Page 1

HBNieuws Verschijnt tweewekelijks

m

www.hbnieuws.nl

m

GRATIS

m

34e Jaargang

m

nr. 11 - 08 juni 2017

Wijkfestival wil verbinden

De Koplopers, een groep bewoners die het belangrijk vindt dat de wijk zich goed profileert met alles wat er te bieden is op het gebied van sport, kunst en cultuur, zijn vanaf september 2016 bezig met de voorbereidingen van de tweede editie Wijkfestival rondom win­ kelcentrum Heksenwiel. Op 25 juni vindt om 10.30 uur de officiële opening plaats met een demonstratie van T’ai Chi Breda onder leid­ ing van Conchita Barbé.

Nelleke

vaN der

Zee

Na een succesvolle start in 2016 en een evaluatie om zaken te verbeteren komen de Koplopers met een nieuw Wijkfestival op 25 juni. De markt en podia zijn rondom de Zonnewijzer op winkelcentrum Heksenwiel met een uitloop naar de Lucaskerk. Op de parkeerplaatsen aan de Heksen­ dans zullen ook kraampjes komen te staan. Het hele programma is qua tijdsindeling met het ter perse gaan van deze editie nog niet helemaal bekend, maar Nicole Sijogo (PR) wil alvast verklappen wat er in grote lij­ nen staat te gebeuren. Zoals eerder geschreven is de opening om 10.30 uur.

Om 13.00 uur vindt de afsluiting van de debattenreeks over de toekomst van de wijk plaats in de Lucaskerk. Waarna aansluitend om 15.30 uur de film ‘Het geheim van de Haagse Beemden’ in première gaat. Een film gebaseerd op enkele legendes van de wijk, gemaakt door regisseur Bert van Gerven, productieleider Mar­ thy de Wilt en amateuracteurs uit de wijk. Om 16.00 uur zal de markt sluiten en wordt om 18.00 uur deze dag beëindigd na een wervelende Salsa­ en Soulmuziekspecial van de liveband Salbame Orquesta.

Vervoer

Vorig jaar werd het Wijkfestival goed bezocht

De hele dag is zo ingedeeld dat zo­ wel jong als oud iets naar zijn ga­ ding kan vinden. Verenigingen geven diverse clinics op sportgebied. Kun­ stenaars laten uw talent naar boven borrelen, wanneer u meewerkt aan een kunstwerk. Op de markten tonen organisaties en instellingen wat er zoal te doen is in de wijk, maar het allerbelangrijkste, vinden de Koplo­ pers, is dat bewoners elkaar beter leren kennen en dat er verbindingen worden gelegd. Speciaal voor deze dag vindt een samenwerking van diverse koren plaats, het Popupkoor Voices Breda. Onder leiding van Wout Kwakernaat studeren zij een repertoire in, dat het publiek uitnodigt om uit volle borst mee te zingen. Om de toegang

Foto: Carlo Aben (archief)

laagdrempelig te houden zorgt de organisatie voor vervoer. Bussen van Rolerisuit zullen de normale bus­ route rijden om bewoners gratis naar en van winkelcentrum Heksenwiel te vervoeren. Ook rolstoelhouders kunnen hiervan gebruik maken. Clinics Op het terrein van BSV Boeimeer houdt Jeugd4Kidz een zevenkamp. Bij TV Heksenwiel worden clinics ge­ geven. De juiste tijden zullen op flyers en posters bekend worden gemaakt en de exacte route komt in onze volgen­ de editie te staan.

‘James past bij ons idee over service’

JAMES Auto Service Breda Onderdeel van Van Riel Autobedrijven BV

AUTO SERVICE

Charles Petitweg 1, 4827HJ Breda Tel.: 088 - 575 5255

OPEN DAGSEIZOEN 10 EN 11 JUNI VAN 10 TOT 4 UUR IEDER STREEKPRODUCTEN ★ Verse aardbeien, groenten en fruit ★ Vlees uit eigen stal met

het 2 Sters Beter Leven Keurmerk ★ Verse zuivelproducten ★ Zuivere honing van eigen imker Rietdijk 4 ★ 4824 ZB Breda ★ Tel. 06 30301447

www.facebook.com/boerderijwinkelfamilievandenkieboom


HAAGSE BEEMDEN NIEUWS - DONDERDAG 8 JUNI 2017

STERILISATIE POES

PAGINA 2

VERHUISPLANNEN?

LAAT HET ONS WETEN!

€89,95 ALL IN (EXCL. PETSHIRT)

HAAGSE BEEMDEN Noortberghmoeren HONDEN TRIMSALON HAIRY TALES. GEDIPLOMEERD TRIMSTER MET VOLLEDIG PROFESSIONEEL UITGERUSTE SALON VOOR DE VERZORGING VAN DE VACHT VAN UW BESTE VRIEND! KIJK WAT WIJ VOOR UW HOND KUNNEN DOEN OP: trimsalonhairytales.nl BEL VOOR INFORMATIE OF EEN AFSPRAAK ELSEMIEK OP 0638618453

INLADEN M

Let op autos tekoop gevraagd 175 tot 10000 euro voor uw loop sloop en schade autos. auto kan bij u thuis opgehaald worden met rdw vrijwaringbewijs terplekken.alle merken auto onderdelen te koop aangeboden. autodemontage k.prescher.ook savonds te bereiken. tel0765418353.30tal gebruikte autos tekoop aangeboden.prescherautos.nl.

! ! ! R A A

WWW.PETSFIT.NL

Op zoek naar een origineel abstract kunstwerk? Wilt u zien hoe het thuis aan de muur hangt? Dat kan! Lia de Craen schilderijen maakt het mogelijk. Gratis advies aan huis. Bezoek haar atelier vrijdagmiddag van 13:00-17:00 uur. Of zondagmiddag 11 juni 14:00-17:00 uur. Voormalig T-mobile gebouw, Oosterhoutseweg 105 te Breda Neem alvast een kijkje op www.pictum.nl

Heksenkruid 10 4823 JL Breda info@arsbel.nl 076-542 44 46

€0,99 Openings tijden

maandag - 10:00 tot 18:00 Dinsdag t/m Donderdag - 09:30 tot 18:00 Vrijdag - 09:00 tot 20:00 Zaterdag - 09:00 tot 17:00 Zondag - 12:00 tot 16:00

Opheffingsuitverkoop

ALLES moet WEG !! Opheffingsuitverkoop !!!

Rietdijk 1b, 4824 ZB Breda - tel.: 076-5414624 www.poppelaarstuincentrum.nl /poppelaarstuincentrum

Deze opheffing is niet geldig op dieren- voer, snacks, kattenbakvulling , bloemen en cadeaubon

Eindhoven: Winkelcentrum Woensel 5a (bij Jumbo, naast ING) Breda: Past. van Spaandonkstraat 30 (bij Jumbo Princenhage)


PAGINA 3

HAAGSE BEEMDEN NIEUWS - DONDERDAG 8 JUNI 2017

Anno Nu STA OP EN DENK We zijn in de afgelopen decennia steeds meer gaan zitten. Het betere nadenken, dat doe je zittend in een grote stoel, achter een nog groter bureau, terwijl je peinzend op een pen of brillenpoot kauwt en vanuit een raam naar een weids en liefst ietwat somber landschap tuurt, wachtend tot de Nobelprijswaardige gedachten vanzelf opkomen. Maar is dit de ware weg naar wijsheid?

de rijken, zit nu iedereen, iedere dag, overal. Nog niet zo lang geleden was ik bij een lezing van professor Erik Scherder ­ beter bekend als de beweegprofessor – die er een totaal andere opvattingen op na houdt met betrekking tot dat zittend nadenken. Elke dag een half uur achter elkaar bewegen is zijn credo. Zitten blijkt niet alleen slecht voor je lichaam, maar ook voor je brein.

Bewegen en nadenken, het was een combinatie waar grote filosofen bij zworen. Griekse filosofen schommelden, de belangrijke Verlichtingsdenker Immanuel Kant maakte iedere dag een wandeling van een uur. Aan hem danken we het idee van de autonome mens die voor zichzelf denkt in plaats van zich zomaar te laten leiden door een ander.

Dat half uur bewegen bevordert creativiteit, vermindert stress en verhoogt productiviteit. Kortom: je bent in staat beter na te denken. Je hersenen functioneren beter. Het slechte nieuws is dat twee keer per week een uur sporten niet compenseert voor het betere zitvlakwerk wat je de rest van die tijd uitvoert.

Sapere aude noemde hij dat: durf te denken. Humanist Michel de Montaigne stelde dat zijn gedachten sliepen wanneer hij zat. “Mijn geest functioneert niet als mijn benen hem niet in beweging zetten.”Ondanks dat er duidelijk geen gebrek is aan goede voorbeelden, blijven we zitten. Waar een stoel in de tijd van de Romeinen nog voorbehouden was aan

Burgst krijgt een boek

Aan juffrouw Marieke van groep 4 werd op vrijdag 19 mei het eerste boek ‘Lot en de verdwenen hagelslag’ van Herman van Veen overhandigd. Ze kreeg het boek uit handen van Saskia Klomps van Lot’s foundation, een stichting die zich bezighoudt met het geven van workshops over kinderrechten

Nelleke

vaN der

Zee

Basisschool Burgst is de eerste school in Breda die dit boek als aanvulling voor de schoolbibliotheek mocht ontvangen. Moeder en ambassadrice van Lot’s Foundation, Bianca de Bree, is in contact gekomen met Saskia Klomps en heeft verteld dat deze school vorig jaar aandacht heeft besteed aan het thema kinderrechten. De leerlingen hebben filmpjes hierover bekeken en hebben een muurkrant gemaakt. Voor Saskia is dat de aanleiding geweest om het eerste boek, wat over Lot is geschreven, aan juffrouw Marieke te overhandigen. Tijdens de uitreiking benadrukt ze nog eens het belang van de kennis over de tien rechten van het kind, die ook op de flyer staan afgedrukt. Herman van Veen is beschermheer van de foundation.

