.” Voor Hooge Mierdenaar Wim van den Assum (62) is het duidelijk waar het grote gevaar in

de huidige samenleving ligt; alle straling die door wifi, bluetooth en dat soort voorzieningen veroorzaakt wordt. Maar meer nog dan dat: de grote zendmasten die in heel Nederland voor dekking zorgen zodat iedereen zijn gsm kan gebruiken. Maar als het aan hem ligt wordt de opmars van het nieuwe 5G per direct gestuit. Vanaf zijn stralingsvrije camping Zerofield voert hij zijn kruistocht. Op 19 maart komt de gemeenteraad van Reusel-De Mierden op zijn verzoek bijeen voor een werkbespreking over de kwestie. STRALINGSGEVOELIG “Mijn vrouw Marianne had erg veel klachten, ze bleek stralingsgevoelig te zijn. Doordat ze toch aan tal van stralingen bloot werd gesteld kreeg ze ernstige lichamelijke klachten, haar immuunsysteem bleek aangetast te zijn. Zo kon zich bij haar de ziekte van Lyme ontwikkelen, zonder dat er een teek aan te pas kwam.”

s Wim van den Assum wijst naar de zendmast op 900 meter van zijn woning

s Dezelfde foto van de Van den Assums, maar nu met de zendmast in beeld

Alzheimer Café Oisterwijk Moergestel De eerstvolgende café avond van het Alzheimer Café Oisterwijk-Moergestel is op dinsdag 19 maart met als thema ´Oorzaken van dementie´. Gastspreker is Sarah Robben, klinisch geriater bij het ETZ Tilburg. Sarah Robben is onder andere werkzaam op de geheugenpolikliniek van het ETZ, waar zij betrokken is bij de diagnostiek en behandeling van mensen met geheugenproblemen. Gesproken zal gaan worden over hoe de diagnose dementie gesteld wordt en over de oorzaken van dementie. Een goede diagnose is belangrijk om bepaalde ziek-

ten die dementiesymptomen veroorzaken, te onderkennen en te behandelen. Het is belangrijk om te weten om welke vorm van dementie het gaat. Een tijdige diagnose is belangrijk voor de behandeling en verzorging van de patiënt. Sarah zal eveneens vertellen over de vragen die haar het meest gesteld worden op de geheugenpolikliniek. Na de pauze is er volop ruimte om in discussie te gaan met de

gastspreker, en uw eigen ervaringen te delen. Inloop vanaf 19.30 uur. Programma van 20.00-22.00 in De Coppele, Prunusstraat 69 Oisterwijk. Vooraf aanmelden is niet nodig.

Wim en Marianne leefden leefden altijd al zo gezond mogelijk, nadat ze in Hooge Mierde kwamen wonen werd dat nog meer hún ding. Ze eten bij voorkeur biologisch, een mol in het gazon moet je gewoon zijn ding laten doen, bij het hardlopen geen schoenen aan. De camping is niet alleen een oase van rust en groen, maar vooral ook een omgeving zonder straling van wifi en mobiele apparatuur. Voor zover je dat zelf in de hand hebt tenminste. “Ik had een hulp op de camping die veel fysieke klachten had, maar hier in de stralingsvrije omgeving knapte ze weer op. Tot juli van het afgelopen jaar!

Opmerkelijk genoeg kreeg mijn vrouw gelijktijdig dezelfde klachten. Ik ging rondkijken en zag dat er in de zendmast aan de Corneliusstraat op 900 meter van mijn huis, drie nieuwe elementen toegevoegd waren. Het toeval wil dat 900 meter aan de andere kant van mijn woning, nabij Het Zwartven, eenzelfde mast staat. Voor mij is één en één twee, daar ligt de boosdoener.” Van den Assum somt zo nog meer voorbeelden op van mensen, vooral zijn campinggasten, die vergelijkbare ervaringen hebben. Mensen die soms hele constructies bouwen in hun huis, in hun auto of gewoon direct om hun lichaam, om de straling te trotseren. Hij mobiliseerde de Dorpsraad in Hooge Mierde, waar hij een podium vond om zijn boodschap te verkondigen. “Ik merkte al snel dat het geen onderwerp is waar veel mensen al over nagedacht hebben”, zegt hij. “Vrijwel iedereen kent de

Hij brengt sfeervolle luisterliedjes met uitstapjes naar Blues en Americana in de trant van Tom Waits, Mark Lanegan, David Eugene Edwards, Tom Barman, Zita Swoon en Bruce Springsteen. Maakt o.a. gebruik van banjo, mondharmonica, cajon, dobro en strijkbas. Speelt live vaak als duo met King Talula gitarist Rudy Bressers die tevens verantwoordelijk is voor de productie van de platen. Grote optredens worden vaak met twee extra muzikanten uitgebreid: Merlijn van Minderhout (gitaar) en Ed Noyen (bas). Het lijstje verzorgde voorprogramma’s is een al een hele mooie. Zo speelde hij voor Danny Vera (de Nederlandse Chris Isaak) waar hij nog steeds een goed contact mee heeft en opende hij twee maal voor de Zuid-Afrikaanse zanger/dichter Gert Vlok Nel (013/Patronaat).

VOOR MEER INFORMATIE: Jeanne Verberk, 013-5284571 j.verberk@ziggo.nl. Volg hen op Facebook of via de website www.alzheimernederland.nl/regios/ afdeling-midden-brabant. Meld u aan voor de digitale Nieuwsbrief op alzheimer middenbrabant@gmail.com.

Jurgen Reijrink roept alle autoliefhebbers op

door Harrie Wenting “Een mooie auto heb je niet om in de garage te laten staan”, is de opvatting van Jurgen Reijrink uit Haghorst. Hij knapte ooit zelf een oude Toyota Landcruiser op en er is hem veel aan gelegen om het oude beestje van tijd tot tijd wat kilometers te gunnen. Samen met Ton de Lepper uit Esbeek, ook zo’n oldtimer liefhebber, sprak hij over de Challenge voor het KWF die Hilvarenbeek op dit moment meer en meer in zijn greep krijgt. “We vroegen ons af of wij op onze manier ook een steentje bij konden dragen,” zegt Jurgen. “Daarom doen we nu een oproep aan de echte autoliefhebbers. We willen minstens twintig oldtimers aan de start hebben en zoals het er nu naar uitziet gaat dat lukken.” Jurgen en Ton hebben een tocht in gedachten, waarbij de deelnemers op eigen gelegenheid naar Maastricht reizen. Er wordt dan

verzameld op het Vrijthof in de binnenstad van Maastricht, waarna de route uitgereikt wordt aan de deelnemers en er gestart kan worden. De deelnemers aan

s Jurgen Reijrink met zijn oldtimer

deze rit zullen op diverse plaatsen de mountainbiketocht van die dag passeren en gebruik maken van dezelfde pauzepunten. Op deze manier hopen de autoliefhebbers het initiatief voor het KWF nog verder te versterken. AANMELDEN Liefhebbers voor de oldtimerrit op 20 april, kunnen zich nu (voor 20 maart) aanmelden door een mail te sturen naar: jurgen@autoreijrink.nl.

WERKBESPREKING GEMEENTERAAD De werkbijeenkomst over de stralingskwestie is op dinsdag 19 maart en begint om 19.30 uur in het gemeentehuis in Reusel. De bijeenkomst is openbaar en daardoor door iedereen bij te wonen. Van den Assum is er zelf inspreker, gevolgd door een deskundige die hij zelf inschakelde, de natuurkundige Leendert Vriens.

Akoestische muziekavond in The Box Hilvarenbeek

OOK OLDTIMERS IN DE VRIJTHOFTOCHT

“Allemaal achter elkaar aan de start in de historische binnenstad van Maastricht en dan via een mooie route naar het Vrijthof in Hilvarenbeek.” Als Jurgen Reijrink aan auto’s denkt, dan zijn het bij voorkeur historische auto’s ofwel oldtimers. Hij roept alle oldtimerliefhebbers uit de omgeving op om zich nu aan te melden voor de Vrijthof-Vrijthoftocht met oldtimers op 20 april aanstaande. Om zo gelijktijdig met de mountainbikers, de wandelaars, de hardlopers en de kids-Challenge te finishen op de Vrijthof in Hilvarenbeek.

5G-initiatieven voor een sneller internet, maar vrijwel niemand kent de risico’s. Om die 5G uit te rollen wordt er op elke 250 meter een soort van minizender opgehangen. Daar is veel geld mee gemoeid, daardoor heeft de Nederlandse overheid er ook een belangrijke rol in om dit te faciliteren, iets waar ruime vergoedingen van de telecom aanbieders tegenover staan. Daar wil ik de mensen graag op attent maken.”

s Vincent van Wijnhoven Op vrijdagavond 15 maart is er een bijzondere akoestische muziekavond in The Box met Vincent van Wijnhoven die terugkeert met een nieuwe show naar de zaal waar het 2016 voor hem allemaal begon. Dit belooft een show vol verrassingen te worden. Daarnaast zal Dennis Wels u betoveren met zijn prachtige Nederlandstalige liedjes. De teksten zijn poëtisch, volwassen en nestelen zich in de ziel. VINCENT VAN WIJNHOVEN De geboren en getogen Hilvarenbekenaar Vincent van Wijnhoven is op jonge leeftijd begonnen met muziek maken. Na vele jaren aanklooien op bas en gitaar stond hij voor het eerst in 2016 als voorprogramma in The Box. Inmiddels gaat zijn muzikale tijd op aan de band Van Wijnhoven waarin hij samen met zijn broer ierse folk naar het publiek brengt. Naast de band is hij echter nooit gestopt met zijn eigen solo muziek. Deze is gebaseerd op Ierse folk, gegoten in een modern singer-songwriter jasje. Nu is het tijd om met deze solo set terug te komen naar The Box, waar het drie jaar geleden begon. DENNIS WELS Deze singer/songwriter is afkomstig uit het Brabantse Boxtel. Begonnen als zanger en componist in Americana band King Talula, brengt hij sinds 1999 in

eigen beheer solo platen uit. Wels won ´de kleine prijs van de meierij´ en was in 2001 finalist van ´de grote prijs van Nederland´.

s Dennis Wels

In de Effenaar werd er geopend voor grote held David Eugene Edwards en Woven Hand en in 013 voor Lohues and The Louisiana Blues Club. Dennis is dit jaar ook geselecteerd voor de Popronde en zal nog op veel plaatsen live te zien zijn. THE BOX The Box ligt aan de Bukkumweg 30a in Hilvarenbeek en de entree is gratis. Deuren open 20.30 uur.


DE HILVERBODE - WOENSDAG 13 MAART 2019

PAGINA 8

Na negen jaar neemt onze burgemeester afscheid van Hilvarenbeek. In april start hij als burgemeester van de gemeente Horst aan de Maas. Ter gelegenheid van zijn afscheid organiseren we twee speciale bijeenkomsten waarin u persoonlijk afscheid kunt nemen. De gemeenteraad neemt afscheid van de burgemeester in zijn vergadering van donderdag 28 maart. U bent hier van harte welkom op de publieke tribune.

Uitnodiging

Afscheid burgemeester Ryan Palmen

Bijeenkomst in de ochtend Voor onze oudere inwoners hebben wij op vrijdag 29 maart 2019 van 11.00 – 13.00 uur een mooi programma voorbereid in Cultureel Centrum Elckerlyc. U kunt uw graas kaartje hiervoor reserveren via www.cultureelcentrumelckerlyc.nl

Wilt u er graag bij zijn, maar is het voor u niet mogelijk om op eigen gelegenheid te komen? Neem dan contact met ons op via afscheidburgemeester@ hilvarenbeek.nl. Natuurlijk bent u ook van harte welkom jdens het avond- programma, maar wij wijzen u erop dat hier geen gelegenheid is om te ziien. Bijeenkomst in de avond Bijeen Voor alle inwoners organiseren wij op vrijdag 29 maart 2019 van 20.00 – 00.00 uur een feestelijk afscheid met muziek en optredens in Cultureel Centrum Elckerlyc. U hoee hiervoor geen kaartje te reserveren.

In gesprek met waarnemend burgemeester Harrie Nuijten

Met ingang van 1 april is Nuijten benoemd tot waarnemend burgemeester van Hilvarenbeek. De benoeming van Nuijten vond plaats na overleg met de fractievoorzitters van de gemeenteraad en geldt totdat een nieuwe burgemeester door de kroon benoemd is. Hij woont in Alphen. Nuijten is Tilburger van geboorte (juli 1949) en heeft daar na de HBS (Paulus) rechten gestudeerd aan de Katholieke Hoge School, nu Tilburg University. In1991 begon zijn politieke carrière in Deurne als gemeentesecretaris. Ook is hij in 2004 kortstondig wethouder geweest in Heeze-Leende. In dat zelfde jaar volgde hij de burgemeester van Alphen-Chaam op. In 2014 ging hij met pensioen. Vanaf 18 januari 2016 was Nuijten ongeveer een jaar waarnemend burgemeester van Reusel-De Mierden als vervanger wegens ziekte van burgemeester Tuerlings. Nuijten: ”Ik heb op de Hoge School kandidaats Nederlands recht gedaan. Ik zag privaatrecht niet zo zitten, ik heb de vrije richting gedaan met heel veel sociologie, sociale psychologie en hoofdzakelijk strafrecht en administratief recht. Ik ben afgestudeerd in 1973. Ik ben eigenlijk meer criminoloog dan jurist als je naar mijn afstuderen kijkt. Dat stelt mij in staat om afwijkend gedrag heel snel op te sporen, heb ik ook

wel eens schertsend gezegd bij de gemeenteraad. Na mijn afstuderen ben ik gaan werken bij de gemeente Rheden. Dat was ik niet van plan, want het gevangeniswezen lag meer voor de hand. Toen is eigenlijk de verslaving voor het openbaar bestuur voor mij begonnen. Ik bezocht alle raadsvergaderingen. tweeënhalf jaar heb ik daar gewerkt, en ben toen naar de gemeente Venray gegaan. Ik ben dus geen criminoloog geworden, heb nog wel gesolliciteerd bij het gevangeniswezen, maar toen kwamen er bezuinigingsmaatregelen van Dries Van Agt en ging het niet door, ik zat wel bij de selectie. Ik heb later Dries van Agt nog gesproken en hem gezegd dat

ss Drs. Harrie Nuijten

Vragen en contact Heee u vragen over één van deze bijeenkomsten? Neem dan gerust contact met ons op via (013) 505 8300 of via e-mail afscheidburgemeester@ hilvarenbeek.nl. Wij zien u graag op 29 maart!

OP 16 MAART

Politiek InZicht ”Ik ga er vanuit dat ik zo’n zeven maanden in Hilvarenbeek aan de slag mag. Op de uitnodiging, om de periode tot er een nieuwe burgemeester is de leiding van het college over te nemen, heb ik heel graag ja gezegd. Ik heb nog energie voldoende. Mijn affiniteit met het openbaar bestuur is nog sterk. Hilvarenbeek is een mooie gemeente die ik nog goed ken uit mijn jeugd. De kennismaking met de fractievoorzitters was heel warm”, aldus Harrie Nuijten.

Kadoop i voor de burgemeester Wilt u iets meenemen? Neem dan geen wijn of bloemen mee, maar een VVV-cadeaubon. U doet de burgemeester vooral een plezier door een bedrag over te maken aan SSchhng Benjamin Diessen, bank bankrekeningnummer NL11RABO0173660703 (www.benjamindiessen.nl), onder vermelding van ‘houdoe burgemeester’.

ik door zijn bezuinigingen een carrièremove heb moeten maken. Ik ben toen bij de lokale overheid terecht gekomen. Ik heb viereneenhalf jaar in Venray gewerkt, vooral op het gebied van beleid culturele minderheden, samenlevingsopbouw en gezondheidszorg. In Venray hadden ze ook tien dorpse wijkraden waarvan ik de coördinator was, dat heb ik met heel veel plezier gedaan. Toen vond er een reorganisatie plaats. De gemeentesecretaris zei toen dat ik maar gemeentesecretaris moest worden, want dat zou volgens hem echt iets voor mij zijn. Ik solliciteerde in de gemeente Vessem en de gemeente Leende, en werd in Leende benoemd, toen nog door de gemeenteraad. Tijdens mijn studie was ik ook al politiek actief en lid van de PvdA. Op een gegeven moment ben je een te grote vogel in een klein kooitje werd mij gezegd. Ik solliciteerde dus in Nieuw Ginniken voor secretaris. Hier

ongeveer viereneenhalf jaar werkzaam geweest en van hieruit naar Deurne gegaan. Daar ben ik tien jaar lang secretaris geweest. Ik kreeg hier de gelegenheid om voor mijzelf een adviespraktijk op te bouwen met als voorwaarde dat ik wel als gemeentesecretaris verantwoordelijk bleef. Op een gegeven moment kwam er een vacature vrij voor een burgemeester in Alphen-Chaam. Ik heb daar toen gesolliciteerd en ben het geworden, en 10 jaar heb ik dit ambt bekleed. In die periode ben ik 65 geworden en had het besluit genomen om te stoppen. Ik heb toen een fantastisch afscheid gehad. Hierna wilde ik gaan onthaasten en ben toen ontwikkelingswerk gaan doen, in Benin (West Afrika). Hiervoor was ik al actief geweest in Kameroen door een project te begeleiden. In 2011 heb ik een stichting opgericht om een ziekenhuisje te realiseren in een van die dorpjes. Een kraamkliniekje, dat ik samen met de ambassadeur in 2015 geopend heb. Elk jaar ga ik daar nog monitoren en heb daardoor vele relaties opgebouwd. Onlangs vroeg de commissaris van de koning, Wim van de Donk mij of ik zin had in een tijdelijke waarneming van burgemeester Palmen van Hilvarenbeek die per 1 april in Den Horst (Limburg) burgemeester wordt. Ik heb daar niet lang over na hoeven te denken, want ik ken Hilvarenbeek enigszins en wil dat heel graag doen totdat Hilvarenbeek een nieuwe burgemeester heeft. Ik kijk er naar uit dat ik per 1 april aan de gang kan, en weet zeker dat dit geen grap is.”

Feestelijke viering Wij-wel lustrum

Op 16 maart gaat Wij-wel met vrijwilligers, sleutelfiguren in de gemeenschap en misschien wel met u het eerste lustrum vieren. Om 13.30 uur in de middag starten ze met een gezellig bakje koffie en thee en om 14.00 uur geven ze de ruimte aan pitches en discussie. Rond 16.00 uur heffen ze het glas. U kunt daar ook bij zijn.

MELD JE AAN Meld je aan via: info@wij-wel.nl.

Collecteweek ReumaNederland van start In de week van 18 tot en met 23 maart is de jaarlijkse collecteweek van ReumaNederland, voorheen het Reumafonds. Ook dit jaar zetten tienduizenden vrijwilligers zich met hart en ziel in om door heel Nederland geld op te halen voor onderzoek naar reuma. Kunnen we ook op uw steun rekenen? Alle kleine beetjes helpen om samen een groot bedrag op te halen tijdens deze collecteweek! Of u nu zelf langs de deuren gaat of aan de deur geeft. TIKKIE AAN DE DEUR Nieuw dit jaar is dat alle collectanten een QR-code o p hu n l eg i t i m at ieb ew i j s hebben staan. Door deze code te scannen kan eenvoudig via een Tikkie een donatie worden gedaan voor de collecte. Ook worden er w e e r p i n b u s s e n i n ge z e t , met een pinautomaat geïntegreerd in de bus. Geven aan de collectant wordt zo steeds gemakkelijker. GELD VOOR REUMAONDERZOEK HARD NODIG Meer dan twee miljoen Nederlanders hebben reuma, waarbij artrose het meest voorkomt. Daarmee is reuma helaas de meest voorkomende chronische ziekte in Nederland. Reuma beperkt je - thuis, op school, op het werk. Door ernstige pijn en vermoeidheid, bescha-

d i gd e s p i e re n e n k a p o tte gewrichten die moeilijk bewegen. Met de opbrengst van de collecte helpt u mee aan het doel dat ReumaNederland nastreeft: een betere kwaliteit van leven voor mensen met reuma. Er is nog steeds wetenschappelijk onderzoek nodig om dit doel te bereiken. Naast het financieren van wetenschappelijk onderzoek geeft ReumaNederland ook voorlichting en komen ze op voor de belangen van mensen met reuma in de politiek en zorg. OOK COLLECTEREN? Wilt u helpen collecteren? Bel dan voor meer informatie met ReumaNederland in Amsterdam op 020-5896471. U kunt ook een mail sturen aan: vrijwilliqers@reumanederland.nl


DE HILVERBODE - WOENSDAG 13 MAART 2019

PAGINA 9

Wat er ook speelt,

Samen Scheiden helpt Ga je scheiden en wil je het voor de kinderen goed regelen of ben je gescheiden en moet de alimentatie opnieuw berekend worden? In dit soort situaties kunnen de emoties hoog oplopen. Er moet veel geregeld worden, je hoofd loopt over en dat komt de communicatie niet ten goede. Bij Samen Scheiden kun je terecht met alle vragen rond uit elkaar gaan, het maken van een ouderschapsplan, goede afspraken rondom de alimentatie, de woning of het bedrijf. In een prettige omgeving kun je je verhaal en wensen kwijt bij mediators Eef van Creij en Hedwig van Gansewinkel. Zij zorgen dat je niets vergeet en dat er heldere afspraken op papier komen te staan. Tekst: Sara Terburg, foto’s: Samen Scheiden Mediation is een vorm van conflictbemiddeling. Eef: “Veel mensen komen bij ons omdat ze een conflict willen voorkomen. Ze zijn gemotiveerd om samen tot een oplossing te komen.” Ze legt uit dat een oplossing die op deze manier tot stand komt beter gedragen is dan iets dat opgelegd wordt door een rechter. “Een rechter is een vreemde, wil je echt dat die bepaalt hoe de zorg voor de kinderen geregeld moet worden of hoe hoog de alimentatie moet zijn?”

STRIJD VOORKOMEN Eef en Hedwig zijn registermediators en aangesloten bij de Mediatorsfederatie Nederland (MfN). “Dit betekent bijvoorbeeld dat we ons verplicht moeten bijscholen.” Eef hoorde bij de eerste mediators in Nederland. “Ik werkte in de hulpverlening toen de overheid in 1998 een pilot startte met mediation. Ik hield me toen al bezig met ouderschapsreorganisatie, cursussen voor gescheiden ouders en conflictbemiddeling, maar mediation was nog geen officieel vak.” Dat werd het na een succesvolle pilot wel. “Ik vind het waardevol om op deze manier te voorkomen dat scheiden een strijd wordt. Als hulpverlener heb ik ook de andere kant gezien, de ellende die voortvloeit

Eerste en tweede van rechts MfN-registermediators Hedwig van Gansewinkel en Eef van Creij met daarnaast de advocaat, kindercoach, makelaar, notaris en pensioenspecialist van Samen Scheiden.” uit vechtscheidingen.” In 2005 richtte ze met advocaat Leo van Osch ‘Samen Scheiden’ op. Acht jaar geleden kwam Hedwig erbij. “Ik ben bedrijfseconoom en heb in het bankwezen gewerkt. Ik zag convenanten voorbijkomen waarin financiële afspraken niet goed geregeld waren. Dat leverde achteraf strijd op tussen ex-partners.” Ze ging op zoek naar een moment in het leven van mensen waarop ze verschil kon maken. “Dus ben ik financieel echtscheidingsadviseur en mediator geworden.”

NETWERK VAN EXPERTS Samen Scheiden is een netwerk van experts. Eef en Hedwig zijn de gidsen die cliënten samen door een scheiding loodsen. Hedwig: “Daar waar nodig en gewenst betrekken we elkaar of andere experts bij een zaak. We werken samen met een kindercoach, makelaar, notaris, pensioendeskundige en een specialist voor ondernemingswaardering. Leo, onze advocaat, zit een verdieping hoger zodat we snel kunnen schakelen. Ook kijkt hij naar het scheidingsconvenant en doet de afwikkeling bij de rechtbank. Door de mediator

in te zetten waar mogelijk en de advocaat waar noodzakelijk, wordt er zorgvuldig gescheiden én drukken we de kosten.”

GIDSEN NAAR EEN OPLOSSING Bij mediators Eef en Hedwig is iedereen welkom; stellen met kinderen, zonder kinderen, met een koophuis, een huurhuis, een onderneming, in gemeenschap van goederen getrouwd, op huwelijkse voorwaarden of samenwonend. Eef: “Mensen met een laag inkomen komen in aanmerking voor subsidie. Wij zijn ‘High Trust’ kantoor bij de Raad voor Rechtsbijstand en mogen die subsidie aanvragen. Dan kost een scheiding soms maar € 95 per persoon.” In het mediationtraject loodst een mediator toekomstige ex-partners langs alle keuzen. Hedwig: “We nemen de regie in handen en zorgen dat alles besproken en vastgelegd wordt.” Eef: “Veel mensen komen op eigen initiatief, sommigen via rechtbanken of Het Juridisch Loket.” Ze benadrukt waarom het belangrijk is om op een zorgvuldige manier uit elkaar te gaan. “Als je samen kinderen hebt, heb je ondanks de scheiding nog een toekomstige relatie

als ouders. En dat is vaak lastig, want je vervalt al snel in het oude communicatiepatroon. Een neutrale derde partij kan hierin helpen en bijsturen.” De mediators stellen vragen, helpen in beeld brengen wat belangrijk is en gidsen aanstaande ex-partners naar oplossingen. Hedwig: “Dat doen we ook op financieel vlak. We maken bijvoorbeeld inzichtelijk hoe hoog ieders netto-inkomen na de scheiding is. Weten wat je maandelijks te besteden hebt, geeft houvast.”

OPFRISSESSIE Ook mensen die langere tijd uit elkaar zijn, kunnen gebaat zijn bij een opfrissessie mediation. Eef: “Bijvoorbeeld om het ouderschapsplan te evalueren. Dit is niet in beton gegoten. De wensen van kinderen veranderen. Je moet steeds met ze meebewegen, ook als je gescheiden bent.” Ook kunnen er door veranderingen nieuwe afspraken over alimentatie nodig zijn. Dat is ook een reden om samen aan tafel te gaan. Met welke vragen mensen ook zitten over uit elkaar gaan, financiën of blijven communiceren, bij Samen Scheiden helpen ze je graag.

Neem gerust contact op voor een vrijblijvende kennismaking: info@samenscheiden.info MfN register- en familiemediators: Eef van Creij tel.: 06 – 12 11 58 90 Hedwig van Gansewinkel tel.: 06 – 18 54 94 60 info@samenscheiden.info

www.samenscheiden.info Spoorlaan 460, 5038 CH Tilburg Tel.: 085 – 877 28 68


DE HILVERBODE - WOENSDAG 13 MAART 2019

Beers’ Gebuurt, de live talkshow in De Beerzen Zondag 24 maart zijn in De Kerk in Oostelbeers weer bijzondere en spraakmakende verhalen te beluisteren tijdens Beers´ Gebuurt.

ss Aandachtig publiek bij Beers’ Gebuurt

PAGINA 10

Ton Bressers en Ronnie Vugts lichten hun plannen voor een lunch-tearoom en grand café mét hotel toe. Er is een nieuwe functie in elke kern van De Beerzen: dorpsondersteuner. Meer over de praktische invulling hiervan hoort u van Hennie Deenen. Lieveke de Kort deelt het indrukwekkende verhaal over hoe haar zoontje Miguel ondanks de definitieve diagnose van blindheid nu tóch kan zien. Een feestelijk onderwerp met Harmonie De Vriendschap. Het muziekkorps bestaat 170 jaar. Als voorproefje worden muziek en feestelijke jingles ten gehore gebracht! Het heeft een natte neus en vier poten en kan letterlijk deuren openen voor hulpbehoevenden. Sandra Bijl gaat het hebben over een hulphond in training. Sportiviteit, originaliteit en vooral veel gezelligheid op de solex tijdens de kermisdinsdagen in Middelbeers. In deze editie wordt een boekje opengedaan over deze traditie. Jhalmar van Winkel heeft een nieuwe verslavingskliniek Connection opgezet. Hoe, waarom en over wat verslaving nu eigenlijk is, wordt duidelijk in het gesprek met hem. Nachtelijk zweten? Onverklaarbare somberheid? Niks uitgevoerd, toch moe? Misschien is het de ‘foute’ waterader onder je huis. Wichelroedeloper en helderziend adviseur Kees van Spijk weet er alles van én weet de aders feilloos te vinden met zijn wichelroede. Rens van Ginneken breit het einde aan de show met een gesproken column. De presentatie van Beers’ Gebuurt is in handen van Marja van den Bors en Piet Blankers. U bent welkom vanaf 13.30 uur. Het programma begint stipt om 14.30 uur. De entree is gratis. Na afloop kun je nog gezellig nabuurten met de gasten en met elkaar. Kun je er echt niet bij zijn? Beers’ Gebuurt is live te volgen op het You Tube kanaal van Beers’ Gebuurt.

VISIE OP SCHOOLKWESTIE

School van levensbelang voor Oostelbeers Als er geen IKC bij sportpark De Klep komt, sluit op termijn de Oostelbeerse locatie van basisschool De Beerze en moeten alle kinderen uit de Beerzen naar de Middelbeerse locatie, zo vindt het bestuur van scholenkoepel Skobos. Vier bevlogen vrijwilligers van Dorpsraad Oostelbeers en Werkgroep Onderwijs Oostelbeers presenteren graag een andere visie. Want: een school is onontbeerlijk voor de leefbaarheid van Oostelbeers, zo stellen zij. door Rens van Ginneken De gemeenteraad staat over niet al te lange tijd voor een zware keuze: wel of niet een IKC (Integraal Kind Centrum) bij sportpark De Klep. Daar is vorig jaar een haalbaarheidsonderzoek aan vooraf gegaan. Nu is het aan de gemeenteraad om te beslissen of zij 160.000 euro beschikbaar wil stellen om het plan van een IKC op De Klep concreet te maken, inclusief ontwerp. Eind 2019 zou dan het definitieve besluit genomen moeten worden. Dan moet ook duidelijk zijn wat de kosten worden en wat de alternatieven zijn. In Oostelbeers leeft de kwestie volop, er is zelfs een Werkgroep Onderwijs Oostelbeers voor in het leven geroepen. Ria van Gerven van Dorpsraad Oostelbeers vertelt: ”Het is vooral gaan leven vanaf de ondertekening van de intentieverklaring door Skobos,

Samenwijs, Beerse Boys, Buurtbeheer Middelbeers en Dorpsraad Oostelbeers. Het leeft ook omdat heel veel Oostelbeerzenaren met de school te maken krijgen, als ouders of grootouders, of bijvoorbeeld met de activiteiten van Hutspot, carnaval en Vakantie Jeugdwerk in de school.” Karin Kruithof van de werkgroep: ”Er is in Oostelbeers al veel verdwenen. Daarmee is de school meer dan ooit het levend hart van Oostelbeers geworden.” KRIMP Maartje Senders van de werkgroep: ”De suggestie dat het leerlingenaantal op de Oostelbeerse locatie zou krimpen klopt niet. De kleutergroepen groeien weer. Omdat de achtste groepers nu naar Middelbeers gaan, is het aantal leerlingen in Oostelbeers gelijk gebleven. Anders zou er zelfs een stijging zijn”, vertelt ze. Mark Nihot van de werkgroep

vult aan: ”Er zijn allerlei bedragen genoemd voor een IKC, maar dat is nog helemaal niet bekend. Een bedrag is ook minder belangrijk dan goed onderwijs in de Beerzen. Daarmee houden we in de Beerzen een aantrekkelijk vestigingsklimaat. Een IKC bij De Klep zou voor de leefbaarheid het beste totaalplaatje geven. De huidige locaties in Oostelbeers en Middelbeers openhouden is ook een optie. De gebouwen zijn nog voldoende up-to-date. Waar we ons zeker niet in kunnen vinden, is een unilocatie bij de vestiging in Middelbeers. Daar vervalt de mooie mogelijkheid voor koppeling met sport, zoals bij het plan op De Klep. Dat is voor Oostelbeers echt een doemscenario.” Ria vult aan: ”De locatie is niet gunstig gelegen voor de meeste Oostelbeerzenaren. Bovendien is deze waarschijnlijk ook niet groot genoeg en de parkeergelegenheid kan daar een probleem worden.’ Karin besluit: ‘We denken dat borging van de leefbaarheid het best gaat met een IKC op De Klep en anders met behoud van de schoollocatie in Oostelbeers. Hoe dan ook: we blijven betrokken en we willen blijven meedenken. Graag zelfs!”

De Cultuurboerderij: Folkzien

Zondag 17 maart vanaf 14.30 uur verzorgt Folkzien Music een concert in De Cultuurboerderij in Westelbeers. Folkzien Music brengt Iers/Keltische muziek en wordt gevormd door René Krol (gitaar alternatieve stemming, diatonische accordeon en zang) en Marianne Wynen (fiddle, harp, piano en zang). Ze verzorgden de muziek van de film ´In naam van de va-

Graag reserveren en van gepast betalen worden ze erg blij.

VOOR ALS U OP ZOEK BENT NAAR GEZELLIGHEID!

Zondagse Ontmoeting in het Open Huis Hilvarenbeek De Zondagse Ontmoeting is bedoeld voor alle ouderen die op zoek zijn naar gezelligheid, een luisterend oor of een praatje en het leuk vinden om samen de zondagmiddag door te brengen. Zondag 24 maart is de 39e Zondagse Ontmoeting in het Open Huis in Hilvarenbeek, met een gezellige bingo. Deze middag gaan ze aan de slag met bingo, waarbij leuke prijsjes te winnen zijn. Dit onder het motto: ´meedoen is belangrijker dan winnen´. Er is een hapje, een drankje en volop ruimte om het gesprek met elkaar aan te gaan. Kortom: het belooft een gezellige

Hij zorgt ervoor dat ook u kunt komen.

middag te worden, waarbij u van harte welkom bent.

WELKOM Om 14.00 uur staan de gastvrouwen en heren en de koffie en thee voor u klaar in het Open Huis aan de Vrijthof in Hilvarenbeek.

VERVOER Wilt u zondag 24 maart ook komen, maar heeft u problemen met vervoer? Bel dan naar Jan Merckx, telefoon: 013-5051912.

U bent van harte welkom om te kijken, luisteren en/of meedoen. Om 16.00 uur sluiten ze de middag af. Neem uw buurvrouw of buurman gerust een keertje mee.

Bibliotheek kiest voor ruimere service-uren in de middag Bibliotheek Hilvarenbeek wijzigt vanaf 1 april 2019 haar service-uren. Dit zijn de uren waarop een medewerker van de Bibliotheek aanwezig is om bezoekers op weg te helpen met vragen over de collectie, het activiteiten- en cursusaanbod en abonnementen. Tijdens de reguliere openingstijden is de bibliotheek geopend voor zelfservice. Voorheen was er op de doorgaans rustige vrijdagavond een mede-

werker aanwezig tot 20.00 uur. Besloten is deze service-uren op de vrijdagavond te schrappen, om zo de service-uren op de dinsdagen donderdagmiddag te ve r r u i men; deze middagen

worden drukker bezocht. Het team van de Bibliotheek Hilvarenbeek hoopt met deze wijziging meer bezoekers persoonlijk op weg te kunnen helpen met hun vragen. SERVICE-UREN VANAF 1 APRIL: maandag 15.00-18.00 uur dinsdag, woensdag, donderdag 14.00-18.00 uur vrijdag 15.00-18.00 uur zaterdag 14.00-17.00 uur. OPENINGSTIJDEN: maandag t/m vrijdag 09.00-21.00 uur zaterdag 12.00-17.00 uur zondag gesloten.

Bouwen voor onze toekomst Biest-Houtakker De werkgroep wonen Biest-Houtakker organiseert op maandag 18 maart een interactieve avond voor alle inwoners van Biest-Houtakker. Op maandagavond 8 oktober vond de eerste avond over wonen/bouwen in Biest-Houtakker plaats. Hiervoor was veel belangstelling. Daarom wil de werkgroep hier op maandag 18 maart om 20.00 uur een vervolg aan geven. Ondertussen heeft de werk-

groep zeker niet stil gezeten. Ze willen hun vorderingen en plannen dan ook graag aan belangstellenden presenteren. Dat is het eerste deel van de avond. Ook de woningbouwplannen vanaf nu tot 2035 komen uiteraard aan bod. Daarna hebben ze wat

´Openbaar Vervoer moet op de schop´ Met verbazing vernam ik in De Hilverbode het bericht ´Het Openbaar Vervoer moet helemaal op de schop´ (27 febr. 2019). Hoewel ik het plan niet ken, wil ik mijn (zorgelijke) mening geven op genoemd bericht.

ss De huidige locatie van bs De Beerze in Oostelbeers kan desgewenst nog jaren mee, volgens Werkgroep Onderwijs Oostelbeers.

der´, die werd gemaakt i.s.m. toneelvereniging Keskenoate. Gastmuzikant op precussie is Sander Borgers (de zoon van...). Saint Patrick´s Day, de nationale Ierse feestdag komt er aan. De dag valt op 17 maart, waarbij men de beschermheilige van het land,

Sint-Patricius herdenkt. Dit feest wordt wereldwijd uitbundig gevierd en Groen is de kleur die met het festival wordt geassocieerd. Het is een traditie dat de Taoiseach (de Ierse premier) en de President van de Verenigde Staten op St. Patrick’s Day overleg met elkaar hebben over de voortgang van het vredesproces in Ierland, en breder over de gevolgen van gebeurtenissen in de wereld. Ofschoon Krol en Wynen een geheel zelf gecomponeerd repertoire ten gehore brengen, hebben zij wel degelijk hun voorgeschiedenis in de Ierse en Keltische muziek. Hun metrum, ritmes, speelwijze, sfeer en instrumentarium stamt uit de Keltische cultuur. Voor deze gelegenheid kan je op De Cultuurboerderij genieten van het traditionele gerecht van Ierland: Irish Stew.

Een dienstregelingloos O.V.??? Een hogere bezettingsgraad ??? Afgaande op het bericht is dit - Verban het Openbaar Vervoer (de bus) uit Hilvarenbeek! - Alleen de auto is de oplossing

voor het mobiliteitsprobleem in het dorp en de (andere) kernen. - Voldoende vrijwilligers beschikbaar is een pertinente leugen. In het Rijke Seculiere (eigenlijk Heidense) Leven is er een en al krimp in alle sectoren. - O.V. is aanvullend en/of vervangend vervoer! Nogmaals, zoals het nu is weergegeven, is het een hetze tegen

informatie voor iedereen, zowel jong als oud, die nu en straks wil bouwen als starter, doorstromer en/of senior. Uiteindelijk hebben ze ook nog info over het bouwen met een projectaannemer en het bouwen in eigen beheer (CPO). Dus zorg dat je er maandagavond 18 maart bij bent op deze interactieve avond in Café Ome Toon om 20.00 uur!

INGEZONDEN MENING VAN DE LEZER

Elke inzender is verantwoordelijk voor de inhoud van zijn eigen stuk. Opname van ingezonden stukken betekent niet dat de redactie het met de strekking van deze stukken eens is. Verder behoudt de redaktie zich het recht voor ingezonden stukken verkort weer te geven. Anonieme stukken worden niet geplaatst.

het O.V. en de (beroeps)bestuurders en -vrijwilligers van buurtbussen. Hoogachtend, H.C.F. Bazelmans, gebruiker O.V. Rogier van Leefdaelstraat 24 5081 JL Hilvarenbeek


DE HILVERBODE - WOENSDAG 13 MAART 2019

PAGINA 11

OUDST BEKENDE SPORTVERENIGING ’AMICITIA’

Lezing ´Twee eeuwen Beekse sporthistorie´

De geboorte van de sport valt samen met het ogenblik waarop de prehistorische mens voor het eerst fysieke uitdagingen aangaat. Onze verre voorouders streefden er al naar zich in hun spel met anderen te meten. Een partijtje worstelen of gooien met stenen. De oudst bekende vormen van sport zijn terug te vinden op de eerste spelen in Olympia in 884 voor Christus. Deze voorlopers van de Olympische Spelen staan te boek als de geboorte van de sport. Zover gaat Hein Kanters in zijn lezing over ‘Twee Eeuwen Beekse Sporthistorie’ niet terug in de tijd. In zijn boek over de geschiedenis van de Beekse sport, dat verscheen bij gelegenheid van de

opening van de nieuwe Beekse sporthal, noemt Kanters handboogschutterij Amicitia, opgericht in 1810, de oudste sportvereniging van Hilvarenbeek. Eeuwen eerder werd er ook al gesport, maar niet in verenigingsverband.

Rond 1400 werd er mogelijk al gebeugeld. Aan het begin van de twintigste eeuw lag er een beugelbaan aan de Klein Westerwijksestraat.

Ook het kegelen moet rond die tijd in Beek beoefend zijn, maar meer dan hun slogan ‘Flink de bal erop gesmeten en het drinken niet vergeten’ is er niet van terug te vinden. In zijn lezing ‘Twee eeuwen Beekse sporthistorie’ vertelt Hein over het ontstaan en ver-

dwijnen van sporten en sportverenigingen. Hij doet dit op zijn bekende smeuïge wijze, met uiteraard veel ‘plaatjes uit de oude doos’, aansluitend aan de pauze van de ALV van Heemkundige kring Hilvarenbeek en Diessen ‘Ioannes Goropius Becanus’. Donderdag 14 maart om 21.00 uur | lezing ‘Twee eeuwen Beekse sporthistorie’ door Hein Kanters | Gouden Carolus, Gelderstraat 20, Hilvarenbeek | Gratis toegankelijk.