Mocht u nou toch iets minder ontspannen in uw stoel zitten dan toen u aan deze column begon: geen nood. Het goede nieuws is dat je ieder moment je leven kan beteren. Doe wat Immanuel Kant al riep. Dood aan de stoel, sta op en durf te denken.

Sanne Stevens

Kiek in de Wijk

Reza, Anna en Bianca bladeren door het nieuwe boek

Foto: Piet van Gerven

Symbolisch

Lot is een symbolische naam voor de hoofdpersoon van het thema kinderrechten. Het heeft twee betekenissen: als naam en als situatie. Lot’s Foundation verzorgt creatieve workshops voor kinderen en leerkrachten. Ze kunnen met verhalen aan de slag die altijd over kinderrechten en aanverwante thema’s gaan. Zij moet als inspiratiebron fungeren om kinderen bewust te maken, dat niet alle kinderen dezelfde kansen hebben of krijgen. “Filosoferen over kinderrechten is wat de foundation graag wil bereiken”, vertelt Klomps. “Scholen kunnen ook met de thema’s aan de slag gaan zonder het volgen van de workshops. Wij gaan van de leeftijd vanaf 8 jaar uit, maar Herman van Veen vindt dat de leeftijdgrens eigenlijk moet worden losgelaten.

Ondergaande zon achter de polders van de Werftseweg

Foto: Dennis Hooft

Het boek hoort bij een muzikale voorstelling.” Reza en Anna, beiden 8 jaar, hebben vorig jaar in de klas aan het thema kinderrechten gewerkt. Ze vinden het belangrijk en beseffen, dat het niet voor iedereen gewoon is om dagelijks naar school te kunnen gaan, terwijl dat wel een recht is voor ieder kind!

W: lotsfoundation.com of nbsburgst.nl


HAAGSE BEEMDEN NIEUWS - DONDERDAG 8 JUNI 2017

PAGINA 4

Vernieuwd ! Ga nu naar

brabantwerkt.nl

voor lokale vacatures in jouw buurt Uw vacature in 5, 10 of 15 weekbladen en drie weken op

BrabantWerkt.nl vanaf slechts

€ 0.

10

per mm per krant

Oplage : x. tot max. 225.000 e 11

Waalwijk

14 Breda

Oss

Den Bosch

7

Roosendaal Bergen op Zoom

16

Uden Veghel

Boxmeer

Tilburg

29

Eindhoven

IK WIL OERRR

Mail uw advertentie naar uitgeverij@emdejong.nl o.v.v. BrabantWerkt.nl

Letop apkkeuring vanaf 21,50 euro ex btw. reperatie met gebruikte of nieuwe onderdelen. tegen zeer lage prijzen. bel voor een afspraak 0765418353.autobedrijf k prescher.weidehek 90.breda

Spuiten van keukendeurtjes, meubels, mdf, deuren, radiatoren, machines, bedrijfsvoertuigen etc. BPS-Rijen.nl, Stedenbaan 10, Rijen, Tel.0653624035

Meld je aan op OERRR.nl

Spelen en kijken, binnen en buiten. Welkom in Speelgoedmuseum Oosterhout! Knip uit voor gratis kopje koffie of thee

Autoservice Frans Huijbregts bv

AANLEVEREN

Zoekertjes Voor reparatie en onderhoud aan alle merken auto’s bent u bij ons aan het juiste adres.

APK KEURINGEN KLAAR TERWIJL U WACHT • GRATIS VERVANGEND VERVOER

Bosch Car Service: Compleet, Goed en Betaalbaar Snelservice: Banden - Uitlaten - Trekhaken en Schokdempers altijd scherpe prijzen

www.franshuijbregts.nl Logtenburg 12 • 4841 PA Prinsenbeek • T 076 541 72 44 • E frans@franshuijbregts.nl

TE HUUR:: i.v.m leeg stand. Garagebox. 20 m2. Water en elektra aanwezig. €150 p/ maand. Bel naar 06- r 987654321 of mail naa T.ester@mail.nl

Uit g Em ever i .d eJ j on g

TE KOOP: z.g bankstel. 3+2 .a.n. zitscombinatie. Uit ring leder in de voekleur grijs. Bel na 12345678 ofar 06ma info@nepmail il naar: .nl

De zoekertjes zijn al sinds jaar en dag de aangewezen manier om als particulier iets aan de man te brengen! Via de aanleversite kunt u uw zoekertjes opgeven voor al onze weekbladen in de regio. Betaling geschiedt via een automatische incasso. De prijzen per zoekertje per weekblad per plaatsing zijn: t/m 150 tekens: ....................................€ .................................... 5,00 t/m 250 tekens: ....................................€ .................................... 6,50 t/m 300 tekens: ....................................€ .................................... 8,00 t/m 350 tekens: ....................................€ .................................... 9,50 t/m 400 tekens: ..................................€ .................................. 11,00

Particuliere advertenties


Skelterrace JOM Skelterrace JOM PAGINA 5

HAAGSE BEEMDEN NIEUWS - DONDERDAG 8 JUNI 2017

Na twee pogingen om een skelterrace te organiseren lukte de derde poging eindelijk wel. Aan de organisatie lag het niet, want die is in de vertrouwde handen van de JOM, maar het weer was steeds spelbreker. Woensdag 17 mei straalde het zonnetje en de jonge deelnemers staan te popelen om dan eindelijk die pedalen rond te draaien.. Na twee pogingen om een skelterrace te organiseren lukte de derde poging eindelijk wel. Aan de organisatie lag het niet, want Bert vaN GerveN die is in de vertrouwde handen van de JOM, maar het weer was steeds spelbreker. Woensdag 17 mei straalde het zonnetje en de jonge staan te te popelen om dan eindelijk die Om dedeelnemers wedstrijd eerlijk houden zijn de deelnemers in pedalen groepen rond te draaien.. onderverdeeld. De jongste groep heeft de leeftijd van vier en vijf jaar, daarna een groep van zes en zeven jaar, een groep van acht en negen jaar en de oudste groep is van tien tot elf jaar. In een tempo dat je niet verwacht bij de allerkleinste coureurs, werd een rondje gemaakt rondom het speeltuintje, BertdevaN GerveN nabij kinderboerderij aan de Kesterendreef. Voor de winnaars staan de bekers al klaar om als trofee mee naar huis genomen te worden. De Grote Broers staan weer klaar om te zorgen dat alles in goede banen wordt geleid. Om de wedstrijd eerlijk te houden zijn de deelnemers in groepen Met grote trots nemen de winnaars hun beker mee naar huis. Naast de onderverdeeld. De jongste groep heeft de leeftijd van vier en vijf jaar, daarna skelterrace is de middag verder ingevuld met leuke spelletjes. een groep van zes en zeven jaar, een groep van acht en negen jaar en de oudste groep zijn is van: Isaiah tien tot(4/5 elf jaar. een tempo dat je niet verwacht de De winnaars jaar),InWilliam (6/7 jaar), Jahrell (8/9 bij jaar), allerkleinste werd een rondje gemaakt rondom het speeltuintje, Arjen (10/11 coureurs, jaar) nabij de kinderboerderij aan de Kesterendreef. Voor de winnaars staan de bekers al klaar om als trofee mee naar huis genomen te worden. De Grote Broers staan weer klaar om te zorgen dat alles in goede banen wordt geleid. Met grote trots nemen de winnaars hun beker mee naar huis. Naast de skelterrace is de middag verder ingevuld met leuke spelletjes. De winnaars zijn : Isaiah (4/5 jaar), William (6/7 jaar), Jahrell (8/9 jaar), Arjen (10/11 jaar)

 Kantoren van 19- 120 M²  Bedrijfsruimte van 200- 1200 M²  Selfstorage zakelijk en particulier van 1 – 14 M² www.markoever.nl, 076-3033544 Bredaseweg 8 - Terheijden

Merodelaan 2 • Breda Psychosociale hulp en begeleiding bij • Angst en stress klachten • Depressieve gevoelens • Gebrek aan zelfvertrouwen • Assertiviteit vergroten • Relatieproblemen en conflicten Bel voor een afspraak 06-81354307 minervacounseling.nl INKOOP: gouden en

zilveren sieraden; oud

INKOOP: gouden en zilveren goud sieraden; oud goud o.a.: munten, bestek o.a.: munten, bestek en gebruiksvoorwerpen en gebruiksvoorwerpen (mag stuk zijn)

(mag stuk zijn) Texas Hoeve Legitimatie verplicht! Legitimatie verplicht!Rietdijk 6, 4823 ZK Breda