• De beste dagprijs voor uw ijzer en metaal • Gratis plaatsen containers voor metaal en ijzerafval • Inkoop sloopauto’s (ophaalservice) • Verkoop auto-onderdelen Pater Geurtjensweg 7 - Tilburg - 013 - 570 1903 www.harrydekok.nl

Fotorubriek nr. 1055 ss MCC Biest-Houtakker heeft een eigen crossbaan langs het Wilhelminakanaal

ss WSC Hilvarenbeek gefotografeerd vóór Groot Loo 10 (foto Ran Naaijkens)

MEER DAN 30 SPELERS EN MUZIKANTEN IN ´OPWAAIEND STOF´

Rauwkost speelt haar derde, grote muzikale theatervoorstelling 30 en 31 maart speelt Rauwkost ‘Opwaaiend Stof’. Een muzikale voorstelling die wederom laat raken. In de korte periode van haar bestaan heeft Rauwkost al vele theatervoorstellingen gemaakt. De laatste speelden ze afgelopen najaar in de Hilvaria Studio’s; Voorzichtig Breekbaar. Elk seizoen is er ook ruimte voor een grote muzikale theaterproductie. ‘Hoor je me?’ En ‘Voel de man’ gingen de nieuwe voorstelling ‘Opwaaiend Stof’ voor. HET VERHAAL ‘Opwaaiend Stof ’ draait om het meisje Myrthe. ”Die Myrthe, die is volkomen onbeschaamd. Ze droeg een vreselijk uitdagende jurk, gewoonweg obsceen. Die gaat nog voor veel problemen zorgen, wacht maar af...”. Toen ze nog maar tien jaar oud was, werd Myrthe gedwongen om haar geboortedorp op het platteland te verlaten in een zwarte wolk van beschuldigingen. Ze is weggestuurd nadat ze beschuldigd was van moord. Als ze jaren later terugkomt naar het dorp om voor

haar ziekelijke, labiele moeder te zorgen, wordt ze nog steeds met de nek aangekeken. Ze is dan in Parijs bij de beste coutureateliers in de leer geweest. Het is een klein dorp, en kleine ge-

meenschappen hebben een lang geheugen. Eerst lukt het Myrthe de wantrouwige inwoners voor zich te winnen met haar haute-couturecreaties. Maar wanneer de excentrieke dorpelingen zich voor een tweede maal tegen haar keren, besluit ze hen een lesje te leren...

ss Josan van der Maas speelt de rol van Myrthe

RAUWKOST ‘Opwaaiend stof ’ is muziektheater over liefde, wraak en haute couture. Uitgevoerd door Rauwkost op een manier die je van dit Beekse gezelschap mag verwachten: met gevoel, rauw, intens en met Nederlandstalige liedjes van o.a. Clouseau, Blof en Huub van der Lubbe (De Dijk). Voor deze voorstelling weet Rauwkost 30 spelers en muzikanten te strikken. De cast bestaat uit een gewaagde combinatie van spelers en zangers, in de leeftijd van 9 tot 65 jaar, die het beste in elkaar naar boven weten te halen. De muzikale leiding is in handen van Rob Verhoeven. De voorstelling ‘Opwaaiend Stof’ is te zien op 30 en 31 maart 2019 in cultureel centrum Elckerlyc in Hilvarenbeek. De voorstelling begint op zaterdag om 20.30 uur en zondag om 14.30 uur. Kaarten zijn te reserveren via de website van Elckerlyc. Wil je meer weten over Rauwkost en andere voorstellingen van deze groep, bekijk dan de website www.rauwkost.nu.

Vermoedelijk is deze foto genomen bij de eerste communieviering in de Willibrordusparochie te Diessen in 1951 of 1952. Of alle afgebeelde bruidjes toen hun communie deden is niet duidelijk, want de communicantjes werden ieder jaar begeleid door meisjes die een jaar eerder hun communie hadden gedaan. Deze begeleidstertjes waren te herkennen aan paasbloemen, omwikkeld met zilverpapier. De foto is gemaakt door Gust de Vries bij het klooster van de Zusters van Liefde. In het standaard fotoboek ‘wat Dies… meer zij’ staat op pagina 89 een soortgelijke foto van communicantjes uit 1951, waarop verschillende van deze meisjes te zien zijn.

ss Eerste communieviering Willibrordusparochie Diessen, vermoedelijk in 1951 fo 1952. Veel namen zijn ons niet bekend. Hopelijk zijn er lezers die ons kunnen helpen. V.l.n.r. ??? - ??? (met bril) – Ans de Brouwer F.d. - ??? – Berdie van Hoof F.d. ? - ??? (met lange haren nauwelijks zichtbaar) - .... Reijrink ? – Els van Hoof F.d. – Marietje Plasmans C.d. – Nellie Klessens W.d. - ??? - ??? - ??? - ???. REAGEREN? Reacties op deze rubriek zijn welkom via info@fotostichtingdiessen.nl, via facebook of via telefoonnummer 013 504 2413. Veel meer oude zwart-wit foto’s treft u op onze website www.fotostichtingdiessen.nl. Daar is ook het hierboven genoemde boek ‘wat Dies… meer zij’ (uitverkocht) te zien, met de complete tekst en alle ca. 550 foto’s.

ANDREAS SCHOTEL MUSEUM ESBEEK:

Tentoonstelling ´Wederopbouw Rotterdam´

Van 9 maart t/m 16 juni 2019 heeft het Andreas Schotel Museum in Esbeek een thematische tentoonstelling ingericht met aquarellen, etsen en schetsen van Andreas Schotel (1896-1984), die met de wederopbouw van ‘zijn’ stad Rotterdam te maken hebben.

ss Andreas Schotel - beeld De Verwoeste Stad van Ossip Zadkine

BOMBARDEMENT ROTTERDAM Bij het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog bombarderen de Duitsers het centrum van Rotterdam (14 mei 1940) om de Nederlandse tegenstand te breken. Dit bombardement is een belangrijke reden voor de capitulatie van Nederland de dag daarop. Op slechts enkele gebouwen na, zoals het Stadhuis, het Schielandshuis, het Postkantoor etc. is de hele stad in een puinhoop veranderd. Al in 1940 worden plannen voor de wederopbouw gemaakt door stadsarchitect Willem Gerrit Witteveen (1891-1979), maar door gebrek aan bouwmaterialen kan dit niet gerealiseerd worden. Zijn opvolger Cornelis van Traa (1899-1970) stelt de plannen bij en speelt bij de wederopbouw een zeer grote rol. Een totaal nieuwe stad wordt uit de grond

gestampt, waarin nauwelijks of geen herinneringen aan het verleden zichtbaar zijn. Het beeld De Verwoeste Stad uit 1953 van Ossip Zadkine (1890-1967) staat symbool voor en houdt de herinnering levend aan het dramatische wegvagen van het Rotterdamse stadshart.

ANDREAS SCHOTEL Andreas Schotel die vanuit zijn sociale en communistische sympathieën in de werkende mens geïnteresseerd is, brengt de wederopbouw en vooral de bouw van het Groothandelsgebouw met werklieden in beeld. Mogelijk is de ets een opdracht van de stad of de Rotterdamse Kunststichting geweest ten tijde dat hij als secretaris betrokken is bij de in 1949 opgerichte Werkgemeenschap Grafische Kunst Rotterdam. Meerdere schetsen, aquarellen en etsen hebben met dit gebouw van doen. Het Groothandelsgebouw is ontworpen door het architectenbureau van Hugh Maaskant (1907-1977) en

Willem van Tijen (1894-1974) en ligt naast het spoorwegstation aan Stationsplein en Weena. Bij de opening in 1953 is dit het grootste verzamelgebouw in Nederland dat aan 150 bedrijven en 5000 werknemers ruimte biedt. Van de bouw van de metro bij de Coolsingel heeft Schotel slechts één ets gemaakt, terwijl zijn leerlinge Leen Rademaker door de metrobouw tot een hele reeks etsen is geïnspireerd. Met de bouw ervan is omstreeks 1960 begonnen en het eerste stuk is in 1968 door prinses Beatrix en prins Claus geopend, waarna de metro gefaseerd is uitgebreid. In de gang is als vervolg van de expositie gekozen om een zestal etsen van Schotel met stadsbeelden uit de jaren 1960 en 1970 op te hangen. ANDREAS SCHOTEL MUSEUM ESBEEK (dagelijks open van 11.00 tot 16.00 uur, behalve maandag) in Café Schuttershof, Dorpsstraat 2, 5085 EG Esbeek

ss Andreas Schotel - Bouw, omstreeks 1955


DE HILVERBODE - WOENSDAG 13 MAART 2019

PAGINA 12

OP DE ROTONDE VAN DE LEVENSKUNST Met zingeving en in een stille omgeving op weg naar geluk. In de Norbertijnenabdij van Postel begeleiden Jan Daem en Karin Segers een interactief bezinningsweekend. De driedaagse heeft plaats van vrijdag 26 april (10.00 uur) t/m zondag 28 april (16.00 uur) en staat onder de titel: ‘Op de rotonde van de levenskunst”

Info en aanmeldingen: www.metgezelinzingeving.com of tel: 0031-(0)613416942 of e-mail: info@metgezelinzingeving.com Kosten: € 180,- Incl. alle maaltijden en lakens. Aan elke deelnemer wordt een individuele gastenkamer toegewezen.

De professionele begeleiders laten samen met de deelnemers aspecten van de levenskunst proeven. Die kunst veronderstelt harmonie, dankbaarheid en realiteitszin in relatie tot de innerlijke tijd. Het verschil tussen vreugde en angst, mildheid en hardvochtigheid, wijsheid en afstomping wordt ‘gemaakt’ door de manier waarop de vraag beantwoord wordt: ‘Uit welke bron leef ik? Hoe en waartoe leef ik?’ Daem en Segers reiken handvatten aan om de relatie met zichzelf, de anderen uit te zuiveren en om te vormen tot geleidelijke wegen naar intens geluk. Ervaringsgerichte uitwisselingen en diverse werkvormen ondersteunen dit bezinningsweekend in een uitzonderlijke stille omgeving.

Informatieavond ‘Nalaten en doorgeven’ Donderdag 28 maart 19.30 uur Hoe geeft u materiële zaken, gedachtegoed en natuurschoon door? Presentaties door Arie van den Berk (uitvaartverzorger) en Joyce Sengers (natuurbegraafplaats). Gastspreker kandidaat-notaris en nalatenschapscoach Trijnie Lukassen-Beije over juridische én persoonlijke nalatenschap. Aanmelden kan per e-mail activiteit@nbpu.nl Er is ruimte voor vragen, graag vermelden bij aanmelden. Er zijn geen kosten verbonden aan deze avond.

Locatie: Uitvaartcentrum Van den Berk & Loonen, Rondweg 26 te Bladel


DE HILVERBODE - WOENSDAG 13 MAART 2019

PAGINA 13

de Hilverbode

Katern2

AANSCHUIFMAALTIJD IN OOSTELBEERS

Loes gaat voor haar ‘vega-droom’ HILVARENBEEK EN VENETIË Haar gasten komen deze avond uit De Beerzen, Oirschot en Hilvarenbeek. Isabel Benetti komt zelfs uit Venetië. ”Ik verbleef vorig jaar een maandje bij Loes en vond het leuk om nu weer aan te schuiven. Ik moet bekennen dat ik niet zo’n ‘echte’ vegetariër ben. Ik heb het een tijdje volgehouden, maar ik eet nu toch weer vlees”, bekent ze met een glimlach. Aan de tafel wordt er geestdriftig gepeuzeld door vijf dames van een hardloopclubje. ‘Doorgeven’ is het motto, vanwege de wat beperkte ruimte, dus gaan de hartige koekjes, gemberlimonade, gemarineerde champignons en minikiwi’s onder een vrolijk geklets van hand tot hand. ”Ik ben heel verrast”, vertelt Suzanne Aarts van het hardloopclubje. ”Eén van de meiden had dit evenementje op Facebook gezien. We doen hier wel inspiratie op hoor!”, verklaart ze, terwijl de rest van haar groepje aan Loes’ lippen hangt als deze het geheim

s Uiteraard zijn Loes’ toetjes ook helemaal veganistisch.

van haar quichebodem deelt. Het valt op dat er maar enkele mannen zijn aangeschoven. Judith Timmermans uit Biest-Houtakker denkt: ”Misschien dat mannen toch meer aan hun vlees vasthouden. Of vrouwen organiseren eerder zo’n etentje als gezamenlijk uitje? In ieder geval: ik heb wel respect voor de enorme passie van Loes.” HARTVERSCHEUREND LEKKER Eén van die mannen is Evert van Rongen uit Oirschot. ‘”k help Loes ook in de keuken. Het is hier altijd leuk, met name omdat er altijd een mooi gemêleerd gezelschap is. Veganistisch koken is best een uitdaging hoor. Je wilt toch een bepaalde gelaagdheid in je gerechten, ondanks de beperktere mogelijkheden qua ingredienten. Ik houd zelf niet zo van de smaak van soja. Het is dan leuk om samen met Loes te zoeken naar oplossingen. Wist je trouwens dat roze koeken volgens de veganistische principes ook niet

kunnen, vanwege de kleurstof die uit luizen wordt gewonnen?” Als een paar uurtjes later ook het mango-venkelijs en de koffie met gecondenseerde kokosmelk gretig aftrek hebben gevonden is het tijd voor de betaling. Dat gaat anoniem, in een geldkistje in de hal en ieder geeft wat het hem of haar waard was, met de voorkennis dat de inkoop van de producten € 17,50 per persoon was. Ondertussen wordt er op de heerlijk retro platenspeler van Loes een plaatje van RK De Veulpoepers gedraaid. Loes kijkt zeer tevreden terug op de avond. ”Je zag weer mooie verbindingen op deze avond, met een Hilvarenbeekse bakker die iets met vega in zijn winkel wil doen en een mevrouw van de Voedselbank bijvoorbeeld. En voor mij is het weer een stukje dichter bij mijn droom van mijn Parijse studie, om nog meer mensen hartverscheurend lekker voedsel te kunnen laten proeven.” www.kokeninparijs.nl

Loes Kolsters is op een veganistische missie, maar hoeft mensen niet zo nodig te bekeren. Ze laat hen liever gezellig aanschuiven bij haar dinertjes. door Rens van Ginneken Tegen zes uur ’s avonds is haar Oostelbeerse huiskamertje al goed gevuld met 26 gasten. Die kijken alvast verlekkerd over de bomvolle tafels, met tal van veganistische hapjes en tapas in alle kleuren van de regenboog. Gastvrouw Loes Kolsters legt ondertussen de laatste hand aan de soepjes. Caroline Linnemans uit Oirschot kijkt bewonderend naar het uitgestalde banket, het servies, het glaswerk en de huiskamerinrichting, die duidelijk een voorliefde voor de seventies tonen. ”Ik ben voor het eerst hier. Ik hoorde goede berichten over Loes’ kookkunsten. Nee, ik ben zeker niet bewust vegetarisch, maar ik ben wel erg benieuwd.” Loes Kolsters organiseert al een tijdje deze ‘aanschuiftafels’ en

steevast zit het huiskamertje van haar huurwoning vol. Ook kookt ze wekelijks veganistische afhaalmaaltijden en organiseert ze allerlei andere zaken als crowdfunding voor haar missie: in november wil ze een studie van twee maanden volgen aan het gerenommeerde Institute Culinaire Vegan in Parijs, om haar vega-kookkunsten naar een nog hoger plan te tillen. ”Ook nu valt weer op, dat er vooral niet-veganisten op af komen. Dat is ook het leukste, om juist deze mensen te laten ervaren dat het ook zónder vlees kan. Ik ben zeker geen ‘vega-Jehova’. Een stukje bewustwording is al mooi en wat ik zelf nog het leukste vind is de verbinding tussen mensen die elkaar voorheen meestal niet kenden”, zo vertelt ze tussen de zoete aardappelsoep en de tacoschuitjes met vegagehakt.

s Het Oostelbeerse huiskamertje van Loes Kolsters (op de voorgrond, in kokstenue) zit steevast lekker vol bij haar veganistische aanschuifmaaltijden. Het sfeertje is een beetje seventies.

OP 19 MAART INFORMATIEAVOND HERENBOEREN HART VAN BRABANT

“Goej slaoj meej aaj mee jèùn meej èèrepel” Een Herenboerderij is een kleinschalige coöperatieve boerderij in eigendom van 200 huishoudens die hen voorziet van groente, fruit, aardappelen, vlees en eieren. Samen hebben ze een boer in dienst die op een duurzame manier kwalitatief hoogwaardig voedsel produceert dat de leden-Herenboeren willen eten.

GEZINNEN GEZOCHT De eerste Herenboerderij van Nederland draait sinds 2016 in Boxtel. Maar de beweging is groeiende en er zijn meerdere

locaties waar een eigen Herenboerderij wordt opgezet, zo ook in Hart van Brabant. Ze zijn op zoek naar gezinnen die willen investeren in gezond

en duurzaam eten. De eerste 90 gezinnen/huishoudens hebben begin 2019 al de intentieverklaring ondertekend, waarmee ze aangegeven in beginsel in te willen stappen in de coöperatie. INFOAVOND Op 19 maart om 20.00 uur houden ze een informatieavond in Cultureel Centrum De Schalm, Trappistinnentuin 77, 5057 DJ Berkel-Enschot. Ze vertellen

je graag meer over het concept en welke stappen ze zetten om te komen tot een eigen Herenboerderij. Ze bieden deze avond ook de mogelijkheid om de intentieverklaring te tekenen en daarmee in beginsel een plaats te verzekeren voor in de Herenboerderij Hart van Brabant. Meer informatie over Herenboeren staat op www.hartvanbrabant.herenboeren.nl, www. herenboeren.nl en social media.

ZATERdAG 30 mAART A.s. KNALLEN wIj oNZE ZAAK offIcIEEL opEN!!!

HILVAREN Loop die dag eens vrijblijvend binnen en maak kennis met Hilvarenbike onder het genot van een hapje en drankje. Winkel en werkplaats zijn die dag geopend tot 16.00 u.

 Verkoop e-bikes en stadsfietsen  Onderhoud en reparatie e-bikes, stadsfietsen en mountainbikes  Dealer van:

HILVARENBIKE | Doelenstraat 8, 5081 CL Hilvarenbike s Uitleveren (foto Ivar Pel)

T: 013-5342627 | E: info@hilvarenbike.nl | I: www.hilvarenbike.nl Geopend: di t/m vr van 09.00 u. tot 12.30 u. en van 13.30 u. tot 17.30 u. za van 09.00 u. tot 16.00 u. | ma gesloten


DE HILVERBODE - WOENSDAG 13 MAART 2019

PAGINA 14

Maastro

BESTRALEN MET PROTONEN SIGNIFICANTE WINST VOOR KANKERPATIËNT De kans op bijwerkingen bij kankerpatiënten vermindert met bestraling met protonen. Bij Maastro in Maastricht had 7 februari de eerste patiënt de primeur. Dat is goed nieuws. Menigeen krijgt namelijk - nadat de behandeling achter de rug is - last van zogenaamde late gevolgen van de behandeling voor kanker. Deze zijn heel divers en afhankelijk van welk gebied is bestraald: van een droge mond, moeite met slikken tot vermoeidheid, angst voor terugkeer van de ziekte of verminderde concentratie. Bijwerkingen Voor veel mensen die kanker hebben gehad, is er een leven voor en na de ziekte. Dat heeft niet alleen te maken met de onzekerheid die vaak overheerst in deze periode. Eveneens met de bijwerkingen waarmee ze na de bestraling te maken krijgen. Dat kan confronterend zijn. Ze zijn dan weliswaar klaar met de behandelingen, maar dagelijks hebben ze te maken met ongemakken. Secuur Maastro is continu bezig met onderzoek om het genezingsproces van kanker te verbeteren, met name gericht op het behoud van het dagelijks functioneren. Belangrijk voor de levenskwaliteit van patiënten. “De ontwikkelingen gaan snel,” stelt Daniëlle Eekers, radiotherapeut-oncoloog bij Maastro. “Stereotactie bijvoorbeeld is een moderne bestralingstechniek waarmee we uitstekende resultaten behalen. We bestralen dan met kleine stralenbundels heel secuur de tumor vanuit verschillende richtingen. Bijvoorbeeld bij hersentumoren; bij uitstek een omgeving met

3% van alle bestraalde patiënten met kanker in aanmerking voor deze nieuwe vorm van radiotherapie. Liesbeth Boersma: “Voor kinderen met tumoren is dat sowieso. Verder is het landelijk al afgesproken voor volwassenen met tumoren in hoofd-halsgebied, longen, borst en prostaat. We starten de bestraling van de tumoren in het hoofd-halsgebied, indien we aannemelijk kunnen maken dat deze patiënten klinisch relevante winst hebben van protonen. Dat verwachten we ook voor hersentumoren. In de komende tijd bouwen we gefaseerd uit naar de andere kankersoorten.”

risico-organen. Hierbij helpt ook de nieuwe zogenaamde 6D-tafel (6 directions) waarop de patiënt ligt tijdens de bestraling bij Maastro. Deze kunnen we heel nauwkeurig afstellen. Dit zorgt dat we de patiënt nog exacter kunnen positioneren en dus bestralen.” Winst Protonentherapie is de nieuwste behandeling bij Maastro tegen kanker; bij deze bestraling stopt de straling grotendeels in de tumor. Het komt nagenoeg niet terecht in het omliggende gezonde weefsel. Dit is vooral winst voor de omliggende risico-organen en het gezonde weefsel, bijvoorbeeld de oogzenuw of geheugen gebieden. Of voor tumoren die relatief ongevoelig zijn voor straling en een hoge dosis moeten krijgen.

Verwijzing Voor protonentherapie zijn in Nederland drie centra: Groningen, Delft en nu dus ook Maastricht. “We verwachten jaarlijks vierhonderd patiënten,” vertelt Liesbeth Boersma, radiotherapeut-oncoloog en directeur patiëntenzorg. “Niet alleen uit Limburg. Ook uit Noord-Brabant, Gelderland en een stukje Overijssel, tot Deventer. We werken hiervoor samen met de ziekenhuizen. Patiënten komen bij ons uitsluitend met een verwijzing van een bestralingsarts uit hun eigen ziekenhuis. Alleen de protonenbehandeling vindt dan bij ons plaats.” Criteria Door landelijk vastgestelde richtlijnen en selectiecriteria is de verwachting dat ongeveer

Voorbereiden Bestralen met protonen levert dus significante winst op voor kankerpatiënten. De komende jaren worden nog positieve ontwikkelingen verwacht voor kankerbehandelingen. Juist door de combinatie van grote technologische ontwikkelingen en tal van kleine ontwikkelingen. Toch wordt niet verwacht dat het aantal patiënten met kanker gaat afnemen. Daniëlle Eekers: “We worden steeds ouder en hiermee neemt ook de kans op kanker toe. Maar de ontwikkelingen in de radiotherapie gaan snel waardoor we tegelijkertijd het leven met kanker kunnen verbeteren. Ook kunnen we de patiënt steeds beter informeren over de effecten van de behandeling en hem dus in nog meer detail voorbereiden.

Meer over protonentherapie? Kijk op www.maastro.nl

Carnaval 2019 Uitslag Optocht Pinnekleuversgat CV de Pinnekleuvers kijkt terug op een prachtige optocht. Hierbij de uitslag van de optocht in Biest-Houtakker. LOOPGROEPEN ONDERBOUW 1. De Dolle Bende - Deze (d)raad van 11 heej unnne goejen insteek! 2. De Partyknallers - 4 dagen op ’n rij carnaval is un goejen insteek 3. De Toppers - Des unne goejen groene insteek! LOOPGROEPEN BOVENBOUW 1. De Spetters - Wij bouwen aan de toekomst, des unne goejen insteek 2. De Rebbels - Des unne goejen insteek! WAGENS JUNIOREN 1. CV de Beunhazen & Co - Wij brengen leven in de brouwerij # biestsbiercollectief KLEINE GROEPEN SENIOREN (1-3 PERSONEN) 1. Jan van de Wouw - Des unne goejen insteek! 2. An & Mi - Po to Go 3. Ant Vromans - Joker

ss Algeheel winnaar: De Spetters

WAGENS SENIOREN 1. CV De Vrienden van... - Dees après ski is unne goejen insteek, en da doenwe dikker AANMOEDIGINGSPRIJS CV de Beunhazen & Co - Wij brengen leven in de brouwerij # biestsbiercollectief ALGEHEEL WINNAAR De Spetters - Wij bouwen aan de toekomst, des unne goejen insteek Helaas was er in de uitslag van de Pezerikken een foutje geslopen. Ook daar haalde de jeugd van de Pinnekleuvers meer prijzen binnen, dan in de uitslag werd vermeld. In de uitslag miste de categorie LOOPGROEPEN JEUGD (PEZERIKKEN) 1. De Spetters - Wij bouwen aan de toekomst, des unne goejen insteek 2. De Rebbels - Des unne goejen insteek!

ss De Dolle Bende

ss An & Mie


DE HILVERBODE - WOENSDAG 13 MAART 2019

PAGINA 15

ELCKERLYC FILMCLUB: Programmering week 11/12 Woensdag 13 maart: Non-stop Donderdag 14 maart: Non-stop Vrijdag 15 maart: Non-stop Zaterdag 16 maart: Non-stop Zondag 17 maart: Non-stop Maandag 18 maart: Non-stop Dinsdag 19 maart: Non-stop 20.00 uur: Algemene Leden Vergadering VLOHradio, Gouden Carolus Hilvarenbeek

The Post: film over de leugens van presidenten

Een halve eeuw geleden brachten de Amerikaanse kranten opzienbarende onthullingen die de presidenten Johnson en Nixon in grote verlegenheid brachten. De film ‘The Post’ schetst de taaie strijd van The Washington Post tegen het establishment. Donderdag 14 maart in Elckerlyc, aanvang 20.00 uur. De journalisten Bob Woodward en Carl Bernstein staan bekend als de journalisten die met hun publicaties over het Watergate-schandaal de val van president Nixon op hun naam schreven. Hun werk is verfilmd in ‘All The President’s Men’. Maar daaraan voorafgaand was The Washington Post al aan het spit-

ALLE DAMES OPGELET!

Ladies Night bij Hercules

Zet vrijdag 29 maart een groot uitroepteken in jullie agenda. Want dan is er bij Partycentrum Hercules in Diessen een echte Ladies Night. Heb je zin in een gezellig ‘avondje uit met de meiden’, dan ben je van harte welkom. Op deze Ladies Night wordt je vorstelijk ontvangen met een welkomstdrankje en presenteren een twintigtal, op dames georiënteerde, lokale ondernemers zich in hun stand. Laat je inspireren door een spetterende ‘Fashion Show’ op de catwalk onder het genot van een cocktailtje of een wijntje en een lekker hapje, gepresenteerd door een paar ‘handsome bartenders’. Bovendien maak je kans op leuke cadeaus die je kunt winnen tijdens de prijzenshow. En daar hoef je niets voor te doen! Iedereen die aanwezig is kan winnen. De avond begint om 20.00 uur en de entree bedraagt € 10,-. Kaarten zijn te koop bij Partycentrum Hercules en Avenue Fashion. De Ladies Night wordt afgesloten met een swingende After Party! Lekker uit je plaat op de beats die dj V-Delicious de zaal in knalt. Op deze After Party zijn ook de mannen, die in het café waarschijnlijk hebben zitten trappelen van ongeduld, van harte welkom. Tot 29 maart.

s Hoofdrolspelers in The Post: Meryl Streep en Tom Hanks.

ten in geheime stukken over het desastreuze verloop van de Vietnamoorlog. Toen de regering er lucht van kreeg dat The Post met onthullingen zou komen, werden de uitgever en de hoofdredacteur onder grote druk gezet om daarvan af te zien. Katherine Graham was juist aangetreden als uitgever, als opvolger van haar overleden man. Ze zwichtte niet, ondanks de grote risico’s en steunde haar hoofdredacteur Ben Bradlee onvoorwaardelijk. Steven Spielberg verfilmde dit waargebeurde verhaal tot een meeslepend filmdrama. Met twee grote namen uit de filmwereld in de hoofdrol. Meryl Streep als de uitgever en Tom Hanks als hoofdredacteur. De film werd onder meer genomineerd voor een Golden Globe en een Oscar.

NatuurAvontuur: alles wat vliegt Vrijdag 8 maart was het weer NatuurAvontuur van de VNMH. Het thema dit keer: alles wat vliegt. Natuurlijk vliegen vogels. In de buurt van het VNMH honk woont een uil. Op grote afstand gingen ze kijken of ze de uil konden zien. Pech deze keer. Een

s (foto Hannie Houben)

15%

Voorjaars

KORTING*

specht liet zich horen. Ze vonden zijn veren en zagen hem hoog in de boom. Geluk hadden ze met insecten. Volop vuurwantsen. De wants is voornamelijk een planteneter die soms dode of levende insecten eet. De wants kan niet vliegen, jammer want

Lezing KBO Diessen: Diessen in oude foto’s Na verschillende interessante lezingen en films is het de laatste activiteit van dit seizoen van de werkgroep. Op speciaal verzoek van velen zal Ad van Doormaal, voorzitter van de fotostichting, u via oude foto’s meenemen naar het verleden van Diessen. Fotostichting Diessen, opgericht in 1991, heeft als doelstelling o.a. beheren alsmede raadpleegbaar maken van collecties foto’s en ander beeldmateriaal welke betrekking hebben op het leven in de gemeente Diessen.

ze waren op zoek naar alles wat vliegt. Met de insecten hadden ze pech. Een weekje eerder was het lekker warm, volop insecten. En nu waaide het koud en lieten de insecten zich nauwelijks zien. Geen probleem, ze hebben zelf een groot nest gebouwd, en natuurspelletjes gespeeld. Terug op het honk hebben ze wat gedronken en gesnoept (dropslierten... als zogenaamde wormen voor de snaveltjes van het jonge grut), en ze maakten graspopjes en raampjes. Nu kunnen ze thuis zien hoe gras groeit. Ze sloten de geslaagde middag weer gezellig af.

Zij kunnen putten uit verschillende collecties, waarvan de bekendste zijn: de fotocollectie van de voormalige gemeente Diessen, de collecties van Harrie Sevens en Gust de Vries. VOOR MEER INFORMATIE ZIE: www.fotostichtingdiessen.nl.

Inloop vanaf 13.30 uur. Aanvang 14.00 uur. Entree incl. 2x koffie-thee: € 2,50.

Kinderkleding en speelgoedmarkt in Hilvarenbeek Zondag 24 maart van 10.00-13.00 uur vindt in het gildegebouw van St. Sebastiaan, Roodloop 3 in Hilvarenbeek de tweedehands speelgoedmarkt van ´Hand in Hand´ plaats. Al zes jaren staat de speelgoedmarkt bekend als best bezochte speelgoedmarkt in de omgeving Hilvarenbeek. Ruim voor openingstijden verzamelt men zich bij de ingang om als eerste naar binnen te mogen op zoek naar de beste koopjes voor de kleintjes. De Hispohal is gesloten, en helaas is er ook voor de markt geen mogelijkheid meer in de nieuwe sporthal. Het heeft er even om gespannen maar gelukkig bood het Gilde St. Sebastiaan hun gildegebouw aan de Roodloop aan om de kinderspeelgoedmarkt

voort te zetten. De organisatoren, Frans en Cisca van Hees, zijn hier erg blij mee. Er zullen 45 kramen voor u klaar staan. De entree bedraagt € 1,50, kinderen mogen gratis naar binnen. De volledige opbrengst van de markt word gedoneerd aan het project ’Hand in Hand’ in Ghana. Een project voor gehandicapte kinderen in Ghana, waar ze als familie nauw bij betrokken zijn. Wilt u zelf een kraam huren neem dan contact op met de organisatie via e-mail: handinhandmarkt@ gmail.com. (let op: vol = vol)

BELISOL ing t r o k s r a a j r o o V Wij brengen graag het zonnetje bij u in huis, daarom profiteert u nú tot 31 maart van 15% voorjaarskorting op kozijnen en deuren. Wij komen graag bij u thuis om uw wensen om te zetten in een passend advies. Daarna produceren én monteren we uw kozijnen en deuren met zorg. Zo geniet u binnen de kortste keren van de lentezon. Ontdek het op Belisol.nl.

Belisol Tilburg Jules Verneweg 21-14 5015 BE Tilburg T 013-513 62 02 tilburg@belisol.nl Belisol. Al meer dan 40 jaar kozijnen en deuren zonder zorgen. *Actievoorwaarden in de showroom.

Wilt u oude herinneringen ophalen kom dan op 18 maart naar De Eenhoorn, Theresiastraat in Diessen.


DE HILVERBODE - WOENSDAG 13 MAART 2019

PAGINA 16

Stem voor rechtvaardigheid

CDA: bouwen, bouwen, bouwen om problemen op de woningmarkt op te lossen Op 20 maart 2019 zijn de verkiezingen voor de Provinciale Staten en het waterschap. U kunt uw stem uitbrengen op onze lokale kandidaat Marcel Deryckere, gesteund door onze afdeling en CDA-Europarlementariër Lambert van Nistelrooij.

Stemmen 20 maart is belangrijk, want er staat veel op het spel. Ten eerste Brabant waar de SP 8 jaar heeft mogen meebesturen. Dit willen wij graag doorzetten om Brabant nog leefbaarder en socialer te maken onder andere door toegankelijker, bereikbaarder en betaalbaarder busvervoer voor iedereen. Ten tweede kies je indirect de Eerste kamer, waarbij het kabinet haar meerderheid kan verliezen. Met een stem op de SP kun je ervoor dat Nederland rechtvaardiger wordt. • Is het rechtvaardig dat ziekenhuizen failliet gaan terwijl zorgverzekeraars miljoenen reserves hebben? NEE, daarom wil de SP een nationaal zorgfonds en af van marktwerking waardoor de betaalbaarheid en bereikbaarheid voor de winst gaat. Zorgverleners moeten nu met verschillende verzekeraars onderhandelen terwijl ze in die tijd zorg kunnen bieden.

• Is het rechtvaardig dat gewone gezinnen hoger energierekening terwijl grote bedrijven amper bijdragen aan een schonere wereld? NEE, daarom wil de SP een co2 heffing voor groot vervuilers zodat burgers gecompenseerd worden om draagvlak te vergrote voor leefbare toekomst voor de aarde en onze kinderen. • Is het rechtvaardig dat er geen miljonairs taks is en wel een btw-verhoging naar 9%? NEE, daarom wil de SP dat met een miljonairs taks voor mensen met minimaal 1 miljoen om de btw-verhoging terug te draaien. Rijke merken niks van de

btw-verhoging maar mensen met een kleine beurs des te meer. Niet stemmen is Rutte stemmen. Net als stemmen op de coalitiepartijen. De SP heeft Rutte nooit gesteund of geholpen om aan de macht te blijven. Dat gaat de SP nu ook niet doen. Anders komt er nooit een rechtvaardig Nederland. Bent u voor rechtvaardigheid? JA Stem NU SP

Stem! 20 maart NU SP! Geen marktwerking in het OV Maar bereikbaar en toegankelijk vervoer voor iedereen! MAAK LOKAAL BRABANT STERK IN ONZE PROVINCIE

Kom maar achterom

‘Kom maar achterom’, zeggen we in Brabant. Brabanders zijn gemoedelijk en gastvrij, zo heet en hoort het. En waar ze dat niet zijn, daar willen ze dat, dat nog zo was. “Kom maar achterom” staat voor Lokaal Brabant synoniem voor vertrouwen, gemeen-

ss Wil van Pinxteren, Lijsttrekker Lokaal Brabant.

schapszin, participatie, een open transparante dialoog voor uitvoerbare plannen en gezamenlijk ontwikkelde maatwerk oplossingen.

Lokaal Brabant koestert het specifieke karakter van deze veelzijdige provincie en bovenal de mensen die er wonen, werken en recreëren. Wij geloven in de kracht van de Brabanders die op het niveau van de eigen straat, buurt of wijk proberen het fijn met elkaar te hebben. Wat ons betreft zorgt en stimuleert de provincie die warmte en lokale gemeenschapszin. “Faciliteren van de leefbaarheid noemen we dat”, aldus Wil van Pinxteren, lijsttrekker van lokaal Brabant. Brabant wordt gemaakt buiten het Provinciehuis, in de straten, buurtschapen, gehuchten, dorpen, wijken, stadsdelen en steden. Daarbij hoort straks een kritische blik naar de op te stellen Brabantse omgevingsvisie,

aandacht voor duurzaamheid en de uitwerking van de klimaatafspraken afspraken van Parijs. We willen ervoor zorgen dat Brabant innovatief en vitaal blijft. Gezond boerenverstand gebruiken bij het ondersteunen van landbouwers en aandacht voor de natuur moeten hand in hand gaan. Cultuur- en breedtesport kunnen niet zonder financiële steun van de overheid. Lokaal Brabant wil subsidies voor sportieve en culturele uitingen op allerlei gebied en de oprichting van een fonds voor vrijwilligerswerk om verenigingen te ondersteunen vrijwilligers te werven en behouden. Stem verstandig, stem Lokaal Brabant. Wil van Pinxteren, Lijst 11, nummer 1 https://lokaal-brabant.nl/ https://www.facebook.com/ ProvincialeStaten/

Vorige week las u over de noodzaak om als provincie meer om te kijken naar de gevolgen van de vergrijzing en naar ouderen in het algemeen. Deze keer praten we u graag bij over de enorme problemen op de woningmarkt. De afgelopen jaren zijn de prijzen van huizen in onze regio enorm gestegen. Er is sprake van een groot tekort aan alle soorten huisvesting. Of het nu gaat om starters, senioren of arbeidsmigranten. Om die reden wil het CDA komen tot een actieplan om wonen in Brabant weer voor iedereen mogelijk en betaalbaar te maken. Allereerst moet er natuurlijk veel meer gebouwd worden. Dat lijkt op dit moment goed te gaan maar toch dreigt de woningbouw over een paar jaar weer stil te vallen. Dat mag natuurlijk niet gebeuren. Specifiekere aandacht moet er uitgaan naar onze starters en senioren. Er worden echt te weinig starters- en seniorenwoningen gebouwd. Daardoor zit de gehele woningmarkt op slot.

ss Marcel Deryckere, CDA-kandidaat nr. 5 voor de Provinciale Staten. Senioren kunnen namelijk vanuit hun voormalige gezinswoning niet doorstromen naar een seniorenwoning, gezinnen kunnen vanuit hun voormalige starterswoning niet naar een gezinswoning en starters kunnen daardoor geen starterswoning vinden. Bouwen is het enige juiste ant-

woord op deze problematiek. Op het gebied van arbeidsmigranten is er ook actie nodig. Het CDA vindt dat buitenlandse werknemers die hier korter dan een jaar verblijven beter in tijdelijke woningen in de buurt van bedrijventerreinen kunnen worden geplaatst in plaats van in een woonwijk.


DE HILVERBODE - WOENSDAG 13 MAART 2019

PAGINA 17

KIES VOOR BRABANT Tycho Holleman, kandidaat Provinciale Staten uit Hilvarenbeek

Bij de Provinciale Statenverkiezingen op 20 maart is er maar één kandidaat uit de gemeente Hilvarenbeek: Tycho Holleman (30 jaar). Hij staat voor de VVD op plek 16. Tycho is geboren in Eindhoven, maar opgegroeid in Hilvarenbeek, waar hij nog steeds met veel plezier woont. Na de lagere school (de Biedonk) heeft hij het gymnasium gedaan op het St. Odulphuslyceum in Tilburg om daarna rechten te gaan studeren aan de Universiteit van Tilburg. PROVINCIE BELANGRIJK Volgens Tycho is het goed leven en wonen in Hilvarenbeek. ”Dit komt onder andere door de doe-mentaliteit van de inwoners. Neem bijvoorbeeld de coöperaties, samen maken ze mooie plannen die belangrijk zijn voor de leefbaarheid en zij voeren deze plannen ook zelf uit.” Hierbij noemt hij de school in de Adrianuskerk in Esbeek, café Ome Toon in Biest-Houtakker, Spinderwind en de vele evenementen die worden georganiseerd in de gemeente als voorbeelden.

WIL VENNIX - DIESSEN

KANDIDAAT EERSTE KAMER

NBEEK TYCHO HOLLEMAN - HILVARE PROVINCIALE STATEN - #16

Tycho, die sinds 2007 actief is in de lokale politiek en sinds 2010 in de gemeenteraad zit voor de VVD, merkt dat de provincie bij veel onderwerpen voor onze gemeente een belangrijke rol heeft. ”Denk aan het landbouwverkeer door Hilvarenbeek, het sluipverkeer over de provinciale weg door Diessen, Middelbeers en Oostelbeers, woningbouw of de uitbreiding van industrieterreinen. Ook bepaalt de provincie waar wel of geen megastallen en windmolens mogen komen”. Hij verwijst ook naar de hulp vanuit de provincie bij de uitbreiding van het Safaripark, een belangrijke werkgever in de gemeente en de regio en belangrijk voor de lokale economie. ”De provincie is echt van belang om het leven en wonen in een gemeente als Hilvarenbeek nog beter te maken, we kunnen het niet alleen.”