Tel.: (076) 541 20 14

Fax: (076) 542 28 55 Juwelier e-mail: info@texashoeve.nl Goudsmid Rijken Winkelcentrum De De Burcht Burcht 38a Winkelcentrum 38a- -Breda Breda

Telefoon: 076-5657157 076-5657157 Telefoon:

Van links naar rechts: Hanin, Isaiah, Boaz. en Lina

Texas Hoeve Rietdijk 6, 4823 ZK Tel.: (076) 541 20 1 Fax: (076) 542 28 5 e-mail: info@texash

Foto: Bert van Gerven

Via deze qr code komt u op onze website voor meer foto’s

•Voor een nieuwe gebitsprothese! Foto: Bert van Gerven Van links naar rechts: Hanin, Isaiah, Boaz. en Lina

Voor Via een nieuwe gebitsprothese! deze qr code komt u op onze website voor meer foto’s

Tandprothetische Praktijk Luijten Tandprothetische Praktijk Rob Rob Luijten Espakker 1 rood - 4847 HD Teteringen

Espakker 1 rood - 4847 HD Teteringen Telefoon:076 076 - 5715712 Telefoon: - 5715712

Kijk op: www.tpprobluijten.nl Kijkkennismaking op: www.tpprobluijten.nl Ter gratis kado-box

van de steeds meer tandartsen hun patiënten door naar tandprothehun patiënten door naar de tandprotheticus. U kunt ookde rechtstreeks bij kunt ons terecht. Wij hebben metbij alleons zorgverzekeraars ticus. U ook rechtstreeks terecht. Wij hebben een De klikprothese is onze metsamenwerkingsovereenkomst. alle zorgverzekeraars een samenwerkingsovereenspecialisatie. komst. De klikprothese is onze specialisatie.

Rietdijk 6, 4823 ZK Breda Tel.: (076) 541 20 14 e-mail: texashoeve@solcon.nl

www.texashoeve.nl Frank Musters Sierbestratingen Voor al uw feesten, partijen en in • Doe-dagenGespecialiseerd • Vergaderingen alle soorten bestratingen

verjaarda • Buffette • Biljart • Jeux de boules

Deklant klant is tegenwoordig zich tegenwoordig steeds bewuster De is zich steeds bewuster van de kwaliteit

• Overnachtingen in eigen tenten mogeli

kwaliteit kansturen worden. sturen die gegevendie kan gegeven worden. Daarom steedsDaarom meer tandartsen

Behandeling uitsluitend door gediplomeerd tandprotheticus. Lid Organisatie Nederlandse Tandprothetici. Lid Organisatie Nederlandse Tandprothetici.

Alle

Raak 2, 4841 EW Prinsenbeek Telefoon: 076 - 5420161 dagen open 11:00 Mobiel: 06 van - 543 55 533 uur met uitzonder maandag en donderdag E-mail: f.musters@ziggo.nl

Voor meer informatie kunt u bellen 076-54 WWW.TEXASHOEVE.NL


HAAGSE BEEMDEN NIEUWS - DONDERDAG 8 JUNI 2017

PAGINA 6

Wegens enorme vraag naar onze producten zouden wij graag in contact komen met kandidaten voor invulling van de volgende functie:

Industrieel Elektromonteur FLUIDOR EQUIPMENT B.V Fluid, Drum & Containerhandling

Fluidor Equipment is een dynamisch bedrijf. Vanuit een modern en goed geoutilleerd pand te Raamsdonksveer ontwikkelt, produceert en verkoopt zij fluid, drum en container handling systemen. Door een innovatieve, klantgerichte benadering heeft Fluidor Equipment met haar hoogwaardige apparaten wereldwijd een toonaangevende positie verworven in de voedingsmiddelenindustrie, met name in de vruchtensappenindustrie. Heb je interesse in deze functie, dan ontvangen wij graag je sollicitatie met uitgebreid cv. binnen 14 dagen na het verschijnen van deze advertentie. Fluidor Equipment BV, t.a.v. dhr. E. Stasse, Ramgatseweg 25 4941 VN RAAMSDONKSVEER E-mail: e.stasse@fluidor.com Website: www.fluidor.com

Tot de werkzaamheden behoren: • Aansluiten van kabels, kasten, besturingen en overige componenten waaronder ook mechanische delen. • Aansluiten van pneumatiek componenten. • Het functioneel testen van de hardware in onze fabriek en op locatie in binnen en buitenland (frequentie regelaars, PLC in/uitgangen, inregelen sensoren en regelkleppen). • Het onderhouden van technisch inhoudelijke contacten met leveranciers, klanten en opdrachtgevers. • Het oplossen van storingen. • Het modificeren en repareren van onze installaties. Van de kandidaat wordt verwacht: • Opleiding MBO+ of gelijksoortig. • Representatief en communicatief vaardig. • Analytisch denkvermogen. • In staat om zowel zelfstandig als in team verband te functioneren. • Flexibele en pro actieve instelling, stress bestendig. • Grote bereidheid tot zelfstandig reizen (nationaal/internationaal) • Beheersing Nederlands en Engels in woord en geschrift. • Rijbewijs B/(E) • PLC kennis is een pre, met name Siemens en Allen Bradley Geboden wordt: • Je komt terecht in een dynamische en vooruitstrevende werkomgeving met ruimte voor eigen initiatief • Goede honorering en gunstigearbeidsvoorwaarden. • Werken in een enthousiast team. • Grote variatie van werkzaamheden. • Gedegen interne opleiding.

TE KOOP GEVRAAGD

MUNTEN EN POSTZEGELS

Partijen en verzamelingen uit binnenen buitenland. Brons, zilver of goud, alles is welkom, ook Euromunten. Vierlinghstraat 6, 4251 LC Werkendam Tel.: Hans de Man 06-24 72 06 53 Tel.: Aart Hoeke 06-53 39 01 83 Bezoek op afspraak op ons kantoor of bij u thuis. SCHOORSTEENVEGENPIET.NL +31(0)6 15382137 Vegen 1 schoorsteenpijp: €50,-

SCHOORSTEENVEGENPIET.NL +31(0)6 15382137 Vegen 1 schoorsteenpijp: €50,-

Geef mij ij tijd. Geef voor nieuwe doorbraken in kankeronderzoek. Ga naar kwf.nl/doneer

Wij zijn op zoek naar: Parttime klusjesman/ lasser/ monteur Bij interesse contact opnemen met info @gebrvermeertransport.nl of bellen met Piet Vermeer 06-54727146 Gebr. Vermeer Industrial Movements BV Tilburg

Krantenbezorgers gezocht in Haagse Beemden. Startpremie € 150,- (na 3 mnd goed bezorgen). Verdienste tot €300,- per 4 weken. Gratis de krant lezen. Een gemiddelde wijk bezorg je in 1,5 uur. Minimum leeftijd 15/18 jaar (afhankelijk van wijkgrootte). Bel 06-53699161 of www. krantenbezorgen.nl

&SNEL DRUKWERK

VOORDELIG

EMDEJONGDIRECT.NL

Bakker èn uitvaartverzorger Pol van den Bogaert Veel mensen dragen bij aan een waardevolle uitvaart van Zuylen. Weten hoe jouw afscheid recht doet aan wie je bent? Kijk op afscheid met een Ziel.nl

De nummer 1 van Brabant in kunststof kozijnen ‘s-Hertogenbosch • Breda • Udenhout • Eindhoven Bezoek één van onze showrooms of kijk op:

www.kozion.nl


PAGINA 7

HAAGSE BEEMDEN NIEUWS - DONDERDAG 8 JUNI 2017

De eerste lagere school Vanuit de historie Haagse Beemden zijn wij nu beland bij de allereerste lagere school, die de naam RK Lagere School Haagse Beemden kreeg met hoofd van de school Loek Koks en RK Kleuterschool Haagse Beemden met hoofdleidster Jeanette Mommers. Een noodgebouw met vier lokalen geschikt voor klas 1 tot en met 5 ( nu groep 3 t/m 7)

Nelleke

vaN der

Zee

Hoofd van de school Loek Koks blikt met ons terug op die periode, waar hij als pionier is begonnen. Het noodgebouw werd geplaatst tussen de voormalige boerderij aan de Gageldonkseweg, de Kapel en het Hooghuys. De eerste huizen werden begin januari 1978 opgeleverd aan de Spank. De huizen in de straten Laagbos en Peerdsbroek waren nog in aanbouw. Verder was de Haagse Beemden nog een grote polder. In augustus 1978 telde de school acht leerlingen die vanuit allerlei streken uit Nederland kwamen. Enkele leerlingen waren zelfs bang dat zij de ‘meester’ niet konden verstaan. Aan het eind van het schooljaar was het aantal gestegen naar vijfentwintig. Koks was niet alleen hoofd maar ook de enige leraar. Hij werd op vrijwillige basis ondersteund door juffrouw Anja Huijsmans, die nog steeds op deze school werkzaam is. In het tweede jaar nam de groei van het aantal leerlingen toe en werden er diverse noodlokalen in verschillende maten bijgezet. De bouw begon ook weer aan te trekken en in een rap tempo werden de wijken Gageldonk en Kievitsloop gebouwd. Nieuwbouw In 1980 werden de plannen om een nieuwe school met achttien lokalen te bouwen concreet. De eerste paal ging in 1981 in de grond, een handeling die door Pastor Danen (tevens lid vaan het schoolbestuur) werd verricht. En op 18 maart 1982 was de wijk de eerste officiële school aan de Raaimoeren rijker.