ER VALT WEL DEGELIJK IETS TE KIEZEN OP 20 MAART Op woensdag 20 maart kunt u weer gaan stemmen. Voor de Provinciale Staten en voor het waterschap. Waarom is stemmen belangrijk, of beter nog misschien: wat doen Provincie en het waterschap eigenlijk voor ons? In dit weekblad kunt u over die verkiezingen meer lezen. Bent u 18 jaar of ouder dan krijgt u op tijd vóór 20 maart twee stempassen toegestuurd: 1 voor Provinciale Staten en 1 voor de waterschappen.

De kieswijzer voor Provinciale Staten vindt u op: https://verkiezingen.brabant.nl De stemhulp voor waterschappen komt op de site van het waterschap.

VERKEERSVEILIGHEID EN MOBILITEIT Recentelijk hebben zowel het inwonerspanel als de stuurgroep landbouwverkeer gezegd dat het wenselijk is om het landbouwverkeer om het dorp heen te leiden. De provinciale weg N269 zou (een deel van) de oplossing kunnen zijn, maar daar hebben we dan wel de provincie bij nodig omdat er nu geen landbouwverkeer over deze weg mag. Op de andere provinciale weg, door Diessen, komt dagelijks veel verkeer wat de file op de A58 probeert te vermijden. Een oplossing daarvoor zou de verbreding van de A58 zijn. ”Om dit te bewerkstelligen is een lobby nodig vanuit de provincie naar het Rijk. De provincie is dus nodig om onze lokale knelpunten mee op te lossen. Ik wil me in de provincie hard maken om de verkeersveiligheid en bereikbaarheid in onze, en vergelijkbare gemeenten, te vergroten”. WONINGBOUW Een ander belangrijk punt is woningbouw. ”Al jaren wordt er geroepen ’bouwen, bouwen, bouwen’. Voor mensen met lageen middeninkomens is het lastig om aan een betaalbare woning te komen. Veel starters en senioren vallen nu tussen wal en schip: ze verdienen te veel voor sociale woningbouw en te weinig voor een (dure) koopwoning.” De gemeente verwees steeds naar de provincie omdat er geen ’woningbouwcontingent’ zou zijn en zette daarmee de woningbouw op slot. Recentelijk zei de provincie echter dat het niet aan de provincie, maar aan de gemeente zelf ligt. ”Belemmeringen om betaalbare woningen te bouwen moeten uit de weg en we moeten ook zoeken naar creatieve oplossingen zoals tijdelijke woningen in het geval van hoge nood. Goed leven en wonen begint bij een passende woning. Vanuit de provincie kunnen we woningbouw stimuleren”, aldus Tycho. EERSTE KAMER De nieuwe leden van de Provinciale Staten kiezen de leden van

s Tycho Holleman, nr. 16 VVD de Eerste Kamer. Ook hiervoor komt een kandidaat van de VVD uit Hilvarenbeek, Wil Vennix, net als Tycho momenteel raadslid in Hilvarenbeek. Wil heeft zich kandidaat gesteld voor de Eerste Kamer, omdat hij vanuit zijn kennis en ervaring een bijdrage wil leveren aan een beter belastingstelsel voor Nederland, in het bijzonder voor ondernemers in het midden- en kleinbedrijf. Kortom, er valt echt wat te kiezen op 20 maart. Tycho: ”Ik zou graag als verbinder willen optreden tussen Hilvarenbeek en soortgelijke gemeenten en de provincie, om zo ook het lokale geluid in Den Bosch naar voren te brengen. Zo kunnen we onze dorpen samen nog mooier maken”. VERKIEZINGSCAFÉ Op maandag 18 maart (19:30 uur) organiseert de VVD een verkiezingscafé in Klein Speik in Oisterwijk. U bent van harte welkom om uw stem of suggesties te laten horen. Diverse kandidaten, waaronder Tycho en Wil, zullen speerpunten uit het verkiezingsprogramma toelichten.

De sites van de waterschappen zijn: https://www.brabantsedelta.nl https://www.dommel.nl https://www.waterschaprivierenland.nl https://www.aaenmaas.nl

KIES VOOR BRABANT

KIEZEN Weet u niet op wie u stemmen moet? U kunt gratis en anoniem gebruik maken van een online stemhulp. Die kieswijzer legt u een aantal vragen voor en vertelt u aan de hand van uw antwoorden, welke lijst het beste bij uw ideeën past. Door zo’n stem- of kieswijzer krijgt u meteen ook meer inzicht in wat provincie en waterschap precies doen.

KIEZEN EERSTE KAMER De leden van Provinciale Staten die u gaat kiezen, kiezen namens u samen de leden voor de Eerste Kamer. Op deze speciale pagina kunt u lezen wat er te kiezen valt op 20 maart en waarom het zo belangrijk is, dat u gaat stemmen. (tekst: Frans van Son)


DE HILVERBODE - WOENSDAG 13 MAART 2019

PAGINA 18

KIES VOOR BRABANT

WAT DOET DE PROVINCIE EIGENLIJK VOOR U EN MIJ? De provincie zit precies tussen de beslissers van het Rijk in Den Haag en die van onze gemeente in. Weer een extra bestuurslaag, zou u kunnen denken. Maar de provincie beslist wel degelijk over dingen die wij echt merken: thuis, op straat, op de weg, op het werk en in onze portemonnee. WAT BESLIST DE PROVINCIE? De provincie regelt heel veel dingen die rechtstreeks voor ons belangrijk zijn. Zo bepaalt de provincie of steden en dorpen mogen uitbreiden en ook waar industrieterreinen, wegen, spoor-of waterwegen en recreatie mogen komen. De provincie legt provinciale wegen, fietspaden en bruggen aan en onderhoudt die. De provincie doet nog veel meer. Ze steunt de gemeenten die criminelen de voet hebben dwarsgezet. De provincie hebben we ook nog hard nodig om de recreatie- en natuurplannen rond te krijgen en niet te vergeten de financiële en andere steun. De provincie controleert ook de waterschappen en zorgt voor schoon zwemwater. Ze zorgt voor veilige routes voor gevaarlijke stoffen, houdt in de gaten of milieuwetten worden nageleefd. En -het kan ook voor u belangrijk zijn- de provincie zorgt ervoor dat op elke plek in onze provincie binnen 15 minuten een ambulance kan zijn. Allemaal belangrijk genoeg om te gaan stemmen voor Provinciale Staten.

WAT KIEST U DAN? Uw stem laten horen is uw democratisch recht. Valt er wat te kiezen op woensdag 20 maart? Ja natuurlijk. U kunt dat vergelijken met de gemeenteraad in uw gemeente. Op 20 maart kiezen we eigenlijk de ‘Gemeenteraad’ van onze provincie. Die ‘Raad’ heet Provinciale Staten en bestaat in Brabant uit 55 leden. Die 55 mensen controleren samen het dagelijkse bestuur van de provincie: Gedeputeerde Staten. Vergelijk het maar met uw gemeente. B & W zijn het dagelijks bestuur. Bij de provincie heet dat de uit 6 mensen bestaande Gedeputeerde Staten. UW VERTEGENWOORDIGERS Terug naar die 55 leden van Provinciale Staten. Net als de gemeenteraad vertegenwoordigen die 55 mannen en vrouwen van Provinciale Staten de Brabantse burgers. Ook u dus. Daarom kunt u leden van Provinciale Staten kiezen. Dat mag u -net als bij de gemeenteraad- elke vier jaar doen. EXTRA BELANGRIJK Het is ook om een andere reden extra belangrijk om te gaan stemmen en aan te geven wie er in Provinciale Staten gekozen moeten worden. Die mensen gaan namelijk samen met de leden van Provinciale Staten uit de andere provincies de 75 leden van de Eerste Kamer kiezen.

dorp!

gen aan. Ook in uw stad/

r meer fietspaden en -brug

De provincie legt onde

(tekst: Frans van Son)

AWP, niet politiek, wel deskundig Water lijkt zo gewoon. Schoon en gezond water, veilig water en er goed mee omgaan. Met de huidige zorgen om het klimaat en daarbij komende periodes van watertekort en wateroverlast is veel knowhow nodig; zeker ook om nieuwe ontwikkelingen op te vangen, zowel technisch als bestuurlijk. Liefst met behoud van karakteristieke natuur en biodiversiteit. AWP-De Dommel zet in op participatie van alle betrokkenen.

Het water gaat iedereen aan; we leven nu eenmaal in een kwetsbaar gebied met vele beken en rivieren, ja juist ook in Brabant. De Algemene Waterschapspartij laat de stem van u, de burgers horen, van hen die nog geen ’geborgde’ zetel in het waterschapsbestuur hebben. Wij willen er voor zorgen dat u niet alleen nu droge voeten houdt, maar ook op lange-termijn...dat dit ook gewaarborgd blijft in de toekomst

voor uw kinderen en weer hun kinderen. Creatief, degelijk en betaalbaar. Lasten op een eerlijke manier verdelen. Zodat we plezier kunnen beleven aan het water, nu en in de toekomst. Ik wil me hier graag voor inzetten. Mag ik, of mogen wij, op uw stem rekenen? Ingrid Arnold, Reusel-De Mierden, kandidaat 6, Lijst 7 AWP-De Dommel.

Waterschapsverkiezingen 20 Maart 2019 Op 20 maart vinden naast de Provinciale Staten ook de Waterschapsverkiezingen plaats. Vanuit de regio Hilvarenbeek en Tilburg wordt het CDA bij Waterschap de Dommel vertegenwoordigd door Maarten van den Tillaart (nr.2, Tilburg), Sjaak Sperber (nr. 13, Goirle) en Peter van Iersel (nr. 12, Udenhout). Allemaal kandidaten die bestuurlijk actief zijn in de regio en de regio dus goed kennen. Het Waterschap heeft de laatste jaren meer bekendheid gekregen vanwege behoorlijk wat wateroverlast als gevolg van stortbuien in 2016 en niet te vergeten de droogte van de afgelopen zomer: twee uitersten die in de toekomst vaker zullen voorkomen. Waterschap de Dommel heeft een aantal kerntaken waarvan de belangrijkste zijn het zuiveren van afval- en rioolwater, het onderhouden van sloten en beken en zorgen voor voldoende water, dus niet te veel maar ook niet te weinig. Daarnaast houdt het waterschap toezicht op de kwaliteit van water in vennen en meren en geeft het vergunningen af voor beregening. Voor alle duidelijkheid en om misverstanden

s Els Stravens

te voorkomen: Waterschap de Dommel houdt zich niet bezig met het drinkwater, dat is een taak van Brabant Water. Mensen verwarren dat nogal eens een keer. Het CDA is in het dagelijks bestuur van Waterschap de Dommel vertegenwoordigd door onze lijsttrekker Els Stravens. De afgelopen jaren heeft het CDA zich in het bijzonder in gezet voor een goede balans tussen belangen van de natuur en die van de agrarische sector. Waterschap De Dommel heeft gebiedsteams ingesteld die actief bewoners, natuurbeheerders en landbouwers benaderen om tot een voor ieder acceptabele

oplossing te komen en dat werkt uitstekend. Samen bereik je meer! Het CDA legt ook veel nadruk op een zeer beheerste kostenontwikkeling ondanks de grote uitdagingen waarvoor Waterschappen gesteld staan. Waterschap de Dommel kent nagenoeg de laagste tarieven van alle Waterschappen in Nederland. Uw geld wordt goed besteed! Het CDA heeft zich de afgelopen jaren ook ingezet voor een robuust watersysteem dat de gevolgen van overvloedige regenval of juist een tekort aan regen, zo goed mogelijk probeert op te vangen. Daartoe zijn forse investeringen gedaan. We houden de blik op de toekomst gericht! Wij willen ons werk voor de regio graag voortzetten. Geef ons uw steun op 20 maart! Maarten van den Tillaart

s Maarten van den Tillaart

Waterschap héél belangrijk in strijd tegen klimaatveranderingen Maak gebruik van uw recht om te stemmen bij de waterschapsverkiezingen. Het maakt wel degelijk uit op welke lijst u stemt. Niet alle partijen zetten zich op dezelfde manier in voor het behoud van onze mooie natuur en dus onze gezonde leefomgeving. STRIJD TEGEN KLIMAATVERANDERINGEN Afgelopen jaar hebben we van nabij meegemaakt wat lange droge periodes doen met onze beken en vennen, en dus met onze planten en dieren. Bovendien brengt het beregenen van akkers en grote tuinen door grondwater op te pompen, op langere termijn onze drinkwatervoorziening in gevaar. In deze strijd tegen de klimaatveranderingen lijken de belangen van boeren en natuurbeheerders niet altijd dezelfde te zijn. In sommige gebieden is het voor de natuur beter om water langer vast te houden, terwijl sommige boeren in datzelfde gebied het water snel weg willen hebben. Maar verstandige boeren die naar de lange termijnbelangen kijken, zien dat gelukkig anders. Onze beweging ”Water Natuurlijk” gaat graag het gesprek aan met dat soort boeren, bijvoorbeeld voor Agrarisch Natuurbeheer. Binnen Waterschap De Dommel geven wij alle steun aan plannen die tot doel hebben om de beekdalen van de Grote en de Kleine Beerze en de Reusel her in te richten. Om zo verdroging tegen te gaan, kwetsbare natuur te versterken en wateroverlast te beperken. STEUN AAN ALLERLEI INITIATIEVEN UIT DE SAMENLEVING Water speelt een cruciale rol in onze gezonde leefomgeving. Water zorgt voor groene natuur en voor koelte. Hierdoor vinden we

het fijn buiten, in onze wijk en in ons buitengebied, we komen tot rust en voelen ons gezond. De afgelopen jaren heeft Waterschap De Dommel mede dankzij Water Natuurlijk financiële steun verleend aan heel wat ideeën van inwoners en maatschappelijke organisaties: waterbergingen, wandelroutes met hangbruggen, voedselbossen, aan het klimaat aangepaste schoolpleinen en sportvelden, waterkrachtcentrale De Dommel. Dit willen we natuurlijk ook de komende vier jaar blijven doen zodat het fijn wonen, werken en ontspannen blijft in het stroomgebied van de Reusel, de Beerze en de Dommel. RECHTVAARDIGERE VERDELING VAN WATERSCHAPSBELASTING De afgelopen periode heeft Water Natuurlijk op landelijk niveau

gestreden voor een eerlijkere verdeling van de kosten voor waterzuivering, en van investeringen in en onderhoud van onze sloten, beken en stuwen. Er is namelijk sprake van een herziening van de waterschapsbelastingwet. Op dit moment moeten biologische boeren meebetalen aan het zuiveren van water terwijl zij geen bestrijdingsmiddelen of antibiotica gebruiken. En betalen we als gewone inwoners naar verhouding meer dan bedrijven terwijl die laatsten naar verhouding vaak meer vervuilen en meer water lozen of juist oppompen. Met Water Natuurlijk streven we er naar dat juist de vervuiler betaalt. Stem daarom op Lijst 1 “Water Natuurlijk” en met name op kandidaat 18: Frans van Hoof, oud wethouder in de gemeente Oirschot. Samen houden we het groen, gezond en betaalbaar!


DE HILVERBODE - WOENSDAG 13 MAART 2019

PAGINA 19

KIES VOOR

BRABANT

VENTI MUSICALI SPEELT MUZIEK UIT DE BAROK

Ongelooflijk dat hier zo’n ensemble bestaat!

zorgd door Catherine Hawkins. Naast de reeds genoemde leden zijn er nog Willemijn van Baar op de flauto traverso (dwarsfluit uit de barok) en Fien van Dingenen op de flauto dolce (de blokfluit). Zondag 24 maart kun je Venti Musicali beluisteren tijdens een intiem concert In De Flierefluiter. Aanvang is om 15.00 uur.

Provinciale Staten

POLITIEKE PARTIJEN WACHTEN GESPANNEN OP DE UITSLAGEN Alle landelijke politieke partijen kijken gespannen uit naar de verkiezingen van de leden van Provinciale Staten op 20 maart. Maar speciaal voor de regeringspartijen (VVD, CDA, D’66 en ChristenUnie) is die dag extra spannend. Want leden van Provinciale Staten die op die dag worden gekozen, kiezen namelijk op 27 mei samen 75 leden van de Eerste Kamer. De regeringspartijen hebben in de Eerste Kamer nu samen 38 zetels van de 75. Dat is net voldoende om een meerderheid te hebben in die Eerste Kamer (van 75 zetels: de helft plus één). Zij hopen dat die meerderheid bij de komende verkiezingen niet verandert in een minderheid. Zou dat wél zo zijn, dan krijgen ze het moeilijk in de Eerste Kamer.

s Venti Musicali. V.l.n.r.: Fien van Dingenen, Ad van Sleuwen, Stephan van der Maas, Willemijn van Baar en Catharine Hawkins. De barok is in de cultuurgeschiedenis de tijd van 1650 tot het einde van de achttiende eeuw. De muziek uit die tijd hoor je maar weinig en dat is bijzonder jammer. Dat ook vinden de zes leden van Venti Musicali die de tonen die indertijd klonken aan de vorstenhoven en in de deftige salons weer doen herleven. De musici hebben allemaal Beekse roots. door Kees van Kemenade “Wat ons bindt?” Die vraag is voor de leider van het ensemble, organist Ad van Sleuwen op de organo di legno en voor de leden Stephan van der Maas op barok oboe (voorloper van de moderne hobo) en Jac van Trier of fagotto (de barok uitvoering van de latere fagot), niet moeilijk om te beantwoorden. “De liefde voor wat de barok op muzikaal gebied heeft voortgebracht! Het is gewoon prachtige muziek; vol afwisseling, contrasten alom, energiek ook. Typisch is ook dat de instrumenten, zoals in latere perioden, niet opgaan in het geheel, maar afzonderlijk hun eigen karakter blijven behouden.

Wat toen werd geschreven was voornamelijk kamermuziek en daar richten wij ons nu ook op. Wij proberen de sfeer van die tijd zoveel mogelijk te benaderen en gebruiken daarom zoveel mogelijk instrumenten uit die tijd. Ad van Sleuwen bijvoorbeeld speelt op een klein houten orgel. Natuurlijk zijn het replica’s, maar ze zien er precies als toen uit en klinken waarschijnlijk ook nagenoeg hetzelfde.” De naam van het ensemble dat zes leden telt, behoeft enige uitleg. “Venti betekent wind. Wij gebruiken voor onze uitvoeringen van barok muziek uitsluitend blaasinstrumenten èn de menselijke stem. Liederen worden ver-

Bachcantates Tilburg 17 maart Arjan van Baest dirigeert op zondag 17 maart om 16.30 uur een bijzonder en afwisselend concert in de Broekhovense kerk, Broekhovenseweg 2 in Tilburg (de nieuwe locatie voor het seizoen 2018-2019). Koor en orkest van Stichting Bachcantates Tilburg brengen deze zondag maar liefst vier werken ten gehore: 1. Antonio Vivaldi (1678-1741), Sinfonia in B minor, RV 169 2. Jan Dismas Zelenka (16791745), Miserere, ZWV 57 3. J.S. Bach, Musikalisches Opfer, Sonata 1e en 2e deel, BWV 1079

HOEZO MOEILIJK?

DE VERKIEZINGEN

Die Eerste Kamer is belangrijk. De 75 leden van de Eerste Kamer controleren wat onze regering doet. De leden kijken ook of de verschillende plannen wel bij elkaar passen. Voor de regering is een meerderheid in die Eerste Kamer daarom erg belangrijk. Als er geen meerderheid meer zou zijn, kan de Eerste Kamer voorstellen van de regering wegstemmen. Dat betekent dat de regering dus in de problemen kan komen, als zij de meerderheid in die Eerste Kamer verliest. Die meerderheid is nu maar 1 kamerzetel. Erg spannend dus!

Hoe gaan die verkiezingen van de leden van de Eerste Kamer? U kiest op 20 maart de leden van de Provinciale Staten. De leden die bij die verkiezing in alle provincies worden gekozen, kiezen samen de 75 leden van de Eerste Kamer. Normaal gesproken gaan wij als kiezers zelf stemmen, maar in het geval van de Eerste Kamer gaat het om ‘getrapte’ verkiezingen: wij kiezen dan wél de leden van Provinciale Staten, maar die gekozen leden van Provinciale Staten kiezen op hun beurt -namens ons- de leden van de Eerste Kamer. Dat doen ze op 27 mei. Op die dag mag elk lid 1 stem uitbrengen op één van de kandidaten voor de Eerste Kamer. Om het zo eerlijk mogelijk te laten verlopen (de ene provincie is immers kleiner dan de andere en vertegenwoordigt ook minder mensen), is de ‘stemwaarde’ uitgedokterd. Een speciaal rekensommetje dat het verschil tussen grote en kleine provincies opheft. Daardoor komt er een eerlijke uitslag.

OPPOSITIE Je kunt begrijpen dat de partijen die niet in de regering zitten (oppositie) hopen dat de regering de meerderheid verliest. Dat kan, als die oppositiepartijen de verkiezingen van de Provinciale Staten zouden winnen. De nieuwe leden van Provinciale Staten die 20 maart worden gekozen, kiezen op 27 mei immers de 75 leden van de Eerste Kamer.

4. J.S. Bach, Ich bin vergnügt mit meinem Glücke, BWV 84 Solist is Caroline Stam, sopraan. De Sonata wordt uitgevoerd door Evelyn Tjon-En-Fa (viool), Marieke Langkamp (cello), Willemijn van Baar (fluit) en Ad van Sleuwen (orgel). Entreebijdrage naar draagkracht, richtprijs €10,-.

EUROPEES CULTUURBEZIT De leden van Venti Musicali werken pas drie jaar samen. De laatste persoon die zich aansloot was Jac van Trier. “Daarmee zijn wij wel compleet, in ieder geval voor de muziek van de grote componisten van de barok waarvan wij werk willen uitvoeren. Met zijn zessen zijn wij volledig in balans. De oorsprong van ons ensemble ligt in Hilvarenbeek. In de St. Petruskerk musiceerden wij in wisselende samenstelling en uit die informele contacten is Venti Musicali voortgekomen.” Het is wel heel bijzonder dat hier in onze gemeente zes professionele musici, geschoold aan het Brabants Conservatorium of de Universiteit, elkaar gevonden hebben rondom de barokmuziek. Natuurlijk kun je de muziek van Jean Baptiste Lully, van de Nederlander Quirinus van Blankenburg, of Johann Friedrich Fasch met enige moeite wel vinden, maar live beluisteren bestaat die mogelijkheid nauwelijks. Daarom ook is het concert op zondag 24 maart ook zo bijzonder. Het programma biedt het Hoboconcert van Johann Fasch, het Salve Regina gecomponeerd door Händel, het Blokfluitconcert van Sarri, het Fluitconcert in G-groot door Naudot en de door Van Blankenburg gecomponeerde cantate ‘Liebe, ach Liebe, ach Göttliche Liebe´. Geen pauze, om de sfeer van die voorbije eeuwen nog beter te laten doordringen in de beslotenheid. Barokmuziek behoort tot de Europese cultuur; onze moderne muziek vindt hier haar oorsprong. Om de bezoekers een plezier te doen zal Ad van Sleuwen steeds een toelichting geven bij de uitgevoerde werken. Meer informatie geeft de website www.ventimusicali.nl.

Jaarlijkse expositie Fotoclub Pix4Profs Fotoclub Pix4Profs heeft in De Steenfabriek, Steenfabriek 7 in Gilze haar jaarlijkse foto expositie ingericht. Het is de vijfde expositie in het 7-jarig bestaan van de fotoclub. De tentoonstelling omvat ca. 80 foto’s welke door de leden zijn geselecteerd uit hun oeuvre van het afgelopen jaar. Door deze selectie ontstaat een mooie variatie aan onderwerpen en technieken, waarbij de verschillende stijlen en manieren waarop de fotografen hun composities zien, resul-

(tekst: Frans van Son)

s Silhouetten (Peter Buitenhuis)

teert in een interessante expositie. De leden van de fotoclub willen met deze expositie een beeld geven van hun fotografische ‘reis’ van het afgelopen jaar en daarmee de kijker uitnodigen het gesprek aan te gaan en mogelijk ook (beginnende) fotografen inspireren met de camera op pad

te gaan. De twee verdiepingen van De Steenfabriek als expositieruimte voegt warmte en variatie toe aan de getoonde werken o.a. met de steenovens op de begane grond van het gebouw. De expositie is nog te bezoeken op woensdag 13 maart van 14.00-20.00 uur, zaterdag 16 maart van 13.00-20.00 uur en zondag 17 maart van 13.00 tot 18.00 uur. De toegang is gratis.


DE HILVERBODE - WOENSDAG 13 MAART 2019

TENTOONSTELLINGEN

PAGINA 20

VRIJDAG 15 MAART

ZONDAG 17 MAART

MAANDAG 18 MAART

ESBEEK

GOIRLE

OISTERWIJK

HILVARENBEEK

Aquarellen, etsen en schetsen van Andreas Schotel (1896-1984). Van 9 maart t/m 16 juni

Samen liedjes zingen omdat je dat leuk en gezellig vindt. Je bent welkom vrijdagochtend en je kunt zo aansluiten!

Entree 1 euro, kinderen onder begeleiding gratis

HILVARENBEEK

van 10.00 tot 15.00 uur GARAGE SALE OOSTELBEERS

Gezamenlijk initatief van Quiet, Hilvarenbeekse Uitdaging en Ongewoon Gewoon Diverse Beekse maatschappelijke initiatieven verzorgen deze maandagochtend koffie inloop, niks moet, alles mag. Welkom!

Andreas Schotel Museum Esbeek, Dorpstraat 2 van 11.00 tot 16 juni 16.00 uur TENTOONSTELLING: WEDEROPBOUW ROTTERDAM

Wijkcentrum De Wildacker v. Hogendorpplein 73 van 10.30 tot 12.00 uur ZINGENENZO

Vertrek vanaf Sociaal Huis, Varkensmarkt 13 van 11.00 tot 11.30 uur VRIJDAGOCHTEND WANDELING Georganiseerd door de Hilvarenbeekse Uitdaging. Wil je wandelen maar niet alleen? Sluit je aan! 3 km, 10.00 uur vertrek van Varkensmarkt 13. Aansluitend koffie of thee CC Elckerlyc van 20.00 tot 22.00 uur NIENKE PLAS VAN DE HAK OP DE TAK (TRY-OUT)

WOENSDAG 13 MAART

Landal Duc de Brabant van 19.30 tot 22.30 uur KIENEN IN BAARSCHOT Een gezellige kienavond in Baarschot. De zaal gaat open om 19.30 en de eerste ronde begint om 20.00 uur. GOIRLE

CC Jan van Besouw van 20.00 tot 22.30 uur BRAM VAN DER VLUGT VOGEL (TRY-OUT) Een theatervoorstelling speciaal geschreven ter gelegenheid voor Bram van der Vlugt zijn 85e verjaardag! CC Jan v Bessouw te Goirle van 20.00 tot 17 april 22.00 uur (GRATIS) OPEN REPETITIEAVONDEN POPKOOR ZO Popkoor Zo nodigt je uit om onze open repetitie-avond mee te maken. Stuur je vooraf een mail naar popkoorzo@gmail.com? DONDERDAG 14 MAART

HILVARENBEEK

Het Sociaal Huis, Varkensmarkt 13 van 14.00 tot 16.00 uur KIEMUUR HILVARENBEEK I.S.M. ONGEWOON GEWOON Vrij toegankelijke inloop voor steun, luisterend oor en persoonlijke groei. WELKOM! info: wijzijnongewoongewoon@gmail.coM OISTERWIJK

LAKSHMI is een groot talent en wist in korte tijd veel indruk te maken in de Ned. muziekscene met haar pop-noir muziek HILVARENBEEK

CC Elckerlyc van 20.00 tot 22.00 uur THE POST - SPEELFILM (DRAMA/THRILLER)

Tiliander van 11.00 tot 14.00 uur LEZING LUNCH EN CONCERT Met Leo Wolfs, Berlage Saxophone Quartet en Jan Brokken. €17,50

Ad van Doormaal, voorzitter van de fotostichting, zal u via oude foto’s meenemen naar het verleden van Diessen OISTERWIJK

Tiliander van 19.30 tot 22.00 uur PROF. DR. MANU KEIRSE VINGERAFDRUK VAN VERDRIET Deze lezing over rouwverwerking is een initiatief van de Metgezel in Zingeving en ContourdeTwern uit Oisterwijk. €12,50

Een ´kleurrijk´ zwart-witprogramma van De Dutch Don’t Dance Division met klassiek, neoklassiek en modern ballet

Vanmiddag zanger, DJ en rasentertainer Michael met o.a. muziek uit de jaren 60, 70 en 80. Gratis entree

MOERGESTEL

HILVARENBEEK

TILBURG

The Box, Bukkumweg 30a van 20.30 tot 01.00 uur SINGER SONGWRITER AVOND IN THE BOX Vincent van Wijnhoven en Dennis Wells verzorgen een mooie acoustische avond Entree gratis ZATERDAG 16 MAART

Boerke Mutsaers van 14.00 tot 16.30 uur VOORJAARSCONCERT GEMENGD KOOR SCAMPOLO EN THE HARMONY SINGERS Aanvang: 14.00. Entree € 7,50 incl. koffie of thee. Voorverkoop: 0134556171 MOERGESTEL

Tiliander, boven de bibliotheek van 11.00 tot 12.30 uur TAALCAFÉ IN TILIANDER

Den Boogaard, St Jansplein 1 van 14.30 tot 17.00 uur JUBILEUMCONCERT BUDDING SOUND BIG BAND

Taalleerders en vrijwilligers ontmoeten elkaar elke week in Tiliander. Zij praten dan over van alles

Concert door het Mechels Harmonieorkest en de ‘Budding Sound Big Band’ tgv 40-jarig jubileum

HILVARENBEEK

OISTERWIJK

OISTERWIJK

CC Elckerlyc van 16.00 tot 17.30 uur DANSSCHOOL HILVARENBEEK ’SAVE THE LAST DANCE’ (SPEELFILM) Georganiseerd i.v.m. het 5-jarig bestaan van de dansschool Sportaccommodatie de Roodloop van 18.00 tot 23.00 uur 22e EKSTERHOEVE GEZELLIGHEIDS BADMINTONTOERNOOI Het badmintonfeest van het jaar! Schrijf je in met collega’s of vrienden. meer info www.bchilvarenbeek.nl of facebook

Lodewijkskerkje, Kerkstraat 62 van 14.30 tot 16.00 uur PIANOCONCERT MET DAF & UD ´HARMONIE IN OOST EN WEST´ DOOR BELAN Drie muzikanten met een conservatoriumopleiding, gevlucht. Eeuwenlange muziektradities vertaald naar westerse oren TILBURG

Concertzaal Theaters Tilburg van 14.30 tot 17.00 uur IN MEMORIAM CONCERT HUUB KENNIS In Memoriam Concert regionaal Jeugdorkest, Apollo’77, An Raskin, Bram Bossier en L’Echo des Montagnes. Kaartjes €3,00 GOIRLE

CC Jan van Besouw van 15.00 tot 18.00 uur JAZZPODIUM OLD SCHOOL DIXIELAND MET THE DIXIE BOYS Waan je met de muziek van The Dixie Boys terug in de tijd. Een concert door Jazz Podium Goirle

Streekcafe ’Drie vennen’ - Klein Oisterwijk van 19.30 tot 21.15 uur LEZING ’HET HOOGSENSITIEVE KIND’

Cc Jan van Besouw van 20.00 tot 22.30 uur LAKSHMI - ADEM

OISTERWIJK

De Eenhoorn, Theresiastraat van 14.00 tot 16.00 uur LEZING KBO DIESSEN: DIESSEN IN OUDE FOTO’S

Bistrobar Strano, Poppelseweg 1 van 14.00 tot 20.00 uur STRANO’S ZONDAGMIDDAG

Kom eens luisteren en meezingen met kinderkoor de Sing Along Kids! Repeteer mee voor het optreden op 11 april

GOIRLE

Kijk op de website van Dorpsraad Oostelbeers voor meer informatie en een plattegrond

DIESSEN

GOIRLE

Basisschool De Bunders, Frans Halsstraat 34 van 15.15 tot 16.15 uur SING ALONG KIDS HOUDEN OPEN REPETITIE

Meer informatie: www.lacourcoaching.nl Kosten: €7,50,- aanmelden via info@lacourcoaching.nl

OOSTELBEERS

Het Sociaal Huis, Varkensmarkt 13 van 10.00 tot 11.30 uur MAANDAGOCHTEND KOFFIE INLOOP SOCIAAL HUIS

GOIRLE

CC Jan van Besouw van 20.30 tot 23.00 uur BALLET BLACK & WHITE - DDDDD

BAARSCHOT

Wijkgebouw Pannenschuur, Lavendel 9 van 09.30 tot 14.30 uur ROMMELMARKT IN DE PANNENSCHUUR

OISTERWIJK

CC Elckerlyc van 20.00 tot 22.00 uur BRAM FISCHER SPEELFILM (DRAMA) GOIRLE

CC Jan van Besouw van 20.30 tot 23.00 uur THOMAS PIETERSE EEN SERIEUZE KNIPOOG Ondersteund met het gevoelige toucher van pianist van Marwijk weet Pieters een brug te slaan tussen hemzelf en publiek

Tiliander van 15.00 tot 18.00 uur NEW ORLEANS JAZZ TRIO ’THE BUDDY’S’ - SWINGJAZZ Het trio legt zich toe op de vertolking van de originele New Orleans Jazz. Gratis te bezoeken TILBURG

Broekhovense kerk, Broekhovenseweg 2 van 16.30 tot 18.00 uur BACHCANTATES TILBURG 17 MAART Koor en orkest van Stichting Bachcantates Tilburg brengen deze zondag maar liefst vier werken ten gehore

DINSDAG 19 MAART

Brede School, Kloosterlaan 26-32 van 09.00 tot 11.30 uur OPEN DEURENDAG BREDE SCHOOL MOERGESTEL De Brede School instellingen nodigen inwoners van Moergestel uit om te kijken naar onderwijs en opvang in het dorp OISTERWIJK

Tiliander van 14.00 tot 17.00 uur BOEKVERFILMING TAAL IS ZEG MAAR ECHT MIJN DING Een komische boekverfilming naar het boek van Paulien Cornelisse. €8,GOIRLE

De Guldenakker Goirle van 19.30 tot 21.30 uur LEZING GOLSE GENEN, DOOR RENÉ BASTIAANSE HET RIJKE ROOMSCHE LEVEN René brengt zijn toehoorders met een serie foto’s in de sfeer v.h. het Roomse Leven in de periode van 1910 tot 1965. BERKEL-ENSCHOT

De Schalm Trappistinnentuin 77 van 20.00 tot 21.30 uur INFORMATIEAVOND HERENBOEREN HART VAN BRABANT Samen investeren in gezond en duurzaam eten. We leggen je graag uit hoe dat werkt en wat onze plannen zijn WOENSDAG 20 MAART

GOIRLE

CC Jan van Besouw van 15.00 tot 17.30 uur NUFFE TANTES IN EENUF IS EENUF! Wat betekent dat eigenlijk, Nuf!? Kom erachter tijdens het verhaal van de Nuffe Tantes! RIEL

Ontmoetingscentrum De Leybron van 19.30 tot 21.00 uur BIJEENKOMST SENIOREN BELANGEN RIEL Bespreking/overleg hoe 60 jarig jubileum in 2020 vorm te geven - Iedereen is welkom Wilt u uw evenement ook aankondigen? Lever dan naar hartenlust een evenement aan via onze portal! - Ga naar https://www. uitgeverijemdejong.nl/aanleveren - Kies naast Redactioneel op ‘hier’ om verder te gaan - Kies na inloggen en/of registratie voor Evenementen


DE HILVERBODE - WOENSDAG 13 MAART 2019

rt SpoSport

PAGINA 21

verslagen, sportberichten en sportnieuws uit de regio

Schaatsster Karlijn Schellekens Senioren bewegen met KBO promoveert naar tweede klasse Hilvarenbeek/Esbeek/Biest-Houtakker In de week na carnaval verbeterden Thomas van Berkel, Teun van der Linden en Karlijn Schellekens van Schaatsclub De Vennen acht persoonlijke records tijdens wedstrijden in Heerenveen en Tilburg. Karlijn promoveerde bovendien naar de tweede klasse. Op maandag 4 maart gingen Thomas, Teun en Karlijn geen carnaval vieren, maar namen zij deel aan een schaatswedstrijd over 500 en 1000 meter in ijsstadion Thialf in Heerenveen. Nadat Thomas 46.49 op de 500 meter had gereden, verbeterde hij met 1:31.82 zijn persoonlijke record (PR) op de 1000 meter. Teun verbeterde zijn PR op beide afstanden met respectievelijk 46.28 en 1: 32.79 en ook Karlijn wist met 47.09 respectievelijk 1:35.51 weer

twee nieuwe records aan haar lange lijst toe te voegen. WOENSDAG 6 MAART Twee dagen later reisden Teun en Karlijn opnieuw naar het hoge noorden voor een nieuwe wedstrijd in Heerenveen. Op 6 maart bleef Teun met 47.07 op de 500 meter nog wel boven zijn PR, maar op de 1500 meter was hij met 2:21.06 ruim twee seconden sneller dan zijn oude PR. Voor Karlijn was hetzelfde

s Karlijn Schellekens, promotie naar tweede klasse (foto Wouter Groenen)

ZONDAG 10 MAART Tijdens een wedstrijd op zondagavond 10 maart in Tilburg verbeterde Karlijn met 2:30.83 haar PR op de 1500 meter opnieuw en promoveerde zij alsnog naar de tweede klasse. Met deze promotie voegt Karlijn zich in haar klasse bij de top van Zuid-Nederland. Ook andere leden van Schaatsclub De Vennen kwamen op 10 maart in Tilburg aan de start, maar verbeterden daarbij geen PR’s. Hieronder hun tijden: 3 leden reden een rit over 500 (1e tijd) en 1000 meter (2e tijd): Martijn Weber 43.37 en 1:30.44; Thomas van Berkel 47.73 en 1:34.96; Bram Faes 53.34 en 1:53.43. 3 leden reden een rit over 500 (1e tijd) en 1500 meter (2e tijd): Teun van der Linden 47.34 en 2:25.15; Karlijn Schellekens 49.23 en 2:30.83 (PR + promotie); Hilde van Hulten 51.69 en 2:42.19. MARATHONCOMPETITIE Op vrijdagavond 8 maart was Jan op ’t Hoog in Breda een van de deelnemers aan de laatste wedstrijd van de Zuid-Nederlandse Marathoncompetitie voor Masters-2. In de wedstrijd over vijftig ronden ging Jan als twaalfde over de finish en in het eindklassement van de competitie behaalde hij een verdienstelijke tiende plaats.