Tijdens de opening is de naam gewijzigd in KBS De Werft. Het aantal leerlingen bleef groeien en er kwamen noodlokalen aan de Blokmoeren. Later zijn daar schoolwoningen voor in de plaats gekomen. Op het hoogtepunt telde de school 900 leerlingen. Loek Koks: “Ik kijk terug op een geweldige pionierstijd. Samen met mijn collega’s Anja, Kees, Nico, Marja, Toine en Karin en later nog vijftig anderen, hebben wij – in onze ogen – een bijzondere prettige school mogen neerzetten. Ik kom nog weleens oud­leerlingen tegen en zie dat ze allemaal goed terecht zijn gekomen. Nieuwbouwwijk Voor mij was het een fantastische tijd, omdat er nog niets was in deze nieuwbouwwijk, waren wij overal bij betrokken. Van de Avondvierdaagse tot het wijkcarnaval (Giegeldonk). Ik ben intens dankbaar dat ik uit het niets zo’n prachtige school heb mogen opbouwen en samen met een fantastisch team iets moois heb gerealiseerd. Ik kom nog regelmatig op De Werft en ik ben iedere keer vervuld van trots en blijheid, dat ik dit samen met veel bevlogen onderwijsmensen heb mogen doen. ” W: dewerft.nl

Hoofd van de school Loek Koks begeleidt de leerlingen bij het oversteken (foto 1980)

Foto: Archief de Werft


HAAGSE BEEMDEN NIEUWS - DONDERDAG 8 JUNI 2017

AANBIEDING

PAGINA 8

Ook voor uw hypotheek staan wij voor u klaar Kom gerust langs!

Uit eten op het Water Nationaal Park De Biesbosch Programma ( duur: 3 uur) vanaf 18.30 uur verwacht de kapitein u aan boord, onze gastvrije bediening serveert een drankje. Als om 19.00 iedereen aanwezig is worden de trossen losgegooid. Daarna nodigt onze kok u uit bij zijn buffet waaraan alle smaken en wensen is gedacht. Tot slot, als jet zonnetje onder gaat: het dessert, kiezen hoeft niet, probeer het allemaal! Om 22.00 uur meren we weer aan in Drimmelen. Bestel gerust een kopje koffie voordat u van boord gaat. Let op: Drankjes gedurende de tocht zijn niet inbegrepen. U kunt een drankarrangement nemen inclusief feestelijk welkomstdrankje ( voor het hele gezelschap). Graag bij reserveringen doorgeven indien u hier gebruik van wilt maken. Data zaterdag: Volwassenen Kinderen

Veldsink-Dirven Adviesgroep

10 juni, 24 juni, 1 juli, 15 juli, 29 juli, 5 augustus, 19 augustus, 2 september en 16 september van € 60,00 nu voor € 43,00 p.p. € 25,00 p.p. www.zilvermeeuw.nl/uiteten

Beeksestraat 24 4841 GC Prinsenbeek T 076-5412732 E Prinsenbeek@veldsink.nl I www.veldsink.nl

Rotterdam vanaf het water. Ontdek deze wereldhaven! Vanaf Drimmelen: Ontdek hoe indrukwekkend het Rotterdams havengebied is vanaf het water. Om 9.15 uur ben u van harte welkom aan boord van de Zilvermeeuw in Drimmelen, voor een vaartocht naar Rotterdam. Om 9.30 uur worden de trossen losgegooid en begint de reis over het water, terwijl u geniet van koffie met appeltaart. De tocht voert u dwars door De Biesbosch richting Rotterdam via de Merwede, Noord en Nieuwe Maas. Om ongeveer 12.30 uur wordt er een uitgebreide lunch in buffetvorm geserveerd, en ’s-Middags krijgt u een klein snackje. Na een afwisselende terugvaart bent u om ongeveer 18.00 uur terug in onze thuishaven Drimmelen. Afvaarttijd: Data zaterdag: Data dinsdag: Data woensdag: Prijs: Kinderen: Let op:

9.30 uur 8 juli, 15 juli, 22 juli, 29 juli, 5 augustus, 12 augustus en 19 augustus. 27 juni 6 september Volwassenen van € 42,00 voor € 37,50 p.p. 3 t/m 11 jaar € 28,25 p.p. alleen op basis van reserveringen www.zilvermeeuw.nl/rondvaartrotterdam

Rondvaartbedrijf Zilvermeeuw b.v.

Biesboschweg 2 • 4924 BB Drimmelen T. 0162 - 68 26 09 • F. 0162 - 68 69 25 www.zilvermeeuw.nl • info@zilvermeeuw.nl

SLAGBOOM Administraties en Belastingaangiften www.slagboom.org tel.: 076-5214282

Piano laten stemmen de Zwarte Zwaan 06 403 313 74 Uw schoorsteenveger Piano-Atelier-Lagarde.nl in de regio. Ook voor reparaties Bel voor afspraak en onderhoud van Uw 06-53 432750 piano. www.dezwartezwaan.nl


PAGINA 9

HAAGSE BEEMDEN NIEUWS - DONDERDAG 8 JUNI 2017

Feest bij De Driezwing Basisschool De Driezwing besta­ at dertig jaar en dat moest gevierd worden. Drie dagen lang was er een feestelijk programma, waarin de kinderen op creatieve wijze bezig werden gehouden. De opening was op maandag 22 mei en het feest werd afgesloten met een taartenbuffet op woens­ dag 24 mei, verzorgd door oud­ ers en kinderen.

Nelleke

vaN der

Zee

Directeur Mariska Snijder werkt sinds drie jaar op basisschool De Driezwing en kan dus niet uit erva­ ring spreken wat er de afgelopen dertig jaar is gebeurd. Wel kan ze vertellen waar de school voor staat. “Wij zijn een International Primary Curriculum (IPC) school. Dat houdt in dat wij net zoveel aandacht be­ steden aan de creavakken en muziek als aan de reguliere vakken. Daar­ naast werken wij met het LeesIn­ terventieprogramma (LIST) om leer­ lingen sneller te leren lezen. Degene die bij ons het langst werkt is juf Caroline. Zij kan wat meer vertellen over de afgelopen periode.” Caroline: “Er is veel veranderd in de afgelopen zesentwintig jaar dat ik op deze school werk.Heel veel zaken in het onderwijs zijn nu gedigitaliseerd. Ook gaat het nu om het individuele kind, waardoor er meer passend onderwijs gegeven wordt. Kinderen krijgen een stuk verantwoordelijk­ heid toebedeeld en dat begint al spelenderwijs bij de kleuters. Van­ daag is het de eerste feestdag voor de kinderen.

Driezwing Airlines is in Afrika geland

Alle groepen hebben workshops gehad van de Klanken­karavaan en beelden vier verschillende wereld­ delen uit met de daarbij behorende authentieke muziekinstrumenten.” Voorstelling Het schoolplein is omgetoverd tot een openluchtpodium waar de leer­ lingen hun pas geleerde muziekvoor­ stellingen aan de ouders voordra­

Kindervrijmarkt WC Heksenwiel Tijdens het wijkfestival op zondag 25 juni organiseert winkelcentrum Heksenwiel een sfeervolle kindervrijmarkt. Kinderen kunnen zich vanaf heden opgeven bij Huisson Tweewielers ( gevestigd op het plein in het winkelcentrum). Bij Huisson liggen inschrijfformulieren die direct ingevuld kunnen worden. Bij inschrijving ontvangt elke deelnemer een nummer. Dit nummer staat geschreven op de grond in het winkelcentrum. Opzet is dat de kinderen zelf een kleedje meenemen. Vanaf het kleed­ je kunnen de jonge ondernemers hun tweedehands speelgoed verkopen aan de bezoekers van het wijkfestival. De deelname is gratis

Foto: Piet van Gerven gen. De twee presentatoren Kishaya en Bart (allebei 12 jaar) nemen ons mee met de vlucht van Driezwing Airlines. Met de kleuters komen wij terecht in Azië en laten ze op echte Chinese gongs een lied horen. Dan gaan wij naar Zuid­Amerika waar wij op grote trommels de opzwepende klanken van Rio de Janeiro horen. Vervolgens belanden we in Australië met het geluid van echte didgeri­

doos. Als afsluiting komen wij in Afrika waar de djembés ons mu­ zikaal begeleiden. Het geheel wordt afgesloten met reisfoto’s die door de leerlingen worden uitgebeeld W: driezwing.nl


HAAGSE BEEMDEN NIEUWS - DONDERDAG 8 JUNI 2017

PAGINA 10


PAGINA 11

HAAGSE BEEMDEN NIEUWS - DONDERDAG 8 JUNI 2017

Wilt u ook extra aandacht voor uw onderneming? Wij bieden u voor een zeer aantrekkelijke prijs een redactioneel stuk+ foto + advertentie Informatie: redactie@hbnieuws.nl

ondernemen in de Beemden

Kom in de stal Durf jij een stier van 1000 kilo te aaien? Wil je graag de boer spre­ ken of zien hoe het vee lekker in het stro ligt en zien welke dieren er nog meer rondlopen op de boerderij? Het kan allemaal bij boer­ derijwinkel familie van den Kieboom. Op 10 en 11 juni houden ze een open dag van 10.00­16.00 uur voor alle belangstellenden.