NAAR LINKER RIJTJE

Beerse Boys boekt belangrijke zege op Rood Wit V Ondanks het stormachtige weer werd besloten toch een aanvang te maken met de thuiswedstrijd van Beerse Boys tegen een van de naaste concurrenten, Rood Wit uit Veldhoven. Hoewel het spel lastig gespeeld kon worden en de wind van grote invloed was, werd de wedstrijd uitgespeeld. Dankzij een snel doelpunt van Jannes Mulders moest Rood Wit de hele wedstrijd tegen een achterstand en de wind opboksen. Dat leverde weinig echte kansen op, maar ook een doelpunt dat wegens buitenspel werd afgekeurd. Het tweede Beerse doelpunt van Daan Mulders viel ruim een kwartier voor tijd en toen was de strijd wel gestreden. Behalve de 3-0 van Jannes Mulders kwamen er meer kansen om de score op te voeren, maar die bleven onbenut. Al vroeg in de wedstrijd kwam Beerse Boys op voorsprong via Jannes Mulders. Na een reeks missers in de Rood Wit verdediging kon hij al in de eerste minuut de 1-0 over de lijn werken. Rood Wit V moest op zoek naar de gelijkmaker, maar met de straffe wind diagonaal over het veld was het lastig voetballen. Een duidelijk veldoverwicht voor de bezoekers leidde nauwelijks tot kansen. Vlak nadat verdediger Stijn van Heerbeek van Beerse Boys geblesseerd moest afhaken was Rood Wit wel dicht bij een doelpunt, maar de diagonale lage schuiver in de 38e minuut ging voorlangs. Door onderbrekingen voor blessurebehandelingen kwamen er in de eerste helft vijf minuten extra tijd bij en in de laatste daarvan scoorde Rood Wit wel, maar het doelpunt werd wegens buitenspel afgekeurd en daar was niet iedereen het mee eens. Ook in de tweede helft bleef Rood Wit de aanval zoeken, op jacht naar de gelijkmaker. Maar de Beerse doelman Rob Wilborts bleef in alle situaties de baas in zijn doelgebied. In de 67e minuut

belandde een schot boven op de lat, maar meer gevaar was er niet te duchten. Beerse Boys loerde op de counter, maar de wind maakte een goede uitvoering niet eenvoudig. In de 73e minuut kreeg Jannes Mulders op rechts veel ruimte en kon met de bal oprukken en op tijd zijn broer Daan voor het doel bereiken. Die leek de bal te ver voor zich uit te spelen, maar rondde met een mooie lob over de

een slechte verbranding plaats. Bij zo’n onvolledige verbranding komen schadelijke stoffen vrij, o.a. het dodelijke koolmonoxide. Een zelfde proces voltrekt zich bij de stofwisseling van de mens bij onvoldoende aanbod van zuurstof. Ook dan blijven er schadelijke stoffen achter die tot ernstige ziektes kunnen leiden.

scenario van toepassing. Ook zij bleef met 47.34 net boven haar nieuwe PR op de 500 meter en was met 2:31.31 zelfs meer dan vijf seconden sneller dan haar oude PR op de 1500 meter. Deze tijd was ruim sneller dan de limiet van 2:35.00 die geldt voor promotie naar de tweede klasse van de meisjes Pupillen, maar betekende voor Karlijn helaas nog geen promotie. Promotie is voor rijders uit Zuid-Nederland namelijk alleen mogelijk op basis van op de ijsbanen van Tilburg, Breda, Eindhoven en Geleen gereden tijden.

uitgekomen doelman Smulders toch beheerst af: 2-0. Het geloof leek uit de Veldhovense ploeg te verdwijnen, want nu kreeg Beerse Boys wat meer aanvallende mogelijkheden. Voor zover dat al niet het geval was besliste Jannes Mulders in de 79e minuut de wedstrijd. Bij een aanval wilde hij de bal vlak voor het Rood Wit doel naar binnen spelen, maar maakte een een-tweetje met een tegenstander en kon toen in de korte hoek raak prikken: 3-0. Dat bleek de eindstand, want Pepijn van Spreuwel raakte bij een doelpoging de buitenkant paal. Er werden over en weer wat domme gele kaarten gepakt, maar Batuhan Gunuc van Rood Wit sloeg wat dat betreft alles door in de 89e minuut met een gestrekt been gevaarlijk in te komen en een terechte rode kaart te incasseren.

s Jeu de boules bij de KBO We worden gemiddeld steeds ouder. Maar leven we ook langer? Of zijn we langer ziek, zoals een arts ooit schreef? Oud worden klinkt aantrekkelijk, maar behoudt het leven ook voldoende kwaliteit? Is het geen voorrecht om na een vitaal leven gezond te sterven? Wie het over gezondheidszorg heeft, denkt meestal aan ziektes en hulpbehoevendheid. Gezondheid betekent echter niet alleen de afwezigheid van ziektes. Gezondheid wil ook zeggen: resistentie tegen ziektes, fitheid, normaal lichaamsgewicht, prestatievermogen, hoge levensverwachting zonder ziektes. Gezondheidszorg zou moeten zijn wat het woord uitdrukt: zorg voor de gezondheid. Een gezondheid die een optimaal functioneren van lichaam en geest waarborgt. Er zijn in het leven drie dingen die de moeite waard zijn om je voor in te zetten. Drie dingen die ons niet komen aanwaaien. Drie dingen die inspanning kosten. Het zijn: het verwerven van kennis, het winnen van de liefde van de medemens en behoud van gezondheid. OPTIMAAL GEZOND Om optimaal gezond te zijn en te blijven vormt bewegen naast gezonde voeding een onmisbare factor. Regelmatig bewegen is goed voor lichaam en geest. De voorkeur gaat uit naar duursporten: joggen, wandelen, fietsen, zwemmen. Joggen kan op een bepaalde leeftijd te veel gevraagd zijn, hoewel de mens van nature een loopdier is. ´Terug naar de natuur´ luidt het devies, maar dan wel te voet. Drie, of beter nog viermaal per week stevig wandelen, met of zonder rollator, of fietsen of een andere vergelijkbare bezigheid. Dat de voorkeur uitgaat naar duursporten wil niet zeggen, dat andere vormen van bewegen geen gunstig effect sorteren. Minimum daarvoor is driemaal per week een uur flink bewegen. Beter nog elke dag een half uur. En bij dit alles: leer om plezier te hebben in bewegen. Geef bewegen een vaste plaats in het leefpatroon. Het valt niet altijd mee om van de bank af te komen. Maar wie vandaag de training overslaat, loopt morgen een dag achter. Bewegen in een groep gaat veel makkelijker dan alleen. Ook bij de KBO weet men dat. De KBO biedt elke dag vormen van bewegen aan. Kijk eens op de site van de KBO of praat met anderen die al gebruik maken van de vele geboden mogelijkheden.

ZUURSTOF ALS VOEDSEL Niet alleen de spieren, de botten, de gewrichten varen wel bij regelmatig bewegen. We staan nog stil bij het belangrijkste voedsel dat de natuur ons te bieden heeft. Het is gratis verkrijgbaar, het kost niets, alleen een beetje inspanning. Het gaat niet om groente of fruit of volkoren producten, het gaat om zuurstof. Bijna alle processen in ons lichaam verlopen onder invloed van zuurstof. Het belang wordt het best duidelijk bij het ontbreken ervan. Na enkele minuten zonder zuurstof lijden de hersenen onherstelbare schade, een paar zuurstofloze minuten erbij en we vertellen het niet meer na. Zittend verbruikt de mens per minuut ongeveer 12 liter lucht, wandelend 16 tot 30 liter en bij joggen of een vergelijkbare activiteit 40 tot 50 liter. Een verbranding is pas optimaal als er voldoende zuurstof ter beschikking staat. Vergelijk onze stofwisseling maar met een houtkachel. We kunnen die wel volstoppen met hout, maar als er ‘geen trek’, niet voldoende zuurstof is, vindt

TRAININGSBELASTING Onderzoekers hebben gezocht naar een trainingsbelasting die een optimale invloed heeft op de stofwisseling. De inspanning mag niet te zwaar zijn omdat het lichaam dan een zuurstofschuld moet aangaan. Het effect is dan negatief. De inspanning moet extra zuurstof opleveren. Het ideale punt bleek te liggen bij een inspanning die zo zwaar is dat men lichtjes gaat zweten en dat men tijdens de inspanning nog zonder horten en stoten met een partner kan praten. Bij de KBO vinden de beweegactiviteiten onder begeleiding plaats. Over de juiste dosering hoeft men zich geen zorgen te maken. LEVENSKWALITEIT Bewegen levert een groot rendement: geestelijke frisheid, geen verkalking van de bloedvaten, het bloed stroomt beter, de longen houden hun elasticiteit, het hart blijft sterk, het zuurstoftransport wordt beter, de gewrichten behouden hun soepelheid, de spieren worden getraind, de botten blijven sterker. Kortom: bewegen brengt levenskwaliteit, we leven langer in plaats van langer ziek te zijn. We worden niet ziek omdat we ouder worden. Stofwisselingsziektes zijn haast altijd een gevolg van de manier van leven. Het advies kan dan ook alleen maar luiden: beweeg tot drie dagen voor je dood. Bij KBO Hilvarenbeek/Esbeek/ Biest-Houtakker zijn de volgende mogelijkheden om in groepsverband te bewegen: Fietsen, Jeu de boules, Koersbal, Tai-chi, Trimloop en Wandelen. LID WORDEN VAN DE KBO? Kijk eens op: www.kbo-hilvarenbeek.nl.

s Triummen met de KBO

Beekse Handboogcompetitie

RONDE 6 OlVr Broederschap B .......... 4-13 OlVr Broederschap A ........ 3-(-2) Oef. en Uitsp. B ................. 2-(-5) Oef. en Uitsp. A ................ 1-(-35) Amacitia B ..........................4-25 Rozenjacht A ........................3-17 Amacitia A ................................1 Rozenjacht B .............................1 s Daan Mulders kan nog net bij de bal

TUSSENSTAND OlVr Broederschap B ...........5-17 OlVr Broederschap A ...........5-15 Oef. en Uitsp. B ....................5-15 Amacitia B .......................... 5-14 Oef. en Uitsp. A ....................5-13 Sint Sebastiaan B ................ 4-10 Rozenjacht B ....................... 5-10 Rozenjacht A ....................... 5-10 Amacitia A ............................5-9 Sint Sebastiaan A ..................4-7

A LIFE CHANGING EXPERIENCE

Doe mee en schrijf je in: opgevenisgeenoptie.nl


DE HILVERBODE - WOENSDAG 13 MAART 2019

rt SpoSport

PAGINA 22

Puzzel mee ...

verslagen, sportberichten en sportnieuws uit de regio

Doe mee met onze wekelijkse Puzzelactie en maak kans op EEN WAARDEBON t.w.v. € 15,- van WILLEMSE LUXE BROOD & BANKET of EEN FRUITMAND van GROENTE- EN FRUITWINKEL DE BRAACKEN

HITA 1 SPROKKELT DRIE BELANGRIJKE PUNTEN TEGEN TITELKANDIDAAT UIT DEN BOSCH

Tafeltennisvereniging Hita ’79 Beide teams van Hita ’79 speelden afgelopen weekend een uitwedstrijd tegen een hoog geklasseerde tegenstander. Tjalle Hoogsteen, Tim Verheggen en Dirk Kaal speelden met Hita 1 tegen Never Despair uit Den Bosch en verrasten toch enigszins. Ondanks dat werd het 7-3 in het voordeel van de Bosschenaren. Hita 2 speelde in en tegen koploper Veldhoven en ook zij verloren met 7-3, ondanks enkele spannende 4- en 5-setters. HITA 1 In de laatste uitwedstrijd op zaterdag, de overige wedstrijden worden allemaal op vrijdagen afgewerkt, traden Tim Verheggen, Dirk Kaal een Tjalle Hoogsteen aan tegen het sterke Ne-

ver Despair uit Den Bosch. Het beloofde een lastige middag te worden voor de Hitanen, gezien de stand in de poule en de individuele ratings van de spelers. Tjalle Hoogsteen en Tim Verheggen konden dan ook niet stunten in

hun eerste partijen en verloren beiden met 3-1. Dirk Kaal wist vervolgens zonder setverlies zijn tegenstander Barry Schraven te verslaan. Ook Tjalle Hoogsteen wist het spel van Schraven dusdanig te ontregelen dat ook hij, tot ongenoegen van zijn tegenstander, zonder setverlies als winnaar uit de arena kon stappen. Alleen Dirk Kaal kon in de resterende partijen nog winnen van Lukasc Cioch, wat resulteerde in een eindstand van 3-7.

POLITIE 0900-8844 Team Tilburg Oost ‘De GroeneBeemden’ Bezoekadres: Brücknerlaan 18, 5011 DM Tilburg Postadres: Postbus 8050, 5004GB Tilburg Open: ma. t/m vr. 9.00-17.00 u. Voor afspraak: 0900 - 8844 Bij spoed: 1-1-2. Post Hilvarenbeek Vrijthof 10. Geopend op afspraak. Info: www.politiemwb.nl CENTRALE HUISARTSENPOST TILBURG 0900-3322222 Voor spoedeisende huisartsenhulp. Door de week van 17.00 uur ’s avonds tot 8.00 uur de volgende dag. In het weekend van vrijdagavond 17.00 uur tot maandagochtend 8.00 uur. Op feestdagen van 17.00 uur de dag er vóór tot 8.00 uur de dag erna. 0900-3322222. Lage Witsiebaan 2a, 5042 DA Tilburg. Voor alle patiënten in Tilburg, Berkel-Enschot, Biezenmortel, Gilze, Moergestel, Oisterwijk, Riel, Udenhout, Hilvarenbeek, Diessen en Alphen. APOTHEKEN HILVARENBEEK Apotheek Beekdal Tilburgseweg 2 tel. 013-5058151 fax 013-5058155. Open: ma.- vr. 8.00-17.30 uur, za. 11.00-12.00 uur. DIESSEN Service punt van apotheek Beekdal in medisch centrum Heuvelstraat 3 te Diessen Openingstijden: van 11.00 - 12.30 uur en van 15.00 - 17.00 uur MOERGESTEL Apotheek de Stroom Raadhuis-straat 32c tel. 013-5131008 fax013-5131014, Open: ma.-vr.8.00-17.30 uur. Spoedrecepten buiten de openingstijden: Dienstapotheek Tilburg, Lage Witsiebaan 2 Tel. 0900-2357323

HITA 2 Het tweede team van Hita ’79 speelde afgelopen vrijdag uit tegen T.T.V. Veldhoven, de leider in het klassement en dus een sterke tegenstander. Toine Smolders, Christie Willems en Koen van Eijk wisten goed tegenstand te bieden, wat leidde tot verschillende spannende 4- en 5-setters. Op ervaring wisten de tegenstanders echter toch vaker de winst te pakken. De spelers van Hita wisten ieder één partij te winnen, waardoor de wedstrijd met 7-3 verloren werd. Doordat de directe concurrent in de rangschikking, team TTVE uit Elshout, met 8-2 won, staat het team van Hita nu duidelijk onderaan. Komende vrijdag staat de thuiswedstrijd tegen dat TTVE op het programma, dus dat biedt een goede kans om de achterstand te verkleinen. OOK GEÏNTERESSEERD IN TAFELTENNIS? Ga dan geheel vrijblijvend eens kijken op de vaste trainingsavond van Hita ‘79, donderdag vanaf 20.00 uur, voor zowel jeugd (20.00-21.00 uur) als volwassenen. (20.00-22.00 uur) Er wordt gespeeld in de sportzaal van school De Driehoek aan de Wagenmaker (ingang zijde Zadelmaker) in Hilvarenbeek. Sla een balletje mee, tafeltennisbatjes zijn in de zaal aanwezig.

s Opperste concentratie bij Tim Verheggen (links), maar de winst ging uiteindelijk naar zijn tegenstander Lukasz Cioch van Never Despair

WEGWIJZER

doorgezet in de thuiswedstrijd tegen Flash op vrijdag 15 maart aanstaande.

Door het pakken van de drie punten zit er weer enigszins herstel in het resultaat, ten opzichte van de vorige competitiewedstrijd. Hopelijk wordt die stijgende lijn

Natuurlijk ben je ook van harte welkom bij de thuiswedstrijden van deze voorjaarscompetitie aanstaande vrijdag 15 maart of op 22 maart, 5 april en 12 april.

TANDARTS 06-50218221 Weekenddiensten Diessen, Goirle, Hilvarenbeek en Middelbeers. De weekenddienst is van vrijdag tot maandag en op erkende feestdagen. Deze dient uitsluitend voor spoedgevallen! De dienstdoende tandarts is bereikbaar via tel. 06-50218221.

EEN GEDROOMDE AFSLUITING VAN HET WINTERSEIZOEN

STICHTING HILVARENBEEK/ DIESSEN HEARTSAFE Door HARTSLAG NU sms of app snelle inzet van reanimatie hulpverleners en -AED’s. Meer info op www.hartslagnu.nl en/of www.heart-safe.nl

In het weekend van 9 maart vond het Nederlands Kampioenschap Indoor dressuur plaats. Zoals gebruikelijk wordt dit kampioenschap verreden op het KNHS terrein in Ermelo.

Lisanne Backbier wint zilver op het NK

Linssen met haar pony Jacco en Lisanne Backbier op de uiterst ervaren Devon DH. De beide meiden en hun begeleiders trotseerden voor de rit naar Ermelo de harde wind en felle regen. Via een live-uitzending op internet konden de clubgenoten van Taxandria op afstand meeleven met de prestaties van Manoek en Lisanne in de ring. Manoek mocht het spits afbijten in de categorie DE, klasse M2. Ze heeft naar eigen zeggen een super fijne proef gereden en was dan ook zeer tevreden. Het was een sterk deelnemersveld en ze is uiteindelijk op een hele nette 8e plek gekomen van de 20 ruiters. Hun totale score was 64,33%.

SENSOOR TELEFONISCHE HULPDIENST 0900-0767 24 uur per dag bereikbaar voor een gesprek. Anoniem en vertrouwelijk. Tel. 0900-0767 (5ct/min.). Chatten kan ook op: www.sensoor.nl/brabant.

KBO BELANGENVERENIGING VOOR SENIOREN Hilvarenbeek, Esbeek, Biest-Houtakker. Secretariaat: kboheb@gmail.nl Ledenadministratie: tel. 013-5053057, website: www.kbo-hilvarenbeek.nl

THEBE THUISZORG MIDDEN-BRABANT Uitleenservicepunt (ma-vrij 8.00 -17.00 uur, za-zo 9.00 - 12.00uur) zorgcentrum de Clossen-borch, Papenstraat 78 in Hilvarenbeek. E-mail: info@thebe.nl. Internet www.thebe.nl, telefoon 088 - 1173 700 (24 uur per dag bereikbaar; 10 cent p.m.).

s Lisanne Backbier wint zilver! Tijdens de Brabants Kampioenschappen die dit jaar in Schijndel werden verreden wisten twee leden van Jong Taxandria zich te plaatsen voor het NK. Manoek

ZILVER VOOR LISANNE Later op de middag was Lisanne Backbier aan de beurt. Samen met de inmiddels 19 jarige Devon DH reed ze een superproef in de klasse L1, categorie A/B. Hun totale score was 65,778% wat genoeg was voor het Zilver.

Wist u dat ..... verenigingen, die ons van nieuws voorzien,

WEGWIJZER Voor verpleging en verzorging: buurtteam Hilvarenbeek 08 81176817 en buurtteam Diessen 08 81176818.

GRATIS affiches kunnen aanvragen voor het aankondigen van hun activiteiten? Voor informatie kunt u contact opnemen met Uitgeverij Em. de Jong te Baarle-Nassau 013-507 5534 of Stan-Broeders 06 21499110

Stuuruwoplossingnaarpuzzelhv@emdejong.nl Inzenden kan tot volgende week maandag 19.00 uur. De winnaar kan op vertoon van een identiteitsbewijs op vrijdag of zaterdag de waardebon afhalen bij Willemse Brood & Banket, Diessenseweg 22, Hilvarenbeek, 013 - 505 1264 of de fruitmand Puzzelservice / Persbelangen / P0165 15, bij Groente- en Fruitwinkel De Braacken, Turnhoutsebaan Goirle, 013 - 534 21 15. A.u.b. eerst even bellen. 1 11 15

2

3

4

6

5

16

24

25

28

29

58

23

31

30

37

38

41

45

42 47

46

52

33

32

36

40

53

55

54

56

57 61

65

64

63

49

48

60

59

68

19

27

35

39

14

26

34

51

10

22

21

20

50

9

18

17

44

8

13

12

43

7

66

67

70

69

62

71 73

72 75

74

© Persbelangen P10165

12

6

24

28

40

47

72

70

41

23

13

74

Kruiswoordpuzzel Week 11 Welk winwoord komt er in het balkje? HORIZONTAAL: 1 land in Europa, 6 aanschaf, 12 beeldmerk, 13 federatie, 15 minister-president, 18 drek, 20 schaalvormige bak, 21 familielid, 22 schil, 23 uitroep, 24 bemanning, 26 aalvork, 27 Public Switched Telephone Network (afk.), 28 helium (afk.), 29 bushokje, 31 manuscript voor de pers, 33 zevende toon, 34 kever, 35 en (Fr.), 37 zangstem, 39 persoonlijk voornaamwoord, 40 het abc, 42 intelligentiequotient, 44 met behulp van (afk.), 46 Chinese afstandsmaat, 47 alfabet, 50 fermium (afk.), 52 bouillon, 55 binnenstad, 57 Saudi-Arabië (afk.), 58 Griekse kaas, 60 Spaans wijngebied, 61 heldendicht, 63 Engelse titel, 64 in tegenstelling tot (afk.), 65 pluspunt, 67 meisjesnaam, 68 bijzonder gas, 70 gewijd, 72 officierskantine, 73 bijwoord, 74 poetskatoen, 75 lijm. VERTICAAL: 2 ar, 3 leer- en opvoedingsmoeilijk (afk.), 4 teveel, 5 deel van een breuk, 7 nummer, 8 jong, 9 afstammeling, 10 wild rund, 11 indiaan, 14 zelden, 16 buitenbeentje, 17 hoogteverschillen, 18 vetlaag, 19 een beetje, 25 werknemersverzekering, 27 staaf met scherpe punt, 30 goed!, 32 friet, 34 kruidenplant, 36 hoeveelheid, 38 zenuwtrek, 41 opperarmspier, 43 drukprocédé, 45 Business Software Alliance (afk.), 48 groet (Eng.), 49 vulkanisch gesteente, 51 dienstmeisje, 53 geestvervoering, 54 klap, 56 land in het Midden-Oosten, 57 natriumcarbonaat, 59 deelteken, 62 muziekinstrument, 64 in goede staat, 66 ongebleekt, 69 Europeaan, 71 toer. OPLOSSING WK 10

Oplossing Prijspuzzel wk 10:

HOOFDSCHOTEL

HORIZONTAAL: 1 sept., 5 VERTICAAL: 2 eg, 3 produktiezwoel, 9 moer, 12 grip, 14 een, proces, 4 tipi, 6 weleens, 7 oei, 15 Bant, 17 opsplitsing, 21 ad8 entstof, 9 mank, 10 ongecomditie, 23 stokerij, 25 keu, 26 pliceerd, 11 et, 13 PSTN, 15 bios, wk19 10: nee, 27Prijspuzzelwinnaar tos, 28 col, 29 inkt, 31 WAARDEBON 16 fakir, 18 piek, stok, 20 knook, 33 coke, 34 ton, 36 suf, pijler, 22 den, 24 rok, 30 tosti, 37 jam, 38 eiser, 39 korps, 41 32 OU, 33 caris, 35 nes, 37 jou, ets, 42 keg, 45Rozenstraat uil, 47 hopi, 495 -40 shock, 42 karaoke, 43 eb, 44 Middelbeers kabel, 51 site, 53 OCR, 54 tor, gedempt, 46 delta, 48 och, 49 55 dam,Prijspuzzelwinnaar 57 cal., 58 cholera, 60 FRUITMAND korf, 50 lava, 52wk tan,10: 54 tent, 56 evident, 62 conformatie, 64 mits, 59 loep, 61 dito, 63 rot, 64 beet, 65 kop, 66 stro, 68 gesp, Be, 67 oo. 69 getto, 70 odor.

Ad van Heerbeek Nicolette Pouw

Kuikseindseweg 18 - Middelbeers Winwoord: POEDERSUIKER

Lever uw oplossing vóór maandag 19.00 uur in via e-mailadres: puzzelhv@emdejong.nl Oplossing + Naam + Adres. Vermeld in het bericht de puzzeloplossing, uw naam en adres. Volgende week maken wij de gelukkige winnaar of winnares bekend.

BENT U DE WINNAAR?

Knip dan bovenstaande oplossing met daarop uw naam uit en u kunt uw waardebon t.w.v. 15 euro deze week op vrijdag of zaterdag ophalen en voor de fruitmand a.u.b. eerst even bellen! (Vergeet uw legitimatie niet)


DE HILVERBODE - WOENSDAG 13 MAART 2019

KerkKerk

berichten

MISINTENTIES Gelieve misintenties ruim van tevoren op te geven, minstens een week voordat de nieuwe Hilverbode uitkomt. Het stipendium bedraagt € 10,-. Als u een misintentie opgeeft, geeft u ons toestemming om deze naam te publiceren. Indien u dit niet wilt gelieve dit uitdrukkelijk aan te geven i.v.m. de nieuwe privacywet. U kunt de misintenties opgeven op de volgende wijze: - Via het parochiecentrum H.Norbertus, Heuvelstraat 1 te Diessen, geopend van dinsdag t/m vrijdag van 9.00 tot 13.00 uur, 0135041215. - Via een envelop met gegevens en stipendium in de kleine brievenbus bij de voordeur van de pastorie, Heuvelstraat 1 te Diessen. - U kunt ook mailen: info@h-norbertus.nl. - Via de Petruskerk te Hilvarenbeek, donderdagochtend van 10.00-12.00 uur in de kerk (achterom), 013-5052828. - U kunt ook mailen: administratie@h-norbertus.nl. - Via Wim Oerlemans, Emmastraat 11 Haghorst, 0135041733.

PAROCHIE H. NORBERTUS Diessen/Hilvarenbeek WEEKEND VAN 16-17 MAART 2e zondag van de Veertigdagentijd jaar C. Intenties: Voor een bijzondere intentie; voor een speciale intentie; overleden en levende leden van de Stille Omgang; fund. Antonius Cornelius Ansems en Ansems-van Riel; Ad en Tonny Otte-van Pruisen en zoon Anton; Ad Vester; Miet van Gestel-van Puijenbroek; Sien Brouwers; Kees van Gestel (Voortsepad); Wies Jansens-Martens en echtgenoot Toon; Jan en Mietje Heeffer-de Laat; Frans en Miet van Woensel-Wolfs; overl. ouders van Dal-Vingerhoets; René van Riel; Maria Dierckx; overl. ouders Timmermans-van Puijenbroek; Johan van Beurden vw. zijn jaargetijde; overl. ouders van Gestel-Kokken en Mathijs; Wim van Dal; Nel v.d. Wouw-van Dommelen vw. haar 1e jaargetijde; Maria van Trier-van Leijsen vw. haar 1e jaargetijde. ZATERDAG 16 MAART 19.00 uur: Eucharistieviering in de Willibrorduskerk, m.m.v. het Norbertuskoor.

PROTESTANTSE GEMEENTE

ZONDAG 17 MAART 9.30 uur: Eucharistieviering in de Willibrorduskerk, m.m.v. het Willibrorduskoor. 11.00 uur: Eucharistieviering in de Petruskerk, m.m.v. Luciani.

Hilvarenbeek ZONDAG 17 MAART 1e Zondag van de 40-dagentijd. Eredienst om 10.00 uur. Voorganger is dominee Wil van Egmond uit Oisterwijk. Collecte is voor Kerk in Actie, deze keer voor hun ondersteuning voor de reintegratie van ex-gevangenen. In deze dienst wordt Norah Hendrikx gedoopt, dochter van Maarten en Anne-Marie Hendrikx.

DINSDAG 19 MAART Eucharistieviering in het koetshuis van de pastorie. Intenties voor de overledenen van het afgelopen jaar: Tiny Abrahams-Bruurs; Toos Nijhuis-Donkers; Frans Heuvelmans; Annie van Tilborg-Laureijssen; Cor Craninckx-Nooijens; Jeanny Swaanen-van de Laak; Willy van Acker; Tonny Schoenmakers-van Dommelen; Riek van Lieshout-Hooijen; Mien de Bresser-van den Broek; Grada van de Ven-van Gompel; Ied Appels-Ketelaars; Susan Philips; Jo Soetens; Mien van Gijsel-van Hattem; Miet van Gestel-van Puijenbroek; Maurice Sel; Wies Jansens-Martens; Anton van Schendel; Dré van Oort; Bart van Knegsel; Joke Netten-Pijnenburg; Toos Eshuis-Swaanen; Nettie van Trier-v.d. Poel; Joost Donkers; Sjaak v.d. Sande; Cor van Oirschot-Bruurs; Mieke Coremans; Diet van Gestel-Roefs; Gerard v.d. Ven; Miet van Rijn-Versteden; Jan Timmermans; Maria Dierckx; Jan van de Sande; Senaïda van Rooij-Bostyn.

’OREN’- WAT HOOR JE? In de 40-dagentijd volgen we het project ´Oren´ - wat hoor je? Dit sluit mooi aan bij de voorgaande projecten: handen (Open je handen 2015), voeten (een voetstap naar Pasen 2016), ogen (Wat zie je? 2017) en mond (wat roep je? 2018). In de schriftlezingen volgen we steeds tweetallen. Elke keer is weer de vraag hoe zij luisteren naar de ander. 17 maart: Marha en Maria. 24 maart: Ruth en Orpha. 31 maart: twee zonen (gelijkenis van de verloren zoon). Er is dan tevens Maaltijd van de Heer. 7 april: Jacobus en Johannes, de twee zonen van Zebedeus. 14 april: Simon Petrus en Andreas, tevens intocht Palmpasen met de kinderen.

OECUMENISCH BEZINNINGSMOMENT IN DE VEERTIGDAGENTIJD Op dinsdagavond 19 en 26 maart en 2 en 9 april bent u van harte welkom in de Andreaskerk om 19.30 uur. We komen deze avonden een half uurtje samen om te luisteren naar teksten & muziek en in stilte stil te staan bij de thema’s aarde, licht, water, adem - leven en stilte. Tot ziens. U bent van harte welkom!

VASTENMEDITATIE Oecumenisch bezinningsmoment in de 40-dagentijd. Vastenmeditatie Anders dan Anders. Stilte en muziek, en een gedicht of gedachte. We zitten in een kring. dinsdagavond 19.30-20.00 uur.

Van Heem tot Heden

Antoine de Saint-Exupéry

013 505 67 27 Beekseweg 10a 5087 KB Diessen www.annierutten.nl

ruimte voor afscheid

9b

Beekseweg

Met zorg, aandacht en ruimte voor gevoelens regelen, begeleiden en verzorgen wij een begrafenis of crematie. Ook als u een (uitvaart) verzekering heeft kunt u ons inschakelen.

De broer van Johannes Goropius Becanus in de Swaen in 1572 door Jan van Helvoirt

Stille Omgang 2019 In 1948 werd in Hilvarenbeek opgericht een zustervereniging van de Amsterdamse Stille Omgang. Ze kwam te heten Hilvarenbeek en Omstreken. Sinds 1948 gaan er vanuit ons dorp mensen naar de Stille Omgang. Vroeger met de trein, tegenwoordig met de luxe touringcar. Vroeger alleen mannen, thans mannen en vrouwen en jongeren. Het zijn lang niet allemaal Bekenaren. Tot de omstreken moet je rekenen de Nederlandse Kempen en dorpen als Riel en Moergestel. Zaterdag 16 maart gaat de Beekse afdeling voor de 71e keer naar de Stille Omgang. Tot voor twee jaar verzamelden zich alle pelgrims in de Beekse Sint Petruskerk voor een plechtig lof. Die mooie traditie is gestopt bij gebrek aan een gewijde voorganger. Op naar Amsterdam. Daar wordt in de kapel van het Begijnhof om 22.30 uur de eucharistie gevierd. Voorgangers zijn kardinaal Wim Eijk en pastoor Dick van Klaveren. Het thema van dit jaar luidt: ´Vreugde is het onfeilbare teken van de aanwezigheid van God´. Dit motto is ontleend aan de wetenschapper Teilhard de Chardin (1881-1955). De levensopdracht van deze Franse jezuïet was het christelijk geloof zo uitleggen dat het niet meer in strijd was met de evolutietheorie. Dat was bepaald geen gemakkelijke

ADRIANUS GELOOFSGEMEENSCHAP Esbeek ZONDAG 17 MAART Om 10.00 uur Gebedsdienst in Den Doel bij Schuttershof. Ingang via Gerrit Kuijperspad. Laus Deo zal de zang verzorgen. Tijdens deze dienst gedenken we in het bijzonder Nelly van de Wouw- van Dommelen, voor wie het 1e jaargetijde is. Er zal voor haar een kaarsje branden op het altaar, met daarop haar naam, geboorte- en sterfdatum, welke na afloop van de dienst door de familie mee naar huis mag worden genomen. INTENTIES Intenties zijn gratis en kunnen worden opgegeven bij Ellen van Gerven, tel 06.2712.6886 of voor aanvang van de dienst ter plaatse.

opgave. Zo werd hij van twee kanten fel bekritiseerd: door de wetenschap en het katholieke leergezag. Onmiddellijk na de mis wordt de tocht gelopen. Zonder uiterlijk vertoon, in stilte. De Stille Omgang gaat terug op een gebeurtenis die in 1345 plaatsvond. Toen was Amsterdam niet meer dan een vlekje op de landkaart. Thans is het de grootste plaats van ons land. Dat betekent dat de tocht voert door het hartje van Amsterdam. In de Kalverstraat waar het huis stond waar het eucharistisch wonder geschiedde, markeert een lantaarn de historische plek. De voettocht duurt een klein uur. Enkele Amsterdamse agenten en vele tientallen vrijwilligers zorgen ervoor dat de pelgrims de voettocht ongehinderd en in stilte kunnen lopen. GA JE MEE? Wie een keer mee geweest is, gaat het volgende jaar weer mee, leert de traditie. Zo bijzonder is de ervaring van de stille tocht door een lawaaierig Amsterdam. De busreis kost € 10,-. Opgeven bij de broedermeester, en als u niet weet wie dat is, dan rechtstreeks bij penningmeester Jan Wolfs, Van Aldeneyckstraat 21 in Hilvarenbeek, tel. 0135051636.

FORMULIERENINLOOP OP STARREBOS EN VRIJTHOF 11

Formuliereninloop op maandag of donderdag... geen vraag is gek!

Mr. Dirck Claes Otten was notaris en secretaris en woonde in 1510 in de Swaen aan de westkant van de Markt. Zijn zoon Corstiaen Dirck Otten bezat op 7 augustus 1567 ook het huis ten zuiden ervan. Vanaf 1572 was Claes Gherit van Gorp, schepen in Hilvarenbeek, enige jaren eigenaar van de Swaen. Hij was geboren op Gorp en gehuwd met Luygaert Princen, dochter van Hendrick sPrincen geheten ’die custer’. Deze Claes was de broer van de beroemde Beekse geneesheer en taalkundige Johannes Goropius Becanus, die dit jaar exact 500 jaar geleden werd geboren. Jan Jacops van de Kerckhof runde in 1575 de Swaen, die in 1607 twee Carolusgulden betaalde aan de minnenbroeders van den Bosch zoe wanneer die alhier de passie komen predicken. In 1620 was de Swaen in zeer slechte staat van onderhoud en seer belast ende becommert. Op 29 maart 1650 was de secretaris Huijbrecht Ghijssels eigenaar en zijn zoon Guilliam verkocht in 1660 zijn deel uytgenomen de stal met de timmeragie totten gevel van de cruyscamere. De chirurgijn mr. Johan van Campenhout kocht in 1661 het huis met herberg. De volgende eigenaar, de Beekse secretaris Pannekoeck, noemde in 1690 zijn gekochte pand het Swaenen Huys. De gereformeerde president Peter van Andel, gehuwd met Alida de Bitter, kocht in 1715 het pand, dat bestond uit een woning, schuur, klein huis, schop, bakhuis,

Je kunt voor deze en allerlei andere vragen terecht bij de Formuliereninloop op maandagmorgen van 9.00-10.00 uur bij Farent op Starrebos en bij ContourdeTwern op donderdagmiddag van 13.00-15.00 uur op Vrijthof 11.

&

Liesbeth Kies Samen vormgeven aan afscheid tel: 06 - 51 23 26 45

Lukt het u niet om zelf langs te komen? Neem dan even contact met ons op, dan komt er iemand bij u thuis. T: 013-5058316 | 06-83168873. E: mariejeannezuidervaart@ contourdetwern.nl.

Met zorg, aandacht en ruimte voor gevoelens, regelen, begeleiden en verzorgen wij een begrafenis of crematie. Ook als u een (uitvaart)verzekering heeft kunt u ons inschakelen.

T e l . 0 13 - 50 5 25 8 0 Beekseweg 10 A ■ 5087 KB Diessen www.vanhamond-uitvaart.nl

Adriaan de Lang erfde in 1814 de Zwaan met noord Gerardus van de Poel. In 1879 volgde een scheiding van de erfenis van de familie Huysmans waaronder huis, tuin en erf met inrijpoort aan de Markt. In 1896 kocht Engelbertus Ketelaars uit Moergestel de boerderij/herberg, die hij al sinds 1886 huurde. Op 25 september 1899 gingen de stal en de schuur met de gehele oogst en voedergewassen in vlammen op met een schade van 1500 gulden. Ketelaars liet in 1913 een inventaris in de ’herbergkamer’ in de Zwaan opmaken, staande in wijk A nummer 131. In Café De Zwaan werd in 1935 nog met zand gestrooid en in 1947 werd de gevel geheel vernieuwd. Er bestaan verschillende verklaringen voor de naam ’Zwaan’ die vaak aan herbergen werd toebedeeld. Ik houd het bij de oude betekenis: waterkuil bij een bierbrouwerij. Maar moeten we daarom nu wederom met een halve steen... de ’spinnenkop’ ingooien?

ss Claes van Gorp was in 1572 schepen en herbergier in de latere herberg van Betje Ketelaars.

vrijwilligers gezocht Belastingaangifte doen Wij zijn op zoek naar iemand die graag de belastingaangifte wil doen voor onze statushouders. In maart en april zijn wij op zoek naar mensen die kunnen helpen. Tuinklussen Heb jij zin in korte tuinklussen? Wij zijn op zoek naar tuinmannen en -vrouwen voor de kwetsbare mensen in ons dorp, om de kleine tuintjes bij te houden.

el art en Zi org met H

Berdien Uitvaartbegeleiding 24/7 bereikbaar tel: 06 - 42 48 08 26

paardenstal, koestal, groes en hoven. Diens zoon Gerrit van Andel verkocht in 1741 de woning met aanstede groot acht loopse aan Pieter Timmers. Anthony Timmers te Leiden verkocht in 1745 aan substituut Drossaard Jacobus Timmers het Swaenen Huys oost het Marktveld en noord een Straatje. De Drossaard Cornelis Willem Heinsius was in 1761 de bewoner van het huis aan de Ronde Plaats. Omdat, vanwege politieke onenigheid, de Spinnenkop boven de voordeur met een halve baksteen werd ingegooid volgde er een ’belijding’ of inspectie.

Hoe kan ik overstappen naar een andere energieleverancier? Ik heb een DigiD nodig voor mijn zorgtoeslag aanvraag of belastingaangifte, hoe doe ik dat? Wie helpt mij door de stapel post/ mail? Onze administratie moet bijna altijd via de computer, en als je er niet goed in bent heb je een probleem.

Uitvaartz

De Uitvaartdames

Ioannes Goropius Becanus

Heemkundige Kring Hilvarenbeek - Diessen

AGENDA Vrijdag 15 maart Taize Avondgebed in de Andreaskerk. Kerk open 19.45 uur, aanvang 20.00 uur.

VIERING VIA BEEK-TV U kunt via BeekTV, kanaal 12 meevieren, ’s zondags om 11.00 uur vanuit Hilvarenbeek.

H

“Alleen met ons hart zien we goed, voor onze ogen blijft het wezenlijke verborgen.”

PAGINA 23

mede-initiatiefnemer van:

ruimte voor afscheid Beekseweg 9b Diessen

adres Vrijthof 11 5081 CA Hilvarenbeek telefoon 06 831 68 873 06 103 29 369 mail infohilvarenbeek@contourdetwern.nl internet www.contourdetwern.nl

Zondagse Ontmoeting Noteer gauw in je agenda: op zondag 24 maart is er in het Open Huis weer een Zondagse Ontmoeting. Aan Vrijthof 22, van 14.00 tot 16.00 uur. Mantelzorger? Stel jouw vragen! Op dinsdag 2 april kunnen mantelzorgers alle vragen stellen over zorg, wonen, welzijn en financiën. Vanaf 19.00 uur. Inloop dinsdag- en donderdagochtend.


DE HILVERBODE - WOENSDAG 13 MAART 2019

MEDEWERKER FINANCE / ADMINISTRATIE (24 UUR) STANDPLAATS: GOIRLE mijnZonneveld is een jong ambitieus bedrijf die echt inhoud wil geven aan de energietransitie in de zakelijke markt. Sinds de start 5 jaar geleden zijn we succesvol en groeien we hard door. Ter ondersteuning van ons team, zijn wij per direct op zoek naar een medewerker Finance / Administratie (MBO+) bij voorkeur met ervaring. Die deze functie met een hands-on mentaliteit en zo mogelijk met wat humor weet te vervullen.

PAGINA 24

HALLO DOOR SPOELERS: WE MOGEN WEER STEMMEN!

Je missie Je bent verantwoordelijk voor de dagelijkse administratie en je hebt een passie om processen te automatiseren. Daarnaast zorg je periodiek voor managementinformaite. Je neemt het eigenaarschap op je om de administratie soepel en correct te laten verlopen.

Competenties en vaardigheden Weet jij hoe vaak je de wc doorspoelt op een dag? Waterschap De Dommel maakt schoon wat jij doortrekt, en wekt er ook nog energie mee op. En hoe we dat doen, daar heb jij invloed op.

Je ben een harde werker en kunt goed zelfstandig werken. Je bent secuur in je werk en stressbestendig. Je denkt in oplossingen in plaats van in problemen. Je komt met ideeën en signalen, non-hiërarchisch en toont initiatief.

Ons aanbod Een werkplek bij een jonge informerle organisatie waar je geen nummer bent maar een belangrijk onderdeel van het team en het zakelijk succes van het bedrijf. Het vertrouwen en de vrijheid om je werkdag grotendeels zelf naar behoren in te delen, in plaats van werken volgens een strak regime. Ben jij de slimme collega die we zoeken en word je enthousiast van deze beschrijving? Stuur dan je actuele CV en een korte motivatie naar j.vermeer@mijnzonneveld.nl

dommel.nl/verkiezingen

arteVelum,

uw partner voor tijdloze gezelligheid. Laat u inspireren en bezoek onze showroom. Bezoek ook ons eigen atelier tijdens de opendeurdagen!

OPEND

EUR

WEEKE

ND

16-17 M AART ‘1 9

De Gordijnschuur, 8 jaar herboren als arteVelum! Goirleweg 5 2382 Poppel - België T +32 (0)14 65 64 32

E info@artevelum.eu W www.artevelum.eu