Bert

vaN

GerveN

Het familie­bedrijf is sinds 1962 al gevestigd in de Haagse Beemden en ze hebben de wijk dus helemaal zien opbouwen. Theo van den Kieboom heeft nog geschaatst op de grote vlakten die in de winter onder water stonden en waar nu de woonhuizen staan. Het familiebedrijf was destijds de enige die fruit verbouwde. De hui­ dige eigenaar Jack van den Kieboom heeft het bedrijf overgenomen van zijn ouders. Eerste dopeling Jack is geboren en getogen in de piepjonge wijk, hij is de eerste dope­ ling in de Bethlehemkerk, als het ge­ boorteregister wordt opengeslagen staat hij op de eerste pagina bove­ naan. In zijn jeugdjaren

werden er al aardbeien geteeld en verkocht. Na de overname zijn Theo en Mien altijd blijven helpen op de boerderij, Mien is vaak te vinden in de winkel en Theo op het land of tussen de bij­ en. Jack is getrouwd met Wendy en samen hebben ze zoon Luc, die het met zijn 4 jaar nu al prachtig vindt om te werken op de boerderij. In de loop der jaren is het bedrijf flink doorgegroeid en hebben ze naast de aardbeienkwekerij ook de boerderij­ winkel, imkerij en rundveehouderij. Uitbreiding Ook nu wordt er weer uitgebreid want ze zijn druk bezig met de bouw van een 2e rundveestal en hopen deze af te hebben voor de open da­

Familie van den Kieboom poseert trots voor de stieren

gen. De runderen worden op duur­ zame, dier­ en milieuvriendelijke wij­ ze gehouden op stro. Ze worden tweemaal daags gevoerd met producten die grotendeels van eigen boerderij komen. Ze voldoen bovendien aan alle eisen van de dierenbescherming en hebben daar­ om het twee­sters beter leven keur­ merk. De stieren verblijven het hele jaar in de potstallen en de koeien lopen in de zomer lekker buiten. Jack

Foto: van den Kieboom en Wendy wilde de winkel graag wat meer uitbreiden en dus is deze vorig jaar verbouwd. Na de verbouwing is deze feestelijk heropent tijdens de open dagen. De open dagen bleken een succes en na de vele positieve reacties is een tweede open dag een logische stap. De producten die in de winkel liggen komen in eerste instan­ tie van het eigen erf of anders van boeren uit de streek, als dat niet kan komen ze van de veiling. Ook kun je hier terecht voor pure honing, want Theo heeft zo’n 20 grote bijen­volk­ en en een paar kleinere. Ook worden er verse zuivel producten verkocht, de zuivel leveranciers zijn ook aan­ wezig op de open dagen en zullen je in hun kraampje antwoord geven op vragen en je kan lekker proeven. Ook de imker staat er met een kraam en je kan het vlees uit eigen stal proe­ ven. Kortom een mooie dag voor jong en oud! Want voor de kinderen is er o.a. een springkussen, ze kunnen op de tractor zitten, pony rijden en er zijn heerlijke boerderij ijsjes. Voor een leuke, leerzame dag kun je dus terecht op de open dagen, 10 & 11 juni aan de Rietdijk 4

F: boederijwinkelfamilievandenkieboom

De jongste telg in de stal

Foto: van den Kieboom


VACATURES

HAAGSE BEEMDEN NIEUWS - DONDERDAG 8 JUNI 2017

PAGINA 12

PARLEZVOUS FR NÇAIS?

Koninklijke

Drukkerij Em. de JJong Visweg 8 Postbus 8 www.emdejong.nl

Koninklijke Drukkerij Em. de Jong is in de ruim honderd jaar van haar bestaan, uitgegroeid tot één van de belangrijkste en grootste drukwerkspecialisten op het gebied van retail drukwerk in Europa op diverse productielocaties. Door continu in te haken op nieuwe ontwikkelingen en om te schakelen naar nieuwe technieken en middelen heeft zij haar grenzen steeds opnieuw weten te verleggen. Hierbij maakt zij gebruik van digitaal drukwerk, heatset-rotatiedruk alsmede vellen offset. Met ruim 40.000 drukorders per jaar is flexibiliteit en betrokkenheid van haar medewerkers essentieel. De cultuur van het bedrijf is open, professioneel en no-nonsense te noemen.

5111 H J Baarle-Nassau 5110 AA Baarle-Nassau drukkerij@emdejong.nl

088-6655555 Fax 013-5079100 014 - 690324

ACCOUNTMANAGER FRANKRIJK Als accountmanager fungeert u, vanuit de binnendienst, als eerste aanspreekpunt voor de Franse retailklanten. U adviseert, beantwoordt vragen, bewaakt de orders en bent de spil tussen klant, ordermanagement en productie. Kortom u ontzorgt de Franse klanten volledig op het gebied van retaildrukken. Verder zult u in de administratieve systemen de Franse klanten opvolgen en borgen. U bewaakt de productiedeadlines, lost eventuele problemen op in overleg met de klant en de interne organisatie. U waarborgt de klanttevredenheid, waarbij klachtenafhandeling ook tot het takenpakket hoort. Profiel: - HBO werk- en denkniveau; - Affiniteit met het grafische is een pré; - Uitstekende beheersing van de Nederlandse en Franse taal in woord en geschrift is een must; - Commercieel inzicht, resultaatgericht, oplossend vermogen, proactief; - Affiniteit met de Franse zakelijke cultuur; - Bent in staat om veranderingen te initiëren en medewerkers in de organisatie te coachen/ aan te sturen; - Gezonde drive om processen te optimaliseren; - Goed kunnen samenwerken; - Fulltime; standplaats: Baarle-Nassau. Heeft u interesse in bovenstaande functie? Kijk dan voor meer info op www.emdejong.nl/vacatures. Sollicitaties kunt u via e-mail sturen naar vacature@emdejong.nl t.a.v. Mevr. drs. M. Broeders

Koninklijke

he onderneming scJong afi gr e n Drukkerij Em. de er od m en E ‘n rijke traditie! Visweg 8 Postbus 8 www.emdejong.nl

met

5111 H J Baarle-Nassau 5110 AA Baarle-Nassau drukkerij@emdejong.nl

088-6655555 Fax 013-5079100 014 - 690324

www.emdejong.nl


PAGINA 13

P

HAAGSE BEEMDEN NIEUWS - DONDERDAG 8 JUNI 2017

litie Weetjes

In deze rubriek, brengen wij u interessante onderwerpen van de politie onder de aandacht. Dingen die u wellicht al weet, of om u er weer eens attent op te maken. Deze rubriek zult u geregeld tegen komen in onze wijkkrant.

Financiële uitbuiting In de media hoort en leest u regelmatig over financiële uitbuiting van ouderen door familieleden of mantelzorgers. Samen met wijkagent Albert Bening bekijken wij wat ouderen of familie van gedupeerden eraan kunnen doen om deze situatie te voorkomen.

Nelleke vaN der Zee Door fysieke of mentale beperkingen zijn ouderen vaak afhankelijk van anderen om hen te ondersteunen in hun financiële situatie. Jaarlijks zijn er naar schatting 30.000 ouderen (65+) slachtoffer van financiële uit­ buiting of andere vormen van mis­ bruik. Het aantal kan hoger liggen, want door schaamte doet niet ieder­ een aangifte. Voorbeelden van deze uitbuiting zijn het wegnemen van geld, sieraden en goederen of extra pinnen met de bankpas van ouderen. Volgens de gegevens is in 85% van de gevallen de pleger een familielid. Om te voorkomen dat er grote be­ dragen van uw bank­ of girorekening gehaald kunnen worden, is het ver­ standig om geld dat niet direct nodig is, van de lopende rekening over te boeken naar de spaarrekening.

Als u daarnaast zorgt dat u bij uw bank niet te veel rood kan staan, voorkomt u dat anderen grote be­ dragen eraf kunnen halen. Ook wijk­ agent Albert Bening heeft vanuit zijn functie met dit soort gevallen te maken gehad. Ouderenzorg Bening: “Om een percentage te be­ noemen is in dit geval lastig. Meestal worden dit soort zaken onder een andere noemer weggeschreven. Denk aan ruzie en twist, huiselijk geweld. Het is niet makkelijk om zo’n situatie te voorkomen. De desbetreffende ou­ dere heeft hulp nodig, omdat die zelf niet goed voor zijn financiële zaken kan zorgen. Het advies wat ik hen kan geven is, zorg dat er een derde als getuige bij gehaald wordt. Of een schriftelijke verslag legging vanaf

Financiële uitbuiting van ouderen

Foto: Paul Godefroij

het begin wil ook weleens helpen. Vraag bij een ouderenzorginstelling of GGZ om professionele begeleiding hierin. Stap over je schaamte heen en maak het bespreekbaar. Neem eventueel contact op met de huisarts

Ernst Bobbie en de Rest

en als men denkt aan kwalijke of be­ denkelijke opzet, neem dan contact op met de politie.”

Bert vaN GerveN Uiteraard werd er gezongen en iedereen kent de tekst van het liedje ‘de soepkip’, er werd enthou­ siast meegezongen door de kinderen. Daarna is het tijd voor de serieuzere zaken want Ernst en Bobbie hadden een belangrijke mededeling. Plechtig begonnen ze hun toespraak met ‘landge­ noten...’. Na zo’n begin moet er wel een belang­ rijke mededeling komen. Dat was ook want ze vertellen dat ze na de zomervakantie negen keer in Breda optreden en dat je gratis kaarten kan krijgen door punten te sparen bij de Jumbo. Deze actie loopt van 7 juni tot en met 25 juli.

Een limousine van meer dan 6 meter draait het voorplein op van basisschool de Werft aan de Raaimoeren. De leerlingen staan enthousiast te juichen naar de inzittenden, niemand minder dan Ernst en Bobbie, de tv­helden kwamen een bezoek brengen aan de school.

Na het meezingen mochten Kasia en Matys uit groep drie en Giovanni en Sienna uit groep vijf een rondje door de wijk meerijden in de grote slee met Enst en Bobby op de achterbank. De auto was zo lang dat er nog meer mensen mee mochten en ook de redacteur en fotograaf van deze krant mochten mee. In de limousine stelden de vier kinderen vragen aan Ernst en Bobby die ze tevoren hadden opgesteld. Een van de vragen is waarom ze altijd zo gek doen, het simpele ant­ woord is omdat ze een soepkip zijn.

Na veel hilariteit en handjes schudden gaan Ernst en Bobbie weer op weg naar een nieuwe plek om iedereen van de actie op de hoogte brengen Ernst en Bobby op het schoolplein van de Werft

Foto: Paul Godefroij


HAAGSE BEEMDEN NIEUWS - DONDERDAG 8 JUNI 2017

PAGINA 14

HB Loop last van hitte De organisatie van de Haagse Beemden Loop heeft een lastige beslissing moeten nemen van­ wege de hitte. De starttijden zijn verplaatst naar de ochtend en de Obstacle Trail Run en Kidsrun zijn komen te vervallen. De organisatie wilde geen enkel risico nemen om­ trent oververhitting bij de deelnemers. De aller­ eerste start was daarom om 09:45, de laatste prijsuitreking om 12:45. Paul de Beer, wethouder Financiën, Duurzaam­ heid en Sport, heeft de prijsuitreiking gedaan. De uitslagenlijst is te vinden op de website van de Haagse Beemden Loop

W: haagsebeemdenloop.nl

De horloges worden ingedrukt bij de start van de 10 km.

Foto: Dennis Hooft

Warme en droge avondvierdaagse Het is prachtig zonnig en warm weer op vrijdag 2 juni wanneer de kinderen met een ouder of andere begeleider voor de vierde avond op rij meelopen met de avondvierdaagse. Er heerst een prettige sfeer vol saamhorigheid. Niet in de laatste plaats dankzij de vele vrijwilligers die langs de weg stonden om het verkeer te regelen en om drinken, snoep en koek uit te delen aan de hon­ gerige en dorstige deelnemers.

Christel Groot-huitiNG

is toch een stuk fijner lopen!” Dan loopt ze snel door om haar broertje, zusjes en moeder niet uit het oog te verliezen. Op het einde van de tocht worden vooral de kleinere kinderen behoorlijk moe. Sommigen worden op de schouders van papa genomen, ze vallen over hun voeten van ver­ moeidheid of beginnen elkaar wat te jennen, te duwen. Het is ook al de

vierde avond op rij, de benen worden zwaar. Gelukkig, daar is de finish al! Daar staan vol trots familie en vrien­ den te wachten, vooral veel opa’s en oma’s. Sommigen krijgen bloemen aan de finish, zelfs bossen rode glad­ iolen worden gegeven. De stroom mensen druppelt langzaam binnen. Moe maar voldaan gaat men weer naar huis

Voor de tweede keer had de tocht het Winkelcentrum Heksenwiel als startpunt. Waren er vorig jaar 800 inschrijvingen, dit jaar maar liefst ruim 1400. Een enorme groei van het aantal deelnemers en dit is goed te merken op deze zomerse avond. Een lange sliert mensen trekt door de wijk, voor een groot deel over de fietspaden door het groen. Ie­ dere avond is er een andere route. Vanavond lopen we met de 5­ki­ lometerroute over de prachtige Burgstsedreef via het Wilderdpad en Moerenpad over de Rietdijk door de Asterd weer terug. Bij de oversteek over de Emerparklaan staat een hele rits auto’s te wachten; vanavond heb­ ben de voetgangers eens voorrang. Mooi loopweer De veertienjarige Jennifer Baren­ dregt loopt al voor de negende keer mee. “Het is ook wel eens heel slecht weer geweest”, zegt ze. “Er was zelfs wel eens onweer. Ik ben blij dat het zo’n droog weer is deze week, dat Via deze qr code komt u op onze website voor meer foto’s

Nog even doorlopen

Foto: Theo van Velthuijsen


PAGINA 15

HAAGSE BEEMDEN NIEUWS - DONDERDAG 8 JUNI 2017

Activiteiten in de Wijk Rikken en Jokeren Centrum Heksenwiel

Het schaakbord staat klaar

Heerlijk Rondje Burgst

Wijkplatform bijeenkomst

Elke Do * 10.00-12.30 Sinds begin vorig jaar staat bij De Sleutel elke donderdagocht­ end het schaakbord klaar. Daar wordt een partijtje gespeeld op huiskamerniveau. Met een diepe zucht bij slimme vondsten of een luide lach bij niet zo slimme blunders. Wie dit spel wil leren is welkom. Elke donderdagochtend (buiten de schoolvakanties) bij Olympia Vlierenbroek 28­30

Zo 11-06 * 11.00

Wo 14-06 * 19.30

Op 11 juni 2017 vindt het Heer­ lijk Rondje Burgst plaats. Het Heerlijk Rondje Burgst en de Haagse Beemden Kunstroute wis­ selen elkaar nu af: het ene jaar Het Heerlijk Rondje, het andere jaar de Kunstroute. Startpunt Kinderboerderij de Sik, Kesteren­ dreef 14. vanaf 11:00 uur. W: kunstschattenhb.nl

Heb je een idee voor een activiteit voor je buurt? Heb je daar advies of geld voor nodig? Kom dan naar de vergadering van het Wijkplat­ form Haagse Beemden.

De HCC organiseren regelmatig vlieg demonstraties over drones. Veelal is het mogelijk ook te mo­ gen vliegen met een drone van de HCC. Ook word je op hoogte gesteld wat wel en niet mag met drones. Texashoeve 13:00 uur hcc.nl/drones

Inloopplekken en

bs Olympia, Vlierenbroek

Rikken en jokeren op 20 juni. Een gezellige kaartmiddag met leuke prijzen. Voor een kopje koffie/ thee wordt gezorgd. Aanvang: 13:30 uur. Kosten: 2,70 euro

Bingo

Asterdse Markt

Rommelmarkt

Vr 09-06 * 19.30-22.30

Za 17-06 * 10.00

Zo 25-06

Centrum Heksenwiel Heksenwiellaan 2. Bingo van 19.30 tot 22.30 uur. De zaal is open vanaf 19.00 uur De tafel met prijzen is goed gevuld. Deze zijn te winnen in tien rondes.

Kraampjes en gezelligheid op de Asterdse Markt op de Rietdijk. 17 juni vanaf 10.00 uur.

Een rommelmarkt voor groot en klein in Buurthuis Gageldonk (Gageldonksepad 5). Je kunt een tafel reserveren voor 10 euro via huurbeemdentil@gmail.com. Kin­ deren kunnen op een kleedje hun spulletjes verkopen. Entree is € 1,­ p.p. Kinderen gratis. Alleen Face­ book (Heerlijckheid Gageldonk)

Demonstratie vliegen met een drone o.a. DJI Za 17-06 * 13.00

Di 20-06 * 13.30

RONDOM WC DE BERG

• •

• •

RONDOM WC HEKSENWIEL

vaste activiteiten Ontmoetingscentrum De Sleutel Vlierenbroek 30 Ma t/m do: inloop, kringloop en vele (seizoensgebonden) activiteiten ma/di/wo/do: 8.30 ­ 11.45 uur ma/di/do: 13.30 ­ 15.15 uur Alle activiteiten vindt u op Facebook. F: /desleutelbreda mauwen bij de koffie

Zie voor actuele activiteiten de kalender van HBNieuws.nl en op de website van Bekom: haagsebeemden.nl

Kom in de krant ... met evenementen en activiteiten voor wijkbewoners toegankelijk zonder commercieel doel

Kookproject Alexberg Alexberg 2 Wo koken en eten 10.00 ­ 13.30 uur Do koffie drinken 10.00 ­ 12.00 uur

Clement Vlierenbroek 30 Elke dinsdag van 9.45 tot 11.45 uur Voor een praatje, een luisterend oor en een kopje koffie

Kleine Hoeve Boerderijwinkel Burgstsedreef 2 Elke vrijdag van 13.30 tot 15.30 uur W: dekleinehoeve.nl

Evangelische Kerk Jefta Kalender items kunt u invoeren op onze website: www.hbnieuws.nl

Voor advertenties of zoekertjes zie colofon achterin de krant

Graaf Engelbrechtcollege, Ganzerik 3 Elke zondag om 11.00 uur W: jefta.org

Kinderboerderij De Sik Kesterendreef 14 Ma, do, vr en za Gesloten Dinsdag 10.00u ­ 15.00u Wo en zo 13.00u ­ 17.00u W: de-sik.nl

RONDOM WC DE DONK

WIEGO 10 km wandelen Donderdag om 19.00 uur Start bij ’t Archief, WC

SURPLUS WELZIJN

Jeugdwerk social media www.jeugdwerksurplus.nl F: jeugdwerksurplus

Lucaskerk Tweeschaar 125 Woensdag 9.45­11.45 uur Praatje en kopje koffie Zondag 9.00 Katholieke viering Zondag 10.45 Protestantse dienst

SCC ’t Kraaienest

Kelly Locchi E: kelly.lochi@surpluswelzijn.nl Machteld Nieuwenhyzen E: machteld.nieuwenhyzen@surplus­ welzijn.nl

Tweeschaar 12 Doorlopende expositie van kunstenaars uit de wijk.

Youri Oerlemans E: youri.oerlemans@surpluswelzijn. nl

Centrum Heksenwiel

F: jwsurplus

Heksenwiellaan 2 Maandag van 18.30 tot 20.45 uur Half uurtje koffie en dan Koersbal

BURENHULP IN DE WIJK

Buurt voor elkaar

Online marktplaats voor vrijwillige buurthulp in de Haagse Beemden Een buur helpen met een klusje, ad­ ministratie, boodschappen of gezel­ lig samen ergens heen gaan. W: buurtvoorelkaar.nl

Zorg voor elkaar Spreekuur Paardeweide 5 Ma 9.00­10.30 en di 13.30­15.00 W: zorgvoorelkaarbreda.nl

Jeugdwerk overlastzaken Charley Siwalette T: 06­201 10 581 WijkNetWerk Marijke Wiskerke T: 06­109 26 244 Spel Thuis Sisca Hoogkamp T: 06­526 95 874

BUURTHUIS GAGELDONK

Buurthuis Gageldonk Gageldonksepad 5 F: Stichting Heerlijckheid Gageldonk Openingstijden: Wo 13:00­21:00 uur, Do: 19:00­23:00 uur.


HAAGSE BEEMDEN NIEUWS - DONDERDAG 8 JUNI 2017

PAGINA 16

Visker Keukens Bredaseweg 53 4844 CK Terheijden 076 – 593 49 49 info@viskerkeukens.nl www.viskerkeukens.nl

“Bezoek onze volledig “Kom inspiratie opdoen in onze volledig vernieuwde vernieuwde showroom” showroom”. TANDPROTHETIEK BRABANT.NL

TIJD VOOR EEN NIEUWE GLIMLACH Bel een van onze vestigingen voor een GRATIS en vrijblijvend adviesgesprek www.tandprothetiekbrabant.nl

TANDPROTHETIEK TUINZIGT Clematisstraat 57 4814 JX Breda (076) 78 511 50 TANDPROTHETIEK OOSTERHOUT Mathildastraat 69 4901 HC Oosterhout (0162) 76 90 67 DE GEBITTEN CENTRALE TILBURG Tongerlose Hoefstraat 77-01 5046 NE Tilburg (013) 54 499 61

Info@tandprothetiekbrabant.nl

Personeel nodig? Een advertentie in deze krant werkt! kijk op onze website: www.uitgeverijemdejong.nl


PAGINA 17

HAAGSE BEEMDEN NIEUWS - DONDERDAG 8 JUNI 2017

Win een overheerlijke vlaai van de week Vanaf vrijdag na verschijning van de krant, kun je het winwoord met eventuele leestekens, doorzenden via onze website www.hbnieuws.nl. Kies hiervoor in het menu, links boven, de optie Kruiswoordpuzzel. Uiterste inzenddatum: de eerste vrijdag na de deadline (zie Colofon hieronder).

K R UI SWO O RD PUZZEL

Winnaar krant nr 10: Jolanda van de Grift

Wat wilt u kwijt? Eerstvolgende opnamedag op wc de Donk

Zaterdag 1 juli van 13:00 tot 15:00 uur U bent aan het woord. Vertel over uw wijk. Een leuke hobby, over deze krant, alles wat u dwars zit of juist heel leuk vindt. Kom langs en geef uw mening. U mag dit vertellen voor de camera van uw wijkkrant HBNieuws. Bent u ‘nieuws’gierig naar wat uw wijkgenoten te vertellen hebben? De opgenomen films publiceren we op: youtube.com/wijkkranthb

Wijkkrant HBNieuws

Colofon

Stichting Haagse Beemden Nieuws brengt tweewekelijks een gratis wijkkrant voor de Haagse Beemden uit, die huis aan huis wordt bezorgd. De oplage is 11.500 exemplaren. Tenzij anders aangegeven is het geheel of gedeeltelijk overnemen van teksten, foto’s en afbeeldingen uit deze krant alléén met bronvermelding toegestaan. Bekijk de wijkkrant ook eens online op www.hbnieuws.nl. U vindt er een activiteitenoverzicht, vacatures, vrijwilligers gezocht, lezersreacties, ons YouTube kanaal en meer. Contact via redactie@hbnieuws.nl

• • • • • • •

• •

Dagelijks bestuur: Ted Oomen (voorzitter), Vacature (secretaris), Jan Krijgsman (penningmeester)

Bezorgklachten: Per e-mail naar: secretaris@hbnieuws.nl (graag naam, adres en tel.nr vermelden)

Secretariaat: E-mail: secretaris@hbnieuws.nl

Afhaalpunten krant: Apotheek de Waag, Bibliotheek Haagse Beemden, Brasserie ’t Archief, BSV Boeimeer, Kapper Alissandro, Poppelaars Tuincentrum, Sportcafé De Ganzerik, SCC de Beemdentil, Texashoeve, Centrum Heksenwiel

Hoofdredacteur: Bert van Gerven E-mail: redactie@hbnieuws.nl Redactie: Bert van Gerven, Christel Groot-Huiting, Nelleke van der Zee, Sanne Stevens Eindredactie: Jeroen Haaima, Han Staps, Paul Godefroij YouTube, Facebook en Website: Bert van Gerven Zie: youtube.com/wijkkranthb Fotografie: Bert van Gerven, Piet van Gerven , Dennis Hooft, Lex Heijtveldt, Paul Godefroij Freelance: Dries Brok, Linda Hekker, Theo van Velthuijsen

• • • • • •

Archief en Kunstwerken: William van der Zanden Opmaak: Linda Hekker, Lex Heijtveldt (nabewerking foto‘s)

Kopij aanleveren (zie onderstaande tabel):

Redactie: E: redactie@hbnieuws.nl Uw bericht graag aanleveren als bijlage in een Word document (300 woorden). De redactie is niet verantwoordelijk voor de inhoud van ingezonden bijdrages. Teksten worden, indien nodig, aangepast. Foto’s dienen minimaal 4 mb groot te zijn (geen mobiel of tablet). Advertenties : Sylvie Melis - Lamotte T: 06 - 109 06 859 E: uitgeverij@emdejong.nl t.a.v Sylvie Melis-Lamotte of via uitgeverijemdejong.nl Zoekertjes: ‘Zoekertjes‘ kunt u online opgeven via www.uitgeverijemdejong.nl. Klik op Aanleveren en kies vervolgens voor Zoekertjes. U kunt dan uw zoekertje opgeven voor zowel het Haagse Beemden Nieuws als voor andere Weekbladen uit de regio. Betaling geschiedt per automatische incasso.

• •

Ondersteuning: Els Vermeeren, William van der Zanden

VERSCHIJNINGSDATA

Drukwerk/Acquisitie: Em. de Jong BV, Visweg 8, 5110 AA Baarle-Nassau Verspreiding: Axender Roosendaal ICT en website: Bert van Gerven

12 13

deadline

verschijnt

ma 12-06-2017 ma 26-06-2017

do 22-06-2017 do 06-07-2017

De volgende editie van

HBN HB N ieu ie u ws verschijnt op 22 juni 2017

Kruiswoordpuzzel HORIZONTAAL: 1 houten vloer, 6 poolbeer, 12 rustig, 13 deel van een fundering, 15 platina, 18 uitgeput, 20 Grieks voorvoegsel, 21 blijdschap, 23 ieder, 24 zwemvogel, 26 stiftje, 27 welzijn, 28 en dergelijke, 29 staat in de VS, 31 automodel, 33 en andere (afk.), 34 tronie, 35 achting, 37 oudgermaanse letter, 38 uitleg, 40 veldkazerne, 43 kwezel, 46 als boven (afk.), 48 goed gekookt, 49 uniek, 50 voorzetsel, 51 windvrije, 53 op geen enkel moment, 55 heldendicht, 57 automatisch wapen, 58 web logger, 60 eiland in Papoea-Nieuw-Guinea, 61 ontelbaar, 63 lauweren, 65 uitgestorven vogel, 66 chemisch element, 67 doktersvoorschrift, 68 waterscooter. VERTICAAL: handeling, 3 spinsel, 4 doffe slag, 5 heterogeen mengsel, 7 weldra, 8 gereedschap, 9 gelofte, 10 bijwoord, 11 tuinder, 14 het zich beklagen, 16 Appleproduct, 17 sediment, 18 eetbare kruidensoort, 19 bakvloeistof, 22 persoonlijk voornaamwoord, 25 scheepsinhoud, 27 uurwerk, 30 uitroep van vreugde, 32 aroma, 34 deel van het genoemde, 36 kussentje, 39 muntsoort, 41 prelude, 42 waterplantje, 43 mengkleur, 44 inwonende, 45 samenvatting, 47 Buitenlandse Zaken (afk.), 50 gereedschap, 52 barbaar, 54 onroerend goed (afk.), 56 lat, 58 berichtgever, 59 inkeping, 62 locomotief (afk.), 64 gevlekt visje.

Oplossing krant 10 HORIZONTAAL: 1 vreemd, 6 omslag, 12 Inca, 13 epos, 15 anagram, 18 feestje, 20 man, 21 utopist, 23 mui, 24 rats, 26 poort, 27 vals, 28 af, 29 paar, 31 mate, 33 ik, 34 kerks, 35 alarm, 37 molm, 38 pair, 40 Koerd, 43 sfinx, 46 eg, 48 neer, 49 aard, 50 na, 51 taak, 53 forum, 55 adam, 57 s.v.p., 58 venijnig, 60 ras, 61 kenmerk, 63 Alabama, 65 oase, 66 imam, 67 oester, 68 weetal. VERTICAAL: VERTICAAL: 2 riant, 3 eng, 4 ecru, 5 maatpak, 7 meestal, 8 spet, 9 los, 10 astma, 11 kamrad, 14 meiske, 16 naaf, 17 Moors, 18 firma, 19 juli, 22 Po, 25 spelonk, 27 veranda, 30 armee, 32 tapir, 34 kok, 36 mix, 39 jetski, 41 referee, 42 dronk, 43 sauna, 44 familie, 45 samsam, 47 gave, 50 naam, 52 apnoe, 54 rij, 56 drama, 58 vest, 59 game, 62 mas, 64 bat.

Winwoord: Waterspiegel


Kijk op emdejong.nl/vacatures en solliciteer

Wil je fulltime in een 4-ploegen systeem werken bij de grootste retaildrukker van de Benelux?

Visweg 8 Postbus 8 www.emdejong.nl

5111 H J Baarle-Nassau 5110 AA Baarle-Nassau drukkerij@emdejong.nl

088-6655555 Fax 013-5079100 014 - 690324

Drukkerij Em. de Jong

Koninklijke

onze bedrijfsfilm!

en bekijk

Scan de QR-code

Solliciteer dan nu op de functie van productiemedewerker

HAAGSE BEEMDEN NIEUWS - DONDERDAG 8 JUNI 2017 PAGINA 18


PAGINA 19

HAAGSE BEEMDEN NIEUWS - DONDERDAG 8 JUNI 2017

Wijkplatform haalt obstakels weg De meivergadering van het wijkplatform, dit keer in ‘t Kraaienest, staat in het teken van weghalen van obstakels. En er wordt groen licht gegeven voor een nieuw initiatief in de wijk: workshops Cambodjaans dansen en koken.

Wim Schul

Al in februari is positief geadviseerd over de ZoVaakWeek, die al dertig jaar aan het eind van de zomervakantie gehouden wordt. Nu blijkt er een obstakel te zijn, omdat de vrijwilligers, die als begeleiding meegaan, zelf een bijdrage van 35 euro moeten betalen. Er zijn voor honderd deelnemers 25 begeleiders nodig, vooral bij het bezoeken van zwembad en pretpark. Het wijkplatform is van mening, dat begeleiders niet zelf moeten betalen en dat dit een obstakel kan zijn voor de hele week. Bovendien worden oud-deelnemers, die ouder zijn dan twaalf jaar, bij de begeleiding ingeschakeld. Elma Willekes en Natasja Donkers lichten het programma nog een keer toe. Nieuw is dat het vertrekpunt niet De Ganzerik is, maar Olympia De Sleutel, van 21 tot 25 augustus (facebook: HB Kidzz). Wijkbewoners stuiten soms op iets

waar ze wat aan willen doen, maar niet weten hoe. Sasja van de Kruys meldt zo’n verrassing: de bankjes naast de eendenvijver aan de Kesterenlaan tussen het winkelcentrum en de Julie Claesstraat zijn ineens weggehaald! Dit tot grote spijt van omwonenden die daar graag gebruik van maken. Jacqueline van Glabbeek, wijkbeheerder sociaal van de gemeente, zal nagaan hoe dat kan gebeuren zodat ook hier een obstakel tussen wijkbewoners en overheid kan worden weggenomen.

Beemdentil veertien workshops voor dansen en koken. De traditionele danskleding wordt uit Cambodja meegebracht door vakantiegangers. Het wijkplatform ondersteunt de aanloopkosten voor dit initiatief, maar merkt wel op dat er goed gewerkt moet worden aan PR naar alle wijkbewoners. Dat gebeurt nu o.a. door een kookmiddag in Olympia en een dansvoorstelling op het wijkfestival van 25 juni. Tot slot wordt er verslag gedaan van de voortgang van vorige aanvragen

Danskleding uit Cambodja In onze wijk is al sinds de jaren tachtig een Cambodjaanse gemeenschap, die steeds meer verweven is geraakt met de andere culturen in de wijk. De Cambodjaanse tradities worden in ere gehouden, en vanaf dit najaar komt er een initiatief voor de hele wijk: om en om komen er in de

en van het monitoren van Koningsdag bij de Donk en het onderhoud van de kinderboerderij De Sik. Monitoren betekent dat een of twee deelnemers van het wijkplatform langs gaan bij een initiatief om te kijken of de bedoelingen eruit komen en hoe er eventueel gestimuleerd kan

worden. Iedere wijkbewoner kan trouwens aanwezig zijn bij en deelnemen aan het wijkplatform. Steeds wordt begonnen met een inloop, waar je een idee of initiatief kunt aandragen. De vergadering van 14 juni is om 19:30 uur in Olympia, Vlierenbroek 28-32.

• Nabestaanden geschokt

Nabestaanden zijn geschrokken van vandalisme op de herdenkingsplek van Ramon Dekker in een van de fietstunnels in de Haagse Beemden. Ramon was een Nederlands professioneel kickbokser . Hij was achtvoudig Muay Thai- en kickboks-wereldkampioen. In de jaren 90 was hij de bekendste buitenlandse kickbokser in Thailand. Hij was ook de eerste buitenlander die de titel Thaibokser van het Jaar kreeg. Hij kreeg hiervoor een Thaise koninklijke onderscheiding. Toen Dekkers twaalf jaar oud was leerde hij martial arts. Hij beoefende daarnaast enkele maanden lang judo en bokste een jaar lang. Zijn volgende discipline was thaiboksen, waarin hij getraind werd door zijn stiefvader Cor Hemmers. Op zijn achttiende behaalde Dekkers zijn eerste titel tijdens de nationale kampioenschappen. Dat was op 15 november 1987. Er volgden 218 wedstrijden waarvan hij er zes verloor, 0 door knock-out. In 2005 werd Dekkers uitgedaagd tot een K-1Hero’s-gevecht volgens de regels van mixed martial arts. Hij verloor van de Japanner Genki Sudo. Dekkers overleed op 43-jarige leeftijd op 27 februari 2013. Tijdens het trainen op zijn racefiets werd hij onwel, waarna reanimatie niet meer baatte Op 7 maart is hij gecremeerd in uitvaartcentrum Zuylen te Breda

Graffitti op herdenkingsplaats

Foto: Paul Godefroij


HAAGSE BEEMDEN NIEUWS - DONDERDAG 8 JUNI 2017

PAGINA 20

Kortingsactie zonnebrandproducten mei en juni Door blootstelling aan UV-straling veroudert de huid sneller, kunnen acne en pigmentvlekken verergeren en neemt het risico op huidkanker toe. Zorg daarom altijd dat u voldoende beschermd bent tegen de zon.

Komt u snel bij ons langs!

Wij adviseren u dan ook goed in te smeren met een zonnebrandcrème van hoogwaardige kwaliteit en een voldoende hoge factor voor zowel UV-A als UV-B. Vichy en La Roche-Posay hebben verschillende gebruiksvriendelijke en kwalitatief hoogwaardige zonverzorgingsproducten met een prettige textuur ontwikkeld. Met ons brede assortiment hebben we ook producten voor mensen die niet van insmeren houden.

Voor alle zonnebrand-producten en aftersun producten van Vichy en La Roche-Posay geldt dat u nu nog drie weken 10% KORTING bij 1 en 20% KORTING bij de aankoop van 2 producten krijgt.

Bij 1 zonnebrandproduct: Bij 2 of meer zonnebrandproducten:

Houdt u ook niet van insmeren of wilt u gewoon een goed advies met een leuke korting? 10% KORTING 20% KORTING

Apotheek De Waag – Heksenkruid 6, in het winkelcentrum Heksenwiel

* Deze korting geldt niet samen met andere aanbiedingen.

HBNieuws 08-06-2017  

Gratis nieuws en advertentieblad voor de Haagse Beemden Breda

HBNieuws 08-06-2017  

Gratis nieuws en advertentieblad voor de Haagse Beemden Breda